Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η μήνις του Γιώργη (χρονογράφημα του Βριάρεω)

Posted by sarant στο 30 Απριλίου, 2024


Εδώ και περίπου έναν χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2023, έχω αρχίσει να δημοσιεύω χρονογραφήματα του παππού μου, που δημοσιεύτηκαν το 1928-29 στην εφημερίδα Δημοκράτης της Μυτιλήνης, με το ψευδώνυμο Βριάρεως. Το προηγούμενο άρθρο της σειράς αυτής είναι εδώ.

Ο Βριάρεως ήταν ένας από τους τρεις Εκατόγχειρες της Τιτανομαχίας. Το όνομα του Βριάρεω συνδέεται με το επίθ. βριαρός = ισχυρός, ενώ στην Ιλιάδα μαθαίνουμε οτι οι θεοί τον έλεγαν έτσι αλλά στους ανθρώπους ήταν γνωστός ως Αιγαίων. Στην αγγλική Βικιπαίδεια βρίσκω μια γελοιογραφία που παρουσιάζει το εργατικό κίνημα ως Εκατόγχειρα Βριάρεω, οπότε ίσως δεν είναι τυχαία η επιλογή του ψευδωνύμου από τον παππού μου. 

Τα περισσότερα από τα χρονογραφήματα αυτά τα εντόπισε και τα κατέγραψε ο φίλος ερευνητής Αριστείδης Καλάργαλης στο αρχείο του Δημοκράτη -συνολικά κατέγραψε, με επιτόπια αποδελτίωση στα γραφεία της εφημερίδας, περίπου 40 χρονογραφήματα για την περίοδο από Αύγουστο 1928 έως Οκτώβριο 1929 και μου έστειλε τις φωτογραφίες, ενώ κάποια άλλα περιέχονται σε ένα τετράδιο που είχε ο παππούς μου, με κολλημένα αποκόμματα, που το είχε τιτλοφορήσει «Περισωθέντα νεανικά αμαρτήματα». 

Το σημερινό χρονογράφημα δημοσιεύτηκε στις 27 Aπριλίου 1929, δηλαδή πριν από 95 χρόνια. Κατά εντυπωσιακή σύμπτωση, το 1929 το Πάσχα έπεφτε, όπως και φέτος, στις 5 Μαΐου.

Ο Βριάρεως παρουσιάζει έναν φίλο του, ονόματι Γιώργη, που είναι πολύ θυμωμένος επειδή  ο μητροπολίτης είχε βγάλει απόφαση η γιορτή του Αγίου Γεωργίου να μετατεθεί για τη Δευτέρα του Πάσχα. Φαίνεται ότι η μετάθεση  αυτή της γιορτής ήταν  κάτι σχετικά καινούργιο, τουλάχιστον για τη Μυτιλήνη, αν  και, λόγω μικρής  τριβής με τα εκκλησιαστικά, δεν ξέρω ποια είναι τα αναστάσιμα τροπάρια στη λειτουργία του Αγίου Γεωργίου που θα μπορούσε να τα παραλείψει ο παπάς,  όπως προτείνει ο μηνίων Γιώργης. 

Προηγουμένως, ο Βριάρεως διηγείται ένα ανέκδοτο με έναν Τούρκο που βαφτίστηκε Γιάννης και που οι φίλοι του τον  έπεισαν να τους κάνει τραπέζι κάθε φορά που γιορτάζει κάποιος Ιωάννης στο εορτολόγιο, δηλαδή περίπου κάθε μήνα -διότι, πράγματι, πολλές φορές υπάρχει κάποιος Ιωάννης που γιορτάζει: ας πούμε, χτες, 29 Απριλίου γιόρταζε ο Άγιος Ιωάννης  ο Καλοκτένης,  πολιούχος της Θήβας, ενώ στις 30 Μαρτίου ο Άγιος Ιωάννης ο εν φρέατι, στις 27 Μαΐου ο Αγιάννης ο Ρώσος και πάει λέγοντας. Το ανέκδοτο αυτό με τον νεοφώτιστο Γιάννη θυμάμαι πως το έλεγε ο παππούς μου. 

Κατά τα άλλα προσέχω πως σε αυτό το χρονογράφημα ο Βριάρεως κάνει κατάχρηση από παρενθετικές παύλες. Προσέξτε επίσης το λογοπαίγνιο με το «λιρικός», όπως και την άποψη ότι από τότε (το 1929) οι πολλοί άνθρωποι έδιναν σημασία στο χρήμα και όχι στις διασκεδάσεις της ζωής. 

Η ΜΗΝΙΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΗ

Κάποιος Τούρκος προσκείμενος στη θρησκεία μας και κάνοντας παρέα ως επί το πλείστον με Ρωμιούς, έβλεπε με φθόνο τας εκάστοτε προς κρασοκατάνυξιν συγκεντρώσεις των που εγίνοντο στας  ονομαστικάς εορτάς των, στας οποίας δεν ήθελε να λαμβάνει μέρος αιωνίως χωρίς να τας ανταποδίδει αφού δεν εόρταζε. Δεν είχε βλέπετε γεννηθεί Έλλην ώστε δεν ήξερε την συνηθισμένη για μας διασκευή του αρχαίου ρητού, ήτοι το «σελεμίζειν εστί φιλοσοφείν».

Απεφάσισε λοιπόν να βαπτισθεί και την θεάρεστον αυτήν απόφασιν την ανεκοίνωσε στους φίλους του πού την επεκρότησαν ευθύμως. Εξελέγη και ο νουνός του —ο πονηρότερος της συντροφιάς- όστις δολιότατα τον ονόμασε Γιάννην.

Κάθε τόσο ο Νεόμυστος Ιωάννης εόρταζε την ονομαστικήν του εορτήν και έκανε τραπέζια στην παρέα, μη ξέροντας ο φουκαράς —θα ήτανε από τους «σαρανταπέντε»— πως μόνο μια φορά το χρόνο εορτάζουν οι Γιάννηδες και όχι κάθε μήνα —τουλάχιστον— όπως γράφει το εορτολόγιον.

Μέσα σε ένα χρόνο η περιουσία του έφθασε εις το ήμισυ εξαιτίας των επανειλημμένων εορτασμών και ο Γιάννης προείδεν ότι πολύ γρήγορα θα μείνει στην ψάθα. Άρχισε λοιπόν να καταράται τον άγιον που τον επήρε στο λαιμό του και μιαν ημέρα εζήτησε από τον δολιότατον ανάδοχόν του να του τον δείξει. Οδηγήθη προ του Ιωάννου του Προ­δρόμου πού μοιάζει -συγγνώμην άγιε διά την βλασφημίαν— ο δυστυχής σαν φτω­χός διάβολος, καθώς είναι κουρελιασμένος και ξυπόλητος, και μόλις τον είδε σε τέτοιο χάλι του είπε :

-— Αμ’ τέτοιες τρέλες θα ’κανες και σύ και κατήντησες έτσι, και κοντεύεις να με κάμεις και μένα ίδιονε.

Την ιστορίαν του φιλεόρτου Τούρκου εθεώρησα σκόπιμον να προτάξω για να υπενθυμίσω στους αναγνώστας ότι τον παλιό καιρό, τότε «που έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα» υπήρχον άφθονοι χριστιανοί έτοιμοι ν’ αφήσουν «να πάει και το παλιάμπελο» για λίγο γλέντι εν αντιθέσει προς τον σήμερινόν χρυσούν αιώνα της λίρας και του χρηματιστηρίου που κατόρθωσε να μεταβάλει τούς μισούς ανθρώπους εις χρυσούς μόσχους και τους άλλους μισούς εις γονυπετείς προσκυνητάς των.

Αλλά «όλα σου τα δάχτυλα δεν είναι ίσα». Μεταξύ των σημερινών λιρικών θνητών υπάρχουν και μερικοί —ελάχιστοι— αποτελούντες σπανίας εξαιρέσεις που πετάν τη σκούφια τους, σαν πρώτα, για λίγο κέφι και ζητούν αφορμές για γιορτές.

Έναν τέτοιον —Γιώργην καλούμένον— έτυχε να συναντήσω την περασμένη Τρίτη.

— Καλημέρα Γιώργη. Χρόνια πολλά.

— Άσε με αδερφέ πρωί-πρωί!

—  Κάτι πολύ φουρκισμένο σε βλέπω. Τι τρέχει; Μπας και τσακώθηκες με την κυρά-Γιώργαινα;

— Τσακώθηκα με τον Aϊ Γιώργη. Είναι δουλειές αυτές αδερφέ; Απάνου που την περίμενα σαν το Μεσσία αυτή την ημέρα, να ξεσκουριάσω λιγάκι, έρχεται ο Μητροπολίτης και σου λέει: Κυρ Γιώργη παράτα τα. Δε γιορτάζεις σήμερα. Αναβαλλεται η γιορτή σου για τη λαμπροδευτέρα. Βρε αμάν. Τίποτα. Είναι να μην είσαι βαπόρι; Σαν να μη μπορούσαν οι παπάδες να παραλείψουν τ’ αναστάσιμα τροπάρια της λειτουργίας, ή μπας και θα το ’παιρνε χαμπάρι ο κόσμος που δεν καταλαβαίνει γρυ από λειτουρ­γίες. Τι σου κοστίζει χριστιανέ μου; Άντε στην εκκλησιά, λειτούργα, μάσα τα όσα δεν κάνει να πεις και ξεμπερδεύει. Κι άσε τον κόσμο να χαρεί τη γιορτή του. Τι καταλάβαμε τώρα; Αλλά βλέπεις γινήκαμε και μεις Ευρωπαίοι και μεταθέτουμε τους άγιους σαν να ’τανε Δημοδιδάσκαλοι. Γι’ αυτό κι ο Θεός μάς πάει κατά Διαβόλου. Τι τα θες καημένε! Έπρεπε να ’τανε άντρες οι Γιώργηδες και τα λέγαμε…! Αλλά καλά μάς λένε πως ξεπεράσαμε τους Γιάννηδες…

Κι ο Γιώργης έφυγε τρομερά πεισμωμένος.

Κι αυτό το πείσμα. Είναι ίσως το μόνον που παρέλειψε ν’ αναφέρει ο γείτονας κ. Βάρος· του το λέω και μη προς βάρος του.

 

ΒΡΙΑΡΕΩΣ

 

104 Σχόλια to “Η μήνις του Γιώργη (χρονογράφημα του Βριάρεω)”

  1. leonicos said

    τον σήμερινόν χρυσούν αιώνα της λίρας και του χρηματιστηρίου που κατόρθωσε να μεταβάλει τούς μισούς ανθρώπους εις χρυσούς μόσχους και τους άλλους μισούς εις γονυπετείς προσκυνητάς των.

    Τα είπες όλα, μωρό μου!

  2. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >> «Το σελεμίζειν εστί φιλοσοφείν»

    Ο Σελέμης

    Δίχως φράγκο να ξοδεύω
    έχω τζάμπα ότι ποθώ
    εγώ πάντα τη βολεύω
    τζάμπα πίνω και μεθώ.

    Σας το λέω νέτα σκέτα
    σελεμίζω μια χαρά
    όλο αδειάζω τα πακέτα
    όπου βρω με τη σειρά.

    Σελέμης εγεννήθηκα, σελέμης θα πεθάνω
    δε βρίσκω πιο καλή δουλειά, στ’ ορκίζομαι, να κάνω.
    Όλο τον κόσμο από μικρός στο χέρι έχω βάλει
    τράκα δουλεύει στον ψωμά, τράκα και στον μπακάλη.

    Και στον καφενέ σαν πάω
    δεν πληρώνω στα χαρτιά
    με κερνάνε, δεν κερνάω
    παντού κάνω τη βουτιά.

    Ούτε τραμ εγώ πληρώνω
    θέατρο κι άλλα πολλά
    κι όπου φίλο διπλαρώνω
    καίγεται για τα καλά.

    Σελέμης εγεννήθηκα, σελέμης θα πεθάνω…

    Παρόμοια του σελέμη: ο τρακαδόρος, το τσιμπούρι, ο «σώγαμπρος»
    και ανεπρόκοπος τεμπελχανάς, φυγόπονος

  3. leonicos said

    Απέναντι από το σπίτι μας επί της οδού Ψαρομηλίγγου στο Θησειο, το από κάτω του σιδηροδρομικού σταθμού, όχι του προς την Ακρόπολη, την πρώτη παράλληλο της Μελιδώνη, όπου η Συναγωγή, ένα δρόμο τότε χωματόδρομο (1948 ας πούμε), που σήκωναν σκόν τα φορτηγά που πηγαινοέρχονταν στις ανασκαφές, ήτοι σε μια εντελώς υποβαθμισμένη γειτονιά

    απέναντι λοιπόν από το σπίτι μας, έμενε στο επίσης ισόγειο, ο Γιωργάκης, στον οποίο δεν επιτρεπόταν να μιλάμε, ούτε να τον παίζουμε, επειδή δεν πήγαινε σχολείο, έκανε θελήματα στην αγορά, η μαμά του ήταν παστρικιά και ο μπαμπάς του μπουζουκτσής.

    Όταν γιόρταζε όμως, δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, η μαμά του μας έστελνε τριά κομμάτια κάποιου γλυκού, που το έφτιαχνε η ίδια, επειδή δεν καταδεχόμαστε να μπούμε στο σπίτι της, και το οποίο η μάνα μου πετούσε στα σκουπίδια άμα τη αφίξει.

    Δεν ξέρω αν υπάρχει σήμερα αυτός ο Γιωργάκης. Αν ζει πρέπει να είναι 82-83. Αλλά αν τον συναντούσα και με ανανγνώριζε ΘΑ ΝΤΡΕΠΟΜΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΎ

    Για να μη με λένε αναίσθητο κάποιοι κάποιοι εδώ μέσα….. σαν τον Τζι

  4. leonicos said

    2 Εφη-Εφη

    Τα είπες όλα, μωρό μου

  5. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1 Είδες;

    2 Τουρκικής ετυμολογίας πρέπει να είναι -και πράγματι, αν και selem (λέει το ΛΚΝ) θα πει προπληρωμή

    3 Ωραία ιστορία,καλά λες

  6. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στο Ηράκλειο,περιοχή Χερσονήσου, έχουμε τον Αποσελέμη ποταμό (φράγμα του Αποσελέμη που ποτίζει και το Ηράκλειο-μικρή ΄μουνα κι εγέρασα για να ολοκληρωθεί) και λέμε και το φαράγγι του Α.

    Η ονομασία που δίνει έδώ, από κάποιον Άραβα Αμπού Σελίμ νομίζω νατσουλίζει. Μια χαρά θα μπορούσε, να αυτοσχεδιάσω κι εγώ, να είναι απλώς ένας σελέμης που μαζεύει/συγκεντρώνει τα νερά από τα γύρω γύρω ρυάκια/χειμάρρους- κι αυτός το παίζει ποταμός! 🙂

  7. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Καλημέρα δεν είπα η βιαστική!

    Καλημέρα Λεώνικε 🙂 .
    Η ιστορία σου μου ανέβασε μια αιφνίδια πίκρα. Παστρικιά=μικρασιάτισσα ε; , προσφύγισσα 😦 .

  8. Ας διάλεγε κι αυτός να γιορτάζει του Αη Γιώργη του Μεθυστή στις 3 Νοεμβρίου.

  9. sarant said

    6 Θα μπορούσε να προέρχεται από τον Αμπού Σελίμ

    8 Σωστό!

  10. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο Βασ. Ορφανός, στα Τουρκικά δάνεια στα ελληνικά της Κρήτης:

    σελέμης* (επίθ. προσ.) [selémis] (Παπ., Πάγκ.,
    Τσιρ., Δαρ., Χουστ., Ξεν.) : αυτός που ζει πα-
    ρασιτικά, παράσιτος· ΕΠΙΡΡ. σελέμικα (Πάγκ.,
    Δαρ.).
    τουρκ. selem ‘προπληρωμή’ (ΛΚΝ) / μάλ- λον: υποχωρητικά < σελεμίζω, βλ. σημείωση (Συντ.)
    {Το επίρρημα σελέμικα όχι κατευθείαν από
    το σελέμης αλλά από το επίθετο σελέμικος, το
    οποίο υπάρχει στο ΛΚΝ. Οι λέξεις σελέμης και
    σελέμικος δεν υπάρχουν στο Χρηστικό Λεξικό
    της Ακαδημίας Αθηνών (2014).}

    Δίνει και πιο πριν ότι συνώνυμό του ο αμακατζής/ άρπαγας, παρασιτικός

    σσ μ΄εκδικείται από χθες ο άρπαγας και τον συντυχαίνω σήμερα. Δέκα φορές είπα να γράψω και το παράτησα τελικά, δεν μου πήγαινε 🙂 : Αγάπαγα έναν άρπαγα! (Ας το πω αφού με πήγε από κοντά 🙂 )

  11. atheofobos said

    Προφανώς ο παππούς δεν θυμόταν, για να το αναφέρει, την μεγάλη αδικία που γίνεται στους Γιώργηδες, ότι  την επομένη της γιορτής τους  γιορτάζουν οι Ελισσάβετ, οι οποίες όμως παραμένουν αμετακίνητες  και ακλόνητες στις 24 Απριλίου, γιατί για αυτές δεν υπάσχουν αναστάσιμα τροπάρια!

  12. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!

    Με το ζμπάθιο, αλλά μια χαρά μας κάθεται ημών των καβουροτσεπών Γιώργηδων τα δύσκολα τούτα χρόνια η μετάθεσις της εορτής. Ειδικά φέτος που παρεμβάλλεται και η μεταφερθείσα αργία της Πρωτομαγιάς, μέχρι να γυρίσεις στα καθημερινά, ποιος θυμάται τις γιορτές…

  13. ΓιώργοςΜ said

    12 Για να μη λέτε όμως πως δεν προσφέρω και τίποτε, θα παρατεθεί λουκούμιον μετά ύδατος στο όρος Τελέθριον, ώραν εβδόμην πρωϊνήν… 😛 😛 😛

  14. Xar said

    Μου έκανε τρομερή εντύπωση η αναφορά στο λουκανικοδέσιμο των σκύλων, και μάλιστα εντός εισαγωγικών, που τη θεωρούσα κωστοπουλική ή τουλάχιστον πολύ πιο πρόσφατη.

  15. Χαρούλα said

    Άλλη μια λέξη που δεν θα καταλάβουν οι νέοι. Μήνις! Μάλλον μήνυση θα πουν…

    #10 ΕΦΗ   ….και πιο πριν ότι συνώνυμό του ο αμακατζής
    Αμακατζή δεν λέμε. Αλλά η «αμάκα» σε συχνή χρήση.
    Όλο στην αμάκα είναι: συμμετέχει σε παρεΐστικα ρεφενέ γλέντια, γιορτές, εκδρομές, Πρωτομαγιές κλπ, χωρίς ο ίδιος να συνεισφέρει.

    Ακόμη ένας σελέμης 

  16. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Λέω αξίζει να προσθέσουμε, από τον Βασ. Ορφανό πάντα,
    το σελέμι και τον σελεμιτζή (εδώ φαίνεται η απαξία του σελέμη)

    σελέμι, το [selémi] : αισχροκέρδεια. Η λ. προέρχεται από το τουρκ. selem سلم, που σημαίνει
    «προπώλησις, ήτοι πληρωμή γινομένη προ της παραδόσεως εμπορεύματος, προϊόντος» (Χλωρός, Α 921). Κατά το TDK έχει διαλεκτ. και τη σημ. ‘κέρδος, τόκος’. Για την περιοχή της Σητείας ξέρουμε ότι τον 19ο αιώνα αυτή η προπώληση είχε πάρει τον εξής επαχθή χαρακτήρα:
    ο αγρότης που δεν είχε να πληρώσει σε χρήμα αυτό που αγόραζε (π.χ. κριθάρι) αναλάμβανε την υποχρεώση να το πληρώσει σε έξι μήνες σε λάδι, αλλά η τιμή του λαδιού υπολογιζόταν στο μισό του κανονικού (Πρώτος βαθμόςαισχοκέρδειας). Συμφωνούσε επιπλέον ότι, αν δεν παρέδιδε το λάδι εντός της προθεσμίας, θα κατέβαλε σε χρήμα την αξία της ποσότητας που χρωστούσε, αλλά στο διπλάσιο (Δεύτερος βαθμός αισχροκέρδειας). «Δια του τρόπου τούτου πολλοί πλούσιοι γεωργοί έχασαν τας περιουσίας των εντός ολίγων ετών.
    Οι τοιούτοι έμποροιεκαλούντο κοινώς σελεμιτζήδες εκ της τουρκικής λέξεως selem = προπώλησις, είτα αισχροκέρδεια» (περιοδ. Μύσων, 5 (1936), 87). Περισσότερα για το σελέμι βλ. στο: Ειρήνη Ταχατάκη, “Σελέμι και σενέτι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας στα χωριά της Σητείας”, εφημ. Πατρίς
    (Ηρακλείου), φ. της 15-3-2005 (αντλεί στοιχεία από το βιβλίο Από Λιμένος Σητείας εις Μονήν
    Καψάν που έγραψε ο Ν. Ι. Παπαδάκης το 1895– εκδόθηκε το 1998 από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας, με επιμέλεια του Ν. Π. Παπαδάκη).
    σελεμίζω selemízo : κλέβω.
    [< σελέμι, (Συντ.)]
    σελεμιτζής, ο [selemitzís] : έμπορος που κερδοσκοπεί εκμεταλλευόμενος την οικονομική δυσπραγία του πελάτη του, που ουσιαστικά κλέβει τον πελάτη του, βλ. σελέμι.
    [< σελέμι + -τζής ή < σελεμίζω (Συντ.)]
    {Το τουρκ. selemci سلمجى αναφέρεται στον αγοραστή: σημαίνει «ο προπληρώνων προϊόν ή
    εμπόρευμα παραδοθησόμενον εν τω μέλλοντι» (Χλωρός, Α 921).}

    9α >>θα μπορούσε να είναι από τον Αμπου Σελίμ
    Οκ, επειδή οι Κρήτες αγαπούν τα εύφωνα, μπ ντ κλπ, έλεγα θα το άφηναν Αμποσελ(ι)έμη ξερωγώ, τελοσπάντων, δεν ξανααυτοσχεδιάζω 🙂 .

  17. sarant said

    11 Βράχος η Ελισάβετ!

    12 Καλά λες, αλλά εμείς θα θυμηθούμε να σας πούμε χρόνια πολλά! 🙂

    14 Όχι, είναι όντως παλιά έκφραση

    16 Πολύ ενδιαφέρον

  18. Χαρούλα said

    Ημερολόγιο («Μέρες») Σεφέρης
    Τι σημασία έχει η ελευθερία του ανθρώπου, αν δεν την εξαγοράζουμε κάθε τόσο (όχι με χρήματα, βέβαια). Μην ξεχνάς να σιχαίνεσαι πάντα τους ψυχικούς σελέμηδες. (1932)

    Έχει και θηλυκό!
    σελέμης
     ο [selémis] Ο11 θηλ. σελέμισσα [selémisa] Ο27 : (λαϊκ.) αυτός που ζει σε βάρος των άλλων· ακαμάτης, αχαΐρευτος

  19. Πολύ ωραίο όπως συνήθως! Ο κ. Βάρος ποιος είναι;

    14 «Τότε στην Αλεξάνδρεια έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα» γράφει η Πηνελόπη Δέλτα στις «Πρώτες ενθυμήσεις» της, και ήταν η πρώτη φορά που εγώ συνάντησα την έκφραση.

    15 Αμάκα: γνωστή από τα σταυρόλεξα!

    Δεν έχω γνώμη αλλά πιο πιθανό μου φαίνεται να βγαίνει από τον Αμπού Σελίμ παρά από τον σελέμη ο αποσελέμης.

  20. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    14# Εδώ άσμα του 1946, αλλά μάλλον είναι ακόμα παλιότερη η έκφραση.

    https://www.greeklyrics.gr/stixoi/Omorfh_mou_Athhna/

  21. Χαρούλα said

    Μόνον προς τιμή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστού έχουμε:
    7 Ιανουαρίου Σύναξη του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού
    24 Φεβρουαρίου Α’ και Β’ Εύρεση Τιμίας κεφαλής του Αγίου Προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννη
    25 Μαΐου Μνήμη της Γ’ ευρέσεως της τιμίας κεφαλής του προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου
    24 Ιουνίου Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού
    29 Αυγούστου Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού
    23 Σεπτεμβρίου Η Σύλληψη του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού
    και
    30 Μαρτίου, Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης ή γνωστός και ως Ιωάννης της Κλίμακος
    8 Μαΐου η μνήμη Ευαγγελιστή Ιωάννη(Θεολόγου) και 26 Σεπτεμβρίου η Μετάσταση
    27 Μαϊου  Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος 

  22. H. Mandragoras said

    Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι όλοι οι Άγιοι έχουν αναστάσιμα τροπάρια και δεν είναι προνόμιο του Αη Γιώργη. Υποψιάζομαι πως η μετάθεση έχει άλλο λόγο, πιο σημαντικό. Είναι ντε φάκτο μεγάλη γιορτή αφού Γιώργος είναι το πιο συνηθισμένο όνομα. Οπότε αν γιορταστεί με τα σωστά του μέσα στη Σαρακοστή έχουμε μια διακοπή της νηστείας και της περισυλλογής. Αν πάλι γιορταστεί «σαρακοστιανα» χάνουμε μια ευκαιρία πανηγυριού (και κεράσματος!) που παλιά δεν ήταν τόσο συχνό. Δεν είναι κάθε μέρα τ’ Αη Γιωργιού.

    Για του Ευαγγελισμού κάνουμε λίγο σκοντο και τρώμε μπακαλιάρο. Αλλά πώς να το κάνουμε; η Παναγία και η εθνική γιορτή νικάνε τους Γιωργηδες.

  23. ΓΤ said

    Όταν σφύριζε ο Κομίνης

    ήτο βέβαιη η μήνις

  24. Αγγελος said

    «Φαίνεται ότι η μετάθεση  αυτή της γιορτής ήταν  κάτι σχετικά καινούργιο, τουλάχιστον για τη Μυτιλήνη»

    Όντως ήταν κάτι σχετικά καινούργιο, όχι ειδικά για τη Μυτιλήνη παρά για όλη την Ελλάδα. Με το ιουλιανό ημερολόγιο, το Πάσχα σπάνια έπεφτε μετά τις 23 Απριλίου: με την παραδοχή ότι η εαρινή ισημερία πέφτει στις 21 Μαρτίου, η πρώτη εαρινή πανσέληνος πέφτει το αργότερο στις 18 Απριλίου, κι αυτό μόνο κάθε 19 χρόνια (τελευταία φορά το 2021), οπότε για να πέσει το Πάσχα στις 24 ή 25 Απριλίου, θα έπρεπε όχι μόνο να πέφτει στις 18 Απριλίου η υπολογιζόμενη εαρινή πανσέληνος αλλά να είναι και Δευτέρα ή Κυριακή (ή να πέσει στις 17 Απριλίου και να είναι Κυριακή), πράγμα που κατά μέσον όρο μόνο κάθε 44 χρόνια συνέβαινε.
    Με το μεσοβέζικο ημερολόγιο που ακολουθεί η Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο από το 1924 (υπολογισμός των κινητών εορτών με το ιουλιανό και των ακίνητων με το γρηγοριανό), συμβαίνει βέβαια πολύ συχνότερα να πέφτει το Πάσχα μετά τις 23 Απριλίου. Αλλά αυτό είχε ήδη συμβεί και το 1926, οπότε δεν ήταν πρωτοφανές τότε που έγραφε ο Βριάρεως…

  25. Αγγελος said

    Τώρα βλέπω πως είχε συμβεί και το 1924 (πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου ημερολογίου στην Εκκλησία) και το 1926 και το 1927, οπότε μάλλον άδικο είχε να εκπλήσσεται ο Γιώργος του χρονογραφήματος… Να γκρινιάζει, δικαίωμά του!

  26. SteliosZ said

    ->14 Και ίσως (σύμφωνα με το –https://www.inmsol.com/spanish-proverbs/atar-los-perros-con-longanizas-tie-dogs-sausages/) να έχει ισπανική καταγωγή

  27. michaeltz said

    14.

    Χαρ. Τι λες; Από το 1946!

    Στίχοι για το τραγούδι Όμορφή μου Αθήνα του έτους 1946 σε στίχους Σαββίδη Αιμίλιου και σύνθεση Γούναρη Νίκου από το album 78 στροφών.

    Αυλές κάτασπρες γραφικές
    σαν όμορφες ζωγραφικές
    μια φωτισμένη γρίλια
    σκασμένα ρόδια στη ροδιά
    σεμνές κοπέλες με ποδιά
    χωρίς βαμμένα χείλια

    Ματάκια μελαγχολικά
    στενά σοκάκια γραφικά
    γαζίες και ζουμπούλια
    ξενύχτι δίπλα απ’ τη μισή
    μ’ ανέρωτο ξανθό κρασί
    ώσπου να βγει η πούλια

    Όμορφή μ’ Αθήνα
    που ‘ναι τα χρόνια εκείνα
    που ‘ναι τα χρόνια εκείνα τα παλιά
    λες και σ’ είχαν άχτι
    και σε κάναν στάχτη
    σαν γριά μ’ αχτένιστα μαλλιά
    Που ‘ναι τα χρόνια που ξηγιόμαστε αλάνικα
    και που σέρναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα
    Όμορφή μ’ Αθήνα
    που ‘ναι τα χρόνια εκείνα
    που ‘ναι τα χρόνια εκείνα τα παλιά

  28. Χαρούλα said

    #24 Άγγελος:
    Με το μεσοβέζικο ημερολόγιο που ακολουθεί η Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο από το 1924 (υπολογισμός των κινητών εορτών με το ιουλιανό και των ακίνητων με το γρηγοριανό)…
    Δεν το ήξερα.

    Με την ευκαιρία, ξέρει κάποιος αν η γιορτή του αγΓεωργίου, θεωρείται ξεκάθαρα κινητή ή ακίνητη; Το βρίσκω έτσι κι αλλιώς.

  29. michaeltz said

    26.

    Ναι, αλλά από πότε;

    Άσε που δεν ριμάρει και με το «αλάνικα»! 🙂

  30. Χαρούλα said

    Περίπου το 1948 – 1949 ο Νίκος Γούναρης με τον Τώνη Μαρούδα, αγαπημένοι τραγουδιστές της εποχής εκείνης, έλεγαν ένα τραγούδι για την «Όμορφη Αθήνα» που κατέληγε στο γνωστό δίστιχο
    Όπως έλεγαν τότε, αυτή η φράση αναφερόταν στη χιουμοριστική βιτρίνα ενός από τα ελάχιστα μεγαλομπακάλικα της μεταπολεμικής Αθήνας, του «Θανόπουλου», στα Χαυτεία –Αιόλου και Σταδίου–, όπου είχαν στήσει έναν λούτρινο σκύλο, δεμένο από τον λαιμό του με ψεύτικα λουκάνικα, αντί για λουρί και κολάρο.

  31. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο πατέρας μου, Γιώργης κι εκείνος, εμέτρα, σε μια διαδρομή 20 χλμ, από Γεράπετρο προς δυτικά, εφτά εκκλησίες-Αη Γιώργηδες, κάθε χωργιό και τον δικό του! Δε θυμούμαι να έλεγε για αφιερωμένους εορτασμούς, αλλά τον Μεθυστή τον μνημόνευε ξεχωριστά, και του άρεσε να τον εορτάζει, αφού το λιομάζωμα σ΄εμάς δεν είχε αρχίσει ακόμη, ούτε η νηστεία των Χριστουγέννων, άνοιγε το νέο κρασί (με τα σχετικά μεζέδια) κι ήταν ένα καλό ξεκίνημα για τον κοπιώδη χειμώνα.

  32. Η ειρωνία είναι ότι το λίγο αργότερα από τότε που γράφτηκε το χρονογράφημα τον Οκτώβριο του 1929 θα σκάσει η φούσκα των χρηματιστηρίων και θα καταστραφούν πολλοί λιρικοί του εξωτερικού.

    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.bankofgreece.gr/RelatedDocuments/%25CE%2597_%25CE%259A%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%25A3%25CE%2597_%25CE%25A4%25CE%259F%25CE%25A5_1929.pdf&ved=2ahUKEwjQv6mAyOmFAxX2h_0HHSx0A8QQFnoECBIQAQ&usg=AOvVaw2swBG2ywxDI-SnzZ_XNu1T

  33. sarant said

    19α Έλα ντε, ιδέα δεν έχω.

    24 Το βρήκες Άγγελε, μπράβο

    25 Ομως μπορεί τα μέτρα για μετάθεση της γιορτής να μην αποφασίστηκαν αμέσως από το 1924.

    26 Κοίτα να δεις!

  34. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    15 Ώστε λέτε αμάκα την τράκα ε; Σώζεται λοιπόν η λέξη.
    A maca, βενέτικο αυτό, διαβάζω. Αμακατζής και αμακατζού, βλέπω .

  35. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Η ‘μήνις’ του κ. Γιώργου ήταν μάλλον πρόσχημα για να γράψει ο Βρυάρεως ένα ακόμη – ωραίο – χρονογράφημα!

    Διότι τα πράγματα είναι όπως τα λέει ο Άγγελος (σχ. 24-25).
    Με την προσθήκη ότι και αν με το παλιό ημερολόγιο τύχαινε – σπανιότατα – να πέσει η 23/4 μέσα στη Σαρακοστή (μόνο Μεγ. Παρασκευή έως Κυριακή), προβλεπόταν πάλι η μετάθεση της εορτής του Αγ. Γεωργίου για τη Δευτέρα του Πάσχα. Φαντάζομαι για λόγους θρησκευτικούς (πένθος κ.λπ.), αλλά και για λόγους πανηγυριώτικου εορτασμού (σχ. 22- Mandragoras).

    Επίσης, η εορτή του Αγ. Μάρκου του Ευαγγελιστού (κανονικά 25/4) μετατίθεται για την Τρίτη του Πάσχα. (Είχαμε γείτονα Μάρκο και είχαμε ψιλομπερδευτεί κάποιες φορές με τις ευχές…)

  36. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Βρυάρεως -> Βριάρεως, βέβαια (γμτ!)

  37. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Για το… δέσιμο σκυλιών με λουκάνικα, έχω βρει την έκφραση από το 1907. (Δεν προλαβαίνω να ψάξω τώρα περισσότερο… 🙂)

  38. Α. Σέρτης said

    Βρε γεια στο στόμα του Κανέλλη!

    Πάρτε αγκαλιά φοιτητική μεζεδάρα!

    https://www.tanea.gr/2024/04/29/opinions/epideiksi-agrammatosynis-online/

  39. Αντώνης said

    #30 et al.

  40. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    38# Ο Κανέλλης δικαιούται δια να ομιλεί. Ιδού άψογος χειρισμός της ελληνικής από τον εν λόγω, χωρίς ούτε ένα λάθος, αν παραβλέψουμε το απερίσκεπτο «μπήκε» αντί του ορθού «εισήλθε».

    «Ακριβώς έτσι έγιναν χθες τα πράγματα. Μπήκε η αστυνομία σε μια κατάληψη στο Κουκάκι. Οι καταληψίες αμύνθηκαν, αρχικά με πέτρες, ξύλα, μεταλλικά αντικείμενα, με μπογιές, με τη χρήση πυροσβεστήρων. Οταν οι αστυνομικοί κατάφεραν να ανακαταλάβουν τον χώρο, δύο καταληψίες προσπάθησαν να διαφύγουν από τη διπλανή ταράτσα, που ήταν η ταράτσα του πατρικού σπιτιού τους. Οι αστυνομικοί πέρασαν στην ταράτσα και τους συνέλαβαν – μαζί με τον πατέρα τους, που προσπάθησε να τους εμποδίσει…».

    https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/366530_tora-zitaei-syggnomi-o-ilias-kanellis

  41. των σημερινών λιρικών θνητών … που πετάν τη σκούφια τους, σαν πρώτα, για λίγο κέφι και ζητούν αφορμές για γιορτές.

    Σε παραλίρημα

  42. Alexis said

    #14, κ.ε.: Την έκφραση «τότε που δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα» θυμάμαι να μας τη λέει μια δασκάλα μου στο Δημοτικό πριν από 50+ χρόνια.

    #15α: Χαρούλα ναι, μήνις=η μήνυση στα λαρισέικα! 😅

  43. Κάθε τόσο ο Νεόμυστος Ιωάννης …
    … έκανε τραπέζια στην παρέα, μη ξέροντας ο φουκαράς
    —θα ήτανε από τους «σαρανταπέντε»—
    πως μόνο μια φορά το χρόνο εορτάζουν οι Γιάννηδες

    Ούτε το
    «Γιάννης κερνάει, Γιάννης (μόνο) πίνει»
    ήξερε.
    (Ή μήπως με την αφορμή το εφεύρε;)

  44. sarant said

    35 Ωστε και ο Μάρκος παίρνει μετάθεση;

    41 Σε παραλήρημα θα ήταν ληρικοί 🙂

  45. Σελέμης και σε καυστικό σατιρικό του Σεφέρη, σε παλαιότερο άρθρο (όπου και λουφές).

  46. ΓΤ said

    Ήταν στο προπάδικο. Πήγε στο κοντινό καφενείο.

    -Βάλε μου γρήγορα μία γίγαντες να πάρω μαζί μου στο πλαστικό, γιατί έχω τον αδερφό μου άρρωστο!

    Γύρισε στο προπάδικο. Έτρωγε τους γίγαντες καρφωμένος στην οθόνη του ΚΙΝΟ.

  47. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    44β# Κι άμα τα ‘χανε και τα χρονάκια τους, κρονόλιροι.

  48. ΓΤ said

    παραλήρημα: απλολογία ληρήματος παραλή

  49. sarant said

    46 Και γιατί αποκλείεις να έχει όντως τον αδερφό του άρρωστο;

  50. ΓΤ said

    @49

    Ποιος το απέκλεισε;

  51. sarant said

    50 Λέμε

  52. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    40 Α γεια σου, Χτήνε, ξέρεις αυτό που λένε «άντε μην παρθούμε δω μέσα;», μιλάει κ το Κανέλλη…
    https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/corpora/corpora/search.html?lq=%CF%80%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B9

     

  53. ΚΤΕΛ= Καθημερινή Ταλαιπωρία Ελληνικού Λαού- επαλήθευση σήμερα από το Φωκίδας/

    Καλόν το διήγημα

    Θρησκοταγής θα εορτάσω όποτε προτείνει η Ιερά Σύνοδος !!

    Της Κασσιανής σήμερα, τοδικό μου τροπριο εγώ ( Κ18, περιέχει βλάσφημες απόψεις )

    Ο,τι φοβάμαι περισσότερο

    Κάθε φορά που έρχομαι να σε βρω,
    στο ίδιο πάντα μέρος, την ίδια πάντα
    ώρα, την ίδια πάντα μέρα του
    Αυγούστου, το ίδιο κρύο
    συναίσθημα μου σφίγγει την καρδιά:
    ο φόβος να μη σε ξαναδώ, ο φόβος
    να μην σε ξαναβρώ στο κελί σου,
    γονατιστή, σαν μόλις νάχεις
    τελειώσει την προσευχή σου, σαν
    μόλις νάχεις τακτοποιήσει τα πάντα
    στον περιβάλλοντα χώρο σου.
    Αλλά όχι και στην ψυχή σου.
    Αυτό ραγίζει την δική μου την
    καρδιά.

    Η φιλία μας, αν μπορεί κάποιος να
    πει φιλία μια τέτοια σχέση, είναι
    δυνατή, γλυκιά και πάνω από
    μικρότητες. Σμιλεύτηκε τόσα χρόνια
    στις καρδιές μας, από τότε που
    κλείστηκες στο μοναστήρι κι’ ας
    βλεπόμαστε μόνο μια φορά κάθε
    Αύγουστο κι’ ας μιλάμε ελάχιστα ή
    και καθόλου. Κάθομαι δίπλα σου,
    γονατιστός κι’ εγώ, παράλληλες οι
    ματιές μας, ίσως κι’ οι προσευχές
    μας. Τότε γεμίζω από σένα,
    ξεφορτώνω τα βάρη της καρδιάς μου
    και διώχνω κάθε λύπη. Δεν είμαι
    θρήσκος άνθρωπος αλλά στην
    παρουσία σου ψυχανεμίζομαι.
    Από τότε που εγκατέλειψες τα
    εγκόσμια για ν’ αποφύγεις μια
    σκηνή ζηλοτυπίας, μια άδικη ζήλεια
    ενός αρρωστημένου εραστή για ένα
    παιδάκι, η ζωή σου έσπασε αλλά και
    του παιδιού το ίδιο, αυτό δεν
    τόμαθες ποτέ. Κλεισμένη στο κελί
    σου ξέχασες εύκολα τα χάδια και τα
    μάτια του εραστή σου αλλά ποτέ τα
    δύο απορημένα παιδικά που σε
    κοιτάζανε όταν τους άνοιγες τον
    δρόμο για την ηδονή. Κι’ ήτανε
    λειτουργία, όρθρος κι’ ευχέλαιο μαζί
    , ήτανε μάθημα ζωής κι’ όχι απιστία.
    Ούτε πλεονεξία ερωτική ήτανε, ούτε
    ακατανόητος πόθος. Μονάχα μια
    παρόρμηση εσωτερική, αυτά που
    έμαθες να τα διδάξεις πάνω σε
    άγραφο χαρτί, ελπίζοντας η
    αγνότητα να τ’ αθωώσει όλα. Μα
    σαν σε κοίταξε ο πιτσιρικάς που
    έκανες άντρα, διαπίστωσες την
    ματαιότητα. Μπορεί να μην
    τολμούσε να σου μιλήσει ποτέ-τα
    δέκα χρόνια διαφορά τότε φάνταζαν
    αιώνες- μα τόξερες πως θα σε
    ποθούσε ξανά, στην κάθε
    φλογισμένη του ανάσα. Σαν πιο
    μεγάλη αναγνώρισες αμέσως το
    αμοιβαίο πολυπόθητο συμπλήρωμα.
    Ο πιτσιρίκος το μπέρδευε ακόμα με
    την πρωτάρικη χαρά.
    Δεν το μετάνιωσες ποτέ. Πήρες
    όμως τα μέτρα σου να μην το
    επαναλάβεις. Δεν φοβήθηκες μη στο
    ζητήσει ο πιτσιρικάς, τον εαυτό σου
    φοβήθηκες που δεν θάχες λόγο
    πειστικό να του αρνηθείς. Τον εαυτό
    μας πάντοτε φοβόμαστε, Κασσιανή.
    Κανένας πειρασμός δεν είναι πιο
    ισχυρός απ’ αυτόν, εκτός από τον
    θάνατο.
    ( Παύση )
    Δεν είμαι τόσο τυφλός να μην βλέπω
    τα πεταρίσματα της καρδιάς μου ,
    ούτε τόσο χαζός ώστε να μην
    αναγνωρίζω τα τρικ του μυαλού μου.
    Σε βλέπω σε κάθε σκιά το βράδυ
    στους τοίχους, ακούω την φωνή σου
    σε κάθε κραυγή, ανθρώπινη και
    ζώου. Υπερασπίζομαι την εικόνα
    σου μ’ όλη μου την αξιοπρέπεια, όλα
    μου τα όνειρα είσαι εσύ, ακόμα κι’
    όταν είμαι με άλλη. Οπου κι’ αν
    γυρίζω νομίζω ότι βλέπω την μορφή
    σου, όπου κι’ αν βρίσκομαι νοιώθω
    την έλλειψή σου. Τα δάκρυα μου
    έχουν στερέψει από καιρό. Θάμουνα
    χαμένος αν δεν είχα την ευκαιρία
    κάθε Αύγουστο να ζήσω λίγο δίπλα
    σου. Τρώω όταν πεινάω, πίνω όταν
    διψάω , περιμένω και σκέπτομαι
    μέχρι νάρθει η μέρα αυτή. Τότε που
    είμαι καθισμένος δίπλα σου, τότε
    όμως είναι που νοιώθω πιο μακριά
    σου…
    ( Τέλος της παύσης )

    Και φέτος ήσουνα εκεί, γονατισμένη
    μόλις είχες τελειώσει την προσευχή
    σου και τακτοποιήσει τις σκέψεις
    σου. Δέχθηκες την παρουσία μου
    δίπλα σου σαν κάτι φυσιολογικό και
    απαραίτητο. Μπορεί να ζεις στο κελί
    σου μα παρακολουθείς τις
    ημερομηνίες και το περίμενες. Δεν
    μπορώ να μυρίσω την επιδερμίδα
    σου για να μάθω αν σε συγκινεί η
    παρουσία μου ή σε γαληνεύει, όπως
    με γαληνεύει η δική σου.
    Προσπάθησα να προσευχηθώ μα δεν
    μου βγήκε.
    Φοβάμαι μην προδοθεί η ταραχή
    μου.
    Φοβάμαι το τέλος της λειτουργίας
    του Εσπερινού.
    Μα πιο πολύ φοβάμαι μήπως δεν σε
    ξαναδώ, Κασσιανή.

  54. @38 Πρέπει να έχει και πραγματολογικό λάθος ο Κανέλλης εκέι που γράφει ότι το βασιλικό θεωρείο της Βουλής είναιμκλειστό από το 1974. Αν θα έκλεινε θα ήταν το 1967 ή το 1973 αν δεχτούμε ότι ήταν και για τον αντιβασιλέα ή το κρατούσαν ανοιχτό για αν γυρίσει ο Κωνσταντίνος θα έκλεινε το 1973 όχι το 1974.

    Αλλά δεν το βλέπω για κλειστό,

  55. Αλφα_Χι said

    Μηλιώκας: Αμάκα

    Χρησιμοποιούσαμε το ρήμα: «- Πού το σελέμισες αυτό;» με την έννοια «πού το ‘κονόμησες; πού το βρήκες;» Συνήθως για χρήσιμα αλλά παλιά πράγματα, που οι άλλοι τα είχαν για πέταμα ή για κάθε τι πρωτοεμφανιζόμενο, που δεν ήταν βέβαιο αν είχε αγοραστεί, χαριστεί ή ήταν δανεικό. Επίσης, και με την έννοια της κλεψιάς: «- Μάζεψε τα πράγματα από την αυλή, μη μας τα σελεμίσει κανένας».

  56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Εις την Αθηνά της Ακαδημίας/ Γ. Σουρής

    (…)Πέρασ’ ἐκεῖνος ὁ καιρός, ποὺ ἔχαιρες τιμή,
    καὶ ἔδεναν λουκάνικα στῶν σκύλων τὴν οὐρά·
    τώρα σοφία μπόλικη πουλιέται σὰν ψωμὶ
    καὶ μέσα στὸ μπακάλικο τοῦ Παναγιωταρᾶ. (…)
    https://el.wikisource.org/wiki/%CE%95%CE%B9%CF%82_%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%91%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%AC_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%91%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CE%B1%CF%82

  57. Theo said

    Την ιστορία με τον Τούρκο που γιόρταζε του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου την ξέρω με τον καϊμακάμη των Καρυών Αγίου Όρους επί Τουρκοκρατίας. Επειδή δεν είχε θέμα με τις χριστιανικές γιορτές και τον καλούσαν και τον τραπέζωναν σε κάθε κελλί κοντά στις Καρυές ή σε μοναστήρι που γιόρταζε, ζήτησε να του δώσουν έναν «προστάτη» Άγιο, να τον γιορτάζει και να τραπεζώνει τους καλόγερους, ανταποδίδοντας τη φιλοξενία. Του έδωσαν λοιπόν ως προστάτη τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και τον έβαλαν να τους τραπεζώσει στις 7 Ιανουαρίου, στις 24 Φεβρουαρίου, και πάει λέγοντας (όχι όμως και των αγίων Ιωάννου της Κλίμακος, του Ρώσου ή του Θεολόγου που γράφει η Χαρούλα στο #21 -υπάρχουν και δεκάδες άλλοι Άγιοι με το όνομα Ιωάννης), κι όταν είδε κι απόειδε, ζήτησε να του δείξουν τον «προστάτη» του. Τον πήγαν λοιπόν στο Πρωτάτο και του τον έδειξαν. Κι η αντίδρασή του ήταν: «Ε, πώς να μην καταντήσεις έτσι, κουρελής και κοκαλιάρης, μετά από τόσα τραπεζώματα;»

    Η γιορτή του αγίου Γεωργίου είναι ακίνητη, μετατίθεται όμως ενίοτε, όταν δηλαδή πέφτει πριν το Πάσχα (κι αυτό ίσχυε και με το παλαιόν, όπως έγραψε κι ο Μικιός στο #35). Κινητές είναι οι γιορτές το Πάσχα κι όσες εξαρτώνται από αυτό και γιορτάζονται πάντοτε ένα συγκεκριμένο αριθμό ημερών πριν ή μετά απ’ αυτό.

    Κι επειδή με το παλαιόν σπάνια πέφτει πριν το Πάσχα, ίσως ο Βριάρεως να μην το ήξερε.

    @44α:

    Για τη γιορτή του Αγίου Μάρκου δεν ξέρω. Επειδή τα Μηναία που κυκλοφορούν στον 21ο αιώνα αντιγράφουν τις «τυπικές διατάξεις» τους από τα αντίστοιχα που κυκλοφορούσαν επί παλαιού, το Μηναίον του Απριλίου γράφει: «ἡ μνήμη τοῦ Ἀποστόλου δύναται νὰ συμπέσῃ ἐν τῷ Πεντηκοσταρίῳ ἀπὸ τῆς Τρίτης τῆς Διακαινησίμου μέχρι του Σαββάτου τῆς ἑβδομάδος τῆς Σαμαρείτιδος», κάτι που δεν ισχύει με το νέο ημερολόγιο. Σε περίπτωση που πέσει Δευτέρα της Διακαινησίμου, εορτάζεται την επομένη, λέει το εν λόγω. Δεν έχω πρόχειρο το Ημερολόγιο της Εκκλησίας της Ελλάδος ή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να δω αν γράφει κάτι διαφορετικό. Επειδή όμως τη Διακαινήσιμο ψάλλεται μόνο η αναστάσιμη ακολουθία (αυτή δηλαδή της Κυριακής του Πάσχα), όταν η γιορτή του αγίου Μάρκου πέσει Σαρακοστή, συνήθως ψάλλεται μετά την Κυριακή του Θωμά, για να μην παρεμβληθούν μη αναστάσιμα τροπάρια σ’ αυτήν.

    @22:

    Στην ακολουθία του αγίου Μάρκου, όπως και των άλλων Αγίων δεν υπάρχουν αναστάσιμα τροπάρια, ούτε αναφέρεται η Ανάσταση. Στην ακολουθία του αγίου Γεωργίου αναφέρεται αρκετές φορές:

    «Δεῦτε φιλομάρτυρες, ᾀσματικὴν υμνῳδίαν τῷ ἀναστάντι ἐκ τάφου Χριστῷ προσάξωμεν…»

    «…Αλληλούια, ἀλληλούια, ἀλληλούια, Χριστῷ τῷ ἀναστάντι.»

    «…Δόξα Σῶτερ, τῇ φρικτῇ σου ἀναστάσει…»

    «…ἐπέλαμψε Χριστοῦ ἡ ἀνάστασις πᾶσι, καὶ ταύτῃ συνεκλάμπει νῦν Γεωργίου τοῦ μάρτυρος ἡ πανέορτος καὶ φωτοφόρος ἡμέρα…»

    «Σύνδρομος ἐπέλαμψεν ἡμῖν ἡ πανένδοξος μνήμη τοῦ θεράποντος τῇ ἀναστάσει Χριστοῦ…

    κλπ. κλπ.

    Το τελευταίο απόσπασμα είναι από τον ένα από τους δύο κανόνες στον άγιο Γεώργιο, που ψάλλεται κατά τον κανόνα της Αναστάσεως «Αναστάσεως ἡμέρα…» Απ’ αυτό φαίνεται πως από τουλάχιστον τον 9ο ή 10ο αιώνα (όταν συντέθηκαν οι περισσότεροι κανόνες των εν χρήσει λειτουργικών βιβλίων) η ακολουθία του αγίου Γεωργίου ψαλλόταν τη Διακαινήσιμο, άρα μετετίθετο η γιορτή του. Κάτι παρόμοιο δεν συναντάται σε καμιά ακολουθία προς τιμήν άλλου Αγίου.

  58. Χαρούλα said

    #57 Theo, ευχαριστώ(Η γιορτή του αγίου Γεωργίου είναι ακίνητημετατίθεται όμως ενίοτε, όταν δηλαδή πέφτει πριν το Πάσχα). Έτσι το ήξερα από παιδί(λόγω μητέρας). Και έρχονται τα τελευταία χρόνια κάποιοι «μορφωμένοι», και επιμένουν πως λάθος τα ξέρω. Είναι κινητή… Τι να πεις….

  59. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Μία παλιότερη εμφάνιση της παροιμιακής έκφρασης.

    Αλλά και ο Σουρής στον ΡΩΜΗΟ την χρησιμοποιεί αργότερα (1883, 1888).
    (Τώρα βλέπω και το σχετικό #56 της ΕΦΗΣ). 👍

  60. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    53, Τζη
    Πολύ μου άρεσε!

    57, Theo
    Ωραιότατα τα ανέλυσες!
    Για τη γιορτή του Μάρκου έγραψα (σχ. 35) ότι έχω προσωπική εμπειρία… Ημερολόγιο εκκλησιαστικό επίσημο δεν έχω, αλλά έχω μια ατζέντα του 2024 που αναφέρει, στην Τρίτη 7 Μαΐου: ‘Τρίτη Διακαινησίμου. Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, Μάρκου αποστόλου’.

  61. ΓΤ said

    @3 Λεώνικος

    Ψαρομηλίγγου —> Ψαρομηλίγκου

    Να μην ξέρεις ούτε πού μένεις…

  62. ΓΤ said

    -Γιώργο, οι Εβραίοι έχουν Πάσχα;

    -Βεβαίως, Βαγγέλη.

    -Πότε είναι αυτό;

    -Χτες τελείωσε.

    -Άρα οι Εβραίοι είναι Καθολικοί. Φχαριστώ, Γιώργο. Τόσα χρόνια, σήμερα το έμαθα!

    -Οι Εβραίοι είναι Εβραίοι, Βαγγέλη.

    -Άλλο και τούτο; Τι είν’ αυτό; Αλλά μη μου πεις τώρα. Φεύγω για βάρδια!

    -Καλή βάρδια. Τα λέμε!

  63. sarant said

    53 Ωραίος, Τζι

    57 Ενίοτε, αλλά τώρα πια τις περισσότερες φορές

    59 Α μπράβο

    62 Χαρά στο Βαγγέλη!

  64. Spiridione said

    38. Αυτός κάθισε κι έγραψε ολόκληρο άρθρο, ο Άγγελος προχτές έγραψε σχόλιο. Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω πού είναι το πρόβλημα.

  65. leonicos said

    61 ΓΤ

    Ψαρομηλίγγου —> Ψαρομηλίγκου

    Ευχαριστω για τη διορθωση. Φύγαμε όταν ήμουν έξι χρονώ και δεν διάβαζα ακόμα ελληνικά, και πήγαμε στις Κουκουβάουνες. Έκτοτε πέρασα μερικές φορές και θα ήθελα να δω αυτή την αυλή, αλλά η πόρτα ειναι πολύ ψηλή και θα κινήσω υποψίες αν βάλω κάτι ν’ ανέβω. Υποθέτω ότι θα το ε΄χουν για πάρκιν ή αποθήκη ή σκουπιδότοπο. Ήταν κόκκινο τσιμέντο.

  66. leonicos said

    61 ΓΤ

    Να μην ξέρεις ούτε πού μένεις…

    Αυτό λέγεται δαγκωνιά, απαξίωση… Διαπιστώνω ότι δεν μπορείς να κρίνεις ποιον απαξιώνεις, ή τουλάχιστο έτσι νομίζεις. Συνεχισε, δεν με αφορά. Θα ήταν ευκολα να κάνω μια παραβολή με κάτι που επίσης με απαξιώνω όταν περνάω έξω από την αυλή του, αλλά είναι πολύ τετριμμένο και δεν την κάνω. Χτυπα ελεύθερα!

  67. leonicos said

    53

    Είναι ο Τζι που ξέρουμε ή ξναγεννήθηκε;

  68. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα. Πλάκα είχε και αυτό το βριαρεώδες χρονογράφημα.
    Στο οποίο είναι προφανές ότι ο Γιώργης ο Γιορτάσης πείσμωσε διότι δεν συνέλαβε επακριβώς το νόημα της μετάθεσης της ονομαστικής του εορτής το οποίο έγκειται, μάλλον, και στα εξής:
    α)Σταυρώσιμες μέρες , παθών εβδομάδα, δεν είναι για γλέντια. β) Άγιος και τροπαιοφόρος, η μεγάλη του τιμή: Πρώτος μετά τη Λαμπρή.
    Συνεπώς η μετάθεση του εν λόγω εορτασμού στη λαμπροδευτέρα θα πρέπει να νοείται ως αναβάθμιση και όχι ως καψόνι και γκρίνιας αφορμή.
    Κατανοητό βεβαίως ότι, εν τοιαύτη περιπτώσει -υπό μίαν έννοια- εκτός από τ’ αβγά και τα πασχάλια, “χάνει κι η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα”, αφού η μεν μήτηρ Αγία Πολυχρονία παραμένει εορτάσιμη σταθερά στις 23 Απρίλη ακόμη κι όταν ο γιος της προάγεται σε Διακαινήσιμο αστέρα. Απ’ την άλλη όμως τούτο σημαίνει και ότι ο δρακοκτόνος Άι-Γιώργης, κάθε άλλο παρά μαμάκιας ήταν.
    Περαιτέρω εκείνο που πρέπει να επισημανθεί, από γλωσσολογικής απόψεως, είναι ότι η ‘κρασοκατάνυξη’, συσχετιζόμενη κατά το α’ συνθετικό με το ‘κέρασμα’ (=έξοδα) και συνδεόμενη παρηχητικώς με το “κέρας” (π.χ. αφθονίας) μπορεί να γεννήσει σε μια Γιώργαινα την επιθυμία για έναν πλησίον Αθανάσιο (έχοντα μύστακα αγκάθα, αν όχι ντούγκλας), με συνέπεια τη μεταμόρφωση του συζύγου της Τζιόρτζιο σε…κορνούτο :
    Nειρεύονταν η Kρασογιώργαινα
    σεργιάνιζε, λέει, με τον καλό της/ σ’ ένα κλειστό περβόλι και χαμογελούσε…
    Δεν ήταν ο Kρασογιώργης ο χοντρομπαλάς/ παρά ένα λυγερό παλληκάρι…
    Στριμμένο αγκάθα το μουστάκι του,/ μαλλιά μακριά, κορακάτα,
    στη ζώνη ασημοπίστολα/ κι η αναπνια του μύριζε κανέλλα…
    Ίδιος, απαράλλακτος ο Aθανάσιος Διάκος!
    https://www.youtube.com/watch?v=nNrzV2pjTy4 “Η Κρασογιώργαινα” – 1966/ Γιώργος Ρωμανός (στίχοι/μουσική: Νίκος Καζαντζάκης/ Μάνος Χατζιδάκις)

  69. sarant said

    68 Ωραίο!

  70. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @66. Γειά σου Λεώνικε καί μήν μου συγχίζεσαι. Ψαρομηλίγγος εἶναι τό ἐτυμολογικῶς ὀρθό (=αὐτός πού ἔχει ψαρά μαλλιά στούς κροτάφους, στά μελίγγια..), τό ὁποῖο ἐξέπεσε σέ Ψαρομηλίγκος..

    https://play.google.com/store/books/details/Nikolaos_Timoleon_BOULGARIS_%CE%9C%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%B7%CE%BB_%E1%BD%81_%CE%A8%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CE%B3%CE%BF%CF%82?id=gCldAAAAcAAJ

  71. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ὁ Βριάρεως ἀγγίζει ἕνα εὐαίσθητο θέμα, διάσπαρτα στοιχεῖα τοῦ ὁποίου εἴδαμε κατά καιρούς σέ διάφορες πηγές -κυρίως λογοτεχνικές- ἀλλά νομίζω ὅτι δέν εἴδαμε ἀκόμη μεγάλες, ἐμπεριστατωμένες σχετικές μελετες. Τήν ἱστορία τῶν Μουσουλμάνων (Τούρκων κλπ) πού ἔμειναν στόν τόπο μας μετά τήν Ἐπανάστασι, ἀλλά κι ἀργότερα- μετά τίς κατοπινές ἐπεκτάσεις τοῦ Ἑλληνικοῦ κράτους. Καί ἡ ἱστορία αὐτή δέν ἔχει μόνο ἁπλᾶ καί ἀνώδυνα ἐπεισόδια σάν κι αὐτό τοῦ συμπαθέστατου Γιάννη..

  72. ΓΤ said

    @66 Λεώνικος

    Καμία διάθεση απαξίωσης. Διαρκές πειραχτήρι

  73. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Σελέμηδες καί ἀμάκες συναντήσαμε ἀρκετούς στήν ζωή μας, κι αὐτό δέν εἶναι πρόβλημα. Γίνεται πρόβλημα ὅταν αὐτές οἱ ἰδιότητες σταμπάρονται ὡς ἐπώνυμα στούς ἐπιτήδειους πού ἀνήκουν σ’αὐτές τίς κατηγορίες καί διαιωνίζονται στούς ἐνδεχομένως ἀθώους ἀπογόνους τους. Ἔχω συναντήσει ἀξιοπρεπῆ ἄνθρωπο μέ τό ἐπώνυμο Σελέμης, ἐνῶ θυμᾶμαι μία κυρία Ἀμάκατζη πού ἔβγαινε στήν ὀθόνη τόν καίρό τῆς ἀσπρόμαυρης τηλεόρασης καί παρουσίαζε τά ἀποτελέσματα τῶν ἐκλογῶν. Κι ἄντε νά τήν ἐμπιστευτεῖς!.. :) 

  74. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    12 – Πάλι το έριξες στις σπατάλες Γιωργάκη;😂

    Τελέθριον, τι μου θύμησες ρε φίλε. Αύγουστος 1985, η πρώτη αυτόνομη (χωρίς τον εκπαιδευτή και την ομάδα) «βόλτα μου» με παραπέντε.

    Ήμασταν 4 φίλοι κι είχαμε πάει στο σπίτι του ενός στους Ωρεούς για διακοπές. Είχαμε και τα παραπέντε μαζί, γιατί μας είχε πει για ένα βουνό εκεί, σχετικά κοντά, που ήταν ιδανικό για παραπέντε.

    Είχαμε κανονίσει να πάμε το τελευταίο σαββατοκύριακο. Φύγαμε χαράματα και πήγαμε με το αυτοκίνητο μέχρι την Ήλια, κι από εκεί θα πηγαίναμε με τα πόδια ως την κορυφή με μια στάση στην μονή του αγίου Γεωργίου (μεγάλη η χάρη του😊).

    Μετά από μερικές στάσεις ακόμη σε κάτι μικρούς καταρράκτες και σκιερές φυλλοσιές, (το βουνό, είναι ΜΑΓΕΥΤΙΚΌ!) φτάσαμε κατά τις 12 στην κορυφή και δίπλα στον προφήτη Ηλία, ξεφορτόσαμε τους υπνόσακους, τα παραπέντε και διάφορα άλλα που είχαμε για το διήμερο.

    Η θέα σοκαριστικά υπέροχη, τι άλλο μπορούσε να είναι πιο όμορφο; Το αεράκι ήταν ιδανικό, 4 με 5 μποφόρ, ανοίξαμε τα παραπέντε, δεθήκαμε, λίγο κόντρα στον άνεμο και απογείωση, και θες ο νεανικός ενθουσιασμός, θες η πρώτη φορά, θες το αίσθημα της ανεξαρτησίας αλλά, και της αυτοεπιβεβαίωσης, ναι, μπορώ μόνος μου χωρίς καθοδήγηση, όλη αυτή η πλημμύρα των δυνατών συναισθημάτων, μου έδειξε τι μπορούσε να είναι πιο όμορφο από την κορυφή.

    Μία από τις πιο όμορφες μέρες της ζωής μου αλλά, η επόμενη μέρα με την ανατολή του ηλίου στον αέρα, ήταν ομορφότερη.😊

    Αληθινά μαγευτικό βουνό ρε συ, τώρα που το ξανασκέφτομαι, λέω να το ανέβουμε με την Πάπεν το καλοκαίρι. Αν θυμάμαι καλά σκάρτα 1000 μέτρα είναι, σαν τον Υμηττό αλλά, ΚΑΜΙΑ ΣΧΈΣΗ.😂

    υγ – Νοικοκύρη εσύ που είσαι περιπατητής, αν ψήνεσαι να το κανονίσουμε με τον Γιώργο κι όποιον άλλο θέλει και μπορεί. Εμείς με το παπί🦆 μια φορά θα πάμε, το αποφασίσαμε πριν λίγο μόνος μου δημοκρατικά.😂

  75. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    66 – Λεώνικε ξέρεις πότε αποκτά αξία η απαξίωση;

  76. sarant said

    74 Να το δούμε!

  77. 71 Για αυτούς έχει γράψει εκτενώς ο Μπαλτσιώτης https://panteion.academia.edu/lambrosbaltsiotis

  78. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Σελέμης, σελεμίζω, δεν θυμάμαι να τα έχω ακούσει. Αμάκα, αμακατζής τα χρησιμοποιούμε πολύ.

  79. #78

    …μου ξηγιέσαι βερεσέ, σελέμι και αβέρτα κόβεις ρόδα για φιλί, ελα και στρίβε τώρα λόγια μη ξηγιέσαι μ’ απονιά…

  80. Theo said

    @63β:

    Μεταξύ των ετών 1991-2040, 25 φορές, δηλαδή τις μισές 🙂

  81. Παναγιώτης Κ. said

    27,30. Το λέμε και εξιδανίκευση του παρελθόντος. Και κατά έναν περίεργο σε μένα τρόπο υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που αρέσκονται σε αυτή τη θεώρηση.
    Περίεργος διότι στη διάφορες συγκρίσεις που εγώ κάνω, δεν υπάρχουν πολλά για να ζηλέψω από το τότε.
    Πίστευα ας πούμε, ότι τότε ήταν καλύτεροι οι διάφοροι που έπαιζαν μουσικά όργανα. Αντικειμενικά αυτό δεν μπορούσε να συμβαίνει διότι σήμερα είναι πολλοί αυτοί που ξέρουν μουσική. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει καλός μουσικός. Τότε κάτι τέτοιο ήταν σπάνιο.
    Φίλος μου έχει το χόμπι της φωτογραφίας και του βίντεο. Μου έδειξε λοιπόν βίντεο από τα πάτρια πριν από το 1980 και η αντίδρασή μου: Μα καλά, τόσο χάλια ήταν το χωριό μας;
    Υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα που καταρρίπτουν την αντίληψη περί…αξιοζήλευτου παρελθόντος. Ενός παρελθόντος που σε πολλές περιπτώσεις, ήταν συνυφασμένο με την εξαθλίωση.

  82. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    81# Αν ληφθούν υπόψη το #59 κλπ, η εποχή που κατασκευάζονταν λουριά και περιλαίμια σκύλων από λουκάνικα πρέπει να ήταν γύρω στο 1750-1800. Άρα κακώς έγινε το 1821.

  83. Παναγιώτης Κ. said

    81. στις διάφορες συγκρίσεις…

  84. sarant said

    80 Τα μέτρησες, ε; Κι εγώ νόμιζα πως 2 στις 3 φορές η γιορτή μετατίθεται. Μπράβο.

  85. Alexis said

    #82: Εδώ προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα. Υπήρχαν λουκάνικα το 1750; Πόσο παλιά είναι τα λουκάνικα; Είχαν οι αρχαίοι Έλληνες λουκάνικα; Και αν ναι, πώς τα έλεγαν;
    Εδώ σε θέλω κάβουρα… 😊

    #81: Έτσι ακριβώς είναι… Και οι εικόνες της Αθήνας που βλέπουμε στις παλιές ελληνικές ταινίες αυτό δείχνουν. Χωματόδρομοι και τρισάθλια σπίτια που σήμερα δεν θα μπαίναμε μέσα να μείνουμε ούτε με σφαίρες.
    Τελευταία παρατηρώ μια τεράστια προσπάθεια εξιδανίκευσης της δεκαετίας του ’80. Λίγο το παλιό ΠΑΣΟΚ, λίγο ο Γκάλης και ο Γιαννάκης, λίγο τα τραγούδια και οι «καλτ» βιντεοταινίες, κοντεύουμε σιγά-σιγά να πιστέψουμε ότι όλα ήταν καλύτερα τότε… Κι όμως, η εικόνα της Αθήνας τότε ήταν τρισχειρότερη σε σχέση με σήμερα. Άθλιες συγκοινωνίες, μποτιλιαρίσματα, νέφος, τεράστια ταλαιπωρία στις δημόσιες υπηρεσίες κλπ. κλπ.

  86. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    85# Πρώτον οι αρχαίοι Λουκανοί κι αυτοί από μας τα πήρανε. Για λουκάνικα -> Ιππής, Αριστοφάνης. Δε θυμάμαι πώς τα έλεγαν αλλά κάνε και κάνα γοόγλε, όχι όλα στο πχιάτο, άντε μπράβο.

    Τα 80ζ έχουν το σοβαρό πλεονέκτημα πως τότε ήμασταν εικοσάχρονοι. Προσωπικά τουλάχιστον, αφοδεύθην και για το παλιό πασόκ, και για το μπάσκετ, και για τα βιντεοσκουπίδια του Ψάλτη κλπ.

  87. Theo said

    @84:

    Ναι, τα μέτρησα.

  88. rogerios said

    @86: Να πούμε, όμως, Χτήνε, ότι τούτοι οι αρχαίοι μεταγράφονταν από τους ΑΗΠ ως «Λευκανοί» («ὁ μὲν οὖν Λεπτίνης δεξάμενος φιλανθρώπως τοὺς νηχομένους ὡς ἐπὶ τὴν γῆν ἀπεβίβασε καὶ ἔπεισε τοὺς Λευκανοὺς ὑπὲρ ἑκάστου τῶν αἰχμαλώτων λαβεῖν ἀργυρίου μνᾶ», Διόδωρος, ΙΔ΄, 102). Εδώ κι ο Lucius, αργότερα, μεταγραφόταν κατά κανόνα ως «Λεύκιος».

  89. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    88# Έξοχος Ρογήρε, αλλά τώρα μου βάζεις δουλειά. Πρέπει να βρούμε οπωσδήποτε τη σύνδεση Λευκανών και γερμανικών φύλων, για να αποδείξουμε πως και το weißwurst, τα άσπρα λουκάνικα, από μας τα πήρανε 🙂

  90. Αγγελος said

    (81) H εξιδανίκευση του παρελθόντος είναι βέβαια συχνότατη, οφείλεται συνήθως στο ότι ήμασταν νέοι και γεράσαμε και είναι πολύ συχνά αδικαιολόγητη. ΟΜΩΣ για το συγκεκριμένο τραγούδι, που γράφτηκε λίγο μετά την Κατοχή και τα Δεκεμβριανά και ενόσω μαινόταν ακόμη ο Εμφύλιος, ήταν απόλυτα δικαιολογημένη! Προσέξτε και τους στίχους
    «Όμορφή μ’ Αθήνα […]
    λες και σ’ είχαν άχτι
    και σε κάναν στάχτη
    σαν γριά μ’ αχτένιστα μαλλιά».

    Ας σημειωθεί επίσης ότι παρόλο που λέει «σέρναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα», νομίζω πως στη συλλογική μνήμη έχει μείνει ως «δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα».

  91. Χαίρετε όλοι.
    Οικογενειακές υποχρεώσεις με κρατάνε εκτός πληκτρολογίου (δηλαδή, αν θέλει η νύφη κι ο γαμπρός κλπ, αλλά δεν πολυγουστάρω να πατάω τα εικονικά κουμπιά στο τάμπλετ εκεί που κάθομαι και συνοδεύω). Τέλος πάντων.

    Τη λέξη την είπε ο Τεό, αλλά δεν δικαιολόγησε και το όνομά της: Διακαινησίμου. Πόθεν; Μα γιατί εκεί μεταφέρονται (και στριμώχνονται) οι γιορτές αυτών που γιορτάζουν μέσα στη Μ. Σαρακοστή. Με πιο γνωστό τον Γιώργη (δηλ. το πανηγύρι του Αη Γιώργη γίνεται τη Δευτέρα κι αν η περιοχή έχει κι άλλες, τις υπόλοιπες μέρες – φροντίζουμε να μην συμπέσουν).

    Όσο για το πόσες φορές το χρόνο είναι τ’ Αη Γιαννιού, τι να σας πω. Ποοοολλές. Κάποτε είχα κάτσει και ξεφύλλισα τα μηναία στην εκκλησία και μέτρησα πάνω από 60 (δεν θυμάμαι πόσες ακριβώς).

  92. Theo said

    Αντιγράφω από τη Βίκι:

    Με την ονομασία Διακαινήσιμος ή Διακαινήσιμος εβδομάδα, ή Εβδομάδα Διακαινησίμου (επίσημα: Διακαινήσιμος εβδομάς), ονομάζεται κατά το χριστιανικό εορτολόγιο η εβδομάδα που αρχίζει από την Κυριακή του Πάσχα και λήγει την αμέσως επόμενη, την Κυριακή του Θωμά.

    Η ονομασία της οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι κατά τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα βαπτιζόταν ομαδικά οι κατηχούμενοι οπότε και άρχιζε η πνευματική ανακαίνιση τους. Σε ένδειξη αυτής της ανακαίνισης και ταυτόχρονα αναγέννησης και «πνευματικής καθαρότητας οι νεοβαπτισμένοι έφεραν καθ΄ όλην αυτή την εβδομάδα λευκά ενδύματα, εξ ου και αποκαλούμενη «λευκή εβδομάδα».

    Στον Μέγα Συναξαριστή του Βίκτωρος Ματθαίου μέτρησα 83 αγίους με το όνομα Ιωάννης. Από αυτούς ο Πρόδρομος γιορτάζει έξι φορές (βλ. #21), ο Χρυσόστομος τρεις, ο Θεολόγος κι ο Σιναΐτης από δύο. Οπότε, του Άι Γιαννιού είναι τουλάχιστον 92 φορές τον χρόνο 🙂

  93. Μαρία said

    92 Ο Θεολόγος της ενορίας μας μία φορά στα γενέθλια του θείου μου και 2η στα δικά μου 🙂

  94. Theo said

    Γεννήθηκες Σεπτέμβριο ή Μάιο;

  95. Theo said

    Το 94 στο 93.

  96. Μαρία said

    94 Σεπτέμβριο με τη μετάσταση 🙂

  97. Αγγελος said

    (92) Όλοι ξέρουμε την παροιμία «Δεν είναι κάθε μέρα τ’ Αη-Γιαννιού», αλλά να που μια μέρα στις τέσσερις είναι κάποιου Αη-Γιαννιού!

  98. ΓιώργοςΜ said

    85β και πίσω: Στην Ψυχολογία (Στοιχεία Ψυχολογίας; δεν θυμάμαι τον τίτλο, πιο στοιχειώδης δεν γίνεται), που κάναμε στο Λύκειο θυμάμαι μια βασική αρχή, την «αισιοδοξία της μνήμης», δηλαδή την επιλεκτικότητά της ως προς τα γεγονότα που αποθηκεύει (ή ανακαλεί εύκολα). Λογικό, αν θυμόμασταν συνεχώς τις τραυματικές μας εμπειρίες, δεν θα βγάζαμε την (εκάστοτε) βδομάδα.
    Ακόμα και τις δυσκολίες, συχνά τις πασπαλίζουμε με λίγη λουκουμόσκονη.
    Ισχύει φυσικά και το χτηνώδες 86β, ειδικά όταν έχουμε φτάσει σε ηλικία που λέμε «που ‘σουνα νιότη που ‘λεγες πως θα γινόμουν άλλος» :/

    Για παράδειγμα του φαινομένου, αυτό το σχόλιο θα το ξεχάσω σύντομα, ειδικά αν βρίσκομαι κοντά σε αιχμηρά αντικείμενα ή απόκρημνα μέρη… 😛 😛 😛

  99. sarant said

    97 Kαλό!

  100. Καλημέρα
    92 Εγώ τόχα παραετυμολογήσει!
    Ώστε είναι τόσο πολλοί ε; Είχα βρει κάπου ανάμεσα σε 60 και70, αλλά όπως είπα απ’ τα μηναία. Και με το χέρι, όχι ηλεκτρονικά.

    97 Μια στις τέσσερις. Όχι ΚΑΘΕ μέρα 🙂

  101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «Επέρασε τ΄ Αή Γιωργιού πάει το πανεγύρι » , παρόμοια παροιμία (άντε να ξαναπεριμένεις…)

    Όσο για την Αθήνα, όλοι την πόλη της νιότης τους εξωραΐζουν
    1969-Μοντέρνα Αθήνα
    (Αν δεν ήταν οι χουνταίοι που τα μαγάριζαν όλα, μια χαρά στην εποχή τους και τα μίνι και τα μπουζούκια! Τί κρινολίνα να σκουπάνε τα σκονισμένα σοκάκια και κουραφέξαλα 🙂 )
    Στη μοντέρνα την Αθήνα
    δεν μοσχοβολάν τα κρίνα
    κι η παλιά γλυκιά λατέρνα
    δεν περνάει απ’ την ταβέρνα.

    Πού ‘σαι όμορφη Αθήνα που ανθίζανε τα κρίνα
    κι οι μικρές με κρινολίνα βγαίνανε στις γειτονιές
    Τώρα βγαίνουνε με μίνι τίποτα δεν έχει μείνει
    κι η Αθήνα έχει γίνει μπουζουξού απ’ τις πενιές

    Τζιτζιφιές και Φαληράκι τώρα παίζει μπουζουκάκι
    κι όταν βγει το φεγγαράκι βόλτα πάει στο Κολωνάκι

  102. Χαρούλα said

    #57 Theo μόλις έμαθα πως του ΑγΜάρκου θα εορτασθεί αύριο 6/5. Και ο μητροπολίτης Χίου αύριο. Βέβαια γίνεται φέτος μια σύμπτωση με την γιορτή ΑγΕιρήνης-Ραφαήλ-Νικολάου. Οπότε κάθε τόπος επιλέγει σε ποιον θα δώσει …βαρύτητα. πχ η Λέσβος στους Ε/Ρ/Ν.

    από Saint

  103. Χαρούλα said

    7/5 αύριο, συγγνώμη

  104. […] Εδώ και περίπου έναν χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2023, έχω αρχίσει να δημοσιεύω χρονογραφήματα του παππού μου, που δημοσιεύτηκαν το 1928-29 στην εφημερίδα Δημοκράτης της Μυτιλήνης, με το ψευδώνυμο Βριάρεως. Το προηγούμενο άρθρο της σειράς αυτής είναι εδώ. […]

Σχολιάστε