Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Συμβαίνουν εις Παρισίους (από την ΕφΣυν με συμπληρώσεις)

Posted by sarant στο 28 Ιουνίου, 2024


Την Κυριακή έχουμε τον πρώτο γύρο των  γαλλικών  βουλευτικών εκλογών, οπότε ταιριάζει να βάλω εδώ το σημείωμα που δημοσίευσα προχτές στην Εφημερίδα των Συντακτών. 

Το έχω ξαναπεί,  αυτά τα σημειώματα έχουν όριο στις 450 περίπου λέξεις, οπότε αναγκαστικά παραλείπω πράγματα που θα ήθελα να πω. Στην εδώ αναδημοσίευση κάνω συμπληρώσεις,  κυρίως όμως στο πολιτικό σκέλος, έτσι που το εδώ άρθρο να υποδεχτεί σχόλια και τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.

Συμβαίνουν εις Παρισίους

«Γαλλία, Γαλλία, χαρά της Οικουμένης…» ξεκινάει το ποίημα «Κραυγή» του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, γραμμένο το 1916. Απροκάλυπτα γαλλόφιλος ο ποιητής, θεωρούσε τη Γαλλία τον λυχνοστάτη του πολιτισμού -άποψη που είχαν πολλοί τότε, όταν το Παρίσι ήταν η παγκόσμια πνευματική πρωτεύουσα.

Εκατόν οχτώ χρόνια αργότερα, η πατρίδα του διαφωτισμού έχει χάσει την παλιά λάμψη της, αλλά παραμένει σημείο αναφοράς στην Ευρώπη· και οι εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή, ύστερα από την αψυχολόγητη απόφαση του προέδρου Μακρόν να διαλύσει τη Βουλή, θα επηρεάσουν κι εμάς. Οπότε, σήμερα λεξιλογούμε για τη γαλλική γλώσσα.

Στην εποχή του Λαπαθιώτη, και για έναν-δυο αιώνες νωρίτερα, τα γαλλικά ήταν η διεθνής γλώσσα, όπως είναι σήμερα τα αγγλικά. Οι διπλωμάτες στα γαλλικά επικοινωνούσαν, οι διάλογοι των αριστοκρατών στο Πόλεμος και ειρήνη του Τολστόι είναι διάσπαρτοι με γαλλικές λέξεις και φράσεις (παλιότερο άρθρο μας), το ίδιο και οι συνομιλίες της ελληνικής καλής κοινωνίας στον Γιούγκερμαν του Καραγάτση.

Τους αιώνες που μεσουρανούσε η γαλλική γλώσσα, τα ελληνικά δέχτηκαν ορμητική εισροή γαλλικών δανείων, όπως άλλωστε και όλες οι ευρωπαϊκές γλώσσες. Σε τομείς όπως η ενδυμασία και η μόδα, η κουλτούρα αλλά και η κουζίνα, το αυτοκίνητο αλλά και κάποια αθλήματα, η ορολογία μας είναι σε μεγάλο ποσοστό γαλλογενής. Σε παλιότερο άρθρο μας είχαμε απαριθμήσει 666 ελληνικές λέξεις γαλλικής προέλευσης, αλλά φυσικά υπάρχουν πολύ περισσότερες.

Κάποια από αυτά τα δάνεια έχουν προσαρμοστεί στο ελληνικό τυπικό (π.χ. γρανάζι, γκαρνταρόμπα, μπλούζα, μπερές), άλλα είναι ασυμμόρφωτα, με καταλήξεις σε -άζ (μοντάζ, ντεμπραγιάζ, γκαράζ), σε -έρ (οπερατέρ, αμορτισέρ, λαμπατέρ), σε -έ (αμπιγιέ, νεγκλιζέ, καμπριολέ) κτλ. (Για τις λέξεις σε -άζ έχουμε άρθρο). Εδώ να πούμε ότι τα επιθήματα αυτά έχουν αυτονομηθεί και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέων  λέξεων  που δεν  έχουν σχέση με τη γαλλική γλώσσα, π.χ. σπικάζ, πασαλειψατέρ, κουρελέ.

Ακόμα, τα γαλλικά αποτέλεσαν το μέσο για να φτάσουν στη γλώσσα μας λέξεις από άλλες γλώσσες, όπως λαντό (από το όνομα Γερμανικής πόλης), μανεκεν (ολλανδικής αρχής), ουσάρος (ουγγρικό), καουτσούκ ή μουσώνας από μακρινές χώρες.

Κάπου εδώ θα πρέπει  να πούμε και για τους γαλλισμούς  του πολίτικου ιδιώματος,  που είναι διαφορετικοί από της κοινής ελληνικής π.χ. απαρτμάν  η πολυκατοικία, κιουρντάν η οδοντογλυφίδα.

Επίσης,  σε περυσινό άρθρο είχαμε δει κάποιες λέξεις γαλλικής προέλευσης που έχουμε στα ελληνικά, οι οποίες σημαίνουν κάτι διαφορετικό στα γαλλικά, π.χ. το καλσόν,  ενώ στα γαλλικά το caleçon είναι αυτό που εμείς  λέμε σώβρακο.

Ορισμένα γαλλικά δάνεια είναι αντιδάνεια διότι έχουν απώτερη ελληνική αρχή, π.χ. πλαζ (πλάγιος), πατισερί (πάστα), πλασιέ (πλατεία), σομιέ (σάγμα), σοφιστικέ (σοφιστής). Οι λέξεις, βλέπετε, δεν έχουν ιδιοκτήτη, ούτε χαλκά στο αυτί όπως τα γελάδια.

Ακόμα, τα γαλλικά έχουν δανείσει στη γλώσσα μας πολλές στερεότυπες εκφράσεις. Λαμβάνω χώρα, θέτω επί τάπητος, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, παύσατε πυρ και άλλα αμέτρητα πέρασαν πρώτα στην καθαρεύουσα και στη συνέχεια στην κοινή γλώσσα. Σήμερα πολλοί ενοχλούνται από την εισροή αγγλισμών όπως «θα σε πάρω πίσω» ή «στο τέλος της ημέρας», αλλά ο αντίστοιχος γαλλισμός, «σε τελευταία ανάλυση», δεν ενοχλεί διότι τον βρήκαμε καθιερωμένο.

Τα γαλλικά ήταν και η κατεξοχήν γλώσσα εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ιδίως μετά τη διεύρυνση του 2004 τα αγγλικά επικράτησαν και τώρα κυριαρχούν, παρά το Μπρέξιτ.

Ξεθωριασμένη είναι η γαλλική αίγλη, αλλά ενδεχόμενη επικράτηση της ακροδεξιάς την Κυριακή θα έχει ολέθριες συνέπειες, διότι θα κανονικοποιήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τις ακροδεξιές θέσεις.

Κάποτε έλεγαν «συμβαίνουν και εις Παρισίους», σαν παρηγοριά για κάτι δυσάρεστο που μας συνέβη. Αλλά όσα συμβαίνουν τώρα εις Παρισίους θα μας επηρεάσουν άμεσα. Η ελπίδα ανάσχεσης της ακροδεξιάς πλημμυρίδας είναι στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Και στα δικά μας!

Να προσθέσω ότι, σύμφωνα  με χτεσινή δημοσκόπηση (στη Γαλλία επιτρέπεται να δημοσιεύονται τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων μέχρι την προπαραμονή των εκλογών, νομίζω)  το κόμμα της  Λεπέν θα πάρει 36%, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο 29%, το κόμμα του Μακρόν 19,5% και οι Ρεπουμπλικάνοι 8%.

Όμως, το εκλογικό σύστημα στη Γαλλία δεν  επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις των εδρών που θα αποσπάσουν τα κόμματα -μάλιστα, πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων  αρνούνται να προβλέψουν έδρες.

Πράγματι, η Γαλλία χωρίζεται σε 577 μονοεδρικές περιφέρειες, οι δε εκλογές γίνονται σε 2 γύρους. Στον  δεύτερο γύρο μπορούν να συμμετάσχουν όχι μόνοι οι 2 πρώτοι, αλλά και όσοι συνδυασμοί συγκεντρώσουν  το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Επειδή το σύστημα είναι τέτοιο, ευνοούνται οι συνεργασίες, καθώς και όσα κόμματα έχουν τοπική δύναμη. Αν υποτεθεί ότι ένα κόμμα έχει 5% και είναι περίπου ισομερώς κατανεμημένο στην επικράτεια, δεν θα βγάλει κανέναν βουλευτή (βέβαια, στην πράξη είναι αδύνατο να υπάρξει περίπου ισομερής κατανομή). Αν όμως έχει ισχυρά προπύργια σε κάποιες περιοχές, όπως το κάποτε κραταιό Κομμουνιστικό Κόμμα, θα μπορέσει να εκλέξει βουλευτές.

Παραδοσιακά, τα αριστερά κόμματα,  ιδίως Κομμουνιστές-Σοσιαλιστές, παραιτούνταν στον δεύτερο γύρο και στήριζαν  όποιον από τους δύο είχε κάνει την καλύτερη επίδοση στον πρώτο γύρο. Η μεταφορά των ψήφων γινόταν απρόσκοπτα από τους Κομμουνιστές προς τους Σοσιαλιστές, λιγότερο καλά στην αντίστροφη διαδρομή. Πάντως, με το σύστημα αυτό εξασφάλιζαν καλή εκπροσώπηση.

Όταν το Εθνικό  Μέτωπο, το ακροδεξιό κόμμα του Λεπέν, είχε δύναμη 5-10%, δεν έβγαζε βουλευτές επειδή, στις λίγες περιφέρειες που ένας υποψήφιός του περνούσε στον  δεύτερο γύρο,  όλοι οι άλλοι συνασπίζονταν εναντίον του, ψήφιζαν δηλαδή τον αντίπαλό του. Καθώς η  επιρροή του μεγάλωσε και ανάλογα η παρουσία του στον δεύτερο γύρο, το αρραγές «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» άρχισε να παρουσιάζει ρωγμές, αφού οι υποψήφιοι της κανονικής δεξιάς δελεάζονταν με την ιδέα της συνεργασίας.

Σήμερα ο Εθνικός Συναγερμός,  όπως έχει μετονομαστεί, είναι το πρώτο κόμμα σε δύναμη, και θα  περάσει στον δεύτερο γύρο σε πάρα πολλές εκλογικές περιφέρειες, σε συνεργασία μάλιστα με τον Ερίκ Σιοτί, τον πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων, του κόμματος του Σιράκ και του Σαρκοζί -τα περισσότερα στελέχη του κόμματος δεν  συμφωνούν με τον Σιοτί, ο οποίος όμως  έτσι θα εξασφαλίσει αρκετές έδρες.

Ο Μακρόν έχει συμπεριφερθεί τα προηγούμενα  χρόνια με τέτοιο τρόπο που αρκετοί οπαδοί του,  σε περίπτωση που βρεθεί στον δεύτερο γύρο ένας αριστερός με έναν της Λεπέν, πολλοί δεν  θα πάνε να ψηφίσουν, για να μην πω ότι θα ψηφίσουν τον ακροδεξιό. Από την άλλη, υπάρχουν  και τα δημοκρατικά ανακλαστικά.

Αλλά τα  προβλήματα του δεύτερου γύρου θα τα δούμε την  άλλη βδομάδα. Πριν κλείσω,  μεταφέρω κάτι που έγραψα  στο Φέισμπουκ:

Η Λεπέν κερδίζει ψήφους στη Γαλλία, επειδή επιτίθεται στην «εκδικητική οικολογία» (έτσι αποδίδω το écologie punitive).

Μια συνταξιούχος των προαστίων λέει στο γαλλικό ραδιόφωνο: Το Ρενό μου είναι 22 ετών, δεν μπορώ να το αλλάξω και δεν επιτρέπεται να πλησιάσω στο Παρίσι.

Ένας εργάτης: Πιο πολύ με ανησυχεί το τέλος του μήνα παρά το τέλος του κόσμου.

Συμβαίνουν και εις Παρισίους…

 

 

 

 

98 Σχόλια to “Συμβαίνουν εις Παρισίους (από την ΕφΣυν με συμπληρώσεις)”

  1. Γράψε κάτι και για ΤΟ debate βρε αδερφέ! 🙂

  2. Αντώνης said

    Εθνικός Συναγερμός: πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις.

    Καταστροφικό debate εκείθεν του Ατλαντικού.

    Stop the world, I want to get off.

  3. ΓΤ said

    @1 Μπαλό

    «Κάνε ντιμπέι, ρε!» (Αλέφαντος)

  4. leonicos said

    Ό,τι και να κάνουν, εφόσον όλοι κάνουν από ένα έως μηδέν παιδί, η Ευρώπη θα μαυρίσει. Η δυναμική της ζωής έχει χεσ@@@νη την όποια ψηφοφορία.

    Αλλά πώς να κάνεις δυο παιδιά ή τρια, αν πρέπει να τα ντύσεις όλα με Lapin;

  5. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1 Δεν το είδα, ομολογώ. Πάντως, ντιμπέιτ είχε και στη Γαλλία χτες

  6. atheofobos said

    Μακαρίτης κουμπάρος μου με γαλλική παιδεία, όταν χάλαγε το αυτοκίνητο τους και βαριόταν να εξηγήσει στην γυναίκα του τι βλάβη είχε πάθει, την μια της έλεγε ότι χάλασε το φισφιλατέρ και την άλλη το πιρπιλατέρ!

  7. Καλημέρα

    Πρόλαβα την Φ.Ν. διπλής κατεύθυνσης με πράσινες νησίδες ανάμεσα και στις πολυθρόνες του Φλόκα γηραιές κυρίες-της «καλής κοινωνίας» να κουβεντιάζουν γαλλιστί, ενώ ο νεότατος Νικόλας- ο προστάτης της Ερσης στην Σπετσών, με το λαμπάκι στην πόρτα- προσπαθούσε να κάνει παιχνίδι προσβλέπων σε κάνα κολιέ ή μπρασελέ …

    Ακόμα κι αυτή η ανορθογραφία είχε περισσότερη ποιότητα από το σημερινό χάλι των απερίγραπτων θαμώνων της πάλαι ποτέ φημισμένης οδού. Η κλοπή και η ληστεία δεν ξέφευγε από τους κανόνες της καλής συμπεριφοράς, δεν είχε την σημερινή βία και κακία, γλωσσική και σωματική. Ευτυχώς υπάρχει το ερημητήριο για τα καλοκαίρια μου

  8. ΓιώργοςΜ said

    6 Ε, ναι, αν δεν συνδέσεις τα ψιψιψίνια με τα κοκοψόψα, το χάνεις το κορμί πατριώτη

  9. sarant said

    7 Γαλλιστί, ε; Μιλάς όμως για τη δεκ 1960

  10. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ὡραῖο τό σημερινό ἄρθρο, ἰδίως τό σκέλος τῆς ἀναδρομῆς στά ἐκ Γαλλίας πολιτισμικά. Νομίζω (ἄς μήν πάω τώρα νά ψάχνω ὧρες ἀτελείωτες 🙂 ) ὅτι γαλλικές λέξεις, φράσεις καί ἐκφράσεις ὑπάρχουν καί σέ ἄλλα τοῦ Τολστόι, καί σέ ἄλλα ἄλλων Ρώσων λογοτεχνῶν. Προεπαναστατικά, ἡ ἐκεῖ ὑψηλή κοινωνία μιλοῦσε γαλλικά..

  11. Παναγιώτης Κ. said

    Γαλλία: Το πολιτικό εργαστήριο της Ευρώπης.

  12. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @10. Στήν Καρένινα λ.χ. μιλοῦν συχνότατα μεταξύ τους (ἀντρόγυνα, κυρίες, ἀξιωματικοί κλπ) γαλλικά..

  13. Παναγιώτης Κ. said

    Εκείνα τα παλιά χρόνια βρέθηκε μια Αθηναία στο Παρίσι και επιστρέφοντας στην Αθήνα έλεγε στις φίλες της με υποκριτικό θαυμασμό (και επίδειξη) για το ταξίδι που έκανε:
    …Παρίσι, Παρίσι! Ακόμα και οι σκουπιδιάρηδες μιλάνε… γαλλικά!

  14. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ἄν κάποιος τοῦ περιβάλλοντός μου θέλει νά διακινδυνεύσῃ τήν σχέσι μας, ἄς διανοηθῆ νά μοῦ πῇ «ἀγορέ», «παντοφλέ». Ἴλιγγος καί λιποθυμία! 🙂 🙂

  15. Παναγιώτης Κ. said

    Αν ήταν να συγκρίνουμε τα αγγλικά με τα γαλλικά ως προς τον βαθμό δυσκολίας στην εκμάθηση, ποια από τις δύο αυτές γλώσσες έχει τα πρωτεία;

  16. Pedis said

    # 0 – Η ελπίδα ανάσχεσης της ακροδεξιάς πλημμυρίδας είναι στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Και στα δικά μας!

    Πασοκάρα αθάνατη! 🤭

  17. Alexis said

    #13: Θυμάμαι αμυδρά ένα διήγημα (μπορεί και του Παπαδιαμάντη) από τα παλιά σχολικά αναγνωστικά, όπου ένας απλοϊκός παπάς θαυμάζει τα παιδιά κάποιων Γάλλων τουριστών λέγοντας: «Ακούς εκεί τα διαβολόπαιδα! Τόσο μικρά παιδιά και να μιλάνε φαρσί τα φραντσέζικα!»

  18. Χαρούλα said

    Εδώ μερικές γαλλικές λέξεις με ελληνική ρίζα:

    Homéopathie: ομοιοπαθητική
    Kaléidoscope: καλειδοσκόπιο
    Pantomime: παντόμιμ(ος)-α
    -Phob-: από τη λέξη φόβος
    Anarchie: αναρχία
    Mésolithique: μεσολιθική
    Paranoïa: παράνοια
    Catastrophe : καταστροφή
    Diastole-Systole: διαστολή-συστολή
    Téléphone: τηλέφωνο
    Poète: ποιητής
    Théâtre: θέατρο
    Astronomie: αστρονομία
    Idée: ιδέα
    Anthropologue: ανθρωπολόγος

  19. Χαρούλα said

    Χρόνια τώρα με απασχολεί στις εκλογές «το μη χείρον βέλτιστον».
    Προσωπικά το έχω κάνει μεταξύ δύο «κοντινών» επιλογών. Αλλά θα ψήφιζα Χίλαρυ(Μπάιντεν) για να μην βγει ο Τραμπ; Μακρόν για να κόψω την Λεπέν; Νομίζω πως μάλλον, αλλά δεν έχω κατασταλαγμένη άποψη. Ο Λάμπρος το έχει λύσει! Λες;;;;

    Από τα παλιά, για να ξεσκονίσουμε την μνήμη μας…
    https://sarantakos.wordpress.com/2020/07/14/francais-2/

  20. sarant said

    19 Σκέψου όσους ψήφισαν Σιράκ το 2002 όταν είχε αντίπαλο τον Λεπέν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών

  21. Αγγελος said

    Alexi (17), είναι από τον «Παπατρέχα» του Κοραή, απόσπασμα του οποίου πράγματι υπήρχε στα σχολικά αναγνωστικά. Αλλά επρόκειτο για εγγλεζάκια, και ο Παπατρέχας, αφού ρώτησε τι γλώσσα μιλούσαν, εσχολίασε «Τα διαβολόπουλα, τόσον μικρά να ομιλούν αγγλικά!»

  22. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    17# Νομίζω Κοραής είναι, και εγγλέζικα.

  23. DaPonte said

    Στη μαγειρική, όροι που πέρασαν στη γλώσσα μας από τα ιταλικά μέσω γαλλικών:

    napolitana -> napoliten -> ναπολιτέν

    bolognese ->bolognaise -> μπολονέζ

    και από τα αγγλικά μέσω γαλλικών :

    roast beef -> rosbeef -> ροσ(ζ)μπίφ

    και σίγουρα υπάρχουν κι άλλα.

  24. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    O Άγγελος στο νήμα 🙂

  25. Αγγελος said

    Γιώργο Κατσέα (14), εσύ δεν λες «πλακέ»; Που φαντάζομαι πως είναι κι αυτό νεοελληνικός σχηματισμός από την πλάκα και δεν είναι από το γαλλικό plaqué, που άλλο πράμα σημαίνει 🙂

  26. DaPonte said

    Συμπληρώνω στο 23:

    parmigiano -> parmesan -> παρμεζάνα

  27. sarant said

    23 Nαι μπράβο

  28. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ἄγγελε, ὅταν ΓΝΩΡΙΖΩ (κάποιες φορές δέν γνωρίζουμε ἤ μᾶς ξεφεύγει κάτι ἐν τῇ ρύμῃ τοῦ λόγου) ὅτι δέν ὑπάρχει ἀντίστοιχη γαλλική λέξι προέλευσης, ἀλλά σχηματίστηκε κάποτε ἀπό ἀμήχανες μανταμσουσοῦδες, ΔΕΝ τήν λέω. Τό ντρέπομαι! 🙂 (..οὔτε πλακέ λέω, ἀλλά τίς κατηγορίας ἀγορέ -πού εἶναι ὁλοφάνερο ὅτι πλάστησαν σέ κομμωτήρια- μοῦ φέρνουν γέλιο καί θυμό! 🙂 )

  29. Alexis said

    #21, 22: Α, μάλιστα… μισά και καημένα τα θυμόμουν… 😊
    Αλλά αυτό με τα γαλλικά μου είχε κολλήσει, ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι έλεγε για γαλλικά…

  30. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Τό 28 πρός 25 βέβαια (..καί τίς κατηγορίας > τῆς κατηγορίας)

  31. Παναγιώτης Κ. said

     «Η ελπίδα ανάσχεσης της ακροδεξιάς πλημμυρίδας είναι στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Και στα δικά μας!»

    Πριν μέρες είχα γράψει ότι αντιλαμβάνομαι κάποιους από τους όρους με τους οποίους παίζεται το πολιτικό παίγνιο και μέσα σε αυτούς, είναι και η δαιμονοποίηση του αντιπάλου. Η Δεξιά δαιμονοποιεί την Αριστερά και με τη σειρά της η Α. δαιμονοποιεί την Δ.

    Κτγμ. το «πολιτικό προσωπικό» οποιασδήποτε απόχρωσης, δεν θεωρεί ικανό τον λαό να κρίνει με λογική. Και επειδή δεν τον εμπιστεύεται, επιδιώκει να τον φοβίσει δαιμονοποιώντας τον αντίπαλο.
    Μια τέτοια αντιμετώπιση αποπνέει παρελθόν. Τότε που η κατάσταση της κοινωνίας ήταν διαφορετική αφού η επικοινωνία ήταν σε άλλο επίπεδο κατώτερο του σημερινού.
    Θεωρώ λοιπόν ότι το » πολιτικό προσωπικό» βολεύτηκε με τα πολιτικά εργαλεία του παρελθόντος. Εδώ που τα λέμε, δεν έχει τον ζήλο να ανανεωθεί. Μια χαρά βολεύτηκε στα προνόμιά του.

    Εν κατακλείδι ισχύει η γνωστή φράση του Γκράμσι:
    «Το παλαιό πεθαίνει και το καινούργιο δεν μπορεί ακόμη να γεννηθεί».

  32. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Κομιλφότης.

    https://books.google.gr/books?id=5i3gAAAAMAAJ&pg=PA557&lpg=PA557&dq=%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CF%86%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%82&source=bl&ots=zzsnC2Pygw&sig=ACfU3U2aG8cu6-gsKEH-zviMZ17pXOmieA&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwj-6e219f2GAxUzgv0HHfkFBFkQ6AF6BAgOEAM#v=onepage&q=%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CF%86%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%82&f=false

  33. sarant said

    32 Θα είναι πολλοί οι τέτοιοι εφήμεροι σχηματισμοί!

  34. spyridos said

    Κυραδοελιτισμός δοςιλογικίς προέλεφςις

  35. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    34# Α, δε γκζέρω, η κομιλφότης έχει πολλή πλάκα, τη λέω ενίοτε.

  36. Νίκος Κ. said

    Δύο σκέψεις:

    • Πολύ ενδιαφέρον αυτό που αναφέρει ο νικοκύρης για την «εκδικητική οικολογία». Αν μάλιστα συμπεριλάβουμε και την «πολεμική οικολογία» (δικός μου ο όρος :)), δηλαδή τα οικολογικά/πράσινα/σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που γίνονται οι πιο διαπύρσιοι υποστηρικτές του κάθε πολέμου, εξηγούνται πολλά.
    • Σε πολλές χώρες της Ευρώπης θεωρείται αυτονόητη η υποστήριξη του πιο κοντινού πολιτικά σχηματισμό, όταν προκύπτει εκλογικό ερώτημα. Στην Ελλάδα του ψευδο-ηρωισμού, του βερμπαλισμού και του «άλλα ψηφίζω και άλλα κάνω» θεωρείται περίπου πολιτικό ανοσιούργημα. Ή, έστω, ζητούμενο μετά από ατέρμονες πολιτικές αναλύσεις (ο θεός να τις κάνει).
  37. sarant said

    36β Είναι όμως έτσι; Το 2012 στις δεύτερες εκλογές η δύναμη του ΚΚΕ έπεσε στο μισό, επειδή ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Ή το 1981 το ΚΚΕ εσ. πήρε 1,χ% στις εθνικές κάλπες και 5% στην ευρωβουλή.

  38. Stavroula said

    Παρίσιοι – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)
    Οι Παρίσιοι ήταν γαλατική φυλή εγκατεστημένη στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα, στην περιοχή του σημερινού Παρισιού.

    -Ανδρέας Κάλβος, Ο Φιλόπατρις, ιβ΄

    Χαίρε Αυσονία, χαίρε
    και συ Αλβιών, χαιρέτωσαν
    τα ένδοξα Παρίσια·
    ωραία και μόνη η Ζάκυνθος
    με κυριεύει.

    -«εκδικητική οικολογία», σκληρή καθημερινότητα, ανασφάλεια…
    Θύμα του ISIS ο 20χρονος Έλληνας στη Γερμανία: «Τον χτύπησαν γιατί φορούσε σταυρό» (msn.com)

  39. michaeltz said

    Χωρίς τα accents

    Το «έκλεψα» από το http://www.greenchef.gr/2012/06/%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BF-%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B6%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82/

    Πολλές φορές διαβάζουμε ή ακούμε όρους της μαγειρικής που δεν ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνουν. Η γλώσσα που έχει επικρατήσει στην ορολογία της κουζίνας είναι κυρίως η Γαλλική.

    Οι επαγγελματίες μάγειροι συχνά χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους γιατί με μια λέξη περιγράφουν όλη την τεχνική.

    Αναφέρουμε τους κυριότερους και όσους αφορούν τη χορτοφαγική κουζίνα.

    Απαρέιγ-appareil: διαδικασία για τη διατήρηση του παρασκευάσματος με μείγμα μαριναρίσματος.

    Aροζέ-arroser: το ράωτισμα του παρασκευάσματος με τη σάλτσα του κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

    Αρομάτ-aromat: μυρωδικό ή άλλο προϊόν που το χρησιμοποιούμε για συμπλήρωμα γεύσης.

    Ασεζονέ-assaisonner: προσθέτουμε αλάτι και μυρωδικά.

    Γαρνίρω-garnir: συνοδεύω το κυρίως υλικό του πιάτου με λαχανικά, πατάτες ή άλλα υλικά.

    Γαρνιτούρα-garniture: συστατικά για πιο κομψή παρουσίαση των πιάτων .

    Γλασέ-glaser: α΄να καλύψουμε κάποιο γλυκό με γλάσσο ή β΄να μειώσουμε τα υγρά στο φαγητό ώστε γίνει η σάλτσα σαν σιρόπι ή να γλασάρουμε με βούτυρο και ζάχαρη.

    Γκρατινέ-gratiner: το ρόδισμα ενός φαγητού που έχει καλυφθεί με μπεσαμέλ ή τυριά.

    Γκριγιέ-griller: το ψήσιμο απ’ ευθείας πάνω στη σχάρα.

    Εσσάνς-essance: συμπυκνωμένο υγρό που προήλθε από πύκνωση με βρασμό και εκχύλιση.

    Εσωντέ=echauder: ζεμάτισμα για την αφαίρεση της φλούδας.

    Ετουβέ-etouver: ψήσιμο με ή χωρις ζωμό σε σιγανή φωτιά με καπάκι.

    Ζαρντινιέρ-jardiniere: μείγμα από ποικιλία χορταρικών

    Κανελέ-cannele: δημιουργώ με ειδικό εργαλείο ή με μαχαίρι ραβδώσεις .

    Καραμέλ-caramel: λιωμένη και λίγο καμμένη ζάχαρη.

    Κλαριφιέ-clarifier: κάνω διάφορα υγρά, ζωμούς ή βούτυρα πιο διαυγή.

    Κοκότ-cocot: πορσελάνινο ή πήλινο σκεύος για το μαγείρεμα εδεσμάτων.

    Κονσομέ-consomme: διαυγής σούπα.

    Κοντιμέντ-condiments: γευστικά υλικά όπως το αλάτι, πιπέρι, πάπρικα κ.λ.π.

    Κορσέ-corser: το δυνάμωμα της γεύσης , με άλλον πιο δυνατό ζωμό.

    Κουρτ  μπουγιόν-court bouilon: ζωμός από αρωματικά χόρτα, βότανα, μπαχαρικά, κρασί ή ξύδι, για ενίσχυση σε ζωμούς ή σάλτσες.

    Kουλί-coulis: πολύ πυκνή σάλτσα ή υδαρής πουρές.

    Κροκάν-croquant: τα τραγανά παρασκευάσματα.

    Κρουτόν-croutons: φρυγανισμένα κομμάτια ψωμιού με λιπαρή ύλη ή και διάφορα μυρωδικά, σε διάφορα σχήματα.

    Λιέ-lier: πύκνωσε σάλτσα ή σούπα (με βρασμό, βούτυρο, αυγά, κρέμα ή άμυλο).

    Λιεζόν-liaison: πύκνωση

    Μαρινάντ-marinade: μαρινάδες

    Μαρινέ-mariner: δίνω γεύση σε ένα υλικό μέσα σε κάποιο μείγμα.

    Μασερέ-macerer: δίνω γεύση αφήνοντας κάποιο υλικό μέσα σε κρασί ή άλλο αλκοόλ.

    Μασεντουάν-macedoin: μείγμα από ποικιλία φρούτων ή λαχανικών, κομμένα σε κύβους.

    Μιζ αν πλας-mise en place: η προετοιμασία για το μαγείρεμα.

    Μιζοτέ-mijoter: σιγανό ψήσιμο για πολύ ώρα.

    Μιρεπουά-mirepoix: μείγμα σωταρισμένων λαχανικών και άλλων υλικών που προστίθεται στο φαγητό για παραπάνω γεύση.

    Μοντέ-monter: τραβάω και ανοίγω μια ζύμη συνήθως, ώστε να γίνει πιο αφράτη.

    Μουγιέ-moullier: προσθήκη νερού , ζωμού ή γάλακτος κατά τη διάρκεια του ψησίματος του φαγητού.

    Μπεν μαρί-bain marie: το ειδικό σκεύος με τα 2 τεμάχια, ώστα να μαγειρεύεται κάτι χωρίς ν’ ακουμπάει άμεσα στην εστία.

    Μπλανς-blanch: ο εύκολος τρόπος με 1 λεπτού ζεμάτισμα για να αφαιρεθούν τα φλούδια από τομάτες ή φρούτα.

    Μπαρντέ-barder: επικάλυψη υλικού με λιπαρή ύλη.

    Μπουκέ γκαρνί-bouquet garni: μπουκέτο μυρωδικών από δάφνη, σέλινο,θυμάρι, μαϊντανό, για ζωμούς ή σάλτσες.

    Μπορντούρ-bordure: διακόσμηση των εδεσμάτων.

    Μπερέ-beurer: αλείφω ή βάζω  βούτυρο.

    Μπερ μανιέ-beurre manie: βούτυρο ζυμωμένο με αλεύρι που εξυπηρετεί στο δέσιμο μιας σάλτσας ή σούπας.

    Μπλανσίρ-blanchir: βρασμός ενός υλικού σε κρύο νερό μέχρι την πρώτη βράση. Μ’ αυτόν τον τρόπο αποβάλλονται ακαθαρσίες, στυφή γεύση, πίκρα από τα τρόφιμα αλλά μπορουν να γίνουν και πιο μαλακά.

    Μπρεζέ-braiser: μαγείρεμα με λίγο ζωμό ή νερό σε ειδικό σκεύος τη μπρεζέρα.

    Μπουγίρ-bouilir: βράσιμο σε νερό

    Μπουγιόν-bouillon: ζωμός από διάφορα υλικά μαζί με αρωματικά στοιχεία

    Μπρινουάζ-brunois: λαχανικά κομμένα σε μικρούς κύβους.

    Ναπέ-napper: καλύψτε προσεκτικά το φαγητό με τη σάλτσα.

    Ντεγκλασέ-deglaser: ρίχνω κρασί ή ζωμό στην καραμελωμένη σάλτσα για να την αραιώσω και να τη πάρω όλη από την κατσαρόλα.

    Ντεκορέ-decorer: στολίζω με βρώσιμα πάντα στολίδια το πιάτο.

    Ντεμπουγιέ-depouller: η αφαίρεση του αφρού αλλά και λιπαρών ουσιών από την επιφάνεια του φαγητού.

    Ντεμουλέ-demouler: ξεφορμάρω

    Ντρεσέ-dresser: βάζω κομψά το παρασκεύασμα στο πιάτο

    Ντρέσινγκ-dressing: υλικά που χρησιμιοιώ για το στόλισμα και το γευστικό συμπλήρωμα του πιάτου.

    Ντορέ-dorer: χρωμάτισε το φαγητό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

    Πανέ-paner: καλύπτω κάποιο παρασκεύασμα με γαλέτα.

    Παπιγιότ-papillote: τυλίγω σε χαρτί ή αλουμινόχαρτο ένα παρασκεύασμα για να το ψήσω.

    Παρέ-parer: αφαιρώ τα ακατάλληλα τμήματα των τροφίμων.

    Παρίρ-parures: τα σκουπίδια από το καθάρισμα των τροφίμων.

    Πασέ-passer: περνάω τους ζωμούς ή τις σάλτσες από σουρωτήρι(σινουά )για να αφαιρέσω ανεπιθύμητα υλικά .

    Πικέ-piquer: βάζω με τη βοήθεια χοντρής βελόνας λιπαρή ύλη στο εσωτερικό ενός παρασκευάσματος.

    Πουάντ-pointe: μια πρέζα, μια μικρή ποσότητα στην άκρη του κουταλιού.

    Πωσέ-pocher: το μαγείρεμα σε νερό ή ζωμό που βράζει.

    Ρεβενίρ-revenir: το τουμπάρισμα κι από τις 2 πλευρές του τροφίμου για να πάρει χρώμα.

    Ρεντουίρ-reduire: πυκνώνω με βρασμό.

    Ρισολέ-rissoler: μαγειρεύω με οποιονδήποτε τρόπο, φροντίζοντας να ροδοκοκκινήσω το φαγητό.

    Ροτί-rotir: μέθοδος ψησίματος με συμπύκνωση.

    Ρου-roux: μείγμα λιπαρής ύλης με αλεύρι για να παρασκευάσουμε σάλτσες ή σούπες.

    Σαπελίρ-chapelure: ξερό μπαγιάτικο ψωμί που το τρίψαμε και το περάσαμε από κόσκινο.

    Σεμιζέ-chemizer: καλύπτω την εσωτερική επιφάνεια ενός σκεύους μα μεμβράνη.

    Σιζελέ-ciseler: κάνω τομές σε χονδρά υλικά για να διευκολύνω το ψήσιμο.

    Σιρ λε πλα-sur la plat: μαγειρεμένο στο σκεύος που σερβίρεται π.χ. σαγανάκι

    Σουέ-suer:το πολύ ελαφρύ σωτάρισμα , το μάραμα ενός υλικού.

    Σουφλέ-soufler: φούσκωμα κατά τη διάρκεια του ψησίματος σε όλα τα παρασκευάσματα.

    Στιρ φράι-stir fry: τηγανίζω σε δυνατή φωτιά με ελάχιστη λιπαρή ύλη.

    Σωτέ- sauter: τηγάνισμα τρυφερών υλικών σε λίγη λιπαρή ύλη.

    Ταμισέ-tamiser: κοσκινίζω.

    Τομπέ-tomber: το ψήσιμο ενός τροφίμου στο βούτυρο μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του

    Φαρινέ-fariner: το αλεύρωμα ενός σκεύους ή ενός υλικού.

    Φαρσί-farcir: γεμίζω με κάποιο μείγμα μια κρέπα, μια πίτα, κ.λ.π.

    Φιλέ-filet: τα τρυφερά μέρη ή σταγόνες ενός υγρού που μπαίνουν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος π.χ. φιλέ ξυδιού.

    Φισελέ-ficeler: δένω ένα παρασκεύασμα για να μην ανοίξει κατά τη διάρκεια του ψησίματος ή να δώσω το σχήμα που θέλω.

    Φλαμπέ-flamber: ανάβω φωτιά με κάποιο αλκοολούχο ποτό σε ένα παρασκεύασμα ώστε μετά  την εξάτμιση του αλκοόλ να μείνει μόνο η γεύση του.

    Φλερόν-fleurons: μικρά ψημμένα κομμάτια από ζυμάρια σε διάφορα σχήματα που χρησιμοποιούνται για στόλισμα.

    Φονσέ -foncer: το γαρνίρισμα στον πάτο του σκεύους με λιπαρή ύλη και μυρωδικά.

    Φριτούρ-friture: τηγάνισμα σε λιπαρή ύλη ή η ίδια η λιπαρή ουσία

    Φυμέ-fumer: κάπνισμα.

  40. ΓΤ said

    @39

    souffler

    rôtir κ.λπ.

    Και βέβαια στο χωριό τα βλαχανικά τα κόβουμε ζουλιέν.

  41. michaeltz said

    Τα πρώτα μου χρήματα από γνώση γλώσσας τα έβγαλα στα 18 μου, μόλις που είχα πάρει το Proficiency του Μichigan. Ήταν για κάποιο σεμινάριο για την κουζίνα και το εστιατόριο κρουζιερόπλοιων, στον Πειραιά. Έπρεπε να μεταφράζω στα Ελληνικά την ορολογία που δίδασκαν οι ξένοι πεπειραμένοι μάγειροι και εστίαρχοι! Ε! Ευχαρίστησα την θεά Τύχη που ήξερα και καλά Γαλλικά!

    Πάλι χωρίς accents
    Εστίαρχος: (Maitre d’ hotel)
    Υπεστίαρχος: (Sous-Maitre d’hotel, chef de service)
    Τραπεζοκόμος: (chef de rang)
    Υποτραπεζοκόμος ή δόκιμος τραπεζοκόμος: (Demi Chef de rang)
    Βοηθός σερβιτόρου: (Commis de Rang)
    Μαθητευόμενος: (Commis Debarasseur-Apprenti)
    Οινοχόος: (Chef de vins, Sommelier de vins)
    Σερβιτόρος ορόφων, θαλαμηπόλος ορόφων: (Chef d’ etages)
    Κόπτης: (Trancher)
    Μετρ του χώλ: (Chef de hall)
    Μετρ συμποσίου: (Chef de banquets)

  42. Prince said

    Είναι σίγουρο ότι το «λαμβάνω χώρα» έρχεται απ’τα γαλλικά; Το «avoir lieu» δε θα γινόταν «έχω χώρα»; Ενώ στα αγγλικά είναι πράγματι «takes place».

  43. michaeltz said

    39.
    Ξέφυγαν μερικά λαθάκια, και λίγοι όροι στα Αγγλικά

  44. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @39. Τέτοια ὧρα, μέ ΤΕΤΟΙΑ ὁρολογία, σοῦ ἀνοίγει ἡ (ἀκατάσχετη) ὄρεξι 🙂

  45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    38, >> Τα ένδοξα Παρίσια https://www.greeklyrics.gr/stixoi/o-amlet-ths-selhnhs/

    40, >>στο χωριό τα βλαχανικά τα κόβουμε ζουλιέν.
    Στην Κρήτη, κουζουλιέν

    42, >>Το «avoir lieu» (λαμβάνει χώρα) δε θα γινόταν «έχω χώρα»;
    ή, πιάνει τόπο 🙂

  46. aerosol said

    #38
    Συγνώμη αλλά αυτός ο τίτλος είναι τρομολαγνική «δημοσιογραφία». Το παιδί το σκότωσε τραμπούκος, νεαρός Σύρος, σεσημασμένος για ναρκωτικά και άλλα, και του έκλεψε και την τσάντα. Η μόνη αναφορά σε ISIS είναι το ακαθόριστο «γερμανικά μέσα αναφέρουν πως η οικογένειά του φαίνεται να εμπλέκεται με τον ISIS». H Bild δεν λέει τίποτα τέτοιο, ούτε όποιο άλλο γερμανικό έντυπο είδα (ακόμα και συντηρητικά), ούτε αγγλόφωνο! Μου μοιάζει για ελληνική πατέντα.

    Αλλού αναφέρεται πως η μητέρα του πιστεύει πως τον χτύπησαν λόγω του σταυρού, αλλού πως το είπε άλλος συγγενής. Ο πατέρας του έχει δηλώσει «Δεν γνωρίζουμε το λόγο της επίθεσης των δραστών προς το παιδί μου. «. Διότι δεν γνωρίζουν ακόμα. Το δε άρθρο επεκτείνεται πολύ σε αναλύσεις περί αντισημιτισμού λόγω των γεγονότων στη Γάζα, τονίζοντας μια αυξανόμενη ένταση των ισλαμιστικών επιρροών. Μιλάει για επιθέσεις εναντίον Εβραίων. και έμμεσα υπονοοεί πως αφορά και Χριστιανούς, χωρίς να αναφέρει κανένα στοιχείο. Εν ολίγοις… το παιδί, σύμφωνα με όσα ξέρουμε, ΔΕΝ είναι «θύμα του ISIS», και πέρα από την αίσθηση κάποιου χαροκαμένου συγγενή δεν βλέπω σχέση με θρησκείες.

    (Και) Κάπως έτσι η ακροδεξιά σαρώνει την Ευρώπη.

  47. Λάμπας said

    «Μια συνταξιούχος των προαστίων λέει στο γαλλικό ραδιόφωνο: Το Ρενό μου είναι 22 ετών, δεν μπορώ να το αλλάξω και δεν επιτρέπεται να πλησιάσω στο Παρίσι. Ένας εργάτης: Πιο πολύ με ανησυχεί το τέλος του μήνα παρά το τέλος του κόσμου.»

    Τα είπαν όλα. Η βαθύτερη αλήθεια αυτού του κόσμου ήταν, είναι και θα είναι η ταξική αλήθεια.

  48. michaeltz said

    47. Λάμπρος

    Εδώ και πολύ παλιά, από δεξιά υπουργικά χείλη μας ξεκαθαρίστηκε ότι ο ταξικός αγώνας τέλειωσε, γιατί καταργήθηκαν οι τάξεις! Ειπώθηκε και κάτι ότι είχε τελειώσει η Ιστορία! Γιατί εσύ θέλεις να τα επαναφέρεις;

  49. Ανθυγιεινό το Παρίσι …

    ( εξαιρετική εκτέλεση )

  50. Λάμπας said

    48. Διαφωνώ μαζί σου: η μόνη πολιτική δύναμη που εδώ και χρόνια αρθρώνει ξεκάθαρο ταξικό λόγο είναι η Δεξιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια δήλωση του Κούλη για τα υψηλά ενοίκια πριν από μερικούς μήνες: «Αυτό που είναι δυσβάστακτο βάρος για κάποιους είναι μεγάλο όφελος για κάποιους άλλους.» (δε θυμάμαι την ακριβή διατύπωση, αλλά αυτό ήταν το νόημα). Μακάρι να μιλούσε έτσι και η Αριστερά.

    Δεν είμαι ο Λάμπρος!

  51. sxoliastis2020 said

    «…και οι εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή, ύστερα από την αψυχολόγητη απόφαση του προέδρου Μακρόν να διαλύσει τη Βουλή»

    Αψυχολόγητη δεν θα τη χαρακτήριζα. Ίσως υψηλού ρίσκου θα ταίριαζε καλύτερα. Άλλωστε, μετά από τα (καταστροφικά;) αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν είχε και πολλές επιλογές. Τι να έκανε; Να περίμενε μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε θα είχε να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής, και τότε θα συρόταν σε αναγκαστικές εκλογές και με χειρότερους όρους;

    Σε κάθε περίπτωση είναι θλιβερό το 36 % της Λεπέν. Ένας Γάλλος φίλος μου έλεγε αστειευόμενος ότι αν εκλεγεί η Λεπέν, θα μεταναστεύσει μόνιμα στην Ελλάδα. Ελπίζω να μην αναγκαστεί…

  52. Ο Σούπερ Μάριο το είπε για την ΑΕΚ ¨βάλτε ζώνη και απολαύστε το!»

    ΑΕΚ – Αλκμααρ 0- 6 !!!!!!

  53. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    50, Ναι, είπαμε, μόνο η δεξιά έχει ταξική συνείδηση.

    Η συνταξιούχα που δεν μπορεί να μπει στο Παρίσι με το παλιό αυτοκίνητο, ε, να μην μπει! Με τέτοιο μετρό…
    Του εργάτη που του περισσεύουν μέρες, με ψήφο ακροδεξιότερα οι μέρες δεν θα του περισσεύουν, θα του περιττεύουν.

    Ο Ξαρχάκος συντασσόμενος με το κίνημα εναντίον των ανεμογεννητριών στα βουνά, ακύρωσε συναυλία στο Αρκάδι
    https://tvxs.gr/news/ellada/stayros-xarchakos-akyrose-ti-synaylia-stin-kriti-me-chorigo-tin-terna/

  54. ΓΤ said

    Μπαρτζώκας ανανέωσε μέχρι το 2026. Ευχαριστούμε!

    Χόρεψα στο ταψί το Βοθρολίμανο. Προσεχώς και στο γκλας φλορ! 🤣🤣🤣

  55. Εμένα πάλι μ’ αρέσουν πολύ τα παντοφλέ κλπ τέτοιοι σχηματισμοί!

  56. geobartz said

    «ενδεχόμενη επικράτηση της ακροδεξιάς την Κυριακή θα έχει ολέθριες συνέπειες, διότι θα κανονικοποιήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τις ακροδεξιές θέσεις».

    # Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επικρατήσει η ακροδεξιά ούτε το alter ego της, η ακροαριστερά. Πρέπει βέβαια να θυμόμαστε ότι οι πρόγονοι Γαλλοι (και Ιταλοί) «ευρωκομμουνιστές» δεν ήταν ακροαριστεροί, όπως τα δικά μας τα γκιοσέμια που αιματοκύλισαν τη χώρα (και έκτοτε εμφανίζονται σποραδικώς κάποια αταβιστικά γκιοσεμίδια/ τσιπρίδια)!

  57. sarant said

    39 Μπράβο Μιχάλη εστίαρχε!

    42 Τον καιρό που εμφανίστηκε η έκφραση, δεν υπήρχε αγγλική επιρροή

    51 Τι θα γινόταν τον Σεπτέμβριο; Μομφή μπορούσε να γίνει στην κυβέρνηση, ως τώρα δεν έχει περάσει καμία.

  58. leonicos said

    17, 21

    Ήμουν δεκαπεντε και η Ρηνούλα δέκα. Κατεβαίναμε από τη σχολή μα στη Σίνα, να την πάω σπίτι της, στην πλατεία Ρηγίλης. Καμιά φορά, αν ήταν νωρίς, το κοβαμε προς τον κήπο και κατεβαίναμε προς τ’ ανάκτορα. Τότε εκεί ήταν η Σοβιετική Πρεσβεία. Απ’ έξω ένας φρουρός, αστυφύλακας… σταματάει η Ρηνούλα και του λέει για πλάκα ενα ποίημα στα ρωσικά, για να δούμε αν ξέρει τη γλώσσα. Μας φαινόταν απίθανο να είναι σ’αυτή τη θέση και να μην ξέρει.

    Βραδάκι, ίσως κοντά στς εννέα. Μας κοιτάει από πάω ως κάτω… «Τί θέλετε; Δεν καταλαβαίνω! Τέτοια ώρα δεν πρόκειται να σας ανοίξουν. Βρε φύγετε από δω! Μικρά παιδιά σοβιετία; σοβιετία από τόσο μικρά;»

    Υπέθετε ότι στην ΕΣΣΔ υπάρχουν μόνο μεγάλοι

  59. ΓΤ said

    @68 Λεώνικος

    Ρηγίλης ρίγος

    ορθογραφίας σφρίγος

  60. Αλφα_Χι said

  61. aerosol said

    #47
    Σωστός.

    #50
    Πάλι σωστός!

    #53
    «Ε, να μη μπει» κλπ
    Ε, θέλει να μπει όμως. Αυτό είναι ένα ακαθόριστο αριστερό ανάλογο του «να φάνε παντεσπάνι».

  62. dryhammer said

    55. Και το ουζερί να υποθέσω…

  63. xar said

    @53
    Ούτε συμβατικά καύσιμα, ούτε ανεμογεννήτριες στα βουνά. Πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο;

  64. Αλφα_Χι said

    Bistro Fada (Midnight in Paris):

    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=Bistro+Fada+you+tube#fpstate=ive&vld=cid:a6186418,vid:tTcwLxpK1BU,st:0

  65. Χαρούλα said

    Στα ξενοδοχεία παραδοσιακά η ορολογία ήταν Γαλλική. Σε όλα τα τμήματα. Μόνον η Υποδοχή είχε κάπως περισσότερα Αγγλικά. Με τα χρόνια, τα αγγλικά κυριάρχουν πια παντού, με εξαίρεση
    1.Στην Κουζίνα. Από τα σκεύη(πχ μαρμίτα, σινουά)στις τεχνικές(#39 Μιχάλης), στην στολή(πχ σαμπώ, τορσόν), αλλά και στους τίτλους εργαζομένων:
    Chef de cuisine , Sous – chef ,Boucher & Commis ,Chef Tournant ,Chef Rôtisseur & Commis, Grand Manger ,Chef Pâtissier & Commis,Chef Entremetier, Chef Saucier, Apprenti cuisiner.
    2. Πολύ λιγότερο στο Εστιατόριο σε σκεύη(πχ πλατώ, σου βερ-πλα),έπιπλα(πχ τάμπλ ντε σερβίς, γκεριντόν),λινά(πχ ναπερόν). Ακόμη προς το παρόν, έχουμε τα Γαλλικά, σε λίγους τίτλους ειδικευμένων εργαζομένων: Maitre(d’hotel) & sous, Sommelier(du vin), Trancheur.

  66. Αλφα_Χι said

    63. Υπάρχουν στις κορυφογραμμές των βουνών άλλων χωρών ανεμογεννήτριες; Στην Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Νορβηγία, Τουρκία που έχω πάει δεν υπάρχουν. Φυσικά, καλύπτουν τις ανάγκες τους με πυρηνική ενέργεια, υδροηλεκτρικά φράγματα, φωτοβολταϊκά σε σκεπές κτιρίων σε πόλεις. Ανεμογεννήτριες έχω δει σε κάμπο της Βαυαρίας και σε βιομηχανική περιοχή της Ιταλίας. Επίσης, στη Γαλλία θεώρησαν ότι ακόμη και τα χιονοδρομικά ήταν υπερβολικά πολλά και σε βάρος του περιβάλλοντος. Αυτή, βέβαια, είναι η υποκειμενική μου ματιά και πραγματικά δεν έχω κάποια ορατή λύση που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

  67. sarant said

    62 Ναι μπράβο, τα -ερί.

    66 Εδώ στη Λοθαριγγία, έχει πολλές ανεμογεννήτριες στις κορυφές λόφων (βουνά δεν έχουμε -η ψηλότερη κορυφή στην εντεύθεν του Ρήνου Γερμανία είναι κάπου 800 μ)

  68. michaeltz said

    50. Λάμπας

    Σου ζητώ συγνώμη! Τα γυαλιά μου προφανώς θέλουν αλλαγή. Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον ο Κασσελάκης, να αποφύγει τοποθέτηση για τον ταξικό αγώνα! Όσο για τον Μητσοτάκη, όντως, διεξάγει ταξικόν αγώνα!

  69. Αλφα_Χι said

    67. Και εδώ υπάρχουν λόφοι αλλά και πεδινές ακόμη περιοχές που έχει ισχυρούς ανέμους, αλλά στις θέσεις αυτές υπάρχουν ιδιοκτησίες και χρειάζονται απαλλοτριώσεις. Οι κορυφογραμμές προσφέρονται, γιατί είναι δημόσιες εκτάσεις, δηλαδή δωρεάν.

    Αφού κάνανε τις πόλεις αβίωτες, όπου δεν ζεις χωρίς κλιματιστικά (= ενέργεια) και εξακολουθούν καρατομώντας δέντρα και πάρκα, θέλουν να μην αφήσουν τίποτα ανέπαφο. Ας τα κάνουν όλα τσιμέντο, να δούμε από που θα πίνουν νερό.

  70. ΓΤ said

    Επιθέτων κλίσις

    Φωκίωνος: 20χρονες

    -Πώς πάει με τον Κυριάκο;

    -Εντάξει, με γαμάει, αλλά βγήκε μαλάκας, ρε φίλε!

    -Τι έπαιξε;

    -Είχα περίοδο. Πονούσα. Και πήγε φαρμακείο, ρε φίλε, και μου έφερε από κείνα τα Depon τ’ αναβράζον. Η μαμά μού έχει πει δεν κάνει.

    -Πω, ρε φίλε!

  71. michaeltz said

    57.

    🙂

  72. dryhammer said

    63. Στην, απέναντι από την πόλη της Χίου, ακτή της Ερυθραίας κάθε βράδυ βλέπεις τα φωτάκια από τις πάμπολλες ανεμογεννήτριες να αναβοσβήνουν σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο.

    Παρόλο που ξέρω το τίμημα της ανεμογεννήτριας, σκέφτομαι πως μπροστά στην παραγωγή ενέργειας από Μ.Ε.Κ., [πού ό,τι και να καίνε εκτός από υδρογόνο*, παράγουν διοξείδιο – χώρια τα υπόλοιπα] οι ανεμογεννήτριες είναι σίγουρα πιο καθαρές από κάθε τσιμινιέρα που καπνίζει. Το πού είναι όλο το κόλπο, αλλιώς έχουμε φαλακρά κι ανεμοδαρμένα μέρη.

    Οι ίδιοι κύκλοι θα εκμεταλλεύονται την ενέργεια [σε όποια μορφή της] έτσι κι αλλιώς κι εμείς, μέ ή χωρίς τύψεις, θα καταναλώνομε.

    *που κι αυτό δεν ξέρω από πού θα το παράξουν (άατσα! να χαρεί κι ο Νικοκύρης) ώστε να μην είναι «ακάθαρτη» η παραγωγή «καθαρού» καυσίμου

  73. dryhammer said

    70. Άμα στοχεύσεις στον σωστό Κυριάκο, έχεις ένα σοβαρό πολιτικό σχόλιο από τις εικοσάχρονες… [ξαναδιαβάστε το 70]

  74. freierdenker said

    Τα vox pop ζωντανεύουν την ενημέρωση, έχουν το ενδιαφέρον τους και την αξία τους, αλλά είναι και εύκολα χειραγωγίσιμα. Αυτό που είπε η κυρία με το παλιό Ρενό αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία, την πιο κρίσιμη για την Ευρώπη βιομηχανία, και όπου πλέον τα πράγματα είναι παρά πολύ δύσκολα. Δεν ξέρω για το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά η χειραγώγηση της πληροφορίας πάνω σε αυτό το θέμα είναι άνευ προηγουμένου.

    Αυτό που έχει συμβεί είναι οτι λόγω ηλεκτροκίνησης μέσα σε 3-4 χρόνια οι Κινέζοι μας άφησαν πίσω παρασάγγες. Φέτος στην Κίνα θα πουληθούν πάνω από 10 εκατομμύρια φοστιζόμενα αυτοκίνητα, περίπου όσα αυτοκινητα (ηλεκτρικά και βενζινοκίνητα) θα πωληθούν συνολικά στην ΕΕ. Σε αριθμό αυτοκινήτων είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, και η εσωτερική αγορά της όσο των ΗΠΑ και της ΕΕ μαζί.

    Η Ευρώπη φυσικά θα προστατέψει την βιομηχανία της με δασμούς. Ήδη το ίδιο κάνουν και χώρες χωρίς ιδιαίτερη παράδοση στον κλάδο όπως η Τουρκία και η Βραζιλία.

    Το ζήτημα όμως, και εδώ είναι που μπαίνει στη μέση η συστηματική χειραγώγηση που συντηρεί μιας νοσηρή κατάσταση, είναι ότι η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία αν και μένει πίσω στον ανταγωνισμό διατηρεί πολύ υγιή κέρδη για τα ιστορικά δεδομένα ενός κλάδου που είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και τα περιθώρια κέρδους συμπιεσμένα.

    Η σημερινή κατάσταση είναι ότι ο Ευρωπαίος καταναλωτής πληρώνει όχι για να επιβιώσει η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά για να συντηρηθούν αφύσικα υψηλά περιθώρια κέρδους. Δηλαδή τελικά πληρώνει για να έχει η βιομηχανία την πολυτέλεια να μην προσαρμοστεί για κάποια χρόνια στην ηλεκτροκίνηση. Ένα VW ID.3 στην Κίνα κάνει 15 χιλιάδες ευρώ, στην Ελλάδα 42 χιλιάδες ευρώ πριν τη επιδότηση. Με 30 χιλιάδες ευρώ στην Κίνα αγοράζεις αυτοκίνητο που στην Ευρώπη θεωρείται φουτουριστικό.

  75. ΓΤ said

    @74 Frei

    Ωστόσο, 1/2 οδηγούς ηλεκτρικού θέλουν να επιστρέψουν στη νονπλαγκιά, με τη μεγαλύτερη ξινίλα να εκδηλώνεται στας ΗΠΑ.

  76. Μαρία said

  77. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα!
    «Είπα(ΗΠΑ) ρήση/ “-Τί’ ν’ οι όρκοι;”- ή, Παρίσι/ την Υόρκη», λογοπαίγνιο (1981)του συμφοιτητή Μιχάλη Μ.
    ―Και ένας (μεγάλος !) μουσικός περίπατος εις Παρισίους :
    Θα σας πω μια ιστορία απ`τα χρόνια μου τα πρώτα,/ στο Παρίσι όταν ζούσα με τη θεία Πανακότα.
    https://www.youtube.com/watch?v=May9YCXnEuk Η δίαιτα – 2009 Σπύρος Σακκάς (Στίχοι/Μουσική: Έμη Σίνη/Άγγελος Αγγέλου )
    Αν διψάς διπλή ζωή/ στο Παρίσι μπορείς να φχαριστηθείς/ Αν σ’ αρέσουν τα ξινά/ στο Παρίσι μπορείς να τα βρεις κι αυτά
    https://www.youtube.com/watch?v=-IbWpf2kWAY Στο Παρίσι – 1972/Η γλυκειά Ίρμα,Θιάσος Λαμπέτη (Στίχοι/Μουσική: Λευτέρης Παπαδόπουλος/Γιάννης Σπανός)
    Το κραγιόν σου πάει τρέλα/ έλα γλυκιά Εμμανουέλα- ένα τριαντάφυλλο στο ντεκολτέ πολύ θα σου ταιριάζει/
    Χορευτής εκ Παρισίων/ Τ’ όνομά μου είναι Ίων- σβήσε το παρελθόν κι έρωτας στα στήθια μας φωλιάζει/

    https://www.youtube.com/watch?v=hZaV9Tgda6M “Χορευτής εκ Παρισίων” – 1975 / Θύμιος Καρακατσάνης (Στίχοι/Μουσική: Γιάννης Λιόντος/ Γιάννης Λογοθέτης )
    Είμαι ο Φρανσουά, πολύ τούτη η έγνοια με ταράζει./ Παιδί του Παρισιού κοντά απ`την Ποντουάζη.
    Σε λίγο απ`το σκοινί που ο μπόγιας μου ετοιμάζει/ θα δει ο λαιμός μου πόσο ο κώλος μου ζυγιάζει.
    https://www.youtube.com/watch?v=JALb178b_FM Τετράστιχο – 2001/Θάνος Μικρούτσικος ( Francois Villon / απόδοση: Σπύρος Σκιαδαρέσης)
    Πρίγκιπα, στις κυρίες τις Παριζιάνες/ δώσε το βραβείο για την ωραία τη μιλιά,
    ας λένε τόσα για τις Ιταλιάνες, / στο Παρίσι δεν πιάνουν χαρτωσιά.

    https://www.youtube.com/watch?v=BpSC-16Ft1E “Μπαλάντα των γυναικών του Παρισιού” – 2001/ Χρήστος Θηβαίος ( Francois Villon / Σπύρος Σκιαδαρέσης )
    Σ’ένα βράδυ πρέπει όλα να τα ζήσει/ Και τα θέλει φυσικά και στο Παρίσι
    https://www.youtube.com/watch?v=pUPkUaXVZ-s “Τύποι εραστών” – 1986/ Ζωή Λάσκαρη (Στίχοι/Μουσική: Δ. Βλάσσης/ Μίμης Πλέσσας)
    Δόκτωρ που ήρθε, ήρθ’ απ’ το Παρίσι/ κι έχει διπλώματα, περίπου εφτά,
    τώρα, αν σπούδασε στο Καρπενήσι,/ για ψιλοπράγματα ποιός συζητά.
    Κυρά μου, όπου κι αν πονάς,/ στη λεωφόρο Αθηνάς,
    θα βρεις τον δόκτωρ, δόκτωρ Ακαμάτη,/ πονάει δόντι, βγάζει μάτι.

    https://www.youtube.com/watch?v=LaD1rz3sAME “Δεν είναι βόας”- Δώρος Γεωργιάδης (Στίχοι/Μουσική: Κώστας Βίρβος / Αντώνης Πλέσσας )
    Ε ρε νάχα φράγκα/ Να’κανα τον μάγκα- Στα χρυσάφια να σε ντύσω
    Κι από τα Πατήσια / Ίσια στα Παρίσια- Όσο θες να σε γλεντήσω
    https://www.youtube.com/watch?v=gG3-xBWYKSo “Αχ και νά’χα φράγκα” – 1980/ Τόλης Βοσκόπουλος και Μαρινέλλα (Στίχοι/Μουσική: Γιάννης Πάριος/ Νίκος Λαβράνος)
    Θα σε πάω στα Παρίσια και μετά Αμερική/ ο Κολόμπος στα Πατήσια και εσύ δυναμική.
    Πάρε εσύ το πάνω χέρι, να `σαι ο άντρας ο σωστός, / θα σου στήνω εγώ καρτέρι, μαγειρεύω εγώ και τρως

    https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=8f_NkYhn2wA&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.tralala.gr%2Fta-tragoudia-tis-evdomadas-0903-1503-2013%2F&feature=emb_imp_woyt Δίδυμοι – 2015 Νικόλαος Αδέσποτοςft. Ιφιγένεια (Νάμα)
    https://www.youtube.com/watch?v=d6EZIUpoS7cΛόντρα, Παρίσι, Νιου Γιορκ” – 1946/ Σοφία Βέμπο (Στίχοι/Μουσική: Μίμης Τραϊφόρος/ Λεό Ραπίτης )
    Δε θέλω βόλτες στο Παρίσι/ Ούτε ταξίδια στο Λονδίνο
    Θέλω για μένα να ξοδεύεις/ Μόνο χάδια και φιλιά/…/Σ’ όλη τη γη με ταξιδεύεις/ Όταν μ’ έχεις αγκαλιά
    https://www.youtube.com/watch?v=Q4RUm_e0mIE “Δε θέλω βόλτες στο Παρίσι” – 2004/ Ελεάνα Παπαϊωάννου (Στίχοι/Μουσική: Βασίλης Γιαννόπουλος/ Κυριάκος Παπαδόπουλος )
    Τρώει φασόλια εισαγωγής, φακές απ’ το Παρίσι/ Και γαύρο απ’ το Βέλγιο παίρνει να τηγανίσει
    Του Μήτσου η μάνα η μαμά αγόρασε αμάξι/ Αγόρασε και δίπλωμα για να `ναι όλα εντάξει
    https://www.youtube.com/watch?v=o1IzcGJ3mYs “Η μαμά του Μήτσου” – 1988/ Σάκης Μπουλάς (Στίχοι/Μουσική: Σάκης Μπουλάς / Μιχάλης Ρακιντζής )
    Με λίγα μάρκα κι εύκολα πάω στη Γερμανία/ αν πεθυμήσω ανάπτυξη ή βαριά βιομηχανία
    κι αν θέλω περιπέτεια πηγαίνω στο Παρίσι/ προσόντα να εκμεταλλευτώ που μου `δωσε η φύση.
    Θα γίνω Λουξεμβούργια, ταξίδια στην Ευρώπη…/ Το έχει πει και ποιητής “το κέρδος είναι οι κόποι”.
    Στο Λουξεμβούργο ίσως βρω τι πάει να πει ευρωπαίος/ (ξέρω μονάχα το μισό, για να μιλήσω ευθέως)
    https://www.youtube.com/watch?v=_IYtX1O7UYM “Η Λουξεμβούργια” – 1998 Ρούλα Μανισάνου (Στίχοι/Μουσική: Ηρακλής Πασχαλίδης)
    Σε πολιτείες έχω ζήσει μακρινές,/ πήγα στη Λόντρα, στο Παρίσι, στη Σεβίλλη,
    είδα χιλιάδες ομορφιές αληθινές/ με κατακόκκινα τριαντάφυλλα στα χείλη.
    https://www.youtube.com/watch?v=TYRoSDQ90SE “Μια Ελληνοπούλα”/ Τζίμης Μακούλης (Στίχοι/Μουσική: Χρήστος Κωνσταντινίδης/ Τζίμης Μακούλης)
    Παρίσι Τέξας, Δραπετσώνα, / Piatsa Navona και Αρετσού,
    με μια παλιά του Βενιζέλου εικόνα/ και με γλυκό του κουταλιού.
    Παρίσι Τέξας, Δραπετσώνα/ μισόν αιώνα.

    https://www.youtube.com/watch?v=0AnYybD1WS0 “Παρίσι – Τέξας” – 1990/ Κατερίνα Κούκα (Στίχοι/Μουσική: Θόδωρος Ποάλας/ Θόδωρος Ποάλας )
    Με σουβλάκι λες πως δε θα σε τουμπάρω, / θέλεις μινκ για το χειμώνα να σού πάρω,
    δε γουστάρεις διακοπές στο Λασπονήσι, / θες τα ψώνια σου να κάνεις στο Παρίσι
    https://www.youtube.com/watch?v=r-mmtsnmdyY “Με σνομπάρεις” – 1978/ Θέμης Ανδρεάδης(Στίχοι/Μουσική: Βαρβάρα Τσιμπούλη/ Νίκος Καρβέλας)
    Τώρα μαμζέλ Μαρί τη λένε σαν χαζοί / στη Λόντρα, Παρίσι, στη Βιέννη,
    για ένα της φιλί, για μια ματιά θολή/ χαλάει ο κόσμος, πεθαίνει.

    https://www.youtube.com/watch?v=R4Xy5kPV954 “Η Μαριώ μαμζέλ Μαρί”/ Ελένη Λαμπίρη-Πάνος Σάμης-Γιάννης Σταμούλης (Στίχοι/Μουσική: Σπύρος Περιστέρης )
    θα πάμε στο Παρίσι. / Θέλω να μάθεις να μιλάς/ φαρσί τα γαλλικά.
    Μονάχα που στην προφορά / θυμίζεις Καρπενήσι,
    κι έτσι δε θα μας πάρουνε / ποτέ στα σοβαρά.
    https://www.youtube.com/watch?v=R6qE0dtDgpo “Ο γάμος” – 1978/ Θέμης Ανδρεάδης (Στίχοι/Μουσική: Χρήστος Κυριαζής)
    Και στο Παρίσι φτάνουνε οι πέντε/ στο έναστρο κορμί θα ανατείλει,
    πάλι το φεγγάρι θα ανατείλει/ χύνεται το κρασί, δέρνεται το δοξάρι
    κι είναι μεγάλη η σιωπή/ σαν γέρνει για να κοιμηθεί σε μεταξένιο μαξιλάρι.

    https://www.youtube.com/watch?v=O87_7xiIn9k Η μπαλάντα της φυγής – 1997 Λαυρέντης Μαχαιρίτσας (Στίχοι/Μουσική: Γιώργος Μιχαηλίδης / Θάνος Μικρούτσικος )
    Παρίσι κι όνειρα/ καρδιές κι αισθήματα/ όλα είναι χάρτινα/ όλα είναι ψεύτικα
    ρεκλάμες πράσινες/ λαμπιόνια κίτρινα/ η μόνη αλήθεια/ είν’ η πίκρα μου
    https://www.youtube.com/watch?v=ayiRGxZjf2U “Ίρμα η γλυκιά” – 1972 /Ελλη Λαμπέτη (Στίχοι/Μουσική:Λευτέρης Παπαδόπουλος/Γιάννης Σπανός )
    Θα πεθάνω ένα πένθιμο του φθινόπωρου δείλι/ σε μια κάμαρα ξένη, στο πολύβοο Παρίσι.
    Και μια Καίτη θαρρώντας πως την ξέχασα γι’ άλλην, / θα μου γράψει ένα γράμμα και νεκρό θα με βρίσει…

    https://www.youtube.com/watch?v=TG_XeBI-Ufg “Θα πεθάνω ένα πένθιμο του φθινοπωρου δείλι”– 2000/Διάφανα Κρίνα (ποίηση:Κώστας Ουράνης )
    Και όμως η πραγματικότητα/ είναι μια οντότητα τελεία
    με λογική και ευαισθησία/ και όμως γίναν όλα τέλεια
    κι αν θες και τη δική μου κρίση/ ζούσαμε πάντα στο Παρίσι.
    https://www.youtube.com/watch?v=QWtvp7lluxw “Απόπειρα” – 2008 Νίκος Μπουρνέλης (Στίχοι/Μουσική: Νίκος Μαλαχιάς/ Πάνος Μαλαχιάς)
    Τι δώρο απ’το Παρίσι από το Παρίσι παίρνει;/ Ολομέταξη τουαλέτα για τη γιορτή της, / ένα όνειρο,/ στέλνει ο φαντάρος ο ναζί/…/Και τι δώρο έφτασε από τη Ρωσία;/ Μια μαύρη,/ μια μαύρη πλερέζα,/ πλερέζα μαύρη/ στη χήρα του έφτασε/ απ’τη Μόσχα έφτασε
    https://www.youtube.com/watch?v=7fZIoHBmT2s “Το τραγούδι της γυναίκας του ναζίστα φαντάρου” – 1979 / Μαρία Φαραντούρη (Στίχοι/Μουσική:Μπέρτολτ Μπρέχτ/ Hanns Eisler)
    Αντικρίσαμε μαζί στην Καζαμπλάνκα μια δύση
    «Ξέρεις Ίνγκριντ εμείς οι δυο θα `χουμε πάντα το Παρίσι»
    https://www.youtube.com/watch?v=4p8pmpJx4Vw “Μάτια μεγάλα” Αντίποινα, Social Waste & Κωσταντής Παπακωνσταντίνου (Στίχοι/Μουσική: Λεωνίδας / Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου)
    Ακούστε τον – ακούστε τον – ακούστε τον/ πως τραγουδάει αυτός ο άνεμος, / ακούστε τον – ακούστε τον – ακούστε τον/ στα στόμια των ανθρακωρυχείων./ Στο μετρό του Παρισιού και στις πλατείες της Ρώμης,
    στη Βουδαπέστη, στη Σόφια, πάνω στο Βουκουρέστι

    https://www.youtube.com/watch?v=a-9GbwWs4nw “Αυτός ο άνεμος” – 1977/ Νίκος Περγιάλης (Στίχοι/Μουσική:Γιάννης Ρίτσος/ Σπύρος Σαμοΐλης )
    Στο Βερολίνο μας άκουσαν/ Το Χίλια Εννιακόσια Δέκα Εννιά/ Τους πάντες και τα πάντα να χλευάζουμε/ Γελώντας, ναι, αλλά ποτέ όταν γελούσανε/ Οι Εχθροί μας./ Μας ένιωσαν για τα καλά/ Στο Παρίσι, το Είκοσι Τέσσερα/ Και το Πενήντα Δύο/ Και το Εξήντα Οχτώ/Αθόρυβοι στην αρχή/ Στην Όχθη την Αριστερή/ Και σιγά σιγά/ Εκκωφαντικοί Ακαριαίοι Εμπρηστικοί/ Να εκπορθούμε ό,τι γι’ απρόσβλητο περνιόταν./[…]/ Με το Είναι και το Μηδέν/ Ωραίοι (ξανά: πάντα!) και Χλομοί/ Και Γαλάζιοι (στους οφθαλμούς)/ Και Κόκκινοι (στα χείλη)/ (και στην Καρδιά)/ (και στο Μυαλό)/ Ήμασταν και παραμέναμε/[…]/ Της Αγνότητας/ και τότε/ της Αγνότητας/ και τώρα/ της Αγνότητας/ και πάντα/ Άγγελοι
    https://www.youtube.com/watch?v=z8LuMX5dyRo “Άγγελοι της αγνότητας” – 2006 Lost Bodies
    https://www.youtube.com/watch?v=BUpQsWjFiRw Spanos – Karezi: Erotiki symfonia: Promenade a Paris

  78. xar said

    @72 κτλ.
    Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα ήταν καλύτερο να γίνεται με πιο ήπιο τρόπο και παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο, π.χ. με φωτοβολταϊκά στις στέγες και συγκεκριμένο αριθμό / εγκατεστημένη ισχύ γεννητριών ανά περιοχή, υπό την ευθύνη των δήμων/κοινοτήτων. Με αυτό τον τρόπο, η τοπική κοινωνία θα έβλεπε άμεσα οφέλη: είτε μείωση των λογαριασμών ρεύματος, είτε ενίσχυση των δήμων/κοινοτήτων με τα έσοδα από την πώληση του ρεύματος.

    Αντί ενός τέτοιου μοντέλου έχει προκριθεί η γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή να δίνουμε τυράκια σε επιχειρηματίες (δικαιώματα χρήσης δημόσιας γης, επιδοτήσεις, εξασφαλισμένα έσοδα), οι οποίοι βεβαίως προτιμούνε έργα μεγάλης κλίμακας, να αποκλείουμε τις τοπικές κοινωνίες και να στιγματίζουμε τις (αναμενόμενες και κατανοητές σε κάποιο βαθμό) αντιδράσεις τους, και παράλληλα, με τον φερετζέ του «ο ρυπαίνων πληρώνει», να αυξάνουμε το κόστος της παραγωγής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα (κίνητρο για να επενδύσουν οι επιχειρήσεις εκεί που θέλουμε). Βέβαια όλο το κόστος (φόροι στα συμβατικά καύσιμα και κόστος νέων έργων ΑΠΕ) μετακυλίεται στους καταναλωτές / φορολογούμενους, στους οποίους κατά τ’ άλλα υποσχόμαστε φθηνή και πράσινη ενέργεια.

    Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και οι φόροι στα καύσιμα των αυτοκινήτων, με στόχο την στροφή στα ηλεκτρικά/υβριδικά, που όμως είναι πανάκριβα. Δηλ. η πολιτική που εφαρμόζεται είναι ένα σύνολο μαστιγίων και καρότων, με σαφές ταξικό πρόσημο (μαστίγιο για τους πολλούς, καρότα για λίγους).

    Οπότε καταλαβαίνω να έχει κάποιος αντιρρήσεις με αυτό το μοντέλο ανάπτυξης συνολικά και να προτιμάει μια πιο ήπια / κοινωνικά δίκαια ανάπτυξη. Δεν καταλαβαίνω, ή μάλλον θεωρώ ατελέσφορη, την αντίδραση στο ένα σκέλος του μοντέλου (ας το πούμε το αναπτυξιακό με αδιαφορία για τις τοπικές κοινωνίες) και την υποστήριξη στο άλλο, το τιμωρητικό και πιο άδικο κοινωνικά.

  79. sarant said

    72 Συμφωνώ και με το σχόλιο, όχι μόνο με το «παράξει».

    69-72 Μια συστοιχία ανεμογεννητριών (δεν φαίνεται πολύ) στη γερμανική πλευρά του Μοζέλα. Μια χαρά τις βρίσκω, οπτικά.

  80. sarant said

    77 Τι ωραίο σχόλιο, Κώστα, κρατήθηκε λόγω πληθώρας λίκνων.

  81. xar said

    @74
    Έχω την αίσθηση ότι στην ΕΕ η νοοτροπία που έχει επικρατήσει είναι: ξεχάστε (οι πολλοί) την αγορά αυτοκινήτου με τον τρόπο που ξέρατε, πλέον το αυτοκίνητο που χρησιμοποιείτε θα είναι νοικιασμένο με leasing.

  82. Αλφα_Χι said

    72. Τα απέναντι της Χίου παράλια, στα οποία το μεγαλύτερο υψόμετρο είναι τα 1218 μ., στο γυμνό οροπέδιο υποθέτω στην άκρη αριστερά, όπου υπάρχει ραντάρ και σε άλλο σημείο του κτιριακές εγκαταστάσεις.

    Η υπόλοιπη περιοχή έχει χαμηλά υψώματα. Στο μέσο της εικόνας υπάρχει υποσταθμός ρεύματος, λατομεία μαρμάρου και άπειροι δρόμοι, δηλαδή ένα βιομηχανικό τοπίο.

    Την πρωτοτυπία να βάζουμε ανεμογεννήτριες στα βουνά αδιακρίτως και όχι σε υψώματα που έχουν χωροθετηθεί για βιομηχανικές χρήσεις την έχουμε μόνο στην Ελλάδα.

    Α! Μας κάνουν και τη χάρη, να αφήσουν και κάποια «απάτητα βουνά» (βαρύγδουπες λέξεις κοροϊδίας).

    78. Οι τοπικοί παραγωγοί ενέργειας (έχω υπόψη μου από μικρό υδροηλεκτρικό) δεν χρησιμοποιούν την ενέργεια τοπικά αλλά την προωθούν στο κεντρικό δίκτυο διανομής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εκμετάλλευση του φράγματος αυτού, με τις διακυμάνσεις και μεταπτώσεις στην παραγωγή ρεύματος, καταντούσε ασύμφορη για τους ίδιους.

  83. xar said

    @82
    Η χρήση της ενέργειας τοπικά ή όχι είναι δευτερεύον ζήτημα και έχει να κάνει με τις υποδομές του ενεργειακού συστήματος. Το θέμα είναι σε ποιον πηγαίνει η αξία του παραγώμενου ρεύματος: η τοπική κοινωνία μπορεί να οφελείται και με συμψηφισμό της έγχυσης στο δίκτυο από το μικρό υδροηλεκτρικό και της τοπικής κατανάλωσης.

    Κανονικά βέβαια, δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική λειτουργία των ΑΠΕ χωρίς δυνατότητα αποθήκευσης της παραγώμενης ενέργειας είτε με αντλησιοταμίευση είτε με μπαταρίες, ή (σε πιο μελλοντική φάση) με παραγωγή καύσιμου υδρογόνου.

  84. Αλφα_Χι said

    https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/ioanina/anemogennitries-ston-kasidiari/

    https://www.ethnos.gr/Economy/article/70582/mpainoynanemogennhtriesstonkasidiarhstagiannena

    79. Κι αυτές;

  85. ΓΤ said

    Γίνονται διάφορα στριλίκιαπου με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, και τα πράσινα τιμολόγια θα πληρώσουν τον Ιούλιο 2× την kWh συγκριτικά με τον Μάιο.

    Κάθε πρωί ξυπνάνε οι φραπαμάγουλοι Σκασσοκοπελούζοι τζογάροντας στην πλάτη μας. Ίσως δεν αντιλαμβάνομαι κάτι καλά, αλλά το Χρηματιστήριο Ενέργειας το ίδρυσε ο Τσίπρας. Αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν περίμενα από την Αριστερά.

    Άλλη φτώχεια: ιστορική ταβέρνα της Αθήνας ανοίγει το 1900, και παίζει μπαλούα ως καρβουνοκρασάδικο Σήμερα χρεώνει μπακαλιάρο σκορδαλιά 22€ το πιάτο.

    Γαμωσταυρίδι και τριπαντβαϊζοριά ζεύγνυνται αχώριστα.

  86. DaPonte said

    Προς 77: Εξαιρετική μουσική περιπλάνηση!

    Να προσθέσω κι εγώ κάτι από την ανεμελιά της παρισινής ζωής :

  87. Prince said

    42. & 57β. (λαμβάνω χώρα)

    γαλλικά: avoir lieu, ιταλικά: aver luogo – ΕΧΩ
    γερμανικά: stattfinden, ολλανδικά: plaatsvinden – ΒΡΙΣΚΩ
    αγγλικά: take place – ΠΑΙΡΝΩ

    Από τα παραπάνω, πώς βγαίνει ότι το ελληνικό «λαμβάνω χώρα» έρχεται από τα γαλλικά; Ας δεχτούμε ότι «Τον καιρό που εμφανίστηκε η έκφραση, δεν υπήρχε αγγλική επιρροή» (57β.), αλλά η δήλωση του άρθρου «τα γαλλικά έχουν δανείσει στη γλώσσα μας πολλές στερεότυπες εκφράσεις… (όπως) λαμβάνω χώρα…» τεκμηριώνεται κάπως ιστορικά; Γιατί με την απλή λογική δεν τεκμηριώνεται.

  88. Αλφα_Χι said

    https://i.imgur.com/f5tUlkZ.jpeg

    https://despotiko.net/kassidiaris_ioanninon_mountain/

  89. ΓιώργοςΜ said

    Για την πρασινότητα και την ανανεωσιμότητα και τα οικονομοτεχνικά των ΑΠΕ σηκώνει νομίζω πολλή κουβέντα. Δεν έχω τις γνώσεις για να την πάω στο τέρμα, αλλά ερωτήσεις έχω:

    -Γιατί σε βόρειες χώρες οι στέγες είναι φορτωμένες φωτοβολταϊκά, κι εδώ (μου είπαν, δεν το έχω διασταυρώσει) αν τα φ/β σου ξεπεράσουν μια Χ παραγωγικότητα τρως πρόστιμο;

    -Πόσο πράσινες και ανανεώσιμες είναι οι ανεμογεννήτριες, που απαιτούν σπάνιες γαίες με ένα Χ αποτύπωμα εξόρυξης, Ψ διάρκεια ζωής, για δε την ανακύκλωσή τους δεν έχουμε ονόματα για τους αγνώστους; Υπάρχει πχ πρόβλεψη για το τέλος ζωής τους, ένα ταμείο δηλ ανεξάρτητο από αυτές που να μαζεύει ευρώπουλα όσο λειτουργούν, ή όταν πάψουν να είναι παραγωγικές οι μονάδες ή όταν δε γουστάρει η εταιρεία να τις συντηρεί πια θα παρατήσει τα κουφάρια των κατασκευών στα όρη στ’ άγρια βουνά;

    -Όταν οι πρώτες ύλες (χαλκός, μέταλλα, σπάνιες γαίες) προέρχονται σε συντριπτικό ποσοστό από την Κίνα που έχει και φτηνότερα εργατικά από τη Δύση, πώς θα μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικά τα ευρωπαϊκά κατασκευάσματα, είτε αυτοκίνητα, είτε γεννήτριες, είτε φωτοβολταϊκά;

    Η απλή αλήθεια είναι πως τα καύσιμα που κατανάλωσε η βιομηχανική μας εποχή στα τελευταία 250 χρόνια πήρε από αιώνες έως δεκάδες χιλιετιών να δημιουργηθούν, και είτε σε 20 είτε σε 50 χρόνια θα τελειώσουν. Αναγκαστικά θα πάμε σε άλλες μορφές, και (εκτιμώ εγώ πως) αυτοί που κάνουν κουμάντο το έχουν πάρει χαμπάρι, έχουν βάλει λοιπόν τις κυβερνήσεις που ελέγχουν να πουλήσουν στο πόπολο την καθαρότητα και την οικολογική αξία των νέων εμπορευμάτων τους. Σε προτεκτοράτα όπως εμείς, δε μπαίνουν στον κόπο να πουλήσουν (=πείσουν) για οτιδήποτε, αφού είμαστε του χεριού τους, σήκω-σήκω, κάτσε-κάτσε, σκάμε και κολυμπάμε…

  90. sarant said

    84 Mακέτα δεν είναι η πρώτη φωτογραφία;

    Τέλος πάντων, εμένα οι ανεμογεννήτριες αισθητικά μού αρέσουν. Και είμαι και υπέρ της πυρηνικής ενέργειας -αν και όχι για την Ελλάδα.

    Κι άλλες φωτογραφίες όπου δεν βρίσκω τερατώδες το πάτημα της ανεμογεννήτριας.

    https://sarantakos.wordpress.com/wp-content/uploads/2024/06/404266391_10161628105053984_1986084393889533648_n.jpg

  91. Αλφα_Χι said

    89. «…τα κουφάρια των κατασκευών στα όρη στ’ άγρια βουνά;»

  92. Αλφα_Χι said

    90. Τότε φωτογραφία δική μου, για να είμαστε σίγουροι, αν και δεν φαίνεται καθαρά γιατί είναι από απέναντι. Το λινκ στο 88 δείχνει το μέγεθος των παρεμβάσεων:

    Και μένα σε κατοικημένη περιοχή δεν θα με ενοχλούσε.

  93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Είναι εφιαλτικό. Περιστρεφόμενα μαχαίρια μαμούθ (με άνοιγμα λεπίδων 90 μ) ξεσκίζουν τα τοπία, βουνά, λόφους, βουνάκια, νησιά, νησάκια, αδιάκριτα και τη νύχτα φωσφορίζουν σαν διαβολικά μάτια, καμιά ηρεμία πουθενά. Όχι απάτητες πια κορφές και κορφούλες, μόνο απατημένες.

     Και στη θάλασσα.
    https://www.efsyn.gr/periballon/409882_anemogennitries-pantoy-stis-ellinikes-thalasses

  94. Πέπε said

    90

    Παρόμιες εικόνες είδα στην Ολλανδία και στη Γερμανία. Κάμπος, συνήθως χωράφια, και ενίοτε και με οικήματα πολύ κοντά. Στην Ελλάδα ποτέ. (Δεν ξέρω αν υπάρχουν και δεν έτυχε να τα δω.) Τόσο πολύ ποτέ, ώστε νόμιζα ότι κάποιος λόγος επιβάλλει να είναι μόνο σε κορυφογραμμές.

  95. sarant said

    94 Στα ολλανδικά βουνά, είναι αλήθεια, δεν βάζουν. Κυρίως επειδή δεν έχουν βουνά 🙂

  96. Καλημέρα,
    66 Το πού θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες δεν είναι το κύριο. Γιατί οι κορυφογραμμές είναι(; ) δωρεάν αλλά έχουν και μπόλικους αέρηδες (που αν έχεις βουνά, στον κάμπο κόβουν). Στην Τουρκία είναι σε κορυφογραμμές στο Καράμπουρουν (Καράμπουρνου το λέμε εμείς), στα βόρεια της χερσονήσου της Ερυθραίας και τις βλέπω το καλοκαίρι από την παραλία που αράζω (τα φωτάκια τους δηλ.). Κι είναι πάρα πολλές. (Α, τόπε ο Ξηροσφύρης).
    Στους κάμπους της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Γερμανίας κλπ αναγκαστικά μπαίνουν σε κάμπους (οι Άλπεις μάλλον δεν προσφέρονται). Πιο βόρεια τις βάζουν και στη θάλασσα (που δείχνουν κι οι φωτογραφίες) αλλά πόσο αποδεκτές θα ήταν αν τις έβλεπες μπροστά στην παραλία σου; (η απάντηση στο 63; Τι είδους ενέργεια προτιμάμε και πώς θα την έχουμε)

    94 Απάντησε ωραία στο 95 🙂

    89 Μα και για τα φωτοβολταϊκά χρειάζονται σπάνιες γαίες και χαλκός κλπ. Γιατί η παραγωγή και των δύο δεν είναι συνεχής. Μόνο όταν έχει αέρα το ένα ήλιο το άλλο. Τις υπόλοιπες ώρες; Αποθηκεύεις. Κι αποθήκευση είναι το μεγάλο πρόβλημα (το ίδιο και με τ’ αυτοκίνητα).

  97. Pedis said

    # 90 – Τέλος πάντων, εμένα οι ανεμογεννήτριες αισθητικά μού αρέσουν.

    Ναι, βέβαια, προσθέτουν στο τοπίο … 🤔

  98. ofakiris said

    Καλημέρα,

    Η ιδανική λύση, από άποψη προστασίας του περιβάλλοντος των βουνών μας και υψηλής και σταθερής απόδοσης, είναι η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων να γίνεται σε μακρυνές ακατοίκητες βραχονησίδες.Η χώρα μας έχει πάνω από 4000 τέτοιες.Το κόστος εγκατάστασης σε αυτές, είναι βέβαια, δυσανάλογα μεγάλο (1/5).Οι εταιρίες που επενδύουν σε αιολικά πάρκα θέλουν να βγάλουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος με το μικρότερο δυνατό κόστος (είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε που θα έλεγε και ο Σπυράδωνης).Οπότε το παιχνίδι είναι χαμένο από χέρι για το περιβάλλον, τα απάτητα βουνά κλπ, όσο αυτοί έχουν και το χρήμα και την κυβέρνηση.Και για να παραφράσω τον Μπέρντραντ ΡάσελΤο πρόβλημα με την ανθρωπότητα είναιότι τα καθάρματα ξέρουν τι θέλουνκαι το επιδιώκουν χωρίς κανένα ενδοιασμόενώ οι σκεπτόμενοι, τίμιοι άνθρωποιείναι γεμάτοι ενδοιασμούς και αμφιβολίεςγια το σωστό και το δίκαιο τις κάθε απόφασης τους.

Σχολιάστε