Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το Λερναίο κείμενο στην Ακαδημία!

Posted by sarant στο 16 Απριλίου, 2009


Το Λερναίο κείμενο στην Ακαδημία, ή: Παραπληροφορούν οι ακαδημαϊκοί;

Στο προηγούμενό μου άρθρο είχα επισημάνει ότι σε ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας (15.4.2009) για την ομιλία ενός ακαδημαϊκού περιεχόταν ο εξωφρενικός ισχυρισμός ότι η ελληνική γλώσσα περιέχει, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες, 5.000.000 λέξεις. Αρχικά είχα αποδώσει την απιθανότητα στη δημοσιογράφο που υπέγραφε το άρθρο (διότι η φράση δεν είχε τυπωθεί μέσα σε εισαγωγικά, όπως άλλες)  όταν όμως ερεύνησα το θέμα διαπίστωσα ότι κατά πάσα πιθανότητα τον επίμαχο ισχυρισμό τον είχε διατυπώσει ο ομιλητής, ο ακαδημαϊκός Αντ. Κουνάδης. Οπότε, κοτζάμ ακαδημαϊκός, σκέφτηκα, αξίζει ξεχωριστό σημείωμα.

Ο κ. Αντώνης Κουνάδης στα νιάτα του ήταν δισκοβόλος και μάλιστα πολύ καλός· είχε πάρει χρυσά μετάλλια σε πανελλήνιους και βαλκανικούς αγώνες και για μια περίοδο είχε την πέμπτη επίδοση στον κόσμο. Διετέλεσε και πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ επί δικτατορίας, από τον Φεβρουάριο του 1973 έως το 1974. Αργότερα έγινε καθηγητής στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και μετά ακαδημαϊκός, από το 1999, στην τάξη των Θετικών Επιστημών (Εφηρμοσμένων Θετικών Επιστημών: Στατικής- Δυναμικής, Ανάλυσης- Έρευνας των Τεχνικών Κατασκευών). Αναμφισβήτητα πλούσια και ζηλευτή σταδιοδρομία· θα συμφωνήσετε όμως μαζί μου, πιστεύω, ότι δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σχέση με τη γλώσσα και τη γλωσσολογία.

Ίσως όμως, όπως λέει κι ο Τιπούκειτος (εννοώ τον έγκριτο σχολιαστή του παρόντος ιστολογίου), στη γλώσσα όλα να επιτρέπονται. Θέλω να πω, άμα βγει η αφεντιά μου και κάνει διάλεξη περί αντοχής υλικών / κβαντομηχανικής / νανοτεχνολογίας / νονοτεχνολογίας κτλ., θα με πάρουν με τις πέτρες, και δικαίως. Ενώ ο κάθε μηχανικός, ψυχίατρος, μουσικοσυνθέτης, δημοσιογράφος και (κυρίως και προπάντων) ταξιτζής θεωρεί πως έχει το ελεύθερο να ξεστομίζει θέσφατα για τον πλούτο της Τρισχιλιετούς όπου και όπως τού βουληθεί. Πάει καλά, ως εδώ καμιά αντίρρηση.

Με τον πρόσφατο λόγο του κυρίου Κουνάδη όμως, υπάρχει πρόβλημα. Όχι επειδή ο κ. Κουνάδης ομιλεί για τη γλώσσα χωρίς να είναι ειδικός. Άλλωστε, ούτε ο Μανώλης Γλέζος έχει, απ’ όσο ξέρω, τυπικά προσόντα γλωσσολόγου, όμως μια διάλεξή του περί γλώσσας που είχα την τύχη ν’ ακούσω ήταν και απολαυστική και επιστημονικά στέρεη. Πρόβλημα υπάρχει επειδή ο κ. Κουνάδης είναι καθηγητής πανεπιστημίου και ακαδημαϊκός. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Στις 31 Μαρτίου σε δημόσια συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών μίλησε ο ακαδημαϊκός Αντώνης Κουνάδης, με θέμα «Η ελληνική γλώσσα ανά τον κόσμο: παρελθόν, παρόν και μέλλον». Η αίθουσα ήταν κατάμεστη, μάς πληροφορεί το ρεπορτάζ της εφημ. Παρόν· μεταξύ των επισήμων, παραβρέθηκε ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δύο πρώην πρόεδροι (Στεφανόπουλος και Σαρτζετάκης), καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός (υπηρεσιακός έστω) κ. Γρίβας. Ο κ. Κουνάδης άρχισε την ομιλία του λέγοντας ότι το πρώτο πλήγμα το δέχτηκε η γλώσσα από τη μεταρρύθμιση του 1976 με την καθιέρωση της δημοτικής, ενώ στη συνέχεια ήρθε το μονοτονικό.

Από την έκδοση 1992 του βιβλίου Γκίνες, σελ. 183.

Από την έκδοση 1992 του βιβλίου Γκίνες, σελ. 183.

Στη συνέχεια,  σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Κουνάδης αναφέρθηκε στον κορυφαίο Ισπανό γλωσσολόγο Φρανθίσκο Αδράδος (εγώ φιλόλογος βρίσκω ότι είναι, αλλά τέλος πάντων) ο οποίος λέει ότι όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την ελληνική, και μετά ήρθε το κερασάκι στην τρισχιλιετή τούρτα. Μεταφέρω αυτολεξεί από το «Παρόν» (την πρώτη παράγραφο την μετέφερε, με λιγότερες λεπτομέρειες, και το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας στις 15.4.2009):

Από την άλλη πλευρά, στο Βιβλίο Γκίνες η ελληνική γλώσσα αναφέρεται ως η πλουσιότερη του κόσμου, με 5.000.000 λέξεις, όταν η αγγλική έχει μόνο 490.000 και 70.000.000 λεκτικούς τύπους. Στο λεξικό Γουέμπστερ φαίνεται ότι η αγγλική γλώσσα έχει δανειστεί 57 μόνο λέξεις από την τουρκική, 34 από τις σλαβικές και 41.615 λέξεις από την ελληνική.

Ο Μπιλ Γκέιτς ομολογεί ότι η ελληνική, με τη μαθηματική δομή της, είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, γιατί μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. Τέλος, στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής αποθησαύρισης του πλούτου της ελληνικής γλώσσας, που έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας με την ονομασία «Ίβυκος», οι υπεύθυνοι υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φτάσουν τον εκπληκτικό αριθμό των 90 εκατομμυρίων. Κι εμείς τι;»

Η πρώτη παράγραφος περιέχει έναν μύθο (ότι η ελληνική γλώσσα περιέχει 5.000.000 λέξεις) και μια απάτη (ότι αυτό το γράφει το Βιβλίο Γκίνες). Μύθος, διότι η ελληνική γλώσσα, από την απώτερη αρχαιότητα έως τον Ησύχιο δεν περιέχει περισσότερες από 150.000 λέξεις (λήμματα λεξικού) ή, αν προτιμάτε, από την απώτερη αρχαιότητα έως την Άλωση αποκλείεται να περιέχει περισσότερους από 2 εκατ. λεκτικούς τύπους. Και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, το λέει και η καθηγήτρια Μαρία Παντελιά, διευθύντρια του Thesaurus Linguae Graecae. Απάτη, διότι το βιβλίο Γκίνες δεν περιέχει καμιά αναφορά στον πλούτο της ελληνικής, αντίθετα λέει ότι τον μεγαλύτερο αριθμό λέξεων τον έχει η αγγλική γλώσσα. Και για του λόγου το αληθές, ιδού αριστερά το απόσπασμα από το βιβλίο Γκίνες, έκδοση 1992. Υπήρξε άραγε άλλη έκδοση ή ο κ. Κουνάδης, ίσως άθελά του, παραπληροφορεί;

Η δεύτερη παράγραφος είναι σχεδόν αυτούσια αντιγραφή από το Λερναίο κείμενο. Φυσικά, ο αριθμός των 90 εκατομμυρίων που αναμασά εδώ ο κ. ακαδημαϊκός (και είναι και των θετικών επιστημών!) δεν είναι ο αριθμός των λημμάτων, δεν είναι ο αριθμός των λεκτικών τύπων, είναι απλούστατα ο συνολικός αριθμός των λέξεων όλων των κειμένων που έχουν αποθησαυριστεί στο TLG (η ονομασία Ίβυκος είναι παρωχημένη, από τη δεκαετία του 1980 ήδη). Όπως δηλαδή μια σελίδα Α4 περιέχει 250-300 λέξεις, έτσι και το σύνολο των αρχαίων κειμένων που έχουν σωθεί φτάνει τις 90 εκατ. λέξεις. Τα υπόλοιπα που αναφέρονται για Μπιλ Γκέιτς, ελληνική ως γλώσσα των εξελιγμένων υπολογιστών και τα λοιπά, είναι όπως όλοι ξέρουμε ψέματα. Το μόνο πράγμα «χωρίς όρια» στην ιστορία αυτή είναι η αγυρτεία μερικών και η ευπιστία άλλων.

Όμως, ένας επιστήμονας, ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ένας ακαδημαϊκός, δεν επιτρέπεται να διασπείρει μύθους έτσι εύκολα. Αν μη τι άλλο, είναι θέμα επιστημονικής δεοντολογίας. Στην ομιλία ενός ακαδημαϊκού δίνουμε απείρως περισσότερη σημασία απ’ όσο στα φληναφήματα ελλαδεμπόρων σε παρακάναλα. Και έχουμε και απαιτήσεις.

Παρακαλώ, προσκαλώ και προκαλώ λοιπόν τον ακαδημαϊκό κύριο Κουνάδη, με το θάρρος που μου δίνει το γεγονός ότι είμαστε πρώην συνάδελφοι (εννοώ ότι έχω κι εγώ δίπλωμα μηχανικού, αν και από άλλη σχολή του ΕΜΠ) να δώσει μία ή περισσότερες από τις εξής διευκρινίσεις:

α) Σε ποια σελίδα, ποιας έκδοσης του βιβλίου Γκίνες αναφέρεται ότι η ελληνική γλώσσα έχει 5.000.000 λέξεις;

β) Σε ποια συνέντευξη, άρθρο ή δήλωση τού Μπιλ Γκέιτς αναφέρεται ότι η ελληνική είναι γλώσσα της πληροφορικής και των εξελιγμένων υπολογιστών;

γ) Ποιος υπεύθυνος του πανεπιστημίου Ιρβάιν της Καλιφόρνιας είπε ότι η ελληνική γλώσσα έχει (ή θα φτάσει) 90 εκατ. λεκτικούς τύπους; Πού και πότε ειπώθηκε αυτό;

Επειδή υποθέτω ότι η παρακολούθηση των ιστολογίων δεν είναι από τις βασικές ενασχολήσεις των ακαδημαϊκών, αμέσως μετά το Πάσχα θα φροντίσω να σταλεί το παρόν στην Ακαδημία Αθηνών και φυσικά θα προβάλω με μεγάλη χαρά την απάντηση του κ. Κουνάδη, εφόσον υπάρξει.

ΥΓ Επειδή οι δημοσιογράφοι δεν μεταφέρουν πάντοτε με απόλυτη ακρίβεια τα όσα λέγονται σε μια ομιλία, είχα την αμφιβολία, μήπως αδικώ τον κ. Κουνάδη, μήπως δηλαδή τα λόγια του μεταφέρθηκαν λάθος στο ρεπορτάζ. Δυστυχώς όμως, στο Βήμα της 22.11.2003, σε ενυπόγραφο άρθρο του κ. ακαδημαϊκού, περιέχονται παρόμοιοι λερναίοι ισχυρισμοί: «Ειδικοί επιστήμονες της πληροφορικής διεπίστωσαν ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική γλώσσα μόνο την Ελληνική, διότι η λέξη που είναι το «σημαίνον» και το εκφραζόμενο από αυτήν που είναι το «σημαινόμενον», έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Τούτο δεν συμβαίνει σε άλλες γλώσσες, οι οποίες θεωρούνται σημειολογικές, διότι δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ λέξεως και εκείνου το οποίο αυτή εκφράζει». (Το απόσπασμα αναδημοσιεύτηκε χωρίς αναφορά συγγραφέα στο βιβλίο «Αρχαιολατρία και γλώσσα» του Βασ. Αργυρόπουλου, σελ. 114).

422 Σχόλια to “Το Λερναίο κείμενο στην Ακαδημία!”

  1. sarant, ξέρεις ότι θα περιμένεις πάρα πολύ μέχρι να πάρεις απάντηση… Η μόνη λύση είναι να έβγαινε η «Γλώσσα μετ’εμποδίων» ως σχολικό βιβλίο, τότε θα φρόντιζε η Ακαδημία να απαντήσει με όλο το δυσβάστακτο βάρος του επιστημονικού της κύρους (ωχ Βαγγελίστρα μου!).

  2. P.Konidaris said

    Άδικος κόπος μου φαίνεται, εκτός φυσικά του ότι έχεις τη συνείδησή σου ήσυχη. Σιγά μη σου απαντήσει ο κ.Κουνάδης. Και τι να σου απαντήσει δηλαδή; Ότι έσφαλε; Να θίξει δηλαδή το ακαδημαϊκό του προφίλ; Χλομό.

    Έχει καταντήσει ανέκδοτο τελικά. Λερναίο όνομα και πράμα!

  3. Δύτη, οι μισοί δάσκαλοι σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια -αν όχι περισσότεροι- και τα πιστεύουν και τα αναπαράγουν αυτά, εκπαιδεύοντας την επόμενη γενιά. Μη σου πω ότι το ίδιο ποσοστό θα βρούμε και σε ΑΕΙ /ΤΕΙ…

  4. […] στην έντυπη μορφή του βιβλίου και στο άρθρο «Το Λερναίο κείμενο στην Ακαδημία!» του Νίκου […]

  5. Μαρία said

    Τον Αδράδος κι εγώ για κλασικό φιλόλογο τον ήξερα και τον είχα συνδέσει απ’ τα φοιτητικά μου με τη λυρική ποίηση. Έγραψε όμως και την παρακάτω ιστορία της γλώσσας (δεν την έχω) στην οποία απο τις περίπου 500 σελίδες αφιερώνει στη ΝΕ 32, στο φτύσιμο δηλαδή:
    http://www.greek-language.gr/greekLang/studies/history_books/01_adrados/index.html
    (η μετάφραση έχει κι έναν αγνώριστο)

    Μόνο μια ανοιχτή επιστολή σε εφημερίδα θα είχε νόημα, μήπως και ιδρώσει τ’ αυτί τους.
    Γι’ αυτό στο άλλο ποστ πρότεινα οτι πρέπει να κάνουμε κάτι πιο δυναμικό (χωρίς εδώδιμα).

  6. ηλε-φούφουτος said

    Μαρία είπε
    «ιστορία της γλώσσας (δεν την έχω) στην οποία απο τις περίπου 500 σελίδες αφιερώνει στη ΝΕ 32»

    Το θλιβερό που επισημαίνεις δεν αφορά μόνο τον Αδράδος, που στο κάτω κάτω απ’ τα Αρχαία ξεκίνησε την ελληνομάθειά του, αλλά και το πώς διδασκόταν για πολλά χρόνια η ελληνική φιλολογία στις Φιλοσοφικές Σχολές (ιδίως της Αθήνας). Η εξήγηση κάποτε μπορεί να ήταν ιδεολογική τώρα όμως είναι πιο μπανάλ: Πιο εύκολο είναι να ανοίγεις έτοιμες γραμματικές ή λεξικά και να αντιγράφεις παλιότερες μελέτες από τη διεθνή βιβλιογραφία παρά να κάενις πρωτογενή έρευνα.

  7. ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ «ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΡΑ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΛΕΕΙ ΒΛΑΚΕΙΕΣ». ΔΗΛΑΔΗ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΒΕΝΤΡΙΣ;

    ΔΕΝ ΛΕΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΟΣΑ ΙΣΥΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ, ΛΕΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ Η ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΜΙΛΟΥΣΑ Π.Χ. ΕΓΩ ΓΙΑ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΘΑ ΜΕ ΑΝΤΕΚΡΟΥΕ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΞΜΑΤΑ ΚΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ «ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΣ ΑΥΤΑ;». ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ.

  8. sarant said

    Πολύ σωστή ένσταση, εκ πρώτης όψεως. Να σημειωθεί όμως ότι ο Βέντρις είχε υπηρετήσει στον πόλεμο ως κρυπτογράφος, άρα ήταν ειδικότατος για το θέμα με το οποίο ασχολήθηκε, την αποκρυπτογράφηση της γραμμικής Β’. Επίσης, ο Βέντρις σεβόταν απόλυτα τους συναδέλφους του ειδικούς και αντάλλασσε απόψεις. Δεν είδα κανέναν διάλογο Κουνάδη με γλωσσολόγους. Τέλος, ο Βέντρις ακολουθούσε με ευλάβεια την επιστημονική μεθοδολογία. Δεν έδινε ανύπαρκτες πηγές.

    Αν ο καθηγητής Κουνάδης ακολουθούσε επιστημονική μεθοδολογια, τότε δεν θα είχε τεθεί θέμα -αλλά βέβαια τότε δεν θα μπορούσε να αραδιάσει τις αναλήθειες που επισήμανα.

  9. Μαρία said

    Κορνήλιε,η ένστασή σου έχει προβλεφτεί:
    Όχι επειδή ο κ. Κουνάδης ομιλεί για τη γλώσσα χωρίς να είναι ειδικός. Άλλωστε, ούτε ο Μανώλης Γλέζος έχει, απ’ όσο ξέρω, τυπικά προσόντα γλωσσολόγου, όμως μια διάλεξή του περί γλώσσας που είχα την τύχη ν’ ακούσω ήταν και απολαυστική και επιστημονικά στέρεη.

  10. Μαντουβάλα said

    Και σε δεύτερη όψη, σωστή είναι.

    Ούτε ο Σαραντάκος είναι ειδικός, όμως γράφει πολλά σωστά πράγματα – καλή ώρα. Επίσης, γράφει και λίγες βλακείες, κάποιες φορές λόγω μονομανιών.

    Το ίδιο συμβαίνει και με ειδικούς, ακαδημαϊκούς και μη.

    Δεν δίνονται τίτλοι επιστημονικοφροσύνης στα πανεπιστήμια. Ευτυχώς.

    Ο διάλογος δεν είναι η πρόφαση, είναι το ζητούμενο.

  11. ηλε-φούφουτος said

    @Μαντουβάλα, το παράπονο που εκφράζεται δικαίως είναι γιατί να είναι η γλώσσα πεδίο ασκήσεων βλακείας από ειδικούς, πανεπιστημιακούς, ακαδημαϊκούς κλπ.
    Αν κάποιος γλωσσολόγος βγει και μιλήσει με επιστημονικό μανδύα για τις επιδράσεις των άστρων στα οικονομικά το κύρος του θα τρωθεί ανεπανόρθωτα.
    Επίσης, είναι απορίας άξιο γιατί δεν βρίσκεται από την ακαδημαϊκή παρέα του κ. Κουνάδη κάποιος να τον προφυλάξει καλοπροαίρετα, δηλαδή να τον πάρει εγκαίρως παράμερα και να του εξηγήσει ότι αυτά που λέει είναι για τις ανθρωπιστικές επιστήμες κάτι αντίστοιχο με τα ξόρκια και τα χαϊμαλιά για την ιατρική.

    Όσο για την ένσταση του Κορν., νομίζω ότι καλώς έγινε και καλώς απάντησαν όσοι απάντησαν, διότι εμείς μπορεί λίγο πολύ να έχουμε γνωριστεί μεταξύ μας αλλά μας διαβάζουν κι άλλοι και μπορεί να παρεξηγήσουν ότι τα ζητήματα ανθρωπιστικών σπουδών είναι μόνο για κλειστές κάστες, ενώ είναι για οποιονδήποτε φιλομαθή με μέση μόρφωση, ο οποίος προσεγγίζει τα πράγματα με καθαρό μυαλό και διάθεση να μάθει, όχι να βρει καταφύγια απ τη σκληρή πραγματικότητα και επιστημονικοφανή άρλεκιν.

  12. Παρόλα αυτά, εγώ θα επιμείνω. Στο παλιότερο σχόλιό μου, που μου κάνει την τιμή να το παραθέσει εν μέρει σε τούτο δω το ποστ ο Νίκος, δεν εννοούσα βέβαια πως όποιος δεν έχει ειδικές σπουδές φιλολογίας ή γλωσσολογίας πρέπει να το βουλώνει όταν πρόκειται για γλωσσικά θέματα. Άλλωστε, για να παραφράσω το αρχαίο επιχείρημα του πλατωνικού Σωκράτη, ελάχιστοι (συγκριτικά) πολίτες έχουν κάνει ειδικές σπουδές πολιτικών επιστημών, αλλά όλοι μας έχουμε (ή θα έπρεπε να έχουμε) άποψη για την πολιτική και τη σωστή διακυβέρνηση.

    Το θέμα είναι άλλο. Η γλώσσα, εννοώ η δομή της, η λειτουργία της και η ιστορία της, είναι (πώς να το κάνουμε;) ειδικό επιστημονικό πεδίο, που απαιτεί, αν όχι πολύχρονες εξειδικευμένες σπουδές, τουλάχιστον πολυετή, συστηματική και σοβαρή ενασχόληση με το αντικείμενο, γερή γνώση των πρωτογενών πηγών και της επιστημονικής βιβλιογραφίας, και προπάντων μέθοδο επιστήμης. Όλα αυτά τα προσόντα μπορεί κάλλιστα να τα διαθέτει κάποιος που δεν έχει σχετικούς με το αντικείμενο ακαδημαϊκούς τίτλους: λαμπρό παράδειγμα ο οικοδεσπότης μας. Άλλωστε, πολλοί που διαθέτουν τέτοιους τίτλους δεν διαθέτουν τα ανάλογα προσόντα (μια ματιά στις φιλοσοφικές σχολές των πανεπιστημίων μας αρκεί για να πείσει και τον πιο αισιόδοξο). Ο καθηγητής Κουνάδης υποθέτω ότι ξέρει καλά τη μεθοδολογική δεοντολογία της επιστήμης του: δεν θα τολμούσε, φαντάζομαι, να παραθέσει αστήρικτους, ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς (του τύπου «ο Μπιλ Γκέιτς είπε κάπου») σε ένα επιστημονικό δημοσίευμά του για θέματα, ξερωγώ, στατικής. Αν μάλιστα εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος άσχετος έκανε κάτι τέτοιο, ο καθηγητής θα είχε κάθε δικαίωμα να μας ξεφωνίσει δημοσίως.

    Αν λοιπόν στα επιστημονικά του δημοσιεύματα ο καθηγητής Κουνάδης τηρεί ευλαβικά την επιστημονική δεοντολογία, είναι τουλάχιστον περίεργο (εγώ θα έλεγα ασυγχώρητο) που θεωρεί ότι δικαιούται να παραβαίνει κατάφωρα αυτή την ίδια δεοντολογία σε μια διάλεξή του για τη γλώσσα, η οποία μάλιστα εκφωνείται στο ανώτατο, υποτίθεται, πνευματικό ίδρυμα της χώρας. Ένα κι ένα κάνουν δύο: δεν νομίζω ότι λέω κάτι παράλογο ή εξωφρενικό.

    Συμφωνώ λοιπόν με την πρόταση της Μαρίας (σχόλιο 6) να ξεμυτίσουμε, έστω και για λίγο, από τον υπόγειο κόσμο των ιστολογίων και να αντιδράσουμε, στέλνοντας λ.χ. μιαν επιστολή διαμαρτυρίας στην Ακαδημία, όπως προτείνει ο ν(ο)ικοκύρης, ή στις εφημερίδες, όπως προτείνει η Μαρία, ή και τα δύο, όπως προτείνω εγώ. Την πρωτοβουλία νομίζω ότι πρέπει να την αναλάβει, δικαιωματικά, ο οικοδεσπότης, Αν το επιθυμεί, εγώ θα ήμουν πρόθυμος να συνυπογράψω την επιστολή με χέρια και με πόδια (και με το πραγματικό μου όνομα, εννοείται). Ίσως μάλιστα να θέλουν κι άλλοι να προσθέσουν το όνομά τους.

  13. Μαρία said

    «…Συνηθισμένος παραλογισμός είναι επίσης οτι ενώ σε άλλες επιστήμες, όπως η φυσική, η ιατρική ή η κονωνιολογία, δεν επιμένουμε οτι είμαστε ειδικοί, αν δεν έχουμε ειδική προπαίδεια, σε θέματα γραμματικής ανάλυσης πιστεύουμε οτι μπορούμε να έχουμε γνώμη και να αποφασίζουμε χωρίς να διαθέτουμε αυτή την ειδική προπαίδεια. Με μια τέτοια αξίωση βέβαια αρνιούμαστε στη γραμματική ανάλυση το δικαίωμα να είναι επιστήμη. Μάλιστα μας ενοχλεί αν μας υποδειχτεί οτι για τη γλωσσική ανάλυση χρειάζεται εφαρμογή αυστηρών επιστημονικών αρχών, ενώ δε θα μας πείραζε, αν π.χ. ένας βιοχημικός μας έλεγε οτι αν δεν έχουμε ειδικές γνώσεις βιοχημείας, καλύτερα να μην επιμένουμε σε δικές μας πρόχειρες ερμηνείες. Σε τέτοιες αξιώσεις σχετικά με τη γλωσσική ανάλυση οδηγούμαστε και απο το γεγονός οτι όλοι χρησιμοπιούμε τη γλώσσα σαν εργαλείο, ενώ σπάνια χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα των άλλων επιστημών μ’ αυτό τον τρόπο.
    […]Επίσης πολλές προκαταλήψεις μας εντυπώνονται απο σφαλερή σχολική διδασκαλία, καθώς και απο τις λογής λογής παραδοξότητες που κάθε τόσο διακηρύσσουν διάφοροι αυτόκλητοι γλωσσονομοθέτες. Το κακό είναι οτι πολύ σπάνια επιστήμονες γλωσσολόγοι ενδιαφέρονται να διαφωτίσουν το κοινό σχετικά με τις διάφορες προκαταλήψεις.»
    Ευάγγελος Πετρούνιας, Νεοελληνική γραμματική καισυγκριτική ανάλυση, 1984

  14. sarant said

    Λοιπόν, αμέσως μετά το Πάσχα σκέφτομαι να στείλω μια σύντομη επιστολή στην Ελευθεροτυπία και άλλη μία, όχι ταυτόσημη, αλλά επίσης σύντομη, στην Ακαδημία. Μάλλον θα το κάνω χωριστό ποστ. Και όποιος θέλει, υπογράφει.

  15. Μαρία: Το παράθεμα από τον Πετρούνια τα λέει όλα. Πολύ καλό!

    Νίκο: Όπως είπα, θα χαρώ πολύ να υπογράψω.

  16. ηλε-φούφουτος said

    @Τιπού επειδή, όπως επισημαίνεις κι εσύ, δεν υπάρχει αντικειμενικός και αδιαμφισβήτητος τρόπος να ξέρουμε αν αυτά που λέει όποιος μιλάει για τη γλώσσα είναι προϊόν μεθόδου με βάση τις πρέπουσες αρχές που σωστά σκιαγραφείς, καλό είναι, λέω εγώ με το δικό μου το μυαλό, να γίνονται όλα αυτά αντικείμενο ευρύτερου διαλόγου, ιδίως όταν αυτά που παράγει ο «ειδικός» μπορεί να τα φορτωθεί ολόκληρη η γλωσσική κοινότητα, π.χ. βιβλία για τη γλώσσα, σχολική γραμματική και πώς διδάσκεται.
    Ξεφεύγω ίσως από το θέμα-αφορμή αλλά μιας και όλοι έχουμε καεί ή μπορεί να καούμε από αποφάσεις που πήραν για μας «αυτοί που ξέρουν» κι επειδή προσωπικά για την υγεία μου θ απευθυνόμουν μεν σε γιατρό ή ειδικευμένο θεραπευτή την τελικη απόφαση όμως θα την πάρω εγώ, πιστεύω ότι το καθαρό μυαλό του καθενός μας πρέπει να είναι ο τελικός κριτής και όχι η αρχή «αυτός είναι ειδικός και ξέρει».

  17. Μπουκανιέρος said

    Κι εγώ λοιπόν είμαι μάλλον καχύποπτος απέναντι στους «ειδικούς» και τις αξιώσεις τους. Σε τελική ανάλυση συμφωνώ μαζί σας στο συγκεκριμένο, έτσι όπως το διατυπώνουν οι Τιπούκειτος και Πετρούνιας, ΟΜΩΣ, για λόγους τακτικής έστω, πιστεύω ότι το βάρος δεν πρέπει να πέφτει εκεί, γιατί ορισμένοι θα πιαστούν από κει για να αποπροσανατολίσουν την κουβέντα (κι ίσως να μη χρειάζεται να πάτε μακριά για να βρείτε παραδείγματα).
    Το θέμα είναι ότι ένας ακαδημαϊκός λέει μπούρδες, ότι αυτές οι μπούρδες είναι πολύ εύκολο ν’ αποδειχτεί ότι είναι μπούρδες, κι επιπλέον δεν πρόκειται για δικές του πρωτότυπες μπούρδες αλλά για ξεπατικωμένες μπούρδες, και ξέρουμε κι από πού.
    Και γλωσσολόγος να ήταν τίποτα δε θ’άλλαζε. Το ξέρω, είναι δύσκολο να φανταστούμε γλωσσολόγο που να λερναιίζει – αλλά, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πολιτικής ατζέντας, πού θα πάει, θα το δούμε κι αυτό και να μου το θυμηθείτε.
    Το θέμα είναι, επίσης, ότι οι απόψεις αυτές, του Λερναίου, διαδίδονται όλο και περισσότερο, από θέσεις κύρους, κι ότι χρειάζεται αντίλογος, σε χώρο δημόσιο και στο φως της ημέρας. Συμφωνώ λοιπόν κι εγώ με την πρόταση της Μαρίας και είμαι πρόθυμος να συνυπογράψω (με το πραγματικό μου όνομα, ασφαλώς). Επιπλέον, είμαι πρόθυμος να πάρω μέρος και σε οποιαδήποτε κίνηση για τα πράγματα αυτά, εννοώ κίνηση με μονιμότερο χαραχτήρα, με ανθρώπους που γνωρίζω ποιοι είναι και τι απόψεις έχουν για τα γλωσσικά, π.χ. με το νοικοκύρη, τον Τιπούκειτο και το Γιάννη το Χάρη – και με οποιονδήποτε άλλο, αφού μάθω ποιος είναι και τις απόψεις του για το γλωσσικό.
    (Έγραψα κι εγώ ένα σεντόνι και το φχαριστήθηκα.)

  18. GB said

    Tι αξία έχει ένα ψεμματάκι, τού κ.Α. Κουνάδη, κ. Σαραντάκο μπρός στην διαφήμιση του ζητήματος, αλλά να σας πω την πονηριά μου, πιστεύω να το κάνετε συνειδητά αν εκμεταλεύεστε το ψεμματάκι για να πείτε την αληθάρα.

  19. Μαρία said

    Μπουκάν: αλλά, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πολιτικής ατζέντας, πού θα πάει, θα το δούμε κι αυτό και να μου το θυμηθείτε.

    ‘Αλλο να προσπαθείς να εξαφανίσεις απ’ το χάρτη τη μακεδονική κι άλλο πράγμα να θεωρείς την ελληνική «νοηματική», κι αν ακόμα θες να υιοθετήσεις τον Κουνάδη για λόγους εθνικού γοήτρου. Πρώτα πρώτα θα ξεσηκωθούν οι απανταχού κωφοί.

    Μ’ αρέσει που λέτε οτι θα υπογράψετε με το πραγματικό σας όνομα. Θα είχε πάντως μεγάλη πλάκα ένα κείμενο με υπογραφές: Ηλεφούφουτος, Μπουκανιέρος, Τιπούκειτος. Εγώ θα υπογράψω ως οσία Μαρία, η Αιγυπτία.

  20. @Μαρία, σχ. 6: είναι άδικο να συγκρίνω την ιστορία της ελληνικής του Horrocks με του Adrados, γιατί ο Χόροξ ασχολείται κατά κύριο λόγο με την μετακλασσική περίοδο (μέχρι βέβαια και τις μέρες μας). Πάντως σαν αντίβαρο στο συχνότατο φτύσιμο των μη αρχαίων σε τέτοιας λογής βιβλία, απόλαυσε εξώφυλλο:

    Εγώ ο υπογράφων βέβαια καταπιάνομαι με τους λερναιογόνους τύπους της ελληνικής στο TLG… Το ωραίο είναι, πως η αυστηρά κλασσική περίοδος είχε αισθητά μικρότερο λεξιλόγιο από τους Βυζαντινούς. Όχι μόνο γιατί έχουμε πολύ περισσότερα βυζαντινά κείμενα, αλλά και γιατί οι αρχαίοι λακώνευαν συνειδητά. «Τὸ ἴσον» αντί «ἡ ἰσότης», λ.χ.

  21. 40άκο (σχόλιο 14)

    Στείλε-στείλε και προσυπογράφω κι εγώ αλλά μπας και πρέπει να κάνομε κάτι πιο δραστικό;
    Βλέπω στα σημερ’νά Νέα, ξαναματακαταπιάνεται ο καλός κ. Γιάννης Η. Χάρης με το θέμα αλλά μου φαίνεται ότι τελικά το πρόβλημα είναι αλλού: στις παρωπίδες εκείνων που θέλουν ντε και καλά να παινέψουν τα αρχαιοελληνικά γένια τους. Κι αυτές οι ερ’μες οι παρωπίδες δεν αφαιρούνται με υπογραφές…
    Μήπως να το σκαλίζαμε με χρυσά γράμματα στο Σύνταγμα; Εκεί που λέει «Αφιόν Καραχισάρ» να γράψομε και «Hellenic Quest»;

  22. aerosol said

    Αν η δική μου υπογραφή -ενός ανθρώπου χωρίς εξειδικευμένη γλωσσική παιδεία που απλώς αγαπά να μαθαίνει για την γλώσσα- έχει νόημα, θα την βάλω ευχαρίστως. Αν δεν προσφέρει τίποτα, επικροτώ ένθερμα την όποια προσπάθεια θα κάνουν οι ειδικότεροι.

  23. ηλε-φούφουτος said

    Θα στερηθώ τη συντροφιά του μπλογκ τις μέρες που έρχονται,
    επειδή φοβάμαι μήπως ο οικοδεσπότης, στο πλαίσιο των αιρετικών του αναζητήσεων, αναρτήσει κανένα ποστ του τύπου «Ο Χριστός δεν ήταν ο πραγματικός Χριστός αλλά ο δίδυμος αδελφός του» και κολαστώ 🙂

    Καλό Πάσχα, καλά αρνιά με ρέγουλα, γιατί κυκλοφορούν χοληστερίνες!

    «Παχύτητα και ηδονή και καλοστομαχία» !

    (Αυτό για το Νικ Νίκολας και τους παιδιόφραστους)

  24. ηλε-φούφουτος said

    Τα λέμε μετά το Πάσχα έξω απ την Ακαδημία!

  25. aqua said

    Δύο κείμενα έχω διαβάσει απ’ αυτό το ιστολόγιο που μου το σύστησαν δυο καλοί μου φίλοι. Αυτό είναι το δεύτερο και πολύ το ευχαριστήθηκα. Και είναι λαμπρή ιδέα να δημοσιευτεί. Για να σοβαρευόμαστε λιγάκι (λέω εγώ τώρα…)
    Καλή συνέχεια!

  26. sarant said

    Περί την Τρίτη-Τετάρτη θα βγάλω την επιστολή προς Ακαδημίαν.

    Αγαπητή Aqua, καλώς ήρθες και σ’ ευχαριστώ!

    Σε όλους, καλή Ανάσταση!

  27. Ο κ. Κουνάδης, γεν. 1937, είναι από το 1999 ένας από τα 18 μέλη της Πρώτης Τάξης (η Τάξις /της Τάξης…) των Θετικών Επιστημών (Εφηρμοσμένων Θετικών Επιστημών: Στατικής- Δυναμικής, Ανάλυσης- Έρευνας των Τεχνικών Κατασκευών).

    Καθώς στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις, ο κ. Κουνάδης τελεί υπεύθυνος του Ερευνητικού Προγράμματος της Επιτροπής Ερευνών της Ακαδημίας με κωδικό 200/605 και τίτλο «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά», έγκρισης το 2004.

    Ως πολυτεχνίτης, βεβαίως, είναι και πρόεδρος στο Τεχνικό Συμβούλιο της Ακαδημίας, μέλος της Επιτροπής Κτηρίων (sic), της Επιτροπής για το Διεθνές Συμβούλιο Επιστημονικών Ενώσεων (ICSU), της Επιτροπής Παιδείας, της Επιτροπής Ενέργειας, της Εθνικής Μαθηματικής Επιτροπής, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Αξιοποιήσεως & Διαχειρίσεως* της Περιουσίας της Ακαδημίας, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, τακτικό μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων (sic) Μαθηματικών, αναπληρωματικό μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας (sic) και Κλιματολογίας, τακτικό μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής του Κέντρου Ερεύνης Επιστημονικών Όρων και Νεολογισμών,

    Αμ πώς!

    *το Διαχειρίσεως δεν θα έπρεπε να είναι είτε Διαχειρήσεως, είτε Διαχείρισης, αλλά όχι λογιοδημοτικός αχταρμάς;

    (πηγή: http://www.academyofathens.gr)

  28. Μαρία said

    Απο ποια εφημερίδα είναι η παρακάτω σοφτ εκδοχή της κατά λερναίο νοηματικής γλώσσας;
    «Εδώ να επισημάνουμε ότι η προσπάθεια για την ανάδειξη της γλώσσας δε στηρίζεται σε μια διάθεση ανάδειξης της ανωτερότητας του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας, αλλά στη διαπίστωση (και όχι μόνο από Έλληνες) ότι η ελληνική γλώσσα είναι μια γλώσσα ζωντανή, πλούσια, οι λέξεις της έχουν το προνόμιο να βρίσκονται άμεσα συνδεδεμένες με τις έννοιες (δηλ. η ετυμολογία των λέξεων, μας δίνει και τη σημασία τους, κάτι το οποίο δε συμβαίνει σε άλλες γλώσσες – τουλάχιστον για ένα μεγάλο αριθμό εννοιών, όπως για παράδειγμα: δημοκρατία, διάλογος, ενέργεια, ιστορία κ. ά.), κι αυτό είναι που της δίνει μια δυναμική και μια αξία διαχρονική, ενώ παράλληλα την κάνει να είναι ένα θέμα σημαντικό για να ασχοληθούμε.»

    Η προσπάθεια και η διάθεση είναι του σωματείου «ελληνική γλωσσική κληρονομιά»

  29. Με τον γούγλη δεν ήταν και δύσκολο να εντοπιστεί η «Εποχή»… 🙂 Ασκούν ανεξήγητη γοητεία κάτι τέτοια στην Αριστερά και όχι μόνο. Είναι ακόμη επίτιμος πρόεδρος της Κληρονομιάς ο Παπούλιας; φυσικά θα είναι…

    Αυτούς να δείτε: http://www.odeg.gr/ Που έχουν το ελεύθερο από τον προηγούμενο Υπ.Ε.Π.Θ. και αλωνίζουν στα σχολειά σε όλες τις βαθμίδες. Εδώ έχει πολύ ζουμί, καθώς δηλητηριάζονται παιδική ψυχή και ορθολογισμός σε καθοριστική ηλικία.

  30. Χαίρετε, κ. Σαραντάκο.

    Μήπως θα μπορούσαμε να ιδρύσουμε και εμείς ένα σωματείο για τη γλώσσα; (με σκοπό ίσως τη διάδοση αρχών της γλωσσολογίας και τη θεμελίωση του δημόσιου λόγου για τη γλώσσα σε γλωσσολογικές βάσεις)

    Η αποστολή του κειμένου σας στην Ακαδημία -και μάλιστα με όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές- θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια τέτοια εξέλιξη. Μπορεί ακόμα να δημιουργηθεί και σχετικό group στο facebook.

  31. Ἐμένα, ἀπὸ ὁλόκληρο αὐτὸ τὸ ἄρθρο καὶ τὰ σχόλια μαζί, αὐτὸ ποὺ μὲ σοκάρισε ἦταν ἡ αἰσχρὴ ἐπίθεσις κατὰ τοῦ ΟΔΕΓ. Λυποῦμαι πολύ. Ἐὰν εἴχατε ἔστω καὶ τὴν παραμικρὴ ἰδέα γιὰ τὸ -ἐθελοντικὸ- ἔργο τῶν ἀνθρὠπων αὐτῶν γιὰ τοὺς Ἕλληνες, ἑλληνόφωνους καὶ ἑλληνιστὲς ὅπου γῆς, δὲν θὰ κάνατε αὐτὸ τὸ σχόλιο κ. «Stazybο Hοrn». Σᾶς καλῶ νὰ φροντίσετε νὰ πληροφορηθεῖτε περισσότερα καὶ νὰ ἐπανεκτιμήσετε τὸ βιαστικὸ σχόλιό σας.

  32. @«ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ»: Καθένας δικαιούται να έχει τις απόψεις του. Η πληροφόρηση που έχω είναι αυτή που παρέχει ο ίδιος ο ΟΔΕΓ και η δημόσια παρουσία του… Το σχόλιό μου δεν ήταν καθόλου βιαστικό. Αν πειστώ στο μέλλον ότι έκανα λάθος, ευχαρίστως θα απολογηθώ.

  33. @«ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ»,2: Μια και δηλώνετε οπαδός του ΟΔΕΓ, μπορείτε να μας διαφωτίσετε σχετικά με την κ. Άννα Ευσταθίου Τζιροπούλου, ποιοι είναι οι ακαδημαϊκοί της τίτλοι, και ποιο είναι το Πανεπιστήμιο Alpine της Ζυρίχης, του οποίου υποστηρίζει ότι είναι καθηγήτρια; Η θα κάνετε την πάπια, όπως στη σχετική προ ημερών συζήτηση εδώ;

  34. Ἀγαπητὲ κύριε, πρῶτον, ἀπαιτῶ νὰ ἀνακαλέσετε τοὺς προσβλητικοὺς χαρακτηρισμοὺς πρὸς τὸ πρόσωπό μου. Δεύτερο, σᾶς καλῶ νὰ μὴν ὑπεκφεύγετε, ἀλλὰ νὰ ἀπαντᾶτε στὸ ζήτημα ποὺ τίθεται. Ἐγὼ ἔκανα λόγο γιὰ τὸν ΟΔΕΓ. Τί σχέσι ἔχει ὁ ΟΔΕΓ μὲ τὴν φιλόλογο κα Εὐσταθίου, ἔτι δὲ πλέον τί σχέσι ἔχει ἡ κα Εὐσταθίου μὲ ἐμένα, γιὰ νὰ μὲ καλεῖτε νὰ σᾶς δώσω τὸ βιογραφικό της.

    Ἀλλὰ φαίνεται ὅτι ἡ ἐνίσχυσις τῶν ἑλληνικῶν σχολείων τῶν φτωχῶν χωριῶν τῆς Κάτω Ἰταλίας καὶ τῶν χωρῶν τῆς πρώην ΕΣΣΔ, ἢ τὰ μαθήματα νέων καὶ ἀρχαίων ἑλληνικῶν γιὰ τὰ παιδιὰ ὅπου γῆς ποὺ ἐνδιαφέρονται γιὰ τὴν γλῶσσα καὶ τὸν πολιτισμό σας, δὲν σᾶς ἀφοροῦν. Προτιμᾶτε νὰ κυνηγᾶτε φαντάσματα. Ὅπως νομίζετε, ἀλλὰ αὐτὸ ἐμένα δὲν μὲ ἀφορᾷ.

  35. αν η προσβολή έγκειται στο «θα κάνετε την πάπια», ειλικρινώς ανακαλώ και απολογούμαι. Σε όλα τα υπόλοιπα δεν βλέπω ίχνος προσβολής στο πρόσωπό σας.

  36. sapere aude said

    Stazybo Horn said:
    > … και ποιο είναι το Πανεπιστήμιο Alpine της Ζυρίχης …

    Κάτι αντίστοιχο με το παγκοσμίου φήμης Deep Pacific University ή το ακόμα πιο prestigious St. Cunnilingus College; http://tinyurl.com/deq4oc

  37. Καλῶς. Ἄς συζητήσουμε ψύχραιμα λοιπόν. Γιατὶ ἀντέδρασα ἔτσι στὸ σχόλιό σας, λοιπόν. Ἐπισκέπτομαι τὸν δικτυακὸ τόπο τοῦ ΟΔΕΓ καὶ διαβάζω τὰ περιεχόμενα τοῦ τελευταίου μόνον τεύχους. Καὶ ἀναρωτιέμαι ποιὸς ἀπὸ ὅλους μας σὲ αὐτὸ τὸ ἱστολόγιο, ποιός, μπορεῖ νὰ πεῖ ὅτι ἔχει προσφέρει κάτι ἀντίστοιχο, ἐκτὸς ἀπὸ τὸ νὰ κριτικάρῃ ἀφ᾿ ὑψηλοῦ. Ποιὸς ἀπὸ ἐμᾶς, ἐπὶ τέλους, ἔχει δείξει μιὰ στάλα ἀπὸ αὐτὴν τὴν ἀγάπη, αὐτὸ τὸ μεράκι, καὶ τολμᾷ νὰ κατακρίνῃ τόσο ἐλαφρᾷ τῇ καρδίᾳ. Ἐγὼ πάντως ὄχι. Ἑλληνικὰ στὴν Λεττονία! Στὴν Παλαιστίνη! Ἐπίσκεψι στὴν Καλαβρία! Ἑλληνοκινεζικὴ βραδιά! Ἑλληνικὰ μαθήματα σὲ μετανάστες! Δωρεὰ βιβλίων στὴν Βουλγαρία! Τς τς… δηλητήριο ψυχῶν· φασίστες θὰ εἶναι ὅλοι αὐτοί…

    ΑΦΙΕΡΩΜΑ
    -«Ο Ελληνισμός στα Ουκρανικά Εδάφη» , του Κ.Μπαλαμπάνωφ(Α’ Μέρος)…. 388
    ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    -«Η Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στους Κόπτες της Αιγύπτου», (Ι.Φουρτούνα)… 398
    -«Ελληνικά στην Λεττονία», (Εύα Κωνσταντά)……401
    -«Η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στην Παλαιστίνη «, (Καφφέ-Αλάουνε)……404
    -«Ελληνικά στο Ντουμπάϊ» ……407
    -«Μέγα ενδιαφέρον για τα Ελληνικά» ……408
    -«Μια Ελληνική Γωνιά στην Σμύρνη » ……410
    -«Εγγραφές φοιτητών σε τμήματα Νεοελληνικής Γλώσσας στην Τροτοβάθμια εκπαίδευση στις ΗΠΑ και τον Καναδά» ……411
    -«Επέκταση των σχολείων Ελληνικής στα Βράνια Σερβίας», (Σύλλογος ΝΑΥΣ) ……412
    -«Έντονη η Ελληνική προσφορά στην Συρία» ……413
    -«Δωρεά βιβλίων στην Σόφια της Βουλγαρίας», (Σύλλογος ΝΑΥΣ) ……329
    ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΞΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    -«Προγράμματα εκμάθησης Ελληνικών για μετανάστες από τα ΚΕΚ»……..416
    -«Δωρεάν μαθήματα Ελληνικών για μετανάστες από το Σχολείο Ελληνικών «Μέγας Αλέξανδρος»» ….417
    ΓΛΩΣΣΙΚΑ
    -«Ο Θεόδωρος Χ. Φλωράς και η Ελληνική Γλώσσα», (Γ. Λεκάκης)……..418
    -«Ο ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», (Γ. Μπαμπινιώτης ) ….420
    -«ΓΛΩΣΣΙΚΟ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑ!», (Γιάννης Κακουλίδης)…….422
    -«»Όλα βασίζονται στην Παιδεία»», (Ι. Αρβανίτη)…….423
    -«1000η Συνεδρίαση της ΕΛΕΤΟ «,…….425
    -«Κατανόηση γραμματικού φαινομένου από μαθητές Δημοτικού σχολείου, «, (Πηνελόπη Φραντζή και Άννας Φιλιππάτου)…….426
    -«Διορθώσεις σε άρθρο του προηγούμενου τεύχους»…….432
    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    -«Μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Πατρών «, (Π.Γεωργογιάννης)……352
    -«Σεμινάρια ΕΛΕΤΟ και Άσπρης Λέξης»……435
    -«Αναβίωση της Αρχαίας Ελλάδας στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης»……436
    -«4ο Διεθνές Συνέδριο του ΔΙΕΓΠ»……438
    ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
    -«Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Οργανισμού μας»…….444
    -«Επίσκεψη στην Ελληνόφωνη Καλαβρία», (Αλ. Σπηλιωτόπουλου)…….445
    -«Γενική Συνέλευση του ΟΔΕΓ «…….448
    -«Χρηματοδότηση του Ιατρικού Κέντρου «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» στην Παλαιστίνη»…….448
    -«Χρηματοδότηση για παιδικά βιβλία στο Μοναστήρι της ΠΓΔΜ»…….448
    -«Ομιλία του Προέδρου της ΕΛΕΤΟ στην Καβάλα»…….449
    -«15 χρόνια Δράσης του Σωματείου Διεθνών Σχέσεων και Πολιτιστικών Ανταλλαγών Καλύμνου-Αθήνας»…….449
    -«Ομιλία του Roberto Soto»…….449
    -«Ομιλία Σάντρας Κρόπα κατά την εκδήλωση του Σωματείου Καλύμνου-Αθήνας»…….451
    ΝΕΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ………..453
    ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ ………..454
    ΒΙΒΛΙΑ-ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΛΑΒΑΜΕ ………..455
    ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
    -«Η γνώση και ο σεβασμός στην Γλώσσα», (Ν. Δημητριάδης)……456
    -«Ελληνοκινέζικη Βραδιά», (Αντ. Τρουμπούκης)……458
    -«Πρόγραμμα ομιλιών του καθ. Εμμ. Μικρογιαννάκη», (Αντ. Κουνάδης)……460
    -«Συνέδριο για την Ελληνική Γλώσσα στο Κάϊρο», (Π.Φραντζή)……460
    -«Βράβευση Ε. Σπανδάγου από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και Διδασκαλία του ιδίου στην Βαρβάκειο Σχολή»……462
    -«Συνέδριο της ΠΕΦ για τον Αριστοτέλη», (Αναστ. Στέφου)……462
    -«Η δυναμική της Ελληνικής Γλώσσας στο Καπιτώλειο», (ΣΑΕ ΗΠΑ)……464
    ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    -«Παρουσίση της ιστοσελίδας http://www.lexigram.gr«……466
    ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ………..378
    -«Το Ημερολόγιο της Chetonia 2008″……468
    -«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΕΤΗ «, του Αθ. Κορμάλη……470
    -«ΕΛΛΑΔΟΣ ελάσσων ΙΣΤΟΡΙΑ»,του Pedro Olallia……471
    -«Λαοί και Πολιτισμοί στην Πρώην Σοβιετική Ένωση»,του Π. Κοτσιώνη……472
    -«7 χορδο, Μαθητικό Περιοδικό «,του 7ου Γυμνσίου Αγρινίου……473
    -«Εκδόσεις Ελληνικού Ενδιαφέροντος του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας», του Γ.Πετρόπουλου……474
    -«Χρυσός Ομηρικός Κόσμος του Μητροπολίτη Αθηναγόρα», εκδόσεις ΕΛΕΥΣΙΣ……476
    -«Global Hellenism, της Εταιρείας Μελέτης και Καταγραφής Απόδημου Ελληνισμού»……477
    ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ………..478

  38. sarant said

    Αγαπητοί Στάσιμπε και Καλλίμαχε: ο ΟΔΕΓ δεν ήταν το θέμα του ποστ. Το θέμα του ποστ ήταν η παραπληροφόρηση από τον ακαδημαϊκό κ. Κουνάδη, θέμα για το οποίο θα αναρτήσω νέο ποστ την Τετάρτη (όχι αύριο 21 Απριλίου διότι ίσως ο κ. Κουνάδης να το εκλάβει ως μπηχτή).

    Από το λινκ που έδωσε ο Στάσιμπος φαίνεται ότι η κυρία Τζιροπούλου συμμετέχει στις δραστηριότητες του ΟΔΕΓ, πράγμα που οπωσδήποτε βάζει σε σκέψεις για τη γενικότερη εγκυρότητα του Οργανισμού. Ωστόσο, θα ήταν πρόωρο να ταυτίσουμε τον ΟΔΕΓ με τις ελαφρότητες της κυρίας Τζιροπούλου.

  39. Μαρία said

    Νίκο το μελέτησα … σε βάθος το σάιτ. Φαίνεται αρχικά όπως το παρουσιάζει ο Καλλίμαχος και με περισσότερη σχέση με το Υπ. Εξ, αλλά με λίγο ψάξιμο ανακαλύπτεις όλους τους Συ Μαλάκες:
    http://www.odeg.gr/

    Μορφώθηκα πάλι καλά. Σε έχουν και στις συνδέσεις τους για λογοτεχνικά κείμενα αλλά έχουν και κάτι κελεπούρια…

  40. Μαρία said

    Παρντόν, αυτή είναι η σωστή σελίδα- μπαχτσές:
    http://193.92.78.126/hlanguage/nana_elliniki.htm

  41. sarant said

    Δεν την είχα ανακαλύψει αυτή τη σελίδα, ούτε κατάφερα να δω πού έχουν λινκ προς τον ιστότοπό μου, πρόσεξα όμως ότι διαδίδουν την ελληνική γλώσσα και ταυτόχρονα γράφουν σε πολυτονικό; Όταν διαδίδεις την ελληνική γλώσσα πρέπει να είσαι ταπεινός, όχι να προβάλλεις τις προσωπικές σου προτιμήσεις. Δηλαδή, στα παιδάκια της Αμπχαζίας στέλνουν βιβλία με αλεξανδρινά σκουληκάκια;

  42. Μπαχτσές πράγματι… Και για να γελάσουμε λίγο, ορίστε μια πιο επιτυχημένη απομίμηση που ψάρεψα: http://ellinikiklossa.googlepages.com/home
    Έχει και για τις «νοηματικές» γλώσσες, και για την ελληνική ως μητέρα όλων των γλωσσών, και απ’ όλα. Μπράβο στα παιδιά!

  43. Μαρία said

    Δύτη, ρελάνς. Όλα σε ένα:
    http://durabond.ca/gdouridas/glossa2.html#top

    Ανακάλυψα και τους εξής τίτλους- επαγγέλματα (;) : ερευνητής της ελληνικής γλώσσας (κατευθείαν για Χαρδαβέλα) και μελετητής της ελλην. γλώσσας με επικρότηση της Ακαδημίας Αθηνών.

  44. «Μὲ λίγο ψάξιμο ἀνακαλύπτεις ὅλους τοὺς Σὺ Μαλάκες». Ἔ, τὶ νὰ κάνουμε· δὲν γίνεται ὅλοι οἱ τακτικοὶ ἢ εὐκαιριακοὶ συνεργάτες νὰ ἀπολαμβάνουν τῆς ἐκτιμήσεως τῆς Μαρίας μὲ τὰ κόκκινα! Μπορεῖ μιὰ πρωτοβουλία νὰ ἔχει προσφέρει κάτι, καὶ ἂς συμμετέσχον σὲ αὐτήν, ἀνάμεσα σὲ ἑκατοντάδες ἄλλους, καὶ τινὲς ἀμφιλεγόμενοι (γιὰ ὁρισμένα πράγματα, καὶ ἀξιόλογοι γιὰ ἄλλα).

    Κάτι ἄλλο νὰ σᾶς πῶ, ὅμως, ἐπὶ τῇ εὐκαιρίᾳ; Ἐδῶ καὶ τόσα χρόνια μᾶς τριβελίζετε μὲ τὴν δῆθεν «ἀπάτη» τῆς προτάσεως τῶν Βάσκων εὐρωβουλευτῶν (ποὺ δὲν ἦταν καθόλου ἀπάτη). Ὑπῆρξε ὅμως ἕνας μεγάλος πνευματικὸς ἄνθρωπος καὶ μεγάλος φιλέλληνας, ὁ Federico Carlos Krutwig-Sagredo. Ἐρωτῶ: Ὁ ἄνθρωπος αὐτὸς πιστεύετε ὅτι δὲν ἀξίζει ἕνα ἀφιέρωμα σὲ κάποιο ἀπὸ τὰ τόσα γλωσσικὰ καὶ φιλολογικὰ καὶ ἱστορικὰ ἱστολόγια; (Γιὰ τὸ ἔργο του, ὄχι γιὰ τὸν «μῦθο».) Δὲν ἔχει προσφέρει κάτι στὴν Βασκωνία, στὴν Ἑλλάδα καὶ στὸν παγκόσμιο πολιτισμό; Ἐμᾶς τοὺς Ἕλληνες μᾶς τιμᾷ τὸ ὅτι δὲν ἔχουμε ἀκουστὰ οὔτε τὸ ὄνομά του; Ἀναρωτιέμαι. Ἕνα παράδειγμα.

    Μάρθα Μάρθα, μεριμνᾷς καὶ θορυβάζῃ περὶ πολλά, ἑνὸς δέ ἐστιν χρεία…

    Υ.Γ. Μά, Νικόλαε, ὅλοι οἱ ξένοι, καθ᾿ ὅλους τοὺς αἰῶνες, τὰ πολυτονικὰ ἑλληνικὰ καὶ μόνον ἐγνώριζαν. Τὸ μονοτονικό, ἐκτὸς τῶν ἄλλων, ἦταν μέγιστη ἀσέβεια τῶν ἐκβαρβαρισμένων ἐπαρχιωτῶν τοῦ ἑλλαδικοῦ κρατιδίου πρὸς τοὺς ἑλληνιστὲς τῆς οἰκουμένης, λὲς καὶ ἡ ἑλληνικὴ γλῶσσα ἀνῆκε στοὺς ἀμαθεῖς αὐτοὺς ἐπαρχιῶτες τοῦ κρατιδίου καὶ ὄχι στὴν οἰκουμένη καὶ στὸν παγκόσμιο πολιτισμό! Καὶ ἐπὶ τῇ εὐκαιρίᾳ. Τί λές; Θὰ κάνῃς ἕνα ἀφιέρωμα στὸν Σαγρέδο;

  45. Μαρία said

    Νίκο, εδώ:
    http://193.92.78.126/hlanguage/logotexnia.html

    Τα πρακτικά του συνεδρίου του 96 τα είδες; Είναι όλοι τους εκεί.

  46. Μαρία said

    http://es.wikipedia.org/wiki/Halc%C3%B3n:_Revista_de_Cultura_Griega

  47. sarant said

    Φειδία, αν δεν κάνω λάθος προηγουμένως έλεγες ότι ο ΟΔΕΓ βοηθάει τα σχολεία ελληνικής γλώσσας στην Αμπχαζία και στο Μοναστήρι και στο Σαλέντο. Αν τους βοηθάει σε πολυτονικό (και μάλιστα σε ιδιωτικό, παλαιότερο πολυτονικό, με βαρείες, που είχαν πάψει να διδάσκονται πολύ πριν το 1982) αμφιβάλλω και για την αξία της βοήθειας και για τις αγαθές προθέσεις των βοηθούντων.

  48. Μαρία said

    Ο εκδότης του περιοδικού, και πρόεδρος του ΟΔΕΓ Κ. Καρκανιάς είναι το ίδιο πρόσωπο με τον πρόεδρο 1.του ελληνοβρετανικού κολεγίου (όπου και το σχολείο για εκμάθηση ελληνικών του ΟΔΕΓ «Μέγας Αλέξανδρος») και 2. του συνδέσμου ελληνικών κολεγίων. Φταίω εγώ τώρα που φαντάζομαι τη φάμπρικα που άνοιξε όπου το έδαφος ήταν παρθένο;

  49. Μαρία (σχ. 43): η ιστοσελίδα-περιβόλι μού κίνησε την προσοχή γιατί έχει καναδικό domain (.ca). Είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι πρόκειται για ιστότοπο εταιρείας καθαρισμού. Σου στέλνουνε, δηλαδή, συνεργεία καθαρισμού για το γραφείο σου, ξερωγώ, και στις ελεύθερες ώρες τους ασχολούνται και με την επιστήμη της ετυμολογίας («disaster εκ του δυσοίωνος αστήρ», λέει).

    Όπως έχουμε πει πολλές φορές, ο κάθε πονεμένος θεωρεί ότι δικαιούται να χρησμωδεί για την απώτατη καταγωγή της Ελληνικής, τους Βριλ, τον Σείριο, τα Νεφελίμ και δεν συμμαζεύεται.

    Καλλίμαχε (σχ. 44): μὲ ἐντυπωσιάζει τὸ γεγονὸς ὅτι ἔχετε ἐντρυφήσει εἰς τὰ πολυτονικὰ γραπτὰ ὅλων τῶν ξένων, καθ᾿ ὅλους τοὺς αἰῶνας, ἀμήν. Ἴσως ἀπὸ τὴν πολλὴ μελέτη ἔκαμναν πουλλάκια τὰ ‘μματάκια σας, καὶ σᾶς διέφυγε πὼς ἀρκετοὶ κραταιοὶ ἑλληνισταὶ τοῦ 18ου αἰῶνος (ἐν οἷς καὶ ὁ πολὺς Pauw) δὲν κατεδέχοντο νὰ βάλουν τόνους (ὀξείας λέγω καὶ βαρείας καὶ περισπωμένας) εἰ μὴ μόνον πνεύματα στὰ ἑλληνικούλια των. Ἀλλά, θὰ μοι εἴπητε, αὐτοὶ ἦσαν βάρβαροι, καὶ καθῆκον ἡμῶν τῶν ἑλληνοψύχων εἶναι νὰ διαλύσωμε τὰ ἐρέβη τῆς ἀγνοίας των. Γένοιτο.

  50. Εξυπακούεται βέβαια πως άλλοι «ξένοι», παλιότεροι αυτοί, ο Κικέρων ας πούμε, δεν έβαζαν ούτε πνεύματα σαν έγραφαν ελληνικά. Κεφαλαία χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι, όπως άλλωστε όλος ο κόσμος μέχρι τον ένατον αιώνα. Αλλά τι να σου κάνουν οι βάρβαροι, τόσα ήξεραν τόσα έγραφαν. Ευτυχώς που έχουμε σήμερα τους απανταχού Καλλιμάχους και μας ξεστραβώνουν. Να ‘ναι καλά τα παιδιά.

  51. Liarak said

    Εγώ τον Παπαχελά δεν τον πολυσυμπαθώ. Αλλά αυτός και οι συνεργάτες του έψαξαν το θέμα της απάτης των εν Ελλάδι κολλεγίων που υπόσχονται δήθεν ισότιμες σπουδές με κολλέγια του Η.Β. ( 2 χρόνια εδώ + 2 χρόνια Αγγλία και έτοιμοι). Από την μεριά των Κολλεγίων ποιός μίλησε; Και κυρίως ΤΙ ΕΙΠΕ;
    http://folders.skai.gr/default.asp?pid=10&la=1&tID=172&tr=1

  52. παρένθεση (αρ. 42-43): Μαρία, η «ελληνική κλώσσα» κάνει πλάκα, το δικό σου (η εταιρεία καθαρισμού!) τα λέει στα σοβαρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι με μια πρόχειρη ματιά δεν καταλαβαίνεις αν τέτοιες σελίδες κάνουν πλάκα ή όχι, το έχω πάθει πολλές φορές’ που σημαίνει πως ό,τι και να σερβίρεις με κάποια «επιστημονική» επικάλυψη ή υπογραφή, κάποιοι θα το καταπιούν αμάσητο. Οπότε ναι, χρειαζόμαστε και επιστολές σε εφημερίδες, και φασαρία στο διαδίκτυο, και κείμενα, και όλα.

  53. Ποτέ δεν μιλάω τον αέρα, και ευτυχώς που η παρέμβαση ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΥ έδωσε τη δυνατότητα να δείτε και άλλοι λίγη από την κατάσταση που επικρατεί κάτω από τα μάτια μας.

    Ξανατονίζω, λοιπόν, ότι το πιο ανησυχητικό όλων είναι ότι αυτή η κάστα αρχαιόκαυλων απατεώνων έχουν το ελεύθερο από τον προηγούμενο Υπ.Ε.Π.Θ. και αλωνίζουν στα σχολειά σε όλες τις βαθμίδες, δηλητηριάζοντας τα παιδιά μας καθοριστικά. Τα ίδια κάνουν με το αζημίωτο και με αδρές επιχορηγήσεις (με δικά μας χρήματα, που δεν περισσεύουν για τη δημόσια παιδεία) ιδιωτικά στην Ελλάδα και παντού όπου υπάρχει φαΐ (γι’ αυτούς) ανά τον κόσμο, λειτουργώντας εντέλει και απωθητικά, έως τραυματικά, για οποιοδήποτε πιτσιρίκι θα μπορούσε να έλξει η ελληνική γλώσσα ή το ελληνικό παρελθόν. Ψάξτε ταξίδια Παπούλια ή Ελλήνων κυβερνητικών, δεξιά κι αριστερά, σε «αναπτυσσόμενες» χώρες, ή παρατημένες περιοχές (βλέπε Κάτω Ιταλία) και δείτε στις διάφορες «μορφωτικές» συνεργασίες που υπογράφουν ποιοι είναι από πίσω…

    Είχα γράψει και παλιότερα για τούτο το Alpine, που επιτέλους βρίσκουμε άκρη, «για τη φοίτηση στο Alpine απαιτείται η ιδιότητα του μέλους ή φίλου του ΛΑΟΣ;…». Και είχα ξαναπεί, ότι το σκάνδαλο, εν προκειμένω, έγκειται στο συγχρωτισμό της Ελληνικής Ακαδημαϊκής κοινότητας με κοινούς -ακαδημαϊκά- απατεώνες και εμπόρους (το χρήμα ουδείς εμίσησε, τελικά). Διαβάστε ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια από τα url που δόθηκαν πιο πάνω, και πάρτε μαζί και αντικαταθλιπτικά.

    Πώς το είπε τις προάλλες ο πεφωχεσμένος; «Στην πραγματικότητα, συγκυβερνούμε». Τι να το κάνει το Παιδείας ο πλασιέ; ήδη το έχει καταλάβει.

  54. πάντως ἐγὠ στὸ πολυτονικὸ εἶμαι σχεδὸν αὐτοδίδακτος. γεννήθηκα μετὰ τὴν κατάργησί του. θυμοῦμαι ὅτι ὡς μαθητὴς δημοτικοῦ ἀντέγραφα πολυτονικὰ κείμενα γιὰ «νὰ σπάσῃ τὸ χέρι». χαίρομαι ποὺ ἔκτοτε ἀνακαλύπτω ὅτι ἀγὠν γιὰ τὸ πολυτονικὸ δὲν ἔχει σταματήσει ἀκόμη.

  55. ΥΓ Στηρίζουμε ὅλοι τὴν Καλλιστὼ τοῦ «Πρώτου Θέματος». Μετὰ τὸν ἀείμνηστο Πετρόπουλο μόνο αυτὴ καὶ ὁ Ζουράρις ἀρθρογραφοῦν σὲ ἐφημερίδες στὸ πολυτονικό (ἴσως μοῦ διαφεύγουν καὶ κάποιοι ἄλλοι).

  56. Μαρία said

    Δύτη την πλάκα της κλώσσας την ξέρω εδώ και καιρό.

    Σταβύμπιε για το Αλπίνο σου αφιέρωσα λινκ στο ποστ «μια λαθροχειρία του Άδωνη» 19/3, θα δεις και σφραγίδα. Με την ευκαιρία, μπορεί κάποιος να δηλώνει στο βιογραφικό του οτι έχει π.χ. διδακτορικό και άλλα ψεύτικα προσόντα χωρίς επιπτώσεις; Δε θεωρείται κάτι τέτοιο ποινικό αδίκημα;

    Τιπούκειτε το σάιτ του Δουρίδα έχει κι άλλο υλικό, π.χ.
    http://durabond.ca/gdouridas/Minassavvas.html ή ανθολογεί ποιητές κλπ., όταν όμως το πράμα πάει στη γλώσσα κάτι παθαίνει κι αυτός, όπως πριν απ’ αυτόν χιλιάδες άλλοι. Εδώ βρίσκεται το πρόβλημα. Το γεγονός οτι άνθρωποι με πτυχία χάνουν την ευθυκρισία τους και γοητεύονται απ’ τη γλωσσική ουφολογία μόνο με ψυχιατρικούς όρους εξηγείται.

  57. ppan said

    Και με κοινωνιολογικούς όρους, όπως θαρρώ το εξηγεί κι ο οικοδεσπότης. Για να δημιουργήσουν μια νέα «αριστοκρατία», τώρα που η ανώτατη εκπάιδευση εκδημοκρατίστηκε κι άνοιξε σε πολλούς ας το γυρίσουμε στα αρχαιοπρεπή και τα δασυνόμενα ώστε οι εκλεκτοί να γνωριζόμαστε αναμεταξύ μας.

  58. SophiaΟικ said

    Η ερμηνεία της ππαν θα ήταν λογική, αλλά το πρόβλημα έιναι ότι συνοδεύεται κι από άλλα συμπτώματα που δεν εξηγούνται κοινωνιολογικά. Π.χ. η πίστη σε μπαρούφες λερναίες και μη.

  59. Μαρία said

    Ππαν αυτό που λες ισχύει για τους κρυφοκαθαρευουσιάνους.

    Πώς όμως να εξηγήσω οτι ο άλλος είναι γιατρός, μηχανικός κλπ και παράλληλα πιστεύει σε αναγνώσματα επιπέδου Νεφελίμ; Μου φαίνεται σχιζοφρενικό.
    Έχω πει και αλλού οτι όσες φορές μου ήρθε το λερναίο, ο αποστολέας είχε και μεταπτυχιακό.

  60. ppan said

    Γι αυτό έγραψα «και» με κοινωνιολογικούς όρους. Η συμπληρωματική ερμηνεία, πέρα δηλαδή από την λώλα του κάθε ψωνισμένου, είναι και υπαρξιακή, η ανάγκη δικαίωσης της ασήμαντής μας ύπαρξης μέσα από το χωνευτήρι του περιούσιου λαού με τη περιούσια γλώσσα.

  61. εἶναι προσβλητικὸ γιὰ κάποιους νὰ ταυτίζετε τοὺς καθαρεουσιάνους μὲ τοὺς φαντασιόπληκτους Νεφελιμολόγους κρυφοπροτεσταντικῆς κοπῆς. εἶναι προσβλητικὸ ὰν ὄχι ὕποπτο.

  62. ppan said

    Δεν είχα καταλάβει ότι είναι θρησκευτικό το θέμα.

  63. Μαρία said

    Ππαν, Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών μέρα που είναι, καθολικώς διαμαρτυρομένων.

  64. προφανῶς καὶ εἶναι. οἱ ῥίζες του ἀνάγονται σἐ κάποιες προτεστανιτκὲς ἑρμηνευτικὲς σχολὲς ποὺ στὴν Ἑλλάδα εἰσήγαγε κυρἰως ἐπὶ χοῦντας ὁ Ἀγουρίδης (πρὶν ἀρχίσῃ νὰ ἀρθρογραφῇ στὴν Αὐγὴ καὶ νὰ συνεργάζεται μὲ τὸ ΕΠΣΕ ἦταν πολυθεσίτης ἐπὶ ἑπταετίας καὶ κολλητός τοῦ Ιερωνύμου Α΄). σήμερα διάφορα ἐκλαϊκευμένα συγράμματα φαντασιόπληκτων «ερευνητῶν» ἀπὸ παστορᾶτα τοῦ ἐξωτερικοῦ διασκευάζονται καὶ παρουσιάζονται στὴν Ἑλλάδα ὡς πρεμιέρες τῶν Λιακόπουλου καὶ Σία. παράλληλα μὲ τὴν ἄνοδο τοῦ νεοπαγανισμοῦ καὶ τοῦ θρησκευτικοῦ συγκρητισμοῦ τροφοδοτεῖται μιὰ νέα μυθολογία (βλέπε 2012 ποὺ γιὰ τοὺς Ἕλληνες οὐφολόγους σηματοδοτεῖ τὴν ἔλευσι τῶν Ἑλ ἐν ᾦ γιὰ τοὺς Σκοπιανοὺς τὴν ἀρχὴ τῆς Μεγάλης Μακεδονίας κλπ κλπ). δηλαδή αὐτὸς ὁ ψευδοεθνικισμὸς ἐκτὸς ἀπὸ 100% εἰσαγόμενος ἀποτελεῖ καὶ μιὰ ἀρρωστημένη ἀντίδρασι στὴν ἔλλειψι ὑγειοῦς ἐθνικισμοῦ. ἂν αὐτοὶ οἱ κύκλοι σφετερίζονται τὴν ἀγωνία τῶν πολυτονιστῶν ἢ τῶν καθαρευουσιάνων εἶναι γιατὶ ἀκριβῶς καὶ οἱ μονοτονιστὲς ἢ δημοτικιστὲς πολιτικοποιοῦν συχνὰ τὶς θέσεις τους καὶ τὶς ἐντάσσουν σὲ εὐρύτερα ἰδεολογικὰ πλαίσια.

  65. Μαρία, είδα το σχόλιό σου κι εδώ κι εκεί. Τώρα ψάχνω να δω πόσο διαφέρει το άρθρο 60 του Ελβετικού Αστικού Κώδικα από το Ν.Δ. 9/9-10-1935 ΦΕΚ 450 Α & 1966/26-9-91…

  66. Μαρία said

    Ωραία Σταζύβιε, δες τη νομική πλευρά και μας λες. Είδες τη φωτογραφία του τύπου με τους γαλονάδες στη Σχολή Ευελπίδων; Εκτός κι αν είναι πλαστές.

  67. Δεν κυριολεκτούσα, άλλωστε δεν έχω σχέση με νομικά. Απλώς είδα ότι το περιβόητο «πανεπιστήμιο» λειτουργεί βάσει του άρθρου αυτού. Ενώ στα καθ’ ημάς, για Κέντρα /Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών ίσχυε μέχρι πρότινος το Προεδρικό Διάταγμα του 35.

    Πάντως, είναι ωραία να σου δίνουν κατευθείαν πιστοποιητικό ότι είσαι αλέκτορας (πούλεγε ένας φίλος), επίκουρος, κ.ο.κ. Μίσα γερμανικά, μισά αγγλικά, και το helenic από την Ελένη…

    Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς στο site… Τις ανακοινώσεις στο συνέδριο του ΟΠΑ (κατακαημένη ΑΣΟΕΕ) τις είδες; Ελληνο-Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μαθηματικών Υπολογιστών και Εφαρμογών τους, σου λέει…

  68. Μαρία said

    Μωρέ όλα τα είδα. Αλλά συνεχίζω να έχω την απορία. Αν δηλώσω στο υποτιθέμενο σάιτ μου ψευδώς τα μισά απ’ αυτουνού, θα έχω ποινικές κυρώσεις ή θα με μαζέψουν με ζουρλομανδύα;
    Τα βιβλία του φαίνεται οτι διαβάζονται. Απο πόσους και ποιου μορφωτικού επιπέδου άγνωστο. Για την ώρα ξέρουμε ένα παιδίατρο.

  69. «Ψάξτε ταξίδια Παπούλια ή Ελλήνων κυβερνητικών, δεξιά κι αριστερά, σε «αναπτυσσόμενες» χώρες, ή παρατημένες περιοχές (βλέπε Κάτω Ιταλία) και δείτε στις διάφορες «μορφωτικές» συνεργασίες που υπογράφουν ποιοι είναι από πίσω…»

    «Παρατημένες περιοχές» εἴπατε. Μά, φυσικά. Οἱ ἑλληνολάτρες θὰ ἐνδιαφερθοῦν γιὰ τὶς παρατημένες περιοχὲς ὅπου ἐπιζεῖ ἀκόμη ὁ ἑλληνισμός. Ποιοί θὰ ἐνδιαφερθοῦν; Οἱ «προοδευτικοὶ» ποὺ μάχονται νὰ ἐξαφανίσουν τὴν Ἑλλάδα; Οἱ ἑλληνόφοβοι ποὺ κύριο μέλημά τους ἔχουν νὰ διδάσκουν ἀλβανικὴ προπαγάνδα γιὰ τὴν «Τσαμουριὰ» στὰ ἑλληνικὰ σχολεῖα τῶν Ἀθηνῶν (βλ. π.χ. ὑπόθεσιν Γκράβας) καὶ τουρκικὴ προπαγάνδα στὴν Θράκη; Ὄχι βεβαίως. Μὲ τὴν ἑλληνικὴ γλῶσσα καὶ τὸν ξεχασμένο Ἑλληνισμὸ τῆς διασπορᾶς θὰ ἀσχοληθοῦν οἱ Ἕλληνες.

    Ἀλλὰ καὶ ὁ κ. Κάρολος Παπούλιας… φασίστας καὶ «δηλητηριαστὴς παιδικῶν ψυχῶν»; Ἐπίτιμος πρόεδρος τῆς Ἑλληνικῆς Γλωσσικῆς Κληρονομιᾶς, θὰ μοῦ πεῖτε, ὁ παλιορατσίσταρος. Πὰς μὴ ἐθνομηδενιστής, φασίστας.

    Τὶ νὰ πῇ κανείς. Τὰ δικά σας παιδιά, κύριοι ἑλληνόφοβοι, δῶστε τα σὲ ἐθνομηδενιστὲς τύπου Ρεπούση, Λιάκου, Φραγκουδάκη, Δραγώνα, Τρεμόπουλου, Γαβριηλίδη, Νακρατζᾶ, Στοΐδη-bulgarmak κ.λπ. (τὴν «ἐπιστημονικὴ ληστοσυμμορία» κατὰ καθ. Μ. Τζάνη, πληρωμένη ἀπὸ ξένα καὶ ντόπια κέντρα· βλέπε καὶ καταγγελία καθ. Ἐμμ. Μικρογιαννάκη γιὰ τὴν συνωμοσία χειραγωγήσεως καὶ ἀφελληνισμοῦ τῶν δημοσίων ἐκπαιδευτικῶν ἰδρυμάτων) Νὰ μαθαίνουν ὅτι ὁ Ἐλύτης καὶ ὁ Θεοδωράκης εἶναι «νεκρόφιλοι ρατσιστὲς» (πτῶμα κατὰ τὸν Γαβριηλίδη εἶναι ἡ ἑλληνικὴ παράδοσις) καὶ ἡ Μακεδονία σλαβική. Τότε δὲν θά… δηλητηριάζονται.
    Τὰ παιδιὰ τῶν Ἑλλήνων, ὅμως, δικαιοῦνται νὰ λαμβάνουν ἑλληνικὴ παιδεία.

    Τὸ σύμπλεγμα μειονεξίας τῶν ἑλληνόφοβων εἶναι ἀπίστευτο. Τὶ νὰ πῇ κανείς. Νὰ μισοῦν τὰ ἀρχαῖα ἑλληνικὰ καὶ τὴν ἑλληνικὴ κληρονομιὰ γενικῶς εἶναι βεβαίως ἀντικείμενο τῆς ψυχολογίας (παθολογικὸ σύμπλεγμα μειονεξίας ποὺ ἐκδηλώνεται σὲ μίσος κατὰ τοῦ ἑαυτοῦ), ἀλλὰ ἀφορᾷ μόνον αὐτούς. (Ἀπορίας ἄξιον, ὅμως, εἶναι γιατὶ δὲν παραδίδουν ταυτότητα, διαβήτηριο καὶ ὑπηκοότητα, ἀλλὰ ἐπιμένουν νὰ κατέχουν τὴν ὑποκοότητα τῆς χώρας ποὺ μισοῦν καὶ νὰ μᾶς πνίγουν μὲ τὰ ἰδεολογικά τους κόπρανα.) Ἀλλὰ τὸ μίσος, οἱ ὕβρεις καὶ οἱ συκοφαντίες γιὰ ὅσους ἐνδιαφέρονται γιὰ τὴν ἑλληνικὴ κληρονομιὰ καὶ μοχθοῦν γι᾿ αὐτήν, καθὼς φυσικὰ καὶ ἡ συνωμοσία πρὸς γενιτσαρισμὸν τῶν ἑλληνοπαίδων δὲν εἶναι ἁπλῶς αἰσχρά, εἶναι πράξεις ἐσχάτης προδοσίας.

    Ἔχουν βεβαίως κι αὐτοὶ τὸν καημό τους. Προσπάθησαν νὰ ἀφανίσουν τὰ ἀρχαῖα ἑλληνικὰ καὶ τὴν Ἑλληνικὴ Ἱστορία καὶ δὲν τοὺς πέρασε. Νέα Κρυφὰ Σχολειὰ ξεφύτρωσαν ἀπὸ τοὺς Ἕλληνες ποὺ ἀγαποῦν τὴν πατρίδα τους. Μικρὰ παιδιὰ σήμερα μαθαίνουν ἀρχαῖα ἑλληνικὰ στὰ κρυφὰ σχολειά, τῆς Ἑλληνικῆς Ἀγωγῆς κ.ἄ. ἰδιωτῶν καὶ μάλιστα τὸ ἀπολαμβάνουν. Μαθαίνουν, παίζουν, ψυχαγωγοῦνται, καὶ νιώθουν περήφανα γιὰ τὴν καταγωγή τους καὶ τὴν πατρίδα τους, ἀντὶ νὰ μολύνεται ἡ ψυχὴ τους ἀπὸ τὸ σύμπλεγμα μειονεξίας τῶν ἑλληνὀφοβων.

    Τοὺς πονάει, τὸ ξέρουμε. Τοὺς πονάει ποὺ εἴμεθα Ἕλληνες.

  70. Γράφει ἡ Μαρία μὲ τὰ κόκκινα: «το σάιτ του Δουρίδα έχει κι άλλο υλικό, π.χ. http://durabond.ca/gdouridas/Minassavvas.html» Ἀλλὰ δὲν κατανοῶ τὶ σημαίνει «ὑλικό»! Ποιό εἶναι ἐν προκειμένῳ τό… ὑλικόν; Τὸ ὅτι κάποιος ἐμφανίζεται ἀπαισιόδοξος γιὰ τὸ μέλλον τοῦ ἑλληνισμοῦ; Καὶ δὴ τῆς Ὀμογένειας; Αὐτὸ εἶναι τὸ «ὑλικόν», τὸ ὁποῖον ἐντόπισαν τὰ ΕΑΤ-ΕΣΑ; Ἀναρωτιέμαι δηλαδὴ ἐὰν κάτι μοῦ διέφυγε. Ἀλλά, ἐὰν ἡ ἔνστασις ἀφορᾷ στὴν ἀπαισιοδοξία, ἀναρωτιέμαι γιὰ τὶ κατηγορεῖται ἕνας ἄνθρωπος ὁ ὁποῖος ἐπισημαίνει ὅτι μυρίζει, ὅταν ἡ στάθμη τοῦ βόθρου ἔχει φθάσει ἔως τὸν λαιμό. Λὲς καὶ ἡ ἀπαισιοδοξία ἀπαγορεύεται (εἶχε ἀπαγορευθεῖ ὄντως ἀπὸ τὸν Στάλιν, ἐπεσήμανε κάποτε ὁ Σαράντος Καργάκος). Ἢ ἔχετε καμμιὰ μεταφυσικὴ πίστι ὅτι «ἡ Ἑλλὰς ποτὲ δὲν πεθαίνει»; Νόμιζα ὅτι σὲ τέτοιες μεταφυσικὲς πεποιθήσεις ἐπιρρεπεῖς εἴμεθα μόνον ἡμεῖς οἱ ἐθνικισταί! Ἂν καὶ ἐγώ, ἀντιθέτως, ἐπὶ τοῦ προκειμένου τείνω μᾶλλον πρὸς τὴν ἀπαισιοδοξίαν τῆς γνώσεως (Γιανναρᾶς, Finis Graeciae) καὶ τὴν αἰσιοδοξίαν μόνον τῆς βουλήσεως. Ἀπορῶ ὅμως, σᾶς φαίνεται παράξενη ἡ ἐπισήμανσις ὅτι ὁ ἑλληνισμὸς θὰ χαθῇ; Συχνὰ πάντως τοὺς Ἕλληνες τοὺς ψάχνουμε ἤδη μὲ τὸ φανάρι. Ἀλλὰ ἀρκεῖ ἡ μαγιά… Ὅμως κι ἂν ὁ ἑλληνισμὸς δὲν ἔχει ἐκλείψει ἀκόμη, ἡ λογική φαίνεται πὼς κινδυνεύει ἤδη σοβαρά…

    «Καμμιὰ κοινωνία δὲν μπορεῖ νὰ ἐπιβιώσει χωρὶς ἀξιοπρέπεια. Μπορεῖ ὡστόσο νὰ βυθίζεται στὸν ἐξευτελισμὸ γιὰ ἰκανὸ διάστημα, προτοῦ ἐξαφανιστεῖ ἱστορικά.» (Χρῆστος Γιανναρᾶς)

  71. Καλλίμαχος,

    μ’ αυτά που γράφεις θα μας κάνεις να προσχωρήσουμε στο στρατόπεδο Ρεπούση-Κωστόπουλου -Ηρακλείδη 🙂

    Πάντως, ευτυχώς που υπάρχει και ο τρίτος δρόμος !!!

  72. Τοὺς τσαρλατάνους, ἐμεῖς οἱ Ἕλληνες πρέπει νὰ τοὺς ξεσκεπάζουμε· καὶ τὸ κάνουμε, οἱ ἔχοντες γνώσιν. Οἱ ἑλληνόφοβοι, ὅμως δὲν πολεμοῦν τοὺς τσαρλατάνους. Αὐτὸ εἶναι τὸ ζήτημα. Οἱ ἑλληνόφοβοι συκοφαντοῦν ὡς τσαρλατάνους τοὺς Ἕλληνες. Καὶ χρειάζονται τοὺς τσαρλατάνους, ὅπως ἡ ἀσφἀλεια τοὺς χαφιέδες ἀλλὰ καὶ τοὺς «χρήσιμους ἠλίθιους», γιὰ νὰ ἀποπροσανατολίζουν καὶ νὰ ἐλέγχουν τοὺς Ἕλληνες. Ἐὰν τὴν δεκαετία τοῦ 1990, ἐπὶ παραδείγματι, ὅταν φούσκωνε ἡ ἐθνικὴ φιλοτιμία τῶν Ἑλλήνων, ἀντὶ νὰ κατευθυνθῇ τὸ πηγαῖο αὐτὸ αἴσθημα στοὺς Ἔψιλον, στὸ Δωδεκάθεο καὶ στὸ ποδόσφαιρο, ἐσχηματοποιεῖτο σὲ ἕνα συνειδητὸ ἐθνικιστικὸ πολιτικὸ κίνημα ἀποφασισμένο νὰ σαρώσῃ τὸν σάπιο παλαιοκομματισμό, τὸτε τὸ κατεστημένο θὰ ἀνησυχοῦσε σοβαρά. Χρειάζεται, ἐπομένως, τὸ κατεστημένο τοὺς τσαρλατάνους.

    Ὑπάρχει βεβαίως καὶ τὸ ὑγιὲς φαινόμενο. Ἡ λαϊκὴ ἀντίδρασις, ἀφελὴς ἐνίοτε, ἐνάντια στὴν παρακμὴ καὶ σὲ αὐτὸ ποὺ ἔχει ὀνομαστεῖ «προδοσία τῶν διανοουμένων». Ἐνάντια στὸ ξενόφερτο κατεστημένο τῆς ὑποτέλειας καὶ τοῦ ἀφελληνισμοῦ καὶ τὴν διανόησί του, δηλαδή. (Ἐκ γενετῆς τοῦ νεοελληνικοῦ κράτους ἡ ἄρχουσα τάξις ἦτο, δυστυχῶς, ξενόφερτη καὶ ξενόδουλη, καὶ αὐτὸ εἶναι ἡ μεγάλη πληγὴ τῆς κοινωνίας μας· ὅτι δὲ εὐτύχησε νὰ ἔχει γηγενῆ ἑλληνικὴ ἀριστοκρατία). (Βλ. π.χ. «Ἄρδην» τ. 63, Φεβ.-Μαρ. 2007, «Ἡ προδοσία τῶν διανοουμένων».) Ἡ λαϊκὴ αὐτὴ ἀντίδρασις εἶναι ἔκφρασις ὑγείας καὶ ζωτικότητος τοῦ λαοῦ μας. Τὸ κακὸ εἶναι ὅτι, ἐὰν μείνει ἀνεπεξέργαστη, εὔκολα ἐλέγχεται, κατευθύνεται ἢ γελοιοποιεῖται ἀπὸ τὸ σύστημα, ὀδηγεῖται σὲ ἀδιέξοδο καὶ συνεπῶς στὴν ἀπογοήτευσι, καὶ ἔτσι ἀδρανοποιεῖται. Ἔχει γράψει σχετικῶς ὁ Γιῶργος Καραμπελιᾶς (κατὰ τὴν γνώμη μου ἡ πλέον εὔστοχη κριτικὴ τοῦ φαινομένου – διαφωνῶ μόνον, ἀλλὰ ἀπολύτως, μὲ τὴν ἀναφορὰ στὴν Καραμπελιᾶ «ἀκροδεξιά» – ἀλλὰ δὲν μποροῦν οἱ ἀριστεροὶ δυστυχῶς νὰ ἀποφύγουν τὸ κυνήγι «ἀκροδεξιῶν» φαντασμάτων)· παραθέτω ὁλόκληρο τὸ κείμενο, διότι δὲν βρίσκεται πλέον στὸν δικτυακὸ τόπο τοῦ «Ἄρδην»:

    Χουλιγκάνου Εγκώμιον
    (Περιοδικό «Άρδην», τ. 38-39, Νοέμβριος 2002)

    Όταν ένας λαός βρίσκεται σε κρίση, όταν οι ελίτ της χώρας, όχι απλώς έχουν αποποιηθεί τον ρόλο τους ως πνευματική «ηγεσία» του έθνους, αλλά αντιθέτως πρωτοστατούν στη μεταμοντέρνα «διάλυσή» του, και την εκχώρησή του στο τουρκοδυτικό condominium, τότε τα ψήγματα αντίστασης που εξακολουθούν να υπάρχουν περιορίζονται σε αντιδράσεις «περιθωριακές» και καμιά φορά «στομαχικές», ενστικτώδεις, πρωτόγονες ή «ερασιτεχνικές».

    Η ανάγκη της εθνικής αυτοσυνειδησίας θα εκφραστεί μέσα από τις διόδους που μπορεί να διαμορφώσει ή και να εκβιάσει, υπερακοντίζοντας αυτήν την «προδοσία των διανοουμένων». Η ελληνική ιστορία θα γίνει λαϊκό ανάγνωσμα –χαρακτηριστική η επιτυχία ανάλογων ενθέτων των εφημερίδων–, οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς θα εκδοθούν σε λαϊκή εύχρηστη μορφή, χωρίς υπομνηματισμούς και σημειώσεις, ενώ θα κυκλοφορήσουν εκατοντάδες βιβλία με αντικείμενο την ιστορία, τη γλώσσα, την παράδοση, γραμμένα όχι από ακαδημαϊκούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων αλλά από μη ακαδημαϊκούς, ειδικούς ή συχνά ακόμα και από «αυτοδίδακτους» συγγραφείς. Χαρακτηριστική η περίπτωση της βιογραφίας του Άρη Βελουχιώτη –Άρης ο αρχηγός των ατάκτων–, ενός βιβλίου με τεράστια εκδοτική επιτυχία, που γράφτηκε από έναν λογοτέχνη, τον Διονύση Χαριτόπουλο. Φιλόσοφοι του διαμετρήματος ενός Παναγιώτη Κονδύλη θα παραμείνουν εκτός ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ ο Θεόδωρος Ζιάκας δεν θα έχει καν σπουδάσει φιλοσοφία και ο Κωστής Παπαγιώργης θα μένει έξω από κάθε ταξινόμηση. Γιατροί, όπως ο Νίκος Βαρδιάμπασης, θα εκδίδουν βιβλία μεγάλης κυκλοφορίας για την ελληνική γλώσσα, ενώ ο Σαράντος Καργάκος, τουλάχιστον, είναι φιλόλογος. Βεβαίως υπάρχουν και οι Πανεπιστημιακοί –όπως ο Χρήστος Γιανναράς, ο Νεοκλής Σαρρής, ο Κώστας Ζουράρις και άλλοι– αλλά πρόκειται μάλλον για εξαιρέσεις.

    Ωστόσο, το τεράστιο κενό που αφήνουν οι ακαδημαϊκές ελίτ δεν μπορούν να το καλύψουν μόνοι τους οι μερικές εκατοντάδες «περιθωριακοί» άνθρωποι που σέβονται την επιστημονική δεοντολογία. Κάθε χρόνο εκδίδονται εκατοντάδες βιβλία, και κυκλοφορούν δεκάδες περιοδικά που ασχολούνται με τη γλώσσα ή την ιστορία –ιδιαίτερα δε, τα τελευταία χρόνια, με την αρχαία Ελλάδα. Οι Έλληνες σκύβουν και πάλι αγωνιωδώς, στην ιστορία, τη γλώσσα, τη θρησκεία, στρέφονται προς τα πίσω, μια και το παρόν φαντάζει αποτρόπαιο και ουτιδανό. Δεδομένου δε ότι οι ελίτ και οι κατεστημένοι διανοούμενοι έχουν εγκαταλείψει τον λαό, αυτός καταφεύγει σε αστρολόγους, οιωνοσκόπους, «ανθρωπολόγους» της συμφοράς, αυτοδίδακτους «γλωσσολόγους» και ιστορικούς που αναλαμβάνουν να μας πείσουν ότι οι Έλληνες αποτελούν τον αυθεντικό περιούσιο λαό επί της γης. Μια από τις πιο διαδεδομένες λαϊκές δοξασίες είναι και η ακόλουθη: «Εδώ, στην Ελλάδα, άρχισε η εξέλιξη που θα οδηγήσει στη δημιουργία του ανθρώπου πριν από εφτά εκατομμύρια χρόνια! Εδώ θα αρχίσει η περιπέτεια του homo sapiens πριν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Εδώ θα συγκροτηθεί η ανθρώπινη γλώσσα, εδώ θα διαμορφωθεί το αλφάβητο, εδώ θα ανακαλυφθεί, στην αρχαιότητα, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής. Από εδώ θα εκκινήσουν οι «ινδοευρωπαίοι» για τη μεγάλη περιπέτεια του πνεύματος. Και πώς τα χάσαμε όλα αυτά; Διότι οι Εβραίοι, ο βασικός διιστορικός μας αντίπαλος, επινόησαν τον Χριστιανισμό, ο οποίος κατόρθωσε να αλλοιώσει το ελληνικό φρόνημα και να μας επιβάλει έναν ξένο Θεό. Έτσι, σταδιακώς, οι Έλληνες οδηγήθηκαν σε παρακμή και μόνη διέξοδος η «επιστροφή» στο αρχαιοελληνικό κλέος, και γιατί όχι και στην αρχαία θρησκεία.»

    Ιστορική παράνοια; Ίσως. Ταυτόχρονα όμως και το μεγαλείο μέσα στο αδιέξοδο ενός λαού, παρατημένου από τους κατ’ επάγγελμα διανοουμένους, που δρασκελίζει τις χιλιετίες και τους αιώνες, που παθαίνεται για ιστορικές και ιδεολογικές διαμάχες που έλαβαν χώρα πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, όταν, στην Πνύκα, ο Απόστολος Παύλος διασταύρωνε το ξίφος της διαλεκτικής του δεινότητας με τους υψιπετείς Αθηναίους. Σαν να ήταν μόλις εχθές. Και ο Κεφαλλονίτης ναυτικός-οδηγός ταξί που μια ολόκληρη νύχτα προσπαθούσε να με πείσει πως η «ορθοδοξία», η ορθή δόξα, δεν συνάδει με το ελληνικό πνεύμα. Και οι συνομιλητές των τωκ σώου της τηλεόρασης που αντιπαρατίθενται με τα επιχειρήματα του Πορφύριου και του Ιουλιανού, απέναντι στον Ωριγένη και τον Χρυσόστομο. Παρακμή; Όχι μόνο. Ταυτόχρονα ενδείξεις μιας αναζήτησης, μιας αγωνίας. Επιθανάτιας ή ελπιδοφόρας, άδηλον. Ωστόσο, σήμερα, για πρώτη φορά ίσως στην ιστορική μας διαδρομή, ο λαός μας αναμοχλεύει ολόκληρη την ιστορία του και όχι κάποια ιστορική εποχή και μόνο. Ίσως αντιφατικά, ίσως ανταγωνιστικά – ο Κοσμάς ο Αιτωλός απέναντι στον Κοραή, ο Μάρκος Ευγενικός με τον Πλήθωνα, ο Πλωτίνος με τον Άγιο Αθανάσιο. Και όπως πάντα, όταν οι ελίτ περί άλλων τυρβάζουν, αυτή η συζήτηση διεξάγεται με όρους «λαϊκούς» ή λαϊκιστικούς. Ράσο εναντίον χλαμύδας. Άγιοι εναντίον ημιθέων, δώδεκα απόστολοι εναντίον δωδεκαθέου. Ναι, η ιστορία μας αναβιώνει πάλι, σαν ένα τεράστιο θέατρο σκιών.

    Οι εκσυγχρονιστές καγχάζουν γι’ αυτή τη λαϊκή αναταραχή, αυτή τη νέα παράκρουση των Ελλήνων, όπως λοιδορούσαν τον «σοσιαλισμό» του Ανδρέα Παπανδρέου μετά τη μεταπολίτευση, πριν γίνει κυβέρνηση, ή τη νεο-ορθοδοξία πριν μεταβληθεί σε πλειοψηφικό ρεύμα μέσα από τις ταυτότητες. Και μένουν μόνο στις λαϊκές, λαϊκιστικές, ή ενίοτε γελοίες, εκφάνσεις του φαινομένου.

    Στο πολιτικό πεδίο συστηματικά, σταδιακά, καθημερινά, μας προετοιμάζουν για την αποδοχή της αδιατάρακτης Αμερικανοκρατίας, για τη μεταβολή της Κύπρου σε «ένα οικόπεδο που το καταπατούνε» Τούρκοι, Άγγλοι και Αμερικανοί, ώστε να την «ξεφορτωθούμε» επιτέλους. Και παράλληλα επιταχύνουν τη μεταβολή της Ελλάδας σε ένα «τουρκοδυτικό χωριό», που εγκύπτει εμβριθώς στα της… τουρκικής καθημερινότητας, από την πορεία των… τουρκικών εκλογών έως τα νέα τσιφτετέλια που πλασάρονται στις «πίστες» της γείτονος. Γι’ αυτό και προσπαθούν λυσσαλέα να γελοιοποιήσουν και να περιθωριοποιήσουν φωνές όπως του Γλέζου, του Στοφορόπουλου, του Σαρρή, του Παπαθεμελή, του Ζουράρι και τόσων άλλων, που υπενθυμίζουν το δίκαιο, την αλήθεια και την αξιοπρέπεια.

    Υπ’ αυτές τις συνθήκες πριμοδοτούν τους Καρατζαφέρηδες, έτσι ώστε ο πατριωτισμός να γίνει αντικείμενο γελοιοποίησης και μέσα από την υπερπροβολή των ακροδεξιών φαντασμάτων να ταυτίσουν τον πατριωτισμό και την κοινωνική διαμαρτυρία με την ακροδεξιά. Και εσχάτως να τα ταυτίσουν με τους «χούλιγκανς» που καταστρέφουν την «ελληνοτουρκική φιλία». Γιατί βέβαια όταν η πολιτική ηγεσία μιας χώρας εξευτελίζεται σε τέτοιο βαθμό ώστε ο νάνος πρωθυπουργός της να στρώνει το κόκκινο χαλί για έναν Τούρκο πολιτικό χωρίς καμιά θεσμική υπόσταση, όπως ο Ερντογάν, τρεις ημέρες μετά την «επίσκεψή» του στα κατεχόμενα, και ενώ τα τουρκικά αεροσκάφη πολλαπλασιάζουν τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, τότε δεν θα μείνουν παρά οι ψηφοφόροι του Καρατζαφέρη και οι «χούλιγκανς» του Παναθηναϊκού για να σηκώνουν την ελληνική και την κυπριακή σημαία.

    Κάποτε ο «πατριωτικός λαϊκισμός» εκφραζόταν από τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο «κοινωνικός λαϊκισμός» από την Άκρα Αριστερά και το ΚΚΕ. Σήμερα, μέσα από τη διαρκή συρρίκνωση του κοινωνικού και πολιτικού πεδίου, κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί πολιτικά και να εκφράζεται μόνον από περιθωριακές φιγούρες, τύπου Καρατζαφέρη, ή εξωπολιτικές μορφές. Για τον καλπάζοντα ενδοτισμό των ελίτ απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και τη μεταβολή μας σε τουρκικό προτεκτοράτο θα διαμαρτύρεται μόνον (ή σχεδόν) η Εκκλησία και θα διαδηλώνουν οι… χούλιγκαν του Παναθηναϊκού. Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί.

    10 Νοεμβρίου 2002

  73. Ἐν κατακλείδι, ὅταν κάποιοι εἶναι ἀδαεῖς, γίνονται χωρὶς νὰ τὸ θέλουν ὑποχείρια τοῦ ἐχθροῦ. Ὁ κ. Κουνάδης ὑμνεῖ τὴν ἑλληνικὴ γλῶσσα γιὰ κάτι ἀνόητο, ποὺ δὲν ἀληθεύει, ἐνῷ θὰ ἄξιζε νὰ ὑμνήσουμε τὴν ἑλληνικὴ γλῶσσα ἑκατὸ φορὲς περισσότερο γιὰ ἑκατὸ φορὲς σημαντικότερα πράγματα, ποὺ ἀληθεύουν – καὶ δὲν τὸ κάνουμε, διότι κολλοῦμε στὸν Κουνάδη καὶ στὸ «λερναῖο κείμενο». Αὐτὸ μὲ στενοχωρεῖ καὶ μὲ ἐξοργίζει ἐμένα. (Ἀλλὰ καὶ ὁ κ. Κουνάδης πιθανὸν νὰ ἔχει χίλιες φορὲς ἀξιολογότερο ἔργο, ὑπὲρ τῆς ἑλληνικῆς γλώσσης καὶ ὄχι μόνον, καὶ νὰ τὸ ἀγνοοῦμε.)

    Ἐπὶ τοῦ προκειμένου ἀπορῶ γιὰ τὸ ἐξῆς. Σὲ ἕνα περιθωριακὸ περιοδικό, γιὰ νὰ δημοσιευθῇ ἕνα ἄρθρο, κάποιος τὸ διαβάζει, κάποιος ἔχει τὴν ἐπιμέλεια κ.λπ. Πρὶν δημοσιευθεῖ αὐτό, λοιπόν, δὲν μποροῦσαν νὰ τοῦ ρίξουν μιὰ ματιὰ ἕνας δυὸ ἄνθρωποι;

  74. «…σὲ ἕνα συνειδητὸ ἐθνικιστικὸ πολιτικὸ κίνημα »

    …σαν τη χούντα να πούμε, η σαν τους χίτες του Γρίβα Διγενή, ή σαν την ΕΟΝ καλύτερα ή σαν τους «Επίστρατους» προγόνους τους ακόμα πιο καλά!

    Μ-π

  75. Μαρία said

    Καλλίμαχε, σε έπιασε εθνικιστικός οίστρος λόγω της ημέρας; Γεννήθηκες σε λάθος εποχή.

  76. Μπουκανιέρος said

    Παρέλασαν οι ένοπλες δυνάμεις σήμερα, με τους θυρεούς, τις περικεφαλαίες τους και τα όλα τους.
    Και με τον Καραμπελιά για μαϊμού.

  77. hominid said

    «Νέα Κρυφὰ Σχολειὰ ξεφύτρωσαν ἀπὸ τοὺς Ἕλληνες ποὺ ἀγαποῦν τὴν πατρίδα τους. Μικρὰ παιδιὰ σήμερα μαθαίνουν ἀρχαῖα ἑλληνικὰ στὰ κρυφὰ σχολειά, τῆς Ἑλληνικῆς Ἀγωγῆς κ.ἄ. ἰδιωτῶν καὶ μάλιστα τὸ ἀπολαμβάνουν.»

    Το σύγχρονο κρυφό σχολειό.

  78. akindynos said

    Υπάρχουν και συγχρονότερα κρυφά σχολειά

  79. δυστυχῶς ὁ Καλλίμαχος παρὰ τὸν λεκτικό του μαξιμαλισμὸ ἔχει δίκαιο. ὁ ἑλληνικὸς ἐθνικισμὸς θὰ μποροῦσε νὰ διοχετευθῇ σὲ τελεσφορώτερους διαύλους.

  80. ppan said

    Είναι κι η Τζάνη ελληνοφύλακας; Θεός φυλάξοι… Τελικά συμφωνώ με την ψυχοπαθολογική ερμηνεία του φαινομένου.

  81. Κια όχι μόνο· και δηλωμένη δωδεκαθεΐστρια.

  82. ppan said

    Αμ το ξέρω. Η (βάσκανος) μοίρα τη έφερε συχνά στον δρόμο μου. Αλλά την είχα απλώς για δέσιμο. Διδάσκει ακόμη στο Καποδιστριακό; Τι κάνει η αστυνομία;

  83. Μαρία said

    Ππαν, βέβαια. Νταλαβερίζεται με τους δωδεκαθεϊστές. Πριν απο δεκαπενταριά χρόνια που την είδα σε ένα σεμινάριο μου είχαν πει οτι ήταν φιλοΚΚΕ. Αλήθεια ή ψέματα σαλταρισμένη ήταν και τότε.
    Αυτό όμως δε δικαιολογεί σε καμιά περίπτωση την επίθεση που δέχτηκε:
    http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_27/11/2008_258012

  84. ppan said

    Εγώ θυμάμαι που επί Αρσένη υπ. Παιδείας την είχαν φορέσει καπέλο σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κι έπαιρνε βόλτα τα δημοτικά σχολεία και τρομοκρατούσε τους γονείς. Άλλα κρυφά σχολειά κι αυτά. Κρύβονταν μην τους βρει.

  85. καλά, ἐγὼ εἶμαι ἐναντίον τῆς εἰδωλολατρίας, ἀλλὰ μὴ ξεχνοῦμε ὅτι ἔχουμε καὶ ἀνεξιθρησκία. ὅσο γιὰ τὴν Τζάννη σαλταρισμένη εἶναι, αλλὰ ὄχι καὶ ἡ μόνη. ἂν ἀνοίξουμε τὸ ζήτημα τῶν πανεπιστημιακῶν θὰ κλάψουνε μανοῦλες!

  86. Μαρία said

    Ππαν επι Αρσένη ήμουν εκεί που είσαι εσύ τώρα, αλλά απόλαυσα τους καρπούς των έργων του, όταν γύρισα.

  87. ppan said

    Μωρέ ανελιθρησκεία έχουμε αλλά σε θυμάμαι Κορνήλιε που λίγο πιο πάνω έβρισκες προσβλητικό και ίσως ύποπτο να ταυτίζονται κάποιο με τους κρυφοπροτεστάντες 🙂 Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα.. Εδώ πήγαν να βγάλουν τον Σολωμό εβραϊκής καταγωγής..

  88. SophiaΟικ said

    Λοιπόν, Καλλίμαχε, πήρες φόρα και μονοπώλησες τη φιλοηξενεία, μπορούσες να τα πεις αυτά με πολύ πιο απλό τρόπο, του στυλ: αν θέλει καποιος να εκθειάσει την ελληνική γλώσσα/ ιστορία/ θρησκεία/ πολιτισμό/ οτιδήποτε υπάρχει μπόλικο υλικό χωρίς να χρειάζεται να ανατρέχει σε λερναία κείμενα, αστικούς μύθους, κοτσάνες και μπαρούφες τύπου Έψιλον(που όντως μερικές είναι ξεπατικουρα διαφορες ανοησίες και συνωμοσιολογίες που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, αλλη μια απόδειξη της καθολικότητας και διαχρονικότητας της μαλακίας).
    Και βέβαια με αυτό δεν διαφωνεί κανένας ελπίζω- ούτε κι οι συνομιλητές που έκοψαν τις φλέβες τους διαβαζοντας το μακρυνάρι σου.
    Τώρα το γιατί να επικρατέι η συνωμοσιομπαρουφολερναιολογία αντί για την φυσιολογική γνώση; Ένα ντε! Αυτό προσπαθεί να ερμηνεύσει η ππαν λέγοντας για κοινωνικά ζητήματα.
    Το θλιβερό είναι ότι υπάρχουν και ακαδημαϊκοί με τέτοιες απόψεις- αλλά ελευθερία του λόγου έχουμε, μπορεί να γίνει γελοίος όποιος θέλει.

    Ως προς το θέμα γενικότερα, εγώ θα ήμουν ευχαριστημένη αν το υπουργείο Παιδείας έστελνε μια ανακοίνωση στα σχολία και επεσήμανε στους δασκάλους ότι το λερναίο είναι αβα΄σιμο και να μην το χρησιμοποιούν για πηγή. ακόμα καλύτερα, να μοίραζε δωρεάν βιβλίαράκι στους μαθητές «πώς να καταλαβαίνουμε τα λερναία, τους αστικούς μύθους και τα συνομοσιολογικά». Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν τεράστια συμβολή του κράτους στην παιδεία. Γιατι εχω βαρεθεί να παίρνω καθε τρεις και λίγο μηνύματα με οδηγίες για το τι να κανετε αν παθετε ανακοπή, για το πως έμεινε εγκυος κάποια κολυμπώντας στην πισίνα του δήμου, για το ετοιμοθάνατο παιδάκι που ζητάει τα στοιχεία μου κλπ κλπ κλπ.

  89. τὸν Σολωμὸ τὸν ἔλεγε Ἑβραῖο καὶ Πούστη (sic) ὁ Πετρόπουλος.
    (πολυτονιστής, ἀναρχικὸς καὶ καθόλου χριστιανός).

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=264257&dt=17/04/2009 δεῖτε καὶ αὐτὸ περὶ τοῦ ἑβραϊσμοῦ τοῦ Σολωμοῦ, τώρα τὸ βρῆκα.

  90. οὔψ, λάθος! αὐτὸ ἐννοοῦσα!
    ηττρ://xryshaygh.wordpress.com/2008/03/30/sol/

  91. sarant said

    Κορνήλιε, σε παρακαλώ, όχι λινκ προς χρυσαυγίτες εκτός κι αν είναι απολύτως σχετικό με το θέμα του ποστ (που εδώ σαφώς δεν είναι).

    Το συγκεκριμένο βέβαια άσχετο θέμα (αν ήταν εβραίος ο Σολωμός όπως έλεγε ο Πετρόπουλος) έχει ενδιαφέρον και το σχόλιο στο χρυσαυγίτικο ιστολόγιο είναι κυρίως παράθεση υλικού, οπότε απλώς σου πείραξα λίγο το λινκ. Καλύτερα θα ήταν να μην το έδινες καθόλου, αλλά τι να κάνουμε.

  92. ἀγαπητὲ ἱστολόγε σεβόμενος τὴν φιλοξενία σου δὲν μπορῶ παρὰ νὰ σεβαστῶ καὶ τὴν ἐπιθυμία σου. μερικὲς διευκρινίσεις:

    α. δὲν νομίζω πὼς ἡ παράθεσι κάποιου λὶνκ μπορεῖ νὰ βλάψῃ ὁποιονδήποτε. ὁ καθένας μπαινει, διαβάζει καὶ κρίνει. τοὐλάχιστον αὐτὸ συνηθίζεται στὴν ἔρευνα.

    β. προφανῶς ὁ σύνδεσμος ἀπευθυνόταν στὸν ΠΠάν.

    γ. δὲν βρῆκα κάτι ἄλλο πιὸ σχετικό. τὰ ὅσα ὑποστηρίζω τὰ θυμοῦμαι ἀπὸ μιὰ παλιὰ συνέντευξι τοῦ Πετρόπουλου ποὺ δὲν ἀρχειοθέτησα. σίγουρα ὅμως δὲν θὰ εἶπε κάτι ποὺ δὲν περιέχεται σὲ κάποιο ὰπὸ τὰ ἔργα του.

  93. Μαρία said

    http://www.akadimia.gr/index.php?page=1&sub_page=1&cat=1

    Δεν πρόκειται για την Ακαδημία Αθηνών αλλά για μια αλλιώτικη ακαδημία όπου διδάσκει και η κ. Τζιροπούλου. Επειδή στο βιογραφικό της αναφέρεται το Αλπίν και άλλα μυστήρια, αρχίζω να αμφιβάλλω και για τα βιογραφικά των άλλων που μπορεί να είναι αληθινοί γιατροί.

    Έμαθα σήμερα οτι ο άλλος καθηγητής του Αλπίν με τη διατριβή στον Τίμαιο, εμφανίστηκε σε επαρχιακό κανάλι με τη συνεργάτριά του και διαφώτισε καταλλήλως τους θεατές πάντα εννοείται με την ιδιότητα του καθηγητή.

  94. ηλε-φούφουτος said

    Μαρία, σἰγουρα δεν πρόκειται για αυτοϋπονόμευσης; Ο κύκλος των μαθημάτων βλέπω ότι ξεκινά προϊδεάζοντας άριστα για το περιεχόμενό τους. Πρώτο μάθημα: «Περί Φυσών» !!!!!!
    Έπεσα κάτω απ’ τα γέλια όταν το είδα.

  95. ηλε-φούφουτος said

    Ξέχασα μια λέξη από πάνω: καλαμπούρι αυτοϋπονόμευσης ήθελα να γράψω

  96. Μαρία said

    Ηλεφου, έχει κάτι απο Μποστ αλλά και το πλουσιότερο βιογραφικό μια και διδάσκει στις μισές στρατιωτικές σχολές με αδυναμία στην αεροπορία. Μπορεί ο άντρας της να είναι αεροπόρος.

  97. sarant said

    Περί βαφής ωών δεν έχει;

  98. ppan said

    Κορνήλιε, δεν ανοίγω βέβαια το λινκ, σιχαίνομαι λίγο. Όποιος κάνει έρευνα αξιολογεί και τις πηγές πριν πιει το νερό τους. Πάντως δεν έπιασες καθόλου το πνεύμα με το οποίο το είπα. Το είπα ειρωνικά, έχοντας στο μυαλό μου μια συνέντευξη του Λαμπρόπουλου και την αντίδραση του Γεωργουσόπουλου.

  99. Ππάν, καλὰ κάνεις καὶ σιχαίνεσαι, τὸ λὶνκ εἶναι γιὰ ἐμβολιασμένους! Ἠλὲ δὲν μὲ ἐνδιαφέρει καθόλου αὐτὴ ἡ παραϊατρικὴ Ἀκαδημία ἀλλὰ γιατί τόσο γέλιο μὲ τὸ περὶ φυσῶν;

  100. omadeon said

    κ. Σαραντάκο, ανώνυμοι ηλίθιοι σας βρίζουν (εμμέσως πλην σαφώς) ως «κρατικοδίαιτο και ανάξιο κινούμενον κουφάριον»,
    http://olympia.gr/2009/04/25/greek-language-2/
    …σε σχόλια ενός ποστ που εμμένει, εξοργιστικά και ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΑ, στον Λερναίο μύθο, ως εξής:

    Η Ελληνική κατέχει την πρώτη θέση στο βιβλίο Γκίνες με 5,000,000 λέξεις και άνω των 80 εκατομμυρίων λεκτικών τύπων. Αντίστοιχα η Αγγλική έχει μόλις 490,000 λέξεις….

    Λέω να τους ρίξω κάνα ΧΟΝΔΡΟ χέσιμο αλλά έχω εγκαταλείψει τις κακιές μου συνήθειες να… χέζω δημοσίως.
    🙂
    Την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μου!

  101. sarant said

    Ευχαριστώ για την επισήμανση, αγαπητέ. Το άρθρο το είχε αναφέρει ο Στάσιμπος, χτες ή προχτές, αλλά τα εμβριθή σχόλια όχι. Πράγματι, μιλάνε για πέντε κρατικοδίαιτους, οπότε πρέπει να βρούμε τους άλλους τέσσερις. Πρόκειται, όπως καταλαβαίνετε, για αποστομωτικά επιχειρήματα.

  102. Αυτό δείχνει ακριβώς ότι αν κάποιος δεν θέλει να πειστεί, δεν πρόκειται να ακούσει τίποτα.

  103. Mindkaiser said

    Το πλέον εξοργιστικό στο εν λόγω άρθρο, είναι οι πηγές που παραθέτει. Γίνεται εύκολα αντιληπτός ο μηχανισμός με τον οποίο αναπαράγεται το λερναίο.

  104. ppan said

    Ο Στάλιν ήταν αντι-μαλλιαρός; 🙂

  105. αυτό που λέμε circular reference στο Excel, κι αλλού…

  106. Στάλιν-Καστοριάδης-συμμαχία, λοιπόν. Κόκκαλα που θα τρίζουνε…

  107. Μαρία said

    Δύτης 102, τις προάλλες έπεσα σε ένα φόρουμ «Νέων» που συζητούσαν την κριτική του Χαραλαμπάκη στη γονιμοποίηση της Τζιροπούλου.
    http://www.geocities.com/periglwssio/atz.htm?200925
    Αυτό που κατάλαβαν ήταν οτι ο Χ. απλώς τη βρίζει και η διαφορά του είναι ιδεολογική. Απόδειξη; Μα είναι ινδοευρωπαϊστής.
    Οι ίδιοι βέβαια έχουν περί πολλού και τα βιβλία του Γεωργαλά. Άντε τώρα να αλλαξοπιστήσουν.

  108. ηλε-φούφουτος said

    Υπάρχουν αυτοί που δεν θέλουν να πειστούν και υπάρχουν και αυτοί που απλώς έχουν πειστεί ότι υπάρχει επιστημονική σύγκρουση μεταξύ φοινικιστών και μη φοινικιστών ή ινδοευερωπαϊστών και μη ινδοευρωπαϊστών. Σε αυτούς τους τελευταίους δεν είναι χαμένος κόπος να εξηγήσει κανείς ότι τέτοια σύγκρουση δεν υπάρχει σε επιστημονικό επίπεδο, κι ότι η αμφισβήτηση της προέλευσης του ελληνικού αλφαβήτου από το φοινικικό περιορίζεται στους κύκλους των γνωστών τσαρλατάνων.

    Για να καταλάβεις, Μαρία, πόσο νιανιά έχουν γίνει κάποια πράγματα στο μυαλό πολλών ανθρώπων με το βομβαρδισμό πληροφοριών και «πληροφοριών» που δέχονται καθημερινά, είχα πετύχει την περίπτωση ενός συμπαθέστατου κυρίου (ταξιδιωτικό πρακτορείο είχε), ο οποίος «ήξερε» από μια πηγή ότι ο Μπαμπινιώτης είναι «φοινικιστής» και «ινδοευρωπαϊστής» και από μια άλλη ότι υπάρχει η γνωστή και υπαρκτή σύγκρουση Μπαμπινιώτη – Μαρωνίτη. Το συμπέρασμα λοιπόν που είχε φτιάξει στο μυαλό του ήταν ότι υπήρχε μια γλωσσολογική ιδεολογική σύγκρουση με τον Μπαμπινιώτη σε ρόλο ψιλοπροδότη ψιλοπουλημένου και το Μαρωνίτη σε ρόλο πατριώτη!

  109. Ἠλεφούφουτε,

    πιστεύω ὅτι οἱ Φοίνικες εἰσήγαγαν τὸ ἀλφάβητο στὴν Ἑλλάδα, ἀλλὰ δὲν πιστεύω ὅτι οἱ ἴδιοι τὸ ἐφηῦραν. Γιὰ τὰ περὶ ἰνδοευρωπαίων τὰ πράγματα εἶναι λίγο πιὸ περίπλοκα καθὼς θεωρῶ ευστοχώτερο τὸν ὅρο Ἰαπετῖτες.

  110. Μαρία said

    Πρώτα όμως πρέπει να πειστούν οτι πρόκειται για τσαρλατάνους.
    Αναρωτιέμαι αν όλοι αυτοί ξέρουν το αρχαίο φοινικίζειν και τους φοινικίζοντες. Λες να είναι ένας τρόπος για να πάψουν να χρησιμοποιούν τη λέξη;

  111. sarant said

    Μαρία, φοβάμαι ότι μερικοί το λένε επειδή το ξέρουν -άλλωστε, τους άλλους αποκαλούν έτσι, όσους υποστηρίζουν την επιστημονικώς παραδεκτή άποψη.

  112. Μαρία said

    Έχεις δίκιο. Αν ενημερώνονται απ’ το δαυλό, όλα τα ξέρουν!

  113. hominid said

    Κορνήλιε, όποιον παλιότερο όρο κι αν προτιμάς από τον καθιερωμένο πια «Ινδοευρωπαίοι», η ουσία δεν αλλάζει γιατί το ίδιο πράγμα δηλώνουν όλοι. Σε πολλούς η ιαπετική ομογλωσσία ακούγεται ελληνικότερη (και ίσως περισσότερα «υποσχόμενη» από ελληνοκεντρικής σκοπιάς), αλλά ο όρος δεν έχει σχέση με την Ελλάδα. Ετυμολογείται από το όνομα του γιου του Νώε, Ιάφεθ (για περισσότερα εδώ και εδώ) και όχι από κανέναν Ιαπετό, όπως θα φαντάζονται.

  114. Μαρία said

    Μα τι λες Hominid; Αμφισβητείς την ελληνική βίκι; Αυτό είναι σιωνιστική προπαγάνδα. Τα ξέρει αυτά ο Παναγόπουλος;

  115. ppan said

    Αμάν! Αυτό το χτύπημα με το Ιαφεθ δεν θα το αντέξω!

  116. Συγγνώμη, ἀγνοεῖτε ὅτι, κατὰ τοὺς ἀντιφοινικιστάς, ὁλόκληρη ἡ ἑβραϊκὴ μυθολογία (καὶ κάθε μυθολογία βεβαίως) εἶναι ἀντιγραφὴ τῆς ἑλληνικῆς, καὶ φυσικὰ ὁ Ἰάφεθ εἶναι, ἀκριβῶς, τὸ (παρεφθαρμένο) σημιτικὸ ἀντίστοιχο τοῦ Ἰαπετοῦ; (Σημειωτέον δὲ ὅτι καὶ ὁ Ἰαπετὸς καὶ ὁ Προμηθεὺς σχετίζονται μὲ τὴν ἀνθρωπογονία.) Προσοχή, δὲν λέγω ὅτι οἱ φοινικισταὶ ἢ οἱ ἀντιφοινικισταὶ ἔχουν δίκαιον· λέγω ὅτι τὸ περὶ Ἰάφεθ δὲν εἶναι ἰκανὸν ἐπιχείρημα.

  117. hominid said

    Καλλίμαχε, ρίξε μια ματιά και εδώ:

    «In classical times, and among a minority of modern students, various arguments have been proposed that the Roman deity Jupiter may have been a deified Japheth, and further, that he became known in Greek as ‘Iapetos’, and in Sanskrit as ‘Pra-Japati’. Modern linguists dispute whether there are any actual connections between ‘Pra-Japati’, which translates as Lord of Creatures, Iapetos, Jupiter, a corruption of Dyeus Pater, meaning ‘sky father’, and Japheth, meaning open, and attempts to connect these deities with Japheth are often regarded as poor scholarship and folk etymology.»

    Και εν πάση περιπτώσει, ακόμα κι αν είχαν δίκιο οι αντιφοινικισταί (στους οποίους, προς Θεού, δεν σε συγκαταλέγω), εδώ συζητάμε από πού προέρχεται και σε τι αναφέρεται ο όρος «ιαπετικός»:

    «The term Japhetic was also applied by William Jones, Rasmus C. Rask and other pre-Darwinian linguists to what later became known as the Indo-European language group, on the assumption that the principal languages of Europe would have originated with the tribe of Japheth.» (Αυτό, εδώ).

    Επομένως, το «ιαπετικός», όπως χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα από τον Γεώργιο Χατζιδάκι ή άλλους παλιούς γλωσσολόγους, είναι απόδοση του ξένου όρου, με τη συγκεκριμένη ετυμολογία (Ιάφεθ) και σημασία. Δεν έπλασε τη λέξη κάποιος από το «Ιαπετός».

  118. Μαρία said

    Λογοράφτη, είμαι πολύ περίεργη να δω αν αυτό θα θεωρηθεί «ικανόν επιχείρημα».

  119. Φυσικὰ καὶ ἐτυμολογεῖται ἀπὸ τὸν Ἰάφεθ, σᾶς φαίνεται νὰ μὴ τὸ ξέρω;

  120. hominid said

    Το ΛΚΝ, απ’ ό,τι είδα τώρα, λέει ότι η ελληνική εκδοχή του όρου σχηματίστηκε από το Ιαπετός, «με βάση το γερμ. japhetisch (< ελνστ. Ἰάφεθ (γιος του Nώε), από τα εβρ.)

    Μαρία, φαντάζομαι ότι «ικανά επιχειρήματα» ο Καλλίμαχος θεωρεί εκείνα π.χ. με τα οποία άλλοτε συνέδεσε τον Ιαπετό με το Θηρίον της Αποκαλύψεως.

  121. Κοντος Μιχαηλ said

    Aγαπητες Κυριες και Κυριοι,
    θα αναφερθω ΜΟΝΟΝ στα της Ελληνικης γλωσσης…
    Καπου ανεφερθη το Thesaurus Linguae Greecae, μπορει να βρεθη στο
    » http://www.tlg.uci.edu «…
    Πηγαιντε, κοιταξτε το, ΔΕΝ θα χασετε πολλην ωρα…
    Ισως ικανοποιηθη και η περιεργεια σας οσον αφορα την Ελληνικη γλωσσα, και το ποσο πλουσια ειναι…
    Το θλιβερον (κατ’ εμενα) αντι κατι τετοιο να το κανη, ας πουμε, η ακαδημια Αθηνων, το πραττει ενας «Ξενος» φορεας…
    Ας ειναι…
    Καπου,παρακατω,μιλαει για πλεον των 100.000.000 «words», μηπως διαβαζω λαθος;;; Μηπως δεν καταλαβαινω καλα τι γραφει;;;
    Ποιος ξερει…
    Λοιπον… Ριξτε μιαν ματια…

    » About the TLG®

    The Thesaurus Linguae Graecae (TLG®) is a research center located at the University of California, Irvine. It is administered by a Director who reports to the UCI Vice Chancellor for Research.

    Founded in 1972 the TLG represents the first effort in the Humanities to produce a large digital corpus of literary texts. Since its inception the project has collected and digitized most texts written in Greek from Homer (8 c. B.C.) to the fall of Byzantium in AD 1453 and beyond. Its goal is to create a comprehensive digital library of Greek literature from antiquity to the present era. TLG research activities combine the traditional methodologies of philological and literary study with the most advanced features of information technology.
    TLG texts became available to the scholarly community first on magnetic tapes (in the mid 1970s) and later in CD ROM format. CD ROMs A (1985), C (1988) and D (1992) were produced with technical support from the Packard Humanities Institute (PHI). The last TLG CD ROM (TLG E) was produced entirely in-house by the TLG team under the direction of Maria Pantelia following the migration of the corpus from the Ibycus system to the Unix environment.

    In 2001 the TLG-team developed its own search engine and made the corpus available online. Today the Online TLG contains more than 100 million words from 9,958 works associated with 2,314 authors and is constantly updated and improved with new features and texts. The full corpus is available to more than 2,000 subscribing institutions and thousands of individuals in 58 countries worldwide.

    A subcorpus (Abridged TLG) together with the extensive bibliographical database developed by the TLG (Canon of Greek Authors and Works) is open to the public. The Abridged version contains 900 Greek works from 67 authors.

    Read more about the history of the TLG. «…

    Να ειστε ΟΛΟΙ καλα, και καλα ειναι να «ψαχνουμε λιγακι»…

  122. Αγαπητέ κ. Κοντέ,
    αν διαβάζατε πιο προσεκτικά την ανάρτηση του οικοδεσπότη μας, θα βλέπατε ότι ακριβώς αυτά τα 100 εκατομμύρια λέξεων είναι λέξεις που έχουν περαστεί από την αρχαία ελληνική γραμματεία. Αν για παράδειγμα εγώ έγραφα την φράση «γράφω τρεις λέξεις» πεντακόσιες φορές, το TLG θα περνούσε 3 Χ 500 = 1500 λέξεις, το λεξιλόγιό μου όμως θα παρέμενε στον αστρονομικό αριθμό των τριών λέξεων («γράφω», «τρεις» και «λέξεις»). Τα 100 εκατομμύρια, αντιστοιχούν στο δικό μου παράδειγμα στις 1500 λέξεις. Ο πραγματικός αριθμός λέξεων της αρχαίας ελληνικής, στις δικές μου τρεις.
    Και πιο εμπεριστατωμένα: http://www.sarantakos.com/language/ekatom.htm

  123. Κοντος Μιχαηλ said

    Αγαπητε «Δυτη Των Νιπτηρων»,
    σε ευχαριστω για την σημειωση σου, ειναι πολυ βοηθητικη.
    Θα το κυτταξω περαιτερω.
    Ακομη ο «χωρος» που σημειωσες πολυ αξιοπροσεκτος, επισης θα ληφθη υπ’ οψιν…
    Λοιπον…
    Κατι ακομη απο εμενα… Δεν θεωρω τον εαυτο μου «Αντι-Ινδοευρωπαιστη» η/και»Αντι-φοινικιστη»… Απλως πιστευω, πλεον, οτι μια «φυλη» δεν ειναι δυνατον να γινη υπαρκτη απο συνεδριο γλωσσολογων ΜΟΝΟΝ, (ας μην ξεχναμε οτι ο αντιστοιχος ορος δια τους Γερμανους ειναι «ΓερμανοΙνδικη», και ο ορος «Ιαπετικος» ετεθη απο τον Ελληνα αντιστοιχο γλωσσολογο, μου διαφευγη προς το παρον το ονομα του, αλλα απλως δεν εγινε δεκτος), και οτι χρειαζεται μια αρκετα μεγαλη γκαμα επιστημονων για να τεκμηριωθη.
    Νομιζω…
    Εδω και 5-10 ετη διαβαζω επιστημονες παγκοσμιως, οι οποιοι αναφερουν αρκετα σαφεστατα οτι ο ορος «Ινδοευρωπαικη φυλη» δεν ειναι ουτε τεκμηριωμενος ουτε πλεον δεκτος. Αποψη τους.
    (Ακομη και ο σθεναρως διδασκων στους φοιτητες του περι Ινδοευρωπαικης φυλης η και Φοινηκικου Αλφαβητου σε συνεντευξη του στην εφημεριδα «Βημα» πριν καπου 2 ετη και τα δυο τα ειχε αποκηρυξει.).
    Επισης, ειναι αληθεια οτι ΑΚΟΜΗ περιμενω, τουλαχιστον δεν εχω δει, ανακοινωση του Κου Χουρμουζιαδη για την πινακιδα του Δισπηλιου (μετρημενη για περιπου 5.000 ετη Π.Χ.).
    (Καταλαβαινεις οτι μερικα ευρηματα «σειουν» την πεπατημενην και «γνωστα»…)…
    Μην λησμονουμε την πριν λιγα χρονια ανακοινωση του γλωσσολογου του πανεπιστημιου της Χαιλδεμβεργης που καθαρα εγραψε οτι 35% της ομιλουμενης γλωσσας των νησων του Ειρηνικου ειναι Αρχαια Ελληνικα…
    Ετσι εγραψε, ετσι υπεστηρηξε…
    Ας μην λησμονουμε επισης ανακοινωση γλωσσολογου του Ισραηλ ο οποιος υπεστηρηξε στην χωρα του, γραπτως, οτι η Εβραικη γλωσσα προερχεται απο την Ελληνικη…
    Ετσι εγραψε, στην χωρα του…
    Ακομη ο Κικερων ειχε σημειωση (αν θυμαμαι καλα) (εκτος αλλων) οτι τα Λατινικα βασιζονται στα Ελληνικα…
    ΔΕΝ υποστηριζω ΚΑΜΜΙΑΝ ανωτεροτητα ΚΑΜΜΙΑΣ γλωσσας, απλως πιστευω οτι ειναι πιθανον να υπαρχη καποια «αρχη», και τυχαινει να υποστηριζεται για την Ελληνικη γλωσσα απο αρκετους, η ερευνες για την παλαιοτητα και χρησιμοτητα της γλωσσας μας που ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ εχει συρρυκνωθη στην εποχη μας…
    Γιατι στα λεω αυτα;;;
    Γιατι ειναι λιαν ενδιαφερουσα η ανωτερω απαντηση σου, δειχνει «Καλην Συμπεριφορα», γνωση, και ελεγχο…
    ΔΕΝ χρησιμοποιης «αφορισμους»…
    Και η πιθανη αποψη η και σημειωση σου θα ειναι αποδεκτη…
    Νασαι καλα…

  124. Πολύ βιαστικά (υπάρχουν εδώ κι άλλοι πολύ ειδικότεροι από μένα), το πώς θα ονομάσουμε τους Ινδοευρωπαίους, Ιαπετικούς, Ινδογερμανούς, Άρειους κλπ. μου φαίνεται ζήτημα δευτερεύουσας σημασίας. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι ζήτημα φυλής, αλλά ομογλωσσίας (αν το λέω καλά), δηλαδή κοινής καταγωγής μιας γλώσσας απόγονοι της οποίας εκτείνονται από την (μισή) Ινδία και το Ιράν μέχρι την Ευρώπη.
    Για την πινακίδα του Δισπηλιού, κι εγώ θα ήθελα να δω την ανακοίνωση του παλιού καθηγητή μου. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι τα σύμβολα (αν είναι σύμβολα, και όχι απλά ορνιθοσκαλίσματα) δεν είχαν καμία σχέση με φοινικικό ή ελληνικό αλφάβητο, ούτως ή άλλως.
    Τώρα, για τον γλωσσολόγο της Χαϊδελβέργης και τον άλλο του Ισραήλ, αν έχεις κάποιο αξιόπιστο λινκ καλό θα είναι να το δούμε. Από τα ελάχιστα που ξέρω για τις γλώσσες του Ειρηνικού, η συντακτική και γραμματική τους δομή είναι εντελώς διαφορετική από τα ελληνικά, το ίδιο και για τα εβραϊκά (που είναι συγγενικά με τα αραβικά). Ομοιότητες λέξεων δεν σημαίνουν κοινή καταγωγή, κοινή καταγωγή τεκμηριώνεται κυρίως στη μορφολογία της γλώσσας. Για παράδειγμα, πολύ μεγάλο ποσοστό της τουρκικής επιστημονικής ορολογίας προέρχεται από τα γαλλικά (arkeoloji, jeoloji κλπ.), αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα τουρκικά έχουν γαλλική καταγωγή!
    Όταν ήμουν στο δημοτικό είχα ένα συμμαθητή μισογιαπωνέζο, ο οποίος μου είχε πει ότι στα γιαπωνέζικα το ψωμί είναι «παν». Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση γιατί το σύνδεσα με το γαλλικό pain. Μετά το απέδωσα σε σύμπτωση (ιαπωνικά με γαλλικά, καμία σχέση’ μορφολογικά φέρνουν λίγο προς τα τούρκικα!). Σήμερα σκέφτομαι ότι οι Ιάπωνες, όπως και οι Κινέζοι, δεν έτρωγαν ψωμί, έτρωγαν ρύζι, οπότε λογικό είναι να γνώρισαν το ψωμί από τους δυτικούς και να πήραν και τη λέξη.
    Ας με διορθώσουν οι ειδικότεροι…

  125. sarant said

    Αγαπητέ Μιχάλη:
    Σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο.
    Όμως, θα ήθελα κάποια τεκμηρίωση, για το πού και πότε ο καθηγητής (Μπαμπινιώτης φαντάζομαι, αν και δεν τον κατονομάζεις) αποκήρυξε σε συνέντευξή του τα όσα δίδασκε. Στην εποχή μας που όλο το σώμα του Βήματος υπάρχει ονλάιν δεν θα είναι δύσκολο, θαρρώ, να βρεις αυτό που έχεις κατά νου, εφόσον βέβαια υπάρχει.

    Να μου επιτρέψεις να διορθώσω δύο ανακρίβειες του σχολίου σου. Ο καθηγητής της Χαϊδελβέργης, Νορς Τζόζεφσον στο όνομα, που ισχυρίζεται ότι βρήκε ελληνικές λέξεις στην Πολυνησία, δεν είναι, προς Θεού, γλωσσολόγος. Είναι μουσικολόγος.
    Ο δε γλωσσολόγος του Ισραήλ, και προφανώς θα εννοείς τον Γιοζέφ Γιαχουντά, που έγραψε το Hebrew is Greek, δεν είναι γλωσσολόγος, είναι δικηγόρος και ερασιτέχνης μελετητής της γλώσσας. Ήταν δηλαδή, διότι έχει αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο. Η ελληνική βικιπαίδεια, σε άρθρο που έχει γραφτεί από επιφανή γλωσσολόγο, αναφέρει ότι: το βιβλίο τού Γιαχουντά δεν θεωρείται ότι καλύπτει τα κριτήρια της επιστημονικής έρευνας.

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CE%BF%CF%83%CE%AD%CF%86_%CE%93%CE%B9%CE%B1%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AC

    Σε πιο χιουμοριστικό τόνο, έχω κι εγώ γράψει για τους δύο αυτούς μελετητές:
    http://www.sarantakos.com/language/matakite.html

  126. ppan said

    Δύτη των νιπτήρων, σωστό αυτό για το «παν», γι αυτό γράφεται με το αλφάβητο κατακάνα με το οποίο πλέον (μετά τον β΄παγκόσμιο) γράφονται οι λέξεις με ξενη ρίζα όπως μπέντοο (κρεβάτι) και ντόρου (πόρτα) ή τα ξένα κύρια ονόματα.

  127. Μαρία said

    Λογοράπτη, θυμήθηκα το σοβιετικό ιαπετικό ινστιτούτο του Νικολάι Μαρρ. Μήπως κυκλοφορούν νεομαρριστές με προσαρμογή στα καθ’ ημάς;

  128. ηλε-φούφουτος said

    Συμπληρώνοντας τα παραπάνω σχόλια, θέλω να διευκρινίσω ότι η ινδοευρωπαϊκή θεωρία δεν είναι κάτι που διδάσκει ειδικά ο Μπαμπινιώτης στους φοιτητές του. Η ινδοευρωπαϊκή θεωρία είναι βέβαια μια θεωρία, αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν έχει αντιπροτείνει με επιστημονικούς όρους (με τη συμμετοχή του σε κάποιο επιστημονικό συνέδριο, με δημοσιεύσεις του σε σοβαρά περιοδικά) κάτι που να την αντικαθιστά με ανάλογη επάρκεια.
    Διδάσκεται σε κάθε Πανεπιστήμιο ανά τον κόσμο και αποτελεί τη βάση για όποιον σπουδάζει συγκριτική γλωσσολογία, τουλάχιστον σε γλώσσες όπως τα Ελληνικά, τα Ιταλικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά και πολλές πολλές άλλες. Κάτι σαν την προπαίδεια που κάναμε στο Δημοτικό πριν προχωρήσουμε στην αριθμητική.
    Το να ισχυρίζεται κάποιος ότι η ινδοευρωπαϊκή θεωρία ή η φοινικική προέλευση του ελληνικού αλφαβήτου είναι κάτι που διδάσκει ο Μπαμπινιώτης δεν απέχει πολύ από το να ισχυριστεί ότι η προπαίδεια που έμαθε από τη δασκάλα του είναι διαφορετική από την προπαίδεια που έμαθε κάποιο άλλο παιδάκι σε άλλο σχολείο.

    Θέλω επίσης να επισημάνω αυτό που είπε παραπάνω ο Δύτης. Το να αποδεχόμαστε κοινή καταγωγή πολλών γλωσσών από μία, την οποία συμβατικά ονομάζουμε ινδοευρωπαϊκή, δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση κοινή φυλετική καταγωγή. Όπως γνωρίζουμε από τα νεότερα χρόνια περιπτώσεις γλωσσών που προήλθαν από μία (π.χ. Ιταλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Ρουμάνικα κλπ από τη δημώδη Λατινική), έτσι γνωρίζουμε και περιπτώσεις λαών, πολύ διαφορετικών μεταξύ τους φυλετικά, που μετακινούνταν από κοινού ή εγκαταστάθηκαν σε κοινό τόπο και χρησιμοποιούσαν ενδεχομένως μία κοινή γλώσσα για συνεννόηση (π.χ. Ούννοι, Βούλγαροι κλπ.).

  129. Έπεσα πριν λίγο πρώτη φορά έβερ 🙂 πάνω στον όρο «ιστόπεδο». Στην αρχή ψιλοζαλίστηκα, αλλά μετά άρχισα να σκέφτομαι πόσο λιγότερο μου αρέσουν οι ιστότοποι, οι ιστοσελίδες (για όσους τις μπερδεύουν με το προηγούμενο), οι (δια)δικτυακοί τόποι, κλπ., τσέκαρα και τα υπόλοιπα *πεδα, και λέω, λες…

    Έχω περιέργεια και για την πατρότητα του όρου· να παίζει ΕΛΟΤ/ΕΛΕΤΟ άραγε;

  130. Μαρία said

    Στάζυμπε εμένα μου θυμίζει το έμπεδο, το οποίο παραλείπεται στο τσεκάρισμά σου, και μετά βέβαια το κωλόπαιδο.

    Ηλεφού, χαρά στο κουράγιο σου.

  131. και μετά βέβαια το κωλόπαιδο

    Βατοπέδι ή Βατοπαίδι; 😉

  132. Περί φοινικικών (παραθέτω από ρεπορτάζ για τα σκονάκια, http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,23885,0,0,1,0 ):

    Εκτός όμως από το να εφεύρουν καινούριες γραφές, οι μαθητές κατά καιρούς έχουν καταφύγει και σε ιστορικές γλώσσες που κανένας δεν θα περίμενε ότι θα ξανασυναντούσε. Περίπου 40 άτομα κατέφυγαν στην χρήση των φοινικικών ώστε να μπορούν να έχουν το τέλειο σκονάκι, σύμφωνα με τον τριτοετή φοιτητή Αλέξανδρο Σίσκο. «Τα «ανακαλύψαμε» όταν τα έφερε μια καθηγήτρια ιστορίας σε ένα από τα διάφορα φυλλάδια που μοίραζε σε κάθε μάθημα. Αφού γράψαμε διάφορα άλλα πράγματα σε αυτή τη διάλεκτο, που ούτε η ίδια δεν καταλάβαινε τι είναι όταν τα είδε στον πίνακα, σκεφτήκαμε ότι μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε και για σκονάκια. Αντιστοιχίσαμε κάθε γράμμα του φοινικικού αλφάβητου με ένα του ελληνικού και όσα δεν υπήρχαν τα δημιουργήσαμε για να μοιάζουν με αυτά του ελληνικού, ώστε να μπερδεύουμε . Όπως ήταν αναμενόμενο, τα σκονάκια αυτά κράτησαν χωρίς να ανακαλυφθεί η πραγματικότητά τους για τρία χρόνια, μετά τους το είπαμε και οι καθηγητές γελούσαν. Είχαμε ήδη αποφοιτήσει, αλλά το κάναμε σε όλο λύκειο και φυσικά σε όλα τα μαθήματα».

  133. Μάλιστα. Δηλαδή, τὸ ὅτι «Το ΛΚΝ, απ’ ό,τι είδα τώρα, λέει ότι η ελληνική εκδοχή του όρου σχηματίστηκε από το Ιαπετός» δὲν εἶναι ἔγκυρο;
    Σημειωτέον, ὅτι τὰ δύο δὲν εἶναι ἀμοιβαίως ἀποκλειόμενα. Μπορεῖ (μπορεῖ λέγω· δὲν γνωρίζω οὔτε τὸ σκεπτικὸ τοῦ Χατζιδάκι οὔτε τὴν ἱστορία τοῦ ὅρου στὴν ἑλληνικὴ ὁρολογία), ἡ μὲν ξένη λέξις νὰ προέρχεται ἀπὸ τὸν Ἰάφεθ, ἡ δὲ ἑλληνικὴ νὰ εἶναι νέα λέξις, ἐξ ἀρχῆς κατασκευή, ἀπὸ τὸν Ἰαπετό (ἐν γνώσει τῆς ἀντιστοιχίας). (Παρεμπιπτόντως, στοὺς υἱοὺς τοῦ Ἰάφεθ περιλαμβάνεται, ἐὰν ἐνθυμοῦμαι καλῶς, ὁ Ἑλισά, ταυτιζόμενους ἀπὸ μερικοὺς μὲ τὸν Ἕλληνα, ὁ Ἴων κ.ἄ. γενάρχες μεσογειακῶν λαῶν τοὺς ὁποίους προφανῶς ἐγνώριζαν οἱ μεσανατολῖται.)
    (Τώρα, βεβαίως, οἱ ἀντιφοινικισταί κατὰ παραχώρησιν μόνον δέχονται τὸ «ἰαπετικός»· προτείνουν μᾶλλον τὸ «ἄριοι» ἢ «ἑλληνογενεῖς».)
    Παράδειγμα, ἐπὶ γνωστοῦ ἀμφιλεγόμενου ζητήματος. Τὸ «orthopédie» τὸ ἔπλασε ὁ Andry ἀπὸ τὸ «ὀρθὸν παιδίον», ἄρα ἡ «ὁρθοπαιδικὴ» γράφεται μὲ «αι», λέγουν. Δὲν ἐπείσθην. Ἀσχέτως ἀπὸ ποῦ πλάστηκε ἡ ξένη λέξις «ὀρθοπαιδική» (καὶ πῶς εἶναι προτιμότερον νὰ τὸ γράφουμε ἐμεῖς σήμερα), μήπως πρεπει νὰ ἐξετάσουμε ἀπὸ ποῦ πλάστηκε ἡ ἑλληνικὴ λέξις «ὀρθοπεδική»; Ἐὰν ὁ ἑλληνικὸς ὅρος ἦταν ἐξ ἀρχῆς «ὀρθοπεδική», μὲ ἔψιλον, σημαίνει πιθανῶς ὅτι πλάστηκε ἐξ ἀρχῆς ἀπὸ τὴν «πέδη». (Ἢ πιθανῶς ἀπὸ Ἕλληνες ποὺ ἐνόμιζαν ὅτι τὸ «orthopédie» εἶχε πλαστεῖ ἀπὸ τὴν «πέδη»· τὸ ἀποτέλεσμα τὸ αὐτὸν: ἐπλάσθη μιὰ νέα ἐξ ἀρχῆς ἑλληνικὴ λέξι, ἀπὸ τὴν «πέδη») Συνεπῶς δὲν πρόκειται γιὰ παράγωγον τοῦ «orthopédie», ἀλλὰ γιὰ διαφορετικὴ λέξι, νέα λέξι, μὲ διαφορετικὴ ἐτυμολογία (ποὺ χρησιμοποιεῖται γιὰ τὸ ἴδιο πρᾶγμα, βεβαίως). Δὲν ξέρω ἐὰν εἶναι ἔτσι (ὅποιος γνωρίζει ἂς μὲ πληροφορήσῃ), ἀλλὰ τὸ πῶς ἔπλασε ὁ Andry τὸ «orthopédie» δὲν ἀποτελεῖ ἀπὸ μόνο του ἰκανὴ συνθήκη γιὰ τὸ πῶς πρέπει νὰ γρέφεται ἡ ἑλληνικὴ λέξις «ὀρθοπεδική».

    Σχετικῶς μὲ τὸν ἱνδοευρωπαϊσμόν τώρα. Στὴν πραγματικότητα, οἱ σοβαροὶ ἀντι-ινδοευρωπαϊστὲς δὲν ἀμφισβητοῦν τὴν «ἰνδοευρωπαϊκὴ» γλωσσολογικὴ θεωρία (μόνον τὴν ἐτεροχθονία καὶ νεοχθονία) (οὔτε κἂν ὁ Γεωργαλᾶς μάλιστα), ἀλλὰ οἱ μὴ σοβαροὶ ἀντι-αντι-ινδοευρωπαϊστὲς ἐπιμένουν ὅτι αὐτὸ κάνουν οἱ πρῶτοι, ὥστε νὰ τοὺς διαψεύδουν ἐκ τοῦ ἀσφαλοῦς. Ἀλλὰ αὐτὸ εἶναι ἄλλο θέμα.

  134. Νομίζω ὅτι κοιτίδα τῶν Ἰαπτετιτῶν τῆς Δ. Εὐρώπης εἶναι ὁ Δούναβις ὅπως τῶν Σλαύων ὁ Βόλγας. Ὅσο γιὰ τοὺς Ἰνδοὺς ὑποτιμᾶται συστηματικῶς ἡ ἐπιρροὴ τῆς ἑλληνικὴς γλώσσης στὴν δῆθεν πανάρχαιη μεταλεξανδρινὴ σανσκριτικὴ.

  135. Ἀπὸ τὴν ἄλλη τὸ ὅνομα τοῦ κοινοῦ γενάρχη τῶν Ἰαπετιτῶν δὲν ἀποκλείεται στὴν ἑβραϊκὴ νὰ μνημονεύεται ὡς Ἰάφεθ καὶ στὴν ἑλληνικὴ ὡς Ἰαπετός.

  136. σχ. 126: Για τον ίδιο λόγο μάλιστα το μέλι στη γλώσσα της Χαβάης (χαβαϊική;) λέγεται meli. Όχι για τους γνωστούς προκατακλυσμιαίους/δαυλόπληκτους λόγους· αλλά γιατί και το μέλι ήταν άγνωστο στα νησιά πριν το φέρουν οι δυτικοί. Που ήταν και ιεραπόστολοι. Που μετέφρασαν και τη Βίβλο. Από τα ελληνικά. Και ένας μεταφραστής μίαν ωραίαν πρωίαν είπε «πλάκα θα’ χε, να λανσάρω το μέλι στα χαβαϊκά ως meli…»

  137. hominid said

    «Μάλιστα. Δηλαδή, τὸ ὅτι «Το ΛΚΝ, απ’ ό,τι είδα τώρα, λέει ότι η ελληνική εκδοχή του όρου σχηματίστηκε από το Ιαπετός» δὲν εἶναι ἔγκυρο;»

    Το ΛΚΝ λέει, επίσης, ότι η ελληνική εκδοχή σχηματίστηκε με βάση το γερμανικό «japhetisch», που ετυμολογείται (όπως και το αγγλικό «japhetic» και όλα τα υπόλοιπα) από το «Ιάφεθ». Αν ως ελληνικό μεταφραστικό αντίστοιχο προτιμήθηκε (στα πλαίσια, φαντάζομαι, και της τότε εξελληνιστικής γλωσσικής πρακτικής) το ελληνοφανέστερο «ιαπετικός», αυτό δεν σημαίνει ότι ο διεθνής όρος που αποδόθηκε έτσι σχετιζόταν με τον Ιαπετό. Αυτό προσπάθησα να εξηγήσω προηγουμένως.

    Η ουσία, όπως και να’ χει, είναι ότι ο όρος «ιαπετικός» χρησιμοποιήθηκε από τους παλιούς Έλληνες γλωσσολόγους (τον Γ. Χατζιδάκι κυρίως) ακριβώς όπως τα ξένα του αντίστοιχα – ως ταυτόσημος δηλ. του «ινδοευρωπαϊκός». Καμία «ελληνοκεντρική» διαφοροποίηση από τα επιστημονικώς κρατούντα δεν υποδήλωνε.

  138. π2 said

    οἱ σοβαροὶ ἀντι-ινδοευρωπαϊστὲς

    Contradiction in terms.

  139. Κοντος Μιχαηλ said

    Ουουουφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφφ, Αγαπητε Sarand και λοιποι…
    Μεγαλωσα αρκετα, παει η μνημη σιγα σιγα φευγει…
    Θα ψαξω και ,μακαρι, να το βρω…
    Εννοω την «αποκηρυξη» του Μπαμπινιωτη…
    Αλλα, θυμαμαι πολυ καλα οτι την εκανε, και ειχα, ομολογουμενως, παραξενευτει…
    Θα ψαξω Αγαπητε Sarand…
    Αλλα, ας σημειωσω πως, τουλαχιστον ετσι εγω το βλεπω, δεν θεωρω οτι ΜΟΝΟΝ οι «Ειδικοι» μπορουν να ερευνησουν κατι…
    Ενας που εχει μερακι, ενδιαφερον, και ψαξει, μπορει αρκετα να βγαλη… Η ερευνα μπορει να γινη και απο αλλης μορφης επιστημονες, η γνωστες, μια και μια «μεθολογια» μπορει να ακολουθηθη.
    Ασε που τοσα χρονια ζωης με εχουν πεισει οτι καποιος που κατι εχει μαθει, κατι εχει διδαχθη, η και σθεναρωτατα διδασκει, δυσκολα πολυ δυσκολα, αποκηρυττει οσα ξερει και απο βηματος διδει…
    ΔΕΝ το βλεπετε στην καθημερινη ζωη;;;
    Νομιζετε οτι οι ανα τον κοσμο «επαιοντες» με ανοικτην καρδιαν δεχονται καθε τι διαφορετικο;;;
    Δεν βλεπετε ΠΩΣ τρωγονται μεταξυ τους, και πως κυττα ο ενας τον αλλον!!!;;;
    Τωρα ΠΕΙΤΕ μου, ΠΩΣ να σημειωσω για την ατοφια τριηρη, που οταν ημουν στην Αυστραλια πριν 20-25 περιπου χρονια ειχα διαβασει σε εφημεριδα του Συδνευ, οτι ειχε βρεθη σε περιοχη της Νεας Καληδονιας, (μαλλον, το πλεον πιθανον), η καπου κει τριγυρω.
    Προσπαθω να πω οτι ΔΕΝ μου φαινεται ΚΑΘΟΛΟΥ απιθανη η Ελληνογλωσση επιρροη στην περιοχη, γιατι ο στολος του Ναυαρχου Νεαρχου του Μεγαλου Αλεξανδρου, απο οτι γνωριζω, ποτε δεν γυρισε πισω. Και ο Νεαρχος ειχε φθασει και περαν της Κευλανης…
    Παντως ειναι ικανοποιητηκοτατη η αποψη που παραπανω εσημειωθη οτι οσον αφορα την «Ινδοευρωπαικην» προκειται για «Ομογλωσια» και ΟΧΙ «φυλη»…
    Αυτο το καταλαβαινω, αλλα αναγκαιον να βρεθη η «αρχη» αυτης της ομογλωσιας, επισης αν διαφορες κοινες λεξεις εχουν σχεση με τον «τροπο ζωης» της καθε περιοχης, οπως και ΠΟΣΕΣ ειναι αυτες οι κοινες λεξεις…
    Αν ειναι «Ινδικη», ε, ειναι Ινδικη, Αν ειναι «Περσικη», ειναι Περσικη, Αν ειναι Κινεζικη, ειναι Κινεζικη, Αν ειναι Ελληνικη, ειναι Ελληνικη…
    Παντως, απο οτι θυμαμαι και διαβαζω, αυτη η ερημη κοινη «κοιτιδα», μεχρι τωρα εχει αλλαξει «θεσεις», τουλαχιστον» τρεις – τεσσερεις φορες… Δεν βαριεσαι, μπορει καποτε να
    σταθεροποιηθη…
    Επισης προσεξτε, τα της πινακιδας του Δυσπηλιου ΔΕΝ ειναι ορνιθοσκαλισματα, ειναι γραμματα, και μια και εχει φωνηεντα ΔΕΝ ειναι Φοινηκικα…
    ΕΚΕΙ ειναι η πινακιδα, προσεξτε την…
    Πριν απο καπου δυο ετη διαβαζα σε ενα πλοιο καποιο περιοδικο του «National Geographic», ανεφερε το κρανιο των Πετραλωνων, στην Αγγλικην, μιλαγε για περιπου 200.000 – 250.000 χρονια, αλλα διπλα ειχε εναν αστερισκο (*) ο οποιος σε παρεπεμπε στο κατω μερος της σελιδος, οπ[ου εκει ευθαρσωτατα ανεφερε οτι αν ληφθη υπ’ οψιν η ηλικια του εσωτερικου γεωλογικου στρωματος που καλυπτει το κρανιο η ηλικια ανεβαινει στα 800.000 περιπου ετη…
    Τι να κανουμε, ετσι διαβασα, και που στο καλο να βρω τωρα αυτο το περιοδικο που ηταν ηδη παλιο ξεχασμενο σε μιαν καμπινα…
    (Και οι λεξεις οπως «καπου», «καποιο» που χρησιμοποιω μην κακοφαινεται, ΔΕΝ προκειται για εντυπωσιασμο, ουτε για διασπορα «ψευδων» ειδησεων… Take it or leave it, οτι θελει ο καθεις…)
    Αυτο που ΔΕΝ καταλαβαινω ειναι ΓΙΑΤΙ ενω το κρανιο ειναι φυλαγμενο σε θησαυροφυλακιο, νομιζω, του πανεπιστημιου της Θεσσαλονικης δεν το δινουν να το μετρησουν με τοσους τροπους που η επιστημη στην εποχη μας διαθετει, και να ληθη για τα καλα το θεμα αυτο, ΤΙ στο καλο γινεται, ΠΟΙΟΣ ξερει…
    Παντως αυτο που εχω δει τοσα χρονια, ανα τον κοσμο, ειναι σεβασμος μεγαλος και εκτιμηση για τον πολιτισμο, ως και προσφορα της χωρας αυτης, της Ελλαδας, παγκοσμιως… Επισης με εκπληξη ακομη και τωρα βλεπω, ακουω να μιλουν με αρκετην γνωση γι’ αυτην.
    (Τωρα θα μου πης, οπως λεει ο σοφος Λαος, «αν δεν παινεψης το σπιτι σου θα πεση να σε πλακωση», αλλα εχω την εντυπωση οτι πιο πολλα ξερουν οι «ξενοι» για εμας, παρα εμεις που γεννηθηκαμε και μεγαλωσαμε δω περα…)
    Ναστε ΟΛΟΙ καλα………..

  140. > Θα ψαξω και ,μακαρι, να το βρω…
    Εννοω την “αποκηρυξη” του Μπαμπινιωτη…
    Αλλα, θυμαμαι πολυ καλα οτι την εκανε, και ειχα, ομολογουμενως, παραξενευτει…

    Δεν μπορεί να βρεθεί τέτοια «αποκήρυξη», γιατί απλούστατα δεν υπάρχει. Όλα ξεκίνησαν από ένα ανώνυμο κείμενο που δημοσίευσε ο «Δαυλός» (τεύχος Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2002, σελίδα 16.093). Το κείμενο βασιζόταν σε παρανόηση των όσων είχε γράψει ο Μπαμπινιώτης στο «Βήμα» της Κυριακής 28 Ιανουαρίου 2001 («Ενας ανύπαρκτος εχθρός. Πόσο κινδυνεύει το αλφάβητό μας;»). Από εκεί και πέρα άρχισε να αναπαράγεται ένας ακόμη μύθος…

  141. > Αν ειναι “Ινδικη”, ε, ειναι Ινδικη, Αν ειναι “Περσικη”, ειναι Περσικη, Αν ειναι Κινεζικη, ειναι Κινεζικη, Αν ειναι Ελληνικη, ειναι Ελληνικη…

    Με γλωσσολογικούς όρους, η «αρχή της ομογλωσσίας» δεν είναι ούτε ινδική ούτε περσική ούτε κινεζική ούτε ελληνική.

    > Επισης προσεξτε, τα της πινακιδας του Δυσπηλιου ΔΕΝ ειναι ορνιθοσκαλισματα, ειναι γραμματα, και μια και εχει φωνηεντα ΔΕΝ ειναι Φοινηκικα…

    Εφόσον αγνοούμε τη φωνητική τους αξία, δεν ξέρουμε αν πρόκειται για φωνήεντα.

    ΥΓ. Και κάτι τελευταίο σχετικά με την «αποκήρυξη» και τον Μπαμπινιώτη. Δεν σας προβληματίζει ότι το λεξικό του κυκλοφορεί με τα ίδια προλεγόμενα; (όπου φυσικά μιλάει -και καλά κάνει- για την ΙΕ καταγωγή της Ελληνικής και τη φοινικική προέλευση του ελληνικού αλφαβήτου) Αν είχε άλλάξει κάτι στις «απόψεις» του, δεν θα φαινόταν και στα προλεγόμενα αυτά; Ακόμη, στο βιβλίο «Συνοπτική ιστορία της Ελληνικής γλώσσας με εισαγωγή στην Ιστορικοσυγκριτική Γλωσσολογία» (5η έκδοση, Αθήνα 2002) δεν έχει αλλάξει τίποτε από αυτά που συζητούμε τώρα. Επίσης, ακόμη και να αποκήρυσσε ο Μπ. αυτά που (για προφανείς ιδεολογικούς λόγους) σας ενοχλούν, τίποτε δεν θα άλλαζε, γιατί δεν πρόκειται για προσωπικές απόψεις του Μπ., αλλά και κοινώς αποδεκτές θεωρίες. Εκτός αν πιστεύετε στις αυθεντίες και θα σας έπειθε μια τέτοια «αποκήρυξη» (η οποία δεν έχει γίνει ποτέ).

  142. Γράφω παραπάνω: «αλλά και κοινώς αποδεκτές θεωρίες». Εννοούσα: «αλλά ΓΙΑ κοινώς αποδεκτές θεωρίες». Ευχαριστώ.

  143. Κοντος Μιχαηλ said

    Αγαπητε Γηγενη.
    επιμενω… Η αποκηρυξη ΕΧΕΙ γινει… Οταν εσημειωσα οτι με παραξενεψε, ΤΟ ΕΝΝΟΩ… Διοτι φιλος του γυιου μου, σπουδαστης του, ετυχε να διαφωνηση με τον καθηγητη του οσον αφορα τις σχετικες διδαχες του. Τωρα ΑΝ ΑΛΛΑ λεει, και αλλα διδασκει, Αγνωσται, που λενε, αι βουλαι του Κυριου…
    Μπορει να ειναι οπως λες, παρανοηση,,, Λες;;;
    Παντως ειχε σημειωθη και απο τον Σταθη στον Ναυτιλο στην Ελευθεροτυπια…
    ΚΑΙ ΟΧΙ, ΔΕΝ προκειται για ιδεολογικους λογους… Μα ΤΙ στο καλο, ΔΕΝ ειναι δυνατον να αρεσκεται κανεις στην «αληθεια»;;;
    Ειμαι 60 ετων, πριν απο περιπου 42 χρονια, ημουν ανθυποπλοιαρχος σε ενα παλιο πλοιο, που ευτυχως ειχε πλουσιοτατην βιβλιοθηκη ξενη και Ελληνικη… ΔΕΝ ειχα τιποτε αλλο να κανω περαν μιας «ξερης» βαρδιας και εδιαβαζα. Ολα μου αλλαξαν, ΑΛΛΑ μουμαθαν, ΑΛΛΑ αρχησα να μαθαινω… Και συνεχιζω, (να διαβαζω)… ΔΕΝ ειμαι»ειδικος»… Ευτυχως εχω τον γυιο μου, εσπουδασε Ιστορικος στην Αγγλια, και αρκετα συχνα μου διορθωνει, η εμπλουτιζει ΟΤΙ διαβαζω…
    Βλεπεις ΣΙΓΟΥΡΑ οτι γραφεται ΔΕΝ ειναι αληθινο, και δεν ειναι ευκολη, πλεον, η επαληθευση… ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ πληροφοριες, ΠΟΛΛΕΣ ανακριβειες, υπερβολες, ελαχιστοποιησεις, αποκρυψεις και ψεμματακια, ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ, σχεδον, πλευρες… ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ειναι «λογια», δυστυχως ετσι ειναι…
    Οτι ειμαι υπερηφανος για την καταγωγη μου, ειναι αληθεια, αλλα ΔΕΝ παραγνωριζω την επισης υπαρξη, πλουτο, αξια καθε αλλου Λαου…
    ΟΛΟΙ προσφερουν…
    Αυτα δια το περι «Ιδεολογιας»…
    Στην πινακιδα του Δυσπηλιου, τωρα που θα παω σπιτακι μου, θα κυτταξω να την βρω, και θα σημειωσω ΤΙ εχει επανω…
    Αν ειναι «Ε», ε, ειναι «Ε»…
    Μερικες φορες «νιαου νιαου στα κεραμυδια, δεν ειναι κροκοδειλος που ξερει ξενες γλωσσες…
    (Συγχωρηστε τον ελαφρυν αστεισμο μου, δεν το λεω με «κακια»…)
    Λοιπον, εγω τουλαχιστον ειμαι πεπεισμενος, οτι το Ελληνικο «Αλφαβητο» ΔΕΝ προερχεται απο «αλλου», αλλα το «εφευραν» οι προπατορες μας, και ειναι συνεχεια της γραμμικης «β» και «α»…
    Μια «φυσιολογικη» ακολουθια…
    Εχω διαβασει αρκετα επι του θεματος, και τουλαχιστον εγω, ΟΧΙ ειδικος, εχω πεισθη, (Κατα τυχη ΚΑΙ ο γυιος μου, και οταν εσπουδαζε στην Αγγλια και παρουσιαζε διαφορες εργασιες, αυτα τους ελεγε και το μονο που του ελεγαν οι καθηγητες του ηταν «You are right Christos»…)…
    Πριν 10-12 χρονια προσπαθησα να μαθω Αρχαια Ελληνικα, ετσι μουρθε… Βλεπεις ΠΟΤΕ ΔΕΝ καταλαβα πως στο γυμνασιο εμαθα λιγα κολυβοΓαλλικα και λιγο κολυβοΑγγλικα σε περιπου 2 ετη διδαχης ΚΑΙ ΔΕΝ εμαθα ΤΙΠΟΤΑ οσον αφορα τα Αρχαια Ελληνικα σε 6 χρονια. Και μετα πηγαινοντας «φροντιστηριο» 4 χρονια εμαθα ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τα Αγγλικα…
    Κατι πηγαινε στραβα, ΔΕΝ μπορει…
    Λοιπον, καποιος φιλος μου με εστειλε σε καποιον Μπεξη, που ειχε κατι σαν «φροντιστηριο» για προετοιμασια στα Ανωτερα ιδρυματα, και μεσα σε 3-4 μηνες μπορεσα, με απλον τροπο, να (ψιλο) διαβαζω, και καταλαβαινω… (Μετα επεσε πολλη δουλεια και ημουν εν πλω… Σταματησα)…
    (Λοιπον ο Μπεξης μου εδωσε και εδιαβασα μιαν εκτενεστατη παρουσιαση του στην Γερμανια σε ενα συνεδριο και εκπληκτος ειδα οτι η ομιλια του ειχε τελειως διαγραφη απο τα πρακτικα, ως και την «συγνωμη» της Γερμανικης Πρεσβειας δι’ αυτο…)…
    ΠΩΣ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ εγινε τουτο, ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ εχω καταλαβει…
    Δηλαδη στα νιατα μου με ενα μυαλο ρουφιχτηρι ΔΕΝ μπορεσα να μαθω την προτεραια μου γλωσσα, και στα πενηντα μου, με μυαλο δυσκολοτραβηκτο, ειδα το φως το αληθινο;;;
    Κυτταξε «Γηγενη» ΔΕΝ δεχομαι πλεον τοσο ελαφρα τα γραφομενα, και φοβαμαι οτι συνηθως δεν εχει ορεξη ο πολυς κοσμος «να ψαξη», και δεν πολυκυτταη, που ΔΕΝ ειναι και τοσο παραξενο μια ΚΑΙ ΠΙΟ πολυ κυνηγα πλεον κανεις την ζωη, και οπως ειναι τα πραγματα δυσκολοαρπαχτη…
    Ναμαστε καλα…

  144. sarant said

    Αγαπητέ Μιχάλη: η υποτιθέμενη αποκήρυξη Μπαμπινιώτη, όπως σου είπε πιο πάνω ο Γηγενής, είναι αυτό εδώ το άρθρο:

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=143567&ct=114&dt=23/06/2002

    Ο Δαυλός στη σελ. 16093 (του τεύχους Αυγ-Σεπτ. 2002), που υπάρχει εδώ (και μπορείς να το κατεβάσεις όλο σε pdf):
    http://www.davlos.gr/webfiles/yearspec.php?id=7650&kod=11888&page=74
    επαινεί τον Μπαμπινιώτη, ότι άλλαξε απόψεις για το θέμα της καταγωγής του ελληνικού αλφαβήτου.

    (Κατά σύμπτωση, στο ίδιο τεύχος τον βρίζει για τις ετυμολογίες στο αβγό και το αφτί, αλλά σε άλλο άρθρο).

  145. Μαρία said

    Μήπως ήταν ο Ευάγγελος Μπέξης συνεργάτης του δαυλού;

  146. > επιμενω… Η αποκηρυξη ΕΧΕΙ γινει…

    Και εγώ σου λέω ότι δεν έχει γίνει. Ας μη γράφουμε συνέχεια τα ίδια, είναι κουραστικό.

    > Μπορει να ειναι οπως λες, παρανοηση,,, Λες;;;

    Ακριβώς αυτό λέω. Πρόκειται για παρανόηση.

    > Παντως ειχε σημειωθη και απο τον Σταθη στον Ναυτιλο στην Ελευθεροτυπια…

    Τι είχε σημειωθεί; Το αρχείο της «Ελευθεροτυπίας» από το 2001 έως το 2009 είναι ονλάιν. Κάνε τη σχετική αναζήτηση και ενημέρωσέ με.

    > Αν ειναι “Ε”, ε, ειναι “Ε”… Μερικες φορες “νιαου νιαου στα κεραμυδια, δεν ειναι κροκοδειλος που ξερει ξενες γλωσσες…

    Δεν ξέρω αν έχει Ε. Αλλά και να έχει, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ταυτίζεται με το δικό μας Ε. Δεν μπορούμε να ξέρουμε καν αν αντιπροσωπεύει φωνηεντικό φθόγγο, εφόσον αγνοούμε τη φωνητική αξία του συμβόλου. Ας μη γράφουμε συνέχεια τα ίδια.

    Σχετικά με την ιδεολογία, ξέρω πολύ καλά τι γράφω. Για ιδεολογικούς λόγους ασχολείστε με αυτές τις δύο θεωρίες, την ΙΕ και τη σχετική με την καταγωγή του αλφαβήτου. Σας ενδιαφέρουν μόνο τα γλωσσικά θέματα που έχουν ιδεολογικές προεκτάσεις.

    Δεν έχω σκοπό να χαθώ σε ατέλειωτες συζητήσεις. Επειδή «δεν δέχομαι πλέον τόσο ελαφρά τα γραφόμενα» (χρησιμοποιώ τη δική σου διατύπωση), περιμένω κάτι συγκεκριμένο σχετικά με την «αποκήρυξη» που έκανε ο Μπ. ή το σημείωμα του Στάθη Σ. στον «Ναυτίλο».

  147. sarant said

    Ο Μπέξης ή Μπεξής ήταν στέλεχος του Δαυλού μέχρι ενός σημείου, νομίζω μετά χώρισαν οι δρόμοι τους. Συμμετείχε στο συνέδριο του ….στατ (δεν θυμάμαι το όνομα, πόλη της Βαυαρίας ήταν) όπου και ο Μαρωνίτης και είχε γίνει επεισόδιο.

  148. Μαρία said

    Εκδότης του περιοδικού Ιχώρ και ιδρυτής του ΕΑΡ όχι του Κύρκου αλλά αυτού απ’ το οποίο αποχώρησε:http://www.ear-hellas.gr/ear1/index.php?type=doc&f=foto_thesalia07

  149. sarant said

    Πάντως, Γηγενή, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, η διατύπωση του Μπαμπινιώτη είναι εξαιρετικά δικολαβίστικη (μπορώ να σκεφτώ και χειρότερο επίθετο): χωρίς να λέει κάτι αντιεπιστημονικό, χαϊδεύει όσο μπορεί τη δαυλική μερίδα των αναγνωστών:

    Πρόκειται δηλαδή [η γραμμική Β’] για ένα ατελές σύστημα γραφής, το οποίο οι Ελληνες αντικατέστησαν με μια καθαρώς αλφαβητική γραφή, το γνωστό και μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενο ελληνικό αλφάβητο, το οποίο οι ίδιοι οι Ελληνες εδημιούργησαν, επινοήσαντες χωριστά γράμματα να δηλώνουν τα φωνήεντα και χωριστά γράμματα να δηλώνουν τα σύμφωνα.

    Όταν λέει «το οποίο οι ίδιοι οι Έλληνες εδημιούργησαν», φταίει ο Δαυλός για την παρανόηση; Δεν νομίζω.

  150. Κοντος Μιχαηλ said

    Ας ξεκινησω με μιαν ελαφραν διαμαρτυριαν στον φιλτατο Γηγενη.
    Απλως σκεψου μια σταλιτσα την πιθανοτητα ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΗΣ…
    ΔΕΝ γινεται να τα γνωριζη κανεις ολα και μαλιστα ΤΟΣΟ γρηγορα…
    Αναφερομαι στους «Ιδεολογικους λογους» μου…
    Μην το παρακανεις Γηγενη, ολοι και ολα ΟΧΙ στο ιδιο το τσουβαλι…
    Καταλαβαινω οτι εχεις τις εμπειριες σου, και ισως αρκετα τα καταλαβαινεις, ΟΧΙ ομως ΟΛΑ…
    Ας ειναι…
    Η συμπαθεια μου, παντως, παραμενει η ιδια οπως και στην αρχη…
    (Μιαν ακομη σημειωση…ΤΟΣΑ εγραψα, ΜΟΝΟ η διαφορα μας με τον Μπαμπινιωτη εμεινε;;; ΔΕΝ τον συμπαθω ιδιαιτερα, μαλλον ειμαι αρκετα επιρεασμενος απο τον φιλο του γυιου μου, που ητο σπουδαστης του, οπου και αλλοι φοιτητες στην παρεα δεν μιλουσαν και τοσο κολακευτικα δι’ αυτον… Αποψεις, αλλα εχω επιρεαστη…
    Τυχαινει να ΜΗΝ συμφωνω με τον Μπαμπινιωτη, και ΟΥΤΕ τον νοιαζει για την διαφωνια μου, ε;;; Εχω διαβασει αρκετα, νομιζω οτι ακολουθη την πεπατημενην.
    Οπως σου ανεφερα, οταν ο γυιος μου εκανε «διαλεξεις», οπως του εζητειτο στις εργασιες του, στο αμφιθεατρο του Πανεπιστημιου, αντιθετα απο το κατεστημενο ανεφερε, και οι καθηγητες του απλως του ελεγαν οτι ειχε δικιο και τα ελεγε καλα).

    Σχετικα με τον Μπεξη, τοτε, οπως ειπα, μου εδωσε και διαβασα μιαν εργασια του στην διαχρονικοτητα και αυτοδημιουργητου της Ελληνικης γλωσσας. Ανεφερθη οτι καποια στιγμη κατα την ομιλια του, η μεταφραστρια στην Γερμανικην σταματησε να μεταφραζη διοτι ητο αντιθετη με τα λεγομενα του Μπεξη (!!!!;;;;). Επισης μου εδειξε την επιστολην της Γερμανικης Πρεσβειας η οποια του ανεκοινωνε οτι διεγραφη η ομιλια του απο τα πρακτικα του συνεδριου εκφραζοντας, ταυτοχρονως, και την λυπη τους δι’ αυτο (!!!!;;;;)…
    Παραξενα και αξιοπεριεργα πραγματα…!!!

    Μπαινοντας τωρα στο google ψαχνοντας για την πινακιδα του Δυσπηλιου βρηκα (!!!) το κατωθι προσφατο αρθρο, οπου ο γραφων ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ εκφραζει τις αποψεις του:

    «Το πρώτο γραπτό κείμενο στην Ευρώπη
    30 Μαρτίου 2009

    The first written text in Europe. Ανατρέπονται τα ιστορικά κατεστημένα Γραπτό 7.270 (!) ετών

    Γράφει ο συγγραφέας Γιώργος Εχέδωρος

    Το 1998 ο καθηγητής κ. Γ. Χουρμουζιάδης δήλωσε πως είναι αδύνατη η δημοσίευση του κειμένου του Δισπηλιού που ήρθε στο φως το 1994, λόγω του ότι η ξύλινη επιγραφή …καταστράφηκε.

    (ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ, ΤΟΤΕ ΒΓΑΖΩ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΛΕΩ: ΑΣ ΤΟΝ ΔΙΑΟΛΟ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ)

    Το περίεργο είναι πως 7. 258 χρόνια περίμενε η …επιγραφή για να τη δει ο κ. καθηγητής και μόλις την είδε …κονιορτοποιήθηκε. Είναι εμφανές πως η όποια επίσημη δημοσίευσή της θα ανέτρεπε όλο το …ιστορικό σκηνικό περί ανακάλυψης της γραφής, της αποτύπωσης της έναρθρης φωνής του ανθρώπου με γράμματα (και όχι με ιδεογράμματα) και μάλιστα στο γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας, στο γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης… Θα ανατρέπονταν δηλαδή η θεωρία πως οι Έλληνες- όπως μας διδάσκουν- έλαβαν και αυτοί, το φως εξ …ανατολάς ( από βαβυλώνιους, σουμέριους, φοίνικες κλπ. !!) και θα έπρεπε να καλύψουν το μεγάλο κενό των τεσσάρων χιλιάδων χρόνων, όταν δηλαδή, οι ανατολικοί λαοί εκφράζονταν με ιδεογράμματα, οι Έλληνες έγραφαν με συλλαβές όπως σήμερα… Είναι καταφανές ότι αυτό δηλώνει πρώιμο στάδιο σκέψης και πολιτισμού. Σύμφωνα με τη σημερινή θεωρία – αυτή που διδάσκεται και στα ελληνικά σχολεία – οι Έλληνες έμαθαν γραφή περί το 800 π.Χ. από τους …Φοίνικες. Εκείνο που δεν μπορούν να μας εξηγήσουν πως είναι δυνατόν η ελληνική γλώσσα να έχει 800.000 λήμματα,

    (ΕΔΩ, ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΔΕΙΞΑΤΕ, ΜΑΛΛΟΝ ΜΙΛΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΑΛΛΑ ΙΣΩΣ ΕΝΝΟΕΙ, ΙΣΩΣ, ΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗς ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΙΣΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΚΛΠ, ΚΛΠ…)

    πρώτη γλώσσα στον πλανήτη, όταν η αμέσως επόμενη έχει 250.000 λήμματα. Πως είναι δυνατόν να γράφηκαν τα Ομηρικά έπη περί το 800 π.Χ. όταν δηλαδή έμαθαν να γράφουν οι Έλληνες;

    Παρουσιάστηκαν ξαφνικά οι αρχαίοι Έλληνες στο ιστορικό προσκήνιο τον 8ο αιώνα π.Χ., με γλώσσα εκατοντάδων χιλιάδων λημμάτων, που για να δημιουργηθεί απαιτείται γλωσσική προϊστορία τουλάχιστον 10.000 ετών (σύμφωνα με επίσημη αμερικανική γλωσσολογική έκθεση). Η αγγλική γλώσσα είναι 1.600 ετών και έχει 48% ελληνικές λέξεις με σύνολο λημμάτων 240.000. Η γερμανική είναι 1.700 ετών και έχει 250.000 λήμματα με ελληνικές λέξεις 46%.

    Η ομηρική γλώσσα τι ηλικία έχει;

    Έμαθαν να γράφουν οι Έλληνες από τους ανατολικούς λαούς και ξαφνικά έγραψαν τα ομηρικά έπη που έχουν ιστορικό βάθος τριών χιλιάδων ετών;

    (Ε, ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΒΟΥ ΤΟ ΔΙΚΙΟ,,,,, )

    Τι είναι αυτό που φοβίζει τους ιστορικούς;

    Μήπως γιατί δεν χάθηκαν στη σκόνη της ιστορίας και οι Έλληνες όπως οι Χαναναίοι, οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Φοίνικες κλπ.;

    Μήπως η αλήθεια, η πραγματικότητα, αποτελεί εμπόδιο και φόβος στα σχέδια κάποιων ‘εκλεκτών’ που επιδιώκουν την τύφλωση των λαών;

    Τι γράφει το δημοσίευμα πριν δεκαπέντε χρόνια:

    Το παλιότερο οργανωμένο γραπτό κείμενο που βρέθηκε στη γη της Ευρώπης και χρονολογείται πριν από 7.254 χρόνια(!) από σήμερα αποκαλύφθηκε στη λίμνη της Καστοριάς. Είναι μια ξύλινη πινακίδα με άγνωστο μήνυμα χαραγμένο από ένα νεολιθικό ψαρά ή έμπορο λιμνιαίου προϊστορικού οικισμού στο Δισπηλιό Καστοριάς, γραμμένο δύο χιλιάδες χρόνια πριν από τα γραπτά ευρήματα των Σουμερίων και τέσσερις χιλιάδες χρόνια πριν από τις κρητομυκηναϊκές πήλινες πινακίδες της γραμμικής γραφής.

    Τη συγκλονιστική ανακοίνω­ση έκανε χθες στη διάρκεια του αρχαιολογικού συνεδρίου για το φετινό ανασκαφικό έργο στη Βόρεια Ελλάδα ο καθηγη­τής της Προϊστορικής Αρχαιο­λογίας στο ΑΠΘ κ. Γιώργος Χουρμουζιάδης, που αποκά­λυψε το ντοκουμέντο στη διάρκεια ανασκαφικής έρευ­νας το περασμένο καλοκαίρι. Η ξύλινη πινακίδα με την επιγραφή χρονολογήθηκε επακριβώς με τη μέθοδο του άνθρακα-14 στον «Δημόκρι­το» στο 5260 (!) π.Χ., δηλαδή στο τέλος της μέσης νεολιθι­κής περιόδου.

    Ο κ. Χουρμουζιάδης με επι­στημονικά επιχειρήματα κατέ­ληξε στο συμπέρασμα ότι τα χαράγματα της επιγραφής, που είναι οργανωμένα σε στί­χους, δεν πρέπει να είναι διακοσμητικά, αλλά «γράμματα» που μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα της παλαιοευρωπαϊκής γραφής και μάλιστα στην πρώιμη φάση της. «Είναι το μοναδικό έγγραφο-εύρημα όπου τα σήματα του δεν έχουν ιδεογραφικό χαρακτήρα (με μορφές αν­θρώπων, ζώων, του ήλιου κ.ά.) και παρουσιάζουν προχωρη­μένο χαρακτήρα αφαίρεσης, άρα είναι προϊόν διανοητικής επεξεργασίας», είπε ο κ. Χουρμουζιάδης.

    Η ανακοίνωση του μοναδι­κού προϊστορικού ευρήματος εντυπωσίασε τους αρχαιολόγους-συνέδρους, ενώ ο κ. Χουρμουζιάδης διατύπωσε το ερώτημα: «θα μπορέσουμε, άραγε, να μάθουμε ποτέ αν αυτά τα σήματα ήταν η πρώτη αρχή ενός διηγηματικού λό­γου ή του λόγου μιας εξου­σίας;». / Δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»15.02.1994
    »

    Στην πινακιδα του Δυσπηλιου εχει τα εξης: (Που σιγουρα θα τα εχετε δει)

    » 4 , Α , Ενα καπως Π με μια μικρην γραμμη στην μεση , ενα αναποδο Ε , ενα πλαγιαστο Π , ενα Δ με μια γραμμη απο κατω , ενα περιπου J , Γ , Μ , 1 , καπως σαν το 4 χωρις να ενωνωνται οι γραμμες απο πανω , Η με ενα μικρο τριγωνακι πανω εξω αριστερα , S , 7 με μιαν καθετο γραμμη στην μεση , 4 , Δ με ενα Π ακριβως απο κατω , πλαγιαστο Τ , αναποδο C , Ω , και π » .
    Εμενα πολυ, μα παρα πολυ μου θυμιζουν Γραμμικη β η και α . ΔΕΝ ειμαι καθολου ειδικος, αλλα βλεπω και συγκρινω.
    Σημειωστε την συνεντευξη του Χουρμουζιαδη, οπου κατα την αποψη του, ΔΕΝ εχουν ιδεογραφικο χαρακτηρα, και ειναι προιον διανοητικης επεξεργασιας.

    ΔΕΝ μενω στα σχολια του συγγραφεα, αλλα η ολη υποθεση με βαζει σε σκεψεις…

    Γηγενη δεν ειπες κατι σχετικα με το κρανιο των Πετραλωνων, που ΚΑΙ τουτο ΠΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΑΝΕ ΑΚΟΜΗ;;;…ΘΑΥΜΑ… Και ΔΕΝ το μετρανε… ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ;;;!!!
    Ας ειναι…

    Ναστε ΟΛΟΙ καλα…

  151. Κοντος Μιχαηλ said

    Αγαπητε Sarant,
    γιατι σημειωνεις ‘Την Δαυλικη μεριδα των αναγνωστων»;;;
    Να σου πω, εδω και παρα πολλα χρονια εχω μεινει εκπληκτος απο το ποσοι ασχολουνται με το θεμα αυτο, την Ελληνικοτητα ας πουμε του αλφαβητου, η οτι εχει σχεση με τον Ελληνισμο…
    ΔΕΝ μιλω για τωρα που εχουν γεμισει τα καναλια με «Ελληνιζοντες»…
    (Μαλλον η συγραφικη επιτυχια του Κακτου και του Γεωργιαδη τους εχει κανει να κυνηγουν το ψωμακι τους εκει… Μπορει…)
    Εδω και 30-40 χρονια στα πιο απιθανα μερη, στις πιο αλλιωτικες παρεες, συζητουσαν γι’ αυτα τα θεματα… Τι να σου πω…
    Ακομη και στην Αργεντινη, θυμαμαι μια φορα, πριν καπου 32-33 χρονια, ο πρακτορας (Κοντογιωργης νομιζω) μου μιλαγε επι τουτου, στην Νεα Ορλεανη, στο Αμβουργο, ΤΙ να σου λεω τωρα…. Τα ειχα χασει… Αλλην φορα ενας εκτελωνιστης στον Πειραια, ενας φορτηγατζης στο Ικονιο… Εκει που δεν το περιμενα ακουγα ανθρωπους να μιλουν… Αρκετοι, αρκετοι…
    Νομιζω οτι δεν ειναι και τοσο ασκημο να εκτιμας και να αισθανεσαι υπερηφανος για την πατριδα σου, φτανει ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΩΡΗΣ τον εαυτο σου καλλιτερο η ανωτερο απο τον αλλον…
    ΔΕΝ νομιζω να ηταν ο Δαυλος το κοινο τους σημειο…
    Ισως…
    (Ας σημειωσω: Με ενδιαφερει η ανα τον κοσμο Ιστορια, τα παιδια, η ανατροφη τους εν γενει, η Επιστημονικη Φαντασια, κυριως Ασιμωφ, Κλαρκ και Χεμπερτ, και οχι λιγο η Ελλαδα, που νομιζω οτι αυτη και ο λαος της αρκετα κακοποιειται, παντιοτροπως, αρκετα χρονια, και ιδιως τελευταια…)

  152. hominid said

    «Γηγενη δεν ειπες κατι σχετικα με το κρανιο των Πετραλωνων, που ΚΑΙ τουτο ΠΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΑΝΕ ΑΚΟΜΗ;;;…ΘΑΥΜΑ… Και ΔΕΝ το μετρανε… ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ;;;!!!»

    Και ενός εκατομμυρίου ετών να αποδειχθεί το κρανίο των Πετραλώνων, κύριε Κοντέ, αυτό δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι οι πρόγονοι (homo sapiens sapiens) των σημερινών Ευρωπαίων πρωτοήρθαν στην Ευρώπη πριν από 40.000 χρόνια. Αν, τώρα, εσείς θέλετε να πιστεύετε ότι κατάγεστε από τους εξαφανισμένους Νεάντερταλ ή άλλα προγενέστερα ελλαδικά ανθρωποειδή, έχετε τουλάχιστον υπόψη ότι αυτή σας η πεποίθηση δεν μπορεί να στηριχθεί στα τωρινά επιστημονικά δεδομένα.

  153. π2 said

    Όσο για την πινακίδα του Δισπηλιού, κ. Κοντέ, ακόμη και να περιέχει ανεπτυγμένο σύστημα γραφής (κάτι για το οποίο υπάρχουν σοβαρές αντενδείξεις), δεν έχουμε κανέναν τρόπο να μάθουμε τη γλώσσα στην οποία αντιστοιχεί το σύστημα αυτό. Αφήστε που, αν είναι να παίξουμε το παιχνίδι «ποιος την έχει παλαιότερη» (τη γραφή), υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν (εξίσου αβέβαια) πορτοκάλια…

  154. Δεν διαφωνώ, κ. Σαραντάκο. Πράγματι, η διατύπωση είναι δικολαβίστικη. Θα έλεγα αφενός ότι φταίει ο ίδιος (προφανώς ήθελε να προλάβει αντιδράσεις) και αφετέρου ότι έχουν μερίδιο ευθύνης και όσοι τον παρερμηνεύουν. Η ελλιπής ενημέρωσή τους παίζει και αυτή ρόλο στην παρερμηνεία του «ελληνικό αλφάβητο, το οποίο οι ίδιοι οι Ελληνες εδημιούργησαν». Πέρα από την ευθύνη του Μπ. (την οποία -επαναλαμβάνω- δεν αρνούμαι), θέλει πολλή προσπάθεια για να πείσει κανείς φανατικούς και ημιμαθείς ανθρώπους ότι «ελληνικό αλφάβητο, το οποίο οι ίδιοι οι Ελληνες εδημιούργησαν» δεν σημαίνει άρνηση της φοινικικής προέλευσης των συμβόλων που χρησιμοποιούμε.

  155. sarant said

    @Μιχαήλ Κοντός
    Είπα Δαυλική μερίδα του κοινού, διότι ο Δαυλός ήταν εκείνο τον καιρό το εκφραστικό όργανο όσων αμφισβητούσαν την επιστημονική άποψη για την προέλευση του αλφαβήτου.

    @Γηγενή: παρεμφερή «δικολαβίστικη» διατύπωση δυστυχώς έχει και στο λεξικό του ο Μπαμπινιώτης, στις εισαγωγές για κάθε γράμμα, όπου λέει ότι, π.χ. στο γράμμα Β: Η ονομασία του γράμματος βήτα ανάγεται, κατά τους μελετητές της ελληνικής γραφής, σε εξελληνισμένη μορφή του βορειοσημιτικού bet. Πρόσεξε: δεν λέει «εγώ το λέω», λέει «οι μελετητές».

  156. Μαρία said

    Περί σπηλαίου και Πουλιανού:
    http://www.oodegr.com/neopaganismos/syxrono_xali/davlos1.htm

  157. ηλε-φούφουτος said

    Κύριε Μιχαήλ Κοντε μου, εγώ δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες που θέλουν να μάθουν για το παρελθόν, την Ιστορία μας , τη γλώσσα μας, η οποία είναι όντως πολύ ωραία.
    Αν υπάρχει κάτι που προσωπικά θέλω να μείνει από αυτή την κουβέντα είναι ότι είναι μεγάλο κρίμα που πολλοί από αυτούς τσιμπάνε τόσο εύκολα!
    Γίνονται πελάτες απατεώνων που χαϊδεύουν αφτιά επειδή θέλουν να πουλήσουν βιβλία ή θέλουν να το παίξουν εθνικοί ηγέτες, μεγάλοι Ναπολέοντες ή απλώς να κερδίσουν για λίγο την προσοχή των άλλων.

    Το να πιστεύει κανείς π.χ. ότι η φοινικική προέλευση του ελληνικού αλφαβήτου είναι μια κακόβουλη θεωρία του Μπαμπινιώτη εἰναι το ίδιο τρελό με το να προσπαθούσα εγώ να σας πείσω ότι το καράβι στο οποίο είχατε υπηρετήσει ανθυποπλοίαρχος δεν ανήκε στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό αλλά στον πλοίαρχο που έτυχε να έχετε τότε κυβερνήτη.

    Δεν θα επέμενα τόσο να σας πείσω π.χ. για την ινδοευρωπαϊκή θεωρία. Είναι ένα εργαλείο για τους γλωσσολόγους, για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Αν μια μέρα διαπιστώσουν ότι αυτό το εργαλείο τούς φέρνει περισσότερα προβλήματα από όσα τους λύνει κι ότι υπάρχει καλύτερη εναλλακτική, να είστε βέβαιος ότι θα το εγκαταλείψουν, όπως έχει συμβεί πολλές φορές κάτι ανάλογο μέχρι σήμερα στην πορεία των επιστημών.
    Κάποτε π.χ. οι γιατροί βασίζονταν σε μια προσέγγιση που μιλούσε για τους χυμούς του σώματος. Η νεότερη ιατρική άλλαξε προσέγγιση επιδιώκοντας να γίνει αποτελεσματικότερη. Εγώ που δεν είμαι γιατρός μπορεί να βρίσκω τα περί χυμών του σώματος πιο ωραία. Είναι και ποιητικότερα, πώς να το κάνουμε! Ίσως μάλιστα κάτι μέσα μου, μια έκτη αίσθηση ή το τρίτο μου μάτι να μου λέει ότι άσχημα έκαναν οι γιατροί που έπαψαν να ασχολούνται με τους χυμούς και τις ροές του σώματος. Όπως κι αν έχει το πράμα όμως, όσο καχύποπτος κι αν είμαι απέναντι στους γιατρούς, όσο κι αν θεωρώ πολλούς από δαύτους στενόμυαλους ή φακελάκηδες, τη στιγμή που, χτύπα ξύλο, δεν θα είμαι καλά στην υγεία μου, στους γιατρούς θα πάω. Δεν θα πάω στις ξεματιάστρες, ούτε στους κομπογιαννίτες ούτε στο μάγο της φυλής ούτε στην κυρία Τζιροπούλου, κι ας διδάσκει και το «Περί Φυσών». Αυτοί που ενδιαφέρονται για τη γλώσσα γιατί να στρέφονται στο Δαυλό;

    Αγαπητέ οικοδεσπότα, επειδή στην επιστημονική κοινότητα των γλωσσολόγων δεν υπάρχει διαμάχη «φοινικιστών-αντιφοινικιστών» ούτε «ινδοευρωπαϊστών-αντιινδοευρωπαϊστών», θα έλεγα μάλιστα ότι οι όροι αυτοί έχουν τόση αξία όση και το κείμενο περί βιβλίου Γκίνες, που στάθηκε η αφορμή όσων συζητάμε, ίσως θα ήταν σκόπιμο να συμπεριλάβεις και αυτούς τους όρους στα διαδεδομένα ψέματα που υπομονετικά καταγγέλλεις, δίπλα στο Hellenic Quest. Δεν θέλω να τα αναβαθμίσω αποκαλώντας τα «μύθους», γιατί υπάρχουν και μύθοι ωραίοι ή γόνιμοι.

  158. sarant said

    Ηλεφούφουτε, πρέπει να αναγνωρίσουμε ωστόσο στον κ. Μιχαήλ Κοντό ότι συζητάει μαζί μας κόσμια, χωρίς χαρακτηρισμούς. Κάτι είναι κι αυτό και όχι αμελητέο.

    Ρωτάς: αυτοί που ενδιαφέρονται για τη γλώσσα, γιατί να στρέφονται στον Δαυλό; Ίσως επειδή ο Δαυλός μιλάει για τη γλώσσα (πιο σωστά μιλούσε, διότι σταμάτησε να βγαίνει) με τρόπο που προσελκύει. Το ζητούμενο είναι να βρούμε τρόπο να μιλήσουμε κι εμείς για τη γλώσσα, εξίσου ελκυστικά και ακόμα περισσότερο, χωρίς όμως να θυσιάσουμε την επιστημονική μας ακεραιότητα. Αυτό προσπαθούμε άλλωστε εδώ.

  159. Μαρία said

    Τα παιδιά στο σχολείο μαθαίνουν:«…οι Έλληνες υιοθέτησαν το αλφάβητο αυτό και, αφού το προσάρμοσαν στις δικές τους γλωσσικές ανάγκες, δημιούργησαν το ελληνικό αλφάβητο.»
    Λέτε να δούμε καμιά εκστρατεία απόσυρσης;

  160. ηλε-φούφουτος said

    Οικοδεσπότα, ασφαλώς και αναγνωρίζω τις αρετές αυτές στον κ. Κοντο, αλλιώς η συζήτηση θα ήταν αδύνατη.

    Μαρία, αυτά διδάσκονται στα σχολεία δεκαετίες τώρα και με τρόπο σοβαρό. Επίσης, όποια εγκυκλοπαίδεια κι αν ανοίξεις στο σχετικό λήμμα, π.χ. ἁλφάβητο», αυτά θα διαβάσεις.

    Όσο για τους Ινδοευρωπαίους, εγώ στο Δημοτικό πρωτοέμαθα γι αυτούς, στην Τετάρτη Δημοτικού συγκεκριμένα, στο μάθημα για την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, όπου μάθαμε για τους Προέλληνες και την κάθοδο των ινδοευρωπαϊκών φύλων. Κι όλα αυτά στη δεκαετία του ’70.

  161. Γηγενής: «Πέρα από την ευθύνη του Μπ. (την οποία -επαναλαμβάνω- δεν αρνούμαι), θέλει πολλή προσπάθεια για να πείσει κανείς φανατικούς και ημιμαθείς ανθρώπους ότι «ελληνικό αλφάβητο, το οποίο οι ίδιοι οι Ελληνες εδημιούργησαν» δεν σημαίνει άρνηση της φοινικικής προέλευσης των συμβόλων που χρησιμοποιούμε.»
    Αὐτὸ ἐννοεῖται. Αὐτὸ ποὺ δὲν ἐννοεῖται, ἀλλὰ συνήθως ἀποσιωπᾶται, εἶναι ὅτι αὐτὸ ποὺ πράγματι λέγει ὁ Μπαμπινιώτης εἶναι ἀκόμη σημαντικότερο απὸ αὐτὸ ποὺ κάποιοι τὸν ἐμφανίζουν νὰ λέγῃ.
    (Ἐπίσης, δὲν τίθεται θέμα άνασκευῆς ἐπὶ τοῦ φοινικικοῦ λεγομένου ἀλφαβήτου ἢ ἐπὶ τῆς ἰνδοευρωπαϊκῆς γλωσσικῆς θεωρίας. Οὔτε καὶ θέμα «ἐπικρατούσης» ἐπιστημονικῆς θεωρήσεως. Ἡ θεωρία ὅτι οἱ Ἕλληνες ἦλθαν τὸ 1100 π.Χ. ἀπὸ τήν… Οὐγγαρία ἔχει παύσει νὰ εἶναι ἐπικρατούσα πρὸ πολλοῦ…)

  162. Ὁ σύνδεσμος μὲ τὸ ἄρθρο τοῦ Μπαμπινιώτη δὲν λειτουργεῖ.

  163. Ὁ σύνδεσμος μὲ τὸ ἄρθρο τοῦ Μπαμπινιώτη δὲν λειτουργεῖ.
    Bug της asp. Πάτησε το σύνδεσμο μέσα από το μπλογκ, και όχι από το μέιλ σου.

  164. sarant said

    Σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα, να το:

    ΜΑΪΚΛ ΒΕΝΤΡΙΣ
    Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ | Κυριακή 23 Ιουνίου 2002

    Ο αρχιτέκτονας που αποκρυπτογράφησε τη γραμμική γραφή Β’

    Τον Ιούνιο τού 1952, πριν από 50 ακριβώς χρόνια, ένας Αγγλος αρχιτέκτονας, ο Μάικλ Βέντρις (Michael Ventris), ηλικίας τότε 30 ετών, ανακοίνωσε δημόσια ότι μπόρεσε να αποκρυπτογραφήσει μιαν άγνωστη μέχρι τότε γραφή, την κρητομυκηναϊκή γραμμική γραφή τύπου Β’, στην οποία βρίσκονται γραμμένες πολλές πήλινες πινακίδες από την Κρήτη, τις Μυκήνες, την Πύλο κ.α. και, το κυριότερο, ότι η γλώσσα των πινακίδων αυτών είναι η Ελληνική. Η σπουδαιότητα τής ανακοίνωσης τού Βέντρις για την επιστήμη γενικότερα (που έλυνε, επιτέλους, το μυστήριο των πινακίδων τής γραμμικής γραφής Β’) αλλά ιδίως για τον ελληνικό πολιτισμό, που η γραπτή του παράδοση μεταφερόταν επτά περίπου αιώνες νωρίτερα (από τον 8ο αιώνα π.Χ. στον 15ο), ήταν ανυπολόγιστης σημασίας. Αλλαζαν άρδην τα δεδομένα τής ιστορίας μας, αφού αυτή εξαρτάται και προσδιορίζεται χρονικά κατά κύριο λόγο από τις γραπτές μαρτυρίες.

    Ο Μ. Βέντρις (1922-1956) ήταν χαρισματικό πνεύμα. Μπορούσε να μαθαίνει εύκολα ξένες γλώσσες, είχε μια σπάνια συνδυαστική φαντασία, ήταν ικανός να ξεχωρίζει τις κανονικότητες μέσα στην ποικιλία και γενικά, όπως γράφει ο J. Chadwick, ο Μ. Βέντρις «είχε τη δύναμη να διακρίνει την τάξη μέσα στο φαινομενικό χάος, το χάρισμα δηλ. που χαρακτηρίζει το έργο όλων των μεγάλων ανδρών».

    Δεκατεσσάρων χρονών παιδί ακόμη (το 1936), ακούγοντας τον μεγάλο Αγγλο αρχαιολόγο Σερ Αρθρουρ Εβανς να εξηγεί σε μια διάλεξη στο Βρετανικό Μουσείο τα μυστήρια των αναποκρυπτογράφητων γραφών τής Κρήτης, αυτών που ο ίδιος ο Εβανς ονόμασε «μινωικές γραφές», και τη σημασία τους για τη γνώση τού μινωικού αλλά και τού μυκηναϊκού κόσμου, ο μικρός Βέντρις αποφάσισε να λύσει το μυστήριο τής ανάγνωσης των μινωικών γραφών. Ετσι άρχισε να ασχολείται από νωρίς με το θέμα, διαβάζοντας ό,τι σχετικό υπήρχε. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ασχολήθηκε επίσης με το «σπάσιμο» μυστικών κωδίκων, γεγονός που όξυνε την ικανότητά του στη διερεύνηση τής λειτουργίας διαφόρων κωδικών συστημάτων. Με το θέμα τής αποκρυπτογράφησης τής γραμμικής γραφής Β’ συνέχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά, η δε ενασχόλησή του αυτή εντάθηκε μετά την επαγγελματική του αποκατάσταση ως επιτυχημένου αρχιτέκτονα.

    Ο Βέντρις χρησιμοποίησε αρχικά το περιορισμένο υλικό που είχε δημοσιεύσει ο Εβανς από την Κνωσό. Το υλικό τής έρευνάς του αυξήθηκε με τις πινακίδες γραμμικής γραφής Β’ από την Πύλο που βρήκε το 1939 ο Αμερικανός αρχαιολόγος Carl Blegen και που δημοσιεύτηκαν το 1951. Η μελέτη τού διευρυμένου υλικού ενίσχυσε την υπόθεση τού Βέντρις ότι η γλώσσα των πινακίδων τής γραμμικής γραφής Β’ είναι η Ελληνική αντίθετα προς την άποψη που είχε μέχρι τότε επιβάλει με το κύρος του ο Εβανς, ότι οι μινωικές γραφές (τόσο η γραμμική Α’ – που δεν έχει μέχρι σήμερα αποκρυπτογραφηθεί – όσο και η γραμμική Β’) περιείχαν μια μινωική, μη ελληνική γλώσσα, αφού ο Εβανς πίστευε στη δύναμη τού μινωικού κόσμου και στην κυριαρχία των Μινωιτών και στον χώρο τής ηπειρωτικής Ελλάδας (Μυκήνες κ.α.).

    * Η γλώσσα των πινακίδων

    Ο Βέντρις βοηθήθηκε αρχικά στην αποκρυπτογράφηση συγκρίνοντας τα γράμματα τής γραμμικής Β’ με υλικό από τις πινακίδες τής επίσης γραμμικής κυπριακής συλλαβικής γραφής («κυπριακό συλλαβάριο»). Τον βοήθησε ακόμη και το υλικό από τις έρευνες που είχαν πραγματοποιήσει άλλοι ερευνητές (Alice Kober, Emmett Bennett κ.ά.). Ετσι δοκίμασε δειλά και τελείως υποθετικά την ανάγνωση των πινακίδων τής γραμμικής Β’ με βάση την ελληνική γλώσσα. Ο Chadwick αναφέρει: «Ο Ventris ξεκίνησε να δοκιμάσει την υπόθεση ότι η γλώσσα ήταν ελληνική, χωρίς να προσδοκά ότι θα οδηγούσε πουθενά. Αλλά καθώς εφάρμοζε τις αξίες του σε περισσότερες και περισσότερες λέξεις, συνέχιζαν να εμφανίζονται ελληνικές λέξεις».

    Ο Βέντρις δεν ήταν φιλόλογος και δεν μπορούσε να συνεχίσει την ανακάλυψή του χωρίς την επικουρία ενός κλασικού φιλολόγου που θα μπορούσε να τον βοηθήσει να ταυτίσει τις αναγνώσεις του με αρχαιοελληνικές λέξεις και μάλιστα αρχαιότατες, ενίοτε και μη παραδεδομένες στη μετέπειτα Ελληνική. Αυτό επετεύχθη στο πρόσωπο τού Τζων Τσάντγουικ (John Chadwick), υφηγητή των κλασικών γραμμάτων στο Πανεπιστήμιο τού Καίμπριτζ. Μαζί επεξεργάστηκαν την επίσημη παρουσίαση τής αποκρυπτογράφησης τής γραμμικής γραφής Β’, σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Hellenic Studies» το 1953 με τίτλο «Μαρτυρίες για ελληνική διάλεκτο στα μυκηναϊκά αρχεία» (Evidence for Greek Dialect in Mycenaean Archives). Αντίγραφο τού άρθρου αυτού, προτού δημοσιευθεί, δόθηκε στον αρχαιολόγο Carl Blegen, ο οποίος μπόρεσε να διαβάσει την περίφημη «οιονεί δίγλωσση» πινακίδα τής Πύλου, την «πινακίδα των τριπόδων», εφαρμόζοντας τις αξίες των συλλαβογραμμάτων που είχαν επισημάνει οι Βέντρις – Τσάντγουικ. Αυτό έπεισε τους περισσότερους επιστήμονες να δεχθούν ότι η ανάγνωση ήταν ορθή και ότι έχρηζε περαιτέρω βελτιώσεων.

    * Μία διάκριση που δεν ήρθε

    Ως προς την υφή τής γραμμικής γραφής Β’, πρόκειται για «συλλαβογραφική γραφή», κάθε σημείο (γράμμα) δηλαδή δηλώνει συλλαβή και όχι μεμονωμένο φθόγγο. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι ο αριθμός των συλλαβών σε μια γλώσσα είναι τεράστιος, καταλαβαίνει ότι μια συλλαβογραφική γραφή – για λόγους οικονομίας – χρησιμοποιεί έναν μικρό μόνο αριθμό συλλαβογραμμάτων (γύρω στα 90), για να δηλώσει όλες τις συλλαβές. Ετσι λ.χ. το συλλαβόγραμμα πε δηλώνει επίσης και το βε και το φε. Δηλώνει ακόμη τις μακρόφωνες συλλαβές: πη, βη, φη. Και δηλώνει και τις συλλαβές με ­ει και ­ηι: πει-πηι, βει-βηι, φει-φηι. Το ίδιο συλλαβόγραμμα δηλαδή έχει 12 δυνατές αναγνώσεις! Πρόκειται δηλαδή για ένα ατελές σύστημα γραφής, το οποίο οι Ελληνες αντικατέστησαν με μια καθαρώς αλφαβητική γραφή, το γνωστό και μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενο ελληνικό αλφάβητο, το οποίο οι ίδιοι οι Ελληνες εδημιούργησαν, επινοήσαντες χωριστά γράμματα να δηλώνουν τα φωνήεντα και χωριστά γράμματα να δηλώνουν τα σύμφωνα.

    Οπωσδήποτε, οφείλουμε στη μεγαλοφυΐα τού Βέντρις το γεγονός ότι η ιστορία τής ελληνικής γλώσσας δεν αρχίζει πλέον όπως γνωρίζαμε μέχρι το 1952 τον 8ο αιώνα με την αλφαβητική γραφή τής οινοχόης τού Διπύλου (ή, κατ’ άλλους, τού «ποτηρίου τού Νέστορος» που ανήκει στην ίδια περίοδο) αλλά από τα μέσα τού 15ου αιώνα με την ανάγνωση των πινακίδων τής γραμμικής γραφής Β’ (Κνωσός, Φαιστός, Πύλος, Μυκήνες, Θήβα).

    Αλήθεια, υπάρχει κανένας δρόμος τής Ελλάδος που να φέρει το όνομα αυτού τού μεγάλου επιστημονικού ευεργέτη τού Ελληνισμού; Ας σημειωθεί ότι η Μ. Βρετανία ετίμησε εν ζωή τον Βέντρις με το παράσημο τής Βρετανικής Αυτοκρατορίας, το Πανεπιστήμιο τού Λονδίνου τον ανακήρυξε επίτιμο ερευνητή και το Πανεπιστήμιο τής Ουψάλα τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα, προφταίνοντας να τον τιμήσουν, προτού χαθεί πρόωρα από τη ζωή (το 1956) σε ηλικία 34 ετών.

  165. Μαρία said

    Να κι ένα νέο. Πότε σταμάτησε να βγαίνει ο δαύλος; Οτι είχε τρόπο να προσελκύει, ε θα τον είχε τον τρόπο του, αλλά και η Τζιροπούλου φαίνεται να έχει και ο Άδωνης αλλά όχι επειδή μιλούν μόνο για τη γλώσσα.(βλ. σχ. 146)

  166. Κοντος Μιχαηλ said

    Σας ευχαριστω πολυ…
    Για το κοπλιμαν…
    (Βλεπετε ειμαι ερκετα μεγαλος για να φερομαι διαφορετικα…)…
    Σας ευχαριστω…

    Αγαπητε Homicid.
    ΑΝ το κρανιο των Πετραλωνων ειναι 200.000 ετων, ΕΙΝΑΙ 200.000 ετων.
    ΑΝ ειναι 1.000.000, ΕΙΝΑΙ 1.000.000.
    Τοτε εκεινοι που συνεχως ονομαζουμε «Ειδικοι», εν συνδυασμω με διαφορα αλλα στοιχεια, θα βγαλουν τα συμπερασματα τους, οπου πιθανον να αλλαξουν κατι, πιθανως οχι…
    Αλλα ΕΧΕΙ σημασια… Πως να το κανουμε…
    Ειναι, κατ’ εμε ενοχλητικο, που σε 2-3 εκπομπες στην ΕΡΤ3 ειναι μαζεμενοι γυρω απο ενα τραπεζι, συζητουν, λογια, λογια, μα ΔΕΝ κανουν το αυτονοητο… ΜΕΤΡΑ το… ΜΕΤΡΑ το, παναθεμα σε…
    Φοβουντε κατι;;; Βαριουντε;;; Κανει πολλα λεφτα;;;
    ΤΙ το στρυφογυριζετε;;; ΜΕΤΡΗΣΤΕ το…

    Αγαπητε Π2,
    ΔΕΝ νομιζω να εκανα κανενα σχολιο.
    ΔΕΝ ειπα τιποτε…
    ΠΑΝΤΑ υπαρχουν ενδειξεις και αντενδειξεις…
    ΔΕΝ με ενοχλει…
    Το ΜΟΝΟ που ειπα, και το δεχομαι ισχυρα, ειναι τα σχολια του Χουρμουζιαδη…
    ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΗ;;; Ειναι ΑΞΙΑ προσοχης…
    Αλλα, ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ, ΑΝ πραγματικα αυτη η πινακιδα κατεστραφη…
    ΔΕΝ το ξερω…
    Θαπρεπε να γνωριζη ΠΩΣ να την συντηρηση…
    Οτι αναφερεις τα διαβασα προσεκτικα, οπως και του συγγραφεα του αρθρου που συμπεριεβαλα εχθες….
    Ειμαι σιγουρος οτι ΑΝ του στειλης τα γραφομενα σου, πιθανον να απαντηση προσεκτικα και καταλληλως…

    Αγαπητε Ηλε-Φουφουτος,
    ΝΑΙ, εχεις δικιο, τσιμπανε… Ο κοσμος…
    Αλλα και ΓΙΑΤΙ τσιμπανε;;;
    Τους τα λενε ωραια;;; Τους λενε οτι θελουν να ακουσουν;;; (Και γιατι να θελουν να τα ακουσουν ολοι τουτοι;;;)…
    Οπως εχω ηδη σημειωσει, η επιτυχια η εκδοτικη του Κακτου και Γεωργιαδη με τις εκδοσεις των Αρχαιων Ελληνων συγγραφεων (που πριν 10 ετη, νομιζω στην Βοστωνη η Μασσαχουσετη, ειχα διαβασει οτι παγκοσμιως τον μεγαλυτερο αριθμο πωλησεων παγκοσμιως τον ειχε η Ομηρου Ηλιαδα-Οδυσσεια, ως και οι ΠροΣωκρατικοι φιλοσοφοι, μετα του Πλατωνος, ειχαν περασει την Βιβλο), οποτε ΜΑΛΛΟΝ ελειπε απο την χωρα μας αυτος ο τυπος των εκδοσεων…
    Νομιζω οτι ο ανθρωπος επιθυμει να «ανηκη» καπου, σε καποια ομαδα, ισως η διοικηση της Θρησκειας, ως και τα γραπτα της, δεν πολυικανοποιουν, οι πολιτικοι το ιδιο, και στις δυσκολες τελευταια εποχες που περναει (ο συνηθης ανθρωπος), τον τραβα περισσοτερο η χωρα του και οι ομοιοι του… Μπορει… Παντως το βλεπω παντου… Στην Ιρλανδια, ας πουμε, στην τελευταια τους απογραφη πληθυσμου, στο ερωτηματολογιο υπηρχε η ερωτηση στο ΑΝ μιλουν Ιρλανδικα, και εχουν αρχισει εκστατεια εκμαθησης της γλωσσας τους, και ΟΛΑ τα τοπωνυμια πλεον εχουν την Ιρλανδικη ονομασια…
    ΜΗΝ πω για την Κινα, που σχεδον τα 40% των προγραμματων της τηλεορασης ειναι απο την Αρχαια εποχη τους…
    Οσο ναναι πλουσιο το «Υλικο» των Ελληνων προγονων μας, (αλλα οπως σημειωσα ΟΛΟΙ εχουν καποιους προγονους που σημαντικοι ειναι, μην ξεχνιομαστε), και τελευταια το Υλικο αυτο προσφερεται ΠΛΟΥΣΙΑ, με υπερβολες, ισως, ανακριβειες, μπορει, κρυμμενα ψεμματακια, δεν αποκλειεται, κρυμμενες αληθειες, στο παιχνιδι ειναι, ΑΛΛΑ ΕΛΕΙΠΕ… (Νομιζω)… Ε, ΔΕΝ ειναι και ΤΟΣΟ χαζος ο Λαος…
    Θυμαστε την τηλεοπτικη εκπομπη «Ριζες»;;; Με το δουλεμποριο απο Αφρικη προς, κυριως, Κολπο του Μεξικου, και Αμερικη εν γενει;;;
    Θυμαμαι με ποση προσοχη την κυττουσαν (εκτος απο ολον τον κοσμο) οι Εγχρωμοι της Αμερικης, συζητουσα μαζυ τους τοτε, διψουσαν να μαθουν, και με εκπληξη αντεληφθησαν οτι ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥΣ πουλουσαν ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ στους (κυριως) πλοιοκτητες μεταφορεις των σκλαβων στον τελικο προορισμο… ΗΘΕΛΑΝ ομως να μαθουν για τις ριζες τους… (Καπου τοτε παρουσιασθηκε και ο «πολιτικα ορθος» ορος «Afro American»…)
    Προσπαθω να πω οτι οι ανθρωποι ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ να πληροφορηθουν ΑΠΟ ΠΟΥ ειναι… ΠΡΙΝ καιρο ΔΕΝ υπηρχε ΚΑΜΜΙΑ πληροφορηση…
    ΤΩΡΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΤΑ ΕΛΕΗ ΤΟΥ Καλου Θεουλη!!!
    Οπως ειπαμε, ισως (και μερικοι, μαλλον ΝΑΙ) το πολυπαρακανουν, εννοω εκεινοι που τα προσφερουν… Ετσι ειναι η ζωη… ΔΕΝ ηταν ποτε αλλοιως, ε;;;
    Αλλα, θα μπορουσε να πη κανεις, απο το ολοτελα, καλη και η Παναγιωταινα…
    Διαβαζε, κρινε, προσπαθησε να βρης την αληθεια, και βοηθα οπου μπορεις…
    Παντως, οσον αφορα περι Ινδοευρωπαικης θεωριας, απο τοτε που επεσε στην αντιληψη μου, μιλουσαν για «ΦΥΛΗ»… Την εναρξη της, καταγωγη της την εχουν αλλαξει μεχρι τωρα 3-4 φορες, και η ομογλωσια, κατ’ εμε, ΔΕΝ δημιουργει «Φυλη»… Μια φυλη χρειαζεται πλεοδα ιστορικων, μυθολογικων, αρχαιολογικων, ανθρωπολογικων κλπ κλπ στοιχειων…
    Οσον αφορα το Ελληνικο Αλφαβητο, επισης υπαρχει μια πλειαδα ιστορικων στοιχειων που συνηγορει στο οτι ΔΕΝ το πηραν απο τους Φοινικες…
    ΟΛΑ να τα προσεχη κανεις…
    Μακαρι να μπορουσα να σας στειλω την ομιλια του Μπεξη, που ΜΟΝΟ με στοιχεια μιλαει,,, ΜΟΝΟΝ…
    Θα προσπαθησω, και να την βρω, και να την στειλω…
    ΟΠΟΙΟΣ θελει την διαβαζει…
    Ναστε ΟΛΟΙ καλα…

  167. π2 said

    K. Κοντέ μου (και συγγνώμη για το πείραγμα), όχι και homicid o hominid: αιμοσταγή δολοφόνο τον κάνατε τον άνθρωπο. 🙂

  168. Κοντος Μιχαηλ said

    Οκ, Οκ, ζητω ΤΑΠΕΙΝΑ συγνωμη… Δεν ειχα την προθεση…
    (Κριμα που ΔΕΝ εχω εικονιδια προχειρα, για να εβγαζα κεινο που βγαζει την γλωσσα εξω… Κριμα…)…
    ΜΗΝ ξεχνας ΠΟΤΕ, τον «Δαιμων του τυπογραφειου»… (Ακλητο…)…
    Νασαι καλα…!!!

  169. ηλε-φούφουτος said

    Κύριε Κοντέ μου, αν λέγοντας «ΓΙΑΤΙ τσιμπανε;;;
    Τους τα λενε ωραια;;; Τους λενε οτι θελουν να ακουσουν;;; (Και γιατι να θελουν να τα ακουσουν ολοι τουτοι;;;)…» εννοείτε ότι οι επιστήμονες πρέπει να λένε στον κοσμάκη αυτά που θέλει ν’ ακούσει, θα διαφωνήσω μαζί σας. Με τέτοιους επιστήμονες προκοπή δεν βλέπει κανένας λαός.

    Ομολογώ βέβαια ότι κι εγώ όταν πηγαίνω στο γιατρό κατά βάθος θέλω να μου πει «μια χαρά είσαι! φτου σου! χίλια χρόνια θα ζήσεις!», και δεν λέω ότι ο γιατρός δεν πρέπει να είναι φιλικός και ανθρώπινος. Δεν είναι καλύτερα όμως να ενεργεί ο γιατρός με βάση αυτά που του λέει η επιστήμη του;

  170. Κοντος Μιχαηλ said

    Αγαπητε Ηλε-Φουφουτε «μου».
    ΟΧΙ, ΔΕΝ εννοω αυτο… (Οτι τους λενε αυτο που θελουν να ακουσουν…), (Αν και ξαναρωτω, γιατι να θελουν να ακουσουν ΑΥΤΑ;;;). (ΜΑ τι στον ανεμο;;;!!! Γιατι αυτα, και ΟΧΙ τα αλλα, ας πουμε…)…
    Επισης επαναλαμβανω, ΔΕΝ ειναι και ΤΟΣΟ χαζος ο Λαος…
    Ενταξει «τσιμπαει» με τους Πολιτικους, τρωει το συνεχες «παραμυθιασμα», αλλα ξανασημειωνω, εκει που ΔΕΝ το περιμενω, συναντω και «ακουω», γιατρους, καθηγητες (φυσικους, μαθηματικους, χημικους, ιστορικους, φιλολογους, κλπ, κλπ, κλπ), δικηγορους, συναδελφους Καπεταναιους, απλους ανθρωπους οι οποιοι αναφερονται στην, αντε, Ινδοευρωπαικη φυλη, τα περι καταγωγης των Ελληνων, για τα καυκαλο των Πετραλωνων, για το Ελληνικο και κατα πολλους οχι Φοινηκικο αλφαβητο (ετσι για να γινεται ντορος), για το ερημο το κρατος, για αυτα που μαθαινουν, εν γενει, στον κοσμακι, για το Δυσπηλιο (πριν περιπου 2 ετη εκει, καλοκαιρι που το ξαναεπισκεπτομουν, διπλα μου ηταν ενα ζευγαρι, καρδιολογος ο συζυγος, φιλολογος η συζυγος, και χαμογελουσαν με συμπαθεια στην ξεναγο και οσα ελεγε, και μετα πιασαμε την κουβεντα, εκει στα ορθια, που λενε, και ακουσα ΟΧΙ λιγα περι των οσων συζηταμε εδω, και ΔΕΝ τους θεωρησα ΟΥΤΕ αδαεις, ΟΥΤΕ παραμυθιασμενους),
    ετσι, ολοι ετουτοι προβληματιζοντε, αναρωτιουντε, ψαχνουν, διαβαζουν, εχουν βγαλει τα συμπερασματα τους, αμφισβητουν το «κατεστημενο, και ΟΧΙ «αερα Πετερα» που λενε, πιστευουν, καλως η κακως, εχουν αντιληφθη, σωστα η οχι, οτι ΔΕΝ τους λεει και τοσο την πραγματικοτητα η συνηθης διδαχη, τοσα χρονια, στο σχολειο, ως και το επισημο κρατος… ΚΑΙ ΔΕΝ μπορει να ειναι και ΤΟΣΟ χαζοι, ευκολοπιστοι, χωρις νιονιο και κριση…
    ΔΕΝ μπορει… ΤΙ να κανουμε…
    Δηλαδη ΔΕΝ συμφωνω μαζυ σου, (ενταξει, και τι εγινε), στο οτι ΕΚΕΙΝΟΙ χαιδευουν αυτια, και οτι οι αλλοι απλουστατα παραμυθιαζονται… Σκεφτηκες την πιθανοτητα στο να τα λενε και καπως καλα;;; Αντε σε αρκετα, αντε σε μερικα… Και ναχουν δικιο… Λεω, μηπως…
    Βλεπεις, ΔΕΝ εισαι ΜΟΝΟΝ εσυ… ΔΕΝ ξερεις ΜΟΝΟΝ εσυ… ΔΕΝ καταλαβαινεις ΜΟΝΟΝ εσυ… ΔΕΝ διαβαζεις ΜΟΝΟΝ εσυ… ΔΕΝ «βλεπεις» ΜΟΝΟΝ εσυ… ΔΕΝ εχεις βγαλει τα οποια συμπερασματα ΜΟΜΟΝ εσυ… ΠΩΣ θα γινη;;;!!!
    (Και μια μικρουλα διευκρηνηση, λεγοντας «ΜΟΝΟΝ εσυ» δεν εννοω «εσενα», αλλα και μενα και τον αλλον και τον παραδιπλα…)…
    Και μια και, πολυ καλα, αναφερεσαι στην «Επιστημη», εγω τουλαχιστον εδω και καιρο εχω αντιληφθη οτι ΑΥΤΗ χαιδευει αυτια και περι αλλων συχνα τυρβαζει (Ασε, πονεμενη Ιστορια), και, κατα την αποψη μου, «διοικησεις», πολυ συχνα, εξυπηρετει…
    Πριν λιγα χρονια ενας νεαρος φοιτητης φιλολογιας στα Ιωαννινα, (22αρης) μου ειχε δωσει να διαβασω ενα βιβλιο, τον «Μυστικο ψιθυρο του Ερμη»… Αναφερεται και στον Βεντρις, και τον Τσαντγουικ… Φαντασια βεβαια, αλλα μου ειχε ζητησει να δωσω προσοχη στα περι «Πτυχιακων» που διδονται στα πανεπιστημια… Μου εκανε εντυπωση η παρατηρηση του, και ΔΕΝ ξερω ΑΝ ειναι ετσι…
    Παντως ειχε ενδιαφερον ΚΑΙ το βιβλιο, και τα σχολια του «Πανεπιστιμιακου καθηγητου ηρωα» του βιβλιου…
    Ριξε μιαν ματια, ΑΝ μπορης και επιθυμης…
    Παντως σε ευχαριστω πολυ για την προσοχη που μου δινεις…
    Και ΔΕΝ ειναι ΚΑΜΜΙΑ αναγκη να συμφωνουμε, ΜΟΝΟΝ ετσι «γυριζει ο κοσμος»…
    Νασαι καλα…

  171. Κοντος Μιχαηλ said

    Αγαπητοι Κυριοι,
    Συγχωρειστε τα οποια ορθογραφικα μου λαθη,
    Ειμαι θυμα των καιρων, ΚΑΙ των διοικουντων…
    Στα 60 μου χρονια εχω «αλλαξει» 4-5 τροπους γραφης..
    Ε, ΔΕΝ αντεξα, τα εχω κανει «σαλατα»…
    Απλως προσπαθω, αλλα ‘Φευ», την εχω πατησει…

  172. Κοντος Μιχαηλ said

    Συγνωμη..
    ΚΑΙ «Κυριες», ΚΑΙ «Κυριες…
    (Μου διεφυγε στο προηγουμενο…)…
    Συγνωμη…

  173. ηλε-φούφουτος said

    Αγαπητέ κύριε Κοντέ, (ελπίζω το «μου» να μην το θεωρήσατε καταχρηστική οικειότητα), τα σκέφτομαι όλα αυτά που λέτε.

    Παρατηρώ όμως και τον τρόπο που επιχειρηματολογούν αυτοί που αποκαλώ απατεώνες και τσαρλατάνους (υπεκφυγές, μισές αλήθειες, χοντρά ψέματα, δεν παραπέμπουν ποτέ σε κάτι χειροπιαστό και αποδεδειγμένο, αντίθετα βαφτίζουν συχνά αποδεδειγμένο κάτι που δεν έχει ποτέ αποδειχτεί) και διαπιστώνω ότι στην πραγματικότητα ούτε να μάθουν θέλουν ούτε να φωτίσουν κανέναν άλλον. Δεν έχει να μας δώσει τίποτε ο Δαυλός ούτε κήρυκες σαν τον Πλεύρη. Αυτό είναι το πρόβλημά μου με όλους αυτούς και όχι η πρεμούρα μου να βγαίνει το επιστημονικό κατεστημένο πάντα λάδι.

  174. Κοντος Μιχαηλ said

    (ΞΑΝΑ) ΟΧΙ…
    Το «Μου» κρατα το, και ΜΗΝ ανησυχεις… Νασαι καλα,
    και ΔΕΝ νομιζω σε τελικη αναλυση να ειμαστε και ΠΟΛΥ «ΜΑΚΡΥΑ»… Στις αποψεις…
    Με το τελευταιο σου σημειωμα καταλαβαινω ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΙ θες να πης…
    ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ… Ομως ΔΕΝ ειναι μονον ο Δαυλος, ουτε ο Πλευρης (ΠΟΥ τον θυμηθηκες;;;!!! Αρκετες αληθειες ελεγε, μερικες φορες, αλλα ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕ, ΑΥΤΟΣ ποτε-ποτε ηταν χειροτερος απο τον Γεωργαλα, ΤΟΤΕ… Αλλα εθετε θεματα που ηταν «Τζιζ», αλλα ΤΟ ΠΑΡΑΤΡΑΒΑΓΕ…)
    Εχθες εμιλαγα με τον γυιο μου, για τα εδω γραφομενα, και συμφωνουμε οτι τα περιοδικα αυτα, ποτε-ποτε (οχι παντα) ειναι ολιγον «αοματα»… Αλλα το λενε και μονα τους, ειναι «Ελληνοκεντρικα»… ΜΟΝΟΝ με αυτο ασχολουνται, ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΥΝ ΕΑΥΤΟΝ… Αν το εκλαικεψω λιγακι,ομως, ΤΙ περιμενεις;;; Το «Φως» η ο «Πρωταθλητης» να πουν «ΤΙ καλη ομαδα ειναι ο Παναθηναικος»;;;
    Εκλαικευμενο παραδειγμα, αλλα ΜΗΝ περιμενεις κατι τις να ειναι ΤΕΛΕΙΩΣ αντικειμενικο… ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ…
    ΑΛΛΑ,,, ο «Πασσας», (Η εγκυκλοπαιδεια του «Ηλιου», τα βιβλια του για την Ελληνικη Ιστορια και προιστορια…), ΔΕΝ νομιζω να ειναι τσαρλατανος, ΟΥΤΕ ο (αδικα και προωρα) χαμενος Θεοδωρος Αξιωτης… Εκεινη η Χερτζ, νομιζω, η Αμερικανα, τοπογραφος του Αμερικανικου Ναυτικου, που ειχε γραψει ΚΑΙ για τους Αργοναυτες…
    ΔΕΝ ειναι ΜΟΝΟΝ λογια… Και ΠΟΥ ΝΑ θυμαμαι τοσους και τοσους…
    ΑΠΟ ΟΛΑ, που λενε, εχει ο «μπαξες»… ΠΟΛΟΙ εχουν να παρουσιασουν, στοιχειοθετημενα πολλα που ειναι εκτος «Πεπατημενης»…
    Αλλα εχεις δικιο, ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ «τσαρλατανοι», προσπαθουν να βγαλουν το παντεσπανι τους, και τα καταφερνουν…
    Αλλα ΣΕ ΟΛΟ ΟΣΑ λενε ΥΠΑΡΧΕΙ και ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ…
    Αλλα ΠΕΣ ΜΟΥ, ΠΟΙΟΣ, (σε οσα καθημερινα διαβαζεις) λεει ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ την πραγματικοτητα…;;;!!! Αναθεμα τους, ΠΟΛΥ συχνα το ασπρο μαυρο και τουμπαλιν…
    Αντε, ΕΙΠΑΜΕ το παραπονο μας, ΜΑΚΑΡΙ να «ξεσπασαμε»…
    Νασαι καλα…
    «»» Υ.Γ. (που λενε), μια μικρα ιστορια, ακομη, που λενε…
    Περνοντας το καναλι του Σουεζ, πριν μερικα χρονια, εκει στο αργο περασμα, πιασαμε την κουβεντα με τον πιλοτο, και ετσι για γουστο, τουπα οτι μου ειχε πει στην Αργεντινη ενας Ελληνας πρακτορας,
    σχετικα με τα λιμανια (Port) «SUEZ», νοτια, και το λιμανι (Port) SAID, βορεια, στην «εισοδο» και «εξοδο» του καναλιου…
    Του ζητησα να τα διαβαση «αναποδα» («παιζοντας» βεβαια, γιατι ΔΕΝ ξερω ΑΝ ισχυη), (συμπτωση;;;!!!) και εχουμε «SUEZ» – «ZEUS» και «SAID» – «DIAS»…
    Αγαπητε Sarant, ΑΝ διαβαζης, πως σου φαινεται αυτη η συμπτωση;;;
    Το θεμα ειναι οτι ο πιλοτος το πηρε ΠΟΛΥ σοβαρα, και εκαλεσε στο VHF ολους τους αλλους πιλοτους (καπου 40 πλοια περναγαν) και αρχησε να τους το λεη, και εγινε μεγαλο «σουσουρο»… ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ φωναξε, ΚΑΝΕΙΣ δεν διαμαρτυρηθηκε, απλως το πολυσυζητησαν…
    Ναστε καλα…

  175. Θα ήθελα να συμφωνήσω με τον Ηλε-Φούφουτο (σχόλιο 173) και ειδικότερα με το εξής: «Δεν έχει να μας δώσει τίποτε ο Δαυλός ούτε κήρυκες σαν τον Πλεύρη. Αυτό είναι το πρόβλημά μου με όλους αυτούς και όχι η πρεμούρα μου να βγαίνει το επιστημονικό κατεστημένο πάντα λάδι».

    Θέλω να διευκρινίσω ότι με τις παρεμβάσεις μου δεν σκοπεύω να βγάλω λάδι το επιστημονικό κατεστημένο. Όντας μάλιστα συνεργάτης καθηγητή Πανεπιστημίου επί σειρά ετών (και δεν εννοώ τον Μπαμπινιώτη, ο οποίος ήταν πάντα άψογος απέναντί μου) είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω τι σημαίνει κατεστημένο των καθηγητών και πολλά άλλα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ψώνια και ανθρωπάκια. Και μόνο ένας αφελής θα πίστευε ότι οι καλύτεροι γλωσσολόγοι ερευνητές στην Ελλάδα σήμερα είναι τα μέλη ΔΕΠ.

    Όταν υπερασπίζομαι γλωσσολογικές αλήθειες, δεν υπερασπίζομαι τους καθηγητές γλωσσολογίας. Το διευκρινίζω προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.

    Κατά τα άλλα, ήθελα να γράψω κάτι περί αλφαβήτου, όμως αφενός δεν έχω πολύ χρόνο και αφετέρου με κάλυψε εν μέρει το σχόλιο 157. Θα παραπέμψω τον κ. Μ. Κ. στο άρθρο του Γ. Mπαμπινιώτη «Η καταγωγή του ελληνικού αλφαβήτου» («Η Καθημερινή, 13/7/1986). Αναδημοσιεύεται σε κάποιο βιβλίο του Κ. Πλεύρη και παρουσιάζει καλά το θέμα.

  176. Κοντος Μιχαηλ said

    Αγαπητε Γηγενη,
    Σε ευχαριστω για την παραπομπη σου.
    Ας σημειωσω οτι ΔΕΝ εχω βιβλια του Πλευρη, και τον βρισκω υπερβολικο…
    (και ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ αλλοι, ο καθε ενας απο την σκοπια του, υποβολιμιαιο…)…
    Παλια, θυμαμαι, στο ΤηλεΣιτυ ειχα παρακολουθηση μερικες εως αρκετες παρουσιασεις του.
    Σε αρκετα σημεια, ιστορικα μονον, τον ευρισκα ενδιαφεροντα…
    Τιποτε αλλο…
    Γνωριζεις μηπως αν η καθημερινη εχει καποιον χωρο για να βρω το αρθρο εκεινο;;;
    Παντως, επαναλαμβανω, θα προσπαθησω να βρω το αρθρο του Μπεξη, στηριζεται εξ’ ολοκληρου σε μυθολογικες και ιστορικες, κυριως, αναφορες… (Αν θυμαμαι καλα…)…
    Αι αναφοραι σου για το κατεστημενο των καθηγητων λιαν ενδιαφερουσα, ετσι τα ακουω, αλλα απο εναν σαν και σενα αποκτα μεγαλυτερη σημασια…
    Επισης ο χαρακτηρισμος σου για τους γλωσολογους ερευνητες της Ελλαδας, τυχαινει να αντανακλα και στην δικη μου αποψη…
    Πιστευω, οπως εχω αναφερει, οτι ενας με μερακι, αγαπη, και ενδιαφερον μπορει να επιτυχη θαυματα…
    Νασαι καλά.

  177. Προσωπικῶς περὶ ἀλφαβήτου θεωρῶ κορυφαία τὴν 800σέλιδη μελέτη τοῦ Σιαμάκη. ἡ ξενικὴ καταγωγὴ τοῦ ἀλφαβήτου τεκμηριώνεται ἄψογα. ἐνστάσεις σίγουρα θὰ ἔχουν κάποιοι πολλές, ἀλλὰ ὁ ἄνθρωπος ἔκανε δουλειά, ὄχι ἀστεῖα.

  178. Παναγιώτης said

    Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο θα έλεγα αφού δεν είμαστε ευχαριστημένποι με αυτό που είμαστε (προσωπικά) δεν ψλαχνουμε να βελτιώσουμε την κατάστραση αλλά ονειρευόμαστε ότι έχουμε κάσποια υψηλη καταγωγή και συνομωτούν εναντίων μας όλοι και μας κρύβουν την αλήθεια και περιμένουμε να μας σώσει μια μυστική ομάδα. Για αυτό είναι ελκυστικός ο Δαυλός.
    Δεν καταλαβαίνω το μένος εναντρίον της φοινικηκής καταγωγής του αλφαβήτου εκτός από το ότι δεν ταιριάζει με τη φαντασίωση της ανωτερότητας έναντι των άλλων ενός αυτόνομου, αυτόχθονα πολιτισμού που κληρονόμος της είναι ο κάθε δαυλιστής και οι σκοτεινές συνομωσίες δεν τον αφήνουν να κυριαρχεί. Η αφομόιωση κι εξέλιξη αυτών που έπαιρνε από τους άλλους δεν είναι κάτι από το μεγαλέιο της Αρχαίας Ελλάδας;

    Κύριε Κοντέ σαφώς ότι λέει κάποιος επιστήμονας υπόκειται σε κριτική αλλά με επιστημονικό τρόπο και μέθοδο, με συγκεκριμένα στοιχεία. Και όχι με λογικά άλματα. Είναι σαν εκέι που έχετε χαράξει ορθοδρομία στο καράβι σας να ανέβω εγώ επειδή και να σας πω ότι ταξιδεύουμε λάθος, αφού ο προορισμός είναι αλλού δείχνοντάς σας την λοξοδρομία, ή ακόμα χειρότερα γιατί ερμήνευσα κάτι που διάβασα στοιν …Ιούλιο Βέρν για την σωστή πορεία. Κάπως έτσι λειτουργούν και οι διάφοροι Δαυλιστές. Για την κυρία Μέρτζ μπορείτε να διαβάσετε εδώ http://www.sarantakos.com/kolombo.html.
    Δεν ήταν τοπογράφος (ούτε καν υδρογράφος)αλλά δικηγόρος ευρεσιτεχνιών και στον πόλεμο εργάστηκε σε κάποια υπηρεσία του ναυτικού των ΗΠΑ (κρυπτογράφησης ή τυποποίησης ανάλογα με την πηγή).

  179. SophiaΟικ said

    Παναγιώτη, κάπως έτσι είναι κι αυτοί που πιστέυουν ότι είχαν και προηγούμενη ζωή, κι έχουν και αναμνήσεις, αλλά ποτέ κανένας δεν ήταν κάτω από πρίγκηπας στην προηγούμενη ζωή.

    Στην Ελλάδα θα είχαμε πολλούς τέτοιυς αν η θρησκεία μας δεν τα απόρριπτε τόσο πολύ.

  180. Κοντος Μιχαηλ said

    Εξαισια!!!
    Σχετικα με ορθοδρομια και λοξοδρομια, αστε το καλλιτερα…
    Αλλοτε ειναι καλη η μια (ορθοδρομια εφ’ οσον εφικτη) σαν πιο συντομη (μονο που προχωρας σε υψηλα πλατη οποτε πιθανος πιο επικινδυνη), αλλοτε η λοξοδρομια σχεδον για τον αυτο λογο, αντιστροφως, προτιμαται… Ειναι κουκια μετρημενα…
    Αστε το καλλιτερα…
    Ο κυριος Σιαμακης, ισως εκανε θαυμασια δουλεια, απεδειξε οτι ειναι…
    Ναναι καλα, θα το βρω θα το διαβασω…
    Αλλα θα μπορουσε να εγινε επισης καλη δουλεια και απο καποιον αλλο…
    Απ’ οτι φαινεται εχετε ανοικτο μυαλο, ελπιζω, και δεν κρυβεστε πισω απο το δακτυλο σας, επομενως δεν θα σας κακοπηγαινε να βλεπατε και κατι αλλιωτικο….
    Επομενως ισως διαβασετε, ας πουμε, και τα γραφομενα του Μπεξη..
    ΔΕΝ κανει κακο, ειπαμε, κυτταμε παντου…
    Ο Μπεξης στην ερευνα του ΔΕΝ κανει λογικα αλματα,απλως ψαχνει την Αρχαια Ελληνικη παιδεια…
    Ομως γιατι φαινεται να θυμωνετε αρκετα;;;
    Το αν ειναι Ελληνικο το αλφαβητο, ΤΙ εγινε;;;
    Μπορει να ειναι, μπορει και να μην ειναι…
    ΔΕΝ παει να αποδειξη κανεις ΚΑΜΜΙΑΝ ανωτεροτητα εναντι κανενος αλλου…
    Η ειναι η δεν ειναι…
    Και παλι ΤΙ στο καλο ειναι αυτο με τον Δαυλο… Οποιος μου λεει κατι, σχεδον σε αυτο το περιοδικο αναφερεται… Δηλαδη ειμαι και γω στους Δαυλιστες;;;
    Ε, και ναμουν;;; Λεω, και ναμουν;;; Δακτυλοδηκτουμενος;;; Σιγα, σιγα…
    Δεν θυμαμαι, εγω τουλαχιστον, να το εχω αναφερει μεχρι τωρα σαν πηγη, η σαν εκκινηση…
    Εγω για Ιωαννη Πασσα, Θεοδωρο Αξιωτη, και Χερτζ ανεφερα…
    Οσον αφορα την τελευταια, ε, θα κυτταξω καλλιτερα, και θα δω… Ετσι θυμομουν…
    Οτι και ναταν η Κυρια, εκανε μιαν ερευνα, και ανεφερε…
    Δεν σκοτωσε δα και κανεναν…
    Δεν διαβασατε παρα πανω την αποψη του φιλτατου Γηγενη για μερικους πανεπιστημιακους;;; Κατ’ εμε δικιο εχει, για μερικους, ε;;; Ολοι για περισπουδαστοι δειχνουν… Ειναι;;;
    Ειρηνη ημιν, υμιν…
    Τωρα ΓΙΑΤΙ (σχεδον) απολογουμαι;;;
    Επειδη ΠΙΟ ΠΟΛΥ δεχομαι την Ελληνικοτητα του αλφαβητου;;;
    ΤΙ εγινε;;; Βρε σεις, Υπομονη……………
    Και αυτο οπως αναφερει ο Παναγιωτης σημαινει οτι ονειρευομαι καποια υψηλη καταγωγη… Με κανετε και χαμογελαω… Μηπως κανετε λογικα αλματα οι γραφοντες σημειωνοντας σε καποιον αλλον;;;
    Ειπαμε, απ’ ολα εχει ο μπαξες… Απ’ ολα…
    Δεν βαριεσαι, ΝΑΣΤΕ καλα… Τουλαχιστον γινεται καποια κουβεντα!!!

  181. Μια και περί αλφαβήτου ο λόγος, ρίξτε μια ματιά να γελάσετε (ή να κλάψετε):
    http://daskalakos.wordpress.com/2008/11/14/against-stupidity/

  182. hominid said

    Τώρα και σε τατουάζ.

  183. απίστευταμπλ!!!

  184. Ωχ-ωχ!!!

  185. χαχαχα

  186. ppan said

    Παναγία μου!

  187. Τα μέλη του εν λόγω γκρουπ είναι πλέον 86.248!

  188. Κοντος Μιχαηλ said

    Ομολογω οτι ΚΑΙ ΕΓΩ χαμογελω!!!
    ΤΙ να κανουμε;;;
    Δυσκολα τα πραγματα, Δυσκολα…

  189. Μαρία said

    ΓΑ ΜΗ ΣΕ ΤΑ.

    Σταζύμπιε, μαθητές του γνωστού αλπινοκαθηγητή πρέπει να είναι.

  190. Παλαιὸ καὶ γνωστό. (Γνωρίζω καμμιὰ δεκαριὰ ἀνάλογα. Κάνω συλλογὴ, ἀπὸ χόμπυ· κάπου τὰ ἔχω καὶ στὸ Δίκτυο. Τὸ συγκεκριμένο ἴσως εἶναι τὸ ποιητικότερον.) Ἔχω διαβάσει ὅτι προέρχεται ἀπὸ τὸν -πραγματικὰ σπουδαῖο ἄνθρωπο- Παῦλο Κυράγγελο – δὲν ξέρω βεβαίως πῶς μεταφέρθηκε. Εἰλικρινά, ὅμως, νομίζω ὅτι ὁ κόσμος ἔχει γίνει πολὺ στενόμυαλος, πολὺ ῥηχός. Ἐκατέρωθεν. Δὲν μοῦ λέτε, ὅταν διαβάζετε ποίησι, ἐρωτᾶτε «ἀληθινὸ ἢ ἀπάτη»; Ὅταν μιὰ ὄμορφη νύχτα μὲ φεγγάρι νιώθετε νὰ βγαίνει ἀπὸ τὴν καρδιά σας μιὰ προσευχὴ, ἐρωτᾶτε «ἀληθινὸ ἢ ἀπάτη»; Ἂν κάποιοι νιώθουν τὴν ἑλληνικὴ γλῶσσα σὰν προσευχή, σὰν μουσικὴ τῶν ἀγγέλων ποὺ λέγει καὶ ὁ Βρεττάκος, μακάριοι. Ἐγὼ δὲν ξέρω ἐὰν ἔχω τὴν μεγαλοσύνη νὰ νιώσω τὸ ἴδιο, ἀλλὰ ἔχω τὴν ὡριμότητα νὰ μὴν τοὺς λοιδορήσω. Φθάνουν πιὰ οἱ κραυγές τῶν ἀσχέτων.

  191. Κοντος Μιχαηλ said

    Λοιπον…
    Για ΝΑ ΜΗΝ νομιζετε οτι ΜΟΝΟΝ εδω λεγονται αυτα, θυμηθηκα κατι που ειχα διαβασει, πριν πολλα χρονια, σε ενα Κομικ του (κριμα, παει και αυτος) Hugo Pratt, σχετικα με μιαν συγκριση του Ελληνικου Αλφαβητου και του αντιστοιχου των Καρα Μαγια (μαλλον, οπως λενε, ποιος ξερει, κατοικων της χαμενης ηπειρου των Μου, εικαζεται στην περιοχη του Ινδικου Ωκεανου). Εγινε απο τον Col. James Churchward, κατα το 1868, (ολες τις πληροφοριες μολις τις πηρα απο το google)…
    Διαβαστε ,(το παρον αποτελει ΜΟΝΟΝ μεταφραση του ΤΙ εγραψε ο Κυριος αυτος, τοτε…)

    «»» Για τον Churchward, το ελληνικό αλφάβητο αποτελεί ένα μνημείο προς τιμήν εκείνων των μακρινών προγόνων, που έχασαν τη ζωή τους στην βύθιση της Λεμουρίας. Η γλώσσα της περιγραφής είναι στη διάλεκτο Κάρα-Μάγια και θα δώσω πέρα από ένα σύντομο παράδειγμα της αντιστοιχίας των λέξεων, την ελεύθερη απόδοση, πάντα κατά τα γραπτά του συγγραφέα.

    ΕΛΛ. ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΚΑΡΑ-ΜΑΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ
    ‘Αλφα αλ πα – χα Σπάζουν με δύναμη τα νερά
    Βήτα μπε τα απλώνονται πάνω από τις πεδιάδες
    Γάμα καμ μα σκεπάζουν τη γη
    Δέλτα τελ τα σε χαμηλούς τόπους. Όπου
    Έψιλον επ ζιλ-ον- ομ υπάρχουν εμπόδια, σχηματίζονται όχθεςκαι ανεμοστρόβιλοι.
    Ζήτα ζε τα Δέρνουν τη γη
    Ήτα ετ χα με νερό.
    Θήτα θεθεχα χα Τα νερά απλώνονται
    Ιώτα ιο τα σε καθετί που έχει ζωή και κινείται
    Κάπα κα παα Τίποτα δεν μπορεί να τα εμποδίσει πια
    Λάμδα λαμ-μπα-τα και η ήπειρος της
    Μι μου Μου βυθίζεται.
    Νι νι Μόνο κορυφές
    Ξι ξι εμφανίζονται πάνω από τα νερά.
    Όμικρον ομ- ικ- λε- ον Ανεμοστρόβιλοι φυσούν παντού
    Πι πι και σιγά-σιγά
    Ρο ια χο μέχρι που φυσά
    Σίγμα ζι- ικ-λε- ον κρύος αέρας. Εκεί
    Ταυ ταου που πριν υπήρχαν κοιλάδες,
    Ύψιλον ου- πα- ζι- λε- ον τώρα υπάρχει άβυσσος, κρύα βάθηκυκλικοί τόποι
    Φι πε- χι που περιέχουν λάσπη.
    Χι χι Ένα στόμα
    Ψι ψι ανοίγει, ατμοί
    Ωμέγα ο μεκ κα ξεχύνονται και ηφαιστειακά ιζήματα. «»»

    Οπως βλεπετε, οπως σημειωνω αρκετες φορες, ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΧΕΙ Ο ΜΠΑΞΕΣ…
    Απο ΠΟΛΥ παλια…
    ΞΑΝΑΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕ, ΞΑΝΑΠΕΙΤΕ «Ωχ, ωχ» «Παναγια μου» και τα σχετικα…
    ΠΟΙΟΣ θα σας κακιση;;;

  192. Τὸ εἶπε ἄλλος: Ἡ «Λευκὴ Θεὰ» τοῦ Ρόμπερτ Γκρέηβς καὶ τὸ κελτικὸ δενδρικὸ ἀλφάβητο (καὶ ὅλοι οἱ μῦθοι τοῦ Γκρέηβς) εἶναι «ἀληθινὰ ἢ ἀπάτη»; Δὲν ξέρω ἐὰν γίνομαι κατανοητός.

  193. Περίεργο· αὐτὸ τοῦ Churchward μοῦ εἶχε διαφύγει! Εὐχαριστῶ!

  194. Κοντος Μιχαηλ said

    Βιαστηκα ομως να πατησω το «Υποβολη σχολιου» διοτι ηθελα να συμπληρωσω οτι…
    Οπως και ναναι αξιζει να το προσεξη κανεις…
    Οπως και αυτο των Καρα Μαγια…
    Λες τοτε να ξεραν κατι παραπανω;;; Ποιος ξερει;;; ΤΟΣΑ κειμενα εχουν χαθη, (ευθυνη της καθε εκκλησιαστικης εξουσιας, ανα την Γην, και (σχεδον) καθε μορφης, θυμηθητε το εργο του Εκο, «Το ονομα του Ροδου»)…Ας μην τα ανεμοστελνη κανεις αβιαστα και ευκολα… Αποψη μου…
    Διαβαζε τα, και η κρατα τα η διωξτα…
    Καποιος «κουραστηκε» και συγκρινε για να τα παρουσιαση…
    Αλλα, ξαναλεω, ΔΕΝ μπορω να κακκισω την οποια αντιδραση, απλως θεωρω οτι μαλλον δεν ειναι αναγκη…
    ΠΑΝΤΑ υπομονη, και ευγενεια, Νομιζω…

  195. Τελικά, η χαβούζα που λέγεται www είναι απύθμενη…

  196. Αγαπητέ κύριε Κοντέ, σέβομαι πραγματικά την ευγένεια και την προσήνειά σας και τη διάθεσή σας για ειλικρινή και καλοπροαίρετη συζήτηση. Αλλά καλό είναι να ελέγχουμε τι διαβάζουμε και τι πιστεύουμε. Η ιστορία του Churchward είναι μια εμφανώς δική του επινόηση’ ο άνθρωπος υποτίθεται ότι βρήκε κάποιες πινακίδες, σε άγνωστη γραφή, που μόνος του αποκρυπτογράφησε, και τις οποίες έχασε ή τέλος πάντων δεν μαρτυρούνται από πουθενά αλλού. Το κόμικ του υπέροχου Ούγκο Πρατ (του οποίου είμαι κι εγώ θαυμαστής) δείχνει ακριβώς πώς ένας άνθρωπος με καλπάζουσα φαντασία μπορεί να εκμεταλλευτεί τέτοιες ιστορίες και να βγάλει ένα ποιητικότατο αποτέλεσμα (ο λόγος που κι εμένα το χόμπι μου είναι όλες αυτές οι φαντασιοπληξίες).
    Ας μείνουμε λοιπόν στην απόλαυση των ωραίων ιστοριών του Πρατ, και ας μην τις υποβιβάζουμε (αν θέλετε) κάνοντάς τες επιστήμη. Η επιστήμη και η γνώση είναι κάτι αρκετά πεζό, από μια άποψη’ ας αφήσουμε τη φαντασία μας να καλπάζει ομορφαίνοντας τον κόσμο, αλλά ας μην τα μπερδεύουμε.

  197. Παρεμπιπτόντως, μου φαίνεται ότι αυτό το ποστ πάει για ρεκόρ σχολίων, ή το έχει καταρρίψει ήδη;

  198. sarant said

    Δύτη, το ποστ έχει κάνει ήδη ρεκόρ σχολίων με πολύ μεγάλη διαφορά από το δεύτερο (που έχει κάπου 130).

    Κύριε Κοντέ, ξέχασα να απαντήσω σε κάτι που με ρωτήσατε ονομαστικά, αν είναι σύμπτωση το ότι το Suez διαβάζεται ανάποδα Zeus ενώ το Said διαβάζεται Δίας. Μάλλον σύμπτωση θα είναι, αφού το Σουέζ λέγεται αραβικά as-Suwais και στην αρχαιότητα φυσικά δεν υπήρχε, όπως δεν υπήρχε ούτε το άλλο.

  199. SophiaΟικ said

    Τελικά όλο ρεκόρ καταρρίπτουμε.
    Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ειμαστε για δεσιμο παντως εμ τα γκρουπ που βλέπω στο Φεισμπουκ.

  200. Μαρία said

    Δε θα μάθουμε όμως αν η τύπα το έκανε τελικά το τατουάζ.

  201. Έλα ντε!

  202. Μαρία said

    Θυμάστε εκείνη την καναδέζικη εταιρεία καθαρισμού; Εκεί πρωτοείδα την προσευχή.
    Αλλά δημοσιεύτηκε στο εγκυρότατο περιοδικό ρομφαία το 97 κατά δήλωση αυτού που το αναπαράγει στο φέισμπούκι τον Οκτώβριο του 08(δίνει και πηγή ο ερευνητής)
    http://www.heliodromion.gr/romfaia.htm

  203. Μαρία, πώς ξενυχτάμε έτσι, για όνομα, τέσσερις το πρωί με τους έψιλον…

  204. «Η εκφώνηση της επίκλησης αυτής, στον αρχαϊκό της τύπο, έχει μια ισχυρή δονητική επίδραση στους αισθανόμενους Ανθρώπους του Φωτός, σε όποιο σημείο αυτού του Πλανήτη και αν ίστανται, διότι πάνω απ΄ όλα είναι μια μυστηριακή κρούση στον ιερό σπόρο της Ψυχής τους…»

    ( http://www.heliodromion.gr/Hellenic-Alphabet.htm )

  205. Μαρία said

    Ύψος! Αλλά πώς να τους καταλάβουμε εμείς οι στενόμυαλοι τους μακαρίους.

    Δύτη,δε δουλεύεις αύριο και το ξενυχτάς. Καλή πρωτομαγιά.

  206. Ξενυχτάω διαβάζοντας μερικά από τα …2.197 «μηνύματα τοίχου» στο group (του facebook) που αναφέρει ο daskalakos. Δεν είναι μόνο η «προσευχή», είναι και τα σχόλια. Ο σκοταδισμός τον οποίο δηλώνουν τα περισσότερα από τα σχόλια αυτά είναι θλιβερός… Και τα νούμερα (2.197 «μηνύματα τοίχου» και 86.261 πλέον τα μέλη του group!) εντυπωσιακά.

  207. Μαρία said

    Είστε όλοι γραμμένοι στο φέισμπουκ; Εγώ είμαι ακόμα προκατειλημμένη με το βιβλίο.

  208. SophiaΟικ said

    Μαρία, κι αν ακόμα θέλεις αν το παοφύγεις το Φέισμπουκ σε κυνηγάει. εγώ γράφτηκα γιαίτ κατοι φίλοι ειχαν βάλει φωτό του γάμου τους και δεν μπορούσα αν τις δω αλλιώς. Αλλά δεν είμαι σαν τα νιάνιαρα του ιντερνετίου που βγάζουν όλα τα στοιχεία τους στη φόρα.

  209. Κοντος Μιχαηλ said

    Καλημερα σας, Κυριες και Κυριοι,
    Ευχομαι τα καθε ρεκορ σας να τα «σπατε» συνεχως,,, Αλλωστε γι αυτο ειναι…

    Αγαπητε «Δυτη των Νιπτηρων»,
    Μαλλον δεν εγινα κατανοητος…
    Ο ελεγχος ΛΙΑΝ αναγκαιοτατος, και ΔΕΝ ειπα οτι πρεπει να δεχεσαι, η πιστευεις οτι διαβαζεις… Αν ειναι δυνατον…Συμφωνω τελειως με τα σχολια σου, ΑΠΛΩΣ σημειωσα οτι ειναι καλος ο «σεβασμος» και ευγενης (οσο γινεται) (εκτος απο το πειραγμα η «καζουρα» μεταξυ φιλων) στην προσπαθεια, η υην «εμπνευση» στην παρουσιαση καποιου…
    Πως να το πω, (αποψη μου βεβαια) ΔΕΝ πολυχρειαζεται μια μικρουλα ειρωνια, καποια κοροιδια, δεν ειναι, νομιζω, αναγκη…
    Αλλα, βεβαια, ο καθενας αντιδρα οπως θελει, γνωριζοντας, φυσικα, οτι συχνα οτι δινεις, παιρνεις…
    Επισης σε ΚΑΝΕΝΑ σημειο του σχολιου μου, ουτε καν υπενοησα οτι οι εξαισιοτατες ιστοριες του Πρατ ειναι επιστημη… (Πρεπει να πω οτι ΔΕΝ μου λειπει, μαλλον κανενα Κομικ του… Ειναι «Τρομερος»!!!)
    Απλως θυμηθηκα οτι καπου το ανεφερε, πηγα στο Google και βρηκα τους Καρα Μαγια, ΤΙΠΟΤΑ αλλο…
    Επαναλαμβανω, συμφωνουμε…

    Αγαπητε Sarant,
    σχετικα με το Σουεζ, ετσι νομιζω και εγω, συμπτωσεις…
    (Βεβαια με τα του Ελληνισμου ΠΟΛΛΕΣ συμπτυωσεις παρουσιαζονται, αλλα, ενταξει…)
    Αλλα, διαφωνω για την «χρηση» της ΔΙωρυγας του Σουεζ. Τουλαχιστον τα πλοια του Ναυαρχου Νεαρχου περασαν απο κει κυλιομενα σε στρογγυλους κορμους απο θαλασσα-σε λιμνη-σε θαλασσα, οπως περνουσαν και τα πλοια απο τον Ισθμο της Κορινθου, απο τον Σαρωνικο στον Κορινθιακο, τοποθετουντας τα σε στρογγυλο ξυλα και σερνοντας τα…
    Καλην Πρωτομαγια, Καλον μηνα…

  210. sarant said

    Καλό μήνα, παιδιά, κι εμείς να’ μαστε καλά να σπάσουμε κι άλλο ρεκόρ.

    Όσο για τους 86.000….. τι να πω.

  211. Εγώ έχω δηλώσει εξ αρχής αλλεργικός:

    ή

  212. Αγαπητέ κύριε Κοντέ, προς θεού δεν είχα ούτε έχω καμία πρόθεση να σας ειρωνευτώ, πραγματικά ζητώ συγγνώμη αν το πήρατε έτσι.
    Και καλό μήνα σε όλους!

  213. Μαρία said

    Στάβυμπε, δες στο σχόλιο την κριτική σε άπταιστη κυπριακή

    http://enstaseis.blogspot.com/2008/04/facebook.html#comments

  214. Μαρία, πολύ ωραίο! και στην κυπριακή, ήταν ακόμα καλύτερο.

  215. Μαρία, είναι από το εξαιρετικό Ξενύχτικον «Μιραμπέλλα»

  216. Έπρεπε να βάλω κι αυτό:

  217. Έπρεπε να βάλω κι αυτό:

    Facebook psychoanalysis

  218. Μαρία said

    Ωραίος, ο Φιρφιρής. Το άλλο κυπραίικο με το οποίο γέλασα πολύ είναι ο αντικήδειος για τον Τάσσο.

  219. Σήμερα διαβάζω λίγο πιο προσεκτικά τα “μηνύματα τοίχου” στο group για το οποίο έκανα λόγο χθες. Οφείλω να επισημάνω ότι δοκίμασα μια ευχάριστη έκπληξη. Υπάρχουν και μερικοί λογικοί άνθρωποι που σχολιάζουν εκεί, άλλο αν χάνονται μέσα στον όχλο.

    Οι εθνικιστές της γλώσσας αντιπροσωπεύουν ένα από τα χειρότερα είδη πολίτη. Ημιμαθείς (ή και αμαθείς) και φανατικοί. Εγώ θα ήθελα οι μαθητές μου και οι πολίτες γενικότερα να είναι μορφωμένοι άνθρωποι, που να αγαπούν την πατρίδα τους, όχι υστερικοί οπαδοί. Όπως έχει γράψει εκλεκτός σχολιαστής παλαιότερης συζήτησης ( http://periglwssio.blogspot.com/2008/03/3.html ), «μόρφωση και παιδεία στη νεολαία είναι η λύση για την εξαφάνιση αυτών των ευτράπελων φαινομένων».

  220. Μαρία said

    Μικρό δείγμα εδώ, ελεύθερο στο ιντερνέτι, όταν ξεκίνησε μάλλον η αναπαραγωγή. Εδώ οι περισσότεροι είναι λογικοί, υπερίσχυσε όμως μάλλον η τελευταία κυρία.
    http://www.facebook.com/topic.php?uid=25842682239&topic=5329

  221. Κοντος Μιχαηλ said

    ΟΧΙ Δυτη των Νιπτηρων,
    Δεν θεωρησα οτι με ειρωνευοσουν, καθολου… ΔΕΝ αισθανομαι εναντιον εσενα η κανενος αλλου…
    Γενικα μιλουσα, συστηνοντας να ΜΗΝ ειρωνευεται κανεις την οποια εργασια καποιου… Οσο παραξενη η διαφορετικη φαινεται, η, ας πουμε, αστεια…
    Απλως, διαβασε την (αν θες) και η την δεχεσαι λιγο η πολυ, η αστην στην σκρη…
    Παντως ομολογω οτι λαβαινοντας μερος στον χωρο αυτο, ολο και αρκετα μου εμειναν…
    Νασαι παντα καλα…

  222. Κοντος Μιχαηλ said

    Ασε, εχασε και ο Ολυμπιακος…
    Δεν βαριεσαι, τουλαχιστον «Αντρικιο» ματς…
    (Μακαρι να ΜΗΝ εκνευριστουν οι Γυναικειες Φυσεις με την εκφραση… Ειθε…)…

  223. sarant said

    Από τα καλύτερα παιχνίδια που έχω δει, ματσάρα!

  224. Κοντος Μιχαηλ said

    Axxxxxxxx…
    Στις μικρολεπτομερειουλες…
    Ναχαν (-χαμε) οι κοκκινοι και τον Βασιλοπουλο…
    Αλλα, λιγο δυσκολο να τον απεκλειε για τριτη φορα…
    Στατιστικη… (πειραζω…)
    Την αλλη φορα, Μακαρι να τα καταφερουν οι πρασινοι με τους Ρωσσους, τους εχουν ξανακερδισει…
    Καλη τυχη σε ολους…

  225. sarant said

    Ο Γιάννης Χάρης στη σημερινή επιφυλλίδα του στα Νέα ασχολείται εκτενώς με το Λερναίο κείμενο και με την πρόσφατη χρησιμοποίησή του από τον ακαδημαϊκό Α. Κουνάδη.
    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=4514728
    και
    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=4514729&enthDate=02052009
    (σε δύο κομμάτια)

  226. > Εδώ θα προσθέσω μόνο το εξής, που το είχε μες στα πόδια του, διάολε, ο ακαδημαϊκός μας, αρκεί να ρωτούσε. Να ρωτούσε δηλαδή ο πολιτικός μηχανικός τον γλωσσολόγο και επιστημονικό συντονιστή του Χρηστικού Λεξικού που ετοιμάζει η Ακαδημία, τον καθηγητή Χριστόφορο Χαραλαμπάκη. Που κατά την παρουσίαση λ.χ. του μνημειώδους «Ελληνοαγγλικού Λεξικού» του Δημ. Γεωργακά μίλησε για τον «τεράστιο αριθμό των 700.000 λέξεων της ελληνικής», που εξηγείται, όπως διευκρίνισε, από τη μακρά πορεία της, και ενώ στη συγχρονία θα μιλούσε κανείς για 200.000 λέξεις το πολύ, κι αυτές, εννοείται, όχι σε κοινή χρήση. Όπου ο «τεράστιος αριθμός» των 700.000 λέξεων πλάι στον αριθμό 5.000.000 μαρτυρεί την τεράστια άγνοια, αν όχι απάτη.

    Το θέμα δεν είναι ότι ο πολιτικός μηχανικός δεν ρώτησε τον γλωσσολόγο, αλλά ότι ο γλωσσολόγος δεν αντιδρά στα όσα αντιεπιστημονικά υποστηρίζει ο πολιτικός μηχανικός. Βλέπε και μία άλλη περίπτωση, όπου ο ίδιος γλωσσολόγος και πάλι δεν διαχώρισε τη θέση του: http://enaskitis.blogspot.com/2009/02/blog-post.html Και μετά λέτε για τον Μπαμπινιώτη και τη δημόσια παραουσία του…

    Όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή, θα κάνω λόγο και για τον τρόπο με τον οποίο έχει «οργανωθεί» το προαναφερθέν λεξικό της Ακαδημίας, αν και ήδη κάτι σχετικό έχει δημοσιευθεί στο ιστολόγιό μας.

  227. sarant said

    Γηγενή, για να μην ψάχνουμε, δινεις το ακριβές λινκ;

  228. Ὑπάρχει κάτι στὴν συγκεκριμένη ἀνακοίνωσι μὲ τὴν ὁποία διαφωνεῖτε; Δὲν εἶναι ὁ κ. Χαραλαμπάκης αὐτὸς ποὺ δὲν «διαχωρίζει τὴν θέσι του». Ἐσεῖς εἶστε, φοβοῦμαι, αὐτοὶ ποὺ δὲν διαχωρίζετε τὶς ἀνακριβεῖς καὶ ἐπιβλαβεῖς θεωρίες τῶν οὐφολόγων, ἀπὸ τὴν ἀναγκαία καὶ αὐτονόητη γιὰ τὸν Ἕλληνα φροντίδα καὶ ἀξιοποίησι τῆς ἱερῆς μας κληρονομιᾶς. Καὶ φυσικὰ εἶναι στὸν κέντρον τῆς ἐθνικότητος ἡ γλῶσσα. (Τί ἄλλο, ἂν ὄχι αὐτό; Τὸ συρτάκι καὶ τὸ καμάκι; ) Ἀποβάλλετε ἐπὶ τέλους τὴν φοβία ποὺ σᾶς καταλαμβάνει ὁποτεδήποτε βλέπετε μιὰ ἑλληνικὴ πρωτοβουλία.

  229. Πάντως καὶ ὁ Γ. Χάρης στὰ σημερινὰ ΝΕΑ ἀποφάσισε νὰ σταματήσῃ νὰ ἀσχολῆται μὲ τὸν
    «ἐθνικιστικὸ κίνδυνο» καὶ γιὰ γράφῃ γιὰ τοῦτο τὸ λαμπρὸ ἱστολόγιο!

  230. παροράματα: καὶ γιὰ γράφῃ διάβαζε: καὶ γράφει

  231. Ευχαρίστως, κ. Σαραντάκο: http://periglwssio.blogspot.com/2009/01/blog-post_15.html Το κείμενο αυτό δείχνει μερικές βασικές αιτίες του αδιεξόδου στο οποίο έχει οδηγηθεί το λεγόμενο Χρηστικό Λεξικό, σε αντιδιαστολή με άλλα λεξικά, που είναι πρότυπα οργάνωσης (δεν εννοώ το λεξικό Μπαμπινιώτη, δεν ξέρω πώς είναι οργανωμένο και δεν έχω άποψη).

    Εριχθόνιε, σε ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνεις να κάνω μερικές διευκρινίσεις. Κατ’ αρχήν, πράγματι ο κ. Χ.Χ. δεν διαχωρίζει τη θέση του. Φαίνεται ξεκάθαρα και από εδώ
    http://yannisharis.blogspot.com/2009/05/blog-post.html

    και από εδώ
    http://enaskitis.blogspot.com/2009/02/blog-post.html

    σε αντιδιαστολή με παλαιότερα κείμενά του όπου κατακρίνει διάφορες αγλωσσολόγητες απόψεις και τους υποστηρικτές τους.

    Ρωτάς: «Ὑπάρχει κάτι στὴν συγκεκριμένη ἀνακοίνωσι μὲ τὴν ὁποία διαφωνεῖτε;» Παραπέμπω στο πρώτο (μοναδικό μέχρι στιγμής τουλάχιστον) σχόλιο για την ανακοίνωση στο ιστολόγιο «το δικτυακό τεφτέρι μου». Πρόκειται για κακό και ασαφές κείμενο. Κατά τα άλλα, όποιος προσεγγίζει επιστημονικά τη γλώσσα δεν υιοθετεί αυτό το πολεμικό λεξιλόγιο («βάλλεται», «κακοποίηση» κ.ά.). Όπως και να έχει όμως, όταν κάποιος έχει κατακρίνει την υποστήριξη αγλωσσολόγητων απόψεων για διάφορα θέματα, οφείλει να είναι συνεπής και να μη διαμορφώνει τις απόψεις του ανάλογα με το περιβάλλον ή το ακροατήριο. Επαναλαμβάνω αυτό που έγραψα παραπάνω: «και μετά λέτε για τον Μπαμπινιώτη και τη δημόσια παρουσία του…»

    Επίσης:
    >Ἐσεῖς εἶστε, φοβοῦμαι, αὐτοὶ ποὺ δὲν διαχωρίζετε τὶς ἀνακριβεῖς καὶ ἐπιβλαβεῖς θεωρίες τῶν οὐφολόγων, ἀπὸ τὴν ἀναγκαία καὶ αὐτονόητη γιὰ τὸν Ἕλληνα φροντίδα καὶ ἀξιοποίησι τῆς ἱερῆς μας κληρονομιᾶς.

    Δεν είναι όλοι ουφολόγοι, αλλά πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν είναι ουφολόγοι όλοι οι ασόβαροι. Δηλ. δεν βρίσκονται από τη μία οι ουφολόγοι και από την άλλη οι σοβαροί. Καλώς, να διαχωριστούν οι ουφολόγοι. Αλλά ο Άδωνις Γεωργιάδης λ.χ., που ετυμολογεί το «πλους» από το «πλουτς», δεν λέει σοβαρά πράγματα. Όπως βλέπεις, εγώ κάνω τους αναγκαίους διαχωρισμούς.

    > ἀπὸ τὴν ἀναγκαία καὶ αὐτονόητη γιὰ τὸν Ἕλληνα φροντίδα καὶ ἀξιοποίησι τῆς ἱερῆς μας κληρονομιᾶς. Καὶ φυσικὰ εἶναι στὸν κέντρον τῆς ἐθνικότητος ἡ γλῶσσα.

    Εγώ αγαπάω την πατρίδα μου και τη γλώσσα μου. Δεν είναι τυχαίο ότι στη μελέτη αυτής της γλώσσας έχω αφιερώσει μερικά από τα καλύτερά μου χρόνια, με προσωπικό κόστος. Ήταν επιλογή ζωής να ασχοληθώ με την ελληνική γλώσσα. Από την άλλη όμως, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο με ενοχλεί να υποστηρίζονται απόψεις που δεν θεμελιώνονται στις αρχές της γλωσσολογίας. Και τέτοιες απόψεις εκφράζονται συνήθως από τους εθνικιστές.

    > Ἀποβάλλετε ἐπὶ τέλους τὴν φοβία ποὺ σᾶς καταλαμβάνει ὁποτεδήποτε βλέπετε μιὰ ἑλληνικὴ πρωτοβουλία.

    Η φοβία είναι όρος της ψυχολογίας. Εγώ δεν έχω καμία φοβία. Καμία τ έ τ ο ι α φοβία τουλάχιστον…
    🙂

  232. sarant said

    Γηγενή, σ’ ευχαριστώ για το λινκ.

    Αν είναι έτσι όπως τα λες, είναι κρίμα διότι δεν έχουμε την πολυτέλεια για αποτυχημένα λεξικογραφικά εγχειρήματα.
    Δεν ξέρω αν πρέπει να αντιδιαστείλουμε τη στάση του ενός καθηγητή από του άλλου. Και οι δυο είναι κατακριτέοι.

  233. Γηγενή, λέτε: «Από την άλλη όμως, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο με ενοχλεί να υποστηρίζονται απόψεις που δεν θεμελιώνονται στις αρχές της γλωσσολογίας.

    Συμφωνῶ. Νὰ διαχωρίζουμε τὶς τερατολογίες ποὺ δὲν ἔχουν ἐπιστημονικὴ βάσι, ἀπὸ τὴν σοβαρὴ καὶ ἐπιστημονικὴ θεραπεία τῶν Μουσῶν καὶ τῆς κληρονομιᾶς μας. Ἡ ἀντίθεσις στὶς πρῶτες εἶναι ὄχι μόνον ἐπιταγὴ τῆς ἐπιστημονικῆς δεοντολογίας, ἀλλὰ καὶ ἐθνικὸ χρέος. Ἡ ἀντίθεσις, ὅμως, στὶς δεύτερες, εἶναι ἀντεπιστημονική, πολιτικὴ ἰδεολογία καὶ ἐπιδίωξις (ἀντιεθνικισμὸς- ἐθνομηδενισμός) ἢ ψυχολογικὴ παρόρμησις (σύμπλεγμα μειονεξίας).

    «Και τέτοιες απόψεις εκφράζονται συνήθως από τους εθνικιστές.»

    Ἐνῷ, ἀντιθέτως, ἑλληνοφοβικὲς ἀπόψεις ἐκφράζονται πάντοτε ἀπὸ τοὺς ἐθνομηδενιστές. Στὶς ἀκραῖες περιπτώσεις εἶναι συνειδητὴ ἀντεθνικὴ προπαγάνδα (πολιτικὴ ἐπιδίωξις ἀφανισμοῦ τῶν ἐθνῶν· ἐπιδίωξις ὁμολοούμενη εὐθαρσῶς ἀπό τινες). Συνήθως, ὅμως, εἶναι ἀσυναίσθητη ἐκδήλωσις ψυχολογικοῦ συμπλέγματος· φοβία. Πραγματικά, μόνον ὁ φιλόπατρις μπορεῖ νὰ χαρῇ πραγματικὰ τὴν κληρονομιὰ τῶν προγόνων του. Ἀντιθέτως, ὁ ἑλληνόφοβος, μόλις νιώσει κάτι νὰ τὸν συγκινῇ, αὐτομάτως νιώθει ἐνοχὴ καὶ φοβία ὅτι εἶναι ῥατσιστής (κατὰ βάθος ὅτι δὲν εἶναι ἄξιος ὡς κληρονόμος τῶν προγόνων του· τὸν βαραίνει τὸ φορτίο), καὶ τὸ ἀπωθεῖ. Ἡ ἀντίδρασις αὐτή, ὅπως πολλὲς προβληματικὲς καταστάσεις, ἔχει τὴν βάσι της κατὰ τὴν ψυχολογία σὲ σύμπλεγμα κατωτερότητος, τὸ ὁποῖον ἐκδηλώνεται ὡς αὐτοαπέχθεια, μίσος τοῦ ἑαυτοῦ.

  234. Χμ… Δὲν μπορῶ νὰ μὴν παρατηρήσω, πάντως, ὅτι οἱ ἀπαιτοῦντες ἀκαδημαϊκὲς περγαμηνὲς καὶ ἐλέγχοντες αὐστηρῶς -ὀρθῶς ἴσως- τὸ βιογραφικὸ καθενὸς ἀσχολουμένου μὲ τὴν ἱστορία καὶ τὴν γλῶσσα, δὲν ἔχουν κανέναν δισταγμὸν νὰ ῥίξουν στὸ πῦρ τὸ ἐξώτερον ὁποιονδήποτε ἔγκριτον ἐπιστήμονα, καὶ μάλιστα τοὺς μεγαλυτέρους τῆς ἑλληνικῆς ἐπιστήμης, ὅταν τυγχάνει νὰ μὴν συμφωνοῦν μὲ τὶς ἀπόψεις τους. Ἔτσι, ἤδη ἐδῷ κατεδικάσθησαν ὡς «ἐθνικιστὲς» (πολιτικός, ὄχι ἐπιστημονικὸς χαρακτηρισμός) ὁ Μπαμπινιώτης καὶ ὁ Χαραλαμπάκης (ὅπως π.χ. μὲ τὴν ὑπόθεσι τοῦ ἀλήστου μνήμης ἐκείνου βιβλίου Ἱστορίας εἶχαν δεχθεῖ τόσες κατάρες ὁ Σβολόπουλος, ὁ Δεσποτόπουλος, ὁ Μικρογιαννάκης, ὁ Σαρρῆς, ὁ Ἤφαιστος καὶ ἄλλοι πολλοί – γιὰ νὰ μὴν πᾶμε στοὺς παλαιοτέρους). Δύο μέτρα καὶ δύο σταθμά;

  235. sarant said

    Δεν πρόσεξες, Καλλίμαχε.
    Καταρχάς κανείς έγκριτος επιστήμονας δεν χαρακτηρίστηκε εθνικιστής, ούτε πολύ περισσότερο καταδικάστηκε ή ρίχτηκε στο πυρ το εξώτερο.

    Κριτική έγινε’ στον μεν Μπαμπινιώτη, επειδή η διατύπωσή του είναι τέτοια που να επιδέχεται παρερμηνείες, δηλαδή επειδή δεν είχε το θάρρος να διατυπώσει απερίφραστα αυτά που πρεσβεύει, στον δε Χαραλαμπάκη επειδή δεν διαχώρισε τη θέση του από τις αντιεπιστημονικές απόψεις άλλων με τους οποίους συμμετείχε στην ίδια εκδήλωση.

  236. Ὁ Μπαμπινιώτης ἔχει ὑποστηρίξει (δὲν τὸ λέγει στὸ συγκεκριμένο ἄρθρο, ἀλλὰ τὸ ἔχει γράψει ἄλλοτε), ὅτι τὸ φοινικικὸ «ἀλφάβητο» δὲν εἶναι ἀλφάβητο ἀλλὰ μᾶλλον συλλαβάριο. Γι᾿ αὐτὸ λέγει ὅτι τὸ ἀλφάβητο εἶναι ἑλληνικὴ ἐφεύρεσις. Ὅσο γιὰ τὸν Χαραλαμπάκη, καμμιὰ «ἀντεπιστημονικὴ ἄποψι» δὲν εἶδα. (Στὸ ὅτι ἡ γλῶσσα εἶναι θεμελιῶδες στοιχεῖο τῆς ἐθνικῆς ταυτότητος καὶ τοῦ πολιτισμοῦ διαχρονικῶς (ἐξελίσσεται καὶ συγχρόνως ἐμπεριέχει ὁλόκληρη τὴν ἱστορία· αὐτὸ δὲν λέγει τὸ κείμενο; ), δὲν καταλαβαίνω τὶ τὸ παράξενο βρίσκετε. Παραδεκτὸν καὶ μελετηθὲν δεκαετίες τώρα εἶναι ἀπὸ τὴν ἐπιστήμη. Ἐκτὸς ἐὰν κάποιος εἶναι δογματικῶς καὶ a priori ἀρνητὴς αὐτῆς τούτης τῆς ἐννοίας τοῦ ἔθνους, ὁπότε φυσικὰ ἀρνεῖται καὶ τῆς γλώσσης τὴν σχέσιν μὲ τὸ ἀνύπαρκτο κατ᾿ αὐτὸν ἔθνος. Ἀλλὰ αὐτὴ εἶναι πολιτικὴ καὶ ὄχι ἐπιστημονική ἀντίθεσις.)

  237. SophiaΟικ said

    Αμαν ρε Καλλίμαχε! Αυτή η θεραπεία των Μουσών στο 233 με έκανε να σκέφτομαι ότι οι μούσες εχουν π.χ γρίππη των χοίρων. Ωραία τα αρχαία ελληνικά, αλλά επειδή εμείς δεν είμαστε αρχαίοι αλλα΄νέοι, μήπως πρέπει να μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα;΄

    Γιατί στο σχολείο μάθαμε π.χ ότι στααρχαία (δεν ξερω ποιάς περιόδου) θήκη είναι ο τάφος, αλά δεν μπορώ να φανταστώ στα γήπεδα να φωνάζουν «εδώ θα γίνει η θήκη σας», λες και διαφημίζουν εργαστήριο θηκών για γυαλιά.

  238. > Γηγενή, σ’ ευχαριστώ για το λινκ.
    Αν είναι έτσι όπως τα λες, είναι κρίμα διότι δεν έχουμε την πολυτέλεια για αποτυχημένα λεξικογραφικά εγχειρήματα.

    Παρακαλώ, κ. Σαραντάκο. Τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι όπως παρουσιάζονται στο «Περιγλώσσιο» και ακόμη χειρότερα.
    Αλλά για τις ανάγκες της συζήτησης, ας δεχτώ ότι τα πράγματα μπορεί να μην είναι έτσι. Ας περιμένουμε την έκδοση του λεξικού και θα κρίνουμε.

  239. Σχετικά με το σχόλιο 233: είμαι φιλόπατρις, επομένως δεν έχω λόγο να απολογηθώ για τους εθνομηδενιστές. Επίσης, εγώ και οι φίλοι-συνεργάτες μου δεν έχουμε καμία πολιτική επιδίωξη ή αφετηρία. Τα βάζουμε λ.χ. με τον Κ. Πλεύρη, όχι επειδή είναι εθνικιστής, αλλά γιατί υποστηρίζει απόψεις που δεν έχουν γλωσσολογική βάση. Επομένως, δεν έχουμε ιδεολογικά κίνητρα. Μιλάω για εμάς, άλλοι μπορεί να έχουν και δεν θα απολογηθώ γι’ αυτούς. Τώρα δεν ξέρω αν η στάση μας μπορεί να ερμηνευθεί με ψυχολογικούς όρους. Θα έλεγα ότι παίζει ρόλο το γεγονός ότι διαστρεβλώνονται από μερικούς οι αρχές της δικής μας επιστήμης, της επιστήμης που σπουδάσαμε, επομένως είναι φυσικό να μας απασχολεί περισσότερο αυτό το θέμα παρά η διαστρέβλωση των αρχών λ.χ. της αστρονομίας, αν συμβαίνει. Έχουμε δηλ. περισσότερες ευαισθησίες από άλλους στα γλωσσικά θέματα.

    Σχετικά με το σχόλιο 234: πράγματι εγώ και μερικοί φίλοι-συνεργάτες μου έχουμε ελέγξει ορισμένους ασχολουμένους με τη γλώσσα για γλωσσολογική άγνοια, γιατί τα λάθη τους οφείλονται ξεκάθαρα σε ελλιπείς γνώσεις γλωσσολογίας. Από την άλλη όμως, παραπέμπουμε και σε αρθρογράφους που δεν έχουν «τυπικά προσόντα», ωστόσο υποστηρίζουν γλωσσολογικά βάσιμες απόψεις. Όταν η έλλειψη σχετικών σπουδών αποτελεί τη βασική αιτία λαθών, δεν βλέπω τον λόγο να μην επισημαίνεται. Όταν ο «μη ειδικός» λέει πράγματα που στέκουν γλωσσολογικά, δεν έχω αντίρρηση να παραπέμψω σε κείμενά του.

    Δεν καταδίκασα ως «εθνικιστή» και δεν έριξα στο πυρ το εξώτερον κανέναν από τους δύο (ως προς αυτό, με κάλυψε ο κ. Σαραντάκος με το σχόλιο 235).

    Δεν έχουμε ασχοληθεί ποτέ με τους Σβολόπουλο, Δεσποτόπουλο, Μικρογιαννάκη, Σαρρή και Ήφαιστο. Εγώ προσωπικά διαφωνώ με την προσέγγιση της κ. Ρεπούση, αλλά διαφωνώ και με ορισμένους από όσους διαμαρτυρήθηκαν (γιατί οι ίδιοι, αν λ.χ. ειπωθεί κάτι υπέρ των Ελλήνων αλλά ιστορικά ανακριβές, ποτέ δεν θα διαμαρτυρηθούν, επομένως δεν τους ενδιαφέρει η ιστορική ή επιστημονική αλήθεια· ιδεολογικά κίνητρα έχουν).

    Τέλος, δεν ξέρω αν συγκαταλέγεις στους «μεγαλυτέρους της ελληνικής επιστήμης» όλους όσους ανέφερες. Ας μου επιτραπεί να πω ότι, αν πρόκειται για καθηγητές γλωσσολογίας, είμαι σε θέση να γνωρίζω καλύτερα από μερικούς εξ υμών αν περιλαμβάνονται στους μεγαλυτέρους της ελληνικής επιστήμης. Μια και αναφέρθηκαν οι συγκεκριμένοι δύο γλωσσολόγοι, να πω ότι ο Μπαμπινιώτης πράγματι συγκαταλέγεται στους μεγαλυτέρους της ελληνικής επιστήμης παρά τα όποια αρνητικά του (παραπέμπω στην εύστοχη κριτική του κ. Σαραντάκου, λ.χ. «ο ε σ τ έ τ και ο ε σ τ ε τ ι σ μ ό ς, εφόσον αντιδάνεια, θα έπρεπε κατά Μπαμπινιώτη να γράφονται α ι σ τ έ τ και α ι σ τ ε τ ι σ μ ό ς »). Εν ολίγοις, για μένα δεν αρκεί να είναι κάποιος πρωτοβάθμιος καθηγητής γλωσσολογίας και μάλιστα σε ελληνικό Πανεπιστήμιο. Τον Μπαμπινιώτη όμως τον εκτιμώ πολύ για τα θετικά του (π.χ. για το πολύ υψηλού επιπέδου μάθημά του στο αμφιθέατρο).

    Σχετικά με το σχόλιο 236: σύμφωνα με όσα προανέφερα, ένας επιστήμονας δεν υπογράφει ένα τέτοιο, κακό και ασαφές κείμενο και δεν υιοθετεί αυτό το πολεμικό λεξιλόγιο («βάλλεται», «κακοποίηση» κ.ά.). Δεν είναι επιστημονικόί όροι αυτοί. Κατά τα άλλα, δεν διαφωνώ με όσα γράφονται για τη γλώσσα ως θεμελιώδες στοιχείο κτλ.

  240. Παναγιώτης said

    Έγραψα παραπάνω την άποψή μου για τα διάφορα λερναιοειδή που γράφονται κατά καιρούς. Να προσθέσω και κάτι για τη συνήθη «σάλτσα» περί βολών και και κυνηγητών του ελληνισμού και της γλώσσας. Μου θυμήζουν αποσπάσματα απ΄πο βιβλία του Όργουελ που (ειδικά στο 1984) που το ολοκληρωτικό καθεστός έπρεπε να είχε κάποιο «εχθρό» ώστε να δέχονται το «μεσσία». Επίσης έχουν και τη σάλτσα του «κρυμένου» (από ποιόυς) για να μην μαθαίνουν οι Έλληνες ή ακόμα χειρότερα την μεμψιμοιρία ότι δεν διδάσκεται στα σχολεία η κάθε μπαρούφα. Η οποία πολλές φορές επικαλείται την αυθεντία κάποιου αρχαίου Έλληνα συγγραφέα ή του Μπιλ Γκέητς και δεν συμμαζεύεται.

    Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτή η συλλογιστική είναι έξω απ΄το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας. Αν κάτι προσέφεραν οι πρόγονοί μας στην ανθρωπότητα είναι η εισαγωγή της επιστημονικής απόδειξης. Και οι Αιγύπτιοι ξέρανε το πυθαγόριο θεώρημα για να γωνιάζουν κια να βρίσκουν τα χωράφια μετά τις πλημμύρες του Νείλου αλλά ο Πυθαγόρας απέδειξε ότι το τετράγωνο της υποτείνουσας ιστούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο καθέτων, δεν είπε ότι το είπε ο βασιλιάς, ο γραφιάς ή ο παπάς ότι έτσι είναι. Λέγεται και ένα ανέκδοτο ότι το ύψος της μεγάλης πυραμίδας το ήξεραν μόνο οι παπάδες και δεν το έλεγαν σε κανένα αλλά ο Θαλής το μέτρησε μετρώντας τη σκιά της και τη σκιά ενός ραβδιού γνωστού ύψους και το βρήκε λύνοντας τα όμοια τρίγωνα, οπότε όχι μόνο αποκαλυψε το επτασφράγιστο μυστικό αλλά απέδειξε γιατί είναι τόσο.

    Κατά τη γνώμη μου πάλι ο τρόπος σκέψης δεν οφείλεται σε κάποιο γονίδιο της φυλής αλλά στο δημοκρατικό πολίτευμα και στο ότι οι πρόγονοί μας ταξίδευαν κι έκαναν αποικίες. Το πρώτο γιατί δεν υπήρχε κάποια εξουσία που να είναι αυθεντία .
    Για το δεύτερο πιθανολογώ ότι όποιοι θα ξεκινούσαν να κάνουν μια αποικία σίγουρα δεν θα ήταν οι «βολεμένοι» ούτε θα είχαν εξουσία οπότε δεν θα υπήρχαν «αυθεντίες» ανάμεσά τους. Το στηρίζω σε μια παρατήρηση που έκανα φοιτητής όταν είχα παρει ένα μάθημα επιλογής «στοιχεί από την ιστορία της πολεοδομίας» και διάβαζα για το ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα, αυτό που σύμφωνα με το θρύλο πρωοεφαμόστηκε στο Πειραιά από τον Ιππόδαμο με τους κάθετους δρόμους. Εκέινη την εποχή έπεσε στα χέρια μου ένα άρθρο σε κάποιο περιοδικό που έγραφε για την δημιουγία της πόλης Σαβάνα στις ΗΠΑ. Εκρει οι Άγγλοι άποικοι έχτισαν μια πόλη με ιπποδάμιο σύστημα πολεοδομίας με πρόσωπο στο ποτάμι αφού οι περισσότεροι ήταν έμποροι. Κάνοντας ένα λογικό άλμα (ναι το ξέρω κάπως έτσι κάνουν και οι διάφοροι δαυλιστές) συμπέρανα ότι σε αντίθεση με το ακτινοκεντρικό σύστημα που η πόλη χτιζόταν γύρω από κάποιο ανάκτορο (παλάτι ηγεμόνα ή ναό) στο Ιπποδάμειο σύστημα το κέντρο ήταν η αγορά και τα οικόπεδα ήταν περίπου ίσα. Άρα ήταν φτιαγμένο για ανθρώπους ίσους μεταξύ τους όπως οι άποικοι. Μεταξύ ίσων ο καθένας έπρεπε να αποδέιξει τα λεγόμενά του.

    Συγνώμη για την πεένθεση ελπίζω να μην ήταν κουραστική. Αλλά ενώ οι αρχαίοι δεν δέχονταν αυθεντίες και ζητούσαν απόδειξη πολλοί αναγορέυουν τους αρχαίους συγγραφέις σε αυθεντίες τσιτάροντας και μεταφράζοντας κατά πως συμφέρει πολλές φορές όπως έχει δείξει αλλού ο οικοδεσπότης.

    Κύρια Κοντέ ελπίζω να μην λάβατε σαν επίθεση εναντίον σας το προηγούμενο μήνυμά μου, σίγουρα πάντος δεν σας κατατάσω στους δαυλιστές. Συγχωρήστε μου το παράδειγμα με την ορθοδρομία και τη λοξοδρομία μια που μπήκα στα χωράφια σας όντας μη ειδικός (αν και ασχολούμαι με την ιστιοπλοΐα). Το έκανα για να δείξω ότι όπως και στις πορείες των πλοίων έτσι και στις επιστημονικές θεωρίες είναι κουκιά μετρημένα όπως μια πορέια είναι σύντομη και ασφαλής είναι σωστή έτσι και μια θεωρία είναι λογικά διατυπωμένη και δείνει εξηγήσεις για όλα τα επιμέρους θέματα (γλωσσολογικά, αρχαιολογικά κ.λπ.) τότε είναι σωστή μέχρι να βρεθεί σωστότερη. Οι περισσότεροι φοινικιστές που ότι έχω υπόψη μου, αναφέρονται σε γραπ΄τα της αρχαίας γραμματείας, παραβλέποντας το Ηρόδοτο. Και μια και είπαμε για Σουέζ (και το γνωστή σύμπτωση που είναι ακόμα γνωστή στους ναυτικούς) ας δούμε και οδηγίες πλοήγησης για την Άιγυπτο από τον Ηρόδοτο «Αἰγύπτου γὰρ φύσις ἐστὶ τῆς χώρης τοιήδε. πρῶτα μὲν προσπλέων ἔτι καὶ ἡμέρης δρόμον ἀπέχων ἀπὸ γῆς, κατεὶς καταπειρητηρίην πηλόν τε ἀνοίσεις καὶ ἐν ἕνδεκα ὀργυιῇσι ἔσεαι. τοῦτο μὲν ἐπὶ τοσοῦτο δηλοῖ πρόχυσιν τῆς γῆς ἐοῦσαν.» Ηροδότου Ιστορία Βιβλίο Β’ Ευτέρπη 5.

  241. sarant said

    Παναγιώτη, προσυπογράφω!

  242. Κοντος Μιχαηλ said

    Αγαπητε Γηγενη,
    ΟΧΙ (αραγε ΠΟΣΑ «ΟΧΙ» εχω γραψει εδω μεσα;;;!!!), (Αστειευομαι φυσικα…)
    ΔΕΝ θεωρησα οτι ελαβα καποια επιθεση…
    (Και χαριτολογοντας, επισης, σημειωνω οτι δεν ειμαι και τοσο «μυγιαγγηκτος»…)
    (Λοιπον, το θεμα ειναι οτι ναι μεν γνωριζω για το περιοδικο Δαυλος, αλλα οχι και τοσα…
    Νομιζω οτι θα ψαξω να το βρω και μαλλον θα παραγγειλω τευχη καμμια δεκαετιας να δω ΤΙ στο καλο λεει…
    Για να δουμε… Και ΠΡΕΠΕΙ να πω, οτι οπου χρειαζεται, θαχω, τον γυιο μου να διορθωνη και πληροφορη, ΔΕΝ θα παω, δηλαδη, «Στραβος στον Αδη»…).
    Παντως θυμαμαι μιαν εκπομπη, πριν αρκετα, μα αρκετα χρονια, που εσημειωνε ο ομιλητης, οτι η σχετικη αναφορα του Ηροδοτου, σχετικα με το Φοινηκικο αλφαβητο, η δεν ειχε μεταφραστη καλα, η οχι ολοκληρωμενα…
    Που να παρη δεν μπορω να γινω ουτε ακριβης ουτε σαφης, απλως αναφερω κατι, που εσεις ΚΑΙ πιο εκολα μπορειτε και πιο ολοκληρωμενα να βρητε… Θα κυτταξω και εγω…
    (Ξανα σημειωνω το μεγαλο ενδιαφερον της συζητησεως σας… Επισης εχω την εντυπωση οτι «διαβαζετε» ΤΙ λεει ο αλλος και ΔΕΝ τα λετε ΜΟΝΟ για να τα «λετε»…)
    Σε μερικα σημεια των γραφεντων, γινονται ωρισμενες αναφορες περι δηθεν, η οχι, «επιθεσεων» κατα του «Ελληνισμου»…
    Εγω παντως, μετα τοσα χρονια ζωης και διαβαζοντας διαφορα ΔΕΝ το αποκλειω ΚΑΘΟΛΟΥ…
    Ημουν περιπου 45 ετων, ο γυιος μου καπου στην τριτη λυκειου, και ειχα διαβασει ενα αρθρο του Δημου. Ανεφερε «για τον Αλκιβιαδη, που εσκυψε και επιασε τον ορθομενο φαλλο του Σωκρατη κλπ, κλπ, κλπ…» (Συγνωμη για το γραφεν, αλλα ειναι ενα που μουχει μεινει «για τα καλα»…) Ανεφερε λεπτομερειες βιβλιου, παραγραφου, στιχου και τα σχετικα. (ΔΕΝ εχω τιποτα με αυτους τους ανθρωπους, ενταξει;;;), Λοιπον, το βιβλιο, τυχαια, το ειχε ο πεθερος μου, Δασκαλος, το ανοιξαμε, ψαξαμε εκει που ελεγε ο αρθρογραφος και ητο περιγραφη του στρατοπεδου των Αθηναιων πλησιον των Θηβων… Εστειλα, για πρωτη φορα, γραμμα στον αρθρογραφο, μα ΠΟΤΕ ΔΕΝ ελαβα μια απαντηση, τουλαχιστον να μουλεγε, εκανα λαθος στο βιβλιο, κατι τις… Μπαααα….
    Και αρκετη «Χολη» εχω διαπιστωσει, τοσα χρονια, δεν βαριεσαι… Αστους να λενε…
    (Επισης μια και ταξειδευω πολυ, παρ’ ολην την «Χαζοποιηση» που προσπαθουν να ριξουν τον καψερο Λαο αυτο της χωρας που ζουμε, εχω την ισχυρη εντυπωση οτι «αντεχει» ακομη, σκεπτεται, ψαχνει, και εχει μεσα του αρκετη ανθρωπια… Που λεμε «Αν ΔΕΝ παινεψης το σπιτι σου, θα………..
    ΔΕΝ ειναι «ρατσιστικη» αποψη, ας μην βιαστη κανεις να το πη, αλλα αισθανομαι καπως απελπισμενος και λυπημενος «παρα εξω»…
    ΠΟΛΛΗ «φοβια» εχει πεσει… Για να δουμε, θα τα καταφερουν και εδω;;;)
    Ναστε παντα καλα, οσο πιο ωραια να περνατε…

  243. Παναγιώτης said

    Πάντως αν και δεν ήμουν καλός στα αρχαία στο λύκειο θυμάμαι όμως ότι η αρχή του Πρωταγόρα του Πλάτωνα δεν έπρεπε να διδαχτεί κατά διαταγή του Υπουργείου. Ευτυχώς έιχαμε ένα φιλόλογο που τιμούσε τον τίτλο δάσκαλος και μας το μετέφρασε λέγοντας ότι δεν γίνεται να πετσοκόβεις τα κέιμενα επέιδή λέι κάτι ενοχλητικό.
    Το παραθέτω:

    Ἑταῖρος
    πόθεν, ὦ Σώκρατες, φαίνῃ; ἢ δῆλα δὴ ὅτι ἀπὸ κυνηγεσίου τοῦ περὶ τὴν Ἀλκιβιάδου ὥραν; καὶ μήν μοι καὶ πρῴην ἰδόντι καλὸς μὲν ἐφαίνετο ἀνὴρ ἔτι, ἀνὴρ μέντοι, ὦ Σώκρατες, ὥς γ’ ἐν αὐτοῖς ἡμῖν εἰρῆσθαι, καὶ πώγωνος ἤδη ὑποπιμπλάμενος.

    Σωκράτης
    εἶτα τί τοῦτο; οὐ σὺ μέντοι Ὁμήρου ἐπαινέτης εἶ,
    ὃς ἔφη χαριεστάτην ἥβην εἶναι τοῦ ὑπηνήτου, ἣν νῦν Ἀλκιβιάδης ἔχει;

    Ἑταῖρος
    τί οὖν τὰ νῦν; ἦ παρ’ ἐκείνου φαίνῃ; καὶ πῶς πρός σε ὁ νεανίας διάκειται;

    Σωκράτης
    εὖ, ἔμοιγε ἔδοξεν, οὐχ ἥκιστα δὲ καὶ τῇ νῦν ἡμέρᾳ: καὶ γὰρ πολλὰ ὑπὲρ ἐμοῦ εἶπε βοηθῶν ἐμοί, καὶ οὖν καὶ ἄρτι ἀπ’ ἐκείνου ἔρχομαι. ἄτοπον μέντοι τί σοι ἐθέλω εἰπεῖν: παρόντος γὰρ ἐκείνου, οὔτε προσεῖχον τὸν νοῦν, ἐπελανθανόμην τε αὐτοῦ θαμά.

    Ἑταῖρος

    καὶ τί ἂν γεγονὸς εἴη περὶ σὲ κἀκεῖνον τοσοῦτον πρᾶγμα; οὐ γὰρ δήπου τινὶ καλλίονι ἐνέτυχες ἄλλῳ ἔν γε τῇδε τῇ πόλει.

    Δεν ξέρω αν το κυνήγι οδήγησε στις αντριχιαστικές λεπτομέρειες που ανέφερε ο κ Δήμου, αλλά δεν άκουσα κανένα να μιλά «για τους εχθρούς του ελληνισμού που έχουν αλώσει του Υπουργείο Παιδείας και καταδικάζουν στο σκοτάδι τους μαθητές αποκρύπτοντας ένα κομμάτι της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας».

  244. Κοντος Μιχαηλ said

    Αγαπητε Παναγιωτη,
    Επειδη, αν και λιγοκαταλαβαινω, τα «αρχαια» μου ειναι οχι ικανα, παρα προσπαθεια μου πριν χρονια, θα ζητησω απο το παιδι μου να μου το μεταφραση…
    Αν προσεξες σημειωσα οτι η η παραπομπη που χρησιμοποιησε ο Δημου η ηταν λανθασμενη, η εγραφε «του κεφαλιου του»…
    Και ΔΕΝ ειναι το μονο…
    Οτι το Υπουργειο Παιδειας (κατ’ εμε) εδω και πολλα, μα παρα πολλα, χρονια «ΔΕΝ μας τα λεει ΚΑΘΟΛΟΥ καλα, κατι που ακουω ΚΑΙ απο «γονεις», απο Δασκαλους, (ο πεθερος μου, ηταν και αριστερος, τρωγομαστε ελαφρως με τα «πολιτικα», πολυ καιρο σην Γιαρο), φιλοι μου, απο Καθηγητες, φιλοι μου, κουμπαροι μου, συγγενεις, (δεν παω παρακατω, εν γνωριζω Πανεπιστημιακους, μονον απο διαφορες διαμαρτυριες που διαβαζω), εχω την πεποιθηση πλεον, οτι, μαλλον, εδω και καιρο το «παιζει» «Πολιτικως Ορθο»…
    Οταν αναφερω «Κατα του Ελληνικου Πολιτισμου» εννοω οτι η οποιαδηποτε εξουσια, στην εποχη μας πλεον, ΔΕΝ επιθυμει «να σκεπτεσαι»… Σκεψου το… Ισως ειδες στο Σκαι τους αγωνες του Final four… Ξαναθυμισου τις διαφημισεις… Εκεινες που στριγκλιζαν με τα πολλα ρουχα και καπελλα, και τους αλλους που καναν το ιδιο με τις πολλες μπυρες, τον «πρωτευουσιανικο λογο» εκεινου που πλασαρε την καρτα Dynamic, και το ζευγαρακι που κυτταγε τα αστρα και ο νεαρος εβλεπε μονο «μπαλλα»… Απλως ειναι προσφατα, γι αυτο αναφερω ΑΥΤΑ…
    ΠΟΣΕΣ αναφορες εχεις διαβασει απο καθε πλευρα για την «Κακη προσφερομενη παιδεια», εδω και χρονια…
    Στον χωρο αυτο που ανταλλασσονται αποψεις, παρα τις οποιες διαφορες ΟΛΟΙ εχουν να πουν εναν καλο λογο για την Ελληνικη Πραγματεια, εν γενει, ΟΛΟΙ… Η «Πραγματεια» (ισως δεν ειναι σωστος ο χρησιμοποιουμενος ορος) αυτη αναπλαθει «Χαρακτηρες», «Πολιτες», «Σκεπτομενους Ανθρωπους»… ΠΟΙΟΙ διοικουντες, στην εποχη μας, και απο καιρου, επιθυμουν κατι τετοιο…;;; ΠΟΣΟΙ εχουν φαγωθη με τον Τσαβες που εμαθε γραμματα στον Λαο και γειτονους του;;; ΤΙ λασπη τρωει;;; Εμεις εδω εχουμε οτι εχουμε, και ΔΕΝ το πολυδιδασκουν, ΔΕΝ το πολυμαθαινουν, ΔΕΝ το πολυδιαδιδουν… ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟ βλεπω.
    Κατα την αποψη μου ο Κακτος και ο Γεωργιαδης ετολμησαν, πριν χρονια, και εξεδωσαν Ελληνες Αρχαιους συγγραφεις, ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ, ας πουμε η Ακαδημια… Ετολμησαν, και γιατι το πιστευαν, και για να κερδισουν… Εσπειραν σε προσφορο εδαφος, επενδυσαν σε κατι ΠΟΥ ΔΕΝ υπηρχε στην Ελλαδα ΚΑΙ ΕΠΕΤΥΧΑΝ…
    Και ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΟΛΥΣ κοσμος…
    Τωρα πλεον εχει φανει η «σαρα και η μαρα», και γινεται του «κουτρουλη ο γαμος»… Μυριστηκαν «ψωμι» τα ορνεα… Τους ακουει ο καθε ενας και, εστω και λιγακι να ξερη, «του γυριζουν τα αντερα»… Και λενε τα πιο απιθανα, τα πιο παλαβα, που μαζυ με τα «ξερα καιγονται και τα χλωρα»… ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑΝΑΙ ολα του πεταμου…
    Παντως ΓΙ ΑΥΤΟΝ τον λογο πιστευω πλεον οτι ο Ελληνισμος «κτυπιεται»… ΔΕΝ συμφερει… Δεστο, νομιζω, απλως νομιζω, λιγο πιο πλατια…
    Μπορει να τα βλεπω στραβα, αλλα ετσι το θεωρω…
    Ναμαστε καλα, (αλλα, μην ξεχνας, αλλος τα βλεπει ετσι, αλλος αλλιως)…
    (Και μιαν μικρουλα ιστοριουλα… Ειμαι Κερκυραιος, στο Γαστουρι που ειναι το Αχιλλειον. Ημουν καπου 30 ετων και ημουν με τον εξαδελφο μου, παει τωρα εφυγε, και τον αδελφο του πατερα μου, φευγατος και αυτος… Μου ειπαν μιαν προσωπικη τους εμπειρια, πριν πολλα χρονια, γι’ αυτους. Ησαν εκλογες τοτε, μου ειπαν(που , οπως και τωρα, παλιο το παραμυθι), ενας κομματαρχης εβγαζε λογο στην πλατεια, (ας πουμε πλατεια),¨ «Θα σας κανω τον δρομο, θα σας κανω το γεφυρι, θα φτιαξω την πλατεια με το «Ηρωον», θα σας φτιαξω σχολειο…»… Και τοτε μου ειπαν (μια και ησαν κοντα) του ειπε, κλωτσοντας τον χαμηλα, ο παρατρεχαμενος¨»Οχι σχολειο, Αφεντη μου, Εκκλησια… Αν μαθουν γραμματα ΔΕΝ θα μας ψηφισουν»… (ΔΕΝ τα εχω με την εκκλησια, απλως μιαν Ιστορια για να γινη ΠΙΟ καθαρη η επιθυμια της «εξουσιας» ανεφερα…)…
    Αυτα…

  245. Κοντος Μιχαηλ said

    Αγαπητε Παναγιωτη,
    Σκεφτηκα να μην ριχνω «Λαδι στη φωτια»… Αλλα…
    «Οργουελ», «Σαλτσα του κρυμμενου», «αυθεντια καποιου αρχαιου Ελληνα συγραφεα, η Μπιλυ Γκεητς»… …
    Ας ΜΗΝ πω για Οργουελ, που απο οτι φαινεται μαλλον τα εβλεπε/ελεγε πολυ καλα, απλως ΚΥΤΤΑ τριγυρω σου.. ΤΙ ειχαν οι γονεις σου, ΠΩΣ ζουσαν οι γονεις σου, ΤΙ δικαιωματα ειχαν, ΤΙ προνομια ειχαν, ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΕΣΥ ΤΩΡΑ… ΚΑΙ ΤΙ ΧΑΝΕΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…
    Μεχρι τους γονεις σου υπηρχε καποια προοδος, καλλιτερευση, τωρα ΑΣΤΑ να πανε… Οπισθεν Ολοταχως… Ε;;; ΑΝ εισαι «Νεος» ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ…
    (ΔΕΝ ειμαι «Αριστερος», Απλως ΔΕΝ ειμαι, ναναι καλα οι ανθρωποι, ΟΥΤΕ «καταπιεσμενος», σε ΚΑΜΜΙΑΝ περιπτωση, ναναι καλα η φυσις του επαγγελματος μου, ΚΑΛΑ πηγε, απλως νομιζω οτι τα ματια μου ΔΕΝ ειναι τελειως «κλειστα»…)
    «Σαλτσα του κρυμμενου»… Οταν καιγοταν η βιβλιοθηκη της Αλεξανδρειας, ΔΕΝ πηραν φωτια ΟΛΑ ΜΟΝΟΜΙΑΣ και καιγοντουσαν…
    Καρα γεματα «βιβλια» (της εποχης) μεταφεροντουσαν….
    (Ενα μικρο παραδειγμα…)
    Απο ΟΛΑ οσα ειχαν τοτε, ΠΟΣΑ εχουν βρεθη;;;!!!…
    Θυμησου τον Αλαριχο… ΠΟΣΑ κατεστρεψε, εξαφανησε…
    Η εκεινον τον Αββα απο την Γαλλια, εχεις διαβασει, μηπως, την επιστολη που εστειλε στον επισκοπο του που ανεφερε «ΠΟΣΑ κατεστρεψε, εξαφανησε, διελυσε, αλλα εκεινοι οι βρωμοχωριατες πριν φτασει τα θαβαν στην Γη»;;;
    Αυτοι, ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ειναι που κρυβουν και ΔΕΝ θελουν να ξερης…
    Σε σχετικη συζητηση στο πανεπιστημιο του Hundersfield, Manchester,που σπουδασε ο γυιος μου Ιστορικος, ειχαν σημειωσει οτι η σε ιδιωτικες συλλογες, η στο βατικανο η στην Ανατολη, και αλλου, υπαρχει πλειαδα βιβλιων που ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ… Ενοχλουν…
    (Επαναλαμβανω, 2-3 φορες εχω ακουσει τον Νανοπουλο να μιλα για «Κρυφη και στρατηγικη» Γνωση, σε ΟΛΟΥΣ τους τομεις της…)
    ΔΕΝ συμφερει την «διοικηση-εξουσια»… (ΚΑΙ) Ο Ελληνισμος «φτιαχνει» ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ…
    (Οι προσφατοι προγονοι μας εδιαλεξαν για ΥΜΝΟ «τον προς την Ελευθερια»… ΠΟΣΟ ελευθερος αισθανεσαι στην εποχη μας, αρκετα στην χωρα μας και χειροτερα εξω;;;)
    (Θυμησου, ανεφερες το τμημα περι Σωκρατους που το Υπουργειο Παιδειας ΔΕΝ εδιδασκε, ειχε απαγορευσει, για τους λογους του… Σκεψου το ΠΙΟ πλατια, λιγο ΠΙΟ πλατια…)
    (Αν τα καταφερης δες το εργο » V for Vedetta», και επαναλαμβανω το εργο/ και βιβλιο του Εκο «Το ονομα του Ροδου», τις κουβεντες του ηγουμενου στον ντετεκτιβ/καλογερου που τον ρολο ειχε ο Σον Κεννερυ)…
    (Ευτυχως μερικες φορες, οπως και εκεινος ο καθηγητης σου που σεβομενος, ναναι καλα, το επαγγελμα του σας διδαξε το κειμενο που ανεφερες, «δειχνονται» μερικα στον κοσμο, ΔΕΝ μπορεις να τα ελεγχεις ολα… ΔΕΝ γινεται… Ευτυχως…)…
    Παλι, Γιατι;;; ΤΟΣΟΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ Αρχαιοι Ελληνες Συγγραφεις/Επιστημονες, ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ Ειναι αυθεντιες;;;!!! Ε;;;
    Σχετικα με τον Γκειτς, πολλα εχω ακουσει, ΔΕΝ γνωριζω ΑΝ ειναι αληθινα, ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΩ, και οπως ακουγοντας, απο την μερα που «μπηκα» συνεχως για «Δαυλιστες» και «Δαυλο», παρηγγειλα τευχη δεκαετιας, (περιεργεια, ΤΙ στο καλο ελεγε;;;) ετσι θα κανω και με τουτον… Οποιος ψαχνει, βρισκει…
    ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ γνωριζω, για την συνεντευξη ενος Δυσσεκατομυριουχου Νεου (καπου 25-28 ετων), στην Αμερικη, ασχολουμενος με το internet, σε ενα Ιατρικο περιοδικο που διαβασα πριν 20-25 ημερες αναμενοντας την σειρα μου στην Ιατρο, οπου ειπε σε κεινους που τον ρωτουσαν (Αρκετα Περιπου)¨»Μην γελατε, αλλα ΝΑΙ, η σπουδη Αρχαιων Ελληνικων ΚΑΙ Λατινικων σου οξυνει τον Νου και σε κανει ΠΙΟ Δημιουργικο»…
    (Εχω ραντεβου ξανα σε καπου 8 ημερες, επειδη οι Ιατροι ΔΕΝ ανανεωνουν την βιβλιοθηκη στα τραπεζακια τους θα το βρω…).
    ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ, Αποψεις Αλλοιωτικες… Αλλα «βλεπει» ο ενας, αλλα ο «Αλλος»… Αλλα ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ, η ΟΛΟΙ, χωραμε στον κοσμο τουτο, ε;;;
    (ΠΑΝΤΩΣ…ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΥΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΩ ΔΙΚΙΟ…)…

  246. hominid said

    Βίντεο από το συνέδριο «Γλώσσα Ελληνική – Γραφή και Τέχνη», που αναφέρθηκε, έχουν ανέβει στο YouTube. Εδώ η ομιλία του Χαραλαμπάκη:



    Για τον αριθμό των ελληνικών λέξεων μιλάει στο τρίτο βίντεο, ενώ λέει και για το φοινικό αλφάβητο στο δεύτερο. Δεν έχω προλάβει να δω άλλα βίντεο (φαντάζομαι ότι θα ακούστηκαν και πιο εξτρίμ πράγματα). Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρει περισσότερα εδώ.

  247. hominid said

    Το φοινικικό αλφάβητο, έτσι; 😉

    Τα βίντεο με τον Χαραλαμπάκη βλέπω ότι τα εμφανίζει λίγο περίεργα – τρία είναι, πάντως.

  248. pgalatis said

    «Ουκ εν τω πολλώ το ευ»: Αρχαιοπρεπής απάντηση στους αρχαιολάγνους και τους απανταχού μπαρουφολόγους 🙂

  249. Angelos said

    Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση (τη διάβασα σχεδόν όλη, ζωή να ‘χει).
    Δυστυχώς και στα γλωσσικά (όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα) ισχύει το «αν τα γεγονότα δε συμβαδίζουν με τις απόψεις μας, τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα». Δυστυχώς και για τις δύο (ή μάλλον 22, αφού δε νομίζω ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστα, ευδιάκριτα στρατόπεδα) είναι δύσκολο να παραδεχθούν αλήθειες που δε συνάδουν με τις γενικότερες (συνήθως πολιτικές ή κοινωνικές) απόψεις τους. Ή ακόμα χειρότερα να ακούσουν απόψεις ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικο-κοινωνικές ιδεολογίες.

    Οπωσδήποτε ο μέσος Νεο-Έλληνας πάσχει από μια ελαφριά ή βαρύτερη προγονοπληξία, όχι τόσο γιατί «θαυμάζει τους αρχαίους» όσο γιατί τους θαυμάζει για τους λαθος λόγους. Και παραδείγματα όπως αυτό το θλιβερό «αλφάβητο-προσευχή» (έχει ξεπεράσει τις 100.000 μέλη το group) κυρίως αποπροσανατολίζουν όσους (μη-γνώστες) ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν για τη συμβολή των αρχαίων Ελλήνων στον παγκόσμιο πολιτισμό (και είναι σημαντική), χωρίς εθνικιστικές (με την κακή έννοια, για όσους επιμένουν ότι υπάρχει και καλή) προκαταλήψεις.

    Πολλοί αρχαίοι πρωτεργάτες της επιστημονικής σκέψης έλεγαν επιεικώς…αρλούμπες όσον αφορά στο καθεαυτό περιεχόμενο των απόψεών τους (π.χ. γεωκεντρική θεωρία και άλλα πολλά). Και όταν κάνουμε το λάθος να το παίρνουμε πολύ στα σοβαρά, οδηγούμαστε σε γελοιότητες. ΩΣΤΟΣΟ, είναι από μόνο του σημαντικό το ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τέτοια ζητήματα, που εξέφρασαν τις πρώτες σχετικές θεωρίες (κάποιες σωστές ή περίπου σωστές, κάποιες λάθος) και που θεμελίωσαν μια επιστημονική λογική και μεθοδολογία (την οποία, όπως εύστοχα παρατήρησε κάποιος, οι αρχαιολάγνοι προσβάλουν βάναυσα με τις λογικές ακροβασίες τους σήμερα).

    Σαφώς και σε κάποια ζητήματα κανείς δεν μπορεί να είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ σίγουρος για την Αλήθεια, ή εδώ που τα λέμε για τίποτε δεν μπορεί να είμαστε πραγματικά απόλυτα σίγουροι, απλά να διαμορφώνουμε γνώμη βασιζόμενοι στα υπάρχοντα αποδεικτικά ή και ενδεικτικά στοιχεία (βλ. για παράδειγμα μία σχετική αναφορά στη θεωρία της εξέλιξης στο http://en.wikipedia.org/wiki/Evolution_as_theory_and_fact, αλλά και googlάρετε «brain in a vat»). Συνεπώς, σε πολλά θέματα κάθε γνώμη είναι αφενός ανεκτή και αφετέρου σεβαστή εφόσον στηρίζεται σε λογικά επιχειρήματα. Από το σημείο, όμως, που τα επιχειρήματα είναι «αυτοί είναι κρατικοδίαιτοι χαραμοφάηδες», ή «εθνοπροδότες», ή αντίστοιχα «ανεγκέφαλοι φασίστες» , το χάνεις το δίκιο σου, ακόμα και αν το είχες αρχικά.

    Οι θεωρίες συνωμοσίας, οι μυστικιστικές θεωρίες, το «κρυμμένο παρελθον» και άλλα τέτοια μυθιστορηματικά οπωσδήποτε ασκούν γοητευτική έλξη σε πολλούς ανθρώπους, είτε γιατί τους δίνουν την αίσθηση του ανήκειν σε κάποια ομάδα, είτε γιατί δίνουν μία απλή και απενοχοποιητική εξήγηση για τις ατομικές (ή ομαδικές) αποτυχίες, είτε γιατί απλά εξιτάρουν τη φαντασία, όπως ακριβώς ένα καλο μυθιστόρημα. Στο χέρι μας είναι να επιλέξουμε αν θα αφεθούμε στο σαγηνευτικό κάλεσμά τους, ή θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα των αρχαιών ημών και θα επιμείνουμε στη λογική επιχειρηματολογία και στη διασταύρωση των πηγών μας.

    Υ.Γ. Μπάι δε γουέι (btw) το κατά πόσο οι αρχαίοι είναι ημών πρόγονοι σηκώνει από μόνο του πολλή κουβέντα, αφού ο μόνος τρόπος να μετρήσουμε κάτι τέτοιοι θα ήταν να συγκρίνουμε το γεννετικό αποτύπωμα ενός ικανού δείγματος αρχαίων με αυτό ενός ικανού δείγματος Νεο-Ελλήνων. Εν πάση περιπτώσει, ασ πούμε ότι αρκεί το ότι μετέχουμε της ημετέρας παιδείας και ας το αφήσουμε εκεί, μη μας κυνηγάνε και εκτός διαδικτύου οι ελληναράδες.

  250. Nikos said

    Πηγή:
    http://durabond.ca/gdouridas/glossa2.html
    Μία εργασία βασισμένη σε Μελέτη της ομογενούς καθηγήτριας Αναστασίας Γονέου.
    Με τίτλο «Ελληνική Γλώσσα – τροφός όλων των γλωσσών », η Αναστασία Γονέου, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
    «Η Ομηρική (Ελληνική) Γλώσσα, αποτελεί τη βάση επάνω στην οποία στηρίχτηκαν πλήθος σύγχρονων γλωσσών. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε καμία άλλη αναφορά, ακόμα κι αν δεν είχε διασωθεί κανένα προκατακλυσμιαίο μνημείο, θα αρκούσε η Ελληνική Γλώσσα ως απόδειξη της ύπαρξης στο παρελθόν, μίας εποχής μεγάλου πολιτισμού. Στη γλώσσα μας είναι εμφυτευμένη όλη η γνώση που κατέκτησε ο άνθρωπος, έως την παρούσα στιγμή. Κάθε ελληνική λέξη-όρος φέρει ένα βαρύ φορτίο νόησης, φορτίο που οι προγενέστεροι ‘εξόδευσαν’, για να κατακτήσουν γνωστικά τη συγκεκριμένη έννοια και να την ‘βαπτίσουν’ με το συγκεκριμένο όνομα-λέξη ».
    Παράδειγμα:
    AFTER = Από το ομηρικό αυτάρ= μετά. Ο Όμηρος λέει: »θα σας διηγηθώ τι έγινε αυτάρ».
    AMEN = λατινικά: amen. Το γνωστό αμήν προέρχεται από το αρχαιότατο ή μήν = αληθώς, (Ιλιάδα Ομήρου β291-301), ημέν. Η εξέλιξη του ημέν είναι το σημερινό αμέ!
    BANK = λατινικά pango από το παγιώ, πήγνυμι. Οι τράπεζες πήραν την ονομασία τους από τα πρώτα ‘τραπέζια’ (πάγκους) της αγοράς.
    BAR = λατινικά: barra από το μάρα = εργαλείο σιδηρουργού.
    BOSS = από το πόσσις = ο αφέντης του σπιτιού.
    BRAVO = λατινικό, από το βραβείο.
    BROTHER = λατινικά frater από το φράτωρ.
    CARE = από το καρέζω.
    COLONIE από το κολώνεια = αποικιακή πόλη.
    DAY = Οι Κρητικοί έλεγαν την ημέρα ‘δία’. Και: ευδιάθετος = είναι σε καλή μέρα.
    DISASTER = από το δυσοίωνος + αστήρ
    DOLLAR = από το τάλλαρον = καλάθι που χρησίμευε ως μονάδα μέτρησης στις ανταλλαγές. π.χ. «δώσε μου 5 τάλλαρα σιτάρι». Παράγωγο είναι το τάλληρο, αλλά και το τελλάρo!
    DOUBLE = από το διπλούς – διπλός.
    EXIST = λατινικά ex+sisto από το έξ+ίστημι= εξέχω, προέχω.
    EXIT = από το έξιτε = εξέλθετε
    EYES = από το φάεα = μάτια.
    FATHER = από το πάτερ (πατήρ).
    FLOWER = λατινικά flos από το φλόος.
    FRAPPER = από το φραγκικό hrappan που προέρχεται από το (F)ραπίζω = κτυπώ ( F= δίγαμμα).
    GLAMO UR = λατινικό gramo ur από το γραμμάριο. Οι μάγοι παρασκεύαζαν τις συνταγές τους με συστατικά μετρημένα σε γραμμάρια και επειδή η όλη διαδικασία ήταν γοητευτική και με κύρος, το gramou r – glamou r, πήρε την σημερινή έννοια.
    HEART, CORE = από το κέαρ = καρδιά.
    HUMOR = από το χυμόρ = χυμός (Στην ευβοϊκή διάλεκτο, όπως αναφέρεται και στον Κρατύλο του Πλάτωνος, το τελικό ‘ ς’ προφέρεται ως ‘ρ’. Π.χ. σκληρότηρ αντί σκληρότης).
    I = από το εγώ ή ίω, όπως είναι στην βοιωτική διάλεκτο.
    ILLUSION = από το λίζει = παίζει.
    ΙS = από το είς.
    KARAT = εκ του κεράτιον, (μικρό κέρας για τη στάθμιση βάρους).
    KISS ME = εκ του κύσον με = φίλησέ με (…είπε ο Οδυσσέας στην Πηνελόπη).
    LORD = εκ του λάρς. Οι Πελασγικές Ακροπόλεις ονομάζονταν Λάρισσες και ο διοικητής τους λάρς ή λαέρτης. Όπως: Λαέρτης – πατέρας του Οδυσσέα).
    LOVE = λατινικό: love από το ‘λάFω’. Το δίγαμμα (F) γίνεται ‘αυ’ και ‘ λάF ω’ σημαίνει »θέλω πολύ».
    MARMELADE = λατινικά melimelum από το μελίμηλον = κυδώνι.
    MATRIX = από το μήτρα.
    MATURITY = λατινικά: maturus από το μαδαρός= υγρός.
    MAXIMUM = λατινικά: maximum από το μέγιστος.
    MAYONNAISE = από την πόλη Mayon, που πήρε το όνομά της από το Μάχων = ελληνικό όνομα και αδελφός του Αννίβα.
    ME = από το με.
    MEDICINE = λατινικά :medeor από το μέδομαι, μήδομαι = σκέπτομαι, πράττω επιδέξια. Και μέδω = φροντίζω, μεδέων = προστάτης.
    MENACE = από το μήνις.
    MENTOR = από το μέντωρ.
    MINE = από το Μινώαι (= λιμάνια του Μίνωα, όπου γινόταν εμπόριο μεταλλευμάτων. «Κρητών λιμένες, Μίνωαι καλούμεναι». (Διοδ.Σικελ.Ε’84,2).
    MINOR = λατινικά: minor από το μινύς = μικρός. Στα επίσημα γεύματα είχαν το μινύθες γραμμάτιον, ένα μικρό κείμενο στο οποίο αναγραφόταν τι περιελάμβανε το γεύμα. Παράγωγο το… menu!
    MODEL = από το μήδος= σχέδιο (η ίδια ρίζα με τη μόδα (= moda).
    MOKE = από το μώκος = αυτός που χλευάζει.
    MONEY = λατινικό: moneta από το μονία = μόνη επωνυμία της Θεάς Ήρας: Ηραμονία. Στο προαύλιο του ναού της Θεάς στη Ρώμη ήταν το νομισματοκοπείο και τα νομίσματα έφεραν την παράστασή της, (monetae).
    MOTHER = από το μάτηρ, μήτηρ.
    MOVE = από το ομηρικό αμείβου = κουνήσου!
    MOW = από το αμάω = θερίζω.
    NIGHT = από το νύχτα.
    NO = λατινικό: non, ne εκ του εκ του νη: αρνητικό μόριο ( »νέ τρώει, νέ πίνει»), ή (νηπενθής = απενθής, νηνεμία = έλλειψη ανέμου.
    PAUSE = από το παύση.
    RESISTANCE = από το ρά + ίστημι.
    RESTAURANT = από το ρά + ίσταμαι = έφαγα και στηλώθηκα.
    RESTORATION = λατινικά restauro από το ρά+ίστημι, όπου το ρά δείχνει συνάρτηση, ακολουθία, π.χ . ρά-θυμος, και ίστημι = στήνομαι.
    SERPENT = λατινικά serpo από το έρπω (ερπετό). H δασεία ( ‘) προφέρεται ως σ = σερπετό.
    SEX = από το έξις. Η λέξη δασύνεται και η δασεία μετατρέπεται σε σίγμα και = s + έξις.
    SIMPLE = από το απλούς (η λέξη δασύνεται).
    SPACE = από το σπίζω = εκτείνω διαρκώς.
    SPONSOR από το σπένδω = προσφέρω (σπονδή).
    TRANSFER από το τρύω (διαπερνώ) + φέρω. Transatlantic = διαπερνώ τον Ατλαντικό.
    TURBO = από το τύρβη = κυκλική ταραχώδης κίνηση.
    YES = από το γέ = βεβαίως.
    WATER = από το Ύδωρ (νερό), με το δ να μετατρέπεται σε τ .

  251. sarant said

    Συνονόματε, σ’ ευχαριστώ.

    Για την ομογενή καθηγήτρια έχω γράψει εδώ:
    http://www.sarantakos.com/language/omiraggl.htm

  252. Liarak said

    Οσα κεφάλια και να κόψεις…
    http://troktiko.blogspot.com/2010/06/e_07.html

  253. sarant said

    Εμ, γι’αυτό το είπαμε Λερναίο……

  254. ο Μήτσος said

    Νάσου το νέο κεφάλι του λερναίου από τρωκτικό:

    «Τι γλώσσα μου έδωσαν; Eλληνική!!!!
    Hellenic Quest λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε… πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους….»

    http://troktiko.blogspot.com/2010/06/e-kai-e-kai-cybernetics.html

    Να δούμε πόση ώρα θα μείνει αυτή τη φορά…

  255. ο Μήτσος said

    Το τρωκτικό μόλις κατέβασε την ανάρτηση. Πολύ περίεργο φαινόμενο! Το κείμενο αυτό όλο ανεβοκατεβαίνει σε πολλά blogs.

    Η ονομασία «λερναίο» επιβεβαιώνεται περίτρανα!

  256. nickosl said

    Ενα κεφάλι του λερναίου πετάχτηκε μες στη νυχτιά και το κανόνισε Ο Μήτσος. Οι άλλοι μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι.

  257. sarant said

    Εντυπωσιάζομαι πάντως, όλα έγιναν μέσα στη νύχτα -αλλά κάπως έτσι είχε γίνει και την προηγούμενη φορά. Πάντως το Τρωκτικό διατηρεί μεγαλύτερη εγκυρότητα (σ’ αυτό το θέμα) από άλλα πνευματικά και επιστημονικά σωματεία που μόλις δουν το Λερναίο σπεύδουν να το αναδημοσιεύσουν…

  258. Διεθνής Συνάντηση Εργασίας για την «Ελληνική Γλώσσα και τη Γλωσσική Αγωγή»

  259. Τὴν ὥρα ποὺ ἔχουν ξεσηκωθεῖ οἱ ὁμογενεῖς σὲ ὅλον τὸν κόσμο γιὰ τὸ κόψιμο τῶν καθηγητῶν ἑλληνικῶν, ἔχουν τὸ θράσσος οἱ δερβεναγάδες τοῦ ὑπουργείου ἀφελληνισμοῦ νὰ διοργανώνουν «συναντήσεις ἐργασίας» γιὰ τὴν διδασκαλία τῆς ἑλληνικῆς;

  260. Μαρία said

    256, 257 Αυτή τη φορά το έγκυρο τρωκτικό παρέπεμπε σε άλλο μπλογκ,(palladion1.wordpress) που δέχεται σχόλια. Τους παρέπεμψα λοιπόν στη σελίδα σου αλλά μόλις είδα, οτι το λερναίο είναι στη θέση του και το σχόλιο ακόμα ελέγχεται.

  261. Ἐδῶ μᾶς εἶπαν ὅτι πρέπει τὰ παιδιὰ ἀπὸ τὴν Α δημοτικοῦ νὰ διδάσκωνται τὴν ἀγγλική, πρὶν δηλαδὴ μάθουν καλὰ καλὰ νὰ γράφουν τὴν μητρική τους. δὲν ξέρω κατὰ πόσο αὐτὸ εἶναι παιδαγωγικῶς σωστό, ἀλλὰ δὲν θὰ ἔπρεπε νὰ προηγηθῃ ἕνας δημόσιος διάλογος; πάλι ἡ παιδεία θὰ γίνῃ τοῦ κασίδη τὸ κεφάλι γιὰ νὰ πειτραματίζωνται διάφοροι μαθητευόμενοι μάγοι;

  262. sarant said

    Αυτό με την πρώτη δημοτικού και τα αγγλικά μου φαίνεται κι εμένα λίγο παράξενο -ωστόσο, φαντάζομαι / ελπίζω ότι δεν θα γράφουν στα αγγλικά, μόνο θα ακούν.

  263. Μαρία said

    262 Για τη φιλοσοφία του εγχειρήματος:
    http://www.alfavita.gr/ank_b/ank10_6_10_0120.php

  264. Nicolas said

    @260 Εάν παρατήρησες, δεν υπάρχει σχόλιο σε κανένα πόστι. Οι τύποι είναι ανοιχτού πνεύματος, ναι μεν, αλλά… μούγκα στην στρούγκα!

  265. ο Μήτσος said

    Δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά, αλλά σήμερα τα ξημερώματα δεν έλεγε για palladion1 ο τρωκτικός, αλλά «ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ».

    Το palladion1 δείχνει να είναι ελληναράδικο blog και «το σχόλιο μας θα ελεγχθεί πρώτα από συντονιστή», ο οποίος θα το κόψει.

  266. Το πρωκτικό με ταυ είναι μια ιδιότυπη υλοποίηση της αυτόματης γραφής στον ιστό. Ό,τι στέλνεις, ως αποκλειστικό, ανεβαίνει. Ό,τι στέλνεις ως σχόλιο, μαρμάγκα. Κι ενδιαμέσως, στέλνουν οι ίδιοι οι άσχολς διαχειριστές, ως αναγνώσται. Άμα είσαι και γκαντέμης, σου αντιγράφουν ολόκληρα ποστ, με εισαγωγή που δείχνει σαν να είσαι συνεργάτης τους.

    Αλίμονο αν ασχολείται κανείς και με τρωκτικά. Επίφαση εγκυρότητας τους προσφέρετε έτσι.

  267. Μαρία said

    Μήτσο, μπήκα τα ξημερώματα απ’ το λινκ που έδωσες.

  268. ο Μήτσος said

    Φίλε Στάζι, «ασχολείται κανείς» με τα πρωκτικά, στο βαθμό που αποτελούν ένα input πληροφόρησης… Ο συγκεκριμένος έχει μια αμεσότητα στο να ποστάρει επίκαιρα θέματα. Δεν είναι ούτε αμερόληπτο, ούτε πλήρες, αλλά πιο γρήγορο από άλλα sites. Τα περισσότερα ενημερωτικά sites έτσι και αλλοιώς πρωκτικά είναι…

  269. Οι εκδηλώσεις του πάλαι-ποτέ-Παλλαδίου Vienna Janni:
    http:/ /12thespis.wordpress. com/2008/04/20/palladiumold/
    http:/ /www.antidogma. gr/?p=1138
    http:/ /antidogma. gr/palladio.jpg

    Χαρδαβέλας-Λάος-κλπ.

    Λέτε νάχει κανέναν κοινό θαμώνα με του νοικοκύρη;

  270. ο Μήτσος said

    @Μαρία,
    Τότε έτσι είναι. Δούλευα εκείνη την ώρα και το είδα στα γρήγορα οπότε δεν πρόσεξα το palladion1.

  271. #268 Δεν είναι δα και κομμός κεφαλής να ενημερωθείς μισή ώρα αργότερα, ούτε να χάσεις και 5 κουτσομπολιά. ΟΚ, γούστα είναι αυτά. Αυτά που έγραψα έχουν επανειλημμένως επαληθευτεί με στημένες φάρσες, πχ. από το les-malakies (που χάθηκε ο jago;)

  272. ο Μήτσος said

    @271 δεν διαβάζω τα κουτσομπολιά, συντομογραφία των ειδήσεων διαβάζω! Αλλά σου ζητάω ταπεινά συγγνώμη, δεν θα το ξανακάνω!

  273. τι να πώ; η ζέστη; ξύδι; όποιος έχει τη μύγα…; Άντε με το καλό η επόμενη τρωκτική παραπομπή.

  274. Μαρία said

    269
    Έλα Παναγιά μαζί μας! Καλέ αυτή είναι η γνωστή καφετέρια του Τζανή στην Κρήνη.

  275. ο Μήτσος said

    είδες πόσο κοντά είναι η παραπληροφόρηση;

  276. Μαρία said

    Στην ΕΤ3, η ελληνική γλώσσα και το μέλλον της.
    Απίστευτο αλλά ο δημοσιογράφος μετέφερε τα περί λερναίας πρωτογένειας ως επικρατούσα άποψη και οι καλεσμένοι του προσπαθούν να εξηγήσουν οτι πρόκειται για πλάνη. Αυτός βέβαια επανέρχεται ρωτώντας αν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των επιστημόνων!

  277. Ο βλάκας «παντογνώστης» Σαββίδης συναγωνίζεται πολλούς από τους σχολιαστές του, είτε μιλάει για μαθηματικά,είτε για γλώσσα, είτε για τα εθνικά…
    http://www.anixneuseis.gr/?p=6646

  278. Μαρία said

    Στάζυ, μπορείς να τη γράψεις; Εγώ κρατάω παραδοσιακά σημειώσεις.

  279. το κάνω ήδη, αλλά την έπιασα μετά το σινιάλο σου (από την τραγιάσκα και μετά). Αν δεν υπάρχει αναπάντεχο, θα γραφτεί.

  280. sarant said

    Καλή εκπομπή φαίνεται -τα περί πρωτογένειας δεν τα πρόλαβα γμτ.

  281. Μαρία said

    280 το ζουμί το έγραψα κι η τραγιάσκα ήταν στην αρχή

  282. Μαρία said

    277 Του καταρρίπτουν μία μία τις μαλακίες και θα πρέπει να ξαναδιαβάσει μαθηματικά για να γίνει ξουράφι 🙂

  283. Να τον ακούσεις να συζητάει με το Ράμφο ή το Φωτόπουλο…. Τι Χαρδαβέλας και άλλες μπασκλασαρίες…

  284. Servitoros said

    Ο βλάκας «παντογνώστης» Σαββίδης
    —-
    Το ποιό ακριβό ανέκδοτο της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας στην Θεσσαλονίκη.

  285. Μαρία said

    283 Με Γιανναρά που έχει σχεδόν μόνιμο στασίδι ακόμα καλύτερα.

  286. έλα οι ψηφιακές λεωφόροι!

  287. sarant said

    Καλά τα λέει ο Καζάζης, λέω εγώ.

  288. Συμφωνώ. Απλώς είναι λίγο υπερβολικός με την παραμύθα του ελληνικού ψηφιακού σύμπαντος της Αννούλας.

  289. γκαρσόνι said

    Servitore, ο Σαββίδης δεν ξέρω αν είναι ανέκδοτο, αλλά η ορθογραφία και τα ελληνικά σου γενικώς είναι σίγουρα.

  290. Μαρία said

    Προσέξατε οτι ο Σαββ. μπέρδεψε τις ιστοσελίδες/ιστότοπους με τα ιστολόγια;

  291. Servitoros said

    @Γκαρσόνι

    Να σου υπενθυμίσω τις οδηγίες του νοικοκύρη;

  292. Η Αννούλα γλωσσολόγος
    ΕΛΕΟΣ! Κολλάνε λερναιίτιδα από την καρέκλα;

  293. Εν τω μεταξύ το ΚΕΓ θα λειτουργήσει άλλη μια χρονιά με καμιά 35αριά (προς το παρόν) φτηνούς καθηγητές ως αποσπασμένο προσωπικό*… Κι ο/η κάθε υπουργός/ίνα θα πουλάει τζάμπα μαγκιά, φορτώνοντας τα κακά της εκπαίδευσης στους «χιλιάδες αποσπασμένους». Καμιά 2-3 χιλιάδες ακόμη εκπαιδευτικοί -δάσκαλοι και καθηγητές- έχουν αποσπαστεί τις δυο τρεις αυτές μέρες -και ως τώρα- σε άλλους εποπτευόμενους του ΥΠΔΒΜΘ για να καλύψουν φτηνά και με πολιτική ομηρεία πάγιες ανάγκες.

    http://www.ypepth.gr/docs/apofash_apospasewn_keg_2010_2011_100630.doc

    Πριν τα ονόματα των αρχείων βάλτε το http://www.ypepth.gr/docs/ όπως παραπάνω:

    apofash_apospaseis_oeek_2020_2011_100630.zip
    apofash_apospasewn_ekpaideytikwn_sta_pek_gia_to_sx_etos_2010_2011_100630.doc
    apofash_apospasewn_keg_2010_2011_100630.doc
    apofash_apospasewn_se_grafeia_dnseis_perif_2010_2011_100630.zip
    apofash_apospashs_ekpaideytikwn_d_e__se_panepisthmia_2010_100630.doc
    apofash_apospashs_ekpaideytikwn_d_e__se_tei__aspaite_2010_100630.doc
    apofash_kee_apospaseis_2010_2011_100630.doc
    apospaseis_ekpaideytikwn_athmias_ekpshs_se_dnseis_kai_grafeia_ekpshs_100630.zip
    apospaseis_ekpaideytikwn_athmias_ekpshs_se_perifereiakes_dnseis_ekpshs_100630.zip
    apospaseis_ekpaideytikwn_p_e__sthn_akadhmia_athhnwn_2010_11_100630.doc
    apospaseis_ekpaideytikwn_p_e__sto_paidagwgiko_institoyto_100630.doc
    apospaseis_ekpaideytikwn_p_e__ston_o_e_e_k___2010_2011_100630.doc
    apospaseis_ekpaideytikwn_p_e_se_panepisthmia_2010_2011_100630.doc
    apospaseis_ekpaideytikwn_p_e_sto_k_e_e__2010_2011_100630.doc

    Και η διαδικασία συνεχίζεται… Και το Σεπτέμβρη, και τον Οκτώβρη…

    * η να λουφάρουν, όπως το δει κανείς.

  294. Μαρία said

    288 Λόγος θα ονομάζεται το δίκτυο, δήλωσε μόλις η δια βίου στο δελτίο της ΕΤ3.

  295. […] Ο αρχαιολόγος του τέλους με το λερναίο, την προ-κατακλυσμιαία χρονολόγηση και την υπέρτατη […]

  296. Τώρα, με Πρωθυπουργό Ακαδημαϊκό, θα χορτάσουμε άραγε λερναίο;

  297. alpinistis της ποσειδώνος... said

    http://www.universityfairs.com/director … ement-1447

    Alpine College
    70 Possidonos Avenue
    PO Box 70235
    Glyfada
    GR-16610
    Greece
    Tel: +30 210 89 83022
    Fax: +30 210 89 81189
    Email: admissions@alpine.edu.gr
    Map: View

  298. alpinistis της ποσειδώνος... said

    http://www.universityfairs.com/directory/alpine-college-swiss-business-school-hotel-tourism-management-1447

  299. sarant said

    Καλημέρα. Ώστε έχει και η Ελβετία παραθαλάσσια τοπία!

    Λέτε αυτό το Αλπάιν να έχουν βγάλει (ή να διδάσκουν σ’ αυτό) οι κυρίες Μανωλίδου, Τζιροπούλου κτλ.;

  300. alpinistis της ποσειδώνος said

    Ζυρίχ’ που φαίνεται….

    Please click on the thumbnail to view a larger version

    Alpine College is located in Glyfada, also known as the “Greek Riviera”, which is a breezy and attractive suburb of Athens situated along the western coast of Attica on the Saronic Gulf of the Aegean Sea. Purposefully established within the grounds of the Palmyra Beach Hotel, Alpine students actually reside and at the same time acquire hands-on experience within the hotel facility itself. The campus hotel is fully equipped with training facilities such as kitchens, restaurants, bars, front desk and housekeeping departments. It also houses lecture rooms equipped with the latest audiovisual equipment, faculty offices, student lounges, learning resource centers which include the library and a state-of-the-art computer center featuring the latest systems, including hardware and software currently utilized by hotels, restaurants and travel organizations around the world.

    This section identifies the academic levels and subject areas that are offered at this institution. For a detailed list of course titles and levels you should contact the institution directly using the contact details provided.

    Levels
    Postgraduate (Masters, MBA, LLM, Dip, PhD)

    δίνει και phd άμα λάχει….

  301. sarant said

    Έχει ντοκτορά στα ντολμαδάκια η κυρία τάδε;

  302. Στο ξενοδοχείο Παλμύρα;
    Εκεί δεν έμεναν παλιά οι περαστικοί US Marines από την (τότε) αμερκάνικη βάση του Ελληνικού; (Ωραίο οξυμωράκι κι αυτό)
    Και τώρα έγινε κολλέγιον;
    Κοίτα, ρε παιδί μ’, κάτι πράματα.
    Σαν εκείνο το παλιό με τη Ρώμη που κυρίευσε, λέει την Ελλάδα με τα όπλα αλλά κυριεύθηκε απ’ αυτήν με τα γράμματα!

  303. Αυτό που «ξεπαγώνουν» πού και πού παλιές αναρτήσεις, για να τις βλέπουμε κι εμείς οι νεότεροι, είναι πραγματικά καταπληκτικό!
    Να υποθέσω ότι ο κ.Κουνάδης δεν απάντησε ποτέ, έτσι;

    Για το Alpine μόλις χθες έμαθα κι εγώ, σε άσχετη συζήτηση με φίλο. Είναι απίστευτο το πόσο εύκολα κάποιοι άνθρωποι γίνονται αποδεκτοί ως δήθεν «καλλιεργημένοι» και «μορφωμένοι»…

    Πολύ θα ήθελα κάποιος να ποινοκοποιήσει την διασπορά ανοησίας! Με αυστηρή ποινή!!

  304. Τάχουμε ξαναπεί, αλλά ποιος κάθεται να διαβάζει τα σχόλια. Έρχεται ο άλλος να θέσει την σπουδαία ανακάλυψή του, αδιαφορώντας για τα προηγούμενα. Δεν είναι αυτό το Alpine.

  305. Στάζυμπε, απ’ότι κατάλαβα εγώ, Alpine Universitat of Zurich απλούστατα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, έτσι;
    Και απ’ ότι φαίνεται ακόμα και άτομα του πατριωτικού χώρου δεν δέχονται αμάσητα κάποια πράγματα και το ψάχνουν (μέχρι και επιστολή στην Ελβετική Πρεσβεία έστειλε!).

    Γνώμη μου πως ο Alpinistis παραπάνω, απλά για πλάκα μας μίλησε για ένα Alpine που υπάρχει στην Ποσειδώνος.

  306. #305 Στέλιο, δεν απευθυνόταν σε σένα το #303. Το είχα γράψει πριν εμφανιστεί το δικό σου #304.

    Αλα τις ο πατριωτικός χώρος! διαβάζει και Ρέιμοντ Κάρβερ!

  307. alpinistis της ποσειδώνος said

    όχι δε κάνω πλάκα ρε παιδιά.Μάλλον αυτό είναι το κολλέγιο(επιπέδου ΙΕΚ;;)που αναφέρονται.Κάνω λάθος ;;

  308. Α όχι Αλπινιστή δεν είναι ούτε καν αυτό.
    Στο βιογραφικό των εν λόγω κυριών και κυρίων, αναφέρεται ξεκάθαρα «Alpine Universität, Zürich», και με τις τελίτσες πάνω και με όλα. Το οποίο απλούστατα δεν υπάρχει.

  309. Διάβασμα (μαζί με τα σχόλια):

    Μια λαθροχειρία του Άδωνη (ή μάλλον δύο)

  310. Και για να κόψεις δρόμο:

  311. physicist said

    #310. Και γελοίο και ανορθόγραφο (Herrn XYZ wird berufen … helenic … και τα τρία κακά της μοίρας μας).

    Η σφραγίδα πάντως λέει πως είναι Σωματείο (Verein). Ίσως στην Ελβετία να μπορεί κανείς να ιδρύσει Σωματείο που να το αποκαλεί Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. Δύσκολο να το πιστέψω αλλά από την άλλη μεριά η Ελβετία έχει 24 Καντόνια με μεγάλες διαφορές στη Νομοθεσία (διαφορετική φορολογία κλπ.), άρα μπορεί να υπάρχει κανένα Καντόνι μέσα στα βουνά και στις χαράδρες που να επιτρέπεται.

  312. Νέο Kid Στο Block said

    Αϊ στο καλό σου ρε συ Στάζυμπε! Μ’ έπνιξες άνθρωπέ μου(έπινα καφέ…)
    Φοβερό πτυχίο (σε κάτι σαν) ΓεμανοΑγγλικά (fuer historic helenic (μ’ένα L !!) literature)
    In die Position eines … EINES??
    (Τι είναι αυτοί οι Αλπινιστές ρε παιδιά; Οι διανοούμενοι του Καρατζατέτοιου;)

  313. @310: Καλά, το ίδιο το σάιτ (ramafa.gr) πρόκειται πραγματικά για μνημείο βλακείας!!!!!!

    Αντιγράφω από την σελίδα όπου επεξηγεί την σημασία των ελληνικών γραμμάτων (ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ – ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΞ):

    Ξ : Κ+Σ Τό Κάτω σέ έσω χώρον ή ΚΑΣΑ

    μπρρρ….

  314. physicist said

    #312. Νεοκίδιε, το eines είναι γραμματικά σωστό (γενική πτώση). Θα ‘πρεπε όμως να έχει συνταχθεί και το Professor που ακολουθεί σε γενική, αλλά εκεί έγινε μαντάρα γιατί στο μεταξύ το πιστοποιητικό σχιζοφρένιασε και το γύρισε στ’ Αγγλικά.

  315. Νέο Kid Στο Block said

    Τώρα αν δεν είναι κάποιο αστείο του Στάζυ αυτό το «πτυχίο», αυτός ο κύριος(ο «πτυχιούχος») κυκλοφορεί ελεύθερος; Αα,ρε κατακαημένη Ρούμελη…

  316. Νέο Kid Στο Block said

    Φυσικέ ναι, νόμισα αρχικά ότι ήταν το «πτυχίο» κάποιας κυρίας (για το eines λέω)
    Τον Τίτλο του «Πανεπιστήμιου» τον πρόσεξες; (in Deunglish auch!) 🙂

    Εδώ μιλάμε για καραμπινάτο (και απίστευτα ερασιτεχνικά στημένο) ποινικό αδίκημα.

  317. Αποκωδικοποίησις `Αθλων Ηρακλέους – πρόκειται περί αριστουργήματος, μόνο 33 ευρώ! Τρέξτε κόσμε!

    http://www.ramafa.gr/GR/hercdeeds.html

  318. physicist said

    #316. Κι εμένα για ποινικό μού μοιάζει αλλά δεν είμαι δικηγόρος. Αν είναι αδίκημα, τότε μάλλον στην Ελβετία θα ‘λεγα. Εμένα πάντως μού αρκεί που είναι γελοίο, το θεωρώ χειρότερο κι απ’ το να είναι παράνομο για κάτι τέτοια (αν όμως είναι ο άλλος γιατρός- ή μηχανικός-μαϊμού, τότε θέλει Εισαγγελέα).

    (Γενικώς δεν μ’ αρέσουν οι βωμολοχίες δημόσια αλλά το έγγραφο, απ’ όπου κι αν το πιάσεις, είναι γάμ*σέ τα).

  319. Μαρία said

    315 Ελεύθερος ο επίκουρος καθηγητής, και τα σκυλιά δεμένα.

  320. Για να σας κοπεί το γέλιο:



    http://www.aueb.gr/conferences/hercma2003/

  321. Νέο Kid Στο Block said

    Ρε συ Φυσικέ , τι Verein και γκρύνε Πφέρντε να πούμε; 🙂

    Και εντάξει, πες ότι για κάποιον μυστήριο καντονονομοθέτη το Verein δίνει…Certificate (κι όχι Zertifikat ή Bescheiningung ή κάτι λογικό τέλος πάντων). Τα Vereine έχουν Facultaet;; 🙂

  322. physicist said

    #321. Κάνω ό,τι μπορώ για να πείσω τον εαυτό μου ότι δεν είναι παράνομο βρε κουμπάρε. Άλλωστε, άμα σ’ αφήνει ο Νόμος να ονομάσεις την παρέα σου Private Freie Universität, θα σκαλώσει το πράμα στο να βάλεις τον κολλητό σου στη Fakultät; Ψείρας είσαι μωρ’ αδερφέ μου. 😛

  323. physicist said

    #320. Στάζυμπε, εννοείς ότι αν δεν είχε στα χέρια του την πατσαβούρα με τη σφραγίδα δεν θα είχε κληθεί σε ομιλίες και συνέδρια;

  324. #323 Ως τι κλήθηκε, αν κλήθηκε; είχε κι εισήγηση; εσύ θα φωτογραφιζόσουν μαζί του και με την συμπαρουσιάστριά του -και μάλλον και γυναίκα του;

  325. sarant said

    319: Το γιουτουμπάκι είναι απίστευτο!

  326. Είναι και στο Ιντερκοντινένταλ Όπεν Γιουνιβέρσιτι….

  327. physicist said

    #324. Αν θέλεις οπωσδήποτε να καλέσεις κάποιον, δεν είναι απαραίτητοι οι ακαδημαϊκοί τίτλοι. Εγώ προφανώς και δεν θα φωτογραφιζόμουν μαζί του αλλά εγώ δεν παίζω κανένα ρόλο, ούτως ή άλλως.

  328. #327 https://sarantakos.wordpress.com/2012/01/20/tzirop/#comment-96672

  329. Νέο Kid Στο Block said

    Μου έφυγε κάθε διάθεση αστεϊσμού.
    Αν ξέρει και θέλει κάποιος, ας μου απαντήσει στο εξής: Οι Αλπινιστές ,πέραν της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας που προσφέρουν, έχουν και κάποιο θεσμικό ρόλο; Τα συνέδρια κλπ τα πληρώνουν από τη τσέπη τους ή συνεισφέρει -έστω κι ένα ευρώ- ο φορολογούμενος; Έχουν κάποια –έστω αμυδρή- σχέση με εκπαιδευτικά προγράμματα ή διαδικασίες επίσημες του Υπουργείου;
    Αν έστω και ένα ΝΑΙ υπάρχει στα παραπάνω ερωτήματα, (υποψιάζομαι ότι υπάρχει, από μια παλαιότερη οργισμένη αντίδραση του Στάζυ, την οποία τώρα κατανοώ σε βάθος), λυπάμαι που θα το πω, αλλά ίσως και κάποιοι από εδώ μέσα (κανονικοί καθηγητές και καθηγήτριες) θα έπρεπε ν’ αντιδράσουν κάπως πιο …δυναμικά (to say it politely).

  330. Νέο Kid Στο Block said

    328. Σ’αυτή ακριβώς την αντίδρασή σου αναφέρομαι στο 329.

  331. Για ιώβεια υπομονετικούς:

    http://www.dailymotion.com/playlist/x1wvw3

    #330 https://sarantakos.wordpress.com/2009/03/19/adocheat-2/#comment-1026 (β)

  332. physicist said

    #328. Στάζυμπε, ακριβώς αυτό λέω, ότι δηλαδή η συμμετοχή στο συνέδριο με ομιλία λέει πολύ περισσότερα για τους οργανωτές παρά για τον ομιλητή.

  333. Αυτό σας κάνει;

    HERCMA 2003 CONFERENCE
    (HELLENIC EUROPEAN RESEARCH ON COMPUTER MATHEMATICS AND ITS APPLICATIONS)

    SCIENTIFIC PROGRAMME

    6TH HELLENIC EUROPEAN CONFERENCE ON COMPUTER MATHEMATICS AND ITS APPLICATIONS
    September 25-27, 2003

    ATHENS UNIVERSITY OF ECONOMICS AND BUSINESS
    76 Patision Street, Athens 10434, Hellas

    Organized by the: RESEARCH GROUP FOR ADVANCED COMPUTATIONAL MATHEMATICS AND PARALLEL PROCESSING-DEPARTMENT OF INFORMATICS
    ATHENS UNIVERSITY OF ECONOMICS AND BUSINESS

    Sponsors and Supporters:
    ACM (Association for Computing Machinery),
    BCS (British Computer Society),
    IMA (Institute of Mathematics and its Applications),
    IMACS (International Association for Mathematics and Computers in Simulation),
    GAMM (German Society for Applied Mathematics and Mechanics),
    SIGACT (ACM-Special Interest Group on Algorithms and Computational Theory),
    SIGSAM (ACM-Special Interest Group on Symbolic and Algebraic Manipulation),
    ECMI (European Consortium for Mathematics in Industry).
    SIAM (Society for Industrial and Applied Mathematics)
    Athens University of Economics & Business
    Ministry of Education
    Ministry of National Economy and Finance
    Municipality of Athens
    The Bank of Greece
    National Bank of Greece, Eurobank
    Microsoft Hellas, Oracle Hellas, Mentor Hellas
    Hellenic National Tourist Organization
    The Ministry of Culture

    17.00- 17.30 4G-2
    The mathematical precision of the Greek Alphabet: an Information and Communication Code
    SIMEOFOROS .A. THEOLOGOS, Greece

    17.30- 18.00 4G-3
    The symbolic carriers of the Greek Alphabet and its Contribution to Communication
    B. STAGIANNOU, Greece

  334. @331: Δια του κώδικος, έχουμε για πρώτη φορά την ευκαιρία, να βρούμε την λογική εξήγηση, πότε επιλέγουμε το «ι», πότε το «η», κ.ο.κ.

    Γνώμη μου; Κάποιος έπρεπε να τον βάλει φυλακή αυτόν τον άνθρωπο….

  335. Νέο Kid Στο Block said

    Μάιστα…:-( κι οι άλλοι οι γερμαναράδες , πήραν τα διδακτορικά των ανθρώπων (από κανονικά Ουνιβερζιτέτε) για κάποιες κοπυπαστές (σιγά τα καινά ωά!).
    Ε, έχουν και τα καλά τους σε κάτι τέτοια οι Τεύτονες, κακά τα ψέματα!

  336. physicist said

    #333. Προτού αρχίσουμε τους λιθοβολισμούς, όμως, ορισμένα ερωτήματα:

    (α) Ήταν όλες οι συνεισφορές στο συνέδριο Αλπινικού επιπέδου ή όχι;

    (β) Πώς κλήθηκαν να μιλήσουν οι συγκεκριμένοι ή ποιοί ενέκριναν την περίληψη της συνεισφοράς ως ομιλία;

    (γ) Πόσο μεγάλη ήταν η οργανωτική επιτροπή και ποιές ενδοπανεπιστημιακές ισορροπίες έπρεπε να κρατηθούν μέσα σ’ αυτή;

    (δ) Πόσο μεγάλη ήταν η οικονομική συνεισφορά του Δημοσίου; (Συνήθως είναι πενιχρότατη).

    (ε) Το Υπουργείο εμπιστεύεται την οργανωτική επιτροπή. Αν δεν το κάνει και στείλει κανέναν εκπρόσωπο (ποιόν;) να ελέγχει τις προσκλήσεις, θα μιλήσουμε για ανάμειξη των γραφειοκρατών στην αυτοδιοικούμενη επιστημονική κοινότητα. Αν αποσύρει ολότελα τη χρηματική υποστήριξη, θα μιλήσουμε ότι το Κράτος δεν στηρίζει την επιστημονική δραστηριότητα.

    Θέλει προσοχή το πράμα. Η πρώτη μου, ενστικτώδης αντίδραση είναι να αναζητήσω τους υπεύθυνους μέσα στην οργανωτική επιτροπή. Και δεν καταδικάζω εξαρχής ολόκληρο το συνέδριο, μπορεί να είχε και καλούς ομιλητές, μπορεί να είχε και σοβαρούς οργανωτές που απλώς δεν ήξεραν ή δεν πρόσεξαν. Και για να ‘μαστε ξηγημένοι, δεν έχω την παραμικρή σχέση με το χώρο.

  337. Κανείς δεν κατέκρινε το συνέδριο. Τα περί ισορροπιών είναι αρλούμπες. Αυτοί που ενέκριναν τις δύο εισηγήσεις του ζεύγους είναι για φτύσιμο.-

  338. sarant said

    Φυσικέ, σωστά τα ερωτήματα του 336 και η επισήμανση του 332, αλλά η συμμετοχή είναι, πώς να το κάνουμε, σκάνδαλο. Δηλαδή, αν γινόταν τώρα αυτό το συνέδριο θα έπρεπε να πέσει το κράξιμο της αρκούδας.

  339. @336,337: Συνάδελφε, συμφωνώ 100% με τον Στάζυμπο. Δεν υπάρχει δικαιολογία, και κάποιος θα έπρεπε να έχει διαμαρτυρηθεί γι’αυτό το πράγμα.

  340. physicist said

    #337. Στάζυμπε, όταν γράφεις «τα περί ισορροπιών είναι αρλούμπες» εννοείς:

    (α) Δεν υπάρχουν γενικώς ενδοπανεπιστημιακές ισορροπίες που συνήθως τηρούνται.

    (β) Στην προκείμενη περίπτωση δεν έπρεπε να έχει υπάρξει καμία φροντίδα να τηρηθούν.

    (γ) Κάτι άλλο.

    (Σύμφωνος για το φτύσιμο).

  341. physicist said

    #339. Στέλιο, δεν δικαιολογώ κανέναν, καταλαβαίνεις; Θέλω απλώς να προλάβω τίποτα γενικές καταδίκες του συνεδρίου, της πανεπιστημιακής κοινότητας και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου απ’ άκρου σ’ άκρον. Είναι δα της μόδας το γενικό και αδιάκριτο φτύσιμο.

  342. physicist said

    #338. Νίκο, δεν διαφωνώ επί της ουσίας και νομίζω καταλαβαινόμαστε, για να μην εξηγώ τα αυτονόητα.

  343. Μαρία said

    337 Και η εισήγηση της κυρίας.
    http://www.ramafa.gr/GR/hercma_stag.html

  344. Μαρία said

    μετάλλιο η βεβαίωση συμμετοχής
    http://www.ramafa.gr/hercma03.html

  345. #340 Το (β), και δεν είχες κανένα λόγο να το αναφέρεις. Τα υπόλοιπα για θαψίματα και συρμούς δεν με αφορούν.

  346. Στέλιο παιδί μου χαλάρωσε, ἀνὰ τοὺς αἰῶνες ἔχουν διατυπωθῆ ἀκόμη πιὸ ἀπίστευτες ἀπόψεις, ὅπως π.χ. ὅτι τὸ Θ παριστάνει μὲ τὴν ὁριζόντια γραμμὴ του τὴν ἐπίπεδη γῆ καὶ μὲ τὰ 2 τόξα του τὸν οὐρανὸ καὶ τὸν ᾏδη. τί νομίζεις, ὅτι αὐτὸ εἶναι φροῦτο τῆς ἐποχῆς μας; ἁπλῶς ἡ διάδοσι τῶν κάθε εἰδους πληροφοριῶν σήμερα εἶναι ταχύτερη (ἀνεξαρτήτως τῆς ἀξιοπιστίας τους).

  347. physicist said

    #345. Είχα λόγο, γιατί όταν γράφεις φαρδιά-πλατιά «αυτά είναι αρλούμπες» αναφερόμενος σε σχόλιό μου, η ερμηνεία είναι ασαφής. Επίσης δεν υπαινίχθηκα ότι τα θαψίματα αφορούν εσένα — δημόσια συζήτηση είναι και ο κίνδυνος του γενικού θαψίματος είναι ρεαλιστικός. Άλλωστε, μια διευκρίνηση ότι δεν ήταν ολόκληρο το συνέδριο για κλάματα νομίζω ήταν απαραίτητη.

  348. physicist said

    #345 εκ νέου: αν πάλι εννοείς ότι δεν είχα λόγο να αναφέρω τις ισορροπίες in the first place, μπορώ να εξηγήσω γιατί το έκανα: γιατί έχω δει συνεισφορές δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας να μπαίνουν ομιλίες σε συνέδρια, για να γίνει «δίκαιη μοιρασιά».

  349. physicist said

    #344. Μαρία, αυτές οι βεβαιώσεις είναι στάνταρ — τις χρησιμοποιούμε μάλιστα για να πληρώσουν τα έξοδα συμμετοχής τα Ιδρύματά μας. Το μόνο που με απωθεί είναι η στομφώδης μορφή τους, συνήθως ένα απλό χαρτί DIN-A4 με τη σφραγίδα της Επιτροπής αρκεί.

  350. 343: Παρόλο που δεν μου ’ναι καινούργια αυτά, ξαναδιαβάζοντας τα πραγματικά μ’ έπιασε απελπισία! Απλά ήθελα να κλάψω!

  351. #348 αυτά δεν είναι δευτεροκλασάτες ανακοινώσεις· αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς! Και ξέρουμε κι άλλοι από συνέδρια, δε χρειαζόμαστε άλλες εξηγήσεις.

  352. physicist said

    #351. Δεν έγραψα τίποτε με επιθετική πρόθεση, εσύ όμως φαίνεται να έχεις τέτοια, και μάλιστα απέναντί μου. Βγάλτη αλλού, όμως, γιατί εγώ δεν έχω σχέση.

  353. #350 καθόλου καινούργια. κἄτι τέτοια πάνω κάτω λέγει καὶ ὁ Μιχαὴλ Ψελλός.

  354. Νέο Kid Στο Block said

    Καλά, αστειευόμαστε;;
    Πτυχ. Ανωτάτης Σχολής
    Διοικήσεως Επιχειρήσεων (CH)
    Επιμελήτρια τού Κώδικος
    τού ΕΛΛΗΝΟΣ ΛΟΓΟΥ (Από το λινκ 143 της Μαρίας)
    Πτυχιούχος ανωτάτης σχολής (CH) ;;; (Ελβετίδα η μαντάμ)
    Σα να λέμε πτυχιούχος Πολυτεχνείου Ελλάδας;; Και την άκουσε και κάποιος Νομπελίστας ;;; (ή δε διάβασα καλά τους συμμετέχοντες προσκεκλημένους;)
    Και λίγα λέει ο Στάζυ. Πολύ λίγα! Nτροπή και όνειδος!

  355. Νέο Kid Στο Block said

    (από το λινκ 343 της Μαρίας) εννοούσα.

  356. Όσα δε φτάν’ η αλεπού τα κάνει επιθετική πρόθεση. Άντε να πεις καμιά μπαγιάτικη ιστορία που μόλις σας έφτασε, κι άσε εμάς στην άγνοιά μας.

  357. Μαρία said

    349 Μα επειδή είναι στάνταρ, βρε φυσικέ, δεν τις εμφανίζεις για «μετάλλια».

    Φυσικέ, φαίνεται σαν να προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα. Το πρώτο πράμα που σκέφτεται κανείς για τέτοιους μισόμουρλους που τους καλούν σε συνέδρια είναι οτι σίγουρα έχουν άκρες.

  358. physicist said

    #356. Ειλικρινά δεν σε καταλαβαίνω καθόλου. Ούτε αλεπούδες υπάρχουν, ούτε ανταγωνισμοί, ούτε βραβεία και στόχους που σε αφορούν έχω, και για τους οποίους μπορείς να έχεις άποψη αν μπορώ ή όχι να τους φτάσω. Κι αν τα μπαγιάτικά μου σ’ ενοχλούν, μην τα διαβάζεις ή στείλτα στον κουβά.

  359. physicist said

    #357(β). Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω τίποτε επί του συγκεκριμένου και την άποψή μου γι’ αυτούς που εμφανίζονται με τέτοιους τίτλους την είπα καθαρά. Αυτό που μ’ ενδιαφέρει είναι να μην φανούν σαν συνένοχοι ένα σωρό άλλοι άνθρωποι που πιθανώς δεν έχουν καμία ευθύνη.

  360. #353 π.χ. τὸ κάππα στοιχεῖον δηλοῖ, καμπτόμενός πως καὶ ἀναστρέφων ὁ νοῦς εἰς ἑαυτὸν καὶ μυρίας ὑποστραοφὰς πάσχων καὶ ἴλιγγας [….]

    αὐτίκα πρὸς τὸ κάππα τὸ λάμβδα οἵαν ἔχει τὴν συναφήν: καμπτόμενος γὰρ ὁ νοῦς τοῖς περὶ τῶν θείων ζητήμασι, καὶ νῦν μὲν προϊὼν νῦν δὲ ὑποστρέφων καὶ πολυκλινὴς γινόμενος, ταῖς ἐφ’ἑκάτερα τῶν μερισθέντων ῥοπαῖς οὐ μέχρι παντὸς τὴν πλάνην ὑφίσταται […]

    τοῦτο γέ μοι μηνύει τὸ μῦ, τὴν ἀπερίεργον τοῦ νοῦ μύσιν καὶ πρὸς τὸθεῖον ἄμεσον κίνησιν.

    κλπ

  361. Immortalité said

    Γιατί όλους τους καλούς καυγάδες δεν τους πετυχαίνω από την αρχή; 😦

    Συμφωνώ με τη Μαρία στο 357 και με τον Στάζυμπο γενικότερα. Δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία για τους διοργανωτές ούτε φυσικά για τους συν-συμμετέχοντες. Οποιοσδήποτε είχε την ελάχιστη σοβαρότητα έπρεπε να σηκωθεί και να φύγει. Πουάν φινάλ.

    @335 Ριφάκι δεν είναι το ίδιο, είναι άλλο αλλά γιατί τα συγκρίνεις; Επειδή εγώ έκλεψα δεν είμαι καλύτερος από σένα που σκότωσες.

  362. Μιχαλιός said

    Δεν έχω λόγο να παρέμβω επί της ουσίας, αλλά μου φαίνeται πως ο υπεύθυνος για την πρόσκληση του ζεύγους της συμφοράς (organizer and chairman) φωτογραφίζεται με σαφήνεια τόσο στο πρόγραμμα του συνεδρίου, όσο και στη φωτογραφία που ανέβασε ο Στάζυμπος:
    http://www.sarantakos.com/language/qeofan.html

  363. Μιχαλιός said

    Εννοώ αυτήν: http://i.imgur.com/lpkmB.jpg

  364. physicist said

    #361. Όλοι οι συμμετέχοντες; Κι αυτοί που είχαν έρθει από μακριά, και που είχαν σοβαρές εισηγήσεις; Και όσοι πιθανώς είχαν ορίσει αυτό το συνέδριο σαν τόπο συνάντησης για να συζητήσουν πράγματα σημαντικά; Κι έπρεπε να σηκωθούν και να φύγουν από πού; Από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση στην οποία παρουσιάστηκαν τα παραμύθια (συμφωνώ) ή από ολόκληρο το συνέδριο;

  365. Μαρία said

    362 Αμάν! καλά λες. Τώρα τον είδα στη φωτογραφία με το ροζ πικάμισο.

  366. Immortalité said

    @364 Από ολόκληρο το συνέδριο φυσικά. Να υποθέσω ότι, όταν οργανώνεται ένα συνέδριο οι συμμετέχοντες γνωρίζονται μεταξύ τους. Άρα δεν υπάρχει καν λόγος να κάνουν το ταξίδι. Αν τώρα τους φορτώθηκαν καπέλο εκ τω υστέρων, ας βγάλουν μια ανακοίνωση που να εξηγούν για ποιον λόγο αρνούνται να νομιμοποιήσουν τα νούμερα, ας χάσουν τα έξοδα του ταξιδιού και ας κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους.

  367. #366 Δεν φταίει κάθε σύνεδρος για την τρέλα του άλλου. Στη συγκεκριμένη συνεδρία φαντάζομαι θάταν όλη η παρέα Θεοφανίδη με τα ψώνια, και, ακόμη κι αν δεν είχε άλλη συνεδρία, κανείς άλλος. Αν ήταν, προφανώς και θα είχε σηκωθεί με θόρυβο ν’ αποχωρήσει.

  368. Νέο Kid Στο Block said

    Ιμμόρ, εννοούσα απλώς ότι είναι αμείλικτοι σε θέματα επιστημονικής αξιολόγησης και τυπικών(έστω) προσόντων.
    Ενώ εδώ ,παίζει (απότι κατέστη απολύτως σαφές και από την προηγούμενη συζήτηση) το «σε ανέχομαι ή και σε αβαντάρω κι ας είσαι καραπαπάς», για λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε.
    Εντάξει και στους γερμανούς υπάρχουν τα κονέ και οι «ομόσταβλοι» αλλοίμονο, αλλά όχι και Αλπίνε Μπάου ρε παιδιά! ΟΧΙ και Αλπίνε ρε γαμώτο!

  369. physicist said

    #366. Το αν γνωρίζονται μεταξύ τους εξαρτάται από το μέγεθος του συνεδρίου. Σε αριθμούς καμιά κατοστή, ίσως ναι, σε μεγαλύτερα όχι. Επίσης εξαρτάται από το μέγεθος και την εξειδίκευση της κοινότητας. Νομιμοποίηση στα νούμερα δεν υπάρχει, δηλαδή κάπου ίσως μπάινει κάποια στατιστική για τον αριθμό αυτών που συμμετείχαν αλλά δεν την κοιτάει κανείς. Νομιμοποίηση προσφέρει μόνο η ποιότητα της δουλειάς και τίποτε άλλο. Θα μπορούσαν να είχαν διαβάσει εξαρχής το book of abstracts και να είχαν δει την περίληψη των συγκεκριμένων «συνεισφορών» αλλά αυτό δεν το κάνει σχεδόν κανείς από έλλειψη χρόνου — άσε που δεν ξέρουμε αν το βιβλίο υπήρχε διαθέσιμο πριν την αρχή του συνεδρίου.

    Αξιοπρεπείς στάσεις υπάρχουν πολλές. Μία απ’ αυτές είναι να πεις, εγώ τιμώ την πρόσκληση και τους σοβαρούς ανθρώπους που με προσκάλεσαν[*] και δηλώνω την καταφρόνια μου με το να φύγω από την ομιλία. Μια άλλη, επίσης αξιοπρεπής στάση, είναι να πεις θα μείνω στην ομιλία και μετά το τέλος της θα σηκωθώ να κάνω σχόλιο και θα τον κάνω ρεζίλι. Δεν είναι μονοσήμαντη η αξιοπρεπής στάση και δεν μπορώ να δεχτώ τη συνενοχή όσων διάλεξαν να μείνουν. Αυτό ακριβώς είναι που φοβόμουν, ότι δηλαδή θα πάρει η μπάλα τους πάντες που συνέβη να βρίσκονται εκεί.

    [*] Κάνω την υπόθεση εργασίας ότι το συνέδριο ήταν καλό και ότι αυτοί οι καραγκιόζηδες ήταν η εξαίρεση.

  370. Νέο Kid Στο Block said

    Μα τώρα συγγνώμη ρε Φυσικέ, αλλά φοβήθηκες ότι ο ψόγος θα πήγαινε στον τυχόντα Ιάπωνα που βρέθηκε ακούσια ν’ ακούει την Αλπινίστρια; Τους Έλληνες διοργανωτές και τους σποσνσόρους τούς είδες;
    Γι’ αυτούς γίνεται ο ντόρος και αυτό λέει ο Στάζι, ότι δεν σέβονται στοιχειωδώς τα πτυχία τους (είτε από άγνοια που δεν πολυστέκει, αρκεί να ακούσεις ή να διαβάσεις δυο αράδες των «αναλύσεων» των αλπινιστών, είτε από οπορτουνισμό
    πολιτικό ξερω γω).

  371. Immortalité said

    @367 Δεν είπα ότι φταίει, είπα ότι αν κάτσει τους νομιμοποιεί. Το προφανές της αποχώρησης από που προκύπτει; Στον δεσμό του 328 μας λες ότι δεν είναι και τόσο προφανές.

    @369 Σίγουρα δεν είναι μονοσήμαντη, αλλά όπως λέει και ο Στάζυ, εδώ δεν πρόκειται για δευτεροκλασάτες ανακοινώσεις αλλά για παραμύθια της Χαλιμάς. Ένα σάπιο μήλο αρκεί για να μαγαρίσει όλα τα καλά. Εν τοιαύτη περιπτώσει λίγο προσοχή δίπλα σε ποιο ονοματάκι δημοσιεύεται η εργασία μας μόνο καλό κάνει.

    @368 Αμείλικτοι είναι όλοι μέχρι να τους πάρουν πρέφα. Τουλάχιστον αυτοί είναι νούμερα τόσο κραυγαλέα που κατέφυγαν σε ανύπαρκτα πανεπιστήμια. Όταν όμως έχεις κινήσει ένα ολόκληρο μηχανισμό για να πάρεις ένα τίτλο από ένα δημόσιο και σοβαρό πανεπιστήμιο έχοντας κατακλέψει όσους δεν είχαν ούτε τα λεφτά, ούτε τις γνωριμίες για να πάνε τη δουλειά τους μπροστά, και το πανεπιστήμιο το ξέρει, δεν είναι το ίδιο. Την χρηματική κλοπή μπορώ να την καταλάβω. Και να την συγχωρέσω. Αυτή την κλοπή όχι.

  372. physicist said

    #371(β). Δεν δημοσιεύεται η εργασία με το να μπει στην ιστοσελίδα ενός συνεδρίου αλλά μετά από κρίση σε περιοδικό με peer review — κι εκεί είναι που δεν έχεις κανέναν έλεγχο δίπλα σε ποιάν άλλη θα δημοσιευτεί. Ούτε και ξέρουμε αν οι άλλοι ήξεραν, κι ακόμα, επαναλαμβάνω: κανείς δεν νοιάζεται γιατί ισχύει ότι ο καθένας φέρει την ευθύνη μόνο για όσα λέει και γράφει ο ίδιος. Την ευθύνη για τις αρλούμπες τη φέρουν, με σειρά προτεραιότητας, οι συγγραφείς τους, οι κριτές και οι εκδότες που ασχολήθηκαν με τις αρλούμπες και τις άφησαν να περάσουν.

  373. physicist said

    #370. Γι’ αυτό ρώτησα: ήταν όλο το συνέδριο για την πλάκα; Και φάνηκε πως όχι.

    Στον Ιάπωνα πάντως έδωσε ψόγο η Ιμμόρ, #361: «Δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία για τους διοργανωτές ούτε φυσικά για τους συν-συμμετέχοντες. Οποιοσδήποτε είχε την ελάχιστη σοβαρότητα έπρεπε να σηκωθεί και να φύγει. Πουάν φινάλ.»

  374. Immortalité said

    @372 Τώρα περιμένεις να διαφωνήσουμε στο τι σημαίνει δημοσίευση εργασίας; Φυσικά και ξέρεις καλύτερα. Αν όμως με καλούσαν σε μια ημερίδα να μιλήσω και μαζί καλούσαν και μια συνάδελφό μου και βουλευτίνα που μας έφερε και το Εφετείο (μην πω καμιά βαριά κουβέντα) θα προτιμούσα να πέσω από τον Κούλε παρά να δω τα ονόματά μας δίπλα δίπλα.

    @371 Ο Ιάπωνας ακροατής δεν είναι απαραίτητα και συμμετέχων και εννοώ ομιλητής. Αν είναι, γούγλη δεν έχει να δει ποιοι θα συμμετέχουν μαζί του; Αν πέσει πάνω στους Αλπινιστές και παρ’ όλα αυτά έρθει είναι εντάξει επειδή είναι Ιάπωνας;

  375. physicist said

    #374(α). Την ήξερες, όμως, τη βουλετίνα. Κι εγώ το ίδιο θα έκανα αν ήξερα εκ των προτέρων ότι έχουν προσκληθεί καραγκιόζηδες.

    (β). Ειλικρινά δεν ξέρω κανέναν που να γουγλίζει όλα τα ονόματα εισηγητών σ’ ένα συνέδριο προτού αποφασίσει αν θα λάβει μέρος. Η ιστορία συνήθως τρέχει ως εξής: κάποιος που συνήθως γνωρίζεις κι εκτιμάς σού στέλνει πρόσκληση, όπου γράφει (ίσως) και καμιά δεκαριά ονόματα από άλλους invited ή confirmed speakers. Αν σού αρέσει κι ευκαιρείς, δέχεσαι. Κλείνεις τα εισιτήρια και το ξενοδοχείο, γράφεις την ομιλία, κάνεις ίσως και ραντεβού με καμιά ντουζίνα κόσμο που ξέρεις και είναι ευκαιρία να συναντήσεις, κι έληξε. Από την οργανωτική επιτροπή ξέρεις μόνο λίγους κι εμπιστεύεσαι ότι και οι υπόλοιποι, που δεν τους ξέρεις, δεν θα καλέσουν σαβούρα. Αν σού τύχει σαβούρα, φεύγεις απ’ την ομιλία ή τον ξεμπροστιάζεις. Αν πάλι τύχει να είναι ολόκληρο το συνέδριο για τα πανηγύρια, ρίχνεις μια κατσάδα σ’ αυτόν που σε κάλεσε και φεύγεις.

  376. Immortalité said

    @375β Ειλικρινά δεν ξέρω κανέναν που να γουγλίζει όλα τα ονόματα εισηγητών σ’ ένα συνέδριο προτού αποφασίσει αν θα λάβει μέρος

    Νομίζω ότι θα ήταν το εντελώς πρώτο πράμα που θα έκανα για όσους δεν ήξερα. Μετά θα έπιανα τηλέφωνα, φίλους, τους γείτονες κ.ο.κ. 😀

  377. physicist said

    #376. 😀 Μετά τα πρώτα είκοσι, θα το ΄κοβες κι εσύ το άθλημα, τολμώ να πω!

  378. Immortalité said

    Μπα, πρώτα βγαίνει η ψυχή 😉

  379. 343: Ευχαριστώ, Κορνήλιε. Ο Σημαιοφόρος, πάντως, κάνει λόγο για πλήρη αποδικωποίηση τής γλώσσας. Ισχυρίζεται, δηλαδή, ότι ο κρυμμένος κώδικας που υποτίθεται πως ανακάλυψε, μπορεί να ανιχνευτεί σε όλες τις ελληνικές λέξεις!

    Παρεμπιπτόντως, παρόμοια εξωφρενικά πράγματα –αν και με διαφορετικό περιτύλιγμα– ισχυρίζεται και η φιλόλογος (παύλα ερευνήτρια γλώσσας παύλα αρχαιολόγος κ.λπ.) Καραβά-Γαλάνη, σύμφωνα με τη μετριοπαθή θεωρία τής οποίας «ό,τι έχει ονοματισθεί στη γη, έχει πάρει την ονομασία του από την ελληνική γλώσσα». Αναλυτικότερα υποτίθεται πως στο μακρινό παρελθόν η κάθε λέξη, λόγω τής «πολυπροφοράς» των ελληνικών γραμμάτων, κουβαλούσε κωδικοποιημένες πληροφορίες για την ίδια τη σημασία της! Οι πληροφορίες, λοιπόν, αυτές που –και καλά– προσδιόριζαν τη σημασία τής εκάστοτε λέξης αποκαλύπτονταν με απλούς αναγραμματισμούς. Για παράδειγμα η λέξη ιερός αναγραμματιζόμενη σε σειορ και λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες τροπές που μαρτυρούνται για τα γράμματα σ,ε,ι,ο και ρ, υποτίθεται πως αποκαλύπτει τη λέξη θείος! Ανακατεύοντας ακόμα περισσότερο την τράπουλα, παίρνουμε το καταπληκτικό ιρερέσορ «ενάρετος», το απίστευτο ερορίρσορ «αμόλυντος» ή το φοβερό και τρομερό εσορ σιρ εριοσεσιρ σοι σιοε «εχων τις ιδιότητες του Θεού»! Από τα μόλις έξι γράμματα, δηλαδή, τής λέξης μπορεί κατά τη φιλόλογο να αναπτυχθεί ακόμα και μια ολόκληρη πρόταση που προσδιορίζει την ίδια τη σημασία της! Κι αν νομίζετε πως τα είδατε όλα, μη φεύγετε, έχει και συνέχεια· η «ξεχασμένη πολυπροφορά», βλέπετε, δεν βρίσκει εφαρμογή μόνο στη γλώσσα μας, αλλά και σε πολλές άλλες! Το άμοιρο το red, φερ’ ειπείν, δίνει το –ωχ Παναγιά μου!– eredreer drere er eere «ερυθρούν χρώμα ως αίμα», ενώ για το δύστυχο το woman πληροφορούμαστε ότι στην πραγματικότητα κρύβει μέσα του κωδικοποιημένο το manwo noa, το οποίο δεν σημαίνει τίποτε άλλο από το αιολικό «βανά νέα»! Και το κερασάκι στην τούρτα (ε ρε, εγκεφαλικά που ’χουν να πέσουν :lol:):

    AΜΕΡΙΚΑ= ΑΜΕΡΚΑΡΙΚΑΙΚΑ ΕΜΑ ΜΕΡΑΡΚΑΙΡ ΜΕΡΙΑΚ ΜΕΡΚΑΡΑΙΡ= Ανακαλυφθείσα από Πελασγούς Μινύες Θεσσαλούς! 😆

    Ορίστε κι ένα βιντεάκι να ’μαστε κομπλέ:

  380. Μαρία said

    379 Ευτυχώς που έδειξε τα ταλέντα της αφού αφυπηρέτησε, που λένε κι οι κουμπάροι.
    http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showauthor&personsid=42487

    Εννοείται οτι κι ο Σημαιοφόρος έχει περάσει απ’ το Χαρδαβέλα. Μόνο ο Νικοκύρης τον σνόμπαρε.

  381. sarant said

    Και δυο φορές μάλιστα 🙂

  382. Μαρία said

    Πω, πω! Τώρα είδα το βίντεο. Κρίμα η γυναίκα.

  383. #379 Αναλυτικότερα υποτίθεται πως στο μακρινό παρελθόν η κάθε λέξη, λόγω τής «πολυπροφοράς» των ελληνικών γραμμάτων, κουβαλούσε κωδικοποιημένες πληροφορίες για την ίδια τη σημασία της!

    ἡ ἄνευ ἐπιστημονικῆς ἀξίας αὐτὴ ἄποψι, ὅτι ἡ γλῶσσα δὲν εἶναι αὐθαίρετος σύμβασι, συνεζητεῖτο ὡς σοβαρὴ ἀπὸ τὴν ἐποχὴ τοῦ Πλατωνικοῦ Κρατύλου μέχρι πολὺ πρόσφατα, μέχρι πρὶν νὰ τεθοῦν οἱ βάσεις τῆς σύγχρονης γλωσσολογίας. τι νὰ κάνουμε τώρα, ὑπάρχει καὶ ἡ κεκτημένη ταχύτης.

  384. Μαρία said

    383 Καμία σχέση, δες το βίδεο και τη μέθοδο ανάγνωσης διά της γυροβολιάς.

  385. ππ said

    Έλα βρε παιδιά, ο Μητσικώστας είναι πάλι; Δεν μπορεί νάναι αληθινή η κυρία με το τούνελ και τον διαστημικό σταθμό!

  386. Μαρία said

    385 Όταν τελειώσει το βίντεο, θα δεις στην επάνω σειρά ένα άλλο με την αγαπημένη σου τη Τζάνη. Μαζί και ο Σημαιοφόρος που μάταια προσπαθεί να τη διακόψει.

  387. ππ said

    Α μα αυτά που λέει η κυρία την Τζάνη μου θύμισαν, τέτοια λέει και με αυτόν τον ρυθμό, ίδια απαράλλαχτη. Και από κάτω θαυμάζει το πλήθος που μπορεί και λέει τέτοια τέρατα και δεν την πιάνουν τα γέλια.

  388. Μαρία said

    387 Αυτή σε σχέση με τη Τζ. είναι πολύ προχώ αλλά τουλάχιστον είναι ήρεμη και δεν τσιρίζει. http://www.youtube.com/watch?v=aFGcW5A2jBEΜετά το 9:30 έξαλλη με το Σημαιοφ.

  389. ππ said

    Πόσο χειροκρότημα όμως, ε; Ο Τωμαδάκης ο γνωστός ήταν καθηγητής της; Δωδεκαθεϊστή πάει να τονε βγάλει και τούτον;

  390. ππαν said

    Ορίστε αλλάζω και το παρανόμι μου κι εδώ να μην με μπερδεύετε με μένα

  391. Μαρία said

    390 Τέτοια κάνεις και τρελαίνεις το Χασάπη.

    Στο Χαρδ., για να μη μείνει παραπονεμένος ο Στάζυ, φιλοξενείται κι ο κατά δήλωσή του πληροφορικός και δωδεκαθεϊστής Ιάσων Σχίζας. Αυτός έχει και δικό του σάιτ.

  392. 316,
    Αν όχι ποινικό, Αλποινικό αδίκημα σίγουρα!

  393. Νέο Kid Στο Block said

    Κορνήλιε ,είχα την εντύπωση ότι η αξιολόγηση της ιδέας ενός «ονοματοθέτη» που εμφανίζεται στον Κρατύλο του Πλάτωνα θεωρούταν λυμένο ζήτημα απ’όταν ο δαρβινικός (=Επικούριος:-) )ποιητής Λουκρήτιος στο «Για τη φύση των πραγμάτων» είπε -το κατ’εμέ θρυλικό σε απλότητα και κρυστάλλινη λογική- «…γιατί να μπορεί αυτός(ο ονοματοθέτης) να ονοματίσει το κάθε τι και να προφέρει τους ποικίλους φθόγγους της γλώσσας κι όλοι οι άλλοι, την ίδια εποχή, την ιδια εποχη, να νομίζουμε πως δεν είχαν αυτή την ικανότητα; Χώρια που, ΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΗΔΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΝΑΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, ΕΚΕΙΝΟΥ ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΜΦΥΤΕΥΤΗΚΕ Η ΠΡΟΛΗΨΙΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ…» (Από το De Rerum Natura, V σε μετάφραση Θ.Αντωνιάδη-Ρ.Χαμέτη, Τα κεφαλαία δικά μου).
    Σαν μη ειδικός, αλλά (θέλω να πιστεύω) λογικός και σκεπτόμενος άνθρωπος ,το ότι –όπως λες- αυτό το θέμα (αν δηλαδή τα ονόματα υπάρχουν «φύσει ή θέσει»)απασχολούσε μέχρι πρόσφατα τους ειδικούς της ιστορίας της γλώσσας, για μένα είναι πραγματικό σοκ και εξηγεί ίσως ως ένα βαθμό και τα διασκεδαστικά και σχιζοφρενικά (αν δεχτούμε ότι λέγονται και γράφονται ειλικρινώς και χωρίς κρυφές άλλες σκοπιμότητες) των κυρίων και κυριών (με αληθινά και γιαλαντζή πτυχία).
    Τι να πω;

  394. Είμαι έντονα προβληματισμένος:

    Η κ. φιλόλογος του 379 διατείνεται (μετά από μακροχρόνια εμπεριστατωμένη έρευνα) πως τα σύμφωνα είναι ο σκελετός της εννοίας. Μμμ…

    Η κυρία CH (περίπου στο 11:20 του βιντεακίου στο 331) εξηγεί πειστικά πως τα φωνήεντα παίζουν αυτόν τον ρόλο. Ααα…

    Θα πρότεινα μία συγκριτική μελέτη και από κοινού παρουσίαση των πορισμάτων σε μελλοντικό συνέδριο. Το σχετικό μετάλλιο μπορεί να μοιραστεί…

  395. Νέο Kid Στο Block said

    394. Μιχάλη, μ’αρέσει που αντέχεις και τα παρακολουθείς ως το τέλος!! 🙂
    (εγω προτιμώ τις σπαμακόπιτες από τα μετάλλια παντως)

  396. bernardina said

    Μην κανιβαλίζετε δυστυχισμένα πλάσματα ρε σεις. Εκκλησίες κλέβετε, θεομπαίχτες. Όσο δεν τσουρνεύουν παραδάκι από τον κρατικό κορβανά ΄(δηλαδή τις τσέπες μας) για να κάνουν συνεδρίες (σικ σικ) ας έχουν και τα ακροατήρια που τους αξίζουν. Δικαιούνται και οι βλαμμένοι μια θέση κάτω από τον ήλιο. Πώς κάνετε έτσι; Άλλοι με τη λωλάγρα τους ζητάνε και την ψήφον του λαού. Αμ πως;
    Προσοχή προσοχή: μαζί μου σήμερα το πρωί ξύπνησε και ο προβοκάτορας. Φυλαχτείτε μέχρι να τον τιθασεύσω. 😆

    Καλημερούδια. Κεντήσατε εν τη απουσία μου πάλι βλέπω (φωνάξτε την κιουρία να αναλύσει την τελευταία αυτή φράση να δούμε πόσα τούνελ έχει και με πόσα κοσμοδρόμια συνδέεται).

  397. sarant said

    Καλημέρα από εδώ, βλέπω ότι το βράδυ είχατε εκπαιδευτική συνεδρία.

    Φοβάμαι ότι έμμεσα τσουρνεύουν πολλοί και μπόλικο, Μπέρνι, αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω, τουλάχιστον τώρα.

  398. Αν, σε συνέδριο ιατρικής κοσμολογίας ή αστροφυσικής οργανωμένο από σοβαρό φορέα, ακουγόταν ανακοίνωση περί ομοιοπαθητικής αστρολογίας, δεν θα σηκώνονταν να φύγουν οι σύνεδροι από την ομιλία; Και αν — έστω εκ των υστέρων — διαπιστωνόταν ότι ο δράστης είναι σεσημασμένος αστρολόγος (και όχι λ.χ. αστρονόμος που τρελάθηκε πρόσφατα), δεν θα έτρωγαν δικαιολογημένο κράξιμο οι οργανωτές;

  399. physicist said

    #398. Καταφατική και στα δύο ερωτήματα, Άγγελε. Το κράξιμο όμως θα είχε διαβαθμίσεις: σαφής, οξεία και επιστημονικά βαριά κατηγορία σε κείνους που κάλεσαν τον αστρολόγο για εσκεμμένη και δόλια συνέργεια σε επιστημονική απάτη. Σαφώς ελαφρότερη η κατηγορία στα άλλα μέλη της οργανωτικής για απροσεξία. Κι ακόμα, αν τελικώς αποδεικνυόταν ότι τα άλλα μέλη δεν είχαν ιδέα αλλά ότι κάποιοι βάλανε τους απατεώνες για ομιλητές τελευταία στιγμή κι απ’ την πίσω πόρτα, τότε δεν θα είχα καμία κατηγορία να προσάψω στους υπόλοιπους οργανωτές, γιατί θα ήταν κι αυτοί το ίδιο εξαπατημένοι.

  400. #396 για να κάνουν συνεδρίες (σικ σικ)
    Ο καθιερωμένος ελληνικός όρος για τα session στα συνέδρια (και όχι μόνο) είναι αυτός· ξέρεις κάποιον άλλο;

  401. bernardina said

    #400 Απλώς υπονοούσα ότι οι συγκεκριμένοι είναι για άλλες συνεδρίες. Κατά προτίμηση με έναν καλό ψυχίατρο (εξ ου και το πρώτο σικ -εννοούσα ότι το είπα κομψά). Δατς ολ
    Και σε παρακαλώ, μην είσαι τόσο τσιτωμένος (τουλάχιστον μαζί μου).

  402. ππαν said

    Με τους άλλους να είσαι, έχει γούστο 🙂

  403. bernardina said

    Ναι ρε συ, γιατί έχει και βαρύ χέρι ο άτιμος!

  404. #401 Αν πιστεύεις ότι το #396 δείχνει αυτό που έγραψες ότι εννοούσες στο #401, ενώ εγώ στο #400 δείχνω τσιτωμένος, δεν έχω να πω τίποτε παρά «πάσο» 😐

  405. bernardina said

    404
    Αν έγραφα chic sic, όπως είχα σκεφτεί αρχικά να κάνω, ενδεχομένως η πρόθεσή μου θα φαινόταν πιο καθαρά -δεν το έκανα γιατί ήθελα να ακολουθήσω το κλίμα του σικ ρε! που πάει να καθιερωθεί σ’ αυτό το ιστολόγιο.
    Επιπλέον δεν είχα κανέναν απολύτως λόγο να ειρωνευτώ τη χρήση μιας λέξης που, όπως είπες κι εσύ, είναι καθιερωμένη και χρησιμοποιήθηκε απολύτως μέσα στο πλαίσιό της. Γιατί να το κάνω; Άλλωστε εκτός από μια δυο περιπτώσεις βαρύτατης διαφωνίας, δεν έχω ειρωνευτεί κανένα σχολιαστή εδώ μέσα. Για ποιο λόγο να το κάνω σ’ εσένα που θεωρώ από τους σοβαρότερους και πιο ενημερωμένους; Αναίτιο και ξεκάρφωτο θα ήταν.
    Άλλωστε όλο το ύφος του δήθεν προβοκατόρικου σχολίου μου ήταν ανάλαφρο. (παρόλο που πιστεύω πέρα για πέρα όσα έγραψα)
    Κατόπιν αυτού, προφανώς πάσο, αλλά όχι με πικρή καρδιά (no hard feelings, από μεριάς μου τουλάχιστον 😉 )

  406. Στάζυμπε, είσαι τσιτωμένος με τους τρελούς και τους υποτίθεται γνωστικούς που τους παρέχουν βήμα, κι έχεις δίκιο βέβαια, μόνο που παίρνει η μπάλα και μερικούς άλλους…

  407. Immortalité said

    @382 Υπονοείς ότι κάποτε ήταν νορμάλ;

    @399 γιατί θα ήταν κι αυτοί το ίδιο εξαπατημένοι
    κατ’ αυτόν τον τρόπο εξαπατημένοι; (1:22′:05») 😛

    @404 Στο σχόλιο 396 της Μπέρνης* κατάλαβα αυτό που μετά εξήγησε στο 401, αλλά η διατύπωσή του δεν αποκλείει την ερώτηση του 400. Στο οποίο εγώ δεν κατάλαβα να είναι ο Στάζυ τσιτωμένος, όμως κάποιος άλλος θα μπορούσε να το έχει πάρει έτσι σε συνδυασμό με κάποια άλλα σχόλια παραπάνω.

    Όχι ότι έχει κανείς ανάγκη από δικηγόρο, αλλά ήταν πάνω από τις δυνάμεις μου 🙂

    *(να το γράφω με ήτα ή με ύψιλον;)

  408. sarant said

    Εγώ πάντως το 400 δεν το θεωρώ τσιτωμένο

  409. physicist said

    #407(β): Εσύ κάτι έχεις με την Καρέζη, ιδίως σε συνδυασμό με Αλεξανδράκη — αν και στο συγκεκριμένο μας βγήκε Μπάρκουλης 😛

    Πέρα από πλάκα, να πω κάτι, ελπίζω, τελευταίο: είναι πέρα για πέρα δυνατό να στη φέρουνε με μπαγαμποντιά για να βάλουνε τους δικούς τους, και να ‘ναι πλέον πολύ αργά για ν’ αντιδράσεις. Γιαυτό και (χωρίς να ξέρω κανένα πρόσωπο στο συγκεκριμένο θέμα) έχω ευαισθησία στο πού απευθύνονται ποιές κατηγορίες.

  410. bernardina said

    Οκέι, αν η διατύπωση «εσύ ξέρεις κάποιον άλλο;» σε συνδυασμό με τα συμφραζόμενα δεν είναι τσίτα, τότε εγώ έχω πολύ ευαίσθητους αισθητήρες. Ενδεχομένως παρασύρθηκα κι από την ένταση των προηγούμενων σχολίων και μυγιάστηκα. Εν πάση περιπτώσει πολλή φασαρία για το τίποτα, από μένα no further questions and I move for a recess your honour που θα έλεγε και η Ιμόρ αν αγόρευε στα αγγλικά 😆

    υγ. Ιμόρ, το Μπερν- μπορείς να το γράφεις και με η και με ι και με υ ή και με καθόλου. Όλα εξίσου αποδεκτά, counselor 😉

    Στάζυ, έλα, πάμε γι’ άλλα…

  411. @409: Καρέζη και Αλεξανδράκης ήταν το απόλυτο κινηματογραφικό ζευγάρι. Τέλος! Όχι σαν τους σάχλες Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ… 🙂

  412. Immortalité said

    @409α Της έχω αδυναμία, μικρή ήθελα να της μοιάσω 😀

    @411 Συμφωνώ και επαυξάνω!

    @410 Θα το γράφω με ύψιλον. Είναι πιο αριστοκρατίκ. Με ήτα μου φαίνεται μπασκλασαρία 😉

  413. Edwin said

    Greetings! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa? My site addresses a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you! Fantastic blog by the way!

  414. Γς said

    Edwin D. Floyd

  415. K.K. said

    πολύ μπλα μπλα και από ουσία μηδέν . τσάμπα έχασα τον χρόνο μου . κάποιος έφτιαξε έναν μύθο και έκατσες και έγραψες ολόκληρο κατεβατό περισσότερο για να κάνεις προπαγάνδα και να λασπολογίσεις . έφτανε μόνο η φώτο που έβαλες τα υπόλοιπα είναι κατινίες και τίποτα αξιόλογο που θα μείνει .. ευτυχώς σε άλλες σελίδες ασχολήθηκαν με το θέμα και έκαναν μια καταμέτρηση των λεξέων και την παρουσίασαν χώρις άχρηστες αναφορές .
    ( προπαγάνδα χείριστου είδους : έχει πει σε κανένα απο έσας ο παπας , ο λοχαγός ….. κάτι πανω σε αυτό το θέμα ? ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ )

    ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΑ…… ΟΧΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΙΠΙΛΑΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΕ ΤΙς ΟΝΕΙΡΩΞΕΙς ΣΑΣ !!!!!!!!!!!!

  416. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Πέστα φίλε Κακά. Ο ιδιοκτήτης του μπλογκ, δεν φτάνει που σε ανάγκασε να διαβάσεις την ανάρτηση, σε εκβίασε να γράψεις και σχόλιο…

  417. Γ-Κ said

    Συμπαθέστατος ο κύριος Κοντός, αλλά… για αυτό πηγαίνει ο κόσμος στις καφετζούδες. Για να μάθει…
    Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλά που δεν έχει ξεδιαλύνει η επιστήμη ακόμα. Οι χαρτορίχτρες όμως έχουν μια απάντηση…

  418. Γ-Κ said

    Το γυρνάω και το ξαναγυρνάω στο μυαλό μου… ας το ρωτήσω:

    53. …λειτουργώντας εντέλει και απωθητικά, έως τραυματικά, για οποιοδήποτε πιτσιρίκι θα μπορούσε να (τα; ) έλξει η ελληνική γλώσσα ή το ελληνικό παρελθόν.

    417. …υπάρχουν πολλά που δεν (τα;) έχει ξεδιαλύνει η επιστήμη ακόμα.

    Διδάσκεται αυτό στο σχολείο; Ένας απόφοιτος λυκείου ξέρει πότε χρησιμοποιείται ο «πλεοναστικός προσδιορισμός του αντικειμένου» (αν το λέω και σωστά); Εγώ δεν θυμάμαι να το είχα διδαχτεί.

    Όλοι οι Έλληνες λίγο-πολύ ξέρουν την «αττική σύνταξη». τον «ππα» τον ξέρουν;

  419. sarant said

    417-418
    Κατά σύμπτωση αυτό το θέμα το εξετάζουν και τα σημερινά μεζεδάκια. Ίσως λέγεται και αντωνυμική επανάληψη. (Τα βιβλία τα έδωσα στον Γιαννη).

  420. Γ-Κ said

    Ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι δεν ξέρουμε ούτε πώς λέγεται, ούτε πώς περιγράφεται. Και δεν το λέω αυτό για να υποτιμήσω κανέναν (τον εαυτό μου ή τον οικοδεσπότη), αλλά για να κουνήσω το κεφάλι μου με θλίψη.

    Την αττική σύνταξη, την απόλυτη γενική και το απαρέμφατο απολύτως ξέρουμε και να τα ονομάσουμε και να τα περιγράψουμε. Για τη γλώσσα που μιλάμε κάθε μέρα… ψαχνόμαστε…

  421. Γ-Κ said

    Να βάλω (πλεοναστικά) και τον συνδεσμο του σημερινού, μήπως διευκολύνει κανέναν…

    Το σπάσιμο της γραβάτας και άλλα μεζεδάκια

  422. Γ-Κ said

    Ας προσθέσουμε και αυτό:

    Ένας επιστήμονας θα πρέπει να έχει καταλάβει την αρχή της αιτιότητας. Πολύ περισσότερο ένας πανεπιστημιακός και ακαδημαϊκός.
    Δύο πράγματα που συνδέονται μεταξύ τους με κάποιον τρόπο (τοπικά, χρονικά, μορφολογικά) δεν σημαίνει ότι συνδέονται μεταξύ τους και αιτιακά.

    Τσαρλατανισμός είναι ακριβώς αυτό, η αυθαίρετη «εφεύρεση» αιτιακών σχέσεων. Σε τέτοια βάση τι συζήτηση να κάνεις…

Σχολιάστε