Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το μεσαίο δάχτυλο της Αφροδίτης

Posted by sarant στο 25 Φεβρουαρίου, 2010


Σάλος έχει ξεσπάσει για το εξώφυλλο του περιοδικού Φόκους, με την Αφροδίτη της Μήλου που έχει υψωμένο το μεσαίο δάχτυλο. Κι αν στη μπλογκόσφαιρα είδα, πέρα από τις συνήθεις υστερίες, και κάμποσο ήρεμο και ψύχραιμο σχολιασμό (π.χ. στου Ροΐδη ή στου Καλτσόβρακου), δεν μπορώ να πω το ίδιο για τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος έκανε διάβημα στον Γερμανό πρέσβη (!) κάτι που σε μένα προσωπικά θυμίζει μάλλον την αντίδραση αξιωματούχου ισλαμικής χώρας όταν βλέπει γελοιογραφία του Μωάμεθ σε ευρωπαϊκό έντυπο.

Φυσικά, το αποκορύφωμα των δηλώσεων Πετσάλνικου είναι το απόσπασμα για το ποιος έχει πιο μεγάλα τα πολιτιστικά επιτεύγματα:

Αυτή η μικρή Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων, με τις αδυναμίες της, τα λάθη μας, τα προηγούμενα 40 χρόνια για παράδειγμα τιμήθηκαν 2 συμπατριώτες με το βραβείο Νόμπελ. Μήπως αυτά τα 40 χρόνια, η τεράστια Γερμανία των 85 εκατομμυρίων γέννησε κανένα καινούριο Μπετόβεν και δεν το γνωρίζουμε;


Εδώ, ο ψείρας εαυτός μου θα είχε να παρατηρήσει ότι τα χρόνια δεν είναι 40 αλλά 46 (ο Σεφέρης πήρε Νόμπελ το 1963) και ότι, αν τα Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι το μέτρο, τότε οι Γερμανοί, στο ίδιο διάστημα έχουν πάρει τουλάχιστον 2 κι εκείνοι, και μάλλον τρία ή τριάμισι: Χάινριχ Μπελ το 1972, Γκίντερ Γκρας το 1999, Χέρτα Μίλερ πέρσι (στα γερμανικά έγραψε και γερμανίδα είναι πια), για να μη μετρήσω και τη γερμανοεβραία Νέλι Ζαξ που πήρε μισό βραβείο το 1966 (είχε γεννηθεί στη Γερμανία, έγραφε στα γερμανικά αλλά είχε φύγει από το 1940 στη Σουηδία). Αν το πάρουμε κατά κεφαλήν, βέβαια, περισσότερα Νόμπελ λογοτεχνίας αναλογούν στην Ελλάδα, τότε όμως η Ισλανδία με τον Χάλντορ Λάξνες μας περνάει (δεν μετράω τους Σουηδούς γιατί παίζουν εντός έδρας).

Όμως δεν θέλω να σταθώ τόσο πολύ σ’ αυτό, όσο στο άρθρο του περιοδικού Φόκους. Εγώ το διάβασα το άρθρο και δεν συμφωνώ ότι είναι ανθελληνικό, ότι είναι δυσφημιστικό και άλλα τέτοια. Φυσικά, έχει γενικεύσεις, έχει και ανακρίβειες, αλλά συνολικά χαρακτηρίζεται από χιούμορ, παρατηρητικότητα, καλή γνώση της Ελλάδας και  συμπάθεια προς τους Έλληνες.

Οι επικριτές του το διάβασαν το άρθρο ή έμειναν απλώς στη φωτογραφία; Ο κ. Πετσάλνικος που ξέρει καλά γερμανικά (νομίζω ότι η σύζυγός του είναι γερμανίδα) θα το διάβασε από το πρωτότυπο, φοβάμαι όμως ότι οι περισσότεροι που εξεγέρθηκαν για τον «λίβελλο» δεν διάβασαν το άρθρο αλλά κάποια κακομεταφρασμένα αποσπάσματα στη Μακεδονία, συνοδευόμενα από εξαιρετικά κακόπιστα (να τα πω υστερικά;) σχόλια της δημοσιογράφου κ. Αγγελικής Σπανού. Επιπλέον, η επιλογή είναι τέτοια που να αναδεικνύει τα «ανθελληνικά» κομμάτια –παραλείπονται κάποια κολακευτικά που χαλάνε την εικόνα του ανθελληνικού λίβελλου. Για παράδειγμα, διαβάζουμε στη Μακεδονία το εξής απόσπασμα από το άρθρο: Το συμπαθητικό αυτό μικρό έθνος μοιάζει να μην έχει έγνοιες και να χορεύει πάντα σαν τον Αλέξη Ζορμπά. Οι Έλληνες αισθάνονται σαν πατέρες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών. Όμως, αμέσως μετά τον Ζορμπά, ο αρθρογράφος είχε γράψει επίσης: Όσοι τους ξέρουν, δεν εκπλήσσονται με τίποτα απ’ όσα κάνουν. Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε, όταν έχουν να κάνουν με ανθρώπους που ανακατεύουν ρετσίνι με κρασί, τυλίγουν ρύζι και χορταρικά σε αμπελόφυλλα, παίρνουν πρωτάθλημα Ευρώπης στο ποδόσφαιρο σχεδόν χωρίς να βάλουν γκολ και ήξεραν ήδη εδώ και 2.500 χρόνια ότι όλη η ύλη αποτελείται από άτομα και ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο. Το κολακευτικό αυτό απόσπασμα, αν και όχι δύσκολο στη μετάφραση, το έφαγε η κ. Σπανού.

Θα μου πείτε, γιατί δεν μεταφράζεις εσύ όλο το γερμανικό άρθρο; Δυστυχώς, τα γερμανικά μου δεν είναι για τα δύσκολα. Ξεκίνησα να μεταφράζω, αλλά σκόνταψα στο πλαγιογραμμένο απόσπασμα της φράσης Griechen kennen keine Integrationsprobleme. Sie sind überall zu Hause, bekochen und begrillen die Welt, spielen als gute Geister in der Lindenallee und im Hafenrevier tragende Nebenrollen (που επίσης το έχει φάει η δημοσιογράφος, αλλά μάλλον επειδή είναι δυσκολομετάφραστο). Μετάφραση χάρη στον φίλο Σιντάρτα: Οι Έλληνες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα αφομοίωσης. Νοιώθουν παντού σαν το σπίτι τους, παίζουν το κόσμο στα δάχτυλά τους, είναι το ίδιο καλοί σαν διανοούμενοι στα μεγάλα σαλόνια όσο και σαν βαστάζοι στα λιμάνια.

Είπα ότι κι αυτά τα κουτσουρεμένα αποσπάσματα είναι κακομεταφρασμένα. Για παράδειγμα, γράφει η δημοσιογράφος ότι το άρθρο «μας ψέγει» επειδή δεν έχουμε καταργήσει τα αρχαία ελληνικά και αυτό το στηρίζει στη φράση του άρθρου: Η διαγραφή των αρχαίων ελληνικών δεν τίθεται καν ως θέμα. Επειδή αυτά ελληνικά δεν είναι, ας δούμε τι λέει το άρθρο στην πραγματικότητα –αυτό το απόσπασμα είναι εύκολο και μπορώ να το μεταφράσω (με μαύρα τα αποσπάσματα που παρέλειψε η μετάφραση της Μακεδονίας)

Οι Έλληνες είναι μοναδικοί στο είδος τους. Μόνο αυτοί γράφουν ελληνικά. Το να καταργηθεί το αλφάβητό τους, που έχει ηλικία 2.500 ετών, ούτε καν το συζητούν. Στο κάτω-κάτω, το ελληνικό αλφάβητο ήταν το πρότυπο για όλα τα άλλα αλφάβητα της Ευρώπης, από το λατινικό έως το κυριλλικό, και ελάχιστα έχει αλλάξει από την αρχαιότητα. Η προφορά και η σημασία των λέξεων έχουν αντιθέτως αλλάξει. Γι’ αυτό τα αρχαία ελληνικά είναι υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία από την εβδόμη τάξη [1η Γυμνασίου] –σαν να βάζαμε τους Γερμανούς γυμνασιόπαιδες να μελετάνε μέχρι εξαντλήσεως παλαιογερμανικά ή και γοτθικά.

Βλέπετε τίποτε ανθελληνικό εδώ; Τίποτε συκοφαντικό; Μάλλον καλά πράγματα λέει –αλλά η μετάφραση τον λογοκρίνει.

Πάμε παρακάτω. Το ότι η διχόνοια είναι εθνικό χαρακτηριστικό των Ελλήνων δεν το λέει ακριβώς έτσι ο αρθρογράφος (αυτό βέβαια το έχουν πει τόσοι και τόσοι Έλληνες). Ας δούμε τι λέει –με μαύρα οι φράσεις που φαγώθηκαν στη μετάφραση:

Μεταξύ τους οι περισσότεροι Έλληνες έχουν έχθρα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εμφύλιος από το 1944 έως το 49 στοίχισε στην Ελλάδα περισσότερα θύματα απ’ ό,τι ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Προς τα έξω όμως είναι ενωμένοι, κι έτσι αριστεροί και δεξιοί από το 1941 έως το 1944 αγωνίστηκαν μαζί ενάντια στους Γερμανούς καταχτητές. «Είσαι δικός μας», είναι το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που μπορούν να κάνουν οι  Έλληνες σε κάποιον ξένο.

Διαβάζουμε επίσης στη Μακεδονία ότι ο ελληνικός λαός «Εγκαλείται επίσης για τον τρόπο με τον οποίο διασκεδάζει και κοινωνικοποιείται». Σας παραθέτω ολόκληρο το εκτενές αυτό απόσπασμα για να δείτε αν το άρθρο του Φόκους μας εγκαλεί, ή αντίθετα αν παραθέτει τα γεγονότα με συμπάθεια (και λίγη ζήλεια).

Οι Έλληνες είναι κοινωνικοί άνθρωποι. Δεν τους αρέσει να βγουν μόνοι τους ή δυο-δυο για φαγητό ή για ν’ ακούσουν μουσική. Εδώ μετράει πολύ η παρέα, όπως ονομάζεται η συντροφιά ανθρώπων που η σύνθεσή της αλλάζει κάθε μέρα. Για μια δυο ώρες είναι ιερή [εδώ μπορεί να γράφω κοτσάνα]. Η παρέα δημιουργείται ως επί το πλείστον στο φτερό. Δυο-τρεις συμφωνούν να συναντηθούν, ο καθένας τους τηλεφωνεί και σε άλλους και τους καλεί να έρθουν κι αυτοί. Ύστερα από μια-δυο ώρες έχουν μαζευτεί οχτώ ή και 15 άτομα. Τώρα η ομάδα περιχαρακώνεται (;) και γίνεται σεβαστή από τους άλλους σαν κλειστή οντότητα. Κανείς από την παρέα δεν θα διανοηθεί από εκείνη τη στιγμή και πέρα να καλέσει έναν γνωστό του που συνάντησε τυχαία, να έρθει μαζί τους στην ταβέρνα. Στα ελληνικά μουσικά κέντρα θα ήταν προσβολή ένας ξένος να κολλήσει σε μια παρέα που χορεύει συρτάκι ή χασάπικο –ο καθένας θέλει την πίστα για πάρτη του και πληρώνει τους μουσικούς για το ιδιωτικό του κοντσέρτο με τραγούδια της αρεσκείας του.

Τα έθιμα του τραπεζιού δίνουν μια ιδέα για την παρέα. Κανείς δεν παραγγέλνει για τον εαυτό του, αλλά όλοι μπορούν να εκφράσουν επιθυμίες. Ο σερβιτόρος τα τοποθετεί όλα στη μέση του τραπεζιού. Ο καθένας παίρνει από όποιο πιάτο θέλει, όσο θέλει. Τα ποτήρια με το κρασί δεν επιτρέπεται να μείνουν άδεια, διότι αυτό σημαίνει ότι η συντροφιά του τραπεζιού δεν έχει το νου της να φροντίζει πάντοτε καλά τους πάντες. Το να αδειάσεις εντελώς το πιάτο σου θα ήταν έλλειψη ευγένειας. Θα έδειχνε ότι η παρέα φέρθηκε τσιγγούνικα και ίσως κάποιοι να σηκωθούν πεινασμένοι από το τραπέζι.

Συχνά γίνεται ένας ψευτοκαβγάς για τον λογαριασμό. Όλοι απαιτούν να τον πληρώσουν εκείνοι. Τις περισσότερες φορές όμως είναι προκαθορισμένο ποιανού είναι η σειρά να πληρώσει. Για το πουρμπουάρ δεν κάνουν μαθηματικές πράξεις. Δεν λένε στον σερβιτόρο να στρογγυλέψει το ποσό, αλλά φεύγοντας το αφήνουν σε μετρητά πάνω στο τραπέζι.

Παρέθεσα όλο το απόσπασμα περί παρέας και φαγητού για να μου πείτε αν εσείς βλέπετε να «εγκαλεί» ο συντάκτης του ή να περιγράφει με συμπάθεια. Αφήνω ότι η δημοσιογράφος αυτόν τον τρόπο πληρωμής τον αποκαλεί «ρεφενέ», ενώ ρεφενέ είναι να πληρώνουν όλοι από κοινού, όχι τη μια μέρα ο ένας και την άλλη ο άλλος.

Φυσικά, όλα όσα γράφει ο Γερμανός δημοσιογράφος είναι γενικεύσεις. Δεν κάνουν όλες οι παρέες έτσι –στις νεανικές παρέες, ας πούμε, εμείς διαιρούσαμε αμέσως δια Ν. Ούτε είναι ανήκουστο να παραγγείλει κάποιος κάτι ατομικό –μια φέτα «πυρηνική» (= ατομική) θυμάμαι κάποιον να παραγγέλνει στα ταβερνεία που σύχναζα μικρός. Αλλά οι γενικεύσεις αυτές δεν είναι κακόπιστες, θαρρώ. Παρεμπιπτόντως, διάβαζα αυτές τις μέρες την αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη. Όταν ήταν παιδί, ίσως στο Αργοστόλι, κάθε απόγευμα οι γονείς του πήγαιναν για καφέ στην παραλία, μαζί με άλλα δύο φιλικά τους αντρόγυνα. Όπως λέει ο Μίκης, κάθε μέρα γινόταν μεγάλος καβγάς για το ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό και τελικά τον πλήρωναν εκ περιτροπής, με αυστηρή και απαρέγκλιτη σειρά, σήμερα ο ένας, αύριο ο άλλος και μεθαύριο ο τρίτος!

Να πω ότι στα αποσπάσματα που μετάφρασα μπορεί και να έχω κάνει μερικές πατάτες, λεξικό δεν έχω πρόχειρο και τα γερμανικά δεν τα έχω συμπαθήσει σαν γλώσσα. Δεν είχα άλλωστε σκοπό να μεταφράσω όλο το άρθρο, αν και κούτσα-κούτσα μετέφρασα κάμποσο. Όλο το άρθρο βρίσκεται εδώ, σε 11 μικρές «σελίδες».

Εγώ μετέφρασα λίγο από την 1η, τη μισή δεύτερη, τη μισή τρίτη, την πέμπτη και την έκτη «σελίδα». Κουράστηκα και σταματώ εδώ, αν άλλος γερμανομαθής θέλει ας συμβάλει κι αυτός. Υπάρχουν άλλες σελίδες που ίσως ενοχλήσουν περισσότερο, αλλά συνολικά πιστεύω ότι πρόκειται για ένα άρθρο γραμμένο με συμπάθεια και χιούμορ, από κάποιον που ξέρει τους Έλληνες –παρά τις αναπόφευκτες γενικεύσεις. Ανακρίβειες θα έχει, αλλά κατά τη γνώμη μου κακοπιστία δεν έχει, συκοφαντία δεν έχει, ανθελληνικός λίβελλος δεν είναι. Και θα έλεγα ότι η ιερή οργή που κατέλαβε τη δημοσιογράφο της Μακεδονίας και τα ελληνοκεντρικά ιστολόγια δείχνει πολύ μεγάλη ανασφάλεια και μάλλον θυμίζει την παροιμία με τη μύγα κι αυτόν που μυγιάζεται.

Μια διευκρίνιση εδώ, επειδή τις τελευταίες μέρες διαβάζει κανείς τα ιστολόγια και νομίζει ότι επιστρέψαμε στο 1946 και οι Γερμανοί ξανάρχονται. Δεν παραγνωρίζω ότι και το γερμανικό κράτος και γερμανικές εταιρείες έχουν αδικήσει τη χώρα μας, μας έχουν πουλήσει πανάκριβα ελαττωματικά υποβρύχια που γέρνουν, έχουν συνάψει με το ελληνικό δημόσιο αποικιακές συμβάσεις, έχουν δωροδοκήσει, έχουν χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή που έχουν οι ισχυροί σε μια ανισότιμη σχέση. Και δεν βρίσκω καθόλου άτοπο το αίτημα για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Ωστόσο,οι πρωταρχικές ευθύνες εδώ βρίσκονται στην ελληνική πολιτική τάξη –και των δύο μεγάλων κομμάτων δυστυχώς.

Ενημέρωση 26.2.2010 Τελικά βρέθηκε και το έντυπο αφιέρωμα του περιοδικού,, που δεν είναι διαθέσιμο ονλάιν, χάρη σε φίλους του ιστολογίου. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ και να διαμορφώσετε τη δική σας άποψη, αν μιλάτε γερμανικά. Το επίμαχο άρθρο, όπως είπαν και σχολιαστές πιο κάτω, είναι το «Ελλάδα: 2000 χρόνια παρακμή», που είναι πράγματι ενοχλητικό -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δικαιολογούνται οι αντιδράσεις πολιτικών και οι δηλώσεις για τα Νόμπελ. Η ενόχληση είναι κατανοητή, αλλά ένας πολιτικός πρέπει να κρατάει την ψυχραιμία του.

Μεταφέρω εδώ μερικά αποσπάσματα από τα σχόλια:

“Οι σύγχρονοι Έλληνες αποδεικνύουν, σε κάθε περίπτωση, την έλλειψη ομοιότητας με τους προγόνους τους σχεδόν καθημερινά. Η χώρα που γέννησε τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα, τον Μύρωνα και τον Φειδία, τον Πινδαρο και τον Σοφοκλή, τον Πυθαγόρα και τον Θουκυδίδη, δεν έχει σήμερα κανένα σημαντικό ποιητή, συνθέτη, εικαστικό καλλιτέχνη ή φιλόσοφο. Ούτε κάποιο διεθνή σταρ σε οποιοδήποτε άλλο είδος (η Κάλλας ήταν η τελευταία και μοναδική). Από τον Ελ Γκρέκο και μετά δεν είχε κάποιο ζωγράφο παγκόσμιας εμβέλειας. Από την Ελλάδα δεν έρχεται ποτέ κάποια ταινία για την οποία μιλάνε στην Ευρώπη. Οι σημαντικότεροι Έλληνες ποιητές του σήμερα είναι εκείνοι οι στατιστικολόγοι, οι οποίοι υπέβαλαν στην ΕΕ την άποψη ότι ο προϋπολογισμός είναι υγιής και ότι οι εκμεταλλεύσιμες γεωργικά εκτάσεις της χώρας τους υπερβαίνουν τη συνολική της επιφάνεια”.

και λίγο ακόμα σε δική μου μετάφραση (μπορεί να έχει λάθη):

Όποιος θέλει να γίνει κάποιος, πηγαίνει στο εξωτερικό. Οι παγκοσμίως αναγνωρισμένοι Έλληνες φυσικοί και κοσμολόγοι, μια χούφτα, δουλεύουν στις ΗΠΑ. Ο γνωστότερος Έλληνας της σήμερον ονομάζεται Όττο Ρεχάγκελ, και το παιχνίδι της ομάδας του είναι περίπου τόσο ελκυστικό όσο κι ένα αθηναϊκό προάστιο. Στην αρχαιότητα, τέσσερα από τα επτά θαύματα του κόσμου βρίσκονταν στην Ελλάδα, σήμερα όμως οι Έλληνες μηχανικοί κάνουν γκάφες όπως με εκείνη τη σήραγγα στην Κοζάνη, που ξεκίνησε ταυτόχρονα και από τις δυο μεριές του βουνού, και έπεσαν έξω 35 μέτρα στο μέσο της διαδρομής. Ύστερα από κάθε σεισμό συζητούν δημόσια μήπως θα έπρεπε να αρχίζουν να χτίζουν αντισεισμικά. Η χωροταξία εδώ και 2000 χρόνια δεν τους έχει απασχολήσει (;) Στο μεταξύ η μισή Αττική έχει μετατραπεί σε απερίγραπτη ασχήμια με μπετονένια κτίσματα. Οι χωματερές, το έδαφος που διαβρώνεται και τα δάση που συνεχώς καίγονται είναι το σημερινό χαρακτηριστικό της Ελλάδας, όπως ήταν κάποτε οι ναοί, ο τρίποδας της Πυθίας και η κνίσα από τις θυσίες.

Το περιστατικό με τη σήραγγα στην Κοζάνη δεν το ξέρω. Ξέρει κανείς κάτι; Για τα αντισεισμικά κτίρια έχει καθαρά άδικο -όχι; Για τη μπετονένια ασχήμια, τις χωματερές και τα καμένα δάση εμείς λέμε τα ίδια και χειρότερα, όχι;

Δεύτερη ενημέρωση, 28.2.2010: Το άρθρο «2000 χρόνια παρακμή» μεταφράστηκε όλο, κυρίως από τον Νότη Τουφεξή (έβαλα κι εγώ λιγάκι το χέρι μου). Το ανέβασα σε χωριστή ανάρτηση για να μη μπλέξουν οι γραμμές μας. Μπορείτε λοιπόν να το διαβάσετε και να το σχολιάσετε εδώ.

Οι Έλληνες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα αφομοίωσης. Νοιώθουν παντού σαν το σπίτι τους, παίζουν το κόσμο στα δάχτυλά τους, είναι το ίδιο καλοί σαν διανοούμενοι στα μεγάλα σαλόνια όσο και σαν βαστάζοι στα λιμάνια.

292 Σχόλια to “Το μεσαίο δάχτυλο της Αφροδίτης”

  1. συμφωνώ απόλυτα. Γελοιδέστερη πράξη από την αντίδραση του Πετσάλνικου δεν θα μπορούσε να υπάρξει…

  2. βαγγελης said

    Συμφωνώ! πολύ γελοίο αυτό που έκανε.Είναι με τα καλά του? Υπουργείο εξωτερικών δεν έχουμε να τον μαζέψουν? Και νόμιζα ότι ο σιούφας ξεφτίλιζε τη βουλή.Που να ήξερα

  3. ppan said

    Αλήθεια είπε αυτό με τα νόμπελ και τον Μπετόβεν; Έλα Παναγία μου..

  4. Νέος Τιπούκειτος said

    Είδατε που ήρθε η ώρα να νοσταλγήσουμε τον Σιούφα, ε;

    Νικοκύρη, πολύ καλό! Ψύχραιμο και ισορροπημένο.

  5. Civis Europeus said

    Συμφωνώ, σε γενικές γραμμές, με την κριτική σας στον σάλο που προκάλεσε το εν λόγω εξώφυλλο στην μπλογκόσφαιρα αλλά και στον Τύπο. Επικαλούμαστε μεν το δικαίωμα να επικρίνουμε τις γενικεύσεις και τις ανακρίβειες των γερμανών δημοσιογράφων, ωστόσο πολλοί δημοσιογράφοι και σχολιογράφοι προσφεύγουν, από την άλλη, σε πολύ περισσότερο προσβλητικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς ολόκληρου του γερμανικού λαού.

    Ωστόσο, επιβάλλεται μια ένσταση-ερώτηση. Δεν είμαι σίγουρος για το εάν το κείμενο που μεταφράζετε (το οποίο φέρει τον τίτλο Kulturschock Griechenland-Kann man die Griechen verstehen?) είναι το ίδιο με το πρωτότυπο άρθρο του περιοδικού Focus και το οποίο αποτελεί, απ΄ ό,τι φαίνεται, το κύριο άρθρο του τεύχους αυτής της εβδομάδας: αφενός το άρθρο αυτό είναι πολυσέλιδο (αρχίζει στη σελίδα 120 και φτάνει τουλάχιστον μέχρι την 137), αφετέρου οι επιμέρους τίτλοι του είναι διαφορετικοί. Και αν οι δύο από αυτούς («Die Griechenland-Pleite» και «Gefährlich für die Weltwirtschaft») είναι… ανεκτοί, ο τελευταίος, «2000 χρόνια παρακμή» («2000 Jahre Niedergang»), είναι κάπως προκλητικός, όπως και να το κάνουμε…

    Βλ. την ιστοσελίδα του τεύχους:
    http://www.focus.de/magazin/archiv/jahrgang_2010/ausgabe_08/

    θα μού πείτε, βεβαίως, ότι ο σάλος ξέσπασε κυρίως εξαιτίας του εξώφυλλου. Ωστόσο, καλό θα ήταν να έχουμε κάποια άποψη και για το περιεχόμενο του άρθρου.

    (Είναι βέβαια διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή, στην τιμή των 0,8 ευρώ, παρόλα αυτά θα ήθελα να ρωτήσω αν ξέρει κάποιος πότε κυκλοφορεί στην Αθήνα -εκτός κι αν ο περιπτεράς της πλατείας Συντάγματος το έκρυβε ή δεν ήθελε να μού πει ότι είχε ήδη εξαντληθεί…)

  6. Μαρία said

    Νίκο κι εγώ νομίζω οτι έχει δίκιο ο ευρωπαίος πολίτης.
    Τα μεζεδάκια του πολιτισμικού σοκ απ’ τα οποία διάβασα μερικά είναι πράγματι γραμμένα με συμπάθεια και έχουν και την πλάκα τους, παρά την ανθρωπολογία του καφενείου.
    Μου άρεσε που επισημαίνεται ο ρόλος της λέξης «αύριο», κάτι που είχε προσέξει κι ο Όργουελ για τους Καταλανούς.

    Τα σοβαρά όμως πρέπει να είναι τα οικονομικά άρθρα.

  7. sindarta said

    Στο καθαρά τεχνικό του θέματος να αναφέρω πως το igeln είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα λέξη την οποία μεταφράσατε ως «ενοποιείται». Igel στα γερμανικά είναι ο σκαντζόχοιρος, οπότε θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε ως «αποκόπτεται» ορθότερα.

    Επίσης για το (δύσκολο είναι η αλήθεια) απόσπασμα που παραθέτεται μια πρόχειρη απόδοση θα μπορούσε να είναι «Οι Έλληνες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα αφομοίωσης. Νοιώθουν παντού σαν το σπίτι τους, παίζουν το κόσμο στα δάχτυλά τους, είναι το ίδιο καλοί σαν διανοούμενοι στα μεγάλα σαλόνια όσο και σαν βαστάζοι στα λιμάνια.» Το Lindenalle αναφέρεται μάλλον στην unter der Linden στο Βερολίνο που είναι ο κεντρικότερος δρόμος του Βερολίνου (εξ ου και η απόδοση σαν «μεγάλα σαλόνια»), οπότε το Geisten (πνεύματα) μάλλον υποδηλώνει τους πνευματικούς που συχνάζουν εκεί και όχι τα φαντάσματα.

  8. ΣοφίαΟικ said

    Θα συμφωνήσω κι εγώ με τη Μαρία ότι τα αποσπάσματα στο σάιτ δεν είναι το κύριο άρθρο, και μέχρι να δώσει κάποιος τα 80 λεπτά δεν ξέρουμε το κύριο άρθρο (δώστε τα κάποιος, ντε, εγώ είμαι εκτός ευρωζώνης και θα μου βγει πολλαπλάσιο).
    Θα πω επίσης ότι την τελευταία εβδομάδα έχω διαβάσει στα ΜΜΕ εδώ τόσες ανοησίες και ανακρίβιες για την Ελλάδα, που είναι μάλλον αποτέλεσμα σπασμενου τηλεφωνου, και που προέρχονται κυρίως από γερμανικές πηγες, ώστε το θέμα καταντάει γελοίο. Άσχετα απο το αν είναι ανωδυνο το συγκεκριμένο.
    Για τους πολιτικούς έχω να πω ότι βλέπω ότι και το σοσιαλιστικό κίνημα (όχι κόμμα), έχει το ίδιο στόκους οσο και τα άλλα κομματα, αυτό γιατί όλο άκουγα κοτσάνες απο την επάρατη ΝΔ, αλλά μάλλον ηταν ότι οι άλλοι δεν είχαν μικρόφωνο.

    Όσο για το αγαπημένο σπορ του 40ακου, τα εθνοκεντρικά ιστολογια, θα έλεγα ότι το θεμα έχει ξεφύγει από εκεί και δεν περιλαμβανει μόνο τους μισητους σου ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ, Νικόλαε.
    Μου έλεγε η μητέρα μου ότι χτες στο λεωφορείο ένας άρχισε να φωνάζει «είμαι Γερμανός, είμαι μηχανικός, εργάζμαι στην Ελλάδα και σας σιχαίνομαι, εμείς σας ταίζουμε τεμπέληδες» κλπκπ (σιγά μην ήτνα Γερμανός, φυσικ΄). Κα το λεωφορειο, διπλό , άρα καμια εκατοσ΄τη επιβάτες, έγινε πεδίο μάχης.
    Κάποιοι φώναζαν οδηγέ, σταματα να τον κατεβάσουμε, άλλοι τον έβριζαν, ένας του είπε ότι θα έπρεπε να έχει λίγο σεβασμό στη χώρα που τον φιλοξενεί, γενικώς, κοίτα κάτι φάσεις που χάνω.
    Ε, δε νομίζω όλοι οι επιβάτες του λεωφορείου να ήταν εθνικια, οπαδοί του ΛΑΟΣ ή ελληνοκεντρικοί ιστολογοι!

  9. Μαρία said

    >στην unter der Linden στο Βερολίνο
    Που το παλιό καθαρευουσιάνικο όνομά της είναι «υπο τας φιλύρας»

    Σοφία, τα άρθρα του Δουζίνα στη Γκάρντιαν τα διάβασες;
    Πρόσεξες οτι σε ένα απο τα μεζεδάκια του Φόκους μας λέει Hellenen; Ποιος τη χάρη μας.

  10. «…τιμήθηκαν 2 συμπατριώτες με το βραβείο Νόμπελ»
    Άσε που θριαμβεύσαμε στην Εροβιζιών με την Έλενα…

  11. Po said

    Φίλε Νίκο, σ’ευχαριστώ για την παραπομπή
    (και) στο εξαιρετικό -όπως πάντα- κείμενό σου.

    καλημέρα σου.

  12. Sky said

    @5 Civis europaeus
    Το άρθρο σε πλήρη μορφή είναι 11 αελίδες (μετρημένες από το φίλο και συνεργάτη Spy του Jungle Report. Εγώ από το κείμενο που διαβασα (που και εμένα τα γερμανικά μου δεν είναι για τα δύσκολα) θα συμφωνήσω με τον Νικοδεσπότη.

    Το αστείο είναι πως έχει ξεκινήσει μία ας πούμε, οργανωμένη ελληνική αντεπίθεση με chain mails που δίνουν διευθύνσεις σελίδας και e mail συντάκτη και διευθυντή για να διαμαρτυρηθούμε ομαδικά. Θα επιβεβαιωθεί έτσι το ομολογουμένως πολύ κακόγουστο, χιούμορ των συντακτών.

  13. […] διαβάζουν το κείμενο του γνωστού ιλλουμινάτονα της Νέας Τάξης Πραγμάτων, κ. Σαραντάκο να μας λέει ευθαρσώς […]

  14. laskaratos said

    Κύριε Σαραντάκο,
    συγχαρητήρια. Για μια ακόμη φορά φέρατε τα πάνω κάτω.

    Σε μια συνέντευξή του στην Τέτα Παπαδοπούλου της «Ελευθεροτυπίας», ο Κορνήλιος Καστοριάδης είχε δώσει την ουσιαστική έννοια του πατριωτισμού. «Όταν ένας Δανός ή ένας Ολλανδός λέει μιαν ανοησία ή κάνει μια χυδαιότητα, γελάω ή σηκώνω τους ώμους μου. Όταν όμως αυτό το κάνει ένας Έλληνας, τότε γίνομαι έξω φρενών».

    Νομίζω λοιπόν πως οφείλουμε να είμαστε έξω φρενών όχι τόσο για τους υπερπατριώτες που έσπευσαν να επιδείξουν τον πατριωτισμό τους πλειοδοτώντας σε δόσεις πατριωτισμού της πλάκας, όσο για τον πρόεδρο της Βουλής που έκανε πολλαπλή επίδειξη ανευθυνότητας και εξέθεσε τη χώρα και το θεσμό που εκπροσωπεί.

    Αλλά έξεστι Πασόκοις ασχημονείν.

    Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί Έλληνες των οποίων τα επώνυμά τους αναδεικνύουν τον βιολογικό πλούτο και την πολύπλοκη ιστορία του λαού μας όπως οι κ.κ. Έβερτ, Πετσάλνικος, Καρατζαφέρης, επιδίδονται σε αγώνα δρόμου επίδειξης ενός όχι και τόσο κολακευτικού, γι’αυτούς και για εμάς, «πατριωτισμού».
    Προσωπικά δεν ξεχνώ εκείνα τα «Γυφτοσκοπιανοί» και «ξεβράκωτοι Σκοπιανοί», που εκτοξεύτηκαν από κρατικούς παράγοντες κατά του φίλου γειτονικού λαού.
    Για το τι βρισιές εξέμμεσε ο Τύπος ας το ξεχάσουμε καλύτερα.

    Όσο για τη λογοκρισία που έκαναν ανεύθυνοι δημοσιογράφοι αδιαφορώντας για τη ζημιά που θα έκαναν στην πατρίδα τους-τέτοιος πατριωτισμός-δεν είναι η πρώτη φορά.

    Θυμίζω την περίπτωση ενός ακόμη «Γερμαναρά»:
    Ο γνώστης της ελληνικής Ιστορίας και Γραμματείας Φαλμεράϋερ, που προσπάθησε με τα επιστημονικά μέσα που διέθετε, καλοπροαίρετα χωρίς κάποιο δόλο, να αποδείξει την κυριαρχία του σλαβικού στοιχείου στον Μοριά, καθυβρίσθηκε, δαιμονοποιήθηκε με τον γελοίο τίτλο του «Ανθέλληνα» και έμεινε για ενάμιση αιώνα αμετάφραστος στην ελληνική, με το έργο του εξοβελισμένο από την Εθν.Βιβλιοθήκη, δεχόμενος επιθέσεις από πρόθυμους ειδικούς που πολεμούσαν εκ του ασφαλούς και με ανέντιμα μέσα βιβλία των οποίων το περιεχόμενο ο μέσος Έλληνας, στην απίθανη περίπτωση που θα ενδιαφερόταν, δεν έπρεπε να πληροφορηθεί.

    Το έργο του Κ.Χοπφ(1870), εμφανίστηκε το 1872 στην χώρα μας με τον τίτλο «Οι Σλάβοι στην Ελλάδα» ως αναιρετικό αυτού του συμπατριώτη του, με την επιλεκτική μετάφραση ενός τμήματος και την αποσιώπηση άλλων που δεν συνέφεραν.

    O γιατρός και θεολόγος Σοφοκλής Οικονόμου, γυιός του ιερέα Κ.Οικονόμου του εξ Οικονόμων, στο «Περί Μάρκου του Κυπρίου», ανέμιξε τα επιχειρήματά του κατά της θεωρίας του Φαλμεράϋρερ με βρισιές «αγυρτία του μωροσόφου……το μέτωπον αποτετριμμένου και τον εγκέφαλον αποπτύσαντος…ψευδόχριστος…πυγμαίος υιός της Συναγωγής» .

    Ο «πατριώτης» και επιστημονικά ανεπαρκής Κ.Πιττάκης, μετέπειτα Γενικός Έφορος Αρχαιοτήτων, πλαστογράφησε ένα χρονικό και το παρέδωσε σκόπιμα στον Φαλμεράϋρερ, που πιστεύοντας στην αυθεντικότητά του, το χρησιμοποίησε για να πολεμηθεί μετά ως αναξιόπιστος .

    Ο Φαλμεράϋερ υπερέβαλε, όχι όμως από «ιδιωτικόν τι πάθος», όπως υποψιαζόταν ο Π.Καρολίδης . Ήταν μαχητικός δημοκρατικός βουλευτής, καλός επιστήμονας, θεολόγος, πολυταξιδεμένος περιηγητής, λάτρης της αρχαίας Ελλάδας και βαθύς γνώστης του πολιτισμού της. Δεν υπήρξε όργανο σκοτεινών δυνάμεων αλλά ειλικρινής ερευνητής που στήριζε τα συμπεράσματά του. Μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνον με επιχειρήματα. Ελλείψει αυτών, επιλέχτηκαν οι βρισιές.

    Αυτή είναι η Ελλάδα, που θα έλεγε και ο κ.Σημίτης (Εμπνευστής του ισχύοντος νόμου περί ευθύνης υπουργών).

  15. dokiskaki said

    Καλημέρα, Νικοδέσποτα

    Το απόσπασμα bekochen und begrillen die Welt, spielen als gute Geister in der Lindenallee und im Hafenrevier tragende Nebenrollen είναι (σχετικά) δύσκολο να μεταφραστεί επειδή αναφέρεται στην πρόσφατη ταινία <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Soul_Kitchen_%28film%29&quot; title"Soul Kitchen") του Fatih Akin.

  16. dokiskaki said

    Επαναλαμβάνω γιατί το έκανα σαλάτα.

    Το απόσπασμα bekochen und begrillen die Welt, spielen als gute Geister in der Lindenallee und im Hafenrevier tragende Nebenrollen είναι (σχετικά) δύσκολο να μεταφραστεί επειδή αναφέρεται στην πρόσφατη ταινία Soul Kitchen του Fatih Akin. Η Lindenallee eίναι στο Αμβούργο.

  17. Βαμβάκος said

    Κε Σαραντάκο,
    γειά!
    Πολύ καλή η παρέμβαση.
    Μιά πρόταση διόρθωσης: Νομίζω είναι Λάξνες….(«…τότε όμως η Ισλανδία με τον Χάλντορ Λάξνερ ……»)

  18. sarant said

    Ευρωπαίε Πολίτη, μάλλον έχεις δίκιο ότι υπάρχουν και άλλα άρθρα του Φόκους -αλλά αυτό στο οποίο αντιδρά ο ελληνικός τύπος φαίνεται να είναι ετούτο που μισομετέφρασα. Θα δούμε μήπως βρω και ολόκληρο το περιοδικό.

    Σιντάρτα, μπράβο, η δική σου απόδοση πρέπει να είναι σωστή! Σκάκη, δεν είχα δει την ταινία. Κύριε Βαμβάκο, λάπσους, θα διορθωθεί.

  19. Νίκο, για να είμαι ειλικρινής, και μένοντας στα αποσπάσματα που μετέφρασες ο ίδιος, δεν αποκόμισα αυτή τη συμπάθεια (πόσω μάλλον τη ζήλια) που αναφέρεις. Μάλλον μιαν αφ’ υψηλού ειρωνία, σα να μας αντιμετωπίζει ο αρθρογράφος ως τυπικά δείγματα γραφικότητας. Δεν έχω βέβαια πρόβλημα με κάτι τέτοιο, αλλά υποψιάζομαι ότι πολλοί μπορεί να αισθανθούν προσβεβλημένοι. Σε τελική ανάλυση, σε έναν Έλληνα μπορεί να φανεί εξίσου γραφικός ένας Γερμανός, ένας Τατζικιστανός ή ένας κάτοικος των Βανουάτου. Αυτά έχει η πολυπολιτισμικότητα. Το υπομόχλιο του επιδιωκόμενου ντόρου βέβαια είναι εμφανώς το προϊόν του Photoshop. Όχι άριστο δείγμα αισθητικής, θα μου επιτρέψεις να πω. Ένας τσολιάς θα ήταν επιτυχέστερος. Αλλά το ζήτημα είναι πόσα φυλλαράκια θα πουλήσουμε, οπότε σιγά τα ωά.
    Κι όσο για τον Πετσάλνικο, παρά το θεσμικό του ρόλο, φαντάζομαι πως δήλωσε ό,τι δήλωσε κατόπιν προτροπής κι όχι αυτοβούλως. Να εικάσω και με τη βοήθεια του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, γνωστού αντιγερμανού; Τελοσπάντων, χαζό θέμα, ανάξιο λόγου (με εξαίρεση τα 70 δις).

  20. sarant said

    Αυτό με τον σκατζόχοιρο (αναφέρομαι στο σχόλιο 7) μου είχε ξεφύγει. Ίσως είναι καλό και το «περιχαρακώνομαι» σαν απόδοση.

  21. kukuzelis said

    Νομίζω όμως ότι ο Πετσάλνικος τρώει τη σκόνη του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος θυμήθηκε τις παλιές καλές μέρες της Πολιτικής Άνοιξης: «Κυρία Μέρκελ, Μας χρωστάτε τα Καλάβρυτα, μας χρωστάτε το Δίστομο, μας χρωστάτε 70 δισ. από τα ερείπια που μας αφήσατε. Ως Δήμαρχος της πόλεως των Αθηνών, της πόλεως του Παρθενώνα και του Μουσείου της Ακρόπολης, καλώ τους ανθρώπους του πολιτισμού ανά τον κόσμο να αρθρώσουν, όπου και όπως μπορούν, φωνή διαμαρτυρίας για το επαίσχυντο πρωτοσέλιδο του γνωστού γερμανικού περιοδικού».

    Σε μια παράγραφο: Η Ακρόπολη, το Μουσείο της Ακρόπολης, τα Καλάβρυτα, το Δίστομο και ολόκληρος ο Β Παγκόσμιος! Όλα για μια φωτοσοπιά.

  22. Μπουκανιέρος said

    #16
    Δοκισκάκη, κρύβε λόγια! Ακούγεται ότι μόλις κηρυχτεί ο νέος Πόλεμος οι μολυσμένοι από γερμανική κουλτούρα θα κλειστούν σε στρατόπεδα, όπως έκαναν οι Αμερικάνοι με τους Γιαπωνέζους.
    (ευτυχώς εγώ δεν κινδυνεύω καθόλου)

  23. Θα έπρεπε να το είχα πει στην αρχή, αλλά τώρα μπήκα στο δίκτυο: στα νόμπελ της Γερμανίας, επειδή εγώ είμαι κολλημένος, θα πρόσθετα και τον F. G. Sebald, ως σίγουρα άξιο να πάρει ένα ακόμα. Ο καημένος πέθανε σε τρακάρισμα πριν την ώρα του, όμως.

  24. Σταύρος Π said

    @ Cives Europeus ( # 5.)

    «…..“2000 χρόνια παρακμή” (“2000 Jahre Niedergang”), είναι κάπως προκλητικός, όπως και να το κάνουμε…»

    Και, αν δεχτούμε την «Συνέχεια», ιστορικά ακριβής.

  25. melina said

    Επιτέλους και μια νηφάλια συζήτηση!

  26. apostolosathinaios said

    Προφανώς ο Πετσάλνικος δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν και Νόμπελ Φυσικής και Χημείας… Αλλιώς δεν θα τολμούσε να καλέσει την Γερμανία να τα βγάλουμε να τα μετρήσουμε (τα Νόμπελ).

  27. Νέος Τιπούκειτος said

    @8: Να, ρε παιδιά, ποιον είχαμε ξεχάσει να ρωτήσουμε: τη μαμά της Σοφίας. Τώρα ολοκληρώθηκε το ποστ, ιδίως τώρα που έχουμε τα αποτελέσματα της έγκυρης δημοσκόπησης στο λεωφορείο.

  28. Qq said

    Εγώ θα πω την αμαρτία μου. Με το μεσαίο δάκτυλο σηκωμένο ένοιωσα πολύ περήφανος.. Τους την φέραμε, μάγκες είμαστε και μπορέσαμε να κοροϊδέψουμε τους πάντες και εις νέες δόξες λαμπρές. Όχι παίζουμε. Θα πουλήσουμε πάλι ξανά αρχαίο πνεύμα αθάνατο και πορευόμαστε προς νέες νίκες.

  29. Συμφωνώ και συνεισφέρω με εικόνα

  30. Αναρωτιέμαι αν έγραφε ένα Εληνικό έντυπο κάτι «κακό’ για τους Γερμανούς…και ο αντίστοιχος Γερμανός «Πετσάλνικος» καλούσε τον Έλληνα πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί ή να του κάνει συστάσεις, πως θα αντιδρούσαμε σαν λαός?

    Συμφωνώ με την προσέγγιση του κ.Σαραντάκου, αλλά το θέμα αυτό ανέδειξε και άλλες πλευρές όπως πχ. του υπερούσιου λαού που τον κατατρέχουν, που δέχεται πιέσεις, που τον ζηλεύουν και θέλουν να τον καταστρέψουν οι «βάρβαροι» λαοί.

    Κύριε Σαραντάκο θα συνδέσω το ιστολόγιό σας στο RsB για το άρθρο αυτό. Σας ενημερώνω ότι η παρέμβασή σας διακινείται σε forum συζητήσεων που συμμετέχω… ακόμα χωρίς σχόλια.

  31. να σας προτείνω άλλο ένα εξαιρετικό κείμενο;
    Το «δάχτυλο», από τον Βιβλοθηκάριο

  32. jacky said

    sygnomi,
    alla mipos metafrases lathos arthro?
    zo germania ke exo to focus brosta mu.
    to daxtylo to vrisko akros «cool» an ke ja allus logus apo oti fantazete o ekdotis:-)
    apla, afta pu egrapsan je tin ellada os xora pu xepefti edo ke 2000 xronia ine sto meglytero meros ilithia, to focus ine ena sysntiritiko periodiko ki etsi grafun ki ego den symfono me ton tono pu epilegun.
    ala apo ki ke pera…oti theli o kathenas bori na grapsi … ke opios theli bori na pi….fuck you! haha!

  33. […] Διαβάστε την παρέμβαση του κ.Νίκου Σαραντάκου από το ιστολόγιό του “Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία”. Η παρέμβαση του κ.Σαραντάκου “Το μεσαίο δάκτυλο της… […]

  34. sarant said

    Jacky, υπάρχουν πολλά άρθρα -θα κοιτάξω να βρω το περιοδικό.

  35. Μάριος Μπλέτας said

    Ο καημένος ο Φαλμεράυερ ήταν και θαυμαστής των αρχαίων Ελλήνων (μην ξεχνάμε ότι οι Γερμανοί στέναξαν υπό το πνευματικό βάρος των Ελλήνων πολύ περισσότερο από κάθε άλλο λαό της Ευρώπης, ολόκληρα βιβλία έχουν γραφτεί γι’αυτό) και στα πολιτικά του φρονήματα φιλελεύθερος, λόγω και έργω. Αυτό που φοβόταν ήταν η εξάπλωση του σλαβισμού· τον τρόμαζε μια νεαρή Ελλάδα παραδομένη στη ρωσική επιρροή.
    Αλλά δεν είναι και ο μόνος ανθέλλην του οποίου το έργο παράμενε αμετάφραστο στα ελληνικά τη στιγμή που κυκλοφορούσαν αβέρτα οι ανασκευές. Θυμηθείτε τον Μάρτιν Μπέρναλ και τη Μαύρη Αθηνά του, που εξακολουθεί να παραμένει αμετάφραστη, ενώ υπάρχουν δύο έργα αντιρρητικής μεταφρασμένα!

  36. Βαμβάκος said

    #18
    Ευχαριστώ, Κε Σαραντάκο
    Ελπίζω όλο αυτό το …πατιρντί να μην μας εμποδίσει να διορθώσουμε τα του οίκου μας.

  37. Rodia said

    Στη σατιρα απανταμε με σατιρα, διαφορετικα γινομαστε ρομπες! 🙂
    Μια αψογη απαντηξις: http://www.nikos-zachariadis.org/gallery/?p=946

    ..νομιζα οτι ο Πετσαλνικος τουλαχιστον δεν ειχε προσβληθει απο την ασθενεια των πολιτικων, η οποια στεγνωνει τον εγκεφαλο αφαιρωντας το χιουμορ..

  38. Πάπιας said

    Είναι και ο Πάγκαλος που έκανε άκρως ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, βλ. http://news247.gr/a/4!121113 ~ με άλλα λόγια φταίει ο Χίτλερ για την κατάσταση στο ελλάντα το 2010…

  39. sindarta said

    Από περιέργεια και μόνο θα πήγαινα να αγοράσω το περί ου ο λόγος περιοδικό για να παραθέσω μια ακριβή μετάφραση, αλλά λόγω έλλειψης χρόνου (εξεταστική γαρ) μάλλον με την περιέργεια θα μείνω.

    Στο πολιτικό του θέματος τώρα: Μια φυλλάδα που δεν είναι παρά η χριστιανοδημοκρατική απάντηση στον σοσιαλιστικό -έστω φιλικό ως προς το SPD- Spiegel βγάζει ένα αμφιβόλου αισθητικής εξώφυλλο και ξαφνικά η μισή Ελλάδα θυμάται το Δίστομο και τις σφαγές, τις πολεμικές αποζημιώσεις, την Μίζενς και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Που ήταν όλοι αυτοί όταν οι οικογένειες από το Δίστομο τρέχαν στα δικαστήρια;

    Αντί λοιπόν να σκύψουμε πάνω από το πρόβλημα και να δούμε πως μπορούμε να αντιστρέψουμε το δημοσιονομικός μας χάλι αρχίσαμε σαν ιθαγενείς τα καθρεφτάκια και τα διαβήματα (!) στις προξενικές αρχές. Άραγε έχουν σκεφτεί όλοι αυτοί που θίγονται τώρα πόσες φορές η Γερμανία και οι Γερμανοί παρουσιάζονται με μελανά χρώματα στα ελληνικά μέσα; Τι θα έπρεπε να κάνουν κάθε φορά που αναφέρονται στην τηλεόραση και στα αμφιβόλου ποιότητας περιοδικά ως ναζί και φασίστες; Παιδιάστικες συμπεριφορές, ανώριμες απαντήσεις σε ένα τυχαίο περιοδικό που στο κάτω κάτω εξέφρασε όλα αυτά που εδώ και χρόνια όλοι μας έχουμε σκεφτεί, δηλαδή πως με την απατεωνιά και την μάσα αυτή η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά.

    Και μια ερώτηση στον κύριο Σαραντάκο ετυμολογικού περιεχομένου. Ο Βασίλης Ραφαηλίδης σε κάποιο βιβλίο του αναφέρει πως η έκφραση «την έκανα αμάκα» βγαίνει από την αμερικάνικη American Mission for Aid to Greece (AMAG), όμως βλέπω τώρα πως ο Τριανταυλίδης δίνει σαν ρίζα το ιταλικό a macca (=αφθονία). Τελικά πρόκειται για αστεϊσμό του Ραφαηλίδη ή πράγματι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ AMAG και αμάκας; (Βέβαια θα μπορούσε κανείς να πει πως βγαίνει και από το Paul «Macca» McCartney αλλά ας μην γίνομαι κακός)

  40. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν έχω τον χρόνο να γράψω κάποια πραγματα που ήθελα για το άρθρο τού Bötig, αλλά προς το παρόν διαβάστε λίγο ένα απόσπασμα από την Ερωτική εξομολόγηση του για την Κρήτη. Αξίζει.

  41. sarant said

    Προφανώς πρόκειται για αστεϊσμό του Ραφαηλίδη -η λέξη αμάκα είναι πολύ παλιότερη από την AMAG που φτιάχτηκε το 1947. Φαίνεται ότι οι διαχειριστές του υλικού της AMAG ήταν μάστορες στην αμάκα.

  42. sarant said

    Κώστα Αδ. πολύ καλό κείμενο και φαίνεται ότι έχει ταξιδέψει πολύ -έχει και μια σελίδα στο άρθρο για την ελληνική δημιουργικότητα, που λέει ότι δεν είμαστε καλοί μόνο στη δημιουργική λογιστική.

  43. DiKra said

    Σχετικά με τις δηλώσεις Πετσάλνικου: προφανώς αγνοεί ότι τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα Νόμπελ είναι γερμανόφωνα: Γέλινεκ, Γκρας, Μύλλερ. Επίσης, ο Ούγγρος Κέρτες γνωρίζει πολύ καλά γερμανικά.

    Με τον Σεφέρη και τον Ελύτη καθαρίσαμε μια για πάντα, αν κατάλαβα καλά…

  44. Rodia said

    #39, #42
    Τη λεξη «αμάκα» την εμαθα στο Γυμνασιο απο ενα καθηγητη λατινικων, που επανελαμβανε το… ρητο: «τρια αλφα, μι και καππα, ετσι γινετ’ η αμάκα»

  45. Εγώ ακόμη να καταλάβω γιατί προσβλήθηκε οποιοσδήποτε έλληνας από αυτό το εξώφυλλο. Δεν ξέρουν πως το συγκεκριμένο άγαλμα το έχουμε πουλήσει στη Γαλλία εδώ και 200τόσα χρόνια;
    Τους γάλλους αφορούσε, λοιπόν, η χερονομία…

  46. Μαρία said

    Σκάκη, πολύ ωραία ταινία. Με το μπεκόχεν κυριολεκτεί, οτι ταΐζουμε τον κόσμο, ή λογοπαίζει;

  47. dokiskaki said

    Μαρία @46, νομίζω ότι όλο το απόσπασμα με το bekochen κλπ. περιορίζεται στην ταινία του Φατίχ, όπου κτγμ, ο Έλληνας πρωταγωνιστής μάλλον περισσότερο σε (κατά τους Γερμανούς) στραβά παρά καλά της φυλής μας παραπέμπει. Νομίζω ότι οι αναφορές στο εστιατόριο, τη Λιντεναλέε, τα λιμάνια είναι ξεκάθαρα για την ταινία όχι για κάποιες θετικές μας ιδιότητες.

    Και όχι, δεν διάβασα όλο το άρθρο. Κοίταξα την αρχή του στο νέτι (αλλά είναι τιμωρία να διαβάζεις Φόκους) και θα μου φαινόταν περίεργο, ο συντάκτης του συγκεκριμένου περιοδικού (που είναι δα γνωστό ότι είναι πρόμαχος του βεστερβελισμού) να εννοεί οτιδήποτε περισσότερο.

    Μπουκαν @22, ελπίζω τουλάχιστον να με στείλουν Ικαρία, να μην ξεχάσω το άθλημα…

  48. Ανον said

    «Μεταξύ τους οι περισσότεροι Έλληνες έχουν έχθρα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εμφύλιος από το 1944 έως το 49 στοίχισε στην Ελλάδα περισσότερα θύματα απ’ ό,τι ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος.»

    Συμφωνώ με το κείμενο, αλλά αυτόμτο σημείο είναι τρομερά αναληθές. Σίγουρα το γράφει αυτό?

  49. melina said

    Ανον, καθόλου αναληθές δεν είναι, αν λάβεις υπόψη ότι στη διάρκεια της κατοχής, ιδίως απ’ το ’43 οι Έλληνες είχαν επιδοθεί στην αλληλοεξόντωση. Ο Εμφύλιος άρχισε νωρίς κι όχι βέβαια μια ωραία πρωία του Μάρτη του ’46.

  50. Κώστας Κ. said

    Θα ήθελα να υποβάλω μια πιο σωστή μετάφραση της «δύσκολης» φράσης (καθώς μεγάλωσα και έζησα για 35 χρόνια στην Γερμανία):

    Griechen kennen keine Integrationsprobleme. = Οι Έλληνες δεν έχουν πρόβλημα ενσωμάτωσης (μέσα στην κοινωνία).

    Sie sind überall zu Hause, = Νοιώθουν παντού σαν στο σπίτι τους

    bekochen und begrillen die Welt, = (το «be» αναφέρεται όταν κάνουμε κάτι για κάποιον άλλον) στην συγκεκριμένη περίπτωση εννοεί: μαγειρεύουν και ψησταριά(ζουν) τον κόσμο

    spielen als gute Geister in der Lindenallee und im Hafenrevier tragende Nebenrollen = παίζουν τα καλά πνεύματα (εννοεί κάποιον καλό/θετικό χαρακτήρα) στην Lindenallee και στην Hafenrevier κατέχοντας μικρότερους αλλά σημαντικούς ρόλους. (οπου το Lindenallee και Hafenrevier είναι/ήταν δύο τηλεοπτικές σειρές στην γερμανική τηλεόραση όπου παίζουν/έπαιζαν Έλληνες ηθοποιοί)!

  51. dokiskaki said

    Να συμφωνήσω με τις αποδόσεις του Κώστα Κ. στο @50 για την πρώτη και τη δεύτερη πρόταση, να πω ότι σκέφτηκα και εγώ την εκδοχή που δίνει για την τρίτη, αφού ισχύουν και αυτά που γράφει για τις σειρές. Με μπερδεύει όμως ότι οι Γερμανοί γενικά θεωρούν ότι οι Έλληνες δεν ξέρουν να μαγειρεύουν, αλλά μόνο να ψήνουν (γύρο…), και γι’ αυτό στράφηκα στην εκδοχή της ταινίας (που είναι και φρέσκο πράγμα).

    Πάντως και στη μία, και στην άλλη περίπτωση, δεν νομίζω ότι το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι «θετικό». Το πολύ πολύ συγκαταβατικό.

  52. sarant said

    Το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι στρυφνό 🙂

    Πάντως, δεν μου φαίνεται συκοφαντικό. Κώστα σ’ ευχαριστώ για τις πληροφορίες -που δείχνουν πόση σημασία έχει να ξέρεις τα καθέκαστα του τόπου και όχι μόνο τη γλώσσα.

  53. Ανον said

    Melina, ακόμα και έτσι να ήταν, ο αριθμός των θυμάτων απο τα Waffen-SS, Wehrmacht και τα Βουλγαρικά τάγματα με αυτον τών… εμφυλίων πολύ απλά δεν συγκρινεται.

  54. J.McManus said

    53 σχόλια;
    Γουάου!

  55. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας διότι είστε μάλλον ο μόνος που βλέπει την αλήθεια. Γιατί βλέπετε η αλήθεια πονάει. Χθες έγραψα ένα σχολίο που έλεγε ότι είμαστε με το ένα πόδι στην Ανατολή και το χέρι στην Δύση. Αποδείχθηκε του λόγου το αληθές. Οπως αναφέρατε και εσείς αντιδράσαμε όπως οι ισλαμιστές για την γελοιογραφία του Μωάμεθ. Τόσο πολύ στην δύση ανήκουμε πολτισμικά. Παρόλο που προσπάθησε από την στιγμή της ενταξης μας στην ΕΕ να γίνουμε μια αναπτυγμένη χώρα σε όλα τα επίπεδα με αδρά κονδύλια,εμείς αγρόν αγοράζαμε. Χρεωκοπήσαμε. Θέλουμε να λεγόμαστε Ευρωπαίοι αλλά μακράν της αλήθειας ειναι αυτό. Είμαστε πολύ μακριά από αυτό που λέγεται Ευρώπη. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ξυπνάνε στις 5.30 επιστρέφουνε σπίτι 5.30 και οπωσδήποτε τους κακοφαίνεται να μας δίνουν επί χρόνια χρήματα και εμείς να χορεύουμε Ζορμπά μέχρι τα ξημερώματα. Γι αυτό ας φανούμε λίγο υπεύθυνοι να δούμε τι θα κάνουμε με το ελλειμα μας και όχι να δίνουμε σημασία σε λόγια που είναι δίκαια ή έστω και πικρόχολα. Τα αξίζουμε.

  56. sarant said

    Αγαπητή φίλη, ωστόσο δεν είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι!

    Ανόν, εκ πρώτης όψεως δίκιο έχεις να εκπλήσσεσαι, αλλά κάπου θα το έχει δει κι ο Γερμανός που το γράφει. Ίσως κάποιος φίλος να έχει στοιχεία.

    Πάντως, σε αυτό το άρθρο του Τ. Καμπύλη, βρίσκω ότι στο νομό Τρικάλων οι νεκροί του Εμφυλίου είναι υπερδιπλάσιοι από τους νεκρούς της Κατοχής (μαζί και τους Εβραίους):
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_20/12/2009_384270

    Όμως, στους νεκρούς της Κατοχής μάλλον δεν θα περιλαμβάνονται όσοι πέθαναν από πείνα, στερήσεις κτλ.

    ΜακΜάνε, 53 σχόλια δεν είναι και τόσο πολλά -το ρεκόρ είναι κάπου στα 250-300.

  57. Servitoros said

    Οι νεκροί στην κατοχή σύμφωνα με τον Μαζάουερ από εκτελέσεις ή πολεμικές συμπλοκές από τον γερμανικό στρατό (δεν μιλάμε για Ιταλούς ή Βούλγαρους και εξαιρούντε όσοι σκοτώθηκαν εκτός ελλάδος εβραίοι, πολιτικοί κρατούμενοι και γυναίκες ή εκτέλεση των οποίων απαγορεύονταν στην Ελλάδα) ήταν 70000 (και βέβαια για την περίοδο από τον Απρίλιο του 41 εώς το 44). Η δε πείνα στην Αθήνα είχε 250000-300000 νεκρούς συν τα νούμερα για νεκρούς από την πείνα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

  58. Μαρία said

    ρεκόρ 345

    Τον είπε κανείς ακροδεξιό; (άρθρο του Γ. Χάρη)

  59. J.McManus said

    […]ΜακΜάνε, 53 σχόλια δεν είναι και τόσο πολλά -το ρεκόρ είναι κάπου στα 250-300.[…]

    (*) Σε στιγμές κρίσης είναι πάρα πολλά. Χα!

    (**) Άκουσες τον Γ. Παπακωνσταντίνου σήμερα; Θα φορολογηθούν και τα σχόλια στα ιστολόγια και τα διαδικτυακά φόρα!

  60. J.McManus said

    Άμα έχεις τους φανατικούς αναγνώστες σου σαν την Μαρία που καταγράφουν και τα ρεκόρ σου, μην φοβάσαι τίποτις αδερφέ…

    Απροπό: «Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας» δεν μπορώ να θυμηθώ από ποιά Ελληνική Ταινία είναι…. χαχαχαχαχαχα

  61. J.McManus said

    Θα επανέλθω με το σχόλιο #69 που΄ναι και της ειδικότης μου!

  62. sarant said

    Ναι, το άκουσα κι εγώ:
    Θα επιβληθεί τέλος, 0,02 ευρώ (2 λεπτά) για κάθε σχόλιο σε μπλογκ και 0,03 για κάθε ημέιλ.

    🙂

  63. Phrixus said

    Άκαιρη και άχαρη η συζήτηση για νεκρούς. Δεν υπάρχει θέμα για τους νεκρούς μεταξύ των ενόπλων, ο εμφύλιος ήταν σίγουρα πιο αιματηρός. Στους αμάχους το πράγμα μπλέκει. Οι νεκροί της πείνας έχουν μάλλον υπερεκτιμηθεί (η θνητότητα στην Αθήνα ανέβηκε από τρεις ώς το πολύ δέκα φορές για τους μήνες της πείνας) και φυσικά υπάρχουν οι τρομερές απώλειες των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Πολύ δύσκολη είναι και η εκτίμηση των αμάχων νεκρών του εμφυλίου. Οι προσπάθειες για εκτίμηση μετά τον πόλεμο σκάλωσε και στο πρόβλημα της τεράστιας εσωτερικής μετανάστευσης της περιόδου και της εξόδου προς τις ανατολικές χώρες. Γενικά δύσκολο θέμα. Είναι κι εκείνοι οι στρατοδίκες που συνέχισαν το θεάρεστο έργο τους και μετά το ’49… Γενικά πάντως οι επίσημες πηγές υπερεκτίμησαν τα θύματα της κατοχής, που έυκολα φορτώθηκαν στους ξένους και δεν πολυασχολήθηκαν με εκείνα της μιας πλευράς του εμφυλίου.

  64. Ηλεφούφουτος said

    Από την πλευρά σου Νικοδεσπότη καλά και νηφάλια τα λες αλλά μερικά πράγματα δεν λειτουργούν με τόσο ορθολογικά κριτήρια, κι αυτό δεν το λέω για να κατηγορήσω όποιον δεν προτιμά αυτή τη νηφάλια στάση. Απλώς, για να παίξω λίγο και με το όνομα του περιοδικού, είναι ζήτημα πού επιλέγιες να εστιάσεις.

    Το στερεότυπο του νότιου, μη προτεστάντη (ούτε καν καθολικού) που είναι βρόμικος, ανέντιμος και φιλήδονος είναι βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα των λαών της βορειοδυτικής Ευρώπης, και τώρα με το κανόνι που βάρεσε η Ελλάδα βρήκε άλλη μια ευκαιρία να εκφραστεί και εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους, οι δε Έλληνες που είτε ζουν σε τέτοιες χώρες είτε έρχονται συστηματικά σε επαφή μαζί τους είναι φυσικό να το νιώθουν (και λόγω ιστορικών εμπειριών) ενοχλημένοι, αν όχι πληγωμένοι, όχι μόνο από εξυπνακίστικα σχόλια στα ΜΜΕ αλλά και σε επίπεδο καθημερινότητας μέσα από την επαφή τους με Γερμανούς, Άγγλους, Γάλλους (δεν λέω Πορτογάλους, είναι κι αυτοί στα PIGS) συναδέλφους και γείτονες, που η μόρφωσή τους ενδεχομένως δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη ώστε να αυτολογοκρίνονται και να μην εκφράζουν ανοιχτά τα στερεότυπα που έχουν κληρονομήσει.

    Είναι φυσικό να έρθει κάποια στιγμή και η πληγωμένη αντίδραση και είναι φυσικό αυτή η αντίδραση να μην είναι τόσο ορθολογική. Το Focus με το εξώφυλλό του δεν μπορούσε παρά να αποτελέσει την ιδανική αφορμή.
    Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, από αυτή την άποψη δεν έχουν καμιά σημασία ούτε οι αληθινές προθέσεις του αρθρογράφου ούτε τι γράφει σε τελική ανάλυση το κείμενο.
    Μ’ αυτό δεν θέλω φυσικά να πω ότι συντάσσομαι με τον Πετσάλνικο αλλά ότι αν θέλουμε όντως να βλέπουμε ισορροπημένα κάποια φαινόμενα πρέπει να κοιτάμε λίγο το ευρύτερο πλαίσιό τους.

    Αλλιώς, για να αναφερθώ και σε ένα άλλο γεγονός που χρησιμοποίησε για αντιπαραβολή ο Νικοκύρης, είναι σαν να εξετάζουμε τη μαζική οργή που προκάλεσαν τα σκίτσα για το Μωάμεθ με αποκλειστικό γνώμονα π.χ. το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης (έχει κάτι από αποικιοκρατική κουτοπονηρία αυτή η τακτική) και όχι λαμβάνοντας υπόψη το μακρύ παρελθόν ταπεινώσεων των λαών της Ανατολής από τη Δύση ή την πίεση που υφίστανται οι κατά τόπους πολιτισμοί από την επιβολή του ενός «σωστού» πολιτισμικού μοντέλου.

  65. J.McManus said

    Εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο βέβαια το ΠΩΣ ένα άρθρο που ο ΤΙΤΛΟΣ του (κι εξώφυλλο συνάμμα, που τον διάβασε ο μισός πλανήτης, γιατί το μέσα άρθρο δεν ξέρω πόσοι το διάβασαν)με την λέξη: «Betrüger» = απατεώνας, είναι κολακευτικό και συνολικά χαρακτηρίζεται από χιούμορ, παρατηρητικότητα, καλή γνώση της Ελλάδας και συμπάθεια προς τους Έλληνες.

    Τέλος πάντων!

    Αναμείνατε το νέο μου πόνημα:

    ΛΑΜΟΓΙΟ Ο ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
    ..στο ποστάκι βέβαια θα επεξηγώ το πόσο ξηγημένο παλληκάρι είναι ο μόρτης, που πάντα κερνά (στην σειρά του) κι αφήνει πλουσιοπάροχο πουρμπουάρ στο τραπέζι που όταν όλη η παρέα βγεί όξω από την ταβέρνα, αυτός «επιστέφει» μέσα διότι(δήθεν)κάτι ξάχασε και βουτά τα ρέστα από το τραπέζι!

    χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

  66. Μαρία said

    >η πληγωμένη αντίδραση και είναι φυσικό αυτή η αντίδραση να μην είναι τόσο ορθολογική
    Συμφωνώ μαζί σου, γιατί αν ήταν ορθολογική θα διοχευτευόταν εναντίον των διάφορων Καμμένων και Πετσάλνικων όπως αντίστοιχα για τα σκίτσα ενάντια στα αυταρχικά καθεστώτα της Μ. Ανατολής.
    Είναι όμως πολύ βολικό να αντιπαραθέτεις στην οριενταλίστικη οπτική μια οξιντενταλίστικη.
    Λαϊκίζεις, Ηλεφούφουτε.

  67. J.McManus said

    Από την άλλη βέβαια: βάλατε σε μιά ζυγαριά και συγκρίνατε τις πίπες με τα Νόμπελ του Πετσάλνικου και τις μαλακίες του FOCUS και φυσικά το ματς έγειρε προς τα δεξιά: Χ2.

    Εδώ δεν έχετε άδικο! Πίπες vs Μαλακίες:0-1 δηλαδής.

  68. sarant said

    Έλα, ΜακΜάνε, σου κάνω ασίστ για το #69

  69. J.McManus said

    Το κάρφωσα! Χο!

  70. Μαρία said

    Επιτέλους! Τόσο καιρό είχες μείνει με τη γλώσσα στο χέρι.

  71. Ανον said

    @Servitoros
    Ακριβώς, οπώτε δεν καταλαβαίνω ο αρθογράφος πως το βλέπει αυτό ως λιγότερο απο τους 20.000 – 50.000 νεκρούς του Εμφυλίου. Τέλοσπάντων.

  72. sarant said

    Τελικά, ίσως εννοούνται μόνο οι μάχιμοι, οπότε ο Εμφύλιος έχει τα θλιβερά πρωτεία. Βλ. και άρθρο του Μαργαρίτη:
    http://www.alfavita.gr/history/h90380b.php

  73. Voulagx said

    #71: Ισως ο δημοσιογραφος να ειχε υποψιν του τα στοιχεια που παρουσιαζει ο Π. Βουλγαρης στη ταινια Ψυχη Βαθεια

  74. Αγγελος said

    Έδωσα τα 80 λεπτά (χουβαρδάς!) και κατέβασα το άρθρο του έντυπου περιοδικού Focus. Δεν το διάβασα ακόμα (τα γερμανικά μου είναι πολύ μέτρια), αλλά από μια διαγώνια ματιά βρίσκω πως είναι τελείως άσχετο με το ηλεκτρονικό (το οποίο όντως είναι γραμμένο «με χιούμορ και συμπάθεια»). Οι λέξεις Hafenrevier, Lindenallee, bekocht, begrillt και parea του ηλεκτρονικού δεν υπάρχουν στο έντυπο. Επιφυλάσσομαι να το διαβάσω προσεκτικά, για να ξέρω αν πρέπει να αγανακτήσω ή να χαμογελάσω.

  75. […] το Νίκο Σαραντάκο (και […]

  76. sarant said

    Εγώ έψαξα να το βρω σε χαρτί και δεν το βρήκα. Πάντως έτσι που τα λες πρέπει να είναι. Ωστόσο, το άρθρο της Μακεδονίας και γενικά η μπλογκόσφαιρα έβαλλε κατά του ονλάιν άρθρου. Για να μην τους δίνουμε ογδοντάλεπτα, αν θες διαβίβασέ το.

  77. Επειδή το χιούμορ μπορεί να μας φανεί χρήσιμο…
    Ρισκάρω να γράψω…. «Οι Γερμανοί πιεζόμενοι από τις αντεπιθέσεις των Ελλήνων πατριωτών, αναγκάστηκαν να κρυφτούν στα παλιά καταφύγια του Βερολίνου πού πρόσφατα συντήρησαν, λίγο πριν την συγκεκριμένη έκδοση για την Ελλάδα του περιοδικού Focus. Αν δεν με πιστεύετε επισκεφτείτε μέσω διαδικτύου τα καταφύγια και τις υπόγειες στοές…»
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: O συσχετισμός είναι αυθαίρετος, καμία σχέση δεν έχει το παραπάνω κείμενο με την πραγματικότητα. Ανεξάρτητα από τη συγκυρία της έκδοσης του περιοδικού Focus για την Ελλάδα, το υπόγειο Βερολίνο έχει ενδιαφέρον. Εργάζονται και Έλληνες εκεί… αυτοί μας έστειλαν τις πληροφορίες και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του Μουσείου. Ελάτε σε μας http://rosetabooks.wordpress.com, δείτε τις δυο πρώτες αναρτήσεις και μετά «κατεβαίνετε» και εσείς στα υπόγεια…

  78. Μόλις μου ήρθε σαβουροemail που καλεί σε μποϊκοτάζ των γερμανικών προϊόντων και υπογράφεται από το ΙΝΚΑ (έχω επιφυλάξεις για τη γνησιότητα της υπογραφής).
    Ανάμεσα στα χαριτωμένα που γράφει ξεχώρισα το «Η παραποίηση μορφής αγάλματος Ελληνικής ιστορίας κάλλους και πολιτισμού, της περιόδου που εκεί τρώγανε μπανάνες πάνω στα δέντρα, είναι ανεπίτρεπτο και ασυγχώρητο από τους μετά εξανθρωπισμένους» (απορία ψάλτου: υπήρχαν μπανάνες στη Γερμανία;)

  79. …Τo κορίτσι κατάπιε τη σοκολάτα του και ξεφώνισε: «Ντας ιστ γκενούχ, λίμπλιχε Φριτς, ντας ιστ γκενούχ!» Οι μπότες ξεμάκρυναν. Το χοντρό πρόσωπο είχε ξανάβρει τον εαυτό του, κάτι σαν γαλήνη και σαν ικανοποίηση. Ανέβασε το αυτοκίνητο σύρριζα στον τοίχο, στο αντικρινό πεζοδρόμιο, και πέρασε θριαμβευτικά, γεμίζοντας βαριά μυρουδιά μπενζίνας τ’ ορφανεμένο δρομάκι…

  80. Μαρία said

    >υπήρχαν μπανάνες στη Γερμανία;
    Με βελανίδια το ξέρω αλλά φαίνεται οτι τους παρέσυρε το δάχτυλο.

  81. Γιάννης Χ. said

    Το θέμα έχει λήξει! Mε αποκλειστική δήλωση της Αφροδίτης της Μήλου στο http://dosepasa.wordpress.com

  82. Ένας Χασάπης Από Τα Παλιά said

    Προσωπικά δεν καταλαβαίνω το ντόρο αλλά μάλλον γιατί κάθομαι στην ουσία: και δεν παράγουμε πολλά σε σχέση με όσα καταναλώνουμε, και ζούμε με δανεικά (όπως και άλλοι) αλλά δανειζόμαστε όλο και περισσότερα για να εξωφλήσουμε τα προηγόυμενα, και ακόμα και μπροστά στη δημιουργική λογιστική των υπολοίπων Ευρωπαίων είμαστε πρωταθλητές στην κομπίνα και πάντα μας φταίνε μόνο οι άλλοι. Το «είμαστε» σε επίπεδο της ηγεσίας που ψηφίζουμε και (όσον αφορά το τελευταίο) της νοοτροπίας που έχει περάσει στον κόσμο (και διαιωνίζεται από τα ΜΜΕ). Σε προσωπικό επίπεδο πολλοί μας ούτε απατεώνες είμαστε ούτε καν την έχουμε δει απόγονοι του Περικλή με ευλογημένα γονίδια.

    Τώρα που κόλλησε ο αρχαιολάτρης Φαλ. και οι φίλοι 🙂 και γείτονες ακατανόμαστοι Ντέλτσεφ ένας θεός ξέρει (μπαρδόν κ. Λασκαράτε, το φταίξιμο στην ελληνική γλώσσα που διατηρεί τέτοιο ιδιωματισμό).

    Από εκεί και πέρα το ότι η απατεωνιά δεν περιορίζεται στα δικά μας σύνορα και την έχουν άφθονη και οι ίδιοι σε άλλα επίπεδα της κοινωνίας τους δε σημαίνει πως δεν έχουμε πρόβλημα (ιδίως όταν η διαφθορά είναι στο επίπεδο της καθημερινής εξυπηρέτησης του πολίτη από το Δημόσιο). Ας δούμε τα δικά μας τα χάλια και πως διορθώνονται – και βέβαια ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ας παραπονεθούμε για όσες από τις απατεωνιές των άλλων μας κάνουν την όποια διορθωτική πορεία πιο δύσκολη (έχοντας υπόψη πχ. πως η παρούσα κατάσταση – που ακόμα δεν έχουν σκάσει ευρώ παραπάνω στην Ελλάδα – συμφέρει τη Γερμανία και άλλες εξαγωγικές δυνάμεις στην ΕΕ μια και ο όλος ντόρος με την Ελλάδα είχε σαν αποτέλεσμα αυτό που η ίδια η Γερμανία δεν είχε μπορέσει να καταφέρει – την άνοδο του δολλαρίου). Να μην αγνοήσουμε ότι μόλις βγήκε ο Γκρήνσπαν και παραδέχθηκε πως το εργαλείο των Credit Default Swaps έχει συνεισφέρει στην χειροτέρεψη της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας (μέσω κερδοσκοπίας). Ή τα εξοπλιστικά χρεωστούμενα που θα μας μπούνε σαν άτυπος όρος ακόμα και της «πολιτικής στήριξης». Το να μας κρατάει όμηρους (λόγω ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ελληνικών ναυπηγίων) για ένα (ή 4 εάν και τα 3 που ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα έχουν το ίδιο πρόβλημα) υποβρύχιο που γέρνει (!) η Γερμανία είναι θεοπάλαβο. Να μη συζητήσω την εμμονή στην απεθείας αγορά (χωρίς διαγωνισμό) Ευρωμαχητικών. Ή την αγορά από τους Γάλλους φρεγατών που δεν καλύπτουν τις αντιαεροπορικές ανάγκες για τις οποίες τις ζήτησε το ναυτικό μια και αυτές έχουνε να μας πουλήσουνε (και μας δίνουν τους κρουζ για να γλυκάνουν το χάπι).

  83. sarant said

    Γάτε, αυτό του ΙΝΚΑ ελπίζω να είναι πλαστό. Δεν μπορώ βέβαια να διασταυρώσω, διότι η σελίδα του ΙΝΚΑ (www.inka.gr) μπορεί να έχει μουράτη εισαγωγή αλλά δεν έχει ενημερωθεί από το Μάρτη του 2009 (τι σου λείπει κασιδιάρη;)

    Το ημέιλ αυτό πάντως είναι φριχτό. Πέρα απ’ τις προϊστορικές μπανάνες της Γερμανίας έχει και το φτερωτο δάχτυλο του Χίτλερ:

    Δεν θα ασχοληθούμε με τις σεξουαλικές προτιμήσεις και μέσα διέγερσης των σύγχρονων Γερμανών, που φαίνεται να αποτελεί και το δάκτυλο σε ορθία μορφή για τους αρσενικούς βέβαια. Δικό τους είναι το κορμί τους, ας το κάνουν ότι θέλουν, αλλά ας χρησιμοποιούν το δικό τους δάκτυλο, η του Αδόλφου που είναι και σε πτερωτή κατεύθυνση.

  84. Είναι τόσο φριχτό στο σύνολό του, που είναι σχεδόν σίγουρο ότι πρόκειται για μαϊμού. Δεν ξέρω τι καπνό φουμάρει το ΙΝΚΑ στις μέρες μας, αλλά παραπάει να είναι γνήσιο email.
    Μπανάνα σπλιτ.

  85. Θα εγγραφώ συνδρομήτης ιστο-κύρη να ενημερώνομαι με μήνυμα για τα άρθρα· μια φορά δεν άνοιξα τον αναγνώστη του γκούγκλη και έχασα θέμα που με ενδιαφέρει. Που να διαβάζω τώρα τόσα σχόλια;

  86. Παύλος said

    Το ημέιλ του ΙΝΚΑ φαίνεται ότι προέρχεται από εδώ:
    http://www.epikoinonia-arg.gr/html/content/view/13984/98/lang,el/

  87. Το δημοσιεύσουν όμως και η zougla.gr και το pathfinder.gr. Χμ, μπας;;;;;;;

  88. akindynos said

    Υπάρχουν δύο ΙΝΚΑ, το απλό και το νέο. Ο πρόεδρος του ενός πείθει ότι το τέλος του κόσμου δεν θα έρθει το 2012, αλλά νωρίτερα.

  89. π2 said

    Που να διαβάζω τώρα τόσα σχόλια;

    https://sarantakos.wordpress.com/comments/feed/

  90. […] μεταφρασμένη εκδοχή είναι του Newsit.Διαβάστε εδώ κάποιες […]

  91. Μαρία said

    Ο μέγας σκηνοθέτης Σμαραγδής, έχοντας βαθύτατα κατανοήσει το φασιστικό φαινόμενο, αποφάνθηκε οτι ο γερμανικός λαός και πολιτισμός είναι πολιτισμός γενοκτονίας.
    Για του λόγου το αληθές:
    http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17637&subid=2&pubid=6277749#toppage

    Στο ίδιο δελτίο η Τρέμη έκανε στον Καρατζαφέρη την αβανταδόρικη ερώτηση αν νομίζει οτι πρέπει να μποϋκοτάρουμε τα γερμανικά προϊόντα.

  92. #62.
    3 λεπτά φόρος για κάθε ημέιλ;
    Λογική η πρόβλεψη του Γουόρχολ οτι στο μέλλον όλοι θα είμασε διάσημοι για 15 λεπτά…

  93. #78
    «απορία ψάλτου: υπήρχαν μπανάνες στη Γερμανία;»

    Υπήρχαν, εξ ού και η σύλληψη της ιδέας για την άουτο-μπαν (πληθυντικός άουτο-μπανάνες, για τους γερμανομαθείς).

  94. Εγώ νομιζω οτι ολα αυτά με την Μέρκελ και τους Γερμανους και το Φόκους Μοκους Παπαροκους και το Κωλοδαχτυλο που μας βαζουνε ειναι μια πλάκα ..Δεν πρεπει να τους παιρνουμε στα Σοβαρά ..Παιδια Πλάκα μας κανουν δεν μπορει ..Στο Τελος θα βγει αυτή η Μέρκελ και θα μας πεις .. Τζα! Καλέ ελληνες το πιστεψατε; Μα ειναι δυνατόν; …

    http://nosferatos.blogspot.com/2010/02/blog-post_3075.html

  95. […] Όταν το διάβασα το πρώτο που σκέφτηκα ήταν αυτό που γράφει ο Νίκος Σαραντάκος στο ιστολόγιό του. Ότι θυμίζει κυβερνήσεις ισλαμικών χωρών όταν […]

  96. Voulagx said

    #94 Νοσφερατε,νομιζα οτι ο ποιητης θελει να πει πως εμεις τους βαζουμε κωλοδαχτυλο, αφου η Αφροδιτη ειναι ελληνιδα! :mrgreen:
    Και μολις μου ηρθε με ημεϊλ μια αξιοπρεπης απαντηση προς το Focus ενος επαρχιακου περιοδικου, βασισμενη στον Ηνιοχο των Δελφων.

  97. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    «Ο μέγας σκηνοθέτης Σμαραγδής» …

    Ποιός είναι ο κύριος; Ειλικρινά ώρες ώρες αναρωτιέμαι όταν ακούω τέτοια μήπως τη μπάλα τη χάσαμε το ´21 που μας κόλλησαν αυτή την παλαβομάρα της ευγενούς μας καταγωγής.

  98. sarant said

    Είναι αυτός που γύρισε τον Ελ Γκρέκο

  99. Μαρία said

    98 και που του του άλλαξε τα φώτα. Αλλά νομίζω οτι η ερώτηση ήταν ρητορική.

  100. Deborah said

    Αυτό το σχόλιο που ανέφερες είναι το πιό αθώο απ’ όλα. Το πιό άσχημο ήτανε το «2000 χρόνια παρακμή» το οποίο, πίστεψέ με, είναι δύσκολο να το δείς χιουμοριστικά.

  101. Voulagx said

    Σχετικα με τις γερμανικες αποζημιωσεις τα 2 παρακατω λινκ:
    http://www.iospress.gr/ios2010/ios20100221.htm
    http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=135573
    Απο την αλλη,ο καθηγητης Αγγελοπουλος σε αρθρο του (δεκαετια του ’80) ισχυριζοταν οτι αν η Γερμανια εξοφλουσε το χρεος της (πολεμ.αποζημιωσεις + αναγκαστικο δανειο με τους τοκους) η Ελλαδα θα καλυπτε το ελλειμμα της.

  102. […] του γερμανικού περιοδικού FOCUS για την Ελλάδα από τον Νίκο Καργάκο. Ανεξάρτητα με το ποια θέση  υιοθετεί κανείς, αξίζει η […]

  103. […] Περισσότερα στο ιστολόγιό του. […]

  104. @ 62

    Αν είναι για 2 λεπτά για κάθε (διάβαζε: ανάποδο άλφα κεφαλαίο) σχόλιο, εντάξει. Αν είναι για 2 λεπτά για κάθε χαρακτήρα και ισχύει για κάθε ιστολόγιο, με δεδομένο ότι εξαντλώ συχνά το μέγιστο όριο ανά ανάρτηση (4.096 χαρακτήρες) και σπάω τα θέσφατά μου σε δύο και τρία διαδοχικά ποστς, μιλάμε για 80, ή 160, ή 240 ευρώ. Α πα πα, δεν συμφέρει…

  105. […] πάντως, ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει εδώ τι λέει τέλος πάντων αυτό το δημοσίευμα και πως […]

  106. xBerliner said

    Όπως είπε ο Άγγελος παραπάνω τα κομμάτια που δίνεις ΔΕΝ είναι το άρθρο του focus.
    Καμία σχέση.
    Το άρθρο είναι πολύ εριστικό και σε κάποια σημεία εμπαθές γιατί ψεύδεται.
    Η αναφορά του Πετσάλνικου (με την οποία κίνησή του διαφωνώ, δεν είναι δουλειά του να απαντάει σε δημοσιεύματα ενός γερμανικού περιοδικού μέσω του γερμανού πρέσβη) έχει να κάνει με το γεγονός ότι το άρθρο αναφέρει ότι η σύγχρονη ελλάδα δεν έχει να επιδείξει ούτε έναν μεγάλο ποιητή, συγγραφέα ή μουσικοσυνθέτη. Για να είμαι ειλικρινής διαβάζοντας το άρθρο και σε εμένα η πρώτη σκέψη ήταν καλά που στο διάολο είναι κρυμμένοι οι μεγάλοι σύγχρονοι γερμανοί συνθέτες και όταν ανοίγω το ράδιο όλο deutche volk musik (=ξέρασμα) ακούω όταν δεν ακούω τα αγγλόφωνα χιτάκια της συμφοράς (by the way μια ακόμα μομφή εναντίον των ελλήνων είναι ότι ακούνε μόνο ελληνική volk musik, δηλαδή σκυλάδικα, κάτι που φυσικά είναι η μισή αλήθεια).

  107. άνω τελεία said

    Μα

  108. άνω τελεία said

    Μα πώς κάνετε έτι για ένα δάχτλο, εδώ ο Γεώργιος ο Β΄ ετοιμάζεται να μας ανασκολοπήσει.

  109. ΤΑΚ said

    Να προσθέσω κι εγώ τελευταίος και καταϊδρωμένος τα καλά μου λόγια για την ανάρτηση. Προσωπικά βρήκα πολύ κουλ (που λέει και η Τζάκυ στο 32) την Αφροδίτη με το σηκωμένο δάχτυλο, αλλά και την ερμηνεία του Βουλαγξ στο 96.

    Έλαβα σήμερα το παρακάτω μήνυμα και το παραθέτω (με τα ορθογραφικά του, δεν πείραξα τίποτε) – σας δίνω και το σύνδεσμο για τη φωτογραφία του εξωφύλλου για να έχετε όλες/οι μια εικόνα:

    ΣΥΓΧΩΡΕΙΣΤΕ ΤΟ «ΤΟΛΜΗΡΟ» ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΔΩΣΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΡΜΟΖΕΙ !!!!!!!!

    Ας κυκλοφορήσει λίγο πιο ευρέως για να φτάσει και εκεί που πρέπει!

    Front Cover: Aphrodite and Satyre

    Φλέμινγκ 19, Κατερίνη 601 000, Τηλ. 23510 34 714, Φαξ: 23510 34 174
    info@otoposmou.gr, ιστοχώρος: http://www.otoposmou.gr

    Αξιότιμε κύριε Helmut Markwort, αρχισυντάκτη του περιοδικού Focus

    Το εξώφυλλο του περιοδικού σας (αριστερά) είναι κακόγουστο και χυδαίο. Ανησυχείτε για τα «φράγκα» σας και αυτό δεν σας εμποδίζει να προσβάλλετε την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας.

    Πολιτισμός κ. Markwort είναι το εξώφυλλο του περιοδικού της ομάδας μας (δεξιά). Πολιτισμός είναι ο Σάτυρος του Αρχαιολογικού Μουσείο Αθηνών. Ελπίζουμε να τον γνωρίζετε.

    Η σημερινή έκδοση του περιοδικού μας και η παρουσία του Σατύρου είναι αφιερωμένη σε εσάς, στους συνεργάτες σας και στο έγκυρο περιοδικό σας!

    Ας σταθούμε όμως στα «φράγκα» γιατί, από όλα όσα γράφετε, αυτά και μόνο φαίνεται να σας ενδιαφέρουν.

    Λέμε λοιπόν: ας πληρώσει η Γερμανία τις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα που έγιναν στην Ελλάδα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, ας επιστρέψει το χρυσό που υφάρπαξε από τη χώρα μου και τότε θα δούμε ποιος χρωστάει ποιόν! Όσο για τους απατεώνες, σας συμβουλεύουμε να τους ψάξετε στις φυλακές του Μονάχου. Απάτη δεν γίνεται μόνο με έναν. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο! Το όνομα SIEMENS, das «Flaggschiff» Deutschlands και οι δωροδοκίες, σας θυμίζουν τίποτα;

    Η πρέπει να φρεσκάρουμε τη μνήμη σας για τα υποβρύχια designed in Germany που «μπατάρουν» στου Σκαραμαγκά και τα τανκ που δεν δέχεται να «ψωνίσει» η Ελλάδα από τη χώρα σας; Η μήπως δεν γνωρίζατε πως η Γερμανία έχει μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια στο μεγαλύτερο προμηθευτή οπλικών συστημάτων της Ελλάδας και πιέζει ασφυκτικά με κάθε τρόπο τη χώρα μου να αγοράσει το Eurofighter;

    Δε φταίτε όμως εσείς. Φταίει ο Έλληνας πολίτης που ανέχεται προσβολές σαν τη δική σας αλλά και την ανεπάρκεια των πολιτικών, που κακώς επέλεξε να τον κυβερνούν!

    Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας

  110. sarant said

    xBerliner, είναι άρθρο του Φόκους που υπάρχει ονλάιν, μεταφράστηκε ενμέρει και που θεωρήθηκε ανθελληνικό. Αυτό με το «2000 χρόνια παρακμή» δεν υπάρχει ονλάιν και δεν έχει μεταφραστεί απ’ όσο ξέρω.

  111. grsail said

    Μα πρόβλημα δεν είναι -φυσικά- το δημοσίευμα του Focus(*) αλλά η στάση και οι πράξεις πολλών αξιωματούχων της ‘μεγάλης φίλης χώρας’ και κυρίως η υποκριτική αλλά και καταστροφική για τα Ελληνικά -και όχι μόνο- συμφέροντα, συντεταγμένη πολιτική θέση της Γερμανίας !

    (*) Ο macedoine μου είπε ότι το FOCUS ανήκει στον καρατζφύρερ της Βαβαρίας: CSU – Καθολική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (!!)

  112. Voulagx said

    #109 @ΤΑΚ Αυτην την αξιοπρεπη απαντηση εννοουσα στο #96.Βλεπω οτι κυκλοφορει ευρεως.

  113. […] Το μεσαίο δάχτυλο της Αφροδίτης Σάλος έχει ξεσπάσει για το εξώφυλλο του περιοδικού Φόκους, με την […] […]

  114. φΡΑΟΥ ΜΕΡΚΕΛ

  115. Civis Europeus said

    Τελικά αρχίζει σιγά σιγά και η συζήτηση για το περιεχόμενο των άρθρων, όπως βλέπω από το σχόλιο του xBerliner! Κάποιος που έχει πολύ ελεύθερο χρόνο μπορεί να μπει στον κόπο να τα βρει και (κυρίως) να τα μεταφράσει. Από μια πολύ γρήγορη ματιά που έριξα στο άρθρο «2000 χρόνια παρακμή(ς)», πάντως, φαίνεται πράγματι να είναι και το πιο επιτηδευμένα εριστικό μεταξύ αυτών του αφιερώματος, καθώς επεκτείνεται σε πολλά ζητήματα πέραν της οικονομίας. Συγγραφέας του ο Μichael Klonovsky, το δε άρθρο φέρει τον υπότιτλο «Από την κοιτίδα στην πίσω αυλή της Ευρώπης: η παρακμή της Ελλάδας είναι πρωτοφανής. Πώς ήταν δυνατό να συμβεί αυτό;»

    Κρίνω σκόπιμο να δώσω τροφή για σχολιασμό, μεταφράζοντας το επίμαχο κομμάτι του άρθρου, που ήδη αναφέρθηκε. Μετά από μια αναφορά στον Φαλμεράιερ, τις απόψεις του οποίου φαίνεται να επιδοκιμάζει ο συγγραφέας, συνεχίζει λέγοντας τα εξής:

    «Οι σύγχρονοι Έλληνες αποδεικνύουν, σε κάθε περίπτωση, την έλλειψη ομοιότητας με τους προγόνους τους σχεδόν καθημερινά. Η χώρα που γέννησε τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα, τον Μύρωνα και τον Φειδία, τον Πινδαρο και τον Σοφοκλή, τον Πυθαγόρα και τον Θουκυδίδη, δεν έχει σήμερα κανένα σημαντικό ποιητή, συνθέτη, εικαστικό καλλιτέχνη ή φιλόσοφο. Ούτε κάποιο διεθνή σταρ σε οποιοδήποτε άλλο είδος (η Κάλλας ήταν η τελευταία και μοναδική). Από τον Ελ Γκρέκο και μετά δεν είχε κάποιο ζωγράφο παγκόσμιας εμβέλειας. Από την Ελλάδα δεν έρχεται ποτέ κάποια ταινία για την οποία μιλάνε στην Ευρώπη. Οι σημαντικότεροι Έλληνες ποιητές του σήμερα είναι εκείνοι οι στατιστικολόγοι, οι οποίοι υπέβαλαν στην ΕΕ την άποψη ότι ο προϋπολογισμός είναι υγιής και ότι οι εκμεταλλεύσιμες γεωργικά εκτάσεις της χώρας τους υπερβαίνουν τη συνολική της επιφάνεια».

    Για τα υπόλοιπα, παραδίδω τη σκυτάλη σε άλλους…

  116. Μαρία said

    http://www.focus.de/intern/impressum/autoren?id=306

  117. Μαρία said

    «Ο γνωστότερος/ικανότερος έλληνας του παρόντος είναι ο Όττο Ρεχάγκελ, ο οποίος προσφέρει με την ομάδα του, το ίδιο όμορφο παιχνίδι όπως ένα προάστειο των Αθηνών» :-}
    Απο μια σύνοψη του άρθρου του Κλονό. που βρήκα κάπου…

    Ήδη έχουν αρχίσει οι υπαιγμοί με αφορμή το όνομα του συγγραφέα.

  118. Voulagx said

    #117 Τι εννοεις με «Ήδη έχουν αρχίσει οι υπαιγμοί με αφορμή το όνομα του συγγραφέα»;

  119. Μαρία said

    Μα τι νυχτοπούλι είσαι;
    Οτι είναι εβραίος, τι άλλο!

    Ωραία η κακία για τον Όττο.

  120. Voulagx said

    αν παει ετσι το πραμα, φοβαμαι οτι δεν θα τολμαει να πατησει ελληνας το ποδι του στη γερμανια. και λεω να παω το καλοκαιρι!

  121. Μαρία said

    Δες ένα ακόμα ωραίο.
    «Οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν κρασί και ονόμαζαν αυτούς που πίνουν μπύρα βάρβαρους. Σήμερα πίνουν οι έλληνες μπυρα»

  122. Voulagx said

    Ηπια καπνιστη μαυρη μπυρα στο μπαμπεργκ.. μμμμ…μουρλια!! μ΄αρεσει που εκβαρβαριστηκα :mrgreen:
    τι κανεις, μεταφραζεις το αρθρο;

  123. Μαρία said

    Όχι, πού να το βρω; Βρήκα, είπαμε μια σύνοψη, δεν ξέρω αν είναι ακριβή όσα γράφονται, αλλά τα θεωρώ πετυχημένες κακίες. Ως και η κουζίνα μας είναι χάλια. Ο Κλονό άλλωστε έγραψε και αφορισμούς.

  124. gbaloglou said

    «Γηράσκω αεί παρακμάζων»

  125. sarant said

    Δοκίμασα να αγοράσω το άρθρο (έναντι 80 ευρωλεπτών) αλλά δεν έχουν PayPal. Έχουν τρεις άλλους τρόπους πληρωμής, από τους οποίους ο ένας μόνο δουλεύει με τη δική μου πιστωτική κάρτα (στον άλλον πληρώνεις με sms αλλά μέσα από τη Γερμανία κτλ.) και όταν έδωσα την κάρτα μου μού ζήτησε να συμπληρώσω μια ολόκληρη σελίδα με στοιχεία (διεύθυνση, τηλέφωνο, έτος γεννήσεως) λες και αγοράζω όπλα. Οπότε το παράτησα εκνευρισμένος. Αν κάποιος έχει το άρθρο για τα 2000 χρόνια παρακμής, κι αν θέλει, ας το στείλει στη γνωστή διεύθυνση (sarantπαπάκιpt.lu).

  126. Ως προς το ζήτημα τής μετάφρασης, ο Κ. Κώστας (σχόλιο 50) ήδη τοποθετήθηκε. Όσον αφορά τώρα την καθαυτό ερμηνεία τού σηκωμένου δαχτύλου, πέρα από το καλαμπούρι, θα ήθελα να επισημάνω ότι η χειρονομία πιθανότατα ΔΕΝ απευθύνεται σ’ εμάς τους ίδιους, αλλά αντικατοπτρίζει την πεποίθηση τού Γερμανού για το πώς βλέπουμε ΕΜΕΙΣ τους Ευρωπαίους εταίρους μας! Το σηκωμένο δάχτυλο συχνά συνοδεύεται από τη φράση »Du kannst mich mal (am Arsch lecken)!», η οποία κάνει σαφές ότι τον άλλον τον γράφουμε στα @@ μας! ΕΜΕΙΣ, λοιπόν, είμαστε αυτοί που υποτίθεται ότι δείχνουμε το δάχτυλο στην Ευρώπη κι όχι οι Γερμανοί σ’ εμάς!

  127. Μπουκανιέρος said

    #117-124
    Πρέπει ίσως, πλάι στον οριενταλισμό και τον οξιντενταλισμό, να σκαρώσουμε τον όρο «γκρεκισμός».
    Είναι μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή οριενταλισμού. Η Δύση έχει κατασκευάσει, και συνεχίζει να κατασκευάζει, μια «Ελλάδα» με δύο μόνο πόλους – ο σοφός Σωκράτης και το μαύρο μας το χάλι (τα «2000 χρόνια παρακμή» έχουν στη μέση μια μεγάλη τρύπα, σαν κάτι κουλούρια). Όσο για τα θύματα του γκρεκισμού, θολωμένα, αντιδρούν οξιντενταλίζοντας.

    Βούλαγξ, Μαρία, μπορεί εγώ να κουράστηκα αλλά χαίρομαι που συνεχίζετε να κρατάτε τη σημαία της νύχτας.

  128. xBerliner said

    Αγαπητέ Σαράντο
    Το άρθρο που που μεταφράζεις εδώ είναι πράγματι αυτό που θεωρήθηκε «ανθελληνικό».
    Το άρθρο για το οποίο θα έπρεπε να γίνει ο ντόρος γιατί σε αυτό απευθυνόταν ο Πετσάλνικος είναι διαφορετικό και δεν υπάρχει online. Προφανώς κάποιοι πάνω στη φούρια τους να βρουν το άρθρο και να αρχίσουν τα εθνικοπατριωτικά βρήκαν κάτι που είχε online το focus και επειδή δεν τους έβγαινε και πολύ «ανθελληνικό» άρχισαν την κοπτοραπτική.
    Η αλήθεια είναι ότι όταν διάβασα τη δήλωση Πετσάλνικου και το υποτιθέμενο «ανθελληνικό» άρθρο πέρα από το παράλογο της κίνησης (δηλαδή ο πρόεδρος της βουλής να διαμαρτύρεται επίσημα στον πρεύσβη άλλης χώρας) βρήκα και τελείως παράλογο το περιεχόμενο της δήλωσης. Διαβάζοντας όμως το άρθρο κατανόησα τουλάχιστον γιατί είπε αυτά που είπε:
    π.χ. η αναφορά του στα νόμπελ λογοτεχνίας είναι απάντηση στο σημείου του άρθρου που αναφέρει ότι η σύγχρονη ελλάδα δεν έχει να δείξει ούτε έναν αξιόλογο ποιητή και στη γενικότερη ατμόσφαιρα που δημιουργεί ότι η σύγχρονη ελλάδα είναι πολιτισμικά νεκρή.
    Η αναφορά του στον μπετόβεν είναι απάντηση στο σημείο του άρθρου που λέει ότι η σύγχρονη ελλάδα δεν έχει αναδείξει ούτε έναν συνθέτη.
    Το άρθρο είναι πράγματι ένας λίβελος που επικεντρώνεται μόνο στα αρνητικά των ελλήνων.
    Πολλά είναι πραγματικά γεγονότα, άλλα είναι φαντασίες του αρθρογράφου και άλλα εκτιμήσεις που παρουσιάζονται ως γεγονότα (όπως π.χ. η κριτική στην ελληνική κουζίνα, δεν του αρέσει π.χ. ότι γεμίζουμε λέει πολύ τα πιάτα μας και τρώμε το κρέας καλοψημένο, λες και αυτό είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ντρεπόμαστε).
    Τσουβαλιάζει γενικά όλους του έλληνες και τους δείχνει με το δάχτυλο (το δείκτη και όχι το μεσαίο).
    Ξεκινά με τη διαπίστωση ότι οι έλληνες σήμερα δεν έχουμε γενετικά καμιά σχέση με τους αρχαίους. Το οποίο είναι σωστό, αλλά εντέχνως το γυρνάει στη συνέχεια και συγκρίνει σε πολλά σημεία τους νέους με τους αρχαίους. Με αυτόν τρόπο ένα από τα συμπεράσματα που εμμέσως βγαίνει ότι και για το γεγονός αυτό (ότι δηλαδή δεν έχουμε γενετική συγγένεια με τους αρχαίους) πάλι φταίμε.
    Η εντύπωση που στο τέλος μένει ότι είμαστε ένας τελείως άχρηστος λαός, με εξαίρεση ίσως κάποιων λίγων αξιόλογων ελλήνων που όμως βρίσκονται στο εξωτερικό (αναφορά του σε μια χούφτα ελλήνων επιστημόνων), που τόσα χρόνια ζούμε εις βάρος των άλλων ευρωπαίων (αφού εντέχνως αφήνεται να εννοηθεί από όλο το άρθρο ότι εμείς είμαστε άχρηστοι να κάνουμε οτιδήποτε) γιατί τους κοροϊδέψαμε και τους πουλήσαμε αρχαίο πολιτισμό (αναφορά του στην ρήση του Αριστοτέλη ότι οι βόρειοι λαοί είναι απολίτιστοι/βλάκες ή κάτι τέτοιο, που συνεχίζουν όμως να είναι βλάκες και σήμερα γιατί δέχτηκαν την ελλάδα στο ευρώ).

  129. […] Η συνέχεια στου Σαραντάκου […]

  130. sarant said

    xBerliner, Σαράντος λεγόταν ένας προπροπροπάππος μου. Εγώ, Νίκος Σαραντάκος. Επί της ουσίας, δίκιο έχεις, λέω τώρα διότι στο μεταξύ βρήκα κι εγώ το άρθρο. Το άρθρο είναι περίπου όπως τα λες, πολύ επιθετικό: ωστόσο, στα περί παρακμής σε σύγκριση με τις αρχαίες δόξες είναι σαν να διαβάζω κάποιον εθνικιστή π.χ. του Δαυλού που ελεεινολογεί το «ρωμέικο κρατίδιο».

    Για το δάχτυλο και μένα η εντύπωσή μου είναι ότι παρουσιάζει τους έλληνες να κάνουν τη χειρονομία προς τους Ευρωπαίους και να τους λένε κορόιδα. Απορώ πώς χωράει άλλη ερμηνεία.

  131. Servitoros said

    Για να μπούμε στο κλίμα των ημερών όπως διαμορφώνεται από τα ελληνικά ΜΜΕ και τους Καμμένους (κυριολεκτικά και μεταφορικά) ένα επίκαιρο μήνυμα.
    [audio src="http://www.actionpress.gr/sounds/anakoinothen1941.mp3" /]

  132. xBerliner said

    Συγνώμη για το άλλαγμα του ονόματος

  133. «Ξεκινά με τη διαπίστωση ότι οι έλληνες σήμερα δεν έχουμε γενετικά καμιά σχέση με τους αρχαίους. Το οποίο είναι σωστό, …»

    Νομίζω ότι αυτή είναι άλλη μια ιδεολογική κατασκευή.

    Ίσως όμως να έχει και λίγο δίκιο, μιας και ο σύγχρονος νεοέλληνας το πιθανότερο είναι να είναι απόγονος των Ίνκας, τουλάχιστον στη γλώσσα και σε διάφορα άλλα, στο πρότυπο των οποίων προσαρμόστηκαν και κάποιοι ξέμπαρκοι ιλλυριοί, λατίνοι και τουρκομάνοι!!!

    Ας δούμε τι λέει γι αυτό το ζήτημα ο έτερος καταραμένος γερμανός Φαλμεράιερ:

    -Ο Φαλμεράιερ και η συνέχεια των Ελλήνων…

    Μ-π

  134. annamezcla said

    Τα μεταφρασμένα αποσπάσματα που παραθετονται είναι κομμάτι ενός ταξιδιωτικού οδηγού (Reiseführer > Griechenland).
    Φυσικα και δεν εχει καμία σχέση με το άρθρο της έντυπης έκδοσης. Το ίδιο το άρθρο δεν είναι τόσο προκλητικό όσο το εξώφυλλο. Αυτό είναι γεγονός. Αν και σε ορισμένα σημεία διατυπώνει εκφράσεις του στυλ «η Ελλαδα δε φερθηκε αντάξια της επιτιμης Ευρωπαϊκής οικογένειας» που μονο με ειρωνία θα μπορούσε ένας μέσος έλληνας να το σχολιάσει.
    Το πληρες άρθρο φαίνεται ότι δεν υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή. Θα προσπαθήσω να το σκανάρω και να το ανεβάσω/για τους γερμανοφωνους/ και ισως λιγο να το μεταφρασω για τους μη.
    Το να κινητοποιειται ομως ενα τετοιο κυμα φανατισμου απο την πλευρα της Ελλαδας, χωρις ακομα να εχει διαβαστει/αναλυθει ενδελεχως το αρθρο ειναι σε καθε περιπτωση ασοβαρο.
    Επιπλεον, πρεπει να λαβουμε υποψιν μας οτι το Focus ειναι κατα βασει μια παλιοφυλλαδα, ο λαϊκισμος του εντυπου τυπου αυτοπροσώπος και δεν εκφραζει ολοκληρη την κοινη γνωμη της γερμανις. Προς το παρον…

  135. Έτσι ως άλλο ένα ντάτα πόιντ: στην αποψινή ζυθοκατάνυξή μου, όπου κύριός μου συνζυθοκαταναλωτής τυγχάνει γερμανός, αμόλησα ξέκρεμα την γνωστή ατάκα του Fawlty Towers, «don’t mention the War». Οπότε ο φίλος μου πέταξε «οι πατριώτες σου πάντως τον ανέφεραν τον πόλεμο»—με αναφορά βέβαια τα περί αποζημιώσεων κτλ. Πάντως μου ‘πε ότι τα ‘μαθε από αγγλόφωνα και όχι γερμανόφωνα σάιτ, και νομίζει ότι οι ίδιοι οι γερμανοί δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το θέμα. Μήπως κανείς σας είναι επί τόπου;

  136. Rodia said

    #135
    οι αγγλοφωνοι εχουν τα δικα τους! –>> http://newsarse.com/2010/02/11/greece-forced-into-sale-of-star-names-to-pay-spiralling-debts/

  137. annamezcla said

    Επι τόπου? Δηλαδή? Στην Ντόιτσλαντ?

  138. Μπουκανιέρος said

    #133 κ.ά.
    Μ-π,
    Νομίζω ότι όταν μιλάμε για πολιτισμούς, λαούς, εθνότητες, έθνη κλπ. η «γενετική συγγένεια» δεν έχει και πολλή σχέση – και είναι τελείως άστοχο να την επικαλείται κανείς στη μεγάλη διάρκεια.

  139. Πολύ ωραίο και διαφωτιστικό post για όσους δε γνωρίζουμε τη γερμανική.

  140. ρανίς said

    Να’ ναι καλά ο κ. Λασκαράτος που μας διασκέδασε με την εξύμνηση του Ιάκωβου Φαλμεράυερ. Ας διαβάσει την ομότιτλη μελέτη της Έλλης Σκοπετέα και ας μας πει αν είναι ή όχι για γέλια η εικόνα του… καλοπροαίρετου ελληνολάτρη που παρουσίασε.

  141. Δεν θα έλεγα ότι ο Φαλμεράυερ της Σκοπετέα είναι για γέλια. Μάλλον σε τραγική μορφή τον θυμάμαι.
    Αλλά για γέλια μου φαίνεται ότι επιστρέφουμε στον Φαλμεράυερ επί τη ευκαιρία της αναιδούς Αφροδίτης. Γενικά μιλάω, όχι για τους εδώ σχολιαστές: όλη αυτή η ιστορία με τους Γερμανούς και Άγγλους μου φαίνεται αστεία.

  142. xBerliner said

    «Δεν θα έλεγα ότι ο Φαλμεράυερ της Σκοπετέα είναι για γέλια. Μάλλον σε τραγική μορφή τον θυμάμαι.
    Αλλά για γέλια μου φαίνεται ότι επιστρέφουμε στον Φαλμεράυερ επί τη ευκαιρία της αναιδούς Αφροδίτης»

    Δεν επιστρέφουμε εμείς στον Φαλμεράυερ. Ο γερμανός (με πολωνικό; επίθετο, τί ειρωνεία!!!) αρθρογράφος επιστρέφει και επικαλείται τον Φαλμεράυερ επί της ευκαιρίας της οικονομικής κρίσης. Το όλο άρθρο του ή σου σπάει τα νεύρα ή σου προκαλεί γέλια ή και τα δύο μαζί.

  143. sarant said

    Βρήκα το επίμαχο άρθρο και το ανέβασα (το λινκ βρίσκεται στην Ενημέρωση, στο τέλος του παλιού άρθρου) και επίσης μετέφερα εκεί ένα-δυο μεταφρασμένα κομμάτια.

  144. Νίκο, είχα ξεκινήσει να γράφω το άρθρο μου για την εφημερίδα και το tvxs πριν διαβάσω το δίκό σου κείμενο. Ασφαλώς υπάρχουν αρκετές συμπτώσεις. Αν θέλεις, αύριο που θα το ανεβάσω μετά τις δέκα ώρα Ελλάδας ρίξε μια ματιά στο ιστολόγιο. (Το tvxs δεν ξέρω τι ώρα θα το βάλει).

  145. Rodia said

    Για τα αντισεισμικα ειναι εντελως οφ-σάιντ (να το πω ποδοσφαιρικα!) Εχουμε τον καλυτερο αντισεισμικο κανονισμο, πραγμα που αποτρεπει γερμανικες εταιρειες να εργαστουν εδω περα. Εκεινοι εχουν ομως το «Beton Kalender» που ειναι αξεπεραστο και το χρησιμοποιουμε κι εμεις, το σωστο να λεγεται.
    Για σηραγγα δεν ξερω, εβαλα να ψαχνουν…

  146. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ said

    Νίκο, φίλες και φίλοι, έγραψα και γω κάτι στο μπλογκ της «Άθενς Βόις», αντλώντας τίτλο σχολίου και μετάφραση από δω- και, φυσικά, παραπέμποντας στο εδώ, με σύνδεσμο. Όποιος θέλει μπορεί να το διαβάσει εδώ:

    http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/news-voices/%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B1%CE%AF%CE%BF-%CE%B4%CE%AC%CF%87%CF%84%CF%85%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF-%C2%ABfocus%C2%BB-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%82

    Δημήτρης Φύσσας

  147. SophiaΟικ said

    27: Τιπούκειτε, μπορεί όπως είναι εμφανες απο το μυαλό του γιόκα της, η μαμα σου να εχει γνωρίσει πολύ κόσμο με τη βιβλική εννοια, αλλά εγώ δεν έκανα ποτέ καμία αναφορά σε αυτήν. Θα ζητήσω για άλλη μία φορά να κοπούν τα ειρωνικά σχόλια για τη δική μου μαμά, ειδικά καθώς αυτά είναι εκτος θέματος, σε αντίθεση με το χιουμοριστικό στιγμιότυπο που μετέφερα το όποιο ήταν εντός θεματος, παρόλο που δεν ήταν της ίδιας επιστημονικής σοβαρότητας με τα εγκυκλοπαιδικά και εμπεριστατωμενα που (ΔΕΝ) διαβαζω στα υπόλοιπα σχόλια.
    Και σε περίπτωση που δεν έπιασες τι λεω για τη μαμά σου πιο πανω, στο επόμενο θα στο πω και σε νέα ελληνικά.

  148. DiKra said

    Επειδή ο γερμανικός τύπος δεν είναι μόνο το Focus, σας προτείνω ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Die Zeit: http://www.zeit.de/2010/09/Griechenland
    Ο συντάκτης του κειμένου αυτού (Michael Thumann)φαίνεται να γνωρίζει την Ελλάδα πολύ καλύτερα από τον συντάκτη του Focus ο οποίος προσπαθεί μέσα σε 3 σελίδες και αγχωμένα να συνοψίσει αιώνες ιστορίας (εννοώ το άρθρο με τίτλο 2000 Jahre Niedergang, αποσπάσματα του οποίου παραθέτει ο κ. Σαραντάκος). Κάνει μάλιστα κάτι περίεργες αναφορές στον Σπένγκλερ (ακραίος θεωρητικός του μεσοπολέμου), δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε.

  149. sarant said

    Το άρθρο της Τσάιτ είναι και πρόσφατο, αφού μιλάει για το κυνήγι των αποδείξεων.

  150. sarant said

    Και παρακαλώ οι αναφορές σε μανάδες, μπαμπάδες και λοιπούς συγγενείς των επισκεπτών να κοπούν!

  151. sarant said

    Δημήτρη Φύσσα, Γιώργο Πίττα, ευχαριστώ.

    Ροδιά, το ήξερα ότι ο αντισεισμικός μας είναι αυστηρός -αλλά βέβαια στη Γερμανία δεν έχουν σεισμούς.

  152. xBerliner said

    «Το περιστατικό με τη σήραγγα στην Κοζάνη δεν το ξέρω. Ξέρει κανείς κάτι; Για τα αντισεισμικά κτίρια έχει καθαρά άδικο -όχι; Για τη μπετονένια ασχήμια, τις χωματερές και τα καμένα δάση εμείς λέμε τα ίδια και χειρότερα, όχι;»

    Το περιστατικό είναι νομίζω κάτι μεταξύ αστικού μύθου και πραγματικότητας. Εγώ ήξερα ότι είχε κατασκευαστεί τούνελ της Εγνατίας κάπου στην Ήπειρο, αλλά δεν υπήρχαν δρόμοι που να το συνδέουν.
    Για τα αντισεισμικά έχει άδικο σε ότι έχει να κάνει τη νομοθεσία. Επίσης έχει άδικο στο πως κατασκευάζονται τα κτήρια στη συντριπτική πλειοψηφία. Στο σεισμό της Αθήνας (με το επίκεντρο τόσο κοντά σε κατοικημένη περιοχή) αναλογικά πολύ λίγα κτήρια έπεσαν, και το ένα της ρικομέξ έπεσε εξαιτίας παράνομων παρεμβάσεων.
    Στην ασχήμια, τα αυθαίρετα κτλ. έχει απόλυτο δίκιο.

  153. Για το τούνελ και μόνο:
    Πρόκειται για τη σήραγγα Δωδώνης, ένα πολύ ωραίο τούνελ, μήκους τριών χιλιομέτρων, όλο ευθεία, «φυσέκι» που λέμε!
    Η Εγνατία, ως γνωστόν, κατασκευάστηκε σε τμήματα. Έτσι, το 2005 είχε βρεθεί στην υπό κατασκευήν Εγνατία, όπου για πέντε χλμ οδηγούσα μόνος μου σε έναν υπέροχο δρόμο, μέχρι που έφθανα στην παρακαμψη «εκτελούνται έργα», οπότε έβγαινα από την Εγνατία κι άρχιζα τα τσούκου-τσούκου στους παράπλευρους χωματόδρομους. Μετά από άλλα πέντε χλμ. υπήρχε άλλο τελειωμένο τμήμα και ξανασυνέχιζα πανευτυχής. Για πέντε χιλιόμετρα, όμως, καθώς παρακάτω με περίμενε κι άλλο εργοτάξιο. Κι έτσι έφτασα από Ηγουμενίτσα μέχρι Αλεξανδρούπολη.
    Το τούνελ Δωδώνης ήταν ένα τμήμα που είχε παραδοθεί έγκαιρα. Από χρόνια τώρα χρησιμοποιείται κανονικά.

  154. Voulagx said

    1.“Το περιστατικό με τη σήραγγα στην Κοζάνη δεν το ξέρω. Ξέρει κανείς κάτι;»
    Στην Κοζανη οχι. Συνεβη ομως κατι παρομοιο στην περιοχη του Μετσοβου, η κατασκευαστρια εταιρεια ηταν ιταλικη.
    2.Για τον αντισεισμικο κανονισμο δεν ξερει τι του γινεται,ειναι πολυ καλος και καθε τοσο αναθεωρειται προς το καλυτερο.
    3.Ε,εδω θα συμφωνησω, εγκρινω και επαυξανω.

  155. SophiaΟικ said

    128: ελπίζω να εννοείς ότι ο σημερινός Έλληνας εχει γενετικά τόση σχέση με τους ΑΗΠ όσο και ο σημερινός Ιταλός με τους Ρωμαίους, ο σημερινός Γερμανός με τους Γερμανούς μισθοφόρους των Ρωμαίων, ο σημερινός Γάλλος με τον Αστεριξ και παέι λέγοντας. Για να μην πάει αλλού η κουβέντα, να πω ότι συμφωνώ με τον Μπουκάν στο 138, ότι δηλαδή είναι ανοησίες τέτοιες συζητήσεις όταν μιλάμε για χιλιετίες. Δυστυχώς όμως έιναι πάντα το πρώτο επιχέιρημα όλων των δυτικοευρωπαίων όταν αναφέρονται σε εμάς. Μόνιμη εμμονή ποιοί είναι οι δικοί μας παπούδες κι όχι ποιοί είναι οι δικοί τους.

    Μερικές φορές ανακατέυεται αυτό με πλήρη άγνοια και βγάινουν φρούτα εκλεκτα,όπως αυτο που μου εχουν πει πολές φορές ότι οι ΑΗΠ ήταν όλοι ανοιχτόχρωμοι σαν τους Σκανδιναβούς (στο οποίο απαντω «γι’άυτο πέθαναν όλοι απο κάρκίνο του δέρματος και εξαφανίστηκαν χωρίς απογόνους»). Και σίγουρα όσοι από εμάς εχουμε ζήσει λίγο καιρό εκτός θα έχουμε ακούσε το «you don’t look Greek», που στο λένε και νομίζουν ότι σου κάνουν κομπλιμέντο (για όσους δεν το κατάλαβαν, σημαίνει δε μοιαζεις σαν Άραβας).

    Από τα πιο πάνω αντιλαμβάνομαι ότι το άρθρο απλα επαναλαμβάνει τις γνωστες μαλακίες περί Ελλάδας και Ελλήνων, δε λεέι τιποτα καινούργιο δηλαδη. Το θέμα είναι ότι άμα τέτοιες βλακείες στις πει κάποιος ξένος που γνωρισες κάπου, ίσως και να βγουν από το άλλο αυτί. Όμως, όταν αυτά τα γράφει απο καθέδρας έντυπο, που όσο και να λέτε ότι είναι φυλλάδα κλπ δεν παυει να είναι ενημερωτικό περιοδικό, αρχίζεις να αναρωτιεσαι αν στέκει καλά ο εκδότης κι ο αρχισυντάκτης που δημοσιεύουν τέτοιες βλακείες αντί για κανέναν αρθρο λίγο πιο ψαγμένο. Ένα γράμμα διαμαρτυρίας για άυτο το θεμα (ότι δεν είναι σοβαροί για να δημοσιέυουν τέτοια), ταιριάζει στην περιπτωση, αλλά δε νομίζω ότι θ κανει διάλλειμα κανένας από τη γερμανοφαγία (φάτε τους, ρε!) να το γράψει.

  156. Rodia said

    $153
    Σωστος. 🙂 Ειχε αναπτυχθει και ενα σεναριο συνομωσιολογιας για τη τμηματικη κατασκευη της Εγνατιας.

  157. SophiaΟικ said

    150: Εγώ το κόβω, αρκεί να το κόψει κι ο Τιπού 😉

  158. Rodia said

    #154
    Αν συνεβη πραγματι, θα τριζουν τα κοκκαλα του Ευπαλινου! 🙂

  159. SophiaΟικ said

    Δηλαδη, αν κατάλαβα καλά, τα περί σήραγγας είναι αστικός μύθος; Γιατί κάπως έτσι μοιάζει.

  160. Μπορεί κάπου αλλού να υπάρχει κάνα στοιχειωμένο τούνελ αλλά εγώ δεν το έχω δει, παρότι έχω γυρίσει όλα τα κατσάβραχα της Ελλάδας. Αλλά με τις ελάχιστες τεχνικές μου γνώσεις αναρωτιέμαι πώς μπορεί να υπάρχει τούνελ που να μη συνδέεται με δρόμο; Πώς ήρθαν μέχρι εκεί τα τρυπάνια, τα κομπρεσέρια, οι μπετονιέρες και όλα τα εργαλεία, που το κατασκεύασαν; Με γαϊδούργια;

  161. Elsa said

    Τα προκλητικα δημοσιευματα στο γερμανικο τυπο ειναι υποβοηθουμενα απο τη γερμανικη κυβερνηση.
    Κι επειδη οι πολεμοι δεν γινονται πια με οπλα, αλλα με κεφαλαια, να δειτε που σε λιγο θα μας βαλουν χερι! (ΟΣΕ, ΔΕΗ και ο,τι αλλο…ΔΥΣΤΥΧΩΣ)

  162. Rodia said

    #160 Σκυλε Τ.Β.Κ.,
    Τα μεγαλα σκαπτικα κ χωματουργικα μηχανηματα δεν χρειαζονται δρομους, γιατι.. αν χρειαζοντουσαν δρομους.. Πώς θα κατασκευαζονταν οι δρομοι; 😉

  163. Rodia said

    #155 Σοφια Οικ,
    Συμφωνω Σοφια: να βαλουμε τους παπουδες μας κατω και να τους μετρησουμε! :)))

  164. Μαρία said

    Μπουκάν, 127, να διαβάσεις οπωσδήποτε το βιβλίο της Μαρίας Τοντόροβα, Βαλκάνια η δυτική φαντασίωση, επίκεντρο,2005.

    Σοφία, η φράση γιου ντοντ λουκ γκρικ είναι καθιερωμένη σαν έκφραση;
    Εγώ που γελάω με τα στερεότυπα, πρέπει να πάω σε γιατρό;

  165. Rodia said

    Απιστευτο βιντεο–>> http://www.youtube.com/watch?v=_8cdGETJ1Qk

  166. Alfred E. Newman said

    Αγαπητέ νικοδέσποτα,
    Εδώ κάτι πρέπει να γίνει γιατί η εντολή σου (@150) ήταν ελαφρά ατελής.
    Συνέστησες την αποφυγή αναφοράς σε συγγενείς των επισκεπτών.
    Όμως δεδομένου ότι εγώ είμαι παππούς αισθάνομαι ότι παραμένω απροστατευτος απο σχετικές οικογενειακές αναφορές (@163)

  167. SophiaΟικ said

    164: Όχι, δενείναι, αλλα μου έχουν πει ότι δε μοιάζω Ελληνίδα πολλές φορές. Και σε φίλους που το κουβεντιάζαμε κάποτε τοίδιο, όλοι τους το έχουν ακούσει μια- δυο φορές από κάποιον δυτικοευρωπαίο που νομίζει ότι οι Έλληνες έιναι βορειοαφρικανοί.
    Όταν ρώτησα «και με τι μοιάζω» οι απαντησεις ήταν: με Ιταλίδα, με Ισπανίδα, με Γαλλίδα, με Τουρκάλα κλπ. Και δηλαδη οι Έλληνες σε τι ακριβώς διαφέρουν εμφανισιακά από τους προαναφερθεντες;

    Αλλά άσε, είναι ανεκδοτο που το πιάνουν μόνο όσοι έχουν ακούσει τη φραση.

    Για τα στερεότυπα θα έλεγα ότι εχουν κάποια δοση αλήθειας, αλλά και πάλι, όπως η πιο πάνω φράση, το θεμα δεν είναι το στερεότυπο αλλα το πως το λέει ο άλλος. Και εννιά στις δεκα φορες η αναφορά γίνεται για να ενοχλήσει, να πειράξει και να υποτιμήσει.

  168. Alfred E. Newman said

    Απάντηση στο με τι μοιάζουν οι Έλληνες είναι σήμερα απλή.
    Είτε με τον μπασκετμπολίστα του Ολυμπιακού Σχορτσιανίτη είτε με τις κυρίες Τζούλια, Σάσα κ.ά
    Επίσης στο μπόι είτε με τους καλαθοσφαιριστές του Παναθηναϊκού είτε με τον ιδιοκτήτη της ομάδας και τον αδελφό του.

  169. Rodia said

    #166, Alfred E. Newman
    δλδ τι; Να βαλουμε τις γαγιαδες κατω; Τοτε… θα θιχτω! :Ρ

  170. Μαρία said

    168, τον Σοφό τον ξέρω, οι κυρίες ποιες είναι;

    Σοφία, έχω γαμπρό Εγγλέζο, αλλά δε μοιάζει με Εγγλέζο, είναι κούκλος 🙂

  171. Alfred E. Newman said

    Μαρία,
    Ντρέπομαι που το γνωρίζω αλλά αναφέρομαι στη συνομοταξία των διασήμων που εξ αυτού και μόνο του λόγου είναι διάσημες όπως οι κυρίες (κάθε γυναίκα άνω των 18 ετών την αποκαλώ πάντα κυρία) Τζούλια Αλεξανδράτου Σάσα Μπάστα κ.ά γνωστές και με τη γενική (generic) λέξη τα ξ…..α.

    Όλες δημιούργημα και fodder για τα μεσημεριανά.

  172. Alfred E. Newman said

    @169
    Μπορεί και να το απολαύσεις (φυσικά όταν γίνεις γιαγιά).

  173. Rodia said

    #171
    σημειολογικη φλασια: στην εποχη της χουντας, η τιβι εβαζε τα μεσημερια διαφημισεις με λεκανες αποχωρητηριων..
    (Νικο, δεν θα ξαναγραψω σημερα, φευγωωωω)

  174. Rodia said

    #172
    Πριν γινω αποκλειεται δλδ… 😦
    (τωρα φευγω οριστικα, θα χασω το τρενο λεμε)

  175. […] που ξεχείλισε το ποτήρι! Πολλοί πατριώτες έχουν ήδη διαμαρτυρηθή, αλλά δεν αρκεί! Δεν θα ανεχθούμε να […]

  176. Voulagx said

    #160 Σκυλε, στοιχειωμενο τουνελ ηταν η σηραγγα Ανηλιου (κοντα στο Μετσοβο) που τη χρησιμοποιουσαν για χρονια οι βοσκοι της περιοχης σαν μαντρι για τα προβατα τους.Πριν απο 1-2 χρονια(;) δοθηκε στη κυκλοφορια.
    Ο γερμανος τα’ χει μπερδεψει, μαλλον εγραφε στο γονατο!

  177. Μαρία said

    >που τη χρησιμοποιουσαν για χρονια οι βοσκοι της περιοχης σαν μαντρι για τα προβατα τους
    Μίλησε η βλάχικη ψυχή!

  178. Voulagx said

    #177 πρωτα βγαιν’ η ψυχη και ..κλπ!! :mrgreen:

  179. SophiaΟικ said

    170:Μαρία, οι Αγγλίδες είναι που δε βλεπονται, οι Άγγλοι είναι ΟΚ και αρκετοί θα ήθελαν να παντρευτουν καμία ωράια αλλοδαπή (κατα προτίμηση Γαλλίδα). Και απόδειξη αυτου ο γαμπρός σου.
    Όσο για τις Αγγλίδες, να στειλω φωτογραφία της Νο2 στην ΕΕ ή της πέκετ της πρώην υπεξ; http://www.state.gov/cms_images/2006_07_10_uk_600.jpg Πάρε μία με την Κοντολίζα, για να συγκρίνεις και το ενδυματολογικό γούστο άγγλων και αμερικανών.

  180. espοir said

    Το περιστατικό με τη σήραγγα κάπου στην Ήπειρο είναι γνωστό στους ντόπιους. Για Ιταλική κατασκευαστική άκουσα κι εγώ.
    Το πιθανότερο είναι πως «μπαλώθηκε» μετά από τόσα χρόνια και πλέον πέρασε στην σφαίρα του μύθου.

  181. igogxx said

    Ολα καλά και ωραια οσα γραφει ο συντακτης, συμφωνω κι εγω ως προς το οτι ηταν βλακεια η αντιδραση του μινιστρου, Ομως θελω να σταθω στο ζουμι και το ζουμι αν δεν κανω λαθος ειναι στο οτι το αρθρο περνα στην κοινη γνωμη της γερμανιας οτι ειμαστε γλετζεδες και παιρναμε καλα στις ταβερνες. Λεει πουθενα για τους μισθους του μεσου Ελληνα, για τα σχολεια του, τους δρομους του για τα λεφτα στους εξοπλισμους. Για μενα ειναι καταπτηστο και ΥΠΟΥΛΟ αρθρο και αδικει τον έλληνα…οχι την ελλαδα γιατι αυτη εχει παραδοθει στους ανικανους πολιτικους που κυβερνουν με τη βοηθεια μιας κλικας δημοσιογραφων επιχειρηματιων και βολεμενων δημοσιων υπαλληλων

  182. Übersetzung! said

    Πράγματι η γερμανική γλώσσα είναι πολύ δημιουργική πλην όμως κατα κανόνα την χαρακτηρίζει η ακροβολογία: αυτό που γράφεται είναι και αυτό που εννοείται. Δεν καταλαβαίνω πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια γλώσσα, που θα έδινε μόνο στοιχεία στον αναγνώστη, προκειμένου αυτός να οικοδομήσει μετά μόνος του το νόημα κατά την προσωπική του διαίσθηση. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτή χρησιμοποιείται για την ανώνυμη μαζική επικοινωνία, όπως εν προκειμένω το άρθρο του Focus.

    Έτσι λοιπόν η φράση: Sie sind überall zu Hause, bekochen und begrillen die Welt, spielen als gute Geister in der Lindenallee und im Hafenrevier tragende Nebenrollen, πρέπει να μεταφραστεί ως έχει: νιώθουν παντού σαν στο σπίτι τους (σωστά ως εδώ), ως μάγειρες (πιο ελεύθερα, για την ακρίβεια μαγειρεύουν και ψήνουν για όλο τον κόσμο –κάθε γειτονιά άλλωστε στη γερμανία έχει και μια ελληνική ταβέρνα), παίζουν τους καλούς ανθρώπους (το Geist συνοδευόμενο από επίθετο υποδεικνύει ένα άνθρωπο με την αντίστοιχη ιδιότητα) στην Lindenallee (καμία σχέση με την Unter den Linden, πρόκειται για την πρώτη γερμανική σαπουνόπερα η οποία είχε τον τίτλο Lindenstraße –ο συγγραφέας του άρθρου αρκείται εδώ σε ένα υπαινιγμό-, στην οποία συμμετείχε ο γνωστός στη Γερμανία Κώστας Παπαναστασίου) και σημαντικούς δεύτερους ρόλους στο Hafenrevier (πάλι πρόκειται για τηλεοπτική σειρά με τίτλο Großstadtrevier –αστυνομικό τμήμα της μεγαλούπολης-, στην οποία συμμετείχαν κατά καιρούς διάφοροι έλληνες ηθοποιοί).

    Είναι φοβερό τι βρίσκει κανείς με λίγο ψάξιμο στο internet. Όσο για το αυτοπαθές sich einigeln πράγματι σημαίνει μαζεύομαι, απομονώνομαι, παραπέμποντας στην αντίστοιχη εικόνα ενός σκατζόχοιρου.

  183. Μαρία said

    182, η ίδια μετάφραση υπάρχει στο #50

  184. an said

    Για τους δύο δημιουργικούς Έλληνες που αναφέρει το άρθρο του Focus τον Κώστα Κοτσανά και το Γιώργο Πετράκη μήπως θα έπρεπε να μάθουμε το δημιουργικό τους έργο αντί να σχολιάζουμε με ελαφρά την καρδία ότι πρόκειται για δύο από την επαρχία που δεν τους ξέρει κανένας;

  185. doctor said

    Καμμένος Πετσάλνικος…
    Επιτέλους, το βραβείο λέγεται Νομπέλ και όχι Νόμπελ!

  186. Immortalité said

    Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ξυπνάνε στις 5.30 επιστρέφουνε σπίτι 5.30 και οπωσδήποτε τους κακοφαίνεται να μας δίνουν επί χρόνια χρήματα και εμείς να χορεύουμε Ζορμπά μέχρι τα ξημερώματα.

    Είπα να μη γράψω σ’ αυτό το νήμα γιατί με τα γερμανικά δεν αγαπηθήκαμε ποτέ και δεν μ’ αρέσει να σχολιάζω κείμενα για τα οποία δεν έχω ιδία αντίληψη, αλλά μια ζωή άλλα λέω κι αλλά κάνω και ακόμα έχω αυταπάτες ότι μπορεί και κάποτε να συμμορφωθώ…

    Με το άρθρο δεν θα ασχοληθώ γιατί έστω και από μετάφραση μου βγάζει πολλά ανάμικτα και αντιφατικά συναισθήματα τα οποία αδυνατώ παντελώς να βάλω σε τάξη. Θα πάω όμως λίγο πίσω από τις κουίντες και θα σας παρουσιάσω την κατάσταση από την αληθινή, την έξω από τα περιοδικά πλευρά. Λογω δουλειάς έχω πολλά παρεδωσε με εξαγωγικές εταιρείες οι οποίες εξάγουν νωπά γεωργικά προιόντα στην ΕΕ και η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής. Εδώ και αρκετούς μήνες η συμπεριφορά των γερμανών συνεργατών έστριψε …180 μοιρες. Τα ειρωνικά σχόλια για την κατάσταση της οικονομίας στην ελλάδα αποτελούσαν πια πάγιο στοιχείο των καθημερινών τηλεφωνικών επαφών. Η πεποίθηση ότι όλοι οι επιχειρηματίες στην ελλάδα είναι κλέφτες και απατεώνες ακόμα και αυτοί με τους οποίους συνεργάζονται τα τελευταία 15 χρόνια χωρίς προβλήματα είναι τόσο ισχυρή που οδήγησε μεγάλη αλυσίδα γερμανικών Σ/Μ να αναστείλει τη συνεργασία με τον εξαγωγέα της μέχρι να ελέγξει διεξοδικά όλες τις ήδη δειγματοληπτικά ελεγμένες παρτίδες προϊόντων μην τυχόν και τους στείλαμε μια μελιτζάνα με φυτοφάρμακο και δεν το πήραν χαμπάρι. Είναι φοβερό γιατί με τη συμπεριφορά τους αυτή αυτοαναιρούνται αφού όλες οι παρτίδες ελέγχονταν πάντα, αλλά είναι τόσο βαθιά πεπεισμένοι ότι κάπως με κάποιο τρόπο τους την έχουμε φέρει, που ανέστειλαν τη συνεργασία προληπτικά. Από την άλλη είναι ενδιαφέρον να δούμε ότι σταμάτησαν μόνο τις εισαγωγές για Γερμανία αλλά συνεχίζουν να αγοράζουν για τα καταστήματα της αλυσίδας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αυτά δεν τους νοιάζουν γιατί λέει τα τρώμε εμείς (sic) και γιατί στην Ελλάδα δεν έχει τόσο αυστηρούς ελέγχους ούτε ενώσεις καταναλωτών. (Βέβαια αν ξέρουν για το ίνκα δε λένε και ψέμματα). Και είναι ενδιαφέρον γιατί ενώ κατηγορούν και λοιδορούν το σύστημα, δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να το χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους όταν κανείς δεν τους κοιτάει. Οι Γερμανοί καταναλωτές να μην πάθουν τίποτα, οι Έλληνες (που εμπιστεύονται τη γερμανική μάρκα για τους αυστηρούς ελέγχους που υποτίθεται ότι κάνει) ας ψοφήσουν. Ας ψοφήσουν και οι Έλληνες συνεργάτες που βάσει προπαραγγελιών είχαν προαγοράσει και προπληρώσει (εν μέρει) ένα προϊόν που από τη φύση του είναι βραχύβιο και άρα δύσκολα επαναδιατίθεται (το perissable πως μεταφράζεται άραγε;). Ας ψοφήσουν μωρέ! Κλέφτες δεν είναι; Αυτό το περιστατικό σας βεβαιώνω ότι δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε μεμονωμένο. Και από άλλες «συναναστροφές» με Γερμανούς πολίτες έχω διαπιστώσει ότι είναι καθώς πρέπει και by the book εντός συνόρων. Εκτός συνόρων, όταν κανείς δεν κοιτάει, τα πράγματα γίνονται πολύ πολύ πολύ περισσότερο ελαστικά. Εντάξει οι Έλληνες πολιτικοί τα παίρνουν. Η Ζήμενς πάλι, γερμανική εταιρεία με κύρος πως καταδέχτηκε να σκεφτεί να τους τα δώσει; και τελικά να το κάνει; Και εντάξει εμείς είμαστε «μάγκες» και «λαμόγια» και τους παρουσιάσαμε παραποιημένους λογαριασμούς. Αυτοί που τους διάβασαν, τους έλεγξαν και τους ενέκριναν καμία ευθύνη δεν φέρουν; Εξαπατήθηκαν οι έρμοι; Για να μη θυμηθώ τις πλείστες όσες φορές Γερμανοί (αλλά και όχι μόνο για να είμαι δίκαιη) συμφοιτητές μου μου είχαν «καταλογίσει» το ότι είμαι από την Ελλάδα και μιλάω ελληνικά, καπηλευόμενη ένα πολιτισμό και μια γλώσσα που δεν μου αξίζει αφού οι Έλληνες ό,τι είχαν να επιδείξουν πέθανε με τον Αριστοτέλη και εμείς οι «λίγοι» και «ανάξιοι» απόγονοι που δεν έχουμε να επιδείξουμε απολύτως τίποτα, κατέχουμε αδίκως και κυρίως τυχαίως κάτι που αν υπήρχε θεός και ήταν και δίκαιος θα έπρεπε να ήταν δικό τους. Αλλά ας μη σας μπερδεύω τις φοιτητικές μου αναμνήσεις. Ούτε φυσικά δικαιολογώ τις εδώδιμες 🙂 συμπεριφορές που πολλές φορές μας εκθέτουν. Αλλά αυτή η από καθέδρας συντονισμένη επίθεση, ή ειρωνεία, ή απαξίωση ή χιουμοράκι όπως θέτε πείτε του έθνους των «καλών και τιμίων» κατά του έθνους «κλεφτών και απατεώνων» συγχωράτε με αλλά μου κάθετε λίγο βαρύ. Και τώρα που φευ μεγάλωσα και προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα γίνεται όχι μόνο επειδή από αυτή ζω αλλά επειδή έτσι πιστεύω, θυμώνω με όσους μας κουνάνε το δάχτυλο και όταν τους βολέψει κάνουν τα ίδια και χειρότερα. Αλλά είπαμε. Τότε δεν κοιτάει κανείς.

    ΥΓ @ 55, αγαπητή κυρία Παρθένα, κανονικά θα έπρεπε να έχω προσπεράσει το σχόλιο σας και να μην ξανασχοληθώ ποτέ μ’αυτό αλλά είπατε κάτι που άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή μου. Πριν όμως αναφερθώ σε αυτό να σας ενημερώσω ότι η λέξη «Ευρωπαίος’ είναι γεωγραφικός προσδιορισμός και αναφέρεται στον κάτοικο της Ευρωπαϊκής ηπείρου, στην οποία την τελευταία φορά που τσέκαρα η Ελλάδα, γεωγραφικά μιλώντας εξακολουθεί να ανήκει. Άρα δεν θέλουμε να λεγόμαστε Ευρωπαίοι, είμαστε Ευρωπαίοι. Και για το τέλος το σημαντικότερο: σας εύχομαι από καρδιάς σε όλη την υπόλοιπη ζωή σας να ξυπνάτε πάντα στις 5.30′ και να γυρίζετε σπίτι σας στις 17.30′ ακριβώς. Εμάς αφήστε μας να ξυπνάμε και κοιμόμαστε ότι ώρα γουστάρουμε. Θα το εκτιμούσα.

  187. Immortalité said

    (καλά χάθηκε να έχει μια επιλογή bold κάπου πάνω δεξιά; Συγγνώμη για το ολικό μαυρισμα. Δεν ξέρω ακόμα να χειρίζομαι το σολάριουμ 🙂 )

  188. Immortalité said

    (επίσης οι δύο πρώτες γραμμές επρεπε να πάνε τελευταίες. Φαντάσου να μην το κοιταζα δευτερη φορά…)

  189. Alfred E. Newman said

    perissable perishable = ευπαθή προϊόντα. Στην Κυπριακή ορολογία φθαρτά που ουσιαστικά όμως σημαίνει οπωρολαχανικά.

  190. Immortalité said

    @189 Alfred, merci pour l’ information.

  191. Μαρία said

    και φθαρτέμπορας ο μανάβης

  192. Immortalité said

    @ 191 Φθαρτέμπορας… τί λέξη!

  193. Μαρία said

    Εμένα πάντως με κάλυψε το άρθρο του Νίκου Φωτάκη στο protagon.gr.

  194. […] and translator Nikos Sarantakos engaged in professional critique of the article's translation, focusing on an obvious but overlooked aspect of the controversy: Εγώ το διάβασα το […]

  195. sarant said

    Το οποίο ξεκινάει:

    ΅Ξέρεις ότι είσαι ηλίθιος όταν:

    • Αντιμετωπίζεις ένα δημοσίευμα ενός ξένου περιοδικού για την πατρίδα σου σαν να πρόκειται για επίσημη θέση της χώρας στην οποία εκδίδεται αυτό το περιοδικό.

    • Είσαι θεσμικός παράγων και κάνεις διάβημα στον πρεσβευτή ξένης χώρας να πάρει θέση για δημοσίευμα περιοδικού της χώρας του, επιδεικνύοντας παροιμιώδη περιφρόνηση για έννοιες όπως «ελευθερία του τύπου».

    • Πιστεύεις ότι κάθε δημοσίευμα είναι κατευθυνόμενο από σκοτεινά κέντρα. (Αλλά κάπως έτσι εξηγείται το ότι κίτρινες ιστοσελίδες έχει γίνει εξουσία σ’ αυτήν την χώρα).

    • Προσβάλλεσαι από το προϊόν της δουλειάς ενός κακόγουστου γραφίστα, αντιμετωπίζοντας μια άγαρμπη φωτοσοπιά* σαν κάτι περισσότερο από αυτό που είναι (δηλαδή «μια άγαρμπη φωτοσοπιά»).

    η συνέχεια εδώ:
    http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=1631&reftab=37&t=Focus:-%CF%84%CE%B5%CF%83%CF%84-%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%B8%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82

  196. Μαρία said

    Α προπο είσαι καλύτερα?

  197. Μαρία said

    Παιδιά μετά το φθαρτέμπορα είναι άλλη Μαρία.

  198. sarant said

    Η Μαρία του 193 και του 196 (καλά είμαι, σ’ ευχαριστώ!) είναι άλλη Μαρία -και παρακαλείται να πάρει ένα άλλο ψευδώνυμο για να μη μπερδευτούμε!

  199. Box said

    Done.
    Επειδή ο Κύριος Κάππα είπε πως το φόκους είναι μέινστριμ ποιο είναι το αντίστοιχο ελληνικό περιοδικό για να καταλάβω περί τίνος πρόκειται? Μην ακούσω το ελληνικό φόκους έτσι?

  200. sarant said

    Σε ποιο σχόλιο ειπώθηκε αυτό και ποιος είναι ο Κάππα;

    Δεν ξέρω αν υπάρχει αντίστοιχο ελληνικό -ίσως τα παλιά Επίκαιρα; Τι λένε οι γερμανοτραφείς;

  201. Μαρία said

    198 Την έχω πάθει και στην καλύβα και με συμβούλεψαν να γράφω Μαρία ορίτζιναλ.

  202. Box said

    herrkstories.wordpress.com

    … και γερμανοτραφής.

  203. Μαρία said

    Α ο κύριος Κόινερ.

  204. Voulagx said

    Θα επιμεινω λιγο στο #101.

    Το παραπανω ειναι αποσπασμα απο το αρθρο του Ιου (λινκ #101) και ελυνε(;) την απορια που ειχα γιατι η Ελλαδα ηταν η μονη χωρα προς την οποια δεν εκπληρωνε τις υποχρεωσεις της η Γερμανια. Εν τουτοις ο Παγκαλος και αλλοι πολιτικοι, δηλωνουν αυτες τις μερες οτι η Γερμανια χρωσταει τις πολ. αποζημιωσεις στην Ελλαδα. Εχουν αγνοια των πραγματων; Σημερα δε ο ΓΑΠ δηλωσε σχετικα: http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=135978
    Ισως κατι δεν καταλαβαινω καλα εγω, καθε βοηθεια ευπροσδεκτη.

  205. Voulagx said

    Δεν ξερω τι εγινε και εξαφανιστηκε το αποσπασμα στο προηγουμενο σχολιο.Ειναι αυτο:

    «Οπως επισημαίνεται στο ντοκουμέντο αυτό, στην Ελλάδα δεν ακολουθήθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις η συνήθης οδός της άμεσης ιδιοποίησης των περιουσιών των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά επελέγη η οδός της «φιλικής συμφωνίας», δηλαδή η συνεργασία μιας μεγάλης γερμανικής τράπεζας (της Deutsche Bank) με μια μεγάλη ελληνική (την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, ΕΤΕ).»

  206. sarant said

    202: Α, ναι.

    204: Κατά σύμπτωση και το αυριανό θέμα αναφέρεται λίγο και στις αποζημιώσεις.

    Άντε, καλό βράδυ 🙂

  207. Μαρία said

    >Εχουν αγνοια των πραγματων;
    Μας δουλεύουν νορμαλμάν.
    Φλάισερ, οι πόλεμοι της μνήμης. Στο τέλος υπάρχει επίμετρο:Οι ελληνογερμανικές σχέσεις και ο σωφρονισμός της μνήμης.
    Αναφέρεται κυρίως στα εγκλήματα πολέμου αλλά και στις επανορθώσεις.

  208. ΤΑΚ said

    Βούλαγξ (σχ. 204),
    δες αυτό το ενδιαφέρον άρθρο που μιλάει όχι μόνο για τις αποζημιώσεις, αλλά και για άλλες αμαρτίες της εγχώριας νικήτριας δεξιάς (όπως λ.χ. της κατάργησης του Ελληνικού Γραφείου Εγκληματιών Πολέμου το 1959, της ατιμωρησίας των ναζιστών από τη δικαιοσύνη της BRD, κλπ.):
    Νταντόν, ‘Γερμανικές επανορθώσεις, αστικός κόσμος και αριστερά της λήθης’

  209. ΤΑΚ said

    Μπουρδούκλωσα λίγο τη σύνταξη στο 208: «όπως λ.χ. για την κατάργηση και την ατιμωρησία» θα έπρεπε να είναι, αλλά τέτοια ώρα…

  210. Voulagx said

    Μαρια,ΤΑΚ μιλ μερσι!

  211. Μαρία said

    Ξαναδές κι αυτό. Είχε προηγηθεί ο εκβιασμός προς τον Καραμανλή το 58.

    Ο σκληρός αγών δια των Μάρκων

    Γι’ αυτό σου λέω μας δουλεύουν και θα πάρουμε το δάχτυλο της Αφροδίτης.

  212. SophiaΟικ said

    Η Immortalite στο 136 λέει κατι που το εχω προσέξει κι εγώ σε κάποιο βαθμό με τους Γερμανούς. Οι Γερμανοί στην Αγγλία είναι φυσιολογικοί άνθρωποι, με φυσιολογικό τρόπο ζωής, χωρις ιδιαίτερη προσκόλληση σε τύπους και κανόνες. Με το που περνανε την πόρτα του Γκαίτε (που έκανα παλιά γερμανικά) γίνονται τυπικοί μέχρι ξεροκεφαλιάς. Ομοίως, έχω συναντήσει άγγλους που ειναι σίγουροι ότι στην Ελλάδα άμα δε λαδώσεις τους πάντες δε γίνεται η δουλειά σου- ακόμα κι αν η δουειά δνε έιναι από αυτέ που χρειάζεται λάδωμα. Μια φορά στο προξενείο μια αγγλίδα το εκανε ολόκληρο θεμα που της είπαν αν περιμενει για μια επικύρωση (περίμενε τέσσερα λεπτά) και γυρισε και μου εκανε νόημα ότι χρειαζεται μπαξίσι για να τελειώσει η δουλειά της. Το ωραίο της υπόθεσης ήταν ότι πάνω που γκρίνιαζε ΗΡΘΕ η σειρά της και εξυπηρετήθηκε μεσα σε δυο λεπτά. Η καθυστέρηση οφειλόταν στο ότι η υπάλληλος είχε παει στην τουαλέτα. Δεν υπήρχε κανενας άλλος για επικυρώσεις.
    Όμως πολύ φοβάμαι ότι τα πολύ λογικα που λεέι η αθανασία δεν είναι για αυτή τη σειρά σχολίων. Πιο πολύ περαση θα ειχε σχόλιο με αυτοφαυλισμούς κλπκλπ.

  213. Μαρία said

    Γιατί έχεις την απαίτηση απ’ τον Άγγλο να ξέρει πού χρειάζεται και πού όχι το λάδωμα;

  214. @SophiaOik #212 Το ίδιο δεν ισχύει και με τους Έλληνες; Πρότυπα έξω, ελληναράδες μέσα; Ή κάνω λάθος;

  215. marulaki said

    Αν έχουν πρόβλημα που ξυπνάνε 5.30 και γυρίζουν 5.30 να μας το πουν να τους γυρίσουμε το ρολόι. Γιατί γνωρίζω πολύ κόσμο (εμού συμπεριλαμβανομένης) που ξυπνάει 7.00 και γυρίζει σπίτι του τη νύχτα από τη δουλειά ΚΑΙ σε αυτήν την γωνία της Ευρώπης. Αν νομίζουν ότι μόνο αυτοί εργάζονται και εμείς χορεύουμε όλη μέρα κι όλη νύχτα, πλανώνται πλάνην οικτράν. Συγγνώμη για τη σύγχυση, αλλά κάτι τέτοια τα παίρνω προσωπικά. Immortalite, μαζί σου (186)
    Για τα ρέστα του άρθρου δεν έχω άποψη, περιμένω την ελληνική απόδοση, από κάποιον φιλάνθρωπο μεταφραστή. 🙂

  216. ΣοφίαΟικ said

    213: δεν έχω απαίτηση να ξερει ο αλλοδαπός που χρειάζεται λάδωμα, αλλά να μη διαδίδει ότι χρειάζεται λάδωμα εκεί που δε χρειάζεται. Νομίζεις ότι αυτη μετά πήγε σπίτι της και ξεχασε το περιστατικό; Μπορεί να λέει σε φίλους της ότι επειδή έδειξε σθεναρή στάση δεν χρειάστηκε να λαδώσει. 😆
    214: Όχι, δεν ισχύει. Οι έλληνες που είναι γύφτοι, κάφροι, υπανάπτυκτοι ή οπως θες να τους πεις είναι ετσι και εκτός συνορων. Με τον καιρό μαθαινουνε τι χρειάζεται να κανουν για να εξυπηρετούνται και να κυκλοφορούν. Είχαμε έναν κάποτε στην εστία που εμενα, μικροαπατεωνάκο και γλοιώδη τύπο. Να σκεφτείς ξημερώματα έφερνε ο φουρναρης τα κρουασάν για το εστιατόριο και που και που έβαζε ένα απραπάνω για τον θυρωρο- νυψχτοφύλακα. Ένα βράδυ ο νυχτοφύλακας εδωσε το εξτρα κρουασάν στον Έλληνα πο έτυχε να είναι εκεί. Από τότε καθε βράδυ ο τύπος ήταν εκεί και περίμενε το κρουασάν του. Και έκανε φασαρια όταν δεν του το έδιναν. Το κακό ήταν ότι αν ήταν λειψά χρεωνόταν ο υπάλληλος. Μετά ερχόταν στο εστιατόριο με βάζο και το γέμιζε ζάχαρη από τις ζαχαριέρες που ήταν σε κάθε τραπέζι κλπκλπκλπ.
    Ο λαμπρός αυτόν νεός κατάφερε να γίνει υπάλληλος της εστίας, ήτοι διαμονή χωρίς ενοικιο κατ τη διάρκεια των σπουδών του με αντάλλαγμα να περνάει κάποια βραδυα το μήνα μεσα. Έγινε επίσης ταμίας του συλλογου ενοίκων, που σημαίνει πληρώνετε κορόιδα τον έξυπνο Έλληνα. Πριν μερικά χρόνια ανακάλυψα ότι ήταν ταμία του εν Αθήναις συλλόγου αποφοίτων του πανεπιστημίου του. Η απορία μου πάντα ήταν πως γινόταν τέτοιος καφρος να ξεγελάει αυτούς που του εδιναν τις θεσεις αυτες. Τώρα ξερω ότι μάλλον τα έκανε πλακάκια μαζί τους και δούλευε το ελληνικό δαιμόνιο. Α, περιττό να πω ότι η συμπεριφορά γενικόερα ήταν ελληναράδικη. Με ύφος υπεροπτικό έσπρωχνε να περάσει μπροστά, περναγε με κόκκινο, έκανε το μαγκα κλπ.
    μου έλεγε κάποιος που σπουδασε δεκαετία ’70 εκτός ότι έτσι ήταν όλοι οι έλληνες τότε. Τώρα είμαστε πιο χορτάτοι και δεν μας ενδιαφέρει τόσο η μικροκλεψιά, η μικροκομπίνα και να τη βγούμε στους ξενους. Ίσως.

  217. J.McManus said

    217!

    Κοντά είμαστε γιά νέο ρεκόρ!

  218. sarant said

    Έχει πάντως ένα δίκιο η Σοφία στο 212.

  219. Voulagx said

    Νομιζω (δε θυμαμαι καλα) σχετικο με το #176 ειναι το: http://www.eesye.gr/uploads/60/37/16ANILIO.pdf

  220. Νέος Τιπούκειτος said

    Οι γερμανομαθείς ίσως θέλετε να ρίξετε μια ματιά στην ψυχραιμότερη αντίδραση της σοβαρής Süddeutsche Zeitung: http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/42/504256/text/

  221. Αναστάζια said

    Αξιότιμε κ. Σαραντάκο,

    Φοιτώ στο τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, και από πολύ μικρή πίστευα πως η μετάφραση είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα όπλα που διαθέτει η ειρήνη για να εξαπλωθεί. Η αντίδραση που προκάλεσε αυτό το άρθρο, και πόσο μάλλον απ’ τη στιγμή που δε διατίθεται μετάφραση, μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Δε θα εστιαστώ σε φράσεις του τύπου «μας αξίζει» και «πρέπει να υποστούμε τη κριτική» που ακούγονται απ’ την «γερμανόφιλη» πλευρά, αλλά στο πόσο εύκολο είναι μέσα απ’ τη παραπληροφόρηση και τη λογοκρισία να εξαπλώνεται η παράνοια ενός λαού, και πόσο μάλλον όταν αφορά τις νεώτερες γενιές που θα’ πρεπε να επιδείξουν κριτικό πνεύμα, για να εξομαλυνθεί, τουλάχιστον ως ένα βαθμό, η κατάσταση. Το μόνο που βλέπω αυτές τις ημέρες είναι τους συμφοιτητές μου να φανατίζονται ίσως και περισσότερο απ’ τους (ευφημηστικά) αξιότιμους πολιτικούς μας. Σας παραπέμπω σ’ ένα σύντομο πλην ενδιαφέρον άρθρο της Αναστασίας Λαμπρία στο protagon.gr «Αφροδίτη; όχι ευχαριστώ, ψηφίζω Πρίαπο» και σας ευχαριστώ για το διαφωτιστικό άρθρο σας. Και εγώ, όπως εσείς, δεν είμαι γερμανόφωνη, άρα δε μπόρεσα να διαβάσω το άρθρο, και θέματα που αφορούν τη λογοκρισία με αγγίζουν ιδιαίτερα καθώς εδώ και δυο χρόνια βλέπω τη δεύτερη μου πατρίδα, την Ιταλία, να βουλιάζει, εξαιτίας του ελέγχου που ασκείται στα ΜΜΕ. Και πάλι σας ευχαριστώ.

  222. Ἕνας Γερμανός, λόγου χάριν, μὲ Σῶμα ὑλικῆς συστάσεως καὶ γραμμικῆς λεπτότητος Πελασγικοῦ βάθρου, μὲ στόμαχον εἰς τὸν ὁποῖον ἡ μπίρρα ἀγωνίζεται νὰ τρίψῃ τὰ δυνατώτερα λουκάνικα καὶ τὰ ξυλωδέστατα λαχανικά, μὲ ἐγκἐφαλον παχύν, βαρύν, πυκνόν, σκοτισμένον, ὁμιχλώδη, λαβυρινθώδη ἀπὸ τοὺς ἐσωτερικοὺς ἀτμοὺς τῶν ζυμώσεων καὶ στουπωμένον ἀκόμη ἀπὸ τὸν πεπεσμένον ἀτμὸν ἑκατὸν ἀτμοσφαιρῶν τῆς ὁμιχλογερμανοσοσφίας καὶ ἀκόμη ἀπὸ τοὺς καπνοὺς τῆς πίπας, μιμεῖται ὅ,τι βλέπει πάντοτε…μὲ ἕνα ζευγάρι γυαλιά, συνήθως μὲ δύο, ὄχι σπανίως μὲ τρία, καὶ ἐκφράζει διὰ τῆς Τέχνης του ὅ,τι εἶναι ῃ γῆ του καὶ ὅ,τι εἶναι αὐτός. Ἔπειτα τὸ βλέπει, τὸ εὑρίσκει ὅμοιον, τοῦ ἀρέσει καὶ ἔπειτα τρέχει, φορεῖ τὴν ῥόμπα του, φορεῖ τὴ σκούφια του, ἀνάβει τὴν σόμπα του, κρεμιέται εἰς τὴν πίπαν του, μένει ἐκεῖ ὀκτὼ μῆνες καὶ σοῦ πετᾷ 32 τόμους Αἰσθητικῆς, ὅπου ὅλον τὸ Ὡραῖον τῆς Οἰκουμένης ἐξηγεῖται, σχολιάζεται, διορθώνεται, κατὰ τὴν ῥόμπα, τὴν πίπα, τὴν σκούφια καὶ τὴν βαρβαροσαπίλα κάθε Φονπρίς, Μπουρουμπρουμπούψ, Γκεμποργκενλιοῦνχενχφστυξ.
    {…………}
    Ἕνα φτερὸ κότας εἰς τὸ ἕνα πλευρὸ τοῦ καπελλίνου, ἕνα Ἐδδέλουάιζ εἰς τὸ ἄλλο, μιὰ σπαθιὰ εἰς τὸ κούτελο, ἄλλη εἰς τὴν μασέλλα καὶ μὲ ὅλα αὐτὰ κορίτσι, παρθένος, μὲ κουταμάρα καὶ ἀθωότητα καὶ χαζὴ γλυκύτητα Ἀγγέλου, εἰς τὸν ὁποῖον δυνατὸν νὰ ἐμπιστευθῇ κανεὶς τὴν κόρην του καὶ Ἀφροδίτην τῆς Μήλου ὰν τὴν ὑποθέςῃ, μὲ τὴν βεβαιότητα ὅτι μόνον τὰ χέρια της θὰ πασαλείψῃ, μὲ ὀλίγα ἲχ λίμπε, ἐνθουσιαμένος μὲ ἕνα μπὸκ μπίρρας, εὐδαίμων μὲ λίγο Ῥάινβάιν καὶ ἔτοιμος δι’ ἔρωτα βιολιοῦ Μρίνου καὶ κλάματα μπίρρας εἰς τὰ πόδια μιᾶς ξανθῆς, ζουμερῆς, παχουλῆς βραστῆς πάπιας. Μόλις μιὰ στιγμὴ Νεότητος, καὶ ἀμέσως σόμπα, ῥόμπα, πίπα, σχόλια καὶ παχυσαρκία καὶ νερουλοασαρκία καὶ μπιρροσαρκία καὶ βιβλιοφαγία καὶ βιβλιογεννοβολία. Εἴτε ξανθὸς εἴτε μελαχροινὸς εἴτε κοντὸς εἴτε ψηλὸς εἴτε ἐνεργητικὸς εἴτε καθιστικός, ταχύτατα θὰ καταντήσῃ πολύσαρκος, ἀποπληκτικὸς σὰν μπιρροβάρελον. Βλέπετε ἕναν νέον ὡραιότατον, ἰσχνόν, ὠχρόν, ἀσώματον, ἀγγελικὸν σὰν ζωγράφημα προρραφαηλίτου. Αὐτὸς θὰ καταντήςῃ τάχιστα ἱπποπόταμος. Βλέπετε μίαν νέαν ἀρχαγγελικωτάτην σὰν Ποιητικὴν Ἰδέαν Γκαιτικῦ Τραγουδιοῦ. Δυνατὸν νὰ καταντήςῃ τάχιστα φουσκεωμένον ἀερόστατον. Ἡ ΝΕΑ Μίλκ, ἴχ λ΄ίμπε οὒντ Μπλοῦμεν. Ἴχ λίμπε- μαλακώσατε τὸ χ, μελώσατε τὸ Λ, στεγνώσατε τὸ μπ- Ἴχ λίμπε. Ἐρωτήσατε τοὺς Βαρβάρους Ἕλληνας Διάκους ποὺ πηγαίνουν εἰς τὴν Γερμανίαν-καὶ οἱ Παπάδες βλέπετε ἔχουν ἀνάγκην νὰ τελειοποιήσουν τὸ ὅπλο των, καὶ μεταβαίνουν εἰς τὴν Ἑσπερίαν…διὰ νὰ μάθουν τὸν Χριστιανισμόν!!! ποὺ ἐφτειάσαμεν ΕΜΕΙΣ –πηγαίνουν δηλαδὴ διὰ νὰ γίνουν….Ἐπίσκοποι καὶ γλεντοῦν ἐκεῖ τὴν Βαρβατίλαν των καὶ μᾶς κουβαλοῦν ἐδὼ τὴν Γερμανοβλακείαν καὶ καταντοῦν τὸν Θεόν μας ποὺ εἴδαμεν καὶ ἀπάθαμεν τόσα καὶ τόσα διὰ νὰ τὸν λαμπροστολίσωμεν, καὶ φαιδρύνωμεν καὶ εὐθυμίσωμεν καὶ τὸν συνηθίσωμεν εἰς τὰ πανηγύρια μας, ἕναν σκυθρωπόν, γρουσούζην, Βλᾶκα, μὲ ῥόμπα καὶ σκούφια καὶ πίπα, βλακομπουμπουνίζοντα ἀκατανόητες μαυρίλες. Μόλις ἰδῇ ὁλίγον φῶς, ὀλίγον γέλιο, ὀλίγον τραγοῦδι, ὀλίγον παιγνιδἀκι Διάκου τερτιπλῆ, Ἴχ λίμπε. Ὀλίγον νὰ παίξῃ τὸ μάτι τοῦ Διάκου- καὶ Ἕλληνος Διάκου…ΜΑΤΙ, τὰ ἴχ λέμπε πέφτουν ἑκατομμύρια σὰν παινασμένοι σπουργίτες χιονιᾶς. ἵχ λίμπε καὶ παχαίνει. ἵχ λίμπε καὶ νερουλαίνει. ἵχ λίμπε καὶ νεροξανθίζει. ἵχ λίμπε καὶ δουλεύει, δουλεύει, ῥέβει εἰς τὴν δουλειά. ἵχ λίμπε καὶ γίνεται Σκλάβα. Καὶ γκροσλίμπε, δηλαδὴ πενῆντα παιδιά. Καὶ γκροσίλμπε, δηλαδὴ ἑκατὸν δύο ἐγγόνια.
    Ὁ Γερμανὸς καὶ ἡ Γερμανίς ἐπλάσθησαν εἰς τὸν κόσμον διὰ νὰ εἶναι Γροσφάτερ καὶ Γκροσμοῦτερ. Μικροὶ ζηλεύουν· ἔφηβοι ἑτοιμάζονται· νέοι προπονούνται· εἰς τὰ Σαράντα Εἶναι. Εἶναι καθισμένοι εἰς τὶς πολυθρόνες ποὺ ἐκάυισαν οἱ τρισπρόπαπποί των, ἀπὸ μέσα ἀπ’τὰ γυαλιὰ τοῦ παραθύρου –καλότατοι, γλυκύτατοι, τιμοώτατοι, θαυμασιώτατοι, κουτότατοι, θυμώνοντες μόνον μεταξύ των, πιανόμενοι μόνον μεταξύ των μὲ ἵχ κλώσας χῆνας, μὲ γιιαβὸλ καὶ γκεζὰχτ καὶ γκεβέζεν, ἀπλήρωτης κλαπαδόρας, ὠφελιμώτατοι εἰς ὅλον τὸν κόσμον, ἀνωφελέστατοι εἰς ἑαυτούς. Εἰς τὰ πενῆντα ἐκεῖ καὶ βιβλιοφαγία μὲ τὰ κασόνια καὶ τόμοι τόμων διὰ τὴν ἱστορίαν τοῦ κάθε κατσαβιδιοῦ.
    Εἰς τὰ ἑξῆντα ἐκεῖ, παισμένοι μέν, καθισμένοι μέν, ἀλλὰ μὴ ὑποχωροῦντες οὔτε βῆμα οὔτε ὁ ἕνας οὔτε ὁ ἄλλος. Εἰς τὰ ἑβδομῆντα ὁ Γκρσφάτερ χώνεται εἰς τὸ κρεβάτι καὶ ἐξακολουθεῖ τὸ χιλιοστὸν τρίτον κεφάλαιον, τοῦ ἑξηκοστοῦ δευτέρου τόμμου τῆς Ἱστορίας τοῦ ἐπάνω κουμποιοῦ τοῦ βρακιοπῦ τοῦ Φαράω. Εἰς τὰ ὀγδόντα ὁ Γκρσφάτερ ἐξακολουθεῖ, ἡ Γκροσμοῦτερ ὑγιαίνει, ξανανιώνει καθισμένη σὰν Χριστουγεννιάτικη Χῆνα σὲ πιάτα, καὶ γύρω εἰς τὴν πολυθρόνα κόσμος κόσμων ἀπερίγραπτος ἀπὸ κουρέλια, κεντήματα, φωτογραφίες, περιοδικά, γάστρες, Εὐαγγέλια καὶ ὅ,τι εἶδε, ὅτι ἐμάζευσε, ὅτι ἐπροφιτίρισε εἰς ὅλην της τὴν ζωήν. Εἰς τὰ ἐνενῆντα σηκώνουν τὸν Γκροσφάτερ ποὺ δὲν ἐτελίωσε τὴν ἱστορίαν του, ὁλίγη σκούφια καὶ ὀλίγη ῥόμπα ποὺ ἀπέμειναν καὶ τὸ δισέγγονον τῆς Γάτας, ποὺ ἀπεβίωσεν μαζύ. Εἰς τὰ ἑκατὸν ἡ Γκροσμοῦτερ μὲ τὸ τρισέγγονον τῆς Γάτας ἀρχίζει ἐκ νέου Γκαῖτε οὒντ Μπλούσης ἄσπρα ῥοῦχα -ὁ Γλύπτης ἀφῆκε κλπ.
    {………….}

    Διότι ὁ Βάρμεν, καὶ τὰ ἐγγόνια καὶ τὰ δισέγγονα ψοφοῦν κατὰ δεκάδας ἀπὸ τρὰ χίλια κακὰ τῆς ζωῆς, καὶ πέφτουν τὰ κάδρα ἀπὸ βαρεσιὰ καὶ διαλύονται οἱ καρέκλες ἀπὸ ἀπελπισία καὶ αὐτοκτονοῦν τὰ ντουλάπια ἀπὸ σπλήν, ἀλλὰ ἡ Γκροσμοῦτερ σὰν νὰ μὴν εἶχε συμβῆ τίποτε, διηγεῖται εἰς τὰ ἐγγόνια της τὰ ἤδη γκροσφατερίζοντα καὶ γκροσμουτερίζοντα καὶ περιμένοντα νὰ ἀδειάςῃ ἡ πολυθρόνα διὰ νὰ καθήσουν, τὴν ἱστορίαν ὅλων αὐτῶν τῶς Γερμανῶν ποὺ ἐγέννησαν αὐτήν ἢ ποὺ ἐγέννησε αὐτὴ καὶ ἡ γάτα της, τὸ ἑκατοστὸν κεφάλαιον τῆς ἱστορίας τοῦ ἐπάνω κουμποιοῦ τοῦ βρακιοῦ τοῦ Φαραώ, τὴν ὁποίαν γνωρίζει ὁ καημένος ὁ Γιόχαν, τὴν μόνην της κληρονομίαν, ποὺ δὲν τὴν θέλει κανένας οὔτε νὰ τὴν ἀκούσῃ, καὶ τὴν ὁποίαν μανθάνουν μόνον τὰ ποντίκια ποὺ τὴν ῥοκανίζουν. Διότι ἡ Γκροσμοῦτερ δὲν τελειώνει ποτέ, δὲν [εθαίνει ποτέ. Διότι ἡ ΓΚΡΟΣΜΟΥΤΕΡ εἶναι ἡ καλή, γλυκειά, ἡ παλιὰ παλιὰ παλιὰ Ἀγελκάδα, ἡ παραμυθικὴ καὶ Μεσαιωνικὴ καὶ Σκοτεινιασμένη καὶ Μουχλιασμένη καὶ Καλὴ καὶ Ἁγία καὶ ἱερὰ, ἀλλὰ δυσβάστακτον βάρος ἀρούρης ΞΕΘΕΩΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.

    Περικλῆς Γιαννόπουλος, «Τὸ ἑλληνικὸν χρῶμα» (1904)

  223. Rodia said

    Αρχιζε να χοντραινει το πραγμα.. http://www.star.gr/index.php?ID=ellada_kosmos&Rec_ID=34723
    στο χορο μπαινει και το κρατικο γερμανικο καναλι ARD με σατιρικη παρουσιαση. Την εχουν καταβρει οι γερμανοι λεμε με το να μας κανουν ρομπα! 🙂

    ..μεταξυ μας, δεν μου αρεσει και τοσο αυτου του ειδους το «παιχνιδι» ανταγωνισμου μεταξυ κρατων..

    «οποιος κοροϊδευει, κοροϊδευει τα μουτρα του» ελεγε η γιαγια μου, αλλα ισχυει και το «οποιος κοροϊδευει, κοροϊδευει τον αλλονε»! Το θεμα ειναι αν αυτος ο «αλλος» ειναι ευαλωτος στη κοροϊδια, δλδ, αν εχει «τη φωλια του χεσμένη», που λει ο σοφος λαος -κι εμεις μαλλον την εχουμε τιγκαρει στο… αποβλητο! 😉

  224. sarant said

    Το είδα κι εγώ, είναι εντελώς κακόγουστο το βιντεάκι. Εδώ θέλει διαμαρτυρία.

  225. Rodia said

    Νικο, ειχα μια.. φλασια! Μηπως ειναι καλυτερα να σταματησουμε να μπαινουμε στο «παιχνιδι» τους; Για σκεψου το διαφορετικα…

  226. sarant said

    Τιπούκειτε, το είχε μασήσει το σχόλιό σου η παγίδα. Το άρθρο καλό.

    Αγαπητή Αναστασία, καλώς ήρθατε και ευχαριστώ για τα καλά λόγια και το λινκ. Έτσι (πρέπει να) λειτουργεί η μετάφραση.

    Κορνήλιε, είχε ζήσει στη Γερμανία ο Γιαννόπουλος;

    Ροδιά, εννοείς να μην σχολιάζουμε αντιδράσεις;

  227. Rodia said

    Εννοω, οτι καλως πράξαμε και καταγραψαμε το φαινομενο. Απο ενα σημειο και μετα, ομως, δεν ξερουμε τι μπορει να προκυψει. Ποιος ειναι ο στοχος μιας παρομοιας «παλης», δλδ, πέρα απο την ανταλλαγη σατιρικων (και μη) πυρων…

    Οταν π.χ. εχουμε να κανουμε με ενα ψυχοπαθη, η βασικη σταση (συμβουλη ψυχιατρου) ειναι πως δεν πρεπει να «μπαινουμε στο παιχνιδι» του. Μερικοι αδαεις (συγγενεις, κλπ) το κανουν, «πανε με τα νερα του» που λενε, για να «εχουν το κεφαλι τους ησυχο». Στο τελεος καταντουν να χρειαζονται κι εκεινοι ψυχιατρο! 😉

    Εδω, διακρινω μια προσπαθεια -κατι που αναδυθηκε απο το πουθενα, απο ενα δημοσιευμα αναξιοπιστου εντύπου- να μας… τρελλανουν! Ε, όχι. Ας μη τους περασει. Τί κι αν έγραψε, τί κι αν δεν έγραψε. Ούτε λογοκρισια ζητω, ούτε αλλα αποπροσανατολιστικα μετρα. Ας σκεφτονται ό,τι σκεφτονται, δεν νοιωθω υπευθυνη για τις εικονες που εχουν στο μυαλο τους, δικες τους ειναι.

    Το ζουμι ειναι να ΑΛΛΑΞΩ τη δικη μου εικονα, να πραξω δλδ αυτο που μπορώ. Να γινω αξιοσεβαστη, να γινω καλυτερη. Δεν γινεται να απαιτω σεβασμο, ενω ειμαι κουρελιασμενη απο δικο μου φταιξιμο. Εκτος αν διαμορφωσω επιχειρηματα για τη πηγη της αθλιοτητας μου -και αυτα δεν ειναι σιγουρα οι πολεμικες αποζημιωσεις που ανακαλυψαμε (βγαλαμε απο το σεντουκι) ολως τυχαιως…

  228. #223, #224
    Η εκπομπή του Harald Schmid στην οποία έπαιξε το βιντεάκι είναι (ήταν, δεν ξέρω αν είναι ακόμη) η πιο δημοφιλής σατιρική εκπομπή στη Γερμανία· ο Schmid φημίζεται για τα κυνικά του σχόλια. Εγώ γέλασα πάντως με τον Αχμαντινετζάντ ως Πέρση που τον νίκησαν οι Έλληνες στη Σαλαμίνα.

    Θα γράψω άλλο σχόλιο για το άρθρο του Focus τώρα που επιτέλους το διάβασα· αλλά τουλάχιστον προσωπικά δεν θίγομαι όταν γίνονται αναφορές στους αρχαίους Έλληνες που ανακάλυψαν διάφορες σεξουαλικές πρακτικές που εμφανίζονται σε αρχαία αγγεία ή όταν μέσω Photoshop σε άλλο αγγείο εμφανίζεται Τούρκος να περιποιείται Έλληνα. Όποιος ευαγγελίζεται μια (νεο)ελληνική ταυτότητα που βασίζεται στην αποθέωση του παρελθόντος, δίνει σε όποιον θέλει να κάνει σάτιρα να χρησιμοποιήσει ό,τι θέλει από το αυτό το παρελθόν.

  229. Κατέληξα να γίνω σαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και να γράφω προτάσεις χωρίς νόημα. Διορθώνω την τελευταία πρόταση του #228:

    Όποιος ευαγγελίζεται μια (νεο)ελληνική ταυτότητα που βασίζεται στην αποθέωση του παρελθόντος, δίνει δικαίωμα σε όποιον επιθυμεί να σατιρίσει την νεοελληνική πραγματικότητα να χρησιμοποιήσει ό,τι θέλει από αυτό το παρελθόν.

  230. Άρχισα μια κάπως πρόχειρη είναι η αλήθεια μετάφραση του επίμαχου άρθρου περί των 2000 χρόνων παρακμής. Το λινκ είναι:

    http://docs.google.com/View?id=dfrkxnc3_248fvp8ds8x

    Θα ενημερώνετε όσο προχωρά η μετάφραση.

  231. sarant said

    Ωραία -έχουμε μεταφράσει κάποια αποσπάσματα εδώ (τέλος-τέλος του κυρίως ποστ), στο λέω για να μην τα επαναλάβεις.

  232. Όποιος εθελοντής επιθυμεί να ελέγξει / βελτιώσει τη μετάφραση ή να συνεχίσει εκεί που θα σταματήσω κάποια στιγμή εγώ μπορεί να το κάνει ακολουθώντας αυτό το λινκ στα έγγραφα του γούγλη:

    http://docs.google.com/Doc?docid=0Ac7gorIl9OWLZGZya3huYzNfMjQ4ZnZwOGRzOHg&hl=en_GB

  233. Νικοκύρη φοβάμαι πως η δικιά μου μετάφραση είναι πολύ χειρότερη από τη δικιά σου – είναι που δεν ξέρεις και καλά γερμανικά ε;

  234. […] άλλο. Μας θίξανε. Εφημερίδες γράψανε ότι θέλανε. Ο  Νίκος Σαραντάκος απαντά στην “Μακεδονία“  αλλά κάνει το λάθος να […]

  235. Νομίζω ὅτι πολὺ ἀξία δώσαμε σὲ αὐτὸ τὸ πανηλίθιο ἄρθρο. Δηλαδὴ θὰ βγοῦν τώρα στὶς ῥοῦγες τοῦ Βερολίνου φανατικοὶ Τεύτονες καὶ θὰ φωνάζουν:

    Ὄχι σὲ ῥύζι τυλιγμένο σὲ φύλλα
    ἔχουμε Λούθηρο, Μελάγχθονα, Οὐλφίλα.

    Ὄχι σὲ γραφὴ μ’ἑλληνικοὺς χαρακτῆρες,
    ἔχουμε μπρέτσελ, Βἀγκνερ καὶ μπίρες.

  236. sarant said

    Κορνήλιε, άψογο!

  237. Μαρία said

    Η ειρωνεία είναι οτι σ’ όλη τη δεκαετία του ’50 η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα διαμαρτυρόταν για τις ταινίες με θέμα την Κατοχή που παρουσίαζαν τους Γερμανούς «ως παλιανθρώπους» και είχαν σκηνές βασανιστηρίων και εκτελέσεων αλλά και για αντιγερμανικά δημοσιεύματα εφημερίδων.

  238. Immortalité said

    @ 235 Κορνήλιε 🙂

  239. Ο Πέτσακας… εεε Πετσάλνικος ήθελα να πω, καθώς και όλοι οι θιγμένοι στην ουσία έγιναν έξω φρενών διότι δεν ενημερώθηκαν αρμοδίως και έπρεπε να το μάθουν απο το Φόκους, πως η Αφροδίτη έβγαλε κ…δάχτυλο.
    Αν μας το είχε πει το Λουβρο πρώτα δεν θα είχε γίνει τόσος ντόρος.
    Μέχρι να βάλουν στο google Λούβρο και Αφροδίτη, θα είχε ξεθυμάνει το θέμα.

  240. SophiaΟικ said

    Όχι στη σάτιρα εκ Γερμανίας
    δώστε στον Κορνήλιο νόμπελ λογοτεχνίας.

  241. Όσο περισσότερο μεταφράζω, τόσο πιο πολύ αναρωτιέμαι: μήπως το κείμενο τελικά το έχει γράψει ο Γιανναράς;

    http://docs.google.com/View?id=dfrkxnc3_248fvp8ds8x

  242. sarant said

    Πέστα Χρυσόστομε… δηλαδή Νότη! Όταν ο Γιανναράς γράφει Finis Graecia (μπορεί να σκοτώνω την ορθογραφία) είναι πνευματικός ταγός, όταν μας τα λέει κανείς ξένος είναι βδελυρός ανθέλληνας;

  243. Voulagx said

    Νοτη Τουφεξη, μας ερεθιζεις! Αντιδρουμε στο ακουσμα αυτου του ονοματος οπως το αλογο στο ακουσμα του «μπλουχερ» στην ταινια «Φρανκεσταϊν τζουνιορ»!! :mrgreen:

  244. Rodia said

    #241
    Ευχαριστω για τη μεταφραση Νικο Τουφεξη 🙂 Εχει πολυ ακομα;
    Οσο για το ποιος το εχει γραψει, υπαρχουν πολλοι καλοθελητες και εδω και στα εξωτερικα!

    –>> εδω μια… διπλη πιρουεττα του Κ. Ζουραρι: http://manoussakis.blogspot.com/2010/02/blog-post_27.html

  245. sarant said

    Ακριβώς, πολύ εύστοχο: διπλή πιρουέτα!

    Άλλωστε, ο Δαυλός (έκλεισε πια) συνεχώς έγραφε για το ρωμέικο κρατίδιο που ντροπιάζει την αρχαία κληρονομιά.

  246. @Rodia
    Περίπου στη μέση έχω φτάσει. Ελπίζω μέχρι σήμερα το βράδυ να τελειώσω. Μεταφέρω εδώ ένα σχόλιο της γυναίκας μου η οποία βρήκε το άρθρο απαράδεκτο και είδε να επιβεβαιώνεται η άποψη της να μην διαβάζει ποτέ το Focus που δείχνει ότι δεν σκέφτονται όλοι οι Γερμανοί το ίδιο: «Το να επιχειρηματολογεί κανείς για την κατάσταση της Ελλάδας τώρα με βάση τα αριστουργήματα πριν από 2000 χρόνια είναι το ίδιο με το να αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν η Φινλανδία σήμερα να έχει υψηλή τεχνολογία όταν πριν από 2000 χρόνια εκεί ζούσαν μόνο αρκούδες.»

  247. Rodia said

    #246
    Κουραγιο! 🙂
    Απο τις πρωτες σειρες βγαινει μια ξινιλα και μια κακομοιρια.. οταν γραφει π.χ. «Ακόμα και οι μεγάλοι φιλόσοφοι είναι δυνατό να κάνουν λάθος –ορισμένοι χωρίς αμφιβολία σχετικά γρήγορα, για άλλους περνούν αρκετοί αιώνες μέχρι να φανερωθεί το λάθος. Στους τελευταίους ανήκει ο Αριστοτέλης με την διαπίστωσή του πως οι κάτοικοι των κρύων περιοχών της Ευρώπης είναι φτωχοι στο πνεύμα σε σύγκριση με τους λαούς του νότου και ανίκανοι να δημιουργήσουν πραγματικές πολιτείες», φαινεται σαν να θελει να διατυπωσει τη γκρινια του τοποθετωντας τον εαυτο του στους «πτωχους τω πνευματι» του Αριστοτέλη, ο οποιος… εκανε λαθος! Να πει οτι εκεινος ειναι εξυπνος και οι ελληνες χαζοι. Και.. δεν πα να το πει;!!! 👿 😀

  248. marulaki said

    @246: «Στη χώρα του Ορφέα και του εκτελεστή της λύρας Απόλλωνα η τέχνη της μουσικής δεν πέρασε στην πραγματικότητα ποτέ πέρα από το στάδιο της λαϊκής μουσικής [Volksmusik].»

    Αλήθεια λέει αυτό το πράγμα;;; Ο Χριστός κι η Παναγία…! Δηλαδή αν είχαμε βγάλει ένα Βάγκνερ και έναν Μπετόβεν, θα είχαμε δικαίωμα να χρωστάμε;;; Τι άλλο θα ακούσουμε…

    Όσο για τον πλούτο της ελληνικής δημοτικής μουσικής, που είναι ένα χωνευτήρι μαγικών μελωδιών από όλην τη Μεσόγειο, να μην επεκταθώ…

  249. Rodia said

    Τελικα, αυτο που διαπιστωνω ειναι οτι ο Χωροχρονος… τά’χει παιξει εντελώς! :)))

    εχμ.. λετε στο επομενο τευχος να τη πεσει στους κινεζους σε σχεση με τον (αρχαιοτατο επισης) πολιτισμο τους;
    (Η Αιγυπτος μαλλον τη γλιτωνει γιατι εχασε στο πολεμο του ’67) :Ρ

  250. gbaloglou said

    #224:

    Συμβολικότατο πάντως το εντός του κουμπαρά φαγοπότι, υπέροχη αναστροφή του «τραπεζάκια εξω» 🙂

  251. gbaloglou said

    Χμμ, και άλλος συμβολισμός εν όψει: κουμπαράς —-> γουρουνάκι —-> PIGS —-> Portugal-Ireland-Greece-Spain

  252. sarant said

    Κάπου διάβασα ότι το pigs προήλθε από το BAFFLING PIGS που ήταν μνημοτεχνικό για τις χώρες της ευρωζώνης. Διότι το baffling αντιστοιχεί σε Βέλγιο-Αυστρία-Γαλλία Φινλανδία-Λουξεμβούργο-Ιρλανδία-Ολλανδία-Γερμανία.

    Έκτοτε μπήκαν κι άλλες χώρες και χάλασε το ακρώνυμο αλλά τα γουρούνια, γουρούνια…

  253. gbaloglou said

    Χμμ, η Φινλανδία μπήκε στην ΕΟΚ μόλις το 1995 (διαβάζω στην wiki)…

  254. sarant said

    Γιώργο, ευρωζώνη. Το ευρώ καθιερώθηκε το 1999.

  255. gbaloglou said

    Δεκτόν, αλλά έτσι γουρουνοποιείται η Ιταλία 🙂

  256. Καλησπέρα φίλε μου, από το democracycrisis.com.
    Καταρχήν θα ήθελα να σου πω ότι άλλο πράγμα οι αληθινές πικρές διαπιστώσεις για την Ελλάδα και άλλο πράγμα τα κριτήρια των διαπιστώσεων, τα οποία κατά καιρούς και επιλεκτικά ανασύρονται, δηλαδή ότι δεν έχουμε σχέση (εννοώ πολιτισμική) με την Αρχαία Ελλάδα, αφορά αυτούς που εξακολουθούν να κινούνται σ’ αυτό τον αστερισμό. Απηχεί τόσο την αλήθεια όσο και το να πείς ότι οι Γερμανοί δεν έχουν σχέση με τον Γκέτε, επειδή στα τηλεοπτικά τους προγράμματα κυριαρχεί η χυδαιότητα!
    Για τις εδώ αντιδράσεις, είναι τουλάχιστον «επαρχιωτικές».
    Θα ήθελα να βάλω το link με το focus στην ιστοσελίδα μας. Αν υπάρχει πρόβλημα, με ενημερώνεις. Ευχαριστώ!

  257. Rodia said

    Νικοδεσποτη, ειπα να κανω ενα περιπατο στα σημερινα φυλλα των εφημεριδων και.. στο πρωτο μου Βημα.. βρηκα μαργαριταριον! –>> http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=317462&ct=32&dt=28/02/2010

    //Τι θα της πει; «Ηoeren Sie mit der Νarbelschau auf», που σημαίνει, όπως εξηγεί, «σταματήστε να ομφαλοσκοπείτε», γενικώς και κυρίως (εμάς) τους Ελληνες.//

    Λες και η «ομφαλοσκοπηση» ειναι η εξεταση του αφαλου του «αλλου».. :ΡΡ
    Αν δεν κανω λαθος, που μαλλον δεν κανω αυτη τη φορα, το ρ. χρησιμοποιειται στη περιπτωση που καποιος εχει συγκεντρωθει (μεταφορικα/πραγματικα) στην οπη του αφαλού του, δλδ, δεν δινει δεκαρακι για το τί συμβαίνει γυρω του.

  258. …και προέρχεται από τον βυζαντινό ησυχασμό του Γρηγορίου Παλαμά: ομφαλοσκοπώ μέχρι να δω το άκτιστο φως.

  259. Rodia said

    #258, Δυτη,
    Νομιζα πως ηταν αρχαιοτερο… Αχ, αυτη η αρχαιολατρεια μας πια! Θα παω να γινω γερμανις 😉

    Ηταν αναγκη να κοιταζει τον αφαλο του κι αυτος; Οπουδηποτε να κοιταζε ασκαρδαμυκτι επι ωρες(!) τα ματια του… θα καναν πουλακια, ετσι κι αλλιως! :)))

  260. Ε, έχει και κάτι το αισθησιακό ο αφαλός όσο νάναι! 😉

    (νομίζω επίσης, ότι κοιτώντας ένα σημείο του εαυτού σου δεν αφαιρείσαι τόσο εύκολα. Πιο εύκολα κοιτάς ασκαρδαμυκτί τον αφαλό ή το δάκτυλό σου παρά ένα δέντρο ή ένα αμάξι· το τελευταίο βέβαια δεν ισχύει για τους σύγχρονους συμπατριώτες μας που μπορούν να αμαξοσκοπούν επί ώρες αρκεί το αμάξι να είναι μπεμβέ ή 4Χ4)

  261. «Ετελείωσεν», όπως έλεγε και ο βουλευτής Καλοχαιρέτας στο «Στουρνάρα 288», μια πρώτη μετάφραση του άρθρου. Θέλει κτένισμα αλλά στέκεται νομίζω από άποψη περιεχομένου. Βοήθησε ο Νικο-κύρης και τον ευχαριστώ. Το λινκ

    http://docs.google.com/View?id=dfrkxnc3_248fvp8ds8x

    Μήπως να το περάσεις και στο κύριο άρθρο Νικοδεσπότα;

    Ιδού και ο Καλοχαιρέτας:

  262. sarant said

    Γαριβάλδη, βάλε λινκ, κανένα πρόβλημα.

    Νότη, εύγε! Θα ρίξω μια ματιά αλλά βασικά θα το ανεβάσω άνιφτο κι αστόλιστο. Επειδή όμως αν το βάλω εδώ θα μακρύνει πολύ το αρχικό άρθρο και θα γίνουν και μπάχαλο τα σχόλια, λέω να το βάλω σε χωριστό ποστ.

  263. […] Με τη βοήθεια του Νίκου Σαραντάκου ετοίμασα μια πρώτη μετάφραση του επίμαχου άρθρου του γερμανικού περιοδικού Focus με τίτλο «2000 χρόνια παρακμής». Το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Δείτε επίσης και το σχετικό άρθρο και τα πολυάριθμα σχόλια στο ιστολόγιο του Νίκου. […]

  264. Μόλις το πέρασα και στο δικό μου ιστολόγιο μέσω του Google docs. Tο λινκ http://www.toufexis.gr/greeceandgermany/179/

    Ανέβασε το και εσύ για να βρίσκεται πιο εύκολα.

  265. Alfred E. Newman said

    Συνέχεια στα 170 και 171 για να πλουτίζετε οπτικοακουστικά τις γνώσεις σας!

  266. sarant said

    Έβαλα το άρθρο που μετέφρασε ο Νότης, εδώ:

    2000 χρόνια παρακμή – το άρθρο του Focus μεταφρασμένο

  267. Ευχαριστώ!!!

  268. Rodia said

    Ευχαριστω Νοτη 🙂 Ευχαριστω Νικο 🙂 (ουτε ο υπ. πολιτισμου της Γαλλιας, ε) Να ειστε καλα παιδια και παντα τετοιες συν/εργασιες 😀

  269. Voulagx said

    #265 Αλφρεντ,καταπληκτικο!! φανταστικο!!Ειδα οτι η Τζουλια τεινει χειρα φιλιας στους Γερμανους. Πως δεν το σκεφτηκαμε να την στειλουμε στη Γερμανια ως πρεσβειρα καλης θελησεως;
    Θα μου πεις τωρα «καλα ρε μαλακα, απ’ ολο το βιντεο εσυ μονο το χερι ειδες;» και θα ομολογησω ερυθριων οτι το ειδα με μια (τι μια ..πολλες!!) χρονικη υστερηση επειδη θαμπωθηκα απο τα καλλη της Τζουλιας, εννοοω την πνευματικη της διαυγεια, την ευφραδεια λογου και την συγκροτημενη πολιτικη σκεψη της.

  270. Nievskii said

    Γενικά η συζήτηση για τα άρθρα της γερμανικής Χρυσής Αυγής («Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι και εσείς δεν έχετε το σωστό αίμα» – έχουν όμως σχέση σύγχρονοι-αρχαίοι, μόνο που οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ψιλο-μαύροι, οπότε να υποθέσω ότι ούτε στους δικούς μας πολυαρέσει κάτι τέτοιο) σχεδόν παντού περιστράφηκε γύρω από δυο άξονες.

    Ο πρώτος άξονας ήταν η ψωνο-αντίδραση: ότι δηλαδή καλά μας τα λένε, γιατί οι άλλοι είνα άθλιοι και η αφεντιά μας ανώτεροι, καλύτεροι, ομορφότεροι, εξυπνότεροι από τους άλλους Έλληνες (που συν τοις άλλοις ψηφίζουν και Άδωνη και πηδάνε κι από τον κώλο) και «καλά τους τα λέει». Τα είπε όμορφα ο Ζενάκος γι’αυτό: ου την ψωνίσεις!

    Ο δεύτερος άξονας, που συνδυάστηκε πολλές φορές με τον πρώτο, ήταν η αντίδραση του είμαστε ηλίθιοι επειδή πιστεύουμε ότι ο Τύπος στο εξωτερικό δεν επηρεάζεται ούτε στο ελάχιστο από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα και δεν έχει ή είχε ποτέ πολιτική ατζέντα και ο γάιδαρος πετάει. Σοβαρά; Από πότε;

    Και στην τελική, όταν κάποιος σε κατηγορεί για απατεώνα, δεν πρέπει πρώτα να μην είναι ο ίδιος απατεώνας; Ή δεν πρέπει να μην πατάει αυτά που ο ίδιος έχει υπογράψει;

  271. John Pip said

    Βιντεάκι πολύ σπέσιαλ!

  272. Τα περί σήραγγας κυκλοφορούν εδώ και 25 χρόνια για την Σήραγγα Αρτεμισίου στην Αρκαδία. Δείτε π.χ. εδώ. Αλήθεια; ψέματα; ένας Λαλιώτης ή μια Βάσω θα ξέρουν… Η Ροδιά δεν θυμάται τίποτα;

  273. Rodia said

    #272,
    Stazybo, δεν ειδα να γραφει κατι για σηραγγα στη Πελοποννησο.. 😉 Στο Αρτεμισιο, απο οσο ξερω, υπαρχουν 2 παραλληλες σηραγγες που λειτουργουν.
    Παντως, η περιπτωση που γραφει ειναι καθαρη συκοφαντια. Στη Γαλλια, ειχα ακουσει πριν απο χρονια, υπηρχε μια περιπτωση που οι αξονες δεν συνεπεσαν και ο μελετητης (ή κατασκευαστης, δεν θυμαμαι ακριβως ποιος) αυτοκτονησε.

  274. Το όλο θέμα είναι ασήμαντο, με την έννοια φυσικά ότι δεν εκφράζει αυτό που πρέπει να γίνει για την ανθρωπότητα. Διατηρεί όμως την εκμεταλλευτική του διάσταση και το νόημα του για όλους τους απίθανα καλούς ανθρώπους που συγκρίνονται με πολιτισμούς και άλλες βαρβαρώσεις.

  275. Alfred E. Newman said

    Λέει παλιό ανέκδοτο για δύο Βέλγους που κέρδισαν διαγωνισμό για διάνοιξη μιας μεγάλης σήραγγας.
    Στη συνέντευξη τύπου ρωτήθηκαν πώς θα την κατασκευάσουν.
    Οπότε ο ένας δήλωσε:»Εγώ θα αρχίσω να σκάβω από τη μια μεριά και ο αδελφός μου από την άλλη».
    «Και πώς θα λύσετε τη δυσκολία σύμπτωσης» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι.
    «Στη χειρότερη περίπτωση με τα ίδια λεφτά θα παραδώσουμε δύο σήραγγες» ήταν η απάντηση.

  276. Ο Αιρετικός said

    Το κακό με τα συνεχή λαϊκίστικα δημοσιεύματα στον ξένο (και κυρίως στο γερμανικό) Τύπο είναι αλλού. Κατ’αρχάς, το περιεχόμενό τους δεν περιορίζεται στην άσκηση της όποιας κριτικής στις ελληνικές κυβερνήσεις (κάτι που είναι και απολύτως δικαιολογημένο, καθώς έχουν δώσει πάμπολλες αφορμές, αν και οφείλω να σημειώσω ότι η δωροδοκία είναι σαν το τανγκό και επίσης η Ε.Ε. γνώριζε εδώ και ΠΟΛΛΑ χρόνια τι ακριβώς συνέβαινε με τη δημιουργική λογιστική των κυβερνήσεών μας, οπότε το να μου παριστάνουν τώρα τους έκπληκτους σαν τους συμπολίτες μας που πέφτανε απ’τα σύννεφα όταν άρχισαν να συλλαμβάνονται μέλη της 17Ν μου φαίνεται τουλάχιστον προσβλητικό για τη νοημοσύνη μου), αλλά έχει ήδη αποκτήσει το χαρακτήρα του λαϊκίστικου γενικευτικού παραληρήματος: ξαφνικά, για όλα τα οικονομικά δεινά της Ευρώπης φταίνε οι Έλληνες. Προσέξτε: ΟΧΙ απλά οι κυβερνήσεις, αλλά ΟΛΟΙ οι Έλληνες πολίτες. Δε φταίνε ούτε τα golden boys με την απληστία τους, δε φταίνε οι σπέκουλες των χρηματαγορών, δε φταίνε οι διεφθαρμένοι πολιτικοί. Φταίνε ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Ήδη έχουν αρχίσει να σημειώνονται αρκετά φαινόμενα ρατσισμού κατά Ελλήνων φοιτητών, μεταναστών και τουριστών και φοβάμαι ότι θα ζήσουμε μέρες σαν αυτές που έζησαν οι Εβραίοι κατά την περίοδο της έξαρσης του ευρωπαϊκού αντισημιτισμού.

    Όταν προβαίνει κανείς σε ρατσιστικού τύπου γενικεύσεις και μετατρέπει ένα λαό σε αποδιοπομπαίο τράγο (Εβραίους, Τσιγγάνους, Έλληνες, Ιταλούς κλπ), πάμε ολοσούμπιτοι για ΦΑΣΙΣΜΟ. Θα γίνω ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ κακός, αλλά η Γερμανία έχει ήδη αποδείξει πόσο καλά τα καταφέρνει στο φασισμό… Και το ωραίο είναι ότι ως κράτος δεν έχει και πολύ ισχυρό ηθικό έρεισμα για να μιλά: μόλις πρόσφατα έγινε αυστηρότερη η νομοθεσία για δωροδοκία εκ μέρους ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ επιχείρησης προς αξιωματούχους ή παράγοντες της αλλοδαπής. Η Μίζενς έχει πεταχτεί κλωτσηδόν από αμερικανικούς δημόσιους διαγωνισμούς για δωροδοκίες. Ο όμιλος Volkswagen-Audi χειραγωγεί με το πειθαναγκαστικό μέσον των τεράστιων (κοντά στις 10 σελίδες/τεύχος/μήνα) διαφημιστικών πακέτων προς τα περιοδικά αυτοκινήτου (με το ανάλογο αντάλλαγμα, δηλαδή ό,τι κι αν βγάζουν οι εν λόγω βιομηχανίες να χαρακτηρίζεται ως «benchmark» πριν καν δοκιματεί!). Βέβαια, φταίμε κι εμείς; Βρέθηκε ποτέ κανένας εκδότης αυτοκινητιστικού περιοδικού να πει στον εκάστοτε αντιπρόσωπο της VW να βάλει το διαφημιστικό πακέτο εκεί που ξέρει; ΟΧΙ. Ούτε μας ανάγκασε κανένας να αγοράσουμε όλα αυτά τα γερμανικά χρέπια γοήτρου (μπεμβέ, μερκεντέ, πρώην DKW-νυν Audi) κι όλα αυτά τα γερμανικά τρακτέρ της αλαζονείας και της παλιανθρωπιάς (BMW X-series, Porsche Cayenne)…

    Αλλά να βγαίνουν και να δαιμονοποιούν έναν ολόκληρο λαό είναι αήθεια και κάπου όσοι μιλούν για απογόνους του Χίτλερ έχουν δίκιο (μην ξεχνάμε ότι στη Γερμανία οι νεοναζί χτυπάνε αρκετά συχνά διψήφια ποσοστά σε δημοσκοπήσεις και εκλογές).

  277. sarant said

    Τα γερμανικά τρακτέρ της αλαζονειας και της παλιανθρωπιάς -δηλητηριώδης φράση, αλλά μ’ αρέσει

  278. Θραξ Βλαξ said

    276. Σαν να βάζαμε δηλαδή πρωτοσέλιδο με τον Γκαίτε να χαιρετάει ναζιστικά και να γράφαμε:

    “Οι Γερμανοί είναι ένας μεγάλος λαός, που αγαπάει την τάξη και το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία. Παροιμοιώδεις έχουν μείνει άλλωστε οι απολύτως εύτακτες παρελάσεις τους σε γιγαντιαία ορθογωνισμένα στάδια κατά τις παραμονές του 2ου παγκόσμιου πόλεμου.

    Στα βαθύτερα ψυχικά στρώματά τους εύκολα ανακαλύπτει κανείς ένα λαό αθεράπευτα ρομαντικό, έτοιμο να δοθεί με αυταπάρνηση στις υψηλότερες εθνικές ιδέες, αρκεί βεβαίως να του προσφερθούν από έγκυρα ηγετικά χείλη. Είναι μάλιστα ένας λαός άκρως επινοητικός και με υψηλή αίσθηση οικονομίας. Η εφεύρεση του ειδικού φούρνου παραγωγής σαπουνιού υψηλής ποιότητας στις σκληρές συνθήκες ενός πολέμου το αποδεικνύει περίτρανα και έχει κάνει όλη την ανθρωπότητα να μιλάει ακόμα γι’ αυτήν.

    Πασίγνωστες είναι και οι βαθύτατες οικολογικές ευαισθησίες των Γερμανών. Μάλιστα στο κρίσιμο αυτό ζήτημα έχουν αποδειχτεί σε πολλά πρωτοπόροι κρατώντας την πατρίδα τους οικολογικά πεντακάθαρη. Εδώ και δεκαετίες δύσκολα θα βρει κανείς χημικά και πυρηνικά απόβλητα θαμμένα στο γερμανικό υπέδαφος, αφού φρόντισαν να τα μεταφέρουν για ταφή στο υπέδαφος φτωχών χωρών του Τρίτου κόσμου.

    Μοναδικό πάντως είναι το θέαμα Γερμανών σε ώρα διασκέδασης (ναι, το κάνουν και αυτό!). Είναι μια από τις απολαύσεις της ζωής να τους ακούσει να τραγουδούν ουρλιάζοντας όλοι μαζί μεθυσμένοι γύρω από μεγάλα ξύλινα τραπέζια…»

    «Πολύ ενοχλητικά» όλα αυτά αλλά «όχι και προβλητικά», έτσι δεν είναι;

    Υ.Γ. Φυσικά έχεις απόλυτο δίκιο Αιρετικέ: ένας τέτοιος δρόμος μυρίζει φασισμό – κατάληξη που ΔΕΝ αποφεύγουμε με το να κάνουμε ότι, ΔΗΘΕΝ, τέτοιου είδους άρθρα δεν είναι ουσιαστικά ΧΥΔΑΙΑ (και όχι απλά προσβλητικά) ακριβώς επειδή η συστηματική ειρωνεία σε βάρος ενός λαού ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΚΡΙΣΗΣ τον στήνει στο απόσπασμα σαν αποδιοπομπαίο τράγο.

  279. […] scrittore e traduttore Nikos Sarantakos commenta “da professionista” la traduzione dell’articolo [gr], riflettendo su un evidente, ma trascurato, aspetto della controversia: Εγώ το […]

  280. Ο Αιρετικός said

    #278:

    Ακριβώς. Υπάρχει οικονομική κρίση και άρθρα σαν αυτό του Focus, καθώς και ο ορυμαγδός της σχολιαστικής «κάλυψης» της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας το μόνο που κάνουν με την επιπέδου «Ελεύθερης Ώρας», «Ελεύθερου Κόσμου», «Α1» και «Στόχου» ρυπαρογραφία τους είναι να αποπροσανατολίζουν τον κόσμο από τα πραγματικά αίτια της κρίσης. Ξαφνικά έγιναν οι Έλληνες (αυτοί οι απατεώνες, οι σπάταλοι, οι κλέφτες, οι έτσι, γιουβέτσι, κοκορέτσι και δε συμμαζεύεται) οι αποκλειστικοί υπαίτιοι! Ξαφνικά, οι Έλληνες φταίνε για ΟΛΑ! Αυτή είναι η γραμμή που πάνε να περάσουν τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία ΑΝΗΚΟΥΝ σε τεράστιους επιχειρηματικούς ομίλους και στα οποία αρθρογραφούν επί οικονομικών θεμάτων ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ τραπεζών και χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων (όπως αποκάλυψε πρόσφατα το FAIR.org), δηλαδή παπαγαλάκια εταιρειών που με τις τυχοδιωκτικές τους πρακτικές προκάλεσαν την κρίση!

    Οι Έλληνες αυτήν τη στιγμή είναι ό,τι ήταν παλιότερα οι Εβραίοι: ο αποδιοπομπαίος τράγος που βολεύει πάρα πολύ καλά τους μεγαλοαπατεώνες. Ξαφνικά ξεχάσαμε και τις φούσκες των ακινήτων και την (για χάρη της Γερμανίας) καταστροφή της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού Νότου και τα πάντα. Ξαφνικά αθωώθηκαν και ο Maddoff και η Goldman Sachs και όλα τα διεθνή λαμόγια (που μπροστά τους ο Παύλος ο Ψωμιάδης είναι αρσακειάδα) και βρέθηκε ο ένοχος: ο Έλληνας πολίτης. Ο οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης. Εγώ, εσείς, οποιοσδήποτε. Είσαι Έλληνας; ΦΤΑΙΣ για τα οικονομικά χάλια της Ευρώπης! Αυτό πάνε να περάσουν στον κόσμο.

    #276:

    Έχω κι άλλα, πιο δηλητηριώδη: Το πιο επιτυχημένο marketing και το πιο επιτυχημένο opinion making είναι πάντα Made in Germany. Τόση τεχνογνωσία άφησε ο Γκαίμπελς…

  281. Ο Αιρετικός said

    Κι όσο για τα γερμανικά τρακτέρ της αλαζονείας και της παλιανθρωπιάς (που, αν τα αμερικάνικα οχήματα δεν ήταν τόσο στιγματισμένα με την άθλια ποιότητα κατασκευής τους, θα βλέπαμε περισσότερα από δαύτα), όποιος θέλει ας κάνει μια βόλτα πεζή σε οποιαδήποτε πόλη: τα πεζοδρόμια είναι κλεισμένα από δαύτα.

  282. sarant said

    Αλλά δεν είναι μόνο γερμανικά· πάντως, τρακτέρ είναι. Και όπως σε κοιτάζει αφυψηλού ο οδηγός, αγέρωχος (ή η οδηγός, καμιά φορά πιο αγέρωχη)…

  283. @272 Κάπως έτσι δεν ξεκινάνε οι αστικοί μύθοι «μου το είπε κάποιος που ήταν μέσα…» (στην προκειμένη περ΄πτωση στο πρώτο λινκ «…ένας τοπογράφος» βέβαια λίγο δύσκολο να το είπε τοπογράφος γιατί αν δεν συναντηθούν οι σήραγγες είναι λάθος της τοπογραφικής ομάδας. Είναι ο πρώτος αστικός μύθος που κυκλοφορεί για τη σήραγγα του Αρτεμισίου ο δέυτερος είναι ότι βρήκαν νερό και σταμάτησαν (κι όμως φτιάχνονται και σήραγγες στο νερό όπως στη Μάγχη και εδώ στο Άκτιο). Σίγουρα έχει το κίνητρο του μύθου: την προσπάθεια να εξηγήσει ο άνθρωπος αυτάπου δεν καταλαβαίνει μόνο που τώρα πια δεν βάζουμε το Δία ή άλλους θεούς.

    Όπως μου είχε πει ένας μεταλλειολόγος που είχε δουλέψει εκεί (στα αλήθεια δουλεύαμε μαζί σε κάποιο έργο) η δεύτερη σήραγγα είναι μόνο δύο στόμια και δεν έχει προχωρήσει και μάλιστα υποστήριζε ότι στον αρχικό σχεδιασμό ήταν να γίνει μία σήραγγα και με πολιτικές παρεμβάσεις ανοίχτηκαν τα δύο στρόμια πρίν από τις εκλογές του 1993.

    Ούτε κι αυτό μου φαίνεται αλήθεια προσωπική μου άποψη, από την εμπειρία να οδηγό αυτό τον δρόμο για πολύ καιρό, είναι ότι αποφασίστηκε να τελειώσει μία από τις δύο σήραγγες ώστε να προλάβει να εγκαινιαστεί ο δρόμος προεκλογικά. Φαίνεται δρόμος έχει γίνει βιαστικά λίγο πριν και μετά τη σήραγγα, έχει απότομες κλίσεις και στροφές που δεν έχει στο υπόλοιπο τμήμα, ίσως γιατί καταργήθηκαν τεχνικά που υπήρχαν (και θέλουν χρόνο) και προκειμένου να τελειώσει γρηγορότερα.

  284. sarant said

    Παναγιώτη, επειδή είναι ενδιαφέρον αυτό που γράφεις, μήπως λείπει μια λέξη στην τελευταία αράδα, μετά από το «καταργήθηκαν τεχνικά» -τι;

  285. Ωχ! Χίλια συγνώμη παρασύθηκα και άρχισα να γράφω στην «τεχνική αργκό».

    «Τεχνικά έργα» ή σωστότερα «τεχνικά έργα οδοποιίας» δηλαδή γέφυρες, οχετοί, κ.λπ. έργα που δεν είναι χωματουργικά.

  286. «τεχνικά» αποκαλούνται αυτά τα έργα που κάνουν στο πλάι των δρόμων σε στροφές αλλά και σε άλλα σημεία για να φεύγουν τα νερά κάτω από τον δρόμο…εργασίες στο έδαφος, κάτω από το «κατάστρωμα» του δρόμου!
    πλάκα δεν έχει που είναι λίγο σαν ξένη γλώσσα;

  287. sarant said

    Ότι θα ήταν «έργα» το υπέθεσα, αλλά με μπέρδεψε το «που υπήρχαν» (στον αρχικό σχεδιασμό, υποθέτω).

  288. ρανίς said

    Εν τω μεταξύ ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης αποδέχεται πλήρως την ελληνική ενοχή και περίπου δηλώνει στους Γερμανούς ότι η ασθενής δέον να τοποθετηθεί επί της χειρουργικής (ευρωπαϊκής) τραπέζης:

    http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,681705,00.html#ref=nlint

  289. Ο Αιρετικός said

    #288:

    Δεν λέει αυτά ο Μάρκαρης. Αντίθετα, λέει όσα ξέρουμε και βιώνουμε ήδη.

  290. […] писателот и преведувач Никос Сарантакос даде професионална критика на преводот на натписот, фокусирајќи се на очигледниот, но игнориран аспект на […]

  291. Gas said

    Το άρθρο με το κωλοδάχτυλο και την Αφροδίτη της Μήλου δεν είχε να κάνει με προσβολή προς τους Έλληνες και δεν έγραφε προσβλητικά για την Ελλάδα. Εμε

  292. […] Οι δηλώσεις έγιναν από την Judith Gerlach, υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ομόσπονδου κράτους της Βαυαρίας. Η κ. Gerlach ανήκει στο συντηρητικό κόμμα CSU, το οποίο κυβερνά μεν στη Βαυαρία, αλλά σε ομοσπονδιακό επίπεδο βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Οι δηλώσεις έγιναν στο περιοδικό Focus, που ίσως θα το θυμάστε μια και το μακρινό 2011 είχε γίνει διάσημο στη χώρα μας όταν δημοσίευσε το περίφημο εξώφυλλο με την Αφροδίτη της Μήλου να υψώνει το μεσαίο δάχτυλο (είχαμε γράψει σχετικά, τότε). […]

Σχολιάστε