Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κονφερανσιέ σε μια κακή παράσταση

Αναρτήθηκε από τον/την sarant στο 9 Φεβρουαρίου, 2012


Τέλη δεκ. 1960, ο Γ. Καρατζαφέρης παρουσιάζει τη Ρίτα Παβόνε (από το εξαιρετικό Δισκορυχείο, http://diskoryxeion.blogspot.com)

Η ατάκα του Αλέξη Τσίπρα, που χαρακτήρισε «κονφερανσιέ» της τρόικας τον Γ. Καρατζαφέρη μου φαίνεται πετυχημένη, και βλέπω να την έχουν ήδη υιοθετήσει αρκετοί• θα πρόβλεπα μάλιστα ότι ο αρχηγός του ΛΑΟΣ θα αποκτήσει ένα ακόμα παρατσούκλι. Όμως εδώ λεξιλογούμε, ως γνωστόν, οπότε θα μιλήσουμε, στην αρχή τουλάχιστον, για τη λέξη αυτή, τον κονφερανσιέ ή κονφερασιέ (όπως προφέρουμε οι περισσότεροι).
Σύμφωνα με τα λεξικά, ο κονφερανσιέ είναι «ο παρουσιαστής ψυχαγωγικού επιθεωρησιακού προγράμματος, ο οποίος παρεμβάλλεται ανάμεσα στα διάφορα νούμερα, λέγοντας ανέκδοτα και κάνοντας έναν υποτυπώδη διάλογο με το κοινό» (ο ορισμός από το ΛΚΝ, παρόμοιον έχει και το λεξικό Μπαμπινιώτη).
Αν και λίγο φλύαρος, ο ορισμός είναι εύστοχος• ή ίσως ήταν εύστοχος, γιατί νομίζω πως η λέξη έχει παλιώσει και έχει πάρει μιαν ελαφρώς υποτιμητική χροιά. Στα διάφορα γκλαμουράτα τηλεοπτικά προγράμματα δεν χρησιμοποιείται η λέξη «κονφερανσιέ» π.χ. για τον Σάκη Ρουβά ή τη Ζέτα Μακρυπούλια, παρόλο που κάνουν σε γενικές γραμμές την ίδια δουλειά που έκανε, έστω, ο Άλκης Στέας στις τηλεοπτικές του εκπομπές ή στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Σήμερα λέμε «παρουσιαστής» και μάλιστα κάπου διάβασα ότι ο τάδε παρουσιαστής προσπαθούσε μάταια να φέρει το κέφι κάνοντας κόλπα με τη φωνή του «σαν παλιός κονφερανσιέ». Θα έλεγα δηλαδή πως η λέξη «κονφερανσιέ» ακούγεται λίγο παλιωμένη, αλλά εσείς θα μου πείτε αν έχω δίκιο.
Ο κονφερανσιέ είναι δάνειο από τα γαλλικά, conférencier. Η γαλλική λέξη ανάγεται στο λατινικό ρήμα conferro, το οποίο ferro είναι συγγενικό με το δικό μας «φέρω», ανάγονται στην ίδια ινδοευρωπαϊκή ρίζα. Η γαλλική λέξη όμως, η λέξη conférencier εννοώ, δεν σημαίνει τον παρουσιαστή ψυχαγωγικών εκπομπών, επομένως με τη σημερινή του σημασία ο κονφερανσιέ είναι δάνειο «τύπου καλοριφέρ», μια και έχει πάρει σημασία που δεν υπάρχει στην γλώσσα προέλευσης (όπως και το καλοριφέρ, που στα γαλλικά λέγεται radiateur). Πράγματι, στα γαλλικά ο κονφερανσιέ λέγεται, μάλλον, animateur, τουλάχιστον στην τηλεόραση (ενώ στα αγγλικά: host).
Τι σημαίνει το γαλλικό conférencier; Σημαίνει «αυτόν που κάνει διάλεξη» όπως λέει το ΛΚΝ για να μας θυμίσει ότι στη γλώσσα μας, παρόλο που είναι η τελειότερη του κόσμου και παρόλο που οι αγγέλοι μιλάνε ελληνικά, δεν έχουμε μονολεκτικόν όρο για αυτόν που κάνει μια διάλεξη (χρησιμοποιούμε τη λ. ομιλητής, που είναι ευρύτερη έννοια). Είχε βέβαια χρησιμοποιηθεί σποραδικά ο όρος «διαλέκτης», για αυτόν που έδινε διάλεξη, αλλά δεν έπιασε, τουλάχιστον τόσο ώστε να λεξικογραφηθεί στα σημερινά λεξικά. Πάντως βρίσκω πως ο διαλέκτης χρησιμοποιείται σπανίως και σήμερα π.χ. στις σχολές της Αστυνομίας, υποθέτω για το διδακτικό προσωπικό που κάνει διαλέξεις και σεμινάρια χωρίς να είναι μόνιμοι καθηγητές.


Το ενδιαφέρον είναι ότι στην αρχή, δηλαδή στις αρχές του 20ού αιώνα, η λέξη «κονφερανσιέ» στα ελληνικά σήμαινε, ακριβώς, τον «διαλέκτη», δηλαδή αυτόν που δίνει μια διάλεξη. Έτσι, για παράδειγμα, σε ρεπορτάζ για μια διάλεξη που δόθηκε στον Παρνασσό, διαβάζω ότι «το ακροατήριον, αποτελούμενον ιδίως από τον επιστημονικόν κόσμον, εχειροκρότησε ζωηρώς τον κονφερανσιέ» (Εμπρός, 3 Δεκεμβρίου 1913). Η σημασία αυτή της λέξης κονφερανσιέ (αυτού που δίνει διαλέξεις) παραμένει έως τη δεκαετία του 1930, αλλά σιγά-σιγά τα νέα μέσα και οι νέοι τρόποι διασκέδασης πήραν το πάνω χέρι, έτσι, για παράδειγμα, βρίσκω αγγελία για παράσταση στο Ριάλτο (Αγίου Μελετίου και Κυψέλης) στις 21 Ιουνίου 1940, όπου θα συμμετέχει ο «μοντέρνος ποιητής και κονφερανσιέ κ. Χρήστος Πύρπασος». Ένας από τους πρώτους κονφερανσιέ, ήδη από τα χρόνια της Κατοχής, ήταν ο Κώστας Κοφινιώτης. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε τον Γιώργο Οικονομίδη, ενώ στην τηλεόραση, στα πρώτα της βήματα, έχουμε ήδη αναφέρει τον Άλκη Στέα (θυμάστε ίσως τον καθιερωμένο του χαιρετισμό, «ευτυχείτε!»).
Ο κονφερανσιέ έχει μια ιδιαιτερότητα σε σύγκριση με τις άλλες λέξεις που είναι δάνεια από ευρωπαϊκές λέξεις που αρχίζουν από conf-. Προσέξτε ότι λέμε:
* κομφόρ και δευτερευόντως κονφόρ (από confort, βέβαια υπάρχει και το αγγλ. comfort)
* κομφορμισμός και δευτερευόντως κονφορμισμός (από γαλλ. conformisme ή αγγλ. conformism)
* κομφετί και σπανιότερα κονφετί (από ιτ. confetti)
* κομφούζιο και σχεδόν καθόλου κονφούζιο (από ιτ. confusione)
* Κομφούκιος (αυτός είναι κινέζος, αλλά το πήραμε από γαλλικά, Confucius),
λέμε όμως:
κονφερανσιέ ή κονφερασιέ και σπανίως μόνο κομφερασιέ. Δηλαδή, απ’ όλη την οικογένεια των δάνειων αυτών λέξεων, όλες οι άλλες έτρεψαν το nf σε μφ, ενώ ο κονφερασιέ, για κάποιο λόγο, κράτησε το νφ.
Βέβαια, θυμόμαστε ότι στα αρχαία ελληνικά το ν και το φ έδιναν στη σύνθεση μφ, π.χ. εν+φυλή > εμφύλιος, συν+φέρω > συμφέρω. Ωστόσο, άλλες δάνειες λέξεις στα ελληνικά (που δεν αρχίζουν από κονφ/κομφ) έχουν κρατήσει το σύμπλεγμα νφ, όπως μου θύμισαν τα παιδιά της Λεξιλογίας που το συζητήσαμε, π.χ. ανφάς, ινφάντα, ζαμανφουτίστας, φανφαρόνος, οπότε τελικά η ιδιομορφία του κονφερανσιέ δεν είναι και τόσο μεγάλη.

Φαίνεται πάντως πως ο Γιώργος Καρατζαφέρης θεώρησε υποτιμητικό τον όρο «κονφερανσιέ» -τουλάχιστον αυτό συνάγω από την απάντηση «Είναι αλήθεια ότι σε ηλικία 25 ετών έχω κάνει και τον κονφερανσιέ» (για τις αθλιότητες που είπε στη συνέχεια, μια απάντηση υπάρχει εδώ) ενώ είναι νομίζω φανερό πως ο Αλέξης Τσίπρας τον είχε επιτιμήσει για τα σημερινά του καμώματα και όχι για τις συμπαθέστατες νεανικές του δραστηριότητες.

Είναι περίεργο πάντως, διότι στις συνεντεύξεις που αφειδώς παραχωρεί, ο κ. Καρατζαφέρης  αναφέρεται με καμάρι σε αυτές τις νεανικές του δραστηριότητες, τις καλλιτεχνικές εννοώ, καθώς και στις αθλητικές, όπως ας πούμε ότι το 1966 είχε έρθει έκτος στον διαγωνισμό μποντιμπιλντεράδων για τον τίτλο του Μίστερ Ευρώπη. Βέβαια, κάποιοι δύσπιστοι φίλοι όπως ο άνθρωπος από τη Μαντζουρία, το έψαξαν το θέμα και, παρά τη σχολαστική τους έρευνα, δεν βρήκαν κανένα ίχνος διάκρισης του κ. Καρατζαφέρη σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό μποντιμπιλντεράδων, προφανώς όμως θα εξαφάνισαν τα ίχνη οι γνωστοί ανθελληνικοί κύκλοι.

About these ads

257 Σχόλια to “Κονφερανσιέ σε μια κακή παράσταση”

 1. ππαν είπε

  Καλά που δεν βρήκέ ίχνη της διάκρισης του Καρτζαφέρη – μποντιμπιλντερα, δεν θα τα αντέχαμε.

  Για τον κονφερανσιέ, έχω μολυνθεί από τα γαλλικα΄και με παραξενεύει έτσι κι αλλιώς η σημασία στα ελληνικά αλλά δεν τον λέγαμε κομπέρ αυτόν ; Και το κομπέρ γλίστρησε από την γαλλική λέξη που άλλο σήμαινε βέβαια

 2. Νέο Kid Στο Block είπε

  Καλημέρα κι επισήμως και …αυτά!(τα πολιτικά πλακάτ υποστέλλονται επί του παρόντος· καραδοκούν και μπλογκο -εισαγγελείς και κονφερασιέδες και η γωνιά του Νίκου είναι υπερπολύτιμη )
  Να εξομολογηθώ κάτι ντροπιαστικό από τα μικράτα μου. Τον κονφερανσιέ (και τον πλασιέ πιο «ήπια»)τον είχα συνδυάσει στο μυαλό μου με κάτι κακό και υποτιμητικό, κάτι σαν νταβατζή . :oops:

  Καλά, τώρα που το σκέπτομαι, το ότι συνεχίστηκε το καρναβάλι της Πάτρας και το φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης και μετά τον Στέα, χωρίς να πέσει φωτιά να μας κάψει, δείχνει ότι η Ελλάς θα τη σκαπουλάρει μάλλον και τώρα.
  ΥΓ. Ομορφόπαιδο ο Σπουδαρχίδης στα νιάτα του ! Καλά μετά τι έγινε; Διάβασε το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέη ανάποδα;

 3. lecturer διαλέγων – λέκτορας
  παρουσιαστής, συντονιστής
  http://en.wikipedia.org/wiki/Conferencier
  καμπαρολόγος, διασκεδαστής


  Αν δεν κάνω λάθος έχετε γράψει και τραγούδια …

  Ναι, για τους Dragons, του φοβερού Λάκη Παπαδόπουλου, του γνωστού Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ.

  - Μα πως ; Αφού δεν ξέρατε κανένα όργανο.

  Σφυρίζοντας. Επιανα έναν ρυθμό, τον σφύριζα, ο Λάκης έγραφε τις νότες και γράφαμε μαζί τα τραγούδια. Ταυτοχρόνως, εκείνη την εποχή ήμουνα και body builder. Πέντε ώρες γυμναστική την ημέρα έκανα. Το ’66 θυμάμαι ήταν η χρονιά που πέρασα τον Μαστοράκη – είχα ψηφιστεί ο πιο δημοφιλής d.j – και βγήκα και έκτος στο διαγωνισμό body building για τον Μίστερ Ευρώπη.

  - Α, είχατε και επιδόσεις λοιπόν…

  Εξαιρετικές επιδόσεις. Σκεφθείτε, πως έναν διαγωνισμό στη Γαλλία, στο μπρα ντε φερ, είχα έρθει ισόπαλος με τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ.Αργότερα, όταν εκείνος εξελέγη κυβερνήτης της Καλιφόρνια του έστειλα μια επιστολή και του πρότεινα να κάνουμε αγώνα ρεβάνς, με εισιτήριο και τα έσοδα να πάνε υπέρ ενός άπορου Ελληνα αριστούχου φοιτητή στην Καλιφόρνια. Δυστυχώς, δεν μου απάντησε ποτέ.

  http://www.karatzaferis.gr/default.files/down/downtown.htm

 4. Νέο Kid Στο Block είπε

  «..έσοδα να πάνε υπέρ ενός άπορου Ελληνα αριστούχου φοιτητή στην Καλιφόρνια»
  Τςςςςςςς..τι πες τώρα ρε Γίγαντα;; Ανατρίχιασα!!
  (ορίστε ρε που τον κατηγοράτε για ρατσιστή τον άνθρωπο! Και με σκυλάραπες συγχρωτιζόταν κι έβαζε μπραντεφέρια ,αμ πώς!)

 5. sarant είπε

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Ναι, από τους Γάλλους πήραμε και τον κομπέρ (compère, κουμπάρος!) αλλά και τον ντιζέρ (diseur), που είναι συναφείς με τον κονφερανσιέ.

 6. 5 Τη λέξη ντιζέρ δεν την έχω ξανακούσει, νομίζω όμως την ξέρω στο θηλυκό της (ντιζέζ).

 7. Θέλω να δω και φωτογραφίες του Τσε και Κάστρο που λέει πως έχει στο γραφείο του….επίσης είναι υπέρ της συμβίωσης των ομοφυλοφίλων……

 8. Κώστας είπε

  2: Μήπως λόγω τού κονσομασιόν;

 9. Νέο Kid Στο Block είπε

  Ακολουθεί σε παγκόσμια πρώτη, ο διάλογος μεταξύ του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ και του γραμματέα του, που μόλις του έχει ανακοινώσει ότι υπάρχει επιστολή Καρατζαφέρη προς ανάγνωση.
  (Οι διάλογοι ,δέον όπως αναγνωσθούν με Αγγλοαυστριακή προφορά) πχ. το «Άι θινκ» ως « Άι τινκ», το «Αλάρμ» ως «Αλάγμ» κλπ)

  -Who the bloody hell is this Karatzer…what the heck, his name is?
  -Mr. Governor, he is the leader of the Greek Popular Orthodox Alarm party.
  -ALARM?? ALARM! Terrorists! Feuer! Alle rauss! Schnell!! Zum Teufel mit diesem Karatzer…
  -No,No! mr. Governor! There is no fire in California; No reason for Alarm..
  -Ah, Good!
  And what does this shitty Kara …mean?
  -Ehh… It means BLACK I think, mr Schwarzenegger!
  -Black? Das heisst aber schwarze!
  I don’t talk or write to negers! Throw his letter away!
  -Zu befehl! herr Governor.

  (Κι έτσι παρέμεινε δυστυχώς ο άπορος αριστούχος της Καλιφόρνιας ,αριστούχος μεν ,άπορος δε.)
  Και πλέον ξέρουμε και τον αληθινό υπαίτιο για τις φωτιές στην Καλιφόρνια…

 10. Νέο Kid Στο Block είπε

  8. Xμμ, ναι, τωρα που το λες ,μπορεί! :-)

 11. Μαζί με το “ομιλητής”, έχουμε και τον όρο “εισηγητής” (ειδικά για ημερίδες και διαλέξεις). Στα δε γαλλικά όντως το animateur χρησιμοποείται ευρύτερα και σε live δρώμενα και είναι ο παρουσιαστής που δυνδιαλέγεται με το κοινό. Ουσιαστικά ο μεταγφραστικός όρος που θα ταίριαζε θα ήταν το “διασκεδαστής” (αλλά έχει ένα ενοιολογικό και συναισθηματικό βάρος, υποτιμητικό).

 12. Νέο Kid Στο Block είπε

  @Mιχάλης Μελιδώνης 3. Καμπαρολόγος;; :-)

 13. ΠΑΝΟΣ είπε

  Ο κονφερανσιέ, γιά εμάς τούς παλιότερους , δεν είχε υποτιμητική σημασία. Αναφέρομαι στην δεκαετία -’50-’60. Θυμάμαι ,τον Τάκη Ντάρλα.Ήταν ηθοποιός – όπως έμαθα αργότερα- που εκτελούσε χρέη αυτού που λέμε κονφερανσιέ.
  Δεν ήταν απόμακρος,δεν είχε ύφος ,ήταν ένας άνθρωπος τής διπλανής πόρτας.Το βράδυ ήταν κονφερανσιέ στα καλοκαιρινά, συνήθως, ανοιχτά θεατράκια ή σινεμά, των οποίων η σκηνή μπρος στην οθόνη γινόταν “θεατράκι”. Την μέρα ,ο Ντάρλας,ανακατευόταν με τον κόσμο,καλημέρες ,καφέδες, “γειά σου Τάκη” κ.λπ. Ένας “δικος μας άνθρωπος”. Η λαϊκότητα στην πραγματική της μορφή. Κυρίως δεν έπαιρνε πολιτικές θέσεις, καταλαβαίνετε γιατί…πολύ δύσκολες εποχές. Οπότε δεξιοί κι αριστεροί ,στο θεατράκι γινόντουσαν ένα, με συνδετικό κρίκο τον κονφερανσιέ.

  Υπήρχαν ,βέβαια, και οι διασημοτεροι τής εποχής ,ο Γιώργος Οικονομίδης, ο Λάμπρος Ζούνης, ο Όμηρος Αθηναίος και άλλοι. Μην νομίζετε! Ήταν προσηνέστατοι , ετοιμόλογοι, διόλου χυδαίοι ο καθένας μπορούσε να τούς πλησιάσει, άνθρωποι λαϊκοί , με υψηλό χιούμορ, που άγγιζε μορφωμένους κι αμόρφωτους (το κατάφερναν αυτό!!) πολύ καταδεκτικοί και ευγενέστατοι.

  Με αυτά που ξέρω, θα έλεγα ότι κονφερανσιε είναι ένας τίτλος ,καθόλου υποτιμητικός. Αυτά θυμάμαι ,έτσι τα έζησα. Ήμουν πολύ μικρός ,ίσως κάνω κάτι λάθος. Έτσι ,όμως, τα έχω καταχωρίσει μέσα μου κι αυτό δεν αλλάζει.Ίσως ήμουν πολύ μικρός, ίσως οι άνθρωποι τότε ήσαν πιό άνθρωποι παρά τις μεγάλες δυσκολίες.Στο κάτω-κάτω δεν θα έλυναν οι κονφερανσιε τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα! Διασκέδαση και διέξοδο ,έστω πρόσκαιρη ,προσέφεραν…..(σήμερα,που όλοι τα ξέρουν όλα ,ας τα λύσουν….)

  Να σημειώσω ότι οι κονφερανσιέ ,αυτό το υπέροχο λαϊκό είδος, με πολύ φτηνό ,σχετικά ,εισιτήριο ,έφερναν μεγάλα ονόματα εποχής στα θεατράκια.Θυμάμαι Τσιτσάνη-Νίνου , Χατζηχρήστο, Γούναρη και πολλούς άλλους. Μοιάζουν λίγο ρομαντικά αυτά, αλλά κι από τούς μεγάλους ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ δεν άκουσα κακιά κουβέντα γιά τούς κονφερανσιέ.Η αναφορά τους ένα γλυκό χαμόγελο έφερνε…(κακοί άνθρωποι , διεστραμμένοι και κομπλεξάρες που έχουν τον ηλίθιο λόγο έτοιμο ,υπήρχαν και υπάρχουν πάντα,βέβαια…).

  ( Ότι ο Καρατζαφέρης ήταν κάτι τέτοιο πρώτη φορά το ακούω. Καθόλου γνωστός. Άγνωστος πέρα γιά πέρα. και δεν επιθυμώ να μπω στα πολιτικά των κ.κ. Τσίπρα και Καρατζαφέρη).

 14. sarant είπε

  9: Τα φοβερά ντοκουμέντα!

 15. ΠΑΝΟΣ είπε

  … ξέρω ότι δεν χρειάζεται το “κ.κ.” και αρκεί ένα κ.

 16. 12
  :-0
  οκ, καμπαρολόγος
  (κατά το ρεμπετολόγος) = μελετητής
  της μουσικής και της κοινωνίας των καμπαρέ

  καμπαρολόης ή επίσημα καμπαρολέκτωρ :-)
  ο καμπαρετίστας

 17. axillefs είπε

  Έχω την εντύπωση ότι ο κονφερανσιέ μαζί με κάποιες άλλες ξένες λέξεις έχουν πλέον αντικατασταθεί από ελληνικές… πχ Πρες Κόνφερανς, σωφέρ, πόλισμαν, βολάν, κλπ. Σήμερα χρησιμοποιούνται υποτιμητικά ή χιουμοριστικά

 18. Τζουτζούκος είπε

  Πάλι Καβάφη είχαμε χτες απ τον κονφερανσιέ. Ήρθε φαίνεται η ώρα του μεγάλου όχι και του “παίρνω τον πούλο” απ την κυβέρνηση. Λογικό φαίνεται. Ο Μιχαλολιάκος της Χ.Α. ανεβάζει επικίνδυνα τα ποσοστά του και διεκδικεί μέχρι και είσοδο στη Βουλή. Ε όχι και να του βγουν κι από δεξιότερα του κονφερανσιέ, επειδή πήγε …να σώσει την πατρίδα!

  Όσο για το επίπεδο των απαντήσεων του Καρατζαφέρη, με καλύπτει το άρθρο της Αυγής για τον Ηρακλή Τσίπρα. Αν ήμουν Καρατζαφέρης βέβαια θα απαντούσα αλλιώς. Να μας πει ο Τσίπρας τι δουλειές έχει κάνει στη ζωή του. Αν έχει κάνει κάτι δηλαδή πέρα από καταλήψεις, όταν πήγαινε σχολείο. Γιατί είναι μεν θλιβερό να σε κυβερνάει ένας ακροδεξιός πρώην μποντιμπιλντεράς και κονφερανσιέ, αλλά να διεκδικεί την εξουσία (συγκυβέρνηση) ένας ακροαριστερός άεργος το ίδιο μου κάνει.

 19. LandS είπε

  Ούτε και σε μένα έκανε άσχημη εντύπωση το “κονφερασιέ” και τάχασα από την βίαιη αντίδραση του θιγόμενου. Βέβαια το “χάρηκα” πολύ με την αυτογελοιοποίηση του ΛΑΟΣ με την ανακοίνωση περί ευνοημένου από την Χούντα θείου· αλλά και θύμωσα με την κόντρα αντανακοίνωση του ίδιου κόμματος που παραλλήλιζε ληστές, τρομοκράτες, έμπορους όπλων κ.α. με συγκεκριμένα ονόματα του ΣΥΝ.

  Εκ των υστέρων, θεωρώ ότι, παρά την ανατροφή μου :) , θα ήθελα ο Τσίπρας να είχε χρησιμοποιήσει την λέξη “κονσοματέρ”.

 20. Aris-tourgimata είπε

  Κάποιοι κονφερανσιέ, όπως ο Λάμπρος Ζούνης, (πατέρας της Πέμης), ζητούσε ομοιοκατάληκτες λέξεις από το κοινό και σε λίγα λεπτά παρουσίαζε ένα εύθυμο στιχούργημα με θέμα που είχε επίσης καθοριστεί προηγουμένως από το κοινό.

 21. ππαν είπε

  Κονσοματέρ, κονφερνασιέ, όταν ένα απλό κον- αρκεί :)

  Να πω ότι αυτό το ψάξιμο της ατάκας στο οποίο επιδίδεται ο Τσίπρας με ενοχλεί γενικά, κι ούτε πετυχημένες τις βρίσκω, δεν έχει το έμφυτο (κονζενιταλ) ταλέντο των πιο παλιών, πχ του Φλωράκη, ούτε καν της Αλέκας Παπαρήγα

 22. Στέλιος είπε

  @17: Ναι, πράγματι, οι γαλλικές λέξεις πλέον φαντάζουν απολιθώματα. Τώρα η μόδα επιβάλει να χρησιμοποιούνται αγγλικές…

  Χθες παρακολούθησα από σπόντα και για 5 λεπτά κάποιες ομιλίες του IOC3, και νομίζω ότι ήταν εξίσου ακατανόητες σε ελληνόφωνο, όσο και σε αγγλόφωνο ακροατήριο.
  Χαρακτηριστικό δείγμα μία κυρία που καλούσε το κοινό “να κάνουν ενγκέιτζ τους στεΐκχόλντερς, να έχουν ίνφλουενς στους οπίνιον λίντερς”.

 23. ππαν είπε

  Σε συνέδριο για τις ελληνικές σπουδές θυμάμαι σαν τώρα έναν εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης, οπαδό βεβαίως της τρισχιλιετότητας-τελειότητας-μοναδικότητας της ελληνικής, που χρησιμοποίησε ως επιχείρημα την φλουΐντιτύ της

 24. Νέο Kid Στο Block είπε

  Σιγά τα κουρασμένα και ιδρωμένα από την πολλή δουλειά παλικάρια!
  Για τους –πλην Τσίπρα- πολιτικούς αρχηγούς λέω.
  Έχουν ρίξει πηλοφόρι και μυστρί ο Αντωνάκης, ο Γιωργάκης, ο Βαγγελάκης, η Αννούλα, ο Λουκάς…
  Και δεν νομίζω να κατηγόρησε κανείς τον Καρατζαφέρη για την εργασία του στα νιάτα του ,η δουλειά δεν είναι ντροπή· άλλα πράγματα, είναι! αλλά η «ηρωική έξοδος» που συμφωνώ ότι την επιζητεί , χρειάζεται και λίγο Μάρθα βούρτση και Νίκο Ξανθόπουλο «άτιμε άεργε Αλέξη, που μείωσες τον αγνό βιοπαλαιστή για το κονφερανσιλίκι του» κι ας κάνει νιάου-νιαου στα κεραμίδια ,ότι αλλού πήγαινε το «κονφερανσιέ» του Τσίπρα.

 25. sarant είπε

  13: Και όχι μόνο στα θεατράκια, αλλά και στο μαγαζί που δούλευαν, τον παλιό καιρό μπορούσες (μου έχουν πει) να πας π.χ. στον Τσιτσάνη, εννοώ την εποχή της ακμής του, πληρώνοντας λίγο περισσότερο απ’ όσο στη΄συνηθισμένη ταβέρνα.

  17: Πάντως, το πρες κόνφερενς είναι αγγλικό.

  22: Ζολώτας από την ανάποδη (Σατωλόζ).

 26. Νέο Kid Στο Block είπε

  24. Ορίστε! Συγχίστηκα κι έβαλα και τον Λουκά στους πολιτικούς…

 27. LandS είπε

  #21
  1. Αυτό το πρόλαβε ο Πάγκαλος

  2. Συμφωνώ για το πρώτο σκέλος. Ο Αλέξης δεν την έχει την ατάκα. Για το δεύτερο όμως διαφωνώ. Ένα, “σε αυτά ως και η Παπαρήγα τα πάει καλύτερα” θα αρκούσε.
  Άλλη η κλίμακα των γαλαξιών Φλωράκη, Ηλιού, Γεωργίου Παπανδρέου, άλλη η υποατομική κλίμακα (σε ευφυολογήματα) των σημερινών γνωστών πολιτικών. (ο Μίμης δεν λέει ευφυολογήματα, εντάξει; ) .

 28. ππαν είπε

  Μα δεν σε καταλαβαίνω γιατί διαφωνείς :) Άλλη η κλίμακα, ναι, διότι ήταν κι άλλοι άνθρωποι, με πολύ πλούσια σε εμπειρίες ζωή -τι να λέμε τώρα…- και κυρίως ζύμωμα με τον λαό. Ο Τσίπρας είναι ντεμέκ, αυτό είναι το πρόβλημά του, πού να την μάθει την τέχνη της ατάκας; Αυτά θέλουν καφενείο, γήπεδο αλλα΄όχι στα επίσημα, στρατό ενδεχομένως. Για τα δυο πρώτα έχω άμεση εμπειρία, το τι λέγεται δεν περιγράφεται, για τον στρατό δεν έχω ιδέα

 29. Τζουτζούκος είπε

  24,26: Ε ναι, ο Λουκάς δεν πρέπει να ξερε απ τη γέννησή του τι δουλειά θα κάνει. Οι υπόλοιποι πάντως το ξέραν πολύ καλά (ίσως με εξαίρεση την Αννούλα απ αυτούς που αναφέρεις). Δείχνει ότι στην Ελλάδα δεν είμαστε ίσα και όμοια όλοι. Παρόλα αυτά, κι ενώ το λένε ξεδιάντροπα στον κόσμο, εκείνος τους ψηφίζει και θα συνεχίσει απ ότι φαίνεται να το κάνει. Ο επόμενος πρωθυπουργός εκλέγεται απ τα 25 του νομίζω. Ούτε αυτός φαίνεται να χει δουλέψει πουθενά. Το τζάκι να ναι καλά.

 30. Krazykat είπε

  Εμένα άλλο με απασχολεί… Εμείς εδώ είμαστε συΝφορουμίτες ή συΜφορουμίτες;

 31. Στέλιος είπε

  @30: Συνφορουμίτες της συμφοράς! :)

 32. Νέο Kid Στο Block είπε

  Μάλιστα! Εφόσον πιάσαμε όλα τα σοβαρά κριτήρια καταλληλότητας (επιτυχημένη ατακολογία, ένσημα στο ΙΚΑ, «αυτοδημιούργητος» βιοπαλαιστής Vs γαλαζοαίματος τζακάτος κλπ.) να καταθέσω κι εγώ τα δικά μου, πριν αποχωρήσω για το μεροκάματο.
  Γουστάρω Τσίπρα λοιπόν, γιατί είναι Μηχανικός και Βάζελος! Νομίζω ότι είναι κι αυτά επαρκώς σοβαρά κριτήρια (αρκετά σοβαρότερα πάντως, από αυτά πολλών συμπολιτών μας και πείτε με αλαζόνα).

 33. sarant είπε

  32: Αργά αναχωρείς για το μεροκάματο :)

  30: Τώρα, συνφορουμίτες. (Για να μην το σχιζολεκτήσουμε)

 34. LandS είπε

  #28
  Αν πρόσεξες μίλησα για γνωστούς σημερινούς πολιτικούς, και τις δυνατότητες τους στην ατάκα. Υπάρχουν και μη γνωστοί, ή μάλλον λιγότερο γνωστοί πολιτικοί, που τα καταφέρνουν στην ατάκα πολύ περισσότερο από ότι (δικαίως ή όχι) στην δημοτικότητα.

  Πάντως, αν από τον Χαρίλαο ή τον Ηλιού, αλλά και τον Πασσαλίδη που ξέχασα πριν, αφαιρούσες την ατάκα, η πολιτική τους αξία δεν έχανε.

 35. Καλημέρα (στο μέτρο του δυνατού)
  Να θυμίσω ότι κονφερανσιέ, κομπέρ, καραγκιοζέρ είχε υπάρξει στα νιάτα του κι ένας άλλος τιτάνας της πολιτικής, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
  Και για τα γαλλικά που ήρθαν με άλλη χρήση έχομε τον καημένο το σωφέρ, που ξεκίνησε από θερμαστής.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Chauffeur

 36. Γιώργος Λυκοτραφίτης είπε

  Είναι κρίμα, πάντως, που δεν έγινε η Ρίτα Παβόνε πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ….

 37. ππαν είπε

  32: α για μένα δεν είναι κριτήριο η ατάκα, ούτε τον Βαγγέλη Γιαννόπουλο ψήφιζα.

  35: κια τώρα λέμε chauffeur de salle για τον εμψυχωτή, αυτόν που δημιουργεί κέφο (λέμε τώρα) στο κοινό τηλεοπτικών εκπομπών κλπ κλακαδόρους

 38. ππαν είπε

  Ο Βενιζέλος, εννοώ ο του αεροδρομίου, ο Ελ. έκανε καμιά δουλειά πριν γίνει πολιτικός ή άεργος κι αυτός;

 39. axillefs είπε

  25: Είπα “ξένες” γενικώς, όχι ντε και καλά γαλλικές

 40. ππαν είπε

  Τώρα είδα το 5: ντιζέρ/ντιζέζ δεν λεγανε -στην Ελλάδα- τους τραγουδιστές-τραγουδίστριες;

 41. ΠΑΝΟΣ είπε

  #40 Ναι

 42. Ντίνος είπε

  - Το ’66 θυμάμαι ήταν η χρονιά που πέρασα τον Μαστοράκη – είχα ψηφιστεί ο πιο δημοφιλής d.j – και βγήκα και έκτος στο διαγωνισμό body building για τον Μίστερ Ευρώπη. –

  Υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι και με αυτόν τον ισχυρισμό του κ Καρατζαφέρη, γιατί το όνομά του είναι άφαντο από τα αποτελέσματα του 1966 για τον τίτλο του Mister Europe.
  http://contest.bodybuilding.com/results/1920
  Στην έκτη θέση είναι κάποιος Willy Bendel –εκτός εάν αυτό είναι το …καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του – πάντως Καρατζαφέρης δεν υπάρχει ούτε στην δωδεκάδα…

  Ίσως να τα έβγαλε από το μυαλό του ο άνθρωπος, σου λέει:
  ‘εδώ δεν θυμούνται τις φιλοχουντικές αηδίες που έχω πει ή τις σχεδόν καθημερινές πολιτικές κωλοτούμπες μου, σιγά μην θυμηθούν τις ανύπαρκτες επιδόσεις στο body building.’
  Πιθανών η μόνη σχέση του κ Καρατζφέρη με το άθλημα να ήταν όταν στην δεκαετία του ’70, έβγαζε το δελτίο τύπου της ομοσπονδίας.
  Σε άρθρο στην Αθλητική Ηχώ το 1978 που το υπογράφει με το όνομά του, αναφέρει αναλυτικά όλες τις Ελληνικές διακρίσεις στο άθλημα αλλά για κάποιο απροσδιόριστο λόγο, ξεχνά την (ανύπαρκτη;) δικιά του έκτη θέση το 1966…
  http://forum.bodybuilding.gr/showthread.php?2213-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%9F%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B5%CF%82-BodyBuilding-…./page12

 43. Ππάν (στο 37)
  Αυτόν τον θερμαστή της αίθουσας δεν τον λένε και ανιματέρ;
  (καμία σχέση με κινούμενα σχέδια, εννοείται)

 44. ππαν είπε

  Ανιματέρ λένε τον παρουσιαστή. Επίσης αυτόν που διευθύνει διάφορες δημιουργικές ή αθλητικές ασχολιες για παιδιά κλπ. Ανιματέρ έτσι που το λες νομίζω το λένε οι αγγλοσάξωνες; Γιατί και μένα κάτι μου θυμίζει

 45. Για αυτό που λέει ο Aris-tourgimata στο σχόλιο 20

  Κάποιοι κονφερανσιέ, όπως ο Λάμπρος Ζούνης, (πατέρας της Πέμης), ζητούσε ομοιοκατάληκτες λέξεις από το κοινό και σε λίγα λεπτά παρουσίαζε ένα εύθυμο στιχούργημα με θέμα που είχε επίσης καθοριστεί προηγουμένως από το κοινό.

  έχει τύχει να διαβάσω σχετικά τέτοια περιστατικά,
  και ήταν κάτι εκπληκτικό.
  Πράγματι, αυτοί που είχαν τέτοιες δυνατότητες,
  να ταιριάζουν στο λεπτό τυχαίες και άσχετες μεταξύ τους λέξεις και φράσεις
  σε ένα έμμετρο και με ομοιοκαταληξία ποίημα,
  πρέπει να ήταν μεγάλα ταλέντα.

  Μάλιστα, υπάρχει ένα βιβλίο για τους φοιτητές της Θεσσαλονίκης επί Κατοχής,
  που μιλάει για την πνευματική πολιτιστική αντίσταση των παιδιών.
  Διοργάνωναν φιλολογικές βραδιές, θέατρο, βραδιές ποίησης, συζήτησης κ.λπ.
  Και ένας από αυτούς τους φοιτητές (νομίζω αργότερα συνελήφθη ή εκτελέστηκε, δεν καλοθυμάμαι) είχε αυτό το ταλέντο.
  Και μέσα στο βιβλίο περιγράφει τους ταλαντούχους φοιτητές που ανέβαιναν στην σκηνή καθώς και μια δυο τέτοιες σκηνές και τα σχετικά στιχουργήματα.
  Να μένεις με το στόμα ανοιχτό.
  Γιατί και το θέμα του αυτοσχέδιου ποιήματος έπρεπε να είναι προκαθορισμένο, ή ό,τι συζητούσαν εκείνη την στιγμή, τέλος πάντων.

  Θεωρώ ότι ο φίλος στο #20 πολύ σωστά λέει ότι έχαιραν μεγάλης εκτίμησης.

 46. sarant είπε

  42: Ντίνο, την ίδια έρευνα με σένα έκανε και ο φίλος από τη Μαντζουρία (στο τέλος του κυρίως άρθρου), οπότε διασταυρώνεται. Ωστόσο, το απόσπασμα από την Αθλητική Ηχώ είναι πολύ καλό εύρημα. Μάλλον ο Κ. δεν ανέφερε τη δική του διάκριση από υπερβολική σεμνότητα, που όπως ξέρεις είναι το μεγάλο ελάττωμά του.

 47. Lali είπε

  9.Πολύ καλό neo KId!

 48. axillefs είπε

  “… αποδεικνύοντας έτσι πως το άθλημα ανήκει στους Έλληνες πως το κληρονόμησαν από τους αρχαίους προγόνους τους.”

  κονφερανσιέ από τα παλιά!

 49. Γιώργος Πρίμπας είπε

  νομίζω πως βιώνουμε την απόλυτη δικαίωση του Ιονέσκο και ο εν λόγω ΛΑΟπρόβλητος θα ήταν ιδανικός για πρωταγωνιστής
  σε ένα δίπλα θέατρο μάλιστα παίζει την εξής κωμωδία:
  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=121181&catid=3
  το ποσό δεν αξίζει τον κόπο, τουλάχιστον να ξέραμε αν ισχύει το dead or alive;
  Για το κίνητρο…

 50. Ντίνος είπε

  46#
  Α ωραία Νίκο, δεν τον είχα ανοίξει ακόμα τον σύνδεσμο.
  Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως ήταν γνώστης του χώρου και ίσως ερασιτέχνης ΒΒ.
  Κάποια στιγμή (μετά από πολλά χρόνια υποθέτω) αποφάσισε να προσθέσει στο βιογραφικό του και κάποιον ανύπαρκτο αθλητικό τίτλο, θεωρώντας πως αυτό θα βελτιώσει την πολιτική του εικόνα.
  Αναμενόμενο στην χώρα του ‘είσαι ότι δηλώσεις’ πόσο μάλλον εάν είσαι επαγγελματίας «πατριώτης».
  Τελικά το παράξενο θα είναι εάν κάποια στιγμή αποδειχθεί ότι έχει πει και κάτι αληθινό αυτός ο άνθρωπος…

 51. Διαβάζετε τον Jacques Prévert είπε

  Το «κονφερανσιέ» όπως το εννοούσαμε στα ελληνικά, ακούγεται λίγο παλιωμένο ακόμα και στα γαλλικά, σήμερα οι Γάλλοι λένε “orateur” (ομιλητής, εισηγητής, ρήτορας).

  To “animateur” (παρουσιαστής) το έχω ακούσει και ως “εμψυχωτής” (λατ. anima, ψυχή), για να μην πω ακόμα και ως “ντισκ τζόκει”!

  Ο compère (“κουμπάρος, νονός”) έχει σήμερα σαν βασική έννοια το “συνένοχος” το βαρόνος του υποκόσμου. Με βάση τα παραπάνω, ο Καρατζαφέρης είναι σίγουρα και παλιός κονφερανσιέ και σύγχρονος κομπέρ.

 52. Νέο Kid Στο Block είπε

  “Το ποσό των 1.000 ευρώ κατέθεσε στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, δηλώνοντας ότι είναι μια συμβολική κίνηση να σταλεί το μήνυμα προς όλους ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να επιστρέψει στη δραχμή, αλλά και ένα μήνυμα προς την Άνγκελα Μέρκελ ότι δεν είμαστε υπάλληλοί της.

  Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν προτίθεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση απάντησε ότι θα κάνει δηλώσεις σε 24 ώρες.”

  Θα μας φάει η αγωνία ρε γαμώτο…

 53. ππαν είπε

  Ζακ Πρεβερ, εμένα αυτο το κομπερ δεν μου φαίνεται για πολύ του υποκόσμου σήμερα, πάντως, όχι; Ενδιαφέρον μου φαίνεται ότι η θηλυκή εκδοχή commères σημαίνει κουτσομπόλες, εκτός αν είναι σεξπηρικές οι κουμπάρες

 54. sarant είπε

  51: ;)

 55. Νέο Kid Στο Block είπε

  53. To commères μου θύμισε να σάς πω ότι στην Κύπρο οι κουμπάρες λεγονται κουμέρες.
  Ετυμολογική καθαρότητα οι κουμπάροι!

 56. ππαν είπε

  Ωραίο, δεν τόξερα

 57. sarant είπε

  55: Θα τ’ ακούσει κανείς από αυτούς που λένε ότι δεν πρέπει να λες “παντρεύτηκα τη Μαρία” αλλά μόνο “νυμφεύτηκα” και θα το περάσουν και στα καλαμαρίστικα, όταν συνειδητοποιήσουν ότι η κουμπάρα έχει στην ετυμολογία της αρσενικό.

 58. ππαν είπε

  57: ξέχασες την υιοθεσία. Αρα εκτός των καθαρολόγων και οι τζεντερολόγοι :)

 59. Νέο Kid Στο Block είπε

  57. Αυτό δεν το σκέφτηκα! Σβήσε το 55. λυπόν :-(

 60. Περίμενα κανένα θέμα γιὰ τὴν καβαφικὴ δήλωσι τοῦ Καρατζαφέρη, ἀντ’αὐτοῦ διαβάζω γιὰ τὰ ξεκατινιάσματα Τσίπρα -Καρατζαφέρη ποὺ δὲν ἐνδιαφέρουν καὶ κανέναν.

 61. ππαν είπε

  59: Καλό κουμάσι η γουμάρα η κουμέρα, δυο φορές την εβδομάδα άκουσα ότι συναντιέται με τον κουμπάρο, έχει βουΐξει η γειτονιά….

 62. Μπουκανιέρος είπε

  53 Κι από το δεύτερο βγαίνει και το “μακουμέ”, ο ομοφυλόφιλος στα κρεόλικα.

 63. αὐτὸ μὲ τὶς λέξεις καὶ τὰ στιχάκια γινόταν κάποτε καὶ σὲ ῥαδιοφωνικὸ σταθμὸ τῆς Θεσσαλονίκης. εἶχα τότε ἄλλο ψευδώνυμο, ὁμοιοκατάληκτο μὲ τὸ τωρινό μου.

 64. ππαν είπε

  Προσήλιος; Εμφύλιος; (Μις) Υφήλιος;

 65. σπάνια χρησιμοποιῶ τὴν λέξι κονφερασιέ, προσφάτως ποὺ τὴν χρησιμποίησα (πρὸ τσίπρειας δηλώσες) εἶπα “κομφερασιέ”καὶ συνειδητοποιῶ ὅτι ἔτσι τὴν προφέρω αὐθορμήτως, τὸ νφ δὲν μοῦ βγαίνει εὔκολα, μόνο στὸ ἀνφάς, στὸ ἀνφαίρ, σὲ κάτι τέτοια.

 66. sarant είπε

  Μετά το μνημόνιο, το ανφάς θα γράφεται σε δίλεκτο: Αν φας (να μου τρυπήσεις τη μύτη)

  60: Και τι θα έλεγες; ότι ο αρνηθείς έγινε αρνητής;

 67. ἀρνύμενος ἦν τε ψυχὴν καὶ νόστον (κυβερνητικῶν) ἑταίρων
  ἀλλ’ οὐδ’ ὡς ἑτάρους ἐρρύσατο, ἱέμενός περ :P

 68. Μπουκανιέρος είπε

  63-64 Δυσκοίλιος;

 69. ππαν είπε

  68: α! μ΄έφαγες άτιμε!

 70. vikar είπε

  Προσωπικά ξέρω κονφετί, το κομφετί μου φαίνεται περίεργο. Θα έκανα την υπόθεση οτι υπάρχει φωνολογική σύνδεση με το φωνήεν που ακολουθεί το φί.

  Η λέξη κονφερασιέ δέν μου ακούγεται υποτιμητική απαραίτητα, απλά ντεμοντέ.

 71. πάντως αὐτὴ τὴν στιγμὴ ὁ Καραζταφέρης στὸ κανάλι του συγκρίνει τὸ ἑλληνικὸ μὲ τὸ ἐγγλέζικο κείμενο καὶ ἐπισημαίνει ἀναντιστοιχίες.

 72. #64 Ψάξε ψάξε δὲν θὰ τὸ βρῃς!

 73. ππαν είπε

  Γνωρίζει αγγλικά τόσο καλά όσο αρχαία ελληνικά ή πράγματι υπάρχουν αναντιστοιχίες;

 74. #70 παιδιόθεν προφέρω κομφετί. προφανῶς ἔτσι τὸ ἄκουγα ἀπὸ τοὺς γονεῖς μου ποὺ δὲν ξέρουν ξένες γλῶσσες.. ἀλλὰ καὶ στόμα πρὶν τὸ φ πιὸ εὔκολα πάει στὸ μ, ἀρχὴ τῆς οἰκονομίας δὲν εἶναι κι αὐτό; ποιός εἶπε ὅτι ἡ ἀφομοίωσι πέθανε;

 75. #73 κἄτι λέει γιὰ μιὰ παράγραφο ποὺ δὲν ὑπῆρχε, δὲν τὸ ἄκουσα ἀπὸ τὴν ἀρχή.

 76. sarant είπε

  70: Κι εγώ κονφετί λέω, αλλά διαπιστώνω ότι τα λεξικά έχουν κύριο λήμμα το κομφετί, το οποίο υπερτερεί και σε γκουγκλιές.

 77. Διαβάζετε τον Jacques Prévert είπε

  Ππαν (# 53), συμφωνώ μαζί σου, μάλιστα οι γαλλόφωνοι Καναδοί χρησιμοποιούν το commère KAI για γυναίκες KAI άνδρες! Επίσης, χρησιμοποιούν κατά κόρο τη λέξη memére (από το mémé (grand’mère), καθώς και το mémérage (commérage), για να υποδηλώσουν το (άκακο) κουτσομπολιό ή τη φλυαρία.

  (# 54) Ανταποδίδω και προσδοκώ. ;-)

 78. Στέλιος είπε

  Κι εγώ πάντα κομφετί έλεγα και λέω, και ο Γούγλης είναι με το μέρος μας. Αν, μάλιστα, αναζητήσεις “κονφετί”, σε ρωτάει “μήπως εννοείς κομφετί;”.
  Μέχρι και η Στεργίδης Α.Ε. μαζί μας είναι!

  Φάτε τη σκόνη μας κονφετιστές! :D

 79. Διαβάζετε τον Jacques Prévert είπε

  (# 66) Ίσως το ανφάς να γράφεται αν φας :-), όμως η παρέναιση “δε μιλάμε με γεμάτο στόμα” δεν αλλάζει ποτέ! (στο 3΄02”)

 80. εἶδα κι ἕνα ὡραῖο σήμερα:

  -Καλέ, πῶς ἀδυνάτισες ἔτσι; Μισθός ἔμεινες!

 81. Στέλιος είπε

  @80: :D

  Κι εγώ είδα ένα ωραίο σήμερα:

  Ένας Ισπανός, ένας Πορτογάλος κι ένας Έλληνας συναντάνε τον Θεό, και τον ρωτάνε πότε θα καταφέρουν οι χώρες τους να ξεχρεώσουν.
  Λέει ο Θεός: “Η Ισπανία σε 100 χρόνια, η Πορτογαλία σε 150.”
  “Αμάν, τότε θα έχουμε πεθάνει!”, λένε απελπισμένοι ο Ισπανός κι ο Πορτογάλος
  “Και η Ελλάδα Κύριέ μου;”, ρωτάει ο Έλληνας, και του απαντάει ο Θεός:
  “Τότε θα έχω πεθάνει και εγώ!”

 82. ππαν είπε

  και το αν φας και το μισθός πολύ καλά! Πού είσαι Τσίπρα να μαθαίνεις

 83. gpointofview είπε

  #72
  Επιστύλιος ;

 84. #81 παλιόοοοοο! :Ρ

  #83 τσούκ!

 85. bernardina είπε

  #63 Βασιλεύς Ήλιος;

 86. Alfred E. Newman είπε

  (Μάρκος) Αυρήλιος;

 87. #86 τσούκ, ἀλλὰ πλησιάζεις!

 88. bernardina είπε

  Κοιτάξτε τώρα να δείτε που μετά από τη σπαμακόπιτα ο Αλφρέδος θα πάρει και Κορνηλιόπιτα!

 89. Στέλιος είπε

  Κροκοδείλιος;
  Επιχείλιος;

 90. Alfred E. Newman είπε

  Υπάρχει βέβαια και η “κρυφή” ομοιοκαταληξία: Λουδοβίκος 14ος :grin:

 91. Νέο Kid Στο Block είπε

  89. Εσύ, δεν αφήνεις για λίγο τους κορκόδειλους και τη μαύρη διαφήμιση στους κομφετίστες και ν’απαντήσεις σ’αυτά που ρωτάει ο κόσμος στο τσαρδί σου; :-)

 92. #89 οὔτε ἐπιχείλιος οὔτε Ἀπρίλιος οὔτε μεσοσπονδύλιος!

 93. bernardina είπε

  Κάπως έτσι θα φτάσει σε καμιά βδομάδα τα 200.000 σχόλια το ιστολόι…

 94. Μαρία είπε

  1 Ππαν, ο κομπέρ στη θέση του καθιερωμένου κονφερασιέ εμφανίστηκε στην επιθεώρηση του Ελεύθερου θεάτρου «Και συ χτενίζεσαι»
  http://www.youtube.com/watch?v=xNW0u4rEhGs

  Θυμάται κανείς απ’ τους παλιούς ποιος ήταν ο κονφερασιέ στην Αίγλη επι Σώτου Παναγόπουλου και Μαριάννας Χατζοπούλου; Ο Οικονομίδης ήταν στο πεδίο του Άρεως.

 95. ppan είπε

  Ego compère thymamai kai sto Cabaret, stin elliniki ekdoxi diladi

 96. #90 προτάθηκε στὸ 85.

 97. Alfred E. Newman είπε

  @88
  Άλλο όνομα θέλω να βρω :!:
  (Άραγε μήπως γιορτάζεις αύριο;)

  Έτσι κι αλλιώς μια αφιέρωση της δικιάς μου εποχής:

 98. sarant είπε

  90: Πιο κρυφή ομοιοκαταληξία είναι έπος ή καπεταν Αντρέας Ζέπος

 99. Alfred E. Newman είπε

  @98
  Ναι αλλά θέλει προσοχή στην πληκτρολόγηση μη τυχόν και μας κάνει και εμάς αγωγή η ΕΡΤ
  http://nonews-news.blogspot.com/2012/02/blog-post_6699.html

 100. Νέο Kid Στο Block είπε

  Ας παίξω κι εγώ στο κορνηλιοκουίζ. Επικαμπύλιος;

 101. ππαν είπε

  Μπαρμπα-Μπρίλιος;
  Πόπωτας;

 102. Alfred E. Newman είπε

  Κορνήλιε, μήπως;
  http://el.wikipedia.org/wiki/Απουλήιος

 103. Ὄχι, ἀλλὰ γιορτάζω ὡς Γιοζγκατλῆς, ὁ αὐριανὸς Ἅγιος θεωρεῖτο προστάτης μας κι ἔχουμε κι εἰκόνα στὴν ἐνορία, δωρεὰ προσφυγική.

  Γιὰ τὸ ζητούμενο ψευδώνυμο μπορῶ νὰ δώσω μιὰ μικρὴ βοήθεια: ὁ θάνατός του μοῦ φάνηκε πολὺ βαρετός.

 104. bernardina είπε

  Αλφρέδε, χίλια ευχαριστώ για την αφιέρωση. Τι όμορφο!
  Αν γιορτάζω αύριο; That’s for me to know and for you to… Όχι, όχι, αγαπητέ, δεν γιορτάζω αύριο.
  Θα μπορούσα να γιορτάζω την Κυριακή αν υπήρχε και αντίστοιχη γιορτή για κόρες :razz:

  Μη ματαιοπονείς, είναι από αδύνατο έως ακατόρθωτο. Ίσως θα έρθει η ώρα…

 105. dimosioshoros είπε

  Νομίζω δεν είπαμε αρκετά για το Lecturer όταν περιλαμβάνεται π.χ. σε ένα βιογραφικό από το οποίο να προκύπτει πως δεν είναι πανεπιστημιακός βαθμός αλλά λόγια επαγγελματική δραστηριότητα.

  Γιάννης

 106. bernardina είπε

  101 :lol:

 107. #102, ὀχι ἀλλὰ εἶσαι κοντὰ λέμε.

 108. Διαβάζετε τον Jacques Prévert είπε

  (# 94) Μαρία, ο Ζαχαρίας Τσίχλας, αν δεν κάνω λάθος.

 109. ππαν είπε

  103: Ήλιος σκέτο, μιλάει για την εντροπία και την βρίσκει βαρετή λόγω που αργεί. Εντροπή!

 110. voulagx είπε

  #87 Βιργίλιος ο Κορνηλιος!

  Αλλα και θολοκουλτουριαρης ο προεδρος; Ακου Καβαφης!!

 111. Στέλιος είπε

  @103: Κιμ-Γιονγκ-Ίλιος;

 112. Earion είπε

  Στους ταλαντούχους κονφερανσιέ που ζητούσαν λέξεις από το κοινό και σε λίγα λεπτά παρουσίαζαν έτοιμο ποίημα να προσθέσουμε τον Μίμη Τραϊφόρο, που άρχισε τη στιχοπλοκία από τη μάντρα του Αττίκ.Τον Οικονομίδη τον έχω προλάβει να στιχοπλοκεί στο αναψυκτήριό του στο Πεδίο του Άρεως.

  Προσωπική ανάμνηση από τον εθνικό μας κονφερανσιέ έχω από ραδιοφώνου την εξής: στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’70 (δεν μπορώ να θυμηθώ αν ήταν τέλη της Χούντας ή αρχές της Μεταπολίτευσης) είχε εκπομπή στο ραδιόφωνο αμέσως πριν και αμέσως μετά τους ποδοσφαιρικούς αγώνες της Κυριακής και μετέδιδε ειδησάρια, εκτιμήσεις, προβλέψεις της τελευταίας στιγμής, ή ανασκοπήσεις του ματς. Η διαφημιστική του εταιρεία λεγόταν Radio-TV-Photo-Press.

 113. sarant είπε

  110: Βιργίλιος; Είναι μακρό το ι; Αλλιώς δεν ομοιοκαταληκτεί με τον Κορνήλιο -ρώτα και τον Σαββόπουλο που βρίσκει ότι τα μακρά ι προφέρονται διαφορετικά από τα βραχέα ι.

 114. Τὴν Κορνηλιόπιττα κερδίζει ὁ Βουλάγξ. Μπορεῖ νὰ ἔρθῃ νὰ παρλάβῃ τὸ δῶρο του σὲ ἐργάσιμη μέρα καὶ ὧρα ἀπὸ τὸν Γερμανὸ τῆς γειτονιᾶς του ἔναντι συμβολικοῦ ἀντιτίμου. Μπορεῖ τὰ ἄλευρα ποὺ χρησιμοποιήθηκαν γιὰ τὴν παρασκευή της νὰ ἔχουν ἀλεξανδρινὰ σκουληκάκια!

 115. bernardina είπε

  Δεν παίζω! Κι εγώ κατάληξη σε -ήλιος έψαχνα. Καλά λέει ο Νίκος :-)

 116. Alfred E. Newman είπε

  Λεύκιος Αιμίλιος, Κόϊντος Τύλλιος, Μάρκος Μανίλιος…
  Εδώ εγώ εγκαταλείπω την προσπάθεια. Όπως λέει ο εγγονός μου “Ας το πάρει το ποτάμι!

 117. Alfred E. Newman είπε

  Απεκλεισα από την αρχή τον Βιργίλιο γιατί θεώρησα ότι ο δικός μας Κορνήλιος ακόμα και ως έφηβος δεν μπορεί να ήταν τόσο προβλέψιμος και κοινότοπος.

 118. http://lyk-esp-nafpl.arg.sch.gr/themata/logotexnia/2001.pdf

  ἂν ἡ ὀρθογραφία τοῦ ποιητοῦ ἔγινε σεβαστὴ ὁ Σκαρίμπας φαίνεται πὼς γράφει κομφετί.

 119. Μαρία είπε

  95 Ποιο καμπαρέ; Το μιούζικαλ με Βουγιουκλάκη ή την ταινία; Η επιθεώρηση ανέβηκε το ’73.

  Όσο για το ντιζέρ κι εγώ όπως κι ο Δύτης μόνο το θηλυκό ήξερα στα ελληνικά και μάλιστα με μειωτική σημασία, κάτι σαν το σημερινό τραγουδιάρα.

 120. #117 τὸ καλύτερο μέρος νὰ κρύψῃς κἄτι εἶναι ἡ προφανέστερη θέσι του!

 121. Mar_Ath είπε

  Πάντως στην ιστοσελίδα true knowledge (αληθινή γνώση) αν κάνεις την ερώτηση ποιοί body builders είναι και πολιτικοί σου βγάζει τα δυο παλιά φιλαράκια μαζί…
  http://www.trueknowledge.com/q/which_body_builders_have_also_been_politicians

 122. Alfred E. Newman είπε

  Η μακαρίτισα γιόρταζε με αυτή την προσέγγιση
  http://el.wikipedia.org/wiki/Σώτια_Τσώτου

 123. sarant είπε

  121: Στο ίδιο σάιτ πάντως, στη σελίδα την αφιερωμένη στον Καρατζαφέρη, γράφει “όνομα του συζύγου: Αλέκος Αλαβάνος”.

  http://www.trueknowledge.com/q/facts_about__georgios_karatzaferis

 124. bernardina είπε

  Και Convicted for a crime; :?:
  Πότε πρόλαβαν;

 125. Νέο Kid Στο Block είπε

  123. …και convicted for a crime. (;)

 126. Νέο Kid Στο Block είπε

  Eee, catch red Berny honey :-) :-)

 127. voulagx είπε

  #114 Επιτελους, κερδιζω ενα κουΐζ!! Θενκς Κορνηλιε! Οσο για τα αλεξανδρινα σκουληκακια…εχω γερο στομαχι (ακομα), ο καλος ο μυλος τ’αλεθει ολα!

  Αλφρεδο, φαε τη σκονη μου! Νενικηκας σε – επιτελους! :)

 128. bernardina είπε

  Red, red :razz:

 129. Νέο Kid Στο Block είπε

  127. Μπράβο συνάδελφε!! Φάε τη σκόνη μου Αλφρέδε (έστω και με ξένες αλλά θετταλικές, άρα γερές πλάτες)! :-)

 130. Ντίνος είπε

  Και η Wiki τον αναφέρει ως ιδρυτή του ..Telegay !
  http://en.wikipedia.org/wiki/Georgios_Karatzaferis

 131. bernardina είπε

  Τελικά πόσο true είναι αυτή η knowledge; Κάτι μου λέει πως όποιος θέλει μπορεί να γράφει ό,τι θέλει και να περνάει για αληθινό μέχρι να γίνει αναφορά για abuse. Μήπως θα έπρεπε να το αναλάβει κάποιος; Δεν είναι καν αστείο.

 132. voulagx είπε

  #119 Κι εγω μονο τη ντιζεζ ηξερα, και με αυτη τη σημασια. Ο ντιζερ αγνωστος μου ηταν.

 133. Alfred E. Newman είπε

  @127
  Όπου αποδεικνύεται ότι η “σύνθετη” σκέψη συχνότατα υποχωρεί μπρος στην απλή βλάχικη σταθερή αναφορά.
  Συγχαρητήρια.

  (Όμως δικαιούμαι και εγώ μέρος της δόξας γιατί κατά το παιδικό ανέκδοτο “εγώ το ζάλισα” :lol: )

  Τώρα εσύ Νεοκίδιε αποδεικνύεσαι οπαδός της προσέγγισης mxk :grin:

 134. Στέλιος είπε

  @130: Και το 1984 έγινε δίπλωμα! (He became an honours diploma)

 135. physicist είπε

  #134. Αυτό δηλώνει ότι τόγραψε γερμανόφωνος (bekommen = obtain).

 136. Alfred E. Newman είπε

  To Whom It May Concern

  Ό,τι γράψτε που να με αφορά θα απαντηθεί σε δύο ώρες που επιστρέφω.

 137. voulagx είπε

  #133 «….“εγώ το ζάλισα” »
  Ακριβως Αλφ. Εφαρμοσα τη μεθοδο σου, ημουν καραδοκων και ελλοχευων και αρκυωρων.Θενκς :)

 138. Μαρία είπε

  Στα τέλη του 1969 ο Καρατζ. έχει δικιά του σελίδα στο Εμπρός. Στο άρθρο για τη Βίκυ υπόσχεται «προσεχώς οι έρωτές του με την Παβόνε» αλλά δυστυχώς φύλλα του ’70 δεν υπάρχουν.
  http://tinyurl.com/7nubxen

  132 Στην παρέα μου την έχουμε εκτουρκίσει σε ντιζικλού.

 139. bernardina είπε

  Εκείνα τα χρόνια ήταν απαραίτητη η παρουσία τέτοιων “αυτόνομων” τραγουδιών σε κάθε επιθεώρηση τα οποία ερμήνευαν τραγουδιστές και τραγουδίστριες (οι ντιζέρ και οι ντιζέζ της εποχής) και γίνονταν γνωστά πρώτα μέσα από το έργο και μετά από το ραδιόφωνο και τους δίσκους

 140. sarant είπε

  138: Νομίζω ότι το Εμπρός έκλεισε το 1969.

 141. Immortalité είπε

  Μα αυτό το παιδί να μην έχει μάθει να χάνει! :P

 142. Nicolas είπε

  Έπεσε πολύ «con».

 143. 112, Εαριον.

  Πολύ σωστά θυμάσαι, και ήταν τουλάχιστον σε ολόκληρο το 1974, πριν και μετά την πτώση της χούντας.

  Μικρό δείγμα (Μικρή αγγελία στην εφημερίδα “Τα Νέα”, 23 Μαΐου 1974, με χαρακτηριστικό λογοπαίγνιο):

  «RADIO – TV – PHOTO PRESS Ε.Π.Ε.
  Αν ανήκετε στον κόσμο των σωστών (και προοδευτικών) παραγωγών (πωλητών).
  Τότε σας ανήκουμε ή και μας … ανήκετε.
  Ελάτε να γνωριστούμε.
  [Ονομα] [Επώνυμο] Αγ. Φιλοθέης 2 (πλ. Μητροπόλεως)»

  και

  «RADIO – TV – PHOTO PRESS Ε.Π.Ε. Ανακοίνωσις. Η RADIO – TV – PHOTO PRESS Ε.Π.Ε.γνωστοποιεί στους ακροατές του Β’ Προγράμματος ότι οι εκπομπές “Ραντεβού στο Γήπεδο”, “Παιχνίδι του Σκορ”, “Κυριακάτικο Απογευματινό Πρόγραμμα”, “Ο Κόσμος της Γυναίκας” προσωρινώς δεν θα μεταδίδωνται λόγω εκτάκτου αποφάσεως της Διοικήσεως του Ε.Ι.Ρ.Τ. Το εν λόγω μέτρον πλήττει το σύνολον των Ελλήνων παραγωγών Ραδιοφώνου-Τηλεόράσεως, οι οποίοι κινούν σήμερα το θέμα επί κυβερνητικού επιπέδου. Μέχρι νεωτέρας αποφάσεως οι εκπομπές θα μεταδίδωνται από τις 08.00-24.00 καθημερινώς από τον Χρυσόν Αριθμόν 32xx.xxx»

  Από ένα παλαιότερο κουιζάκι μας:

  «Αν έχεις εμφάνιση που να πείθει και απολυτήριο Γυμνασίου, γίνε Μανεκέν Τηλεπαρουσιάστρια», ένα μικρό κουΐζ
  http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/07/an-exeis-emfanisi-gine-maneken/

 144. Διαβάζω τη σελίδα του Καρατζαφιόζη στο ΕΜΠΡΟΣ του 1969, από το λινκ που έδωσε η Μαρία στο 138, και βλέπω ότι ο πονηρός ΓΚ κάνει γκρίζα (και όχι και τόσο γκρίζα) διαφήμιση σε όλα τα “ρεπορτάζ” του.
  Η ιστορία με την 20χρονη έγκυο που διαβάζει την εγκυκλοπαίδεια, για χάρη … του παιδιού της, νέτα-σκέτα είναι “πληρωμένο” ρεπορτάζ.

  Στο ανέκδοτο με τον Μπόμπο, που η λέξη που λέει στον επιθεωρητή είναι “ΚΑΡΑΛΗΣ και ΚΑΡΑΛΗΣ φορ μεν”, ο απατεώνας έφτασε στο σημείο να … χαλκεύσει και το ανέκδοτο ακόμα. Και στην διπλανή στήλη ξαναδιαφημίζει τη μπουτίκ.

  Στην αναγγελία για το “ρεπορτάζ” της επόμενης εβδομάδας, θα παρουσιάσει τις 16 καλύτερες μπουτίκ.

  Τέλος πάντων, τι να λέμε τώρα. Τώρα καταλαβαίνω γιατί έλεγε ότι εργαζόταν σαν δημοσιογράφος ΚΑΙ διαφημιστής ταυτόχρονα.

 145. sarant είπε

  143: Βασιλική με πρόλαβες, κάπου είχα βρει κι εγώ αυτή την αγγελία!

 146. Emphyrio είπε

  Στους κονφερανσιε μην ξεχασουμε να προσθεσουμε τον αγαπημενο μου θειο, τον Ικαρο (Κανελλοπουλο), που πεθανε πριν σχεδον ακριβως δεκαεννια χρονια (τετοιες μερες του 1993). Συγχωρειστε μου την προσωπικη νοτα, παρακαλω.

 147. gmix είπε

  Τι μας θύμισες . Φοιτητής από επαρχία στην Αθήνα.¨Τέλη του 60. Χούντα στην εξουσία. Το σπίτι που νοίκιαζα στη Μπουμπουλίνας δίπλα στην Ασφάλεια (το έμαθα όταν έφυγα για Θεσσαλονίκη την επόμενη χρονιά).Στο πεδίο του Άρεως το θερινό αναψυκτήριο green park; με 2,5 δραχμές εισιτήριο και πορτοκαλάδα κονφερανσιέ ένας Όμηρος Αθηναίος . (Ατυχία δεν ήταν ο Καρατζαφέρης)

 148. ππαν είπε

  146: τον θυμάμαι αμυδρά! Αλλά μου τον θύμισες εσύ, μόλις τώρα.΄Ήταν όμως άλλου επιπέδου, όχι Καρατζαφέρης.

 149. Κώστας είπε

  134 & 135: Αυτή τη στιγμή, όμως, εγώ διαβάζω: «He received»! – Τι έγινε, ρε παιδιά; Το διόρθωσε κάποιος από ’δώ;

 150. Αγγελος είπε

  Ναι. Εγώ το διόρθωσα, όπως και το TeleGay που έλεγε αντί για ΤηλεΆστυ. Επαγγελματική διαστροφή, αν θέλετε. Ήθελα επίσης να βεβαιωθώ αν όντως ο κάθε μαλ… ή κακόβουλος μπορεί να μπει και να αλλοιώσει ό,τι θέλει — και έτσι είναι.

 151. Αγγελος είπε

  Αχ, το Green Park! Εκεί πρωτοείδα τζουκ-μποξ πολύ μικρός, και εκεί πρωτοάκουσα το “Μαργαρίτα-Μαργαρώ” τον Ιούνιο του 1961. Πώς έχει καταντήσει τώρα…

 152. Νέο Kid Στο Block είπε

  Αυτή η Academy of Communications Studies που ίδρυσε λέει ο πρόεδρος το 2005, τι ακριβώς είναι;
  Παράρτημα του παγκοσμίου φήμης Alpine Lila Pause Universitaet Zuerich στην Αθήνα;
  Αν είναι, να τον βάλουμε δίπλα στον Καποδίστρια στους μεγάλους ευεργέτες των ελληνικών γραμμάτων και επιστημών.
  Honours diploma στου Πέπερτον… Ιδρυτής …Ακαδημίας, μήπως ήταν τελικά ακριβέστερο το τελεγκαίη;

 153. Μαρία είπε

  Το Green Park πάντως στα μέσα της δεκαετίας του ’60 δεν επέτρεπε ανήλικα, είχε στυλ νάιτ κλαμπ, ημίφως, ζευγαράκια και έτσι. Κάποτε φεύγοντας απ’ το Άλσος του Οικονομίδη το διασχίσαμε, για να κόψουμε δρόμο και θυμάμαι ακόμα το γκαρσόνι που μας έβαλε τις φωνές «ο κύριος με το κοριτσάκι …».

  148 Κι εγώ αμυδρά απο κάποιο τηλεπαιχνίδι, νομίζω στην ΥΕΝΕΔ.

 154. ππαν είπε

  Ε ο Καποδίστριας δεν θεωρείται μεγάλος προστάτης των ελληνικών επιστημών, είχε στυλώσει τα πόδια και δεν ήθελε πανεπιστήμιο. Το Καποδιστριακό τόπαμε έτσι γιατί έχουμε χιούμορ

 155. Νέο Kid Στο Block είπε

  Πάντως αυτό το true knowledge που είπε και η Μπέρνη, σχετικά με τον Πρόεδρο, είναι orthogonal issue.
  Ή μάλλον είναι Quest ! Ή mission impossible! Ή «ο γύρος του ιντερνοκόσμου σε 80 ημέρες», ή κάτι τέτοιο μυθικό τέλος πάντων.

 156. Alfred E. Newman είπε

  Μαρία
  Στον χώρο υπήρχε το Green Park που ήταν ουσιαστικά καφετέρια -με τα σημερινά δεδομένα- και ενωμένο το Whisky à gogo το οποίο ήταν μπαρ την ημέρα και νυχτερινό κέντρο το βράδυ. Μάλλον στο δεύτερο θα πρέπει να σας ξεφώνησαν γιατί στο πρώτο πήγαιναν οι οικογένειες της περιοχής για παγωτό.

 157. Μαρία είπε

  156 Αμ έτσι εξηγούνται όλα. Επικοινωνούσε κι αυτό με τον Οικονομίδη; Γιατί σ’ αυτόν ήμασταν.
  Πες τώρα και τον κονφερανσιέ της Αίγλης, που ρώτησα απο νωρίς.

 158. eran είπε

  # 154
  Απλώς υπενθυμίζω ότι όταν ήρθε ο Καποδίστριας στις αρχές του 1828 ο Ιμπραήμ κυριαρχούσε σε όλον σχεδόν τον Μοριά, οι Τούρκοι κατείχαν την Ανατολική Στερεά και στα νησιά αλώνιζαν πειρατές ανάκατα με άγγλους πράκτορες. Το ’31 η Μάνη είχε ξεσηκωθεί, ο Μιαούλης είχε αρχίσει να βυθίζει το στόλο και στην Αίγινα οι σπουδαστές του Κεντρικού Σχολείου είχαν ήδη ξεσηκωθεί.

 159. Alfred E. Newman είπε

  Βεβαίως και επικοινωνούσε. Δεν θυμάμαι χρονιά, αλλά εκεί είχα παραστεί -έφηβος- και σε μια εκδήλωση με συντονισμό του Οικονομίδη για την Philips.
  Το παρουσιαστή της Αίγλης προσπαθώ ανεπιτυχώς να θυμηθώ από την ώρα που έθεσες το ερώτημα.

  Με αυτή την αφορμή αν και αναφέρθηκε το όνομά του, θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι ο Αττίκ ήταν ο γενήτορας όλων αυτών των παρουσιαστών-κομφερανσιέ και ο εμπενυστής όλων των “τερτιπιών” όπως η δημιουργία ποιημάτων με λέξεις που του έδιναν από το ακροατήριο της “Μάντρας”.
  Και βεβαίως ο Αττίκ το προχωρούσε περισσότερο γιατί δημιουργούσε και τραγούδια που τα έπαιζε στο πιάνο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τονίζοντας τους improptu στίχους.

 160. ππαν είπε

  Α μην μου τα θυμίζεις, προσπαθώ να τα ξεχάσω :)
  Ελπίζω να μην υπαινίσεσαι ότι ήθελε και δεν πρόκανε επειδή τον εμπόδισαν οι σπουδαστές; Γιατί από την αλληλογραφία του ξέρουμε ότι δεν ήθελε από θέση. Μπορεί και νάχε δίκιο, τι του λείπει του ψωριάρη φούντα με μαργαριτάρι, απλώς οι κακές γλώσσες λένε ότι δεν ήθελε γιατί εκτός των άλλων τα Πανεπιστήμια είναι (ήταν) φωλιές ξεσηκωμού απέναντι σε άυταρχικές κυβερνήσεις κι ήταν λίγο τέτοιος ο Κυβερνήτης. Κάτι ξέραν οι σπουδαστές.

 161. ππαν είπε

  το 160 πάει στο 158

 162. ΣοφίαΟικ είπε

  153, 148 κλπ αν δεν κάνω λάθος (και έιμαι κι από τους μικρούς εδω μεσα) ο Ίκαρος παρουσίαζε την εκπομπή του αυτοκινήτου/ της ΕΛΠΑ στην τηλεόραση.

 163. ππαν είπε

  158: ενδιάμεσα το κοίταξα γιατί έχω αδύνατη και υποψιάζομαι ότι ο Ιμπραήμ είχε φύγει λίγους μήνες πριν από τον Μοριά. Αυτό με τους Άγγλους πράκτορες όμως με προβληματίζει. Γιατί ειδικά Άγγλοι; Γιατί πράκτορες; :0

 164. Stazybο Hοrn είπε

  #138, #140 Όχι βλέπω κανονικά το Εμπρός το 70, αλλά σελίδα 4 με Καρατζαφέρη έχει μόνο μέχρι τις 27/12/69.

  #153 «Μήπως Γνωρίζετε;» μαζί με τη Ρένα Καπιτσαλά

 165. Μαρία είπε

  159 Μια που ανέφερες Οικον. και Φίλιπς δες Μακεδονία της 26/7/1968, αριστερή στήλη (Παβόνε)
  http://tinyurl.com/88aoska

  164 Χα, χα ναι. Απ’ αυτή πρέπει να εμπνεύστηκε η Παναγιωτοπούλου στα Αλαλούμια την Ρένα Καπουτσακλή.

 166. eran είπε

  Τα υπολείμματα του στρατού του Ιμπραήμ τα έδιωξαν οι Γάλλοι του Μεζόν (Μαιζώνος;, Μαιζών; – αλλιώς γράφουμε το δρόμο, αλλιώς τον στρατηγό;). Ο Δημήτριος Υψηλάντης έδιωξε τους Τούρκους από τη Ρούμελη το 1829. Όσο για τους άγγλους πράκτορες: Η Αγγλία πάντοτε θεωρούσε τον Καποδίστρια όργανό των Ρώσων, άλλωστε αυτός πολιτεύτηκε με την απόλυτη στήριξη του ρωσικού κόμματος. Η Ύδρα, έδρα των Κουντουριώτηδων, ήταν εστία του αντικαποδιστριακού αγώνα και φυσικά του αγγλικού κόμματος. Προπαγάνδιζε ανοιχτά τη δολοφονία του κυβερνήτη.

 167. Μαρία είπε

  160 Μα πώς προέκυψε ο Καποδίστριας μέσα στους κονφερασιέ!
  Τα ίδια λέει και ο Δημαράς· και ο ψωριάρης κι η δυσπιστία προς τους φιλελεύθερους Έλληνες λογίους.

 168. Fedra είπε

  Κι εγώ θυμάμαι το green park,με κονφερασιέ τον Οικονομίδη και τη μοναδική φορά που με έβγαλε έξω ο μπαμπάς μου και με χτένισε μάλιστα,να είμαι όμορφη…παιδάκι τότε!Αχ αυτό το ιστολόγιο!Αντε μετά να μην ανήκεις στους ανώνυμους σαραντακιστές!
  Για το con,ιστορία από Γάλλο καθηγητή:κάποια απ’τα μικρά γαλλόπουλα που μιλάνε τέλεια γαλλικά,στην
  ηλικία 3-4 χρονών,το t το μπερδεύουν με το k.Οπότε, μικρός ανεψιός καθηγητή Πανεπιστημίου χαιρετά τον θείο του:
  Bonjour concon!

 169. Alfred E. Newman είπε

  165
  Μαρία φυσικά η αναφορά μου σε Οικονομίδη και Φίλιπς συνοδευόταν από αυτοπεριγραφή μου “έφηβος”.

  Είναι ενδιαφέρουσα η αναφορά στη Λουίζα Ποζέλι η οποία είχε πρωτοεμφανιστεί στην Μάντρα του Αττίκ ως “Ποζελάκι”.

 170. ππαν είπε

  Η Ποζέλι δεν είναι η περίφημη “Παπαρούνα”;

 171. Alfred E. Newman είπε

  Για το για ποια είναι η Παπαρούνα αυτή τη στιγμή δεν είμαι πρόχειρος. Πάντως το “Ζητάτε να σας πω” και το “Ειδα Μάτια” είχαν γραφεί improptu για τη Μαρίκα Φλιππίδη.

  Μαρία τώρα βλέπω κάπου ότι κομφερανσιέ στην Αίγλη ήταν ο Ζαχαρίας Τσίχλας. Το μεταφέρω χωρίς να παίρνω όρκο.

 172. Μαρία είπε

  169 Ε δεν πειράζει, το 68 ήσουν μετέφηβος.

  171 Πες για τη μαμά της Μελίνας, για να καταλάβει όλος ο κόσμος :-)

 173. Alfred E. Newman είπε

  172α Ευχαριστώ για τη φιλοφρόνηση :!:

  172b Εννοείς τη μητριά της Μελίνας. Ο Σταμάτης Μερκούρης παντρεύτηκε τη Φιλιππίδου σε δεύτερο γάμο.

 174. Μαρία είπε

  173 Βρε το Σταμάτη. Παράτησε δηλαδή τη μαμά της κι η Μαρίκα τον Αττίκ;

 175. Alfred E. Newman είπε

  Συμπληρωματικά η μητέρα της Μελίνας λεγόταν Ειρήνη.
  (Αν σε ενδιαφέρει έχω ιδιόγραφο ευχαριστήριο προς την αυστριακή μαμή που την ξεγέννησε στην Αθήνα!)

 176. Alfred E. Newman είπε

  174
  Ακριβέστατα!
  (Αρκετά για απόψε!)

 177. Καλησπέρα κι από μένα.
  Στις θεατρικές επιθεωρήσεις χρησιμοποιείται συνήθως ο όρος κομπέρ.
  Στα Αναψυκτήρια – Διασκεδαστήρια χρησιμοποιείται η λέξη κομφερασιέ.
  Καιρός όμως για την τρόικα εσωτερικού να πούμε ότι είναι οι “μετρ ντε πλεζίρ” της τρόικας εξωτερικού.

 178. sarant είπε

  Τι ωραία συζήτηση πιάσατε, πράγματι!

  (Παπαρούνα ήταν και το σατιρικό περιοδικό του Πωλ Νορ, που πρέπει να έκανε και τον κονφερανσιέ στα τριάνταζ).
  (Αυτοδιορθώνομαι, αυτό μάλλον δεν στέκει).

 179. 88,
  Όπως η σπαμακόπιτα θέλει καλό σπαμ, η Κορνηλιόπιτα χρειάζεται καλό κορνμπίφ και ηλιέλαιο (πρόκειται για τηλεσκοπικό σύνθετο).

 180. Μπουκανιέρος είπε

  160 Αυταρχικός ο Κυβερνήτης; Πώς σου ήρθε;
  Μάλλον εκσυγχρονιστής ήθελες να πεις.

 181. ππαν είπε

  166: (τώρα το είδα) Έγραψες: “Απλώς υπενθυμίζω ότι όταν ήρθε ο Καποδίστριας στις αρχές του 1828 ο Ιμπραήμ κυριαρχούσε σε όλον σχεδόν τον Μοριά” το οποίο δεν ισχύει, γιατί ο Ιμπαρήμ έφυγε μετά βαΐων και κλάδων πιο πριν. Κάποιος στρατός του είχε μείνει αλλά όχι “σε όλον σχεδόν τον Μοριά”. Ότι τους έδιωξε μετά ο Μαιζον είναι άσχετο.

  Οι πράκτορες: παλιά τους λέγαμε φιλέλληνες :) Όχι μόνο Άγγλοι, όλων των λογιών, και φιλέλληνες καιαπεσταλμενοι κυβερνησεων και στρατιωτικα σώματα και όλα τα καλά. Από κει και πέρα να παρουσιαζονται τα νησιά ως την Βηρυττο την φωλιά των κατασκόπων είναι λίγο αστείο.
  Ο Κπαοδίστριας δεν πολιτεύτηκε με την υποστήριξη του ρωσικου κομματος, ήταν το ρωσικό κόμμα. Πολιτευτηκε με την υποστηριξη -και την προηγούμενη έγκριση!- του Τσάρου.Κακό δεν είναι αλλα δεν ήταν, τουλάχιστον αρχικα, στα μαχαίρια με τους … πράκτορες. Μια χαρά ο καψερός έψαχνε παντού βοήθεια, σ΄Αγγλους Γάλλους Πορτογάλους Βαυαρούς, με όλους συνεργαζόταν και πριν γίνει Κυβερνητης και μετά.Δεν τον σκότωσαν εξάλλου Άγγλοι νομίζω :)
  Αυτά όμως είναι λίγο άσχετα: το Πανεπιστήμιο δεν τόθελε, πώς να το κάνουμε. Στα Επτάνησα τόθελε, στην Ελλάδα όχι. Ξαναλέω, μπορεί νάχε δίκιο, αλλά να το ονοματίσουμε Καποδιστριακό είναι λίγο αστείο.

 182. ππαν είπε

  180: αχ ναι, έψαχνα την λέξη :) Πού είναι ο άλλος ο εκσυγχρονιστολόγος να μας πει;

 183. ππαν είπε

  119: το μιουζικαλ της Β. Αλλά αν λες από 1973 τότε είναι βέβαια πιο παλιό. Αλήθεια, έχει κανείς βρει σε γιουτούμπι κλπ τον Λευτέρη Βογιατζή να τραγουδάει το “Τραγούδια της πατρίδας μου θα πω κι εγώ έχω πατρίδα την καρδιά μου”;

 184. aerosol είπε

  Ω, ρε φίλε, δε μπεστ ιστολόγιον, λέγω!
  Ίκαρος, Ρένα Καπιτσάλα, ο Πρόεδρος εις τα νιάτα του, η αληθινή ταυτότητα της “Είδα μάτια”, ο Πωλ Νορ, το Green Park…
  Να γιατί αυτό δεν είναι μπλόγκι, είναι θρησκεία!

  Παρεπιφτού, ενθυμούμαι εις τα ενενήνταζ τον Προεδρασιέ (κατά το Χαϊλέ Σελασιέ) με σπορτίβο μπουφανάκι, σε φόντο μοντέρνο-εμετίκ (με γύψινους αρχαίους και τα όλα του) να εξηγεί πως “είναι ο άνθρωπος που έφερε το μποντυ-μπίλντινγκ στην Ελλάδα” και, μετά, να παρουσιάζει βιντεοκλίπ με του Beatles. Αθάνατες εποχές της ελληνικής κουλτούρας.
  Επίσης, χαίρομαι για το κορνηλιακό παρατσούκλι: βλέποντας τις ιδέες να καταρρίπτονται η μια μετά την άλλη, το μόνο που κόντευε να μείνει είχε σχέση με εντερικές διαταραχές (συγνώμη αν μοιάζει ξινό αστείο, αλλά μου καρφώθηκε τόσο άσχημα που η αληθινή απάντηση ήταν ευλογία).
  Ευτυχείτε, φίλοι μου.

 185. το μόνο που κόντευε να μείνει είχε σχέση με εντερικές διαταραχές

  προτάθηκε.

 186. ππαν είπε

  Μήπως εννοεί αυτό που ΔΕΝ προτάθηκε; :)

 187. aerosol είπε

  Φευ, μου διέφυγε.
  Όπως και ένα άλλο που μόλις πρόσεξα: Μπαρμπα-Μπρίλιος!
  [Ή εγώ έχω περίεργο κέφι σήμερα ή η σημερινή είναι όντως μια από τις πιο απολαυστικές/σουρεάλ συζητήσεις που έχουν γίνει εδώ μέσα.]

 188. #187 μὰ τὸ ἕνα δὲν ἀποκλείει τὸ ἄλλο. ἀπὸ τὴν μιὰ ἡ διάθεσι τοῦ Νικοκύρη ποὺ ἔχει πάντα τὸν καλὸ τὸν λόγο στὸ στόμα γιὰ τὸν Καρατζαφέρη, ἀπὸ τὴν ἄλλη ἡ κουιζοποίησι μιᾶς ἀναφορᾶς μου, ὅλα κατέτειναν σὲ μιὰ γερὴ μπάζα 187 σχολίων!

 189. ππαν είπε

  Να σου πω, Κορνήλιε, την ζητούσε όμως την κουιζοποίηση ο οργανισμός σου, ε; :)

 190. νά καὶ κάτι αὐθάδειες ποὺ ἔγραφα 19,5 χρονῶν σὲ κάποιους ποὺ τελικὰ δὲν εἶχαν καθόλου χιοῦμορ.. τὸ μονοτονικὸ λόγῳ προνεωτερικῆς τεχνολογίας καὶ κάποιες ἀσυνταξιοῦλες ὰς μοῦ συγχωρηθοῦν. http://trivial.gr/forum/viewtopic.php?id=415

 191. voulagx είπε

  #190 Κορνηλιε, εισαι σιγουρος οτι καταλαβαν το διαγγελμα του Βιργιλιου οι υπηκοοι του;

 192. agapanthos είπε

  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=_auueeLiNOU&w=420&h=315%5D

 193. agapanthos είπε

  Ή μάλλον…

 194. sarant είπε

  Αγάπανθε, ευχαριστούμε για το γιουτουμπάκι!

  Αεροζόλ, ωραία :)

 195. ΠΑΝΟΣ είπε

  #184 επίτρεψέ μου να πώ,ότι το επώνυμο ήταν Καπιτσαλά,τονιζόταν δηλ. στην λήγουσα.(σχολαστικισμός,ξέρω…)

 196. ππαν είπε

  Ευχαριστώ πολύ, Αγάπανθε! Με στοίχειωνε αυτό το τραγούδι αλλά χωρίς τον τίτλο -που δεν ήξερα- ήταν αδύνατο να βρω τα ίχνη του. Ωραιο δεν είναι;

 197. 195 Καπιτσαλά, βεβαίως: από τον κατασκευαστή καπιτσαλιών (τα θυμάται -ίσως- όποιος πέρασε από το Πολεμικό Ναυτικό, τα λουράκια των πηλίσκων· με αρχική σημασία, νομίζω, ένα εξάρτημα των καπιστριών).
  Όλες αυτές οι σοφίες επειδή έχω συγγενείς Καπιτσαλάδες.

 198. ΠΑΝΟΣ είπε

  …επίσης,να προσθέσω ότι χρέη κονφερανσιέ,παρουσιαστή, διασκεδαστή ή όπως άλλως -πάντως συνεννοούμεθα- έκαναν και κάνουν σε αναψυκτήρια ή διάφορες αρπαχτές (κυρίως εκδηλώσεων Δήμων) ο Βενετσάνος κι ο Γιάννης Μπουρνέλλης.Επ’ ουδενί όμως στο ύψος των παλαιών. Κάπως παλαιομοδίτικοι και μπαγιάτικοι μού μοιάζουν σήμερα.

 199. sarant είπε

  Θα έχουν μεγαλώσει κιόλας…

 200. bernardina είπε

  Να θυμίσω και τον Κίμωνα Αρέτα που αν θυμάμαι καλά τις διηγήσεις εμφανιζόταν στην Τερψιθέα του Πειραιά (υπάρχει μια φωτογραφία με τον παππού, μεγάλο γλεντζέ, να κρατάει ένα από εκείνα τα παλιομοδίτικα τετράγωνα μικρόφωνα…)

 201. Λαθροαναγνώστης ποιητών με μετοχές είπε

  Μπέρδεψε και τον Καβάφη ο αγράμματος Καρατζαφέρης

  Μεταφορτώθηκε από το χρήστη MrGYLIPPOS την 8 Φεβ 2012

  Η ώρα Ελλάδος είναι 00.37 μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2012. Η σύσκεψις των Πολιτικών Αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Ελληνόψυχο τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο έχει μόλις τελειώσει και εξέρχεται ο Αρχηγός του Λάος, Γιώργος Καραγκιοζοφέρης.
  Ο οποίος, αντί άλλης δηλώσεως, απαγγέλλει στους αδημονούντες δημοσιογράφους ένα απόσπασμα από το περίφημο ποίημα του αρχικίναιδου ποιητού Κωνσταντίνου Καβάφη
  «Che fece …. il gran rifiuto»
  Ιδού ολόκληρο το ποίημα του Καβάφη, όπως μπορείτε να το βρήτε στην Wikipedia των σοφών Εβραίων http://el.wikisource.org/wiki/Che_fece_…._il_gran_rifiuto

  «Che fece …. il gran rifiuto»

  1901

  Σὲ μερικοὺς ἀνθρώπους ἔρχεται μιὰ μέρα
  ποῦ πρέπει τὸ μεγάλο Ναὶ ἢ τὸ μεγάλο τὸ Ὄχι
  νὰ ποῦνε. Φανερώνεται ἀμέσως ὅποιος τόχει
  ἕτοιμο μέσα του τὸ Ναί, καὶ λέγοντας τὸ πέρα

  πηγαίνει στὴν τιμὴ καὶ στὴν πεποίθησί του.
  Ὁ ἀρνηθεὶς δὲν μετανοιώνει. Ἂν ρωτιοῦνταν πάλι,
  ὄχι θὰ ξαναέλεγε. Κι ὅμως τὸν καταβάλλει
  ἐκεῖνο τ’ ὄχι — τὸ σωστὸ — εἰς ὅλην τὴν ζωή του

  Δείτε στο βίντεο πώς απήγγειλε το ποίημα του Μεγάλου Καβάφη ο αγράμματος κονφερανσιέ, Γιώργος Καραγκιοζοφέρης. Αφήνω τα μικρολάθη που έκανε και πάω στο βασικό:
  Αντί να πεί… «Ο αρνηθείς» είπε «Ο αρνητής»!!..
  Η διαφορά είναι τεραστία, αλλάζει ολόκληρο το νόημα του Καβαφικού Ποιήματος, αλλά ο Καραγκιοζοφέρης δεν είναι εις θέσιν να το καταλάβη, διότι ουδέποτε έφθασε στις μετοχές («Ο αρνηθείς»). Εγκατέλειψε το Γυμνάσιο στα επίθετα («Ο αρνητής»), χωρίς ποτέ να πάρη απολυτήριον.

 202. Λαθροαναγνώστης ποιητών με μετοχές είπε

 203. ΠΑΝΟΣ είπε

  Ναι,Νίκο,έχουν μεγαλώσει, αλλά μιά χαρά είναι ! (Σάματις εγώ δεν μεγάλωσα, θαρρείς;) .Πάντως και νεότεροι ,δεν έπιαναν χαρτοσιά μπροστά στούς παλιούς.

 204. ΠΑΝΟΣ είπε

  ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ,όχι στο άλλο,γαμώτο!.Λοιπόν: μάλλον “χαρτωσιά”…..

 205. Θρασύμαχος είπε

  #181: Ππαν, δεν “το ονοματίσαμε Καποδιστριακό” με τη θέλησή μας, ήταν όρος της διαθήκης Δομπόλη, αλλιώς θα χάνονταν τα λεφτά.

 206. Ηλεφούφουτος είπε

  Συγκινητική η αναφορά στον Ίκαρο. Μεγάλη αδυναμία τού είχα παιδί.
  Στο μυαλό μου οι έννοιες “κουιζ” και “Ίκαρος” είναι στενά συνδεδεμένες, λόγω του “Μήπως γνωρίζετε;”
  Αλλά και τα “Νέα της ΕΛΠΑ” καθόμουν και τα ‘βλεπα γιατί μ’ άρεσαν τ αυτοκίνητα όσο ήμουν παιδί.

  Έμαθα και πώς είναι σωστά το όνομα της συμπαρουσιάστριας, Τόσα χρόνια Καπιτσιλά την ήξερα, με ι. Τη σύνδεση με τα καπιστράλια δεν την είχα κάνει ποτέ.

 207. Μ. είπε

  #205, Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πληροφοριά. Ευχαριστώ.
  http://tinyurl.com/3gfvh35

 208. Ηλεφούφουτος είπε

  Για την απορία της Μαρίας, γιατί είναι αυτονόητο ότι δεν ήταν ο Οικονομίδης (μαράζι το είχε ένας μπάρμπας μου αριστερός ότι τον έσκασαν τον άνθρωπο μετά τη Χούντα για τη σχέση του με το καθεστώς, χωρίς ο ίδιος να νογάει και πολλά πράγματα, ενώ ο Μαστοράκης που ήταν αληθινά γλοιώδης κατάφερε και βγήκε κι από πάνω); Αφού και της Αίγλης ήταν και της εποχής.

  Υπήρχε κι ένας Καραμανέας. Θα μπορούσε να είναι εκείνος;

 209. ππαν είπε

  205: ΔΕν είχα ιδέα! Τι διαθήκη είναι αυτή; Με ενδιαφέρεις!

 210. sarant είπε

  Αυτό με τη διαθήκη ούτε εγώ το ήξερα!

 211. ππαν είπε

  Διάβασα το γουϊκι. Δηλαδή το Καποδιστριακό υπήρχε ως ανεξάρτητο ίδρυμα από το Εθνικό, πρώην Οθωνειο, και μετά ενώθηκαν όταν ε΄γώ νόμιζα ότι απλώς μετονομάστηκε… Οπότε το χιούμορ τόχε ο καψερός ο ευεργέτης που πιστευε ότι θα πάρουμε την Πόλη

 212. Μιχαλιός είπε

  Και η διαθήκη του Δομπόλη:
  http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?filename=%2Fvar%2Fwww%2Fanemi-portal%2Fmetadata%2Fc%2Ff%2F8%2Fattached-metadata-01-0000555%2F90074_04.pdf&rec=%2Fmetadata%2Fc%2Ff%2F8%2Fmetadata-01-0000555.tkl&do=90074_04.pdf&width=472&height=674&pagestart=1&maxpage=216&lang=el&pageno=68&pagenotop=68&pagenobottom=69

 213. ππαν είπε

  Μπράβο παιδιά, Μιχαλιό, Θρασύμαχε, Μ: ευχαριστώ πάρα πολύ!

 214. ππαν είπε

  Εντάξει, δεν λέει άρον άρον την Κων/πολη, λέει οποιαδήποτε αν είναι η πρωτεύουσα: σου λέει τούτοι δω αλλάζουν πρωτεύουσα τακτικά, θες να μου κάνουν το Πανεπιστήμιο σε κανά χωριο και νάρθει μετά η Αννούλα να μου το καταργήσει και να μου το κανει ηλεκτρονικό; Είχε ένα δίκιο…

 215. Μ. είπε

  Ππαν, να ‘σαι καλά.

  Γιατί τόσο πολλοί εθνικοί ευεργέτες έχουν καταγωγή από την Ήπειρο; Σα να έκαναν συναγωνισμό!
  http://tinyurl.com/6nbpfvt

 216. ππαν είπε

  Είδες; κι από πίο παλιά. Δεν ξέρω τι ποσό αστρονομικό υποσχέθηκαν στον Βούλγατη γαι να έρθεινα διδάξει στην Σχολή τους.

  Αυτό έλεγα κι εγώ, στην ανάρτηση για τον καημένο τον Κοτζιούλα που τους γνώρισε όταν πια είχαν αλλάξει.

  Γιατί; να μια καλή ερώτηση. Συναγωνισμό έκαναν βέβαια, όπως οι κυρίες της φιλανιρωπίας τώρα. Αλλά κυρίως νομίζω ήταν το όραμα της δημιουργίας ή της επεκτασης καληώρα του εθνικού κράτους

 217. physicist είπε

  #215. Μια εξήγηση είναι ότι, καθώς ο τόπος είναι άγονος, πολλοί αναγκάζονταν να ξενιτευτούν. Μια άλλη, όχι και τόσο διαφορετική, είναι ότι απ’ τη στιγμή που ξενητεύονται άνθρωποι κοντοχωριανοί-γνωστοί, γίνονται παράδειγμα και γι’ άλλους. Ενδιαφέρον βρίσκω επίσης ότι πολλές (όλες;) οι μεγάλες δωρεές Ηπειρωτών προς το Ελληνικό Κράτος έγιναν προτού η Ήπειρος γίνει μέρος του.

 218. physicist είπε

  #217, διόρθωση: Εξηγεί γιατί ξενητεύτηκαν, όχι γιατί έγιναν ευεργέτες, συγγνώμη για το μπέρδεμα. Αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι ευεργέτες είχαν κάνει τον πλούτο τους στα ξένα. Δυστυχώς αυτή η κουλτούρα της εθνικής ευεργεσίας για το καλό της Παιδείας και του τόπου φαίνεται να έχει παρακμάσει στις μέρες μας, γιατί κατά τ’ άλλα δεν λείπουν ούτε και τώρα οι εύποροι ιδιώτες.

 219. ππαν είπε

  217: Πάντως ήταν ευεργέτες και πριν ξενιτευτούν, και δεν ξενιτεύτηκαν, τον 18ο αιώνα, γιατί ήταν άγονος ο τόπος -οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πρόβλημα με τα βουνά- αλλά για πολλούς λόγους, γεωπολιτικούς να πούμε. Εξάλλου απέναντι πέρασαν, στην Βενετία, πολλοί.

  Το τελευταίο που γράφεις δείχνει κάτι, όχι; Το εθνικό κράτος είχε γοητεία πριν μπούμε μέσα να το δούμε κι από την καλή. Όλοι όμως ήταν πριν την ενσωμάτωση; Το κοίταξες;

 220. sarant είπε

  219: Οι περισσότεροι ήταν πριν από την ενσωμάτωση των ιδιαίτερων πατρίδων τους. Είναι ίσως και κάτι άλλο, ότι ο ξενιτεμένος στην Αίγυπτο ή στην Οδησσό ή στην Πόλη Έλληνας ευεργέτης, ήθελε να έχει και μια απτή σχέση με το εθνικό κράτος και για να μπορεί να στηριχτεί στις τυχόν συγκρούσεις του με την δημόσια διοίκηση της χώρας όπου είχε τις δραστηριότητές του.

 221. physicist είπε

  #219. Η αλήθεια είναι ότι την εξήγηση που έγραψα παραπάνω δεν την έχω ελέγξει σε ιστορικό βάθος. Είναι η εξήγηση που άκουγα χρόνια, όταν μεγάλωνα, από πολλούς γνωστούς και συγγενείς (έχω καταγωγή από κει). Αναρωτιέμαι αν οι άνθρωποι αυτοί που μού τα ‘λεγαν μετέγραφαν, χωρίς πρόθεση ιστορικής πλαστογραφίας βέβαια, τη δική τους ιστορία στους παλιότερους. Αυτό π.χ. που άκουγα από αξιόπιστες πηγές είναι ότι η κτηνοτροφία δεν έβγαζε, ήτανε μεροδούλι-μεροφάι και αστάθμητη.

  Το άλλο που λες, ναι, το έχω σκεφτεί πολλές φορές. Μόνο που δεν θάγραφα το εθνικό κράτος αλλά το νεοελληνικό κράτος. Δεν ξέρω αν ήταν όλοι (βλέπεις, γράφω από μνήμης και δεν έχω χρόνο να ερευνήσω) αλλά λέω για τα τρανταχτά ονόματα που μούρχονται στο νου (Μετσόβιο, Ζάππειο, ο Δόμπολης παραπάνω κ.α. που τώρα ξεχνάω).

 222. ππαν είπε

  Γιατλι διακρίνεις το εθνικό από το νεοελληνικό -το μόνο κράτος που έχουμε έτσι κι αλλιώς :)-; Θες να πεις ότι ειδικά το ελληνικό κράτος ήταν άξενο; Δε νομίζω. Ο Νίκος έχει δίκιο, ήταν ας πούμε ρεαλιστικοί λόγοι που βρίσκονται στην βάση του εθνικού αισθήματος. Αλλα και σε συμβολικό επίπεδο το να κάνεις δωρεά την περιουσία σου στο εθνικό κράτος ήταν μια πράξη που μετρούσε στην κλίμακα των αξιών, στο ανταλλακτήριο του συμβολικού κεφαλαίου.

 223. physicist είπε

  #222. Το διέκρινα γιατί η κουλτούρα της δωρεάς προς εθνικά κράτη εν γένει είναι πάρα πολύ ζωντανή στις μέρες μας, ενώ προς το δικό μας εθνικό κράτος είτε φυτοζωεί είτε δεν ακούγεται.

 224. ππαν είπε

  Δεν το έχω δει αυτό, πλούσιοι -όλων των κρατών ενωθείτε!- να κάνουν δώρο την περιουσία τους στο κράτος, ίσα ίσα να παίρνουν τα κεφάλαια και τις επιχειρήσεις τους στην Ελβετία, στα Καϊμαν κλπ πρώτα και στην Κίνα κλπ τις δεύτερες για να μην πληρώνουν φόρους.
  Ξέρεις πότε δίνουν λεφτά; Σε κράτη που μόλις δημιουργήθηκαν ή πάνε να δημιουργηθούν: Σκόπια πχ

 225. Μ. είπε

  Φυσικέ, είναι ο Αρσάκης, ο Τοσίτσας, ο Σίνας και πολλοί άλλοι στο λινκ του #215. Πως εγκατέλειψες τέτοιον ευλογημένο τόπο; Τέσπα. Και σήμερα βρίσκεται στα σκαριά (κυριολεκτικά) η ευεργεσία για τη νέα εθνική βιβλιοθήκη και την εθνική λυρική σκηνή από το ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου. Οι απόγονοι του, ναι μεν ζουν στην Ελβετία (ξενιτεμένοι όπως λες #218), μα δεν ξεχνούν τον τόπο καταγωγής τους κι αυτό μου φαίνεται σημαντικό ανεξάρτητα από όποιες άλλες επιδιώξεις ενδέχεται να έχουν.

  Ππαν, ας μην πιάσουμε την κουβέντα για τις κυρίες της φιλανθρωπίας. Ειδικά για μερικές μερικές που ήρθαν από τα Παρίσια για να σώσουν τον κόσμο μέσω Ελλάδας.

  Ωραία κουβέντα κάνετε. Ευχαριστώ και τους τρεις που απαντήσατε ως τώρα.

 226. physicist είπε

  #224. Όχι, πρώτον δεν έγραψα για καμία υπερεθνική πρωτοβουλία όλων των πλουσίων και δεύτερον δεν τα βγάζουν όλοι στην Ελβετία. Υπάρχει π.χ. (αναφέρω ένα απλό παράδειγμα) η λαμπρή παράδοση των καραβοκύρηδων και των εμπόρων στις Χανσεατικές Πόλεις (Αμβούργο, Βρέμη και Λυβέκη) που έχουν μακραίωνη παράδοση δωρεών και στήριξης της Παιδείας και της κουλτούρας, που καρατάει μέχρι τις μέρες μας. Μπορώ να βρω συγκεκριμένα στοιχεία και ονόματα αλλά δεν έχω μαζί μου το βιβλίο του Χέλμουτ Σμιτ στο οποίο τα διάβασα — κι εδώ δεν βοηθάει το γούγλισμα.

 227. physicist είπε

  #225. Δεν τον εγκατέλειψα εγώ αγαπητέ/ή αλλά οι γονείς μου πριν πολλά-πολλά χρόνια. Αλλά νοιώθω μεγάλη συγκίνηση όταν πάω κατά κει — είναι τόπος πράγματι πανέμορφος.

 228. ΣοφίαΟικ είπε

  Γιατι οι Ηπειρώτες ήταν οι πιο πλούσιοι, ίσως.
  Όσο για το θέμα της ευεργεσίας σήμερα, σήμερα η λογική είναι ότι υπάρχει κράτος, πληρώνουμε φόρους, ας τα κάνει το κράτος. Η Ελλάδα δεν έχει τις τεράστιες ανάγκες που είχε τον 19ο αιώνα σε σχολεία, ορφανοτροφεία κλπ. και επιπλέον δεν έχουμε το νομικό υπόβαθρο για δωρεές σε κρατικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα (όχι μόνο εμείς, κι άλλες χώρες δεν το έχουν). Και όπως και να το κάνουμε, επειδή έχω δει απο κοντά τους λεφτάδες Έλληνες της Αγγλίας, άλλο είναι να έχεις τον Κάρολο (της Ουαλίας) να σου ζητάει δωρεές κι άλλο να έχεις τον Κάρολο Παπούλια. Άλλη γκλαμουριά.

 229. physicist είπε

  #228. Μιας και πιάσαμε τα στερεότυπα της νεότητάς μου, οι Ηπειρώτες ήταν πιο πλούσιοι γιατί είναι τσιγκούνηδες. :D

 230. Μ. είπε

  #216, Πως είναι ο τίτλος του βιβλίου του Σμιτ; Έχει μεταφραστεί στα ελληνικά; Ενδιαφέρον ακούγεται και αυτό (γραφικΉ θα γίνω σήμερα).

 231. physicist είπε

  #230. Να πάρει η ευχή, έχει γράψει κάμποσα βιβλία τελευταία και δεν θυμάμαι σε ποιό απ’ όλα το διάβασα, πρέπει να τα ψάξω. Κατά πάσα πιθανότητα στο Außer Dienst («Εκτός Υπηρεσίας»). Δεν ξέρω αν έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά.

 232. ΣοφίαΟικ είπε

  Και επίσης της μόδας στις δωρεές είναι τελευταία οι μικροδωρεές. Δηλαδή αντί για κάτι τεράστιο και εντυπωσιακό, πολλά μικρά ποσά σε μικρές εφαρμογές, που κάνουν μια μικρή διαφορά στο σύνολο. Ναι, το ξέρω, υπάρχει μόδα στις δωρεές; Κι όμως υπάρχει.
  Επίσης, μπορεί κανείς να κάνει δωρεά χωρίς να θεωρηθεί ότι γίνεται με ιδιοτέλεια; Δε νομίζω. Απόδειξη το 220.

  Και μια διευκρίνιση στο 225: το Ίδρυμα Στάυρος Νιάρχος δεν είναι οι απόγονοι του Νιάρχου. Άλλωστε μόνο δύο Νιάρχοι είναι στο ΔΣ του Ιδρύματος (και υποθέτω μισθοδοτούνται από αυτό), το οποίο είναι κανονικό νομικό πρόσωπο και έχει σκοπό τη διάθεση του κληροδοτήματος με βάση συγκεκριμένες οδηγίες. Μην το μπερδεύουμε με τη φιλοπατρία (αν υπάρχει) της οικογένειας Νι-άρκος, που δεν έβαλε το χέρι στην τσέπη καθόλου για τις δωρεές που αναφέρετε. Για τη φιλοπατρία του Σταύρου Νιάρχου (του πρώτου, όχι του 3ου) που άφησε το κληροδότημα δεν έχω αντιρρηση.

 233. Μαρία είπε

  213 Ππαν και Νίκο, μπορείτε απ’ το σάιτ του εθνικού τυπογραφείου να καταεβάσετε και τον Ν. 3825/1911 της διαίρεσης του Εθνικού Πανεπ.

 234. ppan είπε

  Merci Maria
  Sofia Oik, good point

  PS Grafo kateytheian sta frgakika min me progkiksete gia greeknglish, alaksa ypologisti :(

 235. Μαρία είπε

  208 Ηλεφού, αυτονόητο, γιατί δεν μπορούσε να βρίσκεται σε δυο μέρη συγχρόνως.

 236. Μαρία είπε

  234 Μπορείς επίσης να κατεβάσεις απ’ το http://www.iaen.gr τους 2 τόμους των πρακτικών του διεθνούς συμποσίου (Αθήνα 1987), Πανεπιστήμιο:Ιδεολογία και παιδεία. Θα βρεις πολύ καλές ανακοινώσεις.

 237. Servitoros είπε

  Εγώ προτιμώ τον Καρατζαφέρη ποιητή:
  http://www.ellinofreneia.net/sound.php?id=2899

 238. Θρασύμαχος είπε

  #213: νά ‘σαι καλά. Ε, ρε πλάκα που θά ‘χε έτσι και βρισκόταν σήμερα κανας Δομπόλης να μας κληροδοτήσει το ισόποσο του εξωτερικού μας χρέους υπό τον όρο να μετονομάσουμε τη χώρα!

 239. Servitoros είπε

  Επίσης για την Βασιλική η διαφήμιση της σχολής των μανεκένε (που λέει και το λούμπεν τραγουδάκι)
  http://imageshack.us/photo/my-images/189/95425629.png/

 240. Στέλιος είπε

  @239: Χαχαχαχα κορυφαίο!! :D :D

  Σερβιτόρε μου επιτρέπεις να το τουιτάρω;;;;;

 241. Servitoros είπε

  Ότι θες.

 242. Νέο Kid Στο Block είπε

  Αληθεύει ότι παραιτούνται οι Λαοτιανοί;

 243. Στέλιος είπε

  @242: Ναι ναι!!!!!!

  Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους!
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63615156

 244. Νέο Kid Στο Block είπε

  243. Εγω λυπούμε βαθύτατα Στυλιανέ :-(

  Πόσα νησιά θα μείνουν με άλυτα προβλήματα τώρα που φεύγει ο Πίπης, το σκεφτήκατε;; :-(

  Ευτυχώς πάντως ,Μυτιλήνη και Πεντέλη θα αναβαθμίσουν τους προβλήτες τους :-)

 245. Νέο Kid Στο Block είπε

  244. λυπούμαι (ε ρε, καζούρα που σηκώνει το λυπούμε…) :-)

 246. Μαρία είπε

  242 Την ανάγκην (βλ. δημοσκοπήσεις) φιλοτιμίαν ποιούμενοι.

  245 Κι εσύ κόλλησες ορθογραφίτιδα;

 247. Νέο Kid Στο Block είπε

  246.Όχι καλέ, την καζούρα την υπέθεσα για τον πληθυντικό ..μεγαλοπρεπείας κι έτσι.:-)
  Φιλοτιμία λέει! Πάντως πλέον, δε μασάει η κατσίκα ταραμά νομίζω, δεν δούλεψαν και το αρχαίο και ο Ταβάφεις..χλωμός ο μίστερ Γιουρόπα :-)

 248. Μ. είπε

  #71, 73, Μπα. Κάποιος του σφύριξε τις διαφορές -όπως και τα ποιήματα του Καβάφη άλλωστε.
  http://www.enikos.gr/politics/12186,Poy_einai_h_paragrafos_oeo;.html

 249. Μιχαλιός είπε

  213: Δεν κάνει τίποτα!
  Δυστυχώς δε βρίσκω ανάλογη ροή πληροφοριών για τον άλλο χουβαρντά της εποχής, το Μίλος Ομπρένοβιτς, που μας γλυτωσε μάλλον από πολλά ρεζιλίκια, ξεπληρώνοντας από την τσέπη του το κτίριο του Οθωνείου (ή μάλλον, φαντάζομαι, από τις τσέπες των Σέρβων φορολογούμενων).

 250. Νέο Kid Στο Block είπε

  Η κατάντια του κοινοβο(υ)λευτισμού σ’ όλο της το τραγικό μεγαλείο. Παραιτήθηκε κάποιος Πασοκτζής βουλευτής και δεν μπορούν να βρουν αντικαταστάτη…
  Όλοι οι επιλαχόντες λέει αρνούνται! Όχι κορόιδα είναι.
  ΠΑΡΤΕ ΕΝΑΝ ΚΑΣΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΡΕ (υπάρχουν άραγε ακόμη, δεν ξέρω) ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ!

 251. Μαρία είπε

  250 Μόνο ένας;
  http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=123565&catID=1

 252. [...] στον φίλο Servitoros, από μια συζήτηση στο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, σχετική με τον κονφερασιέ, ιδού και το τεκμήριο: [...]

 253. 241,
  Σερβιτόρε, θενξ α λοτ. Εβαλα τη διαφήμιση στο σχετικό άρθρο στο μπλογκ μου, με την απαραίτητη αναφορά σε εσένα και στη συζήτηση εδώ.
  Ξέρεις αν είναι από το “Ελληνικόν Στέμμα της Δημοκρατίας”;;;
  Μάλλον από κάποια εφημερίδα είναι, γύρω στο 1974, ε;;;

 254. Servitoros είπε

  Η διαφήμιση είναι από την εικονογράφηση του λύμματος “Φεμινιστικό Κίνημα” στο Κοινωνικό Πολιτικό και Πολιτισμικό Λεξικό της Ελλάδας στην Δεκατία του 80′, όπου η διαφήμιση αναφέρεται ότι είναι από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 χωρίς άλλη πηγή για την ημερομηνία ή το έντυπο, μόνη πηγή στην εικονογράφηση “Μπενάκειος Βιβλιοθήκη της Βουλής”.

 255. Emphyrio είπε

  Ευχαριστω που τοσοι πολλοι θυμηθηκατε τον θειο μου και που συμπληρωσατε σωστα τις βασικες του πληροφοριες. Ξεχασατε ομως την εκπομπη-κουϊζ στο Δευτερο Προγραμμα πριν την χουντα, με τιτλο “Σε τριαντα δευτερολεπτα”. Ξεχνω την συμπαρουσιαστρια του, αλλα μπορει να ηταν και η Ρενα Καπιτσαλα. Ηταν και ηθοποιος και συνθετης και στιχουργος (λιγο απ’ολα, και λιγο σε ολα), αγαπουσε τα αυτοκινητα και τον μηχανοκινητο αθλητισμο, ειχε αστειρευτη παρακαταθηκη ανεκδοτων και την τεχνη/ιδιοτητα/ικανοτητα/ταλεντο να βγαζει το καταλληλο αστειο στην καταλληλη στιγμη προς τον καταλληλο ανθρωπο, και φυσικα στον πολεμο ηταν στο ΕΑΜ. Μετα για βιοποριστικους λογους αναγκαστηκε να συμβιβαστει εξωτερικα (οπως και τοσοι αλλοι – κακια: μερικοι συμβιβαστηκαν και εσωτερικα), αλλα κρατησε τα καλα χαρακτηριστικα του αριστερου.

  ΥΓ. Αναμεσα 1979 και 1981 (ακριβεις χρονολογιες χανονται λογω κατεπειγοντος και καλπαζοντος αλτσχαϊμερισμου) πηγαινα με μια φιλη μου σχεδον καθε μερα στην Αιγλη, κυριως για λογους χαβαλε. Και αναμεσα σε διαφορα ψωνια υπηρχε και η Μαριανα Χατζοπουλου. Ο παρουσιαστης (κονφερανσιε; κομπερ; διασκεδαστης; ανιματερ; ας μην κολλησουμε εκει) ηταν οντως ο Ζαχαριας Τσιχλας με την ορχηστρα του.

 256. Καλαχώρας Λεώνικος είπε

  Πώπω μπέρδεμα!

 257. Κονφερανσιέ είπε

  Uploaded by grbloopers on Feb 10, 2012

  Από την συνέντευξη γνωστού Καρατζαφιόζη 10/02/12.

  Ας του κάνουμε το όνειρο μαύρο και τον εφιάλτη πραγματικότητα, γιατί αν το αποφασίσουν, επειδή στις δημοκρατίες αποφασίζει ο λαός στις εκλογές κι όχι 4-5 σε σκοτεινά δωμάτια με τραπεζίτες, θα έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις και αυξημένες δαπάνες. Ούτε που να το σκέφτονται να αιματοκυλίσουν τον λαό για χάρη των ξένων που τους μιζάρουν, θα έχει κίντερ-έκπληξη. Τα όπλα υπάρχουν για την υπεράσπιση του λαού και της χώρας, και πάντως σε καμία περίπτωση για την υπεράσπιση ξένων έναντι του λαού μας. Αν για την μισή Κύπρο πεθαίνεις στην φυλακή, όταν το κάνεις σε ολόκληρη την Ελλάδα είσαι αυτομάτως σε καθεστώς “άμα τη εμφανίσει”.

  Στις δημοκρατίες αποφασίζει ο λαός, τελεία και παύλα.

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 7,505 other followers

%d bloggers like this: