Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δεν έχω κοινούς φίλους με τον Άδωνη Γεωργιάδη!

Posted by sarant στο 2 Σεπτεμβρίου, 2011


 

Στο τέλος του άρθρου έχω μια «μικρή αγγελία» όπου ζητάω τη βοήθειά σας. Όποιος μπορεί, ας βοηθήσει.

Εννοώ στο Φέισμπουκ. Και το σωστό θα ήτανε να γράψω «δεν έχω πια κοινούς φίλους», γιατί μέχρι χτες είχα.

Να πάρω όμως τα πράγματα με τη σειρά. Όταν πριν από δυο-τρία χρόνια γράφτηκα στο Φέισμπουκ, η αιτία ήταν μια μάζωξη παλιών συμμαθητών από το γυμνάσιο (αυτό που το λένε ριγιούνιον στην καθαρεύουσα). Ο φίλος μου (και παλιός μου διπλανός στην 4η γυμνασίου) ο Αντρέας, που είχε και την πρωτοβουλία, έφτιαξε στο φέισμπουκ μια σελίδα των αποφοίτων του 1977, οπότε έπρεπε να γίνουμε μέλη για να τη δούμε –και γράφτηκα πρόθυμα, διότι πέρα από τις πρακτικές λεπτομέρειες της μάζωξης, ο Αντρέας είχε ανεβάσει εκεί και φωτογραφίες από τα μαθητικά μας χρόνια και άλλα ενθύμια πολύ συγκινητικά -και με την ευκαιρία ξαναβρήκα, πριν ακόμα τους συναντήσω στη μάζωξη, ένα σωρό παλιούς μου συμμαθητές -πολλούς είχα να τους δω «από τότε».

Στην αρχή, έκανα φίλους μου μόνο ανθρώπους που τους ήξερα με σάρκα και οστά, αλλά εδώ και καιρό δέχομαι αδιακρίτως προτάσεις και κάνω κιόλας. Πριν από μερικούς μήνες διαπίστωσα με δυσφορία ότι έχω κοινούς γνωστούς με διάφορους πολιτικούς που δεν εκτιμώ ιδιαίτερα και προβληματίστηκα αν έπρεπε να κάνω κάτι –και τι.

Τελικά αποφάσισα να μην κάνω τίποτε παρόλο που μερικοί από τους ενλόγω πολιτικούς είχαν καταντήσει μέχρι και υπουργοί. Είπα όμως μέσα μου ότι αν διαπιστώσω πως έχω κοινούς φίλους με τον Άδωνη, τον Πλεύρη, ιό ή πατέρα, ή άλλον ακροδεξιό, τότε, αν μεν ο κοινός φίλος είναι γνωστός μου από την πραγματική ζωή, δεν θα κάνω τίποτε, αν όμως είναι γνωστός από τον κυβερνοχώρο τότε, με λύπη μου,  θα ξεγράψω τον κοινό φίλο. Κι αμέσως μετά έκανα έναν έλεγχο και διαπίστωσα με χαρά ότι δεν έχω κοινούς φίλους με τα πρόσωπα που αντιπαθώ. Κι ύστερα δεν το ξανακοίταξα.

Προχτές όμως είδα με φρίκη τη φάτσα του Άδωνη να ξεπροβάλλει στο πάνω δεξιό τμήμα της οθόνης: 3 κοινοί φίλοι, έγραφε από κάτω. Το έλεγξα και είδα ότι οι δύο ήταν όχι άτομα αλλά φορείς (ένα ίδρυμα κι ένα περιοδικό) –αυτούς τους ξέγραψα χωρίς δεύτερη σκέψη. Η τρίτη ήταν μια συγγραφέας, όχι γνωστή μου από την πραγματική ζωή, που είχε 4356 φίλους (περίπου), μεταξύ των οποίων εμένα και τον Άδωνη. Τώρα έχει 4355, του Άδωνη συμπεριλαμβανομένου. Δεν μπορεί κανείς να έχει παντού μόνο φίλους.

Αυτά δεν τα γράφω για να τονώσω το δημοκρατικό προφίλ μου, αλλά επειδή εδώ και καιρό ήθελα να γράψω ένα αρθράκι για το φέισμπουκ και βρήκα την αφορμή. Ήθελα επίσης να κάνω μια διευκρίνιση γιατί φοβάμαι μήπως έχω φανεί αγενής ή έχω πειράξει κάποιους.

Διότι, βρίσκω το φέισμπουκ πολύ καλό για μερικά πράγματα, αλλά όχι για όλα. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι που μπορώ να πω δυο κουβέντες με παλιούς φίλους ή καινούργιους γνωστούς. Επίσης, το βρίσκω εξαιρετικό εργαλείο για να οργανώνει κανείς μαζώξεις παλιών συμμαθητών, το θεωρώ επίσης πολύ καλό αν θες να βλέπεις στα γρήγορα ποια θέματα της επικαιρότητας αναδεικνύουν οι φίλοι σου ή για να μοιράζεσαι λινκ, επίσης για να ανεβάζω τα άρθρα του ιστολογίου (αυτό μου το πρότεινε η Βασιλική Μετατρούλου, να είναι καλά) αλλά δεν έχω καθόλου εντρυφήσει στις άλλες εφαρμογές του και οι λειτουργίες του μού είναι άγνωστες. Αφού και για να διαγράψω από φίλους μου τους τρεις φίλους του Άδωνη έπρεπε να ζητήσω τη βοήθεια της κόρης μου, διότι δεν έβρισκα πουθενά το Unfriend.

Έτσι, στο φέισμπουκ ανεβάζω τα άρθρα του ιστολογίου, λέω κανα-δυο κουβέντες με φίλους, διαβάζω τις δημοσιεύσεις των άλλων και τα λινκ που δίνουν,  σχολιάζω καμιά φορά (όταν έχω καιρό) αλλά δεν κάνω τίποτε άλλο· ούτε σε Υποθέσεις (Causes) συμμετέχω, ούτε σε ομάδες δραστηριοποιούμαι, ούτε παιχνίδια μου αρέσει να παίζω, ούτε εφαρμογές να τρέχω. Οπότε, όταν φίλοι μού κάνουν πρόταση να υποστηρίξω την τάδε Υπόθεση ή να παίξω στο τάδε παιχνίδι ή να απαντήσω στο τάδε κουίζ, ποτέ δεν τις κάνω δεκτές και δεν απαντώ –δεν ξέρω καν αν μπορείς να απαντήσεις.

Επίσης, τώρα που φτιάχτηκε το google+ δέχτηκα πολλές προτάσεις να μπω σε «κύκλους» φίλων. Μπήκα, αλλά μετά ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Δεν ξέρω πώς λειτουργούν οι κύκλοι και δεν είμαι βέβαιος ότι θέλω να μάθω. Ούτε επιδίωξα να φτιάξω δικούς μου κύκλους –αφήνω τους κύκλους ατάραχους, που λένε.

Οπότε, αν δεν έχω απαντήσει στην πρόταση ή την ερώτησή σας, δεν είναι ότι σας σνομπάρω, αλλά ότι δεν τα καταλαβαίνω αυτά και δεν συμμετέχω καθόλου. Τα φοβάμαι και λίγο, γιατί όλα αυτά χρειάζονται και χρόνο, και μια αίτηση που είχαμε κάνει, με κάτι φίλους της Λεξιλογίας, να αποκτήσει η μέρα 28 ώρες, δεν έχει γίνει δεκτή.

Αγγελίες: Ψάχνω μια λέξη στο βιβλίο «Το πάθος χίλιες φορές» της Ζυράννας Ζατέλη. Όποιος το έχει και έχει και τη διάθεση να φυλλομετρήσει το βιβλίο, ας το δηλώσει στα σχόλια (για να μη στείλετε μέιλ πολλοί) κι ας στείλει μέιλ στο sarantπαπάκιpt.lu και θα μου κάνει μεγάλη χάρη.

127 Σχόλια to “Δεν έχω κοινούς φίλους με τον Άδωνη Γεωργιάδη!”

  1. αλέξης ζήρας said

    αν μπορώ να εξυπηρετήσω, ευχαρίστως κ. Σαραντάκο
    α.ζ.

  2. Μ’ εβαλες σε μπελα Νικοκυρη. Αρχισα να σκαναρω ολα τα φασιστομουτρα και να διαγραφω κοινους «φιλους»

  3. physicist said

    Νίκο καλημέρα! Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο απέκτησα κι εγώ λογαριασμό στο φέησμπουκ και τώρα βλέπω εδώ κι εκεί πάνω στη «σελίδα μου» να αναρτούν και να υποστηρίζουν[*] κατά καιρούς «φίλοι» πολιτικά σχόλια και τοποθετήσεις που ανατριχιάζω — αλλά έπαψα να τα παίρνω αυτά στα σοβαρά.

    Θέτω το όνομά μου στη διάθεσή σου για την επόμενη αίτηση να αυξηθούν οι ώρες της μέρας σε 28. Φαντάζομαι ότι τις τέσσερις επιπλέον δεν τις θέλετε για ύπνο, ε; 😉

    [*] Το υποστηρίζω λέγεται στην καθαρεύουσα Like. Ο φον τσου Γκούτενμπεργκ, τότε που είχαν βγει οι πομπές του, είχε μαζέψει εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές στο φέησμπουκ. Αφού τεκμηριώθηκαν πλήρως οι βρωμιές του και πήρε πόδι, πήγαν κάτι σκληροπυρηνικοί φοντσούδες να οργανώσουν διαδηλώσεις, ελπίζοντας σε πλήθη λόγω των Like. Εκείνοι που εμφανίστηκαν δεν γεμίζανε ούτε το ταξί του Τραμπαρίφα (υπαρκτό πρόσωπο, όπως είπαμε).

  4. Νέο kid στο block said

    Όταν λέω εγώ ‘’Μακριάαα από το ρουφιανομπούκ!’’ με ειρωνεύονται για οπισθοδρομικό 🙂

    Ούτε που τ’ αγγίζω (τώρα θα μου πεις, από κει περιμένει το σύστημα για να σε πάρει μάτι, αλλά όσο να ‘ναι…) Κάλιο φίλο ζωντανό, παρά Άδωνη μαϊντανό.

  5. Νέο kid στο block said

    ‘’Ούτε επιδίωξα να φτιάξω δικούς μου κύκλους –αφήνω τους κύκλους ατάραχους, που λένε.’’
    Βάλε φωτεινή επιγραφή: ΜΗ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΑΡΑΤΤΕ!
    🙂

  6. Hellegennes Alexandrine said

    Εγώ αν μου ζητήσει κάποιος να γίνει φίλος μου, τον βάζω. Παρότι μπαίνω στο facebook μια φορά το δίμηνο, συνήθως για να ανεβάσω φωτογραφίες. Μπήκα μόλις για να δω πόσους φίλους έχω· 81 μού λέει. Οι περισσότεροι είναι συγγενείς, γείτονες και φίλοι αλλά πρέπει να έχω και μερικούς που είναι απλά γνωστοί ή παλιοί συμμαθητές.

  7. ΣοφίαΟικ said

    Νίκο, με βάζεις σε πειρασμό να σου στείλω πρόσκληση.
    Κι εγώ στο φεισμπούκιο γράφτηκα γιαίτ κα΄ποιοι φίλοι έιχαν ανεβάσει φωτογραφίες και ήθελα να τις δω. Έχω φίλους μόνο όσουςς ξερω προσωπικά, αν και ομολογώ ότι η φοιτητική ζωή περσι διπλασίασε τον άριθμό ταχύτατα και τωρα έχω φρεντζ από εξωτικά μέρη. μου τη σπάνε οι τύποι με τους χίλιους ή πέντε χιλιάδες «φίλους’ γιατί πρωτα πρώτα δεν ενδιαφέρονται για τα άρθα ή τα σχόλια που στέλνει ο καθένας, ούτε παρακολοθούν 5000 επαφές, άρα ο μόνος λόγος ύπαρξής των 5000 επαφών έιναι ποιός ξε΄ρει, το καμάρι ότι ε΄χουν φεισμπουκόφιλους.
    Λες ότι δεν συμμετέχεις σε ομάδες φεισμπουκικές, πάντως να ξερεις ότι υπαρχει η ομάδα της παλιάς λίστας. Χωρίς κίνηση αλλά με πολλές παλιές φωτογραφίες.

  8. sarant said

    Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    Ωραίοι οι φοντσούδες στο 3.

    7: Στείλε, λοιπόν!

  9. Ginger said

    Ακριβώς όπως το σκεφτόμουν κι εγώ αγαπητέ μου κε Σαραντάκο. Με βία ο αριθμός των φίλων μου ανέρχεται στους 24 από δική μου επιλογή. Δεν καταλαβαίνω την λογική της φιλίας με ανθρώπους που δεν γνωρίζω ή δεν θα γνωρίσω ποτέ ή δεν θαυμάζω τουλάχιστον. Αλλά έστω κι αν θαυμάζω κάποιον θα πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος να έχω σύνδεση μαζί του στο facebook αλλιώς δεν το επιδιώκω.

    Γνωρίζω ότι ακόμα σας οφείλω μια υπόσχεσή* μου αλλά εχω σκοπό να την πραγματοποιήσω το συντομότερο δυνατόν (γιατί οι ανεκλπλήρωτες υποσχέσεις είναι γιά μένα πάντα βασανιστικές)

    (* λέξεις ουγγρικές που ηχιτικά προσομοιάζουν σε ελληνικές)

  10. gbaloglou said

    Οι μαθηματικοί ορίζουν τον Erdos Number, προς τιμήν του διάσημου περιοδεύοντος μαθηματικού Paul Erdos ως εξής: αν έχεις συγγράψει μαθηματική μελέτη από κοινού μαζί του έχεις αριθμό Erdos 1, αν έχεις συνεργαστεί με κάποιο συνεργάτη του έχεις αριθμό Erdos 2, με συνεργάτη συνεργάτη του αριθμό Erdos 3, κοκ. Πιστεύεται ότι η τεράστια πλειοψηφία των μαθηματικών με μία τουλάχιστον από κοινού δημοσίευση με οποιονδήποτε μαθηματικό έχει αριθμό Erdos κάτω του 10.

    Στην περίπτωση μας τώρα, ο οικοδεσπότης μόλις έχει αυξήσει τον δικό του ‘αριθμό Άδωνι Γεωργιάδη’ από 2 σε 3 🙂

  11. Sky said

    Ο Άδωνης δεν τα σηκώνει αυτά. Θα σας κάνει και αγωγή και θα ζητάει λεφτά για τη φράση
    1.Προχτές όμως είδα με φρίκη τη φάτσα του Άδωνη να ξεπροβάλλει στο πάνω δεξιό τμήμα της οθόνης: 3 κοινοί φίλοι, έγραφε από κάτω. και για τη φράση
    2.
    Αυτά δεν τα γράφω για να τονώσω το δημοκρατικό προφίλ μου…

    Προσοχή:(για την ανάγνωση της επόμενης παραγράφου χρειάζεται mode ON στη μεταλλική φωνή, αφαίρεση φίλτρου υψηλών συχνοτήτων και στάση προσοχής ενώπιων αρχαιοελληνικής ή ρωμαϊκής στην χειρότερη περίπτωση, προτομής)

    δεν μπορεί ο οιοσδήποτε (έκφραση που χρησιμοποιεί συστηματικά ο Άδωνης) να λέει δημόσια πως έφριξε όταν είδε το πρόσωπο του Άδωνη και δεν μπορεί επίσης να ισχυρίζεται πως το να κάνει Unfriend τον Άδωνη είναι τόνωση του δημοκρατικού του προφίλ (του οιουδήποτε)

  12. Βαγγέλης said

    Μπήκα στο προφίλ σου και είδα τις παλιές φωτογραφίες και νόμιζα πως έβλεπα τις παλιές τις δικές μου στο σχολείο. Τελικά οι παλιές φωτογραφίες των γυμνασίων αρρένων (αν θυμάσαι – που θα θυμάσαι χαχαχαχα – μπήκαμε στην έκτη γυμνασίου και τελειώσαμε την τρίτη λυκείου) μου φαίνεται ότι είναι όλες ίδιες!
    Btw (by the way στο τσάτινγκ) σου έκανα και φρεντ ρεκουέστ…

  13. ΣοφίαΟικ said

    Νίκο, μη βιάζεστε θα στείλω πρόσκληση, απλά τώρα είμαι με αργη σύνδεση και οι σελίδες με πολλές εικόνες αργούν και δεν έχω υπομονή. Άμα τη επιστροφή μου στα εξωτερικά. Παρατηρώ ότι έχω φαεισμπουκόφιλους από γνωστούς στο Αγγλία, συμφοιτητές από εκτός Ελλάδας και μερικούς άλλους γνωστούς, αλλά ελάχιστους απο τους παλιούς συμφοιτητές που είναι Ελλάδα. Αυτή η ομάδα πα΄σχει και με το ημέιλ. Τι να τους κα΄νω;

  14. Hellegennes Alexandrine said

    #10:
    Αυτό που λες μου θυμίζει ένα πείραμα του Μίλγκραμ, γνωστότερου από ένα άλλο πείραμα*, το οποίο είχε να κάνει με τον ελάχιστο αριθμό διασυνδεσιμότητας οποιονδήποτε δύο τυχαίων ανθρώπων. Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι δυο τυχαίοι άνθρωποι χωρίζονται κατά μέσο όρο από 6 ενδιάμεσους. Αυτό έμεινε γνωστό και ως six degrees of separation. Φυσικά οι βαθμοί διαχωρισμού εξαρτώνται υπερβολικά από το επίπεδο πολιτισμού και την κουλτούρα ενός λαού. Κατά μέσο όρο σήμερα γνωρίζουμε περισσότερα άτομα απ’ ό,τι χθες.

    * το πείραμα Milgram, ήταν ένα ψυχολογικό τεστ που εξέταζε τον βαθμό υπακοής των ανθρώπων στην εξουσία, ως τον βαθμό θανάτωσης ενός συνανθρώπου τους.

  15. sarant said

    9: Το καλό πράγμα αργεί να γίνει.

    10: Ωραίο αυτό με τον Έρντος.

    12: Βαγγέλη, πολύ καλό αυτό με τις φωτογραφίες -αλλά στο φέισμπουκ δεν βλέπω αίτηση, μήπως την έστειλες στον Άδωνη; Θα σου στείλω εγώ. Άκυρο, μόλις ήρθε!

  16. ein Steppenwolf said

    10:
    Εύκολο κουίζ: Ακριβώς ένας μαθηματικός έχει αριθμό Erdős ίσο με το 0. Ποιος;

  17. Lucy in the sky said

    Γεια χαρά σε όλους

    Υπάρχει και αυτό από το Ηράκλειο:

    Εγώ πάντως δεν έχω (ακόμα)

  18. ΑΡΚΑΣ said

    Μου έδωσες και μένα τώρα δα ένα κέντρισμα σχετικά με το φέισμπουκ……. Καλό ΠΣΚ……

  19. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

    Καλημέρα!

    Ρίξτε μια ματιά και προβληματιστείτε με το παρακάτω γιουτουμπάκι (όσοι είναι φεησμπουκικοί φίλοι μου, παρακαλούνται να μη με διαγράψουν όταν θα το έχουν δει!) 🙂

    Νικοκύρη, φαίνεται πως η προσφιλής μου (από τα γραπτά της) Βασιλική Μετατρούλου στο είχε προτείνει πριν από μένα, κι έτσι έχασα την ευκαιρία να δω το όνομά μου… απαθανατισμένο στο γραφτό σου! 🙂

  20. Να εκφράσω και εγώ τον αποτροπιασμό μου για την άδικη επίθεση στο πρόσωπο του Σπυράδωνη.
    Αυτός ο ρατσισμός προς τους ακροδεξιούς ρατσιστές συνανθρώπους μας με τσιριχτή φωνή και σελέμπριτη σύζυγο, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει.

    Για το φατσοβιβλίο αλλά και γενικότερα με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, εξαρτάται από την χρήση που κάνει κανείς.
    Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να μαθαίνεις νέα ανθρώπων που είναι μακριά σου, φωτογραφίες, κλπ.
    Το άλλο άκρο βέβαια είναι να είσαι όλη την μέρα συνδεμένος και να ενημερώνεις τους «φίλους» σου τι κάνεις κάθε πέντε λεπτά:
    «Βαριέμαι, βλέπω τηλεόραση», «Τώρα ξύνω το αυτί μου» « Πάω τουαλέτα, έφαγα παντζάρια»…..
    Δηλαδή είναι κάπως σαν το τηλέφωνο ή την τηλεόραση , έχει να κάνει αποκλειστικά με τον χρήστη.

    Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει με τα παιδάκια τα παρκάρουν οι γονείς τους μπροστά σε μία οθόνη, ή έφηβους που έχουν μια τάση να παίρνουν στα σοβαρά τέτοιες σαχλαμάρες όπως λέει και ο 19#, αλλά δεν αφορά την εδώ συζήτηση.
    Αυτό που μερικές φορές είναι πραγματικά ενοχλητικό, είναι οι «φίλοι» επαγγελματίες που μπορεί να σου στέλνουν 20 ειδοποιήσεις την ημέρα για προσφορές στο μαγαζί τους.

  21. physicist said

    #20. Χα, κι εγώ αναρωτιόμουν αν είμαι ο μόνος που θεωρεί γελοίες τις καταχωρήσεις «μπαίνω στο ταξί για το αεροδρόμιο» — «παίρνω κάρτες επιβιβάσεως» — «περιμένω στην πύλη» — [μακριά παύση, στον αέρα δεν έχει τέτοια] — «βγήκα» — «παίρνω τις βαλίτσες μου» — «βρέχει» — ε, άντε επιβιβάσου και χ… μας επιτέλους πρωινιάτικα.

  22. tamistas said

    Γράφτηκα στο φέισμπουκ πριν από λίγο καιρό, προσπαθώντας να καταλάβω τι γίνεται με τις πλατείες, τη μέρα που θα γινόταν η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και οι άλλες ανά την επικράτεια. Επειδή ήμουν ατζαμής με τη φύση τού μέσου, απέτυχα. Επηρεασμένος από κάποια επικριτικά σχόλια, αλλά και προϊδεασμένος, αφού απόειδα, πήγα να διαγραφώ. Μου είπε, λοιπόν, το φέισμπουκ ότι με διαγράφει προσωρινά. Δεν έβρισκα πώς μπορώ να διαγραφώ οριστικά, ρώτησα, κι εγώ – καλή ώρα, την κόρη μου και μου απάντησε «την πάτησες, το ίδιο συνέβη με έναν φίλο μου και κάποια στιγμή του επανενεργοποίησαν το λογαριασμό χωρίς να τον ρωτήσουν». Τέλος πάντων, υπάρχει ένα θέμα (είχε γίνει μεγάλο θέμα προ καιρού) και με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων από το εν λόγω.
    Μέχρι τώρα δεν ξαναασχολήθηκα και μάλλον ο κύριος λόγος είναι ότι ούτε τόσο δα δεν με κέρδισε το φέισμπουκ. Ίσως είμαι της παλαιάς σχολής των ιστολογίων, όπως υποστηρίζουν κάποιοι. Αυτοί οι κάποιοι λένε ότι η ιστορία με τα μπλογκς φθίνει. Ίσως. Δεν ξέρω τι θα κάνω στο μέλλον. Κάποτε αρνιόμουν πεισματικά και το κινητό τηλέφωνο. Κάποτε.

  23. physicist said

    … Ίσως είμαι της παλαιάς σχολής των ιστολογίων, όπως υποστηρίζουν κάποιοι.

    Ωχ, ρε παιδιά, τι έγινε, υπάρχει σχολή των ιστολογίων που θεωρείται ήδη παλαιά; Τι πρέπει δηλαδή να κάνει κανείς σήμερα για να είναι μοντέρνος; Ταμίστα, με καταρράκωσες. 😉

  24. Νέο kid στο block said

    ‘’Ηλάστρεις κλέπτων ημετέρην φιλίην’’ (Ισοκράτους , 666 π.χ)
    ‘’Το να περπατάς με ένα φίλο στο σκοτάδι είναι καλύτερο από το να περπατάς μόνος στο φως.’’
    Έλεν Κέλερ (1880-1968),Αμερικανίδα συγγραφέας (τυφλή & κουφή)

    GIVE PEACE A CHANCE!
    Ω! Του μοιραίου Αδώνιδος σεπτή φωτογραφία
    πως έλαχε στην του Σαράντ , φατσοβιβλιοφιλία;
    Του Χάους το θεώρημα και του Ερντος οι συνδέσεις
    Μα είναι όλα τούτα αρκετά να ξεκαβαλικέψεις;
    απ’τ’άτι το περήφανο το Αδωνομηρικό
    και μη μας πει τις άθλιος, πως είναι τουρκικό!
    Μα όλα τούτα ας ξεχαστούν, δώστε ξανά τα χέρια
    Άπαξ φιλάρας στο ρουφμπούκ ,για πάντα στα δεφτέρια! (χι,χι,χι…)
    Έμαθα κιόλας από πηγή, έγκυρη και λερναία
    πως το όνομα Νικό-λαος και άκου το γενναία…
    Νικάει λέει ο ΛΑ.Ο.Σ σημαίνει , Ω! αλί μου…
    Και τρέξε τώρα τάλανα, να πεις περί ετύμου!
    🙂 🙂

  25. tamistas said

    23: Κι όμως, πάνε, λένε, τα μπλόγκ… Οσονούπω, λένε, θα κυριαρχήσουν τα σόσιαλ μίντια. Εδώ που τα λέμε, αν δούμε τι συμβαίνει με τους 20άρηδες (και τις 20άρες)…
    Α, στους μεγαλύτερους (κατηγορείται ότι) λειτουργεί σαν αντροχωρίστρα.

  26. Μαρία said

    24
    οὔ μ’ ἔλαθες φοιτῶν κατ’ ἀμαξιτόν, ἣν ἄρα καὶ πρὶν
    ἠλάστρεις, κλέπτων ἡμετέρην φιλίην.
    Θέογνις
    μετάφραση:
    http://www-old.lit.auth.gr/ancientelegy/commentarii/text.php?id=169#14
    σχόλια:
    http://www-old.lit.auth.gr/ancientelegy/commentarii/text.php?id=169&mode=comment

  27. Νίκο, να σε διορθώσω κι εγώ, όπως διόρθωσες τον μεταφραστή του «Κοιμητήριου της Πράγας». Γράφεις: «τον Πλεύρη, ιό ή πατέρα». Το υιός γράφεται με ένα υ μπροστά. Ή μήπως δεν ήταν λάθος;
    Νίκο, σε καταλαβαίνω να θέλεις να διαγράψεις φίλους που έχουν φίλο το Γεωργιάδη. Τι θα γίνει όμως αν αρχίσει καθένας να διαγράφει φίλους που ανήκουν σε μια παράταξη που αντιπαθεί; Η αδελφή ενός συμμαθητή μου έγραψε στον τοίχο της ότι δεν θέλει να έχει φίλους που ανήκουν σε (δεν θυμάμαι τη λέξη που χρησιμοποίησε) αυτό το κόμμα που λέγεται ΠΑΣΟΚ. Αλλά επειδή δεν μπορούσε να ψάξει έναν έναν τους φίλους της, παρακάλεσε να τη διαγράψουν αυτοί. Εγώ επειδή στο προφίλ μου γράφω ότι είμαι ΠΑΣΟΚ τη διέγραψα. Εμένα χειρότερο κακό από τη Γιαννάκου δεν μου έχει κάνει κανείς, με ξήλωσε παράνομα από σχολικό σύμβουλο, ενώ ήμουν πρώτος στη λίστα, όμως δεν διανοήθηκα να διαγράψω τους νεοδημοκράτες, και ο καλύτερός μου φίλος νεοδημοκράτης είναι. Θέλω να πω ότι μια τέτοια τακτική μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες ενέργειες. Όμως καταλαβαίνω ότι ο καθένας έχει τις επιλογές του και είναι σεβαστές.
    Πάντως τα causes και οι ομάδες δεν είναι όλες απορριπτέες. Εγώ έκανα μια cause για κάποιον αφγανό φοιτητή που καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί μοίρασε ένα φυλλάδιο για τα δικαιώματα της γυναίκας στο Ισλάμ, και μάλιστα όχι επί καθεστώτος Ταλιμπάν. Και μια ομάδα: Ντερμιτζάκισι βσεχ στραν, σαγιεντινιάιτιες, Δερμιτζάκηδες όλου του κόσμου, ενωθείτε.
    ωτός

  28. Το βίντεο που έβαλε ο Πρεβέρ λέει σωστά πράματα, δεν το είχα ξαναδεί. Το Facebook έχει μεταλλαχτεί από τους ίδιους τους χρήστες του σε ένα πιο οργανωμένο κοινωνικό προτσές που περιλαμβάνει πολλές επιλογές για τη παρουσία μας στο διαδίκτυο. Έτσι είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε τον τρόπο που θα αλληλεπιδράσουμε με άλλα μέλη όπως και να οργανώσουμε τη δική μας παρουσία. Αν κάτσεις να ψάξεις και να σκεφτείς υπάρχουν τρομερές δυνατότητες στο Facebook που υπερβαίνουν την αυτονόητη επιλογή με το να επικοινωνείς με τους φίλους σου σε προσωπικό επίπεδο. Δεν πιστεύω στη δαιμονοποίηση του μέσου και οι μόνιμες πια επωδοί περί φακελώματος κλπ έχουν καταντήσει ανούσιες γραφικότητες. Ο ίδιος έχεις την ευθύνη για τα προσωπικά σου δεδομένα ανεξάρτητα από τις εγγυήσεις του μέσου. Θα βρείτε πολύ ενδιαφέρον ένα άρθρο για την τεχνοφοβία που διάβασα σήμερα: http://tvxs.gr/node/92782

    Παρολαυτά, μια που το ανέφερε ο νικοκύρης, βρίσκω το Google+ μάλλον ενοχλητικό. Πολύς θόρυβος, άχρηστες πληροφορίες («έφαγα μπανάνα, κλάνω» όπως λέει ο τύπος στο βίντεο), ανεπιθύμητες «προσθήκες» από τύπους που κάνουν αβέρτα διαφήμιση, το κόλπο με τους «κύκλους» αν κι έξυπνο είναι αρκετά δύσχρηστο και πάει λέγοντας.

    Το Facebook δεν το ξεκινάς μαθημένος, θα κάνεις πολλά λάθη στην αρχή για να μάθεις από αυτά. «Φίλοι» που δεν είναι κάτι περισσότερο από μερικά γράμματα στην οθόνη, κακή διαχείριση των προσωπικών σου δεδομένων, σελίδες που κάνεις like και δεν τις ξαναεπισκέπτεσαι, κάποιες στιγμές συνειδητοποιείς ότι λειτουργείς περισσότερο παρορμητικά, συμβάλλεις κι εσύ στο να αυξηθεί η άχρηστη πληροφορία (που είναι και ο Omadeon να μας κάνει διατριβές σε αυτό το θέμα, λολ) και ούτω καθεξής.

    Ο νικοκύρης κάνει μια καθόλα αξιοσέβαστη επιλογή διότι αφορά τον ίδιο προσωπικά. Δεν χρειάζεται να απολογείται κιόλας. Κι εγώ δεν θέλω για «φίλους» όσοι είναι δεδηλωμένοι ή και εγγεγραμμένοι σε ακροδεξιά προφίλ και ομάδες. Μια εξαίρεση όμως έχω κάνει σε ένα φασίστα (όχι νεοναζί) γιατί μου έχει φερθεί στο παρελθόν πάρα πολύ έντιμα και με σέβεται όπως τον σέβομαι κι εγώ.

    Θέλω να πω πως το Facebook δεν είναι ένας εύκολος χώρος αλλά παρολαυτά είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο όταν γίνεται ορθολογική χρήση του. Δεν είναι λίγο ότι σε πολλές από τις κοινωνικές αλλαγές που συντελούνται αυτή την εποχή σε όλο τον κόσμο, ένα πολύ σημαντικό μέρος τους οφείλεται στο συντονισμό μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

    ΥΓ Αμετάφραστο βλέπω το Unfriend. Νομίζω είχε γίνει παλιότερα μια σχετική συζήτηση;

  29. κι ἐμένα μοῦ βγάζει κοινοὺς φίλους πολλοὺς πολιτικοὺς ποὺ δὲν συμπαθῶ καὶ μάλιστα ἀπὸ διάφορα κόμματα, εἐπιδὴ ἔχω φίλους (διαδικτυακοὺς καὶ ἀληθινοὺς) ἀπὸ πολιτευτὲς τῶν Οἰκολόγων-Πρασίνων μέχρι καὶ τὴν κόρη κάποιου βουλευτοῦ ποὺ ἦταν συμφοιτήτριά μου, ἀκόμη καὶ τὴν κόρη πρώην ὑψηλόβαθμου δημοτικοῦ ὑπαλλήλου ποὺ εἶναι καλή μου φίλη. δὲν δίνω σημασία σ’αὐτά.. ὁ καθένας ἔχει τὶς πολιτικές του ἀπόψεις-δὲν ἐπιλέγω ἔτσι τοὺς φίλους μου. δικαίωμα βέβαια τοῦ καθενὸς νὰ ἐπιλέγῃ τοὺς φίλους του μὲ ὅποιο κριτήριο θέλει.

  30. sarant said

    Ευχαριστώ για τα σχόλια

    Μαρία ωραίο λινκ στο 26.

    27: Μπάμπη Δερμιτζάκη, φίλους πραγματικούς (που τους ξέρω από την πραγματική ζωή) δεν διαγράφω. Όσο για το ιός, ε, είναι λογοπαίγνιο.

    24: Καλό, Νεοκίντ!

    23-25: Οι έφηβοι προτιμούν φέισμπουκ, οι λίγο μεγαλύτεροι ίσως τιτιβίζουν.

  31. Νέο kid στο block said

    Καλά ρε Μαρία, ψευδό- Ισοκράτης και σωστό ρητό πάει;, δε πάει!
    Ορίστε και ένα αληθινό να σε αποζημιώσω:
    Πολλοί δοκέοντες είναι φίλοι ουκ εισί, και ου δοκέοντες εισίν.¨:-)

  32. sarant said

    28: Είχε γίνει συζήτηση, αλλά στην οθόνη πάνω Unfriend γράφει.

  33. Μαρία said

    31 Και μόνο απ’ το 666 έκανε μπαμ το ψευδο- .

  34. Μου άρεσε το λογοπαίγνιο, και με το σχόλιό μου ήθελα να το τονίσω, μήπως και σε κάποιον περνούσε απαρατήρητο

  35. Λέω ἂς ἀνοίξω τὶς Παροιμίες μπὰς καὶ βρῶ κι ἐγὼ κανένα καλὸ ῥητὸ περὶ φιλίας καὶ μὲ τὸ ποὺ τὶς ἀνοίγω μπὰμ πέφτω πάνω στὸ:

    Προφάσεις ζητεῖ ἀνὴρ βουλόμενος χωρίζεσαθαι ἀπὸ φίλων (Παροιμίαι, 18,1)

    🙂

  36. παρόραμα:χωρίζεσθαι

  37. Δημήτρης Μ. said

    35 Πεσ(ζ)(ε) μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι;

  38. π2 said

    Νομίζω πως από τη λαίλαπα του facebook μ’ έσωσε τελικά το γεγονός ότι έχω ακόμη αρκετούς φίλους από τα μαθητικά μου χρόνια, και μ’ όσους δεν κράτησα επαφή δεν θα μ’ ενδιέφερε να αποκτήσω. Παρότι έχω περάσει φάσεις της ζωής μου ολημερίς στο διαδίκτυο, αδυνατώ να καταλάβω τη χρησιμότητα του μέσου και αδυνατώ να καταλάβω πώς τόσος κόσμος ξημεροβραδιάζεται εκεί (ακόμη και μέσω κινητού). Το twitter ας πούμε το καταλαβαίνω. Δεν με τράβηξε, δεν κόλλησα, αλλά το καταλαβαίνω. Το facebook με τίποτε.

  39. Σε μένα πάλι, σε γενικές γραμμές, η εγγραφή μου στο ΦΒ, μάλλον σε καλό μου βγήκε. Εχω 300τόσους φίλους, που ασφαλώς δεν γνωρίζω, διότι συνήθως δεν αρνούμαι friend request, και έχω αναγκαστεί να διαγράψω 4-5 όταν κατάλαβα ότι είχαν ολοκληρωτικές απόψεις.
    Και λέω μου βγήκε σε καλό, διότι, δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε άλλους αυτό, αλλά στον «τοίχο» μου εμφανίζονται κυρίως τα ποστ από «φίλους» που συχνότερα μιλάμε και συχνά επισκέπτομαι εγώ τους τοίχους τους -δηλαδή δεν εμφανίζονται αδιακρίτως όλα τα ποστ όλων των «φίλων». Κάποιος αλγόριθμος του ΦΒ φαίνεται να λειτουργεί, και οι «λιγότερο γνωστοί» φίλοι δεν απασχολούν την πρώτη σελίδα μου.
    Φτάξαμε και με κάποιους που μοιραζόμαστε την ίδια εμμονή για την δεκαετία 1941-1949, μια σελίδα, που ανεβάζουμε ό,τι πέφτει στην αντίληψή μας για την περίοδο εκείνη:
    Ελλάδα 1940-1949 – Κατοχή Αντίσταση Εμφύλιος

    Ελλάδα 1940-1949 – Κατοχή Αντίσταση Εμφύλιος

  40. gryphon said

    # 38
    Πολυ ευκολο μού φαίνεται να σε βοηθήσω να λυσεις τήν απορία σου.Η μεγαλη επιτυχία τού facebook κατα τήν γνωμη μου οφειλεται κυρίως σέ καποια βασικα χαρακτηρηστικά πού αλλος λιγο αλλος πολυ έχουν σχεδόν όλοι οι ανθρωποι.Τήν αυταρέσκεια καί τόν εγωκεντρισμό.

  41. alienellin said

    Ποια six degrees, για two degrees μας βλέπω και πολύ λέω-να φτύσεις δεν μπορείς σε γνωστό γνωστού θα πέσεις σ’ αυτή χώρα Οπότε αν φοβάστε μην πέσετε σε κοινούς φίλους που δεν θέλετε, όχι μόνο δεν θα έπρεπε να κάνετε φίλους διαδικτυακούς στο facebook, αλλά ούτε πραγματικούς φίλους – στο facebook ή στην αληθινή ζωή.
    Χωρίς πλάκα τώρα, αν θέλετε να διατηρήσετε κάποιο έλεγχο στο facebook μην κάνετε φίλους άσχετους γενικά, αλλά και πάλι αυτό δεν είναι εγγύηση.
    Επίσης όμως χωρίς πλάκα, σας βρίσκω λίγο υπερβολικό. Ο Α. Γεωργιάδης πρώτον δεν θεωρεί ο ίδιος τον εαυτό του ακροδεξιό και δεύτερον μπορεί να είναι ότι είναι, πάντως οπωσδήποτε δεν είναι και το χειρότερο πράγμα που έτυχε ή που ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να τύχει σ’ αυτή τη χώρα. Σας θυμίζω ότι αυτοί που ρήμαξαν μεταπολιτευτικά τη χώρα και που ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ να την αποτελειώσουν τώρα φέρουν άλλες ταμπέλες και μετρήστε πόσος κόσμος τους ψήφιζε χωρίς να τον ενδιαφέρει τίποτα εκτός από το ρουσφέτι του ,ή ακόμα χειρότερα με κλειστά τα μάτια .
    Όπως καταλαβαίνετε η δεξαμενή φίλων με αυτούς τους όρους θα ήταν πολύ περιορισμένη .

  42. γενικὰ εἶμαι ὡς ἕνα βαθμὸ ἐθισμένος στὴν προσωπόβιβλο ἂν καὶ δὲν τὄχω σὲ τίποτε μιὰ μέρα νὰ βάλω φωτιὰ καὶ νὰ κάνω στάχτη τὸν λογαριασμό μου (διστάζω γιαττὶ μὲ μερικὰ ἄτομα -τὸ 80% εἶναι γνωστοί μου καὶ φίλοι πραγματικοί, ὄχι διαδικτυακοί- ἡ ἐπικοινωνία πλέον γίνεται σχεδὸν μέσῳ προσωποβίβλου). ὡστόσο ξέρω ἄτομα τῆς ἡλικίας μου πραγματικὰ ἄρρωστα μὲ τὴν προσωπόβιβλο. στὴν καφετέρεια νὰ κάτσουν, στὸν καμπινὲ νὰ πᾶν, θἄχουν ἕνα κινητὸ στὸ χέρι γιὰ νὰ δώσουν τὸ στίγμα τους στὴν προσωπόβιβλο. ἐμένα, ἂν καὶ μπαίνω πάρα πολὺ συχνά, ὅταν ἂς ποῦμε βρίσκομαι κάπου π.χ. διακοπὲς καὶ δὲν ἔχω πρόσβασι δὲν μοῦ λείπει καθόλου. κάτι πού, ἐπαναλαμβάνω, δὲν εἶναι αὐτονόητο γιὰ πολὺ κόσμο!

  43. #42 ἕνας ἀπ’αὐτοὺς τοὺς ἐθισμένους μου φίλους μου, εἶπε κάποτε: «τὸ φέισμπουκ εἶναι ἡ συνέχεια τῆς ζωῆς μὲ ἄλλα μέσα».

  44. Οι πραγματικοί φίλοι δεν χρειάζεται να το επιβεβαιώσουν στο φέϊσμπουκ άρα όποιος μπαίνει κάτι γυρεύει (ή μαγειρεύει). Οταν πηγαίνεις γυρεύοντας δεν μπορείς να παίρνεις μόνο τα καλά, θα φας και μπακατέλλα. Πιθανόν και ο τάδε «φίλος» να είναι φασιστόμουτρο που δεν πηγαίνει τον μπουμπούκο και δεν γράφτηκε στους «φίλους» του, η ουσία δεν αλλάζει όσοι τον ξέρουν τον βλέπουν στους «φίιλους» σου.
    Η όλη υπόθεση θυμίζει μυξοπαρθένα

  45. Νέο kid στο block said

    Καλημέρα! Ξύπνησα και πίνω φραπεδιά!

  46. Νέο kid στο block said

    Διαβάζω τα σχόλια. Εκλεκτά. Ο Βουλάγξ κλέβει! Ευκλείδεια γεωμετρία είπαμε… 🙂

  47. Νέο kid στο block said

    Η γυναίκα μου μαζεύει νοίκια και ποτίζει γκαμούζες στο ρουφμπούκ….
    Κάποιος γείτονάς της(ελπίζω να μην έχουμε τίποτε γκομενιλίκια..) –ανώτερος τραπεζικός υπάλληλος- έβαλε ξυπνητήρι στις 4 για να γλυτώσει τη φάρμα του από την αυχμηρότητα και τώρα έχει πιο πολλά κόινς!!

    Την κράζω , ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΝΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΤΑ ΤΑΙΖΕΙ ! μου λεει ‘’Μμμμ, ποιος μιλάει, κοίτα μη χάσεις καμιά οξεία του Σαραντάρη….
    🙂 🙂

  48. Νέο kid στο block said

    Ανοίγω το λογαριασμό της Α.Η.Κ (Δ.Ε.Η), μετά φόβου θεού πίστεως…

  49. Σύζυγος του Νέο kid στο block said

    ______________________ (καρδιογράφημα νιοκίντη)

    (βρε αλήτες τι κάνατε στο λεβέντη μου και τέζαρε;;)

  50. Νέο kid στο block said

    ΥΓ. Ψηφίζω ιστολόγια! Δε θέλω να τιτιβίσω, να μπινγκάρω να ρουφιανέψω, να μπανίσω ,να τσατάρω ,να γκουκλοτετραγωνίσω τον κύκλο. 🙂

  51. Ήμουν στο φατσοβιβλίο μέχρι πρόσφατα.
    Αν και είχα φροντίσει να έχω λιγότερο από 100 φατσοβιβλιοφίλους εν τούτοις ακόμα και μια «σκέψη» να πέρναγε ή ένα link κάθε ένας τους η αρχική σελίδα έπηζε.
    Είχα στείλει σε ένα γνωστό μου (έχει πάνω από 3.000 φατσοβιβλιοφίλους) ένα email πέρσι λίγο πριν το Πάσχα και μου απάντησε μέσα Μάιου γράφοντας ότι δεν με ξέχασε αλλά επειδή έλειψε το Πάσχα 3 βδομάδες είχαν σωρευτεί 40.000 email!
    Έχω κλείσει το λογαριασμό (για να είμαι ειλικρινής τον κράτησα μόνο με μερικούς φίλους μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού που μου το ζήτησαν για να βλέπω τι γράφουν).
    Το φατσοβιβλίο είναι έτσι σχεδιασμένο για σύντομα μνμ και καλημέρες καλησπέρες και μέχρι εκεί. Μια συζήτηση για ένα θέμα μετά από 1-2 μήνες έχει χαθεί σε εκατοντάδες σελίδες προς τα πίσω και πρακτικά αδύνατο να βρεθεί (εκτός αν κάποιος την έχει αντιγράψει αλλά ένας νεοεισελθών στην ομάδα ή στη φατσοβιβλιοφιλία ποτέ δε θα την βρει).
    Καθόλου τυχαίο ότι το σύστημα (που την ίδια στιγμή «ανησυχεί» για τα blog και σκοπεύει να βάλει «τάξη») δίνει στο φατσοβιβλίο παραπλανητικούς τίτλους (όπως «χώρος κοινωνικής δικτύωσης») και πληροφορίες όπως για παράδειγμα ότι τάχα μου τις μέσω αυτού οργανώθηκαν αυθόρμητα οι αραβικές εξεγέρσεις. Τρίχες και δη κατσαρές. «Οργανώθηκαν» και στηρίχτηκαν γιατί αυτό συνέφερε την αμερικανική πολιτική. Αν δεν τη συνέφεραν, όποιον έκανε κίνηση να οργανώσει κάτι, θα τον μπαγλάρωναν με συνοπτικές διαδικασίες.
    Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα στα blog και στα λογοτεχνικά και πολιτικά site (ιδίως στο θέμα επικοινωνία και διάλογος) στα οποία και θα παραμείνω.

  52. Δημήτρης Μ. said

    Έχω την εντύπωση ότι το facebook είναι σαν το καφενείο. Ο καθένας συμπεριφέρεται με τον τρόπο που θα συμπεριφερόταν σε καφενείο: άλλος κάθεται μόνο με τους φίλους του, άλλος διαβάζει εφημερίδα, άλλος παρκάρει μπροστά το καινούριο του αυτοκίνητο για να το δούμε κλπ.

  53. sarant said

    47-50: Καλημέρα, Νεοκίντ, πολύ γέλασα!

    51: Το κακό με τις συζητήσεις στο ΦΒ είναι πως η δομή του διαλόγου προσφέρεται μόνο για σύντομα σχόλια και όταν η συζήτηση περιπλακεί είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις ποιος απαντάει σε ποιον.

  54. Είναι διακηρυγμένη η αλλεργία μου στο φέισμπουκ. Απλώς θα πω ότι η ορολογία του μπορεί να είναι παραπλανητική. Για να δεις υλικό που έχει κάποιος εκεί πολλές φορές πρέπει πρώτα να «φιλιώσεις» μαζί του. Έτσι, πιθανόν, κάποιος να έχει απλώς το επαγγελματικό /διαστροφικό /οποιοδήποτε-κάθε-άλλο-από-οπαδικό-ή φιλικό ενδιαφέρον για τον Χ και να χρειάζεται να γίβει «φίλος» του γι’ αυτό. Για να μην αναφέρω ότι για να έχει να καμαρώνει η οποιαδήποτε εκπομπή (πες Esc) /πρόσωπο /εταιρεία για τους χιλιάδες φίλους /αγαπητικούς, σε αναγκάζει να προβείς στο σχετικό κλικ για να έχεις πλήρη πρόσβαση.

    Και παρεμπίπ, ενός τζαμί, μύρια έπονται…

  55. Υπερβολές.
    Χαλαρώστε βρε, μην τα παίρνετε όλα τόσο σοβαρά.
    Κάποτε μου έλεγε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου όταν είχε πρωτοβγεί το τηλέφωνο, οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι φοβόντουσαν να το χρησιμοποιήσουν γιατί είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι είναι εργαλείο του σατανά, ότι μπορεί να σου κλέψει την φωνή, την ψυχή, κλπ.
    Το Facebook είναι πάρα πολύ χρήσιμο ειδικά σε οικογένειες ή παρέες που έχουν διασκορπιστεί στις τέσσερεις γωνιές του ορίζοντα.
    Από εκεί και πέρα, όποιος λιώνει μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή από το πρωί ως το βράδυ, κακό του κεφαλιού του.
    http://koptoraptou.blogspot.com/2009/10/blog-post_12.html

    41#
    Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.
    Σε κάποιους αρέσει ο Σπυράδωνης, σε άλλους ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Στάλιν ή ο Ιντί Αμίν Νταντά.
    Το θέμα με τους ακροδεξιούς «φίλους» στο Facebook δεν είναι μόνο πρόβλημα αισθητικής, πχ να ανοίγεις τον υπολογιστή σου και να βλέπεις την φάτσα του κάθε μουρλού τσιρίδα, αλλά οι ατελείωτες προσκλήσεις να λάβεις μέρος σε διάφορες ομάδες ή συζητήσεις, με θέμα:
    «Έξω οι ξένοι», «Λευτεριά στον Περίανδρο Ανδριτσόπουλο», «Έλληνας γενιέσαι, δεν γίνεσαι» (κράτησα την ακροδεξιά ορθογραφία) κλπ.
    Ξέρεις τι είναι να είσαι με την τσίμπλα στο μάτι και να σου έρθει πρόσκληση για συμμετοχή στην ομάδα με τίτλο: «Γύρνα πίσω στην πατρίδα σου κωλοαλβανέ»…
    Εντάξει, είμαι φιλόζωος αλλά όλα έχουν και ένα όριο.

  56. voulagx said

    #46 Ωχ! Ο Νιουκιντ μ’ επιασε στα πρασα! 😳

  57. Hellegennes Alexandrine said

    #52:
    Όλο το Ίντερνετ είναι καφενείο. Τα chat rooms, τα φόρα, τα ιστολόγια. Όσο χάνονται οι συζητήσεις στο φέισμπουκ, άλλο τόσο χάνονται κι εδώ. Μόνο που εδώ δίνεται η ψευδαίσθηση ότι είναι άμεσα προσβάσιμες και λιγότερο χαμένες, λόγω διαφοράς μεγέθους. Καταφανώς, ένα δίκτυο που έχει εκατομμύρια συνδρομητές, έχει διαφορετική δομή από ένα ιστολόγιο που έχει 200 τακτικούς επισκέπτες. Ο ίδιος ο κορμός του φέισμπουκ δεν έχει φτιαχτεί για να φιλοξενεί εμβριθείς αναλύσεις, αλλά μπορεί να φιλοξενήσει widgets που κάνουν ακριβώς αυτό.

  58. Αγγελική said

    Απουσιάζω συνειδητά- αν και με στερητικό σύνδρομο-λόγω φόρτου εργασίας άπό την όαση του blog σας, Νικοδεσπότα. Τα περί μπουμπούκου όμως με ψυχαγωγούν- μέχρι να μας στοιχειώσουν όλους- και έτσι εισήλθα και πάλι.. Επιστρέφω πάντα στον τόπο του εγκλήματος..Μόνο να μην υποψιασθώ ότι κρυπτοφίλοι του Αδώνιδα- μπουμπούκου διεισδύουν ως και εδώ. Σ’ αυτούς απευθύνομαι-καταχρώμενη ίσως του αποκλειστικού δικαιώματος του Νικοδεσπότη-και τους παρακαλώ να πάνε αλλού. Ο διαδικτυακός κήπος είναι τεράστιος.. Κατά τα άλλα, καλή συνέχεια..

  59. sarant said

    Γεια σου Αγγελική!

  60. Αγγελική said

    Αιδήμων διόρθωση στο προηγούμενο: Νικοδέσποτα, με κίνδυνο να χαρακτηριστώ γραφική… Χαιρετώ και πάλι.

  61. alienellin said

    Όπως το υποψιαζόμουνα. Ο Ά Γεωργιάδης αντικατέστησε τον τέως Κωνσταντίνο στο κυνήγι φαντασμάτων των αριστερών. Όπως κάτι γιαγιάδες (μιας και τις αναφέραμε κι αυτές πιο πάνω) παθαίνουν παράκρουση με τον αριθμό 666 οπουδήποτε και μόλις τον συναντήσουν, έτσι και μερικοί αριστεροί επιλέγουν κάποια πρόσωπα για να τα δαιμονοποιήσουν και μόλις τα ακούσουν βγάζουν φλύκταινες κι αρχίζουν τα τσιτάτα περί Χίτλερ κτλ. Μόνο να τους υπενθυμίσω ότι για κάποιους ο Κομουνισμός σημαίνει ότι για τους αριστερούς ο Φασισμός.
    .

    Δεν θεωρώ τον εαυτό μου κρυπτο – τίποτα είμαι «ξεσκέπαστο καθίκι» όπως με είπε κι ένας φίλος μου κρητικός κι αν αγαπούσα τον Α.Γ. δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να το πω. Απλώς κρατάω ανοιχτό μυαλό και προσπαθώ να βλέπω την ευρύτερη εικόνα. Επίσης αν δεν το έχετε καταλάβει, ο κομμουνισμός – σοσιαλισμός απόθανε, ο καπιταλισμός απόθανε, ζήτω τι;

    Υ.Γ. Δεν πάω πουθενά. Το πείσμα μου όπως θα έχετε ήδη καταλάβει είναι παροιμιώδες – έλλην γαρ. Και προσωπικά θεωρώ το αίτημα να αποχωρήσουν οι διαφορετικές γνώμες το άκρον άωτον του φασισμού

  62. O Γιάννης Πάριος μεταφέρθηκε, με το ιδιωτικό του ελικόπτερο, από την Πάρο όπου βρισκόταν σε διακοπές εσπευσμένα σε ιδιωτική κλινική εξ αιτίας έντονης αδιαθεσίας που ένιωσε. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κλινικής: «Επειδή ήταν ο Γιάννης Πάριος έπρεπε να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι».
    Ανάμεσα σε όσα κρύβονται στην παραπάνω δήλωση και σε ένα πρόσωπο, οποιονδήποτε αλλά και τον Άδωνη Γεωργιάδη εν προκειμένω, υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Από το πρόσωπο εύκολα ή δύσκολα προστατεύεσαι, από το πόσο φυσιολογική σου φαίνεται η προηγούμενη δήλωση, όχι. Ο κόσμος δεν θα αλλάξει παρά μόνο αν αλλάξουμε εμείς, δλδ μέσα μας, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τότε θα εκλείψουν αυτόματα οι κάθε Άδωνις Γεωργιάδης.
    Και κάτι ακόμα.
    Να μην ξεχνάμε ότι πριν ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική, ασχολείτο μέσω των εκδόσεων του με τη διάδοση του αρχαίου πνεύματος και πολιτισμού.
    Δεν ήταν ο μόνος. Ο πολιτικός χώρος που φιλοξενείται είναι γεμάτος.
    Στον αντίποδα, η αριστερή διανόηση, επηρεασμένη από τη λάθος θέση του Μαρξ (ο Κορνήλιος Καστοριάδης έχει αναλύσει πλήρως το θέμα) περί διαρκούς προόδου των κοινωνιών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα (που σημαίνει ας πούμε ότι η μεσαιωνική Ευρώπη ήταν ανώτερη από πλευράς πολιτικών πραγμάτων από τον πέμπτο π.Χ. αιώνα της αρχαίας Αθήνας), παρέδωσε τη μελέτη των πραγμάτων στην αρχαία Ελλάδα στην άκρα δεξιά η οποία έβαλε, γιατί έτσι βόλευε το «όραμα» της, στο ίδιο τσουβάλι από την πρώτη και σίγουρα ελλιπέστατη (δούλοι και μη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά) άμεση δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας μέχρι την Μακεδονική κυριαρχία στον Ελλαδικό χώρο.

  63. Όπως το υποψιαζόμουνα. Ο Ά Γεωργιάδης αντικατέστησε τον τέως Κωνσταντίνο στο κυνήγι φαντασμάτων των αριστερών.

    ντοὺζ πουάν!

  64. cortlinux said

    είσαι τυχερός. προσωπικά έπρεπε να διαγράψω συγγενείς που υποστηρίζουν την χρυσή αυγή.

  65. ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ

    Ὁ Σαραντᾶκος ἔμεινε μὲ δεκαπέντε φίλους
    στοῦ φέισμπουκ πάνω τὴν πλαγιά, στοῦ φέισμπουκ τῆν ῥαχούλα
    διακόσιους ἔχει ὁ Ἄδωνις σὲ δώδεκα ὁμίλους
    ἀπὸ μπροστὰ τὸν πιάνουνε καὶ τοῦ φορᾶν κουκκούλα.
    Καὶ ὁ Βορίδης μυστικὰ στὸν δρόμο τὸν έρώτα
    μ’ἕνα τσεκούρι πέτρινο και τοῦ ‘λεγε σὰν πρῶτα:
    «Γίνεσαι ΛΑΟΣ Νίκο μου, τὴν πίστι σου ν’ἀλλάξῃς
    νὰ πάρῃς ἕδρα στὴν Βουλή, στὴλη στὴν Ἄλφα ἕνα,
    στὸ Τηλεάστυ ἐκπομπὴ κι ἰσόβιες συντάξεις
    μία γιὰ τὴν γυναῖκα σου καὶ μιάμιση γιὰ σένα;».

    Κι ἐκεῖνος ἀποκρίθηκε χωρίς νὰ περιμένῃ:
    «Ἄντε χαθῆτε ἀπὸ δῶ, πίσω διαολεμένοι!
    Ἐγὼ Αύγὴ γεννήθηκα, Αὐγὴ καὶ θὰ πεθάνω
    καὶ στὴν Εὐρώπη πάντοτε κάνω τὸν δραγουμάνο.
    Ἄν θέτε ψήφους ἑκατό, δυὸ μέρες θέλω μόνο
    ὅσο νὰ γράψω τ’ἄρθρο μου κι ἐκεῖ θὰ σᾶς τὰ χώνω».
    Σὰν τ’ἄκουσε ὁ Ἄδωνις πολὺ τοῦ κακοφάνῃ
    «πέντε βιλία ὁ καθείς, ὁ Νῖκος ἂν πεθάνει».
    Τὸν Νίκο τότε παίρνουνε, τοῦ σβήνουν τὸ ἀκκάουντ
    καὶ στὸ σουβλὶ τὸν βάζουνε μ’ἕνα σταυρὸ μπακράουντ
    κι ἐκεῖνος τέτοια ἔλεγε: «Ἀλλοίμονό σας τώρα
    θὰ σᾶς φλακάρῃ ὁ Στάζυβος καὶ θὰ γλυτώσῃ ἡ χώρα».

    Πάνυ βιαστικῶς συνετεθὲν εἰς στίχους 15συλλάβους παιδιᾶς χάριν ἀπὸ κάποιον ποὺ δὲν ἀντιπαθεῖ τὸν Ἄδωνιι.

  66. παροράματα: βιβλία
    φλαγκάρῃ

  67. @65: Χαχα πολύ ωραίο Κορνήλιε!! 😀

    Κι εγώ πάντως έχω 4 κοινούς φίλους με τον Άδωνι, αλλά οι δύο είναι φίλοι από την πραγματική ζωή, η μία μάλιστα είναι αναρχική που τον έχει «φίλο» για να παρακολουθεί τι γράφει και να τον βρίζει, και οι άλλοι δυο είναι κάτι τύποι που μου αρέσουν τα όσα γράφουν και γενικά έχουν «φίλους» σχεδόν όλη την Βουλή, οπότε δεν με νοιάζει.

    Πάντως ειλικρινά δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι κανείς κομμουνιστής για να αντιπαθεί τον Άδωνι. Η μεγάλη μου απορία μάλιστα είναι πώς μπορούν να τον συμπαθούν κάποιοι άνθρωποι που δηλώνουν πατριώτες και θρήσκοι. Δηλαδή, θέλω να πω, αν είσαι πραγματικός πατριώτης, σιχαίνεσαι όταν βλέπεις κάποιον να είναι πατριώτης από επάγγελμα, έτσι δεν είναι; Αυτός ο άνθρωπος απλούστατα πουλάει πατριδοφιλία και χριστιανική πίστη! Είναι απλά η δουλειά του! Επίσης, μπορεί να κάνω λάθος, αλλά νομίζω ότι οι άνθρωποι που αγαπάνε πραγματικά κάτι (πατρίδα, θρησκεία, κτλ), δεν νιώθουν την ανάγκη κάθε τρεις και λίγο να λένε πόσο την αγαπάνε. Αφήνουν να μιλήσουν οι πράξεις τους. Ούτε μεγάλους σταυρούς κάνουν, ούτε μεγάλες μετάνοιες, ούτε βαράνε δυνατές προσοχές. Έτσι δεν είναι;

    Κατά τ’άλλα για το γενικότερο θέμα του φατσοβιβλίου, ταυτίζομαι με τις απόψεις Ντίνου. Ένα μέσο επικοινωνίας είναι που σου δίνει δυνατότητες που μέχρι πριν λίγο καιρό δεν υπήρχαν. Δεν χρειάζεται ούτε να το δαιμονοποιούμε, ούτε να το λατρεύουμε σαν Θεό. Βεβαίως και πρέπει να είσαι προσεκτικός στη χρήση του, ειδικά τα παιδιά, και όσοι είναι γονείς πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα για το τι ποστάρει το παιδί τους και σε τι σελίδες κάνει «λάικ».

    Εύχομαι να έχετε όλοι σας ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο! 🙂

  68. Servitoros said

    Προχτές όμως είδα με φρίκη τη φάτσα του Άδωνη να ξεπροβάλλει στο πάνω δεξιό τμήμα της οθόνης: 3 κοινοί φίλοι, έγραφε από κάτω. Το έλεγξα και είδα ότι οι δύο ήταν όχι άτομα αλλά φορείς (ένα ίδρυμα κι ένα περιοδικό) –αυτούς τους ξέγραψα χωρίς δεύτερη σκέψη. Η τρίτη ήταν μια συγγραφέας, όχι γνωστή μου από την πραγματική ζωή, που είχε 4356 φίλους (περίπου), μεταξύ των οποίων εμένα και τον Άδωνη. Τώρα έχει 4355, του Άδωνη συμπεριλαμβανομένου. Δεν μπορεί κανείς να έχει παντού μόνο φίλους.
    —-
    Το οποίο μας αποδεικνύει ότι ο Σαραντάκος δεν έχει τον Κορνήλιο ως φίλο στο facebook. 😛

  69. Kαλά να πάω να μην μπαίνω μια μέρα, τα καλύτερα χάνω! Πρώτα να πω ένα δημόσιο εύγε στον Κορνήλιο για το # 65 μην το ξεχάσω.

    Στη συνέχεια, να πω ότι είμαι αυτό που σας τη σπάει σε πολλούς: Εχω (να δω) 4167 «φίλους» αυτή τη στιγμή κι επειδή βάζω μέσα όλους όσους (όλους όσους είναι το σωστό έτσι; ) μου κάνουν αίτημα χωρίς α καλοκοιτάω ονόματα, παίζει να βάλω και τον Αδωνι εάν μου κάνει αίτημα (και μετά χάθηκα γιατί θα με διαγράψει ο Σαραντάκος και δεν θα το αντέξω, θα κρεμαστώ).

    Λοιπόν, θα ήθελα όμως να ζητήσω λίγη επιείκια. Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω στο τηλέφωνο, όπως οι πρισσότεροι γνωρίζετε. Οταν τελείωσα το πανεπιστήμιο στις αρχές του 1998 είχα μόλις ανακαλύψει το ίντερνετ (τέλη 1997) που οι περισσότεροι ακόμα δεν γνώριζαν. Τα γραπτά μηνύματα στα κινητά τα απέκτησα όταν πια είχα αρχίσει να δουλεύω, τον Αύγουστο του 1998.

    Με τους συμμαθητές μου από το σχολείο αλλά και με τους συμφοιτητές μου στην ιατρική Κρήτης είχαμε χαθεί όλα αυτά τα χρόνια. Παρά την ανάπτυξη του ίντερνετ, και με το δεδομένο ότι επέστρεψα από την Κρήτη στην Αθήνα μετά τις σπουδές, ακόμα και σήμερα ανακαλύπτω ξεχασμένους συμφοιτητές, συμμαθητές, καθηγητές στο φέισμπουκ.

    Επίσης, οργάνωσα εκεί πριν από έξι μήνες την πρώτη ομάδα ατόμων με πρόβλημα ακοής.
    Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας όπου γίνεται διάλογος κωφών και όλοι καταλαβαίνουμε τι λέει ο άλλος γιατί γίνεται σε γραπτό λόγο.

    Οχι, δεν είχε γίνει ως τώρα κάτι ανάλογο στην Ελλάδα (δεν γνωρίζω για το εξωτερικό) γιατί απλά δεν είχαμε οργανωθεί σε ένα φόρουμ.

    Οπότε, θέλω να πω, δείτε και την καλή πλευρά του ίντερνετ και του φέισμπουκ τουλάχιστον στα θέματα αναπηρίας. Διαβάστε και το βιβλίο του Χρηστάκη για τους Συννδεδεμένους (δεν πρόσεξα αν το ανέφερε κανείς πριν). Εμένα αυτό το βιβλίο με έπεισε να μπω στο φέισμπουκ, γιατί κι εγώ ήμουν αρνητική και μπήκα μόλις το Μάρτη του 2010.

    Αυτά. Τώρα πάω να ξαναδιαβάσω Κορνήλιο 😉

  70. * Καλά να πάθω που δεν μπήκα μια μέρα ήθελα να πω.

  71. Μαρία said

    69
    >όπου γίνεται διάλογος κωφών
    Σοφία, με όλο το θάρρος, εδώ πάει το κουφών, γιατί για τους ακούοντες ο διάλογος κωφών σημαίνει το αντίθετο απ’ αυτό που θες να πεις 🙂

  72. ΤΟΥ ΚΟΡΝΗΛΙΟΥ

    Φωτιές πολλές μου άναψε του Κορνηλίου η ρήση
    πως και τον Αδωνι λοιπόν δεν έχει αντιπαθήσει.

    Τώρα πως θα συνέλθουμε οι άλλοι από το τράκο;
    Ωχ, λες να γίνει μπέρδεμα και με τον Σαραντάκο;

    Αν ο Κορνήλιος φιλικά τον Αδωνι προτείνει
    κι αν δεν προσέξω τι πατώ… αμάν τι έχει να γίνει!

    Θα με διαγράψει στο λεπτό ο φίλος Νικοκύρης,
    κι ούτε θα πάρω είδηση, γιατί θα είμαι πλήρης!

    Καλά να πάθω φίλοι μου, με τέσσερις χιλιάδες
    φίλους που όλο γράφουνε στο φατσαμπούκι αράδες.

    Φίλοι των φίλων σώστε μας απ’ της καρδιάς τον χτύπο,
    προσέχετε τους φίλους σας που φέρνουν Δούρειο Ιππο !

  73. 71: μα ναι, καλά το λες Μαρία – βέβαια εγώ ήθελα να παίξω με την έκφραση!

  74. 61#
    Σου προτείνω να ξαναδιαβάσεις τι σου έγραψα στο 55.
    Τα υπόλοιπα δραματικά για «κυνήγι μαγισσών» και «βασιλιάδες» δεν έχουν καμιά σχέση με την συζήτηση.
    Σιγά μην θιγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των ακροδεξιών ρατσιστών αν δεν τους έχουμε «φίλους» στο Facebook!
    Είπαμε, ο καθένας έχει δικαίωμα να διαλέγει τους φίλους του.
    Εξήγησα παραπάνω ότι υπάρχει κόλλημα ηθικό αλλά και αισθητικής, οι σχέσεις με τέτοιους ανθρώπους.

    Και δεν αποκλείω μόνο τους ρατσιστές από φίλους στο Facebook, αλλά κάθε είδους ψυχανώμαλα καθήκια που ξερνούν μίσος.
    Για παράδειγμα είμαι από αυτούς που φρόντισαν να λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη το δίποδο ανθρωποειδές που έκοψε με ψαλίδι τα αυτιά του σκύλου του και μετά ανέβασε τις φωτογραφίες του κατορθώματός του στο Facebook.
    Δεν θέλω αλλά ούτε και μπορώ να απαγορεύσω στον ρατσιστή να γράφει «έξω οι ξένοι» (ή «έξο η ξένι»), αλλά θέλω και μπορώ να του γυρίσω την πλάτη.
    Και ποιος ξέρει, μπορεί μακροπρόθεσμα να του κάνει καλό μια τέτοια αντίδραση, γιατί αν του γυρίσουν την πλάτη μερικοί, ίσως -λέμε τώρα- αναρωτηθεί μήπως κάνει κάπου λάθος.

  75. Ἐγνώρισα κάποια φορὰ στοῦ φέισμπουκ τὰ μέρη
    ἕνα πολὺ παράξενο, μπλόγκερ μεταφραστή,
    ποτέ σου σ’ἄλλον ἄνθρωπο δὲν ἔδινε τὸ χέρι
    ἂν τοῦτος τοῦ Ἀδώνιδος φιλία εἶχε δεχτῇ.

    Ὅλοι ἔλεγαν μιὰ θλιβερὴ πὼς εἶχεν ἱστορία
    κι ὅσοι ἄλλοι ἐκεῖ στὰ βόρεια μετέφραζαν μαζί
    ἔλεγαν ὅτι κάποτες γνώρισε μιὰ κυρία
    ποὖχε στῶν φίλων τὸν σωρὸ κι ἕναν νεοναζί.

    Κι ἔλεγαν ὅτι τὴν κυρία αὐτὴ βαθιὰ εἶχε ἀγαπήσει
    μ’ἄγριαν ἀγάπη ἀκράτητη καὶ ἠλεκτρονική.
    κι αὐτὴ πὼς δὲν ἀρνήθηκε τὸ πλῆκτρο νὰ πατήσῃ
    καὶ νὰ ἐγκρίνῃ ὡς φίλο της τὸν Ἄδωνι ἐκεῖ.

    Τότε κι αὐτὸς προσπάθησε νὰ σβήσῃ ἀπὸ τοὺς φίλους
    τὴν ὄμορφη ποὺ ἀγάπησε κυρὰ τοῦ φεισμπούκ,
    κι ἀπ’τὴν σελίδα πέταξε τὰ γκροὺπ καὶ τοὺς ὁμίλους
    σὰν νἆταν τὸ ποντίκι του γόμ’ ἀπὸ καουτσούκ.

    Μὰ ἐκείνη δὲν κατάφερε ποτέ του ν’ἀφαιρέσῃ
    -πολλὲς φορὲς τὸν εἴδανε γνωστοὶ νὰ προσπαθῇ.
    Τοῦ κάκου! Ὅλοι ξέρουμε: ὁ Ἄδωνις ἀρέσει,
    ὡς κι ἡ θεὰ τοῦ ἔρωτα τὸν εἶχε ἐρωτευθῆ.

  76. παρόραμα:ποτέ του

  77. Στρατής said

    Έχω να πω, ότι εκτός από την υπέροχη Σοφία Κολοτούρου, ξεπροβάλλει ακόμα ένα ταλέντο με έφεση στη σατιρική γραφή, τον οποίο απολαμβάνω να διαβάζω.
    Γεια σου, Κορνήλιε!

  78. Έξοχα! 😀

  79. sarant said

    Καλημέρα -έλειπα πολλές ώρες από το ιστολόγιο, χαίρομαι που γράφτηκαν ωραία πράγματα.

    (Φυσικά, όταν ξέρουμε κάποιον από την πραγματική ζωή, δεν τον σβήνουμε επειδή έχει φίλο τον Άδωνη, το διευκρίνισα αυτό!)

    65: Το αν ο Σαραντάκος περισπάται (και όλα τα ομοιοκατάληκτα) ήταν φλέγον ζήτημα όταν είχαμε περισπωμένες. Τώρα είναι η κλητική του.

    68: Συμπέρασμα όχι σωστό, όμως.

  80. Ἀχιλλέας Τζάλλας said

    79 γιὰ 65 Ὅσον ἀφορᾷ τὴν κλητικὴ πάντως, ὁ Λαπαθιώτης γράφει : Ἀγαπητέ μου κ. Μαλάνο

  81. alienellin said

    Αγαπητέ φίλε Ντίνο
    Μάλλον εσύ δεν διάβασες καλά τι έγραψα. Πρώτον, δεν μίλησα για κυνήγι μαγισσών αλλά φαντασμάτων – έχει διαφορά Δεύτερον, μη βάζεις στις λέξεις μου νοήματα που σαφώς και δεν έδωσα ποτέ. Δεν είπα να μη θίξουμε τα δικαιώματα ανήθικων ανθρώπων και δεν είπα να αγαπάμε τους φασίστες και του παλιανθρώπους, αντίθετα όποτε υπάρχει η δυνατότητα πρέπει να γινόμαστε ενεργοί πολίτες και να κάνουμε ότι έκανες εσύ: εύγε για την καταγγελία με τον σκύλο ( δεν το ήξερα το περιστατικό ανατριχιάζω και μόνο στη σκέψη). Από αυτή την καταγγελία και μόνο δεν παρεξηγούμαι για τους υπαινιγμούς σου και μπαίνω στον κόπο να σου εξηγήσω ότι απλά αυτό που εννοώ είναι ότι το συγκεκριμένο άτομο δεν με πείθει για παλιάνθρωπος, ούτε έχει δείξει απ’ όσο ξέρω τέτοια συμπεριφορά. Να τον πεις αντιπαθητικό, εριστικό, φωνακλά , ακόμα και ψώνιο, αλλά ακόμα και σε τέτοια άτομα αξίζει να έχεις ανοιχτά τα αυτιά σου. Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι είναι φασίστας (με την έννοια ότι βρίσκεις τις απόψεις του πολύ ακροδεξιές), τότε στα σίγουρα είναι πολύ λιγότερο φασίστας από άλλους, που δεν βλέπω οι αριστεροί να τους κολλάνε κέρατα και ουρά διαβόλου. Γενικώς υπάρχουν πολλά άλλα άτομα στην πολιτική σκηνή που είναι η προσωποποίηση της φαυλότητας αλλά δεν τραβούν την προσοχή και τα βέλη, ίσως γιατί είναι πιο ήσυχες προσωπικότητες

    Μόνος σου αποδεικνύεις αυτό που λέω: βάζεις ταμπέλα ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΤΖΙΖ σε ανθρώπους που στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο ακίνδυνοι απ’ ότι άλλους που μπορεί και να περνούν απαρατήρητοι. Επιπλέον, οποιαδήποτε αντίρρηση που μπορεί να έχει ο συνομιλητής σου σχετικά με αυτό το άτομο τη φιλτράρεις μέσα από αυτή την ταμπέλα και ακούς άλλα αντί άλλων.

    Σκέψου το λίγο και θα δεις ότι κολλάει εδώ και ο τέως

  82. sarant said

    80: Ναι, αλλά ο Μαλάνος είναι τρισύλλαβο, άσε που κι αυτή η κλητική μάλλον είναι δίτυπη.

  83. Ἀχιλλέας Τζάλλας said

    82 Ναί. Σ’ ὅλ’ αὐτὰ τὰ ὀνόματα ὑπάρχει διτυπία, ἀλλὰ μερικὰ δὲν ὑποφέρονται μὲ τὸ ἔψιλον καὶ ἄλλα δὲν βγαίνουν μὲ τίποτα μὲ τὸ ὄμικρον.

  84. #81 γνώμη μου: ὁ Ἄδωνις εἶναι ἰδιαίτερα ἀντιπαθὴς σὲ κάποιους ὄχι γιατί εἶναι φωνακλᾶς κλπ κλπ ἀλλὰ ἐπειδὴ ἀπενοχοποίησε ἀπόψεις ποὺ κάποιοι τὶς ἤθελαν ἐνοχοποιημένες. π.χ. πρὶν 5-10 χρόνια λίγοι θὰ τολμοῦσαν νὰ μιλήσουν δημοσίως γιὰ κατάργησι τοῦ ἀσύλου.

  85. # 75 Κορνήλιε κερδίζεις καναπουτσάρ! 😉

    ΥΓ: 12 points για το φεισμπουκ – καουτσουκ.

  86. Servitoros said

    68: Συμπέρασμα όχι σωστό, όμως.
    —-
    Δηλαδή ο Κορνήλιος δεν έχει φίλο στο facebook τον Άδωνη; O tempora o mores.

  87. #85 🙂 ὑπάρχει καὶ σχετικὸ νῆμα

  88. 87 εδώ. Εμφανίζεται και το καουτσούκ, αλλά σχεδόν τελευταίο και σίγουρα καταϊδρωμένο.

  89. 81#
    Κοίτα, τα πράματα είναι απλά.
    Δικαίωμά σου να θεωρείς τον Α Γεωργιάδη ότι θέλεις, πχ ήρωα που απενοχοποίησε την κατάργηση του ασύλου που λέει και ο Κορνήλιος, τραγουδιστή της όπερας ή αγωνιστή της δημοκρατίας.
    Δεν τρέχει τίποτα, και εγώ πιστεύω ότι η Ζωζώ Σαπουντζάκη είναι 45 χρονών.
    Και εμένα είναι δικαίωμά μου να τον θεωρώ πολιτικό απατεώνα, συνειδητό ψεύτη, πλαστογράφο, ρατσιστή, αντιδημοκράτη, κλπ.
    Ανεξάρτητα όμως το τι πιστεύει ο καθένας, είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χρήστη του Facebook, να διαλέγει τους ιντερνετικούς του φίλους, για τους λόγους που ήδη εξήγησα

    Όσο για τον «λεβέντη» με το ψαλίδι ρίξε μια ματιά εδώ:
    http://ixnilatis33.blogspot.com/2009/09/blog-post_16.html

  90. sarant said

    88: Ρέντα που είχατε σ’ εκείνο το νήμα!

  91. ἐντάξει, τὸ νὰ ψάχνουμε νὰ βροῦμε ἀντιδημοκράτες ὅταν ὑπάρχουν ἐντὸς τοῦ κοινοβουλίου δεδηλωμένοι θαυμασταὶ τοῦ Στάλιν εἶναι μὲν θεμιτό, ἀλλ’ὄχι καὶ τόσο σοβαρό. μοῦ θυμίζει κάτι ποὺ εἶχε πεῖ ὁ Πλέυρης πατήρ (δεδηλωμένος ἀντιδημοκράτης): πηγαίνει ὁ ἄλλος ἐξω ἀπὸ τὸ γραφεῖο μου καὶ γράφει «σὲ βρήκαμε». τί μὲ βρήκατε ῥέ; μισὸ μέτρο ταμπέλλα ἔχω. (τὸ γράφω ἀπὸ μνήμης).

    τέλος πάντων συμφωνῶ μὲ τὸν Ντῖνο στὸ ἑξῆς;δικαίωμα τοῦ καθενὸς νὰ ἐπιλέγῃ τοὺς φίλους του μὲ ὅποια κριτήρια θέλει. ἄλλος δὲν θέλει κοκκινομάλληδες, ἄλλος ἄθεους, ἄλλος φιλομόφυλους. σεβαστόν.

    ΥΓ ἀλήθεια, πόσο εἶναι ἡ Ζωζώ;

  92. Κορνήλιε, γνωρίζεις που έχω γραμμένους τους θαυμαστές του Στάλιν.
    Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του Discovery Channel, η Ζωζώ δεν έχει ηλικία.

  93. alienellin said

    «Δικαίωμά σου να θεωρείς τον Α Γεωργιάδη ότι θέλεις, πχ ήρωα που απενοχοποίησε την κατάργηση του ασύλου που λέει και ο Κορνήλιος, τραγουδιστή της όπερας ή αγωνιστή της δημοκρατίας.»
    A, να μια ωραία δημοκρατική άποψη
    «Δεν τρέχει τίποτα, και εγώ πιστεύω ότι η Ζωζώ Σαπουντζάκη είναι 45 χρονών».
    Εεεε, ειρωνία που αναιρεί την ωραία δημοκρατική άποψη.
    Επίσης ποτέ δεν είπα ότι δεν είναι δικαίωμα του καθενός να κάνει και να διαγράφει όσους φίλους θέλει- στο facebook ή εκτός

    Τέλος πάντων επειδή βλέπω ότι δεν επικοινωνούμε, πες μου τουλάχιστον αν ξέρεις κανένα καλό φιλοζωϊκο μπλογκ.
    Και παρότι φαίνεται άσχετο, θα χρησμποιήσω και αυτό το χώρο για να ενημερώσω: Για κακοποίηση ζώων, καταγγελία στην αστυνομία. Όσο κι αν σας φαίνεται ουτοπικό, οι νόμοι έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και πολλά καθάρματα έχουν ήδη μπει στη φυλακή. Τώρα που το σκέφτομαι από τον Στάλιν στα καθάρματα-όχι και τόσο άσχετο.

    Υ.Γ. Η Ζωζώκα είναι όσο φαίνεται ντάκσει;

  94. qq said

    Αυτά συμβαίνουν αν υπάρχει σύγχυση πραγματικής ζωής και φέισμπουκ. Δεν νομίζω οι κύριοι του φέισμπουκ να εννοούν με φίλους ότι και μερικοί εξ ημών. Εγώ δεν έχω εγγραφεί στο φ. Αλλά μόνο με ψευδώνυμο, από περιέργεια να δω τι λένε μερικοί και αυτό διότι οι περισσότεροι απαγορεύουν σε επισκέπτες να τους διαβάζουν. Είναι και αυτό ένα κόλπο του μάρκετινγκ. Κάνεις “φιλίες” με ανθρώπους που αλλιώς ούτε θα τους φανταζόσουν. Έτσι είμαι ¨φίλος” με ένα σωρό ανθρώπους που έχουν τελείως αντίθετες απόψεις από τις δικές μου, αλλά και μεταξύ τους. Δεν νομίζω να είναι κάτι το κακό αυτό. Έχω πολλούς μήνες να επισκεφτώ αυτό το σάιτ, οπότε αν κάποιος με έχει διαγράψει, κακό στον εαυτό του έκανε και όχι σε μένα. Λογοκρισίες και άνωθεν οδηγίες με ποιούς να μιλώ και ποιούς να διαβάζω δεν δέχομαι.

  95. 93#
    Ναι, η αλήθεια είναι πως πάντα είχα μία δυσκολία να επικοινωνήσω με τους «φίλους» του Άδωνη Γεωργιάδη.

    Έχεις δίκιο στην προτροπή σου να καταγγέλλουμε στην αστυνομία την κακοποίηση ζώων, γιατί φοβάμαι πολλές φορές η αναμενόμενη αδράνεια των αρχών, είναι η δικαιολογία μας για να μην κάνουμε τίποτα και να μην εμπλακούμε.
    Όμως στην επαρχία η αστυνομία αλλά και οι αρχές γενικότερα, όχι μόνο αδιαφορούν για τις καταγγελίες αλλά τις περισσότερες φορές είναι αυτές το ίδιο το πρόβλημα.

    94#
    Να σας λύσω την απορία γιατί κάποιοι δεν επιτρέπουν επισκέψεις μη «φίλων» στον λογαριασμό τους στο Facebook.
    Πχ στην σελίδα μου εκεί, έχω φωτογραφίες δικιές μου, της γυναίκας μου, του παιδιού μου, κλπ, τις οποίες μοιράζομαι με γνωστούς και φίλους, ειδικότερα με αγαπημένους μου που μένουν στην άλλη άκρη του πλανήτη.
    Δεν γνωρίζω προσωπικά όλους τους «φίλους» μου στο Facebook, όμως φροντίζω όσο μπορώ να μην είναι εντελώς άσχετοι με εμένα.

    Το ιντερνέτ δυστυχώς είναι γεμάτο μουρλούς και ψυχωτικούς και ένας από αυτούς φτάνει για να σε φέρει σε δύσκολη θέση -εάν έχει πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες- ενοχλώντας ακόμα φίλους και γνωστούς.
    Βέβαια, πολλοί διατηρούν λογαριασμό στο Facebook με ψευδώνυμο άρα και ανοικτό σε όλους.
    Οπότε ξαναερχόμαστε στο συμπέρασμα ότι δεν φταίει το μέσο για τίποτα αλλά ο τρόπος που το χρησιμοποιούν οι χρήστες του.

  96. Servitoros said

    Και κάτι για να ανάψουν τα λαμπάκια ορισμένων εδώ μέσα, οι υπόλοιποι μπορεί απλά να ψυχαγωγηθούν
    http://www.ellinofreneia.net/game1.php

  97. Σερβιτόρε ντροπή.
    Καταγγέλλω την αναίτια επίθεση σου προς έναν γνήσιο αριστερό επαναστάτη και πατριώτη όπως ο σύντροφος Α Γεωργιάδης, αλλά και ο αδερφός του Λεωναϊντας.
    Αλλά έτσι είναι οι Έλληνες κομπλεξικοί αριστεροί, μην δούνε έναν άνθρωπο να προκόβει…
    Τέλος πάντων, εάν δεν σέβεσαι τους αδερφούς Γεωργιάδη τουλάχιστον δείξε σεβασμό στον Μαρξ.

    Ο Μαρξ και οι μετανάστες

  98. Ημαρτον Κυριε!

    Απολογεισθε σε καποια αφανη ιδεολογικη αστυνομια μηπως και σας περιλαβουν καποιοι στα blog τους; Θα πρεπει να εγκλεισθουμε σε ιδεολογικα στρατοπεδα με προκαθορισμενο savoir vivre και οτιδηποτε εξω απο αυτο μας στιγματιζει; Ο διαλογος με τον αντιπαλο ή ακομα και η συμπορευση μας σε καποια ελαχιστα θεματα που μπορουμε να βρουμε κοινον τόπο μας στιγματιζει; Τι φασισμος ειναι αυτος, που θυμιζει εποχες παρακολουθησης για το αν ειπαμε καλημερα στο χασαπη του οποίου ο γιος ειναι κομμουνιστης (ή αντικομμουνιστης σε άλλα, αναλογα καθεστωτα).

    Βεβαια, τα λεω τωρα αυτα, αλλα πρεπει να σας εξομολογηθω οτι για καποιο διαστημα σας ειχα καταταξει ως ανηκοντα στον πραγματικο (και οχι τον επιφανειακο) χωρο του blog απο το οποίο καλως αποστασιοποιηθηκατε και γι αυτο καποιοι σας υβριζουν.

    Η κατα καιρους παρουσια σας εκει, μου ειχε βαλει καποια ερωτηματικα. Και αυτο διοτι οι συγκεκριμενοι αποτελουν καμουφλαρισμενα τον σκληρο πυρηνα του βαθεως καπιταλισμου στην Ελλαδα. Επειδη ασχολουμαι επισης περιστασιακα και με την μεταφραση, διαπιστωνω οτι συχνα η σωστη αποδοση ενος κειμενου δεν γινεται με την κατα λεξη μεταφραση αλλα διαβαζοντας αναμεσα στις γραμμες. Και αυτες προ πολλου κατεδειξαν οτι περα απο εναν αρρωστημενο ιδεολογικο δογματισμο που υποδηλωνει σεχτα, και μια κατ επαγγελμα μισαλλοδοξια που υποδηλωνει σκοτεινα κινητρα, το αριστερο προφιλ ειναι μονο μια επικαλυψη για να κτυπηθουν παρασκηνιακα εκεινοι που δεν μπορουν να κτυπηθουν ευθεως για να μην χαλασει το image καποιων που στην πολιτικη και την οικονομικη ζωη του τόπου θελουν να παρουσιαζονται ως comme-il-faut.

    Καλα κανατε και αποστασιοποιηθηκατε. Εγω βεβαια εξακολουθω και σχολιαζω εκει, απλα γιατι ο διαλογος, ο αντιλογος και η συνυπαρξη (εκτος και αν ειναι ενοχλητικη) δεν με τρομαζει, καθοτι την δημοσια εικονα μου την εχω χεσμενη προ πολλου μαζι με τον καθενα που με επικρινει. Το παν αρχιζει και τελειωνει στην συνειδηση του καθενος. Αρκει να υπαρχει…

  99. Πανω απ’ολα η υγεια

  100. Αγγελική said

    Με αφορμή τη νέα, πολύ εύστοχη δημοσίευση του Νίκου αλλά και το βίντεο που έστειλε ο Ντίνος, θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα Άδωνη και στο σχόλιο περί αποκλεισμού των διαφορετικών απόψεων σχετικά με αυτόν, καθώς, επίσης, και να θέσω το θέμα της εξαιρετικά απειλητικής επέλασης της Ακροδεξιάς.
    Ακούγοντας τον εν λόγω κυριο, δεν μπορεί να μην αγανακτήσει κανείςμε την εξόφθαλμη διαστρέβλωση, την φτηνή προπαγάνδα, την βροντώδη, επιδεικτική αμάθεια και κυρίως την υπαγωγή της σε ένα ρατσιστικό πολιτικό πρόγραμμα. Ο Ισοκράτης προκύπτει ξενοφοβικός, ο Μαρξ ρατσιστής.. Όλα αυτά, όταν δεν στηρίζονται σε παραποίηση των αρχαίων κειμένων, απορρέουν από πλήρη έλλειψη ιστορικής παιδείας. Εδώ θα πρέπει να πληροφορήσουμε το τηλεοπτικό ντουέτο των ανιστόρητων αδελφών-βλ. βίντεο Ντίνου- ότι ο Μαρξ- μέσα στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής του- ήταν και κατά της γυναικείας εργασίας, στη λογική της προστασίας του μεροκάματου του νοουμένου, τότε, ως υποκειμένου της εργασίας, δηλαδή του άνδρα.
    Όλη αυτή η ακρωτηριαστική ακροδεξιά ρητορεία του Άδωνη, όταν δεν είναι κωμική, είναι εξοργιστική. Εξοργιστική, όχι μόνο για τους αριστερούς αλλά για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου, και αυτό πιστεύω ότι αποτελεί minimum κοινή αντίληψη όλων των αναγνωστών αυτού του ιστολογίου. Γι’ αυτό θεωρώ επικίνδυνες τις θεωρήσεις του τύπου: «δεν είναι χειρότερος από άλλους πολιτικούς», γιατί οδηγούν στη δημιουργία ενός συμψηφιστικού αμαλγάματος της πολιτικής ζωής, όπου μοιάζει να αλλοιώνεται το ειδικό πολιτικό στίγμα που χαρακτηρίζει τον Α.και φαίνεται αμυδρά(;) μέσα από .. το αυγό. Επίσης, θέλω να πιστεύω ότι τα παραπάνω είναι, σε γενικές γραμμές, διϋποκειμενικά αναγνωρίσιμα- όπου, ως υποκείμενα, εννοώ τους συμμετέχοντες/ χουσες στο συγκεκριμένο ιστολόγιο.
    Στο κηποθέατρο, βέβαια του ακροδεξιού χώρου φύονται και άλλα εξ ίσου οσμηρά άνθη, όπως ο κ. Μαυρουδής Βορίδης, ο οποίος μοιάζει να οραματίζεται πολιτική- πολιτειακή;- αλλαγή, αντίστοιχη αυτής που συνέβη στο Γουδί το 1909, με πρωταγωνιστή, πιθανόν, τον ίδιο, σέ ρόλο … Βενιζέλου! Επειδή, αν μεταφράσουμε τις ιστορικές συνιστώσες της εποχής στα σημερινά δεδομένα , καταλαβαίνουμε τι εννοεί, νομίζω ότι το ξεμπρόστιασμα και η διακωμώδηση των δηλώσεων αυτού του χώρου είναι το ελάχιστο που οφείλουμε στην Δημοκρατία

  101. Αγγελική said

    Διαβάζοντας όλα τα σχόλια στο καλά τεκμηριωμένο κείμενο του Νίκου για τις νέες λαθροχειρίες του Άδωνη-μου πήρε μία ώρα!- βεβαιώνομαι ότι η κοινότητα μας είναι ισχυρή.. Μπράβο σε όλους. Ένα γέλιο θα τον θάψει.. ( Θέλω να ελπίζω..)

  102. alienellin said

    Αγαπητοί Ντίνο Αγγελική
    Άλλα λέει η θειά μου, αλλ’ ακούν τ’ αυτιά μου. Λοιπόν, δεν ήθελα να το πω, γιατί είναι άσχετο από την ουσία του επιχειρήματός μου, αλλά επειδή ίσως έτσι να ξεκολλήσετε και να καταλάβετε τέλος πάντων τι πασχίζω να πω: ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟΝ ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ, ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΑΛΛΟΥ . Εντάξει; Πάμε παρακάτω.
    1. «Γι’ αυτό θεωρώ επικίνδυνες τις θεωρήσεις του τύπου: “δεν είναι χειρότερος από άλλους πολιτικούς” Με το συμπάθιο αλλά πείτε μου τι κακό έχει κάνει ο Α Γ. σε σύγκριση με άλλους πολιτικούς που έχουν διαχειριστεί την εξουσία; (Οι βλάβες από τις τσιρίδες στ’ αυτιά μας εξαιρούνται) .Το αν λέει μπιπ ή όχι, με το μπαρδόν, αλλά οι ψηφοφόροι δεν έχουν καμία δικαιολογία να μην μπορούν να το κρίνουν από μόνοι τους-αλλιώς υπονοείτε ‘ότι ο κυρίαρχος λαός’ είναι βλαξ, πράγμα καθόλου αριστερό από μέρους σας . Για μένα το «λεφτά υπάρχουν» ή το «ψηφίστε με για να σας βγάλω από την κρίση» είναι πολύ πιο επικίνδυνα απ’ την οποιαδήποτε λογοδιάρροια κάποιου αρχαιολάτρη, ας λέει και ανακρίβειες. Για μένα. Απόψεις είναι αυτές
    2. «Εξοργιστική, όχι μόνο για τους αριστερούς αλλά για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου, και αυτό πιστεύω ότι αποτελεί minimum κοινή αντίληψη όλων των αναγνωστών αυτού του ιστολογίου.» Οποίον πατρονάρσιμα Θα ήθελα να ελπίζω ότι ο οικοδεσπότης του ιστολογίου θα ήθελε στους αναγνώστες του και συμμετέχοντες σκεπτόμενους ανθρώπους και όχι ανθρώπους που περιχαρακώνονται πίσω από στερεότυπα και κατεβάζουν ρολά όταν κάποιος προσπαθεί να του δείξει και την άλλη όψη του φεγγαριού, ανακράζοντας: «ακροδεξιός, ακροδεξιός!» ωσάν άλλη γιαγιά, που λέγαμε και πιο πάνω.
    Δεν ψηφίζω, ούτε θα ψήφιζα ποτέ ‘Αδωνη, (που έφτασα το άλιεν, Θεέ μου, να «αποτάσσομαι, αποτάσσομαι!») αλλά ούτε τόσο ακραίο, ούτε επικίνδυνο τον θεωρώ. Αντίθετα θεωρώ άκρως επικίνδυνη την γενίκευση, την ταμπελοφόρεση και την αδυναμία εντοπισμού των πραγματικών πηγών του κακού που προκύπτει ως αποτέλεσμά της .
    Ελπίζω να καταλάβατε,

  103. 102#
    Καλά βρε συ εξωγήινε χαλάρωσε, δεν σε είπαμε και καμπούρη.
    Είπαμε, είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ότι θέλει.
    Όμως υπάρχει και η άλλη άποψη που θεωρεί τους ακροδεξιούς λαϊκιστές επικίνδυνους για το μέλλον αυτού του τόπου.
    Ο φανατισμός, ο εθνικισμός, και τα ψέματά τους μπορεί να βάλουν την χώρα σε περιπέτειες αν συνεχίσουν να ενισχύονται εκλογικά, εδώ είναι Βαλκάνια μην το ξεχνάς-.
    Αλλά το πιο σημαντικό, κατά την άποψή μου, είναι ότι εκφράζουν ένα παλιομοδίτικο συντηρητισμό σε μία χώρα που έχει τόσο ανάγκη τις ριζικές αλλαγές!
    Εκτός εάν πιστεύεις και εσύ ότι το « έξω οι ξένοι» μπορεί να λύσει τα τεράστια δομικά προβλήματα αυτού του τόπου, οπότε πάω πάσο…

    Δεν βγάζω την ουρά μου από έξω, η αριστερά έχει τεράστιες ευθύνες για το σημερινό χάλι, αλλά ρε συ, δεν είναι όλοι ίδιοι.
    Αλίμονο μας αν ήταν.
    Είναι σαν να λες ότι όλα τα μπλόγκ είναι ίδια, πχ Σαραντάκος και το μπλόγκ του τρελό μητροπολίτη Πειραιώς στο ίδιο σακί.
    Μην ξεχνάς ότι κάποιοι φώναζαν εδώ και δεκαετίες για τα κακώς κείμενα σε αυτή την χώρα αλλά κανείς δεν άκουγε.
    Δυστυχώς μόλις τώρα αρχίζουν οι περισσότεροι να συνειδητοποιούν ότι τχ το πολιτικό ρουσφέτι είναι η συνταγή της απόλυτης αποτυχίας.

    Και να σου πω πιο συγκεκριμένα παραδείγματα;
    Πόσοι θυμούνται από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 τον ψυχίατρο Γρίβα, την Καζαλότι στην Ελευθεροτυπία, και ένα πολύ μικρό τμήμα της αριστεράς να ζητά την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, το σπάσιμο της αλυσίδας που δένει χειροπόδαρα χρήστες με εμπόρους ουσιών, την αντιμετώπιση των χρηστών ως ασθενείς, κλπ;
    Θες να σου θυμίσω τι τους έσουρε τότε όλο το πολιτικό κατεστημένο και τα ΜΜΕ;
    Μέχρι και έμπορους ναρκωτικών τους είπαν.
    Το αποτέλεσμα;
    300 νεκροί κάθε χρόνο.
    Περάσανε λοιπόν κοντά 30 χρόνια, και τώρα μόλις αρχίζουν να ψελλίζουν μισόλογα για αποποινικοποίηση γιατί γέμισε ο τόπος εξαρτημένους.
    Που είναι τώρα όλοι αυτοί οι υπέρμαχοι της ποινικοποίησης που επί τόσα χρόνια αρνιόντουσαν πεισματικά οποιαδήποτε συζήτηση, και αναμασούσαν τις γνωστές σαχλαμάρες περί «πρόληψης» και «ενημέρωσης στα σχολεία», κλπ;

    Λίγο-πολύ τα ίδια συμβαίνουν και στα υπόλοιπα.
    Ψηφίζω τον άχρηστο πολιτικό για να με βάλει στο δημόσιο, με αποτέλεσμα ο άχρηστος να καταστρέψει την οικονομία και εγώ αργά ή γρήγορα να βρεθώ πάλι άνεργος.
    Ένας φαύλος κύκλος που μπορεί να σπάσει μόνο εάν το θελήσουμε εμείς.
    Δεν φταίνε λοιπόν ούτε οι ξένοι, ούτε οι Αμερικάνοι και ο καπιταλισμός, ούτε οι Εβραίοι και ο Σόρος, ούτε τα νεφελίμ και οι εξωγήινοι.

    Από αυτήν την άποψη λοιπόν θεωρώ τον Άδωνη –και κάθε Άδωνη- υπεύθυνο για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου.

  104. Από αυτήν την άποψη λοιπόν θεωρώ τον Άδωνη –και κάθε Άδωνη- υπεύθυνο για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου.

    καὶ ποιός σοῦ εἶπε ὅτι ὅλοι συμφωνοῦμε γιὰ τὸ τ;΄ι ἀποτελεῖ πραγματικὸ πρόβλημα; αὐτὸ ἔχει σχέσι καὶ μὲ τὴν ἰδεολογία τοῦ καθενὸς καὶ ἄρα καὶ μὲ τὴν πολιτική του ἀτζέντα, ἡ ἀριστερὰ παγιδευμένη στὸ «ὅλα ἢ τίποτε» ἔμεινε πίσω ἀπὸ τὸν Καρατζαφέρη ποὺ κατάλαβε πολὺ καλὰ ὅτι τὸ παιχνίδι κερδίζεται ἀλλιῶς.

  105. Α βέβαια, όλα είναι υποκειμενικά Κορνήλιε.

    Πάντως μια που συζητάμε αν στο παρελθόν υπήρχαν φωνές που προειδοποιούσαν για τα τωρινά μας αδιέξοδα, θυμάμαι πχ την εποχή των συλλαλητηρίων για την Μακεδονία, τις ελάχιστες φωνές που τόλμησαν τότε να προτείνουν συμβιβασμό με τους γείτονες με γεωγραφικό προσδιορισμό του ονόματος Μακεδονία, έπεσαν όλοι να τους φάνε.
    Προδότες τους ανέβαζαν, πράχτορες των Σκοπιανών τους κατέβαζαν..
    Τώρα τους παρακαλάμε να δεχθούν το «βόρεια Μακεδονία» αλλά δεν θέλουν…
    .

    Επίσης θυμάμαι την εποχή του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία, όταν ο Μιλόσεβιτς ήταν σχεδόν ο εθνικός μας ήρωας, όποιοι τόλμησαν να κριτικάρουν το απολυταρχικό του καθεστώς και τα εγκλήματα που διέπραττε, πάλι θεωρήθηκαν σχεδόν προδότες του έθνους. Και από δεξιά αλλά και από αριστερά…
    Μερικοί δε ακροδεξιοί Ελληναράδες, πήγαν και πολέμησαν εκεί τους κακούς Μουσουλμάνους.
    Αργότερα όταν αποκαλύφθηκε τι σκατά ήταν το καθεστώς Μιλόσεβιτς από τους ίδιους τους Σέρβους, οι σφαγές στην Σεμπρενιτσα και αλλού, και τα κατορθώματα των εθελοντών «παλικαριών» μας, όλοι άρχισαν να σφυράνε αδιάφορα…

    Τώρα θα μου πεις, δεν είναι αυτά τα πραγματικά μας προβλήματα.
    Εντάξει, είπαμε όλα είναι υποκειμενικά.

  106. alienellin said

    Άντε πάλι……Δεν ακούς, δεν ακούς, κι εγώ βαρέθηκα πια να εξηγώ. Κατ’ αρχάς, σκέψου λίγο. Πως μπορεί ένα άλιεν να υποστηρίζει το «έξω οι ξένοι». Από την άλλη όμως, ότι σκ… πολιτικό και να υποστηρίζεις, πως μπορείς να αρνηθείς ότι η Ελλάδα δεν έχει μεταναστευτική πολιτική και ότι αυτό έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα
    Λες ότι ΄όλοι οι πολιτικοί δε είναι ίδιοι. Συμφωνώ, αλλά το ίδιο ισχύει για τους πολιτικούς του κόμματος του Γεωριάδη. Είπα ξεκάθαρα ότι τον ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ δεν τον θεωρώ ακραίο. Ακραία θεωρώ την κα Κανέλη, που ξεσηκώνει τα πλήθη λέγοντας ότι λεφτά για τους μισθούς (εννοεί των δημοσίων υπαλλήλων) υπάρχουν και να μην πληρώσουμε τα χρέη, ξεχνώντας να διευκρινίσει ότι με την κατάρρευση του ιδιωτικού τομέα δεν θα υπάρχει κανένας μαλ……να ταΐσει ούτε το δημόσιο. Αν αυτό δεν είναι επικίνδυνο, δεν ξέρω τι είναι.
    (Όμως γενικά γιατί αφαιρείς από τους ανθρώπους το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Το έξω οι ξένοι το λένε άλλοι και όχι ο Γεωργιάδης ούτε κανένας άλλος από το κόμμα του, τουλάχιστον όχι στα μούτρα μας. Τι; Λες ότι έχουν κρυμμένη ατζέντα; Δηλαδή και ποιο κόμμα δεν έχει; Το ΠΑΣΟΚ ως σοσιαλιστικό δεν βγήκε ή κάνω λάθος; Ή μήπως το ΚΚ δεν πρεσβεύει ένα σύστημα αποδεδειγμένα χουντικό και εξαθλιωτικό ; Όλοι από τα ίδια καλούπια βγήκανε, φίλε, δηλαδή από ΕΜΑΣ)
    Λες ότι οι ακροδεξιοί είναι λαϊκιστές και επικίνδυνοι για το μέλλον αυτού του τόπου.
    Συμφωνώ κάργα ως προς το λαϊκιστές. Πες μου όμως εσύ για έναν πολιτικό χώρο που δεν λαϊκίζει ασύστολα. Σε αντιδιαστολή, ας πούμε, τις μ…. που λένε το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες δεν τις ακούς;
    Επικίνδυνος για το μέλλον αυτού του τόπου είναι μόνο ο λαός του που ψηφίζει με τον τρόπο που ψηφίζει. Όσο έχουμε δημοκρατία τουλάχιστον. Τη σήμερον χώρος για δημαγωγίες και κατευθυνόμενες ψήφους δεν υπάρχει και οι λαοί έχουν πάντα τους ηγέτες που τους αξίζουν.

  107. alienellin said

    Υ.Γ. Τη ΝΔ δεν την έπιασα καν γιατί θεωρώ αυτονόητο ότι ο τρόπος που τρέχουν τα σάλια της στην οσμή της εξουσίας είναι ότι αποκρουστικότερο στη σημερινή πολιτίκή σκηνή.

  108. Εξωγήινε μη μου συγχύζεσαι.
    Άσε τα «δεν ακούς» και τα «βαρέθηκες» για να μην σου πω ποιός βαρέθηκε να ακούει ότι πχ ο Άδωνης δεν είπε ποτέ έξω οι ξένοι, ειδικά σε ένα μπλόγκ που έχει ασχοληθεί πολλάκις (και μόλις προχθές) με τα ψέματά του κυρίου αυτού.
    Ελπίζω να κάνεις χιούμορ, διαφορετικά η άγνοια σου είναι απίστευτη.
    Δηλαδή αυτό εδώ δεν το πήρες ποτέ χαμπάρι:
    http://prezatv.blogspot.com/2010/02/blog-post_539.html

    Όσο για τους υπόλοιπους στο ΛΑ.Ο.Σ. ναι υπάρχουν και χειρότεροι:
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=277560

    Το ίδιο και για την Παπαρήγα και τους Σταλινικούς θαυμαστές.
    Μην τα λες σε μένα, έχω πολλές φορές γράψει εδώ ότι σε αρκετά θέματα τους θεωρώ το ίδιο συντηρητικούς όσο και το ΛΑ.Ο.Σ.

    Εντάξει, έχει την πλάκα του να το παίζουμε απολιτίκ και όλοι ίδιοι είναι, αλλά στα δύσκολα από την αριστερά περιμένουν όλοι να διαδηλώσει και να φωνάξει.

    Έφερα τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα πιο πάνω με θέσεις της αριστεράς που αγνοήθηκαν επιδεκτικά :
    Α) Την αντιναρκωτική πολιτική από το 1974 μέχρι τώρα, με τραγικά επακόλουθα.
    Β)Το Μακεδονικό, όπου στο τέλος το γειτονικό κράτος θα ονομαστεί νέτα-σκέτα Μακεδονία.
    Γ)Τις αλλεπάλληλες αποτυχίες στην εξωτερική πολιτική, όπως οι σχέσεις με τον Δικτάτορα Μιλόσεβιτς.

    Έχεις θέση, ή όχι;

  109. alienellin said

    Υπάρχουν τέτοια ντοκουμεντα και άλλα τα οποία όμως οι του ΛΑΟΣ βρίσκουν έναν αληθοφανή τρόπο να τα διαψεύδουν.
    Απολιτικ, moi? Θα έλεγα το ακριβώς αντίθετο. Και πάντως προσωπικά δεν περιμένω απολύτως τίποτα από την αριστερά. Ακούω τι λέει ο καθένας και με άλλα συμφωνώ άλλα όχι.
    Τώρα πως βρεθήκαμε από τον Άδωνη στα ναρκωτικά δεν κατάλαβα, αλλά αν δεν είχα θέση και επι παντός επιστητού τι σκ….έλλην θα ήμουνα;

  110. Τι μου λες, διάψευσε ο Άδωνης την παρουσία του εκεί;
    Ε, θα είναι φωτομοντάζ η φωτογραφία, όπως και το ανορθόγραφο πανό πίσω από το κεφάλι του Άδωνη…
    (Έλληνας γεΝιέσαι δεν γίνεσαι)
    Αλλά και η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος που λέει «Αν δεν τους διώξουμε, θα μας διώξουν» και αυτή πλαστή θα είναι…

    Εντάξει λοιπόν, είναι και αυτό μια άποψη, και όπως έγραψες πιο πάνω:
    «Το έξω οι ξένοι το λένε άλλοι και όχι ο Γεωργιάδης ούτε κανένας άλλος από το κόμμα του»

    Από τον Άδωνη στα ναρκωτικά φτάσαμε γιατί προσπαθώ να σου εξηγήσω πως αντίθετα με ότι πιστεύεις, προτάσεις από την αριστερά υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια.
    Ο δρόμος προς τα σημερινά αδιέξοδα, δεν ήταν μονόδρομος αλλά συνειδητή επιλογή του Έλληνα ψηφοφόρου.
    Απλά, τώρα που φτάσαμε με τα μούτρα στον τοίχο, κάνουν ότι δεν κατάλαβαν πως έφτασαν εδώ.

    Αρκετά όμως εξωγήινε φίλε μου.
    Σου εύχομαι καλό ταξίδι, και να βρεις τον δρόμο σου.

  111. Αγγελική said

    Άλιεν, το εμπέδωσα και ομολογώ ότι ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ! Είσαι όμως πνεύμα αντιλογίας. Αλλιώς, δεν εξηγείται πώς χαρακτηρίζεις την ευγενική μου παράκληση ως» το άκρον άωτον του φασισμού» και θεωρείς τις απόψεις μου «πατρονάρισμα», ενώ καταπίνεις τον κατάφωρο φασισμό του Άδωνη. Εγώ, πάντως, τελείωσα με την ουσία του θέματος και δεν επανέρχομαι. Άλλωστε, δεν επιθυμώ η διαφωνία μας να πάρει χαρακτήρα προσωπικής αντιπαράθεσης. Εσύ, όμως, ψυχανεμίζομαι ότι θα επανέλθεις, γιατί θέλεις να έχεις πάντα την τελευταία λέξη.Είσαι ελεύθερος να το πράξεις για να επιβεβαιώσεις και το αληθές του λόγου μου.
    Υ.Γ1 Σήμερα, περιηγήθηκα μετά από μήνες αποχής πολλές παλιότερες, θαυμάσιες αναρτήσεις του Νίκου, όπου διαπίστωσα εκ νέου ότι τα ψεύδη του φασιστικού λαϊκισμού και η ανασκευή τους απασχολούν σταθερά τον συγγραφέα και τους αναγνώστες του ιστολογίου. Άλλωστε, το πρώτο κείμενο που διάβασα, πριν 2 περίπου χρόνια και διασκέδασα πολύ ήταν κάτι σχετικό με τις ελληνικούρες του Καρατζαφέρη.
    Υ.Γ.2 Διορθώνω στο # 100: Το μικρό όνομα του εκλεκτού κ. Βορίδη είναι Μαυροειδής. Δεν είναι καταπληκτική ειρωνεία ένας ρατσιστής να φέρει όνομα που σημαίνει τον μέλανα την όψιν;

  112. Ντίνο και Αγγελική, χαρά στο κουράγιο σας.

    Για τα τρία παραδείγματα που φέρνεις στο σχόλιο #108, Ντίνο, δεν μου φαίνεται καθόλου παράξενο το ότι δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο σχόλιο από την πλευρά του μη-απολιτίκ εξωγήινου φίλου. Είναι πολύ πιθανό να θεωρεί ότι όλοι εδώ συμφωνούμε στα εξής:
    1. Τα ναρκωτικά είναι κακό πράγμα και οι «τοξικομανείς» για τα απορρίματα.
    2. Οι γείτονες μας της ΔτΜ και οι σλαβόφωνοι Ελληνες υπήκοοι είναι «γυφτοσκοπιανοί που θέλουν να μας πάρουν τη ιερή γη της Μακεδονίας» και η γειτονική δημοκρατία είναι «κρατίδιο».
    3 Οι Σέρβοι είναι καλοί γιατί είναι Ορθόδοξοι, ο Μιλόσεβιτς σύμβολο αντίστασης και οι Ελληνες που ήταν παρόντες στη Σρεμπρέενιτσα είναι ήρωες που πηγαν να πολεμήσουν για υψηλά ιδανικά.
    Κοινός τόπος.

  113. alienellin said

    Ντίνο
    Ποτέ δεν είπα ότι το ΛΑΟΣ δεν είναι ακροδεξιοί απλά πρώτον διαχωρίζω τον Γεωργιάδη από το υπόλοιπο κόμμα ως ακίνδυνο και δεύτερον ότι το ΛΑΟΣ δεν αυτοπροσδιορίζεται ως τέτοιο και προσπαθεί να προβάλλει πιο μετριοπαθές προφίλ (όποτε ‘η χαρά του φανεί’ που λέει κι η παροιμία, οπισθοχωρεί ολοταχώς διαψεύδοντας και αποτάσσοντας τους όρους ρατσιστές, φασίστες κλπ). Στις μετριοπαθείς τους δηλώσεις λοιπόν εγώ βρίσκω ενδιαφέροντα επιχειρήματα, όπως βρίσκω και στις μετριοπαθείς δηλώσεις του ΚΚΕ. Βέβαια ΄χρησιμοποιώ και την κρίση μου για να καταλάβω τι κρύβεται από πίσω, αλλά δεν τους δαιμονοποιώ κιόλας. Η δαιμονοποίηση θολώνει τη σκέψη . Επίσης σέβομαι όσους δεν συμμερίζονται τη γνώμη μου και θεωρούν το ΛΑΟΣ κεντροδεξιό- δικαίωμά τους. Σε όλα τα άλλα κατά βάση συμφωνούμε, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν γίνομαι κατανοητός και πως προέκυψε αυτή η διαφωνία περί παντός του επιστητού. Στο μόνο που δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη (όχι πως δεν έχω, αλίμονο) είναι το Σκοπιανό, γιατί έλειπα από τον πλανήτη σ’ ένα πολύ κρίσιμο για το θέμα διάστημα και γιατί για να είμαι ειλικρινής, για να την εκφέρω γραπτά θα πρέπει να ενημερωθώ καλύτερα.
    Αγγελική
    Δεν επανέρχομαι γιατί θέλω να έχω την τελευταία λέξη (έχω από καιρού συνηθίσει να ζω στις διασταυρούμενες ροχάλες αριστερών και δεξιών, οπότε, συνηθισμένα τα βουνά.) αλλά γιατί θέλω να γίνω κατανοητός. Αλλά για μια φορά ακόμη απέτυχα οπότε όντως εγκαταλείπω τσάγια
    Μετατρούλου
    Περαστικά να ναι εύχομαι.
    Δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο σχόλιο για τα τρία πιο πάνω θέματα γιατί την ώρα που έγραφα την απάντηση εμφανίστηκε ένας υπουργός στην τηλεόραση για να μου πει ότι στο εξής θα έχω έναν παραπάνω λόγο να φοβάμαι να ανοίξω τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Στη συνέχεια έφαγα κάτι πρόχειρο και αποκοιμήθηκα (ή έπεσα σε κώμα, δεν ξέρω) με τη συνέντευξη του πρωθυπουργού. Βλέπεις λοιπόν ότι οι προκαταλήψεις σου για μένα είναι τόσο κενές όσο και ο πομπώδης τρούλος σου. Με τόσο βάρος βέβαια, που να λειτουργήσει ο εγκέφαλος.

    Farewell It’s been groovy!
    Το μόνο που με στεναχωρεί είναι που αναγκάστηκα να καταθέσω πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Ah well…

  114. Δεν βαριέσαι βρε Βασιλική μου, καλή καρδιά.

    Μερικές φορές αναρωτιέμαι, χρειάζεται να είναι κανείς αριστερός για να κατανοήσει τις στατιστικές που λένε ξεκάθαρα ότι κάθε εξαρτημένος από ηρωίνη θα κάνει το βαποράκι σε άλλους είκοσι για να βγάλει τα έξοδά του;
    Η εξάρτηση από ναρκωτικά αφορά μόνο τα παιδιά των αριστερών;
    Τι διάολο, δεν καταλαβαίνουν ότι τους αφορά άμεσα;

    Χρειάζεται να είναι κανείς μέλος του ΣΥΡΙΖΑ για να αναγνωρίσει την μοναδική ευκαιρία που πετάξαμε στα σκουπίδια την εποχή των συλλαλητηρίων να κλείσει το θέμα της ονομασίας, ή την αχαρακτήριστη χριστιανορθόδοξη συμμαχία με τον δικτάτορα εθνικιστή Μιλόσεβιτς;

    Το παράδοξο είναι πως δεν υπάρχει ίχνος αυτοκριτικής από όλους αυτούς που κυβέρνησαν τον τόπο, για τα τεράστια σφάλματά τους.
    Σαν να μην τρέχει τίποτα, σερνόμενοι από τις καταστάσεις, μετατοπίζονται προς τις θέσεις που κάποτε αρνιόντουσαν με βδελυγμία ακόμα και να συζητήσουν.
    Όμως χάθηκαν κάποιες δεκαετίες ενδιάμεσα, και πολλές χιλιάδες ζωές, αν μην τι άλλο.

    Κανείς δεν νιώθει την ανάγκη να πει: « Κάναμε λάθος, ας αλλάξουμε την τακτική μας, ώστε να μην επαναληφθεί»
    Και έτσι βλέπουμε τον αρχιτέκτονα της αποτυχίας του Μακεδονικού ζητήματος Σαμαρά, να παρουσιάζεται σήμερα ως σωτήρας.
    Μέχρι να αποτύχει και αυτός και τότε ένας άλλος αποτυχημένος να εμφανιστεί ως σωτήρας, και μετά ένας άλλος, κλπ.
    Για να δούμε αν και πότε θα σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος.

  115. 113#
    Χαλάρωσε, συζήτηση κάνουμε.
    Θα μπορούσες να αποφύγεις τους χαρακτηρισμούς.
    Ως εξωγήινος περίμενα να δείξεις σεβασμό προς μία κυρία.
    Που είναι οι καλοί τρόποι που σας μαθαίνουν εκεί στο σύμπαν;

  116. #113, γράφεις:

    Δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο σχόλιο για τα τρία πιο πάνω θέματα γιατί την ώρα που έγραφα την απάντηση εμφανίστηκε ένας υπουργός στην τηλεόραση για να μου πει ότι στο εξής θα έχω έναν παραπάνω λόγο να φοβάμαι να ανοίξω τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Στη συνέχεια έφαγα κάτι πρόχειρο και αποκοιμήθηκα (ή έπεσα σε κώμα, δεν ξέρω) με τη συνέντευξη του πρωθυπουργού.
    Βλέπεις λοιπόν ότι οι προκαταλήψεις σου για μένα είναι τόσο κενές όσο και ο πομπώδης τρούλος σου. Με τόσο βάρος βέβαια, που να λειτουργήσει ο εγκέφαλος.

    Οχι δεν βλέπω για ποιο λόγο είναι «κενές οι προκαταλήψεις μου».
    Και δεν το βλέπω, διότι μεταξύ των δύο πρώτων προτάσεων (από «Δεν υπάρχει» έως και «πρωθυπουργού») και των επόμενων δύο προτάσεων (Από «Βλέπεις» μέχρι «εγκέφαλος») δεν βλέπω να υπάρχει κάποια στοιχειώδης λογική συνέχεια.
    Βλέπω ότι στις δύο πρώτες προτάσεις μιλάς για τα νέα μέτρα (που θαρρείς πιάνουν μόνο εσένα),
    και στις δύο επόμενες με καλείς να δω (και να κατανοήσω) ότι έχω κάποιες προκαταλήψεις για σένα, οι οποίες μάλιστα είναι κενές
    -και καπάκι, απολαμβάνεις το υβρεολόγιό σου προς εμένα.

    Μπορείς να εξηγήσεις τη νοηματική συνάφεια μεταξύ των δύο ζευγαριών από τις προτάσεις που έγραψες;;; (αν υπάρχει κάποιος συσχετισμός, που μάλλον δεν υπάρχει).
    Οχι τίποτε άλλο, αλλά, να, είναι που εσύ πρώτος έθεσες θέμα για «εγκεφάλους που δεν λειτουργούν».

    Και ούτε που παίρνεις θέση, ή έστω, ούτε που σχολιάζεις κάτι από αυτά που έγραψα, ούτε εξηγείς τίποτα (είσαι «εκτός θέματος» όπως θα σου έλεγε η φιλόλογός σου).

    Νομίζω πως σε αυτό το σημείο μπορώ να σου ανταποδώσω την ευχή «ναναι περαστικά».
    Και να βγεις από το κώμα, σύντομα, μπας και τα γραπτά σου αποκτήσουν συνάφεια μεταξύ τους.

  117. κορνηλιε ειδα οτι οσο ημουνα απασχολημένος (ηρθε ο ΓΑΠ στη Σαλονικη μα τους ΜΑΤ και Μεα και πηξαμε )εσύ ξαναχτυπησες.. Παλι ποιηματιδιον !!!.μη σπαταλάς ομως εδώ κι εκει το απλετο ταλέντο σου .. Ακου ετοιμαζω πυρτωδως ενα τεραστιο Εργο Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΑΠ (κατα το η Θυσια του ΑΒΡΑΑΜ ) Υποθεση : Ο Θεος(των αγορων ) διατασσει τον ΓΑΠ να μας θυσιασει ΟΛΟΥΣ στον Βωμό . Ο ΓΑΠ στην αρχή εξανισταται και δυσανασχετει αλλά μετα κανει την καριδα ου πέτρα και μας περνει ολους για να μαςΘυσιασει .. Σε θελω Κορνηλιενα βοηθησεις οσο μπορεις -ιδιως για το δευτερο μέρος το Ψυχολογικο οπου ο ΓΑΠ ταλαντευεται και προσφευγει στις συμβουλές του Αδωνιδος (ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ αΔΩΝΙ; τΙ ΝΑ ΚΆΝΩ;)

  118. #114
    Ντίνο, χαίρομαι πάντως που κάποιος έστω θυμάται την «Αντιαπαγορευτική Ενωση», ελληνικό τμήμα της LIA, των Γρίβα, Καζαλόττι, Τάκη Παππά, Παναγιώτη Κανελλάκη, του αλλου του γιατρού του Παπαγεωργόπουλου, που έχει φτιάξει τώρα το ΕΛΕΥΣΙΣ. Η ελληνική LIA είχε κάνει ένα συνέδριο το 1990 (έχω ακόμα το βιβλίο με τα πρακτικά), αλλά …
    Αν τους είχαν ακούσει τότε, δεν θα μιλούσαμε για «λίστες θανάτου» του ΟΚΑΝΑ τώρα. Ο ένας στους είκοσι, διάβασα, το 5%-6%, τους παίρνουν τηλέφωνο στο σπίτι να τους πουν ότι το παιδί εντάχθηκε στο πρόγραμμα υποκατάστασης, και η απάντηση από τη μάνα του παιδιού είναι: «Τώρα, πάει το παιδί πέθανε».

  119. #105 στὸ χάλι τὸ σημερινὸ φτάσαμε ἐπειδὴ τὸ Σκοπιανὸ τὸ παρατήσαμε.

    μὲ τὴν ἴδια λογικὴ καὶ κάποιοι φώναζαν γιὰ τὴν ἐπιχειρούμενη μεταρρύθμισι Σπράου, ποὺ ἂν περνοῦσε θὰ γλυτώναμε τὸ μνημόνιο. ἡ ἱστορία διαβάζεται κι ἔτσι κι ἀλλιῶς!

  120. 118#
    Πως μπορώ να τους ξεχάσω…
    Μετά από δεκαετίες, μόλις τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν οι υπεύθυνοι / ανεύθυνοι και ειδικότερα οι εγκληματίες που πέρασαν από τα υπεύθυνα κυβερνητικά πόστα, ότι είχε δίκιο αυτή η ομάδα όταν τότε τους προειδοποιούσε ότι η πολιτική της οριζόντιας απαγόρευσης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

    Τέλος πάντων, το τραγικό είναι πως την ίδια αλαζονική συμπεριφορά ακολουθούν σήμερα στην οικονομία.

    118#
    Δεν διαφωνώ σε αυτό.

  121. angelos said

    Μια παρατήρηση σχετικά με το facebook, στο οποίο έχω κι εγώ λογαριασμό και άλλοτε είμαι συνέχεια «από πάνω», άλλοτε το παρατάω για βδομάδες:
    Το μεγαλύτερο λάθος (έστω, παρανόηση) που κάνουν όσοι κατακρίνουν το f/b (αλλά συχνά και όσοι το λατρεύουν – βλέπε αυτοί με το σύνδρομο των όλο και περισσότερων φίλων) είναι ότι παίρνουν στα σοβαρά τη λέξη «φίλος» που χρησιμοποιεί το μέσο.
    Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν είναι φίλοι μας όλοι οι «φίλοι» μας του f/b, ούτε (νομίζω) χρειάζεται να είναι. Θα μπορούσαν απλώς να ονομάζονται π.χ. «γνωστοί», «επαφές» ή κάτι τέτοιο (και αντίστοιχα στα αγγλικά).
    Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα να αποδεχτώ την αίτηση «φιλίας» σχεδόν οποιουδήποτε και (όχι τόσο συχνά) στέλνω αίτηση ο ίδιος σε κάποιον που δε γνωρίζω καλά (και σίγουρα δεν τον θεωρώ φίλο). Δε με νοιάζει καθόλου ποιοι θα δουν τις φωτογραφίες που αναρτώ (λες και αν τις έβλεπαν «μόνο» οι 50-100 πραγματικοί μου φίλοι θα ήταν μυστικές και απροσπέλαστες στο ευρύ κοινό), ποιοι θα μάθουν την ημερομηνία γέννησής μου και κάποια ελάχιστα λοιπά προσωπικά στοιχεία που ΕΠΕΛΕΞΑ να προσθέσω και γενικά δε βλέπω ποιο είναι το κακό του να έχεις άγνωστους ως φίλους στο f/b. Ακόμα και αν κάποιος γίνει ενοχλητικός (μάλλον κανένας για εμένα μέχρι τώρα, με καμιά 300αριά friends) μπορείς πάντα είτε να τον διαγράψεις, είτε να επιλέξεις να μην εμφανίζονται οι αναρτήσεις του. Σημειωτέον, ότι το f/b φαίνεται μέσω κάποιου μηχανισμού να εμφανίζει περισσότερες δημοσιεύσεις «φίλων» με τους οποίους αλληλεπιδράς συχνότερα (τους γράφεις, σου γράφουν, κοιτάς τα προφίλ τους κ.τ.λ.), οπότε οι πιο άσχετοι απλά σχεδόν εξαφανίζονται μέχρι να τους αναζητήσεις ενεργά.
    Ίσως είναι λίγο πρόβλημα οι διαφημίσεις, αλλά προσωπικά τις έχω συνηθίσει και ουσιαστικά μου είναι αόρατες.

    Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται από το μέσο η ιερή έννοια της φιλίας κ.τ.λ. κ.τ.λ., αλλά εδώ που τα λέμε και μέχρι πριν λίγα χρόνια, που δεν υπήρχε το f/b, με τον ίδιο ελαφρό τρόπο δεν αντιμετώπιζε ο μέσος έφηβος (και συχνά και γερο-έφηβος) τη λέξη φίλος (ακόμα και «κολλητός»); Προσωπικά έχω κουραστεί να ακούω από κοριτσάκια ιστορίες για το πώς τις «πρόδωσαν» οι φίλες τους που μέχρι χθες ήταν ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΕΣ, σου λέω!!! (βλέπε και το παροιμιακό «τί φίλη, τί φίδι»).

    Υ.Γ. Κάνοντας αισχρή κατάχρηση της φιλοξενίας του Nικοδέσποτα (ειλικρινά συγγνώμη, αλλά έχω απελπιστεί, ότι θα πάρω μια λογική απάντηση – εξήγηση), δράττομαι της ευκαιρίας – τρέμε Άδωνι – να ρωτήσω για ένα θέμα που με απασχολεί εδώ και καιρό: «Αίφνης» νομίζω οτι σημαίνει, όπως λένε και τα λεξικά, «ξαφνικά». Ωστόσο σε πολλά κείμενα, νέα και παλαιότερα βλέπω να χρησιμοποιείται ως «για παράδειγμα», «ας πούμε», ή κάτι συναφές (μεταξύ άλλων και ο Τσιφόρος το κάνει πολύ). Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί;

  122. Τόχω παρατηρήσει κι εγώ αυτό με το «αίφνης».

  123. Μαρία said

    121, 122
    http://tinyurl.com/6zmnvqd
    και
    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/georgakas/search.html?lq=%CE%B1%CE%AF%CF%86%CE%BD%CE%B7%CF%82&dq=

  124. physicist said

    @123. Υπάρχει νοηματική σχέση ανάμεσα στην πρώτη σημασία, (ξαφνικά, απροσδόκητα) και στη δεύτερη (τυχαία, αυθαίρετα); Μου φαίνεται πως ναι αλλά δεν ξέρω αν το φτιάχνω στο μυαλό μου εκ των υστέρων. Πάντως μέχρι που το διάβασα στα 121-123, η δεύτερη σημασία μού ήταν άγνωστη.

  125. sarant said

    Ωραία ερώτηση για το αίφνης -με τη σημασία τη δεύτερη («για παράδειγμα») το χρησιμοποιούσε πολύ ένας καθηγητής μου στο γυμνάσιο, που τον λέγαμε «Ο Αίφνης». Ίσως η δεύτερη σημασία να προήλθε επειδή ξαφνικά, χωρίς λόγο, χωρίς να είναι ανάγκη, φέρνουμε στην κουβέντα το παράδειγμα.

  126. Μπουκανιέρος said

    Νομίζω ότι υπάρχει ανάλογη χρήση του «ξάφνου» (αν και λιγότερο εκτεταμένη, ίσως). Υποθέτω ότι η σύνδεση έχει να κάνει με την έννοια του τυχαίου (το τυχαίο σαν απροσδόκητο, καθότι μη προβλέψιμο).

  127. physicist said

    @125 @126. Έτσι το σκέφτηκα κι εγώ αλλά δεν είχα καθηγητή στο Γυμνάσιο που να τόλεγε, κι έτσι η δεύτερη σημασία μού ήρθε πολύ αίφνης. 🙂

Σχολιάστε