Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αποκαλοκαιρινά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 15 Σεπτεμβρίου, 2012


Τα παλιότερα χρόνια, τέτοιες μέρες, λίγο πριν ή λίγο μετά το άνοιγμα των σχολείων, καθώς γυρνούσε και ο τελευταίος κατεργάρης στον πάγκο του, συνηθιζόταν η ευχή «Καλό χειμώνα». Μετά, όλο και συχνότερα, άρχισε ν΄ ακούγεται το «καλό φθινόπωρο», έστω κι αν όλοι λένε πως τα τελευταία χρόνια έχουν εξαφανιστεί οι ενδιάμεσες εποχές. Χτες, συναντώντας έναν γνωστό, του είπα «Καλό φθινόπωρο» κι εκείνος με διόρθωσε γελαστά: «Καλό αποκαλόκαιρο να λέμε!» Μ’ άρεσε η πατέντα και λίγο αργότερα που πέρασα από ένα στέκι και με χαιρετήσανε φθινοπωρινά, τους αντιχαιρέτησα κι εγώ με το «καλό αποκαλόκαιρο». Λίγα λεξικά έχουν τη λέξη -αποκαλόκαιρο είναι οι τελευταίες μέρες του καλοκαιριού, οι πρώτες μέρες του φθινοπώρου, οι καθυστερήσεις του ημιχρόνου που έλεγε (με αλλην αφορμή) κάποτε ο Δημοσθένης Κούρτοβικ. Οπότε τα σημερινά μεζεδάκια είναι αποκαλοκαιρινά.

Πριν όμως αρχίσουμε, και για να μην το ξεχάσω, έχω μια απορία που παρακαλώ να μου λύσετε. Πότε δισκογραφήθηκε/κυκλοφόρησε το τραγούδι «Κουρασμένο παλικάρι» του Μάνου Χατζιδάκι, στις πρώτες (προδικτατορικές εννοώ) εκτελέσεις του; Προσπάθησα να το βρω μόνος μου αλλά έπεσα σε αντικρουόμενα αποτελέσματα, οπότε ελπίζω στη συλλογική σοφία σας.

Προχωρώντας στα καθαυτό μεζεδάκια, ξεκινάμε με τη σχιζολεξία της εβδομάδας. Τη διέπραξε ο Δ. Μητρόπουλος στα Νέα πριν από μερικές μέρες, και μάλιστα στην καταληκτική λέξη του άρθρου του:

Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή που έπαιξε στις εκλογές του Ιουνίου θα πρέπει να επικαιροποιηθεί πειστικά για να μπορέσει η τρικομματική κυβέρνηση να σταθεί και να μακρο-ημερεύσει.

Όμως το ρήμα «μακροημερεύω» υπάρχει στη γλώσσα ενωμένο και αδιαίρετο από τα ελληνιστικά χρόνια (π.χ. στους Εβδομήκοντα) -τι σας έφταιξε τόσους αιώνες μετά, κύριε Μητρόπουλε, και το σφάξατε στο γόνατο;

Νέος ρηματικός τύπος γεννήθηκε, οπότε πρέπει να τον χαιρετίσουμε. Τον διαβάσαμε στην Καθημερινή τις προάλλες (και επισημάνθηκε και σε σχόλιο φίλης του ιστολογίου): Μολονότι προειδοποιεί ότι η τρόικα θα ενέγειρε αντιστάσεις σε μία τέτοια πρόταση… Βέβαια, στον ενεστώτα το ρήμα είναι «εγείρω»: εγείρω αντιδράσεις, και καθώς είναι λόγιο ρήμα στον παρατατικό/αόριστο θα πάρει αύξηση, άρα «θα ήγειρε». Το «ενέγειρε» προϋποθέτει ρήμα «εγγείρω» (ή ίσως… ενεγείρω), ανύπαρκτο κι αυτό. Κι αν είναι αχώνευτος ο τύπος «θα ήγειρε», που δεν διαφωνώ ότι είναι, η λύση δεν είναι να εφεύρουμε έναν ανύπαρκτο τύπο με την ελπίδα πως θα είναι πιο εύπεπτος, αλλά να χρησιμοποιήσουμε απλούστατα άλλο ρήμα: προβάλλω, ας πούμε· θα πρόβαλλε αντιδράσεις.

Στο χτεσινό (βραδινό) δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ έγινε λόγος για έναν δημόσιο οργανισμό που (σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να εξηγούμαι) δεν έχει «παράξει» τίποτα τα τελευταία χρόνια, κι αυτός ο αναλογικός τύπος καθόλου δεν με ενόχλησε. Όμως αμέσως μετά η δημοσιογράφος είπε ότι ο οργανισμός «εδράζεται» στις Κεχριές Κορινθίας -κι αυτό με ενόχλησε λιγάκι, διότι το ‘εδράζομαι’ δεν σημαίνει «εδρεύω» αλλά «στηρίζομαι».

Τα γλωσσικά μουστάκια της εβδομάδας, σε μια είδηση που ακούστηκε πολύ, με αφορμή τις ρατσιστικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν τα χρυσαυγίτικα τάγματα εφόδου. Ειπώθηκε λοιπόν, αλλά και γράφτηκε, ότι «τέθηκε σε διαθεσιμότητα η διοικητής του αστυνομικού τμήματος Ραφήνας». Δεν φτάνει δηλαδή που την έθεσαν σε διαθεσιμότητα, αλλά της φόρεσαν και μουστάκια! Κι όμως, ο τύπος «η διοικήτρια» όχι μόνο λεξικογραφείται (στον Μπαμπινιώτη) αλλά και χρησιμοποιείται ευρύτατα (δεκάδες χιλιάδες γκουγκλιές). Βέβαια οι περισσότερες διοικήτριες δεν διοικούν αστυνομικά τμήματα αλλά νοσοκομεία, όμως θα ήταν εντελώς τρελό να έχουμε άλλον τύπο ανάλογα με τον φορέα που διοικείται!

Κι ένα λάθος που οφείλεται στην ξιπασιά. Γράφει η Όλγα Σελλά στην Καθημερινή για την Αντιγόνη Χατζηανδρέα, την χήρα του Στρ. Τσίρκα (Γιάννης Χατζηανδρέας ήταν το πραγματικό του όνομα), που πέθανε προχτές σε βαθιά γηρατειά, ότι:
Οι άνθρωποι που την γνώρισαν από τότε που έφτασε στην Ελλάδα μιλούν για μια γυναίκα που στάθηκε στοργική, πρακτική, ενημερωμένη, ανεκτική δίπλα στον Στρατή Τσίρκα, στα χρόνια της διαγραφής και του ξεριζωμού του από την Αίγυπτο, στα πάθη, τις περιπέτειες της γραφής του, στις μεταπτώσεις που συχνά συνεπάγεται αυτή η βάσανος.

Όμως, βάσανος, κατά το λεξικό, είναι «λεπτομερής, εξαντλητική εξέταση, δοκιμασία, έλεγχος για εξακρίβωση της αλήθειας, της γνησιότητας ή της ακρίβειας». ΔΕΝ είναι το βάσανο με βραδινό ένδυμα. (Παρεμπιπτόντως, η λέξη βάσανο έχει φοβερό ενδιαφέρον ιστορικά-ετυμολογικά και πρέπει κάποτε να γράψω άρθρο). Μια και αναφέραμε το πραγματικό όνομα του Τσίρκα, ιδού και ένα νεανικό του διήγημα, το πρώτο που δημοσίευσε, υπογράφοντας «Γιάννης Χατζηαντρέας. Κάιρο».

Το τελευταίο μεζεδάκι της πιατέλας παραλίγο να μας το πάρουν απ’ το στόμα ή από τα χέρια. Τι εννοώ; Διάβασα χτες στο in.gr ότι: Δεικτικός έναντι στις απαιτήσεις της τρόικας εμφανίστηκε την Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης… Αυτό το δεικτικός, τις περισσότερες φορές που το βλέπετε γραμμένο είναι λάθος αντί για «δηκτικός». Υπάρχει λέξη «δεικτικός», από το «δείχνω» (π.χ. δεικτικές αντωνυμίες), αλλά συχνότερο στη δημοσιογραφία είναι το «δηκτικός», από το αρχαίο δάκνω που θα πει δαγκώνω, λόγιο επίθετο που χρησιμοποιείται πολύ για το οξύ, πειραχτικό, προσβλητικό ύφος ή τα λόγια κάποιου. Κι επειδή η λέξη δεν έχει ετυμολογική διαφάνεια, η λάθος γραφή (δεικτικός) είναι πολύ συχνή, και επιπλέον δεν την κοκκινίζει το ρημάδι το σπελ τσέκερ διότι όπως είπαμε λέξη «δεικτικός» υπάρχει (κάποτε θα πλάσουμε κι έναν όρο για τα ορθογραφικά λάθη που δεν τα πιάνει ο αυτόματος έλεγχος ορθογραφίας επειδή είναι νόμιμοι τύποι άλλων λέξεων).

Όμως, αν κλικάρετε τώρα στο άρθρο του in.gr θα δείτε ότι γράφει σωστά, δηκτικός -που σημαίνει ότι το είδαν το λάθος και το διόρθωσαν, και μπράβο τους (αν και αλλού διατηρείται η αρχική λαθεμένη μορφή). Έκαναν όμως μόνο το μισό καλό, διότι αυτό το αχώνευτο «έναντι» δεν συντάσσεται με αιτιατική. Ή θα το βάλεις με γενική ή, πολύ καλύτερα, θα το κάνεις «απέναντι», που είναι πολύ πιο στρωτό, αλλά ίσως φάνηκε μπανάλ στον συντάκτη. Πάντως τα Νέα, που είχαν στην αρχή κι αυτά «δηκτικός έναντι στις απαιτήσεις» έκαναν και τη δεύτερη αλλαγή: δηκτικός απέναντι…

Και να κλείσω περιαυτομπλογκώντας, που θα μπορούσα να το βάλω και κουίζ. Το πρώτο το γιορτάσαμε μετά βαΐων και κλάδων, το δεύτερο με κεράσματα, το τρίτο πέρασε απαρατήρητο, τι είναι; Είναι τα εκατομμύρια επισκέψεις στο ιστολόγιο από τη μέρα που άρχισε να λειτουργεί, στις 16 Φεβρουαρίου 2009. Το πρώτο εκατομμύριο χρειάστηκε 19 μήνες λειτουργίας, το δεύτερο έντεκα, το τρίτο εννιά μήνες, για το τέταρτο χρειάστηκαν μόλις έξι μήνες. Το περίμενα για λίγο αργότερα, αλλά το χτεσινό και το προχτεσινό θέμα αποδείχτηκαν δημοφιλή, κι έτσι κι αλλιώς, καθώς τελειώνει το καλοκαίρι δεν πυκνώνει μόνο η κίνηση στους δρόμους, αλλά και στο ιστολόγιο παίρνει ν’ αβγαταίνει. Οπότε…

Άντε, και στα δεκατέσσερα!

96 Σχόλια to “Αποκαλοκαιρινά μεζεδάκια”

  1. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  2. Καλημέρα. Σε κρίση διατριβής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ο επιβλέπων καθηγητής κ. Π. ήταν (και είναι) πέρα βρέχει, καλή του ώρα γιατί έχει προσφέρει άφθονο γέλιο ο άνθρωπος, με συνέπεια η διατριβή να μπάζει από παντού. Μια κυρία, λοιπόν, μέλος της επταμελούς, παίρνει το λόγο και σέρνει τα εξαμάξης. Μιλάμε για χοντρές χοντράδες. Και ο δικός μου, ο τιτανοτεράστιος καθηγήταρος, της απαντά με απάθεια: πάντα ενδεικτική στο λόγο της η κ. Χ., πάλι με πειράζει! Η διατριβή πέρασε με άριστα, γιατί αυτός ο στυλοβάτης της επιστήμης είχε μαγειρέψει την πλειοψηφία και είχε τις 4 ψήφους. 🙂
    Μπόνους-κουίζ: βρείτε τους καθηγητές. Ο ένας είναι γνωστός στους πανεπιστημιακούς περισσότερο, η άλλη είναι και ευρύτερα γνωστή, λόγω του μπαμπά…

  3. bernardina said

    Καλημερούδια. Μια βιαστική απάντηση μόνο, λόγω ανωτέρας βίας 🙂

    Το Κουρασμένο Παλικάρι πήρε το δεύτερο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1961 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB_%CE%A4%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%8D_%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82 με ερμηνεύτρια τη Νάνα Μούσχουρη.
    Προσωπικά το προτιμώ με τους Καζαντζίδη-Μαρινέλα.

    Τα υπόλοιπα αργότερα, 🙂

  4. ππαν said

    Πω πω οι χαμηλές νότες του Καζαντζίδη στο Κουρασμένο παλικάρι, τι θαύμα!

    Ωραία τα μεζεδάκια, δεικτικός μήπως ήθελε να πει «δεκτικός»; Το λέω γιατί οι υπουργοί μας μόνο σε τέτοια μας συνηθιζουν.

    Σπολλάτη, Νικοκύρη!

  5. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχολια!

    2: Δύσκολα μας βάζεις!

    4: Καλό με το δεκτικός!

    3: Μερσί Μπέρνυ!

    Εντωμεταξύ, ο Ν. Λίγγρης στη Λεξιλογία έγραψε ένα ωραίο λήμμα για τη λέξη «αποκαλόκαιρο»:
    http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?12066-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF

  6. Νέο Kid Στο Block said

    Τιμή και δόξα στην επισκεψιμοτητα του ιστολογίου του Νίκου Σαραντάκου! Ολέ!!
    Νίκο, δεδομένου ότι σε 0 μήνες λειτουργίας του ιστολογίου είχες 0 επισκέψεις (φοβερά διορατικό πόρισμα αυτό, έτσι;) μπορούμε να κάνουμε την απλή στατιστική παρατήρηση ότι έχουμε να διαπιστώσουμε αν (και κατά πόσον) σχετίζονται στατιστικώς τα ακόλουθα δεδομένα.
    (0,19,30,39,45) που είναι αθροιστικά οι μήνες λειτουργίας του ιστολογιου και (0,1,2,3,4) που είναι αθροιστικά τα εκατομμύρια επισκέψεων που προκύπτουν αντίστοιχα στις τιμές του πρώτου συνόλου. Τα δεδομένα είναι λίγα, κάποιοι στατιστικολόγοι ίσως έφριτταν στην ιδέα να μιλήσω για correlation με τόσα λίγα δεδομένα, αλλά σκασιλα μου. Βάζοντας λοιπόν αυτά τα δεδομένα σε ένα απλό εξελάκι (η συνάρτηση CORREL)παρατηρούμε ότι προκύπτει ένα μέτρο «συντελεστή συσχέτισης (ή αλλιώς μέτρο του Pearson) ίσο με 0,9764 ! Το θαυμαστικό είναι γιατί ο αριθμός είναι πολύ κοντά στη μονάδα, άρα τα δεδομένα σχετίζονται -σχεδόν απόλυτα- στατιστικώς! Και Ω ναι! Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει συνάρτηση που να προσομοιώνει την κατανομή των σαραντάκειων επισκέψεων συναρτήσει του χρόνου.
    Και η γραμμική συνάρτηση Σαραντάκου (εφεξής καλούμενη συνάρτηση Sarant) είναι η:
    Y(ή f(x))= 0,0867*x – 0,354
    (όπου στον άξονα των τετμημένων(Χ) νοούνται Μήνες και στον άξονα Y των τετμημένων εκατομμύρια επισκεπτών)
    Με βάση την παραπάνω συνάρτηση, μπορείς να υπολογίζεις Νικο την διαρκώς αυξάνουσα συσσώρευση επισκεπτών στο ιστολόγιο σου και να κάνεις ωραίες μαντεψιες παίζοντάς το Δρ.Γκέλερ.
    (βέβαια η συνάρτηση ως συνεχής και αύξουσα, εκ των πραγμάτων κάποια στιγμή θα αποκλεινει από τα πραγματικ΄’α δεδομενα και θα φλατάρει, εκτός κι αν για καπ[οιον μεταφυσικό λόγο, παρατήσουν ολοι το ρουφμπουκ και το τιτίβισμα και μαζευτούν εδώ μεσα…αλλά αυτό μικρή σημασία έχει επι του παρόντος ή μάλλον εχει την ιδια σημασια που έχουν και καποιοι –απολυτα ακριβείς- συσχετισμοί αύξησης ύψους πληθυσμού και χρόνου . Σύμφωνα με την εγκυρότερη απ’αυτές ο μεσος ορος υψους των Ευρωπαιων το 2050 θα είναι 2,70 μέτρα! Μπορεί… 🙂

  7. Μιχαλιός said

    2: Η απάντηση έχει να κάνει με… συντεχνίες;

  8. Mindkaiser said

    Εικάζω ότι της φορέσανε μουστάκια για να είναι ασορτί με τον Μπαρμπαρούση. Μήπως ο Μητρόπουλος έκανε λογοπαίγνιο;

  9. cronopiusa said

    Καλημέρα

    – Μαμά γιατί στο ψήφισμα της καταδίκης της Χρυσής Αυγής στην Βουλή δεν φαίνονται πουθενά οι λέξεις «ναζισμός» και «ρατσισμός»;

    – Γιατί ο κύριος Πολύδωρας είπε ότι «ναζισμός» και «ρατσισμός» δεν είναι ελληνικές λέξεις και η χρήση ξενόφερτων λέξεων υπονομεύει την καθαρότητα όχι μόνο της γλώσσας αλλά και φυλής μας…
    πηγή: http://gazikapllani.blogspot.

    Έκλεισαν το indymedia
    ;

  10. LandS said

    #6
    Κίντο, το μηδέν επισκεψιμότητα σε μηδέν μήνες δεν είναι πόρισμα, είναι στατιστική παρατήρηση.

  11. sarant said

    Ευχαριστώ και για τα νεότερα!

    6: Λες να γίνουμε 2.50 στα γεράματα; 🙂

    9: Δεν είναι βέβαιο, είναι;

  12. LandS said

    #6
    βέβαια η συνάρτηση f(x)= 0,0867*x – 0,354 ως συνεχής και αύξουσα, εκ των πραγμάτων κάποια στιγμή θα αποκλεινει από τα πραγματικά δεδομενα και θα φλατάρει,

    Δοκίμασε την -2αx^3+βx^2+γx+δ με α>0.

    Θέλεις βέβαια περισσότερα στοιχεία, αλλά όταν φλατάρει και αυτή θα φλατάρει θεαματικά!

  13. Νέο Kid Στο Block said

    12. Μη γίνεσαι μάντης κακών! 🙂 . Για α<1 τα πράματα πάνε καλά και δεν προβέπεται φλατάρισμα ή καταβύθιση του y. 😆

  14. Θρασύμαχος said

    Άειντε πάλι http://www.ydmed.gov.gr/wp-content/uploads/20120913_press_manitakis_amato.pdf «της γείτονΑΣ χώρας», αυτό το υπουργείο έχει μιάν εμμονή με το συγκεκριμένο τύπο

  15. Θρασύμαχος said

    Στο ίδιο (#14): «έχει διατελέσει ΩΣ υπουργός»

  16. voulagx said

    Νιου Κιντ, το » αποκλεινει » καταλαβαινω οτι σημαινει «αποκλίνει», αλλα εκεινο το «φλατάρει» δεν το ξερω, τι σημαινει; 🙂

  17. #2, 5, 7
    Είναι όντως δύσκολο, γιατί δεν είναι γνωστοί. Και μάλλον δεν πρέπει να πω και τα ονόματα. Για τις συντεχνίες δεν πολυκαταλαβαίνω τι εννοείς. Πάντως, αγαπημένη δραστηριότητα αυτού του καθηγητή ήταν να κάνει εκδρομές σε όλη την ανατολική Μεσόγειο ( ! ) και να δίνει θέματα διατριβών στον κάθε πικραμένο (που ευτυχώς οι περισσότεροι τις παράτησαν). Είχαμε φτάσει να λέμε ότι το μεταπτυχιακό στις βυζαντινές σπουδές ήταν το ΙΕΚ Π. (Π.=το όνομα του καθηγητή).

  18. Καλημέρα,

    @4β: Αυτό με το δεκτικός ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα και εγώ!
    @4γ: Αυτό το σπολλάτη, όταν ήμουν μικρός (φαντάζομαι, χωρίς να θυμάμαι, ότι το πρωτοσυνάντησα στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, στο γυμνάσιο), επειδή κανείς δεν μπήκε στον κόπο να το εξηγήσει (ή, πιο πιθανό, για να μην αδικώ και τους πολύ καλούς φιλολόγους που είχαμε, να είχα κάνει κοπάνα), νόμιζα ότι σημαίνει κάτι σαν «δεν πειράζει». UPDATE: Τώρα που το σκέφτομαι, η γιαγιά μου το έλεγε με την έννοια «κατόπιν εορτής δεν έχει καμμιά χρησιμότητα αυτό που κάνεις / λες: «- Τώρα, σπολλάτη!»».

    Να κάνω μια πρόταση; Αυτές τις λόγιες απολιθωμένες εκφράσεις, γιατί να μην τις ξαναζωντανέψουμε, καταργώντας π.χ. την αύξηση; Εγείρω – έγειρα – θα εγείρω. «Ο υπουργός έγειρε αντιρρήσεις» (βέβαια, σε αυτή την περίπτωση μπορεί να το μπερδέψει κανείς με τον αόριστο του γέρνω, και να έχουμε παρεξηγήσεις :-P)

  19. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    14: Αξίζει να το συζητήσουμε, αλλά στη σημερινή νεοελληνική, και με τη μεταφορική σημασία (άρα: όχι η γειτόνισσα χώρα) δεν είναι λάθος το «η γείτονα χώρα – της γείτονας χώρας».

  20. Νέο Kid Στο Block said

    Να «ρίξει» κλίση Βουλάγξ.Να καταβιβάσει παράγωγο. Να φλάτάρει ρε παιδάκι μου! 🙂

    Tάιπο στο 6. στη συνάρτηση Sarant: y=0,0867x-0,3054

  21. voulagx said

    #20 α, μαλιστα, να ξεφουσκωσει, άι γκαρετ!!!

  22. LandS said

    #13 Δεν ξέρουμε αν το α θα μας βγει μικρότερο από 1, επίσης δεν ξέρουμε τι πρόσημα θα προκύψουν στους άλλους συντελεστές (είπαμε με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τιμές) οπότε…
    Αν θέλουμε να φλατάρει (να τείνει να γίνει παράλληλη με τον άξονα των χ) με τον όμορφα (και όχι θεαματικά, δεηλαδή στη γλώσσα του ΠΑΣΟΚ να καταρρέει) καλύτερα θα βολευτούμε με μια συνάρτηση του τύπου y=Αx^α, 0<α<1 και βρίκουμε τους συντελεστές με παλλινδρόμηση της logy=αlogx+c.

  23. LandS said

    Αν θέλουμε να φλατάρει (να τείνει να γίνει παράλληλη με τον άξονα των χ) όμορφα (και όχι θεαματικά, δηλαδή στη γλώσσα του ΠΑΣΟΚ να καταρρέει) καλύτερα θα βολευτούμε με μια…

  24. Σχετικά με τις γραφικές παραστάσεις, δείτε κι αυτό, και προσέξτε στο τέλος, το αντίθετο του φλαταρίσματος 🙂

  25. spiral architect said

    Νικοκύρη, εγώ βάζω το τσίπουρο Κυπαρισσίας (που το τιμώ δεόντως τώρα) για τα κεράσματα.
    Εσύ τι θα βαν’ς; 🙂
    Περιμένουμε μια μελλοντική βαρβάτη ανάρτηση και … στην υγειά μας.

  26. Όχι γλωσσικό, αλλά για μεζεδάκι μου φαίνεται.
    Στο tvxs γράφουν την ιστορία του Γιάνους Κόρτσακ, και κάπου υπάρχει η φράση «περιτριγυρισμένα από Γερμανούς στρατιώτες και την εβραϊκή αστυνομία, που ούρλιαζαν και απειλούσαν».
    Τι είναι αυτό το «εβραϊκή αστυνομία» εκεί; Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει εβραϊκή αστυνομία στην κατεχόμενη Πολωνία; Έκανα και σχόλιο αλλά δεν απάντησε κανείς…

    Αυτό που λέει ο Νιουκιντ, το ότι δηλαδή πρέπει να σκεφτείς ότι κάποια στιγμή η συνάρτηση θα φλατάρει, μου θύμισε τους υπολογισμούς χθες ενός γνωστού νεοφιλελεύθερου θαμώνα του φέισμπουκ, φωστήρα της οικονομίας, που υπολόγιζε το κόστος των συντάξεων στον εθνικό προϋπολογισμό, και μετά από κάτι πράξεις στο πόδι, υπολογίζει ότι σε κάνα δυο δεκαετίες οι συντάξεις θα είναι 2 φορές το συνολικό ΑΕΠ της χώρας!!!!
    Και φυσικά καταλαβαίνετε όλοι το συμπέρασμά του: «Οπότε, ο περιορισμός των δαπανών για συντάξεις πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης»

    Καλημέρα σε όλους! Καλό σαββατοκύριακο να έχουμε!! 🙂

  27. Ωχ ξεχάστηκα! Συγχαρητήρια Νικοκύρη για τα 4 εκατομμύρια!! 🙂
    Εύχομαι η συνάρτηση Sarant να συνεχίσει με συνεχώς αυξανόμενη κλίση, να έχουμε επισκέπτες και από άλλο γαλαξία! 🙂

    @24: Ωραίο!! 🙂

  28. stratosbg said

    Reblogged this on ahairlessape.

  29. Μαρία said

    26
    http://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_Ghetto_Police

  30. spiral architect said

    @26: Στέλιο δες την ταινία του Ρ. Πολάνσκι: Ο Πιανίστας.
    Και εκεί αναφέρει και δείχνει την εβραϊκή αστυνομία`στο γκέτο της Βαρσοβίας

  31. panavros said

    Για το θηλυκό της λέξης «εκπαιδευτικός» που ρώτησα πριν μερικές ημέρες δεν μου απάντησε κανείς, για πείτε καμιά πρόταση πως θα την κάνουμε με θηλυκή κατάληξη. Όλα τα λεξικά (και ο Κριαράς) το δίνουν με την αρσενική κατάληξη.

  32. @29,30: Ευχαριστώ πολύ! Την ταινία την έχω δει, και όντως, ήξερα ότι υπήρχε κάτι τέτοιο, αλλά δεν φανταζόμουν οτι θα συμμετείχαν και σε κάτι τόσο απάνθρωπο όπως τη μεταφορά ορφανών σε στρατόπεδο θανάτου, και μάλιστα με ουρλιαχτά και απειλές… Τραγικό!

  33. Δημήτρης Ε. said

    Μπράβο Νίκο, να τα εκατοστήσεις!

  34. Δημήτρης Μ. said

    Η πολωνική Wiki μιλάει για ουκρανούς και Λεττονούς συνεργάτες των Γερμανών, πράγμα πολύ πιθανόν, γιατί η Εβραϊκή Αστυνομία δεν είχε πυροβόλα όπλα.

  35. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα και για τα καλά λόγια!

    Στέλιο, με πρόλαβαν η Μαρία και οι άλλοι!

    31: Το έχουμε ξαναπεί, αρκετές φορές, ότι είναι απολύτως αποδεκτά τα επαγγ. θηλυκά σε -ός.

  36. Το «μακρο-ημερεύσει» κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιήθηκε επίτηδες σαν λογοπαίγνιο, δεδομένου ότι η επιλογή δραχμή/ευρώ είναι μακροοικονομική απόφαση, και ο συντετμημένος όρος macro (-economics) χρησιμοποιείται ευρέως στα διεθνή μέσα και βιβλιογραφία. Ίσως το λογοπαίγνιο να είναι πολύ εξειδικευμένο για να γίνει αμέσως καταληπτό στην συγκεκριμένη περίπτωση.

  37. sarant said

    36: Μακάρι να πέφτω έξω -όμως μέσα στο γενικότερο σχιζολεκτικό κλίμα δεν είμαι βέβαιος.

  38. Τώρα διάβασα το σχ. 8, Ναι έτσι πιστεύω.

  39. panavros said

    35. Ok δεν το είχα υπόψη οτι έχει ειπωθεί.

  40. gpoint said

    # 38
    Συμφωνώ, μάλιστα νομίζω ότι θέλει να δώσει δυο ερμηνείες : μακροημέρευση (κυβερνησης) και μάκρο (οικονομία)- ημερεύω (ηρεμώ)

  41. Αρκεσινεύς said

    1. Με τον σημερινό καιρό: καλό φθινόπωρο, αν και το μεσημέρι στη Μαραθώνος η ζέστη ήταν ανυπόφορη. Η ευχή «Καλό αποκαλόκαιρο» όλο και ακούγεται τελευταία.
    2.Ευχές κι από μένα, Νίκο, για πολλά, πολλά εκατομμύρια επισκέψεων στο ξεχωριστό ιστολόγιό σου με τα μοναδικά άρθρα και τους αξιόλογους σχολιαστές.
    3. Αμέσως σκέφτηκα το δεκτικός. Το είδα και στο σχόλιο της ΠΠαν…. Δηκτικός είναι λέξη άγνωστη στους κυβερνώντες απέναντι στους αλαζόνες απαιτητικούς τροϊκανούς.
    3. σπολλάτε (από την ευχετική φρ. εις πολλά έτη ) ευχαριστώ Ο πατέρας μου το χρησιμοποιούσε συνέχεια και πολλοί άλλοι στο χωριό.

  42. Miranda said

    Ταπεινό ερώτημα στον αγαπητό κ. Σαραντάκο. Πώς θα ήταν το θηλυκό αντίστοιχο του πατριάρχης; «Η» μητριάρχης; Απαράδεκτο. «Η» μητριάρχισσα; Ελαφρώς βάναυσο. Τι θα πρότεινε; Οι Άγγλοι λένε mitriarch και ξεμπερδεύουν. Θα με βοηθούσε πολύ μια απάντηση.

  43. Alexis said

    Έγραψα ένα σχόλιο νωρίτερα αλλά το έφαγε η ηλεμαρμάγκα… Τέλος πάντων… προσπαθώ πάλι.

    Νίκο, μιας και αναφέρθηκες στο in.gr εμένα μου χτύπησε στο μάτι (γλωσσικά πάντα) ένα άλλο χθεσινό του άρθρο με τίτλο «εντατικοί έλεγχοι για την πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής». Δεν ξέρω αν η λέξη θεωρείται «μεζεδάκι». Εγώ παλιά ήξερα μόνο τη φοροδιαφυγή. Αργότερα μπήκε στο λεξιλόγιό μας και η εισφοροδιαφυγή. Τώρα βλέπω και τρίτο παιδάκι της ίδιας οικογένειας. Αν εγώ έγραφα τον τίτλο θα προτιμούσα την ωραιότατη λέξη «λαθρεπιβίβαση». Δεν ξέρω αν είναι δόκιμο να κολλάμε την κατάληξη «-διαφυγή» κάθε φορά που μιλάμε απλά για τζαμπατζήδες. Τότε πως θα πούμε το κλέψιμο νερού από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ (ξέρετε, με κρυφή σύνδεση) ή το τζάμπα ρεύμα με μπαλαντέζα από το εξοχικό του γείτονα; Νεροδιαφυγή, ηλεκτροδιαφυγή και πάει λέγοντας;

    Α, και θερμά συγχαρητήρια για το 4ο εκατομμύριο!

  44. Αρκεσινεύς said

    Μόλις το βρήκα στα ΝΕΑ:

    «Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπους ώστε να σφίξει το βρόγχο γύρω από τον φοροφυγά»! Άραγε ποιον θα ρωτούσε ο γιατρός; τον κύριο, τον άνω λοβιαίο ή τον κάτω;

  45. Chequechak said

    Το «κουρασμένο παλικάρι» ηχογραφήθηκε το 1961 σε 3 διαφορετικές εκτελέσεις. Μούσχουρη, Καζαντζίδης και Νινή Ζαχά.

  46. spiral architect said

    Ο Δένδιας μπορεί να μην είναι βαμπίρ και να δαγκώνει, αλλά ο Νικόλας ο Κλουβής μάλλον είναι ζόμπι. 😆

  47. Προσγολίτης said

    42
    «Ταπεινό ερώτημα στον αγαπητό κ. Σαραντάκο. Πώς θα ήταν το θηλυκό αντίστοιχο του πατριάρχης;»

    Κι εγώ με τη σειρά μου (ενν. αστειευόμενος) θα σε ρωτήσω, Νικοκύρη:
    Γιατί το πιο πάνω ερώτημα μου φέρνει στο νου την Πάπισσα Ιωάννα;

  48. ππαν said

    Αφού βρούμε το θηλυκό του πατριάρχη, παίρνω σειρά να μου βρείτε το αρσενικό της λεχώνας.

  49. Nicolas said

    Λεχώνος, βέβαια: ο λεχώνος, η λεχώνα και το χελωνάκι.

  50. 6,
    Έπαινος για τον Νέο, και να προτείνω, αν μου επιτραπεί, μια βελτίωση που προβλέπει με σχετική ακρίβεια πότε θα φτάσουμε στα 5 εκατομμύρια:

    Μια συνάρτηση που περιγράφει τα δεδομένα πολύ καλά είναι

    Επισκέψεις (σε εκατομμύρια) = 1.1354[exp(0.033446 Μήνες) – 1]

    Για του λόγου το αληθές, τα αντίστοιχα νούμερα είναι

    Μ Ε Εκθετική συνάρτηση
    0 0 0
    19 1 1.01
    30 2 1.96
    39 3 3.05
    45 4 3.98

    με συντελεστή συσχέτισης (Ε και Εκθετική συνάρτηση) R^2=0.9998 (οπτικά υπάρχει σχεδόν τέλεια σύμπτωση στο γράφημα με τα δεδομένα και την εκθετική συνάρτηση).

    Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι φαίνεται, με σχετική εμπιστοσύνη, πως τα 5 εκατομμύρια θα έρθουν στους 50.44 μήνες από την έναρξη του ιστολογίου.
    Θα πρότεινα στον Νικοκύρη να προκηρύξει διαγωνισμό, ώστε όποιος το πετύχει στην σωστή μέρα (ή ώρα) να κερδίσει πλούσια δώρα.

  51. …χιλιαδούχοι και εκατομμυριούχοι…:-)

    42 πατριαρχίνα, πάντως,
    είναι η μάνα του πατριάρχη.

  52. Δεν θέλω να σας τρομάξω… αλλά…

    ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Τα πράγματα είναι σοβαρά τελικά….

  53. Αρκεσινεύς said

    η (πολυ)καλλιτέχνις
    Λόγιο γράφει ο Μπ. και καλλιτέχνιδα

  54. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    42: Για τον νομάρχη/περιφερειάρχη θα έλεγα ότι το «περιφερειάρχισσα» είναι πολύ καλό, όχι; Άρα, κατ’ αναλογία, η μητριάρχισσα. Ξενίζει, γιατί είναι σπανιότατο.

    52: Σε λίγο θα βλέπουμε ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ και από κάτω – έναν μέτριο με γάλα

  55. sarant said

    43: Παίζουν και τα δύο, εισιτηριοδιαφυγή και λαθρεπιβίβαση. Να δούμε ποιο θα επικρατήσει.

    44: 🙂

    45: Ευχαριστώ!

  56. Από σταυρόλεξο της εποχής (στην «Εκλογή», νομίζω):
    «Τραγούδι του Θεοδωράκη, που το… κούρασε ο Χατζηδάκης.»
    Απάντηση, φυσικά: παλικάρι!

  57. Πηαν @48, απλό. ο χέλων

  58. vioannis said

    Αντιπροτείνω τη λογαριθμική y = 28,023Ln(x) – 0,2321
    Με R^2 = 0,9996
    Χωρίς βέβαια το αυθαίρετο σημείο (0,0)

    Ή έστω τη δευτεροβάθμια
    y = -2x^2 + 23x – 20,4 με R^2 = 0,9975

  59. Τσούρης Βασίλειος said

    Εμείς λέμε καλό χινόπωρο και ταποχινοπώρ.

  60. eth said

    @50, 58: Μπορείτε και να μηδενίσετε την απόκλιση αν ακολουθήσετε τον φίλο μας τον Lagrange :). Παρεμπιπτόντως, η μοντελοποίηση δεικτών δημοτικότητας αποτελεί ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα.

  61. Miranda said

    Θερμά ευχαριστώ για το μητριάρχισσα – πάντως η σπανιότητα της λέξης επιβεβαιώνει πανηγυρικά την πατριαρχία.

  62. sarant said

    61: Όπως και η σπανιότητα των άλλων επαγγελματικών (με την ευρύτερη έννοια) θηλυκών!

    50, 60: Με φέρνετε σε δύσκολη θέση, αν δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις θα πουν οι κακές γλώσσες ότι φταίω εγώ 🙂

  63. nestanaios said

    Ο αόριστος και παρακείμενος το εγείρω και αγείρω με προβληματίζουν. Αυτό το ήτα (Η) δημιουργεί προβλήματα. Η δασκάλα από την Παιανία έχει υποψιασθεί κάτι.

  64. Εκατομμύρια σχόλια, εκατομμύρια ευχές!

  65. ππαν said

    63: στη Ραφήνα δουλεύει η αγωνίστρια δασκάλα.

  66. 60,
    Σωστές και οι δύο παρατηρήσεις.

    *** Προειδοποίηση: Οι αναγνώστες με αλλεργία σε αριθμούς και εξισώσεις μπορούν να προχωρήσουν στο επόμενο σχόλιο. 🙂 ***

    Να συμπληρώσω, όμως, πως η τέλεια πολυωνυμική προσέγγιση με παρεμβολή (δηλαδή πολυώνυμο 4ου βαθμού που περνάει ακριβώς – με μηδέν λάθος – και από τα 5 σημεία) έχει το πρόβλημα πως οι συντελεστές του πολυωνύμου (y = 2E-06x^4 – 0.0002x^3 + 0.0077x^2 – 0.03x) έχουν στατιστικά άπειρο διάστημα εμπιστοσύνης, γι’ αυτό είναι γενικά επίφοβοι για προβλέψεις – αν και εδώ δεν φαίνονται προβληματικοί.

    Το γραμμικό μοντέλο του ΝΚΣΒ, στο 6, (y = a*x+b) είναι καλό από την άποψη ότι έχει δύο μόνο παραμέτρους: (a, b). (Θα μπορούσε μάλιστα και με μία παράμετρο (y = a*x) μια που το (0,0) είναι γνωστό χωρίς λάθος.) Παρά το ικανοποιητικότατο R^2, όμως, τα υπόλοιπα(?) (residuals: y-a*x-b) δεν φαίνονται τυχαία, αλλά ακολουθούν ένα «προφανές» pattern. Επομένως η γραμμική προσέγγιση είναι κατ’ αρχήν καλή, αλλά εμπεριέχει συστηματικό λάθος (μικρό μεν, αλλά μάλλον μεγαλύτερο από το τυχαίο).

    Το εκθετικό μοντέλο y=Α(exp(Β*x)-1) έχει και αυτό δύο παραμέτρους, αλλά καλύτερη προσέγγιση, με residuals που φαίνεται να είναι τυχαία (γύρω απ’ το μηδέν μέσον όρο). Επιπλέον, εκτίμηση των Α και Β από τα πρώτα 4 σημεία προβλέπει το 5ο σημείο ως Α(exp(Β*x)-1) με σχετική ακρίβεια (κουτσουρεμένο «leave-one-out cross-validation«).

    Τέλος, το μοντέλο y=Α(exp(Β*x)-1) δεν είναι αυθαίρετο, αλλά αποτελεί λύση της διαφορικής εξίσωσης dy/dt=B*(y+A) με αρχική συνθήκη y(0)=0, η οποία λέει κάτι απλό και λογικό:

    Ο ρυθμός επισκέψεων ανά μήνα dy/dt είναι βασικά (sic) σταθερός (δηλαδή Β*Α) επαυξημένος κατά ποσό ανάλογο του συνολικού αριθμού επισκέψεων μέχρι εκείνη την στιγμή (δηλαδή +B*y), ίσως επειδή όσο περισσότερες επισκέψεις εμφανίζονται, τόσο περισσότερα κίνητρα παρουσιάζονται (λόγω αυξημένης ποικιλίας θεμάτων και σχολίων) για να προστεθούν νέοι επισκέπτες.

    Προφανώς, το μοντέλο αυτό γίνεται ανακριβές μετά από κάποιο χρόνο, όταν έρχονται φαινόμενα κορεσμού ή άλλα, που είναι μάλλον χαοτικά, επομένως απίθανο να προβλεφθούν με ακρίβεια.

    Για το 5ο, εκατομμύριο πάντως, εικάζω, από ένστικτο, πως το εκθετικό μοντέλο είναι ακριβές, και είμαι διατεθημένος, από επιστημονικό ενδιαφέρον και μόνο, να διακινδυνέψω σχετική πρόβλεψη (με ακριβή δεδομένα, καθότι οι αριθμοί 0, 19, 30, 39, 45 έχουν αριθμητικό σφάλμα από στρογγύλεμα (πχ το 45 είναι 43 και κάτι μήνες, από 9 Φεβ. 2009, μέχρι 14 Σεπ. 2012).

  67. sarant said

    66: Γιά να δούμε…;)

    Δόχτορα, ευχαριστώ!

  68. μπαμπάς λύκος said

    52. Δεν θέλω να σας τρομάξω… αλλά…

    ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Τα πράγματα είναι σοβαρά τελικά….

    … & μετά, ΡΕΜΑΛΙΑ, ζητάτε να διατηρηθεί το πενθήμερο.
    Αφού οι 7 ημέρες της εβδομάδας δεν είναι αρκετές…

  69. Immortalité said

    Σχετικά με το 68 του Μπαμπά Λύκου. Το τσίμπησα από σχόλιο στην τελευταία ανάρτηση του αγαπητού (και εξαιρετικού όπως πάντα) Χασοδίκη. Δεν είναι μεζεδάκι, και ούτε εικόνα από το μέλλον ελπίζω.

    Μεζεδάκι όχι ακριβώς, αλλά στη Νέα Κρήτη της Παρασκευής θαρρώ έλεγε πως στους κατοίκους της Γαύδου παρασχέθηκε δωρεάν ιατρική φροντίδα και υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις μεταξύ των οποίων σε «τεστ Mantoux». Εμάς στο σχολείο, μαντού μας κάνανε πάντως. Εξελίσσεται η ιατρική, όσο να πεις.

    Ωραίο το αποκαλόκαιρο…

  70. Νέο Kid Στο Block said

    Απαντώ στην επιστημονική πρόκληση του Μιχάλη 66. 🙂 με την ακόλουθη regression equation:
    y = 0.0000188049 x^3 + 0.0001359 x^2 + 0.0442825x – 0.00188486

    Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, τα 5 εκατομμύρια επισκέπτες θα επιτευχθούν σε 50,49 μήνες (ή 50 μήνες και 14 μέρες αν υπάρξει στο μεσοδιαστημα ένα άρθρο Mb* ή 50 μήνες και 16 μέρες αν δεν υπάρξει άρθρο Μb)

    ΥΓ. *άρθρο Μb= άρθρο που να σχετίζεται με τον καθηγητή Μbambiniotis
    YΓ2. Για ν αριθμό άρθρων Μb , δέον όπως αφαιρείται χρόνος απο τον στόχο -πρόβλεψη με ένα μειωτικό συντελεστή
    -μ(μέρες)=ν*0,333. Π.χ για 4 άρθρα Mb η πρόβλεψη γίνεται 50 μήνες και 13 μέρες.

    Η αυξανόμενη τάση παρουσίας αγαπητών αληθινών εραστών της γλώσσας και μεγάλων (ενηλίκων), θεωρείται οτι εξουδετερώνεται από την μειούμενη τάση παρουσίας «τάχαμου» εραστών της γλώσσας και «μεγάλων» ,και έτσι δεν απαιτείται άλλος συντελεστής διόρθωσης.

  71. Νέο Kid Στο Block said

    Ομολογώ ότι η προκύπτουσα απο την παραπάνω κυβική εξίσωση πρόβλεψή μου είναι πολύ κοντά στην τιμή 50,44 που δίνει το εκθετικό μοντέλο του Μιχάλη , αλλά αυτό είναι λογικό!
    (Χαρίζω κι ένα εκατοστό Μιχάλη! Δηλαδή ακόμη και με 50,47 κερδίζεις εσύ!) 😆

  72. Νέο Kid Στο Block said

    Ενοείται ότι αν τελικά επαληθευτεί το γραμμικό μοντέλο του 6.(20. διορθωμένο) (που είναι και το πιθανότερο) ήτοι 57 μήνες(+- Μb factor) κερδίζω πάλι εγώ! :mrgreen:

  73. sarant said

    Συγνώμη, αλλά αυτά με τους 50 μήνες και τους 40 κλέφτες μπερδεύουν το φιλοθεάμον κοινό. Ημερομηνία δώστε, παρακαλώ, αμφότεροι!

  74. Mar Pap said

    4 εκατομμυρια επισκέψεις!!!
    όπου να ναι θα πιάσουμε τα ελληνικά λημματα σύμφωνα με το λερναίο!!

  75. τυφλόμυγα said

    Καλημέρα. Πολύ ωραία τα αποκαλοκαιρινά.

    Το σπολάτη ή σπολλάτη ή ασπολάτη σου χρησιμοποιείται ως ευχή όπως αναφέρει ο Αρκεσινέας στο #41. Στην Κρήτη συχνά απαντάται και ειρωνική χρήση της λέξης.
    Παράδειγμα: Κάποιος ζητάει από φίλο του βοήθεια για να φτιάξει τον κήπο του. Ο φίλος προφασίζεται αστείες δικαιολογίες για να μη βοηθήσει. Ο πρώτος φίλος φτιάχνει μόνος του τον κήπο και τον κάνει πανέμορφο. Ο δεύτερος βλέπει τον κήπο -παράδεισο και επαινεί τον φίλο του. Ε, ο πρώτος θα απαντήσει «σπολάτη σου που με βοήθησες». Κάτι σαν «να ‘σαι καλά», «ευχαριστώ» με ειρωνική χροιά.

    Επίσης ειρωνικά χρησιμοποιείται από ηλικιωμένες γυναίκες (συνήθως προς τις νεότερες) η φράση Τι γύρισες και κάθισες σαν την αποζυμώστρα;. Αποζυμώστρα είναι φυσικά η γυναίκα που τελείωσε το ζύμωμα.

    Σήμερα διάβασα στην εφημερίδα είδηση όπου το Θιβέτ ήταν γραμμένο με ήτα. Κάθε μέρα έχουν καμιά εικοσαριά παρόμοια λάθη οι τοπικές εφημερίδες. Είναι εμφανές, για όσους παρακολουθούμε καθημερινά τον έντυπο τοπικό τύπο, ότι το επίπεδο γραφής δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Δυστυχώς. 😦

  76. ππαν said

    Εγώ δεν τόπα ειρωνικά 🙂

  77. Σήμερα διάβασα στην εφημερίδα είδηση όπου το Θιβέτ ήταν γραμμένο με ήτα.

    Αυτό μου το είχε πει κάποτε η κόρη μου: «Ξέρεις μπαμπά ότι το ψηλότερο βουνό του κόσμου είναι το Έβερεστ; Και βρίσκεται να δεις στο… στο… κάπου στη… στη Θήβα;»

  78. τυφλόμυγα said

    Ππαν, όσα έγραψα στο σχόλιό μου ήταν συμπληρωματικά σε άλλα σχόλια. Για τη συγκεκριμένη λέξη, αφού δόθηκε ο πρώτος ορισμός, θεώρησα σωστό να προσθέσω και το δεύτερο. Δεν υπάρχει υπαινιγμός για σένα. 🙂

    #77, Λες ο αρχισυντάκτης να σκέφτηκε με μυαλό μικρού παιδιού. 😀
    Να τη χαίρεσαι τη μικρή σου. 🙂

  79. Νέο Kid Στο Block said

    77. Eσύ που αν και θαλασσινός κάνεις το μάγκα στα στεριανά, ξέρεις ποιο ήταν το ψηλότερο βουνό επί Επαμεινώντα του Θηβαίου; 😆

  80. Αρκεσινεύς said

    75. Τυφλόμυγα, σ’ ευχαριστώ που (μου) θύμισες και την ειρωνική χρήση του ‘σπολλάτε» που την είχα ξεχάσει. Αυτό συμβαίνει όταν απομακρύνεσαι από τα πάτρια και τα επισκέπτεσαι πια, δυστυχώς, μόνο ευκαιριακά.

  81. PierreLouys said

    » Μολονότι προειδοποιεί ότι η τρόικα θα ενέγειρε αντιστάσεις σε μία τέτοια πρόταση…»
    Αν χρησιμοποιούσαν μέλλοντα θα ήταν λάθος; Μολονότι προειδοποιεί ότι η τρόικα θα εγείρει αντιστάσεις σε μία τέτοια πρόταση…»

  82. Νέο Kid Στο Block said

    http://www.nooz.gr/economy/h-ellada-mporei-na-ginei-el-ntoranto-gia-tous-ependutes

    H Eλλάδα λέει αυτός ο κύριος μπορεί να γίνει «Ελ Ντοράντο» για τους επενδυτές !!???
    Καλά, δεν έχει ακούσει ότι το Ελ Ντοράντο δε βρέθηκε ποτέ;
    Τέλος παντων…ας γίνουμε κάτι από Ελ και βλέπουμε. Ελ Αλαμέιν, Ελ Πάσο, Ελ Βενιζέλος κλπ.

  83. Νέο Kid Στο Block said

    Eπικίνδυνες ατραποί πάντως αυτά τα «Ελ Ντοράντα». Πρώτα σε ξεσκίζουν οι κονκισταδόροι-τοκογλύφοι-τσίνσενγιέγκερ και μετά μπαίνουν στα τσαντήρια και ψάχνουν για λίρες εγγλέζικες, γμ την κακομοιριά μας,γμ!!

  84. Immortalité said

    «Έρευνα του πανεπιστημίου του Σικάγο» παίζει τώρα στο δελτίο του Μέγκα που ο διπλανός έχει στη διαπασών μην πω τίποτα για το σόι του μέσα.

  85. sarant said

    Αφού δεν είπανν τους Ολυμπιακούς του Λονδίνο, πάλι καλά να λες.

  86. voulagx said

    #82 Μα τι ειναι αυτα που λες ΝιουΚιντ; Ακου να γινουμε κατι απο Ελ… Μα ειμαστε οι Ελ αφου!!!!

  87. Μάλλον θα γίνει το Ελ Αναδείς…

  88. Λοιπόν, με γνωστές προειδοποιήσεις για εξισώσεις κλπ κλπ, οι προβλέψεις μου για το 5ο, 6ο, και 7ο εκατομμύριο επισκέψεων (μαζί με ευχές για βίο μακροημερεύοντα):

    Επισκέψεις Πιθανή ημερομηνία Πιθανό διάστημα (75%)
    5,000,000 27-Φεβ-13 16-Φεβ-13 12-Μαρ-13
    6,000,000 14-Ιουλ-13 02-Ιουλ-13 27-Ιουλ-13
    7,000,000 11-Νοε-13 28-Οκτ-13 25-Νοε-13

    με βάση το (συναρτησιακά αντίστροφο από το προηγούμενο) μοντέλο

    Ημέρες=928.481 ln[1+7.76901×10^(-7) Επισκέψεις]

    (Το 6ο εκατομμύριο θα συμπληρωθεί, λέει, την ημέρα της Βαστίλλης, που έχει γεννέθλια και η γυναίκα μου!)

    Χρησιμοποίησα λεπτομερέστερα δεδομένα από τον Νικοκύρη για τα παραπάνω. Λεπτομέρειες εδώ.

    Κατά πάγια συνήθεια, όταν οι προβλέψεις μου αποβούν λανθασμένες με το πλήρωμα του χρόνου, θα προσθέσω τις ανάλογες εξηγήσεις. 🙂

  89. τυφλόμυγα said

    #80, Αρκεσινέα πολύ ευχαριστώ σε για τα καλά σου λόγια. 🙂 Καλημέρα σε όλους.

  90. Νέο Kid Στο Block said

    Μιχάλη, απέδειξες ότι είσαι άρτιος (και οικοδομήσιμος) επιστήμων, άμα τε και επίμων και εργατικός και βαθύς γνώστης των διαφορικών εξισώσεων Lotka- Voltera-Sarant! 🙂

    Μπορεί να μην μπορώ να ανοίξω αυτά τα περίεργα κλειδαμπαρωμενα κουτάκια που λινκάρεις ,αλλά εμπιστεύομαι πλήρως την κρίση σου και παραιτούμαι της προσπάθειας συγκεκριμενοποίησης της ημερομηνίας απόκτησης πενθεκατομμυριοστού παρασήμου επισκεψιμότητας του Σαραντάκου. (8 γενικές στη σειρά!!)
    Προσυπογράφω δε, αυθορμήτως και ανεπιφυλάκτως την τελευταία παράγραφο του 88. 🙂

  91. sarant said

    Καλημέρα και από μένα!

    88: Μιχάλη, ευχαριστώ πολύ! Αν η 14 Ιουλίου είναι τα γενέθλια της γυναίκας σου, η 16 Φεβρουαρίου είναι σημαδιακή ημερομηνία, τα γενέθλια του ιστολογίου! Φυσικά, (ότ)αν δεν επαληθευτούν οι προβλέψεις θα αναζητηθούν ευθύνες από τον ιστολόγο!

  92. 90,
    Ωπ, έβαλα τους κλειδωμένους λίκνους κατά λάθος.
    Οι παρακάτω πρέπει να είναι ανοιχτοί:
    Για τα δεδομένα, και περίληψη αποτελεσμάτων μαζί με γραφήματα.
    (Και το παλιότερο, αν δεν ήταν προσβάσιμο.)

    Tους χαρακτηρισμούς περί αρτιότητας και οικοδομησιμότητας τους δέχομαι εξ αδιαιρέτου! 🙂

  93. sarant said

    92: Με τη στατιστική έχω κόψει σχέσεις (εκτός μπριτζ) αλλά η σύμπτωση των σημείων στην καμπύλη μοιάζει εντυπωσιακή!

  94. Είναι όντως εντυπωσιακή. Δεν έχω δει, στην εμπειρία μου, τέτοια ακρίβεια σε άλλα δεδομένα από φυσικά συστήματα!

  95. Σηκώνει βάρη και δεν φλατάρει! (Αφιερωμένο στην έμπνευση του σχ. 6.)

  96. Νέο Kid Στο Block said

    95. Μιχάλη, η «έμπνευσή» μου σε ευχαριστεί!

Σχολιάστε