Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Υπάνθρωποι και χρυσαυγίτες

Posted by sarant στο 19 Οκτωβρίου, 2012


Ο υπάνθρωπος (Untermensch), προπαγανδιστική αφίσα του 3ου Ράιχ, το 1942, εβδομήντα χρόνια πριν από την κ. Ζαρούλια

Χτες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση ερώτησης της βουλευτίνας της ΧΑ κ. Ελένης Ζαρούλια σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, η ακροδεξιά βουλευτίνα, σε ένα σημείο της δευτερολογίας της, θέλοντας να αντιπαραβάλει τις ελληνοποιήσεις μεταναστών και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, είπε, ανάμεσα σε άλλα, το εξής:

Είναι ντροπή να ελληνοποιείτε λαθρομετανάστες με τον κατάπτυστο νόμο Ραγκούση … και να βγαίνουν δήμαρχοι με ψήφους λαθρομεταναστών οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα, την Ελλάδα του Πλάτωνος και των φιλοσόφων… Να εξισώνετε τους ομογενείς μετανάστες με τον κάθε λογής υπάνθρωπο, που έχει εισβάλει στην πατρίδα μας, με τις κάθε λογής αρρώστιες που κουβαλάει…

Θα μπορούσε κανείς να σχολιάσει ποικιλότροπα το μικρό αυτό απόσπασμα. Θα μπορούσε, ας πούμε, να παρατηρήσει ότι η σύγκριση Ελλήνων εξωτερικού και μεταναστών εσωτερικού είναι έωλη, διότι οι μεν Έλληνες εξωτερικού έχουν (θεωρητικά) δικαίωμα ψήφου, τόσο στις δημοτικές εκλογές όσο και στις βουλευτικές, αλλά πρέπει να πάρουν το αεροπλάνο και να κατέβουν να ψηφίσουν, όπως άλλωστε κάνουν πολλοί (κι εγώ μαζί τους), ενώ οι (εκτός ΕΕ) μετανάστες απλώς δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Από την άλλη, τα δακρυβρεκτα για δημάρχους που βγαίνουν με ψήφους «λαθρομεταναστών» δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, και όχι μόνο επειδή οι μετανάστες που πολιτογραφούνται παύουν να είναι μετανάστες, πολύ δε περισσότερο λαθραίοι. Η αίτηση για πολιτογράφηση γίνεται, προκειμένου για ενήλικες, μόνο εφόσον συμπληρωθεί πενταετία νόμιμης διαμονής και μόνο εφόσον ικανοποιούνται απαιτήσεις σε σχέση με τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, την ένταξη στην κοινωνία και την μη καταδίκη για σοβαρά αδικήματα. Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά η εντύπωσή μου είναι ότι, παρά τις ευνοϊκότερες διατάξεις του νόμου Ραγκούση, δεν έχει υπάρξει κανένα κύμα πολιτογραφήσεων αλλοδαπών μετά την ψήφισή του, και νομίζω ότι ελάχιστοι πολιτογραφημένοι με τον νέο νόμο πρόλαβαν να ψηφίσουν στις τελευταίες διπλές βουλευτικές εκλογές.

Επειδή όμως η κυρία Ζαρούλια μιλάει για δημάρχους και όχι για βουλευτές, υποψιάζομαι πως έχει στο μυαλό της το δικαίωμα ψήφου των αλλοδαπών (από χώρες ΕΕ) στις δημοτικές εκλογές -το οποίο βεβαίως είναι θεσπισμένο εδώ και καιρό, άσχετο αν ασκείται ελάχιστα προς το παρόν. Η συμμετοχή αλλοδαπών στους εκλογικούς καταλόγους είναι ελάχιστη, αλλά οι αλλοδαποί αυτοί δεν είναι βεβαίως παράνομοι μετανάστες, αφού είναι πολίτες χωρών της ΕΕ. Επομένως, η κυρία Ζαρούλια στη ομιλία της δείχνει να βρίσκεται σε σύγχυση, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μου.

Παρεμπιπτόντως, για τη σχέση με την Ελλάδα του Πλάτωνος και των φιλοσόφων καλύτερα να μη μιλάμε, γιατί αν έμπαινε αυτό το κριτήριο για να πάρει κάποιος την ελληνική υπηκοότητα, η κυρία Ζαρούλια θα ξεροστάλιαζε στις ουρές περιμένοντας να βγάλει άδεια παραμονής. Όποιος δει το βιντεάκι που ακολουθεί σχεδόν θα τη λυπηθεί σε ορισμένα σημεία, έτσι άτεχνα και αφύσικα που διαβάζει τα χαρτιά που έχει μπροστά της, σαν να της τα έχει γράψει άλλος, έτσι που χάνει διαρκώς τα λόγια της και τον ειρμό της. Θυμίζουμε ότι η κυρία Ζαρούλια, η μοναδική βουλευτίνα του ακροδεξιού κόμματος, τυχαίνει να είναι σύζυγος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής.

Όμως το θέμα δεν είναι ούτε αυτό. Συγχωρητέο είναι, ακόμα και αναμενόμενο, ένας πρωτόπειρος βουλευτής να μπερδεύει τα λόγια του στις πρώτες του αγορεύσεις. Ούτε μπορούμε να ρίξουμε την πέτρα στη Χρυσή Αυγή για την ανεπάρκεια της βουλευτίνας της, όταν υπάρχει το προηγούμενο του ανεκδιήγητου βουλευτή Ανατολάκη, που μόλις έφυγε από το ακροδεξιό Λάος έσπευσε να τον βάλει κάτω από τις φτερούγες της η ΝΔ του Σαμαρά, μη χάσει το κελεπούρι. Όχι, το θέμα δεν είναι αν η κυρία Ζαρούλια διαβάζει ή όχι πράγματα που της γράψαν άλλοι, ούτε αν η βουλευτική της παρουσία είναι αξιοθρήνητη (βέβαια, αυτό είναι υποκειμενική μου κρίση –δείτε το βιντεάκι για να διαμορφώσετε άποψη).

Το θέμα, και πολύ σοβαρό μάλιστα, είναι ο ρατσιστικός χαρακτηρισμός «υπάνθρωποι» που τόλμησε να ξεστομίσει εναντίον των μεταναστών συλλήβδην η ακροδεξιά βουλευτίνα. Βέβαια, ρατσιστικός μπορεί να θεωρηθεί οποιοσδήποτε μειωτικός χαρακτηρισμός εκτοξεύεται εναντίον μιας ομάδας ανθρώπων με κριτήριο την εθνικότητά τους, αλλά εδώ δεν έχουμε έναν τυχαίο μειωτικό χαρακτηρισμό. Η λέξη «υπάνθρωποι» δεν είναι μια τυχαία βρισιά, είναι χαρακτηρισμός παρμένος απευθείας από τη μαύρη προπαγάνδα του Τρίτου Ράιχ. Ο τελευταίος πολιτικός (με την ευρεία έννοια) πριν από την κυρία Ζαρούλια που χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό «υπάνθρωποι» για να αναφερθεί σε ομάδες ανθρώπων, ήταν ο Χίμλερ.

Πράγματι, η θεωρία του υπανθρώπου (Untermensch στα γερμανικά) έπαιξε κομβικό ρόλο στις γενοκτονικές πολιτικές των Ναζήδων. Οι υπάνθρωποι ήταν όσοι ανήκαν σε «κατώτερες φυλές»: Εβραίοι, Τσιγγάνοι, Ρώσοι, Πολωνοί. Καθώς τους αφαιρούσαν την ιδιότητα του ανθρώπου, ήταν μετά πολύ πιο εύκολο να τους σκοτώνουν μαζικά, στα στρατόπεδα εξόντωσης και στους θαλάμους αερίων. Πρώτος την ιδέα του υπανθρώπου την είχε, όπως φαίνεται, ο αμερικανός ρατσιστής Lothrop Stoddard, που έγραψε το 1922 μια μπροσούρα με τίτλο The Revolt against Civilization. The Menace of the Under-man, όπου υποστήριζε ότι μετά την επικράτηση των μπολσεβίκων στη Ρωσία, ο συνδυασμός της φυλετικής κατωτερότητας των Ρώσων με την εγκληματική φύση των κομμουνιστών επέβαλλε στα πολιτισμένα έθνη της Δύσης τον πόλεμο εναντίον των μαζών από την Ανατολή. Την ιδέα την υιοθέτησε με χαρά ο Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ το 1930 και από τότε είναι σταθερό θέμα στους λόγους των ναζιστών και στην προπαγάνδα τους -όπως η αφίσα που βλέπετε επάνω αριστερά, που αποτελεί το εξώφυλλο μπροσούρας του 1942, εβδομήντα χρόνια πριν από την κυρία Ζαρούλια. Διαβάζω μάλιστα στη Βικιπαίδεια ότι η μπροσούρα Der Untermensch (Ο υπάνθρωπος) τυπώθηκε σε 4 εκατομμύρια αντίτυπα στα γερμανικά και μεταφράστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά! Όλο και κάποιο κιτρινισμένο αντίτυπο θα έχει διασωθεί στο εικονοστάσι κανενός γερμανοτσολιά, απ’ όπου θα το κληρονόμησαν τα εγγόνια του που έχουν τώρα βουλευτική ασυλία και θα βάζουν κάθε βράδυ τον μορφωμένο της παρέας να τους το διαβάζει. (Χάρη στον φίλο j7n που βρήκε τον λίκνο, μπορείτε να δείτε εδώ τη γερμανική μπροσούρα σκαναρισμένη).

Σωστά αντιμετωπισε το ρατσιστικό κήρυγμα, με ψυχραιμία και αξιοπρέπεια, ο προεδρεύων, ο Γιάννης Δραγασάκης -ευτυχώς ήταν αυτός στη θέση του προέδρου και έσωσε την τιμή του Κοινοβουλίου. Νομίζω όμως ότι πρέπει να επιβληθούν στην κυρία Ζαρούλια οι προβλεπόμενες από τον Κανονισμό της Βουλής ποινές. Η χιτλερική προπαγάνδα δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή στο κοινοβούλιο μιας χώρας που είχε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα από τους μέντορες και τα ινδάλματα της κυρίας Ζαρούλια και του Κασιδιάρη.

Για να προλάβω μια ένσταση -μπορεί κάποιος να πει ότι ο χαρακτηρισμός «υπάνθρωπος» δεν είναι ρατσιστικός επειδή το στυγερό έγκλημα που διέπραξαν ο τάδε και ο δείνα αλλοδαπός μόνο ένα «ανθρωπόμορφο κτήνος» μπορεί να το διαπράξει, και τα λοιπά, και τα λοιπά. Εδώ όμως δεν έχουμε τον στιγματισμό μεμονωμένων ατόμων -έχουμε έναν υβριστικό χαρακτηρισμό που εκτοξεύεται συλλήβδην σε εθνοτικές ομάδες -και γι’ αυτό είναι ρατσιστικός, και μάλιστα, όπως είπα, ναζιστικός.

Κλείνοντας, να πω δυο λόγια για το αρχικό θέμα της συζήτησης στη Βουλή, δηλαδή τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού στη χώρα διαμονής τους αντί να χρειάζεται να έρχονται στην Ελλάδα. Η χρυσαυγίτισσα βουλευτίνα, αν ακούσατε τη θλιβερή αγόρευσή της, υπαινίχτηκε ότι τα «παλαιά» κόμματα κωλυσιεργούν στον διακανονισμό του ζητήματος γιατί φοβούνται μήπως οι Έλληνες του εξωτερικού υπερψηφίσουν μαζικά το ναζιστικό κόμμα. Στην πραγματικότητα, το θέμα δεν είναι απλό. Αν η ψηφοφορία γίνει με τις ισχύουσες εκλογικές περιφέρειες, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει σε κάθε προξενείο να υπάρχουν ψηφοδέλτια όλων των εκλογικών περιφερειών, και σημαίνει επίσης ότι, για όλες τις μικρές εκλογικές περιφέρειες, η μυστικότητα της ψήφου παύει να υπάρχει (για παράδειγμα, αν στο προξενείο Στουτγάρδης ψηφίζουν 300 άτομα, και αν μόνο ένας είναι εκλογέας του νομού Ζακύνθου, αυτός δεν έχει μυστική ψήφο). Με κάτι τέτοια συστήματα έπαιρνε η ΕΡΕ 75% από τα ειδικά εκλογικά τμήματα των στρατιωτών προδικτατορικά. Αν πάλι οι απόδημοι εκλέξουν δικούς τους βουλευτές, όπως κάνουν οι Ιταλοί και οι Γάλλοι, τότε χρειάζεται πολύ περισσότερη προεργασία -και εκτός αυτού δεν θα έχει ίδια βαρύτητα η ψήφος των απόδημων με των Ελλήνων της Ελλάδας. Ίσως η καλύτερη λύση είναι η επιστολική ψήφος, όπως έχουν τα οργανωμένα κράτη. Εμείς ακόμα δεν έχουμε ούτε μηχανοργάνωση στα ληξιαρχεία και θα πρέπει για κάθε γάμο, διαζύγιο ή κηδεία να σκάμε πενηντάευρο στους συμβολαιογράφους.

Αλλά αυτά είναι ζητήματα που μπορούμε να τα συζητήσουμε ήρεμα, χωρίς ρατσιστικούς κρωγμούς. Και βέβαια, είναι πολύ γελασμένη η συμβία του Μιχαλολιάκου αν πιστεύει ότι οι Έλληνες του εξωτερικού, που πολλοί έχουν νιώσει στο πετσί τους τον ρατσισμό, θα σπεύσουν να ψηφίσουν το ρατσιστικό κόμμα.

361 Σχόλια to “Υπάνθρωποι και χρυσαυγίτες”

  1. Γς said

    Καλημέρα,
    >Να εξισώνετε τους ομογενείς μετανάστες με τον κάθε λογής υπάνθρωπο.
    Υπάνθρωποι και υπεράνθρωποι. Σούπερμαν ρε παιδί μου!

  2. Βαγγέλης Φ said

    Σωστά όλα όσα λες Νίκο. Εκτός από το ακροδεξιά βουλευτίνα. Φασίστρια βουλευτίνα ή νεοναζί βουλευτίνα μάλλον είναι ακριβέστερα επίθετα για την πολιτική της τοποθέτηση.

  3. spiral architect said

    Οποία φρασεολογία στην ανάρτηση! 😯
    Και μετά σου (τη) λένε, ότι είσαι ελιτιστής, Νικοκύρη …
    Τούτη η κυράτσα με το ναζιστικό σταυρό στο δάκτυλο, προφανώς δεν έχει ζήσει στο εξωτερικό – έστω σαν πολίτης της Ε.Ε.- για να μάθει από πρώτο χέρι, τι σημαίνει ρατσισμός.
    Λίγες μπύρες αρκούν και η πολυεθνής παρέα μπορεί να γίνει κ.λος! …

    Καλημέρες.:)

  4. ππαν said

    Βέβαια δεν ξέρω πού βασίζεται η Ζαρούλια, σε τι μετρήσεις που της διάβασε «ο μορφωμένος της παρέας» (πολύ γέλασα) αλλά ακριβώς το αντίθετο μου φαίνεται πιθανό, πως δηλαδή οι ομογενείς, που βρίσκονται μακριά από το καθημερινό πλύσιμο του εγκεφάλου από τους Θέμους και τους άλλους διαφημιστές της ΧΑ, δύσκολα θα ψηφίσουν ναζιστικό κόμμα.

  5. nestanaios said

    Δυστυχώς, οι μικροί «πολιτικοί» έδωσαν λόγο στον Μιχαλολιάκο και τον έχουν κάνει να φαίνεται «μεγάλος» σε 500,000 Έλληνες. » Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται». Μπόρα είναι θα περάσει.

  6. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Μα, καλά, δεν κατάλαβα: αφ’ ής στιγμής τους έβαλαν στη Βουλή, με δημοκρατικές μάλιστα διαδικασίες (έτσι δεν λέμε για τις εκλογές;), τι περιμένατε ν’ ακούσετε;

  7. spiral architect said

    Ερωτήσεις:
    – Στη προπαγανδιστική αφίσα του 3ου Ράιχ ποιος-οι είναι ο-οι άνθρωπος-οι και ποιος-οι ο-οι υπάνθρωπος-οι;
    – Χθες στη βουλή, ποιος-οι είναι ο-οι άνθρωπος-οι και ποιος-οι ο-οι υπάνθρωπος-οι;

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  9. LandS said

    Ελπίζω ότι και με άλλον προεδρεύοντα να είχε την ίδια μεταχείριση το ναζιστόμουτρο .
    Η μεροληψία μου (πείτε το και φανατισμό) σε αυτό το ζήτημα με οδηγεί να προσέξω ότι ο Untermensch μπροστά μπροστά στην αφίσα έχει χρυσαυγίτικη φάτσα. Αλλά αυτό είναι μια δική μου κακόπιστη παρατήρηση.

    Μακάρι να ήταν τεχνικό το πρόβλημα της στέρησης του δικαιώματος ψήφου των κατοίκων εξωτερικού.
    Με τον νόμο Σκανδαλίδη είναι συχνό το φαινόμενο ένας συνδυασμός να παίρνει περισσότερες έδρες σε μία περιφέρεια από άλλον που έχει εκεί περισσότερες ψήφους, επειδή ο ένας πήρε περισσότερες στην επικράτεια. Μετρώντας λοιπόν τις ψήφους των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού στο σύνολο της επικράτειας δεν μειώνεται το βάρος της ψήφου τους σε σχέση με τους διαμένοντες ενταύθα 🙂
    Η επιστολική ψήφος θέλει να μπορούν τα ΕΛΤΑ να πηγαίνουν το γράμμα (με το συμπάθειο) έγκαιρα σε κάθε έδρα Πρωτοδικείου. Μπορούν;

  10. j7n said

    Der Untermensch

    Click to access Ss-hauptamt-DerUntermensch194252S.Scan.pdf

    Η σκαναρισμένη ελληνική έκδοση;

  11. π2 said

    Θυμίζουμε ότι η κυρία Ζαρούλια, η μοναδική βουλευτίνα του ακροδεξιού κόμματος, τυχαίνει να είναι σύζυγος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής.

    Δεν έτυχε, πέτυχε. Είναι γνωστό ότι η ΧΑ εφαρμόζει αυστηρή αρχηγική λίστα. Από τον αποκλεισμό υποψηφίων με επίθετο που αρχίζει από Α έως Κ, ώστε να είναι πάνω πάνω στα ψηφοδέλτια ο Κασιδιάρης, μέχρι την υποχρεωτική σταυροδοσία της συζύγου και την υποχρέωση του ανεκδιήγητου βουλευτή Σιώη σε παραίτηση λόγω φόρτου εργασίας (άνεργος είναι ο κακόμοιρος) ώστε να εκλεγεί άλλος προστατευόμενος στον Έβρο, η στρατιωτική πειθαρχία ώστε να επωφελούνται από τα οφίκια μόνον όσοι αποφασίζει το αφεντικό καλά κρατεί. Σημειωτέον πως υπάρχουν ήδη διαμαρτυρίες για τη μπίζνα.

    Αλλά όπως λέει και ο ΓΛ, θα λουστούμε πολλά τέτοια στο ελληνικό κοινοβούλιο έτσι που τα κάναμε. Αυτό όμως πώς στο καλό εξηγείται;

  12. sarant said

    10: Μπράβο, ευχαριστώ!

    11: Σωστά τα λες, αλλά ο Σιώης ήταν βουλευτής στα Σέρρας, και παραιτήθηκε (τον παραίτησαν;) για να εκλεγεί ένας που τραγουδάει «πόσο αγαπάω το Άουσβιτς» και λένε πως είναι φίλος της κόρης Μιχαλολιάκου.

  13. Αντώνιος Σ. said

    3: Το σύμβολο που φοράει η λεγάμενη ΔΕΝ είναι το ‘σύμβολο του ναζισμού’, ούτε ήταν ποτέ. Είναι ο σιδηρούς σταυρός, τευτονικό ιπποτικό έμβλημα από τον 13ο αιώνα. Ήταν και είναι, το έμβλημα του γερμανικού στρατού. Πώς έχουμε εμείς τον τετράγωνο σταυρό ένα πράμα. Στον πρώτο από τους δεσμούς που παραθέτω ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο σιδηρούς σταυρός στην σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Iron_Cross#Second_World_War
    http://en.wikipedia.org/wiki/Wehrmacht
    http://en.wikipedia.org/wiki/Bundeswehr

    Ενδεχομένως η σύγχυση να προκαλείται επειδή όποιος θέλει να εκδόσει κάτι για τη ναζιστική Γερμανία (βιβλίο, παιχνίδι σε Η/Υ, κάτι άλλο) βάζει τον σιδηρούν σταυρό στο εξώφυλλο. Κι αυτό γιατί η χρήση της σβάστικας απαγορεύεται στη Γερμανία και την Αυστρία (και ποιός έχει όρεξη να αλλάζει εξώφυλλα και συσκευασίες για κάποιες χώρες, μεγάλο το κόστος).

    Άρα το πραγματικό ερώτημα δεν είναι το ότι η ναζί βουλευτίνα φοράει σύμβολο του ναζισμού (που ΔΕΝ φοράει).

    Το ζήτημα είναι ΠΟΣΟ ΗΛΙΘΙΑ ΕΙΝΑΙ. Και δεν αναφέρομαι στις αρλούμπες που λέει. Αναφέρομαι στον σταυρό και μόνο.

    α) με δεδομένο το ποιοί φοράνε σήμερα τον σιδηρούν σταυρό εκτός στρατού (με πρώτο και καλύτερο τον Λέμμυ από τους Μότορχεντ), η γυναίκα δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. http://en.wikipedia.org/wiki/Lemmy Ναι ρε, τον Λέμμυ!
    β) Μέλος της βουλής των Ελλήνων να φοράει σύμβολο στρατού ξένης χώρας είναι από άλλη διάσταση. Θα ήταν άνω ποταμών, αν δεν ήταν εθνικίστρια. Τώρα είναι απλά γελοίο.

  14. LandS said

    Φαντάζομαι ότι είναι αναπληρωματικό μέλος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης χάρη στη δύναμη που έχει το κόμμα της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Το ότι δεν είναι μέλος καμιάς Πολιτικής Ομάδας του Συμβουλίου της Ευρώπης και αυτό (και αν) εξηγείται μια και δεν έχει τολμήσει κανείς από το 1949 να δημιουργήσει Πολιτική Ομάδα για Ναζί

  15. xrarmagezo said

    «Και βέβαια, είναι πολύ γελασμένη η συμβία του Μιχαλολιάκου αν πιστεύει ότι οι Έλληνες του εξωτερικού, που πολλοί έχουν νιώσει στο πετσί τους τον ρατσισμό, θα σπεύσουν να ψηφίσουν το ρατσιστικό κόμμα».

    Πόσο σίγουροι είμαστε για αυτό;

  16. babis said

    (για παράδειγμα, αν στο προξενείο Στουτγάρδης ψηφίζουν 300 άτομα, και αν μόνο ένας είναι εκλογέας του νομού Ζακύνθου, αυτός δεν έχει μυστική ψήφο)

    δεν το καταλαβαίνω αυτό……

  17. Earion said

    Στο εικονογραφημένο φυλλάδιο των Ες Ες δεν φαίνονται καλά οι λεζάντες σε ορισμένα σημεία. Μπορεί κανείς να μας διαβάσει τι λένε για τη φωτογραφία της πάνω αριστερής γωνίας στις σελίδες 15 και 31;

  18. spiral architect said

    @13: Έχεις δίκιο για το σταυρό, (που δεν είναι ναζιστικός, αλλά γερμανικός πολεμικός) γράφηκε εκ παραδρομής. 😳
    (θυμάμαι και το Call of Duty)
    Kάτω τα χέρια από τον Lemmy! 🙂

    @14: Περισσότερες πληροφορίες στον συνήθη ύποπτο.

  19. Αντώνιος Σ. said

    16: O Nίκος εννοεί ότι αν η καταμέτρηση γίνεται επί τόπου, και με δεδομένο ότι στα πρακτικά θα αναγραφεί μία και μόνη ψήφος, ουσιαστικά ανακοινώνεις τί ψήφισε αυτός ο ένας και μόνος πολίτης.

  20. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    15: Εικασία κάνω, φυσικά. Έχεις άλλη εκτίμηση;

    16: Αν σε ένα εκλογικό τμήμα εξωτερικού υπάρχει γραμμένος ένας μόνο εκλογέας Ζακύνθου (ή Γρεβενών ή Λευκάδας ή όποιας άλλης μικρής περιφέρειας), στην κάλπη θα πέσει ένα μόνο ψηφοδέλτιο από τη Ζάκυνθο. Έτσι, υπό προϋποθέσεις, δεν υπάρχει μυστικότητα της ψήφου.

  21. XΗΜΙΚΟΣ said

    Μετά από κάποια χρόνια νόμιμης διαμονής οι μετανάστες αποκτούν δικαίωμα ψήφου, μόνο στις δημοτικές εκλογές, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους.
    Αν δεν κάνω λάθος όμως δεν έχουν δικαίωμα να εκλεγούν.

  22. Λυσίμαχος said

    Καλη η θεωριτική συζήτηση αλλα επαναλαμβάνω ένα ερώτημα που έθεσα πρόσφατα και το σνομπάρανε οι πάντες: Πώς μπορεί η δημοκρατία μας να αμυνθεί απέναντι σε τέτοια φαινόμενα; Ή είμαστε καταδικασμένοι να πρέπει να ακούμε την ηχορύπανση της Ζαρούλια και του Παναγιώταρου και πολύ χειρότερα να υπομένουμε την βία τους, λεκτική και πραγματική; Τι πρέπει να γίνει δηλαδή για να αντιδράσουμε, να έχουμε ένα Κρίσταλναχτ στην Ελλάδα (αν και όσα κάναν τα αβγά στο Μεσολόγγι δεν απέχουν πολύ από ενα μικρό ελληνικό Κρίσταλναχτ.)
    Και κάτι ακόμα Κυρ-Νίκο. Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που είδα την λέξη έωολος/η να χρησιμποιείται σωστά όπως στο κείμενό σου. Ίσως να μας έκανες μια μικρή επανάλειψη όταν σου δοθεί η ευκαιρία γι’ αυτή τη λέξη, που την χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά και με μεγάλη αυταρέσκεια, οι ημιμαθείς πολιτικοί μας (και όχι μόνον) σήμερα, σαν να βγαίνει από τον Αίολο.

  23. Παραδίδεις μαθήματα ιστολογείν και σήμερα Νικοκύρη. Μπράβο!

    Ειλικρινά πάντως στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, περισσότερο θα με χαροποιήσει να πέσει η ΧΑ, μακάρι και εκτός Βουλής, παρά το να ανέβει ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και αυτοδύναμος…
    Νιώθω απέραντη ντροπή που αυτή η συμμορία είναι μέλος του κοινοβουλίου της χώρας μου.

    Για όποιον δεν το είδε, αξίζει τον κόπο να διαβαστεί και αυτό το άρθρο του Πολ Μέισον για την ΧΑ και τις σχέσεις της με την αστυνομία.

  24. Tηλεγραφητής said

    Ὅσο ἡ πολιτεία ἀδιαφορεῖ καὶ δὲν μεριμνᾶ γιὰ τὴν καθημερινότητα τῶν ἁπλῶν ἀνθρώπων συμμορίες , ὅπως ἡ Χρυσὴ Αὐγὴ, θὰ χορεύουν, καὶ μὲ τὴν ἄδεια τῆς ἀστυνομίας. Τὸ λεω καὶ τὸ ξαναλέω… Οἱ ἐν δυνάμει ψηφοφόροι τῆς Χ.Α. εἶναι τὸ 31% τοῦ ἐκλογικοῦ σώματος. Φοβᾶμαι γιὰ χειρότερα.

    @ Sarant
    Θὰ σκᾶμε ἕνα 50ρικο στοὺς νοτάριους ἐπειδὴ οἱ ληξίαρχοι εἶναι γιὰ τὰ μπάζα. Ὅλη ἡ Ἑλλάδα χωράει σὲ μιὰ βάση δεδομένων τοῦ ὄπεν ὄφις καὶ μὸνο ἡ Σινιορία δὲν τὸ ξέρει. Εἴμαστε γιὰ κλάματα.

  25. sarant said

    21: Δεν μπορούν να εκλεγούν δήμαρχοι -νομίζω ότι μπορούν να εκλεγούν σύμβουλοι. Αλλά και πολίτες χωρών εκτός ΕΕ; Δεν έχω την ίδια εντύπωση. Ας επιβεβαιώσει κάποιος.

    22: Έχω γράψει εδώ:
    https://sarantakos.wordpress.com/2011/12/16/%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%8E%CE%BB%CE%BF%CF%85/

  26. buzz said

    Υπάνθρωποι και χρυσαυγίτες…

    Η χιτλερική προπαγάνδα δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή στο κοινοβούλιο μιας χώρας που είχε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα από τους μέντορες και τα ινδάλματα της κυρίας Ζαρούλια και του Κασιδιάρη….

  27. spiral architect said

    @22: Λυσίμαχε, ταπεινή μου γνώμη είναι ότι το ότι είμαστε καταδικασμένοι να πρέπει να ακούμε την ηχορύπανση της Ζαρούλια και του Παναγιώταρου και πολύ χειρότερα να υπομένουμε την βία τους, λεκτική και πραγματική (όπως γράφεις και σωστά επισημαίνεις) άπτεται:
    – της γενικότερης παιδείας
    – της έλλειψης γνώσης ιστορίας και
    – της εν γένει οικονομικής κατάστασης και της διάλυσης του κοινωνικού ιστού που αυτή επιφέρει, ωθώντας μέρος του λαού σε ακροδεξιές θέσεις.
    H Βαϊμάρη και η ακόλουθη άνοδος του Χίτλερ μάς βγάζουν κοροϊδευτικά τη γλώσσα … και που’σαι ακόμα. 😦

  28. ANNA said

    «Ο τελευταίος πολιτικός (με την ευρεία έννοια) πριν από την κυρία Ζαρούλια που χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό «υπάνθρωποι» για να αναφερθεί σε ομάδες ανθρώπων, ήταν ο Χίμλερ.» Ο τελευταίος «πολιτικός» ήταν ο ναζί Κ. Πλεύρης στο εγχειρίδιο γενοκτονίας που έγραψε με τίτλο «Εβραίοι όλη η αλήθεια»… ΄Το θέμα όμως δεν ήταν ο Πλεύρης. Το θέμα ήταν ότι ο ρατσιστικός κτηνώδης αυτός χαρακτηρισμός ΑΘΩΩΘΗΚΕ από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας και κανένας δεν ταράχτηκε τότε… ήταν βλέπεις «εβραίοι». Τα ελληνικά δικαστήρια θεώρησαν ότι τα παρακάτω αποσπάσματα δεν είναι ρατσιστικά ούτε προσβάλουν τους εβραίους: » Εβραίος και άνθρωπος είναι έννοιαι αντιφατικαί, δηλαδή η μία αποκλείει την άλλην», » …Εμείς δεν υπολογίζομεν τους Εβραίους. Τους καταφρονούμε δια την ηθικήν των, δια την θρησκεία των, δια τας πράξεις των, που όλα μαζί αποδεικνύουν ότι είναι υπάνθρωποι», » Προσωπικώς εις επίδειξιν θαρραλέας διαμαρτυρίας δηλώνω, πάλιν και πάλιν, ότι είμαι αντισημίτης…καταφρονώ τους Εβραίους που θεωρώ υπανθρώπους». Ο χυδαίος αυτός ρατσισμός αθωώθηκε από τα ελληνικά δικαστήρια και η απόφαση επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο… Νωρίς «θυμήθηκαν» τα κοινοβουλευτικά κόμματα το χαρακτηρισμό «υπάνθρωποι» από τη ναζιστική συμμορία…

  29. sarant said

    28: Το ότι ο Πλεύρης αθωώθηκε δεν ξέρω αν αποτελεί μομφή για τα πολιτικά κόμματα όσο ένδειξη για τις πεποιθήσεις της συντριπτικής, φοβάμαι, πλειοψηφίας των δικαστικών.

  30. babis said

    @19-20 τώρα το κατάλαβα, ευχαριστώ.

  31. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @29,
    για την αθώωση ή την καταδίκη, δεν απαιτείται «συντριπτική πλειοψηφία των δικαστικών», Νίκο.

  32. τυφλόμυγα said

    14, Ναι, αλλά υπάρχουν χώρες και ναζιστικές ομάδες και εκτός Ευρώπης.
    http://www.grreporter.info/en/ku_klux_klan_welcomed_golden_dawn_new_york/7954

    Συμφωνώ ότι η κ.Ζαρούλια είναι νεοναζί.

    Παλιότερα, το 2005 ή 2006, ο Γκάζι Καπλάνι είχε μία στήλη στην Αthens Voice όπου παρουσίαζε παιδιά νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα τα οποία γεννήθηκαν εδώ, πήγαν σε ελληνικό σχολείο, αλλά στα 18 τους δεν μπορούσαν να εκδώσουν ελληνική ταυτότητα διότι το κράτος δεν τους αναγνώριζε ως υπηκόους και τους έστελνε στη χώρα καταγωγής των γονιών τους. Χωρίς ταυτότητα και χωρίς διαβατήριο πώς θα ταξίδευαν τα παιδιά σε μια χώρα της οποίας τη γλώσσα μπορεί να μη μιλούσαν καν; Οπότε σε ποιες ελληνοποιήσεις αναφέρεται η κ.Ζαρούλια όταν το ελληνικό κράτος δημιουργεί προβλήματα ακόμα και στους νόμιμους μετανάστες και στα παιδιά τους;

  33. NM said

    1. Σκονάκι:
    Νομίζω (και διορθώστε με αν λαθεύω) ότι ο κανονισμός της Βουλής, απαγορεύει τις αγορεύσεις από γραπτό κείμενο και επιβάλει στους βουλευτές να μιλούν από στήθους. Επιτρέπει να συμβουλεύονται σημειώσεις μόνο όταν αναφέρουν ονόματα, αριθμούς ή άλλα στοιχεία που είναι δύσκολο να απομνημονευτούν.
    Είναι βέβαια παρατηρημένο ότι πολλοί κατά καιρούς κάνουν κατάχρηση τούτου του δικαιώματος, αλλά όπως φαίνεται στο βίντεο, η Ελ. Ζαρούλια το παράκανε με το σκονάκι της.
    2. Ρομαντισμός:
    Είναι γνωστό σε όσους έπαιζαν με στρατιωτάκια όταν ήταν μικροί, ότι ο «σιδηρούς σταυρός» ήταν στρατιωτικό παράσημο που απένειμε σωρηδόν ο γερμανικός στρατός «επ’ ανδραγαθία στο πεδίο της μάχης». Οι ένστολοι το έφεραν καρφιτσωμένο στο στήθος. Πληροφορούμαι ότι κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, οι απόστρατοι του Α’ Π.Π -όσοι τουλάχιστον ήθελαν να δέιχνουν ότι ανδραγάθησαν- έφτιαχναν και έφεραν αντίστοιχα δαχτυλίδια, μιας και δεν φορούσαν πλέον στολή. Ολα αυτά τα δαχτυλίδια κατέληξαν να πωλούνται στα υπαίθρια παζάρια ενθυμίων των πόλεων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας μετά την πτώση του τείχους.
    Από ένα τέτοιο παζάρι φαίνεται ότι το αγόρασε και ο νεοέλλην φυρερίσκος, και το έκανε δώρο στην καλή του κατά τη διάρκεια ενός ρομαντικού ταξιδιού στους «αγίους τόπους» έμπνευσης.

  34. sarant said

    31: Όταν η συντριπτική πλειοψηφία έχει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, συνέπεια είναι η αθώωση -ακόμα και απλά ως θέμα πιθανοτήτων να το δούμε.

  35. Τσέρνο Μπιλ said

    Ανθρωποι και υπάνθρωποι

    Τον 19ο αι υπήρχαν ζωολογικοί κήποι και παραστάσεις στις οποίες τα εκθέματα ήταν ανάμικτα, ζώα και άνθρωποι:
    «Richard Altick lists numerous human exhibitions that blurred the distinction between humans and animal species» ( http://users.dickinson.edu/~nicholsa/Romnat/zoos.htm )

    Το φαινόμενο λέγεται στα γερμανικά Völkerschau ( http://de.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6lkerschau )

    Η αναβιώσή του φαινομένου στη Γερμανία σήμερα (2010: http://www.sueddeutsche.de/kultur/skandal-im-zoo-das-ist-kein-afrikanisches-dorf-1.417786 ) προκαλεί έντονες αντιδράσεις ( http://www.utexas.edu/conferences/africa/ads/754.html )

  36. Giannis said

    Δυστυχώς, όταν σπέρνεις Τατσόπουλους θερίζεις Κασιδιάρηδες. Και επειδή η σπορα γίνεται εδώ και πολλά χρόνια ελπίζω να μην θερίζουμε για άλλα τόσα…

  37. Διαβάζω στα «Νέα»
    Η νέα σχολική χρονιά βρήκε αρκετά παιδιά εκτός σχολείου. Για εκατοντάδες Ελληνόπουλα ο κύκλος του σχολείου έκλεισε οριστικά. Οι αριθμοί άλλωστε μαρτυρούν την κατάσταση: περίπου 5000 με 7000 παιδιά εγκαταλείπουν κάθε χρόνο το σχολείο.

    Είναι ενδεικτικό πως τη στιγμή που 1.265.168 είναι ο αριθμός των πτυχιούχων στη χώρα μας, ο αριθμός εκείνων που εγκαταλείπουν το σχολείο χωρίς να πάρουν απολυτήριο γυμνασίου ή είναι αναλφάβητο, φτάνει σήμερα τα 3,8 εκατομμύρια.

    Ίσως εδώ πρέπει να ψάξουμε την αιτία για την άνοδο των ναζί…

  38. sarant said

    36: Τι ακριβώς εννοείτε; Τη σειρά του Σκάι ή κάτι άλλο;

  39. 'Ενας Χασάπης από τα παλιά said

    Το θέμα της ευκολίας ψήφου στους απόδημους (που πλέον το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλλει να θεσμοθετηθεί) δεν είναι τεχνικό Νίκο (και δεν είναι καθόλου μικρό το έξοδο όπως ίσως για εσένα για κάποιον από Καναδά, ΗΠΑ, Αργεντινή ή Αυστραλία να κουβαληθεί όποτε τους καπνίσει να κάνουν εκλογές) είναι καθαρά πολιτικό. Δεν έχουν παρά να μαζέψουν τις ψήφους από τα διάφορα προξενεία παρέα στο Υπ.Εξ. πριν τις ανοίξουν αν τόσο πολύ σε κόβει το θέμα της μυστικότητας (που τους περισσότερους μας δεν τους κόβει). Αν παρακολουθήσεις την ιστορία των προτάσεων νόμων επί κυβερνήσεων Καραμανλή θα δεις πως όσοι δε θέλουν να ζυμώσουν για πάντα θα κοσκινάνε… Προφανώς γιατί φοβούνταν (αδίκως) στίφη βαμμένων δεξιών ψηφοφόρων. Και το μεν ΠΑΣΟΚ υπολόγιζε στους ΠΑΣΟΚους της Γερμανίας να έρθουν οδικά στη χειρότερη των περιπτώσεων και στους οργανωμένους υπερπόντιους ΠΑΣΟΚους να πάρουν τα φθηνά εισητήρια που δε πληρώθηκαν ποτέ στην Ολυμπιακή (από ΠΑΣΟΚ και ΝΔούλα) οπότε τι είχε να κερδίσει; Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ τελείως φοβικά είπαν όχι – ο ΣΥΡΙΖΑ για να σώσει τα προσχήματα συνέδεσε την ευκολία ψήφου στους απόδημους με την απόδοση δικαιώματος ψήφου και στους μη-πολιτογραφημένους μετανάστες στην Ελλάδα (παγκόσμια πρωτοτυπία θα έλεγα να μπορείς να ψηφίζεις κυβέρνηση χωρίς να έχεις πολιτογραφηθεί πρώτα αλλά δε ξέρεις, όλο και σε κάποια «προοδευτική» χώρα θα πέρασαν τέτοια κουταμάρα ήδη). Εν τω μεταξύ αυτοί που θα ψήφιζαν είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες μετανάστες μηδενικής γενιάς που (α) ακόμα ενδιαφέρονται και παρακολουθούν τα πράγματα ενεργά και (β) δε φοβούνται μήπως χάσουν τη νέα τους υπηκοότητα. Στίφη ασχέτων με την ελληνική κατάσταση ούμπερ-δεξιών ψηφοφόρων δεν υπάρχουν στην πράξη παρά μόνο στη φαντασία ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ – και βέβαια πλέον και Χ.Α. Ο πεθερός μου (καραδεξιός από αυτούς που όμως δε θα ψήφιζαν ποτέ από φόβο μη χάσουν την υπηκοότητα) έχει φρίξει με τους Παναγιώταρους και μου έλεγε σήμερα πως πρέπει να τους μαζέψει η αστυνομία. Αλλά πότε είχε επαφή με την πραγματικότητα η Ζαρούλια για να τη βρει τώρα;

    Πάντως Νίκο για χρόνια έψαχναν να βρουν τεχνική λύση (που σε άλλες χώρες και λιγότερο ανεπτυγμένες υπάρχει 🙂 και δεν έβρισκαν. Ακόμα και όταν είπαν να ισχύει η ψήφος μόνο για το επικρατείας (αντισυνταγματικό μου φάνηκε το να ισχύει για την περιοχή μου αν πάρω το αεροπλάνο και έρθω αλλά μόνο για το επικρατείας αν πάω στο προξενείο – που στις ΗΠΑ πάλι αεροπλάνο μπορεί να σημαίνει 😉 και απλώς τα κόμματα να δεσμευτούν (όχι νομικά απλώς λεκτικά) να βάλουν και απόδημους στα ψηφοδέλτια επικρατείας (χωρίς να είναι απαραίτητα σε εκλόγιμες θέσεις) και πάλι δε πέρασε. Οπότε αυτά τα περί συζήτησης κλπ. είναι δικαιολογίες για να καλύψουν τον παραπάνω φόβο των βαρβάρων δεξιών εκατομμυρίων αποδήμων… 😦

    Α και ένα τελευταίο – η δική μου επαφή με κόσμο (από αυτούς που θα ψήφιζαν) δείχνει πως συμπάθεια (λόγω του ότι έχουν ζήσει το ρατσισμό οι ίδιοι) σε μετανάστες που έχουν έρθει παράνομα στην Ελλάδα ή και στη χώρα που ζούνε οι ίδιοι δεν υπάρχει μεγάλη (εως και καθόλου). Ίσως γιατί πλέον οι περισσότεροι ήρθαν νόμιμα και έφαγαν το μανίκι του να περιμένουν στην ουρά και να περνούν τις δυσκολίες της νόμιμης διαδικασίας. Για αυτό και πχ. στις ΗΠΑ δεν υπάρχει μεγάλη συμπάθεια για τους παράνομους Λατινοαμερικάνους από το μέσο Έλληνα/Ινδό/Κινέζο που έφαγε το πακέτο πολλών ετών ταλαιπωρίας να βγάλει πράσινη κάρτα και ξέρει πως ο συγγενής του που θέλει να φέρει στην Αμερική θα περιμένει και 15 χρόνια ακόμα στην ουρά. Οπότε οι λεκτικοί ακροβατισμοί για «self-hating immigrants» ή για ρατσιμό τους εξοργίζουν αντί να τους νουθετούν. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως θα ψήφιζαν και ΧΑ (για τους Έλληνες πάντα) αλλά μην τρελαθούμε πως επειδή είναι μετανάστες οι ίδιοι νιώθουν συμπαραστάτες του κάθε λαθρομετανάστη στην Ελλάδα.

  40. ππαν said

    15: Κι εγώ βρίσκω λίγο ρομαντική την θεση του Νικοκύρη. Το θύμα του ρατσισμού δεν γίνεται ρατσιστής; Η ιστορία έχει δείξει το αντίθετο.
    Εγώ νομίζω πως στις άλλες χώρες, όπου ευτυχώς οι άνθρωποι τρώγανε βαλανίδια όταν η Ζαρούλια έχτιζε Παρθενώνες, ο ναζισμός είναι απόβλητος.

  41. palaiapoli said

    νομίζω πως η ΧΑ σταδιακά, μελετημένα και μεθοδικά αναδεικνύει και προπαγανδίζει τη ναζιστική φυσιογνωμία της. πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ιδεολογικά, να αποδομήσουμε τους ρατσιστικούς και παρδαλόχρωμους μύθους της με τους οποίους εκπαιδεύει τμήματα της νεολαίας. Δεν αρκεί η επίκληση στην ηθική και τον ανθρωπισμό. χρειάζεται ιδεολογική αντιπαράθεση.

  42. palaiapoli said

    επίσης, νομίζω ότι το ελληνικό σχολείο δεν βοηθά στην αντιμετώπιση του ναζισμού. Αντιθέτως με τις εθνικιστικές υπερβολές τις μυθολογίες και συνωμοσιολογίες πολλών εκπαιδευτικών -κυρίως φιλολόγων- πολύ συχνά δίνει τροφή στα ναζιστικά ιδεολογήματα

  43. Tηλεγραφητής said

    # 36 Ἄν καὶ ὁ Τάτς μὲ ἀφήνει παγερὰ ἀδιάφορο, μὴν τὸν βάζουμε καὶ δίπλα στὸν Κασιδιάρη.
    Ἔλεος!

  44. Giannis said

    Η εκπομπή ήταν απλά η αφορμή. Το μοντέλο «Τατσόπουλος» (και με αυτό εννοώ όλα τα αρνητικά στοιχεία της αριστεράς, όχι ότι δεν έχει και πολλά θετικά η αριστερά) ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και δυστυχώς η δράση φέρνει και αντίδραση…

  45. ππαν said

    Κι εγώ το πιστεύω. Πρέπει να διδάσκεται καλύτερα και περισσότερο η σύγχρονη ελληνική ιστορία, εννοώ του 20ού αιώνα.

  46. j7n said

    @ Earion
    Aπό την αγγλική μετάφραση:
    In contrast to European women! We see the healthy energetic peasant woman of Bulgaria, the noble women of Spain, majesty and charm of Italian women! The honesty, decency and beauty of German girls all this was intended to be destroyed and to erased from the face of the earth.(15)
    Everything is done, old Greek was immersed into his memories….(31)

    http://www.holocaustresearchproject.org/holoprelude/deruntermensch.html

  47. Giannis said

    Προφανώς δεν συγκρίνονται Τάτς και Κασιδιάρης αλλά το ένα προκάλεσε το άλλο, νομίζω.

  48. sarant said

    39: Χασάπη, σε ευχαριστώ. Όμως δεν ξεκαθαρίζεις κάτι: αν το εμπόδιο είναι ο φόβος των δεξιών που θα ψηφίσουν, τότε γιατί δεν το θεσμοθέτησε π.χ. ο Μητσοτάκης όταν ήταν κυβέρνηση;

    Ούτε είναι τόσο απλό το ποιος θα ψηφίζει. Κι άλλες χώρες έχουν περιορισμούς -στην Αγγλία χάνεις το δικαίωμα ψήφου αν μένεις 15 χρόνια έξω από τη χώρα. Στην Ιταλία οι απόδημοι βγάζουν 12 βουλευτές αποδήμων (και 6 γερουσιαστές), οι οποίοι εκλέγονται από τους αποδήμους, π.χ. όλη η Ευρώπη είναι μια εκλογική περιφέρεια, άλλη μία είναι η Αμερική κτλ. Το ίδιο κάνουν και οι Γάλλοι.

  49. sh said

    στο μυαλό του μέσου λαικοδεξιού (όχι μόνο χα), έχει κυκλοφορήσει και εντυπωθεί μέσω ραδιοαρβύλας, ότι στις δημοτικές εκλογές ψηφίζουν πακιστανοί κατά χιλιάδες και βγάζουν δημάρχους που τους έχουν νομιμοποιήσει. υπάρχουν λέει και φωτογραφίες (το αναφέρουν συνήθως με τέτοια σιγουριά λές και τις έχουν δει με τα μάτια τους) που δείχνουν πακιστανούς να ποζάρουν περήφανοι μπροστά από την κάλπη με την ψήφο στο χέρι.

  50. sarant said

    44: Πάντως ο Τατσόπουλος, καλός ή κακός, δεν είναι αντιπροσωπευτική περίπτωση.

  51. ππαν said

    Όσο και να μην ειναι απλό το πρόβλημα δεν είναι δυνατόν να μπορούν να ψηφίζουν όσοι από τους ομογενείς έχουν αρκετά λεφτά ώστε να πληρώνουν τα ναύλα. Είναι απαράδεκτο!

  52. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @41,
    τι σημαίνει για εσάς «ιδεολογική αντιπαράθεση»; Δεν είναι αυτό που κάνουμε εμείς, εδώ, τώρα; Δεν είναι η στάση που κρατάμε στην οικογένεια, στις κοινωνικές μας σχέσεις, στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο (για όσους έχουνε την τύχη να βρίσκονται ακόμη εκεί -ηλικιακά, εννοώ); Πώς εννοείται αυτή την «αντιπαράθεση»; θα με ενδιέφερε λίγο περισσότερο να μου το εξηγήσετε.

  53. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    «εννοείτε», βέβαια…

  54. bernardina said

    Όπως μας επισήμανε η Αλεξάνδρα, αυτή η κυρία εκλέχθηκε μέλος της επιτροπής κατά των διακρίσεων.http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231218253
    Την εξέλεξαν οι ίδιοι οι συνάδελφοί της, πιθανότατα (όπως είναι η εικασία μου) για να της κάνουν καψόνι και να της δώσουν ένα μάθημα.
    Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι αντιρατσιστές δεν συμμερίζονται το μαύρο χιούμορ τους και ζητούν τη διαγραφή της.
    Κακώς. Εκεί να μείνει, να τηγανίζεται… (διαγράφονται χαρακτηρισμοί).

  55. Giannis said

    Εντάξει θα μπορούσα να πω ένα (όχι αμελητέο) κομμάτι της ελληνικής αριστεράς αλλά θα αντιδράσουν πολλοί τώρα 🙂 Ο Τατσόπουλος είναι ένα παράδειγμα και ίσως όχι πολύ πετυχημένο αλλά το χρησιμοποιώ επειδή είναι επίκαιρο.

  56. Αδυνατώ να καταλάβω πώς δικαιολογείται κάποιος που ψήφισε ΧΑ επειδή του την έσπασε ξέρω γω ο τσαμπουκάς του Τατσόπουλου. Εκτός αν μιλάμε για παιδάκια, έστω εφήβους, και όχι για ενήλικες που ασκούν το δικαίωμα ψήφου.

  57. 'Ενας Χασάπης από τα παλιά said

    (48) Γιατί χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία η όλη ιστορία. Γιατί νομίζεις δε μπόρεσε να το κάνει ο Καραμανλής που έκανε και προετοιμασία για να μαζέψει ψήφους από Αυστραλία; (Στη ΝΔ πρέπει να υπήρχαν και ηλίθιοι που μπορεί να πίστευαν κι αυτοί σε στίφη δεξιών).

    Απλούστατο είναι. Επιστολική ψήφος που να μην υποχρεώνει τον Έλληνα του Κάνσας να πρέπει να πάρει αεροπλάνο να ψηφίσει. Σαν τόσες άλλες χώρες. Για το που θα μετρήσει η ψήφος όλες οι λύσεις συζητήθηκαν και καμμία δε πέρασε. Η καλύτερη είναι κατα τη γνώμη μου να μετράει εκεί που είσαι γραμμένος γιατί αλλιώς (πχ. συγκεκριμμένος αριθμός βουλευτών για τους απόδημους) μπορεί μια δράκα ανθρώπων στη Ν. Αμερική πχ. να βγάζει βουλευτή. Αλλά αυτή είναι η γνώμη μου. Ας δώσουν την ευκολία ψήφου πρώτα, έστω και στα προξενεία.

  58. ππαν said

    Αντιπροσωπευτικότατος είναι ο Τατσόπουλος, αυτός εξέλεξαν οι ψηφοφόροι και το κόμα του τον θεωρεί τόσο αντιπροσωπευτικό που τονε στέλνει παντού να μιλήσει και να εκφράσει τις θέσεις του. Κι αν δεν τον στέλνει αλλά απλώς τον καλούν, εκ των πραγμάτων δεν βλέπω να εκφράζεται καμιά απόσταση από όσα λέει.

  59. τυφλόμυγα said

    Έγραψα την απορία μου στο προηγούμενο σχόλιο αλλά την έσβησα φοβούμενη μην κατηγορηθώ για διακρίσεις απέναντι στους έλληνες του εξωτερικού. Δεν έχω πρόθεση να τους προσβάλλω. Αφού το ξεκαθάρισα, παίρνω θάρρος από το σχόλιο του Χασάπη @39 και ρωτάω:

    Δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο οι έλληνες που μετανάστευσαν ή και τα παιδιά τους (δεύτερης ή τρίτης γενιάς), που έχουν πάρει την ελληνική υπηκοότητα από τους γονείς τους και μπορεί να έχουν και ελληνικό διαβατήριο;

  60. Αλίκη Στούκα said

    Αυτό το υπάνθρωποι εξισώνει τους ανθρώπους με τα ζώα ; Ρωτάω, γιατί ο «συγγραφέας» , βουλευτής κ. Τατσόπουλος, απάντησε στον ρατσισμό , έτσι :

    «H Ζαρούλια μισεί τους ξένους γιατί είναι ρατσίστρια, αλλά εμείς αγαπάμε τη Ζαρούλια γιατί είμαστε φιλόζωοι».
    Τατσόπουλος

    Δεν με χαλάει να γίνω γάτα ή δελφίνι.
    Αναγνώστρια του Τατσόπουλου μη γίνω.

    Ο Δραγασάκης θυμήθηκε τον «πανανθρώπινο πολιτισμό». Τον είδε μέσα στο μεγάλο φως της Μαρφίν ;

    Υπάνθρωποι ! Ανατριχιαστικό και απάνθρωπο.

    Οχι τόσο ανατριχιαστικό όμως, όσο οι περισσότεροι αντιζαρουλιακοί.

  61. ππαν said

    59: Αν είναι στην Ελλάδα, πχ για διακοπές, μπορούν και ψηφίζουν, αν έχουν διαβατήριο. Τώρα ψάχνουμε πώς θα ψηφίζουν κι όσοι δεν μπορούν να έρχονται να ψηφίζουν επιτόπου νομίζω.

  62. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω τη στάση της ομήγυρης απέναντι στον Τατσόπουλο: ήταν και είναι το καμάρι της προοδευτικής αριστεράς, ένα μοντέλο πρός ανάγνωση, ακρόαση και αναπαραγωγή.

  63. Γς said

    62:
    >ένα μοντέλο πρός ανάγνωση, ακρόαση και αναπαραγωγή.

    Σιγά βρέ. Σε ιστολόγιο είσαι. Δεν είσαι σε πετ σοπ.

  64. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    Φίλε Giannis (44), ποιά η γνώμη σου για το μοντέλα «Βουλγαράκης», «Μαντέλης», «Τσουκάτος», «Ρουσόπουλος», «Τσοχατζόπουλος»; Θα μας ενδιέφερε μια σύγκριση με τα μοντέλο «Τατσόπουλος», ξέρεις εσύ, κρατήματα, κυβικά, άλογα, σκυλιά, χωρητικότητα και κυρίως κατανάλωση. Ποιο μοντέλο να «τρώει» περισσότερο άραγε;

  65. Immortalité said

    Μόνο εμένα η φάτσα της μπροσούρας μου θυμίζει ειδικά τον Παναγιώταρο;

    Νόμιζα ότι δεν θα ξανασοκαριστώ με ό,τι ακούσω από τους Χρυσαυγίτες. Αλήτες Αρεοπαγίτες που δεν τους κόψατε στην δήλωση και τους λουζόμαστε τώρα.

  66. Γς said

    63:
    Ουπς, δεν είχα διαβάσει τα φιλοζωικά του Τασιόπουλου στο #60. Οπότε ελεύθερα αγαπητέ (#62)

  67. 'Ενας Χασάπης από τα παλιά said

    (59) Τα παιδιά τους για να μπορούν να ψηφίσουν θα πρέπει να έχουν δηλωθεί. Πάρα πολλά δεν έχουν (π.χ. η γυναίκα μου και ο κουνιάδος μου) γιατί οι γονείς τους δε μπήκαν ποτέ στον κόπο (το βρίσκουν μπροστά τους μόνο αν υπάρχει περιουσία για κληρονομιά) ή και (στην περίπτωση αγοριών) γιατί φοβούνται μη βρεθούν τα παιδιά τους να είναι υπόχρεοι στράτευσης αν και δεν έζησαν ποτέ στην Ελλάδα (αδικαιολόγητος ο φόβος εδώ και πολλές δεκαετίες αλλά σε όποιον κι αν το εξηγώ δε με πιστεύει συνήθως καθώς όλο και κάποια παλιά ιστορία τρόμου θα έχει να μου διηγηθεί). Ακόμα κι αν έχουν δηλωθεί αν δεν έχουν βγάλει ταυτότητα δε νομίζω πως μπορούν να ψηφίσουν για προφανείς λόγους.

    Αλλά επειδή (προ)βλέπω το γνωστό φόβο περί ασχέτων με την ελληνική πραγματικότητα ατόμων που θα ψηφίσουν να ξεκαθαρίσω πως μεταναστόπουλα 1ης γενιάς (γεννημένα και μεγαλωμένα στο εξωτερικό) σε 99.9% των περιπτώσεων δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον και καμμία γνώση να ψηφίσουν. Τελεία και παύλα. Και έχω άποψη άμεση για εκατοντάδες άτομα που έχω γνωρίσει από κοντά. Οι ελάχιστοι που θα θελήσουν να ψηφίσουν )(*) σε πληροφορώ πως (α) παρακολουθούν τα τεκταινόμενα συνεχώς, (β) έχουν άποψη για όλα και καλά σχηματισμένη, (γ) αν είναι άνδρες έχουν πολλές φορές – κι ας μην ήταν απαραίτητο – κάνει και την προαιρετική (μειωμένη) θητεία του μονίμου κατοίκου εξωτερικού και (δ) πολλοί τους είναι και αριστεροί αν και όχι απαραίτητα στυλ ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 🙂 Αλλά μιλάμε για αστεία νούμερα.

    (*) Και προσωπικά εκτιμώ πως η ψήφος τους θα είναι πιο καλή για τον τόπο από αυτή ενός εθνικιστή Αλβανού μετανάστη που τα κατάφερε (έχοντας τα τυπικά προσόντα) και μπόρεσε και πήρε την υπηκοότητα για να βολευτεί αλλά ακόμα ζει με τις εθνικιστικές ονειρώξεις των συνόρων στον Αμβρακικό. (Προφανώς και οι αριθμοί πολιτογραφημένων μεταναστών με τέτοια κολλήματα είναι ευτυχώς προς το παρόν τουλάχιστον πολύ μικροί αλλιώς θα είχαμε ήδη κόμμα Αλβανών στη Βουλή και θα είμαστε σαν την ακατονόμαστη βόρεια γείτονα – μη βγει η Μαρία και μου πει πως χάνω τον ύπνο μου με φαντάσματα).

  68. sarant said

    57: Χασάπη, γιαυτό σε ρώτησα για το Μητσοτάκη,επειδή, απ’ όσο ξέρω, με το τότε ισχύον σύνταγμα δεν υπήρχε απαίτηση για 200 ψήφους. Για την επιστολική ψήφο πιστεύω κι εγώ ότι είναι η προτιμότερη λύση.

    60: Μα, δεν βλέπετε τη διαφορά; Αν η Ζαρούλια αποκαλέσει ζώο τον Τατσόπουλο (ή το αντίστροφο)είναι εξύβριση και το προσπερνάμε. Αν αποκαλέσει ζώα τους πακιστανούς συλλήβδην, είναι ρατσιστική βρισιά και το καταδικάζουμε. (Ο Τατσόπουλος έγραφε πολύ καλά, παλιότερα που τον διάβαζα).

    58: Όχι, δεν συμφωνώ ότι είναι αντιπροσωπευτικός του ΣΥΡΙΖΑ ο Τατσόπουλος, ούτε είναι η Κανέλλη για το ΚΚΕ.

  69. spiral architect said

    @56: Δύτη, μιας και έκανες αναφορά για παιδάκια,και εφήβους, από τα λεγόμενα του γιου μου, που είναι φοιτητής και μεταφέροντάς μου συζητήσεις του με παλιούς συμμαθητές και φίλους του, που επίσης είναι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Γιάννενα, πυρήνες ΧΑ στα πανεπιστήμια (ακόμα!) δεν υπάρχουν. Άτυπα υπάρχουν παρατάξεις σε σχολές που εικάζεται ότι συνεργάζονται με ΧΑτες
    Όσο και το «φοιτητικό κίνημα» (με μπόλικα εισαγωγικά!) να είναι στα (πολύ!) κάτω του, η παρουσία ΧΑγίτη έστω και σε ατομικό επίπεδο μέσα σε σχολές και αμφιθέατρα, ακόμα και χωρίς την κλασική αμφίεση, ή η δημόσια έκφραση φασιστικών θέσεων είναι casus belli στα ελληνικά πανεπιστήμια.

    H κόρη μου που είναι μαθήτρια Λυκείου, μού λέει ότι σοβαρό θέμα επιρροής της ΧΑ υπάρχει στα γυμνάσια και λύκεια όπου η μαθητική «καγκουριά» μετεξελίσσεται ραγδαία σε XA-like!
    Εκεί ο προσεταιρισμός μέσω γκρουπ του φατσοβιβλίου πάει σύννεφο, ανοίγουν έντονες συζητήσεις (βλεπε: προκλήσεις) στα προαύλια, με αμήχανους – πλην εξαιρέσεων – καθηγητές άβουλους θεατές.

    Το κακό το πνίγεις όταν είναι μικρό … 😈

  70. Γς said

    64:
    Μοντέλα; Τον ρίχνω να υπάρχει.

  71. cronopiusa said

    Ερώτηση Κρίσεως-Θ. Παπακωνσταντίνου-(Εγέρθητω)

    Η κοπή και η ραφή της Ελίνας και του Ακίτο.
    από τις αναμνήσεις της Ελληνίδας Έλσας Μάξουελ

    … Ο Βασίλης και η Άλεξ ήταν εύπορα παιδιά που πτωχύνανε, ο Βασίλης τη χώρισε γύρω στο 66, το διαζύγιο βγήκε γύρω στο 70, κράτησε τα παιδιά, ένας γλεντζές ήταν ο Βασίλης, ο πατέρας του είχε ένα μεγάλο εμπορικό στην Ερμού, το ξεκοκάλισε, όπως και την προίκα της Άλεξ (είχε μεγάλη κτηματική περιουσία στο Καρπενήσι ή στο Αγρίνιο) « τι να κάνουμε έγινα μπουρδελατζής» έλεγε για το ροζ ξενοδοχείο, που απ αυτό ζούσαν. Ο ίδιος δεν ήτανε φασίστας, αλλά δεν μπορούσε να αντικρούσει την εξέλιξη των παιδιών του, μεταξύ γέλιου και συγνώμης προσπαθούσε να το διασκεδάσει «ένα φασιστόμουτρο είναι ο Άκης κι η Ελίνα τρελή και παλαβή για τον ακατονόμαστο»

    Αχ σαν συνέντευξη της Αλίκη Περωτή στην Τιτίνα Δανέλη μοιάζει…

    ”Μια ταπεινή καλύβα…λίγα όμορφα δέντρα μπροστά από την πόρτα μου
    κι αν ο καλός Θεός θέλει να με κάνει απολύτως ευτυχή…
    έξι ή επτά από τους εχθρούς μου κρεμασμένους από αυτά…
    πρέπει να συγχωρούμε τους εχθρούς μας,
    όχι όμως προτού κρεμαστούν.”
    Χ.Χάινε

  72. Giannis said

    Εσένα ποιος σου είπε ότι δεν τους θεωρώ όλους αυτούς εξίσου τραγικούς. Στο κάτω κάτω αριστεροί και δημοκρατικοί το έπαιζαν οι μισοί από αυτούς που ανέφερες, οι άλλοι μισοί είναι άλλη περίπτωση. Πάντως εγώ μιλώ για την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς (με τις διάφορες εκφράσεις της) εδώ και πολλά χρόνια η οποία κατά τη γνώμη μου από το πολύ σιχτίρι που παραμαζεύτηκε οδήγησε στην ΧΑ

  73. Γς said

    71:
    >Αχ σαν συνέντευξη της Αλίκη Περωτή

    Περρωτή, ίσως;

    Είναι κάτι της δικιάς μας Κατερίνας;

  74. H παλιά Χρυσή Αυγή, το ακροδεξιό γκρουπούσκουλο δηλαδή που υπήρχε μέχρι πέρυσι, ήταν θαυμαστές του Χίτλερ και το έλεγαν στο περιοδικό και στις ιστοσελίδες τους. Τώρα που έγινε κοινοβουλευτικό κόμμα με χιλιάδες ψηφοφόρους, που δεν είναι βέβαια θαυμαστές του Χίτλερ, προσπαθεί να το κρύψει. Όλο όμως και ξεφεύγουν κάτι ανατριχιαστικά σημάδια, όπως η λέξη «υπάνθρωποι», για να θυμίζουν σε όσους ξέρουν ιστορία περί τίνος πρόκειται. Το ζήτημα είναι τι γίνεται με τους άλλους…

  75. Earion said

    j7n (46) σ’ ευχαριστώ. Ώστε ο γερο-τσέλιγκας κατατάσσεται στους Αρίους. Θα είναι κατευθείαν απόγονος Δωριέων ως φαίνεται. Αλλά οι Φίννοι; Οι Ούγγροι; Άριοι κι αυτοί; Οι Βουλγάρες; Πώς γίνεται όταν είσαι Σλάβος των Βαλκανίων να είσαι Άριος, ενώ άμα είσαι στην Ουκρανία να είσαι υπάνθρωπος; Υποχωρεί η «βιολογία» μπροστά σε πολιτικές σκοπιμότητες; Α πα πα …

  76. palaiapoli said

    Λυκοτραφίτης

    πραγματικά αυτό που κάνουμε εδώ είναι ιδεολογική αποδόμηση του ναζιστικού αυτού φαινομένου. Στην ελληνική κοινωνία, όμως, και στους χώρους της νεολαίας, και κυρίως το σχολείο, δε γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια να απαντηθούν τα εθνικιστικά και ρατσιστικά ιδεολογήματα (ράτσα, τρισχιλιετή φυλετική συνέχεια, φυλετική ή πολιτιστική καθαρότητα, μεταφυσική θεώρηση του έθνους, ανωτερότητα του ελληνικού πολιτισμού , της γλώσσας και δεν ξέρω ποια άλλα παραδαλόχρωμα μεταφέρουν στους νέους. Να επισημάνω επίσης, ότι η ΧΑ «δουλεύει» ιδεολογικά στο χώρο του σχολείου και κερδίζει όχι μόνο τους «κακούς» μαθητές, αλλά και νέους με ανησυχίες και ευαισθησίες. Αυτό το πετυχαίνει = εκτός των άλλων- επειδή τους δίνει συγκεκριμένα και σαφή «ιδεολογικά» εργαλεία – ιδεολογήματα. Πρόκειται για ιδεολογήματα που σε τελική ανάλυση προεκτείνουν τους εθνικούς μύθους που η ίδια η εκπαίδευση – σε σημαντικό βαθμό – συντηρεί (και ορισμένοι εκπαιδευτικοί). Απέναντι σε αυτά η συνηθισμένη αντιμετώπῖση είναι η επίκληση ανθρωπιστικών αξιών, της ανθρώπινης ηθικής και του συναισθήματος για το συνάνθρωπο. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι είναι αδύνατον να αντιμετωπίσεις το ρατσιστικό ιδεολόγημα περί υπανθρώπων μέσα στην τάξη με αναφορές στην ηθική και στα δικαιώματα του ανθρώπου, όταν την προηγούμενη ώρα διδασκαλίας στο μάθημα της Ιστορίας έχεις μιλήσει επιπόλαια για την ανωτερότητα της ελληνικής γλώσσας ή του πολιτισμού μας ή την τρισχιλιετή αδιάλειπτη συνέχεια του ελληνικού έθνους ή την αιματολογική συνέχεια των Ελλήνων. Όταν μαθήτρια της Α Λυκείου απεικόνισε σε παρουσίαση τις μετακινήσεις των Ιώνων και των Δωριέων στον α αποικισμό με την ελληνική σημαία και το σταυρό, ο φιλόλογος οφείλει να παρατηρήσει και στιγματίσει τον ιστορικό αναχρονισμό. Ειδάλλως προετοιμάζει μαθητές με μη ιστορική αντίληψη, ανίκανους να αμυνθούν στα εθνικιστικά παραληρήματα των χρυσαυγιτών.
    Αυτό εννοώ : τα ιδεολογικά και όχι «ηθικά» επιχειρήματα

  77. bernardina said

    Είμαι χρυσαυγίτης, σας γαμώ τα λύκεια
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_19/10/2012_499061

  78. spiral architect said

    @72: […] ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς … από το πολύ σιχτίρι που παραμαζεύτηκε οδήγησε στην ΧΑ

    – Που και πότε έγινε αυτό και δεν το πήραμε μυρουδιά;
    – Κατά τη μεταπολίτευση κυβέρνησε ποτέ αριστερό κόμμα οποιασδήποτε απόχρωσης του κοκκινου;
    (παρ’ εκτός και θεωρείς το ΠΑΣΟΚ του ΑΓΠ, του Σημίτη και του ΓΑΠ «αριστερά») 😆

    Αμάν πια με αυτή την εξίσωση των άκρων!
    Παραβρώμισε το σκήνωμά της. 😛

  79. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    70: Το συγκεκριμένο μοντέλο ανήκει στη φόρμουλα 1, δεν είναι συμβατικό!

    72: Την Χρεισύ Αβγή την έφερε η κρίση που προκάλεσαν με τις πολιτικές τους μοντέλα τύπου «Παπανδρέου», «Μητσοτάκη», ‘Σημίτη» και «Καραμανλή» και αντίστοιχα με τις λαμογιές τους μοντέλα τύπου “Βουλγαράκη”, “Μαντέλη”, “Τσουκάτου”, “Ρουσόπουλου”, “Τσοχατζόπουλου» και πάει λέγοντας. Προς το παρόν την πριμοδοτούν αρκετά και κάτι μοντέλα τύπου «Αλαφούζου», «Βαρδινογιάννη» και «Μπόμπολα» με τη ελπίδα να αποπροσανατολίσουν τους άσχετους. Διαβάζοντας τα σχόλιά σου συμπεραίνω ότι κάνουν πολύ καλή δουλειά!

  80. π2 said

    69: Για τα σχολεία δεν ξέρω, στις γειτονιές όμως το βασικό είναι η αντίδραση. Η ΧΑ δουλεύει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, απολύτως ταιριαστό στην οργανωτική της δομή, που δεν βασίζεται τόσο στους αριθμούς, όσο στο θράσος. Βάζει στόχο συγκεκριμένες γειτονιές, όπου κάνει ντου, ακολουθούμενα από εκδηλώσεις. Εάν υπάρξει έγκαιρη αντίδραση, και ιδίως αν η αντίδραση αυτή είναι πολυσυλλεκτική, δεν επιστρέφει, πολύ απλά γιατί δεν έχει τους ανθρώπους για να το κάνει. Να σαπίσουν στο ξύλο δέκα χτισμένοι έναν κακομοίρη Πακιστανό που θα βρουν στον δρόμο τούς έρχεται εύκολο, να αντιπαρατεθούν όμως σε δεκάδες δεν το κάνουν, γιατί ξέρουν ότι δεν τους παίρνει. Εάν όμως δεν υπάρξει αντίδραση, η αρχική μαγιά των 5-10 ανθρώπων εγκαθίσταται και φουσκώνει, ιδίως με τον μαθητικό και μετεφηβικό τοπικό πληθυσμό.

    Στο χέρι μας είναι.

  81. Giannis said

    συ είπας ότι και τα 2 είναι άκρα!

  82. ππαν said

    68γ: Εκ των πραγμάτων, για τον κόσμο που βλέπει τηλεόραση, είναι και οι δυο αντιπροσωπευτικοί. Τι ωραία να το καταλάβαιναν αυτό τα κόμματά τους…

  83. LandS said

    Earion φαίνεται δεν έχεις ακούσει για την λαμπρή οργάνωση Bulg-aryans, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι οι Βούλγαροι είναι εκσλαβισμένοι Περσο-ιρανοί, ίσως δε και Οστρογότθοι, άρα καθαρόαιμοι Άριοι. Επίσης, οι Μαγυάροι έντονα επιχειρηματολογούν ότι η προέλευσή τους είναι από τα βόρεια Ουράλια, και όχι από τα νότια όπως των Βούλγαρων και των (φτου κακά) Ούννων, και κακώς οι Ευρωπαίοι μπερδεύονται με τα τρία πρώτα γράμματα της ονομασίας τους και τους ταυτίζουν με τους φτου κακά.

  84. Giannis said

    Μου αρέσει το ότι όλοι δεν θέλετε να ξέρετε τον Ανδρέα/ΠΑΣΟΚ και όλοι σχεδόν τον ψηφίσατε κάποτε

  85. ππαν said

    84: Εμένα μου αρέσει που ξέρεις και τι ψηφίσαμε

  86. spyroszer said

    Με τον Ν. 3838/2010 (Ραγκούση) προβλεπόταν η συμμετοχή των αλλοδαπών στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 3838/2010 αναγνωριζόταν το δικαίωμα του εκλέγειν σε κάποιες κατηγορίες αλλοδαπών με κριτήριο τον τύπο της άδειας διαμονής που κατέχουν. Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι αναγνωριζόταν επίσης σε αυτές τις κατηγορίες των αλλοδαπών με δύο επιπλέον προϋποθέσεις: α) οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα και β) το δικαίωμα περιορίζεται μόνο στην κατάληψη θέσεων μέλους του δημοτικού συμβουλίου ή δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων (άρθρο 17 του ν. 3838/2010)
    http://www.constitutionalism.gr/html/ent/620/ent.1620.asp

    Στις δημοτικές εκλογές του 2010 κατέθεσαν δικαιολογητικά και ψήφισαν περίπου 13.000 αλλοδαποί
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=200170

    Με την απόφαση 350/2011 του Δ’ Τμ του Στε κρίθηκε αντισυνταγματικός συνολικά ο νόμος 3838/2010. Ήταν η απόφαση που είχε προκαλέσει σάλο (ότιι η ιθαγένεια αποκτάται με το ius sanguinis κλπ). Μεταξύ άλλων κρίθηκε ως αντισυνταγματική και η συμμετοχή των αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια και ακόμη δεν έχει εκδοθεί απόφαση.
    http://constitutionalism.gr/html/ent/012/ent.2012.asp
    http://constitutionalism.gr/html/ent/919/ent.1919.asp

    Μάλιστα είχε συζητηθεί ακόμη και θέμα ακύρωσης των δημοτικών εκλογών του 2010 λόγω της απόφασης του ΣΤΕ.
    http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4616134
    (Όμως δεν είχαν υποβληθεί ενστάσεις κατά του κύρους των εκλογών αυτών).

  87. LandS said

    76. Palaiapoli στο γενικεύω λίγο για να έχει παντού εφαρμογή:

    Θέλω να πω, δηλαδή, ότι είναι αδύνατον να αντιμετωπίσεις το ρατσιστικό ιδεολόγημα περί υπανθρώπων με αναφορές στην ηθική και στα δικαιώματα του ανθρώπου, όταν έχεις πολλές φορές επιπόλαια υποστηρίξει την ανωτερότητα της ελληνικής γλώσσας ή του πολιτισμού μας ή την τρισχιλιετή αδιάλειπτη συνέχεια του ελληνικού έθνους ή την αιματολογική συνέχεια των Ελλήνων.

    Και να το θυμόμαστε για να προσέχουμε.

  88. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα, διαβάζω πολλές πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις!

    75: Κάνανε κάποια διαφοροποίηση των Σλάβων -προφανώς για λόγους σκοπιμότητας.

  89. LandS said

    85 Ππαν, εμείς όμως καταλαβαίνουμε τι ψηφίζει ο Giannis. Φωτεινή Πιπιλή.

  90. ππαν said

    87: Συγχέεις δυο διαφορετικά πράγματα. Η θεωρία της συνέχειας του ελληνικού έθνους δεν βασίστηκε ιστορικά σε φυλετικές θεωρίες, αιματολογικές που λες κι εσύ. Ούτε ο Κοράης, ούτε ο Δούκας, ούτε ο Παπαρρηγόπουλος, ούτε οι επίγονοι δεν επικαλέστηκαν φυλετική καθαρότητα, ίσα ίσα. Εκεί, στην φυλετική καθαρότητα και στην έλλειψή της, βασίστηκε αντίθετα αυτός που πρώτος την αμφισβήτησε σοβαρά, ο Φαλμεράιερ. Ας το έχουν υπόψη τους αυτοί που τώρα τον κάνουν σημαία.

  91. spiral architect said

    @79β: Μα έτσι κι αλλιώς το διακηρύττει εκτός κι εντός βουλής ο «πρόεδρας». 😛

  92. palaiapoli said

    90 : «Ούτε ο Κοράης, ούτε ο Δούκας, ούτε ο Παπαρρηγόπουλος, ούτε οι επίγονοι δεν επικαλέστηκαν φυλετική καθαρότητα, ίσα ίσα»

    Συμφωνώ, δε μίλησαν για φυλετική αλλά πολιτιστική συνέχεια. ωστόσο στο σχολείο πολύ συχνά – και μάλιστα σε φιλολόγους – αυτό δε γίνεται κατανοητό (αυτή είναι η δική μου εμπειρία)και πολύ εύκολα περνάμε από την τρισχιλιετή συνέχεια (;) στο «δε θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ», δηλαδή στη φυλετική συνέχεια. Αυτό δεν πρέπει να το αφήνει ο εκπαιδευτικός ασχολίαστο.

  93. Υπάρχει κάποια διαφορά ανάμεσα στη δήλωση για “υπανθρώπους” και στη δήλωση “την αγαπάω γιατί είμαι φιλόζωος”. Η δεύτερη είναι (;) πιο πνευματώδης. Ιδεολογικά όμως είναι και οι δύο ναζιστικές.
    Η κυρίαρχη κάθε εποχή ιδεολογία σημαδεύει τους πάντες, σε διαφορετικό όμως βαθμό και με διαφορετικό τρόπο. Είναι χρόνια που η στροφή σε ρατσιστικές, ακροδεξιές κλπ θέσεις βασιλεύει με πολύ λίγες και αναποτελεσματικές δυστυχώς αντιδράσεις. Όταν η κοινωνία υπομένει, ανέχεται ή αποζητά τον κιτρινισμό, την έλλειψη δεοντολογίας, το κιτς, τον κάθε είδους ρατσισμό και την έμμεση ή άμεση προπαγάνδα, η ιδεολογία της αλλάζει. Και μπορεί να οδηγεί τα άτομα με έλλειψη παιδείας στη Χ.Α., επηρεάζει όμως λίγο πολύ όλους, ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης.
    Έχω κουραστεί να διαβάζω σχόλια για τα κιλά, το κούρεμα, το μορφωτικό επίπεδο, το ντύσιμο τις φάτσες κλπ των χρυσαύγουλων. Ας αυτολογοκρίνουμε την τάση για ευφυολογήματα και ας προσπαθήσουμε να μιλάμε για συμφέροντα που εξυπηρετούνται και αποτελέσματα της ακροδεξιάς πολιτικής στην πράξη

  94. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Φοβάμαι με όλα τα περί «φυλετικής καθαρότητας» κλπ., που έχουνε βγει στο τραπέζι, ότι η συζήτηση ξεγλιστράει σε συμπλεγματικές καταστάσεις που μας ταλανίζουν ανεπανόρθωτα, άλλοτε υπεροχής και άλλοτε κατωτερότητας.

    Θαυμάζω τον καθαρό λόγο του Σπύρου (στο 86) και τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Χρειαζόμαστε ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο απ’ τη μια, αλλά και την εφαρμογή του απ’ την άλλη, για να καταλάβουμε καλύτερα τι μας γίνεται.

  95. ππαν said

    Η αίσθηση υπεροχής και κατωτερότητας συνυπάρχουν: πού είναι ο Κορνήλιος να μας τα πει, που διάβασε τα Ρομαντικά χρόνια του Αλ. Πολίτη; Ή θα μας προσκυνάει η Ευρώπη (γιατί κερδίσαμε στην Γιουροβίζιον) ή που θα μας περιφρονεί (που πατώσαμε οικονομικά). Μέση οδός δεν υπάρχει, ο ετεροκαθορισμός τα έχει αυτά.

  96. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    Πάντως το συνταγματικό πλαίσιο από το οποίο ξεπήδησε η ΧΑ δεν είναι απλώς ξακάθαρο, είναι κρυστάλλινο.

  97. τυφλόμυγα said

    #67 Χασάπη, ευχαριστώ για την απάντηση.
    Να ξαναπώ πως δεν είμαι κατά της ψήφου των ομογενών. Ήθελα να μάθω κάποιες λεπτομέρειες σχετικά.

    Για το (α), το (β) και το (δ) δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είναι έτσι όπως τα περιγράφεις. Το (γ) δεν το γνώριζα -ευχαριστώ ξανά.

    69β Αρχιτέκτονα, πέρυσι ο ανιψιός μου φοιτούσε στην πρώτη λυκείου. Σε μια επίσκεψη χάζευα το βιβλίο ιστορίας του. Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου έγραφε για αρχαίους πολιτισμούς όπως τους Φοίνικες, τους Εβραίους, Αιγύπτιους, Πέρσες κτλ. Ρώτησα γιατί στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου δεν έχει σημειώσεις στο πλάι για να πάρω την απάντηση «από τη σελ. τάδε του βιβλίου ξεκινήσαμε τα μαθήματα». Από τη σελίδα τάδε ξεκινάει το κεφάλαιο «Αρχαίοι Έλληνες». 😦

    Τα γράφω αυτά γιατί φυσικά και ήταν σπουδαίος ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, όμως δεν ήταν ο μοναδικός σημαντικός πολιτισμός της αρχαιότητας. Και αν δεν διδαχθούμε και τους άλλους πολιτισμούς με ποιον ακριβώς τρόπο θα αποκτήσουμε αντισώματα απέναντι στον νεοφασισμό;

  98. LandS said

    90 Δεν τα λέω εγώ, τα είπε η Palaiopolis και τα προσυπογράφω ως μπούσουλα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με το οποίο ασχολούμαστε.
    Οι περισσότεροι από εμάς, την μία ή την άλλη στιγμή έχουμε με επιπολαιότητα πέσει σε τέτοια «παραπτώματα». Μπορείς να ζητήσεις να μη βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι την την τρισχιλιετή αδιάλειπτη συνέχεια του ελληνικού έθνους με την αιματολογική συνέχεια των Ελλήνων, θεμιτό. Αλλά η επίκληση των «Διδασκάλων του Έθνους» σε αντιδιαστολή με τον Φαλμεράυρερ, τον οποίο κάποιοι (ποίοι παρακαλώ; ) τώρα τον κάνουν σημαία, πραγματικά με κάνει να αναρωτιέμαι αν εννοείς ότι όποιος αμφισβητεί την τρισχιλιετή κλπ το κάνει ντε και καλά, από θέσεις «του πρώτου που την αμφισβήτησε σοβαρά», του Φαλμεράυερ, που, ως γνωστό, είναι φυλετικές και οφείλουμε να τις αποκηρύσσουμε όπου βρεθούμε και σταθούμε.

    Δεν ξέρω, μάλλον σε αδικώ!

  99. sarant said

    93: Ναι, υπάρχουν δυο διαφορές. Η μία είναι ότι το «υπάνθρωποι» απευθύνεται σε εθνοτική ομάδα, το «είσαι ζώον» σε άτομο. Έγραψα και πιο πάνω ότι άλλο η ατομική εξύβριση, άλλο ο συλλογικός ρατσιστικός χαρακτηρισμός. Η άλλη, ότι το δεύτερο είναι ευφυολόγημα, κρύο ή όχι δεν μας ενδιαφέρει. Η τρίτη (τελικά οι διαφορές δεν είναι δύο) ότι το «είσαι ζώον» το λέει σχεδόν όλος ο κόσμος, το «είναι υπάνθρωποι» το έλεγαν οι ναζιστές.

  100. sarant said

    97: Πολλά σχολεία το κάνουν ή το κάνανε αυτό. Και γενικά, οι άλλοι αρχαίοι λαοί ποτέ δεν ήταν sos. Ο Τατσόπουλος έχει γράψει (στο πρώτο του μυθιστόρημα) για τη σφαγή που είχε γίνει στις εξετάσεις όταν έπεσε θέμα για τους Χετταίους.

    Η κόρη μου πάντως φέτος έκανε για Αιγυπτίους, το ξέρω θετικά.

  101. Η διαφορά ανάμεσα στο υποτιμώ κάποια άτομα ή τοποθετούμαι με επιχειρήματα υπάρχει;

  102. cronopiusa said

    73
    μην δηλητηριάζετε
    αναγκάζομαι να απολογηθώ

    αγάπησα την δική μας την Κατερίνα από το ιστολόγιο, δεν συνηθίζω τα χτυπήματα κάτω απ’ τη ζώνη

    η Ελληνίς Έλσας Μάξουελ κουτσομπόλα αναφέρεται στην χορηγό
    φίλη του Βασίλη

    όπως και το σχόλιο 71 αναλογεί στο

    Όλο και κάποιο κιτρινισμένο αντίτυπο θα έχει διασωθεί στο εικονοστάσι κανενός γερμανοτσολιά, απ’ όπου θα το κληρονόμησαν τα εγγόνια του που έχουν τώρα βουλευτική ασυλία και θα βάζουν κάθε βράδυ τον μορφωμένο της παρέας να τους το διαβάζει.

    Γνωρίζεται τον κιθαρίστα Γιώργο Παπαδόπουλο;
    ουδεμία σχέση με τον ακατονόμαστε

    αλλά και πάλι «ο άντρας κάνει τη γενιά κι όχι η γενιά τον άντρα»

  103. ππαν said

    98: Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η αδιάλειπτη πολιτιστική συνέχεια που είναι η ραχοκοκκαλιά του ρομαντικού εθνικσμού και που πάνω κάτω είναι κοινό ιδεολόγημα σε σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη δεν οδηγεί υποχρεωτικά στον ρατσισμό και στην ΧΑ. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου ποτέ (εννοώ ιστορικά, όχι τώρα από τους μιχαλολιάκους) δεν βασίστηκε στον εθνοφυλετισμό, οπως πχ στην Γερμανία.
    Και οι κάποιοι είναι πολλοί που ανήκουν στον ευρύτερο αριστερό χώρο. Η ενασχόλησή μου με τα θέματα αυτά μου φνέρωσε κάτι που επιβεβαιώνει η τωρινή πργματικότητα: το εθνικό κράτος έχει ανάγκη από ένα εθνικό αφήγημα, αλλιώς το κενό το συμπληρώνουν οι κασιδιάρηδες.

  104. j95 said

    @#56

    Οι φασίστες _πάντα_ πιστεύουν ότι είναι θύματα, είναι στην άμυνα και ότι ανταποδίδουν αδικίες δεκαετιών, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιδεολογίας τους.

  105. ππαν said

    Δύτη, πέθανε η Χαραμή.

  106. spiral architect said

    @103: […] το εθνικό κράτος έχει ανάγκη από ένα εθνικό αφήγημα, αλλιώς το κενό το συμπληρώνουν οι κασιδιάρηδες.
    Καλή τροφή για σκέψη, αλλά δεν ξέρω πως θα μπορούσε να βοηθήσει.
    Κατ’ αρχήν το βλέπω θετικά. Πιο μετά όμως; 😐

  107. Ππαν, μόλις το έμαθα και σκέφτομαι τι να κάνω με το παλιό ποστ μου αν και δεν είχα τίποτε προσωπικό. Για την ώρα πρέπει να φύγω βιαστικά οπότε δεν κάνω τίποτα…

  108. LandS said

    #103. Όντως σε αδίκησα.

    Τώρα καταλαβαίνω καλύτερα και που διαφωνώ μαζί σου.

    α) Ειδικά στην Ελλάδα, όπου ποτέ (εννοώ ιστορικά, όχι τώρα από τους μιχαλολιάκους) δεν βασίστηκε στον εθνοφυλετισμό, οπως πχ στην Γερμανία.
    β) το εθνικό κράτος έχει ανάγκη από ένα εθνικό αφήγημα, αλλιώς το κενό το συμπληρώνουν οι κασιδιάρηδες.

    Φαντάζομαι ότι εξαιρείς π.χ. το Καθεστώς της 4ης Αυγούστου από αυτό το «ποτέ» στο α) .
    Φαντάζομαι ότι ο ρομαντικός εθνικισμός της Γερμανίας, που βασίζεται στον εθνοφυλετισμό, είναι ο δικός τους «κασιδιάρης» που κάλυψε την έλλειψη «εθνικού αφηγήματος», το οποίο είναι αναγκαίο σε «εθνικό κράτος».

    Αυτοί οι «κάποιοι που είναι πολλοί» ανήκουν όντως στον αριστερό χώρο, ή τους βάζεις εσύ, όπως κάνει και η Φωτεινή Πιπιλή σε ότι δεν γουστάρει;

  109. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @104,
    όχι οι φασίστες μόνο. Το λεγόμενο «σύμπλεγμα του Γιαχβέ» (το περιέγραψε ο Γιουνγκ, νομίζω) επιτρέπει σε άτομα ή ομάδες να δικαιολογούν την συμπεριφορά τους αλλά και το λόγο ύπαρξής τους μόνο, υπό το φόβο μιας (συνήθως επίπλαστης, συνήθως «κατά παραγγελίαν») απειλής.
    Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι ένα κλασικό παράδειγμα -ή, δυστυχώς, η στάση εβραϊκών οργανώσεων στις μέρες μας που, στο όνομα της (φρικτής, ομολογουμένως) εμπειρίας του Άουσβιτς και λοιπών στρατοπέδων, αποκομίζουν συνεχώς οφέλη κι άλλα οφέλη.

  110. ππαν said

    106: Εννοώ: υπάρχει η επίσημη εκδοχή της πολιτιστικής συνέχειας, που όσο κι αν το αρνιόμαστε βασίζεται σε κάτι υπαρκτό, δεν είναι καθαρή επινόηση. Αν πιστεύουμε πως δεν είναι αποδεκτή πρέπει να βάλουμε κάτι στην θέση της, δεν αρκεί να λέμε πως δεν είναι αλήθεια. Τι είναι αλήθεια; Πώς μπορούμε να διηγηθούμε αυτή την αλήθεια ώστε να γίνει αυτό που μας ενώνει, που μας κάνει όλους Έλληνες, παναπεί που αγαπάμε αυτό το εθνικό κράτος, θέλουμε να μην διαλυθεί, να μην χρεωκοπήσει, αν μας κηρύξουν πόλεμοι οι Γερμανοί θα πιστεύουμε πως πρέπει να αμυνθούμε κλπ.
    Το εθνικό αφήγημα αυτό, ακόμη και το τωρινό, το γνωστό, δεν σημαίνει μίσος για τους άλλους ούτε και χρειάζεται να κρύβουμε πράγματα για να μην φουσκώνουν τα μυαλά των μαθητών με αντιτουρικά και αντιαλβανικά συναισθήματα. ΟΙ Γάλλοι διδάσκουν το Β΄πάγκόσμιο, αλλά τον τοποθετοιύν στο σωστό ιστορικό πλαίσιο ώστε αν μην θένε οι πιτσιρικάδες να πάρουν το Βερολίνο όπως θέλει ο άλλος να πάρει την Πόλη.

  111. Immortalité said

    @107 Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι για να κάνεις. Δεν ήταν προσωπικό και το θλιβερό συμβάν δεν αλλάζει κάτι.

  112. Γς said

    107:
    Ηθελε να ζήσει στην πατρίδα της…

  113. ππαν said

    108: δεν υπαρχει συνεννόηση, άστο γιατί έχουμε και δουλειές. Αυτά με την Πιπιλή και τα δεκάδες εισαγωγικα αλλού, όπου περνάνε.

    107: Δε νομίζω ότι πρέπει να αλλάξεις τίποτε, η ταπεινή μου γνώμη.

  114. sarant said

    101: Μα, το κυρίαρχο στην αντιμετώπιση της ΧΑ δεν είναι οι υποτιμητικές τοποθετήσεις -ή, έστω, δεν πρέπει να είναι.

  115. j95 said

    @103 όχι δεν είναι.

    Οι Ιταλοί θα σκάσουν στα γέλοια αν τους πεις ότι έχουν αδιάλειπτη συνέχεια με τους Ρωμαίους, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ιστορημένο με ακρίβεια τι έγινε εκεί πέρα από τον καιρό των ρωμαίων μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με εδώ όπου _ακριβώς_λόγω_της_απουσίας_συνέχειας μπορεί ο κάθε βοσκός να δηλώνει ανερυθρίαστα απευθείας απόγονος του Περικλή (ποτέ απόγονος του αφρικανού δούλου του Περικλή). Εξάλλου το ελληνικό έθνος στην εκπαίδευση και στη στάνταρ εθνική ταυτότητα δεν παρουσιάζεται σαν τίποτε άλλο από ένα μεγάλο σόι που πορεύεται στο χρόνο. Αλλού τα πολιτισμικά λοιπόν και τα «πάνω κάτω». Η Ελλάδα δεν έχει καθόλου κενό εθνικής αφήγησης. Αντιθέτως έχει μια πάρα πολύ καλή φασιστικού τύπου εθνική αφήγηση σχεδιασμένη για τις ανάγκες του 1950.

  116. Γς said

    107, 113¨
    Αναφέρεσθε στο «Κύμα» του Αυγούστου;
    Συγνώμη που ερωτώ, αλλά φωνάζετε δυνατά.
    Καμιά φορά και τα ποστ «δεδικαίωνται».

  117. ππαν said

    115: Δεν το ξέρω αυτό, για τους Ιταλούς εννοώ. Πάντως κι αυτοί αναφέρονται στον Μεσαίωνα, όχι; Η συνέχεια δεν είανι απαραίτητα τρισχιλιετής.

    Να πω τι με ενοχλεί: όσοι είναι εχθρικοί απέναντοι σε αυτό με τη συνέχεια κλπ. είναι οι ίδιοι που θα μιλήσουν με περιφρόνηση για τον νέο ελληνισμό, θα τον αντιμετωπίσουν με όρους πτώσης από την κλασσική αρχαιότητα. Για τώρα μιλάω, ε; Γιατί κάποια στιγμή, από τα τέλη του 19ου, με δημοτικισμό, Ακρίτα, Βαλκανικούς, κλπ. ο νέος ελληνισμός φάνηκε σαν μια εναλλακτική: αυτό που μας ένωνει ήταν το 1821, το ελληνικό κράτος. Τώρα τι προτείνουμε δηλαδή; Η ευρωπαϊκή Ελλάδα, με τις τωρινές συνθήκες, δεν μοιάζει πολύ πιθανή εκδοχή…

  118. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    115: Μικρή διόρθωση (καλόπιστη), η εθνική αφήγηση είναι σχεδιασμένη για τις ανάγκες του 1850 και την εθνική ολοκλήρωση. Από τη στιγμή που αυτή επιτεύχθηκε όπως επιτεύχθηκε όταν επιτεύχθηκε σταμάτησε να έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και έχει γυρίσει μπούμερανγκ (βλ. κράτος των λαμόγιων της δεξιάς, δικτατορία, παπανδρεϊκός λαϊκισμός, χρυσά αυγά).

  119. ππαν said

    118: Συμφωνώ (όχι εντελώς, άλλο για το 1830, άλλο για το 1850, άλλο για το 1880 άλλο για το 1910, άλλο για το 1922), αλλά με κάτι πρέπει να αντικαταστήσεις αυτό το ξεπερασμένο. Δεν μπορείς να το αφήσεις στον Μιχαλολιάκο.

  120. τυφλόμυγα said

    100, Νικοκύρη, ότι το κάνουν / έκαναν πολλά σχολεία αυτό λέει πολλά από μόνο του, δεν χρειάζεται να συμπληρώσω κάτι. 😉

    Πολλά μπράβο στην καθηγήτρια/ στον καθηγητή της κόρης σας.

    Ευχαριστώ για την πληροφορία με το πρώτο μυθιστόρημα του Τατσόπουλου. Το έψαξα ήδη. 🙂

  121. Ναυτίλος said

    Ο χαρακτηρισμός »υπάνθρωπος» συνήθως είναι ρατσιστικός. Ενίοτε, όμως, είναι απολύτως ακριβής. Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την πλατωνίστρια κ. Ζαρούλια και τον θίασο που την περιβάλλει; Αλήθεια, ο μέσος χρυσαυγίτης τι βαθμό λέτε να είχε στα γλωσσικά μαθήματα του λυκείου (για όσους έφτασαν μέχρι εκεί);

  122. ππαν said

    Το Παυσίπονο; Το διάβαζα μικρή. Μου έχει μείνει η ασπιρίνη με την κοκακόλα.

  123. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    117: Νομίζω ότι αυτό που εν τέλει οδήγησε στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας ξεκίνησε μετά τον διαχωρισμό της αυτοκρατορίας του Καρλομάγνου. Από το 900 μ.Χ και μετά, δηλαδή δεν πιάνει όλο τον Μεσαίωνα αλλά από τη φεουδαρχική περίοδο και ύστερα.

  124. ππαν said

    123: Εγώ παντως δεν μιλάω για την ιστορική πραγματικότητα αλλά για την πρόσληψή της, ε; Ακόμη και οι Γάλλοι, που είναι διαφορετική περίπτωση, αναφέρονται σε κελτικό παρελθόν, ας πούμε.

  125. Immortalité said

    @96 Τι εννοείς;

    Έχουν περάσει χρόνια από την ιστορία του σχολείου, αλλά θυμάμαι ότι η συνέχεια του ελληνισμού εστιαζόταν αποκλειστικά στο πολιτιστικό επίπεδο. Αυτό δε το ρητό του Ισοκράτη με του μετέχοντες την ελληνική παιδεία ήταν ψωμοτύρι. Σε καμία περίπτωση δεν είχε τεθεί ούτε υπονοηθεί θέμα φυλετικής καθαρότητας. Αντιθέτως, γινόταν τόσο αναλυτικό μάθημα για τις κατακτήσεις που υπέστη ο ελλαδικός χώρος και τις αναμενόμενες επιμιξίες που δεν υπήρχε χώρος για φυλετική καθαρότητα στην ατζέντα. Και φυσικά έχει δίκιο η Ππαν, ένα εθνικό κράτος χρειάζεται μια αφήγηση. Τώρα από πότε οι πνευματικοί μας πρόγονοι έγιναν προππαπούδες της Ζαρούλια και κυρίως γιατί έγιναν, είναι μια ερώτηση η απάντηση της οποίας δεν μπορεί να είναι η ιστορική αφήγηση. Ή τουλάχιστον μόνο αυτή. Δεν είναι τυχαίο πως οι ομοϊδεάτες της και η ίδια όπως δείχνει, είναι άνθρωποι βαθιά αμόρφωτοι που διάλεξαν από αυτά που διδάχθηκαν (αν στην ιστορία δεν κάναν κοπάνα) εκείνα ακριβώς που με την κατάλληλη διαστρέβλωση εξυπηρετούν τους σκοπούς τους. Από την, σε πολλά σημεία στρεβλή, παιδεία δεν βγήκαν μόνο οι χγίτες, βγήκαμε και όλοι οι υπόλοιποι.

  126. Immortalité said

    Επιμειξίες βεβαίως βεβαίως….

  127. Γς said

    Καθηγητής φιλόλογος στο 46ο Γυμνάσιο Νεάπολης Εξαρχείων,απείλησε αλλοδαπούς μαθητές της Α Γυμνασίου ότι θα φέρει την ΧΑ

    Αληθεύει;

  128. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    124: Και πολύ καλά κάνουν. Όμως το κέλτικο ή μάλλον το γαλατικό στοιχείο δεν είναι το μοναδικό ούτε το κυριάρχο που τους προσδιορίζει σήμερα. Οι Γάλλοι είναι και Γαλάτες, είναι και Ρωμαίοι είναι και σε μεγάλο βαθμό Φράγκοι. Πιθανόν είναι και πολλά περισσότερα. Το ίδιο και οι Ιταλοί, αποτελούνται από πόλλά επιμέρους κομμάτια που διαμόρφωσαν την σύγχρονη ιταλική ταυτότητα. Οι λαοί αυτοί είναι πιο υγειοίς κοινωνικά και πολιτισμικά γιατί δεν αρνιούνται την ιστορία τους. Οι κακομοίρηδες οι Νεοέλληνες όμως επιμένουν ότι είναι κατευθείαν απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και όχι όλων, μόνο των Αθηναίων και των Σπαρτιατών του 5ου αιώνα π.Χ και μερικοί των Μακεδόνων του 4ου αιώνα. Για τους υπόλοιπους υπάρχει μια ψιλοντροπή…

  129. Γς said

    Μου άρεσε

  130. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    «υγιείς» ήθελα να πω.

  131. vikar said

    127, ναί.

  132. j95 said

    «Αντιθέτως, γινόταν τόσο αναλυτικό μάθημα για τις κατακτήσεις που υπέστη ο ελλαδικός χώρος και τις αναμενόμενες επιμιξίες που δεν υπήρχε χώρος για φυλετική καθαρότητα στην ατζέντα.»

    Άμα πρόσεξες όμως δεν έλεγαν ρητά ότι υπήρξαν επιμιξίες, και ο ελληνικός χώρος ήταν πάντα η ελλαδική χερσόνησος και πάντα με κέντρο την Αθήνα (ακόμα και στη Βυζαντινή εποχή). Ένα ακίνητο πράγμα που περνάγανε 1002 κατακτητές αλλά κατάφερνε να βγαίνει αμετάβλητο, ελληνόφωνο 100%, αθηνοκεντρικό 100%, καθαρό 100%.

  133. ππαν said

    128: Άρα δεν μιλαμε για συνέχεια, ε; Μιλάμε για ανάσταση…
    ΚΙ εμένα αυτή η ντροπή για τα ενδιάμεσα με τσατίζει, κοινή στον Μιχαλολιάκο και τον εκσυγχρονιστή.

  134. 114. ειλικρινά χαίρομαι που συμφωνούμε κ. Σαραντάκο. Δεν ΠΡΕΠΕΙ να είναι. Γι αυτό ενοχλούμαι όταν η αντιπαράθεση με την ακροδεξιά γίνεται σε επίπεδο καλαμπουριού. Υπάρχουν μπόλικα επιχειρήματα για να πείσουμε χωρίς να χρειαζόμαστε όπλα από το δικό της οπλοστάσιο, αλλιώς καταλήγουμε να πείθουμε μόνο όσους συμφωνούν με μας. Και αυτό βέβαια δεν μπορεί να είναι στόχος.

  135. ππαν said

    Εσείς κάνατε βυζαντινή ιστορία με βάση την Αθήνα; Σύντομο θα ήταν το μάθημα, ο Κώνστας στην Αθήνα, ο Βασίλειος ο Β΄στην Ακρόπολη, άντε κι οι εικονολάτρες που κίνησαν να πάρουη την Πόλη, οι Καταλανοί, οι Νορμανδοί και η Φραγκοκρατία

  136. ππαν said

    το 135 στο 132

  137. 134. ΥΓ δεν είναι απλά λάθος, είναι κάτι χειρότερο: αναποτελεσματικό

  138. ππαν said

    Τώρα που το σκέφτομαι ο Πολυζωΐδης είχε γράψει ένα τέτοιο βιβλίο, βέβαια βγήκε στα 1870

  139. j95 said

    «Εσείς κάνατε βυζαντινή ιστορία με βάση την Αθήνα;»

    Με γεωγραφικό κέντρο (του χάρτη), όχι με βάση. Δεν υπήρχε χάρτης που να μην έχει στο κέντρο του την ελλαδική χερσόνησο και την Αθήνα σημειωμένη στο χάρτη, ακόμα κι αν έλεγε για το Ματζικέρτ.

  140. j95 said

    υγ και διορθώνω τον εαυτό μου στο πρώτο σχόλιο, «γέλια» όχι «γέλοια».

  141. Immortalité said

    @132 Δεν νομίζω ότι συμφωνώ. Στο μάθημα ο ελλαδικός χώρος επεκτεινόταν πάντα εκτός χερσονήσου, Έλληνες στα παράλια, Έλληνες στην Αίγυπτο, Έλληνες στην κάτω Ιταλία και στη Μασσαλία, Έλληνες παντού. Και κοινό στοιχείο η γλώσσα που μπορεί να ήταν και ο σοβαρότερος συνεκτικός κρίκος νομίζω, αλλά δεν εμφανιζόταν ως ίδια και απαράλλακτη από τον Περικλή και μετά. Σαν χτες θυμάμαι τον καθηγητή να λέει πως το νεοσύστατο ελληνικό κράτος επέλεξε για επίσημη γλώσσα την πελοποννησιακή διάλεκτο.Και κατ’ επέκταση η γλώσσα σαν φορέας μιας κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς. Και μπορεί να μας έλεγαν ότι μιλάμε την εξέλιξη μιας από τις πιο παλιές γλώσσες στον κόσμο, αλλά ποτέ δεν τέθηκε θέμα ανωτερότητας και βελανιδιών. Στη δε Κρήτη, όπου έχουν περάσει όλες οι φυλές του Ισραήλ, αν κάποιος έλεγε για φυλετική συνέχεια θα τον παίρναμε με τις πέτρες.
    Η δε βυζαντινή ιστορία σαφώς δεν είχε κέντρο την Αθήνα, ήμαρτον δηλαδή. Η σχολική ιστορία, σε έβγαζε περήφανο για την πατρίδα σου αλλά δεν σε έβγαζε φασίστα. Ίσα ίσα που το πιο λαμπρό κομμάτι της ήταν ο πόλεμος κατά του φασισμού και του ναζισμού και η αντίσταση. Και από τις πιο μαύρες σελίδες, η Μικρασιατική, ένα ισχυρό χαστούκι κατά του επεκτατικού πολέμου. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

  142. ππαν said

    Ε όχι, ο χάρτης που έδειχνε το Βυζ. κράτος επί Ιουστινιανού είχε στο κέντρο την Ελλαδική χερσόνησο; Των εκστρατειών του Μ. Αλεξάνδρου;

  143. […] sarantakos.wordpress.com Share this:TwitterFacebookPrintLike this:LikeBe the first to like […]

  144. ππαν said

    Να, τα λέει κι η Ιμμόρ. Τώρα επειδή το έχουμε ξανασυζητήσει γαι τα βελανίδια κλπ. Μπορούμε να μιλήσουμε για την επίσημη εκδοχή, αυτή που γράφουν τα προγράμματα και τα βιβλία. Αν μια βαρεμένη δασκάλα, πχ τυχαίο παράδειγμα στην Ραφήνα, μιλησει για βελανίδια, άλλο καπέλο (τώρα εμφανίζεται ο αλλος με την σκαναρισμένη φωτοτυπία 🙂 ). Εξάλλου τα ίδια λεει κι ο Θεοδωράκης και κανείς δεν τον μαζεύει.

  145. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    125: Εννοώ ότι η ίδια η κοινοβουλευτική Δημοκρατία και το Σύνταγμά της, δίνει δυστυχώς το δικαίωμα σε εγκληματικές οργανώσεις που κινούνται στα όρια του νόμου να γίνονται μέρος της και να την διαβρώνουν από τα μέσα. Αυτή η ανοχή είναι αυτοκαταστροφική. Το έκαναν οι Ναζί του 1930, το ίδιο πάνε να κάνουν και οι νεοναζί του 2012. Γιατί δεν διδασκόμαστε από την ιστορία;

    133: 100% για ανάσταση των ζόμπι!

  146. ππαν said

    145: όχι βρε παιδί μου, του δουλωμένου έθνους! 🙂

  147. […]  https://sarantakos.wordpress.com/2012/10/19/untermensch/#more-7396 Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this. Explore posts in the same categories: Νίκος Σαραντάκος […]

  148. Ηρώ Διαμαντούρου said

    Δίκιο σε όλα Νίκο, η Βουλή πρέπει να λάβει τα μέτρα της και γι’ αυτό και για άλλα.

    Όμως ήθελα να πω και τον πόνο μου, κι ας με κράξετε όλοι: ο Αλαβάνος χθες το πρωί στη ΝΕΤ είπε ότι αν πάμε στη δραχμή (ή τεσπα σε άλλο νόμισμα, δεν θυμάμαι ακριβώς κι ούτε έχει σημασία τώρα), τότε τσουπ! θα φύγουν ως δια μαγείας και οι μετανάστες από την Ελλάδα (λάθρο ή μη, δεν ξέρω τι εννοούσε ο ποιητής). Δεν κάθισα να ακούσω παραπάνω, ομολογώ. Δεν υπήρχε λόγος.

  149. palaiapoli said

    Ππαν :

    Η εθνική αφήγηση μπορεί να είναι η εξής : Οι σημερινοί Έλληνες είναι ένα νέο συλλογικό υποκείμενο που γεννήθηκε μαζί με τα άλλα έθνη το 17ο και 18ο αιώνα. Κατά τη γένεσή του στηρίχτηκε πολιτιστικά και άντλησε στοιχεία (θα μπορούσαμε να πούμε οικειοποιήθηκε) από την κληρονομιά δύο διαφορετικών (και αντίθετων – μεταξύ τους πολιτισμών : του αρχαίου ελληνικού και του βυζαντινού. Κατά τη δημιουργία αυτού του εθνικού υποκειμένου ενσωματώθηκαν στον ελληνικό εθνικό κορμό ένα πλήθος από μικρότερες τοπικές, εθνοφυλετικές, θρησκευτικές ομάδες και πληθυσμοί που ασφαλώς δεν μπορούν να θεωρηθούν απόγονοι ούτε του Περικλή ούτε του Παλαιολόγου (Αρβανίτες, Βλάχοι, Σλαβόφωνοι κλ.π.). Άλλωστε η ταυτότητα Έλληνας δεν υπάρχει με το σημερινό περιεχόμενο πριν το 1750 (νεοελληνικό διαφωτισμό) και μέχρι και την ελληνική Επανάσταση υπήρξε μια νεφελώδης έννοια. Όλα αυτά δε σημαίνουν ότι δεν πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι ως μέλη της εθνικής μας κοινότητας, αλλά αντίθετα ότι πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι ακριβώς για την ύπαρξη αυτής και όχι των προγόνων που «οικειοποιηθήκαμε».
    Αυτή είναι η εθνική αφήγηση – πάνω κάτω – που εγώ διδάσκω στα παιδιά.

  150. Συμφωνώ απόλυτα με Ππαν και Ιμμόρ. Κι εγώ θεωρώ το εθνικό αφήγημα ως ένα απολύτως απαραίτητο στοιχείο κάθε εθνικού κράτους. Βεβαίως, το επίσημο δικό μας αφήγημα χρήζει βελτίωσης. Υπάρχουν ασυνέχειες, και ασυνέπειες. Αλλά φασιστικό δεν το λες.
    Και ούτε εγώ θυμάμαι ποτέ ιδιαίτερο Αθηνοκεντρισμό, ειλικρινά. Τουναντίον, επειδή εκεί ψηλά δεν τους πολυπάμε τ’ς Αθηναίοι, θυμάμαι χαρακτηριστικότατα φράσεις όπως «τότε παιδιά η Αθήνα ήταν απλά ένα χωριουδάκι», κτλ.

    Και εγώ θα το πάω το θέμα των αφηγημάτων ένα βήμα παραπέρα, και θα πως πως κατά τη γνώμη μου και ένα θρησκευτικό αφήγημα, επίσης δεν κάνει κακό. Ένα θρησκευτικό αφήγημα που προάγει την καλοσύνη, τον αλληλοσεβασμό, την αλληλεγγύη, που καταδικάζει τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις, θεωρώ πως είναι θετικό να υπάρχει, θετικότερο από το να μην υπήρχε τίποτε.

    @129: Κι εμένα μου άρεσε πολύ, όπως και ολόκληρη η συνέντευξή της, που νομίζω ότι αξίζει να διαβαστεί από όλους!

  151. π2 said

    Δύσκολη συζήτηση πιάσατε. Καταλαβαίνω την ιδέα ότι ένα εθνικό κράτος δημιουργεί εκ των πραγμάτων ένα εθνικό αφήγημα, αλλά πολιτικά μ’ ενοχλεί το στανικό του πράγματος, η ιδέα δηλαδή ότι πρέπει να σπεύσουμε να το διαμορφώσουμε για να μην το καβατζώσει ο φυρερίσκος. Το κλειδί ίσως είναι ο ενικός: αντί να προσπαθήσουμε να μπολιάσουμε το εθνικό αφήγημα με λιγότερη μισαλλοδοξία (κάτι που μου φαίνεται λίγο μάταιη άσκηση), ίσως είναι προτιμότερο να θεραπεύσουμε τον horror vacui μ’ έναν πλουραλισμό των αφηγημάτων, ο οποίος θα αφόπλιζε καλύτερα τόσο τις εθνικιστικές και ρατσιστικές εναλλακτικές λύσεις όσο και την επικίνδυνη ιδέα της αμετάβλητης συνέχειας.

    Πάντως, για να επανέλθω στο θέμα της ανάρτησης, δεν νομίζω πως έχει ακόμη σχέση με εθνικό αφήγημα η ΧΑ. Με αυτό προσπάθησε να παίξει ο Καρατζαφέρης. Η ΧΑ βασίζεται περισσότερο στην αυταξία της ρατσιστικής βίας. Ασφαλώς έχει αρχαιολατρικές καταβολές, κι έκανε ήδη μια επιτυχημένη κωλοτούμπα, ξεχνώντας το δωδεκαθεϊστικό παρελθόν της για να βάλει στη μαρκίζα ένα Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών που ξενίζει λιγότερο την πελατεία, αλλά μάλλον απέχει αρκετά ακόμη από το να αναπτύξει σοβαρό ιστορικό αφήγημα.

  152. ππαν said

    Παλαιαπόλη, ευχαριστώ για το μάθημα, αλλά δεν μου λες τι ένωσε αυτούς τους μη-απόγονους του Παλαιολόγουκαι αποφάσισαν να κα΄νουν κράτος ή τέλος πάντων να κάνουν πόλεμο.

    ΜΙα ερώτηση: Έλληνας υπήρξε με τη σημερινή έννοια το 1750; Πού ακριβώς; Γιατί εγώ ξέρω να υπήρξε πολύ πιο μετά. Αν έχεις στοιχεία σοβαρά μιλάμε για επιστημονική ανακάλυψη. Το ίδιο και για το 17ο αιώνα που γράφεις, ποια ακριβώς χρονιά; Γιατί εγώ ήξερα για τον 18ο και μάλιστα στο τέλος αλλά μπορεί να μην τα έμαθα καλά.

  153. Immortalité said

    @150 Στέλιο, αυτό που πραγματικά είναι απαραίτητο είναι η θρησκευτική ιστορία. Αλλά η ιστορία. Όλων των θρησκειών που επηρέασαν την ανθρώπινη εξέλιξη και κυρίως το πως την επηρέασαν. Η καλοσύνη, ο αλληλοσεβασμός και η αλληλεγγύη πρέπει να προάγονται ως κοινωνικές αξίες και όχι ως θρησκευτικές επιταγές. Το τι διαλέγει (και αν διαλέγει) να πιστέψει ο καθένας, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο και κυρίως, σπίτι του.

  154. palaiapoli said

    Ππαν :
    Και κάτι ακόμη : δεν έχω εύκολη απάντηση στο ερώτημα αν το έθνος δημιουργεί το κράτος ή το αντίθετο , δηλαδή, το κράτος διαμορφώνει το έθνος. Θέλω να πω μήπως η εθνική μας αυτοεικόνα είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας του εθνικού κράτους, δηλαδή η εθνική αφήγηση «κατασκευάζεται» από τους οργανικούς διανοούμενους και εδραιώνεται μέσω της παιδείας και της επίσημης κρατικής ιδεολογίας.

  155. Ναυτίλος said

    Εθνικό αφήγημα; Σύμφωνοι, αλλά πού θα εδράζεται; Σε παραμυθάκια και ελληνοκεντρικούς λεονταρισμούς ή στον λόγο του Σολωμού »Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές»; Το αντέχουμε;

  156. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    152α: Μήπως η θρησκεία σε πρώτο βαθμό; Λέω εγώ…

  157. ππαν said

    151: Κοίτα, το στανικό είναι που το εθνικό κρατος έχει βάση το εθνικό αφήγημα, μια εκδοχή τέλος πάντων του κοινού παρελθόντος. Εγώ λέω πως η ας πούμε με πολλά εισαγωγικά «αριστερή, προοδευτική» ρητορική επιμένει να αποκλείει πράγματα από αυτήν την εκδοχή χωρίς να αντιπροτείνει τώρα κάτι. Παλιά είχαμε την Ρωνιοσύνη ξέρωγώ, τώρα τι έχουμε; Όχι χριστιανικό, όχι ρωμέικο, όχι αρχαιοελληνικό, όχι κοτζαμπασηδες, όχι Κολοκοτρώνης τι διάλο είναι αυτό που μς έκανε δεν μου το λένε παρά μόνο για να το κακολογήσουν: ρουσφέτια, γραικυλισμός, σκοταδισμός κλπ. Εγώ λέω: αυτό που μας έκανε είναι ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός, είανι οι εθνικοι ιστοριογράφοι, είναι ο 19ος αιώνας, γιατί όχι; Αλλά βλέπεις εσύ να το λέει κανείς;

  158. ππαν said

    156: Ε, άμα δεν μιλήσεις για Ορθοδοξία αλλά αρνείσαι και την τρισχιλιετή, τι θα πεις; Και τα δυο όμως κάνουν τζιζ, θεωρούνται καβατζωμένα από τους «άλλους».

  159. palaiapoli said

    εντάξει…
    παρακάμπτω την ειρωνεία. Η εθνική ταυτότητα Έλληνας εμφανίζεται (σε διαφοροποίηση από το ραγιάς ) από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Διάβασε βιβλία του Διαμαντούρου.
    όσο για το τι ένωνε στην Επανάσταση σου προτείνω το βιβλίο του Π. Πιζάνια Η ελληνική Επανάσταση ένα ευρωπαἰκό γεγονός.
    Άλλωστε δεν ήταν και τόσο πολύ ενωμένοι, όπως ξέρεις, ούτε τόσο πολύ συνειδητοποιημένοι εθνικά, όσο νομίζουμε σκεπτόμενοι με τα σημερινά δεδομένα. Ποτέ τα κοινωνικά φαινόμενα δεν είναι τόσο απλά, ιδιαίτερα οι επαναστάσεις και οι μεταβολές. Αυτή είναι η γνώμη μου, μπορεί να έχω και άδικο.

  160. ππαν said

    Πού είναι ρε γμτ ο Χασάπης; 🙂

  161. ππαν said

    159: Δεν με βοηθάς. Δηλαδή λέει ο Διαμαντούρος (τον ΠΙζάνια τον έχω διαβάσει οπότε ξέρω πως ΔΕΝ λέει) πως πριν την εθνική ταυτότηατα Έλληνας υπήρχε η εθνική ταυτότητα …..Ραγιάς;; 🙂 Από ρο αρχίζει αλλά δεν τα αφομοίωσες.

  162. π2 said

    157: Αυτό που λες δεν είναι εθνικό αφήγημα, είναι επιστημονικός λόγος περί της εθνοδόμησης. Καλός, κακός, αδιάφορο: στην αγορά των ιδεών δεν θα έπιανε χαρτωσιά. Νόμιζα πως μιλάμε για αφήγημα γενικής χρήσεως, για τη δημόσια ιστορία κλπ. Σε τελική ανάλυση δεν μπορείς να μιλήσεις σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου για νεοελληνικό διαφωτισμό. Πρέπει να τους προσφέρεις ένα ιστορικό νήμα. Κι εγώ υπαινίχθηκα πως το νήμα αυτό θα ήταν προτιμότερο να μην είναι ένα αλλά απλώς ένα ενδιαφέρον πλεκτό: να μιλάς για την αρχαιότητα ως αρχαιότητα, για το Βυζάντιο ως Βυζάντιο, για τον τόπο ως τόπο κοκ., προσπαθώντας περισσότερο να εξηγήσεις και να κινήσεις το ενδιαφέρον παρά να στριμώξεις σ’ ένα τρισχιλιετές σχήμα.

  163. Voulagx said

    #160 Ελα, ντε!! Αυτον περιμενω κι εγω τοση ωρα!

  164. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    158: Όπως οι Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι διαμορφώνονται (όχι ολοκληρώνονται) ως διακριτές εθνότητες στην περίοδο του ύστερου μεσαίωνα το ίδιο κάνουν και οι ρωμιοί/νεοέλληνες. Το 1204 μαζί με τα επακόλουθα μπορεί να θεωρηθεί μια καλή αφετηρία στη διαδικασία της δημιουργίας της νεοελληνικής ταυτότητας. Ας πούμε ότι αυτή φτάνει στο τέλος της τον 18ο αιώνα με τον νεοελληνικό διαφωτισμό. Αυτή η εξέλιξη δίνει το έναυσμα για το πέρασμα στο επόμενο στάδιο που είναι η εθνική ολοκλήρωση. Η ορθοδοξία είναι ένας συνδετικός κρίκος όπως και ο καθολικισμός για τους Ισπανούς ή ο προτεσταντισμός για τους Άγγλους.

  165. ππαν said

    Π2, αυτό που θέλω να πω είναι πως από καπου πρέπει να αρχίσεις, να πάρεις ένα γεγονός που σε δημιούργησε. Τι είναι η εθνικη ιστορία; Από πού αρχίζει για να την βάλεις σε ένα βιβλίο για το Δημοτικό; Αν θέλει καποιος να πει πως δεν έχουμε σχέση ούτε με αρχαίους ούτε με βυζαντινούς, αλλά γίναμε τότε, τον 19ο, ας την αρχισει τότε. Αν πιστεύει πως είμαστε γέννημα της τουρκοκρατίας ας μιλήσει για τα Βαλκάνια. Αλλά να προτείνει κάτι. Γιατί δε μπορούμε να βαυκαλιζόμαστε πως δεν θα διδάσκεται η εθνική ιστορία και θα διδάσκεται η παγκόσμια μόνο.

  166. ππαν said

    164: 1204 ε; Εγώ δεν το πιστεύω αλλά δεν έχω άποψη έτσι κι αλλιώς. Μα πού είναι ο Χασάπης;

  167. 'Ενας Χασάπης από τα παλιά said

    Αθανασία και Ππαν να αγιάσει το στόμα σας – ειλικρινά περίμενα να δω απόψεις διαφορετικές από του Νέγρη 🙂 και του Φρύνου. Πάντως βατραχάκι 🙂 μη μου συγχίζεσαι με τη φασιστική εθνική αφήγηση του 1950 (;;;;), εφόσον παράγει άτομα με τα δικά σου τα μυαλά από αντίδραση και μόνο οι μέρες του Ρωμέϊκου είναι μετρημένες, ο καρκίνος θα πιάσει παντού.

    Π2 αυτά τα περί πλουραλισμού των αφηγημάτων ακούγονται στα αυτιά μου σαν έκθεση ιδεών της Γ’ Λυκείου της εποχής μου. 🙂 Στην πράξη πρέπει να έχεις πάντα υπόψη πως την εθνική συνείδηση δεν τη διαμορφώνει μόνο το σχολείο αλλά και η οικογένεια και πως το κενό που θέλουν πολλοί (που κατά βάθος τους ενοχλεί η ύπαρξη του ίδιου του έθνους, με κράτος ή και χωρίς) να διδάσκεται στα σχολεία θα πληρωθεί από την οικογενειακή αφήγηση (που βέβαια δε θα είναι τόσο ομογενοποιημένη αλλά θα βασίζεται σε αυτή των γονιών που είναι ομογενοποιημένη) και την αντίδραση που αυτή θα περιέχει στην άρνηση του έθνους. Έλληνες πολίτες χωρίς ελληνική εθνική συνείδηση (μια και τη φοβάστε ως γόνο εθνικισμού/ρατσισμού/μισαλλοδοξίας) θα επιδιώκει το σύστημα να βγάλει και στην πραγματικότητα θα προκύψουν κάπως περισσότεροι Φρύνοι95 και ένας αχταρμάς Κασιδιάρηδων.

    (127) Αντιλαμβάνεσαι πως εάν τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα εμφανίζουν στο indymedia και το συγκεκριμένο τύπο τον στείλουν στο νοσοκομείο διάφοροι αντιφά :-> η αντίδραση εδώ μέσα θα ήταν παντελώς άλλη από την αντίστροφη που π.χ. μαθητής φερόταν πως είχε πει πως θα φέρει τον UCKά το θείο του και την παρέα του να κανονίσουν τον δάσκαλο και διάφοροι δημοσίευαν τη διεύθυνση του στα ναζιστοσάϊτ. Αλλά προφανώς η δημοσίευση όχι απλώς ονόματος αλλά και διεύθυνσης είναι θεμιτή μόνο από μια πλευρά. :-> Μετά μου λένε διάφοροι πως δε βαδίζουμε ολοταχώς προς το νέο «εμφύλιο».

  168. palaiapoli said

    Ππαν
    Ποτέ δεν είπα για εθνική ταυτότητα ραγιάς. Δεν υπάρχει εθνική ταυτότητα πριν το 17ο αιώνα. Είπα για ταυτότητα ραγιάς (θρησκευτική, κοινωνική ) Για αυτό λες ψέματα : δεν τον διάβασες. Ξεκινάς με προκατάληψη απέναντι σε όποιον αμφισβητεί την επίσημη εθνική ιστορία. όσο για τη διδασκαλία της ιστορίας χωρίς μύθους σε παραπέμπω αν έχεις χρόνο.σε παραπέμπω
    http://palaiapoli.wordpress.com/2012/10/09/%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%AE-%CE%BC%CE%AE%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3/

  169. Νομίζω said

    Η έννοια του υπανθρώπου πρωτοεμφανίστηκε στο βιβλίο του Houston Stewart Chamberlain
    http://en.wikipedia.org/wiki/Houston_Stewart_Chamberlain
    «Die Grundlagen des neunzehnten Jahrhunderts» (The Foundations of the Nineteenth Century, 1899)
    http://en.wikipedia.org/wiki/The_Foundations_of_the_Nineteenth_Century

    O Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ εμπνεύστηκε από αυτό το παραπάνω βιβλίο
    http://thirdreichocculthistory.blogspot.gr/2012/03/der-mythos-des-zwanzigsten-jahrhunderts.html

  170. π2 said

    [Χασάπη θα επανέλθω μετά την εκπλήρωση γονεϊκών καθηκόντων.]

  171. ππαν said

    Α! νάτος!

    168: Η εθνική ταυτότητα Έλληνας εμφανίζεται (σε διαφοροποίηση από το ραγιάς ) από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα: Προσπάθησε να καταλάβεις τι τούβλο έγραψες και μετά σύστησέ μου κι άλλα διαβάσματα. Χιντ: Ρωμιός δεν σημαίνει ραγιάς.

    Για τον 17ο αιώνα που δημιούργησε το συλλογικό υποκείμενο Έλληνες δεν μου απάντησες κι ανησυχώ.

  172. ππαν said

    Ωχ, δεν έπιασαν οι αγκύλες. Το «Η εθνική ταυτότητα Έλληνας εμφανίζεται (σε διαφοροποίηση από το ραγιάς ) από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα» ΔΕΝ είναι βέβαια δικο μου!

  173. ππαν said

    Χασάπη, ποια είναι ο Φρύνος; Φρύνη με έλεγαν νήπιο οι παππούδες μου γιατί όλο γύρναγα ημίγυμνη

  174. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    Μην ξεχνάτε βέβαια ότι το πιο σημαντικό πράγμα που οδηγεί στη συνειδητοποίηση της κοινής ταυτότητας είναι ένας εξωτερικός εχθρός (πολύ πρόσφατα ήταν της μόδας ο εσωτερικός εχθρός). Αυτός ο εχθρός μπορεί να είναι οι Πέρσες για τους (αρχαίους) Έλληνες, οι μουσουλμάνοι για τους Ισπανούς, οι Αψβούργοι για τους Ιταλούς, οι Άγγλοι για τους Γάλλους, οι Γάλλοι για τους Γερμανούς και ούτω καθεξής.

  175. Voulagx said

    #167 Καλωστονα κι ας αργησε!
    Χασαπη, δονκιχωτιζεις και πετας τη μπαλα στην εξεδρα. Α, και κατω τα χερια απ’ το Ρωμεϊκο, αυτο ειναι δικο μου παιχνιδι!

  176. τυφλόμυγα said

    129& 150, Γς και Στέλιο, Υπάρχει μία υπέρβαση των δικαιωμάτων των μαύρων απέναντι στους λευκούς. Ποιος βρήκε το politically correct; Οι λευκοί το βρήκαν όμως είναι εναντίον των λευκών. (…) Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας ρατσισμός αντιλευκός. Στην Αμερική είναι σχεδόν σίγουρο μέσα στα πανεπιστήμια. -Ξεκινάει στο 36′ περίπου.

  177. sarant said

    115-117: Ο Μουσολίνι δεν είχε πολλές αναφορές στο ρωμαϊκό παρελθόν ή κάνω λάθος;

    137: Δεν είναι πάντοτε εύκολο να αποφύγεις αυτό που λέτε, preaching to the converted που λένε κι οι Άγγλοι, αλλά πράγματι δεν είναι αποτελεσματικό.

    148: Τον Αλαβάνο έχω σταματήσει να τον καταλαβαίνω από το 2009.

  178. ππαν said

    174: Ναι αλλά εμείς έχουμε πολλούς εχθρούς 🙂

  179. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Προσωπική μου γνώμη εἶναι ὅτι δὲν πρέπει νὰ διοργανώνονται ἐκλογικὰ τμήματα στὸ ἐξωτερικό. Πράγματι οἱ Ἔλληνες ἀπόδημοι ἔχουν δικαίωμα ψήφου, ὅμως ἕνας πολὺ μεγάλος ἀριθμὸς αύτῶν ποὺ ζοῦν στὶς ὑπερπόντιες κυρίως χῶρες, ἔχουν ἐδῶ καὶ δεκαετἰες ρίξει μαύρη πέτρα πίσω τους. Αὐτὸ σημαίνει πὼς δὲ γνωρίζουν τὴν πολιτικὴ κατάσταση στὴν Ἑλλάδα κι ἂν ψηφίζουν ἐκεῖ, θὰ ἀποφασίζουν ἀποκλειστικὰ γιὰ μᾶς καὶ οἱ ἴδιοι δὲν θὰ ὑποστοῦν τὶς συνέπειες μιᾶς κακῆς ψήφου. Μὲ αὐτὰ τὰ δεδομένα καθίσταται καὶ εὐκολότερη ἡ ἐξαγορὰ τῆς ψήφου τους καὶ θὰ εἶναι καὶ πιὸ εὐάλωτοι στὴν ὀργανωμένη προπαγάνδα τῶν τοπικῶν ΜΜΕ. Μὲ λίγα λόγια στὶς ΗΠΑ ποὺ ἔχουμε καὶ πολὺ ἑλληνικὸ στοιχεῖο ἀποξενωμένο ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα ἡ κυβέρνηση θὰ βάζη πολὺ πιὸ εὔκολα χέρι στὶς ἐκλογές μας. Τὸ θέλουμε; Θεωρῶ λοιπὸν σωστὸ ὅτι ὅποιος ἀγαπάει τὴν Ἑλλάδα κι ἐνδιαφέρεται πραγματικὰ νὰ μετέχει στὰ κοινὰ διὰ τῆς ψήφου του, ὅπου κι ἂν βρίσκεται θὰ τσακιστῆ καὶ θὰ ἔλθη. Ἂν ἔχει ἄλλα καλύτερα πράγματα νὰ κάνη ἀναγκαστικὰ θὰ τὰ ἱεραρχήση. Ἂν ἡ ψῆφος ἔρχεται δεύτερη σὲ προτεραιότητα, ἔ, τί νὰ κάνουμε, δὲν θὰ ἔλθη. Πολλοὶ βρίσκουν χρόνο κι ἔρχονται. Ἄλλωστε πολλὰ κόμματα μεταφέρουν ὁπαδούς τους δωρεάν καὶ πολλοὶ εἶναι αὐτοὶ τὸ ἐκμεταλλεύονται. Ἐγὼ ὅταν ἤμουν στὴν Ἰταλία ἄλλοτε ἐρχόμουν κι ἄλλοτε ὄχι, ἀλλὰ ποτὲ δὲν ἀπαίτησα νὰ μοῦ φέρουν τὴν κάλπη στὸ σπίτι. Κι ἐκμεταλλεύτηκα δύο φορὲς καὶ τὶς δωρεὰν μεταβάσεις καὶ μάλιστα μὲ κόμμα ποὺ δὲν ψήφισα, μπουαχαχαχα. Βέβαια μοῦ βγήκε τ’ὄνομα κι ὁμολογῶ ὅτι δὲν θὰ τὸ ξαναέκανα ποτέ, ἂν ἡ μοίρα μοῦ ἔδειχνε καὶ πάλι τὴ στράτα τῆς ξενητιᾶς. Τώρα στὴν ἰδέα νὰ κάνουμε τὸ ἐξωτερικὸ χωριστὴ ἐκλογικὴ περιφέρεια, ἢ ἔστω 5 περιφέρειες (μία ἀνὰ ἤπειρο), δὲν εἶμαι τελείως ἀρνητικός. Τὴ θεωρῶ πολὺ πιὸ δίκαιη.

  180. 'Ενας Χασάπης από τα παλιά said

    Με ψάχνετε; 🙂 Η πλάκα είναι πως η κουβέντα περί εθνικής συνείδησης και του τι την διαμορφώνει και αν είναι σκόπιμη, χρήσιμη ή μακρυά από εδώ κολλάει παντού… Βλέπω πάντως πως οι φανατικοί οπαδοί της κατασκευαστικής άποψης των Γκέλνερ/Άντερσον και του μακαρίτη του Χομπσμπάουμ (εγώ έτσι τον λέω 🙂 είναι και καθηγητές στα σχολεία – αδίκως χωλοσκά ο Φρύνος. 😉 Τελικά αυτό το γαμημένο το Ρωμέϊκο είναι καρά-άτυχο: Δε φτάνει που του φορέσαν το ζουρλομανδύα του Περικλή με το ζόρι ήρθαν οι εκσυγχρονιστές επίγονοι των δυτικιστών λογιότατων με το ζουρλομανδύα να αποκυρήξουν όχι μόνο το ζουρλομανδύα αλλά και την ύπαρξη της ίδιας της Ρωμιοσύνης. Όταν οι Αρβανίτες πρόγονοι μου στο νησί ξεσηκώθηκαν πριν πολλούς από τους ελληνόφωνους γείτονες μου το έκαναν γιατί ήθελαν Αρβανιτιά 🙂 και δεν αισθάνονταν κοινούς δεσμούς με τους υπόλοιπους επαναστατημένους σε Ρούμελη, Μωριά, Ήπειρο και Μακεδονία. Το ότι προφανώς η ύπαρξη κράτους σουλούπωσε και ομογενοποίησε και εν τέλει διαφοροποίησε (σε άλλη της Ρωμέϊκης ταυτότητας (*)) το όποιο αυτό κοινό συναίσθημα είναι μάλλον παράλογο στα μάτια πολλών – πρέπει σώνει και καλά να υπήρξε παρθενογέννηση. :->

    Όπως είπε και ο θεός ο Γκέλνερ:

    What in a way Anthony is saying is that he is anti-creationist and we have this plethora of navels and they are essential, as he said, and this I think is the crux of the issue between him and me. He says modernism only tells half the story. Well if it tells half the story, that for me is enough, because it means that the additional bits of the story in the other half are redundant. He may not have meant it this way but if the modernist theory accounts for half of 60 per cent or 40 per cent or 30 per cent of the nations this is good for me.

    Θα μου επιτρέψετε λόγω επιστημονικού κλάδου όπου τα νούμερα μετράνε να διαβάζω την τελευταία πρόταση και να κλαίω για τον πατριάρχη των ιδεολογημάτων πολλών από εσάς 🙂 όσο αδιαμφισβήτητα σημαντικός κι αν είναι.

    (*) Έχουμε καταντήσει ο όρος Ρωμιός να έχει καταλήξει σαν υποτιμητικός σε σχέση με τον Έλληνα και να φορτώνονται όλα τα κακά της μοίρας μας στη Ρωμέϊκη μας κληρονομιά (σε αντιδιαστολή με την «ολόλευκη» Ελληνική την οποία αναλόγως με τον ποιός τα λέει είτε την οικειοποιηθήκαμε αδικαιολόγητα είτε την σπαταλήσαμε)…

  181. ππαν said

    Ναι , έχουμε καλύτερα πράγματα να κάνουμε, πχ να δουλέψουμε να βγάλουμε το μαύρο ψωμί της ξενιτιάς. Βέβαια, να ομολογήσω πως είμαστε πολύ ευάλωτοι στην προπαγάνδα των τοπικών ΜΜΕ ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλλάδας καθόλου, θα φταίει που τα ελληνικά ΜΜΕ δεν προπαγανδίζουν τόσο ξεδιάντροπα όπως κάνει πχ το Μπι Μπι Σι.

  182. Λάμπρος said

    Noμίζω οτι είναι λάθος να εστιάζουμε στο τι είπε η Ζαρούλια στο κοινοβούλιο, αλλα στο πώς βρέθηκε εκεί, και τι και ποιόν εξυπηρετεί αυτή και η Χ.Α γενικώς. Κατα την γνώμη μου εξυπηρετεί την δικτατορία του κεφαλαίου (όπως και όλα τα κόμματα, μια ακραία άποψή μου, που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, μου επιβεβαιώνεται) αποπροσανατολίζοντας τον κόσμο, απο τον ωμό φασισμό του καθεστώτος, π.χ ο εκλογικός νόμος που δίνει στο πρώτο κόμμα, έστω και με μία ψήφο 50 έδρες μπόνους, απο πού και με ποιό δικαίωμα, την στιγμή που μένουν εκτός βουλής, όσα κόμματα παίρνουν 2,99%. Αν αυτό θεωρείται δημοκρατία λυπούμαι, εγώ το θεωρώ καθαρό φασιμό. Παρ΄όλα αυτά, ο κόσμος δεν αντέδρασε, και πήγε να ψηφίσει όπως έκανε ανέκαθεν, ή δεν πήγε καθόλου, κυρίως απο αδιαφορία ή απο βαρεμάρα. Σε κάθε περίπτωση, αναδεικνύεται η τρομακτική έλειψη, δημοκρατικής παιδείας που έχουμε σαν λαός, εξ ού και το εξάμβλωμα στο κοινοβούλιο. Κατα τα άλλα, διυλίζουμε τον κώνωπα, την δέ κάμηλον καταπίνουμε.!!!

  183. sarant said

    176: Κι αυτή λέει για αντιλευκό ρατσισμό; Θα την εκνεύρισαν οι της Μαύρης Αθηνάς.

  184. Γς said

    176
    >Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας ρατσισμός αντιλευκός. Στην Αμερική είναι σχεδόν σίγουρο μέσα στα πανεπιστήμια.

    Εγώ αυτόν τον αντιλευκό ρατσισμό τον βιώνω μέσα στο ίδιο μου το σπίτι 😦

  185. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  186. Νομίζω said

    176 τυφλόμυγα
    Γι αυτό θα αρχίσουμε να συζητάμε για τα επόμενα 50 χρόνια. Ξεκίνησε από τον Dave Duke και το σινάφι του, έχει «κωδική ονομασία» «white bunny» κλπ κλπ. Στα Ελληνικά (επειδή δεν θέλω να το παραθέσω εδώ) ψάξτε για το youtube κανάλι ellinesfoitites ή για το βίντεο «Πως οι λευκοί μετανάστες κατέκτησαν την Αμερική!»

  187. spyroszer said

    Διευκρινίζω ότι ο νόμος του Ραγκούση αφορούσε τους εκτός ΕΕ πολίτες, οι πολίτες χωρών της ΕΕ έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα χωρίς προυποθέσεις εδώ και 10 χρόνια περίπου.
    http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=144980

    Κε Σαραντάκο πράγματι φαίνεται απ’ τα στοιχεία ότι μάλλον δεν έχουν αυξηθεί δραματικά οι αιτήσεις για ιθαγένεια τα τελευταία χρόνια:
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_18/12/2011_466622

    Είναι αξιοσημείωτο δε ότι η κα Ζαρούλια είπε αυτά που είπε μια άσχετη συζήτηση, για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Φανταστείτε τι έχουμε να ακούσουμε όταν συζητηθεί το νομοσχέδιο περί ιθαγένειας, που η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα τροποποιηθεί.

    Θέλω να σημειώσω και την αδυναμία των πολιτικών μας εδώ και πολλά χρόνια να συζήτησουν ορθολογικά και ψύχραιμα τα σοβαρά πολιτικά θέματα. Αντίθετα, τα προσεγγίζουν πάντα με συναισθηματικό και ιδεολογίστικο τρόπο, με μοναδικό στόχο το θυμικό των ψηφορόρων. Με μια τέτοια προσέγγιση των πραγμάτων, νομοτελειακά θα εμφανισθούν κάποιοι άλλοι πιο μαξιμαλιστές, που δεν θα διστάσουν να μιλήσουν και για υπάνθρωπους.

    Πχ ο σημερινός πρωθυπουργός θυμόμαστε τί δήλωνε για το νόμο Ραγκούση.
    Ενδεικτικά ρεπορτάζ του 2010 : http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=120068
    «Ο Αντώνης Σαμαράς με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι η Ν.Δ. όχι μόνο θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για το μεταναστευτικό, αλλά θα καταργήσει και το νόμο αν γίνει κυβέρνηση. Θα ψηφίσει μόνο υπέρ της ψήφου των ομογενών. Λίγο – πολύ θεωρεί «δούρειο ίππο» τη χορήγηση της ιθαγένειας. «Είναι ένα νομοσχέδιο που διευκολύνει την είσοδο μεταναστών παράνομα, ώστε να κάνουν παιδιά στην Ελλάδα, στη συνέχεια να παίρνουν τα παιδιά τους αυτόματα ιθαγένεια και να νομιμοποιούνται έτσι αναγκαστικά και οι γονείς τους», τόνισε.
    «Η Ν.Δ. καθιστά απολύτως σαφές ότι επιμένει στη γενική αρχή του κριτηρίου «των μετεχόντων της ημετέρας παιδείας»» ανέφερε και στο υπόμνημα που έστειλε στον Γ. Ραγκούση. «Με τη διευκρίνιση ότι η Παιδεία διατηρεί το χαρακτηρισμό της ως «εθνική». Οι Ελληνες είναι λαός, δεν είναι «πληθυσμός». «Και εκείνο που μετατρέπει το «γεωγραφικό χώρο» σε ενιαία χώρα και τον «τοπικό πληθυσμό» σε λαό είναι η ταυτότητά του».

    Όταν λοιπόν ασκείται αντιπολίτευση από ένα μεγάλο κόμμα με τέτοια επιχειρήματα, δεν πρέπει να εκπλησσόμαστε και πολύ για την σημερινή κατάντια του κοινοβουλίου.
    (Το παράδειγμα αυτό είναι ενδεικτικό, μπορούν να αναφερθούν δεκάδες άλλα και από κάθε κατεύθυνση).

  188. Immortalité said

    Μετά την παλλαϊκή απαίτηση, νατος κι ο Χασάπης 🙂

    @145 Ρεμάλι δεν σε πιάνω ακριβώς. Τι πάει να πει «εγκληματική οργάνωση που κινείται στα όρια του νόμου»; Μια εγκληματική οργάνωση δεν μπορεί να κινείται στα όρια του νόμου και όποιος κινείται εντός είναι εντός πουάν φινάλ. Αν αρχίσουμε τα με τα «όρια» δεν μας ξεπλένει τίποτα. Μέχρι σήμερα δε είχε παραστεί ανάγκη αναθεώρησης για να περιλαμβάνει και τον όρο ότι φασιστικά και ναζιστικά κόμματα θα τίθενται εκτός εκλογικής διαδικασίας διότι τελικά αυτό συνάγεται από την προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Το ζήτημα δεν είναι τι λέει το σύνταγμα αλλά πως το εφαρμόζουνε. Και θα μπορούσανε να την κόψουνε και να τη θέσουν εκτός νόμου και δεν το κάνανε.

  189. 'Ενας Χασάπης από τα παλιά said

    Ππαν φρύνος-βάτραχος-κλπ. δεν είσαι εσύ: είναι ένας και μοναδικός παιχταράς (τώρα τι σχέση έχει ακριβώς με το 95 δε ξέρω αλλά και εγώ παίζω το 107 χρόνια τώρα) και είναι και παρεμφερούς κλάδου πανάθεμα του – σκέφτομαι πως καμμιά φορά θα τον πετύχω χωρίς να το ξέρω σε κανένα συνέδριο και δε θα μπορέσω να εκμεταλευτώ την ευκαιρία να του εκφράσω το θαυμασμό μου για τα μυαλά που κουβαλάει.

    (174) Προφανώς και ο κοινός εχθρός (επί πολλά χρόνια) ενώνει (βλ. Ελληνοτουρκικά για ένα διάστημα επί ψυχρού πολέμου) αλλά δεν είναι αρκετός. Κοινός εχθρός για εμάς και τους ακατονόμαστους γείτονες είναι ο Αλβανικός εθνικισμός αλλά τρύπα στο νερό έχει κάνει. 🙂

    (175) Εσένα Βλάχε μην έρθει καμμιά μέρα εδώ μέσα κανένας από αυτούς τους κολλημένους αντιβλάχους της Ημαθίας (που έχουν ακόμα τραύμα από την εποχή της Κατοχής και βλέπουν τον Διαμαντή και τον Μαργαρίτη πίσω από κάθε Βλάχο) και θα σε δω τότε πως το Ρωμεϊκο θα το θεωρείς μόνο δικιά σου υπόθεση. 🙂

    (179) Αυτοί οι λίγοι που θα ψηφίσουν έχουν πολύ στενή επαφή σε πληροφορώ και έχουν περιουσίες και έρχονται κάθε χρόνο και πολλοί σκοπεύουν να επιστρέψουν ως συνταξιούχοι οπότε και τα αποτελέσματα της ψήφου τους θα τα λουστούν. Εδώ φορολογούνται για το πρώτο ευρώ που βγάζουν (δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο για τους ΜΚΕ) και δεν έχουν λόγο για το πως ξοδεύεται. Μη μιλήσω για το 2010 που τους έβαλαν τεκμήριο διαβίωσης για ό,τι ακίνητο είχαν που δεν ήταν κλειστό και βρέθηκαν να τους ζητάνε φόρο εισοδήματος για τεκμαρτό ανύπαρκτο εισόδημα. Βλέπεις δε ψηφίζουν για να πειραχτεί κανένας πολιτικός. Και την επόμενη φορά που θα έχουμε εκλογές θα σου στείλω το λογαριασμό των $1500 να μου τον πληρώσεις αφού είσαι τόσο γαλαντόμος. Χαριστικό εισητήριο δε καταδέχτηκα να πάρω ποτέ αλλά έτσι κι αλλιώς πάνε πια αυτά…

  190. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    174: Ανάδελφο έθνος δεν θέλαμε; Aς το λουστούμε… 🙂

    184: Ίσως να την εκνεύρισαν και οι μαύροι στην Αθηνάς.

  191. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    το 190α στο 178

  192. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    181. Ὅταν ζῆς τὶς καταστάσεις καὶ παρ’ὅλα αὐτὰ πέφτεις θύματα τῆς προπαγάνδας εἶσαι ἄξιος τῆς μοίρας σου καὶ σὲ τελευταία ἀνάλυση αὐτὸν ποὺ θὰ βγάλης, ἐσὺ θὰ τὸν φᾶς στὴ μάπα. Ὅταν ὅμως ἔχεις νὰ πατήσης τὸ πόδι σου στὴν Ἑλλάδα 30 χρόνια (καὶ εἶναι ἡ πλειοψηφία ἀνάμεσα σὲ αὐτοὺς ποὺ ἔχουν δικαίωμα ψήφου), ἡ μόνη ἰδέα ποὺ ἔχεις γιὰ τὴν Ἑλλάδα εἶναι΄οἱ ἀναμνήσεις σου, δηλαδὴ ἡ Ἑλλάδα μιᾶς ἄλλης ἐποχῆς καὶ ὅτι σοῦ προβάλλει ἡ τηλεόραση. Δὲν ἔχεις ἰδίαν ἄποψη, συνεπῶς εἶσαι πολλαπλὲς φορὲς εὐάλωτος στὴν προπαγάνδα. Τὸ θέμα τοῦ ψωμιοῦ ἰσχύει. Ἀλλὰ στὸ ἐξωτερικὸ δὲν παίρνετε ποτὲ ἄδεια; Τί σ’ἐμποδίζει νὰ τὴν πάρης τὶς μέρες τῶν ἐκλογῶν; Δὲ σὲ βολεύει μὲ τὸν προγραμματισμὸ τῶν διακοπῶν; Ἄρα ἡ ψῆφος δὲν εἶναι κἂν δεύτερη σὲ προτεραιότητα. Γιὰ ποιό λόγο νὰ θὲς νὰ ἀποφασίσης γιὰ μιὰ χώρα μὲ τὴν ὁποία ἔχεις ἀποσυνδέσει τὴ ζωή σου; (ἡ χρήση β’προσώπου εἶναι σχῆμα λόγου καὶ δὲν ἀναφέρομαι προσωπικὰ σὲ σένα ποὺ κρατᾶς ἐπαφὴ μὲ τὴν Ἑλλάδα)

  193. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    189. Αὐτοὶ λίγοι ποὺ λὲς ἔρχονται καὶ τώρα

  194. τυφλόμυγα said

    183, Νικοκύρη και γιατί να την πειράξει η Μαύρη Αθηνά; Μήπως ο Χριστός στην βυζαντινή εικονογραφία δεν εμφανίζεται λευκός ενώ στην Αμερική τον θεωρούν μαύρο; Και που είναι το κακό όταν έρχεσαι σε επαφή με ένα νέο πολιτισμό, στο πλαίσιο της καλύτερης κατανόησης, να τον φέρεις πιο κοντά στα δικά σου δεδομένα; Σιγά τη διαστρέβλωση που έκαναν ώστε να θυμώσει η κ. Γλύκατζη -Αρβελέρ και να μιλήσει για αντιλευκό ρατσισμό.

    Άσε που στις ΗΠΑ, έμας τους Έλληνες και όλους τους νοτιοευρωπαίους γενικότερα, μας έχουν κατατάξει στην κατηγορία των Λατινοαμερικάνων. (Άραγε αυτό το έχει σφυρίξει η ΚουΚλουξΚλαν στην ΧΑ;)

  195. 'Ενας Χασάπης από τα παλιά said

    (192) Αυτοί που έχουν χάσει επαφή δε θα ψηφίσουν γιατί φοβόνται μήπως χάσουν την υπηκοότητα ή γιατί δεν ενδιαφέρονται. Εδώ τα πεθερικά μου που είναι 1/4 του έτους Ελλάδα κάθε χρόνο και φοβόνται και μου λένε ούτε να το σκέφτομαι να ψηφίσω αν βρεθώ Ελλάδα σε περίοδο εκλογών. Όσο για την άδεια και το συνδιασμό με τις διακοπές αν είσαι οικογενειάρχης πρέπει να συντονίσεις τις διακοπές τις δικές σου, του/της συζύγου σου και των παιδιών (αν πηγαίνουν σχολείο). Και οι εκλογές μπορεί να προκύψουν 1-1.5 μήνα πριν γίνουν τελείως ξαφνικά και με τους εργοδότες να μη μπορούν να σε εξυπηρετήσουν. Αλλά όποιος δε θέλει να ζυμώσει όλο δικαιολογίες του κώλου θα βρίσκει.

  196. Voulagx said

    #189γ: Ειναι τοσο κακοι, ρε Χασαπη; θα μου παρουν το παιχνιδι; 😛

  197. 'Ενας Χασάπης από τα παλιά said

    (194α) Δεν υπάρχει δικαιολογία για τις ανοησίες τύπου Μαύρης Αθηνάς.
    (194β) Αλήθεια, κοίτα να δεις τι μαθαίνω στα γεράματα μου… ;->

  198. Γς said

    128:
    Περί εθνικής καθαρότητας κλπ κλπ.
    Από μια Παλαιά εργασία μου,
    σχετικά με τη συγγένεια πληθυσμών της Βαλκανικής βάσει συχνοτήτων αντιγόνων ιστοσυμβατότητας (HLA).
    Αθηναίοι(ATHE), Καρντάσηδες(THES), Πόντιοι(PONT).
    Αθηναίοι(Νότια Ελλάδα) πιο κοντά με Ιταλία, παρά με Θεσσαλονικιούς που συγγενεύουν περισσότερο με Σόφια, Ζάγκρεμπ και Πόντιοι με ‘τούρκους’.

    Τζάμι!

  199. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    195. Γιατί, ὅποιος ψηφίσει χάνει τὴν ὑπηκοότητα;

  200. τυφλόμυγα said

    184, Γς, μην κάνεις πλάκα. Σοβαρά μιλάω.

    186, Παρεξηγήσατε. Η περιγραφή και μόνο αρκεί για να ΜΗΝ το δω. Δε μ’ ενδιαφέρει. Ένα πράγμα ξέρω ότι η λέξη μέτοικος υπήρχε από την αρχαιότητα (το αγαπημένο σας θέμα) κι ότι κανένας μα κανένας δε μπορεί να σταματήσει τη μετακίνηση των πληθυσμών, την επαφή με άλλους πολιτισμούς, το εμπόριο και τις συναλλαγές, τις επιμειξίες. Εντάξει τώρα; Ευτυχώς ακούω μαύρη μουσική και δεν χαλάστηκα.

  201. τυφλόμυγα said

    197β, Γιατί δεν είναι αλήθεια ότι δεν μας έχουν στην κατηγορία των λευκών, όπως τους Αγγλοσάξονες και τους βορειοευρωπαίους;

  202. 'Ενας Χασάπης από τα παλιά said

    (198) Καλά ειδικά με τα HLA έχουν γραφτεί καταπληκτικά πράγματα:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11543891
    το συγκεκριμένο άρθρο (και ανάλογο για τους υποσαχάριους Έλληνες) είχε κάνει τρελλό ντόρο και είχαν μπλεχτεί και κορυφαίοι γενετιστές σαν τον Σφόρζα.

    Προσωπικά έχω δει όλους τους πιθανούς συνδιασμούς του ποιός συγγενεύει με ποιόν ανάλογα με το τι κοιτάνε στα γονίδια, τι στατιστικό δείγμα επιλέγεται και τι στατιστική ανάλυση γίνεται. Οπότε πλέον δεν πιστεύω τίποτα παρεκτός του ότι είμαστε αχταρμάς γενικώς και αορίστως όπως φαίνεται και από τις πολλαπλές γραμμές για τους Έλληνες στην παρακάτω λίστα:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Y-DNA_haplogroups_by_ethnic_group

    Είναι δυνατό να δει κανείς τη λίστα αυτή με τόσες διαφοροποιήσεις και να μιλάει για καθαρότητα;

  203. Νομίζω said

    200 Με παρεξηγήσατε αγαπητή Τυφλόμυγα. Δεν είμαστε απέναντι, δίπλα-δίπλα είμαστε 🙂 Δείτε το και θα καταλάβετε, τι εννοώ. Και τι εννοεί η ΕΓΑ.
    Διόρθωση: «white rabbit» αντί «white bunny» που λανθασμένα έγραψα πριν.

  204. 'Ενας Χασάπης από τα παλιά said

    (201) Όχι βέβαια. Στην ίδια κατηγορία είμαστε. Οι Ισπανόφωνοι (Latinos πιο σωστά γιατί μετράνε και τους Βραζιλιάνους) είναι άλλη κατηγορία (εθνική) – πάνε «White» και «Hispanic» ταυτόχρονα. Σε παραπληροφορήσανε. Και έτσι οι δεύτεροι μπορούν να εκμεταλευτούν τα διάφορα affirmative action programs ενώ οι πρώτοι πάπαλα. Φίλη μας με γονείς καθηγητές πανεπιστημίου, μισή ΑμερικανοΙρλανδή και μισή Παναμέζα, δήλωνε Λατίνα ακριβώς για αυτό το λόγο. 🙂

    (199) Τα παλιά τα χρόνια σίγουρα. Πρέπει να ψάξω να δω αν χαλάρωσε ο νόμος αλλά η λογική είναι πως όταν σε κάνουν Αμερικανό πολίτη δε πρέπει να λειτουργείς και ως πολίτης άλλου κράτους όσον αφορά στρατό και ψήφο – τη φορολογία μπορεί να μη μπορείς να την αποφύγεις. Τώρα αν το ψάχνουν είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

  205. 'Ενας Χασάπης από τα παλιά said

    Πολλά έγραψα και έχουμε και δουλειές με φούντες. Σας αφήνω με ένα ωραίο σύντομο ανάγνωσμα (αν και παλιό πλέον):
    http://tamilnation.co/selfdetermination/nation/warwick.htm

  206. Νομίζω said

    204
    μισή ΑμερικανοΙρλανδή και μισή Παναμέζα
    Πως το είπε ο κατσιδιάρης; 25% Ελληνας. Κοντά έπεσες.

  207. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    205. Ἡ Ἑλλάδα πάντως δὲν ἔχει τέτοιες ἀπαιτήσεις ἀπὸ τοὺς πολίτες της. Τοὺς δίνει τὸ δικαίωμα νὰ ἔχουν κι ἄλλη πατρίδα.

  208. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    207. Πάντως ἀπ’ὅσο ξέρω οἱ Παπανδρέου δὲν ἔχασαν ποτὲ τὴν ὑπηκοότητα

  209. 'Ενας Χασάπης από τα παλιά said

    Στις ΗΠΑ το να πεις 25% Ιρλανδός, 25% Ιταλός, 25% Λιβανέζος και 25% Αμερικανός (απροσδιόριστης καταγωγής από πιο παλιούς μετανάστες, ίσως και κάποιους Ινδιάνους) είναι συνηθισμένο. Και προφανώς 100% Αμερικανός ως προς το τι είσαι και όχι την καταγωγή (*). Ξεκόλα.

    (*) Αν και τις τελευταίες δεκαετίες έχει προκύψει και το φρούτο «100% Τσικάνο, Αμερικανικής υπηκοότητας υπόδουλος αυτόχθονας κάτοικος». Περιέργως πως μόνο στους πληθυσμούς που χαίρουν θεσμοθετημένης δίγλωσσης εκπαίδευσης. 😉

  210. spiral architect said

    Ακροδεξιοί αλλά και παρτάκηδες υπήρχαν διαχρονικά. Στο εγγύς παρελθόν ψήφιζαν ΝουΔού, Λάος, ακόμα και Πασόκ. Στατιστική κατανομή δεν μπορώ να κάνω, αλλά έχουν μιλήσει τα exit poll. Η αλυσιτελής αποκάλυψη ατιμώρητων σκανδάλων, η άδικη, ετεροβαρής και αναδρομική φορολογία, η ανεργία, η διάλυση του κοινωνικού ιστού έκαναν πολλούς απ’ αυτούς να ψηφίσουν ΧΑ για να ξεβρομίσει ο τόπος. Ξεβρόμισμα μέχρι στιγμής δεν είδαμε (εκτός αν με το τελευταίο θεωρούν το πογκρόμ εναντίον μεταναστών) και θαρρώ ότι το ξεβρόμισμα που επαγγέλλονται θα ξεκινήσει απο την αριστερά, ενθυμούμενοι αυτούς που πριν 67 χρόνια έσβησαν τον ηγέτη τους από τον χάρτη.

    Ππαν σε σχέση με το προηγούμενο ερώτημά μου, την τοποθέτησή σου και όσο κι μένα να με βολεύει, η εποχή που ο Παπαρρηγόπουλος (κυρίως) και μετέπειτα ο Κορδάτος (σε διαφορετικό βαθμό και με άλλες θέσεις ο τελευταίος) έγραφαν περί εθνικής ταυτότητας έχει περάσει. Η ιστορία μας έχει γραφεί (με διαφορετικές προσεγγίσεις, αν θέλεις) αλλά έχει γραφεί. Το ζήτημα είναι ότι δεν μας διδάσκει, γιατί ποτέ δεν την κατανοήσαμε, ίσως γιατί μας διδάχθηκε βιαστικά και στρεβλά.

    Έτσι κάποια καλόπαιδα μέσα στο «ιδεολογικό» τους παραλήρημα κακομάθανε την ιστορία (στο κομμάτι που τους αναλογεί) και ζητούν εκδίκηση.

    Σχετικό – άσχετο: Χτες είδα στην τιβί το πρώτο επεισόδιο της Δανέζικης πολιτικής σειράς Borgen. Με τι έκανε πολιτικό παιχνίδι (και έπειτα κωλοτούμπα) ο αρχηγός των εργατικών για να προσεταιριστεί ένα μικρότερο κόμμα; Μα με τη μετανάστευση!

  211. Νομίζω said

    209 Ξεκόλα εσύ που διαβάζεις για haplogroups, αλλά όπως φαίνεται δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Αυτό το «Στις ΗΠΑ είναι συνηθισμένο» ήταν επιχείρημα;

  212. j95 said

    Μα δεν έχω αυτά τα μυαλά από αντίδραση. Έχω αυτά τα μυαλά επειδή διάβασα ιστορία εκτός ελληνικής εθνικής αφήγησης (όχι αναγκαστικά ενάντια, απλά μη στρατευμένη σε αυτήν) . Τελειώνοντας το λύκειο πίστευα ειλικρινά ότι είμαστε ό,τι πλησιέστερο στους αρχαίους Έλληνες, ότι τι να κάνουμε ήμασταν εδώ χιλιάδες χρόνια πριν τους σκοπιανούς, ότι η τουρκία την πέφτει σε όλους ενώ η Ελλάδα υποχωρεί κλπ κλπ.

    Τα μυαλά που παράγει το σύστημα εκπαίδευσης είναι περισσότερο στις γενικές γραμμές του «η εβραία πουτάνα Ρεπούση προσπαθεί να μας κάνει να ξεχάσουμε το κρυφό σχολειό, τρεχάτε χωριανοί»

  213. 'Ενας Χασάπης από τα παλιά said

    (211) Όταν ζω εκεί λογικό είναι να επηρεάζεται και ο τρόπος που εκφράζομαι. Λογικό δεν είναι να διαβάζεις τι γράφω και παρόλα αυτά να με συγκρίνεις με τον Κασιδιάρη. Η φίλη μας προφανώς είναι και Λατινοαμερικάνα στην καταγωγή (και 1/8 να ήταν, όχι απλώς 1/2) αλλά όχι και θύμα προκαταλήψεων ώστε να χρειάζεται affirmative action. Αντιθέτως ένα λευκό φτωχόπαιδο αδυνατεί να βοηθηθεί αναλόγως. Αλλά ξεφεύγουμε παντελώς.

  214. Γς said

    210:
    Η είσοδος του κτηρίου του Ράιχσταγκ σήμερα γύρο από την φωτό του 1945 που μας έστειλες.
    Α, πες μου ότι την είδες, να μην σου απαντάω κάθε φορά που τη βάζεις 😉

  215. 'Ενας Χασάπης από τα παλιά said

    (199) Μέχρι το 1978 τελικά. Τα πεθερικά μου αμφιβάλω αν θα αποβάλουν το φόβο τους πάντως. http://en.wikipedia.org/wiki/Afroyim_v._Rusk
    ο στρατός διαφέρει κάπως
    http://travel.state.gov/law/citizenship/citizenship_780.html
    και για τους Παπανδρέου μάλλον είναι θέμα του τι κρίνουν οι Αμερικανικές αρχές:
    http://travel.state.gov/law/citizenship/citizenship_779.html

  216. Γς said

    202:
    Σε ευχαριστώ.
    Καβάλι-Σφόρτσα, Μενότσι, Πιάτσα, Σόκαλ, Νέι.
    Περασμένα ‘ξεχασμένα’. Είχαν πάντως τη γοητεία τους…

  217. spiral architect said

    @214: ΓουΣου, τούτος εδώ τις έχει φτιάξει, με τίτλο «Link to the past».
    Έχει πολλές.

  218. τυφλόμυγα said

    Χασάπη @ 204 ευχαριστώ. Δεν ήξερα για τα affirmative action programs.

    Ξέρω ελληνοαμερικάνους που αντιτίθενται στο Οbamacare επειδή, όπως υποστηρίζουν, η Αμερική έχει μια χαρά δημόσιο σύστημα υγείας και δεν χρειάζεται να επιβαρυνθεί επιπλέον. Λένε επίσης πως αν μια εγκυμονούσα Λατινοαμερικάνα έρθει παράνομα στην Αμερική γιατί να επωμιστώ εγώ (ο νόμιμος μετανάστης που έχω και αμερικανική υπηκοότητα πλέον) το κόστος για να γεννήσει εδώ (στις ΗΠΑ). Συμφωνούν δηλαδή με όσα περιέγραψε ο Χασάπης στο 39γ. Τέλος πάντων, ξέφυγα. 🙂

    Στο θέμα της φορολόγησης ξέρω κόσμο που κατασκευάζει σπίτια μέσα σε κτήματα που καλλιεργούνται. Τα κτήματα φορολογούνται σίγουρα αφού τους αποδίδουν έσοδα, για τις κατοικίες δεν ξέρω.
    Όσο για το αν θα έρθουν να μείνουν εδώ μόνιμα χλωμό το βλέπω. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου.
    ——–
    Ελπίζω πάντως να μην παρεξηγήθηκα απ’ όσα έγραψα στο 194. Διαφωνώ ότι υπάρχει αντιλευκός ρατσισμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια ή την κοινωνία γενικότερα. Θεωρώ υπερβολικά και ρατσιστικά όσα λέει η, κατά τα άλλα αξιοσέβαστη, κ. Γλύκατζη Αρβελέρ.

  219. Καλαχώρας Λεώνικος said

    Μπαλ-μπα νταρ-τατα γκαγκα

    Δεν είναι ξένη γλώσσα που δεν γνωρίζετα αλλά γνωρίζω εγώ. Είναι ακατανόητα διότι ως υπάνθρωπος εγώ…. τι περιμένετε να πω;

    Μπήκα και αργά γιατί ήμουν στο Βόλο

    με φωνάζει και η γυναίκα μου και σας χαλάω την πιάτσα! Πολύ το χάρηκα αυτό το τελευταίο, ήταν πολύ πετυχημένο προχθές!

    Μουτσ! Έτσι λέμε τα φιλιά εμείς

  220. Γς said

    184:

    > Γς, μην κάνεις πλάκα. Σοβαρά μιλάω.

    Δεν κάνω πλάκα. Σοβαρά μιλάω. Να με δεις μέσα στο ευρύτερο σόι της κυράς μου, όπως σε κάτι τελευταία βαφτίσια. Εγώ και η λευκή κουμπάρα χώρια από τους άλλους.

  221. sarant said

    Σας ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  222. Γς said

    219:

    Για όσους δεν κατάλαβαν.

  223. π2 said

    165: Δεν ξέρω να πρότεινε κανείς να διδάσκεται η παγκόσμια ιστορία μόνο. Αν το έκανε, πρόκειται για στόκο. Δεν έβαλα τυχαία τον τόπο δίπλα στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο σε προηγούμενο σχόλιο. Από τον τόπο νομίζω μπορεί να ξεκινήσει κανείς. Τι γινόταν παλιά στη νοτιοανατολική γωνιά της Βαλκανικής που γεννηθήκαμε ή βρεθήκαμε εμείς τώρα; Ποιοι έζησαν, πώς, γιατί, τι άφησαν πίσω τους; Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι προαπαιτούμενο ο ορισμός της εθνικής ταυτότητας ώστε να μιλήσεις για τον τόπο σου (παρεμπιπτόντως, ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί η γεωγραφία δεν είναι κομμάτι της ιστορίας στο σχολείο, ως ιστορική γεωγραφία, αλλά ας είναι). Ας μην οριστεί, ας προκύψει η ταυτότητα από την επιλεκτική ανάγνωση που θα κάνει ο καθένας από την ιστορία του τόπου του. Θα μου πεις δεν είναι εθνικό αφήγημα αυτό. Σωστά, αλλά, ό,τι και να λέμε εμείς, κάποιας μορφής εθνικό αφήγημα θα προκύψει εκ των πραγμάτων, από τη συνισταμένη των επιδιώξεων διαφόρων ομάδων του πληθυσμού. Κάπως έτσι εξάλλου προέκυψαν και τα εμπρόθετα εθνικά αφηγήματα: αποτελέσματα συλλογικών επιδιώξεων είναι και αυτά. Απλώς δεν βλέπω τον λόγο να προκαταλάβουμε το αφήγημα. Λογικότερο μου φαίνεται να βάλουμε καλύτερες (και λιγότερο επικίνδυνες) βάσεις για όποιο κεντρικό αφήγημα προκύψει, παρά να σπεύσουμε να προκαταλάβουμε την κατασκευή του.

    167β: Καταλαβαίνω πως ακούγομαι αιθεροβάμων, αλλά όπως μόλις εξήγησα δεν υποστηρίζω κανένα κενό (που, αν υπάρξει, ασφαλώς θα γεμίσει από άλλες εναλλακτικές). Απλώς τη συνεπαγωγή Έλληνας πολίτες => ελληνική εθνική συνείδηση δεν τη βλέπω υποχρεωτικά με ενικό αριθμό στο δεύτερο σκέλος. Προσοχή: δεν τη φοβάμαι την «ελληνική εθνική συνείδηση», όπως νομίζεις, απλώς τη θεωρώ ένα από τα καλούδια που πρέπει να έχει το πανέρι της παιδείας μας.

    Παρεμπιπτόντως, πλάκα δεν έχει που ενώ έχετε αρκετά διαφορετικές απόψεις στο ζήτημα της δημιουργίας της εθνικής ταυτότητας θεωρείτε και οι δύο δεδομένο ότι πρέπει από κει να ξεκινήσουμε, λόγω Κασιδιαροφοβίας; Μεγάλη σημασία του δίνετε.

  224. panavros said

    220,222, Γς κάνε κόμμα να σε ψηφίσω, γράψε βιβλίο να το αγοράσω, κάνε ντέμο να σε ακούσω ππλλίζ. 🙂 Δηλώνω φαν.

  225. Κατερίνα Περρωτή said

    Πάρα πολύ οργίζομαι!

    Η Αριστερά ΣΥΝΟΛΙΚΑ έχει τεράστια ευθύνη! (Ας μην το παίζει π@ρθένα)

    Οι εκπαιδευτικοί έχουν ακόμα μεγαλύτερη για το τερας.

    (Ντρέπομαι που είμαστε συνάδελφοι.)

    Η ερώτηση όμως είναι

    Τι (να!) κάνουμε!

  226. Κατερίνα Περρωτή said

    ?

  227. Γς said

    224 @Panavros
    Τι επαθες βρέ;
    OK, Panavro κατι για ντεμο 🙂

  228. Γς said

    225:
    Αλλη αυτή. Τι έπαθε;

  229. gpoint said

    # 100

    Το 2000 που μπήκε το μάθημα » Ιστορία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας» (μια χρονιά στις πανελλήνιες και την επόμενη σαν επιλογής) υπήρχαν κεφάλαια για τον βαβυλωνιακό και αιγυπτιακό πολιτισμό. Για εβραϊκό πολιτισμό πρώτη φορά ακούω (# 97). Παρ’ ότι το βιβλίο «αμερικανόφερνε» ήταν ¨ο,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η εκπαίδευση γι αυτό και απεσύρθη ταχέως αν και η αποδοχή από τους μαθητές ήταν ικανοποιητική. Ισως ένας άλλος λόγος απόσυρσης να ήταν η πρώτη ανάθεση σε μαθηματικούς και δεύτερη σε φυσικούς και η αντίδραση που προκάλεσε σε άλλους ‘χαίδεμένους» κλάδους.

    Αρνούμαι να σχολιάσω τα περί της κυρίας Ζ. γιατί θεωρώ οποιαδήποτε ενασχόληση βούτυρο στο ψωμί τους

  230. ΣοφίαΟικ said

    Γενική απορία περι σχολικών βιβλίων: Γιατ΄θεωρείτε ότι αν κα΄τι παρχει στο σχολικό βιβλίο αλλά δεν διδάσκεται ο μαθητής δεν θα το διαβασει; Ποιό παιδί δεν ξεφυλλίζει τα βιβλία του; Στα νέα Ελληνικά π.χ. το βιβλίο πα΄ντα ειχε πολύ περισσότερα κέιμενα απο όσοα διδάσκονταν, για΄τι τα είχε, για φιγουρα;

  231. spiral architect said

    @230: Η τάση επικέντρωσης στα μαθήματα κατεύθυνσης αποδυνάμωσε τα «δευτερεύοντα» μαθήματα, όπως π.χ. την ιστορία, όσο και αυτή να χρειάζεται για τη θεωρητική κατεύθυνση. Η αποστήθιση και όχι η κριτική σκέψη και συζήτηση την αποτελείωσε. 😦
    Πριν πολλά χρόνια, ένας καλός (Μανιάτης!) φιλόλογος μας, μάς παρότρυνε να διαβάσουμε Παπαρρηγόπουλο και Κορδάτο.
    Φοιτητής τόνε θυμήθηκα και πήγαινα συχνά στη βιβλιοθήκη να διαβάσω.
    Ελαφρύ το χώμα …

  232. Μισιρλού... said

    Αυτό είναι @65 Ιμμόρ…. Αλήτες Αρεοπαγίτες!!!

    Έξαλλη είμαι, με τη χοντροφασίστω!!!

    Ας θυμηθεί η κάθε ακροδεξιά βουλευτίνα κι η κυραΧρυσαυγούλα τα πάθη των προγόνων της/μας στην Αμερική… Να ρίξει μια ματιά στην ιστορία των Ελλήνων (λαθρο)μεταναστών και καταλάβει ίσως…

    Nα, μερικά δείγματα «Ελλήνων υπανθρώπων» :
    «…παύουσιν από του να θεωρώνται ως όντα ανθρώπινα, από της στιγμής του απόπλου του ατμοπλοίου…ο μετανάστης μεταβάλλεται εις εμπόρευμα, εις είδος…» [από έκθεση του Γενικού προξένου Μασσαλίας-1902].
    Ή «…όπου είναι στοιβαγμένοι ως Αθίγγανοι οι Έλληνες βιοπαλαισταί των οδών των Αμερικανικών πόλεων…»
    Ή «…και μαρμαρίνην εάν έχη τις καρδίαν, θα συντριβή βλέπων πολλούς Έλληνας μετανάστας αποπεμπόμενους εις τα ίδια και διατελούντας εν εσχάτη απογνώσει…» [εφ. Θερμοπύλες, Ν. Υόρκη, 10-4-1903]
    όπως και, «…οι 11.490 Έλληνες μετανάσται αποτελούν αριθμόν υπέρτερον όλων των άλλων κρατών…» [εφ. Ατλαντίς, 10-2-1903]
    ή «…ο Έλλην μετανάστης μη ευρίσκων ουδεμίαν εργασία, ως άγλωσσος…περιτρέχει τας οδούς μετα του χειραμαξίου πωλών φρούτα, καθίσταται γελοιωδέστατος παρά τω αμερικανικώ και τω ξένω κοινώ, ξυλοκοπείται ανηλεώς υπό των κλητήρων…κατακλίνεται ενδεδυμένος, παρίσταται ρακένδυτος και ρυπαρός, αλληλοβρίζεται, συλλαμβάνεται…» [εφ. Λοξίας, 18-3-1903].

    ___
    Κι όλα αυτά, επ’ευκαιρίας του ξεσκονίσματος του έργου του Εμμανουήλ Λυκούδη,
    «Οι μετανάσται» – Πρόσκοπος, Νέα Υόρκη 1919 [Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφέλιμων Βιβλίων, Αθήνα 1903].

  233. palaiapoli said

    Επειδή στο μεσοδιάστημα υπήρχαν αρκετά σχόλια (και παρανοήσεις ίσως με ευθύνη μου )
    πάλι από την αρχή…

    Είπα ότι η εθνικιστική και ρατσιστική προπαγάνδα της ΧΑ βρίσκει πρόσφορο έδαφος στα σχολεία – εκτός πολλών άλλων – και επειδή εκμεταλλεύεται εθνικούς μύθους που η επίσημη εθνική ιστορία – ή τουλάχιστον αρκετοί εκπαιδευτικοί – καλλιεργούσαν και καλλιεργούν ακόμη και σήμερα. Να γίνω πιο σαφής : Όταν ο εκπαιδευτικός αναφέρεται στον ελληνισμό που κυριάρχησε τελικά στο Βυζάντιο και έμεινε 400 χρόνια σκλαβιάς κάτω από τον Τούρκο κατακτητή, κράτησε όμως την εθνικότητά του με κρυφά σχολειά (και άλλες αντίστοιχες μπαρούφες) για να ξυπνήσει το 1821 και να ολοκληρώσει την ιστορική του αποστολή με την ανεξαρτησία…συνεχίζοντας το έργο του προς το εθνικό του πεπρωμένο, όταν δηλαδή ο εκπαιδευτικός προβάλλει τη σύγχρονη εθνική συνείδηση σε άλλες εποχές (προ-εθνικές) , ΤΟΤΕ ο εκπαιδευτικός αυτός διαμορφώνει μαθητές με μη ιστορική συνείδηση, ευάλωτους στα φυλετικά παραληρήματα της ΧΑ. Γιατί, όταν ο μαθητής τοποθετεί την ελληνική σημαία με το σταυρό δίπλα στον Περικλή και στο Μέγα Κωνσταντίνο, θα την τοποθετήσει με ευκολία και δίπλα στον Παναγιώταρο που του λέει ακριβώς αυτά.

    ὀσον αφορά την εθνική αφήγηση στους μαθητές σκέφτομαι εν ολίγοις τα εξής :
    Το ελληνικό έθνος δημιουργήθηκε, όπως και όλα τα ευρωπαΙκά έθνη, τον 18- 19ο αιώνα κάτω από την επίδραση των νεωτερικών ιδεών, της Γαλ. Επανάστασης και του Διαφωτισμού και οικονομικών και κοινωνικών μεταβολών. Το νέο αυτό έθνος αν και αρχικά προβλήθηκε από τον Κοραή ως συνέχεια του αρχαίου ελληνικού κόσμου, ενσωμάτωσε και τις θρησκευτικές και λαίκές παραδόσεις της ορθοδοξίας και του Βυζαντίου, καθώς αυτές συνδέονταν με τον καθημερινό τρόπο ζωής και τα ήθη του πληθυσμού. Φυσικά αρχικά η εθνική ταυτότητα Έλληνας, ήταν συγκεχυμένη γεγονός που επέτρεψε την ενσωμάτωση και ομάδων «μη ελληνικών» δεν βρίσκω καλύτερο όρο (Αρβανίτες, Βλάχοι κλ.π. πολλοί από τους οποίους προσέφεραν τεράστιο έργο στην Επανάσταση και αποδείχτηκαν «περισσότερο Έλληνες » με τη σημερινή έννοια του όρου… (ας μη αναζητάμε καθαρές εθνικές ταυτότητες εκείνη την εποχή). Η εδραίωση της επανάστασης, οι επαναστατικές κυβερνήσεις και κυρίως η επέκταση σε Ήπειρο, Μακεδονία, διαμόρφωσαν μια σταθερή εθνική ταυτότητα για όλους τους πληθυσμούς αυτής της επικράτειας. Και φυσικά η εθνική αυτοεικόνα μεταβάλλεται καθώς εξελίσσεται και η εθνική ιστορία.
    Δε νομίζω ότι χρειάζεται να ανφερμαστε συνεχώς στους αρχαίους για να αντλήσουν οι μαθητές περηφάνια, λες και η νεοελληνική ιστορία δεν εμπεριέχει άθλους πολιτιστικούς. Η εμμονή στην ιστορική αδιάλειπτη συνέχεια μάλλον χαρακτηρίζει όσους αισθάνονται μειονεκτικά για το σήμερα.
    Νομίζω ότι αυτη η αφήγηση (με τα πολλά κενά και ασάφειες και πιθανόν λάθη που έκανα ) δεν είναι πέρα από τις διανοητικές δυνατότητες ενός εφήβου. Άλλωστε το ζητούμενο δεν είναι να τους επιβάλουμε μια άποψη, αλλά να τους μάθουμε να ψάχνουν τις πηγές, να κρίνουν και να σκέφτονται ιστορικά.

    ΥΓ> Προς ΠΠαν : Η μόνη ταυτότητα που μπορεί να αποδοθεί στους χριστιανούς του ελλαδικού χώρου πριν το 1750, είναι η θρησκευτική (χριστιανοί) και κοινωνική λόγω θέσης (ραγιάδες). Έλληνες (δεν υπάρχει) ενώ το Ρωμιός – που δε μουν είναι άγνωστο όπως υπονοείς, είχε για ους το χρησιμοποιούσαν θρησκευτικό περιεχόμενο και όχι εθνικό. Ρουμ μιλέτ ονόμαζόταν η κοινότητα όλων των Χριστιανών των Βαλκανίων. Δεν έχει νοημα εθνικός όρος την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας έως το 1750.

    Συγνώμη για τη φλυαρία

  234. panavros said

    227. Μου αρέσει όταν βλέπω άτομα με χιούμορ.Περιμένω το ντεμάκι σου 🙂

    225,232 Ρε παιδιά χαλαρώστε, απο ένα σημείο και μετα διαφημίζεται μια παγκοσμίως ασήμαντη ομιλία.

    Σχετικά με την εθνική μας ταυτότητα ίσως τελικά να προκειται για μία διαδραστική και μέσα στους αιώνες μεταβαλόμενη έννοια η οποία έχει ισχύ για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους κάθε φορά. Δεν είμαι σίγουρος γι αυτό που λέω απλά μοιράζομαι μιά σκέψη. Το λέω αυτό γιατι διακρίνω διαφορετικά γνωρίσματα σε κάθε εποχή και μάλιστα όχι σε περιόδους χρονικά μακρινές.

  235. sarant said

    232: Μισιρλού, ευχαριστούμε για τους λίκνους!

  236. ππαν said

    233: Ανοίγεις νέους δρόμους στην επιστήμη. Δηλαδή αυτοί έλεγαν τότε «Εμείς οι ραγιάδες»; έτσι αναγνωρίζονταν μεταξύ τους; ΚΙ αν ήταν κι αλλοι, ξαδέρφια τους, που ζούσαν ξέρω γω στη Βιέννη ραγιάδες κι αυτοί; Στην Οδησσό; Οι Πρίγκιπες Σούτσοι κλπ ήταν ραγιάδες κι αυτοί; Το γνώριζαν; Δεν τους πείραζε που άρχοντες πράγμα ήταν ραγιάδες; Οι διερμηνείς; Πολλά ερωτήματα. Και πολλά θεατρικά με κρυφά σχολειά θα είχες δει μικρός, δεν εξηγείται αλλιώς.

    Βασικά ξέρεις ήταν Ρωμιοί. Αν άνοιγες να διαβάσεις τι έγραφαν τότε οι ίδιοι για τον εαυτό τους θα το ήξερες, αλλά εντάξει..Είπαμε, από ρο αρχίζει κι αυτό και βέβαια δεν είπα ποτέ πως είχε εθνικό περιεχόμενο. Αλλά βέβαια, επειδή δεν είναι μονομπλόκ όπως θα ήθελες, ούτε μόνο θρησκευτικό είχε.

  237. palaiapoli said

    δεν είπα οτι προσφωνούνταν ραγιάδες, είπα ότι αισθάνονταν και ήταν ραγιάδες (δηλαδή υπήκοοι υπό την προστασία του Σουλτάνου) ακόμη και οι ηγετικές ομάδες (πρόκριτοι, αρχιερείς κ.α). Άλλωστε η λέξη σημαίνει μάλλον ποίμνιο, όπως διαβάζω. Τι να σου πω είναι και αργά, είναι και παρασκευή… μπορεί να έχω και άδικο και να έχεις εσύ δίκιο και να συνεχίζει ο ελληνισμός ακάθεκτος και αναλλοίωτος από τα προιστορικά χρόνια εις το διηνεκές. Ζήτω η αιωνία Ελλάς !

  238. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (237) Τώρα είσαι παντελώς άδικος με την Ππαν. Μπορείς να μιλάς για κοινή ρωμαϊκή συνείδηση (όχι εθνική αλλά ούτε και γενικά θρησκευτική) από πιο παλιά από τον 18ο αιώνα (προφανώς όχι την αρχαιότητα) χωρίς να πιστεύεις σε χαζομάρες περί πανάρχαιων εθνών. Είπαμε πως ο Γκέλνερ είναι θεός αλλά ακόμα και ο ίδιος παραδέχεται πως μπορεί να υπάρχουν και εξαιρέσεις. Τώρα αν η ελληνική περίπτωση είναι μια από αυτές είναι το όλο θέμα της συζήτησης.

  239. spyroszer said

    232 Πολύ σκληρή περιγραφή
    Εδώ περιγράφονται διώξεις κατά των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική, όπως στο Σικάγο το 1904, που μιλάει για anti-greek hysteria, στη Γιούτα το 1923, που οι Έλληνες ήταν και ειδικός στόχος της Κου Κλουξ Κλαν, ή στην Ομάχα το 1909, που καταστράφηκε η ελληνική συνοικία σε διαδήλωση. Είχαμε και τη φήμη των απεργοσπαστών στην Αμερική (αυτό κολλάει και στο άλλο νήμα).
    http://books.google.gr/books?id=e8ive-9-XgoC&pg=PA46&lpg=PA46&dq=antigreek+immigrants&source=bl&ots=cF5PifMUJE&sig=K_Za88aanNVzMFx0M0Uj5ePMvsw&hl=el&sa=X&ei=ubiBUJu9LseEhQeI3IHQBg&ved=0CDIQ6AEwAQ#v=onepage&q=antigreek%20immigrants&f=false

    Το γεγονός ότι πράγματι με τον νόμο Ραγκούση προβλέπεται να ψηφίζουν μετανάστες, υπό προυποθέσεις, στις δημοτικές εκλογές, δεν μπορεί με κανένα τρόπο να συνδεθεί με τους αποτρόπαιους ναζιστικούς χαρακτηρισμούς περί υπανθρώπων. Για να μην δημιουργουνται πιθανές παρεξηγήσεις. Εννοείται ότι αυτά τα θέματα πρέπει να συζητιούνται με πολιτικά και νομικά επιχειρήματα. Κατά τη γνώμη μου είναι δίκαιο και σωστό ένας άνθρωπος που κατοικεί στην Ελλάδα 5 και 10 χρόνια να έχει λόγο τουλάχιστον για τις τοπικές υποθέσεις της περιοχής που μένει.

  240. Μισιρλού... said

    Επιτέλους! Μάλλον, κάτι κουνιέται…

    Διαγραφή της Ελ.Ζαρούλια από επιτροπή κατά των διακρίσεων ζητούν ευρωπαίοι αντιρατσιστές
    Το EGAM (Ευρωπαϊκό αντιρατσιστικό κίνημα) χαρακτηρίζει τη συμμετοχή της βουλευτού της Χρυσής Αυγής στην Επιτροπή για την Ισότητα και τον Αγώνα κατά των Διακρίσεων «επιπρόσθετη προσβολή για τις αξίες της δημοκρατίας», ενώ καταγγέλλει γενική απάθεια απέναντι στο ρατσισμό και τον αντισημιτισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Για τους γαλλομαθείς, εδώ αναλυτικά η ανακοίνωση του EGAM.

  241. Μαρία said

    240 Το έπαιξαν απο νωρίς και στις ειδήσεις.

  242. Μισιρλού... said

    241 – Το’χασα… Έπινα τσίπουρα παρέα με….υπανθρώπους ! 🙂

  243. ππαν said

    238: Προφανώς δεν καταλαβαίνει τι γράφω. Θα με ενδιέφερε βέβαια να δω τι επιστημονικά δεδομένα (ψυχολογικά; ψυχαναλυτικά; ψυχανεμιστικά; ) έχουμε για το πώς …αισθάνονταν, όλοι αντάμα, ε; πάει περίπατο κι ο κοινωνικός προσδιορισμός και όλα.

  244. Μισιρλού... said

    [Δημοτικά, της λαϊκής σοφίας]

    …Παρακαλώ σε, Κύριε, και προσκυνώ σε, Θεέ μου
    Αρρώστεια εις την ξενιτειά του ξένου μην του δίνεις
    Η αρρώστεια θέλει στρώματα, θέλει προσκεφαλάδια
    Θέλει μανούλα στο πλευρό, γυναίκα στο κεφάλι
    Θέλει αδελφές ολόγυρα, να τον καλοτηράνε…

    ***

    Την ξενιτειά, την γυμνωσιά*, την πίκρα, την αγάπη
    τα τέσσερα τα ζύγισα, βαρύτερα είν’ τα ξένα…

    (απ’ τους «Μετανάστες» του Λυκούδη -και πάλι.).

    ΥΓ:
    * Ένας ρεμπέτης το έλεγε : την ξενητειά, την ορφανιά….

  245. ππαν said

    Ο Παπαρρηγόπουλος κι ο Κορδάτος ως τι μπαίνουν πλάι πλάι, Σπάιραλ;

  246. Μισιρλού... said

    Μήπως πρέπει, πια, να γλωσσολογήσουμε (έως πορτοκαλλίσουμε και λεμουνίσουμε…) περί «Ζαρούλια»;
    Είδα κατιτίς πρόχειρο στον Καζαντζάκη, αλλά δεν το’χω…

  247. ππαν said

    Αχ εγώ ήξερα έναν μουσικό, τον Λάκη Ζαρούλια από τους Διόσκουρους (ή τον Δάμωνα και Φιντία; όλο τα μπερδεύω), και όλο αυτόν σκέφτομαι που του μαγάρισε το όνομα. Ελπίζω να μην είναι συγγενείς.

  248. εἶναι ἀλήθεια ὅτι δὲν διάβασα τὰ 246 σχόλια (τέτοια ἄρθρα εἶναι πολὺ πιασάρικα) ὁπότε ἀγνοῶ ἂν ἐπισημάνθηκε ἡ σχετικὴ λαθροχειρία (θἄλεγα ἀβλεψία, ἀλλὰ ἔχω λόγους νὰ μὴ τὸ πιστεύω) τῶν ΝΕΩΝ:

    http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/laspologia-chwris-oria#.UIHQnG83YpE

    τὴν ὁποία δὲν βρῆκα στὴν ἠλεκτρονικὴ ἔκδοσι: http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4761092

  249. ππαν said

    Α γι αυτό χάθηκες, εκεί συχνάζεις;

  250. Μισιρλού... said

    @247 – Ππαν! Διόσκουροι !!!
    Βαγγέλης Γερμανός-Βασίλης (Λάκης) Ζαρούλιας, που εμφανίστηκαν και στο «Ροντέο» με το Σαββόπουλο!

  251. ππαν said

    250: Εγώ τον γνώρισα πολύ αργότερα 🙂

  252. Μισιρλού... said

    Α γι αυτό χάθηκες, εκεί συχνάζεις;

    @249… Χαχαχαααα! (μα) χαχαχαχααα!!!
    Μα τι λες στο παιδί;!

    @248 – (ελπίζω, Κορνήλιε, μην ακους και Γαϊτανοφρυδούσες…)

  253. #249 ἔ ὄχι καὶ χάθηκα, ἀραίωσα λίγο τὸ σερφάρισμα στὸ διαδίκτυο γενικῶς αὐτὸν τὸν καιρό.

  254. Μισιρλού... said

    @251 – Κι εγώ τον άλλον (τον Βαγγέλη, πολύ-πολύ αργότερα!) 🙂

  255. ππαν said

    253: Σε καταλαβαίνω, κι εγώ όταν διαβάζω σερφάρω επιλεγμένα. Το σάιτ της ΧΑ, το μέηλ μου, αυτά.

  256. ἐπίσης στὰ ΝΕΑ δὲν συχνάζω τώρα, τὰ διαβάζω ἀπὸ τὸ γυμνάσιο. κακὲς συνήθειες ποὺ δὲν κόβονται κι εὔκολα. εἰκάζω πὼς οἱ καπνιστὲς θὰ καταλάβουν.

  257. Μισιρλού... said

    @247 – Και το ωραίο είναι πως ο Σαββόπουλος θεώρησε το “Διόσκουροι” πολύ πιασάρικο και τους το άλλαξε σε … “Ευάγγελος & Βασίλειος”.

  258. #255 καὶ τὸν Σαραντᾶκο πάντα!

  259. ππαν said

    257: Σαν μόδιστροι! Αυτό το Ευάγγελος κάηκε εντελώς από τον Μπένι.

  260. Μισιρλού... said

    @259 – Και το Βασίλειος ασφαλώς!
    Μην σου πω για τον Λεβέντη… λέω για τον Κωστέτσο (να συνάδει για τους μόδιστροι)

  261. Μισιρλού... said

    Καληνυχτίζω… γιατί δεν μπορώ να πετύχω πουθενά, στην Οδύσσεια Καζαντζάκη : «Κι οι κόρες στέναξαν στο απόγωνο, κρεμάσαν το σαντούρι με τε ζαρούλια μοσκοκύδωνα στον καλαμένιο τοίχο»…

    [Μα ούτε στο λεξικό του Πρεβελάκη; Ή αποστραβώθηκα;]

  262. Immortalité said

    @244 Α, ρε Μισιρλού τι μας κάνεις νυχτιάτικα!
    (Πάντως σ’ αυτό το ζύγι κι αγάπη, ξενιτιά λογάται )

  263. #244 ὁ Ν. Πολίτης παραδίδει: τὴν ξενιτιά, τὴν ἀρφανιά,….(τὸ Ἀρφανιὰ δὲν εἶναι παρόραμα)

  264. Y.X said

    Παρακάμπτω την αξιολύπητη -από όλες τις απόψεις- βουλευτίνα για να εστιάσω στο τεχνικό μέρος της ομιλίας της.
    Έχουμε και λέμε:

    οι πολίτες της ΕΕ που κατοικούν εκτός της χώρας τους

    α) έχουν δικαίωμα ψήφου σε αντίστοιχες δημοτικές/νομαρχιακές εκλογές υπό τον έναν και μοναδικό όρο. Να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του δήμου κατοικίας. Επίσης, έχουν δικαίωμα ψήφου και στις ευρωεκλογές.
    β) έχουν δικαίωμα του εκλέγεσθαι, αλλά δε μπορούν να εκλεγούν δήμαρχοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε αντι-δήμαρχοι. Συνήθως, μπορούν να εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι.

    Τρόποι υποβολής της ψήφου εξ’αποστάσεως υπάρχουν πολλοί. Ηλεκτρονικά, με επιστολική-ταχυδρομική, με κάλπη στις πρεσβείες και τα προξενεία κλπ. Το θέμα δεν είναι ο τρόπος αλλά ο λόγος για τον οποίο οι κάτοικοι εξωτερικού πρέπει ή όχι να έχουν δικαίωμα ψήφου.

    Προσωπικά, είμαι αντίθετος στην ψήφο των ομογενών. Για χ-ψ λόγους, εθελοντικά ή μη, εφόσον κάποιος είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, κατ’εμέ δε θα έπρεπε να έχει δικαίωμα ψήφου σε βουλευτικές εκλογές, σε δημοτικές δεν το συζητάω. Το αγγλικό σύστημα με την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου μετά από ένα χρονικό διάστημα είναι προτιμότερο. Για να το πω απλά, δε μπορεί ο θείος που ζει στο αμέρικα εδώ και 30 χρόνια, με το φορντ των 3.500 κυβικών και το άλογο να αποφασίζει για το ανήψι που παλεύει με την τύχη του για 450 το μήνα. Οι επιπτώσεις που έχει ο θείος, ανεξαρτήτως του τί ψηφίζει, είναι μηδενικές. Σκοπό να γυρίσει δεν έχει, ψηφίζει από χούι, βρίσκει στις εκλογές την ευκαιρία να κάνει διακοπές (με τζάμπα έξοδα μέχρι πριν μερικά χρόνια) στην Ελλάδα, και συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων που δεν τον αφορούν καθόλου.

    Αν ψηφίζανε (όλοι) οι ομογενείς επί ίσοις όροις, τότε το 1/3 των μιλούντων ελληνικά θα αποφάσιζε ισομερώς για τις ζωές των υπόλοιπων 2/3. Υπάρχουν εκλογικά συστήματα με διάφορες δικλείδες, αλλά στην ελληνική πραγματικότητα του σήμερα ή του χθες όπου για 4 ψήφους εντός βουλής πέφτει μια κυβέρνηση και για 3 παιρνάνε τα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα των τελευταίων 60 χρόνων, ακόμη και το πιο δίκαιο και μελετημένο εκλογικό σύστημα θα έφερνε άδικο αποτέλεσμα. Άδικο για τα 10 εκ. να αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον τους ισομερώς μαζί με άλλα 5 εκ. Να αποφασίσουμε, εν ολίγης, εμείς οι τρεις μαζί για το πως θα ζείτε εσείς οι δυο.

    Φυσικά, στους κάτοικους εξωτερικού δε συμπεριλαμβάνονται οι φοιτητές και όποιος άλλος βρίσκεται περιστασιακά και για κάποιο ορισμένο χρονικό διάστημα σε άλλη χώρα.

    Ζητώ συγγνώμη για το μάκρος του κειμένου.

    ΥΓ: είμαι κάτοικος εξωτερικού εδώ και 5 χρόνια. Στις τελευταίες 3 εθνικές εκλογές (2009 και 2012) συμμετείχα για έναν και μοναδικό λόγο: παρ’όλο που κατοικώ στην Ιταλία, έχω ελληνική υπηκοότητα και συνεπώς προσμετρούμαι στον εκλογικό κατάλογο. Με τον ισσχύων απαίσιο εκλογικό νόμο Σκανδαλίδη-Παυλόπουλου, η αποχή μου θα ευνοούσε -ακόμη περισσότερο- τον δικομματισμό. Θα απέχω συνειδητά (και υποχρεωτικά) μόλις πάρω την ιταλική υπηκοότητα.

  265. Γς said

    Από την Ζαρούλια στη Ζουράφα. Για γέλια.
    ‘Ντάξει δεν την ξέραμε τη Ζαρούλια. Τη μάθαμε όμως.
    Καιρός είναι να μάθουμε και την Ζουράφα.
    Διάβαζα πριν λίγο ότι ‘Στη βραχονησίδα Ζουράφα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ’
    Κάπου στη Σαμοθράκη είναι προς την Τουρκία. Προσπάθησα να μάθω περισσότερα.
    Παραμένει άσημη ενώ θα έπρεπε να είναι διάσημη , αν όχι για άλλους λόγους , τουλάχιστον γιατί οριοθετεί την ελληνική επικράτεια στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Είναι η Βορειοανατολικότερη των Θρακικών Σποράδων.
    Η Ζουράφα (Λαδόξερα) με επιφάνεια 9 στρέμματα και μήκος ακτής 465 μέτρα σύμφωνα με παλαιότερες μετρήσεις της Υδρογραφικής Υπηρεσία του Π.Ν.
    Με την Ζουράφα ασχολήθηκε διεξοδικώς σε περισπούδαστο άρθρο του στη «Θρακική Επετηρίδα» ο διακεκριμένος λόγιος της Σαμοθράκης Νικόλαος Φαρδύς (1853-1901).
    Ο συγγραφεύς αυτός γράφοντας για το νησί το 1897 το αποκαλεί «Ζγοράφα» (τα) και σημειώνει , ότι σε καιρό γαλήνης διακρίνεται και από κάποια υγρή, ελαιώδη ουσία που επιπλέει επί των πέριξ υδάτων , που αποπνέει οξεία οσμή πετρελαίου . Ο ίδιος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι : α) Για πρώτη φορά διαπίστωσε προσωπικώς την ύπαρξη εκεί πετρελαίου το 1874 , του οποίου η πηγή ευρίσκετο επί της Ζουράφας β) Η Ζουράφα ήταν ονομαστή για την ποσότητα και την ποιότητα των σπόγγων της γ) Στην περιοχή της υπήρχαν πολλά ίχνη κτηρίων των οποίων διακρίνονται οι θύρες , τα παράθυρα οι κίονες , τα κιονόκρανα κ.λ.π. (προφανώς η εναλακτική ονομασία Λαδόξερα οφείλεται στην ύπαρξη της παραπάνω ελαιώδους ουσίας).
    Σπουδαία νήσος λοιπόν με αρχαία και … πετρέλαιο. Βέβαια λίγο εγκαταλελημένη.
    Για δύστε λοιπόν μερικά έργα επί της νήσου πριν λίγο καιρό.
    Και πως είναι σήμερα το νησί των 9 στρεμμάτων με τα αρχαία του και τα πετρέλαιά του.

  266. gryphon said

    Δυστυχώς το μεγαλο κακό με τίς ελληνοποιησεις έχει γινει χρονια πριν απο τους επιστημονες τής απατης την πασοκοκη συμμορια δηλαδη .
    Εχουν ελληνοποιησει δεκαδες χιλιαδες τσετσενους γεωργιανους κλπ και ειναι πολυ δυσκολο να βρεθει σημερα ακρη γιατι σε ολους αυτους εχουν χορηγησει ελληνικες ταυτοτητες με ψευτικα ελληνικά ονοματα.
    Ειναι γνωστο πια τι εκαναν πως τους εφερναν εδω πως ψηφιζαν κλπ.Η Χρυσα Αραπογλου ξερει λεπτομερειες.
    Προσφατα στα εγγραφα που κατασχεθηκαν στο σπιτι του Τσοχατζοπουλου βρεθηκαν οδηγιες κα ιαναφορες για την πληρωμη ελληνοποιημενων λαθρομεταναστων αλλα και τσιγγανων κλπ προκειμενου οιλοι αυτοι να ψηφιζουν πασοκ (σημερα θα ψηφιζουν συριζα πιστευω).
    Το γιατι δεν ψηφιζουν οι ομογενεις το εχουμε ξαναπει.Εχει σχεση με τον εμφυλιο με το οτι ο γερο Καραμανλης εδινε αδειες να φυγουν μονο δεξιοι με αποτελεσμα να υπαρχουν μεχρι προσφατα αν ειναι δυνατον μονοεδρικες που τις κερδιζε το κκε και γενικα εχει σχεση με την προσπαθεια διατηρησης ενος στατους κβο που να ευνοει τήν αριστερα.
    Θα μου πεις οι ηγετες τής δεξιας να παιρνουν αποφασεις που να ευνουν την αριστερα;.Ε αυτές ηταν και ειανι οι εντολες.
    Αν ψηφιζαν οι ομογενεις το κκε θα ειχε εξαφανισθει απο το πολιτικο σκηνικο εδω και πολλα χρονια.και οι σημερινοι νεοι στις ΗΠΑ τήν Αυστραλια κλπ σιγα μην ψηφιζαν π.χ Συριζα.

  267. sarant said

    266: Γρύφωνα, δεν τα θυμάσαι καθόλου καλά. Μονοεδρικές με μεταπολεμική μετανάστευση (Ευρυτανία, Γρεβενά) δεν έχει κερδίσει ποτέ το ΚΚΕ. Στα νησιά όπου είχε από παλιά μεγάλη δύναμη (Σάμος-Ικαρία, Κεφαλονιά, Λευκάδα), δεν έπαιξε ρόλο η μετανάστευση, άλλωστε αυτά τα νησιά ναυτικούς έχουν κυρίως. Και έτσι κι αλλιώς, ποτέ στην ιστορία του το ΚΚΕ δεν έχει κερδίσει μόνο του μονοεδρική, παρά μόνο στις πρόσφατες εκλογές του Μαΐου τη Σάμο. (Και το 1964 η ΕΔΑ τη Λευκάδα).

    265: Ενδιαφέρουσα η Ζουράφα, που τώρα θα βρίσκεται βυθισμένη εκτός από την κορφή της, έτσι;

  268. @265 Από που έχει προκύψει «η νήσος Ζουράφα» και από που και ως που είναι «όριο της ελληνικής κυριαρχίας» με πετρέλαιο που αναβλύζει δεν ξέρω. Περιμένω κάποιο μπλογκ να «αποκαλύψει» για τους «προδότες πολιτικούς που άφησαν τη νήσο Ζουράφα να βυθιστεί» (κάτι σαν την Ατλαντίδα).

    Η Ζουράφα (όπως φάινεται στις φωτογραφίες του Γς) είναι μια ξέρα ανατολικά της Σαμοθράκης.
    http://www.charts.noaa.gov/NGAViewer/54368.shtml

    Και όπως διαβάζουμε εδώ (στην αριστερή σελίδα εκέι που λέει για τη Σαμοθράκη) http://archive.org/stream/newsailingdirec01norigoog#page/n172/mode/2up και το 1840 ήταν μια ξέρα (sunken rock) περίπου 40 οργίες (fathoms) στο πλάτος δηλαδή περίπου 73 μέτρα. Ασε που μου φάινεται περίεργο κάποιος το 1890 να χρησιμοποιεί σύγχρονες μονάδες μέτρησης

  269. 'Ενας Χασάπης από τα παλιά said

    (264) Εσύ χάνε τον ύπνο σου για τα 5 εκ. ομογενών ψηφοφόρων… Έλεος με το τι χαζομάρες θα διαβάσω χθες και σήμερα…
    (266) Το ένα κόμμα που θα έπρεπε να παρακαλάει για ευκολία ψήφου στους ομογενείς (και μάλιστα να μετράει στον τόπο από τον οποίο έφυγαν) είναι το Ουράνιο Τόξο. Θα ήταν και η μόνη περίπτωση που θα ψήφιζαν μεγάλοι αριθμοί μεταναστών 1ης, 2ης και 3ης ακόμα γενιάς εκτός από τους ίδιους τους απόδημους (που για να πούμε την αλήθεια μόνο ομοΓενείς με την κανονική έννοια της λέξης δεν είναι ;-).

  270. gryphon said

    267
    Που να θυμάμαι.39 χρονων ειμαι.Καπου το ειχα διαβασει και πιθανον να κανω λαθος σε αυτο αλλα γενικα θεση μου ειναι πως αυτη η ιστορια με το οτι χρειαζοταν καποτε πιστοποιητικο κοινωνικων φρονηματων για να φυγει καποιος νομιμα με συνεπεια να φευγουν κυριως οι δεξιοι εθνικοφρονες κλπ επηρρεασε σε πολυ μεγαλο βαθμο τις πολιτικες εξελιξεις στην Ελλαδα και τις επηρρεαζει μεχρι σημερα.
    Ευνοηθηκε παρα πολυ η αριστερα απο αυτο.

  271. Ναυτίλος said

    270: Πάντα οι αριστεροί ήταν οι ευνοημένοι σ’ αυτό τον τόπο. Δωρεάν φιλοξενία σε δημόσια φυλασσόμενα ιδρύματα, τζάμπα διακοπές σε ειδυλλιακά αιγαιοπελαγίτικα νησάκια, άοπλη. Κι όλα αυτά την ίδια εποχή που οι καημένοι οι εθνικόφρονες δεξιοί έψαχναν τρόπο να την κοπανήσουν από την πατρίδα που λάτρευαν και την οποία πατρίδα κυβερνούσε η παράταξή τους.

  272. Γς said

    265
    >Από που έχει προκύψει “η νήσος Ζουράφα” και από που και ως που…
    Πήρα πληροφορίες από εδώ.
    Στο τέλος του οποίου διαβάζω τώρα μόλις με έκπληξη μου:
    «Από τη μελέτη του Γεωργίου Γιαγκάκη «Η ΖΟΥΡΑΦΑ ΜΑΣ: Βορειοανατολικη νησαία προεξοχή της χώρας» 1996.»
    Με έκπληξή μου γιατί με το φίλο μου το Γιώργο Γιαγκάκη μαθαίναμε γράμματα στην ίδια τάξη πριν 50 χρόνια!

  273. […] Πηγή: sarantakos.wordpress.com […]

  274. george said

    @248 Μάλλον τυπογραφικό λάθος είναι. Το αρχικό, φαντάζομαι, ήταν «Ο ίδιος, δε, ζήτησε…» το οποίο έγινε «Ο ίδιος δεν ζήτησε».

  275. voutsi1377 said

    Δεν ειμαι σιγουρος οτι οι Ελληνες του εξωτερικου δεν εχουν επηρρεαστει απο την προπαγανδα της ΧΑ.Απο τη στιγμη που τα ΜΜΕ εδω και εκει τρομολαγνούν εχουμε σχολια οπως αυτο που αντιγραφω απο το in.gr
    «Σκληρα μα ορθα λογια

    άκουσα με προσοχη τα οσα ειπε η κυρια αυτή.Χρησιμοποίησε σκληρους χαρακηρισμούς μα αυτό δε σημαινει πως δε λεει αλήθειες. Θέλω να πιστευω πως η αναφορά στους υπάνθρωπους,ισχύει για όλους αυτούς τους λαθραίους που εισέβαλαν παράνομα στην χώρα και γι’αυτους η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται για περισσότερα από 10-20 ευρώ. Είμαι και εγώ Έλληνας που ζει εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό.Αφήστε μας λοιπόν έξω από την »καραμέλα σας».Εμείς (κατα πλειοψηφία) ούτε μπηκαμε παράνομα στα κράτη μας,ούτε σκοτωσαμε ποτέ κανέναν για να του κλέψουμε 10 ευρώ και ούτε μπουκάραμε σε σπίτια. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Θοδωρής»

  276. papoylis said

    Νικοκύρη

    έχει καμμιά θέση εργασίας για λεκανιάρα εκεί στο μοτέλ η κερία ;;;; στέλνω τη κόρη μου επιτούτου 🙂

  277. #274 τὸ σκέφτηκα νὰ πῶ τὴν ἀλήθεια ἀλλὰ τὸ ἀπέρριψα γιὰ 3 λόγους. α. πρόκειται γιὰ ἐφημερίδα τοῦ γνωστοῦ ἁμαρτωλοῦ συγκροτήματος ποὺ δὲν θὰ τὴν πολυένοιαζε κι ἕνα ψέμμα κατὰ τῆς ΧΑ. β. ἡ χρῆσι τοῦ δὲ μοῦ φαίνεται κάπως ἀπᾴδουσα πρὸς τὸ ὕφος τῆς ἐφημερίδας καὶ γ. τὸ δὲ συνήθως μπαίνει ὡς 2η λέξι τῆς προτάσεως (ὁ δὲ ἴδιος).

  278. freierdenker said

    Η συγκεκριμένη χρήση της λέξης «υπάνθρωποι» πιθανώς να έχει ιδεολογικό ναζιστικό περιεχόμενο. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για την τρέχουσα γενικότερη χρήση της φαίνεται ότι είναι ένα είδος «λόγιου» υποκατάστατου της λαϊκής έκφρασης «ζώα».

    Ο Ζουράρις π.χ. στους 4 Τροχούς αποκαλεί υπάνθρωπους τους Νατοϊκούς και ο Γιανναράς στην Καθημερινή τους αντιμνημονιακούς διαδηλωτές. Ο Νταλάρας επίσης χρησιμοποιεί πρόσφατα την λέξη, αλλά δεν κατάλαβα ποιους εννοεί, ίσως τους χρυσαυγίτες, ίσως αυτούς που τον γιουχάραν στις συναυλίες του. Εκεί δηλαδή που η Άντζελα Δημητρίου θα έλεγε κάποιους ζώα, ο Νταλάρας λέει υπάνθρωποι.

  279. Νίκος Ζαρταμόπουλος said

    Γεγονός είναι ότι η λέξη υπάνθρωπος έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς μειωτικά και από αριστερά χείλη και αριστερές γραφίδες και εναντίον των φασιστών-ναζιστών. Σε αυτή τη χρήση του βέβαια δεν έχει την ίδια «οντολογική» τρόπον τινά διάσταση με το «υπάνθρωπος» των ναζήδων και των ρατσιστών που απευθύνεται σε φυλετικές ομάδες, έθνη, κοινωνικές τάξεις. Είναι απλά μια δικαιολογημένη επιστροφή του χτυπήματος: σημαίνει πολύ απλά ότι ο φασισμός με την εγκληματική του δράση ρίχνει τον άνθρωπο κάτω από το επίπεδο του πολιτισμένου ανθρώπου. Καλό μας έκανε η κ. Ζαρούλια επαναφέροντας στην επικαιρότητα την ναζιστική καταγωγή του όρου, θα μας κάνει προσεκτικότερους στην επιλογή των μειωτικών όρων που χρησιμοποιούμε. Επόμενος στόχος η εξάλειψη από το αριστερό-δημοκρατικό λεξιλόγιο των λέξεων «κάφρος» και «καφρίλα», κληρονομιά των Άγγλων αποικιοκρατών-ιμπεριαλιστών αυτός…

  280. Γς said

    Η διαχειρίστρια της πολυκατοικίας διαβεβαίωσε τη φίλη μας Γιάννα Αναστοπούλουότι μπορεί να κρατήσει τις γάτες της.
    -Στην πολυκατοικία έχουμε πάρει απόφαση οι ιδιοκτήτες και δεν επιτρέπουμε ζώα. Όχι γάτες όμως. Μόνο σκύλους και αλλοδαπούς.

  281. spiral architect said

    Μιχαλολιάκος: Μας είπαν ναζί,δεν μας έχουν πει ποτέ κλέφτες
    Ε, ε, τι είπατε; 😛

  282. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    278: Μπορεί να έχεις δίκιο, αν και στο μυαλό μου το «ζώα» είναι ελαφρύτερο γιατί δεν κυριολεκτείς, ενώ στο υπάνθρωπος μπορεί και να κυριολεκτείς.

    279: Καλά λες συνονόματε!

    281: Μπα, έκαναν και φεστιβάλ;

    280: Ο κανονισμός της πολυκατοικίας είναι παράνομος, υπάρχει σχετική απόφαση, δεν μπορείς να απαγορέψεις 1-2 ζώα σε κάθε διαμέρισμα. Νομίζω δηλαδή.

  283. #282 in fine

    παλιό αὐτό. τώρα ἐφαρμόζουμε τὸν νόμο μόνο ὅπου γουστάρουμε!

  284. Nicolas said

    Εντάξει τότε, φτηνά τον γλύτωσες τον μπόγια!

    Είπα στην άλλη και διόρθωσε το όνομα της νεοναζιάρας.

  285. cronopiusa said

    Δυο φορές ξένος – Συνθήκη της Λωζάνης

  286. freierdenker said

    285, αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την ευρεία λαϊκή αποδοχή θεωριών εθνικής καθαρότητας. Οι πολλαπλές δηλαδή αμοιβαίες εθνικές εκκαθαρίσεις που είναι ακόμα στη ζώσα μνήμη (Μακεδονικός Αγώνας, 1922, Κύπρος). Οι περισσότεροι λένε, εθνικές εκκαθαρίσεις ήτανε εθνική καθαρότητα έφεραν. Οπότε αν τέτοιες θεωρίες συνοψίζονται ας πούμε στον στίχο «έδιωξες τους βάρβαρους και ελεύθερη είσαι τώρα», μια κριτική τους δεν μπορεί να μείνει στο «γιατί τους λες βάρβαρους» ή «τι εννοείς έλευθερία». Η δύσκολη και δυσάρεστη συζήτηση είναι το ποιοί έδιωξαν ποιούς και γιατί.

    Θυμάμαι κάποτε που έβλεπα με κάτι Άγγλους συγκάτοικους ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ του BBC που τέλειωνε με τη μάχη του Χάστινγκς και την κατάκτηση της Αγγλίας από τους Νορμανδούς. Και πότε έφυγαν οι Νορμανδοί, ρώτησα αμέσως μόλις έπεσαν οι τίτλοι τέλους. Έμειναν, μου λέει ένας. Ξαφνιάστηκα φυσικά, αλλά με Βρετανικό φλέγμα τους λέω «Fair enough, … , fair enough».

  287. cronopiusa said

    ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ – A Balkan Tale

  288. freierdenker said

    282, μια λέξη με υβριστική χρήση παρόμοια του υπάνθρωπου είναι το «ανθρωποειδές», δηλαδή η υπεροικογένεια στην οπόια ανήκει και ο άνθρωπος (με αυτή την έννοια παρόμοια χρήση με το «ζώα» που επίσης περιλαμβάνει τον άνθρωπο). Η υβριστική χρήση του «ανθρωποειδές» δεν νομίζω χρειάζεται ανάλυση, εκείνο που ίσως έχει ενδιαφέρον είναι ότι αν από την βιολογική μας υπεροικογένεια πάμε στην οικογένεια, είμαστε ανθρωπίδες, λέξη που επίσης χρησιμοποιείται υβριστικά αλλά πολύ πιο σπάνια.

    Το μουσικό συγκρότημα Κίτρινα Ποδήλατα τραγουδάει:

    Για θρόνους και για ενθρόνιση μιλάνε οι ανθρωπίδες
    Υπνωτικό σου δίνουνε με θεϊκές φροντίδες

    υποθέτω εναντίον της εξουσίας. Στους 4 Τροχούς (Ζουράρις?) «ούτε οι ανθρωπίδες, που δολοφονούν την ελληνική γλώσσα με τους σολοικισμούς και τα
    φραγκολεβαντίνικα», ή γενικά στο διαδίκτυο «υπερκαταναλωτικοί ανθρωπίδες».

    Εδώ κάπου μάλλον τελειώνει η ιστορία, δεν βρήκα υβριστική χρήση του όρου «ανθρωπίνοι», υποσύνολο των ανθρωπιδών που περιλαμβάνει ανθρώπους και χιμπατζήδες αλλά όχι γορίλες και ουρακοτάγκους. Επίσης, από όσο βλέπω στο διαδίκτυο η χρήση της λέξης υπανθρωπίδα είναι τόσο σπάνια που δεν μπορεί να θεωρηθεί δόκιμη.

  289. gbaloglou said

    280 & 282

    Δύο γάτες ή δύο σκύλοι ή μία γάτα και ένας σκύλος — αυτό είναι το γράμμα του νόμου!

  290. sarant said

    Α, μάλιστα, το μάθαμε κι αυτό!

  291. gbaloglou said

    Κάποιοι θα έγραφαν «Α, μάλιστα, το πάθαμε κι αυτό!» 🙂

  292. Θα διαβάσω περαταίρω αργότερα, φοβάμαι όμως ότι το φαινόμενο του απόδημου λαού που στρέφεται στο μίσος κατά των «ξένων» δεν είναι διόλου σπάνιο.

  293. […] Του Νίκου Σαραντάκου, από το ιστολόγιο «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία» […]

  294. cronopiusa said

    Πώς «μιλάμε» στους Χρυσαυγίτες; Με αφορμή τη στάση του Γ. Δραγασάκη στη Βουλή Του Στρατή Μπουρνάζου

  295. Μαρία said

    Συνέντευξη Τύπου του Δικτύου Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας
    http://www.unhcr.gr/nea/artikel/6ce9a477665ed65b873fac6523e18aa9/prosklisi-se-synent-4.html
    Κωστής Παπαϊωάννου μετά τη συνέντευξη:
    Ειδική κατηγορία αποτελούν τα 15 καταγεγραμμένα περιστατικά στα οποία ένστολοι καταφεύγουν σε έκνομες ενέργειες και πρακτικές άσκησης βίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και σε επιχειρήσεις ρουτίνας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως ενδεικτικά η κακομεταχείριση και η καταστροφή νομιμοποιητικών εγγράφων, συνδέεται η αστυνομική με τη ρατσιστική βία. Είναι μάλιστα τέτοια η αίσθηση ατιμωρησίας των αστυνομικών υπαλλήλων και οι καταγγελλόμενες ως υπόγειες διασυνδέσεις ανδρών της ΕΛΑΣ με ρατσιστικές ομάδες που δεν δικαιολογείται καμιά αδράνεια από την φυσική και πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας. Εθνικοί και ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν επανειλημμένα καλέσει την Ελληνική πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων. Δεν έχει υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση.
    http://www.rednotebook.gr/details.php?id=7275

  296. ππαν said

    http://www.lifo.gr/now/politics/18114

    Προφανώς έχει γίνει λάθος, δεν ζήτησαν οι ίδιοι την άρση της ασυλίας τους σαν παλικάρια που είναι; Κι ας είναι και πολιτική η δίωξη (για ληστεία!)

  297. Μαρία said

    Προσθέτω κι αυτό:
    http://www.lifo.gr/now/politics/15617

  298. Μαρία said

    http://www.koutipandoras.gr/?p=24786
    Ο κ. Κασιδιάρης ζήτησε πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 29 Αυγούστου, με αίτημα του προς τον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών να αρθεί η βουλευτική του ασυλία προκειμένου να δικαστεί. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι την προσεχή Παρασκευή που η υπόθεσή του θα φτάσει στο ακροατήριο, το Δικαστήριο δεν θα μπορέσει να τον δικάσει. Και αυτό διότι ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών είναι υποχρεωμένος να μεταβιβάσει το αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, από κει να σταλθεί στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος θα κινήσει τις σχετικές διαδικασίες προκειμένου να συγκληθεί η Βουλή σε σώμα και να αποφασίσει για την άρση ή μη της ασυλίας του. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής ήταν να εκδικαστεί σήμερα αλλά αναβλήθηκε λόγω ωραρίου.

  299. Μαρία said

    «Παρακαλώ να με ενημερώσετε για τον αριθμό Ελλήνων φοιτητών που φιλοξενούνται-στεγάζονται στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον αντίστοιχο αριθμό αλλοδαπών φοιτητών. Περιμένω την απάντησή σας σε αυτό το e-mail.

    Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Βουλευτής Μαγνησίας, Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή»
    http://www.emprosnet.gr/article/38614-sto-stohastro-tis-hrysis-aygis

  300. ππαν said

    Ξένα κέντρα (διασκέδασης; )τον εμπόδισαν, τι θες κι εσύ;;

  301. Mindkaiser said

    Έχετε λυσσάξει νεοταξίτες, γιατί ο τρισμέγιστος Κασιδιάρης ξεμπρόστιασε το αθεοκουμουνιστοσυμμοριτικοεβραιομασονικό λόμπι διαβάζοντας στη βουλή αποσπάσματα από το γνήσιο (κατά δήλωσή του) κείμενο των πρωτοκόλλων των σοφών της Σιών, κατά τη διαδικασία άρσης της ασυλίας του.

  302. Μαρία said

    Για κέντρα διασκέδασης δεν μιλάμε σήμερα.
    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=156553

  303. ππαν said

    Μα δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά… Είδα και το άλλο με την Δημουλίδου, μάλλον μου λείπει ύπνος κια παραλογίζομαι;

  304. Μαρία said

    303 Λες για το μπέρδεμα της Λιλής Ζωγράφου με τη Λιλίκα Νάκου; 🙂
    Το ΄χει καβαλήσει εντελώς η Χρύσα.

  305. ππαν said

    Και το άλλο με τους συγγραφείς που είναι στα αζήτητα γι αυτό και τα βιβλία τους είναι στις δημόσιες βιβλιοθήκες 🙂

  306. Μαρία said

    305 Ε ναι, όλο το πακέτο! Αυτή δεν δανείστηκε ποτέ βιβλία κλπ. Αγνοεί στο μεταξύ οτι οι βιβλιοθήκες δανείζουν σιντιά και παλιότερα δίσκους.

  307. spiral architect said

    Πέρα από τα αστεία έχω την αίσθηση ότι τα καλόπαιδα της ΧΑ δεν έχουν την τεχνική δυνατότητα για να διαχειριστούν ένα αστικό σύστημα εξουσίας.
    Ένας συρφετός πρώην μπράβων, χωρίς «στελέχη με περγαμηνές», βρίσκονται εδώ αφού τους έστρωσε το δρόμο το Λάος, (και όχι μόνον αυτό!) για να δώσουν τη θέση τους σε ένα σοφιστικέ και κουστουμάτο φασισμό με πολιτικούς και επαΐοντες χωρίς το γνωστό εκφοβιστικό look των της ΧΑ.

  308. spiral architect said

    Μια από τις λίγες φορές που συμφωνώ με τον Πιτσιρίκο και γι’ αυτό βάζω τον λίκνο:
    Πώς στρώθηκε ο δρόμος για τον φασισμό

  309. sarant said

    Καλημέρα!

    Κι εγώ συμφωνώ.

  310. sarant said

    301: Ωχ, το είπε καθαρά ότι είναι από τα Πρωτόκολλα!

  311. spyroszer said

    308. Πολύ εύστοχο άρθρο το συγκεκριμένο.

    Σχετικά, ο Ουμπέρτο Έκο είχε γράψει το 1995 http://gravityandthewind.blogspot.gr/2010/01/blog-post_14.html
    «Ο πρωτοφασισμός βρίσκεται ακόμα γύρω μας, πολλές φορές με πολιτικά. Θα ήταν πολύ ευκολότερο, για μας, αν εμφανιζόταν στην παγκόσμια σκηνή κάποιος και έλεγε «Θέλω να ξανανοίξω το Άουσβιτς, θέλω να παρελάσουν ξανά οι Μελανοχίτωνες στις ιταλικές πλατείες». Αλλά η ζωή δεν είναι τόσο απλή. Ο πρωτοφασισμός μπορεί να επιστρέψει με το πιο αθώο προσωπείο.»

    Επιστρέφει μεν με το πιο αθώο προσωπείο, αλλά τελικά εκδηλώνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, στην Ελλάδα τουλάχιστον.

  312. Immortalité said

    @301 Τι λες βρε παιδί μου! Μα τι χάνω για να μην παρακολουθώ τη Βουλή συστηματικά!

  313. Επίθεση στους Μανώλη Γλέζο και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, απαντώντας ουσιαστικά στα όσα είχε πει ένα 24ωρο νωρίτερα ο Μ.Γλέζος.

    Ολόκληρη η δήλωση:

    «Τιμή μας και καμάρι μας να μας υβρίζει ένας Γλέζος. Ο Γλέζος έβγαλε για άλλη μια φορά όλη του τη χολή εναντίον του Ελληνικού Εθνικισμού. Δεν τιμάω και δεν έχω σε καμία υπόληψη τον υμνητή του Χότζα, τον καταδικασμένο από την ελληνική δικαιοσύνη εγκληματία Σταλινικό Μανώλη Γλέζο. Οι κυβερνώντες υπουργοί και βουλευτές της χαζοχαρούμενης αστικής ελαφροδεξιάς τον γλείφουν και μέσα στο Κοινοβούλιο. Το δυστύχημα είναι ότι αυτός ο εσχατόγερος όπως και ο εσχατόγερος της Δεξιάς Κώστας Μητσοτάκης θα κηδευτούν με λεφτά που θα πληρώσει ο Ελληνικός λαός (δημοσία δαπάνη).»
    Αν θυμάμαι καλά είναι και απόστρατος στρατιωτικός ο κύριος. Ίσως και ο μεγαλύτερος σε ηλικία βουλευτής της συμμορίας, ο εσχατόγερος της ναζιστοδεξιάς να πούμε.

  314. spiral architect said

    @313: Δίκιο έχει ο Παπάς. Δεν είναι και λίγο ένας εσχατόγερος που κάποτε ήταν παιδί, παρέα με ένα σχωρεμένο που επίσης ήταν παιδί, να κατεβάζουν τη σημαία σου απ’ την Ακρόπολη. 👿

  315. Μαρία said

    «Αυτός που λέει ότι αγαπά τον Θεό και μισεί τον αδελφό του είναι ψεύτης! Πως μπορείς να αγαπάς τον Θεό που δεν τον είδες και να κακοποιείς τον αδελφό σου που τον βλέπεις καθημερινά;» αναρρωτιέται ο μητροπολίτης σε νέα παρέμβασή του, χρησιμοποιώντας
    απόσπασμα από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο.
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63727866

  316. Μαρία said

    Δύτη, άλλος είναι ο απόστρατος.
    Απ’ το μπλογκ του:
    Ο Χρήστος Παππάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962.
    Κατάγεται από τη Λάκκα Σουλίου.

    Προέρχεται από οικογένειες που έδωσαν στην Ελλάδα ιερείς και στρατιωτικούς. Πατέρας του είναι ο μαχητής αντιστράτηγος Π/Β Ηλίας Χ. Παππάς, στενός συνεργάτης του Γεωργίου Παπαδοπούλου.

    Υπηρέτησε τη θητεία του, 26 μήνες, στο Πολεμικό Ναυτικό.
    Εργάστηκε επί σειρά ετών ως στέλεχος πωλήσεων σε μεγάλες εταιρείες.

    Από τα πρώιμα νεανικά του χρόνια ασχολείται με την πολιτική, ταγμένος στην υπεράσπιση της εθνικιστικής ιδέας.
    Στον αγώνα της Χρυσής Αυγής συμμετέχει από της ιδρύσεώς της στο πλευρό του Αρχηγού της Νίκου Μιχαλολιάκου. Αρθρογράφος τόσο της εφημερίδος όσο και του περιοδικού με κείμενα ιστορικού και ιδεολογικού περιεχομένου.

    Ιδρυσε τις εκδόσεις Ηλιοφόρος με έδρα στην οδό Κεφαλληνίας όπου και η έδρα των γραφείων της Χρυσής Αυγής τη δεκαετία του ΄90. Εξέδωσε βιβλία εθνικιστικού ιδεολογικού περιεχομένου.
    Το 1997 εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά με κατάστημα ειδών οικιακού εξοπλισμού (COCO-MAT).
    Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

  317. Αυτόν είχα στο μυαλό μου, με είχε μπερδέψει ο πατέρας και η θητεία του.
    Πρόσεξες την απάντηση της ΧΑ στον Σιατίστης; Μέχρι Μακρυγιάννη (Οράματα και θάματα) και Βακαλόπουλο έφτασε το παιδί.

  318. Μαρία said

    317 Αλίμονο.

    Ο Παπ. σήμερα στο μπλογκ του αναπαράγει το λερναίο και τελειώνει με τη σημείωση:

    Η πλούσια Ελληνική γλώσσα προμήθευσε σε προηγούμενο κείμενό μας μια λέξη η οποία εγράφη με «ο» αντί του ορθού «ω». Για όσους επιθυμούν να μάθουν κάτι παραπάνω:

    Εσχατόγηρως
    1. Παμπάλαια δόκιμη λέξη εκ του «έσχατον» και «γήρας», που δηλώνει άρα τον ευρισκόμενο σε έσχατον γήρας, δηλαδή τον πάρα πολύ γέρο. Ορθογραφείται η κατάληξη με ωμέγα, όπως το «αγήρως», επειδή θεωρώ ότι προέρχεται εκ συναιρέσεως «εσχατογήραος»-«εσχατόγηρως»

  319. sarant said

    Πώς έχετε ένα ταλέντο να πιάνετε το αυριανό θέμα!

  320. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (313) Πάντως αν και ακούγεται σα σκατόγερος (κι εγώ αυτό αρχικά κατάλαβα και εντυπωσιάστηκα) το εσχατόγερος δεν είναι υβριστικό ή κάνω λάθος; Και σημειολογικά ασχέτως της αντιστασιακής δράσης του Γλέζου ισχύει ή όχι το πως υπήρξε (προφανώς όχι ο μόνος) κάποτε (α) Σταλινικός, (β) υμνητής του Χότζα και (γ) πως καταδικάστηκε ερήμην για την κομμουνιστική του δράση; Είμαι περίεργος αν είναι ικανά τα Χρυσά Αυγά τουλάχιστον να βάζουν παρέα δυό προτάσεις χωρίς ανακρίβειες (τα περί Πρωτοκόλλων δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη :-).

  321. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Περί ψήφου μονίμων κατοίκων εξωτερικού:
    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=480912
    Συνεχίζω να βλέπω πως η εμμονή στο να μετράει διαφορετικά (1-2 έδρες επικρατείας αντιστοιχούν σε 1/12-1/6 του πληθυσμού – πιστεύει κανείς ειλικρινά πέρα των φοβικών σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ πως θα ψηφίσει κοντά 1εκ αποδήμων;) η ψήφος των Ελλήνων πολιτών ΜΚΕ (για την οποία υπάρχει πλέον και καταδίκη στο ΕΔΔΑ) συνεχίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (για τους λόγους που είχα αναλύσει πιο πάνω). Όποιος δε θέλει να ζυμώσει… Τίποτα δε θα γίνει και πάλι. Σε αντίθεση βέβαια με τις καταδίκες της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για άλλα θέματα για το συγκεκριμένο οι προοδευτικές φωνές στην Ελλάδα θα το ρίξουν στη μούγκα στη στρούγκα. 🙂

  322. Μαρία said

    320 Ερήμην καταδικάστηκε απ’ τους Γερμανούς για τη σημαία όχι για την κομμουνιστική του δράση.

    Και το σκατόγερος το χρησιμοποιούμε παρετυμολογικά στη θέση του εσχατόγερου χωρίς να είναι πάντα μειωτικό, εξαρτάται απ’ τα συμφραζόμενα. Καθαρά υβριστικό είναι ο κρονόληρος.

  323. sarant said

    Χασάπη, αφενός το εσχατόγερος χρησιμοποιείται πλέον σαν ευφημισμός του σκατόγερου (έτσι που και να βρίσεις και να μη μπορεί να σου κάνει μήνυση, κάτι σαν το niggardly), και αφετέρου, για τους κατοίκους εξωτερικού, ξαναλέω ότι δεν είναι και τόσο απλό. Πάντως ένας φίλος μου Άγγλος που ζει καμιά εικοσπενταριά χρόνια στο Λουξ. (και πηγαίνει κάθε τόσο στην Αγγλία αλλά δεν έχει σπίτι εκεί) δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει. Ούτε στην πρεσβεία, ούτε αν ταξιδέψει αυτοπροσώπως.

  324. Μαρία said

    323 Γι’ αυτό κι ο τύπος έγραψε σήμερα στη σημείωση.

  325. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Η Μ. Βρεταννία ειδικά στη 15ετία σου αφαιρεί το δικαίωμα ψήφου. Δες τι κάνουν οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και του Δυτικού κόσμου. Επαναλαμβάνω πως υπάρχουν φοβίες για στίφη από καραδεξιούς απόδημους (και τα τρισέγγονα τους ακόμα) που θα ψηφίσουν και θα ανατρέψουν τις εκλογικές ισορροπίες σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Κάτι σαν τη μελλοντικη επιδρομή των Νεφελίμ. 🙂 Αλλά μόνο όταν τα Χρυσά Αυγά αναφέρονται σε ορδές αλλοδαπών μεταναστών ψηφοφόρων αντιδράτε για την υπερβολή. 🙂

    Θα με συγχωρήσετε για την αναφορά σε ορδές και στίφη αλλά αυτές τις ημέρες ακούω podcast (ελληνιστί;) περί Γότθων, Αδριανούπολης, Αλάριχου και Ούννων και έχω επηρρεαστεί από το τι τράβηξαν οι Ρωμαίοι ΑΗΠ. 🙂

  326. Μαρία said

    320β
    Στην κηδεία του πήγε τον Απρίλιο του ’85, μπορεί και εθιμοτυπικά. Μέχρι το Φλεβάρη ήταν ευρωβουλευτής του πασοκ. Απο ‘κει πρέπει να βγήκαν τα περί εγκωμίου.

  327. Μαρία said

    Μα τι λέει ο φυρερίσκος, οτι ο Γλέζος δεν είχε αδερφό!

  328. ππαν said

    Εσχατόγερος και σπουδαρχίδης, βρίζεις και κάνεις και το κομμάτι σου!

  329. Μαρία said

    Εδώ τα βίντεα απ’ τη χτεσινή εκδήλωση με θέμα «ιστορικές και σύγχρονες εκφάνσεις του ναζισμού».
    http://www.left.gr/article.php?id=10881

  330. ππαν said

    Εγώ το κομμμάτι του Πιτσιρίκου το βρίσκω μαύρο χάλι. Τετριμμένο και χοντροκομμένο. Ο κόσμος μονομπλόκ όπου όσοι βλέπουν τηλεόραση νομίζουν πως ο Καζαντζάκης είναι ποδοσφαιριστής υπάρχει μόνο στο μυαλό του.

  331. Μαρία said

    330 Μ’ έκανες βραδιάτικα να διαβάσω αυτή τη μαλακία. Δε ξέρει τι του γίνεται. Μάλλον δεν συναναστρέφεται αγράμματους.

  332. Mindkaiser said

    @210

    Έχει αρχίσει να παγιώνεται στο μυαλό μου η φρικτή υποψία ότι οι οπαδοί της Χ.Α. δεν διάβαζαν τον Ιό της Ελευθεροτυπίας. :-Ο

    Ιός – Πρωτόκολλα της Σιών

  333. Μαρία said

    332
    Μπα, ιό μπορεί να μη διάβαζε ο Κ. αλλά ξέρει πολύ καλά οτι είναι πλαστά γι’ αυτό και τονίζει «γνησίου κειμένου».
    Η παραπομπή σου στο 310 🙂

    Απροπό τον ιό θα τον ξαναδούμε σύντομα.

  334. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (334) Στη Νέα «Ε» των συντακτών, στην αναστημένη «Ε» της Μάνιας, στην Αυγή ή σε κανένα καινούργιο μαγαζί;

  335. sarant said

    333: Κατά σύμπτωση το αναφέρω στο τέλος του σημερινού άρθρου.

  336. cronopiusa said

    Presidential Debate – Barack Obama Vs Mitt Romney Highlights

    … μόλις μὲ πάρει ὁ ὕπνος
    οἱ σύντροφοι κόβουνε τοὺς ἀσημένιους σπάγκους
    καὶ τὸ φλασκὶ τῶν ἀνέμων ἀδειάζει.
    Τὸ γεμίζω κι ἀδειάζει, τὸ γεμίζω κι ἀδειάζει-
    ξυπνῶ
    σὰν τὸ χρυσόψαρο κολυμπώντας
    μέσα στὰ χάσματα τῆς ἀστραπῆς …

    Γιῶργος Σεφέρης Ὁ Στρατὴς ὁ θαλλασινὸς ἀνάμεσα στοὺς ἀγάπανθους
    Πηγή

  337. Μαρία said

    334 Τώρα σε είδα.
    Στην εφημερίδα των συντακτών.

  338. Μαρία said

    http://www.bbc.co.uk/news/world-20068145

  339. ππαν said

    Μεγάλη η χάρη του Αγίου Δημητρίου. Ο Μεσσηνίας και «κύκλοι» του Ιερώνυμου πήραν θέση κατά της ΧΑ. Ο πρώτος πολύ ξεκάθαρα.
    http://www.lifo.gr/now/greece/18240
    http://www.lifo.gr/now/greece/18238

  340. Κάλλιο αργά said

    Ολη συνέντευξη του Μεσσηνίας
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63729767

  341. Γς said

    340:
    Ωχ! Και θα πλακωθούνε μες την Ιερά σύνοδο. Και πολύ θα ήθελανα ήμουν εκει ν ακούσω μελλοποιημένα γαλλικά. Αυθεντικά όχι γαϊτανικά.

  342. 'Ενας Χασάπης από τα παλιά said

    Υπανθρώπων συνέχεια:
    http://www.parapolitika.gr/ArticleDetails/tabid/63/ArticleID/508688/Eleni-Zaroylia-Tha-dechomoyn-ga-gmpro-moy-enan-Aristero.aspx
    Δυστυχώς είναι απλώς teaser (ελληνιστί;)

  343. spiral architect said

    @342: … πειραχτήρι.
    (είναι απ’ αυτό ή τίποτ’ άλλο; )

  344. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Πειραχτήρι είναι η αυτολεξεί μετάφραση αλλά δε κολλάει εδώ. Teaser λένε και την μερική είδηση/παρουσίαση που σε ξεσηκώνει να πας να διαβάσεις/δεις το ολοκληρωμένο αντίστοιχο (συνήθως επί πληρωμή). Κατά κάποιο τρόπο τα trailers των κινηματογραφικών ταινιών (ελληνιστί κι αυτό πως το λέμε, είμαι σίγουρος πως υπάρχει λέξη γιατί κάποτε τη χρησιμοποιούσα νομίζα αλλά ουκ γαρ έρχεται μόνο… – ο γκούγκλης πάντως μου βγάζει 1.5 εκ. λήματα στο δίδυμο «ταινίες trailer»;) είναι μια μορφή teasers.

    Άντε και ακόμα και σε τόσο πολιτικό θέμα βγαίνουν από σπόντα και μεταφραστικά…

  345. spiral architect said

    Η Χρυσή Αυγή έχει παρεισφρήσει στην ελληνική αστυνομία, υποστηρίζει ανώτατος αξιωματικός – video | World news | guardian.co.uk
    Υπάνθρωποι και άνθρωποι.

  346. Μαρία said

    344 Τσίγκλισμα (του ενδιαφέροντος).

  347. spiral architect said

    @344: Α ναι σωστά, teasers λένε τώρα αυτά που κάποτε λέγανε τρικάκια. 💡

  348. Μαρία said

    345 Το καλυτερότερο είναι στο 9:05 Έλληνας δεν μπορεί να μπει σε παιδικούς σταθμούς (όχι απο Παναγιώταρο αλλά απο Σαμαρά).

  349. Μαρία said

    http://www.ert.gr/webtv/net/item/8179-Ayxanontai-ragdaia-ta-kroysmata-ratsismoy-26-10-2012#.UIrIfWcpmnA

  350. ππαν said

    Επίτηδες τα κάνουν, σήμερα πάλι σορός οι προκλητικές δηλώσεις, ομοβροντία. Κατά Αρχιεπισκόπου, Σχορτσιανίτη, υπέρ Μπλακ Μέταλ (μην μείνει πίσω η Ζαρούλια), κλπ.

  351. Μαρία said

    Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής: βίος και πολιτεία μιας ναζιστικής οργάνωσης

    Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής: βίος και πολιτεία μιας ναζιστικής οργάνωσης

  352. gryphon said

    351
    Kαι το βιβλίο του Ψαρρά και το διηγημα του Χατζηστεφανου στον Γκαρντιαν (σιγά μη δέν ηταν ελληνας απο πισω) θα επρεπε να συζητουνται στο άλλο νημα τής Δημουλιδου γιατι ανηκουν στο είδος τής αστυνομικης λογοτεχνίας.
    Και μπορει ο Ψαρρας να βαζει μπροστα στόν τίτλο το «Μαυρη Βιβλος» αλλα δέν το βλεπω να καταφερειι να επισκιασει τήν άλλη την γνωστη Μαυρη Βιβλο….

  353. Μαρία said

    Τα βιντεάκια απ’ την εκδήλωση: Εντός ή εκτός νόμου η χα;
    http://www.aformi.gr/2012/11/%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%AE-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B7-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE/

  354. Δημήτρης said

    Ένα άρθρο για το e-voting μιας και συζητήθηκε.. http://arstechnica.com/features/2012/11/internet-based-and-open-source-how-e-voting-is-working-around-the-globe/

  355. Αρχειοφύλακς said

    Aids εγκώμιο, από τη ‘Χρυσή Αυγή’

  356. spiral architect said

    Διακοπές με τους χρυσαυγίτες. 😆

  357. Εθνικόφρονας said

    Από τα πιο εθνομηδενικά άρθρα που έχω διαβάσει ποτέ! Ο αρθρογράφος δεν έχει ίχνος εθνική συνείδησης και προσπαθεί-μάταια- να διαχωρίσει τους Έλληνες σε «καλούς διεθνιστές» και «κακούς ρατσιστές». Αυτό το άρθρο είναι τόσο προπαγανδιστικό που πρέπει να το βγάλουν σε αφίσα οι αναρχοάπλυτοι και οι εγχώριοι μπολσεβίκοι και να χαίρονται με τις λαθρολάγνικες απόψεις που έχουν ειπωθεί.

    Όσο για τις επιπλέον εθνομηδενικές απόψεις που ειπώθηκαν στα σχόλια, έχω να πω ένα πράγμα: Η Μακρόνησος χωράει ακόμα πολλούς…..

  358. […] Του Νίκου Σαραντάκου, από το ιστολόγιο «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία» […]

  359. […] Αχρησίμευτων και τυρβάζει θεσμικώς για «τρισάθλιους, υπάνθρωπους, τριτοκοσμικούς, που κουβαλούν αρρώστιες». Πρόκειται […]

  360. […] «τρισάθλιους, υπάνθρωπους, τριτοκοσμικούς, […]

  361. […] Αχρησίμευτων και τυρβάζει θεσμικώςγια «τρισάθλιους, υπάνθρωπους, τριτοκοσμικούς, που κουβαλούν αρρώστιες».  […]

Σχολιάστε