Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αγιοδημητριάτικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 27 Οκτωβρίου, 2012


Όπως κάθε Σάββατο, το μενού έχει σήμερα μεζεδάκια, τα οποία, μια και σήμερα που γράφω είναι του Αγίου Δημητρίου, ταιριάζει να τα πούμε αγιοδημητριάτικα. Βέβαια, πέρα από επίθετο, τα αγιοδημητριάτικα, ως ουσιαστικό πλέον, είναι τα χρυσάνθεμα, κι αν αναλάμβανε τον τίτλο κάποιος πολύ απρόσεχτος ευπρεπιστής ή κάποιο μηχανάκι ή κάποιος σουρεαλιστής θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για «χρυσάνθεμα μεζεδάκια». Και αγιοδημητριάτικα όμως καλά είναι.

Το πρώτο μεζεδάκι μας, χτεσινό ή προχτεσινό, το έχουμε ξανασερβίρει πέρυσι, αλλά όπως φαίνεται στο in.gr δεν μας διαβάζουν ή, δεν το αποκλείω, έχουν άποψη ότι ο Γαλαξίας πρέπει ντε και καλά να λέγεται Μίλκι Ουέι, αλλά όχι, ας πούμε, Βουά Λακτέ (όπως είναι η γαλλική ονομασία του). Έτσι, προχτεσινό άρθρο του in.gr έχει τίτλο «Πανόραμα των 9 Gigapixel δείχνει την καρδιά του Μίλκι Ουέι», ενώ δείχνει απλώς την καρδιά του Γαλαξία, διότι στα αγγλικά Milky Way είναι απλώς η ονομασία του Γαλαξία, δηλαδή του γαλαξία μας, του γαλαξία στον οποίο ανήκει το ηλιακό μας σύστημα. Στο κυρίως άρθρο επικρατεί σχιζοφρένεια, διότι αλλού γίνεται αναφορά στον Γαλαξία μας, και αλλού στον δικό μας «Μίλκι Ουέι».

Τα μεζεδάκια μας θα μπορούσαμε να τα πούμε και προεκλογικά, μια και την Τρίτη που μας έρχεται έχουμε τις αμερικάνικες εκλογές. Παρόλο που ο Μιτ Ρόμνεϊ πέρασε το τεστ καταλληλότητας για ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, αφού δήλωσε στο πρόσφατο ντιμπέιτ ότι η Συρία είναι «η δίοδοςτου Ιράν προς τη θάλασσα» (Iran’s route to the sea), ελπίζω ότι τελικά δεν θα βγει. Βέβαια, και στο θέμα της γεωγραφικής του γκάφας, το επιτελείο του θέλησε να το παρουσιάσει όχι σαν γκάφα αλλά σαν άποψη. Άλλωστε, πρώτη φορά που χρησιμοποίησε αυτή τη φράση ήταν φέτος τον Φλεβάρη, και από τότε την έχει χρησιμοποιήσει μερικές ακόμα φορές. (Και βέβαια, το Ιράν έχει ακτογραμμή 1700 χιλιομέτρων, μεταξύ άλλων στον Περσικό κόλπο).

Τις προάλλες, κεντρικός τίτλος στην ηλέκδοση του Βήματος ήταν: «Θα πεινούσε κόσμος αν δεν παίρναμε τη δόση». Διαβάζοντάς το, ένας συνάδελφος μου λέει: Ρε συ, την πήραμε και μας το κρύβουν; Δεδομένου ότι η καταβολή της δόσης είναι μελλοντικό ενδεχόμενο, η κανονική ελληνική σύνταξη θα ήταν «Θα πεινάσει ο κόσμος αν δεν πάρουμε τη δόση». Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η διατύπωση του τίτλου, δηλαδή του υλατζή της εφημερίδας. Μέσα στο άρθρο ο Στουρνάρας έχει αλλιώς τους χρόνους, κάπως τρικυμισμένους: «Το κόστος αν δεν πάρουμε την δόση θα ήταν άπειρο. Ο κόσμος θα πεινούσε. Το κόστος της μη δόσης είναι τεράστιο». Μάλλον εδώ ο παρατατικός (αν δεν πάρουμε τη δόση το κόστος θα ΗΤΑΝ άπειρο) λειτουργεί, ξερωγώ, αποτροπαϊκά.

Στη μετάφραση άρθρου της Neue Zürcher Zeitung για τα χρυσαυγίτικα ρεζιλίκια μας, που δημοσιεύτηκε σε πολλούς ιστότοπους, διάβασα ότι η Χρυσή Αυγή εξελίσσεται σε κράτος εν κράτει ενώ οι δημοκράτες πολιτικοί «κοιτούν αβοήθητοι». Αυτό το αβοήθητοι στοιχηματίζω πως είναι το γερμανικό hilflos, ισοδύναμο με το αγγλικό helpless, που βέβαια καλύτερα θα ήταν να μεταφραστεί «ανήμποροι».

Μια και ανέφερα τη Χρυσή Αυγή, να επισημάνω ότι στο τελευταίο επεισόδιο που έγινε στο κανάλι της, και εννοώ την ιταμή «φάρσα» με θύμα τη Λιάνα Κανέλλη, η κυρία Τσαπανίδου έδειξε ότι δεν της λείπει μόνο η ευθιξία και η ευαισθησία. Αφενός μίλησε για «ανέχεια απέναντι στη βία» ή κάτι τέτοιο, εννοώντας βέβαια την ανοχή, ενώ επίσης ζήτησε συγνώμη από τη Λιάνα Κανέλλη επειδή «ήρθε σε δύσκολη θέση». Ήρθε, λες και το επέλεξε, λες και είναι εκείνη υπεύθυνη, ότι είναι ξερωγώ υπερευαίσθητη.

Αν γίνει διαγωνισμός εισαγωγικολαγνείας, δηλαδή χρήσης εισαγωγικών εκεί που δεν χρειάζονται, νομίζω ότι η ανάρτηση της Άννας Παναγιωταρέα στο Φέισμπουκ, που τη βλέπετε εδώ αριστερά, διεκδικεί ένα από τα πρώτα βραβεία, ίσως το πρώτο.

Δεν θα αλλαχτούν λέει οι σωλήνες στο Πήλιο που καταπονούνται από την παγωνιά. Άμα «σπάσουν», βλέπουμε. Αλλά, εκτός αν μου διαφεύγει κάτι, τα εισαγωγικά είναι εντελώς περιττά, μια και πιο κυριολεκτική χρήση δύσκολα μπορούμε να σκεφτούμε. Αν το νερό μετατραπεί σε πάγο, οι σωλήνες κινδυνεύουν να σπάσουν. Κυριολεκτικά. Το να σπάσουν με εισαγωγικά (να «σπάσουν») το λέμε όταν ένας κρατούμενος λυγίσει στην ανάκριση και ομολογήσει ή όταν κάποιος καταρρεύσει ψυχολογικά. Δεν νομίζω οι σωλήνες της κ. Παναγιωταρέα να κρύβουν κάποιο ένοχο μυστικό ή να είναι υπερευαίσθητοι, αλλά μου φαίνεται πολύ δύσκολο να «σπάσουν» (και ασφαλώς εύχομαι να μη σπάσουν).

Θυμάμαι επίσης πριν από είκοσι χρόνια που όλοι γράφαμε σέρβις το service και που οι άνθρωποι ούτε καν διανοούνταν να γράψουν Citroen-άκι, που εγώ το βρίσκω τερατώδες, αλλά οι νεότερες γενιές όχι. Γράφαμε Φιατάκι, ντατσουνάκι, σταρλετάκι (το Τογιότα Στάρλετ). Τώρα που πήρε το κουτάλι μας νερό βλέπω πολλούς να το γράφουν -άλλωστε τα υβριδικά είναι της μόδας.

Για να μείνουμε στα εισαγωγικά, ένα ακόμα περίεργο που μου έστειλαν. Παρά το ότι ματαιώθηκε η συγχώνευση μεταξύ Olympic Air και Aegean, σε πολλά δρομολόγια το μονοπώλιο είναι «παρών». Ο φίλος που το έστειλε παρατηρεί ότι το δύσμοιρο παρών μπαίνει σε εισαγωγικά γιατί πολύ θα ήθελε να είναι παρόν αλλά δεν μπορεί.

Το παράλογο επιχείρημα της εβδομάδας πρέπει να το επικαλέστηκε ο Τέρενς Κουίκ (αν και θα υπάρχουν πολλοί διεκδικητές του άτυπου επάθλου). Καταγγέλλοντας την απόφαση να παραχωρηθεί (με αμοιβή) το περιστύλιο του Ζαππείου στην τουρκική πρεσβεία ώστε να γιορταστεί η επέτειος της ανακήρυξης της τουρκικής δημοκρατίας, ο κ. Κουίκ είπε: «Κάποια πράγματα είναι πιο προκλητικά και από προκλητικά. Τι  θα έλεγε αν ζούσε ο εθνικός Ηπειρώτης ευεργέτης και αγωνιστής του ’21 Ευάγγελος Ζάππας;»

Δεδομένου ότι ο Ζάππας την περιουσία του την έκανε στη Βλαχιά από το 1831 και μετά, δηλαδή σε ένα μέρος που ανήκε στην Οθωμανική αυτοκρατορία, έστω και υπό ειδικό καθεστώς. δεν νομίζω να είχε αλλεργία στο αλισβερίσι με Τούρκους. Αλλά αν κριτήριο για την παραχώρηση ενός κτιρίου είναι η ιστορία του ανθρώπου που το έχτισε, τότε να δώσουμε τον Παρθενώνα για τον εορτασμό, μια και ο Περικλής δεν πολέμησε τους Τούρκους.

Και κλείνω με μια διαπίστωση σχετική με τη Χρυσή Αυγή.  Σε άλλες χώρες όπου δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου ούτε απεριόριστη δημοκρατία, ο εισαγγελέας θα είχε ήδη ασκήσει δίωξη για μια φράση σαν τη χτεσινή φρασούλα του Παναγιώταρου ότι ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης δεν είναι Έλληνας επειδή είναι μαύρος, και εν ευθέτω χρόνω, που λένε, ο υβριστής θα πλήρωνε αν όχι τα μαλλιά της κεφαλής του, αφού δεν έχει, πάντως ένα βαρύ πρόστιμο. Ευτυχώς εμείς εδώ, που ζούσαμε στις σπηλιές όταν οι άλλοι χτίζανε Πυραμίδες, απολαμβάνουμε χωρίς κανένα περιορισμό την ελευθερία να κάνουμε ρατσιστικά κηρύγματα.

177 Σχόλια to “Αγιοδημητριάτικα μεζεδάκια”

  1. Γς said

    Καλημέρα
    ανέχεια και ανοχή. Μου θύμισα τον φιλόλογό μας που έλεγε
    -Σας ανέχομαι, σας ανέχομαι, κοντεύει να γίνει Οίκος Ανοχής εδώ μέσα.
    Κομμάτι τολμηρό για τα 60s και μάλιστα σε σχολείο των φρερ Μαρίστ.

  2. Νέο Kid Στο Block said

    Μα καλά την Εφορεία ξερωγώ αρχαιοτήτων έχει να πληρώσει η Παναγιωταρέα ή την Εφορία;
    (εκτός αν η ορθογραφική διαφοροποίηση έχει καταργηθεί, οπότε ας με συγχωρέσει)

    Το «Το κόστος αν δεν πάρουμε την δόση θα ήταν άπειρο» εκτός από γραμματική αρλούμπα είναι και «μη ελληνικά» για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του , μου φαίνεται. Λέμε «άπειρο κόστος»; οι κανονικοί άνθρωποι;

    Τι μας θύμισες αγαπητέ Νικοκύρη σε εμάς τους «Θετικούς επιστήμονες» με τον θρυλικό Μιλκυμάους…:lol:

    ΥΓ. Μπράβο πάντως στην κα Παναγιωταρέα που δίνει στους «Γιατρούς χωρίς σύνορα»!

  3. Γς said

    1:
    60s->λέιτ φίφτιζ και Καρατζας, σπουδαίος δάσκαλος!

  4. Γς said

    Παναγιωταρέα:
    Κάποτε είπα σ’ ένα φοιτητή μου -Ελα δώ Παναγιωταρέα
    και του έμεινε.
    Είχε ένα άσπρο τσουλουφάκι μπροστά.

  5. gmallos said

    Καλημέρα.

    Τι ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής – υποψήφιος πρόεδρος; Γιατί το Ιράν έχει θάλασσα όπως επισημαίνεις. Αν εννοούσε προς τη Μεσόγειο (όπου έχει κάτι λίγα μίλια ακτογραμμή η Συρία ανάμεσα Λίβανο και Τουρκία) κι εκεί δεν στέκει γιατί μεσολαβεί το (δικό τους) Ιράκ. Άρα; Μόνο για να πει κάτι; Αλλά θα μου πεις εδώ η Μέρκελ έψαχνε το Βερολίνο (τη δική της πόλη) στη Ρωσία. Τι ψάχνουμε….

  6. Ναυτίλος said

    Γιατί ο Παναγιώταρος, κλασικός τζάμπα μάγκας όπως όλοι οι χρυσαυγίτες, δεν πάει να πει κατάμουτρα στον Σχορτσιανίτη ότι δεν είναι Έλληνας; Όχι πως θα του κάνει τίποτα ο Σοφοκλής. Το πολύ-πολύ να του ρίξει ένα ειρωνικό χαμογελάκι και να συνεχίσει να απολαμβάνει τον φρέντο του. Ποιος έχει όρεξη να πατάει κατσαρίδες, όταν πίνει το καφεδάκι του στη λιακάδα;

  7. τυφλόμυγα said

    Καλημέρα.

    Προεκλογικά, εξαιτίας των αμερικανικών εκλογών, μπορείτε να ονομάσετε τα μεζεδάκια του επόμενου ΣΚ. Οι εκλογές στις ΗΠΑ διεξάγονται στις 6 Νοεμβρίου.

    Το Ιράν βρέχεται και από την Κασπία Θάλασσα, αλλά μ’ αυτή τη δήλωση ο Ρόμνεϊ δείχνει ότι έχει όλα τα προσόντα για να γίνει αμερικανός πρόεδρος. :mrgreen: Το απεύχομαι, αν και τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι αρκετά πιθανό. 😥

    Μάλλον διαβάζουν το ιστολόγιο στο in.gr γιατί πολλές φορές έχουν διορθώσει λάθη τους όταν τα βάλατε εδώ. Μπορεί απλά να έκανε το ίδιο λάθος άλλος συντάκτης του ιστοτόπου. 😉

    Πλούσιο το μενού και σήμερα. Ευχαριστούμε!

  8. sarant said

    Καλημέρα, και είναι και ωραία μέρα σήμερα!

    Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  9. ππαν said

    Πολύ σωστά τα τελευταία. Με τούτα και με κείνα δεν μας κάνει πια τίποτε εντύπωση: βουλευτές να λένε για υπάνθρωπους και να ορίζουν την ελλληνικότητα με φυλετικά κριτήρια… Και οι πέτρες θα είχαν σηλωθεί αλλού, αν πχ ο Παναγιώταρος ήταν ποδοσφαιριστής θα είχε σίγουρα τιμωρηθεί από την Ουέφα.

  10. Hitoritana said

    Μήπως η κυρία Παναγιωταρέα στέλνει στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα μέρος των 8000 ευρώ, τα οποία έχει κατηγορηθεί ότι έπαιρνε από Ελληνικό νοσοκομείο ως μισθό, έτσι απλά; http://www.iatropedia.gr/articles/read/1228

    Μήπως ο Παναγιώταρος θα πρεπε να μας διευκρινίσει ποιά απόχρωση του μαύρου είναι ελληνοπρεπέστερη, αυτό το μόνιμο σολάριουμ που πλασάρει ο κασιδιάρης ή το πιο έντονο σκατουλοσταχτί του φύρερ τους μιχαλολιάκου; (ίσως ο «άνθρωπος» βέβαια να κατάγεται από τους αρχαίους Αιγυπτίους, που ήταν και πιο αρχαίοι αμέ)

    Και τελικά μήπως both παναγιώταροι και παναγιωταραίες θα πρεπε να ασχοληθούν λίγο μ’αυτό το σατανικότατο 6.666 που liked this; Γιατί για να like this μάλλον like και το other.

    ΥΓ. Νομίζω έκανα ορθή χρήση των εισαγωγικών.

  11. tilegrafitis said

    @ Sarant Τὸ ἀνησυχητικό εἶναι ὅτι αὐτὸ τὸ ἐμετικό σχόλιο, γιὰ τὸν Σοφοκλῆ, κουκουλώθηκε ἐπιμελῶς.

  12. Νέο Kid Στο Block said

    Λίγο με ξένισε η απάντηση του Σοφοκλή στον Παναγιωτάκη.
    «Δεν έχω πραγματικά να σχολιάσω τίποτα, πέρα από το ότι είμαι από 12 χρονών στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδας».
    Δηλαδή, αν ήταν από τα 25 στις Εθνικές, ή δεν είχε παίξει καθόλου σ’αυτές, θα ήταν λιγότερο Έλληνας;
    Τέλος πάντων, δεν το ξεσυνερίζομαι το παιδί , δεν είναι κι εύκολο,εδώ που τα λέμε, να ασχολείσαι με τα κατώτατα θηλαστικά, ειδικά όταν αυτά θηλάζουν μαύρο γάλα.

  13. Αντώνης said

    Μπράβο που αναφέρθηκες στο «Σχορτσιανίτης»-gate, αν και θα ήθελα να είχες αφιερώσει περισσότερο χώρο. Νομίζω ότι είναι από τα χειρότερα ατοπήματα του αηδιαστικού αυτού κόμματος, και – αν δεν απατώμαι – η πρώτη φορά που ένας 100% (μεταφορικά μιλώντας, δεν μετράω ποσοστά όπως τα χρυσαύγουλα) Έλληνας – και ΤΙ Έλληνας, που έχει τιμήσει το εθνόσημο – δέχεται τέτοια εμετική επίθεση. Αυτό που θεωρώ ακόμα πιο τρομακτικό είναι τα σχόλια των υποστηρικτών τους στις ιστοσελίδες που αναφέρονται στην είδηση. Ακόμα και οι πιο μετριοπαθείς απόψεις, λένε «Όλες οι φυλές (ατόπημα #1) είναι ίσες, ναι. Έχουν τα ίδια δικαιώματα. Αλλά Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι (ατόπημα #2), αν δεν κλαις κουβαλώντας τη σημαία, δεν είσαι έλληνας (ατόπημα #3)..Τους έχω σιχαθεί…

  14. Hitoritana said

    Βρέθηκε αρχαιοελληνικό άγαλμα του Παναγιώταρου!
    http://www.left.gr/article.php?id=11144

  15. ππαν said

    Ρε παιδιά, εδώ λέει για ράτσεες σκύλων, πραγματικά είναι από τα εμετικότερα πράγματα που έχουν δηλώσει οι ΧΑ και ο συναγωνισμός είναι πολύ σκληρός.

  16. λένα said

    Γιατί να διαβάζει κανείς το fb της παναγιωταρέα;!;! 🙂

  17. ππαν said

    Κυκλοφόρησε παραέξω από το Λάιφο.
    Παναγιωταρέα λέγαμε εμείς οι αεκτσήδες τον Σλίσκοβιτς που είχε κι αυτός τσουλούφι άσπρο.

  18. Ναυτίλος said

    14: Το σώμα κάτι λέει, το κεφάλι, όμως, χαλάει τη γενική εικόνα. Πλάκα-πλάκα, ο Παναγιώταρος αποδεικνύει ότι οι μυθικοί Κύκλωπες δεν ήταν και τόσο μυθικοί τελικά.

  19. π2 said

    2: Τα εφορεία / εφορία και εταιρεία / εταιρία είναι από τα σκάνδαλα της κανονιστικής ορθογραφίας και του ακραίου ετυμολογισμού (βλ. και εδώ κι εδώ.

    Στην περίπτωση της εταιρ(ε)ίας είναι πλέον καθαρά θέμα προσωπικών προτιμήσεων η επιλογή, ό,τι κι αν λένε τα λεξικά. Κι είναι περίεργο για μια τόσο συχνή λέξη να έχει δύο ορθούς τύπους.

    Στην περίπτωση της εφορ(ε)ίας, αντιθέτως, υπάρχει πράγματι επίσημη διάκριση μεταξύ της αρχαιολογικής εφορείας και της οικονομικής εφορίας, μόνο που κι εδώ η διάκριση οφείλεται στη συνήθεια και δεν εδράζεται, κατά τη γνώμη μου, σε κανένα σοβαρό επιχείρημα. Δεν ετυμολογούνται διαφορετικά οι δύο τύποι, και προέρχονται και οι δύο και από το εφορεύω (που δίνει εφορεία) και από τον έφορο (που δίνει εφορία). Κάθε λεξικογραφική προσπάθεια να πειστούμε για το αντίθετο μου φαίνεται έωλη a posteriori δικαιολογία. Ναι, εφορεύει ο έφορος της εφορείας, αλλά είναι έφορος. Ναι, ο έφορος ηγείται της εφορίας αλλά εφορεύει.

  20. sarant said

    16-17: Δεν το είδα στο φβ και δεν την παρακολουθώ, κάπου αλλού το είχαν αναδημοσιεύσει (και όχι για να επισημάνουν τα περιττά εισαγωγικά).

    19: Ναι, παραλογισμός…

  21. gpoint said

    Αχ η Παναγιωταρέα και το τσουλούφι της

  22. Νέο Kid Στο Block said

    Π2, ευχαριστώ για τις επισημάνσεις και τις παραπομπές!

  23. Γς said

    5:
    -Η κόρη μου μένει στην Ελβετία.
    -Εχετε πάει; -Οχι. Τέρρορισμ!
    -Που καλέ στην Ευρώπη; (λέιτ 80s) Που;
    -Στο Ιραν. –Το Ιραν είναι στην Ασία.
    -Στο Ιράκ! -Α, καλά τότε.

    Ο άλλος ήθελε να μας δείξει σε μια τεράστια υδρόγειο τις Φρέντς Αλπς, που είχε πάει κάποτε. Και γύριζε, γύριζε τη Γκλομπ, έψαχνε, έψαχνε. -Μα το λέει το όνομά τους. Συμφώνησε και επικεντρώθηκε στη Σαχάρα και έψαχνε, έψαχνε..

    Ο άλλος ήθελε να μάθει από πού ήμαστε. Βρε τι νότια ευρώπη του έλεγα, τι Μπάλκανς, δεν μπορούσε να το βρε
    -Α, από το Island of Greece

  24. Γς said

    21:
    🙂
    Ο δικός σου ο Αυτιάς ήταν σήμερα με τον Παπά, και πάσης Ελλάδος.
    Το τι πλάκα είχε δεν λέγεται. Του έβαλε την ιδέα να μιλήσει στη Μέρκελ.
    Ναι, θα της πω αυτό κι αυτό. Θα με καταλάβει γιατί είναι παπαδοπαίδι η Ανγκελα.

  25. Γς said

    13:
    Δεν ξέρω τι λέτε, αλλά αυτή η γαϊδουριά της ΧΑ με τον Μπιγκ Σοφο μας ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΤΣΙ!
    Δεν είναι για γέλια. Είναι προσβολή που δεν ξεπλαίνεται με τίποτε. Αυτός νομίζει ότι μπορεί να μας απαυτώσει όλους.. Πρέπει να αναγκαστεί ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ να τα πάρει πίσω γονατιστός.
    Και να του ρίξουμε κι έναν $^$$%, .. βρωμόξυλο στο τέλος!!!!

  26. cronopiusa said

    Το δικό μας ΌΧΙ
    (Έλληνες της Γερμανίας)

  27. cronopiusa said

    ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ ΣΗΜΕΡΑ 25-10-2012. «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ ΠΙΑ» (Video)

  28. Απλός said

    Νομίζω «Mliky Way» είναι το όνομα του γαλαξία μας. Όπως λέει και το wiki:

    The Milky Way is the galaxy that contains the Earth

    δηλαδή δεν λέγονται όλοι οι γαλαξίες έτσι, αλλά είναι ονομασία.

  29. Απλός said

    Αγνοήστε το παραπάνω σχόλιό μου, μπερδεύτηκα και έκανα λάθος.

  30. spiral architect said

    Η εφορία της Παναγιωταρέα είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων;
    (σπίτι στην Καλλίπολη χτίζει; ) 😆
    Και γω θέλω να πάω το Ιμπιθάκι μου για σέρβις. Συμπάσχω. 😦

    Και ένα ελαφρώς ετεροχρονισμένο τραγουδάκι για την ημέρα:

    για τους Μήτσους και τις Δήμητρες, αλλά και όλους εμάς, πίνοντας παρέα ένα ποτηράκι πρωτόρακη στην υγειά μας, φιλοσοφώντας στο ότι, τα σάβανα δεν έχουν τσέπες.

  31. Γς said

    27:
    Μα τι θέλουν τέλος πάντων εκεί στον Πολύγυρο
    Χρυσό δεν θέλουν.
    Χρυσά αυγά δεν θέλουν.
    Αυτοί θα χάσουν!
    Που θα έτρωγαν και με χρυσά κουτάλια.
    Και πολύ γύρο μάλιστα…

    29:
    Μη το γελάς. Πολοί το νομίζουν αυτό.

  32. τυφλόμυγα said

    αν πχ ο Παναγιώταρος ήταν ποδοσφαιριστής θα είχε σίγουρα τιμωρηθεί από την Ουέφα @9

    Και θα ερχόταν μετά εδώ και αλλού οι δικοί μας ειδικοί και λοιπές υπερπροοδευτικές δυνάμεις να κατηγορήσουν τον Πλατινί που τόλμησε να αποκλείσει έναν παίκτη από την κορυφαία ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση. Θα επέκριναν τις διεφθαρμένες διοικήσεις της Ουέφα και της ΕΠΟ και θα έδειχναν για ακόμα μια φορά ότι δε μπορούν να ξεχωρίσουν την ήρα από το στάρι.

  33. ππαν said

    Για τέτοιο θέμα δύσκολα. Θέλω να πω δεν είναι όπως η υπόθεση Παπαχρήστου, ο δημοφιλής αθλητής ειναι από την άλλη πλευρά διότι τον Παναγιώταρο τον κόβω για μεγάλη νούλα κια με την μπαλα στα πόδια.

  34. τυφλόμυγα said

    Ξέχασα να γράψω ότι περίμενα την επίθεση των ναζιστών στον Σχορτσιανίτη, όπως περιμένω να επιτεθούν κάποια στιγμή και στον Πύρρο Δήμα ή στον Σωτήρη Νίνη.

  35. τυφλόμυγα said

    33, 😆 και μακάρι.

  36. ππαν said

    Πολύ δύσκολα. Βορειοηπειρώτες άρα σύμβολα της ελληνικής Αλβανίας.

  37. τυφλόμυγα said

    36, Μπορεί και πάλι μακάρι. Πάντως ο Πύρρος Δήμας περιμένει ανάλογη επίθεση. Θυμάμαι το τίτλο, αν δεν ήμουνα ολυμπιονίκης θα ήμουνα ο Αλβανός ή κάπως έτσι, στο εξώφυλλο του Βημαγκαζίνο σε συνέντευξη που είχε δώσει το 2005 στον Λάλα. Δυστυχώς δεν το βρίσκω στο γκουγκλ.

  38. ππαν said

    Ναι, έχει δίκιο ο Δήμας αλλά είναι ολυμπιονίκης. Και για τον Σχορτσιανίτη βρέθηκε στριμωγμένοςο Παναγιώταρος, τον ρώτησε συγκεκριμένα ο άλλος και απάντησε. Αλλιώς δεν θα τα βαζουν εύκολα με δημοφιλείς αθλητές φαντάζομαι.
    Ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού φερόταν να έχει αποκαλέσει τον παίκτη τότε της ΑΕΚ Παναγιώτη Κονέ «παλιοαλβανό». Τότε έγινε μεγαλύτερος ντόρος αν και πήρε οπαδικό χρώμα. Τώρα αυτό με τον Σχορτσιανίτη… Μονο ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είπε σήμερα κάτι. Οι συναθλητές του, οι συνδιακλιστές, οι Διαμαντίδηδες και οι Παπαλουκάδες πού είναι;

  39. τυφλόμυγα said

    #38, Αυτούς δεν τους νοιάζει η Εθνική Ελλάδος, οι συναθλητές τους θα τους νοιάζουν; Όφειλαν να σταθούν στο πλάι του Σχορτσιανίτη -ειδικά σ’ αυτόν και όχι μόνο τώρα.
    Θα μου πεις, σε έναν ιδανικό κόσμο αυτός που πέφτει χρειάζεται στήριξη για να επανέλθει δριμύτερος, ειδικά αν έχει τα προσόντα και τις ικανότητες του Σόφο, αλλά δε ζούμε σ’ έναν ιδανικό κόσμο. 😦

    Όσο για τη συνέντευξη λίγο την άκουσα σε κάποιο δελτίο χτες το βράδυ. Πρέπει να ήταν σε κάποιο μικρό κανάλι. Μπράβο τους που κατάφεραν να του αποσπάσουν τέτοια δήλωση.

  40. freierdenker said

    Δεν είναι μεταφραστική γκάφα αλλά έχει ενδιαφέρον. Το «Fear and loathing in Athens» της Guardian μεταφράστηκε στις ελληνικές εφημερίδες φόβος και βδελυγμία. Είναι νομίζω ευθεία αναφορά στο βιβλίο

    Χάντερ Σ. Τόμπσον, «Φόβος και παράνοια στο Λας Βέγκας», μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς, εκδόσεις Πατάκη

    Προφανώς το βιβλίο δεν πούλησε τόσο, και η έκφραση δεν έμεινε. Ένα παρόμοιο, αλλά που το βρήκα πιο ενοχλητικό, κάποιοι προασπαθούν το Great Depression, που πέρασε στα ελληνικά ως η Μεγάλη Ύφεση να το κάνουν η Μεγάλη Κατάθλιψη.

  41. Ηλεφούφουτος said

    «Σε άλλες χώρες όπου δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου ούτε απεριόριστη δημοκρατία, ο εισαγγελέας … απολαμβάνουμε χωρίς κανένα περιορισμό την ελευθερία να κάνουμε ρατσιστικά κηρύγματα.»

    Συμφωνώ με το πνεύμα αυτού του σχολίου και για τον ίδιο λόγο θεωρώ ότι ήταν επιβεβλημένη και η απαγόρευση του φιλμ που προσέβαλε εξίσου αηδιαστικά το Μωάμεθ και τους μουσουλμάνους.

  42. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    32: Καλό!

    40: Αυτό με την κατάθλιψη είναι μαργαριτάρι όμως!

    41: Απαγόρευση προβολής στις αίθουσες; Ναι, αν το φέρει εδώ κανείς, μπορεί ή και πρέπει να απαγορευτεί. Στο Διαδίκτυο; Όχι, για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος. Αγωγή στον παραγωγό; Θα μπορούσε να γίνει.

  43. B. said

    Αναρωτιέμαι αν με τη λογική Παναγιώταρου είναι Έλλην ο Διγενής Ακρίτας (για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο τα έχει πει ο Νικοκύρης και παλαιότερα)

  44. sarant said

    Ωχ ναι -έξοχο παράδειγμα!

  45. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  46. Ηλεφούφουτος said

    43 το Θεμιστοκλή πού τον πας;

    Γιατί ότι οι Θράκες ήσαν Έλληνες ούτε ο Ηρόδοτος δεν το ισχυρίζεται.

  47. B. said

    46 βέβαια για να λέμε και του στραβού το δίκιο και ο Μωάμεθ ο πορθητής εκ μητρός Έλλην ήτο…

  48. π2 said

    46: Και καλά ο Θεμιστοκλής, ήταν τουλάχιστον λευκός. Τον Κάδμο τον γύφτο που τον πας;

  49. Ναυτίλος said

    47: Και οι αδελφοί Μπαρμπαρόσα Μυτιληνιοί χριστιανοί ήταν, όσο για τον Ιμπραήμ πασά Πάργαλη τα ξέρετε. Προφανώς, ο Σουλε’ι’μάν, που τους προσέφερε ανώτατα αξιώματα, ήταν περισσότερο ανοιχτόμυαλος από τους διάφορους Παναγιώταρους.
    Δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως θα έπρεπε να απαγορευτεί η δημόσια προβολή της ταινία για τον Μωάμεθ. Σκεφτείτε τι ασκό του Αιόλου ανοίγουμε έτσι.

  50. freierdenker said

    42, αυτό με προβλημάτισε και μένα. Σήμερα με την λέξη κατάθλιψη σχεδόν πάντα εννοούμε μια ψυχολογική κατάσταση αλλά έχει και άλλες έννοιες.

  51. 47 Ναι, ακούγεται αυτό, μην το δένεις κόμπο όμως: http://dytistonniptiron.wordpress.com/2011/05/29/fatih/#comment-7991

  52. cronopiusa said

    Με ένα τραγούδι σχολίασε η Λιάνα Κανέλλη τη δήλωση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Παναγιώταρου για τον παίχτη του Παναθηναϊκού, Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, ότι «δεν είναι Έλληνας».

    Πρόκειται για το τραγούδι «Εκ περιτροπής», του Μανώλη Χατζημανώλη

    «Πάνε τρία χρόνια, τρία και, πολύ πριν μπει ο ρατσισμός στη ζωή μας σαν μοδίτσα και πριν πλακώσουν και οι μοδίστρες να ράβουν κουστουμάκια για ρατσιστές» ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ από την εκπομπή της στο Real FM.
    Πηγή

  53. (40) «Great Depression, που πέρασε στα ελληνικά ως η Μεγάλη Ύφεση»
    Εγώ ανέκαθεν «Παγκόσμια Οικονομική Κρίση» ή «Κρίση του 1930» την ήξερα. Ο οικονομικός όρος «ύφεση», που μάλλον στο αγγλικό recession αντιστοιχεί, μου παραφαίνεται χλομός για να εκφράσει κάτι τόσο σοβαρό.

  54. freierdenker said

    53, δεν εννοούσα ποιος όρος περγράφει καλύτερα την Κρίση του 30, αλλά πως να μεταφράσεις τον όρο Great Depression.

    Στο wiki π.χ. υπάρχουν και οι δυο μεταφράσεις. Το Μεγάλη Ύφεση έχει το πρόβλημα που είπες (δεν ξεχωρίζει το recession από το depression), αλλά έχει περάσει και στην κοινή γλώσσα και στην επιστημονική βιβλιογραφία ενώ το Μεγάλη Κατάθλιψη ξενίζει.

    http://el.w3dictionary.org/index.php?q=the+great+depression

  55. NM said

    Sarant (#42γ)
    Να υποθέσω λοιπόν ότι είστε και υπέρ της απαγόρευσης της παράστασης στο Χυτήριο;
    Και της αγωγής κατά των σκηνοθέτη και παραγωγού; (Υπέρ των θιγομένων πιστών η αγωγή αποζημίωσης;)
    Ρωτάω γιατί είχα αποκομίσει την εντελώς αντίθετη εντύπωση.

  56. sarant said

    55: Όχι βέβαια. Δεν είναι το ίδιο, ούτε κατά διάνοια. Αλλά βέβαια στο Κόρπους Κρίστι έχει ασκηθεί αγωγή.

  57. NM said

    Αυτό θα ήθελα να διαβάσω απο σας: Γιατί δεν είναι το ίδιο;

  58. Mindkaiser said

    @40

    Βέβαια, είναι και μία από τις πιο γνωστές ταινίες του Terry Gilliam των Pythons, συνεπώς θα μου έκανε εντύπωση κάποιος να επικαλεστεί το ότι δεν έχει ακούσει την διαδεδομένη μετάφραση.

  59. B. said

    44 Νικοκύρη, εφόσον σας φάνηκε έξοχο, ιδού σε πιο εκτεταμένη εκδοχή (σας κατάκλεψα βέβαια).

    http://rovithe.blogspot.com/2012/10/blog-post_27.html

    51 κ. Δύτα, ακολουθώντας τη συμβουλή σας παρέλειψα τον Πορθητή και έβαλα μερικούς άλλους από τη wikipedia, αλλά ως πιο ειδικός το ελέγχετε…

  60. Β. καταπληκτικός –όπως πάντα. Αλλά και γρήγορος 🙂

  61. sarant said

    59: Ε, αν κλέψατε έπιασε τόπο, μου αρέσει!

    57: Με βάση όσα ξέρω, η καλλιτεχνική αξία του αντιΜωάμεθ είναι μηδενική, του Κόρπους Κρίστι όχι. Φυσικά, αυτό είναι θέμα ερμηνείας. Κι έτσι στην περίπτωση του αντιΜωάμεθ θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να δικαιολογηθεί το μέτρο της απαγόρευσης προβολής σε αίθουσες, που είναι πάντοτε ακραίο μέτρο.

  62. ππαν said

    Δεν μπορεί να είναι κριτήριο η καλλιτεχνική αξία. Αυτά για τον εισαγγελέα της αισθητικής τα λέγαμε για πλάκα.

  63. Αν και έχω χαθεί παρακολουθώ μέσω reader τις δημοσιεύσεις και οφείλω να ομολογήσω με εξέπληξε η έμμεση αλλά σαφή κριτική στην αδυναμία να μηνυθούν οι χρυσαυγίτες για αυτά που λένε και προτρέπουν να κάνουν οι ψηφοφόροι τους. Εγώ θυμάμαι να είσαι σαφέστατα αντίθετος στη δίωξη Πλεύρη που έλεγε πολύ χειρότερα από τον Παναγιώταρο http://www.sarantakos.com/language/pleyris.html

  64. sarant said

    63: Η διαφορά από τότε ως σήμερα είναι η είσοδος της ΧΑ στη Βουλή. Επίσης, δικαιούμαι να αλλάζω γνώμη. Αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει αδυναμία να μηνυθούν οι χρυσαυγίτες ή αν δεν θέλει ο εισαγγελέας να τις μηνύσει.

  65. munich said

    @38+39 Και ο Διαμαντίδης και ο Παπαλουκάς και ο Σκορτσιανίτης έχουν τιμήσει την Εθνική και το ελληνικό μπάσκετ και με το παραπάνω. Και ναι οι είναι συνδικαλιστές και μπραβο τους έχουν παλέψει για τα δικαιώματα των καλαθοσφαιριστών όλων των κατηγοριών ενώ θα μπορούσαν να μην κάνουν απολύτως τίποτα. Ας μην τους κατηγορούμε που δεν έχουν τα πολιτικά και μηντιακά αντανακλαστικά που θα θέλαμε.
    Το σχόλιο ότι δεν τους νοιάζει η Εθνική είναι βαρύ μετά από τόσους αγώνες, τουρνουά, διακρίσεις.

  66. ππαν said

    Δεν με νοιάζει καθόλου τι κάνουν με την Εθνική, αλλά καθόλου λέμε. Αλλά η ευθύνη τους αν δεν πάρουν δημόσια θέση κατά του τέρατος του φυλετισμού είναι μεγάλη -και το να μην έχουν «πολιτικά αντανακλαστικά» σε τέτοιες στιγμές είναι πολιτικό αντανακλαστικό και δημόσια θέση- .

  67. Ναυτίλος said

    Πράγματι η αισθητική αξία δεν μπορεί να είναι κριτήριο για την απαγόρευση ή όχι ενός έργου τέχνης. Άλλωστε οι αντιδράσεις των ισλαμιστών δεν εστιάστηκαν στην κακογουστιά της ταινίας, αλλά στο ότι σατίριζε τον Μωάμεθ. Ο Σαλμάν Ρούσντι δεν καταδικάστηκε εις θάνατο ως κακός συγγραφέας, αλλά γιατί τόλμησε να κριτικάρει το Κοράνι.

  68. Ναυτίλος said

    »εις θάνατον», για να μην τρίζουν και τα κόκαλα του Ελύτη, που πολύ το γούσταρε το νι το τελικό.

  69. munich said

    Τι θέλετε δηλαδή να βγουν να δηλώσουν ότι ο Σόφο είναι Έλληνας, και πιο Έλληνας από μπλα μπλα μπλα? Γιατί ποιος το αμφισβητεί? Κάτι τέτοιο δεν θα εξυπηρετούσε την αντζε΄ντα της ΧΑ? Δηλαδή αν βγει αύριο ένας βουλευτής τουκόμματος Χ και πει ο Παπαλουκάς δεν είναι Χριστιανός θα πρέπει να βγουν τα συνδικαλιστικά όργανα να το διαψεύσουν? έχουν πάρει άλλωστε δημόσια θέση κατά της βίας, τους ρατσισμού και του χουλισκανισμού πλειστάκις μέσα στο γήπεδο, κι αν αυτά σας φαίνονται επετειακά ξανασκεφτείτε το

  70. ππαν said

    ..και τον Αντώνη Σαμαρά.

  71. ππαν said

    69: Προς Θεού, όχι να δηλώσουν για την ελληνικότητα του ενός και του άλλου, αυτά είναι κανονισμένα από το Συνταγμα. Να βγούνε να πούμε πως ο ρατσισμός είναι ηλιθιότητα. Προο
    φανές αλλλά αναγκαίο να ειπωθεί. Εδώ τα λένε οι δεσποτάδες.
    Προχτές στο γήπεδο δεν τα είδατε τα υψωμένα χέρια του φασισμού; Δεν είναι αυτές που βλέπουν Μενεγάκη που έβγαλαν βουλευτή τον Παναγιώταρο, κι ας λέει ο Πιτσιρίκος.

  72. Το σύνολο της πολιτικής τοποθέτησης της Χρυσής Αυγής αναπτύσεται πάνω στη παρακμή μιας Ολιγαρχικής Δημοκρατίας που δεν ωρίμανσε ποτέ.
    Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό η Εισαγγελία, ( όχι μόνο στην Αθήνα) να ανέχεται τόσο πολύ τις ρατσιστικές διακρίσεις που καταλήγουν σε δημόσιους ξυλοδαρμούς. Βαθειά ρατσιστική όμως είναι και η άγρια εκμετάλλευση αλλοδαπών σε αγροκτήματα με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις φράουλες της Ηλείας και βέβαια την ανοχή του επίσημου κράτους που, κοινώς, κάνει τη πάπια.
    Γιατί λοιπόν να μην υπάρχει και ανοχή σε αυτόν που βροντοφωνάζει: «Είμαι Χρυσαυγίτης σημαίνει ότι σέβομαι την πνευματική, εθνική και φυλετική ανισότητα των ανθρώπων», πάνω στην οποία «μπορούμε να οικοδομήσουμε κοινωνία δικαίου και ισονομίας. Αυτή η ισονομία είναι η απόδειξη της ηθικής υπέρβασης του Εθνικισμού » (http://www.xryshaygh.com/index.php/polymesa/videos).
    Σε μία ευνομούμενη πολιτεία η διακήρυξη τέτοιων αρχών είναι ποινικά κολάσιμη. Βέβαια η ύπαρξη ενος ελευθεροκτόνου κόμματος δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό θέμα και καλό είναι να μαθαίνουμε από την εμπειρία των άλλων ( Βέλγιο, Γερμανία, Φιλανδία…).
    Οσο δε για τους Ελληνες, αλλοίμονο τους αν δεν έχουν και γένος ελληνικό και συνείδηση ελληνική. Μετά 99 χρόνια θα τους παίρνουν το ….σπίτι τους :
    «Ο Έλληνας πολίτης: Πλήρη πολιτικά δικαιώματα ΜΟΝΟΝ στους Έλληνες και τις Ελληνίδες στο γένος και την συνείδηση, οι λοιποί να έχουν μόνον αστικά. Η ιδιοκτησία της γης και των ακινήτων είναι μόνον για όσους έχουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα˙ για όσους έχουν μόνον αστικά η ιδιοκτησία αυτοδίκαια ανήκει στο δημόσιο από το 99ο έτος και μετά.

    Βρυξέλλες

  73. tanevramou said

    Μια μικρή διαφωνία για το θέμα του Milky Way και μια εξήγηση για το μπέρδεμα.
    Η έννοια γαλαξίας είναι γενική και αντίστοιχη της έννοιας πλανήτης. Άλλο αν έχουμε συνηθίσει να λέμε γαλαξίας και να εννοούμε τον γαλαξία στον οποίο ανήκει το ηλιακό μας σύστημα. Λέμε όμως επίσης ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, σπειροειδής γαλαξίας κοκ. Στα ελληνικά δεν έχουμε όνομα για τον γαλαξία μας όπως έχουμε όνομα π.χ για τον πλανήτη μας – Γη.
    Στα αγγλικά ο γαλαξίας μας αποκαλείται Milky Way.
    Ελλείψει λοιπόν ονόματος στα ελληνικά δεν παράλογο να υιοθετείται το αγγλικό όνομα – ή και το γαλλικό άμα σας ακούγεται καλύτερα.
    Αυτά.

  74. Γς said

    72:
    Τον γαλαξία στον οποίο ανήκει η Γη και το Ηλιακό Σύστημα τον γραφουμε με κεφαλαιο γ: Γαλαηίας
    νώ όταν αναφερόμαστε σε άλλο γαλαξία, τον γράφουμε με πεζό γ και μετά το όνξομάτου ή ο κωδικός του

  75. sarant said

    73: Με πρόλαβε ο Γς στο 74. Αλλά και με τη δική σου λογική, φράσεις όπως «ο δικός μας Μίλκι Ουέι» είναι κωμικές.

  76. Κατερίνα Περρωτή said

    Μy ilk way!

  77. tanevramou said

    Ναι εντάξει η φράση που αναφέρεις είναι όντως γελοία γιατί ο συντάκτης δεν κατανοεί τι γράφει, αλλά και η διάκριση με Γ και γ μου φαίνεται εξίσου γελοία. Δηλαδή στον προφορικό λόγο τι θα λέμε ακριβώς; «Ο Γαλαξίας -με Γ κεφαλαίο – έχει 100δισ άστρα;»
    Δε παίζει.

  78. ππαν said

    Ο Γαλαξίας μας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτήν τη περίπτωση; Εγώ Μίλκυ γουέι ξέρω κάτι ωραίες σοκολάτες, σαν τις Μαρς αλλά καλύτερες, και ένα στέκι για κοπάνες στην Κηφισιά όταν ήμουν μαθήτρια.

  79. Κατερίνα Περρωτή said

    δλδ. M ilk Y way!

    Αν δεν ήμουν υπέρ του εξορισμού, θα πρότεινα να στείλουμε τα αυγά σε ένα γαλαξία μακριά…! Να απολαύσουν την «καθαρότητά» τους κι αυτοί, βρε αδελφέ!

    Πάντως, όχι στην Ανδρομέδα! Εκεί θελω να πάω εγώ γιατί είναι ωραία!
    (Το λέει κι ο Παπακωσταντίνου!)

  80. ππαν said

    ΓΙα τον γαλαξία το έχουμε ξανασυζητήσει, ε Μαρία; Πάλι θα είπα για την Κηφισιά φοβάμαι. Δύτηηη!!!

  81. Νίκος Μαστρακούλης said

    77: Ο Γαλαξίας μας λέγεται Γαλαξίας από την εποχή των ΑΗΠ. Τώρα ξαφνικά θα τον μετονομάσουμε σε κάποια ξένη γλώσσα; Και μαλιστα με κάποια λέξη που σημαίνει, ακριβώς, γαλαξίας; Γιατί (από τα ελληνικά στα αγγλικά) μπορεί το galaxy να είναι δάνειο, αλλά το Milky Way δεν είναι παρά μεταφραστικό δάνειο…

  82. sarant said

    77: Πάλι με πρόλαβαν, βλ. 78 την Ππαν

  83. Το δικό μου στέκι κάπου εκεί λεγόταν Λωτός, θυμάμαι. Ετερον ουδέν –δεν ξανακαίγομαι. 😉

  84. ππαν said

    Λωτός, ε; Έτσι εξηγείται 🙂

  85. tee hee hee 😀

  86. Γς said

    Κάθομαι στη βεράντα και κοιτάζω το Γαλαξία.
    Θα ξέρετε ασφαλώς ότι όλα τα αστέρια μιλάνε.
    Όλα τα αστέρια. Ακούω τη κουβέντα τους. Αυτά που λέγανε εκατομμύρια χρόνια πριν.
    Κοιτάζω απέναντί μου το Γαλαξία.
    Δεν μιλάνε μόνο τα αστέρια. Και τα λουλούδια μιλάνε.
    Κάτι μου λέει δίπλα μου το νυχτολούλουδο με τα αρώματά του.
    Κοιτάζω τα φώτα του Γαλαξία.
    Τα αστέρια και τα λουλούδια μιλάνε. Μιλάνε όμως κι οι γυναίκες.
    -Αντε παιδί μου, πετάξου να πάρεις αυτά που είπαμε. Θα κλείσουν τα σουπερμάρκετ.
    -Δεν ξέρω για το Carrefour ή το Βερόπουλο, αλλά ο Γαλαξίας που κοιτάζω απέναντι είναι ακόμα ανοικτός.

  87. tanevramou said

    Ναι εντάξει τώρα από τους ΑΗΠ μέχρι σήμερα μεσολάβησε μια μικρή επιστημονική ανακάλυψη: ότι δεν υπάρχει μόνο ένας γαλαξίας εκεί έξω αλλά αρκετοί περισσότεροι. Εφ’ όσον λοιπόν και στην δική μας γλώσσα αλλά και διεθνώς χρησιμοποιείται ο όρος γαλαξίας (galaxy) για να περιγράψει μια αστρονομική δομή καλά θα ήταν να βρούμε και ένα ονοματάκι για τον γαλαξία τον δικό μας στα ελληνικά. Αλλιώς και το Milky Way μια χαρά είναι.
    Αλλιώς το καλοκαίρι, βραδάκι, σε παραλία που κοιτάει νότια, δείχνεις κατά την μεριά του σκορπιού και λες «Να εκεί είναι το κέντρο του γαλαξία» για να ακολουθήσει η παρακάτω στιχομυθία «Ποιανού γαλαξία;» «Μα του Γαλαξία με Γ κεφαλαίο φυσικά!»
    Και μετά αναρωτιέσαι γιατί σηκώθηκε και έφυγε η κοπέλα.

  88. Μαρία said

    80 Ολόκληρη παραπομπή έβαλε ο Νικοκύρης στο περσινό.

  89. ππαν said

    Κοιτάξτε κύριε Τανεύρασας την προηγούμενη ακριβώς ίδια συζήτηση που έγινε εδώ μέσα (στην ανάρτηση πατήστε το μπλεδάκι «το έχουμε ξανασερβίρει πέρυσι»). ‘Εχουν ξαναειπωθεία υτά τα επιχειρήματα. Τώρα βέβαια, για να λέτε ότι δείχνουμε από τα βραχάκια τον γαλαξία κι ο άλλος ρωτάει «ποιανού γαλαξία;» μάλλον δεν θα είστε των θετικών επιστημών εσείς.

  90. ππαν said

    88: Τα είδα όπως καταλαβαίνεις. Πώς γελάγαμε 🙂

  91. Μαρία said

    87 Αν έκαναν σε μένα την ερώτηση «ποιανού γαλαξία», θα έφευγα πρώτη εγώ.

  92. Κατερίνα Περρωτή said

    86. Είμαστε μια στιγμή!

    Ω! Ωρίωνα!

  93. Γς said

    Κοιτάζω το Γαλαξία
    Μια φωτογραφία της NASA του Γαλαξία μας παρμένη από πάνω. Ποιος πήγε κει πέρα, τόσο μακρυά και την τράβηξε;

  94. Κατερίνα Περρωτή said

    Αληθεύει πως στην Ανδρομέδα πίνουν τσίπουρο…

  95. tanevramou said

    Δεκάρα δε δίνω που τα είπατε και πέρυσι. Θα τα ξαναπείτε και φέτος να τα εμπεδώσετε.

  96. Γς said

    86:
    Κανείς δεν ασχολείται (ή κάνετε πως δεν ασχολείστε, ζηλιάρηδες) με τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες.
    Εγώ φταίω που δεν είπα ότι μίλαγα στο Galaxy III κινητό μου και ότι άκουγα Galaxy 92 κλπ
    κλαψ κλαψ

  97. Κατερίνα Περρωτή said

    96. Έχετε ανησυχίες?

    Δια – γαλαξιακές?

    Είμαι ο άνθρωπός σας!!!!

  98. ππαν said

    Μήτσο τελικά αποφασίσαμε να τον πούμε;

  99. sarant said

    87: Αν δεν είναι αστροφυσικίνα η κοπέλα δεν νομίζω να σε ρωτήσει «ποιανού Γαλαξία», γιατί, μεταξύ αμυήτων, ο Γαλαξίας = ο Γαλαξίας μας. Αν είναι αστροφυσικίνα της λες «ΟΟ Γαλαξίας μας».

  100. Γς said

    94: Πετάξου να το διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι.
    Εδώ πάντως όχι. Μπορείς να το τσεκάρεις, με τα μάτια σου και με λίγο ρίσκο

  101. Κατερίνα Περρωτή said

    100. Θα πεταχτώ και θα ενημερώσω!

  102. Γς said

    99:
    Αυτό είναι χιούμορ:
    Οχι το δοικό μου το σαρκαστικό, ειρωνικό, σεξτικό, κοροϊδευτικό, χλευαστικό , γελοιοποιητικό, εμπαικτικό, πρόστυχο και λίγα λέω.

    93:
    Καμία αστροφυσικός;

  103. Γς said

    101:
    Εδώ; Οκ. Ξέρεις που είμαστε; Απέναντι απο το Γαλαξία (το σουπερμάρκετ)

  104. Κατερίνα Περρωτή said

    Χα χα… γνωρίζω!!!

  105. Mindkaiser said

    Μια και που περί διαστήματος η συζήτηση στα σχόλια, βρήκα σήμερα αυτό το εξαιρετικό γιουτουμπάκι. Άμα το δείτε, σας προειδοποιώ, δε θα κοιτάξετε ποτέ ξανά τον ουρανό με τον ίδιο τρόπο! 🙂

  106. Κατερίνα Περρωτή said

    Κε Γς

    Όσο κι αν προσπαθείτε, δεν είστε … αντιπαθής!

    Αυτό θέλετε να πετύχετε?

    Δεν υπάρχει περίπτωση!!! Δε θα το καταφέρετε!!!

    Παραιτηθείτε!!!

  107. Γς said

    105:
    Προτιμώ να κοιτά τον ουρανό με τον ίδιο τρόπο. ‘Η αν γίνεται να πάω
    En ce temps-là la vie était plus belle
    Et le soleil plus brûlant qu’aujourd’hui.
    που λέει κι ο Yves Montandστο μπλογκ σου που είμαι τώρα.

  108. Γς said

    106:
    Ναι, ε;
    Είπαμε είμαστε στις μικρές ώρες, στη ζώνη ποικίλης ύλης, αλλά όχι κι έτσι.
    Μη με σκοτώνεις…Θα τα καταφέρω!

  109. Κατερίνα Περρωτή said

    108. Μπορείτε να βάλετε μια ωραία μουσική να ακούσουμε και να χαρούμε???

  110. Γς said

    109:
    Νάνι..

  111. Mindkaiser said

    @107

    Άμα γνώριζα ότι θα έχω μουσαφίρηδες, θα είχα συγυρίσει λίγο. 🙂

    Φαντάζομαι όμως πως συμφωνούμε στο ότι η ρομαντική διάθεση δεν απειλείται από την επιστήμη. 😉

  112. Κατερίνα Περρωτή said

    Κρίμα… πίστευα πως έχετε πιο …ανατρεπτικό γούστο…!!! Neyse!

  113. Γς said

    111:
    Επιθεώρηση έκανα, ξαφνική
    Μεγάλο θέμα θίγεις, αλλα πως θα το κάνουμε χωρίς απαλή μουσική, φεγγάρι και κεριά. Με βόλτα στα λαγούμια του επιταχιντή του ΣΕΡΝ και μποζόνια; (που είναι και καλύτερα).
    Εχω ρίξει ξενύχτια σε Labs, εξόχως ρομαντικά!

    112: Ανατρεπτικό γούστο ναί, αλλά το μαγαζί σοβαρό και ξένο.

  114. Κατερίνα Περρωτή said

    Να ακούσουμε κάτι ωραίο, γίνεται???

  115. Κατερίνα Περρωτή said

    Ξαναδιάβασα το σχόλιό σας αλλά δεν κατάλαβα!

    Εγώ ξέρω πως το μαγαζί το κλείνουμε πάντα εμείς!!!

    (Ετσι έχω μάθει δλδ)!!!

  116. Ma, Freierdenker (54), the Great Depression είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1930, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας — όπως Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ο Α΄ μέχρι που ξέσπασε ο Β΄…
    Ο δε λίκνος που δίνεις είναι τραγικός. Πού διάβολο τον βρήκες; μοιάζει να είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης — γιατί βέβαια depression θα πει και βαθούλωμα και κατάθλιψη και βαρομετρικό χαμηλό και οικονομική κρίση, αλλά αυτά που γράφει εκεί, μεταξύ των οποίων και η Μεγάλη Κατάθλιψη, είναι μεταφραστικές φρικαλεότητες.

  117. Ορέστης said

    Σε ό, τι αφορά το γαλαξία, είναι γεγονός ότι το «Milky Way» είναι ονομασία του συγκεκριμένου γαλαξία που περιέχει τη Γη. Ως γενίκευση, υπάρχει το «Galaxy». Είναι λογικό να μπερδεύεται κόσμος που μεταφράζει, χωρίς να έχει ιδιαίτερη γνώση του αντικειμένου (σύνηθες φαινόμενο στην Ελλάδα). Αρκεί να παραθέσω την μετάφραση που άκουσα σε ντοκιμαντέρ πριν 2-3 χρονάκια: » Ο φον Πάουλους βραβεύτηκε από τον Χίτλερ στο πεδίο Μάρσαλ, την προηγούμενη ημέρα» (προφανώς «…was promoted to field marshal», ήτοι στρατάρχης). Τα περί milky way, δυστυχώς, είναι ανθυποπταίσματα (sic). Κατά τη δική μου πάντως άποψη, το «ο γαλαξίας μας» είναι επαρκές.

    Στην περίπτωση Σχορτσιανίτη, θα είχε πιστεύω εγκυκλοπαιδικό ενδιαφέρον να μαθαίναμε το πού ακριβώς η Χ.Α οριοθετεί το «σύμφωνα με τα πρότυπα της ελληνικής φυλής»

  118. cronopiusa said

    Έλα βρε άπιστε Ιταλέ, κορόιδο Μουσολίνι
    Να μετρηθούμε οι δυο μαζί να δεις το τι θα γένει…
    Στίχοι: Ναυσικά Φλέγκα – Παπαδάκη
    Μουσική: Αλέκος Ξένος

  119. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

    (61β) Καλλιτεχνική αξία; Έλεος… Και ποιος θα την κρίνει αυτή αντικειμενικά; Και πες πως αντί για ταινία για τον μούτσο ήταν καλογυρισμένη αλλά με το ίδιο σενάριο θα είχε διαφορά; Αμάν πια… Πάντως επειδή βλέπω πως κι εσύ Νίκο προσχώρησες (παρόλα αυτά παρατηρώ πως σε δουλεύουν διάφοροι ηλεδικηγόροι 🙂 στο στρατόπεδο αυτών που νομίζουν πως η Χ.Α. θα αντιμετωπιστεί απλά με μια απαγόρευση της (προφανώς το μάθημα με τους Κούρδους στην Τουρκία πέρασε απαρατήρητο) και πως η δημιουργία ενός νέου κόμματος από τα ίδια καθάρματα δε θα αποτελέσει πρόβλημα θα καταχραστώ το χώρο σου για να δεις μια άλλη άποψη από μια κοινωνία που τράβηξε πολλά από το ρατσισμό αλλά αυτή τη χρονική στιγμή είναι σε καλύτερη θέση όσον αφορά ρατσιστικές επιθέσεις από την Ελλάδα (δυστυχώς για εμάς).

    Πήγαινε στο 4:40 στο πιο κάτω (πολύ φρέσκο) βίντεο:
    http://abcnews.go.com/watch/nightline/SH5584743/VD55243116/nightline-1026-inside-the-new-ku-klux-klan
    και δες πως μια οργάνωση καραρατσιστική όπως η ΚΚΚ είναι νόμιμη μεν και στα πλαίσια της ελευθερίας του λόγου τα μέλη της εκφράζουν τα πιο αηδιαστικά ρατσιστικά αισθήματα και ιδέες τους (από αυτές που διάφοροι εδώ θα τους έβαζαν φυλακή) αλλά όταν το ρίχνουν σε παράνομες πράξεις τότε ο νόμος τους πηδάει (με την επιπλέον κατηγορία του hate crime). Κοινώς κυνηγιέται η πράξη και όχι η ιδεολογία. Και οι πιο ειδικοί (του Southern Poverty Law Center) θεωρούν (δες το βίντεο) πως η ελεύθερη έκφραση των αηδιαστικών ιδεών τους (το βίντεο θέλει γερά νεύρα) λειτουργεί σαν εμβόλιο κατά του ρατσισμού για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

    Έτσι για λίγο προβληματισμό μήπως η λύση είναι απλώς η εφαρμογή του νόμου όσον αφορά τις βιαιοπραγίες και άλλες ουσιαστικά κολάσιμες πράξεις σε συνδυασμό με γοργή άρση ασυλίας (όπως έγινε τελικά στην περίπτωση του Μπαρμπαρούση) και κυνήγι όσων αστυνομικών το ρίχνουν στις αλλαξοκωλιές με τα Χρυσά Αυγά.

  120. Γς said

    Μίλαγα με τον δικό μου προ ολίγου. Είναι και o νοικοκύρης μιας μιας ινισιατίβας που έχουν φτιάξει εκεί. Κάντε τους κάνα λάικ svp.
    Α, βρήκα και πολύ ενδιαφέρον ένα άρθρο στο μπλόκ τους.

    Καλά όλοι σεισμολόγοι, μετά οικονομολόγοι. Τώρα με τον Μπιγκ Σόφο και γενετιστές !
    Αρθρο του Δρ Σφαέλου.

  121. Μαρία said

    119 Δες την ομιλία του Ζουμπουλάκη. Σε σχέση με την καλλιτεχνική αξία «βλάσφημων» έργων αφήνει μια αιχμή για εύκολη πρόκληση αλλά έτερον εκάτερον, που λέμε.

    Η βλασφημία είναι λέξη ελληνική

  122. 1.ΜΕΤΑΜΠΛΟΓΚΕΙΝ:Τι να πω για τους επίσημους μεταφραστές έτσι;ότι λένε απλά ό,τι ακριβώς τους συμφέρει!Αβοήθητοι δέν είμασταν ποτέ,απτο 21 και δώθε,δόξα το θεό οι σύμμαχοι πάντα «κοντά μας»(εδώ χωράει το εισαγωγικό!)ήταν..τόσο πολύ μάλιστα που ήταν και παρέμειναν καταδυνάστες μας κι εμείς ακόμα και πάντα άποικοι τ ης ξάπλας,του καφενειου και της πρέφας!Αντίσταση =μηδέν! 2:ΚΟΤΣΑΝΟΛΟΓΙΟ:Στην ελληνική τηλεόραση τα τελευταία χρόνια ξεχάσαμε τη γλώσσα μας κι αυτό το απόλίτιστο,ανθελληνικό γκρίγκλις ειναι το απαύγασμα της ξενομάνίας μας και των ανορθόγραφων παιδιων και μαθητών μας..Αλλά φταίνε πολύ οι δασκάλοι που έχουν αλλάξει πολύ λόγω κακού συνδικαλισμού και ξεχάσαν ότι πρώτα διδάσκουμε και μετά λέμε κανα ανέκδοτο του τοτού έτσι μέχρι να χτυπήσει κουδούνι,να περασει λίγο η ώρα να χαλαρώσουμε και νάμαστε και φίλοι,.Εχουν αντιστρέψει τους ρόλους πια και ξέχασαν ότι τα αρχαία ελληνικά είναι η βάση της γλώσσας μας,Γιατί δε βλέπουμε κανένα λάθος εκφραστικο ή ορθρογραφικό από μαθητή παλιο πούβγαλε κλασσικό λύκειο?Τα εισαγωγικά και τα εκφραστικα λάθη δε δικαιολογούνται από τηλεοπτικά πρόσωπα που εκφέρουν λόγο και υποτίθεται ότι παράγουν λεκτικές πράξεις προς μετάδοση! 3:ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ:Τέλεια η μεταφορά του νικοκυρη μας απτα δημητριάτικα μεζεδάκια στα εκλογικά της αμερική που εύχομαι,λίγο αμφίβολο,να μην επηρεάσουν τη δική μας κατάσταση και να …μην πάμε για νεες εκλογές!!Αυτό θέλουν εξάλλου όλοι λίγο πολύ,δε βλέπω άλλη λύση..Για μεζεδάκια τώρα κυριολεκτικά για του αη-δημήτρη,που γιορταζε κι ο γαμπρός μου,ευχαριστώ όποιον ευχήθηκε,έχω μπόλικες συνταγές για οποιον ενδιαφέρεται και πολύ πετυχημένες και δοκιμασμένες σε λουκούλια γεύματα! 4:ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ:Θέλει σχόλιο για τα ειπωθέντα του ενός απαυτούς τους υπανθρώπους για έναν απτους καλούς μας αθλητές που ζει στην ελλάδα απο 12 χρ,και με τόση αθλητική δράση?τα ρατσιστικά και φασιστικά τους κατάλοιπα και τακτικές κάνουν μπάν μόνο απτη φάτσα και τη μαυρίλα του ματιού!!Και το που ασχολήθηκα και τον σχολιασα λέρωσα τη σκέψη και το..πληκτρολόγιο!!Λερναία Υδρα…πόσα κεφάλια έχουν πια κι ως πότε??? Καλό σαββατοκύριακο σε όλους και καλη ξεκούραση και φρόνιμα στη παρέλαση!Το κεφάλι προς τη θάλασσα γιατι δεξιά είναι οι «επίσημοι»(κι εδώ κολλάει)και θα σας έρθει..αναγούλα…

  123. !!!!κατι συμβαίνει με τον υπολογιστή μου και συγνώμη …έβαλα με μεγάλα διαστήματα τα αριθμημένα σχόλια,σε μεγάλη απόσταση το ένα κάτω απτάλλο και πάλι μου τάβαλε όλα μαζί!!θα φέρω τεχνικό…καλημέρα.!

  124. τεστ
    τεστ

    τεστ
    τεστ

    τεστχαχα ναδούμε τώρα..σόρρυ και μη γελάτε,ακούω!!

  125. Παρών

  126. gpoint said

    #105 & 107

    Τρελλλλαίνομαι για αστρονομία…

    Ελα να μελετήσουμε μαζί αστρονομία
    είναι το εκλεκτότερον μάθημα του λυκείου
    λίγο-πολύ σχετίζεται με την ανατομία
    καθ’ όσον και διδάσκεται επί ημισφαιρίου

    Εχει το ημισφαίριον μορφή ουρανίου θόλου
    αν το χωρίσεις νοητά απ’ το συμμετρικό του
    βεβαίως άστρα επ ‘αυτού δεν φαίνονται καθόλου
    μα στην μελέτη βοηθά το σχήμα το δικό του

    Όταν το ημισφαίριον τα μπρούμητα ξαπλώνει
    ευθύς προσομοιάζεται με τ’ ουρανού τον θόλον
    και τότε πρέπει ο δάσκαλος χέρι να μην απλώνει
    λίγο πιο κάτω βρίσκεται το έντερον το κώλον

    Ανεπαισθήτως δάκτυλον επί του ημισφαιρίου
    των κομητών τρελές τροχιές ακολουθεί πιστά
    χαράσσοντας την θέσιν τους εκ του αζιμουθίου
    του τοπικού ζενίθ-ναδίρ και άλλα σχετικά

    Πότ’ έρχονται εις σύνοδον και πότε ανατέλλουν
    και πώς κινούνται συνεχώς οι πλάνητες αστέρες
    δεν είν’ εύκολα πράγματα, πολλή μελέτη θέλουν
    θυμίζουν του Βοκάκιου τα έργα και τις μέρες

  127. Γς said

    126:
    Προτιμώ από το πρωτότυπο, όπου υπάρχει και το ανάλογο εποπτικό υλικό.

  128. gpoint said

    #127

    Ααα, εσύ είσαι υπέρ των εποπτικών μέσων στην διδασκαλία !

    {και ψαγμένος απ’ ότι διαπιστώνω)

  129. sarant said

    Καλημέρα!

    119: Προβληματίζομαι, Χασάπη. Ωστόσο, για όλα τα θέματα, σε τελευταία ανάλυση, δικαστήριο θα αποφασίσει -άρα, πρόκειται για κάτι που επιδέχεται ερμηνεία. Και στην Αμερική που θαυμάζεις, δικαστήριο αποφασίζει κάθε τόσο π.χ. αν είναι κολάσιμο το κάψιμο της σημαίας ή αν είναι άσκηση της ελευθερίας του λόγου.

    Η ΧΑ ασφαλώς δεν θα αντιμετωπιστεί μόνο με θεσμικά μέτρα και απαγορεύσεις -ειδικά από το υπερσυντηρητικό μας δικαστικό σώμα, που αθώωσε τον Πλεύρη.. Αλλά κι εσύ κάνεις λάθος να συγκρίνεις με τις απαγορεύσεις (και επανεμφανίσεις) κουρδικών κομμάτων, δεν είναι φυσικά όμοια περίπτωση.

  130. Ναυτίλος said

    122: Μάλλον εξιδανικεύετε το παλιό σχολείο και τα επιτεύγματά του. Εγώ το θυμάμαι με απέχθεια εξαιτίας του σχολαστικισμού του, του συντηρητισμού του και της τυπολατρίας του. Αν ο σχιζοφρενικός συνδυασμός καθαρεύουσας και καθομιλουμένης πασπαλισμένος με τα κουτσοαρχαία θεωρείται υγιής βάση για να εδραστεί το γλωσσικό οικοδόμημα, τότε πάω πάσο.

  131. Χωρίς να μπορω να το αιτιολογήσω, υποθέτω πως το «Μίλκι Ουέι» κατάγεται από τον αρχαιο ελληνικό μύθο σύμφωνα με τον οποίο ο γαλαξίας σχηματίστηκε από τη θηλάζουσα Ηρα όταν έσταξε γάλα από τον μαστό της. Ούτε κι αυτοί το ξέρουν, βέβαια. Βλέπουν, δεν κατανοούν, αντιγράφουν μηχανικά και τέλος.

  132. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

    (129) Ειδικά επειδή το αγγλοσαξωνικό νομικό σύστημα βασίζεται στη δικονομία σε πολύ μεγάλο βαθμό, προφανώς και η ερμηνεία των ορίων της πρώτης προσθήκης στο Σύνταγμα των ΗΠΑ ερμηνεύεται από τα δικαστήρια, και αν πρόκειται για πολύ αμφισβητούμενες υποθέσεις πάει μέχρι και το Ανώτατο Δικαστήριο. Συνήθως δεν ξαναπάει η ίδια υπόθεση (αυτό το γαμημένο το precendent το σέβονται πολύ) παρά μόνο αν (α) υπάρχει η πλειοψηφία με τη θέληση να την αλλάξει στο Α.Δ. και (β) υπάρχει η ευκαιρία να δωθεί έφεση στα κατώτερα δικαστήρια. Και προφανώς η ερμηνεία εξελίσσεται με το χρόνο – αλλιώς θα είμαστε ακόμα στην εποχή που οι Αφροαμερικανοί έπιναν νερό από άλλες βρύσες… Αλλά για το θέμα της ελευθερίας του λόγου είτε με φιλελεύθερους είτε με συντηρητικούς στην πλειοψηφία στο Α.Δ. τα όρια έχουν παραμείνει ασύγκριτα πιο χαλαρά σε σχέση με τις περισσότερες άλλες Δυτικές χώρες. Αντιλαμβάνομαι πως (και το γιατί) σε πολλούς εδώ μέσα οι ΗΠΑ προκαλούν αλλεργία αλλά και μόνο η πρόσφατη απόφαση για το δικαίωμα των παλαβιάρηδων αντιομοφυλόφιλων Χριστιανών να πηγαίνουν να βρίζουν και να καταριούνται στις κηδείες των στρατιωτών που πρόσφατα σκοτώθηκαν εν δράσει – απόφαση που στήριξε με εισήγηση της στο δικαστήριο η ACLU παρά το ότι οι συγκεκριμένοι παλαβιάρηδες ιδεολογικά βρίσκονται απέναντι της (φανταστείτε τον κ. ΕΠΣΕ να υποστηρίζει άμεσα απόφαση που να δικαιώνει π.χ. τον Σεραφείμ Πειραιώς ή τον Πλεύρη 🙂 είναι ενδεικτική μιας άλλης νοοτροπίας, πολύ πιο φιλελεύθερης.

    Περί σύγκρισης με Κούρδους – δεν είναι καθόλου λάθος: Τα κουρδικά κόμματα βγαίνουν εκτός νόμου και οι βουλευτές τους συγκροτούν καινούργια. Και εφόσον υπάρχει από πίσω λαϊκό έρεισμα ξαναψηφίζονται (ακόμα κι αν χρειαστεί για τακτικούς σκοπούς να κατεβούν ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι). Αλλά πες πως γεμίζει ο Άρειος Πάγος από ηλεδικηγόρους 🙂 και το ρίχνει στις απαγορεύσεις (μόνο των ακροδεξιών, μη φάει κανένα σκάγι τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ :-). Τώρα αν στις επόμενες εκλογές κάνεις την πουστιά να κόψεις την Χ.Α. στον Άρειο Πάγο οπότε να μην προλάβει να συγκροτηθεί άλλο κόμμα τότε τα κατάφερες για τα επόμενα Χ (

    Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί το παραπάνω νομικό καραγκιοζιλίκι είναι προτιμότερο από το συγκεντρώσεις τις δυνάμεις σου σαν κράτος στο να στείλεις φυλακή τα στελέχη της ΧΑ για τις αξιόποινες τους πράξεις και να τους τσακίσεις «επιχειρησιακά». Και ας τους να γαυγίζουνε λεκτικά.

  133. spiral architect said

    @122: Απλά για να αλλάξεις παράγραφο πατάς δυο φορές enter. 😉
    Μετά την τελεία πατάμε space για να χωρίσουμε οπτικά δυο διαδοχικές προτάσεις. 😉

    @132γ: Γιατί αυτά τα καωλόπαιδα είναι το μακρύ χέρι του συστήματος. Κορόιδα είναι να τα απαγορεύσει. Κι αν τα απαγορεύσει τους δίνει άμεσα ισχύ. Το μόνο που πιθανον να κερδίσουν τα συστημικά κόμματα (μερικά) είναι μέρος της εκλογικής τους δύναμης που έχασαν προσφατα.
    Έτσι κι αλλιώς οι ψηφοφόροι της ΧΑ μέχρι πρότινος τα συστημικά κόμματα ψήφιζαν.

  134. sarant said

    132: Προσωπικά συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία παράγραφο. Αλλά επισημαίνω, σαν προβληματισμό, και δικόν μου, ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες πολλές δηλώσεις χρυσαυγιτών θα είχαν ήδη οδηγήσει σε πρόστιμα. Πρόσεξε, πρόστιμα. Δεν απαγορεύει τη δράση αλλά την κηλιδώνει.

  135. spyroszer said

    Πάντως με το υπάρχον Σύνταγμα δεν μπορούν να απαγορευθούν πολιτικά κόμματα. Πρέπει να γίνει αναθεώρηση.
    Νομίζω ότι στις επόμενες μέρες θα καταθέσει το Υπ. Δικαιοσύνης αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Να δούμε.
    Πάντως το ΚΚΕ αντιδρά σθεναρά σε πιθανές απαγορεύσεις κομμάτων. http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=7039333&publDate=16/9/2012
    Γράφεται στο δημοσίευμα του Ριζοσπάστη:
    «Το ψήφισμα της «Επιτροπής της Βενετίας» φτάνει στο σημείο να προβλέψει ότι «απαγόρευση ή επιβολή διάλυσης πολιτικών κομμάτων μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο στην περίπτωση κομμάτων που συνηγορούν υπέρ της χρήσης βίας ή ασκούν βία ως πολιτικό μέσο για να ανατρέψουν τη δημοκρατική συνταγματική τάξη (…) Τα κόμματα πρέπει να σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους».
    Το ΚΚΕ αυτή τη φράση τη θεωρεί ποινικοποίηση της ιδεολογίας. Δε θα βγάλουμε εύκολα άκρη….

  136. spiral architect said

    @135: Αν κι εφόσον γίνει αναθεώρηση, λες ότι δεν θα αλλάξουν κι άλλα; 😉 👿

  137. Mindkaiser said

    @126

    Τα ‘λεγα εγώ. Η επιστήμη δεν αντιπαλεύει τη ρομαντική διάθεση. 🙂

  138. Να συμπληρώσω ένα «μεζεδάκι» που σου ξέφυγε: ο Αντ. Σαμαράς στην ομιλία του την Παρασκευή, από τη Θεσ/κη, μιλούσε για την Ελλάδα που «μας κληρονόμησαν», αντί εκείνης που μας κληροδότησαν.

  139. sarant said

    Ναι; Δεν το πρόσεξα.

  140. spyroszer said

    136. Θυμάμαι τον Βενιζέλο το 1991 στη Θεσσαλονίκη να λέει ως καθηγητής συνταγματικού δικαίου ότι το άρθρο 114 άλλαξε αρίθμηση και έγινε 120 για να μην μπορεί να γίνει σύνθημα. Λες ως πολιτικός να το καταργήσει; Τίποτε δεν αποκλείεται εδώ που έχουμε φτάσει !

  141. […] δε εντύπωση μού έκανε ομολογώ η εντός σωρού μεζέδων αναφορά ανθρώπου που προχτές κιόλας ασχολήθηκε με μια […]

  142. τυφλόμυγα said

    #129 Νικοκύρη, Χασάπης και Αλιβιζάτος συμφωνούν.
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_23/09/2012_496501

    Χασάπη το βίντεο @119 δεν είναι διαθέσιμο εκτός ΗΠΑ. Επειδή φαίνεται ενδιαφέρον από τις περιγραφές σου, είναι εύκολο να το γκουγκλίσεις μήπως βρεις σχετικό γιουτιουμπάκι;

    #133β, Τι λες βρε παιδί μου; Δηλαδή δεν είναι όλοι οι ψηφοφόροι της ΧΑ φασίστες, όπως διατείνεται σχολιάστρια εδώ μέσα; Περίεργα πράγματα συμβαίνουν. :mrgreen:

  143. freierdenker said

    Άγγελος 116,

    Ένα παράδειγμα απο το Βήμα όπου το Great Depression μεταφράζεται Μαγαλη Κατάθλιψη.

    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=480641

    Το ερώτημα είναι αν είναι μαργαριτάρι, ή λανσάρει γλωσσική μόδα.

  144. freierdenker said

    Αγγελος 116,

    Και σε ένα κείμενο Κύπριου (τυχαίο?) καθηγητή οικονομικών.

    Click to access endiktis_v21_12_2010.pdf

  145. sarant said

    143: Μαργαριτάρι το βρίσκω, θηριωδών μάλιστα διαστάσεων.

  146. Αγγελος said

    143-144: τραβάω τα μαλλιά μου.
    Καλά ο δημοσιογράφος (που και γενικότερα λέει βλακείες, όπως του επισημαίνουν διάφοροι σχολιαστές) — ο «αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών» δεν σκέφτεται καθόλου πριν γράψει;

  147. 130:Καλησπέρα..απότι φαίνεται άλλες αναμνήσεις έχεις εσύ απτο κλασσικό λύκειο κι άλλες παρασάγκας εγώ!Ο καθείς εχει τις αναμνήσεις του,και που διαφέρουν μάλιστα κι από μαθητή σε μαθητή στην ίδια τάξη διαδασκαλίας και στο ίδιο μάθημα!Είναι δύσκολο να «βλέπει»το σύνολο της τάξης ή των τότε μαθητών με το ίδιο μάτι την ομορφιά των αρχαίων ελληνικών και της παπαδιαμαντικής διαλέκτου (όχι τοσο γλώσσας στην ουσία).Το αν ένας μαθητής σα κι εσένα τότε δε μπορεσε να αγαπήσει ή να δει «μεσα»απτην δομή της αρχαίας πώς αναπηδάει κάθε νεοελληνικκή μας λάξη,τότε οι ευθύνες είναι στο καθηγητή σου κι ουδόλως σε σένα!Αλλά να μου πεις είναι και θέμα γούστου απλού μερικες φορές,ψυχικής τάσης σε ένα αντικείμενο μελετης,το πως θα το πάρεις τραβά απτην αρχή κλπ.Τώρα τι σχέση έχει η καθομιλουμένη του τότε και του τώρα που ακόμα κι αυτο το γλωσσικο επίπεδο άλλαξε με τα χρόνια και τις γλωσσικες επιρροές και κοινωνικοπολιτιστικές ζυμώσεις με την εξειδικευμένη χρήση ενός κειμένου στην καθαρεύουσα που θα χρησιμοποίείτο φυσικά σε ειδική αποστολη και ειδική περίπτωση.Τίποτα δεν είναι σχιζοφρενικό ή τυπολατρικο ή συντηρητικό αν δε το νιώσουμε εμεις έτσι πρώτα…το καθε τι είναι όπως το νιώθει,το βλέπει και το χρησιμοποιεί ο καθένας κι η καθομιλουμένη,η καθαρεύουσα,η δημοτική ή τα αρχαία χρησιμεύουν πάντα και το καθένα ξεχωριστά και κατά περιπτωση…πως θα συντάξεις μία αναφορά ας πούμε σε επίσημη γλώσσα αν πρώτα δε γνωρίζεις κάποιες καθαρευουσιάνικες νόρμες?πως θα κάνεις παρεα με τα αλάνια στα εξάρχεια για να μάθεις που χάθηκε ο γιός σου τόσες μέρες αν δε σπικαρεις και δε κουλαντρίζεις την αργκό ξηγημένα και ζόρικα??Ολα χρειάζονται λοιπόν και «παν μέτρον άριστον» στο κάθε τι κι ιδίως στη χρήση της πολιτικής εξουσίας…ευχαριστώ..

  148. Ναυτίλος said

    147: Στο σχολείο που θυμάμαι εγώ, λογόκριναν ακόμα και την »Ιθάκη» του Καβάφη. Ο στίχος με τα ερωτικά μυρωδικά είχε πάει περίπατο. Μέχρι να καταλάβω τι μου γίνεται, πίστευα ότι οι μεγάλοι Έλληνες ποιητές ήταν ο Δροσίνης, ο Πολέμης και ο Προβελέγγιος. Είδα κι έπαθα να καταλάβω ότι τα αρχαία ελληνικά δεν είναι κάτι σαν επίσκεψη στον οδοντίατρο. Κι όλα αυτά μόνος μου, τραγικά αυτοδίδακτος, κόντρα στην κρατική εκπαίδευση του ’60 και του ’70, κόντρα στα κατηχητικά και στους υποχρεωτικούς εκκλησιασμούς. Ξεφυλλίζω τα βιβλία της κόρης μου και όταν τα συγκρίνω με τα δικά μου τα μαθητικά, μου έρχεται κλαυσίγελως. Τι να λέμε τώρα!

  149. Γς said

    143-146:

    Σιγά ρε παιδιά!
    Σωστό είναι. Χρησιμοποιείται συχνά αυτό το «λογοπαίγνιο». Μιλάμε για την «λεγόμενη Μεγάλη Καταθλιψη».
    Η μεγάλη οικονομική ύφεση προκάλεσε και μια μεγάλη «κατάθλιψη» .
    (Μείζων κατάθλιψη – Major depressive disorder)

    > YANIS VAROUFAKIS: This is our Great Depression. Not only in an economic sense, but also in a psychological sense

  150. ππαν said

    Για τον ρατσισμό και τον αθλητισμό και την Αεκάρα:

  151. Νέο Kid Στο Block said

    Ππαν, χαρά στο κουράγιο σου!
    Ποιος να τόλεγε ότι στο πρωτάθλημα που αυτοαποκαλείται με περίσσεια έπαρση «Σούπερ Λιγκ» η ιστορική προσφυγομάνα Αθλητική Ένωση Κων/πόλεως θα έδινε τον υπέρ πάντων αγώνα εναντίον των ερυθρόλευκων του…Πλατανιά! (μα άκου Πλατανιάς…τρεζ αντιτουριστίκ μον ντιέ!)

  152. ππαν said

    Για μένα ο υπερ πάντων αγώνας είναι αυτός για τον οποίο μιλάει το βίντεο, το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι.

  153. ππαν said

    Πωπω, πώς σου την είπα! Τι ανλωτερος άνθρωπος που είμαι:) Να δεις που θα διαβάζεις και Δημουλίδου, μην σου πω και Ακρίτα!

  154. Νέο Kid Στο Block said

    153. 😆 😆

  155. LandS said

    #149

    Αυτό έχει να κάνει με τον πλούτο της Ελληνικής γλώσσας. Ή τη φαντασία των Ελλήνων λεξικομαστόρων.

    Μόνο για τους οικονομικούς όρους.

    recession = ύφεση = depression

    Ενώ για τους γεωλογικούς, από όπου οι αγγλικοί μεταφέρθηκαν αυτούσιοι.

    recession = ύφεση
    depression = κατάθλιψη.

    Βέβαια τόσο μεγάλη recession σαν και αυτή που ζει η ανθρωπότητα τώρα, δεν έχει ματαγίνει. Δεν θεωρείται (ούτε και ότι θα εξελιχτεί) σε

  156. LandS said

    Το 155 για το 153.
    Τη τελευταία παράγραφο αγνοήστε την έτσι ατελείωτη και όχι ατέλειωτη που είναι. Ούτε που θυμάμαι τι ήθελα να πω.

  157. Γς said

    155:
    ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΑΝΘΡΩΠΕ;
    Εγραψες στο 155 αχόλιό σου που απαντάς στο δικό μου αχόλιο 149:
    Όπου αναφερόμουν στη χρήση των όρων ύφεση και κατάθλιψη.
    >#149
    >Αυτό έχει να κάνει με τον πλούτο της Ελληνικής γλώσσας. Ή τη φαντασία των Ελλήνων λεξικομαστόρων.
    >Μόνο για τους οικονομικούς όρους.
    >recession = ύφεση = depression
    >recession = ύφεση
    >depression = κατάθλιψη.
    >Βέβαια τόσο μεγάλη recession σαν και αυτή που ζει η ανθρωπότητα τώρα, δεν έχει ματαγίνει. Βέβαια τόσο μεγάλη recession σαν και αυτή που ζει η ανθρωπότητα τώρα, δεν έχει ματαγίνει. Δεν θεωρείται (ούτε και ότι θα εξελιχτεί) σε

    ΟΜΩΣ ΣΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ (156) ΛΕΣ:
    >Το 155 για το 153.
    >Τη τελευταία παράγραφο αγνοήστε την έτσι ατελείωτη και όχι ατέλειωτη που είναι. Ούτε που θυμάμαι τι ήθελα να πω.

    ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΟΥΣΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΜΕΝΑ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕΣ. ΑΠΑΝΤΟΥΣΕΣ ΣΤΟ 153; Το κάνω copy-paste:

    Ππαν είπε

    29 Οκτωβρίου, 2012 στις 13:04
    Πωπω, πώς σου την είπα! Τι ανλωτερος άνθρωπος που είμαι:) Να δεις που θα διαβάζεις και Δημουλίδου, μην σου πω και Ακρίτα!

    ΜΑΜΑ ΜΙΑ!!!!
    ΜΑΜΑ ΜΙΑ!!!!

  158. Immortalité said

    Αυτά τα περί Μιλκυ γουέι και λοιπά εντάσσονται στην ίδια κατηγορία με τα service και τα Citroen-άκια της Παναγιωταρέας. Αμορφωσιά με χρυσή φιούντα. Και κάποιος να της πει ότι το Citroën θέλει διαλυτικά στο έψιλον. Ας το ‘γραφε ελληνικά να μην είχε πρόβλημα.

    @105 Κάιζερ τι φανταστικό βιντεάκι είν’ τούτο; 😀

    @106 Αγαπητή μην ορκίζεστε.

  159. τυφλόμυγα said

    #150, Είμαι πολύ πολύ περήφανη για την ομάδα μου.

    #151, Οι ομάδες της Δ’ Εθνικής κατηγορίας παίρνουν συνήθως το όνομα της περιοχής τους -έτσι και ο Πλατανιάς. Ούτε οι ίδιοι μπορούσαν να φανταστούν ότι θα έφταναν κάποτε να παίζουν στη Σούπερ Λιγκ.

  160. sarant said

    148: Κι εγώ παρόμοια εντύπωση έχω από τα σχολικά βιβλία, τα δικά μου και της κόρης μου.

    159: Και τα Χανιά (ως ποδοσφαιρική ομάδα εννοώ) μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ενώ ο Πλατανιάς!….

  161. ππαν said

    34-36 κλπ: Να, έχουν συντάξει δελτίο κανονικών και μούφα βορειοπηπειρωτών: http://www.lifo.gr/now/etc/18416

  162. Ωχ, είχα χάσει ωραία σχόλια και εδώ!

    Δεν θα πάψει να με εκπλήσσει το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν στα σοβαρά ότι θα έπρεπε να λέμε «Μίλκι Γουέι» τον Γαλαξία όταν μιλάμε μεταξύ μας!
    Δηλαδή αλήθεια τώρα, στο παράδειγμα που έδωσε ο «τανεύραμου», στην παραλία με την καλή του, θα της έλεγε «αγάπη μου εκεί είναι το κέντρο του Μίλκι Γουέι»; Χωρίς να γελάει;

    Ππαν, μια και είσαι ΑΕΚτζού, αυτό το είδες να χαρείς; (το έβαλα κι αλλού αλλά ξέχασα πού).

  163. ππαν said

    Ναι αμέ, είδα και πιο πρόσφατο, το σποτάκι κατά του ρατσισμού που έδειξαν την Κυριακή στο γήπεδο. Αφού οι πλούσιοι αθλητές, συνάδελφοι του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, δεν θεωρούν το θέμα αρκετά σοβαρό ώστε να ασχοληθούν ασχολούνται οι χρεοκοπημένες ομάδες.

  164. ππαν said

    -«Εκεί αγάπη μου είναι το κέντρο του Μίλκυ Γουέι»
    -Ναι αλλά εμένα μωρό μου με συναρπάζει το Μαρς.
    Συζήτηση μεταξύ αστροφυσικών ή λιχούδηδων σοκολατοφάγων

  165. @164: 😀

    Κατευθείαν από τη ΝΑΣΑ: Φωτογραφία υψηλής ανάλυσης από το κέντρο του Μίλκυ Γουέι!

  166. τυφλόμυγα said

    Ωχ, τα σχόλια από το #32 ως το #38 έγιναν συλλεκτικά! Δεν δαγκώναμε τη γλώσσα μας καλύτερα. 😦

    Στο #163 τα λες μια χαρά για τους πλούσιους αθλητές. Όσο για την ομάδα μας σε λίγο, δε θα είναι μόνο χρεοκοπημένη, θα είναι εκεί εκεί στη Β’ Εθνική. 😥

    Στέλιο δες το βίντεο που έχει βάλει στο #150 η Ππαν.

  167. Νέο Kid Στο Block said

    164. Ρε καραντούζ πουάν λέμε! 😆
    165. Άντε ρε απατεώνα! Είσαι και αστροφυσικός πανάθεμά σε…ΠΟΎ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΜΙΛΚΥΓΟΥΕΗ ΡΕ;; Ε;;

  168. @93: προφανως δεν ειναι φωτογραφια του Γαλαξια, μια αναπαρασταση του ειναι. Κανενας δεν πηγε ως εκει πανω να τον δει, δυστυχως. Τις αναπαραστασεις του τις κανουμε με βαση τις γνωσεις που αποκτίσαμε για την μορφη των γαλαξιων παρατηρωντας τους αλλους, τους μακρινους, αυτους που δεν ειμαστε μεσα τους, και αρα μπορουμε να τους δουμε -και να τους φωτογραφησουμε- και προφιλ και ανφας με τα τηλεσκοπια μας.

    Γενικοτερα: Η διαφορα αναμεσα στον Γαλαξια και σε εναν οποιοδηποτε αλλο γαλαξια νομιζω οτι ειναι σαφης, και στον προφορικο λογο το «ο Γαλαξιας μας» φτανει και περισσευει για να γινουμε κατανοητοι, χωρις να υπαρχει αναγκη για ενα νεο ονομα. (Με τον ιδιο τροπο αλλωστε διακρινουμε και τον «Ηλιο», το αστερι μας, απο τα αλλα αστερια που χουν κι αυτα δικα τους πλανητικα συστηματα και ειναι και αυτα «ηλιοι»). Ακομα και στην αγγλοφωνη αστρονομικη βιβλιογραφια κανουν την ιδια διακριση: ο Otto Struves στα αρθρα του ως «galaxy» (χωρις καν κεφαλαιο) ανεφερε τον δικο μας γαλαξια και κανεις δεν καταλαβε λαθος γαλαξια (και η μεθοδος που προτινε οδήγησε, μολις 43 χρονια αργοτερα, στην ανακαλυψη του πρωτου εξωηλιακου πλανητη στο «51 του Πηγασου»).

    το παραδειγμα: http://adsabs.harvard.edu/full/1952Obs….72..199S

  169. Γς said

    168:
    Μα τι λες χρυσή μου; Αυθεντική είναι. Κάποιος πήγε και την τράβηξε.
    Τι είναι;
    Σιγά την απόσταση.
    Εκατό με διακόσιες χιλιάδες έτη φωτός !

  170. ππαν said

    http://www.sday.gr/Articles/Nikos-Papadogiannis/antistash.aspx

  171. Γς said

    Ακούω τωρα στο ΣΚΑΙ ότι κάποια βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος.

  172. spiral architect said

    @171: Αυτά παθαίνει κανείς όταν ακούει τριχωτούς παπαγάλους.

  173. Emphyrio said

    Καλησπερα σας ή καλημερα σας. Μετα απο πολλους μηνες επιστρεφω – να μην εκληφθει ως απειλη, παρακαλω.

    Ως ΠΕ06 και ως εχων μια πετρια παιδιοθεν και απο παιδι με την αστρονομια, αναρωτιεμαι: Οι μονες χωρες που βγαζουν αστρονομους ειναι αγγλοφωνες; Δηλαδη οταν μεταφραζουμε κειμενα αστρονομικα ως ονομα του Γαλαξια ΜΑΣ μπορει να χρησιμοποιηθει μονο το Μιλκυ Ουεϊ (και δεν θα αρχισω να αναρωτιεμαι γιατι δεν αποδιδεται σωστα ο ηχος του W με το Γουεϊ); Στην Γαλλια δεν τον λενε Voie Lactée δηλαδη; Στην Γερμανια δεν τον λενε Milchstraße; Η Τερεσκοβα δηλαδη δεν ειχε δει το Млечный Путь; (Τα εχω ξεσηκωσει απο την Wikipédia, μην αναρωτιεστε πώς τα ξερω). Για να καταληξω και να μην γραφω ατελειωτα και αστοιχειωτα: Πρεπει δηλαδη να χρησιμοποιουμε ΜΟΝΟ την αγγλικη εκφραση; Γιατι;

  174. sarant said

    173: Βρε καλώς τον, σαν τα χιόνια!

    Να σου πω, εγώ συμφωνώ μαζί σου απόλυτα κι ας μην είμαι ΠΕ06 (ποιος ξέρει τι να είναι αυτό!)

  175. Emphyrio said

    ΠΕ06 ειναι οι καθηγητες Αγγλικων στο δημοσιο – ξερετε, οι γνωστοι ελεεινοι τεμπεληδες και ιδιαιτερακηδες και αργοσχολοι και ασχετοι και χαραμοφαηδες, οπως ολοι οι αλλοι συναδελφοι τους ολων των αλλων ειδικοτητων.

    Καλως σας ξαναβρηκα. Για παρα πολλους λογους (ανεξαρτητους της θελησεως μου, οπως ελεγαν παλια) δεν μπορουσα να διαβασω τα αρθρα και τα σχολια απο τον Ιουνιο και μετα. Αλλα τωρα τα παιρνω σαν ρετροσπεκτιβα ενα πραμα… Συγχωρεστε μου τα ξαναζεσταμενα φαγητα αν πηγαινοντας προς τα πισω συναντησω καποιο θεμα που θεωρησω πως θελω να το σχολιασω.

  176. π2 said

    Καλά θυμόμουν ότι είχα ξαναγράψει (στο σχ. 19) για το εφορεία / εφορία.

    Βλέπω πάλι επισήμανση της υποτιθέμενης διαφορετικής ετυμολόγησης: https://www.in.gr/2018/11/05/culture/glossakailogotexnia/eforia-eforeia-kai-eyforia/

    Εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν ισχύει.

  177. Μαρία said

    176
    >το ουσιαστικό εφορία παράγεται από το ουσιαστικό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας έφορος,

    Βγάζει μάτι το λάθος. Απο το ουσιαστικό μπορεί να παραχθεί το επίθετο εφορικός αλλά όχι το αφηρημένο ουσιαστικό.

Σχολιάστε