Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Μποστ για τις πλημμύρες του 1961

Posted by sarant στο 18 Ιανουαρίου, 2013


Το σημερινό μας θέμα προέκυψε από τη συζήτηση του χτεσινού άρθρου, όπου κουβεντιάσαμε για τις φράσεις που έχουμε στη γλώσσα μας, αλλά και σε άλλες γλώσσες, για τη ραγδαία βροχή, τη νεροποντή: ρίχνει καρεκλοπόδαρα, βρέχει με το τουλούμι, τέτοια. Επειδή όμως οι νεροποντές φέρνουν πλημμύρες, στο χτεσινό άρθρο έγινε επίσης λόγος για μερικές ιστορικές πλημμύρες (στο λεκανοπέδιο πάντοτε), όπως του 1994 και του 1977. Πάνω στη συζήτηση έγινε λόγος και για τις μεγάλες πλημμύρες του 1961 που έπνιξαν (ως συνήθως) τις δυτικές συνοικίες, και αναφέρθηκε και ένα σκίτσο που είχε κάνει τότε ο Μποστ. Άλλο που δεν ήθελα, βρήκα το σκίτσο και το παρουσιάζω εδώ.

Οι μεγάλες πλημμύρες του 1961 έγιναν στις 5 Νοεμβρίου 1961, μέρα Κυριακή. Μια βδομάδα νωρίτερα, στις 29 Οκτωβρίου 1961, είχαν γίνει οι βουλευτικές εκλογές που έμειναν στην ιστορία ως οι «εκλογές βίας και νοθείας» υπέρ της απερχόμενης κυβέρνησης, της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή. Στο μεταξύ, είχε ορκιστεί η νέα κυβέρνηση της ΕΡΕ, ενώ ο Γ. Παπανδρέου είχε αρνηθεί να την αναγνωρίσει ως νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, προαναγγέλλοντας τον ανένδοτο αγώνα, και ενώ από διάφορα σημεία συρρέανε καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές. Έγιναν γνωστά και τα αποτελέσματα των στρατιωτικών τμημάτων (οι στρατιωτικοί, μόνιμοι και κληρωτοί, ψήφιζαν σε χωριστά εκλογικά τμήματα και με μια διαδικασία που δεν εξασφάλιζε τη μυστικότητα της ψηφοφορίας): η ΕΡΕ είχε πάρει 79% (έναντι 49,6% στον γενικό πληθυσμό).

Οι καταστροφές από τις πλημμύρες ήταν τεράστιες, ιδίως στις λαϊκές δυτικές συνοικίες (Μπουρνάζι, Νέα Λιόσια, Ανθούπολη, Αιγάλεω), δηλαδή περιοχές με φτωχόσπιτα και υποτυπώδη αποχετευτικά έργα. Περίπου 300 σπίτια κατέρρευσαν, άλλα 1.500 έπαθαν σοβαρές ζημιές, αλλά το τραγικότερο ήταν ότι μέσα στα νερά και τη λάσπη χάθηκαν 43 33 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους η εφταμελής οικογένεια Ρίτση στα Νέα Λιόσια, που τα ορμητικά νερά παράσυραν το αυθαίρετο σπίτι τους. Αν οι πλημμύρες είχαν έρθει την προηγούμενη βδομάδα, θα ψηφίζαμε αλλιώς, είπαν κάποιοι κάτοικοι σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των (αντιπολιτευόμενων) εφημερίδων.

Το σκίτσο του Μποστ δημοσιεύτηκε στην Ελευθερία την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 1961, μια βδομάδα μετά -και φυσικά συνδυάζει τις πλημμύρες με τις καταγγελίες για νοθεία των εκλογών, που κάθε άλλο παρά είχαν κοπάσει (με κλικ μεγαλώνει):

plimmires

Σε ένα πλημμυρισμένο τοπίο, οι τρεις ήρωες του Μποστ και άλλοι έχουν ανεβεί στις στέγες των σπιτιών για να σωθούν, ή κολυμπούν έχοντας ξύλα για σωσίβια. Σε πρώτο πλάνο ένα ψόφιο άλογο -η Αθήνα πριν από 50 χρόνια έτρεφε πολύ περισσότερα μεγάλα ζώα, ιδίως στις παρυφές της, και πολλά είχαν βρει το θάνατο στην πλημμύρα. Η μαμα-Ελλάς ψαρεύει ένα παπούτσι, μια γυναίκα στη στέγη του σπιτιού της αγναντεύει μακριά μήπως έρθει βοήθεια, ενώ ένας γκαζοντενεκές έχει την υπογραφή του Μποστ.

Ο τίτλος, Εξ λε Μπαιν, δεν παραπέμπει μόνο στη γαλλική λουτρόπολη (Aix les Bains) αλλά, νομίζω και στον αριθμό 6. Βλέπετε, ο υπουργός εσωτερικών, ο κ. Γ. Ράλλης, είχε δώσει συνέντευξη τύπου στην οποία είχε αποκρούσει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι από τα περίπου 9.500 εκλογικά τμήματα της χώρας παρατυπίες είχαν σημειωθεί μόνο σε 6! Το ίδιο άλλωστε λέει κα ο Πειναλέων, αι περιπτώσεις είναι έξι.

Ο Πειναλέων αναφέρεται σε μια από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του κύρους των εκλογών, που έγινε στο θέατρο Μουσούρη («το θέατρον που παίζουν τη Φανή»). Συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν δικηγόροι που είχαν διατελέσει δικαστικοί αντιπρόσωποι κατά τις εκλογές και είχαν παρατηρήσει περιστατικά βίας και νοθείας στο εκλογικό τους τμήμα, για να αναφέρουν ως αυτόπτες μάρτυρες τα περιστατικά. Η Φανή ήταν θεατρικό έργο του Μαρσέλ Πανιόλ, με πρωταγωνιστές τον Κ. Μουσούρη και την Τζένη Καρέζη. Η μαμα-Ελλάς φαίνεται να θεωρεί σημαντική την πρωτοβουλία των δικαστικών αντιπροσώπων, αλλά τελικά δεν έγινε τίποτα, τελικά επαναλήφθηκαν οι εκλογές σε 8 εκλογικά τμήματα. Απολαυστικό το σχόλιο της Ανεργίτσας, η οποία παρατηρεί ότι καμιά γυναίκα δεν φοράει μπικίνι!

plimm2

Η φωτογραφία αριστερά είναι από πρωτοσέλιδο της Απογευματινής και είναι παρμένη από το Μοσχάτο. Ανέβασα ολόκληρο το πρωτοσέλιδο εδώ, έχει συνολικά εννιά φωτογραφίες. Βλέπετε κάτω αριστερά τη βάση του φτωχόσπιτου της οικογένειας που ξεκληρίστηκε, κάτω δεξιά ένα ψόφιο άλογο σαν αυτό του σκίτσου. Ωστόσο, αν μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, έτσι και ένα κινηματογραφικό στιγμιότυπο αξίζει χίλιες εικόνες. Ο φίλος Αρκεσινέας βρήκε στο αρχείο της ΕΡΤ ένα μικρό αλλά εντυπωσιακό απόσπασμα από τα επίκαιρα της εποχής.

Το κείμενο της μπορντούρας βάζει στην εικόνα ένα άλλο θεατρικό έργο:

Όπος ο Διαμαντόπουλος δεν θέλη κριτικήν
κι αντιπαθεί τα σχόλια κι όλους τους κριτικούς
έτσι κε η κηβέρνησις έχει ως τακτικήν
ν’ αντιπαθή το ζήτημα με τους δικαστικούς.

Εδώ το κράτος δούλεψε σκληρά σχεδόν 3 μήνας
διά ν’ ανεβάση μια δουλειά που στοίχισε κερόν
άρα, πώς κρίνουν αφστηρώς μέσα εις τας Αθήνας
απ’ την παρακολούθησιν ελάχιστων ωρών;

Αφτά δεν είνε πρέποντα κε προκαλούν συνχίσεις
αι ελαφρότης γενικώς κε κρίσεις αφστηρέ
τα έργα μόχθους απετούν κε όχι επικρίσεις
κε άνεφ λόγου κι’ αφορμήν πληγώνουν την ΕΡΕ.

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος είχε ανεβάσει τον Γαλιλαίο του Μπρεχτ και είχε πάρει κακές κριτικές, στις οποίες είχε αντιδράσει. Ο Μποστ παραλληλίζει την αντίδρασή του με τις κριτικές στην παράσταση που ανέβασε το κράτος, δηλαδή τις εκλογές βίας και νοθείας.

486210_128094167342035_543166613_n

Από το περιοδικό Εικόνες (17.11.1961). Τη δανείστηκα από ένα άλμπουμ της Τέτης Σώλου στο Φέισμπουκ

Όπως αναφέρθηκε και στη χτεσινή συζήτηση, η κυβέρνηση, για να απαντήσει στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, επιστράτευσε μια πρωτότυπη μέθοδο: ξεκίνησε εκστρατεία ψιθύρων, διαδίδοντας τη φήμη ότι υπεύθυνη για τις πλημμύρες ήταν η Σοβιετική Ένωση, με τις πυρηνικές δοκιμές που είχε πρόσφατα πραγματοποιήσει. Φαίνεται αστείο, αλλά το βρίσκω στον Λιναρδάτο («Από τον Εμφύλιο στη Χούντα»). Το Συμβούλιον Μελετών, που είχε οργανωθεί στο Υπουργείο Προεδρίας, πρότεινε να χρησιμοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και οι ελεγχόμενοι από την κυβέρνηση σύλλογοι έτσι ώστε «να καλλιεργηθεί και διαδοθεί διά της προπαγάνδας του ψιθύρου εις τον λαόν η φήμη ότι τας πλημμύρας προεκάλεσαν μετεωρολογικαί μεταβολαί και ρεύματα, προελθούσαι εξ αποτόμων μεταβολών της θερμοκρασίας συνεπεία της γενικής διαταράξεως της ατμοσφαίρας από τας ατομικάς εκρήξεις της Σοβιετικής Ενώσεως«! Το σχετικό απόσπασμα από τα πρακτικά του Συμβουλίου Μελετών ήρθε στο φως μερικά χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1964. Πράγματι, στα τέλη Οκτωβρίου 1961, η Σοβιετική Ένωση έκανε μια σειρά από πυρηνικές δοκιμές, οι οποίες την εποχή εκείνη γίνονταν στην ανοιχτή ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ραδιενεργό νέφος. Μάλιστα, η έκρηξη στις 30 Οκτωβρίου 1961, με τη διάσημη Τσαρ Μπόμπα, διατηρεί ως και σήμερα το ρεκόρ της ισχυρότερης πυρηνικής έκρηξης όλων των εποχών με φορτίο 57 μεγατόνων και, παρόλο που η Βικιπαίδεια τη χαρακτηρίζει εξαιρετικά «καθαρή» ως προς το φορτίο της, προκάλεσε ραδιενεργό νέφος και έντονες διεθνείς διαμαρτυρίες. Ως προς το νέφος, οι διαμαρτυρίες ήταν βέβαια δικαιολογημένες, αλλά όχι και για τις πλημμύρες του Μπουρναζιού…

97 Σχόλια to “Ο Μποστ για τις πλημμύρες του 1961”

  1. andreas said

    καλημέρα, καλά ο πιο πρωϊνός αναγνώστης είμαι εγώ ;

  2. atheofobos said

    Τελικά οι νεκροί δεν ήσαν 43, όπως είχε γραφτεί στις 7-11-61, αλλά σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 9-11-61,είχε γίνει λάθος στην καταμέτρηση και ήσαν 32 (31 νεκροί και ένα αγνοούμενο παιδί).

  3. LandS said

    Έγιναν γνωστά και τα αποτελέσματα των στρατιωτικών τμημάτων (οι στρατιωτικοί, μόνιμοι και κληρωτοί, ψήφιζαν σε χωριστά εκλογικά τμήματα και με μια διαδικασία που δεν εξασφάλιζε τη μυστικότητα της ψηφοφορίας)

    Δηλαδή πήγαιναν συντεταγμένα στα εκλογικά τμήματα, τους έδιναν το ψηφοδέλτιο και ψήφιζαν στη κάλπη του Παπακωνσταντίνου μόνο.

    Είμαι εμπαθής.

  4. Γιώργος Πρίμπας said

    Στα λάθη (συνήθως εσκεμμένα για να μειωθούν τα κόστη των εργολάβων όπως τα παρακάτω για τον Κηφισό που έγιναν το 2002), στα ανεπαρκή αποχετευτικά δίκτυα και στο γεγονός ότι υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται η δόμηση. Από της βορειοδυτικές περιοχές ου λεκανοπεδίου μέχρι τη Γλυφάδα και τη Βούλα βλέπεις τα κατάντη των χειμάρρων να καταλήγουν σε αφετηρίες δρόμων. Αναμενόμενα…

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_31/08/2008_282816
    Το κακούργημα του Κηφισού
    Στο εδώλιο 41 άτομα, ως υπεύθυνοι για τις καταστροφές από τις υπερχειλίσεις του ποταμού το 2002 (της Εύας Καραμανώλη)
    Έξι χρόνια μετά τις «απανωτές υπερχειλίσεις» του Κηφισού, το καλοκαίρι του 2002, και τις μαζικές καταστροφές που σημειώθηκαν σε σπίτια και περιουσίες κατοίκων των περιοχών Ν. Φαλήρου, Ρέντη και Μοσχάτου, το Συμβούλιο Εφετών Πειραιώς δείχνει το εδώλιο σε 41 άτομα που βρίσκονται αντιμέτωπα με κακουργηματική κατηγορία εξαιτίας παραλείψεων και ενεργειών τους κατά την κατασκευή του έργου της λεωφόρου Κηφισού.
    Το Συμβούλιο Εφετών Πειραιώς με το υπ’ αριθμόν 188/2008 βούλευμά του παραπέμπει κατά πλεiοψηφία στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για το κακουργηματικό αδίκημα της πλημμύρας από ενδεχόμενο δόλο κατ’ εξακολούθηση από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωπο, 11 υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Εργων για τη μελέτη και κατασκευή ειδικών συγκοινωνιακών έργων της Γ.Γ Δημοσίων Εργων του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΕΥΔΕ/ΕΣΕΑ), μέλη του Δ.Σ., υπεύθυνους έργου και εργοδηγούς των εταιρειών ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε. (13 άτομα), ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΑΤΕ (5 άτομα) και ΑΚΤΩΡ Α.Ε. (12 άτομα), οι οποίες είχαν αναλάβει την κατασκευή του Γ΄ τμήματος του έργου (σ.σ. ξεκίνησε το 1984 και ολοκληρώθηκε το 2004).
    Στο βούλευμα περιγράφονται αναλυτικά παραλείψεις και ενέργειες των κατασκευαστριών εταιρειών, αλλά και των μελών της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι οποίες οδήγησαν στην υπερχείλιση του ποταμού. Βασικότερη εξ αυτών είναι η μη τήρηση, κατά τη σχεδίαση του έργου, «των ουσιωδών τεχνικών προδιαγραφών». Οπως προκύπτει από όλες τις γνωματεύσεις πραγματογνωμόνων, τεχνικών συμβούλων, αλλά και του ΤΕΕ, «υπήρξε από την αρχή σφάλμα στην πορεία κατασκευής του έργου, κάτι που αποτελεί και τη βασική αιτία των πλημμυρών που επισυνέβησαν».
    Ανάποδα
    Το έργο, επισημαίνουν, θα έπρεπε να ξεκινήσει από τις εκβολές του ποταμού προς τις πηγές και όχι το αντίθετο, όπως συνέβη. Οι πραγματογνώμες διαπιστώνουν ότι η κατασκευή του έργου στον ποταμό έγινε τμηματικά, από το 1984 έως το 2004, και ότι η κατασκευή του υπό εξέταση τμήματος μετατέθηκε στο τέλος του χρονοδιαγράμματος όλου του έργου. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία «εμφράγματος μήκους τριών χιλιομέτρων, δηλαδή στο 22% του μήκους του ποταμού» και μάλιστα στο τμήμα με τις πλέον αυξημένες απαιτήσεις παροχετευτικότητας, αναφέρουν.
    Η λανθασμένη κατασκευή, σε συνδυασμό με τα μπάζα και τα φερτά υλικά που είχαν τοποθετήσει οι εργολάβοι στην κοίτη του ποταμού οδήγησαν σε αλλεπάλληλες υπερχειλίσεις του ποταμού (8/7/2002, 18/8/2002, 3/9/2002 και 7/11/2002) με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα.

    Οι επτά λόγοι
    Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, οι λόγοι της υπερχείλισης του ποταμού ήταν οι εξής:
    1. Κατά την κατασκευή του έργου δεν προηγήθηκε η καθαίρεση των πέντε παλαιών γεφυρών που υπάρχουν καθέτως προς τη ροή του ποταμού (ήτοι Αγ. Αννης, ΟΣΕ, Πειραιώς, ΗΣΑΠ και Λ. Κατσώνη).
    2. Δεν καθαιρέθηκαν οι παλαιές όχθες σε όσα τμήματα του ποταμού είχαν κατασκευασθεί νέες, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την ύπαρξη μπαζών και άχρηστων υλικών που οι ανάδοχες εταιρείες ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε., ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΑΤΕ και ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ εναπέθεταν σε μεγάλους όγκους στην κοίτη του ποταμού προς διευκόλυνσή τους, τη μείωση της διατομής του ποταμού και συνακόλουθα τη μείωση της παροχετευτικότητάς του.
    3. Κατασκευάσθηκαν μεσόβαθρα για τη στήριξη της υπερυψωμένης λεωφόρου, τα οποία όμως λειτούργησαν ως φυσικά αναχώματα και μείωσαν υπερβολικά τη διατομή του ποταμού, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ελεύθερης και απρόσκοπτης ροής των υδάτων του προς τη θάλασσα.
    4. Δεν εξασφαλίσθηκε η παράπλευρη ροή, έστω και τμήματος του υδάτινου όγκου του ποταμού ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος της πλημμύρας.
    5. Κατά την κατασκευή του έργου δεν απομακρύνονταν τα μπάζα και τα διάφορα φερτά υλικά κατασκευής που είχαν εναποθέσει παράνομα οι εργολάβοι στην κοίτη του ποταμού .
    6. Κατά την κατασκευή του έργου επιχωματώθηκαν τμήματα της κοίτης δημιουργώντας ράμπες ανόδου – καθόδου για να εξυπηρετείται η κίνηση των οχημάτων της αναδόχου εταιρείας αντί να κατασκευασθεί οδός προσπελάσεως, και επικαλύφθηκε η κοίτη του ποταμού με όγκους από τα προϊόντα της εκσκαφής.
    7. Αν και γνώριζαν ότι ήταν πολύ πιθανό να εκδηλωθεί ισχυρή βροχόπτωση (από την ΕΜΥ είχε εκδοθεί έτακτο δελτίο) όπως και πράγματι εκδηλώθηκε, αυτοί τόσο κατά την πρώτη πλημμύρα της 8/7/2002 όσο και πολύ περισσότερο στις μεταγενέστερες πλημμύρες στις 18/8/2002, 3/9/2002. και 7/11/2002 δεν φρόντισαν να άρουν την επικινδυνότητα που δημιούργησαν, με τη λήψη αναγκαίων μέτρων ασφαλείας.
    «Με όλες τις ανωτέρω ενέργειες και παραλείψεις τους, προξένησαν πλημμύρες από τις οποίες μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε ανθρώπους, όπως πράγματι προέκυψε» (γυναίκα παρασύρθηκε και παρ’ ολίγον να πνιγεί). Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών αποδίδουν ευθύνες στους κατηγορουμένους και για το γεγονός ότι, ενώ ως ειδικοί γνώριζαν τα τραγικά αποτελέσματα που μπορούσαν επέλθουν από τις παραλείψεις τους, δεν έλαβαν κανένα μέτρο.
    Δικαίωση μετά έξι χρόνια
    Η υπόθεση έφτασε στο εδώλιο μετά ενέργειες της δικηγόρου κ. Νίκης Ρουσή, η οποία το μεσημέρι της 8/7/2002 οδεύοντας προς το σπίτι της επί της οδού Φαληρέως στο Ν. Φαληρο, χτυπήθηκε από «κύμα» ύδατος και παρ’ ολίγον να παρασυρθεί. Από την ίδια πλημμύρα υπέστη καθίζηση η πιλοτή της πολυκατοικίας όπου διέμενε και καταστραφηκε το αυτοκίνητό της.
    Πέραν της κ. Ρουσή, μήνυση κατέθεσαν και άλλοι κάτοικοι της περιοχής, καθώς και ο δήμος Μοσχάτου. Μετά το πέρας της ανακρισης, τόσο ο εισαγγελέας Πρωτοδικών όσο και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εισηγήθηκαν την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Η μόνη που εδικαιούτο να ασκήσει έφεση ήταν η κ. Ρουσή καθώς απειλήθηκε η ζωή της. Το έπραξε και, παρά την αντίθετη εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών, το Συμβούλιο Εφετών παρέπεμψε τελικώς τους κατηγορουμένους σε δίκη.

  5. ππαν said

    Τι ωραία ανάρτηση!

  6. Γς said

    Δυστυχώς, πολλά χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, η Πρωτεύουσα εξακολουθεί να μην είναι οχυρωμένη απέναντι σε ενδεχόμενες πλημμύρες.

    Μια θεομηνία σαν αυτή του 1961 με καλυμμένο τον Ιλισό και τον Κηφισό θα ήταν ότι το χειρότερο
    Πρέπει να αποκατασταθούν πάλι τα ποτάμια της. Είναι διεθνής πρακτική πια.

    Θα ήταν άραγε εφικτό να φανταστούμε τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού πάρκου στον Κηφισό, από το Φάληρο μέχρι την Πάρνηθα; Θα ήταν άραγε εφικτό να φανταστούμε τμήματα του Ιλισού, του Ηριδανού ή του Κυκλοβόρου να αναδύονται στην επιφάνεια της Αθήνας;

    Θυμάμαι τις βόλτες που κάναμε στην Αύρα, στην ‘παραλία’ του ρέματος στο Βύρωνα.
    Θυμάμαι και τον Ιλισό πριν τον θάψουν.

    Η φύση εκδικείται

  7. atheofobos said

    Στις 10-11-61 αφού άντλησαν τα νερά από ένα υπόγειο βρήκαν άλλον ένα νεκρό οπότε τελικά οι νεκροί ανήλθαν σε 33.

  8. Πολύ καλό άρθρο, μου ξύπνησε μνήμες και μνήμες

    Από τον Σουρή :

    Ο βασιλεύς δεν κυβερνά
    πλην όμως βασιλεύει
    και στα λουτρά του Αιξ Λε Μπαίν
    συνήθως ταξιδεύει

  9. christos k said

    Καλημέρα, πολύ ωραίο το σκίτσο και επίκαιρο βλέποντας έξω τον καιρό-αν και δεν βλέπω να πλημμυρίζουμε σήμερα.

    Αξίζει σήμερα να σχολιαστεί και η ορθογραφία της πλημμύρας με ένα μ δηλαδή πλημύρα. Το Liddel & Scott,1996 μας το δίνει με ένα μ. Ωστόσο απο τον Μπαμπινιώτη και το ΛΚΝ βλέπω οτι η ορθογραφία με δύο μ μας έμεινε απο την παρετυμολογία πλην+μύρομαι. Μία διαφορά που εντοπίζω στα λεξικά είναι οτι το ΛΚΝ τοποθετεί την παρετυμολογία στους ελληνιστικούς χρόνους ενώ ο Μπαμπινιώτης αναφέρει οτι η παρετυμολογία και αυτή η ορθογραφία υπήρξε απο την αρχαιότητα (Ηρόδοτος, Αριστοτέλης κ.α).

    Αν τελικά η πλημμύρα (χρησιμοποιώ σχολική ορθ.) έχει και ετυμολογική βάση όταν γράφεται με ένα μ δεν μου φαίνεται λάθος και στα πλαίσια της απλουστευμένης ορθογραφίας να γίνεται αποδεκτός και ο τύπος αυτός. Να λοιπόν και μια αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση που τη βλέπω και με μπλέ φόντο στο ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη.

  10. christos k said

    …στην τελευταία παράγραφο βγάλτε κανα δυο «και» γιατί πήρα φόρα 🙂

  11. spiral architect said

    Καλημέρα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. 🙂
    Ήμουν ενός έτους τότε, γεννημένος στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μόνο η κεντρική λεωφόρος του Δήμου μου (τότε Κοινότητα) ήταν ασφαλτοστρωμένη, με τους κάθετους δρόμους της να είναι ακόμα χωματόδρομοι, χωρίς καν κράσπεδα και πεζοδρόμια.

    Το θετικό ήταν ότι, ο πρώτος κοινοτάρχης ήταν αρχιτέκτονας που παρέα με ένα τοπικό τοπογραφικό γραφείο (του ενός ατόμου) 😀 εκπόνησαν πολεοδομικό σχέδιο για την (τότε) Κοινότητα με πρασιές, πλατείες και γεωμετρικά τέλεια οικοδομικά τετράγωνα. Τι να το κάνεις όμως; Μέχρι το πολεοδομικό να υλοποιηθεί, να οριστικοποιηθούν τα υψόμετρα, να φτιαχτεί ο αγωγός ομβρίων με κάλυψη ενός ρέματος που έτρεχε παράλληλα με την κεντρική λεωφόρο και κατέληγε σε ένα παρακηφίσιο ποτάμι, πέρασαν χρόνια και απ’ ότι θυμάμαι μικρός, οι πλημμύρες στις γειτονιές μας ήταν συχνές.

    Από το ταρατσάκι του σπιτιού μου έβλεπα στις κλιτύες του βουνού τα μαντριά, που ανά τακτά διαστήματα κατέβαζαν οι τσοπαναραίοι τα πρόβατά τους να βοσκήσουν στα άκτιστα οικόπεδα που ήταν τότε λιβάδια. Το Πάσχα συγκεντρωνόντουσαν σε προκαθορισμένα σημεία. έσφαζαν, έγερναν και πουλούσαν αρνιά για τον πασχαλινό οβελία.

    Συνομήλικος συνάδελφός μου Μοσχατιώτης από παιδί, μού έλεγε ότι το Μοσχάτο τότε ήταν περιβόλια με οπωροκηπευτικά. Το όργωμα γίνονταν με μουλάρια.

    Περάσαν χρόνια από τότε. Το 1978 ένα παιδί που πηγαίναμε μαζί φροντιστήριο, παιδί των δυτικών προαστίων κι αυτός, έχασε το σπίτι του από τις πλημμύρες που έγιναν τον Οκτώβρη. Έμενε στην Περιοχή «Τσαλαβούτα» στο Περιστέρι 200 μέτρα από τον Κηφισό.

  12. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις ουσιαστικές σας προσθήκες!

    Έκανα τη διόρθωση στον αριθμό των θυμάτων, ευχαριστώ!

    6: Ναι, η φύση εκδικείται…

    8: Ήταν μόνιμο παράπονο ότι ο Γεώργιος έλειπε συνεχώς στο εξωτερικό.

    9: Χίλια χρόνια παρετυμολογία ή και δυο χιλιάδες, έχει πια αποχτήσει δικαιώματα. Ο ίδιος ο Μπαμπινιώτης δέχεται την πολΥθρόνα, πώς τον ενοχλεί η πλημμύρα;

  13. #11
    Τα περιβόλια φαίνονταν από τον ηλεκτρικό μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου (ο σταθμός του Ταύρου είναι πολύ μεταγενέστερος ) τουλάχιστον μέχρι το 90

  14. sarant said

    Πρόσθεσα μιαν ακόμα φωτογραφία.

  15. atheofobos said

    Ξαναδιαβάζοντας το κείμενο μου έκανε εντύπωση ότι οι εκλογές έγιναν, όπως γράφεις, στις 28-10-61,γιατί ήταν μάλλον δύσκολο να γίνονται εκλογές και παρελάσεις μαζί!
    Βέβαια το σωστό είναι ότι έγιναν στις 29-1-61.

  16. sarant said

    15: Σωστά, η Κυριακή έπεφτε 29, το διόρθωσα.

  17. christos k said

    12. Πράγματι όταν κάτι υπάρχει τόσο καιρό αποκτά «δικαιώματα». Μου αρέσει η θέση σου Νίκο, οτι δηλαδή η βιωματική σχέση του λαού με τη γλώσσα τελικά τη διαμορφώνει και τη θεωρώ έναν εξαιρετικό τρόπο να ανακαλύπτουμε την αλήθεια. Ωστόσο όταν απο την μεταξύ μας επικοινωνία ως λαός αποδεικνύεται πως κάτι που ξέραμε ως τώρα στηρίζεται σε λάθος βάση δεν θα έπρεπε να το επαναπροσδιορίζουμε; Ας μπεί και η πολυθρόνα (poltrona) στην κουβέντα, άλλωστε εξετάζουμε τη γλώσσα, όχι τις θέσεις του Μπαμπινιώτη. Απο την άλλη τα δικαιώματα επιβάλλεται να αλλάζουν όταν χρειάζεται και πρέπει για το κοινό όφελος.

  18. sarant said

    Μα, δεν έχει γίνει κοινό κτήμα του λαού ότι το πλημμύρα είναι «λάθος», δεν έχει καμιά ετυμολογική διαφάνεια το «πλημύρα». Ποιος ο λόγος να φορτωθούμε εκατό ακόμα διπλοτυπίες;

  19. ππαν said

    Η γιαγιά μου την πολυθρόνα την έλεγε πολτρόνα πα΄ντως 🙂

  20. Αρκεσινεύς said

    «Συνεπώς, η ετυμολογικά σωστή γραφή είναι πλημύρα, που πρέπει να προτιμάται και ως απλούστερη». Μπαμπινιώτης.

    Στην πολυθρόνα όμως δεν εφάρμοσε τον κανόνα της απλοποιημένης γραφής και ούτε βέβαια σε πολλές άλλες λέξεις.

    Νίκο, εγώ είπα τα ευχαριστήρια από χτες το βράδυ. Εξαιρετικό το κείμενο με Μποστ και άλλες πολλές πληροφορίες.

  21. Књаз Неретве said

    «προπαγάνδα του ψιθύρου»!
    «word of mouth» και «spin doctors» λέμε σήμερα!

  22. Αρκεσινεύς said

    Εκείνο το » μας εβίασαν κατά τρόπον εμφανή» καταπληκτικό.

  23. Και εάν αναρωτάσθε πώς γλυτώσαμε πλημύρας
    σήμερον με τας νεφέλας σκούρας και υδάτον πλήρας
    η εξήγηση απλουστάτη, ο Θεός μας ελυπήθη!
    διότι ο ήρως Βενιζέλος απ’τους διώκτας τους απολύθη.

    Ήταν έτοιμα τα ουράνια να μας ρίξουν τιμωρία
    εις δικαίους και αδίκους, δι’αυτήν την σκευωρία
    αλλά οι Βουλευτέ υπεφθήνως εψηφίσαν το σωστόν
    και σωθήκαμε από δεύτερον του Νόε κατακλυσμόν!

    😀

  24. ππαν said

    Μπράβο Στέλιο!! Αριστούργημα 🙂

  25. christos k said

    18,20. Εμένα το Liddell & Scott με έβαλαν σε σκέψεις αλλά δεν έχω την γνώση να πω αν πράγματι ή όχι υπάρχει ετυμολογική διαφάνεια. Για να το λες όμως Νίκο κάτι περισσότερο θα ξέρεις.

    Ο Μπαμπινιώτης έχει κάνει πολλά φάουλ, απλά-κυρίως λόγω του Liddell & Scott- η πρόταση αυτή μου φάνηκε ενδιαφέρουσα, χωρίς όμως να έχω ελέγξει αν την έχει υιοθετημένη καθολικά διότι δεν εξέταζα τις θέσεις του αλλά τη λέξη.

  26. sarant said

    23: Ωραίο, πολύ ταιριαστό!

  27. Αρκεσινεύς said

    Η » ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της 7ης και 8ης Νοεμβρίου 1961 για τις πλημμύρες και την καλπονοθεία.

    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=64&dc=7&db=11&da=1961

    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=64&dc=8&db=11&da=1961

  28. spiral architect said

    Εγώ πλημμύρα το γράφω και ότι και να λέτε πλημύρα (να’ το που μού το κοκκίνισε) δεν το γράφω. 😛
    (μακρυά από μας η πλημμύρα, κυριολεκτικά και ορθογραφικά για τo μεν πρώτo να μην μας πάρει το σπίτι, για τo δε δεύτερo, μπας και μας την πέσει κάνα στούκας) 😀

  29. christos k said

    28…κι εγώ πλημμύρα γράφω, απλά σχολίασα τα ιστορικά δεδομένα της λέξης (απο λεξικά) που όπως λέει ο Νίκος έχει αδιαφανή ετυμολογία.

    Μακρυά απο εμάς δε λες τίποτα, όλα τα ‘χαμε αυτό μας έλειπε!

  30. Αρκεσινεύς said

    [μσν. μακριά < μακρέα με συνίζ. για απόφ. της χασμ. < ουδ. πληθ. του επιθ. μακρύς αναλ. προς το επίρρ. βραχέα]

  31. Νέο Kid Στο Block said

    23. Tέτοιο μποστικό αριστούργημα δεν μπορεί παρά να είναι συνωμοσία του Στέλιου μετά της σκευωρούσης μούσας Κλειούς (σικ ρε!) για να πλήξει τον περήφανο και πλέον απηλλαγμένο πάσης σπίλωσης αρχηγό της σοσιαλιστικής εν Ελλάδι παρατάξεως!
    Αίσχος ρε Στέλιο!! 🙂

  32. Αυτός ο Μποστ ρε παιδί μου ζωγράφιζε όμως! Και ο Νίκος πάνω στις ζωγραφιές κεντάει! 😀

    Στέλιο, ντουζ σαπώ! Τι είσαι συ βρε παιδί μου, θα πρέπει να εφεύρουμε νέα κλίμακα αξιολόγησης σε λίγο! 😀

    @11 Αρχιτέκτονα, δεν ξέρω για τους εορτάζοντες, αλλά οι εορτάζουσες σ’ ευχαριστούν θερμά δια τας ευχάς! 😉

  33. @31 Κιντ, να χαίρεσαι το κορίτσι σου!

  34. ππαν said

    Ιμμορταλιτε, δεν είμαστε μουλάρια, σου ευχηθήκαμε -και σου κάναμε και παρατηρήσεις- στο Μηνολόγιο. Αλλά αφού δεν κοστίζει, χρόνια πολλά κι από δω!

  35. @24,26,31,32: Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!! Αλήθεια κοκκίνισα τώρα!! 😀

    @32: Πέρνα κι απ’το μηνολόγιο, έχει κι άλλες ευχές εκεί (και παραπονάκια όμως! 🙂 )

    Κιντ, δεν ήξερα ότι έχεις και δική σου Ιμμορταλιτέ!! Να την χαίρεσαι!!! 🙂

  36. ππαν said

    Ναι, και στο δεύτερο κιντάκι χρόνια πολλά!

  37. Αρκεσινεύς said

    Immortalité, ΧΡΌΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ. Αθανασία;

  38. Καγώ πλημμύρα το έγραφα πάντοτε και μάλιστα μειράκιον είχα υιοθετήσει την σκέψη πως το πολύ νερό διώχνει τις μυροτδιές για να θυμάμαι την δύσκολη ορθογραφία της λέξης

    Υπάρχει Sainte Immortalite στο εορτολόγιο της…γαλλικής θρησκείας ;

    Αν ναι, εις έτη της πολλά !

  39. Αντιφασίστας said

    Καλημέρα και χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες!
    Οι εκλογές του ’61 ήταν οι πλέον νοθευμένες μεταπολεμικές εκλογές. Εκτός από όσα γράφουν τα βιβλία, έχω τη μαρτυρία του πατέρα μου, ο οποίος, υπολοχαγός τότε, είχε λάβει μέρος στην αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος (α, ρε πατέρα!). Στα εκλογικά τμήματα που ψήφιζαν οι στρατιώτες τα ψηφοδέλτια ήταν αναποδογυρισμένα, με το λευκό μέρος από πάνω. Όλα ήταν της ΕΡΕ, αλλά οι στρατιώτες το ανακάλυπταν μόνο όταν έμπαιναν στο παραβάν. Για τους »ύποπτους» πολιτικά φαντάρους προβλεπόταν σωματική έρευνα για την περίπτωση που είχαν προμηθευτεί ψηφοδέλτια της ΕΔΑ και της ΕΚ εκτός εκλογικού τμήματος.

  40. Νέο Kid Στο Block said

    Mερσί παιδιά για τις ευχές στο ιμμοράκι μου! 🙂
    (άστα Ιμμόρ, έχω πρόβλημα..θέλει λέει να γίνει δασκάλα για να μιλάει πολύ!…ξες που θα οδηγήσει αυτό όταν μεγαλώσει και μάθει περί Νομικής,ε;) 🙂 . Eυτυχώς η μικρή είναι πιο προσγειωμένη και κατασταλαγμένη. Ή μηχανικός »θα τον μπαμπά» (φτου κακά!) ή καλύτερα «κοπέλα στα γκούντιθ να πουλάω νάγκετθ!»

  41. θτα, θτα γκούντιθ. Να τη χαίρεσαι Κιντ!
    (Ιμόρ, πήγαινε στο μηνολόγιο, λέμε!)

  42. ππαν said

    Καλά, με σένα πατέρα και δεν έχει μάθει πως κι οι μηχανικοί μιλάνε -και γράφουν- πολύ; 🙂

  43. Αρκεσινεύς said

    Κιντ, να τη χαίρεσαι και να την καμαρώσεις σε ό,τι εκείνη επιλέξει.

  44. christos k said

    30. Αρκεσινεύς μου μην κουράζεσαι απλά στο πληκτρολόγιο το υ είναι παραδίπλα στο ι, εκεί την πατάω 🙂

  45. christos k said

    Χρόνια πολλά και απο εμένα.

  46. Αρκεσινεύς said

    Από την 5η σελίδα της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 8-11-1961.Ποιοι ήταν οι «Ελπιδοφόροι νέοι»;

  47. Ηλεφούφουτος said

    Χρόνια Πολλά Ιμόρ!
    Χρόνια Πολλά Κιντ!

    Και τα συχαρίκια μου στο Στέλιο!

  48. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    Χρόνια πολλά για την Κιντούλα!

    46: Κάτι έχω ξανακούσει, αλλά δεν θυμάμαι…. κάτι προς το δεξιό πάντως.

  49. Αρκεσινεύς said

    ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
    ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
    ΤΕΥΧΟΣ Α’ 3 – 8/1/2013
    ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 1
    Καθορισμός βαθμίδων επαγγελματικών προσόντων για την επαγγελματική δραστηριότητα της εκτέλεσης συντήρησης, επισκευής και επιτήρησης της λειτουργίας ψυκτικών εγκαταστάσεων και προϋποθέσεις για την άσκηση της δραστηριότητας αυτής από φυσικά πρόσωπα.

    Βερολίνο, 7 Ιανουαρίου 2013

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
    ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

    Δεν αντέχω να το γράψω αύριο. Δεν ξέρω αν το έχετε δει. Βερολίνο 7 Ιανουαρίου 2013

    Βέβαια εκεί πια είναι η έδρα της τριτοκομματικής Κυβέρνησής μας και της αντιστασιακής προεδράρας μας.

    Θε μας φύλαγε, που έγραφε κι ο Νίκος χτες.

  50. @49: Η επίσημη εξήγηση είναι ότι επειδή ήταν επείγον να υπογραφεί το διάταγμα και ο Πρόεδρας βρισκόταν στο Βερολίνο, του το στείλανε υπηρεσιακώς και το υπέγραψε εκεί, στο Βερολίνο και γι’αυτό γράφτηκε έτσι, αυτός είναι ο τόπος υπογραφής.

    Λένε μάλιστα ότι είναι αρκετά συνηθισμένο κάτι τέτοιο.

  51. Αρκεσινεύς said

    50. Σιγά το Π.Δ. που ήταν επείγον! Ούτε π.χ. αν είχε πλημμυρίσει ολόκληρη η Αθήνα κι έπρεπε να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

  52. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

    Παιδιά, χάνετε… http://www.facebook.com/groups/49510971121/

  53. spyroszer said

    Χρόνια πολλά στην Immortalite και στους λοιπούς εορτάζοντες.

    Επειδή και εγώ δεν αντέχω μέχρι αύριο, το γράφω σήμερα. Μαθήματα Δημοσιογραφίας από το Πρώτο Θέμα:
    http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=251125
    «Την αποκάλυψη του protothema.gr ότι άγνωστοι ξερίζωσαν την Ιερή Ελιά του Πλάτωνα, το δέντρο κάτω από το οποίο ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος δίδασκε τους μαθητές του τον 5ο αιώνα π.Χ., επιβεβαίωσε η διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής κληρονομιάς».
    Και λίγες γραμμές παρακάτω στο ίδιο άρθρο:
    «Το ελαιόδεντρο βρισκόταν έως το 1976 στην Ιερά Οδό, μεταξύ των αριθμών 89-91, ξεριζώθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1976, όταν προσέκρουσε λεωφορείο στον κορμό του και ό,τι απέμεινε από τον αρχαίο κορμό, μεταφέρθηκε σε κτίριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Με ενέργειες του ίδιου πανεπιστημίου στη θέση του παλαιού ελαιόδεντρου φυτεύτηκε νεότερο το οποίο είχε τη μορφή τριών κορμών, διαμέτρου 30 εκ. περίπου έκαστος.
    Σύμφωνα με την διεύθυνση Αρχαιοτήτων, ο ένας από αυτούς τους κορμούς ο οποίος είχε εν τω μεταξύ απονεκρωθεί αφαιρέθηκε την 6η Ιανουαρίου 2013 από αγνώστους. Ωστόσο, οι δύο ζωντανοί κορμοί παραμένουν ανέπαφοι».

  54. Αντιφασίστας said

    Κάπου εδώ υπάρχει η απάντηση, Αρκεσινέα:
    http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/culture/personalities/Lambrakis/parakrorg.html

  55. Αρκεσινεύς said

    54. Σ’ ευχαριστώ πολύ, Αντιφασίστα. Βλέπω 2 οργανώσεις με παρόμοιο όνομα:Σώμα Ελπιδοφόρων Νέων (ΣΕΝ) και Ελπιδοφόροι Νέοι ή υπήρξε κατοπινή μετονομασία.
    Βλέπω ακόμη: Ένωσις Εθνικοφρόνων Ελασιτών. Θα είναι οι ανανήψαντες!

  56. Αντιφασίστας said

    Αμ το Μακέλην πού το πας; Τι να σημαίνει, άραγε; Μακελάρης Έλλην; Με ένα λάμδα, όμως; Άντε βρες άκρη μ’ αυτούς!

  57. Χρόνια πολλά Θανάσηδες, Αθανασίες. Ιμορ, Κιντάκι…
    Έναν υδραυλικό στο Διακοφτό του έχουν κολλήσει το παρατσούκλι Πλημύρας (αλλά δεν ξέρω αν τον φωνάζουν με δυο μ).
    Καταπληκτική η φωτογραφία από τις Εικόνες. Σα νάναι παρμένη από ιταλική ταινία του νεορεαλισμού.

  58. Αντιφασίστας said

    Αισχρές συκοφαντίες!
    http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/271387/apokleistikohrysaygitis-o-enas-apo-toys-dolofonoys-toy-pakistanoy

  59. christos k said

    43,55. Αρσενικέα το μακριά που με διόρθωσες το βρήκα στο λεξικό της Πρωΐας με υ και με έπιασαν τα γέλια. Στην παλιά ορθογραφία φαίνεται ήταν «μακρυά», κάπου θα το είδα μου «κόλλησε» και πήγε ο χέρι μου εκεί. Έχω θέμα με την ορθογραφία και μάλιστα τις πιο πολλές φορές σε λέξεις που ξέρω!! Αυτός είναι και ένας απο τους λόγους που μου αρέσει να γράφω σε αυτή τη σελίδα.

  60. sarant said

    55-56 Ναι μπράβο, αυτοί ήταν. βρήκα κι εγώ κάτι στο μεταξύ, ότι αποτέλεσαν κατά κάποιο τρόπο τους πρόδρομους του Κόμματος 4ης Αυγούστου (1965-67)

  61. Αρκεσινεύς said

    56, http://www.youtube.com/watch?v=i4SaJXTnyFk

  62. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    50,51 κάτσε να το ψάξουμε.Μπας κι έχει υπογράψει από κει κι άλλο κι αυτό είναι κερασάκι (τρεις-τρεις υπογράφει τις πράξεις νομοθ. περιεχομένου να προκάμει το ξεθεμέλιωμα μια ώρα αρχύτερα

  63. atheofobos said

    @60
    Οι Ελπιδοφόροι ήταν ένα παρακρατικό σώμα νεολαίας με στολές κάπως σαν τους προσκόπους αλλά με πολύ μικρή διάδοση στους νέους. Είχαν χρησιμοποιηθεί στην περιφρούρηση για τον αποκλεισμό της πορείας της Ειρήνης με τον Λαμπράκη.
    Πιο γνωστοί ήσαν οι Άλκιμοι που επί χούντας έγινε προσπάθεια να γίνουν κάτι σαν την ΕΟΝ του Μεταξά αλλά χωρίς επιτυχία.

  64. Αντιφασίστας said

    61: Σ’ ευχαριστώ, μου λύθηκε η απορία για το πού πήγε το δεύτερο λάμδα. 😉

  65. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    λίγες είπα, εφτά-εφτά !
    http://www.eklogika.gr/news/12839

  66. Όλα τα ‘χει ο Μποστ! Εξαίρετο κι αυτό!!!

    *

    Χρόνια πολλά στις Θανασούλες και στους Θανάσηδες!

    Ιμμοράκι μας, ιδιαιτέρως, πάντα όλα τα καλά κι ακόμα καλύτερα!

  67. 60. Φορούσαν στολές, ήταν οργανωμένοι στα πρότυπα της ΕΟΝ. Με άλλες παρόμοιες ομάδες και την συμμετοχή του Πλεύρη ίδρυσαν το “κόμμα της 4ης Αυγούστου”

  68. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

    63. Το «Σώμα Ελπιδοφόρων Νέων» ήταν το στρατιωτικό σκέλος (να το πω έτσι) της ΕΡΕΝ. Έκαναν τη βρόμικη δουλειά. Στολές δε θυμάμαι…

  69. Φωτοτυπάκιας said

    Για πότε κατέφθασε όμως ο Καραμανλής, ε; (βλ. στο βίντεο): «Το σύνθημα δια την παροχήν αμέσου βοηθείας και συμπαραστάσεως προς τους πληγέντας, έδωσε Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ…..φθάσας ΑΜΕΣΩΣ επί τόπου….» Ευτυχώς που ήταν κι αυτός τότε στην κυβέρνηση, και σώθηκαν οι καημένοι οι πλημμυροπαθείς! Κι ο απόγονός του έτσι είχε καταφτάσει αμέσως στην Ηλεία στις πυρκαγιές του 2007.
    Τι να κάνουμε; Μας σώσαν μια από τον «κουμουνισμό», τι θέλετε να μας σώνουν κι απ’ τις φυσικές καταστροφές;
    Πάντως μόλις ρε παιδί μου γίνεται μια καταστροφή, τσουπ, φτάνουν αμέσως. Άμα είναι να πάρουν τίποτα προληπτικά μέτρα για κάτι, κάνουν τον χαζό.

  70. Αντιφασίστας said

    69: Χάρη στις πλημμύρες και στα σακιά που κουβάλαγε δεν πήρε ο Σρέντερ τις εκλογές του 2002; Για να μη θυμηθώ και τη Βάσω με τις γαλότσες στις πλημμύρες του Κηφισού. Τσιμπάει ο κόσμος και το δίνει το ψηφαλάκι του.

  71. atheofobos said

    @68
    Φορούσαν πράσινες στολές και στις επωμίδες τους έγραφε: Ομάδες Εθνικής Δράσεως!
    Από το 1962 συμμετείχαν επισήμως, κατόπιν αποφάσεως του Υπουργείου Εσωτερικών, και στις διάφορες παρελάσεις.

  72. sarant said

    69-70: Έτσι είναι, σχεδόν πάντα πιάνει το κόλπο….

  73. Κάτι τρέχει κάτι τρέχει και το σύννεφο δεν βρέχει…

  74. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  75. Μαρία said

    70 Τι μου θύμισες! Απ’ τη Βάσω πρωτοάκουσα τότε στα νέα ελληνικά τα κατάντη (μπορεί και τα ανάντη).

    54 Για κάποιες απ’ αυτές τις οργανώσεις γίνεται λόγος και στο βιβλίο του Δορδανά, Η γερμανική στολή στη ναφθαλίνη.

    Χρόνια πολλά στην Ιμόρ και στην Κιντίτσα.

  76. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

    71. Για να το λες…

  77. Αρκεσινεύς said

    53. http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4782891

  78. Alexis said

    Καλημέρα.
    Δύο μικρά γλωσσικά σχόλια για το φιλμάκι της ΕΡΤ από τα «Επίκαιρα»:

    Προσέξτε ότι ο εκφωνητής αποφεύγει τη γενική «Μπουρναζιού» ή έστω «Μπουρναζίου» και λέει «εις τας περιοχάς Αιγάλεω, Περιστερίου και Μπουρνάζι».

    Αυτό το «φθάσας» μου φαίνεται εντελώς κωμικό. Ρήμα εντελώς λαϊκό το «φτάνω», το κάνανε «φθάνω» για να το ευπρεπίσουν και μετά του βάλανε και μία αρχαιοπρεπή μετοχή αορίστου!

    Λυπάμαι που δεν πρόκανα χτες για τα χρόνια πολλά στους εορτάζοντες. Σήμερα πιάνονται;

  79. Γς said

    53:

    Οντως, το κουφάρι της Ελιάς του Πλάτωνα είναι μέσα σε ειδική προθήκη στο κεντρικό κτίριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

    Στεκόμουν μια μέρα εδώ για να περάσω απέναντι στην άλλη πλευρά του Πανεπιστημίου.

    [Παρένθεση: Υπάρχει και υπόγεια διάβαση κάτω από την Ιερά Οδό για την σύνδεση των δύο τμημάτων . Αλλά εγώ πρότεινα να είναι μόνο για τους φοιτητές. Για το ΔΕΠ να είναι το επικίνδυνο οδόστρωμα της Ιεράς Οδού για λόγους ανανέωσης του διδακτικού προσωπικού!). Α, όλες σχεδόν οι φωτό στο μαπ είναι δικές μου]

    Εκεί λοιπόν που στεκόμουν με ρωτάει ένας ταξιτζής.
    -Η Ελιά του Πλάτωνα που είναι;
    -Αν θέλεις την ίδια την ελιά, την έχουμε μέσα. Αν εννοείς που ήταν φυτεμένη..Και του έδειξα πιο πέρα το σημείο.

    Δεν είχε ακόμα φυτευτεί η ‘νέα ελιά’ Πλάτωνος. Αν και νομίζω – και ποτέ δεν είναι αργά – θα μπορούσε να υπάρχει ακόμα, από κάποιο τάχατις κομμάτι της που διεσώθη με όλα τα κόλπα και τους κανόνες της Βιοτεχνολογίας κλπ κλπ.

  80. Γς said

    79:

    >Στεκόμουν μια μέρα εδώ.

  81. Γς said

    80:
    Δεν θέλει να βγεί

    https://maps.google.com/maps?saddr=%2B37%C2%B0+59'+0.59%22,+%2B23%C2%B0+42'+17.40%22+(37.983496,+23.704834)&hl=en&ie=UTF8&ll=37.983496,23.704835&spn=0.001097,0.001266&geocode=CVcTIO9j2Em_FQiVQwIdArVpAQ&t=h&mra=mift&z=19&lci=com.panoramio.all

  82. sarant said

    81: Μπράβο για την τεκμηρίωση!

    78: Το φθάσας πάντως το έλεγε (στα αστεία) και ο Μποστ.

  83. spiral architect said

    Πάμε ένα στοιχηματάκι, ότι για την έκρηξη στο ολυμπιακό αυθαίρετο φταίει ο ΣΥΡΙΖΑς, όπως για την πλημμύρα του ’61, έφταιγε η σοβιετική αρκούδα με τα πυρηνικά της κόλπα; 😉
    (λαγέ μαδάς;)

  84. Αντιφασίστας said

    Να συμπληρώσω τον Αρχιτέκτονα:
    Αν δύο τύποι με μηχανάκι είχαν μαχαιρώσει έναν ποδηλάτη αστυνομικό με πολιτικά και τον είχαν σκοτώσει και αν στα σπίτια τους είχαν βρεθεί μολότοφ, γκαζάκια και προεκλογικά φυλλάδια του ΣΥΡΙΖΑ, τι θα είχε συμβεί; Γιατί στην πρόσφατη δολοφονία του Πακιστανού από χρυσαβγίτες δεν είδαμε και καμιά σπουδαία αντίδραση από τα κόμματα της εσωτερικής τρόικας.

  85. Στο λίκνο του (52), κοντά σε βυζαντινολογίες για το αν η λέξη «Αθήνα» παίρνει οξεία ή περισπωμένη ή αν η λέξη «μπαστούνι» είχε [sic] στην καθαρεύουσα δοτική, και σε άλλα ακόμα πιο κουφά, διαβάζουμε και το εξής, από κάποιον Δαυίδ Νάχμαν που (αν κρίνω από κάποια άλλα σχόλιά του) φαίνεται μάλιστα να έχει και χιούμορ:
    «[το πολυτονικό] εἶναι σαν τη γραβάτα ἢ τὸ παπιγιόν. Εἶναι ἀναφαίρετο δικαίωμά τοῦ καθενὸς νὰ τὰ θεωρῆ περιττὰ δὲν ἔχει τὸ δικαίωμα ὅμως νὰ βρίζη καὶ κοροϊδεύη ὅποιον τὰ χρησιμοποιεῖ. Λυπᾶμαι ποὺ τὸ λέω ἀλλὰ δοκιμάστε ,ἔτσι ἀπὸ περιέργεια, νὰ σχολιάσετε «πολυτονικῶς» στὸ στέκι τοῦ «προοδευτικοῦ» Σαραντάκου.
    Θὰ πάρετε μιὰ γεύσι ἀπὸ τὸ Ἰρὰν τοῦ Μαχμούτ Ἀχμεντινετζάντ.»

    Δοκίμασα να υπερασπίσω την τιμή του αγαπημένου μου ιστολογίου, αλλά για να γράψεις εκεί πρέπει να είσαι γραμμένος στην «Κίνηση πολιτών για την επαναφορά του πολυτονικού», και ως εκεί δεν θα φτάσω. Σκέφτομαι όμως μήπως ο Κορνήλιος θα άξιζε να τους διαβεβαιώσει ότι όχι μόνο δεν λογοκρίνονται εδώ τα πολυτονικά σχόλια, παρά και δέχονται πλήθος επαίνους παρά τη μορφή τους 🙂 όταν το περιεχόμενό τους το αξίζει!

  86. sarant said

    85: Άγγελε, δεν τον ξέρω τον κύριο Νάχμαν, αλλά από παλιότερα σχόλιά του στο ίδιο φόρουμ έχω συμπεράνει ότι έχει κάτι προσωπικό με μένα, πες το γινάτι. Νομίζω πάντως ότι, αν όχι ο Κορνήλιος που δεν συχνάζει εκεί, ο Αρχιμήδης που είναι από τους στυλοβάτες του πολυτονιάτικου φόρουμ, χρωστάει να τους επισημάνει ότι κανείς δεν τον εμπόδισε να γράφει πολυτονικά στο ιστολόγιο.

  87. spiral architect said

    @Χάνω τίποτα καλό, επειδή δεν έχω φατσοβιβλίο; 😛

  88. spiral architect said

    … στο #52 (και #85) αναφέρομαι.

  89. Γς said

    83:
    Ωραίο το σχόλιο, ωραίο και το ανέκδοτο.
    Δεν κολλάνε όμως ρε γμτ.
    Μήπως επειδή έχουν μέσα ακι τα δύο αρκούδα;

  90. Παιδιά φχαριστώ και από δω για τις ευχές και ναι Αλέξη πιάνονται και την επομένη, εδώ λένε η γιορτή κρατάει σαράντα μέρες! 🙂

  91. Γιάννης Σ. said

    Λοιπόν το θέμα αυτό μου θύμισε μια συγκλονιστική εμπειρία των παιδικών μου χρόνων. Το 1961 μέναμε Καλλιθέα Μεγαλουπόλεως 2 στο εκκλησάκι πάνω από το καφενείο του Λευτέρη του Τσιλιγκίρη. Ήμουν 6 χρονών. Κοιμηθήκαμε το βράδυ της Κυριακής και άρχισε να βρέχει κατά τις 2-3 η ώρα χειροτέρεψε τόσο που σηκώθηκε ο πατέρας μου να δει τι γίνεται. Κάνω και γω να σηκωθώ και είχε το σπίτι στον πρώτο όροφο 30 πόντους νερό από τα μπαλκόνια που δεν προλάβαιναν να φύγουν τα νερά. Ο πατέρας μου βρήκε ευτυχώς ε΄να κασμά και έσπασε με μεγάλη προσπάθεια τα στηθαία και έφυγε το νερό. Τις ημέρες εκείνες είχαν σκάψει όλη τη Μεγαλουπόλεως για να περάσουν υπονόμους γιατί είχαμε ακόμα βόθρους. Είχε στο μέσον της χαντάκια 3 επί 4 μέτρα, που εμείς παίζαμε κατεβαίνοντας κάτω από σκάλες που άφηναν οι εργάτες όταν έφευγαν (άλλη εποχή τότε τεχνικά). Φυσικά είχαν όλα πλημμυρίσει. Όσοι δε ήξεραν για τα τεράστια αυτά ορύγματα ήταν χαμένοι αν δεν ήταν νέοι και δεν ξέραν καλό μπάνιο. Από ένα υπόγειο που έμεναν κάτι γέροι (θα ήταν στο νούμερο 15 περίπου) προς το ορφανοτροφείο, προς τη γεφυρούλα του Ιλισού στο τέλος της Μεγαλουπόλεως εκεί με τα μποστάνια φώναζαν βοήθεια πνιγόμαστε. Δυστυχώς κανείς δεν μπόρεσε να τους σώσει αν και έτρεξαν πολλοί προς τα εκεί.
    Την άλλη μέρα μάζευαν πτώματα. Οι εικόνες είναι ακόμα στο μυαλό μου

  92. sarant said

    Γιάννη, σε ευχαριστώ για τη μαρτυρία!

  93. […] άρθρου είχα ανεβάσει κι ένα δεύτερο, ειδικά για τις φονικές πλημμύρες του 1961. Κάποιος ειδικός είπε ότι η χτεσινή βροχή ήταν η […]

  94. […] πλημμύρα που την έκανε τραγούδι ο Μάρκος Βαμβακάρης, όπως το 1961, όπως το 1977, όπως το 1994, που την απαθανάτισε ο […]

  95. […] πλημμύρα που την έκανε τραγούδι ο Μάρκος Βαμβακάρης, όπως το 1961, ή όπως το 1977, καθώς επίσης και  το 1994, που την […]

  96. […] πλημμύρα που την έκανε τραγούδι ο Μάρκος Βαμβακάρης, όπως το 1961, ή όπως το 1977, καθώς επίσης και  το 1994, που την […]

  97. […] πλημμύρα που την έκανε τραγούδι ο Μάρκος Βαμβακάρης, όπως το 1961, ή όπως το 1977, καθώς επίσης και  το 1994, που την […]

Σχολιάστε