Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καθηγητές στο χακί, παιδεία στο απόσπασμα

Posted by sarant στο 15 Μαΐου, 2013


fylloepitaxis1405Aν θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις την Παρασκευή δεν το ξέρω, εφόσον οι τοπικές ΕΛΜΕ ψήφισαν μεν με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση για απεργία, αλλά την ίδια ώρα ολοκληρώθηκε η επίδοση των ατομικών φύλλων επίταξης, με τα οποία οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης καλούνται, από τις 12 το μεσημέρι σήμερα, να προσφέρουν τις προσωπικές υπηρεσίες τους στους συνήθεις τόπους εργασίας τους. Ή, όπως το λέει το φύλλο επίταξης που φωτογραφία του κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, και που φαίνεται για αυθεντικό: Επιτάσσεται από 12η μεσημβρινή ώρα  της Τετάρτης 15 Μαίου 2013 και μέχρι νεωτέρας ο/η … προκειμένου να προσφέρει τις προσωπικές υπηρεσίες του/της ως εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τον τόπο εργασίας του/της σύμφωνα με το ωράριο του προγράμματος εκπλήρωσης των υπηρεσιακών του/της καθηκόντων. Σημειώνεται ότι η άρνηση παραλαβής και η παράλειψη εκτέλεσης των ως άνω υποχρεώσεων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

Για το αν είναι σωστός ο όρος επίταξη ή αν, αντίθετα, πρέπει να μιλάμε για «επιστράτευση» των εργαζομένων είχαμε ήδη συζητήσει στα τέλη Ιανουαρίου, όταν είχε γίνει η επίταξη των απεργών του Μετρό, οπότε σας παραπέμπω σε εκείνο το παλιότερο άρθρο για τυχόν απορίες ορολογίας. Αν και δεν νομίζω να υπάρχουν τέτοιας υφής απορίες, αφού μεσολάβησε και η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών των απεργών ναυτεργατών της ΠΝΟ, και είχαμε την ευκαιρία να φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας.

Η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών είναι μέτρο οριακό, αφού παραβιάζει την αρχή της απαγόρευσης της αναγκαστικής εργασίας, είναι δηλαδή μέτρο ακραία περιοριστικό, το οποίο, σύμφωνα με το Σύνταγμα επιτρέπεται, σε καιρό ειρήνης, μόνο σε περιπτώσεις επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, μέχρι πρότινος το οριακό αυτό μέτρο εφαρμοζόταν μάλλον σπάνια: αν δεν με γελάει η μνήμη μου, όχι πάνω από 5-6 φορές την τελευταία δεκαπενταετία. Κι όμως, το ακραίο αυτό μέτρο, που ως τώρα εφαρμοζόταν μια φορά στα τρία χρόνια περίπου, έχει ήδη εφαρμοστεί τρεις φορές μέσα στο 2013, και ακόμα δεν έχουμε φτάσει ούτε στα μισά του χρόνου. Ολοφάνερα η συνταγματικότητα αυτών των αποφάσεων είναι πολύ συζητήσιμη, διότι δεν μπορεί ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης να χρησιμοποιείται σε μόνιμη βάση. Μήπως όμως δεν είναι εξίσου οριακής και αμφισβητήσιμης συνταγματικότητας και η λειτουργία της Βουλής με συνεχείς πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που σχεδόν αποτελούν τον κανόνα τον τελευταίο χρόνο;

Το πρωτοφανές, βέβαια, σε τούτην εδώ την επίταξη είναι ότι γίνεται προληπτικά: οι καθηγητές επιτάχθηκαν απλώς με την προαναγγελία της απεργίας, ή, για να ακριβολογούμε, μόλις το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να εισηγηθεί απεργία στις τοπικές ΕΛΜΕ. Να εισηγηθεί, όχι να επιβάλει -και παρόλο που οι εισηγήσεις της ΟΛΜΕ συνήθως γίνονται δεκτές από τις κατά τόπους ΕΛΜΕ, η προληπτική επίταξη με την επίκληση ανάγκης που ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί ανοίγει καινούργιους δρόμους κρατικού αυταρχισμού, αφού έτσι θα μπορεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση να απαγορεύει προληπτικά οποιαδήποτε κινητοποίηση εργαζομένων, επικαλούμενη «επείγουσα κοινωνική ανάγκη» που θα παρουσιαστεί κάποτε στο μέλλον.

Εδώ βέβαια υπάρχει ένα περίεργο φαινόμενο. Η κυβέρνηση επαίρεται ότι ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι βαδίζουμε σε σωστό δρόμο και ότι καρτερικά υπομένει τις θυσίες. Και την ίδια στιγμή, επιστρατεύει σωρηδόν, προχτές τους απεργούς του Μετρό, χτες τους ναυτεργάτες και σήμερα τους καθηγητές.  Αν όμως η κοινωνία έχει κατανοήσει την ανάγκη για θυσίες, γιατί γίνονται οι επιτάξεις; Δεν ανήκουν στην κοινωνία οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι του μετρό, οι εκπαιδευτικοί της μέσης εκπαίδευσης; Ποια είναι η κοινωνία; Οι παρουσιαστές των κεντρικών δελτίων ειδήσεων; Βέβαια, ο πρωθυπουργός φρόντισε να διευκρινίσει ότι επιτίθεται στις «συντεχνίες» -αλλά έτσι έχουν χαρακτηριστεί τον τελευταίο καιρό όλοι οι εργαζόμενοι που αμύνονται στη βάναυση επιδείνωση των όρων εργασίας τους.

Θα συμφωνήσω ότι η κήρυξη απεργίας μέσα στις εξετάσεις είναι δύσκολη και βαριά απόφαση -μία μόνο φορά έχει συμβεί στο παρελθόν, το 1988, όταν οι εξετάσεις έγιναν τελικά τον Ιούλιο. Θα έλεγα μάλιστα ότι αυτό δείχνει την υπευθυνότητα των καθηγητών, αφού δεν αποφασίζουν για ψύλλου πήδημα την σημαντική αυτή κινητοποίηση, αλλά και την οξύτητα των προβλημάτων που τους έσπρωξαν σε αυτή την απόφαση. Εκχυδαΐζοντας την κινητοποίηση των καθηγητών, ο πρωθυπουργός είπε χτες ότι όλη η φασαρία γίνεται επειδή ζητήθηκε να εργάζονται δυο ώρες παραπάνω οι καθηγητές. Παραβλέπει όμως, ή μάλλον αποσιωπά, ότι αυτό το δίωρο, που τόσο ανώδυνο φαίνεται, έχει πολύ σοβαρές συνέπειες.

Όχι επειδή οι καθηγητές θα δουλεύουν π.χ. 23 ώρες αντί 21 την εβδομάδα (ο αριθμός μειώνεται όσο αυξάνονται τα χρόνια υπηρεσίας: ξεκινούν από 21 ώρες και σταδιακά μειώνονται έως τις 16), ούτε επειδή κάθε διδακτική ώρα κρύβει πίσω της άλλες ώρες προετοιμασίας που δεν προσμετρώνται στον υπολογισμό. Το κακό με το επιπλέον δίωρο είναι ότι θα δημιουργήσει χιλιάδες υπεράριθμους, με αποτέλεσμα να μην προσληφθούν φέτος περίπου 10.000 αναπληρωτές. Όσοι εξανίστανται που οι καθηγητές «αρνούνται», δήθεν, «να δουλέψουν δυο ώρες παραπάνω, ενώ υπάρχουν ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι», καλά θα κάνουν να σκεφτούν πως με το παραπάνω δίωρο θα αυξηθούν κατά δέκα χιλιάδες οι άνεργοι. Επίσης, επειδή οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης δεν είναι δάσκαλοι, που έχουν μία μόνο ειδικότητα (ή ίσως λίγες) αλλά χωρίζονται σε 140 ειδικότητες, το δίωρο σημαίνει ότι οι καθηγητές των μικρών ιδίως ειδικοτήτων θα πρέπει να γίνουν δέκα κομμάτια για να πάνε και σε άλλα σχολεία ώστε να συμπληρώσουν τις ώρες τους. Κοντά σ’ αυτό έρχεται και η δαμόκλεια σπάθη των υποχρεωτικών μεταθέσεων, που θα αναγκάσει χιλιάδες ίσως κακοπληρωμένους καθηγητές να κάνουν μεγάλες διαδρομές καθημερινά ή να συντηρούν δύο σπίτια με τις αγρίως πετσοκομμένες αποδοχές τους.

Ναι, αλλά η παιδεία νοσεί, θα πει ο καλοπροαίρετος σχολιαστής. Και είναι αυτός λόγος για να τη μεταφέρουμε από την εντατική στο απόσπασμα; Ή νομίζει κανείς ότι αν πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα οι εξετάσεις, η επόμενη σχολική χρονιά θα αρχίσει χωρίς προβλήματα; Ναι, αλλά οι Έλληνες καθηγητές εργάζονται λιγότερες ώρες από τους συναδέλφους τους στον ΟΟΣΑ και η αναλογία καθηγητών προς μαθητές είναι η χαμηλότερη στον κόσμο. Το αναφέρει αυτό κοτζάμ διδάκτωρ της London School of Economics. Ωστόσο, δεν ξέρω αν τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν την πραγματικότητα, και τούτο για τρεις λόγους: α) όπως επισημαίνεται στα σχόλια του άρθρου, σε πολλές χώρες (όχι όμως στην Ελλάδα) υπάρχουν και εκπαιδευτικοί που αμείβονται από την τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίοι δεν μπαίνουν στον λογαριασμό, ενώ αν συνυπολογιστούν η εικόνα αλλάζει, β) η ΟΛΜΕ υποστηρίζει ότι το υπουργείο έχει δηλώσει στον ΟΟΣΑ τεχνητά μειωμένες τις ώρες εργασίας των καθηγητών (σαν να δούλευαν όλοι με το χαμηλό ωράριο των παλαιοτέρων), γ) υπάρχουν χιλιάδες (4.500;) εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι σε άλλες θέσεις, στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, στα κόμματα κτλ. Επί δεκαετίες, οι εκπαιδευτικοί είναι ο προνομιακός χώρος από τον οποίο αποσπούν τα κόμματα υπαλλήλους -ακόμη και ο κ. Κωτούλας, για τον οποίο γράφαμε τις προάλλες, εκπαιδευτικός είναι, αποσπασμένος στο Υπουργείο Εσωτερικών είτε ως σύμβουλος είτε για… γραμματειακή υποστήριξη. Η ΟΛΜΕ ισχυρίζεται ότι οι ώρες εργασίας των εκπαιδευτικών και η αναλογία εκπαιδευτικών προς μαθητές βρίσκονται περίπου στον μέσο όρο της ΕΕ.

Θα με ενδιέφερε να δω αξιόπιστα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν τις αιτιάσεις της ΟΛΜΕ. Αλλά το ζήτημα δεν είναι μόνο ή κυρίως εκεί. Είναι στο ρόλο που καλείται να παίξει ο εκπαιδευτικός του δημόσιου σχολείου στην προσπάθεια για ανάκαμψη της χώρας, και στην απόλυτη απαξίωση που βιώνει, τόσο με την άγρια περικοπή των αποδοχών του και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας του, όσο και με την υποβάθμιση των συνθηκών υπό τις οποίες γίνεται η διδασκαλία στο δημόσιο σχολείο, αλλά και με τις συνεχείς λοιδορίες και επιθέσεις εναντίον των εκπαιδευτικών από τα κανάλια και τις εφημερίδες, που, αδιαφορώντας για το άγχος των υποψηφίων, έχουν αναγάγει σε εθνική καταστροφή το ενδεχόμενο να μετατεθεί η έναρξη των εξετάσεων. Και δεν μιλάω έξω απ’ το χορό. Στο δικό μου παιδί, που επίσης δίνει εξετάσεις, είπα ότι δεν χάθηκε κι ο κόσμος αν αρχίσουν οι εξετάσεις δέκα μέρες αργότερα· θα βρει καιρό για μια τελευταία επανάληψη, και άλλωστε το 1988 δώσανε εξετάσεις τον Ιούλιο, ενώ στην εποχή μου δίναμε τον Σεπτέμβριο. Όποιος σκέφτεται αληθινά και όχι υποκριτικά τα παιδιά, δεν καταφεύγει σε υστερικές κορώνες ότι θα έρθει το τέλος του κόσμου, ούτε δραματοποιεί την κατάσταση.

Δεν είναι άγιοι οι καθηγητές, όχι, ούτε αθροίσματα αγγέλων. Υπάρχουν ανάμεσά τους ευσυνείδητοι, υπάρχουν και διεφθαρμένοι, όπως και σε κάθε επαγγελματική ομάδα. Πολλοί είναι αδιάφοροι, πολλοί βγάζουν πάνω στα παιδιά τα απωθημένα τους. Πολλοί (αν και όχι από όλες τις ειδικότητες) κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα, πράγμα που αποτελεί σοβαρό δεοντολογικό πρόβλημα, ιδίως με μαθητές της ίδιας τάξης και του ίδιου σχολείου. Ακόμα χειρότερα, οι καθηγητές είναι συνυπεύθυνοι (αν και δεν φέρουν την πρώτη ευθύνη) για τη δημιουργία ενός παράλογου εξεταστικού συστήματος, το οποίο, για να φέρω ένα μόνο παράδειγμα, σε μια σειρά μαθήματα (Ιστορία, ΑΟΔΕ κτλ.) απαιτεί την αυτολεξεί απομνημόνευση λίγων σχετικά σελίδων, δηλαδή επιβραβεύει την παπαγαλία, και το οποίο γενικά είναι κομμένο και ραμμένο έτσι που να συντηρεί τα φροντιστήρια. Και τέλος, οι τακτικοί αναγνώστες του ιστολογίου θα ξέρουν ότι επανειλημμένα έχω κατακρίνει εκπαιδευτικούς, ιδίως φιλολόγους, για την προώθηση αντιεπιστημονικών και σκοταδιστικών ή εθνικιστικών θέσεων σχετικά με τη γλώσσα και την ιστορία. Όχι ότι το ποσοστό των ελληνοβαρεμένων εκπαιδευτικών είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι του ευρύτερου κοινού, αλλά αυτοί μπορούν να κάνουν περισσότερη ζημιά από τον ελληνοβαρεμένο τραπεζικό υπάλληλο ή χημικό μηχανικό.

Πιστεύω όμως ότι οι καθηγητές αξίζουν τη συμπαράσταση στον αγώνα που δίνουν σήμερα. Και νομίζω ότι μεγάλα τμήματα της κοινωνίας έβλεπαν θετικά ή ουδέτερα την απεργία μέσα στις εξετάσεις, μια απόφαση που άλλες χρονιές είχε ελάχιστη κοινωνική αποδοχή, γι’ αυτό άλλωστε και ποτέ άλλοτε δεν επιχειρήθηκε μετά το 1988. Διότι βέβαια δεν αντιπροσωπεύουν την κοινωνία οι λιγοστοί ακραίοι φιλελεύθεροι χρυσαβγίτικης νοοτροπίας που ίδρυσαν… ομάδα εθελοντών επιτηρητών (και λυπάμαι που παλιός συμφοιτητής μου, κάποτε λαμπρό μυαλό, είναι ένας από τους εμπνευστές της γελοίας αλλά ευτυχώς θνησιγενούς αυτής πρωτοβουλίας). Μπορεί να πέφτω έξω, και θέλω να ακούσω και τη δική σας γνώμη, αλλά νομίζω πως η κοινωνία βλέπει με αγωνία, αμηχανία αλλά και ελπίδα τον αγώνα των καθηγητών. Γιατί όποιος γονιός αγαπάει τα παιδιά του και τα σκέφτεται, δεν κουρελιάζει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων στους οποίους έχει εμπιστευτεί τη μόρφωσή τους.

 

Προσθήκη:

Αν και δεν αφορά τη μέση εκπαίδευση, το δημοσιεύω επειδή αφορά την απορία μου για τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Μια φίλη δασκάλα στη Νέα Φιλαδέλφεια, με 20 χρόνια υπηρεσίας, πράγμα που σημαίνει ότι έχει το χαμηλότερο ωράριο, 21 διδακτικές ώρες την εβδομάδα έναντι 24 των νεοδιόριστων, κάθισε και μέτρησε μία προς μία τις ώρες που εργάστηκε πέρυσι. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, δούλεψε 180 μέρες το χρόνο σε τάξη και 12 μέρες χωρίς παιδιά (πριν και μετά το σχολικό έτος), κι έτσι έβγαλε 765 διδακτικές ώρες σε τάξη και 72 ώρες δουλειά γραφείου. Η φίλη μου υπολόγισε τις καθαρές διδακτικές ώρες που είχε μάθημα, χωρίς να μετράει τις κενές ώρες.

Κι όμως, διαβάζει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο μέσος όρος διδακτικών ωρών των Ελλήνων δασκάλων είναι κάτω από 600 ώρες. Η φίλη μου αναρωτιέται πώς εξηγείται αυτό και υποθέτει ότι συνυπολογίζονται οι διδακτικές ώρες των διευθυντών (είναι λιγότερες) και των ωρομίσθιων.

Έχει κανείς εξήγηση αυτής της ανακολουθίας; Γιατί και άλλοι εκπαιδευτικοί μού λένε ότι κάνουν πολύ περισσότερες διδακτικές ώρες από τους επίσημους μέσους όρους.

 

348 Σχόλια to “Καθηγητές στο χακί, παιδεία στο απόσπασμα”

  1. gazakas said

    Ως επιταγμένος καθηγητής, σ’ ευχαριστώ, Νικοκύρη. Δεν ξέρεις πόσο πολύτιμο είναι για τον αγώνα μας να διαβάζουμε τέτοια νηφάλια κείμενα στήριξης του αγώνα μας που χτυπούν με επιχειρήματα τους -χυδαίους συχνά- μύθους γύρω από τους εκπαιδευτικούς. Περιμένω με ενδιαφέρον τα «ναι, αλλά όμως…» που θα ακολουθήσουν…

  2. gazakas said

    Απ’ τη συγκίνηση (και την έλλειψη καφέ) έγραψα δύο φορές για τον «αγώνα μας», οπότε ας αγνοηθεί η δεύτερη! Όχι άλλο τίποτα, αλλά κάποιοι που μας περιμένουν στη γωνία θα πουν ότι δεν ξέρουμε ούτε να γράφουμε 😛

  3. Reblogged this on Leftypedia.

  4. qq said

    Πιστεύω όμως ότι
    Κατά το πίστευε και μη ερεύνα. Η πραγματικότητα είναι διαμετρικά αντίθετη στις απόψεις της τελευταίας παραγράφους. Όχι ότι συμφωνεί με τις προηγούμενες.

  5. metanastis said

    Σήμερα βλέπω Νικοκύρη, πολιτολογούμε και δεν λεξιλογούμε…. 😉

    Εγώ έδωσα εξετάσεις το 1985. Οι εξετάσεις είχαν μεταφερθεί μετά τις εκλογές που έγιναν τότε, πρόωρα, τον Ιούνιο. Ένα μήνα περιμέναμε από τη λήξη της σχολικής χρονιάς μέχρι τις εξετάσεις και δεν θυμάμαι
    κανέναν να διαμαρτύρεται….Βέβαια το να κάνει κανείς προετοιμασία για εξετάσεις με 2 εκλογικά κέντρα (ένα μπλε / ένα πράσινο) σε ακτίνα 150 μέτρων από το σπίτι του, δεν ήταν ό,τι καλύτερο…ιδιαίτερα σε εποχές
    που τα εκλογικά κέντρα ήταν κάτι σαν ντισκοτέκ!

  6. psyxroskianapodos said

    Δυστυχώς είναι πάγια τακτική τον τελευταίο καιρό για την κυβέρνηση να απομονώνει, κοινωνικά μια μια κάθε επαγγελματική ομάδα και κατόπιν να την εξαθλιώνει ηθικά,ιδεολογικά και τέλος οικονομικά…προφανής στόχος σε κανά δυο χρόνια όλοι θα εργάζονται με ψίχουλα και θα λένε κι ευχαριστώ. Και να σημειώσουμε και το προφανές, οτι η απεργία δεν είναι απεργία αν δεν ενοχλεί κανέναν.

  7. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Για το “ναι, αλλά όμως…” του Γκάζακα παραπάνω, μπορείτε – ιδία ευθύνη – να πιέσετε τον παρακάτω λίκνο:

    […] Τους βλέπετε, είναι Πασόκοι, είναι Δεξιοί είναι Αριστεριστές είναι ένα κλειστό επάγγελμα που δεν ανοίγει, απλά εξαφανίζεται. […]
    (έχει κι άλλα «ενδιαφέροντα»)

    ούτως ώστε όλοι εμείς, μαθητές, γονείς, καθηγητές κλπ πολίτες να γεμίσουμε ακόμα περισσότερες ενοχές.

  8. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    5: Καλά λες, το 1985 είχαν μετατεθεί -φαντάρος ήμουν, θυμάμαι την ημερομηνία Κυριακή 2 Ιουνίου. Κατά σύμπτωση και φέτος Κυριακή πέφτει.

  9. Νέο Kid Στο Block said

    Προσυπογράφω και με τα δυο κουλά μου το κείμενό σου Νίκο!
    Εύγε!

  10. ΠΑΝΟΣ said

    ασφαλώς και έχουν δίκιο σε κάποια πράγματα οι καθηγητές,όπως κι εμείς που χάσαμε το 45% των αποδοχών μας.Για το αν έπρεπε να απεργήσουν στις πανελλαδικές,έχω κάποιο ερωτηματικό.

  11. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ἂχ τί μοῦ θύμισες! Ἔδινα Πανελλήνιες τὸ 1988 κι εἶχα ἀντιφατικὰ συναισθήματα. Ἀπὸ τὴ μιὰ ὑπερασπιζόμουν τὰ δίκαια τῶν καθηγητῶν σὲ κάθε γωνιά, δεδομένου ὅτι ὁ καθένας ἔλεγε ὅτι ἀηδία τοῦ κατέβαινε, ἀπὸ τὴν ἄλλη ὅμως μπινελίκωνα τὴ ἰδιαιτεροῦ μου τῆς χημείας ποὺ ἦταν διορισμένη σὲ σχολεῖο σὲ σημεῖο ποὺ μοῦ εἶπε «σταμάτα πιά, δεύτερος Κακλαμάνης ἔγινες!»

  12. Gpoint said

    Θεωρώ πως το άρθρο προσεγγίζει σωστά το σημερινό οξύτατο πρόβλημα της Παιδείας που βέβαια έγινε οξύτατο γιατί ποτέ απο το 88 και μετά δεν έγινε απεργία πάνω στις εξετάσεις αλλά άλλες μέρες οπότε βολευότουσαν οι μαθητές, οι γονείς τους και οι καθηγητές με την ολιγοήμερη διακοπή,, η εκάστοτε κυβέρνηση που δεν πλήρωνε τους εκπαιδευτικούς, οι συνδικαλιστές που εξαργύρωναν με έσεις στις διοικήσεις των ΔΕΚο την χειραγώγηση των εκπαιδευτικών και οι καφετζούδες που το είχαν προβλέψει.(και ο Λεφάκης με τ’ άστρα)
    Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος διεγράφη αστραπιαία από το κόμμα του ο συνδικαλιστής που πρότεινε-αυτό που ζητάγανε χρόνια οι καθηγητές- την απεργία πάνω στις εξετάσεις !
    Και σκεφθείτε πως ο λεβέντης έκανε την πρότασή του μέσα στις διακοπές του Πάσχα ώστε να προλάβει η κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα τη με τα φύλλα πορείας, μέχρι στημένη δουλειά μου φάνηκε, γιατί να βγει προς τα έξω ;…
    Συνειδητή είναι η επιλογή όλων των κομμάτων για την υποβάθμιση της Παιδείας για όσους βλέπουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες. Εξ άλλου μόνο με απαίδευτο λαό είναι δυνατόν να ψηφίζονται τέτοιοι πολιτικοί σσχηματισμοί υπολείματα προσωπολατρικών κομμάτων ή παρωχημένων ιδεολογιών με ανύπαρκτα στην κυριολεξία προγράμματα.

  13. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    11: Ο Κακλαμάνης τότε παραιτήθηκε, αν θυμάμαι καλά.

  14. spiral architect said

    Για τους «εθελοντές επιτηρητές»:

    […] Κάποιοι αυτόκλητοι σωτήρες αποφάσισαν πως οι εξετάσεις θα γίνουν με τον τσαμπουκά τους, πως θα υπερασπιστούν μέχρι αηδίας τη “νομιμότητα”, γιατί μπορούν και γιατί αυτό είναι το σωστό. Η φάση πέρασε λίγο στα ψιλά και αυτό είναι το πρόβλημα: η δημιουργία αυτού του group αναδεικνύει πάρα πολλές προβληματικές πλευρές.

    Κατρχάς, τη βαθειά ανοησία και έλλειψη πληθώρας εγκεφαλικών κυττάρων των εμπνευστών της πρωτοβουλίας και όλων των καλοθελητάδων που έσπευσαν να βάλουν το ονοματάκι τους στη λίστα αυτή. Γιατί, άντε και τις έκανες τις εξετάσεις με “εθελοντές επιτηρητές”: πρώτον, ποιος διασφαλίζει την εγκυρότητα των εξετάσεων αυτών, που ευκολότατα μπορεί κάποιος να τις καταγγείλει για αδιαφάνεια, εφόσον η επιτήρηση θα έχει γίνει από μη διαπιστευμένα άτομα. Δεύτερον, άντε και τις έκανες τις εξετάσεις και τις θεωρήσαμε και έγκυρες: ποιος θα διορθώσει τα γραπτά; Ποιος θα βγάλει βαθμούς; Ποιος θα στείλει βαθμολογίες στο Υπουργείο, θα φροντίσει για τις περιπτώσεις επαναβαθμολόγησης κ.λπ. κ.λπ.; Οι εθελοντές επιτηρητές; […]
    (από εδώ)

    Επί του θέματος έχει αναφερθεί κατά το παρελθόν (και πολυτονικώς μάλιστα) ο Ευ. Λεμπέσης.
    Το ρεζουμέ λέγεται ιδιοτέλεια.

  15. Alexantro Lientes said

    Απ τις ΕΛΜΕ και σε εξαιρετικα μαζικες συνελευσεις, υπερψηφιστηκε η προταση για απεργια
    Βρισκομαστε πλεον εν αναμονη του τι θα αποφασισει η ολομελεια προεδρων της ΟΛΜΕ
    Το αν θα προκυρηχθει η όχι η απεργία, ενδεχομένως και να έχει δευτερεύουσα σημασία.
    Ένα μέσο αγώνα είναι η απεργία και μόνο, όχι ο αγώνας αυτος καθ εαυτος.
    Το θέμα είναι να ανοίξει η συζήτηση και οι δράσεις για τη παιδεία, να αγκαλιαστούν από την κοινωνία και να αναδειχτεί η φασιστική εκτροπή που συνιστά η ποινικοποίηση ως ιδιώνυμου της σκέψης της απεργίας .
    Η ΟΛΜΕ δεν μπορεί να το κάνει αυτό, όπως δεν μπορούν οι εκφυλισμένες από καιρό ΓΣΣΕ, ΑΔΕΔΥ, κλπ στα αντίστοιχα μέτωπα.
    Αν μπορούσε θα πολιτικοποιούσε το πρόβλημα Παιδεία εδώ και καιρό
    Ηδη ο προσφατως διεγραμμενος απ τη ΝΔ, προεδρος της ΟΛΜΕ,(ετσι γινεται συνηθως, διαγραφεσαι μεχρι να επιστρεψεις και να αναλαβεις αντίδωρο κάποιο κρισιμο ποστο… αλλα τεσπα) ,στα πρωιναδικα των ειδησεων τα μαζευε λιγο-λιγο, ψιθυριζοντας πως δεν διατιθεται να θεσει σε κινδυνο τους συναδελφους του κλπ κλπ και οτι θα αποφασισει τις επομενες ωρες η συνελευση της ΟΛΜΕ για το τι μελλει γενεσθαι

    http://open.ypoga.net/index.php?q=node/2762

  16. …με τα δυό τα χέρια επίσης.

  17. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    13. Ἐγὼ θυμᾶμαι ὅτι ὁ Τρίτσης παραιτήθηκε καὶ ἀνέλαβε ὁ Κακλαμάνης νὰ βγάλη τὸ φίδι ἀπ’τὴν τρύπα. Μπορεῖ καὶ νὰ ἦταν ἀνάποδα

  18. buzz said

    Καθηγητές στο χακί, παιδεία στο απόσπασμα « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

    Πιστεύω όμως ότι οι καθηγητές αξίζουν τη συμπαράσταση στον αγώνα που δίνουν σήμερα. Και νομίζω ότι μεγάλα τμήματα της κοινωνίας έβλεπαν θετικά ή ουδέτερα την απεργία μέσα στις εξετάσεις, μια απόφαση που άλλες χρονιές είχε ελάχιστη κοινωνική αποδοχή, γι…

  19. Οι Γερμανοί εκπαιδευτικοί μέσω της ‘Ενωσης Παιδείας και Επιστημών (GEW) του Βερολίνου, κήρυξαν πενθήμερη «απεργία και εβδομάδα δράσης», η οποία συμπίπτει με την περίοδο των απολυτηρίων εξετάσεων στην μέση εκπαίδευση.

    Οι καθηγητές θέτουν θέμα ωραρίου, καθώς φτάνουν να εργάζονται έως 28 ώρες την εβδομάδα, θέματα συνθηκών εργασίας, ελλείψεις σε υποδομές και ζητούν παράλληλα αυξήσεις.

    […]

    Σε δήλωσή του στην Berliner Zeitung, ο Ντόριν Ζίμπερνικ, πρόεδρος του GEW δήλωσε ότι «οι ενδοσχολικές εξετάσεις θα αναβληθούν για λίγες ημέρες και αυτό δεν είναι και τόσο άσχημο. Οι υποψήφιοι απόφοιτοι θα μπορούν να βρουν χρήσιμες μία ή δύο μέρες ακόμη για μάθηση».
    (πηγή)

  20. sarant said

    17: Μετά παραιτήθηκε και ο Κακλαμάνης και τη λύση έδωσε ο…. ΓΑΠ.

  21. Gpoint said

    #17
    Δεν έχει καμία σημασία, ΟΛΟΙ υπήρξαν μόνον τύποις υπυργοί.

    #18

    Ε,.αμα έφθασε να γίνεται αποδεκτή από την κοινωνία η απεργία των καθηγητών θα πει πως ο κόσμος βαρέθηκε να βλέπει να απεργούν μονάχα οι «βολεμένοι» (οδηγοί λεωφορείων και τρόλεϋ,, δημοσιογράφοι,της ΕΡΤ, δικηγόροι και άλλοι αναξιοπαθούντες )

  22. […] Πιστεύω όμως ότι οι καθηγητές αξίζουν τη συμπαράσταση στον αγώνα που δίνουν σήμερα. Και νομίζω ότι μεγάλα τμήματα της κοινωνίας έβλεπαν θετικά ή ουδέτερα την απεργία μέσα στις εξετάσεις, μια απόφαση που άλλες χρονιές είχε ελάχιστη κοινωνική αποδοχή, γι’ αυτό άλλωστε και ποτέ άλλοτε δεν επιχειρήθηκε μετά το 1988. Διότι βέβαια δεν αντιπροσωπεύουν την κοινωνία οι λιγοστοί ακραίοι φιλελεύθεροι χρυσαβγίτικης νοοτροπίας που ίδρυσαν… ομάδα εθελοντών επιτηρητών (και λυπάμαι που παλιός συμφοιτητής μου, κάποτε λαμπρό μυαλό, είναι ένας από τους εμπνευστές της γελοίας αλλά ευτυχώς θνησιγενούς αυτής πρωτοβουλίας). Μπορεί να πέφτω έξω, και θέλω να ακούσω και τη δική σας γνώμη, αλλά νομίζω πως η κοινωνία βλέπει με αγωνία, αμηχανία αλλά και ελπίδα τον αγώνα των καθηγητών. Γιατί όποιος γονιός αγαπάει τα παιδιά του και τα σκέφτεται, δεν κουρελιάζει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων στους οποίους έχει εμπιστευτεί τη μόρφωσή τους.  […]

  23. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα

    Τι δεν καταλαβαίνεις;

    Joan Baez – No nos moveran

    Μαύρο αλώνι – Ιερισσός 2013

  24. Lavrentij said

    Η αλήθεια είναι ότι αν το σκεφτεί κανείς λιγάκι πιο ψύχραιμα από την οπτική γωνία ενός μαθητή που δίνει πανελλήνιες η απεργία σε αυτό το χρονικό σημείο (αφού δηλαδή έχουν ολοκληρωθεί τα μαθήματα και με μέσο πίεσης τις πανελλαδικές, κάτι που θεωρητικά επιτρέπει την εκτίμηση ότι στόχος των καθηγητών είναι μια απεργία μεγάλης έντασης αλλά μικρής διάρκειας) είναι ίσως προτιμότερη από μια απεργία διαρκείας στο μέσο της χρονιάς που θα αποδιοργάνωνε τελείως όποια την προετοιμασία για τις εξετάσεις θα μπορούσε να γίνει στο δημόσιο σχολείο. Και σε αυτήν την περίπτωση οι καθηγητές πιθανόν να πιέζονταν περισσότερο, καθώς δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν στις αιτιάσεις με το επιχείρημα ότι «καλά, και οι μαθητές από το δημόσιο σχολείο περιμένουν να προετοιμαστούν;». Αλλά βέβαια το ζήτημα των πανελληνίων (ακόμη και αν το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι να καθυστερήσουν λίγο) είναι σίγουρα ευαίσθητο και δύσκολα μπορεί κανείς να κάνει εκκλήσεις για ψυχραιμία σε παιδιά που νιώθουν ότι κρίνεται σε αυτές το που θα βρίσκονται 30 χρόνια μετά.

  25. Γιώργος Προκοπάκης said

    Αγαπητέ Νίκο,
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, και το κάποτε λαμπρό μυαλό (γιατί κάποτε; τώρα έχει αλτσχάιμερ;) παλιού συμφοιτητή σου. Και συντρόφου σου, καθοδηγητή σου στην ΚΝΕ, θα προσέθετα, μιας και ντρέπεσαι. Εμένα δηλαδή.

    Χαίρομαι για το δικό σου πάντα λαμπρό μυαλό, το οποίο όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν σε οδήγησε να διαβάσεις κάτι από την πρωτοβουλία των Εθελοντών Επιτηρητών – από πρώτο χέρι, όχι από τα άλλα πάντα λαμπρά μυαλά, τα τρολλ του διαδικτύου.

    Αν διάβαζες, θα έβλεπες πως στο σκεπτικό η αναφορά γινόταν στην «κωμωδία της επιστράτευσης», την οποία συνέδεε με την άλλη επιστράτευση του Μετρό, την προσπάθεια από ΝΔ «επιβολής» του ακραίου μέτρου ως καθημερινού εργαλείου πολιτικής, η καταφυγή στο οποίο μάλιστα είναι «ανακουφιστική» για την κοινωνία.

    Αν διάβαζες και άλλα, θα έβλεπες πως συνέδεε την ανάγκη λήψης των αποφάσεων απεργίας από πρωτοβάθμια όργανα, εντός των ορίων (εκτός δηλαδή) που καλεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα (πέντε ημέρες πριν την έναρξη).

    Αυτό το πρώην λαμπρό μυαλό ήταν που δημόσια κατέκρινε την διακυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (με το περιεχόμενο των οποίων συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό) – πολύ πριν το θέσει οποιοσδήποτε άλλος, πρώτη από τους πολιτικούς ήταν η Παπαρρήγα, τα κατεπείγοντα νομοσχέδια και τις επιτάξεις. Ως πρόβλημα Δημοκρατίας. Στην πρόσκληση για την πρωτοβουλία, μετά την αναφορά στην επιστράτευση, ζητούσε την αντίδραση των πολιτών.

    Το δικό σου πάντα λαμπρό μυαλό βλέπει αυτά που φροντίζει να δει. Φτιάξε όποιο σχήμα θέλεις στο μυαλό σου.

    Για την διευκόλυνσή σου, σε ενημερώνω πως η φράση «εκ των εμπνευστών» είναι λάθος. Μόνος υπεύθυνος είμαι εγώ, δεν υπάρχει συνεμπνευστής ούτε συνεργάτης (πλην της διαγραφής σχολίων από τη σελίδα).

    Αυτό βέβαια που μου κάνει εντύπωση είναι η αναφορά σου σε σχέση που υποτίθεται ότι είχαμε. Το ότι ήμασταν στο ίδιο ίδρυμα περίπου την ίδια εποχή ήταν απλώς τυχαίο. Τι θέλεις να πεις; Άλλα πράγματα ήταν επιλογές από αμφότερες τις πλευρές.

    Προφανώς δεν αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε αυτήν την κουβέντα. Την ανάρτησή σου μου την επέδειξε άλλος παλιός συμφοιτητής σου, πιθανότατα άλλοτε λαμπρό μυαλό κι αυτός/η. Αν θέλεις να σου δώσω περισσότερα στοιχεία να βρεις κι άλλους χρυσαυγίτες. Τους χρειάζεσαι φαίνεται.

  26. nestanaios said

    Πίσω στο 1988. Φεύγει ο τότε υπουργός πιέσει μεγάλων συμφερόντων και ο επόμενος υπουργός λύει την απεργία ΑΜΕΣΩΣ και να οδηγήσει αυτή την χώρα μετά από είκοσι δύο χρόνια στην οικονομική εξαθλίωση.
    Η ευθύνη διαχέεται στους καταταγμένους σε εκκλησία και κόμματα και δεν ξέρω που αλλού «καθηγητές». Αυτοί έφυγαν αλλά η κατάρα του Τρίτση συνεχίζεται.

    Οι διεφθαρμένοι και αδιάφοροι δεν είναι πολλοί αλλά δυνατοί δυστυχώς. Οι περισσότεροι είναι εξαιρετικοί. Θαυμάζω το έργο τους.

    Απαιτείται μηχανισμός για να καθαρίσει τον χώρο και αυτός ο μηχανισμός μόνον ἄν μεταφερθεί η διοίκηση στην τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αναπτυχτεί κάπου και ἄν λειτουργήσει να τον αντιγράψουν και άλλοι δήμαρχοι. Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, το έργο θα βελτιωθεί πάρα πολύ.

    Το Φ.Π.Α. επίσης πρέπει να εισπράττεται από την τοπική αυτοδιοίκηση όπως γίνεται στις Η.Π.Α..

  27. Back Door Man said

    Τα επιχειρήματα του διδάκτορα των Νέων αντικρούονται εδώ

    Ο «Ορθολογισμός» στην εκπαίδευση και η ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών

  28. spiral architect said

    Απ’ την ΚΝΕ στη Δράση χωρίς υπογραφή δήλωσης ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος.
    (μπλέξανε τα πράματα …) 😛

  29. Gpoint said

    # 25

    Επειδή δώ λεξιλεγούμε κιόλας, έχετε την καλοσύνη να μου εξηγήσετε γιατί κατακρίνατε την «διακυβέρνηση» και όχι την κυβέρνηση ;
    Την ίδια έκφραση χρησιμοποιούσε και ένας συνδικαλιστής καθηγητής αλλά δεν εδέησε να μου εξηγήσει την διαφορά.
    Κατά τα άλλα δεν έλαβα φύλλο πορείας, ελπίζω να μη φθάσουν στους συνταξιοδενούχους υπό μορφήν …εφεδρείας και έτσι μπορώ να κάνω το μπάνιο μου

  30. spyroszer said

    Εδώ είναι η μελέτη της ΟΛΜΕ.

    Η βασική ένσταση της ΟΛΜΕ όσον αφορά το ωράριο είναι πράγματι τα ανακριβή στοιχεία που έχει δώσει το Υπουργείο Παιδείας:
    «Από τα στοιχεία βλέπουμε ότι ο μέσος όρος διδακτικών ωρών για τους εκπαιδευτικούς των 25 χωρών από τις 27 της Ε.Ε. για την κατώτερη Δ.Ε. είναι 19,1 και για αυτούς της ανώτερης Δ.Ε. είναι 18,4. Στην Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει αντίστοιχος διαχωρισμός, ο μέσος όρος διδασκαλίας είναι 18,5, αντίστοιχος του μέσου όρου Ε.Ε. (19,1 και 18,4). Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (Ιούλιος 2008) το 5,4% των Ελλήνων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι κάτω από 30 ετών, το 23,9% από 30-39, το 41,3% από 40-49 και το 24,4% πάνω από 50 ετών.
    Από τα στοιχεία αυτά και σύμφωνα με την κατανομή των ωρών διδασκαλίας σε σχέση με τα χρόνια υπηρεσίας (0-6 χρόνια 21 ώρες, 7-12 χρόνια 19 ώρες, 13-20 χρόνια 18 ώρες και 20+ χρόνια 16 ώρες) φαίνεται ότι η μεγάλη πλειονότητα βρίσκεται στις 18 με 19 ώρες. Το Υπουργείο Παιδείας δίνοντας τα στοιχεία στο Δίκτυο Ευρυδίκη αναφέρει μόνο το καταληκτικό διδακτικό ωράριο των 16 ωρών! Το ίδιο συμβαίνει και στα στοιχεία που έχουν δοθεί στον ΟΟΣΑ».
    Ως προς την αναλογία εκπαιδευτικών – μαθητών, δεν έχουν ένσταση για το ότι δεν έχουν μετρηθεί σωστά οι καθηγητές σε άλλες χώρες, επειδή μισθοδοτούνται από Δήμους κλπ, αλλά οι βασικές ενστάσεις τους είναι:
    » Για την Ελλάδα η αναλογία διδασκόντων εκπαιδευτικών ανά χίλιους μαθητές είναι 117,4 ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 76,4 και των χωρών της Ευρώπης των 19 είναι 82,7. Αν και η αναλογία αυτή φαίνεται μεγάλη, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της χώρας μας. Το δεύτερο, το οποίο προκύπτει από τη μελέτη των υπόλοιπων στοιχείων του πίνακα, είναι ότι στα σχολεία μας απουσιάζει προσωπικό, εκτός των διδασκόντων, που είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία και την αποτελεσματικότητά τους. Έτσι, μια σειρά διοικητικών εργασιών διεκπεραιώνονται από τους διδάσκοντες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πολλές φορές αναλαμβάνουν ακόμα και τα καθήκοντα του επιστάτη, οι βοηθοί των διδασκόντων (όπως δεύτερος εκπαιδευτικός στην τάξη για μαθητές με μαθησιακά προβλήματα, ειδικές ανάγκες ή / και αναπηρίες, βοηθοί εργαστηρίων φυσικής και χημείας κ.ά.) είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, ενώ ανύπαρκτο είναι το επιστημονικό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη στήριξη της σχολικής μονάδας (όπως ψυχολόγοι, παιδοψυχίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί).».

    Click to access %CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B7-%CE%9F%CE%9B%CE%9C%CE%95.pdf

  31. Φανατικός said

    Και το 1990 δεν είχαν πάει πίσω χρονικά οι εξετάσεις λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων;

  32. Ασύρματος said

    «με αποτέλεσμα να μην προσληφθούν φέτος περίπου 10.000 αναπληρωτές».
    Να προσλάβουμε τότε άλλους 100.000 μόνιμους, θα μειωθεί και η ανεργία. Αν μάλιστα τους κάνουμε 1.000.000, τότε σχεδόν θα μηδενιστεί.

  33. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    25: Αγαπητέ Γιώργο Προκοπάκη, η σελίδα της (επιμένω, γελοίας) πρωτοβουλίας Εθελοντών Επιτηρητών στο FB αναφέρει τρία ονόματα ως αντμίν. Αν διεκδικείς κατά 100% την πατρότητα της κατ’ εμέ γελοίας πρωτοβουλίας, ευχαρίστως θα κάνω τη διόρθωση. Ελπίζω να μη διαμαρτυρηθούν οι άλλοι δύο. Η αναφορά στο «κάποτε λαμπρό μυαλό» σημαίνει απλώς ότι μιλάω για πράγματα που ξέρω.

    Επιπλέον, η σελίδα αυτή είναι κλειστή για τα μη μέλη, οπότε δεν μπορώ να δω τα κείμενα που λες (για κωμωδία επιστράτευσης κτλ.) Όσο ήταν ανοιχτή, πρόλαβα να δω ενθουσιώδεις δηλώσεις εθελοντών, ότι δεν θα αφήσουν κανένα παιδί να αντιγράψει και άλλα τέτοια.

    (Παρατηρώ πάντως μια αντίφαση στο σχόλιό σου. Στην πρώτη παράγραφο υπερθεματίζεις και λες ότι όχι μόνο ήσουν συμφοιτητής μου, αλλά επιπλέον σύντροφος και καθοδηγητής μου. Στην προτελευταία παράγραφο, αντίθετα, αρνείσαι κάθε σχέση. Αναρωτιέμαι τι συνέβη μεταξύ πρώτης και προτελευταίας παραγράφου!)

  34. sarant said

    29: Ακόμα δενούχος;

  35. spiral architect said

    «Η χώρα ομοιάζει πλέον με ένα σχολείο όπου διευθυντής είναι ο Αδωνις Γεωργιάδης, υποδιευθυντής ο Δένδιας, σχολικός σύμβουλος η Ρεπούση, κυλικειάρχης ο Βενιζέλος, νυχτοφύλακας ο Βορίδης, επιστάτης ο Μιχαλολιάκος και καθαρίστρια ο Κουβέλης.»
    (από εδώ)

  36. Alexantro Lientes said

    απολυτως δικιο, ο κ. Προκοπακης
    ενας καποιος σεβασμος και μια καλιεπεια ηταν απαραιτητη
    αλλωστε δεν προκειται και περι κανενος τυχαιου, θητευσε καθοδηγητης στη ΚΝΕ … Λοβερδο φαε τη σκονη του, Λοβερδε παντα νουλα ησουνα, απλο μελος ρε καρμιρη
    τεσπα οπως και να εχει και αυτα τα περι «λαμπρου μυαλου» καποτε η τωρα , δεν χρειαζοταν
    πλεονασμος
    προφανως και ηταν και ειναι μεγαλειωδες μυαλο, το μαρτυραει η συλληψη της ανεπαναληπτης ιδεας των εθελοντων επιτηρητων
    μεγαλοφυια λεμε …

  37. cronopiusa said

    όπα πορεία ο σεβάσμιος, «από εργάτης στις κοοπερατίβες της Πορτογαλίας των γαρυφάλλων, τα κρατητήρια της Ισπανίας του Φράνκο, τον ακτιβισμό για τη Νικαράγουα και το Σαλβαδόρ σε δύσκολους καιρούς, με τους εργάτες στη Δραπετσώνα και στα Οινόφυτα, το ΚΚΕ, το ΚΚΕεσ, πρόσφατα τη ΔΗΜΑΡ, στα ψηφοδέλτια του Μάνου και του Βαλλιανάτου» στη πρωτοβουλία Εθελοντών Επιτηρητών ! ! !

  38. «λιγοστοί ακραίοι φιλελεύθεροι χρυσαβγίτικης νοοτροπίας»

    Από πρώην Κνίτη, βαρύ. Αν μή τι άλλο, γιατί αντιμεταθετικά συνεπάγεται ότι υπάρχουν και λιγοστοί ακραίοι χρυσαυγίτες φιλελεύθερης νοοτροπίας.

  39. sarant said

    38: Από πού κι ως πού το υπονοεί αυτό; Το μόνο που θα μπορούσε να υπονοεί είναι πως οι περισσότεροι φιλελεύθεροι δεν έχουν χρυσαβγίτικη νοοτροπία. (Και να εξηγήσω γιατί έκανα λόγο περί χρυσαβγίτικης νοοτροπίας: Ο χρυσαβγίτης τη βρίσκει με το να κάνει έλεγχο ταυτοτήτων σε μελαψούς, οι λιγοστοί φίλοι του κ. Προκοπάκη που δήλωσαν Εθελοντές Επιτηρητές με το να κάνουν επιτήρηση σε υποψήφιους).

  40. Μηνάς said

    Κύριε Σαραντάκο καλησπέρα,

    Κατ’ αρχάς είμαι αντίθετος της επιστράτευσης όπως και αντίθετος με την απεργία της τωρινής απεργίας της ΟΛΜΕ. Πιστεύω πως δεν θα βγάλει πουθενά και θα δυσχεράνει την θέση του δημόσιου εκπαιδευτικού στα μάτια των πολιτών. Θεωρώ πως το παιχνίδι έχει χαθεί προ πολλού από την ΟΛΜΕ και θα αναφέρω μερικά παραδείγματα με βάση την τετραετή εμπειρία μου ως πρώην αναπληρωτή εκπαιδευτικού μουσικής: όταν επί Καραμανλή διορίζονταν σκανδαλωδώς εκπαιδευτικοί μουσικής χωρίς πανεπιστημιακή κατάρτιση πού ήταν η ΟΛΜΕ; Ή τότε φτιάχναμε το επίπεδο της παιδείας μας; Όταν κόβαν μισθούς-με βασικό αποδέκτη τους νέους εκπαιδευτικούς- γιατί η ΟΛΜΕ και οι παλαιοί εκπαιδευτικοί δεν συμπαραστάθηκαν στην όλη κατάσταση; Τότε κάναμε απεργία εγώ κι ο κούκος… Όταν φέτος τα μουσικά σχολεία έμειναν κενά από μουσικές ειδικότητες δεν είδα καμία σοβαρή αντίδραση εκ των έσω. Έτσι υπολειτουργούν με τον κίνδυνο να αρχίσουν να αποχωρούν τα παιδιά που το βασικό τους μέλημα ήταν να μάθουν μουσική εκτός από γενική παιδεία.

    Επίσης, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι εκπαιδευτικοί εργάζονται 24 ώρες και με τα χρόνια φτάνουν στις 21. Δεν είναι άδικο να μην συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Εκεί δεν τρέχουν σε πολλά σχολεία οι διάφορες ειδικότητες (εικαστικοί, μουσικοί και λοιπά); Αν υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλα σχολεία πλην του ενός, που είναι το βασικό ενός εκπαιδευτικού, γιατί θα πρέπει να επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό με νέες προσλήψεις; Γιατί οι αποσπασμένοι σε γραφεία να μένουν στα γραφεία (προσφέροντας κάκιστες υπηρεσίες στους συναδέλφους τους); Δεν μπορεί να προσληφθεί μόνιμο διοικητικό προσωπικό και να τελειώνει επιτέλους η ιστορία με τους κομματικούς στρατούς;

    Εν ολίγοις προφανώς και είμαι σύμφωνος πως ένας εκπαιδευτικός πρέπει να πληρώνεται καλά (που όπως είπα οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί το έχασαν το παιχνίδι εκεί εφόσον δεν υπήρχε η πρέπουσα συμμετοχή στις απεργίες) αλλά να δουλεύει και λιγάκι περισσότερο (υπάρχουν και ένα σωρό διακοπές στην μέση, ας μην το ξεχνάμε αυτό). Οι επικίνδυνοι ερασιτεχνισμοί του υπουργείου (επιστράτευση, έλλειψη διαλόγου) και οι ματσαράγκες της ΟΛΜΕ θα ζημιώσουν και άλλο την εικόνα της δημόσιας παιδείας.

  41. Μηνάς said

    Διόρθωση: της επιστράτευσης όπως και αντίθετος με την απεργία της τωρινής απεργίας της ΟΛΜΕ —> με την επιστράτευση όπως και αντίθετος με την τωρινή απεργία της ΟΛΜΕ (κεκτημένη ταχύτητα λόγω υποχρεώσεων).

  42. Οι χρυσαυγίτες είναι γνωστοί για βίαιη ρητορική μίσους, μαχαιρώματα κατά αλλοδαπών, χαμηλή μόρφωση, ακραίο εθνικισμό, μίσος για την δημοκρατία, άντε και για τα μαύρα μπλουζάκια. Τίποτε από αυτά δεν είναι κοινό με τον Προκοπάκη ή την Δράση (καίτοι βέβαια το μίσος για την δημοκρατία το έχουν κοινό με «λιγοστούς ακραίους πρώην κνίτες»). Οπότε η απόδοση της νοοτροπίας των μεν στους δε είναι παραπλανητική, για να το πω κομψά.

    «Ο χρυσαβγίτης τη βρίσκει με το να κάνει έλεγχο ταυτοτήτων σε μελαψούς, οι λιγοστοί φίλοι του κ. Προκοπάκη που δήλωσαν Εθελοντές Επιτηρητές με το να κάνουν επιτήρηση σε υποψήφιους)»

    Πραγματικά δεν κατανοώ την υποτιθέμενη ομοιότητα. Να δήλωναν εθελοντές αστυνομικοί της γειτονιάς ή καταδρομείς ή κάτι τέτοιο, να το καταλάβω.

    Όμως τα προσωπικά Σαραντάκου και Προκοπάκη εκτροχιάζουν τον μίτο, ενώ η ουσία είναι αλλού, στο παραμύθι των αναπληρωτών. Ένα πολύ μεγάλο παραμύθι, που το πληρώνουμε ακριβά όλοι μας, στην υγειά όσων θεωρούν ότι το ΥΠΕΠΘ σκοπό έχει να διορίζη τους «αδιόριστους εκπαιδευτικούς».

  43. Γιώργος Προκοπάκης said

    αγαπητέ Νίκο,

    Η σελίδα ήταν ανοικτή από 15:30 της Παρασκευής μέχρι 20:30 του Σαββάτου. Τα κείμενα ήταν διαθέσιμα και pinned, με το δικό μου όνομα. Πέραν των δύο δικών μου αναρτήσεων, καμία άλλη ανάρτηση δεν υπήρξε – πλην μιας από «αντιφρονούντα» που έθετε το θέμα της νομιμότητας το οποίο και συζητήθηκε και κρίθηκε πως έπρεπε να παραμείνει ως χρήσιμο. Οι αναρτήσεις που αναφέρεις απλώς δεν υπήρξαν. Όπως δεν υπήρξε αναφορά στο δίκαιο ή όχι των αιτημάτων της ΟΛΜΕ ή στο «δράμα των μαθητών και των οικογενειών τους».

    Το πρώην λαμπρό μυαλό σου λέει πως είσαι ψεύτης-προπαγανδιστής ή μαθαίνεις από δεύτερο χέρι.

    Επί της ουσίας της «κωμωδίας της επιστράτευσης» δεν λες κουβέντα όμως. Βολεύεσαι ως μικροπολιτικάντης με αναγωγή ενός προβλήματος κατά τη διάρκεια κρίσης εν εξελίξει στα προβλήματα της Παιδείας που είναι στο απόσπασμα. Και αριστερός και ορθολογιστής – πλην χρήσιμος μόνον ως προπαγανδιστής.

    Όσον αφορά το «γελοίο» της υπόθεσης, κρίση σου είναι. Ξέρεις όμως πως μια κρίση έχει να κάνει και με τον εκφέροντα. Το κατάλαβα πως είσαι της άποψης «επανάληψις μήτηρ της μαθήσεως». Ποιά διαλεκτική όμως σε οδηγεί να θέλεις να επαναλαμβάνεις στον συνομιλητή σου μια αξιολογική κρίση με την οποία προφανώς διαφωνεί. Για να προσβάλεις και μόνον. Ξέρεις πως το λένε αυτό, μη στα λέω εγώ και αρχίσουμε κουβέντα περί πολιτικής ορθότητος.

    Τέλος, ποιά αντίφαση βλέπεις στις αναφορές μου σχετικά με το παρελθόν; Μικρότερος ήσουν, το λαμπρό μυαλό μου (απολύτως) από τρίτους μπορεί να το άκουγες. Την από πρώτο χέρι πληροφορία την είχες μέσα από την οργάνωση της ΚΝΕ. Πες λοιπόν για τους παλιούς συντρόφους σου – γιατί ντρέπεσαι;

    Να με συγχωρείς, αλλά έχω καλύτερους τρόπους να σκοτώσω το χρόνο μου. Η παρέμβασή μου είχε να κάνει με τα παλιά. Βλέπεις, κάποιοι τα τιμούν και δεν ντρέπονται. Ούτε κρύβονται.

    Ευχαριστώ για το χώρο.

  44. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    43: Γιώργο Π. θυμάμαι καλά ότι διάβασα σχόλια των προσερχομένων εθελοντών, του τύπου «Διαθέσιμος όλες τις μέρες στην περιοχή π.χ. Βουλιαγμένης, δεν θα αφήσω κανέναν να αντιγράψει».

    42: Τι εννοείς λέγοντας παραμύθι των αναπληρωτών;

    40: Νομίζω πως οι ειδικότητες στο δημοτικό είναι πολύ πιο λίγες και μία από αυτές, του δασκάλου, υπερτερεί πολύ αριθμητικά. Αλλά για τις ώρες έχεις δίκιο ότι είναι περισσότερες.

  45. spiral architect said

    @43: […] Η παρέμβασή μου είχε να κάνει με τα παλιά. Βλέπεις, κάποιοι τα τιμούν και δεν ντρέπονται. Ούτε κρύβονται. […]
    Ε, όχι δα!
    (πάντως ο Χημ. Μηχ. που έγινε μάνατζερ ασχολούμενος «με θέματα αναδιοργάνωσης επιχειρήσεων, διαχείρισης πληροφοριών και χρηματοοικονομικά» διαφημίζεται δεόντως)

  46. Νίκο, απαντάς μόνος σου;

    «Το κακό με το επιπλέον δίωρο είναι ότι θα δημιουργήσει χιλιάδες υπεράριθμους, με αποτέλεσμα να μην προσληφθούν φέτος περίπου 10.000 αναπληρωτές.»

    Εξαρχής περιττοί ήταν λοιπόν, κατά συντριπτική πλειοψηφία, απλώς το πελατειακό κράτος έπρεπε κάπου να βολέψη τις στρατιές των πτυχιούχων κλπ κλπ. Να σημειώσω ότι το πιο εξοργιστικό στο παραμύθι των αναπληρωτών ήταν ότι, με διατάξεις του Π. Ευθυμίου αν δεν απατώμαι, επέτρεπε την παράκαμψη του ΑΣΕΠ. Ο «επιτυχών, αλλά μη διοριστέος» του ΑΣΕΠ δεν προετοιμαζόταν καλύτερα, δεν στρωνόταν να ξαναδιαβάση (ούτε βέβαια απορούσε πώς και αφού είχε πτυχίο «με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα» δεν κατάφερε να περάση με το σπαθί του), απλώς περιέφερε το αδιόριστο σαρκίο του ανά τας εξοχάς 2-3-4 χρόνια, μαζεύοντας «μόρια». Το αυτό ισχύει με το παραμύθι της ενισχυτικής διδασκαλίας.

    Να πούμε και ένα γλωσσικό:

    «προσμετρώνται» ή προσμετρούνται; ή και τα δύο;

  47. munich said

    θα ήθελα να ρωτήσω κάτι φαινομενικά άσχετο, που με ρώτησε ένας ελληνοτραφής αλλοδαπός συμπατριώτης εδω πέρα. Αύτες οι επιστρατεύσεις-επιτάξεις αίρονται κάποια στιγμή, κι αν ναι το μαθαίνουμε;
    Θυμάμαι πριν 7,8 χρόνια που ήμουνα διακοπές επιτάχθηκαν οι ναυτεργάτες και 15 μήνες αργότερα κάποιος ναυτικός μου είχε πει ότι ίσχυε ακόμα;;;

    Δεν ξέρω αν ειπώθηκε στα προηγούμενα σχόλια. Απειλή για απεργία στις πανελλήνιες (που τέλικα την τελευταία στιγμή δεν έγινε) θυμάμαι γινόταν συχνά και στο παρελθόν και γινόταν ο κακός χαμός . Κατα τάλλα όλοι βρίζουμε τις πανελλήνιες. Ειδικά με τη σημερινή συγκυρία με την τόση απαξίωση, που οι σπουδές περισσότερο από ποτέ είναι προθάλαμος της ανεργίας , με ποια όνειρα των παιδιών παίζουμε; και γιατί αγχώνονται τόσο πολύ οι γονείς;

  48. Γιάννης Κουβάτσος said

    Συγχαρητήρια, φίλε Νίκο Σαραντάκο. Ευτυχώς που υπάρχουν φωνές-οάσεις σαν τη δική σου και του Παντελή Μπουκάλα http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_15/05/2013_498884
    στην έρημο των Πασχομπάμπηδων.

  49. Την ίδια ώρα, η εγγονή Μαργαρίτα, μια μετριότητα του Κολεγίου, ξεκινά μεταπτυχιακές σπουδές στο κορυφαίο Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα…

  50. munich said

    Επίσης νομίζω ότι στην τελευταία παράγραφω που λέτε ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας κατανοεί και συμπαραστέκονται στους καθηγητές, με συναγωνίζεστε σε αφέλεια 🙂

  51. Άντε!

  52. Skipis said

    Ξεπερνιούνται εσκεμμένα τα εσκαμμένα και από τις δυο πλευρές…

  53. Anasto said

    Οι δικαιολογίες για το απεργοσπαστικό καραγκιοζιλίκι των «εθελοντών» μου θυμίζει το ανέκδοτο «εμένα δεν θα με κάνετε πιρόγα». Μόνο που οι «εθελοντές» εδώ κόπτονται για να μην κάνουν πιρόγα τους άλλους. Και απεργοσπάστες και πολιτοφύλακες και χωροφύλακες και καραδεξιοί λάτρεις του Μάνου και γκεμπελικοί, μια και δικαιολογούν τη… ΔΡΑΣΗ τους βαφτίζοντας της πράξη αντίστασης, προφανώς κατά της συντεχνίας των καθηγητών, οπότε πώς να μην τους πεις φασίστες; Η περίπτωση είναι χαρακτηριστική και πρέπει να χρησιμοποιείται σαν λαμπρό παράδειγμα προώθησης της φασιστικής νοοτροπίας από νεοφιλελέδες.

    Αλήθεια η συντεχνία των καθηγητών πόσο κόσμο έχει; Είναι όλοι αυτοί που με μαζικότατη συμμετοχή και συντριπτική πλειοψηφία, ψήφισαν υπέρ της απεργίας σε όλη τη χώρα, λαμόγια και συντεχνία; Τι σόι συντεχνία είναι άνθρωποι που παίρνουν πλέον στην κυριολεξία μισθούς πείνας; Έτσι είναι οι συντεχνίες; Να μου πεις για τις ελίτ που αγκαλιάζουν Μάνους, Ντόρες, Τζήμερους να το καταλάβω. Και οι καθηγητές και οι σκουπιδιαραίοι και οι γιατροί και οι νοσοκόμες και οι γιατροί και οι φορτηγατζήδες και όλοι οι οδηγοί των ΜΜΜ και οι λιμενεργάτες, όλοι συντεχνίες; Οι Βγενόπουλοι, οι Κοκκαλαίοι, οι Βαρδινογιάννηδες, οι Μπόμπολες, με τα καρτέλ, τις διαπλοκές και φοροαποφυγές τους δεν μας πειράζουν και μας πείραξαν οι εξαθλιωμένοι απεργοί; Αλλά βέβαια ο κύριος Μάνος είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης των κεφαλαίων κι αν του μιλήσεις για φόρο θα βγάλει σπυριά οπότε πώς να πάρει διαφορετική θέση ο πρώην κνίτης συναγωνιστής του; Τους καθηγητές και την αξιοπρέπειά τους θα χτυπήσει, ποιον θα χτυπήσει το κολούμπια;

    ΥΓ: Νισάφι πια με τους νεοφιλελέδες που μας το παίζουν από παιδιά των λουλουδιών έως περίπου υπεύθυνοι αναρχικοί. Νισάφι, για να μην πω καμιά πιο βαριά κουβέντα.

  54. Μην πης και μου χαλάσης την αισχυντηλή ευγένεια που ανέδιδε ο λόγος σου έως τώρα.

  55. Alexantro Lientes said

    ασφαλως και το μεγαλυτερο μέρος της κοινωνίας κατανοεί και συμπαραστέκονται στους καθηγητές, σ αυτο δεν υπαρχει ΚΑΜΜΙΑ
    τωρα για τους τηλεθεατες θα σε γελασω, ετσι και αλλιως δεν επι-κοινωνουν, παρακολουθουν
    χωρις καμμια διαθεση ελιτισμου η απαξιωσης τα παραπανω, απλως να ξερουμε τι λεμε

  56. Alexantro Lientes said

    ΚΑΜΜΙΑ αμφιβολια , εννοω

  57. Σιγκελ said

    Αθανάσιε, δεν έχεις κανένα πελάτη να πας να κυνηγήσεις για να συνεχίσεις το παραμύθι της χρειαζούμενης σου δικηγορίας;

  58. Έχω, αλλά βαριέμαι, μεσημέριασε.

    Και αυτή είναι η ουσιώδης διαφορά: κανείς δεν με πληρώνει με τα ωραία του λεφτουδάκια χωρίς την θέλησή του.

    Ενώ τους αναπληρωτές…

  59. Να διορθώσω το μετριότητα, μη μας την πέσει κανείς. 😛 Εξάλλου expected Master in Research (και ουχί Science είναι αυτό… φαντάζομαι εξίσου αναγνωρισμένο με άλλων)

  60. Σιγκελ said

    Ούτε και σας μόρφωσε να προσθέσω τότε;

    Η ουσιώδης διαφορά είναι πως οι αναπληρωτές προσφέρουν έργο στην κοινωνία που εσείς δεν θα το καταφέρετε όσους επιχειρηματικούς στόχους και να κατακτήσετε.

  61. Α, και σε άλλα νέα, απαλλάχτηκαν και σε δεύτερο βαθμό από τις κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος από το τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Χανίων οι τρεις της «υπόθεσης Αλεξανδρόπουλου».

  62. spyroszer said

    Αυτά με τους εθελοντές επιτηρητές θυμίζει τον O.M.S. (Organisation for the Maintenance of Supplies), στην Αγγλία το 1925-1926. Η αντίδραση της αστικής τάξης (;) (και των φασιστών δυστυχώς που είχαν δικές τους εθελοντικές ομάδες) απέναντι στις απεργίες των προλετάριων.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Organisation_for_the_maintenance_of_supplies

    The OMS had its public origins in the letters page of The Times where many were calling for the formation of a volunteer organisation intended to take over the jobs of striking workers in the event of a general strike, which was widely feared amongst the conservative establishment at the time as part of a ‘communist plot’.
    Whilst the scheme was enthusiastically supported by the highly conservative Daily Mail it was denounced as a form of fascism not only by the Communist Party of Great Britain but also by the otherwise anti-communist Daily Express, which compared the OMS to the Ku Klux Klan and the Blackshirts.[8] An early speech by one of the group’s leaders was deemed unfit for broadcast by the BBC who feared that it would compromise their impartiality.[9] Brigadier-General William Horwood, the Commissioner of the Metropolitan Police also refused to work with what he believed to be a fascist organisation and by the end of 1925 the government had informed General Sir Robert McCalmont that in the event of any general strike the OMS would be disbanded and their membership taken over entirely by the government.
    The British Fascisti (BF), which maintained transport and communications units to be used in the event of a strike, provided an organisational structure for the OMS although there was uncertainty at government level about allowing BF members to join the OMS given fears about their potentially revolutionary nature.[19]

  63. Tokx said

    Εχμ, με διατάξεις του Π. Ευθυμίου αν δεν απατώμαι, επετράπη η παράκαμψη του ΑΣΕΠ κ. Αναγνωστόπουλε.
    μονο οι πολυτεκνοι και οι ειδικες κατηγοριες προσληφθηκαν χωρις ασεπ

  64. munich said

    Βρήκα λίγο χρόνο και βλέπω ότι σας ξεφώνησαν για Κνίτη αγαπητέ κ. Σαραντάκο! Τι στο καλό της μόδας είναι;
    Αν ωστόσο διαννοηθώ ότι επίσης είστε μαύρος, ομοφυλόφιλος, εβραίος και γυναίκα …θα αρχίσω να ανησυχώ

  65. Φανατικός said

    :53
    Οι καθηγητές συμπεριφέρονται ως συντεχνία. Και όχι μόνο οι καθηγητές αλλά οι περισσότερες ομάδες σορταρισμένες ανά επαγγελματικό κλάδο. Είναι βασική αρχή της ταξικής παλής η αλληλεγγύη. Την αλληλεγγύη δεν την βλέπουμε σε καμία επαγγελματική ομάδα. Οι ναυτεργάτες μόνοι τους, οι ταξιτζήδες μόνοι τους, οι φαρμακοποιοί μόνοι τους κοκ. Τέτοιες νοοτροπίες μόνο ως συντεχνιακές λογίζονται.

  66. @63, είναι σαφές ότι αναφέρομαι στο παραμύθι των επιτυχόντων, αλλά μη διοριστέων. Τους επετράπη έτσι αντί να ξαναδιαβάσουν και να ξαναδώσουν, να ψωμοζητήσουν μόρια και να διοριστούν δια της τεθλασμένης.

  67. *διά*

  68. Φανατικός said

    :66
    Κύριε Θανάση, γιατί το κρίνετε αρνητικά το συγκεκριμένο; Η αξιολόγηση μιας θέσης δεν κρίνεται μόνο βάσει της γνώσης, αλλά και της εμπειρίας.

  69. munich said

    κ. Αναγνωστόπουλε αν έχετε λίγο χρόνο εξεγήστε μου σας παρακαλώ, πως γίνετε κάποιος να είναι επιτυχόντας αλλά μη διοριστέος; δηλαδή αφού πέτυχε γιατί δεν διορίζεται; Νομίζω πως είναι λογική η απόρία μου, αν πάλι αγνοώ κάποιος πασίγνωστους κανόνες συγχωρέστε με

  70. Tokx said

    «Τους επετράπη έτσι αντί να ξαναδιαβάσουν και να ξαναδώσουν, να ψωμοζητήσουν μόρια και να διοριστούν δια της τεθλασμένης.»

    Και δεν ντρέπεστε να το γράφετε αυτό; Λυπάμαι για λογαριασμό σας.

  71. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    46: Προσμετρούνται είναι το σωστό, τουλάχιστον αν πάμε με τα αρχαία, έχεις δίκιο.

    47: Η διαταγή επίταξης λέει «μέχρι νεοτέρας». Αλλά κι εγώ έχω ακούσει αυτό που λες.

    48: Πολύ καλός ο Μπουκάλας!

    50: Νομίζω ότι λέω «μεγάλο μέρος», που μπορεί να είναι από το 25% και πάνω.

  72. sarant said

    66-70: Δεν το έχω παρακολουθήσει καθόλου το θέμα αυτό.

  73. @68-69, το «κύριε» το δέχομαι μόνο αν ήταν ειρωνικό, αν κυριολεκτούσατε, σας κόβω την καλημέρα.

    @68, γιατί την εμπειρία την έχουν ή μπορούν να την αποκτήσουν όλοι, σιγά δα, το δύσκολο είναι να διαβάσης και να αριστεύσης μεταξύ χιλιάδων άλλων ομοτέχνων σου. Αυτό που λες δεν είναι παρά η δικαιολογία που χρησιμοποιήσε το σύστημα για να κλείση το μάτι στους άνεργους πτυχιούχους: «Γράψτε ένα 12ράκι στο ΑΣΕΠ, μετά με λίγο βύσμα θα τσιμπήσετε μερικές ώρες ενισχυτική, μετά αναπληρωτιλίκι και εκεί γύρω στα 35 θα μονιμοποιηθήτε». Που και οι ίδιοι προφανώς μετατρέπονται σε ομήρους του συστήματος.

    Το σύστημα όμως έδωσε κίνητρα προς την ήσσονα προσπάθεια. Γιατί να ξαναδιαβάζουν και να ταλαιπωρούνται; Με λίγα χρόνια αγροτικό, περίπου ενισχυμένη έκδοση της φοιτητικής ζωής, θα διωρίζονταν.

    @69, δεν πρόκειται για εξετάσεις, αλλά για διαγωνισμό. Ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε. Ο υποψήφιος των πανελλαδικών που δεν μπαίνει στην Νομική για 500 μόρια ας πούμε, αλλά έγραψε πάνω από 15 π.χ., δεν είναι επιτυχών, αλλά μη εισακτέος νομικάριος. Είναι αποτυχών.

  74. @71, δεν το έγραψα πεποίθηση ότι έχω δίκιο, θα έλεγα ότι και τα δύο είναι σωστά. Το πολύ πολύ να πούμε ότι το ένα αρμόζει στον «προσεκτικό ομιλητή» ;-). Λάθος θα χαρακτήριζα ένα «καταμετριούνται» μόνο, σε αντίθεση με το απλό «μετριούνται».

    @70, γιατί να ντραπώ; Γράφω ψέματα; Αν ναι, πού;

  75. […] https://sarantakos.wordpress.com/2013/05/15/olme/#more-8869 […]

  76. munich said

    δυστυχώς δεν κατάλαβα. δεν ξέρω κάνενα «μη εισακτέο νομικάριο». Στις πανελλήνιες ή περνας ή δεν περνάς. στο διαγωνισμό ή κερδίζεις ή χάνεις

  77. fani said

    Μια μικρή διόρθωση! Απεργία έγινε και στις πανελλαδικές εξετάσεις του 1990
    . Επίσης αγαπητέ Πάνο να επισημάνω πως και οι καθηγητές έχουν ήδη χάσει το 45% του μισθού της. Ηταν από τους πρώτους

  78. Φανατικός said

    :73
    Θάνο, έχουμε διαφορετική άποψη. Την εμπειρία διδασκαλίας σε σχολείο την αποκτάει κανείς μόνο δουλεύοντας σε σχολείο. Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι εντελώς αμαρκάριστα τα όσα αναφέρεις, έχουν και μια δόση αλήθειας.

    Δεν ξέρω εάν έχει αναφερθεί άνωθι, αλλά έχω μια ερώτηση. Θεσμός αναπληρωτών καθηγητών υπάρχει στο εξωτερικό;

  79. @76, και οι πανελλήνιες διαγωνισμός είναι, όχι εξετάσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις, όπως σε κάθε διαγωνισμό. Δεν υπάρχει σταθερός βαθμολογικός πήχυς, υπάρχουν θέσεις που πρέπει να καλυφθούν ανεξαρτήτως επιδόσεων (άντε, εκτός από το 10 στα ΤΕΙ). Οι «επιτυχόντες, πλην αδιόριστοι», εκείνοι δηλαδή που δεν ήταν αρκετά καλοί για τις συγκεκριμένες θέσεις που προσφέρονταν, είναι στην πραγματικότητα, καθαρά και ξάστερα, αποτυχόντες. Όσο και ο επίδοξος νομικάριος του παραδείγματός μου.

    Ο τελευταίος όμως θα στρωθή να διαβάση και να ξαναδώση του χρόνου, έστω κρατώντας μαθήματα, δεν ξέρω πώς γίνεται τώρα. Οι «επιτυχόντες και αδιόριστοι» πάλι θα προτιμήσουν την ήσσονα.

  80. Φανατικός said

    :77
    Κοίτα το 31. Κι εγώ την ίδια αίσθηση έχω.

  81. sarant said

    77: Και μετατέθηκε και το 1990 η έναρξη των εξετάσεων;

  82. @78, όχι, την ίδια άποψη έχουμε, καλή και άγια η εμπειρία, απλώς εγώ ισχυρίζομαι ότι είναι κάτι που (σχεδόν) όλοι θα το κάνουν και θα το μάθουν σε επαρκή βαθμό. Δεν μπορείς να ξεχωρίσης χιλιάδες χιλιάδων υποψηφίων με βάση κάτι που όλοι μπορούν να το κάνουν. Το σύστημα τώρα ουσιαστικά επιδοτεί τους μεγαλύτερους εις βάρος των νεώτερων. Σπουδαίο κατόρθωμα που είναι 28 ή 32 χρονώ δηλαδή.

    Δεν είναι κανείς κατά των αναπληρωτών, προφανώς και πρέπει να υπάρχουν, αλλά για να κάνουν ακριβώς αυτό που λέει το όνομά τους: να αναπληρώνουν ένα ασθενή, μια νέα μητέρα κ.λπ. Όχι για να αποτελούν μέρος του κούρσους χονόρουμ μέχρι τον πολυπόθητο διορισμό.

  83. Νίκος Μαστρακούλης said

    64: Μου θύμισες την ατάκα του Πουλικάκου στη «Ρεβάνς» του Βεργίτση:

    «Ο πατέρας μου, τρία πράματα μου είχε πει να μη γίνω: κομουνιστής, χασικλής και πούστης. Γκίνια ο άνθιρωπος, ε;» 🙂

  84. Φανατικός said

    :81
    Ναι τελείωσαν Ιούλιο οι μαθητές.

  85. Ασύρματος said

    @79: Διαβάζω ότι υπάρχουν και πραγματικοί επιτυχόντες σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ (δλδ, που όντως έγραψαν αρκετά καλά ώστε να «δικαιούνται» διορισμό) που παραμένουν αδιόριστοι (λόγω του περιορισμού στις προσλήψεις), όπως αντίστοιχα υπάρχουν εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ που περιμένουν ακόμα τον διορισμό σε ΑΕΙ.

    Μήπως το «αδιόριστοι επιτυχόντες» αναφέρεται στις παραπάνω περιπτώσεις;

  86. Gpoint said

    # 76

    Ο μη εισακτέος νομικάριοςγια λίγες μονάδες δεν είναι αποτυχών αλλά επιτυχών στην ζωή με τόσα που γλύτωσε παρά τρίχα…

    #34

    Συνήθως (χωρίς σπρώξιμο) απαιτείται 14μηνο, διανύω τον 11ο και πλέον παίρνω τλφν τους γνωστούς με απόκρυψη αλλιώς δεν το σηκώνουν, φοβούνται πως θα τους ζητήσω δανεικά…
    Χρόνιες παθήσεις (ζάχαρο, καρδιά, καρκίνος) δεν προηγούνται των κομματικώς-συνδικαλιστικώς ευνοουμένων κλασσικά, τσάμπα η αίτηση
    Μια οποιαδήποτε Δευτέρα ή Πέμπτη 11.30 με 2 στο Γενικό Λογιστήριο οπότε δέχονται το κοινό είναι αξεπέραστη εμπειρία

  87. @86, ξεχνάς όμως αντί νομικής μπορεί για αυτά τα λίγα ρημαδομόρια να μπήκε στην φιλολογία, οπότε καταλαβαίνεις… 😉

    @79, οι αδιόριστοι επιτυχόντες που ξέρω εγώ προσωπικά όχι. Διοριστέοι επιτυχόντες που κάνουν χρόνια και καιρούς να διοριστούν φυσικά και υπάρχουν. Υποκατηγορία τους τυγχάνουν οι συμπαθέστατοι αλέκτορες.

    http://lecture.jimdo.com/2011/05/01/%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CF%8C%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BF/

  88. Με τρώει η γλώσσα μου να μιλήσω για τους επιτυχόντες νομικάριους και την περίπου ενισχυμένη έκδοση της φοιτητικής ζωής αλλά ας μην ξεφύγουμε από το θέμα…

  89. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

    (49+59) Γιατί τόση εμπάθεια; Να είχε πάρει το πρώτο της πτυχίο από κανένα «ίδρυμα» της πλάκας να βγάζει κανείς συμπεράσματα για την επιστημονική της ανεπάρκεια αλλά το γαμημένο το Ιμπίριαλ δεν έχει ξεπέσει ακόμα τόσο από όσο ξέρω… 🙂 Έχεις πρόσβαση στους βαθμούς της εκεί και κατάλαβες πως είναι ανάξια της μεταπτυχιακής της θέσης σε σχέση με άλλους υποψήφιους; Τι ρόλο παίζει ακριβώς ο «τίτλος» του πτυχίου της; Έχεις πληροφορίες πως αν ήταν of Science θα ήταν το πτυχίο που δίνεται στους καλούς φοιτητές; Μήπως για τη θέση που κατέχει ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια έπρεπε να έχει Ν δημοσιεύσεις ήδη και βεβαιώθηκες πως έχει Μ δημοσιεύσεις όπου 0 <=Μ < Ν (και υποθέτω πως Μ=0 εφόσον πρόσφατα τελείωσε το πτυχίο της και στα προπτυχιακά στην Αγγλία δε βγαίνουν συνήθως δημοσιεύσεις γιατί οι φοιτητές δεν κάνουν συχνά έρευνα). Αν αυτό ισχύει τότε πάω πάσο. Αλλά υποπτεύομαι πως θεωρούμε ως δεδομένο πως θα έχει κληρονομήσει το σπινθηροβόλο 🙂 πνεύμα του πατέρα της και ως εκ τούτου είναι απαραίτητα κι αυτή στουρνάρι…

    Τώρα ομολογουμένως δε ξέρω ακριβώς πόσο ψηλοί ήταν οι βαθμοί της στο Κολλέγιο Ψυχικού αλλά Salutatorian βγήκε, το "μετά πλείστου επαίνου" πήρε από το τμήμα IB και το βραβείο θετικών επιστημών επίσης – αυτός είναι ο ορισμός σου για το "μετριότητα"; Ποια τα στοιχεία;

    Ειλικρινά η (πολιτική-ταξική) αντιπάθεια που φτάνει στο σημείο να πετιέται λάσπη σε ένα κορίτσι που δεν έχει μπλεχτεί με την πολιτική (και επέλεξε να ασχοληθεί με την επιστήμη και όχι με σπουδές που οδηγούν στην πολιτική) για να χτυπηθεί ο μισητός πατέρας της είναι εμετικό φαινόμενο που όπως φαίνεται μόνο εμένα ενόχλησε. 😦

    Νικοκύρη και μόνο που επιμένεις για αυτά περί 1988 και με βγάζεις ψεύτη για αυτό που ξέρω για το 1990 το άρθρο σου πήγε στην κατηγορία του "δε διαβάζω καλύτερα τα σχόλια να γελάσω ή να κλάψω πικρά"…

  90. aerosol said

    Ν.Σαραντάκος:
    «Όσο ήταν ανοιχτή, πρόλαβα να δω ενθουσιώδεις δηλώσεις εθελοντών, ότι δεν θα αφήσουν κανένα παιδί να αντιγράψει και άλλα τέτοια.»

    Γ.Προκοπάκης:
    «Οι αναρτήσεις που αναφέρεις απλώς δεν υπήρξαν.»

    Απαιτήθηκαν 15 δευτερόλεπτα για να επιβεβαιωθεί το ρηθέν: ουδέν κρυπτόν υπό το Γκούγκλ.
    Printscreen με απόσπασμα των σχετικών δηλώσεων

  91. o palios said

    Ω! Αισχυνη! Ουκ αισχυνει καταισχυνειν την αισχυνην;
    Και ο νοων νοητω…..Οιμοι!Κομματολαγνοι απαντες….

  92. Gpoint said

    # 87

    Μικρή αλλά σημαντική η διαφορά :

    Νομικάριος : dura lex, sed lex

    Φιλόλογος : duralex for safe sex !

  93. Μαρία said

    78
    >Θεσμός αναπληρωτών καθηγητών υπάρχει στο εξωτερικό;

    Στη Γαλλία ναι αλλά για τους λόγους που αναφέρονται στο 82. Έτσι γινόταν κι εδώ παλιά. Η φάμπρικα των αναπληρωτών, όπως τους ξέρουμε σήμερα, δημιουργήθηκε το ’75-76, κάπου εκεί στη μεταπολίτευση. Νομαρχιακούς τους λέγαμε τότε. Η ΟΛΜΕ θυμάμαι με ανακοίνωσή της ζητούσε απ’ τους υποψήφιους αναπληρωτές να μην αποδεχτούν την πρόσληψη, πράγμα που στάθηκε αδύνατο να τηρηθεί, μια και πάγια θέση της είναι να γίνονται διορισμοί. Αντί γι’ αυτό όχι μόνο δεν καταργήθηκε ο θεσμός των «αναπληρωτών» αλλά δημιουργήθηκε και τρίτη κατηγορία εκπαιδευτικών, οι ωρομίσθιοι.

  94. sarant said

    89: Χασάπη, τι λες; Απεργία έγινε και το 1988 (που δεν τη θυμάσαι εσύ) και το 1990 (που δεν τη θυμόμουν εγώ).
    http://news247.gr/eidiseis/koinonia/paideia/Panellinies/ti_egine_sthn_apergia_ekpaideytikwn_stis_panelladikes_to_1988.2246716.html

    90: Ναι, κάτι τέτοιες δηλώσεις είδα -και μερικές χειρότερες. Ευχαριστώ!

  95. Μαρία said

    89
    Πες τα, ρε συ. Έδινες στις πιο επεισοδιακές πανελλαδικές επι Κοντογιαννόπουλου μέσα στο κάμα του Ιουλίου. Μέχρι και με ψαροντούφεκο είχε εμφανιστεί αγανακτισμένος γονιός, γνωστών πολιτικών φρονημάτων, έξω απο εξεταστικό κέντρο του Πειραιά, για να καμακώσει απεργούς.
    Ο Νικοκύρης ή ο μάγος με την ακίνδυνη πατέντα μπορούν να βρουν το φύλλο της Καθημερινής της 17/7/1990.

  96. Μαρία said

    94 Στην αρχή νόμισα οτι ο χασάπης δεν αμφισβητεί το ’88 και παραπονιέται που ξέχασες το ’90. Αλλά τώρα που τον ξαναδιαβάζω έχεις δίκιο.

  97. Το ’88 το θυμάμαι κι εγώ, οι προαγωγικές της Α΄ Λυκείου συνέπιπταν με μια καραμπινάτη βρογχίτιδα και έτσι η απεργία με έσωσε, κατά κάποιο τροπο.

  98. sarant said

    Έβαλα την εξής προσθήκη στο άρθρο μου:
    Αν και δεν αφορά τη μέση εκπαίδευση, το δημοσιεύω επειδή αφορά την απορία μου για τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Μια φίλη δασκάλα στη Νέα Φιλαδέλφεια, με 20 χρόνια υπηρεσίας, πράγμα που σημαίνει ότι έχει το χαμηλότερο ωράριο, 21 διδακτικές ώρες την εβδομάδα έναντι 24 των νεοδιόριστων, κάθισε και μέτρησε μία προς μία τις ώρες που εργάστηκε πέρυσι. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, δούλεψε 180 μέρες το χρόνο σε τάξη και 12 μέρες χωρίς παιδιά (πριν και μετά το σχολικό έτος), κι έτσι έβγαλε 765 διδακτικές ώρες σε τάξη και 72 ώρες δουλειά γραφείου. Η φίλη μου υπολόγισε τις καθαρές διδακτικές ώρες που είχε μάθημα, χωρίς να μετράει τις κενές ώρες.

    Κι όμως, διαβάζει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ
    http://news247.gr/eidiseis/koinonia/paideia/ereyna_-_kolafos_toy_oosa_poses_wres_didaskoyn_oi_ellhnes_paidagwgoi.2136272.html
    , ο μέσος όρος διδακτικών ωρών των Ελλήνων δασκάλων είναι κάτω από 600 ώρες. Η φίλη μου αναρωτιέται πώς εξηγείται αυτό και υποθέτει ότι συνυπολογίζονται οι διδακτικές ώρες των διευθυντών (είναι λιγότερες) και των ωρομίσθιων.

    Έχει κανείς εξήγηση αυτής της ανακολουθίας; Γιατί και άλλοι εκπαιδευτικοί μού λένε ότι κάνουν πολύ περισσότερες διδακτικές ώρες από τους επίσημους μέσους όρους.

  99. sxoliko said

    40:»στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι εκπαιδευτικοί εργάζονται 24 ώρες και με τα χρόνια φτάνουν στις 21. Δεν είναι άδικο να μην συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση;»

    στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι εκπαιδευτικοί εργάζονται 21 ώρες και με τα χρόνια φτάνουν στις 16. Δεν είναι άδικο να μην συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση;

    Εξαρτάται, λοιπόν, από πού κοιτάζει κανείς. Η νοοτροπία του να χάσει κι ο άλλος, όχι να κερδίσω κι εγώ (=κι εμείς)

  100. Γρηγόρης Κονδύλης said

    Πολλά ειπώθηκαν, αλλά εκείνο το περί ΚΝΕ με στοίχειωσε, ίσως γιατί πέρασα κι εγώ 17 συναπτά έτη στο εν λόγω κόμμα. Αλλά για όποιον δεν θυμάται καλά, τα στερνά τιμούν τα πρώτα είπε το μοναδικό ηγετικό πρόσωπο που εκτίμησα από τον χώρο αυτό, κι αυτό είναι πραγματικότητα. Τώρα αν ορισμένοι δεν θέλουν να το δουν και αναλώνονται σε καταστάσεις και συμπιλήματα τύπου εθελοντών εξεταστών, μάλλον λάθος κάνουν. Και το λέω όχι επειδή δεν θεωρώ ότι είναι δικαίωμά τους να ιδρύουν όποιες εθελοντικές οργανώσεις νομίζουν, καλά κάνουν. Αλλά όχι, διάβολε, να θέλουν να πείσουν τους άλλους ότι έχουν δίκιο και ότι αυτό που κάνουν είναι το σωστό.

    Και, στο κάτω-κάτω της γραφής, πώς να συνομιλήσουμε μαζί σας κύριε Προκοπάκη, εφόσον όλη η επιχειρηματολογία σας ξεκινάει από έναν εντελώς διαφορετικό λογικό χώρο. Όταν λοιπόν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ.

    Τι να κάνουμε, λοιπόν; Διότι «όταν η αξίνα συναντά τον σκληρό βράχο τείνεις να πεις: δεν πάει άλλο»

    Όσο για την κουβέντα περί αναπληρωτών, που πρέπει να μένουν αναπληρωτές και όχι να «εποφθαλμιούν» τη μονιμότητα στο δημόσιο είναι βλακείες, το λέω και το υπογράφω και με τα δυο μου χέρια. Ακόμη κι εκείνοι που μπήκαν με γλείψιμο, με μέσον ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο και κάνουν τη δουλειά τους καλά έκαναν και μπήκαν. Τι έκαναν; Σκότωσαν; Δουλειά ήθελαν και την πήραν με τον τρόπο που επέτρεπε στους οπαδούς τους να την παίρνουν τα κυβερνητικά πελατειακά κόμματα. κακώς; Κάκιστα. Αλλά δουλειά ήθελαν, τίποτε άλλο, ήθελαν κάτι που είναι συνταγματικό δικαίωμά τους. Αλλά σήμερα φταίει αυτός που θέλει δουλειά, δεν φταίνε χρόνια και χρόνια δεξιών και πασοκικών νοοτροπιών, ή τρίκωλων, σαν των σημερινών – ή δεν λέτε αυτό; Δεν φταίνε τόσες και τόσες γενιές φαρμάκι, τόσοι αιώνες φαρμάκι στο κορμί του θύματος -και ψώνιου, που λέει κι ο μπαρμπα Κώστας- λαού

    Και το μοναδικό νόμιμο όπλο του εργαζόμενου, το όπλο της απεργίας το αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις παρανομώντας οι ίδιες, αλλά όχι δεν φταίνε αυτοί που κυβερνούν, λέτε, φταίει η νοοτροπία των καθηγητών, των ΔΥ, αυτών που μπήκαν σε δουλειά με μέσον, αυτών που κατάφεραν να πιάσουν μια δουλειά για να ζήσουν. Εντάξει, συνεχίστε να το λέτε αυτό και μια χαρά θα πάει τούτη η χώρα. Συνεχίστε να κοροϊδεύετε τους εαυτούς σας αφού πιστεύετε ότι έτσι είναι.

    Και κύριε Προκοπάκη, παλιέ Κνίτη, σε τι διαφέρει ο δικός σας ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΙΚΟΣ εθελοντικός οργανισμός εξεταστών από τους μαφιόζους Αμερικάνους που έσπαζαν τα κόκαλα των αμερικανών απεργών, για να περάσουν μέσα κάποιους δικούς τους.
    Η αριστεροσύνη και ό,τι αυτή συνεπάγεται δεν μπορεί να ξεφεύγει από εκεί που άρχισε, από τις αξίες του ανθρωπισμού. Διότι όταν ξεφύγει γίνεται είτε φερετζές είτε σαν το μαγκάλι της πουτ….ας που λέει και ο Μίσσιος.

    Γρηγόρης Κονδύλης
    Αγρίνιο
    Μεταφραστής = ελεύθερος επαγγελματίας,
    και σύντομα άνεργος και διωγμένος από τη χώρα που με γέννησε, προς αποφυγήν παρανοήσεων

  101. Rasputin Czar said

    αυτη η στρογγυλη σφραγιδα ρε γμτ, τοσους αιωνες, αν ηξερε καποιος τι νομικη υποοσταση εχει, και τι ειδους φερεγγυοτητα, αφου την παραγγελνεις στο διπλανο μαγαζι και ερχεται σε 2 μερες. Η ηλιθιοτητα του αχρηστου τυφλοσουρτη. Ουστ με την αμαθεια και την βλακεια, γραφειοκρατες.

  102. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (94-95-96) Σοβαρευτείτε βρε! Μαρία καλά με πρωτοδιάβασες – δεν αμφισβήτησα το 1988, το βαρύγδουπο «μία μόνο φορά έχει συμβεί στο παρελθόν, το 1988, όταν οι εξετάσεις έγιναν τελικά τον Ιούλιο.» αμφισβήτησα που δυστυχώς υποδηλώνει στα μάτια μου το στρατευμένο της υπόλοιπης ανάρτησης. Θεμιτό μεν (δεν είναι ούτε οι της άλλης πλευράς αστράτευτοι) αλλά λυπηρό – από το Νίκο περιμένω καλύτερα.

    Και όπως λογικά διαμαρτύρεστε πως δεν είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί άχρηστοι-τεμπέληδες-συντεχνιακοί κλπ. μήπως θα έπρεπε να αναρωτηθείτε μήπως δεν είναι όλοι όσοι προσφέρθηκαν ως εθελοντές στην πρωτοβουλία Προκοπάκη χρυσαυγίτικης νοοτροπίας (ακόμα και μετά την «εξήγηση» Νικοκύρη); Λέω γιατί γνωρίζοντας 1-2 γέλασα πικρά με την ανάγνωση του αφορισμού. Αλλά ψιλά γράμματα αυτά – εδώ στοχεύτηκε ένα κορίτσι επώνυμου μπαμπά και το περάσατε στα ψιλά (*). Ο δρόμος για το νέο ’44-49 φαρδαίνει όλο και περισσότερο.

    (*) Και πρωτού πεταχτεί κάποιος σαν πορδή ξεκαθαρίζω πως δε γνωρίζω ούτε την ίδια ούτε την οικογένεια της και μάλλον έχω λιγότερη πρόσβαση στη σελίδα της στο Linkedin από όση ο στοχεύσας αυτήν. Αλλά επειδή κι εγώ υπέθετα από προκατάληψη πως από καρά-χαζό μπαμπά και καρά-περιβάλλον ΤΒΠ θα έβγαινε καρά-ΤΒΠ με ενδιαφέροντα για την πολιτική – σαν άλλα παιδιά πολιτικών οικογενειών – έχω τουλάχιστον εντυπωσιαστεί όταν είδα πως δεν ίσχυε αυτό όσον αφορά και την αποφοίτηση της από το λύκειο και τις σπουδές της (εκτός κι αν το γεγονός πως πήγε Ιμπίριαλ αφού δεν έγινε δεκτή στην Οξφόρδη την κατατάσσει άμεσα στις μετριότητες). Τώρα αν κάποιος έχει πληροφορίες πως έγινε δεκτή για το μεταπτυχιακό της με υπόγειες διαδρομές ας το πει ξεκάθαρα και με αποδείξεις. Αλλιώς ας το ονομάσουμε «κόκκινη» ή «ροζ» λάσπη και ας ευχαριστηθούμε το λασπόλουτρο. 🙂

  103. Ασύρματος said

    @98: Για την Ελλάδα τα στοιχεία λένε 589 ώρες («net teaching time in hours») για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αν η «διδακτική ώρα» στην Ελλάδα είναι 45 λεπτά, τότε πιθανόν οι 21 διδακτικές ώρες της φίλης σας να είναι 15.75 πραγματικές ώρες και οι 756 (όχι 765) ετήσιες διδακτικές ώρες να είναι στην πραγματικότητα 567. Αν πάλι η διδακτική ώρα είναι 60 λεπτά, τότε όντως πρέπει να ξέρουμε ποιοι μετράνε στον υπολογισμό του μέσου όρου.

  104. IN said

    78, 93: Στο Λουξεμβούργο, για το οποίο κάτι ξέρει και ο κ. Σαραντάκος, υπάρχουν οι λεγόμενοι chargés de cours που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με τους καθηγητές/δασκάλους αλλά παίρνουν πολύ λιγότερα λεφτά. Μόνιμη γκρίνια διαφόρων είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας κάνει πολύ δύσκολες εξετάσεις (από τις οποίες πρέπει να περάσει κανείς για να γίνει δάσκαλος ή καθηγητής) ή/και προκηρύσσει πολύ λίγες θέσεις, για να έχει chargés που του κοστίζουν πολύ λιγότερο.

    101: Έχω την αίσθηση (αλλά τεμπελιάζω να το επιβεβαιώσω) ότι η κατασκευή στρογγυλής σφραγίδας δημόσιας υπηρεσίας και η κατοχή της από μη δικαιούμενο είναι ποινικό αδίκημα και, σίγουρα, η χρήση τέτοιας σφραγίδας αποτελεί πλαστογραφία. Εντάξει, δεν είναι και τόσο δύσκολο να την αντιγράψει κανείς ούτε φοβερή εγγύηση αυθεντικότητας, αλλά όπως και να το κάνουμε μια κάποια νομική υπόσταση την έχει. Άνετα έγραφα μονογραφία με θέμα «Το δίκαιο της στρογγυλής σφραγίδος», άμα με πιάνανε τα μεράκια 🙂

  105. sarant said

    103: Αυτό το σκέφτηκα, αλλά στα ελληνικά άρθρα λέει για διδακτικές ώρες, τι να πω.

  106. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Κατά τα άλλα επιστρέφω στην παρακολούθηση του ματς – και μόνο η παρουσία του Αναγνωστόπουλου αξίζει για το γέλιο που θα προσφέρει.

  107. spyroszer said

    98. Εδώ είναι η μελέτη του ΟΟΣΑ
    http://www.oecd-ilibrary.org/docserver/download/9612041ec027.pdf?expires=1368630955&id=id&accname=guest&checksum=ED6E209143C5563731025B5D2CC9D0CC
    Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει μόνο διδακτικές ώρες. Σύμφωνα με τη μελέτη της ΟΛΜΕ (σχόλιο 30), για τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης υπολογίζονται από τον ΟΟΣΑ 16 διδακτικές ώρες εβδομάδα και 31 καθαρές εργάσιμες εβδομάδες το χρόνο (δεν υπολογίζει τις εξετάσεις που είναι άλλες 4 εβδομάδες λέει η ΟΛΜΕ) 31 χ 21 = 651 ώρες το χρόνο.
    Για τους δασκάλους φαντάζομαι υπολογίζει ο ΟΟΣΑ 21 διδακτικές ώρες το χρόνο χ 31 καθαρές εργάσιμες εβδομάδες = 651 ώρες το χρόνο.

  108. spyroszer said

    Λάθος
    για τους καθηγητές 16 χ 31 = 496
    για τους δασκάλους 21χ31 = 651

  109. spiral architect said

    … κι αφού η παρούσα ανάρτησις εμπαζώθη αρμοδίως, η πολυπόθητη πρόκρισις είναι σίγουρος! 😉
    Άμα τη απονομή θα παρευρίσκεται και ο έτερος επίτιμος αριστερός Διονύσης Γουσέτης. 😛

  110. spyroszer said

    Δεν ξέρω αν τα δημοτικά έχουν λιγότερες καθαρές εβδομάδες απ’ τα γυμνάσια/λύκεια, μπορεί να υπολογίζουν 21 ώρες χ 28 καθαρές εβδομάδες = 588 ώρες το χρόνο για το δημοτικά.

  111. Ασύρματος said

    @107: Το excel με τα στοιχεία είναι διαθέσιμο εδώ. Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπολογίζονται 36 εβδομάδες και τα στοιχεία αφορούν «net teaching time in hours».

  112. sarant said

    107-108: Σπύρο, έτσι επιβεβαιώνεις αυτό που γράφω στο άρθρο ότι οι ώρες των καθηγητών υπολογίζονται σαν να είχαν όλοι 20 χρόνια υπηρεσίας, δηλ. με το χαμηλό ωράριο των 16 ωρών.

  113. spyroszer said

    111, 112 Έτσι λέει η ΟΛΜΕ στη μελέτη (16 ώρες χ 31 εβδομάδες).. Αλλά ο ΟΟΣΑ, όπως φαίνεται στο εxcel υπολογίζει ακόμα λιγότερο, 415 ώρες το χρόνο, δεν επεξηγείται καθόλου πώς προκύπτει το νούμερο αυτό (και τοι 589 ώρες των δασκάλων)

  114. Ασύρματος said

    Ο ορισμός του «teaching time» κατά OECD υπάρχει εδώ. Φαίνεται ότι μια «διδακτική ώρα» στην Ελλάδα (αν είναι 45′) μετράει ως 0.75 στην μελέτη

  115. gmallos said

    # 19 Ν’ αλλάξουμε πηγή; http://www.gew-berlin.de/25889.php Αλλά χρειάζονται και γερμανικά

  116. Θεόδωρος Κρητικός said

    O μέσος όρος είναι μέσος όρος. Δεν σημαίνει ότι όλοι δουλεύουν το ίδιο. Άσχεται από ορισμούς και αναγωγές!

  117. Θεόδωρος Κρητικός said

    «Άσχετοι» —->»Άσχετα»

  118. Μην ανησυχείτε φίλτατε, τους καθηγητές και το σχολείο τα απαξίωσαν πρώτοι οι γονείς και κατά συνέπεια και η κοινωνία, θεωρώντας το σχολείο – ξεκινώντας από το νηπιαγωγίο – απλό μέρο παρκαρίσματος και τόπο λήψης πτυχιακών νομισμάτων για την αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα προτιμούσαν οι καθηγητές να μην έχουν εκπαιδευτικά δικαιώματα στα παιδιά, μιας και οι γονείς τα ξέρουν όλα και καλύτερα (η γιαγιά να δείτε)! Ποιός αποζητά άλλωστε σήμερα την εκπαίδευση; Το σχολείο πρέπει να αποτελεί απλό επιμορφωτικό σεμινάριο, όπου το παιδί (και ο γονιός) θα λαμβάνει μόνο ότι θέλει από αυτό.
    Έτσι, απλά, φιλελεύθερα βρε παιδί μου!

  119. Γεια σου, ρε χασάπη, υπερασπιστή κοριτσιών επώνυμων μπαμπάδων! Ξέρω ότι είσαι πιο ικανός απ’ ο,τι δείχνεις στο 89, οπότε παραβλέπω την επιχειρηματολογία σου. Άμα θες να βγάλεις δικά σου συμπεράσματα, βγάλε, άμα θες να δεις παραπέρα, δες. Σε διαβεβαιώ, ωστόσο, ότι τα σχόλιά μου τα γράφω μοναχός μου, οπότε δεν αντιλαμβάνομαι τη συλλογική ευθύνη που αναζητάς στο 102.

  120. Γιώργος Μ said

    Ως μαθητής Λυκείου και μελλοντικός υποψήφιος, επιθυμώ να δηλώσω:
    «Σκατά στους απεργοσπάστες
    απ’όπου κι αν προέρχονται»

  121. κλέα said

    Όντως, το ’90 ήταν η δεύτερη και τελευταία φορά που έγινε απεργία στις Πανελλαδικές. Δώσαμε τότε μέσα Ιουλίου.

    Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι, όταν έγινε ο πρώτος διαγωνισμός ΑΣΕΠ για πρόσληψη καθηγητών, δεν είχε οριστεί εκ των προτέρων ο αριθμός των διοριστέων. Υπήρχε απλώς μια βάση για καθένα από τα γνωστικά αντικείμενα (Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Νέα Ελληνικά για τους φιλολόγους, συν Παιδαγωγικά και Διδακτική των γνωστικών αντικειμένων). Όσοι έγραφαν πάνω από τη βάση (12 αν θυμάμαι καλά) έμπαιναν αυτομάτως στη λίστα των επιτυχόντων. Από αυτούς στη συνέχεια διορίστηκαν όσοι χρειάστηκαν, ξεκινώντας βέβαια από τις υψηλότερες βαθμολογίες. Στους επόμενους διαγωνισμούς οριζόταν από την αρχή ο ακριβής αριθμός διοριστέων (περίπου 840 φιλόλογοι για 2 χρόνια, καθώς οι εξετάσεις γίνονταν ανά διετία). Οι φιλόλογοι που θα διορίζονταν τη δεύτερη χρονιά, δηλ. από το 420 και μετά, μπορούσαν να διοριστούν αναπληρωτές την πρώτη χρονιά.

    Η έννοια επιτυχόντες αλλά όχι διοριστέοι αναφέρεται και στους δεκάδες συναδέλφους που όχι μία, αλλά δυο και τρεις φορές βρέθηκαν κάτω από το μαγικό αριθμό 840, συχνά για ελάχιστα μόρια. Για να μη μιλήσω για επιτυχόντες που, όπως αναφέρθηκε, ήταν και διοριστέοι αλλά τους έφαγε το μνημόνιο.

    Και τέλος, προς απομυθοποίηση επιτέλους των εξετάσεων του ΑΣΕΠ. Η παπαγαλία που χρειάστηκε για την προετοιμασία για τις εξετάσεις αυτές συγκρίνεται μόνο με τις Πανελλαδικές. Προφανώς, διέπρεψα. Σε ένα σύστημα στο οποίο ο παπαγάλος δε χάνει ποτέ, οι εξετάσεις αυτές απλώς συνεχίζουν επάξια την ωραία παράδοση.

  122. @120 Μα βρε Γιώργο μου, συμπαρατάσεσαι με τους αλήτες καθηγητές που σου κλέβουν τα όνειρα; Δεν καταλαβαίνεις τον αγώνα της κυβέρνησης και των εθελοντών για να υπερασπιστούν τα όνειρά σου;
    Εξάλλου φαντάζομαι τα όνειρά σου είναι να δώσεις πανελλήνιες, μέχρι εκεί, όπως όλων των καλών παιδιών, και όχι πχ να δουλευεις με αξιοπρεπή μισθό, να έχεις εργασιακά δικαιώματα και άλλα τέτοια ουτοπικά, υπολείματα της μαρξιστικής ιδεολογίας, ε; Μόνο κάτι αλητόπαιδα του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται τέτοια πράγματα!

    Μπράβο Νίκο για άλλο ένα εξαιρετικό άρθρο. Προσυπογράφω και διαδίδω! 🙂

  123. Όσα θυμάται ο διαπραγματευτής της κυβερνητικής πλευράς το 88.

    95β Το φύλλο αυτό ανήκει στα κενά διαστήματα του σκαναρίσματος. Στου 90 τις κινητοποιήσεις δεν ήταν κι ο Κνίτης μαθητής του Πολυκλαδικού Αμπελοκήπων, αν θυμάμαι καλά, Τσίπρας;

  124. Γιώργος Πρίμπας said

    η κόρη μου τελειώνει αγγλική φιλολογία (Ιούνιο ή το αργότερο Σεπτέμβρη αν της μείνει κάποιο μάθημα). Όταν τη ρώτησα πριν λίγο καιρό αν θα δώσει ΑΣΕΠ (αν ποτέ ανοίξει) μου απάντησε ότι αν ποτέ ανοίξει και αν περάσει θα διοριστεί με 480-500 καθαρά το μήνα κάπου μακριά και με ρώτησε με τη σειρά της αν θα μπορώ να της καλύπτω το νοίκι. Της απάντησα ότι «σήμερα ναι ακόμα το μπορώ, αλλά δεν μπορώ να σου υποσχεθώ ότι θα μπορώ αν μείνεις 3-4 χρόνια που είναι το ελάχιστο που μένουν». Απλώς με κοίταξε… Στο μεταξύ η Μέρκελ μιλώντας σε συνεδρίαση της κυβέρνησής της για δημογραφικά θέματα, είπε πως η Γερμανία πρέπει να είναι ανοιχτή στην υποδοχή νέων εργαζομένων από το εξωτερικό καθώς το 2025 θα διαθέτει έξι εκατομμύρια λιγότερους εργαζόμενους.
    http://www.skai.gr/news/world/article/232069/merkel-anoihti-i-germania-se-ergazomenous-apo-to-exoteriko/
    τι να της πω; Ξέρει αγγλικά, ισπανικά και σχετικά καλά γαλλικά. Ας μάθει και γερμανικά.

  125. Αρκεσινεύς said

    Είμαι ένα συνταξιούχο γαϊδούρι σύμφωνα με τον αρχιγάιδαρο Γεωργιάδη.
    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=512019

    Αν ήμουν ακόμη στην εκπαίδευση θα έκανα απεργία και θα ήμουν τότε κανονικό γαϊδούρι, όχι πια »άχρηστο» και γερασμένο.
    Συμμετείχα σε όλες τις απεργίες της ΟΛΜΕ, διανυχτέρευσα μια νύχτα στο αστυνομικό τμήμα Ερμούπολης γιατί συνελήφθην αφισοκολλητής το 1976, πέρασα πολλές βραδιές έξω από το ΥΠΕΠΘ στην απεργία του 1988, επιστρατεύθηκα στις εξετάσεις του 1990 γιατί συνέχισα να απεργώ, δέχθηκα επίπληξη από τον πρόεδρο του εξετ. Κέντρου γιατί επιτηρούσα με κονκάρδα που έγραφε ότι είμαι επιστρατευμένος. Γιατί τα γράφω; Γιατί όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ , Ν.Δ., τριτοκομματικής συγκυβερνησης την ίδια πολιτική απέναντι στους εκπαιδευτικούς εφαρμόζουν, μια στάση αυταρχισμού και απαξίωσης του λειτουργήματός τους.
    Πολιτική σημαίνει να ξέρεις πότε θα εφαρμόσεις ή θα εξαγγείλεις ένα μέτρο. Eίναι αυτό το περίφημο timing που όλοι το έχουν πια ψωμοτύρι. Δε θέλεις απεργία, δεν επιθυμείς αναστάτωση;Το Π.Δ. εν ευθέτω χρόνω. Δεν προκαλείς. Θα πει ο άλλος:Μα, η κυβέρνηση θα νομοθετεί κάτω από την πίεση του οποιουδήποτε; Όχι, βέβαια. Όμως μπορεί να προλαβαίνει καταστάσεις. Αλλά τι γράφω! Αναφέρομαι σε κυβερνήσεις που διαλέγονται και δεν επιβάλλονται, δηλ. για εξουσία που προσδοκούμε.

    Το άρθρο σου, Νικοκύρη, συνετό όπως απαιτούν οι περιστάσεις. Καλή επιτυχία στο κορίτσι σου. Σε ποια Δέσμη είναι;

    Διαβάστε το » Όνου εγκώμιον» από την Κυριακάτικη Αυγή της 24-8-2008.

  126. κλέα said

    123: ο Τσίπρας στις καταλήψεις του ’93. Το ’90 δεν υπήρξαν κινητοποιήσεις μαθητών. Με κάθε επιφύλαξη βέβαια…

  127. Θεόδωρος Κρητικός said

    @118 Μου έχει μείνει ακόμα στη μνήμη μια συνέλευση γονέων στην Ευαγγελική, όπου γονείς πρωτοστατούσαν στο ό,τι πουν τα παιδιά για καταλήψεις και εγώ ως γραφικός επιχειρηματολογούσα ότι ως γονείς εμείς πρέπει να υποστηρίξουμε το αντίθετο, ακόμη κι αν συμφωνούμε(?), ώστε τα παιδιά να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους.

  128. stratosbg said

    Reblogged this on ahairlessape.

  129. #126 Επιβεβαίωσα ότι καλά θυμάμαι:
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B7%CF%82_%CE%A4%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%82
    https://en.wikipedia.org/wiki/Alexis_Tsipras
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82_%281990-1991%29
    https://en.wikipedia.org/wiki/Minister_for_Education,_Lifelong_Learning_and_Religious_Affairs_%28Greece%29#List_of_Ministers_of_National_Education_and_Religious_Affairs

    Το 93 δεν θυμάμαι κινητοποιήσεις, παρότι έχω λόγο για το αντίθετο.

  130. spiral architect said

    ΑΟΔΕ: Η εκλαϊκευμένη οικονομική θεωρία για τα ΚΔΩΑ.
    Αλήθεια το βιβλίο το έχετε ξεφυλλίσει; 🙄

  131. aerosol said

    Το ’90 υπήρξαν εκτεταμένες καταλήψεις (επί υπουργείας Κοντογιαννόπουλου, αν θυμάμαι καλά).

  132. Γιάννης Βαρδαλαχάκης said

    «Αν και δεν αφορά τη μέση εκπαίδευση, το δημοσιεύω επειδή αφορά την απορία μου για τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Μια φίλη δασκάλα στη Νέα Φιλαδέλφεια, με 20 χρόνια υπηρεσίας, πράγμα που σημαίνει ότι έχει το χαμηλότερο ωράριο, 21 διδακτικές ώρες την εβδομάδα έναντι 24 των νεοδιόριστων, κάθισε και μέτρησε μία προς μία τις ώρες που εργάστηκε πέρυσι. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, δούλεψε 180 μέρες το χρόνο σε τάξη και 12 μέρες χωρίς παιδιά (πριν και μετά το σχολικό έτος), κι έτσι έβγαλε 765 διδακτικές ώρες σε τάξη και 72 ώρες δουλειά γραφείου. Η φίλη μου υπολόγισε τις καθαρές διδακτικές ώρες που είχε μάθημα, χωρίς να μετράει τις κενές ώρες.

    Κι όμως, διαβάζει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο μέσος όρος διδακτικών ωρών των Ελλήνων δασκάλων είναι κάτω από 600 ώρες. Η φίλη μου αναρωτιέται πώς εξηγείται αυτό και υποθέτει ότι συνυπολογίζονται οι διδακτικές ώρες των διευθυντών (είναι λιγότερες) και των ωρομίσθιων.

    Έχει κανείς εξήγηση αυτής της ανακολουθίας; Γιατί και άλλοι εκπαιδευτικοί μού λένε ότι κάνουν πολύ περισσότερες διδακτικές ώρες από τους επίσημους μέσους όρους.»

    Το γράφει και κάποιος άλλος παραπάνω, όλες οι ώρες ανάγονται σε 60λεπτα. Μεγάλος μέρος της διαφοράς που παρατηρείται ωφείλεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα η διδακτική ώρα είναι κάνα πενταλεπτο μικρότερη. Η υπόλοιπη διαφορά ωφείλεται στο εξεταστικοκεντρικο ελληνικο εκπαιδευτικο σύστημα, όπως αναφέρεται και στην δήλωση των μελών του ΚΕΜΕΤΕ.

    Αν θέλαν λοιπόν στην πραγματικότητα να μας φέρουν στο μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣα ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δε θα έπρεπε να μας αυξήσουν τις εβδομαδιαίες διδακτικές ώρες, αλλά να μας «μακρύνουν» λίγο τη διδακτική ώρα και να μας αφήσουν να κάνουμε περισσότερες βδομάδες μάθημα. Προσωπικά δε θα είχα πρόβλημα με κανένα απο τα δύο. Έτσι όμως δεν εξοικονομείται προσωπικό που ήταν εξαρχής ο στόχος και επιπλέον θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα στην παραπαιδεία. Για να ξεκαθαρίζουμε ποιες είναι οι πραγματικές στοχεύσεις

  133. κλέα said

    Α μισό λεπτό, όταν έγραφα ότι δεν έγιναν καταλήψεις το ’90, επειδή είχα στο μυαλό μου την απεργία των καθηγητών, αναφερόμουν στο καλοκαίρι του 90. Την επόμενη σχολική χρονιά, 90-91, βεβαίως και έγιναν, σε σχολεία και πανεπιστήμια, η δική μου μάλιστα σχολή ήταν κλειστή επί σειρά εβδομάδων. Τον Τσίπρα τον είχα (προφανως λανθασμενα) συνδέσει με τις καταλήψεις του 93 γιατί είναι και πιο μικρός… 😉

  134. spiral architect said

    Παλιά τα κείμενα των μεγαλοδημοσιογράφων γίνονταν θέμα έκθεσης στις πανελλαδικές. Τώρα μπορεί να τους καλέσουν και για επιτηρητές.— Aris Chatzistefanou (@xstefanou) 10 Μαΐου 2013

  135. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

    125:Τεχνολογική.
    Το λινκ όμως οδηγεί σε ένα άρθρο για το αλάτι.

  136. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (102) Στάζυμπε, δική σου προσωπική ευθύνη (*) είναι να τεκμηριώσεις τις μομφές σου. Η συλλογική ευθύνη των υπολοίπων είναι αυτή της σιωπηρής αποδοχής και του προσπεράσματος. Επειδή ο στόχος δεν είναι κανένα εύκολο προς ιδεολογική οικειοποίηση παιδί του ντόπιου ή ακόμα καλύτερα του εισαγόμενου προλεταριάτου αλλά η μεγαλωμένη στην Εκάλη κόρη αντιπαθέστατου τρόμπα, καραψωνάρας και συν τοις άλλοις πανηλίθιου (**) πρωθυπουργού από πολιτικό σόϊ από τα λίγα της νεότερης Ελλάδας. Κοινώς καλά να πάθει που είναι της οικογένειας που είναι, ας τη βγάλουμε μετριότητα για το σχολείο από το οποίο αποφοίτησε με το μεγαλύτερο βαθμό στο απολυτήριο, το δεύτερο βραβείο αποφοίτησης και το βραβείο θετικών επιστημών (***) και ας μειώσουμε περιπαικτικά και τον τίτλο σπουδών της από το Ιμπίριαλ. Ας αφήσουμε και αιχμές για το πως εξασφάλισε τη θέση στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που πήγε (+). Όλα επιτρέπονται στον ταξικό αγώνα κατά της μνημονιακής τρόϊκας και ούτω καθεξής. Καλά λέγω εγώ περί δρόμου που φαρδαίνει – όταν αυτά προέρχοντια από εκεί που έχεις εκτίμηση και δεν το περιμένεις, τότε φαντάσου.

    (*) Με την έννοια πως σε ξέρω για ικανό να το κάνεις συνήθως – και εάν όντως βγάλεις πραγματική τεκμηριωμένη βρώμα π.χ. πως αποκλείστηκε πιο άξιος υποψήφιος για τη μεταπτυχιακή θέση που κατέλαβε η κοπέλα δεν έχω πρόβλημα να την δεχθώ, δε μου είναι και βαφτισιμιά. 🙂 Αλλά τέτοιου είδους σχολιασμό από άλλους τον περίμενα, όχι από σένα.
    (**) Ακόμα θυμάμαι τη δεκαετία του 1990 συμφοιτήτρια να μου διηγείται πως τον βοήθησε με τον υπολογιστή του κάποτε – τότε πριν τα μάθει αρκετά καλά να το παίζει μαέστρος των προϊόντων Apple στα διεθνή ΜΜΕ. Είχε εντυπωσιαστεί η κοπέλα πως άτομο με τη θέση του επί κυβερνήσεων μπαμπά του είχε τόση έλλειψη νοημοσύνης.
    (***) Και βέβαια δε μπορώ να αποκλείσω παντελώς πως στη δεκαετία του 2000 δεν υπάρχουν πια οι καθηγητές που υπήρχαν κάποτε και οι καινούργιοι δίνουν πλέον τους καλύτερους βαθμούς σε μετριότητες λόγω ονόματος και μόνο. Τα Valedictorian/Salutatorian τα έδιναν κάποτε-κάποτε (όχι συνήθως) και σε μαθητές που δεν ήταν απαραίτητα οι 2 πρώτοι του χωριού (αλλά είχαν κάνει την αιτιολόγηση πως είχαν κάνει και πολλά άλλα εξωσχολικά/αθλητικά) και είχες το περίεργο φαινόμενο τα επιμέρους βραβεία και τα μετά πλείστου επαίνου να πηγαίνουν σε άλλα παιδιά. Ίσως στα πλαίσια του εξευτελισμού του σχολείου που ακούγεται να άρχισαν τις λαθροχειρίες στους βαθμούς. Αλλά και το γαμημένο το βραβείο θετικών επιστημών να το «χαρίσουν»; Ποια η ανάγκη;
    Και αν όλα αυτά μου φαίνονται τραβηγμένα κάπως – αυτό που με τρομάζει είναι η ευκολία με την οποία υπονοούνται στα πλαίσια πολιτικού κουτσομπολιού-ξεκατινιάσματος. Δηλαδή ο μακαρίτης ο γιος του Γιαννίτση (που τον έχουν όλοι στη μπούκα από τότε με το ασφαλιστικό, πόσο μάλλον τώρα ως Παπαλουκικό και μνημονιακό) που πήρε το βραβείο θετικών επιστημών το 1989 ήταν καμιά μετριότητα κι αυτός ελέω μπαμπά; Και να φανταστείς πως δεν ήταν καν Salutatorian ή πρώτος του χωριού τότε… Να πάω να ενημερώσω τους πρώην συναδέλφους μου πως λόγω ονόματος τον πήραν για διδακτορικό και του το έδωσαν λίγο πριν πάει αδικοχαμένος. Το που πάει αυτό το τροπάρι με τέτοιου είδους επιθέσεις σε μέλη οικογενειών πολιτικών αντιπάλων με αηδιάζει.
    (+) Είμαι πραγματικά περίεργος γιατί θέλησε να επιστρέψει στην Ελλάδα αντί να κάνει μεταπτυχιακό σε καμιά φυσιολογική – ερευνητικά – χώρα που δε θα κινδύνευε να στοχοποιηθεί έτσι. Οπότε τελικά μάλλον καλά να πάθει.

  137. sarant said

    130:Το βιβλίο ΑΟΔΕ είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη,

  138. Hellegennes Alexandrine said

    Η ΟΛΜΕ έχει τεράστιο θράσος όταν λέει ότι η κυβέρνηση έδωσε πλαστά στοιχεία στον ΟΟΣΑ, λέγοντας ψέματα μέσα στην μούρη των πάντων. Δηλαδή, αν είναι δυνατόν, δίνει τα ίδια τα στοιχεία και μετά λέει ψέματα πάνω σ’ αυτά. Ισχυρίζεται ότι η πλειονότητα των εκπαιδευτικών είναι στο όριο των 18-19 ορών ενώ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που οι ίδιοι δίνουν, δείχνουν μ.ο. 17 ώρες. Και με βάση αυτές τις 17 ώρες, ο υπολογισμός του συνόλου ορών που βλέπω στα στοιχεία του ΟΟΣΑ ταιριάζει μια χαρά.

    Νίκο, ο υπολογισμός της φίλης σου κάπου χωλαίνει. Πώς γίνεται με 21 ώρες την εβδομάδα να έβγαλε 765 διδακτικές ώρες; Το σχολικό έτος είναι 8 μήνες = 240 μέρες = 34.3 εβδομάδες (περίπου). 34.3 x 21 μάς κάνει 720 ώρες.

  139. spiral architect said

    @136:
    Γιατί λοιπόν η περί ής ο λόγος γόνος πολιτικού, (ο θεός να τον κάνει!) να κάτσει να δώσει πανελλήνιες, για να περάσει σε μια ελληνική βοϊδοσχολή μαζί με σύμπαντα τον Μπύθουλα;
    Γιατί να αγχώνεται αν θα γράψει καλά, ή αν θα κάνει απεργία η ΟΛΜΕ;
    Κολλέγιο Αθηνών, μπακαλορεά και τσουπ … Ιμπίριαλ.
    Ποιος είπε ότι η παιδεία δεν είναι ταξική;

  140. Αρκεσινεύς said

    125.

    O ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (ΔΕΝ;) ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΡΕΜΑΛΙΑ (VIDEO)

  141. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (139) Δηλαδή νομίζεις πως για να μπεις στο Imperial δε χρειάζεται να διαβάσεις και να δώσεις εξετάσεις… Ή πως αν έχεις τη δυνατότητα να σπουδάσεις σε ένα πανεπιστήμιο από τα καλύτερα του κόσμου (σε κάθε λίστα από αυτές που ξαφνικά θυμούνται στην Ελλάδα όταν εμφανιστεί και κανένα ελληνικό ΑΕΙ) θα πρέπει να καθίσεις Ελλάδα για να μείνει ευχαριστημένος ο κάθε πονεμένος. Λογικό δε λέω … (από εδώ, μάλιστα, Stazybe το περίμενα να διαβάσω τέτοια εμπαθή). Βάλτε τα ρε με το μπαμπά που πουλάει σοσιαλισμό (διεθνώς 🙂 και στέλνει το παιδί του στο σχολείο το ημι-ιδιωτικό και στα ξένα πανεπιστήμια αντί για το τοπικό δημόσιο και τα ελληνικά. Αλλά το παιδί που δεν το έπαιξε από όσο ξέρω ποτέ της Ρόζα Λούξεμπουργκ γιατί το βάζετε στόχο;

  142. […] https://sarantakos.wordpress.com/2013/05/15/olme/ […]

  143. […] https://sarantakos.wordpress.com/2013/05/15/olme/ […]

  144. spiral architect said

    @141:Προσωπικά δεν το στοχοποίησα και απελθέτω απ εμού … . Συγκεκριμενοποιώ:
    Τη στιγμή που ο μπαμπάς έχει το μπαγιόκο, έχει και το (όποιο) διεθνές κύρος, γιατί να μην το πάρει κι αυτό (το παιδί) με ένα postgraduate απ’ το Ιμπίριαλ και όχι (που λέει ο λόγος) απ’ το ΕΚΠΑ;
    Προφανώς και στο οποιοδήποτε Ιμπίριαλ, ΕΚΠΑ, ή ΜΙΤ διαβάζεις για να περάσεις. Το ζήτημα είναι αν μπορούμε να πάμε εσύ κι εγώ. 😉

  145. @136: Δηλαδή συγγνώμη, από δω και μπρος οφείλουμε όλοι απαξάπαντες οι σχολιαστές να τασσόμαστε με σαφήνεια υπέρ ή κατά κάθε άποψης που τυχαίνει να εκφράζεται σε άλλα σχόλια; Και αν δεν το κάνουμε σημαίνει ότι τα αποδεχόμαστε;

    Όσο εύκολα λες εσύ Χασάπη ότι η αδιαφορία εκ μέρους μας σημαίνει αποδοχή, εξίσου εύκολα ένας αντίθετων απόψεων μπορεί να πει «Ο άλλος καταγγέλει πράματα και θάματα εδώ πέρα αλλά κανείς σας δεν μιλάει!! Προφανώς για να μην θίξετε την κορούλα του αγαπημένου σας ΓΑΠ!!», όχι;

    Ενδιαφέρουσα η «διαμάχη» σας, δεν λέω, αλλά νομίζω πως μπορείς νομίζω να αφήσεις το υπόλοιπο ιστολόγιο απ’ έξω!

  146. Alexis said

    #133, Τη σχολική χρονιά 90-91 σαφώς και έγιναν καταλήψεις σχολείων και εκτεταμένες μάλιστα, άλλωστε σε μία από αυτές δολοφονήθηκε και ο Νίκος Τεμπονέρας, στις 8 Ιανουαρίου 1991.

    Αν και κρατάω πολλές επιφυλάξεις για την επιλογή των καθηγητών να εξαγγείλουν απεργία μέσα στις εξετάσεις σε ένα πράγμα θα συμφωνήσω ανεπιφύλακτα με το Νικοκύρη: Στο ότι η πρωτοβουλία των «εθελοντών» είναι πράγματι γελοία. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα η συντεταγμένη πολιτεία να χρησιμοποιεί, καταχρηστικά έστω, το μέτρο της επιστράτευσης, και τελείως άλλο να έρχονται κάποιοι αυτόκλητοι «προστάτες» της νομιμότητας και να υποκαθιστούν τους καθηγητές (που είναι δημόσιοι λειτουργοί) στο έργο τους. Πέρα από γελοίο είναι και παράνομο.

    #42, κ. Αναγνωστόπουλε μου κάνει εντύπωση που δεν καταλαβαίνετε τον παραλληλισμό μεταξύ χρυσαυγιτών στις λαϊκές και εθελοντών επιτηρητών. Σαφώς και οι εθελοντές δεν είναι χρυσαυγίτες, αλλά και οι δύο πρακτικές έχουν την ίδια αφετηρία: Όταν δεν μας αρέσει κάτι ή όταν θεωρούμε ότι δεν λειτουργεί σωστά παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και υποκαθιστούμε την επίσημη πολιτεία.
    Θα σας άρεσε αύριο, σε μια απεργία των δικηγόρων να βγεί μία ομάδα «εθελοντών» και να σας υποκαθιστά στο έργο σας «για να μην περάσει ο εκβιασμός των συντεχνιών»;

  147. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (144) Αν θες σοβαρή συζήτηση για το αν μπορεί -και τα «ταξικά» και μη προβλήματα του πόσο εύκολα μπορεί – ένα παιδί ελληνικού δημοσίου σχολείου να πάει Imperial ή ΜΙΤ για πρώτο πτυχίο ασχέτως χρηματικής κατάστασης του μπαμπά και «φήμης» του 🙂 να την κάνουμε άλλη φορά. Εμένα με ενόχλησε η επίθεση στο παιδί αντί για το γονιό (όπως θα με ενοχλούσε και επίθεση στα ίδια τα παιδιά διαφόρων πιο αριστερών του «σοσιαλιστή» ΓΑΠ πολιτικών που σπούδασαν σε ιδιωτικά/ημι-ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια).

  148. sarant said

    138: Η φίλη μου μέτρησε τις μέρες της μία προς μία. Έχει κι ένα εξελόφυλλο που μου έστειλε, αλλά δεν μπορούσα να το εμφανίσω. 180 εργάσιμες μέρες σε τάξη έβγαλε.

  149. spyroszer said

    Και το excel του ΟΟΣΑ (σχ. 111) 177 εργάσιμες ημέρες βγάζει για την πρωτοβάθμια. Δεν γράφει όμως πόσες ώρες υπολογίζει την εβδομάδα και με τι συντελεστή,

  150. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (145) Mea culpa λοιπόν Στέλιο. Ερμήνευσα το ότι ο μόνος που αντέδρασε ήμουν εγώ ως σιωπηρή συμφωνία αντί για το «τι άσχετα γράφει αυτός εδώ, πάμε να διαβάσουμε το παρακάτω σχόλιο». Ζητώ συγγνώμη από όσους θίχτηκαν αδίκως – αλλά όμως από όσους το διάβασαν, παρακολούθησαν τη συζήτηση και παρόλα αυτά δεν αντέδρασαν δε ζητάω καμία συγγνώμη. Αν στη θέση της κόρης του ΓΑΠ ήταν η τρισέγγονη του Μπεναρόγια (λέμε τώρα) θα τους άφηνε εξίσου αδιάφορη μια τέτοιου είδους επίθεση (φανταστείτε πως την έκανε κάποιος δεξιός); Τέλος το τι θα πει κανείς εμπαθής με το ΓΑΠ είναι αδιάφορο – τόσα άλλα εδώ μέσα θα πρέπει να τον ενοχλούν για να βγάλει το συμπέρασμα πως στου Νικοκύρη συχνάζουν οι φίλοι του ΓΑΠ. 🙂 Επαναλαμβάνω το ζήτημα για μένα είναι μια στοχοποίηση βάσει υπονοούμενων. Και μάλιστα ανθρώπου εκτός της πολιτικής.

  151. Φυσικος said

    Ειναι δυο εντελως διαφορετικα πραγματα ο Καθηγητης που διδασκει ταγμενος στο εργο του για τα παιδια και την Παιδεια και ο συνδικαλισμος της ΟΛΜΕ
    Οι συνδικαλιστες προερχονται και αντιπροσωπευουν τη μαζα των φυγοπονων εκπαιδευτικων του Δημοσιου οι οποιοι ως επαγγελμα εχουν τα ιδιαιτερα -και στους ιδιους τους μαθητες που εχουν στο σχολειο-και ως παρεργο το διδακτικο εργο στο Σχολειο.Ειναι αυτοι που θελουν το σχολειο κλειστο και αδιαφορουν για τα παιδια που δεν εχουν να πληρωσουν..Μετα απο πανω απο τριαντα χρονια εμπειρια στη Μεση Εκπαιδευση μονο αηδια και ναυτια αισθανομαι και μονο στο ακουσμα της λεξης ΟΛΜΕ.Η βασικη αρχη της Ομοσπονδιας Λυμαινομενων τη Μεση Εκπαιδευση ειναι η Αρχη του Αναξιολογητου, συνοδευομενη απο τη σοφη ρηση του Ποιητη (Κωστας Βαρναλης) :
    Εισαι κυρα πανουκλα ανοιχτοχερα
    Καθε τσανακογλυφος Ομηρος σου
    Κατα συντριπτικη πλειοψηφια οι συνδικαλιστες ΟΛΜΕ/ΕΛΜΕ εξαργυρωνουν τη συνδικαλιστικη δραση τους πλουσιπαροχα μεσα απο πολυποικιλες διαδικασιες συναλλαγης και συνδιαλλαγης μεταξυ των πολιτικων/κομματικων σχηματισμων που τους πατροναρουν-της «αριστερας» μη εξαιρουμενης…εχουμε δει πολλά και απιστευτα να συμβαινουν ,απο τις επιλογες διευθυντων ως τις επιδοτουμενες πενθημερες εκδρομες ή τις «αναθεσεις δρασεων», με τη λογικη της «ποσοστωσης» και επακολουθο φυσικα το διαπαραταξιακο φαγοποτι…
    …Οταν λοιπον η εξωθεν καλη μαρτυρια εχει απολεσθει προ πολλου για ποιο λογο να συμπαρασταθει κανεις στους νεκροθαφτες του Κλαδου ;

  152. Chris said

    #30
    Αν δεν κάνω λάθος η μελέτη εκτιμά ότι ο μέσος χρόνος εργασίας θα έπρεπε είναι 18.5 ώρες αλλά τελικά προκύπτει μετρήθηκε στις 16 ώρες. Η διαφορά που οφείλεται;
    – Διαφορετική μονάδα μέτρησης.
    – Αρκετοί εκπαιδευτικοί οι οποίοι υποτίθεται έπρεπε να εργάζονται x ώρες, τελικά εργάζονται y < x ώρες.
    Δεν πιστεύω ότι το υπουργείο έφαγε κάποιες ώρες, θα ήταν πολύ χοντρό αυτό. Πιθανότερο θα έβρισκα ο ΟΟΣΑ να συνέκρινε ανόμοια πράγματα, ή κάποιοι εκπαιδευτικοί να κρύφτηκαν σε τρύπες.

  153. Εύα said

    Καλησπέρα σε όλους!

    Σχετικά με τις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών και τα στοιχεία που τους εμφανίζουν να εργάζονται λιγότερο από το μέσο όρο στην Ευρώπη, υποθέτω ότι αυτό συμβαίνει γιατί συνυπολογίζεται το ωράριο α) των διευθυντών και υποδιευθυντών(2 και 12 αντιστοίχως την εβδομάδα) β)των εκπαιδευτικών μειωμένου ωράρίου λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας (δεν είμαι σίγουρη αν είναι 12 ή 16 ώρες) γ)των ωρομίσθιων με 11 ώρες. Επίσης, υπάρχει και νέα πατέντα: οι αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου (και κάπου εδώ έχω χάσει τη μπάλα)

    Μια και αναφέρθηκα στους ωρομίσθιους, θα ήθελα να καταθέσω τη δική μου εμπειρία, από την οποία καθόλου δεν προκύπτει ότι πρόκειται για αργόσχολους που κάνουν εκπαιδευτικό τουρισμό. Στη Χίο λοιπόν όπου υπηρετούσα, είχα δύο συναδέλφους ωρομίσθιες στο σχολείο μου, εκ των οποίων η μια είχε έρθει από το Αγρίνιο και η άλλη από τη Μυτιλήνη. Η πρώτη συμπλήρωνε το αστρονομικό πόσο των 300 ευρώ δουλεύοντας σε καφετέρια όπου
    το απόγευμα σέρβιρε τους μαθητές που δίδασκε το πρωί, ενώ η δεύτερη πηγαινε τα Σαββατοκύριακα στη Μυτιλήνη για να δει το παιδί της με κίνδυνο να αποκλειστεί λόγω κακοκαιρίας κλπ. Ζωή και κότα δηλαδη!

    Τελευταίο σχόλιο: «Οι “επιτυχόντες, πλην αδιόριστοι”, εκείνοι δηλαδή που δεν ήταν αρκετά καλοί για τις συγκεκριμένες θέσεις που προσφέρονταν, είναι στην πραγματικότητα, καθαρά και ξάστερα, αποτυχόντες».
    Μάλιστα. Εγώ ήμουν διοριστέα, επειδή το υπουργείο είχε προκηρύξει αν θυμάμαι καλά 800 θέσεις, ενώ δεν θα ήμουν αν οι θέσεις ήταν 400. Τότε θα γύριζα κι εγώ τη χώρα ως περιφερόμενη αποτυχία και λαμόγιο της «ήσσονος προσπαθείας». Σωστά; (άρα αγαπητέ, το «καλός» και «κακός» έχει να κάνει με τον άτιμο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης…)

    Συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, κουράγιο και γερά νεύρα!

  154. Chris said

    148
    Η φίλη σου δεν αντιπροσωπεύει τον πληθυσμό. Simple statistics.

  155. Χασάπη άλλο μέτριος, άλλο ανίκανος. Αν επεδίωκα όσα λες, δεν θα ήταν απαραίτητο να διορθώσω τον εαυτό μου με το λινκ στο 59. Την ιδεοληψία στην επιστρέφω, και για ένα λόγο παραπάνω: εκεί που είσαι, ξέρεις ο ίδιος ότι μια μετριότητα με ένα όνομα από πίσω, αρκεί για να αποφοιτήσεις και από ένα Ιμπίριαλ, Ελ Εσ Ι, ή Χάρβαρντ.

  156. Αρκεσινεύς said

    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=512739

    Επιστρατεύονται και οι τουαλέτες;

  157. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα! Ωραίες συζητήσεις…

  158. Αρκεσινεύς said

    151. Φυσικέ, ποιος συμπαραστέκεται στους νεκροθάφτες; Στον μαχόμενο στην έδρα καθημερινά εκπαιδευτικό συμπαρίσταμαι. Αυτόν ξέρω, αυτόν καταλαβαίνω, ακόμα κι αυτόν που για χ λόγους δεν ψήφισε υπέρ του αγώνα ή έμεινε απαθής και ουδέτερος.

  159. Όταν έλεγα στην ξαδέρφη μου, φιλόλογο σε χάισκουλ της εξωτικής Καλιφορνίας, τα περί ρωμέικου ωραρίου, παραλίγο να πάθη συγκοπή. Το δικό της ωράριο *μέσα στην τάξη* ήταν και εξακολουθεί να είναι εδώ και 15 χρόνια, εμ, 40 ώρες.

    @153, έχεις διαβάσει μήπως της Καρυστιάνη τον Άγιο της Μοναξιάς; Κάτι θα σου θύμισε, δεν μπορεί.

  160. Hellegennes Alexandrine said

    #148:
    Εγώ μίλησα για εβδομάδες, αλλά αυτό που λες είναι ακόμα πιο αδύνατο. Πώς γίνεται να έβγαλε 180 μέρες ΜΕΣΑ σε τάξη;

    Ας μετρήσουμε μαζί: Το 2011, η σχολική χρονιά ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου. Στον αγιασμό δεν γίνονται μαθήματα, αλλά θα την μετρήσω σαν μέρα. Αυτό μάς κάνει 15 μέρες τον Σεπτέμβριο. Ο Οκτώβριος 2011 είχε 21 εργάσιμες, μείον την 28η Οκτωβρίου = 20 μέρες (η γιορτή της επετείου γίνεται πάντα την προηγούμενη μέρα και δεν γίνονται μαθήματα, αλλά θα την μετρήσω σαν εργάσιμη). Ο Νοέμβριος είχε 22 εργάσιμες, μείον την 17η (ισχύει ό,τι και για την 28η Οκτωβρίου) = 21 μέρες. Ο Δεκέμβριος είχε 17 εργάσιμες. Ο Ιανουάριος είχε επίσης 17 εργάσιμες, μείον των Τριών Ιεραρχών = 16 μέρες. Ο Φλεβάρης 2012 είχε 21 εργάσιμες μείον την Καθαρά Δευτέρα = 20 μέρες. Ο Μάρτης είχε 22 εργάσιμες (η 25η έπεφτε Κυριακή). Ο Απρίλης είχε 11 εργάσιμες (πάντα για το σχολείο μιλάμε· το Πάσχα έπεσε μέσα Απριλίου, πέρσι). Ο Μάιος είχε 23 εργάσιμες, μείον την Πρωτομαγιά = 22 μέρες. Ο Ιούνιος, τέλος, είχε 11 εργάσιμες (από 1η μέχρι 15η), μείον του Αγίου Πνεύματος = 10 μέρες. Άρα έχουμε 15 + 20 + 21 + 17 + 16 + 20 + 22 + 11 + 22 + 10 = 174 μέρες. Αυτές οι μέρες βγαίνουν χωρίς να έχω αφαιρέσει: γιορτή 25ης Μαρτίου + 28ης Οκτωβρίου + 17ης Νοεμβρίου + ημέρα πολιούχου + έναρξη έτους + λήξη έτους + ΕΚΔΡΟΜΕΣ. Αυτές τις μέρες δεν τις αφαίρεσα, γιατί ενώ ΔΕΝ μπορεί να ήταν μέσα στην τάξη, εντούτοις ήταν σε απασχόληση.

    Αν βρίσκεις κάποιο λάθος στον υπολογισμό μου, ευχαρίστως να δεχτώ την επισήμανση.

  161. @146, «Σαφώς και οι εθελοντές δεν είναι χρυσαυγίτες»

    Οι γνώμες διίστανται, λέγεται από πρώην κνίτες ότι είναι πάντως χρυσαυγίτικης νοοτροπίας. Αφού έχουν την νοοτροπία, ένα τσιγάρο δρόμος είναι που μένει.

    «Όταν δεν μας αρέσει κάτι ή όταν θεωρούμε ότι δεν λειτουργεί σωστά παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και υποκαθιστούμε την επίσημη πολιτεία.»

    Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ο Θεμελιώδης Νόμος του Ελληνικού Διαδικτύου: «όλες οι πολιτικές συζητήσεις καταλήγουν στο ότι για όλα φταίνε οι Ατενίστας». :-))

    «Θα σας άρεσε αύριο, σε μια απεργία των δικηγόρων να βγεί μία ομάδα “εθελοντών” και να σας υποκαθιστά στο έργο σας “για να μην περάσει ο εκβιασμός των συντεχνιών”;»

    Δεν χρειάζονται εθελοντές, το κάνω και μόνος μου. http://anamorfosis.net/blog/?p=7368

  162. Μαρία said

    Για την ιστορία του πράγματος.
    Η πρώτη φορά που καθηγητές αποφάσισαν να μη διενεργήσουν τις γενικές εξετάσεις (απολυτήριες που εξασφάλιζαν την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο) ήταν τον Ιούνιο του 1883 στο γυμνάσιο του Αιγίου. Το αίτημά τους: να κατατεθεί απ’ το έπαρχο Αιγιαλείας στο δημόσιο ταμείο ο μισθός τους απο το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο.

    Απο την αναφορά του έπαρχου.
    Κατά καθήκον πληροφορώ το Υπουργείον μετα πολλής λύπης μου οτι το ενταύθα Γυμνάσιον παρεξέκλινεν εντελώς του υψηλού του προορισμού και ου μόνον τον σκοπόν δι’ ον συνεστάθη εξυπηρετεί αλλά και εις πράξεις εντελώς αναρχικάς και αυτοδίκους προέβη ο σύλλογος των καθηγητών τη εισηγήσει και πρωτοβουλία του διευθύνοντος αυτό Γυμνασιάρχου κ. Π. Σκαφιδιώτου […]
    Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλώ το Υπουργείον να μοι επιστείλλη τας δεούσας διαταγάς του επι τω τέλει του να διαταχθή ο κύριος Γυμνασιάρχης και προβή εις τας κατά Νόμον εξετάσεις των μαθητών, ας ακράτως και αυθερέτως [sic] αρνείται να κάμη, ου μόνον τοις κεκανονισμένοις απειθών αλλά και αυτοδικίαν πλήρη απεργαζόμενος.
    Ευπειθέστατος
    Ο έπαρχος Αιγιαλείας
    Ηλ. Σ. Βουλπιώτης

  163. Αρκεσινεύς said

    159. Χιλιάδες οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε «κωλόνησα» με αυταπάρνηση, κ. Αναγνωστόπουλε. Δεν είναι, νομίζω, κατανοητή η ειρωνεία με την οποία τους αντιμετωπίζετε.

  164. spiral architect said

    Greece: Emergency action to thwart teachers’ strike unnecessary | Amnesty International

  165. Πέπε said

    Νίκο, ευχαριστούμε.

    Σχετικά με τα ωράρια των εκπαιδευτικών να θυμίσω σε όλους τον υπολογισμό της Ουνέσκο, σύμφωνα με τον οποίο μία ώρα διδασκαλίας αντιστοιχεί σε τέσσερις ώρες γραφείου. Αν υποθέσουμε ότι εννοεί μία διδακτική ώρα (45λεπτο – δεν είναι πολύ σαφές αν αυτό εννοεί), ο εκπαιδευτικός εργάζεται από 64 έως 84 ώρες την εβδομάδα -αν και βέβαια για αρκετά λιγότερες εβδομάδες απ’ ότι άλλα επαγγέλματα. Φυσικά πρέπει να προστεθούν και όλες οι ώρες που ο εκπαιδευτικός εργάζεται στο σχολείο εκτός αίθουσας. Το σχολείο δεν είναι σκέτο μάθημα, είναι ένας οργανισμός με μεγάλο φόρτο διοικητικής εργασίας για τον οποίο δεν υπάρχει ειδικό προσωπικό, διεκπεραιώνεται από τους καθηγητές. Στην προετοιμασία – διόρθωση κλπ. δεν αναφέρομαι γιατί δεν ισχύει για όλους κατά τον ίδιο τρόπο.

    @15: «Ένα μέσο αγώνα είναι η απεργία και μόνο, όχι ο αγώνας αυτος καθ εαυτος»

    Έτσι ξέραμε κι εμείς μέχρι τώρα. Να όμως που τίθεται πλέον θέμα αγώνα για το δικαίωμα στην απεργία.

    @24: Λαυρέντιε, πράγματι, η απεργία μες στις εξετάσεις δε εημιουργεί τα προβλήματα που θα δημιουργούσε μες στη σχολική χρονιά. Να συμπληρώσω άλλωστε και την προσωπική εκτίμηση ότι δε δημιουργεί κανένα άλλο πρόβλημα εκτός από το ότι καθυστερεί τις διακοπές: ο μεν μαθητής που δίνει αγώνα για να περάσει σε μια δύσκολη σχολή, το μεν άγχος το έχει ούτως ή άλλως, το δε δώρο μερικών έξτρα ημερών ή εβδομάδων για τελευταίες επαναλήψεις δεν υπάρχει περίπτωση να το αρνηθεί. Ο δε υποψήφιος μιας πιο εύκολης σχολής δε βλέπω πραγματικά τι παθαίνει. (Προσωπικά είμαι επιτυχών μιας από τις χρονιές που οι πανελλήνιες έγιναν με καθυστέρηση, και η καθυστέρηση μ’ έσωσε. Και φυσικά το ίδιο έλεγαν και όλοι οι συνυποψήφιοι φίλοι μου.)
    Ωστόσο το ΦΕΚ με την πρωθυπουργική απόφαση της επίταξης επικαλείται μεταξύ άλλων λόγων την υγεία των μαθητών. (Όχι την ψυχική, συνολικά την υγεία. Επίταξη καθηγητών ενάντια στη γρίππη.)

    @47: Munich, η επίταξη ισχύει «μέχρι νεωτέρας». Αυτό σημαίνει «για πάντα, εκτός αν σας ανακοινωθεί ότι κάτι άλλαξε».

  166. physicist said

    Ο συνάδελφος του #151 κι εγώ είμαστε διαφορετικά πρόσωπα.

  167. Chris said

    153
    Δηλαδή για τους ευρωπαίους δασκάλους δεν συνυπολογίζονται αυτά;

  168. Νίκος Μαστρακούλης said

    164: Και η ελληνόγλωσση εκδοχή: Ελλάδα: Η επείγουσα ενέργεια για τη ματαίωση της απεργίας των εκπαιδευτικών είναι μη αναγκαία

    Μεταφραστικό σχόλιο: αντί για «επείγουσα ενέργεια» θα ήταν ίσως καλύτερα να έλεγε «έκτακτη ενέργεια» ή «έκτακτο μέτρο».

  169. Με μικρή επιφύλαξη, η ΟΛΜΕ αποφάσισε αναστολή της απεργίας…

  170. Αρκεσινεύς said

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_15/05/2013_499022

  171. Πέπε said

    #169: Αυτό μόλις πληροφορούμαι κι εγώ. Εντωμεταξύ οι τοπικές ΕΛΜΕ είχαν ψηφίσει υπέρ της απεργίας μέσα στην επιστράτευση.

    Πρόβλεψη: Αν δε γίνει η απεργία, θα ανασταλεί και η επίταξη. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το φιλικό και διαλλακτικό της πρόσωπο, θα της χρωστάμε και χάρη. Και στο μεταξύ θα έχουμε μάθει ότι η προληπτική επιστράτευση δεν είναι δα και κάτι τρομερό. Την επόμενη φορά που θα κηρυχθεί επιστράτευση χωρίς να συντρέχουν λόγοι έκτακτης εθνικής ανάγκης τύπου κατακλυσμός, πόλεμος κλπ., οι αντιδράσεις θα είναι μικρότερες. Ε, και κάποια από τις μεθεπόμενες φορές η επιστράτευση θα μείνει για πάντα…

  172. A. A. (159), για να έχει η ξαδέλφη από την Καλιφόρνια εβδομαδιαίο ωράριο 40 ωρών μέσα στην τάξη, θα έπρεπε και το σχολείο να λειτουργεί επί 8 διδακτικές ώρες την ημέρα. Ε, δεν νομίζω ότι έτσι είναι τα πράγματα στην Αμερική — ή τουλάχιστον δεν ήταν έτσι τη δεκαετία του ’70. Τώρα, αν ο Σβάρτσενέγκερ και η Proposition 2½ άλλαξαν από τότε τα πράματα …

  173. cronopiusa said

    102
    Στο αυτό ευαγές ίδρυμα με το κορίτσι επώνυμου μπαμπά που στοχεύτηκε απέλυσαν την καθηγήτρια που έπιασε τον γιο του Σαμαρά να αντιγράφει!

    Δραματική ψηφοφορία από τις ΕΛΜΕ μετά τη στροφή των ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΣΥΝΕΚ

    Rebel Diaz «American Spring»

    Καλή τύχη σ’ όσες, όσους διαγωνίζονται και σ’ όσες όσους συμπάσχουν

    όσο για μας…

    αντιστεκόμαστε

  174. Πέπε said

    @171: Ανακάτεψα «επίταξη» και «επιστράτευση». Δεν εννοώ κάτι ιδιαίτερο μ’ αυτό. «Επίταξη» είναι ο επίσημος όρος, «επιστράτευση» ακούγεται ευρέως στον τρέχοντα λόγο.

  175. Eleni Tzetza said

    Ο τίτλος προδιαθέτει τον αναγνώστη για μια αδιαπραγμάτευτη θέση στο ζήτημα. Γιατί αυτή η διάσταση μεταξύ περιεχομένου του άρθρου και του τίτλου του; Προσοχή: Η ερώτηση δεν είναι πολιτική.

  176. cronopiusa said

    Όχι στη κατεδάφιση του δημόσιου σχολείου.

  177. eran said

    Νομίζω ότι η συζήτηση περί διδακτικού ωραρίου των Ελλήνων και των Ευρωπαίων είναι άνευ νοήματος. Οι εκπαιδευτικοί παρουσιάζονται 1η Σεπτεμβρίου και φεύγουν από τα σχολεία 30 Ιουνίου, με τις δεκαπενθήμερες διακοπές του Πάσχα και των Χριστουγέννων βεβαίως.
    Αν τώρα τα μαθήματα τελειώνουν 13 Μαΐου στα γυμνάσια γιατί το Υπουργείο δεν μπορεί να κάνει αλλιώς πανελλαδικές και τραβολογάει τα μικρά σε ένα μήνα εξετάσεις, αυτό δεν μπορεί προφανώς να θεωρηθεί ούτε μειωμένο διδακτικό ωράριο ούτε ευνοϊκή μεταχείριση. Όσο για το εβδομαδιαίο, άλλοι μπαίνουν στην τάξη με μια κιμωλία στο χέρι και άλλοι με πολλές ώρες προετοιμασίας.
    Τότε γιατί όλος αυτός ο θόρυβος; Γιατί το ωράριο είναι για όλους τους εκπαιδευτικούς, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η βάση της εργασιακής τους υπόστασης. Μεταθέσεις (εθελοντικές που δε θα επιτευχθούν ούτε την επόμενη δεκαετία και υποχρεωτικές στην άλλη άκρη της Ελλάδας που επίκεινται), αναθέσεις, μετακινήσεις, συμπληρώσεις ωραρίου σε δυο τρία σχολεία ή χωριά, προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων, όλα γίνονται χειρότερα μετά την αύξηση ωραρίου. Με απλά λόγια, αρχίζουν οι καραμπόλες που αφορούν, με έναν πρόχειρο υπολογισμό, το 1/3 των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας.
    Όσο για το ποιος παίζει με τα παιδιά, πολύ θα ήθελα να δω τον Αρβανιτόπουλο να βγαίνει και να λέει σε όλα τα παιδιά που θα δηλώσουν τον Ιούνη τις (καμιά εξηνταριά) καθηγητικές σχολές ότι δεν πρόκειται να δουν το δημόσιο σχολείο ούτε με τα κιάλια για την επόμενη δεκαπενταετία. Και ότι λόγω αυτού το ωρομίσθιο στα φροντιστήρια έχει πέσει στο πεντάευρο…

  178. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    160: Κάτι πρέπει να συμβαίνει με τις σχολικές γιορτές και την προετοιμασία τους, και εκεί έχετε διαφορές στον υπολογισμό σας. Γιατί τον Φλεβάρη, που δεν έχει καμιά γιορτή, βγάζετε το ίδιο.

  179. sarant said

    175: Λέτε; Μπορεί να φταίει ο τίτλος.

  180. @7: Μια απάντηση στο link σας: «Η θεόκουφη εύπλαστη ύλη, που ακούει «αξιολόγηση» και αυτοπροσδιορίζεται στους «άξιους». Που ακούει «αξιοποιήση» και δεν υποψιάζεται καν ότι την πουλάνε στο μέγα πλιάτσικο.»
    http://www.alfavita.gr/apopsi/%CE%B4%CF%85%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%B9-%CE%BE%CE%AC%CE%B3%CF%81%CF%85%CF%80%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B9-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%B9

    @12: κι εγώ σκέφτηκα το ίδιο, στημένη δουλειά, θα δείξει…

    @25: «Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να είναι όμηρος συντεχνιών. Ούτε να άγεται και να φέρεται από πολιτικάντηδες που προσπαθούν να κατευνάσουν τις συντεχνίες για να ενισχύσουν τη θέση τους.
    Η ΟΛΜΕ παίρνει απόφαση για απεργία κατά την περίοδο των εξετάσεων. Με νομικίστικα τερτίπια, όπως απεργία από τις ΕΛΜΕ, εκβιάζει την κοινωνία. Τα πολιτικά κόμματα «κατανοούν» αλλά δεν θέλουν να πάρουν την ευθύνη επίλυσης. Θέλουν να οδηγήσουν σε επιστράτευση, ώστε όλοι να αερολογούν ανέξοδα.
    Καιρός να αντισταθεί η κοινωνία. Πρέπει να ακυρώσει στην πράξη τις μεθοδεύσεις αυτές.
    Σε πρώτη φάση, απαιτείται η εύρυθμη διεξαγωγή των εξετάσεων. Οι πολίτες εμπράκτως πρέπει να δείξουν τη συμπαράστασή τους στους ευσυνείσητους πραγματικούς λειτουργούς της εκπαίδευσης που θα κάνουν το καθήκον τους. Χρειάζονται εθελοντές επιτηρητές σε ΟΛΗ την Ελλάδα. Μόνος περιορισμός:
    Να μην υπάρχει υποψήφιος μέχρι 2ου βαθμού συγγένειας στην περιφέρεια.
    Στη σελίδα αυτή, όσοι συμφωνούν με τα παραπάνω και είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν μερικά πρωινά για να διαδηλώσουν έμπρακτα την αντίστασή τους αλλά και να σ΄ψσουν μια γενιά και τις οικογένειές τους από την ομηρεία μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή.
    Απαιτείται:
    1. Ονοματεπώνυμο
    2. Περιοχή όπου μπορούν να βοηθήσουν
    Σχόλια, θετικά ή αρνητικά, θα διαγράφονται.»
    Ο πατέρας μου έλεγε: «τα στερνά τιμούν τα πρώτα»… Εγώ πάλι λέω: «Προκοπάκη δε σε παίζουμε, είσαι ζαβολιάρης»

    @32,46: Πώς φαίνεται ότι ιδέα δεν έχετε τι πάει να πει αναπληρωτής…

    @42: Δεν τα λέτε αυτά και στους μαθητές μου, που πέρασαν τη χρονιά χωρίς καθηγητή αγγλικών;

    @73: Η αριστούχος επιτυχούσα στον ΑΣΕΠ του 1998 νηπιαγωγός ήταν που έβαλε το νήπιο των 4 χρόνων γονατιστό στη γωνία…. δεν πάτε να ασχοληθείτε με κάτι που να σας είναι πιο οικείο;

    @103: Η διδακτική ώρα κυμαίνεται από 55 ως 40 λεπτά, στην α΄/θμια, παραπλήσια είναι τα νούμερα και για την β’/θμια. Ας σταματήσουν επιτέλους οι αναγωγές σε πραγματικό χρόνο κλπ. Η διάρκεια της διδ/κης ώρας, όπως και οι διακοπές, έχουν να κάνουν με τις ανάγκες των παιδιών και ΟΧΙ των δασκάλων! Αμάν πια!

  181. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (173) Μάλιστα – δηλαδή το συμπέρασμα είναι πως πέραν από εκδίκηση του θείου Σαμαρά κατά της καθηγήτριας για τη μονογραφή του γραπτού του γιου του Σαμαρίσκου, οι ίδιοι οι καθηγητές που υπερασπίζονται τη συνάδελφο τους χαρίσαν τους υψηλότερους βαθμούς, το Salutatorian και ακόμα και το βραβείο θετικών επιστημών (για το οποίο αυτοί και όχι η διοίκηση αποφασίζουν) στην κόρη του ΓΑΠ… Κοίτα να δεις – guilt by ancestry and political class association… Αποδεικτικά στοιχεία μηδέν. Θα έλεγα το τετριμένο σα δε ντρέπεστε αλλά είναι προφανές πως θα πήγαινε άδικο. Πάντως τουλάχιστον τα άλματα λογικής τα βλέπω εδώ κι αλλού από εκεί που θα τα περίμενα Στάζυμπε (*) , ενώ τα μέα κούλπα μάλλον δε θα τα δω. 😦

    Προσωπικά το Χωνί το θεωρώ ασόβαρο ως καραστρατευμένο αλλά τουλάχιστον δεν το κρύβει και επιπλέον το ρεπορτάζ είναι καλογραμμένο για τα επίπεδα του ελληνικού τύπου (αν και κάποιες από τις ερωτήσεις, π.χ. για το τι ήξερε ο διευθυντής, είναι παντελώς χαζές εάν ψάξει κανείς να καταλάβει το ρόλο του) οπότε θα δεχθώ πως δεν κάνει το μαύρο-άσπρο. Έχει και συνέχεια παρεμπιπτόντως:
    http://www.toxwni.gr/xoni-apokleistika/item/2303-to-febrouario-tin-apotheonan-ton-iounio-tin-apelian
    Αναφέρθηκα στο (136) στον εξευτελισμό του σχολείου (**) – ειδικά με την έλευση Σαμαράδελφου που για πρώτη φορά στην ιστορία τα κατάφερε να τσακωθεί η διοίκηση με το συμβούλιο στις ΗΠΑ και ένα σωρό άλλα (δε ξέρω τελικά με ποιούς τα έχει καλά). Δε μου κάνει εντύπωση – αν και φταίει και η ίδια που από ενδιαφέρον για να μη κάνει ζημιά στο μικρό δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία και έδωσε πάτημα στην άλλη πλευρά να ισχυριστεί όσα ισχυρίζεται.

    (*) Προς ενημέρωση σου Στάζυμπε πάντως, τα παιδιά που ξέρω πως μπήκαν σε μεγάλα πανεπιστήμια λόγω ονόματος μπαμπά-μαμάς έκραζαν από μακρυά γιατί δεν έρχονταν με πολλαπλά βραβεία σε αντίθεση με τους συμμαθητές τους. Και πολλές φορές τελείωναν με το ζόρι (και μετά από εκπαιδευτικές «άδειες» ενός έτους) όπως κάτι κοκογιοί Νικολάκηδες της Ελλάδας 🙂 ακριβώς γιατί τα μέλη ΔΕΠ δεν τα απασχολούσε ποσώς το ονοματάκι τους. 🙂
    (**) Δυστυχώς εάν τη δεκαετία του ΄80 έδερνε η παρέα Βαρδινογιαννόπαιδου το γιο του Μασσαβέτα και μπορούσαν και τη γλύτωναν, τώρα με 12-15χλδ. έξοδα το χρόνο το χρήμα μιλάει ακόμα περισσότερο τελικά. Το δυστυχώς πολλαπλασιάζεται όταν αναγνωρίζει κανείς ονόματα διδακτικού προσωπικού στην όλη ιστορία βέβαια…

  182. Μαρία said

    181
    Είχα διαβάσει, δε θυμάμαι πού, το αρχικό ρεπορτάζ του χωνιού αλλά είμαι προκατειλημμένη με τον συμπατριώτη δημοσιογράφο. Εκπαιδεύτηκε απ’ τον Ζούγκλα, συνεργαζόταν με το τρωκτικό μπουμπούκι, που το έφαγαν… Μια ζωή στο ξεφωνητό. Άσε καλύτερα.

  183. spiral architect said

    @181: […] το χρήμα μιλάει ακόμα περισσότερο τελικά. […]
    Είδες, που στα’ λεγα; 😉

  184. Gpoint said

    Η δημόσια παιδεία τραυματίσθηκε σοβαρά όταν έγινε δωρεάν επί Γεωργίου-μηΓΑΠ-Παπανδρέου (κανείς στην Ελλάδα δεν σέβεται το τσάμπα, π.χ. την εθελοντική εργασία), επιδεινώθηκε επί χούντας (με την αύξηση των εισακτέων μπας και βρεθεί κανένας περισσευούμενος φοιτητής να πάει για καθηγητής) και πέθανε οριστικά και αμετάκλητα μετά το κύκνειο άσμα επί Ράλλη αφού αντιμετωπίσθηκε με τεχνικοοικονομικά κριτήρια και όχι με εθνικοκοινωνικά. Δεν μορφώνει τα παιδιά, στην καλύτερη τα προετοιμάζει για τις πανελλήνιες πλην όμως οι εισακτέοι δεν είναι επιλογή των ιδρυμάτων όπου θα φοιτήσουν αλλά του υπουργείου !! Η παράνοια σε όλο της το μεγαλείο και τα κόμματα να πολιτικολογούν και στο τέλος να εύχονται καλή επιτυχία στους εξεταζόμενους !!!
    Οι καθηγητές είναι οι μόνοι Δ.Υ. που διορίζονται χωρίς μέσον και οι χειρότερα αμοιβόμενοι. Τυχαίο ;;;
    Το ότι ένα μικρό ποσοστό φιλότιμων καθηγητών προσπαθεί και το 4% των μαθητών μορφώνεται από μόνο του γιατί το θέλει δεν αλλάζει την εικόνα, όταν η παιδεία άξιζε τον κόπο εξασφάλιζε ένα κομμάτι ψωμί στους αποφοίτους της (γυνασίου το 60, πανεπιστημίου το 80 ),σήμερα δεν φτάνει ούτε το μεταχαρτικό

  185. spiral architect said

    Μπαζώθηκε η ανάρτηση,
    οι λέξεις περιττεύουν,

    οι δυστυχείς καθηγητές
    τα σχόλια περιμένουν.

    Το άρθρο είναι κακό
    και δεν τεκμηριώνει,
    για τον κακό μας τον καιρό,
    που δεν μας ξεσηκώνει.

    Η φάση όμως ψήθηκε,
    οι απεργοί δουλεύουν,
    γιατί σε άλλο γήπεδο
    οι διαιτητές χορεύουν.

    Κρίμας τη φαιοπράσινη
    που μας τη σιδερώσαν,
    για να τη δούνε στα σχολειά
    που τόσο χαμηλώσαν.

  186. sarant said

    181: Αυτά τα επεισόδια τα έχω χάσει

    183: Γεια σου Σπειροειδή -το είχα δει 🙂

  187. Reblogged this on neaonline.

  188. oxtapus said

    Reblogged this on Oxtapus *beta.

  189. Φρύνις said

    ΝΟΣΟΣ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ
    επιτάσσεται από 12η ώρα της Τετάρτης 15 Μαΐου 2013 μέχρι νεωτέρας ο/η

    Και νάτα με βαριά καρδιά
    τις πιο πολλές φορές
    και με συγγνώμες
    τα όργανα της τάξης
    την εντολή επίταξης του ζώντος όντος
    του αχρείαστου σε άλλες περιστάσεις
    -ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ώ Έλλην μην τις χάσεις-
    προσκομίζουν..
    ..κι η γειτονιά στο πόδι, αναστατώνεται
    τα χρώματα της τάξης όσο ναναι τη φοβίζουν
    κι αυτά υπηρεσιακώς, καρτερικά
    τις θλιβερές μας τις ματιές
    αποκομίζουν

    Κατηραμένη νόσος
    νόσος των Αγορών
    όταν μας επιτάσσεις
    είμαι ωσεί παρών

  190. Ειρήνη Μ. said

    Εξαιρετικό κείμενο! Θα ήθελα να προσθέσω δυο λόγια σχολιάζοντας κυρίως τη δήλωση του Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου ότι διασφάλισε «την προσπάθεια των νέων που διαγωνίζονται στην πιο δύσκολη εξέταση της ζωής τους» (και σε συνέχεια των αναμνήσεων του σημερινού κειμένου «Τότε που δίναμε»).
    Έδωσα Πανελλαδικές το 1987. Δεν έγινε απεργία τότε, οι εξετάσεις όμως διεξάγονταν τις ίδιες μέρες με το Ευρωμπάσκετ. Τα βράδια έριχνα κλεφτές ματιές στην τηλεόραση από τη μισάνοικτη πόρτα του δωματίου, ενώ (χωρίς καμία πίεση από τους δικούς μου) έκανα πως διάβαζα. Τα πρωινά ένα πιτσιρίκι της πολυκατοικίας είχε στήσει μια αυτοσχέδια μπασκέτα στον κήπο, φώναζε «και ορμάει ο Γιαννάκης…» άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε με κατάληξη της μπάλας στο τζάμι μου. Δεν πέρασα στις Σχολές που είχα δηλώσει και δεν έφταιγε ούτε το μπάσκετ, ούτε ο καύσωνας. Έφταιγε μόνο το αγύριστο κεφάλι μου που δε δέχτηκα ποτέ να πάω φροντιστήριο. Ωστόσο αυτό δε με εμπόδισε να σπουδάσω 14 χρόνια σε τρία δημόσια πανεπιστήμια (ένα του εξωτερικού και δυο της Ελλάδας), περνώντας συχνά πολύ πιο δύσκολες εξεταστικές διαδικασίες. Το πιο επώδυνο όμως ήταν να ξεπεράσω την ταμπέλα της αποτυχημένης που δεν πέτυχε στις Πανελλαδικές…
    Ταμπού στην Ελλάδα η απεργία μέσα στις εξετάσεις, ακόμα όμως μεγαλύτερο οι ίδιες οι εξετάσεις και η βαθμοθηρία που τις συνοδεύει την οποία υιοθετούν τα παιδιά και στο πανεπιστήμιο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ξαναδίνουν στις επαναληπτικές εξετάσεις για να βελτιώσουν το βαθμό τους, ακόμα και από 9 να γίνει 10.
    Η πρακτική του Υπουργείου τις τελευταίες μέρες βλάπτει τους μαθητές και τις μαθήτριες πολύ περισσότερο από μια απεργία.

  191. sarant said

    189: Πολύ καλό!

    190: Ταμπέλα της αποτυχημένης… παρά τα τρία πανεπιστήμια!

  192. cronopiusa said

    Ένας Χασάπης από τα παλιά: Αποδεικτικά στοιχεία μηδέν. Θα έλεγα το τετριμμένο σα δε ντρέπεστε αλλά είναι προφανές πως θα πήγαινε άδικο.

    Ματούλα Ζαμάνη – Αρνήσου το αρνί σου

    Να ντραπώ για τι κύριε;

    Δεν γράφω επί ηλεναστόχαρτου, πάντοτε παραθέτω ΠΗΓΕΣ …. όταν μεταφέρω κάτι δεν σημαίνει ότι με εκφράζει 100% … σίγουρα όμως με προβληματίζει και δεν μπορείτε να ισχυρισθείτε ότι δεν θάλλει νεποτισμός στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας

    Εντουάρντο Γκαλεάνο «Κάθε άνθρωπος είναι τόσο μικρός όσο ο φόβος που αισθάνεται και τόσο μεγάλος όσο ο εχθρός που επιλέγει.»

    ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ

  193. Ασύρματος said

    @182:
    — «@32,46: Πώς φαίνεται ότι ιδέα δεν έχετε τι πάει να πει αναπληρωτής…»

    Όντως δεν έχω αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι. Αν υποστηρίζετε ότι είναι καλό να προσληφθούν επιπλέον 10.000 άνθρωποι (που ίσως να μην είναι απαραίτητοι) για να μειωθεί η ανεργία, τότε γιατί να μην προσλάβουμε πολλούς παραπάνω;

    –«@103: Η διδακτική ώρα κυμαίνεται από 55 ως 40 λεπτά, στην α΄/θμια, παραπλήσια είναι τα νούμερα και για την β’/θμια. Ας σταματήσουν επιτέλους οι αναγωγές σε πραγματικό χρόνο κλπ. Η διάρκεια της διδ/κης ώρας, όπως και οι διακοπές, έχουν να κάνουν με τις ανάγκες των παιδιών και ΟΧΙ των δασκάλων! Αμάν πια!»

    Νομίζω ότι η σχετική κουβέντα ξεκίνησε γιατί υπήρξαν δάσκαλοι που αμφισβητούσαν τα νούμερα της μελέτης του ΟΟΣΑ που, από ότι φαίνεται, είναι σωστά (ή τουλάχιστον φαίνονται λογικά).

  194. cronopiusa said

    “Ντου” ασφαλιτών στις εξετάσεις ελληνικής γλώσσας του ΑΠΘ

    ΜΑΧΑΙΡΩΜΑ
    αν ήταν Πακιστανός ή Μπαγκλαντεζιανος θα είχε αρχίαει πογκρομ

    είναι όμως Ολλανδός και η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας λέει
    Dank je wel και περιμένει τουρίστες

  195. panadeli said

    Καλησπέρα στην ομήγυρη. Γράφω σπάνια σε αυτό το ιστολόγιο, οπότε ας διευκρινίσω ότι είμαι βιολόγος, διορισμένος από 2003 στη μέση εκπαίδευση. Δεν έχω μπορέσει να διαβάσω όλα τα σχόλια οπότε δεν ξέρω αν έχει ήδη δοθεί ικανοποιητική απάντηση από κάποιον σε σχέση με την ανακολουθία γύρω από τις διδακτικές ώρες. Κατά τη δική μου άποψη, η ανακολουθία οφείλεται στο ότι ο καθένας μετράει διαφορετικά πράγματα. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν εξηγεί τι ακριβώς μετράει.

    Η ΟΛΜΕ, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος διδακτικών ορών στη δευτεροβάθμια είναι 18,5, πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τον ίδιο αριθμό επανέλαβε προχθές ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ στην εκπομπή του Πρετεντέρη. Μπορείτε να διαβάσετε, αν θέλετε, τη σχετική μελέτη της ΟΛΜΕ εδώ: http://www.scribd.com/doc/109100639/Meleti-Kemete-Olme40112

    Το πρόβλημα είναι ότι η ΟΛΜΕ δεν εξηγεί πώς ακριβώς υπολογίζει τον μέσο όρο. Μην νομίσετε ότι πρόκειται για εύκολο έργο. Αν θέλει κανείς πραγματικά να υπολογίσει τον μέσο όρο πρέπει να γνωρίζει αρκετά πράγματα, ορισμένα από τα οποία είναι σχεδόν αδύνατο να τα γνωρίζει με ακρίβεια. Ουσιαστικά πρέπει να ξέρει πόσες διδακτικές ώρες εργάζεται κάθε εκπαιδευτικός, κάτι που εξαρτάται από το κλιμάκιο στο οποίο ανήκει, τις διαθέσιμες διδακτικές ώρες στο σχολείο ή στην περιφέρειά του, και κάθε λογής άλλες ιδιαιτεροτήτες.

    Ας δούμε πρώτα ποια είναι τα κλιμάκια. Μέχρι πρότινος, τα κλιμάκια είχαν ως εξής:
    από 0-6 έτη υπηρεσίας: 21 ώρες ανά εβδομάδα
    από 7-12 έτη υπηρεσίας: 19 ώρες ανά εβδομάδα
    από 13-20 έτη υπηρεσίας: 18 ώρες ανά εβδομάδα
    από 20 έτη υπηρεσίας και άνω: 16 ώρες ανά εβδομάδα

    Για να υπολογίσουμε τον μέσο όρο διδακτικών ορών, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρουμε είναι το πλήθος των εκπαιδευτικών ανά κλιμάκιο. Αν οι εκπαιδευτικοί ισομοιράζονται στα τέσσερα κλιμάκια, τότε ο μέσος όρος βγαίνει ακριβώς 18,5. Χωρίς φυσικά να το ξέρω, υποθέτω ότι αυτόν ακριβώς τον υπολογισμό έχει κάνει και η ΟΛΜΕ. Αυτό όμως είναι εμφανώς εσφαλμένο, για αρκετούς λόγους.

    Πρώτα πρώτα, τα τέσσερα κλιμάκια αποκλείεται να περιλαμβάνουν τον ίδιο αριθμό εκπαιδευτικών. Για την ακρίβεια, το τελευταίο κλιμάκιο (20 έτη και άνω) αναμένεται να είναι αρκετά πιο πολυπληθές από το πρώτο (0-6 έτη). Και αυτό χωρίς να συνυπολογίσουμε το πάγωμα των προσλήψεων την τελευταία τετραετία, εξαιτίας του οποίου το πρώτο κλιμάκιο πρέπει πια να περιλαμβάνει ελάχιστους εκπαιδευτικούς (και σε δύο χρόνια κανέναν). Μόνο και μόνο από αυτόν τον λόγο, ο μέσος όρος διδακτικών ορών αναμένεται να είναι χαμηλότερος από 18,5, και πιθανότατα χαμηλότερος από 18. Δεν είναι όμως αυτή η μοναδική σημαντική παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

    Δεύτερον, υπάρχουν πάμπολλοι εκπαιδευτικοί που δεν συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο. Από τη μέχρι στιγμής προσωπική μου εμπειρία, δεν έχω βρεθεί σε σχολείο όπου να συμπληρώνουν το ωράριό τους πάνω από τα 2/3 των εκπαιδευτικών. Ακόμη και φέτος που τα πράγματα είχαν σφίξει, εγώ προσωπικά είχα δύο ώρες μειωμένο ωράριο (17 αντί για 19). Και φυσικά δεν ήμουν ο μόνος. Στην επαρχία, και ιδίως σε νησία, το φαινόμενο αυτό είναι συνήθως πολύ πιο έντονο. Ένας καλός μου φίλος είχε διοριστεί μουσικός στην Ανάφη, όπου οι ώρες διδασκαλίας της μουσικής ήταν συνολικά τρεις. Έτσι, ως νεοδιόριστος, με υποχρεωτικό ωράριο 21 ωρών, βρέθηκε να διδάσκει τρεις ώρες την εβδομάδα. Κάποια στιγμή ανέλαβε και τις ώρες των καλλιτεχνικών, άλλες τρεις, οπότε το ωράριό του έγινε έξι ώρες. Προς το τέλος της δεύτερης χρονιάς προσλήφθηκε και καθηγητής καλλιτεχνικών, επίσης νεοδιόριστος. Έκτοτε οι έξι διδακτικές ώρες μοιράστηκαν σε δύο νεοδιόριστους, με συνολικό υποχρεωτικό ωράριο 42 ωρών.
    Ένα άλλο παράδειγμα, από τη δική μου εμπειρία: Το 2004-2005 ήμουν σε ένα ορεινό χωρίο της Ευρυτανίας. Αποσπάστηκε εκεί ένας νεοδιόριστος γυμναστής ο οποίος ανέλαβε τις συνολικά 11 ώρες γυμναστικής του σχολείου. Δεδομένου ότι το υποχρεωτικό του ωράριο ήταν 21 ώρες, είχε 10 διδακτικές ώρες ελεύθερες. Στο γειτονικό χωριό (10 χλμ απόσταση), επίσης για 11 ώρες, αποσπάστηκε άλλος νεοδιόριστος γυμναστής. Άλλες 10 διδακτικές ώρες ελεύθερες. Στα δύο σχολεία λειτουργούσε τότε και το πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας (4 ώρες σε κάθε σχολείο, αν θυμάμαι καλά), για το οποίο προσλήφθηκε αναπληρωτής γυμναστής. Συνολικά, οι τρεις τους είχαν 63 διδακτικές ώρες υποχρεωτικό ωράριο και εργάζονταν 28.

    Τρίτον, σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών ζητούν κάθε χρόνο απαλλαγή από τα διδακτικά τους καθήκοντα για ψυχολογικούς ή άλλους λόγους. Μια λύση που συχνά δίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να τους ανατεθούν λίγες διδακτικές ώρες, συνήθως λιγότερες από δέκα, και να αναλάβουν καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης. Στο σχολείο όπου διδάσκω δούλευε επί χρόνια μια αγγλικού η οποία δεν άντεχε να μπει σε τάξη και η οποία είχε ουσιαστικά αναλάβει γραμματέας του σχολείου. Κάποιες χρονίες έπαιρνε ένα ή δύο τμήματα, άλλες κανένα. Και άλλοι συνάδελφοι μου έχουν αφηγηθεί αρκετές ανάλογες περιπτώσεις.

    Σε όλα τα παραπάνω δεν λαμβάνω υπόψη τους διευθυντές και υποδιευθυντές, οι οποίοι, λόγω των διοικητικών τους καθηκόντων, δουλεύουν λιγότερες διδακτικές ώρες (Οι ώρες αυτές εξαρτώνται από τον αριθμό τμημάτων του σχολείου. Σε εκείνο όπου εργάζομαι εγώ, η διευθύντρια έχει υποχρεωτικό ωράριο 6 ωρών και η υποδιευθύντρια 12. Στην πράξη, η υποδιευθύντρια κάνει 8 διδακτικές ώρες και η διευθύντρια καμία).

    Από τα παραπάνω νομίζω ότι βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως δεν μπορεί να είναι ακριβές το νούμερο των 18,5 ωρών μ.ο. που υποστηρίζει η ΟΛΜΕ ότι εργάζονται οι εκπαιδευτικοί. Για να συνέβαινε κάτι τέτοιο θα έπρεπε όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί να ισομοιράζονται στα κλιμάκια (κάτι που σίγουρα δεν συμβαίνει), αλλά επιπλέον όλοι οι εκπαιδευτικοί να συμπληρώνουν το ωράριό τους, κάτι που δεν ισχύει ούτε για πλάκα. Και δεν σας κρύβω ότι, ως εκπαιδευτικό, με θυμώνει πολύ το γεγονός ότι το συνδικαλιστικό μου όργανο βγάζει στη δημοσιότητα αριθμούς οι οποίοι είναι αδύνατο να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Με τους αριθμόυς που δίνει το υπουργείο τι γίνεται; Εκεί κι αν δεν ξέρω τι ακριβώς μετράνε. Αν πάντως μου ζητούσαν εμένα, ως υπάλληλο του υπουργείου, να κάνω πολύ πρόχειρα έναν τέτοιο υπολογισμό, θα ήθελα να μου δώσουν δύο αριθμούς μόνο: Το σύνολο των τμημάτων ανά τάξη σε όλη την περιφέρεια (από το οποίο, γνωρίζοντας το ωρολόγιο πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας, μπορεί να υπολογιστεί το πανελλαδικό σύνολο των διδακτικών ωρών στη δευτεροβάθμια), και το σύνολο των εκπαιδευτικών που είναι τοποθετημένοι σε σχολεία. Θεωρητικά, τα νούμερα αυτά δεν είναι δύσκολο να αποκτηθούν: τα έχουν (ή οφείλουν να τα έχουν), οι κατά τόπους διευθύνσεις. Αν γνωρίζουμε αυτά τα δύο νούμερα, δεν απομένει παρά να κάνουμε μια απλή διαίρεση για να βρούμε τον μέσο όρο διδακτικών ωρών ανά καθηγητή. Υποψιάζομαι, χωρίς φυσικά να το ξέρω, ότι αυτό ακριβώς έχουν κάνει στο Υπουργείο. Και πάλι, βέβαια, ο υπολογισμός αυτός θα είναι ανακριβής, καθώς υπάρχουν αρκετές ειδικότητες (γυμναστές, μουσικοί, καλλιτέχνες, θεατρολόγοι, ξενόγλωσσοι κ.α.) που εργάζονται ταυτόχρονα και στη δευτεροβάθμια και στην πρωτοβάθμια, κάτι που μας χαλάει τη σούπα. Αν μπει κανείς στον κόπο, βέβαια, μπορεί να βρει και αυτά τα στοιχεία και να συμπληρώσει σωστότερα το παζλ.

  196. panadeli said

    Παράκληση στον νοικοκύρη: Στο παραπάνω ποστ έβαλα εκ παραδρομής το ονοματεπώνυμό μου αντί για το χρηστώνυμο. Γίνεται να αντικατασταθεί με το χρηστώνυμο, προς αποφυγή πιθανών παρεξηγήσεων από συναδέλφους; Ευχαριστώ προκαταβολικά και συγγνώμη για το λάθος.

  197. spif said

    «Γιατί όποιος γονιός αγαπάει τα παιδιά του και τα σκέφτεται, δεν κουρελιάζει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων στους οποίους έχει εμπιστευτεί τη μόρφωσή τους.»
    Νομίζω ότι αυτό είναι στην πραγματικότητα το πιο απογοητευτικό… Η συστηματική επίθεση της κυβέρνησης στην αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών. Αυτό που βλέπω είναι ότι πρακτικά οι τύποι όχι μόνο καταστρέφουν τις υποδομές και τους θεσμούς του κράτους με διάφορους τρόπους αλλά, παράλληλα στιγματίζουν και ανθρώπους/επαγγέλματα οδηγώντας στην αποσάθρωση της κοινωνίας. Σε μερικά χρόνια, το αποτέλεσμα αυτού του «κοινωνικού» πολέμου που εφαρμόζει η κυβέρνηση πιστεύω ότι είναι ή δημιουργία γενιών που δε θα εμπιστεύονται οτιδήποτε δημόσιο, η καχυποψία μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και εν τέλει η αποδυνάμωση των αντιδράσεων τους…Ίσως βέβαια να γίνει και το ακριβώς αντίθετο.

    Συγχαρητήρια για το ψυχραιμο, σκεπτόμενο και ελπιδοφόρο blog σας κ Σαραντάκο.

  198. qq said

    Η δημόσια παιδία έχει προ πολλού κατεδαφιστεί, και υπαίτιοι είναι αποκλειστικά οι εκπαιδευτικοί. Όταν μετά μανίας αρνούνται την αξιολόγηση. Όταν χωρίς ίχνος ντροπής ανέχονται το καθεστώς της παραπαιδείας. Η αξιολόγηση είναι απλούστατη. Αν το 60% των μαθητών αποτυγχάνει τα τεστ, ο λειτουργός (εδώ γελάτε ελεύθερα) απολύετε. Τόσο απλά. Επίσης να του απαγορευτεί η απασχόληση στη παραπαιδεία δια ροπάλου. Αν παρόλα αυτά πιαστεί να δίνει ιδιαίτερα μαθήματα, τον κρεμάς ανάποδα στις πλατείες, και μετά τον απολύεις. Αλλά, όπως σας το έχουν πει τόσοι, η δικιά σας στράτευση κατέστρεψε την παιδεία, όχι η επιστράτευση. Αυτό εδώ το άρθρο και τα σχόλια των εκπαιδευτικών είναι γνήσιο δείγμα συντεχνιακής σκέψης. Ειδικά ο προβληματισμός με τον πίνακα του ΟΟΣΑ μόνο γέλιο προκαλεί. Ευτυχώς βρέθηκε ένας να ποστάρει το σχόλιο #195 και σας ξελασπώνει. Οπότε, κακώς ή καλώς, δεν είσαστε όλοι για τα μπάζα. Η πραγματική αξία του πίνακα του ΟΟΣΑ δεν είναι πόσες ώρες πραγματικά εργάζεστε, αλλά συγκριτικά με τους Γερμανούς συναδέλφους σας εργάζεστε τις μισές ώρες. Αν ισχύει αυτό που γράφτηκε πιο πάνω, ότι μια ώρα διδασκαλίας ισοδυναμεί με 4 ώρες κανονικής εργασίας, τότε αναρωτιέμαι οι Γερμανοί πως τα καταφέρνουν, αυτό είναι άθλος.

  199. sarant said

    196:Έγινε!

    197: Σας ευχαριστώ πολύ!

  200. Hellegennes Alexandrine said

    @195:

    Πριν ολοκληρώσω την ανάγνωση της ανάρτησης, σκεφτόμουν ότι ο καλύτερος τρόπος υπολογισμού του μ.ο. είναι ακριβώς ο τρόπος που προτείνεις, δηλαδή αριθμός τμημάτων Χ διδακτικές ώρες / αριθμό εκπαιδευτικών. Αυτό βέβαια θα έβγαζε το ιδανικό, αλλά το πραγματικό δεν θα απείχε ιδιαίτερα (το πραγματικό περιλαμβάνει κενά λόγω απροόπτων, ασθένειες, καταλήψεις, απεργίες, έκτακτα συμβάντα και λοιπές ώρες που δεν αναπληρώνονται).

  201. Γιώργος Πρίμπας said

    πάντα φταίνε οι εργαζόμενοι
    είτε είσαι καθηγητής στην Ελλάδα
    είτε δουλεύεις σε πολυκατάστημα στην Κίνα
    http://www.iefimerida.gr/news/104987/%CE%B1%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84o%CF%85-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF-

  202. Γιώργος Πρίμπας said

    … και πάντα πρέπει να ταπεινώνονται
    this is capitalism

  203. spiral architect said

    Όπως λέει κι ένας καλός συνάδελφος τα μη φυσικά μεγέθη δεν μπορούν να καταμετρηθούν. Δεν είναι ούτε κιλά, ούτε μέτρα, ούτε amperes ή kWh. Ακόμα-ακόμα δεν μπορεί κανείς να μετρήσει την λεγόμενη «παραγωγικότητα» στις υπηρεσίες, αν λογιστεί σαν τέτοια η παιδεία, η εκπαίδευση και η διδασκαλία.
    Μην αγχώνεστε λοιπόν με πίνακες, παραδοχές και στατιστικές για τους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα και στον ΟΟΣΑ. Αυτοί οι αριθμοί σε κάθε περίπτωση μπορούν να αμφισβητηθούν και εδώ χρησιμοποιούνται καταλλήλως για υστερόβουλους σκοπούς.
    Ούτε η σκατοψυχιά ορισμένων υστερόβουλων μετριέται. Μυρίζει από μακρυά όμως.

  204. napouser said

    τα ιδια περισπουδαστα νουμερα που εφερνε η αριστερα θελοντας να μας πεισει πως οι δημοσιοι κοπροι (υπαλληλοι) ειναι λιγοι και για την ακριβεια χρειαζομαστε κιαλλους 100χιλιαδες προσληψεις για να φτασουμε τον ευρωπαικο μεσο ορο

    σε μια αλλη ελλαδα οχι αυτη του μνημονιου τετοιες μερες θα ηταν απλως βαρετη ρουτινα
    καθηγητες που ουδεποτε νοιαστηκαν για την παιδεια για τα βιβλια που διδασκονται και τον συνωστισμο προπαγανδας που γινεται συστηματικα αλλα το μονο που τους ενδιαφερει ειναι η μασα ποσα θα κλεψουν απο εμας και πως θα πετυχουν να τεμπελιασουν περισσοτερο για να κανουν περισσοτερα φροντιστηρια

    ομως δεν ειναι πια η παλια ελλαδα

    η μεταπολιτευση τελειωσε η σοβιετοποιημενη παρακμη τελειωσε λεφτα δεν υπαρχουν και ο καθε λιγουρης θα μεινει με τη λιγουρα του

    επισης ειναι κωμικο να ακους ακροαριστερους που γραφουν στα παλια τους τα παπουτσια την αστικη δημοκρατια και το αστικο συνταγμα να τα επικαλουνται ξαφνικα

    αν ξαφνικα σας πονεσε το αρθρο 22 απο ποτε δε σας πονεσε η καταργηση του ατομικου δικαιωματος της απεργιας και εργασιας και θεσμοθετησης του σε συλλογικο?

    οπως λοιπον συλλογικα η αριστερα απαιτει η πλειοψηφια να καθοριζει ποτε θα δουλευουμε και ποτε οχι, ποσο θα πληρωνομαστε και ποτε ετσι θα ανεχθει και ποτε θα φορεσουμε χακι και ποτε οχι

    περαστικα

  205. Hellegennes Alexandrine said

    Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής δίνει αριθμό τμημάτων 7951 για γυμνάσιο και λύκειο. Με μάξιμουμ αριθμό 35 ωρών την εβδομάδα (πέντε 7ωρα), αυτό μάς δίνει 278.285 ώρες την εβδομάδα. Αν ο μ.ο. απασχόλησης είναι 18.5 ώρες την εβδομάδα, τότε ολόκληρη η Αττική έχει 15.000 εκπαιδευτικούς στην δευτεροβάθμια. Ο πανελλήνιος αριθμός τους είναι γύρω στις 85.000, απ’ ό,τι βλέπω. Ο αριθμός αυτός μού φαίνεται πολύ μικρός για την Αττική. Ξέρει κανείς τον αριθμό εκπαιδευτικών στην Αττική; Συγκριτικά η Κρήτη δίνει περίπου 6000 (5985, για την ακρίβεια)

  206. Hellegennes Alexandrine said

    Πάντως η Κρήτη, αν υποθέσουμε ότι έχει μ.ο. 15 μαθητές ανά τμήμα (η Αττική έχει 22), με 35 ώρες εβδομαδιαίως δίνει στους εκπαιδευτικούς μάξιμουμ 17.35 ώρες. Με μέσο όρο 17 μαθητές ανά τμήμα, θα έδινε 15.3 ώρες. Το μαγικό νούμερο των 18.5 ωρών βγαίνει μόνο με 14 μαθητές ανά τμήμα.

  207. κλέα said

    195: Δουλεύω 6 χρόνια στον νομό Αττικής. Κανένα από αυτά δεν είχα ούτε κατά μισή ώρα μειωμένο ωράριο και το ίδιο ισχύει για όλους τους συναδέλφους που είχα και έχω. Σε νησιά όπως η Ανάφη δε με εκπλήσσει να μη συμπληρώνουν ωράριο όλοι οι εκπαιδευτικοί, πού αλλού θέλετε δηλ να πηγαίνουν;; Οι ιδιαιτερότητες αυτές να μη λαμβάνονται καθόλου υπόψη; Επίσης να μην αναφέρουμε καθόλου την παράνοια της έλλειψης στοιχειώδους προγραμματισμού που έχει ως αποτέλεσμα τη μια χρονιά να προσλαμβάνονται καθηγητές Γαλλικών να διδάξουν δεύτερη ξένη γλώσσα, και μετά από λίγα χρόνια να βρίσκονται χωρίς ώρες γιατί «απλώς» καταργήθηκε το αντικείμενο;;

    198: Προτείνω επίσης, εκτός της κρεμάλας, άγριο μαστίγωμα και στη συνέχεια αλάτι στις πληγές. Για να ικανοποιηθούν και τα βίαια ένστικτα κάποιων που έχουν βρει μεγάλη χαρά στην άγρια εποχή μας.

    «κακώς ή καλώς, δεν είσαστε όλοι για τα μπάζα»… κι έτσι δυστυχώς, δεν μπορούμε να σας κρεμάσουμε όλους…πρέπει να βρούμε και καμιά δικαιολογία βρε αδελφέ!

    «ο λειτουργός (εδώ γελάτε ελεύθερα)»: ο φασισμός προσπαθεί να κρυφτεί κι η χαρά δεν τον αφήνει…

    Τα τεστ τα θέλετε καθημερινά ή κάθε βδομάδα; Να μας το ξεκαθαρίσετε παρακαλώ, γιατί έχω μια ανησυχία. Επίσης θα περιορίζονται στο γνωστικό αντικείμενο ή θα περιλαμβάνουν και έλεγχο φυσικής κατάστασης; Μπορούμε ας πούμε να προσθέσουμε τουλάχιστον μερικούς κοιλιακούς, τίποτα κάμψεις και οπωσδήποτε μερικά χλμ τρέξιμο. Άλλωστε νους υγιής εν σώματι υγιεί, τα έχουμε πει αυτά.

    Θα γνωρίζετε βεβαίως ότι στη Φινλανδία δεν υπάρχει ατομική αξιολόγηση των καθηγητών. Προφανώς, επειδή είναι κανονικοί λειτουργοί, από αυτούς που δεν προκαλούν γέλιο, και όχι γάιδαροι.

  208. Hellegennes Alexandrine said

    #206:

    Κανείς δεν είπε να μην λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες. Το θέμα είναι ότι η ΟΛΜΕ τις ξεχνάει για να βγάλει το νούμερο που την συμφέρει.

  209. qq said

    Εκεί που πήγαινα εγώ σχολείο, ο καθηγητής έκανε τέστ τουλάχιστον μια φορά το μήνα, και το αργότερο όταν προχωρούσε την ύλη στο επόμενο κεφάλαιο. Ο εφιάλτης του ήταν, μη τυχόν το 80% των μαθητών δεν πιάσει 8/10. Ο διευθυντής του σχολείου πρέπει να ήταν σωστό τέρας, για να τον καταπίεζε και να τον τρομοκρατούσε τόσο πολύ. Μπαιδεγουέι, παρόλο διευθυντής, παρέδιδε κανονικά μαθήματα. Το αναφέρω, διότι εδώ έμαθα ότι αφού γίνει κάποιος διευθυντής δικαιούται απαλλαγή από τα διδασκαλικά του καθήκοντα, ή μειωμένο ωράριο.

  210. κλέα said

    208: σας πληροφορώ ότι κι εγώ βάζω τεστ συχνότερα από μια φορά το μήνα. Και μπορώ ευκολότατα να εξασφαλίσω ότι το 80% των μαθητών μου θα γράψουν πάνω από 8/10, ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ. Εξαρτάται από τα θέματα. Το ίδιο ισχύει με τις πανελλαδικές, να σας ξεκαθαρίσω…

  211. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    H εκπαίδευση της αμάθειας, του Ζάν Κλώντ Μισεά, εκδόσεις βιβλιόραμα. Δυό γάϊδαροι (κυβέρνηση εκπαιδευτικοί) μαλώνανε, σε ξένο (μόρφωση παιδιών) αχυρώνα. Το αστείο και οξύμωρο, είναι οτι και οι δύο κόπτονται υποτίθεται για την μόρφωση των παιδιών, και φυσικά η εκάστοτε κυβέρνηση ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να μορφωθούν τα παιδιά, το αντίθετο θέλει, τα υποχείριά της οι εκπαιδευτικοί, απο πού κι ως πού μιλάνε για μόρφωση; ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΝ ΔΕΝ ΜΟΡΦΩΝΟΥΝ, αρκετά πια με το παραμύθι.

  212. qq said

    Τόσο καλή δασκάλα που είσαστε, χαρά των μαθητών σας που δεν χρειάζονται να κάνουν ιδιαίτερα.

  213. spiral architect said

    Σαν σήμερα πριν τρία χρόνια άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο o Ronnie James Dio, με μια κραυγή:

    You can shout

    You are the strongest chain
    And you’re not just some reflection
    So never hide again

    Για τους πάσης Ελλάδος ξεπουληματίες.

  214. κλέα said

    211: Ευχαριστώ. Ελπίζω να συνειδητοποιείτε ότι από τη στιγμή που έχετε προφανώς ελάχιστη σχέση με την εκπαίδευση σήμερα, τόσο τα εύσημα όσο και οι προτάσεις σας δε με αφορούν ιδιαίτερα. Σχολίασα μόνο λόγω της επιθετικότητας του σχολίου. Καλησπέρα σας.

  215. panadeli said

    @206: Φυσικά και φταίει η έλλειψη στοιχειώδους προγραμματισμού. Και όχι μόνο αυτή. Μην ξεχνάμε και τις πελατειακές προσλήψεις. Το καλοκαίρι του 2008, επί υπουργείας Στυλιανίδη -γιατί τα πράγματα έχουν και ονοματεπώνυμο- προσλήφθηκαν περί τους 800 γυμναστές με τον εκπληκτικό νόμο 3687/2008, ο οποίος πιθανότατα ψηφίστηκε για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Από αυτούς, μόλις οι 36 ήταν από ΑΣΕΠ. Πόσους από αυτούς χρειάζονταν τα σχολεία; Κανέναν. Σήμερα που μιλάμε, πλεονάζουν περί τους 2.500 γυμναστές.

  216. Ηλεφούφουτος said

    Εγώ έλειψα καιρό, αλλά μήπως να ενημερώσει κάποιος την Κλέα για το ποιόν του Qq, ότι δηλαδή αποτελεί μόνιμο τρόλι του ιστολογίου κι ότι προτιμάμε να μην του απαντάμε παρά να το αφήνουμε να βράζει μόνο του στο τοξικό ζουμί του;

  217. sarant said

    214: Πώς και προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ;

  218. qq said

    213 Δεν είναι εύσημον, αλλά κατηγορητήριο. Εκτός αν οι μαθητές σας δεν κάνουν φροντιστήριο, τότε όλη η δόξα δικαίως σας ανήκει. Θα πρέπει όμως να είναι μια ελάχιστη μειοψηφία που σπάνια συναντάται, οπότε διπλή η δόξα σας. Αλλά, συνήθως οι δημόσιοι λειτουργοί καρπούνται τους κόπους των φροντιστηρίων.

  219. κλέα said

    214: ναι συνάδελφε, αλλά για τις πελατειακές προσλήψεις εμμέσως πλην σαφώς κατηγορούνται οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί! Εντυπωσιακή λογική, αλλά κυρίαρχη. Και τώρα επιτέλους ήρθε η ώρα να τιμωρηθούν. Αυτό.

  220. κλέα said

    218: Αγαπητέ, προσπάθησα να σας δώσω να καταλάβετε ότι αγνοείτε στοιχειωδώς τη σχολική πραγματικότητα. Κατά τα άλλα, θα χρειαζόταν μεγάλη δόση ηλιθιότητας για να μην αντιληφθώ την ειρωνεία του σχολίου σας, και αν και διορισμένη καθηγήτρια δεν την έχω.

  221. qq said

    Αχ, αυτή η καταραμένη πραγματικότητα, και δη αν έχει το πρόσημο «ελληνική». Δύσκολα να την αγνοήσεις, και αν μπλέξεις με δαύτην δεν σε σώζει κανείς. Φαύλος κύκλος. Δεν σπάει με τίποτα, παρά μόνο αν είσαι εκτός. Κάτι σαν την τρόικα, τόσο εκτός.

  222. Μαρία said

    217
    Με βάση την προϋπηρεσία τους ως αναπληρωτών ή ωρομίσθιων. Το 60% των διορισμών, αν θυμάμαι σωστά το ποσοστό, καλύπτεται απ’ τους πίνακες του ΑΣΕΠ.

  223. panadeli said

    @217: Ο Ν.3687/2008 προβλέπει ότι οι προσλήψεις γίνονται ως εξής:

    α. 60% διοριστέοι από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ
    β. 40% από τον πίνακα αναπληρωτών, βάσει μορίων προϋπηρεσίας

    Αν νομίζεις ότι τελειώσαμε (60%+40%=100%, λένε οι αδαείς), κάνεις λάθος.

    Πέραν του 100%, προσλαμβάνονται επίσης:

    γ. όσοι μέχρι 30.6.2008 είχαν προϋπηρεσία 30 μηνών και
    δ. όσοι μέχρι 30.6.2008 είχαν προϋπηρεσία 24 μηνών και μια επιτυχία σε κάποιον περασμένο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (δηλαδή να έχουν περάσει τη βάση αλλά να μην είναι διοριστέοι).

    Θα βρεις τον νόμο εδώ: http://career.duth.gr/cms/files/fek_a159_050808.pdf

    Τη συγκεκριμένη χρονιά, στην κατηγορία (α) αντιστοιχούσαν 36 άτομα, στη (β) 24 και στις (γ) και (δ) περί τους 650. Σύνολο γύρω στους 700 (και όχι 800 όπως έγραψα στο #215), από τους οποίους μόνο οι 36 ήταν διοριστέοι μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

    Είχα γράψει κάποτε μια μακροσκελή περιγραφή από την εμπειρία μου όταν ήμουν αποσπασμένος στο τμήμα διορισμών του υπουργείου παιδείας. Αν κάνεις κέφι και έχεις αντοχές, μπορείς να τη διαβάσεις εδώ (#84 και 85): lexilogia.gr/forum/showthread.php?4916-Αδιόριστοι-εκπαιδευτικοί/page9

  224. Μπράβο Παναντελή, στο παραπεμπόμενο παραθέτεις με ακρίβεια όλα όσα έγραψα και εγώ στο περίπου για τον ουτιδανό τον Ευθυμίου, το παραμύθι με τους 30μηνίτες και όλο αυτό το τσίρκουλο που κατέστρεψε το ΑΣΕΠ στην εκπαίδευση.

    Αλήθεια, τώρα που θα βγη ο Τσίπρας και θα καρπίσουν οι χιλιαρικιές που έχουμε φυτέψει, θα επαναφέρουν την επετηρίδα όσοι βρίζανε το 97 τον Αρσένη; Ε ρε κοντή μνήμη.

  225. κλέα said

    221: Ακριβώς, άλλωστε έχουμε καταλάβει όλοι ότι η τρόικα, όχι μόνο σπάει τον φαύλο κύκλο της αισχρής πραγματικότητας, αλλά το κάνει και με τις καλύτερες προθέσεις για τους μαθητές, τους γονείς, τους εργαζομένους κλπ. Φαίνεται και από τα αποτελέσματα.

  226. qq said

    Της «ελληνικής» πραγματικότητας, αυτό παρακαλώ ποτέ μη το παραλείψετε. Κατά πως φαίνετε, αυτή είναι μοναδική και δεν ομοιάζει με καμία άλλη. Για να καταλάβετε, στο παράδειγμα που ανέφερα προηγουμένως με τα τεστ, σε εκείνο το παράλληλο σύμπαν, δεν ξέρουν τι είναι φροντιστήριο και κανενός μαθητή δεν του δίνεται κανένα ιδιαίτερο !!εξωσχολικό!! μάθημα. Η επιτυχία ή αποτυχία ενός καθηγητή είναι ολάκερη δικιά του. Από αυτήν κρίνετε και προάγετε.

  227. qq said

    Κάποια εποχή, ο καθηγητής της φυσικής αμφέβαλε το επίπεδο των γνώσεων μου και αν ήμουν σε θέση να δώσω το τεστ με επιτυχία. Στο τέλος της σχολικής μέρας, μου ζητά να μείνω για να μου κάνει ιδιαίτερα. Στο πρώτο δεκάλεπτο κατάλαβε ότι ήμουν αστέρι και δεν έδωσε συνέχεια.

  228. Κι εμείς το καταλάβαμε απ’ την αρχή πως ήσουν αστέρι, γιαυτό και δεν δίνουμε συνέχεια.

  229. panadeli said

    Ξέχασα να αναφερθώ σε έναν άλλο αριθμό, περισσότερο εξωφρενικό από τις 18,5 ώρες για τις οποίες έγραψα παραπάνω. Αφορά τον λεγόμενο «διαθέσιμο χρόνο». Στην ίδια έκθεση λοιπόν η ΟΛΜΕ γράφει:

    «Β. Διαθέσιμος χρόνος
    Ο αριθμός ωρών παρουσίας στο σχολείο την εβδομάδα αφορά στο διαθέσιμο χρόνο, εκτός από το διδακτικό χρόνο, που αφιερώνεται στην εκτέλεση καθηκόντων στο σχολείο ή σε άλλη τοποθεσία που καθορίζεται από τον διευθυντή του σχολείου.

    Δέκα χώρες καθορίζουν ακριβή χρόνο κατά τη διάρκεια του οποίου οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι
    διαθέσιμοι στο σχολείο κάθε εβδομάδα. Σε γενικές γραμμές, ο χρόνος στον οποίο οι εκπαιδευτικοί καλούνται
    να είναι παρόντες στο σχολείο κάθε βδομάδα δεν ξεπερνά τις 30 ώρες, εκτός από την Πορτογαλία και το Ηνωμένο
    Βασίλειο (Αγγλία, Ουαλία, Βόρειο Ιρλανδία).

    Όσον αφορά το διαθέσιμο χρόνο στο σχολείο από τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία ο μέσος όρος είναι
    27.5 ώρες και για την κατώτερη και για την ανώτερη β/θμια εκπαίδευση, ενώ για την Ελλάδα είναι 30 ώρες.»

    Για άλλη μια φορά εκνευρίζομαι από το γεγονός ότι οι συντάκτες της έκθεσης ξεφουρνίζουν αριθμούς χωρίς να εξηγούν πώς τους υπολογίζουν και ποιες είναι οι πηγές τους, κάτι που εξαρχής με κάνει εξαιρετικά καχύποπτο. Παρατηρήστε επιπλέον ότι δεν διευκρινίζουν αν οι 30 ώρες είναι διδακτικές ώρες (45λεπτα) ή πραγματικές ώρες. Υποψιάζομαι ότι εννοούν το δεύτερο, και θα σας εξηγήσω μετά γιατί.

    Ας πάρουμε αρχικά το πρώτο, ευνοϊκό σενάριο, ότι μιλάνε για διδακτικές ώρες. Δεδομένου ότι στην ίδια έκθεση γράφουν πως ο μέσος όρος των ωρών διδασκαλίας είναι 18,5, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν πως οι εκπαιδευτικοί απασχολούνται με εξωδιδακτικές δραστηριότητες, κάθε εβδομάδα, για 11,5 ώρες πέραν του ωραρίου τους! Όποιος έχει την παραμικρή επαφή με τη σχολική πραγματικότητα, και καλώ τους εκπαιδευτικούς της παρέας να με διαψεύσουν, ξέρει πολύ καλά ότι αυτό είναι αποκύημα φαντασίας.

    Πόσες είναι οι ώρες παρουσίας των εκπαιδευτικών στο σχολείο και πώς μπορούν να υπολογιστούν; Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι «έλα ντε;» και στο δεύτερο «πολύ δύσκολα». Ο χρόνος παρουσίας των εκπαιδευτικών στο σχολείο πέραν του διδακτικού ωραρίου επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στην προαίρεση του διευθυντή του σχολείου. Από την έως τώρα εμπειρία μου, οι ώρες αυτές σπανίως ξεπερνούν τις 4-5, και πολλές λέω. Κάθε χρόνο, στις αρχές τις χρονιάς, σε κάθε σχολείο όπου έχω βρεθεί και σε πολλά άλλα από τα οποία μου έχουν μεταφέρει άλλοι συνάδελφοι ανάλογες εμπειρίες, εκτυλίσσεται ένας μικρός πόλεμος γύρω από τα κενά στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Ο προγραμματιστής προσπαθεί ανεπιτυχώς να ικανοποιήσει τους πάντες, οι παλιοί γκρινιάζουν και τελικά καταφέρνουν να περάσει του δικό τους και οι νέοι πάντοτε αδικούνται. Και πάλι από την εμπειρία μου, οι προγραμματιστές προσπαθούν να μην υπάρχουν περισσότερα από ένα ή δύο κενά στο πρόγραμμα του κάθε συναδέλφου. Αν στο πρόγραμμα κάποιου προκύψουν τρία κενά, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ανακύψει μεγάλο θέμα. Σε ένα από τα σχολεία όπου έχω θητεύσει υπήρξα επί δύο χρόνια ο προγραμματιστής και το τι άκουσα από συναδέλφους τα δύο εκείνα χρόνια δεν λέγεται. Τον μεγαλύτερο σαματά μάλιστα τον είχε ξεσηκώσει μια παλιά συνάδελφος αγγλικού, η οποία είχε δύο κενές ώρες την εβδομάδα, αλλά είχα κάνει το έγκλημα καθοσιώσεως αυτές να είναι συνεχόμενες! Μάλιστα, η εν λόγω συνάδελφος είχε μειώμενο ωράριο κατά τέσσερις ώρες, δηλαδή συνυπολογίζοντας τα κενά δεν συμπλήρωνε καν ωράριο, αλλά αυτό δεν την είχε πτοήσει από το να δημιουργήσει μεγάλο ζήτημα. Ας μην σας κουράζω όμως.

    Πέρα από τα κενά, οι έξτρα ώρες περιλαμβάνουν τον χρόνο που κάθονται οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο πριν και μετά το μάθημα. Πόσος είναι αυτός; Εξαρτάται από τον εκπαιδευτικό. Ορισμένοι όταν έχουν μάθημα τις τελευταίες ώρες έρχονται καμιά ώρα νωρίτερα ή, όταν έχουν μάθημα πρωί, κάθονται καμιά ωρά παραπάνω αφού τελειώσουν. Άλλοι έρχονται λίγα λεπτά πριν χτυπήσει το κουδούνι και μόλις τελειώσουν το μάθημά τους γίνονται καπνός. Απ’ όλα έχει ο μπαξές. Αλλά δεν έχω γνωρίσει ούτε έναν ο οποίος να κάθεται 11,5 ώρες πέραν του ωραρίου του, ούτε κάποιον ο οποίος να υποστηρίζει ότι το κάνει ή ότι ξέρει κάποιον που το κάνει. Προσωπικά φέτος πρέπει να καθόμουν εβδομαδιαίως γύρω στις 3-4 ώρες πέραν του ωραρίου μου, και φαντάζομαι ότι κάτι αντίστοιχο πρέπει να ισχύει και για τους περισσότερους συναδέλφους μου.

    Αν οι έξτρα ώρες εξαρτώνται από τη γραμμή που θα δώσει ο διευθυντής, τότε πώς ακριβώς υπολογίζει η ΟΛΜΕ ότι αυτές οι ώρες ανέρχονται σε 30; Πίσω από το μυστήριο πιστεύω ότι κρύβεται μια απλή αλήθεια, την οποία όμως η ΟΛΜΕ δεν τολμά να πει ανοιχτά γιατί αν το κάνει θα την πάρουν με τις ντομάτες οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί. Όταν μιλάει για 30 ώρες, πιστεύω ότι δεν εννοεί διδακτικές αλλά πραγματικές ώρες. Εξηγούμαι. Η διατύπωση που περιλαμβάνεται στην έκθεση: «Δέκα χώρες καθορίζουν ακριβή χρόνο κατά τη διάρκεια του οποίου οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι στο σχολείο κάθε εβδομάδα» παραπέμπει εμμέσως πλην σαφώς σε νομική διάταξη. Υπάρχει άραγε κάποιος νόμος που να καθορίζει «ακριβή χρόνο κατά τη διάρκεια του οποίου οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι στο σχολείο κάθε εβδομάδα»; Ναι, υπάρχει. Ο βασικός νόμος της εκπαίδευσης, ο Ν.1566/1985, ορίζει ότι οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να παραμένουν στο σχολείο καθημερινά από τις 8 μέχρι τις 2. Τουτέστιν 6 ώρες ημερησίως, δηλαδή 30 ώρες την εβδομάδα. Μα αν υπάρχει ολάκερος νόμος που να προβλέπει ότι καθόμαστε 30 ώρες την εβδομάδα στο σχολείο τότε γιατί διαμαρτύρομαι, και μάλιστα τόσο έντονα; Διαμαρτύρομαι για έναν απλό λόγο. Επειδή η διάταξη αυτή είναι κενό γράμμα. Επειδή, και σας το υπογράφω αυτό, δεν πρέπει να υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ εκπαιδευτικός σε όλη τη χώρα ο οποίος να παραμένει στο σχολείο καθημερινά από τις 8 μέχρι τις 2. Η ΟΛΜΕ κρύβεται πίσω από μια διάταξη που δεν εφαρμόζεται. Με άλλα λόγια, μας δουλεύει ψιλό γαζί.

    Θα μου πείτε ότι φαντάζομαι πράγματα που μπορεί να μην ισχύουν. Ναι, προφανώς το κάνω. Το γεγονός και μόνο ότι η εκθέση της ΟΛΜΕ δεν διευκρινίζει πουθενά από πού αντλεί τα νούμερα που παραθέτει με αναγκάζει εκ των πραγμάτων να προβώ σε εικασίες. Ας μας εξηγήσει πώς ακριβώς προκύπτουν οι 18,5 και οι 30 ώρες για να μην λέμε και γράφουμε κι εμείς ό,τι μας καπνίσει. Ας κάνει επιτέλους μια πραγματική έρευνα της προκοπής. Ξέρετε, από αυτές που τηρούν κάποιες μυστηριώδεις συνθήκες όπως το να εξηγούν λεπτομερώς τη μέθοδο που ακολούθησαν και να παραθέτουν τις πηγές τους.

    Και μια τελευταία κουβέντα στους συνάδελφούς μου εκπαιδευτικούς, των οποίων ζητώ προκαταβολικά την κατανόηση για την φόρτισή μου. Ναι, η δουλειά που κάνουμε είναι δύσκολη. Ναι, πολλοί που μας κατακρίνουν δεν ξέρουν τι σημαίνει να μπεις να τάξη και να διδάξεις. Και όχι, δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για όλα τα δεινά της εκπαίδευσης. Τα αναγνωρίζω όλα αυτά και καταλαβαίνω πόσο μπορεί να σας πληγώνουν. Ακολουθήστε με όμως και ένα βήμα παρακάτω, γιατί όσο κι αν με λυπούν όλα τα παραπάνω, δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια μου σε ορισμένα άλλα πράγματα που επίσης με λυπούν και μάλιστα πολύ. Με λυπεί η γενική απροθυμία μας να αναγνωρίσουμε και να αναλάβουμε τις όποιες ευθύνες πράγματι μας αναλογούν. Η απροθυμία αυτή δεν είναι απλά από μόνη της κακή, έχει και άλλες, πολύ σοβαρές συνέπειες: Όταν δεν αναγνωρίζεις τις αδυναμίες σου, δεν θα κάνεις και τίποτα για να τις διορθώσεις. Και η αυτοβελτίωση είναι μια αρετή την οποία έχουμε μεγάλη ανάγκη. Με λυπεί επίσης η ευκολία με την οποία κρυβόμαστε πίσω από ανεδαφικές δικαιολογίες ή, ενίοτε, πρόδηλα ψεύδη. Για μένα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την έκθεση της ΟΛΜΕ. Και τα δύο νούμερα που παραθέτει, τόσο οι 18,5 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως όσο και -ακόμη περισσότερο- οι 30 ώρες διαθέσιμου χρόνου, είναι, να μην κρυβόμαστε, εντελώς ψευδή. Και το να κρυβόμαστε πίσω από ψέματα δεν ωφελεί ούτε εμάς ούτε κανέναν άλλον. Με λυπεί, τέλος, για να ανοίξω ένα άλλο θέμα που με πληγώνει, η δειλία μας απέναντι στην αξιολόγηση, ένα εργαλείο το οποίο εντούτοις δεν διστάζουμε οι ίδιοι να χρησιμοποιούμε καθημερινά απέναντι στους μαθητές μας. Έχω και πολλά άλλα να πω, αλλά νιώθω ότι έχω ήδη καταχραστεί τη φιλοξενία σας.

  230. qq said

    Η ΟΛΜΕ είναι μια συντεχνία χειρίστου είδους και ως τέτοια ενεργεί. Ότι γράφει είναι ένα ψέμα, αν πάλι κατά λάθος βρεθεί να γράψει μια αλήθεια, την επόμενη μέρα θα φάει τέτοιο κράξιμο από τους λειτουργούς και θα συμμορφωθεί αμέσως. Αυτό το γνωρίζουν οι πάντες, και δη οι άμοιροι γονείς περισσότερο από όλους. Γι αυτό κανείς δεν εμπιστεύεται την μόρφωση των παιδιών τους σε αυτούς. Απλά, κάτι καλούς βαθμούς να βάλουν και στην ανάγκη τους κάνουνε μερικά δωράκια. Η «ελληνική» πραγματικότητα.

  231. Alexandra said

    @229 Αγαπητέ Panadeli, ξέρεις ότι όλα αυτά που αναφέρεις τα επιβεβαιώνω με τα 23 χρόνια θητείας μου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

    Κανένας εκπαιδευτικός δεν κάθεται στο σχολείο παραπάνω από 3-5 ώρες πέρα από το υποχρεωτικό του ωράριο. Μερικοί δεν κάθονται ούτε δευτερόλεπτο παραπάνω από τα δύο ή τρία κενά που υπάρχουν ανάμεσα στις ώρες που διδάσκουν.
    Κανένας διευθυντής στα σχολεία που έχω υπηρετήσει σ’ αυτά τα 23 χρόνια δεν εφάρμοσε τη διάταξη που λέει ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να μένουν στο σχολείο 30 διδακτικές ώρες την εβδομάδα.
    Οι πιο ομηρικοί καβγάδες στα σχολεία γίνονται για το ποιος θα καθίσει λιγότερες ώρες στο σχολείο, με δύο τρόπους: Ποιος θα πάρει μειωμένο ωράριο, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, και ποιος θα έχει τα λιγότερα κενά ώστε να έρχεται στο σχολείο 3-4 ωρίτσες, να κάνει το μάθημά του και να φεύγει. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν οι πρωτοδιόριστοι είναι να ασχολούνται με το πρόγραμμα των συναδέλφων τους, να κάνουν συγκρίσεις και να παραπονούνται.
    Αν κάποιος δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του στις εικόνες που περιγράφω πιο πάνω, ας μας κάνει τη χάρη τουλάχιστον να αναγνωρίσει την πλειονότητα των συναδέλφων του.

    Πριν από μερικά χρόνια στο διάλειμμα κάποιας συνέλευσης της ΕΛΜΕ, βρέθηκα σ’ ένα πηγαδάκι συναδέλφων. Συζητούσαν, τι άλλο, το πόσο ψυχοφθόρο είναι το επάγγελμά μας και πόσο δικαιολογημένοι είμαστε να ζητάμε κι άλλη μείωση ωραρίου. Τόλμησα να επιχειρηματολογήσω, «Μα βρε παιδιά, εντάξει, έχει πολλή κούραση και άγχος η δουλειά μας, αλλά έχουμε και 90 μέρες τον χρόνο διακοπές». Τότε, ένας συνδικαλιστής με αγριοκοίταξε και μου είπε με ύφος γεμάτο περιφρόνηση: «Δεν είσαι συνάδελφός μας εσύ». Συμφώνησα μέσα μου ότι δεν θα ήθελα να είμαι συνάδελφός του.

  232. Να ρωτήσω και γω, Αλεξάνδρα και Παναντελή, κάτι που το είχα πάντα απορία: γιατί ο κλάδος ΑΤ2, οι αγαπημένοι μας φιλόλογοι δηλαδή, στελεχώνεται από όσους έχουν «πτυχίο οποιουδήποτε τμήματος, εκτός των ξενόγλωσσων, φιλοσοφικής σχολής ή τμήματος ιστορίας Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή πτυχίο του Τμήματος Φιλοσοφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών» (άρ. 14 Ν. 1566/1985); Δηλαδή και από θεατρολόγους και ΦΠΨούδες, ήτοι πτυχιούχους που ας πούμε τελευταία φορά έκαναν αρχαία στο Λύκειο;

  233. κλέα said

    231: Επειδή δουλεύω (εγώ και όλοι οι άλλοι φιλόλογοι που ξέρω) αρκετές ώρες κάθε απόγευμα στο σπίτι μου ετοιμάζοντας μαθήματα και διορθώνοντας (ελπίζω να μην το αμφισβητείτε αυτό) δε θα επιθυμούσα τίποτα περισσότερο από το να έχω τη δυνατότητα να κάνω κάποιες από αυτές τις εργασίες το πρωί στο σχολείο, ώστε να μην έχω την ίδια ζαλάδα και το απόγευμα. Αν υπήρχε έστω και καρέκλα (για γραφείο δεν το συζητώ, καθόμαστε δυο δυο οι συνάδελφοι τις ώρες που είμαστε σχολείο, και μοιραζόμαστε τα συρτάρια, γνωστό τοις πάσι και αυτό, έτσι δεν είναι;)

  234. κλέα said

    232: τς τς τς «ΦΠΨούδες», μα λίγη προσοχή, κύριε Αναγνωστόπουλε, μπορεί να κατηγορηθείτε, άδικα είμαι σίγουρη, για σεξισμό…

  235. @234, έχεις δίκιο, την μία και μοναδική φορά που είχα πάει σε κατάμεστο αμφιθέατρο ΦΠΨ είχα δει και έναν αρσενικό, ομολογώ. Οπότε την συγνώμη μου από τον κόκκορα ΦΠΨή.

    Επί της ουσίας καμιά απάντηση έχεις, Κλέα;

  236. κλέα said

    235: Μα πώς, οι περισσότεροι από τους φιλολόγους που διορίστηκαν τουλάχιστον από το 1998 δεν πέρασαν από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ; Αυτό το σκοπό δεν έχουν αυτές οι εξετάσεις, να επιλέξουν τους κατάλληλους για να διδάξουν στα ελληνικά σχολεία; Τόσους ύμνους έχω ακούσει τόσον καιρό για την αξιολόγηση που όλοι υποτίθεται αναθεματίζουμε, μη μου το χαλάτε τώρα…

  237. Γιώργος Πρίμπας said

    没问题 (no problem)!!

    «Καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά άρχισε η πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων»
    Απλά δεν «έχει ανακοινωθεί, ακόμη, ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των Προεδρικών Διαταγμάτων που αναφέρονται στο σχέδιο Αθηνά.»

    http://news.pathfinder.gr/greece/news/892699.html

    το ΚΚΕ μάλλον σωστά την ψυλλιάστηκε:
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=363308

    ελπίζω ο πρωθυπουργός να αποδώσει δημόσια, αν μη τι άλλο τους το οφείλει, τα εύσημα στους στυλοβάτες της επιτυχίας: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

    http://www.iefimerida.gr/news/105355/%CE%B7-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CF%83%CE%B5%CE%B5-%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%B4%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%B6%CE%AF

  238. @236, αν δεν κάνω λάθος, στο ΑΣΕΠ εξετάζεται ο καθένας στα του οίκου του, όχι; Η ιδέα να διδάσκουν ψυχολόγοι αρχαία και γεωλόγοι φυσικοί δεν με ενθουσιάζει, άδικο έχω;

  239. gmallos said

    Ο λόγος που το υπουργείο θέλει οι εξετάσεις (που είναι πολλαπλές κι όχι μόνο οι πανελλήνιες) να τελειώσουν γρήγορα ώστε τα αποτελέσματα να έχουν βγει οπωσδήποτε μέχρι 30/6 είναι ότι δεν θέλει να πληρώσει επιπλέον για μη χρήση θερινών διακοπών. Έτσι φτάσαμε να ξεκινάνε οι εξετάσεις στις 15 Μάη. Για ον ίδιο λόγο δεν έχει και εξετάσεις Σάββατο (πλην εξαιρέσεων).

  240. Hellegennes Alexandrine said

    Και είναι αθέμιτο να μην θέλει να ξοδέψει το κράτος επιπλέον χρήματα, αν η εναλλακτική λύση δεν είναι προβληματική; Ειδικά όταν το κράτος δεν έχει λεφτά;

  241. Νέο Kid Στο Block said

    Εγώ πάντως συμφωνώ με τους ατύπους(;) εκπροσώπους τύπου της «ΔΡΑΣΙΣ» (δικαιώνομαι που πιτσιρικάς προτιμούσα πάντα το «ΚΡΑΝΟΣ» και τον «ΜΠΛΕΚ»..) Φον Θανασάκη και Lord Hellegin of Surrey! Κανονικά θα πρέπει τις ελεύθερες ώρες τους (κι αυτές να μετριούνται από τη στιγμή που χτυπάει ο κώδων για διάλειμμα, όχι χάρες!) αν δεν έχουν «διδακτικό» αντικείμενο οι καθηγητάδες, να πιάνουν έστω κανα γκασμά και να κάνουν κηπουρική στα σχολειά. Στο Αμέρικα και στο Ντόϋτσλαντ δεν έχει τέτοια για τσι δασκάλοι! Σκάβουν, ποτίζουν, άμα λάχει καλουπώνουν και στέγαστρα να ούμε. Αλλά αυτοί δεν κάναν «ολυμπιάδες» για να κονομήσουν οι Μάνοι, …ξέχασα. Ούτε οι Μάνοι διορίσαν τους γυμναστές για να μας μάθουν μπάντμιντον! Μόνοι τους είδαν φως και μπήκαν τα παλικάρια…

  242. Ποιος είναι αυτός ο θρασύδειλος ψευδώνυμος;

  243. Alexandra said

    @232 Κύριε Αναγνωστόπουλε, δεν το γνωρίζω, αφού δεν είμαι φιλόλογος. Υποθέτω ότι οι διορισμοί έπρεπε να γίνονται πάση θυσία για να μη μένει ένα μεγάλο κομμάτι πτυχιούχων της Φιλοσοφικής χωρίς δουλειά. Το αν είναι όλοι οι πτυχιούχοι της Φιλοσοφικής ικανοί να διδάξουν μαθήματα που τα έχουν διδαχθεί ελάχιστα ή καθόλου στη σχολή τους είναι φυσικά ένα θέμα που μπορεί να συζητηθεί.

    @233 Κλέα, καθόλου δεν αμφιβάλλω ότι κάποιοι συνάδελφοι προτιμούν να γυρίσουν σπίτι τους να δουλέψουν τα μαθήματά τους επειδή οι συνθήκες στο γραφείο καθηγητών δεν είναι οι κατάλληλες, και όντως, σε πολλά σχολεία δεν είναι. Συμπτωματικά σε όσα σχολεία υπηρέτησα εγώ το γραφείο καθηγητών ήταν αρκετά ευρύχωρο. Αλλά αυτό δεν αποκλείει το γεγονός ότι χιλιάδες καθηγητές θεωρούν κεκτημένο δικαίωμά τους να μη βρίσκονται στο σχολείο τις ώρες που δεν διδάσκουν. Πολλοί συνάδελφοι μόλις τελειώσουν το τρίωρό τους ή το τετράωρό τους φεύγουν σαν τον κλέφτη από το σχολείο, για να μην τους δει ο διευθυντής και τους αναθέσει κάποια διοικητική δουλειά και τους καθυστερήσει. Σου θυμίζει κάτι αυτή η εικόνα;

  244. Hellegennes Alexandrine said

    #241:

    Ναι, γιατί το summary αυτών που έγραψα είναι αυτό που μόλις είπες. Νέε, υπάρχουν και όρια στην διαστρέβλωση, σε παρακαλώ το χιουμοράκι με διαστρεβλωμένα πράγματα να λείπει. Εγώ δεν το έκανα ποτέ σε κανέναν.

    Οι ώρες που δεν διδάσκει ο καθηγητής είναι ώρες που δεν διδάσκει, πώς να το κάνουμε; Δεν γίνεται να τις μετράς σαν διδακτικές. Μήπως να μετράμε και τις ώρες που είναι ξύπνιοι; Δεν ζήτησε κανείς να απασχολούνται με άλλα πράγματα όταν δεν διδάσκουν, αλλά το να προσμετρούνται οι ελεύθερες ώρες σαν διδακτικές είναι καθαρό ψέμα. Και όπως είπαν η Αλεξάνδρα και ο Panadeli, οι ώρες που οι καθηγητές βρίσκονται στο σχολείο, πέραν των μαθημάτων τους, είναι από λίγες ως καθόλου. Ξανά, γιατί μερικοί δεν θέλετε να καταλάβετε, δεν έχει κανείς απαίτηση να κάθονται πέραν των μαθημάτων τους κι ας έχουν μόνο μια διδακτική ώρα την ημέρα. Αλλά όχι να δηλώνουμε ψέματα.-

    Επίσης μερικοί είστε τόσο ιδεολογικά φορτισμένοι που δεν μπορείτε να δείτε τίποτα ξέχωρα από πολιτική. Βγάλτε λίγο απ’ το μυαλό σας την πολιτική, όπου μιλάμε για κοινωνικά ή άλλου είδους θέματα.

  245. Νέο Kid Στο Block said

    Αν το σχόλιο 242. αναφέρεται στο ιδικό μου 241., πράγμα που υποθέτω ως αληθές, δεν βλέπω το λόγο να έχει ο κος Αναγνωστόπουλος πειραχτεί από το ότι του απεδώθει ο τίτλος ευγενείας του «Φον» και από το ότι εκτιμήθηκε ότι εκπροσωπεί ατύπως ένα καθόλα νόμιμο πολιτικό σχηματισμό. Αν παρολαυτά, ισχύει κάτι τέτοιο μπορεί ελέυθερα να πληροφορηθει από τον Νικοκύρη τα πραγματικά μου στοιχεία και να πράξει ό,τι νομίζει.
    Τον πληροφορώ βέβαια ότι έχει λαμβάνειν εκ των τριών υπαρχόντων που μου έχουν απομείνει , ένα πολύ μακρύ ,κι ότι απλώς ίσως με χώσει ακόμα βαθυτερα στην ψειρού, αλλά καλό θα μου κάνει!
    Άγχος μηδεν, φαϊ-πιοτί τζάμπα, θα γράψω και βιβλίο!
    Αν κινηθεί νομικά ο εν λόγω κύριος εναντίον μου θα ζητήσω (καθότι άφραγγος) συνδρομή από κανα δικηγόρο από δω μέσα. Ελπίζω να βρεθεί κάποιος ή κάποια να με αναλάβει μούχτι…

  246. spiral architect said

    @241: Προφανώς! Αν είσαι λόρδος στο Σάρεϊ έχεις άπειρο χρόνο, εκτάσεις και κτίρια για να σκάψεις, να καλουπώσεις και να (ν)ταβανώσεις.
    Αν έχεις δε και καλούς δικηγόρους δένει καλύτερα το γλυκό. 😀

  247. Θρασύδειλε ψευδώνυμε, το μόνο που θέλω από σένα είναι να συναντηθούμε και να μου επαναλάβης το σχόλιό σου.

  248. sarant said

    Αθανάσιε, φάουλ. Ο Νεοκίντ είναι μεν ψευδώνυμος αλλά έχει σταθερή περσόνα και παρουσία. Οι περισσότεροι εδωμέσα γράφουν με ψευδώνυμο, οπότε ο χαρακτηρισμός του θρασύδειλου είναι άτοπος.

  249. Νέο Kid Στο Block said

    247. Τρέμω από φόβο…δεν τα βάζω σωματικώς μαζί σου! Φαίνεσαι καρατίστας άλφα-άλφα!

  250. @245 Ε, εντάξει. Ανυπεράσπιστος δε θα μείνεις 😉

    Μούχτι παναπεί τζάμπα; Να μαθαίνουμε και πράμα 🙂

  251. 249, Ποιος σου είπε, θρασύδειλε, να τα βάλης σωματικώς μαζί μου; Να επαναλάβης κατά πρόσωπο σού ζήτησα ό,τι γράφεις.

    248, Νίκο, τα ζύγια είναι πειραγμένα. Αν δεν θες να προστατεύσης τους σχολιαστές σου όταν διαδικτυακοί φίλοι σου τους προσβάλλουν με αυτόν τον τρόπο, σε παρακαλώ να το δηλώσης σαφώς, να σηκωθώ να φύγω, να τα λέτε μεταξύ σας όσοι ψηφίζετε το ίδιο κόμμα. Δεν έχω πρόβλημα, δεν είναι υποχρεωτική η διαφωνία ούτε ο διάλογος.

    Δεν μου αρέσουν οι καβγάδες, αλλά δεν έχω τρόπο να προστατευτώ από τον θρασύδειλο φίλο σου, που δοξάζεται κρυπτόμενος. Θρασύδειλος δεν είναι επειδή είναι ψευδώνυμος, αλλά επειδή δεν επαναλαμβάνει κατά πρόσωπο τον χαρακτηρισμό του. Το ίδιο θρασύδειλος θα ήταν και αν ήταν επώνυμος. Αφού, όπως λέει ο ίδιος ο θρασύδειλος, έχει και ένα πολύ μακρύ, δεν θα του είναι και πολύ δύσκολο δα.

    Στο κάτω κάτω, εσένα διώρισε κηδεμόνα του στο 245. Ζητώ λοιπόν την προστασία σου ως οικοδεσπότη [και όχι ως χαρακτηρίσαντος ως χρυσαυγίτικης νοοτροπίας τον Προκοπάκη…].

    [και θα αρχίσουν να ξεφυτρώνουν τώρα και οι άλλοι της παρέας]

  252. Νέο Kid Στο Block said

    250. Ήμουνα σίγουρος ότι θα ανταποκριθείς τουλάχιστον εσύ, γλυκιά θρασύδειλη ψευδώνυμη! 🙂
    Mούχτι=τζάμπα, γιες! (δεν ξέρω έτυμο,αλλά δεν ακούγεται και πολλά μυκηναϊκό…)

    Εντυπωσιάζομαι πάντως Ιμμόρ, που κανείς άλλος (βέβαια είναι νωρίς ίσως) θρασύδειλος ψευδώνυμος,πάει να πει το 95% σχεδόν των μονίμων σχολιαστών, δεν αντέδρασε στο σχόλιο του κυρίου Αναγνωστοπούλου.
    Δηλαδή να βρίζει (ευπρεπισμένα και κεκκαλυμένα πάντα) και να ειρωνεύεται κάποιος «επώνυμος» τους δασκάλους κι όσους είναι…τεμπέληδες να …διαβάσουν για τον ΑΣΕΠ (αναρωτιέμαι αν ο ίδιος ειναι τοσο πρόθυμος να θεσει το πτυχίο του της Νομικης κάτω από αξιολόγηση ,έτσι απλά..;) και μύρια όσα γράφτηκαν από πάνω, είναι θεμιτό; Κι όταν κάνω ουσιαστικά το ίδιο εγώ , πιο ειρωνικά το ομολογώ, αλλά εκεί θα τα χαλάσουμε τώρα; είμαι θρασύδειλος επειδή δεν υπογράφω με το όνομά μου;
    Ε πάρτο το όνομά μου κύριε Αναγνωστόπουλε και ξεφορτώσου μας !!

    Γιώργος Ριζόπουλος
    Δρ.Πολιτικός Μηχανικός, Λεμεσός
    (τηλέφωνο και διεύθυνση δεν έχει στον αέρα! Αν τα θες ,πάρτα απο τον Νίκο)
    Να είστε όλοι καλά!

  253. spiral architect said

    Σωστά, αν είναι να μπλέξουμε με δικηγόρους, καλύτερα να την κάνουμε …

  254. sarant said

    251: Αθανάσιε, δεν συμφωνώ με τον χαρακτηρισμό «θρασύδειλος» έτσι κι αλλιώς και κατά μείζονα λόγο δεν καταλαβαίνω γιατί θα ήταν κάποιος θρασύδειλος ακόμα κι αν υπέγραφε επώνυμα τη φράση:

    Εγώ πάντως συμφωνώ με τους ατύπους(;) εκπροσώπους τύπου της “ΔΡΑΣΙΣ” (δικαιώνομαι που πιτσιρικάς προτιμούσα πάντα το “ΚΡΑΝΟΣ” και τον “ΜΠΛΕΚ”..) Φον Θανασάκη και Lord Hellegin of Surrey!

    Ο Νεοκίντ έχει δώσει χαρακτηριστικά του, που σου επιτρέπουν να αντιγυρίσεις το αντ χόμινεμ, αν αυτό σε ενοχλεί.

  255. @252 Μα και συ τώρα βρε Ρίφι (χρόνια πολλά και για τη γιορτή σου 😉 ) κάθεσαι και δίνεις σημασία…
    Πάντως σε ένα πράμα τον αδικείς. Γιατί να θέσει το πτυχίο του σε αξιολόγηση; Αφού «κανένας πελάτης δεν τον πληρώνει χωρίς τη θέλησή του», τι έχει να αποδείξει και σε ποιον;

  256. Θρασύδειλε επώνυμε Γιώργο Ριζόπουλε, δεν θα σε ξεφορτωθώ ακόμα, απομένει το σκέλος της συνάντησής μας και της επανάληψης (ή μη) του εξυβριστικού σου χαρακτηρισμού.

    «πιο ειρωνικά το ομολογώ, αλλά εκεί θα τα χαλάσουμε τώρα;»

    Τι θα χαλάσουμε και τι όχι με το δικό μου όνομα και την δική μου τιμή θα το κρίνω εγώ, θρασύδειλε. Το «κύριε Αναγνωστόπουλε» σε μάρανε.

    Δεν επανέρχομαι στο θέμα, περιμένω ειδοποίησή σου όταν έρθης στην Αθήνα, το εμαιλ μου είναι nomimon.nomimon στο gmail. Αν τύχη και περάσω εγώ από Λεμεσό, θα σου μηνύσω.

  257. spiral architect said

    @252: Λάθος είσαι Κιντ, αντέδρασαν πολλοί, μεταξύ των οποίων κι εγώ απέναντι στη λογική της «αξιολόγησης» (μετά πολλών εισαγωγικών) που σερβίρεται αφειδώς τελευταία, στη μετρησιμότητά της και στις σκοπιμότητές της.

    Όσο για την ανωνυμία στο ίντερνετ, η θέση μου είναι ότι σήμερα, στην εποχή της αδιάκοπης ροής της εικόνας και των ακουστικών ερεθισμάτων, ας αφήσουμε το γραπτό λόγο να ανθήσει μέσα από το διαδίκτυο. Η ανωνυμία και η ψευδωνυμία, είναι ένας από τους τρόπους. 😉

  258. Ηλεφούφουτος said

    Πάντως διαφωνώ με τη σύγκριση (241). Καταγγέλλω την τύφλωση που επιφέρουν τα πολιτικά και δεν επιτρέπουν τη νυμφάλια θεώρηση. Απ’ όλα τα πολεμικά που διάβαζα μικρός, το «Δράση» ήταν το καλύτερο. Άλλο που τώρα μού φέρνουν αναγούλα.
    Κατά τ άλλα, να προσθέσω ότι οι καθηγητές στη Γερμανία και στο ΗΒ με το πέρας κάθε εργάσιμης ημέρας στο σχολείο, στον κήπο του, στη στέγη του και όπου αλλού χρειάζονται μερεμέτια, επιστρέφουν ίσια στο σπίτι, καταθέτουν την πενιχρή τους αμοιβή στο μέθυσο πατέρα τους, ο οποίος τους γδύνει, τους δέρνει με τη βίτσα και τους στέλνει για ύπνο με τις νυμφαλίδες όρνιθες νηστικούς.

  259. sarant said

    256: Εξακολουθώ να μη βλέπω πώς στοιχειοθετείται ο χαρακτηρισμός «θρασύδειλος». Το θέμα με την επωνυμία είναι υπαρκτό, αλλά δεν ξέρω αν εδώ το «φον Θανασάκης» διαφέρει σε κάτι από το Lord Hellegin.

  260. Γιώργος Πρίμπας said

    για το μούχτι: http://www.slang.gr/lemma/show/mouxti_14740

  261. Νέο Kid Στο Block said

    Aν σε πείραξε τόσο ,ώστε να μην το επαναλαμβάνεις καν, υποθέτω ότι εννοείς το «Φον Θανασάκης» που έγραψα, το ανακαλώ επισήμως! Και σού ζητώ συγγνώμη!
    Αυτό το κάνω, μη γελιέσαι!, όχι γιατί σε φοβάμαι καθ οιονδήποτε τρόπο, αλλά γιατί δράττομαι της ευκαιρίας που αυτό είναι το αποχαιρετιστήριο μου σχόλιο στο ιστολόγιο, να ξεκαθαρίσω κάτι.
    Στα δύο σχεδόν χρόνια που σχολίαζα εδώ , με κανέναν μα με κανέναν σχολιαστή με τον οποίο «συγκρούστηκα» ή όχι, δεν είχα όυτε έχω προσωπική γνωριμία (ούτε με το Νίκο!). Με κανέναν δεν είχα ουτε εχω αντικρουόμενα συμφέροντα ή οποιαδήποτε άλλη άμεση ή εμμεση σχέση ή εξάρτηση ή οτιδήποτε σχετικό. Κανέναν και καμιά δεν γνωριζω, ουτε με ενδιαφερει το ποιόν τους σαν άνθρωποι ή επαγγελματιες! Κανέναν δεν επεχειρησα ποτέ ούτε να βλάψω ,ούθτε καν να αναφερω σε τρίτους έξω από δώ ,κάτι που συζητιοπταν εδώ.
    Όλες οι κρισεις μου αφορούσαν ΣΧΟΛΙΑ και ΜΟΝΟ ΣΧΟΛΙΑ και γενικότερα «προφίλ στου ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ» .
    Αν οποιοσδήποτε θεωρεί ότι τον έθιξα σαν άνθρωπο με κάποια από τα σχόλιά μου του ζητώ συγγνώμη. Αν νομίζει οτι αυτό δεν αρκεί, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο εγώ, μόνον αυτός.
    Είναι γεγονός οτι καμιά φορά η ανωνυμία (ακόμη και η σταθερή, όπως εδώ που ουσιαστικά δεν είναι ανωνυμία) δίνει κάποιες ελευθερίες στην έκφραση που πιθανώς να μην ήταν οι ίδιες σε άλλη περίπτωση. Πιστεύω ότι αυτό δεν με αφορά, σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον.

    Επαναλαμβάνω ,εννοώντας το, το «ΝΑ είστε όλοι καλά!»

  262. qq said

    Μια χαρά υπάρχουν τρόποι να αξιολογήσεις τους λειτουργούς. Όμως, μόνο και μόνο που υπάρχουν εξετάσεις του ΑΣΕΠ δηλώνει ότι όλοι έχουμε εθιστεί στη σαπίλα. Μια φίλη μου τελειώνει το ΕΜΠ και πάει να γραφτεί στο ΤΕΕ. Εξετάσεις, της λένε. Εξετάσεις αν όντως είναι μηχανικός και αν όντως έχει τελειώσει το ΕΜΠ. Τα πτυχία τα μεταπτυχιακά και τα ντοκτοριλίκια δεν μετράνε, καθότι όλοι έχουν μυριστεί το εύρος της σαπίλας των λειτουργών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και τι την ρωτάει ο εξεταστής την κοπέλα. Γιατί έχουν τα σπίτια γείωση. Δηλαδή κουβέντα να γίνετε, να περάσει το δεκάλεπτο, να πέσει η σφραγίδα, να τελειώσει το εξάωρο να πάει σπίτι του. Κατά αυτό τον τρόπο, οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ είναι παντελώς άχρηστες. Αρκεί να στείλεις το βιογραφικό με τα πτυχία και τα προσόντα σου. Όπου ακόμα και το δεύτερο δεκαδικό μετά το κόμμα θα κρίνει το μέλλον σου. Όταν όμως περάσουν 5 χρόνια από τότε που πήρες το πτυχίο και το μυαλό σου έχει νερουλιάσει, καλύτερα να αλλάξεις επάγγελμα. Με μέσο όρο 9.5 δεν βρίσκεις δουλειά. Ευτυχώς που υπάρχει το ΑΣΕΠ και κάπου θα σε βολέψουν.

  263. Νέο Kid Στο Block said

    261. Επίσης δεν ανήκω ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ πολιτικό κόμμα ή σχηματισμό!

  264. sarant said

    261-263: Νεοκίντ, ειλικρινά λυπάμαι πολύ για την αναγγελία σου και σε παρακαλώ να μην την τηρήσεις!

  265. Αυτή η υστερία με τους ψευδώνυμους έχει αρχίσει να μου δίνει στα νεύρα, έχω να πω. Έχω μερικά ακόμα φυλαγμένα τον τελευταίο καιρό, αλλά λέω άσε ας μην συμβάλω στους «άλλους της παρέας».

    Αν δεν τηρήσεις την αναγγελία σου, Νεοκίντ, θα σε κατηγορήσω επί ψευδορκία. Αν την τηρήσεις όμως, τότε να δεις τι σε περιμένει.

  266. Ηλεφούφουτος said

    Τι ‘ν’ τούτο πάλι;! Ήρθαν τα άγρι(οφιλελεύθερα) να διώξουν τα ήμερα (ρίφια);

  267. Νίκος Μαστρακούλης said

    261: Νεορίφ’ ειλικρινά σε παρακαλώ, δώσε τόπο στην οργή και μη μας αφήσεις μόνους εδώ μέσα με Αθανάσιους και δίκωλους και τέτοιους. Επειδή προσπαθούμε να μην ταΐζουμε τα τρόλια δεν σημαίνει βέβαια ότι μας αφήνει αδιάφορους η πετριά τους.

    Εκτός αν υπάρχουν άλλοι λόγοι, πρακτικοί και σοβαρότεροι, που σε κάνουν να μην ξαναγράψεις για κάποιο διάστημα, οπότε το μόνο που μπορώ να πω είναι καλή δύναμη και καλή τύχη…

  268. sarant said

    265: Δεν υπάρχει ψευδορκία, δεν ορκίστηκε νόμιμα, ρώτα και την Ιμόρ.

    Εύχομαι, ελπίζω, παρακαλώ, ζητώ, απαιτώ, αξιώνω να μην τηρήσει την απόφαση που ανάγγειλε.

  269. spiral architect said

    … σωστά, που θα βρει μπετατζή, για να τσακώνεται ο ηλεκτρολόγος; 😀
    Μη ρε Κιντ … 😐

  270. spyroszer said

    Κύριε Αναγνωστόπουλε, με το συμπάθειο, απορώ πραγματικά για την αντίδρασή σας. Ο δικός σας λόγος δεν είναι πολλές φορές επιθετικός, ειρωνικός, προσβλητικός;
    «απλώς περιέφερε το αδιόριστο σαρκίο του ανά τας εξοχάς 2-3-4 χρόνια, μαζεύοντας “μόρια”
    «όλα όσα έγραψα και εγώ στο περίπου για τον ουτιδανό τον Ευθυμίου, το παραμύθι με τους 30μηνίτες και όλο αυτό το τσίρκουλο που κατέστρεψε το ΑΣΕΠ στην εκπαίδευση»
    Αυτά δεν θεωρείτε ότι είναι προσβλητικά για κάποιους ανθρώπους; Ακόμα και για τον Ευθυμίου αυτό που λέτε, που δεν σχολιάζει βέβαια σ’ αυτό το μπλογκ, είναι νηφάλιος λόγος;
    Γιατί σας προκαλεί έκρηξη να απευθύνεται κάποιος σε εσάς με τον ίδιο τρόπο που μιλάτε και εσείς για άλλους;

  271. Gpoint said

    Δεν είχα πάρει χαμπάρι (ούτε καμπάρι) τι διαδραματίζεται εδώ…

    Δικαιώνομαι για μια ακόμη φορά πως οι χρησιμοποιούντες στο διαδίκτυο το ονοματεπώυμό τους ή κάποιο άλλο ψεύτικο διαφέρουν από τους αγνούς με τα ευρηματικά νικνέιμ.

    Επ’ ευκαιρίας ένας Αναγνωστόπουλος δεν ήταν συνεταίρος με τον Βάρδα σ’ ένα ετοιματζίδικο στην Σταδίου ; τι απέγινε άραγε η διώνυμη εταιρία ;

    # 255
    Στο κλυννόν (από τον Χαρρυ Κλυνν) άστυ άμα βρεις πληρωμένο δικηγόρο το τελευταίο δίμηνο, σφύρα μου

    Ο δειλός που έχει θράσος είναι θρασύδειλος
    Ο δειλός που έχει κρόκους είναι κροκόδειλος

    Πως κάνεις έτσι ρε Κιντ, άμα τα παίρναμε όλα σοβαρά α είχε πάρει ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα (και ο ΠΑΟ το κύπελλο)

  272. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Βρε Κid πάς καλά; αφήνεις την συγκινησιακή πανούκλα να σε νικήσει; Απο το καλοκαίρι που επισκέπτομαι το ιστολόγιο, είσαι απο τα αγαπημένα μου σχόλια, πάντα χαρούμενος με χιούμορ ενίοτε δεικτικό αλλα πάντως καλοπροαίρετο, εγω δεν έχω αντιληφθεί ποτέ, οτι ήθελες να την βγείς σε κάποιον, να τον υποβιβάσεις για να αναδειχθείς. Ακόμα και μετά την συμφορά που βρήκε την Κύπρο, που μάλλον πρέπει να σου κόστισε πολύ, αν εξαιρέσουμε την πρώτη εβδομάδα, ξαναβρήκες τον εαυτό σου, τον χαλαρό, έξυπνο, λεπτά ειρωνικό, ανεκτικό, ευδιάθετο, χαβαλέ, Νέο Kid Στο Block. Κι εγώ σου ζητάω, σε παρακαλάω, αξιώνω, εύχομαι, απαιτώ, ( πρόσεξες την αλλαγή στην σειρά των παρακλήσεων απο του Νικοκύρη; είναι για να σε μπερδέψω, να νομίζεις οτι είναι πάρα πολλές) να μη τηρήσεις την απόφαση εν κοχλασμό ψυχής, κι ας έχουμε ανταλλάξει δυο τρία σχόλια μαζί όλο κι όλο.

    ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΑ ΝΑ ΣΕ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΝ, ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΑ , ΜΟΝΟ Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ.

  273. sarant said

    Γεια σου ρε Λάμπρο!

    Επίσης: εκλιπαρώ, ικετεύω, προστάζω 🙂

  274. Εδώ Στρατούλης με σκοτώνει η Χρυσή Αυγή said

    Μη φύγεις ρε, λίγοι μείνατε να με θαυμάζετε

  275. ΝεοKid, προς Θεού, μη σε χάσουμε, τώρα που μάθαμε και τ’όνομά σου (όχι πως έχει καμιά σημασία αυτό για οποιονδήποτε σοβαρό άνθρωπο..).
    Ο χαρακτηρισμός «φον Θανασάκης», που παραπέμπει στον φιλοχιτλερικό φον Δημητράκη του Ψαθά, δεν είναι βεβαίως πολύ αβρός, αλλά δεν νομίζω πως υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Επιτέλους, τις ιδέες που εξέφρασε ο χαρακτηριζόμενος αφορά (δικαίως ή αδίκως), όχι τη θεία του ή τον γενετήσιο προσανατολισμό του!

  276. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (275) Λοιπόν αυτή η απορία μου έχει προκύψει εδώ και καιρό: Το να σε πει κάποιος χιτλερικό, ναζί, φασίστα, ακροδεξιό γιατί δεν του άρεσαν αυτά που γράφεις είναι θεμιτό (υποτίθεται). Το να σε πει σταλίνα, πολποτικό κλπ. υποθέτω πως είναι εξίσου θεμιτό (άσε που η πιθανότητα να το εκλάβει ο άλλος ως τιμητικό και όχι προσβλητικό δεν είναι αμελητέα). Ποιά είναι τα μη-μου-άπτου; Έχουμε μια λίστα; Για να κάνω την αρχή:
    α) Ο,τιδήποτε έχει να κάνει με οικογένειες (λογικό αλλά παραβιάζεται συχνά και αν πρόκειται για τρίτους γίνεται και αποδεκτό – πρόσφατο το παράδειγμα).
    β) Ο,τιδήποτε έχει να κάνει με γενετήσιο προσανατολισμό (λογικό επίσης και μάλλον τηρείται)
    γ) Οποιαδήποτε αμφισβήτηση πατριωτισμού (εδώ γελάμε με την ειρωνία πως άλλοι ιδεολογικοί προσδιορισμοί επιτρέπεται να αμφισβητούνται αλλά όχι αυτός)
    δ) Οποιαδήποτε αμφισβήτηση ελληνικής ταυτότητας (μια από τα ίδια με το (γ))
    ε) Οποιαδήποτε ευθεία προσβολή σχετιζόμενη με χρηματισμό, λαμογιά κλπ. (Εδώ και αν δεν τηρείται γενικότερα και από τις 2 πλευρές)…
    Άλλες ιδέες;

  277. spiral architect said

    Γιατί έχουν τα σπίτια γείωση, τελικά; 🙄

  278. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Τελικά το ματς με τη συμμετοχή του Αναγνωστόπουλου εξελίσσεται σε ματς-θρίλλερ με κόκκινες κάρτες και άλλα λοιπά… Ρε αφήστε τις διαιτησίες και πιάστε τις ντρίπλες – πάρτε μάθημα από το Λιονέλη (ελληνιστί σωστή απόδοση Νίκο;)

  279. sarant said

    Χασάπη, τα πέντε κριτήρια πυο βάζεις (π.χ. τις αναφορές για χρηματισμό) τα εννοείς για τον σχολιασμό δημοσίων προσώπων ή για άλλους σχολιαστές;

  280. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    FON Νέο Kid, επειδή πρέπει να ετοιμαστώ για ταξίδι (πάω Μυτιλήνη, στα Βατερά, για δουλειά όχι για διακοπές, αλλα πάλι όμορφα θα είναι) θα επικαλεστώ τον βαθμό μου στον στρατό, (λοχίας στα αλεξίπτωτα, αν ο γιαλαντζή δεκανίσκος έγινε ΦΥΡΕΡ, καταλαβαίνεις που μπορώ να φτάσω, ηλιακό σύστημα και βγάλε) ΣΕ ΔΙΑΤΑΣΩ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΤΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙΣ, ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΙΚΟΚΥΡΕΜΕΝΟΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ.

    Όπως λέει κι ο Αγγελάκας, Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ, ΜΗ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ.

    Έλα ρε κιντάκο γύρνα, και θα σου κάνω δώρο, ένα ταξίδι (με τα πόδια) στην αγαπημένη σου Γερμανία.

  281. Κουγιαγια said

    Νέο Kid Στο Block
    Μα είναι δυνατόν να φύγετε από τη παρέα και να χασουμε τα εύστοχα σχόλιά σας, επειδή κάποιος αντέδρασε επιθετικά στο χαρακτηρισμό ¨φον θανασάκης¨;
    Προτείνω ο Νικοκύρης να αναρτήσει πανώ-εκτακτη αγγελία στο ιστολόγιο για να ειδοποιηθούν και οι υπόλοιποι να έρθουν να υπογράψουν κοινή ικεσία για να μην πραγματοποιήσετε την απειλή σας.
    Εμείς οι υπόλοιποι τι φταίμε και θα χάσουμε την παρέα σας;

  282. Immortalité said

    Ρε Ρίφι, μη πιάνεσαι από τις κορώνες του λειτουργού του νεοφιλελευθερισμού παρντόν της Δικαιοσύνης ήθελα να πω, είναι δυνατόν να του δίνεις σημασία; (Είμαι στο δρόμο τώρα θα επανέλθω το βράδυ αναλυτικά).

    Εννοείται δεν είναι ψευδορκία, Δύτη μην του βάζεις ιδέες!

  283. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

    (279) Βασικά για ανάμεσα στους σχολιαστές αναφέρθηκα (εξ ου και ο διαχωρισμός για το θέμα επιθέσεων σε τρίτους μέσω της οικογένειας τους που είναι – δυστυχώς κατ’ εμέ – αποδεκτός από ότι φαίνεται).

    Κοινώς το να πει ο Φιλελέ τον δάσκαλο συνομιλητή του τεμπέλη, βολεμένο, βδέλλα του ιδιωτικού τομέα κλπ. συγκεκριμενοποιημένα δε θεωρείται επιτρεπτό – και από την άλλη δε θεωρείται επιτρεπτό (ή μήπως κάνω λάθος;) το να βγάλει κανείς το συγκεκριμένο Φιλελέ βρωμερό καπιτάλα που πίνει με το μπουρί της σόμπας το αίμα του λαουτζίκου. 🙂 Αντιθέτως θεωρείται ΟΚ – κι ας γυρίζει άντερα – το να κάνει τα ίδια κάποιος αναφερόμενος στους δασκάλους γενικά και αόριστα ή στους Φιλελέδες γενικά και αόριστα. Το μπέρδεμα γίνεται όταν οι οξείς χαρακτηρισμοί προς κάποιο επώνυμο (που σε ορισμένες χώρες έχει με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου πολύ λιγότερη προστασία από τον κάθε μη-επώνυμο μπάρμπα) γίνονται στα πλαίσια συζήτησης με τον εν λόγω επώνυμο (πχ. Προκοπάκης πιο πάνω). Τότε ποιοι κανόνες ισχύουν;

    Και βέβαια η υποκρισία των εν λόγω κανόνων (βλ. (γ)+(δ) σε σχέση με (α)) βγάζει μάτι. 🙂

  284. gryphon said

    Aμα φυγει ο Νεοκιντ ποιός θά γραφει μετα ολ’αυτά τά σχολια με τά επιστημονικα παραδοξα ανεκδοτα με τα μαθηματικα προβληματα γριφους κλπ που συνηθιζει ; Οχι δηλαδη οτι μπορουσα να τα παρακολουθησω η πολυ περισσοτερο να τα λυσω αλλα δεν εχει σημασια.
    Γενικα δηλαδη ειναι πολυ διασκεδαστικος και αναλαφρος ο τροπος που γραφει σχολια και μου αρεσει πολυ να τα διαβαζω.
    Δεν καταλαβαινω γιατί το πηρε τοσο σοβαρά οπως δεν καταλαβαινω και τον αλλο σχολιαστη Αναγνωστόπουλο που λιγο ακομη θα τον καλουσε και σέ μονομαχια για ενα σχολιο στο ιντερνετ.

  285. Hellegennes Alexandrine said

    Δεν βρίσκω τον λόγο να απομακρύνει κανείς τον εαυτό του από το ιστολόγιο για ένα σχόλιο. Εκτός αν θεωρεί ότι αυτό το σχόλιο τον προσβάλλει βαθύτατα.

  286. spyroszer said

    283. Συμφωνώ γενικά με τα κριτήρια που θέτεις, αλλά δεν είναι πάντα απόλυτα. Για το θέμα της οικογένειας, όταν αφορά δημόσια πρόσωπα ή πολιτικούς, μπορεί να αναφερθεί αν πχ τίθεται θέμα διακριτικής μεταχείρισης ως προς τον δημόσιο τομέα. Πχ το θέμα με την Νατάσα Καραμανλή, αν υπήρξε θέμα διακριτικής μεταχείρισης για το διδακτορικό της ή την ειδικότητά της λόγω της ιδιότητας του συζύγου της (δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια ή όχι), μπορεί κατά τη γνώμη μου να αναφερθεί και να διερευνηθεί. Υπάρχει δικαιολογημένο ενδιαφέρον εφόσον υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτά που λέει κάποιος. Για θέματα που δεν αφορούν τον δημόσιο τομέα, όπως αυτό της κόρης του ΓΑΠ, θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος ότι τα παιδιά των πολιτικών έχουν περισσότερες ευκαιρίες ή διακριτική μεταχείριση σε σχέση με τους κοινούς θνητούς, κάτι που επίσης μπορεί να θεωρηθεί αξιοκατάκριτο. Και εδώ θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υπάρχει δικαιολογημένο ενδιαφέρον, όλα είναι θέμα απόδειξης, εκτός αν κάνεις ένα γενικότερο κοινωνικό σχόλιο, ότι οι πολιτικοί στέλνουν τα παιδιά τους στα καλύτερα κολλέγια και οι κοινοί θνητοί στα δημόσια ιδρύματα, που, ανεξάρτητα αν συμφωνώ ή διαφωνώ, το βρίσκω επιτρεπτό να το πει κάποιος.
    Για το θέμα των υβριστικών χαρακτηρισμών, εμένα με ενοχλούν και οι γενικοί και αόριστοι τέτοιοι χαρακτηρισμοί, όχι μόνο αυτοί που στρέφονται σε συγκεκριμένο πρόσωπο. Και συμφωνώ με το σχόλιο που έκανε ο Άγγελος, ότι έχει κάποιος το δικαίωμα να αμυνθεί λεκτικά σε τέτοιους χαρακτηρισμούς στο ίδιο επίπεδο ύφους με τον άλλον. Υπάρχει και η δικαιολογημένη αγανακτήση με την ευρεία έννοια .

  287. sarant said

    283: Κανόνες άκαμπτοι δεν υπάρχουν και ούτε είμαι κι εγώ μονίμως από πάνω, ούτε μ’ αρέσει να διαιτητεύω. Θα συμφωνήσεις φαντάζομαι ότι σε σύγκριση με άλλα φόρουμ (διότι με εκεί πρέπει να γίνει η σύγκριση) είμαστε πολύ πιο ήρεμοι και κόσμιοι.

  288. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

    (287) Όταν οι διαφωνίες λύνονταν στα ιντερνετικά αλώνια με εισιτήρια από το θιγμένο; 🙂 Η κόντρα νεοπαιδίου-Αθανάσιου μου θύμισε τα νιάτα μου – όταν είμαστε πολύ λιγότεροι κύριοι (α ρε Καραθάνο με το MHNHMA AEK σου!).

  289. Μαρία said

    Στα σοβαρά αποχωρεί ο ψευδώνυμος Κιντ, επειδή ο συγκεκριμένος επώνυμος τον αποκάλεσε θρασύδειλο ή δεν κατάλαβα κάτι;

    287, 288
    Εγώ θυμήθηκα την αντίδραση του Εσπεκταδόρ, όταν δέχτηκε το χαρακτηρισμό βόδι.
    Άρα ο κατάλογος πρέπει να συμπληρωθεί με την προσβολή της νοημοσύνης.
    (Το β. του καταλόγου υποψιάζομαι οτι αφορά μόνο κομπλεξικά αγοράκια.)

  290. Voulagx said

    #289 Μαρια, νομιζω ο χαρακτηρισμος δεν ηταν «βόδι» αλλα «βόιδι».

    Για τον Νιουκιντ:
    Για τιμωρια θα ξαναδωσεις εξετασεις για το πολυτεχνειο, ιδου και τα θεματα:
    http://eisatopon.blogspot.gr/2011/06/1973.html
    Αν δεν τα λυσεις, δεν ξαναπατας εδω μεσα! 🙂

  291. Μαρία said

    290
    Σωστός. Μόλις το έλεγξα κι έπεσα και στην κόκκινη κάρτα που μοίρασε ο Μπουκάν.

  292. gmallos said

    Επείγον, άσχετο με το υρίως θέμα, σχετικό με το προκύψαν θέμα. Νικοκύρη, απαιτείται επειγόντως άρθρο – επίκληση επιστροφής του Νεοκίδιου.

  293. gmallos said

    Επιστρέφω στο θέμα με ένα παράδειγμα όχι για μελέτη αλλά απ’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας κι οι όποιοι παραλληλισμοί δεν είναι άστοχοι:

    Έχω μια επιχείριση. Για λόγους λογιστικούς – φορολογικούς κλπ έχω κάνει σύσταση εταιρίας. Σ’ αυτήν δουλεύουν 5 άτομα. Οι 3 με τον βασικό (600€ μικτά το μήνα), ο ένας βοηθάει και στα λογιστικά – οικονομικά και του δίνω κάτι παραπάνω (800€) ενώ τον 5ο τον ονόμασα μάνατζερ, να κάνει τον μπόση άμα λείπω εγώ οπότε του δίνω 900€. Μέσος όρος 700€. Και δουλεύουν 8ωρο (μόνο, είμαι καλός εργοδότης εγώ, άρα 40 ώρες τη μέρα, δηλαδή 40 ώρες μέσον όρο τη βδομάδα.
    Η δουλειές πάνε καλά, καθαρίζω κάνα πεντοχίλιαρο το μήνα (κέρδη, όχι τζίρο). Όμως παράλληλα έχω κι ένα γιο ρεμπεσκέ. Τα βρίσκει μια χαρά απ’ τον πατέρα του και δεν λέει νάρθει στη δουλειά να βοηθήσει λιγάκι. Αλλά μιας και όσα και να του δίνω δεν τον φτάνουν, αποφάσισα να τον βάλω στη δουλειά επίσημα. Του ‘πα να παίρνει ένα διχίλιαρο το μήνα, αλλά μου είπαν πως στα χαρτιά πρέπει να τον βάλω με 3.100€ μικτά. Τι να κάνω, τα έβαλα έτσι και τον ψιλοξεφορτώθηκα, άμα του δίνω κάνα φράγκο τώρα του κάνω και τον ζόρικο και μου ‘χει κι υποχρέωση.
    Εκτός απ’ αυτό έχω κι άλλο όφελος όμως. Τώρα οι εργαζόμενοί μου έχουν μέσο όρο μισθού 1.100€ κι άμα μου κολλάνε οι υπάλληλοι τους το τρίβω στη μούρη και λέω πως είναι και υψηλόμισθοι. Επίσης τώρα ο μέσος χρόνος απασχόλησης έπεσε, μόνο 33 ώρες δουλεύουν κατά μέσον όρο.

    Τώρα με την κρίση όμως τα πράγματα ζορίζουν. Έτσι αναγκάστηκα να απολύσω τον ένα απ’ τους υπαλλήλους. ΄Πήγαν ν’ αντιδράσουν οι άλλοι αλλά τους είπα πως τι να κάνουμε κρίση κλπ. Έτσι τώρα τη δουλειά μου τη βγάζουν 4 υπάλληλοι με μέσο μισθό 1.200€ και 32 ώρες δουλειά τη βδομάδα (τις όποιες υπερωρίες δεν τις μετράμε αφού έτσι κι αλλιώς δεν την πληρώνω).

    Σας θυμίζει κάτι η λογική αυτή;

  294. Επειδή τώρα ξύπνησα και κατάλαβα τι έγινε. Όχι ρε Κιντ μη το κάνεις, στο λέει και σε παρακαλεί ο νονός σου (https://sarantakos.wordpress.com/2011/09/09/adoliar/#comment-81998). Δεν αξίζει. Γράψτα όλα στην καραμαύρη σου κι έλα πίσω.
    Και μερικά άσματα παρακαλεστικά http://www.youtube.com/watch?v=mYli-jGsZgM http://www.youtube.com/watch?v=mL-lJ-Gd9qw http://www.youtube.com/watch?v=UsdnVDEtfyg http://www.youtube.com/watch?v=dH3hqQP1bto (αυτό μην το παρεξηγήσεις 🙂 ).
    Άντε, κι άμα έρθεις θα αποκαλύψω κι εγώ το όνομα μου να μην αισθάνεσαι παράξενα (θα μου πεις ποιος χέστηκε για το όνομά μου, αλλά λέμε τώρα…).

  295. Ηλεφούφουτος said

    Επειδή αναφέρθηκε το «βόιδι», να θυμίσω πάντως και ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο που είχε πει «ρε βόιδι», για να ακολουθήσει ένας μικρός ορυμαγδός πέρα από την αντίδραση του Εσπεκταδόρ, είχε δεχτεί παλιότερα υβριστικές επιθέσεις και για τη μάνα της (να η οικογένεια του κριτηρίου α), χωρίς να κουνηθεί φύλλο.

  296. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

    293 Αυτό είναι ο απλό μέσος όρος, ο οποίος δεν χρησιμοποιείτε από κανέναν στατιστικολόγο. Στην στατιστική αφαιρείς τις ακραίες τιμές που απέχουν από τον μέσο όρο. Ο νέος μέσος όρος που θα προκύψει, νομίζω στα αγγλικά λέγετε (statistical) median value, ενώ ο μέσος όρος που αναφέρεις είναι ο απλός mean value. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο μέσος όρος παραμένεις 700 και 40 και δεν αλλάζει, έως ότου απολύσεις όλους πλην δύο που θα παραμείνουν. Τον 3100 και τον 700. Τότε μόνο θα αλλάξει.

  297. gmallos said

    Ο σταθμισμένος μέσος όρος υπάρχει. Αλλά χρησιμοποιείται κατά το δκούν. Ανάλογα τι θέλω να βγάλω.

    Πέρ’ απ’ αυτά (τους Μ.Ο. δηλ), στο συγκεκριμένο παράδειγμα είχε κι άλλα θέματα. Που ο μπαμπάς βάζει το ρεμπεσκέ κανακάρη κλπ. Και το κακό είναι πως αυτά γίνονται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα (εντάξει, στο δημόσιο παίζει ο μπάρμπας απ’ την Κορώνη:))

  298. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

    Αν υπονοείς τον πίνακα του ΟΟΣΑ, είμαι σίγουρος ότι χρησιμοποιεί τον αντισταθμισμένο μέσο όρο σε όλες τις χώρες. Δεν κάνει εξαιρέσεις για την Ελλάδα. Αν υπονοείς ότι η κυβέρνηση δεν δίνει σωστά στοιχεία, οφείλει η ΟΛΜΕ να τα ελέγξει και να τα καταγγείλει. Θα μπει όμως σε περιπέτεια, ενδέχεται η κατάληξη της περιπέτειας να είναι αρνητική. Θυμίζει κάτι αντίστοιχο με την ΓΣΕΕ πριν πολλά χρόνια. Και αυτή αμφισβητούσε κάτι στοιχεία και κάτι έρευνες της κυβέρνησης και ανήγγειλε την δικιά της έρευνα. Δεν την ολοκλήρωσε. Καθότι τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν ότι ήταν τρισχειρότερα εις βάρος της. Έτσι για τον απλό λαό μένει μόνο ένα δίδαγμα. Καθότι δεν είμαι σε θέσει να τα ελέγξω, πιστεύω την κυβέρνηση και όχι τους αμφισβητίες. Αν με ενδιαφέρει η αλήθεια και όχι η μικροπρέπειας της πολιτικής.

  299. gmallos said

    Ο ΟΟΣΑ παίρνει στοιχεία απ’ την κυβέρνηση. Αλλά το θέμα δεν είν’ αυτό. Όταν προσπαθείς να δει ποιος είν’ ο μέσος όρος διδασκαλίας είναι κομπογιανιτισμός να λες τόσα τμήματα, τόσες ώρες διά τόσους εκπαιδευτικούς. Γιατί όπως στο παράδειγμα ο μπαμπάς γράφει το γιο του εργαζόμενο ενώ δεν είναι, έτσι υπάρχουν και διάφοροι που είναι γραμμένοι σαν εκπαιδευτικοί αλλά δεν εργάζονται σαν εκπαιδευτικοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αποσπασμένοι σε διάφορες υπηρεσίες. Που το υπουργείο για να μην φαίνεται πως έχει πολύ διοικητικό προσωπικό βάζει εκπαιδευτικούς να κάνουν τη δουλειά. Και συγχρόνως του «εξυπηρετεί» αφού αντί να είναι στην τάξη στα Ψαρά είναι στο υπουργείο ή στη διεύθυνση κλπ δίπλα στο σπίτι τους. Τα Ψαρά δεν διαλέχτηκαν τυχαία. Αφού δίνουν 12 μόρια το χρόνο. Καταγγελίες έγιναν πως σ’ ένα γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις υπήρχαν 25 (αν θυμάμαι καλά) διορισμένοι με οργανική θέση εκεί, αλλά το σχολείο λειτουργούσε με 5 – 6 αναπληρωτές (όπερ σημαίνει πως οι ώρες των 6 τμημάτων αν διαιρεθούν με τον αριθμό των εκπαιδευτικών του σχολείου βγαίνουν ελάχιστες). Και που έγιναν οι καταγγελίες τι άλλαξε; Ή που το ’98 διορίστηκαν 64 μαθηματικοί στη τότε Β’ Πειραιά δηλαδή σε Σαλαμίνα – Αίγινα – Ύδρα – Σπέτσες – Πόρο = Μέθανα. Λες να χρειάζονταν τόσοι νεοδιόριστοι εκεί; Αλλά πληρώνουμε άλλα σπασμένα…

    Άστο πονάει, άστο
    Άστο βρωμάει, άστο

  300. spiral architect said

    … μην ταΐζεις τα τρόλια, παρ’ εκτός κι αν κατάλαβες τι έγραψε και θες να του απαντήσεις! 😆

  301. Hellegennes Alexandrine said

    Κομπογιαννιτισμός είναι ο ισχυρισμός της ΟΛΜΕ, δηλαδή αυτό:

    «Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (Ιούλιος 2008) το 5,4% των Ελλήνων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι κάτω από 30 ετών, το 23,9% από 30-39, το 41,3% από 40-49 και το 24,4% πάνω από 50 ετών.
    Από τα στοιχεία αυτά και σύμφωνα με την κατανομή των ωρών διδασκαλίας σε σχέση με τα χρόνια υπηρεσίας (0-6 χρόνια 21 ώρες, 7-12 χρόνια 19 ώρες, 13-20 χρόνια 18 ώρες και 20+ χρόνια 16 ώρες) φαίνεται ότι η μεγάλη πλειονότητα βρίσκεται στις 18 με 19 ώρες.»

    Όχι, φιλενάδα ΟΛΜΕ, από αυτά τα στοιχεία -που δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή, γιατί αφορούν μεγάλες ηλικιακές αποστάσεις- στην καλύτερη προκύπτει μέσος όρος 17 ώρες, όχι 18,5.

    Σε κάθε περίπτωση όμως, Gmallos, και η ΟΛΜΕ τον αριθμό των εκπαιδευτικών χρησιμοποιεί, δεν βλέπω πουθενά στο σκεπτικό τους το «δεν εργάζονται σαν εκπαιδευτικοί».

    Επίσης, πάλι σε κάθε περίπτωση, πόσοι είναι αυτοί οι αποσπασμένοι που αλλοιώνουν το αποτέλεσμα, την στιγμή που συμψηφίζονται με πολλές χιλιάδες άλλους εκπαιδευτικούς; Χάριν συζήτησης να πούμε ότι είναι ένας στους 100; Αν λοιπόν 15.000 εκπαιδευτικοί έχουν 1% άτομα που δεν δουλεύουν καθόλου, από 18,5 ώρες, πέφτουμε στις 18,3. Πάντως στις 16 ώρες δεν πέφτουμε. Θέλεις πάνω από 1 στους 10 για να φτάσεις σ’ αυτό το νούμερο. Τόσο πολλούς βολεμένους έχουν τα υπουργεία;

  302. sarant said

    Ελληγεννή, οι αποσπασμένοι είναι αρκετά περισσότεροι από 1%, πιο κοντά στο 10% θα έλεγα παρά στο 1%.

  303. gmallos said

    Στη δευτεροβάθμια, σήμερα που μειώθηκαν στις 8.500 περίπου αποτελούν (περίπου) το 10% (στο σύνολο -σύμφωνα με το υπουργείο και τα χαρτιά επίταξης που έβγαλε στα οποία περιλαμβάνονται και ωρομίσθιοι – είμαστε 88.000). Εντάξει, πολύ λιγότεροι απ’ τους 12.000 που ήταν πριν τρία χρόνια. Αλλά οι διαθεσιμότητες στην Ολυμπιακή έφεραν διοικητικούς στα γραφεία (ξέρω 3 τέτοιες περιπτώσεις)!!! Από την πρωτοβάθμια πρέπει νάναι κάνα δυο χιλιάδες.

  304. gmallos said

    Α! Για του χρόνου υπόσχονται (για άλλη μια χρονιά) πως οι αποσπάσεις θα καταργηθούν. Μόνο 4,5 χιλιάδες θα δοθούν!

    Σίγουρα υπάρχουν άτομα που περισσεύουν. Αλλά ποιανού ευθύνη είναι όταν χρειάζονται κάπου 2 γυμναστές (απ’ τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν) και το υπουργείο στέλνει 10; Ο μέσος όρος των ωρών πέφτει. Αλλά τι φταίνε οι άλλοι που δουλεύουν και με το παραπάνω που ο κακός προγραμματισμός του υπουργείου έκανε ανθρώπους να μην έχουν αντικείμενο;

    Είμαι μαθηματικός με 23 χρόνια στα σχολεία απ’ τα οποία αναγνωρισμένα μόνο τα 21 (άλλη μια απώλεια των αναπληρωτών). Όλ’ αυτά τα χρόνια, μειωμένο ωράριο είχα τρεις χρονιές: τις δυο από μία ώρα και την άλλη δύο. Αυτή ήταν μια χρονιά που είχα αναλάβει τα οικονομικά του σχολείου (που όμως ήταν ζόρι). Τον επόμενο χρόνο είχα τρεις ώρες παραπάνω – απλήρωτες. Κι όχι μόνο εγώ. Όλοι οι μαθηματικοί της περιοχής. Είχα και τα οικονομικά που τα μοιραζόμουνα με άλλον. Και δεν είμαι η εξαίρεση, κι όποιος θέλει το πιστεύει, δεν το απαιτώ, αλλά έτσι είναι.

  305. Hellegennes Alexandrine said

    Νίκο, λέμε για αποσπασμένους που δεν εργάζονται καθόλου. Μηδέν ώρες την εβδομάδα.

    Και ναι, δεν φταίει το σχολείο αν το υπουργείο στέλνει 10 γυμναστές, αλλά η ΟΛΜΕ αμφισβητεί ευθέως τον μέσο όρο, όχι τον τρόπο που υπολογίζεται.

  306. gmallos said

    Μα κι εγώ ευθέως τον μέσο όρο αμφισβήτησα με το παράδειγμα μου.

    Οι αποσπασμένοι έχουν μηδέν διδακτικές ώρες (όπως και όσοι περισσεύουν και στέλνονται για ¨γραμματειακή υποστήριξη ή όσοι στελεχώνουν μη διδακτικές υπηρεσίες – ΕΚΦΕ, ΚΔΑΥ, ΓΡΑΣΕΠ και πάει λέγοντας, ακόμα και σχολικές βιβλιοθήκες που λειτούργησαν στα πλαίσια – και με χρήματα – των ΕΣΠΑ κλπ και αντί να προσληφθούν βιβλιοθηκονόμοι που είναι κατά τη γνώμη μου οι αρμόδιοι για να λειτουργούν τις βιβλιοθήκες, αποσπάστηκαν καθηγητές). Όμως κανείς δεν λέει πως δεν δουλεύουν. Υπάρχουν κι αυτοί, αλλά είναι πράγματι ελάχιστοι.

  307. spyroszer said

    Ο ΟΟΣΑ (σχόλιο 111) για την μέση εκπαίδευση υπολογίζει 31 εργάσιμες εβδομάδες, 153 εργάσιμες ημέρες και 415 καθαρές διδακτικές ώρες το χρόνο, αλλά δεν προκύπτει από τον πίνακα πόσες εβδομαδιαίες εργάσιμες ώρες υπολογίζει και με ποιον τρόπο και με τι συντελεστή (δηλαδή πόσο υπολογίζει την διδακτική ώρα 45′ 50′ λεπτά κλπ). Αφού δεν ξέρουμε αυτά τα κρίσιμα στοιχεία εικασίες κάνουμε.
    Η ΟΛΜΕ στην μελέτη της, που υπάρχει παραπάνω, ισχυριζεται ότι ο υπολογισμός του ΟΟΣΑ έγινε, με στοιχεία που δόθηκαν από τη κυβέρνηση, με 16 καθαρές διδακτικές ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο, αλλά δυστυχώς δεν παρατίθεται στη μελέτη αυτή ακριβώς ο τρόπος υπολογισμού του ΟΟΣΑ (και πώς προκύπτουν ακριβώς οι 415 καθαρές εργάσιμες ώρες), και εν συνεχεία να αντικρουσθεί. Έτσι όμως δεν βοηθά να κατανοήσουμε τα επιχειρήματά της κατά της μελέτης του ΟΟΣΑ και της κυβερνητικής απόφασης.
    Για την ιστορία να πω ότι διάβασα την πρόταση του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση προς το Υπ. Παιδείας επί υπουργίας Διαμαντοπούλου. Ο ΟΟΣΑ πρότεινε για την μέση εκπαίδευση να εξομοιωθεί το ωράριο για όλους τους καθηγητές στις 22 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή μεγάλη αύξηση 6 ωρών για τους παλιούς (16+6 = 22) και μικρότερη αύξηση για τους νέους, με το επιχείρημα ότι η εμπειρία των παλιών είναι πολύτιμη και δεν πρέπει να διδάσκουν λιγότερες ώρες ή κάτι τέτοιο.

    Click to access 48407731.pdf

    Η κυβέρνηση τελικά, και με την παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ απ’ ό,τι διαβάζω, αποφάσισε όλοι οι εκπαιδευτικοί να έχουν ίση αύξηση ωραρίου.
    http://www.esos.gr/article/vouli/nomos-kratoywafxisi-orarioy-kathigiton

    299. Νομίζω ότι τα τελευταια 2 (;) χρόνια οι αποσπασμένοι δεν παίρνουν τα μόρια της θεσης που θα έπρεπε να ήταν.

  308. Hellegennes Alexandrine said

    Οκέι, ας πούμε ότι το 20% είναι αποσπασμένοι και δεν τους μετράμε καθόλου. Η Αττική αποτελεί το 36% του πληθυσμού και έχει 7951 τμήματα, άρα με αναλογία μπορούμε να βρούμε τον αριθμό τμημάτων της υπόλοιπης Ελλάδας. Επειδή είναι αναμενόμενο η πυκνότητα μαθητών ανά τμήμα να είναι μικρότερη σε απομακρυσμένα μέρη, θα υποθέσουμε ότι η Αττική έχει μόνο το 25% των τμημάτων της χώρας, όχι το 36%. Αυτό δίνει μέγιστο 1.113.140 διδακτικές ώρες. Με 70.000 εκπαιδευτικούς (80% των 88.000) έχουμε 15.9 ώρες ανά εκπαιδευτικό.

    Αν έχει κάποιος καλύτερα στοιχεία, ας τα παραθέσει.

  309. Μαρία said

    307
    Οι αποσπασμένοι σε σχολεία ποτέ δεν έπαιρναν τα μόρια της οργανικής τους. Ο Γιάννης στο 299 αναφέρεται ειδικά σ’ αυτούς που αποσπώνται σε υπηρεσίες του υπουργείου και αποτελούν σκανδαλώδη εξαίρεση.

  310. Εδώ Χρυσή Αυγή με σκοτώνει ο Δραγασάκης said

    Όπως το είπα, δεν έχει καμιά αξία αν η διδακτική ώρα είναι 40’ ή 45’ ή 50’. Αλλά ότι εδώ βγαίνουν συνολικά 415 ώρες και στην Γερμανία 755. Όπως εδώ, και στην Γερμανία η ώρα ισούται με 40’ ή 45’ ή 50’. Για να φτάσεις τον μέσο όρο των Γερμανών και με τα στοιχεία του σχολίου #308, το ποσοστών των αποσπασμένων, ασθενειών, κοπανατζήδων πρέπει να φτάσει το 50%. Την επόμενη λοιπόν φορά, η ΟΛΜΕ να κάνει απεργία με το έτοιμα, φέρτε πίσω τους αποσπασμένους και σκατά στους κοπανατζήδες.

  311. gmallos said

    Μέχρι το 2010 οι αποσπασμένοι σε γραφεία (υπηρεσίες) έπαιρναν τα μόρια της οργανικής τους ενώ όσοι ήταν σε σχολείο τα μόρια του σχολείου που υπηρετούσαν. Με τον Ν. 3848/2010 άρθρο 31 το μπόνους περιορίζεται στα +2 από το πλησιέστερο σχολείο! Οπότε, αυτοί που δεν έχουν διδακτικό έργο είναι αυτοί που παίρνουν μπόνους μορίων (είναι βλέπεις τα «δικά μας» τα παιδιά). Και το όργιο με τις μεταθέσεις εκεί που δεν υπήρχαν κενά μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν κάποιοι, σήμερα έχει περιοριστεί (ή και μηδενιστεί, δεν έχει σημασία). Οπότε για να λύσει το πρόβλημα που δημιούργησε το υπουργείο μετακινεί κάποιους όπου γουστάρει σήμερα. Αφού αυξήσει και το ωράριο έτσι ώστε να περισσεύουν παραπάνω. Κι αυτό είναι σωστό για κάποιους. Γιατί ανεξάρτητα ποιος δημιουργεί ένα πρόβλημα είναι σωστό και λογικό να την πληρώνει ο πιο αδύναμος κρίκος.

  312. Μιχαλιός said

    309, 311: Η εξαίρεση δεν ισχύει για οποιαδήποτε είδους «υπηρεσία», παρά μόνο για την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και για τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης. Πλήθος άλλες περισπτώσεις δεν καλύπτονται από «μπόνους». Εδώ και το παλαιότερο καθεστώς: http://pekteg.gr/nomothesia/52-metatheseis/123-2012-07-14-08-00-52

  313. spyroszer said

    Πραγματικά σκανδαλώδης εξαίρεση. Δεν το ήξερα αυτό για το μπόνους.

  314. kseeath said

    Για μια απεργία που δεν έγινε ποτέ

    Τα καραγκιοζιλίκια που έλαβαν χώρα στη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ δεν έπρεπε κανονικά να εκπλήσσουν κανέναν. Για τη στάση των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ δεν χρειάζεται να γίνει καν λόγος, ούτε έχει και κάποιο νόημα να τους φορτώνει κανείς την ευθύνη για ότι συνέβη. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία και κάθε άλλη απαίτηση από δαύτους είναι μόνο χαμένος χρόνος, εκτός αν ορισμένοι ψάχνουν για επιπλέον άλλοθι. Αυτό που έχει τη σημασία του είναι η στάση της αριστεράς και εννοούμε όλης της αριστεράς και όχι μόνο της ΣΥΝΕΚ(παράταξη του Συριζα), που από κοινού με τα φερέφωνα της κυβέρνησης στην ΟΛΜΕ πρωταγωνίστησε στα τερτίπια που ματαίωσαν την ήδη υπονομευμένη απεργία στη διάρκεια των εξετάσεων ….Συνεχεια: http://wp.me/pryYN-1k7

  315. gmallos said

    #312 Το υπηρεσίες το έβαλα σε παρένθεση πως δεν είναι στο σχολείο. Αν υπάρχουν κάποιες υπηρεσίες έτσι και κάποιες αλλιώς δεν αλλάζει το πράγμα. Καλό θα ήταν να μην υπήρχε μπόνους για κανέναν. Γιατί θα πρέπει όποιος αποσπάται στην κεντρική υπηρεσία (στο υπουργείο, στο Μαρούσι δηλ.) να παίρνει συν οτιδήποτε; Είναι δυσμενέστερες οι συνθήκες διαβίωσής του (γιατί ακριβώς για τα μόρια δυσμενών συνθηκών αναφερόμαστε); Ή επειδή κατά κανόνα είναι «δικά μας παιδιά» να τα βοηθούμε όσο μπορούμε;

    Αλλά ξεφύγαμε από τα θέματα του παρόντος ιστολογίου.

  316. Νέο Kid Στο Block said

    Αγαπητοί όλοι, (Dear all)
    1ον: Ό,τι έγραψα στο αμέσως παραπάνω σχόλιό μου ισχύει στο ακέραιο (εκτός της οριστικής αποχώρησης)
    2oν. Θα επιστρέψω! (Ι’ll be back!…(ex-governor Terminator)
    3oν. Όποιος μιλήσει για παντελόνια και ..σχετικά, μαύρο φίδι που τον έφαγε! (αφήστε που τώρα που σφίγγουν οι ζέστες δα κάτω, μια χαρά δροσάτη είναι η φουστίτσα!)
    4ον. Ευχαριστώ όλες και όλους για τα καλά και συγκινητικά σας λόγια και …παρακλήσεις! (ούτε η Μεγαλόχαρη να ήμουνα…ωχ! βλαστήμια ήταν αυτό ,ε; σόρυ μεσιέ Κορνέιγ!)
    5ον. Θέλω ,χωρίς να εκληφθεί σαν απόπειρα υπόδειξης , να κάνω έκκληση για ισονομία και δικαιοσύνη (σε σχέση με τη διένεξη) απέναντι στον Αθανάσιο.
    Είναι γεγονός ότι ο χαρακτηρισμός που -πρώτος- του απηύθυνα ήταν βαρύς και τέλος πάντων δόθηκαν εξηγήσεις εκατέρωθεν σχετικά, και το θέμα πρέπει να θεωρηθεί λήξαν! Ούτε γενναίος είμαι, ούτε τίποτα, ούτε ο Αθανάσιος είναι κάποιο τρόλι που προσπάθησε να με φτάσει στα άκρα. Αντέδρασε κι αυτός ,όπως κι εγώ, συναισθηματικά και αυθόρμητα, αλλά χωρίς υστεροβουλία και απώτερες επιδιώξεις. Το πιστεύω αυτό ακράδαντα.
    6ον. Μπορεί να είμαστε, αριστεροί δεξιοί, κεντρώοι, συριζαίοι, δραστικοί, αντιδραστικοί, να έχουμε διαφορετικές απόψεις έως και κοσμοθεωρίες μεταξύ μας διάφοροι εδώ μέσα…αλλά είμαστε ,όπως λέει και ο γαλάτης φιλόσοφος Κοσίνιος, κάτι παραπάνω απ’όλα αυτά: Eυέξαπτοι!
    7ον. Να ευχαριστήσω τον Ελληγενή για την φλεγματική βρετανική αντιμετώπιση του επίσης υπερβολικού εκ μέρους μου και ως εκ τούτου ανακληθέντος χαρακτηρισμού «Λόρδος Χέλεγκιν»
    8ον :Λαστ μπατ νοτ ληστ!
    Να ευχαριστήσω όλους τους έγκριτους νομικούς και ιστορικούς του μπλογκ που με διαβεβαίωσαν (και μάλιστα παραιτούμενοι της όποιας αμοιβής, πά να πει μούχτι!) ότι η επιστροφή μου δεν συνιστά ψευδορκία. Επίσης να ευχαριστήσω το Νικοκύρη για την νηφαλιότητά του (τηρουμένων των αναλογιών μέσα σε τέτοιο ορυμαγδό), την αγάπη του και τις ειρηνευτικές του πρωτοβουλίες (άντε και κυανόκρανος Νίκο στα μέρη μας να ΄φάμε και κανα σιεφταλί αντάμα!)

    ΥΓ. ΤΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΏΛΟΣ ΣΑΣ! (το δείξατε) ,ΚΑΙ ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΤΕ!

  317. Νέο Kid Στο Block said

    (προσθήκη στο 316.) Παράληψή μου (και μάλιστα σοβαρή!). Η πρωτοβουλία να έχουμε μεταξύ μας μια επαφή και εξήγηση ανήκε στον Αθανάσιο. Αυτός με προσέγγισε πρώτος και εξέφρασε την ειλικρινή επιθυμία του να μην αποχωρήσω από το ιστολόγιο. Αυτό τον τιμά ιδιαιτέρως και ακόμα περισσότερο που δεν το έκανε δημόσια (ώστε να κερδίσει ίσως κάποιες εντυπώσεις..) αλλά ιδιωτικά.

  318. sarant said

    316-7: Χαίρομαι πάρα πολύ που η παράκληση/προτροπή/παραίνεση/αξίωση/απαίτηση/διαταγή που είχα εκφράσει (και όχι μόνο εγώ βέβαια) τελεσφόρησε, και υποδέχομαι τον Νεοκίντ!

  319. Hellegennes Alexandrine said

    Άντε, καλώς επέστρεψες, NKOTB. 🙂

  320. spiral architect said

    @316: Hasta La Vista Baby

  321. Δηλαδή τώρα πρέπει να σας πω το όνομά μου; 🙂

  322. Νέο Kid Στο Block said

    321. Όχι Γρηγόρη! Σε απαλλάσσω τέκνον μου από το τάμα σου! 🙂
    (πολύ στο θρησκευτικό το έριξα και θα πέσει καμιά φωτιά να με κάψει…)

  323. Ηλεφούφουτος said

    Ξανακαλώς τον!

  324. Voulagx said

    #316 Για Νιουκιντ:

    Ακουστε κυριε – με το μπαρδον δηλαδη – αφηστε ησυχο τον κώλο μας και κοιτάξτε να στρώσετε τον δικό σας και να λυσετε τα θέματα του #290, ειδάλλως η παρουσία σας εδώ θα θεωρηθεί παράνομη και καταχρηστική και αντιβλαχώδης!

  325. Γς said

    316 @ Νέο Kid

    >Όποιος μιλήσει για παντελόνια και ..σχετικά, μαύρο φίδι που τον έφαγε!

    Μπά!

  326. Νέο Kid Στο Block said

    324. Ax.., τι με φκιάνς, τι με φκιάνς!! 🙂

    Aνταποκρίνομαι ,βουλαγξικής τιμής ένεκεν (μερικώς) στη πρόκληση-πρόσκληση.

    1ον Ζήτημα (Φυσικομαθηματικού κύκλου)
    Θα αποδείξω το ζητούμενο (δηλαδή το απολύτως προφανές 🙂 )ότι αν ένα τετράγωνο διαιρείται με το 2, τότε και ο παραγωγός αριθμός διαιρείται με το 2.
    Ένας ακέραιος για να διαιρείται ακριβώς με το 2,είναι της μορφής 0 mod(2) (τςς.. what a classy way! να πεις ότι πρέπει να είναι άρτιος..) . Άρα το τετράγωνο είναι άρτιος.
    Αρκεί λοιπόν να αποδειχτεί ότι το τετράγωνο ενός περιττού δεν είναι ποτέ άρτιος.
    Θα αποδείξω το γενικότερο (καθότι πάω και για 20, όχι απλώς να περάσω..) ότι το γινόμενο δύο οποιωνδήποτε περιττών είναι πάντα περιττός.
    Ένας περιττός είναι της μορφής 2ν+1. (ν=ακέραιος)
    Για δύο τυχαίους περιττούς α και β λοιπόν έχουμε:
    Έστω α=2ν+1 και β=2κ+1
    Άρα α*β= (2ν+1)(2κ+1)=2*(2νκ+ν+κ) + 1 , άρα περιττός (αφού είναι της μορφής :2μ+1)
    Q.E.D. Άριστα 20! 🙂

    Απαντώ και στο Ζήτημα 1ον του Γεωπονοδασολογικού κύκλου, τιμής ένεκεν στα δάση του Κισάβου και στον Οϋλέριο!
    d/dx (e^x /x)= (e^x *(x-1))/x^2 ή αλλιώς: e^x /x – e^x /x^2 και όριο της παραγώγου ,για x τείνει στο άπειρο = 0 (μεδέν, ζερό! Ριεν νε βα πλύ!)

  327. Voulagx said

    #326 Λάθος, Νιουκιντ! Είπα θα ξαναδώσεις εξετάσεις για το πολυτεχνείο! 🙂

  328. skol said

    Καλώς ξανάρθες Κιντ. Σοφή απόφαση!
    Εμένα με δυσκόλεψε λίγο το Α3 από τα σημερινά θέματα, μια βοήθεια παρακαλώ!
    Μήπως σήμερα που είσαι μεγαλόψυχος ξέχασες κάποιον και θα μείνει παραπονεμένος; 🙂

  329. Νέο Kid Στο Block said

    328. Tα θέματα Μαθηματικών γενικής παιδείας που έβαλαν σήμερα χαρακτηρίζονται δυστυχώς με μόνο μία λέξη:
    TRAGIC!! (υπάρχει συνωμοσία ηλιθίων που προσπαθεί να κάνει τη νεολαία να σιχαθεί την μητέρα των επιστημών, δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη εξήγηση)

  330. Νέο Kid Στο Block said

    Στο δε Γ θέμα Στατιστικής, που ζητήθηκε απλώς να συμπληρωθεί ένα ιστόγραμμα και το σχετικό πολύγωνο αθοιστικών συχνοτήτων , έγινε του Κουτρούλη ο γάμος. Όπως το διατύπωσαν θα μπορούσε κάποιος μαθητής να συμπληρώσει απλά τον πίνακα με βάση τα data του ΕΠΟΜΕΝΟΥ ερωτήματος, οπότε οι μαθηματικοί «ζαλισμένοι» (γίνεται το έλα να δεις σε μαθημ. ιστολόγια) κατέληξαν ότι άλλο το «βρες!» και άλλο το «πές πώς το βρήκες!» 😦

  331. skol said

    Συμμερίζομαι την αποστροφή σου. Είχα καιρό να δω θέματα, για την ακρίβεια από τότε που δίναμε!
    Άλλος κόσμος! Θέματα θεωρίας αυτούσια από το βιβλίο, μαλτιπλτσόις, στατιστική…

  332. Νέο Kid Στο Block said

    331. Eπίσης , δεν καταλαβαίνω καθόλου, γιατί στην Φυσική γενικής παιδείας Γ’ τάξης γενικού λυκείου και Δ’ εσπερινού, κάνουν μόνο(?) πυρηνική Φυσική! !?? Δες θέματα:

    Click to access themata.html

  333. sarant said

    330: Ισχύει αυτό -εμείς πάντως τα βρήκαμε με τον ιδρώτα του προσώπου μας.

  334. Νέο Kid Στο Block said

    Νίκο, έδινε σήμερα Μαθηματικά το κορίτσι σου;

  335. skol said

    332 Απίστευτο! Μήπως κάτι μας έχει ξεφύγει;
    (Ωραία επωνυμία για φροντιστήρια: «φροντιστήρια Κεφάλας» !)

  336. sarant said

    334: Ναι, καλά τα πήγαμε, λέμε.

  337. skol said

    336: Ωραία! Καλή επιτυχία και στα υπόλοιπα.

  338. Chris said

    #328
    http://en.wikipedia.org/wiki/Median
    Νομίζω συζητήθηκε και παραπάνω

  339. Chris said

    #338
    Μάλλον ορίστηκε λάθος από τους 296,297 🙂

  340. gmallos said

    Χτυπήστε καμπάνες. (Αφού γλυτώσαμε τη λιτανεία, μια κωδωνοκρουσία για την επιστροφή είναι το ελάχιστο).

  341. sarant said

    337: Ευχαριστούμε!

  342. skol said

    338,339 Ευχαριστώ Chris.
    (Για την ακρίβεια ήταν κάπως ειρωνικό το σχόλιο μου, πρόκειται για κάποιο ενδομπλογκικό ανέκδοτο!)

  343. gmallos said

    #339 Άλλο η διάμεσος κι άλλο ο σταθμισμένος μέσος όρος. Η στατιστική έχει διάφορα εργαλεία που το καθένα κάνει τι δική του δουλειά. Αλλά πολλές φορές βολεύουν για να παρουσιαστούν διαστρεβλομένα τα πράγματα. Ως γνωστόν(;) υπάρχουν «ψέματα, μεγάλα ψέματα κι η στατιστική«

  344. gmallos said

    διαστρεβλωμένα

  345. ΝΚΟΤΒ! επιτέλους ένας αγώνας που τελειώνει με νίκη! 🙂

  346. Νέο Kid Στο Block said

    345. Tι νομίσατε κύριε; Ότι είμαι κανένας παπαντρέας; Οι υπέρ μου αγώνες ΠΑΝΤΑ δικαιώνονται! 🙂
    (κάνα ψιλό ρε παιδιά περισσεύει..; :mrgreen: )

  347. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Νέο Kid (το παλιό γνωστό) Στο Block – Βλέπω με μεγάλη μου χαρά, οτι ενώ στις ικευτικές παρακλήσεις των χιλιάδων σχολιαστών (οπαδών σου;) για την επιστροφή σου δεν ενέδωσες, στην διαταγή μου υπάκουσες αμέσως, και τσακίστηκες να γυρίσεις. ΕΥΓΕ νέε μου, αυτό δείχνει τα πατριωτικά σου αισθήματα, την πίστη σου στις αρχές του έθνους, και την προσήλωσήν σου στα στρατιωτικά ιδεώδη, και στον στρατόν γενικώτερα, ώς υπερασπιστήν της φυλής και της πατρίδος. ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΑΡΧΟΑΥΤΟΝΟΜΩΝ. (έτσι είναι το σύνθημα ή κάπως αλλιώς ρε γαμώτο;)

    Το δώρο μου για ένα ταξίδι ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ, στην αγαπημένη σου Γερμανία ισχύει. Έρχεσαι στον Γέρακα Αττικής, και σου δίνω τα απαραίτητα, ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ με περσινή γαλέτα, κόρν μπίφ Βραζιλίας του 70 (ολόφρεσκο Γκοτζίλα) και διπλό τυρί κονσέρβα (το κέρδισες με την αξία σου) όπως και διπλό παγούρι με νερό Καματερού, οχι το θαυματουργό, είναι απο την ΕΥΔΑΠ Καματερού, αλλα έχει μεγάλη αξία για αυθυποβολή, θα πίνεις και θα νομίζεις οτι είναι το ελιξήριο του Αστερίξ.

    Χαιρετίσματα σε όλους απο τα όμορφα Βατερά, (τώρα γράφω απο τον Πολιχνίτο). Νικοκύρη απο πού βγαίνει το Πολιχνίτος, παράταιρο μου ακούγεται.

    ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΚΟΥΦΑΛΑ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ.

  348. […] Aν θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις την Παρασκευή δεν το ξέρω, εφόσον οι τοπικές ΕΛΜΕ ψήφισαν μεν με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση για απεργία, αλλά την ίδια ώρα ολοκληρώθηκε η επίδοση των α…  […]

Σχολιάστε