Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το κόστος του Κώστα

Posted by sarant στο 21 Μαΐου, 2013


Κωνσταντίνου και Ελένης σήμερα, μεγάλη και διπλή γιορτή, δυο άγιοι που πάνε μαζί, μάνα και γιος γαρ, αλλά και στερεότυπη έκφραση που έδωσε και τον τίτλο ίσως της πιο ανθεκτικής στο χρόνο κωμικής τηλεοπτικής σειράς, που πρωτοπροβλήθηκε στο έβγα του περασμένου αιώνα και συνεχίζεται να προβάλλεται και να βλέπεται ακόμα και σήμερα, παρόλο που τόσα πολλά έχουν αλλάξει από το 1998, πέρα από τα 15 χρόνια που έχουν περάσει.

Η Ελένη είναι βέβαια η ακαταμάχητη ωραία ή το αδειανό πουκάμισο, και σαν όνομα είναι αρκετά δημοφιλές όχι μόνο στα μέρη τα δικά μας αλλά και διεθνώς, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και με πολλές παραλλαγές. Με τα ετυμολογικά όμως και τα φρασεολογικά της Ελένης θα ασχοληθώ μιαν άλλη φορά, του χρόνου ίσως, γιατί αλλιώς το άρθρο θα παραμακρύνει, κι έτσι, παρόλο που εμείς στην οικογένεια έχουμε Ελένη κι όχι Κώστα, σήμερα στον Κώστα θα αναφερθούμε, διότι εμείς, ως γνωστόν, λεξιλογούμε και δεν εορτολογούμε.

Σε αντίθεση με την Ελένη, που όπως είπαμε είναι όνομα δημοφιλές σε όλη την Ευρώπη, ο Κωσταντίνος, ως όνομα, είναι σχεδόν ανύπαρκτο στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, αλλά πολύ διαδεδομένο στις ορθόδοξες χώρες, Ρωσία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, και φυσικά σε Ελλάδα και Κύπρο. Έχω ακούσει ότι οι μετανάστες στην Αμερική άλλαζαν το Κώστας σε Gus. Το ειρωνικό είναι ότι, σε αντίθεση με το όνομα της Ελένης, που αν και αρχαιοελληνικό, κατάκτησε τη Δύση και το Βορρά, ο Κωνσταντίνος, που δεν κατάφερε να ριζώσει στην Εσπερία αλλά θέριεψε στην καθημάς Ανατολή, έχει λατινική προέλευση, ετυμολογία εννοώ. Το λατινικό όνομα Constantinus είναι υποκοριστικό του Constans και του Constantius, που και τα δυο σημαίνουν «σταθερός», αλλά αφού πήγε και έχτισε την Κωνσταντίνου πόλη, τη νέα Ρώμη και πρώτη μεγαλούπολη της Ευρώπης, επόμενο είναι να μην έχει και πολλές συμπάθειες στη Δύση ο Constantinus, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας που έγινε Μέγας Κωνσταντίνος (έσφαξε και τη γυναίκα και τον γιο του στην πορεία, αλλιώς μεγάλος δεν γίνεσαι). Στα δικά μας τα μέρη, βέβαια, έντεκα αυτοκράτορες είχε με το όνομα αυτό η ανατολική Ρωμαική αυτοκρατορία, το Βυζάντιο που το είπαμε, ενώ μπορούμε να συνυπολογίσουμε και δυο αυτοκράτορες με το όνομα Κώνστας (ο ένας ήταν γιος του Μεγακωσταντίνου), καθώς και έναν Κωνστάντιο, άλλο γιο του Μεγακωσταντίνου (που και ο πατέρας του έτσι λεγόταν, Κωνστάντιος Χλωρός).

Κι έτσι, παρόλο που έχουμε και δικό μας όνομα που δείχνει την ευστάθεια, τη σταθερότητα, τον Ευστάθιο, τον Στάθη, πολύ φυσικά το όνομα Κώστας έγινε από τα δημοφιλέστερα, μέσα στα πρώτα πέντε της κατάταξης των ελληνικών βαφτιστικών ονομάτων. Κάτι ανάλογο έγινε και στους νότιους Σλάβους, όπου το ντόπιο αντίστοιχο όνομα είναι Στόγιαν, αλλά κι εκεί έπιασε το Κοσταντίν, Κόστια κτλ. αν και δεν ξεπέρασε τον Στόγιαν σε δημοτικότητα. Κωσταντίνος ήταν βέβαια και ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Δραγάτσης ή Παλαιολόγος, ο μαρμαρωμένος βασιλιάς, ο ενδέκατος. Στο νεοελληνικό κράτος, και στη δυναστεία των Γλύξμπουργκ, ο διάδοχος του ιδρυτή της δυναστείας ονομάστηκε επίσης Κωνσταντίνος και πολύ συχνά στον τύπο της εποχής ονομαζόταν «Κωνσταντίνος ο ΙΒ'», κατι που υπονοούσε ότι ήταν ο συνεχιστής του μαρμαρωμένου και ότι επρόκειτο να ανέβει στον θρόνο εκείνου -επειδή όμως η ιστορία αρέσκεται να κάνει πλάκες, η επάνοδος του κομματάρχη βασιλιά στον θρόνο του τα τέλη του 1920 σφράγισε τον ενταφιασμό κάθε μεγάλης ιδέας για να γίνει πάλι ελληνική η Κωνσταντινούπολη, όσο κι αν ο ψύχραιμος ιστορικός βλέπει ολοφάνερα ότι όποιος κι αν κέρδιζε τις τάχα μοιραίες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920 τα πράγματα δεν θα άλλαζαν και πολύ.

Γρουσούζικο το όνομα Κωσταντίνος στους εστεμμένους της νεότερης ελληνικής ιστορίας γιατί κι ο άλλος βασιλιάς που ονομάστηκε έτσι, ο Κωνσταντίνος ο Β’ (ή Βους, όπως τον φώναζαν πολλοί τότε, επειδή η εξυπνάδα δεν ήταν και το φόρτε του) κατάφερε επίσης να διχάσει τον ελληνικό λαό  και να συμβάλει τα μέγιστα στον ερχομό της καταστροφικής δικτατορίας του 1967. Αυτός ο Κωνσταντίνος, που οι δικοί του τον αποκαλούσαν Τίνο, απέκτησε από τον πολύ κόσμο το μειωτικό χαϊδευτικό Κοκός. Όμως και επί αβασίλευτης δημοκρατίας το όνομα ακούγεται όχι πια στο θρόνο αλλά στους θώκους των ανώτατων αξιωμάτων, αφού από τη μεταπολίτευση και μετά, από τους εννιά πρωθυπουργούς της χώρας (δεν μετράω υπηρεσιακούς, βραχύβιους και λοιπούς Τζαννετάκηδες) οι τέσσερις είχαν το όνομα Κωσταντίνος (δυο Καραμανλήδες, Μητσοτάκης και Σημίτης).

Θα παρατηρήσατε ότι τόση ώρα γράφω ανάκατα «Κωνσταντίνος» και «Κωσταντίνος». Στον γραπτό λόγο, επικρατεί ο πρώτος τύπος, στον προφορικό ο δεύτερος, αν και ομολογώ ότι τα τελευταία χρόνια έχω ακούσει μανάδες να λένε και «ΚωΝσταντίνος» για τους κανακάρηδές τους. Για μας τους παλιότερους ήταν αδιανόητο να αποκαλέσεις κάποιον «Κω(ν)σταντίνο», εκτός αν εννοούσες τον Κοκό. Σήμερα, η τάση έχει αντιστραφεί, τα χαϊδευτικά θεωρούνται παρακατιανά κι έτσι έχουμε γεμίσει με πιτσιρικάδες Κωνσταντίνους και Αλέξανδρους -εκπαιδεύουμε μια γενιά άνεργων αυτοκρατόρων, όπως έχω ξαναγράψει. Νόμιζα ότι το είδος είχε εξαφανιστεί, αλλά προχτές που πήγα σε κάτι βαφτίσια συνάντησα έναν αξιαγάπητο τετράχρονο μπόμπιρα που ΔΕΝ τον φωνάζουν «Κωνσταντίνο» οι δικοί του (είναι λογικοί άνθρωποι), αλλά Κωστή.

Η σημερινή καταθλιπτική και ελπίζω πρόσκαιρη μονοκρατορία των Κωνσταντίνων κρύβει το γεγονός ότι το όνομα Κωσταντίνος έχει ίσως τον μεγαλύτερο πλούτο χαϊδευτικών, υποκοριστικών και τοπικών παραλλαγών απ’ όλα τα αντρικά βαφτιστικά ονόματα. Κώστας, βέβαια, αλλά και Κωστής, όπως και Ντίνος, αλλά και Κωσταντής, Κώτσος ή Κώτσιος, ενώ ο παλιότερος Ντιντής της αστικής τάξης έχει γίνει πλέον προσηγορικό και κόκκινο πανί για τον άντρακλα Φαήλο. Ως εδώ έχουμε τις πολύ κοινές παραλλαγές, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερες, οι οποίες σήμερα κυρίως ως επώνυμα διασώζονται: Ντάντος και Νταντής, Ντούλας και Αντούλας, το ποντιακό Κωστίκας, ο Στάντης, ο Ντίνας και ο Ντούσιας, ο Γκούντας και ο Γκουντής, ο Κωσταντάκης, ο Κωστούδας, ο Κουταρίκας, ο Κουτσαρέλος, ο Κουτσαρής, ο Κουτσαρίκος, ο Κωτσιούδας, ο Κώτας, αλλά και ο Ξαντής (από το Κσταντής) και φυσικά ο πολυσυλλεκτικός Τάκης. Το επώνυμο Κοτζιούλας από εκεί ετυμολογείται, αλλά στα ονόματα δεν ακολουθείται η ετυμολογική ορθογραφία γι’ αυτό κανείς δεν τον γράφει… Κωτζιούλα.

Παροιμίες με τον Κώστα δεν έχουμε πολλές. Νομίζω ότι η έκφραση τον έπιασαν Κώτσο αναφέρεται σε κάποιον που τον έλεγαν Κώστα, και όχι στον κότσο, αλλά τα λεξικά έχουν αντίθετη γνώμη (βλ. τα σχόλια εδώ). Το «τάτσι μίτσι κότσι» προέρχεται, κατά την επικρατούσα θεωρία, από τρία αρβανίτικα υποκοριστικά (Τάτσης, Μήτσης και Κώτσης) Μια όχι πολύ γνωστή παροιμία, πιο σωστά παροιμιόμυθο, έχει ο Λουκάτος για τον Κώστα: Και παπάς έγινες Κώστα; Έτσι τα ’φερε η κατάρα. Παροιμιώδες βέβαια είναι και το «ελιά ελιά και Κώτσο βασιλιά». Αυτό το απόσπασμα το έχω πάρει από ένα παλιότερο άρθρο μου περί παροιμιών και ονομάτων, το οποίο, όπως μόλις ανακάλυψα, το αντέγραψε επί λέξει κάποια κυρία ονόματι Κατερίνα Βοτζάκη, και το ανέβασε σε κρητικόν ειδησεογραφικό ιστότοπο αναφέροντας ως πηγή: «στοιχεία από το ίντερνετ».

Στην Κωνσταντίνα δεν θα αναφερθώ, γιατί έχω ήδη γράψει πάρα πολλά. Όμως το κόστος του τίτλου, τι δουλειά έχει; Ο τίτλος δεν αναφέρεται βέβαια στο πόσο μάς κόστισε π.χ. η πρωθυπουργία Σημίτη ή του μικρού Καραμανλή, αλλά θέλει να υποδηλώσει ότι η λέξη «κόστος» είναι ομόρριζη με τον Κώστα. Το κόστος προέρχεται από το ρήμα κοστίζω, που είναι δάνειο από το ιταλ. costare, από το λατινικό constare (con+stare), που είχε πολλές σημασίες (συνίσταμαι, στέκω, μένω ως ένα σημείο, άρα μεταφορικά στοιχίζω, τιμώμαι τόσο). Αλλά και το constans, απ’ όπου βγήκε το Constantinus, είναι μετοχή ενεστώτα του ίδιου ρήματος, του constare.

Επειδή αυτό το λατινικό o ήταν μακρό, ο Constantinus μεταγράφηκε Κωνσταντίνος και ο Κώστας κράτησε το ωμέγα κι έτσι διαφοροποιείται οπτικά από το κόστος. Προπολεμικά, κάποια μέλη της Ακαδημίας είχαν προτείνει να γράφεται «κώστος» το κόστος, αλλά ευτυχώς επικράτησαν πιο συνετές σκέψεις, κι έτσι το κόστος έμεινε με όμικρον και ξεχωρίζει από τον Κώστα, αν και στην ίδια ρίζα ανάγονται. Από την άλλη, μοιάζει οπτικά με την Κόστα (Ρίκα) ή τα αντίστοιχα ελληνικά τοπωνύμια, με τα οποία όμως δεν έχει καμιά σχέση ετυμολογικά. Αυτά για το κόστος του Κώστα, και χρόνια πολλά στις Ελένες, στις Κωσταντίνες και τις Ντίνες, στους Κώστηδες και τους Κωστήδες, τους Ντίνους, τους Κώτσους και τους Κωνσταντήδες, ακόμα και στους Νταντήδες και τους Γκουντήδες. Άντε, και στους Κωσταντίνους. 🙂

Προσθήκη: Ένας φίλος μού θύμισε ένα έξοχο σατιρικό επίγραμμα του Λαπαθιώτη που παίζει με τη σύντμηση του ονόματος Κωνσταντίνος, αλλά προτείνει μιαν άλλη συντετμημένη μορφή, όχι την καθιερωμένη. Μπορείτε να δείτε το αυτόγραφο.

 

260 Σχόλια to “Το κόστος του Κώστα”

  1. Καλημέρα από έναν Κώστα!

  2. Γς said

    Καλημέρα
    Μόλις πέταξα την κυρά στο γραφείο της και σ ‘ολη τη διαδρομή μου απαριθμούσε τους Κώστηδες και τις Ελένες που έχουμε να τηλεφωνήσουμε να στείλουμε μηνύματα κτλ.
    -Και βάζε και το όνομά μου ε;
    Εγώ όμως θυμήθηκα τον Κώστος το χωριό της Πάρου.
    Acosta λένε ότι λεγόταν τα χρόνια του Μεγάλου Δουκάτου των Κυκλάδων

  3. spiral architect said

    Καλημέρα.και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και εορτάζουσες καθώς και στις οικογένειές τους. 🙂
    Είπαμε, ένας είναι ο Έλλην Γκας και προστάτης του παρόντος ιστολογίου.
    Οὐκ ἔσονταί Κωστὴδες ἕτεροι πλὴν αυτοῦ! 😀

    Συγγενής μου μού είχε πει κατά το παρελθόν ότι, ο Κώστας όταν πάει στο Αμέρικα, γίνεται Γκας, αλλά και … Τσάρλι – Charles!
    Ισχύει;

  4. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια -και χρόνια πολλά στον Κώστα που έκανε το ποδαρικό και στους άλλους!

    2: Ναι, από την costa.

  5. spiral architect said

    Αναφορά σε ταινία με όνομα Constantine με μπόλικα βραβεία σε σάπιες τομάτες.
    (κοινώς … πατάτα!) 😛

  6. Γς said

    3:
    Ο Γκας Πορτοκάλος για όσους είναι περαστικοί από εδώ ή.και δεν τον ξέρουν φατσικά

  7. Καλημέρα, χρόνια πολλά στους και στις εορτάζοντες/ουσες!
    Αυτός ο αυτοκράτωρ Κώνστας έχει εμφανιστεί και και ως Κώνστανς (του Κώσταντος), αν και σπάνια (και όχι ιντερνετικώς διότι δεν γκουγκλίζεται).

  8. oxtapus said

    Reblogged this on Oxtapus *beta.

  9. Καλημέρα στους εορτάζοντες.

    «…Λιώσαν τα χιόνια λιώσανε
    και τα πουλιά το λένε
    μα συ Κώστα μ’ δε φάνηκες
    στα σίδερα κλεισμένος…»

    Άσμα δημοτικό και πένθιμο, αγαπημένο στα ορεινά χωριά μας.

  10. psmaragdas said

    Καλημέρα και χρόνια πολλά.
    Έχω ακούσει την έκφραση : Κώστα,Κώστα…όσα φας και τ’άλλα χώστα.

  11. Gpoint said

    Bonjours και εις έτη πολλά στους εορτάζοντες και εις έτι πολλά σχόλια…

    Διαμαρτύρομαι βιαίως για την μεροληψία του ιστολογίου υπέρ της Κικής. Η Κοκό δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη όταν το προσωνύμιον του πάλαι ποτέ διαδόχου, πάλαι βασιλέως και ποτέ επανελθόντος, Κοκός, χαρακτηρίζεται ως «μειωτικό χαϊδευτικό «

  12. Κατά τον π. Μεταλληνό «το όνομα Κωνσταντίνος […] εννοιολογικά προέρχεται από την ελληνική γλώσσα. Κώνστας είναι η constantia είναι η σταθερότης, η δύναμη του χαρακτήρος, και τα δύο από το ρήμα ίσταμαι και ίστημι, επομένως η προέλευση εννοιολογικά είναι αρχαιοελληνική, ελληνική, αλλά το όνομα Κωνσταντίνος επεκράτησε στη Δύση.» Το σχόλιό μου για τον ισχυρισμό αυτό εδώ.

  13. Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν.
    Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τον Κωνσταντίνο, την οικογένειά και τους φόνους των μελών της υπάρχει εδώ http://filecloud.io/rjctp43m . Έχει τον εύγλωττο τίτλο «The summer of blood» και επικεντρώνεται στο τι ακολούθησε μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου, αλλά βέβαια μιλά και για το πριν. Διαβάζεται και σαν splater ή θρίλερ ή και εγχειρίδιο πολιτικής!

  14. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    12: Κώστα, χρόνια πολλά! Αυτά που λέει ο π. Μεταλληνός δεν στέκουν, πολύ σωστά απαντάς.

  15. Επίχαρμος said

    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες.
    Νικοκύρη, τι την ήθελες την τελευταία παράγραφο με το κόστος/κώστος; Κι αν μπουν ιδέες στο Μπαμπινιώτη; 😉

  16. marulaki said

    Χρόνια πολλά! Μπορεί να μην έχει εμφάνιση σε παροιμίες, αλλά στα δημοτικά δίνει και παίρνει ο Κωνσταντίνος ο μικρός, ο Μικροκωνσταντίνος.

  17. spiral architect said

    @7: Δύτη, ο Κώνστας που γκουγλίζεται σίγουρα, είναι ο γνωστός δόκτωρ οικονομικών επιστημών Χρ. Κώνστας, ο των αλήστου μνήμης Χαλυβδόφυλλων, της Μεταλλοπλαστικής Αγρινίου, του Ζούλοβιτς και των Λαναρόχαρτων.
    O αυτοκρατωρ Κώνστας παραμένει στα αζήτητα. :mrgreen:

  18. Alexis said

    Καλημέρα, χρόνια πολλά σε όλους ,όσοι γιορτάζουν (χα,χα! 🙂 )

    #0: έγινε Μέγας Κωνσταντίνος (έσφαξε και τη γυναίκα και τον γιο του στην πορεία, αλλιώς μεγάλος δεν γίνεσαι)
    Φοβερή η ειρωνία σου Νίκο…

    #4: Η costa=παραλία, ετυμολογείται κι αυτή από την ίδια ρίζα;

    Στο ακριτικό τραγούδι «του μικρού Βλαχόπουλου» συναντάμε τρεις παραλλαγές του ονόματος, ήτοι Κωσταντίνος, Κώστας και Κωσταντής, χάριν του μέτρου βέβαια:

    Ο Κωσταντίνος ο μικρός κι’ ο Αλέξης ο αντρειωμένος,
    και το μικρό Βλαχόπουλο, ο καστροπολεμίτης,
    αντάμα τρων και πίνουνε και γλυκοκουβεντιάζουν,
    κι’ αντάμα έχουν τους μαύρους των ‘ς τον πλάτανο δεμένους.
    Του Κώστα τρώει τα σίδερα, τ’ Αλέξη τα λιθάρια,
    και του μικρού Βλαχόπουλου τα δέντρα ξερριζώνει.
    ……………………………………………………
    Ώστε να στρώση ο Κωσταντής και να σελλώση ο Αλέξης,
    ευρέθη το Βλαχόπουλο ‘ς το μαύρο καβαλλάρης.

  19. Spiral, Κώνστανς είπα, όχι Κώνστας! Αυτοκράτωρ Κώνστας ναι, τον έχει και το άρθρο του Νίκου.

  20. sarant said

    18: Όχι, το λέω στην τελευταία παράγραφο, άλλη ρίζα έχει η κόστα και άλλην ο Κώστας,

  21. Μαριλένα Θ. said

    @3: Spiral architect εγώ 2 γνωστούς …Τσάρληδες (Charles, Charlie) που έχω στο Αμέρικα, είναι εκ του Κυριάκος και όχι από το Κωνσταντίνος. Κι ως εορτάζουσα, διαμαρτύρομαι σφόδρα, Νικοκύρη, που έπιασες μόνο τους Κωστάδες σήμερις 🙂

  22. Γς said

    Περί Ζίζεκ στο ΣΚΑϊ τώρα:

    Κορωνάκης:
    -Αν ψάξετε στ γκουγκλ για Σαμαρά και Ζίζεκ, θα δείτε ότι ο Ζίζεκ έχει 10 φορές περισσότερες καταχωρήσεις.
    Γιακουμάτος :
    -Και λοιπόν; Η Σάρα Στόουν έχει περισσότερες

  23. sarant said

    22: Διάβασα στο fb ότι ο Γιακουμάτος είπε επίσης, για τον Ζίζεκ:

    – μου πείραξε τον πολιτικό μου πολιτισμό ,οι άλλες μαλακίες που λέει δεν μ’ενδιαφέρουν

  24. B. Πικτόρης said

    18. Εκ του λατινικού costa, æ, θ. πλευρά, σπάθη (του σώματος) μτφρκ. costa navis πλευρά του πλοίου. Επίσης ανάγλυφον και κατ΄ επέκταση ακτή με όλες τις άλλες επεκτάσεις στις λατινογενείς.
    Κι ο Βους μου θύμισε το bene costati boves (βόες ευπαγείς τας πλευράς).

  25. physicist said

    Να αναφέρω με την ευκαιρία και δύο πόλεις, την Κωνσταντία της Γερμανίας, πάνω στα σύνορα με την Ελβετία, και την Κωντσάντζα της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα, που γίνεται μύλος με την απόδοσή τους στα αγγλικά — ενώ δεν ακούσει να τις μπερδεύει κανείς μέχρι τώρα στα Ελληνικά. Ειδικά της πρώτης (Konstanz στα γερμανικά), οι γερμανόφωνοι της αλλάζουν τα φώτα στα αγγλικά, γράφοντάς την Constanz, Konstance, Konstanz απαράλλαχτο και σχεδόν ποτέ Constance, όπως θα έπρεπε.

    Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες!

  26. sarant said

    24: Σωστά!

    25: Και στα ελληνικά τις μπερδεύουν, δες π.χ. τη λίμνη της Κωνστάντζας εδώ:
    http://www.easypedia.gr/el/articles/%CE%B5/%CE%BB/%CE%B2/%CE%95%CE%BB%CE%B2%CE%B5%CF%84%CE%AF%CE%B1.html

  27. physicist said

    #26(β). — Μεγάλη λίμνη, πιάνει από Κωνστάντζα μέχρι Σότσι. 😉

  28. Γς said

    22:

    Σάρα Στόουν;

  29. Γς said

    11 @ Τζι
    Για τον Ανακτα τα λες αυτά βρε;
    😉
    Που την μεθεπόμενη Κυριακή έχει τα γενέθλια του;

  30. #25
    Να μην ξεχάσουμε και την Κωνσταντίνη της Αλγερίας. Από τον Μ. Κωνσταντίνο κι αυτή, όπως λέει εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Constantine,_Algeria#History

  31. Θανάσης said

    Στην Αυστραλια τους Κωστηδες συνηθως τους αποκαλουν Con ή Kon. Δεν ξερω αν φερνει συνειρμους στους ομιλητες με την λεξη con (confidence artist) που σημαινει απατεωνας. Μαλλον οχι, αν κρινω οτι το χρησιμοποιουν κατα κορον οι ελληνοαυστραλοι μεταξυ τους 🙂

  32. Απορώ πώς ξεχάσατε την καλή ηθοποιό και τραγουδίστρια των ’80s Μαρία Κώνστα (http://www.lifo.gr/team/u13557/37746), η οποία μέχρι πρόσφατα είχε το μπιστρό Μαριωρή, όπου και τραγουδούσε. κοντά στο θέατρο Ιλίσια. Το μπιστρό έπεσε κι αυτό θύμα της κρίσης. Κρίμας…

  33. Αρκεσινεύς said

    Χρόνια πολλά στους Κ. και Ελένες.

    Έχουμε και 2 προέδρους της Δημοκρατίας: Κωνσταντίνος Τσάτσος και Κωστής Στεφανόπουλος.

  34. Νέο Kid Στο Block said

    31. Ωχ! Ευτυχώς δεν γίνεται αυτό στον Καναδά όπου ξέρουν γαλλικά… 🙂

  35. atheofobos said

    Κόστα- κόστα ταξίδευα στης Κως-τα παράλια με δύο δώρα για φίλους που τους λένε Κώστα.
    Το ένα, ένα ωραίον βάζο Kosta Boda και το άλλο τα Γράμματα στον Κώστα του Μπόστ!

  36. sarant said

    33: Σωστά, έχουμε και τους πρόεδρους!

    35: Αληλογραφεία με τον Κόστα

  37. herko said

    Το όνομα Κώστας σε πανελλαδικό δέιγμα 99.246 ονομάτων είναι τρίτο σε δημοτικότητα (με πολύ μικρή απόσταση από το δεύτερo Ιωάννης και αρκετά μεγάλη από το τέταρτο Δημήτρης): Κωνσταντίνος 7.863 εμφανίσεις, Κώστας 9, Κωστής 2, Κωνστάντιος 1, Κωτσής 1, Κώτσος 1.
    Το Ελένη σε πανελλαδικό δείγμα 52.927 γυναικείων ονομάτων είναι δεύτερο (με πολύ μεγάλη απόσταση από το πρώτο – Μαρία – και το τρίτο Αικατερίνη).
    Ελένη 3367 εμφανίσιες, Ελενα 16. Δεν έχω καταλήξει σε όλα τα σχετιζόμενα με το Ελένη και γι’ αυτό δεν τα γράφω

  38. spiral architect said

    @26β: OMG! 😯
    Στα μικράτα μας μαθαίναμε Γεωγραφία. Ξέρουμε λοιπόν ότι η Κωστάντζα είναι πόλη και κυριότερο λιμάνι με ναυπηγεία στη Ρουμανία, η δε Κωνσταντία είναι λίμνη της Ελβετίας.
    Ανοίξτε ρε και κάνα Άτλαντα του Καμπανά ή της Άγκυρας πριν γράψετε στην easypedia!

  39. Αρκεσινεύς said

    Κώστας Βάρναλης Γεια σου Κωνσταντή βαρβάτε
    Κώστας Καρυωτάκης
    Κώστας Κρυστάλλης
    Κώστας Ουράνης

    Κωστής Μοσκώφ
    Κωστής Παλαμάς

    Κωνσταντίνος Θεοτόκης
    Κωνσταντίνος Καβάφης
    Κωνσταντίνος Χατζόπουλος

    Ο Παπατσώνης είναι Τάκης του Κωνσταντίνου
    Ο Βαρβιτσιώτης Τάκης
    Από πού άραγε προήλθε το «πολυσυλλεκτικό Τάκης»;

    [Όχι αποδώ…] Μαν. Αναγνωστάκης

    Η ώρα είναι περασμένη και στο σκοτάδι δεν μπορείς να ξεχωρίσεις.
    Πώς να πιστέψω πως είσαι συ ο Φώτης, όχι ο Κώστας, όχι ο Θανάσης του Κώστα;

  40. Πέπε said

    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

    ΚωΝσταντίνος είναι νομίζω μια αντικανονική σύμβαση της γλώσσας μας: το γράφουμε έτσι και το προφέρουμε Κωσταντίνος. Πλην ελάχιστων εξεζητημένων εξαιρέσεων δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν να προφέρει το -ν-, αλλά και σπανιότατα έχω δει να μην το γράφουν. Θαρρώ πως κι ο 30φυλλίδης δεν το λέει κάπου, ότι το όνομα Κωνσταντίνος γράφεται μ’ ένα νι που δεν προφέρεται;

    Από δημοτικά τραγούδια έχουμε επίσης:
    -ο Κωσταντής κι ο Κωσταντάς κι ο Μικροκωσταντίνος
    -ο Κώσταντας κι ο Γιάνναντας
    -ο Ξάντινον, ο Ξάντινον, ο παντολαλεμένον (παραδίδεται και ως Ξάνθινον, κι από κει αρχίζει νέα σειρά παρετυμολιγιών)

    Κωσταντίνος (Κωσταντής κλπ.) είναι ο ήρωας πολλών τραγουδιών. Άλλοτε πρόκειται για ιστορικές προσωπικότητες, αυτοκράτορες ή άρχοντες ακρίτες, κι άλλοτε, όπως στον Νεκρό Αδερφό, για το συμβατικό όνομα του άλλως ανώνυμου ήρωα -στα παραμύθιοα συνήθως είναι Γιάννης.

    Το Κωστή (συνήθως το βλέπω μ’ αυτό το μυστήριο ήτα) ήταν ελληνικό χωριό της Β. Θράκης, που καλλιέργησε το έθιμο των Αναστεναριών. Τα Αναστενάρια τελούνται τέσσερις φορές το χρόνο, με κορυφαία τη σημερινή, προς τιμήν των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Με τους Βαλκανικούς οι κάτοικοι ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, κάποιοι σκόρπισαν σε τέσσερα προϋπάρχοντα χωριά της Μακεδονίας και οι υπόλοιποι ίδρυσαν ένα καινούργιο χωριό, την Αγία Ελένη Σερρών.

    Άλλο γνωστό τοπωνύμιο το Κωσταλέξι. Υπάρχουν δυο-τρία χωριά μ’ αυτό το όνομα στην Ελλάδα.

    Ο Ελένης είναι από τα λίγα μητρωνυμικά επώνυμα στην Ελλάδα (ο Χ της Ελένης > ο Χ Ελένης). Το έχω ακούσει στη Λέρο και υπάρχει και σε άλλα 12νησα. Ως βαφτιστικό είναι πολύ σπάνιο, ξέρω μόνο το συγγραφέα Λένο Χρηστίδη που γράφει όλα του τα βιβλία μόνος του.

  41. Ηλεφούφουτος said

    Τρεις Πρόεδροι: ήταν κι ο Καραμανλής,
    Και ένας επίτιμος, αλλά ας το, μέρες που ‘ναι.

    Χρόνια πολλά σε εορτάζοντες και εορτάζουσες!

    Την Κωστάντζα παλιότερα δεν πρέπει να την μπερδεύανε λόγω των συχνών πάρε δώσε μ εκείνα τα μέρη της Ρουμανίας. Όχι δηλαδή επειδή διαβάζαμε περισσότερο γεωγραφία αλλά επειδή ήταν απ τα μέρη που ακούγονταν.

  42. atheofobos said

    @36 Σωστά!
    Μόνο που για ακριβολογία ο Μπόστ γράφει Αληλογραφία αντί
    Αληλογραφεία στον τίτλο.

  43. spiral architect said

    @33: Ξέχασες και κάποιον άλλο πρόεδρο, όπως και τον επίτιμο.
    (λίκνο για τον τελευταίο δεν βάζω, μην και σας κάψω την κάρτα γραφικών σας)

  44. Hellegennes Alexandrine said

    Νίκο, δεν καταλαβαίνω γιατί γράφεις «είναι λογικοί άνθρωποι» με το σκεπτικό ότι φωνάζουν το παιδί τους Κωστή κι όχι Κωνσταντίνο. Τι το παράλογο έχει να χρησιμοποιείς ολόκληρο το όνομα και με ποιο κριτήριο είναι «ορθή» είτε η μία είτε η άλλη πρακτική; Το ορθό δεν είναι να χρησιμοποιείς την εκδοχή του ονόματος που σου αρέσει, όποια κι αν είναι αυτή; Τουλάχιστον σ’ αυτά τα ονόματα, δηλαδή, γιατί δεν νομίζω να θεωρούσε κανείς φυσιολογικό να φωνάζει το παιδί του Δημήτριο, Γεώργιο, Γρηγόριο και άλλα σε -ιος.

  45. Αρκεσινεύς said

    4. Aναφέρτηκαν κι οι δυο ως πρωθυπουργοί.
    Πάντως για τον τίτλο επίτιμος, ας μη σχολιάσουμε.

  46. munich said

    @37
    Το πρώτο αντρικό δεν μας είπε φίλε ποιο είναι!

  47. spiral architect said

    Ένα κλικ με δική σας ευθύνη. 😳
    (not for Guses)

  48. munich said

    αυτό για τα ονόματα που τώρα τα φωνάζουν ολόκληρα το έχετε ξαναθίξει έτσι, είναι μια από τις εμμονές του ιστολογίου, μαζί με το Σαββόπουλο και κάτι ψιλά. Θα έλεγα να μην στεναχωριόμαστε, πριν μερικά χρόνια μόδα ήταν τα αρχαιολληνικά ονόματα, τώρα κάνουν καμ μπακ τα βυζαντινά, αύριο, ποιος ξέρει;, θα θεωρείται ιν να ονοματίζουμε τα παιδιά μας κατά το όνομα των παπούδων και γιαγιάδων τους.

    Εμένα μου κάνει εντύπωση που γίνονται ακόμα βαφτίσια. Η θρησκεία δεν χάνει έδαφος ό,τι και να γίνεται εκεί κάτω.

  49. Alfred E. Newman said

    Νομίζω πως Β(ους) αποκαλείτο ο Γεώργιος και όχι ο Κωνσταντίνος.

    Εισφέρω άλλα δύο υποκοριστικά του Κωνσταντίνου: Κωσταρός (Εύβοια) και Κόκκιας (στην Κύπρο).

    Και επειδή λεξικολογούμε: Τον Κωνσταντίνο «εξακολουθούν» να αποκαλούν Τίνο που ήταν το χαϊδευτικό του προηγούμενου Κωνσταντίνου.

  50. Alfred E. Newman said

    Σε υπερρεαλιστικό εορταστικό πνεύμα υπάρχει η φράση: «Λέγεται Ελένη αλλά χάριν συντομίας την αποκαλούμε Κωνσταντίνα».

  51. herko said

    46.
    Το Γιώργος είναι, μακράν πρώτο

  52. Dimitris said

    Έχουμε πέσει και εμείς σαν οικογένεια στο «αυτοκρατορικό» τριπακι του Κωνσταντίνου, αλλά ο μικρός αρχίζει να μας συνεφέρει. Όταν τον ρωτανε στο νηπιαγωγίο
    «Τι θέλεις να γίνεις μεγαλώσεις ?», αυτός απαντάει
    -«Κωστής»!!!! 🙂

  53. physicist said

    Μόναχε, θυμήθηκα τώρα που τα λέμε την πλατεία Stachus στην πόλη σου, που βγαίνει από το Eustachius, το οποίο είναι απόδοση του Ευστάθιος (όταν είχα πρωτοπάει εκεί νόμιζα ότι έχει να κάνει με τα στάχυα). Ξέρει κανείς πώς το Ευστάθιος έγινε Ευστάχιος και γιατί;

  54. Άρτεμη said

    αυτό το θυμηθήκαμε; Μια όχι πολύ γνωστή παροιμία, πιο σωστά παροιμιόμυθο, για τον Κώστα:
    Και παπάς έγινες Κώστα; Έτσι τα “φερε η κατάρα. Παροιμιώδες βέβαια είναι και το «ελιά ελιά και Κώτσο βασιλιά».

    από http://rethemnosnews.gr/2011/12/παροιμίες-με-ονόματα/

  55. spiral architect said

    Το άσμα της ημέρας:

    Εσείς εκεί πίσω, μην κρύβεστε! Σας είδαμε! 😆

  56. Γς said

    53 @ Physicist

    Μα υπάρχει και Eustachius, Ευστάχιος

  57. physicist said

    #56. — Η Βίκη ισχυρίζεται ότι το Eustachius είναι ο Στάθης εκλατινισμένος, όμως:

    http://de.wikipedia.org/wiki/Eustachius

  58. munich said

    φίλε μου Φύζισιστ δεν είχα ιδέα, ήξερα ότι το stachus ερχόταν από ενα παλιό βιρτχάους στην περιοχή αλλά δεν είχα κάνει τη σύνδεση, νόμιζα ότι θα ήταν κάτι βαυαρικό

  59. physicist said

    Τον Βιρτ, φίλε μου, τον λέγανε Στάθη. 🙂

  60. munich said

    Τώρα το διάβασα κι εγώ!
    Άσε, το Σάββατο θα είμαι στο κοντινό εξωτερικό πάλι. Ελπίζω να βρω κανένα ρεσταουρατσε φιλοβαυαρικό με μπύρα της προκοπής

  61. physicist said

    Ρεσταουράτσε; Πάλι στις Τσεχίες θα σουρτουκεύεις; 😉 Ε, εκεί έχουνε μπύρες καλές, μη σκοτίζεσαι.

  62. Jimakos said

    To Constance δεν είναι όντως διαδομένο στην Δύση, αλλά η πιο γνωστή ίσως είναι αυτή από τους 3 Σωματοφύλακες. Έτσι δεν είναι ;

  63. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Για όσους θέλουν να ακούσουν – αρχίζουμε εδώ:
    http://thehistoryofrome.typepad.com/the_history_of_rome/2011/03/index.html
    και συνεχίζουμε ως τον Ιούνιο του 2011 και το επεισόδιο 139 (παρεκτός κι αν σας τραβήξει να ακούσετε και τα υπόλοιπα).

    Διατελώ αυτοκρατορικά, 🙂

  64. ΓΙΩΤΗΣ said

    Εμείς πάντως στο χωριό μου τον Κωνσταντίνο, όταν δεν τον λέμε Κώτσιου δεν τον λέμε ούτε Ξαντή, τον λέμε Τσιαντή.

  65. tofistiki said

    Ένα τραγούδι για τους Κωστάκηδες, που το αγαπούσε πολύ ο μπαμπάς και το τραγουδούσε συχνά (σε δική του μάλλον διασκευή, γιατί δεν την έχω βρει πουθενά!)

    Κι ένα ακόμα, ανοιξιάτικο και αισιόδοξο, για τις Ελένες, αγαπημένο κι αυτό:

    Χρόνια πολλά σ’ όσες κι όσους γιορτάζουν! 🙂

  66. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    65: Χρόνια πολλά βεβαίως!

    64: Ναι μπράβο, Τσαντής!

    54: Όπως λέω και στο κυρίως άρθρο, αυτό που παραθέτετε το έκλεψ… αντέγραψε η κυρία τάδε από παλιότερο άρθρο μου, αναφέροντας «στοιχεία από το ίντερνετ»

    52: Χαχά!

    49: Δίκιο έχεις, ο Γεώργιος ήταν ο κατεξοχήν Βους. Πάντως, εμείς στην οικογένεια λέγαμε έτσι και τον Κοκό.

    40: Πολλά ενδιαφέροντα! Ο Λένος Χρηστίδης πάντως έχει γράψει και ένα βιβλίο σε συνεργασία, αλλά με ψευδώνυμο!

  67. Δημήτρης Μ. said

    53. Το Ευστάθιος πρέπει να έγινε Ευστάχιος, επειδή, ίσως, ο φθόγγος θ δεν υπάρχει στα γερμανικά. Αντίστοιχα στα ρώσικα ο Θεόδωρος γίνεται Φιόντορ, ο Αθανάσιος Αφανάσιι κλπ.

  68. Δημήτρης Μ. said

    Το Κοκός από πού βγαίνει; Από το Κωνσταντίνος, ή έχει άλλη προέλευση;

  69. munich said

    Ίσως η μετανάστευση είναι το γιατρικό που όλοι περιμέναμε για την αυτοκρατορίτιδα! Γνωρίσαμε κάποτε έναν ποστ ντοκ ονόματι Αδαμάντιο. Κάθε φορά που συστηνότανε του λέγανε «and how do they call you?». Στη Γερμανία τώρα μια ελληνίδα φώναζε την κορούλα της πεισματικά Ευφροσύνη, και oι γερμανίδες γειτόνισσες, νηπιαγωγοί κτλκτλ εξίσου πεισματικά βάλθηκαν να της βρουν χαϊδευτικό, ‘Efri, Sini, Schini etc. Έτσι το άκουσε η πεθερά η Φροσάρα το όνομα της όπως είναι!

  70. 56,
    Γνωστός σαλπιγκτής ο Ευστάχιος, εξάλλου. 🙂

  71. sxoliko said

    Εμείς έναν Κωνσταντίνο τον φωνάζουμε Νίνο.
    Κωνσταντίνος: Ας έχει περιτύλιγμα αυτοκρατορικό. Φτάνει να ‘χει καρδιά ανθρώπινη.

  72. spyroszer said

    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.
    Και μια παροιμία που βρήκα για τους Κώστηδες:
    Όσα ξέρ’ ο Κωνσταντής δεν τα ξέρ’ άλλος κανείς (παραλλαγή του γνωστού νοικοκύρη).
    Και με την ευκαιρία, μερικές παροιμίες αφιερωμένες στον Νικοκύρη μας:
    Ο τρελλός νοικοκύρης ξέρει πλειότερα απ’ όλους.
    Όσα ξέρ’ ο λωλός ο νοικοκύρης, δε ξέρουν οι φρόνιμοι γείτονες (ή εκατό απ’ έξω φρόνιμοι, ή ο κόσμος όλος).
    http://books.google.gr/books?id=vKcWAAAAYAAJ&pg=PA227&dq=%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%AF%CE%B5%CF%82++%CE%9A%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AE&hl=el&sa=X&ei=K26bUZSMJIPJhAeF3YEo&ved=0CCgQ6AEwAQ#v=onepage&q=%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%AF%CE%B5%CF%82%20%20%CE%9A%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AE&f=false

  73. -Ἄκουσες Κωνσταντῖνε μου τί λέει ὁ Σαραντᾶκος;
    -Νικόλας εἶναι κι ἂς λαλῇ, Νικόλας εἶναι , ἂς λέγῃ.

  74. Υπάρχει και η Costa Cruise με τα καράβια της που ναυαγούν, πιάνουν ψωτιά κλπ http://www.costacruise.com/
    Επίσης έχουμε το κωνσταντινάτο, χρυσό νόμισμα, αλλά δεν πρόσεξα αν αναφέρθηκε πιο πάνω, το θηλυκό όνομα Κονστάνς δεν είναι και τόσο πολύ σπάνιο στην Εσπερία.

  75. spyroszer said

    72. Με την έννοια του γνωστού συνθήματος η αφιέρωση, μη με παρεξηγήσει κι΄ ο Νικοκύρης 🙂
    Είναι τρελός, είναι τρελός, ο Νικοκύρης είν’ τρελός.

  76. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Διπλή εορτή κι ας πω πολλά τα έτη των εορταζομένων. (Επιλογή μετοχής , για ένα σμπάρο. Λέγεται;)
    Καλή επιτυχία στα εξεταζόμενα νιάτα.
    Τον Κωστίκα τονε γράψατε; Το δικό μας το Κωσταντιό; ΤΟΝ Κωσταντιό και την όμορφη Κωσταντινιά, φλουρί Κωσταντινάτο;
    Καλώς σας ηύρα άρχοντες

  77. physicist said

    #67. — Ναι, το θήτα είναι γνωστό πρόβλημα για τους Γερμανούς (βλ.: the cook thickens the soup; the soup sickens the cook και άλλα ωραία που έχουμε κουβεντιάσει με τον Μιχάλη Νικολάου παλιότερα αλλά βαριέμαι να ψάχνω) αλλά ψυλλιαζόμουνα ότι θα το κάνανε τ, Eustathius. Ωραία η παρατήρηση για τα ρωσικά — νομίζω και την Αθήνα τη λένε Αφήνι ή κάπως έτσι.

    #70. — Όλο κάτι νέο μαθαίνω από σένα, Μιχάλη. 🙂

  78. Μαρία said

    74
    Με καλυτερότερη τη λαίδη Τσάτερλι 🙂

    Χρόνια πολλά στο Χασάπη και στους λοιπούς Κωστήδες.

  79. physicist said

    #78. — Και η Constance Jablonski καλή είναι. Μια χαρά κοπέλα. 🙂

  80. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (78) Ευχαριστώ Μαρία αν και βλέπω πως σύμφωνα με το Νικοκύρη και άλλους εδώ μέσα όχι μόνο πάσχω από αυτοκρατορίτιδα αλλά επιμένοντας στο «ν» στα ξένα πάσχω από οξεία αυτοκρατορίτιδα. 😉 Θα τρίζουν τα κόκκαλα των βενιζελικών προγόνων μου… 🙂 Αν δε βάλεις μέσα πως έβγαλα τα ονόματα των γιαγιάδων στα κορίτσια μου και το Ειρήνη δεν το έκανα Irene o Μοναχικός 🙂 θα με στείλει σε κανένα γκούλαγκ. 🙂

    Περί Μ. Κων/νου πάντως (δεν είδα να σχολιαστεί η αστεία – ακουστικά – συντομογραφία) αν δεν τον είχε φάει λάχανο τον Κρίσπο ίσως να συζητούσαμε και για νέα γενιά «καλών αυτοκρατόρων» κι ας μην ήταν από υιοθεσία όπως η φάση Νέρβα-Τραϊανού-Αδριανού-Αντωνίνου-Μάρκου. Ο μικρός είχε δώσει πολύ καλά δείγματα – τα παιδιά από την αυτοκρατορική 2η γυναίκα του Κων/νου αντιθέτως δεν ήταν ιδιαίτερα ταλαντούχα (χωρίς να είναι ανίκανα). Πάντως η «επίσημη» κουτσομπολίστικη ιστορία διαβάζεται σαν Θησέας-Ιππόλυτος σε Ρωμαϊκή έκδοση.

  81. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Για το Μ. Κωσταντίνο:

    Γιος του Κωνσταντίνου Χλωρού,

    Απέκτησε από την Φαύστα τρεις γιους:Τον Κωνσταντίνο, τον Κωνστάντιο και τον Κώνσταντα (βασίλευσαν και οι τρεις).

    Κωνσταντία – Κωνσταντία, θετή αδερφή του

  82. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    70, 73: Χαχά!

    67: Ίσως από τα γαλλικά, που ούτε κι αυτοί έχουν θήτα.

    74: Και «σας πήραμε σας πήραμε, φλουρί κωσταντινάτο, μας πήρατε μας πήρατε βαρέλι δίχως πάτο»

    Ναι, η Κονστάνς είναι πολύ συχνότερη από τον Κονσταντέν, διότι η σταθερότης είναι προσόν επιθυμητό για τις γυναίκες 🙂

    80: Χρόνια πολλά -ναι, θυμάμαι στο σχολείο το διαβάζαμε «Κώννος» (ενίοτε προφέροντας το διπλό σύμφωνο), και «Μέγας Κώννος»

  83. Μαρία said

    80
    Εμείς συνηθίζαμε την Κων/τίνος.
    Στο επώνυμο όμως Κωνσταντίνου δεν χωράν συντομογραφίες. Ούτε στον Έντι Κονσταντίν μετά το κούρεμα που έκανε μόνος του.

  84. spiral architect said

    15 δώρα για τον Κωνσταντίνο και την Ελένη.

  85. Πέπε said

    @67, 77: Η τροπή στα ρώσικα του ελληνικού θήτα σε φι γίνεται και σήμερα στο στόμα των λεγόμενων «ρωσοποντίων» που, στις μικρές γενιές, έχουν τα ρώσικα ως πιο μητρική γλώσσα παρά τα ελληνικά. Αξίζει τον κόπο να παρατηρήσει κανείς ότι, αν δεν προσέξεις πάρα πολύ τι σου λένε, μπορεί να ακούς Αθήνα, θέλω, ενώ ο άλλος λεει Αφήνα, φέλω. Παρά τη διαφορετική άρθρωση, οι δύο φθόγγοι μοιάζουν πάρα πολύ. Πιφανότατα κι οι ίδιοι λένε φ επειδή αυτό νομίζουν ότι ακούνε!

    Το παλιό ρώσικο αλφάβητο, επί Τσάρων, είχε κι ένα έξτρα γράμμα, το θ (φήτα), γι’ αυτή τη δουλειά: ομόηχο του Φ αλλά μόνο για τα ελληνικά δάνεια τ. Φιόντορ, Φεοφάν, Αφίνι. Η μεταρρύθμιση της Ρώσικης επανάστασης το κατήργησε. (Αντίστοιχα είχαν κι ένα ύψιλον, ομόηχο των άλλων δύο «ι», πάλι μόνο για ελληνικά δάνεια. Με τη μεταρρύθμιση έμεινε μόνο ένα ι, το ανάποδο Ν.)

  86. Γς said

    85:
    Αφίνι σταλίτσι Γκρέτσιι.

    Εχω ακούσει να λένε και την Θήβα Φήβα. Οχι από Ρώσους. Ντόπιους νομίζω. Γιατί;

  87. physicist said

    #85. — Είχα κι έναν συμμαθητή, Έλληνα, που είχε αυτό το προβληματάκι στην προφορά κι έλεγε φ αντί για θ μετά το σ (οι πέντε αισφήσεις, το σφένος του σιδήρου κλπ.) Σχεδόν ανεπαίσθητο, όπως λες, αλλά άμα πρόσεχες το παρατηρούσες.

  88. Gpoint said

    Η ιστορία δεν ήταν το φόρτε μου αλλά αυτός ο Μέγας Κων/νος δεν ήτο ιβηρικής καταγωγής ή μήπως βάσταγε από το Κιούπκιοϊ και τον μπερδεύω με κανέναν άλλον μεγάλο (τυχερή η Αμαλία, αυτή την γλύτωσε μ’ ενα διαζύγιο μόλις…)

    Επειδή ποδόσφαιρο και πολιτική μοιάζουν, επί Μεγάλου κώστα μεσουρανούσαν ο Κώστας Νεστορίδης, ο Κώστας Λινοξυλάκης και ο Κώστας Πολυχρονίου, Αργότερα επί Κώστα Σημίτη εποχή άφησαν τα φάουλ του Κώστα Φραντζέσκου.

    Νομίζω πως δεν αναφέρθηκε η Ψωροκώσταινα

  89. Αλίκη Στούκα said

    « που πρωτοπροβλήθηκε στο έβγα του περασμένου αιώνα »

    Μετά έκλεισε το εβγα και γιαούρτια αγοράζουμε πιά από το σουπερμάρκετ.

  90. Αχ! γελάσαμε και σήμερα.

  91. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Αν τους συναντήσετε, οπωσδήποτε θα τους πείτε Κωνσταντίνους

    Κωνσταντίνος Καζάκος
    Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
    Κωνσταντίνος Αλαβάνος

  92. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    89: Το έβγα, είτε με τοπική έννοια (στο έβγα του χωριού) είτε με χρονική (στο έβγα του Γενάρη) είναι δοκιμότατη λέξη, υπάρχει σε δημοτικά τραγούδια («στο έμπα δίνει τα κλειδιά, στο έβγα δεν τα δίνει»), ο Καραγάτσης, ο Καζαντζάκης, ο Τσίρκας, ο Πρεβελάκης, ο Σεφέρης (στο έβγα του χρόνου), ο Τερζάκης (στο έβγα του χειμώνα) κι ο Ρίτσος την έγραψαν, αλλά και νεότεροι όπως ο Αλέξης Πανσέληνος.

    Πάω στοίχημα ότι την ξέρετε και την καλοξέρετε, αλλά δεν μπορέσατε ν’ αντισταθείτε στον πειρασμό να πετάξετε ένα ξινό, χαζό αστείο.

  93. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    …αγάπησα κάποιους ανθρώπους άγνωστους
    απαντημένους ξαφνικά στο έβγα της μέρας,
    μονολογώντας σαν καπετάνιοι βουλιαγμένης αρμάδας…
    Γ.Σεφέρης «Ενας λόγος για το καλοκαίρι»

  94. spiral architect said

    […] αλλά δεν μπορέσατε ν’ αντισταθείτε στον πειρασμό να πετάξετε ένα ξινό, χαζό αστείο.
    Άντε καλέ!

  95. ΣοφίαΟικ said

    Πέστα βρε Νίκο με τος αυτοκρατορικούς Κωνσταντίνους. Πήγαν να με φάνε κάποιοι γνωστοί που έιπα το παιδί τους Κωστάκη (δύο ετών). ΕΛΕΟΣ! Και μεγαλώνει και σε αγγλόφωνη χώρα που το όνομα σπανίζει.

  96. physicist said

    #92. — Δε σου φταίει κανείς άλλος, η κούτρα σου τα φταίει που κάθεσαι κάθε δόση και γράφεις και εκτενείς εξηγήσεις. Με όλο το θάρρος στο λέω και βρίσε με άμα θες.

  97. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Για ιδές καιρό που διάλεξες, Χάρε μου να τον πάρεις,
    στο έβγα του καλοκαιριού, στο έμπα του χειμώνα,
    να πάρεις τ’ άνθη οχ τα βουνά, λελούδια από τους κάμπους,
    να πάρεις τον αμάραντο, να τον μαράν’ η πλάκα.

    Μοιρολόι κλέφτικο

  98. Αρκεσινεύς said

    Το αφιερώνω σε κάποια από παλιά που μ’ έμαθε ν’ αγαπώ και το στεριανό τραγούδι και όχι μόνο το νησιώτικο.

  99. Αρκεσινεύς said

    Ας το κάνουμε και ρήμα:

    Έβγα να σε δω να γιάνω,
    για θα πέσω να ποθάνω.

  100. Δεν είναι αστείο, είναι ασυνταξία.

  101. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

    (88) Ιβηρικής καταγωγής ήταν οι «καλοί αυτοκράτορες» – ο Κώτσος ο Μέγας ήταν Ιλλυρικής προέλευσης σαν την σειρά των Ιλλυριών πολεμιστών-αυτοκρατόρων πριν από αυτόν με τον θεό της μπάλας Αυρηλιανό ως το καλύτερο παράδειγμα.

  102. spiral architect said

    100: Να προσέχετε τη γραμματοσειρά σας, τότε. Άλλα καταλαβαίνει κανείς. 😉

  103. Αρκεσινεύς said

    40. Ο Τριανταφυλλίδης στις σ. 203 και 214 της γραμματικής του γράφει:Κωσταντίνος χωρίς ν και με περισπωμένη.

  104. 87,
    Πρόκειται για γνωστή ασφένεια! 🙂

  105. Αρκεσινεύς said

    Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον νεότερο όταν έγινε πρωθυπουργός άρχισαν να τον λένε Κώστα. Πάντως για όλους είναι ο Κωστάκης.

  106. physicist said

    #104. — Την εντόπισε πρώτος ένας Εσφονός λογοθεραπευτής, νομίζω.

  107. Αρκεσινεύς said

    105. Από τη Ρηγίλλης ώστε να φαίνεται προσιτός στον λαό που τόσο αγάπησε και πιστά υπηρέτησε!

  108. Hellegennes Alexandrine said

    #105:

    Το ίδιο και τον Σημίτη, όλοι Κώστα τον φώναζαν. Και μην ξεχνάμε τον Κωστή Στεφανόπουλο.

  109. Αρκεσινεύς said

    Στην Τερψιθέα υπάρχει λεωφόρος Κωνσταντίνου Αθάνατου.

    http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%91%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82

  110. stratosbg said

    Reblogged this on ahairlessape.

  111. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    100: Ασύντακτος μαζί με το Σεφέρη και τον Ρίτσο ή συντεταγμένος με την Αλίκη Στούκα;

  112. Αρκεσινεύς said

    o κόστος και το κόστον στα αρχαία < λατιν. costum αρωματική ρίζα

    κόστος , ὁ, root used as
    A.spice, Saussurea Lappa, Thphr.HP9.7.3, Dsc.1.16, D.S.2.49, Peripl.M.Rubr.39, al., OGI214.60 (Didyma, iii B. C.):—also κόστον , τό, Thphr.Od.32 (but κόστα, τά, dub. sens., of wooden parts of a cart, Edict.Diocl.15.19).
    II. = ἑλένιον, Gp.11.27.2.

    το ελένιον είναι φυτό που σύμφωνα με τον Ησύχιο το έσπειρε η Ελένη για να αντιμετωπίσει τα φίδια που το έτρωγαν και θανατώνονταν.

    Διόδωρος Σικελιώτης 2 ,49

    'H δ᾽ ἐχομένη τῆς ἀνύδρου καὶ ἐρήμου χώρας Ἀραβία τοσοῦτο διαφέρει ταύτης ὥστε διὰ τὸ πλῆθος τῶν ἐν αὐτῇ φυομένων καρπῶν τε καὶ τῶν ἄλλων [p. 249] ἀγαθῶν εὐδαίμονα Ἀραβίαν προσαγορευθῆναι. [2] κάλαμον μὲν γὰρ καὶ σχοῖνον καὶ τὴν ἄλλην ὕλην τὴν ἀρωματίζουσαν πολλὴν φέρει καὶ καθόλου παντοδαπὰς φύλλων εὐωδίας, καὶ τῶν ἀποσταζόντων δακρύων ὀσμαῖς ποικίλαις διείληπται: τήν τε γὰρ σμύρναν καὶ τὸν προσφιλέστατον τοῖς θεοῖς εἴς τε τὴν οἰκουμένην ἅπασαν διαπόμπιμον λιβανωτὸν αἱ ταύτης ἐσχατιαὶ φέρουσι. [3] τοῦ δὲ κόστου καὶ κασίας, ἔτι δὲ κιναμώμου καὶ τῶν ἄλλων τῶν τοιούτων χόρτοι καὶ θάμνοι βαθεῖαι τοσαῦται πεφύκασιν ὥστε τὰ παρὰ τοῖς ἄλλοις σπανίως ἐπὶ βωμοὺς θεῶν τιθέμενα παρ᾽ ἐκείνοις καὶ κλιβάνων ὑπάρχειν ἐκκαύματα, καὶ τὰ παρὰ τοῖς ἄλλοις μικρῷ δείγματι ὑπάρχοντα παρ᾽ ἐκείνοις στιβάδας οἰκετικὰς ἐπὶ τῶν οἰκιῶν παρέχεσθαι. τό τε καλούμενον κινάμωμον διάφορον χρείαν παρεχόμενον καὶ ῥητίνη καὶ τερέβινθος ἄπλατος εὐώδης φύεται περὶ τοὺς τόπους. [4] ἐν δὲ τοῖς ὄρεσιν οὐ μόνον ἐλάτη καὶ πεύκη φύεται δαψιλής, ἀλλὰ καὶ κέδρος καὶ ἄρκευθος ἄπλατος καὶ τὸ καλούμενον βόρατον. πολλαὶ δὲ καὶ ἄλλαι φύσεις εὐώδεις καρποφοροῦσαι τὰς ἀπορροίας καὶ προσπνεύσεις ἔχουσι τοῖς ἐγγίσασι προσηνεστάτας. καὶ γὰρ αὐτὸ τὸ τῆς γῆς ἔχει τι φυσικὸν ἔνατμον καὶ θυμιάμασιν ἡδέσιν ἐοικός. [5] διὸ καὶ κατά τινας τόπους τῆς Ἀραβίας ὀρυττομένης τῆς γῆς εὑρίσκονται φλέβες εὐώδεις, ὧν μεταλλευομένων ἐξαίσιοι τὸ μέγεθος λατομίαι γίνονται: ἐκ δὲ τούτων τὰς οἰκίας συλλέγοντες κατασκευάζουσιν, αἷς ὅταν ἐκ τοῦ περιέχοντος [p. 250] προσπέσωσι ψεκάδες, τὸ διατηκόμενον ὑπὸ τῆς ἰκμάδος δυρρεῖ εἰς τὰς ἁρμογὰς τῶν λίθων, καὶ πηγνύμενον συμφυεῖς ἀπεργάζεται τοίχους.

    Μεταφράζω μόνο την παρ. 5 για τους μηχανικούς

    σε μερικά μέρη της Αραβίας άμα κάψεις τη γη βρίσκεις ευώδεις φλέβες που με την πεξεργασία τους σχηματίζονται τεράστια λατομεία, από τα οποία προμηθεύονται την πέτρα για να κτίζουν τα σπίτια τους. όταν πέσουν σταγόνες βροχής πάνω στα σπίτια το υλικό που λιώνει από την υγρασία τρέχει στους αρμούς της πέτρας και όταν πήζει ΄κανει ένα σώματις πέτρες και οι τοίχοι γίνονται στέρεοι.

  113. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    112.Ωραία! Ό,τι πρέπει.Στη μυρωμένη Ανατολή.
    Μόλις ετοιμαζόμουν να γράψω «Νείλος ο καρποδότης και εύσταχυς» (συναφές με τον Ευστάχιο- ο Άγιος Νείλος θα ήταν 🙂

    και
    Ινούλη το ελένιον (Inula helenium)
    Από το naraidokiklos.gr αντιγράφω:
    Λέγεται ότι το βότανο αυτό πήρε το όνομά του από την Ελένη της Τροίας, που μάζευε ινούλη όταν την απήγαγε ο Πάρις.
    Η ινούλη ήταν γνωστή στους αρχαίους ‘Ελληνες και στους Ρωμαίους, που τη χρησιμοποιούσαν ως χωνευτικό μετά από πλούσιο γεύμα.
    Η ρίζα της περιέχει ινσουλίνη, που τη χρησιμοποιούσαν για να παρασκευάζουν καραμέλες για τον λαιμό.

  114. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    30:
    Εκεί γεννήθηκε ο Ενρίκο Μασίας:

  115. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    112
    > το υλικό που λιώνει από την υγρασία τρέχει στους αρμούς της πέτρας και όταν πήζει κανει ένα σώμα τις πέτρες και οι τοίχοι γίνονται στέρεοι.

    Θυμίζει το ασβεστοκονίαμα (άμμος, ασβέστης και νερό) που συνδέει τις πέτρες και κάποια επίδραση που γίνεται (από το οξυγόνο νομίζω) το σκληραίνει όλο και πιο πολύ . Οι ειδικοί εδώ μπορούν να τα εξηγήσουν αυτά τα μυστήρια με τη σύνθεση-‘ενωση των υλικών. Θυμάμαι το απλό μνήμα από τέτοιο κονίαμα ενός θείου μου,σκοτωμένου από τους Γερμανούς στη λαγκαδιά. Το έφτιαξε η 23 χρονών τότε γυναίκα του που κουβάλησε με τον κουβά, όπως άκουγα να λένε, αυτά τα απλά και βρισκούμενα υλικά στον τόπο που τον έθαψε. Εκεί στην ερημιά στέκει ακόμη αχάλαστο από τους καιρούς.

  116. Ανδρέας Καλογερόπουλος said

    «εκπαιδεύουμε μια γενιά άνεργων αυτοκρατόρων»

    … πω πω μη μου λέτε τέτοια και έχω πει τη μεγάλη μου κόρη Θεοδώρα και δε θέλω να τη δω ούτε άνεργη ούτε αυτοκράτειρα!

    Πάντως η αλήθεια είναι ότι τα «μη μου άπτου» ονόματα έχουν μεγάλη πέραση τα τελευταία χρόνια. Το Κωνσταντίνος είναι σχετικά νορμάλ περίπτωση. Τουλάχιστον το ακούς καμιά φορά να γίνεται και Κωνσταντινάκος. Κυκλοφορώντας τα τελευταία χρόνια σε παιδικές χαρές έχω ακούσει διάφορα. Το «Μαρία» είναι σχεδόν ανύπαρκτο στις ηλικίες μέχρι 5 ετών. Τα πιο ακραία που έχω ακούσει είναι «Ιωάννης» και «Μιχαήλ». Τέλοσπάντων πολύ στο κουτσομπολιό το έριξα και όπως βλέπετε κι εγώ δεν πάω πίσω. Αλλά πώς να το φώναζα το παιδί; Ντόρα; Μου θύμιζε την κόρη του… (φτου φτου, στα όρη στ’ άγρια βουνά)

  117. Υπεραγορίτης said

    Καταγγελία: η κ. Στούκα στο 89 είπε κακή λέξη (αρχίζει από σ) 🙂 🙂 🙂

  118. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    116: Ε, όχι και Ντόρα!

  119. Hellegennes Alexandrine said

    Δώρα, είναι το συχνότερο, αλλά παίζει και η Θοδώρα, αν και κακόηχο, κττγμ. Το Ιωάννης είναι τραβηγμένο απ’ τα μαλλιά. Πάντως ο κόσμος περισσότερο επιλέγει ολόκληρα ονόματα γιατί είναι πιο εύηχα, παρά γιατί έχει αυτοκρατοριάζουσα ψώρα. Κάτι Σούλα, Τούλα, Ρούλα, Κούλα, Νόπη, Πόπη, Λόπη (απ’ το Αντιλόπη), Μάκης, Σάκης είναι γενικά και άσχημα, πάλι κττγμ. Έχω φίλο Μενέλαο που όλοι τον φωνάζουν Μένιο εκτός από μένα, που τον φωνάζω Μενέλαο. Δεν είναι μόνο ότι το Μένιος είναι άσχημο και φλώρικο, αλλά στο χωριό μου Μένιους λέγανε τους γαϊδάρους.

  120. physicist said

    #119. — Μένιος και ο αλήστου μνήμης Κουτσόγιωργας αλλά από το Αγαμέμνων. Πασπαρτού το υποκοριστικό.

  121. munich said

    με ενοχλεί

  122. munich said

    Τι τα θέτε κ. Αλεξανδρινέ μου πάντα θα βρούμε κάτι να μας ξενίζει. μου είπαν οτι βάφτισαν ένα παιδάκι Ευαγγελία και πήρα να ευχηθώ στη Βαγγελίτσα τα καλύτερα και με διόρθωσαν «Εβελίνα τηνε φωνάζουμε».
    από την άλλη συζητώντας δα για την αυτοκρατορίτιδα και το κόλλημα του κ. Σαραντάκου μου λένε «μα δε θυμάσε που ο Γιωργάκης γιορτάζει και σήμερα το δεύτερο όνομά του που είναι Κωστάντιος; και η μαμά του επιμένει να κάνει και τις δύο γιορτες» ομολογώ ότι επιλέγω να ξεχνάω μερικά πράματα

  123. Αρκεσινεύς said

    116 που να πάει στα βύθη!

    Με τις φράσεις αυτές ξορκίζουν το κακό (σεισμό, κατακλυσμό, ανεμοστρόβιλο κλπ, κάθε θεομηνία) και θεωρώντας το ενέργεια δαιμονικού πνεύματος το αποπέμπουν σε πολύ μακρινά μέρη.

    Ο Μ. έφτασε ήδη τα 95.

  124. physicist said

    #122. — Πόσες φορές λες να γιορτάζει κάποιος που τον λένε Κάρολο Θεόδωρο Μαρία Νικόλαο Ιωάννη Ιάκωβο Φίλιππο Φραγκίσκο Ιωσήφ Συλβέστρο;

  125. munich said

    Για κάτι τέτοια δεν παίρνω κανένα σε καμία γιορτή και ξενοιάζω 🙂

  126. physicist said

    Μα Συλβέστρος και Freiherr αντάμα; Πάνε μαζί τέτοια πράματα;

  127. Μαρία said

    124
    Χα,χα ο φον τσου! Καμία, γιατί αυτοί γιορτάζουν μόνο γενέθλια.

  128. Θρασύμαχος said

  129. physicist said

    #127. — Είδες, είσαστε και συνονόματοι.

  130. munich said

    Μα τον τουτάτη, δεύτερη φορά σήμερα που με ξεπερνάς σε πατριδογνωσία!!!

  131. physicist said

    Έλα ρε μάστορα, πεσμένο σε βλέπω. Δεν μπορεί να μην ήξερες τον Βαρόνο Μυνχάουζεν του 21ου αιώνα! 😛

  132. Θρασύμαχος said

  133. munich said

    Δεν ασχολούμαστε με αυτούς απ’ το Φράνκεν!

  134. physicist said

    Έτσι. Ξεφτιλόφραγκοι, πφφφφ …

    Άμα ήξερα το τηλέφωνό του θα τον έπαιρνα Δεκαπενταύγουστο να του αφιερώσω τραγουδάκι:

  135. #134
    Και σήμερα μπορείς να τον πάρεις… http://www.youtube.com/watch?v=t-fEtx5apwA 🙂

  136. physicist said

    #135. — Ε, πώς; Αφού δεν έχει ελιά. 🙂

  137. Γς said

    113 @ ΕΦΗ ΕΦΗ

    Ινουλίνη (πολυσακχαρίτης) και όχι η ορμόνη Ινσουλίνη.

    Σε όσες σελίδες αναφέρεται η Ινσουλίνη ως συστατικό της Inula helenium έχει γίνει λάθος.

  138. Γς said

    Καταπληκτική Φωτό της φίλης μας Anna Silia.

    Γς (κάκτος) ο αγαπησιάρης.

  139. agapanthos said

    Ήθελα να πω και για αυτά που γράφτηκαν για τον Τριανταφυλλίδη στο 103, κι ήθελα να μοιρστώ το χαϊδευτικό Κωστούλας για αγοράκια στη Μεσσηνία (σίγουρα) και στη Θεσσαλία και την Ήπειρο (νομίζω).

  140. Πέπε said

    @103, 139: Αφού τον θυμάστε καλύτερα τον 30φυλλίδη, πάω πάσο. Παραμένει όμως γεγονός ότι στην πράξη σχεδόν όλοι γράφουν το -ν- και σχεδόν κανείς δεν το προφέρει. Ακόμη δε περισσότερο στα επώνυμα (Κωνσταντινίδης κλπ.), όπου δεν είναι θέμα επιλογής πώς θα το γράψουμε. Μόνο στο επώνυμο Κώνστας το -ν- προφέρεται πάντα.
    Βρίσκω κάπως αστείο ότι στα βουλγάρικα το όνομα είναι Kostadin (ακριβής μεταγραφή της κυριλλικής γραφής). 100% προφορική μετάδοση: αν μεσολάβησε έστω και ένας λόγιος εκκλησιαστικός πατήρ, υπήρξε διακριτικότατος!

  141. Νέο Kid Στο Block said

    Για να μη φωνάζει ο Νικοκύρης και οι συνιστολογούντες ότι γράφω σε άσχετα νήματα άσχετα πράγματα, παραθέτω αυτούσια την απάντηση της επιτροπής που έβαλε το -πλέον φαντάζομαι θρυλικό και παγκοσμίως διάσημο- Δ3 θέμα των Μαθηματικών ΓΕΝΙΚΗΣ παιδείας στις παννελαδ. εξετάσεις των Εσπερινών λυκείων.
    «Είμαστε Αστραπόγιαννοι,αλλά πιαστήκαμε Κώτσοι οπότε τώρα κάνουμε τον Αλέκο!»

    Για να μπείτε στο νόημα, δεν αοπαιτειται καμία εξειδικευμενη γνωση άλγεβρας/ανάλυσης παρά μονον στοιχειώδης αίσθηση Θεωρίας Αριθμών. Και τον μπάρμπα μ τουν Κώτσιου στου χουργιό ν’αρωτήξεις θα σ’πει.
    «Βρε ιέρμο! Το μ’σο απ’το μ’σό θα σε δώκει ποτές πλιότερο;; Ιιι,μαρί γιέμ, κρίμας τα σπουδάγματας βρε!

    «Αν 0<α<β<γ<1 με α^2 +β^2 +γ^2=6 , τότε να βρείτε… " !!!????

    Αλληλούια! Όποιος ή όποιοι έβαλαν αυτό το θέμα , προχώρησαν όχι μόνο την μαθηματική επιστήμη αλλά την πανανθρώπινη σκέψη και λογική ένα βήμα παραπέρα! Νομπέλ και Φιλντς και Φέρμι και βραβείο Λένιν μαζί!
    Και εντάξει, κάνεις την πατάτα (το λέω ευγενικά) και δίνεις σαν υποθεση ότι το άθροισμα των τετραγώνων τριών θετικών αριθμών μικρότερων από το 1 κάνει 6 (!!!) ,αλλά τουλάχιστον παραδέξου το λάθος.
    Ακουστε απάντηση, όταν η μαθηματική εταιρεια (θα αρκούσε βεβαια και ο μπαρμπας μ ο Κώτσιος) τους επεσήμανε το λάθος θέμα.
    "Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων παραδέχεται ότι "δόθηκε μία ασύμβατη υπόθεση" η οποία, όμως συμπληρώνει "ουδόλως επηρεάζει την επίλυση του θέματος." Το "θέμα" θα βαθμολογηθεί κανονικά" !!!!

    Δηλαδή σε αντιστοιχία με ,ας πούμε, την Ιστορία είναι ένα θεμα
    "Το 1453 το διαστημόπλοιο "Save Constantine" από τον πλανήτη Ε-101 του αστρικού συμπλέγματος Idiotikon έσωσε τη Βασιλεύουσα κι έδιωξε την τουρκιά από τη Μικρά Ασία. Εξετάστε τις συνέπειες αυτού του γεγονότος στο φαινόμενο του κρυφού σχολειού το 1800…"
    Αντε, τυχερέ Νικοκύρη, βρήκες μεζεδάκι (10 μπουφέδες εις την νιοστή δηλαδή) για το Σάββατο! 😆

  142. spiral architect said

    @141:
    Αξιότιμε κύριε,
    Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, όφειλε να θέσει τας απαραίτητας κοκκίνους γραμμάς, κάτωθι των γραμμών των κλασμάτων του άνωθεν περιγραφομένου ζητήματος.
    Όπερ μεθεμηνευόμενον, η ως άνω Επιτροπή ορθώς έπραξε, τουθόπερ ημείς συνεχίζομεν να στηρίζωμεν την Εθνικήν Κυβέρνησιν Συνεργασίας απασών των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου.

    Δια την Δημοκρατικήν Αριστεράν, ευπειθώς:

    Φώτιος – Φανούριος Κουβέλης
    Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω – Αριστίνδην Πρόεδρος ΔΗΜΑΡ – Μέλλων Πρόεδρος

  143. sarant said

    140: Στα βουλγάρικα έγινε προφορική μετάδοση, όπως και στην περίπτωση του Οκτώβρη, που είναι Οκτάμ-μπρ, με διακριτό το μ, το έχουμε ξαναγράψει.

    141: Ωχ, δεν το είχα δει αυτό -Νόμπελ και βάλε!

  144. LandS said

    141 Ας το δούμε με ευρύτητα πνεύματος και με ανοιχτά μυαλά. Επιτέλους η ανθρωπότητα απελευθερώθηκε από τους δογματικούς και στείρους συλλογισμούς και μπορεί πλέον να αποδείξει ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ.

    Άσχετο αλλά και αυτό ανέκδοτο, αν και λογικό. Ξέρετε τα ανέκδοτα με τους πόσους επιστήμονες (του ενός ή του άλλου αντικειμένου ή κλάδου ή όπως αλλιώς λέμε) χρειάζονται για να αλλάξουν μια ηλεκτρική λάμπα.
    -Πόσοι Μαθηματικοί, λοιπόν, χρειάζονται γα να αλλάξουν μια λάμπα;
    -Ένας! Το δίνει σε ένα Φυσικό και έτσι το ανάγει (αναγάγει; ) σε πρόβλημα που έχει λυθεί.
    – Γιατί;
    – Είναι τόσα τα καλά αστεία που κυκλοφορούν για τους Φυσικούς και τις λάμπες που κάποια απάντηση σε αυτά θα είναι σωστή.

  145. Νέο Kid Στο Block said

    LandSy boy σωστόος! Μη το γελάς καθόλου! Κυριολεκτικότατα ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ,μιας και η υπόθεση («η οποία ουδόλως επηρεάζει την επίλυση του θέματος»…θυμίζω) καταργεί τη συνοχή της αριθμητικής ,αφού ένας αριθμός μπορεί να έχει τετραγωνο μεγαλύτερο απο 1 ,άσχετα αν είναι μεγαλ. ή μικρότερος από 1, άρα το σύστημά μας είναι τρελιάρικο και ωραίο και ΠΛΗΡΕΣ! Κάθε πρόταση είναι θεώρημα, και όχι μόνο ισχύει αυτό που μας ζητάτε, αλλά επιπλέον ισχύει ότι είμαι μια μικρή ροζ ελεφαντίνα αν και είμαι αναμφισβητητα αρσενικός! (και ιπποπόταμος)!
    Χωρίς καμία πλάκα τώρα, αν ήμουν βαθμολογητης και κάποιος έγραφε κατι τετοιο θα του έβαζα άριστα με τόνο!

    Το να κάνεις ένα λάθος (ακόμα και τόσο χοντρό και σε τόσο σοβαρή εξέταση) είναι ένα θέμα! (που κυρίως νομίζει χρίζει διερεύνησης ως προς την διαδικασία και τα βαθυτερα αιτια που το επέτρεψαν να γίνει).
    Αλλά η απάντηση της επιτροπής είναι πραγματικά κατάπτυστη. Αντί να κάνουν την πάπια και να σκεφτούν κάτι λογικό για να τα μπαλώσουν, βγαίνουν κι απο πάνω!!

  146. Νέο Kid Στο Block said

    Kυρ σπυροτέτοιε αρχιτετούρα! Άκου να δεις!
    Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ δεν κάνει ποτέ λάθος! Μια φορά μόνο νόμισε πως είχε κάνει λάθος, αλλά τελικά έκανε λάθος!

  147. Γς said

    Ναι ποτέ δεν κάνει λάθος. Κι αν καμιά φορά κάνει λάθος, τότε το κάνει κατά λάθος!

  148. Ηλεφούφουτος said

    143 οκτόμβρι στα Βουλγάρικα, προφανώς λόγω προφορικής μετάδοσης.

    Βούλγαρος Κωστής ο Γκότσε, όπως ο Γκότσε Ντέλτσεφ που έγινε και πόλη.

    «o κόστος και το κόστον στα αρχαία < λατιν. costum αρωματική ρίζα

    κόστος , ὁ, root used as
    A.spice,…"

    Αα, έτσι εξηγείται μια χειρόγραφη ανακοίνωση που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας στον πίνακα έξω από τα γραφεία του, όπου μιλάει για τον κόστο της κυβερνητικής πολιτικής, και ο κόστος έτσι και ο κόστος αλλιώς (δεν ήταν μόνο μία φορά δηλαδή).
    Έχω έναν ενδοιασμό ακόμα να δεχτώ αυτή την ερμηνεία επειδή είχε (και άλλα) μαργαριτάρια.

  149. spiral architect said

    Κιντ, τα σφάλματα συνεχίζονται!
    Τυχαίο; Δε νομίζω! 😛

  150. Dimitris said

    141: Μάλλον το έκαναν για να βοηθήσου τα παιδιά, αφού ότι απάντηση και να δώσουν πρέπει να θεωρηθεί σωστή, Ως γνωστόν από ψευδή υπόθεση μπορείς να συνεπάγεις οποιοδήποτε συμπέρασμα Ψ->(Α ή Ψ) : Αληθές. 🙂

  151. Κουγιαγια said

    138
    Πράγματι καταπληκτική η φωτό της Anna Silia, αλλά αιχμηρή και ..ανατριχιαστική.

  152. skol said

    141: Νομίζω ότι παραείσαι αυστηρός. Καλό θα ήταν να μην είχε γίνει το λάθος αλλά αν η Επιτροπή δεν πάρει την απόφαση να ακυρώσει το θέμα (που δεν ξέρω ποιες άλλες επιπτώσεις θα έχει αυτό) πρέπει να είναι καθησυχαστική. Δεν θα μπορούσε να πει «έκανα ένα τραγικό λάθος αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει την βαθμολογία».
    Η γνώμη μου είναι ότι είναι μάλλον απίθανο να το πρόσεξε κάποιος μαθητής, (απ’ ό,τι διαβάζω η Μαθηματική Εταιρία έκανε την ανακοίνωση) αλλά και αν ακόμα το πρόσεξε ας πάρει άριστα, του αξίζει. Σ’ αυτή την άσκηση είναι πολύ πιο δύσκολο να προσέξεις αυτό το λάθος παρά να την λύσεις!

    Να σημειώσω ότι σαν χτες γιορτάζαμε και την ένωση με τα Επτάνησα.

  153. Walter Ego said

    @139,
    ο πρέσβυς κος Κωστούλας ήταν ο έλληνας επικεφαλής της Πρεσβείας μας στο Ναϊρόμπι, το 1999, όταν συνελήφθη ο κούρδος ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

    Η «άκρως απόρρητη» έκθεσή του δημοσιεύτηκε στα «ΝΕΑ». Πολλές εικασίες παραμένουν.

  154. Γς said

    151 @ Κουγιαγια

    >Πράγματι καταπληκτική η φωτό της Anna Silia, αλλά αιχμηρή και ..ανατριχιαστική.

    Σαν τον έρωτα. Της πρώτης φοράς!

  155. sarant said

    Έκανα μια προσθήκη ύστερα από υπόδειξη φίλου, που μου θύμισε ένα σατιρικό επίγραμμα του Λαπαθιώτη σχετικό με τον Κωνσταντίνο:

  156. Νέο Kid Στο Block said

    Φίλτατε Scol, λες ότι είμαι αυστηρός ,ε; Δεν ξέρω…πιστεύω ότι μάλλον είμαι επιεικής!
    Το θέμα Δ3 είναι ..σουρεαλιστικό, από πολλές απόψεις. Ξεκινώντας από αυτή την αρχική παραδοχή ,που πλέον θα περάσει στους θρύλους της επιστήμης, στο τέλος ζητάει από τα κακόμοιρα παιδάκια να βρουν τη μέση τιμή 4 πορτοκαλιών και ενός μήλου! Σοβαρότατα μιλάω. Το πλήρες θέμα : (για 8 βαθμούς παρακαλώ!)
    «Αν 0<α<β<γ<1 με α^2 + β^2 +γ^2=6 , τότε να βρείτε το εύρος R και τη μέση τιμή των τιμών f(α), f(β), f(γ), f(1), f'(0), όπου f(x)=x^2 +4
    Τι νόημα έχει ο μέσος όρος 4 τιμών της συνάρτησης και μιας τιμής της ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ της;; Το ίδιο που έχει να ζητήσεις τον μέσο όρο 4 ταχυτήτων και μιας επιτάχυνσης!! ΓΕΛΟΙΟ! ΑΝΗΚΟΥΣΤΟ! Νοσηρότητα εγκεφάλων!
    Όποιο κακόμοιρο παιδάκι κατάφερε να ξεπεράσει το σοκ της "υποθεσης" ,σίγουρα εδώ αναρωτήθηκε "Μα είστε ΤΟΣΟ …"??

  157. Hellegennes Alexandrine said

    Δίνονται οι τιμές: 5 χιλιόμετρα, 3 χιλιόμετρα, 30 χιλιόμετρα, 10 χιλιόμετρα/ώρα. Να βρείτε τον μέσο όρο.

  158. skol said

    156: Φίλε Κιντ, νομίζω ότι υπερβάλλεις.
    Δεν γίνεται πουθενά αναφορά σε φυσικά μεγέθη. Στα πλαίσια της Ανάλυσης τόσο η f όσο και η f’ έχουν πεδίο τιμών τους πραγματικούς αριθμούς, οπότε μια χαρά ορίζεται η μέση τιμή.
    Εκτός αν υπονοείς ότι μοναδική αποστολή των μαθηματικών είναι να περιγράφουν τα φυσικά φαινόμενα.

  159. Ξύλο θέλουν, ΝεοKid. Και για το δεύτερο λόγο που επισημαίνεις — αλλά πάει στο διάβολο, για καθαρούς αριθμούς πρόκειται· επιτέλους, από τον τύπο του Taylor προκύπτει f(x+1)=f(x)+f΄(x)+…, οπότε μπορούμε να προσθέσουμε τιμή συνάρτησης και παραγώγου! — αλλά προπαντός για τον πρώτο. Και θα ήταν τόσο εύκολο να πουν α²+β²+γ²=1 ή έστω =2, χωρίς τίποτε να αλλάξει στην όντως αστεία δυσκολία της άσκησης!

    Αλλά συμβαίνουν και εις Παρισίους. Όταν έδινα για baccalauréat το 1970 (όχι εις Παρισίους, στην Αθήνα έδωσα, αλλά υποθέτω πως τα θέματα — τυπωμένα, όχι υπαγορευόμενα — ήρθαν από το Κέντρο), έφαγα πάρα πολλή ώρα μέχρι ν’αντιληφθώ ότι υπήρχε τυπογραφικό λάθος στην εκφώνηση του προβλήματος (ένα + είχε γίνει – αλλά δεν ήταν διόλου προφανές), με αποτέλεσμα να μην προλάβω να το τελειώσω. Επεσήμανα όμως στο γραπτό μου το λάθος. Το αποτέλεσμα ήταν να μας χαρίσουν το υπόλοιπο μέρος του προβλήματος και να βρεθώ με 18 στα 20 στα μαθηματικά, βαθμό υπερφυσικό για τα γαλλικά δεδομένα!

  160. Νέο Kid Στο Block said

    Skol. Το νόημα αυτού που λέω ,είναι η γενική προχειρότητα και «κουτοπονηριά» του θέματος. Χάθηκε να ρωτούσαν ευθέως
    «Βρείτε την παράγωγο της x^2 + 4 » . Kαι Άγγελε, με συγχωρείς αλλά το ανάπτυγμα Τέηλορ έχει απόλυτη φυσική εφαρμοσιμότητα αφού προσεγγίζει την τιμή μιας συνάρτησης. Είναι το ίδιο αυτό, με τον μέσο όρο(που είναι ένα κεντρικό όριο,μέτρο θέσης πώς το λένε..) ΑΝΟΜΟΙΩΝ πραγμάτων; Μη τρελαθούμε τώρα ρε παιδιά!

  161. Κουγιαγια said

    Ευτυχώς που δεν πραγματοποίησε την απειλή του ο Νεοκίντ!
    Θα γινόταν τόσο εμπεριστατωμένη συζήτηση για το θέμα των μαθηματικών, αν μας έλειπε;

  162. skol said

    160: Συμφωνώ ότι το θέμα είναι ανέμπνευστο.

  163. spiral architect said

    Τελικά, για ποιο λόγο βάζει τόσο δυσνόητα θέματα η επιτροπή;
    Για να αναδειχθούν τα – ούτως ή άλλως άγνωστα – μέλη της απέναντι στα παιδιά, ή για να διαγωνιστούν τα παιδιά;

  164. skol said

    Δεν θα έλεγα δυσνόητα. Μάλλον πρόχειρα.
    (το «ανέμπνευστος» γιατί δεν υπάρχει στα λεξικά;)

  165. 141,
    Λυπηρό…
    (Εκτός, βέβαια, αν το «6» παριστάνει το αντίστροφο του «e» – ως προς τον οριζόντιο άξονα – που είναι ίσο με 1/2.7 = 0.37 < 1 και η γκάφα σώνεται. Είναι όπως ημ(φ)/φ = ημ. Λέμε τώρα…για να μην κλαίμε…)

  166. Voulagx said

    #165 Αμ, ετσι εξηγειται! Κι έλεγα οτι «εχω μεινει πισω στα Μαθηματικα, κοιτα να δεις ποσο εξελιχθηκαν!» Ευχαριστω, Μιχαλη!

  167. Νέο Kid Στο Block said

    Κουγιαγια: Mε κάνεις και κοκκινίζω…

    Voulagx: Έχεις μείνει πίσω αγοράκι μου στα ανώτερα μαθεμάτικς! Το πολύ-πολύ για καμιά βοσκή κατσικιού εν τετραγώνω σε κόβω.. 😆

    Ήθελα από χθες (αλλά έμπλεξα με ποδοσφαιρικό τοπικό ντέρμπι-τελικό κυπέλλου-Ρε την Απολλωνάρα ρε…) να συμπληρώσω το εξής:
    Ίσως βέβαια να μην είναι και τόσο δόκιμο και σωστό να διαιωνίζουμε το θέμα, από τη στιγμή που είναι (η βαθμολόγησή του)μια διαδικασία σε εξέλιξη ακόμα φαντάζομαι, αλλά αλίμονο αν επηρεάζονται τέτοιες καταστάσεις από σχόλια σε ιστολόγια (δεν θα έπρεπε δηλαδή).
    Πάντως ,κάποια στιγμή θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τις οδηγίες που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέτασης και μετά , για τη βαθμολόγηση.
    Τι σημαίνει δηλαδή το «θα βαθμολογηθεί κανονικά!». Και βασικά τι σημαίνει το «κανονικά»; μιας και αναμφισβήτητα δεν ήταν ένα «κανονικό» θέμα από ΄πολλές απόψεις.
    Προκαλεί σ’εμένα τουλάχιστον εντύπωση ότι ενώ μιλάμε επι της ουσίας για ένα πανεύκολο θεματάκι μαθηματικών, το φτιασίδωσαν και το «κουτοπονήρεψαν» τόσο , με αποτέλεσμα όλο αυτο το μπάχαλο. Και εντάξει γίνεται το λάθος στην «υπόθεση». Δεν το είδε επί τόπου κάποιος να το διορθώσει; Να πει δηλαδή «παιδιά, το άθροισμα των τετραγώνων είναι ίσον με 1 ή 2, ξέρω γω.. Τίποτε δεν αλλάζει στην ουσία της άσκησης,όπως είπε και ο Άγγελος, εκτός από το ότι επανέρχεται η συνέπεια στο σύστημα.
    Και από τα παιδιά (που σίγουρα δηλαδή πολλά θα πρόσεξαν την ασυνέπεια ,με άγνωστες συνέπειες στην απόδοσή τους, και εδώ μπαίνει κι ένα θεματάκι ισονομίας) θα πρέπει να είμαστε νομίζω όλοι λίγο-απαιτητικοί ,ειδικά σε συνθήκες διαγωνίσματος και μάλιστα ΠΑνελλαδικού!, αλλά είμαι σίγουρος ότι πολλοί μαθηματικοί αντέδρασαν και όχλησαν την «Επιτροπή». ΚΑΝΕΙΣ δεν είχε δει την «πατάτα»; ΔΕΝ είχαν λύσει το θεμα πριν;.
    Καταλήγω πως όχι! Πώς να εξηγήσει κανείς αλλιώς τα όσα ακολούθησαν και την φαιδρή(το λέω όσο ευγενικά γίνεται..) ανακοίνωση.
    Δηλαδή ένα κατα βάση βατότατο ,αν όχι αστείο, θέμα, φαίνεται ότι το «σκέφτηκαν» εντελώς στο ποδάρι που λέμε, με αποκορυφψνμα την -γελάστε μαζί μας!- κουτοπονηριά ,αντι να ζητησουν ευθέως ας πουμε την παράγωγο του x^2 +4 ,να την κοτσάρουν μέσα σε ένα κεντρικό όριο ΑΝΟΜΟΙΩΝ μεγεθών ! Το ό,τι είναι σκέτοι αριθμοί δεν λέει κάτι. Ίσα-ίσα ,ένας συνειδητοποιημένος και με στοιχειώδη κατανόηση μαθητής που δεν θα πάρει μηχανικά 5 νούμερα να τα σουμάρει και να τα διαιρέσει με το 5 ,χωρίς να σκεφτει ΤΙ είναι; αυτά τα νούμερα, μπορεί να προβληματιστει και να μπερδευτεί.
    Δηλαδή ,αυτό το θέμα μου θύμισε σε όλα το «ναι μεν αλλά, και είπα μην είπες πώς είπες..» .
    Σκεφτόμουνα και από χθες μια άλλη ενδεχόμενη παράμετρο, αλλά δίσταζα να την αναφέρω γιατί δεν ΘΕΛΩ να ισχύει, σε καμια περίπτωση. Αλλά για να τα έχω εντάξει με τον εαυτό μου θα πω τη σκέψη μου.
    Μήπως, έπαιξε και κάποιο ρόλο, ότι οι εξετάσεις ήταν εσπερινών μαθητών.; Δηλαδή παιδιών ενός «κατωτερου» Θεου; Μήπως κύριοι της επιτροπής λειτουργησε το «έλα μωρέ. Γράψε εκεί μια άσκηση, Ό,ΤΙ (κυριολεκτικά!) σου κατέβει στην κουτρα, κι όποιος λύσει έλυσε!»
    Ειλικρινά αυτό το τελευταίο , θα ήταν το απολύτως κατάπτυστο και ελπίζω πραγματικά και εύχομαι να μην ισχύει.

  168. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    161@
    Εδώ δεν ντράπηκε για οπαδικούς λόγους να μεταμφιεστεί σε όψιμο οπαδό της ομάδας του Φράνκο, θα είχε πρόβλημα να αθετήσει το λόγο του.

  169. Νέο Kid Στο Block said

    Ρεμάλι, προσπαθώ να εξηγήσω στον εαυτό μου το μοχθηρό και γεμάτο μικρότητα σχόλιο 168. και δεν μπορώ να βρω άλλη εξήγηση εκτός ίσως ότι είσαι ένας πωρωμένος κι άρρωστος γάβρος. Λίγο αργά το θυμήθηκες βέβαια ,κι αυτό κάτι δείχνει, αλλά δικό σου θέμα.
    Επίσης, δεν θυμάμαι να σε έχω αδικήσει, κοροϊδέψει, ρίξει σε καμιά δουλειά. Επίσης δεν είσαι σίγουρα ο σπιτονοικοκύρης μου που του χρωστάω δυο νοίκια. Άλλες διαφορές δεν έχω. Οπότε αν κρατάω το λόγο μου ή όχι δεν το ξέρεις και παράτα με στην ησυχία μου.

  170. Νέο Kid Στο Block said

    169. (συνεχ). Eπίσης ,αν σε χαλάει οτιδήποτε με την πάρτη μου, μπορείς ελεύθερα να μου το λες κατάμουτρα κι όχι μέσω τρίτων. Δεν πρόκειται να σε κάνω ντα.

  171. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ύστερα κι απόστερα στο φερώνυμο νήμα
    Μνημονεύω και Κωστούλα Μητροπούλου από της οποίας το στίχο «Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία», πήρε το παρόν: «οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία»

  172. LandS said

    158-159 Μια χαρά τα λέει ο Νεοkid.

    Ειδικά στα πούρα μαθηματικά το f(x)+f΄(x) δεν στέκει γιατί αλλού «βρίσκεται» το ένα, αλλού το άλλο.
    Στο συγκεκριμένο ανάπτυγμα Τέιλορ πιο πάνω, ο συντελεστής που κάνει τα μεγέθη ομώνυμα μπορεί να είναι ίσος με τη μονάδα, και να τον παραλείπουμε. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχει.

    Για να μη κάθομαι και αντιγράφω σελίδες λέω το εξής.

    Όσες «αποδείξεις» της ισότητας 1=0 μούρχονται αυτή τη στιγμή στο μυαλό, έχουν να κάνουν με απλοποιήσεις που δεν μπορούν να γίνουν επειδή δεν σεβόμαστε τις ιδιότητες των ορίων.

  173. physicist said

    #172. — Όχι βέβαια, Λαντς, αυτό είναι εντελώς λάθος. Αν δεν μπορούσαμε να προσθέσουμε μια συνάρτηση και τις παραγώγους της δεν θα υπήρχαν διαφορικές εξισώσεις! Μη λέμε ό,τι μας κατέβει τώρα.

  174. LandS said

    #173 Έχεις ποτέ σου προσθέσει, όπως λέει και ο Kid, μήκος και ταχύτητα, χωρίς να πολλαπλασιάσεις την ταχύτητα με το χρόνο; Και βέβαια υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις όπως η y+y΄΄=0 (και άπειρες άλλες, το παραδέχομαι) που στέκουν, αλλά όλες οι άλλες (άπειρες και αυτές) είναι απλοποιήσεις, χάριν συντομίας, που αν δεν τις προσέξουμε κάνουμε λάθη.

    Ο Ντικ Φέινμαν λέει ότι κογιονάριζε τους μαθηματικούς λέγοντάς τους: «Το πορτοκάλι όμως, που μου φέρνεις σαν παράδειγμα, έχει ζάρες».

  175. LandS said

    173 Α! για τις διαφορικές εξισώσεις. Δεν λύνεις την y+y΄=b, αλλά την y+ay΄=b.

  176. physicist said

    #174. — Επαναλαμβάνω να μη λέμε ό,τι μας κατέβει, και να με συμπαθάς για το ύφος αλλά δεν είναι δυνατόν να διαβάζω τέτοιες απίστευτες αρλούμπες. Το λοιπόν:

    Στη Φυσική, οι συναρτήσεις που εκφράζουν φυσικά μεγέθη πρέπει να είναι ομογενείς, δηλαδή να έχουν τη μορφή:

    [A]**a*[B]**b*C**c * f(x_1,x_2,…,x_n),

    όπου A, B, C τα τρία βασικά μεγέθη με διαστάσεις (μήκος, χρόνος και μάζα, κατά συνθήκη, αλλά μπορείς να επιλέξεις άλλα) και f(x_1,x_2,…,x_n) αδιάστατη συνάρτηση με αδιάστατες μεταβλητές x_1,x_2,…,x_n. ‘Ολες οι παράγωγοι που εμφανίζονται σε προβλήματα Φυσικής είναι παράγωγοι της συνάρτησης f, δηλ. παράγωγοι ως προς αδιάστατες μεταβλητές. Οι διαστάσεις της f έχουν απορροφηθεί στο γινόμενο που προηγείται, και δίνοναι από τους εκθέτες a, b, c. Όλες οι παράγωγοί της είναι, προφανώς, αδιάστατες. Δεν προσθέτεις ποτέ μήκος και ταχύτητα, προσθέτεις μήκος και την παράγωγό του ως προς τον χρόνο πολλαπλασιασμένη με κάποια από τις κλίμακες του χρόνου που είναι εγγενείς στο φυσικό πρόβλημα που μελετάς (characteristic time scale of the problem). Αυτή είναι η γενική δομή όλων των φυσικών θεωριών.

    Κοντολογίς, και πάλι ζητώντας συγγνώμη για το ύφος αλλά δεν πάει άλλο: ανοίχτε και κανα βιβλίο Φυσικής πότε-πότε.

  177. sarant said

    176 και πριν: Επειδή εγώ θα λείψω, παρακαλώ να είστε κόσμιοι κατά τις επιστημονικες σας αντιπαραθέσεις 🙂

  178. physicist said

    #177. — Ελήφθη, όβερ. 🙂

  179. Νέο Kid Στο Block said

    LandS, να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα. Δεν είπα ότι δεν στέκει μαθηματικώς να προσθέσουμε 5 τιμές , 4 της συνάρτησης και 1 της παραγώγου. Είπα, ότι είναι ηλίθιο γιατί ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ (και οποιοδήποτε άλλο κεντρικό όριο: διάμεσος, τυπική απόκλιση κ.λπ) έχει νόημα μόνο μεταξύ ΟΜΟΕΙΔΩΝ μεγεθών. Δηλαδή κατακρίνω την «κουτοπονηριά» του θέματος, που θεωρώ ότι όπως δόθηκε στην εκφώνηση κάλιστα θα μπορούσε να μπερδέψει-παγιδεύσει ένα παιδί. Κι ο σκοπός αυτων των εξετάσεων , νομίζω δεν είναι το μπέρδεμα, αλλά άλλος.
    Χρησιμοποιώ ένα περίπου ανάλογο παράδειγμα.
    Ας πάρουμε την καμπύλη y=1/x ,από x=1 έως x=άπειρο
    Αν περιστρέψουμε αυτήν την καμπύλη γύρω από τον άξονα x , παίρνουμε μια επιφάνεια εκ περιστροφής σχήματος «Χωνιού». Ο όγκος V αυτού του «χωνιού» είναι Ολοκληρωμα (από 1 έως άπειρο) (π/x^2)dx = π
    Ο όγκος λοιπόν είναι π , άρα πεπερασμένος. Η επιφάνεια S όμως του χωνιού είναι:
    Ολοκλ.(1 ώς άπειρο) 2π*(ρίζα(1+y’^2)/x dx που είναι μεγαλύτερο από: Olokl(1 ως άπειρο) 2π/χ dx που αποκλείνει (κάνει άπειρο). Φαίνεται λοιπόν, ότι ενώ μπορούμε να γεμίσουμε το χωνί με μπογιά (αφού ο όγκος του είναι πεπερασμένος) εντούτοις δεν μπορούμε να το βάψουμε! (αφού η επιφάνειά του είναι άπειρη).
    Ασφαλώς τα μαθηματικά μας είναι σωστά και ασφαλώς δεν ισχύει το φαινομενικά «παράδοξο» αυτό.
    Η αλήθεια είναι ότι ο όγκος V είναι πεπερασμένος κι ότι μπορούμε να τον γεμίσουμε με μπογιά. Αλλά παρότι η επιφάνεια είναι όντως άπειρη ,ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τη βάψουμε!
    Το φαινομενικό παράδοξο προκύπτει απο το γεγονός ότι κατ’ουσίαν επιχειρούμε να συγκρίνουμε μήλα και πορτοκάλια. Και ξέρουμε από τα παιδικάτα μας ότι μήλα και πορτοκάλια δεν προσθαφαιρούνται και δεν συγκρίνονται.
    Μ’αλλα λόγια, το «πρόβλημα» προκύπτει γιατί συγκρίνουμε αντικείμενα με διάσταση 2 (επιφάνεια) με άλλα με διάσταση 3 (όγκο). Στην περίπτωση που εξετάζουμε, όταν κάποιος πει
    «Το χωνί δεν μπορεί να βαφεί!» ουσιαστικά λέει ότι θα χρειαζόταν ένας άπειρος ΟΓΚΟΣ μπογιάς για να το καλύψουμε.
    Αλλά το γεγονός ότι το εμβαδό της επιφάνειας είναι άπειρο ΔΕΝ συνεπάγεται ότι απαιτείται άπειρος όγκος μπογιάς!
    Συγκεκριμένα, αν προσπαθήσουμε να βάψουμε το χωνί με ένα ΔΕΔΟΜΕΝΟ/ΣΤΑΘΕΡΟ πάχος μπογιάς , τότε πραγματικά θα χρειαζόμασταν άπειρο όγκο μπογιάς. Ας φανταστούμε ότι το χωνί εμπεριέχεται , για μεγάλες τιμές του x,σε έναν κυλινδρικό σωλήνα από μπογιά. Αυτός ο σωλήνας σταθερής ακτίνας βάσης! (π.χ =1) θα είχε όντως άπειρο όγκο,αλλά το χωνί θα καταλάμβανε (όπως αποδεικνύει το σχετικό ολοκλήρωμα που αναφέραμε) ένα μικρό-μικρό τμήμα του στο κέντρο του κυλίνδρου, ίσο με π.

    Τι γίνεται όμως αν βάψουμε το χωνί με ένα ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ/ΜΕΙΟΥΜΕΝΟ πάχος μπογιάς, καθώς το x τείνει στο άπειρο;
    Για παράδειγμα , αν το πάχος ακολουθεί την συνάρτηση /μεταβολή : 1/x , TOTE o απαιτούμενος όγκος μπογιάς είναι :
    Ολοκλήρωμα(από 1 έως άπειρο) (1/x^2)dx το οποίο είναι ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ. Μ’αυτόν τον τρόπο ΜΠΟΡΟΥΜΕ πραγματικά να βάψουμε το χωνί .
    Εν κατακλείδι, η μπογιά αγοράζεται (όπως όλοι ξέρουμε) με το λίτρο (ή καταχρηστικά με το κιλό) και ΟΧΙ με το τετραγωνικό! Και 1 λίτρο μπογιάς μπορεί όντως να καλύψει μια «άπειρη» επιφάνεια , αρκεί να κάνουμε το πάχος της επίστρωσής της ΟΡΙΑΚΑ μηδενικό ,με γρήγορο ρυθμό.

    Ε, οι κύριοι ζητήσαν το ΜΕΣΟ ΟΡΟ Όγκου και Επιφάνειας μπογιάς ,πώς να το κάνουμε τώρα!
    Τα υπόλοιπα γνωστά «φιγουρατζίδικα» «διαβάστε Φυσική!… κ.λ.π» είναι ασφαλώς άσχετα

  180. Γς said

    176:

    Βασίσου πάνω μου!
    Θα τους κόψω τον επιστημονικό βήχα οσονούπω.
    Μην αργήσεις όμως πολύ. Δεν εγγυώμαι τίποτα.

  181. Νέο Kid Στο Block said

    M’άλλα λόγια ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ή η διάμεσος τιμή ή..κ.λ.π είναι ένα ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ μέγεθος. Αυτό το ξέρει εμπειρικά ο καθένας και ασφαλώς το ξέρουν οι μαθητές. Ποιο το νόημα να ζητάς σύγκριση ΑΝΟΜΟΙΩΝ μεγεθών , με τον τρόπο που το κάνει το θέμα Δ3; Είναι το ίδιο με το να τους έλεγε να υπολογίσουν τον ογκο και το εμβαδόν στο παράδειγμα με το χωνί και να βρουν ας πούμε τον μέσο όρο του μισού όγκου (π/2) και του μισού εμβαδού (άπειρο/2) !! Κι αυτά «καθαροί» αριθμοί είναι και προσθαφαιρούνται.
    ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ και κουτοπονηριές.

  182. physicist said

    #175. — Ελπίζω να έγινε σαφές πως ό,τι κι αν λύνεις, οτιδήποτε εμφανίζεται σε μια νόμιμη διαφορική εξίσωση (στη Φυσική) είναι αδιάστατο. Οι διαστάσεις έχουν αυτόματα λάβει τη μορφή ενός κοινού παράγοντα και στα δύο μέλη της, που έχει απλοποιηθεί. Οτιδήποτε άλλο είναι απλώς λάθος εξαρχής. Μην κάνουμε θέμα ένα μη-θέμα και πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό.

    Όσο για τα πηλίκα αδιάστατων επιφανειών προς τους όγκους, παραπέμπω τους προπετείς του ιστολογίου σε τομείς όπως η Στατιστική Φυσική χωρικώς περιορισμένων συστημάτων, η μικρορεολογία, η Στατιστική Μηχανική κυμαινόμενων διεπιφανειών ή η θεωρία των μεταβάσεων φάσεως, στις οποίες αυτή η παράμετρος παίζει σπουδαίο ρόλο στο ν’ αποφασίσουμε αν έχουμε bulk-dominated ή surface-dominated Physics. Καλώς, οι εξεταστές μάλλον δεν είχαν κάτι τέτοιο στο μυαλό τους αλλά το να χαρακτηρίζεται ένα τέτοιο πηλίκο ανόητο ή κουτοπόνηρο ή γενικώς χωρίς νόημα, απλώς εκθέτει την άγνοια εκείνων που δίνουν αυτόν τον χαρακτηρισμό.

  183. LandS said

    Νόμιζα ότι έλεγα, με άλλα λόγια, ότι όπως » Δεν προσθέτεις ποτέ μήκος και ταχύτητα, [αλλά] προσθέτεις μήκος και την παράγωγό του ως προς τον χρόνο πολλαπλασιασμένη με κάποια από τις κλίμακες του χρόνου που είναι εγγενείς στο φυσικό πρόβλημα που μελετάς» το ίδιο και στα μαθηματικά δεν προσθέτεις ακόμα και στο αφηρημένο μέγεθος το ρυθμό μεταβολής του αν δεν τον προσαρμόσεις κατάλληλα. Χρειάζεται, για παράδειγμα, να κάνεις κάτι για να προσθέσεις σε ένα σημείο μιας καμπύλης, την εφαπτομένη της γωνίας που σχηματίζει η εφαπτομένη στη καμπύλη ευθεία με τον οριζόντιο άξονα.

    Μάλλον νόμιζα λάθος.

  184. physicist said

    Ασφαλώς και μπορείς να προσθέσεις την τιμή της συνάρτησης σε ένα σημείο με την τιμή του ρυθμού της μεταβολής της εκεί. Πού βρίσκεται το πρόβλημα;

  185. Για τα θέματα της φυσικής τι λέτε; (http://physicsgg.me/2013/05/22/t%CE%B1-%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CF%85%CE%BD%CF%83%CE%B7%CF%82-2013/)

    Για να πω την αλήθεια δεν καταλαβάινω γιατί είν αι κακό ότι το τέταρτο θέμα έιχε ανέβει σε ιστοσελίδα. Αν δηλαδή ήταν σε κάποιο βιβλίο φυσικής τι θα άλλαζε;Διάβασα και το θεικό ότι ήταν εκτός ύλης γιατί έπρεπε ο υποψήφιος να ξέρει την πυκνότητα που της έιχε μάθει σε προηγούμενες τάξεις.

  186. physicist said

    #185. — Το θέμα Α είναι ντροπή ότι τέθηκε σε Εισαγωγικές Εξετάσεις για ΑΕΙ.

  187. Νέο Kid Στο Block said

    Ομολογώ την άγνοιά μου ο προπετής από Στατιστική Μηχανική κυμαινόμενων διεπιφανειών!
    Μάλλον αυτή θα είχε κατα νού η ευφυέστατη επιτροπή του υπουργείου που έβαλε αυτό το θέμα στους εσπερινούς μαθητές, καθότι έχει απόλυτη συσχετισμό με την διδακτέα τους ύλη, κι αν όχι, ποτέ δεν είναι αργά!

  188. physicist said

    #187. — Πρώτα σηκώνουμε κουρνιαχτό για την υποτιθέμενη θεμελιώδη αδυναμία να μιλήσουμε για πηλίκα επιφανειών προς όγκους και μετά πετάμε και μιαν εξυπνάδα να χάνεται ο στόχος. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα.

  189. Θυμίζω ότι ο νικοκύρης παρακάλεσε να μη γίνετε μπίλιες για μια κυμαινόμενη διεπιφάνεια, και αλλάζω το κλίμα εξανιστάμενος που αυτό το πράγμα αφορά ύλη και εξετάσεις πανελλαδικών εξετάσεων.

  190. physicist said

    #189. — Το κόβω να σε εξοργίζει για τον ίδιο λόγο που μ’ έκανε βαπόρι το θέμα Α της Φυσικής; Για πες!

  191. Νέο Kid Στο Block said

    Η αδυναμία κατανόησης στοιχειωδών εννοιών συγκριτικής, έχει γίνει φανερή στο παρελθόν με το μέσο όρο ρώσων ολιγαρχών, λεμεσιανών εστιατόρων μετά βίλας, και γιουγκοσλάβων με αλυσοδεμένες βαλίτσες . Απόλυτα κατανοητή για όποιον μαθαίνει στατιστική από το Σπίγκελ και την Ντόυτσε Μπανκ …
    Αλλά ο Δύτης έχει δίκιο και σταματώ ,επισημαίνοντας απλώς ότι άλλος σήκωσε κουρνιαχτό αναφέροντας φυσικά τα πεδίο γνώσεών του ,που καμία σχετικότητα δεν έχει βέβαια με το εξεταζόμενο θέμα. Για το αν ένας μέσος όρος μπορεί να έχει ανόμοια αντικείμενα …τσιμουδιά.

  192. To A θέμα της Φυσικής έχει, αν κατάλαβα καλά, την παγκόσμια πρωτοτυπία να πέρναγα τη βάση αν το έδινα. 🙂

    Αυτό που με εξόργισε στο 189 όμως ήταν τόσο το παιδαριώδες των ερωτήσεων, όσο και το περιεχόμενο του μαθήματος, τέλος πάντων το ίδιο το γεγονός ότι κάτι που λέγεται «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων» διδάσκεται στα σχολεία και εξετάζεται στις πανελλαδικές –με αυτό το ηλίθιο περιεχόμενο που βλέπω, ή με άλλο. Αλλά με βλέπω να γίνομαι κι εγώ μπίλιες με καναν οικονομολόγο, οπότε ετοιμάζομαι να σκάσω 😉

  193. physicist said

    #191. — Ασφαλώς και μπορεί ο μέσος όρος να αναφέρεται σε ανόμοια αντικείμενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, από τη Βιοφυσική, ο μέσος όγκος και η μέση επιφάνεια από θερμικώς κυμαινόμενα vesicles — δηλαδή από διπλές διεπιφένειες που διαχωρίζουν ένα υδάτινο περιβάλλον από ένα ελαιώδες περιβάλλον. Η διαχωριστική επιφάνεια αποτελείται από αμφιφιλικά μόρια, των οποίων η ενέργεια αλληλαπίδρσαης έχει την τάξη της θερμικής ενέργειας. Μ’ αυτό τον τρόπο, τόσο η επιφάνεια όσο και ο όγκος κυμαίνονται, επομένως το πηλίκο που ανέφερα παραπάνω αφορά μέσες τιμές. Καθημερινή δουλειά στη Στατιστική Μηχανική.

    Ελπίζω να βρίσκεις την απάντηση ικανποιητική. Σε περίπτωση αμφιβολιών, είπαμε: άνοιξε και κανα βιβλίο.

  194. LandS said

    Για το Σπίγκελ συμφωνώ. Για την Ντόιτσε Μπανκ γιατί; Φαντάζομαι το να μαζεύει και να ερμηνεύει στοιχεία ότι επηρεάζει κρίσιμα την κερδοφορία της.

  195. spiral architect said

    @192: Περί του πανηλιθίου μαθήματος που αποκαλείται ΑΟΔΕ εδώ..

  196. 195 Άλλο το ΑΟΔΕ άλλο οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (νομίζω)

  197. physicist said

    #192. — 🙂

  198. Νέο Kid Στο Block said

    «Η έννοια της ηγεσίας δεν είναι σε καμιά περίπτωση ταυτόσημη με τις έννοιες της δύναμης, της επιρροής και της
    εξουσίας.» Σ ή Λ ;
    Σ λέει η σωστή απάντηση,Δύτη. 🙂
    Ρε πού ζούνε ρεεε..! 🙂

  199. spiral architect said

    @196: Διαφορετικά μεν μαθήματα, τα ίδια σκατά δε περιγράφουν.
    (το ΑΟΔΕ κρατούσα ανοιχτό πριν δυο χρόνια, για να μου απαγγείλει ο γιος μου, ότι είχε διαβάσει.
    (και ταυτόχρονα και οι δυο μας κάναμε τη γνωστή κίνηση) 😛

  200. LandS said

    196 Σωστό. Ένας οικονομολόγος (ή μηχανικός, ή φιλόλογος, ή ακόμα και ένας φυσικός 🙂 ) μπορεί να διοικήσει μια επιχείρηση. Αν μάλιστα είναι η ιδεατή επιχείρηση των ΑΟΔΕ chances are να τη διοικήσει επικερδώς. Ένας ΑΟΔΕ δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει.

  201. Απόπειρα συμβιβασμού: καθαροί αριθμοί μπορούν φυσικά πάντοτε να προσφαιρεθούν, είναι όμως παιδαγωγικά σόλοικο να βάζουμε τους μαθητές να το κάνουν σε περιπτώσεις που ΑΝ προέκυπταν από την φυσική πραγματικότητα, οι εν λόγω αριθμοί θα ήταν τιμές φυσικών μεγεθών με διαφορετικές διαστάσεις!
    Αλλά σοβαρά τσακωθήκαμε/τε γι’αυτό το ζήτημα, όταν το θέμα των εξετάσεων για το οποίο μιλούμε, έτσι που δόθηκε — και δεν εξετάζω αν έγινε τυπογραφικό λάθος την τελευταία στιγμή ή τι ακριβώς έγινε — είναι για να πάει ν’αυτοκτονήσει όλη η αρμόδια επιτροπή;
    (Πολλή περιέργεια θα είχα να μάθω πόσοι από τους υποψηφίους βρήκαν και επεσήμαναν τον παραλογισμό, πόσοι το έλυσαν «σωστά» χωρίς να τον αντιληφθούν, και πόσοι έκαναν και τα δύο. Οι τελευταίοι θα έπρεπε να πριμοδοτηθούν με μία μονάδα επιπλέον!)

  202. physicist said

    #201. — Σε εξέταση στα Μαθηματικά δεν το βρίσκω ούτε επί της αρχής σόλοικο, πρώτον. Δεύτερον, όταν δεν μιλάμε για προσθαφεραίσεις αλλά για διαιρέσεις, είναι απόλυτα επιτρεπτό ακόμα και με διαστάσεις — βλ. λόγος επιφάνειας προς όγκο κλπ. Αυτά άσχετα απ’ τα υπόλοιπα που γράφεις και με τα οποία συμφωνώ. Όμως δεν ήταν αυτά το θέμα της κουβέντας και της διαφωνίας.

    Θέλω ακόμα να παρατηρήσω ότι ενοχλούμαι από το γεγονός ότι γίνεται γενικώς ψείρισμα των θεμάτων για να βρεθεί έστω και μια παρωνυχίδα που θα μπορούσε να μπερδέψει τα παιδιά. Διάβασα π.χ. στον σύνδεσμο των θεμάτων της Φυσικής την γελοία παρέμβαση από έναν γελοιωδέστατο φροντιστή που διαμαρτυρήθηκε ότι τάχαμου στο ζήτημα με τον κύλινδρο που κυλάει στο κεκλιμένο επίπεδο, η τελική ταχύτητα θα μπορούσε να υπερβαίνει την ταχύτητα του φωτός. Κανείς όμως δεν διαμαρτύρεται για το σκανδαλώδες θέμα Α΄-Νηπιαγωγείο που δόηθκε στην εξέταση της Φυσικής. Υποθέτω ότι θέματα της πλάκας είναι φιλικά προς τα παιδιά. Κι έτσι, είμαστε όλοι ευχαριστημένοι να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.

  203. Είναι ο ίδιος που διαμαρτηρήθηκε ότι δεν δίνεται ο τύπος υπολογισμού της πυκνότητας!

  204. physicist said

    #203. — Αχά! Σούργελο με πατέντα δηλαδή.

  205. sarant said

    192: Έδωσε η κακομοίρα η κόρη μου ΑΟΔΕ και αναγκάστηκε ναποστηθίσει το ηλίθιο αυτό βιβλίο, μανατζέρικες σαπουνόφουσκες, απίστευτα κακογραμμένες, με προτάσεις που ξεκινάνε ενικό και τελειώνουν πληθυντικό ή το αντίστροφο, με σολοικισμούς, με ό,τι φανταστεί ο νους σας.

  206. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

    Δεν έχω μεγάλες ελπίδες για σοβαρή βαθμολόγηση στα μαθηματικά όποιου έπιασε την πατάτα των θεμάτων… Η μοναδική φορά που βαθμολογήθηκα τραγικά άσχημα στη Χημεία ήταν όταν στο ερώτημα για την οξείδωση των τριτοταγών αλκοολών αντί να γράψω την σχολική απάντηση (πως δεν οξειδώνονται) έγραψα τις συνθήκες υπό τις οποίες οξειδώνονται… Τι το ήθελα; 🙂

  207. Πέπε said

    Στα σχόλια κάτω από το «Τότε που δίναμε» (16 Μαΐου 2013, https://sarantakos.wordpress.com/2013/05/16/eksetaseis-2/) ανοίξαμε την αιώνια συζήτηση περί απομνημόνευσης. Καθώς έχει δαιμονοποιηθεί πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, θεώρησα καλό να την υπερασπιστώ λιγάκι. Φυσικά, ο αντίλογος στην υπεράσπισή μου ήταν: «ναι, αλλά η παπαγαλία χωρίς κατανόηση;».
    Ε λοιπόν, οι περιπτώσεις που συζητάτε εδώ (206 και άλλα πρόσφατα) όντως συνιστούν γνήσια παπαγαλία χωρίς κατανόηση. Αυτήν δε θα είχα καμία διάθεση αλλά και κανένα τρόπο να την υπερασπιστώ. Πόσο μάλλον σε περιπτώσεις σαν του Χασάπη που θα μπορούσε να έχει παπαγαλίσει και γράψει (δεν το έκανε) κάτι που ΚΑΤΑΝΟΕΙ ότι είναι λάθος!! Βέβαια το ακραία βλακώδες αυτών των παραδειγμάτων δείχνει νομίζω από μόνο του ότι απομνημόνευση δεν είναι μόνον αυτό, άρα υπάρχει και η καλή (έστω η λιγότερο κακή) απομνημόνευση.

    [Σ’ ένα μάθημα Φιλοσοφίας στη Σχολή είχα εντοπίσει τη φράση «η αμφιβολία της αμφιβολίας ως βεβαιότητα της αβεβαιότητας αίρεται στην αναμφίβολη πράξη του νοείν». Την είχα βρει τόσο κωμική ώστε έστησα συνωμοσία με μερικούς φίλους, ότι θα τη γράψουμε στις εξετάσεις ό,τι ερωτήματα κι αν έπεφταν. Μου άρεσαν οι πνευματώδεις καφρίλες. Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία στιγμή με κρέμασαν όλοι και μόνο εγώ την έγραψα. Αλλά έστω κι έτσι, το καλαμπούρι μου το έκανα. Θα μπορούσα ποτέ να μάθω κάτι τέτοιο απέξω, και μάλιστα χωρίς άλλο σκοπό πέρα από την πλάκα, αν δεν είχα θητεύσει στην Ιστορία Δέσμης; Έστω και αν ναι, σίγουρα θα με δυσκόλευε περισσότερο.]

  208. τυφλόμυγα said

    Έλεγε προχτές ο αδερφός μου ότι ξεφύλλισε το βιβλίο «Τεχνολογία επικοινωνιών» του γιου του. Σε κάποιο κεφάλαιο βρήκε πληροφορίες για δισκέτες! Βρήκα το βιβλίο στο σάιτ του υπ. Παιδείας (http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-B110/93/737,2748/) και στο Άμαζον (http://www.amazon.ca/Communication-Technology-Toady-Tomorrow-Sanders/dp/0026771101). Αν είναι το ίδιο βιβλίο, το σχολικό είναι μετάφραση έκδοσης του 1990!

  209. skol said

    Διανυσματική Ανάλυση έπεσε πάλι στου Σαραντάκου! Ας δώσω και εγώ το γραπτό μου έστω και καθυστερημένα, ελπίζω να μην κοπώ!

    Θά θελα και εγώ να είμαι συμβιβαστικός, γιαυτό θα πω ότι κατά βάθος συμφωνώ με τον Κιντ ότι τα θέματα ήταν πρόχειρα και παιδαριώδη αλλά συμφωνώ βέβαια και με τον Φυσικό για το ψείρισμα και επιπλέον διαφωνώ με την μεγέθυνση της επιλήψιμης βέβαια αβλεψίας σε προσβολή της Λογικής, βόμβα στα θεμέλια της Μητέρας των Επιστημών κλπ. Γιαυτό προτείνω τον μετριασμό της ποινής: μόνο λίγο ξύλο(159), όχι και χαρακίρι(201) 🙂

    Για να ευθυμήσουμε όμως και λίγο Κιντ, το 179 μου θύμισε το ανέκδοτο με τον γρύλο. Φαντάστηκα δηλαδή έναν τσαντισμένο μαθητή να σηκώνεται, να πετάει το γραπτό στα μούτρα του εξεταστή και να του λέει: άι σιχτίρ και συ και το χωνί σου, θέματα είναι αυτά!

  210. skol said

    όχι Διανυσματική, Διαστατική ήθελα να πω.

  211. Γς said

    Είπα κι εγώ «διανυσματική»..

    >έναν τσαντισμένο μαθητή να σηκώνεται, να πετάει το γραπτό

    μια τσαντισμένη φοιτήτρια που της πήραν τήν κόλλα επειδή αντέγραφε:

    -Να τη βάλεις εκεί που ξέρεις!

    (Οχι, δεν το είπε σε μένα)

  212. Γς said

    207 @ Πέπε

    >Σ’ ένα μάθημα Φιλοσοφίας στη Σχολή είχα εντοπίσει τη φράση «η αμφιβολία της αμφιβολίας

    Καρτέσιος γμτ…

  213. physicist said

    #209. — Σοβαρά μιλάμε τώρα; Μας πείραξε η απολύτως θεμιτή, μαθηματικώς νόμιμη και λογικά ευσταθής ερώτηση να υπολογιστεί η μέση τιμή μιας ομάδας ποσοτήτων που είναι όλες αδιάστατες, και ψάχνουμε να βρούμε συμβιβασμό — σε τι ακριβώς να συμβιβαστούμε; Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι απλώς σωστή. Τέρμα τα Νηπιαγωγεία και το μπέιμπυ-σίττινγκ. Τι μας πείραξε ακριβώς, ότι θα μπερδευτούν τα κακόμοιρα τα παιδάκια; Γιατί; Επειδή θα κάνουν τη σύνδεση με τη Φυσική; Όποιος μπορεί να την κάνει αποκλείεται να μπερδευτεί, γιατί θα πει ότι έχει καταλάβει ότι η επιτάχυνση είναι παράγωγος της ταχύτητας ως προς μεταβλητή με διαστάσεις, ενώ η f'(x) είναι παράγωγος της f(x), μιας αδιάστατης συνάρτησης με αδιάστατη μεταβλητή.

    Στην τελική ανάλυση, η έκφραση τα κακόμοιρα τα παιδάκια είναι αφάνταστα μειωτική και κάποιος που θα απαντούσε σωστά στο ζήτημα δεν έχει κανέναν λόγο να κάνει όπως ο άλλος στο ανέκδοτο με τον γρύλο. Σηκώνουμε σκόνη απέξω, αυτόκλητοι υπερασπιστές των κακόμοιρων, αστείοι αγανακτισμένοι της πλάκας, χωρίς λόγο και αιτία.

    Τα καημένα τα παιδιά, θα μπερδευτούνε με τις διαστάσεις. Τα ίδια παιδιά που τους εμπιστευόμαστε να καταλάβουν την πολιτική πραγματικότητα, έχουν δικαίωμα ψήφου και τα λέμε ώριμους και σκεπτόμενους πολίτες.

  214. Νέο Kid Στο Block said

    209. Skol: Καλό το «αει σιχτίρ και σύ και το χωνί σου!» 😆

  215. Νέο Kid Στο Block said

    Δεν πρέπει να ασχολούμαι κανονικά με κάποιον που έχει δώσει σαφή δείγματα είτε μειωμένης είτε επιλεκτικής νοημοσύνης στο παρελθόν, αλλά για να μην αφήνουν εντυπώσεις οι κραυγές του ,απλώς υπενθυμίζω ότι τα κακόμοιρα παιδάκια είναι κακόμοιρα γιατί τους δόθηκε μια ασύμβατη με τη συνοχή των Μαθηματικών υπόθεση (0<α<β<γ<1) και Σ(τετραγώνων των α,β,γ=6) ΧΩΡΙΣ διόρθωση και χωρίς επεξήγηση. Το άλλο ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα…
    Πάντως, είναι τελικά ευχάριστο ότι οι "επιτροπές" θα βρίσκουν πάντα πρόθυμους αντικαταστάτες στη χώρα της φαιδράς..

  216. Νέο Kid Στο Block said

    Eπίσης, ο έχων το γενικό «ηθικό δυναμόμετρο» στην απόλυτο έλεγχο του ,θα μπορούσε να στείλει μια επιστολή διαμαρτυρίας στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρία, οι μαθηματικοί βαθμολογητές και σε ένα κάρο άλλους «αυτόκλητους υπερασπιστές των κακόμοιρων», και να σταματήσει να μας ζαλίζει τα ώτα με τις φωνασκίες του.
    Δεν του λέω να διαβάσει τι λένε οι ίδιοι οι μαθητές, όσοι είχαν κουράγιο να σχολιάσουν, γιατί θα μπερδευτεί.

  217. physicist said

    #215. — Ποιος έγραψε το παρακάτω και ποιός κατακεραύνωσε την Επιτροπή που ζήτησε τον υπολογισμό μέσης τιμής συνάρτησης και της παραγώγου της; (Hint: #156)

    Τι νόημα έχει ο μέσος όρος 4 τιμών της συνάρτησης και μιας τιμής της ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ της;; Το ίδιο που έχει να ζητήσεις τον μέσο όρο 4 ταχυτήτων και μιας επιτάχυνσης!! ΓΕΛΟΙΟ! ΑΝΗΚΟΥΣΤΟ! Νοσηρότητα εγκεφάλων!
    Όποιο κακόμοιρο παιδάκι κατάφερε να ξεπεράσει το σοκ της «υποθεσης» ,σίγουρα εδώ αναρωτήθηκε «Μα είστε ΤΟΣΟ …»??

    Οι συναρτήσεις, θάπρεπε να ξέρουν οι αυτοονομασθέντες κάτοχοι των Μαθηματικών, είναι απεικονείσεις — εδώ: από το R στο R. Παίρνουν καθαρούς αριθμούς και τους απεικονίζουν σε άλλους καθαρους αριθμούς, ούτε διαστάσεις έχουν ούτε τίποτα. Και τα ολοκηρώματα σε τρείς διαστάσεις δεν είναι όγκος, ούτε τα επιφανειακά ολοκληρώματα είναι επιφάνειες. Μπορούν να ερμηνευτούν έτσι αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα όριο μιας συγκεκριμένης μορφής αθροίσματος από γινόμενα αριθμών.

  218. physicist said

    #156. (Στη μέθη της αγανάκτησης):

    Τι νόημα έχει ο μέσος όρος 4 τιμών της συνάρτησης και μιας τιμής της ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ της;; Το ίδιο που έχει να ζητήσεις τον μέσο όρο 4 ταχυτήτων και μιας επιτάχυνσης!! ΓΕΛΟΙΟ! ΑΝΗΚΟΥΣΤΟ! Νοσηρότητα εγκεφάλων!

    #215. (Αφότου έγινε πλεόν φανερό ότι πρόκειται για αρλούμπες):

    Το άλλο ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα…

    Τι να πούμε, τόσο μειωμένη ώστε να μην καταλαβαίνουμε τις μπαρούφες δεν είναι δα.

  219. Έχω δει καβγάδες και καβγάδες τέσσερα χρόνια τώρα που γυρνάω στα δίχτυα, αλλά αυτό το πράγμα δεν τόχω ματαδεί, παιδιά μου.

  220. spyroszer said

    Και εγώ δεν φανταζόμουν τα μαθηματικά να μπορούν να προκαλέσουν τέτοιο καβγά.

  221. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (219) Είναι γιατί είσαι μικρός. 🙂 Εγώ ακόμα περιμένω τον ένα να προτείνει να κάνει τα εισητήρια του άλλου για να συναντηθούν σε μη-ηλεκτρονικά αλώνια. 🙂

    Πάντως σοβαρά με δεδομένο πως το θέμα ξεκινούσε από λάθος υπόθεση η πιο σωστή απάντηση θα ήταν πως είναι ανούσιο να απαντηθεί το υπόλοιπο ερώτημα εφόσον δεν υπάρχουν αριθμοί α,β,γ που να πληρούν την αρχική συνθήκη. Αλλά υποπτεύομαι πως τότε είναι που θα έτρωγε κανείς το μηδενικό του σαν την αφεντομουτσουνάδα μου. Οπότε εφόσον είναι μάγκας αλλάζει το 6 σε 2, εξηγεί γιατί το κάνει και συνεχίζει με την επίλυση όπου όντως εφόσον μιλάμε για συναρτήσεις από το R->R , ασχέτως όποιου συσχετισμού με φυσική κλπ. μπορεί κανείς να μιλήσει για ό,τι αλλαξοκωλιές θέλει μεταξύ τους. 🙂 Και ελπίζει πως ο βαθμολογητής δε βαθμολογεί με τυφλοσούρτη.

  222. physicist said

    #219. – Νομίζω δεν είναι και τόσο διασκεδαστική η φάση, και εξηγούμαι.

    Το να έχει μπερδέψει κανείς στο μυαλό του την παράγωγο και το ολοκλήρωμα με τις γεωμετρικές τους ερμηνείες ή με τις εφαρμογές τους στις φυσικές επιστήμες και στο εντζηνήρινγκ είναι ασήμαντο πταίσμα – συμβαίνει συχνά και το ξεκαθαρίζουμε σε δυο γραμμές, φιλικά, όμορφα κι ωραία. Όμως, το πράγμα αλλάζει όταν στη βάση αυτής της στρεβλής «γνώσης» εκτοξεύονται βαριοί προσωπικοί χαρακτηρισμοί, με εμμονή και με θράσος. Νοσηρότητα εγκεφάλων στην επιτροπή, μειωμένη νοημοσύνη σε μένα.

    Σε ό,τι αφορά το πρώτο, νομίζω ότι προσιδιάζει περισσότερο σε ψυχασθενείς εγκληματίες, και η επιτροπή αποτελείται από άτομα που έχουν όνομα. Το γεγονός ότι έκαναν χοντρό λάθος στο πρώτο κομάτι της ερώτησης δεν αμφισβητείται αλλά ο χαρακτηρισμός τούς αποδόθηκε για το δεύτερο που ήταν ολόσωστο (αλλά ακόμα και για το πρώτο, θα ήταν απαράδεκτος).

    Σε ό,τι αφορά τη μειωμένη μου νοημοσύνη, για την οποία έχω μάλιστα δώσει σαφή δείγματα στο παρελθόν, ας είναι ευχαριστημένος αυτός που το είπε που βρίσκω τον χαρακτηρισμό γελοίο. Μπορεί και να μην τον έβρισκα και να ήμουνα τίποτα δικηγόρος, όποτε θα ξαναζούσαμε τις δακρύβρεχτες στιγμές της παλιννοστούσας και μετανοούσας Μαγδαληνής, που τόσο γέλιο μου χάρισαν πρόσφατα.

  223. sarant said

    219: Και πού να συζητούσαμε και για την ομοιοπαθητική!

    207: Το πέρασες το μάθημα;

    208: Ναι, είναι γνωστό σκάνδαλο αυτό το βιβλίο.

  224. skol said

    213: Φυσικέ, ότι δεν υπήρχε πρόβλημα στο συγκεκριμένο ζήτημα το είχα ήδη επισημάνει από το 158, και δεν το πήρα πίσω. Αλλά δεν θα επανέρθω (αν και μέτρωγε να πω κάτι και για τα πούρα μαθηματικά του LandS)
    Λυπάμαι όμως που δεν έγινε κατανοητό το πνεύμα της συμβιβαστικής μου πρωτοβουλίας!
    Θα με κάνετε να μετανιώσω που θέλησα να παίξω το ρόλο του κυανόκρανου 🙂

  225. physicist said

    #224. — Ασφαλώς και το είχες πει ξεκάθαρα, Σκολ. Είδες όμως να έφερε αποτέλεσμα; Οι αρλούμπες έδιναν κι έπαιρναν. Ε, αν χρειάζεται ένας καυγάς για να γίνει επιτέλους αντιληπτό, ας γίνει καυγάς. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εκτίμησα τη συμβιβαστική σου πρωτοβουλία αλλά στα Μαθηματικά δεν έχει συμβιβασμό. Είτε είναι κάτι σωστό είτε λάθος. Τι άλλο;

  226. Νέο Kid Στο Block said

    224. Skol. μην βάζεις φατσούλες γελαστές στους κυανόκρανους. Είναι ευαίσθητο θέμα. 🙂
    Kαι γενικά να προσέχεις τι θεωρείς ή όχι διασκεδαστικό. Ο Νικοκύρης θα αναρτήσει οσονούπω κατάλογο αποδεκτών αστειοτήτων. Π.χ μπορείς να θεωρείς αστείο ας πούμε τον βίαιο εξανδραποδισμό μιας κρατικής οντότητας και την λήστευση των κατοίκων της.
    Ας πούμε κάτι σαν «Εδώ πτώχευσε ολόκληρη Σιέρα Λεόνε 🙂 » είναι αποδεκτό ,ηθικό και «χιουμοριστικό»…
    «Ηθικός» κατάλογος θα αναρτηθεί επίσης πιστεύω σύντομα από το Νικοκύρη.
    Άβυσσος…

  227. Νέο Kid Στο Block said

    Για το «αρλούμπες» να με ενημερώσει παρακαλώ ο Νικοκύρης αν υπάρχει στον κατάλογο to be posted (δείχνει διαταραχή νόησης και νομίζω δεν είναι στα πολίτικαλ κορέκτ..) ώστε να ενημερώσω τους νομικούς μου για τα δέοντα.

  228. physicist said

    ‘Ασε τα αστειάκια και τις φατσούλες τώρα που στριμώχτηκες, αυτά σε κείνους που τα τρώνε. Κι άμα δεν μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά ανάμεσα στο γράφεις αρλούμπες και στο έχεις μειωμένη νοημοσύνη, ξέρω ένα καλό ιστολόγιο για τη γλώσσα με κόσμο που θα σε βοηθήσει να την καταλάβεις.

  229. Νέο Kid Στο Block said

    Νικοκύρη, και να μην αναρτήσεις κατάλογο, δεν τρέχει τίποτα! 🙂
    Eγώ φταίω, που πάλι τσίμπησα στην προβοκάτσια και ασχολήθηκα. Θα προσπαθήσω να μην ξαναγίνει.

  230. Κουγιαγια said

    Για να σταματήσει ο καυγάς αλλά κυρίως οι εκατέρωθεν προσβολές, δέχεσθε ότι μπορεί να είναι και σωστό και λάθος αν αναφερόμαστε σε με πλήρες σύστημα;
    (Θα έβαζα ειρωνική φατσουλα εδώ αλλά δεν ξέρω πως μπαίνει)

  231. physicist said

    #230. — Θα μπορούσαν, καλύτερα, να σταματήσουν οι συμβιβασμοί και να καταλάβουμε επιτέλους ότι το δεύτερο ερώτημα, από μόνο του, ήταν 100% σωστό; Και να κλείσει εκεί;

  232. Voulagx said

    Θα μπορούσαν οι δυο εκλεκτοι μονομάχοι να λάβουν στα σοβαρά υπόψιν το #201 του Άγγελου – με το οποίο συμφωνώ απόλυτα – και να ηρεμήσουν;
    Αντε γιατι….. αρχίζω να νιώθω σαν μυρμηγκάκι που παρακολουθει εκ του συνεγγυς μονομαχία δύο ελεφάντων και λέω να την κάνω μην εξαϋλωθώ κατά λάθος!

  233. physicist said

    #232. — Βουλαγξ, συγγνώμη, μπαίνεις στο ίδιο τρυπάκι, και το 201 του Άγγελου συμπεριλαμβάνεται επίσης στην ίδια κατηγορία των κακών συμβιβασμών. Δεν υπάρχει τι θα γινότανε και ποιος θα μπορούσε τι να καταλάβει δεν ξέρω κι εγώ τι από άλλο μάθημα στη βάση εσφαλμένης κατανόησης εκ μέρους του, υπάρχει μόνο το ερώτημα: είναι σωστή η πράξη f(x) + f'(x) στο εξεταζόμενο μάθημα, δηλ. στα Μαθηματικά, ναι ή όχι; Η απάντηση είναι ναι. Δεν υπάρχει πράξη που να επιτρέπεται στα Μαθηματικά και να απαγορεύεται στη Φυσική, που να πάρει ο διάολος! Τέλος.

  234. Voulagx said

    #233 Φυσικε, σου επισημαίνω κάτι – που ίσως δεν το προσεξες – απο το σχόλιο του Άγγελου:
    « καθαροί αριθμοί μπορούν φυσικά πάντοτε να προσφαιρεθούν, είναι όμως παιδαγωγικά σόλοικο να βάζουμε τους μαθητές να το κάνουν σε περιπτώσεις που ΑΝ προέκυπταν από την φυσική πραγματικότητα, οι εν λόγω αριθμοί θα ήταν τιμές φυσικών μεγεθών με διαφορετικές διαστάσεις!»

  235. physicist said

    #234. — Το διάβασα και απάντησα ότι δεν είναι σόλοικο. Την εξήγηση γιατί δεν είναι σόλοικο την έδωσα στο 176, κάπως τεχνικά, και έκανα άλλη μια νύξη στο 202.

    Από πού κι ως πού είναι παιδαγωγικά σόλοικο αυτό το ερώτημα την ίδια στιγμή που με το πρώτο εξάμηνο του Πανεπιστημίου, οι φοιτητές θα έρθουν αντιμέτωποι με τυπικές διαφορικές εξισώσεις της μορφής f»(x) + f(x) = 0, για να δώσω ένα απλό παράδειγμα; Είναι ποτέ διανοητό να ορθώνουμε ταμπού και τοιχώματα στα Μαθηματικά, και μάλιστα για έννοιες που είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρες και κατανοήσιμες; Μέχρι πότε θα υποτιμάμε τη νοημοσύνη των μαθητών για να γινόμαστε αρεστοί και να φαινόμαστε τάχαμου στοργικοί;

  236. Voulagx said

    #235 Εχω την εντύπωση πως η αφαιρετική ικανότητα των μαθητών δεν έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που να αποσυνδέουν τις έννοιες του ολοκληρώματος και της παραγώγου από τις γεωμετρικές τους ερμηνείες – αν λαθεύω σημαίνει ότι παραγέρασα.
    Με βαση το παραπάνω, θεωρώ σωστό το θέμα από μαθηματική άποψη, αλλά λάθος – ή έστω ατυχές – από παιδαγωγική άποψη.
    Ελπίζω να έγινα κατανοητός και να τελειώνει εδώ η συζήτηση.

  237. physicist said

    #236. — Σέβομαι την εκτίμησή σου, Βουλάγξ, αλλά δεν έχω την ίδια γνώμη (απάντηση-κλισεδάκι ακούγεται αλλά είναι ειλικρινής). Κι από μένα τελειώνει εδώ παρεκτός κι ακούσω πάλι τίποτα προσωπικούς χαρακτηρισμούς εδώ κι εκεί.

  238. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (235) Βέβαια για να γίνω κακός 🙂 σε ορισμένα άλλα εκπαιδευτικά συστήματα των κουτόφραγκων 🙂 τις εν λόγω διαφορικές εξισώσεις τις συναντούν στο Λύκειο και μάλιστα ούτε καν απαραίτητα στην τελευταία τάξη του Λυκείου… 🙂 Και περιέργως πως παιδιά που βαριούνται τα μαθηματικά όπως διδάσκονται στο ελληνικό σύστημα τη βρίσκουν με τις διαφορικές εξισώσεις που συνδέονται με τη φυσική. 😉

  239. sarant said

    Ο Νικοκύρης δεν επεμβαίνει στον συγκεκριμένο καβγά, μόνο παρακολουθεί, του αρέσουν καβγάδες για τέτοια θέματα!

  240. physicist said

    #176. Επειδή εγώ θα λείψω, παρακαλώ να είστε κόσμιοι κατά τις επιστημονικες σας αντιπαραθέσεις.

    #239. Ο Νικοκύρης δεν επεμβαίνει στον συγκεκριμένο καβγά, μόνο παρακολουθεί, του αρέσουν καβγάδες για τέτοια θέματα!

    Μιλάμε για αυτοσυνέπεια, όχι παίξε-γέλασε. 🙂

  241. munich said

    Τι παίζει εδώ; Πού ξεκινάει ο καβγάς να αρχίσω να διαβάσω; ή είναι μόνο μαθηματικά που δεν σκαμπάζω γρυ;
    να χαλαρώσω λίγο πριν το ματσάκι βρε αδελφέ!

  242. munich said

    Πάντως να παρατηρήσω ότι τα νεύρα στο ιστολόγιο είναι τσαντάλια τώρα τελευτάια. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα διακοπούλες εκτός ευρωζώνης (ω, ναι υπάρχει ζωή εκεί έξω) σε καμιά μικρομέγαλη πολίχνη κατα προτίμηση σε μια χώρα της οποίας τη γλώσσα δεν καταλαβαίνετε καθόλου

  243. Νέο Kid Στο Block said

    Εσύ για να χαλαρώσεις πιες κάτι ελφρύ τώρα (όχι μπύρα, γιατί φουσκώνει) γιατί το βράδυ έχει Βεστφάλισσε κύχε έξτρα πρίμα γκουτ! Ουντ Scharffff natuerlich! 😆

  244. sarant said

    240: Δεν υπάρχει αντίφαση, αφού σας παρακολουθώ μπορώ να επέμβω αν δω να εκτραχύνεστε -όταν λείπω δεν μπορώ.

  245. munich said

    θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου Νεοκιντ, σε ευχαριστώ που με σκέφτεσαι 🙂
    μετά τα περσυνά δεν θέλω να το παρακάνω φέτος πριν τον αγώνα

  246. physicist said

    #244. — Μωρέ πλάκα έκανα, δεν είδες τη φατσούλα;

    Πάντως, το ότι σου αρέσουν κιόλας δεν τολμούσα να το υποψιαστώ. 😉

  247. Gpoint said

    Τα 4 Χ περιγράφουν την όλη κατάσταση στις εξετάσεις !

    χαμός-Χάος-Χτηνωδία-εΧπαίδευση

  248. sarant said

    246: Εγώ πάλι ξέχασα να τη βάλω τη φατσούλα πριν 🙂

  249. physicist said

    #248. — 😉

    Λοιπόν, όποιος γράψει σχόλιο στις επόμενες δύο ώρες είναι ποδοσφαιρικά ανοργασμικός. Εγώ την κάνω εδώ παραπέρα να δούμε τη ματσάρα με μεικτή κοκκινοκίτρινη παρέα κι ο Θεός βοηθός.

  250. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Γάντι για γάντι δεν έμεινε.

    Μια αδέσποτη στου μακελειού την άψη:

    Όπου αγαπώ, καλλιά ΄γαπώ
    μ αν τύχει και μισήσω
    ομπρός μου νάρθει να σφαγεί
    βαστώ να μη δακρύσω

    🙂 🙂

  251. Κουγιαγια said

    248
    Πως τις βάζετε αυτές τις φατσούλες;

  252. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

    http://codex.wordpress.org/Using_Smilies

  253. Κουγιαγια said

    252
    Ευχαριστώ.

  254. lpanoss said

    Υπάρχει και το Λέγκω για την Ελένη!!

  255. wordpord said

    Αρα βρεθηκε απο τον «Αlexis» (ξαναγυρισα παλι και εριξα μια ματια στα σχολια…) η ετυμολογια και η προελευση του ονοματος «Κωνσταντζα» (ασχετα αν γραφεται με ωμεγα λογω ηθους..)
    Ο ανθρωπος λεει οτι η λεξη «kosta» ετυμολογειται απο την ιδια ριζα, χωρις να αναφερεται σε διευκρινιση. «Kosta» δε, οπως επεξηγει σημαινει παραλια. Κατευθειαν, λοιπον, τοτε ο νους μας μεταβαινει στο «Κονσταντζα» (με ομικρο αυτη τη φορα επι το ορθοτερον λογω της ακολουθουσης ερμηνειας) και το ερμηνευει παραυτα ως παραθαλασσια πολη ή ως πολη παρα θιν αλος ατρυγετοιο, και οχι ως πολη του Κωνσταντινου ή καποιου αλλου Κωνσταντη!,

  256. wordpord said

    Επειδη κολλαει και επειδη το παρελειψα επεστρεψα και συμπληρωνω: «Μικρου ή μεγαλου»
    (Και εννοειται Κωνσταντη ή Κωνσταντινου!)
    Πιστευω να τυχω κατανοησης

  257. wordpord said

    Ξεχασες να αναφερθεις στο Κωνσταντη που τον καταριοταν η μανα του…
    Και επειδη φαινεσαι ειδικοος στα περι ονοματολογιας συστηματα και καθεστωτα να σε ρωτησω για εκεινο το «Φαηλος», που στην αρχη το περασα για «φαί» ανορθογραφω, απο ποιο ονομα προερχετα;
    Επισης ριξε μια ματια και στη «προσταντζα» ή «μπροσταντζα» επειδη εχει ιδια καταληξη με Κωνσταντζα»και κανε λογο και παλι, επιδη η γνωμη σου βαραινει…

  258. wordpord said

    Αρα, επιστρεφοντας και παλι μεχρι να σμπαραλιασουν τα νευρα σας, και αφου ειδα την ετυμολογια που παραθετει ο κυριος της σελιδας, το ειναι και το ιδιο σημαινει και «kostos» και Konstans. Αφου, οπως λεει, και τα δυο προερχονται απο το Λατινικο Kon+stare, του οποιου δινει τις ερμηνειες (συνισταμαι, μενω, στεκω και αλλες). Mεσα απο τις οποιες δικαιολογειται η συναφεια και συγγενεια των δυο παραπανω ορων . Μενει να διευκρινιστει γιατι οι νεοιταλοι χαφτηκαν το νι της Λατινικης constare και την μετετρεψαν σε costare.
    Alla mallon ua einai to teleytaio poy maw endiaferei.

  259. sarant said

    257 Φαήλος από το Γαρουφαήλ

  260. Νιρέας said

    πολύ ωραίο άρθρο. Ευχαριστώ
    Σιχαίνομαι αυτό το όνομα, όχι μόνο για το αίμα που κουβαλάει, αλλά και για την ηλιθιότητα των Ελλήνων να επιμένουμε να δίνουμε αυτό το όνομα στα παιδιά μας.

Σχολιάστε