Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια για Νόμπελ

Posted by sarant στο 12 Οκτωβρίου, 2013


Παραπλανητικός ο τίτλος, θα πείτε και με το δίκιο σας, αφού δεν είναι τα μεζεδάκια που διεκδικούν Νόμπελ (δεν έχει θεσπιστεί ακόμα τέτοιο βραβείο, αν και το Ig Nobel δεν απέχει και τόσο), αλλά απλώς ότι η εβδομάδα που τελειώνει ήταν η εβδομάδα της απονομής των βραβείων Νόμπελ. Δεν έχουμε νομπελικά μεζεδάκια, αν και θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε το Νόμπελ Λογοτεχνίας που απονεμήθηκε στην Καναδέζα Alice Munro. Όχι το αν είναι σωστή η βράβευση, μια και ομολογώ κοκκινίζοντας ότι έχω σταματήσει προ πολλού να παρακολουθώ την ξένη λογοτεχνία (από την εποχή που έκανε τα πρώτα του βήματα ένας πολλά υποσχόμενος Ρώσος που τον λέγαν Ντοστογιέφσκι), αλλά, μια και είμαστε γλωσσικό ιστολόγιο, το επώνυμο της συγγραφέας (σικ), το οποίο, αν ανατρέξετε στη Βιβλιονέτ, θα δείτε πως έχει αποδοθεί πλουραλιστικότατα: Μονρό και Μάνρο, αλλά και Μούνρο, σε διάφορα βιβλία ή έργα της που έχουν εκδοθεί. Όπως έγραψε ο Νίκος Λίγγρης στη Λεξιλογία: Η σωστή προφορά είναι Μανρόου. Ελάχιστοι γράφουν το απλούστερο Μανρό και πολλοί προτιμούν το Μονρό. Γέλασα και με τη μούφα είδηση του Πρόταγκον, για σοβαρά επεισόδια από εξαγριωμένους θαυμαστές του Μουρακάμι στο Σύνταγμα (ο Μουρακάμι δινόταν ανάμεσα στα φαβορί για το φετινό Νόμπελ).

Ξεκινάμε με ένα μημεζεδάκι, ή μάλλον μ’ ένα μημαργαριτάρι, διότι μεζεδάκια είναι όλα. Έγραψε ο Πάσχος Μανδραβέλης για τους Χρυσαβγίτες: σαν αντικρίσουν τους δικαστές φέρονται όπως έγραψε και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου: «Τώρα κλαίει κι οδύρεται, μαζεύεται κουβάρι // μήπως τους κρύους δικαστές μπορέσει να τουμπάρει // αχ μη καλοί μου άνθρωποι, εγώ δεν είμαι γάτος // εγώ είμαι ένας άνθρωπος με αισθήματα γεμάτος». Έσπευσαν κάποιοι να τον διορθώσουν, επισημαίνοντας ότι το τραγούδι το λέει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, αλλά ο αρθρογράφους τούς απάντησε ότι τους στίχους τους έχει γράψει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Δεν είχα προσέξει τη σύμπτωση. Θυμάμαι στην πρώτη Γυμνασίου, είχαμε κι εμείς στην τάξη δύο Παπακωνσταντίνου. και φυσικά καθιερώθηκε να τους φωνάζει ο καθηγητής στο μάθημα με τα μικρά τους ονόματα, κατ’ εξαίρεση -όλους τους άλλους φυσικά με το επώνυμο τις εποχές εκείνες: Σαββόπουλος, Σαραμάσκος, Σαραντάκος, Σερκεδάκης.

Οι ακλισιές της εβδομάδας είναι απ’ αυτές που τις λέω «παρενθετικές». Η πρώτη: Διαβάστε επίσης την ανάλυση του Πασχάλη – Αλέξανδρου Τεμεκενίδη, διευθυντής Ερευνών της Palmos Analysis. Προφανώς, «διευθυντή Ερευνών». Ή, «που είναι διευθυντής Ερευνών». Ή, σε παρένθεση: του Πασχάλη Τεμενεκίδη (Διευθυντής Ερευνών).
Η δεύτερη: Έτσι επιβλήθηκε εκτός διαγωνισμού η τοποθέτηση του Βασίλη Θωμόπουλου, στη θέση του διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης,  γνωστός για τις φιλοΠΑΣΟΚικές του διαθέσεις στην πρώην ΕΡΤ. Και πάλι: του Βασίλη Θωμόπουλου… γνωστού για τις φιλοπασοκικές του διαθέσεις, ή «που είναι γνωστός για τις διαθέσεις του».

* Πολύ πετυχημένο τυπογραφικό λάθος από ένα εγχειρίδιο (ή κάτι τέτοιο) της Χρυσής Αβγής: Όταν αρνηθεί να δεχθεί τα ολοφάνερα νοσήματα της εθνικοσοσιαλιστικής αλήθειας, δεν πρέπει να υπάρχει γι’ αυτόν οίκτος, σεβασμός ούτε περιφρόνηση.

* Έχουμε γράψει πάνω από μία φορά για το λάθος που κάνουν κάμποσοι να νομίζουν ότι «εδώδιμος» σημαίνει όχι φαγώσιμος αλλά «εγχώριος, ντόπιος, από εδώ ήταν παιδάκι μου». Και ο Καρατζαφέρης έκανε το λάθος αυτό όταν μίλησε για τρομοκράτες που δεν είναι εδώδιμοι (δηλαδή δεν τρώγονται με τίποτα;!) και ο Π. Τατούλης όταν έγραψε για «εδώδιμους δρόμους» και άλλοι. Ωστόσο, ένας νεαρός φίλος μου που διαβάζει πολύ μού έστειλε μια εντυπωσιακή πιθανή εμφάνιση του ίδιου λάθους, σε σοβαρό βιβλίο και μάλιστα μεταφρασμένο από βαρύ όνομα:

Με άλλα λόγια: το γεγονός ότι η μόδα, οι τρόποι, τα σύμβολα κύρους που εμφανίζονται στον Στηβ Κάνυον είναι τυπικά ενός κώδικα οικείου στον αμερικανό αναγνώστη και ότι ο ιταλός αναγνώστης πιθανόν αντιμετωπίζει τη σελίδα με διαφορετικά σχήματα αναφοράς (παραδείγματος χάρη: η ομορφιά της γραμματέως έχει άλλο νόημα για έναν ψηλό, ξανθό Γιάνκη και άλλο για ένα μικρόσωμο, σκούρο Σικελό. Για τον πρώτο είναι εντελώς εξωτική, για τον δεύτερο ελαφρώς εδώδιμη), έχει άραγε αποτέλεσμα να μεταδίδει η σελίδα δύο εντελώς διαφορετικά μηνύματα; (σελ, 216 του ελληνικού).

Λέω «πιθανή εμφάνιση» γιατί δεν έψαξα το πρωτότυπο, μεταξύ άλλων γιατί δεν ξέρω πώς είναι ο ιταλικός τίτλος του «Κήνσορες και θεράποντες», αλλά είναι μάλλον βέβαιο ότι ο Ουμπέρτο Έκο έγραφε το ιταλικό αντίστοιχο του «ντόπια» και όχι του «φαγώσιμη ομορφιά». Τέλος πάντων, ίσως η μεταφράστρια να έκανε τότε τα πρώτα της βήματα, οπότε ας το συγχωρήσουμε.

* Παρατονισμός της εβδομάδας: Σε ρεπορτάζ για τον Ερντογάν και τη Χάλκη, διαβάσαμε ότι «ο Ερντογάν επέμεινε στο αίτημά του να υπάρξουν ανταλλάγματα για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, θέτοντας για μία ακόμα φορά το θέμα των τεμένων στην Αθήνα». Των τεμενών βέβαια. (Δεν λέω «των τζαμιών» γιατί θα μου πείτε «τι έχουν τα τζάμια της Αθήνας»; )

* Γενικομανία της εβδομάδας σε ρεπορτάζ για τον Άγιο Παντελεήμονα: από το πρωί συνεργεία του Δήμου επιμελούνται του χώρου: κλαδεύουν δέντρα, καθαρίζουν…… Όμως το επιμελούμαι, αν κάποιος επιμελείται τη γλώσσα του, συντάσσεται με αιτιατική.

* Η γραμματική κοτσάνα της εβδομάδας, φυσικά και πάλι με τα σύνθετα του «άγω», από τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι «θα επανεισάγει» τη διάταξη (για το 25άρι εισιτήριο, αν κατάλαβα καλά) στη Βουλή. Λάθος, και για να το καταλάβουμε ας βάλουμε αντί για το «εισάγω» το «καταθέτω». Προφανώς, «θα καταθέσει τη διάταξη στη Βουλή» δεν θα την «καταθέτει» διαρκώς! Οπότε, το σωστό είναι, ή ο επίσημος τύπος «θα επανεισαγάγω», φόρος τιμής στον Αγάγ, βασιλιά των Αμαληκιτών, ή ο στρωτός αναλογικός τύπος «θα επανεισάξω» που τον συνηθίζουν και οι κουμπάροι Κύπριοι. Εκτός αν ο Άδωνης εννοεί ότι «θα επανεισάγει» τη διάταξη στη Βουλή κάθε βδομάδα, μέχρι που να τους πετύχει κοιμισμένους και να την ψηφίσουν (κλεμμένη ατάκα από τον Νίκο Λίγγρη).

* Κι αυτό παλιό, αλλά το ψάρεψε πρόσφατα ένας φίλος και μού το έστειλε, από άρθρο του Σαρ. Καργάκου: Τα παιδιά -τα μεγάλα θύματα αυτής της ιστορίας- είχαν γαλουχηθεί με τη νοοτροπία του «White color workers» Θα μου πείτε, λευκοί είναι συνήθως, οπότε πού το πρόβλημα; (Αφήνω το μπέρδεμα ενικού στο άρθρο με πληθυντικό στην αγγλική λέξη).

* Διαβάζω για τον πρόεδρο της Γκουγκλ που ήρθε στην Αθήνα: Σε ερώτηση του καθηγητή και πρόεδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Λουκά Τσούκαλη για τη θεσμική δυσλειτουργία και την υψηλή φορολόγηση της χώρας, απάντησε: «Η σημασία των νέων θέσεων εργασίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί».

Έτσι είπε; Δεν είμαι καθόλου βέβαιος. Πιθανότερο θεωρώ να είπε The importance of new jobs cannot be overestimated, ένα πολύ συχνό στα αμερικάνικα σχήμα λιτότητας. Δεν μποεί να υπερτιμηθεί, επειδή είναι τόσο σπουδαίο πράγμα που ό,τι και να πει κανείς γι’ αυτό δεν θα είναι ποτέ υπερβολικό. Το «δεν μπορεί να υποτιμηθεί» θα σήμαινε ότι η σημασία είναι εντελώς αμελητέα, ενώ πάλι το «δεν πρέπει να υποτιμηθεί» είναι πολύ πεζό και πιο αδύνατο. Βέβαια, δεδομένου ότι οι Αμερικάνοι εύκολα μεταλλάζουν αυτά τα σχήματα και πολλοί χρησιμοποιούν σαν συνώνυμα το I couldn’t care less και το I could care less, δεν αποκλείεται ο γκουγκλοπρόεδρος να είπε όντως The importance of new jobs cannot be underestimated. Κι αν έτσι έγινε, πώς θα έπρεπε να το μεταφράσουμε;

* Τις τελευταίες μέρες ακούμε συνεχώς για Χρυσαβγίτες που τάχαμου ήταν κομμουνιστές στα νιάτα τους ή ότι έχουν αριστερές καταβολές. Αυτό το παραμύθι θα ήταν αστείο αν δεν είχε και επικίνδυνες πτυχές, αλλά οπωσδήποτε έφτασε σε νέο ρεκόρ γελοιότητας με την εξής δήλωση του βουλευτή της ΧΑ Γ. Γερμενή, γνωστού επίσης και ως «Καιάδα»: «Θυμάμαι τον παππού μου που τη δεκαετία του ’60 έστελνε τη μητέρα μου να αγοράσει τον Ριζοσπάστη και να τον κρύψουν να μην τη δουν». Δεδομένου ότι ο κύριος Γερμενής γεννήθηκε το 1977, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να θυμάται πράγματα που έγιναν δέκα και βάλε χρόνια πριν γεννηθεί!

Αλλού, υπάρχει μια πιο λογική εκδοχή: «Θυμάμαι σαν και τώρα που μου έλεγαν ότι ο ο παππούς μου έστελνε τη μητέρα μου τη δεκαετία του ’60 να αγοράσει τον Ριζοσπάστη και στη συνέχεια τον έκρυβαν στο σπίτι». Πιο λογική, με την έννοια ότι ξεφεύγει απ’ το πρώτο αδύνατο, αλλά… πού την έστελνε αλήθεια τη μητέρα του ο πατέρας του να αγοράσει Ριζοσπάστη στη δεκαετία του 1960; Στην… Τασκένδη; Ο Ριζοσπάστης, ως γνωστόν, ήταν απαγορευμένος από το 1947 ως το 1974!

* Και κλείνουμε με τον κύριο Θάνο Τζήμερο, που επιβεβαίωσε πανηγυρικά τον Νόμο του Μπούμεραγκ όταν χτες, στη σελίδα του στο Φέισμπουκ, θέλησε να κάνει κριτική στον πρύτανη του Καποδιστριακού κ. Πελεγρίνη, και έγραψε άρθρο με τον βαρύγδουπο τίτλο «Το βιογραφικό ενός αμόρφωτου». στο οποίο βρίσκει γραμματικά και άλλα λάθη στο βιογραφικό του πρύτανη. (Τώρα, πώς γίνεται κάποιος που δεν αξιώθηκε να τελειώσει μια ρημαδοΑσοέ, να βγάζει αμόρφωτους καθηγητές πανεπιστημίου, μη με ρωτήσετε. Είναι όπως όταν οι προπονητές της κερκίδας βγάζουν άσχετο τον προπονητή που κάθεται στον πάγκο).

Λοιπόν, ο κ. Τζήμερος θεώρησε μέγα λάθος τη φράση του βιογραφικού «συνεργάστηκα με την δημόσια τηλεόραση, επιμελούμενος και παρουσιάζοντας τις σειρές εκπομπών», και έγραψε: Προσέξτε: α) το βάρβαρο «επιμελούμενος και παρουσιάζοντας» με συνύπαρξη μετοχής και γερουνδίου, εκφραστικό λάθος επίσης επιπέδου Α’ Γυμνασίου.

Οπότε, δεν άντεξα και πρόσθεσα το εξής σχόλιο:

Γράφει ο κύριος Τζήμερος: Προσέξτε: α) το βάρβαρο «επιμελούμενος και παρουσιάζοντας» με συνύπαρξη μετοχής και γερουνδίου, εκφραστικό λάθος επίσης επιπέδου Α’ Γυμνασίου

Ω, της αμαθείας! Κύριε Τζήμερε, στα ελληνικά το παρουσιάζοντας είναι ενεργητική μετοχή ενεστώτα, όπως και το επιμελούμενος είναι μετοχή ενεστώτα, αλλά μεσοπαθητική. Η φράση που θεωρήσατε βάρβαρη είναι άψογη. Νόμος του Μπούμεραγκ: Πήγατε να διορθώσετε άλλον και κάνατε σοβαρότερο λάθος εσείς!

Ο αρχηγος της Δηξάν, έκανε την τιμή να μου απαντήσει, αλλάζοντας βέβαια τροπάρι, ότι τάχα τον ενόχλησε το ανακάτεμα καθαρεύουσας και δημοτικής:
Νάτοι κι οι wannabe φιλόλογοι του πανεπιστημίου του πρυτάνεως! Γερούνδιο λέγεται Nikos Sarantakos η ενεργητική μετοχή ενεστώτα στην νεοελληνική μορφή της. Το ίδιο πράγμα είναι. (Φαίνεται ότι εκείνη τη μέρα είχατε κατάληψη.) Επειδή όμως στη γλώσσα συνυπάρχουν τύποι της νεοελληνικής, της καθαρεύουσας και της αρχαίας, η στοιχειώδης αισθητική του λόγου (που δεν θα την βρείτε σε κανένα πανεπιστημιακό εγχειρίδιο – μην ψάχνετε) επιτάσσει να μην τα ανακατεύεις. Αν έλεγε «επιμελούμενος και παρουσιάζων» θα παραήταν καθαρευουσιάνικο. Το σωστό είναι «Επιμελήθηκα και παρουσίασα τις σειρές…». Απλό και στρωτό. Έγραψα κι άλλα, όμως, για τον πρύτανη, που δεν τα είδατε. Και ελλιπή γνώση και επιλεκτική ανάγνωση… Α, και νόμος του Μπούμεραγκ δεν υπάρχει. Καλό ΣΚ, συνεχίστε αντιλαμβανόμενος και… σχολιάζοντας (άψογο, ε;) τα ουσιώδη.

Στο ίδιο άρθρο υπήρχε και δεύτερη εκδήλωση του νόμου, όταν ο κ. Τζήμερος ειρωνεύτηκε την αναφορά σε «πρωτότυπα θεατρικά έργα» που λέει ότι έχει γράψει ο πρύτανης, γράφοντας: «Όλα τα θεατρικά πρωτότυπα είναι, εκτός αν αποτελούν προϊόν λογοκλοπής! Εννοεί ότι τα έγραψε ο ίδιος…»

Εδώ φαίνεται ο ακαλλιέργητος άνθρωπος. Πρωτότυπο λέγεται, ωγαθέ, το θεατρικό έργο που δεν είναι διασκευή πεζογραφήματος ή άλλου έργου. Για παράδειγμα, Η άλωση της Κωσταντίας, που ανέβηκε πέρσι-πρόπερσι στην Αθήνα δεν είναι πρωτότυπο έργο, επειδή είναι μεταφορά του μυθιστορήματος του Μακριδάκη.

Δεν τόλμησα όμως να γράψω κι άλλα, γιατί με αποστόμωσε μια φαν του κ. Τζήμερου η οποία μου έγραψε: Άντε να ξεκινήσεις την εξάσκηση και τις κριτικές περί αξιοσύνης τις ξεκινάς όταν καταφέρεις να κάνεις το 1/10 απ’ όσα έχει κάνει αυτός που κατακρίνεις… Σε 2-3 ζωές δηλαδή… δεν σε κόβω για νωρίτερα!

Επειδή λοιπόν χρειάζομαι ακόμα 2-3 ζωές για να φτάσω στο 1/10 των επιτευγμάτων του κ. Τζήμερου, σταματάω εδώ τα μεζεδάκια και πάω για εξάσκηση. Καλό σαββατοκύριακο!

Υστερόγραφο: Σε σχέση με τα γερούνδια και τις μετοχές, η απάντησή μου προς Τζήμερο είναι σωστή αν ακολουθήσουμε την παραδοσιακή γραμματική Τριανταφυλλίδη, αυτήν δηλαδή που διδαχτήκαμε κι εγώ κι αυτός στα θρανία. Αν όμως θέλουμε να το ψάξουμε λίγο περισσότερο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ορισμένοι νεότεροι γραμματικοί τούς τύπους σε -οντας δεν τους χαρακτηρίζουν μετοχές αλλά γερούνδια, ενώ άλλοι θεωρούν απαράδεκτο να χρησιμοποιείται ο όρος γερούνδιο. Η γραμματική του Δημοτικού έχει και τις δύο ονομασίες, μετοχή και σε παρένθεση γερούνδιο, η γραμματική του γυμνασίου μιλάει για μετοχή μόνο, ενώ ίσως η πιο σωστή προσέγγιση να είναι της Αμαλίας Μόζερ που χαρακτηρίζει τους τύπους σε -οντας «ρηματικά επιρρήματα» (converbs). Βέβαια, δεν παύει να είναι τερατώδης η αιτίαση του Τζήμερου ότι «είναι βάρβαρο» να συνδυάζονται «μετοχή και γερούνδιο» (δηλαδή, ας πούμε, «ήρθε στο σπίτι ματωμένος και κλαίγοντας»). [Τα παραπάνω έχουν προκύψει ύστερα από συζήτηση με τον Γιώργο Κοτζόγλου, μέλος της Σπείρας των Γλωσσολόγων, που τον ευχαριστώ πολύ]

225 Σχόλια to “Μεζεδάκια για Νόμπελ”

  1. Κόκκινος Πλανήτης said

    Πρώτος, Καλημέρα!

  2. Γιάννης said

    Για τον Ρίζοσπάστη, εγώ υπηρέτησα το 1979 στη Σπάρτη. Θυμάμαι λοιπόν σε κάποια έξοδο, σ’ ένα περίπτερο, ενώ περίμενα τα ρέστα μου, ήρθε ένας τύπος και ζήτησε, με χαμηλή φωνή, «μια εφημερίδα». Κι ο περιπτεράς του έδωσε τον Ρίζο!

  3. LandS said

    Διάβασα καλά; Ο Τζήμερος λέει ότι η στοιχειώδης αισθητική του λόγου δεν βρίσκεται σε παν. συγγράματα; Φαντάζομαι ότι αυτός την έχει κληρονομικό χάρισμα.

  4. Γς said

    Καλημέρα

    Και που να είχε τελειώσει και την ΑΣΟΕΕ.
    Καλεσμένος σε ένα κανάλι όπου παρουσιαζόντουσαν τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης, με ύφος 10 καθηγητάδων στατιστικής αντιδρούσε και εκφραζόταν απαξιωτικά στο κάθε τι. Εκανε μάλιστα και επίδειξη γνώσεων και ορολογίας περί σταθισμένων δειγμάτων και τεχνικών δημοσκοπήσεων γενικώς.
    Πανηγύρι ασχετοσύνης.

  5. spiral architect said

    Tzimeros vs Sarantakos στην αρένα του fb. 😮
    Ηθικόν δίδαγμα: Όποιος ανακατεύεται με τους Τζήμερους, τον τρων οι φαν! 😀

    Καλημέρα σας!

  6. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  7. Κόκκινος Πλανήτης said

    Κήνσορες και Θεράποντες = Apocalittici e Integrati

  8. Γς said

    2:
    Δεν θα ξεχάσω ότι πριν ακόμη πλησιάσει του είχε πιάσει την ΑΥΓΗ, και την είχε διπλώσει στα τέσσερα ο περιπτεράς. Την έπαιρνε και την έβαζε στη τσέπη του σακακιού.
    Δεν θα ξεχάσω μια τέτοια διαδικασία στο κιόσκι του σταθμού του ηλεκτρικού στο Μοναστηράκι. Ημουν στην απέναντι προβλήτα και επειδή τον κοίταζα «περίεργα», έσπευσε να εξαφανιστεί ο καλοντυμένος κύριος.

  9. sarant said

    2-8: Ναι, αυτά υπήρχαν. Άλλοτε την τύλιγαν μέσα στο Βήμα.

  10. Ο φθόνος του Τζήμερου εναντίον όσων διαθέτουν πτυχίο και η πρόσφατη εκδήλωσή του μέσω φβ εμπίπτει άνετα στην παροιμία «όσα δεν φτάνει η αλεπού…»

    Έναν καλό ψυχολόγο (μπορεί και ομάδα ψυχολόγων) χρειάζεται, αλλά είναι άτυχος διότι αυτή η κυβέρνηση ξηλώνει την ψυχική υγεία και θα του στοιχίσει ο κούκος αηδόνι, τέτοια βαριά περίπτωση.

  11. Gpoint said

    Απ ‘οτι θυμάμαι τις περιγραφές των Σικελών από τον συγγραφέα του Νονού δεν αποκλείεται καθόλου η ομορφιά να είναι φαγώσιμη για τον Σικελό χωρικό, μάλλον θέλει ψάξιμο.

    Δεν συμφωνούσα με τις καθηγήτριες ( κυρίως ) που φωνάζουν τα παιδιά με το μικρό τους όνομα, προτιμούσα το κύριε Τάδε και Δεσποινίς Δείνα, να τα φέρω δηλαδή στο δικό μου πίπεδο αντί να πάω εγώ στο δικό τους. Εξ άλλου αυτές οι συνήθειες έφερναν ερικά ευτράπελα στον σύλλογο των καθηγητών :
    – Ποιοί κάναν την αταξία ;
    – Ο Ηρακλής, ο Θρασύβουλος κι ο Νίκος, το πουλάκι μου.
    – Ποιός είναι ο Νίκος ;
    – Το πουλάκι της !!

  12. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα!
    Είναι σίγουρο πως στο φυλλάδιο των χρυσαβγιτών πρόκειται για τυπογραφικό λάθος;
    Και…κάτω τα χέρια από τον Τζήμερο! Είναι τόσο γλυκός άνθρωπος, τόσο συμπαθητικός, τόσο διαλεκτικός και διαλλακτικός…τόσο…τόσο…τόσο Τζήμερος! Τον λατρεύω! 😉

  13. ΠΑΝΟΣ said

    Ωραία μεζεδάκια,όπως πάντα!Μέσα σ’ αυτά κι ο Καρατζαφέρης.Δεν αντέχω στον πειρασμό να πω:αυτός κι οι δικοί του,Άδωνις και λοιποί,δεν άνοιξαν διάπλατα τον δρόμο στην Χ.Α.; (Ένας εκ των λόγων).Τα μαζικά μέσα αποβλακώσεως αρχίζουν να τον ξαναπροβάλλουν…Τι επιδιώκουν; Να στείλουν τούς ψηφοφόρους τής Χ.Α. ,στην πιο λάιτ εκδοχή της;
    Σωστές οι παρατηρήσεις στα περί Τζήμερου,αλλά το βιογραφικό τού κυρίου πρυτάνεως,όπως,γενικά,τα λέει,είναι για τα μπάζα.Εκεί μέσα υπάρχουν αρκετά μεζεδάκια.Αν,βέβαια,είναι όπως το παρέθεσε ο Τζήμερος.Και έτσι θά’ναι…

  14. spiral architect said

    Η ώρα είναι 11.00. Περάστε στο φουαγιέ για καφέ:

    κόφι τάιμ, που λέμε και στο Βόλο.

  15. Θρασύμαχος said

    per l’uno è assolutamente esotica, per l’altro moderatamente casalinga

  16. munich said

    Συγχωρέστε μου την άγνοια αφου δεν έχω ΦΒ, πως σχολιάσατε κ. Σ. στη σελίδα του Τζήμερου; να υποθέσω ότι είστε «φίλοι»;;;;
    🙂

  17. Gpoint said

    # 11

    Επανερχόμενος στο θέμα προσφώνησης με μικρό ή επίθετο δεν μου έτυχε να έχω ακούσει ποτέ παντρεμένο να αναφέρεται στην γυναίκα του με το επίθετό της ενώ πολύ συχνά την αποκαλεί με το απροσδιόριστο «γυναίκα». Αντίθετα πολλές έχω γνωρίσει που αναφέρονται στον σύζυγο με το επίθετό του και παρουσιάζουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά στην συμπεριφορά τους απέναντί του.Αν θέλουν οι γυναίκες του ιστολογίου ας μας πουν πως αισθάνονται όταν τον αποκαλούν με το επίθετό του.

    ( υπ’ όψιν, εγώ δεν ξέχασα να χωρίσω όταν ήλθε η ώρα, οπότε θέλω να πιστεύω πως βλέπω τα σχετικά πιο απελευθερωμένα )

  18. Θα το πω κι εγώ, όποιος ανακατεύεται με τους Τζήμερους…

    Με τον Ριζοσπάστη θυμάμαι κι εγώ, αρχές δεκαετίας του ’80 που έκανα την γκάφα να πω στο συνοικιακό περίπτερο στον πατέρα μου «μα δεν θα πάρεις και την άλλη που παίρνεις, το Ριζοσπάστη» –κι εκείνος με τράβηξε και με κατσάδιασε (τον έπαιρνε από περιπτερά του κέντρου).

  19. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    15: Μπράβο βρε Θρασύμαχε, casalinga = εγχώρια, σπιτική μάλιστα. Αυτό απαντάει και στην αμφιβολία που εκφράστηκε στο 11.

    16: Οι, χμ, πολιτικοί συνήθως έχουν αυτό που λέμε «ανοιχτό προφίλ», δηλαδή μπορεί να σχολιάζει ο καθένας. Και το συγκεκριμένο μου το υπέδειξε ένας φίλος, δεν τον παρακολουθώ τον κ. Τζήμερο, πού καιρός.

  20. sarant said

    18: Κι εσύ μικρό παιδί τι τους ήθελες τους Ριζοσπάστες;

  21. ΠΑΝΟΣ said

    Μια χαρά αποδίδει τον μέγα Μάνο και λίγο περαστό Τσιτσάνη.Δεν μ’ ενοχλεί που δεν πήρε το πτυχίο,είναι μουσικός,φτάνει,άλλα μ’ ενοχλούν.Ο νεοφιλελευθερισμός του. Άλλοι πολιτικοί αρχηγοί είναι «μορφωμένοι»; Δεν νομίζω,όλοι.

  22. Γς said

    14:
    Αντε, πιάνο μπαρ το κάναμε δω μέσα…

  23. Γς said

    18:
    Σαν τον δικό μου, με την ΕΣΤΙΑ του.

  24. Νέο Kid Στο Block said

    Μια και λέμε Νόμπελ, αυτό πώς και δεν το σχολίασε κανείς; : Nobel peace prize won by chemical weapons watchdog for work in Syria . Προβλέπω μεζεδάκια έξτρα πικάντικα με «μεταφραστές» -«Σε τσομπανόσκυλα το Νόμπελ «Ειρήνης» 2013!» 🙂

  25. Νέο Kid Στο Block said

    Παρντόν, ξέχασα να λινκάρω στο 24 την πηγή. Γκάρντιαν: http://www.theguardian.com/world/2013/oct/11/nobel-peace-prize-chemical-weapons-syria-opcw

  26. K. said

    Nίκο, επειδή από σπόντα έτυχε να παρακολουθήσω τη χθεσινή κουβέντα «στου Τζήμερου» – Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ίσως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο του οποίου τους στόχους (άθελά της) σχεδόν φανερώνει η εν λόγω οπαδός του: Αν αρχίσουν οι εναπομείναντες σοβαροί άνθρωποι αυτής της χώρας να αναλώνουν το χρόνο τους στην ανασκευή των αθλιοτήτων του Τζήμερου, ζήτω που καήκαμε….

  27. Κατερίνα said

    Καλημερα. Μήπως το «white color workers» ειναι ορθογραφικά λάθος, αντί για «white collar workers»?

  28. sarant said

    26: Μπορεί να έχεις δίκιο 🙂 Καλημέρα!

    27: Καλημέρα., Ορθογραφικό, δηλαδή να νομίζει ότι ο γιακάς, το κολάρο, γράφεται color;

  29. Πάνος με πεζά said

    Καλά, για το Τζήμερο αφήνω το πιανιστικό μέρος, γιατί εκεί κι αν υπάρχουν μαργαριτάρια…

    Το «εδώδιμα» έχει ατυχήσει στο μπέρδεμα που αναφέρεις, γιατί στα παλιά μπακάλικα συνδυαζόταν με τη λέξη «Αποικιακά». Οπότε ο νους κατευθείαν θεωρούσε την πρώτη λέξη αντίθετη της άλλης ! «Αποικιακά» βεβαίως ήταν τα είδη μπακαλικής που μπορούσαν να διατηρηθούν σε μεταφορές χωρίς να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα, π.χ. λάδια, σαπούνια, πατάτες κλπ., η σημερινή «ξηρά τροφή» και τα μη ευπαθή προϊόντα.

    Το «εισάγω» ακολουθεί τον μαρτυρικό Γολγοθά του «παράγω», και πάλι καλά που δεν καμαρώσαμε και κανένα «να επανεισάξει»…

    Η «γενική των λογίων» αντιστέκεται ακόμα σθεναρά στην κατάργησή της. Πρόσφατα σε εξώφυλλο κυριακάτικης εφημερίδας γράφτηκε «αποποιείται των ευθυνών του». Όλο αυτό το «σοφοστικέ» στυλάκι, που μπορεί να καταλήγει και σε γελοιότητα («δε θα μετάσχω της εκδήλωσης») σαφώς και έχει μια παλαιότερη γλωσσική τεκμηρίωση (βλ. «μετέχοντες της ημετέρας παιδείας») αλλά τότε τι νόημα έχει η εφαρμογή της δημοτικής, διάολε;

    Το «επιμελούμενος και παρουσιάζοντας», και σωστό που είναι, εμένα μου χτυπάει άσχημα. Τι πιο καλό από το «επιμελούμενος και παρουζιάζων», ή «ως επιμελητής και παρουσιαστής» ακόμα καλύτερα, ή έστω και με δύο γερούδια, «εποπτεύοντας και παρουσιάζοντας». Αφού μπορεί να γίνει παράθεση όμοιων τύπων, γιατί να «ξύνουμε» το αφτί μας;

  30. Νέο Kid Στο Block said

    27. 28. Mα Νίκο, και γώ ,όπως η Κατερίνα, αυτό θεώρησα! Mα γι’αυτό δεν το έβαλες στον μπουφέ; Μπορεί δηλαδή να μην ήθελε να γράψει collar άλλα όντως color? ..εφιαλτικό!

  31. Νέο Kid Στο Block said

    Τι κακό έχει το «επανεισάξει» δηλαδή; Διαφανέστατο, ωσάν γάργαρο νεαρόν ύδωρ!

  32. Ανδρέας «Κουπονιώτης» said

    Εμένα με κατσάδιασε ο περιπτεράς, γιατί τον ξεδίπλωσα επιδεικτικά μόλις μου τον έδωσε, ήμουν και φαντάρος: «Ποιο διακριτικά παιδάκι μου, θα βρεις κάνα μπελά!»

    #17
    Εγώ πάλι έχω ακούσει πολλούς που φωνάζουν τη γυναίκα τους με το επίθετό της, ιδιαίτερα όταν αυτό «τυχαίνει» να είναι το δικό τους (περίοδος που η γυναίκα άλλαζε το επίθετό της με εκείνο του συζύγου)…

    Εδώδιμη ομορφιά δεν είναι αυτό που λέμε την έφαγε με τα μάτια;

    Καλημέρα.
    Και εδώ που τα λέμε είναι πολύ ωραία μέρα, πηγαίνετε καμιά βόλτα!

  33. Gpoint said

    # 17

    Λάθος λινκ !

  34. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πάντως, για να πούμε και του Τζήμερου το δίκιο, καλύτερο είναι, εις ό,τι αφορά τη γλωσσική καλαισθησία, το »επιμελήθηκα και παρουσίασα» από το »επιμελούμενος και παρουσιάζοντας». Νομίζω.

  35. Makis said

    Ώρα σας καλή. Με τα ντόπια και τα εδώδιμα, πως μεταφράζεται η λέξη locavore να τρως ντόπια προϊόντα, αλλά όχι και αυτά που πέρασαν σαράντα κύματα… πχ ντομάτες από τον Μαραθώνα και όχι από τη Κρήτη…

  36. sarant said

    34: Αν δεις ολόκληρη τη φράση, δεν ταιριάζει σκέτο, πρέπει να βάλεις ένα «όπου».

    30: Νομίζω ότι το άκουγε να το λένε στα ξένα και δεν ήξερε τι από τα δύο είναι.

  37. Νέο Kid Στο Block said

    Είναι κρίμα πάντας που ο Καργάκος δν αναφέρθηκε στους Blue Collar workers . Τότε θα ήμασταν σίγουροι ότι δεν μιλάει μάλλον για στρουμφάκια. 🙂

  38. Νέο Kid Στο Block said

    36.β. Ωχ! Πολύ «αγράμματον»/ αχάππαρο τον βγάζεις τώρα! Όχι ότι αποκλείεται δηλαδή, συμφωνώ.

  39. miranda said

    Διακρίνω ποιάν τινα συμπάθεια προς τον Πελεγκρίνη, ή όχι; Πέραν των ανοησιών του Τζήμερου, καλό θα ήταν να σταθούμε και στις γελοιότητες του «πρυτάνεως».

  40. vioannis said

    «…… πώς γίνεται κάποιος που δεν αξιώθηκε να τελειώσει μια ρημαδοΑσοέ……..

    ρημαδοΑσοέ ; Αυτό ο ελιτισμός των απόφοιτων του Πολυτεχνείου (και όχι μόνο), για τις άλλες σχολές δεν είναι στη μόδα εδώ και χρόνια. Νομίζω. Εκτός και αν , νοικοκύρη, κυριολεκτείς. ‘Έχω καιρό να περάσω από την Πατησίων, ίσως πράγματι η ΑΣΟΕ να έχει γκρεμιστεί. Μάλλον κάποιος του «Μικρού Πολυτεχνείου» θα την έκτισε

  41. Γιάννης said

    Νίκο καλημέρα. Νομίζω το λάθος του κ.Καργάκου (χωρίς να έχω διαβάσει όλο το άρθρο) είναι στο «color» γιατί εικάζω ότι μάλλον εννοούσε «collar», γνωστού όντως ότι οι αμερικανοί διαχωρίζουν τους χειρώνακτες (blue collar, ενδεχομένως απο το χρώμα της φόρμας εργασίας), απο τους γραφιάδες «white collar» που φορούσαν λευκά πουκάμισα (ή ψέυτικα λευκά κολλάρα ).Καλημέρες απο το Λουξ.

  42. Kώστας Κωνσταντίνου said

    Πάντως το βιογραφικό του Πελεγρίνη είναι πράγματι για κλάματα…

  43. Yannis said

    40. Καλημέρα! Απολαυστικά, ως συνήθως τα μεζεδάκια.

    Δήλωση Γερμενή: Νομίζω, ότι περισσότερο από τη δήλωσή του, μεζεδάκι είναι και η ασχολίαστη δημοσίευσή της από «σοβαρές» εφημερίδες και portal. Δε βρέθηκε ένας «δημοσιογράφος», να καταλάβει αμέσως και να σχολιάσει το παράλογο της δήλωσης;

  44. sarant said

    35: Καλή ερώτηση, δεν ξέρω την απάντηση: αλλά σαράντα κύματα περνάνε οι ντομάτες της Ολλανδίας μάλλον παρά της Κρήτης 🙂

    39: Να σας πω, βλέπω με συμπάθεια ότι γράφει θεατρικά έργα.

    40: Μπα, αν είχε αποτύχει να πάρει πτυχίο από το πολυτεχνείο θα έλεγα «ρημαδοπολυτεχνείο», με την έννοια ότι ο ένας δεν έχει πάρει ούτε πτυχίο και θεωρεί αμόρφωτο τον άλλον που, όσο και να πεις, ένα ρημαδοπιτσιντί το έχει κάνει. 🙂

    41: Ε, ναι.

  45. Ομολογώ, νικοκύρη, ότι δεν ήξερα ότι στην παρένθεση μπορείς, ή, μήπως, πρέπει κιόλας, να γυρίσεις την πτώση στην ονομαστική, ενώ το παρενθετικό, μέσα σε κόμματα, οφείλει να είναι ομοιόπτωτο. Θεωρούσα ότι το ομοιόπτωτο ισχύει και στην παρένθεση-παρένθεση.

  46. 35 Άστο αμετάφραστο καλύτερα.

  47. Εθνικόφρων said

    Αξιότιμοι σύντροφοι,

    Γεμάτον πληροφορίας το σημερινόν άρθρον του κ. Σαραντάκου και λίαν εμπεριστατωμένον: Προσφέρει μίαν άφατον ηδονήν εις τον μέσον αναγνώστην, διότι τον κάμνει να αισθάνεται ανώτερος, διαπιστώνων ότι η αγραμματοσύνη βασιλεύει και εις τους ισχυρούς + επωνύμους.

    Σήμερον θα κάμω την μεγαλυτέραν προσφοράν μου εις το παρόν Ιστολόγιον, μετά την Βιβλιοθήκην Loeb. Σας συνιστώ να καταβιβάσητε δωρεάν την πλέον ενημερωμένην έκδοσιν του Λεξικού Liddell-Scott. Πρόκειται διά μίαν έκδοσιν της Οξφόρδης του 1996, σχεδόν 4.400 σελίδων με εν ανεκτιμήτου αξίας πλεονέκτημα:

    http://www.scribd.com/doc/111677719/Liddell-scott-Lexiko-2003-Pag-4341-Editio-Ultima-Et-Copiosa-Gratias-Habeo-Tibi-Ivana-Alvarova

    Εις το περίφημον «search» του εγγράφου pdf, δύνασθε να ψάξητε και τας ελληνικάς λέξεις (εκτός των αγγλικών), πράγμα πρωτοφανές δι’ ηλεκτρονικήν έκδοσιν του Λεξικού Liddell-Scott. Αυτό έχει εκπληκτικάς συνεπείας διά τους λάτρεις της Ελληνικής Γλώσσης, αφού δύνανται να εύρουν αυτομάτως τα πάντα: Πόσας φοράς απαντάται συγκεκριμένη λέξις (ή τμήμα λέξεως) εις το Λεξικόν και 1002 άλλα που αφήνω εις την φαντασίαν εκάστου μπολσεβίκου αναγνώστου.

    Ιδού μερικά παραδείγματα: 1) Πόσοι γνωρίζουν ότι εις την Αρχαίαν Ελληνικήν αι λέξεις «κωκώ» (σελ. 2.289) και «λαλού» (σελ. 2.308) εσήμαινον το πέος διά τα μικρά παιδία, κάτι ανάλογον του σημερινού «πουλάκι»;

    2. Πόσοι γνωρίζουν ότι η πλέον αισχρά λέξις εις την Αρχαίαν Ελληνικήν διά το πέος ήτο η λέξις «κοντίλος» (σελ. 2.206); 3. Πόσοι γνωρίζουν τι σημαίνει η φράσις «ψωλοκοπώ τον αναγιγνώσκοντα» (σελ. 4.316);

    3. Μία τελευταία παρατήρησις διά το Liddell-Scott, που αποδεικνύει πόσον υποκριτάς έχει κάμει τους Ρωμηούς η ανθελληνική παράνοια που ονομάζεται «Ορθοδοξία»: Εις το λήμμα «κίναιδος» (σελ. 2.149) πληροφορούμεθα αμέσως την πρώτην σημασίαν της λέξεως, που είναι catamite, ήτοι παθητικός ομοφυλόφιλος. (Βάζω στοίχημα την μισήν μου περιουσίαν ότι ακόμη και ο ειδήμων κ. Σαραντάκος αγνοεί ότι η λέξις «catamite» ετυμολογικώς είναι παραφθορά του ελληνικού ονόματος «Γανυμήδης»

    http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=catamite&searchmode=none ).

    Εις τας ελληνικάς εκδόσεις του Liddell-Scott (αίτινες είναι αναπαραγωγή της πρώτης εκδόσεως του Ανέστη Κωνσταντινίδη) η σημασία catamite διά το λήμμα «κίναιδος» έχει παραλειφθή και οι Ρωμηοί που τα τελευταία 120 έτη συμβουλεύονται την ελληνικήν έκδοσιν του Liddell-Scott, μανθάνουν ότι «κίναιδος» είναι ο λάγνος, ακόλαστος κλπ. άνθρωπος! Ιδού πού οδηγεί η Ρωμέηκη υποκρισία…

    Διά σήμερον σας προσφέρω την μετάφρασιν του Θουκυδίδου υπό Ελευθερίου Βενιζέλου

    http://www.scribd.com/doc/77522076/%CE%A0%CE%95%CE%9B%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3%CE%99%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%A3-%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%95%CE%9C%CE%9F%CE%A3-%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%91%CE%99-%CE%98%CE%9F%CE%A5%CE%9A%CE%A5%CE%94%CE%99%CE%94%CE%9F%CE%A5-%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%94%CE%9F%CE%A3%CE%97-%CE%95%CE%9B-%CE%92%CE%95%CE%9D%CE%99%CE%96%CE%95%CE%9B%CE%9F%CE%A5

    και δύο σπανιώτατα βιβλία: Πρόκειται διά τους δύο τόμους της Γραμματολογίας του διαβοήτου καθηγητού του Αθήνησι, Γεωργίου Μιστριώτου, έκδοσις 1897

    http://www.scribd.com/doc/111212140/%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%9C%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%91-%CE%9C%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%A1%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE%9F%CE%A5-%CE%91

    http://www.scribd.com/doc/111225302/%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%9C%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%91-%CE%9C%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%A1%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE%9F%CE%A5-%CE%92

    Περαίνων, επιτρέψατέ μοι να περιαυτολογήσω: Ενθυμήσθε, αγαπητοί σύντροφοι, ότε προ εβδομάδων σάς ενημέρωσα διά το αίσχος που διαδραματίζεται εις όλην την χριστιανικήν Αμερικήν και οφείλεται εις τον μαζοχισμόν που προξενεί εις τον Λευκόν άνθρωπον η παρανοϊκή διδασκαλία της Αγίας Γραφής; Εκατομμύρια χριστιαναί Αμερικαναί έχουν ως πρώτην φαντασίωσιν να βινευθούν υπό νέγρου και εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί σύζυγοι πληρώνουν νέγρους διά να βινεύσουν τας συζύγους των, αυτοί δε παρακολουθούν αυνανιζόμενοι. Ιδού η επιβεβαίωσις

    http://www.iefimerida.gr/news/125669/%C2%AB%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CF%80%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CF%89-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%AC%CF%89-%CE%BC%CE%B5-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%C2%BB-%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%86%CE%BF%CE%AF-%CF%80%CF%8C%CE%B8%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%83%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CF%89%CE%BD-%CF%83

    Ενθυμούμαι, ότε απεκάλυψα εγώ αυτό το αίσχος εις το παρόν Ιστολόγιον, κάποιαι ερίτιμοι κυρίαι εζήτησαν να παρέμβη ο κ. Σφακιανάκης της Ηλεκτρονικής Διώξεως, διά να «μαζέψη» τον πορνόγερον, τουτέστιν τον γράφοντα! Ιδού πού οδηγεί τον άνθρωπον το συνδυασμένον δηλητήριον Χριστιανισμού + Μπολσεβικισμού…

    Και εις άλλα με υγείαν

    ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝ Έλλην και ουχί Ρωμηός καρπαζοεισπράκτωρ
    Μέγας Ευεργέτης του παρόντος Ιστολογίου (Βιβλιοθήκη Loeb, Λεξικόν Liddell-Scott κλπ.)

    ΥΓ: Μιά που αναφέρεται πολλάκις εις το παρόν άρθρον το όνομα του μεγάλου αντιπάλου του κ. Σαραντάκου, αριστεροεθνικιστού φιλολόγου Σαράντου Καργάκου, ιδού εν ενδιαφέρον και ελάχιστα γνωστόν βιβλίον του που θα ικανοποιήση αρκετούς μπολσεβίκους αναγνώστας. Έχει τον «πιασάρικον» τίτλον «Η Ιστορία από την πλευρά των Τούρκων», των εκδόσεων «Ι. Σιδέρης»

    http://www.scribd.com/doc/66160792/%CE%A3-%CE%9A%CE%91%CE%A1%CE%93%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%A3-%CE%97-%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%91-%CE%91%CE%A0%CE%9F-%CE%A4%CE%97%CE%9D-%CE%A3%CE%9A%CE%9F%CE%A0%CE%99%CE%91-%CE%A4%CE%A9%CE%9D-%CE%A4%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%9A%CE%A9%CE%9D-S-KARGAKOS-H-ISTORIA-APO-THN-SKOPIA-TON-TOYRKON

  48. Yannis said

    Το τυπογραφικό λάθος των ΧΑιτών μου θύμησε ένα, από οδηγό σπουδών Ιατρικής, πριν από αρκετά χρόνια:
    [Στα μαθήματα επιλογής] «Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Μαθήματα». Ισως να παρέμεινε αδιόρθωτο για 1-2 χρόνια…

    Μην παραπονιέστε για την απόδοση του ονόματος της βραβευμένης με νόμπελ.
    Πρόσφατα είδα την οδό «Ορλανδού» ( http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231268394 ) και άκουσα την οδό «Ν. Πλαστήρα», να λέγεται Νικηφόρου Πλαστήρα!

  49. sarant said

    45: Καλύτερα είναι να το έχεις ομοιόπτωτο, αλλά μπορείς και να το έχεις σε ονομαστική, νομίζω.
    Τώρα που το ξαναβλέπω, καλύτερο το ομοιόπτωτο.

  50. Θυμάμαι τέλη δεκαετίας ’70 με αρχές του ’80 που οι κνίτες πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και πουλούσαν Ριζοσπάστη και Οδηγητή προφανώς διότι ο χαφιεδισμός των περιπτεράδων κρατούσε καλά ακόμα. Πάντως και σήμερα πολλοί από δαύτους – όπως και ψιλικατζήδες – είναι ακόμα δεξιών και ακόμη πιο πέρα αντιλήψεων αλλά τώρα δεν κωλώνουμε πια.

  51. nickel said

    Καλημέρα. Με ενέπνευσες να γράψω δυο λόγια για το underestimated, όπου λέω ότι το cannot be underestimated πρέπει να αποδοθεί «δεν μπορεί να υπερτονιστεί» («ό,τι κι αν πούμε γι’ αυτό, λίγο θα είναι»).
    http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?13975

  52. Θρασύμαχος said

    #48: άσ’ τα να πάνε με τα οδωνυμικά μαργαριτάρια, πρόσφατα ξεκίνησα να διαβάζω την «Αθήνα της μιάς διαδρομής» του Μάρκαρη, τίγκα στις οδούς καθότι απόπειρα αστικής γεωγραφίας, ε λοιπόν μετά τις οδούς «Αδμηττού» και «Στρατηγού Κάλλαρη» το παράτησα, οπότε δεν ξέρω αν έχει παραβλέψει κι άλλα τέτοια ο αθηναιολάτρης γιαπωνέζος διορθωτής

  53. sarant said

    51: Το ήξερα ότι θα σου έδινα πάσα και πολύ χαίρομαι. Ό,τι και να πεις, λίγο θα είναι -ναι!

  54. sarant said

    52: Και με δύο ταυ στον… Αδμηττό;

  55. Θρασύμαχος said

    #54: ναι, με δύο, μα τί να πώ πια, ή για λόφο ή για κύπριο τον περάσανε τον έρμο τον Άδμητο

  56. gmich said

    Υπάρχει γερούνδιο στην ελληνική γραμματική; Εγώ τώρα το μαθαίνω .Μέχρι τώρα αυτόν τον τύπο τον ήξερα σαν ρηματικό επίρρημα. Ο Τζήμερος .δεν είναι που έστειλε επιστολή στην εξοχότατη κ. Καγκελάριο με την οποία την «ευχαριστούσε για τις προσπάθειες που κάνει για να προσφέρει αίμα στην Ελλάδα…»; Ίσως να πίστευε ο αφελής ότι η Μέρκελ θα τον έχει στα υπόψη της για να τον «διορίσει» γκαουλάϊτερ . στη χώρα του..’Ίσως αυτή η επιστολή να αποτελεί το πιο πρόσφατο κείμενο δωσιλογισμού. Και μόνο γι΄αυτή του την επιστολή .θα πρέπει (κανονικά)να ντρέπεται για άλλη του τη ζωή. (Αρχηγός της ΔΗΞΑΝ όχι του DIXAN )

  57. NM said

    1. Κόκκινε Πλανήτη & Θρασύμαχε (#7 & #15): Ευχαριστώ πολύ, μου γλυτώσατε πολύ χρόνο.
    2. sarant (#19): Το «casalinga» είναι αυτό που λέμε «νοικοκυρά», ή γυναίκα που δηλώνει επάγγελμα «οικιακά», αυτή που δεν εργάζεται εκτός σπιτιού. Με αυτήν την έννοια το χρησιμοποιούν στην Ιταλία σήμερα. (ΜΜΕ, δικαστικά έγγραφα, κλπ) και το βλέπει κανείς παντού. Ο συγκεκριμένος συγγραφέας, έχω την εντύπωση, ότι φροντίζει να ακολουθεί όσο μπορεί την απλή καθομιλουμένη στα γραφτά του, οπότε την απόδωση κάτι τέτοιου πρέπει να αναζητήσουμε μεταφραστικά. Το γράφω αυτό γιατί για μένα –που δεν είμαι μεταφραστής- είναι ένα μεταφραστικό πρόβλημα. Το «νοικοκυρά» στα ελληνικά έχει και άλλη έννοια και μπορεί να παρερμηνευτεί.
    3. Πάνος με πεζά (#29): Εδώδιμα – Αποικιακά. Η μια λέξη συμπληρωματική της άλλης σε σχέση με το εύρος των προϊόντων που διαθέτει το κατάστημα. «Εδώδιμα» = ό,τι τρώγεται και «αποικιακά» = τα σχετικά με τον οίκο (σαπουνια, κερί παρκετινης, οινόπνευμα, φωτιστικό πετρέλαιο κλπ) που ΔΕΝ τρώγονται. Καμμιά σχέση με τα «μεταφερόμενα χωρίς ειδική μέριμνα» και καμμιά σχέση (όπως έχει γραφτεί αλλού) με τα εισαγόμενα από τις αποικίες (η Ελλαδάρα ουδέποτε διέθετε τέτοιες)

  58. Γιάννης said

    29. αυτό σημαίνει «αποικιακά»; Εγώ από πιτσιρίκι νόμιζα ότι εννοούσε από τις «αποικίες» (προφανώς κατά μίμηση αλλοδαπής έκφρασης), δηλαδή ότι εννοεί εξωτικά προϊόντα τύπου πιπέρι, κάρι ή δεν ξέρω τι άλλο

    55. Θρασύμαχε, άσε τα σχόλια και τελείωνε το πόνημά σου :Ρ

  59. Πέπε said

    45: Ό,τι βρίσκεται εντός παρενθέσεως δεν είναι υποχρεωτικό να εντάσσεται στη σύνταξη της κυρίως περιόδου. Δεν έχουμε συχνά παρενθέσεις όπου γράφουμε «βλ. τάδε»; Αυτό το «βλέπε» συντακτικώς δε συνδέεται με τα υπόλοιπα. Έτσι η παρένθεση μας δίνει τη δυνατότητα να αλαφρύνουμε τη σύνταξη, όταν είναι πολύ φορτωμένη είτε με δευτερεύουσες προτάσεις είτε, όπως στο εδώ παράδειγμα, με πολλές γενικές.

    57.3: Σίγουρα για τα αποικιακά; Ούτε το έχω ξανακούσει ούτε και θα το μάντευα. Βέβαια βγάζει μια λογική, αλλά είναι σίγουρα μοναδική τέτοια χρήση της λέξης αποικιακό.

  60. Gpoint said

    #57,58

    Σαφώς το αποικιακά αναφέρεται στα μπαχαρικά και όχι σε ότι δεν τρώγεται, αν αναφερότανε σε σκούπες και παρκετέζες θα ήταν οικιακά. Απλά τονίζανε στην επιγραφή τα νέα εισαγόμενα είδη από τις αποικίες.

    Εκτός και χρησιμοποιείς αποικιακή βοηθό στο σπίτι…

  61. sarant said

    57: Το casalinga είναι ουσιαστικό που σημαίνει «νοικοκυρά», όπως λες, όμως είναι και επίθετο, casalingo – casalinga που σημαίνει «σπιτικός-σπιτική»: che riguarda la casa, που λέει το λεξικό. Στο κειμενο του Έκο σαφώς είναι το επίθετο και κακώς μεταφράστηκε «εδώδιμη», η μεταφράστρια νόμιζε ότι σημαίνει «σπιτική, εγχώρια».

  62. νὰ εἶναι μόνο ἡ ἀντιπαραβολὴ μὲ τὸ «ἀποικιακὸς» ὑπεύθυνη ἢ καὶ κάποια παρετυμολογία ἀπὸ τὸ «ἐδῶ»;

  63. Alexis said

    Διαβάζοντας «μαργαριτάρια» και «Άδωνις» στο άρθρο του Νικοκύρη δε μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό και να μην επισημάνω το φραστικό «μαργαριτάρι» που διέπραξε ο τελευταίος αναφερόμενος στη διοικήτρια του νοσοκομείου που κατήγγειλε τον συνδικαλιστή για δωροδοκία: «της κυρίας Καρράς«. Εδώ στο 1:54:

    Ξέρω, προφορικός λόγος είναι, ίσως παραείμαι αυστηρός, αλλά Άδωνις είναι αυτός, δεν είναι ό,τι κι ότι, επιτρέπεται τέτοιο ολίσθημα από έναν λάτρη των αρχαίων ελληνικών συγγραμμάτων;

    #47, :
    Ρε μανία με τα πουλιά αυτός ο Εθνικόφρων…

    Πρόκειται διά τους δύο τόμους της Γραμματολογίας του διαβοήτου καθηγητού του Αθήνησι, Γεωργίου Μιστριώτου
    Τι είχε κάνει και ήταν διαβόητος;

    Διά σήμερον σας προσφέρω την μετάφρασιν του Θουκυδίδου υπό Ελευθερίου Βενιζέλου
    Ποιανού Βενιζέλου; Αυτού που εφόρμησε ως Λέων κατά της Ζειάς; Άσε, να λείπει το βύσσινο!

    # 2, 18 και επόμενα: Γιατί ρε παιδιά τέτοια μυστικοπάθεια με τους «Ριζοσπάστες», τέλη ’70ς αρχές ’80ς;
    Εγώ θυμάμαι την ίδια περίπου εποχή να γυρνάνε οι Κνίτες τις γειτονιές τα Κυριακάτικα πρωινά και να τους «διαλαλούν» μεγαλοφώνως!

  64. # 2, 18 και επόμενα: Γιατί ρε παιδιά τέτοια μυστικοπάθεια με τους “Ριζοσπάστες”, τέλη ’70ς αρχές ’80ς;
    Εγώ θυμάμαι την ίδια περίπου εποχή να γυρνάνε οι Κνίτες τις γειτονιές τα Κυριακάτικα πρωινά και να τους “διαλαλούν” μεγαλοφώνως!

    ἄστα νὰ πᾶνε, μή πέσῃς σὲ Κνίτη καὶ μάρτυρα τοῦ Ἰεχωβᾶ! 😛

  65. Μαρία said

    57
    Και τα αποικιακά (προϊόντα που εισάγονταν απ’ τις αποικίες/produits coloniaux) τρώγονται. Βλ. σχόλια στο άρθρο για Τατούλη.

  66. Δεν πιστεύω ότι τα “αποικιακά” ήταν τα είδη μπακαλικής που μπορούσαν να διατηρηθούν σε μεταφορές χωρίς να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα, π.χ. λάδια, σαπούνια, πατάτες κλπ., ούτε ακόμα λιγότερο ότι ήταν τα σχετικά με τον οίκο (σαπουνια, κερί παρκετινης, οινόπνευμα, φωτιστικό πετρέλαιο κλπ) που ΔΕΝ τρώγονται (γιατί να λέγονται ΑΠοικιακά και όχι απλώς οικιακά (είδη) αν ήταν έτσι;) Αντίθετα, μου φαίνεται πολύ λογικό η λέξη να σήμαινε τα προϊόντα που οπωσδήποτε έπρεπε να προέρχονται από υπερπόντιες χώρες, καφέ δηλαδή, κακάο, πιπέρι… κατά μίμηση του γαλλικού denrées coloniales ή του γερμανικού Kolonialwaren. Μπορεί να μην είχαμε εμείς αποικίες, είχαν όμως οι ἀλλοι και μας τα πουλούσαν!

  67. @ 63 : Εμένανε αυτό τό «διοικήτρια» μού ‘πεσε βαρύ…! Γιατί δεν μπορώ να τό χωνέψω, άραγε;;; Επειδή είναι η πρώτη φορά στήν ζωή μου που τ’ ακούω να λέγεται και να ξαναλέγεται έτσι; Ειλικρινώς, πάντως, δεν μού καλοκάθεται! Πιό καλά μού ακούγεται τό «Κυρία Διοικητής».
    Ωστόσο, πάλι, κατ’ αναλογίαν προς τό «διευθύντρια», «καθηγήτρια», «μαθήτρια», » φοιτήτρια», «ποιήτρια», «παρηγορήτρ(ι)α» κλπ (όπου τό αρσενικό αντίστοιχο λήγει σε -ητής) έτσι θα πρέπει(;) νά ‘ναι…
    Εσείς οι ειδικοί, τί λέτε επ’ αυτού;

  68. Yannis said

    Κάπως άσχετο: Είδα σε σχόλια τη λέξη «δωσίλογος» και τη βλέπω συχνά γραμμένη με «ω» σε ιστοσελίδες. Είναι νέα σωστή γραφή; Θα πρέπει να γραφουμε και «δώση» ή «ανταπόδωση»;

  69. spiral architect said

    @64: Ζούσες σε προλεταριακή γειτονιά Κορνήλιε! 😉

  70. Αν έχει καμιά βάση η εμφυτευμένη ανάμνηση του Καιάδα, ίσως ο παππούς του να έστελνε τη μάνα του να πάρει την Αυγή, που κυκλοφορούσε βέβαια νόμιμα πριν από το 1967 αλλά με πολλές δυσκολίες, ιδίως στην επαρχία.
    Εκτός πια αν ο παππούς ήταν τόσο καλά οργανωμένος στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ που είχε τρόπο να παίρνει, όχι βέβαια από το περίπτερο, τον παράνομο Ριζοσπάστη, που υποθέτω ότι δεν έπαψε ποτέ να βγαίνει στο βουνό ή στο Βουκουρέστι ακόμα και την εποχή που ήταν απαγορευμένος στην Ελλάδα…

  71. @ 66 :
    Συμφωνώ μαζί σας! …κι εγώ τής αυτής γνώμης –και για τούς ιδίους λόγους– είμαι, φίλτατέ μου «Άγγελε».

  72. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    68: Η επίσημη ορθογραφία είναι δωσίλογος. Ομοφωνούν τα λεξικά.Μόνο αυτό και το «δωσιδικία./ δωσίδοκος»

    67: Δεν το βλέπουμε συχνά επειδή δεν αναλαμβάνουν πολλές γυναίκες σε ανώτατες θέσεις. Μια χαρά είναι το διοικήτρια και την αναλογία την είδες πολύ καλά.

    62: Ασφαλώς, το «εδώ» επηρεάζει περισσότερο.

  73. sarant said

    70: Όχι, στο Βουκουρέστι δεν έβγαινε Ριζοσπάστης. Είχαν άλλες εφημερίδες οι πρόσφυγες (π.χ. Νέος Δρόμος στην Τασκένδη, Δημοκράτης στην Πολωνία κτλ.) Ούτε παράνομος έβγαινε στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο, μια και το ΚΚΕ είχε διαλύσει τις κομματικές του οργανώσεις από το 1958. Επί χούντας βγήκε.

  74. Βεβαίως μετοχές ενεστώτα είναι και τα δύο, αλλά λίγο μ’ενοχλεί κι εμένα η σύζευξη ενεργητικής και παθητικής: «έφυγε κλαίγοντας και οδυρόμενος», «ο Σπινόζα κέρδιζε το ψωμί του λειαίνοντας και επεξεργαζόμενος φακούς», «υπενθυμίζοντας και επικαλούμενος τις διατάξεις του νόμου»… Δεν θα τα έλεγα βαρβαρισμούς, αλλά μου φαίνονται άκομψα, και αναρωτιέμαι γιατί.

  75. π2 said

    Ούτε εγώ βλέπω κανένα λάθος στην ακολουθία «επιμελούμενος και παρουσιάζοντας». Δεν θα το έλεγα έτσι βέβαια (πολύ απλούστερο και φυσικό θα ήταν «στην επιμέλεια και παρουσίαση»), αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τον οίστρο του Τζήμερου. Προφανώς δε δεν δικαιολογεί την αδυναμία του να παραδεχτεί ότι έσφαλε, ή έστω να μετριάσει την κριτική του, και τη σπουδή του να περάσει στην επίθεση.

  76. Συγνώμη για το άσχετο σχόλιο. Αλλά δεν βρήκα κάποιο email για να επικοινωνήσω αλλοιώς μαζί σας.

    Έλαβα με email τα παρακάτω. Μπορώ να έχω την άποψή σας;

    AFTER = Από το ομηρικό αυτάρ= μετά. Ο Όμηρος λέει: «θα σας διηγηθώ τι έγινε αυτάρ».

    AMEN = λατινικά: amen. Το γνωστό αμήν προέρχεται από το αρχαιότατο ή μήν = αληθώς, (Ιλιάδα Ομήρου β291-301), ημέν. Η εξέλιξη του ημέν είναι το σημερινό αμέ!

    BANK = λατινικά pango από το παγιώ, πήγνυμι. Οι τράπεζες πήραν την ονομασία τους από τα πρώτα ‘τραπέζια’ (πάγκους) της αγοράς.
    BAR = λατινικά: barra από το μάρα = εργαλείο σιδηρουργού.

    BOSS = από το πόσσις = ο αφέντης του σπιτιού.

    BRAVO = λατινικό, από το βραβείο.

    BROTHER = λατινικά frater από το φράτωρ.

    CARE = από το καρέζω =φροντίζω.

    COLONIE από το κολώνεια = αποικιακή πόλη.

    DAY = Οι Κρητικοί έλεγαν την ημέρα ‘δία’. Και: ευδιάθετος = είναι σε καλή μέρα.

    DISASTER = από το δυσοίωνος + αστήρ

    DOLLAR = από το τάλλαρον = καλάθι που χρησίμευε ως μονάδα μέτρησης στις ανταλλαγές.
    π.χ. «δώσε μου 5 τάλλαρα σιτάρι». Παράγωγο είναι το τάλληρο, αλλά και το τελλάρo!

    DOUBLE = από το διπλούς – διπλός.

    EXIST = λατινικά ex+sisto από το έξ+ίστημι= εξέχω, προέχω.

    EXIT = από το έξιτε = εξέλθετε

    EYES = από το φάεα = μάτια. Το φ είναι το δίγαμμα (F)
    Στα Γερμανικά AUGE=Αυγή (αυγάζω)

    FATHER = από το πάτερ (πατήρ).

    FLOWER = λατινικά flos από το φλόος.

    FRAPPER = από το φραγκικό hrappan που προέρχεται από το (F)ραπίζω = κτυπώ (F= δίγαμμα).

    GLAMO UR = λατινικό gramo ur από το γραμμάριο. Οι μάγοι παρασκεύαζαν τις συνταγές τους με συστατικά μετρημένα σε γραμμάρια και επειδή η όλη διαδικασία ήταν γοητευτική και με κύρος, το gramo ur -glamou r , πήρε την σημερινή έννοια.

    HEART, CORE, COER(γαλ.) = από το κέαρ = καρδιά.

    HUMOR = από το χυμόρ = χυμός (Στην ευβοϊκή διάλεκτο, όπως αναφέρεται και στον Κρατύλο του Πλάτωνος, το τελικό ‘ς’ προφέρεται ως ‘ρ’. Π.χ. σκληρότηρ αντί σκληρότης).

    I = από το εγώ ή ίω, όπως είναι στην βοιωτική διάλεκτο. Λατιν. EGO

    ILLUSION = από το λίζει = παίζει.

    ΙS = από το είς. Λατιν. est, Γερμαν. ist = εστί

    KARAT = εκ του κεράτιον, (μικρό κέρας για τη στάθμιση βάρους).

    KISS ME = εκ του κύσον με = φίλησέ με ( …;είπε ο Οδυσσέας στην Πηνελόπη). Εξ ου και προσκυνώ

    LORD = εκ του λάρς. Οι Πελασγικές Ακροπόλεις ονομάζονταν Λάρισσες και ο διοικητής τους λάρς ή λαέρτης. Όπως: Λαέρτης – πατέρας του Οδυσσέα).

    LOVE = λατινικό: love από το ‘λάFω’. Το δίγαμμα (F) γίνεται ‘αυ’ και ‘λάF ω ‘ σημαίνει «θέλω πολύ».

    MARMELADE = λατινικά melimelum από το μελίμηλον = κυδώνι.

    MATRIX = από το μήτρα.

    MATURITY = λατινικά: maturus από το μαδαρός= υγρός.

    MAXIMUM = λατινικά: maximum από το μέγιστος.

    MAYONNAISE = από την πόλη Mayon, που πήρε το όνομά της από το Μάχων = ελληνικό όνομα και αδελφός του Αννίβα.

    ME = από το με.

    MEDICINE = λατινικά :medeor από το μέδομαι, μήδομαι = σκέπτομαι, πράττω επιδέξια. Και μέδω = φροντίζω, μεδέων = προστάτης.

    MENACE = από το μήνις.

    MENTOR = από το μέντωρ.

    MINE = από το Μινώαι (= λιμάνια του Μίνωα, όπου γινόταν εμπόριο μεταλλευμάτων. «Κρητών λιμένες, Μίνωαι καλούμεναι». (Διοδ.Σικελ.Ε’84,2).

    MINOR = λατινικά: minor από το μινύς = μικρός. Στα επίσημα γεύματα είχαν το μινύθες γραμμάτιον, ένα μικρό κείμενο στο οποίο αναγραφόταν τι περιελάμβανε το γεύμα. Παράγωγο το …; menu!

    MODEL = από το μήδος= σχέδιο (η ίδια ρίζα με τη μόδα (= moda ).

    MOKE = από το μώκος = αυτός που χλευάζει.

    MONEY = λατινικό: moneta από το μονία = μόνη επωνυμία της Θεάς Ήρας: Ηραμονία. Στο προαύλιο του ναού της Θεάς στη Ρώμη ήταν το νομισματοκοπείο και τα νομίσματα έφεραν την παράστασή της, (monetae).

    MOTHER = από το μάτηρ, μήτηρ.

    MOVE = από το ομηρικό αμείβου = κουνήσου.

    MOW = από το αμάω = θερίζω.

    NIGHT = από το νύχτα. (Γερμαν. Nacht)

    NO = λατινικό: non, ne εκ του εκ του νη: αρνητικό μόριο («νέ τρώει, νέ πίνει»), ή ( νηπενθής = απενθής, νηνεμία = έλλειψη ανέμου.

    PAUSE = από το παύση.

    RESISTANCE = από το ρά + ίστημι.

    RESTAURANT = από το ρά + ίσταμαι = έφαγα και στηλώθηκα.

    RESTORATION = λατινικά restauro από το ρά+ίστημι, όπου το ρά δείχνει συνάρτηση, ακολουθία, π.χ. ρά-θυμος, και ίστημι = στήνομαι.

    SERPENT = λατινικά serpo από το έρπω (ερπετό). H δασεία (‘) προφέρεται ως σ = σερπετό.

    SEX = από το έξις. Η λέξη δασύνεται και η δασεία μετατρέπεται σε σίγμα και = s + έξις.

    SIMPLE = από το απλούς (η λέξη δασύνεται s + απλούς).

    SPACE = από το σπίζω = εκτείνω διαρκώς.

    SPONSOR από το σπένδω = προσφέρω ( σπονδή).

    TRANSFER από το τρύω (διαπερνώ) + φέρω. Transatlantic = διαπερνώ τον Ατλαντικό.
    Γερμαν. TÜR (THUER παλαιότερα Thyr) = Θύρα Αγγλ. DOOR
    TURBO = από το τύρβη = κυκλική ταραχώδης κίνηση.

    YES = από το γέ = βεβαίως.

    WATER = από το Ύδωρ (νερό), με το δ να μετατρέπεται σε τ.

    Eργασία βασισμένη σε Μελέτη της ομογενούς καθηγήτριας Αναστασίας Γονέου ,
    Με τίτλο «Ελληνική Γλώσσα – τροφός όλων των γλωσσών»

    PS: Υπάρχει και το υπέροχο και μνημειώδες έργο της Άννας Τζιροπούλου Ευσταθίου
    ΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΛΟΓΟ

  77. sarant said

    74: Η όποια παθητική φωνή; Και παρακειμένου μετοχή;

  78. physicist said

    Χμ, ναι. Αυτό το επιμελούμενος και παρουσιάζοντας τις εκπομπές κάτι έχει. Επιμελούμενος τις εκπομπές και παρουσιάζοντάς τες μου ακούγεται στρωτό, αν ο ομιλητής επιμένει στη χρήση των μετοχών. Γιατί ενοχλεί όμως; Η διπλή μετοχή πριν το αντικείμενο δεν είναι η αιτία, αφού λέμε «πέρασε το βράδυ αγκαλιάζοντας και φιλώντας την αγαπημένη του», χωρίς να χτυπάει άσχημα. Θα λέγαμε όμως «πέρασε το πρωινό του περιποιούμενος και γυαλίζοντας το ποδήλατό του»; Μάλλον όχι.

    Οπότε φαίνεται να έχει βάση η θεωρία του Άγγελου με την δική μου προσθήκη ότι πρέπει ν’ ακολουθεί και αντικείμενο, αφού η φράση «έφυγε κλαίγοντας και οδυρόμενος» δεν (με) ενοχλεί.

    Καλύτερη βέβαια η λύση που προτείνει ο Π2.

  79. sarant said

    76: Αυτό είναι παλιό, αγαπητέ. Δείτε εδώ μιαν απάντηση:

    Ομηρικά αγγλικά και καταπράσινα άλογα

  80. Μαρία said

    70
    Τόσο οργανωμένος που συμπεθέριασε μ’ αυτούς!

    «Ο Βασίλης Γερμενής ήταν επικεφαλής της Πατριωτικής Οργάνωσης Κεφαλονιάς, της διαβόητης ΠΟΚ, στην περιοχή της Ερίσου (από Άσο μέχρι Φισκάρδο), που συνεργαζόταν με τους Γερμανούς κατά του ΕΑΜ. Είχε μακελέψει κόσμο και κοσμάκη ο παππούς κατά την Κατοχή και τα αμέσως επόμενα χρόνια. Εξαργύρωσε τις εθνικές του υπηρεσίες με άδεια πρακτορείου εφημερίδων.

    Άξιος και ο γιος του και πατέρας του Καιάδα, ο Σπύρος Γερμενής, παρακρατικός επί καραμανλοκρατίας και καταδότης επί Χούντας. Υποψήφιος πέρσι στην Κεφαλονιά με τη φασιστοσυμμορία…»

    Του Γιώργου Αλεξάτου (από τη σελίδα του στο facebook)

  81. aerosol said

    Περισσότερα μας λέει για τον χαρακτήρα και τα ελλατώματα του Τζήμερου όλο αυτό -αλλά έτσι κι αλλιώς συνήθως δεν καταφέρνει να τα συγκρατήσει.
    Παρεπιφτού, τα αποικιακά ήταν σαφώς τα προϊόντα από μακρινές χώρες όπως αναφέρει στο #66 ο Άγγελος. Τα είδη σπιτιού ουδέποτε ονομάστηκαν αποικιακά, εκτός ίσως από κάποιο ανεκδοτικό μπακάλη.
    Επίσης ο Ριζοσπάστης το ’80 κυκλοφορούσε από αφοσιωμένους Κνίτες και σε μη εργατικές περιοχές.

  82. Gpoint said

    πάντως έχει μια λογική η περίπτωση του Τζήμερου: μελετούσε τόσοπολύ που δεν είχε καιρό να πάρει το πτυχίο του !

    #40

    (όσον αφορά τα πτυχία, αν εξαιρέσεις αυτό του μαθηματικού – άντε, βαριά και του φυσικού- όλα είναι ρημάδια !!!! )

  83. NM said

    Για τα «αποικιακά». Υποχωρώ αμυνόμενος μετά απο τέτοιον καταιγισμό επιχειρημάτων. Αν και συμφωνώ με τον Κορνήλιο (#61) δεν το διαλαλώ, καθώς η άποψή του είναι η μόνη που με συμφέρει, επίσης τη βρίσκω γοητευτική.
    Δεν αποκλείεται να έκαναν το σημερινό λάθος (εδώ-διμα από το «εδώ») από τότε που γεννήθηκε η έκφραση «Εδώδιμα-Αποικιακά». Για να βεβαιωθούμε όμως πρέπει να ξέρουμε (εγώ δεν ξέρω) πότε άρχισε να χρησιμοποιείται η έκφραση αυτή που υποψιάζομαι ότι είναι και «οφίσιαλ». Ολο και κάποιος σχετικός Νόμος – Κανονισμός – Διάταξη θα υπάρχει. Δύσκολο το βλέπω να παρέμεινε ο χαρακτήρας της αποκλειστικά εθιμικός για τόσα χρόνια που ήταν σε χρήση.

  84. Νέο Kid Στο Block said

    82. E βέβαια, σωστό! Oι προσφάτως εν συμποσίω εις Μεγαλόνησον βραβευθέντες (εις μαθηματικός και εις φυσικός) αποτελούν λαμπρή ζειωντανή επιβεβαίωση αυτού που λες! 😉

  85. 24,
    Μα Watchdog(e) είναι, ως γνωστόν, ο Δόγης των Ρολογιών, μέλος της γνωστής ελίτ ευγενών που περιλαμβάνει τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, τον Πρίγκηπα των Παλιρροιών και τον δικό μας Δύτη των Νιπτήρων!

  86. μιὰ χαρὰ εἶναι τὸ διοικήτρια, τί τὸ κακὸ ἔχει;

  87. (77) Όχι βέβαια· εννοούσα «η σύζευξη ενεργητικής και παθητικής μετοχής ενεστώτα». Μια χαρά πάει η παθητική μετοχή παρακειμένου με την ενεργητική μετοχή ενεστώτα: «ήρθε τρέχοντας και καταϊδρωμένος», «τρομαγμένος και κοιτάζοντας διαρκώς πίσω του» κλπ. Ας σημειώσουμε όμως ότι η μετοχή παρακειμένου δεν χρησιμοποιείται ποτέ μεταβατικά (με άμεσο αντικείμενο), ακόμα κι αν το ρήμα όπου ανήκει είναι αποθετικό μεταβατικό: δεν μπορούμε να πούμε *»επεξεργασμένος τα δέρματα» (=έχοντας επεξεργαστεί τα δέρματα) ή *»παραδεδεγμένος τις κατηγορἰες»!

  88. Παντελής said

    Ο πληθυντικος των ξενογλωσσων του τυπου «οι workerS», μου θυμιζει αθλητικογραφους, που ειναι πρωταθλητες του ειδους : «…τρια φαουλΣ και πεντε κορνερΣ…» Μεχρι και στατιστικα για μακρινα «σουτΣ» (shots) εχω ακουσει! Δε φτανει που το ρημα (shoot) το καναμε ουσιαστικο, του βαζουμε και πληθυντικο!
    Γενικα θεωρω οτι πρεπει να εντασσονται οι ξενες λεξεις οπως εχουν γινει γνωστες στη γλωσσα μας. Π.χ. Θα λεμε ειδα ενα τανξ ή αλλιως …αρμα (μαχης). «Ενα τανκ» δεν εχει νοημα στα ελληνικα. Αντιστοιχα, τα γιαπωνεζικα στιχακια τα ονομαζουμε «χαικου», οπως ειναι ο ενικος στη γλωσσα τους, δε λεμε «διαβασα δυο ωραια χαϊκάι κ.π.λ.(=και παει λεγοντας)

  89. Δεν κρατιέμαι να μην τά πω:
    Από τήν απονομή σε κάποιον ενός «διδακτορικού» τίτλου τεκμαίρεται η …»μόρφωση» (η καθολική «φορμασιόν») τού …»διδάκτορος»;;; Ειδικώτερα, τήν σήμερον ημέρα που τά …»πιετσντιά»(πόσο κακόγουστη έκφραση!) τά παίρνει και η κουτσή Μαρία για ψύλλου πήδημα!!! Ακόμη και στίς παλαιότερες και πιό συνετές εποχές, η εκπόνηση μιάς διδακτορικής διατριβής (σε ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ πρωτότυπο θέμα!) αποτελούσε τεκμήριον αυστηρής ακαδημαϊκής εξειδικεύσεως, ήγουν ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ (και ΟΧΙ διευρύνσεως!) τών –συνήθως ερευνητικών– οριζόντων ενός φιλομαθούς επιστήμονος: ΜΟΝΟΝ η σκοπούμενη μελλοντική ακαδημαϊκή σταδιοδρομία τού διδάκτορος θα μπορούσε να αιτιολογήσει τήν επί διδακτορία στόχευσή του! Άλλωστε, αυτό σημαίνει και ο όρος «διδάκτωρ»: τόν …»σούπερ-ντούπερ εξπέρ» που θα διδάξει στόν υπερεξειδικευμένον τομέα του τούς νεωτέρους εκκολαπτόμενους νεοσσούς τής επιστήμης για να τούς μεταλαμπαδεύσει τίς γνώσεις που ο ίδιος κατέκτησε και προώθησε…!
    Προσωπικώς, εγώ –κάτοχος όχι ενός αλλά …3(!!!) διδακτορικών, τρομάρα μου!– ΕΧΩ ΜΕΤΑΝΟΗΣΕΙ ΟΙΚΤΡΑ που σπατάλησα περί τά 15 έτη τής διανοητικής μου νεότητος σ’ αυτήν τήν ΗΛΙΘΙΑΝ υπόθεση: θα μπορούσα νά ‘χω ασχοληθή με άλλους εγγύτερους ή απώτερους στίς βασικές μου σπουδές κλαδους τής επιστήμης και νά ‘χω διευρύνει τά ενδιαφέροντά μου πέραν τού ερασιτεχνισμού σε αυτούς τούς κλάδους!!! Γι’ αυτό, με πολλήν επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζω τούς …»διδάκτορες» πλέον. Αλλά, ενώ αυτός ο (ανώμαλος) φετιχισμός τών διδακτορικών και τό …δέος μπροστά στούς κάθε λογής …»διδακτορικούς» …νόες θα μπορούσε να δικαιολογηθή εάν εκπορευότανε από τούς στερημένους και διψασμένους για ανώτερη μόρφωση γονείς τών παλαιοτέρων γενεών που δεν είχανε καλά-καλά βγάλει τό 8τάξιο Γυμνάσιο, μού φαίνεται ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟΣ και ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΕΚΠΟΡΕΥΟΜΕΝΟΣ προκειμένου για νέους ανθρώπους που κατέχουν μίαν επαρκήν εγκύκλια παιδεία… Στήν επιστημονική μου διαδρομή έχω συναντήσει ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ «διδάκτορες» απανταχού τής υφηλίου και, τούτου ένεκα, διατηρώ ακέραιες τίς πεποιθήσεις μου περί τής …»σπουδαιότητος» τών «Διδακτορικών». Πραγματικά συφιλιάζομαι όταν ακούω όχι μόνον από …περήφανες μαμάδες και μπαμπάδες αλλά και από αυτούς τούς υπερφίαλους μικρόνοες ιδίους τούς μεταπτυχιακούς φοιτητές, να χρησιμοποιούν τήν (γελοίαν, κατ’ εμέ!) έκφραση «κάνω ΤΟ διδακτορικό ΜΟΥ» ωσάν να επρόκειτο για κάτι άνωθεν επιβεβλημένο, αναπόφευκτον και αναγκαίως απαραίτητον (όπως, λ.χ. η στρατιωτική θητεία τών αρρένων ελλήνων!) στήν ολοκλήρωση τής …επιστημοσύνης τους…!!! Κι άλλα πολλά θα μπορούσα να προσθέσω σχετικώς αλλά δεν γουστάρω να ανεβάσω τήν πίεσή μου ασκόπως…
    Ως προς τήν «ρημαδοΑσοέ», έχω να πω τά εξής: Η ψευδεπίγραφη «Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών & Εμπορικών «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ»» μέχρι και πριν από περίπου 40 χρόνια ήτανε ένα «επαγγελματικό» σχολείο για λογιστές και αποτελούσε –μαζί με τήν «»ΑΝΩΤΑΤΗ» Βιομηχανική Σχολή» τού Πειραιά και τής Θεσσαλονίκης– τό άλλοθι κάθε σκράπα γόνου επιχειρηματικής οικογενείας για να …»διοικήσει» τό μαγαζί τού μπαμπά του. Έχω ξαναπεί σε αυτό τό μπλογκ ότι με καμμιάν απολύτως επιστημολογικήν ερμηνεία δεν μπορεί τό συμπίλημα εμπειρικών γνώσεων που ονομάζεται «Οικονομία» να συγκαταλέγεται στίς ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. Υπάρχουν βάσιμοι ιστορικοί λόγοι (που, όμως, παραπέμπουν σε διεθνή συνομωσιολογία και γι’ αυτό σκοπίμως τούς αντιπαρέρχομαι) για τήν κατάδειξη τής μεγάλης διεθνούς απάτης με τήν …αναγόρευση τών «Οικονομικών» σε …»επιστήμη» κατά τά τελευταία 250 χρόνια!!!
    Στά χρόνια μου, στήν («ρημαδο»)ΑΣΟΕΕ εισήγοντο απόφοιτοι Γυμνασίου με βαθμούς απολυτηρίου περί τό 11-12 και με βαθμούς Εισαγωγικών Εξετάσεων στά Μαθηματικά (Μαθηματικά τής …πλάκας!) 10 ή 11, στήν Ανθρωπογεωγραφία περί τό 12 ή 13, στήν Ιστορία περί τό 11, και στήν Έκθεση περί τό 10. Τέτοιυς φωστήρες μόρφωνε και συνεχίζει να «μορφώνει» η ΑΣΟΕ»Ε». Κανείς, ωστόσο, σοβαρός άνθρωπος δεν θα διεννοείτο τότε να ονομάσει …»επιστήμονες» τούς αποφοίτους της. Όταν αργότερα ο μέγας παπατζής τής μεταπολιτεύσεως επανέκαμψε στήν Ψωροκώσταινα για να εγκαθιδρύσει τόν …σοσιαλισμόν, ευλόγησε και τά δικά του γένεια και ονόμασε τούς αποφοίτους τής μεγάλης τών τούβλων σχολής «Οικονομολόγους»! Έκτοτε, η βοϊδοσχολή αυτή μετεξελίχθη σε καρκίνωμα τού νεοελληνικού εκπ/κού συστήματος: υπήρξεςν η πρώτη που εισήγαγε στήν ελληνικήν επικράτειαν τούς γελοίους τίτλους ΜΒΑ και επέβαλεν υψηλότατα δίδακτρα στούς υποψηφίους μεταπτυχιακών σπουδών! Η προσέλευση τών αποφοίτων της στά μεταπτυχιακά της τμήματα υπήρξεν (και είναι!!!) ΑΘΡΟΑ, προς επίρρωσιν τών συμπερασμάτων τού «Σμερδαλέου» φίλου μας (ο οποίος μέρα με τήν ημέρα μού γίνεται και πιό συμπαθής!) περί νοημοσύνης τών νεοελλήνων!!!
    Τελικώς, ο Κος Τζήμερος, ασχέτως τών πολιτιθκών του απόψεων (που ΚΑΙ αυτές υπό ψύχραιμο βλέμμα είναι ενδιαφέρουσες) μού φαίνεται ένας ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ και ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΟΣ άνδρας, πολύ πάνω από τά στάνταρ ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως τών «πολιτικών» που προβάλλονται σήμερα για …σωτήρες. Τό γεγονός ότι διέκοψε τίς σπουδές του σε αυτήν τήν άθλια σχολή, κατ’ εμέ, περιποιεί τιμή στόν ίδιο και αποδεικνύει ότι παραμένει πνεύμα αδέσμευτον. Και τό πιάνο του πολύ μού άρεσε, και τόν ίδιον πολύ γοητευτικόν τόν βρίσκω. Τί να κάνουμε; Δεν έχουμε όλοι τά ίδια προσόντα… Άλλοι καμαρώνουν για …»πτυχία» και στερούνται ουσίας, κι άλλοι έχουν τήν ουσία!
    Πάντως, απορώ και με τήν πλειονότητα τών εδώ σχολιαστών: τόσους πολλούς (βολεμμένους και καλοπερασάκηδες) αστούς …»κομμουνιστές» δεν έχω ματαδεί συγκεντρωμένους ούτε σε Συνέδριο τού «Κ»ΚΕ…!!!

  90. Θρασύμαχος said

    ##68/72: περί ομοφωνίας και επισημότητος του «δΩσίλογος», η απάντηση #72 αποτελεί προσωπική άποψη του παρόντος ιστολογίου, ενώ κατ’ ορθοτέραν εκδοχή το κακό ξεκίνησε με το λεξικό Μπαμπινιώτη, παρέα με τα αγώρι, τσηρώτο, ρωδάκινο και αίολο επιχείρημα (βλέπε και σε ανύποπτο χρόνο τα Ειδικά Δικαστήρια ΔΟσιλόγων).

  91. Παντελής said

    «Αιολο» ειναι το επιχειρημα που το παιρνει ο ανεμος;;;

  92. Θρασύμαχος said

    #91: νομίζω πως έχει ξανασυζητηθεί εδώ, όμως για λεπτομέρειες απευθυνθείτε στον κ. Μπαμπινιώτη

  93. Κωνσταντίνος said

    Εγώ θα γίνω ακόμα πιο κακός και θα πω ότι δεν είναι τυχαίο που ο κ.Τζήμερος δουλεύει ως διαφημιστής, ένα επάγγελμα χωρίς συγκεκριμένα τυπικά προσόντα (προφανώς δεν αμφισβητώ ότι ο κ.Τζήμερος έχει τα ουσιαστικά προσόντα για την δουλειά αυτή).
    Θα πρέπει να γνωρίζει ο ενλόγω ότι τα τυπικά προσόντα για δουλειές όπου εφαρμόζονται επιστήμες (οικονομολόγοι, μηχανικοί, γιατροί, φιλόλογοι) κερδίζονται, σε όλη την οικουμένη, με την επιτυχή ολοκλήρωση σπουδών σε πανεπιστήμια.

    Τι να κάνουμε, έτσι είναι, και τα σχετικά «ήμουν πρώτος συνεχώς στα έτη μου, και μετά επαναστάτησα εναντίον της καταστρεπτικής μεθόδου του πανεπιστημίου» άντε να πείσουν κανα Μπογδάνο-Προτοσάλτε, την ΑΣΟΕΕ πάντως δεν την μειώνουν (το αντίθετο μάλιστα, κατ’ εμέ).

    Εμένα δεν μου χτύπησε άσχημα το ρημαδοΑΣΟΕΕ, το ρημαδοπολυτεχνείο που μας έμαθε «δυο κολυβο-διαγράμματα» σαν έκφραση το χρησιμοποιώ και γω, δείχνει μια οικειότητα προς το ίδρυμα ανάλογη με το «ρε μαλάκα» που λέω στον κολλητό μου, άσε που τέτοιες εκφράσεις τις λέγαμε κατά την διάρκεια των σπουδών ώστε να μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα αφενός και αφετέρου να υποτιμούμε την όλη προσπάθειά μας ώστε να μην μας φαίνεται βουνό (πω, πω, έχουμε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να βγάλουμε),

    Γενικά μου ακούγεται χαριτωμένη η χρήση σε ακαδημαϊκό περιβάλλον εκφράσεων που θα περιμέναμε να χαρακτηρίζουν την υποχρεωτική εκπαίδευση. Θυμάμαι καθηγητή μου στο ΕΜΠ να λέει ότι είναι «αμορφωσιά» να μην ξέρεις το τάδε θεώρημα της συναρτησιακής αναλύσης, στο οποίο βασίζεται η αριθμητική μέθοδος που εφαρμόζεις. Τέτοια λογοπαίγνια τα θεωρώ επικοδομητική ρήξη στην υπερ-επίσημη γλώσσα που περιμένεις να ακούσεις απο καθηγητή 😉

  94. @ 93 :
    Καλά, εσείς με αυτό τό πλευρό να κοιμάσθε…! Σάς κάνει να βλέπετε …όνειρα γλυκά!!!
    Πόσα και τί είδους …»μαθηματικά» χρησιμοποιούν οι …φωστήρες απόφοιτοι τού ΕΜΠ στήν επαγγελματική τους ενασχόληση; Ούτε τίς 4 πράξεις τής στοιχειώδους αριθμητικής, σάς πληροφορώ!!!
    Άλλο, ότι τό ΕΜΠ είχε κάποιους από τούς καλύτερους μαθηματικούς στίς τάξεις τών Καθηγητών του… Εγώ η ίδια, θυμάμαι, είχα αγοράσει και ξεκοκκάλισα όλους τούς ογκωδέστατους τόμους τής σειράς «ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» τού (Καθηγητού στήν …Αρχιτεκτονική Σχολή!) ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΑΪΝΗ. Αμφιβάλλω εάν υπάρχει έστω κι ένας αρχιτέκτονας που να έμαθε κάτι περισσότερο από τό εξώφυλλο εκείνων τών βιβλίων!!! Ο τόμος τής Πραγματικής Αναλύσεως πραγματικών συναρτήσεων πολλών μεταβλητών ήταν τό μοναδικό βιβλίο στήν ελληνικήν μαθηματικήν βιβλιογραφίαν που περιείχε τά θεωρήματα και τά κριτήρια τού Νταρμπού στήν ομαλή συνέχεια τών συναρτήσεων! Αλλά αυτά, είναι ψιλά γράμματα για …»εργολάβους»!!!…

  95. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Ο Γερμενής έχει φάει πολύ ξύλο απο τον πατέρα του, και γενικα η καταπίεση που είχε στο σπίτι του, ήταν τρομακτική. Είναι αυτό που λέγαμε σε προηγούμενο νήμα για τα καμμένα μυαλά, στην δική του περίπτωση, έγινε κάρβουνο.

    Για τον Τζήμερο σου τα είπαν κι άλλοι, εγω απλώς θα πώ οτι έχω καταλήξει στο συμπέρασμα, πως όποιος προσπαθεί να εξηγήσει σε κάποιον το αυτονόητο, έχει πιαστεί κορόϊδο, γιατι ή ο συνομιλητής του είναι ηλίθιος άρα δεν καταλαβαίνει, ή δεν θέλει να καταλάβει για δικούς του λόγους, άρα χαμένος κόπος.

    82 – Μη το ειρωνεύεσαι καθόλου, υπάρχει το προηγούμενο του μακαριστού Χριστόδουλου, που μελετούσε τοσο πολύ, που δεν κατάλαβε οτι είχαμε χούντα.

  96. Γιάννης Κουβάτσος said

    Συνηγορώντας υπέρ της ΑΣΟΕΕ υπενθυμίζω ότι το κτίριό της έχει θεμελιωθεί σε ιερό χώρο: σ’ αυτό το οικόπεδο βρισκόταν το πρώτο-πρώτο γήπεδο του Παναθηναϊκού! 🙂

  97. physicist said

    Κουΐζ: ποιος Καθηγητής του ΕΜΠ συνέγραψε την ακόλουθη επιστολή, στην οποία επικαλείται θεωρήματα των Μαθηματικών με ξεχωριστή στ’ αλήθεια αποδεικτική αυστηρότητα;

    Υπόδειξη: Ευκολάκι είναι, και μάλιστα χωρίς ψαχτήρι.

    Τις τελευταίες ημέρες συζητείται πάλι το θέμα του χωρισμού κράτους- Εκκλησίας και μάλιστα από πολιτικά πρόσωπα εντός της Βουλής. Η υπουργός Παιδείας, κ. Μαριέττα Γιαννάκου, έδωσε την πρέπουσα απάντηση σ’ αυτούς που τόσο διακαώς επιθυμούν τον χωρισμό, ακριβέστερα την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας από την δημόσια και κοινωνική ζωή.

    Για το θέμα αυτό έχω γράψει αρκετές φορές στον ημερήσιο αθηναϊκό Τύπο. Στην επιστολή μου αυτή θα εκθέσω το θέμα σύντομα από πολιτικής πλευράς, στηριζόμενος στα συμπεράσματα της θεωρίας καταστροφών «Catastrophe Theory».

    Η Εκκλησία, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Καταστατικό Χάρτη, ευρίσκεται σε μία ευσταθή κατάσταση ισορροπίας που διέπεται (αυτή η κατάσταση) από ένα δυναμικό πνευματικό- κοινωνικό- εθνικό. Επιζητούν, λοιπόν, όσοι επιθυμούν τον χωρισμό να διαταράξουν την ευσταθή κατάσταση ισορροπίας και να την οδηγήσουν σε μία άλλη κατάσταση ευσταθούς ισορροπίας με ελάχιστο δυναμικό και όχι την παρουσία της στα κοινωνικο -εθνικά δρώμενα. Δηλαδή, όπως τονίζουν, να περιορισθεί μόνο στην πνευματική αποστολή και τα του «οίκου της». Και πέραν αυτού σε τίποτε άλλο! Αν λοιπόν – ο μη γένοιτο- επέλθει ο χωρισμός, σύμφωνα με την θεωρία των καταστροφών, θα επέλθει ένα καταστροφικό πλήγμα , τύπου αιχμής (Cusp) καταστροφής. Τότε η Εκκλησία από την μεριά της, ανακάμπτουσα θα ανέλθει επάνω στην επιφάνεια καταστροφής άκρου και θα αναζητήσει μία νέα ευσταθή θέση ισορροπίας μέσα στην ελληνική κοινωνία με ένα άλλο δυναμικό. Η ανάκαμψη για την Εκκλησία θα είναι δύσκολη και επίπονη. Σοβαρότατα προβλήματα θα της δημιουργηθούν κατά την μετάβαση από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, όπως στην κατάργηση του Καταστατικού Χάρτη της, καθώς και σε πλήθος δυσεπίλυτων προβλημάτων, όπως οικονομικών κ. ά.

  98. Νέο Kid Στο Block said

    Και τί αμαρτίες πλήρωνες μαρή σύ Στράτα και ξεκοκκάλιζες τους ογκωδέστατους τόμους;;
    Εμείς οι εργολάβοι μ’ ένα «τρεις πηνήντα ενηνήντα» και ένα πυταγκόρειο καθαρίζουμε ρε κορόιδο και μετά…καθόοομαστε (και εισπράττουμε από το κορόιδα)

  99. Πάνος με πεζά said

    @94 : Μαθήματα ανώτερων Μαθηματικών Χαϊνη : το βιβλίο επέζησε ως τις μέρες της φοίτησής μου στους ΠΜ (1987-1992). Αλλά αυτά ήταν τα «ελαφρά», μετά να δεις, κάτι Μιγαδικές Συναρτήσεις, Διαφορική Γεωμετρία, Λαπλασιανή και Ανάδελτα, Σαγμοειδής επιφάνεια… περισσότερο μοιάζουν με τίτλους ταινιών επιστημονικής φαντασίας παρά με απαραίτητα πράγματα για να υπολογίσεις δυο ρημαδοσίδερα να βάλεις σε μια ρημαδοκολώνα μιας ρημαδοοικοδομής…

  100. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    ρημαδοΑΣΟΕΕ, ρημαδοΠολυτεχνείο , ναι,ναι, στη ρημαδοΠατησίων. Κλαψ

    Το κορυφαίο «ρημαδό» π΄ άκουσα : «…μεχρι να ρημαδοφάμε και να ξεκινήσουμε, έπιασε κατακλυσμός (φινάλε εκδρομής)

  101. Μαρία said

    97 Ο ίδιος που έγραψε κι αυτό με διανύσματα αυτή τη φορά.
    http://katanixis.blogspot.gr/2012/09/blog-post_4194.html

  102. physicist said

    #101. — 🙂

  103. aerosol said

    #89
    «Πάντως, απορώ και με τήν πλειονότητα τών εδώ σχολιαστών: τόσους πολλούς (βολεμμένους και καλοπερασάκηδες) αστούς …”κομμουνιστές” δεν έχω ματαδεί συγκεντρωμένους ούτε σε Συνέδριο τού “Κ”ΚΕ…!!!»
    Ω, μα ούτε κάμερα μέσα στα σπίτια μας να είχες! Τουτέστιν: μη σφίγγεσαι έτσι, θα πάθεις καμιά κήλη και θα τρέχουμε βραδιάτικα!
    Πες μας κι άλλα για τα κριτήριά σου περί αστών και μη-αστών. Πες μας και για τους αληθινούς και εκτός εισαγωγικών κομμουνιστές και πώς τους ξεχωρίζουν στο χωριό σου από τους ντεμέκ. Πες μας πώς απόκτησες 3 διδακτορικά δουλεύοντας πηλοφόρι (μου αρέσουν αυτά τα σταχανοβίτικα!). Ενημέρωσέ μας, βρε παιδάκι μου! Κάτσε, φέρνω ποπ-κορν…

  104. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    86 – Κορνήλιε συγνώμη, αλλα θέλω να σου κάνω μια προσωπική ερώτηση, πήγαινες μικρός στο cartoon;

  105. aerosol said

    Α, μόλις το βρήκα:
    Ο Γοητευτικός έχει στην ιστοσελίδα της διαφημιστικής του εταιρίας (στην κατηγορία «Ποιοί είμαστε») ειδική αναφορά στο ότι «εμείς είμαστε εγγράμματοι». Μακροσκελή. Παρατηρώ μια εμμονή αλλά όλα καλά, γιατί όχι;

    Διότι όπου κάτι πάει περίεργα, λίγο μετά πάει πιο περίεργα (Ο νόμος του Αεροζόλ για το περίεργο). Διαβάζοντας φτάνω στο πρωτότυπο faux pas του να κατονομάζεται «ανταγωνίστρια» εταιρία που είχε ορθογραφικό λάθος σε αγγελία της (προς επίρρωση του «είμαστε εγγράμματοι και όχι σαν τους Τάδε»).
    Σε επαγγελματική ιστοσελίδα.
    Σε επαγγελματική ιστοσελίδα χώρου που ασχολείται με το marketing.

    [Απ’ την άλλη, αν εφαρμόζουν αυτά που λένε στο «Πώς δουλεύουμε» τους βγάζω το καπέλλο.]

  106. Gpoint said

    # 89

    Το ξεκίνησες καλά αλλά δεν το ολοκλήρωσες Στρατούλα : Τρείς είναι οι επιστήμες του τίποτε όχι μόνο η οικονομολγία, υπάρχουν και η θεολογία και η ψυχολογία. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι το απροσδιόριστο της ψυχής, της οικονομίας και του θεού.
    Αλλά μετά μου τα χάλασες!
    Μόνο που ασχολείται ενεργά με την πολιτική ο Τζήμερας (ος) χάνει την μισή από την σοβαρότητα (αν είχε) και αυτοδιαψεύδεται. Οσον αφορά πως σου φάνηκε όμορφος μου θυμίζεις γνωστή μου μακαρίτισσα που ψήφιζε τον παλιό Καραμανλή γιατί μια φορά κάπου γύρισε και την κοίταξε δυο φορές.
    Θυμίσου, σχεδόν πάντα ο καιρός είναι καλός την ημέρα των εκλογών, μη χάνεις την βόλτα σου για το 4 με5% της ζωής σου που μπορεί υπό Κ.Σ. ν’ αλλάξει η ψήφος σου.
    Για τις πιανιστικές δεξιότητες του Τζήμερα (ή ου, ειλικρινά δεν ξέρω πως λέγεται !,ήξερα όμως κάποιον Ζήμερα, στον Απόλλωνα Αθ. έπαιζε) δεν έχω άποψη, σίγουρα εσύ θα έχεις τις απαιτούμενες για να εκτιμήσεις τις εκτελέσεις του

  107. Αρκεσινεύς said

    http://www.protothema.gr/greece/article/318565/sfiggei-ton-kloio-guro-apo-tous-dioikitikous-upallilous-to-up-paideias/

    επειδή μπορεί να διέφυγε την προσοχή σας το διέλαθε της προσοχής.

  108. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    89 – Καλά το πήγαινες, και δεν μπορούσα να σε εντάξω σε κάποιο χρώμα, αλλα τελικά δεν άντεξες, και έδειξες την προτήμισή σου στο «Γλαυκό».
    Άλλοι καμαρώνουν για «πτυχία» και στερούνται ουσίας, κι άλλοι έχουν την ουσία. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο, και αντίστροφα, το θέμα είναι που βρήκες την ουσία στον Τζήμερο, στις προγραμματικές δηλώσεις του, στις μετ΄εκλογικές, στις ομοφοβικές, η στην εκ του ασφαλούς (διαδυκτιακά) μείωση ενός πρύτανη; Βέβαια όπως λές κι εσύ, γούστα είναι αυτά, μονο που τα γούστα του καθενός, καταδεικνύουν και το ποιόν του.
    Σίγουρα τα διδακτορικά δεν φανερώνουν μόρφωση (με την ευρύτερη έννοια) αλλα σίγουρα μια άνανδρη διαδυκτιακή μειωτική επίθεση, με ανούσια επιχειρήματα, φανερώνει μικρόψυχο και γελοίο άνθρωπο.
    Ενας απόφοιτος νυχτερινής τεχνικής σχολής.

  109. Διαβάστε το λινκ της Μαρίας (101). Ως το τέλος (δεν είναι πολύ μακρύ). Θα χαμογελάσετε ίσως με μερικές από τις διατυπώσεις του, αλλά βασικά έχει δίκιο. Το Σύνταγμα είναι που χρειάζεται αναθεώρηση, αν θέλουμε (όσοι θέλουμε) ν’αλλάξουν ορισμένα πράματα!

  110. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Κυρία Στράτα στο 89 σας, τί ομαδοποιήσεις είν αυτές; Εκπλήσσομαι για το πάθος (και μη με «περιλάβετε» τώρα, αλλά ο Τζήμερ εμένα πάλι για τ ανάποδο μού κάνει-όπως των πολλών, κι ακόμη ένα τι 🙂 )
    64. Κι όμως, κι όμως: στο σωτήριο έτος 1979, στέλνανε ακόμη στο στρατό οι τοπικοί «ρουφιάνοι», τα σχετικά περί φρονημάτων. Είδα «ιδίοις όμμασι» φάκελο φαντάρου ότι ο θείος του αγοράζει Ριζοσπάστη και κρατηθείτε: για πολιτικό προσωπικό (μια κοπελιά που δούλευε «ξώφαλτσα» όπως κι εγώ, μια μικρή επεισοδιακή περίοδο, σε μια μισοστρατιωτική υπηρεσία) έστειλαν έγγραφο( το Α.Τ. (ή η κοινότητα δε θυμάμαι) της περιοχής της) ότι την είδαν στη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Καλαμάτα! (κι ήταν και ψέμματα ! 🙂 ).

  111. Πρόσεχε, Λάμπρο, εδώ μέσα διώκεται η σχιζολεξία 😀

  112. #59 με τη διαφορά ότι το παράδειγμά σου είναι άσχετο, γιατί έχει ρήμα, κι όχι προσδιορισμό.

  113. Νέο Kid Στο Block said

    Λοιπόν! Μια και η Σαββατιάτικη έξοδός μου (οθντκ…) αποδείχτηκε του Μεσολλογίου, και για να αλαφρώσουμε λίγο το κλίμα, σας παραθέτω το crème de la crème της βαθιάς μαθηματικής γνώσης των μπετατζήδων μηχανικών στο Ε.Μ.Π (και αλλαχού!) , αποκτηθείσας από ογκωδέστατο έργο του διασήμου καθηγητού Σαϊνη. Ο παρακάτω (ορθότατος μαθηματικώς! προκαλώ τον οποιονδήποτε (έχοντα μεχρι 5 δοκτοράτα. Από κει και πάνω, δεν ξέρω τι γίνεται..) λογισμός που αποδεικνύει ότι 0,999… ίσον 1 εκφράζει τη βαθιά φιλοσοφία προσέγγισης και απροσδιοριστίας που διακατέχει τον κλάδο μας. Eναλλακτικά αυτό λέγεται » Φ10/15 σε πλάκες, 4+2 Φ20 κάτω-άνω κι είμαστε Ο.Κ! » αλλά είπα να το παίξω επιστήμων προς τιμή της Στράτας. 🙂

    α = 0.999…
    10α = 9.999…
    10α – α = 9.999… – 0.999…
    9α = 9
    a = 1
    Τ.Ε.Ε, χε,χεε… 😆

  114. Νέο Kid Στο Block said

    Πανόραμα του 113. : 4+2 Φ20 κάτω-άνω σε δοκάρια 😆

  115. Neo Kid, μόλις με πρόλαβες. Ήθελα να γράψω ότι όταν ημασταν χαζά πρωτοετάκια λέγαμε: «Πρόβλημα – πρόβλημα – πες μου πώς το λύνεις – Ιωάννης Χαΐνης – Ιωάννης Χαΐνης».

  116. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    85 και του «Αρχοντα των μυγών» 🙂

  117. On another note, και με αφορμή το σχόλιο 98, θέλω να ρωτήσω κάτι που το έχω πραγματική απορία εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό το «μαρή» είναι πραγματική λέξη; Η παλιότερη χρονική στιγμή που το θυμάμαι είναι από τη Χρυσούλα Διαβάτη στους «Δύο ξένους» (~ 1995 – 1996). Όταν το πρωτοάκουσα τότε, με ξένισε πολύ, και θεώρησα ότι ήταν ένας τηλεοπτικός ευπρεπισμός του «μωρή». Έκτοτε έχω ακούσει αρκετούς να το χρησιμοποιούνε. Πολύ συχνά το έλεγε και η Ζουμπουλία στο «Παρα πέντε». Ξέρει κανείς τι παίζει ακριβώς;

  118. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    111 – Έχεις δίκιο, μετανοώ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ.!!!

  119. leonicos said

    Από πότε το εδώδιμος σημαίνει ντόπιος;

    Μήπως μπερδεύουν τον αόριστο ἔδωδα με το ἐδώ δά; Δενμ το είχα φανταστεί

  120. Μαρία said

    117
    Πραγματικότατη 🙂 Στη βόρεια Ελλάδα λέμε μαρή.
    Υπάρχει και ο τύπος μαρέ (π.χ. στην Αιτωλοακαρνανία) γνωστός απ’ το άσμα Μαρε γιε μου κανακάρη.

  121. aerosol said

    #117
    Σε πολλά σημεία της επαρχιακής Ελλάδας το μωρή γινόταν μαρή. Στερεοτυπικά έχει μείνει σαν μια ευκολία που σηματοδοτεί χωριάτικη ομιλία.

  122. Νέο Kid Στο Block said

    117. 120. 121. Ιέτς, ιέτς! Αμπώις!! 😆

  123. Το μαρή ακούγεται και σε χωριά της Ρόδου.

  124. munich said

    (β)ρε παιδιά ποιος είναι αυτός ο Τζήμερος που όλοι ξέρετε το σε βε του; κι εγώ που νόμιζα ότι επρόκειτο για κάποιο διάττοντα αστέρα «κι αν σου κάτσει;» τύπο των προηγούμενων εκλογών και δεν ασχολήθηκα περαιτέρω (ούτε τη φώτο του δεν έχω δει) χάνω κάτι; Να τον κάνω γκουγκλ; ή να δω επιτέλους την 3η σαιζόν του Γκοτ;

    κ. στρατα τρατούλα γιατί τα 3 διδακτορικά και κυρίως πως; !!! παίρνατε τη μια υποτροφία πίσω από την άλλη για πιτσιντι;ή κλασικά ελληνικά «μπαμπάς πληρώνει»; δεν βρήσκατε δουλειά μετα ή μια μεταδιδακτορική θέση και λέγατε με παίρνει κιαλλο ένα; δεν σας κατηγορώ που το θεωρείτε τώρα ένα εκνευριστικό χάσιμο χρόνου.

  125. @ 113 :

    Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στήν μαθηματική «μόρφωση» που αποκτά ο υποψήφιος Μηχανικός και σ’ εκείνην που (πρέπει να) αποκτά ο Φυσικο-Μαθηματικός: η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ τών εννοιών και η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ τών ΟΡΙΣΜΩΝ. Όταν παραβλέπονται τά βασικά και (εις βάρος τής αυστηρότητος!) παραλείπονται ή αγνοούνται οι ορισμοί (αλλά και τά διάφορα θεμελιώδη κριτήρια, λ.χ., υπάρξεως) εξασκείται κάποιος στό να εκλαμβάνει τόν Λογισμόν ως σχέτον …Υπολογισμόν! Και να καλαμπουρίζει με παιδαριώδη «παράδοξα»…!!!
    Όσον για τήν Θεολογία, αυτή είναι «περισσότερον» «Επιστήμη» ΚΑΙ από τήν (ψευδο)»επιστήμη» …»Ψυχολογία», ΚΑΙ από τήν (ψευδο)»επιστήμη» …»Κοινωνιολογία»…! Τουλάχιστον, η «Θεολογία»
    έχει ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ και οι «συνιστώσες» της (Ιστορία, Φιλοσοφία, κλπ) ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. Ακόμη και η …»Αστρολογία» (υπό αυστηρώς ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΚΗΝ άποψη!) είναι μία (ψευδο)»επιστήμη» ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΝ «επιστημονική» από τίς …καταξιωμένες διεθνώς ΑΓΥΡΤΕΙΕΣ τής …»Ψυχολογίας» ή τής …»Κοινωνιολογίας». Ωστόσο, η παγκόσμια μόλυνση οφείλεται στήν χολέρα τής ψευδοεπιστήμης τών …»Οικονομικών»!!! Και η παγκόσμια καταδυνάστευσή μας από τούς συνειδητούς ή ασύνειδους (ψευδο)»επιστήμονες» …»Οικονομολόγους» –τούς απολογητές τής διεθνούς ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑΣ– θα εξακολουθή για όσον καιρό δεν ξεμπροστιάζονται αυτά τά άθλια υποκείμενα τής επιστημονικής διαφθοράς…!

  126. @120, 121, 122, 123: Ευχαριστώ! Έτσι εξηγείται και το ότι το έλεγε η Ζουμπουλία (που ήταν «από τας Σέρρας»). Πολύ ωραίο παράδειγμα και το Μαρέ γιε μου κανακάρη. Εγώ το ανέλυα «Μα, ρε γιε…»

  127. ππαν said

    Νομίζω πως η Χρυσηΐδα Δημουλίδου (λέει ότι) έχει 5 διδακτορικά 🙂

  128. Νέο Kid Στο Block said

    125. Μα τόσο κορόιδο είσαι μωρ’αδερφούλα μου;; Νόμισες ότι πήγα να σε ξεγελάσω με «παιδαριώδη παράδοξα»;
    Πάρε Σαϊνη νάχεις! (μπορεί να μην είναι και Χαϊνης, αλλά κάτι θα γράψει και γι’αυτόν η Ιστορία η ρουφιάνα…μάλλον)
    This proof (actually, that 10 equals 9.999…) appears as early as 1770 in Leonhard Euler’s Elements of Algebra.

    Σού αφαιρείται αυτοδικαίως ένα δοκτοράτο κι αποδίδεται στον Τζήμερο (μπας και ηρεμήσει μ’αυτό το θεματάκι που έχει και δεν κάνει…τέτοιο ομορφόπαιδο να χαλάει επιδερμίδα συγχυζόμενο) 😆

  129. @ 124 :
    Στόν καιρό μου δεν χρειαζότανε να πληρώνεις για να καταθέσεις Διδακτορική Διατριβή. Αυτά είναι τά κόλπα τής νέας εποχής (ή, μήπως, τής «Νέας Τάξης»;;;). Βέβαια, εργαζόμουνα ως μεταδιδακτορική Θεωρητική Φυσικός (στό «Πωλ Σαμπατιέ» αρχικά, στό «Πιέρ-ε-Μαρί Κιουρί» μετέπειτα, στήν Τεργέστη τελικά) όταν απεφάσισα να στραφώ αποκλειστικά στά Μαθηματικά (κι ΟΧΙ ακριβώς στά «Εφηρμοσμένα»!…). Στο Πολυτεχνείο τής Γενεύης και μετά στό Παν/μιο τής Γενεύης είχα κάποιον χρόνο και –επεξέτεινα μίαν προηγούμενη μελέτη μου σχετικά με τήν Λογική Θεμελίωση τής Νευτώνειας Μηχανικής και τήν Ιστορικήν Ανάπτυξη τού Διαφορικού Λογισμού για τήν περιγραφή της– τήν εξειδίκευσα και τήν παρουσίασα σ’ ένα Διεθνές Φόρουμ και τό («Ανοιχτό») Παν/μιο τής Νοτίου Αφρικής «ΟΥΝΙΣΑ» τήν δέχτηκε ασμένως και όταν πήγα και τήν παρουσίασα και τήν υποστήριξα μού απενεμήθη ο τίτλος ΚΑΙ τού «Δρος Φιλοσοφίας». Έκτοτε παρακολουθώ στενά ο,τιδήποτε σχετίζεται με τήν Επιστημολογία… Τέλος, οι έρευνές μου σ’ έναν κλάδο τών Μαθηματικών (σχετίζεται με τήν Θεωρίαν Αναλλοιώτων και τίς Τετραγωνικές Μορφές, αλλά δεν θα γίνω αναλυτικώτερη διότι δεν επιθυμώ να καταργήσω τό «ινκόγκνιτο» σχετικά με τό πρόσωπό μου) μού απέδωσαν και ένα …διδακτορικό στά Μαθηματικά! Η μοναδική υποτροφία που έλαβα στήν ζωή μου ήταν για ένα θερινό 3μηνο στήν Ακαδημία «ΚΙΑΝΤΟ» τής Βουδαπέστης. Όλα τ’ άλλα τά πλήρωνα από τόν μισθό μου. Αυτά αρκούν για να σάς λύσουν τίς απορίες;

  130. Νέο Kid Στο Block said

    129. Η Γενεύη δεν πιάνει «μία»! Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι το μόνο σοβαρό σχολείο των Άιντγκενόσσεν είναι το «όνομα και πράμα» EΤΗ Τσύριχ. Πέσ’το μας πως είσαι Αλπινίστρια . Θα σε βλέπαμε με πιο ψυχοπονιάρικο μάτι!

  131. Νέο Kid Στο Block said

    129.Kι αυτή η ακαδημία στη Μπούνταπέστ, είσαι σίγουρη πως είναι ΚΙΑΝΤΟ κι όχι ΚΙΑΝΤΙ ;
    (Θα εξηγούσε κάποια πράματα, αν ήταν κιάντι δηλαδή…)

  132. @ 128 :
    This proof (actually, that 10 equals 9.999…) appears as early as 1770 in Leonhard Euler’s Elements of Algebra.

    Σού αφαιρείται αυτοδικαίως ένα δοκτοράτο κι αποδίδεται στον Τζήμερο (μπας και ηρεμήσει μ’αυτό το θεματάκι που έχει και δεν κάνει…τέτοιο ομορφόπαιδο να χαλάει επιδερμίδα συγχυζόμενο)

    Στό ‘χω ξαναπεί και θα στό επαναλάβω: Εκτός από δοκησίσοφος γίνεσαι ΚΑΙ αυθάδης! Άσ’ τα αυτά με τά περί Όϋλερ για κανέναν άλλον τής σειράς σου… Όχι σ’ εμένανε εξυπνάδες από ‘σέναν ειδικά, είσαι ακόμη πολύ μικρός για κάτι τέτοια. Δεν θα σχολιάσω τήν ουσία τής παραπομπής σου διότι ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΑ. Ψάξε μόνος σου να βρεις τό γιατί!
    Κατά τά λοιπά, δεν αρμόζει ούτε στήν ηλικία μου ούτε στήν θέση μου να συνδιαλέγομαι μαζί σου και σέ αφήνω να παίξεις με άλλους.

  133. Πάνος με πεζά said

    @113,114 : Πολλά είναι, μην ξεχνάς ότι έχουμε φτάσει σε ασυλληπτες ποιότητες μπετών (και γ… τις γενικές πληθυντικού!) C20/25 αντί Β160, και χαλύβωνε : Β500c αντί StI ή ΙΙΙ. Tουτέστιν, τα μισά σίδερα από το 50-60 (που και τότε ο εργολάβος έτσι κι αλλιώς πέταγε τα μισά στη θάλασσα…), Φ10/20 σε πλάκες, 2Φ14α-4Φ14κ (πρώτα γράφουμε τα πάνω και μετά τα κάτω, διάολε !), «δια συνήθη οικοδομικά έργα». Στις στηρίξεις βάζει κι άλλα 2 ο γείτονας κι εντάξει… Κι όπως λενε κι οι μαστόροι, συνδετήρες τετράτιμοι και στα τοιχεία «σίγματα» για να συγκρατούνε τις σχάρες…

  134. ππαν said

    Κιντ, η Ακαδημία της Βουδαπέστης που εννοείς λέγεται ΤΟΚΑΪ

  135. Γς said

    Είχα να τον δω χρόνια
    Τι έγινε ρε; Την τελείωσες εοπιτέλους τη σχολή;
    -Μάλιστα
    -Και τι κάνεις τώρα;
    -Είμαι στην Αγγλία.
    -Και τι κάνεις στην Αγγλία;
    -Διδακτορικό.
    -Τι; Διδακτορικό; (Ωχ!) Και πως το λες το διδακτορικό σου;
    -Ντισερτέϊσον

  136. Νέο Kid Στο Block said

    Αν απαντήσεις Στράτα ,μιας και είσαι ειδική, σωστά στην ερώτηση : Πόσα φράγκα (εντάξει στερλίνες..) έχασε ο Νιούτονας στο χρηματιστιριακό σκάνδαλο-φούσκα των δουλεμπόρων της South Sea (απόδειξη του πόσο κορόιδα είστε οι φυσικοί, ακόμα και οι μαθηματικότεροι εξ υμών..) και πιο ήταν ακριβώς το παιδικό του ψυχικό τραύμα (κατά Γιουνγκ και Σάπλεϋ) που τον ανάγκαζε να στρέφεται στη θρησκοληψία και στον αποκρυφισμό, θα το σκεφτούμε και μπορεί να μην δώσουμε στον Τζήμερο το χα-τσέ σου Φιλοσοφίας ,αλλά κανα απολυτήριο οικοκυρικών ,μπας και προσφέρει τίποτε χρήσιμο στην κοινωνία που ευελπιστεί να καθοδηγήσει.

  137. Νέο Kid Στο Block said

    Aαα, Στράτα, άμα είναι να μην με παίζεις, θα θυμώσω!

    Ππαν, καλό το τοκάι! 🙂

  138. sarant said

    Να με συμπαθάτε που έλειπα, είχα μια κοινωνικοπολιτική υποχρέωση!

    88: Συμφωνούμε αγαπητέ, δες κι εδώ!

    Ο μουτζαχίντ, ο ταλίμπ, το πιροζόκ, το ρουμπάι

    90: Ομοφωνία ως προς τα λεξικά, που και τα δύο (τα μεγάλα) γράφουν δωσίλογος. Η πλάκα είναι ότι και τα μεγάλα προπολεμικά λεξικά (Πρωία, Δημητράκος) γράφουν επίσης «δωσίλογος». Συμφωνώ μαζί σου ότι τα δικαστήρια δοσιλόγων γράφονταν με ο, οπως και η λέξη στις μετακατοχικές εφημερίδες. Δικαστήρια δοσιλόγων υπήρχαν και μετά το 1922, αλλά δεν θυμάμαι πώς γράφονταν.

    96: Δεν το ήξερα…

    97: Για να γραφει «θα επέλθΕΙ» δεν είναι ο Τάσιος

    107: 🙂

  139. Κάπου κάτι μου διαφεύγει στο #113. Ίσως είναι inside joke των πολυτεχνιτών. Πάντως φυσικά 0,999…. = 1 (ακριβώς, όχι περίπου) και αυτή είναι η (απλούστατη) απόδειξη!

  140. Πάνος με πεζά said

    Και για να μην το ξεχάσω, αν παίξεις την τράπουλα μόνο με 3 δεκαδικά, α=0.999 , 10α=9.990, 10α-α=9.990-0.999 , 9α=8.991 άρα α=0.999, ΟΕΔ. Όσο περισσότερα δεκαδικά χώσετε, τόσο πιο πολλές φορές θα βρείτε το αρχικό σας α, τι να κάνουμε δηλαδή…

  141. Κάτι ύποπτο συμβαίνει με τη Στράτα Στρατούλα. Μας προβοκάρει; μας κοροϊδεύει; Πάντως, Akadémiai Kiadó είναι γνωστός ουγγαρέζικος επιστημονικός εκδοτικός οίκος (αυτό θα πει ki-ad, εκ-δίδω· δεν ξέρω αν έχει και την άλλη σημασία της ελληνικής λέξης της οποίας είναι μεταφραστικό δάνειο…)

  142. άλλος said

    35. Έχω ακούσει τον όρο «τοπικοφαγία». Καθόλου ορεκτικός και εδώδιμος, κατά τη γνώμη μου…

  143. leonicos said

    @95 Φυσικέ, δεν καταδέχομαι ν’ απαντήσω στο κουίζ• όλο δύσκολα βάζεις!
    Η επιστολή του καθηγητού δείχνει σημεία επικίνδυνης πνευματικής εκτροπής σχιζοφρενικού τύπου. Θυμάμαι το γράμμα ενός κατά τα άλλα έμφρονος που έγραφε σε μια κοπέλα ‘όσο η απόστασή μας μικραίνει η έλξη μας αυξάνει κατά το τετράγωνο’. Φυσικώς ορθόν… αλλά χτύπησε μια ψυχωσάρα μετά από τρεις μήνες…

    Και να μην ξεχνάμε και τον πάντα καθυστερημένο @47 κ. Εθνικόφρονα, ο οποίος σήμερον ὑπερέβαλεν ἑαυτόν, με τα δώρα του.
    Μπορεί να χαμογελάμε όλοι όταν τον διαβάζουμε, αλλά τον κλικάρουμε με θαυμασμό.

  144. sarant said

    142: Από την άλλη, κάθε νέος όρος ξενίζει.

  145. Yannis said

    72, 90: Θρασύμαχε κι εγώ είχα υπ’ όψιν μου τις «Δίκες των δοσιλόγων». Βλέπω όμως ότι η γραφή με ω υπάρχει και στα αρχαία για τη δωσιδικία:
    http://www.tlg.uci.edu/lsj/#eid=30745&context=lsj&action=from-ref
    Υπάρχουν κι άλλα σύνθετα που γράφονται με ω (π.χ. το επόμενο λήμμα, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος του Εθνικόφρονος 🙂 )

    Οσο για το έωλο και το αιόλο, κάπου το έχει πάρει το μάτι μου εδώ, ο Νικοκύρης θα ξέρει καλύτερα.

  146. Μαρία said

    141
    Για να σου λυθεί η απορία της έκδοσης:

    Να γυρίσουμε στην εκπαίδευση του 1955;

  147. leonicos said

    @126 Κωστα, κι εγώ έτσι το νόμιζα. Αλλά κι έτσι τραγουδιόταν… μα – ρε – γιέεε.
    Καθώς το ξανακοιτάω όμως νομίζω πως εμείς έχουμε δίκιο. Το ‘μωρή’ σπάνια συνοδεύεται από όνομα ή άλλο προσδιοριστικό.

  148. @ 139 ^ @ 141 :

    » Άγγελε», ΚΑΙ για τά Μαθηματικά, ΚΑΙ για τήν Μαγυάρικη ευρυμάθειά σου, πολυ σέ υπολήπτομαι. ΣΕ ΠΑΩ, φίλε μου. Εσύ, έχεις πάντα τήν εκτίμησή μου!

  149. Νέο Kid Στο Block said

    Άγγελε, κατάλαβες να υπονοώ κάτι άλλο απ’αυτό που λες στο 139. ; Eκτός αν απαγορεύεται να κάνω την πλακίτσα μου (με τον τρόπο μου) πάνω στην αξιολόγηση-πλακίτσα της Στρατίτσας περί …4 πράξεων της Αριθμητικής κ.λ.π. Eντάξει, άλλη φορά θα υποβάλω σχέδιο πτήσης στο Νικοκύρη.

    Να δηλώσω υπεύθυνα και στο λόγο της προσκοπικής μου τιμής ότι δεν έχω κλικάρει ΠΟΤΕ στα ιοβόλα λίνκια του οξαποδώ, και ούτε πρόκειται ΠΟΤΕ να κλικάρω επί αυτών των μιαρών λινκίων. Μάρτυς μου ο Σαραντάκος που έχει κλικοσκάνερ!

  150. Yannis said

    145. Δεν είχα διαβάσει τη νέα απάντηση του Νικοκύρη…

    107: Στο ίδιο θέμα (διαθεσιμότητα διοικητικών ΑΕΙ) πριν μερικές μέρες:
    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=533813
    Αν δεν το ξέρατε, υπάρχει «Πανεπιστήμιο Ηρακλείου»!
    (Το μεζεδάκι έχει και κρυφή γέμιση. Το ίδιο φαίνεται ότι νόμιζε και το Υπουργείο κι έστειλε την παραγγελία στον εισαγγελέα Ηρακλείου, αντί για του Ρεθύμνου, που είναι η έδρα του Παν. Κρήτης. Ολα μελετημένα σ’ αυτό το Υπουργείο!)

  151. sarant said

    Για τα έωλα αίολα:
    https://sarantakos.wordpress.com/2011/12/16/%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%8E%CE%BB%CE%BF%CF%85/

  152. 143 Μην μιλάς στον πληθυντικό -δεν έχουμε μάθει όλοι με τα σκουπίδια.

  153. Νέο Kid Στο Block said

    + Μία ψήφο κι από μένα στο 152!
    (ειδικά αυτό του Παντολφίνι για το Φίσερ που «χάρισε» ,το έχω κάνει προ πολλού χαρτί τουαλέτας)

  154. Νέο Kid Στο Block said

    Προτείνω να χωριστούμε σε Γεροξεκουτόφιλους και Αντιγεροξεκουτικούς και να παίξουμε πέηντμπολ φορώντας στολή Κασιδιάρη (με σβάστικα και μεγάλο.. καβάλο) !
    Ή εναλλακτικά βελάκια με στόχους τις σελίδες από τη βιβλιοθήκη Λέμπ!
    Άντε, αρκετά τρολάρισα για μια μέρα. Καληνύχτα και α ντομάνι! 🙂

  155. @145: Yannis, παίρνω αφορμή από την σημείωση που κάνεις για το επόμενο λήμμα του δωσίδικου (τι άλλο θα δώσουμε πιά!), για να παραθέσω και εγώ την αγαπημένη μου λέξη http://www.tlg.uci.edu/lsj/#eid=82025&context=lsj&action=from-search. Νομίζω όμως, χωρίς να κόβω και το κεφάλι μου, ότι δεν παραδίδεται γενικώς, παρά μόνον η κλιτική, και αυτή ως άπαξ λεγόμενον (Λ 358, το έχει και ως λινκ και το πιο πάνω λήμμα, αλλά για κάποιον λόγο δεν μπορώ να το αντιγράψω). Αλλά διατηρώ μιαν επιφύλαξη…

  156. Λ 385, γμτ! Πάντα το κάνω αυτό το λάθος!

  157. Μαρία said

    147
    Το «μαρέ γιε μ’» είναι τυπικό σε παραδοσιακά παραμύθια και τραγούδια. Το τσάκισμα «μαρέ εύγα δες γιε μ’», όπου μεσολοβεί ρήμα, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για την προσφώνηση μαρέ.

  158. Και μιά και πάει να κλείσει πλέον αυτό τό επίκαιρον άρθρο περί Νομπέλ, θα επιθυμούσα να καταθέσω τήν άποψή μου για τά τελευταία Βραβεία τής Φυσικής: συνοπτικά μιλώντας, φρονώ πως πρόκειται για άλλη μία κραυγαλέα ΠΑΡΩΔΙΑ…! Σκοπιμότητες εβάρυναν στήν απόφαση τής Επιτροπής τών Βραβείων και για μίαν ακόμη φορά παρελήφθησαν άλλες ΠΛΕΟΝ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ υποψηφιότητες, κάποιες από τίς οποίες –εξ όσων έχω παρακολουθήσει τήν ερευνητική τους πορεία– είχαν ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ στίς κοπιώδεις πολύχρονες προσπάθειές τους, εν αντιθέσει προς τόν Κον Χίγγς και τόν εν ζωή «συνεταίρον» του τών οποίων η θεωρία παραμένει ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ αλλά (εις πείσμα όσων πιστέψανε ότι …απεδείχθη …πειραματικώς!) καθόλου πειστικά δεν είναι τά συμπεράσματα που υποτίθεται ότι τήν επιβεβαιώνουν!!! Εγώ η ιδία έχω συναντήσει τόν Κον Χίγγς κατά τό παρελθόν και ομολογώ ότι δεν τόν πολυσυμπάθησα (παρόλον ότι πολύ μέ είχεν απασχολήσει κι είχα δυσκολευθή να κατανοήσω τίς απόψεις του, όταν προ 25ετίας χρειάστηκε να κατατοπισθώ σ’ αυτές)… Ίσως από τότε τόν είχα ενδομύχως κάποιο άχτι και ήμουν προκατειλημένη. Δεν ξέρω.
    Μολονότι ο εργοδότης μου είναι ο ίδιος «Οργανισμός» που εσχάτως έχει κάνει τήν παρουσία του γνωστή μέχρι και στόν κάθε άσχετον αυτού τού πλανήτη και υπό τό πρόσχημα φιλοδόξων επιστημονικών αναζητήσεων έχει αναστατώσει τό σύμπαν και καταχρεώσει χώρες μικρές και μεγάλες για ηχηρές και πανάκριβες πειραματικές διατάξεις, οφείλω να μαρτυρήσω ότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ εκεί στό «ΣΕΡΝ» σφουγγοκολλάριοι τής διεθνούς απάτης. Υπάρχουν και προγράμματα τά οποία όντως έχουν «περιεχόμενο», και φέρνουν ΑΠΤΑ αποτελέσματα…! Αλλά αυτά μένουν στό σκοτάδι και –ίσως!– καλύτερα για όλους μας να παραμένουν έτσι…!!!
    Τέλος, για τά περί επισκέψεων …σχολείων και κάθε άλλου πικραμμένου στίς εγκαταστάσεις μας, οφείλω να μαρτυρήσω ότι (ειδικώς για τά σχολεία που μάς έρχονται εξ Ελλάδος) πρόκειται για μίαν εισέτι ΤΡΑΓΙΚΗΝ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ. Η χώρα μας σε κάτι τέτοια (θλιβερά!) δικαίως καταλαμβάνει μίαν από τίς πρώτες θέσεις παγκοσμίως…! Άλλο ένα «σημείον τών καιρών» που ζούμε…
    Και τού χρόνου, συνάδελφοι Φυσικοί…!

  159. Χωρίς παρεξήγηση, ελπίζω, όλο αυτό το «μαρέ», έτσι που είναι βράδυ και ησυχία, μου έφερε ξαφνικά στα αυτιά αυτό

  160. Yannis said

    155: Μα δεν παρέθεσα κάποια αγαπημένη μου λέξη… Αν θέλετε να συζητήσετε περί αγαπημένων λέξεων, συζητείστε με τον Εθνικόφρονα. Εγώ είμαι με το 152.

  161. Το μεζεδάκι του Καργάκου είχε επισημανθεί και πρόπερσι. Αλλά έχει τόσο ψωμί το ιστολόγιο του Νικοκύρη (συν τις συμβολές των θαμώνων), που δεν μπορεί κανείς να τα θυμάται όλα…

  162. Ουψ, ξέχασα να κλείσω το λίκνο. Πάντως δουλεύει!
    Στράτα Στρατούλα, ευχαριστώ για τα κολακευτικά λόγια. Πάντως τα εισαγωγικά περιττεύουν. Άγγελος είναι το πραγματικό μου όνομα.

  163. #104 δὲν κατάλαβα τὴν ἐρώτησι. ποιό καρτούν;

  164. Gpoint said

    # 147, 157

    Από την Φωτεινούλα μας που σπούδαζε στο Παρίσι και την φωνάζανε οι φίλες της μαρή κλαίρ’ έφτιαξαν οι μια ζωή αντιγραφείς Γάλλοι το περιοδικό μόδας

  165. 160: Yannis, με παρεξηγήσατε. Και εγώ με το 152 είμαι. Απλώς η αναφορά που έγινε στο «επόμενο λήμμα», μου έδωσε το έναυσμα να κάνω «και εγώ» το σχόλιό μου πάνω σε αυτού του είδους τις λέξεις, άσχετα με την ουσία του δικού σας σχολίου. Το «και εγώ» που γράφω θεωρήστε το συνδετικό σχήμα λόγου. Δεν υπονοεί σε καμία περίπτωση ότι εσείς κάνατε το ίδιο πράγμα.

  166. @ 162 :

    Φίλτατέ μου Άγγελε, είναι περιττόν να μέ ευχαριστείτε. Ανέκαθεν επίστευα πως ό,τι στούς πολλούς είναι έπαρση, στούς λίγους (κι εκλεκτούς!) είναι ΥΨΟΣ…! Εσείς, είναι ευδιάκριτον ότι ανήκετε στούς λίγους.
    Και χαίρομαι που συμπίπτει η ονομαστική μας εορτή: παραδοσιακά οι Μανιάτες εορτάζουν τούς Στράτηδες και τίς Στρατούλες τού «Άη-Στράτηγου», δηλαδή τήν ημέραν τών Αρχαγγέλων Ταξιαρχών στίς 8 τού Νιόμβρη.
    Σάς χαιρετώ με τά πλέον φιλικά μου αισθήματα.

  167. Yannis said

    165. Ευχαριστώ για την απάντηση, συγγνώμη για την παρεξήγηση.

  168. 176: Μην το συζητάτε, όταν υπάρχει θέληση και καλή πίστη, οι παρεξηγήσεις λύνονται. 🙂

  169. 167, προφανώς! Δεν το έχω με τα τριψήφια σήμερα!

  170. Γς said

    Χαρούκι Μουρακάμι και ξερό ψωμί.

  171. Γς said

    Ουπς, Χαρούκι Μουρακάμι

    Τώρα: Σοβαρά επεισόδια από fans του Χ. Μουρακάμι στο Σύνταγμα

  172. 116,
    Σωστά, μου ξέφυγε! 🙂

  173. 114,
    Κιδ, το «4+2 Φ20 κάτω-άνω» είναι ίδιο με το «2+4 Φ20 άνω-κάτω»; 🙂

  174. 89,
    «κάτοχος όχι ενός αλλά …3(!!!) διδακτορικών

    Πρόκειται πλέον για τριδακτορικό! 🙂

  175. Νέο Kid Στο Block said

    Μιχάλη, θα το συνέχιζα ,αλλά μάλλον τελείωσε από ψες το ποπκόρν του Αεροζόλ και δεν βλέπω να κάνουμε άλλη ακροαματικότητα με την κυρία Πουτανίδου-Τζημέρου και θα μού απομειώσει το φι o Σαράντ (κάτω από 1,5) και …δεν λέει! 🙂

  176. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    163 – Τον παιδικό σταθμό στην Εκάλη, αλλα για να μη σου λέει κατι το cartoon, μάλλον ήταν άλλος Κορνήλιος, που πρέπει να είναι 27-28 ετών σήμερα. Καλή σου μέρα, και συγνώμη για την ενόχληση

  177. sarant said

    161: Ωχ, μου ξέφυγε!

  178. Νέο Kid Στο Block said

    Γιατί όμως ειδικά τα σχολεία εξ Ελλάδος που επισκέπτονται τας ομόρους περιοχάς του Φραινοβλαβολτέρ (..πώς στην ευχή λέγεται τέλος πάντων αυτό το παλιοχώρι;) αποτελούν μια ΤΡΑΓΙΚΗ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ; Tι έτι γελοιοδέστερο δηλαδή συνιστά η επίσκεψις ελληνικών σχολείων σε σύγκριση μ’αυτές των σχολείων της Φραγκιάς;
    Μπορεί βεβαίως να είναι θέμα απλώς μυρωδιάς, καθότι οι καλυτερότεροι μαθητές (στατιστικώς αποδεδειγμένο αυτό) είναι οι Θεσσαλοί ,και ειδικά οι Τρικαλινοί! (υπάρχει και Χρυσός Ολυμπιονίκης Μαθηματικών απ’εκεί) . Και μπορεί τα τρικαλινά τυροκομικά προϊόντα να είναι πεντανόστιμα αλλά όσο να πεις άλλη χάρη έχει το κατίκι με τσίπρο κι άλλη το μπρι μπλeu doux συνοδευόμενο από Τοκάι! (5ο μπαρ μετά το Χαγιάτ , στα δεξά στη Βάτσι Ούτσα, το καλύτερο!)

  179. Νέο Kid Στο Block said

    Aεροζόλ, μην επιμένεις! 🙂 (με το 178. τελειώσανε και τα τελευταία ψιχουλάκια από τη γαβάθα με τις παπαρδέλες, όχι;)
    Ε, μην επιμένεις σου λέω! Φινί!

  180. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    125 – Ανέκαθεν ξεμπροστιάζονταν ( οι οικονομολόγοι είναι πιο αναξιόπιστοι κι απο τις χαρτορίχτρες Αντρέα Κοστολάνι 20ος αιώνας) και αυτοξεμπροστιάζονται με τις παταγώδεις αποτυχίες τους, με «φωτεινό» παράδειγμα τον Ρουμπινί, που απο το 2007 δεν σταύρωσε άλλη πρόβλεψη. Τα δικά μας τα εξυπνοπούλια τα αφήνω απ΄έξω, γιατι είναι εντελώς άβουλα υποχείρια. Παραδόξως όμως, επιβιώνουν κι αυτοί σαν τις χαρτορίχτρες, και οι επαγγελματικοί τους βίοι είναι παράλληλοι, οσα λάθη κι αν κάνουν, (ως επι το πλείστον λάθη επι κάνουν) οι άνθρωποι τους εμπιστεύονται και τους χρυσοπληρώνουν. Επίσης αποκτούν πολυ μεγάλη δημοσιότητα, εντελώς δυσανάλογη με την προσφορά τους, που πολλοί ερευνητές και άλλοι πολύ αξιόλογοι άνθρωποι, ούτε να την ονειρευτούν μπορούν. Στην Ελλάδα π.χ οι περισσότεροι γνωρίζουν την Παγιατάκη, τον Παπακωνσταντίνου, την Πατέρα, τον Αλογοσκούφη, τον Λεφάκη, τον Στουρνάρα, και ανάθεμα αν γνωρίζει το 10% ποιός εφηύρε το τεστ παπ, για να μη πάω στα πιο «δύσκολα».
    Κατα την γνώμη μου, η παγκόσμια μόλυνση, και η παγκόσμια καταδυνάστευσή μας απο την διεθνή κλεπτοκρατία, δεν οφείλεται στους οικονομολόγους, αλλα στο σύστημα που παράγει όλους τους «λόγους», ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ, το οποίο λειτουργεί σε όλο τον πλανήτη, σε καθεστώτα και μη, με τον ίδιο ουσιαστικά τρόπο, (με φωτεινές εξαιρέσεις κάποια τύπου summerhill) παράγοντας κυρίως, ανθρώπους που μπορούν να μάθουν τα πάντα, χωρίς να καταλαβαίνουν τίποτα, και φυσικά ελέγχεται και κατευθύνεται απο την κλεπτοκρατία. Θα ήθελα την άποψή σου πάνω σ΄αυτό.

  181. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    180 (ως επι το πλείστον, λάθη επι λαθών κάνουν).

  182. gryphon said

    180
    Εντάξει αυτον που εφηυρε το τεστ Παπ τόν ξερουν ολοι νομίζω.Τους γανωσαν το κεφαλι τοτε που ο Σκαι εκανε την ψηφοφορια για τους 100 σπουδαιοτερους ελληνες ολων τών εποχών.
    Το ανησυχητικό ειναι το παραλογο σκεπτικό πολλων φωστηρων αλλα και μερους του κοινου που παραλιγο να αναδειξει τον Παπανικολαου σαν τον σπουδαιοτερο ελληνα ολων τών εποχων σε κεινη τήν ψηφοφορια.

  183. Γς said

    182:
    >παραλιγο να αναδειξει τον Παπανικολαου σαν τον σπουδαιοτερο ελληνα ολων τών εποχων

    μιας και ασχολήθηκε με το σπουδαιότερο του ελληνα ολων τών εποχων

  184. Κωνσταντίνος said

    Και να άλλη μια εφαρμογή του νόμου του μπούμερανγκ: ο κ.Τζήμερος εδώ χρησιμοποιεί την έκφραση «η Ελλάδα να προχωρήσει δανειζόμενη και διορίζοντας» http://youtu.be/GPKHF37jBlM?t=2m50s

    και μια συμβουλή, guys, don’t feed the troll

  185. sarant said

    Χαχαχά, άψογος Κωνσταντίνε!

  186. Durruti said

    Πάντως η Στράταν Στρατολούλαν, σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε, κατάφερε με εξαιρετικά ύπουλο τρόπο να στηρίξει την άποψή της πως «τα ράσα δεν κάνουν τον Παπά»..

    Στην αρχή δηλώνει κάτοχος των 3 (εδώ βάζετε ό,τι θέλετε, αλλά μην το παρακάνετε γιατί φοβάμαι πως θα πέσετε έξω), και στο τέλος βρίσκει ενδιαφέρουσες τις απόψεις του Τζήμερου, με κάποια ψύχραιμη ματιά και με το εξαιρετικής σημασίας από πολιτική σκοπιά κριτήριο της εμφάνισής του.
    Επίσης απαξιεί να συζητήσει με κάποιον συνομιλητή της λόγω ..ηλικίας (!)

    Αλήθεια τώρα, μεταξύ μας, τι καλύτερο επιχείρημα εναντίων της υψηλής μόρφωσης μπορείτε να βρείτε;
    😀

  187. spiral architect said

    Is Economics a Science? 🙄

  188. …τις δυσκολίες της οικονομικής επιστήμης παραδέχονται και οι ίδιοι οι οικονομολόγοι, επικαλούμενοι συχνά το αίτημα του Τρούμαν(;) για μονόχειρα οικονομολόγο, ώστε να αποφευχθούν γνώμες του είδους «on the one hand…, but on the other hand…».

  189. Νέο Kid Στο Block said

    188. Aχ αυτοί οι θαυμαστοί Αμερικάνοι…!
    «Ρώτα πέντε οικονομολόγους και θα πάρεις πέντε διαφορετικές απαντήσεις. Έξι, αν ο ένας είναι του Χάρβαρντ.»
    Edgar R. Fiedler (διάσημος Αμερικ. οικονομολόγος)
    (αλλά ρε σύ Μιχάλη, το ίδιο είναι και με τους φυσικούς! «Ρώτα πέντε φυσικούς (σχετικά με το πεπερασμένο ή μη του Σύμπαντος, αν το σύμπαν είναι «επίπεδο» ή σφαιρικό ,το αν τα σύμπαντα είναι ένα ή πολλά, το αν το άπαν προέρχεται από το μηδέν ή από το «κάτι», άσε δε τα στοιχειώδη σωματίδια…) και θα πάρεις πέντε(παραγοντικό!) διαφορετικές απαντήσεις. Έξι, αν ο ένας είναι του Φρενοβλαίξ en Etaire de Cern» …και τούς δίνουνε και Νομπέλ στους αχάππαρους…πφφ!

  190. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    182 – Μη είσαι τόσο σίγουρος, το τηλεοπτικό «γάνωμα» είναι εφήμερο, γι αυτό και οι διαφημίσεις των προϊόντων μπαίνουν με τέτοια συχνότητα, αλλιώς μια φορά θα ήταν αρκετή. Για κάνε ενα τέστ με τους γύρω σου, μάλλον θα εκπλαγείς δυσάρεστα.

    183 – Ζωγράφισες.!!!

    189 – Με αυτη την λογική, το μόνο αξιοκρατικό Νόμπελ, είναι το Νόμπελ ειρήνης που πήρα εγώ πέρυσι ως μέλος της Ε.Ε, αλλα εγώ που είμαι πλούσιος όμορφος και μετριόφρων, πιστεύω οτι και μερικοί άλλοι νομπελίστες το άξιζαν το βραβείο.

  191. spiral architect said

    Ας χαρούν λοιπόν οι Τζήμεροι και οι συν αυτοίς: Greek universities face huge job cuts

  192. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    178, Αμάν αμάν, τί ν τούτο; Απ τ Άγραφα ή τα Τζημέρκα;
    Πίτσα πουτανέσκα με Τζηροσαλάτα. Παναζία μου!

  193. ios said

    Αντί να λεξιλογούμε, επιστημολογούμε. Τύφλα να ‘χει ο Πόπερ και ο Φεγιεράμπεντ και ο Κουν (ο Τόμας όχι ο Κάρολος) και όλη η Κριτική Θεωρία. Είναι γνωστό ότι ο καθένας μόνο το δικό του χωραφάκι θεωρεί άξιο του ονόματος «επιστήμη», με πρώτους και καλύτερους τους θεράποντες των κλάδων που ευθύνονται στο μεγαλύτερο βαθμό για τούτη την κατάσταση, αυτούς τους θετικιστές, τους θεωρητικο-φυσικο-χημικο-μαθηματικούς με τους μηχανικούς να ακολουθούν αμέσως πιο πίσω. Και για να ρίξω λάδι στη φωτιά: η ιατρική για παράδειγμα είναι επιστήμη ; Ο χειρούργος που τελειοποιεί μια (χειρωνακτική όπως και να το κάνουμε) μέθοδο, είναι επιστήμονας ή τεχνίτης;

  194. ios said

    Ή μήπως καλλιτέχνης; (αν είναι πλαστικός χειρούργος ας πούμε). Και για να προλάβω τις τυχόν αντιδράσεις, το «χειρωνακτική» δεν το λέω καθόλου μα καθόλου υποτιμητικά. Μόνο σαν αντιπαράθεση στο «θεωρητική» που τείνει να συνοδεύει αυτές τις επιστήμες που μόνο αυτές θεωρείται ότι πρέπει να λέγονται επιστήμες.

  195. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    193,194.Για μια στιγμή το ίδιο σκέφτηκα κι εγώ να πω (Ιατρική;Νομική;) αλλά αποκάλυψαν το τρι κέρατο τρόλεο, προλαλήσαντές τινες, 🙂 ,πίσω από τις άρες μάρες.Ανεκδιήγητη περίπτωση.Ως κι εγώ εφριξα!

  196. Γς said

    194:
    >Και για να προλάβω τις τυχόν αντιδράσεις, το “χειρωνακτική” δεν το λέω καθόλου μα καθόλου υποτιμητικά.

    Και το πιάσαμε!
    Τα πόσα Νόμπελ έχασε η Ελλάς…

  197. Γς said

    Στο ΣΚΑΪ 100.3 τώρα:

    -Να σας πω και κάτι που έγραψε χτες ο Καστοριάδης;

    Κάποια ακτιβίστρια της Ακαδημίας Πλάτωνος.

  198. ios said

    Αγαπητέ Γς επειδή υπάρχουν πολλοί κακόβουλοι στο ίντερνετ δεν μπορεί να θεωρούνται όλα αυτονόητα….

  199. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    197 – Αποκλείεις να ζεί ακόμα στον 20ο αιώνα (κοινώς στον κόσμο της) η ακτιβίστρια;

  200. Γς said

    Μακάρι να την έχει βρει στο κόσμο της.
    Και ειλικρινά πολύ στενοχωριέμαι που μετά το τέλος της εκπομπής θα της σκότωσαν τον “Καστοριάδη” της.

  201. georgios said

    κυριε σαραντακο, σας διαβαζω χρονια αλλα θα ομολογησω πως με απογοητευσατε… δλδ ενας καλλιεργημενος ανθρωπος οπως εσεις θεωρει οτι η μορφωση και η καλλιεργεια ταυτιζεται με το κρατικο πτυχιο; δε μπορει δλδ να ψεξει ενας ανθρωπος χωρις πτυχιο καποιον με πτυχιο για αμορφωσια ακομα κι αν ο ψογος ειναι σωστος και η αμορφωσια ειναι καταφωρη(!), γιατι οχι; τετοιες ωρες δε μπορω να μη θαυμαζω την ελευθεριαζουσα( ΄΄΄φιλελευθερη΄΄) νοοτροπια των αμερικανων οπου ενας τεραστιος ελευθεριακος συστημικος διανοητης( ο murray rothband αν θυμαμαι καλα) ελεγε, για τις κοινωνικες επιστημες οτι΄΄ δε μπορει να θεωρειται μορφωμενος οποιος εχει παρει την επισημη κρατικη εκπαιδευση΄΄// δλδ ο τζημερος αφου δε πηρε πτυχιο απο τετοιεςς κρισεις πρεπει να απεχει; οδο κι αν διαβασε μετα, οσα κι αν ειδε, οτι κιαν πετυχε;

  202. sarant said

    201: Κοιτάξτε, η κριτική στον Τζήμερο δεν εστιάζεται στο ότι δεν κατάφερε να πάρει το πτυχίο, αλλά στο ότι χωρίς προσόντα (και δεν εννοώ μόνο τα τυπικά) βγάζει αγράμματον κάποιον άλλον που έχει πολύ περισσότερα (και όχι μόνο τυπικά) προσόντα.

    Για να σας το πάω σε ένα άλλο επίπεδο, μακριά από πτυχία, δεν μπορεί κάποιος που δεν ξέρει τι σημαίνει «πρωτότυπα θεατρικά έργα» να βγάζει αμόρφωτο κάποιον που γράφει θεατρικά έργα, έτσι δεν είναι;

  203. spiral architect said

    @201: Κι άλλοι πολλοί δεν έχουν τις τυπικές ακαδημαϊκές γνώσεις, εκφέρουν όμως δημόσιο λόγο που εν πολλοίς αποφεύγει τις λεκτικές και εννοιολογικές κακοτοπιές. Κανείς δεν κατηγόρησε το Τζήμερο για το ότι παράτησε την (τότε) ΑΣΟΕΕ, ούτε δα ο πρώτος, ούτε καν ο τελευταίος ήταν που παράτησε στη μέση κάποια σχολή ΑΕΙ. Για καραμπινάτη αμορφωσιά, έλλειψη μέτρου και κεκαλυμμένες(;) φασιστικές θέσεις κατηγορείται.
    Τα τελευταία εννοείται ότι, μπορούν να καταλογιστούν και σε απόφοιτο ΑΕΙ με 4-5 μεταπτυχιακά. 😉

  204. Κωνσταντίνος said

    Σε συνέχεια και των 202, 203 εγώ έχω να προσθέσω ότι και άλλοι έχουν σταματήσει κάποιο ΑΕΙ στην μέση, αλλά δεν μέμφονται τους άλλους που το τελείωσαν για δουλική στάση προς το σύστημα.
    Επίσης είναι ενδεικτική η φράση με την οποία συνεχίζει ο κ.Τζήμερος: Μελέτησα μόνος μου πολλούς τομείς του επιστητού, γιατί η γνώση είναι για μένα αυταξία.

    Δεν θα το σχολιάσω αλλά θα ρωτήσω: Εγώ λοιπόν θέλω να αυτομορφωθώ και να γίνω χειρουργός, παρακάμπτοντας τις πανεπιστημιακές ιατρικές σχολές. Πρέπει να με αφήσουν να χειρουργήσω ποτέ, ή πρέπει μήπως να με μαζέψουν μην σκοτώσω καναν ασθενή;

    Και επίσης:
    1. Εφόσον τον κ.Τζήμερο δεν τον ενδιαφέρει να τελειώσει την ΑΣΟΕΕ, να μην γράφει στο fb ότι σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ.
    2. Εφόσον τον κ.Τζήμερο δεν τον ενδιαφέρει να τελειώσει οποιαδήποτε οικονομική σχολή (αν τον ενδιέφερε κάτι τέτοιο θα το είχε πράξει), της Ελλάδας ή του εξωτερικού ακόμα καλύτερα, που δεν έχει το νοσηρό κλίμα της ΑΣΟΕΕ, να μην δηλώνει οικονομολόγος. Γιατί για να είσαι οικονομολόγος στη σημερινή εποχή, καλός ή κακός δεν το σχολιάζω, πρέπει να έχεις ένα αντίστοιχο πανεπιστημιακό δίπλωμα, δεν γίνεσαι ούτε με αυτομόρφωση ούτε με επιφοίτηση, ούτε με «εμπειρίες».

    Αυτά για να ξεκαθαρίζουμε και σε ποια εποχή ζούμε, γιατί ένα από τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης εποχής είναι ότι η επιστημονική κατάρτιση παρέχεται από τα πανεπιστήμια.

  205. physicist said

    #204. — Δεν είμαι δικηγόρος του κ. Τζήμερου αλλά υπάρχουν σημεία στα οποία νομίζω είστε άδικος ή/και κάνετε λάθος.

    Δεν θα το σχολιάσω αλλά θα ρωτήσω: Εγώ λοιπόν θέλω να αυτομορφωθώ και να γίνω χειρουργός, παρακάμπτοντας τις πανεπιστημιακές ιατρικές σχολές. Πρέπει να με αφήσουν να χειρουργήσω ποτέ, ή πρέπει μήπως να με μαζέψουν μην σκοτώσω καναν ασθενή;

    Οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί χρειάζονται άδεια για να ασκήσουν το επάγγελμά τους, εκεί δεν αρκεί το πτυχίο, και ο λόγος είναι πως οι σπουδές τους είναι ένα-προς-ένα συνδεμένες με κάποια συγκεκριμένη απασχόληση (που έχει μάλιστα την κρισιμότητα που αναφέρατε). Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται εκ των προτέρων κάποιος να γίνει αυτοδίδακτος π.χ. στο Ποινικό Δίκαιο — απλώς δεν θα του επιτραπεί να δικηγορήσει. Στα οικονομικά (και μάλιστα σε μερικά πολύ σοφτ πράγματα όπως η Διοίκηση Επιχειρήσεων) το πτυχίο δεν είναι τυπικά απαραίτητο και, πιθανόν, ούτε και ουσιαστικά.

    1. Εφόσον τον κ.Τζήμερο δεν τον ενδιαφέρει να τελειώσει την ΑΣΟΕΕ, να μην γράφει στο fb ότι σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ.

    Εφόσον είναι αλήθεια, έχει κάθε δικαίωμα να το γράφει. Αν γι’ αυτόν είναι τιμή ότι εγκατέλειψε την ΑΣΟΕΕ, δικό του θέμα. Τα ψέματα είναι που μας ενοχλούν, επομένως δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κάποιον που γράφει στο βιογραφικό του την αλήθεια.

    2. Εφόσον τον κ.Τζήμερο δεν τον ενδιαφέρει να τελειώσει οποιαδήποτε οικονομική σχολή (αν τον ενδιέφερε κάτι τέτοιο θα το είχε πράξει), της Ελλάδας ή του εξωτερικού ακόμα καλύτερα, που δεν έχει το νοσηρό κλίμα της ΑΣΟΕΕ, να μην δηλώνει οικονομολόγος. Γιατί για να είσαι οικονομολόγος στη σημερινή εποχή, καλός ή κακός δεν το σχολιάζω, πρέπει να έχεις ένα αντίστοιχο πανεπιστημιακό δίπλωμα, δεν γίνεσαι ούτε με αυτομόρφωση ούτε με επιφοίτηση, ούτε με “εμπειρίες”.

    Εφόσον ο τίτλος του οικονομολόγου δεν είναι κατοχυρωμένος, κι αυτό που γράφετε εδώ άδικο είναι.

  206. @ 202: — Νομίζω πως έχετε άδικο να κρίνετε έτσι τά πράγματα, Κε Σαραντάκε. Δηλαδή, επί τήι βάσει αυτής τής απόψεως που εκφράζετε, ο Σρινιβάσα Ραμανουτζάν, λ.χ., δεν θα εδικαιούτο να …ομιλεί!!! Δεν συμφωνώ μαζί σας εδώ…

    @ 205: — Μ’ εσάς, αγαπητέ Κύριε, παραβλέποντας τήν γνώμη που έχετε για τό άτομό μου, δεν μπορώ εδώ παρά να συμφωνήσω ΑΠΟΛΥΤΩΣ.

  207. @ 206: ( @ 202 ) — …Και ο Εβαρίστ Γκαλλουά, επίσης, κοκ!

  208. physicist said

    #206(β). — Δεν έχω καμία γνώμη για το άτομό σας, δεν σας ξέρω επαρκώς για να έχω γνώμη.

  209. Κωνσταντίνος said

    205. Δεν νομίζω ότι είμαι άδικος με τον κ.Τζήμερο σ’ αυτό που έγραψα πριν.
    Σύμφωνα με αυτά που έχω διαβάσει (πάντα μπορεί να κάνω λάθος) για το πώς εκθέτουμε τα προσόντα μας, στο βιογραφικό π.χ., το «σπούδασα στην ΑΣΟΕΕ» σημαίνει ότι τελείωσα τις σπουδές εκεί μου επιτυχώς. Αν δεν πήρα πτυχίο, τότε νομίζω ότι λέμε «φοιτητής στην ΑΣΟΕΕ». Και γενικά, όταν ακούμε από κάποιον να λέει ότι είναι οικονομολόγος που σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ, νομίζω ότι καταλαβαίνουμε πως την τελείωσε, όχι πως την παράτησε (τουλάχιστον εγώ αυτό καταλαβαίνω).

    Όσο για την κατωχύρωση του τίτλου έχετε απόλυτο δίκιο ως προς το εαν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του οικονονομολόγου ο αυτοδίδακτος. Αλλά το παράδειγμα του χειρουργού που έφερα δεν ήταν για να δείξω στον κ.Τζήμερο ότι δεν πρέπει να κάνει την δουλειά, εξάλλου την κάνει, εκ των πραγμάτων, και ναι συμφωνώ απολύτως για τα σοφτ οικονομικά. Δεν θέλω να κρίνω τον κ.Τζήμερο ως επαγγελματία, αυτό που δηλώνει πως είναι κριτικάρω ως ψευδές.

    Το παράδειγμα το έφερα για να δείξω ότι πολλές φορές είμαστε πολύ ελαστικοί με το να δηλώσει κανείς «αυτοδίδακτος στις κοινωνικές επιστήμες», λέμε ΟΚ.

    Φέρνοντας ένα καλύτερο παράδειγμα, αν κάποιος μιλήσει μαζί σας και σας πει ότι είναι φυσικός, δεν θα υποθέσετε ότι έχει πτυχίο στην φυσική; Δεν θα πρέπει να είναι κανείς φυσικός για να προσληφθεί σε μια θέση φυσικού; Ο αυτοδίδακτος μπορεί να είναι και Αϊνστάιν, δεν διαφωνώ, αλλά δεν πιστεύετε ότι με τον θεσμό των πανεπιστημίων έχουμε έναν καλό ορισμό του ποιος είναι και ποιος δεν είναι όχι μόνο γιατρός, δικηγόρος, μηχανικός που είναι κατωχυρωμένα, αλλά και φυσικός, δάσκαλος, οικονομολόγος που είναι τίτλοι μη κατωχυρωμένοι αλλά χρειάζονται επιστημονική κατάρτιση;

    Εγώ πάντως ανθρώπους που δηλώνουν φυσικοί, ψυχολόγοι, φιλόλογοι χωρίς πτυχίο, μόνο σε εκπομπές του Χαρδαβέλλα για τα μεταφυσικά έχω δει.

  210. sarant said

    206: Κάνετε λάθος, παραβλέπετε την δεύτερη παράγραφο του 202. Ο Ραμανουτζάν, αν και δεν είχε πτυχίο, έκανε σκόνη τους πτυχιούχους. Ο Τζήμερος, εκτός του ότι δεν έχει πτυχίο, είναι και ακαλλιέργητος.

  211. physicist said

    #209. — Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο «σπούδασα στην ΑΣΟΕΕ» και στο «είμαι απόφοιτος της/αποφοίτησα από την ΑΣΟΕΕ». Καταλαβαίνω ότι ανάλογα με το ύφος και με την προδιάθεση που μπορεί να έχουμε, γίνεται να το πάρουμε στραβά το «σπούδασα» αλλά έχει δίκιο, δεν λέει δηλαδή ψέματα ο άλλος, πολύ περισσότερο όταν δεν αποκρύπτει ότι διέκοψε τις σπουδές του. Το «φοιτητής της ΑΣΟΕΕ» σημαίνει ενεργός, σπουδάζων και σήμερα, άρα δεν θα ήταν είναι ακριβές για την περίπτωση του κ. Τζ.

    Χαίρομαι που με ρωτάτε για τους Φυσικούς γιατί το σκεφτόμουν με αφορμή την κουβέντα μας. Αν είχα μια συζήτηση με κάποιον ο οποίος κατείχε τα πράγματα και με έπειθε με τη γνώση και με την κρίση του, δεν θα μ’ ενδιέφερε αν έχει σπουδάσει Φυσική. Βέβαια, η πιθανότητα να τα είχε μάθει όλα αυτά χωρίς να σπουδάσει τίποτε, τείνει στις μέρες μας στο μηδέν, θα συμφωνήσω. Είναι όμως ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια να σας πω ότι έχω γνωρίσει ανθρώπους που έχουν βαθιές γνώσεις στη Φυσική ενώ οι τυπικές τους σπουδές είναι σε άλλον (συγγενικό, όμως) τομέα.

    Εγώ πάντως ανθρώπους που δηλώνουν φυσικοί, ψυχολόγοι, φιλόλογοι χωρίς πτυχίο, μόνο σε εκπομπές του Χαρδαβέλλα για τα μεταφυσικά έχω δει.

    Ναι, αυτό μπορώ πολύ καλά να φανταστώ ότι είναι αλήθεια.

  212. Κωνσταντίνος said

    211. Νομίζω ότι τελικά, κοντά είμαστε στις απόψεις, ο κάπως περισσότερος ζήλος στις εκφράσεις μου ας μου συγχωρεθεί ως νέος πτυχιούχος που είμαι.

    Πιστεύω δλδ ότι ο αυτοδίδακτος επιστήμονας μπορεί να προκύψει στις μέρες μας, άλλα είναι πραγματικά θαύμα κάτι τέτοιο να γίνει. Νομίζω η εποχή του Φαραντέι έχει περάσει, η κατάρτιση περνά κατά κύριο μέρος για τα τυπικά τουλάχιστον προσόντα από ένα πανεπιστημιακό τμήμα. Σιγουρα η φωτεινή εξαίρεση μπορεί να υπάρξει, αλλά «να σε δω παπά να σου φιλήσω το χέρι» λέμε στο χωριό μου, ας γίνει πρώτα διαμετρήματος Ραμανουτζάν και Γκαλουά ο Τζήμερος (στον τομέα του πάντα) και μετά να κρίνει όχι μόνο τα γραπτά του Πελεγρίνη, άλλα και ό,τι άλλο θέλει στα πανεπιστημιακά, κανένα πρόβλημα. Και όποια αρνητική προδιάθεση έχω απέναντι στον Τζήμερο είναι επειδή την όποια κριτική την έκανε με ύφος χιλίων καρδιναλίων.

    Να τολμήσω να υποθέσω ότι οι γνωστοί σας που κατέχουν φυσική, δεν δηλώνουν όμως φυσικοί οι ίδιοι ή θα κάνω λάθος;

  213. physicist said

    #212. — Ναι, αυτά που γράφετε με βρίσκουν σύμφωνο. Έχετε επίσης δίκιο ότι οι αυτοί γνωστοί μου δεν δηλώνουν ούτε φυσικοί ούτε τίποτε ξερό και τυποποιημένο: μόνο όταν τους ρωτήσεις λένε «σπούδασα το τάδε, εργάζομαι εκεί, ασχολούμε με τούτο και με κείνο».

  214. physicist said

    ασχολούμαι

  215. Κωνσταντίνος said

    213. Ακριβώς, νομίζω ότι η απάντηση «σπούδασα το τάδε, εργάζομαι εκεί, ασχολούμαι με τούτο και με κείνο» είναι το καλύτερο αντίδοτο στο «ό,τι δηλώσεις είσαι» χαρδαβελλικού τύπου.
    Και ας μου επιτραπεί ότι αυτή η απάντηση δείχνει και άνθρωπο που τα έχει βρει με τον εαυτό του. Τα «δεν τελείωσα και έφταιγε ο θεός που μας μισεί» νομίζω ότι δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.

  216. physicist said

    #215. — Αν το ζήτημα είναι πως ο κ. Τζήμερος έχει μια ροπή στις μεγαλοστομίες και στις μπαρούφες, πείτε το απ’ την αρχή να συμφωνήσουμε. 🙂

  217. Κωνσταντίνος said

    216. 😀

  218. spiral architect said

    @216: … ο κ. Τζήμερος έχει μια ροπή στις μεγαλοστομίες και στις μπαρούφες, …

    Αφού διαφημιστής είναι! 😉

  219. Νέο Kid Στο Block said

    Mόλις είχα ενόραση της ινδουιστικής θεάς Ναμακίρι (αγαπημένη του Ραματζού).
    Ο Γκαλουά και ο Σρινίβασα πληροφορήθηκαν τον παραλληλισμό τους με το, θέμα Τζήμερου και δήλωσαν:
    EΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΓΑΛΑΤΕΣ!!

  220. Νέο Kid Στο Block said

    Πάντως, εδώ που τα λέμε υπάρχουν σαφείς ιστορικέ αναλογίες μεταξύ Ραμάνουτζαν, Γκαλουά και Τζημέρου:
    O Ραματζού, όπως ακριβώς και ο Τζήμερος , ήταν ένας ευαίσθητος , ανοιχτόκαρδος και γνήσια αυθόρμητος άνθρωπος. Ποτέ, όπως ακριβώς και ο Τζήμερος, δεν έκρυψε την έλλειψη φορμαλιστικής παιδείας στο βιογραφικό του, και πάντα, όπως ακριβώς και ο Τζήμερος, ήταν ευγενής και καλοπροαίρετος απέναντι στους πτυχιούχους συναδέλφους του ακόμη και προς αυτούς που αναμφισβήτητα δεν τον έφταναν ούτε ώς το νυχάκι του! …όπως ακριβώς και ο τζήμερος!
    Ο δε Γκαλουά, όπως ακριβώς και ο Τζήμερος, δεν έδειξε καμία πικρία που τον απέρριψαν από το Πολυτεχνείο,δεν τα έχωσε ποτέ στον άθλιο («πολιτικά») Κωσύ, όπως ακριβώς και ο Τζήμερος, και στράφηκε ,όπως ακριβώς και ο Τζήμερος όταν ήταν νέος, στον έρωτα, και στην πανανθρώπινες αξίες της ισονομίας, της αξιοπρέπειας, της ισότητας και της δημοκρατίας, όπως ακριβώς και ο Τζήμερος…

  221. spiral architect said

    @220: Ναι, αλλά ο Γκαλουά είχε άδοξο τέλος κατόπιν μονομαχίας με πιστόλια. 😦

  222. #221 ἔνδοξο θὲς νὰ πῇς

  223. spiral architect said

    @221: Ο θάνατος είναι πάντα άδοξος για τον θανόντα. 😐
    (ειδικά για κάτι τέτοιες μορφές)

  224. #223 ὑπερβολές.

  225. sarant said

    220: Χαχαχά!

Σχολιάστε