Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια την παραμονή της επετείου

Posted by sarant στο 16 Νοεμβρίου, 2013


Αύριο είναι τα σαράντα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, οπότε τα σημερινά μεζεδάκια, παρόλο που δεν έχουν σχέση με την επέτειο, παίρνουν από εκεί τον τίτλο τους. Ως προς το επετειακό σκέλος, στον παλιό μου ιστότοπο έχω μαζέψει λογοτεχνικό υλικό σχετικό με το Πολυτεχνείο. Προχωράμε τώρα στην πιατέλα με τα μεζεδάκια της εβδομάδας.

Τα μεζεδάκια του περασμένου Σαββάτου συμπέσανε με τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας. Από εκείνη τη συζήτηση, και μάλιστα από το τέλος της, πρόσεξα μια φράση από την (καταληκτική) αγόρευση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά:

Πετύχαμε πολλά και θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα, για να παίζουμε αυτή την ώρα ένα κακόγουστο θέατρο, σε τόσο κρίσιμες στιγμές.

Το νόημα βέβαια είναι σαφές: Έχουμε πετύχει πολλά και γι’ αυτό δεν επιτρέπεται σε τόσο κρίσιμες στιγμές να τα χαλάσουμε όλα. Όμως, το νόημα αυτό το βγάζουμε (και) επειδή ξέρουμε τα περιστατικά και τα συμφραζόμενα -δεν νομίζω ότι η διατύπωση καθαυτή είναι και τόσο σαφής. Σκεφτείτε μια εναλλακτική διατύπωση στο δεύτερο σκέλος της φράσης:

Πετύχαμε πολλά και θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα, για να βγάλουμε επιτέλους την πατρίδα μας από την κρίση.

Σε αυτή τη δεύτερη φράση, το δεύτερο σκέλος είναι λογική συνέπεια του πρώτου. Στην πρώτη φράση, του πρωθυπουργού, το δεύτερο σκέλος αναιρείται από το πρώτο, πράγμα που σημαίνει ότι το φραστικό σχήμα του πρωθυπουργού είναι προβληματικό.

Οι ταχτικοί αναγνώστες του ιστολογίου ίσως θυμούνται ότι αυτό το φραστικό σχήμα, που το είχα χαριτόλογα ονομάσει «σχήμα τουτού», το είχαμε συζητήσει εξαντλητικά πέρυσι τέτοιον καιρό. Μόνο που εδώ δεν έχουμε το κανονικό «σχήμα τουτού» (από το αγγλικό too X to Y), αλλά το χαλαρωμένο. Το κανονικό σχήμα θα υπήρχε αν ο πρωθυπουργός έλεγε «Πετύχαμε πάρα πολλά για να τα διακινδυνεύσουμε με ένα κακόγουστο θέατρο…» Εδώ λείπει το «πάρα», ίσως επειδή ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός αντέχει να πει τέτοια υπερβολή, ότι έκανε πάρα πολλά.

Το δεύτερο πιάτο μας είναι ευγενική προσφορά του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος θεωρείται από κάποιους βαθύς γνώστης της ελληνικής, κι όμως φιλοτέχνησε ένα ωραίο μαργαριτάρι τις προάλλες, όταν, πάνω στον οίστρο της επίθεσής του εναντίον του κ. Στουρνάρα, τον οποίο κατηγόρησε ακόμα και για «λενινιστικού τύπου» ιδεολογική στάση, θέλησε να αναφερθεί στο μύθο του μέρμηγκα και του τζίτζικα και έκανε λόγο για «τέττιγγες». Μόνο που τέτοιος τύπος δεν υπάρχει. Τα τζιτζίκια στ’ αρχαία, ώβυρον, είναι «τέττιγες», επειδή στον ενικό ο τζίτζικας είναι «τέττιξ». Δεν είναι «*τέττιγξ» (όπως σάλπιγξ) να κάνει *τέττιγγες.

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι το λάθος πρέπει να χρεωθεί στον ιστότοπο, που άλλωστε είναι πλουσιότατο κοίτασμα μαργαριταριών, όπως δείχνει και η εισαγωγή του άρθρου («χαρακτηρίζει παντελώς ανακριβής και αβάσιμη την τοποθέτηση Στουρνάρα»).  Δυστυχώς όμως και στον προσωπικό ιστότοπο του κ. Πολύδωρα, βρίσκουμε το ίδιο βγαζομάτικο «τέττιγγες». Θα μπορούσε κανείς να το θεωρήσει πληκτρολογικό λάθος -δυστυχώς όμως στην ίδια σελίδα οι «τέττιγγες» χτυπάνε και δεύτερη φορά, σε άλλη κοινοβουλευτική ερώτηση του κ. Πολύδωρα από το καλοκαίρι.

(Παρεμπιπτόντως, στο ίδιο άρθρο πρόσεξα την ασυνήθιστη μετοχή «απορριμμένη» -που δεν είναι λάθος, αλλά παρ’ όλ’ αυτά τη διαβάζω απορημένος).

pomegranate

Tο επόμενο μεζεδάκι το κλέβω από τη Λεξιλογία, αλλά είναι τόσο αστείο που δεν μπορούσα να αντισταθώ στον πειρασμό (ή θέλατε να πω «είναι αστείο για να αντισταθώ στον πειρασμό»; )

Αριστερά βλέπετε την πολύγλωσση ετικέτα από ένα μπουκάλι με χυμό ροδιού -γνωρίζει μεγάλη διάδοση τελευταία διότι θεωρείται μακροβιοτικός ή δεν ξέρω τι άλλο.

Αν πάτε εκεί που έχει τη σημαιούλα την ελληνική, θα δείτε ότι τα συστατικά του χυμού είναι: Χειροβομβίδα – Ζάχαρη – Νερό. Πώς έγινε το λάθος; Κατά πάσα πιθανότητα μετέφραζαν από τα γαλλικά, όπου grenade είναι και το ρόδι αλλά και η χειροβομβίδα! (Τι σχέση έχουν οι δυο λέξεις, το είχαμε συζητήσει σ’ ένα πρόσφατο άρθρο).

* Κι ένα ωραίο από τη χτεσινή μετάδοση του ποδοσφαιρικού ματς Ελλάδας – Ρουμανίας. Όταν μπήκε το 2-1, ο εκφωνητής είπε ότι ο Σαλπιγγίδης «σαν έτοιμος από καιρό» έκανε προβολή και έβαλε το γκολ. Όταν κάνουμε τον κατάλογο των καβαφογενών κλισέ, το «σαν έτοιμος από καιρό» θα είναι σε μια από τις πρώτες θέσεις συχνότητας. Κατά τα άλλα, η καλύτερη λογοτεχνική αναφορά που έχω δει σε αθλητικό άρθρο είναι από την περιγραφή μιας φάσης, όπου ο τερματοφύλακας έφαγε ένα τζαμπατζήδικο γκολ επειδή του έφυγε η μπάλα από τα χέρια: «έμεινε να κοιτάζει με απόγνωση τα χέρια του, σαν τη Λαίδη Μάκβεθ» -άψογο!

* Τις προάλλες είχαμε την επέτειο της εφεύρεσης του Παγκόσμιου Ιστού από τον Τιμ Μπέρνερς-Λι. Γράφτηκε λοιπόν: Στις 12 Νοεμβρίου του 1990, ο επονομαζόμενος και «πατέρας» του Ίντερνετ Τιμ Μπέρνερς Λι ανακαλύπτει τον Παγκόσμιο Ευρύ Ιστό, γνωστότερο με τα αρχικά WWW, πάνω στον οποίο βασίζεται η λειτουργία του διαδικτύου.

Όμως δεν ξέρω αν πρέπει να χρεώσουμε το λάθος στο tvxs.gr, διότι και στην ελληνική Βικιπαίδεια, στη σελίδα για τις 12 Νοεμβρίου, βρίσκω πάλι την ίδια άστοχη απόδοση, με τη διαφορά ότι στο άρθρο του tvxs ο Μπέρνερς-Λι «ανακαλύπτει» τον Ιστό ενώ στη Βικιπαίδεια τον… «εφεύρει». Εγώ θα έλεγα ότι τον εφευρίσκει ή τον εφεύρε.

* Ο τρόμος της διπλής άρνησης σε εγκύκλιο του υφυπουργού Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου για τον γιορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου: «Την ημέρα αυτή δεν θα γίνουν μαθήματα σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.» Αυτό στα νέα ελληνικά σημαίνει ότι σε μερικά σχολεία θα γίνουν μαθήματα και σε μερικά δεν θα γίνουν. Αυτό που ήθελε να πει ο κ. υφυπουργός (οΘντκ) λέγεται στα νέα ελληνικά: «Την ημέρα αυτή δεν θα γίνουν μαθήματα σε κανένα σχολείο της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Όμως ίσως είναι άδικο να χρεώνουμε τον σολοικισμό στον σημερινό υφυπουργό, εφόσον και το 2011 ίδια ήταν η διατύπωση και προφανώς αντιγράφουν την εγκύκλιο από τη μια χρονιά στην άλλη.

Ούτε είναι το υπουργείο ο μόνος φορέας που χρησιμοποιεί τον σολοικισμό. Ο φίλος που μου έστειλε την εγκύκλιο με ενημερώνει ότι το τυποποιημένο μήνυμα που ακούγεται στα αεροπλάνα της Ετζίαν λέει «Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε όλες τις πτήσεις της Ετζίαν». Προφανώς, επιτρέπεται σε μερικές, ενώ σε άλλες όχι. Ίδια ανακοίνωση ακούγεται, μου λένε, και στα βαπόρια που πάνε Κρήτη. Εδώ, το πρόβλημα είναι ότι, στη «γλαφυρή» αυτή γλώσσα δεν απαγορεύεται μόνο η διπλή άρνηση αλλά απαγορεύεται και το… «απαγορεύεται», κι έτσι δεν μπορεί κανείς να πει ούτε «Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλες τις πτήσεις» ούτε «Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε καμιά πτήση».

* Κινδυνεύει η ελληνική γλώσσα γράφοντας γκρίκλις; Αυτό είναι το ερώτημα ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε χτες-προχτές στο Διαδίκτυο και έχει ήδη αναδημοσιευτεί πολύ. Το θέμα το έχουμε συζητήσει ήδη στο ιστολόγιο (αν και τίποτα δεν εμποδίζει να το συζητήσουμε ξανά και τώρα). Εγώ θα ήθελα να σχολιάσω το ξεκάρφωτο ρηματικό επίρρημα (το «γράφοντας») του τίτλου, που είναι αγγλισμός αν και ούτε στα αγγλικά υπάρχουν τέτοια ξεκάρφωτα γερούνδια. Πώς σας φαίνεται; Είναι αφροντισιά ή θεμιτή φραστική συντόμευση;

* Ένας φίλος στέλνει «μεζεδάκι με χαλούμι», όπως το χαρακτηρίζει. Σε άρθρο της Καθημερινής για τον Γλαύκο Κληρίδη, που άφησε χτες τον μάταιο τούτο κόσμο, διαβάζουμε ότι τον εκλιπόντα «τον χαρακτήριζε η λεγόμενη «real politic» και η πολιτική διορατικότητα στις στρατηγικές πολιτικές του επιλογές». Με τη διαφορά ότι «η λεγόμενη real politic» δεν λέγεται ή τουλάχιστον δεν γράφεται έτσι από κανέναν. Στα γερμανικά είναι Realpolitik (μία λέξη) και έτσι τη γράφουν και οι αγγλογάλλοι, αλλά χωρίς το γερμανικό κεφαλαίο αρχικό γράμμα, realpolitik. Και στα ελληνικά, βεβαίως, είναι ρεαλπολιτίκ ή ρεάλ πολιτίκ (κάποτε με ενωτικό, ρεάλ-πολιτίκ), που αποτυπώνει τη γερμανότροπη προφορά (και όχι ρίαλ πόλιτικ, ας πούμε). «Όχι στην αγγλοποίηση των αλλόγλωσσων εκφράσεων!» καταλήγει ο φίλος που το έστειλε.

* Σε άρθρο στην Ελευθεροτυπία για τον τουρισμό διαβάζω ότι: … η βρετανική εταιρεία επέλεξε το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης για απ’ ευθείας πτήσεις στα δύο ελληνικά νησιά, αποσκοπώντας σε επιβάτες υψηλού εισοδηματικού προφίλ, εξαιτίας της υστεροφημίας τους στο βρετανικό κοινό. Προφανώς, ο συντάκτης της Ελευθεροτυπίας νόμιζε ότι «υστεροφημία» είναι η καλή φήμη απλώς, αλλά όπως ξέρουμε, και όπως λένε και τα λεξικά, υστεροφημία είναι «η καλή φήμη που συνοδεύει κάποιον μετά τον θάνατό του«. Γιατί χρησιμοποιείτε λέξεις που δεν ξέρετε τι σημαίνουν, ρε παιδιά;

* Βέβαια, ο συντάκτης δεν είναι υπουργός -γιατί αν ήταν υπουργός θα προσπαθούσε να μας πείσει ότι η λέξη «υστεροφημία» έχει και αυτή τη σημασία. Κάτι ανάλογο έκανε χτες ο Άδωνης, ο οποίος, όταν είδε την κατακραυγή που ξεσήκωσαν οι δηλώσεις του πως «δεν θα αφήσει την τρόικα να του πάρει τη δόξα των απολύσεων», επιχειρώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, ισχυρίστηκε ότι «Η δόξα λέγεται με την έννοια της ευθύνης όχι με την έννοια της φήμης». Κάτι ανάλογο είχε πει και ο Χάμπτι Ντάμπτι στην «Αλίκη μέσα από τον καθρέφτη στη χώρα των θαυμάτων«: Όταν χρησιμοποιώ μια λέξη, έχει τη σημασία που εγώ θέλω να έχει!

Κατά διαβολική πραγματικά σύμπτωση, και ο Χάμπτι Ντάμπτι μιλούσε για τη λέξη «δόξα», ή έστω glory -ιδού το πρωτότυπο:

«I don’t know what you mean by ‘glory,’ » Alice said.
Humpty Dumpty smiled contemptuously. «Of course you don’t—till I tell you. I meant ‘there’s a nice knock-down argument for you!’ »
«But ‘glory’ doesn’t mean ‘a nice knock-down argument’,» Alice objected.
«When I use a word,» Humpty Dumpty said, in rather a scornful tone, «it means just what I choose it to mean—neither more nor less.»

Τώρα ξέρετε πώς μεταφράζεται στα αγγλικά η λέξη Μπουμπούκος: Humpty Dumpty!

Υστερόγραφο: Δεν είμαι στην Αθήνα, αλλά αν ήμουν την Κυριακή το πρωί θα πήγαινα στα Εξάρχεια, στο Νέο Ελληνικό Θέατρο. Αντιγράφω από την ηλεπρόσκληση που πήρα:

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών σας προσκαλούν στην παράσταση : «Φτενά χωράφια … άφοβη φυλή», ένα θεατροποιημένο αφιέρωμα στον Πλατανουσιώτη ποιητή Γιώργο Κοτζιούλα. Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013 11:30 π. μ. Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη (Σπ. Τρικούπη 34 & Κουντουριώτου Εξάρχεια, τηλ. 210 8253489) Είσοδος ελεύθερη.

Η ίδια παράσταση παίχτηκε τον Μάη στα Γιάννενα, και την έχω δει στο Γιουτούμπ, και μπορώ να πω ότι είναι πολύ καλή. Σας τη συνιστώ ανεπιφύλακτα!

101 Σχόλια to “Μεζεδάκια την παραμονή της επετείου”

  1. Gpoint said

    Κα’μέρα !

    Ηξερα πως πίναμε ‘ μπόμπες , ε τώρα πίνουμε και χεθιροβομβίδες

  2. Gpoint said

    Αυτό το θήτα που ξεφύτρωσε πρωΐ-πρωΐ ;

    Χειροβομβίδες !

  3. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας

  4. Munich said

    Καλημέρα
    Τι ειναι αυτός ο Μητρογλου ωρε παιδιά!

  5. gmallos said

    Στα γρήγορα: «…τα σαράντα χρόνια από την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973…» Μπα… Σαράντα χρόνια από την εξέγερση είναι. 39 από την πρώτη επέτειο, 38 από τη δεύτερη και (αναλογικά) μόλις ένα από την 39η:)

  6. Γς said

    Παρά μία τεσσαράκοντα

  7. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    5: Ωχ, δίκιο έχεις, το διόρθωσα, ευχαριστώ!

  8. theopeppas said

    Kαλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο Να λέμε και πάλι καλά που στο άρθρο για τον Κληρίδη δεν ήξεραν την γερμανική γραφή , Realpolitik (πού να πάνε , στον ..von Rochau ή στον Bismarck-άσχετο, αλλά ερωτώ : ορθά αποδόθηκε ως τίτλος της ταινίας Sink the Bismarck «Βυθίσατε το Βίσμαρκ» καθως εν χρήσει, σε γραπτό και προφορικό ελληνικό λόγο τότε ητανε «Βισμαρκ» και όχι «Μπίσμαρκ»; )
    Πάλι καλά γιατί αν «έπιαναν» το κεφαλαίο R μπορούσε και να αποδοθεί Real politic, προφανώς σε αντιδιαστολή με την …Barcelona politic

  9. τεστ

  10. theopeppas said

    Κι αυτό με το ..ροδόζουμο γρεναδιέρο ασύλληπτο!

  11. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    >>εξαιτίας της υστεροφημίας τους.
    Μήπως πάει στην υστεροφημία των (προαναφερομένων) δυο ελληνικών νησιών, που θα βουλιάξουν από κόσμο (ή από μόνα τους, ηφαίστεια, τσουνάμια, άνοδος των νερών-ποια είναι;) 🙂

  12. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    10. Ροδιόζουμο 🙂 .Ρογδιοζούμι σ εμάς τσι Γεραπετρίτες. Καλημέρα!
    Σ.Σ.Πάντως τα σπειριά του ροδιού ‘οπως και το σκινοκάρπι (τώρα είναι στις δόξες του), τα λέμε καμιά φορά κι ασκάγια (σκάγια!) 🙂

  13. theopeppas said

    12. «ασκάγια» , ε; Πλούσιο σε ..πολεμική και οπλική έμπνευση το ρόδι
    Υπάρχουν όμως, και πρό ..γρενάδας και γρεναδιέρων, ανάλογα όπλα-στο παρελθόν, και το ελληνικό-για συλλέκτες του είδους το γραφω
    Είχα γραψει πιό παλιά , εδω http://theopeppasblog.pblogs.gr/2007/05/68970.html για την εκσφενδόνιση πήλινων δοχείων γεμάτα φίδια στο κατάστρωμα των τριήρεων του αντιπάλου, από τους Καρχηδόνιους σε ναυμαχία εναντίον του Ευμενίδη της Περγάμου (184 πΧ)
    Υπάρχουν και στο Μουσείο δίπλα μας! Την εποχή του Λέοντος του Γ Ισαυρου (717-741) το υγρόν πυρ, εκτός από πυροσωλήνες-φλογοβόλα, επιρρίπτεται και σε πέτρινα ή κεραμικά δοχεία Υπάρχει στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή, στην Σταδίου)
    ανάλογο έκθεμα του δέκατου αιωνα περίπου, από το Φρούριο των Χανίων, με χειροβομβίδες υγρού πυρός και επίσης τριβόλους

    (Τρίβολος: ήταν κώλυμα κατά πεζών, ιππέων-και ελεφάντων, ενίοτε Πιθανότατα χρησιμοποιηθηκε στα Γαυγάμηλα, αν και αμφίβολο αν από τον Μ.Αλέξανδρο ή τους Πέρσες -και σίγουρα έκτοτε από Ρωμαίους. Αποτελούνταν από τέσσερις αιχμές συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι ώστε πέφτοντας στο έδαφος, η μία να είναι πάντοτε όρθια.)

  14. sarant said

    13: Κάπως αλλιώς τα λέγαμε αυτά τα καρφιά στα εφηβικά μου χρόνια…. αλλά δεν θυμάμαι πώς.

  15. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    13.Παναζία μου! Από το αγαθό ρόδι στις τριβολικές ακίδες!
    Μου θύμισε την ανατριχίλα μας όταν ένας παράξενος μπάρμπας στο χωριό έσπαγε γυαλιά και τα κάρφωνε στο φρέσκο τσιμέντο που «στεφάνωσε» το τοιχάκι (τειχάκι) στο κηπούλι του ως οχύρωση κατά των επίδοξων κλεφτών των καρπών του (είχε και κάτι ζηλευτές γογδιοπούλες,πάντα φορτωμένες,στους γύρους 🙂 )
    -Τζιτζίκια
    Τέττιγες

  16. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

    Η καλύτερη αναφορά αθλητικού. εκφωνητή στη λογοτεχνία ήταν του Χειλακη μετά τη νίκη επί της Γαλλίας το 2004 «λίγο ακόμα ν’ανεβούμε λίγο ψηλότερα». Όταν το θυμάμαι συγκινούμαι.
    Σχετικά με τις μη αγγλικές εκφράσεις το ίδιο ισχύει για τα mass media. Προφέρονται μας μεντια όχι μίντια. Δυστυχώς και Ιταλοί το κάνουν αυτό το λάθος (το μονοτονικό λόγω android)

  17. Νικος said

    Μου θυμίζει την πρόσκληση σε party φίλης Ελληνοαμερικανίδας, όπου στις οδηγίες έγραφε: «Οταν δείτε τα αερόστατα στρίψτε αριστερά» εννοούσε τα μπαλόνια, αλλά μετέφρασε μάλλον μέσω Google το balloon.

  18. sarant said

    16: Δικαιολογίες 🙂

  19. spyroszer said

    Παπαχελας χθες το βραδυ στις ειδησεις:
    εγω δεν αγοραζω τετοια σεναρια.

  20. Voulagx said

    «Τώρα ξέρετε πώς μεταφράζεται στα αγγλικά η λέξη Μπουμπούκος: Humpty Dumpty!»

    Αναλαμβανεις την δοξα των λεγομενων σου! Εγραψες!

  21. Πέπε said

    Σχετικά με τα κρητικά καράβια και το κάπνισμα που δεν επιτρέπεται σε όλους τους χώρους, είχα γράψει το ’09:

    «Άλλο περιστατικό: παίρνω το καράβι για Κρήτη. Ένα τεράστιο, πεντακάθαρο υπερκαράβι, με φωτισμένους και χρωματιστούς χώρους, με τεράστια επιλογή από μαγαζιά, μπαρ, πισίνες, ντίσκο, σινεμά και δε συμμαζεύεται. Οποία διαφορά από τα ταλαίπωρα σαπιοκάραβα της Καρπάθου με τη βρώμα, την μπίχλα και τον κλασικό βαπορίσιο καφέ!

    Σκάει η πρώτη ανακοίνωση. Φυσικά είναι τόσο δυνατή που όλες οι συζητήσεις αναστέλλονται. Όμως, τι έκπληξη! ο κλασικός μούτσος με τη μαγγίτικη ομιλία και τα ανεκδιήγητα αγγλικά (γιορ ατένσιο πλιζ, πάσατζερς γουιδάου τίκετ κάντλι ρικουέστ τζαμπ του δε σι) έχει αντικατασταθεί από μία ευγενική γκόμενα με κυματιστή, γλυκειά φωνή (τη φαντάζομαι με πλατινέ μαλλί, φρεσκοψεκασμένη μασχάλη και χωρίς ίχνος σπυριού στη μούρη), που −μετά την προεξαγγελτική μουσική που με προετοιμάζει− με πρωσφωνεί «αγαπητοί μας επιβάτες», κόπτεται ειλικρινά για την καλύτερη εξυπηρέτησή μου και τη μεγαλύτερη ασφάλειά μου και γενικά για το άνετο ταξίδι μου, με ευχαριστεί και με παρακαλεί μέχρις αηδίας, και επιπλέον μιλάει τη γλώσσα του Σαικσπήρου με οξφορδιανή προφορά, του Μολιέρου με παριζιάνικη, του Γοιθείου (Goethe) με αννοβεριανή κ.ο.κ.. Όμως, μέχρι να μιλήσει όλες αυτές τις γλώσσες, περνάει πολλή ώρα και σχεδόν έχει φτάσει η στιγμή της επόμενης ανακοίνωσης.

    Για καμιά ώρα, οι ανακοινώσεις διαδέχονται η μία την άλλη σχεδόν αδιάκοπα. Η γλυκειά προεξαγγελτική μουσική είναι πάντα η ίδια. Μία από αυτές μάς πληροφορεί για τους σεφ του καραβιού (δηλ. τους χειριστές του κουμπιού «απόψυξη» στο φούρνο μικροκυμάτων) που, με γνώση και μεράκι, επιμελούνται μία σειρά λιμπιζερών πιάτων της διεθνούς κουζίνας αλλά και αγνές σπιτικές συνταγές της γιαγιάς από τη Μάνη. Καλή μας απόλαυση. Μία άλλη μάς ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διαταγή Τάδε (κλασική ελληνική άρνηση ευθυνών: δε σου το επιβάλλω εγώ, άλλοι μού το επιβάλλουν κι εμένα), το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε όλους τους κλειστούς χώρους του πλοίου. Σε απλά ελληνικά, αυτή η φράση έχει ένα και μοναδικό νόημα: ότι επιτρέπεται μόνο σε κάποιους. Αλλά αυτό είναι ψέμα: στην πραγματικότητα, όπως όλοι το γνωρίζαμε και όπως ακριβώς προβλέπει η ευρωπαϊκή διαταγή Τάδε, το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε κανέναν από τους κλειστούς χώρους, τουτέστιν απαγορεύεται σε όλους. Στα αγγλικά το είπαν έτσι όπως το εννοούσαν στην πραγματικότητα: strictly prohibited. Στα ελληνικά, εμ θες να μας χρυσώσεις το χάπι, εμ δεν ξέρεις να το πεις σωστά. Οι εφτά γλώσσες σε μάραναν…

    Περνάμε στην ανακοίνωση για τα μέτρα ασφαλείας. Εκτενέστατη. Μαζί με τη μετάφραση σε εφτά γλώσσες, κράτησε φορέβερ. Αυτή είναι απροκάλυπτα προφανές ότι τη λένε, όχι βέβαια για την ασφάλεια του επιβάτη που δεν υπάρχει περίπτωση να την ακούσει και να τα συγκρατήσει όλα, αλλά για να μην τους κάνει, σε περίπτωση ναυαγίου, παράπονα και μηνύσεις κανένας πνιγμένος ότι δεν τα είπαν. Δηλαδή για τη δικιά τους ασφάλεια.

    Αφού άκουσα ακόμη πόσα και ποια καταστήματα λειτουργούν στο πλοίο και ποια από αυτά είναι στο ντεκ Αμφιτρίτη και ποια στο ντεκ Πολυξένη, και πόσο ανταγωνιστικές είναι οι τιμές τους, κάποια στιγμή άρχισα να βαριέμαι. Δεν ήθελα ν’ ακούσω άλλες ανακοινώσεις! Αμ έλα που δεν μπορούσες να τις γλιτώσεις πουθενά! Στο σαλόνι, στο διάδρομο, στο κατάστρωμα, στην τουαλέτα, στο μεσιανό κατάρτι, η φωνή της ξανθιάς γραμματέως του Μεγάλου Αδελφού ήταν πανταχού παρούσα, λες και το ηχείο ήταν μες στο κεφάλι μου! »

    Αν θυμάμαι καλά, το περιστατικό είχε συμβεί την πρώτη μέρα των αντικαπνιστικών μέτρων.

    http://karpathiandiaries.blogspot.gr/2009/10/blog-post.html

  22. Εθνικόφρων said

    Αξιότιμοι σύντροφοι,

    Θαυμασία και «χορταστική» η σημερινή ανάρτησις του κ. Σαραντάκου Νικολάου. Προσωπικώς, επιθυμώ να τον ευχαριστήσω διά την συλλογήν ποιημάτων διά το «Ηρωϊκόν Πολυτεχνείον» που συνεκέντρωσε και μάς συνέστησε και την οποίαν ηγνόων παντελώς. Ηνάγνωσα όλα τα ποιήματα επισταμένως. Μακράν το καλύτερον είναι το «Φοβάμαι» του Μανόλη Αναγνωστάκη, ό είχον πρωτοαναγνώσει προ 25ετίας εις ΗΠΑ όπου ειργαζόμην και μοί είχε προξενήσει τεραστίαν εντύπωσιν. Σήμερον θέλω να σταθώ εις το ποίημα «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» του χριστιανοκομμουνιστή (εις το τέλος της ζωής του εδήλωνε πιστός χριστιανός, εξ ού και τα δεκάδες αφιερώματα που του κάμνει με κάθε ευκαιρίαν ο Ραδιοσταθμός της Εκκλησίας 89,5 fm!) Τάσου Λειδαβίτη…

    Αποσπώ τους κάτωθι στίχους διά να τους σχολιάσω:

    «Δεν έχεις καιρό, δεν έχεις καιρό για τον εαυτό σου
    αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.
    Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
    μπορεί να χρειαστεί και να πεθάνεις
    για να ζήσουν οι άλλοι».

    ΙΔΟΥ το «κλειδί», αγαπητοί σύντροφοι, διά να κατανοήσητε την ψυχοπάθειαν του αγαπημένου σας Μαρξισμού – Λενινισμού: Ακριβώς την ιδίαν ψυχοπαθολογικήν αίσθησιν του απολύτου μαζοχισμού έχουσι και οι πραγματικοί χριστιανοί τους τελευταίους 18 αιώνας… Αν μελετήσετε Πατερικά Κείμενα και ιδίως Γεροντικά, θα εύρητε δεκάδας ιστορίας και παραινέσεις του τύπου: Αν ο πλησίον σου έχει λέπραν, πρέπει να παρακαλής τον Θεόν να πάρη την λέπραν από τον συνάνθρωπόν σου και να την δώκη σε σένα! Ο γέρων Πορφύριος της Πολυκλινικής Αθηνών που λατρεύουν ως Άγιον οι χριστιανορωμηοί γράφει εις τα απομνημνονεύματά του ότι προσευχόταν από 14 ετών εις τον Γιαχβέ να του στείλη καρκίνον. Ότε ο Γιαχβέ του τον έστειλε εις τα 70 του, ο πατήρ Πορφύριος ησθάνθη πανευτυχής και έκαμε ευχαριστηρίους δοξολογίας.

    Ο περίφημος αγιορείτης γέρων Παΐσιος Εζνεπίδης (1924-1994)

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%AD%CF%81%CF%89%CE%BD_%CE%A0%CE%B1%CE%90%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82

    η πάνδημος λατρεία του οποίου εξελίσσεται εις κοινωνικόν φαινόμενον, προσηύχετο να λάβη αυτός τας ασθενείας των άλλων και τα τελευταία έτη της ζωής του ήσαν μαρτυρικά, διότι είχε καταντήσει το καταγώγιον πάσης ασθενείας. Σήμερον, χάρις εις τον κ. Σαραντάκον, επληροφορήθην δι’ αυτούς τους στίχους του Τάσου Λειβαδίτη, ότι «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, μπορεί να χρειαστεί και να πεθάνεις για να ζήσουν οι άλλοι»!..

    Αυτή ήτο η βασική ιδέα που ενέπνεε τους παλαιούς κομμουνιστάς (Πλουμπίδην κλπ.): Ήθελαν να πεθάνουν διά να ζήσουν οι άλλοι!.. Εις τοιαύτα ύψη μαζοχισμού οδηγεί τον άνθρωπον η Ιουδαϊκή Θεολογία, εκ της οποίας προήλθον τόσον ο Χριστιανισμός, όσον και ο Μαρξισμός – Λενινισμός!.. Εξ ού και ο θαυμασμός των Ρωμηών χριστιανών προς τους κομμουνιστάς:

    Τω 1952, μετά την εκτέλεσιν του Μπελογιάννη και των συντρόφων του, ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σπυρίδων Βλάχος (αυτός που είχε υπογράψει την Συνθηκολόγησιν του 1941 μαζί με τον Τσολάκογλου και ορθώς έπραξεν) είχε δηλώσει πως οι Κομμουνισταί είναι ηθικώς ανώτεροι των Πρώτων Χριστιανών. Διότι οι μέν Πρώτοι Χριστιανοί προσέβλεπον εις τον Παράδεισον, οι δε Κομμουνισταί θυσιάζονται χωρίς καμμίαν ανταπόδοσιν. Επειδή είσθε μικροί και δεν θυμάσθε, σας ενημερώνω ότι η δήλωσις εκείνη του Σπυρίδωνος Βλάχου (ο οποίος παρεμπιπτόντως ήτο πασίγνωστος κίναιδος και εμοιράζετο τα ίδια «τεκνία» με τον επίσης κίναιδον μετέπειτα Πρόεδρον της Βουλής, Κωνσταντίνον Ροδόπουλον, αδελφόν του Μ. Καραγάτση!) είχε κάμει τεραστίαν εντύπωσιν εις τους αποβλακωμένους από το χριστιανικόν Ευαγγέλιον Ρωμηούς. Μάλιστα, πολύ ισχυρίζονται (μεταξύ αυτών και εγώ) ότι εκείνη η δήλωσις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών υπέρ των θυσιαζομένων κομμουνιστών, 3 μόλις έτη μετά την λήξιν του Συμμοριτοπολέμου έγινεν αιτία να ιδούν οι Νεοέλληνες με συμπάθειαν τους κομμουνιστάς και να λάβη η ΕΔΑ το 25% εις τας Εκλογάς του 1958…

    Διά σήμερον σάς προσφέρω συγκεντρωμένην όλην την Αλήθειαν διά το «Ηρωϊκόν Πολυτεχνείον» και διά την περίφημον «ηρωΐδα» Ηλένιαν Ασημακοπούλου, η οποία απεδείχθη ότι ήτο ανύπαρκτος και η φωτογραφία της ήτις εκυριάρχει εις όλας τας Πορείας του Πολυτεχνείου μέχρι το 1980 ήτο μιάς Αυστραλέζας «μοδέλας», η οποία αργότερον έπαιξεν εις πορνοταινίας.

    Επίσης, το θαυμάσιον βιβλιαράκι του Γερμανο-Εβραίου σοσιαλδημοκράτη Καρόλου Κάουτσκυ «Η καταγωγή του Χριστιανισμού»

    http://www.scribd.com/doc/24837705/%CE%97-%CE%9A%CE%91%CE%A4%CE%91%CE%93%CE%A9%CE%93%CE%97-%CE%A4%CE%9F%CE%A5-%CE%A7%CE%A1%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%99%CE%91%CE%9D%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A5-%CE%9A%CE%91%CE%9F%CE%A5%CE%A4%CE%A3%CE%9A%CE%99

    Τον Κάρολον Κάουτσκυ ελάτρευεν ο πατήρ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γρηγόριος Παπούλιας, δι’ αυτό και ωνόμασε τον σημερινόν πρώτον πολίτην του Ρωμέηκου, Κάρολον…

    Το κλασικόν βιβλίον του κομμουνιστού Γιάννη Κορδάτου «Η Παλαιά Διαθήκη στο φώς της κριτικής»

    http://www.scribd.com/doc/30711770/H-%CE%A0%CE%91%CE%9B%CE%91%CE%99%CE%91-%CE%94%CE%99%CE%91%CE%98%CE%97%CE%9A%CE%97-%CE%A3%CE%A4%CE%9F-%CE%A6%CE%A9%CE%A3-%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%9A%CE%A1%CE%99%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97%CE%A3-%CE%93-%CE%9A%CE%BF%CF%81%CE%B4%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%9A%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF

    Το αποκαλυπτικόν και λίαν πρόσφατον βιβλίον του Μάρκ Ρός «Η Τράπεζα» που διαπραγματεύεται τον ρόλον της Goldman Sachs

    http://www.scribd.com/doc/86142170/%CE%97-%CE%A4%CE%A1%CE%91%CE%A0%CE%95%CE%96%CE%91-GS-Roche-GR

    και τέλος εν θαυμάσιον Λεξικόν «κλισέ» φράσεων εις την Αγγλικήν. Είναι χρησιμώτατον, διότι σού δίδει την προέλευσιν φράσεων όπως π.χ. «Αχίλλειος πτέρνα», «μετά από εμένα ο κατακλυσμός» après moi le deluge κλπ. και την χρονολογίαν εισόδου των εις την Αγγλικήν Γλώσσαν

    http://www.scribd.com/doc/142180873/A-Dictionary-of-Cliches

    Και εις άλλα με υγείαν

    ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝ Έλλην και ουχί Ρωμηός καρπαζοεισπράκτωρ
    Μέγας Ευεργέτης του παρόντος Ιστολογίου (Βιβλιοθήκη Loeb, Λεξικόν Liddell-Scott κλπ.)

  23. Κόκκινος Πλανήτης said

    @14, μήπως τα καρφιά αυτά τα λέγαμε γυφτόκαρφα; κάτι μου θυμίζει…

  24. Πέπε said

    @23, 14, 13: Τα γυφτόκαρφα είναι κανονικά καρφάκια, με ένα πόδι και μεγαλούτσικο κεφάλι. Το πόδι δεν είναι κυλινδρικό με κωνική απόληξη αλλά περίπου σε σχήμα ακανόνιστης πυραμίδας, δηλαδή με πλευρές και γωνίες, και με πολύ μυτερή μύτη. Είναι από ένα κράμα μετάλλου μαύρο.
    Ο τρίβολος είναι ένα φυσικό αγκάθι, που βγαίνει από το ομώνυμο φυτό, και είναι σαν τρισδιάστατο αστέρι από καρφιά ενωμένα στο κεφάλι. Άμα τύχει να πατήσεις το φυτό θα σου καρφωθούν οπωσδήποτε μερικά, δεν τη γλιτώνεις. Δεν ξέρω αν η ονομασία σήμαινε αρχικά αυτό και κατ’ επέκταση το όπλο του #13 ή το αντίστροφο.
    Διαβόλοι και τριβόλοι…

  25. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    23.Ποια καρφιά; Τους ρουφιάνους ή τις πάσες του μπάσκετ,βόλεϊ κλπ;
    Αγοράζαμε,ας πούμε, μισό κιλό «Αποστολάκηδες» νούμερο 10: Καρφιά οικοδομής μεσαίου (θαρρώ) μεγέθους.
    Από τα σχολικά χρόνια: «πάτησε μια Αντωνιάδου και πήγε για αντιτετανικό».
    Καθότι το χαφιεδιλίκι στο χωριό και στην τάξη, δεν έλειπε!

  26. Κόκκινος Πλανήτης said

    @24 Πέπε, Συμφωνώ σε όλα, απλώς έχω την αμυδρή εντύπωση ότι έτσι λέγαμε και τα «τριβολόκαρφα», λόγω ομοιότητας στην κατασκευή ίσως,

  27. nickel said

    Διασκεδάζω με το αυτοσατιριστικό ύφος του Εθνικόφρονα, αλλά… «ηνάγνωσα»; Για όνομα του Θεού, περνάνε και παιδιά αποδώ!

  28. Pedis said

    Τέρας μορφώσεως ο Άδωνις, μέχρι και την Αλίκη στο ναυτικό … καθρέπτη έχει υπόψην του και την παίζει στα δάκτυλα. Ακολουθώντας το παράδειγμά του θα τον αποκαλούσα «τσόγλανο» με την ερμηνεία που εγώ δίνω και ίσως και πολλοί περισσότεροι, αν όχι όλοι.

  29. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
    Αλλά…
    le roi de l΄illusion
    le roi de cons
    le roi de l illusion,le roi de cons

  30. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    27. «γιγνώσκεις ‘α αναγιγνώσκεις ;» 🙂 (που διάολο το συναντήσαμε.Στον Απ.Παύλο;).
    «Τ Αλούχη το πιλάφι», είναι μια ιστορία της Ανατολής που τη λένε οι παλιοί και κάπου την ξανάγραψα εδώ

  31. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    3, 20. Άλλος δόξα κι άλλος τη λόξα 🙂

    φλασιά:
    Πώς είναι ,βλακόμετρο ή βλακόμουτρο;

  32. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    31: Βλακόμετρο, όχι;

    27: Σωστά, δεν το πρόσεξα, καθότι δεν το ηνάγ… διάβασα προσεχτικά.

  33. physicist said

    Εγώ καταλαβαίνω «βλακόμετρο» μια συσκευή που μετράει τη βλακεία (προτάσεις για τη μονάδα μέτρησης δεκτές καθ’ εκάστην) και «βλακόμουτρο» ένα παλιόμουτρο που συγχρόνως είναι και βλάκας.

    Σάββατο με μεζεδάκια και χειροβομβίδες ο Νικοκύρης, βρίσκω κι εγώ πάλι την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας φωτογραφίες από ενδιαφέροντα κτίρια. Αυτή τη φορά από την Κίνα, όπου ένας πάμπλουτος και αυτοδημιούργητος βιομήχανος ειδών ζαχαροπλαστικής δείχνει την αγάπη του για ευρωπαϊκά κάστρα και πύργους παλαιάς κοπής με τον δικό του τρόπο.

    Για όσους δεν διαβάζουν τις λεζάντες στα γερμανικά: με εξαίρεση τις φωτογραφίες 3 και 12, όλες οι υπόλοιπες είναι από την Κίνα.

    http://www.spiegel.de/fotostrecke/chinesischer-millionaer-baut-neuschwanstein-nach-fotostrecke-103858.html

  34. Μιχαλιός said

    1: Πάντως, αγγλικά και γαλλικά το μπουκάλι γράφει grenadine, που μπορεί ανετότατα να μεταφραστεί «ροϊδόζουμο-μπόμπα»: http://en.wikipedia.org/wiki/Grenadine#Modern_and_commercial_variants

    21: Πες τα χρυσόστομε! Και για Κυκλάδες το ίδιο μαρτύριο, έξι χρόνια στο έλεος του Βγενόπουλου…

  35. Εθνικόφρων, ας μην τα κάνουμε όλα σαλάτα. Ναι, υπάρχει μια δόση μαζοχισμού σε διάφορες φράσεις των πατέρων, αρχίζοντας ίσως ήδη από το «σίτος ειμί Θεού, και δι’ οδόντων θηρίων αλήθομαι» του Αγ. Ιγνατίου, αλλά το γεγονός που επισημαίνει ο Λειβαδίτης παραμένει: είναι φορές που χρειάζεται (όχι «θέλεις», «χρειάζεται») να πεθάνεις για να ζήσουν άλλοι…

  36. spiral architect said

    Γυφτόκαρφα, άλλως κοσκινόπροκες.

  37. Εθνικόφρων said

    Αξιότιμοι σύντροφοι,

    1. Ευχαριστώ τους κυρίους Nickel (27) και Σαραντάκον (32) διά την διόρθωσιν του «ηνάγνωσα», με το ορθόν «ανέγνωσα». Τριάκοντα σχεδόν έτη εις ΗΠΑ, δικαιολογούν νομίζω τοιαύτα λάθη. Ότε γράπτω εις το πληκτρολόγιον με ταχύτητα 220 κτυπημάτων το λεπτόν, είναι φυσικόν να μη προλαβαίνω να σκεφθώ ότι η λέξις «αναγιγνώσκω» είναι σύνθετος και λαμβάνει την αύξησιν ενδιαμέσως και ουχί εις την αρχήν. Επίσης, μοί ξεφεύγουν και άλλα λάθη, λόγω ταχείας πληκτρολογήσεως, διά τα οποία ζητώ προκαταβολικώς συγγνώμην.

    Με την ευκαιρίαν, επιτρέψατέ μοι να προσφέρω 4 χρήσιμα βιβλία διά τα συνήθη λάθη εις την Αγγλικήν, με την επισήμανσιν ότι εδώ εις το Ρωμέηκον ουδείς μπολσεβίκος φιλόλογος εθεώρησε πρέπον να βγάλη ανάλογον σύγγραμμα με τα συνήθη λάθη εις την Ελληνικήν και μόνον «ξέμπαρκα» φυλλάδια ολίγων σελίδων υπάρχουσι εις το Διαδίκτυον

    http://www.scribd.com/doc/49025950/Common-Errors-in-English

    http://www.scribd.com/doc/37174114/Common-Mistakes-in-English

    http://www.scribd.com/doc/49059807/Right-word-wrong-word

    http://www.scribd.com/doc/37106346/ABC-of-Common-Grammatical-Errors

    2. Διά τον κ. Άγγελον (35): Σύμφωνοι, φίλτατε… Αν εσείς θέλετε να θυσιασθήτε, διά να ζήσω εγώ, είσθε ο άνθρωπός μου. Ο Μέγας Βολταίρος έλεγεν ότι ζητεί από τον κηπουρόν του να είναι χριστιανός, διά να μη τον κλέβη και να εκτελή με προθυμίαν τας προσταγάς. Έν απλούν ξεφύλλισμα της Ιστορίας του Χριστιανισμού πείθει και τον πλέον προκατειλημμένον ότι ο Χριστιανισμός επεκράτησε κατά την Ύστερον Αρχαιότητα, διότι υπήρχε η ανάγκη εκατομμυρίων «χρησίμων ηλιθίων». Ο πρώτος που το αντελήφθη αυτό ήτο ο Μέγας Κωνσταντίνος και έκτοτε τον εμιμήθησαν όλοι οι Ηγέται του Χριστιανικού Κόσμου. Θυμηθήτε τι έγινε εις την πρόσφατον Ιστορίαν μας: Ποίοι εθυσιάσθησαν εις τον Πόλεμον του 1940; Τα χριστιανόπουλα! Ποίοι εθυσιάσθησαν τω 1955-57 εις Κύπρον, κατά τον Αγώνα της ΕΟΚΑ; Τα παιδιά του Κατηχητικού, Ευαγόρας Παλληκαρίδης κλπ. Πάντοτε θα υπάρχει η ανάγκη διά πολλούς χρησίμους ηλιθίους και εξ αυτού του γεγονότος αντλεί την δύναμίν του ο Χριστιανισμός.

    Και εις άλλα με υγείαν

    ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝ Έλλην και ουχί Ρωμηός καρπαζοεισπράκτωρ
    Μέγας Ευεργέτης του παρόντος Ιστολογίου (Βιβλιοθήκη Loeb, Λεξικόν Liddell-Scott κλπ.)

  38. Δημήτρης Μ. said

    3. Spiral, είναι απαράδεκτη η δημοσίευση ιατρικών γνωματέυσεων. Υπάρχει και το ιατρικό απόρρητο!

  39. αὐτὸ μὲ τὴν χειροβομβίδα ἦταν ὅλα τὰ λεφτά!

  40. Γς said

    3,28:
    Δεν ντρεπούστε;
    Που τον κοροϊδεύετε.
    Θέλατε να σας έκανε ο θεός έτσι;

  41. Earion said

    Αγαπητέ Εθνικόφρονα, εγώ σας παρακολουθώ για το περιεχόμενο των λόγων σας και καθόλου για τη φόρμα, μια και συχνά υποπίπτετε σε φραστικά λάθη, που τα αποδίδω σε μια τάση υπερκαθαρευουσιανισμού που σας διακατέχει. Αυτό που μου αρέσει σε σας –και είμαι ο πρώτος εδώ μέσα που το επισήμανα ως θαυμαστής σας– είναι η καταπιεσμένη ηδονοθηρία σας, που μας φιλοδωρεί κάθε τόσο με τα πιπεράτα κουτσομπολιά του τύπου τι έκαναν και τι δεν έκαναν στο κρεβάτι τους ο Σπυρίδων Βλάχος και ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος (όχι μαζί, υποθέτω). Γιατί δεν επικεντρώνεστε σε αυτά; Κι εμάς θα διασκεδάσετε και εσείς θα γίνετε η φλογίτσα μιας ευτυχούς παρέας οπαδών. Όσο δεν το κάνετε, μας αναγκάζετε να σας απαντάμε με ύφος σαν να βρισκόμαστε στη στρογγυλή τράπεζα κάποιας πανεπιστημιακής ημερίδας. Να σας εξηγούμε δηλαδή ότι πέρα από το ατομικό συμφέρον υπάρχει στη φύση και αυτό που ονομάζεται αλτρουισμός, ότι ο άνθρωπος ως είδος επιβιώνει ΚΑΙ συμπεριφερόμενος κατ’ αυτόν τον τρόπο (μερικοί βιολόγοι επιμένουν ότι ο άνθρωπος επιβιώνει κατεξοχήν γι’ αυτό το λόγο), και ότι όλες οι θρησκείες λίγο πολύ αυτή τη συμπεριφορά επιδιώκουν να επιτείνουν και να τη διοχετεύσουν προς το δικό τους ιδεατό στόχο. Μήπως κεραυνοβολείτε αδίκως (ειδικά γι’ αυτό το σημείο) χριστιανούς και μπολσεβίκους;

  42. Νέο Kid Στο Block said

    Θα ηστοιχημάτιζων το [(e^iπ)*100] % της περιουσίας μου ότι ακόμη και αυτός καθαυτός ο ρέκτης κος Σαραντάκος Νικόλαος ηγνόοι το παρόν βλακόμετρον εις αγγλοσαξωνικάς μονάδας μετρήσεως μιλι(νανο-πικο) ημβούσια (milibush, nanobush,…), πόσσω μάλλον (ή Eaton?) αι μπολσεβίκαι αναγνώστριαι …
    http://www27.brinkster.com/oyro/anarkiet/SQ.htm

  43. @ 37 (1.) : — «Common Mistakes in English», by Fitikides. Αληθώς ένα χρησιμώτατον εγκόλπιον για τόν αρχάριον σπουδαστή τής Αγγλικής, πολύ πετυχημένο, εύχρηστο κι ευπαρουσίαστο. Γι’ αυτό και οι τόσες πολλές επανεκδόσεις αυτού τού προπολεμικού εγχειριδίου που είχε συντάξει ο καλός Κύπριος συγγραφέας του. Ενθυμούμαι με ιδιαίτερη συγκίνηση τήν στιγμή που κι εγώ, περί τά τέλη τής δεκαετίας τού ’60 -σπουδάστρια ούσα τής Αγγλικής- προετοιμαζόμουν για τίς εξετάσεις στό «Λώουερ» και κατά τήν παραίνεση τού καθηγητού μου έσπευσα στό κοντινό βιβλιοπωλείο να ζητήσω τό εν λόγωι βιβλιαράκι:
    — Έχετε τό «Κόμμον Μιστέϊξ ιν Ήνγγλις;… Θά ‘θελα ένα αντίτυπο, παρακαλώ…
    — Ασφαλώς και τό ‘χουμε, κορίτσι μου. Είναι κλασσικό…! Μήτσο, για πιάσε και κατέβασε ένα «κομμένα μουστάκια στά εγγλέζικα» που θέλει η κοπελλίτσα από ‘δώ..
    Επρόκειτο για τήν επανέκδοση τού 1963 και η τιμή του (τό 1969) ήταν 10 δρχ. Πρέπει να υπάρχει ακόμη κάπου στήν αποθήκη τού πατρικού μου στήν Αθήνα…

  44. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Τον ρεαλιστή και συμβιβαστικό Κληρίδη, Θεός αναπαύσοι την ψυχή του, τον συνδέσαμε στην Κύπρο με τον «πατριωτικό ρεαλισμό», που ακούστηκε πλειστάκις σήμερα στην κυπριακή τηλεόραση. Κατά τινας οξύμωρον.

  45. @ 41 : — Συμφωνώ μαζί σας, εν πολλοίς, αγαπητέ Κύριε.
    Ωστόσο, η δική μου η άποψις είναι πως ο «Εθνικόφρων» έχει σκοπίμως ενδυθή τήν «περσόννα» που παρουσιάζει δημοσίως εδώ, και δεν είναι καθόλου ό,τι παρουσιάζεται. Απλώς -κατ’ εμέ- χρησιμοποιεί έναν εύσχημον τρόπον για τίς παρεμβάσεις του (τίς οποίες, εγώ προσωπικώς, βρίσκω ενδιαφέρουσες εξ ίσου με τό -κάπως μπουφόννικο, μού φαντάζει κάποτε- χαριτωμένα προκλητικό του ύφος.
    Ο «Εθνικόφρων», μολονότι θέλει να δείχνεται αιρετικός, αντιμετωπίζει αδίκως τήν περιφρόνηση τού κοινού εδώ μέσα (οιονεί, ως να μην υπάρχει!…) και τήν σιωπηράν δυσμένεια τών παρεπιδημόντων (τού οικοδεσπότου περιλαμβανομένου!)… Ωστόσο, ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπήρξεν κομπορρήμων, δοκησίσοφος, προπέτης και σαχλαμαράκιας ή ακόμη και υβριστικός (εν αντιθέσει προς κάποιους, λ.χ., αμούστακους …»νεοσσούς» που –θρασύτατα παρεμβαίνουν ανάμεσα στήν πείρα γκρίζων κροτάφων και ασημένιων κεφαλών πληθώρας άλλων σχολιαστών– εμφανώς νομίζοντες πως έπιασαν τόν Πάπα απ’ τ’ αρχίδια δεν χάνουν ευκαιρία για να μάς πείσουν ότι τά μάθανε …όλα μα όλα σ’ ετούτον τόν μάταιον κόσμο). Εμένανε πάντα μέ ελκύει ό,τι γράφει ο «Εθνικόφρων» και διόλου μέ απασχολεί εάν είναι Κύριος ή Κυρία, μεσήλιξ ή ηλικιωμένος, εθνικόφρων ή αναρχοκομμουνιστής, ερημίτης ή κοσμοπολίτης: Τό τελευταίο του, μάλιστα, δώρημα για τίς κλισσέ εκφράσεις είναι απολαυστικό και -εγώ, προσωπικώς- θέλω να τόν ευχαριστήσω με τήν ευκαιρία.

  46. sarant said

    43: Κι εγώ το είχα αυτό!

  47. theopeppas said

    @ 14, 23, 24, 36 Αυτα τα «καρφιά» που χρησιμοποιηθηκαν σαν αμυντικά όπλα για να ανακόπτουν την επίθεση πεζών, ιππέων στην αρχαιότητα (ανεπιβεβαίωτα στα Γαυγάμηλα-ή στο Μπάννοκμπερν της Σκωτίας το 1314- και τεκμηριωμένα από Ρωμαίους στην μάχη κατά των Πάρθων θα τα βρειτε στην αγγλική σαν caltrop ή caltrap, galtrop, cheval trap, galthrap, galtrap, Λατινικά αποδιδόταν ως tribulus από την ελληνική λέξη «τρίβολος» που ηταν οντως ενα φυτό [ιδέ και εδω http://en.wikipedia.org/wiki/Tribulus_terrestris ] που πήρε την λατινικη ονομασία-οικογενεια Zygophyllaceae, (βρε τι ..άχρηστα πράγματα μαθαινει κανεις!) και το οπλικό κατασκεύασμα αποτελεί επανεισαγωγή ελληνικής λέξης μαλλον (σε στρατιωτικά λεξικά το βρήκα ως «τρίβολο») Στον 19ο και 20ό αιώνα χρησιμοποιηθηκε, αρχικά όπου οι επιτιθέμενοι ιθαγενεις ηταν ..ξυπόλητοι, αλλά μετά, με διάφορες παραλλαγές και στην Ασία (Μπουρμα, Μαντζουρία) και αργότερα στο Βιετνάμ Βιβλιογραφικά το αναφέρει ο …Ιαν Φλέμινγκ (ε, ναι, Τζέημς Μποντ είναι-τι να κάνω , να βρω και το λεξικό της Οξφόρδης στο σπίτι μου, Σαββατιάτικα;) ως όπλο των νιντζα στο «Ζεις Μοναχα Δυό Φορές» (spiked nails) και επίσης το χρησιμοποιησαν οι Μακί στην κατεχόμενη Γαλλία εναντίον ..ελαστικών γερμανικων φορτηγων-α, και ο Τζέημς Μποντ κινηματογραφικά! Πέταγε και τέτοια η Αστον Μάρτιν στον Χρυσοδάκτυλο!

  48. Δημήτρης Μ. said

    14, 23, 24, 36, 47. Επίσης και η έκφραση «Διαβόλοι τριβόλοι».

  49. LandS said

    Αυτό για τον Εθνικόφρων (ότι είναι φτιαχτή περσόνα και «το παίζει») το υποψιάζομαι και εγώ. Μα το κάνει τόσο καλά, μα τόσο καλά, που σε κάνει να λες «δεν μπορεί».
    Πάντως, με θαυμαστή συνέπεια, παρουσιάζει ακραίες χοντράδες με φυσιολογικό τρόπο. Αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε.

  50. LandS said

    Άσχετο. Πάλι ο Σαμαράς καταλληλότερος. Όπως και ο Σημίτης λίγο πριν τις εκλογέςτου 04. Τότε που έδωσε το δαχτυλίδι στον ΓΑΠ για να τις χάσει αυτός.

  51. Νέο Kid Στο Block said

    Ντουζ πουάν, μα σεγί Πεγιπατισιέν!!
    Μαγκ Ντογσέλ βουζ αντόγγγ..!! 👿 😆

  52. Πάνος με πεζά said

    Μια που μιλάτε για εκδηλώσεις της επόμενης Κυριακής, μεζεδάκι από ραδιοφωνικό σποτάκι στον Παρτεριαλνιούζ FM, που έχουν φιάξει «οι Ένοπλες Δυνάμεις», διαφημίζοντας συναυλία που θα κάνουν με όλες τις μπάντες τους. «Οι Ένοπλες Δινάμεις , λοιπόν, διαφυλάσσουν την ειρήνη, προστατεύουν …μπλα…μπλα…μπλα…και συνδράμουν στη σταθερότητα της χώρας». Καλό θα ήταν πρώτα να συντρέξουν στα σωστά ελληνικά, γιατί μέρες που είναι, θυμόμαστε κατ’ αυτό τον τρόπο τα ελληνικά του Παπαδόπουλου…

    Τώρα για το Σωτηρακόπουλο, τι να πώ, ο άνθρωπος έχει τσιπάκι με έτοιμες εκφράσεις και randomizer… Μια αντίστοιχη, είναι αυτή που είπε και χτες, το «φτηνό» γκολ… Εντάξει ρε μεγάλε, εσύ μην το αγοράσεις, εμείς που δε βγαίνουμε;

  53. Νέο Kid Στο Block said

    Κι εγώ πιστεύω ότι ο Εθνικόφρων είναι στην πραγματικότητα ο ρέκτης Σαραντάκος. Έχει υπογράψει συμβόλαιο με το σκριμπντ για να σπρώχνει τη σκαρταδούρα που μουχλιάζει στα ράφια, και βρίσκει και ευκαιρία να κάνει και στελθ τρόλινγκ στους καθαρευουσιάνους.
    Ελεμένταρυ ντέαρ Λάντσυ! Ελεμένταρυ.

  54. Πάνος με πεζά said

    Διορθώνω φυσικά το «φιάξει» και τις «Δινάμεις». Και, άραγε, το «φτηνό» γκολ είναι κυριλλέ έκφραση για το «τζαμπατζίστικο¨;

  55. @ 46 : — Θα εννοείτε, φαντάζομαι, εκείνο με τό πορτοκαλί και άσπρο εξώφυλλο που θυμάμαι κι εγώ.
    Άκου …»κομμένα μουστάκια…» !!!

    @ 51 : — Τί θέλετε να ειπείτε; Εκτός από τήν προπαίδεια, δηλαδή, μάς πληροφορείτε ότι έχετε ενδιαΤΡΙΨΕΙ και σε άλλα ψυχωφελή για τήν προσωπικότητά σας σπορ;;; Η φτηνή πορνογραφία (που επικαλείσθε) σάς πάει κουτί!

  56. Νέο Kid Στο Block said

    55. Έτσι είμεθα ημείς οι μεγάλοι Μύσται μανδάμ! Tα ξέρουμε όλα (και τα έχουμε δοκιμάσει!). Ακόμη και τη φτηνή πορνογραφία!
    Ηναγνώσατε ορθώς, Σας συγχαίγω!

  57. @ 45 :
    ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΗΜΑΡΤΗΜΕΝΟΥ- Όπου βλέπετε γραμμένο «παρεπιδημόντων», διαβάστε τό ορθόν «παρεπιδημούντων». (Για να μην ξανακατηγορηθώ από σχολαστικούς κακεντρεχείς…)

  58. sarant said

    52: Τζαμπατζήδικο, αλλά και φτηνό το έχω ακούσει.

    53: Διαψεύδω, απόπου κι αν προέρχεται.

  59. @ 56 : — Φαίνεται δεν έχετε ακόμη ωριμάσει επαρκώς και εξακολουθείτε να συγχέετε τό γράμμα Χ με τό γράμμα Μ που εκ παραδρομής χρησιμοποιείτε. Άκου …Μύσται!!!

  60. Αρκεσινεύς said

    Στην Αμοργό ηπομάζεψαν τις ελιές. Άλλωστε, όπως τόχομε αναφέρει και άλλοτε, λίγες ήταν εφέτι. Αυτό το ηγνόουν (το υπαινίχτηκε και ο Νεοκίντ) μέχρι πριν από λίγο.

    Τα καρφιά που χρησιμοποιούνταν στο αλέτρι, που με πολλά άλλα σιδερένια εργαλεία καταακεύαζε ο μακαρίτης θείος μου στο χαλκιδειό (κάτι έγραψα στο νήμα για τους τσιγγάνους), ήταν τετράγωνης διατομής με μυτερή πυραμιδωτή κατάληξη, που όταν τα κάρφωναν στο ξύλο το εξέχον μέρος τους το γύριζαν και το έμπηγαν μέσα στο ξύλο. Τα καρφιά αυτά τα έλεγαν ρεβιδαρισμένα. Ανάλογα σε ποιο ξύλο χρησιμοποιούνταν είχαν ιδαίτερη ονομασία:στοβαροκάρφια, μπαρουτοκάρφια κ.λπ.

    Παύλου, προς Εβραίους στ’ 6-7

    7 γῆ γὰρ ἡ πιοῦσα τὸν ἐπ’ αὐτῆς πολλάκις ἐρχόμενον ὑετὸν καὶ τίκτουσα βοτάνην εὔθετον ἐκείνοις δι’ οὓς καὶ γεωργεῖται, μεταλαμβάνει εὐλογίας ἀπὸ τοῦ Θεοῦ·
    8 ἐκφέρουσα δὲ ἀκάνθας καὶ τριβόλους, ἀδόκιμος καὶ κατάρας ἐγγύς, ἧς τὸ τέλος εἰς καῦσιν.

    7 Γιατί η γη, η οποία πίνει τη βροχή που έρχεται πολλές φορές πάνω της και γεννά χορταρικά κατάλληλα για εκείνους για τους οποίους καλλιεργείται, λαβαίνει ευλογίες από το Θεό.
    8 Όταν όμως βγάζει αγκάθια και τριβόλια, είναι άχρηστη και κοντά στην κατάρα, που το τέλος της είναι για καύση.

    24. Σωστά τα περιγράφει ο Πέπε τα τριβόλια. μόνο που άμα τα πατήσεις ο… Θεός να σε φυλάει.

  61. Πάνος με πεζά said

    Το «φτηνό» καθιερώθηκε μεταγενέστερα, κατά το «φτηνές δικαιολογίες» κλπ. αλλλά ειδικά για το γκολ δε μου ακούγεται ωραίο… Στην τελική, κάθε γκολ υπάρχουν κάποιοι που το πανηγυρίζουν.

  62. Μαρία said

    56
    Πώς μεταφράζεται στη γλώσσα της φτηνής πορνογραφίας η φράση «η φλογίτσα μιας ευτυχούς παρέας οπαδών» (σχ.41) ;

  63. Νέο Kid Στο Block said

    Aγαπητή κυρία Πουτανίδου, ηναγνώσατε προφανώς λάθος ,εκτός αν όντως η λέξις «μύσται» είναι καινοφανής δια τους οφθαλμούς σας, ωσάν λαμπρός αστήρ ,ωσάν μποζόνιον ένα πράμα…

  64. Νέο Kid Στο Block said

    62. Mαρία, στη γερμανική τσοντογλωσσολογία που προτιμώ μεταφράζεται : Du machst uns geil, baby! 🙂

  65. Γς said

    Pfeffer !

  66. michm said

    @43 κυρία τα “Common Mistakes in English”, by Fitikides. είναι διαθέσιμα εδώ

    http://www.alleng.ru/d/engl_en/eng007.htm

  67. @ 66 : — Who cares?

  68. Αρκεσινεύς said

    30. Έφη, ούτε κι εγώ θυμάμαι . Όμως παρόμοιο το εξής:

    Καὶ σὺ τοίνυν βιβλίον μὲν ἔχεις ἐν τῇ χειρὶ καὶ ἀναγιγνώσκεις ἀεί, τῶν δὲ ἀναγιγνωσκομένων οἶσθα οὐδέν, ἀλλ´ ὄνος λύρας ἀκούεις κινῶν τὰ ὦτα. Λουκιανός, Προς τον απαίδευτον και πολλά βιβλία ωνούμενον.

    Tu as sans cesse un livre à la main et tu lis continuellement, mais tu ne comprends rien à ce que tu lis ; tu es un âne secouant l’oreille en entendant jouer de la lyre.

  69. Panos said

    Ο Humpty Dumpty το είπε αυτό στο Through the looking glass, όχι στο Alice in wonderland.

  70. Μαρία said

    68
    Πράξεις, η΄30
    Προσδραμὼν δὲ ὁ Φίλιππος ἤκουσεν αὐτοῦ ἀναγινώσκοντος τὸν προφήτην Ἡσαΐαν, καὶ εἶπεν· ἆρά γε γινώσκεις ἃ ἀναγινώσκεις;

  71. sarant said

    69: Ωχ, ευχαριστώ πολύ για τη διόρθωση!

  72. smerdaleos said

    @28: Τέρας μορφώσεως ο Άδωνις

    Στο πρώτο μάθημα γλωσσολογίας σε πανεπιστήμιο, ο καθηγητής πρέπει να δείχνει το «πλουτς-πλουτς» του μπουμπούκου για να εξηγήσει στους μαθητές του τι ΔΕΝ είναι η γλωσσολογία.

    Ετυμολογίες «μπουμπούκου»: πέλαγος , ἅλς και πλοῦς

  73. Gpoint said

    # 70

    σαν να το ακούω σε ήχο πλάγιο, τρία δεύτερα

  74. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    63.Μια χαρά! Άλλοι,πογνηγοί, βάνουν τρ για κ.
    -Αρκεσινιέ, ΄πομαζώνετε νωρίς (μπονώρα-μπονώρα που λεν οι Επτανήσιοι (μόνο;). Κάτω οι δικοί μου, τσι ντακέρνανε τς Αγίας Αικατερίνης (όταν είχανε-γιατ
    οφέτος μούδε για το καντήλι).
    «Εντακάρετε τς ελιές»,ξεκινήσατε το λιομάζωμα; η έκφραση και συνήθως σκέτο «επομαζώξετε;»,τελειώσατε;
    -…ἐν σκολιαῖς πορείαις, τρίβολοι καὶ παγίδες ,
    από τα Εγκώμια.
    Το γιγνώσκεις μήπως είναι (προηγείται) εκεί που υποτίθεται ο Θεός λέει στον Παύλο,Σαούλ τί με διώκεις;
    -Το τριβέλι,τρυπάνι από το μεσαιωνικό λέει τριβέλλιον και τριβελίζω να σχετίζεται με τς αγκάθες και τσι μπρόκες -τριβόλους;
    -Ταβανόμπροκες, τσιμεντόμπροκες, «ζαγάρια» (τα μαύρα,μικρά και μικρότερα ,πολύ μυτερά,με μεγάλο κεφάλι και πυραμιδωτό στέλεχος,μπροκάλια, ήσαν κυρίως για τους τσαγκάρηδες-για στιβάνια κλπ).
    «Μπροκαδούρα» λένε το σύνολο των καρφιών με το πλατύ κεφάλι,κάτω από το πέλμα, των στιβανιών κυρίως.Παλιά, έτσι τα φτιάχνανε για αντοχή (στο τσιμέντο γλίστραγαν και κάνανε και συντάλαχο στο πορπάτημα σαν άλογα!) Αλλά θυμάμαι να το παινεύουνε στις αφηγήσεις: Έκαμε στιβάνια με μπροκαδούρα στο Κάστρο.
    Μια μαντινάδα στην ούγια του σεντονιού:
    Γιάντα τηνε παρέντησες
    τη στράτα π επροπάθιες
    κ ήπεσες στην κακοβολιά
    που ναι γεμάτη αγκάθες

  75. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    70. Α Μαρία, από μηχανής θεά! το λύσατε κι ετούτο.Είχα τη φωνή της κυρίας Κατσά, της θρησκευτικού μας, στ αυτιά μου.Φανταζόμουν κανένα πιο βασικό κεφάλαιο της θρησκείας,σαν τον Απ.Παύλο
    Μα για τους προφήτες συνεχίζαμε και στο εξατάξιο; Μνησθητί μου.Ευχαριστώ σας.(Μα πόσα χωράει ο νους σας; 🙂 )

  76. Γς said

    «Στη συγγραφή των σχολικών βιβλίων ζητά να συμμετέχει τώρα η Ελληνική Εκκλησία. Σκύψε σκύψε να που φθάσαμε. Εδώ ταιριάζει το Κύριε ελέησον» Ρεπούση

  77. Αρκεσινεύς said

    70. Μαρία, ευχαριστούμε.

    73 Έφη, προσπαθούσα να θυμηθώ το τρίβολοι και παγίδες, αλλά τίποτε, αν και το ακούω κάθε χρόνο: τρίβολοι και παγίδες, οδοί του τρισαθλίου παράφρονος Ιούδα. Το δικό σου δεν το έχω συγκρατήσει

    Καλό σας βράδυ. Σηκωθήκαμε και από τις 5.

  78. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    >>“σχήμα τουτού»
    τουτού και μουσουτού:
    ο ένας κάνει οδικό χάρτη για την έξοδο κι ο άλλος λέει είμαστε μια ανάσα πριν, μπερδεύτηκα.

    Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από την ανάπτυξη

  79. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    76.Αρκεσινέα, διαβασα: σωθήκαμε από τις 5 !. Γελάμενο καληνύχτα .(Θα κοιμηθώ νωρίς και θα ξυπνήσω νωρίς για να παρκάρω νωρίς 🙂 ).
    υ.γ.Αφού τς ελιές τσι μάζωξες,γιάντα ξυπνάς αχάραγα;

  80. @ 73 : « 63.Μια χαρά! Άλλοι,πογνηγοί, βάνουν τρ για κ. »
    — Καλά, ρε ‘σύ…! γυναίκα πράμα, δεν ντρέπεσαι να δείχνεις δημόσια τήν κακοήθειά σου; Μέ ξέρεις προσωπικά, μάτια μου; Σού ‘χω κάνει κάτι και μού τό κρατάς; Και πάλι, ακόμη κι άν γνωριζόμαστε και είχαμε προσωπικές διαφορές, τ’ είναι αυτά τά χωριάτικα καμώματα που κάνεις σε ξένο σπίτι; Σού μίλησα, τώρα, εγώ; Σού απηύθυνα λόγο; Δεν καταλαβαίνω…!!! Πώς καταδέχεσαι κι επιχειρείς να προσβάλλεις αναίτια μιάν άλλην άγνωστή σου γυναίκα και μάλιστα μέσα σε ξένον αχυρώνα; Δηλαδή, πιστεύεις πως –ίσως, γλύφοντας και έρποντας με σχόλια εν τήι αν(ο)ία σου!– έχεις αποκτήσει ντε φάκτο τέτοια δικαιώματα εδώ μέσα; Ποιός σού τά ‘δωσε αυτά τά δικαιώματα; Δεν πιστεύω η ανοχή και τό τακτ τού ιδιοκτήτου να σέ ξεθάρρεψαν τόσο που να σ’ έκαναν να …παραμιλάς με τέτοιν ενθουσιασμό περί αγνώστων σου προσώπων. Προς τί, λοιπόν, όλα αυτά; Ίσως νοιώθεις τόσον πολύ ανασφαλής η ίδια, ώστε εκδηλώνοντας τήν …αλληλεγγύη σου σ’ έναν …»σύμμαχον»(!!!) αισθάνεσαι να δικαιώνεται η ύπαρξή σου. Τί να υποθέσω; Δηλαδή, ότι εδώ μέσα ΣΥΝΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ οι …τρόφιμοι εναντίον όσων μπαινοβγαίνουν; Τί να ‘πώ, καημένη μου, ντρέπομαι για λογαριασμό σου και μόνον που βρισκόμαστε στόν ίδιο (ιστο)τόπο… Αλλά κακία, πάντως, δεν σού κρατώ. Τέτοια γράμματα, φαίνεται, έμαθες με τούς δάσκαλους πού ‘ κατσες. Και τέτοιοι είναι οι τρόποι όσων σέ αποδέχονται έτσι…! Τό πως αυτά τά «γράμματα» κι αυτούς τούς τρόπους βγάζεις και παραέξω, εμένανε μού φαίνεται αδιανόητον και μού αποδεικνύει ότι μάλλον δεν έχεις επίγνωση: «ΑΝΕΓΝΩΣ, ΑΛΛ’ ΟΥΚ ΕΓΝΩΣ…! ΕΙ, ΓΑΡ, ΕΓΝΩΣ ΟΥΚ ΑΝ ΚΑΤΕΓΝΩΣ»…!!! Σε τί, άραγε, εποικοδομητικό συνεισέφερε τό …καλοπροαίρετο (και απρόκλητο!) σχόλιό σου σχετικά με τό όνομά μου; ‘Ωρισες αυτόχρημα τόν εαυτόν σου …σύμμαχο και …συνήγορο τού (αναιδεστάτου) φλύαρου παραμορφώματος που μέ προκαλεί διαρκώς άνευ λόγου και αιτίας [δίχως, τουλάχιστον, νά μέ προφυλάσσει ούτε η αμεροληψία τού ιδιοκτήτου αυτού τού χώρου, ο οποίος βλέπει τί γινεται στό σπίτι του, βλέπει ότι καταφανώς υπάρχει ΑΝΤ ΦΕΜΜΙΝΑΜ αλλά σιωπά και παραχωρεί εύνοια στούς …»καλούς», υπάκοους, παληούς, καθημερινούς τροφίμους του, τούς αθεράπευτους (σαν κι εμένανε, άλλωστε, ομολογώ!) τροφοσυλλέκτες τών (όντως) εκλεκτών μεζέδων που σερβίρει δημοσίως]. Γιά σκέψου, όμως, Κυρία Έφη μου, προτού κοιμηθής απόψε: «Μήπως αδίκησα άνθρωπο, σήμερα;»… Τάδε έφη η Στρατούλα, που εσύ τήν προτιμάς …σκατούλα!!! Γιατί, όμως, Έφη; Για τά διδακτορικά μου που σάς ξυνήσανε όταν (κακώς!) τά ανέφερα; Για τό ότι ζω και εργάζομαι μακρυά από τόν τόπο μας που καταντήσατε πλέον τόν σκουπιδότοπό σας; Γιατί πληρώνομαι τόν ιδρώτα μου σε CHF κι όχι σε €; Εάν δεν έχεις λόγο, Έφη, μήπως έχεις φθόνο που αφήνεις και σού ξεφεύγει μέσα από τά δόντια;
    Γιατί κάποια σαν κι εμένανε, που από καιρού εις καιρόν μπαινοβγαίνει σιωπηλά και διακριτικά εδώ μέσα, όταν επιχειρήσει να πεί κάτι ελάχιστο (δεν έχω ούτε τήν πολυμάθεια μερικών αλλά ούτε και θα τολμούσα ποτέ να τήν διακηρύσσω καθημερινώς με άσκοπα υπερεξειδικευμένα φλυναφήματα πληκτρολογώντας ασταμάτητα απ’ τό πρωϊ ώς τό βράδυ για να νικήσω τά συμπλέγματά μου αντί να ενδοσκοπηθώ…) κάτι που, ΣΥΝΗΘΩΣ, θα είναι μάλλον κάτι τί με κάποιαν προσωπική συναισθηματικήν αξία από τό παρελθόν μου, κάτι πιθανώς ασήμαντο, άχρωμο και άοσμο που δεν εξελίσσει τήν κουβέντα και που γράφεται ίσα και μόνον για να δηλώσει «-παρούσα!» (Κι εμένανε, «τήν γλώσσα μού έδωσαν ελληνική», ξέρετε συμπατριώτες, κι άς μιλάω 23 ώρες τήν ημέρα βαρβαρικά!) και να χτυπήσει (φιλικά) στόν ώμο τόν ιδιοκτήτη αυτού τού ανοικτού (έεε; Κε Σαραντάκε; Δεν έγινες, υποθέτω, η …»Αθηναϊκή Λέσχη», έτσι δεν είναι;) δημοσίου βήματος λέγοντάς του στήν γλώσσα τήν βουβή «-Ωχ, πάλι μέ τράβηξες εδώ πέρα, μπαγάσα Σαραντάκε, μπράβο σου βρε παληόπαιδο! .Χαλάλι..! έχεις ταλέντο και σού αξίζουνε 1-2 ώρες απ’ τόν χρόνο μου». Κι όχι πως μού αρέσει ιδιαίτερα τό στυλ τού Κου Σαραντάκου. Αλλά κατανοώ τό πάθος του για τήν γλώσσα και τήν λογοτεχνία και μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται κάποιος σαν κι αυτόν να μοχθήσει για να εκπληρώσει ένα (ανώριμο;) πρόσκαιρο «ενδιαφέρον» («του») όπως η Χημεία προτού τής απιστήσει οριστικώς δια βίου βρίσκοντας τήν κλίση και τήν κλήση του… Αυτό μέ συγκινεί σ’ αυτόν περισσότερο, πολύ πέρα από τό ενδιαφέρον που βρίσκω στίς απόψεις του (μολονότι δεν συνηχούν πάντα με τίς δικές μου) ή στίς απόψεις τών σχολιαστών του. Και έρχομαι εδώ μέσα με λαχτάρα κάθε φορά και πέφτω επάνω σε κάτι …»παληο-κηδείες» (όπως θά ‘λεγε κι ο αδελφός μου όταν υπηρετούσε τήν θητεία του πριν από 30 χρόνια!) αρσενικές και θηλυκές, που άλλο τίποτε δεν έχουνε να κάνουνε όλη ‘μέρα παρά να συναγελάζονται σκοτώνοντας τήν πλήξη τους ανταγωνιζόμενοι μεταξύ τους σε αλληλοακκισμούς, επίδειξη «γνώσεων» (και ανωριμότητος!), και βαμπιρικές διαθέσεις προς τόν κάθε ανύποπτον νεοεισερχόμενον επισκέπτη (με τήν ανοχή…; τήν επιδοκιμασία…; τήν αδιαφορία…; τού άγρυπνου Κου Σαραντάκου τόν οποίον, όμως, εγώ ΔΕΝ θα ‘πώ ποτέ μου «Νικοκύρη» ούτε «Νικοδεσπότη» ούτε άλλα τέτοια τής …»παρέας» του, αλλά πάντα θα σέβομαι και θα εκτιμώ και θ’ ακολουθώ στούς δρόμους που βαδίζει επειδή είμαι μαζί σας αλλά δεν είμαι κι ούτε θέλω να γίνω δική σας, Κυρίες και Κύριοι τής συντροφίας σας).
    Αυτά όλα για να σάς κοινοποιήσω τό παράπονό μου, αφού δεν μπορώ να καταπίνω αδιαμαρτύρητα τήν πάσα κακεντρέχεια. Ειλικρινώς, λίγους (ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΥΣ…!) από τούς εμφανιζομένους εδώ μέσα έχω συμπαθήσει και έχω εκτιμήσει και αγαπήσει. Από σεβασμό σε αυτούς και μόνον, θα αγνοώ εφεξής τόν κάθε έναν και τήν κάθε μίαν κακόπιστη γλωσσοκοπάνα και δεν πρόκειται να παρασυρθώ σε οιανδήποτε περαιτέρω κουβέντα όσες προκλήσεις κι άν δεχθώ._

  81. Yannis said

    Καλησπέρα.

    Αφού κάποιοι είναι αλλεργικοί στις διπλές αρνήσεις και στο «απαγορεύεται», οι φράσεις θα μπορούσαν να είναι:
    «δεν θα γίνουν μαθήματα στα σχολεία…»
    «το κάπνισμα δεν επιτρέπεται στις πτήσεις…»
    Αυτό το «όλα/ες» είναι περιττό, αφού προσδιορίζεται στη συνέχεια για ποια σχολεία και για ποιες πτήσεις ισχύει το «δεν», έτσι δεν είναι;

    Οσο για το «γράφοντας», αν δεν είναι ένα έξυπνο εύρημα (=οι χρήστες είναι η γλώσσα), ναι, είναι αφροντισιά.
    (Είμαι ο μόνος που απάντησα; 🙂 )

    Πέρα από τις χειροβομβίδες (ρόδια) και το εκχύλισμα τριβόλων (φυτών) έχει πέραση ως συμπλήρωμα διατροφής. Δείτε εδώ:
    http://www.google.com/imgres?client=safari&rls=en&biw=1247&bih=647&tbm=isch&tbnid=TIIKUYtowZQNLM:&imgrefurl=http://www.seriousnutritionsolutions.com/products/baseline/Tribulus-750.php&docid=dPBT4NTu1E8msM&imgurl=http://www.seriousnutritionsolutions.com/img/products/Tribulus-750_SupFacts.gif&w=640&h=512&ei=eAaIUs27GdCThQf08ICoBg&zoom=1&ved=1t:3588,r:5,s:0,i:96&iact=rc&page=1&tbnh=180&tbnw=221&start=0&ndsp=17&tx=39&ty=90

  82. Γς said

    77:
    >Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από την ανάπτυξη

    Όταν η Μεγάλη Υφεση ήταν στο χειρότερο σημείο της, το 1932, ο πρόεδρος Χούβερ έλεγε «Prosperity is just around the corner»

  83. Πέπε said

    @73: Ναι Έφη, πράγματι, τώρα που το λες, και σε στιβάνια και γενικώς σε διάφορα είδη χειροποίητου παπουτσιού τα έχω δει τα γυφτόκαρφα. Αλλά και σε άλλες δουλειές. Οι κορνιζάδες, αν δεν απατώμαι, τα χρησιμοποιούν πολύ. Γενικώς, όπου ο σκοπός είναι να γίνει γερό στερέωμα σε μικρό βάθος.

    @ διάφορα μηνύματα τήδε κακείσε:

    Μια χαρά είναι ο Εθνικόφρων. Εγώ του τα ‘χωσα κάποια φορά, αλλά το μετάνοιωσα. Έκτοτε διάβασα πολλά ακόμη μηνύματά του και κατάλαβα (τουλάχιστον έτσι νομίζω) καλύτερα τι πάει να μας πει. Τη μετάνοιά μου την είχα πει στον Νίκο κατ’ ιδίαν, τώρα τη λέω και δημόσια. Το να εξηγήσουμε ποια, κατά τη γνώμη μας, από τα καρφιά του αποτελούν χιούμορ και ποια όχι θα ακύρωνε το χιούμορ. Ο ίδιος δεν εξηγεί ποτέ: όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Όποιος δεν κατάλαβε, βλέπει σκιας ότι ποτέ δεν έρχεται με άδεια χέρια.

    Ευχαριστούμε, Εθνικόφρον, και να με συμπαθάς.

    _____________
    [Όσο για το «ηνάγνωσα», εμένα δε μου βγάζει μάτι. Σε τυπικά αττικά αρχαία δε θα λεγόταν, αλλά το να ειπώθηκε αργότερα δε μου φαίνεται απίθανο. Εδώ οι ίδιοι οι τυπικοί αρχαίοι Αττικοί Η.Π. ηνέωγον (τριπλή αύξηση).]

  84. Emphyrio said

    Βλεπω πως στον αχυρωνα του Νικοκυρη εχουμε κανει καταληψη πολλοι γαϊδαροι, καλοπροαιρετοι και κακοπροαιρετοι, και βγαζουμε τα σωψυχα μας εδω λες και ειναι κληρονομια μας το μερος. Κι’οπως το κιβδηλο νομισμα διωχνει το καλο, οι γαϊδαροι διωξαμε τους που τον εχτισαν τον αχυρωνα και κουβαλησαν μεσα το αχυρο για να’χουμε να τρωμε. Και φωναζουμε κι’αποπανω, και γκαριζουμε. Κι’ουτε ενα ευχαριστω στον Νικοκυρη που μας δινει χωρο να κανουμε δωρεαν ψυχοθεραπεια – αντιθετως, μιας πιανουν και τα πεισματα.

    Δεν θεωρω τον εαυτο μου «παλιο» (οπως λεγαμε στον στρατο) ουτε πως εχει καποιο δικαιωμα παραπανω. Δεν ειναι δυο χρονια που διαβαζω συστηματικα το ιστολογιο, ουτε χρονος που βαζω που και που κανενα σχολιο. Αλλα νισαφι πια μ’αυτα που διαβαζω.

  85. Γς said

    79 @ STR STR

    Πωπωπω! Τι tit for tat ήταν αυτό; Μανιάτικο!
    Μας τους πέθανες!
    Εγώ σαν μανιάτης βέβαια σε καταλαβαίνω, αλλά μην υπερβάλεις.

    Μην τα βάζεις με τον μπετατζή. Είναι το στυλ του. Αμα δεν βρίσκει θύματα, αυτοσαρκάζεται. Τον ζηλεύω, Αλλά κι αυτός ζηλιάρης είναι. Είμαι σίγουρος ότι τον τελείωσες. Όχι με αυτά που του έσυρες, αλλά με τα Ελβετικά σου Φράγκα. Ο πεζεβέγκης που τα ‘χει στην πούγγα. `

    Οσο για την Εφη Εφη, δεν το περίμενα από αυτήν. Εχουν δει τα μάτια της εδώ μέσα…
    Και αν και ξαδελφάκι μας –κρητικιά- είνει η πρώτη φορά που ξεσΤΡάτευσε.

    Γενικά όμως πρέπει να ξέρεις ότι εδώ τη ανοχή του Νίκου έχουμε μαζευτεί η σάρα και η μάρα μάρα (και το κακό συναπάντημα, θα έλεγα).
    Γι αυτό σου λέω. Δεν υπάρχει περίπτωση να τους αλλάξεις. Κάτσε λοιπόν να το απολαύσεις (που λένε). Θα δεις ότι θα σου αρέσει…
    😉

  86. Νέο Kid Στο Block said

    Κύριε,κύριε! H Στράτα ξεκίνησε τας αήθης προκλήσεις, και απροκλήτους επιθέσεις, στο σχόλιο 45. Εγώ απλώς ημύνθην του πατρίου εδάφους. Αλλά , οι άλλοι τι ανακατεύεστε; Εσείς θα κάνετε κουμάντο στις παρενέργειες των παλιοτέρων βαρελιών του Τοκάι;
    Έτσι,για να βάζουμε τα πράματα στη θέση τους.
    Στην ΕΦΗ-ΕΦΗ επιτρέπω να ανακατεύεται στας «διενέξεις» μου γενικώς!
    Ηνάγνωσα την καρδιά της και είδα πως είναι αγνή. 🙂

  87. Voulagx said

    Humpty Dumpty strikes again!

  88. Νικοκύρη
    Η διατύπωση εντός παρενθέσεως (χαρακτηρίζει παντελώς ανακριβής και αβάσιμη τη τοποθέτηση Στουρνάρα ) , εννοεί , (χαρακτηρίζει , παντελώς , ανακριβή και αβάσιμη τη τοποθέτηση Στουρνάρα ) .

  89. Γς said

    85:
    Του πατρίου εδάφους;
    Εγώ ποίου εδάφους ημύνθην; Του μητρίου;

    Δεν θα κάνουμε κουμάντο στις παρενέργειες των παλιοτέρων βαρελιών του Τοκάι, αλλά μην το κάνετε το μαγαζί Τοκάι (Ιαπωνίας).

    Την καρδίαν της κρητικιάς ηνάγνωσες. Με το καλό και τον μύστακα στην περίπτωση που διαθέτει το κοπέλι Μάνος Μάνος. που την υποδύεται.

    Αποσύρομαι και ανακαλώ το #84.

  90. Alexis said

    Μια και μιλάμε για μεζεδάκια…

    Από το in.gr (αναφερόμενο στην προκήρυξη για τη δολοφονία των χρυσαυγιτών):
    …η λαϊκή οργή που ακολούθησε τη δολοφονία του Π.Φύσσα «καπηλεύτηκε».
    Το «καπηλεύομαι» είναι παθητικής φωνής ρήμα, αλλά ενεργητικής διάθεσης, χρειάζεται αντικείμενο, όπως και το «εκμεταλλεύομαι».
    Στην προκήρυξη δεν υπάρχει πουθενά φράση με αυτήν τη σύνταξη, άρα υποθέτω ότι είναι «έμπνευση» του αρθρογράφου.

    #79: Κατανοητή και δικαιολογημένη η οργή σας, αλλά παρασυρθήκατε λιγάκι σε φραστικές υπερβολές. Η δεύτερη παράγραφος του σχολίου σας, από την αρχή μέχρι τη μέση περίπου, είναι χωρίς ειρμό και μετά βίας βγάζει νόημα.

  91. sarant said

    Καλημέρα!

    Εγώ λίγους θα χαρακτήριζα «παλιούς», αφού κι ο Νεοκίντ, ας πούμε, όπως το ψευδώνυμό του δείχνει, κάποτε ήταν νεοφερμένος. Αν διαβάσετε μερικά από τα άρθρα του 2009-2010, θα δείτε ποιοι σχολίαζαν τότε. Κάποιοι είναι και τώρα σχολιαστές, άλλοι αραίωσαν, άλλοι έφυγαν.

    89: Προφανώς (για το πρώτο) έχεις δίκιο.

    87: Η διατύπωση εντός παρενθέσεως είναι παράδειγμα λάθους.

  92. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    86.Ζαβαρακατρανέμια! 🙂 (Παρα)βιάσθηκε η αισθητική.
    «αν εφουρκούντονε ο Θεός
    μικρό μου των κοράκω
    εσύ με τσι κατάρες σου
    θα μ έβανες στο λάκο»

  93. Στράτα Στρατούλα, με κίνδυνο να χάσω την εκτίμηση που μου έχεις, θα σου θυμίσω ότι:
    – παλιότερα έγραψες εδώ μέσα ως Mme PERIPATETICIENNE (Poutana Poutanidou). Άνθρωπος που υπογράφει έτσι δεν δικαιούται να παραδιαμαρτύρεται άμα του πούνε Marc Dorcel (πόσοι εδώ μέσα ξέρουν, αλήθεια, ποιος είναι αυτός;) vous adore…
    – το περί τρ/κ είναι βεβαίως προσβλητικό και απρεπέστατο, αλλά εξίσου προσβλητικό και απρεπές ήταν και το περί μ/χ. Συ ήρξω χειρών αδίκων εν προκειμένω.

    Ας κάνω πάντως άλλη μια έκκληση προς όλους να μην ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας!

  94. Νέο Kid Στο Block said

    Άγγελε, εγώ έγραψα ότι ο Μαρκ Ντορσέλ (που όλοι ξέρουν πως είναι το χαϊδευτικό του Εθνικόφρωνος λόγω της συμπαθειάς του στο interracial kinky voyeur…) αντόγ τη μαντάμ. Δεν αποκάλεσα Μαρκ Ντογσέλ την μαντάμ αυτή παπαντάμ (εε, καθαυτή ,εννοώ) . Η αμοιβαία μεταξύ τους συμπάθεια και εκτίμηση εξάλλου, εκφράστηκε και σήμερις.

    Και στα σοβαρά τώρα ρε παιδιά. Πιστεύετε στ’αλήθεια πως παρεξηγήθηκε ή εκνευρίστηκε στ’αλήθεια η Περιπατισιέν; Την «πλακίτσα»- της κάνει.
    Ας είμαστε στοιχειωδώς σοβαροί. Τουλάχιστον οι έμπειροι από inter- trolling.

  95. sarant said

    Παρακαλώ να εκτιμήσετε το ότι ο Άγγελος χρησιμοποίησε το αρχαίο «ήρξω» και να ενστερνιστείτε τις παραινέσεις του!

  96. Νέο Kid Στο Block said

    95. A, μάλιστα! Απρεπής λοιπόν ο Κιντ. Ο.Κ. Φράουλες και αίμα,λοιπόν. (το καλεί και η ημέρα…)

  97. sarant said

    96: Δεν είπα αυτό, και τι σχέση έχουν οι φράουλες κα το αίμα; Είπα να μην ξεπεράσουμε τα όρια.

  98. spiral architect said

    Νωρίς το βράδυ της παραμονής της επετείου μάς σερβιρίστηκαν όχι μεζεδάκια, αλλά μια λαμαρίνα κακοψημένο κατεψυγμένο κρέας με Ντουρούτι και για επιδόρπιο ένα ταψί μπαγιάτικος μπακλαβάς με Μουρούτι. 😛

    Η προκήρυξη της εκτέλεσης

  99. voulagx said

    Ελεγα να κατεβω Αθηνα το Σ-Κ για να δω την παρασταση “Φτενά χωράφια … άφοβη φυλή”, αλλα δεν τα καταφερα. Εστειλα ομως τους εκπροσωπους μου να τη δουν που κατενθουσιαστηκαν. Τη συνιστω, λοιπον, ανεπιφυλακτα.

  100. sarant said

    Kι εμένα έτσι μου είπαν κάποιοι που την είδαν. Και, το πιο ενδιαφέρον, είχε πολύ κόσμο, ως και όρθιους.

  101. […] Εδώ τελείωνε το παλιό μου άρθρο (γράφτηκε πριν από εφτά χρόνια και ύστερα το συμπεριέλαβα στο βιβλίο μου Γλώσσα μετ’ εμποδίων). Αν το έγραφα τώρα ίσως θα έκανα μερικές αλλαγές, θα έβγαζα κάποιες παθήσεις για να βάλω στη θέση τους την εισαγωγικομανία (έχουμε μιλήσει γι’ αυτήν πολλές φορές, είναι σχετικά καινούργιο νόσημα, βλ. και μια παλιότερη περιγραφή του) ή τον τρόμο της διπλής άρνησης (για τον οποίο δεν έχω -ακόμα;- γράψει ειδικό άρθρο αλλά έχω αναφερθεί σε άρθρα με μεζεδάκια, π.χ. εδώ). […]

Σχολιάστε