Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Εκλογές και τερτίπια

Posted by sarant στο 10 Φεβρουαρίου, 2014


Η λέξη «τερτίπι» σημαίνει, σύμφωνα με τα λεξικά, τον πονηρό χειρισμό μιας κατάστασης, το κόλπο, το τέχνασμα που χρησιμοποιούμε για να ξεγελάσουμε κάποιον. Η λέξη είναι δάνειο από τα τουρκικά, αραβικής προέλευσης. Ωστόσο, αν πιστέψω τα λεξικά μου, στα τουρκικά το tertip δεν σημαίνει μόνο ή κυρίως «τέχνασμα», αλλά «σχέδιο», «διευθέτηση» -αν είναι έτσι, έχουμε άλλη μια εκδήλωση του φαινομένου της σημασιολογικής δείνωσης των δανείων, όπου μια δάνεια λέξη με ουδέτερη χροιά στην αρχική γλώσσα παίρνει αρνητική χροιά στα ελληνικά. Πάντως, νομίζω ότι και στα ρουμάνικα το tertip έχει σημασία αρνητική, αλλά δεν θέλω να επεκταθώ προς τα εκεί. Το θέμα της κοινής τουρκογενούς λεξιλογικής κληρονομιάς των βαλκανικών γλωσσών είναι ενδιαφέρον, αλλά για άλλο σημείωμα.

Τη λέξη την ανέφερα στον ενικό, διότι έτσι λημματογραφείται στα λεξικά, συνήθως όμως χρησιμοποιείται στον πληθυντικό: τα τερτίπια. Απ’ όλες τις συναφείς λέξεις που δηλώνουν προσπάθειες ελιγμού και παραπλάνησης, κόλπα, τεχνάσματα και στρατηγήματα, τα τερτίπια είναι ίσως η λιγότερο θετική ή μάλλον η πιο αναμφίσημα αρνητική. Τα τεχνάσματα και ιδίως τα στρατηγήματα έχουν κάτι το υψηλόφρονο, τα καμώματα και τα νάζια έχουν και μια διάσταση χαριτωμένη, αθώα, παιδική, τα κόλπα μπορείς να τα θαυμάσεις για την τεχνική τους -τα τερτίπια όχι. Ένα τέχνασμα μπορεί να χαρακτηριστεί ευφυέστατο, τα τερτίπια μόνο πονηρά ή κουτοπόνηρα -και ανέντιμα.

Με βάση τα παραπάνω, οι τελευταίοι χειρισμοί της κυβέρνησης, όπως αποκρυσταλλώνονται στην τροπολογία για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, πρέπει να χαρακτηριστούν «τερτίπια». Και, παρόλο που εδώ συνήθως προτιμάμε να λεξιλογούμε και όχι να πολιτικολογούμε, στο σημερινό άρθρο αυτό ακριβώς θα κάνουμε, θα πολιτικολογήσουμε ή μάλλον θα εκλολογογήσουμε.

Με βάση την ισχύουσα ρύθμιση, το άρθρο 9 του νόμου 3852/2010 (πρόκειται για τον λεγόμενο νόμο Καλλικράτη), οι αυτοδιοικητικές (δημοτικές-περιφερειακές) εκλογές διεξάγονται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Όπως λέει ο νόμος, «η εκλογή στα ανωτέρω αξιώματα γίνεται την ίδια ημέρα διενέργειας της  ψηφοφορίας για την εκλογή των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων».

Παρόλο που δεν προσδιορίζεται ρητά, είναι σαφές ότι εδώ εννοείται ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, για τον απλούστατο λόγο ότι δεύτερος γύρος των εκλογών διεξάγεται μόνο αν κανείς συνδυασμός δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία 50% στον πρώτο γύρο, άρα μπορεί να μη συμβεί ποτέ.

Ο λόγος για τον οποίο ο νομοθέτης πρόβλεψε την ταυτόχρονη διεξαγωγή των δύο εκλογικών διαδικασιών ήταν η εξοικονόμηση δαπανών, αφού εξοικονομείται η μία από τις δύο κινητοποιήσεις του κρατικού εκλογικού μηχανισμού. Ταυτόχρονα, αν θυμάμαι καλά, είχε υποστηριχτεί ρητά ότι με την ταυτόχρονη τέλεση μιας τοπικής και μιας πανευρωπαϊκής εκλογικής διαδικασίας αυξάνεται συνεργικά μπορούμε να πούμε το ενδιαφέρον, κι έτσι η συμμετοχή στις εκλογές, δηλαδή πρακτικά ότι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές θα αυξανόταν χάρη στην ταυτόχρονη τέλεση των δημοτικών εκλογών.

Με την τροπολογία που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Μιχελάκης, προβλέπεται ρητά ότι ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών διεξάγεται την προηγούμενη Κυριακή από τις ευρωεκλογές, επομένως η ταυτόχρονη τέλεση ισχύει μόνο για την επαναληπτική ψηφοφορία, στις περιοχές εκείνες βεβαίως όπου υπάρχει επαναληπτική ψηφοφορία.

Με τον τρόπο αυτό, το οικονομικό όφελος από την ταυτόχρονη τέλεση εξανεμίζεται για τις περιφέρειες εκείνες και τους δήμους εκείνους όπου ο νικητής έχει αναδειχθεί από τον πρώτο γύρο. Για παράδειγμα, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, οι κάτοικοι του Ηρακλείου Κρήτης δεν ψήφισαν τη δεύτερη Κυριακή, επειδή τόσο στην Περιφέρεια όσο και στον δήμο είχαν αναδειχθεί νικητές από την πρώτη Κυριακή. Το ίδιο συνέβη και στο Ρέθυμνο, τη Ρόδο, τη Σητεία και σε πολλούς μικρότερους δήμους της Κρήτης και του Νότιου Αιγαίου (των δύο περιφερειών που είχαν εκλέξει περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή το 2010). Αν δηλαδή εγκριθεί η τροπολογία Μιχελάκη και τα αποτελέσματα του 2014 είναι ίδια με τα αποτελέσματα του 2010, στους παραπάνω δήμους της χώρας θα στηθούν κάλπες τη δεύτερη Κυριακή μόνο για τις ευρωεκλογές, κάτι εντελώς περιττό.

Οι οπαδοί της τροπολογίας προβάλλουν πολλά επιχειρήματα που δικαιολογούν κατά τη γνώμη τους τη μετάθεση των ημερομηνιών και δεν προβάλλουν ένα, που είναι και το πιο ουσιαστικό. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι με την αρχική πρόβλεψη (πρώτος γύρος αυτοδιοικητικών μαζί με ευρωεκλογές) ο φόρτος εργασίας των δικαστικών αντιπροσώπων και των εφορευτικών επιτροπών θα είναι υπέρογκος, με τις τριπλές κάλπες και τα τεράστια ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών, ενώ αν οι ευρωεκλογές διεξαχθούν τη δεύτερη Κυριακή ο φόρτος θα ισομοιραστεί κάπως, δεδομένου ότι τη δεύτερη Κυριακή δεν υπάρχει σταυροδοσία στις αυτοδιοικητικές, ούτε και (προς το παρόν, τουλάχιστον) στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Επίσης, οι υπέρμαχοι της αλλαγής του νόμου επισημαίνουν ότι στο σημερινό πολιτικό τοπίο, με τον κατακερματισμό των δύο παλαιών μεγάλων πόλων, είναι απίθανο να βγει απευθείας νικητής στις φετινές περιφερειακές εκλογές, δηλαδή κάποιος συνδυασμός να πάρει 50% από τον πρώτο γύρο, επομένως δεν θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση από τη μετάθεση.

Και τα δυο αυτά επιχειρήματα έχουν μια βάση, και θα τα σχολιάσω. Να αναφέρω πάντως, για λόγους πληρότητας, και το τρίτο επιχείρημα, που δεν λέγεται ανοιχτά, αλλά, κατά κοινή ομολογία, είναι εκείνο που υπαγορεύει την κυβερνητική πρόταση: με το να διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών μια βδομάδα νωρίτερα, το κόμμα της ΝΔ, το οποίο σε επίπεδο τοπικών μηχανισμών υπερτερεί σαφώς σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζει ότι θα κερδίσει σαφώς την πρώτη θέση πανελλαδικά (οι ψήφοι των περιφερειακών εύκολα αθροίζονται), και ότι αυτό το προβάδισμα θα χρησιμοποιηθεί σαν προπαγανδιστικό όπλο για να ανασχεθεί η δημοσκοπικά προδιαγραφόμενη ήττα της ΝΔ στις ευρωεκλογές που θα ακολουθήσουν.

Αυτή η ελπίδα του κυβερνητικού κόμματος δεν είναι αβάσιμη, όσο κι αν είναι μεγάλη η υστέρησή του στην πολυάνθρωπη Αττική, που επηρεάζει πολύ το πανελλαδικό σύνολο. Ωστόσο, το θέμα μου δεν είναι τα ποσοστά και τα προγνωστικά, εξετάζω το ζήτημα αρχής, οπότε περιορίζομαι στα δύο άλλα επιχειρήματα.  Θα δεχτώ ότι και τα δύο έχουν κάποια βάση.

Πράγματι, με την ισχύουσα ρύθμιση η πρώτη Κυριακή θα είναι πολύ κουραστική για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και για τις εφορευτικές επιτροπές. Ωστόσο, ο επιπλέον φόρτος από τις ευρωεκλογές είναι σχετικά μικρός, δυο-δυόμισι ώρες παραπάνω. Θα μου πείτε, όταν οι δυό-δυόμισι ώρες είναι μεταμεσονύκτιες βαραίνουν διπλά -και θα συμφωνήσω.

Επίσης, συμφωνώ ότι ειδικά σε αυτές τις εκλογές είναι μάλλον απίθανο (αν και όχι αδύνατο) να εκλεγεί περιφερειάρχης από τον πρώτο γύρο, αλλά οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν γίνονται για μία φορά, ούτε είναι σωστό ν΄ αλλάζουν κάθε πέντε χρόνια. Τίποτα δεν αποκλείει στις εκλογές του 2019 να υπάρχουν και πάλι δύο ισχυροί πόλοι και ο νέος τρόπος εκλογών να οδηγεί σε μεγάλη σπατάλη.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο θέμα σπατάλης (όσο κι αν σε μια χειμαζόμενη χώρα αυτά πρέπει να υπολογίζονται) αλλά, κυρίως, θέμα δημοκρατίας. Η τροπολογία για τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών πριν από τις ευρωπαϊκές οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κατακόρυφη μείωση της συμμετοχής στις ευρωεκλογές, και μάλιστα κατά τρόπο που επιβαρύνει δυσανάλογα τους οικονομικά ασθενέστερους.

Εξηγούμαι: ακριβώς εξαιτίας της πολυδιάσπασης των πολιτικών δυνάμεων, οι δύο συνδυασμοί που θα περάσουν στον β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών θα αντιπροσωπεύουν σε πολλές περιπτώσεις αθροιστικά ποσοστό μικρότερο από 50%, ίσως και από 40% (και όχι 60-80% όπως το 2010). Το ίδιο ισχύει και στις δημοτικές (όπου, πάντως, αρκετοί μικροί δήμοι θα κριθούν από την πρώτη Κυριακή). Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλοί πολίτες, που ο συνδυασμός της προτίμησής τους θα έχει μείνει εκτός νυμφώνος στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές, θα έχουν μικρότερη παρακίνηση για να πάνε να ψηφίσουν, άρα η συμμετοχή στις ευρωεκλογές θα επηρεαστεί αρνητικά. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει πάντοτε μειωμένη συμμετοχή. Για παράδειγμα, στις αυτοδιοικητικές του 2010, στην περιφέρεια Αττικής στον πρώτο γύρο ψήφισαν 1.572.000 ψηφοφόροι (56,3% των εγγεγραμμένων) ενώ στο δεύτερο γύρο 1.179.000 (42,22% -και, για να προλάβω διευκρινιστική ερώτηση, στον αριθμό αυτό συνυπολογίζονται και τα λευκά και άκυρα, που ήταν πολλά).

Επομένως, με το να διεξάγονται οι ευρωεκλογές μαζί με τον μειωμένης συμμετοχής δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών, δεν επιτυγχάνονται οι συνεργίες που είχε κατά νου ο νομοθέτης του Καλλικράτη και δεν παρακινούνται οι πολίτες να πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές. Άλλωστε, στη σχετική πρόταση δεν έχει αντιδράσει μόνο όλη η αντιπολίτευση, αλλά και ο εμπνευστής του Καλλικράτη, ο Γ. Ραγκούσης, όπως και δήμαρχοι (Καμίνης, Μπουτάρης) που δεν ανήκουν στην αντιπολίτευση.

Αλλά υπάρχει και χειρότερο. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, οι ετεροδημότες, που είναι πάρα πολλοί, μπορούσαν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους. Φέτος, η δυνατότητα αυτή καταργείται, με επιχείρημα την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου εύλογα οι ετεροδημότες δεν μπορούν να συμμετάσχουν. Αυτό φαίνεται λογικό, αλλά έχει ολέθριες συνέπειες. Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν κάτοικο Αθηνών που ψηφίζει στην Κέρκυρα ή στη Μυτιλήνη. Το κόστος για να κάνει δυο μετακινήσεις σε δυο συνεχόμενα σαββατοκύριακα είναι για τους περισσότερους απαγορευτικό, σε χρόνο και σε χρήμα. Τι θα διαλέξει ο ετεροδημότης αυτός; Τον πρώτο γύρο, στον οποίο αποφασίζεται ποιοι συνδυασμοί θα περάσουν στον β’ γύρο και ποιοι σύμβουλοι θα εκλεγούν; Ή τον δεύτερο γύρο, όπου αποφασίζεται ο δήμαρχος και θα γίνονται και οι ευρωεκλογές; Οι περισσότεροι θα διαλέξουν τον πρώτο γύρο, είτε επειδή θέλουν να σταυρώσουν κάποιον ξάδερφο, είτε επειδή ο συνδυασμός τους δεν έχει εξασφαλισμένη την πρόκριση στον δεύτερο γύρο.

Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλοί πολίτες θα εμποδιστούν ουσιαστικά να πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές, και μάλιστα πολίτες των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων -οι ευρωεκλογές δηλαδή θα είναι νοθευμένες, με ταξική διάσταση στη νόθευση. Για να διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη, στις μακρινές περιφέρειες (και ιδίως τα νησιά) το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές κινδυνεύει να πέσει αρκετά κάτω από το 30%, ενώ πανελλαδικά θα πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 50% (το 2009 ήταν 52%).

Μια παρένθεση εδώ. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι πολίτες αυτοί, που ενώ κατοικούν στην Αθήνα και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν έχουν μεταφέρει τα εκλογικά τους δικαιώματα, είναι συνυπεύθυνοι γι’ αυτό που παθαίνουν. Κάτι τέτοιο όμως δεν στέκει, δεδομένου ότι οι ετεροδημότες ως τώρα είχαν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους για τις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Κλείνει η παρένθεση.

Δεν ξέρω τι είχε σκεφτεί ο νομοθέτης του Καλλικράτη όταν θέσπιζε την ταυτόχρονη τέλεση αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, πάντως το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Θα τολμήσω να προτείνω μια λύση που λύνει το δίλημμα για πολλούς ετεροδημότες. Να λειτουργήσουν τη δεύτερη Κυριακή ειδικά εκλογικά τμήματα για τους ετεροδημότες, μόνο για τις ευρωεκλογές, στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως ακριβώς είχε γίνει το 2009. Έτσι, όσοι ετεροδημότες δεν έχουν κίνητρο να πάνε στην εκλογική τους περιφέρεια (επειδή ο συνδυασμός τους έχει αποκλειστεί, ας πούμε -και είδαμε ότι αυτοί φέτος θα είναι πάρα πολλοί), θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους για τις ευρωεκλογές. Δεδομένου ότι θα είναι γραμμένοι σε ειδικούς καταλόγους, δεν θα έχουν τον πειρασμό να διπλοψηφίσουν αφού θα είναι πολύ εύκολο να εντοπιστούν.

Σε διαφορετική περίπτωση, η συμμετοχή στις ευρωεκλογές θα γνωρίσει, ειδικά στην Ελλάδα, κατακόρυφη πτώση, δηλαδή το τερτίπι της κυβέρνησης θα λειτουργήσει όχι μόνο υπονομευτικά για το γόητρο της χώρας, αλλά και αντιευρωπαϊκά, κι ας προσπαθεί η ΝΔ να υποδυθεί το ρόλο της κατεξοχήν ευρωπαϊκής πολιτικής δύναμης. Ειδικά στις φετινές ευρωεκλογές, όπου τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους ότι το μεγάλο διακύβευμα της αναμέτρησης είναι ένα ικανοποιητικό ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων, η παρεμπόδιση της συμμετοχής των Ελλήνων στις εκλογές για μικροκομματικούς σκοπούς προκαλεί αλγεινή εντύπωση. Βέβαια, όπως έγραψα τις προάλλες, εδώ ο κ. Σαμαράς το 1993 δεν δίστασε να σαμποτάρει τη συνεννόηση με τη γειτονική χώρα για να χτίσει την προσωπική του καριέρα, θα ενδιαφερθεί για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση αν είναι να κερδίσει καμιά ποσοστιαία μονάδα;

Υστερόγραφο: Όμως υπάρχει κι ένα τελευταίο τερτίπι, επί του πιεστηρίου θα λέγαμε. Εννοώ τη διαφαινόμενη πρόθεση των κυβερνητικών εταίρων να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές με σταυρό και όχι με λίστα, και μάλιστα με διπλάσιο αριθμό υποψηφίων, 42 αντί για 21. Ολοφάνερο είναι ότι η ρύθμιση αυτή δεν γίνεται για να προωθήσει την αξιοκρατία, αλλά για να λύσει το εσωκομματικό πρόβλημα του κ. Βενιζέλου, ο οποίος στο υπό διαμόρφωση σχήμα της κεντροαριστερής Ελιάς θέλει να αποφύγει να καθορίσει από πριν τη σειρά των εκλόγιμων, διότι θα υπάρξει λυσσαλέος διαγκωνισμός για την πρώτη θέση της λίστας, που, μόνο αυτή, εξασφαλίζει εκλογή. Με τον σταυρό, αποφεύγει το πικρό ποτήρι, τουλάχιστο ως το βράδυ των εκλογών.

Βέβαια, το να αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών τρεις μόλις μήνες πριν από την τέλεσή τους είναι κάτι που ταιριάζει περισσότερο στα δυτικά του Πέκος, και όχι σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, αλλά δεν νομίζω ότι ενοχλούνται από αυτό οι κυβερνητικοί εταίροι. Ούτε τους ενοχλεί ότι μόνο οι πολύ πλούσιοι θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις μιας πανελλαδικής προεκλογικής εκστρατείας -άλλωστε, ένα σύστημα που επιβαρύνει τους φτωχούς στο εκλέγειν, λογικό είναι να τους τιμωρεί και στο εκλέγεσθαι.

135 Σχόλια to “Εκλογές και τερτίπια”

  1. Καλημέρα
    Κατ΄αρχάς μην προσβάλλεις τον Ρόϋ Μπιν (habeas corpus και…κάθισε, η κορυφαία ατάκα προς τον κατηγορούμενον διότι…
    στο Ελλάντα η ( κάθε ) τροπολογία ψηφίζεται από την πλειοψηφία με την στρατιωτική πειθαρχία χωρίς καν οι ψηφίζοντες να κάνουν τον κόπο να κοιτάξουν τι ψηφίζουν (κατά μείζονα λόγο τα μνημόνια)
    Αρα στην πράξη έχουμε κοινοβουλευτική δικτατορία του πρωθυπουργού (και όσων κρύβονται πίσω του) ενώ ο Ρόυ Μπιν εστερείτο κοινοβουλίου και ουδέποτε σκέφτηκε τέτοια…τερτίπια !

  2. spiral architect said

    Καλημέρα και καλή βδομάδα. 🙂
    Σωστά αποφάσισαν. Γιατί να πληρώνουμε υπερωρίες, νυχτερινά και κυριακάτικα τις εφορευτικές επιτροπές; Θα μπορούσαν να βάλουν και διόδια στα εκλογικά τμήματα, καθόσον η «δημοκρατία» μας είναι επί πληρωμή. Πως θα ανέβει άλλωστε το πρωτογενές πλεόνασμα; 😉
    _________________
    Μιας και λεξιλογούμε, με αφορμή την Ελιά της Ελλάδας και για το ελαιόλαδο που εμείς το ξέρουμε σαν λάδι: Έλαιος!

  3. spiral architect said

    To (διαχρονικό) άσμα της ημέρας:

  4. leonicos said

    Καλό και το 4

  5. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1: Σωστό κι αυτό!

    2: Μην τους δίνεις ιδέες -άκου διόδια…

  6. leonicos said

    Και ρπο Γς. Αυτό μ’ ενδιαφέρει. Κι ας μου την πει πάλι ο αρχιτέκτονας

  7. leonicos said

    Η σημαντική (σημασιολογική) δείνωση της λέξης είναι μερικό φαινόμενο του σημασιολογικού περιορισμού, ο οποίος δεν συμβαίνει μόνο στα δάνεια. Απλώς στα δάνεια γίνεται μια ειδική χρήση επειδή δεν βολεύει να περιορίσουμε τη δικιά μας. π.χ. σίδερο, δεν είναι μόνο το γνωστό μέταλλο αλλά και το σίδερο του σιδερώματος. Μερικ΄’ες φορές ο περιορισμός παίρνει δύο δρόμους, π.χ. εγχειρίδιο, αυτό που μπορείς να κρατήσεις στο χέρι, κάτι όχι πολύ ογκώδες, πήρε τελικά δυο σημασίες, και τις δύο κύριες. Το ίδιο συμβαίνει και σε λέξεις που χρησιμοποιούνται στην κυρίως γλώσσα , πουλάω σιδερικά’ και τη σλανγκ ‘θα σου φέρω εγώ ένα σιδερικό…. 45άρι’ δηλ. όπλο.

    Μερικές φορές δεν πρόκειται για πραγματική δείνωση αλλά για επιλεκτικό σημασιολογικό δανεισμό. δηλαδή από το πλάτος των σημασιών που έχει η λέξη στη γλώσσα προέλευσης, εμείς δανειζόμαστε μια μόνο σημασία.

    Έτσι για να μη λέει ο Γς ότι τα ε΄χω μόνο μαζί του. Τα έχω και με τις λέξεις.

  8. Πάνος με πεζά said

    Πάμε στοίχημα ότι θα αφήσουν ελεύθερα τα διόδια εκείνες τις μέρες; Όχι βέβαια ότι κάποιος ετεροδημότης, που ζει στην Αθήνα, έχει λόγο να πάει να ψηφίσει το Δήμαρχο Τραχανοπλαγιάς, αλλά άμα του πετάξεις το τυράκι με τα τζάμπα διόδια, θα συμμετάσχει τουλάχιστον στις Ευρωεκ(ω)λογές (το εμβόλιμο ωμέγα δανεισμένο από το πάλαι ποτέ «Αγκάθι» του αείμνηστου Θανάση Μάνθου), αντί, όπως την άλλη φορά, να μουσκεύεται Αγιοπνέματος στις Μύκονες…

    Κι αν προσέξατε, με την αύξηση των διοδίων, τα ραδιόφωνα -ή οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, σε σωστότερα ελληνικά- κατακλύστηκαν από εργολαβικές διαφημίσεις προσφορών στα e-pass (νοικοκύρη, θέσπισε μια ελληνική λέξη, π.χ.ηλεκτρονικό ελευθέρας), για μέχρι και 50% έκπτωση, προφανώς αν είσαι οδηγός του ΚΤΕΛ…

    Καλημέρες !

  9. leonicos said

    Τώρα για τις εκλογές και τους υποψηφίους… και τα κόμματα…

    Λυπάμαι αλλά ο selfdefinition (identity) checker μου κόβει την απάντηση. Αυτά που έχω να πω δεν περνάνε.

    Απλώς αηδιάζω με το νέο αυτό τερτίπι, διότι για τερτίπι πρόκειται

  10. sarant said

    8: Πεζέ Πάνο, θέλουμε μία σύντομη λέξη. Ηλεπάσο.

  11. Νοτιος Κωλος said

    Νικοκυρη, ενα μικρο σχολιακι. Η αναφορα στην Δημοκρατια της Μακεδονιας με τον συχνο ακατονομαστο χειρισμο ειναι επιλογη ακουσια ή οχι; Διοτι, συνηθως, το «γειτονικη χωρα» προερχεται ακριβως απο τα θυματα αυτης της σαμαρικης εθνικιστικης αφηγησης.

    καλημερα!

  12. sarant said

    11: Να σου πω, δεν το σκέφτηκα πολύ πριν το γράψω, για τα συγκεκριμένα συμφραζόμενα μου φάνηκε ταιριαστό. Συνήθως γράφω πΓΔΜ, που είναι η επίσημη ονομασία, ή, ειρωνικά, ακατονόμαστη.

  13. Πάνος με πεζά said

    @10 : Πάσο; Ελληνική η ρίζα;

  14. Xωρίς να θέλω να δικαιολογήσω τα σκανδαλωδώς αδικαιολόγητα, κάποτε θα πρέπει να γίνει κάτι και για το θέμα των ετεροδημοτών. Είναι απαράδεκτο να μένει κάποιος είκοσι χρόνια στην Αθήνα, να είναι γραμμένος στην εκεί Εφορία, και να εξακολουθεί να ψηφίζει στην Κολοπετεινίτσα…

  15. Δεν είχαμε πει κάποτε ότι αλλαγές στον εκλογικό νόμο εφαρμόζονται μόνο από τις εκάστοτε μεθεπόμενες εκλογές; Ή μόνο για τις βουλευτικές ισχύει αυτό;

  16. spiral architect said

    @15: Μάλλον! 😉
    Για να τη στήσουνε τη δουλειά, ξέρουν. Άλλωστε τι σκατά συνταγματολόγο έχουν για αντιπρόεδρο!

  17. # 14

    Για τους μη γνωρίζιοντες η κωλοπετεινίτσα λέγεται σήμερον Τριταία και είναι το…εξοχιό της Ιτέας στην Φωκίδα περίπου 200 χουλουμου από το (χαρρυ) κλίνειον άστυ

  18. # 15

    Ρε Αγγελε βαλτός είσαι ;

    αν πιάσουμε ώρα τι είχε πει ο καθένας δεν θα τελειώσουμε ποτέ !

  19. ΠΑΝΟΣ said

    Μάλλον είναι αβάντα στον Βενιζέλο ο σταυρός,αλλά μήπως είναι καλύτερα από την λίστα;

  20. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Το σοβαρό ζήτημα δεν είναι τα όποια προεκλογικά τερτίπια της κυβέρνησης, αλλα οτι η υποτιθέμενη εναλακτική λύση ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν και εξέφραζε πριν 5 (θα έλεγα και 2) χρόνια. Έχει αλλοτριωθεί σε μεγάλο βαθμό, και παρουσιάζει εκπληκτικές ομοιότητες με το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν την «αλλαγή», και στον πολιτικό του λόγο, και στην κομματική στελέχωση.
    Συνεπώς για τον λαό, θα είναι πάλι μια σκέτο απο γιουβέτσι, και το φιλέτο θα το φάνε αυτοί που το έτρωγαν ανέκαθεν.
    Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται προφητική η Έμμα Γκόλντμαν.

    13 – Φυσικά ελληνική η ρίζα, δεν έχεις ακουστά το χωριό (πόλη;) των ΕΛ, ΕΛ ΠΑΣΟ;

  21. Auslaender said

    14 Άγγελε, συμφωνώ 100%. Εάν κάποιος ετεροδημότης θέλει να ψηφίσει και του δημιουργεί κόλλημα η ανάγκη ταξιδιού στον τόπο που έχει τα εκλογικά του δικαιώματα, μέσα σε 3 μήνες έχει άπλετο χρόνο να τα μεταφέρει εκεί που κατοικεί επιτέλους και να έχει πια λόγο για τους τοπικούς άρχοντες της περιοχής που μένει και όχι εκείνης που έμενε πριν από 30 χρόνια.

  22. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    13: Όχι, δεν είναι ελληνική η ρίζα.

    19: Καλύτερα για τις εθνικές εκλογές, ίσως -και το συζητάμε. Για ευρωπαϊκές, σε πανεθνική προεκλογική εκστρατεία, πολύ αμφιβάλλω. Κι έπειτα, αν ο αρχηγός θέλει να αποκλείσει κάποιον, απλώς δεν τον βάζει στο ψηφοδέλτιο.

  23. sarant said

    21: Δεν νομίζω ότι όποιος κάνει τώρα μεταδημότευση προλαβαίνει τις φετινές εκλογές, έτσι κι αλλιώς.

  24. LandS said

    Δεν είναι απαράδεκτο να μένει κάποιος είκοσι χρόνια στην Αθήνα, να είναι γραμμένος στην εκεί Εφορία, και να εξακολουθεί να ψηφίζει στην Κολοπετεινίτσα. [ Αθήνα και Κολοπετεινίτσα, κωδικοί για αστικό κέντρο και αμελητέο χωριουδάκι αντίστοιχα].
    Αν δύο λογαριασμοί της ΔΕΗ ή δυο φορολογικές δηλώσεις (ένα πρόσφατο εγγραφο, και ένα πριν δυο χρόνια) αρκούν για να μεταδημοτεύσω, κάτι που συνεπάγεται εγγραφή μου στους εκλογικούς καταλόγους, τότε αρκούν και να μείνω δημότης εκεί που θέλω. Δεν λέω ότι δεν έχουν γίνει διάφορα, αλλά πιστεύω ότι, κατά κανόνα, οι ετεροδημότες είναι βεριτάμπλ και όχι γιαλαντζί. Έχουν συμφέροντα, δεσμούς κλπ με το τόπο που ψηφίζουν.

    Με την ευκαιρία, βλέπω στη σχετική ενημερωτική ιστοσελίδα του Δήμου Αλίμου και ρωτώ αν η λέξη «δημοτικότητα» χρησιμοποιείται σωστά.

    http://www.alimos.gov.gr/el-gr/Services.aspx?ElementId=9cd45403-1384-4998-8b6a-175ae1ae7541

  25. LandS said

    βλέπω τη σχετική … και αναρωτιέμαι …

  26. spiral architect said

    @24: δημοτικότητα;;; 😯

  27. spiral architect said

    δημοτικότητα

  28. LandS said

    19. Καθόλου καλύτερα. Εδώ λέμε να σπάσουμε την β΄Αθηνών σε κομμάτια, για να γλυτώσουμε από το σταρ σύστεμ, όχι να κάνουμε την Ελλάδα μία σταυροθηρική περιφέρεια.

    20. Αυτό το «ανόθευτος ΣΥΡΙΖΑ πριν (δηλ. του 4% ) και ο νοθευμένος τώρα (δηλ. του 27%++ ) » σας ακούγεται για πολιτική στάση;

  29. LandS said

    26 και 27
    Σύμφωνα με το ΛΚΝ η παρακάτω πρόταση, με την οποία τελειώνει ο Δήμος Αλίμου το ενημερωτικοχρηστικό του είναι παράλογη και το ξέρουμε.
    «για να αποκτήσει κάποιος την αρχική του δημοτικότητα για μία και μοναδική φορά στη ζωή του συμπληρώνοντας σχετική υπεύθυνη δήλωση»

    Μήπως όμως έχει μπει σε κάνα νόμο αντί για τον όρο «ιδιότητα του δημότη» και δεν χρειάζεται να σφαλιαρίσουμε τον συντάκτη;

  30. spiral architect said

    @29: Κι όμως!
    Γκούγκλισα «δημοτικότητα + νόμος» και μοy’ βγαλε πρώτη μούρη τον ΝΟΜΟΣ 3463 – Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων
    Δες το άρθρο 14. 😯

  31. Ανδρέας said

    δημοτεύομαι
    μετέχω στον δήμο και στην πολιτεία σύμφωνα με τους νόμους της πολιτείας, ανήκω σε δήμο, εγγράφομαι σε δημοτολόγιο

    δημότευση είναι η σωστή λέξη αντί της δημοτικότητας

  32. Ανδρέας said

    Αλλόγλωσσοι γράφουν τους νόμους;

  33. spiral architect said

    @32: Οχι, μαθητές του Βενιζέλου! 😀

  34. LandS said

    31 και 32
    Άντε μετά να πιστέψεις το Βενιζέλο όταν λέει ότι εμείς μετράμε καλύτερα από τη Γιούροστατ. Με το πρότερο έντιμο βίο των γκρικ στατίστικς μάλλον θα εννοεί τη …μετρητότητα.

  35. spiral architect said

    @34: Σωστό κι αυτό! 😛

  36. spiral architect said

    Πάντως επειδή ο κώλος του χοντρού έχει πάρει φωτιά, μαζί με τα τερτίπια που κάνει, το’ χει ρίξει και στο τραγούδι:

  37. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    29-30: Το ψυλλιαζόμουν ότι θα είναι από το νόμο η «δημοτικότητα». Μήπως στο πρότυπο της (υπαρκτής αλλά όχι πολύ διαδεδομένης) πολιτειότητας να διάλεγαν την «δημοτειότητα»;

  38. Ανδρέας said

    37. Υπάρχει και χρησιμοποιείται συχνότατα ο νομικός όρος μεταδημότευση. Γιατί να αλλαχτεί σε πολιτειότητα;
    Σχήμα οξύμωρο είναι ότι υπάρχει η μεταδημότευση και αλλάζει κάποιος την λέξη σε δημοτικότητα.

  39. Ανδρέας said

    38. σε δημοτειότητα*

  40. sarant said

    Μεταδημότευση είναι η αλλαγή δημοτ***τας.

  41. Ανδρέας said

    Ακριβώς. Έχουμε την μεταδημότευση κι αφού είναι μετά- (σύνθετη λέξη) προηγείται η απλή δημότευση ως πράξη απόδοσης δικαιωμάτων δημότη σε ένα άτομο.

  42. gryphon said

    Yαρχει καποια δικαιολογία για τούς ετεροδημοτες γιατι ξερω πολλέςπεριπτωσεις ανθρωπων που εχουν αφησει συνειδητα τα δικαιωματα στα χωρια η και τα μετεφεραν απο την Αθηνα εκει για να φαινονται οτι εχουν κατοικους (γιατι δεκαδες η εκατονταδες χωρια στην επαρχια ειναι ουσιαστικα ακατοικητα εκτος απο τους καλοκαιρινους μηνες) μηπως και γινει κανενα εργο καποιος δρομος κλπ.

  43. spiral architect said

    Ο Πιτσιρίκος έκλεψε την ιδέα μου:

    Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως για τις ευρωεκλογές θα στηθούν δυο κάλπες. Η μια κάλπη θα είναι για τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και η άλλη για τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων. Διόδια θα υπάρχουν μόνο στην κάλπη αυτών που δεν ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

  44. munich said

    Η άλλη μεγάλη ντροπή-τροπολογία της τελευταίας στιγμής που πάνε να περάσουνε (ή περάσανε ήδη) είναι αυτή που αποκλείει από το δικαίωμα του εκλέγειν και τους κελέγεσθαι τους ομογενείς και τους μετανάστες τρίτων χωρών με χαρτια! Αυτό αποτελεί, για να δανειστώ τη γλώσσα των ΜΜΕξημέρωσης, παγκόσμια πρωτοτυπία!
    Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!

    Για τους ετεροδημότες
    Σε κάθε χώρα που ζήσαμε, είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώνουμε τη διεύθυνσή μας στο μητρώο του δήμου, ακόμα κι όταν μετακομίζαμε στα όρια του ίδιου δήμου πρέπει να τους ενημερώνουμε (έστω ηλεκτρονικά) ώστε να ξέρουν πως να επικοινωνούν μαζί μας, αλλά και για λόγους σχεδιασμού φαντάζομαι. Σε αυτή τη διεύθυνση όταν υπήρχαν εκλογές που είχαμε δικαίωμα να συμμετέχουμε, αν θέλαμε, μας έστελναν την ενημέρωσει για τα εκλ. τμήματα, τους συνδυασμούς, επιστολική ψήφο κτλ.

    @ 28 β
    ναι το θεωρώ πολιτική στάση. Κάποτε γινόταν και ένας άλφα διάλογος. Τώρα όλοι μούγκα στη στρούγκα για να μην «κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα». Και που οδήγησε αυτό; στο Βουδούρη και τον Καρυπίδη που… χμ….(ας μην προσβάλω κανένα)
    Αν μιλήσει κανένας τον δαχτυλοδείχνουν: ν ο οπαδός του 4%.
    Αυτό το 4% όμως τιμησαν οι πολίτες το ’12, έτσι δεν είναι;

  45. spiral architect said

    @44α:
    Η κυβέρνηση που αποφάσισε οι νόμιμα διαμένοντες μετανάστες να μην μπορούν να ψηφίσουν αρνείται και τα λεφτά από τους φόρους τους;
    (τουιτερικόν)

  46. Ανδρέας said

    45. Εφοριακός ή αλλοδαπός το ρώτησε; Αν δεν είναι εφοριακός ή αλλοδαπός πως ξέρει αν πληρώνουν ή δεν πληρώνουν φόρους;

    Η ψηφολαγνεία μας έφαγε.

  47. Γιάννης said

    Εγώ λυπάμαι αυτούς που, το βράδυ, μετά τις εκλογές, θα υποδέχονται τους δικαστικούς αντιπροσώπους και θα πρέπει να βγάλουν άκρη από τα «τηλεγραφήματα» τα «πρακτικά νο 2» και τα άλλα συναφή που θα είναι τίγκα στα λάθη. Αν βγει αποτέλεσμα εκείνη τη νύχτα καλά θα’μαστε!

  48. Θρασύμαχος said

    #47: τί άλμα είναι πάλι αυτό, να λυπόμαστε «αυτούς που θα υποδέχονται τους δικαστικούς αντιπροσώπους» και να μη λυπόμαστε απ’ ευθείας ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ τους δικαστικούς αντιπροσώπους;

  49. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ὁ ΣΥΡΙΖΑ καὶ οἱ συριζαῖοι πρέπει νὰ ὀργανώσουν μετακινήσεις πρὸς τὴν ἐπαρχία. Ὅποιος εἶναι μόνος του στὸ αὐτοκίνητο παίρνει ἄλλους τέσσερις. Τὸ κόμμα νὰ μισθώση ἐπίσης λεωφορεῖα, τραῖνα, βαπόρια, δωρεὰν ἢ μὲ χαμηλὴ συμμετοχή. Ἡ ἀπόφαση νὰ τοὺς ἐπιστρέψη μπούμεραγκ

  50. sarant said

    49: Αυτό ασφαλώς πρέπει να γίνει.

  51. Παγανιστής said

    Κύριε Σαραντάκο,

    διατί οι 50 σχολιογράφοι σας αποκρύπτουν επιμελώς την προ ολίγου εύρεσιν ορειχαλκίνου αγάλματος του Θεού Απόλλωνος εις την Λωρίδα της Γάζης, βάρους 500 κιλών, το οποίον αξίζει περισσότερον από την Τζοκόνδα του αρεσκομένου εις την οπισθογέμισιν Λεονάρδο Ντα Βίντσι; Τους πονάει το γεγονός ότι ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός έχει αφήσει παντού τα αχνάρια του;

    http://www.protothema.gr/culture/article/352068/missing-friendly-url/

  52. Ανδρέας said

    44 α). Ο νόμος αμοιβαιότητας δεν ισχύει δηλαδή;

    Αυτή η «ελεύθερη απόδοση» νομικών όρων στις μεταφράσεις μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση.

    Ας πούμε με το θέμα της λεγόμενης ιθαγένειας το οποίο επανήλθε, πρόσφατα, σχετικά με την συμμετοχή πολιτών άλλων χωρών στις εκλογές στην Ελλάδα και στην Γερμανία.

    “Η κατάργηση των διατάξεων των άρθρων 14-21 του επίμαχου Ν. 3838/2010 έρχεται σε συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 460/2013 «Ιθαγένεια τέκνων αλλοδαπών και δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές».”

    Ιθαγένεια σημαίνει εντοπιότητα μάλιστα την λέξη την χρησιμοποιούσαν κατά κόρον θέλοντας να προσδιορίσουν τους ινδιάνους στα γουέστερν διηγήματα. Ο Τσιπιρίπο ήταν ιθαγενής κι ο Πεπίτο Μεξικανός.

    Το σχόλιο έχει να κάνει με την αρχική έννοια της λέξης ιθαγενής.
    Πως ζητάει κάποιος να “νομιμοποιηθεί” η καινούρια έννοια σε λεξικά;

    Τα λεξικά και οι λεξικογράφοι είναι η λεγόμενη “κολυμβήθρα του Σιλωάμ”;

    Το ίδιο και το αυτό συμβαίνει και με την λέξη “δημοτικότητα” και με πλείστες άλλες λέξεις που αλλάζουν νόημα όχι επειδή το επέβαλλε η καθομιλουμένη χρήση των λέξεων αλλά το επιβάλλει η συγγραφή νόμων με έωλα και επιπλέον παράνομα χαρακτηριστικά.

    Στην αίτηση παροχής υπηκοότητας δεν είναι απαραίτητο να έχει γεννηθεί κάποιος στην χώρα απ’ την οποία αιτείται η πολιτογράφηση.
    Βέβαια αυτό απαιτεί νομική διάκριση του όρου “ιθαγένεια” και “υπηκοότητα” κάτι το οποίο δεν γνωρίζω αν έχει συμβεί στην ελληνική νομοθεσία.

    Αντιθέτως έχει καθοριστεί ο όρος “ανιθαγένεια” από τον Ο.Η.Ε.:

    Ν.139/1975 (ΦΕΚ 176/ Α’25.8.1975)

    ΣΥΜΒΑΣΙΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΑΝΙΘΑΓΕΝΩΝ
    Ψηφισθείσα την 28ην Σεπτεμβρίου 1954 υπό Συνδιασκέψεως Πληρεξουσίων συνελθούσης κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων της αποφάσεως 526 Α (XVII) του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου από 26ης Απριλίου 1954 τεθείσα εν ισχύι την 6ην Ιουνίου 1960, κατά τας διατάξεις του άρθρου 39.

    Τα Υψηλά Συμβαλλόμενα Μέρη.
    ‘Εχοντα υπ’όψει ότι ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και η Παγκόσμιος Διακήρυξις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η εγκριθείσα την 10ην Δεκεμβρίου 1948 υπό της Γενικής Συνελεύσεως των Ηνωμένων Εθνών, επεβεβαίωσαν την αρχήν ότι οι άνθρωποι, άνευ διακρίσεως, δέον να απολαύουν των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών. ‘Εχοντα υπ’όψει ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κατ’επανάληψιν εξεδήλωσε το μέγα αυτού ενδιαφέρον διά τους ανιθαγενείς και ότι μεριμνά διά να τους εξασφαλίση την κατά τον δυνατόν ευρυτέραν άσκησιν των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών. ‘Εχοντα υπ’όψει ότι μόνον οι ανιθαγενείς εκείνοι οίτινες είναι επίσης πρόσφυγες δύνανται να ωφελούνται εκ της Συμβάσεως της 28ης Ιουλίου 1951 περί της νομικής καταστάσεως των προσφύγων και ότι υπάρχουν πολυάριθμοι ανιθαγενείς εφ’ων η ρηθείσα Σύμβασις δεν έχει εφαρμογήν.
    Αυτά μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Σήμερα είναι ανιθαγενείς οι αλλοδαποί στην Ελλάδα κι αν ναι πως αποδεικνύεται αυτό;

    Επίσης έχουμε και την ισχύ του δικαιώματος του εκλέγειν με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας για αλλοδαπούς.

    Οι χώρες προέλευσης αυτών που κατά το ΣτΕ ψήφισαν παράνομα έχουν υπογράψει την αρχή της αμοιβαιότητας;

    Αν όχι πως επιτράπηκε στην Ελλάδα αυτό και μάλιστα βρίσκονται συχνά πυκνά κατήγοροι για το ότι δεν ψηφίζουν οι αλλοδαποί.
    Αυτοί που επικαλούνται το δικαίωμα ψήφου η μη ψήφου Ελλήνων στην Γερμανία ή Η.Π.Α. γνωρίζουν τις συμβάσεις αμοιβαιότητας διπλής υπηκοότητας μεταξύ των συμβαλλόμενων κρατών;

  53. Θρασύμαχος said

    #52: «ιθαγένεια» & «υπηκοότητα» (απολύτως συνώνυμα) είναι εξ ορισμού νομικοί όροι (δεν προϋπήρχαν στη φύση όπως η φώκια ή η ροδακινιά), άρα το περιεχόμενό τους το ορίζει ο νόμος και όχι η ετυμολογία.

  54. Ανδρέας said

    53. παραπομπές για του λόγου το αληθές;
    Ότι η νομική γλώσσα καθορίζεται από δικούς της κανόνες κι όχι εθιμοτυπικούς;

    Τερτίπια τα ονομάσαμε λέμε.

  55. munich said

    αυτό το Τζοκόνδα ήτο πάσα τα λεφθά οφείλουμε να παραδεχθούμεν.

  56. Ανδρέας said

    53. Όταν χρησιμοποιούνται λατινικοί όροι σε νομικά έγγραφα δεν ετυμολογούνται;

    ethemis.gr/xrisima/chrisima-ke-alla/lexiko-latinikon-oron/

    Άλλο πάλι τούτο…

  57. Θρασύμαχος said

    #54: «Παραπομπές» για το ότι η ιθαγένεια είναι νομικός όρος και δεν προϋπάρχει ελεύθερη στη φύση; Καλά, αν κληρονομήσετε καμμιά ψιλή κυριότητα ψάξτε στους αρχαίους ποιητές να δείτε τί είναι!

  58. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    28 – Oυσιαστικά με κάλυψε ο Munich στο 44, αλλα αυτή δεν είναι η πραγματικότητα; εκτός κι αν δεν την βλέπετε, ή δεν θέλετε να την δείτε, οποτε τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.
    Η δική μου πολιτική στάση είναι η εξής, όλα τα κόμματα, είτε εν γνώση τους, είτε εν αγνοία τους, είναι υποχείρια του κεφαλαίου, το οποίο τα διαχειρίζεται κατα το δοκούν. Βλέποντας την ιστορία των τελευταίων 180 χρόνων, απο τα κόμματα, Γαλλικόν, Ρωσικόν, Αγγλικόν, μέχρι πρόσφατα την Χ.Α, και βλέποντας επίσης ποιοί γόνοι κυβερνούν τόσα χρόνια, και πώς «αλλάζουν» γραμμή, όσα κόμματα φτάνουν μπροστά στην πόρτα της εξουσίας, βγαίνει αβίαστα το παραπάνω συμπέρασμα, που εμένα με καλύπτει. Μου είναι αδιανόητο να νομομοποιήσω με την ψήφο μου, τον κλέφτη που θα με κλέψει, αλλα επειδή πιστεύω στην δημοκρατία, και στις διαδικασίες της, πάντα συμετέχω στις στημένες απο το κεφάλαιο εκλογές, και ρίχνω άκυρο.
    Τα κράτη, είναι κατασκευάσματα των τραπεζών για να ελέγχουν καλύτερα τους λαούς, ό,τι είχαν κάνει οι αποικιοκράτες στην Αφρική, και τόσους αιώνες, δεν μπόρεσε ποτέ κάποιο αφρικανικό κράτος, παρ΄όλο τον βεβαιομένο πλούτο του, να ορθοποδήσει και να είναι ισάξιο ακόμα και με την Ελλάδα.
    Με λίγα λόγια, όλοι όσοι είναι κοντά στην εξουσία, χρωστάνε γραμμάτια σε κάποιον ισχυρό, που φυσικά καλούνται μετά να τα πληρώσουν.
    Γι αυτό χορεύω όπως μου βαρούν, αλλα προσπαθώ να το κάνω με δικά μου βήματα.

    Υ.Γ. – Ο Μάρξ έλεγε, (αν θυμάμαι καλά) οτι ακόμα κι αν αλλάξει το κεφάλαιο τους τρόπους παραγωγής, το προλετάριο δεν θα μειωθεί. Δυστυχώς έκανε μεγάλο λάθος, πλέον το προλετάριο περισεύει υπερβολικά, και σε μια δεκαετία ακόμα περισσότερο, ενα ελάχιστο ποσοστό θα είναι χρήσιμο για την παραγωγή, το υπόλοιπο θα είναι ΑΧΡΗΣΤΟ, τα πρώτα δείγματα τα βλέπουμε ήδη. Τα λεγόμενα αριστερά κόμματα είναι τόσο αγκυλωμένα (ή διαπλεκόμενα με την εξουσία), που δεν αντιλαμβάνονται την τεχνολογική πραγματικότητα, και δεν έχουν να προτείνουν τίποτα, αναμασούν τσιτάτα 150 ετών, όταν μοχλεύεται το παγκόσμιο ΑΕΠ, σε λιγότερο απο ενα μήνα.

  59. Ανδρέας said

    58. Αν εννοείται κάποιος ο οποίος γεννιέται σε Ελληνικό έδαφος με την λέξη ιθαγενής δεν διαφωνούμε.

    Υπήκοος ποιος είναι;

    Υπάρχει νομικά ο όρος υπηκοότητα και ιθαγένεια
    και σαφώς διαφοροποιούνται, εσάς πως διέφυγε το γεγονός αυτό;

  60. Θρασύμαχος said

    #56: Όχι, δεν ετυμολογούνται. Εξηγούνται! Άλλο το ένα, άλλο το άλλο, λ.χ. η actio pauliana είναι συγκεκριμένη αγωγή του αστικού δικαίου και δεν αφορά μόνο κάποιον Παύλο.

  61. Θρασύμαχος said

    #59: ομολογουμένως μου διέφυγε (εντελώς όμως), εξηγήστε μου τις διαφορές γιατρέ μου

  62. Ανδρέας said

    61. Για να με βοηθήσετε στην διάγνωση…
    Τι αισθάνεστε πονάτε, ζαλίζεστε;
    😀

  63. Θρασύμαχος said

    #62: ευχαριστώ, δεν πονώ αλλά πράγματι ζαλίζομαι όποτε διαβάζω ότι δήθεν ετούτος ή εκείνος ο συμβατικός νομικός όρος αντλεί την έννοιά του από την ετυμολογία του και μόνον απ’ αυτήν

  64. Παγανιστής said

    Κύριε Σαραντάκο,

    διατί και οι 63 σχολιογράφοι σας καλύπτουν τόσον σκανδαλωδώς τον (πρώην παγανιστήν και νύν) χριστιανούλην υπουργόν Υγείας Αδώνιδα Γεωργιάδην, όστις υπήρξε επί έτη φοβερός Αντισημίτης; Διαβάσατε τί του βγάζει σήμερα ο Ελληνόψυχος Ψαρράς εις την «Εφημερίδα των Συντακτών» και πάψατε να καλύπτετε τον σύζυγον της Ευγενίας Καραγιαννίδου, εκτός αν είσθε και οι ίδιοι κρυφοχριστιανούληδες.

    http://www.efsyn.gr/?p=173329

  65. physicist said

    #44. — Μόναχε, χρειάζονται διευκρινήσεις. Το δικαίωμα ψήφου σε δημοτικές εκλογές υπάρχει για τους δημότες ανεξάρτητα από την υπηκοότητά τους υπό την προϋπόθεση ότι ο Δήμος-η Πόλη δεν είναι συγχρόνως Ομόσπονδη Πολιτεία. Στη δεύτερη περίπτωση, οι δημοτικές εκλογές είναι συγχρόνως και πολιτειακές, άρα δικαίωμα ψήφου δεν υπάρχει. Όσο για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, δεν είμαι βέβαιος επειδή ποτέ μου δεν ενδιαφέρθηκα. Ασφαλώς όλα αυτά δεν ισχύουν σε περίπτωση που ο μετανάστης έχει αποκτήσει την υπηκοότητα της χώρας στην οποία μένει.

    Σε ό,τι αφορά τους ομογενείς, εξηγήστε μου αν το κατάλαβα καλά: ένας (Έλληνας) ομογενής με μόνιμη κατοικία π.χ. στο Τορόντο του Καναδά, θάπρεπε να έχει δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές των Αθηνών; Παράλογο μου ακούγεται ή μήπως κατάλαβα λάθος; Όσο για το δικαίωμα του εκλέγειν, σκανδαλώδες θα ήταν εάν το αφαιρούσαν από Έλληνες πολίτες για τις εθνικές ή τις ευρωπαϊκές εκλογές. Όμως, αν κάποιος Έλληνας είναι δημότης του Αμβούργου, δεν βλέπω γιατί θάπρεπε να μπορεί να ψηφίζει στις δημοτικές της Θεσσαλονίκης, όπου γεννήθηκε και όπου εξακολουθεί να είναι γραμμένος σε κάποια μητρώα. Μου φαίνεται άδικο στους κατοίκους της να συναποφασίζει για το αν θα γίνει πάρκο στην Παραλία και υπόγεια ζεύξη κάτω απ’ τον Θερμαϊκό.

  66. Πέπε said

    @ 2: Spiral Architect, βλέπω μοιράζεις έμπνευση!
    http://pitsirikos.net/2014/02/%CE%B4%CE%B9%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CE%B2%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD/

  67. physicist said

    Εεεεεεε, υποθαλάσσια που να πάρει και να σηκώσει …

  68. Πέπε said

    @ 65: Σκέψου τον Έλληνα κάτοικο Αμβούργου που δεν κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη αλλά από ένα μικρό χωριό που κατοικούν πλέον μόνο ο παππούς του και η γιαγιά του. Αυτός μπορεί να επισκέπτεται τον τόπο του 15 μέρες το καλοκαίρι, ή και πιο αραιά. Ακόμη κι έτσι, δεν το βρίσκω ούτε παράλογο ούτε άδικο να έχει ένα λόγο για το ποιος θα αναλάβει τις τύχες του (του χωριού): εντάξει, ο ίδιος έφυγε γιατί εκεί δεν είχε ζωή, δε σημαίνει όμως ότι εφεξής θα πρέπει εκ λόγων συνέπειας να αδιαφορεί για το τι θα απογίνει ο τόπος και οι 5 παππούδες που τον κρατάνε ακόμα.

  69. munich said

    @65
    δεν έδωσα διευκρινήσεις γιατί μιλούσα για διαφορες ευρωπαικές πόλεις στις οποίες έχουμε δημοτεύσει, και φυσικά υπάρχουν διαφορές σε καθεμία περίπτωση αλλά σε όλες μου έχουν στείλει χαρτιά να ψηφίσω σε αυτοδιοικητικές εκλογές (άσχετα που δεν το έκανα).

    όσον αφορά τους ομογενείς νομίζω ότι η εν λόγω τροπολογία δεν προσπαθεί τόσο να εμποδίσει τον ελληνικής καταγωγής δημότη Αμβούργου να θέσει υποψηφιότητα στην Καλλιθέα (αλήθεια πόσοι τέτοιοι υπάρχουν;) όσο τον παλινοστούντα Ρωσωπόντιο. Όμως ίσως κάνω λάθος.

  70. munich said

    Ασε που κιαν είναι έτσι όπως τα λες κάπως όψιμη φαντάζει τη ανησυχία περί ομογενών. Θα θυμάσαι τις προεκλογικές περιοδείες των μεγάλων ελληνων πολιτικών στη Γερμανία και τα ναυλωμένα αεροπλάνα τις ΟΑ που όπως αποδείχτηκε κανένα κόμμα δεν πλήρωνε

  71. physicist said

    #68. — Ίσως όμως ακριβώς επειδή έχουν μείνει μόνο δέκα παππουδογιαγιάδες είναι ακόμα πιο άδικο αν αποφασίζει ο εξ Αμβούργου, μιας και η ψήφος του αποκτά αποφασιστική σημασία. Τη φάμπρικα «αφήνω τα εκλογικά δικαιώματα του παιδιού στο χωριό» την ξέρω και δεν τη συμπάθησα ποτέ. Διάβολε, πρέπει κάποτε ν’ αποφασισουμε πού έχουμε τα συμφέροντά μας. Δηλαδή αν αγοράσω μια παράγκα στην Κροατία για να πηγαίνω δέκα μέρες το χρόνο, να απαιτήσω κι απ’ τους Κροάτες να ψηφίζω εκεί;

    #69. — Οι Ρωσοπόντιοι δεν είναι Έλληνες υπήκοοι; (Είμαι άσχετος και φαίνεται).

  72. physicist said

    #70. — Καμία αντίρρηση σ’ αυτό, άλλωστε ξεκαθάρισα ότι δεν αναφέρομαι στις εθνικές εκλογές. Εκεί μετράει η υπηκοότητα, αν δεν θες να μπορώ να ψηφίζω, να μου την αφαιρέσεις.

  73. Ανδρέας said

    63. Το ότι δεν έτυχε κριτικής και σχολιασμού όταν κάποιος καθιέρωσε ως ταυτόσημη την νομική έννοια της ιθαγένειας και υπηκοότητας αυτόματα τον θέτει εκτός κριτικής;
    Αν ανατρέξετε στο #52 σχόλιο μου θα δείτε πως καθιερώθηκε νομικά ο όρος της ανιθαγένειας την δεκαετία του ’50 κι αν την διαβάσετε θα δείτε ότι πουθενά δεν εμπλέκεται ο όρος υπηκοότητα και περισσότερο δε η ταύτιση των δύο νομικών όρων.

    docman.gr/Download/5125.aspx

    Έχετε δίκιο στην παρατήρηση σας για το ελληνικό δίκαιο.

    Δεν χρησιμοποιείται η λέξη υπηκοότητα, χρησιμοποιείται η λέξη ιθάγενεια.

    Ενώ λένε ελληνική ιθαγένεια δεν λένε Έλληνας ιθαγενής. Το αλλάζουν λέγοντας Έλληνας υπήκοος άλλη λεκτική σχιζοφρένεια αυτή.

  74. ndmushroom said

    68
    Με το συμπάθειο, αλλά αν στο χωριό κατοικούνε μόνο ο παππούς του και η γιαγιά του, δε θα ήταν πιο λογικό την τύχη του χωριού να την καθορίζει ο παππούς και η γιαγιά του, και όχι αυτός που έφυγε γιατί εκεί δεν είχε ζωή; Τί ακριβώς θα ψηφίσει ο κάτοικος Αμβούργου; Ξέρει τους υποψηφίους; Ξέρει τις θέσεις τους; Ξέρει το χαρακτήρα τους (βασικό για ένα χωριό με 2, ή 5, ή 10 κατοίκους); Ή απλά θα κατέβει στο χωριό για να ψηφίσει τον υποψήφιο του κόμματός του, χωρίς να ξέρει καν ποιος είναι αυτός;

  75. spyroszer said

    Το θέμα ιθαγένειας – υπηκοότητας το έχουμε ξανασυζητήσει σε σημείο εξάντλησης 🙂

    Η ετερογονία και ο Αριστοτέλης

  76. Ανδρέας said

    75. Και με λίγα λόγια που καταλήξατε ;

  77. ndmushroom said

    Παρεμπιπτόντως, αυτός είναι κι ο λόγος που προτιμώ το σταυρό από τις λίστες, σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία. Οι εκλογικές λίστες χρησιμοποιούνται κατά κανόνα για να εξασφαλίσουν την εκλογή ατόμων που δύσκολα θα εκλέγονταν διαφορετικά (το τελευταίο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ που είχε σηκώσει και αρκετή κουβέντα είναι ένα κλασικό παράδειγμα). Το επιχείρημα περί οικονομικής εξόντωσης των υποψηφίων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση, με αποτέλεσμα κάθε αντιπροσωπευτικός μας θεσμός να αποτελείται από κομματικά διορισμένα στελέχη και όχι από ικανούς πολιτευτές, που υποτίθεται πως είναι το ζητούμενο.

  78. Πέπε said

    @ 74: Απίθανο είναι να τους ξέρει; Μαζί μεγάλωσαν, μαζί βόσκανε τα πρόβατα, τώρα ακόμα συναντιούνται ανελλιπώς στις εκδηλώσεις του συλλόγου Αποδήμων, κλπ.. Υπάρχουν χωριά που εξακολουθούν να διατηρούν μια «εκτός χώρου κοινότητα» με πολύ ισχυρούς εσωτερικούς δεσμούς. Ίσως όχι όλα, αλλά ας πούμε στα χωριά των νησιών του Αιγαίου αυτό συμβαίνει πολύ έντονα.
    Φυσικά δεν αποκλείω την περίπτωση να θέλει απλώς να ψηφίσει τον υποψήφιο του κόμματός του, υπάρχει όμως και η άλλη περίπτωση, που κάποιος πραγματικά κόπτεται για τα του χωριού του, και για αρκετά χωριά αυτό δεν εμποδίζεται από το αν ζει επιτόπου ή όχι.

  79. Θρασύμαχος said

    #73: Όχι, όχι, τίποτε δεν τίθεται «εκτός κριτικής». Κριτική είναι το να ισχυριστούμε ότι κακώς επελέγη ή επικράτησε ο τάδε ή ο δείνα όρος. Δεν είναι όμως κριτική, αλλιώς λέγεται, το να επιμένουμε ότι ο τάδε και ο δείνα όρος διαφέρουν ή είναι συνώνυμοι ενώ σύμπασα η κοινότητα των αρμοδίων χρηστών βοά για το αντίθετο.

  80. π2 said

    Τα πολιτικά τερτίπια σχολιάστηκαν επαρκέστατα, οπότε εγώ θα σχολιάσω μόνο μια ταλαιπωρημένη λέξη. Δεν έχω ιδιαίτερη προτίμηση ανάμεσα στη συνέργεια (που συχνά χρησιμοποιώ) και τη συνεργία του Νικοκύρη· αρχαίες είναι και οι δύο λέξεις (κάπως συνηθέστερη στα ύστερα χρόνια η πρώτη αν θυμάμαι καλά απ’ όταν το είχα ψάξει), το ίδιο νόημα έχουν, de gustibus non disputandum. Ξέρω ότι κάποιοι προτιμούν να τις χρησιμοποιούν με διακριτή έννοια, την πρώτη με την αρνητική νομική σημασία και τη δεύτερη με την έννοια της συνεργασίας· προσωπικά διαφωνώ, γιατί δεν νομίζω πως υπήρχε ποτέ αυτή η διάκριση και σίγουρα δεν κυριαρχεί σήμερα, οπότε μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις, αλλά και πάλι μένω στο περί ορέξεως. Αυτό που ποτέ μου δεν κατάλαβα είναι γιατί στη γραφειοκρατική ιδιόλεκτο των χρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων (αλλά και αλλού, αν κρίνω από τα γκουγκλίσματα) συνηθίζεται το βάρβαρο συνέργια. Μου έχει τύχει να το διορθώνω και να με αντιμετωπίζουν περιφρονητικά που δεν ξέρω τον πάγκοινο όρο συνέργια (καραsic).

  81. ndmushroom said

    78
    Θεωρείτε δηλαδή τις εκδηλώσεις του συλλόγου Αποδήμων ενδεικτικές της πραγματικότητας του κάθε χωριού; Και πιστεύετε ειλικρινά πως αυτός ο κάτοικος Αμβούργου γνωρίζει καλύτερα τι είναι καλύτερο για το χωριό του από τους παππούδες που μένουν σε αυτό;

  82. munich said

    Ειλικρινά, η υποψία μου ότι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν αφορά στον ελληνικής καταγωγής κάτοικο Γερμανίας ενισχύεται από το γεγονός ότι ενώ τα παιδιά μου είναι γεννημένα στο εξωτερικό και δεν έχουν ζήσει ποτέ στην Ελλάδα, διακοπών εξαιρουμένων, είναι ωστόσο εγγεγραμένα στο δημοτολόγιο δήμου της Αττικής στη διεύθυνση των παπούδων τους και αυτό έγινε κάπως αυτόματα (εννοώ δεν το επιδιώξαμε )
    ποιος θεωρείται λοιπόν ομογενης;

  83. stratosbg said

    Reblogged this on a hairless ape.

  84. Τουλάχιστον ο Ρόι Μπιν πρόσφερε εναλλακτικά και παγωμένη μπύρα.

    Το Ελ Πάσο είναι ασφαλώς ελληνικής προέλευσης, από τον λόφο της Σικελίας.

  85. Μαρία said

    80 Πάλι γκρινιάζεις;

    Μεζεδάκια, πέμπτος γύρος

  86. Θρασύμαχος said

    #82: Η τροπολογία αφορά μόνον αλλοδαπούς, δηλαδή όχι έλληνες πολίτες. Εφ’ όσον τα παιδιά σου είναι γραμμένα σε ελληνικό δημοτολόγιο, ψηφίζουν (από το 1997 δεν υπάρχουν ξεχωριστοί εκλογικοί κατάλογοι). «Ομογενείς» της τροπολογίας (και του ν. 3838/2010) είναι μόνον οι ρωμιοί της Πόλης, οι λεγόμενοι βορειοηπειρώτες και όσοι από την πρώην ΕΣΣΔ δεν διαθέτουν πρόγονο με ελληνική ιθαγένεια ή δεν έχουν πολιτογραφηθεί.

  87. π2 said

    85: Αχνοθυμόμουν ότι κάτι πρέπει να έχει αναφερθεί ξανά εδώ, αλλά δεν θυμόμουν ότι πάλι οι καμένοι από το newspeak το ανέφεραν.

  88. Το ξανάπαμε, τα τερτίπια δεν ταιριάζουν στους Ευρωπαίους που είναι μεθοδικοί και σοβαροί, βεβαίως.

  89. sarant said

    80-85: Κάποτε θα γραφτεί κι αυτό το άρθρο 🙂

  90. Μαρία said

    http://stokokkino.gr/article/5677/M-Spourdalakis-I-allagi-ton-kanonon-ton-eklogon-odigoun-se-antidimokratikes-kai-antikoinobouleutikes-antilipseis

  91. munich said

    @86
    Σας ευχαριστώ για τη διευκρίνηση
    άρα σωστά υποψιάστηκα ότι οι Ρωσοπόντιοι είναι το πρόβλημα (όταν βέβαια δεν μας φέρνουν χρυσά μετάλια ή χρυσές επενδύσεις)

  92. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

    Κάτι ανάλογο με το τερτίπι συμβαίνει και με το χάλι.

    Ο χαλιμάς και το χάλι μας

  93. sarant said

    92: Εννοείς ως προς τη δείνωση, ε; Δεν θυμόμουν ότι είχα γράψει για το χάλι.

  94. leonicos said

    Άγγελε, το Κολοπετεινίτσα με ει μού άρεσε. Ο ηλίθιος ανορθόγραφος εγώ θα το έγραφα με ‘ι’ ενώ ο πετεινός γράφεται με ει. Όμως ο κώλος δεν είναι με ω;
    Σεμνά! Διαβάζουν παιδιά και θυγατέρες!

  95. leonicos said

    @93 χαλ αραβικά κατάσταση. Κεφ χάλακ = πώς είναι η κατάστασή σου = πώς πας; πώς είσαι;

    Και ο άλλος μπορεί να είναι πολύ καλά.

  96. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

    Ναι, σχετικά με τη δείνωση. Αξίζει πάντως να γραφτεί κάτι πάνω στην ιστορία της λέξης χάλι.

    Τα Χάλια υπάρχουν και ως τοπωνύμιο κοντά στη Χαλκίδα (Δροσιά σημερινό όνομα, εξελληνισμένο από τη δικτατορία, 1971) με ενδιαφέρουσα ονοματολιγική και αυτοδιοικητική προϊστορία. Δεν είναι εξακριβωμένο αν η τοπωνυμία έχει προέλευση από το χάλι.
    http://www.eetaa.gr:8080/metaboles/show_metaboles_ota.jsp?toponymio_code=2341

  97. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

    96 ονοματολογική

  98. spyroszer said

    Τερτίπια με θετική σημασία:
    http://books.google.gr/books?id=Z05SAQAAIAAJ&pg=PA12&dq=%22%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%84%CE%AF%CF%80%CE%B9%22&hl=el&sa=X&ei=CgD5UvjaA-Oy0QXJ9oHYBw&ved=0CGAQ6AEwCDhG#v=onepage&q=%22%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%84%CE%AF%CF%80%CE%B9%22&f=false

    http://books.google.gr/books?id=tQlCAAAAcAAJ&pg=PA340&dq=%22%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%84%CE%AF%CF%80%CE%B9%22&hl=el&sa=X&ei=CgD5UvjaA-Oy0QXJ9oHYBw&ved=0CE4Q6AEwBThG#v=onepage&q=%22%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%84%CE%AF%CF%80%CE%B9%22&f=false

  99. Θρασύμαχος said

    Και μέσα σ’ όλα, ακάθεκτος σε παραπληροφόρηση, πονηρία και αγραμματωσύνη ο θρυλικός ΔΟΛ: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231294212 «Πρόκειται για το δεύτερο αιφνιδιασμό, μετά την αλλαγή ημερομηνίας ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ» (ας μη μιλήσω για το «Η συμφωνία για σταυροδοσία στις ευρωεκλογές ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΑΙ ως καινοτομία, που δίνει το προβάδισμα στους ίδιους τους πολίτες»)

  100. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

    98 στη δεύτερη αναφορά, τερτίπι σημαίνει δύναμη κρούσης άραγε;

    Πέρα από αυτό όμως το κείμενο είναι συγκλονιστικό. Ο Νικόλαος Στορνάρης από το πολιορκημένο Μεσολόγγι (1825) νιώθει τον κλοιό να σφίγγει, βλέπει το τέλος να έρχεται, όχι από ανωτερότητα του εχθρού αλλά από έλλειψη τροφής, και ζητάει από το Νικήτα Σταματελόπουλο βοήθεια που δεν έφτασε.

    Πολύ καλή πηγή για να διδάσκεις νεοελληνική ιστορία και Δ. Σολωμό.

    Ο Νικόλαος Στορνάρης και άλλοι, αναμεσά τους ο γερμανός εκδότης της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά» Ιάκωβος Μάγιερ, θα σκοτωθούν στην έξοδο τον Απρίλη του 1826.

  101. 98 tertîb = (μεταξύ άλλων) διάταξις, σχέδιον, μέθοδος, οργάνωση, σύστημα, γράφει το λεξικό του Χλωρού (1899).

  102. sarant said

    98-100: Θα έλεγα ότι στο κείμενο αυτό το τερτίπι είναι με την τουρκική σημασία, όπως λέει ο Δύτης στο 101

    99: Πάλι το ίδιο λάθος !

  103. leonicos said

    Ας πω κάτι για να κλείσουμε…………………

    @24 Λαντς, έπρεπε μάλλον να λέει ‘την ιδιότητα του δημότη’ αλλά είναι προφανώς δυσκολο όλο αυτό, οπότε μάλλον χρησιμοποιείται ως ιδιόλεκτο μεταξύ ων υπαλλήλων που δεν είναι ούτε παράξενο ούτε επιλήψιμο

    Πάντως σε απόλυτους όρους η χρήση της λέξης είναι λάθος.

    Ο Αρχιτέκτονας στο @30 βρήκε και νόμο που το γράφει έτσι, ενώ στο @31 ο Ανδρέας κάνει μια κάπως σωστή πρόταση, που δεν είναι ικανοποιητική, διότι η λέξη δημότευση διατηρεί μια λειτουργικότητα, δεν είναι στατική, και σημαίνει όχι την ‘την ιδιότητα του δημότη’ αλλά την απόκτησή της. Το λέει και ο Ανδρέας στο @41.

    Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η χρήση της λέξης άλλαξε• οι σημασία των λέξεων δεν αλλάζει με νόμο. Αλλά πρέπει να σφαλιαρίσεις και τον συντάκτη της ανακοίνωσης και τον συντάκτη του νόμου.

    Συμπέρασμα (σχετικά με τον νόμο): Η αγραμματοσύνη δεν πάει στα βουνά. Κάνει παρέα της τρέλας στον κάμπο.

    @32 Ανδρέα μου όχι αλλόγλωσσοι, αλλά άγλωσσοι. Θυμ’άσαι που τους αναζητούσαμε πρόσφατα εδώ μέσα; Νά τους!

    @51 Αγαπητέ…. Παγανιστή. Η πληροφορία σου είναι πραγματικά πολύτιμη, το άγαλαμ είναι οπωσδήποτε ελληνικό, ακόμα και το εν λόγω είναι ρωμαϊκό μάλλον αντίγραφο, και είσαι αξιέπαινος που το καταχώρησες στον ιστότοπο του Νίκου Σαραντάκου.

    Υπήρξε κάποτε κι ένας άλλο συμπαθής Εθνικόφρων που όπως επήρετο ήταν όντως από τους ευργέτες του παρόντος ιστολογίου. Η διαφορά μ’ εσένα είναι ότι ήταν αξιοπρεπής. Το ύφος σου είναι ιταμό και αυτό δεν σημαίνει ούτε άνεση ούτε σιγουριά.

    Επιπλέον @64, μάθετε την κλίση του Αδώνιδος στην αιτιατική

    Το ότι ο Άδωνις είναι ρατσιστής και αντισημίτης φάνηκε από τη δίκη του Πλεύρη σχετικά με το εν λόγω βιβλίο. Το να δηλώνει ότι ‘δεν είανι αντισημίτης’ είναι φαιδρό. Το να δηλώνει κομμουνιστής είναι γελοίο. Και δυστυχώς η ισότητα κομμουνιστής = μη ρατσιστής είναι λανθασμένη. Αλλά δεν φταίει ο Κομμουνισμός γι’ αυτό.

  104. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    84 – Bρε τι μαθαίνει κανείς στο Νικοκυρομάγαζο, 52 χρόνια στην Αθήνα, έχω παίξει και αγώνα σ΄αυτό το γήπεδο το 78 με τον ΠΟΨ, για το ερασιτεχνικό β΄Αθηνών, δεν ήξερα οτι λέγεται έτσι ο λόφος. Πώς να προέκυψε άραγε αυτό το όνομα;

  105. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    103 Τέλος – Γι αυτό και ήταν ηλίθια η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στον Ντέιβιντ Χάρις, για την υποψηφιότητα του Καρυπίδη. Αντι να παραδεχθούν οτι έκαναν λάθος επιλογή, (είπαμε στα κόμματα εξουσίας, όλοι οι «καλοί» χωράνε) προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, λέγοντας οτι οι άλλοι, έχουν ακόμα χειρότερους.
    ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.

  106. Παγανιστής said

    Ευχαριστώ τον αγαπητόν Εβραίον κ. Λεώνικον (103) για τις παρατηρήσεις του. Ημείς οι Έλληνες Παγανισταί είμεθα οι μεγαλύτεροι φίλοι και θαυμασταί των Εβραίων από την εποχήν που ο Αυτοκράτωρ μας, ο Μέγιστος Ιουλιανός, ηθέλησε να τους ξαναφτιάξει τον Ναό του Σολομώντος (362 μ.Χ.) στην Αγία Γή του Ισραήλ. Ως γνωστόν, το σχέδιο ναυάγησε, διότι αντέδρασαν τα Λόκ της Ορθοδοξίας (οι μελανοχίτωνες μοναχοί). που πυρπόλησαν τα θεμέλια του Ναού κι αμέσως μετά ανεστήθη ο Άγιος Πορφύριος που χτύπησε πισώπλατα τον Ιουλιανό, ενώ πολεμούσε τους Πέρσας.

    Ημείς οι Παγανισταί προσβλέπουμε στην συνεργασία με τους αδελφούς μας Εβραίους, για να αποτινάξουμε το βδέλυγμα του Χριστιανισμού από την χρεοκοπημένη πατρίδα μας. Αρκεί κι αυτοί (οι αγαπητοί Εβραίοι) να ανοίξουν επιτέλους το στοματάκι τους και να μάς πούν τί ακριβώς ξέρουν για τον αποσυνάγωγο Ραββίνο Τζέζους Μπέν Γιοζέφ, την ελαφρών ηθών μητέρα του Μαριάμ και τον Σαούλ – Απόστολο Παύλο κι όχι να το κρατάνε κρυφό στους 64 Τόμους του Ταλμούδ.

    Αλήθεια, κ. Σαραντάκο, γιατί κανείς από τους 108 σχολιαστές σας δεν έβγαλε άχνα για τις φοβερές καταγγελίες του Ελληνόψυχου Εβραίου μεγαλοεπιχειρηματία Σάμπυ Μιώνη

    http://kourdistoportocali.com/post/33145/mionis

    http://kourdistoportocali.com/post/33114/mionis

    που κατήγγειλε με στοιχεία ότι Αντισημίτης δεν είναι μόνο ο Καρυπίδης, αλλά και ο Βορίδης, ο Άδωνις, ο Βενιζέλος και ο γερο-Μίκης Θεοδωράκης;

  107. christos k said

    11. Να προσέχουμε δηλαδή μη τυχόν και δεν πούμε την ΠΓΔΜ, Δημοκρατία της Μακεδονίας και μας παρεξηγήσει κανένας!
    Συγγνώμη αλλά τέτοια σχόλια τα βλέπω για τρολιές. Αν θυμάμαι καλά ο παππούς Σαραντάκος όταν κάποτε άκουσε περί ανεξάρτητου Μακεδονικού κράτους δεν πολυσυμφώνησε (αν κατάλαβα καλά, αν όχι με διορθώνει ο Νίκος, αναφέρομαι στο κείμενο με τους Εβραίους τραπεζικούς υπαλλήλους). Όταν το «Μακεδονία» είναι σκέτο, δίχως κάποιο προσδιορισμό (πρώην, βόρια, γιουκοσλαβική… κτλ), είναι μάλλον εθνικιστικό προϊόν άλλης χώρας-και αν δεν κάνω λάθος πρόβλημα υπάρχει γενικά με τον εθνικισμό όχι ντε και καλά μόνο με τον ελληνικό. Αν λοιπόν Νότιε Κώλε (φαντάζομαι δεν παρεξηγείσαι αφού έτσι δηλώνεσαι, αν πάλι παρεξηγείσαι σου ζητώ συγγνώμη αλλά άλλαξε το όνομά σου στη σελίδα για να συνεννοούμαστε) τραβάς και δικαίως του λόγου, ζόρι με τον εθνικισμό τότε κοιτά να μην τον αποδέχεσαι όταν σου πλασάρεται με άλλη σημαία.

    – Σχετικά με τα εκλογικά θεωρώ εύστοχο τον χαρακτηρισμό τερτίπια από τον Νίκο. Γιατί να μην εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πρόταση (η κυβερνητική) μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη; Θα έδιναν άλλον ένα λόγο στον κόσμο να θέλει να ψηφίζει στα χωριά του.

  108. π2 said

    104: Αρχαίο είναι το όνομα, βλ. Παυσανία 8.11.12.

  109. π2 said

    Το κείμενο (βρισκόμαστε λίγο πριν από την εκστρατεία στη Σικελία):

    Ἀθηναίοις δὲ μάντευμα ἐκ Δωδώνης Σικελίαν ἦλθεν οἰκίζειν, ἡ δὲ οὐ πόρρω τῆς πόλεως ἡ Σικελία λόφος ἐστὶν οὐ μέγας: οἱ δὲ οὐ συμφρονήσαντες τὸ εἰρημένον ἔς τε ὑπερορίους στρατείας προήχθησαν καὶ ἐς τὸν Συρακοσίων πόλεμον.

    Τον 19ο αιώνα ο λόφος της Σικελίας (πολύ μεγαλύτερος νωρίτερα) χρησιμοποιήθηκε συστηματικά ως νταμάρι, εξ ου και το άλλο του όνομα, Τρύπιο Λιθάρι.

  110. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    109 – Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση.

  111. spyroszer said

    101, 102. Ναι, αυτό που λέει ο Δύτης είχα στο μυαλό μου – με ουδέτερη χροιά εννοούσα.
    Ο Καρκαβίτσας έχει αρκετές αναφορές σε εκλογικά τερτίπια.
    Και σε μια συνεδρίαση της Βουλής του 1895 κάποιος βουλευτής λέει «διότι ημείς γνωρίζομεν τα τερτίπια και τις αντιτεχνήσεις..».

    -ἀντιτέχνησις, εως, ἡ, τέχνασμα κατ’ ἄλλου τεχνάσματος, πολλὴ δὲ ἡ ἀντιτέχνησις τῶν κυβερνητῶν Θουκ. 7. 70· παρὰ Βυζ. καὶ ἀντιτεχνία.

  112. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    >>θα υπάρξει λυσσαλέος διαγκωνισμός για την πρώτη θέση της λίστας
    λυσσαλέος δαγκωνισμός 🙂

    ΄Εχουμε στην τοπολαλιά τον τερτιπιλή και την τερτιπιλού, τον κολπατζή,τον κατεχάρη δηλαδή, με όχι εντελώς αρνητική σημασία. Τερτιπιλίδικη μαντινιάδα,είναι μια τετυχημένη μαντινιάδα.
    Τερτίπια και καμώματα, ραδιουργίες και μηχανορραφίες, μηχανεύματα και τσιριμόνιες.
    «Μηχανή», έτσι με μια λέξη, το (μεταφορικό) «στήσιμο της τράπουλας» με την έννοια ακριβώς της επιτηδευμένης,της ενορχηστρωμένης παραπλάνησης, της σκίασης του αληθινού σκοπού στο βάθος.

  113. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Κάλπικη ερώτηση: Ποιος άραγε από τους… λαδερούς 58, είναι αλφαβητικά ο πρώτος και θα μπει πρώτος (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) στο ευρωψηφοδέλτιο;

  114. 113,
    Πάντως αν οι λαδεροί χρειάζονται πλύσιμο, αναλογούν ακριβώς από δύο στον καθένα από τους 29 κατασκευαστές πλυντηρίων που συνιστούν Σκιπ.

  115. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    114. 🙂 Ενόψει και φούμου, διπλή η δόση

  116. 113 ααβασάνιστα έρχομαι στην κάλπη σου…

  117. spiral architect said

    @113: O ΑλλαξοΜπίστης 😀

  118. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    116, 117 🙂 Θα χάσει, είναι στο Ξ αναλλαξο
    H Xάρη,γορτάζει; Τ Άη Χαράλαμπου σήμερο. Χρόνια πολλά!

  119. sarant said

    112: Ναι, ο τερτιπλής και στα τούρκικα είναι ο καταφερτζής.

    111: Καλή και η αντιτέχνηση.

    Χρόνια πολλά Χάρη!

  120. 109,
    Μπράβο, ούτε κι εγώ ήξερα το συγκεκριμένο εδάφιο, ούτε και το Τρύπιο Λιθάρι.
    Συνήηθως άκουγα απλώς «Τα Νταμάρια».

  121. Μαρία said

    118
    Μπορεί να γιόρτασε στις 28 Ιανουαρίου, της Αγίας Χάριτος.

  122. sarant said

    120: Κι εγώ Νταμάρια…

  123. Mustang said

    Υπάρχουν και τα τσαλίμια και τα τσαλιμάκια

  124. Mustang said

    Μην ξεχνάμε και τα σκέρτσα.

  125. spiral architect said

    Τερτίπια και τσαλίμια της εξουσίας: Φορολογία χωρίς αντιπροσώπευση ή η δικαίωση της ατζέντας της Χρυσής Αυγής

  126. π2 said

    120, 122: Έτσι όπως το έγραψα βιαστικά δεν φαίνεται ότι ούτε εγώ το ήξερα το Τρύπιο Λιθάρι. Παλαιό τοπωνύμιο είναι, του 19ου αιώνα, το οποίο μαρτυρείται σε συμβολαιογραφικά έγγραφα.

    Μη λέτε ότι προλάβατε τον όρο Νταμάρι, δεν σας συμφέρει. Από τότε που χτίστηκε το Ελ Πάσο στη δεκαετία του 70, δεν χρησιμοποιείται πολύ ο όρος. 🙂

  127. spiral architect said

    Πάρε ό,τι θέλεις παλιατζή … 😥 😥

  128. sarant said

    126: Νομίζω ότι τα πρώτα χρόνια που υπήρχε γήπεδο ο όρος Νταμάρι ακουγόταν αρκετά. Ας πουν και οι ντόπιοι βέβαια.

  129. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Πάντως τέλη του 70 νταμάρι το λέγανε, (θα πάμε να παίξουμε στο νταμάρι της Καλιθέας) απ΄οσο θυμάμαι, (χωρίς να είμαι ντόπιος) το Ελ Πάσο επικράτησε μετά το 85, κυρίως επειδή το γράφανε έτσι οι αθλητικές εφημερίδες.

  130. LandS said

    #103 «Και δυστυχώς η ισότητα κομμουνιστής = μη ρατσιστής είναι λανθασμένη»
    Θέλετε να πείτε η ισοδυναμία. Λοιπόν:
    α) Κομμουνιστής => μη ρατσιστής. Ισχύει εφόσον δεχτούμε ότι τα δεινά (οι διωγμοί) των εβραίων (και όχι μόνο) επί Στάλιν (και όχι μόνο) στην ΕΣΣΔ (και όχι μόνο) είχαν …ταξικό χαρακτήρα.
    β) Μη ρατσιστής => κομμουνιστής. Δεν ισχύει, και ούτε θα θέλαμε να ισχύει.
    Άρα ναι, είναι λανθασμένη η «ισότητα».

  131. Νοτιος Κωλος said

    #107
    Ωχουτο μου, τον πληγωσε η αδικια. Το επισημο ονομα ειναι Δημοκρατια της Μακεδονιας, σχετικα ευκολο να το εντοπισεις στο σχολιο μου. Συμφωνω για τον γεωγραφικο προσδιορισμο· τι κριμα που το υπολοιπο σεντονακι σου εχει να καμει με τα γνωστα αφορητα ελληνοκεντρικα αντανακλαστικα.

  132. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    131 – Tο επίσημο όνομα στον ΟΗΕ είναι ΠΓΔΜ, απο κεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται όπως του αρέσει, π.χ ο Αλέξανδρος μπορεί να λέγεται και Αλέκος, αλλα επίσημα θα υπογράφει Αλέξανδρος, απλό είναι.

  133. 128, 129
    Θυμάμαι, πάντως, πως τέλη 70-αρχές 80, σε καίρια στιγμή του παιχνιδιού αντηχούσε στην κερκίδα ρυθμικά* η φιλοφρονητική ιαχή των φιλάθλων

    Έξω
    οι/η/τα ___ (συμπληρώνετε δισύλλαβο μειωτικό χαρακτηρισμό των αντιπάλων)
    απ’ το Ελ Πάσο

    *συντονισμένη από έναν γραφικό τύπο ονόματι Κάλφα, νομίζω.

  134. Νοτιος Κωλος said

    #132
    Τελεια! Το δικαιωμα, λοιπον, του αυτοπροσδιορισμου που κανει την Ελλαδα να θελει να λεγεται Ελλαδα κανει και την Δημοκρατια της Μακεδονιας να λεγεται Δημοκρατια της Μακεδονιας. Αυτο δεν μας αλλαζει κατι στο τρενακι των φαντασιακων κοινοτητων και μυθων που εχτισε και χτιζει ο εθνικισμος· μονο προσθετει λιγο περισσοτερο καγχασμο στον κοσμο μας.

    Σε ολον; Χμμ, σχεδον σε ολον και κυριως στις περιοχες οπου η ΔτΜ λεγεται οπως ακριβως προσδιοριζεται.

  135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Οπότε ποιό είναι το πρόβλημά σου; (τους) Ο ΟΗΕ και η Ελλάδα την αποκαλούν ΠΓΔΜ, και ο υπόλοιπος κόσμος αλλιώς, γιατι αφρίζετε;

Σχολιάστε