Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λεξιλογικά της Αποκριάς

Posted by sarant στο 28 Φεβρουαρίου, 2014


Τελειώνει ο Φλεβάρης σήμερα, μεθαύριο τελειώνει και το καρναβάλι, και ούτε φέτος έβαλα κάποιο θέμα αποκριάτικο -και επειδή αυτή την εβδομάδα είχα πολλές και διάφορες εκδηλώσεις, το μόνο που προλαβαίνω είναι να ανεβάσω ένα παλιό άρθρο, στο οποίο έχω προσθέσει μερικά πράγματα, ένα άρθρο για τα λεξιλογικά του καρναβαλιού. Πριν όμως προχωρήσω, να θυμίσω ότι σήμερα το βράδυ, στις 8.30, στη Βιβλιοθήκη Βολανάκη, Στουρνάρα 11, θα γίνει εκδήλωση για τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, στην οποία θα πάρουν μέρος ο σκηνοθέτης Τάκης Σπετσιώτης, ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης, ο ποιητής και κριτικός Γιώργος Βαρθαλίτης κι εγώ. Μετά θα προβληθεί η ταινία «Μετέωρο και σκιά» του Τάκη Σπετσιώτη. Η συγκυρία δεν είναι εντελώς άσχετη, αφού οι Απόκριες ήταν η αγαπημένη γιορτή του Λαπαθιώτη.

Και περνάμε στα λεξιλογικά του καρναβαλιού και πρώτα στην ετυμολογία της λέξης. Εδώ που τα λέμε, δεν είχα σκοπό να γράψω για το θέμα γιατί πίστευα ότι είναι πασίγνωστο, όμως είδα εδώ κι εκεί στο Διαδίκτυο διάφορες περίεργες και ανυπόστατες απόψεις, οπότε ίσως δεν είναι περιττό να γράψω.

Το καρναβάλι είναι δάνειο από την ιταλική λέξη carnevale, η οποία ανάγεται στο υστερολατινικό carnem (το κρέας) levare (σηκώνω, αφαιρώ)· από εκεί έχουμε από τον 13ο αιώνα και μετά το παλαιό πιζάνικο carnelevare, το παλαιό βενετσάνικο carlevar, οπότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι έγινε αφομοίωση και φτάσαμε σε έναν (αμάρτυρο) τύπο carnelevale και μετά carnevale. Από τα ιταλικά η λέξη διεθνοποιήθηκε και πέρασε σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές γλώσσες μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά.

Δηλαδή, το καρναβάλι, που μας μπάζει στην Σαρακοστή, είναι ο αποχαιρετισμός στο κρέας, στην κατανάλωση κρέατος. Ανάλογη άλλωστε είναι και η ελληνική ονομασία: από-κρεω.

Η λέξη καρναβάλι δεν εμφανίζεται σε βυζαντινά και μεσαιωνικά κείμενα· ακόμα και ο Σομαβέρας, αν και Ιταλός, στο λεξικό του (18ος αιώνας) αποδίδει Αποκριαίς το carnevale. Τολμώ να υποθέσω πως είναι δάνειο του 19ου αιώνα –πάντως ο Βυζάντιος, στα μέσα του 19ου αιώνα, ενώ δεν έχει λήμμα «καρναβάλι» στο ελληνογαλλικό λεξικό του, αποδίδει «καρναβάλια» το γαλλ. carnaval στο γαλλοελληνικό λεξικό.

Έλεγα πιο πάνω ότι στο Διαδίκτυο βλέπει κανείς και άλλες απόψεις, κυρίως από όσους τονίζουν την αρχαιοελληνική αρχή των αποκριάτικων εθίμων. Ωστόσο, ενώ είναι σίγουρο πως τα αποκριάτικα έθιμα απηχούν παγανιστικές γιορτές, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει υποχρεωτικά και το όνομα να είναι ελληνικό.

Για παράδειγμα, κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Καρναβάλι, η αρχαιότερη ελληνική γιορτή» του Μ. Βερέττα, που δεν το παραθέτω γιατί είναι μεγάλο, που προτείνει διαφορετικές σημασίες για το «καρνάβαλε» και για το «καρναβαλίζω» χωρίς να υποψιάζεται πόσο αστείο είναι αυτό που υποστηρίζει.

Ένα άλλο δημοσίευμα, που το βρίσκω να αναδημοσιεύεται και σε σοβαρούς ιστότοπους, παραθέτει τη σωστή εκδοχή χύμα μαζί με τις άλλες, και υποστηρίζει ότι: Η λέξη καρναβάλι δεν έχει αποδεκτή ετυμολογία από όλους, είναι μια λέξη άγνωστη, υπάρχουν ωστόσο πιθανές ετυμολογίες που δίνουν διάφοροι λαογράφοι.

Οι λαογράφοι ας δίνουν ό,τι θέλουν, αλλά τα ετυμολογικά λεξικά, όσα κυκλοφορούν, θεωρούν σχεδόν ομόφωνα ότι η ετυμολογία είναι αυτή που παρέθεσα παραπάνω, και κανένα δεν κάνει λόγο για ελληνική αρχή. Ο ιστότοπος αυτός μάλιστα φαίνεται να θεωρεί πιο πιθανή την εξής πορτοκαλική ετυμολογία:

* Η λέξη σχετίζεται με τον χοροπηδηχτό χορό των Σατύρων που είναι μεταμφιεσμένοι ως τράγοι. Έτσι το καρναβάλι μπορεί να σημαίνει βαλλισμός των κάρνων. Κάρνος κατά τον λεξικογράφο Ησύχιο είναι κάρνος· φθείρ. βόσκημα, πρόβατον. Έτσι οι τράγοι που είναι τα βοσκήματα, βαλλίζουν δλδ χοροπηδάνε. Ίσως αυτή η ετυμολογία είναι πιο σωστή από τις άλλες και να συμβαδίζει και με τα αρχαία έθιμα.

Η θεωρία βασίζεται σε ένα άπαξ λεγόμενο του Ησύχιου, που μπορεί να σημαίνει πρόβατο αλλά μπορεί να σημαίνει και ψείρα! Τώρα, το πώς αυτή η σπανιότατη λέξη έφτασε και διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη ενώ ταυτόχρονα δεν μαρτυρείται στην υποτιθέμενη γενέτειρά της, αυτό δεν μας το ξεκαθαρίζει!

Στις απόκριες όσοι έχουν όρεξη μεταμφιέζονται, ντύνονται μασκαράδες, φοράνε μάσκες. Η λέξη «μάσκα» σε μας είναι δάνειο από τα ιταλικά (αν και στα σύγχρονα ιταλικά η λέξη είναι maschera, θυμηθείτε το Un ballo in maschera του Βέρντι), και η ιταλική λέξη ανάγεται σε ένα υστερολατινικό masca, που σήμαινε «προσωπίδα», όμως για την ετυμολογία της λατινικής λέξης δεν υπάρχει μια ευρέως αποδεκτή άποψη. Ίσως να είναι δάνειο από το αραβικό maskharah, γελωτοποιός, από το οποίο μπορεί να προέρχεται το δικό μας «μασκαράς», ιδίως αν σκεφτούμε τη λέξη «μασκαραλίκι» που σημαίνει γελοία πράξη. Δηλαδή, τα λεξικά αναγνωρίζουν δύο ελληνικές λέξεις «μασκαράς», τη μία με τη σημασία «μεταμφιεσμένος», που ετυμολογείται από το βενετικό mascara και αυτό από το υστερολατινικό masca, με άγνωστη την απώτερη προέλευση, και μία με τη σημασία «γελωτοποιός», που προέρχεται από τα αραβικά μέσω τουρκικών. Μπορεί βέβαια τελικά η αραβική λέξη να είναι απώτερη αρχή και στις δύο περιπτώσεις. Από την ίδια ρίζα έχουμε και τη μασκότ, καθώς και τη μάσκαρα.

Κι ένα υστερόγραφο, αποκριάτικο.  Τον 19ο αιώνα συνηθιζόταν στις αποκριάτικες γιορτές της καλής κοινωνίας μεγάλες παρέες να ντύνονται με τρόπο που να παρουσιάζουν ένα θέμα, σαν ταμπλό βιβάν. Η παρέα του Ροΐδη είχε αποφασίσει να παρουσιάσει το σουλτάνο με την ακολουθία του και με το χαρέμι του, και ο Ροΐδης θα έκανε τον Κισλάραγα, δηλαδή τον αρχιευνούχο. Ο επικεφαλής της ομάδας έκανε τον τελευταίο έλεγχο πριν φύγουν, αν έχουν όλοι μαζί τους τις στολές, τα αξεσουάρ και όλα τα αναγκαία.

– Έχετε όλοι ό,τι σας χρειάζεται για το ρόλο σας; ρώτησε
– Και κάτι παραπάνω! απάντησε ο Ροΐδης.

Κλείνοντας, δυο παλιότερα άρθρα του ιστολογίου με αποκριάτικα θέματα:

Τρία γαϊτανάκια από παλιές απόκριες

Ο πιερότος, διήγημα του Ν. Λαπαθιώτη

94 Σχόλια to “Λεξιλογικά της Αποκριάς”

  1. Γς said

    Καλημέρα
    >η οποία ανάγεται στο υστερολατινικό carnem

    εγώ το διάβασα Carmen 😉

  2. Καλημέρα! Και εγώ είχα την εντύπωση ότι η ετυμολογία της λέξης «καρναβάλι» ήταν πασίγνωστη. Κάθε χρόνο φαίνεται ότι στις διάφορες γιορτές θα βλέπουμε περίεργες ιστορίες και παρερμηνείες. Ανυπομονώ να δω τι θα μας πουν για την ελληνικότητα του «πάσχα», ή κάποια άλλη λέξη γνωστής ξένης προέλευσης…

  3. Βαγγέλης από τη Χίο said

    Καλημέρα
    Στα μέρη μου δε χρησιμοποιούνται οι λέξεις καρναβαλιστής/μασκαράς και καρναβάλι, μα κουδουνάτος-κουδουνατιές, από τα κουδούνια που έδεναν παλιά στη μέση τους οι μεταμφιεσμένοι. Επίσης σε χωριό της Νότιας Χίου (Πύργί) οι μεταμφιεσμένοι λέγονται «καρκαλούσες». Τέλος αντί για τη λέξη μάσκα η λέξη μουτσουναριά.

  4. Γς said

    >από το οποίο μπορεί να προέρχεται το δικό μας “μασκαράς

  5. Bonjours

    Ωραίο άρθρο

    Κατ’ αρχήν η un ballo in maschera είναι η πιο «βερντική» όπερα μαζί με τον Φαλσταφ, ούτε εισαγωγές ούτε τίποτε, μια θεία μελωδία από την αρχή μέχρι το τέλος. Μια άλλη εκδοχή της ιστορίας του λιμπρέττου, μεταφερμένη στην Πάτρα υπάρχει εδώ :
    http://gpointsnovel.blogspot.gr/2011/01/blog-post.html

    Οσο για το καρναβάλι και την ετυμολογία του μετά από όσα διάβασα περί Ησυχίου, ταπεινά προτείνω την θεωρία από το ρήμα βάλλω (στο β’ ενικό της προστακτικής) και τον ημίθεο Κάρνα της Μαχαμπαράτας στην θρυλική μονομαχία του με τον Αρτζούνα…

    Κάποιος να ανεβάσει το γκρέκο μασκαρά…

    Αψογος ο Ροΐδης !!!!

    Το κοινό στοιχείο (αν και σε διαφορετικές αποχρώσεις) της τσιπουροκάνυξης ( με ολίγην κρασοκατάνυξη της Τετάρτης αποτυπώθηκε στην ποιηματοποίηση
    http://gpointspoetry.blogspot.gr/2014/02/blog-post.html

  6. # 4

    Χεχέ, μάγος ήμουνα που δεν το ανέβασα, κάποιε !

  7. Νατάσσα said

    Ένα από τα ωραιότερα καρναβάλια -το car naval του Νταλί στο σπίτι – μουσείο του Φιγκέιρες.
    http://fjalonso.blogspot.gr/2011/05/costa-brava-teatre-museu-dali.html

  8. Γς said

    3:
    Τέλος αντί για τη λέξη μάσκα η λέξη μουτσουναριά

    Διαβάζω:
    μουτσούνα < μεσαιωνική ελληνική μούτσουνον (πρόσωπο) < βενετική musona (γκριμάτσα)

  9. Γς said

    8:
    Και πως το καλό βγήκε το όνομα του χωριού Μουτσούνα της Νάξου, που κάποτε ήταν το λιμάνι εξαγωγής σμύριδας, πριν εκτοπιστεί από τη διεθνή αγορά, κυρίως από την τεχνητή σμύριδα;

  10. Ομολογώ πως δεν είχα ακούσει ποτέ μου αυτές τις πορτοκάλιες ερμηνείες… Έχει πιάσει τον Έλληνα το μικρόβιο της εξήγησης πάντων και πασών με βάση κάτι το αρχαιοελληνικό που έχει ξεχαστεί, θαφτεί κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Σκέτη κατάντια!

    8: Μιας και το έθιξες, υπάρχει και η προσβλητική έκφραση «αφεντομουτσουνάρα» για το πρόσωπο κάποιου, σαρκάζοντάς τον για κομπασμό, αβάσιμη περηφάνεια.

  11. Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή said

    Καλημέρα! Είναι γεγονός ότι τα έθιμα του καρναβαλιού ανάγονται σε παμπάλαια παγανιστικά…Μ’ αυτή την έννοια η υπεραπλούστευση του Βερέττα θα μπορούσε να θεωρηθεί ΄’ορθή΄ αν δεν γνωρίζαμε τη περίεργη ετυμολόγηση από το ‘καρ’ κι άλλα πορτικαλικά, όπως λέτε, που το κάνουν γερή υποψηφιότητα γι το χρυσο φιλονόι!

  12. Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή said

    …εννοώ πορτοκαλικά!
    Panagiotes Koutelidakes, δεν θεωρω προσβλητική έκφραση την ‘αφεντομουτσουνάρα΄… μάλλον σαρκαστική όπως ορθότερα λέτε παρακάτω! και συνήθως συνοδεύεται από το κτητικό ‘μου’, άρα αυτοσαρκασμός, άρα χιούμορ, άρα όχι αρνητικό. Κατά τη γνώμη μου, βέβαια!

  13. leonicos said

    Αν και μόλις πρόλαβα το 5, προηγουμένων δύο Γς, αν είναι δυνατόν και πάλι, θα σας απασχολήσω προκαταβολικά για το Πάσχα.

    Τώρα… όσοι δεν ξέρουν το carne, το carnem το αφήνω για τους πολύ λογίους, ας κουρεύονται. Η πορτοκαλική ευμολογία είναι ό,τι πιο αρλούμπα έχω ακούσει μετά από αμπεμπαμπλόμ.

    Οι εβραίοι είναι τόσο μπλεγμένοι με τα συριακά, τα αραμαϊκά, το κοπτικά, τα αραβικά όλων τνω εποχών και τόπων που οι πορτοκαλισμοί τους δεν έχουν γερά ποδάρια. Άλλωστε δεν ασχολούνται και πολύ. Εντούτοις πήγαν να με φάνε (τα ξαδέρφια μου εννοώ, κάτοικοι Ισραήλ άπαντες) όταν τους είπα ότι η λέξη ש’ר = τραγούδι / τραγουδώ δεν είναι εβραϊκή αλλά σουμεριακή, και μπήκε στην εβραϊκκή μέσω ακκαδικής. Όλοι ξέρουν το Shir haShrim (Άσμα Ασμάτων).
    Δυο άλες λέξεις ‘σκάνδαλο’ που δεν είναι εβραϊκές είναι οι και Πέσαχ. Adon υποτίθεται πως σημαίνει ‘Κύριος’ και ο γνωστός τύπος ‘Αδονάι’ είναι πληθυντικός (adonim) με κτητικό α’ ενικού, μια μορφή που λέγεται ‘constuctive’ στην γλωσσολογική ορολογία. Η αλήθεια είναι ότι ο Adon δεν είναι άλλος από τον αιγυπτιακό Ατ-Ον (Δίσκος – Ήλιος) την θεότητα που υιοθέτησε ο Εχνατόν (ή Αχανατον) κατά την σύντομη αλλά πολύ συναμική εκείνη φάση του αιγυπτιακού μονοθεϊσμού με απόπειρα κατάργησης ή αποδυνάμωσης του ιερατείου, που απέληξε στην ανατροπή της 19ης δυναστείας. Ο πεθερός του Ιωσήφ ήταν ιερέας της Ον κατά τους Ο΄, όμως στο εβραϊκό κείμενο δεν ξεκαθαρίζει αν ήταν της Ον (ελληνικά Ηλιούπολης) ή του Ον, του θεού Ον. Πιθανώς την θεότητα την αποκαλούσαν Ατόν (μερικοί το μεταγράφουν Ατέν και υποπτεύομαι το κάνουν για ν’ αποκρύψουν τη σχέση των λέξεων). Το γενονός είναι πάντως ότι η λέξη Adon ούτε παράγεται από εβραϊκό ρήμα ούτε έχει παράγωγα, κάτι πρακτικά αδύνατο για σιμητική γλώσσα.

    Η άλλη είναι το Πέσαχ, το οποίο ερμηνεύεται ως Πέρασμα. Ο πραγματικός εβραϊκός όρος για το ‘πέρασμα’ ε’ίναι ‘γ’αβαρ. (‘γ’ = άιν) και βρίσκεται πέραν πάσης αμφιβολίας στο γεγονός ότι ο Αβραάμ αποκλήθηκε ‘γ’ιβρί δηλαδή ‘περασμένος’ επειδή ερχόταν από πέραν του Ιορδάνη τόπους. Μερικές μεταφράσεις (όπως ο Βάμβας) το έχουν Περάτης.
    Το Πέσαχ ερμηνεύτικε από την ραβινική πατρολογία ότι αναφέρεται στο πέρασμα του αγγέλου από τα σπίτια που είχαν βάψει τους παραστάτες του με αίμα αρνιού όταν εκτελούσε τη 10η πληγή (θανάτωση των πρωτοτόκων) και κατά δεύτερο λόγο στο πέρασμα της Ερυθράς.

    Στην πραγματικότητα ήταν αιγυπτιακή γιορτή, το φασχ (οι παλιοί θα θυμούνται τις παλιές ατζέντες που γράφανε ‘νομικόν φάσχα’ ή Φάσχα του Νουμά), σημαίνει όντως πέρασμα, υπέρβαση, αλλά είναι η ημερομηνία που η μέρα ξεπερνάει σε διάρκεια τη νύχτα, δηλαδή η εαρινή ισημερία. Οι αιγύπτιοι ήσαν μανιώδεις αστρονόμοι όπως είναι γνωστό, είχαν εντοπίσει την επιτολή του Σειρίου, κάτι που συμβαίνει κάθε 8 αιώνες περίπου, και φυσικά θα γιόρταζαν και τον ερχομ’ό της Άνοιξης.

    Αυτά για το Πάσχα, τουλάχιστο να προλάβω τον Γς!

  14. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Καλημέρα. Κι εγώ δεν μπορώ να πιστέψω ότι αμφισβητείται η ετυμολογία του καρναβαλιού.
    Στην Ήπειρο η μάσκα αλλά και ο μασκαρεμένος λέγονταν προσωπίδες, π.χ. αυτός φοράει προσωπίδα αλλά και ήρθαν καμιά δεκαριά προσωπίδες. Στο λεξιλόγιο του Μπογκα λέει ότι προσωπίδες είναι όσοι ντύνονταν με φουστανέλες, ενώ όσοι ντύνονταν με φράγκικα λέγονταν «κυρίες»! 🙂

  15. leonicos said

    Αν είναι δυνατό! άρχισα να γράφω στο 5 και βρέθηκα στο 15! Και δε με νοιάζουν οι άλλοι! Καλά κάνουν! Αλλά ο Γς; Πάλι ο Γς;

  16. IN said

    3: Μια και πιάσαμε τοπικές ονομασίες για τα καρναβάλια Ραγκουτσάρια, βέβαια, στην Καστοριά και Μπουμπουσάρια στην Σιάτιστα και την Εράτυρα Ν. Κοζάνης (και στις δύο περιπτώσεις, όμως, πρόκειται για καρναβάλι που γίνεται το δωδεκαήμερο, δηλαδή στην αρχή του Νέου Έτους). Άλλωστε, στα Ραγκουτσάρια της Καστοριάς ντύθηκε παπάς ο βουλευτής του Σύριζα Διαμαντόπουλος (που από τότε που είπε για τα γουναράδικα έγινε κόκκινο πανί για κάποια ΜΜΕ) και έφτασαν ν’ ασχολούνται μαζί του δεσποτάδες και βάλε. Αντίθετα, ο πάπας δεν φαίνεται να θίχτηκε ιδιαίτερα με τα διάφορα παιδάκια που τα ντύσανε… πάπα, πήγε μάλιστα να πάρει αγκαλιά ένα από αυτά.

    Οι δύο λέξεις, μπουμπουσάρια και Ραγκουτσάρια (η δεύτερη μάλλον με τη μορφή Ρουγκατσάρια) μαρτυρούνται και στην παλιά Κοζάνη όπου, όμως, η Αποκριά, από τις αρχές του 20ου αιώνα γιορτάζεται τώρα, με τους φανούς που τους γράφουν, πού και πού, και οι εφημερίδες πια.

  17. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #13
    Δηλαδή, το λεγόμενο ότι ο μονοθεϊσμός των Εβραίων προέρχεται από τον αντίστοιχο των Αιγυπτίων έχει βάση, ή οι Εβραίοι ήταν ήδη μονοθεϊστές;

  18. leonicos said

    @12 Πηνελόπη, Έχεις δίκιο όταν λες ‘η αφεντομουτσουνάρα μου’ αλλά δεν χρησιμοποιείται μόνο έτσι. Για κοίτα και τα εξής:

    Γύρισε την αφεντομουτσουνάρα του και μας κοιτούσε μ’ ένα βλέμμα….

    Νόμιζε πως θα προσκυνήσουμε την αφεντομουτσουνάρα του

    Τι έχωσες την αφεντομουτσουνάρα στο πιάτο μου;

    κλπ

  19. Νέο Kid Στο Block said

    Η επιτολή (heliacal rising-ηλιακή ανατολή) του Σειρίου (Σόθις στα αιγυπτιακά, http://en.wikipedia.org/wiki/Sothic_cycle) δεν συμβαίνει κάθε 8 αιώνες ,αλλά κάθε χρόνο. Kαι βασικά ,δεν «συμβαίνει» αλλά παρατηρείται. (κι ούτε ανακαλύπτεται ,αλλά «παρατηρείται»)

  20. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    11: Το χρυσό (και το αργυρό καθώς και το χάλκινο) φιλονόι πρέπει να θεσμοθετηθεί. 😀

  21. leonicos said

    @17 Γρηγόρη, αυτό δεν είναι ξεκάθαρο, διότι μέχρι τους γιους του Ιακώβ δεν μιλάμε για έθνος αλλά για οικογένεια. Αβραάμ, Ιασάκ, Ιακώβ. Βέβαια στον Αβραάμ αποκαλύπτεται ο Ιαχβέ, στην περίφημη φλεγόμενη και μη καιόμενη βάτο, αν και υπάρχουν τοπωνύμια που δείχνουν ότι ο όρος είναι παλαιότερος κειμενογραφικά (διότι το ιστορικά είναι άλλο ζήτημα). Επίσης μετά την αναχώρησή του από την Ουρ (των Χαλδαίων) το όνομά του από Άμπραμ (πατέρας έθνους) στα σουμεριακά, γίνεται Abraham, όνομα ταυτόσημα, αλλά έχουμε και αλλαγή γλώσσας. Η σουμεριακή Δεν είναι σημιτική γλώσσα.
    Επίσης ο Ιωσήφ αναφέρεται στον Θεό του (Πώς ν’ αμαρτήσω ενάντια στον Θεό μου;) χωρίς να τον κατονομάζει αλλά τονν θεωρεί Ένα ενώ ζει στην Αίγυπτο από πολλά χρόνια.

    Προσωπικά βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα τη μελέτη του Κορδάτου σχετικά, αλλά όππως όλος ο Κορδάτος π[ρέπει να διαβαστεί κριτικά, διότι είναι ακραίος και προκατειλημμένος.

    Στηνν απευθείας ερώτησή σου ‘αν ο εβραϊκός μονοθεϊσμός είναι απότοκος του αιγυπτιακού’ επομένως δεν υπάρχει απάντηση, με την έννοια ότι δεν είχε ακόμα συγκροτηθεί το έθνος, στο οποίο συμμετείχε και το σύμμεικτον πλήθος, το οποίο ο Κορδάτος θεωρεί ατονιστές αιγυπτίους που ακολούθησαν στην εξορία τον Ισραήλ, διότι η αποκατάσταση του παλαιού πανθέου ήταν επίσης βίαιη, όπως και η επιβολή του Ατονισμού. Αλλά αν θεωρήσουμε όλα αυτά εκ των υστέρων εξομαλύνσεις (παραποιήσεις), η απάντηση είναι μερικώς θετική, διότι ο λαός που βγήκε από την αίγυπτο δεν μιλούσε αιγυπτιακά (κουφ / κοπτικά μεταγενεστέρως). Η εβραϊκή με την κουφ αν και συγγενικές, έχουν μεγάλες διαφορές, ενώ με τα κλασικά αραβικά κατ’ ουσία ελάχιστες.

    Ο Ηρόδοτος παραθέτει μια πολύ ενδιαφέρουσα περιγραφή μιας ‘τελετής’ που γινόταν στην Βούσιριν, κατά την οποία ο λαός εσέβαλε στον να’ό και οι ιερείς με ψεύτικα γκλομπς προσπαθούσαν να τους απωθήσουν. Έχω την εντύπωση ότι απηχούσε πραγματικό γεγονός (ηλικίας 5-7 αιώνων) κατά το οποίο ο λαός εισέβαλε στους ναούς κατά την επιβολή του Ατονισμού. Ο Ατον είχε μόνο υπαίθριους βωμούς.

  22. Γς said

    18:
    «Κυρίες, κύριοι και αγαπημένα μου παιδιά, καθήσατε να διασκεδάσετε με την αφεντομουτσουνάρα μου! »

    Καραγκιόζης

  23. leonicos said

    @19 Νέο Kid Στο Block, δεν ξέρω αν μπερδεύτηκα με το επιτολή, αλλά εννοούσα τον Κύκλο του Σειρίου, που θέλει όχι 8 αλλά 14 και μισό αιώνες. Αν λοιπόν παρατηρήθηκε για δεύτερηνέστω φορά γύρω στο 2.500 π.ΚΧ η πρώτη ήταν γύρω στο 4.000, εποχή που όντως είναι βαθιά αρχαιότητα

  24. leonicos said

    Πάλι ρε Γς πριν από μένα; Με κυνηγάς;

  25. spiral architect said

    … πάντα δεύτερος θα είσαι! 👿

  26. Γς said

    24 @ Λεώ

    Μα πως γίνεται να σε κυνηγάω και να τρως τη σκόνη μου;

    13:
    חג הפסחא שמח [Καλό Πάσχα]

  27. Λεώνικε, τι μου θύμισες! Παλιά είχαμε ψιλοκουβεντιάσει για τον Ακενατόν και το Μωυσή (εδώ — ακολουθεί συζήτηση-ντώκινς, μετενσάρκωση της οποίας είδαμε και πρόσφατα 😉 )

  28. «Πώς το τρίβουν το πιπέρι»
    (από τους Πόντιους της ρωσικής Υπερκαυκασίας):

  29. Λ said

    Σήκοσες λέμε εμείς την Κυριακή της απόκρεω

  30. Γς said

    Ετσι λέγαμε και μεις.
    Το πάλαι ποτέ 😦

  31. Γς said

    >Σήκοσες

    Σήκωσες, ίσως;

    Σηκώνω, σήκωσα, …σηκώθηκε

  32. Νέο Kid Στο Block said

    Λεώνικε, μιας και επιμένεις…, δεν αντιλαμβάνομαι για τί ακριβώς πράμα μιλάς όταν λες «Κύκλος του Σείριου» (τουλάχιστον ,ξεκαθαρίσαμε πως «Επιτολή» είναι η ηλιακή ανατολή, δηλαδή η εμφάνισή του πάνω από τον ορίζοντα της ανατολής ,πριν ανατείλει ο ήλιος.) Αν εννοείς την σχετική μετακίνηση/εμφάνιση των αστέρων στον ουράνιο θόλο, λόγω μετάπτωσης του άξονα της Γης, δεν έχει καμία σ΄χεση με τον αιγυπτιακό σοθιακό (του Σοπτέτ=Σείριος) κύκλο που είναι περίπου 1,4 έτη (των 365 ημερών). Μάλλον αυτό σε μπερδεύει. Ο Σείριος είναι συνεχώς ορατός(και «ανατέλλων») από όλο (σχεδόν) το βόρειο ημισφαίριο (μέχρι περίπου τις 70 μοίρες Β.πλάτος) ,όπως και ο δεύτερος λαμπρότερος ,ο Κάνωπος (από το γωνιακό ύψος του οποίου ο Ποσειδώνιος υπολόγισε (με σφάλμα,λόγω οπτικής διάθλασης) την περίμετρο της Γης). Ενώ ,ας πούμε, ο Σταυρός του Νότου είναι ημιορατός. Φαινόταν από την Αθήνα μεχρι το 500 μ.Χ. ,μετά χάθηκε «στην γραμμή των οριζόντων..» και θα φανεί πάλι σε 10.000 (δέκα χιλιάδες) χρόνια.

  33. Λ said

    31. Δίκαιο έχετε

    Ένα τσιατιστό για τις Σήκωσες:

    Εφύασιν οι Σήκωσες τζ’ήρταν οι Τυρινάδες
    Τζ’εμείνασιν οι κορασιές με δίχα τους αντράδες

    Και κάτι για τη Λαμπρή:

    Θεέ μου να ρτουν οι Λαμπρές
    Να κρεμμαστούν οι σούσες
    Τζαι να γεμώσουν τα στενά
    Ούλλο μαυρομματούσες.

    Εφίλησα την τζαι ‘ντοπε ούτε εμολόησέν το.
    Τζαι επήεν τζαι σύρε νερό τζαι ενήφην τζαι έβκαλέν το.

  34. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    29
    Levare, όντως οι Σήκωσες, σήκωναν και τα λιγδωμένα τετζερέδια, όπως οι Εβραίοι, για να μην λερώσουν την μαγειρική. H Levitas των ημερών, άρα, ομόρριζος του levare, αν και άλλη η σημασία της, παραπέμπω στον υπέροχο Κιουρτσάκη για τα σχετικά με την εορτή των τρελλών που προετοιμάζει την σαρακοστή.

  35. ΠΑΝΟΣ said

    Θυμάμαι τούς δικούς μου παλιότερα,όταν κάποιος ντυνόταν-με τα κανονικά του ρούχα-κάπως…εξαντρίκ,λέγανε,»ντύθηκε σαν καρνάβαλος».Έχω χρόνια να το ακούσω.Μήπως φταίει η Τιβί,

  36. Λ said

    ενήφτην τζαι έβκαλέν το.

  37. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Κατα τους αστρονομούντες ερμηνευτές του Ομήρου, το ζεύγος West, αν θυμάμαι καλώς, η εμφάνιση του Άχιλλέως στην μάχη είναι δείκτης της ανατολής ή επιτολής του Σειρίου. Φησίν και αστρονόμον τον Όμηρον.

  38. Παγανιστής said

    Κύριε Σαραντάκο,

    διατί άραγε οι πολυμαθείς αναγνώσται σας και σείς προσωπικώς δεν εβγάλατε άχναν διά το φοβερόν μίσος που έχει η Αγία Εκκλησία μας διά το Καρναβάλι, επειδή είναι καθαρώς Ελληνική Εορτή; Σάς παραθέτω ευθύς αμέσως τον 62ον Κανόνα της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου, που συνεκάλεσεν εν τη Κωνσταντινουπόλει το 692 ο πασίγνωστος διά τον Μισελληνισμόν του Αυτοκράτωρ «Ιουστινιανός Β΄ο Ρινότμητος. (685-695 και 705-711)

    «Τὰς οὕτω λεγομένας Καλάνδας, καὶ τὰ λεγόμενα Βοτά, καὶ τὰ καλούμενα Βουμάλια, καὶ τὴν ἐν τῇ πρώτῃ τοῦ Μαρτίου ἐπιτελουμένην πανήγυριν, καθάπαξ ἐκ τῆς τῶν πιστῶν πολιτείας περιαιρεθῆναι βουλόμεθα. Ἀλλὰ μὴ καὶ τὰς τῶν γυναικῶν δημοσίας ὀρχήσεις, καὶ πολλὴν λύμην καὶ βλάβην ἐμποιεῖν δυναμένας. Ἔτι μὴν καὶ τὰς ὀνόματι τῶν παρ᾿ Ἕλλησι ψευδῶς ὀνομασθέντων θεῶν, ἢ ἐξ ἀνδρῶν ἢ γυναικῶν γινομένας ὀρχήσεις καὶ τελετάς, κατὰ τί ἔθος παλαιὸν καὶ ἀλλότριόν του τῶν Χριστιανῶν βίου, ἀποπεμπόμεθα, ὁρίζοντες μηδένα ἄνδρα γυναικείαν στολὴν ἐνδιδύσκεσθαι ἢ γυναῖκα τὴν ἀνδράσιν ἁρμόδιον ἀλλὰ μήτε προσωπεῖα κωμικὰ ἢ σατυρικὰ ἢ τραγικὰ ὑποδύεσθαι· μήτε τὸ τοῦ βδελυκτοῦ Διονύσου ὄνομα τὴν σταφυλὴν ἐκθλίβοντος ἐν τοῖς ληνοῖς ἐπιβοᾶν μηδὲ τὸν οἶνον ἐν τοῖς πίθοις ἐπιχέοντας, γέλωτα ἐπικινεῖν ἀγνοίας τρόπω ἢ ματαιότητος ἢ τὰ τῆς δαιμονιώδους πλάνης, ἐνεργοῦντας. Τοὺς οὖν ἀπὸ τοῦ νῦν τι τῶν προειρημένων ἐπιτελεῖν ἐγχειροῦντας, ἐν γνώσει τούτων καθισταμένους, τούτους, εἰ μὲν κληρικοὶ εἶεν, καθαιρεῖσθαι προστάσσομεν, εἰ δὲ λαϊκοί, ἀφορίζεσθαι».

    ΤΟ ΠΙΑΣΑΤΕ, αγαπητοί Ρωμηοί; Σύμφωνα με τον Κανόνα αυτόν της Αγίας Εκκλησίας μας που ουδέποτε κατηργήθη, όποιος χριστιανός συμμετέχει εις τον Καρνάβαλον, πρέπει να αφορίζεται! Διατί, άραγε, η Ορθόδοξος Εκκλησία δεν τηρεί τους Νόμους της και δεν αφορίζει τους συμμετέχοντες εις τον Καρνάβαλον; Απλούστατα, διότι δεν θα της έμενε ουδείς οπαδός. Έχουν γνώσιν οι φύλακες…

    Δι’ όσους αποβλακωμένους από το Ιουδαιοχριστιανικόν Ευαγγέλιον Ρωμηούς αρνούνται ότι αι Απόκρεω είναι καθαρώς Ελληνική Εορτή, παραθέτω την ερμηνείαν του Αγίου Νικόδημου του Αγιορείτου εις τον ΞΒ’ Κανόνα της ΣΤ’ Οικουμενικής Συνόδου:

    «Καλάνδαι ονομάζονται αι πρώται ημέραι του κάθε μηνός, εις τας οποίας οι Έλληνες εσυνείθιζον να εορτάζουν, δια να απερνούν τάχα όλον τον μήνα με ευθυμίαν και τα βοτά δε και βρουμάλια, Ελληνικαί ήτον εορταί, τα μεν βοτά ήτοι βοσκήματα και πρόβατα, εις τιμήν του θεού του Πανός, ος τις ενομίζετο από τους Έλληνας ότι είναι έφορος των προβάτων και των λοιπών ζώων τα δε βρουμάλια εις τιμήν του Διονύσου… Προστάζει λοιπόν ο παρών Κανών, ότι τα τοιαύτα Ελληνικά, αλλά δη και η κατά την πρώτην Μαρτίου τελουμένη πανήγυρις, δια την ευκρασίαν τάχα του έαρος, να ασηκωθούν ολοτελώς από την πολιτείαν των χριστιανών. Μήτε χοροί απλώς δημόσιοι γυναικών, να γίνωνται, ούτε εορταί, και χοροί από άνδρας και γυναίκας εις όνομα των Ελλήνων ψευδοθεών. Ορίζει δε προς τού­τοις, ότι μήτε άνδρας να φορή γυναικεία ούτε γυναίκα ρούχα ανδρίκια. αλλά μήτε να μουρόνωνται με μουτσούνας και προσωπίδας κωμικάς, ήτοι παρακινούσας εις γέλωτας, ή τραγικάς, ήτοι παρακινούσας εις θρήνους και δάκρυα, ή σατυρικάς ήτοι ιδίας των Σατύρων και βάκχων, οίτινες εις τιμήν του Διονύσου, ως εκστατικοί και δαιμονισμένοι εχόρευον, και ότι τινάς να μην επικαλήται το όνομα του συγχαμερού Διονύσου (ος τις ενομίζετο πώς ήτο δοτήρ του οίνου και έφορος), όταν πατώνται τα σταφύλια εις τους ληνούς, μήτε να γελά και να καγχάζει, όταν βάλλεται ο νέος οίνος εις τα πιθάρια. Λοιπόν όποιος από του νυν και εις το εξής, αφ’ ου έμαθε περί τούτων, εν γνώσει επιχειρήσοι να κάμη κανένα από τα προρρηθέντα τούτα δαιμονιώδη και ελληνικά, ει μεν είναι κληρικός, ας καθαίρεται, ει δε λαϊκός ας αφορίζεται»…

    Ενδιαφέρουσα, επίσης, είναι η διήγησις του Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου διά το το μαρτυρικό τέλος που είχε ο Απόστολος και μαθητής του Αποστόλου των Εθνών, Σαούλ, Τιμόθεος, Επίσκοπος Εφέσου:

    «Μίαν φοράν βλέπων τους Έλληνας ότι εις μίαν πάτριον εορτήν Καταγώγιον ο­νομαζομένην έκαμνον αταξίας, είδωλα βαστάζοντες εις τας χείρας, προσωπίδας βάλλοντες εις τα πρόσωπα, τραγωδούντες, ορμώντες ληστρικώς επάνω εις άνδρας και γυναίκας και φονεύοντες ο εις τον άλλον, ταύτα λέγω, βλέπων εθερμάνθη από το πυρ του θεϊκού ζήλου και δεν υπέφερε τα τοιαύτα άτοπα, αλλ’ εδίδασκεν αυτούς και παρεκίνει να παύσωσι τας αταξίας ταύτας. Οι δε απάνθρωποι εκείνοι και θηριώδεις κινηθέντες από κακίαν και θυμόν μεγάλον εφόνευσαν τον του Κυρίου Απόστολον με τα ξύλα, τα οποία είχαν εις τας χείρας των. Και ούτω ο μακάριος τελειωθείς, ενεταφιάσθη από τους χριστιανούς…»

    Σταματώ εδώ, αν και θα μπορούσα να σάς αναφέρω παραδείγματα μέχρις αύριον το πρωΐ: Οπουδήποτε οι Σύνοδοι, οι Πατέρες και τα Συναξάρια της Εκκλησίας καταδικάζουν τον Καρνάβαλον, τον ταυτίζουν με τους Έλληνες. Εξ ού και το φοβερόν μίσος που τρέφουν για τα πάσης φύσεως Καρναβάλια οι οπαδοί του Εβραίου Ραββίνου Ιησού Μπέν Γιοζέφ, ο οποίος ουδέποτε γέλασε, ουδέποτε γάμησε και ουδέποτε αυνανίστηκε…..

    Καλό Παράδεισο να έχουμε…

  39. spyroszer said

    Έχω δει σε παλιές εφημερίδες τη λέξη αντιμούτσουνος = αντιπρόσωπος, και την έγραφαν σοβαρά, όχι χλευαστικά.

  40. munich said

    Η γιαγιά μου μου έλεγε το πρωί «πάνε νίψε τη μουτσούνα σου», εννοώντας το πρόσωπό μου ή τουλάχιστον έτσι καταλάβαινα

  41. Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή said

    Ακριβώς, Munich! Κι εμείς έτσι το χρησιμοποιούσαμε, με ελαφριά υποψία πειράγματος και τρυφερότητας!

  42. Γς said

    Αμάν;
    Η Μηχανή του Χρόνου;
    Ακούω τώρα έξω:

    -Καρεκλάς! Ο καρεκλάς!

    Δεν είναι δυνατόν σκέφτηκα. Θα είναι κανένας γύφτος σαν εκείνον που έκανε μπάνιο όταν τον ρώτησε ένας δικός μας μπαλαμός (λευκός ή ξεθωριασμένος στα γύφτικα) :
    -Κύριε πατάτε;
    -Οχι, καρέκλαι.

    Μάλλον Ντάτσουν θα είναι με πλαστικές καρέκλες, Για να δώ.

    Κι όμως ήταν καρεκλάς, Παραδοσιακός που είίχα να δω εδώ και πολλές δεκαετίες. Ποιος πλέκει καρέκλες σήμερα;
    Είχε απομακρυνθεί.
    Κατεβαίνω βουτάω το αυτοκίνητο και τον πρόλαβα τρία τέσσερα στενά ποιο κάτω.
    Καλά τη σακουλεύτηκα. Γύφτος ήτανε

    -Στάσου να σε πάρω μια φωτογραφία βρε.
    -Δώσε κανένα φράγκο πρώτα.
    -Δεν έχω. δεν βλέπεις με τις φόρμες είμαι.
    -Τσιγάρο;
    -Δεν καπνίζω.

    Τελικά πόζαρε

  43. spiral architect said

    Γιές, δουλεύει το πλονκ του Στάζιμου! 🙂

  44. 42 Αυτό δεν είναι τίποτα: το καλοκαίρι εδώ ήρθε γανωτής, χωρίς πλάκα.

  45. Ε, να μια αποκριάτικη σπαμακόπιτα…

  46. Πέπε said

    @ 38: Άσε, Παγανιστή, σώπαινε καλύτερα, και να ευλογάς ενδόμυχα το «φοβερόν μίσος που έχει η Αγία Εκκλησία μας διά το Καρναβάλι, επειδή είναι καθαρώς Ελληνική Εορτή». Αν δεν υπήρχε αυτό το μίσος δε θα υπήρχε και η αντίδραση, η τάση να διατηρηθεί το καρναβάλι από όλες τις κοινότητες της Ελλάδας επί αιώνες. Δες την τύχη που είχαν άλλα έθιμα, που αντί να διωχθούν προβλήθηκαν ως αξιοθέατα: απλούστατα, πέθαναν. Το πολύ πολύ να «αναβιώνουν» κάθε χρόνο φολκλορικά και τζούφια. Γνησιότατα καρναβάλια όμως υπάρχουν δεκάδες, καν εκατοντάδες στην Ελλάδα.

    Εχω δει και τα Αναστενάρια -επίσης παγανιστικής προελεύσεως έθιμο- σ’ ένα χωριό όπου τα προβάλλουν εδώ και δεκαετίες και τα επισκέπτονται λαογράφοι, ανθρωπολόγοι, κανάλια και τουρίστες, και σε άλλο χωριό που δεν υπάρχει καμία απολύτως προβολή, που απαγορεύονται ρητά οι κάμερες, και που ο δεσπότης δεν παντρεύει όσους συμμετέχουν και αναγκάζονται να τρέχουν σε μακρινές πόλεις για να παντρευτούν. Στο πρώτο ήταν ένα φολκλόρ θέαμα, στο δεύτερο μου σηκώθηκε η τρίχα από το πόσο ασύλληπτα αληθινό ήταν.

    _______________________

    Νίκο, από ένα σωρό σχόλια «σ’ εμάς το λένε έτσι» αλλά και απ’ όσα έχω ακούσει ή διαβάσει, πουθενά στην Ελλάδα (άντε ας πω «*σχεδόν* πουθενά» – αν και δε γνωρίζω εξαίρεση) η τοπική ονομασία δεν είναι Καρναβάλι. Άρα δεν είναι διόλου απίθανο η λέξη να μπήκε ως δάνειο τόσο πρόσφατα όσο λες.

  47. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα, τα δεύτερα και τα τρίτα σχόλια! Όπως καταλάβατε, έλειπα από νωρίς το πρωί σε διάφορα τρεχάματα.

    Στάζιμπε, ευχαριστούμε για τη σπαμακόπιτα!

  48. Λ said

    Εγώ φεύγω, πάω στο χωριό να σηκώσω τζαι να συνάξω αγρέλια, χωστές, τρισατσίες, ριζόνια τζαι καυκαρούες για να κόψουμε την μούττη της Σαρακοστής (εμείς τη λέξη κούλουμα δεν την ξέρουμε). Τη μούττη θα την κόψουμε σε παραλία που πριν δύο μήνες ήταν βοτσαλωτή και τώρα είναι αμμουδερή (βέβαια δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό).

    Εκτός από την φύση θα έχω και άλλες χαρές. Ο γείτονας μου είναι βιβλιοπώλης και θα μου φέρει τα τρία βιβλία που του παράγγειλα και που είναι όλα του Νοικοκύρη. Επίσης, θα πάρω μαζί μου την Ιστορία της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας του Γλαύκου Αλιθέρση που απόκτησα μόλις χθες.

    Το μόνο που λυπάμαι είναι που θα χάσω το αυριανό πρωτομαρτιάτικο άρθρο του Νοικοκύρη γιατί εκεί που θα είμαι διαδίκτυο γιοκ…

    Και ήθελα πολύ να σας πω για τα μαρτούθκια που φέτος τα είδα ήδη από την περασμένη Κυριακή σε πεζοπορία στον Ακάμα, όπως και τα πρώτα χελιδόνια.

    ://wwhttpsw.google.com.cy/search?q=%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%B8%CE%BA%CE%B9%CE%B1&sa=N&biw=1093&bih=479&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=jZYQU9-hK4PTtQahMw&ved=0CDkQsAQ

    Καλές Σήκωσες, Καλή Σαρακοστή και Καλή Άνοιξη.

  49. Γς said

    >Καλές Σήκωσες

    Τον σκοτώνεις μετά κύριε πρόεδρε, ή δεν τον σκοτώνεις;

  50. Παγανιστής said

    Αγαπητοί μου Ρωμηοί,

    προσέξατε πώς θα αναθρέψετε τας θυγατέρας σας: Μακρυά από χριστιανικά κατηχητικά, ορθοδόξους θεολόγους και λοιπούς προπαγανδιστάς των αρλουμπολογιών των αποσυναγώγων Εβραίων Ραββίνων Σαούλ και Τζόσουα Μπέν Γιοζέφ…

    ΙΔΟΥ τί έπαθε η Λένα Παπαληγούρα, αγαπημένη εγγονή του ροφού Πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη και θυγάτηρ του Ρωμηού υπουργού της Ν.Δ. Αναστάση Παπαληγούρα: Το αυριανόν «ΒΗΜΑ» την κάμνει εξώφυλλον επειδή παίζει γυμνή εις την παράστασιν «Blasted» της μακαριστής (1971-1999) λεσβίας συγγραφέως Σάρας Κέιν

    http://en.wikipedia.org/wiki/Sarah_Kane

    Η κοντούλα και ασχημούλα Λένα φωτογραφίζεται με ένα πιθηκάκι να την θηλάζει, μπάς και βρεθούν μερικοί γερο-κρετίνοι που δεν μπαίνουν στο Διαδίκτυον, οι οποίοι θα σκάσουν 4,25 ευρώπουλα διά να αγοράσουν το «ΒΗΜΑ» και να αυνανιστούν με τα ανύπαρκτα κάλλη της Λένας

    http://www.iefimerida.gr/news/145196/t%CE%B9-%CE%AD%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%B5-%CE%B7-%CE%BA%CF%8C%CF%81%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B1-%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%AE-%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%C2%AB%CE%B8%CE%B7%CE%BB%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9%C2%BB-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BE%CF%8E%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF

    Πιστή εις τον λόγον του Κυρίου μας Ιησού Χριστού «ήλθον γάρ διχάσαι άνθρωπον κατά του πατρός αυτού και θυγατέρα κατά της μητρός αυτής… εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού» (Ματθαίου 10, 35-36) η Λένα Παπαληγούρα ετιμώρησε τους γονείς της φτιάχνοντάς τα από το 2010 με τον κατά 35 χρόνια μεγαλύτερό της μπολσεβίκο σκηνοθέτη Πάνο Κοκκινόπουλο

    http://www.myworld.gr/site/content.php?artid=2081182

    Προηγουμένως (2009), προσεπάθησε να γίνει διάσημος φιλούσα έναν Ουγκαντέζον στο στόμα στο σήριαλ του «Άλφα» «Γ-4»

    http://topic.ibnlive.in.com/shah-rukh-khan/videos/-p~XDPEAziPE-287.html

    ώστε να την αναλάβουν υπό την προστασίαν των οι πάσης φύσεως αντιρατσισταί.

    ΗΘΙΚΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ: 1) Και κλάααμα ο Αναστάσης Παπαληγούρας διά την μοναχοκόρην του….

    2) Θα τρίζουν τα κόκκαλα του ροφού Πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη, αγαπημένου υιού του Κατοχικού Πρωθυπουργού Ιωάννου Ράλλη, ιδρυτού των Ταγμάτων Ασφαλείας…

    http://www.scribd.com/doc/82722870/%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%A1%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%9F-%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%A1%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%AF-%CE%B5%CE%BA-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%85

  51. sarant said

    48: Πολύ με κολακεύετε, αγαπητέ. Το πρωτομαρτιάτικο άρθρο θα είναι το μηνολόγιο, οπότε θα ισχύει για όλον τον μήνα!

  52. 14,15
    Κάνει σε πολλούς μεγάλη εντύπωση η έκφραση «Ντυθήκαμε Καρναβάλια» που χρησιμοποιούν κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα. Εδώ στην Αθήνα δεν το λέμε καθόλου. Χρησιμοποιούμε ,την έκφραση «Ντυθήκαμε μασκαράδες» Τελευταία κι αυτό ακούγεται πολύ λίγο και κυρίως από τους μεγάλους σε ηλικία.

  53. Μαρία said

    Ταβέρνα απέναντι απ’ το γήπεδο του ΠΑΟΚ, αρχές δεκαετίας του ’70.
    Χωροφύλακας κάνει παρατήρηση σε μεθυσμένο μάγκα.
    Μάγκας: Εγώ γεννήθηκα Απόκριες και δε φοβάμαι τα καρναβάλια.

  54. Μαρία said

    14
    Στη Νάουσα η προσωπίδα που φοράν οι Μπούλες λέγεται πρόσωπος (ο).

  55. Παγανιστής said

    Ο Μέγας Μητσικώστας διασύρει τον νέο Σωτήρα του Ρωμέηκου, Σταύρακα Θεοδωράκη…

  56. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  57. gryphon said

    55
    Ασχετο αλλά κι εγώ θεωρω τον Μητσικωστα Μεγα.Οχι τοσο για τις μιμησεις των κινησεων της φωνης κλπ (που ειναι το προφανες) οσο για ικανοτητα ψυχολογησης χαρακτηρων.
    Ουτε οι ιδιοι οι ανθρωποι τους οποιους μιμειται δεν εχουν επιγνωση της πραγματικης εικονας του εαυτου τους την οποια ομως αυτος αντιλαμβανεται και αποδιδει λογω καποια ισχυρης διαισθησης μαλλον.

  58. gryphon said

    46
    Σωστά το διαχωρίζεις αντιθετα απο τους περισσοτερους.Γνησιοτητα μπροστα στις καμερες δέν υπαρχει.
    Γι’αυτο και αυτες οι παρελασεις κλπ που γινονται στην Πατρα και αλλου μπροστα στις καμερες ειναι ψευτικες και γελοιες και οσοι συμμετεχουν φερουν επαξια τον γελοιο τιτλο του καρναβαλιστη.Μακρια απο τις καμερες μεσα στον κοσμο και σημερα συμβαινουν πραγματα με την βοηθεια και του ποτου κλπ και μπορει να βγαζουν οι ανθρωποι καποια πρωτογονα ενστικτα και αυθεντικη συμπεριφορα.
    Ευτυχως που στην αρχαιότητα δεν υπηρχε τηλεοραση γιατι ολα και τα Ελευσινια Μυστηρια τα Καβειρια οι Διονυσιακες γιορτες τα παντα θα ειχαν απομυθοποιηθει και γελοιοποιηθει.

  59. Πάνος με πεζά said

    Μεζεδάκι από το δελτίο του ALPHA στην τηλεόραση, για να μην το ξεχάσω (για τα πρωϊνά επεισόδια στην Αθήνα) : «Ένας συνδικαλιστής της ΟΛΜΕ, ο Γρηγόρης… , προσαγάγεται βιαίως». Είναι να μη σου τη σβουρίξει ότι το λες μια ζωή λάθος και πρέπει να το ψάξεις…

  60. Γς said

    49 @ Παγανιστής

    >Προηγουμένως (2009), προσεπάθησε να γίνει διάσημος φιλούσα έναν Ουγκαντέζον στο στόμα στο σήριαλ του «Άλφα» «Γ-4»

    Γιατί ρε καπετάνιο; Τι ζόρι τραβάς;
    Κι εμένα η κυρά μου η Ουγκαντέζα, που δεν είναι ρατσίστρια, με φιλάει στο στόμα.

  61. Γς said

    60->50

  62. Πάνος με πεζά said

    @ 48,49 : Κι όπως ξεκινάμε με Σήκωσες τη Σαρακοστή, έτσι καταλήγουμε και με Σήκωσες (Ανάσταση Λαζάρου, Ανάσταση Ιησού)… 🙂 Άντε καλό τριήμερο !

  63. Παγανιστής said

    Αγαπητέ κ. Γς (σχόλιον 60)

    Το 2009 που προεβάλλετο το σήριαλ «Γ-4» πρωθυπούργευεν ο μπουχέσας Καραμανλής και ο πατήρ της Λένας, Αναστάσης Παπαληγούρας, είχε μόλις παραιτηθεί από υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Ήτο μέγα θέμα τότε, ότι η μοναχοκόρη ενός υπουργού και εγγονή ενός πρωθυπουργού ενσαρκώνει μιά Ρωμηά μαθήτρια που φιλιέται στο στόμα με τον λαθρομετανάστην Ουγκαντέζον συμμαθητήν της και θέλει να τον υπανδρευθή, διά να λάβην ούτος την ελληνικήν υπηκοότητα και να μή απελαθή. Αυτή ήτο η κεντρική υπόθεσις του σήριαλ «Γ-4».

    Επίσης, μέγα θέμα έγινε ότε η Λένα (απόφοιτος χριστιανικού κατηχητικού,επαναλαμβάνω) το 2010 συνήψε δεσμόν με τον μπολσεβίκον σκηνοθέτην Πάνον Κοκκινόπουλον, όστις είχε ακριβώς την ηλικίαν του πατρός της (1948)

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B1%CF%82

    Κατά τα άλλα, αν σείς, κύριε Γς, δεν ενοχλείσθε που η μοναχοκόρη σας παίζει γυμνή εις το θέατρον και την βάζει εξώφυλλον το «Βήμα» επειδή θηλάζει στο γυμνόν της στήθος εν πιθηκάκι, προφανώς αποτελείτε εξαίρεσιν μεταξύ των πατεράδων του Ρωμέηκου. Σάς εύχομαι να παίξη η θυγάτηρ σας και εις το Nymphomaniac

    http://www.iefimerida.gr/news/144429/cinetroll-%CF%83%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%BF%CF%87%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%C2%AB%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CF%82%C2%BB-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CF%85%CE%BC%CF%86%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B7-%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%87%CF%84%CF%85%CF%80%CE%AC

  64. Γς said

    63:
    Χωρίς πλάκα:
    Εχετε πρόβλημα αγαπητέ.

  65. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Καλά βρε Γς, με τι κάθεσαι κι ασχολείσαι, δεν έχεις καταλάβει οτι το άτομο είναι τελείως γειά σου;

  66. ΝεοKid, μάλλον μπέρδεψες το Λεώνικο με τις εξηγήσεις σου. Επιτολή του Σειρίου είναι βεβαίως η πρώτη μέρα που το άστρο αυτό ανατέλλει αρκετά πριν από τον Ήλιο ώστε να είναι ορατό, έστω και για λίγο, πριν το κρύψει το φως της ημέρας, και συμβαίνει κάπου το καλοκαίρι, λίγο πριν από τις πλημμύρες του Νείλου. Το αρχαίο αιγυπτιακό ημερολόγιο είχε αυτό το αστρονομικό γεγονός ως βάση — ευλόγως, αφού από τις πλημμύρες του Νείλου εξαρτιόνταν τα πάντα στην Αίγυπτο. Κάποια στιγμή μέτρησαν και διαπίστωσαν πως από τη μία επιτολή του Σειρίου ως την επόμενη μεσολαβούν 365 ημέρες, και όρισαν τόσο να διαρκεί το ημερολογιακό έτος. Επειδή όμως στην πραγματικότητα διαρκεί κάπου 1/4 της ημέρας περισσότερο, η πρωτοχρονιά ξέφευγε σιγά-σιγά και έφτασε να διατρέχει ολόκληρο τον κύκλο των εποχών μέσα σε 4*365 = 1460 περίπου χρόνια. Αυτό είναι ο Σωθιακός κύκλος. Επειδή θα έπρεπε η πρωτοχρονιά να συμπίπτει με την επιτολή του Σειρίου, όταν αυτό συνέβαινε γίνονταν γιορτές και πανηγύρια, αλλά χρειάστηκε να έρθουν στα πράματα οι Πτολεμαίοι για να επιβάλουν την προσθήκη μιας δίσεκτης ημέρας κάθε τέσσερα χρόνια, ώστε να είναι διαρκής ο συγχρονισμός. Και ουσιαστικά αυτό το διορθωμένο αιγυπτιακό ημερολόγιο επέβαλε και στη Ρώμη ο Ιούλιος Καίσαρ, με εισήγηση του Αλεξανδρινού Σωσιγένη, αλλά με άνισους τους μήνες, από σεβασμό προς την παράδοση και για να μην υπάρχουν ημέρες εκτός μηνών, όπως υπήρχαν στο αιγυπτιακό.
    Επίσης, Λεώνικε, η φλεγομένη βάτος αποκαλύφθηκε στο Μωυσή, όχι στον Αβραάμ. Αλλά αυτό το ξέρεις, βέβαια!

  67. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ωραίο κέρασμα το σημερινό πάλι.Αυτή η εικόνα των Εικόνων είναι…χίλιες εικόνες μαζί! Σα να ναι στην αρχή της οδού Θόλου το σημείο εκείνο. Το γαϊτανάκι πανέμορφο και η αυλόπορτα με την κληματαριά σαν όλη η Πλακιώτικη παλιά Αθήνα,απόσταγμα σε μυροδοχείο.Λεπτό ανατρίχιασμα μνήμης.
    Εκάμανε τσι μασκάρες, ή εντυθήκαμε μασκάρες λέγαμε.
    «Οι μασκάρες γυρίζουνε στα σπίτια, να δούμε αν τσι γνωρίσομε». Έτσι ήταν το έθιμο.Οι μασκαράδες κάνανε ομάδες ,μπαίνανε και χοροπήδαγαν στη μέση του σπιτιού με κραυγές (με παραποιημένες φωνές) περιμένοντας από τους παρευρισκόμενους να κάνουν τις εικασίες για το ποιος ήταν ο καθένας και βέβαια να θαυμάσουν την αυτοσχέδια,συνήθως, μεταμφίεσή τους. Ακόμη μπορεί ν ακούσεις ιστορίες από τα παλιά για το πετυχημένο μασκάρεμα του τάδε που δεν τον κατάλαβε κανείς.Μέχρι και φούμο άκουγα να λένε πως χρησιμοποιούσαν παλιότερα.
    Και τη μάσκα, μασκάρα τη λέγαμε. Θυμάμαι τις χάρτινες με τα χρωματιστά σχέδια, ολοπρόσωπες, τριγωνικές στο πιγούνι, με κάτι μαύρα λεπτά λαστιχάκια που όλο κόβονταν, μου τα έραβε όπως όπως η γιαγιά πάνω στο χαρτί μα ξαναδόστου , από τα χάχανα και τον ιδρώτα του παιχνιδιού, δεν έβγαζαν το δίωρο! Καμιά φορά την έκοβε και το απότομο τράβηγμα του αδελφού μου.Πολύ στεναχώρια με κεινες τις μουτσουνίτσες. Τις κρατάγαμε μετά, στραπατσαρισμένες,μπρος στο πρόσωπο και ήταν μεγάλο εύρημα όταν σκεφτήκαμε να καμουφλάρουμε μέσα σε κάλτσα το χέρι μας να μη γνωριζόμαστε από τα δάχτυλα!
    Το Γαϊτανάκι ήταν και για μένα άγνωστο τότε,καθώς δεν ήταν στα τοπικά έθιμα.
    Γνωστή η έκφραση «πλέκει γαϊτάνι», ειρωνική λίγο όταν αναφέρονταν σε γυναίκα που απουσίαζε επαναληπτικά από κάποια κοινωνική υποχρέωση.
    Και το νυφιάτικο:
    Γαϊτάνι πλέκω και δεν αδειάζω δε μου βολεί να κουβεδιάζω

  68. ilis said

    Κύριε Σαραντάκο
    Στο τρίγλωσσο λεξικό του Γεωργίου Βεντότη (18ος,1790), η λέξη carnevale ή carnovale, παραπέμπει στη λέξη carnafciale και υπάρχει η μετάφραση «καρναβάλι».Στις σχετικές λέξεις αναφέρεται ότι το carnevale ( Ιταλο-Ρωμαικο-Γαλλικός) ή το carnaval (Γαλλο-Ρωμαικο-Ιταλικός), είναι η περίοδος απο τα Επιφάνεια ως τη σαρακοστή. Στον τρίτο τόμο (Ρωμαικο-Γαλλικο-Ιταλικός) η λέξη ¨καρναβάλι» δεν υπάρχει.

  69. BLOG_OTI_NANAI said

    Επειδή τα τρολ ζούν ανάμεσα μας, ας πούμε το εξής:

    Στο όνομα του Λουκά Νοταρά, οι Βυζαντινοί, Ορθόδοξοι Χριστιανοί και μάλιστα οι Ανθενωτικοί, ονομάζονται Έλληνες και μάλιστα από τον δήθεν «ανθέλληνα» Γεννάδιο Σχολάριο ο οποίος προσφωνεί το άλτερ ίγκο του, τον Λουκά Νοταρά, «σοι βέλτιστε των νυν Ελλήνων απάντων«. Ο οποίος Γενάδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα να θεωρήσει τον εαυτό του ως γνήσιο απόγονο των Ελλήνων πατέρων του (λέει και για τον εαυτό του: «Ελλήνων γαρ εσμεν παίδες«).

    Η άλλη έννοια του «Έλλην», με το θρησκευτικό περιεχόμενο, διακρίνεται σαφώς από τα συμφραζόμενα και σημαίνει απλά τον «ειδωλολάτρη» (pagano), χωρίς κανέναν εθνικό προσδιορισμό, σε αντίθεση με τις γελοιότητες που συχνά πυκνά βλέπουν τα μάτια μας από αγράμματους νεοπαγανιστές. Οι Έλληνες ήταν επί αιώνες συνδεδεμένοι με τον χριστιανισμό και αυτό ξεκινά από παλιά. Ακόμα και η Αθήνα είχε επαρκών διαστάσεων Εκκλησία ώστε να στείλει εκπρόσωπο στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στα 325 μ.Χ. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη της εκκλησίας αυτής, μέσα στο μεγαλύτερο ειδωλολατρικό κέντρο της εποχής, είχε ξεκινήσει επί εποχής των μεγάλων διωγμών, από Έλληνες που αδιάφοροι πλέον για τον παγανισμό, ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό.

    Είναι γνωστό, δυστυχώς, πόσα επένδυσαν στην αδιαφορία και αγραμματοσύνη των Νεοελλήνων οι νεοπαγανιστές, που τους μετέφεραν κείμενα όπου καταδικάζεται η ειδωλολατρία ως ασύμβατη με τον χριστιανισμό, και επειδή εκεί περιεχόταν η λέξη «Έλλην» με την έννοια του ειδωλολάτρη, οι νεοπαγανιστές έλεγαν στους αγράμματους διάφορες χοντράδες, όπως π.χ., «Να! Καταδικάζονται οι Έλληνες ως ΕΘΝΟΣ από τους Χριστιανούς», λες και οι Έλληνες δεν είναι Χριστιανοί επί 15 αιώνες τώρα.

    Ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε…

  70. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  71. spiral architect said

    Στην οθόνη μου και στη θέση του σχολίου του τρόλη υπάρχει πια ένα μικρό κενό πλαίσιο. Γι’ αυτό εγκαταστήστε και σεις τη λιπαρή μαϊμού στον firefox κι έπειτα εγκαταστήστε και ενεργοποιήστε το σκριπτάκι του Στάζιμπου.
    (θενκς!) 🙂
    Δεν θα χρειάζεται πια να απαντάτε στον κάθε λογής τρόλη. Έτσι κι αλλιώς δεν σας ακούει. 😉
    Καλό μήνα, καλά Κούλουμα. 🙂

  72. BLOG_OTI_NANAI said

    71: Δεν είχα ιδέα ότι εκτός από εντομοκτόνα ή μυοκτόνα έχουν εφευρεθεί και… τρολοκτόνα!

  73. Μπάμπης said

    Ο Αντωνάκης (στο 1:46) και ο Γιωργάκης καρναβάλια εν έτει 1989

  74. # 71

    Μήπως υπάρχει αντίστοιχο κολπάκι και για διαιτητές πας και δούμε κάνα ματς χωρίς να μας σπάσουνε τα νεύρα ;

  75. spiral architect said

    @73 Δεν είναι ο Σα(χλα)μαράς παρά ένας Πατρινός φαρμακοποιός που του (ψιλο)μοιάζει. Mάλιστα ο υπεύθυνος τουϊτεράκιας του πρωθυπουργού μας, ο πολύς και μη εξαιρετέος 😛 κος Μουρούτης (ξανά) 😛 επαρεξηγήθη άμα λάχει ναούμ’ και μέλλει να … υποβληθεί μήνυση και αγωγή στους διαχειριστές της σελίδας σας»!!! όπως λέει αυτολεξεί σε ηλεμήνυμα που έστειλε στον διαχειριστή ενός πατρινού ιστοχώρου.
    (τι διαφορά έχει η μήνυση από την αγωγή;) 🙄

  76. Μπάμπης said

    75: Ευχαριστώ Spiral για τις πληροφορίες…του μοιάζει όμως του άτιμου..τα μπατομπούκαλα έκαναν όλη τη ζημιά 🙂
    αλλά και ο Μουρούτης σκύλος…2 τα ξημερώματα λέει έστειλε το μέιλ…κοίτα να δεις με τι ασχολούνται νυχτιάτικα….

  77. spiral architect said

    @76: Μπάμπη, για να κάθεσαι 12/24/7 μπροστά από μια οθόνη και να’ σαι multitask κάτι σε «ενισχύει». 😉

  78. Παγανιστής said

    Αγαπητέ κύριε BLOG_OTI_NANAI (σχόλιον 69),

    αφού ζητήσω συγγνώμην διά την 30λεπτον καθυστέρησιν λόγω της συνεχούς βροχής, απαντώ όσον συντόμως δύναμαι:

    Διεπράξατε απανωτάς γκάφας, μνημονεύσας τον βρωμερόν Ανθέλληνα Γεώργιον Κουρτέσην (ψευδώνυμον Γεννάδιος – Σχολάριος), υπαινιχθείς αφελώς ότι εδήλωνε Έλλην. Ο άνθρωπος είναι διάσημος εδώ και έξ αιώνας διά την περίφημον φράσιν που αναφέρει εις το «Κατά Ιουδαίων» σύγγραμμά του:

    («Ἕλλην ὢν τῇ φωνῇ, οὐκ ἄν ποτε φαίην Ἕλλην εἶναι, διὰ τὸ μὴ φρονεῖν ὡς ἐφρόνουν ποτὲ Ἕλληνες· ἀλλ’ ἀπὸ τῆς ἰδίας μάλιστα θέλω ὀνομάζεσθαι δόξης. Καὶ εἴ τις ἔροιτό με τίς εἰμί, ἀποκρινοῦμαι χριστιανὸς εἶναι»).

    Τουτέστιν: «Αν και είμαι Έλληνας κατά τη γλώσσα, δεν θα ονόμαζα ποτέ τον εαυτό μου Έλληνα, γιατί δε σκέφτομαι όπως οι παλαιοί Έλληνες, θέλω αντίθετα να με αποκαλούν σύμφωνα με την πίστη μου, και αν κανείς με ρωτήσει ποιος είμαι, θα απαντήσω ότι είμαι χριστιανός».

    Δεν με φθάνουν ούτε 10 Σαραντάκειες αναρτήσεις για να καταθέσω τα αίσχη του ινδάλματός σας. Καταγράφω επιγραμματικώς μερικά:

    1) Αφόρισε τον Κ. Παλαιολόγο για την ουνιτική λειτουργία στην Αγία Σοφία (12 Δεκ. 1452). Το αναφέρει η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ. Πρακτικώς αυτό σημαίνει ότι οι Ρωμηοί πολεμούσαν τον Μάϊο του 1453 με τον Αυτοκράτορά τους ΑΦΟΡΙΣΜΕΝΟ από την Εκκλησία.

    2) Έκαψε τα εξαίσια συγγράμματα του μεγάλου παγανιστού φιλοσόφου Γεωργίου Γεμιστού – Πλήθωνος

    ”Τρέμε γύφτε, κ’οι άπιστοι όλοι!
    Καίμε το βιβλίο τ’αφορισμένο,
    το κακούργο, το γραμμένο απ’το Γεμιστό…“, Κ.Παλαμάς)

    http://constantinople.ehw.gr/forms/fLemmaBodyExtended.aspx?lemmaID=12578

    3) Δίδασκε πως ήταν θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει και καταριόταν τους ενωτικούς: [Φραντζής, 260].» [Γιάννης Κορδάτος, Τα Τελευταία Χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, Ε΄ έκδοση, Μπουκουμάνης, Αθήνα, 1975, σελ. 55.]

    Μεταφέρω στα ρωμέηκα τα λόγια του: «Τους ασεβείς και καταραμένους αυτούς Ελληνιστές, και με φωτιά και με ξίφος και με πνιγμό και με κάθε τρόπο θανατώστε τους. Μαστιγώστε , φυλακίστε, κόψτε τους τη γλώσσα, ύστερα το χέρι και αν επιμένουν, τότε στείλτε τους στο βυθό της θάλασσας».

    Και από το πρωτότυπο: «… τους γουν δυσσεβείς και αλάστορας Ελληνιστάς και πυρί και σιδήρω και ύδατι και πάσι τρόποις εξαγάγετε τής παρούσης ζωής … ράβδιζε, είργε, είτα γλώτταν αφαίρει, είτα χείρα απότεμνε καν και ούτω μένη κακός, θαλάττης πέμπε βυθώ.» ).

    ΣΤΑΜΑΤΩ ΕΔΩ, αφού σάς συστήσω να κατεβάσετε και να μελετήσετε δύο βιβλία: 1) Το περίφημο σύγγραμμα του Στήβεν Ράνσιμαν «Η Μεγάλη Εκκλησία εν Αιχμαλωσία»

    http://www.scribd.com/doc/186481349/The-Great-Church-in-Captivity-Steven-Runciman

    και την Ιστορία του Cambridge για τον Ανατολικό Χριστιανισμό

    Click to access cambridge-history-of-christianity-vol-5-eastern-christianity-2006.pdf

    ΤΕΛΟΣ, αγαπητέ κ. BLOG_OTI_NANAI, ιδού η απάντησίς μου διά το μάθημα που ετολμήσατε να μού κάμετε, σχετικώς με τους όρους «Έλλην» και «Γένος Ελλήνων» που χρησιμοποιεί ο Σχολάριος. Όταν λέγει στον Λουκά Νοταρά

    «σοι βέλτιστε των νυν Ελλήνων απάντων», εννοεί των Χριστιανών.απάντων

    Μεταφέρω από το εκπληκτικό σύγγραμμα της Ελισάβετ Α. Ζαχαριάδου «ΔΕΚΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    (1483-1567)» ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ, Αθήνα 1996, που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από εδώ:

    http://www.scribd.com/doc/71945024/%CE%94%CE%AD%CE%BA%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%9C%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CE%95%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1

    Αν πάτε στις σελ. 73 και 74 θα διαβάσετε:

    «Ο ίδιος ο Γεννάδιος χρησιμοποίησε τους όρους Έλληνες και ελληνικόν γένος για να δηλώσει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Την ίδια έκφραση διαβάζουμε και στον πρώτο και τον τελευταίο στίχο της ταφικής επιγραφής του Σπανδούνη στην Θεσσαλονίκη, αϋχημα δειχθείς του των ‘Ελλήνων γένους, του Βυζαντίου και των ‘Ελλήνων ορπηξ}1 37. ΣΧΟΛΑΡΙΟΣ, τ. IV, σ. 211, 453 • ο όρος γένος των Ελλήνων με την ίδια σημα­σία απαντά και στον ΔΟΥΚΑ, σ. 319»

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πήγατε να διαπράξετε μία μεγίστη πλαστογραφία, αγαπητέ κ. BLOG_OTI_NANAI, αποκαλώντας (με το γνωστό χριστιανικό θράσος) αγραμμάτους εμάς τους πιστούς της Πατρώας Θρησκείας, Η αλήθεια είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία: Ο Κουρτέσης (Γεννάδιος – Σχολάριος) χρησιμοποιεί τους όρους «Έλληνες» και «Ελληνικό Γένος» για να δηλώσει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

    Είναι αυτό ακριβώς που κάνει ο γιός του κουρέα της Ίμβρου, Βαρθολομαίος Αρχοντώνης και η Ορθόδοξος Εκκλησία γενικώς: Όταν λένε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι «Αρχηγός του Γένους» δεν εννοούν το Ελληνικό Γένος, αλλά τους Ορθοδόξους Χριστιανούς (Ρωμηούς). Αντιθέτως, στα αρχαία ελληνικά, η λέξις «Γένος» είχε καθαρά φυλετική έννοια. Όπως λέει κι ο Μεγάλος Νίτσε, εσείς οι χριστιανοί αναποδογυρίσατε όλες τις έννοιες και διαστρέψατε όλους τους Κανόνες της Λογικής…

    Δεν θα επανέλθω επί του θέματος,

    Καλόν Παράδεισο να έχουμε…

  79. Απορία κύριεΠαγανιστέ;

    Διατί εύχεσθε εις ημάς «καλόν παράδεισο» και ουχί » άριστα Ηλύσια Πεδία»;

  80. Παγανιστής said

    Αγαπητέ κ. Gpointofview,

    η απορία ήν εκφράσατε, δεικνύει και την αγραμματοσύνην που σάς δέρνει:

    1) Ημείς οι πιστοί της Πατρώας Θρησκείας πιστεύομε εις την Μετενσάρκωσιν, συνεπώς δεν ευχόμεθα διά καλην παραμονήν εις τα Ηλύσια Πεδία. Υπενθυμίζω, απλώς, ότι ΚΑΙ οι μισέλληνες χριστιανοί επίστευον εις την Μετενσάρκωσιν (Ωριγένης κλπ.) μέχρι την Ε΄ Οικουμενικήν Σύνοδον (Μάϊος – Ιούνιος 553 εν Κωνσταντινουπόλει),

    http://en.wikipedia.org/wiki/Second_Council_of_Constantinople

    ότε ο Ιουστινιανός κατήργησε πραξικοπηματικά το Δόγμα της Μετενσαρκώσεως, επειδή το είχε υποσχεθεί εις την μακαριστήν από το 548 σύζυγόν του Θεοδώραν, γνωστήν Κυπρίαν πόρνην της κατωτάτης υποστάθμης. Η Θεοδώρα (αποθανούσα από καρκίνον της μήτρας, λόγω των αμέτρητων γαμησιών που είχεν απολαύσει και από τας 7 της τρύπας, όπως διηγείται ο Μέγας Προκόπιος εις την «Απόκρυφον Ιστορίαν» του)

    http://zh.scribd.com/doc/206902540/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%91%CE%BD%CE%AD%CE%BA%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%B1-%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%86%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1

    είχεν εξορκίσει τον «μουνάκιαν» Ιουστινιανόν να καταργήσει το Δόγμα της Μετενσαρκώσεως, διά να μή υποφέρει εις την επομένην ζωήν η Θεοδώρα, εξαιτίας του πορνικού της βίου εις αυτήν.

    2) Εύχομαι «Καλόν Παράδεισον» ειρωνευόμενος τους αγαθοβιόληδες Ρωμηούς, που πιστεύουν εδώ και 17 αιώνας εις τας μαζοχιστικάς παρλαπίπας των αποσυναγώγων Εβραίων Ραββίνων Σαούλ και Τζόσουα Μπέν Γιοζέφ, και πάνε από το κακό στο χειρότερο..

    ΥΓ: Θα επανέλθω αύριον το απόγευμα, Κυριακήν της Τυρινής, διότι τώρα μεταβαίνω προς εκπλήρωσιν μερικών οικογενειακών μου υποχρεώσεων…

  81. Nestanaios said

    Πολλές επιχειρήσεις έχουν αναρτήσει επιγραφές • ⟨⟨ Έτος ιδρύσεως 1922 ⟩⟩. Η επιχείρηση ⟨⟨ χριστιανισμός ⟩⟩ έχει επίσης αναρτήσει επιγραφή. Γνωρίζουμε όμως όλοι ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Έχει χυθεί πολύ αίμα και ο Έλληνας δεν έχει προσκυνήσει ούτε τον Χριστό ούτε τον Δία . Είμαστε όλοι απόγονοι του Προμηθέα και μη ξεχνάμε ότι είμαστε ο μόνος λαός που βλαστημά τα θεία και όχι τον άνθρωπο όπως κάνουν οι άλλοι λαοί. Σίγουρα, οι εξαιρέσεις δεν προσμετράνε.

  82. Καλά ρε φίλε, αλλέ-ρετούρ την έχετε την μετενσάρκωση εσείς οι -πως το είπες ; ααα- οι πιστοί της πατρώας θρησκείας (το μητρώα γιατί το κρύβεις ; καλά μάνες δεν είχατε εσείς ; ) Γιατί δεν καθόσαστε να ξεκουραστείτε κάνα δυο μηνάκια στα Σαν-ζ-Ελυζέ να πούμε; αμέσως να γυρίσετε πίσω στην γή; Σιγά μη κόψει η κρέμα.
    Πες μας ρε μπαγάσα τι ήσουνα στην προηγούμενη ζωή σου, υπάρχει κι ένας που διαφημίζει πως θεραπεύει τα ψυχολογικά τραύματα από τέτοιες εμπειρίες, διαφημίζεται στο εφημεριδάκι «τα νέα της Κυψέλης», που ξέρεις ;
    Νάσαι καλά και να μας διασκεδάζεις τους αγράμματους εσύ ο γραμματιζούμενος
    Πάντως καλά το ψυλλιαζόμουνα πως η πολλή ιστορία μαθαίνεται με τα χέρια στις τσέπες…

  83. Theo said

    @72:
    Γιατί, φίλε μου, χάνεις την ώρα σου με τα μπουρδολόγα παγανιστικά τρολ;
    Δεν καταλαβαίνεις πως, όσο τα τρέφεις με τις απαντήσεις σου, τόσο περισσότερες λαβές μπουρδολογίας τους δίνεις;
    Και νομίζεις πως επεξεργάζονται λογικά τα επιχειρήματά σου; Κάθε άλλο!
    Καλή Σαρακοστή!

  84. Ρόδα είναι και γυρίζει.

  85. Κι αν κάνεις αόρατα τα σχόλια που σ’ ενοχλούν, τι θα κάνεις με τα σχόλια εκείνων που απαντούν; Plonk κι αυτά; Έτσι θα πηγαίνει δηλαδή από ‘δώ και μπρος;

  86. BLOG_OTI_NANAI said

    78: Αγαπητέ «Παγανιστής»

    Έχοντας γνώση ότι μεσολάβησαν ήδη δύο άρθρα και έτσι δεν θα διασπάσω πολύ την προσοχή, σου απαντώ διότι το να ειρωνεύεσαι τους χριστιανούς δεν με ενοχλεί τόσο, όσο ο ιστορικός παραλογισμός που διαδίδεις με τις άκριτες, διαδικτυακές αντιγραφές που κάνεις. Γι’ αυτό και μόνο τον λόγο σου απαντώ, κάνοντας δυστυχώς κατάχρηση της φιλοξενίας.

    Χαίρομαι μόνο που κάποιοι άλλοι κόπιασαν πριν από εμένα για πολλές από τις απαντήσεις αυτές στις οποίες σε παραπέμπω, και έτσι μπορώ και σου απαντώ χωρίς να κάνω έρευνα από την αρχή, πράγμα που θα θεωρούσα υπερβολικό να κάνω για χάρη σου.

    ΖΗΤΗΜΑ 1: Τι σημαίνει Έλληνας στα κείμενα του Γενναδίου

    Ο σπουδαίος βυζαντινολόγος Ιω. Καραγιαννόπουλος, έχει δίκιο όταν γράφει πως, δεν έχει σημασία ποιος λέει κάτι, όταν αυτό το κάτι, έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις διαθέσιμες μαρτυρίες από τις πηγές.

    Εάν λοιπόν ίσχυε η υπόθεση ότι ο Γεννάδιος χρησιμοποίησε το «Έλλην» «για να δηλώσει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς«, τότε στην φράση που ΕΣΥ επικαλέστηκες, είναι σαν να αρνείται ο Γεννάδιος ότι ήταν Χριστιανός! Διότι, η φράση λέει:

    «Ουκ άν ποτε φαίην Έλλην είναι, διά τό μή φρονείν ως εφρόνουν ποτέ Έλληνες«!

    Πώς είναι λοιπόν δυνατόν, το «Έλλην» να σημαίνει απλά «Ορθόδοξος χριστιανός»; Και ακόμα περισσότερο στην περίπτωση που το «Έλλην» του Γενναδίου συνδέεται με ρήτορες και φιλοσόφους που ήταν… ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ (Πλάτων, Αριστοτέλης κ.λπ.)!

    Εάν σήμαινε το «Έλλην» απλώς «Ορθόδοξος Χριστιανός», δεν θα μπορούσε να συσχετιστεί αυτό με την απαίτηση του Γενναδίου να θεωρηθεί γνήσιος απόγονος («παις», παιδί) των ειδωλολατρών Ελλήνων που ονομάζει «πατέρες του»..

    Είμαστε έτσι υποχρεωμένοι από τις πολλές μαρτυρίες ελληνικής αυτοσυνειδησίας του Γενναδίου (και όχι μόνο τις δύο που ανέφερα) αλλά και πολλών άλλων βυζαντινών, να επιμείνουμε στην διπλή σημασία του «Έλλην», το οποίο ανάλογα με τα συμφραζόμενα σημαίνει ΚΑΙ τον ειδωλολάτρη, αλλά ΚΑΙ αυτόν που υιοθετεί μια βυζαντινή, ελληνική ταυτότητα -πλην ειδωλολατρίας φυσικά- με τα χαρακτηριστικά που είχε εκείνη την εποχή για τους ορθοδόξους η ελληνική ταυτότητα: της γλώσσας, της χριστιανικής θρησκείας, της παιδείας, της πολιτισμικής αντίθεσης με τους Λατίνους.

    Κατάλαβες τώρα νομίζω ότι οι ιστορικές συζητήσεις χρειάζονται πρώτα διάβασμα και όχι άρπα-κόλλα αντιγραφές.

    ΖΗΤΗΜΑ 2: Αφόρισε ο Γεννάδιος τον… αυτοκράτορα;

    Καταρχάς, αυτό που είπε η Αρβελέρ, εννοώντας ασφαλώς κάτι άλλο, το είπε στο ΜΗ ΕΙΔΙΚΟ ακροατήριο των Οικονόμου και Καμπουράκη στο MEGA, θέλοντας προφανώς να μεταφέρει την ένταση της εποχής. Διότι, αφορισμός του αυτοκράτορα ΟΥΤΕ ΥΠΗΡΞΕ ούτε θα ήταν ποτέ δυνατόν να υπάρξει, αφού ο Γεννάδιος ήταν τότε ένας απλός μοναχός, και ένας μοναχός δεν μπορεί να αφορίσει κανέναν! Μόνο επίσκοπος μπορεί να το κάνει, και ειδικά στην Ορθοδοξία, το αρμόδιο εκκλησιαστικό όργανο! Αφορισμός από απλό μοναχό δεν υφίσταται.

    Άρα λοιπόν, μόνο ένας αγράμματος θα μπορούσε να πάρει τοις μετρητοίς αυτό που ακούστηκε σε μια άσχετη, τηλεοπτική εκπομπή.

    Σε επιστολή λοιπόν που μοίρασε σε όλη την Πόλη 15 περίπου ημέρες πριν την Ενωτική λειτουργία και γνωρίζοντας ότι έχασε οριστικά το παιχνίδι (διότι ο φόβος της σφαγής έκανε τον λαό αδρανή, και έτσι η πρωτοβουλία πέρασε οριστικά πλέον στους Ενωτικούς), ο Γεννάδιος, ομολογεί -και μάλιστα ΟΡΚΙΖΟΜΕΝΟΣ- αγάπη για την πατρίδα ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ, τον οποίο βασιλιά όμως, η Αρβελέρ μας λέει -αν είναι δυνατόν- ότι τον αφόρισε την… ΠΡΩΤΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1452!! Διότι ΑΥΤΟ είπε η Αρβελέρ, ότι ο Γεννάδιος αφόρισε τον Βασιλιά με «τοιχοκολλημένο» σημείωμα (το οποίο φυσικά ήταν θυροκολλημένο και όχι «τοιχοκολλημένο»), το οποίο σημείωμα όμως σώζεται, έχει επάνω ημερομηνία, και γράφτηκε την ΠΡΩΤΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ!

    Αλλά πώς να αφορίστηκε ο Παλαιολόγος την πρώτη Νοεμβρίου, τη στιγμή που, όπως είπαμε, ο Γεννάδιος ήταν ένας απλός μοναχός και δεν μπορούσε να αφορίσει τον αυτοκράτορα ακόμα και αν το ήθελε, και πώς είναι δυνατόν να τον αφόρισε, και 25 ημέρες μετά να ορκίζεται αγάπη και πίστη στον… αφορισμένο;!
    Διότι η επιστολή όπου ο Σχολάριος ορκίζεται αγάπη για τον Βασιλιά έχει ημερομηνία 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ!

    Διαβάζοντας λοιπόν την επιστολή, καταλαβαίνεις τι μεγέθους μπαρούφα μας μετέφερες που ανατρέπεται εύκολα απο τις πηγές.

    Και πάμε παρακάτω.

    ΖΗΤΗΜΑ 3: Δίδασκε ο Γεννάδιος πως ήταν θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει [Φραντζής, 260] – [Γιάννης Κορδάτος];

    Καταρχάς, σε ευχαριστώ που μου φτιάχνεις τη διάθεση, διότι τώρα με την οικονομική κρίση είναι στιγμές που αισθάνομαι στενοχωρημένος και πάντα χαμογελάω όταν βλέπω μια παράθεση από τον Κορδάτο.

    Από που ν’ αρχίσω λοιπόν;

    – Μήπως να πω πρώτα ότι τον άνθρωπο δεν τον έλεγαν Φραντζή, αλλά Σφραντζή;
    – Μήπως να πω ότι η φράση «ήταν θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει» προέρχεται όχι από τον Σφραντζή αλλά από έναν λαϊκό θρήνο, αυτόν που λέει διαρκώς ο Άδωνης όταν πουλάει βιβλία στην τηλεόραση;
    – Μήπως να πω ότι γελάω ακόμα με το… «[Φραντζής, 260]» που γράφεις, και θέλω πολύ να σε ρωτήσω εάν έχεις την ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ιδέα τι σημαίνει το «260» και σε τι ακριβώς αναφέρεται;! (μη στενοχωριέσαι, ρητορική ήταν η ερώτηση, ξέρω ότι δεν έχεις ιδέα τι σημαίνει το «260» και σε ποια έκδοση, ποιου κειμένου μας παραπέμπει).

    Ας πούμε καταρχάς ότι στην εποχή εκείνη, το «θέλημα θεού» για την Κων/πολη είναι όντως μια προσπάθεια ερμηνείας των γεγονότων, αλλά φυσικά ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ. Φράση με παρόμοιο περιεχόμενο συναντάμε π.χ. στον ψευδο-Σφραντζή ή στο Χρονικό των Σουλτάνων.

    Όμως, πρόκειται για ερμηνεία ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ. Δηλαδή αφού πολεμήσεις και κάνεις ό,τι είναι δυνατόν, εφόσον πιστεύεις ότι ο Θεός είναι παντοδύναμος και έχει τον έλεγχο των πάντων, άρα, για κάποιον λόγο αυτό που συνέβη, ο Θεός το «επιτρέπει». Αυτή είναι η ερμηνεία.

    Αλλά όπως ξαναείπαμε, η θεολογική αυτή ερμηνεία των γεγονότων δεν είναι μοιρολατρική, διότι το Βυζάντιο με αυτή ακριβώς τη νοοτροπία επέζησε 12 αιώνες, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αυτοκρατορία.

    Είναι λοιπόν μια ερμηνεία με την οποία ζει πάντα ο θρησκευόμενος άνθρωπος της εποχής, εξακολουθώντας όμως κάθε φορά, σε κάθε νέα του προσπάθεια, να δρα σαν ο Θεός να είναι μαζί του. Γι’ αυτό και έκαναν οι Έλληνες δεκάδες τοπικά κινήματα στην Τουρκοκρατία αλλά και δύο γενικούς πολέμους, έναν στα Ορλοφικά και έναν στην Επανάσταση του 1821.

    Οι Ανθενωτικοί ουδέποτε είχαν τέτοια μοιρολατρική νοοτροπία και ιδανική απόδειξη γι’ αυτό είναι το κείμενο ενός σφόδρα Ενωτικού, του Ιωάννη Αργυρόπουλου, ο οποίος σε επιστολή του προς τον αυτοκράτορα ειρωνεύεται τους Ανθενωτικούς που ζητούν από τους βυζαντινούς να πολεμήσουν ΜΟΝΟΙ τους, τους Τούρκους, διότι πιστεύουν ότι λένε ψέματα οι Δυτικοί! Που ακούστηκε να μας λες αγαπητέ «Παγανιστή» ότι οι Ανθενωτικοί κάθονταν και περίμεναν την πτώση, αλλά ένας εχθρός τους Ενωτικός, να μας λέει ότι οι Ανθενωτικοί επιθυμούσαν τον πόλεμο, και μάλιστα ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΙ!

    Και φυσικά, σε επίσημη επιστολή του προς τον Αυτοκράτορα, ο Γεννάδιος λέει σαφώς ότι κάθε ένας που αφήνει την πατρίδα απροστάτευτη και την προδίδει, είναι άξιος Κολάσεως! Διότι, όπως γράφει σε άλλο του κείμενο είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάθε τι το ανθρωπίνως δυνατό και κατόπιν να ελπίζουμε στη βοήθεια του Θεού! Και αυτό ακριβώς έλεγε ο επίσης ανθενωτικός, ο Ιωσήφ Βρυέννιος, πνευματικός πατέρας του Γενναδίου, ότι πρώτα πρέπει να «σπείρουμε» (να κάνουμε κάθε τι για την άμυνα) και μετά να «θερίσουμε» (δηλ. να λάβουμε τη βοήθεια του θεού)!

    Όπως μας λέει η «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» (Εκδ. Αθηνών), ουσιαστικά, οι Ενωτικοί μάταια έλπιζαν στη βοήθεια των Δυτικών, διότι μόλις 9 χρόνια πριν, οι Τούρκοι είχαν εξολοθρεύσει ολόκληρη σταυροφορία στη Βάρνα. Άρα, η Ενωτική πολιτική ήταν ουσιαστικά μή ρεαλιστική.

    Πάμε στο επόμενο.

    ΖΗΤΗΜΑ 4: «Τους ασεβείς και καταραμένους αυτούς Ελληνιστές, και με φωτιά και με ξίφος και με πνιγμό και με κάθε τρόπο θανατώστε τους»

    Καταρχάς ο Γεννάδιος δεν αναφέρεται στο «Ελληνικό Έθνος», τα ξαναείπαμε αυτά, αλλά αναφέρεται σε ειδωλολάτρες, και μάλιστα όχι γενικά και αόριστα, αλλά συγκεκριμένα, στη δολοφονική συμμορία του Ιουβενάλιου, ο οποίος πριν εκτελεστεί από τον Μανουήλ Ραούλ Οισή, είχε διαπράξει απάτες, ληστείες, ιεροσυλίες, τυμβωρυχίες και φόνους.

    Εννοούσε μήπως ο Γεννάδιος ότι θα έπρεπε να απειλούνται με «φωτιά και με ξίφος και με πνιγμό» οι ειδωλολάτρες, μόνο και μόνο επειδή δεν ήταν χριστιανοί; Ασφαλώς όχι, και αυτό αποδείχτηκε από την εποχή που ο Γεννάδιος ήταν Ανώτατος δικαστής (πριν γίνει μοναχός), και είχε υπό την δικαιοδοσία του τον Ιουβενάλιο και τους οπαδούς του. Η μόνη ποινή που εφαρμόστηκε στον Ιουβενάλιο ήταν ο εκτοπισμός του, και παρά το γεγονός ότι ο Ιουβενάλιος ουσιαστικά προκαλούσε τις βυζαντινές Αρχές επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια, ουδέποτε του συνέβη οτιδήποτε.

    Κατά συνέπεια, η γνωστή φράση περί «φωτιάς, ξίφους και πνιγμού» αποτελεί απλώς μια νεπαγανιστική απάτη. Ο Γεννάδιος την αναφέρει στην επιστολή επειδή βλέπει ανήσυχο τον άρχοντα Μανουήλ, ο οποίος φοβάται μήπως δεν έκανε καλά που εκτέλεσε τον Ιουβενάλιο. Όμως ο Γεννάδιος του θυμίζει τα εγκλήματα της συμμορίας που είναι πολλά και βαριά, και μαζί του θυμίζει τις αυστηρές ποινές της νομοθεσίας για να τον πείσει να μην ανησυχεί διότι επρόκειτο για εγκληματίες με δολοφονικό έργο.

    Και για να μην υπάρχει κάποια βιαστική αξιολογική κρίση της βυζαντινής νομοθεσίας, να πούμε ότι σήμερα ισχύει η θανατική ποινή στην Μέκκα της Επιστήμης την Αμερική, αλλά και στην Κίνα, ενώ την θανατική ποινή στην πυρά προέβλεπε και ο παγανιστής Πλήθων Γεμιστός σε όποιον τολμούσε να προβάλει αντιρρήσεις κατά του καθεστώτος που ονειρευόταν να εγκαθιδρύσει στους «Νόμους» του. Επίσης ο Πλήθων, προέβλεπε να καίγονται ζωντανοί οι ομοφυλόφιλοι και οι κτηνοβάτες (παρά το γεγονός ότι ο θεός Πάνας πλάγιαζε με κατσίκες…)

    ΖΗΤΗΜΑ 5: «Έκαψε τα εξαίσια συγγράμματα του μεγάλου παγανιστού φιλοσόφου Γεωργίου Γεμιστού – Πλήθωνος»

    Αυτό είναι αλήθεια και ο Γεννάδιος το έκανε στα 1462 από πολιτική σκοπιμότητα, διότι είχε γίνει ήδη η Άλωση, και εκείνη τη στιγμή μια διάδοση της απολυταρχικής δικτατορίας που ονειρευόταν ο Πλήθων, μαζί με επαναφορά των διωγμών κατά των χριστιανών που προέβλεπε ο παγανιστής συγγραφέας στο απωλεσθέν σύγγραμμα, δεν θα είχε κανένα όφελος για τους υπόδουλους, παρά μόνο θα οδηγούσε σε εμφύλιες διαμάχες στην χειρότερη ιστορική στιγμή του Γένους.

    Και να πούμε ότι ο Πλήθων τα έγραφε αυτά κατά των χριστιανών, τη στιγμή που είχε βγάλει πολλά λεφτά από τα φέουδα που του είχαν παραχωρήσει οι χριστιανοί αυτοκράτορες και με τα οποία βόλεψε τον εαυτό του, αλλά και τα παιδιά του και τα εγγόνια του ακόμα, με πάρα πολύ χρήμα…

    Αυτά…

  87. Theo said

    Γιατί το «αποκριάς» με πεζό το πρώτο γράμμα; (Πρόκειται για μια συγκεκριμένη μέρα, όπως το Πάσχα, η Πεντηκοστή, κλπ.)

    @86: Επιμένεις, φίλε μου. Περίμενε τώρα άλλο ένα κατεβατό του «Παγανιστή», κοκ.

  88. sarant said

    87: Δεν έχεις άδικο.

  89. BLOG_OTI_NANAI said

    87: Έχεις δίκιο, πρέπει να τον αγνοώ διότι έχει συμπεριφορά ανάλογη με τα μικρά παιδιά που εκδηλώνουν την λεγόμενη «άτοπη προσοχή» για να τους δίνουν σημασία οι γονείς τους…

  90. Παγανιστής said

    Αγαπητέ κ. BLOG_OTI_NANAI (σχόλιον 86)

    ειλικρινώς θαυμάζω την ικανότητά σας να αποφεύγετε τα ουσιώδη και να απαντάτε εις τα επουσιώδη.

    Αφού σάς ευχαριστήσω διά τον κόπον που εκάματε να μού απαντήσετε, ΣΥΝΟΨΙΖΩ τι διαπράξατε:

    1) Βγάλατε άχρηστον την κορυφαίαν βυζαντινολόγον Ελένην Γλύκατζη – Αρβελέρ. Εδώ ομοιάζετε με τον πάτρονά σας, παπα-Ρωμηόν Μεταλληνόν, που εκατηγόρει χρόνια την Ελενίτσαν και όταν την εβράβευσεν ο Χουντόδουλος Παρασκευαΐδης με τον Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου ήρχισε να την εξυμνή!..

    2) Δικαιολογήσατε τον Κουρτέσην που έκαιγε βιβλία, μόνον και μόνον διότι ήσαν αντίθετα με τας αρλούμπας του Εβραίου Ραββίνου Τζόσουα Μπέν Γιοζέφ.

    3) Αρνείσθε τον αφορισμόν του Παλαιολόγου από τον Κουρτέσην, με το επιχείρημα ότι τότε ο Κουρτέσης ήτο απλούς μοναχός. Εκατό βυζαντινολόγοι σάς διαψεύδουν: Ο μοναχός Κουρτέσης ήτο τότε ο Αρχηγός των Ανθενωτικών και ηδύνατο να αφορίζει κατά βούλησιν. Διαβάσατε Παπαρρηγόπουλον, διά να μάθετε ότι καθ’ όλον το Βυζάντιον και οι απλοί ηγούμενοι μοναστηριών ηδύναντο να αφορίζουν.

    4) Δεν επιθυμώ να σάς ταπεινώσω περισσότερον, μεταφέρων τί γράφει ο Μέγας Σάθας (τον οποίον σείς επεκαλέσθητε πρώτος) διά τον Κουρτέσην. Απλώς σάς ανακοινώνω, ότι παραμονάς Κωνσταντίνου και Ελένης θα αποκαλύψω από αυτό το φιλόξενον Ιστολόγιον τί γράφει ο Σάθας εις την «Μεσαιωνικήν Βιβλιοθήκην» του διά το πορνικόν παρελθόν της Αγίας Ελένης, διά να γελάση ο κάθε πικραμένος. ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ, αν θα τολμήσετε να αμφισβητήσετε και την εγκυρότητα του Σάθα…

    Καλόν Παράδεισον να έχετε

    ΥΓ-1: Αλήθεια, σείς ο πολυμαθέστατος, τί έχετε να απαντήσετε εις την ερώτησιν που έθεσαν την μεσημβρίαν εις τον φίλον Εβραίον κ. Λεώνικον;

    Μηνολόγιον Μαρτίου ξανά

    Πιστεύουν οι Εβραίοι εις την Μετενσάρκωσιν; Προσέξατε τί θα απαντήσετε, διότι θα ξανα-ξεφτιλιστήτε πανελληνίως…

    ΥΓ-2: Σείς τι γνωρίζετε; Η Θεοδώρα και ο Ιουστινιανός είναι Άγιοι της Εκκλησίας μας (15 Νοεμβρίου). Και αν ναί, διατί ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης αναφέρει στην θέση του τον θείο του Ιουστίνο και την παλλακίδα του την Λουπικίαν;

    http://www.snhell.gr/references/synaxaristis/search.asp?id=1901&search=3

    Και με ποιά λογική η Εκκλησία ανεκήρυξε Αγίους τον Ιουστινιανό και την πόρνη σύζυγό του Θεοδώρα, αφού όλοι οι ιστορικοί και οι θεολόγοι συμφωνούν πως ήσαν αμφότεροι Αιρετικοί;

  91. Πέπε said

    @80:

    > > 2) Εύχομαι «Καλόν Παράδεισον» ειρωνευόμενος τους αγαθοβιόληδες Ρωμηούς, που πιστεύουν εδώ και 17 αιώνας εις τας μαζοχιστικάς παρλαπίπας των αποσυναγώγων Εβραίων Ραββίνων Σαούλ και Τζόσουα Μπέν Γιοζέφ, και πάνε από το κακό στο χειρότερο..

    Τώρα πλάκα κάνουμε; Δεν ξέρω για τους προηγούμενους 16 αιώνες, αλλά στον τρέχοντα, εκ των αγαθοβιόληδων (ή και μη) Ρωμηών ους γνωρίζετε, πόσοι είναι οί πιστεύουν με τα σωστά των εις τοιαύτας παρλαπίπας; Ξέρετε πολλούς που να θεωρούν ότι υπάρχει ένας κήπος σαν αυτόν που περιγράφει ο Αρκάς (η ζωή Μετά) όπου να κυκλοφορούν οι ψυχές των καλών εν ελευθέρα συναναστροφή μετά των αγγέλων κλπ κλπ; Τι να ειρωνευθείτε δηλαδή;

  92. sarant said

    Πέπε, ο Παγανιστής θα αργήσει να ξαναεμφανιστεί, τουλάχιστο μ’ αυτό το όνομα.

  93. Πέπε said

    Α, κάτι θα έχασα. Σόρι, είχα πάει τριήμερο!

  94. Ανδρέας said

    Άργησε να ανέβει στον γιουτιούμπη. Όπως λέμε γκόα τρανς αυτό είναι τζίψυ τρανς, άντε και του χρόνου. 🙂

Σχολιάστε