Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Να το παρακολουθήσουμε το Μουντιάλ;

Posted by sarant στο 11 Ιουνίου, 2014


Αρχίζει αύριο στη Βραζιλία το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, το Μουντιάλ που λέμε στα ελληνικά, και το ιστολόγιο δεν μπορεί να μη συζητήσει το γεγονός. Και επειδή εδώ λεξιλογούμε, αύριο λογαριάζω, αν προλάβω, να ανεβάσω κι ένα άρθρο με τα λεξιλογικά του Μουντιάλ, όπως είχα κάνει πριν από τέσσερα χρόνια.

mundialΌμως, εδώ και καιρό, και περισσότερο όσο πλησιάζει η έναρξή του μεθαύριο, ακούγονται στο Διαδίκτυο καταγγελίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν τα έργα και θα γίνει η διοργάνωση του φετινού Μουντιάλ, μαζί και εκκλήσεις για μποϊκοτάζ. Για παράδειγμα, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: Αυξήσεις στις τιμές των δημοσίων αγαθών, εκκενώσεις καταλήψεων στέγης από αστέγους, εκδίωξη των ήδη εξαθλιωμένων κατοίκων των παραγκουπόλεων, εκτοπίσεις ιθαγενών πληθυσμών, παιδική και καταναγκαστική πορνεία, εργατικά ατυχήματα για χάρη της επιτάχυνσης των έργων συνθέτουν την πραγματική εικόνα πίσω από την πολυδιαφημισμένη φιέστα και καλεί, μαζί με άλλες οργανώσεις, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, Πέμπτη 12 Ιουνίου, μέρα έναρξης του Μουντιάλ δηλαδή, στις 6 μ.μ., έξω από την πρεσβεία της Βραζιλίας (Βασ. Σοφίας 23).

Από πολλές απόψεις η κατάσταση στη Βραζιλία μπορεί να παραλληλιστεί με όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα με τους Ολυμπιακούς του 2004, τουλάχιστον όσον αφορά το πάρτι των εργολάβων, την υπέρβαση του προϋπολογισμού, τον πακτωλό που διατέθηκε για να χτιστούν στάδια που σήμερα αραχνιάζουν, τις προσπάθειες ευπρεπισμού, τα μέτρα ασφαλείας. Yπάρχουν όμως και διαφορές στην κατάσταση, και μια από αυτές είναι η στάση των ντόπιων, αφού στη Βραζιλία γίνονται καθημερινά διαδηλώσεις και απεργίες, ενώ στην Ελλάδα το 2004 μόνο κάτι περίεργοι, απειροελάχιστη μειοψηφία, είχαν τολμήσει να πάνε κόντρα στο ρεύμα.

Μια συγκροτημένη παρουσίαση των επιχειρημάτων των Βραζιλιάνων που αντιτίθενται στη διοργάνωση του Μουντιάλ έτσι όπως υλοποιήθηκε, υπάρχει σε ένα σύντομο βίντεο εδώ, που το βρήκα χάρη σε ένα άρθρο στη gazzetta.gr. Προσέξτε όμως ότι το βίντεο των Βραζιλιάνων είναι φτιαγμένο πέρσι τέτοιον καιρό, όχι πριν από λίγες μέρες. Ένα ακόμα βίντεο, εκτενέστερο αυτό, παρουσιάζει την κατάσταση στις περιοχές που χτίστηκαν τα στάδια, όπου οι κάτοικοι έπεσαν θύματα της κερδοσκοπίας στη γη.

Πέρα από την ενημέρωση για τις συνέπειες που έχει το Μουντιάλ για τους φτωχούς της Βραζιλίας, κάποιοι στο Διαδίκτυο κάνουν έκκληση και για μποϊκοτάζ του Μουντιάλ, κάτι που το ζητούσαν τις προηγούμενες εβδομάδες και πολλοί Βραζιλιάνοι διαδηλωτές, κρατώντας πινακίδες που έγραφαν «Μην έρθετε στο Μουντιάλ». Τι σημαίνει όμως μποϊκοτάζ; Σε ένα πρώτο επίπεδο, σημαίνει να μην επισκεφτεί κάποιος τη Βραζιλία για να δει τους αγώνες -αλλά οι διαδικτυακές εκκλήσεις ασφαλώς δεν αφορούν αυτή τη μορφή μποϊκοτάζ, διότι ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν το χρόνο και το χρήμα για τέτοιο ταξίδι και, όσοι είναι, έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους προ πολλού και ήδη βρίσκονται στη Βραζιλία ή είναι υπ’ ατμόν. Σε ένα πιο πραχτικό επίπεδο, η έκκληση για μποϊκοτάζ μας ζητάει να μην παρακολουθήσουμε τους αγώνες από την τηλεόραση ή, όπως το θέτει ο Θ. Γιούργας:

Είναι σαν να γνωρίζουμε πως για την κατασκευή ενός μπαρ δολοφονήθηκαν και εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους οι φτωχοί της γειτονιάς και εμείς να πηγαίνουμε χωρίς να τρέχει τίποτα για να πιούμε το μοχίτο μας.

Πως μπορούμε να αντισταθούμε στο έγκλημα που συντελείται στην Βραζιλία του Μουντιάλ;

Απάντηση: Απέχοντας από κάθε επαφή με το προιόν, και διαδίδοντας τα πραγματικά γεγονότα με σκοπό να αφυπνίσουμε συνειδήσεις.

Και τι θα καταφέρουμε αν τα κάνουμε αυτά; Και πάλι κάποιοι θα πάνε στο αιματοβαμμένο μπαρ, θα πιούνε τα ποτάκια τους και θα φύγουνε σαν κύριοι. Τι θα αλλάξουμε εμείς εδώ από την Ελλάδα αν δεν δούμε την μπαλίτσα μας;

Απάντηση: Τον εαυτό μας θα αλλάξουμε. Θα μεγαλώσουμε την συνείδησή μας. Θα είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση για την επόμενη προσπάθεια αποκτήνωσής μας.

Ενώ όμως καταγγέλλω κι εγώ τις μεθοδεύσεις της ΦΙΦΑ, ενώ συμφωνώ με τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, δεν συμμερίζομαι την έκκληση για μποϊκοτάζ και κάτι με ενοχλεί στα επιχειρήματα που μόλις παρέθεσα. Εννοώ ότι το έγκλημα που συντελείται στη Βραζιλία του Μουντιάλ δεν συντελείται μόνο στη Βραζιλία και δεν συντελείται μόνο σε σχέση με το Μουντιάλ. Όλες οι πρόσφατες διοργανώσεις Μουντιάλ και Ολυμπιακών αγώνων, τουλάχιστον όσες έγιναν σε όχι πλούσιες χώρες (από την Ελλάδα και κάτω, ας πούμε) είναι βαμμένες στο αίμα. Τάχα ξεχάσαμε τις δεκάδες νεκρούς της Ολυμπιάδας του 2004 (ή μήπως επειδή ήταν οι πιο πολλοί αλλοδαποί δεν μετράνε;) ή τους εκτοπισμένους του Πεκίνου; ή αγνοούμε τους νεκρούς και τη στυγνή εκμετάλλευση των ξένων εργατών που χτίζουν αυτό τον καιρό τα στάδια στο Κατάρ, ενόψει του Μουντιάλ του 2022; Κάθε διοργάνωση Μουντιάλ/Ολυμπιακών αγώνων είναι μια τεράστια μπίζνα, μια επιχείρηση από την οποία ωφελημένος δεν βγαίνει ποτέ ο λαός της διοργανώτριας χώρας. Οπότε, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ξεχωρίζουμε τη Βραζιλία. Ή γιατί ξεχωρίζουμε το Μουντιάλ: δεν είναι τάχα μπίζνα οποιαδήποτε άλλη μεγάλη αθλητική δραστηριότητα;

Αν έχει κάποια ιδιαιτερότητα η Βραζιλία, είναι ότι στη Βραζιλία υπάρχει αριστερή ή κεντροαριστερή κυβέρνηση (θέμα ορισμού: σε άλλες χώρες το κεντροαριστερός δεν είναι βρισιά) που βέβαια δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να ανατρέψει το κεφαλαιοκρατικό καθεστώς, αλλά που πάντως απολαμβάνει την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων. Πρόκειται άλλωστε για συμμαχία πολλών αριστερών και κεντροαριστερών κομμάτων, στην οποία συμμετέχει και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας (για την ακρίβεια, το Partido Comunista do Brazil, το μόνο που έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση). Άλλωστε, ο υπουργός Αθλητισμού, ο Aldo Rebelo, είναι μέλος του κομμουνιστικού κόμματος. Το αν ο λαός της Βραζιλίας θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στην αριστερή συμμαχία θα φανεί στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο (μαζί προεδρικές και βουλευτικές).

Θα μου πείτε, η αστυνομία της αριστερής κυβέρνησης δέρνει πιο μαλακά τους διαδηλωτές και τους απεργούς; Ασφαλώς, μια αριστερή κυβέρνηση σε ένα κεφαλαιοκρατικό καθεστώς έχει να παλέψει καθημερινά με αντιφάσεις, πολλές δυσεπίλυτες και άλλες άλυτες. Ωστόσο, νομίζω ότι διαφορά υπάρχει -και όχι μόνο επειδή η πρόεδρος της χώρας, η (πρώην αντάρτισσα) Ντίλμα Ρούσεφ (έτσι το γράφουμε, μη ρωτήσετε πώς προφέρεται) δεν θα παρευρεθεί αύριο στον εναρκτήριο αγώνα Βραζιλία-Κροατία. [Τελικά, και αντίθετα με ό,τι είχε γραφτεί στον Τύπο, η Ντ. Ρούσεφ παρευρέθηκε στο ματς]

Προσωπικά, δεν θα με ενοχλήσει καθόλου αν για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν γίνει ο αυριανός αγώνας ή αν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι διαμαρτυρίες του λαού προκαλέσουν κάποια αναστάτωση και αλλαγή στο επίσημο πρόγραμμα. Αλλά μποϊκοτάζ δεν θα κάνω, παρόλο που δεν είμαι φανατικός φίλαθλος και παρόλο που έτσι κι αλλιώς δεν σκοπεύω να δω όλα τα παιχνίδια (ούτε καν τα μισά). Μπορεί όμως να  κάνω λάθος, το θέμα δεν είναι απλό, γι’ αυτό και περιμένω ειλικρινά να ακούσω τα σχόλιά σας.

ΥΓ Για τους φίλους τού ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ίσως κι ένα δεύτερο δίλημμα ως προς την παρακολούθηση των αγώνων, ότι θα τους μεταδώσει η ΝΕΡΙΤ, ο φορέας που αντικατέστησε την ΕΡΤ, η οποία έκλεισε πριν απο έναν ακριβώς χρόνο, πέρσι στις 11 Ιουνίου, ύστερα από μια ενέργεια οριακής νομιμότητας και συνταγματικότητας (και μάλλον απέξω από τα όρια). Ως κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ ως τώρα αποφεύγει τη ΝΕΡΙΤ, αν δεν κάνω λάθος, που βέβαια έχει έτσι κι αλλιώς πολύ χαμηλή τηλεθέαση όταν δεν δείχνει Μουντιάλ. Περιμένω να ακούσω κι εδώ απόψεις.

243 Σχόλια to “Να το παρακολουθήσουμε το Μουντιάλ;”

  1. nirevess said

    Καλημέρα. Εγώ έτσι κι αλλιώς έχω πάψει να βλέπω ποδόσφαιρο κι έτσι δεν μπαίνω σε διλήμματα. Τώρα, ένας άνθρωπος που έχει ιδιαίτερη αγάπη για ποδόσφαιρο να μη δει Μουντιάλ, άτοπο μου φαίνεται. Άμα μπούμε σε αυτή τη λογική, δεν θα πρέπει να βλέπουμε τίποτα. Τα ίδια έλεγαν και για την Ελλάδα των συνταγματαρχών, «μην πηγαίνετε στην Ελλάδα για τουρισμό». Ευτυχώς οι τουρίστες που πήγαιναν στα Μάταλα δεν τους άκουσαν.

  2. atheofobos said

    Εάν θέλουμε να έχουμε επαφή με την πραγματικότητα οι ποδοσφαιρόφιλοι θα παρακολουθήσουν τους αγώνες ακόμα και αν γινόντουσαν στην Βόρειο Κορέα και τους μετέδιδε ένα κανάλι της Χρυσής Αυγής!

  3. interim said

    Έχει αρχίσει ένα σχετικό «εσωτερικό» ξεκατίνιασμα περί «αριστερής συνεπείας» αυτών που τους αρέσει η μπάλα και θα δουν μουντιάλ (υποχρεωτικά από την ΝΕΡΙΤ). Θα το δούμε, όπως βλέπουμε και τις αιματοβαμμένες Ολυμπιάδες, όπως είδαμε και την «Αποκάλυψη τώρα» γνωρίζοντας ότι γυρίστηκε στις Φιλιππίνες του χουνταίου Μάρκος (με την αμέριστη συμπαράσταση του στρατού της χώρας), το «Φιτσκαράλντο», γνωρίζοντας ότι 2 ιθαγενείς από τους πολλούς κακοπληρωμένους σκοτώθηκαν στα γυρίσματα, όπως χρησιμοποιούμε τα τσιπάκια του λαπτοπ κατασκευασμένα σε χώρες με μηδενικό κόστος εργασίας, από εργαζόμενους – στρατοπεδευμένους, και πάει λέγοντας. Κι οιδιαδηλωτές της Βραζιλίας θα το δουν και δεν έχω καμιά αμφιβολία περί αυτού πολλοί από αυτούς θα κλάψουν αν η Σελεσάο χάσει, οι περισσότεροι θα βγουν στους δρόμους σε περίπτωση κατάκτησης. Νομίζω ότι χάνουμε το δάσος γενικά.

  4. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Θὰ συμφωνήσω ὅτι μαζικὸ πόλεμο ὑφίστανται οἱ διωργανώσεις αὐτοῦ τοῦ εἴδους, ὅταν κάποιοι ἔχουν συμφέρον νὰ πληγῆ ἡ διοργανώτρια χώρα, ὅπως καληώρα ἔγινε καὶ μὲ μᾶς καὶ σήμερα ξέρουμε ποὺ στ[οχευε ὁ πόλεμος ποὺ δέχτηκε τότε ἡ Ἑλλάδα. Ἐγὼ θὰ δῶ τοὺς δύο ἀγῶνες τὶς ἐθνικῆς, τὸν ἄλλο ποὺ εἶναι 3 τὸ πρωὶ Πέμπτη πρὸς Παρασκευὴ τὸ βλέπω δύσκολο, δὲν μπορῶ νὰ πάω στη δουλειὰ σὰ κοτόπουλο. Κατὰ τ’ἄλλα δὲ θὰ παλυπαρακολουθήσω γιατὶ δὲν εἶμαι καὶ στὴν καλύτερη ψυχολογικὴ κατάσταση. Μᾶλλον θὰ βλέπω ἀποσπασματικὰ κάνοντας ζάπιγκ. Πάντως τοὺς «Ὀλυμπιακοὺς» τοῦ Λονδίνου τοὺς μποϊκόταρα κανονικά. Δὲν εἶδα οὔτε μία φάση ἀγώνα, οὔτε ἕνα δευτερόλεπτο ἀπὸ τὶς τελετές.

  5. Νεο Kid Στο Block said

    Για τη Νεριτ εχω ξαναπει πως το εμπαργκο του Συριζα πρεπει να τελειωνει. Καλως η κακως, αυτο ειναι το επισημο παγκοσμιο καναλι-φωνη της Ελλαδας σε ολον τον πλανητη. Δεν γινεται η πρωτη πολιτικη δυναμη να μοιαζει με το Πολτεργκαιστ ,ειδικα στους ομογενεις-αποδημους.

    Συμφωνω εν γενει με τους δυο πρωτους σχολιαστες. Ειναι και λιγο δηθεν να θυμομαστε τα προβληματα και τις κοινωνικες αδικιες σε τετοιες περιπτωσεις. Φοβος μαλλον πως δεν θα απολαυσουμε το αγαπημενο μας προιον χωρις ενοχες…
    Ολα οσα αναφερονται στη Βραζιλια ειναι μεν αληθη,αλλα θα υπηρχαν και χωρις το Μουντιαλ. Μια χωρα με εκπληκτικο πρωτογεννη πλουτο που τον νεμονται ελαχιστοι.
    Αν ομως εχει φτασει ο κομπος στο χτενι, αυτο το ξερει ο λαος εκει, κι οποια αντιδραση του θα ειναι σεβαστη.

  6. marulaki said

    Το πραγματικό μποϊκοτάζ νομίζω συνίσταται στο να μην αγοράζει ο τηλεθεατής τα προϊόντα που διαφημίζονται στα διαλείμματα. Εξάλλου το μποϊκοτάζ είναι αρχικά εμπορική έννοια. Το να παρακολουθήσεις ή όχι έναν αγώνα δεν ξέρω κατά πόσον ενισχύει τη συνείδηση, ίσως την αποκοιμίζει κιόλας με το δήθεν ‘έκανα κάτι’, ενώ στην ουσία η ζωή μας συνεχίζεται κανονικά. Θυμίζει κάτι από τα ‘like’ του FB.

  7. Λ said

    Τεράστια απώλεια ζωής υπήρξε κατά την κατασκευή του σιδηροδρόμου Μόσχας- Πετρούπολης. Λέγεται ότι ο τσάρος Νικόλαος ο Α’ τράβηξε στο χάρτη μια ευθεία γραμμή με χάρακα μεταξύ Μόσχας και Πετρούπολης και είπε, να έτσι να τη φτιάξετε. Έτσι ο Μέλνικωβ, ο μηχανικός του έργου, δεν τόλμησε να παρακούσει τον τσάρο και πέρασε τη γραμμή πάνω από λίμνες και βάλτους με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες ρώσοι εργάτες. Έγραψε για αυτό το θέμα ο Νεκράσωβ.
    Φυσικά, ο Στάλιν πρέπει να οδήγησε σε θάνατο πολύ περισσότερο κόσμο με τα μεγαλεπήβολα έργα του και την περιβόητη βιομηχανοποίηση.

  8. basmag said

    Ποδοσφαιρο και Πολιτική Δυσεπίλυτο το θέμα… Οι παλαιότεροι θα θυμούναι πως προκριθηκε η Χιλή σε βάρος της Σοβιετικής Ένωσης το 1973

  9. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Τουλάχιστον ὅσοι λαμβάνουν μέρος στὶς τηλεοπτικὲς δημοσκοπήσεις νὰ ἔχουν γυρισμένη τὴ συσκευὴ σὲ ἄλλο κανάλι νὰ βγῆ στὰ στατιστικὰ ὅτι δὲν τὸ παρακολούθησε κανένας. Ἀμὰν ρὲ παιδιὰ ὅλα ἐγὼ πρέπει νὰ τὰ σκέφτομαι!

  10. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    6: Μου άρεσε αυτό με το λάικ.

    5: Ναι, υπάρχει και αυτό με τους απόδημους.

  11. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην δουν τον αγώνα οι ποδοσφαιρόφιλοι ή οι ποδοσφαιρόπληκτοι ακόμα κι αν είναι νωπός ο τάπητας από αίμα φρεσκοθυσιασμένων παιδιών. Αυτό το έχω εμπεδώσει πια. Δεν έχω καμιά προσδοκία αντίστασης τέτοιου είδους. Εδώ δεν υπάρχει ελπίδα για μποϊκοτάζ σε θέματα που μας αφορούν άμεσα, που βλάπτουν την υγεία μας, που αφορούν τη ζωή μας και θα σκεφτούν τη Βραζιλία ή την τηλεθέαση που θα δώσουν στη ΝΕΡΙΤ; Γελάω από τώρα με τα επιχειρήματα τα οποία θα επινοήσουν προκειμένου να πείσουν τον εαυτό τους, ότι καλώς κάνουν.

  12. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Από τη μια έμπλεξες πολλά πράματα σε μια ανάρτηση: Μουντιάλ, οικιστικό της Βραζιλίας, συγκρίσεις με 2004 και συμφέροντα του κεφαλαίου, (κεντρο)αριστερά της Βραζιλίας, ΣυΡιζΑ και ΕΡΤ ΝΕΡΙΤ, βάζοντας και τα απαραίτητα χορδίσματα όλων ημών, όσων τουλάχιστον γουστάρουν να κλωτσούν και να βλέπουν το τόπι. Απ’ την άλλη το σύγχρονο όπιο με τους ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές τους τραπεζικούς χρυσούς χορηγούς και το Μάνο Σέργιο σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τάκη Φύσσα να τους προμοτάρουν (και εκεί που πήγαινε ο Σάλλας για φούντο, βγήκε κι από πάνω, φορτώνοντάς μας όλες τις επισφάλειες) και όλα αυτά μαζί και ταυτοχρόνως απέναντι σε όλους όσους είναι ευαισθητοποιημένοι στα παραπάνω.

    Θα παρακολουθήσω Μουντιάλ; Πάντα παρακολουθούσα, από μικρο παιδί, άσε που το ’04 χοροπηδούσα σαν πίθηκος. Ναι, θα παρακολουθήσω, αλλά πλέον έμαθα καλά το μάθημά μου. Κατά πως δείχνουν τα πράματα, το μάθημα το’ μαθαν και οι Βραζιλιάνοι που άλλωστε αυτωνών καίγεται τώρα ο κώλος.

    Μακάρι να στείλουν τις βδέλλες στον αγύριστο και να συνεχίσουν να κλωτσούν το τόπι.

  13. ΠΑΝΟΣ said

    Ό,τι προλάβω θα δω,γιατί κάποιες ερασιτεχνικές,καλλιτεχνικές απασχολήσεις,θα με εμποδίσουν,να δω αρκετά ματς.Δεν θα περιμένω την παγκόσμια επανάσταση -την επιτυχημένη μάλιστα!- την τέλεια και δίκαιη κοινωνία,για να έχω κέφι να δω (ό,τι προλάβω).Γιατί; Επί δικτατορίας δεν έβλεπα τον θρύλο;Το Σάββατο με καλούσε το Τμήμα «για διευκρινίσεις» και την Κυριακή μπορούσα να πάω στο Καραϊσκάκη.Ή να πώ κάτι χυδαίο.Στις άδικες,καπιταλιστικές, αιματορουφήχτρες τού αιμάτου τού λαού κοινωνίες δεν ερχόμεθα εις συνουσίαν; Περιμένουμε την κοινωνική δικαίωση;
    Και δεν μού την σπάει καθόλου η ΝΕΡΙΤ.Οι σπήκερ της που μεταδίδουν, μ’ ενοχλούν.Δεν τούς θεωρώ καλούς.Και εκτιμώ πολύ τον σωστό επαγγελματισμό.

    Ειλικρινώς,δεν ήξερα ότι η Βραζιλία έχει αριστερή κυβέρνηση.Θα το ψάξω.
    Καλημέρα!

  14. Λ said

    Θα έχει πολλές καινοτομίες αυτό το μουντιάλ, ηλεκτρονικό διαιτητή πέραν του διαιτητή με σάρκα και οστά (και δύο μάτια), σπρέι για υπόδειξη θέσης της μπάλας κλπ.

  15. Τι ωραία που θυμηθήκαμε ξαφνικά τις φαβέλες επειδή γίνεται το Μουντιάλ, λες που τώρα με κυβέρνηση αριστερών-κομμουνιστών λογικά δεν θα υπήρχαν. Μόλις πρόσφατα είχα παρακολουθήσει το τρομακτικά καλοπαιγμένο Tropa de Elite 2, που πήρε δίκαια τη Χρυσή Άρκτο του Βερολίνου, για να συνειδητοποιήσει κανείς το τεράστιο χάσμα μεταξύ πολιτικής και ιδεολογίας επάνω σε μια εξαθλιωμένη μάζα. Και μας φταίει «μόνο» το Μουντιάλ. Αμ δε…

  16. Νίκο Καλημέρα
    Το Μουντιάλ δεν με εκφράζει, αλλά δεν παραγνωρίζω το γεγονός ότι
    »Άρτος και Θέαμα’ τουλάχιστον από την περίοδο της Ρωμαικής Κυριαρχίας,… ικανοποιούσε το Κοινό στην Αρένα με τους
    μονομάχους .

    Για να μη τρελαθούμε δεν νομίζω, τηρουμένων των αναλογιών, κάτι να έχει αλλάξει με μία επιλεκτική και … αριστερόστροφη θεώρηση .

    Η Βραζιλία, αν δεν απατώμαι, υπήρξε το … Ίνδαλμα, Πρότυπο, μέχρι
    … χθες χάριν … Ιδεολογίας .

    Αποφεύγω να τοποθετούμαι με βάση την όποιαν, Ιδεολογία, για τον απλούστατο λόγο, ότι η ΑΡΠΑΧΤΗ μετά τη Μεταπολίτευση υπήρξε η εις Θείαν Κοινωνίαν Μετάληψη, η … ΚΟΥΤΑΛΑ της Διαφθοράς, η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, που ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ είναι βουτηγμένοι στα
    Σκ@τ@ .

    Οι λέξεις και η Ιστορία των, διανθισμένη και με ανέκδοτα γεγονότα είναι για μένα το ζητούμενο και δεν επιχειρώ και δεν θέλω να αλλάξω αυτήν μου τη τοποθέτηση .

    Σέβομαι τις απόψεις όλων, καλοπροαίρετα και αμφίδρομα .

  17. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    12: Επειδή δεν βλέπω ελληνική τηλεόραση, δεν έχω καταλάβει αν ο Μάνος Σέργιος είναι δημοσιογράφος, άβαταρ ή λογοτεχνικός ήρωας. Γιά λέγε.

  18. spiral architect said

    @12: Πάμε κι ένα στοιχηματάκι ότι λίγα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς τους θα τους λένε ότι, για την χρεωκοπία της χώρας τους φταίνε αυτοί που δεν έπαιρναν απόδειξη για το παστέλ;

  19. Νεο Kid Στο Block said

    Η κοινωνικοπολιτικη αναλυση του ποδοσφαιρου δεν ειναι ευκολο πραμα. Το ποδοσφαιρο,για να χρησιμοποιησω μια προσφιλη εκφραση του νικοκυρη, ειναι κομμουνιστικο πραμα. Δεν ειναι τυχαιο,ουτε κατευθυνομενο, πως οι φτωχοι Βραζιλιανοι το αγαπουν παθολογικα. Εκει οι πλουσιοι εχουν το τενις και τη φορμουλα 1,οι φτωχοι εχουν μονο το ποδοσφαιρο. Το ποδοσφαιρο μπορει να παρει ενα χρονιως υποσιτισμενο και αβιταμωμενο παιδι που του εχουν πεσει κι ολα τα δοντια και να το κανει θρυλικο παικτη πακοσμιου κλασεως ονοματι Ριβαλντο. Το οτι την υπεραξια αυτου του ωραιου παιχνιδιου, ψυχολογικο υποκαταστατο και για καταπιεσμενες λιμπιντο και ως εκ τουτου λιγοτερα επικινδυνου υποκαταστατο πολεμου, την νεμεται το μεγαλο κεφαλαιο δεν ειναι μεμπτο για το ποδοσφαιρο καθαυτο. Τι υπαρχει σημερα εμπορικα εκμεταλευσιμο που δεν το ρουφανε οι κεφαλαιοκρατες; Μηπως η επιστημη; Μηπως η κουλτουρα; Μηπως η διατροφη; Μηπως η υγεια; μη κοροιδευομαστε τωρα.

  20. Λ said

    7.Ο υπεύθυνος για το σιδηρόδρομο Μόσχας – Πετρούπολης ήταν ο υπουργός Συγκοινωνιών Πιοτρ Κλάινμιχέλ. Ο Μέλνικωβ απλά ακολουθούσε οδηγίες.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Pyotr_Kleinmichel

  21. spiral architect said

    @17: Είναι ο τύπος που έλεγε σε μια παλιότερη διαφήμιση «‘Μπόχουμ δέρνουμε;» 😦 😛

  22. Νεο Kid Στο Block said

    Oσο για τα παιδακια που θυσιαστηκαν , μη παρακολουθηση ως αντιδραση, θα στεναχωρησει οντως τους κρατουντες οσο στεναχωρει και η αποχη στις εκλογες. Θα λαβουν το μηνυμα,θα μειωθει λιγο το κερδος απο τις διαφημισεις κσι σε καμια βδομαδουλα η ωραια ζωη θα συνεχιζεται ψαχνοντας για τις επομενες Ιφιγενειες. Η αντιδραση σ’ αυτα τα στραβα, αν δεν ειναι μονιμη και διαρκης ειναι δονκιχωτικη. Δεν ειμαι κατα του ευγενους ιδαλγου,προς θεου! Το να ταισω σημερα,ειδικα ανημερα καποιας μεγαλης γιορτης της χριστιανοσυνης…, εναν πεινασμενο ,ειναι καλυτερο απ το να μην κανω τιποτα και μονον να τον οικτειρω. Αλλα το να τον ταιζω μονιμα ειναι καλυτερο.

  23. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Αρχική Σελίδα Οιδίπους Σέντερ Μπακ

    «Το να πει κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι έδωσαν τα λεφτά τους για να δουν είκοσι δύο μισθοφόρους να κλωτσάνε μια μπάλα, είναι σαν να λέει ότι το βιολί είναι ξύλο και έντερο γάτας, ότι ο ΄Αμλετ είναι πολύ χαρτί και μελάνι»

    J. B. PRIESTLEY,
    The Good Companions

  24. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    23. Ο Μπιλ Σάνκλι, ο μεγάλος προπονητής της Λίβερπουλ είχε πει ότι «κάνουν λάθος όσοι θεωρούν το ποδόσφαιρο ένα από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή – είναι μακράν το σημαντικότερο». Ενώ ο Νικ Χόρνμπι, ο άγγλος συγγραφέας του βιβλίου «Fever pitch» ( «Ο πυρετός της μπάλας» ) και φανατικός φίλαθλος της Αρσεναλ, εστιάζει στον τρόπο που ο «κολλημένος» οπαδός μιας ομάδας αποθηκεύει στη μνήμη του τις όποιες σημαντικές στιγμές της ζωής του π.χ. «έχασα την παρθενιά μου την επομένη της νίκης μας στο Ολντ Τράφορντ», κάτι που σε ελληνική αντιστοιχία θα μπορούσε να είναι: «τα χάλασα με την Μαίρη το καλοκαίρι που πήραμε τον Γαλάκο από τον Ολυμπιακό». Στην ζωή του «άρρωστου» ποδοσφαιρόφιλου δεν υπάρχει καμιά ημερομηνία σημαντική, πέραν αυτής που η ομάδα του τον γέμισε με χαρά ή με ανείπωτη λύπη εξαιτίας του αποτελέσματος που έφερε.

  25. spiral architect said

    Επί τη ευκαιρία, μια παλιότερη εξαιρετική ταινία: Η Πόλη του Θεού – Cidade de Deus

  26. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα (μάθαμε και τον Μάνο)

  27. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ said

    Το πρόβλημα δεν είναι αν κάποιος δει η όχι τους αγώνες. Το ποδόσφαιρο είναι ένα πολύ δημοφιλές άθλημα που προσφέρει και θέαμα και συγκινήσεις. Το να πείς μποϋκοτάρω την αναμετάδοση είναι εξωπραγματικό και ουτοπικό. Το π΄ροβλημα είναι η εμπορευματοποίηση των αγώνων και του αθλητισμού γενικότερα. Οι οργανώσεις πια έχουν καθαρά εμπορικό χαρακτήρα, οικονομική εκμετάλευση, μίζες και η επιτυχία αποτιμάται σε χρήμα. Αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει, να επαναφέρουμε το αθλητικό πνέυμα και την ευγενή αμιλα .Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει κατά την γνώμη να παρθούν πρωτοβουλίες ωστε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο να υπάρξει μια παγκόσμια αλλαγή αρχίζοντας απο τον αθλητισμό, το ντόπινγκ, τους σπόνσορες και τους χρηματισμούς. Τα χρήματα που ξοδεύονται για τις φαραωνικές αθλητικές κατασκευές , να γίνουν υποδομές , σχολεια , αναπτυξιακά έργα που θα δόσουν δουλειά και ψωμί στον κόσμο.

  28. methexis66 said

    Ποδόσφαιρο, αυτή η μάστιγα. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα ξεχωρίσουμε το άθλημα από το εμπόρευμα. Το μποϊκοτάζ είναι αδιάφορο. Η αποχή από την αποπροσανατολιστική προβατοποίηση / οπαδοποίηση που επιφέρει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι το θέμα. Ως θέαμα εξυπηρετεί πρωτίστως την επιβολή μιας κυρίαρχης κουλτούρας αποπολιτικοποίησης και αποχαύνωσης. Σε επίπεδο Εθνικών ομάδων δε, αποτελεί άριστο λίπασμα εθνικισμού και ηλιθιότητας. Κοινωνικά καθιστά το άτομο ανακόλουθο σε κάθε προσπάθεια αποβολής της όποιας ταξικής / οικονομικής διάκρισης μεταξύ εκμεταλλευτών και σκλάβων. Κραυγάζουν δήθεν προοδευτικοί άνθρωποι υπέρ κάποιας ΑΕ κάποιου στυγνού καπιταλιστή, καθιστώντας την συνειδητοποίηση και την αναγνώριση του κοινωνικού εχθρού θολή και σχεδόν αδύνατη. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Για να παραφράσω το γνωστό, το ποδόσφαιρο είναι το όπιο των λαών. Αδυνατώ να καταλάβω πως άνθρωποι σκεπτόμενοι μπορούν να στηρίζουν κάτι τέτοιο. Και αυτό ισχύει για κάθε άθλημα σε επίπεδο επαγγελματικής και εμπορικής ενασχόλησης. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η καταπίεση και η εκμετάλλευση κατά τη διοργάνωση των αγώνων, αλλά η ίδια η κοινωνική θέση αυτών. Όλων και παντού. (Τα ίδια μπορώ να πω και για κάθε άλλο «αθλητικό» ή «πολιτιστικό» δρώμενο που αντί να προωθεί την ανθρώπινη υπόσταση προς την ελευθερία και την κριτική σκέψη, την καταδικάζει σε κατανάλωση μαζικών στερεοτύπων άνευ όποιας πραγματικής αθλητικής ή καλλιτεχνικής προσπάθειας / δημιουργίας.
    Και για να είμαι δίκαιος, ίσως να μπορούσαμε να ζήσουμε σήμερα χωρίς φτηνά (ματωμένα) τσιπάκια, αλλά σίγουρα μπορούμε να ζήσουμε χωρίς επαγγελματικό αθλητισμό και σκυλάδικα.
    Στο κάτω κάτω, δεν είναι η φύση του προϊόντος που το καθιστά «κακό», αλλά ο τρόπος παραγωγής του.

  29. Ηλεφούφουτος said

    Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο, και στα γενικά και στις επιμέρους.

    Και δεν μπορώ να μη συνδέσω μταξύ τους τις λαϊκές κινητοποιήσεις τον τελευταίο καιρό όπου υπάρχουν ή υπήρξαν ενοχλητικές κυβερνήσεις για την κοινωνική ελίτ ή/και για τη Δύση, ήτοι Βραζιλία, Βενεζουέλα, Ουκρανία, Ταϊλάνδη (εκεί ήδη έφεραν το επιθυμητό πραξικόπημα).
    Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει την ίδια αφέλεια που είχε επιδείξει και με τη Συρία.

    Λες και δεν πρόκειται να δούμε ανάλογες καταστάσεις στην Ελλάδα μετά από νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, και μάλιστα με τη ΧΑ να πρωτοστατεί.

    Κατά τ άλλα, ενώ άλλοτε έκανα σαν τρελός για μουντιάλ και Βραζιλία τώρα έχω πια κρυώσει.

    7 Ο θρύλος λέει ότι η εν λόγω γραμμή κάνει μια μεγάλη καμπύλη σε κάποιο σημείο της διαδρομής, εντελώς ανεξήγητη και αδικαιολόγητη, και ακολουθεί λέει την καμπύλη από το δάχτυλο που έβαλε ο τσάρος για να στηρίξει το χάρακα.

  30. physicist said

    Η μεγαλύτερη διαφθορά στο ποδόσφαιρο υπάρχει στα αγνά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, όχι στα επαγγελματικά.

    Σε ό,τι αφορά το Μουντιάλ, εγώ σέβομαι και θαυμάζω τους Βραζιλιάνους που διαμαρτυρήθηκαν με κάθε τρόπο, που διέδωσαν σ’ όλον τον Κόσμο τις πληροφορίες για το αισχρό πάρτυ των εργολάβων και της διαφθοράς γύρω από τη διοργάνωση. Έχουν ήδη πετύχει πολλά μ’ αυτές τις δράσεις τους. Αλλά η διαφθορά υπήρχε και πριν το Μουντιάλ, όπως και θα υπήρχε χωρίς το Μουντιάλ. Δεν πρόκειται να δω πάνω από 20% των παιχνιδιών ούτως ή άλλως αλλά δεν βλέπω τι όφελος έχει το μποϋκοτάζ.

  31. μήτσκος said

    Κάτι που ίσως δεν είναι πολύ γνωστό:

    Τα κέρδη της FIFA είναι αφορολόγητα στη Βραζιλία (και σε κάθε άλλη διοργανώτρια χώρα). Αυτό είναι όρος στις σχετικές συμφωνίες. Η επίσημη θέση της ΦΙΦΑ είναι ότι πληρώνει φόρους μόνο στην Ελβετία, όπου είναι η έδρα της. Η Ελβετία όμως έχει απαλλάξει τη ΦΙΦΑ από την φορολόγηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Σε επίπεδο καντονιού (Βέρνη) ο φόρος επί των κερδών επιχειρήσεων είναι 8%, αλλά επειδή η ΦΙΦΑ επισήμως είναι σωματείο και όχι επιχείρηση πληρώνει μόλις 4%. Θεωρητικά.

    Πρακτικά, επειδή μετά τους δίδυμους πύργους (9/11) οι ασφαλιστικές εταιρίες σταμάτησαν να καλύπτουν τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, η ΦΙΦΑ θεώρησε ότι πρέπει να συσσωρεύσει κάποιο κεφάλαιο για αυτόν τον σκοπό. Με αυτήν την αιτιολόγηση πέτυχε επιπλέον φορολογικές ελαφρύνσεις.

    Παράδειγμα: Το 2010 τα καθαρά κέρδη ήταν 203 εκ δολλάρια, και ο φόρος που πληρώθηκε ήταν 993000 δολλάρια (περίπου 0,5%).

  32. nirevess said

    29
    Μάλιστα! δηλαδή οι λαϊκές κινητοποιήσεις είναι καλές όπου υπάρχει μη αριστερή ή φιλοδυτική κυβέρνηση και κακές όπου υπάρχει αριστερή ή αντιδυτική κυβέρνηση… Να αποτολμήσουμε και μιαν ύστατη εξίσωση αριστερός=αντιδυτικός, να τελειώνουμε.

  33. sarant said

    31: Πολύ σωστά!

  34. Ηλεφούφουτος said

    32 Μπούρδες

  35. Gpoint said

    Νίκο, μην τσιμπάς με τον Μάνο Σέργιο, ο τύπος έπαιζε και στη διαφήμιση του «θρύλου», σκέτο κατεστημένο είναι και από μπάλλα ; τι να ξέρει ένας γαύρος ;

    Κηρύσσω μποϋκοτάζ στη διαφήμιση !!

    Πολιτική και ποδόσφαιρο…άρτος και θεάματα (με πρόλαβε κάποιος)

    Αν η πολιτική επηρεάζει το 5% της καθημερινής μας ζωής, το ποδόσφαιρο μάλλον λιγότερο.
    Ελα όμως που θα ξυπνήσω στις 3 τη νύχτα να δω την εθνικάρα ενώ αποκλείεται να ξύπναγα για να πάω σε προεκλογική εκστρατεία !
    Εστω για λίγες ώρες πετυχαίνει την ταύτιση του ατόμου με το ομόθρησκο πλήθος, καλύτερα κι από τον πιο βαρύ κομμουνισμό.

    Η Βραζιλία είναι για το ποδόσφαιρο ό,τι η Ελλάδα για το συρτάκι (θα προβληματισθώ ποιά απ’ τις δυο θα υποστηρίξω στον τελικό!)

    Πάντως Μπραζίλ-Μπραζίλ πήγα…νοερώς (ερασιτεχνικό θέατρο, ερασιτέχνες ηθοποιοί, ερασιτεχνική λήψη)

  36. Πάνος με πεζά said

    Aπο τη στιγμή που έγινε τελικός στο Χέιζελ,με τόσους νεκρούς, για να σηκώσει την κούπα ο (Γιουβεντίνος, τότε) Πλατινί, τέτοια ερωτήματα δεν έχουν αξία… ίσως και το σημερινό πόστο του παίχτη αυτού να ενισχύει την άποψη.

    Ποδόσφαιρο uber alles. Βέβαια, η πρωτοκαθεδρία το όλο και αμβλύνεται. Πού εκείνα τα ντέξιον με τις οθόνες, στην πλατεία Νέας Σμύρνης του 1982, και οι επιχειρηματίες που πυγμαχούσαν «στα ίσα» με το μπαλλο-θέαμα…Τώρα πια, το μουντιάλ στο κινητό σας… Ή, σε οθόνες με τη φωνή στο mute, από τη διαπασών που ήταν τότε…Ο κόσμος μιλάει, γελάει, αγαπάει, και γυρνάει κεφάλι μόνο στο γκολ (μη σου πώ στη δεύτερη επανάληψη…)

  37. nirevess said

    34 Μου αρέσει η επιχειρηματολογία σου

    31 Για τη Φιφα και το ποιόν της, νά κι ένα βιντεάκι:
    John Oliver Rips Into FIFA And The World Cup
    http://digg.com/video/last-week-tonight-with-john-oliver-hbo-fifa-and-the-world-cup

  38. Γιώργος Πρίμπας said

    τηλεόραση βλέπω ελάχιστα και μόνο κανένα ντοκιμαντέρ
    το ποδόσφαιρο επίσης έχει πάψει πια εδώ και χρόνια να με συγκινεί και δεν θα το δω ακόμα και αν ακούσω ότι η ελλαδα έφτανε στον τελικό – ακόμα και την πανάθα έχω πάψει να τη βλέπω
    οι λόγοι που το σιχάθηκα είναι ότι
    – πολλοί οργανωμένοι σύλλογοι οπαδών (όχι μόνο ελλάδα – βλέπε Λάτσιο στη γείτονα χώρα) έχουν γίνει άντρα φασιστών και ακδοξεξιών
    – όλα τα λαμόγια ανά τον κόσμο το χρησιμοποιούν βάζοντας μπροστά τους βλαμμένους ανεγκέφαλους χούλιγκαν για να κερδοσκοπούν ασύστολα

    Είμαι σίγουρος, γράφτηκε και παραπάνω κάτι παρόμοιο, πια ότι ο Κάρολος είχε μιλήσει για τη θρησκεία ότι είναι το όπιο των λαών γιατί τότε δεν υπήρχε ποδόσφαιρο

  39. leonicos said

    Διαλυμένος πλανήτης, διαλυμένες χώρες. διαλυμένοι άνθρωποι. Όλα δήθεν. Πολλοί θα χαρούν. Και όσοι λυπηθούν δεν θα λυπηθούν γι’ αυτό που θα έπρεπε να λυπάται κανείς

  40. Pedis said

    Όχι μόνο μποικοτάζ αλλά και παρεμβάσεις όπως εκείνες ενάντια στα ναρκωτικά: Ποτέ δεν είναι αργά για την τηλεοπτική αποτοξίνωση, ξεκινώντας από τα δύσκολα. Ξεκίνα το στεγνό πρόγραμμα, τώρα! Αντί για την πιο χαζή σπατάλη χρόνου ever και την συνεχή πρόσληψη διαφημιστικών μηνυμάτων, δεν ρίχνεις καμιά μπαλιά να πέσει και η μπάκα?

  41. leonicos said

    Ούτε πλάκα δεν με αφήνετε να κάνω πια. Και μένει ο Γς έτσι

  42. lefteris_sfak said

    Φοβάμαι ότι φλερτάρει με το γελοίο η ιδέα του τηλεοπτικού μποϊκοτάζ του Μουντιάλ. Τι μποϊκοτάζ είναι αυτό όπου η συμμετοχή του καθενός από μας δεν θα μπορεί να γνωστοποιηθεί στους επιθυμητούς αποδέκτες; Με ποιο μηχανισμό θα πληροφορηθούν η FIFA και η Ντίλμα Ρούσεφ ότι ο κυρ-Κώστας δεν είδε το ματς; Να καλέσουμε σε μποϊκοτάζ όσους έχουν μηχανάκια της AGB στα σπίτια τους;

    Η γενικότερη κουβέντα περί συνέπειας είναι επίσης προβληματική, όπως το έθιξαν και άλλοι. Κάτω από κάθε μας επιλογή κρύβονται μικρά ή μεγαλύτερα εγκλήματα, γιατί έτσι άδικο τον βρήκαμε αυτό τον κόσμο, και η επιλογή μας τρόπον τινά τα δικαιολογεί. Π.χ. το να τρώει κανείς κρέας είναι μια αιματοβαμμένη στην κυριολεξία επιλογή -και πολύ άδικη για το μοσχάρι. Δικαιούται κάποιος που τρώει κρέας να μη δει μουντιάλ; Πού τελειώνει η ασυνέπεια και αρχίζει η συνέπεια; Ιδού η απορία.

    Δεν περίμενα να φιλοσοφήσω έτσι αγρίως χωρίς να έχω αποτελειώσει καλά καλά τον καφέ μου, τελευταίως παίρνω και κάτι αντιισταμινικά που ζαβλακώνουν, αλλά μήπως το παρακάνουμε με τον καζαντζάκειο μαξιμαλισμό της ευθύνης (αναφέρομαι στη γνωστή φράση «ν’ αγαπάς την ευθύνη» κπλ); Μήπως τελικά οι δυνατότητες του καθενός ξεχωριστά είναι πεπερασμένες; Και αν κάνουμε αυτή την παραδοχή, μήπως είναι πιο σοφό να κοιτάζουμε αν κρατάμε -με πράξεις, όχι με αεριτζίδικη αντίσταση- ένα πιο δίκαιο προσωπικό ισοζύγιο δικαιοσύνης, αντί να απαιτούμε να είναι αυτό μηδενισμένο; Αν ο καθένας κάνει όσο πιο πολλά μπορεί, ο κόσμος δεν θα γίνεται όλο και καλύτερος; Είναι τελικά το πρόβλημα αν το 3% των πολιτών που αυτομαστιγώνονται κάνει τα πάντα (ή ότι το 97% δεν κάνει τίποτε);

    Υ.Γ. : Είναι πολλά χρόνια τώρα που παρακολουθώ όλο και λιγότερο ποδόσφαιρο. Στη φετινή σεζόν δεν είδα πάνω από 3-4 ματς. Θεωρώ ότι η εμπορευματοποίηση του παιχνιδιού δεν εντοπίζεται μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αντίθετα έχει από καιρό αντίκτυπο στη μορφή του αθλήματος. Παίκτες που παίζουν 80 ματς τη σεζόν με 10 χλμ τρέξιμο ανά αγώνα δεν είναι δυνατόν να αποδίδουν συνέχεια καλά. Ο ανταγωνισμός, η δύναμη και η ταχύτητα των αγώνων δεν αφήνουν να ξεδιπλωθούν οι εκπληκτικές τεχνικές αρετές των σημερινών παικτών. Η δε υπερκατανάλωση αυτού του μέτριου ποδοσφαιρικού θεάματος σε ρυθμούς 3 ματς τη μέρα επί 300 μέρες το χρόνο με το τελευταίο πακέτο δορυφορικής δεν είναι αγάπη για το άθλημα αλλά ψυχαναγκασμός και κορεσμός. Προσωπικά μποϊκοτάρω το άθλημα από καιρό, όχι συνειδητά, αλλά γιατί νιώθω ότι έχει χάσει την ουσία του. Και παρότι το αγαπώ, έχω χάσει το πείσμα μου. Στον αντίποδα όλων αυτών έπεσα κατά τύχη χθες στην Νέριτ (την οποία επίσης μποϋκοτάρω συνήθως) και στην εκπομπή για το Μουντιάλ, που είχε θέμα τους Πελέ, Μαραντόνα, Γκαρίντσα. Ιδίως ο τελευταίος ήταν ο ορισμός της μαγείας του ποδοσφαιρικού θεάματος, και οι συγκρίσεις με το σημερινό θέαμα -αλλά και τη σημερινή αίσθηση της χαμένης μαγείας- αφήνουν κάπως πικρή γεύση.

  43. ππαν said

    Εγώ θα το δω και είμαι καλός άνθρωπος, δεν αγαπώ ούτε τη ΦΙΦΑ ούτε τις πολυεθνικές. Θα ήθελα να διαβάσω τι λένε για ένα ενδεχόμενο μποϊκοτάζ -αν το να μην βλέπει κανείς τηλεόραση θεωρείται τέτοιο…- οι βραζιλιάνοι διανοούμενοι. Από όσα έχω εγώ δει δεν βλέπω να είναι η στάση οου υιθετούν αλλα το δείγμα είναι μικρό.
    Από την άλλη η περιφρόνηση του ποδοσφαίρου και τα όπια του λαού κλπ. με βγάζουν από τα ρούχα μου.

  44. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια, η συζήτηση είναι πολύ καλή -μακάρι να μην είχα δουλειά…

  45. physicist said

    42. — Λευτέρη, παικταράς ο Γκαρίντσα αλλά στο σύνολό του το σημερινό ποδόσφαιρο έχει ανέβει πολύ. Κι εγώ μεγάλωσα με τον Γιώργο τον Κούδα και τις μεγάλες ομάδες της δεκαετίας του 1970 αλλά όταν βλέπω ματς από κείνη την εποχή, μου φαίνονται ότι είναι σε αργή κίνηση. Το να βγάζεις 90 λεπτά με την ταχύτητα που απαιτεί το ποδόσφαιρο σήμερα είναι τεράστιο αθλητικό επίτευγμα και δεν βασίζεται σε φάρμακα και ντόπες. Οι αθλητές πάνε στα όριά τους σήμερα για να βγάλουν τα 90 λεπτά, ενώ οι καθυστερήσεις μέσα στο παιχνίδι έχουν μειωθεί με τους καινούργιους κανονισμούς. Άσε που σε πραγματικά ανταγωνιστικές ομάδες πρέπει και ο επιθετικός να γυρνάει στην άμυνα και ο αμυντικός ν’ ανεβαίνει στην επίθεση. Δεν βλέπω καμία χαμένη μαγεία: εμείς μεγαλώσαμε, τα παιδιά μαγεύονται κι από τον C7 κι απ’ τον Μέσι.

    Τις προάλλες είδαμε τον τελικό του ΤσΛ, κι από το εκατοστό λεπτό και μετά άρχισαν οι κράμπες, και οι παίχτες ο ένας μετά τον άλλον σερνόντουσαν στο γήπεδο απ’ την κούραση. Αν ήτανε από φάρμακα, θ’ αντέχανε και δέκα λεπτά παραπάνω. Όχι ότι δεν γίνεται αλλά καμία σχέση με στίβους, άρσεις βαρών και ποδηλασίες.

    Κανείς, ακόμα, δεν έγραψε για την αδιαμφισβήτητη συνεισφορά του ποδοσφαίρου στην καταπολέμηση του ρατσισμού. Γερμανική Εθνική ομάδα με παίχτες έγχρωμους, με παίχτες τουρκικής καταγωγής, με τον Μεσούτ Οζίλ και τον Σάμι Κεντίρα σε ρόλους επιτελικούς, με τον Μποατένγκ κεντρικό αμυντικό. Αυστιρακή Εθνική ομάδα με τον Άλαμπα παίχτη-σύμβολο, και τα μικρά παιδιά να φοράνε τη φανέλα του στο σχολείο ή στο δρόμο. Λίγο τόχετε αυτό;

  46. Πάνος με πεζά said

    Eξάλλου, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε τις δικές μας διαμαρτυρίες το 2004, αλλά μας έφαγε η βλαχογκλαμουριά… Μόνο ένας (σχωρεμένος) Φίλιππος Συρίγος έκρουε τον κώδωνα, αλλά φυσικά στην Ελλάδα «είναι να γελάει κανείς»…

  47. Πάνος με πεζά said

    @ 45 : Αργή κίνηση; Καλά, βλέποντας χτες τον τελικό του 1970 νόμιζες ότι παίζουν φυλακισμένοι με δεσμοφύλακες σε ματς αγγαρείας. Μάλιστα, τα «δρεπανηφόρα» ιταλικά μπακ, κάνουν πιο ρεαλιστικό το σενάριο αυτό !

  48. physicist said

    #47. — Όντως! Εγώ ξανάβλεπα τον τελικό του 74, να κάνει κατεβασιές ο Μπεκενμπάουερ και να λες τώρα θα κάτσει να πιει και καφέ. 😉

  49. spiral architect said

    @31: Το 2010 τα καθαρά κέρδη ήταν 203 εκ δολλάρια, και ο φόρος που πληρώθηκε ήταν 993000 δολλάρια (περίπου 0,5%).
    Να ρε η ανάπτυξη! Έτσι, να πονάει! Viva la Hardouvela! 😛 😛 😛 😛

  50. Νέο Kid Στο Block said

    Είναι όντως δύσκολο και ουτοπικό να συγκρίνεις διαφορετικές εποχές και να βγάζεις τον all time best. Κι όχι μόνο στη μπάλα αλλά παντού βέβαια. To γιατί όλες αυτές οι 10 ή 100 best of all times κ.λ.π. λίστες είναι τόσο προσφιλείς, έχει ψυχολογική εξήγηση,αλλά ας μην πλατειάσω.
    Τούτων των θεωρητικών λεχθέντων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως παρότι ας πουμε το θέμα αν ο Αρχιμήδης ή ο Νιούτονας ήτανε σπουδαιότερος μαθηματικός, είναι ανοικτό …το θέμα του καλύτερου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών είναι λελυμένο.
    Και μόνο ότι συγκρίνουν τον καραγκιόζη τον Πελέ με το Θεό που πέρναγε τους Εγγλέζους σουβλάκι στο Μέχικο…είναι ιεροσυλία!

  51. LandS said

    «Τα οικονομικά του ποδοσφαίρου σήμερα δεν καθορίζονται ούτε από τις τοπικές ούτε από την εθνικές ταυτότητες…Αυτό που τα καθορίζει είναι η δυνατότητα που απέκτησε, με την παγκοσμιοποίηση, μία κοινοπραξία πλούσιων ομάδων κάποιων συγκεκριμένων Ευρωπαϊκών χωρών, να αποκτήσουν παγκόσμια φήμη και να εγκαταλείψουν τις τοπικές τους ρίζες αγοράζοντας παίκτες και τεχνικούς από όλο τον κόσμο. Τα έσοδα τους προέρχονται από πωλήσεις ειδών όπως τα μπλουζάκια, από την τηλεόραση, και σε πολύ μικρό βαθμό από τους οπαδούς που βλέπουν (ζωντανά) τους αγώνες τους.»

    Τα παραπάνω τα είπε πριν λίγα χρόνια ο Χόμπσμπαουμ. Και όλοι ξέρουμε πόσο αγαπούσε το ποδόσφαιρο. Θα προσθέταμε ότι τα διάφορα τουρνουά των εθνικών ομάδων, γίνονται για να αυξηθεί η δυνατότητα «έκθεσης» των παικτών αυτών των ομάδων. Αν προκύψει, για παράδειγμα, ένα παιχνίδι Αργεντινή-Πορτογαλία, το ενδιαφέρον στην Ισπανία θα χτυπήσει κόκκινο.

    Μάθαμε να ζούμε με την εμπορευματοποίση του ποδοσφαίρου. Όπως μάθαμε και πάμε και ψωνίζουμε από το ΙΚΕΑ (ή ανεχόμαστε να μας κοροϊδεύει η κόρη μας όταν ξυνίζουν τα μούτρα μας με το καινούριο της μικροέπιπλο) .

    Ποιος θυμάται το «μποϊκοτάζ» του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 1978 στην Αργεντινή; Τότε που η Σοβιετική Ένωση «πρόδωσε το παγκόσμιο κίνημα» για μερικά εκατομμύρια τόνους στάρι από τον Βιντέλα;

    ΥΓ Τη πηγή του παραπάνω αποσπάσματος του Έρικ Χόμπσμπαουμ δεν σας τη δίνω, γιατί θα πάτε και θα κάνετε καλύτερη μετάφραση από μένα, και θα με κοροϊδεύετε μετά. 🙂

  52. LandS said

    δυνατότητα που απέκτησε … να αποκτήσουν

    Φτου!

  53. physicist said

    Έλα βρε Λαντς … από καταβολής κόσμου, άνθρωποι ικανοί αλλά χωρίς μέλλον στη χώρα τους, σε όλα τα επαγγέλματα, τις εγκαταλείπουν και πάνε προς τα κει που μπορούν ν’ αξιοποιήσουν το ταλέντο τους και τις ικανότητές τους. Ρίζες και κουραφέξαλα. Άσε δηλαδή που όταν πάνε αλλού, η παρουσία τους και η στάση τους συνεισφέρει στην αποδόμηση των εθνικιστικών στερεοτύπων και φοβιών πολύ πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι δέκα χιλιάδες αντιρατσιστικά σεμινάρια.

    Έλεος, δηλαδή με τις ρίζες και τα πράσινα άλογα.

  54. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Άνοιξε και το εποχιακό του ο Ρογήρος:

    Μα, συμβιβάζονται Μουντιάλ και αδιαφορία;

  55. Οι αγώνες, κυρ Σαραντάκο μου, είναι κατά το μάλλον ή ήττον στημένοι. Και μη μου πεις αγαπητέ ότι είμαι …υπερβολικός.

  56. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    50. Καθόλου ἀνοιχτὸ δὲν εἶναι. Ἐγὼ εἶμαι ὁ καλύτερος :-Ρ

  57. sarant said

    55: Ήταν στημένοι και το 2004 όταν πήρε η Ελλάδα το Γιούρο;

  58. Νέο Kid Στο Block said

    Eνδιαφέρουσα αυτή η ιστορία (ή μύθος) με την ευθεία γραμμή του Τσάρου.
    Δεν προξενεί βέβαια απορία η άγνοια του όποιου τσάρου ότι αν θέλω να πάω από ένα σημείο σε κάποιο άλλο πάνω σε ένα χάρτη (ιδιαιτέρως για μεγάλες αποστάσεις) η ευθεία ΔΕΝ είναι η συντομοτέρα οδός…αλλά οι Ρώσοι (ή Γερμανοί ή Γάλλοι) μαθηματικοί ,μηχανικοί και χαρτογράφοι δεν μπορεί να μην το ήξεραν διάολε! 🙂

  59. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    57. Δὲ θέλω νὰ γίνω συνωμοσιολόγος, ἀλλὰ ἔχω ἀρχίσει νὰ τὸ πιστεύω. Ἦταν τὸ ἀποκορύφωμα τῆς ἀποχαύνωσης ποὺ μᾶς ἔστησαν. Γίναμε χώρα μεταναστῶν καὶ βλέπαμε τὸκ κόσμο ἀφ’ὑψηλοῦ, οἱ μετανάστες ἔκαναν λέει τὶς δουλειὲς ποὺ δὲν ἤθελαν νὰ κάνουν οἱ Ἕλληνες, κάναμε τάχα ραγδαῖα βήματα προόδου καὶ μπήκαμε στὸ εὐρω, πήραμε πανευρωπαϊκό, διοργανώσαμε «Ὀλυμπιακούς», κερδίσαμε καπάκι πανευρωπαϊκὸ στὸ μπάσκετ καὶ γιουροβίζιον, πειστήκαμε ὅτι γίναμε μιὰ ἀπὸ τὶς σημαντικότερες χῶρες τοῦ πλανήτη γιὰ ν’ἀρχίσουν νἄρχονται μετὰ μία μία οἱ σφαλιάρες κι ἀκόμα δὲν ἔχουμε ξυπνήσει ἀπ’τὸ λήθαργο.

  60. Πάνος με πεζά said

    O θεωρών τα πάντα στημένα, συνήθως είναι Κουβανός στο στοίχημα. Είναι έτσι;

  61. LandS said

    #53 Άλλο να πηγαίνει ο Ντένις Λόου στην Ιταλία έχοντας κάνει πρώτα μεγάλη καριέρα στο Μάντσεστερ (There’s only one United; c’mmon ya reds κλπ) . Πόσοι ξένοι παίχτες έπαιζαν τότε στην Ιταλία; Στην Αγγλία πάντως οι ξένοι ήταν όλοι τους Σκωτσέζοι, Ουαλλοί και Βόρειοϊρλανδοί (άντε και κανένας από την Δημοκρατία, έτσι για ξεκάρφωμα).
    Ο Ντι Στέφανο, ο Σίβορι, ήταν Αργεντίνοι και ο Πούσκας Ούγγρος. Αλλά η Ρεάλ ήταν της Μαδρίτης και η Γιουβέντους του Τορίνου.
    Ο Πελέ έπαιζε σε μια ομαδούλα που ως και ο Ολυμπιακός τη νίκησε. (Λέγεται ότι ο Ζαντέρογλου είχε κάνει ιδιαίτερα με τον Ανδρέου για εκείνο το ματς) 🙂 🙂 🙂

  62. Γιώργος Πρίμπας said

    μία συζήτηση με κάποιον άνεργο ή χαμηλότατα αμειβόμενο δυτικά του ποταμού να λατρεύει τον Κόκκαλη και τον Μαρινάκη για τα 16 καθαρά στα τελευταία 18 χρόνια θα αρκούσε…

    (σχόλιο 45)
    Η Γερμανία είναι μια περίεργη διπρόσωπη κατάσταση. Εσωτερικά δεν ανέχεται τη διαφθορά αλλά εξωτερικά τη χρησιμοποιεί. Εσωτερικά δεν ανέχεται το ρατσισμό αλλά εξωτερικά ομοίως τον χρησιμοποιεί (Κροατία στη δεκαετία του 90 – Ουκρανία σήμερα κλπ).



    Η εθνική Γαλλίας είχε και έχει πολλούς αφρικανούς ή από την Πολυνησία ποδοσφαιριστές αλλά η κόρη Λεπέν προελαύνει και οι διαμαρτυρίες για τη δήλωση το μπαμπά Λεπέν για το πόσο χρήσιμος μπορεί να αποδειχθεί ο έμπολα στον έλεγχο του πληθυσμού στην Αφρική ήταν πολύ λίγες για τέτοια δήλωση.
    Στην Αγγλία ομοίως. Στην Αγγλία που βάζουνε καρφιά στις εισόδους των πολυκατοικιών για να μην πλησιάζουν άστεγοι ή τους ξυλοφορτώνουν γιατί είναι άστεγοι (http://www.eirinika.gr/gr/blog/itsnews1/diethnh/astegos-agglia.asp)
    Πιο πολύ το βλέπω σα μια μάσκα των κρατών αυτών να κρύβει το ρατσισμό τους και ένα βόλεμα στο ότι κερδίζουν σε γόητρο. Γόητρο που χρησιμοποιείται από το ρατσισμό.

  63. Γιώργος Πρίμπας said

    το πρώτο αφορούσε το σχόλιο 43

  64. physicist said

    #62. — Δεν είναι διπρόσωπη η Γερμανία, είναι πολυπρόσωπη, όπως είναι όλες οι χώρες, όπως όλες οι κοινωνίες: σύνθετες και πολύπλοκες, δεν χωράνε σε λίγες λέξεις. Ωστόσο, επειδή είμαι πρακτικός άνθρωπος, σημειώνω μια πολύ συγκεκριμένη αλλαγή που δεν χωράει αμφισβήτηση: στη δεκαετία του 1970 θα ήταν αδιανόητο να παίξει έγχρωμος με τη φανέλα της Νατιονάλμαννσαφτ, στη δεκαετία του 2000 έγινε ανεκτό και στη δεκαετία του 2010 αυτονόητο.

    Ναι, υπάρχει ρατσισμός παρά την παρουσία των έγχρωμων στις Εθνικές Ομάδες αλλά νομίζετε ότι ήταν καλύτερα όταν δεν έπαιζαν; Όταν οι μαύροι και οι Τούρκοι ήταν είτε απόντες από τις κοινωνίες είτε καταχωνιασμένοι εδώ κι εκεί, οι άνθρωποι δεν ήταν ρατσιστές; Ή μήπως είναι πολύ πιο εύκολη η (φραστική, θεωρητική) ανοχή όταν αυτό που λες ότι ανέχεσαι είναι μακρινό και ανύπαρκτο στην καθημερινότητά σου;

  65. LandS said

    Την ιστορία αυτή με τον Τσάρο και την ευθεία την έχω ξαναδιαβάσει. Αλλά για τον Χίτλερ και την Άουτομπαν. Μάλιστα έτσι δικαιολογούσε γιατί έχει τόσες πολλές γέφυρες. Τα ίδια διάβασα κάπου αλλού για τον Μουσολίνι και την Αουτοστράντα.

    Ένα ξέρω. Όταν αργούσε να έρθει το τρένο στο Λονδίνο, ο σταθμάρχης έλεγε σε όποιον παραπονιόταν «Τα τρένα ήταν στην ώρα τους στην Ιταλία του Μουσολίνι. Η Μπρίτις Ρέιλ είναι η καλύτερη υπηρεσία σιδηροδρόμων (rail service) στον κόσμο». Δέκα χρόνια μετά η Θάτσερ τα αποκρατικοποίησε.

  66. ππαν said

    Και την Εύα Καϊλή έβγαλαν ευρωβουλευτή, κανείς δεν λέει πως το σεξ είναι το όπιο του λαού. Ή η μουσική, ή το σινεμά. Η διαφορά είνα -δεν το λέω εγώ- πως σε σχέση με τα άλλα μαζικά θεάματα το κοινό του ποδοσφαίρου, οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το ποδόσφιαρο και μπορούν να το εκτιμήσουν και να κρίνουν αν γίνεται ή όχι καλό παιχνίδι πχ. προέρχονται κυρίως από τις λαϊκές τάξεις.

  67. ππαν said

    Το 66 στο 62 και σε όσους θα πουν για το όπιο του λαού και θα μιλήσουν με περιφρόνηση για το ποδόσφαιρο 🙂

  68. Γιώργος Πρίμπας said

    … μιλό λεπτό, δεν είπα να μην παίζουν. Απεναντίας! και μάλιστα είχα ενοχληθεί πάρα πολύ όταν ο Κωστής (αν θυμάμαι) είχε πει ότι δεν θέλει τον Μπατίστα συμπαίκτη στην εθνική. Είπα ότι το να παίζουν διαφόρων καταγωγών παίκτες στην εθνική ποδοσφαιρική ομάδα μιας χώρας δεν σημαίνει τίποτα για πόσο ρατσιστική μπορεί να είναι

  69. Νέο Kid Στο Block said

    66. Έτσι!

  70. ππαν said

    Κιντ μου, ε μα!

  71. physicist said

    #68. — Σύμφωνοι. Εγώ πάω ένα βήμα παραπέρα, λέω δηλαδή, με βάση τη λογική και την εμπειρία μου, πως όταν παίζουν και διακρίνονται, είτε στους συλλόγους είτε στις Εθνικές Ομάδες, συμβάλουν στη διάβρωση εθνικιστικών στερεοτύπων. Ότι υπάρχουν ηλίθιοι που θα τους πετάξουν μπανάνες, υπάρχουν, αλλά αυτοί θα ήταν εξίσου ηλίθιοι και χωρίς τους παίχτες. Άλλοι, όμως, που μπορεί να σκεφτόντουσαν ότι ρατσιστικές βλακείες ίσως και να έχουν βάση, θα δουν στην πράξη ότι αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς.

    Το ποδόσφαιρο είναι καθαρό παιχνίδι: με την ευρύτατη έκθεση που έχει, δεν χωράνε τα μέσα και τα βύσματα. Άμα δεν τραβάς στο γήπεδο, γίνεσαι ρεζίλι των σκυλιών, παίρνεις και την ομάδα στο λαιμό σου.

  72. LandS said

    #64 Σωστός.

    Και επειδή έχω ακούσει διάφορες ιστορίες, τον μύθο της «άψογης Γερμανίας» δεν πρέπει να τον έχουν φτιάξει Γερμανοί. Εξ άλλου το σκάνδαλο με τη Ζίμενς είχε μεγάλη εσωτερική διάσταση. Και αυτό με κάποιον Πρόεδρο, και αυτό που χρησιμοποίησε η Μέρκελ σε βάρος του Κολ, και της Λόκχιντ παλαιότερα, και με τις νταλίκες στην Άουτομπαν τα Σαββατοκύριακα, και με τις εισαγωγές μεταχειρισμένων σε τρίτες χώρες, που στη Γερμανία ήταν κλοπές που αποζημίωνε η ασφάλεια του αυτοκινήτου και με χίλιες δυο άλλες μικρές και μεγάλες περιπτώσεις…..

  73. gryphon said

    29
    Συμφωνω για την Ταιλανδη.Σιγουρα είναι επιθυμητο το πραξικόπημα που εγινε εκει γι’αυτο και ολα τα διεθνη και ντοπια καθεστωτικά μμε περιοριστηκαν σε καποιες απλες χλιαρες αναφορες στην αρχη για τα ματια του κοσμου και τωρα πια ουτε που αναφερουν τιποτα.

    Για την Ρουσεφ δεν ξερω κατι αλλα ο προκατοχος της καποιος Λουλα ειχε εκλεγει χρησιμοποιωντας αριστερη αν οχι επαναστατικη ρητορικη μεχρι και κατι οτι θα μοιραζε γη στους φτωχους και ακτημονες αν δεν κανω λαθος.
    Αλλα ως γνωστον σημασια εχει τι κανει καποιος και οχι τι λεει.
    Και το πρωτο πραγμα που εκανε ο Λουλα ηταν να διορισει προεδρο της κεντρικης τραπεζα της Βραζιλιας ενα στελεχος του ΔΝΤ και ιδιοκτητη «επενδυτικης» τραπεζας Boston Fleet η οποια μεσω μιας σειρας υποπτων συναλλαγων ειχε παιξει κυριο ρολο στην καταρρευση και πτωχευση της Αργεντινης λιγο καιρο πριν.
    Καποιον σαν τον Χαρδουβελη η τον Στουρναρα δηλαδη.

    Εγω τωρα τελευταια οταν παρακολουθω φασεις και αγωνες απο παλια Μουντιαλ του 74 του 78 κλπ μεχρι και τα μεσα του 90 διαπιστωνω και ποσο εχει αλλαξει η μοδα ας πουμε στις εμφανισεις.
    Οι ποδοσφαιριστες τοτε (οσο πιο παλια τοσο χειροτερα) φορουσαν κατι κοντα παντελονακια που ομως πως να το πω σημερα μου φαινονται πολυ κοντα και τραβηγμενα πανω..Πιο πολυ μοιαζουν με εφαρμοστα γυναικεια σορτς.
    Οταν ημουν παιδακι δεν το προσεχα αυτο αλλα τωρα δεν ξερω εχει αλλαξει η μοδα η αισθητικη κατι .Φαινονται πολυ αστειοι οι περισσοτεροι παικτες ειδικα οι κοντοχοντροι.Οι ψηλοι και αδυνατοι λιγοτερο.

  74. ππαν said

    73: http://www.fogoff.fr/wp-content/uploads/2011/12/Junior-et-Socrates1.jpg

  75. spiral architect said

    Ένας άψογος αλήτης (δυτικο) Γερμανός:

    Ούτε κόκκινη, ούτε πέναλτι, άσε δε που η Δ. Γερμανία προκρίθηκε στον τελικό, χάνοντας τελικά απ’ τη ντοπαρισμένη Ιταλία του Πάολο Ρόσι! 👿

  76. LandS said

    #66
    Υπάρχει μία εξαίρεση στον κανόνα.
    Επί σειρά ετών προπονητής της ομάδας του Κολλεγίου Αθηνών και των Αποφοίτων (προπονητής-παίκτης), ήταν ο παλιός τερματοφύλακας της Εθνικής και του Ολυμπιακού, και σεντρεφόρ της Αναβύσσου, Σάββας Θεοδωρίδης. Φουρνιές υπουργών, βουλευτών άμα και εφοπλιστών, μεγαλοστελεχών Τραπεζών και επιχειρήσεων, μεγαλοδημοσιογράφων, εκδοτών κλπ. κλπ. έμαθαν από αυτόν, καλή μπάλα. Έγιναν και φανατικοί γαύροι. Έφτιαξαν και τον μύθο ότι ο ΟΣΦΠ είναι η ομάδα του Λαού ενώ ο ΠΑΟ έχει κιριλέ οπαδούς (τρομάρα του), πήραν και το Δήμο του Πειραιά, θέλουν να μείνει ο ΟΛΠ στο Δημόσιο, ίσως και να είναι η ελληνική εκδοχή του κορπορατίσμους….

  77. ππαν said

    Δεν προκρίθηκε χάνοντας 🙂
    Το ύφος του Πλατινί…..

  78. lefteris_sfak said

    45-
    Φυσικέ, στο υστερόγραφό μου στρίμωξα πολλά, αλληλεπιδρώντα μεταξύ τους και χωρίς ιεράρχηση.

    Το ότι το ποδόσφαιρο έχει γίνει πολύ πιο αθλητικό είναι μια εξέλιξη όχι κατ’ ανάγκην κακή. Ή, έστω, όχι πάντοτε κακή. Και στο σημερινό στυλ μπορεί κανείς να εντοπίσει και να θαυμάσει τις τεχνικές αρετές. Όμως η αλήθεια είναι ότι τώρα πρέπει να ψάξει πολύ για να τις δει. Το θέαμα κρύβεται στις λεπτομέρειες.

    Εδώ όμως μπαίνουν στο παιχνίδι και άλλοι παράγοντες: ταχύτητα, άμυνα, σκοπιμότητα, δύναμη. Όλα αυτά διαπλέκονται με τρόπο που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πρόοδος. Διότι η κουβέντα δεν είναι θεωρητική. Τα σημάδια είναι εμφανή. Βλέπουμε ματσάρες όλο και πιο σπάνια. Το μουντιάλ του ’06 στην κυριολεξία δεν βλεπόταν. Αυτό του ’10 ήταν κάπως καλύτερο αλλά και πάλι σαφώς έγερνε προς το αδιάφορο. Στο Τσάμπιονς Λιγκ κάθε χρόνο τα 8 στα 10 ματς δεν βλέπονται.

    Δεν πρόκειται λοιπόν για τη γνωστή γκρίνια ότι όλα χθες ήταν καλύτερα. Οι 40ρηδες έχουμε μέτρο σύγκρισης το Μεξικό του ’86 και την Ισπανία του ’82, όχι τον Γκαρίντσα που πρώτη φορά τον είδα χθες βράδυ. Και από τα έιτις ακόμη απέχουμε παρασάγγας.

    Και το ότι οι σημερινοί έφηβοι έχουν είδωλο τον Κριστιάνο Ρονάλντο δεν σημαίνει ότι δεν θα ήθελαν να δουν κάτι καλύτερο. Θέλω να ξαναδώ ποδοσφαιριστές να χορεύουν με τη μπάλα και νομίζω ότι θέλουν και εκείνοι, απλώς δεν το ξέρουν.

    Όλα αυτά όμως διαπλέκονται με έναν άλλο παράγοντα που είναι ο κορεσμός σε ποδοσφαιρικό τηλεθέαμα. Το πιο αθλητικό ποδόσφαιρο του σήμερα δεν είναι αρκετά θεαματικό για να βλέπεις 800 ματς το χρόνο. Γίνεται βαρετό και στα 30 ματς το χρόνο.

    Άσε που στην ουσία αυτός καθαυτός ο βομβαρδισμός είναι κακός. Στην ουσία το ποδόσφαιρο το τρώμε πια στη μάπα. Δεν προλαβαίνει να μας λείψει. Δεν κρύβω ότι νοσταλγώ την εποχή του Πρωταθλητριών που περίμενα 2 μήνες από γύρο σε γύρο. Ο Ευγένιος Γκέραρντ προειδοποιούσε ήδη από τις αρχές του ’90 ότι η λογική των ομίλων και η υπερπροβολή θα κάνουν κακό στο άθλημα. Νομίζω ότι δικαιώθηκε.

    Οι Αμερικάνοι προσπάθησαν και πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό να στηρίξουν τη θεαματικότητα του NBA. Για παράδειγμα απαγόρεψαν τη ζώνη. Νομίζω ότι ανάλογες κινήσεις θα έκαναν καλό και στο ποδόσφαιρο. Δεν μπορεί οτιδήποτε σημερινό να το αγιάζουμε, με τη λογική ότι αφού είναι σημερινό, θα είναι κατ΄ανάγκη και πρόοδος.

    Αυτό που δεν έκαναν οι Αμερικάνοι, και θα ήθελα να δω να γίνεται σε έναν ιδεατό κόσμο, είναι να σταματήσει το ξεζούμισμα των πάντων για χάρη του μάρκετινγκ.

  79. spiral architect said

    @77: Άμα είσαι εκνευρισμένος γράφεις ασύντακτα. 😳
    (o Πλατινί πρέπει να το’ χει σαν άσχημο βίωμα ακόμα …)

    @78: «Άσε που στην ουσία αυτός καθαυτός ο βομβαρδισμός είναι κακός. Στην ουσία το ποδόσφαιρο το τρώμε πια στη μάπα. Δεν προλαβαίνει να μας λείψει. Δεν κρύβω ότι νοσταλγώ την εποχή του Πρωταθλητριών που περίμενα 2 μήνες από γύρο σε γύρο. Ο Ευγένιος Γκέραρντ προειδοποιούσε ήδη από τις αρχές του ’90 ότι η λογική των ομίλων και η υπερπροβολή θα κάνουν κακό στο άθλημα. Νομίζω ότι δικαιώθηκε.»

    Σωστόοοος! 😉

  80. Νέο Kid Στο Block said

    Koυίζ για γερούς λύτες από τη φωτό της Ππαν στο 74.
    Το μακαρίτη γιατρό και τον Τζούνιορ τους ξέρουν και οι κότες. Αλλά ο τρίτος στα αριστερά (προφίλ) ποιος είναι;
    Χε,χε,χε… αντε να ξεχωρίζουν τα ρίφια απ’τα αρνιά! 🙂
    Yγ. Μην τιναηγλίσετε! Δεν βοηθάει δηλαδή, όχι τίποτε άλλο.

  81. Νέο Kid Στο Block said

    Βοήθεια στο 80.
    Διεθνής μπαζιλέρο (εντάξει,προφανές αυτό..) της φουρνιάς του 82 και λίγο μετά . Αναπληρωματικός στην ομαδάρα του 82.
    Το ονομά του θυμίζει ένα διάσημο…χωριό ,εκτός Βραζιλίας. 🙂

  82. Παναγιώτης Κ. said

    Πώς αποκτά κάποιος οικονομικός παράγοντας πολιτική ισχύ και μετά κάνει κουμάντο από το παρασκήνιο;
    Πρώτα αγοράζει ένα τηλεοπτικό κανάλι.Μετά αγοράζει μια ποδοσφαιρική ομάδα οπότε έχει…μισθοφορικό στρατό, αφανώς έχει την δική του κοινοβουλευτική ομάδα -βουλευτές που τους ελέγχει- και μετά φροντίζει να επεκτείνει τις διάφορες μπίζνες του.

    Θαρρώ πως η αριστερή συνείδηση μας έχει πλαδαρέψει και έχουμε προσχωρήσει στην «ιδεολογία» του «να περνάμε καλά».
    Μας ευχαριστεί το ποδόσφαιρο; Βλέπουμε ποδόσφαιρο.Μας ευχαριστεί το κάπνισμα; καπνίζουμε αδιακρίτως κ.ο.κ

    Στη συζήτηση αναφέρθηκαν κάποια παραδείγματα όπου στον καθημερινό μας βίο κάνουμε χρήση υπηρεσιών και πραγμάτων η προέλευση των οποίων ελέγχεται ως προς την ηθική τους υπόσταση. Η απάντησή μου είναι : Σε καπιταλισμό ζούμε και δεν μπορούμε να αποφύγουμε κάποια πράγματα. Υπάρχει όμως και «η κατά διάκρισιν» εξέταση ή διαφορετικά, «να αποφεύγουμε το τσουβάλιασμα» ολότελα διαφορετικών καταστάσεων.Δεν μπαίνει λοιπόν στην ίδια κατηγορία η μαζική αποχαύνωση που λέγεται ποδόσφαιρο και τα τεράστια συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτό, με την απόλαυση του μοχίτο στο μπαρ που το έχτισε παρανόμως ο ιδιοκτήτης του.

    Σε κάθε περίπτωση να προβληματιζόμαστε ως προς την ποιότητα των ν ο η μ ά τ ω ν που υπάρχουν πίσω από την κάθε λειτουργία μας ατομική ή συλλογική.Όταν η ενέργεια του ανθρώπου εξαντλείται στα πόδια και δεν ανεβαίνει…εκεί που πρέπει δηλαδή στο κεφάλι τότε δεν πρέπει να είμαστε και πολύ υπερήφανοι για την πρόοδο του πολιτισμού μας.Να μη τους αδικήσω εντελώς τους ποδοσφαιριστές.Έχουν κάνει κάποια πρόοδο.Αφιέρωσαν κάποιο μέρος της ενέργείας τους φτιάχνοντας περίτεχνα tatoo στο σώμα τους!

  83. NM said

    Φανατικός ποδοσφαιρόφιλος ποτέ δεν ήμουν, ούτε τη ζωή μου τη μετράω με Ολυμπιάδες. Το μοναδικό Μουντιάλ που πραγματικά ευχαριστήθηκα είναι εκείνο του 1986 που …δεν το είδα καθόλου! Ημουν τότε στην Κόρινθο νεοσύλλεκτος και τις ώρες των αγώνων σταμάταγε το συνεχές «τρέξιμο» και μαζεύονταν όλοι στο ΚΨΜ που λειτουργούσε η τηλεόραση. Ηταν οι μόνες ώρες που στα ντους υπήρχε ζεστό νερό, άφθονο υπό πίεση και επιπλέον δεν υπήρχε και ουρά αναμονής. Το πόσο πλύσιμο και μπουγάδα έκανα τότε, θα το θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή…
    Οσον αφορά την εκμετάλευση (οικονομική και πολιτική) του αθλητισμού τη θεωρώ δεδομένη στο καπιταλιστικό καθεστώς που ζούμε. Νομίζω ότι το παλιό σύνθημα του Μάη περιγράφει πολύ καλά την κατάσταση: «Αν τα σκατά είχαν αξία – οι προλετάριοι δεν θα είχαν κώλο».
    Είναι όμως λόγος αυτός να στερηθούμε την όποια ψυχαγωγία; Όχι βέβαια. Είναι σα να λέμε ότι δεν πρέπει να έχουμε αυτοκίνητα ή ηλεκτρικές συσκευές, επειδή αυτές παράγονται υπό καπιταλιστικές συνθήκες εργασίας. Συμφωνώ βέβαια ότι αυτές οι καπιταλιστικές συνθήκες δεν είναι παντού ίδιες. Άλλες οι συνθήκες εργασίας ενός οικοδόμου στην Ελλάδα και άλλες εκείνες ενός συναδέλφου του στην Ινδία.
    Γι αυτό νομίζω ότι το παγκόσμιο ξεμπρόστιασμα που προηγήθηκε της αυλαίας του Μουντιάλ και θα συνεχιστεί καθ’όλη τη διάρκειά του είναι μια πάρα πολύ καλή ενέργεια. Το τι γίνεται εκεί, υπό ποιες συνθήκες χτίστηκαν τα γήπεδα κλπ, είναι κάτι που το πληροφορήθηκε ο διεθνής χαζοχαρούμενος τηλεθεατής και θα το έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του (οι πιο υποψιασμένοι και στο μπρος) όσο διαρκεί αυτή η διοργάνωση και όλες οι άλλες που θα ακολουθήσουν. Από κει και πέρα εναπόκειται στον καθένα να βγάλει τα συμπεράσματά του και να χαράζει πορεία για το πώς πρέπει να πορεύεται στον βίο του.
    Εκτός όμως από τις μπίζνες που αφορούν αυτή καθαυτή την οικονομική διάσταση του θέματος, υπάρχει και η ευρύτερη πολιτική.
    Είναι γνωστό ότι τα κράτη που αναλαμβάνουν τέτοιες μεγάλες αθλητικές – πολιτιστικές διοργανώσεις. ποντάρουν σ’ αυτές δευτερευόντως στο κέρδος των «ημετέρων εργολάβων» και ότι πρωτεύουσα θέση στις επιδιώξεις τους είναι η απόκτηση κύρους και η επίδειξη δύναμης γενικώς. Πολιτικής, οικονομικής ή ακόμα και στρατιωτικής. Ειδικά της τελευταίας, αν δεχτούμε ότι οι αθλητικές αγώνες -και μάλιστα εκεινες μεταξύ ομάδων που εκπροσωπούν κράτη- εφευρέθηκαν ακριβώς γι’αυτόν τον λόγο, από τους «τρισχιλιετείς». Σαν ειρηνικές δηλαδή εκδηλώσεις που σκοπό είχαν να δείξουν στους αντιπάλους «τι θα παθαίνατε, αν είχαμε πόλεμο».
    Πιάνω λοιπόν απ τα μαλλιά την ευκαιρία που μας δώσατε σήμερα με το καθόλου λεξιλογικό θέμα σας, ν’ασχοληθώ -εγώ και κατ’έξαίρεση- …με λέξεις. Η για να είμαι ακριβέστερος, με φράσεις.
    Διάβαζα λοιπόν ότι κάθε ομάδα/χώρα κατεβαίνει στους αγώνες, εκτός του λοιπού «οπλισμού» και με ένα κυρίαρχο σύνθημα που την χαρακτηρίζει και την κάνει να ξεχωρίζει από τους αντιπάλους της. Μάλιστα αυτό το σλόγκαν – μότο – σύνθημα (πες τε το όπως θέλετε) επελέγη κατόπιν λαϊκής ψηφοφορίας μεταξύ των πολιτών της έτσι ώστε να κατοχυρώνεται η εικόνα της «πανεθνικής προσπάθειας».
    Αν εξαιρέσουμε το μάλλον ανόητο ελληνικό σύνθημα «Οι ήρωες παίζουν όπως οι Έλληνες» –παραφθορά γνωστής ρήσης διάσημου παπαρολόγου- , τα περισσότερα μότο των υπόλοιπων χωρών τα βρισκω χαριτωμένα.
    Ενδεικτικά παραθέτω (μάλλον γκουγκλομεταφρασμένα) τα σλόγκαν των υπόλοιπων Εθνικών Ομάδων. Από το: http://www.sport24.gr/football/mundial/mountial_2014/ta_slogkan_twn_omadwn_sto_moyntial.2784373.html
    Αγγλία: THE DREAM OF ONE TEAM, THE HEARTBEAT OF MILLIONS!! (Το όνειρο μιας ομάδας, το καρδιοχτύπι εκατομμυρίων)
    Ακτή Ελεφαντοστού: LES ÉLÉPHANTS A LA CONQUÊTE DU BRÉSIL (Οι Ελέφαντες ολοταχώς προς την Βραζιλία)
    Αλγερία: محاربي الصحراء فى البرازيل (Οι πολεμιστές της ερήμου στην Βραζιλία)
    Αργεντινή: NO SOMOS UN EQUIPO, SOMOS UN PAÍS. (Δεν είμαστε μια ομάδα, είμαστε μία χώρα)
    Αυστραλία: SOCCEROOS: HOPPING OUR WAY INTO HISTORY! SOCCEROOS (τεχνητή λέξη από το Soccer (=ποδόσφαιρο) και Cangaroo (=τα καγκουρώ) Πηδώντας η πορεία μας στην ιστορία
    Βέλγιο: VERWACHT JE AAN HET ONMOGELIJKE! // ATTENDEZ-VOUS À L’IMPOSSIBLE! (Σε γαλλική και φλαμανδική γραφή: Περιμένετε το αδύνατο)
    Βοσνία: ZMAJEVI U SRCU…ZMAJEVI NA TERENU! (Δράκοι στην καρδιά, δράκοι στο γήπεδο)
    Βραζιλία:PREPAREM-SE! O HEXA ESTÁ CHEGANDO! (Προετοιμαστείτε! Το 6ο έρχεται)
    Γαλλία: IMPOSSIBLE N’EST PAS FRANCAIS (Το αδύνατο δεν είναι γαλλική λέξη)
    Γκάνα: BLACK STARS: HERE TO ILLUMINATE BRAZIL (Μαύρα αστέρια: Εδώ για να φωτίσουν την Βραζιλία)
    Ελβετία: END STATION: 13.07.2014 MARACANA! (Τελική στάση: 13 Ιουλίου στο Μαρακανά)
    Η.Π.Α UNITED BY TEAM, DRIVEN BY PASSION (Ενωμένοι σαν ομάδα, οδηγημένοι από το πάθος)
    Ιαπωνία: Σαμουράι, ήρθε η ώρα να πολεμήσετε
    Ιράν: افتخار پارس (Η τιμή της Περσίας)
    Ισημερινός: UN COMPROMISO,UNA PASIÓN, UN SOLO CORAZÓN, ¡VA POR TI ECUADOR! (Μία υπόσχεση, ένα πάθος, μία μόνο καρδιά. Αυτό είναι για σένα Εκουαδόρ)
    Ισπανία: EN NUESTRO CORAZÓN, LA PASIÓN DE UN CAMPEÓN (Μέσα στην καρδιά μας το πάθος ενός πρωταθλητή)
    Ιταλία: COLORIAMO D’AZZURRO IL SOGNO MONDIALE (Ας βάψουμε γαλάζιο το Παγκόσμιο όνειρο)
    Καμερούν: UN LION DEMEURE UN LION (Ένα λιοντάρι παραμένει λιοντάρι)
    Κολομβία: AQUÍ NO VIAJA UN EQUIPO, ¡VIAJA TODO UN PAìS! (Εδώ δεν ταξιδεύει μια ομάδα, ταξιδεύει όλη η χώρα)
    Κόστα Ρίκα: MI PASIÓN EL FÚTBOL, MI FORTALEZA MI GENTE, MI ORGULLO COSTA RICA (Το πάθος μου είναι το ποδόσφαιρο, η δύναμή μου ο κόσμος μου, η υπερηφάνεια μου η Κόστα Ρίκα)
    Κροατία: S VATROM U SRCIMA ZA HRVATSKU SVI KAO JEDAN! (Με φωτιά στην καρδιά, όλοι μαζί για την Κροατία)
    Μεξικό:SIEMPRE UNIDOS… ¡SIEMPRE AZTECAS! (Πάντα ενωμένοι, πάντα Αζτέκοι)
    Νιγηρία: ONLY TOGETHER WE CAN WIN (Μόνο μαζί μπορούμε να νικήσουμε)
    Νότιος Κορέα: Απολαύστε το, κόκκινοι
    Ολλανδία: Echte mannen dragen oranje (Οι αληθινοί άντρες φορούν πορτοκαλί)
    Ονδούρα: SOMOS UN PUEBLO, UNA NACIÓN, CINCO ESTRELLAS DE CORAZÓN (Είμαστε ένας λαός, ένα έθνος πέντε αστέρια στην καρδιά)
    Ουρουγουάη: TRES MILLONES DE ILUSIONES…. VAMOS URUGUAY (Τρία εκατομμύρια όνειρα, πάμε Ουρουγουάη)
    Πορτογαλία: O PASSADO É HISTÓRIA, O FUTURO É A VITÓRIA. (Το παρελθόν είναι ιστορία, το μέλλον είναι η νίκη)
    Ρωσία: НАС НЕ ДОГОНЯТ!!! (Κανένας δεν μπορεί να μας πιάσει)
    Χιλή: ¡CHI, CHI, CHI, LE, LE, LE! ¡VIVA CHILE! (Χι, Χι, Χι – Λη, Λη, Λη – Ζήτω η Χιλή)
    ………………….
    και τέλος της Γερμανίας που είναι το:
    EIN LAND, EINE MANNSCHAFT, EIN TRAUM (Μια χώρα, μία ομάδα ένα όνειρο)
    Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω τους ευγενείς συναναγνώστες:
    – Μόνο εγώ ανατρίχιασα όταν το διάβασα;
    – Μόνο σε μένα θύμησε το αλήστου μνήμης: EIN VOLK-EIN REICH-EIN FUHRER
    – Μονο εγώ πιστεύω ότι η κοινή γνώμη της Γερμανίας ψήφισε αυτό ακριβώς το σύνθημα σαν υπενθύμιση του άλλου που ενέπνευσε τη γενιά των πατεράδων – παππούδων της;
    – Ειμαι υπερβολικός όταν βλέπω φαντάσματα γιατρέ μου ;;;

  84. spiral architect said

    @83: Για το τελευταίο, όχι καθόλου! 😐
    (είσαι μια σειρά νεώτερός μου, γιατί εγώ μόλις είχα φύγει απ’ το 6ο ΣΠ για το τάγμα όπου και είδα το Παγκόσμιο του ’86)

  85. Νέο Kid Στο Block said

    Λεξιλογώντας, να παρατηρήσω πως το «Μουντιάλ» (και η μπάλα «αντίντας-Τάνγκο») μπήκαν στη ζωή μς το 1978 στην Αρχεντίνα. Μέχρι τότε το λέγαμε Π.Κύπελλο.

  86. cronopiusa said

    Brazilian President defends World Cup costs

    Desculpe, Neymar (Edu Krieger) #Copa2014

    #TEMVIDANASRUAS – Life in the Streets

    ΣΚΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΦΑΝΕΛΕΣ

    ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΦΑΒΕΛΕΣ

  87. skol said

    >>Τάχα ξεχάσαμε τις δεκάδες νεκρούς της Ολυμπιάδας του 2004 κλπ.

    Σε ποιους απευθύνεται η ερώτηση; Εγώ καλόπιστα πιστεύω ότι όσοι καλούν σε μποϊκοτάζ δεν έχουν ξεχάσει, δεν είναι έτσι; (το κείμενο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται και στο 2004)

    >>Οπότε, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ξεχωρίζουμε τη Βραζιλία.

    Στα λινκ που δίνεις(ΣΥΡΙΖΑ, Γιούργας) δεν βλέπω να ξεχωρίζεται η Βραζιλία.

  88. Pedis said

    @ Παναγιώτης Κ. : Έτσι! Πέστα.

    Μου ήρθε μια παράδοξη ιδέα : στοιχηματίζω ότι πολλοί αριστεροί … Ρωμαίοι πολίτες δεν θα έχαναν καμία σεζόν στην αρένα. Θα είχαν ένα κάρο καλές δικαιολογίες: «αφού γίνονται που γίνονται οι εκτελέσεις και τα εισιτήρια+φαί είναι δωρεάν (σήμερα, ούτε καν αυτό) τι φταίω εγώ και γιατί να χάσω τον άρτο μαζί με το θέαμα?» , ή όπως, «προσέρχεται όλος ο λαός, πώς να λείψουμε εμείς?» ή ακόμη, «είναι άξια θαυμασμού η ρώμη των μονομάχων και το κουράγιο τους και πρέπει να είναι κάποιοι παρόντες γαι να τους χειροκροτήσουν» κλπ κλπ.

  89. nirevess said

    83
    To ONLY TOGETHER WE CAN WIN (Μόνο μαζί μπορούμε να νικήσουμε) της Νιγηρίας δεν είναι σωστότερο με αντιστροφή υποκειμένου-ρήματος: Only together can we win?

  90. 11 Ιουνίου 2013: Η νεοφιλελεύθερη δικτατορία κλείνει την ΕΡΤ

    Μια από τις πιο μαύρες σελίδες της μεταπολίτευσης

    http://goo.gl/PJW7Qm

  91. Γς said

    Το μποϋκοτάζ όμως καμιά φορά στοιχίζει και στον “μποϋκοταροντα”:

    Το 1984 μια αλυσίδα φαστφουντάδικων στην Αμερική υποσχόταν τσάμπα Big-Χάμπουργκερ αν κέρδιζαν μετάλλιο ο Α ή ο Β αθλητής που εικονιζόταν στα δελτία-κουπόνια που μοίραζε.

    Βέβαια οι εικονιζόμενοι αθλητές δεν είχαν και πολλές ελπίδες διάκρισης.
    Ελα όμως που η Σοβιετική Ένωση και άλλες ανατολικές χώρες μποϊκόταραν τους Ολυμπιακούς του 1984 στο Λος Άντζελες, ανταποδίδοντας το μποϋκοτάζ των Ολυμπιακών της Μόσχας το 1980 από τους Αμερικανούς και άλλους λόγω της εισβολής των Ρώσων στο Αφγανιστάν.

    Και να τα μετάλλια των αουτσάιντερ! Και να τα φρι μπικγ Χάμπουργκερ!
    Συμφορά.

  92. μήτσκος said

    50
    Συμφωνώ και συμπληρώνω την ατάκα του Μαραντόνα από το ντοκιμαντέρ του Κουστουρίτσα:
    «Φαντάσου και τι παίχτης θα ήμουνα χωρίς την κοκαΐνη!»

  93. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    87; Μα, όταν λέμε για τις φαβέλες, ξεχωρίζουμε τη Βραζιλία.

    86: Αυτό με τον Νεϊμάρ ήθελα να το βάλω και το ξέχασα, μπράβο!

    83: Που μάλλον δεν την είπε αυτός τη φράση εκείνη.

    78: Εμ βέβαια, είναι και ο κορεσμός.

  94. Voulagx said

    #50 Νιουκιν, αν συνεχισεις να λες τέτοιες μαλακιες για τον Πελε σε βλεπω να γινεσαι σουβλιστο ριφακι. 👿

  95. munich said

    Επειδή λεξιλογούμε εδώ θα ήθελα να επανέλθω στην ανακοίνωση της νεολαίας Συριζα:
    «…εκκενώσεις καταλήψεων στέγης από αστέγους»
    οι άστεγοι εκκενώνουν της καταλήψεις;
    «εκκενώνουν» τους άστεγους από τις καταλήψεις και μένουν μέσα ας πούμε οι αναρχοαυτόνομοι ;
    τι γίνεται τελικά;

    όσο για την καημένη την αριστερή κυβέρνηση που δυστυχώς κυβερνά σε ένα κεφαλαιοκρατικό περιβάλλον και ακόμα δυστυχέστερα αναγκάζεται να φέρεται όπως η κάθε δεξιάντζα και να βαρά όπου μπορεί και όπου πονεί, δηλώνω αμέριστη συμπαράσταση. Μπράβο στην αντάρτισσα πρόεδρο που δεν θα παρεβρεθεί στο εναρκτήριο λάκτισμα!

    και για εκείνους τους ρομαντικούς που πάντα χαίρονται να υπάρχει δυστυχία για να ευκαιρούν να συμπαραστέκονται και τώρα «στηρίζουν φαβέλες» να υπενθυμίσουμε ότι όσοι μένουν στις φαβέλες θα θελαν να φύγουν από κει και να παίζουν με εθνικές φανέλες.

  96. NM said

    #93,4: sarant
    Το ξέρω, γιατί σας παρακολουθώ προσεκτικά. Αυτός είναι και ο λόγος που απέφυγα να αναφέρω όνομα και αρκέστηκα στην ιδιότητα που είναι αδιαμφισβήτητη.

  97. physicist said

    #78. — Κι όμως, Λευτέρη. Η Τηλεθέαση του ΤσΛ είναι τεράστια, ενώ π.χ. στη Μπουντεσλίγκα σπάνε κάθε χρόνο ρεκόρ θεατών στα γήπεδα. Όταν υπάρχει υψηλή ποιότητα, δεν βλέπω κορεσμό — παρεχτός κι αν νομίζει κανείς ότι τα θεοβάρετα 1-0 με τα οποία κέρδιζαν η Λίβερπουλ και η Νόττινχαμ τα Πρωταθλητριών ήταν πιο θεαματικά από τη μπάλλα που παίζουν στις μέρες μας η Μπάρτσα, η Ρεάλ και η Μπάγερν. Για να μην πω για τη Μίλαν των 90, κι αυτή εποχή μοντέρνου ποδοσφαίρου ήταν, αλλά τι ομάδα και τι μαγεία μ’ όλους τους παιχταράδες μέσα.

    Όσο τα για Μουντιάλ, το 78 ήταν εκτός από βαρεμάρα στημένο, ενώ το 86 έγινε διαιτητικό σκάνδαλο αφενός κι αφετέρου το κέρδισε μια ομάδα αποτελούμενη από δέκα τσουβάλια πατάτες κι έναν Μαραντόνα. Η άλλη φιναλίστ είχε έντεκα τσουβάλια πατάτες, άρα δίκαιο θα μου πεις.

  98. ππαν said

    Κι εγώ να πω την απορία μου. Ο περίφημος νόμος του Παγκ. Κυπέλλου, τον οποίον επέβαλε η ΦΙΦΑ στη Βραζιλία, ψηφίστηκε πριν 2-3 χρόνια. Προβλέπει μεταξύ άλλων τρομερών και από όσα διαβάζω αντισυνταγματικών πως οποιαδήποτε ζημιά οικονομική επιβαρύνει τη βραζιλιάνικη κυβέρνηση. Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω μήπως έπρεπε να αντιδράσουμε τότε γιατί τώρα είναι αργά.

  99. SophiaE said

    Τουλάχιστον μια διαφορά Βραζίλιάς και Ελλάδας είναι ότι η Βραζιλία σε δύο χρόνια φιλοξενεί Ολυμπιακούς, οπότε τα έργα θα πιάσουν τόπο δις.

  100. rogerios said

    Είναι το ποδόσφαιρο ένα άθλημα το οποίο το γνωρίζουν καλά μόνο όσοι προέρχονται από λαϊκές τάξεις (όπως διατείνεται η φίλη πππαν στο σχ. 66); Δεν είμαι και τόσο βέβαιος. Υπάρχουν (ή υπήρχαν) μεγάλες διαφορές ως προς την «ταξική» προσέγγιση του αθλήματος μεταξύ των διαφόρων χωρών. Ίσως να μας ξεγελά το βρετανικό παράδειγμα, όπου μέχρι τις αρχές τις δεκαετίας του ’90 (όταν τελείωνε ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός κι επρόκειτο να αναλάβει την υποθεση το μάρκετινγκ) το ποδόσφαιρο ήταν σαφώς άθλημα αποκλειστικά της εργατικής τάξης. Δεν συμβαίνει το ίδιο στη Μεσόγειο ούτε στη Γαλλία (ήταν «λαϊκοί» τύποι ο Καμύ ή ο Ντελόρ) και φυσικά στη Λατινική Αμερική. Το ζητηματάκι είναι πιο περίπλοκο απ’ ό,τι πιστεύουμε. 🙂

  101. Γιώργος Πρίμπας said

    (σχόλιο 66)
    ατυχές το παράδειγμα αν όχι επιβεβαίωση του αντίθετου
    το πρότυπα της μπάρμπι, οι αναλογίες μοντέλου και ο σεξισμός των ΜΜΕ, ΕΙΝΑΙ

  102. physicist said

    #100. — Ρογήριε, να πω τα δύο σεντ που μου αναλογούν και φεύγω γιατί έχω δουλειά: στη Γερμανία είναι το κατεξοχήν μαζικό άθλημα και, αναπόφευκτα, λαϊκό άθλημα. Σε κυριλέ κύκλους θεωρείται no-no να κάνεις κουβέντα ποδοσφαιρική.

    Σόρρυ, ήταν βιαστικό αλλά νομίζω ότι λέει κάτι.

  103. Μαρία said

    http://topdocumentaryfilms.com/price-world-cup/

  104. ππαν said

    100: Η ππαν η καψερή δεν έγραψε «μόνο» αλλά ‘κυρίως».O Καμύ παιδί του λαού ήταν, τον άλλον τον κύριο δεν τον γνωριζω
    Στην Αγγλία ήταν αποκλειστικα΄υπόθεση της εργατικής τάξης αφού υπήρξε υπόθεση των τζέντλεμΕν 🙂

  105. ππαν said

    Να πως πως συστήνω με αγάπη και φανατισμό αυτό το βιβλίο, και γενικά τον συγγραφέα του: http://www.amazon.fr/plus-beau-but-%C3%A9tait-passe/dp/2081313146

  106. Left said

    Ολες (μα όλες) οι αθλητικές διοργανώσεις ΕΝΑ και μόνο σκοπό έχουν. Διαφήμιση. Γι΄ αυτό και οι χορηγοί διαθέτουν τεράστια ποσά (τα εξοικονομούν από τα παιδιά του Μπάγκλαντες, Βιετνάμ κλπ), που φτάνουν σε ύψη δις. Adidas, Sony, Emirates, KIA, Visa, Coca cola.
    Nα δούμε μόνο τον τελικό και να «γράψουμε» στο μυαλό μας τις εταιρείες-χορηγούς.
    Αυτές να μποϋκοτάρουμε.

  107. skol said

    93α: Εντάξει, τα κείμενα γράφτηκαν για να στηρίξουν τους αγώνες των βραζιλιάνων οπότε εκθέτουν και τις ιδιαιτερότητες της κατάστασης εκεί. Τι να έλεγαν δηλαδή; Ότι ανεξάρτητα από την πείνα και την ανέχεια στις φαβέλες, τις εκτοπίσεις κλπ. εμείς εναντιωνόμαστε στη διοργάνωση επειδή η ΦΙΦΑ είναι κερδοσκοπική οργάνωση;

  108. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    Mποϋκοτάζ, όπως λέμε «πείσμωσε ο κερατάς κι έκοψε τον … του». Υπάρχει κάποιος που θεωρεί αυτές τις θλιβερές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, άσκηση πολιτικής;
    Μη φορτώνετε άλλες τύψεις τη συνείδηση του αριστερού πολίτη, πίνει κόκα κόλα και θυμάται τους φονιάδες των λαών, χαζεύει καμιά όμορφη κοπέλα και νιώθει σεξιστής, αφήστε τον να χαρεί λίγη μπάλα τουλάχιστον!
    Κάπου θυμάμαι τον Χάρρυ Κλυν (μάλλον) να λέει «αυτός γελάει πολύ, αριστερός δεν είναι».

  109. skol said

    19: Το ποδοσφαιρο μπορει να παρει ενα χρονιως υποσιτισμενο και αβιταμωμενο παιδι που του εχουν πεσει κι ολα τα δοντια και να το κανει θρυλικο παικτη πακοσμιου κλασεως ονοματι Ριβαλντο

    Συνήθως όμως δεν το κάνει. Εμένα, παράδειγμα, μου φέρθηκε πολύ άδικα ενώ αρχικά με είχε γεμίσει με υποσχέσεις. Ίσως φταίει που δεν ήμουν υποσιτισμένος 🙂

  110. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  111. Πέπε said

    Δεν μπορώ να καταλάβω το επιχείρημα «τώρα το θυμηθήκαμε – αυτά γίνονται και αλλού, έγιναν κι εδώ, γίνονταν και στη Βραζιλία ανεξαρτήτως μουντιάλ». Ωραία, ο Χ έκλεψε, επειδή όμως κι άλλοι κλέβουν ο Χ απαλλάσσεται.

    Ούτε το επιχείρημα «και τι θα καταφέρουμε αν δε δούμε τηλεόραση» το καταλαβαίνω. Αντιδρούμε μόνο όταν έχουμε εξασφαλίσει τη βεβαιότητα ότι θα κατατροπώσουμε τον αντίπαλο; Το να καταφέρω να αντισταθώ στην εξάρτηση που μου ασκεί ο συνδυασμός μπάλας-οθόνης, προκειμένου να είμαι συνεπής στην ηθική μου, είναι νομίζω ένας σημαντικός στόχος. Κι ας μην το μάθει ποτέ ο ανθρωποφάγος εργολάβος της Βραζιλίας ή η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ.

  112. Παναγιώτης Κ. said

    @100.Τον Καμύ, τον Ντελόρ και το κάθε σημαντικό πρόσωπο της Ιστορίας, της Λογοτεχνίας , της Επιστήμης κ.λπ τον θεωρούμε σπουδαίο στον τομέα που διακρίθηκε.Δεν είναι εφόλης της ύλης σημαντικός!

  113. cronopiusa said

    Donad parte de la prima del Mundial a comedores escolares #donadlaprima

    A verdade sobre a Copa do Mundo 2014 e os Jogos Olímpicos 2016 no Rio

    Orfeu Negro

  114. Pedis said

    Το όπιο δίνει προσωρινή ανακούφιση και ηρεμία, μην το αδικούμε. Σιγά μην είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο όπιο του λαού. Συστηματική εκπαίδευση στο βλακώδη και μανιασμένο οπαδισμό, ναι. Άσε που σε επίπεδο αγώνων των εθνικών ομάδων, το σαλαμούριασμα του εγκεφάλου με καραβανάδικα κλισέ όπως «νυν υπέρ πάντων ο αγών» και «μητέρα όλων των μαχών», «ελληνική ψυχή» συνεισφέρει στη διάδοση του εθνικισμού και του ματσο-μιλιταρισμού τόσο, όσο 100 μέρες συμμετοχή με μούντζες στην «πάνω πλατεία».

    Ο Μουσσολίνι ως επιτυχημένος φασίστας που ήταν, λέτε να λάθεψε όταν προήγαγε το ποδόσφαιρο σε λαικό και μαζικό θέαμα, με απευθείας ραδιομεταδόσεις, υψηλή και επιχορηγημένη κυκλοφορία αθλητικών εφημερίδων και τζάμπα εισιτήρια για τους φτωχούς? Και δεν έβγαλε και φράγκο, διότι για κακή του τύχη εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν σπόνσορες και διαφημιστές. Ερασιτεχνικό το άθλημα, λέμε.

    Κάντε καμιά πασούλα να περνάει η ώρα να πέφτει και κανά κιλό. Αποτοξινώνει από όλα τα ναρκωτικά.

  115. Νέο Kid Στο Block said

    Φυσικέ παιδί μου, όταν έγραφες το 97. είχες πιει τίποτε σνέπχεν ..πριν την ώρα τους; 😆
    Άυριο είναι το ματς.Νωρίς ξεκίνησες. 🙂
    Ήταν τσουβάλια ο Πασαρέλα, ο Βαλντάνο και ο Χόρχε Χόρχε Χόρχε Μπουρουτσάγκαααα! Aρχεντίνα καμπεόν ντελ μούντο.Ελ Ντιος ντελ φουτμπόλ βέβαια είναι Θεός . Αλλά κι απ’την άλλη, ήταν τσουβάλια ο Λόταρ Ματέους;; Ο Ρούντι Φέλερ; Ο Ρουμενίγκε ; (έστω στα τελευταία του). ο Αντρέας Μπρέμε; ο Κλαόυς Άλοφς;

  116. Πολυγραφότατος και φανατικός θιασώτης του ποδοσφαίρου – όταν δεν καταστρώνει σκευωρίες για τον εκφυλισμό της ελληνικής γλώσσας 😉 – είναι ο πολύς Χένρυ Κίσινγκερ, που έχει πει »my father wanted me to go to the opera, but I was always for the (Fuerth) games and I tried to sneak in. I was caught every time, and then there was trouble at home.». Ύμνος του για το δημοφιλές άθλημα εδώ (με την ευκαιρία του Μουντιάλ 2006 στην γενέτειρά του Γερμανία) .

  117. 115,
    Κιντ, για την σωστή προφορά: Μπουρρρρρρρρρρουτσάγ(κ)α, κατά το Ντιέγκο Αρμάντο Μαρρρρρραντόνα. 🙂

  118. Νέο Kid Στο Block said

    116. Κοίτα να δεις που ο Χένρυ ήταν τριφυλάρα και δεν το ξέραμε!
    http://de.wikipedia.org/wiki/SpVgg_Greuther_F%C3%BCrth#mediaviewer/Datei:SpVgg_Greuther_F%C3%BCrth_logo.svg

  119. Νέο Kid Στο Block said

    117. ¡Por supuesto! 🙂

  120. sarant said

    116: Δεν το ήξερα!

    Κι ένα δικό μου κουίζ, δεν ξέρω αν το έχουμε ξαναβάλει. Ποιος ιστορικός ηγέτης κράτους είχε παίξει στα νιάτα του ποδόσφαιρο σε ομάδα πρώτης κατηγορίας;

  121. ππαν said

    Μπεν Μπελα

  122. Νέο Kid Στο Block said

    120. Ο Πάπας (ο Πολωνός που έγινε άγιος);

  123. ππαν said

    Τι κερδίζω;

  124. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλησπέρα!
    Συμμερίζομαι όλες τις αντιδράσεις, μακάρι να είχαν πάρει τέτοια έκταση και πριν το ΑΘΗΝΑ 2004, αλλά θα το δω το μουντιάλ. Για να μη λέμε και ψέματα, δηλαδή…

  125. ππαν said

    Κιντ, άστο κάτω παιδάκι μου, απάντησα. στην Ο-Εμ

  126. ππαν said

    Κ εδώ ο εν λόγω ιστορικός ηγέτης με δυο παικτάκια

  127. Νέο Kid Στο Block said

    «Posted to Marseille he played center mid-field for Olympique de Marseille in 1939–1940»
    !! Υποκλίνομαι πάραυτα στην Ππανού. Αλλά το κουίζ ήταν για Γαλλοθρεμμένους μόνο… Αλγερία το 60… πφφ. 🙂

  128. sarant said

    121-123: Μωρέ μπράβο ταχύτητα! Συγχαρητήρια!

  129. ππαν said

    🙂

  130. Νέο Kid Στο Block said

    125. Εντάξει,εντάξει… είπαμε κυρία μου,υποκλίνομαι!
    Αλλά τον Eντίνιου δεν τον βρήκες! :mrgreen:
    http://pt.wikipedia.org/wiki/Edino_Nazareth_Filho

  131. Ηλεφούφουτος said

    111 To μποϊκοτάζ όμως προϋποθέτει μαζική, αν όχι καθολική συμμετοχή.
    Το να λες «μποϊκοτάρω το μουντιάλ» είναι οξύμωρο αν το κάνεις μόνος σου ή το κάνουν σκόρπιες μονάδες εδώ κι εκεί.
    Μπορείς βέβαια να λες «δεν βλέπω μουντιάλ για λόγους συνείδησης».

    Με το «στηρίζουμε τις φαβέλες» μού έρχεται φλας ένας ιδεολόγος που πάει σε μια φαβέλα και λεει δεν βλεπω μουντιάλ γιατί σας στηρίζω και πώς θα τον κοιτάνε σαν ούφο οι, κατά πάσα πιθανότητα, παθιασμένοι με τη Σελεσάο παραγκουπολίτες.

    Αυτό με τον κορεσμό μού θυμίζει το πώς σάχλεψε τα Χριστούγεννα η εμπορευματοποίηση σε συνδυασμό με την τάση να ξεκινά ο στολισμό ακόμα κι απ Οκτώβρη μήνα.

    Όντως οι συνειρμοί αναπόφευκτοι με το σύνθημα της Γερμανίας, υπάρχει όμως και προοδευτικό αντίβαρο με τα συνθήματα (δε μας χέζεις Παρμενίδη!) της Αργεντινής και της Κολομβίας, που μου δίνουν αυτό το συνειρμό
    http://akifrases.com/frase/112507

  132. ππαν said

    H φωτογραφία είναι ιστορική. Δυο μέρες, στις 19 Ιουνίου 1965, μετά έγινε το πραξικόποημα που τον ανέτρεψε. Ορισμένοι λένε, λέει, πως ήταν τόσο ενθουσιασμένος με την βραζιλιάνικη ομάδα που είχε έρθει στην Αλγερια, που δεν πήρε τα μέτρα του για να αποφύγει το πραξικόπημα

  133. ππαν said

    Κιντ, Εντίνιο είχαμε κι εμεις στην Αεκ 🙂

  134. Νέο Kid Στο Block said

    Να κι άλλο ένα κουίζ. Ποιός έχει παίξει στην εθνική ομάδα της χώρας του σε 2 ολωσδιόλου (φαινομενικά…) διαφορετικά αθλήματα;

  135. ππαν said

    Σίμεν Αγκντενστάιν

  136. ππαν said

    😛

  137. BLOG_OTI_NANAI said

    Έχω την εντύπωση ότι όποιος θελήσει να κάνει μποϊκοτάζ καλά κάνει για όποιο θέμα θεωρεί σοβαρό και σημαντικό. Βεβαίως, εάν την αγωνιστικότητα του αυτή την απολυτοποιεί σε μήκος, πλάτος, βάθος θεωρώντας δωσίλογους όσους δεν συμμετέχουν, δεν νομίζω ότι έχει δίκιο. Εάν ήθελε κάποιος να μποϊκοτάρει απόλυτα την κερδοσκοπία και την εκμετάλευση, θα έπρεπε να αυτοκτονήσει, και το πιστεύω. Το τι κρύβεται πίσω από ρούχα, παπούτσια, είδη διατροφής, μουσικές που ακούμε και ένας θεός ξέρει τι άλλο, μόνο με την μαζική μας αυτοκτονία θα μποϊκοτάραμε τα πάντα. Διότι, όποιος απολυτοποιεί την δική του αγωνιστική προσπάθεια, σημαίνει ότι θέτει τον εαυτό του ως τιμητή των άλλων, και πλέον οι ευθύνες που του αναλογούν είναι μεγάλες κατά πόσο έκανε την απαραίτητη έρευνα για αισχρή κερδοσκοπία και εκμετάλευση σχετικά με τη μουσική που ακούει, τις συσκευές με τις οποίες ακούει, τα ρούχα και παπούτσια που φοράει, τα τρόφιμα που τρώει, τις καταναλωτικές του συνήθειες γενικά, την τεχνολογία που χρησιμοποιεί και χιλιάδες άλλα.

    Ό,τι μπορεί ο καθένας μας να πράξει ενάντια σε πρακτικές εκμετάλευσης, είναι ωραίο και αξίζει σε εμάς ανθρώπους. Είχαμε π.χ. εδώ στην πατρίδα μας τις φράουλες της Μανωλάδας. Μπορεί κάποιοι να σταμάτησαν να τρώνε φράουλες είτε ακόμα καλύτερα, να προσπάθησαν να μάθουν πραγματικά την προέλευση των καρπών ώστε να ενισχύσουν έναν πιο τίμιο παραγωγό από άλλη περιοχή.

    Ό,τι μπορεί ο καθένας είναι καλό.

  138. sarant said

    134-135: Πα πα πα… δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω!

  139. Νέο Kid Στο Block said

    135. Παραιτούμαι από κουιζοθέτης στο νήμα αυτό! Έχω μπλέξει με τη γαλλική ζατρικοποδοσφαιρική «Δομή»…

  140. ππαν said

    Α, σωστά απάντησα; Στην τύχη είπα το όνομα, πίστευα πως δεν ήταν αυτός γιατί έγραψες «φαινομενικά» 🙂 🙂 🙂

  141. Νέο Kid Στο Block said

    Mήπως ο χρήστης «Ππαν» δεν είναι όμως η γνωστή γλυκιά μας Ππανού ,αλλά κανένα αουτόματον παλιο-μποτ που έχει περάσει το τεστ Τουρινγκ (που έλεγε πρόσφατα κι ο Σπάιραλ);

  142. Νέο Kid Στο Block said

    Εντάξει, το 140. δεν το γράφει μποτ που να χτυπάει τα τσιπάκια του που χαμαί! Eίναι η Ππαν η δικιά μας!!

  143. spiral architect said

    @5: «Για τη Νεριτ εχω ξαναπει πως το εμπαργκο του Συριζα πρεπει να τελειωνει. Καλως η κακως, αυτο ειναι το επισημο παγκοσμιο καναλι-φωνη της Ελλαδας σε ολον τον πλανητη. Δεν γινεται η πρωτη πολιτικη δυναμη να μοιαζει με το Πολτεργκαιστ ,ειδικα στους ομογενεις-αποδημους».

    Aν θέλει να χάσει και τη τελευταία σταγόνα αξιοπρέπειάς του, ας το κάνει. 😐 Αν μη τι άλλο, όλα τα κόμματα πλην ΝΔΣΟΚ-ΡΗΜΑΔ μποϋκοτάρουν το μόρφωμα και καλά κάνουν.
    Οσο και στραβή να’ ταν η ΕΡΤ, το μαύρο και το τι υστερόβουλα κρύβονταν πίσω απ’ αυτό (στεγνές απολύσεις, DIGEA, εκχώρηση συχνοτήτων, υπενοικίαση ψηφιακών μπουκέτων στην ΝΕΡΙΤ κλπ) δεν καταπίνεται με τίποτα. Η λογική του «καλώς ή κακώς αυτό είναι» παραπέμπει σε λαϊκή αποδοχή δοτής ή χουντικής κυβέρνησης με τη λογική «ε, τι να κάνουμε, πρέπει να κυβερνηθούμε».

  144. methexis66 said

    Δυστυχώς, όσο κι αν προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε την αλλοτρίωση μας από τον καταναλωτισμό, παραμένει αίολη κάθε προσπάθεια συμβιβασμού μιας ανθρώπινης αξιοπρεπούς στάσης απέναντι στην αδικία, τον παραλογισμό και την εκμετάλλευση με τις επίκτητες ανθρωποφαγικές μας συνήθειες. Είτε είμαστε χαζοί, είτε είμαστε δειλοί. Όποιο κι αν ισχύει, οι δικαιολογίες μας απλά το επιβεβαιώνουν. Καμιά κοινωνική απελευθέρωση δεν είναι δυνατή, χωρίς την μέγιστη δυνατή συνειδητοποίηση της φύσης του καπιταλισμού και την επίμονη μας άρνηση να συντηρούμε τις προπαγανδιστικές του δομές. Η δικαιολογία της «ευχαρίστησης» δε, είναι ίσως η πιο άθλια από υποτιθέμενους αριστερούς / ελευθεριακούς. Οι νεκροί, οι εξόριστοι, οι βασανισμένοι μας βλέπουν και κλαίνε.

  145. Νεο Kid Στο Block said

    43. Α,δεν ηξερα πως μονο μια σταγονα αξιοπρεπεια εχει μεινει στον Συριζα. Ευκολα τα λες αυτα Σπαιραλ, αν ειχες μοναδικη επιλογη στην τουβου τη νεριτ ,οπως εγω, δεν ξερω τι θα ελεγες ομως. Κι εγω εχω και το ιντερνετ οποτε στα αντιδια μου, αλλοι ομως δεν το εχουν.

  146. physicist said

    #115. — Ε, βρε Κίντο, η υπερβολή είναι θεμιτό λογοτεχνικό σχήμα, νιχτ βαρ;

    😉

  147. spiral architect said

    Ναι Κιντ, έχω. Έχω γνωστό. Δουλεύει πια σε περιφερειακό κανάλι και δεν έκανε αίτηση στη ΔουΤού. Τα βγάζει πέρα δύσκολα, πιστεύοντας ότι, μια μελλοντική κυβέρνηση θα τους ξανακάνει ρολμπάκ, αποκαθιστώντας την αδικία.
    (δεν πολυπιστεύω στο ρολμπάκ, αλλά αυτή είναι προσωπική μου γνώμη)
    Άλλοι κρατούν το ιντερνετικό κανάλι της ΕΡΤ3 και τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς απλήρωτοι. Αυτοί δηλαδή δεν έχουν ψυχή;
    Πηγαίνοντας πριν λίγο στη δουλειά, άκουγα στο ράδιο τον Πετρίδη στο Βήμα FM, όπου συγκινημένος έμπλεκε την ηχογράφηση του Wish you were here στο Abbey Road (που έγινε τέτοιες μέρες το ’75) την τελευταία εμφάνιση στο στούντιο του Syd Barret και το μαύρο της ΕΡΤ πέρσι, που μαζί με όλα, κατάργησε και την εκπομπή που μεγαλώσαμε.
    Ακουγόταν εμφανώς συγκινημένος.
    Πήγε αλλού, δεν γύρεψε δουλειά στο μόρφωμα.
    Κράτησε την αξιοπρέπειά του!

  148. Spiridione said

    Budweiser bill
    http://en.wikipedia.org/wiki/2014_FIFA_World_Cup#Budweiser_bill

  149. Νέο Kid Στο Block said

    143. Και τι εξυπνάδα είναι αυτή : «Η λογική του “καλώς ή κακώς αυτό είναι” παραπέμπει σε λαϊκή αποδοχή δοτής ή χουντικής κυβέρνησης με τη λογική “ε, τι να κάνουμε, πρέπει να κυβερνηθούμε”
    Σοβαρομιλάς τώρα; Δηλαδή άμα πάει ένας συριζαίος ή κουκουές και τούς τα χώνει κανονικά και καταθέτει και τις θέσεις του για να τον ακούνε στην Αουστράλια ,νομιμοποιεί κάτι; Kαι αν το μόρφωμα είναι παράνομο ,ποιος εμποδίζει τον σύριζα και τον κάθε σύριζα να φέρει τη νομιμότητα όταν κι αν έρθει στα πράγματα;
    Δηλαδή όταν η κυβέρνηση είναι χουντική ή δοτή παραιτούμαστε από την έννοια «κυβέρνηση» ή προσπαθούμε να την ανακτήσουμε; για να καταλάβω δηλαδή…

  150. Νομίζω ότι η αύξηση της δημοσιότητας των της Βραζιλίας αδικεί την πραγματική εικόνα της χώρας αυτής. Το Μουντιάλ είναι μια εφ’ άπαξ διοργάνωση, άντε δις, μαζί με τους Ολυμπιακούς, όπως είπε κάποιος, αλλά κανείς δεν έθιξε το θέμα του ετησίου καρναβαλιού, θεσμού που ανεβάζει την εγκληματικότητα, εκμεταλλεύεται τους φτωχούς, ρυπαίνει κλπ. Το ίδιο και χειρότερα, τα περί του Αμαζονίου. Ένα τεραστίων διαστάσεων έγκλημα που συντελείται καθημερινά και όχι μόνο μια φορά, και που επηρεάζει δραματικά όλο τον πλανήτη και φυσικά τις φυλές που ζουν εκεί, τη χλωρίδα και την πανίδα που στο κάτω της γραφής, δεν έχει και καμιά συμμετοχή στο ανθρώπινο γίγνεσθαι, όπως έστω και εμμέσως ( λόγω του ότι είναι και οι ίδιοι άνθρωποι ) έχουν οι Βραζιλιάνοι.
    Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά μόνο, καθώς η καθημερινότητα στις φαβέλες δεν άλλαξε με το Μουντιάλ, ούτε και θα άλλαζε αν δεν γινόταν. Απλώς η δημοτικότητα του ποδοσφαίρου, ανάβει τους προβολείς πάνω από τις πόλεις της διοργάνωσης, αφήνοντας στο ημίφως τα άλλα χρόνια προβλήματα που φυσικά ούτε η αριστερή κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει, παρά την ρητορεία περί του αντιθέτου. Και πέρα από τα κοινωνικά, τα οποία έρχονται και παρέρχονται, μιλάμε για τον «πνεύμονα του πλανήτη» – μια υπόθεση ζωής για όλους μας – που θα συνεχίζει να μειώνεται με ρυθμό κάμποσων ποδοσφαιρικών γηπέδων το δευτερόλεπτο.

  151. qq said

    Να κάνετε μποϊκοτάζ. Να πεινάσει η Αντίντας να πεθάνουν τα παιδιά στο Μπαγκλαντές. Αρκετά τα τσογλάνια. Τέτοιο μίσος από (κατά δήλωση) αριστερούς εναντίων των φτωχών παιδιών του τρίτου κόσμου ούτε στους εφιάλτες. Εκτός αν οι (κατά δήλωση) αριστεροί είναι αφελείς, αλλά τέτοια αφέλεια σε τέτοιο έξαρση είναι εγκληματική και (θα έπρεπε να) τιμωρείτε απτο νόμο. Στις πολιτισμένες κοινωνίες. Εδώ στον τέταρτο κόσμο επιβραβεύετε με περίσσια αριστεροφροσύνη.

  152. NM (83), κι εγώ ανατρίχιασα, αλλά ας μην αφήνουμε να μας κατατρύχουν τα φαντάσματα. Πλείστες όσες άλλες χώρες κάνουν κηρύγματα ενότητας με τα συνθήματά τους και είναι απόλυτα κατανοητό· η Γερμανία δηλαδή δεν πρέπει να έχει τέτοιο δικαίωμα, επειδή κάποιοι καπηλεύτηκαν κάποτε το σχετικό σύνθημα; Και μιλούμε για μια χώρα που αφού είχε επί πολλές δεκαετίες ως όνειρο (και προοδευτικό, ας θυμηθούμε το 1848) την εθνική της ένωση, υπέστη — καλά να πάθει, βεβαίως — επί σαραντατόσα χρόνια το βίαιο χωρισμό!
    Ας το φέρω στα δικά μας: δεν θα απαγόρευα εσαεί τη χρήση του φοίνικα ως συμβόλου της νεότερης Ελλάδας μόνο και μόνο επειδή τον οικειοποιήθηκε η Επταετία!

  153. spiral architect said

    @149: Δεν χρειάζεται να πάει κανένας απ’ τους υπόλοιπους εκεί πέρα. Οσο δεν πάνε, τόσο περισσότερο εκτίθενται η συγκυβέρνηση και το μόρφωμά της στα μάτια του κόσμου.
    Σου θυμίζω ότι, η τότε κρατική τηλεόραση (ΕΙΡΤ-ΥΕΝΕΔ) δεν έδειχνε ούτε φωτογραφίες του ΑΓΠ πριν τις εκλογές του 1981, πολλώ δε μάλλον να τον καλέσει αυτόν και τους τότε ΠΑΣΟΚους στο στούντιο. Δεν χρειάστηκε, τους γύρισε μπούμεραγκ: Τη νύχτα των εκλογών του ’81 στους λίγους έγχρωμους CRT δέκτες, όλοι έβλεπαν το χάρτη της Ελλάδας να πρασινίζει. 😉

  154. skol said

    143, 145: Για σιγά ρε παιδιά. Άλλο πράγμα είναι ότι ο Σύριζα δεν αναγνωρίζει την ΝΕΡΙΤ και δεν συμμετέχει στις εκπομπές και άλλο πράγμα να βγάλει οδηγία για την παρακολούθηση του προγράμματος. Το ότι είμαστε, ας πούμε, κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού δεν σημαίνει ότι αν οι εταιρίες ύδρευσης γίνουν ιδιωτικές θα σταματήσουμε να πίνουμε.
    Εκεί είναι και το πρόβλημα με το μποϊκοτάζ του Μουντιάλ, στο μονοπώλιο της ΦΙΦΑ.

  155. ConspiRaki Theologist said

    Ζητώ από πριν συγγνώμη γιατί σχολιάζω χωρίς να έχω διαβάσει (προς το παρόν) τα παραπάνω σχόλια.

    Έχω το ίδιο δίλημμα, αν και ξέρω ήδη ότι το αποτέλεσμα θα είναι απλά ένας ακόμη ηθικός μαζοχισμός, δηλαδή θα δω όσα ματς είναι να δω και θα νιώσω τύψεις. Φυσικά ο ίδιος προβληματισμός που υπάρχει
    για το μουντιάλ ισχύει, όχι μόνο για οποιαδήποτε ανάλογου μεγέθους διοργάνωση αλλά, και για τα παπούτσια μας, για τα ρούχα (όχι μόνο απ’ το Zάρα), άσε που η Foxconn δεν φτιάχνει μόνο iPhone, αλλά και πάρα πολλά λαπτόπια …

    Αυτό που κάπως διαφοροποιεί το συγκεκριμένο μουντιάλ είναι η μεγαλύτερη δημοσιότητα που έχουν λάβει οι αντι-διαδηλώσεις (χωρίς να ξέρω αν οφείλεται στη μεγαλύτερή τους έκταση σε σχέση με άλλες ομοειδής περιπτώσεις, ή απλά οι διαδηλωτές χειρίζονται καλύτερα τα «επικοινωνιακά» (χωρίς φυσικά το δεύτερο να συνεπάγεται μη μαζικότητα)). Ήδη βρισκόμαστε στο βασίλειο του θεάματος, και η σκέψη που διατυπώνει εδώ ο Νικοκύρης -» δε θα με χαλάγε να δω ένα μπάχαλο αντί για το εναρκτήριο ματς»- την οποία φυσικά και έχουμε κάνει όλοι οι αριστερούληδες, λειτουργεί μεν λυτρωτικά για τον ηθικό μας μαζοχισμό, αφού εμείς πλέον δεν θα καταναλώσουμε το κυρίαρχο (και αιματοβαμμένο) θέαμα του μουντιάλ, παρά το ανατρεπτικό θέαμα της εξέγερσης, πλην όμως δεν αλλάζει κάτι και σίγουρα όχι τον εαυτό μας: αυτός θα παραμείνει και στις δύο περιπτώσεις καταναλωτής θεάματος, ηθικά νομιμοποιημένου ή μη.

  156. spiral architect said

    Σκολ, δεν είπε κανείς αν θα ρίξει γραμμή ο ΣυΡιζΑ για τη μη παρακολούθηση του Μουντιάλ απ’ τη ΝΕΡΙΤ. Θα’ ταν ηλίθιο άλλωστε. 😀
    Για τη γενικότερη στάση του απέναντί της μιλάμε.
    (τουλάχιστον εγώ)

  157. spiral architect said

    Φρέσκο:

    (via presspoject.gr)

  158. Μαρία said

    149
    http://stokokkino.gr/article/9090/I-autodiaxeirizomeni-ERT-einai-o-efialtis-tous

  159. sarant said

    143 και τα άλλα για τη ΝΕΡΙΤ: Έχει μια διαφορά αν κάνουν εμπάργκο και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης -είχα όμως την εντύπωση πως και ο Κουτσούμπας εμφανίστηκε στη ΝΕΡΙΤ. Δεν το λέω με βεβαιότητα και θα χαρώ να έχω κάνει λάθος.

  160. Spiridione said

    159. Αν είναι σωστό το λινκ, αναγνωρίζει λέει τη ΝΕΡΙΤ.

    Το KKE αναγνωρίζει τη ΝΕΡΙΤ

  161. oaltracosa said

    Τις πυραμιδες να τις μποϊκοταρουμε ;

  162. sarant said

    160: Αυτό είχα δει κι εγώ, αλλά απο τότε έχουν περάσει 2 μήνες και στο ενδιάμεσο δεν ξέρω αν όντως πηγαίνει το ΚΚΕ σε εκπομπές της ΝΕΡΙΤ.

  163. Gpoint said

    # 161

    Να μποϋκοτάρουμε όσους μπούκοτάρουν ό,τιλάχει !!

  164. qq said

    Να μποϊκοτάρετε τα λαπτοπ. Όλοι με μια ανάσα στον επόμενο τόνο να σπάσετε την οθόνη και μετά από τις ταράτσες τα πετάτε στα ακάλυπτα. Παρακαλώ, όχι στα πεζοδρόμια. Δεν σας φταίνε οι πεζοί για την τρέλα που σας δέρνει.

  165. Spiridione said

    162. Και εγώ δεν ξέρω. Κοίταξα λίγο τις διακαναλικές που έγιναν, και σίγουρα το ΕΠΑΜ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αρνήθηκαν να τις κάνουν μέσω ΝΕΡΙΤ. Το ΚΚΕ έκανε, για τους ΑΝΕΛΛ δεν είμαι σίγουρος. Ο Τσίπρας έκανε μια διακαν. σε τρία μικρά κανάλια, δεν ξέρω αν έκανε άλλη.

  166. spiral architect said

    @160, 162: http://www.902.gr/search/node/νεριτ
    Πού λοιπόν έκανε τέτοια δήλωση ο Κούτσι και δεν υπάρχει στο κομματικό μέσο; 🙄

  167. sarant said

    166: Γιαυτό λέω ότι έχω αμφιβολίες. Από την άλλη, εμφανίζονται κουκουέδες στη Νέριτ; Δεν ξέρω.

  168. Μαρία said

    166, 167
    Στο Βικόπουλο.
    http://www.ertopen.com/show/item/17924-h-proanaggelia-mias-ksafnikis-anagnorisis

  169. spiral architect said

    @167: Εν πάσει περιπτώσει δεν τους πρέπουν παρουσίες της αντιπολίτευσης στα τραπέζια τους. Αν θέλουν να δείχνουν συγκεντρώσεις ή ανακοινώσεις των κομμάτων στις (οθντκ) ειδήσεις τους με γειά τους με χαρά τους.
    Κάτι τέτοια:
    Τα πανεπιστήμια ανοίγουν, η δημόσια περιουσία παραδίδεται στους πολίτες. — George Mouroutis (@gmourout) November 7, 2013
    δεν ξεχνιούνται και δεν καταπίνονται.

  170. smerdaleos said

    Νίκο και σχολιάστές,
    όσοι είστε παλιές καραβάνες στην μπλογκόσφαιρα βοηθείστε με.
    Μου ζήτησε το antivirus μου να κάνει κάτι αλλαγές για να μου επιταχύνει το ίντερνετ και μου τα έκανε όλα τα μαντάρα.

    Μία συνέπεια στο μπλογκ ήταν ότι οι αναρτήσεις στο homepage από κομμένες που ήταν έγιναν ολόκληρες και κάποιος φίλος παραπονέθηκε ότι έπαθε αγκύλωση από τη ροδέλα του ποντικιού μέχρι να βρει μια παλιά ανάρτηση.

    Ξέρει κανείς πως μπορώ να το επαναφέρω;

  171. Βλέποντας στα δελτία ειδήσεων πόσο ισοβαρώς παρουσιάζονται οι προετοιμασίες για το Μουντιάλ και οι διαδηλώσεις εναντίον του, δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ πού χαθήκανε εκείνες οι (όχι τόσο μαζικές όσο των Βραζιλιάνων) διαδηλώσεις εναντίον της Ολυμπιάδας του 2004. Μεταδόθηκε, άραγες, τίποτε στο εξωτερικό; Διότι στην προΟλυμπιακή Ελλάδα τα ΜΜΕ αγρόν αγοράζανε. Και τον εκάνανε Mall…

  172. Alexis said

    #66: Τιιιιι;;;;
    Θες να πεις ότι την Καϊλή δεν την ψήφισαν για τις πολιτικές της θέσεις και την προσωπικότητά της;
    Όχι ρε πούστη…

    #83: Τελικά ποιός είπε το «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες»; Εγώ ήξερα για τον Τσώρτσιλ ή για κάποιον Νοτιοαφρικανό ηγέτη, πρόεδρο ή κάτι τέτοιο. Μήπως κανένας από τους δύο;

    #115: Κιντ, ο Πασαρέλα δεν έπαιζε το ’86, ήταν πιο παλιός…
    Συμφωνώ όμως ότι αυτού του είδους οι αφορισμοί, του στυλ «παίζανε 11 τσουβάλια», ή «το ’70 οι παίχτες πήγαιναν πιο αργά κι απ’ το ριπλέι» είναι ισοπεδωτικοί και μου τη σπάνε.
    Προηγουμένως όμως το διέπραξες κι εσύ αποκαλώντας τον Πελέ «καραγκιόζη»…

  173. Νέο Kid Στο Block said

    Aλέξη, δεν έχεις άδικο. Ο Πασαρέλα ήταν στο ρόστερ,αλλά βλέπω πως δεν έπαιξε όντως ,θυμόμουνα λάθος.
    Υπερβολικό και συναισθηματικό όντως το «καραγκιόζης» για τον Πεπσάκια. 🙂 Στα εξωγηπεδικά του πήγαινε κυρίως .Εκείνη η γραβάτα με την αμερικάνικη σημαία το 94… και μετά κράζουν τις καλτ γραβάτες του Θανασάκη Γιανακόπουλου .

  174. Alexis said

    Γενικά πιστεύω ότι αυτού του είδους οι ερωτήσεις του στυλ «ποιός ήταν ο καλύτερος όλων των εποχών» είναι ελαφρώς για τα πανηγύρια και για να γεμίζουν οι σελίδες των αθλητικών εντύπων και τα κάθε λογής «αφιερώματα».

    Καλύτερος σε τι; Συνήθως ο κόσμος θεωρεί καλύτερους τους πιο τεχνίτες, αυτούς που λέμε συνήθως «μάγους της ντρίμπλας». Κάτι σαν τον δικό μας Χατζηπαναγή δηλαδή.

    Από αυτή την άποψη εγώ θα έβαζα στο κορυφαίο σκαλί τον Γκαρίντσα και πλάι του τον Μαραντόνα και τον Μέσι.

    Είναι όμως μόνο αυτό το ποδόσφαιρο;

    Βάλε δίπλα-δίπλα Δομάζο, Κούδα, Χατζηπαναγή, Σιδέρη, Δεληκάρη.
    Ποιός είναι ο καλύτερος;
    Χάος…
    Τελείως διαφορετικοί παίχτες ο ένας από τον άλλο…

  175. Left said

    11.06.2014/Οδός Μεσογείων/Συγκέντρωση Εrtopen
    Α. Τσίπρας-«Η Νεριτ αποτελεί κακέκτυπο ενημέρωσης, ισάξιο της ΥΕΝΕΔ». Αρα?

  176. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Να δούμε το μουντιάλ ή να μην το δούμε; να ζεί κανείς με ενοχές ή να μην ζεί; Φταίνε οι εργαζόμενοι των αναπτυγμένων χωρών, επειδή οι πρώτες ύλες για τα υλικά αγαθά που έχουν, αλλα και πολλά απο αυτά, προέρχονται κυρίως απο την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των φτωχών χωρών και των εργατών τους, ή δεν φταίνε; Οι φτωχοί Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές θα μποϋκοτάρουν τις ευρωπαϊκές ομάδες και θα μείνουν στην πατρίδα τους; Αυτοί που έγιναν πάμπλουτοι παίζοντας στην Ευρώπη, μοίρασαν την περιουσία τους στους φτωχούς συμπατριώτες τους;
    Εγώ πάντως θα δώ τα παιχνίδια της εθνικής, και μερικά άλλα, όπως συνήθως, για να αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο, πρέπει να αλλάξουμε πρώτα τον εαυτό μας, ποιό είναι όμως το καλύτερο, είναι το ίδιο για όλους; ΠΑΡΑΝΟΪΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.

    150 – Το οξυγόνο που αναπνέουμε, παράγεται κυρίως στους ωκαιανούς, αλλιώς θα είχαμε πεθάνει απο ασφυξία στις αναπτυγμένες χώρες. Μην μπερδεύουμε την (εν πολλοίς κατευθυνόμενη απο τα λόμπι) οικολογία με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί του κόσμου.

  177. munich said

    λοιπόν ζητώ τα φώτα σας γιατί το λέξεις που χάνονται το έδωσα δανεικό και όπως φαίνεται αγύριστο (δεν πειράζει, τα βιβλία είναι για να κυκλοφορούν)
    Τέλοσπάντων είχε μέσα την ετυμολογία και τη μεταφορική χ΄ρηση του «βαρδαλαμπούμπα» ; αν ναι μπορείτε να μου δώσετε το λήμμα; 😳

  178. christos k said

    Μήπως τελικά το Μουντιάλ αναδεικνύει τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της Βραζιλίας;

    Απορία: Εφόσον μία χώρα είναι στο επίκεντρο λόγω οποιουδήποτε γεγονότος (Μουντιάλ, Ολυμπιάδες κλπ), λογικά οι πολιτικοί αυτής της χώρας, προκειμένου να περιορίσουν τα κακώς κείμενα και να μη γίνουν βούκινο, δε θα έπρεπε να καλοπιάνουν(έστω και υποκριτικά, έστω και ψεύτικα, έστω και για λίγο) τους πολίτες μέχρι να φύγουν τα φώτα της δημοσιότητας από πάνω τους; Αν όχι, τι τους κάνει να θέλουν τέτοιας μορφής προβολή;

    Άποψη: Το να δω μπάλα θα με κάνει να συνομιλήσω (επικοινωνία που τόσο λείπει) με τον συμπολίτη μου για κάποιο κοινό ενδιαφέρον μας και να σχολιάσουμε και τα κοινωνικοπολιτικά της Βραζιλίας ενώ το αντίθετο το πολύ να με στείλει σπίτι μου να γράφω σε ιστοσελίδες μόνος μου «μποϊκοτάρετε το Μουντιάλ λόγω της κοινωνικής αδικίας»- έχει νόημα;

  179. spiral architect said

    @168: Bικό: «Ο συνειρμός αναπόφευκτος, αν αναλογιστεί κανείς πως, με το μάχιμο από τα χρόνια του ’90 δημοσιογραφικό μου κασετοφωνάκι, αντάμωνα απόψε με το κρύο στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, περιμένοντας με τους συντρόφους μου από την ελεύθερη και αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ3 το γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. «

    – To αρχείο ήχου γιατί δεν το ανέβασε; Αυτό θα’ ταν λαυράκι και ξεμπρόστασμα. 😉
    – Κι έπειτα απ’ αυτό θα τολμούσε ο Κούτσι να πάει στη συγκέντρωση; 😉

  180. Μαρία said

    177
    βαρδαλαμπούμπας
    Μια ομολογουμένως αστεία λέξη, ο βαρδ. ήταν η δερμάτινη καλύπτρα που χρησιμοποιούσαν οι πυροβολητές στα παλιά εμπροσθογεμή κανόνια, για να προστατεύουν τον αντίχειρά τους, που έκλεινε την οπή του οπαίου. Ετυμολογείται απ’ το ενετικό varda-la-bomba, όπως λεγόταν το σύνεργο αυτό. Συνεκδοχικά, βαρδ. είναι ο αντίχειρας και μεταφορικά ο κοντόχοντρος άνθρωπος.

  181. munich said

    Ευχαριστώ πολύ Μαρία. Δηλαδή δεν γράφει πουθενά ότι έτσι λέμε και τον ανόητο άνθρωπο, που κοκορεύεται;

  182. συγνώμη που ανακατεύομαι αλλά αντίχειρας + οπή (οποιαδήποτε) σε κανόνι = συνταγή για καταστροφή.

    Μήπως ήταν η καλύπτρα της άκρης της κάνης για να μην μπαίνουν βροχόνερα και σκόνες που διαβρώνουν το μέταλο;

  183. Μαρία said

    181
    Όχι. Ακολουθεί μια παράγραφος με φιλολογικές αναφορές και η εξής τελευταία:
    Σήμερα η λέξη πιο πολύ ακούγεται σαν αστείος και σαφώς αλλά ακαθόριστα μειωτικός χαρακτηρισμός, μια και κανείς δεν ξέρει τις αρχικές σημασίες.

  184. Μαρία said

    182
    Καλύπτρα + οπή. Ο αντίχειρας συνεκδοχικά.

  185. munich said

    Σε ευχαριστω πολύ Μαρία, η κόρη μιας φίλης μου μελετάει «το κοτέτσι» της Π. Δέλτα και με ρωτούσε

  186. physicist said

    Δηλαδή, Μαρία, ο ψευτογιατρός της Σκύρου με τα κίτρινα γυαλιά μετράει για βαρδαλαμπούμπας;

  187. Βαρδαλαμπούμπας λέγεται κι ένα πρόσωπο του Εξηνταβελώνη (=Φιλάργυρου) του Μολιέρου στη μετάφραση του Κων. Οικονόμου του 1816.

  188. Μαρία said

    186
    Γιατί; Για το ακαθόριστο του πράγματος;
    Μαφία είναι ο τύπος.
    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=604635

  189. Μαρία said

    187
    Ο Ανσέλμ λέει ο Νικοκύρης.

  190. ο παλιος said

    Ειμαστε σιγουροι οτι οι στιχοι ειναι αυθεντικοι η προκειται για τρολια μεγιστου βεληνεκους;

    contra.gr
    http://www.contra.gr/Soccer/World/WorldCup/mundial2014/oi-32-ethnikoi-umnoi-toy-moyntial-sta-ellhnika.2832986.html
    Οι 32 Εθνικοί Ύμνοι του Μουντιάλ στα… ελληνικά!
    Τελ. ανανέωση : Ιούνιος 11 2014
    12:17
    Η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου αποτελεί ύψιστη τιμή για έναν επαγγελματία αθλητή και μία από τις πιο
    συγκινητικές στιγμές για ένα ολόκληρο έθνος σε μια κορυφαία αθλητική διοργάνωση. Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας,
    θα ακούσουμε 32 Εθνικούς Ύμνους, ανάμεσα σε αυτούς και τον ελληνικό. Έχετε όμως ποτέ αναρωτηθεί τι
    περιγράφουν οι υπόλοιποι; Το Contra.gr σας τους παρουσιάζει μεταφρασμένους στα ελληνικά!
    Βραζιλία:

    Η κραυγή που αντηχούσε από έναν ηρωικό λαό
    ακούστηκε από τις γαλήνιες όχθες του Ιπιράγκα,
    και λαμπρές ακτίνες από τον ήλιο της ελευθερίας
    έλαμψαν στους ουρανούς της πατρίδας μας εκείνη τη στιγμή.
    Αν έχουμε πραγματοποιήσει την υπόσχεση
    για ισότητα με τα δυνατά μας όπλα
    στους κόλπους σου, Ω ελευθερία,
    τα γενναία μας στήθη θα αψηφήσουν και τον ίδιο το θάνατο!
    Ω αγαπημένη και λατρεμένη πατρίδα,
    Χαίρε, χαίρε!
    Βραζιλία, ένα έντονο όνειρο, μια ζωηρή αχτίδα,
    αγάπης κι ελπίδας κατεβαίνει στη γη
    αν στους ωραίους και καθαρούς χαμογελαστούς ουρανούς σου
    λάμπει μεγαλειωδώς η εικόνα του Σταυρού του Νότου.
    Ένας γίγαντας της δικής σου φύσης,
    είσαι ένας κολοσσός όμορφος, δυνατός κι ατρόμητος,
    και το μέλλον σου ακτινοβολεί το μεγαλείο σου.
    Αγαπημένη Γη
    ανάμεσα σε χίλιες άλλες
    εσύ είσαι, Βραζιλία.
    Ω αγαπημένη πατρίδα!
    Στα τέκνα αυτής της γης
    είσαι συ μια στοργική μητέρα,
    αγαπημένη πατρίδα,
    Βραζιλία!
    Παντοτινά σε ένα λαμπρό λίκνο
    με τον αχό της θάλασσας και το φως του βαθύ ουρανού,
    συ η λαμπρότερη, ω Βραζιλία, μέγα άνθος της Αμερικής,
    φωτισμένη από τον ήλιο του Νέου Κόσμου!
    Τα όμορφα εδάφη σου έχουν περισσότερα λουλούδια
    από την πιο θεκτική ξένη γη,
    «Τα δάση μας έχουν περισσότερη ζωή,
    «η ζωή μας στους κόλπους σου περισσότερη αγάπη.»
    Ω αγαπημένη και λατρεμένη πατρίδα,
    Χαίρε, χαίρε!
    Βραζιλία, άσε τη σημαία με τα αστέρια που σήκωσες μπροστά
    να γίνει το σύμβολο της παντοτινής αγάπης,
    κι άσε το πράσινο χρώμα στη σημαία σου να συμβολίζει
    ειρήνη στο μέλλον και δόξα στο παρελθόν.
    Μα αν σηκώσεις το σφυρί της Δικαιοσύνης,
    θα δεις ότι ένα τέκνο δικό σου ποτέ δε φεύγει στη μάχη,
    ούτε κάποιος που σε αγαπά φοβάται το ίδιο το θάνατο.
    Αγαπημένη Γη
    ανάμεσα σε χίλιες άλλες
    εσύ είσαι, Βραζιλία,
    Ω αγαπημένη πατρίδα!
    Στα τέκνα αυτής της γης
    είσαι συ μια στοργική μητέρα,
    αγαπημένη πατρίδα,
    Βραζιλία!

    Αγγλία:

    O Θεός είθε να σώζει τη μεγαλόψυχη Βασίλισσά μας
    Πολλά χρόνια να ζήσει η ευγενής μας Βασίλισσα
    Ο Θεός να σώζει την Βασίλισσα!
    Στείλε τη νικηφόρα,
    Ευτυχισμένη και δοξασμένη
    Να μας κυβερνά για καιρό
    Ο Θεός να σώζει την Βασίλισσα!
    Ω, Κύριε, Θεέ μας, εγέρθητι,
    Σκόρπισε τους εχθρούς της
    και προκάλεσε την πτώση τους
    περίπλεξε τις πολιτικές τους,
    Ματαίωσε τα δολερά τους τεχνάσματα,
    Σε Εσένα τις ελπίδες μας στηρίζουμε,
    Ο Θεός να μας σώσει όλους!
    Τα πιο εκλεκτά σου δώρα που έχεις κρατημένα
    Με ευχαρίστηση να της δώσεις.
    Μακάρι να κυβερνά για καιρό
    Μακάρι να υπερασπίζεται τους νόμους μας
    και πάντα να μας δίνει την αφορμή
    Να τραγουδάμε με καρδιά και φωνή
    Ο Θεός να σώζει τη Βασίλισσα!
    Όχι μόνο σε αυτήν τη χώρα,
    Αλλά τα ελέη του Θεού να γίνουν γνωστά,
    Από θάλασσα σε θάλασσα!
    Κύριε, κάνε να δουν τα κράτη,
    Ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι αδέρφια,
    και να δημιουργήσουν μια οικογένεια,
    Σε όλο τον κόσμο.

    ΗΠΑ:

    Ω πες, μπορείς να δεις με το πρόωρο φως της αυγής,
    Τι χαιρετήσαμε τόσο υπερήφανα στην τελευταία λάμψη του λυκόφωτος,
    Τίνος πλατιές λωρίδες και λαμπερά αστέρια, στην επικίνδυνη μάχη,
    Πάνω από τις επάλξεις που κοιτάζαμε, ανέμιζαν τόσο γενναία;
    Και η κόκκινη λάμψη των πυραύλων, οι βόμβες που σκάγαν στον αέρα,
    Απέδειξαν μες στη νύχτα ότι η σημαία μας ήταν ακόμα εκεί.
    Ω πες, κυματίζει ακόμα εκείνη η αστερόεσσα σημαία,
    Πάνω από τη γη των ελευθέρων και την πατρίδα των γενναίων;
    Κροατία:
    Όμορφη πατρίδα μας,
    Ω αγαπημένη, ηρωική γη,
    πατρίδα αρχαίας δόξας,
    μακάρι πάντα να είσαι ευτυχισμένη!
    Αγαπημένη, τόσο όσο ένδοξη είσαι,
    Μόνο εσύ είσαι αγαπημένη μας,
    Αγαπημένη, όπου υπάρχουν πεδιάδες,
    Αγαπημένη, όπου υπάρχουν βουνά!
    Κύλα Σάβο, κύλα Ντράβο,
    ούτε εσύ μη χάνεις τη δύναμη σου, Δούναβη,
    Βαθιά γαλάζια θάλασσα, πες στον κόσμο,
    ότι ένας Κροάτης αγαπάει το έθνος του!
    Όσο τα χωράφια του είναι θερμά στη λιακάδα,
    Όσο τις βελανιδιές του τις δέρνουν οι άνεμοι,
    Όσο οι νεκροί του είναι κρυμμένοι στους τάφους,
    Όσο χτυπά η καρδιά του!

    Μεξικό:

    Μεξικανοί, στην κραυγή του πολέμου,
    να έχετε έτοιμο το ατσάλι και το άτι,
    και μακάρι να τρέμει η γη στο κέντρο της
    από τον ήχο του κανονιού που αντηχεί.
    και μακάρι να τρέμει η γη στο κέντρο της
    από τον ήχο του κανονιού που αντηχεί!
    Ας περιβάλλουμε, ω Πατρίδα, το κεφάλι σου με (κλάδους) ελιάς
    από τον θεϊκό αρχάγγελο της ειρήνης,
    γιατί στον παράδεισο η αιώνιά σου μοίρα
    γράφτηκε από το χέρι του Θεού.
    Όμως αν κάποιος εχθρός από έξω θα τολμούσε
    να μιάνει το έδαφός σου με τα βήματά του,
    σκέψου, ω πολυαγαπημένη πατρίδα, ότι ο παράδεισος
    σου έδωσε έναν στρατιώτη για κάθε σου γιο.
    Πόλεμο, πόλεμο χωρίς οίκτο για όσους τολμούν
    να μολύνουν το εθνόσημο της χώρας!
    Πόλεμο, Πόλεμο! Οι εθνικές σημαίες
    ας βουτηχτούν σε ποτάμια αίματος.
    Πόλεμο, πόλεμο! Στα βουνά , στις κοιλάδες,
    ας βροντήξουν τα κανόνια σε μια απαίσια ομοβροντία
    και μακάρι να αντηχήσουν οι δυνατοί ήχοι
    τις λέξεις Ένωση! Ελευθερία!
    Ω πατρίδα, πριν τα παιδιά σου, απροστάτευτα
    θέσουν τον τράχηλό τους κάτω από τον ζυγό ,
    μακάρι οι αγροί σου να ποτιστούν με αίμα,
    μακάρι να αφήσουν τα αποτυπώματα των ποδιών τους με αίμα.
    Και μακάρι οι ναοί σου, τα παλάτια και οι πύργοι
    να καταρρεύσουν με μια απαίσια βουή ,
    και τα ερείπιά τους να μείνουν αναφωνώντας:
    Αυτή ήταν η Πατρίδα χιλιάδων ηρώων.
    Ω, Πατρίδα , Πατρίδα , τα παιδιά σου ορκίζονται στο όνομά σου
    να σε υπερασπιστούν μέχρι την τελευταία τους πνοή,
    αν η σάλπιγγα με τον πολεμικό της ήχο
    τους καλέσει να πολεμήσουν στη μάχη με θάρρος.
    Για σένα τα στεφάνια ελιάς!
    Στη μνήμη εκείνων που δοξάστηκαν!
    Για σένα μια δάφνη για τη νίκη!
    Ένας τιμημένος τάφος για εκείνους!

    Καμερούν:

    Ω Καμερούν, Εσύ λίκνο των πατέρων μας,
    Ιερέ τόπε στη μέση του οποίου τώρα εκείνοι αναπαύονται,
    Πότισαν το έδαφός σου με τα δάκρυα, το αίμα και τον ιδρώτα τους,
    Στους λόφους σου και στις κοιλάδες σου όπου κάποτε εκείνοι όργωναν.
    Αγαπημένη Πατρίδα, αυτοί αξίζουν τόσο όσο καμία γλώσσα δεν μπορεί να πει!
    Πώς θα μπορούσαμε ποτέ να τους ξεπληρώσουμε?
    Η φροντίδα τους που θα κερδίσουμε με το μόχθο, την αγάπη και την ειρήνη,
    Θα είναι για πάντα αληθινή στο όνομά τους!
    Γη της υπόσχεσης, γη της Δόξας!
    Εσύ, είσαι το μόνο μας απόθεμα ζωής και χαράς!
    Η τιμή σου, η αφοσίωσή σου,
    Και η βαθιά τρυφερότητά σου, να είναι για πάντα.
    Από το Σάρι, από όπου ρέει ο Μούνγκο
    Από τις όχθες του χαμηλού ρέματος Μπούμπα ,
    Σύναξε τους γιους σου ενωμένους και κοντά γύρω από εσένα,
    Να είναι η ομάδα τους τρανή όπως το βουνό Μπουέα
    Εμφύσησέ τους την αγάπη των ευγενικών τρόπων,
    Τη μετάνοια για τα λάθη του παρελθόντος
    Υιοθέτησε, για τη Μητέρα Αφρική, την πίστη
    Ότι η αλήθεια θα έχει διάρκεια.
    Γη της υπόσχεσης, γη της Δόξας!
    Εσύ, είσαι το μόνο μας απόθεμα ζωής και χαράς!
    Η τιμή σου, η αφοσίωσή σου,
    Και η βαθιά τρυφερότητά σου, να είναι για πάντα.

    Ολλανδία:

    Είμαι ο Γουλιέλμος του Νασάου
    Ολλανδικού αίματος
    Πιστός στην πατρίδα
    Θα παραμείνω μέχρι το θάνατο
    Ένας πρίγκιπας της Οράγγης
    Είμαι ελεύθερος και ατρόμητος
    Το βασιλιά της Ισπανίας
    Πάντα Τιμούσα
    Mε τον φόβο του Θεού
    Προσπαθούσα πάντα να ζω
    Γι ́αυτό με έδιωξαν
    Από τη γη μου και το λαό μου
    Αλλά ο Θεός θα με οδηγήσει,
    Σαν καλό όργανό Του
    Να καταφέρω να γυρίσω
    Στο βασίλειό μου.
    Περιμένετε φίλοι μου
    Που είστε ευσεβείς από τη φύση σας
    Ο Θεός δε θα σας εγκαταλείψει
    Τώρα που είστε απελπισμένοι
    Αυτός που ζει ευσεβώς
    Πρέπει να προσεύχεται μέρα και νύχτα
    Για να μου δοθεί η δύναμη
    Να σας λυτρώσω.
    Τον πλούτο και το σώμα μου μαζί
    Δεν σας αρνήθηκα
    Οι ευσεβείς αδερφοί μου
    Σας το έχουν δείξει επίσης,
    O κόμης Αδόλφος πέθανε
    Στη Φρισία,στη μάχη
    H ψυχή του στην αιώνια ζωή,
    Περιμένει την τελική κρίση.
    Εγώ,γεννημένος ευγενής
    Aπό Βασιλικό Οίκο
    Πρίγκιπας μιας Αυτοκρατορίας
    Ως ευσεβής χριστιανός
    Για την πολύτιμη θέλησή Του
    Χωρίς φόβο,
    Σαν ένας ατρόμητος ήρωας
    Έχυσα το ευγενές αίμα μου.
    Την ασπίδα και την πίστη μου
    Σε Εσένα στηρίζω Θεέ μου,
    Σε Εσένα θέλω να βασισθώ
    Μη με αφήσεις ξανά
    Kάνε να παραμείνω γενναίος
    Υπηρέτης σου για πάντα,
    Την τυραννία να νικήσω,
    Που τρυπάει την καρδιά μου.

    Χιλή:

    Χιλή, καθαρός είναι ο γαλάζιος ουρανός σου
    Καθαρή αύρα σε διαπερνάει από άκρη σε άκρη.
    Και τα χωράφια σου κεντημένα με λουλούδια
    είναι σαν κήπος της Εδέμ.
    Μεγαλόπρεπο στέκεται το χιονισμένο βουνό
    που σαν προπύργιο το έδωσε ο Θεός
    κι η θάλασσα που ήσυχα ξεπλένει τις ακτές σου
    υπόσχεται μελλοντική δόξα.
    Γλυκιά πατρίδα, δέξου τους όρκους
    που δόθηκαν από το λαό της Χιλής στο ιερό σου:
    Είτε θα είσαι μνήμα ελεύθερων ανθρώπων
    είτε το καταφύγιο ενάντια σε κάθε καταπίεση

    Αυστραλία:

    Αυστραλοί, ας ευφρανθούμε όλοι,
    Επειδή είμαστε νέοι και ελεύθεροι
    Έχουμε τη χρυσή γη και πλούτο για την εργασία μας,
    To σπίτι μας περιβάλλεται από τη θάλασσα
    Η γη μας παρέχει άφθονα τα δώρα της Φύσης
    Πλούσια και σπάνιας ομορφιάς
    Στη σελίδα της ιστορίας, ας βγούμε (φωνάζοντας)
    Προχώρα όμορφη Αυστραλία!
    Ας τραγουδήσουμε μετά τις πρώτες στροφές,
    «Προχώρα, όμορφη Αυστραλία!».
    Κάτω από το λαμπερό Σταυρό του Νότου,
    Με την καρδιά μας και με τα χέρια μας θα αγωνιζόμαστε
    Να κάνουμε δική μας αυτήν την Κοινοπολιτεία
    Φημισμένη μεταξύ όλων των χωρών
    Γι’ αυτούς που διέσχισαν όλους τους ωκεανούς
    Έχουμε να μοιραστούμε απέραντες πεδιάδες
    Με τόλμη ας ενωθούμε όλοι μαζί
    Για να προοδεύσει η ωραία μας Αυστραλία.
    Ας τραγουδήσουμε μετά τις πρώτες στροφές,
    «Προχώρα, όμορφη Αυστραλία!

    Κολομβια

    Ω, δόξα που δεν ξεθωριάζει ποτέ!
    Ω, αθάνατη χαρά!
    Στις χαρακιές του πόνου
    το καλό τώρα βλασταίνει.
    Έπαψε η απαίσια νύχτα,
    η θαυμαστή ελευθερία
    σκορπίζει στην αυγή
    το ακατανίκητό της φως.
    Όλη η ανθρωπότητα,
    μουγκρίζει από πόνο δεμένη με τα δεσμά,
    κατανοώντας τις λέξεις
    Αυτού που πέθανε στο Σταυρό.
    «Ανεξαρτησία!» κραυγάζει
    ο κόσμος της Αμερικής
    λουσμένος στο αίμα των ηρώων του
    της γης του Χριστόφορου Κολόμβου.
    Όμως, μια σπουδαία αρχή,
    «Ο Βασιλιάς δεν είναι κυρίαρχος»,
    αντηχεί, και αυτοί που υποφέρουν
    ευλογούν τα πάθη τους.
    Η κοίτη του Ορινόκου
    γεμίζει με τα ίχνη,
    από το αίμα και τα δάκρυα εκεί που ένας ποταμός
    φαίνεται να κυλά.
    Στην Μπάρμπουλα δεν ξέρουν
    ούτε οι ψυχές ούτε τα μάτια,
    αν θαυμασμό ή φρίκη
    αισθάνονται ή υποφέρουν.
    Στις ακτές της Καραϊβικής,
    λιμοκτονούν οι άνθρωποι πολεμώντας,
    έχοντας προτίμηση στη φρίκη
    από την προδοτική ευζωία.
    Ω, ναι! για την Καρταχένα
    η αυταπάρνηση είναι μεγάλη,
    και τα λείψανα του θανάτου
    περιφρονούν την ανδρεία.
    Από την Μπογιακά στα πεδία της μάχης,
    το πνεύμα της δόξας,
    για κάθε στάχυ που ένας ήρωας
    στεφανώθηκε χωρίς ήττα.
    Στρατιώτες δίχως πανοπλία
    κέρδισαν τη νίκη
    η γενναία τους αναπνοή
    ήταν η ασπίδα τους.
    Ο Μπολίβαρ διασχίζει τις Άνδεις
    όπου δύο ωκεανοί λούζονται,
    τα ξίφη σαν σπίθες
    γυαλίζουν στη Χουνίν.
    Ανήμεροι κένταυροι
    κατεβαίνουν προς τις πεδιάδες,
    και ένα προαίσθημα γίνεται αισθητό,
    ότι το τέλος θα είναι ηρωικό.
    Η νικητήρια στρατιά
    επιτίθεται με βιαιότητα στο Αγιακούτσο,
    που δε κάθε θρίαμβο βγάζει
    τον τρομακτικό του ήχο.
    Στην επεκτατική της ώθηση
    Η Ελευθερία φοριέται για πρώτη φορά,
    από τον αμερικανικό ουρανό
    γεννιέται ένα υπόστεγο.
    Η Παρθένα τα μαλλιά της
    τραβά με αγωνία
    και από την αγάπη της γι’ αυτούς που έχασε
    τα κρεμά σε ένα κυπαρίσσι.
    Λυπάται για την ελπίδα της
    που είναι σκεπασμένη από μία ψυχρή επιτύμβια στήλη,
    όμως η δοξασμένη υπερηφάνια
    καθαγιάζει το αγνό της δέρμα.
    Έτσι φτιάχτηκε η μητέρα πατρίδα,
    Οι Θερμοπύλες ξεπροβάλλουν
    o αστερισμός του Κύκλωπα
    φώτισε τη νύχτα της.
    Το τρεμάμενο άνθος
    συναντώντας τον άνεμο του θανάτου,
    κάτω από τις δάφνες
    αναζήτησε τη σιγουριά.
    Όμως δεν είναι όλη η δόξα
    να κερδίσεις στη μάχη,
    γιατί το χέρι που πολεμά
    παίρνει κουράγιο από την αλήθεια.
    Μόνη της η ανεξαρτησία
    Οι μεγάλες ζητωκραυγές δεν κοπάζουν
    Αν ο ήλιος φωτίζει τους πάντες,
    η δικαιοσύνη είναι ελευθερία.
    Από τους ανθρώπους τα δικαιώματα
    κηρύσσει ο Ναρίνιο,
    που η ψυχή του αγώνα
    δίδαξε προφητικά.
    Ο Ρικάουρτε στο Σαν Ματέο,
    από άτομο σε άτομο μεταφέροντας το,
    «Πρώτα το καθήκον και μετά η ζωή,»
    το έγραψε με φλόγες.
    Ακτή Ελεφαντοστού:
    Χαίρε, γη της ελπίδας,
    Χώρα της φιλοξενίας.
    Οι γενναίες σου στρατιές
    Αποκατέστησαν την τιμή σου.
    Τα παιδιά σου, αγαπημένη Ακτή του Ελεφαντοστού,
    περήφανοι δημιουργοί του μεγαλείου σου,
    όλοι συγκεντρωμένοι για τη δόξα σου,
    με χαρά θα σε δημιουργήσουν.
    Περήφανε λαέ της Ακτής Ελεφαντοστού, η χώρα μας καλεί.
    Αν ειρηνικά έχουμε επαναφέρει την ελευθερία,
    Καθήκον μας είναι να μείνει παράδειγμα
    της ελπίδας, που έγινε υπόσχεση στην ανθρωπότητα,
    σφυρηλατώντας ενωμένοι με νέα πίστη,
    την πατρίδα με αληθινή αδερφότητα.

    Ιαπωνία:

    Είθε η βασιλεία του Αυτοκράτορα
    Να συνεχιστεί για χίλιες,
    για οκτώ χιλιάδες γενεές,,
    μέχρι τα χαλίκια
    να γίνουν βράχοι
    καλυμμένοι από βρύα.

    Ιταλία:

    Αδέλφια της Ιταλίας
    Η Ιταλία έχει ξυπνήσει
    Με το κράνος του Σκιπίωνα
    Έζωσε το κεφάλι της
    Που είναι η Νίκη;
    Ας προσφέρει τα μαλλιά της
    Γιατί σκλάβα της Ρώμης
    Την έπλασε ο Θεός.
    Αδέλφια της Ιταλίας
    Η Ιταλία έχει ξυπνήσει
    Με το κράνος του Σκιπίωνα
    Έζωσε το κεφάλι της
    Που είναι η Νίκη;
    Ας προσφέρει τα μαλλιά της
    Γιατί σκλάβα της Ρώμης
    Την έπλασε ο Θεός.
    Ας σφιχτούμε σε ένα σώμα
    Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε
    Η Ιταλία μας κάλεσε
    Ας σφιχτούμε σε ένα σώμα
    Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε
    Η Ιταλία μας κάλεσε
    Δείτε τον Μπουφόν να τον ψάλλει με πάθος…

    Εκουαδόρ:

    Ω πατρίδα, χιλιάδες φορές σε χαιρετούμε!
    Δόξα σε εσένα, δόξα σε εσένα!
    Από τα στήθη σου κυλάνε,
    Χαρά και Ειρήνη κυλάνε από τα στήθη σου.
    Και το πρόσωπό σου, το φωτεινό σου πρόσωπο,
    Χαιρόμαστε τη λαμπρότητά του πιο πολύ κι απ’ τον ήλιο,
    Και το πρόσωπό σου, το φωτεινό σου πρόσωπο,
    Χαιρόμαστε τη λαμπρότητά του πιο πολύ κι απ’ τον ήλιο.
    Τα άξια τέκνα της γης
    που τόσο υπέροχα κόσμησαν την Pichincha,
    πάντοτε σε αναγνωρίζανε ως κυρά τους
    και χύσανε το αίμα τους για σένα.
    Ο Θεός κοιτούσε και δέχτηκε τη θυσία τους,
    και αυτό το αίμα ήταν ο καρπός που γέννησε
    άλλους ήρωες που κατέπληξαν τον κόσμο,
    και χιλιάδες που στέκονται γύρω σου.
    Χιλιάδες που στέκονται γύρω σου
    Χιλιάδες που στέκονται γύρω σου.

    Γαλλία:

    Εμπρός παιδιά της Πατρίδας
    Η μέρα της δόξας έφθασε
    Ενάντια της τυραννίας μας
    Το ματωμένο λάβαρο υψώθηκε
    Ακούστε τον ήχο στα λιβάδια
    Το ουρλιαχτό αυτών των φοβερών στρατιωτών
    Έρχονται ανάμεσά μας
    Να κόψουν τους λαιμούς των γιων και των συζύγων σας.
    Στα όπλα πολίτες
    Σχηματίστε τα τάγματά σας
    Προελάστε, προελάστε
    Αφήστε το μολυσμένο αίμα
    Να ποτίσει τα αυλάκια στα χωράφια μας.
    Ιερή αγάπη για την Πατρίδα
    Οδήγησε και στήριξε τα εκδικητικά μας όπλα.
    Ελευθερία, λατρευτή Ελευθερία
    Μπες στον αγώνα με τους υπερασπιστές σου
    Κάτω από τις σημαίες μας, άσε τη νίκη
    να σπεύσει σε σένα, ρωμαλέα δύναμη
    Έτσι ώστε στο θάνατο οι εχθροί σου Να δουν το θρίαμβό σου και τη δόξα μας.
    Στα όπλα πολίτες
    Σχηματίστε τα τάγματά σας
    Προελάστε, προελάστε
    Αφήστε το μολυσμένο αίμα
    Να ποτίσει τα αυλάκια στα χωράφια μας

    Ονδούρα:

    Η σημαία σου είναι μια λάμψη στον ουρανό
    Διασταυρωμένη με μια νιφάδα χιονιού
    Και εκεί φαίνονται, μέσα στα ιερά βάθη της,
    Πέντε σκούρα μπλε αστέρια.
    Στο έμβλημά σου, το οποίο είναι μια φουρτουνιασμένη θάλασσα
    Με τα άγρια κύματά της να είναι ασπίδες,
    Πίσω από την γυμνή κορφή ενός ηφαιστείου,
    Υπάρχει ένα αστέρι με καθαρό φως.
    Ινδιάνα γοργόνα, παρθένα και όμορφη κοιμήθηκες,
    Στις θάλασσές σου με το ηχηρό τραγούδι
    Όταν περνώντας από τις χρυσές σου κοιλάδες,
    Ο τολμηρός θαλασσοπόρος σε ανακάλυψε
    Και βλέποντας την μαγευτική ομορφιά σου,
    Στο ιδανικό που απορρέει από τη γοητεία σου,
    Το μπλε στρίφωμα από το λαμπρό σου μανδύα
    Το ευλόγησε με ένα φιλί γεμάτο αγάπη.
    Από μια χώρα όπου ο ήλιος ανατέλλει,
    πάνω από τον γαλάζιο Ατλαντικό,
    Ο άνδρας αυτός που σε είχε ονειρευτεί
    Ψάχνοντας για σένα ξεκίνησε το θαλασσινό του ταξίδι.
    Όταν σήκωσες ψηλά το χλωμό σου μέτωπο,
    Στη ζωντανή ανυπομονησία της ελπίδας σου,
    Κάτω από τον ήρεμο θόλο του ουρανού σου
    Ήδη κυμάτιζε μια παράξενη σημαία.
    Ήταν ανώφελο που ο αγαπημένος σου Ινδιάνος
    Ρίχτηκε στη μάχη με οργή,
    Επειδή, στο δικό του αίμα, ο Λεμπίρα,
    Αργά τη νύχτα βυθίστηκε
    Και για την ηρωική πράξη στη μνήμη,
    Έμεινε μόνο ο θρύλος
    Ένας τάφος σε έναν ξεχασμένο τόπο,
    Και το αυστηρό προφίλ μιας βουνοκορφής.
    Επί τρεις αιώνες τα παιδιά σου άκουγαν
    τις αυταρχικές εντολές του αφέντη.
    Επί τρεις αιώνες τα άσκοπα παράπονά σου
    χάνονταν στη γαλανή ατμόσφαιρα
    Όμως μια δοξασμένη μέρα το αυτί σου
    Αντιλήφθηκε, δυνατό και διαπεραστικό,
    Ότι εκεί, πολύ μακριά, πάνω από τον Ατλαντικό,
    Με αγανάκτηση, ένα λιοντάρι βρυχήθηκε.
    Ήταν η Γαλλία, η ελεύθερη, η ηρωική,
    Που κοιμόταν και έβλεπε όνειρα επί αιώνες,
    Ξύπνησε οργισμένη για τη ζωή
    Μετά την ζωντανή διαμαρτυρία του Δαντών:
    Ήταν η Γαλλία, που οδήγησε στο θάνατο
    Την κεφαλή του ιερόσυλου Βασιλέα,
    Και που έχτισε με υπερηφάνια στην πλευρά της at its side,
    Το βωμό της θεάς της Λογικής.
    Κι εσύ πατρίδα μου!, ξύπνησες
    Από τον δουλικό βαθύ σου ύπνο
    Κι εσύ έδειξες στον κόσμο
    Τα διαβόητα δεσμά σπασμένα.
    Και στο ευλογημένο σου χώμα, πίσω από τα μακριά
    Μαλλιά της άγριας ζούγκλας
    Όπως ένα πουλί με μαύρες φτερούγες,
    Η εφήμερη αποικία χάθηκε.
    Για να διαφυλάξουμε αυτό το θεϊκό έμβλημα
    Θα πρέπει να βαδίζουμε, ω πατρική γη, μέχρι το θάνατο
    Η τύχη μας θα είναι γενναιόδωρη
    Αν πεθάνουμε σκεπτόμενοι την αγάπη σου.
    Υπερασπιζόμενοι την σεπτή σου σημαία,
    Και τυλιγμένη στα δοξασμένα σου σάβανα,
    Θα υπάρχουν πολλοί, Ονδούρα, νεκροί για σένα,
    Όμως όλοι θα πεθάνουν ένδοξα.

    Αργεντινή:

    Θνητοί! Ακούστε την ιερή κραυγή:
    «Ελευθερία, ελευθερία, ελευθερία!»
    Ακούστε τον ήχο των σπασμένων αλυσίδων,
    δείτε στο θρόνο της την Ισότητα.
    Οι Ενωμένες Επαρχίες του Νότου
    άνοιξαν τώρα τον τιμημένο τους θρόνο.
    Κι οι ελεύθεροι λαοί του κόσμου απαντούν:
    «Χαιρετούμε το μεγάλο λαό της Αργεντινής!»
    «Χαιρετούμε το μεγάλο λαό της Αργεντινής!»
    Κι οι ελεύθεροι λαοί του κόσμου απαντούν:
    «Χαιρετούμε το μεγάλο λαό της Αργεντινής!».
    Αιώνιες ας είναι οι δάφνες
    ότι ξέραμε πώς να νικήσουμε,
    ότι ξέραμε πώς να νικήσουμε.
    Ας ζήσουμε στεμμένοι με δόξα…
    Ή ας ορκιστούμε να πεθάνουμε δοξασμένα!
    Ή ας ορκιστούμε να πεθάνουμε δοξασμένα!
    Ή ας ορκιστούμε να πεθάνουμε δοξασμένα

    Ιράν:

    Ψηλά στον ορίζοντα σηκώθηκε ο Ήλιος της Ανατολής
    Το φως στα μάτια των Πιστών στη Δικαιοσύνη.
    Ο Μπάχμαν είναι το ζενίθ της πίστης μας.
    Το μήνυμά σου, ω Ιμάμη, Εθνικής Κυριαρχίας και Ελευθερίας
    αποτυπώνεται στις ψυχές μας.
    Μάρτυρες! Οι κραυγές σας αντηχούν στο χρόνο:
    Ας είναι ανθεκτική, διαρκής και αιώνια
    η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.
    Νιγηρία:
    Εγερθείτε, Ω συμπατριώτες,
    Το κάλεσμα της Νιγηρίας μας επιτάσσει
    Να υπηρετήσουμε την πατρίδα μας
    Με αγάπη και δύναμη και πίστη.
    Ο μόχθος των ηρώων μας που έζησαν στο παρελθόν
    Δεν θα πρέπει ποτέ να πάει χαμένος,
    Να υπηρετούμε με θάρρος και δύναμη
    Ένα κράτος που έχει δεσμευτεί για την ελευθερία την ειρήνη και την ενότητα.
    Ω Θεέ της δημιουργίας,
    Κατεύθυνέ μας στον ευγενικό μας σκοπό
    Οδήγησε τους ηγέτες μας στο καλό:
    Βοήθησε τη Νεολαία μας να μάθει την αλήθεια,
    Να μεγαλώνουν με αγάπη και τιμιότητα,
    Και να ζουν με δικαιοσύνη και με αλήθεια,
    Κάνε μας να φτάσουμε πολύ ψηλά,
    Να χτίσουμε ένα κράτος όπου κυριαρχούν η ειρήνη και η δικαιοσύνη.

    Γερμανία:

    Ενότητα, δικαιοσύνη και ελευθερία
    για την γερμανική Πατρίδα!
    Αυτό να επιδιώξουμε
    αδερφικά με καρδιά και χέρια!
    Ενότητα, δικαιοσύνη και ελευθερία
    είναι η βάση της ευτυχίας!
    Άνθησε στο φως της ευτυχίας αυτής
    άνθησε, γερμανική Πατρίδα.
    Πορτογαλία:
    Ήρωες της θάλασσας, ευγενείς,
    Γενναίο και αθάνατο έθνος,
    Εγέρθητι σήμερα και πάλι ξανά
    στη λαμπρότητα της Πορτογαλίας!
    Μέσα στις ομίχλες της μνήμης,
    Ω Πατρίδα, ακούγεται η φωνή
    των ιερών προγόνων,
    που θα σε οδηγήσουν στη νίκη!
    Στα όπλα, στα όπλα!
    σε γη, σε θάλασσα,
    Στα όπλα, στα όπλα!
    Για να πολεμήσουμε για την Πατρίδα!
    Βαδίζουμε, βαδίζουμε ενάντια στα κανόνια!
    Σήκωσε την ανίκητη σημαία,
    στο καθάριο φως του ουρανού σου!
    Η Ευρώπη φωνάζει σε όλη τη γη:
    Η Πορτογαλία δεν έχει αφανιστεί
    φίλα το χώμα που έχει μέσα τη χαρά σου
    Τον Ωκεανό, που βρυχάται όλο αγάπη,
    και τα νικηφόρα χέρια σου
    έδωσαν νέους κόσμους στον Κόσμο!
    Χαιρέτα τον Ήλιο που ανατέλλει
    σε ένα μέλλον που σου χαμογελάει
    Η ηχώ μιας προσβολής ας είναι
    σημάδι για επαναγέννηση.
    Οι αχτίδες της μεγάλης αυτής αυγής
    είναι σαν μητρικά φιλιά,
    που μας φυλάνε, μας κρατούν όρθιους,
    ενάντια στα χτυπήματα της μοίρας.

    Γκάνα:

    Κύριε, Ευλόγησε την Πατρίδα μας, την Γκάνα
    Και κάνε το έθνος μας σπουδαίο και δυνατό,
    Τολμηρό για αιώνια άμυνα
    Αιτία για την ελευθερία και για το Δίκαιο
    Γέμισε τις καρδιές μας με αληθινή ταπεινοφροσύνη
    Κάνε μας να προικιστούμε με άφοβη τιμιότητα
    Και βοήθησέ μας να αντισταθούμε στην εξουσία των καταπιεστών μας
    Με όλη τη θέλησή μας και για πάντα.
    Ω, Γκάνα, χαιρετάμε το όνομά σου,
    Στο οποίο παίρνουμε τον ιερό μας όρκο,
    Απτόητοι να χτίσουμε μαζί
    Ένα δυνατό έθνος με Ενότητα
    Με τα πνευματικά και τα σωματικά μας χαρίσματα
    Είτε νύχτα είτε ημέρα, στη μέση της καταιγίδας,
    Σε κάθε ανάγκη, οποιοδήποτε και να είναι το κάλεσμα,
    Θα είμαστε υπηρέτες σου, Γκάνα, και τώρα και για πάντα.
    Υψώστε ψηλά τη σημαία της Γκάνας
    Και ένας να προχωρήσει με την Αφρική
    Το μαύρο αστέρι της ελπίδας και της τιμής
    Στο οποίο όλοι διψάμε για ελευθερία
    Όπου η σημαία της Γκάνας ελεύθερα κυματίζει,
    Ας είναι και ο δρόμος που οδηγεί στα αλήθεια στην ελευθερία
    Ξυπνήστε, ξυπνήστε, γιοι της γης της Γκάνας
    Και υπό τη σκέπη του Θεού βαδίστε στο μέλλον για πάντα!

    Βέλγιο:

    Μεγαλοπρεπές Βέλγιο, αγαπημένη γη για πάντα,
    Σου προσφέρουμε τις καρδιές μας και την ανδρεία μας.
    Στο αγνό αίμα που χύσαμε για σένα, γη των προγόνων μας,
    Ορκιζόμαστε με μία κραυγή ότι θα ζήσεις!
    Θα ζεις για πάντα σπουδαίο και όμορφο
    Και η αήττητη ενότητά σου
    θα έχει σαν την αήττητη ενότητά σου
    θα έχει σαν αθάνατο έμβλημα
    Για το Βασιλιά, τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία!
    θα έχει σαν αθάνατο έμβλημα
    Για το Βασιλιά, τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία!
    Για το Βασιλιά, τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία!
    Για το Βασιλιά, τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία!

    Αλγερία:

    Ορκιζόμαστε στον κεραυνό που καταστρέφει,
    στα ρυάκια αίματος που έχουε χυθεί,
    στις λαμπρές σημαίες που κυματίζουν,
    που πετούν περήφανα στα ψηλά βουνά,
    ότι στεκόμαστε όρθιοι, κι είτε ζήσουμε είτε πεθάνουμε,
    είμαστε αποφασισμένοι ότι η Αλγερία θα ζήσει
    ας είσαι μάρτυράς μας, μάρτυράς μας, μάρτυράς μας!
    Είμαστε στρατιώτες που επαναστατούν για την αλήθεια
    και πολεμήσαμε για την ανεξαρτησία μας
    Όταν μιλήσαμε, κανείς δε μας άκουγε,
    κι έτσι πήραμε το θόρυβο της πυρίτιδας για ρυθμό μας
    και τον ήχο των πυροβόλων σαν μελωδία μας,
    Είμαστε αποφασισμένοι ότι η Αλγερία θα ζήσει
    ας είσαι μάρτυράς μας, μάρτυράς μας, μάρτυράς μας!
    Απ’ τους ήρωές μας θα φτιάξουμε στρατό,
    Απ’ τους νεκρούς μας θα χτίσουμε τη δόξα,
    Τα πνεύματά μας θα φτάσουν την αθανασία
    και στους ώμους μας θα σηκώσουμε το λάβαρο.
    Στο κίνημα απελευθέρωσης του έθνους δώσαμε έναν όρκο,
    Είμαστε αποφασισμένοι ότι η Αλγερία θα ζήσει
    ας είσαι μάρτυράς μας, μάρτυράς μας, μάρτυράς μας!
    Η κραυγή της πάτριας γης ηχεί από τα πεδία της μάχης.
    Άκουσέ τη κι απάντα στο κάλεσμα!
    Ας γραφτεί με το αίμα των μαρτύρων
    και να διαβαστεί από τις ερχόμενες γενιές.
    Ω Δόξα, σου προτάξαμε τα χέρια μας,
    Είμαστε αποφασισμένοι ότι η Αλγερία θα ζήσει
    ας είσαι μάρτυράς μας, μάρτυράς μας, μάρτυράς μας!

    Ρωσία:

    Ρωσία – άγιο μας κράτος,
    Ρωσία – αγαπημένη μας χώρα.
    Ισχυρή θέληση, μεγάλη δόξα
    Είναι τα κεκτημένα σου σε όλους τους καιρούς!
    Δόξα σοι Πατρίδα δική μας ελεύθερη,
    Αδελφών λαών ένωση αιώνια,
    Κληροδοτημένη από τους προγόνους σοφία λαϊκή!
    Δόξα σοι χώρα μας! Είμαστε περήφανοι για σένα!
    Από τις νότιες θάλασσες μέχρι τις πολικές επαρχίες
    Απλώνονται τα δάση και λιβάδια μας.
    Είσαι μοναδική στο κόσμο,
    Από το Θεό προστατευμένη πατρώα γη!
    Ευρείς ορίζοντες για όνειρα και για ζωή,
    Μας ανοίγονται στα χρόνια που έρχονται.
    Δύναμη μας δίνει η πιστή στην πατρίδα μας.
    Έτσι ήταν, έτσι είναι και έτσι θα είναι πάντα!

    Ν. Κορέα:

    Ως τη μέρα που τα νερά της Ανατολικής Θάλασσας και το Όρος Μπαέκντου θα ξεραθούν και θα φθαρούν, ο Θεός
    θα μας φυλάει και θα μας προστατεύει. Ζήτω το έθνος μας!
    Το πεύκο μπροστά στην κορυφή του βουνού στέκει αγέρωχο από τον άνεμο και την παγωνιά σαν να είναι
    τυλιγμένο με πανοπλία, όπως είναι το ευπροσάρμοστο στις αλλαγές πνεύμα μας.
    Ο φθινοπωρινός ουρανός είναι κενός και τεράστιος, ψηλός και με σύννεφα το λαμπερό φεγγάρι είναι η καρδιά
    μας, αδιαίρετη και αληθινή.
    Με το πνεύμα και με το μυαλό, δώστε όλη την πίστη, στις λύπες και στις χαρές, να αγαπάτε τη χώρα.
    Τρεις χιλιάδες Λι από θαυμάσια ποτάμια και όρη, γεμάτα με τα ρόδα της Σάρον; Σπουδαίες Λαέ της Κορέας, να
    παραμείνεις πραγματικός Κορεάτης στους τρόπους.

    Βοσνία/Ερζεγοβίνη:

    Είσαι το φως της ψυχής,
    η αιώνια φλόγα που καίει.
    Στη μητέρα μας τη Βοσνία ανήκεις.
    Όμορφος μπλε ουρανός της Ερζεγοβίνης
    Στην καρδιά των ποταμών και του βουνού σου.
    Περήφανοι και ένδοξοι οι πρόγονοι των συνόρων.
    Η γενιά σας δείχνει ένα πράγμα: Πηγαίνουμε στο μέλλον μαζί!

    Κόστα Ρίκα:

    Ευγενή πατρίδα, η όμορφη σημαία σας
    μας δίνει την έκφραση της ζωής σας.
    Κάτω από το πεντακάθαρο μπλε του ουρανού,
    βρίσκεται λευκή και καθαρή η ειρήνη.
    Στον επίμονο αγώνα της γόνιμης εργασίας
    που με την ερυθρότητα του προσώπου του ανθρώπου
    κατέκτησαν τα παιδιά σας
    απλών χωρικών,
    αιώνια φήμη, εκτίμηση και τιμή.
    Χαίρε ω γη!
    Χαίρε στοργική μητέρα!
    Αν κάποιος προσπαθήσει
    να σπιλώσει την δόξα σου,
    θα δει τον γενναίο και ανδροπρεπή λαό σου
    τα ρουστίκ εργαλεία για όπλα παρακέντησης.
    Το άσωτο έδαφός σου,
    μας δίνει γλυκιά τροφή και καταφύγιο,
    κάτω από το πεντακάθαρο μπλε του ουρανού σου
    Ζήτω η εργασία και η ειρήνη!

    Ελβετία:

    Όταν οι ουρανοί το πρωί
    βλέπουν την αγάπη στις ακτίνες της αγάπης
    εσείς να είστε μεγαλωμένοι υπέροχα.
    Όταν οι Άλπεις λάμπουν φωτεινά με λαμπρότητα,
    προσευχήσου ελεύθερε Ελβετέ, προσευχήσου!
    Ευσεβείς πόθοι στην ψυχή σας,
    ευσεβείς πόθοι στην ψυχή σας,
    Ο Θεός στην ευγενή πατρίδα,
    ο Θεός, ο κύριος, ο ευγενής, η πατρίδα…

    Ουρουγουάη:

    Ανατολίτες, η Πατρίδα ή ο τάφος,
    Με ελευθερία ή με δόξα θα πεθάνουμε!
    Ανατολίτες, η Πατρίδα ή ο τάφος,
    Με ελευθερία ή με δόξα θα πεθάνουμε!
    Είναι ο όρκος που προφέρει η ψυχή,
    και τον οποίο εμείς, οι ήρωες, θα εκπληρώσουμε.
    Είναι ο όρκος που προφέρει η ψυχή,
    και τον οποίο εμείς, οι ήρωες, θα εκπληρώσουμε.
    Ποια θα εκπληρώσουμε!
    Είναι ο όρκος που προφέρει η ψυχή,
    και τον οποίο εμείς, οι ήρωες, θα εκπληρώσουμε.
    Ποιος θα το εκπληρώσει!
    Εμείς θα εκπληρώσουμε!
    Εμείς θα εκπληρώσουμε!
    Εμείς θα εκπληρώσουμε!
    Λευτεριά, Λευτεριά, Ανατολίτες!
    Αυτή η κραυγή έσωσε την πατρίδα
    Με τους γενναίους πολεμιστές της, σε σκληρές μάχες
    με πανέμορφο ενθουσιασμό.
    Λευτεριά, Λευτεριά, Ανατολίτες!
    Αυτή η κραυγή έσωσε την πατρίδα
    Με τους γενναίους πολεμιστές της, σε σκληρές μάχες
    με πανέμορφο ενθουσιασμό.
    Αυτό το ιερό δώρο της Δόξας αξίζουμε.
    Τύραννοι: Τρέμετε!
    Τύραννοι: Τρέμετε!
    Τύραννοι: Τρέμετε! Αχ!
    Ελευθερία στη μάχη θα φωνάξουμε!
    Και ακόμη και το θάνατο, ελευθερία θα φωνάξουμε επίσης!
    Ελευθερία στη μάχη θα φωνάξουμε!
    Και ακόμη και το θάνατο, ελευθερία θα φωνάξουμε επίσης!
    Και ακόμη και το θάνατο, ελευθερία θα φωνάξουμε επίσης!
    Ελευθερία θα φωνάξουμε επίσης!
    Ελευθερία θα φωνάξουμε επίσης!
    Ανατολίτες, το έθνος μας ή ο τάφος,
    Με ελευθερία ή με δόξα θα πεθάνουμε!
    Ανατολίτες, το έθνος μας ή ο τάφος,
    Με ελευθερία ή με δόξα θα πεθάνουμε!
    Είναι ο όρκος που προφέρει η ψυχή,
    και τον οποίο εμείς, οι ήρωες, θα εκπληρώσουμε.
    Είναι ο όρκος που προφέρει η ψυχή,
    και τον οποίο εμείς, οι ήρωες, θα εκπληρώσουμε.
    Ποιος θα το εκπληρώσει!
    Είναι ο όρκος που προφέρει η ψυχή,
    και τον οποίο εμείς, οι ήρωες, θα εκπληρώσουμε.
    Ποιος θα το εκπληρώσει!
    Εμείς θα εκπληρώσουμε!
    Εμείς θα εκπληρώσουμε!
    Εμείς θα εκπληρώσουμε!
    *O Εθνικός Ύμνος της Ισπανίας δεν έχει λόγια.

  191. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

    170: Σμερδαλέε, δεν κατάλαβα τι ακριβώς έχεις πάθει.

    177: Πρόλαβε η Μαρία βέβαια, αλλά ολόκληρο το λήμμα είναι:
    βαρδαλαμπούμπας

    Μια ομολογουμένως αστεία λέξη, ο βαρδαλαμπούμπας ήταν η δερμάτινη καλύπτρα (δαχτυλήθρα) που χρησιμοποιούσαν οι πυροβολητές στα παλιά εμπροσθογεμή κανόνια για να προστατεύουν τον αντίχειρά τους, που έκλεινε την οπή του οπαίου. Ετυμολογείται από το ενετικό varda-la-bomba, όπως λεγόταν το σύνεργο αυτό. Συνεκδοχικά, βαρδαλαμπούμπας είναι ο αντίχειρας και μεταφορικά έτσι λέγεται ο κοντόχοντρος άνθρωπος, που μοιάζει με αντίχειρα.
    Ο Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων, όταν διασκεύασε (σε Εξηνταβελόνη) τον Φιλάργυρο του Μολιέρου, ονόμασε Βαρδαλαμπούμπα ένα από τα πρόσωπα, τον πλούσιο χήρο (στο πρωτότυπο Anselme, Ανσέλμης στις παραστάσεις του Εθνικού). Η λ. έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε ευθυμογραφήματα και χρονογραφήματα, σαν ευτράπελο αυτοσχέδιο επώνυμο, όπως το Τρεχαγυρευόπουλος. Ο Σκαρίμπας, σε χρονογράφημα του 1976 είχε αποκαλέσει «βαρδαλαμπούμπα του φαρισαϊσμού» τον Σολζενίτσιν!
    Σήμερα η λέξη πιο πολύ ακούγεται σαν αστείος και σαφώς αλλά ακαθόριστα μειωτικός χαρακτηρισμός, μια και κανείς δεν ξέρει τις αρχικές σημασίες.

    190: Γιατί να μην είναι αυθεντικοί;

  192. Φοβουμαι πως είναι αληθινοί οι στίχοι

    http://www.cracked.com/article_16735_6-national-anthems-that-will-make-you-tremble-with-fear.html

    (ε, κι αν ένας Κολομβιάνος διάβαζε τους ελληνικούς αντίστοιχους στιχους, δεν θα του σηκωνότανε η τρίχα;)

  193. Δέσποινα said

    Το ερώτημα δεν είναι αν εμείς πρέπει να μποϊκοτάρουμε το Μουντιάλ αλλα αν το Μουντιάλ, το κάθε Μουντιάλ, ο αθλητισμός, δηλαδή ο πολιτισμός των κοινωνιών μας, με τους ορους με τους οποιους παράγεται έχει καταφέρει να μποϊκοτάρει τις ζωές μας. Ναι, πιστεύω ότι το έχει καταφέρει με απόλυτη επιτυχία. Γι’ αυτό και αυτή η συζήτηση αναγνωρίζεται ως νόμιμη, λογική και σημαντική.

  194. ππαν said

    Για γαλλοφωνους (γέλασα πολύ\)

  195. ΠΑΝΟΣ said

    Μπράβο στην Ραχήλ και την Κωνσταντοπούλου για την παρουσία τους στην διαμαρτυρία για την ΕΡΤ.

  196. nirevess said

    Και ο πρόσφατα αποδημήσας εις Κύριον (ως περσόνα) Subcomandante Marcos, οπαδός της Ίντερ:

    The contact between EZLN and Inter -one of Italy’s biggest and most famous clubs- began in 2004 when an EZLN commander contacted a delegate from Inter Campus, the club’s charity organization which has funded sports, water and health projects in Chiapas.

    In 2005, Inter’s president Massimo Moratti received an invitation from Subcomandante Marcos to have Inter play a football game against a team of Zapatistas with Diego Maradona as referee. Rebel leader Subcomandante Marcos asked Inter to bring the match ball because the Zapatistas’ ones were punctured.

    Τελικά, λέει η Wikipedia, το ματς δεν έγινε.

  197. Gpoint said

    # 176

    Μουντιάλ του 82 . πρώτη φορά η τηλεόραση θα έδειχνει ΟΛΑ τα παιχνίδια, 52 αν θυμάμαι καλά. Φρεσκοπαντρεμένοι τότε και η γυναίκα του φίλου μου του έβαλε βέτο » μια μέρα ποδόσφαιρο, μια μέρα σινεμά» ( ισότης ).
    Δίκαιο το βρήκε η (τότε) γυναίκα μου αλλά δεν πρότεινε κάτι ανάλογο μεταξύ μας (ελευθερία).
    Κι ο φίλος μου, μου είπε με παράπονο (αδελφότης) » Δίκαιο φαίνεται αλλά χάνω εγώ τα μισά ματς ή όχι ; »
    Τζάμπα έγινε η γαλλική επανάσταση…

  198. spiral architect said

    @170: Σμερδαλέε, έπαθες κάτι στο pc σου, ή έχεις πρόβλημα με τις ρυθμίσεις του μπλογκ σου στη wp. Το μπλογκ πάντως φαίνεται να δουλεύει μια χαρά. Πατώντας «End» σε πάει στο τέλος της σελίδας και συνεχίζει να φορτώνει κάτω τις παλιότερες αναρτήσεις.

  199. Γς said

    197:
    >Μουντιάλ του 82 . πρώτη φορά η τηλεόραση θα έδειχνει ΟΛΑ τα παιχνίδια, 52 αν θυμάμαι καλά.

    Καλά θυμάσαι. Δεν είχα χάσει παιχνίδι [λέμε τώρα].
    Και τα έβλεπα συνήθως με φίλους [τάχα μου].
    Ιδίως αυτά που έδειχνε μετά τα μεσάνυχτα. [Και σιγά μην έβλεπα τηλεόραση σπίτι της].

    Μουντιάλλοθι…

  200. spiral architect said

    @199: Το γάτο το σερνικό τον άφησες στην ησυχία του τουλάχιστον; 🙄

  201. Γς said

    και δεν το έπιασα (;)

  202. Γς said

    Χμ..
    Ημουν και 12 χρόνια μικροπαντρεμένος στα 38 μου.
    Τώρα στα 70 μου ετοιμάζω μια παραμονή στο Αγιο Ορος [τάχα μου]. Που έχει και άβατο και που δεν πιάνουν και τα κινητά [καταα δήλωσή μου]

  203. Gpoint said

    # 199

    Θυμάμαι ακόμα που είχε η Ελευθεροτυπία ένα διαγωνισμό με κουπόνια ποιός θα βρει τον τελικό και τον νικητή του μουντιάλ και έψαχνα εφημερίδες να μαζέψω περισσότερα κουπόνια. Φαβορί ήταν Βραζιλία, Ισπανία, Αργεντινή, Αγγλία κι εγώ έπαιζα με βάση Ιταλία. Μετά τον τελικό υπολόγισα πως θα ήταν περίπου 70 νικητές στα 120 000 κουπόνια κι έκανα όνειρα γα το αυτοκίνητο-βραβείο. Εξ άλλου μια άλλη φορά σε κλήρωση μεταξύ 72 της Μεσημβρινής ήμουνα ο τυχερός που πήρε τα βιβλία από τον Κάκτο.
    Πράγματι την άλλη μέρα η «Ε» δημσίευσε εβδομήντα τόσα ονόματα ανάκατα με το δικό μου να φιγουάρει στα τρία πρώτα αλλά μια μέρα μετά δημοσίευσε άλλα χίλια τόσα με αλφαβητική σειρά !!
    Το θεώρησα βρώμικο και δεν ξαναασχολήθηκα

  204. sarant said

    202: Πριν τα κινητά, ο παράδεισος του Γς! 🙂

  205. munich said

    191
    σας ευχαριστώ κι εσάς κ. Σαραντάκο και τη Μαρία για την άμεση και εμπεριστατωμένη βοήθεια. Πιο πολύ σας ευχαριστεί και η Πέτρα που μου είπε ότι ¨δεν βρίσκει το ebook στο itunes να το κάνει download!!!¨
    🙂
    Της υποσχέθηκα όμως αν περάσει την εργασία να της το κάνω δώρο (κι αν δεν περάσει το ίδιο θα κάνω αλλά τελοσπάντων έτσι επειδή διαβάζει και η μάνα της)

  206. Μαρία said

    205
    Έτσι έμαθα και το παραμύθι με το φιγουρατζή κόκορα.
    http://www.biblionet.gr/book/173635/%CE%94%CE%AD%CE%BB%CF%84%CE%B1,_%CE%A0%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%B7_%CE%A3.,_1874-1941/%CE%A3%CF%84%CE%BF_%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%AD%CF%84%CF%83%CE%B9

  207. sarant said

    205: Θα περάσει, θα περάσει!

  208. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    200 -Υπάρχει και σχετικό ανέκδοτο, αλλα αρχίζει το μουντιάλ οπότε θα το πώ μετά τον τελικό.

  209. Anasto said

    Δεν έχω διαβάσει προσεχτικά όλα τα σχόλια αλλά με μια πρώτη ματιά δεν είδα να το έχει αναφέρει άλλος. Νομίζω είναι πολύ σχετικό με το θέμα: http://www.youtube.com/watch?v=DlJEt2KU33I&feature=youtu.be

  210. IA said

    Οι οπαδοι του Συριζα οφειλουν να παρακολουθησουν το Μουντιαλ και να σταθουν αλληλεγγυοι στη κυβέρνηση Ρουσεφ (που μακελευει το λαο της)

    Ήταν Δεκέμβριος του 2012 όταν ο Α. Τσίπρας επικέφτηκε τη χώρα και συμφωνα με τις ανταποκρίσεις:

    Από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς της επίσκεψης στη χώρα αυτή της νότιας Αμερικής είναι να αξιολογηθεί η εμπειρία για το πώς η Βραζιλία, 10 χρόνια πριν, κατάφερε, από τα πρόθυρα της κοινωνικής κρίσης, στην οποία την είχαν οδηγήσει ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές, να οδηγηθεί σε μια συντεταγμένη δημοκρατική έξοδο από την κρίση, με αναδιανομή του πλούτου, την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

    http://news247.gr/eidiseis/politiki/tsipras_na_vgoume_apo_thn_krish_opws_h_vrazilia.2054497.html

    Βέβαια σήμερα το left.gr λογόκρινε τον εαυτό του αλλα εκει θα κολλήσουμε.

    Αναρωτιεμαι τι μας περιμενει με την κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλαδα (αν και εφόσον) αν και μέχρι το 2022 το Μουντιαλ είναι καπαρωμένο

  211. sarant said

    210: Ναι, αλλά στην κυβέρνηση της αριστεράς στη Βραζιλία συμμετέχει και το Partido Comunista do Brazil.

  212. spiral architect said

    … κατά πως δείχνουν τα πράματα κακό της κεφαλής του. Η εκ των έσω επανάσταση μάς τελείωσε!

  213. sarant said

    212: Μπορεί να είναι κακό της κεφαλής του, αλλά δεν μπήκε χτες στην κυβέρνηση, συμμετέχει από πολλά χρόνια, ήδη από τα χρόνια του Λούλα.

  214. sarant said

    212 (Και για να παραφράσω κάποιον, εμείς δεν έχουμε κομματική οργάνωση στο Ρίο ντεΤζανέιρο, ακολουθούμε τη γνώμη των εκεί συντρόφων)

  215. Αναγνώστης ο αθηναίος said

    Καλησπέρα, νομίζω ότι πριν προσδιορίσουμε πώς θα αντιδράσουμε και πότε θα αντιδράσουμε σε κάτι, έχει αξία να προσδιορίσουμε ποιος είναι αυτός που θα αντιδράσει.

    Θέλω να πω ότι η αντίδραση σε κάτι δεν γίνεται γενικά, ούτε ..μια και έξω, αλλά ο καθένας αντιδράει με τρόπο και σε χρόνο που αναλογεί στο ποιος είναι.

    Αυτό που λένε στο επίπεδο που του αναλογεί.

    Εν προκειμένω μια πολιτική οργάνωση, όπως είναι η νεολάια του ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοδήποτε κόμματος, ακόμη και ..αυτόνομη, αν θέλει να αντιδράσει σε κάτι ξεκινάει από εκεί που «προβλέπεται» να αντιδράσει.
    Ας πούμε ζητάει από το Κόμμα στο οποίο ανήκει να εκδώσει ανακοινώσεις , να προβεί σε διαβήματα, να αξιοποιήσει τη συμμετοχή του σε διεθνή φόρα ή όργανα, να αποσύρει αντιπροσωπείες για να προωθήσει την κίνηση να μποϋκοταριστεί το μουντιάλ.

    Δεν το έκανε όμως ή το έκανε με τρόπο αναποτελεσματικό, πάντως το Κόμμα στο οποίο ανήκει δεν έιδαμε να αντιδράει.
    Ακόμη και αν δεν «τους πέρασε» θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα μέσα που είναι στη διάθεσή τους, δηλαδή ως νεολάια να κάνουν κινητοποιήσεις ή ότι άλλο θεωρείται πρόσφορο για μια πολιτική οργάνωση (συμβολικός αποκλεισμός της πρεσβείας κλπ).

    Μπορούμε να σκεφτούμε διάφορους λόγους που αυτό δεν έγινε, ένας από αυτούς είναι το πρόβλημα που αναφέρθηκε παραπάνω, δηλαδή με το κατά πόσο είναι αριστερή η κυβέρνηση της διοργανώτριας χώρας.
    Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι.

    Εδώ όμως έχουμε πρόβλημα με τη στάση (κάλεσμα σε μποϋκοτάζ και μάλιστα με την συγκεκριμένη επιχειρηματολογία).

    Αντί να κάνουν αυτό που θα αναλογούσε στη φυσιογνωμία τους, το απέφυγαν και γύρισαν το μπαλάκι στους πολίτες προτείνοντας στάση, προφανώς με τροπο που παραπέμπει άμεσα ή έμμεσα σε θηική και μη ηθική (ή λιγότερο ηθική) στάση.

    Αυτό πέραν του ότι είναι προβληματικό για λόγους που είναι προφανείς, είναι και αρνητικό, αφού πάντα η απεύθυνση ενός κομματος στους πολιτες με στόχο να δημιουργήσει ή να ευνοήσει ενοχικά σύνδρομα (του κάθε ατόμου ξεχωριστά) δεν συνάδει με απελευθερωτικές πολιτικές.
    Ίσα ίσα που αναπαράγει τα πιο προβληματικά χαρακτηρηστικά των πολιτικών γραφειοκρατιών (εν γένει δε λέω για το συριζα ειδικά, ολύτε για όλον αυτόν) τα οποία αποτελούν αναπαραγωγή των θρησκευτικών ιερατείων , που παρεμβαίνουν στην κοινωνία μέσω της αφήγησης περί αμαρτίας.

    Άρα θεωρώ ατόπημα την όλη κίνηση του καλέσματος για μποϋκοτάζ και φυσικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθάνεται κάποιος ενοχές αν δει το μουντιάλ και μάλιστα …επισταμένως.
    Αντίθετα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στην κοινωνική μας ζωή που θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα και εμείς ..καλύτεροι άνθρωποι 🙂

  216. skol said

    215: Επειδή ίσως και άλλοι να παρανόησαν, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ δεν καλεί σε μποϊκοτάζ, καλεί σε συγκέντρωση στην πρεσβεία της Βραζιλίας και σε στήριξη στον αγώνα τον Βραζιλιάνων. Τουλάχιστον αυτό λέει το λινκ. Υπάρχει και άλλο κάλεσμα;

  217. Μαρία said

    216
    Ναι αλλά πρόκειται για την ίδια διαμαρτυρία. Και εννοείται οτι κανείς δεν ασχολείται με το αν θα δούμε ή όχι τηλεόραση.
    http://left.gr/news/stis-6-stin-presveia-tis-vrazilias-sygkentrosi-poreia-enantia-sto-aimatovammeno-moyntial

  218. sarant said

    216: Ούτε εγώ έγραψα (ελπίζω) ότι η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε τηλεοπτικό μποϊκοτάζ. Έγραψα «κάποιοι στο Διαδίκτυο»

  219. IA said

    @211
    Αντι να απαντησω εγω θα αφησω τον Γ. Μαρίνο να απαντησει:

    Θα παραθέσουμε ακόμα ένα παράδειγμα:
    Στη Βραζιλία, το ένα από τα δύο Κομμουνιστικά Κόμματα, το ΚΚ της Βραζιλίας (το άλλο, το Βραζιλιάνικο ΚΚ αντιτίθεται σε αυτή τη θέση) στήριξε τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις του προέδρου Λούλα αρχικά, στηρίζει την κυβέρνηση της Ντίλμα Ρουσέφ, σήμερα. Κατά καιρούς συμμετέχει στην κυβέρνηση και σε κάθε περίπτωση είναι μέσα σε ένα συμμαχικό μπλοκ μαζί με το «αριστερό», όπως αποκαλείται, «Κόμμα Εργαζομένων».
    Οι κυβερνήσεις αυτές έχουν την ευθύνη της χώρας από το 2002 και πολλές φορές η «αριστερή» αυτή διακυβέρνηση αντιμετωπίζεται ως μεταβατική μορφή προς το «σοσιαλισμό». Στην πράξη, όμως, αναπτύσσεται ο μονοπωλιακός καπιταλισμός. Στη Βραζιλία λαμβάνει χώρα μια ταχύτατη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου, εντείνεται ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.
    Το 2010, οι 100 μεγαλύτεροι οικονομικοί όμιλοι είχαν τζίρο περίπου στο 56% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Τα βραζιλιάνικα μονοπώλια κυριαρχούν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και έχουν απλώσει τα φτερά τους σε όλη την υδρόγειο. Τα κέρδη τους είναι τεράστια. Το πιο πλούσιο 10% του πληθυσμού αποκόμισε το 2009 το 42,5% του εθνικού εισοδήματος. Αυτά από τη μια πλευρά… Ενώ από την άλλη, από τα 145 εκατομμύρια πληθυσμό, τα 53 εκατομμύρια ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας. Παραμένουν περίπου 1,6 εκατομμύρια παραπήγματα, φαβέλες, στις οποίες ζούνε πάνω από 52 εκατομμύρια πάμφτωχοι Βραζιλιάνοι σε άθλιες συνθήκες.
    Η πράξη, δηλαδή, αποδεικνύει πως η «αριστερή συμμαχική λύση» είναι λύση διαιώνισης του καπιταλισμού, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, μέσο χειραγώγησης της εργατικής τάξης που απομακρύνει την αναγκαία προετοιμασία για τη συγκέντρωση εργατικών, λαϊκών δυνάμεων, με στόχο τη σύγκρουση με τα μονοπώλια, για την ανατροπή της εξουσίας τους.
    Υπάρχουν αρκετά τέτοια παραδείγματα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, που απαντούν στους καλοθελητές, οι οποίοι κάθε φορά παραμονές συνεδρίων του ΚΚΕ επιχειρούν να πιέσουν το Κόμμα μας να αλλάξει στρατηγική, να την προσαρμόσει στις ανάγκες του κοινοβουλευτισμού.

    http://www.902.gr/eidisi/19o-synedrio-kke/12638/kke-employtizei-ti-stratigiki-kai-tin-taktiki-toy-synehizei-ton

  220. physicist said

    Άσχετο και θλιβερό: Έφυγε ξαφνικά στα 54 ο εκδότης της FAZ Frank Schirrmacher, ένας απ΄ τους λαμπρότερους δημοσιογράφους και σχολιαστές, ένα σπάνιο μυαλό, μια καθαρή σκέψη. Θα λείψει πολύ.

  221. sarant said

    219: Σωστά.
    Δεν λέει βέβαια ο Μαρίνος ότι το Βραζιλιάνικο ΚΚ (που και αυτό υποστήριξε τον Λούλα το 2002) έχει πολύ μικρή επιρροή στον λαό της Βραζιλίας. Στις τελευταίες εκλογες. του 2010, ο υποψήφιός του (Πινιέιρο) πήρε 39.000 ψήφους ή 0,04%. Μιλάμε δηλαδή για αμελητέα ποσότητα, χειρότερα κι απ’ το ΜΛ ΚΚΕ εδώ.

  222. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    219 – 221 – Δεν λέει επίσης και το πιό σοβαρό, με ποιό εφικτό τρόπο θα αφυπνιστεί η εργατική τάξη για να κάνει την επανάσταση. Πώς θα πειστεί μετά την αποτυχία της προηγούμενης προσπάθειας, μήπως λέγοντάς της οτι τώρα ξέρουμε, μάθαμε απο τα λάθη, την στιγμή που κανένας στο κόμμα δεν πιστεύει οτι έγιναν λάθη;

  223. Ηλεφούφουτος said

    220, 221 Ούτε και ότι ένας από αυτούς που έχουν επωφεληθεί από την εξάπλωση των βραζιλιανικών «μονοπωλίων» που «έχουν απλώσει τα φτερά τους σε όλη την υδρόγειο» είναι… η Κούβα.

    Απ ό,τι είχα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα νοικοκυριά στην Κούβα έχουν κατακλειστεί από εισαγόμενα βραζιλιανικά προϊόντα (μπαταρίες, ηλεκτρ συσκευές, θερμοσίφωνες κλπ), καταναλωτικά προϊόντα προσβάσιμα σε κοινό ευρύτερο από μία στενή κομματική ελίτ, προφανώς με όρους ευνοϊκότερους από ό,τι αν εισάγονταν από χώρες της «Δύσης».
    Κάποιο λόγο θα έχει η κουβανική ηγεσία που το κάνει, λόγο που προφανώς δεν φαντάζεται ο Γ Μαρίνος.

    Για να μη μιλήσουμε για το πόσο μεγάλο πλήγμα για τις κυβερνήσεις της Κούβας, της Βενεζουέλας ή της Βολιβίας θα ήταν αν, λέμε αν, οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατέληγαν σε ανατροπή της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, με τη ρεβανσιστική φιλοαμερικανική νεοφιλελέδικη και με φανερούς δεσμούς με την παλιά χούντα βραζιλιάνικη Δεξιά να περιμενει στη γωνία.

  224. sarant said

    223: Πες το ρε Χρυσόστομε γιατί αυτό είναι το πιο βασικό ίσως, η αλληλεγγύη με την Κούβα -αν και όπως πάει το ΚΚΕ μην παραξενευτείς αν αρχίσει να παίρνει αποστάσεις και από την Κούβα.

  225. Αναγνώστης ο αθηναίος said

    Αφού ως επίσημη έκφραση η Νεολάια του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάλεσε σε μποϋκοτάζ και απλώς προχώρησε σε οργάνωση διαμαρτυρίας για να περάσει το μήνυμά που πιστεύει σωστό, προφανώς δεν ισχύουν οι αιτιάσεις στο παραπάνω σχόλιό μου (215).
    Οφείλονται σε παρανόηση δική μου, δηλαδή διαμόρφωσα με πρόχειρο τρόπο άποψη για το τι έκανε ο καθένας και προφανώς είναι άδικο για την οργανωση να την κατηγορώ ότι δεν έκανε αυτό που είναι στην ευχέρειά της να κάνει και πέταξε το μπαλάκι στους άλλους.

  226. Ηλεφούφουτος said

    224 Η Βραζιλία παίζει σήμερα σε κάποιο βαθμό αυτό που έπαιζε η ΕΣΣΔ κάποτε για την Κούβα, με την έννοια ότι της προμηθεύει πράγματα αναγκαία στην εποχή μας που η ίδια η Κούβα δεν θα μπορούσε να παραγάγει.

    Όχι σε εξίσου εκτεταμένο βαθμό ίσως αλλά ούτε μπρεζνιεφικά πουριτανικά ήθη τής προμηθεύει, όπως συνέβη στις δεκαετίες ’70 και ’80. Ένα στοιχείο απ το οποίο δεν υπάρχει κίνδυνος ν’ αρχίσει να παίρνει αποστάσεις το ΚΚΕ.

  227. munich said

    Μπράβο πάντως στην αντάρτισσα πρόεδρο της Βραζιλίας που αναθεώρησε την απόφασή της και παρεστη τελικά στο εναρκτήριο παιχνίδι του εθνικής Βραζιλίας ενώ έξω από το γήπεδο οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας έβαλαν τα αδύνατα δυνατά να συνετίσουν το μίζερο διαμαστυρόμενο φτωχό πλήθος που όχι μόνο δε νοεί να καταλάβει πόσο δύσκολο είναι για μια αριστερή κυβέρνηση να κυβερνά σε ένα δυστυχώς καπιταλιστικό κόσμο αλλά κίολας δεν σκέφτονται ότι αν πετύχουν ανατροπή της κυβέρνησης καραδοκεί η ρεβανσιστική δεξιά που εεεε … δέρνει και εεεε….κάνει μουντιάλ αλλά δε δίνει μπαταρίες στην κούβα!
    Ναι, όχι στο μποϋκοταζ, έτσι κι αλλιώς όλοι καπιταλισμό έχουμε , τι νόημα έχει να τον ανατρέψουμε;

  228. IA said

    Από τη στιγμή που η Κούβα δεν μπορει να είναι μια κλειστεί οικονομία θα εισάγει από οπου γης. Οι βραζιλιανοι δεν πουλουν τζαμπα στην Κουβα αλλα σε μαλλον τσιμπιμενες τιμες

    Η υπερασπιση από τους υποστηρικτες του Συριζα μιας σκληρης καπιταλιστικης νεοφιλελευθερης κυβερνησης με μανδυα και φερετζε τα παλια αγωνιστικά παρασημα πολλών εξ αυτών δειχνει τι θα συμβει στα καθ’ υμας όταν και εφοσον ο Συριζα αναλαβει κυβερνητικες ευθυνες. Η καταστολή θα είναι με ανθρώπινο πρόσωπο

    Το κεφαλαιο δεν εχει αναγκη μονο από Σαμαρά και με Τσιπρα από ότι δειχνει η Βραζιλία κάνει καλά τη δουλιά του Ασε που ήδη μας καλουν να ψηφισουμε Συριζα για να μη γυρισει η Δεξια (που θα μπει στο χρονοντουλαπο κλπ) Μία φάρσα deja vue με λιγοτερο χαρισματικους ηθοποιους.

    Που’σαι Ανδρέα να τους δεις

  229. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    228 – Ενώ το ΚΚΕ δεν εξυπηρετεί το κεφάλαιο συμετέχοντας στις στημένες εκλογές, καλώντας μας να το ψηφίσουμε μαζικά, αλλα αρνούμενο να κυβερνήσει, άσε τις «ιερές» συμαχίες με χριστιανοεθνικιστικοταλιμπάν.

    Πού είσαι Κάρολε να τους δείς.

  230. sarant said

    228: ΙΑ, λες ότι οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν μια σκληρή καπιταλιστική νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση στη Βραζιλία.

    Κι όμως, σου είπαμε ότι και η Κούβα υποστηρίζει (και έχει ανάγκη) το καθεστώς της Βραζιλίας, και η Βενεζουέλα, και η Βολιβία. Σου είπαμε επίσης ότι το μόνο μαζικό ΚΚ της Βραζιλίας (γιατί το άλλο που έχει 0,04% είναι σφραγίδα) συμμετέχει στη σκληρή νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση. Άρα, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι με την Κούβα κι όταν το ΚΚΕ θα σταματήσει να την υποστηρίζει.

  231. IA said

    228
    Δε νομιζω ότι ο Μαρξ ελεγε ότι οι προλεταριοι θα κυβερνησουν μεσω των εκλογων ουτε όμως από την άλλη αρνιοταν τη συμμετοχη στις αστικες εκλογες όχι για να κυβερνησει αλλα για να μπορεσει να υπαρξει στα πλαισια ενος εχθρικου συστηματος Το προβλημα δεν είναι η συμμετοχη στις εκλογές αλλα τα σκυμμένα κεφαλια όσως εργαζονται και τα απλωμενα χεριαόσων είναι ανεργοι

    229
    Το ΚΚΕ θα παψει να υποστηριζει την Κουβα αν παψει να είναι σοσιαλιστικη. Αν παψει να είναι σοσιαλιστικη τοτε θα την λατρεψει ο Συριζα ο οποιος παρεπιμπτόντως στα πλαισια του ΚΕΑ συμβαλει στις κυρωσεις της ΕΕ απεναντι στο νησι της επαναστασης Δηλ. ο Καστρο για τον συριζα δεν ειναι δικτατορας ?
    To

  232. sarant said

    231: Δεν έχω δει κανένα επίσημο κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ όπου να χαρακτηρίζεται δικτάτορας ο Κάστρο, ούτε τοποθέτηση ηγετικού στελέχους του. Έχω όμως δει και ακούσει τον Κάστρο και την κουβανέζικη ηγεσία να έπαινούν τη «σκληρή νεοφιλελεύθερη» βραζιλιάνικη κυβέρνηση.

  233. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    231 – Το πρόβλημα είναι το καπέλωμα της εργατικής τάξης απο δήθεν επαναστάτες, στην πραγματικότητα συνεργάτες των κεφαλαιούχων, κρυφά καί φανερά.

  234. munich said

    δεν θα έπρεπε να διορθωθεί ή να διευκρινιστεί η αρχική ανάρτηση στο σημείο που λέει «…και όχι μόνο επειδή η πρόεδρος της χώρας, η (πρώην αντάρτισσα) Ντίλμα Ρούσεφ (έτσι το γράφουμε, μη ρωτήσετε πώς προφέρεται) δεν θα παρευρεθεί αύριο στον εναρκτήριο αγώνα Βραζιλία-Κροατία.»
    όσο ναναι δεν είναι σωστό να μένει έτσι…

    κι αφήστε τον κόσμο να κρίνει που κι αν και υπάρχει διαφορά.

  235. Gpoint said

    Μου έμαθες να σκοτώνω, σου έμαθα ν’αγαπάς

    Κανγκασέϊρο

  236. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    235 – Και τα δύο εξίσου σημαντικά στην ζωή, καλό είναι να τα γνωρίζει κανείς.

  237. Κι ένα ωραίο φωτογραφικό αφιέρωμα στους φτωχο-μπαλαδόρους του ντουνιά:

    http://www.boston.com/bigpicture/2014/06/2014_world_cup_goalposts_around_the_world.html

  238. Elias said

    «… ως προς την παρακολούθηση των αγώνων, ότι θα τους μεταδώσει η ΝΕΡΙΤ»

    Στην Ταϊλάνδη θα μεταδωθούν από τέσσερα κανάλια, ανάμεσά τους και το στρατιωτικό. H χούντα της Ταϊλάνδης πλήρωσε εκτάκτως κάπου 13 εκατ. δολάρια προκειμένου οι αγώνες να μεταδωθούν δωρεάν (προηγουμένως ήταν να μεταδωθεί δωρεάν το 1/3 των αγώνων, και οι υπόλοιποι με συνδρομή, δες εδώ). Oπότε, οι Ταϊλανδοί θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα: ποδόσφαιρο-διακοπτόμενο-από-χουντικές-ανακοινώσεις.

  239. sarant said

    234: Καλά λέτε, το έβαλα -έλειπα χτες.

  240. Μαρία said

    Δεν ξέρω αν γράφτηκε σε άλλο ποστ το απόφθεγμα που αποδίδεται στο Σστακόβιτς και που διάβασα σήμερα: Το ποδόσφαιρο είναι το μπαλέτο των μαζών.
    Κι έπειτα βρήκα οτι έγραψε μουσική για μπαλέτο με θέμα μια ποδοσφαιρική σοβιετική ομάδα …
    http://en.wikipedia.org/wiki/The_Golden_Age_%28Shostakovich%29
    Εδώ σε λιμπρέτο του ’82

  241. Μαρία said

    Ωχ! Πάλι θα μου κάνει παρατήρηση ο δύτης.

  242. Νέο Kid Στο Block said

    H Bίλμα επανεξελέγη θριαμβευτικά στο Μπραζίου!
    (φέρτε μας τα γερμανάκια… 🙂 )

  243. sarant said

    Ναι, το χάρηκα!

Σχολιάστε