Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο μύθος για τη δήλωση Κίσινγκερ

Posted by sarant στο 12 Νοεμβρίου, 2009


Ενημέρωση: Έχω προσθέσει και τη συνέχεια σ’ αυτό το άρθρο, μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Πέρυσι τον Απρίλιο, όταν ο Λάκης Λαζόπουλος στην εκπομπή του είχε επαναλάβει τον μύθο για την ανθελληνική δήλωση Κίσινγκερ, αν και δεν είχα ιστολόγιο, είχα γράψει ένα κείμενο στον ιστότοπό μου, όπου παρουσίαζα επιχειρήματα υπέρ της πλαστότητας της δήλωσης, προσπαθώντας ταυτόχρονα να βρω αν υπήρχε κάποιος κόκκος αλήθειας.

Ωστόσο, το άρθρο εκείνο είχε κάποια κενά, που έρχομαι τώρα να τα συμπληρώσω και με την ευκαιρία να παραθέσω από την αρχή το ιστορικό της γέννησης του μύθου. Άλλωστε, πρόσφατα έγινε λόγος στο ιστολόγιο γι’ αυτόν το μύθο.

Η γέννηση του μύθου

Τον Φεβρουάριο του 1997, το μηνιαίο περιοδικό «Νέμεσις» της Λιάνας Κανέλλη (η οποία δεν είχε ακόμη αρχίσει τη στενή συνεργασία της με το ΚΚΕ) δημοσίευσε ένα «απόσπασμα ομιλίας του Χένρι Κίσινγκερ από τη βράβευσή του από προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον», που (υποτίθεται ότι) είχε γίνει το Σεπτέμβριο του 1994:

Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ.

Ως πηγή του δημοσιεύματος υποδεικνύεται η αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα «Turkish Daily News» της 17.2.97. Τον μύθο (διότι για μύθο πρόκειται) τον κατάπιαν αμάσητο πολλά έντυπα, δημοσιογράφοι, σχολιαστές, πολιτικοί αναλυτές. Δυστυχώς, ανάμεσά τους βρίσκονται και ονόματα που έχουν τιμήσει τα ελληνικά γράμματα –αλλά και διάφοροι αγύρτες και ελληνομέτρες που δεν ήθελαν καθόλου σπρώξιμο για να πεισθούν. Αν θέλετε ονόματα, σας παραπέμπω στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Ιού ή, πιο κάτω, στην ανακεφαλαίωση του Γ. Μαρίνου.

Κι επειδή ζούμε σε μικρό κόσμο, κι ο ίδιος ο Κίσινγκερ δεν άργησε να πληροφορηθεί, από συνεργάτη του περιοδικού Πολιτικά Θέματα, ότι κυκλοφορούσε πλαστή δήλωσή του. Η διάψευσή του δημοσιεύτηκε στα Πολιτικά Θέματα (13.6.97): «Το απόσπασμα για το οποίο με πληροφορήσατε είναι ψευδές. Κάθε λέξη σ’ αυτό είναι ένα ψεύδος και το νόημά του είναι επίσης ψευδές». Ωστόσο, η διάψευση αγνοήθηκε από τα εθνικόφρονα παπαγαλάκια που συνέχισαν να αναμεταδίδουν το μύθο. Επιπλέον, όταν ζητήθηκε από την κυρία Κανέλλη να παρουσιάσει την πηγή της, εκείνη ισχυρίστηκε ότι το συγκεκριμένο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας έχει γίνει άφαντο από τα γραφεία της εφημερίδας και από την ηλεκτρονική της έκδοση!

Λίγο αργότερα, η είδηση για τη δήλωση Κίσινγκερ έφτασε στον Γ. Μαρίνο, που τότε ήταν εκδότης του Οικονομικού Ταχυδρόμου, όπου διατηρούσε τη στήλη «Αντιοικονομικά», που διαβαζόταν πολύ (την υπέγραφε ως Κριτόβουλος). Ο Γ.Μ. πείσθηκε ότι η επιστολή είναι γνήσια και τη δημοσίεψε στη στήλη του. Αμέσως τη σχολίασε ο Χρ. Γιανναράς στην Καθημερινή, ο οποίος στη συνέχεια πέρασε γενεές δεκατέσσερις όποιον αμφισβητούσε τη γνησιότητά της. Με τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, ήρθε στο φως και η προηγούμενη διάψευση Κίσινγκερ στα Πολιτικά Θέματα. Τελικά, μπροστά στο θόρυβο που δημιουργήθηκε, ο Γ. Μαρίνος αποφάσισε να ερευνήσει το θέμα. Έγραψε στον Κίσινγκερ, ο οποίος του απάντησε ότι πρόκειται για μύθο. Τη φωτοτυπία της επιστολής Κίσινγκερ τη βλέπετε εδώ:

epistoli

Το κείμενο στα αγγλικά είναι:

Dear Mr Marinos

Thank you for your letter. As to the quote, there was  no award ceremony, there was no speech and the alleged quote is entirely untrue. The whole thing is pure invention, and I expect you to correct it.

Since you are the first to tell me where the quote came from, I have only today had the opportunity to correct it in the Turkish Daily News and I have done so.

Sincerely yours, etc.

Βέβαια, η διάψευση θα έπρεπε να περιττεύει. Οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει λίγο μυαλό στο κεφάλι του, καταλαβαίνει ότι είναι απολύτως αδύνατο ένας παμπόνηρος διπλωμάτης σαν τον Κίσινγκερ να ξεστομίσει τόσο ωμά λόγια! Ακόμα κι αν τα πίστευε αυτά, ποτέ δεν θα τα έλεγε –ή, αν τα έλεγε, θα τα γαρνίριζε με πολυπολιτισμικές και ανθρωπιστικές σάλτσες. Και πιστεύω ότι αυτό το επιχείρημα, της κοινής λογικής, θα αρκούσε για να κάνει τον οποιονδήποτε εχέφρονα άνθρωπο να δυσπιστήσει (τουλάχιστον) σχετικά με την ύπαρξη του μύθου.

Επιπλέον, ο Γ. Μαρίνος, παρακάλεσε τον δημοσιογράφο Ά. Κούρκουλα, ανταποκριτή ελληνικών εφημερίδων στην Πόλη, να ψάξει στα αρχεία της Turkish Daily News. Ο Ά. Κούρκουλας βρήκε το φύλλο της 17.2.1997 (το οποίο η κ. Κανέλλη είχε ισχυρισθεί ότι χάθηκε μυστηριωδώς) και σ’ αυτό δεν υπάρχει καμιά δήλωση Κίσινγκερ, όπως άλλωστε και σε άλλα φύλλα της εφημερίδας τα οποία έψαξε. Το εκτενές άρθρο του Γ. Μαρίνου το έφτιαξα (με τη βοήθεια καλού φίλου) πεντέφι που μπορείτε να το διαβάσετε με την ησυχία σας εδώ.

Σήμερα στο Διαδίκτυο, βλέπω συχνά να παρατίθεται προς επίρρωση της δήλωσης Κισινγκερ ότι την δημοσίευσε ο έγκυρος Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 14.8.1997 -το ότι στη συνέχεια το περιοδικό την αποκήρυξε ως πλαστή, παραλείπεται.

Θα μπορούσε να προσπεράσει κανείς τη διάψευση του Κίσινγκερ, λέγοντας ότι ο πονηρός διπλωμάτης είπε ψέματα. Όμως, να είπε τάχα ψέματα και ο Έλληνας ανταποκριτής, που δεν βρήκε καμιά δήλωση στο επίμαχο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας; Ή μήπως οι δαιμόνιοι Τούρκοι τύπωσαν πλαστό φύλλο της 17.2.97 ειδικά για να το δει ο γκιαούρης ανταποκριτής; Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι απείρως πιθανότερο είναι να ψεύδεται το ρεπορτάζ της Λιάνας Κανέλλη. Εκτός αυτού, φαίνεται ότι ο μύθος έχει πολλά παρακλάδια.

Και δεύτερη δήλωση Κίσινγκερ

Όπως αποκάλυψε ο Ιός, η πρώτη αναφορά για υποτιθέμενη δήλωση Κίσινγκερ δεν έγινε από την κυρία Κανέλλη το 1997 (για δήλωση του 1994) αλλά από τον δικηγόρο Θ. Σταυρόπουλο σε άρθρο του στις 26.1.1987 στην Ελευθεροτυπία, η οποία είχε περάσει απαρατήρητη. Επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανάγκης να ξαναρχίσει η διδασκαλία των αρχαίων στο γυμνάσιο, ο Θ.Σ. πρόταξε ως μότο στο άρθρο του μια συντομότερη, αλλά σαφώς ιδίου κλίματος δήλωση του Χένρυ Κίσινγκερ, η οποία, κατ’ αυτόν, είχε ειπωθεί το 1973, αμέσως μετά τη σφαγή του Πολυτεχνείου! Συγκεκριμένα, η δήθεν δήλωση είναι: «Τους Έλληνες δεν μπορούμε να τους δαμάσουμε. Είναι μη κυβερνήσιμοι (ingouvernables). Πρέπει να τους χτυπήσουμε στις πολιτικές τους βάσεις» Henry Kissinger (Νοέμβρης 1973). Να προσεχτεί εδώ ότι δίνεται σε παρένθεση μια γαλλική λέξη (ingouvernables) και ότι το «πολιτικές» μάλλον είναι τυπογραφικό λάθος αντί για «πολιτισμικές». Το υπόλοιπο (ελαφρώς παραληρηματικό, με όλο το θάρρος) άρθρο του Θ. Σταυρόπουλου μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Ο συγγραφέας του, που δεν ζει πια, ήταν, όπως μου λένε, ιδιόρρυθμος τροτσκιστής τον Μάη του 1968 στη Γαλλία και ελαφρώς παραμυθάς.

Και το κακό τριτώνει

Ο π. Μεταλληνός, προσκαλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή το 2003, δήλωσε ότι όχι μόνο υπάρχει η δήλωση Κίσινγκερ, αλλά και την άκουσε ο ίδιος με τ’ αυτιά του (αυτήκοος, που λέμε). Τον Σεπτέμβριο του 1974, διηγείται, άκουσε τον Παύλο Μπακογιάννη στην ελληνική του εκπομπή από το Μόναχο (όχι τη Ντόιτσε Βέλε) να αναφέρει ότι ο Κίσινγκερ την προηγούμενη μέρα είχε πει αυτά κι αυτά στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Νέας Υόρκης.

Με όλο τον σεβασμό προς τον π. Μεταλληνό, και παρά τον θαυμασμό για το μνημονικό του, η μαρτυρία του μάλλον αποδυναμώνει την αληθοφάνεια του μύθου. Διότι όταν ο ένας λέει 1973, ο άλλος 1974 και ο άλλος 1994, το συμπέρασμα είναι ή ότι ο Κίσινγκερ έβγαινε συνέχεια και έκανε άγαρμπες δηλώσεις (και καλά, το τρις εξαμαρτείν;) ή ότι και η πιο καλοπροαίρετη μνήμη ξεγελιέται –αφήνω ότι δεν θεωρώ όλους τους εμπλεκόμενους καλοπροαίρετους.

Και το πρωτότυπο κείμενο, δια χειρός Θύμιου

Σε κάποιους ελληνοκεντρικούς ιστοτόπους μπορεί να συναντήσετε και αγγλικό κείμενο της δήθεν δήλωσης, το δήθεν πρωτότυπό της:

«The Greek people are anarchic and difficult to tame. For this reason we must strike deep into their cultural roots: Perhaps then we can force them to conform. I mean, of course, to strike at their language, their religion, their cultural and historical reserves, so that we can neutralize their ability to develop, to distinguish themselves, or to prevail; thereby removing them as an obstacle to our strategically vital plans in the Balkans, the Mediterranean, and the Middle East».

Όπως δηλώνει στο φόρουμ του πατριωτικού περιοδικού Ρεσάλτο ο Ροβεσπιέρος (= Θύμιος Παπανικολάου), η ομιλία Κίσινγκερ βεβαίως και έγινε, τον Σεπτέμβριο του 1974 στην Ουάσινγκτον, και «κάποιος φίλος, ψάχνοντας τα παλιά αρχεία του, κατόρθωσε να βρεί το πρωτότυπο απόσπασμα»!! Αν θέλετε, το πιστεύετε, εγώ δυσκολεύομαι πολύ. Φυσικά, αυτός ο φίλος με τα πολύτιμα αρχεία παρουσιάστηκε μόλις τώρα, αφήνοντας τον Κίσινγκερ να βυσσοδομεί επί 35 χρόνια.

Κι αν δεν το είπε, τι σημασία έχει;

Στις διαδικτυακές συζητήσεις, στα διάφορα φόρουμ, υπάρχουν πολλοί που απρόθυμα παραδέχονται ότι μπορεί να είναι και μύθος η δήλωση Κίσινγκερ, αλλά ρωτούν: Τι σας ενδιαφέρει η υστεροφημία του γερακιού; Και να μην το είπε, αμφιβάλλετε ότι το σκέφτηκε ή ότι η αμερικανική πολιτική απέναντι στη χώρα μας είναι ιμπεριαλιστική και κυνική;

Θα απαντήσω μόνο για τον εαυτό μου· αν ενδιαφέρομαι για την αποκατάσταση της αλήθειας ασφαλώς δεν το κάνω για την  καλή φήμη του υπουργού του Νίξον· αυτήν μπορεί, αν θέλει, να την υπερασπιστεί ο ίδιος. Το κάνω, καταρχάς, γιατί θυμάμαι αυτό που έχει πει ο εθνικός μας ποιητής, ο κόντες Σολωμός, πως το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό.

Και, δεύτερον, ασχολούμαι με το θέμα επειδή οι πλασιέδες της δήθεν δήλωσης Κίσινγκερ δεν την προωθούν για ακαδημαϊκούς λόγους, αλλά έχουν ο καθένας τους σκοπούς του, που κάποιοι απ’ αυτούς με αφορούν άμεσα. Άλλοι, σαν τον πρώτο επιστολογράφο που την έφερε στη δημοσιότητα, τον δικηγόρο Σταυρόπουλο, θέλουν να πετύχουν να διδάσκονται όλο και περισσότερα αρχαία στα γυμνάσια και τα λύκεια, άλλοι προβάλλουν τη δήθεν δήλωση Κίσινγκερ σαν επιχείρημα εναντίον των προσπαθειών για χωρισμό εκκλησίας και κράτους, άλλοι επιστρατεύουν τον Κίσινγκερ για να φιμώσουν τις αντίθετες φωνές π.χ. σχετικά με τη μελέτη της ιστορίας ή για να στιγματίσουν σαν εθνικούς μειοδότες όσους διαφωνούν με την ακραία εθνικιστική γραμμή τους. Οπότε, χρήσιμο είναι να ξέρουμε ότι η δήλωση Κίσινγκερ δεν υπήρξε ποτέ.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η δήλωση Κίσινγκερ δεν έγινε ποτέ, δεν απαλλάσσει τον παλαίμαχο πλέον διπλωμάτη από τις βαριές ευθύνες του για την δεξιοτεχνική προώθηση των συμφερόντων της ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης τόσο στη γειτονιά μας όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη. Ούτε σημαίνει ότι, επειδή η δήλωση Κίσινγκερ είναι πλαστή, οι ΗΠΑ δεν πήραν υπόψη τους και τον πολιτισμικό παράγοντα στις προσπάθειες προώθησης της πολιτικής τους.

Αλλά δεν τελειώσαμε…

Αφού εξέθεσα όλη την ιστορία, πιστεύω με αντικειμενικότητα, και με τις πηγές συγκεντρωμένες, σας αφήνω να βγάλετε το δικό σας συμπέρασμα. Αν θέλετε να συνεχίσετε να πιστεύετε ότι υπήρξε η δήλωση Κίσινγκερ, δεν μπορώ να σας το αποδείξω πέρα από κάθε αμφιβολία –πώς να αποδείξεις ότι δεν συνέβη κάτι, ιδίως όταν δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια ο χρόνος και ο τόπος τέλεσής του;

Όμως, δεν τελειώσαμε εδώ. Στο παλιό μου άρθρο είχα κάνει και μια προσπάθεια να ανιχνεύσω τον κόκκο αλήθειας, τις απαρχές του κειμένου της δήθεν δήλωσης Κίσινγκερ. Από τότε προέκυψαν κάμποσα καινούργια στοιχεία, οπότε πρέπει να ξαναγραφτεί και αυτό το κομμάτι. Όμως, αφενός αισθάνομαι ότι σας κούρασα και αφετέρου η συζήτηση γι’ αυτό το δεύτερο κομμάτι θα ήταν εντελώς διαφορετική, οπότε σταματάω εδώ και τα υπόλοιπα θα τα δούμε μιαν άλλη φορά, που δεν θ’ αργήσει.

(Τελικά, άργησε λίγο, αλλά την έγραψα και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.)

Προσθήκη: Για μια νεότερη περίπτωση προβολής μύθου από τον κ. Γ. Μαρίνο, δείτε εδώ.

346 Σχόλια to “Ο μύθος για τη δήλωση Κίσινγκερ”

  1. Χαζεύοντας λοιπόν στο ελάχιστο μερίδιο χαζέματος που μου αναλογεί αυτές τις τελευταίες μέρες, έπεσα σε άλλη μια φοβερή δήλωση, η οποία αυτή τη φορά δεν μοιάζει να είναι καθόλου λερναία:

    «Αν ο εχθρός βγει και πει ότι ο ελληνικός καπνός δεν είναι καλός και μην τον αγοράζετε, το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον πενιχρό. Αν όμως το άμεμπτο πρόσωπο ξεκινήσει διεθνή σταυροφορία μέσα απ’ τα ελεγχόμενα ΜΜΕ ότι ο καπνός προξενεί καρκίνο, τότε μέχρι και νόμους θα πετύχει εναντίον του καπνού. Αν λέει αλήθεια ή όχι δεν είναι το ζητούμενο, άλλωστε το κάπνισμα είναι προαιρετικό». (Κ. Βελόπουλος…)

    Κι έτσι άναψα άφοβα το πρωινό μου τσιγάρο και ξεκινώ τη μέρα με περισσότερο θάρρος.

  2. Barrman said

    Αγαπητέ μου, την ανάρτησή σου την ταξινόμησες με πέντε ετικέτες ιστολογίου. Με πέντε ονόματα που μας ταλαιπωρούν με την αυτοπροβολή τους εδώ και πολλά χρόνια
    Αυτοί οι πέντε λαλίστατοι παρλαπίπες, διακρίνονται από μια προκλητικότητα και έναν γεροντίστικο φανατισμό. Κάθε τόσο βγαίνουν και λένε τον καημό τους, όχι για να μας ενημερώσουν για κάτι, ακόμα και χρησιμοποιώντας φαντασιοπληξίες διανθισμένες με μικρές αληθείς αλλά άσχετες λεπτομέρειες.
    Σχεδόν όλοι υπήρξαν ή επιθυμούν να γίνουν γραφικοί τηλεοπτικοί χαρακτήρες – τιβί/περσόνες – με στόχο να μπαλώσουν με τις φωνές τους τις διανοητικές τρύπες που μοιραία ανακαλύπτουν όπως περνούν τα άτιμα τα χρόνια.
    Μια απ’ τις ρουκέτες που κάθε τόσο εκτοξεύουν εναντίον μας είναι και αυτή τη δήθεν δήλωση του Κίσινγκερ, η οποία στο κάτω κάτω έχει ήδη διαψευστεί απ’ τον ίδιο, συνεπώς δεν καταλαβαίνω γιατί να επιμείνει κανείς, ακόμα και αν καταφέρει να αποδείξει ότι το είπε αλλά τώρα το παίρνει πίσω. Αφού το παίρνει πίσω, ας κάνουν πίσω κι αυτοί και ας μας πουν τη γνώμη τους χωρίς διάσημες παραθέσεις.
    Βρε, μπας και δεν έχουν γνώμη; Μπας και είναι σκιαγμένα κνώδαλα; Μπας και είναι ανερμάτιστες ψυχές, χωρίς συγκροτημένη αντίληψη για τα πράγματα;

    Εγώ αν ήμουν στη θέση του Κίσινγκερ θα έστελνα γράμματα σαν αυτό:

    Κυρία Κανέλλη,
    Διαβάζοντας την περικοπή που μου αποδίδετε, θυμήθηκα μια παλιότερη δική σας δήλωση: «Αν μπορείς να έχεις ερωμένη, στύση και καλή ερωτική ζωή στα 65 σου, τραβάς κανένα ζόρι να δουλεύεις και στα 70;»
    Επειδή εγώ έχω στύση, είμαι άνω των 65 και επιθυμώ να δουλεύω και στα 70 μου, θέλετε να μου κάτσετε ως γκόμενα για να έχω και καλή ερωτική ζωή;

    Δικός σας
    Χένρι Kiss

  3. doctor said

    Θα μπορούσε να μας πει κάποιος από τους εθνοπαραμυθάδες πότε μετά τον εμφύλιο (δεν φαντάζομαι να εννοούσε ο κ.Κίσσινκερ την εποχή του Περικλέους) κάποια ελληνική κυβέρνηση αντιτάχθηκε στους αμερικανούς;
    Πότε και σε ποια περίπτωση οι αμερικάνοι δεν έκαναν ό,τι ήθελαν, ανοιχτά και απροκάλυπτα μέχρι το 1974 (και έπειτα πιο διακριτικά);
    Οι Αμερικάνοι που στήριξαν την χούντα θα μπορούσαν να το είχαν πει αυτό αν μετά τη χούντα εκλεγόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ή το ΚΚΕ, όχι όμως και η Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή ο οποίος ήταν πάντα ο άνθρωπός τους.
    Όπως και στην περίπτωση του Αυστραλού πρωθυπουργού, το ελληνοκεντρικό-προγονόπληκτο-θρησκόληπτο κομμάτι της χώρας αυτής, προσπαθεί να «πιαστεί» από κάθε λογής δηλώσεις του «άλλου» (ιδεολογικά, εθνικά, θρησκευτικά), ίσα ίσα για να μπορέσει να κάνει ένα -έστω και με λαθροχειρία- update στην παρωχημένη ρητορική του που παραπέμπει στα ιδεολογικά σχήματα του ρομαντισμού του 19ου αιώνα και όχι στο σήμερα.
    Προσπαθούν να νεκραναστηθούν, να διώξουν λίγη από τη μούχλα και την δυσωδία τους και κάτι τέτοιες «δηλώσεις» είναι η όαση στην έρημό τους. Μόνο που αυτή η όαση είναι άλλη μια αυταπάτη, και εύχομαι σύντομα να το καταλάβουν…

  4. cyrus said

    Η «πρωτότυπη» δήλωση μού μοιάζει μεταφρασμένη από τα Ελληνικά. Είμαι ο μόνος που έχει τέτοιαν εντύπωση;

  5. π2 said

    Η “πρωτότυπη” δήλωση μού μοιάζει μεταφρασμένη από τα Ελληνικά. Είμαι ο μόνος που έχει τέτοιαν εντύπωση;

    Όχι. Πέρα από την ουσία υπάρχουν και περίεργα ως προς την έκφραση σημεία του κειμένου: cultural roots, historical reserves, removing them as an obstacle to κλπ. Δεν είναι λάθη ακριβώς (αν και το reserves δεν το ξέρω με αυτήν την έννοια), αλλά μοιάζουν πολύ άχαρα για Αμερικανό διπλωμάτη.

  6. sarant said

    Κι εγώ νομίζω ότι η «πρωτότυπη» δήλωση είναι μεταφρασμένη από τα ελληνικά. Παίρνω όμως την ευκαιρία να προσθέσω κάτι που θα έπρεπε να το έχω βάλει στο αρχικό κείμενο αλλά το ξέχασα.

    Καθώς έγραφα το ιστορικό της υπόθεσης, μου έκανε εντύπωση ότι η Λιάνα Κανέλλη, που από το δικό της περιοδικό ξεκίνησε ο σαματάς, δεν συμμετείχε άλλο, παρά μόνο για να δηλώσει αμήχανα ότι δεν βρίσκει το φύλλο της τουρκικής εφημερίδας. Δεν υπερασπίστηκε, απ’ όσο ξέρω, την αλήθεια της αποκάλυψής της, ενώ ας πούμε ο Γιανναράς ξεσπάθωσε (ή ξεσάλωσε) βρίζοντας όσους αμφισβητούσαν ότι υπήρξε η δήλωση. Αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως η Κανέλλη διαπίστωσε ότι επρόκειτο για πλαστογραφία (μπορεί να μην ήταν δική της η κατασκευή) και γιαυτό κράτησε χαμηλούς τόνους στη συνέχεια.
    Αυτά, βέβαια, με την επιφύλαξη ότι δεν έχω δει τι (και αν) έγραφε στα επόμενα τεύχη του περιοδικού της.

  7. cyrus said

    Π2, για την έκφραση μιλάω κι εγώ. Και δεν είναι μόνο τα σημεία που αναφέρεις· όλες οι γλωσσικές επιλογές του κειμένου είναι περίεργες, δύσκαμπτες, και καθόλου πειστικές σαν λόγος αμερικανού διπλωμάτη.

  8. π2 said

    Αναρωτιέμαι αν είναι παντελώς τυχαίο το γεγονός ότι ακριβώς το 1997 άρχισε και η συνεργασία του περιοδικού Νέμεcιc με τον κ. Αϊβαλιώτη / «Κυδωνιάτη», εάν δεν απατώμαι.

    Και μια που αναφέρθηκε το περιοδικό: από πού κι ως που οι αρχιερείς του πολυτονικού γράφουν τον υπότιτλο του περιοδικού με βαρείες και δασείες, αλλά βάζουν οξεία στο «Μηνιαίο»;

  9. cyrus said

    Μεσιέ Σαραντάκο, εκείνη την εποχή διάβαζα ανελλιπώς το εν λόγω περιοδικό (όλοι έχουμε το παρελθόν μας…). Δεν παίρνω όρκο, αλλά δεν θυμάμαι να έγραψε κάτι παραπάνω στα επόμενα τεύχη. Απλώς έπαιρνε ως δεδομένο ότι η δήλωση είχε γίνει.

  10. sarant said

    Πιδύε, κι εμένα το μυαλό μου πήγε στον «Κυδωνιάτη».
    Σάιρους, αν ξεσπάθωνε υπέρ της δήλωσης θα το θυμόσουν.

  11. Και να πεις πως δεν υπάρχουν αυθεντικές εκδηλώσεις ανθελληνισμού εκ μέρους των αμερικανών;
    Ορίστε! Αμερικανός πεζοναύτης σε άδεια είδε ελληνορθόδοξο ιερέα να περνάει, τον επέρασε για τρομοκράτη με τα ριχτά και τις γενειάδες και τον ετραυμάτισε με λοστό! Φονιάδες των παπάδων, αμερικάνοι!

  12. Ε, ρε Σκύλε, έγραψες πάλι!

  13. Ε μα τι; Οι ΗΠΑ μπορεί νάχουν χίλια στραβά αλλά την εκκλησία την έχουν σαφώς διαχωρίσει από το κράτος! Με κρόουμπαρ, ίφ γιού νόου γουάτ άι μιιν, που λέει και η Ντόρα!

  14. Καὶ μιὰ ποὺ ὁ Δύτης ἁλίευσε καὶ ἄλλη δήλωσι νὰ ΄θυμίσω κι ἐγὼ τὴν δήλωσι – καραβίδα τῆς Παπαρήγα γιὰ τὸ τεῖχος τοῦ Βερολίνου. (πάντως ἐγὼ ξέρω ὅτι ὁ Πρόεδρος τῶν ΗΠΑ στῆν Βίβλο ὁρκίζεται αὶ δὲ ἐκλογαὶ ποτὲ δὲν γίνονται Κυριακή, ἀπὸ σεβασμὸ πρὸς τὴν ἀργία τῆς Κυριακῆς). κατὰ τἆλλα πολὺ καλὴ ἡ ἔρευνα τοῦ οἰκοδεσπότη. νὰ καταλάβουν οἱ Ἕλληνες ὅτι ἐχθρός τους εἶναι ὁ κακός τους ἑαυτός κι ὄχι οἱ Ἀμερικανοί, οἱ Ἑβραῖοι ἢ οἱ Ἐλοχίμ. δὲν ψηφίζουν οἱ Ἐλοχὶμ κι οἱ Ἀμερικανοὶ τὶς ἑλληνικὲς κυβερνήσεις.

  15. Cacofonix said

    Βέβαια, η διάψευση θα έπρεπε να περιττεύει. Οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει λίγο μυαλό στο κεφάλι του, καταλαβαίνει ότι είναι απολύτως αδύνατο ένας παμπόνηρος διπλωμάτης σαν τον Κίσινγκερ να ξεστομίσει τόσο ωμά λόγια! Ακόμα κι αν τα πίστευε αυτά, ποτέ δεν θα τα έλεγε –ή, αν τα έλεγε, θα τα γαρνίριζε με πολυπολιτισμικές και ανθρωπιστικές σάλτσες. Και πιστεύω ότι αυτό το επιχείρημα, της κοινής λογικής, θα αρκούσε για να κάνει τον οποιονδήποτε εχέφρονα άνθρωπο να δυσπιστήσει (τουλάχιστον) σχετικά με την ύπαρξη του μύθου.

    Κάτι σαν το λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και των αυτόκλητων υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που προσπαθούν να μας σερβίρουν αντίστροφες ιδέες, όμως με τον τρόπο που εσείς περιγράφετε:

    γαρνιρισμένα με πολυπολιτισμικές και ανθρωπιστικές σάλτσες

    Σας ευχαριστώ για την αποσαφήνιση και την κατακρήμνιση του μύθου, όπως επίσης και για την διορατικότητα που μας προσφέρατε για όλους αυτούς που γαρνίρουν τις απατηλές ιδεές τους με μπόλικες πολυπολιτισμικές και ανθρωπιστικές σάλτσες, μερικοί εκ των οποίων είναι κι οι αρθρογράφι του Ιού, που στην επαναστατική τους προσπάθεια, μας φανερώνουν τον μολυσματικό τους χαρακτήρα.

    Καταπληκτική συμβουλή και θα την λαμβάνουμε πάντα στα υπόψη μας (αλήθεια ποιο είναι το σωστό; υπόψη ή υπόψιν ή υπ’ όψη ή υπ’ όψιν; ) για να διακρίνουμε κι άλλους τέτοιους μύθους…

  16. Το πώς περνάμε από τον Κίσινγκερ στο Σύριζα είναι ένα άλμα που μόνο ένας Γαλάτης, που πίνει τακτικά το μαγικό φίλτρο, θα μπορούσε να επιτύχει!

  17. Cacofonix said

    Ή μάλλον όταν ο μάγειρας είναι ο ίδιος, όταν τα υλικά είναι τα ίδια και η συνταγή είναι ακριβώς η ίδια…

  18. sarant said

    Σκύλε, για όλα φταίει ο Σύριζα! Σ’ αυτό το σημείο συναντιούνται οι σ. του ΚΚΕ, ο ελληνοκεντρικός χώρος και ενίοτε οι Πρετεντέρηδες.

    Κακοφονίξ, καλώς ήρθατε. Για τους Ιούς θα διαφωνήσουμε, εγώ τους θεωρώ κόσμημα της δημοσιογραφίας και της αριστεράς και όταν χρησιμοποιούν μουλτικούλτι αναφορές (που δεν το κάνουν συχνά) δεν τις χρησιμοποιούν σαν σάλτσες.

    Για το υπόψη, και τα τέσσερα που γράψατε αποδεκτά είναι. Εγώ προτιμώ τη μονολεκτική γραφή, υπόψη και υπόψιν.

  19. κάποιος σοφὰ εἶχε πεῖ ὑπ’ὄχιν ὅταν δηλώνεται κίνησι π.χ. λαμβάνω ὑπ’ὄψιν. ἐν ᾦ «ἔχω ὑπ’ὄψει».

    γιὰ τὸν Ἰὸ δὲν θὰ σχολιάσω. οἱ ἄνθρωποι διάλεξαν τὸ ὄνομα ποὺ τοὺς ταιριάζει παρ’ ὅλο ποὺ κάποιοι θαυμαστές τους προσπαθοῦν ἀνεπιτυχῶς νὰ τὸ κοτσάρουν στοὺς ἰδεολογικόυς τους ἀντιπάλους.

  20. Για τον ιό Πλεύρη, λέτε; Μα πρόκειται για λογοπαίγνιο σχετικά με την πλευρίτιδα! Ξέρετε, εκείνη την ασθένεια που προσβάλει τους Αρείους αλλά σκοτώνει τους εβραίους!

  21. YOSEF22ADAR said

    #2
    «Αυτοί οι πέντε λαλίστατοι παρλαπίπες…»
    Barrman
    Με πεντε λεξεις με καλυψες !!!!

    Ευτυχως που υπαρχουν και λαλιστατοι σαν τον κ. Σαραντακο…
    Με την ευκαιρια, αγορασα το βιβλιο σας «Γλωσσα μετ’ εμποδιων».
    Απο τα καλυτερα 🙂 🙂 🙂

  22. #20 Ἀρείους ἢ Ἀρίους;

  23. Πάντως, για να μιλήσουμε στα σοβαρά, έχω μία ένσταση στην ακόλουθη παράγραφο του Νικοδεσπότη μας:
    «Ακόμα κι αν τα πίστευε αυτά, ποτέ δεν θα τα έλεγε –ή, αν τα έλεγε, θα τα γαρνίριζε με πολυπολιτισμικές και ανθρωπιστικές σάλτσες.»
    Οι πολυπολιτισμικές και ανθρωπιστικές σάλτσες, Νικοδέσποτα, είναι εφεύρημα της δεκαετίας του 1990-2000, μαζί με την διάσημη «κοινωνία των πολιτών». Στην εποχή του Κίσινγκερ δεν έπαιζε πολυπολιτισμικότητα: τυπικός αμερικάνος ήταν ο απόγονος των βρετανών, των ιρλανδών, των σκανδιναβών, άντε και των γερμανών, όπως ο ίδιος. Οι σάλτσες επινοήθηκαν αργότερα, όταν χρειάστηκε να δέσει το γλυκό, με την μαζική εισροή των Hispanics, που διεκδίκησαν και κέρδισαν συστατικό ρόλο στην αμερικάνικη κοινωνία.
    Λέω εγώ τώρα, μεταξύ τυρού και αχλαδίου…

  24. Κορνήλιος #22
    Αχρείους

  25. «Για τους Ιούς θα διαφωνήσουμε, εγώ τους θεωρώ κόσμημα της δημοσιογραφίας…»

    και μεις, και μεις…. ειδικά μετά το τελευταίο τους για τον Παντελή Βούλγαρη 😉

    Μ-π

  26. ————————————————————
    Να και το κείμενο του Β. Καρδάση στη χθεσινή «Ε» που τους αποκαλεί, ούτε λίγο ούτε πολύ: «νέους Ζντάνοφ» και τους κατηγορεί για σκοταδισμό

    ———————————————————–

    Ο σύγχρονος Ζντάνοφ

    Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΔΑΣΗ

    «Ποιος είναι τούτος που αναλίσκεται περήφανος;
    Το σώμα του το ανθρώπινο δεν πονά;»

    Τάκης Σινόπουλος, «Ο καιόμενος», Κέντρων, 1997

    Διάφοροι «αριστεροί» σκοταδιστές έσπευσαν να καταγγείλουν τον Παντελή Βούλγαρη και την «Ψυχή βαθιά», επειδή τάχα έφτιαξε μια αποϊδεολογικοποιημένη ταινία για τον Εμφύλιο. Τον κατηγόρησαν για έλλειψη αριστερής άποψης, για παραβίαση της ιστορικής αλήθειας. Αναβιώνουν οι σθεναροί μιμητές του Ζντάνοφ και οι ωμές επεμβάσεις της ηγεσίας της ΕΔΑ στην Επιθεώρηση Τέχνης, εναντίον του πνεύματος ελεύθερης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

    ΠΡΑΓΜΑΤΙ, στην ταινία του Βούλγαρη απουσιάζει το πολιτικο-ιδεολογικό περιεχόμενο της εμφύλιας σύρραξης. Αυτό επέλεξαν η σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης, γιατί έτσι θέλανε και δικαίωμά τους. Επιχείρησαν όμως με μια ουμανιστική θέαση να καταδείξουν την ανθρώπινη πλευρά, να προβάλουν τις ανατροπές στις καθημερινές λειτουργίες των κοινωνιών της υπαίθρου, να υπογραμμίσουν τη διατάραξη των διαπροσωπικών σχέσεων σε φίλους και συγγενείς. Ισχυρίζεται κανείς ότι αυτά είναι ήσσονος σημασίας εκδοχές του ελληνικού εμφύλιου; Ας διαβάσει τις εκδομένες μαρτυρίες, τα ημερολόγια και τα απομνημονεύματα των ανώνυμων πρωταγωνιστών. Εμφύλιος δεν ήταν μόνο ο απίστευτος ηρωισμός των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού, η τραγική ήττα της Αριστεράς, οι εκτελέσεις, οι διώξεις, οι τόποι εξορίας. Δεν ήταν μόνο η κατίσχυση της εθνικόφρονης ιδεολογίας, που κατήγαγε λαμπρή νίκη σε βάρος του λαϊκού κινήματος. Δεν ήταν μόνο η επέμβαση των Αμερικανών στο πλευρό του Στρατού για τη σωτηρία του καθεστώτος. Αυτά συνιστούν αναγνωρίσιμες και εν πολλοίς παρα-προβλημένες πολιτικές και ιδεολογικές συνιστώσες της εμφύλιας σύγκρουσης.

    ΕΜΦΥΛΙΟΣ ήταν και ο αναγκαστικός χωρισμός των ζευγαριών, η βίαιη απομάκρυνση της μάνας από το παιδί της, η εκδίωξη από το περιβάλλον του χωριού, το μίσος ανάμεσα σε αδέλφια και φίλους. Ηταν, δηλαδή, και η διάσπαση της οικογένειας, η διάρρηξη της κανονικότητας στην εξέλιξη της φυσικής ζωής, η ανατροπή της συνέχειας στις παραδοσιακές σχέσεις ενός κόσμου. Αυτές είναι οι περίπου αθέατες πλευρές, αυτές που συνήθως δεν ελκύουν τον ερευνητή, καθιζάνουν στο περιθώριο του ιστορικού παραδείγματος. Ακόμη κι αν συγκροτούν πολλαπλές εκφάνσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αφήνονται ηθελημένα στο παραβάν του ερευνητικού πεδίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η επικέντρωση σ’ εκείνα που ορίζονται ως σπουδαία, ως θεμέλια της ιστορικής εξέλιξης. Ο Βούλγαρης επιχείρησε την απόδραση από την κυρίαρχη σκηνή, προτίμησε τη δύσκολη στενωπό της προσωπικής οδύνης, εν τέλει μακριά από την καθολική αποδοχή του «αριστερού» ακροατηρίου. Εύγε του!

    kardasis@econ.soc.uoc.gr

  27. Νέος Τιπούκειτος said

    #11, 20, 24: Σκύλε, έχεις μεγάλη ρέντα σήμερα!

  28. sarant said

    Αριστεροπόντιε, πού ξέρεις ότι δεν τα χώνει στον Ριζοσπάστη; Εγώ έτσι το βλέπω, άλλωστε το ΚΚΕ ασχολήθηκε πολύ περισσότερο με την ταινία του Β. απ’ ό,τι οι Ιοί (την οποία ταινία δεν έχω δει και γιαυτό δεν μπορώ να πω τίποτε). Και η Αυγή δεν ήταν ενθουσιώδης.

  29. Παρότι εκτιμώ ιδιαίτερα τους Ιούς, στην περίπτωση Βούλγαρη τείνω να συμφωνήσω με τον Καρδάση. Μία ταινία έκανε ο άνθρωπος και την έκανε όπως αυτός νόμισε. Δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις να βάλει όοοοολο τον Εμφύλιο μέσα! Ο Μαργαρίτης έβγαλε δύο τόμους-γκουμούτσες και πάλι άφησε πράγματα απέξω.
    Τι διάλο, Βούλγαρη τονε λένε. Όχι ΕΑΜοΒούλγαρη!

    (ΥΓ. @27, Νεε Τιπού, ελπίζω με την ανωτέρω κρυάδα να ακυρώνω κάπως τον έπαινο)

  30. Νέος Τιπούκειτος said

    Σκύλε #29: Αν θυμάμαι καλά, ο Βούλγαρης, που προφανώς έχει χιούμορ, είχε δηλώσει, τότε με τη φασαρία για το λήμμα Βούλγαροι του Λεξικού Μπαμπινιώτη, ότι ως Βούλγαρης αισθάνεται θιγμένος και διαμαρτύρεται εντόνως! Άρα Βούλγαρης – Σκύλος: 1-1.

  31. Ωραίος!

  32. voulagx said

    Gini li tzătsi, lai Căne dit Valea Caldă.
    Ειδα την ταινια του Βουλγαρη,συμφωνω με το σχ.29 του Σκυλου της Β.Κ.

  33. Μαρία said

    Μα τι μαθαίνω πάλι σήμερα; Ο Δύτης καπνίζει, ο Σταυρόπουλος πέθανε κι ο Αριστεροπόντιος έδωσε συγχωροχάρτι στον Κωστόπουλο.

    Εκείνη όμως την παρένθεση για την Κανέλλη τι την ήθελες, Νικοδεσπότη; Το 99 ήταν στην ευρωλίστα του ΚΚΕ, στη 2η θέση αν θυμάμαι καλά, και ο Κυδωνιάτης συνεργάτης της μέχρι το 2003.
    http://www.iospress.gr/ios2008/ios20080504.htm

  34. sarant said

    Το 1997 η Κανέλλη δεν είχε προσεγγίσει το ΚΚΕ, έγραψα. Λάθος ήταν; Η προσέγγιση άρχισε το 1998-99, εκτός κι αν εκείνος ο Γερμανός μου έχει πάρει τα μυαλά ολότελα.

  35. apostolosathinaios said

    Εμένα πάλι μου’κανε εντύπωση η απαντητική επιστολή του αμερικανακίου στον Μαρίνο…
    «…I have only today had the opportunity to correct it in the Turkish Daily News and I have done so.»
    Ώστε υπήρχε κάτι that needed «correction», ή όχι;

  36. Μαρία said

    Πιθανότατα. Αλλά και που το προσέγγισε ή την προσέγγισε άλλαξε κάτι; Γι’ αυτό και θεωρώ οτι η διευκρίνιση όχι μόνο δε προσφέρει τίποτα αλλά δημιουργεί και την εντύπωση οτι η κυρία έστρωσε μετά την συνεργασία.

  37. sarant said

    Απόστολε, απ’ό,τι έχω καταλάβει ο πρώτος που έγραψε στον Κ. (ο Καλογερόπουλος των Πολιτικών Θεμάτων) του είπε «κυκλοφορεί μια δήλωσή σας έτσι κι έτσι». Ο Μαρίνος του είπε: «Σύμφωνα με ελληνικό δημοσίευμα, έχετε δηλώσει αυτό κι αυτό στην TDN». Εκείνη τη στιγμή, δεν είχε ερευνήσει την TDN για να δει αν υπάρχει ή όχι το δημοσίευμα.

    Μαρία, από μια άποψη έστρωσε η Κ. μετά τη συνεργασία, διότι τώρα είναι κάπως λιγότερο τουρκοφαγική.

  38. Πάντως η μόνιμη επωδός των κνιτών είναι ότι μετά την ένταξη στο ΚΚΕ, η Κανέλλη μεταμορφώθηκε από κάμπια σε χρυσαλλίδα.

    Παράδειγμα: ενώ η Κανέλλη είχε μιλήσει για τις σταλινικές διώξεις κατά των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης και τις είχε χαρακτηρίσει «γενοκτονία». Όμως μετά το πρόσφατο 18ο Συνέδριο -στο οποίο το ΚΚΕ αποκατέστησε και επισήμως τον Στάλιν και εγκωμίασε δημόσια την πολιτική του- οι διάφοροι οπαδοί του που λυσσωδώς πλέον και χωρίς αιδώ υπερασπίζονται τις σταλινικές διώξεις, σε σχετικές συζητήσεις υποστηρίζουν ότι η Κανέλλη τότε ήταν εξωκομματική και άρα αφώτιστη. Εννοούν ότι σήμερα η Κανέλλη υποστηρίζει ότι «καλά τους έκαναν», αφού ήταν για τα συμφέροντα του σοσιαλισμού.

    -Λιάνα Κανέλλη: για τις γενοκτονίες του Στάλιν στην ΕΣΣΔ

  39. @ 38.
    -Μπαμπά, πετάει ο γάιδαρος;
    «Όχι, παιδί μου!»
    -Μα, ο «Ρ» έγραψε πως πετάει!
    «Ε, πετάει… δύο φορές κουνάει τ’ αυτιά του και μετά ξαναπέφτει…»

  40. Rodia said

    Λυπουμαι πραγματικα που ειμαι αναγκασμενη να διαφωνησω με το ποστ, θλιβομαι κιολας που πιθανοτατα θα φανω γραφικη, αλλα υπηρξα επισης αυτηκοος μαρτυς τον Ιουλιο του 1974 της δηλωσης αυτης, η οποια ακουστηκε απο ελληνικο κρατικο ραδιοσταθμο. Δεν θυμαμαι ποιο προγραμμα ακριβως, δεν το συγκράτησα στη μνημη μου επειδή δεν μπορουσα να φανταστω «τοτε» την εκταση που θα επαιρνε η ιστορια αυτη. Ακουστηκε μεσα στον ορυμαγδο της πληροφορησης σχετικα με τα διαδραματιζομενα -τουρκοι εισβολεις στη Κυπρο, ο Κισσινγκερ εδω, ο Κισσινγκερ εκει, κλπ. Η αληθεια ειναι πως μου εκανε εντυπωση και προσεχα να ακουσω/διαβασω καποιο σχετικο σχολιασμο «τοτε», αλλα ήταν σαν να ανοιξε η γη και την καταπιε, χαθηκε σαν να μην ειπωθηκε ποτέ και αναδυθηκε μετα απο πολλα χρονια στο προσκηνιο. Για μενα (γνωμη μου) αυτη η αναδυση ειναι το εντυπωσιακο.

  41. 2 παρατηρήσεις:

    1. Τόσο ο νικοκύρης, όσο και οι σχολιαστές προσπερνάτε τη δεύτερη παράγραφο της επιστολής Κ. προς Μαρίνο, όπου υποτίθεται ο Κ. ζήτησε και πέτυχε ανασκευή της δημοσίευσης στο αγγλόφωνο* τουρκικό έντυπο. Δηλαδή, κατά τον Κ., υπήρξε τέτοιο δημοσίευμα, και υπήρξε και ανασκευή (προφανώς δεν συμπεριλάμβανε κάψιμο των παλιών φύλλων…).

    Εξαιτίας και αυτής της παραγράφου, εμένα το περιεχόμενο της διάψευσης Κ. μου φαίνεται τόσο τυπικό, ώστε δεν μπορώ να συναγάγω (ντουζ πουάν!) συμπέρασμα αν η διάψευση είναι ειλικρινής. Κοινώς, στα τέτοια του του Κ. για την ερώτηση κάποιου Μ. από μια χώρα που τη λένε Γκριις, για το αν είπε κάτι κάποτε κάπου…

    2. Έχουμε γνωστό μας αυτήκοο -από δεύτερο χέρι- μάρτυρα. Πού είσαι; Ροδιαααά!

    Σημ.: Κι εγώ ανύπαρκτη θεωρώ τη δήλωση.

    #14 αὶ δὲ ἐκλογαὶ ποτὲ δὲν γίνονται Κυριακή, ἀπὸ σεβασμὸ πρὸς τὴν ἀργία τῆς Κυριακῆς
    😆 γελάσαμε πάλι… Άπιστοι Έλληνες…

    *αν ήταν τουρκόφωνο ποιος θα τη διάβαζε;

  42. ωπ, με πρόλαβε όσο έγραφα! Ροδιά, θυμάσαι τον ίδιο τον Κίσινγκερ στα αγγλικά, θυμάσαι τον Κίσιγνκερ χαλί, και μεταφραστή από πάνω, ή θυμάσαι Έλληνα δημοσιογράφο να μεταφέρει τη δήλωση;

  43. Έγραφαν πολύ πριν από μένα, κι όσο έτρωγα το νεραντζάκι…

  44. πολλοί

  45. Μήπως εννοεί ο Κίσινγκερ ότι έστειλε επιστολή στην TDN πως δεν έχει κάνει τέτοια δήλωση και τι είναι τούτα που λένε;
    Εκτός εάν μπήκε στο ίντερνετ, έψαξε και δεν την βρήκε…

  46. Rodia said

    Stazybο Hοrn, εισαι φοβερος! 🙂
    Θυμαμαι ελληνα εκφωνητη να αναφερει οτι καπου (δεν θυμαμαι πού) μιλησε ο Κσινγκερ και να διαβαζει μεταφρασμενη αυτολεξι τη δηλωση.

  47. sarant said

    Στάζιμπε, με τη Ροδιά γράφατε ταυτόχρονα και είναι από πάνω σου 🙂 (στα σχόλια εννοώ). Τη διατύπωση Κίσινγκερ εγώ τη διαβάζω ότι «τους έστειλα σήμερα γράμμα και τους ζήτησα να το διορθώσουν».

    Ροδιά, εμείς αναζητούμε την αλήθεια. Αν προκύψει με τρόπο αναντίρρητο ότι η δήλωση υπήρξε, δεν πρόκειται να λυπηθώ. Πάντως με τη δική σου μαρτυρία έχουμε τέταρτη εμφάνιση της δήλωσης. Εσύ λες Ιούλη 1974, ο Μεταλληνός λέει Σεπτέμβρη 1974, ο μακαρίτης ο Σταυρόπουλος λέει Νοέμβρη 1973 και η Λιάνα Κανέλλη (ή ο χαλκευτής της) λέει Φλεβάρη 1994. Αν η δήλωση ήταν κάτι ανώδυνο, θα το πίστευα ότι την έχει πει τέσσερις φορές, διότι όλοι οι ρήτορες έχουν ένα στοκ από ιστορίες από το οποίο ανασύρουν και διηγούνται ανάλογα με το εκάστοτε ακροατήριό τους, ενδεχομένως παραλλάζοντας λίγο κάθε φορά. Όμως εδώ είναι κάτι σημαντικό.

    Δεν θα σου πω ότι ακούς φωνές, θα σου πω ότι εμένα προσωπικά μού έχει τύχει να κάνω μία φριχτή παρανάγνωση στο παρελθόν και να βγάλω ένα εντελώς λανθασμένο συμπέρασμα για ένα κορυφαίο (πολιτιστικό) γεγονός και να μείνω σ’ αυτή την πλάνη επί χρόνια. Ευτυχώς σκρίπτα μάνεντ και μετά βρήκα το βιβλίο που είχε το απόσπασμα που παρερμήνευσα. (Δεν θα πω τι είναι γιατί ντρέπουμαι και που το σκέφτομαι. Καμιά φορά, αν βρεθούμε για κανένα κρασί, θα σου πω κατιδίαν). Δεν λέω βέβαια ότι κάτι τέτοιο συνέβη και σε σένα. Σκέφτομαι πάντως ότι αν είχε μεταδοθεί από κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό (ιδιωτικοί άλλωστε δεν υπήρχανε), δεν μπορεί, βρε παιδιά, κάποιος ακόμα θα το είχε προσέξει. Λέω, δηλαδή.

  48. Rodia said

    «κάποιος ακόμα θα το είχε προσέξει»
    –>> το προσεξαν αρκετοι τοτε, συζητηθηκε και στο γραφειο που δουλευα, υποθετω ομως οτι μεσα στα τοσα πολλα που κυκλοφορουσαν και μας βομβαρδιζαν κανονικα απο το ραδιοφωνο θεωρηθηκε ησσονος σημασιας. Το εκπληκτικο ειναι οτι ανασυρθηκε μετα απο χρονια και δεν πηρε τοτε την εκταση που χρειαζονταν. Ισως για να μη πληγει το κυρος του Κ. ως μεσολαβητη.

  49. Rodia said

    Νομιζω οτι ηταν πραγματι ησσονος σημασιας τοτε που ειπωθηκε. Εξω και μακρια απο τα οσα τρομερα γινοντουσαν, κατι τι ασχετο δλδ, που δεν αξιζε το κοπο να δινεται σημασια.

  50. π2 said

    Ροδιά, η κρίσιμη ερώτηση είναι του Στάζυ. Άκουσες τον Κίσινγκερ σκέτο, τον Κίσινγκερ με voice over, ή κάποιον να λέει ότι το είπε ο Κίσινγκερ;

  51. Το γεγονός πως φέρεται να ειπώθηκε από κρατικό ραδιόφωνο δεν έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.
    Εκείνη την εποχή όλοι με τον Κίσιγνκερ τα είχανε, για να παρακάμψουν τις δικές τους ευθύνες του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου, της κατάρριψης του Νοράτλας κλπ κλπ.
    Κι ο Θόδωρος ο Σταυρόπουλος μας έλεγε παλιά, για το Μάη του ’68, ότι του έλεγε η
    B.B.: «Theo, mon cheri…» αλλά δεν τον πιστεύαμε. Η B.B. δεν ήταν αριστερή, βλέπετε…

  52. Rodia said

    Π2,
    Νομιζω οτι ημουν σαφης προηγουμενως: «Θυμαμαι ελληνα εκφωνητη να αναφερει οτι καπου (δεν θυμαμαι πού) μιλησε ο Κσινγκερ και να διαβαζει μεταφρασμενη αυτολεξι τη δηλωση.»
    Με… δικα σου λογια: «κάποιον να λέει ότι το είπε ο Κίσινγκερ»

  53. Rodia said

    Νομιζω μαλιστα οτι ηταν «καποια», γυναικα εκφωνητρια δλδ.

  54. Επίσης, Ροδιά, πιθανόν να μεταδόθηκε τότε μια παλιότερη δήλωση του Κ., με την ευκαιρία των γεγονότων. Ή πιθανόν να μεταδόθηκε δήλωση του Κ. που μετέφερε τρίτο αγανακτησμένο -ας πούμε- πρόσωπο. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, βέβαια, προϋπόθεση είναι ότι δήλωση η ράδιο-αρβύλα προϋπήρχαν. Τουλάχιστον έτσι δεν μπαίνει 4η «εμφάνιση».

  55. sarant said

    Ροδιά, να σε ρωτήσω κάτι άλλο μια και λες ότι το συζητήσατε και στο γραφείο. Μήπως θυμάσαι αν είχε πέσει η χούντα τότε; Ήταν δηλ. πριν από τις 23/7/74 ή μετά;

  56. π2 said

    Στην επίσημη ιστοσελίδα του Κίσινγκερ, η μόνη αναφορά στην Ελλάδα έχει ένα ενδιαφέρον. Πρόκειται για μια ιδιότυπη νεκρολογία για τον Ahmet Ertegun, Τουρκοαμερικανό συνιδρυτή της Atlantic Records. Ο Αχμέτ ήταν μυστήριο φρούτο, πειραχτήρι και «occasionally at the borderline of the outrageous», όπως λέει ο Χ.Κ. Ταξίδεψαν μαζί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Η συμπεριφορά του Αχμέτ στη διάρκεια των ταξιδιών στην Τουρκία, αξίζει να παρατεθεί ολόκληρη:

    I cannot say that Ahmet’s impact on my kind of international relations was an unmixed blessing. One of our visits to Turkey occurred when Greek-Turkish tensions were at a high point, and I thought that discretion was the best course. Ahmet had a different view. He appointed himself as my press secretary. Every morning, I awoke to a widely-covered, provocative interview given by Ahmet but ascribed to me. I became a hero in Turkey. My standing in Greece is another matter.

    Λέτε;

  57. Rodia said

    Μολις μιλησα τωρα δα στο τηλ. με παλιο συναδελφο και μου ειπε «τι ασχολεισαι με τη μαλακια που ειπε ενας μαλακας;»!!! Ελα μου ντε! 😉
    Νικο, ήταν σιγουρα πριν ερθει ο Κ.Κ. απο το Παρισι, μεσα στο κακο χαμο που γινοταν.
    Μετα, περασαμε στη τηλεοπτικη εμφανιση του «εθναρχη» και ειχαμε μπολικο υλικο για συζητηση.

  58. Rodia said

    τηλεοπτικη εμφανιση παραλληλη με τον Αττιλα Β΄, εννοειται…

  59. sarant said

    Π2, αυτό έχει μια λογική. Ο Αχμέτ είπε κάτι στα τούρκικα, στους τούρκους, για εσωτερική κατανάλωση.

    Ωστόσο, εμένα η απορία μου είναι: από το 1974 που έγινε (έστω) η δήλωση, ως το 1997, πώς δεν βρέθηκε κανένας να την επισημάνει-αναδείξει-σχολιάσει;

  60. Μαρία said

    Ή μήπως οι δαιμόνιοι Τούρκοι τύπωσαν πλαστό φύλλο της 17.2.97 ειδικά για να το δει ο γκιαούρης ανταποκριτής;

    Τέτοια πράματα μόνο στην Τασκένδη:
    Ακόμα μου πρόσθεσαν την κατηγορία ότι πιστεύω στα λάθη της Πράβντα. Πρόκειται για το γεγονός ότι εγώ είχα σχολιάσει το φύλλο της Πράβντα που κυκλοφόρησε στην Τασκένδη χωρίς την αναγγελία της συμφωνίας του ΠΑΜ-ΠΑΚ την οποία δημοσίευσε η Πράβντα που κυκλοφόρησε στη Μόσχα, ενώ σ’ αυτή που κυκλοφόρησε στο Ουζμπεκιστάν με παρέμβαση του Τσολάκη στη θέση του γεγονότος της συμφωνίας ΠΑΜ-ΠΑΚ υπήρχε ένα άλλο άσχετο δημοσίευμα (τη συμφωνία αυτή δεν την αναγνώριζε το ΚΚΕ αφού είχε υπογραφεί από τον Μπριλάκη – ΚΚΕ Εσωτ. και Α. Παπανδρέου.
    http://www.snhell.gr/testimonies/content.asp?id=584&author_id=139

  61. Rodia said

    Νικο, γραφεις: «Ωστόσο, εμένα η απορία μου είναι: από το 1974 που έγινε (έστω) η δήλωση, ως το 1997, πώς δεν βρέθηκε κανένας να την επισημάνει-αναδείξει-σχολιάσει;» και απαντω οτι αυτη ειναι και δικη μου απορια. Πώς δλδ εγινε τοσο σημαντικη αυτη η δηλωση στα ξαφνικα;

  62. Διαβάζοντας για τον Ahmet Ertegun στη Βικιπαίδεια, βλέπω ότι ήταν κυρίως παλιοροκάς. Βέβαια, έχοντας παντρευτεί μία ρουμάνα πρώην πριγκήπισα, κάνοντας παρέα με τον Χ.Κ. κι έχοντας μεγαλώσει στην Ουάσινγκτον, όπου ο πατέρας του ήταν πρέσβης της Τουρκίας, όλο και κάτι θάξερε από πολιτική και σίγουρα θάξερε πολλά από δημόσιες σχέσεις. Δεν τον βλέπω, ως εκ τούτου, ικανό νάβαλε στο στόμα του κολλητού του τέτοια λόγια και μάλιστα σε περίοδο έντασης Τουρκίας-Ελλάδας…

  63. π2 said

    Σκύλε, ναι, αλλά ο Χ.Κ. λέει ρητά πως οι «συνεντεύξεις» του Αχμέτ τον έκαναν (τον Χ.Κ.) ήρωα στην Τουρκία και (ερμηνεύω) μαύρο πρόβατο στην Ελλάδα.

  64. Τον αείμνηστο, πάντως, δεν τον είχα για τόσο πολύπλοκες δηλώσεις…

  65. Rodia said

    Γενικο σχολιο: όπου, δικαιωνεται το λατινικο ρητο VERBA VOLENT SCRIPTA MANENT

  66. Σκύλε διαγράφεσαι ἀπὸ τὴν ἀριστερά. Ἀκοῦς ἐκεῖ νὰ τὸν λὲς ἐμφύλιο! Συμμοριτοπόλεμος ἦτο. ἐπολέμουν οἱ φασιστοσυμμορῖται κατὰ τοῦ Δημοκρατικοῦ Στρατοῦ. διαγράφεται καὶ ὁ Στάζυβος γιὰ τὴν χρῆσι «τοῦ ἄπιστοι» ἀντὶ τοῦ ἐπισήμως ἐγκεκριμένου «γκιαούρηδες».

  67. Κορνήλιε (@66)
    ήρθατε δεύτερος!

  68. doctor said

    Έστω ότι το είπε ο Κίσσινγκερ. Τι από όλα όσα έκανε το επιβεβαίωσε και κυρίως (επιμένω) τι έπραξε και πότε κάποια ελληνική κυβέρνηση που έκανε τους αμερικανούς να αναστατωθούν τόσο πολύ και να κάνουν τέτοια δήλωσης

    Η προς την αυτοπεριθωριοποίηση ρέπουσα σκέψη της ελληνοκεντρικής Δεξιάς θέλει τέτοιες δηλώσεις για να δικαιολογήσει τα πιστεύω της. Όπως ο μέσος νεοέλληνας χαίρεται για την άλλη δήθεν δήλωση του Τσώρτσιλ ότι οι ήρωες πολεμούν σαν έλληνες ή αυτοεξαπατάται νομίζοντας ότι η ελληνική γλώσσα δεν έγινε για μία ψήφο η επίσημη των Η.Π.Α. και έτσι ποτέ δεν θα μάθουμε πως θα έλεγαν οι αμερικάνοι το motherfucker στα ελληνικά…

  69. νὰ θυμηθπῦμε καὶ μιὰ ἄλλη γνωστὴ λαθροχειρία τῆς «ἑλληνοκεντρικῆς Δεξιᾶς»

    (Σημείωση του Νικοκύρη: Εδώ υπήρχε λινκ που σβήστηκε διότι παρέπεμπε σε χρυσαυγίτικο σάιτ)

  70. Q said

    Ούτε αυτό αληθεύει? Άντε να πέσει κι άλλος ένας μύθος (για τον Τσόρτσιλ). Και χωρίς μύθους, τι θα αποκάμουμε.

  71. Μαρία said

    Παρακαλείται ο Νικοκύρης να διαγράψει το χυδαιότατο χτυσαυγίτικο λίνκι του Κορνήλιου, που έχει εντελώς αποθρασυνθεί. Και στη συνέχεια και το βρισίδι: Κορνήλιε, είσαι μεγάλο κωλόπαιδο.

  72. Herr K. said

    Απο την προσεκτική αυτή έρευνα για τη δήλωση Κ. λείπει κατά τη γνώμη μου η εξης διαπιστωση: αν δεν είναι αληθινη, είναι «ben trovata» επειδή εκφράζει εύγλωττα την πολιτική των ΗΠΑ – και όχι μόνο έναντι της Ελλάδας, οπως ενδέχεται να πιστεύουν όσοι πουλανε πατριωτισμό, αλλα έναντι του υπόλοιπου κόσμου.

    Οσο για τις σάλτσες, ο κάθε χώρος χρησιμοποιεί τις δικές του. Οι «πολυπολιτισμικές και ανθρωπιστικές» είναι όντως ειδικότητα του Σύριζα και της ευρωπαϊκης κεντροαριστερας γενικα, προς τι η έκπληξη;

  73. Εγώ τα λέω καιρό τώρα…

  74. Χεχὲ τὸ τέστ μου πέτυχε! ἀντὶ νὰ σχολιαστῇ τὸ περιεχόμενο σχολιάστηκε ἡ χρυσαυγίτικη προέλευσι.( ἐπίτηδες διάλεξα χρυσαυγίικη σελίδα ἐν ᾦ θὰ μποροῦσα κάλλιστα νὰ διαλέξω μιὰ ὁποιαδήποτε ἄλλη). ἂς τὸ σβήσῃ ὁ οἰκοδεσπότης ὅποτε θέλει. κανένα πρόβλημα.

  75. Γιὰ τὸν Τσῶρτσιλ ὑπάρχει σχετικὴ συζήτησι στὴν ἑλληνικὴ βίκι, ἀναφέρεται πὼς τὴν ἐπίμαχη φράσι παραθέτει καὶ ὁ Καρτιέ, ὡστόσο δὲν ἔχει πιστοποιηθῇ ἡ πραγματικὴ προέλευσι τῆς φράσεως ἀπὸ τὸν Τσῶρτσιλ.

  76. Q said

    Κάπου έχω διαβάσει και δήλωση του Χίτλερ για τους Έλληνες, και δη τους Κρητικούς. Στο ίδιο πνεύμα με τον Τσόρτσιλ ήτανε. Αν θυμάμαι καλά, υπήρχαν και έγγραφα στα γερμανικά αρχεία. Όσο για τον Κορνήλιο, ιντερνέτ γαρ, ιντερνετικές πέρσονες δεν πρέπει να τους παίρνει κανείς στα σοβαρά, εμού του ιδίου μη εξαιρουμένου. Τελευταία με ξένισε η αναφορά του Κορνηλίου, ότι το 1990 ήταν στην πρώτη δημοτικού, ενώ παλιότερα δήλωνε με περηφάνια ότι ήταν στην νεολαία του ΠΑΣΟΚ, επί Ανδρέα Παπανδρέου. Μυστήριο κι αυτό.

  77. Ρε, βλήμα, βάλε και στον κώλο σου λινκ. Αυτά που λέει τα χάφτεις; έχεις δει ότι όλες οι αναφορές είναι των ομοιδεατών σου;

    http://www.google.com/search?q=%2B%CE%97%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%B1&hl=en&safe=off&tbo=1&num=100&newwindow=1&tbs=qdr:y20,sbd:1

    Παίζετε τα πουλάκια σας και κάνετε λινκ ο ένας στον άλλο, ποιος το παίζει καλύτερα;

    Με πρώτον κάποιον τον Οκτώβριο του 2005;
    http://209.85.229.132/search?q=cache:QnRz-WfCye8J:www.phorum.gr/viewtopic.php%3Ft%3D7009+%2B%CE%97%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%B1&cd=89&hl=en&ct=clnk

    Όταν περάσατε τα σεμινάρια, για το πώς να βρωμίσετε το διαδίκτυο;

    Σιγά την πηγή, η φιλενάδα σου στο λινκ που μας βάζεις! μαζί τον παίζετε;

    http://web.archive.org/web/*/homepages.pathfinder.gr/nfinnos/politexnio/periehomena.htm

    που βάζετε το σκανάρισμα του περιοδικού σε μεγέθυνση και ολόκληρο σαν δύο;
    http://www.tineye.com/search/2123b008a816ed378051a37b981c9a415517d6ed

    Η ηλιθιότητα συγχωρείται. Είναι από τους θεούς που πιστεύεις. Η καφρίλα όχι.

  78. Θες να δηλώσεις κάτι με τη συγκεκριμένη ανάρτηση; βλέπεις σε μια μεμονωμένη πράξη ευκαιρία για αναγωγές και γενικεύσεις; βλέπεις συνομωσίες, ή λερναία; δεν θα πω ότι είσαι τυχερός που υπήρξαν πολυτεχνεία. Μερικοί γουστάρουν τη λοβοτομή, οπότε προφανώς υπήρξαν άτυχοι.

  79. Q said

    Καλό θα ήτανε, και νομίζω θα βοηθούσε πολύ, άτομα γερά στην πένα να γράψουν μία πραγματεία και να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό. Είμαστε ένας λαός, που από την μια μεριά συνεχώς κλαίγεται ότι είναι ανάξιο για οτιδήποτε κατόρθωμα, και από την άλλη υπερηφανεύεται σαν γύφτικο σκεπάρνι για ανύπαρκτα κατορθώματα. Απόδειξη είναι τα διάφορα λερναία, αλλά και αυτή η ανύπαρκτη δήλωση του Χ.Κίσινγκερ. Εγώ προσωπικά υποστηρίζω, το κλαψουριάρικο ύφος δεν βοηθά καθόλου. Μία τόνωση ηθικού είναι απαραίτητο. Δεν είμαστε και τόσο χάλια.

  80. Στἀζυβε ὅσο καὶ νὰ μὲ βρίζῃς δὲν πρόκειται νὰ σὲ βρίσω διότι γενικῶς δὲν βρίζω. ἂν πιστεύῃς ὅτι πρόκειται γιὰ ἱστορία κατασκευασμένη τὸ 2005 ἁπλῶς ἐκτίθεσαι. συγχωρεῖσαι ὡς μὴ ἐνημερωμένος. τὸ μόνο ποὺ θέλω νὰ δείξω εἶναι ὅτι ἀπὸ τὴν ἐποχὴ τῶν «Τυραννοκτόνων» κάθε πολιτικὴ ἰδεολογία ἔχει τὰ δικά της λερναῖα κι ὅτι ἡ πολεμικὴ ἀπέναντι σὲ μιὰ ἰδεολογία δὲν ἐξαντλεῖται στὴν ἀπομύθευσι τῶν λερναίων της ὅπως καὶ τὸ χτίσιμο μίας ἰδεολογίας δὲν μπορεῖ νὰ ερείδεται ἐπὶ λερναίων ἀποκλειστικῶς. ὁ δογματισμὸς δὲν εἶναι προνόμιο οὔτε ἐλάττωμα τῆς μίας πλευρᾶς μόνο. κατὰ τἆλλα δὲν ἔχω ἀντίρρησι ὅτι ὁποιοδήποτε λερναῖο πρέπει νὰ ξεσκεπάζεται, ἀρκεῖ νὰ μὴ θεωρῆται ὡς λερναῖο τὸ ξεσκέπασμα ἄλλου λερναίου. καὶ χαλάρωσε λίγο.

  81. τὸ μόνο ποὺ ζητῶ νὰ ἀνακαλέσῃς εἶναι τὸ β’πληθυντικό. ὅταν παραθέτω κάτι ποὺ ἀνέβασα ὁ ἴδιος τὸ δηλώνω ῥητῶς.

  82. Δεν είπα ότι είναι δεν κατασκευασμένη. Σε ρώτησα ευθέως, αν την θεωρείς ισοδύναμη με λερναίο, ή αν αναγάγεις από αυτήν σε γενικότερη αμφιβολία για τα θύματα του Πολυτεχνείου, όπως κάνουν οι ομοϊδεάτες σου. Θεώρησα την απάντησή σου προκαταβολικά καταφατική, και γι’ αυτό σε έβρισα και μπορώ να σε ξαναβρίσω. Για να με έπειθες για το αντίθετο, θα έπρεπε να μην έχεις βάλει το συγκεκριμένο λινκ.

  83. δὲν ἔχω κάψα νὰ σὲ πείσω. οὔτε ἔχω κάψα νὰ ἀνακαλέσῃς τὶς ὕβρεις σου. φαίνεται πὼς οὔτε κι ἐσὺ ἔχεις κάψα νὰ ἀπαντήσῃς ἐπὶ τῆς οὐσίας. καὶ νὰ σοῦ πῶ καὶ κάτι; δὲν θὰ ἔπρεπε νὰ σὲ νοιάζει καὶ τόσο ἡ γνώμη ἑνὸς ἠλιθιου. ἔτσι δὲν εἶναι;

  84. παρόραμα: νὰ σὲ νοιάζῃ.

  85. ὅσο γιὰ τοὺς ὁμοϊδεάτες μου θὰ ἤμουν πολὺ εὐτυχὴς ἂν μοῦ εὕρισκες ἕναν γιατὶ ἐγὼ ἀκόμη ψάχνω….

  86. doctor said

    Κορνήλιε, και βέβαια έχει και η Αριστερά τα λερναία της, ειδικά για την περίφημη (και ανύπαρκτη συνάμα) αντίσταση του ελληνικού λαού κατά της χούντας. Ο Βασίλης Ραφαηλίδης, μαρξιστής και φυλακισμένος για πολλούς μήνες επί χούντας, τα γράφει ωμά και έξω από τα δόντια:
    http://dimitrisdoctor2.blogspot.com/2008/11/blog-post.html

    Επίσης δεν μου αρέσει η ηρωοποίηση του άτυχου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Είναι άκομψη και άγαρμπη και ενίοτε γελοία όταν προσπαθεί να παρουσιάσει αυτό το άτυχο παιδί ως τον νέο Τσε Γκεβάρα. Κάτι είχε γράψει ο Μπρεχτ για όσους έχουν ανάγκη από ήρωες…

  87. καὶ παίρνω ἀκόμη ἕνα λὶν ὄχι ἀπὸ ἐθνικοσοσιαλιστικό, ἀλλὰ ἀπὸ ἀκροδεξιὸ αὐτὴν τὴν φορὰ σάιτ: (Δεξὶ ἐξτρὲμ)

    (Σημείωση του Νικοκύρη: Το λινκ σβήστηκε γιατί προερχόταν από ακροδεξιό σάιτ ΚΑΙ ήταν άσχετο με το θέμα της ανάρτησης. Αν είχε μόνο ένα από τα δύο αρνητικά, θα παρέμενε)

    πρὶν σβηστῇ κι αὐτὸ ῥίξε μιὰ ματιὰ γιὰ νὰ δῇς ποιός ἀμφισβητεῖ τί. ἐγὼ δὲν ἔχω κατασταλάξει ἀκόμη, ὰν ἐξακολουθῇ νὰ σὲ ἐνδιαφέρῃ ἡ γνώμη μου.

  88. καλὰ γιὰ τὴν δῆθεν ἀντίστασι κατὰ τῆς χούντας ἀπὸ τὸν λαὸ (μὲ ἐξαίρεσι τὸν Παναγούλη καὶ μερικοὺς ἀκόμη, α’λλὰ αὐτὰ δὲν εἶναι μαζικὰ κινήματα) ἔχω κατασταλάξει. οἱ ἴδιοι ποὺ ἔστελναν συχγαρητήρια τηλεγραφήματα στὸν Παττακὸ φώναζαν μετὰ 7 ἔτη: δῶστε τὴν χούντα στὸν λαό. ἀπὸ τὴν Κυριακὴ τῶν Βαΐων στὴν Μ. Παρασκευὴ ἕνα πράγμα.

  89. Δεν με απασχολείς, πλέον. Τα λινκ που έβαλες κι η άρνησή σου να πάρεις ξεκάθαρη θέση, για μένα περισσεύουν. Ο νικοκύρης αποφασίζει, εμένα δεν μου πέφτει άλλος λόγος…

    http://docs.google.com/fileview?id=0B8UDqwQqH_EQYjE5ZDcyNTAtOWUzNy00MDE5LWI2NGMtYjFlMDhlYzNmNjg4&hl=en

    Παίρνετε τα φασισταριά μια θλιβερή ιστορία ενός ανθρώπου και την εξισώνετε με τα λερναία και τις συνομωσίες σας.

  90. δὲν κατάλαβα; ἔχω ὑποχρέωσι νὰ πάρω ξεκάθαρη θέσι; δὲν ζητῶ κανενὸς τὴν ψῆφο καὶ δὲν αἰσθάνομαι ὑποχρεωμένος νὰ συμφωνήσω μὲ κανέναν. τὸ λὶνκ ποὺ μοῦ ἔστειλες δὲν μὲ πληροφορεῖ σὲ τίποτε παραπάνω διότι ἡ πληροφορία περιέχεται καὶ στὰ λὶνκ ποὺ ἔδωσα. καὶ τὸ «σᾶς» σοῦ εἶπα νὰ μὴ τὸ λὲς γιατὶ ἐγὼ δὲν κατασκεύασα κανένα λερναῖο. ἄκου «δὲν πῆρες ξεκάθαρη θέσι»!!! χὰ χὰ χά! ἄλλο πάλι καὶ τοῦτο! σὲ λίγο θὰ στήνουμε καὶ δίκες ἀρνητῶν τοῦ ὁλοκαυτώματος μοῦ φαίνεται. ἔλεος!

  91. YOSEF22ADAR said

    Κορνηλιε για σενα:
    Πως φτιαχτηκε ο ηλιος της Βεργινας:

    http://www.symbols.com/encyclopedia/54/5449.html

    Συμπερασμα:
    η Μακεδονια ειναι Ινδιανικη

  92. #76 ἐγὼ ἤμουν στὴν νεολαία Πασόκ ἐπὶ Ἀνδρέα; ἂν βρῇς τέτοια δήλωσί μου ἐδῶ μέσα ἢ ὅπου ἀλλοῦ δηλώνω ὑπεύθυνα ὅτι δὲν θὰ ξαναγράψω στὸ πολυτονικό. παιδιά, λίγη αὐτοσυγκράτησι, εἴπαμε νὰ ἀπομυθεύσουμε τὰ λερναῖα, ὄχι νὰ τὰ κατασκευάζουμε!

  93. sarant said

    Δυστυχώς έλειπα για αρκετές ώρες. Κορνήλιε, δεν έκανες καλά που έβαλες χρυσαυγιτικο σάιτ, εφόσον την ίδια ιστορία μπορούσες να τη βρεις αλλού. Αυτά είναι άσκοπα πράγματα.

  94. Μαρία said

    Αλλού! Πού αλλού; Σε κλώνους της χρυσής αυγής;

  95. Servitoros said

    » συγχωρεῖσαι ὡς μὴ ἐνημερωμένος. τὸ μόνο ποὺ θέλω νὰ δείξω εἶναι ὅτι ἀπὸ τὴν ἐποχὴ τῶν “Τυραννοκτόνων” κάθε πολιτικὴ ἰδεολογία ἔχει τὰ δικά της λερναῖα κι ὅτι ἡ πολεμικὴ ἀπέναντι σὲ μιὰ ἰδεολογία δὲν ἐξαντλεῖται στὴν ἀπομύθευσι τῶν λερναίων της ὅπως καὶ τὸ χτίσιμο μίας ἰδεολογίας δὲν μπορεῖ νὰ ερείδεται ἐπὶ λερναίων ἀποκλειστικῶς. ὁ δογματισμὸς δὲν εἶναι προνόμιο οὔτε ἐλάττωμα τῆς μίας πλευρᾶς μόνο. κατὰ τἆλλα δὲν ἔχω ἀντίρρησι ὅτι ὁποιοδήποτε λερναῖο πρέπει νὰ ξεσκεπάζεται, ἀρκεῖ νὰ μὴ θεωρῆται ὡς λερναῖο τὸ ξεσκέπασμα ἄλλου λερναίου»
    Ο Κορνήλιος μόλις μας έδωσε ένα συμπυκνωμένο τμήμα του βιβλίου του Φον Πλεύρη «Ο διωγμός των Αρίστων», εκτός από τον υιο Πλεύρη έχουμε και τον παραγιό Πλεύρη.

  96. Σερβιτόρε τὸ συγκεκριμένο βιβλίο δὲν τὸ ἔχω διαβάσει. πάντως φαίνεται ὅτι διαβάζεις πολὺ Πλεύρη. πρόσεχε γιατὶ κινδυνεύεις ἀπὸ πλευρίτιδα. παντοῦ πλεύρηδες βλέπεις. σὲ φαντάζομαι σὲ παλιὸ δαλιανίδειο μιούζικαλ μὲ χορογραφία Μεταξόπουλου ἀνάμεσα σὲ πλεύρηδερς υἱοὺς καὶ πατέρες!

  97. zamanfoukiapanotourla said

    βλεπω οτι ολοι οι αργοσχολοι ασχολουνται με της πουτσας τους το χαβα

  98. Nicolas said

    Ο από πάνω είναι κολλητός εκείνου του κομμωτή d’un endroit précis
    que, rigoureusement, ma mère m’a défendu d’ nommer ici, που είχε περάσει από δω παλιότερα;
    Ο Κορνήλιος δεν είναι ένας, είναι ομάδα. Φαίνεται από τα λάθη (π.χ. περισπωμένη εκεί που δεν πρέπει, μια με τη φωτογραφία της σημαίας του ΠΑΣΟΚ, μια στο αλβανικό μέτωπο κλπ.).
    Και για όλα βεβαίως ο Χ.Κ. φταίει: αυτός εξαφάνισε τους Δεινόσαυρους, αυτός φταίει για το big bang, αυτός έβαλε φωτιά στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Κι όλα αυτά γιατί οι Έλληνες πολεμούσαν σαν ήρωες και δεν τον πρόσεχαν…

  99. Nicolas said

    Α, και τον κακωφωνειξ μην τον πιστεύετε. Ψευδογαλάτης είναι και δεν ήπιε φίλτρο, μια ληγμένη ρετσίνα ήτανε και τον πείραξε.

  100. Γρηγόρης said

    Εγώ πάντως ακόμα περιμένω να εμφανιστεί ο philalethe00, ο οποίος στην προηγούμενη αναφορά στην δήλωση Κίσσινγκερ (https://sarantakos.wordpress.com/2009/11/07/elora2/#comment-15580) είχε πει ότι περιμένει εναγωνίως το συγκεκριμένο ποστ του Νικοκύρη, γιατί, έλεγε, είχε αδιάσειστες αποδείξεις για την αλήθεια της δήλωσης.

    Φιλαλήθη; Είσαι εκεί έξω;

  101. Παύλος said

    Είσαι εκεί έξω;

    Και για να ξαναγυρίσουμε λίγο στα γλωσσολογικά μας, πώς μεταφράζεται το Adventure is out there; (από το UP)

  102. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

    Καλὰ τὸν Θουκυδίδη πού γράφει ρητῶς ὅτι οἱ τυραννοκτόνοι, Ἁρμόδιος καὶ Ἀριστογείτων, εἶχαν προσωπικὰ κίνητρα δὲν τὸν πιστεύετε ;

    Ἀγαπητὲ κύριε Σαραντᾶκο,
    Πολύ ἐνδιαφέρουσα ἡ ἔρευνα καὶ ἔβγαλε πράγματα ποὺ δὲν ξέραμε.
    Γράφετε ὅτι «το περιοδικό την αποκύρηξε ως πλαστή». Ἡ ἀντισυμβατική ὀρθογραφία εἶναι γλωσσικὸ εὕρημα ἢ δακτυλογραφικὸ λάθος ;

    Ἐπειδὴ ἐπικαλεῖσθε τὸν Σολωμό, μήπως θὰ μπορούσατε νὰ μᾶς γνωρίσετε τὴν ἀπάντησή σας στὸ ἐρώτημα: Τὶ εἶναι ἔθνος ; Παραπομπές σὲ προηγούμενα κειμενα ὑμῶν ἢ ἄλλων δεκτές. Κάτι ὡς τόσο μοῦ λέει ὅτι ὁ ὁρισμός σας τοῦ ἔθνους κάπως διαφέρει ἀπὸ τοῦ Σολωμοῦ, ὀπότε ἡ παράθεση τοῦ Σολωμοῦ δὲν θὰ ἔπρεπε, ἴσως, νὰ περιλαμβάνεται στὴν ἐπιχειρηματολογία σας.

    Ὑπάρχουν καὶ διασκεδαστικὰ Λερναῖα :
    Ἐρωτώμενος, ὑποτίθεται, ὁ Κίσσιγκερ σὲ τὶ θὰ ἦταν διαφορετικὴ ἡ παγκόσμιος ἱστορία, ἂν τὸν Νοέμβριο τοῦ 1963, ἀντὶ τοῦ προέδρου Κέννεντυ εἶχε δολοφονηθεῖ ὁ Νικήτα Χρουστσώφ, φέρεται νὰ ἀπάντησε, μετὰ ἀπὸ σκέψη : «Δὲν νομίζω ὅτι ὁ Ἀριστοτέλης Ὠνάσης θὰ εῖχε νυμφευθεῖ τὴν χήρα τοῦ Χρουστσώφ».
    Γιὰ τοὺς Ἑλληνομέτρας (ὄχι καὶ τόσο ἐπιτιμητικὸς χαρακτηρισμός ὅταν «μὲ βιὰ μετρᾶ τὴ γῆ») τὸ ἀνέκδοτο ἔχει καὶ τὴν ἑρμηνεία ὅτι ἡ ἱστορία (δὲν ξεχνᾶμε ὅτι ὁ Κίσσιγκερ καθηγητὴς τῆς Ἱστορίας ξεκίνησε) προχωρεῖ ἐρήμην τῶν προσώπων, ἀλλὰ στὴν μικρὴ ἔκταση ποὺ τὰ πρόσωπα τήν ἐπηρεάζουν, τὰ πρόσωπα αὐτὰ εἶναι Ἕλληνες …

    Γιὰ τὴν πλήρη τεκμηρίωση : Τὸ ἀνέκδοτο ἄκουσα μὲ τ’αὐτιά μου ἁπὸ τόν καθηγητὴ David Begg ( http://www3.imperial.ac.uk/people/d.begg ) σὲ διάλεξή του στὴν Ἀθήνα.

  103. sarant said

    Κύριε Γεωργάνα, ευχαριστώ που επισημάνατε το ορθογραφικό λάθος, μέα κούλπα.

    Δεν αναφέρθηκα στο τι είναι έθνος και είναι βαθιά συζήτηση, ας μη μπούμε και σ’ αυτήν’ αναφέρθηκα στο ότι ο Σολωμός θεωρείται εθνικός μας ποιητής.

    Το ανέκδοτο με τον Κίσινγκερ και τον Ωνάση γουστόζικο. Νομίζω ότι τους Αμερικανούς τούς είχε πειράξει λιγάκι που ένας ξένος λεφτάς τούς πήρε την ωραία χήρα.

  104. Είναι η εθνικές μας φαντασιώσεις «ότι καλό το έχουμε κάνει λόγω του μεγαλέιου της φυλής μας, ότι κακό το έχουμε πάθει από τους ξένους που μας εχθρέυονται και μας ζηλέυουν για το μεγαλείο μας».
    Πολλοί το έχουν και στην προσωπική τους κοσμοθεωρία («δεν με αφήνουν τα κυκλώματα να πάω μπροστά»).
    Θυμάται κανένας να ΄μαθε στην ιστορία του σχολείου για τη ναυμαχία του Ναβαρίνου (ή Ναυαρινου; );
    Κι όμως από τους ξένοπυς ιστορικούς θεωρείται ότι ήταν από τις πιο σημαντικ΄΄ες ναυμαχίες της ιστορίας γιατί από αυτή δημιουργήθηκε ένα Κράτος (το δικό μας) κάποιοι τη θεωρούν πιο σημαντική από το Τραφάλγκαρ μια και να έχανε ο Νέλσονας σε αυτό υπήρχε η Μητροπολιτικός Στόλος (δεν ξέρω αν είναι δόκιμη μετάφραση του Home Fleet) να αποκρούσει Γάλλους και Ισπανούς. Ενώ αν δεν γινόταν η ναυμαχία του Ναβαρίνου θα είχε όλο το χειμώνα του 1827 (που δεν θα μπορούσαν να δράσουν οι ξένοι στόλοι) ο Ιμπραήμ όχι μόνο να καταπνίξει την επανάσταση (όπως είχε ήδη κάνει) αλλά να γεμίσει την Έλλάδα εποίκους.

  105. Εχμ…. μετά από τόσα μπινελίκια να επανέλθομε στο θέμα μας;
    Έκατσα και το σκέφτηκα (I slept over it, που θάλεγε κι ο Χ.Κ.) και με εκπλήσσει που ο αμερικανοτούρκος φίλος του Κίσινγκερ, κατά την κοινή επίσκεψή τους στη γείτονα, έδινε μπαρουφοσυνεντεύξεις στην εφημερίδα (TDN) που θα μπορούσε να ελέγξει και μόνος του ο Χ.Κ., καθότι αγγλόφωνη.

    Δεν αποκλείω να έδινε όντως μπαρουφοσυνεντεύξεις εκ μέρους του αλλά, ρε διάλε, δεν θα το έκανε σε μία τουρκόγλωσση εφημερίδα, ώστε να μην μπορεί να το τσεκάρει αυτόματα ο κολλητός του; Που, όσο νάναι, κάπως θα νοιαζόταν για την υστεροφημία του.

    Επίσης, το Ingouvernables, που παραθέτει ο Θ.Σ στην αρχή της σεντονιάδας του στην «Ε», πώς μπορεί να εξηγηθεί; Μπας και στη συνωμοσία μπήκαν και γάλλοι ελληνιστές, οπότε θα πρέπει να μιλάμε για κανονικό Ράδιο Αρβυλέρ;

    Να προσθέσω πως το μόνο, για το οποίο εκτιμώ στον Χ.Κ., είναι πως κατά το τέλος του πολέμου και μετά απ’ αυτόν, συμμετείχε ως λοχίας πληροφοριών (ανακριτής) στην αμερικανική κατοχή της Ευρώπης. Κι όσο νάναι, έχει τη γλύκα του να βλέπεις έναν ηττημένο ναζί να ανακρίνεται από έναν γερμανοεβραίο, με αμερικάνικη στολή, που κατάφερε να ξεφύγει εγκαίρως από τα νύχια του ναζισμού!

  106. Ίσως να έχει ενδιαφέρον η εξιστόρηση της ναυμαχίας Sir Edward Codrington in reply, said http://www.pbenyon.plus.com/Naval_History/Vol_VI/P_480.html Έχω βάελι τη σελίδα με την απάντηση του Κόρδινκτον στην απαγόρευση του Ιμπραήμ να μπουν οι ξένοι στόλοι στον όρμο που απάντησε» that he was not come to receive orders, but to give them ; that if any shot were fired at the allied fleet, the Turkish fleet would be destroyed. »
    Στις προηγούμενες σελίδες μπορέιτε να δείτε ότι προηγήθηκε. Αν αλλάξουμε λίγο τα μέσα (πχ αντί για ντελίνια βάλουμε αεροπλανοφόρα) και την περιοχή (αντί για την Πύλο βάλουμε πχ κάποια νησάκια στο νότιο Ατλαντικό, ένα εμιράτο στον Περσικό κόλπο, ένα Κράτος στην Ασία, ένα νησί της Καραιβικής) θα μπορούσε να είναι και σημερινό γεγονός.

  107. YOSEF22ADAR said

    # 102
    Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας ειπε:
    <>

    Οι γειτονες – και καθε αντικειμενικος αναγνωστης – εχουν αλλη αποψη…

    http://www.bulgarmak.org/anthem.htm
    ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.. Η ΜΗΠΩΣ ΣΤΗΝ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ) ΘΗΡΙΩΔΙΑ;

    ————————————————————-
    Προχωρηστε κατω στην ιστοσελιδα εκει που γραφει:
    «ΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ
    Οι ΜΑΚΑΒΡΙΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ»

    … και εκει που γραφει:
    Ο ΠΛΗΡΗΣ ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»
    ΕΜΜΕΤΡΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ
    ————————————————————-
    Υ.Γ Προς αποφυγην παρεξηγησεων:
    Παραθετω την ιστοσελιδα του bulgarmak.org
    οχι επειδη ειμαι φιλο-Βουλγαρος
    ή ανθελληνας,
    αλλα γι αυτα που γραφει.
    αλλα γι αυτα που γραφει.

  108. YOSEF22ADAR said

    # 102
    Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας ειπε:
    » Για τους Ελληνομετρας (οχι και τοσο επιτημιτικος χαρακτηρισμος οταν «με βιά μετρα τη γη»)… «

  109. apostolosathinaios said

    «I have only today had the opportunity to correct it in the Turkish Daily News and I have done so.»
    Θα συμφωνούσα με την ανάγνωσή σας της επιστολής Κισ. κε Σαραντάκο, εάν δεν υπήρχαν οι τελευταίες πέντε λέξεις στην πρόταση. Είναι αυτές οι λέξεις που με προβληματίζουν, διότι σημαίνουν ότι υπήρξε confirmation από πλευράς εφημερίδας για την διόρθωση στον επιστολογράφο, και ότι η εφημερίδα ΔΕΝ αρνήθηκε ολοσδιόλου την ύπαρξη του δημοσιεύματος.

  110. Σαος said

    @YOSEF22ADAR
    Η αντικειμενικότητα μετριέται με κανένα όργανο και από πότε έγινε ο Στογιάνοφ αυθεντία;

  111. YOSEF22ADAR said

    Σωστα.
    Εχεις δικιο.
    Πως θα χαρακτηριζες ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ τους παρακατω στιχους?

    Σαν ποτάμι το αίμα εγίνη
    Και κυλάει στη λαγκαδιά,
    Και το αθώο χόρτο πίνει
    Αίμα αντίς για τη δροσιά

    Με τα μάτια τους γυρεύουν
    Όπου είν’ αίματα πηχτά,
    Και μες τα αίματα χορεύουν
    Με βρυχίσματα βραχνά

    Και παλάσκες και σπαθία
    Με ολοσκόρπιστα μυαλά,
    Και με ολόσχιστα κρανία
    Σωθικά λαχταριστά

    Τ’ ακαρτέρε. Εφαίνοντ’ ίσκιοι
    Αναρίθμητοι γυμνοί,
    Κόρες, γέροντες, νεανίσκοι,
    Βρέφη ακόμη στο βυζί

    Ολιγότευαν οι σκύλοι,
    Και Αλλάx εφώναζαν, Αλλάx
    Και των Χριστιανών τα χείλη
    Φωτιά εφώναζαν, φωτιά

    ΥΓ (1)
    Ποιος μιλησε για την αυθεντια του Σταγιανοφ ?
    Για το περιεχομενο του Εθνικου υμνου μιλαμε
    ΥΓ (2)
    Ποιος μιλησε για οργανα και μετρησεις αντικειμενικοτητας?

  112. Γλωσσοδετολόγος said

    Αστεία πράγματα. Ακόμα κι αν το πίστευε, θα ήταν ποτέ δυνατόν ένας διπλωμάτης να πει ανοιχτά κάτι τέτοιο και μάλιστα σε τελετή βράβευσης από … επιχειρηματίες;! Μόνο κανένας … Πλεύρης θα μπορούσε, σε παρόμοια περίσταση (μπρρρρ), να μιλήσει για εξόντωση (των λατρευτών του Εβραίων βεβαίως βεβαίως).

  113. Σαος said

    @YOSEF22ADAR
    Όπως ξέρεις, σε όλες τις Επαναστάσεις και ιδιαίτερα οι παλαιότερες (και μη επιδοτούμενες μέσω USAID) χύθηκε πολύ αίμα και από τις δύο πλευρές. Λογικό είναι πως αυτό έβλεπε και αυτό εξιστορούσε ο Σολωμός. Η ελευθερία των Ελλήνων δεν χαρίστηκε. Την κέρδισαν με αίμα δικό τους και των εχθρών τους. Επίσης το περιεχόμενο των στοίχων του Εθνικού Ύμνου μπορούσες να τον βρεις και από αλλού. Δεν χρειαζόταν να βάλεις τις σελίδες ενός σαλταρισμένου βούλγαρου που ήδη βρίσκεται στην στενή για διάφορα αδικήματα, εκτός αν ο σκοπός σου ήταν να προκαλέσεις

  114. YOSEF22ADAR said

    ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ, ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ…

    Αυτονοητο:
    σε καθε πολεμο, επιδοτουμενο ή μη, χυνεται αιμα
    και απο τις δυο πλευρες.

    Μιας που δεν μπηκες στον κοπο να διαβασεις,
    αντιγραφω απο την ανωτερω ιστοσελιδα:

    Η εξέγερση του 1821 περιγράφεται σε ένα μακροσκελές ποίημα πρωτοφανούς εθνικιστικού μίσους
    που γράφτηκε από τον Διονύσιο Σολωμό τον Μάϊο του 1823.

    Οι στίχοι του Υμνου εις την Ελευθερίαν είναι επιθετικοί, άγριοι, ανθρωποκτόνοι.

    Οι στροφές 35-73 του Ύμνου εις την Ελευθερίαν είναι τo πιο απάνθρωπo
    και φριχτo πoίημα της νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.
    Δεν υπάρχει ποιητής τέτοιου μεγέθους που δοξολογεί μέσα στην ίδια του την ποίηση
    τη σφαγή αμάχων από ένοπλους σφαγιαστές.

    Αρκετοί λογοτέχνες υποστήριξαν με θέρμη τους Ναζί
    ωστόσο κανένας τους δεν δημοσίευσε ένα ποίημα ή πεζογράφημα που να εξυμνεί τα Ες Ες
    περιγράφωντας αναλυτικά το πώς έβαζαν τους Εβραίους στους θαλάμους αερίων.
    Φαντασθείτε πώς θα αισθανόμασταν οι Ελληνες
    αν ένας Γερμανός ποιητής αποκαλούσε «μιαρά σκυλιά» τους εκτελεσμένους των Καλαβρύτων ή της Καισαριανής
    δοξολογώντας τους Ναζί που τους τουφέκισαν.
    Οι στροφές 35-73 του Υμνου στην Ελευθερίαν αποτελούν ένα αδιανόητο μελανό στίγμα για τον Σολωμό,
    για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, για την ίδια την Ελλάδα.

    «Γιά τρεις ολόκληρες οι δύστυχοι κάτοικοι της Τριπολιτσάς είχαν παραδοθή στην φρενιασμένη μανία
    ενός όχλου που τον αποτελούσαν άγριοι σφαγείς.
    Δεν γινόταν καμμιά διάκριση ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες ούτε στην ηλικία τους.
    Γυναίκες και παιδιά υπέστησαν φριχτά βασανιστήρια πρωτού θανατωθούν.
    Η σφαγή πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις που έκανε τον αρχηγό των ανταρτών Θεόδωρο Κολοκοτρώνη
    να περηφανευθή πως όταν μπήκε στην πόλη από την κεντρική πύλη οι οπλές του αλόγου του δεν πατούσαν στο έδαφος.
    Η θριαμβευτική του διαδρομή ήταν στρωμένη με χιλιάδες κατακρεουργημένα πτώματα αμάχων Μουσουλμάνων»
    William Phillips, Αγγλος ιστορικός

    Ενας άλλος Βρετανός συγγραφέας ο David Howarth σημειώνει τα εξής:
    «Δεν υπήρχε καμμιά δικαιολογία γιά τις σφαγές που διέπραξαν οι Γρεκοί στην Πελοπόνησο.
    Από την πρώτη στιγμή δημιούργησαν ένα λουτρό αίματος σκοτώνοντας αδιάκριτα οποιονδήποτε μη χριστιανό»

    Ο ιστορικός George Finlay έγραψε το 1861:
    «Τον Απρίλιο του 1821 υπήρχε διάσπαρτος στην Πελοπόνησο ένας αγροτικός Μουσουλμανικός πληθυσμός 20.000 ψυχών.
    Δύο μήνες αργότερα είχε σφαγιασθή από τους Ρωμιούς χωρίς έλεος ή τύψεις.
    Πρόκειται γιά εθνικό έγκλημα των Ελλήνων που θα βαραίνει γιά πάντα την συνείδησή τους
    καθώς πρόκειται γιά πράξη ασυγχώρητης βαρβαρότητας»

    Στην διάρκεια ωμοτήτων ο αρχηγός της εξέγερσης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
    δικαιολογούσε τις βαρβαρότητες των στρατιωτών του λέγοντας:
    «Βρισκόμαστε σε πόλεμο και οτιδήποτε συμβεί μπορεί να δικαιολογηθή»

    ———————————————————–
    Αυτο το «ποιημα» που περιγραφει αυτα τα τεκταινομενα,
    αποτελει τον Εθνικο υμνο.
    Δεν ντρεπεσαι λιγο?

  115. Σαος said

    @YOSEF22ADAR

    Αντί να κοιτάς τις δικαιολογημένες ή μη σφαγές μουσουλμάνων στην Πελλοπόνησσο το 1821 (μη ξεχνάς πως το ελληνικό αίμα από τα Ορλοφικά ήταν ακόμη νωπό), δεν κοιτάς τις σφαγές που κάνει η κρατική μηχανή της πατρίδας σου εναντίων των γηγενών Παλαιστινίων αγαπητέ Yosef; Αντί να ασχολήσαι με ανθρώπινα δικαιώματα εδώ και, σχεδόν, 200 χρόνια νεκρών ανθρώπων, δεν κοιτάς να ντραπείς εσύ που δεν κάνεις κάτι για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων;

  116. @ 115
    Φάουλ, κύριε Σάος!
    Τον εγκαλείτε για κάτι, για το οποίο δεν είναι ούτε καν έμμεσα υπεύθυνος!

  117. YOSEF22ADAR said

    Αναμενομενη αντιδραση Σαος…

    Αλλα για να καταλαβω,
    Για ποιο θεμα μιλαμε τωρα?
    Για τους Ελληνομετρες ή για το Ισραηλ?

    Και πως προεξοφλεις οτι δεν κανω τιποτα για τους Παλαιστινιους?
    Γνωριζομαστε?

    Τελειωνοντας, ο «αντιπερισπασμος» σε μια συζητηση,
    αποτελει ρητορικο τερτιπι… 🙂

    Και υπεκφυγη …

  118. sarant said

    Γιοζέφ και Σάος, παρακαλώ να πέσουν οι τόνοι και κάνω έκκληση να μη συζητηθεί στο νήμα αυτό ούτε ο εθνικός ύμνος και η σφαγή της Τριπολιτσάς, ούτε το Ισραήλ και η καταπίεση των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη.

    Για την Τριπολιτσά θα γίνει σε άλλη ευκαιρία η συζήτηση. Και για τα κατεχόμενα.

    Γιοζέφ, έχει ένα δίκιο ο Σάος ότι δεν ήταν ανάγκη να βάλεις σαν πηγή το παρανοϊκό βουλγαρμακ. Ωστόσο, δεν πειράζει και τόσο -μου δίνει μάλιστα την αφορμή να πω ότι ο βουλγαρμακ θεωρεί αυθεντική τη δήλωση Κίσινγκερ και την επικαλείται για να τεκμηριώσει πόσο κακοί είναι οι Έλληνες:
    hxxp://www.bulgarmak.org/beethoven.htm

    (Έχω παραποιήσει το λινκ ώστε να μην κλικάρεται)

    Το αστείο μάλιστα είναι ότι η αγγλική βερσιόν που δίνει ο βουλγαρμακ είναι ίδια με του Ρεσάλτου. Ποιος αντέγραψε ποιον, αναρωτιέμαι!

  119. Σαος said

    @Σκύλος της Β.Κ.
    Φάουλ, messier Dog de Valia Calda!

    Και αυτός με εγκαλεί (και όχι μόνο εμένα, υποθέτω) για κάτι που έγινε όταν δεν είχα γεννηθεί. 🙂

    @YOSEF22ADAR

    Βασικά μιλάγαμε για το αν είναι μύθος ή όχι οι υπό μελέτη «δηλώσεις» του Κίσινγκερ. Βέβαια με κατηγορείς για κάτι που έκανες εσύ. Κάτι σε πείραξε στο παρόν χώρο σχολιασμού και αμέσως πέταξες το θέμα με τον Εθνικό Ύμνο. Πριν κάτι πέταξες σε στυλ «Η Μακεδονία ανήκει στα ψάρια της». Και από την άλλη μας παρουσιάζεις τον «αντικειμενικότατο» site του Bulgarmak που αρθρογραφούσε ο ημιπαλαβός βούλγαρος Στογιάνοφ που φωνάζει «Θέλω να γίνω Μακεδόνας στην θέση των Μακεδόνων»! Ε, τι θες να υποθέσω μετά;

    @όλους

    Δεν υποστηρίζω την ύπαρξη τέτοιας δήλωσης αλλά ούτε και αποκλείω την ύπαρξη αυτής ή λιγότερο «αιχμηρής» δήλωσης που μπορεί να «φουσκώθηκε». Κάποιος είπε πως δεν είχαν λόγο οι Αμερικανοί για κάτι τέτοιο. Αλήθεια, την χρηματοδότηση του προεκλογικού αγώνα (αν δεν κάνω λάθος) του Νίξον από την Χούντα την θυμάται κανένας; Η ελληνική παράμετρος του Watergate δεν είναι γνωστή;

  120. Σαος said

    @40άκος

    OK, sorry δεν ήθελα να ξεφύγει το θέμα. Δεν έχω κάτι προσωπικό εξάλλου με τον Yosef. Εμένα ως Μακεδόνα από μια περιοχή που τους βούλγαρους τους γνώρισε μόνο κατά την Κατοχή με πείραξε περισσότερο το θέμα της παράθεσης του site του Στογιάνοφ. Εγώ το σταματώ εδώ.

  121. YOSEF22ADAR said

    Ουτε κι εγω εχω κατι προσωπικο μαζι σου Σαος.
    Αλλα αμεσως μετα την παραθεση του bulgamark.org # 107
    υπαρχει ενα ΥΓ.

    Και ποτε δεν εγραψα οτι ο Στογιανοφ ειναι αντικειμενικος.

    Οσο για τη Μακεδονια που ειναι Ινδιανικη ,
    χρησιμοποιηθηκε υπο τυπον αστειοτητας (φυσικα)
    για τον κ.Κορνηλιο, τα links που παραθετει
    και τα λογικα (μεταφυσικα, θα ελεγα) αλματα του…

    Και αυτο που με πειραξε ηταν οι «Ελληνομετρες» #102.

  122. YOSEF22ADAR said

    Κυριε Σαραντακο,
    συγνωμη αν καταχραστηκα της φιλοξενιας σας…
    😦

  123. Σαος said

    @Yosef

    Οκ, αποδεκτό και no problem 😀

  124. rogerios said

    Πριν βρεθούμε σε πεδίο μάχης, αναρωτιέμαι αν θα άξιζε να πούμε και δυό λόγια για την υποτιθέμενη πέτρα του σκανδάλου, δηλαδή την «αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα «Turkish Daily News» της 17.2.97″. Φαντάζομαι ότι πρόκειται για την ειδική έκδοση της Hürriyet «Daily News». Η ιστοσελίδα της έχει πλήρες αρχείο με τα άρθρα που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα, το οποίο καλύπτει και την επίμαχη χρονική περίοδο. Από τα δημοσιεύματα της Δευτέρας 17.2.1997 (http://www.hurriyetdailynews.com/i.php?as_q=&as_epq=&as_oq=&start_date=1997-02-17&end_date=1997-02-17&orderby=&author=&byline=&c=&as_eq=&num=&searchbutton=+SEARCH+) δεν προκύπτει τίποτα που να πλησιάζει έστω και λίγο το περιεχόμενο της υποτιθέμενης δήλωσης. Το ίδιο το φύλλο σε πι-ντι-εφ δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να το βρω κάπου (οπότε οι υποστηρικτές της άποψης ότι τέτοιες δηλώσεις του Κίσιντζερ δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα θα μπορούν να ισχυρισθούν ότι απλά το άρθρο δεν καταχωρίσθηκε ποτέ στο ηλεκτρονικό αρχείο).

  125. sarant said

    Ρογήρε, θαρρώ πως δεν είναι η ίδια εφημερίδα. Η Turkish Daily News είναι γνωστή αυτοτελής αγγλόγλωσση εφημερίδα (βέβαια κάποια άρθρα της μπορεί να είναι ‘πρακτορευόμενα-syndicated’), κάτι σαν την Athens News.

  126. π2 said

    Νίκο, είναι η ίδια εφημερίδα: πρώην Turkish Daily News, νυν Hürriyet Daily News and Economic Review.

  127. Μ’ αυτό το syndicated τι μου θύμισες, Νικοδέποστα!
    Σε κάποιο βιβλίο που διάβαζα πρόσφατα, θαρρώ το McMafia, τους syndicated δημοσιογράφους οι μεταφράστριες τους αποδίσουν ως συνδικαλισμένους, σαν τον Σόμπολο ένα πράμα!

  128. π2 said

    Έψαξα στο αρχείο της Turkish και μετά Hürriyet Daily News σε όλο το 1997. Καμιά από τις 14 αναφορές στον Κίσινγκερ δεν έχει καμιά σχέση με την υποτιθέμενη ρήση.

  129. Μπας και την διάβασε ο Χ.Κ. στην Ελευθεροτυπία του 1987;

  130. ppan said

    @114 Για να είμαστε ακριβείς είσαι σίγουρος ότι ο ύμνος εις την ελευθερίας «αποτελεί» τον εθνικο ύμνο; Νομίζω ότι ο εθνικός ύμνος δεν περιλαμβάνει τις στροφές που βάζεις.

  131. YOSEF22ADAR said

    Βλεπε #118

  132. Γλωσσοδετολόγος said

    Yosef #121: «Και ποτε δεν εγραψα οτι ο Στογιανοφ ειναι αντικειμενικος.»

    Κι όμως αγαπητέ, στο #107 είχες γράψει:

    «Οι γειτονες – και καθε αντικειμενικος αναγνωστης – εχουν αλλη αποψη…»,

    και (συνταυτίζοντας εδώ, μέσ’ από το «και» την άποψη των γειτόνων με αυτή του αντικειμενικού αναγνώστη)

    παρέπεμπες κατευθείαν κάτω από αυτή τη φράση στο σάιτ του Στογιανόφ!

    Άρα παρέπεμψες στον Στογιανόφ ΑΚΡΙΒΩΣ θεωρώντας την άποψή του αντικειμενική!

  133. YOSEF22ADAR said

    Βλεπε #118
    Ο οικοδεσποτης που μας φιλοξενει…

  134. ἄχαχαχα! ὁ Κορνήλιος εἶναι ὁμάδα! σιγὰ μὴν εἶναι καὶ ὅμιλος προβληματισμοῦ! τώρα καταλαβαίνω καλύτερα ὅλες ἐκεῖνες τὶς προτεσταντικὲς παραλαπίπες περὶ διαστρωματώσεων στὰ κείμενα τῆς Βίβλου, περὶ συλλογικῶν ἔργων , κλπ κλπ. ἕνας χρήστης δὲν συμφωνεῖ μαζί μας καὶ εἶναι φασίστας, πράκτορας, βαλτὸς τοῦ Πλεύρη, περσόνα τοῦ Λιακόπουλου, ἐξωγήινος κατάσκοπος, καθαρευουσιάνος προβοκάτορας, ΚΥΠατζῆς, ἐλέῳ Θεοῦ αὐτοκράτωρ τῆς Αὐστροουγγαρίας. σιγὰ σιγὰ θὰ ποῦν ὅτι εἶμαι καὶ ὁ Κουφαντίνας!

    νὰ κολακευτῶ ποὺ μὲ θεωροῦν ὁμάδα ἢ ὄχι; νὰ ὑποθέσω ὅτι δὲν μποροῦν νὰ φανταστοῦν πὼς εἶναι δυνατὸν νὰ διαφωνοῦν μαζί τους ἄνω τοῦ ἑνὸς ἄτομα ἢ ἁπλῶς ὅτι κυνηγοῦν ψηφιακοὺς ἀνεμόμυλους;

    πολυτονιστὲς ὑπάρχουν πολλοί, Κορνήλιος μόνο ἕνας. (καὶ δὲν ἐννοῶ τὸν Καστοριάδη)

  135. Ὅσο γιὰ τὸν Ὕμνος εὶς τὴν ἐλευθερίαν: γιατί τὰ πολεμικὰ ποιήματα δὲν πρέπει νὰ εἶναι αἱμοσταγῆ; πῶς νομίζετε ὅτι ἀπηλευθερώθη ἡ Ἑλλάς; μὲ ῥοδοπέταλα;

  136. πάντως εἶναι ἐπιστημολογικὸ σφάλμα νὰ μιλᾶμε γιὰ τὶς σφαγὲς τοῦ 1821 μὲ ὅρους καὶ ἀπόψεις καὶ ἀντιλήψεις ποὺ ὡρίμασαν μετὰ τὸν Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

  137. Γλωσσοδετολόγος said

    Yosef #133,

    ο Οικοδεσπότης παρακάλεσε να πέσουν τόνοι και να μην συζητηθεί το θέμα εθνικός ύμνος, ισραήλ και παλαιστίνη.

    Τίποτα από αυτά τα τρία δεν αναδεύω, όταν απλώς επισημαίνω μια αντίφασή σου, υπενθυμίζοντάς σου ότι αρχικά παρέπεμψες σε μια πηγή αποκαλώντας την αντικειμενική και αργότερα δήλωσες ότι δεν τη θεωρείς αντικειμενική.

    Ούτε καν χρειάζεται κι εσύ, αν ήθελες να απαντήσεις στη συγκεκριμένη και περιορισμένη παρατήρησή μου, να ξανασκαλίσεις τα τρια αυτά θέματα.

  138. Βίκυ Π said

    Ε, λοιπόν, Κορνήλιε, θα συμφωνήσω μαζί σου στο #135. κατά τα άλλα Κειμήλιος… όπως πάντα.
    Δεν προβληματίζεσαι καθόλου πάντως που φάσκεις κ αντιφάσκεις τόσο ώστε να δείχνεις τουλάχιστον 5άδα.

  139. ὅσο γιὰ τὴν φωτογραφία τοῦ ΠΑΣΟΚ ἤμουν 1 ἔτους! ἔλεος δηλαδή! ὁ Δύτης πίνει οὐίσκια ἀλλὰ ὁ Νικόλας μὲ βλέπει εἰς πολλαπλοῦν!

  140. YOSEF22ADAR said

    # 107
    Υ.Γ Προς αποφυγην παρεξηγησεων:
    Παραθετω την ιστοσελιδα του bulgarmak.org
    οχι επειδη ειμαι φιλο-Βουλγαρος
    ή ανθελληνας,
    αλλα γι αυτα που γραφει.
    αλλα γι αυτα που γραφει.
    Εγραψα:

    #110
    ΥΓ (1)
    Ποιος μιλησε για την αυθεντια του Σταγιανοφ ?
    Για το περιεχομενο του Εθνικου υμνου μιλαμε.
    ΥΓ (2)
    Ποιος μιλησε για οργανα και μετρησεις αντικειμενικοτητας?

    #114
    ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ, ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ…

  141. Γλωσσοδετολόγος said

    Yosef #110+140: «Ποιος μιλησε για οργανα και μετρησεις αντικειμενικοτητας?»

    Μήπως αυτός που μίλησε (#107) «κάθε αντικειμενικό αναγνώστη»;

    Πάω πάσο.
    Κατάλαβα.
    Δεν τρέχει και τίποτα δηλαδή.

  142. ὁ Σταγιάνωφ δὲν εἶναι αὐτὸς ποὺ τὸν κλεῖσαν στὸ φρέσκο;

  143. 138
    γιατί φάσκω καὶ ἀντιφάσκω δηλαδή; ἐπειδὴ δὲν καταφάσκω;

  144. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

    Γιὰ νὰ γυρίσουμε στὸν Κίσσιγκερ, εἶναι γνωστὸ ὅτι καλλιεργοῦσε ἐπιμελέστατα τὶς σχέσεις του μὲ δημοσιογράφους τροφοδοτώντας τους μέ διάφορα πικάντικα, πραγματικὰ ἢ ἐπινοήσεώς του. Συνεπῶς, τὸ πιθανώτερο σενάριο εἶναι νὰ εἶχε σχετικὴ καφενειακὴ συζήτηση μὲ τὸν Ἐρτεγκούν καὶ ὁ τελευταῖος νὰ τὸ ὀμορφοταίριαξε.

    Νὰ σημειώσουμε ὅτι καφενειακὴ συζήτησις δὲν προκύπτει ὅταν συζήτησις μεταφέρεται εἰς τὸ καφενεῖον, άλλ’ ὅταν τὸ καφενεῖον μεταφέρεται εἰς τὴν συζήτησιν. (Ποιὸ καλὸ παιδὶ θὰ μοῦ ‘πεῖ ποιὸς τὸ ἔγραψε αὐτό 😉

    @YOSSEF@ADAR
    Ἀδίκως ἠνωχλήθητε ! Τὸ μόνον ποὺ ἐπεσήμανα εἶναι ἡ λογικὴ ἀντίφασις μεταξύ τοῦ κοσμοπολιτισμοῦ διὰ τὸν ὁποῖον ὑποπτεύομαι, βάσει τῶν ἐν γένει γραφομένων του, τὸν Νικοκύρη καὶ τῆς ἐπικλήσεως ἑνὸς κατ’ ἐξοχὴν ἐθνικοῦ ποιητοῦ. Ὁ Σολωμὸς πίστευε ὅτι ὑπάρχει ἔθνος καὶ σ’ αὐτὸ ἀπευθυνόταν. Ἂν κάποιος πιστεύει ὅτι τὸ ἔθνος εἶναι μιὰ καλοστημένη ἀπάτη, ποῦ ἀπευθύνει τὶς παραινέσεις του ;
    Ἀπάντηση δὲν ἔχω λάβει.

    Προσωπικῶς αὐτοτοποθετοῦμαι σὲ ἕνα σημεῖο τοῦ συνεχοῦς πού ξεκινᾶ ἀπὸ τοὺς ΑΣΘΕΤ (ἀνένδοτοι, σκοταδιστές, θρησκόληπτοι, ἐθνικιστές, τουρκοφάγοι, νὰ μιὰ πεντάδα σὰν αὐτὴν ποὺ μερικοὶ καταμαρτυροῦν στὸν Κορνήλιο, ὄχι τὸν Καστοριάδη), περνᾶ άπὸ τοὺς ΑΑΚ (αὐταπεχθεῖς, ἀπάτριδες, κοσμοπολίτες καὶ τερματίζεται στοὺς ΦΑΕ (φορεῖς ἀλλοτρίων ἐθνικισμῶν).

  145. Herr K. said

    κραταμε το εύστοχο «αυταπεχθείς» – κραταμε επισης ότι πρόκειται περι «συνεχούς»

  146. Herr K. said

    με εξαίρεση το Ράμφο εννοείται

  147. Μαρία said

    Να μην είναι μόνο το σημείο Ε.Λ.Π.Α.

  148. ppan said

    Η απάντηση είναι ότι δεν το συζητάμε; 🙂
    Εφόσον είναι γραμμένο κι είναι ανακριβές ας διορθωθεί, δεν χρειάζεται να μπούμε στην ουσία του θέματος μιλώντας πχ για ιστορικότητα. Ο Εθνικός Ύμνος έχει καμιά 25αριά στροφές, ο ύμνος προς την Ελευθερίαν 5 φορές παραπάνω. Τα αιμοσταγή πάνω στα οποία βασίζεται ο πρβληματισμός σας υπάρχουν στον έναν, όχι στον άλλον.

  149. #146, στην ΕΤ1 τον έβλεπες και συ (όλο λέω ότι χρειάζεται γυαλοκαθαριστήρες η τηλεόρασή μου), και τον θυμήθηκες;

  150. Μαρία said

    24 στα χαρτιά, στην πράξη 2
    http://www.presidency.gr/ethn_Ymnos.htm

  151. Herr K. said

    SH, όχι, έλεγε ο προλαλήσας κάτι για συνεχές, και τον θυμηθηκα ως παραδειγμα θεαματικής κωλοτούμπας από τον «εθνικιστικό» στον «αντιεθνικιστικό» χώρο χωρίς όμως να περασει από ενδιαμεσα στάδια (ή και μπορει να τα πέρασε και να εχασα τευχη, ποιος ξέρει)

  152. Μαρία said

    Κατά τον προλαλήσαντά σου αυτό είναι ενδιάμεσο στάδιο.

  153. SophiaΟικ said

    Ppan, πεστα γιατί κάποιοι στο δημοτικό χάζευαν αντί να ακούνε το δάσκαλο. Αν και εγώ ξερω ότι ο εθνικός υμνος είναι οι πρώτες τέσσερεις στροφές του Υμνου εις την Ελευθερία, όχι οι πρώτες 25. Ο Μάντζαρος φυσικά μελοποίησε όλο το ποίημα, αλλά δεν επιλέχτηκε όλο το ποίημα για εθνικός ύμνος.

    Τώρα, για το θεμα της δήλωσης Κίσσινγκερ, αν θυμάμαι καλά έιχε ερευνηθεί το ζήτημα και είχαμε φτάσει μεχρι το το 19ο αιώνα και το αγγλικό κοινοβούλιο.

    Για το ραδιόφωνο που αναφέρει η Ροδιά, είναι πολύ πιθανό, αν η ιστορία κυκλοφορούσε απο παλιά, κάποιος να βρηκε την ευκαιρία να την ανακυκλώσει τότε.

    Παρεμπιπτόντως επικαλούμαι τη δηλωση Κίσσιγκερ περί Ελλήνων για να ζητήσω την καθιέρωση του τετραημέρου. Χρειαζόμαστε μια μέρα αργία παραπανω γιατί τις υπόλοιπες έχουμε να αντιμετωπίσουε όλους αυτούς τους μοχθηρούς ξένους που μας εχθρέυονται. Δύσκολη δουλειά.

    Όσο για το γιατι επιστρέφουμε στην ανάλυση μιας τόσο εμφανώς αναληθής δήλωσης, μάλλον είναι θέμα προσωπικών εμμονών του 40ακου 🙂 Στο κάτω κατω δικό του έιναι το ιστολόγιο, ό,τι θέλει γράφει.

  154. suigeneris said

    Νίκο Σαραντάκο, μπράβο._
    Επιτέλους, μια ενδελεχής έρευνα για μια κολοσσιαία παπάρα που μας σερβίρανε χρόνια τώρα οι ποικιλώνυμοι εμποράκοι.
    Αυτοί που σπεκουλάρανε στη μπόρσα του χυδαίου αντιαμερικανισμού στήνοντας ανδρείκελα και κατασκευάζοντας εύκολους αντιπάλους, τους οποίους ασφαλώς υποδειγματικά κατατρόπωναν.
    Να τελειώσουμε επιτέλους με όσα εγκλωβίζουν τη σκέψη και την κριτική μας στα μονοπάτια της πιο στείρας παραληρηματικής συνομωσιολογίας.
    Νισάφι πια ..

  155. βρῆκατε ᾱἷμα στὸν Ὕμνο καὶ κάτι τρέχει στᾶ γύφτικα. πότε δὲν ὑπῆρχε αἷμα στὴν πολεμικὴ ποίησι; μὴ κάτσω τώρα νὰ ψάχνω ἕνα ἕνα τὰ δημοτικὰ τραγούδια.

  156. ὢχ ὢχ μπῆκε περισπωμένη στὸ βρήκατε καὶ ποιὸς μὲ γλυτώνει τώρα. σημειωθήτω ὅτι γύρισα ἀπὸ οἰνοποσία καὶ χωρὶς τὸ πλέον κλαπὲν φορητό μου (ξέρω ξέρω ἂν γουγλίσετε ὑπερτερεῖ τὸ «κινητό»)

  157. Nicolas said

    Κορνήλιε, αυτές οι περισπωμένες θα σε χαντακώσουν. Όντως, χάσκεις και αντιχάσκεις. Δεν πίνει μόνον ο Μύστης των διπτέρων — συγγνώμη, όχι, όχι συγγνώμη: ΠΑΡΟΡΑΜΑ, ο Δύτης των νιπτήρων — ουίσκια, κι εγώ πίνω (αλλά δεν καπνίζω) αν και προτιμώ τον οίνον και είδει τον εξ Καμπανίας ορμώμενον (χωρίς τις κουτσουλιές). Δεν βλέπω εις διπλούν ή πολλαπλούν, γιατί όπως λες, ένας είναι ο Κορνήλιος, κι αν δεν τον είχαμε θα έπρεπε να τον εφεύρουμε (γαλλισμός: si tu existais pas, il faudrait t’inventer). Απλά ήθελα να τονίσω τον πολύπλευρο χαρακτήρα σου.
    Νομίζω ότι αυτή η προσωπική εμμονή του 40άκου δεν είναι άσκοπη. Αποκαλύπτει το ελληνικό πρόβλημα: από τη μία θέλουν το κακό μας (αυτοί οι _ _ _ _ _ _ — βάλτε ό,τι θέλετε), αλλά από την άλλη καμαρώνουμε σαν γύφτικο τρυπάνι (ε, σύγχρονα πράγματα) γιατί αυτός που θέλει να μας αφανίσει είναι ο Maître du monde (γιατί εκείνη την εποχή θεωρούσαμε ότι αυτός κυβερνούσε τον πλανήτη και όχι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ).
    Και ρωτώ λοιπόν, από γαλατική άποψη: γιατί δεν είπε το ίδιο και για τους Γάλλους; στο κάτω-κάτω, ο De Gaulle τους έχεσε και τους ξαπόστειλε με τα ΝΑΤΑ τους (και έχει γίνει ανεμιστήρας ο κακομοίρης στον τάφο του με τον Σαλονικιό που μας φορτώσατε που πήγε να γλύψει αμέσως τον κώλο των Αμερικάνων), οι Αμερικάνοι θεωρούσαν και μπορεί να θεωρούν ακόμη τη Γαλλία ως… κομμουνιστική χώρα, κλπ. κλπ.
    Γνωρίζοντας την προσωπικότητα του Χ.Κ., είναι αδιανόητο να έχει πει τέτοια πράγματα και μάλιστα δημοσίως. Μόνο μεθυσμένος θα μπορούσε να βάζει περισπωμένες στην προπαραλήγουσα (διάβαζε: να κάνει τέτοιες δηλώσεις) και πάλι το θεωρώ απίθανο.
    Τώρα ποιος έβγαλε το θέμα στη φόρα και το διέδωσε και για ποιο λόγο, ούτε κι ο θεός, αν υπήρχε, θα το ήξερε.
    Υ.Γ. Σας λυπάμαι, κακομοίρηδες! τώρα που βρέθηκε νερό στο φεγγάρι, θα βγει ο λιακουρόσαυρος και θα σας πρήξει: «είδατε, σας το έλεγα: οι Ελ πριν κατέβουν στη Γη, κατούρησαν στο φεγγάρι — κατουράμε και πάμε — εξ ου και το ύδωρ στη Σελήνη, ύδωρ Ελληνικόν!). Αλληλούια! (εάν μου επιτρέψετε μία εβραϊκή λέξη).

  158. Nicolas said

    Υ.Γ. 2 Κορνήλιε, για να σε παρηγορήσω, κι εγώ φορητό το έλεγα προ αμνημονεύτων χρόνων και μετά μου είπαν ότι στην Ελλάδα το λέτε κινητό. Ποιος το έκλεψε; Αλβανός ή Ρωσοπόντιος ή υπερπόντιος (Super Yorikas) ή ο μετροπόντικας (που έχει φτάσει αυτός; γίνεται χαμός ακόμη στη Θεσσαλονίκη μ΄ αυτό το φερετζέ;*).

    * Όλα τα ΄χε η Κική, το μετρό της έλειπε!

  159. sarant said

    Σοφία, ο λόγος που ασχολήθηκα με τη δήλωση Κίσινγκερ δεν είναι οι εμμονές, ούτε (μόνο) το ότι επανέρχεται διαρκώς. Είναι ότι το άρθρο που είχα στον ιστότοπό μου, το οποίο είχε γραφτεί περσι τον Απρίλη αμέσως μετά την ανάγνωση της δήλωσης από τον Λαζόπουλο ενώπιον του μισού πανελληνίου, είχε κάποια σοβαρά κενά και δεν είχε ενημερωθεί με τα νεότερα αποτελέσματα της έρευνας άλλων, με αποτέλεσμα να μου γράφουν (ένας το μηνα, μη φανταστείς κοσμοσυρροή) και να μου λένε «έψαξα αυτό που λέτε ότι πρέπει να ερευνηθεί και βρήκα αυτό» ενώ αυτά είχαν ήδη βρεθεί αλλά δεν τα είχα γράψει. Προς το παρόν, ακόμα δεν τα έχω γράψει, είναι στο β’ μέρος που θα το ανεβάσω την άλλη εβδομάδα.

    Σούη, ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

    Κορνήλιε, συμπάσχω, κι εμένα μου το έχουν κλέψει.

    Νικολά, πρέπει να ήσουν σε πολύ μεγάλο κέφι όταν έγραφες, ακόμα βαστάει αυτή η κάβα;

  160. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

    Ἐξακολουθώ νὰ ἀπευθύνομαι στὸν Νικοκύρη : Ἀντιλαμβάνομαι καλῶς ὅτι θέλετε τόν Σολωμὸ χωρὶς τὸν ἐθνικισμό του ; Κάπως σὰν τὸν Ἀλέξανδρο Σοῦτσο ποὺ ἤθελε τὸν Σολωμό, ἀλλὰ στὴν ἀρχαΐζουσα (Ἰδέαι, ὅμως, πλούσιαι, πτωχῶς ἐνδεδυμέναι, δὲν εἶναι δι’αἰώνιον ζωήν προωρισμέναι) ; Κάπως σὰν τὸν Παπαδιαμάντη στὸ μονοτονικό ; Διακρίνω μιὰ συνέχεια ;

    Περὶ αὐταπεχθῶν: Δὲν εἶναι τόσο σύγχρονοι (μονδέρνοι) ὅσο, φαίνεται νὰ νομίζουν. Προχείρως ἀναφέρω τὸ Χρονικὸν τοῦ Μορέως, γραμμένο ἀπὸ ἑλληνόφωνο στιχουργὸ γιὰ ἀκροατήρια Φράγκων ἀφεντῶν, οἱ ὁποῖοι, ὄμως, μιλοῦσαν καί, προφανῶς, διασκέδαζαν στὰ Ἑλληνικά. Πιθανῶς ἀπὸ τὴν ἀριστοκρατικὴ αὐτὴ ἀπαρχή ἕλκει τὴν καταγωγὴ τὸ ὕφος ὑψηλόφρονος ὑπεροχῆς τῶν ἑκάστοτε αὐταπεχθῶν.

    Πιὸ πρόσφατα, ἔχουμε δημοτικὰ ποιήματα σὲ ἀψόγους πολιτικοὺς στίχους ποὺ ἐκθειάζουν «μὲ άσιατικὴ ὠμότητα» (κατὰ τὸν Φίνλεϋ) τήν καταστροφὴ ἀπὸ τὸν Ἀλῆ Πασᾶ τοῦ Χορμόβου (Χριστιανικοῦ χωριοῦ) καὶ τοῦ Γαρδικιοῦ (Μουσουλμανικοῦ χωριοῦ). Ποιὸς ξέρει, ἴσως θὰ βρεθεῖ κάποτε καὶ ποίημα ποὺ ἐκθειάζει τὴν σφαγὴ τῶν Καλαβρύτων ἢ τοῦ Διστόμου.

  161. sarant said

    Κύριε Γεωργανά, νόμιζα ότι σας απάντησα. Το τι θεωρώ εγώ έθνος, δεν ενδιαφέρει και δεν διαφέρει και τόσο όσο νομίζετε από τη δική σας άποψη. Το σημερινό ελληνικό έθνος όμως έχει εθνικό ποιητή τον Σολωμό, ανεξάρτητα από το τι πιστεύω εγώ.

    Παπαδιαμάντης στο μονοτονικό; Μα φυσικά. Στην ορθογραφία της εποχής του. Αν αύριο ευοδωθούν οι αγώνες του Κορνήλιου και επανυιοθετηθεί το πολυτονικό, δεν θα διαμαρτυρηθώ αν κάποιος εκδώσει τα βιβλία μου σε πολυτονικό -αρκεί να κάνει εκείνος τον κόπο να προσθέσει τις περισπωμένες. Άλλωστε, από τη στιγμή που και η γενικώς αποδεκτή κριτική έκδοση των Απάντων του εκσυγχρονίζει σε μεγάλο βαθμό την ορθογραφία σε σχέση με τις πρώτες δημοσιεύσεις (δεν γράφει είνε, μεγαλείτερος, καλλίτερος, συνειθίζω κτλ.) δεν βλέπω γιατί να μην ολοκληρωθεί η εναρμόνιση με τα σήμερον κρατούντα.

    Αυταπεχθής είναι ο self-hating;

  162. Δεν ξέρω εάν γράφτηκε παραπάνω (δεν έχω προλάβει να διαβάσω όλες τις απαντήσεις), αλλά η δήλωση Κίσινγκερ έχει σταθεί αφορμή για συγγραφή ποιήματος του Χριστιανόπουλου:

    ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ

    Είκοσι χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Κίσινγκερ λέγεται ότι δήλωσε τα εξής «Αν θέλουμε να πλήξουμε τους Έλληνες, θα πρέπει να τους πλήξουμε στη γλώσσα, στη θρησκεία τους και στα πνευματικά και ιστορικά τους αποθέματα». Με άλλα λόγια, είναι σαν να ομολογεί πως δεν κατάφερε με τίποτε να εξουδετερώσει ηθικά τους Έλληνες: ό,τι επέτυχε, το πέτυχε μονάχα με τη δύναμη των όπλων.

    Τέτοιες ομολογίες καθαρμάτων, σε εθνική αυτογνωσία πρέπει να μας φέρνουν. Κι ας μην ξεχνάμε, μέσα στη λιγοψυχία μας, αυτά τα τέσσερα που οι Κίσιγνγκερ φοβούνται από μας.

    (ΠΕΖΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ, τέταρτη έκδοση, Ιανός, Θεσσαλονίκη 2004)

  163. ἐμένα μοῦ τὸ κλέπτουν δεύτερη φορά. ἴσως νὰ εἶναι μοιραῖο, ἄν δὲν μοῦ τὰ ἔκλεβα θὰ εἶχα ἀκόμη τὸ πρώτο μου, δὲν εἶμαι ὑπόδειγμα καταναλωτοῦ. πάντως οἱ λαθος περισπωμένες μπαίνουν συνῆθως σὲ η. νῆματα, βρῆκαμε κλπ. μᾶλλον εἶναι ἐθισμὸς τὴς χειρός. στὸ χαρτὶ δὲν κάνω ποτέ τέτοια λάθη, ἄρα προφανῶς ἀλλιῶς λειτουργεῖ τὸ μαυλὸ καὶ τὰ ἀντανακλαστικὰ κατὰ τὴν πληκρολόγησι.

    Δέπσοτα ὁ προβληματισμὸς μὲ ἔχει άπασχολήσει πολύ. περισπώμενες ἢ περισπωμένες; λέσβιες ἢ λεσβίες; ὁ ἀγαπημένος σου Καρατζαφέρης πάντως εἶχε προτείνει τὸ πρῶτο γιὰ τὶς νησιώτισσες καὶ τὸ δεύτερο γιὰ τὶς φιλομόφυλες ὅταν εἶχε λάβει χώρα κάποια διαμαρτυρία ἀπὸ μέρους τῶν τοπικῶν ἀρχῶν τῆς νήσου.

  164. Παροράματα:

    συνήθως
    Δέσποτα
    λάβῃ

  165. ὄχι τὸ λάβει δὲν εἶναι παρόραμα, τὰ μαυλὸ εἶναι:—->μυαλό.

  166. Μαρία said

    #161 Αυταπεχθής είναι ο self-hating;
    Ο αυτάρεσκος και άλλα αυτ- ειρωνικά.

    >Δέπσοτα ὁ προβληματισμὸς μὲ ἔχει άπασχολήσει πολύ. περισπώμενες ἢ περισπωμένες;

    Το ερώτημα έχει απαντηθεί απο μένα και τον Ηλεφούφουτο εδώ και κάτι μήνες.

    >ὅταν εἶχε λάβει χώρα κάποια διαμαρτυρία ἀπὸ μέρους τῶν τοπικῶν ἀρχῶν τῆς νήσου.

    Μάλλον, όταν κάποιο φασιστοειδές του Δαυλού λεσβιακής καταγωγής, προσέφυγε στα δικαστήρια και γέλασε και το παρδαλό κατσίκι.

  167. ἔ ἀφ’οὗ ἀπαντήθηκε θὰ μποροῦσαμε νὰ ἔχουμε ἕνα σύνδεσμο; (μπορεῖ νὰ τὸ εἶχα δεῖ καὶ νὰ μὴ τὸ θυμᾶμαι).

    ἀλλὰ καὶ νὰ ἀπαντήθηκε δὲν νομίζω ἡ ὅποια ἀπάντησις νὰ διεκδικῇ αἰώνια καὶ ἀπαράβατη καὶ ἀνατίρρητη ἀποδοχή.

  168. Μαρία said

    Δεν σου χρειάζεται, γιατί η ερώτησή σου ήταν ρητορική για να δηλώσεις οτι θα συνεχίσεις να λες περισπώμενες (όχι μόνο για τις συλλαβές αλλά και για το ουσιαστικό η περισπωμένη).

  169. Τάσος said

    Απλώς, μια υπόθεση εργασίας για τη χρονική στιγμή (και πολιτικοϊδεολογική συγκυρία) κατά την οποία επινοήθηκε η επίμαχη «δήλωση»: μήπως πρέπει να ψάξει κανείς τον ευρύτερο ακροδεξιό Τύπο της εποχής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του 1976 – της καθιέρωσης της δημοτικής ως επίσημης γλώσσας και της διδασκαλίας των Αρχείων από μετάφραση στο Γυμνάσιο; Ο συνδυασμός ενός σαφώς δεξιού αντιαμερικανισμού (αντίπαλο δέος των ΗΠΑ όχι το «σοσιαλιστικό στρατόπεδο», «οι λαοί», η «περιφέρεια» κ.ο.κ., αλλά «ο ελληνικός λαός» και μόνο αυτός) με την καταγγελία της επιχειρούμενης αποκοπής από «τη γλώσσα» και «τις ιστορικές μας παραδόσεις» (δηλαδή από μια συγκεκριμένη εκδοχή και των δύο – αυτήν που κινδύνευε από ένα εκσυγχρονιστικό μεταρρυθμιστικό consensus το οποίο αγκάλιαζε από το Ράλλη ώς το ΕΚΚΕ) υποδεικνύουν, νομίζω, σαφώς τον πραγματικό συγγραφέα του διάσημου πλέον αυτού τσιτάτου.

  170. sarant said

    Αγαπητέ Τάσο, καθόλου κακή ιδέα -όμως δεν έχω τα κείμενα για να κάνω αναζήτηση. Πάντως, όπως θα δούμε στο δεύτερο μέρος της έρευνας, ίσως σε λίγες μέρες, υπήρξε τρανταχτή δήλωση Κίσινγκερ το 1976, η οποία διαψεύστηκε, όταν ο Κ. είχε δηλώσει ότι ο Καραμανλής (ο παλιός) είχε πει ότι αναγκαστικά κρατάει σκληρή στάση στο Κυπριακό αλλιώς θα τον ρίξουν. Ή κάτι τέτοιο, γράφω από μνήμης τώρα.

  171. neotera said

    Όντως στα εγγλέζικα δεν πάει η γλώσσα να τα πεις έτσι. Πλην είναι τόσο κατάφωρη η αλήθεια του νοήματος που είναι καραγκιόζηδες όσοι εγγράματοι αρνούνται τον αναγκαστικό εξαμερικανισμό του τόπου με τον αφανισμό της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Ανατρέχοντας στην ελληνική ιστορία μπορεί άνετα να πεί κανείς πως έχουν επικρατήσει στον άμοιρο τόπο οι προδότες, έναντι πινακίου φακής οι περισσότεροι, αλλοι όμως έγιναν μεγιστάνες του πλούτου και ανέλαβαν τα ύπατα αξιώματα και έρχεται η τιμωρία τους, προσωπική μόνο, δυστυχώς στο πρόσωπο των παιδιών …

  172. Γλωσσοδετολόγος said

    #171 «είναι καραγκιόζηδες όσοι εγγράματοι αρνούνται τον αναγκαστικό εξαμερικανισμό του τόπου με τον αφανισμό της γλώσσας και του πολιτισμού μας.»

    Ωπα φίλε, ψυχραιμία! Μόνο η Ελλάδα εξαμερικανίστηκε δηλαδή; Για ρίξε καλύτερα μια ματιά σε όλη την Ευρώπη και παραπέρα…

    Η αλήθεια είναι απλή. Οι ΗΠΑ είναι, μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο, η ατμομηχανή του κυρίαρχου σήμερα τεχνικοκαπιταλιστικού πολιτισμού. Όσοι επιζητούν μια θέση στον ήλιο αυτού του πολιτισμού, είτε είναι έλληνες, είτε γάλλοι, ιταλοί, τούρκοι, μογγόλοι, κογκολέζοι, κ.ο.κ. αναγκαστικά τείνουν να εξαμερικανιστούν … αφού προηγουμένως εκγαλίστηκαν και εξαγγλίστηκαν!

  173. sarant said

    Εκτός αυτού, εγώ δεν βλέπω «αφανισμό της γλώσσας». Βλέπετε εσείς;

  174. Γλωσσοδετολόγος said

    Ακριβώς οικοδεσπότη! Άσε που μπορεί να μιλάει και να γράφει κανείς σε άπταιστη καθαρεύουσα (αυτή δεν είναι η … γνήσια;) και να είναι yesman απ’ την κορφή ώς τα νύχια. Λες και δεν το έχουμε δει στην πρόσφατη ιστορία, βρε γμτ!

  175. LL said

    #172 ‘Για ρίξε καλύτερα μια ματιά σε όλη την Ευρώπη και παραπέρα’

    Καλά, μιλάτε για τους Ευρωπαίους σα να είχανε ανέβει λεβελ και να το χάσανε!!!! Σας διαφεύγει οτι το λέβελ των ευρωπαίων δεν έχει αλλάξει εδώ και αιώνες!
    Και να δεχθούμε ότι είχανε κάποιο επίπεδο τι πάει να πει ότι τους ακολουθούμε στον κατήφορο[??!!] όντας εμείς σε Άλλο επίπεδο? Όπως και να το δεί κάποιος η αλήθεια είναι μία: Πέφτουμε συνεχώς …επίπεδα!
    Είναι πολύ περίεργο εγγράμματοι άνθρωποι να υποστηρίζουν τέτοια πράγματα και να δικαιολογούν άνετα την πορεία όλων μας προς τον τεχνοφασισμό! Τουλάχιστον εμείς οι Έλληνες πρέπει να προσέχουμε πόση σημασία δίνουμε στον ‘κουτσό Ήφαιστο’ και ποια εικόνα του Κόσμου έχει αυτός στο μυαλό του!
    Τα λάθη των Ελλήνων ξεκίνησαν κάποια συγκεκριμένη στιγμή που εύκολα, όποιος είναι τίμιος, τη βρίσκει!(αν φυσικά έχει τη δυνατότητα να καταλάβει πότε ένα λεβελ είναι ανώτερο από κάποιο άλλο)

    #Sarant
    Και να μη βλέπεις κατήφορο στη γλώσσα, δες το απλό!!! Ποιος ο λόγος απλοποίησης αυτής όταν σε 2-3 τρεις γλώσσες οι σημερινοί νέοι αποκτούν πτυχία υψηλού επιπέδου ήδη σε απίθανες ηλικίες 14-15 χρονών!! Αυτό δείχνει ότι η απλοποίηση της γλώσσας είναι κίνηση που κρύβει ΆΛΛΑ κι όχι αδυναμία των νέων να τη μάθουν και να τη μιλήσουν! Και τα περί νεκρής γλώσσας και τέτοια…. πρέπει να δείτε ποιος ‘πέθανε’ πρώτος! Η γλώσσα ή ο Πολίτης!

    ΛΛ

  176. sarant said

    Αγαπητέ ΛΛ, αν με απλοποίηση εννοείτε το μονοτονικό, η γνώμη μου είναι πως είναι παράλογο να υπάρχει σύστημα πολλών τόνων σε γλώσσα όπως η νεοελληνική που δεν γνωρίζει μακρά και βραχέα. Σκεφτείτε όμως ότι ένας παράγοντας που έχει συντελέσει στην πραγματικά εκρηκτική άνοδο της γλωσσομάθειας στην Ελλάδα στις μέρες μας ίσως να είναι και το ότι οι σημερινοί μαθητές δεν φορτώνουν το μυαλουδάκι τους με τα αλεξαντριανά σκουληκάκια.

  177. LL said

    #Sarant
    “…Οτι η εισαγωγή του μονοτονικού εξυπηρετεί και την ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ το είχε αποδείξει σε παλιότερα χρόνια ο εκδότης Δημητράκος με άρθρο του στο περιοδικό που εξέδιδε ο εκδοτικός οίκος του: «Η φωνή του βιβλίου» “
    Εδώ γελάνε!!!!!!!!!!! Έχουμε και χειρότερα δλδ για τη γλώσσα αν δούμε την κατάντια της οικονομίας!!!

    “ .. Το ότι ο ελληνικός λαός, καθώς υποστήριξα σε άρθρο μου στην «Καθημερινή», έχει χωνέψει το μονοτονικό σχετίζεται στο μυαλό του με καθαρά ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ προτεραιότητες.”
    Πάει πέθανε ο Πολίτης σας λέω! Τεχνο-φασισμο-καταναλωτισμός!!!

    “…μια και ο Ελύτης και άλλοι ίσως ποιητές όσο σημαντικοί και αν είναι ΔΕΝ μπορούν να του δώσουν επιχειρήματα σε θέματα που μόνο ειδικοί μπορούν να έχουν αποφασιστική γνώμη και άποψη…”
    Τάδε έφη Εμμανουήλ Κριαράς, Ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ

    Μια και δεν είμαστε ειδικοί στα γλωσσικά ας μη συνεχίσουμε την κουβέντα μας γιατί θα μας ‘μαλώσει’ ο κ. Κριαράς όπως μάλωσε το Γιανναρά!

    Αλλά μόνο κάτι για το όντως εκπληκτικό που είπατε!!!!
    ΤΟΣΑ, όχι σκουληκάκια αλλά φίδαρους, που φορτώνονται καθημερινώς τα μαθητούδια δε τους πείραξαν και τους πείραξε η γλώσσα ??! Μάλλον δε το πιστεύετε αυτό που είπατε!

    ΛΛ

  178. Γλωσσοδετολόγος said

    #175 LL,

    αυτό που είπα, είναι ότι ο εξαμερικανισμός δεν χαρακτηρίζει μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρο τον κόσμο ανεξαρτήτως … λέβελ. Δεν υπήρξαμε, δηλαδή, «ειδικός στόχος». Από αυτό – κι αν μάλιστα διάβασες τι έγραψα παραπάνω στο #172 – δεν βγαίνει, νομίζω, σαν συμπέρασμα ότι δικιολογώ τον εξαμερικανισμό! Καθόλου! Το αντίθετο μάλιστα! Η παρατήρησή μου ακυρώνει απλώς, αλλά σαφώς, την (επαρμένη) ιδέα, ότι ο ελληνικός πολιτισμός υπήρξε ειδικός στόχος των ΗΠΑ, δηλαδή ότι εμείς είμαστε μοναδικοί στον πλανήτη κι άλλη δουλειά δεν είχαν οι αμερικάνοι απ’ το πώς να μας βγάλουν ειδικά εμάς από τη μέση…

  179. sarant said

    ΛΛ, τι εννοείτε όταν λέτε φίδαρους; Ότι έχουν πολλή ύλη τα παιδιά είναι γεγονός, αυτό εννοείτε;

  180. LL said

    #σαραντ
    όλο το σχολείο είναι που έγινε φίδαρος αγαπητέ! τα σκουληκάκια φρέναραν τόσο καιρό τη γλωσσομάθεια των νέων?! Αυτά είναι απίστευτα!

    #178
    δηλαδή συμφωνούμε οτι οι Έλληνες που κατεβάζουν όσο δύνανται το Εθνικό λεβελ χωρίς αντίσταση είναι κάτι σα να λέμε οι ‘ψιλο-Βάρβαροι’ που άρχισαν να νομοθετούν!?

  181. Εχουνε βγει τα νεφελίμ και οι Χθων και κυνηγάνε τους δύστυχους μαθητές. Θα καθαρίσει όμως η ομάδα έπσιλον…

  182. Ἔ ὄχι καὶ τὸ μονοτονικὸ παράγων γλωσσομάθειας! Τρίζουν τὰ ὁστᾶ τῶν Φαναριωτῶν!

  183. ΛΛ, αυτό το λέβελ ελληνικό δεν έχει βρε αδελφέ;

  184. LL said

    #181
    Μπα, είναι που το βιβλίο τάχει πιεί και δε μπορεί να βρεί το μαθητή του, σου λέω, κι εσύ θα χάσεις την εκπομπή του Λιακο, τρέξον..

    #182 Κορνήλιος
    Τώρα που το λες κάτι νοιώθω κι εγώ στη μεσούλα μου….

    #183 Δύτης..
    Απευθυνθείτε στον κ. Κριαρά, όπως ο πραιμμινιστερ, κάτι θα κάνει και γιαυτό!

  185. Γλωσσοδετολόγος said

    #180,
    δεν μπορώ να συμφωνήσω ούτε να διαφωνήσω με κάτι τόσο αόριστο. Π.χ. για τους έλληνες αρχαιολάτρες «ψιλοβάρβαροι» είναι οι έλληνες χριστιανοί` για τους έλληνες βυζαντινολάτρες «ψιλοβάρβαροι» είναι οι έλληνες δυτικιστές` για τον έλληνες δυτικιστές «ψιλοβάρβαροι» είναι οι προηγούμενοι, κ.ο.κ.

    Δώσε μου ορισμό του «εθνικού λέβελ», να σου πω αν αγκρί ορ ντιζαγκρί.

  186. Μαρία said

    Κριαράς
    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=85267&ct=114&dt=19/01/1997

  187. LL said

    #185 Γλωσσοδετολόγος

    Έλληνες Αρχαιολάτρες λαϊκ γαβράς?! Άσε αυτοί δεν έχουν καταλάβει ούτε ποιο το ‘επίπεδο’ των Αρχαίων ούτε ποιο το επίπεδο των Ελλήνων Χριστιανών …
    Είναι δυνατόν να μη γνωρίζεις το αρχαίο ‘Εθνικό λέβελ’? Δε μπορεί!
    Ε, το επόμενο, πάντα δυσκολότερο και ανώτερο, είναι το ‘επίπεδο’ που χάριν τούτου κράτησαν οι Έλληνες την Οικουμένη στα χέρια τους άλλα χίλια, και πλέον, χρόνια! Χίλια χρόνια βαρβαρότητας λένε οι Αρχαιολάτρες? Απορώ με το θράσος τους!!
    Άρα συμφωνεί ή διαφωνεί μόνο κάποιος που εκ πείρας γνωρίζει τα δυο αυτά επίπεδα και όχι χάριν επιχειρημάτων ή άλλων τινών ….

    Αγκρι ορ ντιζαγκρι?

    ΛΛ

  188. Μαρία said

    Στάζυ, #181, επίθεση των Ελ βλέπω. Μήπως ξέρεις το αντίδοτο;

  189. neotera said

    Η ευρώπη δεν έχει εξαμερικανιστεί. Δεν ξέρω ποιά η σκοπιμότητα να λέγονται τέτοια. Οι επιγραφές είναι στη γλώσσα τους, τα ονόματα και οι τίτλοι στον τύπο τους επίσης. Οι ξένες λέξεις μέσα στις διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες δεν απειλούν να αχρηστέψουν τη δική τους κλπ. Μόνο η ψωροκώσταινα βρίσκεται υπό εθελούσια προσάρτηση-απορρόφηση, σαν την Κύπρο ένα πράμα δηλαδή. Θσα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πως τόσο ξεφτιλισμένους διανοούμενους μόνο εμείς διαθέτουμε αλλά δεν είναι αλήθεια. Οι πολιτικοί εφιάλτες είναι που κάνουν τη διαφορά. Γιατί ? Μα γιατί θα μπορούσαν να αρνηθούν στους αγγλοαμερικάνους την πολιτισμική μετάλλαξη που ξεκίνησε ο λούστρος ο Σημίτης. Αφού πάνε και τα δίνουν όλα γιατί να μην πουν το πιό εύλογο ΟΧΙ στον ολοκληρωτικό αφανισμό δηλαδή. Και σε άλλες πολιτικές ηγεσίες θα έγιναν τέτοιες ανήθικες προτάσεις, η γαλλία είναι ένα παράδειγμα, αλλά πουθενά απ’ όσο ξέρω δεν τους έκατσαν έτσι, χωρίς πόλεμο, να μας κατακτήσουν. Δε λέω, να μας προσαρτήσουν κάποτε με το …καλό, αλλά να υπάρχουμε ως έθνος βρε αδερφέ… Είναι πράματα αυτά να ζηλεύω τους Ούγγρους, στους οποίους μας συνιστούν να μην τους μιλάμε εγγλέζικα γιατί …θυμωνουν

  190. 189, ἄ οἱ Οὗγγροι! καὶ γιὰ νὰ μεταφέρω λίγο τὴν ἀτμόσφαιρα ἀπὸ τοῦ Δύτου τὸ ἱστολόγιο θυμήθηκα ὅτι σὲ ἕνα μου ὄνειρο εἶχα δεῖ τὸν Οὐνυάδη.

  191. Μαρία, καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή

  192. Μαρία said

    Στάζυ, το προώθησα ήδη στην εικοσιεξάχρονη φίλη μου που κάνει το διδακτορικό της στην Οξφόρδη!

  193. sarant said

    Neotera, αυτό με τους Ούγγρους ποιος σας το είπε; Όλοι οι Ούγγροι που ξέρω εγώ είναι πλέον αγγλομαθείς, ούτε γαλλικά ξέρουν ούτε καλά γερμανικά.

  194. LL said

    #189 Νεοτερα

    Όταν ακαδημαϊκός βάλλει εναντίον του Γιανναρά με επιχειρήματα τύπου
    ‘…η εισαγωγή του μονοτονικού εξυπηρετεί και την ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ…’ ακόμη κι η ‘κουτσή Μαρία’ που λένε στο ‘χωριό’ μου θα πάθει σοκ!!
    Σα να μη ήταν η Αρχαία Ελληνική (που σε όλους φαινόταν ‘Κινέζικα’) η Γλώσσα του Παγκόσμιου Εμπορίου για εκατοντάδες χρόνια!! (Σα να περίμενε το μονοτονικό η Ελλ, Οικονομία για να αναστηθεί).
    Ο πολιτικός δε κάνει βήμα χωρίς το ‘ διανοούμενό ’ του! ΚΑΙ οι δύο είναι υπεύθυνοι
    και φυσικά και οι δύο δε ντρέπονται για τη δουλειά που κάνουν!
    Όσο φτάνει ο καθένας, τι να κάνουμε!

    ΛΛ

  195. Nicolas said

    @159 Όχι, δυστυχώς έχει στεγνώσει σαν την Σαχάρα(εκτός από μερικά μπουκάλια που θέλουν υπομονή, αλλά είναι σπάνια). Απλά, ο Κορνήλιος με οινόπνευσε!

  196. τὸ ἐπιχείρημα τῆς οἰκονομίας τὸ εἶχα πρωτοδιαβάσει ἀπὸ τὸν Κριαρᾶ γυμνασιόπαις καὶ μοι ἔφάνη πολὺ ….φθηνό. πιστεύω πὼς ἡ γραμμικὴ Β θὰ ἦτο ἀκόμη οίκονομικωτέρα!

  197. sarant said

    Κορνήλιε, για την οικονομία δεν ξέρω, υπάρχει και η παράμετρος της ευκολίας που είναι καίρια, αν σκεφτείς ότι το 1979 ελάχιστοι δακτυλογραφούσαν τα κείμενά τους οι ίδιοι ενώ σήμερα τα πληκτρολογούν σχεδόν όλοι. Ο εκδημοκρατισμός της γραφής είναι το καρφί στο φέρετρο του πολυτονικού.

  198. Nicolas said

    @191 Μέτρησες πόσες γαλλικές λέξεις έχει το κείμενο; τελείως ξεφτίλα η αγγλική γλώσσα!
    Προχτές έψαχνα μια κάρτα γενεθλίων στο Ίντερνετ στα Γερμανικά. Τα πόσα Happy Birthday βρήκα, δεν λέγεται. Τα κατάφερε ο Χ.Κ., τους χτύπησε στη γλώσσα τους Γερμανούς!

  199. Τον καιρό που «η Αρχαία Ελληνική [ήταν] η Γλώσσα του Παγκόσμιου Εμπορίου» δεν είχε σκουληκάκια και μυγοχέσματα. Αυτά τα φορτώθηκε για καλά όταν κλείστηκε στο καβούκι της κι η μόνη έννοια των λογίων ήταν πώς να γράφουν με τις λέξεις, τους τύπους και τα φραστικά σχήματα μιας συγκεκριμένης πόλης και εποχής.

    Αλλά νομίζω πως για το θέμα των τόνων όλα έχουν ειπωθεί – και παρά τις ιερεμιάδες ορισμένων (ενίοτε συμπαθών) νοσταλγών, έχουν πια μπει οριστικά στα χρονοντούλαπα της ιστορίας. Κακώς κάνουμε – αρχίζοντας από μένα – και απαντούμε. Άφετε τους νεκρούς θάψαι τους εαυτών νεκρούς.

  200. LL said

    #196
    ‘γραμμικὴ Β’
    Xaxaxa. Σιγά όμως μη σας ακούσουν οι απόγονοι του Κρητικού των πέντε θαλασσών. Πού ξέρετε τι είχε στο βάθος του μυαλού του ο Κρητικός όταν προωθούσε άρον άρον τον ‘εκδημοκρατισμό’ της Γλώσσας! Λέτε να ονειρευόταν την αναβίωση του Μινωϊκού Πολιτισμού κι όχι του Αρχαιοελληνικού?? Χαχα…

    @σαραντ
    Έχω γράψει στο ΠιΣι πολλές σελίδες πολυτονικού.. 2-3 συνδυασμοί πλήκτρων και τίποτα παραπάνω!
    Επιμένω να μου πει κάποιος άλλο λόγο που θα με βάλει σε πιο σοβαρές σκέψεις για την αναγκαιότητα της απίστευτης απλοποίησης της Γλώσσας μας!! Μέχρι στιγμής δε είδα κάτι άξιο λόγου.. (Και φυσικά μερικά επιχειρήματα, αυτού του ακαδημαϊκού συμβουλάτορα του πραϊμμινιστερ, προκαλούν γέλια..)

    Τέλος, @Αγγελε, από όσα γνωρίζουμε, τόνοι υπήρχαν από τον 3ο αιώνα π.χ. αν και δεν χρησιμοποιούνταν συστηματικά. Από τον 8ο-9ο αιώνα είχαμε συστηματική χρήση των τόνων και των πνευμάτων! Αν δε κάνω λάθος η Αρχαία Ελληνική ήταν η Γλώσσα του Παγκόσμιου Εμπορίου έως πρότινος. Μη σας πιάνει ταραχή αγαπητέ όταν αναφέρεστε στους λογίους και τη συγκεκριμένη, ίσως ακατονόμαστη πόλη για εσάς και τη συγκεκριμένη εποχή! Δικά μας ήταν κι εκείνα κι αυτά!
    Τελικά για τους νεκρούς μάλλον έχεις δίκιο! Ο καθένας ας θάψει τους νεκρούς του, ένθεν και ένθεν! Τη Γλώσσα οι μεν τον Πολίτη οι δε…

    ΛΛ

  201. Ε μην τρελαθούμε κιόλα, δεν ήταν «έως πρότινος» η ελληνική, και μάλιστα η αρχαία, «Γλώσσα του Παγκόσμιου Εμπορίου». Εκτός αν «πρότινος» εννοούμε την εποχή των Σταυροφοριών!

  202. sarant said

    ΛΛ, η δυσκολία στη δακτυλογράφηση είναι αναντίρρητη, αλλά συμφωνώ ότι είναι θέμα δευτερεύον.
    Το πρωτεύον θέμα είναι ο εγγενής παραλογισμός του συστήματος: περισπωμένες σε μια γλώσσα που δεν γνωρίζει μακρά και βραχέα. Απροπό, τι τόνο παίρνει το ξίφος;

  203. LL said

    @Αγγελε, Άγγελε, εννοώ οτι η Ελληνική με τα ‘σκουληκάκια’ έπαψε να είναι lingua franca του εμπορίου πριν λίγα χρόνια!! Δεν είναι κάτι άγνωστο, νομίζω! Ξέρεις …εκείνοι…στην Ακατονόμαστη … 😉

    @σαραντ
    βρε Σαρναντ. νομίζω είναι απλό, η λέξη ξίφος δεν είναι Ελληνική 😉

    ΛΛ

  204. LL said

    Ἐπὶ τῇ εὐκαιρίᾳ λέω να βάλω τὸ ἔγχος μου εἰς τὸ θηκάρι καὶ να σᾶς καληνυχτίσω για σήμερα..

    ΛΛ

  205. sarant said

    Καληνύχτα, αγαπητέ -αλλά βλέπω ότι προϊόντος του χρόνου πάνω από τα κείμενά σας φύτρωσαν σκουληκάκια 🙂

  206. Καλωσορίζω τὸν ΛΛ στὸ στρατόπεδο τῶν πολυτονιστῶν! Πρέπει νὰ ὀργανωθοῦμε σὲ ΜΚΟ.

  207. #197

    ἂν καὶ δὲν χρησιμοποιῶ μηχανάκι πολυτονισμοῦ δὲν θὰ ἦταν καὶ κακὴ ἰδέα γιὰ ἀρχή. στὸ πλάνο μου μιὰ περίοδος προσαρμογῆς 10 ἐτῶν παραλλήλου χρήσεως μονοτονικοῦ καὶ πολυτονικοῦ στὸν κρατικὸ μηχανισμὸ μὲ ἀπαραίτητο προσὸν γιὰ τοὺς νεοπρασλαμβανόμενους ἡ γνῶσι τοὺ πολυτονικοῦ θὰ μποροῦσε νὰ ἀμβλύνῃ τέτοιες πρακτικὲς ψευτοδυσκολίες. ἅμα συνηθίσῃς μετὰ τὸ μονοτονικὸ σοῦ φαίνεται πιὸ δύσκολο.

  208. Καὶ γιὰ νὰ παραφρἀσω τὸν Σύλλα: «ὑπάρχουν πολλοὶ Κίσσινγκερ μέσα στὸν Σαραντᾶκο!» 🙂

  209. sarant said

    Αυτά με τη δεκαετή περίοδο θα τα εφαρμόσεις όταν γίνεις σουλτάνος;

  210. δὲν θὰ τὸ ἐφαρμόσω ἐγώ. ἐγὼ ἁπλῶς προτείνω. μόνο ¨ο Κριαρᾶς νᾶ ποτείνῃ; ἐγὼ στὸ πηγάδι κατούρησα;

  211. παροράματα:


    νὰ

  212. SophiaΟικ said

    191: Τωρα ξερετε τι τραβανε οι υποψήφιοι διδάκτορες.
    Αναρωτιέμαι γιατί/ αν άφησε το επάγγελμα, γιατί η δουλειά που κανει τώρα δεν είναι και τόσο καλοπληρωμένη.

  213. LL (203), εδώ πραγματικά δεν καταλαβαίνω τίποτε. «η Ελληνική με τα ‘σκουληκάκια’ έπαψε να είναι lingua franca του εμπορίου πριν λίγα χρόνια!! Δεν είναι κάτι άγνωστο, νομίζω! Ξέρεις …εκείνοι…στην Ακατονόμαστη…»

    Πότε ήταν lingua franca του εμπορίου η ελληνική, είτε με τόνους και πνεύματα είτε χωρίς; Πόσα είναι τα «λίγα χρόνια»; Στην ελληνιστική εποχή, ναι, βεβαίως ήταν, τουλάχιστον στην καθ’ημάς Ανατολή· τον καιρό του Ιουστινιανού, ναι, υποθέτω ότι ήταν· άντε, ως τον καιρό των Κομνηνών (μιλούμε για 1300 χρόνια, δεν είναι λίγο)· αλλά από τις Σταυροφορίες και μετά, η κύρια ναυτική και εμπορική δύναμη στη Μεσόγειο ήταν η Βενετία, με δεύτερη τη Γένοβα, ή λάθος κάνω; όσο για τον εκτός Μεσογείου ωκεανό, ποτέ, απ’όσο ξέρω, δεν υπήρχε άξια λόγου ελληνική ή ελληνόφωνη εμπορική παρουσία. Εκτός πια αν εννοείς τον καιρό του Ωνάση, που βεβαίως ήταν πριν από λίγα μόλις χρόνια, αλλά που δεν θα έλεγα ότι σημαδεύτηκε από καμία διάδοση της ελληνικής γλώσσας στο διεθνές εμπόριο, όπου ήδη είχε πανηγυρικώς επικρατήσει η αγγλική.

    Όσο για την Ακατονόμαστη, συνήθως έτσι λέμε την πρώην Γιουγκοσλαβική Μακεδονία, αλλά δεν φαντάζομαι να εννοείς αυτήν εν προκειμένω. Μήπως εννοείς την Αθήνα του Χρυσού Αιώνα, υπαινισσόμενος το σχόλιό μου αριθ. 199; Αλλά τότε πού πάνε τα «λίγα χρόνια»;

    ορκίστηκαΕίπα ότι δεν θα επιχειρηματολογήσω άλλο για το θέμα των τόνων, διότι όλα έχουν ειπωθεί. Εδώ όμως δεν πρόκειται γι’αυτό, πρόκειται για το κυριολεκτικό νόημα της φράσης σου «η Αρχαία Ελληνική ήταν η Γλώσσα του Παγκόσμιου Εμπορίου έως πρότινος», που θα ήθελα να το καταλάβω.

    Καληνύχτα!

  214. SophiaΟικ said

    Παρεμπιπτόνως, αυτό το εθνικό λέβελ σε ποιό παιχνίδι είναι;
    Και σε τι μηχανα΄κι; Γουί, γκειμπόι;

  215. Μπουκανιέρος said

    Άγγελε, θαυμάζω την υπομονή σου – κι ότι προσπαθείς να καταλάβεις.

    #191
    Ναι, δε λέω, καλή λύση – αλλά επειδή, πέρα από τη σωστή ηλικία μού λείπουν και ορισμένα ακόμα προσόντα, μήπως μπορείς να βρεις καμιά άλλη εναλλακτική;
    Πέρα από τις τρέχουσες δυσκολίες, έχω αφήσει κι ένα διδακτορικό στη μέση, πριν καμιά δεκαριά χρόνια…

  216. π2 said

    Κορνήλιε (#207, 210), εσύ να προτείνεις ό,τι θέλεις, αλλά (όπως σου έχω ξαναπει τρεις τέσσερις φορές) αν ξανακούσω πολιτικό να προτείνει χρήση του πολυτονικού στη δημόσια διοίκηση χωρίς να μας εξηγήσει πού θα βρει τα χρήματα και τον χρόνο που προϋποθέτει η σωστή αναζήτηση κειμένων σε γιγάντιο όγκο ηλεκτρονικών δημοσίων εγγράφων με πολυτυπία, εγώ θα δικαιούμαι να τον θεωρώ καραγκιόζη.

    Άγγελε, μα τι εννοείς; Εάν δεν ήταν γλώσσα του παγκοσμίου εμπορίου η ελληνική, θα πρότειναν οι Founding Fathers των ΗΠΑ να ανακηρυχθεί επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ η ελληνική; 😀

  217. LL said

    #205 Σαραντ
    Εμ, πτώμα λέμε. Να μη σκουληκιάσει? 😉

    #206 Κορνήλιος
    ‘Να οργανωθούμε σε ΜΚΟ’
    Υπονοείς να πάμε με τον πραϊμμινιστερ στο Υπουργείο Εξωτερικών?? 😉

    #Αγγελος
    «Τον καιρό που “η Αρχαία Ελληνική [ήταν] η Γλώσσα του Παγκόσμιου Εμπορίου”
    δεν είχε σκουληκάκια και μυγοχέσματα.
    Αυτά τα φορτώθηκε για καλά όταν κλείστηκε στο καβούκι της κι η μόνη έννοια των λογίων ήταν πώς να γράφουν με τις λέξεις, τους τύπους και τα φραστικά σχήματα μιας συγκεκριμένης πόλης και εποχής…»

    Μου αρκεί που αυτοαναιρείσαι! Έφτασες στο #213 να λες: (μιλούμε για 1300 χρόνια, δεν είναι λίγο)! Τι άλλο να περιμένω από εσένα πια! Ό,τι ήθελα το παραδέχτηκες οτι δηλαδή αυτή η γλώσσα με τα τόσα σκουλήκια ήταν για 1300 χρόνια κυρίαρχη και άσε τον κ. Κριαρά να λέει ό,τι θέλει και να προξενεί σε πολλούς το γέλιο αν και θα έπρεπε να βάλουμε τα κλάματα!
    Ο Οικουμενικός Ελληνισμός μέχρι πρότινος ήταν καλά στερεωμένος στα πόδια του και οι φορείς του μιλούσαν ΚΑΙ ΠΑΛΙ την γλώσσα με τα σκουλήκια!
    [Η ‘ακατονόμαστη’ είναι η Πόλη].

    ΛΛ

  218. Αγγελος said

    Ανάμεσα στο «ήταν η Γλώσσα του Παγκόσμιου Εμπορίου έως πρότινος» και στο «ήταν lingua franca του εμπορίου στην καθ’ημάς Ανατολή [από] την ελληνιστική εποχή ως τον καιρό των Κομνηνών» υπάρχει κάποια διαφορά.
    Τέλος. Ο Μπουκανιέρος έχει δίκιο· δεν θα επανέλθω.

  219. LL said

    #218
    ναι, ναι να μη σας κρατώ .. αλλά καμία σοβαρή αιτιολόγηση για την αναγκαιότητα της απίστευτης απλοποίησης της Γλώσσας μας δεν είδα, παρα μόνο κάτι απίθανα από ακαδημαϊκούς ή μη…
    τάχα όλα έχουν ειπωθεί!!! Τσκσσ, και με την ησυχία τους όλοι οι βουλευτές φήφισαν, τότε, νόμο για την καθιέρωση του μονοτονικού! Και ζήσαν αυτοί καλά……
    Σα δε ντρέπονται με τις ντροπολογίες του μονοτονικού, στις 2 τα μεσάνυχτα, άρον άρον…

    ΛΛ

  220. sarant said

    Αγαπητέ ΛΛ,
    μια και αναφέρθηκες στον τρόπο ψήφισης του μονοτονικού, σου παραθέτω συνδέσμους προς ορισμένα κείμενα που ίσως απαντούν στα ζητήματα που θέτεις.

    Η δράκα των επίορκων βουλευτών και άλλα πνευματώδη ψέματα:
    http://www.sarantakos.com/language/draka.html

    Η Βουλή του 1976 για το μονοτονικό:
    http://www.sarantakos.com/language/bouli76.html

    Από το 1976 στο 1982:
    http://www.sarantakos.com/language/mon76-81.html

    Τα μεσάνυχτα του ιεράρχη:
    http://www.sarantakos.com/language/mesanyxta.html

    Χρονικό μιας αμαρτωλής νύχτας:
    http://www.sarantakos.com/language/nyxta.html

    Ο παραβάτης της ενάτης εντολής και ο περισπώμενος μπαγασάκος:
    http://www.sarantakos.com/language/mpagasakos.html

  221. voulagx said

    #206: Κορνηλιε, εκπροσωπουμε τα δυο ακρα,ο εις πολυτονος και ο αλλος ατονος, και στη μεση (νατος ο μεσαιος χωρος) οι μονοτονοι.Αλλα βλεπω οτι εσυ βρισκεις συντροφια και πας να στησεις ΜΚΟ, εγω ειμαι απελπιστικα μονος.Σνιφ!

  222. LL said

    #sarant

    Χαχαχα
    δε το περίμενα κι από εσάς να ταραχτείτε με το μεταμεσονύχτιο και να μου αραδιάσετε ένα σωρό λινκ!
    Βρε τον Πάχτα τον καημένο μόνο αυτός θα μείνει με καρφιτσωμένη στο πέτο την ντροπολογία!!!
    Όλοι οι άλλοι ακολουθούν την πεπατημένη !!
    Θα μείνω στο 2π.μ. της ψήφισης! Εξάλλου μόνο αυτό είπα…

    ΛΛ

  223. DNFTT

  224. LL said

    Ο καλύτερος τρόπος να διώχνεις ένα ‘τρολ’ είναι να του δώσεις σοβαρές απαντήσεις χωρίς να αφήνεις κενά! Μπορείτε? Τα κενά στη σκέψη του άλλου, οι ασάφειες, τα γενικόλογα και φυσικά τα απίθανα δε είναι αποτελεσματικά!!!

    ΛΛ

  225. π2 said

    Και ο καλύτερος τρόπος να αποφύγει κανείς τον χαρακτηρισμό του τρολ είναι να διαβάζει αυτά που του γράφουν οι άλλοι (πλήρως και όχι επιλεκτικά) και να μην επιμένει ότι δεν του απαντούν με σοβαρά επιχειρήματα.

  226. μιὰ φορὰ ἤμουν σὲ ἕνα ἁμάξι μέσα καὶ ἀπὸ ἔξω εἶδα τὸν τονοφάγο Βερυβάκη. ἤθελα νὰ τὸν γιουχάρω λίγο ἀλλὰ φοροῦσα στολή. ἄσε ποὺ κανεῖς δὲν θὰ καταλάβαινε τὸν λόγο. πολυτονικὸς ἀκτιβισμός; ἴσως ῥωτήσετε. μπορεῖ.΄

    πολὺ χαιρόμουν ὅταν ὡς φοιτητὴς ἔβλεπα τέτοιες μέρες στὰ κομμουνιστοκρατούμενα ἀμφιθέατρα τὸ σύνθημα «ἔξω αἱ ΗΠΑ». εἰδικὰ ἐκεῖνο τὸ «αἱ» μὲ τὴν κομψὴ δασεῖα μὲ συγκινοῦσε πολύ. κάτι σὰν τὸ κρυφὀ σχολειό, κάθε μῦθος ἔχει καὶ τὰ ὀφέλη του!

  227. ωστε απο ην Νεμεση ξεκινησε; ε;
    καλά το ειχα ακουσει καπου
    Παντως τι μυθος κιαυτος ε;Ακλονητος ..Οπου και να γυρισεις στον επιδεικνυουν ως αυταπόδεικτη αληθεια ..

  228. Επισης .. Διαβαζω τοση ωρα τα χολια ..
    Πολύ ενδιαφερονα ολα και Μπραβο παιδια . Ομως
    διιαβασα ενα σχόλιο του Κορνηλιου και κατατρομαξα ..

    Το σχόλιο 92
    οπου λεει οτι
    » ἂν βρῇς τέτοια δήλωσί μου ἐδῶ μέσα ἢ ὅπου ἀλλοῦ δηλώνω ὑπεύθυνα ὅτι δὲν θὰ ξαναγράψω στὸ πολυτονικό.»

    κορνηλιε

    Σε παρακαλώ
    Μη μας το κανεις αυτο
    Γραφε στο ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΟ. Γραφε στο ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΟ.Γραφε στο ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΟ. Γραφε στο ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΟ.

  229. π2 said

    Κορνήλιε πότε έβλεπες σύνθημα «έξω αι ΗΠΑ»; Αμφιβάλλω αν στην εποχή σου χρησιμοποιούσε κανείς αι. Εκτός κι αν έγραφες εσύ αντιαμερικανικά συνθήματα στους τοίχους, στα διαλείμματα του κρυφού πολυτονικού σχολειού.

  230. LL said

    #Π2 «και να μην επιμένει ότι δεν του απαντούν με σοβαρά επιχειρήματα.»

    Δεν πιστεύω να κρατάς και βέργα στο χέρι για να με κάνεις να πω πως, ΝΑΙ, το μονοτονικό θα πάει το δείκτη του ΧΑΑ στις 6.000 μονάδες και πάλι!!

    Καλό θα ήταν να μου πεις που διάβασα ‘ διαγωνίως ‘…

    ΛΛ

  231. π2 (229), υποθέτω ο Κ. εννοεί το γνωστό σύνθημα στη μια (τη δεξιά; ) κολώνα της πύλης του Πολυτεχνείου, το ’73.

  232. ἡ Νέμεσις ἔδινε καὶ ἕνα σύμπακτο δίσκο τότε, τὸν ὁποῖο ἔχω γιατὶ εἶχα πάρει ἐκεῖνο τὸ τεῦχος. ἐποχὲς ἀγῶνος. προσπαθοῦσα νὰ βρῶ τρόπο νὰ γράψω πολυτονικὸ στὸν ὑπολογιστή. τί τραβούσαμε τότε οἱ πολυτονισταί! Νοσφεράτα κι ἐσὺ ἄτονος; Voylagx τώρα πᾶτε κι ἐσεῖς γιὰ ΜΚΟ!

  233. Π2 ἀκόμη καὶ σήμερα τὸ γράφουν ἔτσι κατὰ μίμησι τῶν γεγονότων τοῦ Πολυτεχνείου. μοῦ κάνει ἐντύπωσι ἂν δὲν τὸ ἔχῃς δεῖ. στὰ διαλείμματα ἔγραφα σατυρικὰ ποιηματάκια γιὰ τοὺς καθηγητές. μιὰ φοιτήτρια πῆγε νὰ τὸ δώσῃ καὶ στὸν καθηγητὴ ἀλλὰ τὴν τράβηξα. «τρελλὴ εἶσαι;» τῆς λέγω. θέλω νὰ τὸ περάσω τὸ μάθημα!

  234. πάντως Δέσποτα δὲν ἀνατρέπεις κανένα μῦθο περὶ μεταμεσονυκτίου μονοτονικοῦ, ἁπλῶς λέγεις ὀρθῶς ὅτι εἶναι σύνθης πρακτική. διότι ὁ σύμπακτος δίκσος τοῦ προειρημένου τεύχους περιεῖχε καὶ τὰ σχετικὰ πρακτικὰ τῆς Βουλῆς.

  235. sarant said

    Κορνήλιε (234), ο μύθος λέει ότι η τροπολογία κατατέθηκε μεσάνυχτα. Η τροπολογία κατατέθηκε με την έναρξη της συνεδρίασης -η συζήτηση έγινε αργότερα.

  236. π2 said

    Τα περί μεταμεσονύκτιας τροπολογίας είναι ένα πρόσθετο φινίρισμα του πυρήνα του μύθου, που θέλει τους κακούς πολιτικούς να αποφασίζουν το μονοτονικό χωρίς να ξέρει κανείς τίποτε, χωρίς να έχει υπάρξει δημόσια συζήτηση κλπ., πράγματα που έχει επαρκώς αποδείξει ο Νικοκύρης ότι αποτελούν καθαρά ψεύδη.

  237. Γλωσσοδετολόγος said

    Πολύ καθυστερημένα ας πω κι εγώ κάτι: ίσως, όμως, το θέμα είναι αν η Βουλή νομιμοποιείται να ψηφίζει και ν’ αποφασίζει για ένα τέτοιου είδους θέμα, όπως ήταν η κατάργηση ενός τρόπου γραφής (πολυτονική), ή αν το δημοκρατικά νομιμότερο θα ήταν να μπει σε δημοψήφισμα.

  238. SophiaΟικ said

    Κορνήλιε, αμάν πια με τους συμπακτους δίσκους. Λέγε τους οπτικούς δίσκους στο κάτω κατω, οπτική τεχνολογία χρησιμοποιούν.

  239. voulagx said

    Συνθημα τοιχου:
    «Κατω οι λαλακιες
    ζητω οι ακακιες»

  240. Ανεκαθεν ημουν ΑΤΟΝΟΣ Κορνηλιε. Για λογους αρχης.
    σ’αλλα κι αλλα ομως ειμαι πολυ ΕΝΤΟΝΟΣ

  241. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

    Ἀγαπητὲ κύριε Σαραντᾶκο,
    Ἄθελά σας μὲ πείθετε νὰ παραμείνω στὸ πολυτονικό. Διότι μὲ γράφετε «Γεωργανᾶ», ἐνῶ ἀλλοῦ καὶ ἀλλιῶς τονίζομαι. Φῶς, φανάρι τὸ ὅτι τὸ λεγόμενο μονοτονικὸ ἀμβλύνει τήν προσοχή μας.
    Ἡ πρότασις «Τὸ ἑλληνικὸ ἔθνος ἔχει ἐθνικὸ ποιητὴ τὸν Σολωμό» παραμένει, κατὰ τὴν γνώμη σας, λογικῶς ὀρθὴ, ἂν τήν διατυπώσουμε ὡς ἑξῆς : «Ἡ αὐταπάτη που ἐπονομάζεται Ἑλληνικὸ ἔθνος περιλαμβάνει καὶ τὴν ὅλως κενὴ περιεχομένου ἰδιότητα «ἐθνικὸς ποιητής», τὴν ὁποῖα οἱ αὐταπατώμενοι ἀποδίδουν στὸν Σολωμό» ; Ἐὰν, παραμένει ὀρθὴ, τὸτε οἰ αὐταπατώμενοι θὰ πρέπει, κατὰ τὸν Σολωμό πλέον, νὰ ἀποδίδουν τὴν κενή περιεχομένου ἰδιότητα τοῦ ἐθνικοῦ σὲ ὅ, τι εἶναι ἀληθές. Φυσικά, διερωτᾶται ὁ καλόπιστος ἀναγνώστης, ἀφοῦ οἱ αὐταπατώμενοι εἶναι ἀποδεδειγμένως κορόϊδα, πῶς θὰ ξεχωρίσουν τὸ ἀληθές ;
    Νὰ μὲ συμπαθᾶτε γιὰ τὴν ἐπιμονή μου.

  242. ἐπίτηδες ἔγραψα σύμπακτος δίσκος. μὲ αὐτὸ τοὔνομα σερβιρίστηκε μαζὶ μὲ τὸ περιοδικό. πάντως ἡ κατάργησι τῶν τόνων μὲ (ν)τροπολογία καὶ χωρὶς προσφυγὴ στὴν λαϊκὴ ἐτυμηγορία ἀπὸ ἀπόψεως θεσπίσεως «προηγουμένου» μὲ βολεύει. νύχτα ἔφυγαν νύχτα θὰ ξανάρθουν.

  243. Νέος Τιπούκειτος said

    #233: Κορνέιγ, όταν λες ότι έγραφες «σατυρικά» ποιηματάκια, εννοείς ότι τα τεχνουργήματά σου περιλάμβαναν και χορό σατύρων; Αν ναι, τότε μάλλον είσαι παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο, διότι όσο ξέρω κανένας σύγχρονος δεν έχει γράψει σατυρικό έργο, με την εξαίρεση ίσως του Τόνυ Χάρισον (The Trackers of Oxyrhynchus).

    Αν πάλι εννοείς σατΙρικάποιηματάκια, τότε είσαι ανορθόγραφος. Ιδού, κύριοι, αι ολέθριοι συνέπειαι του πολυτονικού: προκαλεί αλαλία, αγραφία, αλεξία και υπεροψία. Επίσης, ευθύνεται ενδεχομένως και για την τερηδόνα.

  244. Τιπούκειτε εἶχα σκοπὸ νὰ βάλω παρότραμα διότι γνωρίζω τὴν διαφορά, ἀλλὰ δὲν ἔχω τὴν ἀπαιτησι νὰ μὲ πιστέψῃς. Ἀφ’ οὗ δὲν ἔβαλα καλὰ νὰ πάθω. Πάντως μοῦ ἔδωσες τὴν ἰδέα νὰ ἀναβιώσω τὸ εἶδος!

  245. παροράματα: παρόραμα
    ἀπαίτησι

  246. voulagx said

    #239: Παροραμα: ΛαΛακιες

  247. exete megalh plaka.. bravo
    se olous

  248. sarant said

    Κύριε Γεωργάνα, στο 103 σας είχα γράψει «Γεωργάνα» και μόνο στο 161 «Γεωργανά». Ίσως λοιπόν ο παρατονισμός να μην οφείλεται σε άμβλυνση της προσοχής λόγω μονοτονικού αλλά σε εξάντληση της υπομονής επειδή δεν προσέξατε τι σας έγραψα, ήδη από το 103, ότι δεν υπεισέρχομαι στη συζήτηση του «τι είναι έθνος»!

  249. Μαρία said

    #248 Μα καλά πώς τόλμησες να παρατονίσεις ένα βαρύ όνομα; Σε παρέσυρε ο Γεωργαλάς μάλλον.

  250. Μπουκανιέρος said

    …και βέβαια καμία σχέση ανάμεσα στον παρατονισμό και το μονοτονικό.
    Ο παρατονισμός είναι ακριβώς το είδος του λάθους που θα μπορούσε να συμβεί είτε με πολυτονικό είτε με μονοτονικό (και με τον ίδιο μηχανισμό, θαρρώ).

  251. […] της τεκμηρίωση όση και ο Χρήστος Παρασκευαϊδης. Αντιγράφω από το μπλογκ του κ. Σαραντάκου για την περιβ…:΅ «…Ο π. Μεταλληνός, σε τηλεοπτική εκπομπή το 2003, […]

  252. π2 said

    Μόλις έπεσα τυχαία σε ένα ενδιαφέρον κείμενο, που φαίνεται να δείχνει πως ο Κίσινγκερ είναι για την Ελλάδα ό,τι ο βαρόνος Macaulay για την Ινδία. Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, ιδίως σε κείμενα που καταγγέλλουν τη βρετανική αποικιοκρατία, η εξής υποτιθέμενη δήλωση του βαρόνου:

    I have travelled across the length and breadth of India and I have not seen one person who is a beggar, who is a thief. Such wealth I have seen in this country, such high moral values, people of such caliber, that I do not think we would ever conquer this country, unless we break the very backbone of this nation, which is her spiritual and cultural heritage, and, therefore, I propose that we replace the old and ancient education system, her culture, because if the Indians think that all that is foreign and English is good and greater than their own, they will lose their self-esteem, their native self-culture and they will become what we want them to be, a truly dominated nation.

    Σας θυμίζει τίποτε; 😀

    Το ενδιαφέρον δε, είναι πως η δήλωση αυτή πιθανότατα δεν έγινε ποτέ.

  253. akindynos said

    Εντυπωσιακή η ομοιότητα!

  254. sarant said

    Κάπου το είχα δει κι εγώ, και πράγματι θυμίζει πολύ…

  255. "e- CARMA POLICE" said

    «ΦΡΕΣΚΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ»!

    «Η Βουλή των Ελλήνων θα ψηφίσει την αλλοίωση της εθνικής μας ταυτότητας;»
    Από Factorx | Τετ. 10 Μαρ 2010, 09:13

    Ο Γιώργος Παπανδρέου κι οι χαρωποί φιλάνθρωποι «σοσιαλιστές» υπουργοί του μοιράζουν ελληνικές ταυτότητες, όπως τις χάντρες και τα καθρεφτάκια. Με συνοπτικές διαδικασίες και τσαμπουκά, χωρίς να μας ρωτήσει κανείς εμάς τους ιθαγενείς, ο κ. Παπανδρέου θα μας μπήξει στο μάτι τις ιδεοληψίες του και θα επιτύχει να αλλοιώσει όχι απλώς το εκλογικό σώμα αλλά και την εθνολογική και θρησκευτική ομοιογένεια της Ελλάδας.

    Η φάλαγγα της «πολιτικής ορθότητας», οι φαιοχίτωνες της «προοδευτικότητας» πανηγυρίζουν. Πίσω από αυτή την πρωτοφανή επίθεση στην κοινωνική συνοχή και στην εθνική ομοιογένεια, πέρα από την μικροκομματική τακτική των τζουτζέδων που τα σκέφτηκαν όλα αυτά, κρύβεται η χαιρέκακη επιθυμία όλου του ροζ κοσμοπολίτικου πολτού, να ηττηθεί επιτέλους το κωλοέθνος. Αφού του ξεσκίσανε την Ιστορία, την Παιδεία, αφού χρόνια χύνουν την χολή τους κατά της ταυτότητας των πατεράδων μας, της δικής ΜΑΣ ταυτότητας, τώρα θέλουνε να του αλλάξουνε τα φώτα κι αριθμητικά.

    Ποιος φανταζόταν το 1974 ότι όσα έλεγε σε ομιλία του εκείνη την χρονιά στην Ουάσιγκτον ο Κίσινγκερ θα εφαρμόζονταν ύστερα από 36 (μόνο) χρόνια από ένα κόμμα (ΠΑΣΟΚ) ο ιδρυτής του οποίου επαγγελόταν τότε εκείνο το «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»:

    «Οι Έλληνες είναι αναρχικοί και δύσκολα κουμαντάρονται. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά μέσα στις πολιτισμικές τους ρίζες: έτσι ίσως καταφέρουμε να τους αναγκάσουμε να συμβιβαστούν. Εννοώ βέβαια να χτυπήσουμε την γλώσσα τους, την θρησκεία τους, τα πολιτισμικά και ιστορικά αποθέματα, έτσι ώστε να ουδετεροποιήσουμε την δυνατότητα τους να αναπτύσσονται, να διακρίνουν τους εαυτούς τους, ή να αποδεικνύουν ότι μπορούν να νικούν, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στα στρατηγικώς απαραίτητα σχέδια μας στα Βαλκάνια, την Μεσόγειο, και την Μέση Ανατολή…»

    Κλπ, κλπ, κλπ…

  256. sarant said

    Ώστε ο ανυπόστατος αυτός μύθος έκανε και πάλι την εμφάνισή του; Σας ευχαριστώ αγαπητέ.

  257. Μήτσος said

    Μήπως δεν αποτελεί ο αστικός αυτός μύθος έναν «καλό» πρόλογο για πάσης φύσεως «φλογερούς» λόγους υπέρ του έθνους, της ρωμιοσύνης, της θρησκείας, κατά των αλλοδαπών μιασμάτων και της αριστεράς κλπ;
    Συσπειρώνει τους συντηρητικούς αυτόματα. Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι έχει περάσει και από το «εργαστήρι» της Νεμέσεως.

  258. #256 στο «διάδοχο του αντί», πάλι

  259. sarant said

    Διάδοχος, αλλά την πατρική κληρονομιά την έχει ρίξει στα σκυλιά.

  260. Servitoros said

    Κάτσε να βγάλω από το αρχείο τα αρχεία της Σχολής της Φρανκφούρτης και εκεί να δείτε σκοτεινά σχέδια ενάντια στον ελληνισμό.

  261. Immortalité said

    Μήπως μπορεί να εξηγήσει κάποιος τί εννοεί «φαιοχίτωνες»; στο 255;

  262. Μήτσος said

    Είναι μετάφραση του Braunhemd = παραστρατιωτική οργάνωση των ναζί. Αλλοιώς SA ή Sturmabteilung

  263. Immortalité said

    @ 262 Μερσι Μήτσο!

  264. Μπουκανιέρος said

    Αυτό που βρήκε ο π2 στο 252 μου φαίνεται πειστική πηγή για τον Κίσιγκερ.
    Δεν ξέρω αν μπορεί να χρονολογηθεί η πλαστογραφία Macaulay.
    Γιατί πλαστογραφία πρέπει να είναι, φτιαγμένη με την ίδια λογική όπως το δικό μας.
    Παίρνεις την πραγματική δράση του Μ. (τη mission civilisatrice του, όπως θα το έβλεπε εκείνος) και «αποκαλύπτεις» τι σκεφτόταν πραγματικά – και τον βάζεις να το λέει.
    Μόνο που έτσι τον κάνεις, στο αρνητικό, θαυμαστή του ινδικού πολιτισμού.
    Γέλασα πολύ που δεν υπήρχε ούτε ένας beggar, ούτε ένας thief. Τι ήθος!

  265. Ηλεφούφουτος said

    σχ. 262 Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί αποδόθηκε το braun με το φαιός (=γκρίζος, σταχτής). Μήπως λόγω ηχητικής ομοιότητας του «φαιός» με το «καφέ»;

  266. Έχω την εντύπωση ότι φαιοχίτωνες ήταν οι φασίστες του Μουσολίνι, με τις γκρίζες στολές. Μπορεί να λέω και μπαρούφα ολκής, βέβαια, δεν είμαι καθόλου σίγουρος.

  267. Μήτσος said

    Αποτελέσματα αναζήτησης για ‘φαιό’:
    1 φαιός . Δείτε επίσης: brown – grey
    2 φαιότητα . Δείτε επίσης: greyness
    3 φαιοφύκη . Δείτε επίσης: kelp
    4 φαιοχίτων . Δείτε επίσης: Brownshirt / brownshirt

  268. Μήτσος said

    τους δε φασίστες του Μουσολίνι τους αποκαλούμε μελανοχίτωνες

  269. Voulagx said

    κι οι μελανοχιτωνες; Μιλωντας επι της «ουσιας»- α λα Μπουκαν- δεν ειναι το ιδιο με τους φαιοχιτωνες;

  270. Ωπ, εγώ μάλλον μπέρδεψα φαιο- και μελανοχίτωνες.

  271. Μαρία said

    Ηλεφού, στην αρχή ήταν στα γκρί, οπόε πέρασαν ως οι τα φαιά φορούντες 🙂
    Seit 1924 trugen die Angehörigen der „NS-Kampforganisationen“ das so genannte „Lettow-Hemd“, benannt nach dem Kommandeur der Schutztruppe in Deutsch-Ostafrika Lettow-Vorbeck. Zuvor wurden (1920–1923) die Uniformen getragen, mit denen ehemalige Soldaten in der SA ausgemustert waren. Mitglieder, die nicht ehemalige Soldaten waren, legten sich graue Windjacken als Uniformersatz zu.

    Das auch später offiziell als „Braunhemd“ bezeichnete Parteihemd wurde nur durch Zufall eingeführt: Der Ende 1923 nach Österreich geflohene Freikorps- und SA-Führer Gerhard Roßbach konnte einen größeren Posten brauner Hemden erwerben. Diese waren ursprünglich für die deutsche Schutztruppe in Afrika unter Lettow-Vorbeck vorgesehen gewesen. Nach seiner Rückkehr führte Roßbach diese Hemden in der SA ein.
    http://de.wikipedia.org/wiki/Sturmabteilung

  272. Voulagx said

    Ας τους λεμε σκατοχιτωνες, καλυπτουμε ετσι ολες τις αποχρωσεις!

  273. Μήτσος said

    Το βιβλίο του Pierre Milza «Οι μελανοχίτωνες της Ευρώπης-Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά από το 1945 μέχρι σήμερα» αποκαλεί μελανοχίτωνες (Blackshirts)τους ξενόφοβους ακροδεξιούς.
    Στην Κρήτη η λέξη μαυροπουκαμισάς (Blackshirt) βέβαια έχει άλλη έννοια 🙂

    Το άρθρο που κοπιάρισε ο φίλος e-CARMA POLICE «Η φάλαγγα της «πολιτικής ορθότητας», οι φαιοχίτωνες της «προοδευτικότητας» πανηγυρίζουν.», κάνει μια υπέρβαση και λέει ο γάϊδαρος τον πετεινό κεφάλα.
    Στο σπίτι του μελανοχίτωνα δεν μιλάνε για φαιοχίτωνες! Και τα κόκκαλα του καημένου του Παπουτσάκη μάλλον τρίζουν…

  274. sarant said

    Μήτσο δεν σε καλωσόρισα. Εύστοχες οι παρατηρήσεις σου.

  275. Μήτσος said

    νάσαι καλά! Είδα φως και μπήκα! Ωραίο blog!

  276. "e- CARMA POLICE" said

    …ΦΡΕΣΚΟΤΕΡΑ κουλούρια, ο κουλουράς- antinews.gr!!!
    ***

    «Δεν είμαστε του χεριού σας…»
    Από Factorx | Πεμ. 11 Μαρ 2010, 15:31 στην/στις κατηγορίες Επισημαίνουμε.

    «Δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να εμποδίζει τους πολίτες να κάνουν λάθη. Είναι δουλειά των πολιτών να εμποδίζουν την κυβέρνηση να κάνει λάθη», έλεγε ο Robert H. Jackson.

    Είναι δική μας δουλειά λοιπόν, να εμποδίσουμε όποιους φαλκιδεύουν το μέλλον μας, όποιους από την κυβέρνηση και τη Βουλή, υπονομεύουν τις ζωές, τις δικές μας και των παιδιών μας.

    Είναι δική μας δουλειά, να μην αφήσουμε κανέναν να αποφασίζει για μας χωρίς εμάς.

    Τους ψηφίσαμε για να μας εκπροσωπούν στη Βουλή, να νομοθετούν και να κυβερνούν, για το καλό του τόπου και των πολιτών που ζουν σ αυτόν.

    Τους ψηφίζουμε να φροντίζουν, για την ευημερία των ελλήνων και του τόπου, για την ασφάλεια των πολιτών, για την παιδεία των νέων γενεών, για τον πολιτισμό μας, για όσα είμαστε ως λαός και όσα μας αξίζουν.

    – δεν δώσαμε σε κανέναν λευκή επιταγή, με τις εκλογές, να ξεπουλάει κομμάτια της επικράτειάς μας,

    – δεν δώσαμε σε κανέναν λευκή επιταγή να μπασταρδεύει και να αλλοιώνει τον πληθυσμό της χώρας,

    – δεν δώσαμε σε κανέναν λευκή επιταγή να νομιμοποιεί ανομίες,

    – δεν δώσαμε σε κανέναν λευκή επιταγή να κάνει την Ελλάδα χώρα, πόλο έλξης ή κέντρο υποδοχής παράνομης μετανάστευσης, και στη συνέχεια εξαγωγής μεταναστών με ελληνική ταυτότητα,

    – δεν δώσαμε σε κανέναν λευκή επιταγή να κάνει τους Έλληνες επαίτες του κόσμου,

    – δεν δώσαμε σε κανέναν λευκή επιταγή να ταπεινώνει την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού,

    – δεν δώσαμε σε κανέναν λευκή επιταγή να μας υπονομεύει.

    Το 1974 έλεγε σε ομιλία του, στην Ουάσιγκτον, ο Χένρι Κίσινγκερ: «Οι Έλληνες είναι αναρχικοί και δύσκολα κουμαντάρονται. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά μέσα στις πολιτισμικές τους ρίζες: έτσι ίσως καταφέρουμε να τους αναγκάσουμε να συμβιβαστούν. Εννοώ βέβαια να χτυπήσουμε την γλώσσα τους, την θρησκεία τους, τα πολιτισμικά και ιστορικά αποθέματα, έτσι ώστε να ουδετεροποιήσουμε την δυνατότητα τους να αναπτύσσονται, να διακρίνουν τους εαυτούς τους, ή να αποδεικνύουν ότι μπορούν να νικούν, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στα στρατηγικός απαραίτητα σχέδια μας στα Βαλκάνια, την Μεσόγειο, και την Μέση Ανατολή…»

    Σήμερα, τριάντα έξι χρόνια μετά από εκείνο το ανθελληνικό παραλήρημα του πρώην υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, έχουμε φτάσει στο σημείο να βλέπουμε το σχέδιο του Κίσινγκερ, να απλώνεται μπροστά μας, να το ζούμε σε όλο του το μεγαλείο και το χειρότερο να το απλώνουν, κατά τ’ άλλα «ελληνικά χέρια» συναινώντας στις ορέξεις τρίτων, μιας υποτιθέμενης υπεύθυνης ελληνικής κυβέρνησης … … …
    ————————–

    ΣΣ. Το συγκεκριμένο σάιτ απειχεί τις θέσεις Σαμαρά- ΝΔ. Ιδιοκτήτης του είναι ο κ. Βασ. Ζήσης, μάρτυρας κατηγορίας στης δίκη του ΕΛΑ, και πράκτορας, σύμφωνα με το ΚΚΕ, -του οποίου, μάλιστα, ήταν καθοδηγητής, πάλαι ποτέ. Γράφουν εκεί κεντρικά άρθρα οι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Φαήλος Κρανιδιώτης. Δεν έχουμε να κάνουμε, δηλαδή, με κάποια περιθωριακά ακροδεξιά άτομα, ΑΛΛΆ με τους ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ καθοδηγητές της μείζωνος αντιπολίτευσης και ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ φίλους, -κατά δήλωσή τους-, του προέδρου της ΝΔ, Σαμαρά. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ φαινόμενα, λοιπόν, στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ελληνική πολιτική σκηνή…

  277. sarant said

    Αγαπητέ, έτσι είναι όπως τα λέτε. Το θλιβερό είναι ότι λερώνουν τον τίτλο του Αντί (άσχετα αν ο κ. Ζήσης ήταν συντάκτης του στις όχι καλύτερες περιόδους του).

  278. Μήτσος said

    Ωραίους φίλους έχει ο Σαμαράς!
    Βέβαια ο ίδιος δήλωσε ότι στενός του φίλος ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης για να «ανεβάσει» το επίπεδο από τον Μητσιά.
    Το site αυτό άφήνει την εντύπωση ότι έγινε για βιοποριστικούς λόγους.
    Καλό θα ήταν να υπήρχε κάπου on-line to παλιό υλικό του ΑΝΤΙ…

  279. Κι εδώ το ίδιο… Επειδή τα γραπτά μένουν, και οι σύνδεσμοι δεν είναι διπλής κατεύθυνσης, νομίζω χρειάζεται μια συμπλήρωση του άρθρου με παραπομπή στα νεότερα δεδομένα

  280. ο Μήτσος said

    Νέο κεφάλι!

    http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/10/kissinger.html#more

  281. ο Μήτσος said

    Το έκοψαν!

    http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/10/kissinger_13.html#more

  282. Μαρία said

    281 Αλλά δεν κατονομάζει την τοπική εφημερίδα.

  283. ο Μήτσος said

    Δεν έχει μεγάλη σημασία. Η Nemecis από την άλλη κατονομάζει μία που δεν «βρέθηκε» γιατί σίγουρα δεν υπήρξε.

  284. sarant said

    281: Μωρέ μπράβο!

  285. […] ΥΓ Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λαζόπουλος μεταδίδει αναλήθειες από την εκπομπή του. Υπάρχει και το προηγούμενο της πλαστής δήλωσης Κίσινγκερ. […]

  286. […] […]

  287. […] ΥΓ Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λαζόπουλος μεταδίδει αναλήθειες από την εκπομπή του. Υπάρχει και το προηγούμενο της πλαστής δήλωσης Κίσινγκερ. […]

  288. Abravanel said

    Νέος κύκλος: http://bit.ly/db7Z1v

    Σε μερικά εμφανίζεται ως πηγή το Ποντίκι.

  289. sarant said

    Μάλλον από το Ποντίκι ξεκίνησε:
    http://www.topontiki.gr/articles/view/11140

  290. Immortalité said

    Μα η Κουκίδα στο Ποντίκι γράφει.

  291. doctor said

    Ο Κίσινγκερ κι εγώ
    Γιάννης Μαρίνος
    Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

    «O Κίσινγκερ ζει, αυτός μας οδηγεί». Το διάσημο σλόγκαν το οποίο κυριαρχεί στις κηδείες θαυμαζόμενων προσωπικοτήτων στη σχιζοφρενική κοινωνία μας κυριαρχεί και πάλι αυτές τις ημέρες επ΄ ευκαιρία της νέας πολιτικής κίνησης «Σπίθα» που εξήγγειλε ο μεγάλος μας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Αναφέρομαι σε αποδιδόμενη στον διάσημο αμερικανό διπλωμάτη ρήση, που υποτίθεται ότι έχει ως εξής:

    « Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι΄ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ δηλαδή να πλήξουμε τη γλώσσα,τη θρησκεία,τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί,να επικρατήσει, για να μη μας ενοχλεί στα Βαλκάνια,να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, κτλ. ».

    Μολονότι ο κ. Κίσινγκερ δεν διακρίνεται για φιλικά αισθήματα προς την Ελλάδα και βαρύνεται για εχθρική πολιτική κατά της χώρας μας και της Κύπρου, δεν έχει προβεί ποτέ στην προαναφερθείσα δήλωση. Και αυτό μπορώ να το βεβαιώσω κατηγορηματικά, καθώς εγώ ο ίδιος που της έδωσα ευρεία δημοσιότητα με την υπογραφή «Κριτόβουλος» στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» διαπίστωσα τελικά ότι επρόκειτο για κατασκευασμένο από αγνώστους κείμενο για να ενοχοποιήσει τον αντιπαθή αμερικανό διπλωμάτη.

    Το δημοσίευμά μου εκείνο χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από διακεκριμένους αρθρογράφους, όπως ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς, ο αείμνηστος Μάριος Πλωρίτης και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκης με τον πιο ακραίο αρνητικό σχολιασμό. Αποτέλεσμα η αστραπιαία ένταξή του στο αντιαμερικανικό οπλοστάσιό μας ως και σήμερα.

    Καθώς υπήρξαν αμφισβητήσεις της γνησιότητας του κειμένου, επιδόθηκα σε εμπεριστατωμένη διερεύνηση του θέματος και στις επαρχιακές εφημερίδες «Δικαίωμα» και «Χρόνος» που το είχαν πρωτοδημοσιεύσει και στην αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα «Τurkish Daily Νews», από την οποία υποτίθεται ότι το αναδημοσίευσαν. Σε επιτόπια έρευνά μου στην Κωνσταντινούπολη με τη βοήθεια του εκεί συναδέλφου Αλκη Κούρκουλα, προέκυψε ότι στο φύλλο της 17.2.1997, όπου υποτίθεται ότι δημοσιεύθηκε η επίμαχη δήλωση, τίποτε σχετικό δεν υπήρχε. Κατόπιν αυτού έστειλα επιστολή στον κ. Κίσινγκερ ζητώντας του να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα αποδιδόμενα σε αυτόν ανθελληνικά σχόλια, που περιέχονταν σε ομιλία του σε εκδήλωση βράβευσής του. Μου απάντησε ως εξής: « Αγαπητέ κύριε Μαρίνο. Ευχαριστώ για την επιστολή σας. Οσον αφορά το απόσπασμα που δημοσιεύσατε,ούτε τελετή βράβευσής μου υπήρξε, ούτε ομιλία μου και το προβαλλόμενο απόσπασμα είναι εξ ολοκλήρου αναληθές. Η όλη ιστορία είναι καθαρό εφεύρημα και αναμένω ότι θα προβείτε σε διόρθωση. Καθώς είσθε ο πρώτος που με πληροφορεί από πού προήλθε το δημοσιευθέν απόσπασμα, μόλις σήμερα είχα την ευκαιρία να προβώ σε διόρθωση προς την “Τurkish Daily Νews” και αυτό έπραξα. Ειλικρινά δικός σας. Χένρι Κίσινγκερ».

    Το ίδιο έπραξα αμέσως κι εγώ με εκτενές κείμενο στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στις 13.11.1997, με επιστολή μου στην «Καθημερινή» και με τηλεφωνήματα προς κάθε κατεύθυνση, καθώς η δήθεν δήλωση Κίσινγκερ είχε προκαλέσει και δημόσιες αντιπαραθέσεις, οξύτατες και υβριστικές μεταξύ κορυφαίων προσωπικοτήτων του τόπου. Δυστυχώς αγνοήθηκα. Το διαψευσθέν ως κείμενο Κίσινγκερ είχε εμπλουτίσει πια το οπλοστάσιο των αρεσκομένων σε συνωμοσιολογία νεοελλήνων κατά της υπερδύναμης και των ανθελληνικών σχεδίων της (όχι πάντοτε αβάσιμων πάντως), άρεσε ως όπλο της αντιαμερικανικής φιλολογίας και υπήρξε γενική άρνηση να το εγκαταλείψουν.

    Μάλιστα κι εγώ, που καλοπίστως δημοσίευσα την ανύπαρκτη ομιλία Κίσινγκερ, αντιμετωπίστηκα εχθρικά στην προσπάθειά μου να αποκαταστήσω την αλήθεια. Η συκοφαντία αυτή άρεσε και επαναλαμβανόμενη έγινε εθνικό κεκτημένο. Πολύ περισσότερο που δικαίωσε και τον πάντοτε λατρευόμενο στην Ελλάδα Λένιν, ο οποίος φέρεται ειπών πρώτος ότι «αν θέλεις να αλώσεις έναν λαό, κατάστρεψε τη γλώσσα του».

    jmarinos@tovima.gr

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=123&artId=325284&dt=17%2F12%2F2010

    Y.Γ. Αλήθεια, η γνωστή πληθωρική εθνικιστοχριστιανοκομμουνίστρια κυρία έχει ποτέ αποκηρύξει αυτό το παραμυθάκι;

  292. doctor said

    Εδώ είναι το αρχείο της Turkish Daily news. Όποιος βρει στο φύλλο της 17.2.97 τη δήλωση Κίσσινγκερ κερδίζει το χρέος της Ελλάδος σε μετρητά!

    http://www.hurriyetdailynews.com/i.php?as_q=

  293. […] πια με την τεκμηριωμενα ανυπαρκτη “δηλωση Κισινγκερ”… Σοβαροτης […]

  294. […] Στη συνέχεια, ο Μίκης Θεοδωράκης, αφού δεν ξεχνάει να αναφερθεί στη Λέσχη Bilderbeg, και αφού προβλέπει ότι τα έθνη θα καταργηθούν και θα μείνει «ένα μόνο παλιό έθνος, οι Εβραίοι», θυμάται και την περίφημη (αλλά πλαστή, ασφαλώς) “δήλωση Κίσσινγκερ“. […]

  295. συζητηση περι Γιαναρρα στου Ροιδη οπου αναφερθη και ο σχετικός μυθος

    Χρήστος Γιανναράς: (ερασιτέχνης) Συνταγματολόγος

  296. sarant said

    Ευχαριστώ Νοσφεράτε, δεν το είχα δει!

  297. 86: Το Lifo αναδημοσίευσε την επιλογή αποσπασμάτων από δύο βιβλία του Βασίλη Ραφαηλίδη που ο Doctor είχε δημοσιεύσει πριν τρία χρόνια στο ιστολόγιό του, χωρίς ν’ αναφέρει από πού την πήρε.

  298. sarant said

    Ανέφερε ότι τάχα την πήρε από τα βιβλία κατευθείαν. Γιαυτό πολλοί βάζουν μια λάθος παραπομπή ή ένα λαθάκι στο κείμενο.

  299. 298: 🙂

  300. Λοιπόν, συνέκρινα τα δύο κείμενα. Έχουν αφαιρέσει μερικές παραγράφους (620 λέξεις) και σ’ ένα έχουν προσθέσει τα σχετικά με τη δήλωση του Σεφέρη (180 λέξεις), χωρίς πάντως να αλλάξουν τους αριθμούς σελίδας στις πηγές. 🙂

  301. sarant said

    Αφού δεν είναι στεγνή κοπυπάστη, πάλι καλά!

  302. Π Δ said

    Κι εγώ πάντα αναρωτιόμουν για την προέλευση αυτών των σχολίων που φαίνονται τόσο επιθετικά για να τα έχει ξεστομίσει διπλωμάτης. Παραμένω φιλύποπτος πατριώτης, ειδικά με όλα αυτά που συμβαίνουν, αλλά – και χάρη στο κείμενο αυτό – επανέρχομαι στην τάξη από την χώρα του παρανοϊκού παραληρήματος.

  303. Δημήτρης said

    παιδιά, μού κάνει εντύπωση τό γράμμα τού Κίσσινγκερ.

    μέ όλα τά μεαλέια τών ΗΠΑ, τό γράμμα αυτό δέν είναι κάν τυπωμένο από μοντέρνο εκτυπωτή, που τό 1997 όλοι είχαμε σπίτι μάς, αλλά από έναν αρχαίο dot matrix.

    μετά, δέν φαίνει κανένα συμάδι ὀτι είναι επίσημο έγγραφο, επικμεφαλίδα τών ΗΠΑ ή τού γραφείου τού Κίσσινγκερ.

    μήπως η απάντηση είναι αυτή πού είναι ψέμα;

  304. sarant said

    Λέτε ότι ο Γ. Μαρίνος πλαστογράφησε την επιστολή;

  305. 303: τό γράμμα αυτό δέν είναι κάν τυπωμένο από μοντέρνο εκτυπωτή, που τό 1997 όλοι είχαμε σπίτι μάς, αλλά από έναν αρχαίο dot matrix.
    Πάνω αριστερά γράφει «By Facsimile». Λογικά λοιπόν στάλθηκε με φαξ.

  306. Immortalité said

    @303 δέν είναι κάν τυπωμένο από μοντέρνο εκτυπωτή, που τό 1997 όλοι είχαμε σπίτι μάς

    Μέχρι και το 1999 έγραφα όλες τις εργασίες για το Πανεπιστήμιο με το χέρι. Όχι μοντέρνο εκτυπωτή, ούτε υπολογιστή δεν είχα.

  307. Δημήτρης said

    Sarant,. όχι , δέν λέω κάτι τέτοιο, απλά κοιτάω τό γράμμα κάι σκέπτωμαι. όπως μπορεί νά μήν είναι αλήθεια η δήλωση τού Κίσσινγκερ, μπορεί νά βλέπουμε κάι τήν άρνηση ώς ψέμμα.

    ein-305, μπορεί νά εστάλει μέ φάξ, αλλά τό φάξ δέν σβείνει επικεφαλίδες, τά στέλνει όλα.

    Immortalite-306. μπορεί εσύ κλαι πολλοί στήν Ελλάδα νά μήν είχαν ηλεκτρονικούς υπολογιατές καλι εκτυπωτές, στήν Αμερική καί σέ άλλες χώρες αυτά υπήρχανε. ούτως ή άλλως, κάι νά μήν είχε μοντένο εκτυπωτή, πρότυπα μέ επικεφαλίδες υπήρχανε.

    πάλι λέω, ότι απλά τό σχόλιο ήταν γιά νά δούμε τά πράγματα κάι από τίς δύο όψεις. εάν δέν αληθεύει τό ένα γιατί νά αληθεύει τό άλλο.

    πολύ θά ήθελα νά ήταν αλήθεια αυτά που γράφοντε γιά αυτά που δήθεν είπε ό Κίσσινγκερ, αλλά εδώ κάι χρόνια κάι εγώ ψάχω τήν πηγή, αλλά μόνο αδειέξοδα βρήσκω.

    καί ψάχω τήν πηγή, όχι γιά νά τόν αθοώσω γιατί είναι άγγελος καί από τήν εκλεκτή καί αγαπημένη φηλή τού θεού, ενώ οί υπόλοιποι είμαστε από τά σκουπίδια τού, αλλά γιά νά μπορώ νά έχω κάτι στά χέρια μού νά βασίζομαι όταν κάθε μέρα μέ κοπανάνε οί ξένοι γιά όλα τά κακά τών Ελλήνων.

  308. […] την ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου (μια θέση που ο ίδιος ο διέψευσε επίσημα και η οποία, σε κάθε περίπτωση είναι μια παράλογη προσέγγιση της […]

  309. […] την ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου (μια θέση που ο ίδιος ο διέψευσε επίσημα και η οποία, σε κάθε περίπτωση είναι μια παράλογη προσέγγιση της […]

  310. […] […]

  311. Θεόφιλος Κυριακίδης said

    Ἡ δήλωσις αὔτη τοῦ Κίσσινγκερ, ἀληθὴς ἢ μή, εἶναι κἄτι τὸ ὁποῖον οὕτως ἢ ἄλλως ἐφαρμόζεται κατὰ λέξι μετὰ μανίας καὶ σφοδροτάτου μίσους ἀκόμη καὶ πρὸ τοῦ Κίσσινγκερ (οἱ δημοτικισταί, π.χ.). Αὐτοὶ ὅμως οἱ ὁποῖοι ἔχουν λόγους νὰ πιστεύουν εἰς τὴν ὕπαρξί της, προσεπάθησαν νὰ ἐντοπίσουν τὸ ἀκροατήριόν του τοῦ 1973 κλπ, τὸ ὁποῖοι θὰ εἶναι εἰς θέσι νὰ μᾶς ἐπιβεβαιώσῃ τὴν ἀλήθειαν οὕτως ἢ ἄλλως; Πολὺ θὰ τὸ ἤθελα, ἀλλὰ ἡ ἀθωότης μέχρις ἀποδείξεως τοῦ ἐναντίου πάντοτε ἰσχύει, πρό πάντων ὅταν ὁ ὑποτιθέμενος δράστης τὸ ἀρνείται κατηγορηματικῶς, καὶ βεβαίως, γραπτῶς. Δὲν ἔχω λόγους νὰ πιστεύω ὅτι τὰ γράμματά του ἀμφισβητοῦνται ἀπὸ κανένα· ἐὰν ὅμως ναί, θὰ ἤθελα νὰ ἀκούσω τοὺς λόγους των. Δυστυχῶς, ἀποδεικνύεται ἀνὰ τοὺς αἰώνας ὅτι ὁ μέγιστος καὶ χείριστος ἔχθρὸς τῶν Ἑλλήνων εἶναι οἱ ἴδιοι οἱ Ἕλληνες, οἱ ὀποῖοι ἐφαρμόζουν πάντοτε τὸ «Σφᾶξε με Ἀγᾶ μου ν᾿ ἁγιάσω». Πάντοτε δὲ αὐτοὶ οἱ ὁποῖοι ἔχουν ἄδικον, οἱ δημαγωγοί, εὑρίσκουν τὸν τρόπον νὰ ἐπιβάλουν τὴν γνώμην των, ὅσον ὀλίγοι κι ἂν εἶναι. 30 βουλευταὶ ἐν συνόλω ἐνῶ ἡ Ἑλλὰς, ὡς συνήθως ἐκοιμᾶτο, ἐψήφισαν ὑπερ τοῦ μονοτονικοῦ καὶ τῆς δημοτικιᾶς κατὰ τὸ μεσονύκτιον τῆς 11-1-1982 (ἡ καλὴ ἡμέρα ἀπὸ τὸ πρωῒ φαίνεται), ἐὰν ἡ μνήμη μου δὲν μὲ ἀπατᾶ, «διὰ νὰ μὴν παιδεύωνται τὰ ἄμοιρα τὰ παιδάκια μας μὲ γραμματικοὺς κανόνας. Θεός φυλάξοι! Κι ἔτσι κατελήξαμεν ἕν ἔθνος ἀγραμμάτων. Ἡ φυγοπονία καὶ ὀκνηρία εἰς ὅλον τὸ μεγαλεῖον των. Σήμερον ὁ Διογένης μὲ τὴν λυχνίαν του μεσημερὶς θὰ ἔψαχνε ἄνθρωπον μὲ ὀρθὸν Ἕλληνα λόγον καὶ γραφήν. Θὰ ἔψαχνεν καθηγητὴν, δημοσιογράφον, διδάσκαλον, καθηκητὴν, πανεπιστημιακόν, δικηγόρον, άκαδημαϊκόν, βουλευτήν ὁ ὁποῖος νὰ γνωρίζῃ ἔστω καὶ στοιχειωδῶς τὴν ὀρθὴν ἑλληνικήν. Δὲν εἶμαι ἐκτὸς θέματος. Αὐτὰ εἶναι τὰ ἀποτελέσματα τῶν δηλώσεων ἢ μὴ τοῦ Κίσσινγκερ καὶ αἰ ἐχθροπραξίαι τῶν Ἑλλήνων κατὰ Ἑλλήνων. Καὶ δυστυχῶς, ὅλα δεικνύουν ὅτι ἕπεται καὶ συνέχεια μὲ ἀκὸμη τρομερωτέρας συνεπείας. Γράφει μετὰ πόνου καὶ ἀγωνίας ὁ Ἱστότοπος http://www.zoo.gr/forum/message/4/7710883. Περὶ Κίσσινγκερ κλπ, «…Σας θυμίζουν κατι όλα αυτα?
    Την θρησκεία μας τη χτύπησαν και την χτυπούν συνέχεια και ανελέητα..(,εξω ο σταυρός απο τη σημαία,εξω τα θρησκευτικά απο τα σχολεία,εξω το θρήσκευμα απο τις ταυτότητες και απο την άλλη…η προπαγάνδα της θέωσης του εαυτού μας,μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης..σκέψου θετικά,το σύμπαν συνομοτεί για να σου κάνει το χατίρι κ.τ.λ.)
    Για τη γλώσσα μας ..καλά δεν το συζητώ…απο καθαρεύουσα το γυρίσαμε στη δημοτική και απο τη δημοτική δεν ξέρω κι εγώ που θα καταλήξουμε,βλέποντας τα πιτσιρίκια να μιλούν και κυρίως να γράφουν(εκτοσ των γκρίκλις,κόβουμε και λέξεις τώρα…τις πετσοκόβουμε μάλλον..το τίποτα εχει γίνει τώρα tpt…» Οἰ «προοδευτικοί», οἰ κοινοκτημωνηταί, οἰ παγκοσμιοποιηταί καὶ οἱ τοιαύτοι διαβρώνουν τοὺς πάντας καὶ τὰ πάντα, οἰ δὲ πολῖται μόνον διὰ τὸ χρῆμα ὀργανώνουν καὶ συμμετέχουν εἰς διαμαρτυρίας καὶ συλλαλλητήρια· διὰ τίποτε ἄλλο. Ἡ Ἑλλὰς ἑάλω. Ο ΘΕΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΣ ΒΑΛΗ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑ ΤΟΥ.

  312. sarant said

    Καλημέρα. Η «δημοτικιά», όπως λέτε, δεν θεσπίστηκε ταυτόχρονα με το μονοτονικό αλλά μερικά χρόνια νωρίτερα, το 1976. Όμως στενογραφικές συντμήσεις σαν το τπτ χρησιμοποιούνται από παλιά, από τα βυζαντινά χρόνια. Λέτε να «εάλω» γι’ αυτό το λόγο η Πόλη;

  313. Θεόφιλος Κυριακίδης said

    Μάλιστα, φίλιε Sarant, καὶ καλήν ἡμέραν νὰ ἔχῃς κι ἐσύ. Τὴν δημοτικιὰν ἐθέσπισεν ὁ πρόδρομος τῆς λαίλαπος τοῦ ’81. Διότι πρὸ τῆς λαίλαπος τοῦ ’81 εἴχαμε τὴν λαίλαπα τοῦ ’74, βλέπεις. Οἱ δῆθεν δεξιοὶ σωτῆρες μας ἐκ τῆς ἑπταετίας, οἱ ὁποῖοι ἐπαθον ὀξεῖαν σοσιαλιστίτιδα καὶ διέλυσαν καὶ κατεκρήμνησαν τὴν γλῶσσαν καὶ ἄλλα ἐθνικὰ πράγματα (ἡ Κύπρος κεῖται μακράν), τὴν οίκονομίαν καὶ ὅ,τι ἄλλον εὗρον ὀρθὸν καὶ ὑγιές, διὰ νὰ ὁλοκληρωθῇ τὸ ἐγκλημα τοῦ σοβαρωτάτου πλήγματος κατὰ τῆς γλώσσης καὶ τῆς διαλύσεως τῆς πατρίδος μας μὲ διακριτικὴν ἀφετηρίαν περίπου τὴν 11-1-’82 ἐπὶ ἑτέρου δημίου, τοῦ Λευτέρη (ἄκουσον, Λευτέρης!) Βερυβάκη, ὃς καὶ ὑπούλως ἐνομιμοποίησεν τὸ ὅλως εἰδεχθὲς αὐτὸ ἔγκλημα. Ὁ Γεώγ-γιος Γάλλης, ὁ κόθορνος, ὁ ὁποῖος, ἀθεόφοβος, οὔτε τὸ ῥὸ δὲν ἠδύνατο νὰ προφέρη, κατόπιν (δῆθεν) τὸ μετενόησεν ὡς παρεδέχθη, ἀλλὰ ἦτο ἀργά, καθὼς το ἔγκλημα εἶχεν διαπεπραχθῇ καὶ τὸ μέγα ἐγώ του δὲν τὸν ἐπέτρεπεν νὰ ἀκυρώσῃ καὶ νὰ ἐπανορθώσῃ. Ἐξ ἄλλου, αὐτοὶ τῶν ὁποίων τὰς ἐντολὰς ἀμφότεροι ἐξετέλουν δὲν τοῦ τὸ ἐπέτρεπον. Ἔκτοτε, μετὰ τὴν καταστροφικὴν περίοδον τῶν μανιακῶν τῆς ἐξουσίας ἡ ὁποία ἠκολούθησεν, μερικοὶ Ἔλληνες ἀφυπνήσθησαν ἐκ τοῦ βαθέος ληθάργου καὶ χειμερίας νάρκης καὶ δειλῶς καὶ συνεσταλμένως διαμαρτύρονται, ἀλλὰ προφανῶς μᾶλλον ἀνειλικρινῶς ἢ τοὐλάχιστον ἀνεπαρκέστατα, διότι ταυτοχρόνως ἡ συντριπτικωτάτη πλειοψηφία ὅλων αὐτῶν τῶν κοπτομένων διὰ τὴν γλῶσσαν ἔχει τελείως συμμορφωθῇ μὲ τὴν γλωσσικὴν μετα(ἀπο)ῤῥύθμισι τοῦ Ῥάλλη καὶ τῶν ἀπολυταρχικῶν νόμων τοῦ Βερυβάκη, καὶ βεβαίως ἀμφοτέρων τῶν «ἐθναρχῶν» μετὰ τῶν ἀδαμαντίνων χαρκτήρων τῶν πειθηνίων ὀργάνων των ὑπουργῶν Ἐθνικῆς (τότε ἦτο ἀκόμη «Ἐθνικῆς») Παιδείας καὶ Θρησκεμάτων. Ἀπὸ τότε ἤρχισεν καὶ ἡ οἰκονομικὴ κατακρήμνισις, ἡ «κατρακύλα», μὲ τὴν ἀποκορύφωσί του σήμερον, ἀλλὰ ἂς μὴν ἐξέρχομαι τοῦ θέματος, ἂν καὶ τὰ πάντα εἶναι ἀλλένδετα.
    Αἱ στενογραφικαὶ (ὄχι ὅμως χάριν τῆς ἐπισήμου στενογραφίας ἣν ἀσκοῦν π.χ. οἱ στενογράφοι τῆς Βουλῆς) συντμήσεις π.χ., κ.ἄ., κ.ο.κ., ὑπ. ἀριθμ., κ.λ.π., κ.λ.π., σαφῶς καὶ χρησιμοποιούνται, ἀλλὰ εἶναι ὀλίγαι καὶ μετρημέναι, ἄν καὶ μὲ αὐτὰς ἀκόμη δὲν εἶμαι ἀκριβῶς σύμφωνος, καὶ θὰ σὲ εἰπῷ τὸ διατί· διότι εἰς τὸν προφορικὸν λόγον αἱ λέξεις πρέπει νὰ προφέρωνται ὁλόκληραι, ἐνῶ σήμερον ὁ κόσμος λέγει πὶ χὶ ἀντὶ παραδείγματος χάριν. Τελευταίως, δυστυχῶς, ἔχομεν ἕνα ὁλόκληρον κώδικα, ἕνα σύστημα «στενογραφίας» τὸ ὁποῖον βαίνουν νὰ καθιερώσουν ὡς σύστημα γραφῆς ὅν καὶ νὰ ἀντικαταστήσῃ τὴν ἐπίσημον γραφὴν καὶ γλῶσσαν, καὶ ἐὰν παρετήρησες, εἶναι μάλιστα μετὰ λατινικῶν χαρακτήρων (tpt) (ἂν καὶ κι αὐτοὶ ἀκόμη τοῦ κυμαϊκοῦ ἀλφαβήτου). Ὅσον δὲ διὰ τὸ ἑἀλω, καθεμία φθορὰ καὶ ἀπόφασις πρὸς τὸ χεῖρον συμβάλλει πρὸς αὐτό. Ἡ διάβρωσις ἀργεῖ μέν, ἀλλὰ κάποια στιγμήν ὁδηγεῖ πρὸς τὴν σχετικὴν ἅλωσι. Χάσον τὴν γλῶσσαν σου καὶ χάνεις τὴν ταυτότητὰ σου, τὴν προσωπικότητὰ σου· ἀφομοιοῦσαι. Παύεις νὰ ὑπάρχης ὡς λαός. Σήμερον ποῖος δημοσιογράφος πρωτίστως, πολιτικὸς (ἡ λέξις ἔχει καταλήξει νὰ εἶναι συνώνυμος τοῦ ὅρου προδοτικός), ἀκαδημαϊκός, πανεπιστημιακός, καθηγητής, διδάσκαλος, ἰατρός, δικηγόρος, δικαστικός, συγγραφεύς, λόγιος κλπ, κλπ, μετὰ τῶν μυριάδων ἀδιαφόρων, πλὴν ἐλαχίστων μονάδων, γνωρίζει τὴν ἑλληνικὴν; Ἐγὼ δὲ ὀλιγώτερον ὅλων, ἀλλὰ τοὐλάχιστον προσπαθῶ. Καὶ ἐὰν τὴν γνωρίζει, τὴν χρησιμοποιεῖ; Ὁ γραπτὸς καὶ ἐπίσημος λόγος πρέπει νὰ εἶναι πάντοτε ἀναβαθμισμένος, εἰς γλῶσσαν καθαρὰν καὶ ἀῤῥήκτως συνδεδεμένην μετὰ τῆς ἀρχαίας, καὶ νὰ ἀποτελῇ τὸ ἰδανικὸν πρότυπον δι᾿ ὅλους καὶ δὴ διὰ τὸν προφορικὸν λόγον. Ὡς ἔχει κατηντήσει τώρα, οἱ (παρα)μορφωμένοι, οἱ «ἁρμόδιοι καὶ προοδευτικοὶ» δὲν προλαμβάνουν νὰ ἀποδέχωνται τὰ λάθη τῶν ἀγραμμάτων (διότι οἱ ἴδιοι ἐφρόντισαν ἀνὰ τὰς δεκαετίας νὰ τοὺς ἀφήσουν ἀγραμμάτους, οἱ ὁποῖοι ἀγράμματοι διψοῦν νὰ μάθουν, ἀλλὰ ποῦ; Ἀπὸ ποῖον;) νὰ υἱοθετοῦν καὶ νὰ τὰ συμπεριλαμβάνουν ὡς κανόνας, «διότι (τάχα) ἔτσι ὁμιλεῖ ὁ λαός». Δηλαδή, προσθέτων λάθη εἰς τὴν γλῶσσαν! Καὶ ἐὰν δὲν τὸ πράξῃ ὁ λαός, ἐφαρμόζουν τὴν μέθοδον τοῦ βιασμοῦ οἱ ἴδιοι, μὴν τυχὸν ὁ λαὸς δὲν προλάβῃ νὰ κάμη τὰ λάθη εἰς τὰ μέτρα τὰ ἰδικὰ των καὶ τὸν χρόνον κατὰ τὸν ὁποῖον αὐτοὶ τὰ ἐπιθυμοῦν. Ἀπώτερος σκοπὸς των ἐκόντες, ἄκοντες; Ἡ ἐξόντωσις τῆς Ἕλληνος γλώσσης. «…καὶ ἤρθαμε ἐμεῖς μὲ τὰ διπλώματα καὶ σχεδὸν τὴν ἀφανίσαμε. » Ὀδυσσέας Ἐλύτης. Φεῦ! Παπαῖ! Ἡ γλῶσσα, λοιπόν, δυστυχῶς, ἑάλω.

    Ὀφείλω, κλείνων, νὰ ἐξηγήσω ὅτι ἐφ᾿ ὅσον ὁ πληθυντικὸς εἶναι διὰ τὰ πολλὰ, ἐνῶ ὁ ἑνικὸς δι᾿ ἕν, ἀπευθυνόμενος προς ἐσὲ χρησιμοποιῶ τὸν ἑνικόν, καὶ ἐλπίζω νὰ τὸ ἐφαρμώσῃς κι ἐσὺ πρὸς ἐμέ. Ἐπίσης οὐδένα ποτε ἀποκαλῶ «κύριε», πολλῷ δὲ μᾶλλον τοὺς ἄρχοντας, διότι ὁ καθεὶς ἐξ ἡμῶν, πλὴν τῶν μεγαλομανῶν, πιστεύω ὅτι εἶναι κύριος μόνον τοῦ ἑαυτοῦ του (κατὰ δύναμι). Ἐξ ἄλλου, αὐτὰ εἶναι βαρβαρόφερτα ἔθιμα, μὴ ἑλληνικά, ἐντελῶς ξένα πρὸς τὴν ἑλληνικὴν ἀντίληψι, σκέψι, ἔθος καὶ ἦθος, καθ᾿ ὅτι οὐκ εἴθισται τοῖς Ἕλλησι προσκυνέειν. Ἐλπίζω νὰ μὴν θεωρῇς ὅτι τὸ κάμνω ἀπὸ ἀγένειαν, ἢ διότι σὲ ὑποτιμῶ ἢ νὰ σε προσβάλω. Ἀντιθέτως μάλιστα, σὲ εὐχαριστῶ διὰ τὴν εὐκαιρίαν νὰ ἐκφράσω περαιτέρω τὴν ἀγωνίαν μου ἀπαντῶν εἰς τὸ σχόλιόν σου καὶ τὴν εὐκαιρίαν νὰ ἔχω ἕνα σοβαρὸν διάλογον μαζὶ σου. Ἐλπίζω ὅτι ἔδωσα ἐπαρκεῖς ἀπαντήσεις καὶ ἐξηγησεις, ἀλλὰ ἐὰν ὄχι, θὰ χαρῶ πολὺ νὰ λάβω περαιτέρω σχόλιά σου. Σ᾿ εὐχαριστῶ καὶ πάλιν.
    Ζητῶ ἐπίσης τὴν συγγνώμην τῶν φίλων τῆς ἑλληνικῆς γλώσσης διὰ τὰ λάθη καὶ τὰς μὴ βελτίστους ἐπιλογὰς εἰς τὰ κείμενά μου.
    Ἔῤῥωσο καὶ εὐδαιμονει, φίλιε Sarant.

  314. […] [όχι, τα ενώνει η λέξη "μύθος"] Ρίξτε μια ματιά στο “μύθο για τη δήλωση Κίσινγκερ” από το ιστολόγιο του Σαραντάκου ** βλ. το άρθρο του […]

  315. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Σήμερα είδα αυτό «Στο βιβλιο του Walter Isaacson «Kissinger biography » εκδοση 1992 Υπαρχει αυτη η δηλωση». Έχει κανείς πρόσβαση στο βιβλίο, να δούμε την παραπομπή; 🙂

  316. […] στενή συνεργασία της με το ΚΚΕ· για εκείνον τον μύθο, περισσότερα εδώ). Ταυτόχρονα, ως δημοσιογράφος η Λιάνα Κανέλλη έχει […]

  317. Mindkaiser said

    Σήμερα αλίευσα τη δήλωση Κίσινγκερ παραλλαγμένη στο βιβλίο «Αλεξία» του Σ. Καργάκου. Η θεωρία εκεί, είναι ότι είχε δημοσιευτεί στη Le Monde το 1974. Κρίμα…

  318. Αντιφασίστας said

    Κι εδώ υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ Κίσινγκερ και Κούντερα, η οποία δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί στα σχόλια:
    http://apelatis.blogspot.gr/2010/07/blog-post.html

  319. sarant said

    317: Αριθμό σελίδας μήπως κράτησες;

    318: Δεν το ήξερα, ευχαριστώ!

  320. Mindkaiser said

    @319

    Λοιπόν, απολαύστε υπεύθυνα.

    Σ. Καργάκου, «Αλεξία: Γλωσσικό δράμα με πολλές πράξεις», σελ. 338:

    «Συχνά ακούμε τη φράση: «Οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους» και όταν οι λέξεις χάνουν το νόημά τους, οι λαοί γίνονται ανόητοι, άρα εύκολα χειραγωγούμενοι. Κάποτε ο Βλαδίμηρος Λένιν με την ωμή ειλικρίνεια που τον διέκρινε, είχε πει: «Αν θέλεις να εξαφανίσεις ένα λαό, εξαφάνισε τη γλώσσα του». Το 1973, μετά τις πρώτες νεανικές εκρήξεις κατά της δικτατορίας, ο Χένρι Κίσινγκερ*, με τον αδυσώπητο ρεαλισμό του, είχε κάνει την υπόδειξη: «Πρέπει να καταστρέψουμε τις βάσεις της ελληνικής παιδείας, για να κάνουμε το λαό της χειραγωγούμενο».

    * Η θέση αυτή του Κίσινγκερ, παρόλο που δημοσιεύτηκε στη γαλλική «Μοντ» και αναδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», εν τούτης κατά την ομιλία μου αμφισβητήθηκε από παλαίμαχο διπλωμάτη. Πρόσφατα, και από διαπρεπή νομικό (21/01/1991) σε ομιλία μου στο Κέντρο Σοσιαλιστικών Μελετών. Έπρεπε να πέσει η βόμβα του σταίητ ντιπάρτμεντ (02/02/1991) περί «καταπιεζομένης σλαβικής και τουρκικής εν ελλάδι μειονότητος», για να ακουστεί ξανά ότι πίσω από την έκθεση αυτή βρίσκεται η εταιρεία – χαλκείο ανθελληνικών ερευνών του Χένρι Κίσινγκερ.»

    Το «1974» της αρχικής ανάρτησης ήταν λάθος δακτυλογράφησης. Ο Σ.Κ. αναφέρει το 1973.

  321. sarant said

    Σε ευχαριστώ, τώρα που έβαλες τον αριθμό σελίδας το βρήκα κι εγώ, δύο μύθοι στη συσκευασία του ενός (Λένιν και Κίσινγκερ) και ψέμα ότι το αναδημοσίευσε η Ελευθεροτυπία!

  322. Mindkaiser said

    @321

    «Ωμή ειλικρίνεια» ο Λένιν, «αδυσώπητο ρεαλισμό» ο Κϊσινγκερ…

    «Ευφάνταστη μυθοπλασία» λοιπόν για τον γερό φιλόλογο Σ.Κ.. 😉

  323. Φρέσκος Κίσινγκερ, σαν την οχιά οι Έλληνες:

  324. sarant said

    Ποιος είναι ο ποιητής;

  325. Τεό Λαζάρου

  326. μέλος της πάλαι ποτέ Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ (κοντραμπάσο)

  327. Παραμυθιασμένος από παλιά.

  328. sarant said

    Mάλιστα, μερσί!

  329. […] Νέο κρούσμα της ψεύτικης δήλωσης Κίσινγκερ, αυτή τη φορά στο Ποντίκι. Το παρήγορο είναι ότι πολλοί αναγνώστες στα σχόλια αντέδρασαν και παρέθεσαν λίκνους ή επιχειρήματα που τεκμηριώνουν ότι η δήλωση αυτή ουδέποτε έγινε. Για όσους ήρθαν τώρα, σας παραπέμπω σε ένα παλιό άρθρο του ιστολογίου. […]

  330. […] η Λιάνα Κανέλλη το 1997. Παρά τις συστηματικές και τεκμηριωμένες διαψεύσεις και αποδομήσεις, ο μύθος αναπαράγεται συστηματικά στην […]

  331. […] Γιὰ τὴν καταγωγὴ τῆς περιβόητης ὑποτιθέμενης δήλωσης τοῦ Henry Kissinger, ὅτι γιὰ νὰ ὑποτάξει κανεὶς τοὺς Ἕλληνες πρέπει νὰ χτυπήσει τὸν πολιτισμό τους (γλῶσσα, θρησκεία κλπ.), μπορεῖ κανεὶς νὰ διαβάσει στὰ ἱστολόγια τοῦ Φειδία Μπουρλᾶ καὶ τοῦ Νίκου Σαραντάκου. […]

  332. Αξιότιμε κύριε παρόλο που η πληροφόρηση σας για την δήλωση του Κίσσινγκερ έχει πλήθος στοιχείων όμως καταντούν ανώφελα, αφού έχουν φθαρεί από το πέρασμα από σελίδα σε σελίδα και από άρθρο σε άρθρο.
    Δεν κάνετε την κίνηση να βρείτε την ηχογράφηση των πρακτικών του συνεδρίου Αμερικανών βιομηχάνων που έχει η ΝΕΡΙΤ και το χρησιμοποίησε η εκπομπή »Η μηχανή του χρόνου»;
    Νομίζω το έχουν βγάλει και στο διαδίκτυο.
    Προσωπικά το είδα με τα μάτια μου το άκουσα με τα αυτιά μου κι ότι θέλετε εσείς μπορείτε να λέτε…
    φιλικά Νίκος Καββαδάς

  333. sarant said

    Κύριε Καββαδά, δεν νομίζω πως υπάρχει τέτοιο βίντεο -αλλά γιατί δεν κάνετε εσείς αυτή την κίνηση;

  334. […] στενή συνεργασία της με το ΚΚΕ· για εκείνον τον μύθο, περισσότερα εδώ). Ταυτόχρονα, ως δημοσιογράφος η Λιάνα Κανέλλη έχει […]

  335. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά… με μετάλλαξη.
    http://www.logiosermis.net/2013/08/1983.html?m=1#.VUoDukgg3RU

  336. […] την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη. Παραπέμπω στη σχετική εμπεριστατωμένη έρευνα του κ.Σαραντάκου, που αποτελεί κόλαφο για κάθε εμπλεκόμενο «…Τον […]

  337. Ώπα και στη Lifo!

    http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/91556

  338. […] την ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου (μια θέση που ο ίδιος ο διέψευσε επίσημα και η οποία, σε κάθε περίπτωση είναι μια παράλογη προσέγγιση της […]

  339. […] Κίσινγκερ έχω γράψει στο ιστολόγιο δύο άρθρα, το πρώτο για τον μύθο καθαυτόν και το δεύτερο σε μια προσπάθεια διερεύνησης των […]

  340. Μιχαηλ 7νησατος said

    χαιρετω ολους σας. αυτο το αρθρο πραγματικα μου δινει βημα να τοποθετηθω σ’ενα ζητημα ,το οποιο μου ‘χε δημιουργησει εθνικο παροξυσμο και ακρατο μισος εναντιον του αμε-υπεξ ενω θα ‘πρεπε να συμβαινει το αντιθετο ως προςτην δευτερη αντιδραση μου και πατριωτικη αναταση ως προς την πρωτη .Το εχω ακουσει πολλες φορες μα ποτε δεν το ‘χω διαβασει απ’την πηγη.Αν προκειται περι ψευδους δηλωσεως ή παραποιημενης το προσπερνω ( δεν θελω ομως και δεν το κανω ,τετοιο δωρο δεν το πετας ) ,κατι τετοιο πιστευω προσωπικα ,διοτι δεν ειναι δυνατον ενα τετοιο προσωπο ,σε μια δημοσια συνεντευξη να κανει ,τοσο απροκαλυπτα δηλωση με τοση συνομωσιολογικη ερμηνεια .Αν προκειται περι αληθειας και παλι ,θα πω ευχαριστω .Η διαφορα των δυο εκδοχων ,βρισκεται στο επιπεδο υπνου του ακροατη κατα την εκφωνηση της δηλωσης και του σταδιου βαρηκοιας .και μυωπιας κατα την επαναληψη..Στην μεν πρωτη εκδοχη ,μας λεει κατι τεχνηεντως που δεν μπορει να ειπωθει διαφορετικα λογω συνθηκων ,στην δε δευτερη διακρινω δυο υποεκδοχες-η μια ,» μα τελικα ειστε τοσο κουφοι και μονον με τον αποηχο τετοιας δηλωσεως μπορει ν’ακουστε κατι και η δευτερη ,το ειπε οντως τοσο απροκαλυπτα γιατι μας μισει ,δεν μας θελει να μας βλεπει στο χαρτη δεν….δεν.Σ’ολες τις εκδοχες ειχε δικιο ,ειμασταν κωφοι και κοντοφθαλμοι …..χαιρε μονοτονικο – χαιρε 3η ξενη γλωσσα στο δημοτικο -chere disanagnosia pou konteveis na ginis σιμιλαρ του τσικεν ποξ.κατα τ΄αλλα αυτος ειναι ανθελληνας -κι εγω σαν νεο- Ελληνας μμμμμ..???….BRB , !!!!!!!μακαρι να ‘χαμε κι αλλους ανθελληνες να τα λενε τοσο δυνατα

  341. […] σχετικά άρθρα του γλωσσολόγου Νίκου Σαραντάκου εδώ, εδώ, και […]

  342. greggan193 said

    Reblogged στις THE BROOM και σχολίασε
    Διαφωτιστικότατο!

  343. […] συνεργασία της με το ΚΚΕ· για εκείνον τον μύθο, περισσότερα εδώ). Ταυτόχρονα, ως δημοσιογράφος η Λιάνα Κανέλλη έχει […]

  344. Ευπραξία Σ said

    Τόσος κόπος και φλυαρίες για να «αθωωθεί» ο Χ.Κ.,αυτός ο καλός πολιτικός και αρχιτέκτονας της εισβολής στην Κύπρο… Προσωπικά πιστεύω πως έτσι κι αλλιώς δεν μας συμπαθεί και θά ήθελε να μπορεί να μας χειραγωγεί. Ακόμα κύριε οικοδεσπότη ο κύριος Καββαδάς δεν χρειάζεται να κάνει καμμία κίνηση για κάτι που έχει ήδη ακούσει, εσείς είστε ο «υπερασπιστής» της αλήθειας που θέλει να πείσει εμάς τους ανίδεους παραπληροφορημένους. Μήπως είναι καιρός για έρευνα αντί της μπουρδολογίας, ή μήπως για αυτήν πληρώνεστε;;;;

  345. ΟΛ said

    Ποιος αφελης θεωρει οτι επειδη το διεψευσε αρα δεν το ειπε? Ας υποθεσουμε λοιπον οτι το επιβεβαιωνε. Θα επισημοποιουσε ετσι τις προθεσεις τους και θα δημιουργουσε αιωνια εχθρα και προκαταλειψη. Αρα το προβλημα εαν το επιβεβαιωνε και οχι εαν πραγματικα το ειπε! Διοτι το αν το ειπε η οχι αυτο αποδεικνυεται απο τις πραξεις τους διαχρονικα.

Σχολιάστε