Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Στα σαράντα του ΠΑΣΟΚ

Posted by sarant στο 3 Σεπτεμβρίου, 2014


Κλείνουν σήμερα 40 χρόνια από τις 3 του Σεπτέμβρη του 1974, ημερομηνία που διάλεξε για το συμβολισμό της ο Ανδρέας Παπανδρέου για να ανακοινώσει την ίδρυση του κινήματος που έμελλε να ονομαστεί ΠΑΣΟΚ και να σημαδέψει την πολιτική και όχι μόνο ζωή του τόπου για τα περισσότερα από τα σαράντα χρόνια που ακολούθησαν.

Αν ήταν άνθρωπος, το ΠΑΣΟΚ θα βρισκόταν σήμερα στο απόγειο της δύναμής του, συνδυάζοντας πείρα με ορμή -αλλά είναι συλλογικότητα και βρίσκεται ημιθανής, σε σημείο που η επέτειος των σαράντα (χρόνων) να παραπέμπει εξίσου στα σαράντα των πεθαμένων. Καλώς ή κακώς, η κρίση έσκασε στα χέρια του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα αυτό διακυβέρνησε τη χώρα πάνω από τα μισό των τεσσάρων προηγούμενων δεκαετιών κι έτσι θεωρείται βασικός υπεύθυνος για όλα τα δεινά που περνάμε τώρα.

Ενώ μέσα στο ίδιο το αποδυναμωμένο ΠΑΣΟΚ ακούγονται έντονες οι φωνές αμφισβήτησης της σημερινής ηγεσίας του, από το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα διατυπώνεται δριμύτατη κριτική για τα πεπραγμένα αυτού του κόμματος. Και από τη μεν δεξιά επιχειρείται, με την καταδίκη του ΠΑΣΟΚ, να απαξιωθούν τα κεκτημένα εκείνα που κερδήθηκαν στα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ: άνοδος του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων, συντριβή του αυταρχικού κράτους της δεξιάς και του ‘φόβου του χωροφύλακα’, αναγνώριση της εθνικής αντίστασης και επιστροφή (όχι όλων) των πολιτικών προσφύγων, εκδημοκρατισμός και επέκταση του συνδικαλιστικού κινήματος, νόμος-πλαίσιο στα πανεπιστήμια, πολιτικός γάμος, μονοτονικό κτλ.

Η αριστερά είχε αμφίθυμη σχέση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο οικειποιήθηκε τα συνθήματά της, ικανοποίησε κάποια αιτήματά της και προσεταιρίστηκε τους ψηφοφόρους της. Στις 18 Οκτωβρίου 1981 βγήκαν στο δρόμο να πανηγυρίσουν όχι μόνο νέοι με πράσινες σημαίες αλλά και με πολίτες με κόκκινες. Όντας το μόνο αριστερό κοινοβουλευτικό κόμμα κατά την πρώτη τετραετία διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ συμπορεύθηκε σε πολλά με το ΠΑΣΟΚ ακολουθώντας μια στάση κριτικής στήριξης, και στήριξε καθοριστικά την υποψηφιότητα Σαρτζετάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 1985 (το ΚΚΕ, ως τμήμα του ΣΥΝ, ψήφισε ξανά για ΠτΔ το 1989-1990, οπότε προκαλεί ερωτήματα η πρόσφατη δήλωση του Δ. Κουτσούμπα ότι το ΚΚΕ «από θέση αρχών» δεν ψηφίζει ΠτΔ -έχει αλλάξει αρχές το ΚΚΕ ή έχει ασθενή μνήμη ο Δ. Κουτσούμπας; ) Αλλά και η ανανεωτική αριστερά κράτησε φιλική στάση, ενώ μετά την ίδρυση του ενιαίου ΣΥΝ πολλά στελέχη της συμμετείχαν στον κρατικό μηχανισμό και στήριξαν π.χ. τις κυβερνήσεις Σημίτη.

Ωστόσο, η κριτική της αριστεράς απέναντι στα εκφυλιστικά φαινόμενα του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι ίδιας τάξης με την κριτική της δεξιάς -αλλιώς, επαληθεύεται το παλιό κλισέ για το μωρό και τα βρομόνερα του μπάνιου του. Και αυτό το λέω εγώ που πρέπει να ανήκω στη μειοψηφία, αφού δεν έχω ποτέ μου ψηφίσει ΠΑΣΟΚ σε καμιά απολύτως εκλογική διαδικασία.

Φυσικά, παρόλο που σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει, αναντίστρεπτα για κάποιους, την κατιούσα, και ενώ ο πρόεδρός του, πιθανότατα η πιο μισητή πολιτική μορφή στην Ελλάδα μεταπολεμικά, επιχειρεί να το διαχύσει σε άλλα σχήματα, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να «είναι εδώ». Αφενός επειδή συγκυβερνά και αφετέρου επειδή κατά τον κοινό μύθο, το κακό ΠΑΣΟΚ ή το βαθύ ΠΑΣΟΚ, αυτό τέλος πάντων που του φορτώνουν όλα τα κρίματα της μεταπολίτευσης αφήνοντας άμωμη τη σημερινή ηγετική του ομάδα, έχει υποτίθεται μετακομίσει αύτανδρο στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι το νέο ΠΑΣΟΚ ή το νεοπασόκ.

Ο μύθος έχει κόκκους αλήθειας: για να εκτιναχθεί μια πολιτική δύναμη από το 4% στο 27% αυτονόητο είναι πως θα έχει πάρει ψηφοφόρους από άλλους χώρους.  Οι ψηφοφόροι βέβαια δεν είναι γελάδια ώστε να έχουν χαλκά στο αυτί, κι έτσι δεν ξέρουμε ποιες ακριβώς είναι οι μετακινήσεις, ούτε ποια ήταν η πολιτική διαδρομή των ανθρώπων αυτών σε βάθος χρόνου. Μετακινήσεις βεβαίως υπήρξαν και σε επίπεδο στελεχών και αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί μια ακμαία σοσιαλιστική τάση, σε μεγάλο βαθμό πασοκογενής, αν και οι πασοκογενείς ψηφοφόροι μάλλον υποεκπροσωπούνται, δηλαδή αντιπροσωπεύουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στην κάλπη απ’ ό,τι στα ψηφοδέλτια, κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστο.

Ωστόσο, οι πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν στην ολότητά τους, δεν προέρχονται από τα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ, ελάχιστοι είχαν ασκήσει εξουσία από καίριες θέσεις, πολλοί δε ήταν «μαύρα πρόβατα» τον καιρό που ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ, μόνιμοι διαφωνούντες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σοφία Σακοράφα. Κατά τη γνώμη μου δηλαδή, δεν αντιπροσωπεύουν το «βαθύ» αλλά το υγιές ΠΑΣΟΚ, το ζωντανό και προοδευτικό του κομμάτι. Σε αντίθεση με τον μύθο, το βαθύ ΠΑΣΟΚ δεν έχει εγκαταλείψει το «καράβι που βουλιάζει»: αντίθετα, μένει στο καράβι και με καραβιές διορίζεται σε θέσεις ειδικών συμβούλων ή αντιπροέδρων με παχυλούς μισθούς: δεν είναι κορόιδα να αποποιηθούν μισθούς (ακόμα και σήμερα) των 6.000 το μήνα στα 35 τους χρόνια.

pskpasokΌμως εδώ λεξιλογούμε, οπότε στο δεύτερο μισό του άρθρου θα ήθελα να επικεντρωθούμε στις λέξεις και τις φράσεις της γλώσσας μας που γεννήθηκαν από και για το ΠΑΣΟΚ. Για να μην επαναλάβουμε κλισέ, ατάκες και φράσεις που χαρακτηρίζουν γενικά τη μεταπολίτευση (και που τα είχαμε εξετάσει σε πρόσφατο άρθρο) θα πρότεινα να περιοριστούμε σε λέξεις και φράσεις που αφορούν το κόμμα ΠΑΣΟΚ μάλλον παρά τα ρητά του Ανδρέα Παπανδρέου, αν και η διαχωριστική γραμμή δεν είναι πάντα εύκολο να χαραχτεί.

Και ξεκινάμε από το όνομα. ΠΑΣΟΚ λέμε, αλλά δεν ήταν πάντοτε έτσι ή τουλάχιστον δεν ήταν έτσι στην αρχή-αρχή. Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα αρχικά παρουσιάστηκε στις εφημερίδες, τουλάχιστον του ΔΟΛ, με το ακρώνυμο Π.Σ.Κ. -όμως δεν ξέρω αν τούτο ήταν επιλογή του ίδιου του κόμματος ή του ΔΟΛ. Το απόκομμα αριστερά είναι από το Βήμα της 11.9.1974, ενώ εδώ έχω ανεβάσει το πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας στις 4.9.1974, δηλαδή την επαύριο της ανακοίνωσης της ίδρυσης του κινήματος. Να σημειώσω με την ευκαιρία ότι τις μακρινές εκείνες εποχές το κόμμα του Ανδρ. Παπανδρέου δεν ήταν το αγαπημένο των ΜΜΕ -σε όλα τα πρωτοσέλιδα του Βήματος τον μήνα Σεπτέμβριο 1974 δεν βρήκα καμιά άλλη αναφορά στο Π.Σ.Κ. ή στο ΠΑΣΟΚ.

Η μετατροπή του δυσκολοπρόφερτου Π.Σ.Κ. σε ΠΑΣΟΚ δεν άργησε βέβαια. Διάβασα πρόσφατα (ίσως από τη φίλη Βασιλική Μετατρούλου) ότι αυτό ήταν ιδέα του Στ. Ψυχάρη -το μεταφέρω απλώς. Συνήθως το ΠΑΣΟΚ γράφεται ως μία λέξη χωρίς τελείες αν και συχνά βλέπεις επίσης τη γραφή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ο ΔΟΛ έναν καιρό (το συνεχίζει σποραδικά και τώρα) είχε λανσάρει τη γραφή ΠαΣοΚ.

Ο οπαδός του ΠΑΣΟΚ ονομάστηκε Πασοκατζής και Πασοκτζής αρχικά (θηλυκό σε –τζού), ενώ λίγο αργότερα εμφανίστηκε το Πασόκος (θηλ. Πασόκα) που είχε ελαφρώς μειωτικό χαρακτήρα. (Ο Στάθης Σταυρόπουλος πρωτοτύπησε πλάθοντας το ‘πασόκιος’ ως ουσιαστικό αντί για πασόκος). Πασοκικός είναι το επίθετο για όποιον και ό,τι σχετίζεται με το ΠΑΣΟΚ και το επίρρημα πασοκικά. Αυτές τις λέξεις τις καταχωρεί το λεξικό Μπαμπινιώτη, αλλά βέβαια σε πιο ανεπίσημο ύφος υπάρχουν πολύ περισσότερες.

Ήδη αναφέραμε την πασοκοποίηση, αν και δεν είναι απο τις πρώτες που εμφανίστηκαν, ενώ επίσης χρησιμοποίησα τον όρο πασοκογενής. Μπορούμε επίσης να αναφέρουμε την πασοκρατία, ενδιαφέρουσα απλολογία υπό την επίδρ. π.χ. της δημοκρατίας, ενώ σπανιότερο είναι το μη απλολογικό πασοκοκρατία. Επίσης το μεγεθυντικό Πασοκάρα που τουλάχιστον σήμερα έχει αρνητική χροιά. Να αναφέρουμε τον πασοκισμό, ο οποίος (όπως και αρκετές από τις λέξεις της οικογένειας αυτής) εμφανίζεται με δυο γραφές, πασοκισμός και ΠΑΣΟΚισμός. Στο slang.gr έχει καταχωρηθεί το πασοκιστάν, το οποίο έχει δυο έννοιες: αφενός είναι υποτιμητικό για το νεοελληνικό κράτος όπως θεωρείται ότι κατάντησε επί ΠΑΣΟΚ και αφετέρου, από δεξιοχρυσαβγίτικη σκοπιά, είναι υπαινιγμός για τις υποτιθέμενες αθρόες ελληνοποιήσεις αλλοδαπών που έκανε το ΠΑΣΟΚ -να πω παρεμπιπτόντως ότι ποτέ δεν χρησιμοποιώ τον όρο Ελλαδιστάν και νιώθω μιαν ενόχληση όταν τον διαβάζω.

Από κει και πέρα έχουμε τις πασοκιές, τα φερσίματα ή τερτίπια δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και των Πασόκων, και άλλα μειωτικά σύνθετα όπως πασοκόφατσα, πασοκόμουτρο, πασοκόσκυλο και άλλες που θα μου πείτε εσείς. Άλλα σύνθετα είναι ο αρχιπασόκος, ο παλαιοπασόκος και ο νεοπασόκος. Υποτιμητική παραλλαγή του ονόματος του κόμματος είναι το ΘΑΣΟΚ, υπαινιγμός για τις απλόχερες υποσχέσεις που μοίραζε ο ιδρυτής του (θυμηθείτε και το «θαθαθάθα θαθάθαθα» του Χάρρυ Κλυνν).

Λέξεις για το Πασόκ που δεν έχουν μέσα το όνομα του κόμματος είναι ο πρασινοφρουρός, μειωτικός όρος βγαλμένος από τα εργαστήρια της δεξιάς προπαγάνδας πάνω στο πατρόν του ερυθροφρουρού, οι κλαδικές (αλλά και οι κλαδάρχες παλιά), οι λοχαγοί (εννοώντας τα νεότερα και ανερχόμενα στελέχη’ βέβαια ο όρος επεκτάθηκε και στον μηχανισμό της ΝΔ) καθώς και οι κηπουροί (όρος που επίσης χρησιμοποιήθηκε δικομματικά, κυρίως όμως για τα εκτός κομματικού μηχανισμού στελέχη που διόρισε ο Γ.Α.Παπανδρέου σε υπουργικές θέσεις). Σχετικός με το ΠΑΣΟΚ στη χειρότερη εκδοχή του είναι και ο αυριανισμός (περισσότερα εδώ) και τα παράγωγά του, όπως και ο νεοαυριανισμός που μπορεί να εντοπίζεται σε πολλούς πολιτικούς χώρους.

Υπαινίχθηκα πιο πριν τη φράση «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ», που πρέπει να πρωτοακούστηκε ως σύνθημα στην προεκλογική περίοδο του 1989. Αυτή τη στιγμή, καθώς γράφω κάπως βιαστικά επειδή έχω ταξίδι, δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιαν άλλη -αλλά επαφίεμαι στη συλλογική σας σοφία για να εμπλουτιστεί ο κατάλογος αυτός, σαν αφιέρωμα στα σαράντα του ΠΑΣΟΚ -όπως κι αν πάρει κανείς αυτή τη φράση!

159 Σχόλια to “Στα σαράντα του ΠΑΣΟΚ”

  1. Καλημέρα!
    Αν θυμάμαι καλά, Πασόκ (με πεζά όλα τα γράμματα) έγραφε η Βλάχου στην Καθημερινή.

  2. Παναγιώτης Κ. said

    Καλημέρα!
    Προβλέπω μέγα πλήθος σχολίων για σήμερα.
    Θα είναι πολύ καλό.Διδακτικό και ψυχολυτρωτικό υποθέτω.Να μη ξεχνάμε και το 48%!

  3. Νέο Kid Στο Block said

    Mετά το εκπληκτικό προχθεσινό σύνθημα που δόνησε το χώρο όπου μιλούσε ο Ευ. Βενιζέλος:
    «Γιώργο,γερά! να φύγει η Δεξιά!» δέον όπως καθιερωθεί και το επίθετο «Πασοκοτρελιάρης»

    (μεγάλη μορφή και πολύ έξυπνος ο ΓΑΠ! Kονόμησε τρελά τότε με την «απειλή» δημοψηφίσματος.. και τώρα επανακάμπτει για το άρμεγμα των βοειδών. Ως γνωστόν, ουδείς άφραγκος επανέκαμψε ποτέ!)

  4. ππαν said

    Η απορία μου: γιατί το Π.Σ.Κ. δεν ήθελε μα έχει σχέση με τη Σοσιαλιστική Διεθνή το 1974;

  5. Alexis said

    #4: Απάντηση: Γιατί τη θεωρούσε πολύ «σοσιαλδημοκρατική» ενώ αυτό ήταν αμιγώς «σοσιαλιστικό»! Εδώ γελάνε!!!

  6. Νέο Kid Στο Block said

    Το έχω ξαναγράψει παλιότερα . Το Ελλαδιστάν το λένε πολύ και οι Ισπανοί .
    Españistan (Ε(σ)πανιστάν) (το -πανι- όπως προφέρουν οι Πατριñoί το νί ) 150.000 γκουγκλιές.

  7. Alexis said

    Συνθήματα με τη λέξη ΠΑΣΟΚ:

    -Ο λαός θέλει το ΠΑΣΟΚ μπορεί.
    -Και τώρα πάλι ΠΑΣΟΚ για ακόμη καλύτερες μέρες (!)
    -Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ο λαός στην εξουσία.

  8. Το ΚΚΕ έπαψε να μετέχει στην εκλογή ΠτΔ όταν ο Ανδρέας κλάδεψε τις τελευταίες αρμοδιότητες που είχαν απομείνει στο θεσμό, για να περιορίσει τον θείο Καραμανλή. Στη λογική ότι ο ΠτΔ είναι πλέον μαριονέτα.

  9. Παναγιώτης Κ. said

    …και βλέπω το απόκομμα με τα αρχικά Π.Σ.Κ και η πρώτη μου σκέψη είναι: Ποιά σχέση μπορεί να έχει με το ΠαΣοΚ η φοιτητική παράταξη που έβγαινε πρώτη στο Μαθηματικό της Αθήνας;
    (Όχι εγώ πρωτοψήφισα την ΑΠΣ.Φοιτητική παράταξη όπου πρωτοστατούσε ο νυν ΣΥΡΙΖΑίος Αντώνης Νταβανέλος με πολύ εντυπωσιακό για τα δικά μου αυτιά, πολιτικό λόγο).

  10. leonicos said

    Καμιά όρεξη δεν είχα να είμαι πρώτος σήμερα

  11. Alexis said

    Και βέβαια μην ξεχάσουμε τη «Χαριλάου Τρικούπη» που επί σειρά ετών χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς συντάκτες ως (περίπου) συνώνυμο του κόμματος, π.χ. «Η Χαριλάου Τρικούπη διεύψευσε τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες… κλπ.»
    Για ένα μικρό διάστημα είχε αντικατασταθεί από την «Ιπποκράτους» αλλά επανέκαμψε.
    Δε μπορώ να εντοπίσω αυτή τη στιγμή από πότε άρχισε να χρησιμοποιείται μ’ αυτή την έννοια…
    Η παλιότερη αντίστοιχη λέξη ήταν «το Καστρί» και αργότερα για ένα διάστημα «η Εκάλη».

  12. Νέο Kid Στο Block said

    Παλιά αποφθέγματα μεγάλων πολιτικών μορφών:
    «Ένα δωράκι έκανε στον εαυτό του» (ΑΓΠ)
    «Bάστα Γιάννα να ξεπουλήσουμε!» (Λαλιώτης)
    «Ένα κωλόσπιτο ήταν και είχε και μικρό τζακούζι..» (?)
    «Για τον ακριβή τιμοκατάλογο an meine Sekretärin, bitte! » (Άκης)
    «Όλος ο λαός πρέπει να αγοράσει Μarmarofouskex! Επένδυση σημαίνει εκσυγχρονισμός! » (Giannos)
    «Η Wiki φυλακή! Κι ο Τheo μας στη Βουλή!» (?)
    «Γιώργο γερά! Πάρ’τους τα λεφτά!» (Εγώ)

  13. Ππαν, εν μέρει γιατί την περιφρονούσε ως απλώς μεταρρυθμιστική (ο Ανδρέας υποσχόταν ριζικό σοσιαλιστικό μετασχηματισμό!) και εν μέρει γιατί η «ελληνική επιτροπή της Σ. Δ.» αποτελούνταν (υποθέτω) από παλιούς σοσιαλιστές που μετά τη συντριβή των παλιότερων μικρών σοσιαλιστικών κινήσεων (ιδίως της … ευόσμου ΣΚ-ΕΛΔ, όπως την έλεγε η Εστία) στις μυλόπετρες του εμφυλιακού και μετεμφυλιακού κλίματος δεν είχαν θελήσει να ενταχθούν στην ΕΔΑ ή στα αστικά κόμματα, οι οποίοι έτρεφαν (όχι τελείως άδικα) μεγάλη δυσπιστία απέναντι σ’αυτόν το νεόκοπο ‘σοσιαλιστή’ που με τη μέχρι τότε πολιτεία του μόνο ζημιά έκριναν ότι είχε κάνει.

  14. alexisphoto said

    καλημέρα,
    καίει το σημερινό θέμα..
    θα χτυπήσει κόκκινα το μπλογκόμετρο…

    @7: το «ΠΑΣΟΚ είναι μαγκιά» μη ξεχάσουμε του Τσοχατζόπουλου.

    έχω αρκετά να γράψω για τοσημερινό θέμα.
    μετά το μεσημέρι όμως.
    καλημέρα και παλι,.

  15. Aγάπη said

    Αν γκουγκλίσω τον συνδυασμό πασοκ-σύριζα αναδύονται εκατοντάδες σελίδες με παραλληλισμούς 🙂
    https://www.google.gr/?gfe_rd=cr&ei=E8MGVIyADcOO8Qex-YHIDQ&gws_rd=ssl#q=%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BA+%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1

  16. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    Και Νέο Πασοκ η ονομασία του Σύριζα από τους αντιπάλους του, όχι και πολύ άδικα, ίσως τιμά το 90% των ψηφοφόρων του.

  17. physicist said

    Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται
    Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά

  18. Alexis said

    #12: Παλιά αποφθέγματα μεγάλων πολιτικών μορφών

    Και ένα νεότερο:
    «Δε θα μας τα πάρεις τα Καγιέν, Όλι Ρεν, Όλι Ρεν»

  19. μήτσκος said

    @12:
    Το «κωλόσπιτο» το είπε βέβαια ο Γιαννόπουλος.
    «Δε θα ρίξουμε ολόκληρη κυβέρνηση για ένα κωλόσπιτο».

  20. physicist said

    Δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε.

    Πείτε μας, κύριε Μητσοτάκη.

    Γιατί θέλετε να τον βλέπετε στη Βουλή τον Πρωθυπουργό μας, τόσο πολύ τον αγαπάτε;

  21. physicist said

    Έγραψες Ιστορία

    Έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος

    Να κατέβει απ’ το τραίνο

    Αν είσαι μάνα και πονείς, πες μας ποιος είναι ο Πεπονής (άσχετο)

  22. Aγάπη said

    ο Α.. Παπανδρέου θεωρείται από κάποιους σήμερα ότι έπασχε από το σύνδρομο τής ύβρεως
    http://www.kathimerini.gr/384471/article/politismos/arxeio-politismoy/to-syndromo-ths-yvrews-kai-h-askhsh-ths-e3oysias γενικά

    και για την επικινδυνότητα εδώ
    http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=310014

    Δεν αναιρούνται βεβαίως οι ιστορικές και πολιτικές συγκυρίες

  23. skom said

    @13 @5

    «Από τη σκοπιά του σοσιαλισμού, το ΠΑΣΟΚ μας αφήνει παγερά αδιάφορους» Α. Ελεφάντης

    Για να δούμε ή θυμηθούμε τι ήταν συζητήσιμο.

  24. ππαν said

    Ευχαριστώ, Άγγελε και Αλέξη. Δεν είχε άδικο ο Αντρέας, αν σκεφτείς πως στις μέρες μας ο Πρόεδρος της Σ.Δ. κάλεσε το ΔΝΤ για βοήθεια 🙂

  25. oxtapus said

    Reblogged this on Oxtapus *blueAction.

  26. Πάνος με πεζά said

    Μια από τις εντυπωσιακότερες αφίσες του ΠΑΣΟΚ το 1981 ήταν αυτή με τον Ανδρέα να έχειστην πλάτη του έναν ήλιο (κανονικό),πορτοκαλή. Δεν ξεχώριζες αν ήταν ανατολή ή ηλιοβασίλεμα, αλλά ήταν τρομερή η φωτογραφία. Η αμέσως δεύτερη καλύτερη αφίσα, είναι η γνωστή «πράσινη», πάλι με τον Αντρέα σε προφίλ, και το χειρόγραφο «Μαζί, με μια Ελλάδα που μπορούμε, σε μια Ευρώπη που θέλουμε», και την υπογραφή του.

    Απ’ όλα δαύτα φτάσαμε στο «Καθείς και το μαξιλάρι του, σε μια Ελλάδα να τη βγάζει όπως μπορεί, σε μια Ευρώπη που δεν τον θέλει»…

    Καλό;

    (όσο για την αντιστοίχιση με την ανθρώπινη ηλικία, θα έλεγα ότι τα 40 χρόνια αντιστοιχούν σε…120 ανθρώπινα, αφού ελάχιστοι πολιτικοί σχηματισμοί κατάφεραν να φτάσουν σε τέτοια διάρκεια ζωής… Αν λοιπόν το ΚΚΕ είναι ο «Μαθουσάλας», το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αντιστοιχούν σε κάτι 120ρηδες Καυκασιανούς, και πέραν αυτών, περνάμε σε σχηματισμούς φυσιολογικών ορίων ζωής, 10~20 ετών…)

  27. spiral architect said

    Δεν σχολιάζω άλλοοοο! 😆

    Καλημέρα. 😉

  28. Γς said

    3:
    >για το άρμεγμα των βοειδών
    Βοοειδών;

    Κι ήταν η πράσινη εποχή των παχιών αγελάδων…

    Εντελώς άσχετο:

    Στο χασάπη του Σκλαβενίτη προχθές [με έχουν συνηθίσει].
    -Α, τι του έβαλες;
    -Πόδι αγελάδας.
    -Τόσο μεγάλο; Μπροστινό ή πισινό.
    -…
    -Τι σημασία έχει άλλωστε; Φαίνεται. Είναι από αγελάδα 4×4 !

  29. Πάνος με πεζά said

    @ 28 : Σκλαβενίτη Πικερμίου; Η μελαχρινή χασάπισσα;

  30. Γς said

    7:
    >Συνθήματα με τη λέξη ΠΑΣΟΚ:

    Από τα τελευταία συνθήματα. Οταν είχε αρχίσει η φαγωμάρα κι η κατηφόρα.

    Σύνθημα στην Κατεχάκη-Αλίμου. Στην έξοδο της Νέας Ελβετίας, πάνω στον τοίχο του Νεκροταφείου Βύρωνα:

    «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό»

  31. ΠΑΝΟΣ said

    Ψήφισα 2 φορές ΠΑΣΟΚ.Το ’89 και την πρώτη τού Σημίτη.Σήμερα όλοι οι φίλοι μου που ήσαν πασοκτζήδες,εν οις και οργανωμένοι,όχι σαν εμένα τον…σκόρπιο,ψηφίζουν σύριζα.Ο λαός ήθελε ΑΛΛΑΓΗ.Έπιασε αυτή η λέξη,το είχε ανάγκη ο κόσμος και στήριξε το ΠΑΣΟΚ.Αλλαγή-δίχως να αναφέρεται η λέξη-υπόσχεται και ο σύριζα.Θα δείξει.
    Αν κάνω μια σούμα,θα έλεγα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ αρνητική επίδραση στούς περισσότερους τομείς που διαχειρίστηκε.Πρωτίστως στην Παιδεία και στον Πολιτισμό,κυρίως τής καθημερινής ζωής.
    Εκείνο που μού κάνει εντύπωση ,είναι ότι σπάνια βρίσκεις σήμερα ανθρώπους που να παραδέχονται ότι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ!Μα πού πήγαν; Εξαερώθηκαν;
    Πώς το είπες αυτό,Νίκο; Τι δεν είναι οι ψηφοφόροι;

  32. munich said

    η επάρατος δεξιά
    ο τρίτος δρόμος
    το χρονοντούλαπο της ιστορίας
    Τσοβόλα δώστα όλα
    λαϊκή κυριαρχία εθνική ανεξαρτησία

    θυμάμαι ήμουν στην Αθήνα σε κείνες τις εκλογε΄ς (το ’99 ήτανε;) που τα έξζιτ πολ βγάζανε ΝΔ αλλά σε δύο ώρες βγήκε το πασόκ του Σημίτη. είχαμε κατέβει για πλάκα στο κέντρο όπου φύγει φύγει η δεξιοί και τρελάκέφια οι Πασοκτζήδες. πετύχαμε μια παρέα νεαρών οπαδών που βγάζανε φωτοβολίδες και λέγανε καθαρά οπαδικά συνθήματα πολύ πικάντικα εις βάρος των αντιπάλων, είχαμε γελάσει πάρα πολύ αλλά η πολιτική μου ορθότητα δεν μου επιτρέπει να τα επαναλάβω. (πριν με λιθοβολήσετε κάναμε μετά μια επισταμένη συζήτηση αναμεταξύ μας για την ποδοσφαιροποιήση της πολιτικής και κουνάγαμε προβληματισμένοι τα κεφάλια μας, είμαστε σοβαροί άνθρωποι εμείς.)

  33. LandS said

    Δημοφιλές το σημερινό άρθρο και δίκαια.
    Πρώτα – πρώτα κάτι που είπαν και άλλοι
    12.“Ένα κωλόσπιτο ήταν και είχε και μικρό τζακούζι..” (Ευάγγελος Γιαννόπουλος)

    Σε μερικά σημεία «ικετεύω για να διαφέρω» 🙂

    Α. Εκδημοκρατισμός και επέκταση του συνδικαλιστικού κινήματος….
    –Εάν, βέβαια, αγνοήσουμε τους «επιμελέστερους», τον κατακερματισμό των συνδικάτων χάριν πλειοψηφίας «των δυνάμεων της Αλλαγής», τη δημιουργία συν(σκανδαλ)δικαλιστικής ελίτ, και την ευθύνη για τη κατάντια της ΓΣΕΕ να συγκεντρώνει 98 διαδηλωτές σε ημέρα απεργίας.

    Β. Το ΚΚΕ συμπορεύθηκε σε πολλά με το ΠΑΣΟΚ ακολουθώντας μια στάση κριτικής στήριξης…
    —Μμμμάλλον αμήχανης κριτικής στάσης που γύριζε σε «στήριξη» μπάι ντιφόλτ. Και αυτή όχι παντού και όχι πάντοτε.

    Γ. Αν και οι πασοκογενείς ψηφοφόροι μάλλον υποεκπροσωπούνται, δηλαδή αντιπροσωπεύουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στην κάλπη απ’ ό,τι στα ψηφοδέλτια, κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστο…
    –Η μισή Ευρωκοινοβουλετική ομάδα, οι πρώτες θέσεις στις πολυπληθείς περιφέρειες και η εκλογή σχεδόν όλων όσων θέτουν υποψηφιότητα, δεν συνιστούν υποεκπροσώπηση. Εντάξει, λες για τα ψηφοδέλτια αλλά η ουσία, κατά τη γνώμη μου, βρίσκεται στον αριθμό εκλεγμένων και όχι στον αριθμό υποψηφίων. Αυτό που δεν πρέπει να συνεχιστεί επ’ αόριστο είναι η απουσία τους από τη Βάση. Θα έχουμε φαινόμενα, στις επόμενες εκλογές, όπου στελέχη του 4% που κράτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ζωντανή στις περιφέρειες τους την «Ριζοσπαστική, Ανανεωτική κλπ. Αριστερά» να χάνουν (έστω και σε ευγενή άμιλλα) από δημοφιλείς στο σημερινό υπόλοιπο 24% (ή στο υπόλοιπο 30-35% των επερχόμενων εκλογών) που όμως δεν συνέβαλαν, αυτή τη διετία-τριετία, στο δυνάμωμα και στην αύξηση του πολιτικού προσωπικού, και κατ’ επέκταση του δυναμικού, του κόμματος. Το φαινόμενο των πρόσφατων εκλογών όπου κάποιοι που ψήφισαν Σακοράφα στις Ευρωεκλογές αλλά, στις Δημοτικές, τον γνωστό τους «ανεξάρτητο» που δεν ήταν και κανένας άγγελος όταν είχε εκλεγεί με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, είναι χαρακτηριστικό.

  34. Γς said

    29:
    >Σκλαβενίτη Πικερμίου; Η μελαχρινή χασάπισσα;

    Λοιπόν!
    Εμείς οι δυο θα σφαχτούμε!

    [Ναι, ρε! Ρώτησέ την για την 4×4 αγελάδα]

  35. spiral architect said

    Αυτά τότε: 🙄
    (Ο Ανδρέας Παπανδρέου) δήλωνε ότι ήταν σοσιαλιστής που διαχώριζε τη θέση του από τη σοσιαλδημοκρατία. Σε συνέντευξή του προς τη γαλλική εφημερίδα «Liberation» το 1978 τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα σοσιαλδημοκρατικό. Είναι κόμμα σοσιαλιστικό. Η σοσιαλδημοκρατία αποτελεί σωσίβιο του σύγχρονου μονοπωλιακού καπιταλισμού». …

    Οσο δε για το KKE και τις αρχές του, ειδικά μετά τη διάσπαση του ’91 δεν θα συνεργαζόταν με τους αποχωρήσαντες απ’ αυτό για οποιοδήποτε λόγο.Ομως το ’81 (και λίγο πιο μετά) τα πράματα ήσαν διαφορετικά:
    Ριζοσπάστης 19-10-1981

  36. «Ο πρασινοφρουρός, μειωτικός όρος βγαλμένος από τα εργαστήρια της δεξιάς προπαγάνδας πάνω στο πατρόν του ερυθροφρουρού». Έχω την εντύπωση πως βγήκε σε αναλογία με τον απαράτσικ. Πάντως ο Ριζοσπάστης έχει αρκετές ανευρέσεις στους «πρασινοφρουρούς».

  37. Για παράδειγμα δείτε εδώ
    http://rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3696501

  38. munich said

    @31
    τώρα που το λες μας έκανε κι εμάς εντύπωση. όσοι φίλοι των γονιών μας ήταν οργανωμένοι παροσκτζήδες, όχι μόνο ψηφίζουν Συριζα αλλά έσπευσαν και να γίνουν μέλη του. παρόλαυτά γνωρίζουμε και κανά δυο-τρεις σκόρπιους που λες κι εσύ που αν και ποτέ δεν ήταν οργανωμένοι, ψηφίζουν ακόμα πασοκ γιατί «δεν μπορούν να αλλάξουν τώρα πια ό,τι με τόσο πάθος υποστήριξαν παλιότερα». και μιλάμε τρώνε πολύ κράξιμο.
    Η σχέση πολλών οπαδών με το πασοκ ήταν βαθιά συναισθηματική, έτσι όπως μόνο στο ΚΚΕ την έχω συναντήσει. Η προσωπολατρεία του Α. Παπανδρέου και ο έρωτας που νιώθαν πολλές γυναίκες γι αυτόν δεν περιγράφεται.

  39. Γς said

    Κι εκείνη η αφίσα του ΠΑΣΟΚ με το άλογο [πράσινο;] και τους δυο νέους.

    Μεταφορά του σε γελοιογραφία.
    Το αγόρι λέει στο κορίτσι:

    -Καλά να φωνάζουμε ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί πρέπει να χλιμιντράμε κιόλας;

  40. Γς said

    Η μακαρίτισσα γυναίκα μου:

    -Ηρθε σήμερα ο προϊστάμενος και μου είπε αν έχω εγγραφεί στην Κυκλαδική. Του είπα όχι. Αλλά τι τον νοιάζει για τις Κυκλάδες, αφού δεν είναι από εκεί [η ιδία ήταν από την Πάρο].

    -Κλαδική σου είπε ρε βλίτο! Του ΠΑΣΟΚ.

  41. ΠΑΝΟΣ said

    # 38
    Έτσι είναι.Τι κρίμα κάποιοι να είναι κομματόσκυλα.Σε όλα τα κόμματα.Μπαμ κάνουν!Δεν κρύβεται το κομματόσκυλο,το άτιμο.

  42. giorgos said

    » Ο Χίτλερ , πρός ενίσχυση τού λαικισμού του , είχε ανάγκη νά προβαίνη από καιρού είς καιρόν σέ θεαματικές ενέργειες εθνικού μεγαλείου . Ο κ. Παπανδρέου εστήριξε τόν δικό του λαικισμό σέ μία μόνο λέξη : τήν ((Αλλαγή)) !
    Μέ τήν κατάργηση τής όρθογραφίας , εμάθαμε αυτή τήν λέξη στήν Ελλάδα νά τήν γράφωμε μέ ένα λ, γιά νά καταλήξωμε έν τέλει μέ οκτώ…Βέβαια οί εκλογές στήν Ελλάδα , καί ή πολιτική είδικώτερα , ήταν πάντα πρόβλημα κατ’ έξοχήν όρθογραφίας – άν όχι μόνο καί άποκλειστικά όρθογραφίας . Οτι όμως μία μόνο λέξη εστήριξε επί οκτώ χρόνια ένα ολόκληρο καθεστώς , είναι ένα γεγονός πού επιβάλλει τήν χρεία κάποιων αναλύσεων . Οχι μόνο γιά τό πόσο ιδεολογικά ανέξοδη υπήρξε ανέκαθεν ή πολιτική στήν Ελλάδα . Τόσο ανέξοδη , μάλιστα , ώστε πιά κανένας στόν κόσμο -ούτε κάν κι αυτοί οί ίδιοι οι Ελληνες – νά ασχολήται μ’ αυτήν . …
    ….ό κ. Παπανδρέου δέν είναι φασίστας , ύπήρξε όμως ακραιφνής έθνικοσοσιαλιστής . Είπε :»έθνική ανεξαρτησία καί σοσιαλισμός» . Καί δέν αίσθάνθηκε τήν ανάγκη νά ορίση ούτε τό ένα ούτε τό άλλο , αφού αυτά υπάρχουν ώς συνθήματα υπάρχουν μονίμως συγκεχυμένα καί αόριστα στήν συνειδήση όλων τών τριτοκοσμικών καταπιεσμένων . »
    Από τό βιβλίο » Η Ελλάς ώς κράτος δικαίου «

  43. Left said

    @21″ Αν είσαι μάνα και πονείς, πες μας ποιος είναι ο Πεπονής (άσχετο)».
    Aσχετο? Οχι, ακριβώς. Είναι τίτλος της εφημερίδας Εστία. Ετος 1965. Αποστασία.
    Το ραδιόφωνο μεταδίδει κάθε (κατάπτυστη) ανακοίνωση του Κοκοάνακτος και αρνείται την μετάδοση της απάντησης του (καταργηθέντος/παραιτηθέντος) Γεωργίου Παπανδρέου. Παρεμβαίνει ο (υπό έξωσιν διοικητής της ΕΡΤ) Αναστάσιος Πεπονής και με το «άστε ντούε» μεταδίδεται η απάντηση (διάγγελμα θα το΄λεγα), που ξεκινούσε…»Ελληνικέ Λαέ, Σήμερα διεπράχθει πραξικόπημα…»

  44. spiral architect said

    Απόσπασμα από αφιέρωμα ενός κοινού γνωστού για τα σαράντα του ΠΑΣΟΚ:
    «Ο ελληνικός σοσιαλισμός είναι θεωρητικά μια υπόθεση που τονίζει τα προβλήματα του λαού, διαφέρει βαθιά από τον παραδοσιακό σοσιαλισμό, τα σταθερά σημεία συμφερόντων των κοινωνικών τάξεων δε μεταβάλλονται, η οικονομία διατηρεί την παραδοσιακή συντηρητική μορφή και ό,τι ουσιαστικό συμβαίνει είναι ο αναγκαίος εξωραϊσμός και εκσυγχρονισμός του συστήματος. Γιατί θα έπρεπε να υπονομεύσει κανείς αυτό το μοντέλο, ακόμη και εάν αυτό συνέβαινε μέσα στην Αμερική; Ο ελληνικός σοσιαλισμός του κ. Παπανδρέου έχει μια ειδοποιό διαφορά που εμείς την έχουμε αντιληφθεί και την εγκρίνουμε. Δίχως αυτή την παραχώρηση τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν δύσκολα σήμερα στην Ελλάδα, που είναι μια χώρα μεσογειακή, ευαίσθητη κι ιδιόμορφη στις πολιτικές συνήθειες και την ιστορική της διαδρομή.»
    Αλεξάντερ Χέηγκ, Υπ. Εξ. των ΗΠΑ επί (πρώτης) κυβερνήσεως Ρίγκαν

  45. gbaloglou said

    «πασοκοφασίστας» — μόνο 7 αποτελέσματα στο γκουγκλ, εγώ πάντως την άκουσα από φίλο για συγκεκριμένο τρίτο άτομο (και νόμιζα πως ήταν πολύ πιο συνηθισμένη)

  46. LandS said

    #31 Καλά φίλε μου, δεν ψήφισες ΠΑΣΟΚ το 81 για την Αλλαγή μαζί με ένα τεράστιο μέρος του κόσμου. Δεν το ψήφισες το 86 όπως έκανε το σύνολο σχεδόν των ΕΑΜικών αλλά και για να χτιστεί το Κοινωνικό Κράτος που θεμελιώθηκε την προηγούμενη περίοδο. Δεν το ψήφισες το 93 για να φύγει ο Μητσοτάκης και να γλιτώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις μας. Και το ψήφισες εν μέσω σκανδάλου Κοσκωτά και «τούβλων», αλλά και «την πρώτη φορά του Σημίτη» ;
    Γιατί;

  47. 44 Σπάιραλ, κι εγώ τώρα μόλις τον διάβαζα τον Σφυροδρέπανο. Αυτή η δήλωση του Χέιγκ τα λέει πολύ ωραία, αλλά να έγινε στ’ αλήθεια; Λίγο σε Κίσινγκερ μου φέρνει.

  48. spiral architect said

    @31, 46: Άβυσσος η ψυχή του ψηφοφόρου! 😮
    Μπόνους: Το ψέμα που αγαπώ.
    (φωτό απ’ τις τελευταίες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές)

  49. Falling starman said

    Νομίζω ότι πρέπει επίσης να καταγράψουμε τους ενδιαφέροντες όρους «φιλοπασόκος», «κρυφοπασόκος», και το ρήμα «πασοκίζω» (=ανήκω γενικά στον ΄χώρο που φιλοδοξούσε να εκφράσει το ΠΑΣΟΚ, και, κατ’ επέκταση, θέλγομαι από, κλίνω προς τις θέσεις του) (δεξιός είναι; μπά, θα έλεγα ότι πασοκίζει).

  50. ΠΑΝΟΣ said

    # 46
    Κατά βάση έκανα τού κάτω κεφαλιού μου.Δεν υπήρξα πάντως ποτέ κομματόσκυλο.Εσύ ; Και πες μας και τι ψήφισες εσύ.Δεν ωφελούν οι ντροπαλοσύνες.

  51. LandS said

    44 και 47. Το κοντινότερο που βρήκα για ΠΑΣΟΚ και Χέιγκ είναι αυτό: http://www.economist.com/blogs/schumpeter/2011/09/euro-crisis-0
    Το κοντινότερο για Παπανδρέου και Χέιγκ το κάπως σιτεμένο http://www.csmonitor.com/1982/0519/051939.html

    Μπορεί να υπάρχει κάτι του Ινστιτούτου του στρατηγού, αλλά δεν πιστεύω του ίδιου.

  52. spiral architect said

    @47: Γράφτηκε εδώ, οπότε, λόγω του συγγραφέα (πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) μπορείς να το πάρεις σαν επιλήψιμο. 😐

  53. Γ said

    Σημειώστε το επικριτικό ΠΑ-σόκ – και το παλαιότερο δεξιό σύνθημα-ευφυολόγημα «το ΠΑΣΟΚ θα πάθει σοκ».

  54. LandS said

    Ποιανού ινστιτούτου θα αναρωτηθείτε. Μάλλον μεζεδάκι σέρβιρα ο Παπατρέχας….

  55. Αθηνητσι said

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα του κλίματος της εποχής:
    Είχα μια φίλη της οποίας η οικογένεια ήταν στρατευμένοι πασοκτζήδες. Ο μπαμπάς συχνά πυκνά μας έλεγε για τα καλά του κόμματος. Μια μέρα έρχεται με ενα φύλο της Αυριανής το οποίο στην τελευταία σελιδα είχε δημοσιεύσει τη φωτο μιας ημίγυμνης κοπέλας με πιασιαρικη λεζάντα. Και μας εξηγεί: «Είδατε; Και ο Μητσοτάκης έχει γκομενα, την Κατερίνα!» Αργότερα κατάλαβα οτι πολλοί υποστηρικτές του Αντρέα έψαχναν να βρουν τρόπο να του συγχωρήσουν τη σχέση του με τη Δήμητρα.

  56. physicist said

    #49. — … δεξιός είναι; μπά, θα έλεγα ότι πασοκίζει

    Ευτυχώς που οι διαφορές ήταν ξεκάθαρες και μπορούσαμε να διακρίνουμε τους μεν από τους δε.

  57. ...!? said

    Μπατσοκ

  58. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα (και τα δεύτερα,,,) σχόλια. Είχα ταξίδι το πρωί και ήμουν εκτός δικτύου.

    4: Δεν ήθελε να έχει σχέσεις με τη Σοσ. Διεθνή γιατί ήταν (η ΣΔ) σοσιαλδημοκράτες, υποθέτω.

    8: Αυτό που λες δεν στέκει διότι το ΚΚΕ ψήφισε στην εκλογή ΠτΔ το 1989-90.

    16: 90% δεν είναι, αλλά είναι μεγάλο ποσοστό.

    23: Ποιοι όμως είναι το «εμείς»; Ο κύκλος του περιοδικού Πολίτης.

    28-29: Τα προσωπικά δεδομένα 🙂

    33γ: Κάποτε πρέπει να συζητηθούν αυτά, πράγματι.

    35: Είχαμε βγει με κόκκινες σημαίες, λέμε.

    44-47-52: Συγνώμη, αλλά η πηγή αυτή είναι εντελώς ανυπόστατη.

  59. LandS said

    Τι μου θύμισε το άρθρο του The Christian Science Monitor (Μάης 1982) τι «εφτά προς δέκα», τι «αστερίσκους», τι «Εφ άι αρ», τι «έξω οι Βάσεις» κλπ κλπ. Το μέγιστο όμως «Mr. Papandreou’s early dramatic, rhetorical stances were no more than the staking out of an opening negotiating position by a bargainer in the Byzantine tradition.»
    Καλύτερη απόδειξη της συνέχειας της φυλής θέλετε;

  60. Theo said

    @21, 43:

    Ο παππούς μου που εκπαιδεύτηκε το 1917 στο «έμπεδο» (κέντρο εκπαίδευσης) της Τούμπας και μετά πολέμησε στον Α΄ ΠΠ, στην Κριμαία, Ουκρανία, Βεσσαραβία και Μ. Ασία, μου έλεγε πως εκεί οι νεοσύλλεκτοι τραγουδούσαν: «Αν είσαι μάνα και πονείς, έλα στην Τούμπα να με δεις, μανάκι μου μανάκι μου, πονεί το κεφαλάκι μου.» (Φυσικά, σήμερα άλλοι συνειρμοί γίνονται στο άκουσμα της Τούμπας.)
    Μάλλον απ’ αυτό το τραγουδάκι εμπνεύστηκε ο τίτλος της «Εστίας».

  61. Theo said

    @59:
    Της συνέχειας του πολιτισμού και ημών και των Δυτικών που συστηματικά συκοφαντούν τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία από τότε που ο Μ. Κωνσταντίνος μετέφερε την έδρα της.

  62. physicist said

    #60. — Το «αν είσαι μάνα και πονείς» το έχω στο νου μου σαν έκφραση από παλιό δημοτικό τραγούδι, η οποία σε διάφορες εποχές συνδυάζεται με κάτι που ταιριάζει. Δεν το λέω με στοιχεία, απλώς έτσι το φαντάζομαι. Κάνω λάθος; Πρωτοακούστηκε πράγματι στην Τούμπα (Ιράν-Καμπότζη-Βιετνάμ) στο στρατόπεδο;

    Τώρα που το σκέφτομαι, και το «μάνα μου μανάκι μου πονεί το κεφαλάκι μου», κι αυτό από τραγούδι το ξέρω …

  63. sarant said

    60-62: Αυτά είναι αδέσποτα δίστιχα που συνδυάζονταν σε μουρμούρικα της φυλακής κυρίως.

  64. Πάντως, για τις αναφορές Μπους πρεσβύτερου και Χέιγκ για το ΠαΣοΚ, κρατώ πολύ μικρό καλάθι. Όχι μόνο γιατί ο Δ.Μ. Μπότσιαρης δεν είναι ό,τι πιο ακριβές έχομε δει από συγγραφέα αλλά -κυρίως- γιατί ο μεν πρεσβύτερος Μπους εκείνη την εποχή ήταν υποψήφιος Μπρόεδρας των ΗΠΑ και με τίποτις δεν θάλεγε οποιαδήποτε ανθυποφιλικη κουβέντα για οτιδήποτε σοσιαλιστικό, ο δε Αλεξάντερ Χέιγκ ήταν πρώην στρατηγός και αν δεν με απατά η μνήμη μου και πρώην αρχηγάρα του ΝΑΤΟ. Οπότε, δυσκολούτσικο νάλεγε καλή κουβέντα.
    Νομίζω πως αυτές οι δηλώσεις, πέραν του ότι είναι λάθος να της επικαλείται ένας αριστερός, είναι πιο πέτσινες κι από τη δερματίνη της πολυθρόνας μου. Και μου θυμίζουνε ένα υποτιθέμενο ντοκουμέντο από κάποια τράπεζα της Νέας Υόρκης, που έδινε κάποιο απίστευτο ποσό στον ΑΓΠ για να ιδρύσει κόμμα στην Ελλάδα.

    Για την ιστορία, να θυμίσω πως ο Μπότσιαρης καταδικάστηκε επειδή είχε καταγγείλει τον Μιχάλη Ράπτη («Πάμπλο») ως ιδρυτή της ΕΟ17Νοέμβρη.

  65. Τσοπάνος said

    Πολύ καλή (γελοιογραφική) αποτύπωση της εποχής έχει κάνει ο Γ. Ιωάννου. Στο άλμπουμ «Η άλλη επταετία» υπάρχουν μεταξύ άλλων :

    1. Προεκλογικό 81, ο Ράλλης κοιμάται και βλέπει σε όνειρο τον πατέρα του να του λέει:
    – «Είναι αλήθεια Γιώργο μου ότι αποκάλεσες το ΠΑΣΟΚ ναζιστικό κόμμα?»
    – «Ναι» απαντά ο Ράλλης
    – «Και τι καθόμαστε παιδί μου, και δεν προσχωρούμε στο ΠΑΣΟΚ?»

    2. Στο τραπέζι, μετά την ορκωμοσία της πρώτης «πράσινης» κυβέρνησης, λέει ο Σεραφείμ στον Αντρέα δίπλα του:
    » Και την ώρα που τον όρκιζα, γυρίζει ο Γκιζίκης και μου λέει: Είναι αλήθεια σεβασμιότατε ότι είσθε ΠΑΣΟΚ? Και του απαντώ: Ότι και να μου κάνετε, τρίχα-τρίχα να μου βγάλετε τα γένια, δεν πρόκειται να απαρνηθώ το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο μου Ανδρέα»

    και άλλα πολλά…

  66. Ιάκωβος said

    Αν είσαι μάνα και πονείς
    έλα μια μέρα να με δεις

    Από το Αντιλαλούν οι φυλακές του Βαμβακάρη.

  67. physicist said

    #63, #66. — Ναι, που να πάρει, από κει τόχω ακούσει. Θενξ!

  68. spiral architect said

    @58: Εννοείται ότι, ούτε κι εγώ θεωρώ τον Δήμο Μπότσαρη αξιόπιστη πηγή, (αν μη τι άλλο είναι κάργα υστερόβουλος απέναντι στο κόμμα και τον αρχηγό του που τον ανέδειξαν σαν περσόνα) απλά όπως σχολίασε και ο Δύτης εκεί «αποδίδει μια χαρά το τι καταλάβαιναν και σκέφτονταν οι Αμερικάνοι» για τον ΑΓΠ.
    Άλλωστε ήταν η εποχή όπου οι ηγέτες των δυτικών χωρών είχαν τη δυνατότητα να πατούν σε δυο βάρκες και αυτό το εκμεταλλεύονταν δεόντως και οι δυο πλευρές, αρκεί να μην παρατραβιόταν το σχοινί. 😉

  69. sarant said

    64: Έτσι ακριβώς.

    65: Η δεύτερη γελοιογραφία που λες είναι από τις αγαπημένες μου. Αν τη βρω το βράδυ θα τη βάλω.

  70. spiral architect said

    «Σύμφωνα με τη CIA, βίντεο στο οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου αποκεφαλίζεται από χοντρό κουκουλοφόρο Τζιχαντιστή, θεωρείται πλαστό…»
    (τουϊτερικόν)

  71. Ιάκωβος said

    Ο Μπιθικώτσης το λέει «έλα μια μέρα να με δεις» Το πρωτότυπο του Μάρκου λέει:

    Αν είσαι μάνα και πονείς
    έλα στη Δίκη να με δεις.
    ______________________________________

    Πασόκ είναι το πιο πιασάρικο όνομα κόμματος στην ιστορία του Ελληνικού κοινοβουλευτισμού.

    Αντίθετα, το Σύριζα είναι το χειρότερο που υπήρξε ποτέ.

    Αναρωτιόμουνα ποιος το έβγαλε Πασόκ, και φαίνεται έπαιξε και Δολ με Ψυχάρη.

    Ήταν Πανελήνιο. Ο κόσμος για κάποιο λόγο θέλει ενότητα.
    Ήταν σοσιαλιστικό. Ο κόσμος τότε ήθελε σοσιαλισμό.
    Ήταν Κίνημα, ούτε καν κόμμα.Ο κόσμος δεν ήθελε τον παλαιοκομματισμό, όλοι μιλούσαν για το κίνημα
    Ήταν σοκ. Όταν έπεσε η δεξιά,

    Στην πραγματικότητα το Πασόκ ήταν η συνέχεια του «Και λαοκρατία θα έχουμε» του γέρου Παπανδρέου.

    Ο Σύριζα πάλι (ποιος είχε την ιδέα αλήθεια) είναι αίσχος όνομα, θυμίζει μεταξύ άλλων αρνητικών, και τους κοψοχέρηδες.

    Ρε Νίκο, εσύ που έχεις τα μέσα, πες τους να το αλλάξουν.Σου αρέσει (από πολιτική σκοπιά, πάντα) αυτό το σύριζα;

    Αν είχαν μυαλό, έπρεπε να ονομάζουν το κόμμα Συνασπισμό και πιο πλήρες να γράφεται ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖ.Α Συνασπιστείτε να σωθούμε και να ριζώσει επιτέλους κάτι στην Ελλάδα που όλα , τους μισθούς, τις συντάξεις, τα δικαιώματα, τα δέντρα, τις ελπίδες, όλα τα κόβουν σύριζα.

    Αν άλλαζε το όνομα ο «σύριζα» (μπλιαχ) θα ανέβαινε αυτόματα τρεις μονάδες καί.

    Μην υποτιμάτε αυτά τα επικοινωνιακά. Κρίνουν πολλά. Ετσι κι αλλιώς, τι, σάμπως έχουμε καμιά αληθινή δημοκρατία;

    Πχ, αν οι ανανεωτές το 1968 κατοχύρωναν πρώτοι το όνομα ΚΚΕ και οι (σχεδόν τότε) Σταλινικοί είχαν άλλο όνομα σε στυλ ΜΛ ή Επαναστατικό ή Εξ ή κάτι άλλο, η πορεία της αριστεράς θα ήταν διαφορετική.

  72. meshuggah said

    http://m.youtube.com/watch?v=ZAZ-2 μια μεγαλη δοση αυριανισμου για οσους αντεχουν

  73. Ιάκωβε στο 71
    Το όνομα Σύριζα βγήκε από την επιτροπή. Και όπως έχει πει ο σερ Άλεκ Ισιγόνης, που σχεδίασε το θρυλικό Mini Cooper, «Γκαμήλα είναι ένα άλογο κούρσας, σχεδιασμένο από επιτροπή»

  74. meshuggah said

    Διορθωση http://m.youtube.com/watch?v=ZAZ-2

  75. Theo said

    @72:
    Το βίντεο έχει διαγραφεί.

  76. spiral architect said

    @72:
    Δεν βρέθηκε το βίντεο.
    Αυτό το βίντεο δεν υπάρχει.
    Λυπούμαστε γι’αυτό.

  77. meshuggah said

    Ειμαι απο ταμπλετ και δεν μου επικολλαει ολοκληρο το λινκ. Δεν ξερω γιατι. Τελος παντων γραψτε στο γιουτουμπ «κουρης φλογερα» και θα αποζημιωθειτε

  78. NM said

    Α. Πλήν των ανωτέρω μνημονευομένων, θεωρώ τοπ γελοιογραφίες του Ιωάννου α) εκείνη -χωρίς λόγια- που ο Αντρέας με ναπολεόντειο ύφος αγναντεύει από κάπου ψηλά την Αθήνα, την επόμενη τον εκλογών του ’81 και β) εκείνη που αναφωνεί: «ωχ, πλακώσανε τα πεθερικά μου» κοιτάζοντας τον 6ο στόλο να πλησιάζει, ενώ ο ίδιος βρίσκεται ημίγυμνος, στο μπαλκόνι ύποπτου παραλιακού ξενοδοχείου και στο βάθος του δωματίου διακρίνεται, σε κρεββατάρα, η Δ.Λιάνη. Δημοσιεύτηκε τις πρώτες μέρες μετά ξέσπασμα του «σκανδάλου Λιάνη».
    Β. Αν ερμηνεύω καλά την ΓΑΠεια reloaded, σχεδιάζεται η «νέα συγκυβέρνηση». Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα πρωθυπουργό αφ’ενός και το νεο-ΠΑΣΟΚ και τον ΓΑΠ στον ρόλο του τωρινού Βενιζέλου αφ’ετέρου. Και τον Σαμαρά με τον εσμό του στο ρόλο της επαράτου δεξιάς.
    Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας με τους πολίτες που αρέσκονται στο να παραμυθιάζονται κάτι τέτοιο μπορεί να σταθεί για λίγο καιρό. Για 4 χρόνια τουλάχιστον. Μετά βλέπουμε…
    Ε ρε γέλια πώχουν να ρίξουν τα παιδιά μας. Τα ζηλεύω!

  79. Πάνος με πεζά said

    εν ήταν δα και δύσκολο να προκύψει το όνομα του ΠΑΣΟΚ. Προϋπήρχε το ΠΑΚ, άρχισαν να ανεβαίνουν οι πωλήσεις στις γνωστές μπαταρίες, ήταν και της μόδας ο Σοσιαλισμός, μπήκε μια σφήνα κι αποφεύχθηκαν οι συγχύσεις !

  80. Πάνος με πεζά said

    Και, κατά τη λοδική της διαδοχικής προσθήκης στα ονόματα των κομμάτων (Ένωση Κέντρου > ‘Ενωση Δημοκρατικού Κέντρου, ΠΑΚ > ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός > Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς κλπ.), δεν αποκλείεται να προκύψει κανένα ΠΑΣΟΚ-ΔΗΠ, για να μπει και η «Δημοκρατική Παράταξη» στο κόλπο….

    (καλό, μ’ άρεσε, φέρνει και στο ΔΑΠ-ΝΔΦΚ)

  81. spiral architect said

    Τα τραγούδια του ΠΑΣΟΚ by Μπάμπης Μπατμανίδης

    @77: Κουρής φλογέρα –> μπλιάχ! 😛

  82. meshuggah said

    Κι αυτο καλο http://www.kakia.gr/stalin/ti-eidos-pasok-eisai/

  83. munich said

    @71 «Μην υποτιμάτε αυτά τα επικοινωνιακά. Κρίνουν πολλά.»
    και να τα υποτιμάμε εμείς, δεν τα υποτιμούν αυτοί, γι αυτό και προσέλαβαν το Τζιώτη (άλλο ένα κοινο με το πασοκ)

  84. sarant said

    Σας ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

    71: Βρε Ιάκωβε, μάλλον μόνο εσύ έχεις τόσο αδιάλλακτη άποψη για το όνομα.

    78: Ο ΓΑΠ δεν ξέρω αν μπορεί να επανέλθει, αλλά ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να είναι εταίρος.

  85. Roulis Basketoulis said

    Σαραντάκο (ή πιο σωστά Σαραντάκε;) γράψε άρθρο για τα γλωσσικά του μπάσκετ. Παγκόσμιο πρωτάθλημα έχουμε.
    To μπλογκ καλαπληκτικό. Συγχαρητήρια.

  86. LandS said

    71,73,84 Το όνομα ΣΥΡΙΖΑ λέγεται ότι ήταν έμπνευση του Μανώλη – «Συριζίτες και Συριζίτισσες»-Γλέζου. Ναι, επιτροπή το αποφάσισε (εκεί να δεις υποεκπροσώπηση του συντριπτικά πολυπληθέστερου πολιτικού σχηματισμού*) της οποίας τα περισσότερα μέλη ήθελαν να αποφύγουν την καζούρα άλλων, μη συμετεχόντων στο εγχείρημα αριστερών, ή τη κριτική από τα μέλη των σχηματισμών τους, που συνοψιζόταν στο εξής: «Έγινες ουρά του ΣΥΝ».
    Τέλος πάντων, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ως ΣΡΑ δεν χρησιμοποιήθηκε από κανέναν.

    *Του μόνου που μπορούσε να θεωρηθεί Κόμμα χωρίς να προκαλεί χαμόγελα συγκατάβασης.

  87. Όλα τα σχόλια δεν τα πρόλαβα (εύκολο είναι) αλλά δεν βρίσκω να έχει κατατεθεί το «ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις» που λεγόταν σε δημοτικές εκλογές όπου εκτός απ’ το ΠΑΣΟΚ τα ψηφοδέλτια υποστηρίζονταν κι από άλλες παρατάξεις (που πολλές φορές είχαν σημαντική παρουσία στα δημοτικά πράγματα).

  88. physicist said

    #86. — Άραγες γιατί επικράτησε ο Συριζαίος αντί του Συριζίτη; Έχω την εντύπωση ότι το πρώτο το λανσάρησαν οι αντίπαλοί του αλλά ισχύει αυτό;

  89. Ο Ιωάννου ήταν γίγας. Ποιος θυμάται τη γελοιογραφία του πίσω εξωφύλλου της «´Αλλης Επταετίας», με τη λεζάντα «η επόμενη επταετία, παρακαλώ», ή την άλλη με τον ψηφοφόρο που έχει κρεμάσει το ψηφοδέλτιο στο λαιμό του και πάει να το ρίξει στην κάλπη λέγοντας «…την ήττα σαν παλικάρι. Μήπως έκανα και τίποτ’ άλλο στη ζωή μου»;

  90. sarant said

    85: Σαραντάκο το έχουμε εμείς στο σόι μας. Τη μπασκετική αργκό δεν την ξέρω καλά, αδερφέ.

    86: Τι να πω, εμένα το ΣΥΡΙΖΑ μ’ αρέσει.

    87: Σωστή προσθήκη.

    88: Είχαμε γράψει εδώ. Ναι, έγινε οικειοποίηση -αρχικά το είπαν οι αντίπαλοι

    Από τους τρικουπικούς στους συριζαίους

  91. physicist said

    #90(δ). — Πάλι αδιάβαστος …

    Αρχικά μπορεί, πάντως, να είχε υποψία υποτιμιτική στ’ αυτιά μου το Συριζαίος, τώρα όχι πλέον. Η οικειοποίηση είναι πολύ αποτελεσματικός μηχανισμός, φαίνεται.

  92. Pedis said

    Να ένα παράδειγμα οξύμωρου σχήματος:

    «δεν αντιπροσωπεύουν το “βαθύ” αλλά το υγιές ΠΑΣΟΚ, το ζωντανό και προοδευτικό του κομμάτι.»

    υγιές ΠΑΣΟΚ ! Και προοδευτικό.

    οξύμωρο –> άκρα ανοησία (και με το συμπάθειο Νικοκύρη, δεν είναι προσωπική προσβολή αλλά πολιτική)

  93. Ιάκωβος said

    71, Ναι, το ξέρω. Και οι φίλοι μου οι πιο πολλοί είτε οπαδοί είτε εχθροί του Σύριζα, είναι του στυλ:

    -Εεελα μωρέ τώρα, σιγά και τι έγινε, ένα όνομα είναι σαν τα άλλα, δεν παίζει ρόλο το όνομα.

    Όμως είμαστε δύο. Εγώ και η Κοινή λογική που συνηγορούμε υπέρ του ότι Σύριζα είναι το χειρότερο όνομα κόμματος εξουσίας που μπορεί να υπάρξει.Τα έχω ξαναπεί, πρόκειται για λάθος επικοινωνιακό.Δεν βγάζεις το κόμμα σου ένα απεχθές όνομα που κάνει κακούς συνειρμούς. Συριζα: κοψοχέρηδες, σφαίρες, ξεριζωμένα δέντρα,κλπ.

    Και πως να εμπιστευτείς ένα κόμμα που δεν ξέρει καλά καλά ούτε τα βασικά της πολιτικής;

    Και δεν είναι το μόνο επικοινωνιακό τους λάθος. Μα η «επικοινωνία», στην πραγματικότητα η προπαγάνδα, είναι η ουσία της πολιτικής κάτω από καθεστώς τηλε-δημοκρατίας. Και ίσως όλης της πολιτικής γενικά. Ο ρήτορας, αυτός που πείθει τις μάζες, τα σύμβολα και τα χρώματα, τα συνθήματα, όλα αυτά είναι το πολιτικό οπλοστάσιο ενός κόμματος.Ο σύριζα πιάνει πάτο στην επικοινωνιακή του πολιτική.

    Κάτι που είπε η Αρβελέρ σε συνέντευξη και είχε δίκιο, ήταν οτι σήμερα στην Ελλάδα λείπει το όραμα. Δηλαδή ένας στόχος που να φλογίσει την ψυχή των ανθρώπων. Δυστυχώς, ο σύριζα δεν πείθει ότι το περιέχει.

    Γιαυτό, όταν έπεσε μεν η Δεξιά κατεβήκανε και οι κκέδες και όλοι οι αριστεροί με κόκκινες σημαίες, ενώ τώρα με το σύριζα, το ότι βγήκε πρώτη φορά αριστερό κόμμα πρώτο σε εκλογές, πέρασε εντελώς στο ντούκου.

    Και το χειρότερο, δεν είναι ότι το σκέφτηκαν και είπαν ,ωραία, το όνομα και όλη η επικοινωνιακή μας πολιτική μάς καλύπτει, την έχουμε δουλέψει, την έχουμε εξετάσει, την έχουμε ψειρίσει, την έχουμε εγκρίνει και την ακολουθούμε, αλλά μάλλον δεν έχουν καθόλου επικοινωνιακή πολιτική. Ότι λάχει , μαχμουρλίκι και συνήθεια.

    Τότε, δικαίως θα σου πει ο άλλος, πως θα λύσεις τα πραγματικά τεράστια προβλήματα της Ελλάδας, αν δεν έχεις το κριτήριο για απλά, αλλά ουσιαστικά πολιτικά πράματα;

  94. skol said

    Ο πασόκος απαντάται συχνά και στο ουδέτερο (τα πασόκια, κατ’ αντιστοιχία μάλλον με τα παόκια).
    Η πασόκα όμως στον γνωστό στίχο του Σαββόπουλου («δεν είμαι πασόκα, δεν είμαι ούτε ΚΚΕ») είναι θηλυκός τύπος;
    Μήπως από αυτό το στίχο καθιερώθηκε ο πασόκος ή υπήρχε και πιο πριν;

  95. physicist said

    #94. — Ήδη το 1975 στο Δημοτικό, συμμαθήτριά μου από οικογένεια νεοδημοκρατών, εκεί που μάλωσε (για κάτι άσχετο) με συμμαθητή από οικογένεια πασόκων, του είπε «άντε ρε πασόκε». Αν με ρωτήσεις πώς το θυμάμαι, είναι επειδή μου έκανε εντύπωση η λέξη και η κλητική. Μέχρι τότε άκουγα το «πασοκατζής» — με υποτιμητική έννοια.

  96. physicist said

    ΥΓ — Ναι, «η πασόκα» στο θηλυκό είναι, όπως λέει ο άλλος «είμαι πανάθα» (φτου, μακριά από μας και κακό να μη μας εύρει …)

  97. Spiridione said

    Και πασοκαρία, που θυμίζει τσοκαρία. Τελευταία το άκουσα απ’ την Πιπιλή. Δεν μπορώ να βλέπω να γράφουν τις λέξεις μισές με κεφαλαία και μισές με πεζά.
    http://www.avgi.gr/article/938187/pasokaria-kai-astakomakaronada

    Και ΜΠΑΤΣΟΚ.

  98. skol said

    95: Εγώ από τα χρόνια του δημοτικού θυμάμαι την «Αλλαγή» γραμμένη σε ένα τοίχο και αναρωτιόμουν τι να σημαίνει!
    96: Το πανάθα είναι σύντμηση. Μπορεί και το πασόκα να είναι σύντμηση του πασοκάρα!

  99. physicist said

    #98. — Αχά, άμα θυμάσαι την Αλλαγή στο Δημοτικό, είσαι τζόβενο. 🙂 Εεεε, άμα δεν δουλεύει με την πανάθα, βάλε το άλλο, «αυτός είναι βαζέλα». Έχει ένα κατιτίς μεγεθυντικό και υποτιμητικό συγχρόνως, δεν έχει;

  100. Marulaki said

    Θρύλος ΠΑΣΟΚ ηλεκτροσόκ. Δεν ξερω πού το πέτυχα, απο το πρωι ήθελα να το γράψω, αλλα δεν έκατσε. Προτίμησα τα τυριά και τα κασερια.

  101. Συμφωνώ με τον Ιάκωβο, το “ΣΥΡΙΖΑ” είναι επικοινωνιακό αυτογκόλ.
    Είναι σαν να παραδέχεσαι ότι πάντα θα περνάς σύριζα από τους στόχους σου…
    Ας κρατούσαν το “Συνασπισμός” που είναι και πιο εύηχο.
    Από εκεί και πέρα, η αλήθεια είναι ‘ότι η Ελληνική πολιτική σκηνή έχει σοβαρότερα προβλήματα από τα ονόματα των κομμάτων της…

  102. Νέο Kid Στο Block said

    99. Καλά ρε σύ; Πόσα έπρεπε να σάς ρίξουμε στον τελικό για να μην βγάζετε γλώσσα; Πέντε; 😆

  103. Πάνος με πεζά said

    Δεν εμαι ΠΑΣΟΚα, δεν εμ’ ούτε Κου-Κου-Ε…»

  104. physicist said

    #102. — Κουμπάρε, και της Βραζιλίας να μας είχατε ρίξει, πάλι γλώσσα θα βγάζαμε. 😉

  105. Πάνος με πεζά said

    Α, το είχατε γράψει…(έτσι κι αλλιώς, κι εγώ το σκότωσα – τελευταίως, οι πρώτες λέξεις δε φαίνονται, γιατί το «Γράψτε το κείμενό σας εδώ» δεν εξαφανίζεται, και διπλογράφεις απόπάνω. Βάλαμε 64-bit Παράθυρα, αφού… Μέχρι ναβρούμε την περπατησιά μας…)

  106. Νέο Kid Στο Block said

    Eμένα το Σύριζα μ’αρέσει. Και σημειωτέον πως ακούγεται πολύ όμορφα και σε άλλες γλώσσες. Συρίθα Κομπανιέρος! Λα εσπεράνθα ντε μανιάνα.

  107. Νέο Kid Στο Block said

    104. Kουμπάροι κυριολεκτικά! Λόγω του νέου πρόεδρα της Παοκάρας. 🙂

  108. physicist said

    Ναι, αμέ … και Ζüρίτσα στην τευτονική. Σαν χωριό στη Βοϊβοντίνα. 🙂

  109. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  110. Νέο Kid Στο Block said

    108. Tσύριτσα ξετσύριζα όμως ,μια χαρά το λένε οι τοϋτόνοι. Φαντάζεσαι να προσπαθούν να πουν «Synaspismos» ? Μάινε γκύτε!! 😆
    Φωνητικά και γλωσσοπιασιαριστικά πολύ καλό το ΣΥΡΙΖΑ. Προ σαρμόζεται ευκόλως και ευκολοπροφέρτως εις όλας τας ευρωπαϊκάς γλώσσας. You got the deeper intention Jacob? 🙂

  111. physicist said

    Ζ μπρε το αρχικό, ζου ρωμέικο πώς λέμε ζουζούνι, ζουλάπι, Ζαγοράκης. Που με ρώταγε η Ισπανίδα προχτές αν είναι καλή η Γερμανική εφημερίδα Ντίε Θέιτ κι έπεσα απ’ την καρέκλα.

    (Γιατί Ιακώβ; Εμένα Θανάση με λένε).

  112. skol said

    99: Ναι, μοιάζουν όλοι αυτοί οι τύποι, είναι θηλυκοί αλλά περιληπτικοί, όχι έμφυλοι (Τα έχω μάθει καλά ή να πάω στο ποστ με τις καθαρίστριες να ξαναδιαβάσω; 🙂 )

  113. 106# Α, δεν ξέρω για τα Ισπανικά, στα Ολλανδικά πάντως Siriz είναι ένα ίδρυμα που προσφέρει καταφύγιο σε γυναίκες με ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη…
    http://www.siriz.nl/

  114. Νέο Kid Στο Block said

    111. Δε σε πιάνω. Δηλαδή τη Ντίε Θέιτ εσείς οι ανατολικοί τη λέτε Ντι Ζάιτ κι όχι Ντι Τσάιτ?
    O Ιακώβ είναι ο Ιακώβ(ος) , όχι εσύ ρε Νάσο. Απλώς είπα να γλυτώσω λίγα μπάιτς. 🙂

  115. physicist said

    #114. — Το Sy προφέρεται Ζυ, με το Ζ α λά ελληνικά, αυτό λέω. Την Ισπανίδα έτσι την είπα, για να σε μπερδέψω.

    Νάσος

  116. 108#
    Ή στο Ιράν…
    http://en.wikipedia.org/wiki/Siriz

  117. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Πασοκάνθρωπος, πασοκάκι, πασοκατζού. Πρασινόγυφτος-πασοκόγυφτος ( πασόκος που ζητάει διαρκώς ψιλορουσφέτια). Παλιά παλιά σα να θυμάμαι και «παπαντρεάκια» τους φανατικούς πασόκους.
    Ενώ Παπατζής ο Αντρέας.
    «Του Πασόκ τους το χαβά», πώς το θυμάμαι; επιθεώρηση; Ναι, βλέπω τώρα, επιθεώρηση.

  118. Νέο Kid Στο Block said

    Ωχ…! Mε S γράφεται το Syriza ε; Παρντόν Θανάση, δεν έχει φτάσει ακόμα η φραπεδιά στο κεντρικό νευρικό σύστημα… 😆

  119. physicist said

    #118. — 😀 😀 😀

  120. Πάνος με πεζά said

    @117 :: Το «Παπαντρέου παπατζή» είχε βγει για τον πατέρα του Γεώργιο. Το άλλο μισό της ομοιοκαταληξίας είναι «μας επρόδωσες κι εσύ», κι ίσως υπάρχουν και παραλλαγές.

  121. physicist said

    #108. — Ε, μια και το λες, ας συμπληρώσουμε ότι Πασόκα έχει στο Ισραήλ, Πασόκι στη Νιγηρία και Πασοκάν στην Ινδονησία.

  122. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Α και δυο «ποιητικά «: πασοκίδια, πασόκουλα.

    Συντροφικά μαχαιρώματα.
    Οδός Αγράμπελης

    Αν είσαι μάνα και πονείς έλα στ Ανάπλι να με δεις:
    http://www.rizospastis.gr/story.do?id=1848333&publDate=29/6/2003

  123. Ιάκωβος said

    Internationalismus
    Rechtsextremismus
    Ferromagnetismus
    Transpressionismus

    και άλλες 200 λέξεις.

    Εδώ έκανε καριέρα το Nationalsozialismus στο synaspismus θα κολλήσουν;

    Το ζήτημα είναι οτι ακόμα και έτσι, το deeper intention δεν το αποκαλύπτεις

    Γιατί; υπήρξε ποτέ σοσιαλιστικό το Πασόκ; Δημοκρατική η Νέα Δημοκρατία; Αριστερά η Δημαρ;

    Αλλά η κοινή λογική λέει οτι κόμματα ονομάζονται Μήλα, Ελιές, Ποταμάκια, Αυγούλες, Ουράνια Τόξα. Όχι σύριζα .

    Και εντωμεταξύ, το Συνασπισμός είναι πολύ πιασάρικο. -Η Ελλάδα συνασπίζεται εναντίον των Μνημονίων.-Συνασπιζόμαστε.κλπ

    Άλλωστε γενικά ο σύριζα μοιάζει να μην καίγεται για αυτοδύναμη εξουσία. Θα ήθελε, αλλά πολύ χαλαρούς τους βλέπω. Και δεν πιστεύει στην αστείρευτη δύναμη του λαού, να απευθυνθεί εκεί. Αν χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία να πάει έναν πόντο μπροστά η Ελλάδα, πραγματικά, το κρίμα θα είναι στο λαιμό του Τσίπρα και της ηγεσίας του σύριζα.

  124. sarant said

    123: Το όνομα Συνασπισμός υπήρχε, άρα δεν μπορούσε να διατηρηθεί το ίδιο. Ασφαλώς ήταν καλύτερο. Αλλά έκατσε στο ΣΥΡΙΖΑ.

  125. Νέο Kid Στο Block said

    123. Δηλαδή εγώ και ο Σαραντάκος που λέμε ότι μας αρέσει το «Σύριζα» και δεν θέλαμε ούτε μήλα,ούτε αμαζόνιους,ούτε αποσπορίτες, δεν διαθέτομεν την «κοινή λογική»; Μάιστα…

  126. Νέο Kid Στο Block said

    ε, «αποσπερίτες» κι αυγερινούς κι αυγούλες ,εννοούσα στο 125.

  127. Νέο Kid Στο Block said

    Το Tρανσπρεζιονίζμους θα ήταν πολύ πιασάρικο όντως….

  128. Ριβαλντίνιο said

    » Νοσοκομεία ? Να χαίρεσαι να αρρωστήσεις ! »

  129. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Κι εμένα μ΄ αρέσει το Σύριζα (ότι ξεριζώνει τη διαφθορά, το ρουσφέτι, τη συναλλαγή, καταλαβαίνω),Μόνο έχει μια δυσκολία στα συνθήματα γιατί πάει με καταλήξεις παρελθοντικού χρόνου.Στήριζα, γύριζα κλπ Δεν θα σκέφτηκαν αυτό διόλου φαντάζομαι, οι αιώνια αισιόδοξοι κι ορμητικοί αριστεροί. Σύριζα ,να μη μείνει ούτε απορίζι αδικίας και φαυλότητας σου λέει.

  130. spiral architect said

    Σημερινός τουϊτερικός χόακας:
    Χρόνια πολλά στο 96% του ΣΥΡΙΖΑ!
    (διαβάστε και τα σχόλια)

  131. Gpoint said

    Αυτός ο φίλος στα πρώτα σχόλια που γοητευότανε από τα λεγόμενα του Νταβανέλου έχει πάει ποτέ σε ω-ρι-λά ; Ο Νταβανέλος ήταν ο ορισμός του «νούμερου» στις φοιτητικές συγκεντρώσεις, κάτι σαν τον Βαμβακούλα ή τον Αρδίζογλου από τον ποδοσφαιρικό χώρο που όλο φώναζε «επί της διαδικασίας» για να πει τις απόψεις του.
    Οταν προσχώρησε στον Σύριζα αντιλήφθηκα την πολυμέρεια αυτού του (πλέον) κόμματος…

  132. sarant said

    130: Δεν είναι χόακας αυτή η φωτοσουπιά, απάτη είναι -αλλά τέλος πάντων.

  133. Παναγιώτης Κ. said

    @131.Μιλώ για τον Νταβανέλο του 1974!Ένα αδύνατο παιδί με καθαρή φωνή.Να μη φανταστείς όμως ότι διατήρησα την αρχική άποψη.Διότι μιά φίλη μου από το Βιολογικό πολύ νεότερή μου -μετά το ΄80- τον γνώριζε επίσης από τις γενικές συνελεύσεις με αυτά τα χαρακτηριστικά που περιγράφεις.Είχα αναρωτηθεί τότε: Ακόμα να πάρει πτυχίο; Ήθελε να διατηρεί φαίνεται την φοιτητική ιδιότητα επί μακρόν γιατί τον γοήτευε το κλίμα των φοιτητικών γενικών συνελεύσεων.
    Αν δεν με απατά η μνήμη μου το όνομά του το είχα διαβάσει και σε κάποιους πίνακες της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών. Όλα αυτά επί ΠΑΣΟΚ (συνδικαλιστική αλληλεγγύη;ενδεχομένως)
    Εσύ σε ποιά εποχή χρονολογικά αναφέρεσαι;

  134. Ιάκωβος said

    129 ΕΦΗ ΕΦΗ
    (ότι ξεριζώνει τη διαφθορά, το ρουσφέτι, τη συναλλαγή, καταλαβαίνω)

    Αυτά τα επικοινωνιακά, τα συμβολα και τα ονόματα δεν είναι μόνο τυχαία και λειτουργούν όχι μόνο με βάση το τι καταλαβαίνεις, αλλά και με τι δεν καταλαβαίνεις, τι δεν είναι γραμμένο στην επιφάνεια και περνά υποδόρια στο ασυνείδητο.

    Και κυρίως πρέπει να ξέρεις που απευθύνεσαι. Ένα κόμμα εξουσίας, που θέλει να πάρει την πλειοψηφία πρέπει να απευθύνεται σε ΟΛΟΝ τον κόσμο, όχι μόνο πχ τους Αριστερούς. Ο λόγος είναι ότι εμείς οι αριστεροί ξέρουμε οτι όσο πιο δεξιός είναι κανείς τόσο χειρότερος. Ο πολύς, αστοιχείωτος και απολίτικος κόσμος δεν το βλέπει έτσι. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων θέλεις να τους φέρεις στο εκλογικό κέντρο και να πάρεις την ψήφο, πιστεύουν οτι δεξιοί και αριστεροί είναι το ίδιο.Ψάχνουν κάποιον που να νοιάζεται «για την Ελλάδα».

    Άρα σε συμφέρει να είσαι Πανελλαδικός, Πανελλήνιος, Πανεθνικός. Άρα να έχεις και Ελληνικές σημαίες στις εκδηλώσεις και τα σήματά σου. Τι σημαίνει για το πλήθος εκείνο το πορτοκαλί αστεράκι σε κόκκινο φόντο; Ρωσία, «κουμμουνισμό» και ούτε που ξέρουν τι είναι ο κομμουνισμός. Το ΕΑΜ κι ο ΕΛΑΣ κορόιδα ήταν που διάλεξαν εθνικά σύμβολα και ονόματα; Ακόμα και τα αντιστασιακά τραγούδια, έχω ακούσει,οτι ενώ στην αρχή ήταν τα κάπως σοβιετικοφανή,(Κατιούσα) μετά η γραμμή ήταν καλαματιανά.

    Τι θα πει «Πρώτη φορά αριστερά»; Όπως λέμε Πρώτη φορά νονός; Το αίτημα των μαζών σήμερα, καλώς ή κακώς δεν είναι η Αριστερά. Το μόνο σύνθημα που συσπειρώνει είναι το Αντιμνημονιακό. Τα κόμματα πρέπει να πάνε να ακούσουν το λαό. Αν θέλουν, βέβαια, μπορεί να μιλάνε για καπιταλισμό σε ένα ντουβάρι δέκα εκατομυρίων τούβλων, που κατα 90% ούτε ζητάει, ούτε νογάει από κατάργηση του καπιταλισμού, και όπως το ΚΚΕ, να συρικνώνονται στα 3%.

    Θα είναι σοφό ο σύριζα να έχει Πανεθνική ρητορεία και αριστερή πολιτική. Και να μη συμβεί το αντίθετο, που πολύ φοβούνται και άλλοι τόσοι το διαδίδουν, δηλαδή αριστερή ρητορεία και δεξιά πολιτική.

    Και μην ξεχνάτε. Όπως ισχύει για τον πόλεμο, ισχύει και για την πολιτική: Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ. Δεν το λέω αρνητικά, η εξαπάτηση είναι το κυριώτερο όπλο στην πολιτική, όπως και στον πόλεμο.

    Τώρα, ΕΦΗ, από ομοιοκαταληξίες μην την ψάχνεις:
    Ψείριζα, ξύριζα, κλπ.

  135. Εαμοβούλγαρος said

    1) Οι Σοσιαλιστές μοιάζουν με τα ξαδερφάκια τους τούς Χριστιανούς: Σιχαίνονται τους φτωχούς, τα συμφέροντα των οποίων – υποτίθεται – ότι προάγουν. Τελευταίο κρούσμα η σήμερα κυκλοφορηθείσα βιογραφία της πρώην Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας, Βαλερύ Τριερβελέρ, που αποκαλύπτει ότι ο Πρόεδρος Ολάντ ΣΙΧΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ. Η 49χρονη Βαλερί που υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το μέγαρο των Ηλυσίων μετά την ερωτική περιπέτεια του Γάλλου Προέδρου με την ηθοποιό Ζουλί Γκαγιέ γράφει χαρακτηριστικά ότι ο κατά τα άλλα σοσιαλιστής Ολάντ απεχθάνεται τους φτωχούς και τους αποκαλεί «φαφούτηδες» σε ιδιωτικές του συνομιλίες.

    «Θέλει να περνάει σαν κάποιος που δεν συμπαθεί τους πλούσιους. Στην πραγματικότητα ο πρόεδρος δεν γουστάρει τους φτωχούς. Τους αποκαλεί μάλιστα «φαφούτηδες» και νιώθει περήφανος για την αίσθηση του χιούμορ του» γράφει η Τριερβελέρ σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσίευσε η εφημερίδα Le Monde.

    http://www.protothema.gr/world/article/407171/i-trierveler-apokaluptei-o-sosialistis-olad-misei-tous-ftohous/

    Υπάρχουν πάμπολλες μαρτυρίες ότι έτσι ακριβώς αισθανόταν για τους φτωχούς και ο μακαριστός Ανδρέας Παπανδρέου

    2) Σάν σήμερα, στις 3 Σεπτέμβρη 2003, εκοιμήθη ο αναρχοκομμουνιστής λαογράφος Ηλίας Πετρόπουλος (1928-2003). Εις μνήμην του, κατεβάστε τα θρυλικά «Καλιαρντά» του (1971) εδώ

    http://en.booksee.org/book/1042693

  136. Ιάκωβος said

    124: Το όνομα Συνασπισμός υπήρχε, άρα δεν μπορούσε να διατηρηθεί το ίδιο. Ασφαλώς ήταν καλύτερο. Αλλά έκατσε στο ΣΥΡΙΖΑ.
    _______________________
    Νίκο, πρώτον αυτά αφορούν τους οργανωμένους και την πολιτική ιστορία , ο κόσμος δεν δίνει δεκάρα τσακιστή γι αυτά, για την ακρίβεια χέστηκε,το ΕΝΦΙΑ τον ενδιαφέρει, και ποιον να εμπιστευτεί να μας βγάλει από το μνημόνιο.

    Δεύτερον, το όνομα δεν χρειάζεται να αλλάξει, απλά θα φύγει το σύριζα με τους απαίσιους συνειρμούς:

    ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖ.Α.

    Ίσως και με το ΣΥΝ τονισμένο.Σε μια εποχή που είναι μείον όλα, το ταμείον,η διάθεση, τα κέρδη, κλπ, όλοι θέλουν κάτι επιτέλους να είναι συν. Φυσικά το όνομα του κόμματος στην καθημερινότητα θα είναι Συνασπισμός. Κι εσείς δε θα είστε οι συριζαίοι, θα είστε οι συνασπισμένοι.

    Πως ηχεί στο στόμα του Μπουμπούκου το το σύριζα; Αυτά τα συριστικά υποβάλλουν την ιδέα οτι το κόμμα είναι σα φίδι που σύρεται και συρίζει. Το Συνασπισμός έχει κι αυτό συριστικά αλλά έχει και ασπίδα, τώρα που κινδυνεύουμε όλοι χρειαζόμαστε να μπούμε κάτω από μια ασπίδα. Δεν θα ηχούσε το ίδιο.

    Να φανταστείς ότι και ο χοντρο-Βενιζέλος μίλησε για …συνασπισμό της Κεντροδεξιάς.

    Και ίσως ναι, δεν είναι ζήτημα κοινής λογικής, αλλά δεν πιστεύω ότι σε όσους αρέσει το Σύριζα, βάλατε το όνομα στο βάσανο της ενδελεχούς κριτικής. Ούτε στο κόμμα, όταν πια έγινε φανερό ότι από το 3% πήγαινε για κόμμα εξουσίας, πιστεύω οτι συζητήθηκε ποτέ σοβαρά το ζήτημα του ονόματος και των συμβόλων, όπως και κανένα άλλο κομμάτι της κομματικής προπαγάνδας. Μάλλον λίγο πριν τις εκλογές η «καμπάνια » ανατέθηκε σε τεχνοκράτες και διαφημιστές, όπως εκείνος ο πασόκος με την πόρσε.

    Και ας με διαφωτίσει κάποιος, υπάρχει γραμμή συγκεκριμένη για τα επικοινωνιακά και ιδίως, κάποιοι υπεύθυνοι από την ηγεσία που φροντίζουν να εφαρμόζεται από όλους;

  137. munich said

    είχαν επιφορτίσει κάποιους να επιβάλλουν την επικοινωνιακή γραμμή τριγυρνώντας με λοστούς και σκελέες στις γειτονιές αλλά γρήγορα ατόνισε αυτή η κίνηση καθώς προσέκρουσε στην σθεναρή αντίσταση των ατενίστας

  138. sarant said

    136: Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι όταν ιδρύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2004 δεν περιμένανε ότι σε δέκα χρόνια θα αναδεικνύονταν πρώτο κόμμα. Από κει και πέρα, αν υπήρχε σε ικανό τμήμα του κόμματος η άποψη ότι το όνομα είναι τροχοπέδη, είχαν μια ευκαιρία να το αλλάξουν, όταν έγινε η μετατροπή σε ενιαίο κόμμα -δεν το άλλαξαν, Κι όπως λες, ο κοσμος έχει άλλα ντράβαλα και δεν τον ενοχλεί το όνομα. Άσε που και το ΕΝΦΙΑ όσο ωραίο όνομα κι αν του δίνανε πάλι μισητό θα ήταν 🙂

  139. Για το «δωράκι στον εαυτό του».
    Είναι κι αυτό μια από τις πολλές ας τις πούμε διάσημες ρήσεις που δεν μνημονεύονται με ακρίβεια και με την πάροδο του χρόνου αλλάζει κάπως το νόημά τους.

    Ολοι νομίζουν ότι ο ΑΠ είπε «είπαμε να κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του, αλλά όχι και 500 εκατομμύρια», στυλ συγκαταβατικά, «έλα μωρέ δεν έγινε τίποτα».

    Δεν είναι ακριβώς έτσι. Κάποιες λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους.

    Ηταν το 1986, και μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση του ΕΓ, όταν όλοι ετοιμάζονταν να φύγουν, ο ΑΠ σηκώνεται και τους λέει:

    – Είμαι εξοργισμένος. Ο Δελούκας (ένας έμπιστός του που κοίταζε τον κρατικό μηχανισμό) μου έφερε έναν φάκελο για ένα στέλεχος της ΔΕΗ. Κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν δωράκια στον εαυτό τους. Αλλά όχι και 500 εκατομμύρια.

    Και μετά εξέφρασε ξανά την οργή του και είπε ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι απαράδεκτες και θα κοπούν μαχαίρι.

    Αυτά τουλάχιστον έγραψαν την άλλη μέρα τα παραπολιτικά του ΔΟΛ.

    Το στέλεχος ήταν ένας Μαυράκης, αλλά τελικά δεν αποδείχτηκε τίποτα.

    Ηταν η εποχή που έρχονταν συνέχεια φάκελοι με σκάνδαλα στο πρωθυπουργικό γραφείο, και ο ΑΠ ήταν εξοργισμένος με όλο αυτό. Μια μέρα που συζητούσε με τον Πεπονή στο σπίτι του, του φέρνουν έναν ακόμη φάκελο. Του ρίχνει μια ματιά, και λέει:

    – Ορίστε, είναι δικιά μου δουλειά τώρα αυτό;;;

    Αυτή ήταν η ατμόσφαιρα τότε.

  140. 133, ο Αντώνης Ντ. δουλεύει στο ΑΠΕ, εργατικό ρεπορτάζ

    136, τελευταία ερώτηση: υπάρχει μια τριμελής επιτροπή από πέντ’-έξι άτομα, που έχουν οργανώσει μερικές υποεπιτροπές με σαφώς καθορισμένους στόχους, που λέει και το ανέκδοτο.
    Γενική γραμμή υπάρχει, το πώς την αντιλαμβάνεται ο καθένας είναι άλλο ανέκδοτο.
    Για παράδειγμα, η παρολίγον υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Coaching by ΥπΕΞ, χρηματοδότηση από Πρόδρομο Εμφιετζόγλου, αλλά στο κόμμα δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει το Google.
    Τι να κάν’ς, όμως; Την παλεύεις με ό,τι έχεις, όχι με ό,τι θα ήθελες…

  141. Πέπε said

    129: Κι εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι το «Σύριζα».
    Το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου μ’ αυτό το όνομα δεν είναι με τι ριμάρει, ούτε αν παραείναι αριστερό για ένα κόμμα με βλέψεις προς την πλειοψηφία του κόσμου. Είναι ότι ανήκει στη σωρεία ανέμπνευστων λογοπαιγνίων όπου ένα αρκτικόλεξο συμπίπτει με μια κανονική λέξη. Πρώτοι διδάξαντες αυτού του στυλ, απ’ όσο γνωρίζω, ήταν οι φοιτητικές παρατάξεις ΚΑΡΦΙ, ΑΧΜΕΤ κλπ. (δηλαδή τα κατά σχολές ΕΑΑΚ). Τότε το κόλπο ήταν ακόμη φρέσκο, άλλωστε οι συγκεκριμένοι το χρησιμοποιούσαν και με χιούμορ. Δεν μπορείς όμως να είσαι ο ΣΥΡΙΖΑ και να διαλέγεις όνομα με τη λογική που χρησιμοποίησε πριν από σένα ο Καρατζαφέρης με το ΛΑΟΣ. (Δε θυμάμαι αν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν παλιότερη από τον ΣΥΡΙΖΑ ή νεότερη.)

    …Συμπέρασμα: αν και για διαφορετικούς λόγους από τους προλάλ, βλέπω κι εγώ προχειροδουλειές στο επικοινωνιακό.

  142. Παναγιώτης Κ. said

    Επειδή λοιπόν λεξιλογούμε , καθώς λέει και ο Νικοκύρης, υπάρχει μια λέξη που θέλει να περιγράψει μια ανεπιθύμητη κατάσταση: Είναι η λέξη «εκπασοκισμός».Την χρησιμοποίησαν όταν ακόμα κυβερνούσε ο Κ.Καραμανλής ο νεότερος για να του ασκήσουν κριτική ότι δεν είχε αλλάξει τίποτα το σημαντικό από εκείνα που παρέλαβε από την προηγούμενη πασοκική κυβέρνηση.Μίλησαν λοιπόν τότε για εκπασοκισμό της Ν.Δ

    Η φράση, «έθεσε εαυτόν εκτός κινήματος» και αφορούσε τον Ασημάκη Φωτήλα (;) που τον «παραίτησε» εν πτήσει, εξ΄όσων γνωρίζω έχει στρατιωτική προέλευση.Αντί λοιπόν κάποιος στρατιωτικός διοικητής να πει την στενάχωρη λέξη «οπισθοχωρήσαμε» τηλεγράφησε στο ανώτερο κλιμάκιο: «Εθέσαμεν εαυτούς μακράν του εχθρού».
    Για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιείται η λέξη «αναδίπλωση».

  143. ΝΧ said

    Επειδή θεωρώ τη λέξη «συλλογικότητα» ολίγον του συρμού και συνεπώς ξεφτισμένη, ομολογώ ότι μου άρεσε που αποδόθηκε στο ΠΑΣΟΚ.
    Και κάτι άλλο. Δε νομίζω ότι ο νυν πρόεδρός του είναι «η πιο μισητή πολιτική μορφή στην Ελλάδα μεταπολεμικά». Η πιο αντιπαθής, ίσως. Τον τίτλο της πιο μισητής πολιτικής μορφής διεκδικεί επαξίως ο πρώτος πρόεδρός του, ο ΑΓΠ. Εννοώ ότι ο αριθμός αυτών που τον μίσησαν (ανεξάρτητα από τον επίσης μεγάλο αριθμό αυτών που τον λάτρεψαν) και η ένταση των αρνητικών συναισθημάτων που τους προκαλεί είναι μη συγκρίσιμος με άλλες περιπτώσεις.

  144. Αλέξης ΙΙ said

    @ espοir – надежда – Hoffnung – speranza # 8

    «Το ΚΚΕ έπαψε να μετέχει στην εκλογή ΠτΔ όταν ο Ανδρέας κλάδεψε τις τελευταίες αρμοδιότητες που είχαν απομείνει στο θεσμό, για να περιορίσει τον θείο Καραμανλή. Στη λογική ότι ο ΠτΔ είναι πλέον μαριονέτα».

    Κι όμως, με απαίτηση του ΚΚΕ έγινε το κλάδεμα των αρμοδιοτήτων στον θεσμό του ΠτΔ. Ήταν αίτημά του ήδη από το 1975 (θεωρούσε απαράδεκτες τις υπερεξουσίες του Προέδρου) και καταψήφισε τότε τη σύνταξη του Συντάγματος (όπως και το ΠΑΣΟΚ). Ο Ανδρέας πήρε την υπόσχεση του ΚΚΕ ότι θα ψηφίσει τον Σαρτζετάκη, με αντάλλαγμα την αναθεώρηση του Συντάγματος περί αρμοδιοτήτων του Προέδρου, την οποία το ΚΚΕ βεβαίως υπερψήφισε.

    Η φράση του κ. Σαραντάκου στο κείμενό του «το ΚΚΕ συμπορεύθηκε σε πολλά με το ΠΑΣΟΚ ακολουθώντας μια στάση κριτικής στήριξης και στήριξε καθοριστικά την υποψηφιότητα Σαρτζετάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 1985», είναι απόλυτα ακριβής. Και επαναλαμβάνω ότι το έκανε με αντάλλαγμα.

    Για την ιστορία, οι αρμοδιότητες που αφαιρέθηκαν από τον Πρόεδρο, δεν πετάχτηκαν στα σκουπίδια. Μεταφέρθηκαν στον Πρωθυπουργό.

  145. sarant said

    143: Ενδιαφέρουσα η διάκριση που κάνετε (αντιπαθής-μισητός) και μπορεί να έχετε δίκιο -αν και δεν νομίζω ότι ο ΑΓΠ είναι μισητός.

  146. Τσοπάνος said

    @145
    Μάλλον ισχύει αυτό που (φέρεται να) έχει πει ο επίτιμος
    «Καλό παιδί, αλλά δεν κάνει για πρωθυπουργός…»

  147. Αυτό (146) θα ίσχυε για τον ΓΑΠ, όχι για τον ΑΓΠ. Λίγο τα μπερδέψαμε με τη δυναστεία!

  148. Παναγιώτης Κ. said

    Είναι μισητός ο ΑΓΠ σε αρκρτους ανθρώπους που προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα και κυρίως την δεξιά.Το γιατί δεν το έχω προσδιορίσει.Μάλλον σε ψυχαναλυτικού χαρακτήρα ερμηνείες πρέπει να καταφύγουμε.

  149. Παναγιώτης Κ. said

    …σε αρκετούς ανθρώπους…

  150. Alexis said

    #142: Νομίζω (χωρίς να είμαι 100% βέβαιος) ότι το «έθεσεν εαυτόν εκτός κινήματος» το είπε για τον Πέτσο, τον Ιούλιο του 1982, όταν μετά την απομάκρυνσή του από υφυπουργός Εθνικής άμυνας, ο τελευταίος έκανε δημόσιες δηλώσεις ότι τον έφαγαν «σκοτεινοί μηχανισμοί».
    Ο Φωτήλας, τον οποίο πράγματι «παραίτησε» ο Ανδρέας εν πτήσει στις αρχές του 1982, είχε αναλάβει υφυπουργός εξωτερικών χωρίς να είναι καν βουλευτής…

  151. LandS said

    Το Ποντίκι είχε αποκαλέσει τότε τον Φωτήλα «πρωτοτσίγγελο». Με το σχετικό φωτομοντάζ εικόνας χασάπικου.

  152. Τσοπάνος said

    @147
    mea koulpa (που θάλεγε κι ο μακαρίτης ΑΓΠ)

  153. Τσοπάνος said

    152
    ….culpa ….

  154. Καλό κομμάτι. Όπως «ΠΑΣΟΚ» έχει συλλαβική ανάγνωση, έτσι και το κανονικό αρκτικόλεξο ΠΣΚ είναι συλλαβικό. Μονοσύλλαβο, αφού το σσσσ… έχει υψηλότερη συχνότητα από το -π- και το -κ- και επιπλέον είναι συνεχές. Εμπίπτει στον ορισμό της συλλαβής. Psssk όπως psst που το γράφουμε «πσιτ».

  155. sarant said

    150: Μάλλον έχεις δίκιο

    151: Καλό αυτό, μου είχε ξεφύγει.

  156. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    http://www.efsyn.gr/?p=230770
    150, 151. Ένα πρωτοσέλιδο, (Ποντίκι, Έθνος;) έγραφε τότε «Δούρειος ίππος ο Πέτσος».
    Για το Φωτήλα έσπαγα το μυαλό μου πώς είχαν γράψει τον «αποκεφαλισμό» του, ο «πρωτομάρτυς»;

  157. spiral architect said

    Καλά σαράντα και για τη ΝουΔού:

    Ο καφές σερβίρεται στο Διόνυσο.

    #40_xronia_ND

  158. sarant said

    Μπράβο, η επέτειος αυτή δεν προσέχτηκε τόσο πολύ!

  159. […] τεσσαρακοστά του γενέθλια, και με την ευκαιρία εκείνη είχα γράψει, ανάμεσα στ’ άλλα:Αν ήταν άνθρωπος, το ΠΑΣΟΚ θα […]

Σχολιάστε