Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο κοντόσταβλος δεν είναι κοντός

Posted by sarant στο 5 Δεκεμβρίου, 2014


Την Κυριακή που μας πέρασε έγιναν επαναληπτικές εκλογές σε τρεις δήμους της χώρας, στους οποίους το εκλογοδικείο είχε ακυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου. Στον δήμο Καισαριανής το εκλογοδικείο δικαίωσε τον συνδυασμό του κ. Σταμέλου, που είχε έρθει τρίτος την πρώτη Κυριακή του Μαΐου με διαφορά 2 ψηφοδελτίων από τον δεύτερο, ανέτρεψε το αποτέλεσμα εκείνο, και διέταξε να επαναληφθεί ο δεύτερος κύκλος των εκλογών, ανάμεσα στον κ. Κοντόσταυλο, που υποστηριζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Σταμέλο που είχε την υποστήριξη του ΚΚΕ. Και ενώ τον Μάιο ο κ. Κοντόσταυλος είχε επικρατήσει εύκολα με αντίπαλο τον τότε απερχόμενο δήμαρχο που στηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ, προχτές νικητής αναδείχτηκε, με σχετικά μικρή διαφορά, ο υποψήφιος του ΚΚΕ.

Η ήττα του προηγούμενου νικητή οπωσδήποτε δεν οφείλεται στα όσα πρόλαβε ή δεν πρόλαβε να κάνει στους ούτε τρεις μήνες της θητείας του ο κ. Κοντόσταυλος (ανέλαβε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου). Η αποχή ήταν βεβαίως πολύ μεγάλη (67%) και αυτό αποτελεί μια πιθανή εξήγηση, ότι δηλαδή οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο επιρρεπείς σε χαλαρή ψήφο, αλλά αυτό από μόνο του δεν εξηγεί πολλά πράγματα -άλλωστε και τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου είχε φτάσει στο 43%.

Παρόλο που το ιστολόγιο αρέσκεται στην ανάλυση εκλογικών αποτελεσμάτων, αυτό δεν έχει νόημα να γίνει από μακριά, μόνο με βάση τους αριθμούς και χωρίς να ξέρει κανείς την επιτόπου κατάσταση κι έτσι δεν θα το επιχειρήσω. Εξάλλου, εμείς εδώ λεξιλογούμε και το ενδιαφέρον μου λεξιλογικό είναι, είχα μάλιστα σκοπό να γράψω το άρθρο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Το θέμα μου, δηλαδή, είναι ο κοντόσταβλος. Όχι ο Γιώργος Κοντόσταυλος, ο επί τρεις μήνες δήμαρχος Καισαριανής, και επικεφαλής πλέον της αντιπολίτευσης στον δήμο, αλλά ο κοντόσταβλος σαν λέξη -θα προσέξατε άλλωστε ότι γράφω τη λέξη με β, όχι με αυ.

Αν ετυμολογούσαμε πρόχειρα τη λέξη, θα συμπεραίναμε μάλλον ότι ο κοντόσταβλος είναι ένας κοντός στάβλος, όπως το κοντογούνι είναι ένα κοντό πανωφόρι με γούνινη επένδυση ή το κοντόξυλο ένα κοντό ρόπαλο. Όμως κάτι τέτοιο είναι παράλογο, και ούτε θα βγάλουμε νόημα αν σκεφτούμε άλλες πιθανές σημασίες του πρώτου συνθετικού -ο κοντοχωριανός είναι ο κοντινός μας χωριανός, αλλά ο κοντόσταβλος δεν είναι ο διπλανός στάβλος. Γενικά, ο κοντόσταβλος δεν είναι κοντός, ούτε κοντινός, ούτε έχει κάποια ετυμολογική ή άλλη σχέση με αυτή την οικογένεια λέξεων.

Ούτε στάβλος είναι ο κοντόσταβλος, αλλά τουλάχιστον έχει ετυμολογική σχέση με αυτή τη λέξη’ διότι ο κοντόσταβλος είναι, ή μάλλον ήταν, αξίωμα βυζαντινό, και μάλιστα μεγάλο: αξιωματικός τρίτος στη στρατιωτική ιεραρχία μετά τον πρωτοστάτορα και τον μεγάλο στρατοπεδάρχη, λέει το μεσαιωνικό λεξικό του Κριαρά. Η λέξη προέρχεται από το λατινικό comes stabuli, όπως ονομαζόταν στον Θεοδοσιανό κώδικα ο βασιλικός σταβλάρχης, ο υπεύθυνος για τους βασιλικούς στάβλους -και σε μια εποχή που τα άλογα ήταν το βασικό μέσο χερσαίας μεταφοράς και το ιππικό έπαιζε καθοριστικό ρόλο στο στρατό, ο αξιωματικός αυτός είχε εύλογα καίριο ρόλο, δεν ήταν απλός γκαραζιέρης. (Ενώ είχα αρχίσει να γράφω, είδα γκουγκλίζοντας ότι το θέμα το έχει ήδη θίξει, λίγο πιο συνοπτικά, ο φίλος Νίκος Λίγγρης στη Λεξιλογία).

Στην ελληνόφωνη βυζαντινή ορολογία, ο λατινικός όρος αποδόθηκε «κόμης του στάβλου», και έτσι τον βρίσκουμε να αναφέρεται πολλές φορές στο σύγγραμμα του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου για τη βυζαντινή αυλή. Ο Πορφυρογέννητος αναφέρει και τον μονολεκτικό όρο «σταβλοκόμης», αλλά ενώ είναι λογικό να δημιουργηθεί μονολεκτικός όρος τελικά επικράτησε ο λαϊκός σχηματισμός και από τον κόμη του στάβλου προέκυψε ο κομηστάβουλος και κομηστάβλος και τελικά κονοστάβλος, αξίωμα που εντωμεταξύ είχε απομακρυνθεί από τον στάβλο: κονοστάβλος μπορούσε να σημαίνει και τον αρχηγό του στόλου καθώς μέσα στους αιώνες επεκτεινόταν η σημασία της λέξης.

Στον Πωρικολόγο, το σατιρικό λαϊκό αφήγημα που προσωποποιεί διάφορα φρούτα και λαχανικά (έχω μιλήσει πολλές φορές γι’ αυτό και το παραθέτω στο βιβλίο μου «Οπωροφόρες λέξεις«) το αξίωμα του κονοστάβλου το έχει ο Σεύκλος, παναπεί το σέσκουλο.

Αλλά, παρόλο που ο κονοστάβλος είναι ο αρχικός τύπος, συχνότερη είναι η παραλλαγή κοντοστάβλος / κοντόσταβλος. Πώς φτάσαμε εκεί;

Ο λατινικός όρος comes stabuli ή μάλλον ο υστερολατινικός comestabulus πέρασε και στη Δύση: conestable στα παλιά γαλλικά (connétable σήμερα), contestabile στα βενετσιάνικα, και ακριβώς από τα βενετικά επηρεάστηκε και ο κονοστάβλος κι έτσι έγινε, παρετυμολογικά, κοντοστάβλος και κοντόσταβλος. Το Χρονικό του Μορέως λέει: τὸν καστελλᾶνον κράξετε, ὁμοίως τὸν κοντοσταῦλον, καὶ τοὺς σιργέντες μετ’ αὐτούς, ὅλους τοὺς πρωτοτέρους.

1280px-John_Constable_-_Wivenhoe_Park,_Essex_-_Google_Art_ProjectΟ conestable ήταν ο αυλάρχης των Φράγκων βασιλιάδων και ο γαλλικός όρος φτάνει και στην Αγγλία, όπου γίνεται constable και με τα χρόνια έτσι ονομάζεται το όργανο της τάξης, ο αστυφύλακας, και constabulary το αστυνομικό τμήμα, λέξεις καθαρά βρετανικές θαρρώ. Είναι βέβαια και επώνυμο, και ο Τζον Κόνσταμπλ ήταν διάσημος Άγγλος τοπιογράφος, που αριστερά βλέπετε ένα από τα γνωστότερα έργα του.

Παρόμοια εξέλιξη με του comes stabuli σε ανώτατα στρατιωτικά και άλλα αξιώματα είχε και άλλη μια λέξη που ξεκίνησε από τους στάβλους και τα άλογα -και έφτασε μέχρι και τον marshal, τον στρατάρχη, επειδή όμως ταιριάζει να της αφιερώσουμε άλλο άρθρο δεν θα πω τώρα περισσότερα’ το αναφέρω απλώς για να προλάβω τυχόν σχόλια.

Όσο για τον στάβλο, είναι δάνειο από τα λατινικά, όπως θα είδατε: stabulum, λέξη με ποικίλες σημασίες ανάμεσα στις οποίες και η κατοικία ζώων, που ετυμολογείται από το ρήμα stare, και αρχικά θα σήμαινε το μέρος όπου στέκεται κάποιος. Αρχικά πέρασε στην ελληνιστική εποχή ως «το στάβλον» και μετά μεταπλάστηκε σε αρσενικό. Παρόλο που οι τύποι με β είναι πολύ συχνότεροι στην αρχαία και βυζαντινή γραμματεία από τους τύπους με -αυ, επί καθαρευούσης συνηθιζόταν περισσότερο η γραφή «σταύλος», ίσως επειδή τη θεωρούσαν επισημότερη.

Μάλλον για τον ίδιο λόγο πολλοί γράφουν το επώνυμο «Κοντόσταυλος» -δεν γκουγκλίζω, αλλά εντύπωσή μου είναι πως αυτή η γραφή είναι λίγο συχνότερη. Υπάρχουν βέβαια και οι Κοντόσταβλος στην Αγγλία, οικογένεια μουσικών ελληνικής καταγωγής που είχαν κάποια μπλεξίματα με την αστυνομία, με τους constable δηλαδή, και η Τουλίσα Κοντόσταβλος, που εκτός από τραγουδίστρια ήταν και κρίτρια στο αγγλικό X-Factor. Αυτή την άχρηστη πληροφορία, με την οποία και θα τελειώσει το άρθρο, την έγραψα μόνο και μόνο για να μου δοθεί ευκαιρία να γράψω τον έμφυλο τύπο που προτιμώ,  η κρίτρια, να πάρει μερικές γκουγκλιές, διότι το «η κριτής» το βρίσκω τερατώδες, είτε πρόκειται για την Τουλίσα είτε για τις δικές μας.

93 Σχόλια to “Ο κοντόσταβλος δεν είναι κοντός”

  1. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα, χρόνια πολλά στο Σάββα (τα @@#@ρια μου τράβα), κι επανέρχομαι.

  2. Γς said

    1:
    Κι ο Σάββας της φυλακής.
    Θυμήθηκα την γυναίκα του πρωί πρωί

    Ο Ρωμανός κι εμείς

    Καλημέρα

    Για τον Κοντόσταβλο λοιπόν σήμερα.
    Για το κοντοσούβλι πότε θα μιλήσουμε

  3. Πάνος με πεζά said

    Συνειρμός : Κοντοσταύλος > Κωνοφάγος > Πολυτεχνείο > Φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι > ΚΚΕ > Σταμέλος. Έφτασα ! (θα μπορούσε να είναι και λεξοπαίχνιδο, από τον ένα Δήμαρχο στον άλλο). 🙂

  4. Πάνος με πεζά said

    Κοντόσταβλος ή Κοντοστάβλος;
    Χριστόφορος ή Χριστοφόρος;

    Ποιες άλλες, άραγε, «δίτονες» λέξεις; Υπάρχει άρθρο;

  5. LandS said

    Διαβάζω (Βίκι στα εγγλεζικα) ότι το αξίωμα το κατείχαν ο Ουάλης, ο Στηλίχων, ο Αέτιος, αργότερα ο Βελισσάριος και το 820 κάποιος Δαμιανός, Πρωτοσπαθάριος και Κόμης του Βασιλικού Ιπποστασίου έφαγε τα μούτρα του επικεφαλής απόπειρας ανάκτησης της Κρήτης.

  6. Γς said

    >Υπάρχουν βέβαια και οι Κοντόσταβλος στην Αγγλία, οικογένεια μουσικών ελληνικής καταγωγής που είχαν κάποια μπλεξίματα με την αστυνομία.

    Την Εφιππη Αστυνομία(;)

    Είχαμε και στην Λάρ’σσα

  7. Νέο Kid Στο Block said

    Καλημέρα. Νικοκυράκο μου καλέ, νομίζω πως και η «σταθερά» constant κ.λ.π. συνδέεται με τα ωραία σου ταξίδια που περιγράφεις στο άρθρο. Αυτό καταλαβαίνω τουλάχιστον από εδώ:
    http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=constant&searchmode=none
    Mεγάλη υπόθεση το stare! Όπως έλεγε κι ο μεγάλος Αρχήμεντες: Δος μοι παστό και την κοιλίαν γεμίσσω!

  8. Νέο Kid Στο Block said

    Το constant αλλά και το stable (σταθερό/ευσταθές) εννοούσα στο 7.

  9. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολυ για τα πρώτα σχόλια!

    7-8: Ναι βέβαια, αλλά η οικογένεια του stare είναι τόσο μεγάλη… Αλλά για το stable έχεις δίκιο.

    4: Όχι, δεν έχω άρθρο για τις δίτονες λέξεις. Δεν είναι κακή ιδέα.

  10. Γς said

    Ηταν κι οι Βασιλικοί Στάβλοι. Εκεί που σήμερα είναι το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών.

    Και έβγαιναν οι ουλαμοί του ιππικού βόλτα στην Σπύρου Μερκούρη μέχρι το Αλσος Παγκρατίου που θυμάμαι..

    Στο πίσω μέρος των στάβλων ήταν το ΄βασιλικό γκαράζ’ με φοβερα αυτοκίνητα, ιδίως κάτι σπορ του δικού της

  11. Πάνος με πεζά said

    @ 10 : Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ήταν, ή στην άλλη μεριά, στην Πυροσβεστική της οδού Στησιχόρου και Μουρούζη; Δε μου ήρθε από τη Βουγιουκλάκη, νομίζω ότι το μαρτυράει το ίδιο το παλιό κτίριο της Πυροσβεστικής, με τη μορφή του, αν το δεις.
    Από την άλλη, εκεί προς το Ίδρυμα Ερευνών και το Ωδείο Αθηνών, πρέπει να ήταν κάτι οικήματα αξιωματικών. Μέχρι δεκαετία 80 ίσως…

  12. Πάνος με πεζά said

    Επίσης, βασιλικοί σταύλοι υπήρχαν και στη θέση του κτηρίου του ΜΤΣ,στην οδό Σταδίου, Μάλιστα,για «χωρατό», όταν στήθηκε το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στην Παλιά Βουλή, λέγαν ότι ο στρατηγός έδειχνε σε πολλούς από τους τότε βουλευτές, τη θέση που τους άξιζε…

    Κουιζάκι έφιππο, από το ίδιο άγαλμα, συμπληρώστε : ΕΦΙΠΠΟΣ … … … ΑΝΑ … …. ΔΙΔΑΣΚΩΝ … … ΠΩΣ … … … ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.

  13. Γς said

    11:
    Οχι εκεί ήταν.
    Οσο για τα οικήματα αξιωματικών και τα στρατιωτικά παραπήγματα που ήταν απλωμένα σε όλη την περιοχή, από τις όχθες του Ιλισού μέχρι και δίπλα από το Βυζαντινό μουσείο επί της Βασιλίσσης Σοφίας δεν έχουν διασωθεί αρκούντως σε φωτογραφίες και τέτοια.

    Υπάρχει κάτι;

  14. Πάνος με πεζά said

    @ 13 : Σε αυτό το YT, υπάρχει μια φωτογραφία που οριακά φτάνει μέχρι το Πάρκο Ριζάρη. Φαίνονται χαμηλά οικήματα, καθώς και πολυώροφα, στην περιοχή του Πολεμικού Μουσείου.

  15. Πάνος με πεζά said

    Αυτό.

  16. Πάνος με πεζά said

    ΑΥΤΟ !

  17. LandS said

    Αν μιλάμε για στάβλους, να μιλήσουμε για τους πολλούς στάβλους στην Αμφιθέα, περιοχή Αγίων Αναργύρων, δίπλα στο σπίτι μας κυριολεκτικά. Ακόμα και την δεκαετία του ενενήντα, που είχε πυκνοκατοικηθεί η περιοχή, τα πρωινά οδηγώντας στην Αμφιθέας χρειαζόταν να σταματήσεις για να περάσει απέναντι το αλογατάκι για τον Ιππόδρομο.

  18. Γς said

    Μιλάω για πολύ παλιότερα, τζόβενο..

    Οταν η Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου ήταν ποτάμι [ο Ιλισός]

    Θα βρω κάτι, όταν γυρίσω

  19. Γς said

    18 -> 14

  20. takis#13 said

    Υπάρχει και όνομα εδώ στην Κω : Κοντοστάβλης

  21. Πάνος με πεζά said

  22. Πάνος με πεζά said

    Κοίτα τι γκρέμισαν για να χτίσουν την περίφημη «Πολυκατοικία Καραμανλή» (Τουλάχιστον ο Μητσοτάκης γκρέμισε χαμόσπιτα…)

  23. sarant said

    17: Kαι ακόμα πιο κοντά στο δικό μου σπίτι 😉

    22: Πανόραμα δεν το λέγανε αυτό;

  24. Πάνος με πεζά said

    Ναι, Πανόραμα «ΘΩΝ» <i)Το Πανόραμα «ΘΩΝ» και ο Ιλισσός, που περνούσε μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Η γέφυρα του Ιλισσού κατασκευάστηκε το 1873 –μέχρι τότε, το Παναθηναϊκό Στάδιο δεν «συνδεόταν» με το κέντρο της πόλης. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1906. Το πανόραμα "ΘΩΝ" ανεγέρθηκε το 1895 και κατεδαφίστηκε το 1921. Φιλοξενούσε εικόνες από την Πολιορκία του Παρισιού του 1870, για ψυχαγωγικούς σκοπούς –αυτή η μορφή ψυχαγωγίας αργότερα αντικαταστάθηκε από την νεόκοπη τέχνη του κινηματογράφου.

  25. 23β Επαναλαμβανόμαστε…

  26. sarant said

    25: Είναι για τους ακροατές που άνοιξαν τώρα τα ραδιόφωνά τους 🙂

  27. physicist said

    #21, #25. — Θα έπαιρνα όρκο ότι το λευκό κτίριο έχει γκραφίτι επάνω. ΠΑΟ ΘΥΡΑ 13 ΠΑΓΚΡΑΤΙ κλπ 🙂

  28. physicist said

    Αλλά μάλλον για μαύρο φαίνεται το σπρέυ, άρα ΠΑΟΚ ΘΥΡΑ 4, Γ… Η ΑΘΗΝΑ μάλλον θα πρέπει να γράφει.

  29. Spiridione said

    Κάτι θυμόμουν αμυδρά για τους κοντόσταβλους και την Ενετοκρατία.
    Ήταν οι τηρητές της τάξης, οι αστυφύλακες του κάθε χωριού. Και παρακοντόσταβλοι οι βοηθοί. Εδώ από το σάιτ του χωριού μου (και υπάρχει και επώνυμο Κοντοστάνος στην Κέρκυρα).
    http://www.digital-in.info/kor/index.php?option=com_content&task=view&id=245&Itemid=71
    Και εδώ διάφορα για τους κοντόσταβλους
    http://couramades.blogspot.gr/2009/01/blog-post.html
    Έχει και μια ωραία ανάκληση μήνυσης του 1668, ή ίσως ρεμοβάρισμα της καρέλας, για τους μερακλήδες νομικούς:
    «1668, ημέρα 12 του Ιουλίου μηνός, η παρούσα κυράτζα Θεοδούλα, γυνή του ποτέ Νικολού Λαγγαδίτη από χωρίο Κουραμάδων, είχε καρελάρη τον κυρ Δήμο Λαγγαδίτη στην Καγγελαρία του Εκλαμπροτάτου Ρεγγεμέντου, καιρόν απερασμένον ως καθώς η αυτή καρέλα περιέχει, γινάμενη από τον Κοντόσταυλο Τζάννη Πουλιέζο. Διά τούτο η άνωθεν κυράτζα Θεοδούλα ρεμοβέρεται από την αυτή καρέλα από παντός τρόπου όπου να ήθελε καρτερή τον αυτόν Δήμο, παρακαλώντας και την δικαιοσύνην να μη προτζεδέρη πλέον κόντρα του αυτού Λαγκαδίτη και τα εξής. Μάρτυρες κυρ Λινός Σαμοΐλης και Γιώργος Αλαμάνος.»
    Α.Ν.Κ., Συμβ., Τόμος Γ 101, σ. 66

  30. cronopiusa said

    η Αλίθια είναι στην Αφρική

  31. Νέο Kid Στο Block said

    Λοιπόν, Ιστορικό κουιζάκι για άλογα και στάβλους παλαιάς προέλευσης. Το πρόσωπο που ζητείται και που έχει γράψει -κάπως παραλλαγμένο- το λελυμένο αλογατοπρόβλημα που ακολουθεί, ήταν κάποτε ένας ανέμελος πιτσιρικάς σε κάποια πόλη του Ιταλικού (σήμερα) Βορά. Στην πόλη του κάποια στιγμή εισέβαλαν Γάλλοι τουρίστες με αρχιξεναγό κάποιον κόμη Φουά (χωρίς Γκρά!) αλλά δεν βρήκαν αρεστά τα αξιοθέατα . Η παροιμειώδης όμως «γαλατική ευγένεια» τούς υποχρέωσε να μη φύγουν χωρίς να αφήσουν κάποια δωράκια στους ιθαγενείς, και έτσι επιδώθηκαν σε σφαγές και λεηλασίες (που σε τίποτε δεν θα είχαν να ζηλέψουν τις αντίστοιχες των Μογγόλων ας πούμε). Στον μικρό, άφησαν ενθύμιο μια άσχημη παραμορφωτική ουλή στο πρόσωπο και ένα «κουσούρι» με το οποίο η κοινωνία που είναι μισάνθρωπη τον αποκαλούσε κι όταν μεγάλωσε. Ποιος είναι;
    Το πρόβλημα του μικρού:
    Κάποιος Άραψ πατήρ στα τελευταία του φώναξε τους 3 γιους του και τούς είπε.
    -«Παιδιά μου ,ντιράμια,γατιά σκυλιά δεν έχω να σας αφήκω. Θα σας αφήκω όμως τα αραβικά μου άτια που είναι πολύτιμα.
    Ξέρετε ότι είναι 17. Θα ακολουθήσουμε ηλικιακή ιεραρχία στη μοιρασιά καθώς προστάζει ο Αλλά ουάκμπαρ!
    Ο μεγάλος θα πάρει τα μισά άλογα. Ο δευτερότοκος το 1/3 κι ο μικρός το 1/9.» Και απεδήμησε εις Πολυεύσπλαχνον.
    Τα παιδιά βρίσκονται σε αδιέξοδο θέλοντας να τιμήσουν τη διαθήκη του πατέρα τους. Το 1/7 δεν διαιρείται ακριβώς ούτε δια 2, ούτε δια 3, ούτε δια 9.
    Ρωτούν δεξιά και αριστερά αλλά κανείς δεν καταλαβαίνει την περίεργη διαθήκη.
    Ετσι αποφασίζουν να ζητήσουν τη βοήθεια του σοφού Ibn Helouan στην έρημο.
    Αυτός σκέφτεται λίγο και απαντάει
    «Εντάξει, θα έρθω αύριο στο στάβλο να σας μοιράσω τα άλογα.»
    Πράγματι εμφανίζεται την άλλη μέρα με ένα κάτασπρο αράπικο άλογο,περίφημο..
    «Βάλτε και το άλογό μου στο στάβλο και μοιράστε»
    Τα παιδιά δεν θέλουν να πάρουν το άλογο του Ibn Helouan, αλλά αποφασίζουν να ακολουθήσουν τη συμβουλή του.
    Τώρα τα πράγματα είναι πολύ απλά.
    Τα άλογα είναι 18, παίρνει ο πρώτος τα μισά (9), ο δεύτερος το 1/3 (6) και ο τρίτος το 1/9 (2)

    9 + 6 + 2 = 17

    Παίρνει και ο Ibn το λευκό του άλογο και ξαναγυρίζει στην τέντα με τον Μπεν Χούρ…

  32. Theo said

    Καλημέρα,

    @31:
    Μπαουντολίνο του Ουμπέρτο Έκο;

  33. Νέο Kid Στο Block said

    Τεό,νο! Δίδω έξτρα hints. To πρόσωπο που αναζητείται είναι από τους μεγαλύτερους Αναγεννησιακούς Ιταλούς σοφούς. Η πόλη στην οποία δέχτηκε σε ηλικία 12 χρονών τις «περιποιήσεις» των Γάλλων του Ντε Φουά ήταν η Μπρέσια.

  34. spiral architect said

    @32: Με πρόλαβες!

  35. Νέο Kid Στο Block said

    33. Άντε να δώσω και μια στροφή από ένα γνωστό ποίημά του. (ελπίζοντας να μην γκουγλίζεται … 🙂 )
    ……………………………………………
    Dapoi terrai questo per consueto
    Che l’lor prodotto, sempre sia eguale
    Al terzo cubo delle cose netto.
    ………………………………………….

  36. Νέο Kid Στο Block said

    τελικά…μόνο πότε έφαγα χθες δεν γκουγκλίζεται πια… 😦 🙂

  37. sarant said

    29: Πολύ γούστο έχει αυτό με το ρεμοβάρισμα!

    31: Αυτήν την ιστορία την έλεγε κι ο παππούς μου.

  38. Νέο Kid Στο Block said

    37. Έλα ρε! Για πες! Έχει ενδιαφέρον, γιατί αναμφισβήτητα η πρώτη καταγραφή του θέματος εμφανίζεται(στην Ευρώπη τουλάχιστον) σε βιβλίο αυτουνού που λέω στο κουίζ. Μπορεί όμως να πρόκειται πράγματι για αραβικό θρύλο-πρόβλημα που διαδόθηκε σε όλη τη Μεσόγειο. Ενδιαφέρον !

  39. spiral architect said

    Ο άσπονδος φίλος του Καρντάνο: Quando chel cubo con le cose appresso…

  40. vioannis said

    Έχασε ο Κοντόσταβλος και κέρδισαν οι (ολοένα και πιο πολύ) κοντόφθαλμοι.

  41. Κι εγώ το ξέρω κάπου αυτό το πρόβλημα, που έχει να κάνει απ’ ό,τι θυμάμαι με το ότι 1/2+1/3+1/9 δεν μας κάνει τη μονάδα.

  42. Νέο Kid Στο Block said

    39. E, ναι. Δεν έπρεπε να δώσω στίχους. Ήταν «τι κάνει νιάου-νιάου;» 😉
    Nικολό Φοντάνα (κατά κόσμον: Tαρτάλια (προφέρεται όπως τα «κουτάλια»)=τραυλός)

  43. sarant said

    38: Δεν την έλεγε με τόσες φιοριτούρες. Νομίζω πως είχε ήρωα τον Χότζα -και δεν θυμάμαι καν αν ήταν άλογα ή άλλα ζώα π.χ. γελάδες ή καμήλες.

    Και στο τέλος, έλεγε ο Χότζας: Ε, να πάρω κι εγώ την καμήλα μου αφού περισσεύει.

  44. spiral architect said

    @42: Τη (μαθηματική) κόντρα Καρντάνο-Ταρτάλια την ήξερα. Αυτό που δεν ήξερα ήταν την γαλατική σπαθιά στο πρόσωπο του τελευταίου. :/

  45. Νέο Kid Στο Block said

    Κυκλοφορούν και παραλλαγές με ..μη αλτρουιστή σοφό, αλλά η ορίτζιναλ εκδοχή του Ταρτάλια είναι αυτή που έβαλα πριν. Φαίνεται πως στην εποχή του οι Άραβες σοφοί ήταν αλτρουϊστές. Μετά χάλασαν από τα πετρέλαια και τα ντιράμια…

    Τρία αδέλφια κληρονόμησαν 35 άλογα με τον όρο ο μεγαλύτερος να πάρει τα μισά, ο μεσαίος το 1/3 και ο μικρότερος το 1/9. Zήτησαν από τον γείτονά τους να τους βοηθήσει. Αυτός έφερε και το δικό του άλογο , το έβαλε μαζί με τα 35 και μοίρασε 36 άλογα
    Ο πρώτος πήρε 36/2=18 άλογα.
    Ο δεύτερος πήρε 36/3=12 άλογα
    και ο τρίτος πήρε 36/9=4
    Σύνολο: 18+12+4=34 άλογα.
    Τα δύο που περίσσεψαν τα πήρε ο γείτονας και έβγαλε 100/% κέρδος…

  46. spiral architect said

    @40: Οχι και κοντόφθαλμοι. Φορούν πολυεστιακά γυαλιά για κοντά και μακρυά. 😉

  47. smerdaleos said

    Στην αυτοκρατορία της Νικαίας ο Μέγας Κονόσταβλος ήταν ο διοικητής των «Λατίνων/Φράγκων» μισθοφόρων και ο πρώτος τέτοιος ήταν ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος πριν γίνει αυτοκράτορας. Θυμίζω πως έκανε πραξικόπημα χρησιμοποιώντας τους «Λατίνους» μισθοφόρους για να επιβάλλει τη δύναμή του.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Konostaulos

    In the last years of the reign of the Nicaean emperor John III Vatatzes (r. 1221–1254), the post of megas konostaulos was created, being the chief of the «Frankish» (i.e. Western European) mercenaries. Its first holder was the future emperor Michael Palaiologos.

  48. vioannis said

    #46
    A! ώστε με αυτά είδαν την επαναστατική προοπτική που δίνει στο λαό το εκλογοδικείο! Είναι το ίδιο που ανακήρυξε βουλευτή τον Αχιλλέα Καραμανλή ή άλλο;

  49. Spiridione said

    37. Ναι. Και τυπική φράση «Ρεμοβέρεται (rimouovere) και κόφτει και ανολάρει (anullare)». Και «Κομμένο και ανουλάδο» = άκυρο.

  50. Νέο Kid Στο Block said

    Δύτη (41). Κοντά είσαι. Έχει να κάνει γενικότερα με decompos;ition σε αιγυπτιακά κλάσματα. της μορφής δηλαδή 1/ν.
    Εξαιρετική ανάλυση εδώ, ένα πολύ καλό γαλλικό σάιτ (το έχει κάποιος απόγονος του Ντε Φουά…)
    http://mathafou.free.fr/pba_en/sol003.html

  51. spiral architect said

    @48: Δεν πρέπει να τηρείται η νομοθεσία; Τι λέγαμε στη χθεσινή ανάρτηση; Αν περνάς στο β’γύρο με ένα ψήφο διαφορά (Κοντόσταυλος) και μπόλικα άκυρα της τρίτης παράταξης (Σταμέλος) η τελευταία δεν έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στο εκλογοδικείο και ότι αυτό αποφασίσει;

    Άσχετο: Τι σχέση έχει ο Αχ. Καραμανλής με τα γενόμενα στην Καισαριανή;

  52. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    51: Δίκιο έχεις για τη νομοθεσία αλλά δεν ήταν δεύτερος ο Κοντόσταυλος, αυτός ήταν πρώτος. Δεύτερος με μία ψήφο διαφορά ήταν ο Καμπάκας. Όχι ότι αυτό αλλάζει τα υπόλοιπα.

  53. Ριβαλντίνιο said

    Και οι συνεπώνυμοι

    «Σαραντάκου οικογένεια ζούσε στη Σκάλα του Βαχού, από όπου εγκαταστάθηκε στο Βαχό και θεωρείται ότι προέρχεται από τους Κοντόσταβλους του Τσόπακα. Στ.Πατρικουνάκου, Βαχός Μάνης, Αθήνα 1999, σσ. 39 και 40.»

    Δεκεμβρίου μαρτυρολόγιον – πριν από 125 χρόνια

  54. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    31. >>κάτασπρο αράπικο άλογο
    Και κάτασπρο και αράπικο, σουρρεαλιστικό κλικ.
    Ενώ: κάτασπρο αραβικό άλογο, ε; 🙂
    κι ένα αριστουργηματικό άλογο, του Τορίνου.

  55. Νέο Kid Στο Block said

    Eφη. Αράπικο σημαίνει Αραβικό. Όχι μαύρο.

  56. vioannis said

    #51
    Και βέβαια να τηρείται η νομοθεσία, αλλά όχι να την επικαλούμαστε επιλεκτικά. Ας πούμε, παράδειγμα λέω, η νομοθεσία για τα οικονομικά των κομμάτων…..Με τον Αχιλλέα έδωσα ένα παράδειγμα για να θυμίσω τη θέση του ΚΚΕ ότι “Η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη στην ταξική κοινωνία”. Εκτός, προκειμένου να επιτύχουμε ένα εφήμερο ρούμπο τη βαφτίζουμε ανεξάρτητη, τι έχουμε να χάσουμε άλλωστε…..

  57. sarant said

    53: Καλά λες!

  58. spiral architect said

    @56: Φυσικά και συνεχίζοντας λέω ότι, π.χ. σε ένα Δήμο με εκλογικό σώμα -λέμε- 10.000 ψηφοφόρων, αν ανέκυπτε διαφορά μεταξύ δυο υποψηφίων της τάξης των 300 ψήφων, δεν θα έκανε δεύτερος (ο με τους λιγότερους ψήφους δηλαδή) προσφυγή στο εκλογοδικείο, γιατί μάλλον θα την έχανε. Αλλά για ένα ψήφο και με μπόλικα άκυρα να περιμένουν, ο οποιοσδήποτε θα έκανε προσφυγή.
    Η περίπτωση της τελευταίας εκλογής του Αχ. Καραμανλή είναι για το ΚΚΕ ξένος αχερώνας που δεν μπαίνει μέσα. Ο αδελφός του εθνάρχη έφαγε έδρα από νεοδημοκράτη. 😛

  59. # 20

    και εγώ ήξερα κάποια κοπέλλα με το όνομα Λίνα που έβγαινε από το όνομα της γιαγιάς της δηλαδή Κοντοσταβλίνα !

  60. Πέπε said

    @12: μα κανείς;

    Έφιππος χώρει, γενναίε στρατηγέ, ανά τους αιώνας, / διδάσκων τους λαούς πώς οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι.

    Να προσθέσω δε ότι στάβλο λένε στην Κάρπαθο την αγροικία. Το σπίτι που έχει κανείς εκτός χωριού, κοντά στα χωράφια του. Καθώς σήμερα σχεδόν όλα τα χωράφια (τα λίγα που καλλιεργούνται) είναι πλέον προσβάσιμα με αυτοκίνητο και επομένως δε χρειάζεται να μετακομίζουν οι άνθρωποι όποτε έχουν αγροτικές εργασίες, οι στάβλοι είναι πλέον κυρίως εξοχικά.

  61. Πάνος με πεζά said

    @ 60 : Εύγε, απλό ήταν αλλά ουδείς συνεκινήθη ! Στο θέμα που μας είχαν βάλει για γραμμικό σχέδιο, το 1987, ήταν μια αγροικία. Οι χώροι περιγράφονταν στην, προς αντιγραφή, Κάτοψη, ως «Στάβλος», «Πατάρι», «Αχούρι». Το τρίτο, ήταν η μέρα που μάθαινα την κυριολεξία του.

    Επίσης, εξ’ αφορμής, μου ήρθε μια λεζάντα που υπήρχε στα προγνωστικά αγώνων ιπποδρόμου : «Οι ίπποι (π.χ.) Ξεδοντιάρης και Αστραχάν είναι ομόσταυλοι». Αυτό είχε κάποια σημασία για το ποντάρισμα, που ως μη αλογομούρης φυσικά αγνοώ.

  62. Εαμοβούλγαρος said

    Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

    1) Γιατί, άραγε, ο κ. Σαραντάκος αποκρύπτει από τους Ρωμιούς αναγνώστες του ότι η Ιρλανδο-Κύπρια τραγουδίστρια Τούλα – Πωλίνα Κοντοστάβλος http://en.wikipedia.org/wiki/Tulisa_Contostavlos έγινε διάσημη και πάμπλουτη στην Βρετανία, επειδή είχε την ευφυΐα να διαρρεύσει στο Διαδίκτυο έν 6λεπτον βίδεον, εις το οποίο έκαμνε πεολειχίαν εις τον εραστήν της;

    Ιδού τί γράφει η έγκυρος WIkipedia, για να μή νομίσητε ότι παρεφρόνησε ο Εαμοβούλγαρος, αφού δεν αντελήφθητε τον μέγα σάλο που είχε γίνει το σωτήριον έτος 2012 σε Βρετανία και ΗΠΑ με την διάσημη αυτή συμπατριώτισσά μας

    «Sex tape
    In March 2012, a 6 minute sex tape of Contostavlos and her former lover Justin Edwards emerged on the internet.[60] Contostavlos was granted an injunction (Contostavlos v Mendahun) that legally blocks the distribution of the tape.[61] The injunction prohibits anyone from using, publishing, communicating or disclosing all or any part of the film to any other person.[62][63]
    Simon Cowell stated that the scandal would not affect her job on The X Factor. In the aftermath she later recorded a video response in which she clarified the relationship on her YouTube account «Tulisaconto»,[64][65] and stated that she was both heartbroken and devastated by Justin Edwards’ release of the video.[60][66]
    In July 2012, she settled a legal action against Edwards, who apologised for releasing the tape.[67] Her lawyer is still pursuing action against Edwards’ former manager Chris Herbert, who has had his job as a consultant on The X Factor suspended.[68]»

    Κι επειδή το παρόν Σαραντάκειο Ιστολόγιο δεν φοβάται την Αλήθεια, ιδού η διεύθυνσις του βίδεο, γιά να αντιληφθείτε πού μπορεί να οδηγήσει και την πιό χαζούλα Ρωμιά με το περίεργο όνομα Τουλίσα Κοντοστάβλος το Ελληνικό Δαιμόνιο:

    http:// [λογοκρισία]

    Επίσης, εδώ δείτε πώς διατηρείται ο μύθος της: Εκατοντάδες Αγγλο-Αμερικάνοι ανεβάζουν βίντεο στα οποία τραβάνε τον εαυτό τους να αυνανίζεται πάνω στην φωτογραφία της Τουλίσας

    http:// [λογοκρισία]

    Δείτε και μερικά ρωμέϊκα δημοσιεύματα για το ίδιο θέμα

    http://www.fimes.gr/2012/03/tulisa-contostavlos-video/

    http://www.axiaplus.gr/article/2679/eisai-megalh-toylisa-video/

    2) Ελπίζω να μή με αποβάλει με κόκκινη κάρτα ο αγαπητός κ. Σαραντάκος, διότι ετόλμησα να ψελλίσω την Αλήθεια. Δεν επιθυμώ να προκαλέσω τους σεβαστούς Ρωμιούς αναγνώστες, αλλ’ απλώς να επισημάνω την υποκρίσία ημών των Ρωμιών: Όταν πήγε να κάνει το ίδιο η Τζούλια Αλεξανδράτου εδώ στο αποβλακωμένο (από το Χριστιανικό Ευαγγέλιο) Ρωμέϊκο, πέσαν όλοι οι Ρωμιοί επάνω της, την στιγμάτισαν ως πουτάνα και σταμάτησαν να την προβάλουν από την Τηλοψία, όπως μανιωδώς έκαναν μέχρι το 2010. Αντιθέτως, στην απαλλαγμένη από την βρωμερή Ρωμιοσύνη Αμερική, οι διασημότερες σελέμπριτυς, η Αρμένισσα Κίμ Καρντασιάν και η περιβόητη Πάρις Χίλτον έγιναν διάσημες, επειδή ακριβώς εφρόντισαν να διαρρεύσουν εις το Διαδίκτυο τα πορνοβίντεά τους. Κι όμως: Αυτές τις παρουσιάζουν καθημερινώς τα Ρωμέϊκα Κανάλια, λές και δεν συμβαίνει τίποτα, ενώ την απείρως πιό όμορφη Τζούλια Αλεξανδράτου την έχουν αποκλείσει ως στιγματισμένη.

    Εδώ μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε τα θρυλικά βίδεο της Καρντασιάν και της Χίλτον, πρίν τα εξαφανίσει η κλίκα του Μεταλληνού με τα εδώ φερέφωνά της κ.κ. Blog-oti-nanai και Theo

    http: [λογοκρισία]

    http: [λογοκρισία]

    Οι Αμερικάνοι τόσο πολύ αγάπησαν την Κίμ Καρντασιάν από αυτό το βίντεο, που προ ημερών η εν λόγω ασχημούλα Αρμένισσα έβγαλε 43 εκατ. δολάρια από το παιχνίδι στα κινητά τηλέφωνα που φέρει το όνομά της.

    http://www.protothema.gr/life-style/article/425354/i-kim-kardashian-evgale-43-ekat-dolaria-apo-paihnidi-se-kinita-tilefona/

    3) Τελειώνοντας, και επειδή παρατηρώ ότι οι πλείστοι αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου έχουν μεγάλες αδυναμίες στην στίξη και στην σύνταξη της ρωμέϊκης γλώσσας, προσφέρω τον «Οδηγό της Νεοελληνικής Γλώσσας» του Πατάκη, αν και είμαι βέβαιος πως ελάχιστοι Ρωμιοί αναγνώστες θα φιλοτιμηθούν να τον κατεβάσουν και να τον ξεφυλλίσουν, πόσο μάλλον να τον μελετήσουν

    https://www.scribd.com/doc/249257463/%CE%86%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CE%99%CE%BF%CF%81%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CE%9F%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CE%A4%CE%B7%CF%82-%CE%9D%CE%B5%CE%BF%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%93%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%A0%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82

    Με Αγάπη Χριστού
    ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΣ

  63. 61,
    Πάνο, καθότι «με πεζά», κατανοητό το «μη ιππόμορφος» 🙂
    Το πανθιστολόγιο έχει ήδη αναλύσει και το στοχαστικό/κβαντικό φαινόμενο των ομόσταβλων ίππων!

  64. Πάνος με πεζά said

    Oύτε καταλαβαίνω πια τι (και πώς !) μπαίνει ως συνημμένο ! Να και ολόκληρα βιβλία, σε λίγο ίσως δούμε και CD του Πλούταρχου ! Ή κουπόνια για σούπερ-μάρκετ ! 🙂

  65. sarant said

    62: Λογοκρίθηκαν μερικά λινκ και υψώθηκε πορτοκαλιά κάρτα.

  66. spiral architect said

    @65: Βαθιά πορτοκαλιά … 👿
    (που λεν οι κάγκουρες με τα Ιmpeza)

  67. Πέπε said

    Σαγκουϊνιά.

  68. sarant said

    66: Τι είναι αυτά που έχουν οι κάγκουρες;

  69. Απ’ τον κόμητα (comes) και ο count, σαν τον λογοπαικτικό Κάουντ ντε Μάνι (διόρθωση: Ντε Μονέ) στην σκηνή από το παρωδιακό History of the World Part I.

  70. physicist said

    #66, #68. — Subaru Impreza, ίσως;

  71. https://sarantakos.wordpress.com/2011/01/04/aklisia2010/ σχόλιο 5 καὶ 52 κ.ε.

  72. spiral architect said

    @66: Subaru Impreza που τρώνε φανάρια. 🙂
    (μου’φυγε ένα r)

  73. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    55.>>Αράπικο σημαίνε Αραβικό.
    ε ναι μα το κλικ (του μυαλού μου ροκανίδια)είναι μυστήριο και πάει πρώτα στο αράπης=μαύρος και γι άλογα, το μαύρο μου ρχεται πρώτα σαν αρχετυπικό. Κανέναν σ άσπρο άλογο δεν περίμενα ως φαίνεται 🙂
    Μαυρούλα αραπίνα δεν είναι πλεονασμός τώρα που το σκέφτομαι.

    >> κρίτρια
    υποκριτής-υποκρίτρια αφού

  74. alexisphoto said

    και φυσικά υπάρχει και ο «κοντοπούτανος» που λέγαμε και στο στρατό.
    Για περισσότερα στο σλανγκ.γρ

  75. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    70-72: Α, ναι, μερσί!

    71: Και το θυμόμουν αμυδρά πως τόχαμε συζητήσει ξανά.

  76. Πάνος με πεζά said

    Και ο κοντοψώλης !

  77. Γς said

    Και επειδή τώρα μόλις η θεούσα κυρά μου λέει ότι σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες και τα κιτάπια της μετά τον Εσπερινό του Αγίου [που έχει ήδη γίνει] μπορώ να πάρω τλφ τον γιο μου και να του ευχηθώ Χρόνια Πολλά για την γιορτή του.

    Οπότε εδώ κολλάς κι εσύ Νικοκύρη:

    Χρόνια Πολλά

  78. Εγώ περνούσα μια γέφυρα για να πάω στο Συγγρού, δίπλα στο Λαϊκό περνούσε ο Ιλισσός, ενώ στο σημείο που ΄ςγινςε η Πινακοπθήκη υπήρχαν σλαμς

    Μια κακιούλα για πλάκα, εφόσον ξέρω πως είναι απροσεξία – Ίσως να έχει κάποιος ΣΣΣ την ευγένεια να τη διορθώσει
    @47 Σμερδ… για να επιβάλλει τη δύναμή του (άπαξ)

  79. physicist said

    Άσεχτο ότι στο μεταξύ σήμερα, και σχεδόν ακριβώς 25 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, έχουμε για πρώτη φορά στη Γερμανία Πολιτειακή Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό από το κόμμα της Αριστεράς. Πρόκειται συγκεριμένα για τον Μπόντο Ράμελο στη Θουριγγία, που ηγείται της Κυβέρνσης Συνασπισμού από την Αριστερά, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. Σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητο στον Νικοκύρη κι ενδεχομένως αύριο τα μεζεδάκια να λέγονται θουριγγιανά, ποιος να ξέρει. 🙂

  80. 79 Και γω έτσι έμαθα και κάτι για τα γερμανικά λήγοντα εις -ow.

  81. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Και στην Αίγινα Κοντόσταυλοι
    Ο Χιώτης Αλέξανδρος Κοντόσταυλος, µε καταγωγή από αρχοντική βυζαντινή οικογένεια, διέθετε µεγάλη κατοικία, πολύ κοµψά επιπλωµένη, την πολυτελέστερη της Αίγινας, και ήταν οικονοµικός σύµβουλος του Καποδίστρια και διευθυντής του Εθνικού Νοµισµατοκοπείου. Η οικία διασώζεται σήµερα και βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του Νεκροταφείου της Αγίας Ειρήνης, όπως και η οικία του Τρικούπη, ακριβώς δίπλα της.

  82. physicist said

    #80. — Α, ναι, βέβαια. Θυμάμαι τότε στα 1990 που οι εφημερίδες έγραφαν για τον Χανς Μόντρωφ (Hans Modrow) ενώ είναι Μόντρο. Εύκολο να γίνει η παρεξήγηση, όμως.

  83. Μαρία said

    79
    Μεζεδάκια Ερφούρτης για ιστορικούς λόγους.

  84. Ιάκωβος said

    69, Μιχάλης Νικολάου

    Θα αναγνώρισες και τον ηθοποιό, που παίζει τον ακόλουθο του Κάουντ ντε Μάνυ.

  85. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    40. >>Έχασε ο Κοντόσταβλος και κέρδισαν οι (ολοένα και πιο πολύ) κοντόφθαλμοι.
    κοντόψυχε! 🙂

  86. 84,
    Βέβαια, ο Βουτσινάς, σε απολαυστική ερμηνεία («Don’t get saucy with me, Bearnaise!«)

  87. BLOG_OTI_NANAI said

    Και το θηλυκό «Κοντοσταύλαινα« (Σάθας, Χρονικό Λ. Μαχαιρά, 15ος αι.).

  88. Πάνος με πεζά said

    Παρελθούσης της δωδεκάτης (γενική απόλυτος, πως λέμε «διαγενομένου του Σαββάτου»), ας πω τα χρόνια μου πολλά από απόψε, μιας που αύριο προγραμματίζεται εκδρομή και ίσως να κάνω αποτοξίνωση από το πληκτρολόγιο ακόμα και το βράδι.

    Χρόνια πολλά στο Νοίκο, Κύρη του ιστολογίου, σε όλους όσοι άλλοι γιορτάζουν (μπλιαχχ…) και στον δεκαοχτάμηνο γιο μου !

  89. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα και για τις ευχές, Πάνο να χαίρεσαι τον πιτσιρίκο!

    79-83: Γιορτάζει ο Ράμελο, αλλά γιορτάζουμε κι εδώ, -εορταστικά θα είναι.

  90. Γς said

    Ε, ήταν γραφτό να κάνω κι αυτήν τη γκάφα.
    Και πρώτα πρώτα η παλιά ιστορία:

    Σαράντα και χρόνια πίσω.
    Μια δικιά μου που τσαλαμπούρδιζα ήθελε να φέρει και μια φίλη της και υποσχέθηκα να βρω κάνα φίλο μου. Και πιάνω ένα φιλαράκι συγκάτοικο στην πολυκατοικία.

    -Ρε συ θέλεις νάρθεις μαζί μου το Σάββατο. Είναι δυο ωραίες. Θα φας καλά.
    -Ου, μέσα.

    Και βγήκαμε και πήγαμε κει που πήγαμε και φάγαμε και ήπιαμε και και και. Αλλά ο δικός μου τίποτα.
    Μας χάλασε το κέφι. Εγινα και ρεζίλι που τους τον έφερα.

    Και μια μέρα στην πολυκατοικία, δεν άντεξα. Είπα τον πόνο μου στον Αντρέα.

    -Ετσι που λες Αντρέα μου. Μην σου ξεφύγει τίποτα. Τον πήρα μαζί μου για να βολέψει η δικιά μου μια φίλη της. Κι αυτός τίποτα. Πιπίλαγε το δάχτυλό του.
    -Γιατί δεν έπαιρνες εμένα;
    -Είσαι ρε; Όμως, μην έχουμε πάλι τα ίδια.
    -Τρελός είσαι;
    -ΟΚ, Με το που θα μπει μέσα στο αυτοκίνητο θα της πιάσεις κατευθείαν το μπούτι. ΑΜΕΣΩΣ! ΟΚ;

    Κι έφερε η δικιά μου την …ανιψιά της [απ την πλευρά του …άντρα της]. Κι έπαθα την πλάκα μου με το που μπήκε και κάθισε στο πίσω κάθισμα, δίπλα στον Αντρέα, ο οποίος αμέσως της βάζει χέρι.

    -Αντρέα!

    Και τον βλέπω στο καθρεφτάκι να μου γνέφει να μην ανησυχώ και ότι εκτελεί τα συμφωνηθέντα.

    -Αντρέα! Και γυρίζω και του βουτάω το χέρι από τα μπούτια της μικρής!

    Στη Γιορτή Κρασιού στο Δαφνί (70s) πήγαμε [και και … και γυρίσαμε]: Ο Πέτρος με τη θεία κι ο Γς με την ανιψιά.

    Αυτή ήταν η ιστορία.

    Και βρέθηκα προχτές απέναντι απ την παλιά μου πολυκατοικία. Στο συνεργείο μου, που πηγαίνω τακτικά.
    Αυτή τη φορά για «σκληρό δίσκο». Ευτυχώς με καταλαβαίνουν αμέσως, ότι για σκέτο δίσκο, πλατό, ρουλεμάν και τέτοια πρόκειται.

    Και χάζεψα πάλι απέναντι την παλιά μου πολυκατοικία.
    Οπότε ένα γεροντάκι μου λέει:
    -Μήπως είσαι ο Γιάννης;

    Σχεδόν μισός αιώνας έχει περάσει και με γνώρισε.
    Και άρχισα να ρωτάω για τον τάδε, τάδε και τάδε και όλο έφυγε, πέθανε και τέτοια μου απαντούσε.
    Θυμήθηκα και τον Αντρέα. Είχε φύγει κι αυτός και πιθανόν να την έχει κάνει και γενικώς.
    -Ωραίος ο Αντρέας.
    Και κάθομαι και του λέω την ιστορία, αρχίζοντας από εκείνον τον ντροπαλό, που αντικατέστησα με τον Αντρέα.
    -Μα ξέρεις πόσο μάπας ήταν. Σαν κοριτσάκι στο πρώτο της ραντεβού, Τι μαλάκας θεέ μου.
    -…
    -Πολύ μαλάκας.
    -..ξέρω.
    -Δεν ξέρεις τίποτα. Τι να σου λέω.
    -Ξέρω…Εγώ ήμουν

  91. nestanaios said

    Δεν χρειάζεται να πάμε στην Αγγλία να βρούμε κοντόσταυλους. Το πιό πιθανό είναι ο δήμαρχος να έχει καταγωγή από
    τον Κοντόσταυλο της Κορινθίας (Αρχαίαι κλεωναί) ἤ από κάποιον άλλο Κοντόσταυλο ανά την Ελλάδα.

    Βλέπετε τι παθαίνουμε όταν αντικαταστούμε το Υ με το Β. Ο «στάβλος» δεν έχει ετυμολογία.
    Ο δε «σταύλος έχει ετυμολογία και η ετυμολογία είναι μόνον ελληνική.

    Σίγουρα είναι δύσκολο να πείσουμε ότι ο «κοντόσταβλος προέρχεται από το «κομε και στάβλος» .
    Τα τοπωνύμια δε, σίγουρα δεν προέρχονται από το «κόμε και στάβλος».

  92. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Α ρε Γς με τις ιστορίες σου, πολύ γέλασα, νάσαι καλά φίλε μου.

  93. Μιλώντας για στάβλους, το ξέρατε πως στην Ιαπωνία οι σχολές σούμο αποκαλούνται στάβλοι;

    http://en.wikipedia.org/wiki/Heya_%28sumo%29

    Τι τραβάμε κι εμείς τα ζωντανά…

Σχολιάστε