Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πόσο τιμάται ένα πόδι;

Posted by sarant στο 9 Οκτωβρίου, 2010


Δεν είχα σκοπό να ανεβάσω και δεύτερο άρθρο σαββατιάτικα, αλλά διάβασα κάτι που με έκανε να αγαναχτήσω. Κι επειδή για αύριο έχω προγραμματίσει να ανεβάσω κάτι ευχάριστο, γράφω σήμερα αυτό που με έκανε να αγαναχτήσω, όσο κι αν δεν θέλω να σκεπάσω το άρθρο για τον στρατηγό Λαπαθιώτη.

Όπως διάβασα λοιπόν στην Αυγή, απ’ όπου πήρα και τη φωτογραφία του εγγράφου, η αρμόδια επιτροπή του ΙΚΑ αποφάσισε ότι το ταμείο δεν καλύπτει το κόστος για την προμήθεια ορθωτικών μέσων, δηλαδή θεραπευτικών υποδημάτων τα οποία καθυστερούν τις επιπλοκές του διαβητικού ποδιού και αποτρέπουν τους ακρωτηριασμούς, με το απίστευτο σκεπτικό ότι «με τη χρήση τους δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα με δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος«!

Έχω πραγματικά απορία να δω πώς υπολόγισαν το όφελος. Πόσο «τιμάται» ένα πόδι; Πόση τιμή πιάνει το να είσαι αρτιμελής, έστω και για 1-2 χρόνια, να μπορείς να βαδίζεις, να πηγαίνεις βόλτα το εγγόνι σου στα πρώτα του βήματα, να βγαίνεις έξω από το σπίτι σου, να αυτοεξυπηρετείσαι; Τις προάλλες λέγαμε ότι κυνικός είναι όποιος ξέρει την τιμη όλων των πραγμάτων αλλά την αξία κανενός (θαρρώ το είπε ο Όσκαρ Γουάιλντ) και η απόφαση του ΙΚΑ είναι μνημείο κυνισμού.

Θα μπορούσα να προσθέσω ότι αυτές τις «οικονομίες» (ακριβό στα πίτουρα και φτηνό στ’ αλεύρι) τις κάνει ένα διεφθαρμένο κράτος που αποφάσισε πως είδη όπως φίλτρα αιμοκάθαρσης δεν επιδέχονται μειοδοτικό διαγωνισμό και όρισε με υπουργική εγκύκλιο τιμές πολλαπλάσιες απ’ ό,τι π.χ στη Γερμανία (πότε θα δώσουν λόγο οι αρμόδιοι υπουργοί, Κακλαμάνης, Αβραμόπουλος και όλοι οι άλλοι; )

Και όσο κι αν είναι εύκολο και φτηνό, κι όσο κι αν είναι άδικο να επικεντρώνεται η κριτική στον υπάλληλο που πήρε την απόφαση, ή που του ανατέθηκε να την υπογράψει, δεν μπορώ να μην χαρακτηρίσω ταιριαστό το επώνυμο της κ. προϊσταμένης που υπογράφει: Μαρία-Ελένη Χάρου. (Εντάξει, δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό, μπορείτε να με βρίσετε γι’ αυτό). Πιο σοβαρά, παρατηρώ ότι η κ. Χάρου απαντά σε τρεις επιστολές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, που απέχουν δυο χρόνια μεταξύ τους. Άραγε, χρειάστηκε δυο χρόνια και βάλε η επιτροπή του ΙΚΑ για να προσδιορίσει την τιμή ενός ποδιού που ακρωτηριάζεται;

Θα μπορούσα να σταματήσω εδώ και να καταγγείλω τη λογική της αγοράς ή την αγοραία λογική του ΙΚΑ. Αλλά θα μπω στη λογική τους, και θα αμφισβητήσω τα συμπεράσματά τους, επειδή υποψιάζομαι πως δεν πήραν υπόψη όλους τους παράγοντες. (Με τέτοια δημιουργική λογιστική βγαίνουν  πιο συμφέρουσες οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών).

Θέλω να πω, έστω ότι πράγματι το θεραπευτικό παπούτσι δεν αποτρέπει τον ακρωτηριασμό αλλά απλώς τον αναβάλλει για 1-2 χρόνια. Ας δεχτούμε ότι αυτό δεν είναι ένα πρόσχημα και ότι βασίζεται σε κάποια στοιχεία (θα έπρεπε πάντως η Ομοσπονδία να μπορεί να δει τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίζεται η απορριπτική απόφαση). Υποθέτω ότι η τιμή της επιβράδυνσης για 1-2 χρόνια είναι ή μια μέση τιμή ή μια διάμεση τιμή, που σε κάθε περίπτωση θα ισχύει για τη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών, όχι για όλους. Σε μερικούς ο ακρωτηριασμός θα αποτραπεί για μεγαλύτερο διάστημα, ίσως και για πάντα, αν μη τι άλλο επειδή κάποιοι θα προφτάσουν να πεθάνουν στο ανάμεσα. Όμως, ο ακρωτηριασμός έχει κι αυτός κόστος, σαν επέμβαση εννοώ, όπως και η μετέπειτα περίθαλψη του ασθενή, με τεχνητά μέλη κτλ. που και από αυτά επιβαρύνεται το ταμείο.

Η συζήτηση έχει γίνει μακάβρια, αλλά συνεχίζω. Δεν ξέρω πόσο κοστίζουν τα θεραπευτικά παπούτσια των διαβητικών και υποψιάζομαι ότι οι εταιρείες που τα εμπορεύονται θα χτυπάνε αβέρτα την τιμή. Δεν ονειρεύομαι λύσεις όπως να έρθει το ταμείο απευθείας σε επαφή π.χ. με ρωσικές ή πολωνικές εταιρείες που θα είναι φτηνότερες. Δέχομαι ότι θα αγοραστούν τα αγρίως υπερτιμημένα παπούτσια που φέρνει ο εισαγωγέας. Αν πάρουμε λοιπόν δέκα διαβητικούς ασθενείς και τους δώσουμε θεραπευτικά παπούτσια, αν έστω και ένας ακρωτηριασμός αποτραπεί δεν θα καλύπτει το κόστος της χορήγησης παπουτσιών σε δέκα ασθενείς; Τόσο ακριβά είναι πια αυτά τα παπούτσια; Γιατί και τα τεχνητά μέλη κτλ. μόνο φτηνά δεν είναι, και επιτέλους δεν μπορώ να πιστέψω χωρίς περαιτέρω στοιχεία ότι πρόληψη βγαίνει ακριβότερη από τη θεραπεία.

Ουφ, τα είπα και ξεθύμανα. Αν σας χάλασα την καρδιά συγνώμη. Αν κάνω λάθος στους λογαριασμούς μου, να μου το πείτε.

83 Σχόλια to “Πόσο τιμάται ένα πόδι;”

  1. Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Αθανασία Καρούνου λέει στα «ΝΕΑ» πως η λογιστική νοοτροπία που βασίζεται στο κριτήριο κόστους- αποτελεσματικότητας είναι «επιεικώς απαράδεκτη». Και συνεχίζει: «Επικαλούνται στοιχεία που δεν έχουν επιστημονική βάση. Αντίθετα, το παράδειγμα της Γερμανίας έχει δείξει μείωση των ακρωτηριασμών έως και 85% με την εφαρμογή τριών μέτρων- της ιατρικής διάγνωσης και παρέμβασης, της χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων και κατάλληλης υπόδησης και της εκπαίδευσης του ασθενούς».

    Τονίζει μάλιστα, ότι αυτά τα ειδικά παπούτσια για διαβητικούς κοστίζουν 350 έως 400 ευρώ, ενώ ένας ακρωτηριασμός φτάνει να κοστίζει στα Ταμεία έως και 70.000 ευρώ!

    Σημειώνεται πως κάθε χρόνο στη χώρα μας 2.000-3.000 διαβητικοί ακρωτηριάζονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών. Μάλιστα, οι γιατροί τονίζουν πως πολλοί ακρωτηριασμοί θα μπορούσε να είχαν αποφευχθεί εάν οι ασθενείς- υπολογίζονται πως ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο στη χώρα μας- ήταν σωστά εκπαιδευμένοι και λάμβαναν τα κατάλληλα μέτρα.

    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4598192

  2. Εδώ, κι όχι αλλού, αξίζει να (τους) πεις «να πα’ να γαμηθείτε!»
    Σόρι κι εγώ, αλλά χρειαζόταν.

  3. Τι μπορεί να ευχηθεί κανείς στην κυρία Χάρου; Ας μην γίνω κακός.

    Το ΙΚΑ δεν καλύπτει επίσης το PET-scan, ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση καρκίνων.
    Σε λίγο θα φτάσουμε να μας φαίνεται επαναστατική η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Ομπάμα.

  4. echthrosofer said

    το χειροτερο(εμενα αυτο με σοκαρε) απο ολα ειναι οτι η αποφαση ενδυεται μια τεχνοκρατικη επιφαση

  5. Immortalité said

    Δεν θα πω ότι σοκαρίστηκα γιατί θα πω ψέμματα. Εδώ έχω διαβάσει σε δικόγραφο ασφαλιστικής (εργατικό ατύχημα, αλλοδαπός εργάτης με κομμένο χέρι ή δάχτυλα δεν θυμάμαι), ότι δεν πρέπει να επιδικασθεί προσωρινά εκτελεστή αποζημίωση (αλλά να περιμένει τη έφεση του αγίου κάποτε ανήμερα) γιατί λέει ως αλλοδαπός έχει συνηθίσει στις κακουχίες και δεν έχει ανάγκη. Πας το βράδυ σπίτι σου και πλένεσαι και η βρωμιά δεν φεύγει με τίποτα…

    (@ 3 Να μην το κάλυπτε μέχρι πριν 2 χρόνια που υπήρχε ένα μόνο στο Υγεία και κόστιζε 2.000 ευρώ να (μην) το καταλάβω. Αν και το ΤΕΒΕ το κάλυπτε. Ούτε τώρα που έχει και ο Ευαγγελισμός δεν το καλύπτει; )

  6. Ακρωτηριασμένος said

    Καρκίνο στα παιδιά τους έυχομαι.

  7. Immortalité said

    @6 Ας μη συμπεριφερόμαστε πιο απαράδεκτα από αυτούς που κρίνουμε. Ήμαρτον δηλαδή.

  8. Φρίκη!

  9. Σωστα ανεφερες τον καρκίνο «Ακρωτηριασμένε»

    Και οταν τον παθουν σε μορφη που δεν αποφευεγεται το μοιραιο μετα απο καποια χρονια το ΙΚΑ να μην εγκρινει τη δαπανη που θα ειναιθ μεγαλυτερη απο το αναποφευτκο κοστος της κηδείας.

    «Εδώ, κι όχι αλλού, αξίζει να (τους) πεις «να πα’ να γαμηθείτε!»» λεει ο Stazybο Hοrn. Διαφωνω, αυτο ειναι ελαχιστο ασε που μπρει και να το ευχαριστηθουν. Δικαστική τιμωρια τους χρειαζεται.

  10. Εγώ λέω να προσχωρήσουμε στην λογική του πιο ανάλγητου τεχνοκράτη που μετρά μόνο το οικονομικό κόστος και όφελος .Ακόμα κι έτσι έπρεπε να εγκρίνεται η δαπάνη και αυτό προκύπτει από αυτό που γράφει ο κ.Σαραντάκος:
    «Τόσο ακριβά είναι πια αυτά τα παπούτσια; Γιατί και τα τεχνητά μέλη μόνο φτηνά δεν είναι, και επιτέλους δεν μπορώ να πιστέψω χωρίς περαιτέρω στοιχεία ότι η πρόληψη βγαίνει ακριβότερη από τη θεραπεία.»
    Η παραπάνω φράση είναι το κλειδί για να πείσεις τη γραφειοκρατία .
    Μια άλλη λύση είναι να κρεμάσεις τους γραφειοκράτες από τα έντερα…
    πώς το έλεγε ακριβώς ο Λένιν ;

  11. Αλήθεια, μήπως πρέπει να ψάξουμε τι είδους συμφέροντα υπάρχουν πίσω από τους 2.000-3.000 ακρωτηριασμούς; Γιατί αν κάποιοι τσεπώνουν έστω και ένα 10%-20% από τα 50.000-70.000 ευρώ που κοστίζει ένας ακρωτηριασμός, νομίζω μπορώ να καταλάβω γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν για ειδικά υποδήματα.

    Είμαι πολύ καχύπτοτος; Μπορεί. Αλλά με τόσα που έχουμε δει πια, τα περιμένω όλα!

    Υ.Γ. Να δείτε που την προϊσταμένη την επέλεξαν βάσει του επιθέτου της

  12. Εντάξει, το ΙΚΑ έχει οικονομική στενότητα.
    Καταλαβαίνω ως ένα σημείο να μην εγκρίνει ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις, που μπορεί και να μην έχουν θεραπευτική χρησιμότητα. (Για τη συγκεκριμένη ποζιτρονική εξέταση δεν ξέρω τίποτε.)
    Όμως να μην εγκρίνει θεραπευτικά μέσα, και μάλιστα – κατά τη δική του κοστολόγηση – 250 ψωροευρώ, με το σκεπτικό ότι δεν αποτρέπουν οριστικά τον ακρωτηριασμό, αυτό πια είναι τελείως άνω ποταμών. Μήπως κι ο ακρωτηριασμός ή όποια άλλη ιατρική πράξη αποτρέπει οριστικά το θάνατο; Δεν τον αναβάλλει απλώς κατά μερικά χρόνια ή το πολύ δεκαετίες; Και η ανακούφιση του έστω μη σωζόμενου οριστικά αρρώστου πού πάει; Και το γεγονός ότι γι’άλλα ένα-δυο χρόνια θα έχει το πόδι του; Ε, αει στο διάολο πια!

  13. sarant said

    Φοβάμαι ότι μπορεί να έχει δίκιο ο Δημήτρης ο Αγοραστός, οι ακρωτηριασμοί να προτιμιούνται επειδή αφήνουν μεγάλο κέρδος.

    Από την άλλη,ίσως να σκέφτονται οι ιθύνοντες ότι αφού η τιμή ενός τέτοιου παπουτσιού δεν είναι απαγορευτική, 300 ευρά είναι, θα κάνει τα αδύνατα δυνατά ο μέσος διαβητικός και θα το αγοράσει με δικά του έξοδα κι έτσι θα ακρωτηριαστούν μόνο όσοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

  14. aerosol said

    Άραγε ποιά είναι τα μέλη της Έκτακτης Ειδικής Επιτροπής της Διοίκησης που πήραν αυτή την πεφωτισμένη απόφαση;

  15. marulaki said

    Ούτε ψυλλος στον κόρφο της όταν το υπέγραφε… Ε, και αφού όλοι θα πεθάνουμε, δε χρειάζεται πλέον δημοσια περίθαλψη… Μα είμαστε σοβαροί επιτέλους;!;!;

  16. ΚαπετάνΈνας said

    Αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα, όταν έρθει κι η σειρά της δικιάς μας της γενιάς να βγει στη σύνταξη, αυτό θα γίνεται στα 80 και αμέσως μετά, σε ειδική τιμητική τελετή, για να μη βασανιζόμαστε κι άλλα λίγα χρόνια, θα μας εκτελούν.

  17. Πως η κ. Χάρου (ή ο οποιοσδήποτε γραφειοκράτης) βάζει την υπογραφή της κάτω από τέτοια αίσχη; Τη διάβασε καν; Κι’αν τη διάβασε κατάλαβε τι έγραφε και που έβαζε το όνομά της; Τόσο πολύτιμη είναι η κωλοθέση στο δημόσιο τελικά, τόσο φτηνή η αξιοπρέπεια;

  18. ΚαπετάνΈνας said

    #17
    Η κ.Χάρου τα ζύγιασε, τη αξιοπρέπεια και τη θέση της, και αποφάσισε.Ήταν τότε που βγήκε το ρεμπέτικο:

    Η Χάρου βγήκε παγανιά
    μες των ΑΜΕΑ τη γειτονιά

    Κι από τον πολύ συλλογισμό,
    προτιμά το διορισμό.

  19. Qq said

    Φοβάμαι, η εποχή έφτασε που θα παρακαλάς να σε εκτελέσουν. Θυμάμαι την μάνα μου, που σε σχετική νεαρή ηλικία πέθανε από ανεπάρκεια νεφρού. Στο τελευταίο στάδιο της δεν έπιαναν τα φάρμακα και επί δύο εβδομάδες πάλευε να πεθάνει. Οι γιατροί δεν τις χορηγούσαν παυσίπονα, αφού θα πεθάνει που θα πεθάνει και τα φάρμακα είχαν μικρής διάρκειας επίδραση και κυρίως ήταν πανάκριβα και δυσεύρετα. Έπρεπε να γίνει μεγάλη φασαρία για να της δώσουν υπνωτικά, που δεν κόστιζαν και πολύ, να περνά τις τελευταίες ώρες της κοιμούμενη. Καλύτερα να της κάνανε ευθανασία να γλίτωνε τους πόνους.

    Φαίνετε το έχει η φύση του επαγγέλματος. Οι γιατροί έχουν ζήσει τόσα φρικιαστικά πράματα που έχουν πάθει αφασία και δεν τους συγκινεί τίποτα. Εν μέρει μπορείς να τους δικαιολογήσεις. Αλλά για τους διοικητικούς υπαλλήλους που υπογράφουν τέτοιες αποφάσεις δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

  20. Ποιος καθορίζει τις τιμές των επεμβάσεων; Πολλά χιλιάρικα ρε παιδιά. 70.000 για τό ‘να, 100.000 για το άλλο.
    Με αυτήν την λογική και μέσα πάντα στην τεχνοκρατική φιλοσοφία, νομίζω ότι συμφέρει να συμπεριλάβει τα παπούτσια καθώς έτσι κερδίζεται χρόνος και πιθανόν μέσα σε αυτά τα 2-5 χρόνια να προκύψει και δεύτερη επέμβαση (πχ ένα μπαϊπας, μια καιρσαρική, κάτι ρε παιδί μου). Επομένως με δύο ταυτόχρονες επεμβάσεις ισχύει ο νόμος της αγοράς περί επεμβάσεων σε τιμές χονδρικής.

    Μια άλλη λύση είναι η κρυογονική. Βάζεις όλους τους διαβητικούς στην κατάψυξη και τους χειρουργείς με τον επιθυμητό ρυθμό. Θέλεις 1000 το χρόνο; Ξεπαγώνεις 1000 το χρόνο. Οι άλλοι στον πάγο.

    Μπορείς τέλος να μην τους εγχειρίζεις καν καθώς το ΙΚΑ δίνει λιγότερα για μια κηδεία εν σχέση με μια επέμβαση. Επομένως μεταξύ υποδημάτων, επεμβάσεως και κηδείας συμφέρει η τελευταία

  21. Με τσαντίζουν οι σχολιαστές που απο την οθόνη τους λυντσάρουν μιαν υπάλληλο και κανείς δεν λέει τι θα έκαμνε αν ήτανε πραγματικά – όχι θεωρητικά – στη θέση της. Το έγγραφο γράφτηκε στις 5 Αυγούστου. Το έλαβε η Αυγή, παλούκωσε την υπάλληλο και καθάρισε. Όμως τι απέγινε απο τότε, δυο μήνες μετά; Θα περίμενα να’στελνε ο αρχισυντάκτης ένα δημοσιογράφο να βρει τον διαβητικό και να μάθει τι απέγινε, πριν δημοσιεύσει το έγγραφο. Να ρωτούσε την Ομοσπονδία πώς εξελίσσονται αυτές οι περιπτώσεις, λ.χ. πόσοι διαβητικοί πληρώνουν απ’τη τσέπη τους (όπως σημειώνει ο Sarant) και πόσοι όχι, αν η Ομοσπονδία απευθύνεται σε πλούσιες Μονές και χορηγούς, αν… αν… Δεκάδες ερωτήσεις που θα βασάνιζαν τον κάθε σωστό δημοσιογράφο και πολίτη. Επίσης στο ΙΚΑ, να συναντήσει την υπάλληλο που θα μπορούσε να είναι αδελφή ή μάνα του. Θα πάει άραγε τη Δευτέρα, έστω ένας αναγνώστης της Αυγής να ψάξει το θέμα και να περιγράψει αυτή τη τραγωδία;

    Όμως αντ’αυτού, φτού! Μόνο φτύσιμο και χάχανο για να ξελαμπικάρετε την κωλοσυνείδησή σας.

  22. αν η Ομοσπονδία απευθύνεται σε πλούσιες Μονές και χορηγούς

    Αυτό είναι λοιπόν το μοντέλο του μέλλοντος; Επιστροφή στους Συλλόγους Φιλανθρώπων Κυριών;!

  23. Ένα εκατομμύριο, εκατόν μία χιλιάδες, εκατόν μία και δέκα για το φιλόπτωχον ταμείο.

  24. Δύτη, Στράβωνα, πώς αλλιώς ήθελες να τους ειρωνευτώ, όταν οι κρατούντες αντί για δικαιοσύνη προσφέρουν φιλανθρωπία, κι η αγέλη των εξοργισμένων κραυγές αντί για δράση;

    Κατά τα άλλα, εκεί σάς έσταξε η ουρά του ποντικιού;

  25. Immortalité said

    @ 21 κανείς δεν λέει τι θα έκαμνε αν ήτανε πραγματικά – όχι θεωρητικά – στη θέση της. Εξαρτάται από την αξιοπρέπεια του καθενός φίλτατε. Την υπογραφή μας πρέπει να προσέχουμε που τη βάζουμε. Υπάλληλος του Δημοσίου δεν σημαίνει απώλεια προσωπικής συνείδησης και υπακοή στο Σύστημα. Μην τα κάνουμε όλα σόπατα.

  26. sarant said

    Πέτρο, δεν νομίζω η κριτική να απευθύνεται τόσο στην υπάλληλο που υπογράφει όσο στο ίδρυμα και στο πλαίσιο λιτότητας που έχει χαράξει -διότι και η υπάλληλος κάποιες κατευθυντήριες γραμμές εφαρμόζει.

  27. Δημήτρης Ταλιακός said

    Ηθελα να ξέρω πως ένοιωθε όταν υπέγραφε αυτή τη κατάπτυστη επιστολή η κα Χάρου.
    Οπου φτωχός και η μοίρα του !

  28. Νίκο, διαφωνώ. Οι 3, 17 και 18 τη λυντσάρουν ονομαστικά (ο 18 με χαχανητά στιχάκια) και οι 6, 9 και 15 έμμεσα (και με την ευχή, «καρκίνο στα παιδιά τους»…) Αγέλη με καλυμμένα πρόσωπα. Δοσ’τους οθόνες και θα σού βομβαρδίζουν εκ αποστάσεως Βελιγράδι και Βαγδάτη, Γκουέρνικα και Γάζα.
    Δεν ξέρω για την υπάλληλο – ίσως να είναι σιχαμένη, ίσως να έχει παραιτηθεί, ίσως έχει κάτι να πει που να μάς αφορά όλους. Κανείς δεν θέλει να ξέρει; Είναι αισχρό που κανείς στην Αυγή δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει δυο βήματα ως την Αγίου Κωνσταντίνου, να ψάξει να δει τι γίνεται.

  29. ΚαπετάνΈνας said

    Δεν έχω καμία αντίρρηση, ότι οι υπάλληλοι είναι η τελευταία τρύπα του ζουρνά, αλλά να σε στέλνει στο χάρο η κυρία …Χάρου, δε συμβαίνει κάθε μέρα.
    Και αν δεν κάνουμε και λίγη πλάκα, δεν αντέχεται εύκολα όλο αυτό που ζούμε.

    Όσο για τις ευθύνες, όλοι φταίμε. Και η ηγέτιδα τάξη που μας έχει εξουθενώσει, και τα ΜΜΕ που είναι το σημερινό «όπιο του λαού», και η ηγεσία των κινημάτων και της αριστεράς που δεν έχει να προτείνει ένα ολοκληρωμένο πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα, και ο περιβόητος κυρίαρχος λαός που δεν αντιδρά.

    Όσο για το δρόμο και το πεζοδρόμιο, είναι αναγκαία συνθήκη για μια αλλαγή, αλλά ούτε από μόνος του είναι ικανή συνθήκη, ούτε η καθοριστική.

    Γιατί και επί Ιουστινιανού οι χουλιγκάνοι έκαψαν την Πόλη, αλλά ο Μεσαίωνας δεν έπεσε.

    Οι καινούριες ιδέες θα ανατρέψουν αυτή την κατάσταση.

  30. Το 3 δεν λυντσάρει ονομαστικά. Αναρωτιέται πώς θα ένιωθε ο χ υπάλληλος (και μιλώ για όλη την επιτροπή) αν βρισκόταν στην ανάγκη να χρειαστεί το θεραπευτικό υπόδημα.
    Καλά τάπε ο Echthrosofer αμέσως μετά. Αλλού στάζει η ουρά του ποντικού.

  31. @ 25 γράφεις «Εξαρτάται από την αξιοπρέπεια του καθενός».
    Μάλιστα. Κάθε τόσο κάποιος αξιοπρεπής πηδά απ’το παράθυρο παρά να υπογράψει αθλιότητες. Υπάλληλος, δημοσιογράφος, συνδικαλιστής, υπουργός. Ή πετά κατάμουτρα την παραίτησή του κι οι εφημερίδες τον εκθειάζουν. Στείλε μου παρακαλώ τα αποκόμματα.

  32. Immortalité said

    @ 31 Κάθε τόσο κάποιος αξιοπρεπής πηδά απ’το παράθυρο παρά να υπογράψει αθλιότητες.
    Εάν βλέπετε μόνο αυτές τις δύο εναλλακτικές, δεν νομίζω ότι μπορούμε να πάμε παρακάτω…

  33. Qq said

    Από την άλλη, καλό είναι να μιλήσει κάνας γιατρός που γνωρίζει και να πει για αυτά τα παπούτσια. Μήπως τελικά είναι όντως άχρηστα και πέρα από μία ψυχολογική υποστήριξη στον ασθενή, έως ότου συνηθίσει στην ιδέα ότι θα χάσει το πόδι, δεν προσφέρει τίποτα? Δύο χρόνια μέχρι να του το κόψουν είναι πολύ λίγα, μάλλον το πόδι είναι κατεστραμμένο και αμφιβάλλω αν τώρα του είναι χρήσιμο και μπορεί να περπατά.

  34. Qq said

    Σε αυτή την περίπτωση θα έλεγα, καλύτερα να του το κόψουν τώρα, παρά να ταλαιπωρείτε ακόμα δύο χρόνια με πόνους στο ένα πόδι και να επιδεινώνει την κατάσταση στο άλλο. Με το τεχνητό πόδι θα έκανε καλύτερη ζωή.

  35. Immortalité said

    Ρε Qq τί ό,τι να ναι είναι αυτά που γράφεις; Γιατρός είσαι; Ξέρεις τί προβλήματα κουβαλάει ένα τεχνητό μέλος όσο τέλειο κι αν είναι; Για να σοβαρευτούμε λίγο. Σε λίγο θα μετράμε τις ώρες του καθένα και θα τίθεται ζήτημα αν αξίζει να ζήσει ή όχι. ‘Ελεος δηλαδή!

  36. Qq said

    Για όσους ορμίσουν να με κατασφάξουν, κάπως έτσι φαντάζομε το διαβητικό πόδι στο τελικό στάδιο, δύο χρόνια πριν το κόψουν, και κανένα παπούτσι δεν σε σώζει.
    http://www.vascular.gr/pic1.php?num=11&id=13

  37. Immortalité said

    Καλά ό,τι και να σου πει κανείς εσένα λίγο είναι.

  38. eréndira said

    31
    Πάντως ο πατέρας ενός φίλου μου που ήταν υψηλόβαθμος υπάλληλος στη νομαρχία (διευθυντής, αν δεν κάνω λάθος) στη διάρκεια της καριέρας του τουλάχιστον αρνήθηκε πολλές φορές να βάλει την υπογραφή του. Και μεγάλωσε τρία παιδιά σε ένα σπίτι με δυο κρεβατοκάμαρες και με ένα σαράβαλο που ποτέ δεν άλλαξε, ενώ ένας συνάδελφός του έφτιαξε βίλες και πήρε από ένα πολυτελές αμάξι για κάθε μέλος της οικογένειας.

    Όπως και να ‘χει, άσχετα από την κυρία Χάρου και τις ενδεχόμενες επιλογές της, η «Έκτακτη Ειδική Επιτροπή της Διοίκησης» είναι σίγουρα υπεύθυνη για αυτή την αισχρή απόφαση.

    Διαφωνώ με το «καρκίνο στα παιδιά τους» ακόμα και για αστείο. Πρώτα πρώτα γιατί το θέμα δεν χωράει αστεία, κι επιπλέον επειδή ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις δικές του πράξεις και όχι για τις πράξεις των γονιών του ή των παιδιών του.

  39. Qq said

    37- λες να υπάρχουν θαυματουργά παπούτσια και να μπορεί ο ασθενής της φωτογραφίας να περπατά? Μπορεί να είναι κι έτσι, δεν επιμένω. Αποχωρώ και παραδίδω το λόγο στον γιατρό της βραδινής βάρδιας.

  40. ΚαπετάνΈνας said

    #21
    «Μόνο φτύσιμο και χάχανο για να ξελαμπικάρετε την κωλοσυνείδησή σας.»

    Να υποθέσω κύριε Χαριτάτο (με συγχωρείτε, που δεν σας γνωρίζω), ότι εσείς ανήκετε σε κάποια οργάνωση πολιτών ή κόμμα;

    Αμφιβάλλω αν θα μαζικοποιηθείτε, εάν η στρατηγική σας είναι να δικάζετε τις «κωλοσυνειδήσεις» ανθρώπων που δεν γνωρίζετε.

    Τώρα,τα όρια της χρησιμότητας των μπλογκ και η κατάχρησή τους,με όλα αυτά τα τσατ και τα υβρεολόγια είναι ένα άλλο ζήτημα. Δεν έχω άποψη, είμαι σχετικά καινούριος εδώ, όμως τελευταία με έχει στοιχειώσει η γελοιογραφία, που είχε στείλει ο Δύτης, με εκείνον που ξενυχτούσε στο πληκτρολόγιο, λέγοντας ότι έχει μια σημαντική δουλειά: Ανακάλυψε ότι κάποιος (!) στο ίντερνετ είχε άδικο.

    Αλλά και άλλη μια, από αμερικάνικο περιοδικό: Είναι δυο χαριτωμένα σκυλάκια σε ένα δρόμο, και το ένα δηλώνει πολύ σοβαρό στο άλλο: Είχα και γω μπλογκ, αλλά τώρα ξαναγύρισα στο διαρκές και άσκοπο γαύγισμα.

    Πάντως το συγκεκριμένο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου δεν το θεωρώ καθόλου άσκοποη άχρηστο, γι αυτό είναι και το μόνο, που συμμετείχα. Τώρα για τα πολιτικά μπλογκ, δεν ξέρω. Όντως, μήπως είναι ένα άλλοθι;

  41. Immortalité said

    @ 39 Λέω ότι άμα δεν είσαι ειδικός σε ένα θέμα και άμα δεν έχεις όλα τα δεδομένα καλύτερα να μη βγάζεις συμπεράσματα. Και στο καλό να πας.

  42. @ 32 Immortalité – Γράψατε επι λέξει τα εξής: «Εξαρτάται από την αξιοπρέπεια του καθενός φίλτατε. Την υπογραφή μας πρέπει να προσέχουμε που τη βάζουμε. Υπάλληλος του Δημοσίου δεν σημαίνει απώλεια προσωπικής συνείδησης και υπακοή στο Σύστημα.» Απήντησα διερωτώμενος αν μπορείτε ν’αναφέρετε μερικές τιμητικές εξαιρέσεις. Για πόσους ξέρετε, με δημόσιο λειτούργημα, που βάλαν τη συνείδηση πάνω απο το συμφέρον ή τη σκοπιμότητα; Υπαλλήλους; Συνδικαλιστές; Υπουργούς; Κάποιον δικαστή;
    Και ανταπαντάτε «Εάν βλέπετε μόνο αυτές τις δύο εναλλακτικές, δεν νομίζω ότι μπορούμε να πάμε παρακάτω…»
    Μα *εσείς* τις προτείνατε αυτές τις «εναλλακτικές»! Πού το είδατε, ξαναρωτώ, να υπερισχύει η συνείδηση κι η αξιοπρέπεια; Μήπως στους πρωθυπουργούς; Πείτε μας, μήπως μετριάσετε τη μαυρίλα …

  43. Qq said

    41- το ίδιο σκεπτικό είχα κι εγώ όταν άρχισα το τρολλάρισμα. Γι αυτό λέω να φωνάξουμε επειγόντως έναν γιατρό. Ίσως η απόφαση να είναι η πιο σοφή, όσο και άκαρδη να μας φαίνετε εκ πρώτης όψεως, αλλά σε τελική ανάλυση να είναι και η πιο ανθρώπινη και η μόνη που απαλύνει τον πόνο του ασθενή.

  44. Immortalité said

    κ. Χαριτάτο θέλετε ονόματα ανθρώπων που κάνουν σωστά τη δουλειά τους; Λυπάμαι αλλά αν και ξέρω αρκετούς δεν θα κάτσω να αναφέρω περίπτωση ανά περίπτωση. Υπάρχουν όμως και ανάμεσα σε υπαλλήλους (κάθε φορέα) και σε δικαστές. Με Υπουργούς, συνδικαλιστές και Πρωθυπουργούς δεν συναναστρέφομαι εκ πεποιθήσεως. Αρα δεν μπορώ να σας βοηθήσω.

  45. Immortalité said

    @ 43 Το άρχισες όμως. Και το συνεχίζεις. Να φωνάξουμε ένα γιατρό να κάνει διάγνωση στη βεβαίωση του ΙΚΑ; Γι αυτό και ‘γω δεν σου ξαναπαντώ.

  46. ΚαπετάνΈνας said

    Σε τέτοιες περιπτώσεις θυμάμαι το «Ημερολόγιο ενός τρελλού». Όχι του Γκόγκολ, αλλά του Λου Σουν.

    Ένας τρελλός υποψιάζεται ότι οι»άλλοι» είναι ανθρωποφάγοι, και σιγά-σιγά του καρφώνεται η ιδέα, ότι θέλουν να φάνε κι αυτόν.

    Η ανθρωποφαγική κοινωνία, του τότε και του τώρα.

  47. ΚαπετάνΈνας said

    #44
    Πάντως με την άποψη της Immor συμφωνεί και ο …Καστοριάδης. Λέει σ΄εκείνες τις συνεντεύξεις στην Ελλάδα, ότι ο ΜΟΝΟΣ λόγος που στέκεται ακόμα όρθιο το διεφθαρμένο και ταξικό κράτος μας, είναι η ευσυνειδησία μιας μειοψηφίας κρατικών υπαλλήλων, δασκάλων, γραφειοκρατών και δικαστών.Θα συμφωνήσω κι εγώ.

  48. @ 40 ΚαπετάνΈνας – Συγνώμη για την έκφραση ‘κωλοσυνείδηση’, ήμουν οργισμένος μ’αυτό το “φτύσιμο και χάχανο» που είδα.
    Όμως διαφωνώ όταν λέτε ότι δίκαζα συνειδήσεις. Διαμαρτυρήθηκα για το λυντσάρισμα, γι’αυτούς που καταδικάζουν σε θάνατο («καρκίνο στα παιδιά τους»)μιαν υπάλληλο δίχως έστω ένας να κάνει τον κόπο να μάθει αυτή τι έχει να πει για το κατηγορητήριο τους.

  49. Immortalité said

    @ 48 Διαμαρτυρηθήκατε αλλά τους πήρε όλους η μπάλα. Επειδή ο 6 (και άλλοι ένας δυο) εκφράστηκε απαραδέκτως, δεν σημαίνει ότι όλοι συμφωνούμε. Ούτε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κριτική. Ήρεμα και κόσμια. Κριτική κάνουμε σε ένα δημόσιο έγγραφο. Δεν στήνουμε λαικό δικαστήριο να πρέπει ν’ ακούσουμε και την άλλη πλευρά. Γι αυτό και οι οργισμένες κραυγές αγανάκτησης απέναντι στη διεφθαρμένη και άδικη έδρα καλό θα ήταν να έλειπαν.

  50. @ 44 Immortalité – δεν σάς ζήτησα ούτε ονόματα ούτε ν’αναφέρετε «περίπτωση ανά περίπτωση». Απλώς κάποια αποκόμματα που να στηρίζουν τη θεωρία σας.

    Διότι φυσικά υπάρχουν ευσυνείδητοι υπάλληλο, δικαστές κλπ. Μόνο που αυτοί, αντίθετα με τη θεωρία σας, κάθε τόσο βουλώνουν τη μύτη τους και υπογράφουν σιχαμένα πράγματα. Συμβιβάζονται. Δεν θα κάτσω να σάς εξηγήσω γιατί το κάνουν – αφού τους ξέρετε, ζητήστε τους να σάς εξηγήσουν. Και με την ευκαιρία, αν βρεθείτε προς την Αγίου Κωνσταντίνου 12 μπορείτε να ρωτήσετε και την υπάλληλο του ΙΚΑ. Λίγο πιο πέρα στο 8 είναι κι η Αυγή που έδωσε το σύνθημα για λυντσάρισμα (διερωτώμαι τι γίνεται σε άλλα μπλογκ λιγότερο ευπρεπή απο τούτο) αντί να ενδιαφερθεί να μάθει τι συνέβη απο τότε ως σήμερα.

    Εδώ σάς καληνυχτίζω όλους διότι αύριο Κυριακή θα σηκωθώ νωρίς για ψάρεμα. Αν κάποιος απο σάς βρεθεί στις Σπέτσες κάποια μέρα, ζητήστε με στη Ντάπια να πιούμε καφέ και να τσακωθούμε σαν φίλοι.

  51. ο Μήτσος said

    Περιμένουμε τίποτα καλύτερο από τον δήθεν «σοσιαλισμό» που καλλιεργήσαμε τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας;

    Πως το έλεγε ο ΓΑΠ; “Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα”! Κλεμμένο από τον Καστοριάδη ο οποίος εννοούσε άλλα.

    Το επόμενο βήμα είναι να αρχίσουν να κάνουν και ευθανασίες στους ασφαλισμένους με απόφαση του ΙΚΑ για να πετύχουν καλύτερο δείκτη κόστους / απόδοσης.

    Μόνο που για να πετύχουν καλύτερο δείκτη κόστους / απόδοσης πρέπει να βάλουν στη φυλακή ορισμένα στελέχη τους που διέλυσαν τα ταμεία κερδοσκοπώντας ασύστολα με τα περιουσιακά τους στοιχεία, αφού πάρουν πίσω τα χρήματα αυτά και τα ξαναβάλουν στο ενεργητικό των ταμείων.

  52. Immortalité said

    Στο καλό και καλή ψαριά (ή δεν πρέπει να το λέμε αυτό;)
    Αυτοί που ξέρω εγώ είναι ασυμβίβαστοι πάντως. 🙂

  53. voulagx said

    Την σχετικη αποφαση παντως δεν την πηρε η κ. Χαρου αλλα η Εκτακτη Ειδικη Επιτροπη της Διοικησης.

  54. Qq (19), αν η δύστυχη η μητέρα σου ήταν εξακριβωμένα ετοιμοθάνατη και πονούσε, έπρεπε να της δώσουν μορφίνη. Τίποτε δεν δικαιολογεί να αφήνεις έναν άνθρωπο να πονά όταν μπορείς να τον ανακουφίσεις με ένα πάμφθηνο φάρμακο που δεν μπορεί πια να τον βλάψει.
    Και χωρίς να είμαι γιατρός, το πόδι της φωτογραφίας μάλλον έχει γάγγραινα και πρέπει να κοπεί αμέσως, αν ο ασθενής δεν έχει ήδη πεθάνει. Αλλά το ζήτημα είναι μήπως πολύ πρωτύτερα τα κατάλληλα παπούτσια μπορούν να καθυστερήσουν την πορεία της νέκρωσης – και στην ίδια τη γνωμάτευση διαβάζουμε ότι το μπορούν, και μάλιστα όχι λίγες μέρες παρά ένα-δυο χρόνια!

  55. Qq said

    -54 όλες οι φωτογραφίες που γούγκλισα ίδιες και χειρότερες είναι. Όπως και νάναι, δύο χρόνια πριν τον ακρωτηριασμό φαντάζομαι τον ασθενή να έχει φρικτούς και αβάστακτους πόνους και το παπούτσι να του δίνει μόνο συναισθηματική παρηγοριά. Φαντάζομε να σκέπτεται τι θα λέει ο κόσμος με κομμένο πόδι. Επίσης τον φαντάζομαι μετά την επέμβαση και αφού του έχει περάσει το πρώτο σοκ, να αναρωτιέται γιατί ήταν τόσο πεισματάρης και υπέφερε αυτούς τους φρικτούς πόνους. Δεν μπορώ να τον φανταστώ με τέτοιο πόδι να μπορεί να κάνει πάνω από δύο τρία βήματα, και πάλι με φρικτούς και αβάστακτους πόνους, πάντα σε φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα που επηρεάζουν και τα άλλα όργανα του σώματος. Ότι παπούτσι και να του δώσουν. Βλέπω όμως πολλούς με τεχνητά μέλη να τρέχουν στους ολυμπιακούς αγώνες. Δεν λέω με αυτό ότι με την πρώτη επιπλοκή, άντε να αρπάζουν το νυστέρι να ξεμπερδεύουμε με τα έξοδα. Και πάλι να επαναλάβω, να μιλήσει επειγόντως ένας γιατρός, διότι τέτοια απόφαση σοκάρει μεν και όλοι ορμάμε να λυντσάρουμε τους γιατρούς ή τους υπαλλήλους, αλλά τελικά ίσως να είναι και η πιο ανθρώπινη και πάντα να έχει γνώμονα τον ασθενή.

  56. Ο «Φίλαθλος» έχει το θέμα, όχι απλώς πρωτοσέλιδο, αλλά κύριο τίτλο στο σημερινό φύλλο.

  57. Qq said

    Πάλι για την μάνα μου να μιλήσω. Σε πολύ νεαρή ηλικία έπαψε να λειτουργεί το ένα νεφρό. Όλοι οι γιατροί λέγανε να της το αφαιρέσουν, αλλά αυτή πεισματάρα φοβόταν παθολογικά και καταριόταν τους γιατρούς. Με φαρμακευτική αγωγή πέρασαν τα 20 χρόνια, πάντα με φρικτούς πόνους και πάντα με παυσίπονα να την καταπραΰνουν. Ώσπου τελικά σταμάτησε και το άλλο νεφρό, και μαζί με αυτό και όλα τα όργανα του σώματος, τα οποία καταστράφηκαν με τα φάρμακα.

    Μερικές φορές απαιτείται να γίνει κανείς πολύ ανάλγητος και απάνθρωπος για να μπορεί να εξετάσει ένα θέμα σε βάθος.

  58. #51 Μα Μήτσε, ακόμη και αν τελικά το σώμα των ειδικών αποφανθεί υπέρ της ευθανασίας, μετά θα αρχίσουν τα παζάρια για τις μεθόδους. Θα συμφέρει στο ΙΚΑ η ευθανασία με τη χρήση καταλλήλων δηλητηρίων ή μήπως θα είναι προτιμότερος ο αποκεφαλισμός; Μήπως πάλι οι θάλαμοι αερίων για μαζικές θανατώσεις;
    Σε μια εποχή χωρίς ήθος είναι γενικότερα στραβός ο γιαλός. Επομένως το «καρκίνο στα παιδιά τους» που και για εμένα είναι απαράδεκτο ακόμη και να υπάρχει ως σκέψη, πόσο δε μάλλον να λέγεται ή να γράφεται, είναι δουλειά της Νέμεσις, θεά η οποία είμαι σίγουρος ότι υπάρχει. Αυτή ξέρει τι θα κάνει.

    #29 Καπετάνιε, ο κυρίαρχος λαός δεν είναι υποχρεωτικό να αντιδράσει μαζικά. Αυτή η αναμονή της μαζικής αντίδρασης είναι που θα μας φάει και που την καπηλεύονται οι διάφοροι «βαπτισμένοι δίκαιοι και προστάτες του λαού». Η αντίδραση μπορεί να είναι μια γενικότερη ηθική αναβάθμιση των ανθρώπων στην καθημερινότητα τους, στις συζητήσεις τους, τις επιλογές τους, την μουσική που ακούν κλπ. Προτιμώ την αντίδραση του «τρελού» που θα το παίξει Διογένης παρά την αντίδραση μιας μάζας ανθρώπων με τα δίκρανα επ’ ώμου που θα φωνάζουν έξω από το κάστρο. Και τέτοιοι τρελλοί υπάρχουν αλλά αν τους βρούμε τους απαξιώνουμε αφού δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του «πρωτοκόλλου». Επομένως εμείς οι ίδιοι με τις επιλογές μας και την κριτική μας συντηρούμε την διαιώνιση της κοινωνικής υπνηλίας. Αν δούμε πχ κάποιον να κινείται στην Αθήνα με έναν όνο, θα τον κράξουμε ως οπισθοδρομικό με σκοπό να τον επαναφέρουμε στο σύστημα που υπηρετούμε ακόμη και όταν φαινομενικά δυσανασχετούμε με αυτό.

  59. Antonis said

    Η μέση (γιατί τα 70 χιλιάρικα είναι η μέγιστη, αναφερόμενη σε επιπλοκές και δύσκολες για διάφορους λόγους επεμβάσεις) τιμή για την επέμβαση είναι γύρω στα 10 χιλιάρικα. Τα υποδήματα μπορούν να καθυστερήσουν και ακόμα παραπάνω από 1-2 χρόνια την επέμβαση (ρυθμίζουν πολύ καλύτερα τη μικροκυκλοφορία, επιτρέπουν στον ασθενή να περπατήσει – πολύ βασικό για διαβητικό ασθενή). Τώρα, ελπίζω να μην ισχύει το σενάριο για το κέρδος από τον ακρωτηριασμό…
    Υπάρχει ο δείκτης QALY που χρησιμοποιείται από τα ταμεία για τον υπολογισμό του λόγου κέρδους/κόστους: http://en.wikipedia.org/wiki/Quality-adjusted_life_year
    τον οποίο αμφιβάλλω ότι χρησιμοποιούνε στο ΙΚΑ.
    Τέλος, για την ευσυνειδησία των δημοσίων υπαλλήλων, Kurosawa:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ikiru

  60. sarant said

    Ευχαριστώ όλους για τα σχόλια.

    56: Αν υπάρξει γενικότερη κατακραυγή, δεν αποκλείω να ανακληθεί η απόφαση.

  61. ΣοφίαΟικ said

    Ρε παιδιά (και μπλόγκαρχε 40ακο), αυτά τα ζητήματα υπάγονται στον επιστημονικό κλάδο της οικονομίας της υγείας, ρίξτε μια ματιά health economics και … καλωσήρθατε στην πραγκόσμια πραγματικότητα. Έτσι δουλεύει η υγεία παντού. όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με οικονομικά κριτήρια και για να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου να δω τι θα πείτε:
    Θα προτιμούσατε να δίνει το ΙΚΑ χρήματα για τα απούτσια των διαβητικών και να κόβει από την περίθαλψη τνω καρκινοπαθών; Ή αν βρεθείτε άυριο με το παιδί σας σοβαρά άρρωστο να σας πουν ότι το μόνο φάρμακο για την περίπτωσή του κοστίζει όσο ένα παπούτσι για διαβητικούς, αλλά επιεδή το ταμείο σας προτίμησε να πληρώσει για τα παπούτσια, δεν υπάρχουν λεφτά για την περίπτωσή σας;
    Κι άλλα ζητήματα, όπως, να πληρώνει ο φορολογούμενος για να κάνουν εξωσωματική άτομα άνω των 40 ετών; Ή να κάνουν θεραπείες αύξησης της γονιμότητας οι πολύτεκνοι; Ή να γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις σε παιδιά που ξέρουμε ότι και μετά την επέμβαση δεν πρόκειται να ζήσουν πάνω από μερικούς μήνες ή να τα αφήνουμε να πεθαίνουν φυσιολογικά; Αν ένα παιδί γεννηθεί πριν την 25η εβδομάδα της κύησης, πρέπει να αναλάβει το σύστημα υγείας την περίθαλψή του (που μπορεί να είναι και δια βίου) ή να το αφήσει να πεθάνει φυσιολογικά και να παρέχει στους γονείς υποστήριξη; Αν το παιδί πάσχει επιπλεόν από κάποια ανίατη ασθένεια, αλλάζει η απάντησή σας; Σημειωτέον ότι σε μερικές χώρες επιτρέπονται οι εκτρώσεις μέχρι της 24η εβδομάδα. Να πληρώνει το ταμείο θεραπεία για να ψηλώσει ένα παιδί που υπολογίζεται ότι χωρίς τη θεραπεία θα γίνει 1,50; 1,40; Που βάζουμε το όριο; Ποιό μπόι είναι φυσιολογικό και ποιό ματαιοδοξία;

    Όλοι θα θέλαμε πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υψηλού επιπέδου, αλλά οι άνθρωποι της υγείας είναι αναγκασμένοι να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις γιατί τα λεφτα δε φτάνουν. Και δεν έφταναν ποτέ, δεν είναι τωρινό το φαινόμενο. Εδώ στο ΗΒ τέτοιες αποφάσεις είναι ρουτίνας, αν και συχνά γίνονται αντικείμενο συζήτησης στα ΜΜΕ, κι επειδή το έχω συζητήσει με γιατρούς, είναι δύσκολες αποφάσεις και δεν παίρνονται τόσο ελαφρά όσο φαίνεται, έχουν προηγηθεί μελέτες και στατιστικές.
    Το ζήτημα δεν είναι η δίκαιη μοιρασιά αλλά η καλύτερη μοιρασιά. Αν η καλύτερη ειναι και δίκαια (σύμφωνα με κάποια κριτήρια), τότε έχουμε πετύχει το ιδανικό, αλλά σπάνια συμβαίνει αυτό. Αποφάσεις που δεν είναι δίκαιες αλλά είναι οι καλύτερες παίρνουμε κάθε μέρα, κι ας μην το καταλαβαίνουμε.

  62. Τα ασφάλιστρα είναι υπολογισμένα (ή θα έπρεπε να είναι) με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να καλύψουν ΟΛΕΣ τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Δεν φταίνε οι ασφαλισμένοι αν κάποιοι διοικητές αποφάσισαν να το παίξουν χρηματιστές. Έπεσες έξω κύριε διαχειριστά; Κατάσχεση προσωπικής περιουσίας. Δεν θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι την ανικανότητα (στην καλύτερη) ή την δολιότητα (στην πραγματικότητα) των μεγάλων εγκεφάλων των οργανισμών.
    Εμείς θέλουμε κάλυψη για τα πάντα. Αν δεν μπορούν να μας ικανοποιήσουν δεν φταίμε εμείς, δεν φταίνε οι ασθένειες παρά μονάχα η ανηθικότητα των αρμοδίων διοικητών.
    Να ανοίξει άμεσα ο φάκελος του χρηματιστηρίου για να δούμε πω έβαλαν το ΙΚΑ μέσα, ποιοι αποφάσισαν να στηρίξουν τον δείκτη με τα χρήματα των ταμείων και αν έχουν περιουσία να τους την πάρουμε χωρίς δεύτερη κουβέντα.
    Αυτό όμως που στην πράξη γίνεται είναι να δίνονται μπόνους τους κλέφτες και να κόβουν καλύψεις από τους συνεπείς σφαλισμένους. Επομένως ΝΑΙ στην ευθανασία των υπευθύνων.

  63. Qq said

    Πρώτα να σοκάρω ξανά με φωτογραφίες.
    http://www.medizinfo.de/dhtml/wundmanagement_antwort.php?id=208&fkopf=wundmanagementkopf.html&ffuss=wundmanagementfuss.html&begriff=&freitext=&chapter=7

    Αφού κανείς γιατρός δεν απαντά, σήμερα είναι Κυριακή και έχω ελεύθερο χρόνο, ο εκκλησιασμό αναβάλετε επί αόριστον, μπήκα στο πετσί του πολύξερου ξερόλα και έψαξα στο ιντερνέτ. Θα λυπήσω ξανά, αλλά αυτά τα παπούτσια τελικά δεν είναι και τίποτες σπουδαία και δεν δικαιολογούν το κόστος τους. Συνηθισμένα παπούτσια με ιδιότητες που ο καθένας θα πρέπει να προσέχει κατά την αγορά. Τι πρέπει να προσέχει ο διαβητικός και όλοι μας? Να μην τρίβουν το δέρμα του ποδιού, ούτε το παραμικρό, και να μη σφίγγουν το πόδι, πάλι ούτε το παραμικρό. Να βάλει δηλαδή χονδρούς πάτους από ειδικό αφρώδες υλικό (στο συνήθη αφρολέξ φωλιάζουν πολύ τα βακτηρίδια) και να είναι ευρύχωρα. Αλλά, η περισσότερη ζημιά δεν γίνετε από το παπούτσι, αλλά από τις κάλτσες. Πρέπει να είναι πολύ υδρόφιλες και απορροφητικές, αλλά κυρίως να είναι αντιβακτηριακικές και να τις αλλάζει ο ασθενής πρωί μεσημέρι βράδυ. Να κοιμάται με κάλτσες, πάντα ζεστά πόδια αλλά να προσέχει τα εγκαύματα. Και πολλά άλλα. Τότε μόνο αποφεύγεις τον ακρωτηριασμό.

  64. Alfred E. Newman said

    ΣοφιαΟικ
    Υπάρχει για σένα ένα ερώτημα στο νήμα

    Φούφουτος χωρίς φον

  65. Qq said

    Και τελικά στο τελευταίο στάδιο, καλύτερα να μη φορά καθόλου παπούτσια. Ούτε ειδικά, ούτε διαστημικά.

  66. atheofobos said

    Το κόστος του ακρωτηριασμού που έχει αναγραφεί είναι εξωπραγματικό.
    Σύμφωνα με το Προεδρ. Διάταγμα 157 της 30/4/1991( ΦΕΚ 62) ο ακρωτηριασμός μηρού ,κνήμης …κοστολογείται 8800-14850 ΔΡΑΧΜΕΣ.
    Αναλυτικά σχετικά με το κόστος ακρωτηριασμού και της μετέπειτα θεραπείας μπορεί να διαβάσει κανείς στο http://fur.ly/2d2l Και τα δύο ανέρχονται στις 6000 ΕΥΡΩ.

  67. Έχω την αίσθηση ότι αν καταργούταν εντελώς όλα τα ασφα-ληστικά ταμεία (ιδιωτικά και κρατικά) θα είχαμε καλύτερο και φθηνότερο αποτέλεσμα. Αν δηλαδή καλυπτόταν κάθε περίπτωση με συμμετοχή όλης της κοινωνίας. Πόσο θέλεις γιατρέ γιαυτό; Χ. Πόσο για το άλλο Ψ; Συγκέντρωση των εξόδων κάθε μήνα και έκδοση αναλυτικού κοινωνικού λογαριασμού ώστε να γνωρίζει ο κάθε πολίτης τι πληρώνει ανάλογα με τα έσοδα του. (Μην κρίνεται αυστηρά την ανάλυση, θα τον βρούμε τον αλγόριθμο)

    Τι καταφέραμε με το υπάρχον ασφαλιστικό; Μια επέμβαση στο νύχι να κοστίζει μερικά χιλιάρικα. Πέρα όμως από το κόστος έχουμε και ποιοτικές επιπτώσεις . Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τοκετός ο οποίος είναι πανάκριβος και για να γίνει ακόμη ακριβότερος, οι καλοί μας οι γιατροί επιλέγουν τις καισαρικές τομές. Με αυτόν βέβαια τον τρόπο έχουμε και έλεγχο πληθυσμού – καθώς οι καισαρικές περιορίζουν της γέννες στις δύο – και φυσικά μερικά χιλιάρικα στις τσέπες των συνεχιστών του Ιπποκράτη.

    Έχω δε την υποψία ότι τελικά οι ιδιωτικές ασφα-ληστικές την βγάζουν τελικά τζάμπα καθώς ίσως δια των υπερκοστολογημένων επεμβάσεων τελικά να βγαίνουν κερδισμένες. Μην ξεχνάμε ότι ασφαληστικό και τραπεζικό σύστημα είναι στην ουσία ομοούσια και καθ εικόναν και καθ’ ομοίωσιν του αγίου πνεύματος του μεγάλου κεφαλαίου. Ο γιατρός δεν παίρνει τα λεφτά στο μαξιλάρι του, τα αφήνει στην τράπεζα η οποία φυσικά έχει και ασφαλιστικό κλάδο. Εικονική πραγματικότητα είναι το τραπεζικό ασφαληστικό χρήμα. Το μόνο που είναι πραγματικό είναι η εξουσία του συστήματος.

  68. Απαπητέ Κύριε,
    Δεν θα μπω στο ηθικό του θέματος αλλά μόνο στο τεχνικό.
    Ερωτήματα.

    Α)Αυτή η “ Έκτακτη Ειδική Επιτροπή της Διοίκησης” που αναφέρει το χαρτί…

    1)Τι εκπαίδευση έχουν;

    2)Πόσα μεταπτυχιακά πάνω έχουν κάνει στον Σακχαρώδη Διαβήτη;

    3)Πόσες δημοσιεύσεις σε peer reviewed περιοδικά έχουν;

    4)Πόσες μεταναλύσεις στην Cochrane Library έχουν γράψει οι κύριοι της ειδικής επιτροπής πάνω στο θέμα;

    5)Πότε έγινε ο διορισμός της;

    6)Με τι κριτήρια και από ποιόν;

    Και ακόμα αν δει ο αναγνωστης το http://www.livemedia.gr/default.aspx?action=showMedia&albumid=39&id=719 θα καταλάβει…

    Γ.Β

  69. sarant said

    Ευχαριστώ για τα καινούργια στοιχεία και τα λινκ.

  70. Qq said

    Τώρα που έχω γίνει ειδικός, μετά τόσης ενασχόλησης, μήπως λαϊκίζουμε λέγοντας ότι αυτά τα ειδικά παπούτσια κοστίζουν μόνο μερικά εκατοντάδες ευρά και το ΙΚΑ είναι φτηνό στα πίτουρα και ακριβό στο αλεύρι. Ένας ασθενής θα πρέπει να τα αγοράζει κάθε τρίμηνο, επί 4 φορές το χρόνο και επί δεκαετίες μαζεύονται παρά πολλά ευρά και το όφελος να είναι λίγο περισσότερο από ένα κοινό μαλακό και άνετο παπούτσι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ενώ πολύ ειδικοί να ερίζουν ότι αυτά δεν είναι παρά φρουφρού και αρώματα αλλά στην ουσία μηδέν. Μεταθέτεις την πίεση από ένα σημείο σε άλλο, και το πρόβλημα από το ένα σημείο να μετατίθεται στο άλλο, ή και στα δύο ή σε όλο το πόδι.

  71. Αγαπητή Qq,
    Δεν είναι έτσι τα πράγματα.
    Η αιμάτωση στο κάτω άκρο στον Σ.Δ είναι το Α και το Ω. Αυτό που απλά αναφέρεις ως «είναι λίγο περισσότερο από ένα κοινό μαλακό και άνετο παπούτσι» δεν έχει ούτε μια ιατρική βάση. Σε παρακαλώ να δείς το video και εαν έχεις οικ. γιατρό να τον ρωτήσεις πάνω στο θέμα και στο video.
    Ακόμα κάτι.
    Το θέμα δεν είναι μόνο η «απόφαση» αλλά το πως το ΙΚΑ λαμβάνει αποφάσεις.

    Γ.Β

  72. Qq said

    Όπως και σε ανάλογες άλλες περιπτώσεις, φαντάζομε και εδώ να έχει συσταθεί επιτροπή από γιατρούς με μακροχρόνια εμπειρία, να έχουν ζητήσει γνωματεύσεις από πανεπιστημιακούς καθηγητές, από τον ιατρικό σύλλογο, να έχουν υπόψη τους την πρακτική στο εξωτερικό και πολλά τέτοια. Τελικά η κ. Χάρου να είναι η πιο αθώα στην υπόθεση και κακός ορμίσαμε να την κατασπαράξουμε. Αυτή είναι απλώς μία υπάλληλος που διεκπεραιώνει την αλληλογραφία μεταξύ συλλόγου και διοίκησης. Αν οι μεν αντιτιθέμενοι έχουν περγαμηνές ανάλογες με τους υποστηρικτές και με πιο σκεπτικό υπερίσχυε η άποψη τους, ας τα βρουν μεταξύ τους οι ειδικοί. Αν και οι περγαμηνές, όπως έδειξαν τα πρόσφατα σκάνδαλα με τα ορθοπεδικά πρόσθετα δεν είναι εγγύηση μιας αδέκαστης επιστημοσύνης. Τελικά αυτά τα παπούτσια δεν κοστίζουν 400 Ευρώ, αλλά μερικές δεκάδες χιλιάδες και τουλάχιστον διπλάσιο κόστος από τον ακρωτηριασμό. Αυτά τα ποσά πρέπει να αφαιρέσεις από άλλους ασθενείς με πολλαπλάσια οφέλη μιας πανάκριβης θεραπείας.

  73. Αγαπητή Qq,
    Λάθος για άλλη μια φορά. Ελλάδα που βάζει Σμήναρχους, πρώην Δήμαρχους, πρώην Βουλευτές, Κτηνίατρους ως διοικητές νοσοκομείων δεν έχει σχέση με αυτό που εσείς λέτε ως…»Όπως και σε ανάλογες άλλες περιπτώσεις, φαντάζομε και εδώ να έχει συσταθεί επιτροπή από γιατρούς με μακροχρόνια εμπειρία, να έχουν ζητήσει γνωματεύσεις από πανεπιστημιακούς καθηγητές, από τον ιατρικό σύλλογο, να έχουν υπόψη τους την πρακτική στο εξωτερικό και πολλά τέτοια.»

    Μπορεί να μας μην αρέσει αλλά η διαφθορά και η αναξιοκρατία σε αυτόν το τόπο…έχει αρκετούς «πιστούς».

    Γ.Β

  74. Qq said

    73-Πολύ φοβάμαι αυτοί που λες μπήκαν επειδή οι ειδικοί γιατροί απεδείχθησαν ανίκανοι να διοικήσουν. Τελικά και αυτοί που αναφέρεις φάνηκαν ανίκανοι και απλά διεκπεραιώνουν ότι τους πιπιλίζουν οι άλλοι. Θεωρητικά απαιτούνται ειδικές γνώσεις του αντικειμένου, αλλά πρακτικά απεδείχθη μία γερή δόση ξεροκεφαλιάς να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Χρειάζεται κάποιον όταν του λένε ότι ένας ακρωτηριασμός κοστίζει 70.000 Ευρώ, να πετάγεται σαν ελατήρια και να ουρλιάζει, μα τι λέτε, ούτε πάνω από 5 χιλιάδες δεν πρέπει να κοστίζει. Και όταν οι άλλοι αρχίσουν τα πιπιλίσματα και τα σου-μου-ξου-σου ναι μεν αλλά, να τους διαολοστείλει στο αγύριστο.

    Όσο ασχολούμαι με αυτό το θέμα, τόσο ενισχύετε η υποψία μου ότι κάποιο παιχνίδι παίζετε εις βάρος των ασθενών. Σε όλα τα σάιτ που διάβασα, καμία συγκριτική μελέτη δεν υπάρχει για το πριν και μετά, με ειδικά παπούτσια και τα κοινά μαλακά και άνετα. Δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν μάθω ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει. Οι εταιρίες μυρίστηκαν χοντρό τζίρο, με τόσους διαβητικούς να υπάρχουν και τον καθένα εν δυνάμει ασθενή με νευρική νέκρωση, άρα να φορά ειδικά παπούτσια. Διόλου απίθανο να προσέγγισαν τον σύλλογο οι διάφορες εταιρίες και να το χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης. Αλλά αυτές είναι βαριές κουβέντες και καλύτερα να μένει στην σφαίρα της αρρωστημένης φαντασίας μου.

  75. Αγαπητή Qq.
    Σας ξαναλέω δείτε το video. Η ιατρική δεν έχει μόνο κακούς… υπάρχουν αρκετά άτομα με το κατά το λαικό «μπέσα».
    Με τι ευχές μου να δείτε όλα τα review πάνω στο θέμα στο site του Medline, καλό βράδυ.

    Γ.Β

  76. Qq said

    Είδα τελικά το βίντεο, αν και με κακό ήχο. Αυτά είναι ωραία και καλά στο στάδιο της έρευνας, και να συνεχίσουν ακράδαντα, αλλά η πρακτική εφαρμογή είναι άλλο πράμα. Θέλω να πω, όπως φάνηκε και σε μία ερώτηση, τελικά τι γιάτρεψε μερικές πληγές με τόσο εντυπωσιακό τρόπο, το μπεταντίν ή το παπούτσι. Δίνετε η λανθασμένη εντύπωση ότι το κοινό παπούτσι έκανε την πληγή, και αφού επί 4 μήνες φορούσε τα ειδικά παπούτσια γιατρεύτηκε. Αυτή την αδέκαστη συγκριτική μελέτη ψάχνω, μια ομάδα ασθενών με κοινό μαλακό και άνετο παπούτσι και η άλλη με τα ειδικά. Φαίνετε ότι το μπεταντίν και μερικές θρεπτικές κρέμες, τα οποία κοστίζουν μόνο μερικές δεκάρες, κάνουν θαύματα και κακώς τα έχουμε σε τέτοια χαμηλή υπόληψη. Ίσως πιο αποτελεσματικό θα ήταν ο ασθενής να προμηθευτεί ένα φούρνο αποστείρωσης και να αποστειρώνει τα παπούτσια του και της κάλτσες, πετσέτες. Αλλά ας σταματήσουνε εδώ, η ημιμάθεια μου δεν έχει όρια.

  77. Ο «Φίλαθλος», για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα (βλέπε και σχόλιο 56), έχει και στο σημερινό φύλλο το θέμα, όχι απλώς πρωτοσέλιδο, αλλά κύριο τίτλο.

    Πάντως, το ζήτημα φαίνεται να παίρνει το δρόμο του.

  78. Qq said

    Άλλη μια λαμπρή νίκη του συναισθηματισμού έναντι της λογικής. Βάζω στοίχημα δεν θα χρεώνονται πλέον 400 αλλά 4000 Ευρώ, και για να γίνει ελκυστική αυτή η τιμή, ο ακρωτηριασμός δεν θα χρεώνεται 70 χιλιάδες αλλά 700 χιλιάδες. Ποιοι ήμαστε εμείς οι ανάλγητοι που θα τα κατακρίνουμε. «Λεφτά υπάρχουν» και μπροστά στην υγεία δεν μετρά μία.

  79. Διαβάστε και το άρθρο του Δημήτρη Καμπουράκη στο protagon
    bit.ly/9nuuBl

  80. Εγώ πάντως πιστεύω ότι με το πρόσχημα του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης προωθούνται διάφορα μοντέλα που στο τέλος οδηγούν στην αφαίμαξη των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων.
    Οι ιδιωτικές ασφαληστικές βοηθούν στην παράλογη αύξηση των τιμών των επεμβάσεων (και των φαρμάκων), τα ποσά της απαλλαγής πληρώνονται είτε από την τσέπη του ασθενούς είτε από δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς, τα χρήματα καταλήγουν στις τράπεζες που ανατροφοδοτούν τις ιδιωτικές ασφάλειες και ο κύκλος επαναλαμβάνεται. Είναι ίσως ένας προσεκτικά μελετημένος αλγόριθμος που απαξιώνει μεθοδικά τα αποθεματικά των δημοσίων ταμείων και τα μεταφέρει στις τράπεζες.
    Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε θα πρέπει να δούμε με άλλη ματιά (πιο καχύποπτη) ακόμη και την πολιτική του Ομπάμα για το σύστημα δημόσιας υγείας των Αμερικανών, γιατί στην ουσία δεν έχει σημασία το περιτύλιγμα (ανθρωπισμός-δημόσια ασφάλεια) όσο το τελικό αποτέλεσμα (υφαρπαγή των φόρων από το τραπεζικό σύστημα).

  81. nikos said

    kapoios na tous ksilosei epitelous!!!
    as ksevromisei to dimosio… mas pinoun to aima kai mas zitane kai ta resta!!

    den ftanoune ola auta exoume kai to samara me ton giorgaki na tsakonontai gia to poios ap tous dyo ta exei kanei poio skata ap ton allo….

    EXOUN SKEFTEI MIPOS NA PROTEINOUN KAMIA LYSI GIA TO PROVLIMA TIS ELLADAS???? PWS THA VGOUME AP TO DNT XORIS THIMATA??? TI NA KANOUN GIANA MIN PEINAEI O LAOS???

    DEN MPOREITE MONO NA ZITATE!! PREPEI NA TO KATALABETE POIA!!!! PREPEI KAI NA DOSETE…

    OSO GIA TIS EKLOGES

    ME TA KYALIA THA KANETE NA DEITE PSIFOUS!! AXRISTOI….

  82. Και σήμερα τα «Τα Νέα» στο κύριο άρθρο τους.

  83. Qq said

    Έτσι είναι. Παπούτσια των 130 αγοράζουμε όλοι και μερικές νεανίδες είναι πιο μερακλήδες. Τι ειδικά θα ήσαν αν δεν έχουν και μία ανάλογη επιδέξια τιμή. Όσο πιο αλμυρή, τόσο πιο ειδικά.

Σχολιάστε