Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ένα χαστούκι (;) που ίσως έριξε μια κυβέρνηση

Posted by sarant στο 20 Απριλίου, 2011


Συμπληρώνονται σήμερα 48 χρόνια από ένα επεισόδιο που θα μπορούσαμε, με αρκετή πάντως δόση εντυπωσιοθηρίας, να πούμε ότι έριξε μια κυβέρνηση -ή, έστω, ότι δρομολόγησε μιαν αλυσίδα εξελίξεων που οδήγησαν λίγους μήνες αργότερα στην πτώση της κυβέρνησης της ΕΡΕ. Το επεισόδιο αυτό είναι το χαστούκι που ίσως έδωσε στο Λονδίνο, στις 20 Απριλίου 1963, η Μπέτυ Αμπατιέλου στην τότε βασίλισσα Φρειδερίκη. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, αφού πρώτα επισημάνω ότι αναδημοσιεύω υλικό που είχα ήδη παρουσιάσει στον παλιό μου ιστότοπο.

Ο ναυτεργάτης Αντώνης Αμπατιέλος, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ και της ΟΕΝΟ, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων, στον πόλεμο έχει αναλάβει να οργανώσει τη συμβολή των ελλήνων ναυτεργατών στην αντιφασιστική πολεμική προσπάθεια. Έδρα του έχει το Κάρντιφ, το μεγάλο λιμάνι της Ουαλλίας, και εκεί γνωρίζεται με την Ουαλλή δασκάλα Μπέτυ Μπάρτλετ, στέλεχος του Κ.Κ. Μεγάλης Βρετανίας. Παντρεύονται και έρχονται στην Ελλάδα. Το 1947 ο Αμπατιέλος καταδικάζεται σε θάνατο. Χάρη στην κινητοποίηση της ΟΕΝΟ και τη διεθνή εκστρατεία της Μπέτυς Αμπατιέλου, η ποινή του μετατρέπεται σε ισόβια. Αργότερα, το 1958, από τη Μπέτυ αφαιρείται η ελληνική ιθαγένεια και το διαβατήριο και, ουσιαστικά, η δυνατότητα να επισκέπτεται το σύζυγό της.

Στην Αγγλία, η Μπέτυ Αμπατιέλου αποδύεται σε αγώνα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα. Γράφει φυλλάδια, κινητοποιεί βουλευτές της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος και παράλληλα εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία επίσημης επίσκεψης στο Λονδίνο για να θέτει το θέμα όχι μόνο του «Τόνυ» όπως είναι γνωστός στην Αγγλία ο Αντώνης Αμπατιέλος, αλλά και όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο του 1961 όταν ο πρωθυπουργός Καραμανλής και ο Υπουργός Εξωτερικών Αβέρωφ επισκέπτονται επίσημα το Λονδίνο, τούς υποδέχεται στο σταθμό της Βικτόριας διαδήλωση ελλήνων και ελληνοκυπρίων της παροικίας του Λονδίνου. Ανάμεσά τους η Μπέτυ Αμπατιέλου, που φωνάζει στον Καραμανλή να αποφυλακίσει τον σύζυγό της και τελικά συλλαμβάνεται από την αστυνομία. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αγγλικές εφημερίδες αφιερώνουν στην υπόθεση Αμπατιέλου περισσότερο χώρο απ’ ό,τι στις καθαυτό συνομιλίες του Καραμανλή. Γράφουν ότι ο Αμπατιέλος στον πόλεμο είχε στρατολογήσει χιλιάδες ναυτικούς για τη συμμαχική εμπορική ναυτιλία και είχε γι’ αυτό δεχτεί τις επίσημες ευχαριστίες της βρετανικής κυβέρνησης. Το απτό όφελος είναι ότι η Μπέτυ Αμπατιέλου παίρνει την άδεια να επισκεφτεί την Ελλάδα και τις φυλακές Αίγινας όπου είναι φυλακισμένος ο άντρας της. Η επίσκεψη γίνεται αμέσως μετά, στα τέλη Φεβρουαρίου. Η Μπέτυ δηλώνει αισιόδοξη για την προοπτική αποφυλάκισης, είτε με ανήκεστο βλάβη είτε με χάρη, αλλά τον Μάρτιο το Συμβούλιο Χαρίτων απορρίπτει κατά πλειοψηφία την αίτηση Αμπατιέλου.

Τον Απρίλιο του 1963 η βασίλισσα Φρειδερίκη επισκέπτεται το Λονδίνο, χωρίς τον βασιλιά Παύλο αλλά με τον διάδοχο Κωνσταντίνο και διάφορες πριγκίπισσες, για να παρευρεθεί στους γάμους της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας του Κεντ, εξαδέλφης της Ελισάβετ της Αγγλίας. Το Σάββατο 20 Απριλίου, τη μέρα της άφιξής της, καθώς η Φρειδερίκη βγαίνει από το ξενοδοχείο Κλάριτζες, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη Μπέτυ Αμπατιέλου, που συνοδεύεται από ομάδα κυπρίων διαδηλωτών και θέλει να συναντήσει την Φρειδερίκη για να της παραδώσει επιστολή στην οποία ζητάει την αποφυλάκιση του συζύγου της. Λέγεται ότι όταν η Φρειδερίκη αρνήθηκε να της μιλήσει, η Αμπατιέλου τη χαστούκισε, αν και αυτό το αρνήθηκε μερικές μέρες αργότερα σε συνέντευξή της στη βρετανική τηλεόραση. Οι εφημερίδες κάνουν λόγο για «περίπτυξη». (Όπως γράφει στα απομνημονεύματά του ο Αντώνης Αμπατιέλος,  ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ιωάννης Πασαλίδης ρώτησε αργότερα την Μπέτυ Αμπατιέλου αν πράγματι χαστούκισε τη Φρειδερίκη, κι όταν εκείνη επανέλαβε πως όχι, ο Πασαλίδης τη συμβούλεψε: «Μη λες ότι δεν τη χτύπησες. Ο λαός θέλει να λες ότι τη χτύπησες».)

Πάντως η Φρειδερίκη μαζί με την πριγκίπισσα Ειρήνη προσπάθησαν να διαφύγουν ενώ ο αστυνομικός συνοδός τους είχε εξουδετερωθεί από τους διαδηλωτές, και έστριψαν σε μια πάροδο που όμως ήταν αδιέξοδο –έντρομη, η Φρειδερίκη αναγκάστηκε να χτυπήσει το κουδούνι της πρώτης πόρτας που βρήκε μπροστά της και να ζητήσει από την έκπληκτη κυρία που έμενε στο σπίτι αυτό, μια Αμερικανίδα ηθοποιό, να τους επιτρέψει την είσοδο μέχρι να έρθουν οι αστυνομικοί να τις παραλάβουν.

Οι επόμενες μέρες της Φρειδερίκης δεν ήταν καλύτερες. Στις μετακινήσεις της έβρισκε μπροστά της διαδηλωτές. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της Ελευθερίας: «Πολιορκείται συνεχώς η βασίλισσα εν Λονδίνω». Την Κυριακή 21/4 η εφημερίδα Σάντεϊ Εξπρές δημοσιεύει βιαιότατο άρθρο στο οποίο χαρακτηρίζει ανεπιθύμητη καλεσμένη τη Φρειδερίκη.

Την ίδια μέρα μαίνεται στην Αθήνα η… μάχη του Μαραθώνα. Η κυβέρνηση έχει απαγορέψει τη Μαραθώνια πορεία ειρήνης και η Αττική αστυνομοκρατείται και γίνονται επεισόδια και πολλές συλλήψεις. Μόνο ο βουλευτής Πειραιώς της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης φτάνει στον Τύμβο του Μαραθώνα με το αυτοκίνητό του, συνοδευόμενος από τη γυναίκα του και τον κύπριο ποιητή Τεύκρο Ανθία. Επικαλούμενος τη βουλευτική του ιδιότητα διαπερνά τον αστυνομικό κλοιό, ξεδιπλώνει πανώ με το σήμα της ειρήνης και την επιγραφή ΕΛΛΑΣ, και οδοιπορεί μόνος του! Αιφνιδιασμένοι οι αστυνομικοί δεν αντιδρούν, μερικά όμως χιλιόμετρα αργότερα, όταν ο Λαμπράκης θέλησε να καταθέσει στεφάνι στον τάφο των εκτελεσμένων από τους Γερμανούς στο Χαρβάτι, η αστυνομική δύναμη που έχει εν τω μεταξύ πάρει εντολές, τον συλλαμβάνει. Περισσότερα για την πορεία και τον Λαμπράκη, υπάρχουν εδώ.

Στο Λονδίνο, νέα επεισόδια γίνονται στις 22/4 και η Φρειδερίκη αναγκάζεται να βγει από μια πλαϊνή πόρτα του ξενοδοχείου της. Μεταβαίνει για τριήμερο στον πύργο του Ουίνδσορ. Η αντίδραση της κυβέρνησης είναι χλιαρή σε σχέση με τα επεισόδια του Λονδίνου, αφού προβαίνει απλώς σε φιλική διαμαρτυρία προς την αγγλική κυβέρνηση. Την Τετάρτη 24/4 αθωώνεται από βρετανικό δικαστήριο ένας 16χρονος Κύπριος, ο Μιχ. Μιχαήλ, ο οποίος είχε προσαχθεί με κατηγορία την εξύβριση της Φρειδερίκης κατά τα επεισόδια του Σαββάτου. «Σε μια χώρα όπου υπάρχει ελευθερία λόγου, οι πράξεις του κατηγορουμένου δεν συνιστούν αδίκημα», λέει ο δικαστής. Τα επεισόδια συζητιούνται στη Βουλή, όπου ο Στ. Στεφανόπουλος, εκπρόσωπος της Ένωσης Κέντρου, αποδοκιμάζει τις χυδαίες και αναρχικές εκδηλώσεις του Λονδίνου και επικρίνει σφοδρά την κυβέρνηση, ότι δεν προστάτευσε τη βασίλισσα αν και είχε πληροφορίες ότι θα γίνονταν επεισόδια. Η Φρειδερίκη αρνείται να επισπεύσει την επιστροφή της.

Η Φρειδερίκη επιστρέφει στο ξενοδοχείο Κλάριτζες στις 25/4 και οι εφημερίδες αναφέρουν φήμες ότι η Μπέτυ Αμπατιέλου θα διανυκτερεύσει έξω από το ξενοδοχείο θέλοντας να συναντηθεί οπωσδήποτε με τη Φρειδερίκη, από την οποία έχει ζητήσει επισήμως ακρόαση· ενώ γίνονται και σκέψεις να αναβληθεί το ήδη προγραμματισμένο για το καλοκαίρι επίσημο ταξίδι του βασιλικού ζεύγους στο Λονδίνο.

Πράγματι, τη νύχτα της Παρασκευής 26/4 προς Σάββατο, η Μπέτυ Αμπατιέλου οργανώνει «αγρύπνια διαμαρτυρίας» έξω από το ξενοδοχείο μαζί με αριστερούς ελληνοκύπριους του Λονδίνου. Η Φρειδερίκη αναγκάζεται και πάλι να χρησιμοποιήσει μια πλαϊνή είσοδο για να τους αποφύγει. Λεπτομέρεια: επειδή ο νόμος απαγορεύει την καθιστική διαμαρτυρία στο οδόστρωμα, όχι όμως την πορεία, οι διαδηλωτές περνούν τη νύχτα βηματίζοντας συνεχώς πάνω-κάτω σε λίγα μέτρα του δρόμου, δήθεν ότι κάνουν πορεία.

Το Σάββατο 27/4 ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών λόρδος Χιουμ δίνει στη δημοσιότητα επιστολή προς τη βασίλισσα Φρειδερίκη στην οποία εκφράζει τη λύπη του για τα επεισόδια Η επιστολή έχει το αποτέλεσμα να εντείνει τις διαμαρτυρίες της αγγλικής κοινής γνώμης, κι έτσι τη νύχτα του Σαββάτου προστίθενται στην αγρύπνια και τέσσερις βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, ενώ ο τύπος παραλληλίζει την Ελλάδα των πολιτικών κρατουμένων με την Ισπανία του Φράνκο (είναι νωπή η εκτέλεση, στις 20 Απριλίου, του κομμουνιστή Χουλιάν Γκριμάου ύστερα από δίκη-παρωδία).

Η Μπέτυ Αμπατιέλου εμφανίζεται στα δελτία ειδήσεων της αγγλικής τηλεόρασης, όπου αρνείται ότι χαστούκισε τη Φρειδερίκη, ενώ φτάνει από την Αθήνα στο Λονδίνο ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Την Κυριακή 28/4 επισκέπτεται μαζί με την Αμπατιέλου το ξενοδοχείο Κλάριτζες. Ο Λαμπράκης ζητάει ακρόαση από τη βασίλισσα η οποία δεν γίνεται δεκτή, όπως του ανακοινώνει ο υπασπιστής του διαδόχου, ο ταγματάρχης Αρναούτης. Ο Λαμπράκης δίνει συνέντευξη στις βρετανικές εφημερίδες, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι στην Ελλάδα δεν κυβερνά η κυβέρνηση ή ο βασιλεύς αλλά η βασίλισσα. Η Φρειδερίκη λέγεται ότι ενοχλήθηκε τρομερά από την παρέμβαση Λαμπράκη και είπε, “Δεν θα με απαλλάξει κανείς από αυτόν”, όπως έγραψε ο γραμματέας των ανακτόρων Γεράσιμος Τσιγάντες.

Η Φρειδερίκη επιστρέφει στις 30 Απριλίου ενώ τις επόμενες μέρες το θέμα συζητιέται στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, όπου η εργατική αντιπολίτευση καυτηριάζει την εσωτερική κατάσταση της Ελλάδας.

Στις 22 Μαΐου δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Σε αφήγησή του ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει ότι ο τότε αρχηγός της Χωροφυλακής Βαρδουλάκης του είχε εκμυστηρευτεί ότι “κατά λάθος σκοτώθηκε ο Λαμπράκης. Η βασίλισσα είχε δώσει εντολή να τον στραπατσάρουν…”

Ο Λαμπράκης χαροπαλεύει επί μέρες αλλά χάνει τη μάχη στις 27 Μαΐου. Η κηδεία του γίνεται πάνδημη την επόμενη μέρα· την ίδια μέρα στο Λονδίνο γίνεται διαδήλωση, όπου μιλάει και η Μπέτυ Αμπατιέλου, ενώ ο Μπέρτραντ Ράσσελ εκφράζει την ευχή ότι το βασιλικό ταξίδι θα ματαιωθεί. Η «Επιτροπή των 100» ήδη αναγγέλλει διαδήλωση έξω από τα ανάκτορα του Μπάκινχαμ για την πρώτη μέρα της βασιλικής επίσκεψης, στις 9 Ιουλίου. Τις επόμενες μέρες, και ενώ ξετυλίγεται το κουβάρι του παρακρατικού δικτύου που δολοφόνησε τον Λαμπράκη, πληθαίνουν οι ειδήσεις από το Λονδίνο για τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που ετοιμάζονται, ενώ συνδικαλιστικοί και άλλοι φορείς ζητούν τη ματαίωση του ταξιδιού.

Ο Καραμανλής προβάλλει εντονότατη τη διαφωνία του, ζητώντας να ματαιωθεί με εύσχημο τρόπο το ταξίδι και

Στην πορεία ειρήνης του Μαΐου 1964, ελεύθερος πια ο Αμπατιέλος ανάμεσα στη Μπέτυ και στη μητέρα του

επισείοντας τον κίνδυνο χειρότερων επεισοδίων αλλά ο βασιλιάς Παύλος παραμένει αμετάπειστος. Τα πράγματα οδηγούνται σε κρίση και στις 11 Ιουνίου ο Καραμανλής παραιτείται. Μια εβδομάδα αργότερα αναλαμβάνει εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση ο Παν. Πιπινέλης, υπουργός Εμπορίου στην προηγούμενη κυβέρνηση, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές περί τον Νοέμβριο. Ο Καραμανλής σε ένδειξη διαφωνίας με τους χειρισμούς του βασιλιά αναχωρεί για τη Ζυρίχη, όπου θα μείνει μέχρι τις εκλογές.

Τελικά τις εκλογές του Νοεμβρίου 1963 τις κερδίζει η Ένωση Κέντρου, αν και χωρίς αυτοδυναμία, την οποία αποκτά σε νέες εκλογές τον Φλεβάρη του 1964.

Ο Αντώνης Αμπατιέλος αποφυλακίστηκε το Πάσχα του 1964. Κατάφερε να μην πιαστεί από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου· έμεινε πάνω από ένα χρόνο στην παρανομία και τελικά διέφυγε  στο εξωτερικό τον Ιούνιο του 1968. Εκεί δραστηριοποιήθηκε στην αντιδικτατορική πάλη. Γύρισε παράνομα στην Ελλάδα το 1973 αλλά πιάστηκε αργότερα και απελευθερώθηκε με την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Ανώτατο στέλεχος του ΚΚΕ και βουλευτής, πέθανε το 1994.

Η Μπέτυ Αμπατιέλου πρέπει να έχει περάσει  τα ενενήντα.


53 Σχόλια to “Ένα χαστούκι (;) που ίσως έριξε μια κυβέρνηση”

  1. […] Ανάγνωση του υπολοίπου άρθρου […]

  2. Σχετικό υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ

    Και ο γάμος στα επίκαιρα της εποχής, μια κι ακολουθεί πάλι ένας παρόμοιος

  3. ΣοφίαΟικ said

    Μπα, ο τωρινός γάμος περισότερο τουριστικό συμβάν θα είναι παρά οτιδήποτε άλλο. όλοι την έκαναν για διακοπές.

  4. Εντύπωση ευχάριστη μου προκαλεί η παρουσία αριστερών Κυπρίων στο πλευρό της Μπέτης. ς Δεν έχει, βέβαια, περάσει πολύς καιρός από τον αγώνα εναντίον της βρετανικής αποικιοκρατίας και αυτό εξηγεί κάπως τα πράγματα.
    Αντί για χαστούκι, πάντως, είχα ακούσει για ντομάτα εναντίον της Φρείκης.

  5. sarant said

    Στάζιμπε, ευχαριστούμε για το υλικό!
    Σοφία, όλοι;

    Να πω ότι σε λίγο αναχωρώ κι εγώ, οπότε δεν θα μπορώ να παρεμβαίνω, εκτός κι αν βρω κανένα αφύλαχτο γουήφι εκεί στα καντούνια.
    Θα προσπαθήσω πάντως να μπω μια φορά ή δυο, αν μη τι άλλο για να απελευθερώσω κανένα σχόλιο από τη σπαμοπαγίδα.
    Άρθρα θα ανεβαίνουν, μερικά κονσέρβες μερικά καινούργια.

  6. sarant said

    Ντομάτα; Πού να βρεθεί στην Αγγλία Απρίλη μήνα το 1963; 🙂

    Α, και καλή Ανάσταση σε όλες και όλους!

  7. Jimakos said

    Σήμερα, υπάρχει οδός Αμπατιέλλου (άραγε απο τον Τόνυ ή την Μπέττυ??) στον Πειραιά. Ένας μικρός δρομάκος στο πλάϊ περίπου του Αγ. Νικόλα, στον οποίο δρόμο (ακολουθεί άκυρη πληροφορία) στεγάζονται τα γραφεία της LOUIS MARINES, της πλοιοκτήτριας που ανήκε το SEA DIAMOND, βυθισμένο κάπου στην καλντέρα της Σαντορίνης.

    Καλό Πάσχα σε όλους!

  8. Ηλεφούφουτος said

    Καλή Ανάσταση! Και, Νικοκύρη, φυλάξου από τις στάμνες!

  9. gbaloglou said

    2

    Ας μου θυμίσει κάποιος από που προέρχεται η μουσική στο 4:40-5:10: είναι η ίδια που ακούγονταν κάποτε στις εκπομπές της RAI, και στην αρχή και στο τέλος τηλεοπτικών αναμεταδόσεων ποδοσφαιρικών αγώνων ειδικότερα^ την άκουσα και πάλι ύστερα από πολλά χρόνια ξυπνώντας μία Κυριακή πρωί σε bed & breakfast των Αζορών: μόλις είχε παρακολουθήσει ο ιδιοκτήτης την λειτουργία από το Βατικανό! [Λίγες ώρες νωρίτερα είχα αισθανθεί ακόμη πιο Ευρωπαίος: ύστερα από ολονύκτια πτήση τσάρτερ από Βοστώνη οι Αζοριανοί με τα διαβατήρια ΗΠΑ περίμεναν σε μακριά ουρά για έλεγχο, ενώ εγώ με το διαβατήριο ΕΟΚ πέρασα αμέσως 🙂 ]

  10. BobLoopas said

    http://www.grahamstevenson.me.uk/index.php?option=com_content&view=article&id=655:betty-and-tony-ambatielos&catid=1:a&Itemid=97

  11. BobLoopas said

    http://diglib.princeton.edu/ead/pdf?id=ark:/88435/8p58pd019

  12. ΣοφίαΟικ said

    5: έντεκα μέρες διακοπές με μόνο τρεις μερες αδεια, πολλοί το κεκμεταλλεύτηκαν. Υπολόγισε: από Μ. Παρασκευή μέχρι Δευτέρα του Πάσχα αργία, Τρίτη- Πέμπτη παίρνεια άδεια και μετά από την ημέρα του γάμου (Παρασκευή του Πάσχα) μέχρι τις 2/5 (Πρωτομαγιά).
    Μπόλικα άρθα στα ΜΜΕ που γκρινιάζουν γιατί οι υπήκοοι πήραν άδεια και δεν θα καθίσουν να γιορτάσουν την ημέρα του γάμου με γιορτές στις γειτονιές (street party) κλπ κλπ.

    Εγώ δουλεύω γιατί στο Κ. δεν αναγνωρίζονται αργίες όταν πεφτουν εντός τριμήνου (δυστυχώς!), και δύο που ξέρω που θέλουν να στηθούν στο δρομο να δουν την άμαξα να περναέι ανάμεσα στους ώμους των μπροστινών τους, είναι Γάλλοι.

  13. «[…] μωλωπίστηκα από αγριανθρώπους με επικεφαλής την γνωστή κομμουνίστρια», σύμφωνα με τη Φρίκε.

    Ο Αμπατιέλος λέει στο βιβλίο του ότι ο θόρυβος αυτός ξεσηκώθηκε από την ίδια τη Φρίκε, για να κερδίσει τη συμπάθεια της βρετανικής κοινήε γνώμης και την αποστροφή της προς το προοδευτικό κίνημα στην Ελλάδα.
    Ο τύπος, όμως, και η τηλεόραση, μαζί με την επίσημη θέση της βρετανικής κυβέρνησης απέδειξαν ότι η Φρίκε ψευδόταν.

    Ακόμη, να πούμε ότι ο ιδιαίτερα δραστήριος «Σύλλογος Οικογενειών Πολιτικών Κρατουμένων και Εξορίστων», που δημιουργήθηκε το 1951 ξεκίνησε από τη μητέρα του Αντώνη, Ασημίνα.

    Εν ολίγοις, ολόκληρο το κράτος είχε βρει το διάολο του από την οικογένεια Αμπατιέλου!

  14. Μαρία said

    Μπαλό,9

    Πρόσθεσε και τη γιουροβίζιον.

  15. Οδός Αμπατιέλου υπάρχει και στην Αθήνα, στα Κάτω Πατήσια. Επειδή όμως υπάρχει από πολλές δεκαετίες, είμαι βέβαιος ότι δεν έχει ονομαστεί έτσι προς τιμήν του συνδικαλιστή!

  16. Μαρία said

    15 Ο διπλανός δρόμος είναι η Ηλία Ζερβού, του Κεφαλλονίτη ριζοσπάστη. Έμενε εκεί μια θεία μου. Άρα εικάζω οτι πρόκειται για τον επίσης Κεφαλλονίτη Σπυρίδωνα Αμπατιέλο, αγωνιστή του 21.

  17. Alfred E. Newman said

    Η Αμπατιέλου (που ξεκινά από το 9 της Ζερβού) υπάρχει τουλάχιστον από το 1953 τσεκαρισμένο από τον Οδηγό ΓΑΒ ΓΑΒ.

  18. akindynos said

    Knock-knock. Who’s there? The Queen of Greece. And much to the surprise of Singer Marti Stevens, 31, daughter of U.S. Movie Magnate Nicholas Schenck, that’s just who it was—frightened Queen Frederika, 46, and daughter Princess Irene, 20, fleeing into residential Three Kings Yard from a mob of Greek leftist demonstrators outside Claridge’s hotel in London. «I offered her cognac,» Marti explained, «but she said she preferred Scotch and soda.» A diplomatic choice, for British officials were red-faced with apologies for the apparent snafu of security measures. But Frederika swiftly regained composure, sent Marti an autographed photo «for your prompt help to two strangers in distress,» then flew home. Awaiting her was news to delight even a beleaguered queen—an announcement from Madrid that Daughter Princess Sophie, married last spring to Prince Juan Carlos of Spain, will make Frederika a grandmother some time next December.

  19. […] Ανάγνωση του υπολοίπου άρθρου 38.721641 -27.220577 […]

  20. […] Φρειδερίκη. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά,   Ανάγνωση του υπολοίπου άρθρου 38.721641 […]

  21. […] Φρειδερίκη. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά,  Ανάγνωση του υπολοίπου άρθρου 38.721641 […]

  22. ti zoe sauto to blog said

    Νομίζω ότι ο Καραμανλής επέστρεψε από τη Ζυρίχη (Σεπτ. ’63), για να διευθύνει παρασκηνιακά την προεκλογική εκστρατεία της ΕΡΕ,που είχε πλέον νέο αρχηγό τον Πιπινέλη. Έφυγε οριστικά το Δεκεμβρη του ’63 , μετά την ήττα της ΕΡΕ, για το Παρίσι αυτή τη φορά. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι έφυγε τότε , τη δεύτερη φορά , με το ψευδώνυμο Τριανταφυλλίδης και απεδωσε τα σχετικά σε κακοήθειες των πολιτικών του αντιπάλων.
    Τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ’63 διεξήγαγε η υπηρεσιακή κυβέρνηση του αρεοπαγίτη Μαυρομιχάλη.

  23. ti zoe sauto to blog said

    Διευκρίνηση: το ’63 η ΕΡΕ κατέβηκε με αρχηγό Καραμανλή, ο Πιπινέλης είχε παραιτηθεί.

  24. Μαρία said

    Ελευθερία 4/7/1963, συνέντευξη Φρειδερίκης στον απεσταλμένο της Ντέιλι Μίρορ στην Αθήνα, όπου βεβαιώνει οτι το έφαγε και δηλώνει οτι «είμεθα μία εργαζόμενη οικογένεια»
    http://tinyurl.com/3b94y3j

  25. Μαρία said

    22 Γιατρέ, ο Πιπινέλης δεν υπήρξε αρχηγός της Ε.Ρ.Ε. αλλά πρωθυπουργός στην 1η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Την αρχηγία ανέλαβε προσωρινά η τριανδρία: Κανελλόπουλος, Μοχλός, Παπαληγούρας.

  26. ti zoe sauto to blog said

    Το έψαξα καλύτερα και διορθώνω σχόλιο 22 α) : ο Καραμανλής επέστρεψε στην Ελλάδα στις 28/9/63 , την ΙΔΙΑ ημέρα που παραιτήθηκε ο Πιπινέλης και ανέλαβε αυτός την προεκλογική εκστρατεία της ΕΡΕ.

    Μαρία, ναι ο Πιπινέλης ήταν υπουργός του Καραμανλή και έγινε πρωθυπουργός με την ψήφο εμπιστοσύνης της ΕΡΕ, ήταν άνθρωπος του παλατιού. Η τριανδρία είναι όπως τα λες.

  27. papoylis said

    Νικόλα και λοιποί σχολιαστές καλό Πάσχα

    Τα έζησα μικρός αυτά τα γεγονότα…. Νάσαι καλά που μας τα θυμίζεις σε τέτοιες εποχές ‘ανομίας» μη χέσω…. 🙂

  28. ti zoe sauto to blog said

    Μαρία
    ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ , ξέρω, ο Μοχλός ποιός είναι;
    Παπαληγούρας, Κανελλόπουλος συμφωνούμε.

  29. Μαρία said

    26α Στις 4:40 μ.μ. ακριβώς και η Αμαλία φορούσε μπλε ταγιέρ 🙂

    28 Ο ίδιος είναι. Για περισσότερα κουτσομπολιά εδώ:

    Η λιτανεία των ευσεβών ψάλων διά τον Κοτζάμπασην Πτολεμαΐδος

  30. ti zoe sauto to blog said

    Ότι ο Τάκης Ροδόπουλος ήταν αδελφός και πολιτικός αντίπαλος του Καραγάτση το ήξερα, το παρατσούκλι μοχλός σήμερα το έμαθα!

    Και μια γκλαμουριά:
    Ο 4ος γιός του Γεωργίου Α΄ λεγόταν Ανδρέας και ήταν πατέρας του Φίλιππου , του συζύγου της Ελισάβετ.
    Δηλαδή ο Παύλος ήταν α΄ ξάδελφος με τον Φίλιππο. Γι αυτό η Ελισάβετ έλεγε την δικιά μας «ξαδέλφη».

  31. Μαρία said

    Γιατρέ, η γκλαμουριά με λεπτομέρειες στα σχόλια:

    Ποτέ την Κυριακή – Μποστ και Λαμπράκης

  32. ti zoe sauto to blog said

    Μαρία, που τα θυμάσαι όλα αυτά;
    Αν γινόμουν καμιά μέρα πλούσιος θα πλήρωνα όσο-όσο για να σε πάρω να δουλέψεις μαζί μου! 🙂

  33. Μαρία said

    32 Δε θυμάμαι τίποτα. Αν πρόσεξες, έγραψα οτι είχα σκονάκι με τις διασταυρώσεις των γαλαζοαίματων.

  34. Μπουκανιέρος said

    30β Γιατρέ πρόσεχε γιατί μιλάς για Κερκυραίους 🙂
    (κατά κάποιο τρόπο – στην πρώτη φράση)

  35. REISIS said

    Νικόλα εύχομαι σε σένα και στους (συν)διαμορφωτές του ιστολόγιου σου Καλό Πάσχα.
    Μία ερώτηση και αν την ξέρεις την απαντάς. Ο Αμπατιέλος χρονολογικά πρέπει να είχε συνυπάρξει(πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) με τον ναυτεργάτη και συνδικαλιστή Νίκο Καραγιάννη. Στην περίπτωση που ο Αμπατιέλος τον γνώριζε, υπάρχει κάποια γραπτή μαρτυρία αυτού ή κάποιου άλλου συνδικαλιστή ναυτεργάτη (στελέχους του ΚΚΕ) για τα όσα πέρασε ο Ν. Καραγιάννης στην Ρουμανία όπου βρέθηκε εξόριστος μετά την λήξη του Εμφυλίου.

    Διαβάζοντας για τον Πιπινέλη, μου ρθε στη θύμηση μία ωραία μονοκατοικία στον Παλαιό Φάληρο (απέναντι από τον «Παχό») που ήταν το σπίτι του και που έγινε (μάλλον) επί δικτατορίας πολυώροφη πολυκατοικία.

  36. sarant said

    Βρίσκω λίγο καιρό για να σας ευχαριστήσω για τα σχόλια -το αγγλικό κείμενο του 18 το έψαχνα και δεν το βρήκα να το βάλω, σ’ ευχαριστώ Ακίνδυνε!

    Reisis, δεν θυμάμαι να λέει τίποτε ο Αμπατιέλος για αυτό το θέμα.

    Αν δεν με πετύχει κανένας μπότης (=στάμνα) ίσως αύριο ξαναπεράσω για πέντε λεπτά!
    Πάντως, καλή Ανάσταση και πάλι σε όλους.

  37. sarant said

    Μου έστειλε ο φίλος Παντελής, που έχει το ιστολόγιο
    imwrong.wordpress.com, την πληροφορία ότι η Μπέτυ Αμπατιέλου έγραφε στη δεκαετία του 1960 άρθρα με θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος σε κομμουνιστικά έντυπα, όπως το εξής, σκαναρισμένο από το εβδομαδιαίο «Comment» («a communist weekly review»):

    Click to access betty.pdf

  38. Μπουκανιέρος said

    36 Τι μπότης, κάνταρος έπρεπε να σε πιτύχει!
    (αλλά τη γλίτωσες, μου φαίνεται)

  39. Nikos Dimitriou said

    Σήμερα το πρωί η Μπέτυ Αμπατιέλου πέρασε οριστικά στην ιστορία. Άφησε την τελευταία της πνοή στον Πειραιά, σε ηλικία 94 ετών. ΑΘΑΝΑΤΗ!!!

  40. Και κυρίως ΑΝΙΚΗΤΗ.

  41. sarant said

    Αιωνία της η μνήμη και σ’ ευχαριστώ για την ενημέρωση!

  42. ….

  43. […] ξαναγράψει στο ιστολόγιο, και συγκεκριμένα για το χαστούκι (;) που ίσως έδωσε στη βασίλισσα Φρειδερίκη, το χαστούκι (;) που (πολύ) έμμεσα έριξε την κυβέρνηση […]

  44. […] Ένα χαστούκι (;) που ίσως έριξε μια κυβέρνηση  Like this:LikeBe the first to like this post. […]

  45. […] ξαναγράψει στο ιστολόγιο, και συγκεκριμένα για το χαστούκι (;) που ίσως έδωσε στη βασίλισσα Φρειδερίκη, το χαστούκι (;) που (πολύ) έμμεσα έριξε την κυβέρνηση […]

  46. […] της στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 1963 -γι’ αυτό το “χαστούκι που ίσως δεν δόθηκε” έχω γράψει αναλυτικά αλλού.  “Δεν τον τσαλακώνετε […]

  47. […] της στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 1963 -γι’ αυτό το “χαστούκι που ίσως δεν δόθηκε” έχω γράψει αναλυτικά αλλού.  “Δεν τον τσαλακώνετε […]

  48. […] ταξίδι της στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 1963 -γι’ αυτό το “χαστούκι που ίσως δεν δόθηκε” έχω γράψει αναλυτικά αλλού.  “Δεν τον τσαλακώνετε […]

  49. […] της στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 1963 -γι’ αυτό το “χαστούκι που ίσως δεν δόθηκε” έχω γράψει αναλυτικά αλλού.  “Δεν τον τσαλακώνετε […]

  50. […] ξαναγράψει στο ιστολόγιο, και συγκεκριμένα για τοχαστούκι (;) που ίσως έδωσε στη βασίλισσα Φρειδερίκη, το χαστούκι (;) που (πολύ) έμμεσα έριξε την κυβέρνηση […]

  51. […] Περισσότερες πληροφορίες για τον Αντώνη Αμπατιέλο μπορούμε να βρούμε στον ιστότοπο: sarantakos.wordpress.com  εδώ. […]

  52. […] […]

  53. […] […]

Σχολιάστε