Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Και να καθαρίσουμε τους επίορκους!

Posted by sarant στο 12 Μαρτίου, 2013


eth-ski-9-3-131

Του Γιάννη Ιωάννου, φυσικά

Ο τίτλος, βέβαια, είναι δανεισμένος από το μυθιστόρημα του Μπορίς Βιαν (ή Βέρνον Σάλιβαν αν προτιμάτε) Et on tuera tous les affreux, στα ελληνικά Και να καθαρίσουμε τους κακομούτσουνους, με μια επιβεβλημένη αλλαγή για να επικαιροποιηθεί το πρόταγμα, ας πούμε. Η λέξη «επίορκος» κανονικά δεν είναι από τις λέξεις που χρησιμοποιείται συχνά στη γλώσσα, έναν καιρό είχε ακουστεί αρκετά με τις δίκες της χούντας, για τους επίορκους αξιωματικούς, ύστερα έπαψε να πολυακούγεται, όμως τον τελευταίο καιρό έχει γίνει ψωμοτύρι, αφού από παντού ακούς εκκλήσεις ότι πρέπει, λέει, να καθαρίσ…, συγνώμη, να απολύσουμε τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους, αλλιώς δεν θα δει Θεού πρόσωπο ο δημόσιος τομέας, δεν θα μας δώσει την επόμενη δόση η τρόικα, και γενικά θα πάθουμε πολλά και ανομολόγητα δεινά. Έτσι που τα παρουσιάζουν μερικοί, θα σκεφτόταν κανείς ότι ο δημόσιος τομέας είναι φωλιά επιόρκων, και ίσως κάποιοι έτσι να θέλουν να τον παραστήσουν. Αλλά επειδή εμείς εδώ λεξιλογούμε, θέλω πρώτα να αναφερθώ στα λεξιλογικά των επίορκων, και μετά συζητάμε πώς θα τους καθαρίσουμε.

Η λέξη επίορκος είναι αρχαία -και μάλιστα ομηρική. Στο Τ της Ιλιάδας, εκεί που συμφιλιώνονται οι Αχαιοί και επιστρέφουν στον Αχιλλέα τα αρπαγμένα δώρα, ο Αγαμέμνονας ορκίζεται πως δεν έχει πειράξει τη Βρισηίδα, και λέει: «εἰ δέ τι τῶνδ᾽ ἐπίορκον ἐμοὶ θεοὶ ἄλγεα δοῖεν πολλὰ μάλ᾽, ὅσσα διδοῦσιν ὅτίς σφ᾽ ἀλίτηται ὀμόσσας», δηλαδή «αν λέω ψεύτικον όρκο, ας με τιμωρήσουν οι θεοί» ή, κατά τη μετάφραση Καζαντζάκη-Κακριδή: «Κι αν τίποτα απ᾿ αυτά τα ορκίστηκα ψεματινά, ας μου δώσουν μύρια κακά οι θεοί, όσα δίνουνε μαθές στους ορκοπάτες.» Διάλεξα τη μετάφραση αυτή γιατί έχει τη λέξη «ορκοπάτης», που θα τη χρειαστούμε. Να προσέξουμε πάντως ότι υπάρχει μια μικρή διαφορά: στα αρχαία, επίορκος είναι αυτός που δίνει ψεύτικον όρκο. Στα σημερινά ελληνικά, επίορκος είναι αυτός που παραβαίνει τον όρκο του (στα μνημονιακά ελληνικά, επίορκος είναι απλώς ο δημόσιος υπάλληλος).

Με μια πρώτη ματιά, η ετυμολογία της λέξης είναι απλούστατη, επί και όρκος. Δεν είναι όμως τόσο απλό και οι κλασικοί φιλόλογοι έχουν χύσει κάμποσο μελάνι για τα παράξενα του σχηματισμού της λέξης αυτής. Καταρχάς, δεν είναι σαφές ποια είναι εδώ η σημασία της πρόθεσης «επί» (εναντιωματική;) ούτε εξηγείται για ποιο λόγο δεν έγινε έκθλιψη και δάσυνση (δηλαδή, αφού ο όρος έδωσε τον έφορο γιατί ο όρκος δεν έδωσε τον έφορκο, εφόσον τα πολύ παλιά χρόνια και οι δυο λέξεις έπαιρναν δασεία). Ο Μπενβενίστ υπέθεσε ότι η αρχική σημασία του «επιορκώ» ήταν «ορκίζομαι» (υπάρχει και αυτή η σημασία στα αρχαία) και μετά πήρε τη σημασία «ορκίζομαι ψευδώς». Άλλοι, θεώρησαν ότι βγήκε από την (αμάρτυρη) φράση «επί όρκω βας», δηλαδή αυτός που πατάει τον όρκο (παρόλο που είπαμε ότι δεν ήταν αυτή η βασική σημασία της λέξης στα αρχαία). Υπάρχουν και άλλες απόψεις για τον σχηματισμό της λέξης. Να πω επίσης ότι υπάρχει και ένας σπάνιος παράλληλος τύπος με δάσυνση (εφίορκος) και ότι, περιέργως, στη μεσαιωνική γλώσσα βρίσκουμε συχνά τύπους «φιορκία, φιόρκος», π.χ. στη φυλλάδα του Μεγαλέξαντρου: Καὶ ὕστερα ἀρχίνισαν νὰ πορνεύουν καὶ νὰ μοιχεύουν, νὰ ποιοῦσιν μαλακίαν καὶ φιορκίαν.

Με βάση το μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση, πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι (από τους οποίους 12.500 ως τα τέλη Ιουνίου), σοβαρό ποσοστό των οποίων (δεν προσδιορίζεται πόσοι) πρέπει τελικά να απολυθούν. Ακούω να λένε ότι αυτοί που θα απομακρυνθούν θα είναι «οι επίορκοι», αλλά τα νούμερα δεν βγαίνουν. Διότι, πόσοι είναι οι επίορκοι; Επί αρκετό καιρό γινόταν λόγος για 7.000 επίορκους υπαλλήλους, τελικά όμως φάνηκε ότι αυτός είναι ο αριθμός των υπαλλήλων που περισσεύουν, που πρέπει να φύγουν για να πιαστεί ο στόχος, όχι ο αριθμός των επίορκων! Προχτές δημοσιεύτηκε σε μια εφημερίδα ένας κατάλογος με 1.301 υπαλλήλους εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη -μερικοί κατηγορούνται για πολύ σοβαρά αδικήματα, όχι πάντως όλοι. Για τις εξόφθαλμες περιπτώσεις, που κανείς δεν τις υπερασπίζεται (βαριά παραπτώματα, πλαστά χαρτιά) υπάρχει διαδικασία· αν δεν εφαρμόζεται δεν φταίνε οι υπάλληλοι -απλώς, τα «νέα» πειθαρχικά συμβούλια δεν έχουν συγκροτηθεί, εδώ και ένα χρόνο, επειδή οι δικαστικοί που θα τα στελέχωναν, ώστε να πάψει η έκδοση επιεικών ή απαλλακτικών αποφάσεων, ζητούν επιπρόσθετη αμοιβή.

Να προσέξουμε πάντως ότι η άσκηση ποινικής δίωξης δεν σημαίνει ενοχή του υπαλλήλου· υπάρχει και εκείνο το ρημάδι το τεκμήριο της αθωότητας. Ή ίσως δεν υπάρχει πια τεκμήριο αθωότητας για όσους είναι δημόσιοι υπάλληλοι, διότι ο νέος νόμος 4093/2012 καθιερώνει μια ιδιόρρυθμη διαδικασία: ο υπάλληλος που έχει παραπεμφθεί στο πειθαρχικό για μια σειρά από παραπτώματα (μεταξύ των οποίων είναι και η «ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους πολίτες»), τίθεται σε αργία αυτομάτως. Αν μάλιστα συντρέχουν «λόγοι δημοσίου συμφέροντος ή υπηρεσιακοί λόγοι» τότε μπορεί να τεθεί σε αργία υπάλληλος που κατηγορείται για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα. Που κατηγορείται, όχι που έχει καταδικαστεί. Έτσι ανοίγει πλατύς δρόμος ώστε οι προϊστάμενοι να απαλλάσσονται από ενοχλητικούς δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία να μπορεί με μια καλοδιατυπωμένη καταγγελία να απαλλαγεί από έναν ενοχλητικό υπάλληλο. Διότι βέβαια, αν ο υπάλληλος που τελεί σε αργία δικαιωθεί, θα επανέλθει στη θέση του, όλα όμως δείχνουν ότι οι 900 υπάλληλοι που έχουν αυτή τη στιγμή τεθεί σε αργία (επειδή έχουν παραπεμφθεί σε πειθαρχικά) ήδη συγκαταλέγονται στους πρώτους υποψηφίους για διαθεσιμότητα και απόλυση -οπότε γεννάται το ερώτημα τι θα γίνει με όσους από αυτούς δικαιωθούν τελικά.

Φοβάμαι δηλαδή ότι επειδή οι πραγματικοί επίορκοι δεν είναι 7.000 (ή όσοι τέλος πάντων θεωρούνται ότι πρέπει να φύγουν), θα αρχίσει μια μεγάλη επιχείρηση κατασκευής  «επιόρκων». Όπως ο πλεονέχτης μαγαζάτορας χρεώνει στον αφελή πελάτη «όσα του λείπουν», έτσι και εδώ θα μετατραπούν σε επίορκους όσοι χρειάζονται για να συμπληρωθεί το επιθυμητό νούμερο. Όσο για τους «επί θητεία επίορκους» του σκίτσου του Ιωάννου, αυτοί από αλλού έχουν να φοβούνται.

ΥΓ Ενώ έχω γράψει το άρθρο βλέπω στο Φέισμπουκ την εξής ανάρτηση φίλης: Δημόσιος υπάλληλος,τέθηκε αυτόματα σε διαθεσιμότητα,μόλις η πρώην σύζυγος του έκανε μήνυση.Πριν καν ερευνηθεί, δικαστεί, τελεσιδικήσει. Δεν εγγυώμαι ότι έγινε αυτό ή ότι μπορεί να γίνει -ελπίζω όχι, φοβάμαι ναι.

 

178 Σχόλια to “Και να καθαρίσουμε τους επίορκους!”

  1. Νέο Kid Στο Block said

    Koίτα να δεις πόσα ωραία και άγνωστα πράγματα έμαθα και σήμερα! Το «πατάω τον όρκο» σαν εξήγηση του «επί» μοιάζει φυσικό «σαν το κλάμα ενός μωρού» που έλεγε κι ο Μπόμπυ.. αλλά το Νικοκύριο επιχείρημα ότι ο επίορκος είχε στα αρχαία την σημασία μόνο του ορκιζόμενου σταυροδακτυλάκια (ή «πάρ τον παπά!») είναι ισχυρό.
    Εκείνο το «ομνύω..» δεν παίζει μάππα πουθενά στο θέμα; (ελπίζω μόνο να μην έχω σκοτώσει την ορθογραφία του..)

    ΥΓ. Καμιά ανώνυμη γραμμούλα καταγγελίας επιόρκων δεν υπάρχει ρε παιδιά; Τι να κάνουμε; για να ζήσουμε τα παιδιά μας, και κουκούλα θα φορέσουμε στα γεροντάματα (έχει βγάλει κάτι σχεδιάκια ο Λάγκερφελντ…άουςγκετσάιχνετ!)

  2. spiral architect said

    Καλημέρα στους επίορκους και μιαρούς συνέλληνες συνιστολόγους σχολιαστές δημόσιους και ιδιωτικούς. 🙂
    Κάθε βράδυ τα βρωμοκάναλα της δημοκρατίας μας μας κάνουν πλύση εγκεφάλου με το νέο επίθετο, το «επίορκος».
    Με ρωτάει η μητέρα μου τις προάλλες:
    – Τι είναι επίορκος ΔΥ;
    Aν, π.χ., είσαι ΔΥ και χρωστάς στην εφορία, είσαι επίορκος, οπότε απολύεσαι αυθωρεί και παραχρήμα. 😯 Αν ο ή η πρώην σου θέλει να σε αποτελειώσει, σου κάνει μια αγωγή και έπειτα αναλαμβάνει ο καθηγητής κύριος Μανιτάκης, σε αγαστή συνεργασία με τον κύριο Τόμσεν. 👿

    Σχετικό περί Παιδείας: Απ’ αυτούς τους επίορκους πως θα γλυτώσουμε;
    Καλημέρα και με τις υγείες μας.

  3. Ηρακλής said

    Στην Ισπανία της δεκαετίας του ’80 πάντως, όταν άλλαξε προς το αυστηρότερο ο νόμος περί κατοχής ναρκωτικών, οι χρήστες τον κατήργησαν στην πράξη. Πήγαιναν κατά εκατοντάδες στα αστυνομικά τμήματα και παραδίδονταν οπότε δεν ήξεραν τι να τους κάνουν. Δεν υποννοώ τίποτε… Καλημέρα, Νικοκύρη!

  4. Γς said

    1:
    >Καμιά ανώνυμη γραμμούλα καταγγελίας επιόρκων δεν υπάρχει ρε παιδιά;

    Εδώ ο καλός ρουφιάνος του ιστολογίου:

    Η κυβέρνηση λέει αναζητά επίορκους και υπαλλήλους που προσελήφθησαν με πλαστά στοιχεία.
    Και θυμήθηκα έναν διοικητικό υπάλληλο (συνταξιούχως σίγουρα εδώ και πολλά χρόνια) όταν δίδασκα πιτσιρικάς στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ. Δημοτικής εκπαίδευσης ήταν και εργαζόταν μερικά χρόνια στην Αθήνα ως Διοικητικός υπάλληλος. Δεν ήταν μόνιμος. Όμως προσκόμισε (αγόρασε) απολυτήριο Ιδιωτικού εξαταξίου τότε Γυμνασίου της Σύρου στο οποίο υποτίθεται ότι φοιτούσε τα 3 τελευταία έτη. Ετσι στη ψύχρα.
    Τώρα πως γινόταν να είναι στην Αθήνα και στη Σύρο ταυτόχρονα, ουδόλως απασχόλησε τον προϊστάμενό του!
    Αναρωτιέμαι πόσοι άλλοι έχουν καταφύγει σε τέτοιες απάτες. Οσο για τους επίορκους που δεν έχουν κατηγορηθεί ποτέ ως τοιούτοι, σοι το βασίλειο.

  5. LandS said

    Αυτός ο νόμος ο 4093/2012 θα μείνει στην ιστορία ως η νομοθεσία που επέκτεινε τον Μακιαβελισμό στο άπειρο.

    Συνδικαλιστής, στέλεχος μεγάλης ομοσπονδίας στην απειροστή επίσκεψη του στο Υπουργείο «του» μαζί με τους υπόλοιπους του ΔΣ, τον σταματάνε στην είσοδο του Υπουργείου αστυφύλακες και μόνο αυτόν πηγαίνουν στο τμήμα για εξακρίβωση. Αφήνεται ελεύθερος, προλαβαίνει τους συναδέλφους του στο γραφείο του Υπουργού, τα λένε πολιτισμένα και αποχωρούν.
    Λίγες ημέρες αργότερα ξεκινάει ΕΔΕ σε βάρος του επειδή εξέθεσε την υπηρεσία πηγαίνοντας στο αστυνομικό τμήμα συνοδεία της αστυνομίας. Τρίμηνη αργία!

    Άλλος, σε κινητοποίηση συλλαμβάνεται και στο αυτόφωρο απαλλάσσεται. Πάει για απομάκρυνση!

    Υπάρχει και άλλο για συνδικαλίστρια της συνομοσπονδίας που δεν μπορεί να βγει στη σύνταξη από κάτι παρόμοια που δεν άντεξα να ακούσω τις λεπτομέρειες.

    Θεωρητικά, ένας μπαταχτσής επιχειρηματίας μπορεί να επικαλεστεί ότι ο ελεγκτής του φέρθηκε με απρέπεια (του είπε ότι δεν πλήρωσε όσους φόρους έπρεπε π.χ. και τον συκοφάντησε ως φοροφυγά) και να τον καταγγείλει. Δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο, αλλά επειδή δεν μπορεί να είναι όλοι οι φοροφυγάδες αγγελούδια και εντάξει, υπάρχουν πιθανότητες.

  6. ΠΑΝΟΣ said

    Τι είπες Νίκο; Θέλουν κάποιοι ίσως θέλουν να «παραστήσουν» τον δημόσιο τομέα φωλιά επιόρκων;Δηλ.δεν είναι; Μα πού ζούμε; Δεν λέω όλοι,αλλίμονο,ασφαλώς όχι όλοι,αλλά δεν υπάρχει ένα γιγάντιο πρόβλημα διαφθοράς;Πώς παρακάμπτουμε στην καθημερινή μας ζωή κατά 70% την εσκεμμένη γραφειοκρατία;Μα τι λέμε τώρα; Τρελαίνομαι! Ήμουν εκεί (εισαχθείς κατόπιν εξετάσεων) και είδαν πολλά ,μα πάρα πολλά τα ματάκια μου.Εγώ ανήκα στους πολύ μεγάλους μαβλάκες(για να το πω αλλιώς).Και ο καλύτερος μου φίλος,που πήρε με την αξία του πολύ μεγάλη θέση τέτοιος μαβλάκας ήταν και έβλεπα την απελπισία του.Τα συζητάγαμε.Τι υπερασπίζεσαι εμμέσως Νίκο μου; Το ξέρεις καλά το θέμα;Πρώτη φορά είμαι τόσον οξύς και συγγνώμην αλλά αυτά που είδα και βίωσα εκεί μέσα και που ακόμα ζω,με κάνουν έξω φρενών.Ξαναλέω:ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΤΣΙ.Είναι όμως αρκετοί.Το σύστημα τούς θέλει έτσι.Αν γινόμουν ταλιμπάν θα έλεγα ,θάνατος στο γραφειοκρατικό,διεφθαρμένο έως το μεδούλι σύστημα.Όχι,θάνατος στους ανθρώπους.Θάνατος στο σύστημα.Το ξαναλέω (γιγνώσκω σε τι ιστολόγιο γράφω):όχι θάνατος στους ανθρώπους,αλλά θάνατος στο σάπιο,διεφθαρμένο γραφειοκρατικό σύστημα των κλεφτών.Ας μην τους γλείφουν οι πολιτικάντηδες.Όλοι.Τα συνδικαλιστικά μας σωματεία ήσαν στελεχωμένα ΑΠ’ΟΛΑ τα κόμματα.Το έζησα.Και συναρμονίζονταν μια χαρά!
    Σταματάω γιατί πνίγομαι από την μπόχα.Και για να το πω στα ίσα:τι ακριβώς υπερασπίζεται σ’ αυτό ακριβώς το συγκεκριμένο θέμα η αντιπολίτευση έναντι των όντως υπαίτιων για το σύστημα κυβερνώντων;; Δεν-έχω-καταλάβει.Μού μοιάζει σαν να ψαρεύει σε πολύ θολά νερά.Το λέω ευθέως.Κι αυτό με μπλοκάρει.Έζησα στην κεφάλα μου,από μέσα,το γ@#$#@ο διεφθαρμένο κωλοσύστημα.Τι να υπερασπιστεί κανείς;;Έλεος!Στην θέση σου θα απέσυρα το «θέλουν να παραστήσουν».(Νίκο,συγγνώμην για την οξύτητά μου,αλλά καταλαβαίνεις….τα έζησα).

  7. Γς said

    5:
    >απειροστή επίσκεψη

    το αντίθετο της Αρμένικης;

  8. Αρκεσινεύς said

    Ας αφήσουμε τους επίορκους Δ.Υ. και ας μιλήσουμε για τους όρκους των γυναικών:

    Οι αρχαίοι είχαν την παροιμία: όρκους γυναικός εις ύδωρ γράφω.
    Και η ΝΕ: τον όρκο της γυναίκας ο άνεμος τον παίρνει.

    Και είναι γνωστό ότι η μόνη καταπάτηση όρκου που δεν τιμωρούνταν από τους θεούς ήταν των ερωτευμένων.

    Και το δίστιχο : Όποιος τα λόγια σου γροικά, τους όρκους σου πιστεύγει,
    στη θάλασσα πιάνει λαγούς και στη στεριά ψαρεύγει.

    Έγνων, οὐ μ’ έλαθες. τι θεούς; ου γαρ με λέληθας.
    Έγνων. μηκέτι νυν όμνυε. πάντ΄ έμαθον.
    Ταύτ’ ην, ταύτ’ επίορκε; μόνη συ πάλιν, μόνη υπνοίς;
    Ω τόλμης. Και νυν, νυν έτι φησί , μόνη.
    Μελέαγρος Παλ. Ανθολογία V 175

    Tάμαθα, δε με ξεγελάς. Άσε τους θεούς, δε με γελάς.
    Το ξέρω, μην ορκίζεσαι πια, όλα τάμαθα.
    Έτσι λοιπόν, επίορκη; Μόνη σου , μονάχη σου κοιμάσαι;
    Τι θράσος! Και τώρα και τώρα ακόμη λέει «μονάχη».

  9. Ειλικρινά δεν θέλω να σχολιάσω πιθανές απολύσεις λόγω χρεών ή καταγγελιών πριν εξακριβωθούν, μου φέρνει ναυτία το όλον θέμα όπως και τα περισσότερα αυτής της κακώς εννοουμένης πολιτικής, θα σταθώ στην έννοια του επίορκου.
    Ρίχνοντας μια ματιά και στον Πολυλά βρήκα την ίδια ερμηνεία περί ψεύτικου όρκου αλλά δεν νομίζω πως αλλάζει νόημα όλη η φράση αν ερμηνευθεί η λέξη σαν αυτός που παραβαίνει τον όρκον του.
    Το ίδιο και στον Πάλλη και στης Πανωφοροπούλου
    Ισως κάποιοι φιλόλογοι θα μπορούσαν να μας διαφωτίσουν περισότερο,
    Στο λεξικό του Βυζάντιου φαίνεται να ισχύουν και οι δύο περιπτώσεις με την σημείωση πως ο ψεύτικος όρκος γίνεται εν αγνοία αυτού που τον δίνει γιατί δεν ξέρει πως δεν θα μπορέσει να κρατήσει τον όρκο του.
    Τέλος θα ήθελα να σημειώσω πως λογικά οι έμμετρες μεταφράσεις μεγάλων έργων δεν γίνονται από το αρχαίο κείμενο απ’ ευθείας αλλά από μετάφραση που πιθανόν να μην είναι του ίδιου με την έμμετρη. Αυτό πιθανόν να εξηγεί γιατί όλοι φαίνεται να έχουν επιλέξει την ίδια εκδοχή

  10. sarant said

    Eυχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    6: Πάνο, εσένα υπερασπίζομαι. Τον τίμιο δημόσιο υπάλληλο.

  11. LandS said

    #7 Έχει επισκεφτεί την (εκάστοτε) πολιτική ηγεσία – όπως λέγεται, με την συνδικαλιστική ιδιότητα, άπειρες φορές. Είναι γνωστός βρε αδερφέ. Τι εξακρίβωση στα ξεκούδουνα.

    #6 Το θέμα δεν είναι να συναγωνιζόμαστε την κα Φωτεινή Πιπιλή σε επικρίσεις κατά των δημοσίων ή του δημοσίου. Είτε ξέρουμε είτε δεν ξέρουμε τι γίνεται.
    Το θέμα είναι ότι αυτός ο νόμος-έκτρωμα και ο ψεκασμός με επιορκολογία, όχι μόνο δεν λύνει αυτά που εντοπίζεις (άλλο αν διαφωνώ με το τρόπο που τα εκθέτεις) αλλά ανοίγει νέους δρόμους για κυνηγητό και διώξεις μη-ημετέρων με ταυτόχρονη περίθαλψη των ημετέρων.

    Τις δεκαετίες του 40, 50 και 60 και επί Χούντας, τουλάχιστον, ήταν θεσμοθετημένα το κριτήριο των Κοινωνικών Φρονημάτων και η διαδικασία του φακελώματος. Τώρα με αυτό το πράμα δεν υπάρχουν ούτε κριτήρια ούτε διαδικασίες.

  12. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    6 – Μα δεν νομίζω οτι υπερασπίζεται το δημόσιο όπως λειτουργεί, αλλα λέει για την πονηρή έως φασιστική «διαδικασία» που ακυρώνει το τεκμήριο της αθωώτητας. Κοντολογίς, πρέπει να απολυθούν κάποιες δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων στο δημόσιο, είναι πιο αποδεκτό στην κοινή γνώμη αν είναι ΕΠΙΟΡΚΟΙ, και φυσικά, καλύπτονται οι φυσικοί αυτουργοί, που δεν είναι μόνιμοι, όπως εύστοχα δείχνει στο σκίτσο ο υπέροχος Ιωάννου. Γιατι ώς γνωστόν, ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ, αλλα τα πληρώνουμε μόνο εμείς.

  13. Ο παλιος said

    Γιατι; Δεν συναγεται αμεσα οτι ο Δημ.υπαλληλος που αποκαλυπτεται προς ιδιον οφελος διαχειριζμενος το δημοσιο χρημα ,δεν ειναι ψευδως ορκισθεις πιστη στην υπηρεσια του;Αρα ο επιορκος εχει ακριβως την ιδια σημασια- εννοια με την ομηρικη καθ’οτι και τοτε και τωρα εννοουσαν ακριβως το ιδιο πραγμα.Καταπατηση του δοθεντος ορκου

  14. spiral architect said

    Τι μετράει επικοινωνιακά περισσότερο: Οι «επίορκοι» ΔΥ, ή η διαφυγή του υπόδικου (και προστατευόμενου του Μαύρου Πητ) στο εξωτερικό με αντιποίηση ιδιότητας;
    (έχουμε και Απόκριες διάολε …)
    Tα βρωμοκάναλα της «δημοκρατίας» μας (σικ ρε!) είπαν τίποτα επ’ αυτού; 😛

  15. Γς said

    7, 11:
    Οτι πεις.
    Πάντως «απειροστή επίσκεψη» είναι η επίσκεψη dx
    🙂

  16. Αρκεσινεύς said

    8. Συμπληρωματικά γράφω το των αρχαίων : Αφροδίσιος όρκος ουκ εμποίνιμος

  17. j95 said

    Η απόλυση δεν είναι ποινική πράξη, δε γράφεται στο ποινικό μητρώο, άρα δεν υπάρχει λόγος για τεκμήριο αθωότητας.

  18. Πάνος said

    Αυτό δεν αποτελεί πάντα πρόβλημα. Αν ο πλεονέχτης μαγαζάτορας έχει τραβήξει από τον ώμο τον πελάτη να τον βάλει στο μαγαζί, κι εκείνος δέχτηκε, γιατί να κλάψει μετά ο τελευταίος για το πόσο τον χρέωσε;
    Θέλω να πω ότι ακόμα κι εγώ, που είμαι μόλις 44 χρονών, πάντα σε όσους φίλους μου πήγαιναν στο Δημόσιθο, έλεγα «Καλό το Δημόσιο, αλλά να ξέρεις, χρειάζεσαι και μια δεύτερη δουλειά…». Πόσω δε μάλλον τώρα, που οι γαίδαροι έμαθαν να λύνονται…

  19. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

    17: Ασφαλώς. Ας απολύσει το κράτος, αφού πρώτα τροποποιήσει το Σύνταγμα, αλλά όχι κατασκευάζοντας επίορκους.

  20. Αρκεσινεύς said

    Σκέφτηκα, εφόσον είναι τόσοι πολλοί (αν είναι) οι επιορκοι Δ.Υ. και επειδή αργεί για διάφορους λόγους (π.χ. η άρνηση συμμετοχής των δικαστικών στα πειθαρχικά συμβούλια) να τελεσιδικήσει η απόφαση της ποινής, μήπως πρέπει ν’ αρχίσει να εφαρμόζεται η θεοδικία!

  21. LandS said

    #15 ναι μωρέ, νταξ μη βαράς! Πως να τη πω …ευάριθμη; Το ίδιο λανθασμένα τη χρησιμοποιώ και αυτήνανε.

  22. Αρκεσινεύς said

    Εκτός από την ποινή που ορίζεται για το αδίκημα περί την υπηρεσίαν στο οποίο έχει υποπέσει ο Δ. Υ. , υπάρχει πρόσθετη ποινή και για τη καταπάτηση του όρκου ;

  23. Αρκεσινεύς said

    Ας προσέχουμε και την ορθογραφία του αναφορικού ό τι για διάκριση από το ειδικό ότι.

  24. Αρκεσινεύς said

    22. την καταπάτηση

  25. Elena said

    Επίορκος δεν είναι και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση που άλλα ορκίστηκαν να κάνουν και άλλα κάνουν; Δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι κι αυτοί;

  26. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    21: Μη ζητάς συγνώμη, τα λεξικά σε δικαιώνουν, και τα δύο (Μπαμπι και ΛΚΝ) δίνουν πρώτη σημασία του «απειροστός» αυτός που έχει γίνει άπειρες φορές.
    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%22%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%82+-%CE%AE+-%CF%8C%22&dq=

  27. Γς said

    26:
    κι απάνω που τον είχα στριμώξει…
    😦

  28. j95 said

    Απλώς όπως στον ιδιωτικό τομέα είναι απολύτως νορμάλ να προτιμηθεί για απόλυση κάποιος που έχει καταγγελίες (χωρίς να χρειαστεί να αποφανθεί ο Άρειος Πάγος για αυτές), το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και στο Δημόσιο. Ή τέλος πάντων αδυνατώ να αντιληφθώ γιατί θεωρείται περίπου έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και έσχατη αδικία να συμβεί.

    Επίσης είναι ψευδές ότι χρειάζεται τροποποίηση του Συντάγματος. Αρκεί κατάργηση της οργανικής θέσης, ακόμα και με το υπάρχον Σύνταγμα.

    Συνοπτικά θα έλεγα πως η άποψη ότι η απόλυση ΔΥ ισοδυναμεί με το τέλος του κόσμου δεν υποστηρίζεται ούτε από το νόμο ούτε από τη λογική. Υποστηρίζεται απλά από τα τεράστια οργανωμένα συμφέροντα που είναι οι ΔΥ (και οι δικαστές, μεταξύ τους). Τα οποία έχουν αποδείξει ότι ακόμα και το «απαγορεύεται η απεργία με κάθε μορφή» το ερμηνεύουν «επιτρέπεται η απεργία» εφόσον αυτό έχει αντίκρυσμα στην τσέπη τους.

    Και συμφωνώ με τον άλλο σχολιαστή που σας επικρίνει για το ότι υποστηρίζετε αυτούς τους ανθρώπους και αυτό το σύστημα.

  29. Νέο Κid said

    Και βεβαίως το «απειροστός» μπορεί να έχει την έννοια του τακτικού αριθμητικού και του άλλου(που δε μούρχεται πώς λέγεται..) να σημαίνει δηλ. Τον απείρως μεγάλο ή μικρό αριθμό ή την αέναη επανάληψη (διαδικασίας) .γι αυτό και ο σχετικός λογισμός(calculus) λέγεται απειροστικός (infinitorum, τον είπε ο Mέγας Κύκλωψ)

  30. Αρκεσινεύς said

    Εκτός από τους επίορκους έχουμε και τους άλλους που θα χάσουν τη δουλειά τους. Η αντίσταση υποκριτική; Το πολύ πολύ να γίνει ανασχηματισμός και να φύγει ο Μανιατάκης και νά ‘ρθει κάποιος Ν.Δ. περισσότερο πειθήνιος στην πολιτική σύμφωνη με τα κελεύσματα της τρόικας. Και με την ευκαιρία: ακούμε συνέχεια ότι δε θα ληφθούν νέα μέτρα. Συμφωνούμε. Απλώς θα εφαρμοστούν όσα έχουν υπογραφεί για σταδιακή εφαρμογή.
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=502573

  31. Back Door Man said

    Tην ιστορία με τον Δ.Υ που τέθηκε σε αργία την διάβασα και γω αλλά (θέλω να) πιστεύω ότι είναι μούφα. Η αλλαγή στο πειθαρχικό δίκαιο των Δ.Υ που έφερε το μνημόνιο μιλάει για αυτοδίκαια αργία στις εξής περιπτώσεις:
    α. Υπάλληλου που στερήθηκε την προσωπική του ελευθερία ύστερα από απόφαση δικαστηρίου ή ένταλμα κράτησης
    β. Υπάλληλος που εκδόθηκε εναντίον του ένταλμα προσωρινής κράτησης
    γ. Υπάλληλος που παραπέμπεται αμετάκλητα για κακούργημα
    δ. Υπάλληλος για τον οποίο εκκρεμεί πειθαρχικό συμβούλιο για μια σειρά παραπτωμάτων
    Μια απλή μήνυση δεν είναι λόγος απόλυσης. Το καινούριο που φέρνει το πειθαρχικό των Δ.Υ είναι η Δαμόκλειος σπάθη που κρέμεται πάνω τους για περιπτώσεις εκδικητικής δίωξης άσχετες με την υπηρεσία (βλέπε περίπτωση Καπετανόπουλου, ή του υπάλληλου του Δήμου Ελληνικού που καταδικάστηκε μετά από μήνυση μπράβων στον πόλεμο για ανοιχτές παραλίες είτε περιπτώσεις του δ΄ καθώς σε αυτά περιλαμβάνονται πλήθος παραπτωμάτων, που φτάνουν μέχρι τις αόριστες κατηγορίες της παράβασης της αρχής της αμεροληψίας και την αδικαιολόγητη προτίμηση νεότερων υποθέσεων με παραμέληση παλαιότερων. Σε αυτές τις περιπτώσεις είσαι έρμαιο της κάθε καταγγελίας πολίτη είτε αναφοράς ανωτέρου με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό στην δυνατότητα άσκησης εκβιασμών και επακόλουθα στην αμεροληψία του υπαλλήλου

  32. sarant said

    28: Μα, η κατάργηση της οργανικής θέσης γίνεται επειδή δεν υπάρχει ανάγκη για τη θέση, δεν αφορά υπαλλήλους που κατηγορούνται, ούτε μπορεί να μετατραπεί σε ποινή. Επομένως, δεν είναι ψευδές αυτό που έγραψα στο 19. Και εν πάση περιπτώσει, ας μην τους αποκαλέσει επίορκους, ας τους πει άτυχους.

    Τα άλλα που γράφετε, για τους δικαστές ή για το αν οι απολύσεις ΔΥ είναι το τέλος του κόσμου, δεν νομίζω ότι απαντούν σε μένα γιατί δεν έχω αναφερθεί σε τέτοια θέματα.

  33. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Απο την εφημερίδα «Εποχή»
    Στο 5ο Λύ­κειο Ζω­γρά­φου έ­γι­νε α­να­φο­ρά α­πό το διευ­θυ­ντή Διεύ­θυν­σης Δευ­τε­ρο­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης Α’ Αθή­νας κ. Σαβ­βαΐδη σε βά­ρος μιας κα­θη­γή­τριας ε­πει­δή… μπή­κε στο σχο­λείο κρα­τώ­ντας έ­να φυλ­λά­διο που κα­λού­σε σε α­ντι­φα­σι­στι­κή κι­νη­το­ποίη­ση. Έξω α­πό το σχο­λείο γι­νό­ταν μοί­ρα­σμα α­πό α­ντι­φα­σί­στες και το «έ­γκλη­μα» της κα­θη­γή­τριας ή­ταν ό­τι δεν έ­κρυ­ψε ή δεν πέ­τα­ξε το φυλ­λά­διο πριν μπει στο χώ­ρο του σχο­λείου.
    Αξί­ζει να ση­μειω­θεί ό­τι η α­να­φο­ρά σε κα­θη­γη­τή δεν εί­ναι κά­τι α­πλό, α­φού σύμ­φω­να με το νέο πει­θαρ­χι­κό νό­μο ο­ποιοσ­δή­πο­τε δη­μό­σιος υ­πάλ­λη­λος πρό­κει­ται να πε­ρά­σει Ε­ΔΕ, τί­θε­ται σε δια­θε­σι­μό­τη­τα έως ό­του κα­τα­φέ­ρει να α­πο­δεί­ξει ό­τι δεν εί­ναι ε­λέ­φα­ντας.

  34. spiral architect said

    @28α: Εξ ίσου νορμάλ είναι (στον ιδιωτικό τομέα) να καταφύγει ο απολυθείς στα δικαστήρια δηλώνοντας ψευδή καταμήνυση και αν δικαιωθεί, να επαναπροσληφθεί. 😉

  35. sarant said

    31: Καλά τα λέτε, αλλά στο δ. πρέπει να προστεθεί και ένα δ1, διότι σε αργία (αν και όχι αυτοδίκαιη) μπορούν να τεθούν και ΔΥ που έχουν παραπεμφθεί για οποιοδήποτε παράπτωμα εφόσον συντρέχουν υπρεσιακοί λόγοι. Το παράδειγμα του Ελληνικού είναι νομίζω εύλγωττο.

  36. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Το αντίθετο είναι το εύορκος και το επίρρημα ευόρκως.

    (κατά τους φανατικούς της θεωρίας της απόλυτης διαφθοράς, μάλλον πρέπει να το βάλουμε στις λέξεις που χάνονται)

  37. LandS said

    #33 Που να δεις τι γίνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση.
    Ειδικά στους Δήμους που ξανακέρδισε ή επανήλθε το ΠΑΣΟΚ το 2010 και τώρα είναι κομματάκια που το ένα κυνηγάει τα ρουσφέτια του άλλου.

  38. Πάνος said

    @23 : Kαμιά αντίρρηση, αλλά το αναφορικό δεν παίρνει και διαχωριστικό κόμμα; («ό,τι»)

  39. spiral architect said

    Οδηγίες αντιμετώπισης απεργών, αντιμνημονιακών, αντικυβερνητικών

    Στην εποχή μας και παρά την εθνική προσπάθεια που διεξάγει η κυβέρνηση μας του Αντώνη του Σαμαρά δυστυχώς υπάρχουν οργανωμένες ομάδεα αλητών, απεργών, αναρχοκομμουνιστών που προσπαθούν να συκοφαντήσουν και να υπονομεύσουν το έργο της.

    Για το γεγονός αυτό είναι απαραίτητο να έχουμε όλοι τα απαραίτητα διαλεκτικά εργαλεία αντιμετώπισης τους. Ανάλογα με το ποια είναι η κατηγορία που τολμούν να εξαπολύσουν αυτά τα κτήνη ανάλογη πρέπει να είναι και η απάντηση μας.

    Αναλυτικές οδηγίες:

    Αγρότες

    Εδώ τονίζουμε ότι όλοι οι αγρότες φάγανε τα λεφτά των επιδοτήσεων της Ε.Ε. Τους παρουσιάζουμε σαν αλήτες, κοπρόσκυλα, κηφήνες που όλοι μα όλοι οδηγούν Πόρσε. Κι όχι οποιαδήποτε Πόρσε. Αναφέρουμε δυνατά και βροντερά ότι όλοις οδηγούν Πόρσε Καγιέν. Επιπλέον δεν χάνουμε ευκαιρία να αναφέρουμε ότι με το κλείσιμο των δρόμων ταλαιπωρείτε ο κόσμος. Φέρνουμε παραδείγματα είτε αρρώστων που δεν μπορούν να πάνε στα νοσοκομεία είτε μικρών παιδιών που κλαίνε γοερά καθώς θέλουν να φτάσουν σπίτι τους κι αυτά τα κτήνη οι αγρότες δεν τους αφήνουν.

    Υπάλληλοι Μετρό

    Δεν χάνουμε την ευκαιρία να αναφέρουμε συνεχώς και επαναλαμβανόμενα ότι οι υπάλληλοι του μετρό παίρνουν όλοι μα όλοι 4000 ευρώ μισθό. Αν ο κομμουνιστής αλήτης συνομιλητής πάει να πει ότι δεν είναι έτσι εμείς επαναλαμβάνουμε ότι παίρνουν 4000 ευρώ αυτή τη φορά πιο δυνατά και με ζωγραφισμένη αγανάκτιση στο πρόσωπο μας. Επιπλεόν αναφέρουμε με ύφος και σοβαρότητα πόσο πλείττεται το δικαίωμα φτωχών εργαζομένων να πάνε στη δουλειά τους με τις απεργίες του μετρό. Αν ο αναρχικός αλήτης συνομιλητής πει τίποτα σχετικά με το ποιος φταίει που είναι φτωχοί οι εργαζόμενοι ή και άνεργοι τον αποκαλούμε αναρχοκομμουνιστή κι αλλάζουμε συζήτηση στο προηγούμενο θέμα με τα 4000 ευρώ το μήνα. Επίσης δεν χάνουμε ευκαιρία να πούμε ότι για το μισθό των κηφήνων του μετρό πληρώνει ο κοσμάκης φόρους. Αν το αναρχοκομμούνι πάει να πει τίποτα για μισθούς βουλευτών του ζητάμε να καταδικάσει την τρομοκρατία.

    Ναυτεργάτες

    Εδώ εφόσον δεν έχουμε να κάνουμε με δημόσιους υπαλλήλους αναγκαστικά αφήνουμε στην άκρη το θέμα του μισθού τους. Αν και μπορούμε να πετάμε κανένα υπονοούμενο κι όποιος τσίμπησε τσίμπησε. Με τους ναυτεργάτες και τις απεργίες τους η καλύτερη τακτική είναι να παρουσιάζουμε δραματοποιημένες περιπτώσεις αρρώστων που θέλουν να μετακινηθούν απ’ τα νησιά και δεν μπορούν λόγω αυτών των καθαρμάτων. Σημαντικά είναι να μιλήσουμε με ωραίες και πομπώδεις εκφράσεις του στυλ ”δεν μπορούν να κρατούν όμηρο την κοινωνία”. Αν κάποιος αληταράς, χίπης, αριστερός πάει να πει ότι διεκδικούν δεδουλευμένα κάνουμε πως δεν ακούσαμε είτε/και τον κατηγορούμε για λαικισμό κι ότι επενδύει στο χάος.

    Φοιτητές

    Οποιοδήποτε αίτημα κι αν έχει αυτή η κατηγορία, είτε κάνει κατάληψη είτε δεν κάνει δεν έχει καμία σημασία. Εδώ το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι απλά να τονίζουμε μεγαλόφωνα και παρατεταμένα ότι τα πανεπιστήμια είναι κέντρα ανομίας, οι φοιτητές χτίζουν γραφεία καθηγητών, δεν διαβάζουν και κάνουν καταλήψεις εμποδίζοντας του ”άλλους” φοιτήτες τους καλούς (της ΔΑΠ αλλά δεν το αναφέρουμε ονομαστικά) να πάρουν το πτυχίο τους.

    Θύματα αστυνομικής βίας σε πορείες

    Καταρχάς ποτέ μα ποτέ δεν αποδεχόμαστε ότι υπάρχει ευθύνη της αστυνομίας. Η στάση που κρατάμε είναι ότι οι διαδηλωτές επιτέθηκαν, η αστυνομία αμύνθηκε. Στην δυσάρεστη περίπτωση που υπάρχει κάποιο βίντεο, κάποια φωτογραφία κάποιες μαρτυρίες και δεν μπορούμε να κρατήσουμε αυτή τη στάση αλλάζουμε αμέσως το ”γήπεδο” της αντιπαράθεσης προς όφελος μας. Αναφέρουμε συνεχώς την Μαρφίν, τα καψίματα, τους κουκουλοφόρους. Ζητάμε απ το άθλιο κομμούνι συνομιλητή μας να καταδικάσει την βία. Αν αυτός πει οτιδήποτε ορρυώμαστε που δεν καταδικάζει απερίφραστα (το τονίζουμε!) την βία και τον ανακαλούμε στην τάξη.

    Άτομα που δεν έχουν ως φετίχ το ευρώ

    Γι αυτή την κατηγορία πρέπει να εξαπολύσουμε εξ αρχής την κατηγορία ότι αποτελούν την συμμορία της δραχμής κι εξυπηρετούν συμφέροντα όσων θέλουν την δραχμή. Δεν παραλείπουμε να πούμε ότι θέλουν να μας κάνουν Βόρεια Κορέα. Αν προσπαθήσουν να αναφέρουν παραδείγματα όπως η Νορβηγία ή η Ελβετία που δεν έχουν ευρώ τους απαντάμε ότι αυτές οι χώρες είναι άλλη περίπτωση και δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση. Επιμένουμε να μιλάμε για Βόρεια Κορέα.

    Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και γενικά σχόλια που μπορούμε να εφαρμόζουμε σε πάνω από μία κατηγορίες. Όπως ότι:

    -Αν απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι τότε όλοι οι άνεργοι θα βρουν δουλειά κι ευτυχισμένοι θα τραγουδούν σε λειβάδια κεφιού.

    -Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 1 εκατομμύριο. Εδώ επιμένουμε όσο κι αν ο συνομιλητής-αλήτης-αριστερός λέει ότι η απογραφή έδειξε 650.000.

    -Η αριστερά παρότι δεν κυβέρνηση κυριάρχησε ιδεολογικά εδώ και 40 χρόνια και φταίει για την κατάσταση.

    -Όλοι δεν ζητούσαμε απόδειξη όταν παίρναμε τυρόπιτα επομένως όλοι φταίμε επομένως οι περικοπές είναι δίκαιες.
    (από εδώ)

    Ίσως θα πρέπει να προστεθεί και παράγραφος αντιμετώπισης επίορκων ΔΥ.

  40. Αρκεσινεύς said

    38. Ή θα γραφεί με υποδιαστολή ό,τι ή με χωρισμό ό τι

  41. ΣοφίαΟικ said

    Νίκο, το ύφος δίνει την εντύπωση ότι προσπαθείς να υπερασπιστέις τους ΔΥ όλους. Δηλαδή είναι στα πλαίσια του «αντιπολίτευση γι όλα, ακόμα και για τα σωστά». Δεν είναι ξεκάθαρο ότι επικρίνεις τους κανονισμούς, μοιάζει σα να επικρίνεις την ιδέα της απόλυσης του κακού υπαλλήλου.
    Δε νομίζω να διαφωνούμε ότι όποιος δημόσιος υπάλληλος δεν τηρεί τους κανόνες της δουλειάς του θα πρέπει να απολύεται. Αφήνοντας το αυτονόητο, όσους έχουν καταδικαστεί για αδικήματα, οι απολύσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν και να γενικευτούν με πρώτους και καλύτερους όσους λαδώνονται, όσους έχουν απρεπή συμπεριφορά στη δουλειά και όσους δυσφημούν την υπηρεσία τους. Τότε θα λιγοστέψει το δημόσιο κατά ένα 25% στο νερό.
    Οι κανονισμοί δεν είναι νεό φρούτο. Είχα έναν θείο, αν ζούσε θα ήταν σχεδόν 100, ο οποίος ήταν αστυνομικός και συζούσε καμια δεκαετία με την αρραβωνιαστικιά του, μέχρι που στο τέλος δέχτηκε πίεση να παψει να δυσφημεί την αστυνομία με τον έκλυτο βίο του αν θέλει να δει προαγωγή, κι έτσι παντρέυτηκαν. Αυτά έγιναν τη δεκαετία του ’50.

  42. sarant said

    41: Για να το λες ότι σε σένα δίνω τέτοια εντύπωση, έτσι θα είναι. Πάντως εγώ θέλησα να υπερασπιστώ όσους θα σταμπαριστούν ως επίορκοι (ή έχουν ήδη σταμπαριστεί) ενώ δεν είναι.

    Εγραψα άλλωστε: Για τις εξόφθαλμες περιπτώσεις, που κανείς δεν τις υπερασπίζεται (βαριά παραπτώματα, πλαστά χαρτιά) υπάρχει διαδικασία· αν δεν εφαρμόζεται δεν φταίνε οι υπάλληλοι.

  43. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Δὲν ὑπάρχει πιὸ σαχλὴ μετάφραση τῶν ὁμηρικῶν ἐπῶν. Ἄσχετα ἂν δὲν ἀλλάζει τὴν ἐκτίμηση μου στὸ συνολικὸ ἔργο τοῦ Καζαντζάκη

  44. Γιώργος Πρίμπας said

    Επιρρεπείς στη διαφθορά πάντα θα υπάρχουν και θα πρέπει να τιμωρούνται (από όπου και αν προέρχονται) αλλά την ποσότητα και την ποιότητα διαφθοράς την καθορίζει το κράτος.
    Δεν ξέρω τι ισχύει σήμερα, αλλά μέχρι πριν κάποια χρόνια όταν μια επιχείρηση εισήγαγε ένα κοντέινερ, στη Γαλλία για παράδειγμα, το τελωνείο όφειλε, και ανάλογα με το είδος του εμπορεύματος, μέσα σε συγκεκριμένο σύντομο χρονικό διάστημα να το εκτελωνίσει ή να ανακοινώσει εγγράφως γιατί δεν το έκανε. Εδώ το θέμα επαφιόταν, νομικά κατοχυρωμένα, στο πότε θα ολοκλήρωνε ο τελώνης τον έλεγχο. Αυτονόητο το γρηγορόσημο ή όχι;
    Στην Ελλάδα εγγράφεται στον προϋπολογισμό κονδύλι για τροχαίες παραβάσεις (κάπου διάβασα – δεν ξέρω αν είναι σωστό – ότι σε κανένα άλλο κράτος δεν ισχύει). Αν λοιπόν τηρήσουμε όλοι επακριβώς τον κοκ (μην το δοκιμάσετε: απλά είναι αδύνατο) ενανιωνόμαστε στον προϋπολογισμό του κράτους!
    Στο ΙΚΑ Καλλιθέας ο συνταξιούχος ή ο εργαζόμενος του οποίου εκεί που εργάζεται δεν του χορηγούν το αυτοκόλλητο ή που πρέπει να δηλώσει γιατρό αν κάνει το λάθος και πάει από τις έξι (= δυο ώρες νωρίτερα από το άνοιγμα των γραφείων) θα βρει 200 άτομα να έχουν προηγηθεί γιατί κάποιοι πήγαν από τις δύο το βράδυ (!!) να πιάσουν σειρά. Αν ο άνθρωπος δεν αντέχει να το κάνει αυτό (γιατί ρε αδελφέ στα 80 σου ή αν έχεις καρδιά το γερμανικό νούμερο στην οδό Σκρά και να σε στήνει ο επόμενος γιατί κοιμήθηκε ο θαλαμοφύλακας δεν αντέχεται) θα πρέπει να αποφασίσει μεταξύ των εξής επιλογών:
    να μείνει χωρίς βιβλιάριο,
    να πληρώσει ένα δεκαρικάκι στο συνταξιούχο που περνάει από τα καφενεία, μαζεύει τα βιβλιάρια και τα πάει για θεώρηση
    να πιάσει τον υπάλληλο στο ΙΚΑ που είναι ανεψιός της ξαδελφονύφης να τον εξυπηρετήσει και να του αφήσει και κάτι

  45. Back Door Man said

    #33 Nίκο όχι. Η περίπτωση του υπαλλήλου του Ελληνικού πάει στην περίπτωση α. (καταδικασμένος σε φυλάκιση)
    Σε μη αυτοδίκαιη αργία μπορεί να βγουν υπάλληλοι στους οποίους έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για παραπτώματα εκτός αυτών για τα οποία ισχύει αυτοδίκαια αργία.

  46. Μ’ αυτό το νόμο ( 4093/2012 ) θα πληρώσει πολύ κόσμος αβανιές.
    Πηγαίνουμε όπισθεν ολοταχώς, σφυρίζουμε αδιάφορα για την κατάργηση του τεκμήριου της αθωότητας κι αφήνουμε πεδίο δόξης λαμπρό στους αβανιάρηδες της νέας εποχής.

    αβανιά (η) = [τουρκ. λ. avan < αραβ. hawān =προδότης] Μερικές από τις σημασίες της λέξης: συκοφαντία, δυσφήμηση, ρετσινιά. («Τούχει βγει αβανιά ότι είναι ζωοκλέφτης»).
    {«…- Δε λέω πως ήμουνα παστρικός… Μα τα κουγαίικα τραγιά δεν τα πήρα. Εδώ μ’ έβρε αβανιά. Ογράτισα άδικα». (Από το βιβλίο του Θ. Γιαννόπουλου : Ιστορίες κι ανέκδοτα από το χωριό μου" }

    Η αβανιά επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίες, είχε αναπτυχθεί σε όλες τις περιοχές που βρίσκονταν υπό τον Σουλτάνο. Ένας συνηθισμένος τρόπος ήταν η καταγγελία κάποιου στις Αρχές για κάποιο φανταστικό παράπτωμα. Ακολουθούσε η καταδίκη του και πολλές φορές η δήμευση της περιουσίας του. Πολλές φορές η καταγγελία ήταν ένας εκβιασμός κατά του θύματος, ο οποίος προκειμένου ν’ αποφύγει μια επικίνδυνη δίκη, προτιμούσε να καταβάλλει αρκετούς παράδες στον εκβιαστή ή ακόμα και στον καδή (δικαστή).

  47. gryphon said

    To θέμα μέ τούς επίορκους υποτίθεται ΔΥ είναι μιά επικοινωνιακη απατη τής κυβέρνησης κα ισυμφωνώ με κάποιον σχολιαστή που είπε πως στο κατω κατω πρωτοι επιορκοι ειναι ο ιδιος ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοι και βουλευτες τών κομματων της συγκυβερνησης.
    Αλλα το προβλημα με τους ΔΥ ειναι υπαρκτο ασχετα αν είναι ενα εκατομμυριο η 650 χιλιαδες η και λιγοτεροι.
    Και πάλι είναι παρα πολλοι γιατι απλούστατα δεκαδες χιλιαδες απο αυτούς (ποσοι ακριβως αγνοω) ασχετα με το ποσο ικανοι η εργατικοι ειναι σάν ατομα δέν έχουν κανενα αντικειμενο εργασίας ουτε και προκειται να αποκτησουν.
    Χωρια δηλαδη που πολλοι απο αυτους ‘εχουν εθισθει πια στο να μην κανουν τιποτα και ειναι πρακτικα αδυνατο να τους κανεις να δουλεψουν.
    Οποιος εχει καποια εμπειρια προσωπικη η μεσω φιλων γνωστών κλπ απο Δημους απο ΚΕΠ απο κατι κατηγορίες «εργαζομενων» τυπου «σχολικοι φυλακες» καταλαβαινουν.Tραγέλαφος.
    Ουτε να τους διωξεις μπορεις ολους αυτους γιατι ειναι σκληρο και αυτοι οι ανθρωποι έχουν οργανωσει τις ζωες τους πανω σε αυτή ακριβως τήν αργομισθια και ουτε υπαρχουν πουθενα δουλειες στον ιδιωτικο τομεα.Και πετρελαιο να βρουμε και ολο τόν χρυσό του κόσμου και τα μνημονια να καταργηθουν παλι δέν αλλαζει το γεγονός οτι εχουμε υπερβολικα πολλους ανθρωπους στο Δημοσιο που πληρωνονται και θα συνεχισουν να πληρωνονται χωρις να κανουν απολυτως τιποτα.Αυτο με ευθυνη κυριως τών κυβερνησεων που περασαν αλλα και δικη τους, των «εργαζομενων».
    Οποτε η κατασταση θα συνεχισθει ως εχει η μαλλον θα χειροτερεει διαρκως.

  48. Προσγολίτης said

    >«Και να καθαρίσουμε τους επίορκους!»

    Εύκολο το ’χεις; – αναφέρομαι στη μέσα λέρα τους.

    8.
    Σ’ ευχαριστώ, Αρκεσινέα, που δίπλα στο αρχ. κείμενο έχεις και τη μετάφραση! Μακάρι να βλέπαμε κάτι τέτοιο και σε λατιν. φράσεις.

  49. LandS said

    #39 Α ρε αθάνατη (στη κυριολεξία, θηλυκός Μητσοτάκης ένα πράμα) Μάγκι.

    They (the socialists ντε) are holding the Country at ransom.

  50. LandS said

    #47 Από την άλλη λείπουν καμιά τριανταριά χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές από τα νοσοκομεία, συγχωνεύουν τμήματα στα σχολεία ( αν δεν τα κλείνουν και αυτά) και διώχνουν δασκάλους, κάτι χιλιάδες ελεγκτές εφοριακοί (σύμφωνα με την Τρόικα αυτό) λείπουν. Ο ΟΑΕΔ δεν έχει προσωπικό να διαχειριστεί το ΕΣΠΑ, Έχουμε Ματατζήδες δεν έχουμε πυροσβέστες.
    Λες «Οποιος εχει καποια εμπειρια προσωπικη η μεσω φιλων γνωστών κλπ απο Δημους απο ΚΕΠ απο κατι κατηγορίες “εργαζομενων” τυπου “σχολικοι φυλακες” καταλαβαινουν.Tραγέλαφος»
    Για δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και το προσωπικό που λείπει δεν λες όμως! Δεν θάχεις προσωπική εμπειρία ή μέσω φίλων γνωστών κλπ. φαίνεται!

  51. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ερωτόκριτος : Ενότητα Γ΄ 1229 και 1455
    (από τον όρκο της Αρετούσας)
    -Kι όρκο φρικτό ν’ αμνόξομεν, και πάντα να κρατούμεν
    τον πόθο μας αμάλαγον, ό,τι καιρόν κι α’ ζούμεν.

    -Κι αμνόγω του στον ουρανό, στον ήλιο, στο φεγγάρι,
    άλλος ο-για γυναίκα του ποτέ να μη με πάρει.»

    Ριζίτικο*
    Σ’ εκκλησιδάκι ολόχρουσο, μολυβοσκεπασμένο,
    εκεί μ’ εβάλαν κι έμνοξα άδικα το καημένο.
    Κι απού τον όρκο το βαρύ απού δωκα το ξένο,
    εγείραν τα ‘κονίσματα κι εσβήσαν τα καντήλια
    κι εράισε κι η γι εκκλησιά.

    *παραλλαγή:
    Σ’ εκκλησιδάκι ολάργυρο ασημοκουκλωμένο
    εκειά με βάλαν κι’έμνωξα κόρη ξανθή για σένα
    κι’ από τον όρκο τον βαρύ πού ‘δωκα το καημένο
    εγείραν τα ‘κονίσματα κι’ εσπάσαν τα καντήλια
    και ράισεν η εκκλησά.

    αμνόγω= ορκίζομαι ήμνογα και έμνοξα, αμνόξω
    (από το ομνύω.)
    Μαντινάδες.
    Άντες να πα να ‘μνόξωμε εις τη Χαριτωμένη
    εκειά που πάν κι’αμνώγουνε ούλοι οι κριματισμένοι!
    -Ο όρκος είν αμάρτημα γι’ αυτό τον αποφεύγω
    στα δυο μου μάτια διάβασε το πόσο σε λατρεύγω.

  52. Αρκεσινεύς said

    Τον Δ.Υ. κι αν τον πλύνεις το σαπούνι σου χαλάς!
    Δεν είναι όλοι. Τη μύγα βλέπεις στο γάλα. Αυτή κυνηγούν και καλά κάνουν, όμως να μη νομίζουμε όλο το γάλα μαύρο. Ας μην κάνουμε τη μύγα βόδι.

  53. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    43: Θα το συζητήσουμε κάποια φορά. Προς το παρόν, παράλληλα κείμενα:
    http://www.sarantakos.com/language/par-alkinos.html

    45: Δίκιο έχεις.

    51: Πολύ ωραία, ευχαριστούμε!

  54. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    46. σ εμάς, βγανιά ή εβγανιά ή και ρήμα βγανίζω: (του βγήκε το όνομα, έχει τη φήμη, τηρετσινιά).
    -«του κολλήσανε βγανιά πως εκαλοξάνοιγε (γλυκοκοίταζε) τη γειτόνισσα».
    -«Έχει κακή εβγανιά το σόι του, αλάργο παιδί μου»
    -΄Εδα εβγανίσαμέ σε κιόλας! ειρωνικά :»Σιγά μη σου βγάλαμε τ όνομα,σε κακολογήσαμε, τάχα».
    Και βγανισμένος=κακοφημισμένος.

    Σάμπως ‘εχουμε και «αγανιά» ,ρετσινιά. Θα το διασταυρώσω αρμοδίως. Παρεμπί,δε μπορώ ακόμη να ξετρυπώσω το λεξικό Πιτυκάκη.

  55. gryphon said

    50
    Ναι δέν ξερω κάτι γι’αυτά που αναφέρεις.Δέν έχω λογους να αμφιβαλλω οτι ειναι ετσι οπως τά λες.Εγω δεν εχω καμμιά επαγγελματικη σχέση με το Δημόσιο δέν έχω κανει ποτε αιτηση για να μπω οπουδηποτε κλπ αλλα ετυχε να γνωρισω μερικα πραγματα για τους χωρους που αναφερω.Νομιζω δηλαδη οτι ειναι κοινο μυστικό το τι γινεται εκει μεσα σε Δημους κλπ.

  56. Άρτεμη said

    Και να καθαρίσουμε τους επίορκους!

  57. Άρτεμη said

    Λάθος λινκιά, αυτό ήθελα να βάλω https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4249117120715&set=a.1046448175993.6981.1669327574&type=1&theater

  58. Αρκεσινεύς said

    ΜΕΓΆΛΟΙ ΌΡΚΟΙ

    Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου,
    κακό μεγάλο να `βρω,
    να μη με θέλει ο ουρανός,
    ήλιο να βλέπω μαύρο.

    Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου,
    να μ’ αρνηθούν οι φίλοι,
    χάδι ποτέ μου να μη δώ,
    να μη φιλήσω χείλη.

    Αν σ’ αρνηθώ φιλώ σταυρό
    κι όρκο βαρύ σου κάνω,
    αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου,
    να πέσω να πεθάνω.

  59. Αντιφασίστας said

    Καλημέρα!
    Διώξεις επίορκων υπαλλήλων; Αυτονόητο μου ακούγεται. Αλλά, ακριβώς επειδή ζούμε στην Ελλάδα, το πιθανότερο είναι να εξελιχτεί το πράγμα σε κυνήγι ανεπιθύμητων μαγισσών σαν τον Καπετανόπουλο:

    ο Καπετανόπουλος της διπλανής πόρτας


    Και, όπως πάντα, ελλοχεύει το μεγάλο ερώτημα: ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες; Στην περίπτωση αυτή: από τους κρίνοντες;

  60. Αρκεσινεύς said

    Αξιοπερίεργο, δεν το ‘χα διαβάσει

    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=493938

  61. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    46β. «ογράτισα» , εμείς: εγράντισα, έμπλεξα, έπαθα κάτι κακό ε; (γραντίζω το ρήμα)
    Όποιος περνά μεσάνυχτα τ΄ ανεραϊδόρεμα, γραντίζει.

  62. sarant said

    54: Μήπως υπάρχει παρετυμολογία ή επηρεασμός από το «έβγαλε» κι έγινε «εβγανιά» η αβανιά;

    57: Και ο σημερινός Ιωάννου:
    http://yannis-ioannou.com/2013/03/12/%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b1%cf%81%cf%83%ce%b7/

  63. Αντιφασίστας said

    Διαφωνεί μέχρι και ο δικός τους Καμίνης:
    http://www.news.gr/politikh/politika-prosopa/article/47829/kaminhs-epikindynos-kai-adikos-o-harakthrismos.html

  64. Γς said

    43:
    >Δὲν ὑπάρχει πιὸ σαχλὴ μετάφραση τῶν ὁμηρικῶν ἐπῶν.

    Εγώ πάντως θα χαρακτήριζα πιο κομψά την μετάφραση.
    Ναι, επειδή είναι του έργο τοῦ Καζαντζάκη

  65. Αντιφασίστας said

    Και φυσικά οι κολαούζοι μονίμως αφεντικότεροι των αφεντικών τους:
    http://www.inews.gr/226/dimar-oi-epiorkoi-dim-ypalliloi-eprepe-idi-na-echoun-apolythei.htm
    Άτιμο κοκαλάκι, πρέπει να προσφέρει μεγάλη γλύκα το γλείψιμό σου!

  66. Αρκεσινεύς said

    αβανιά (η) η συκοφαντία ανανίζω κατηγορώ την ηνανίσαν βανίζω κατηγορώ την ηβάνιζε πως τα ’χει με το γείτονα είναι να μη σού βγει αβανιά

  67. Γς said

    58:
    -Να νεκροφιλήσω και τα τρίο μου παιδιά αν λέω ψέματα.

    Έλεγε ψέματα.

    Και τα παιδιά ήταν και δικά μου.

    Της το θύμισα όταν πέθαινε…

  68. Αντιφασίστας said

    Εντάξει, δεν χρειάζεται να απολογούμαστε, όταν κρίνουμε σε κάτι αρνητικά τον Καζαντζάκη. Η μετάφραση της »Θείας Κωμωδίας» μόνο αισθητική απόλαυση δεν προσφέρει και η »Οδύσσειά» (η δικιά του) θέλει πολλά καντάρια υπομονή για να την τελειώσεις και όχι μόνο λόγω του μεγέθους της. Ο Γκρέκο, πάλι, και τα ταξιδιωτικά του είναι απολαυστικά.

  69. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @68,
    θέλει πολλά καντάρια υπομονή για να την κουβαλήσεις, πρώτα.
    (Όμως ξέχασα: έτσι είναι πάντα τα μεγάλα έργα).

  70. Αντιφασίστας said

    68: Είναι μεγάλο έργο, όμως; Και δεν εννοώ σε μέγεθος και σε συγγραφικό μόχθο.

  71. gryphon said

    68
    Kαι επι τη ευκαιρία να ρωτησω κατι. Υπαρχει αυτή η και καλα βαθυστόχαστη φραση του «δεν ελπίζω τίποτα δέν φοβαμαι τιποτα είμαι ελευθερος» που τήν βλεπω παντου σε μπλογκ κλπ και τήν μνημονευουν πολλοι απο ακροαριστεροι μεχρι ακροδεξιοι.
    Μονο εγω να είμαι που θεωρω πως ειναι τελειως ακυρη πως δέν σημαινει τιποτα στήν πραγματικότητα και οτι απλως ο Καζαντζακης εστυψε οσο μπορούσε το μυαλο του μηπως και βρει καποιο αποφθεγμα ανταξιο αλλων πραγματικά μεγαλων στοχαστων αλλα απετυχε οικτρα ;

  72. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Ξέχασα (ακολουθεί, διαφήμιση; δυσφήμηση; δεν ξέρω):
    η πρώτη έκδοση της καζαντζακικής «Οδύσσειας» δημοπρατείται από τον Βέργο, την προσεχή τετάρτη, 20 του μηνός. Την γράφει, βέβαια, «Οδύσεια» ο συγγραφέας της.
    Τιμή εξόδου: 1500-2000 ευρώ (όχι για την κυρία Στούκα, definitement…).

    Το ενδιαφέρον, όμως, της δημοπρασίας βρίσκεται στο ότι δημοπρατείται, την ίδια ημέρα, και το χειρόγραφο του «Ερωτικού», του Μαλακάση. Θα θυμούνται οι πιστοί ότι μιλήσαμε γι’ αυτό τις προάλλες (όταν ο Βαλεντίνος και οι Βαλεντίνες ήταν στα φόρτε τους). :300-400 ευρώ, μόνον (στον κατάλογο υπάρχουν φωτογραφίες και του χειρογράφου και του εξωφύλλου της «Οδύσειας»).

  73. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @72+
    (που πήγε το -ve- του γαλλικού μου;)

  74. sarant said

    68: Δεν έχω εντρυφήσει στη Θεία Κωμωδία, αλλά στις Τερτσίνες έχω βρει σπουδαίους στίχους. Η Οδύσσεια αξίζει σεβασμό για το εγχείρημα και επίσης έχει δυνατούς στίχους. Τα μυθιστορήματά του, που ο ίδιος τα θεωρούσε περίπου διασκέδαση να τα γράφει, άντεξαν στο χρόνο και έχουν παγκόσμια διάσταση. Νομίζω ότι είναι ο μόνος Έλληνας που άξιζε πραγματικά για Νόμπελ, παρά τα πολλά αρνητικά του. Αυτός και ο Καβάφης.

  75. sarant said

    71: Βασικά το ίδιο είχε πει και ο Δημώνακτας ο αρχαίος νομίζω.

    72: Τόσο ακριβά για ένα τυπωμένο αντίτυπο -ή είναι από τα λίγα, με το πολυτελές χαρτί;

  76. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @75 β:
    «ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ, περιορισμένη σε 300 αριθμημένα αντίτυπα, όλα με την υπογραφή του συγγραφέα». Αθήνα, Πυρσός, 1938.

  77. Αντιφασίστας said

    Nα θυμηθούμε κι ένα σατιρικό τετράστιχο του Κοτζιούλα για την πρώτη έκδοση της »Οδύσσειας»:

    Να σ’ αγοράσω βάλθηκα, Δυσσέα από την Κρήτη,
    κι ένα σακκί φορτώθηκα μ’ άσπρα, μ’ αγνό μετζίτι.
    Μα το κιτάπι σου όταν πήγα ατός μου εκεί να πάρω,
    κραίνει ο φυλλαδοπουλητής: – Και πού ‘ναι, μπρε, το κάρο;

  78. # 71

    δεν είσαι ο μόνος (ούτε ο δολοφόνος)

  79. Αντιφασίστας said

    74: Στην καζαντζακική μου φάση, Νικοκύρη, σκότωνα άνθρωπο, αν μου αμφισβητούσε τον Καζαντζάκη. Μιλάμε για λατρεία. Τώρα που περάσανε τα χρόνια, μόνο στον Γκρέκο και στα ταξιδιωτικά επανέρχομαι. Ο Νίκος Δήμου είχε πει ότι τα έργα του Καζαντζάκη είναι πολύ καλύτερα στα γαλλικά και στα αγγλικά, εξ ου και η δημοτικότητά του στο εξωτερικό.

  80. # 74

    Ευτυχώς που δεν συμμετείχες στις Νομπελοεπιτροπές…

    Για τον καζαντζάκη έχω μια επιφύλαξη μήπως έγραφε καλά στα γαλλικά ή στα αγγλικά γιατί στα ελληνικά δεν μου βγαίνει

    Δηλαδής αν έπρεπε νόμπελ στον Καζαντζάκη, στον Παπαδιαμάντη τι θα έπρεπε ;;

  81. @79
    πιάσε κόκκινο

  82. Φρύνις said

    ΔρομοΛοχίες

    Ξέραμε πως το Γάιδαρο τον λέγανε Κεφάλα
    σαν τσάκωσε ένα πετεινό μ’ ολόχρυση κουτάλα
    Κι ύστερα σαν απόφαγε του σαμαριού το γόμο
    τη γίδα σήκωσε και πάει στου γαϊδουριού το..

    Δρόμοοοοοοοο!

  83. Οταν ένα Σύνταγμα δεν τηρείται από τους προεξέχοντες των κυβερνώντων, όταν μια Βουλή είναι υποβοηθητικό όργανο της κυβέρνησης και οταν μια δικαστική εξουσία έχει χάσει το μπούσουλα της η κατηγοριοποίηση των ΔΥ σε επίορκους είναι μικρολεπτομέρια. Οταν υπάλληλοι της τρόικας δίνουν εντολές ( η ευρωπαική πολιτική ιεραρχία έρχεται μετά για να δώση την υποτιθέμενη νομιμότητα ) και αξιόλογοι νομικοί όπως ο Μανιτάκης,με την υπερκάλυψη του συνταγματολόγου Βενιζέλου, αναλαμβάνουν την εγγύηση ότι οι εντολές θα εκτελεσθούν, ότι εφεδρεία δεν σημαίνει απόλυση και ότι η διαθεσιμότητα όπως γίνεται είναι συνταγματική, τι να κάμουν οι ΔΥ ? Και εννοώ τη τεράστια πλειοψηφία των έντιμων υπαλλήλων.

    Η αυτοδίκαιη αργία, η παύση, η στέρηση του μισθού κατά 50% χωρίς τις εγγυήσεις του διοικητικού δικαίου είναι δείγματα υπολανθάνουσας δικτατορικής αντίληψης. Πολύ δε περισσότερο που στη χώρα μας η προστασία της μονιμότητας, της μετακίνησης και της παύσης των ΔΥ προβλέπεται στο Σύνταγμα με ειδική ρύθμιση.
    Η αυτοδίκαιη αργία προσβάλλει το τεκμήριο της αθωότητας. Ντύσαμε την αυτοδικία με ρούχα δικαιοσύνης. Παράλληλα , η αρχή της αναλογικότητας, που είναι θεμελιώδης αρχή του Δικαίου, προβλέπεται και αυτή στο Σύνταγμα.. Η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικό Σύνταγμα που στη πράξη έχει γίνει κουρελόχαρτο.

    Το κατασκεύασμα της εφεδρείας ( προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα) και του επίορκου –δεν σημαίνει τίποτα- είναι υπουργική επινόηση όπως, εξ άλλου, η υπαλληλική προσφυγή ειναι « ένδικο βοήθημα καθαρώς ελληνικής επινόησης και συνδέεται με το θεσμό της νομιμότητας των ΔΥ ». Δεν το λέω εγώ, αλλά ο ακαδημαικός πρώην καθηγητής Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος στο Εγχειρίδιο Διοικητικού Δικαίου (γαλλική έκδοση).

    Η διαθεσιμότητα είναι ο εχθρός της μονιμότητας των ΔΥ: καταργείται ένα σύνολο οργανικών θέσεων και συνεπώς οι υπάλληλοι πάνε σπίτι τους.
    Οχι όμως στα κουτουρού, η χωρις αιτιολογία η χωρίς το κράτος να ελέγξει προηγουμένως αν μπορεί να μεταφέρει αυτούς τους υπαλλήλους σε αλλη οργανική θέση και με ποια αξιολογικά κριτήρια θα διώξει τους υπαλλήλους. Δηλαδή το άρθρο 103 του Συντάγματος το πήρε το ρεύμα;
    Η εφευρετικότητα του επίορκου(για κάποιο πειθαρχικό αδίκημα) συμπληρώνει την εφεδρεία και την διαθεσιμότητα ( κατάργηση θέσης) με μόνο σκοπό την πειθαρχία στις , χωρίς αρμοδιότητα, εντολές της τρόικας και με κατάφωρη παρερμηνεία του Συντάγματος.

    Οποιοι ΔΥ κριθούν ένοχοι για παραπτώματα πρέπει να τιμωρηθούν ανάλογα με το παράπτωμα αλλά όχι ex officio με απόλυση. Η αρχή της αναλογικότητας εμποδίζει την απόλυση κάποιου υπάλληλου που δεν ήλθε στο γραφείο και χτύπησε καρτέλλα κάποιος φίλος του, η επειδή δεν εξυπηρέτησε ένα πολίτη. Υπάρχουν και άλλες ενδιάμεσες διοικητικές ποινές. Η έκδοση προσωρινού εντάλματος κράτησης δεν συνεπάγεται ενοχή ώστε, ανεπιφύλακτα, να θεωρηθεί επίορκος.

    Οι προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας έρχονται. Κατά το μέτρο που η πειθαρχική ποινή έχει επίπτωση στο μισθό-δηλαδή περιουσιακό στοιχείο- η δικαστική απόφαση μπορεί να ελεγχθεί από το Δικαστήριο του Στρασβούργου έστω και αν, κατ’αρχήν, η Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν προβλέπει αρμοδιότητα του Δικαστηρίου για πειθαρχικές διώξεις. Λεπτομέριες, ίσως. Αν λεπτομέρια είναι ο νομικός πολιτισμός μιας χώρας.

  84. 77 Κάτι παρόμοιο είχε πει, νομίζω, η Έλλη Αλεξίου: χρειάζεται ένα κάρο λεφτά για να αγοράσεις την Οδύσεια, ένα κάρο για να την κουβαλήσεις… κι ένα κάρο για να την πετάξεις.

  85. Γς said

    75:

    >Βασικά το ίδιο είχε πει και ο Δημώνακτας ο αρχαίος νομίζω.

    Ναι.

    «“οὔτε ἐλπίδος οὔτε φόβου”

    Δημώναξ, ο αγαοημένος του παππού σου

  86. spiral architect said

    Ωραίο σχόλιο Γεράσιμε, αλλά ποιος σ’ ακούει … 🙄

  87. # 85

    Κάτσε ρε φίλε, δεν είναι το ίδιο !

    Στην φράση του καζαντζάκη το «είμαι ελεύθερος» έρχεται σαν απόρροια των προηγουμένων χωρίς όμως να καλύπτεται λογικά.

    Το :
    Δεν φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, είμαι αδιάφορος (ή κάτι πιο χοντρό)

    θα ήταν πιο ταιριαστό αλλά δεν θα ήταν πιασάρικο.

  88. sarant said

    80: Δεν μου αρέσει ιδιαίτερα ο Καζαντζάκης, αλλά τον σέβομαι και πιστεύω ότι σαφώς άξιζε το Νόμπελ, είναι θέμα μεγέθους του έργου (και δεν εννοώ ποσοτικό) και διεθνούς απήχησης. Θα το έπαιρνε άλλωστε, αν δεν έβαζε μέσο η ελληνική κυβέρνηση. Τον Παπαδιαμάντη τον λατρεύω αλλά ποτέ δεν θα τον σκεφτόμουν για Νόμπελ.

  89. sarant said

    87: Δεν σου το είπε όλο.
    Ἐρωτήσαντος δέ τινος, τίς αὐτῷ ὅρος εὐδαιμονίας εἶναι δοκεῖ, μόνον εὐδαίμονα ἔφη τὸν ἐλεύθερον· ἐκείνου δὲ φήσαντος πολλοὺς ἐλευθέρους εἶναι, Ἀλλ’ ἐκεῖνον νομίζω τὸν μήτε ἐλπίζοντά τι μήτε δεδιότα·

  90. Γς said

    87:Δεν πολυκατάλαβα τι λές (Vino puro ένεκα) αλλά ο Δημώναξ κατα Λουκιανό:

    Ἐρωτήσαντος δέ τινος,τίς αὐτῷ ὅρος εὐδαιμονίας εἶναι δοκεῖ, μόνον εὐδαίμονα ἔφη τὸν ἐλεύθερον· ἐκείνου δὲ φήσαντος πολλοὺς ἐλευθέρους εἶναι, Ἀλλ’ ἐκεῖνον νομίζω τὸν μήτε ἐλπίζοντά τι μήτε δεδιότα·

  91. Γς said

    Μαζί γράφαμε. ‘Η σχεδόν

  92. Ηλεφούφουτος said

    Ήθελα να ‘ξερα αυτοί που εντοπίζουν στο κείμενο του Νικοκύρη υπεράσπιση των τεμπέληδων και κακών υπαλλήλων πώς φαντάζονται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα εξυγιάνει το οτιδήποτε και επιβραβεύσει τους ίδιους – γιατί μην ξεχνάμε, μόνιμη επωδός των προπαγανδιστών κάθε τέτοιας πολιτικής (αυτο πάλι δεν ανησυχεί κανέναν; ότι έχουνε συνοδοιπόρους τους τα πολυδιεφθαρμένα ΜΜΕ της διαπλοκής;) είναι ότι τα λεφτά που θα εξοικονομηθούν θα τα καρπωθούν οι καλοί και τίμιοι.
    Το ότι σε όλες τις χώρες όπου κυριάρχησε η νεοφιλελεύθερη αντίληψη η θέση του εργαζομένου μισθωτού απλώς υποβαθμίστηκε, ανεξαρτήτως του τι εργαζόμενος ήταν αυτός, δημόσιος ή ιδιωτικός, τίμιος ή τζαναμπέτης, δεν το παρατηρεί κανένας;

  93. Αντιφασίστας said

    Ναι, θα μπορούσε να πάρει το Νόμπελ ο Καζαντζάκης (από κοινού με τον Σικελιανό, νομίζω), αν δεν τον σαμποτάριζε η ίδια του η χώρα με όργανο εκείνον τον ρουφιάνο τον Μελά. Αλλά, όπως έχουμε ξαναπεί, τα Νόμπελ δίνονται με εξωλογοτεχνικά κριτήρια, κατά κύριο λόγο.

  94. # 88
    Εχω την εντύπωση πως το βραβείο απονέμεται για κάποιο εξαιρετικό έργο και όχι για το σύνολο της δουλειάς του δημιουργού, τουλάχιστον περίπου μέχρι την εποχή του Μαρκές που τα παρακολουθούσα

  95. 54 – 61 -66

    Έφη, δεν έχω ξανακούσει τις λέξεις βγανιά, εβγανιά, ούτε το ρήμα βγανίζω.

    Αρκεσινέα, ούτε το ρήμα βανίζω έχω ακούσει. Ούτε άλλο ρήμα σχετικό με την αβανιά. (Με την ευκαιρία, μια και το ανάφερες χθες, συντρόφι λένε και στα μέρη μου το βρακί αλλά μόνο το γυναικείο. Μάλιστα όταν θέλουν να κατηγορήσουν κάποια γυναίκα ότι είναι «εύκολη», λένε: «Αυτή παρατάει το συντρόφι της από δω κι από κει…»)

    Αβανιά, εκτός από συκοφαντία, σημαίνει και:. ζημιά, βλάβη, καταστροφή, συμφορά. «Τι κακή αβανιά είν’ αυτή που πάθαμε!».
    Επίσης: στενοχώρια, ζόρι. «Εγώ περνάω τέτοια αβανιά κι εσύ μου λες ναρθώ στο πανηγύρι…».

    – Τον μεσαίωνα η λέξη αβάνης σήμαινε συκοφάντης και αβανιά συκοφαντία.

    Οι ρεμπέτες βέβαια δεν άφησαν μια τέτοια λέξη έξω από τους στίχους των τραγουδιών τους:

    {«Ο μπάρμπας μου ο Παναγής» Στίχοι.-Ευτ.Παπαγιαννοπούλου
    «…έγιναν συχνά μπελάδες
    γιατί μας βγάζαν αβανιές
    πως στου σπιτιού μας τις γωνιές
    κρύβαμε καρτσιμάδες…»}

    Το λεξικό του Πιτυκάκη δεν ξέρω πως το ξετρυπώνει κανείς.

    Το ογράτισα στα μέρη μου, σημαίνει ταλαιπωρήθηκα, κουράστηκα, βασανίστηκα.

    «Ξεροχώραφο! Δεν καρφωνόταν το ενί (υνί) στο χώμα. Ογράτισα κι εγώ και τάλογα…».

  96. # 89, 90

    Εχω την γνώμη ότι ελεύθερος εδώ έχει διαφορετική έννοια από την σημερινή , νομίζω πως εδώ είναι διαχωρισμός από δούλους και τις άλλες τάξεις των τότε κοινωνιών
    Νομίζω πως το » μήτε ἐλπίζοντά τι μήτε δεδιότα» αναφέρεται στον ευδαίμονα και φυσικά δεν υπάρχει λογικό κενό·

  97. sarant said

    94: Δεν νομίζω. Ούτε στον Μαρκές υπάρχει μνεία ενός συγκεκριμένου έργου, ούτε φυσικά σε άλλους (στον Σεφέρη τι θα ξεχώριζαν;)

    http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/

  98. Αντιφασίστας said

    Πώς απονέμονται τα Νόμπελ;
    http://logotexnikesmikrografies.blogspot.gr/2012/04/blog-post_623.html

  99. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    84. Η Αλεξίου τον είχε πόστα, οπότε…

    Προ ετών, ένας Μεξικάνος πανεπιστημιακός, φαν του Καζαντζάκη μας είχε πει ότι στους κύκλους του διαβάζεται και συζητιέται ο συγγραφέας κι ότι την «Ασκητική» τη σύσταινε στους ασθενείς του ένας διακεκριμένος ψυχίατρος εκεί.

    Η Οδύσσεια κατά Καζαντζάκη-Κακριδή είναι στο διαδίκτυο, ομοσέλιδη με το ομηρικό κείμενο. Ούτε βάρος ,ούτε κόστος πλέον.

    Σε κρητική ρίμα αποδόθηκαν και τα δύο ‘επη από το Γιώργη Ψυχουντάκη.
    Μια γεύση από την αρχή της Οδύσσειας:

    Άρχισε, Μούσα να μιλείς να βγάνεις μελωδία.
    Ψάλε τον άντρα που ΄ριξε την ιερή την Τροία.
    Ψάλε τον πολυμήχανο, που κι ύστερα πλανήθη
    σε θάλασσες και σε στεριές, πολλά ταλαιπωρήθη
    κι ανθρώπων έμαθε πολλών τις χώρες και τη γνώμη.

  100. christos k said

    88. Εγώ διαφωνώ για τον Παπαδιαμάντη και πιστεύω οτι άξιζε για νόμπελ. Νομίζω οτι τα νόμπελ θα έπρεπε να δίνονται σε όσους καταφέρνουν να φέρουν πιο κοντά τον άνθρωπο με την αλήθεια (Avatar 🙂 ). Σε τελική ανάλυση πόσοι λογοτέχνες κατάφεραν να είναι για τη χώρα τους οτι ο Παπαδιαμάντης για την Ελλάδα;

  101. # 97
    δεν είμαι ειδικός, λέω τα πράγματα όπως τα έχω ζήσει
    για τον Μαρκές σαφώς τα 100 χρόνια μοναξιάς (μάλιστα μου το έκανε δώρο χριστουγέννων η οικογένεια μιας μαθήτριάς μου πριν πάρει το νόμπελ μια που δεν ήμουν βιβλιοφάγος δεν τον ήξερα και απόρησα με την πέννα του), για τον Ελύτη γράφανε τότε οι εφημερίδες για το «Αξιον εστί »
    Για τον Σεφέρη δεν θυμάμαι να ξεχώριζαν κάτι την εποχή της βράβευσης του, ήμουνα όμως μικρόςαλλά
    τα ημερολόγια καταστρώματος Γ΄με το άδειο πουκάμισο και η Κίχλη για μένα άξιζαν ένα Νόμπελ το καθένα
    Μη μου πεις πως δεν ξέρεις για ποιό έργο βραβεύθηκε ο Σολτζενίτσιν…

  102. Αντιφασίστας said

    Για τα Νόμπελ επίσης:

    Οι ξεχασμένοι του Νομπέλ Λογοτεχνίας

  103. physicist said

  104. physicist said

    Στο 24:25 για Νόμπελ κλπ.

  105. Αντιφασίστας said

    100: Ο Παπαδιαμάντης είναι το διαχρονικό λογοτεχνικό μου πάθος, αλλά Νόμπελ δεν θα μπορούσε να πάρει για πολλούς λόγους. Δεν είχαν εκδοθεί σε βιβλίο τα έργα του όσο ζούσε, η εξαίσια γλώσσα του είναι αμετάφραστη, η Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα δεν μπορούσε να υποστηρίξει υποψηφιότητα για Όσκαρ και, το σπουδαιότερο, ο κυρ Αλέξανδρος αποκλείεται να συζήταγε καν το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του. Είναι γνωστό ότι δεν είχε πάει καν σε εκδήλωση που οργανώθηκε προς τιμήν του.

  106. π2 said

    Το ζήτημα των εντός ή εκτός εισαγωγικών επιόρκων είναι καθαρά ζήτημα ταχύτητας απονομής της δικαιοσύνης. Εάν υπήρχαν οι δομές και οι άνθρωποι να ξεκαθαριστούν γρήγορα οι υποθέσεις αυτές, ούτε με την απόλυση των πραγματικά επιόρκων θα είχε πρόβλημα κανείς, ούτε θα ζούσαν με τη στάμπα άνθρωποι που δεν έφταιξαν σε τίποτε (ξέρω μια τέτοια περίπτωση, μη διεφθαρμένου υπαλλήλου που τον ενέπλεξε ο διεφθαρμένος προΪστάμενός του).

  107. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ακόμη λίγη έμμετρη Οδύσσεια κατά Ψυχουντάκη, ναχει και τους συντρόφους μέσα:

    κι ανθρώπων έμαθε πολλών τις χώρες και τη γνώμη.
    Άρχισε, Μούσα, να μιλείς, να μου τα λες ακόμη
    που βάσανα ‘παθε πολλά στα πέλαγα ζητώντας,
    άβλαφτος στην πατρίδα του να φτάσει προσπαθώντας,
    με τους συντρόφους του μαζί. Μα δεν τα κατορθώνει
    να σώσει τους συντρόφους του και τούτο τον πληγώνει,
    γιατί χαθήκαν μόνοι τους με τ’ ανομήματά τους,
    όλοι χαθήκαν οι μωροί με τ’ αμαρτήματά τους.
    Πήγαν του κοσμογυριστή Ήλιου τα βόδια φάγαν
    και την πατρίδα και δικούς ποτές δεν εξανάδαν.

  108. sarant said

    Ο Ψυχουντάκης είναι φοβερή περίπτωση!

    101; Κάνεις λάθος, μπερδεύεις τι είπε ο κόσμος όταν πήρε Νόμπελ ο ένας ή ο άλλος και τι είπε η επιτροπή που του το έδωσε. Δεν μπορείς να βρεις *ένα* έργο που να ξεχωρίζει σε όλους τους νομπελίστες. (Ούτε καν στον Σολζενίτσιν: Ντενίσοβιτς ή Γκουλάγκ; Σου θυμίζω πως όταν πήρε το Νόμπελ ακουγόταν πολύ ο Ιβάν Ντενίσοβιτς).

  109. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Να επανέλθουμε στους επίορκους
    ο ορκοπάτης γουγλισμένος βγάζει σ ένα λεξικό όπου περιλαμβάνει το ορκοπατώ,αθετώ,παραβαίνω,πατώ τον όρκο,
    ορκοπάτης ο επίορκος αλλά και
    ορκαπάτης, από διαφορετική σύνθεση όρκος -απάτη

  110. # 108
    επαναλαμβάνω πως δεν είμαι ειδικός αλλά από το λινκ του 102 αντιγράφω :

    Το βραβείο απονέμεται, γράφει η διαθήκη, σε συγγραφέα οποιασδήποτε εθνικότητας ο οποίος «έχει προσφέρει στο πεδίο της λογοτεχνίας το εξοχότερο έργο προς μια ιδανική κατεύθυνση»

    Το έργο νομίζω πως αναφέρεται σ’ ένα συγκεκριμένο βιβλίο αν κρίνω και από τα γραφόμενα σ’ ολόκληρο το λινκ και όχι στο συνολικό, μπορεί όμως να λάνω λάθος, δεν επιμένω

  111. christos k said

    105. Δεν διαφωνώ με τα όσα αναφέρεις αλλά το θέμα είναι αν άξιζε νόμπελ και όχι γιατί δεν το πήρε. Μου άρεσε πολύ αυτό που είπες «ο κυρ Αλέξανδρος αποκλείεται να συζήταγε καν το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του». Θαυμάζω τέτοια άτομα.

  112. Αρκεσινεύς said

    Τα βραβεία δεν είναι μέτρο της Λογοτεχνικής ικανότητας. Σπουδαίοι λογοτέχνες που δεν τιμήθηκαν με το βραβείο είναι οι: Άννα Αχμάτοβα, Χόρχε Αμάντο, Αντονέν Αρτώ, Ζωρζ Μπατάιγ, Mωρίς Μπλανσότ, Χόρχε Λουίς Μπόρχες , Μπέρτολτ Μπρεχτ, Πωλ Σελάν, Ρενέ Σαρ, Άντον Τσέχωφ, Τζόζεφ Κόνραντ, Χούλιο Κορτάζαρ, Ζακ Ντεριντά, Ουμπέρτο Έκο, Ρόμπερτ Φροστ, Γκράχαμ Γκρην, Άλντους Χάξλεϊ, Ερρίκος Ίψεν, Τζαίημς Τζόυς, Φραντς Κάφκα, Νίκος Καζαντζάκης, Αλμπέρτο Moράβια, Ρόμπερτ Mούσιλ, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, Τζορτζ Όργουελ, Φερνάντο Πεσόα, Έζρα Πάουντ, Μαρσέλ Προυστ, Γερτρούδη Στάιν, Γουάλας Στήβενς, Λέων Τολστόι, Άρνολντ Τόινμπι, Mαρίνα Τσβετάεβα, Μαρκ Τουαίην, Βιρτζίνια Γουλφ, Πάολο Κοέλιο, Κωνσταντίνος Καβάφης, Σύλβια Πλαθ, Μίλαν Κούντερα , Βλαντίμιρ Μαγιακόβσκι, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Ίρβιν Γιάλομ, Χαλίλ Γκιμπράν, Κώστας Μόντης και άλλοι. Σημειωτέον επίσης ότι από τους 109 τιμηθέντες μέχρι το 2012, οι 16 ήταν Σκανδιναβοί, εκ των οποίων οι 8 Σουηδοί (όσοι και οι Γερμανοί και διπλάσιοι των Ρώσων).

    από τη βίκι

  113. Αντιφασίστας said

    112: Η λίστα της βικάρας είναι πλίνθοι, λίθοι και κέραμοι ατάκτως εριμμένα, Αρκεσινεύ. Τζόις δίπλα σε Γιάλομ, και Κάφκα δίπλα σε Κοέλιο; Πάλι καλά που δεν γράφει και τη Χρυσηίδα δίπλα στη Βιρτζίνια Γουλφ.

  114. Αρκεσινεύς said

    Στον κατάλογο υπάρχουν οι Καζαντζάκης, Καβάφης και ο Κ. Μόντης που είχε προταθεί για βραβείο νόμπελ και του οποίου το ποίημα είναι γεμάτο παράπονο και πίκρα.

    Ελάχιστοι μας διαβάζουν

    ελάχιστοι ξέρουν τη γλώσσα μας

    μένουμε αδικαίωτοι κι αχειροκρότητοι

    σ’ αυτή τη μακρινή γωνιά

    όμως αντισταθμίζει που γράφουμε ελληνικά.

  115. Αρκεσινεύς said

    113. κι εγώ είδα άνθρακες και χρυσός ατάκτως ερριμμένα, αγαπητέ Αντιφασίστα. Πάντως δεν παύει να είναι χρήσιμος ο πίνακας.

  116. Αντιφασίστας said

    Στα περισσότερα ονόματα έχει δίκιο, φίλε Αρκεσινεύ. Αλλά είναι απορίας άξιο πώς διάολο παρεισέφρησε αυτός ο απίθανος Κοέλιο και γιατί παραμένει ακόμα στον κατάλογο.

  117. Ούτε τον Πίντσον έχει!
    (ενώ έχει τον Κούντερα –Ηλεφού ακούς;)

  118. munich said

    Ίσως θα ήταν καλύτερα να μην είμαστε απαξιωτικοί όσον αφορά μεγάλα λογοτεχνικά μεγέθη. η λογοτεχνία είναι και θέμα γούστου. μπορεί σε κάποιον να μην λέει τίποτα το αποφθεγμα του Καζαντζάκη περί ελευθερίας αλλά δεν είναι λόγος αυτός να του αποδίδουμε δολιότητα.
    Ο Καζαντζάκης μίλησε με τα έργα του σε πολύ κόσμο, σε πολλές χώρες. Υπήρξε για μένα ο πιο νιτσεικός από τους έλληνες λογοτέχνες.
    για το νόμπελ δεν με ενδιαφέρει, δε μου λέει τίποτα.

  119. Γς said

    101:
    Ηταν κι ένα άλλο Νομπελ λογοτεχνίας. Για διάφορους λόγους. Ο Μπορίς Παστερνακ

  120. munich said

    και ο Ζωρζ Μπατάιγ γιατί;μου αρεσει πολύ αλλά αν του δώσουνε αυτούνου να δώσουν και στον Εμπειρίκο

  121. Αρκεσινεύς said

    117. Μα για πάρεις νόμπελ πρέπει και να είσαι και δημοσχεσίτης.

  122. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    53. Θὲς νὰ πῆς «τὸ μὴ χεῖρον βέλτιστον»; Δίκιο ἔχεις…

  123. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    102.Αυτός που περιέλαβε στους ξεχασμένους νομπελίστες και τη Σέλμα Λάγκερλεφ είναι μάπας. 🙂
    Τις περασμένες γιορτές αγόρασα τα υπέροχα χριστουγεννιάτικα διηγήματά της και ευφράνθηκε η
    καρδιά μου.Με μετέφερε στη ζωή του βορά, γλυκά και ζεστά,με μια θελκτική «ανθρωπίλα» παραδόξως σαν τον Παπαδιαμάντη που δε χορταίνω να τον ξαναδιαβάζω τις γιορτάδες ειδικά ξεπιτούτου,ως αγαπημένη παράδοση. Ευτυχώς που τα είχε η Πολιτεία δίπλα στο ταμείο κι ‘επεσε το μάτι μου. Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσεν το χω σε τρεις εκδόσεις και τό χω χαρίσει και κάμποσες φορές.
    Ασφαλώς ‘αξιζαν και πολλοί που δεν πήραν Νόμπελ αν δεν τους έβγαιναν οι ισορροπίες και οι συγκυρίες.
    Τα Νόμπελ ειρήνης όμως τα πετυχαίνουν, δε μπορείς να πείς !!!

  124. Αρκεσινεύς said

    121. Χωρίς το πρώτο και

  125. Ηλεφούφουτος said

    117 Ακούω, ακούω. Ε, ας του δώσουν ένα!

  126. Αντιφασίστας said

    124: Σε αρκετές περιπτώσεις νομπελιστών περιττεύει και το δεύτερο »και», φίλε Αρκεσινεύ. 😉

  127. Αντιφασίστας said

    120: Αμ ο ιστορικός Τόινμπι;

  128. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    124.Αστο, ΄ντάξει κάθεται :»εμ σαμπού εμ κοντίσιονερ» ! όπως λένε τη γνωστή διαφήμιση τα τουρκικά κανάλια που παρεμβάλλονται στη Μακεδονία-Θράκη.
    «και νουνού και λάιτ »
    «και να έχεις και να είσαι»

  129. Μιχαλιός said

    101, 107: «Μη μου πεις πως δεν ξέρεις για ποιό έργο βραβεύθηκε ο Σολτζενίτσιν…»

    Πάντως όχι για το Γκουλάγκ, που ήταν ακόμη αδημοσίευτο.

  130. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Οδηγός επιβίωσης για επίδοξους νομπελίστες
    vima.gr

  131. Alexis said

    ΕΦΗ ΕΦΗ, τι καταπληκτική διασκευή της «Οδύσσειας» είναι αυτή που αναφέρεις; Ομολογώ ότι δεν την ήξερα! Μπορείς σε παρακαλώ να δώσεις περισσότερα στοιχεία; Αν έχει εκδοθεί σε βιβλίο π.χ. ή αν είναι διαθέσιμη με κάποιο άλλο τρόπο;

  132. Αντιφασίστας said

    «Η ευτυχία είναι κάτι το οποίο όταν διαιρείται πολλαπλασιάζεται.»
    «Τρέλα είναι η αδυναμία μας να μεταδώσουμε στους άλλους τις ιδέες μας.»
    «Είμαστε η μεγαλύτερή μας έκπληξη.»
    «Ο άνθρωπος γεννήθηκε για να προδώσει τη μοίρα του.»
    «Το μέλλον φτιάχτηκε για να αλλάξει.»

    Και σ’ αυτόν τον γίγαντα της σκέψης, τον Κοέλιο, δεν έχουν δώσει ακόμα το Νόμπελ! Ίσως επειδή δεν είναι δημοσιοσχεσίτης.

    131: http://www.e-shop.gr/show_bks.phtml?id=BKS.0556175
    http://www.e-shop.gr/show_bks.phtml?id=BKS.0556176

  133. Alexis said

    Να πούμε κάτι και για τους επίορκους;
    Το ότι υπάρχει μεγάλης έκτασης διαφθορά στο Δημόσιο είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Ειδικά όσοι το ζούν από μέσα το ξέρουν καλά. Ακόμα περισσότεροι από τους διεφθαρμένους είναι οι ανίκανοι, οι ανεπαρκείς και οι τεμπέληδες. Εάν όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσε ένα στοιχειώδες σύστημα αξιολόγησης αλλά και ένα αξιόπιστο σύστημα τιμωρίας των διεφθαρμένων, είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα είχαν απολυθεί όχι 7000 μόνο, αλλά πολλοί περισσότεροι.
    Όμως τώρα, με την ανάσα της τρόικας στο σβέρκο μας, έχουμε περάσει από το ένα άκρο στο άλλο. Ό,τι δεν κάναμε 30 χρόνια προσπαθούμε να το κάνουμε σε 6 μήνες. Ε, δεν γίνεται… Είναι αναπόφευκτα τα λάθη (ή «λάθη» αν θέλετε) και οι αδικίες, όταν προσπαθείς μέσα σε χρόνο-ρεκόρ να εκδιώξεις 7000 υπαλλήλους, επειδή σε πιέζουνε και επειδή πρέπει να πάρεις την επόμενη δόση!!

  134. Alexis said

    #132, Καταπληκτικό, ευχαριστώ πολύ!

  135. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  136. Αρκεσινεύς said

    Μόλις το διάβασα. Δεν ξέρω πού να το εντάξω

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113008322

  137. Αρκεσινεύς said

    132. Ίσως το δημοσιοσχεσίτης να είναι το (πιο) σωστό. Περιμένω και τις γνώμες άλλων.

  138. Alexis said

    #136, Η γυναίκα στη φωτογραφία φαίνεται πολύ νέα για να είναι η μητέρα του Τσάβες, που σημειωτέον ήταν 59. Είναι σίγουρο ότι δεν έχει γίνει κάποιο λάθος;
    Επί της ουσίας τι να σχολιάσει κανείς; Μεσαίωνας με τα όλα του!

  139. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  140. EΦΗ ΕΦΗ said

    131,132, Eίχα φύγει για λίγο αλλά βλέπω αυτορρυθμιστήκατε! Αντιφα, αίλουρος τω πνεύματι!.Εύγε. Πού είχαμε γράψει (2 φορές τελευταία κ δεν είχα την πρόνοια να το σημειώσω η βραδύνους εγώ) πώς περνάει το λινκ χωρίς ν ανοίγει η σελίδα; γμτ μου.. Οι περιξ μου δεν ιστολογούν κ δεν το ξέρουν
    Alexis ,διάβασε το βιογραφικό του Ψυχουντογιώργη. Χωριανός και λίγο συγγενής του περιβόητου Γύπαρη. Είναι (ήταν) ιδιαίτερη περίπτωση. Στο γιουτιουμπ θα τον βρεις και να απαγγέλει.

  141. Αντιφασίστας said

    140: Ο Ψυχουντάκης μάς προσφέρει όντως έναν πολύ ζωντανό Όμηρο. Δεν ξέρω, όμως, αν χρησιμοποίησε το αρχαίο κείμενο ή αν βασίστηκε σε μετάφραση και σε ποια. Όπως και να ‘χει, όταν θέλω να διαβάσω Όμηρο, σ’ αυτόν καταφεύγω και όχι στον πληκτικό Μαρωνίτη.

  142. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    To νόμπελ ξεκίνησε με τις καλύτερες προθέσεις, αλλα έχει καταλήξει να είναι εργαλείο διαπλοκής γνωστών και αγγνώστων (σε μάς) συμφερόντων, σκεφτείτε οτι υπάρχει νόμπελ οικονομίας. Ά παρ΄ολίγο να το ξεχάσω, το ξέρετε βέβαια οτι είμαστε όλοι νομπελίστες, η Ε.Ε πήρε το νόμπελ ειρήνης, είμαστε όλοι λίγο Κίσιγκερ.

  143. Αρκεσινεύς said

    138. Πρέπει να είναι η μητέρα του
    http://www.lay-out.gr/sti-venezouela-tsipras-apoxaireta-ton-tsaves-sparagmos-goniwn/

  144. EΦΗ ΕΦΗ said

    141. Το εξαιρετικό της περίπτωσής του είναι ότι δεν πρόκειται για σπουδαγμένο άνθρωπο.Μόνο ταλαντούχο και ευφυή ριμαδόρο.Εχει χρησιμοποιήσει και ομηρικές λέξεις και «καθαρευουσιάνικες» και ήδη «μεταποιημένες» από προηγούμενους μεταφραστές.Μας παρέδωσε έτσι ένα γάργαρο τρεχούμενο ποίημα σαν παραμύθι.Σαν άλλο Ερωτόκριτο, πιο οικείο μάλιστα αφού η λαλιά,του είναι η σύχρονη.Δεν κατασκευάζει ή δεν ανακαλεί λέξεις από τα βάθη του χρόνου, ξεχασμένες από συγκαιρινούς του.Ό,τι είναι στα κρητικά, μιλιέται στην Κρήτη σήμερα.

  145. Γιάννης Ν. said

    Συγνώμη αν το έχετε συζητήσει στα 144 προηγούμενα σχόλια και μου ξέφυγε αλλά δεν το είδα να αναφέρεται κι έχω μια λεξικολογική απορία:
    Πέρα από τη συζήτηση για τους ΔΥ, γιατί χρησιμοποιούμε τον όρο επίορκους για όσους ΔΥ διαπράτουν παραπτώματα; Να υποθέσω ότι οι ΔΥ ορκίζονται όταν διοριστούν; Ή είναι απλά σχήμα λόγου για να δώσει έμφαση;
    Πρέπει να είναι πολύ προφανής η απάντηση για να μην το συζητάτε αλλά πράγματι την έχω την απορία.

  146. Μαρία said

    145 Ναι, ορκίζονται.

  147. Αρκεσινεύς said

    145. Εν Σύρω σήμερον την …… ενώπιον εμού του…..ενεφανίσθη ο δια της υπ’ αριθμ ….δ/ γής του ΥΠΕΠΘ διορισθείς …. και θείς την δεξιάν επί του ιερού ευαγγελίου έδωκε τον επόμενον της υπηρεσίας όρκον:»Ορκίζομαι να φυλάττω πίστιν εις την πατρίδα, υπακοήν εις το Σύνταγμα και να εκπληρώ τιμίως και ευσυνειδήτως τα καθήκοντά μου».
    Εφ’ ω συνετάγη….
    Ο ορκίσας ο ορκισθείς

  148. sarant said

    Ορκίζονται, αλλά όσο και να πεις, δίνει και μια έμφαση το «επίορκος». 🙂

  149. munich said

    από τον ΔΥ κώδικα
    Όσοι δηλώνουν ότι δεν πρεσβεύουν καμιά θρησκεία ή πρεσβεύουν θρησκεία που δεν επιτρέπει τον όρκο, παρέχουν, αντί όρκου, την ακόλουθη διαβεβαίωση: «Δηλώνω, επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδηση μου, ότι θα φυλάττω πίστη στην Ελλάδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα εκπληρώνω τιμίως και ευσυνειδήτως τα καθήκοντα μου.»

  150. Μαρία said

    Πού είναι εκείνη η ωραία εποχή που απέλυσαν ολόκληρο το σύλλογο καθηγητών, επειδή έδωσε απολυτήριο σε μαθητές που θεωρήθηκαν τενεκέδες!

  151. Αρκεσινεύς said

    οι εκλέκτορες του Πάπα ορκίζονται 2 φορές
    http://www.tovima.gr/world/article/?aid=502704
    http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=18077&subid

  152. Αρκεσινεύς said

    150. Μαρία, μπορείς να γίνεις πιο σαφής;

  153. EΦΗ ΕΦΗ said

    150. Εδώ, στη χώρα μας, συνέβη αυτό; γιατί στης Άρτας το σκανδαλο με τα πλαστά 20άρια σε κάτι σχολές,περί το 2005 νομίζω, οι απόφοιτοι διορίστηκαν μια χαρά με τα μόρια που συμπλήρωσαν ως «αριστούχοι» καθότι το ΑΣΕΠ δεν εξετάζει τίποτε πέραν του προσκομισθέντος τίτλου,εφόσον είναι πρωτότυπος και τύποις σωστός!

  154. Μαρία said

    152
    1884, υπουργ. Παιδείας Δ. Βουλπιώτης (τρικουπικός), Γυμνάσιο Κορίνθου.
    Σημείωσε οτι α. το απολυτήριο εξασφάλιζε την εγγραφή στο Πανεπιστήμιο και β. υπεύθυνος για τη βαθμολόγηση θεωρούνταν ο γυμνασιάρχης και όλος ο σύλλογος. Τα γραπτά ελέγχονταν μετά απο επιτροπή του υπουργείου.
    Πηγή:
    http://www.bibliorama.gr/book.asp?cid=308
    Πάρ’ το, θα το ευχαριστηθείς.

  155. eran said

    Μνημονιακά ελληνικά, ε; Μυρίζομαι άρθρο σχετικό ή κάνω λάθος;

  156. sarant said

    155: Να σου πω, δεν το είχα σκεφτεί. Φυσικά έχει πολύ ψωμί, θα δούμε!

  157. spyroszer said

    Συμφωνώ με όσα είπε ο φίλος σχολιαστής Γεράσιμος Ζορμπάς. Μερικές σκέψεις:
    1) Το τεκμήριο αθωότητας, που είπε ένας φίλος προηγουμένως, προβλέπεται ρητά και στον Υπαλληλικό Κώδικα. Καταρχήν δεν θίγεται με τις νέες διατάξεις, αφού προβλεπόταν και με το παλιό καθεστώς η αυτοδίκαιη και δυνητική αργία, αλλά όμως με εντελώς διαφορετικές προυποθέσεις.
    2) Με το παλιό καθεστώς ένας υπάλληλος για να τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία έπρεπε να είχε στερηθεί την προσωπική του ελευθερία ύστερα από ένταλμα προσωρινής κράτησης ή δικαστική απόφαση, ή να του είχε επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης ή της προσωρινής παύσης άνω των 6 μηνών.
    Με το νέο καθεστώς τίθεται αυτοδίκαια σε αργία ο υπάλληλος που στερήθηκε την προσωπική του ελευθερία ύστερα από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή ένταλμα προσωρινής κράτησης, ο υπάλληλος ο οποίος παραπέμφθηκε αμετακλήτως ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για κακούργημα ή για τα αδικήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης (κοινής και στην υπηρεσία), απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, καταπίεσης, απιστίας περί την υπηρεσία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, ο υπάλληλος στον οποίο επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής ή της προσωρινής παύσης, και ο υπάλληλος ο οποίος έχει παραπεμφθεί στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο για τα εξής παραπτώματα:
    – πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία,
    – παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους,
    – απόκτηση οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος προς όφελος του ιδίου του υπαλλήλου ή τρίτου προσώπου, κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή εξ αφορμής αυτών,
    – αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας,
    – σοβαρή απείθεια,
    – αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων,
    – χρησιμοποίηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας ή πληροφοριών που κατέχει ο υπάλληλος λόγω της υπηρεσίας ή της θέσης του, για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων του ίδιου ή τρίτων προσώπων,
    – άρνηση σύμπραξης, συνεργασίας, χορήγησης στοιχείων ή εγγράφων κατά τη διεξαγωγή έρευνας, επιθεώρησης ή ελέγχου από Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τα ιδιαίτερα Σώματα και Υπηρεσίες Επιθεώρησης και Ελέγχου,
    – φθορά λόγω ασυνήθιστης χρήσης, η εγκατάλειψη ή η παράνομη χρήση πράγματος το οποίο ανήκει στην υπηρεσία,
    – παράλειψη από τα πειθαρχικά όργανα δίωξης και τιμωρίας πειθαρχικού παραπτώματος
    – μη τήρηση του ωραρίου από τον υπάλληλο και η παράλειψη του προϊσταμένου να ελέγχει την τήρηση του,
    – ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους πολίτες, αδικαιολόγητη μη εξυπηρέτηση τους, μη έγκαιρη διεκπεραίωση των υποθέσεων τους, άρνηση συνεργασίας με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), παράλειψη ανάρτησης ή πλημμελή ανάρτηση πράξεων που προβλέπονται από τον νόμο στο διαδίκτυο και μη εφαρμογή των περί απλούστευσης των διαδικασιών και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας διατάξεων.
    Είναι φανερή η διαφορά μεταξύ παλιού και νέου νομοθετικού πλαισίου. Εδώ μιλάμε για αυτοδίκαιη αργία, δηλαδή δεσμευτική για το αρμόδιο όργανο εφόσον συντρέχουν μια απ’ τις πιο πάνω περιπτώσεις. Δεν μπορούν με το σημερινό καθεστώς να διαχωριστούν τα σοβαρά απ’ τα επουσιώδη παραπτώματα και πάει περίπατο και η αρχή της αναλογικότητας.
    3) Με το παλιό καθεστώς, ετίθετο σε δυνητική αργία ένας υπάλληλος, αν συνέτρεχαν λόγοι δημοσίου συμφέροντος ή υπηρεσιακοί λόγοι, στις περιπτώσεις που: είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα που επισύρει την έκπτωση από την υπηρεσία, που είχε ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για παράπτωμα που επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης και αν υπήρχε βάσιμη υπόνοια για άτακτη διαχείριση, η οποία να στηρίζεται σε έκθεση της προϊσταμένης αρχής ή αρμόδιου επιθεωρητή.
    Η πράξη της δυνητικής αργίας εκδιδόταν από τον αρμόδιο υπουργό ύστερα από απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου.
    Με το νέο καθεστώς, σε δυνητική αργία τίθεται ο υπάλληλος, αν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος ή υπηρεσιακοί λόγοι, στις περιπτώσεις που: έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα, ή αν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για άτακτη διαχείριση, η οποία στηρίζεται σε έκθεση της προϊσταμένης αρχής ή του αρμόδιου επιθεωρητή.
    Η πράξη της δυνητικής αργίας εκδίδεται και πάλι απ’ τον αρμόδιο υπουργό (ή Πρόεδρο του ΝΠΔΔ κλπ), αλλά ύστερα από γνωμοδότηση απλώς, και όχι απόφαση, του πειθαρχικού συμβουλίου, που αν δεν γνωμοδοτήσει εντός 30 ημερών, εκδίδεται χωρίς την γνωμοδότηση αυτήν. Καταλαβαίνουμε ότι τώρα που δεν υπάρχουν και πολλά ρουσφέτια για τους υπουργούς, τί εξουσία αποκτούν με τις ρυθμίσεις αυτές.
    4) Για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις, δίνεται τώρα η δυνατότητα στον υπάλληλο που τίθεται σε αργία να ζητήσει απ’ το δικαστήριο, αν έχει σοβαρό πρόβλημα βιοπορισμού, να του καταβάλλονται το 75% αντί του 1/3 των αποδοχών του κατά τη διάρκεια της αργίας. Μου θυμίζει μια συγκαλυμένη μορφή εφεδρείας.
    5) Νομίζω ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο του Συντάγματος που προβλέπει ότι τα πειθαρχικά συμβούλια πρέπει να αποτελούνται κατά τα 2/3 από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους. Η πείρα μας έχει δείξει ότι αυτό δεν έχει λειτουργήσει στη πράξη. Στον δικό μου χώρο έχω δει υπαλλήλους των δικαστηρίων που είναι γνωστό ότι λαδώνονται να απαλλάσονται απ’ τα πειθαρχικά συμβούλια και να επιστρέφουν κανονικά στις θέσεις τους.
    Συγγνώμη για το σεντόνι νυχτιάτικα.

  158. sarant said

    Καλό είναι το σεντόνι. Αυτό με τα πειθαρχικά συμβούλια δεν ήξερα ότι κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα.

  159. Νίκο για το ύφος του άρθρου σου, συμφωνώ με τον Ηλεφού @92 και επαυξάνω.

    @106 Π2 το θέμα της ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης είναι μεγάλη πληγή και ακόμα μεγαλύτερη όταν χρησιμοποιείται σαν λόγος τροποποίησης της Δικονομίας. Γεννιούνται τέρατα…

    @80 Μήπως έχεις επιφύλαξη επειδή δεν είναι γραμμένο στην επίσημη γλωσσα του Κράτους και δυσκολεύοσουν στην κατανόηση;

    @17 Η απόλυση δεν είναι ποινική πράξη, δε γράφεται στο ποινικό μητρώο, άρα δεν υπάρχει λόγος για τεκμήριο αθωότητας.

    Η απόλυση δεν είναι ποινική πράξη είναι όμως παρεπόμενη ποινή και διοικητική συνέπεια καταδίκης για κάποια ποινική παράβαση. (Οι παραβάσεις είναι ποινικές, οι πράξεις όχι απαραίτητα). Όταν απόλυση επέλθει πριν ο υπόλογος καταδικαστεί τελεσίδικα, το τεκμήριο αθωότητας σαφώς και καταπατάται.

  160. @157 Άντε βρε Σπύρο τόση ώρα σε περίμενα! 🙂

  161. spyroszer said

    160. Φόρτος εργασίας 🙂 🙂
    158. Ναι, άμα δεις και τον λίκνο που έχεις βάλει, η εργατολόγος η Τσίπρα λέει ότι θα κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος και για τον λόγο αυτόν, επειδή θεωρούνται οι δικαστές λειτουργοί και όχι δημόσιοι υπάλληλοι.

  162. EΦΗ ΕΦΗ said

    Η ολομέλεια του ΣΤΕ έκρινε αντισυνταγματική την εργασιακή εφεδρεία των μονίμων,μετά από προσφυγή ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ . Εν τοις πράγμασι το μόνο που ακούστηκε είναι ότι ΘΑ συμπληρώσουν την οικομική διαφορά στο 60% των αποδοχών με τις οποίες βγήκαν σε διαθεσιμότητα. «ΘΑ»..
    Με τούτα και με τ άλλα, προ πολλού έχει διασαλευθεί η έννομη τάξη κι ο νομικός μας πολιτισμός κατέστη ανυπόληπτος. Παραβιάζεται το Σύνταγμα και με τη βούλα, κι αυτοί τροϊκανίζονται αδιάφορα.
    157.Ξέρετε με πιο άλλο παράπτωμα παραπέμπεται στο πειθαρχικό ο υπάλληλος; με το κάπνισμα στο χώρο δουλειάς.(νόμος Αβραμόπουλου).Επισύρει χρηματικό πρόστιμο σ αυτόν και στον προϊστάμενό του και παραπομπή στο πειθαρχικό.

  163. EΦΗ ΕΦΗ said

    162,τέλος. Πάλι καλά που δεν έγραψα πχιο το ποιο,

    Γιατρέ μου κάνω λάθη και είναι αράδες σε ιστολόγιο «γλωσσοτενές», Πάω για κοφτές ή για βδέλλες;

  164. Μαρία said

    158
    Όχι ειδικά τα πειθαρχικά αλλά γενικά τα υπηρεσιακά συμβούλια. Καμιά υπηρεσιακή μεταβολή απο τη μετάθεση μέχρι την απόλυση δεν μπορεί να γίνει χωρίς γνωμοδότηση του υπηρ. συμβουλίου, που αποτελείται τουλάχιστον κατα τα 2/3 απο μόνιμους ΔΥ.
    Και μια ακραία περίπτωση, επειδή δεν συγκαλείται το αρμόδιο συμβούλιο.
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63795795

  165. Μαρία said

    159β
    Πονεμένη ιστορία, για την οποία φταίει κι η πληθώρα δικηγόρων.

  166. spyroszer said

    164. Το Σύνταγμα τα λέει όλα υπηρεσιακά συμβούλια. Για την μετάθεση χρειάζεται γνωμοδότηση, για τον υποβιβασμό ή παύση χρειάζεται απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου, που να αποτελείται κατά τα 2/3 από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους.

  167. Μαρία said

    166 Λογικό, αφού δεν έχουν αποκλειστικά πειθαρχικές αρμοδιότητες.

  168. MelidonisM said

    Μας τριγυρίζουν οι κλέφτες, οι φονιάδες, οι μοιχοί, οι πάρορκοι… Αυτοί μας κυβερνουν, αυτοί μας δικάζουν, αυτοί κρατούνε τη ζήση μας στα χέρια τους
    Η κεφαλή της Μέδουσας, Παντελή Πρεβελάκη
    (και παρομωμοκότες, αν χρειαστεί)

  169. Αρκεσινεύς said

    154. Μαρία, θα το πάρω και σ’ ευχαριστώ.

  170. spiral architect said

    Μια καινοτόμος πρόταση για την αντιμετώπιση των επίορκων ΔΥ:
    Σύμφωνα με το αναθεωρημένο ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνται καινοτόμες επιχειρήσεις και δραστηριότητες, όπως η κοπή νομισμάτων, η επαγγελματική χρονομέτρηση, καθώς και η κατασκευή αεροσκαφών, διαστημοπλοίων και συναφών μηχανημάτων. 😯
    Οπότε υιοθετώντας την τελευταία επιχειρηματική δραστηριότητα, αντί να καθαρίσουμε τους επίορκους, μπορούμε κάλλιστα να τους εκτοξεύσουμε (με ελληνικό πύραυλο και διαστημόπλοιο χρηματοδοτημένα από το ΕΣΠΑ παρακαλώ!) στο διάστημα για να το καθαρίσουν από τα διαστημικά σκουπίδια αμισθί.

  171. Γς said

    170:
    >χρηματοδοτούνται καινοτόμες επιχειρήσεις και δραστηριότητες, όπως η κοπή νομισμάτων, […] καθώς και η κατασκευή αεροσκαφών, διαστημοπλοίων

    Όλα προβλέπονται.
    Όπως στην περίπτωση της γυναικός μου.
    Για να δηλωθεί στο Δημόσιο Ασφ. Ταμείο το έγκαυμα στο πόδι της έπρεπε να επιλέξουμε από ένα σωρό τύπους τραυματισμών. Ενας από αυτούς ήταν και από πτώση αεροπλάνου.
    Όχι όμως και από εγκαύματα.

  172. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα!

  173. nestanaios said

    Όρκο λέμε αλλά δεν τον έχουμε ετυμολογήσει και αντί αυτοῦ ψάχνουμε να βρούμε στα κρυμμένα, χαμένα, καμένα, κάποιο φώς ετυμολογίας.
    Μια συλλαβή είναι και κολλήσαμε.
    Η συλλαβή ορκ ετυμολογείται ούτως•
    Κ = χώρος ψιλός, ανθρώπινός. Ο άνθρωπος.
    Ο = σκέψεις ανθρώπου. Το επίκεντρο είναι ο άνθρωπος. Ἄν ψιλοῦται, οι σκέψεις είναι καλές. Ἄν δασύνεται, οι σκέψεις είναι κακές.
    Ρ = χρονική περίοδος με αρχή και τέλος. Ἄν ψιλοῦται είναι γνωστή. Ἄν δασύνεται, είναι άγνωστη.
    ΑΛΛΑ, εδώ δεν έχουμε την πρόθεση επί και ορκ διότι το ι της επί θα είχε αποβληθεί.
    Έχουμε την πρόθεση επ(ι) + ιορκ. Το ι της ιορκ είναι επιτατικόν μόριον• ⟨⟨οξυδερκές γαρ το ζώο.⟩⟩
    Φαίνεται πως όλα ξεκίνησαν όταν ο Αγαμέμνων επιόρκησε. Τόσα άλλα ζώα στο δάσος, αυτό το ελάφι επέλεξε και μας δημιούργησε τόσα προβλήματα ακόμα και τώρα.

    Ὀρκ = καλές σκέψεις ανθρώπου προς όφελος του ανθρώπου για ένα ορισμένο, γνωστό χρονικό διάστημα.
    Ὁρκ = κακές σκέψεις ανθρώπου για τον άνθρωπο για ένα ορισμένο η αόριστο χρονικό διάστημα. Τα ρ προ του κ είναι ψιλό και μετά το δασυνόμενο ο είναι δασύ.
    ⟨⟨μέγαν ὄρκον ἀπώμοσε ⟩⟩. Είχε μεγάλες καλές ιδέες προς όφελος του ανθρώπου και κατάφερε να τις απωμόσει και αυτός δεν είναι επί όρκου βαλλόμενος κεραυνοῦ.

  174. Mindkaiser said

    Παρετυμολογία του ΟΡΚ; Αν υποψιαστώ ότι έρχεται και το τρόλ, καθώς και τα υπόλοιπα θαυμαστά πλάσματα του JRR, θα ανανεώνω τη σελίδα κάθε 13 (ναι, έμμεση αναφορά στην τελευταία ανάρτηση του Νικοκύρη) δευτερόλεπτα.

  175. @165 Με ποιο τρόπο;

  176. Ευτυχώς δεν έχω τίποτα να πω. Τα ξέρετε όλοι όλα.
    Εγώ θα ἐπιανα όλες, χωρίς εξαίρεση, τις υποθέσεις που ‘έκλεισαν’ με την υπογραφή κάποιου εφόρου και θα ζητούσα το ισόποσο που βεβαιώθηκε από τον έφορο και από τον λογιστή του φορολογούμενου ή τον ίδιο τον φορολογογούμενο. Το 1/3 είναι η νόρμα. Υπάρχουν βέβαια και παρεκκλίσεις.

  177. Μαρία said

    Περί όρκων και επιόρκων
    Της Πέπης Ρηγοπούλου
    http://www.efsyn.gr/?p=31169

  178. ΓΡΗΓΟΡΗΣ said

    Γνωρίζετε ότι, σε ΑΕΙ, με πλαστές προϋπηρεσίες έγιναν παράνομα υπάλληλοι αορίστου χρόνου εργολάβοι στα 60 τους; Γνωρίζετε ότι, σε ΑΕΙ, απασχολούν σε διοικητικά δημοσιογράφους πτυχιούχους, την ώρα που έμπειρους δημοσιογράφους τους απολύουν από την ΕΡΤ κ.λπ.; Γνωρίζετε ότι, αυτοί είναι ομάδες της οικογενειοκρατίας και εμπροσθοφυλακή της διαφθοράς; Γνωρίζετε ότι, το Υπουργείο έχει κάνει απογραφή, αλλά αυτά δεν τα βλέπει; Τα θεωρεί φυσιολογικά; Γνωρίζετε ότι, αυτοί και οι επίορκοι καλύπτονται από την οικογενειοκρατία, την συνδικαλιστική αλητεία, τις διοικήσεις που τους προσέλαβαν παράνομα, την διαπλοκή, το κράτος της διαφθοράς; Γνωρίζετε ότι, τους έντιμους και ικανούς υπαλλήλους, που δεν έχουν πλάτες και στηρίξεις, τους έχουν στο «ψυγείο», τους κακομεταχειρίζονται, σκηνοθετούν κατηγορίες, τους χαρακτηρίζουν δήθεν ακατάλληλους κ.λπ., με σκοπό να τους απολύσουν με άθλια τεχνάσματα, ώστε να σώσουν τους παράνομα προσληφθέντες με πλαστές προϋπηρεσίες αορίστου χρόνου, την οικογενειοκρατία, την διαπλοκή κ.λπ.; Γνωρίζετε ότι, γι’αυτό τα μαγειρεύουν οι επίορκες διοικήσεις με την ανοχή του τριτοκοσμικού διεφθαρμένου κράτους;
    Φυσικά και τα γνωρίζετε, αλλά δεν βγάζετε άκρη με την διαπλοκή που μας κατέστρεψε. Ο ίδιος ο κλέφτης ποτέ δεν θα βρει τον κλέφτη. Θα την πληρώσουν οι έντιμοι που χαλούν την πιάτσα της διαπλοκής, διότι γι’αυτούς είναι επικίνδυνοι! Έχουν αντιστρέψει την πυραμίδα της ηθικής και της λογικής. Το θέμα είναι απλό: Να απολύσουν τους αορίστου χρόνου που προσλήφθηκαν παράνομα τα 13 τελευταία χρόνια, με πλαστές προϋπηρεσίες, τους επίορκους αρμόδιους που τους προσέλαβαν, την οικογενειοκρατία!! Ας αφήσουν επιτέλους τα μαγειρέματα ετών και την εκδούλευση!
    Τώρα επινόησαν να φύγουν οι πάνω από 50 ετών. Χαρακτηρίζοντάς τους «γερασμένους», ανθρώπους νέους, πτυχιούχους, με εμπειρία και μετά από επιτυχία τους σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό. Εμετικές επινοήσεις, ώστε να σώσουν τους παράνομα προσληφθέντες τα τελευταία 13 χρόνια, με πλαστές προϋπηρεσίες αορίστου χρόνου, την οικογενειοκρατία, την διαπλοκή, τους κομματικούς στρατούς κ.λπ. Αθλιότητες του τριτοκοσμικού, κουτοπόνηρου και διεφθαρμένου κράτους, με υποβολείς τις επίορκες διοικήσεις, που έκαναν τις παράνομες προσλήψεις, με πλαστές προϋπηρεσίες και την συνδικαλιστή αλητεία. Αυτοί κατέστρεψαν την Χώρα μας και συνεχίζουν τα ίδια. Μέχρι σήμερα, και τι δεν έχουν επινοήσει για να σώσουν την στρατιά των παράνομων και τους υψηλά ιστάμενους-επίορκους, που έκαναν αυτές τις άθλιες προσλήψεις. Μιλιά δεν βγάζουν για το βρώμικο καθεστώς της οικογενειοκρατίας, που έχει κατακλύσει ΑΕΙ τα 13 τελευταία έτη. Συνεχίζουν απτόητοι «το έργο τους» πάνω από το πτώμα της Χώρας μας. Κανένας εισαγγελέας δεν ακούει;

    ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Σχολιάστε