Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η μέρα με τα δεκατριάρια

Posted by sarant στο 13 Μαρτίου, 2013


Σήμερα ο μήνας έχει δεκατρείς, έχουμε δηλαδή 13 Μαρτίου του 2013, ή αλλιώς 13/3/13. Οι ταχτικοί θαμώνες ίσως να θυμούνται ότι πέρυσι στις 12 Δεκεμβρίου (στις 12/12/12) είχα γράψει ένα άρθρο για τη Μέρα με τα τρία δωδεκάρια, συνεχίζοντας μια παράδοση που ήδη μετρούσε τέταρτο χρόνο, αφού το 2011 είχαμε τη μέρα με τα τρία εντεκάρια, το 2010 είχαμε γράψει για τη  μέρα με τα τρία δεκάρια και το 2009 για  την αντίστοιχη μέρα με τα τρία εννιάρια. Πέρυσι είχα γράψει ότι μέρα με τρία 13άρια δεν έχει το πρόγραμμα, και αυτό ισχύει,  αλλά η σημερινή μέρα, 13/3/13, είναι ό,τι κοντινότερο μπορεί να υπάρξει στην ανύπαρκτη 13/13/13. Οπότε, το σημερινό άρθρο θα είναι αφιερωμένο στον αριθμό 13.

Για όλους τους μικρούς ακέραιους αριθμούς έχει πολλά να πει και να γράψει κανείς, και ο 13 δεν είναι εξαίρεση. Ο 13 είναι πρώτος αριθμός, δηλαδή διαιρείται μόνο με το 1 και με τον εαυτό του. Είναι ακόμα ο μικρότερος τώρπος αριθμός -τη λέξη αυτή μόλις την έπλασα, για να αποδώσω το αγγλικό emirp, όπως λέγονται οι πρώτοι αριθμοί που άμα τους αντιστρέψεις προκύπτει πάλι πρώτος αριθμός (αφού θέλουμε ελληνική απόδοση, δεν θα αντιστρέψουμε όλη τη λέξη, σοτωρπ, μόνο το θέμα της). Το όνομά του, δεκατρία, δείχνει ολοκάθαρα την προέλευση, τρία και δέκα, και αυτό φαινόταν ακόμα πιο καθαρά στα αρχαία ελληνικά, που ήταν «τρισκαίδεκα». Πιο σωστά, στα αρχαία της κλασικής εποχής, γιατί και το δεκατρία αρχαίο είναι, εκτός αν δεν θεωρείτε βεριτάμπλ αρχαίους τον Πλούταρχο, τον Γαληνό και τους άλλους της ελληνιστικής εποχής.

Στα αγγλικά λένε thirteen και ο σχηματισμός είναι ίδιος με τον αρχαίο (τρία-δέκα), που φαίνεται πιο καθαρά στο γερμανικό dreizehn, που αποτελεί απλή συνένωση των δυο αριθμητικών για το τρία και το δέκα. Από το λατινικό tredecim το ιταλικό tredici, το γαλλικό treize, το ισπανικό trece και τα υπόλοιπα λατινογενή. Αν ξέρετε καμιά γλώσσα όπου το όνομα του αριθμού 13 να μην προκύπτει από το 10 και το 3, θα με ενδιέφερε αν την ακούσω. [Προσθήκη: Μου λένε ότι τα ινδικά είναι μια τέτοια γλώσσα: στα ινδικά 3=τιν, 10=ντας, 13 = τέρα(χ)] .Παρατηρώ πάντως ότι η Εσπεράντο βάζει πρώτο το δέκα (dek tri), όπως και τα νέα ελληνικά ή και τα τούρκικα (on üç, όπου on το δέκα).

Αν 0 12 είναι η προσωποποίηση της τάξης και της ομαλότητας, καθώς διαιρείται από τέσσερις αριθμούς (συν τον 1 και τον εαυτό του), το 13 χαλάει αυτή την τάξη. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που ο αριθμός 13 θεωρείται ο κατεξοχήν γρουσούζικος αριθμός, τόσο που πολλές αεροπορικές εταιρείες (ή όλες;) δεν έχουν στα αεροπλάνα τους σειρά καθισμάτων με τον αριθμό 13, από τη 12 πάνε κατευθείαν στη 14. Το ίδιο ισχύει και στις ΗΠΑ στα ψηλά κτίρια, όπου είτε παραλείπεται ο αριθμός 13 στο ασανσέρ είτε υπάρχει ο 12Α. (Αναρωτιέμαι αν γίνεται το ίδιο στην Ελλάδα, δεν πρόσεξα ποτέ). Στη Βικιπαίδεια διαβάζω ότι το 85% των αμερικάνικων κτιρίων δεν έχουν όροφο που να ονομάζεται 13ος όροφος.

Αυτός ο φόβος για το 13 ονομάζεται triskaidekaphobia στα αγγλικά, λέξη καινούργια, ελληνογενής, πλασμένη τον εικοστό αιώνα (το 1911 είναι η πρώτη ανεύρεσή της, βρίσκω κάπου). Η ελληνική Βικιπαίδεια το αποδίδει «τρισκαιδεκαφοβία», που δεν μου αρέσει, όχι μόνο επειδή είναι δυσκολοπρόφερτο αλλά και επειδή μπορεί να παραπλανήσει κάποιους να σκεφτούν ότι υπήρχε τέτοια δεισιδαιμονία και στην αρχαιότητα. Δεν υπήρχε. Η πρόληψη για το 13 και η δεκατριοφοβία στον δυτικό κόσμο είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο, των τελευταίων αιώνων. Μην πιστεύετε αυτό που λέει η ελληνική Βικιπαίδεια, ότι στον κώδικα του Χαμουραμπί παραλείπεται ο 13ος νόμος, και αυτό είναι ένδειξη πανάρχαιης δεκατριοφοβίας, είναι μύθος. Δεν είναι απίθανη η εξήγηση σύμφωνα με την οποία ο αριθμός 13 είναι γρουσούζικος επειδή στον Μυστικό Δείπνο συμμετείχαν 13 πρόσωπα, αλλά απ’ όσο ξέρω δεν υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις δεκατριοφοβίας τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες, παρά πολύ αργότερα. Βέβαια, στα επίσημα δείπνα προσέχουν να μην υπάρχουν 13 συνδαιτυμόνες στο τραπέζι.

Πάντως, το 13 δεν είναι παντού δυσοίωνο. Στην Ιταλία, διαβάζω, αποφεύγουν το 17, ενώ στην Κίνα και τις γειτονικές χώρες θεωρείται γρουσούζικο το 4, επειδή η κινέζικη λέξη για το 4 προφέρεται σχεδόν ίδια με τη λέξη «πεθαίνω» -έτσι, σε πολλά κτίρια δεν υπάρχει όροφος με τον αριθμό 4 κτλ. Από την άλλη, αν η 13η του μηνός θεωρείται κακότυχη μέρα γενικώς, εμείς οι Έλληνες θεωρούμε ιδιαζόντως κακότυχη την Τρίτη και 13, ενώ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν την Παρασκευή και 13 (στην Ιταλία, την Παρασκευή και 17). Υπάρχει μάλιστα και η λέξη Paraskevidekatriaphobia, για τον φόβο της Παρασκευής και 13 του μηνός.

Παροιμίες με το 13 έχουμε μερικές, συνήθως σε αντιδιαστολή με το ομαλό δώδεκα. Πιο γνωστή είναι: Ανάποδος χρόνος δεκατρείς μήνες. Λέμε επίσης «εγώ γελώ με δώδεκα και δεκατρείς με μένα», καθώς και «δώδεκα η αλεπού , δεκατρία το αλεπόπουλο» (γνωστότερη παραλλαγή είναι με 100 και 110). Μια άλλη παροιμία λέει: «Τι κι αν σε δέρνουν δεκατρείς, αν δε σε δέρνει ο νους σου», ενώ παροιμιώδης έχει γίνει ο Κεφαλλονίτης παπάς που από την πολλή σοφία τα δώδεκα Βαγγέλια τα βγάζει δεκατρία.

Αν το 13 είναι γρουσούζικο, ωστόσο το δεκατριάρι για πολλά χρόνια ήταν συνώνυμο της επιτυχίας και της προσδοκίας μεγάλου κέρδους, αφού ήταν η πρώτη κατηγορία βράβευσης στο Προπό (τώρα είναι το 14άρι), και δεκατριάρης ο παίκτης που έπιανε δεκατριάρι, 13 σωστές προβλέψεις σε ένα δελτίο Προπό. Καθώς τα κέρδη είναι αμοιβαία, δηλαδή μοιράζονται εξίσου στους νικητές, αν ήταν λίγοι οι δεκατριάρηδες το κέρδος ήταν πολύ αξιόλογο.

Υπήρχε κι ένα περίεργο αρχαίο έθιμο με τον αριθμό 13, για το οποίο βρίσκουμε μερικές αναφορές στην αρχαία γραμματεία, αν και οι απαρχές του χάνονται μέσα στην αχλή του μύθου. Πρόκειται για τον λεγόμενο «δέκατο τρίτο μισθό». Δεν είναι σαφές ποιο ήταν το αντικείμενο αυτού του θεσμού, πάντως ήταν κάτι που προκαλούσε μεγάλη χαρά στους (πολύ) αρχαίους προγόνους μας.

Τραγούδια με το 13 υπάρχουν βέβαια αρκετά, αλλά ξεχωρίζει, και με μεγάλη διαφορά, το «Ο μήνας έχει δεκατρείς» των Χατζιδάκι-Κακογιάννη. Πρώτη το είπε η Βέμπο, εδώ το λέει η Μελίνα Μερκούρη:

Και ταινίες με το 13 υπάρχουν πολλές, ανάμεσά τους και ένα πρόσφατο αμερικάνικο Thirteen. Θα ξεχωρίσω όμως τη Χρονιά με τα 13 φεγγάρια του Φασμπίντερ. Λένε πως μια χρονιά με 13 φεγγάρια είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά στην πραγματικότητα το 37% των ετών έχει 13 φεγγάρια, δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο. Υπάρχει και η Συμμορία των 13 (Ocean’s 13 αγγλιστί), αλλά τον ίδιο τίτλο έχει κι ένα βιβλίο του Τίτου Πατρίκιου. Αισίως φτάσαμε στην ποίηση. Αυτή τη στιγμή ποίημα με 13 δεν μου έρχεται κανένα (ασφαλώς θα υπάρχουν), οπότε κλείνω μ’ ένα δεκατριάστιχο του Παλαμά, ένα από τα σατιρικά γυμνάσματα, το πρώτο της δεύτερης σειράς του. Αποτελείται, όπως όλα, από δεκατρείς εντεκασύλλαβους ιαμβικούς στίχους, διαταγμένους σε τέσσερις δαντικές τερτσίνες, συν έναν τελευταίο στίχο (ως επιστέγασμα) που ριμάρει με τον μεσαίο στίχο της τελευταίας τερτσίνας:

Στ’ ακάθαρτα κυλήστε μας του βούρκου,
και πιο βαθιά. Πατήστε μας με κάτι
κι από το πόδι πιο σκληρό του Τούρκου.

Διαβασμένοι, ντοτόροι, σπιρουνάτοι,
ρασοφόροι, δασκάλοι, ρουσφετλήδες,
οικοπεδοφαγάδες, αβοκάτοι,

κομματάρχηδες και κοτσαμπασήδες,
και της γραμματικής οι μανταρίνοι
και της πολιτικής οι φασουλήδες,

ταρτούφοι, ραμπαγάδες, ταρταρίνοι!
– Αμάν! Αγά, στα πόδια σου! άκου! στάσου! –
Βυζαντινοί, Γασμούλοι, Λεβαντίνοι.

Ρωμέικο να! Με γεια σου, με χαρά σου.

Αν σας άνοιξε η όρεξη και θέλετε να δείτε κι άλλα από τα Σατιρικά γυμνάσματα, κλικάρετε εδώ. Αλλιώς, συμπληρώστε αν θέλετε το πανόραμα του 13 με άλλες εμφανίσεις του αριθμού στον κόσμο μας. Ραντεβού σ’ ένα χρόνο, ένα μήνα και μια μέρα, με το 14.

195 Σχόλια to “Η μέρα με τα δεκατριάρια”

  1. Από μαθηματικής πλευράς μικρότερος τώρπος αριθμός πρέπει να είναι ο 11, όπως λέμε πως αντίστροφος του 1 είναι το 1

  2. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Στην εμπνευσμένη ταινία «Στο Μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς» ο πρωταγωνιστής Τζον Κιούζακ αναγκάζεται να βρει μια δουλειά γραφείου σ’ ένα ασυνήθιστο κτίριο, στον όροφο 7 1/2.
    Πάντως δεν θυμάμαι αν το περί ου ο λόγος κτίριο είχε 13ο όροφο …

    Και μιας και αναφέρθηκα στο σινεμά, υπαρχει και η all time classic ταινία «Παρασκεή και 13«, που η επιτυχία της την έκανε και (αποτυχημένο) σίκιουελ, (2009) αλλα και τηλεοπτική σειρά.

  3. Φρύνις said

    11, 13
    εδώ στηρίζονται οι πτολεμαϊκοί ελάσσονες και ελάχιστοι τόνοι. Το 11 το φάγαμε, καλό υπόλοιπο δεκατριάρι. Έχουμε ακόμα περιθώρια, ως την εναρμόνια δίεση 28/27..
    Οι περισσότεροι πια ξεραίνουμε την αποτομή μας, και τρώμε απ’ τα λείμματα..
    http://users.sch.gr/veccio/taboorades.htm

  4. Πάντως όσον αφορά τους πιθανούς διψήφιους τώρπους η αναγκαία συνθήκη είναι ο αριθμός των δεκάδων του πρώτου αριθμού να είναι 1,3,7,9
    Από τους πρώτους που πληρούν την συνθήκη μόνο ο 19 δεν δίνει τώρπο αριθμό

  5. Νέο Kid Στο Block said

    Kαλημέρα! Κουιζάκι σχετικό (δύσκολο):
    Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός από Παρασκευές και 13 ή Τρίτες και 13 ,σε ένα χρόνο;
    Αν κάποιος βρει τις Τετάρτες και 13 (όπως σήμερα) πάλι καλά! 🙂

    YΓ. Το 11 είναι παλίνδρομος πρώτος (palindromic prime)

  6. spiral architect said

    @5: Στο κουίζ παίζουν Ερατοσθένης και Όιλερ;

  7. Έχουμε και πολλά παραμύθια με το 13:
    Τα 13 γουρουνάκια
    Η χιονάτη και οι 13 νάνοι
    Ο λύκος και τα 13 κατσικάκια
    Η κυρά Καλή και οι 13 μήνες
    Η Ελίζα και οι 13 κύκνοι

  8. spiral architect said

    Thirteen Is My Lucky Number

    Sesame street

  9. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    97

    Χάσαμε την πριγκίπισσα Λίλιαν της Σουηδίας.
    Η ομορφιά της, δεν ήταν γραφτό να ζήσει τον αιώνα.
    Όμως κι ενενήντα εφτά
    χρόνια ευτυχίας, που μας χάρισε
    δεν είναι λίγα –

    -κυρίως δασυνόμενα.
    Όπως το ένα, το εφτά ή το εκατό.

  10. # 6
    Νομίζω τρεις (Φεβ, Μαρ, Νοεμ) εφ’ όσον δεν είναι δίσεκτο το έτος

  11. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!
    Έλεγα να κάνω το 13ο αλλά το αφήνω σε άλλον. Να δούμε ποιοι θα πιάσουν σήμερα σχόλιο πολλαπλάσιο του 13.

    7: Καλό!

  12. κανείς δεν κάνει το δώδεκα οπότε ας το κάνω

  13. εγώ

  14. Χα! δούλεψε! 🙂

  15. # 6,10

    στα δίσεκτα έτη πάλι τρεις αλλά Ιαν, Απρ, Ιουλ

  16. sarant said

    Χα, ο Δύτης έπιασε το 13ο σχόλιο, για να δούμε ποιος θα πιάσει το 26ο, το 39ο κτλ. (Θα φτάσουμε άραγε στο 169, 13 επί 13; )

  17. Κουγιαγια said

    6,10,15
    Σωστά, στις περιπτώσεις που η 1η Ιαν. πέφτει Δευτέρα, Σάββατο και Παρασκευή

  18. Mindkaiser said

    Όχι μόνο το 13 είναι πρώτος αριθμός, αλλά είναι και ένας από τους 3 γνωστούς στη μαθηματική κοινότητα Wilson primes (οι άλλοι δύο είναι το 5 και το 563). Επίσης, έτσι για να πάμε κόντρα στις δεισιδαιμονίες, είναι και χαρούμενος αριθμός.

  19. ΠΑΝΟΣ said

    » Δεν είναι απίθανη η εξήγηση σύμφωνα με την οποία ο αριθμός 13 είναι γρουσούζικος επειδή στον Μυστικό Δείπνο συμμετείχαν 13 πρόσωπα…»
    Πρέπει ίσως να δεχτούμε την γρουσουζιά τού 13 ,βάσει τού ανωτέρω.Το συγκεκριμένο φαγοπότι φρενάρησε για κάτι ψιλοαιώνες τον πολιτισμό.
    Να σημειωθεί ότι το γρουσουζιά,στον προφορικό λόγο,ακούγεται ως χρουσουζιά και χρουσούζης-α.
    Καλημέρα σας!

  20. μήτσκος said

    Κάποτε υπήρχε και μια ένδοξη ποδοσφαιρική ομάδα, οι πιο ένθερμοι οπαδοί της οποίας μαζέυονταν στη θύρα 13 ενός αρχαίου σταδίου.

    Χάθηκε κι αυτή στην αχλή του μύθου όπως κι ο 13ος μισθός.

    (Ρε λέτε ο Σισέ να έφυγε επειδή καταργήθηκε ο 13ος μισθός;)

  21. Αρκεσινεύς said

    13 ημέρες διαφορά του νέου ημερολογίου από το ιουλιανό. Σήμερα οι παλιοημερολογίτες έχουν 28 Φεβρ.

  22. Αρκεσινεύς said

    Η 13η ημέρα του φεγγαριού: Αυτήν τη ημέραν άρχισε ο Κατακλυσμός. Άπεχε εις παν έργον.

  23. Ανδρέας Καλογερόπουλος said

    Καλημέρα.
    Το παρακάτω βίντεο έκανε το γύρο του διαδικτύου πριν από περίπου ένα μήνα. Δείχνει κάποιον που πήδηξε με αλεξίπτωτο από τον Πύργο Απόλλων στην Πανόρμου, στην Αθήνα.
    Αξίζει να το δείτε, κόβει την ανάσα.
    Παρατηρήστε στην αρχή ότι στα κουμπιά του ασανσέρ δεν υπάρχει 13ος όροφος!

  24. Γς said

    >επειδή η κινέζικη λέξη για το 4 προφέρεται σχεδόν ίδια με τη λέξη “πεθαίνω”

    Το 8 είναι το γούρικό τους γιατί προφέρεται όπωε ο «πλούυος»

  25. Γς said

    ‘οπως ο πλούτος

  26. sarant said

    Κι έτσι ο Γς έπιασε το σχόλιο 26!

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    24: Άρα ο Πύργος Απόλλων δεν έχει όροφο 13.

  27. physicist said

    #24. Πολύ συνηθισμένο και σε ξενοδοχεία αλλά και στις σειρές καθισμάτων στα αεροπλάνα (όχι σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες). Σε κείνες που έχουν σειρά 13, το καλό είναι πως μένει συνήθως άδεια και μπορείς ν’ απλωθείς.

  28. […]  Πηγή […]

  29. LandS said

    #20 Αν βέβαια συνέβη!

    Πέρα από πλάκες, υπάρχει η άποψη ότι ο Χριστιανισμός τον 3ο-4ο αιώνα,που κυριάρχησε στα εδάφη της τότε Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας είχε, πως να το κάνουμε …την υπεροχή ( ; ) πάνω στα θρησκευτικά και φιλοσοφικά ρεύματα της εποχής. Μάλλον τις κέρδισε στα ίσια.
    Δεν πρέπει να συγχέουμε την Ελληνική Φιλοσοφία, Τέχνη κλπ της Κλασικής και Ελληνιστικής Εποχής με αυτήν της περιόδου που επικράτησε ο Χριστιανισμός.

  30. spiral architect said

    Κάποτε όμως το 13 αποδείχθηκε γρουσούζικο.
    (γυρίστηκε και ταινία, όπου απέμεινε η ατάκα: «Houston, we have a problem«)

  31. spiral architect said

    Βγήκα και έπιασα και πρώτο αριθμό. 😀

  32. Αρκεσινεύς said

    Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ

  33. Anasto said

    Γράφετε σας παρακαλώ 3 σχόλια, να δω λίγο κάτι;

    Καλημέρες 🙂

  34. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα
    μικρή συνεισφορά ο μαγικός αριθμός 13 για τους Μάγια, στην ισπανική και δύο θαυμάσιες εκπομπές από Το σύμπαν που αγάπησα για τη μέτρηση του χρόνου

    EL MÁGICO NÚMERO 13

    Στον μυθικό κόσμο των Μάγια / Το σύμπαν που αγάπησα

    Εαρινή Ισημερία-Η Αναγέννηση Της Φύσης / Το σύμπαν που αγάπησα

  35. Προσγολίτης said

    20
    >«το γρουσουζιά,στον προφορικό λόγο, ακούγεται ως χρουσουζιά και χρουσούζης-α»

    Και ως Μητσοτάκης συχνά;

  36. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Πάντα είχα την εντύπωση ότι οποιοδήποτε έτος έχει 13 φεγγάρια (365/28=13 και κάτι ψιλά).

  37. @24. Ζαλίστηκα που το είδα και μόνο

  38. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Αλλά βλέπω ότι έκανα λάθος

  39. ΠΑΝΟΣ said

    #30 για μένα δεν συνέβη.Απλώς βρήκα την ευκαιρία…
    Όσο αν τις κέρδισε στα ίσα,επειδή πολύ αμφιβάλλω,δηλ.δεν το δέχομαι,για να δούμε κι αυτό
    http://www.pare-dose.net/4455

  40. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Ουπς!

  41. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    🙂

  42. sarant said

    Και το 39 το έπιασε ο Γρηγόρης!

  43. physicist said

    #37. — Ναι, τι ατυχία και τούτη. Κάθε φορά που μπλέκονται αριθμοί, φεγγάρια και θρησκείες, οι προλήψεις και οι αρλούμπες χτυπάνε κόκκινο.

  44. Ανδρέας Καλογερόπουλος said

    Επανέρχομαι στο θέμα του Πύργου Απόλλων. Σύμφωνα με κείμενο που βρήκα εδώ:

    http://athensmagazine.gr/portal/bestofathens/articles/25924

    … ο 13ος όροφος υπάρχει (δηλ. δεν έχει πάρει ο 13ος όροφος το όνομα «14» κοκ.), αλλά δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτόν με ασανσέρ! Αν όντως ισχύει αυτό, μιλάμε για ελληνικό σουρεαλισμό.

  45. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #44
    Υπάρχει θέμα με τις αρλούμπες;

  46. sarant said

    45: Μήπως ο 13ος όροφος δεν χρησιμοποιείται για γραφεία κτλ. αλλά έχει μόνο τεχνικές εγκαταστάσεις; Διάβασα ότι σε μερικούς ουρανοξύστες συμβαίνει κάτι τέτοιο.

  47. Rybak said

  48. Γς said

    Και το 13 του Προπό, που τότε ήταν 12:

    Του Γς

  49. physicist said

    #46. Όσο είναι διασκεδαστικές, όχι!

  50. sarant said

    48: Μπράβο, κιόσο έγραφα το άρθρο είχα στο νου μου να αναφέρω και τους «χίλιους δεκατρείς» του Μίκη και τελικά το ξέχασα….

  51. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Εγώ διασκεδάζω πάντως, δεν τραβάω κανά ζόρι. Πέτυχα και το 39 που ήταν ο σκοπός… Άλλα νέα;

  52. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Το #52 στο #50.

  53. physicist said

    #52. Τι άλλα νέα; Ααααα, ναι, πέτυχα ένα πολύ ωραίο αλλά δεν έχει σχέση με το νήμα και δεν ξέρω αν κάνει να το βάλω ή όχι.

  54. sarant said

    Και το 52 λοιπόν στον Γρηγόρη, που πάει να αναδειχτεί Δεκατριονίκης.

  55. ΣοφίαΟικ said

    Αυτο με τον Πύργο Απόλλωνα ήθελα να πω κι εγω, αλλά φυσικά άμα διαβαζεις το απόγευμα κλπ κλπ.
    Επίσης, εδώ που μένω τα διαμερίσματα είναι αριθμημένα και δεν υπαρχει 13, υπάρχει 12Α. Όμως στο κουδούνι της εισόδου το χαλάνε, σου λεει μια ταμπελίτσα: για το 12Α πατηστε 13.

  56. ΠΑΝΟΣ said

    Υπάρχει και η γαλλική ταινία 13 Tzameti

  57. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #55
    Αυτό ήταν τυχαίο. 🙂
    #54
    Έτσι ε; Στείλτο μου να σου πω αν σου επιτρέπω.

  58. spiral architect said

    @47: Το πιθανότερο είναι αυτό, αν και ο συντηρητής ανεβαίνει με κλειδί που ξεκλειδώνει την πρόσβαση στον όροφο. :wink:.
    Επί παραδείγματι τοποθετώντας κάποιους γενικούς πινάκες χαμηλής τάσης σε ενδιάμεσους ορόφους σε πολυώροφα κτίρια, κερδίζεις σε διατομές και μήκη καλωδίων από τους γενικούς πινάκες προς τους υποπίνακες των υπερκείμενων ορόφων.

  59. physicist said

    #58(β). — Πφφφφ, ε, κι εγώ το βάζω χωρίς άδεια, λοιπόν. Μαύρη γάτα μια φορά έχει, επομένως ταιριάζει.

  60. Αντιφασίστας said

    Καλημέρα!
    Λοιπόν, επειδή δεν μου αρέσουν οι εικασίες, να σας λύσω το μυστήριο: το 1958 καθιερώθηκε στην Ελλάδα ως γρουσούζικος αριθμός το 13. Τότε »κατέκτησε» ο Ολυμπιακός το 13ο πρωτάθλημά του (με τον γνωστό τρόπο 😉 ).

  61. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #60
    Έτσι μπράβο! Κουλ πείραμα! Ωραία δεν είναι να μην καταπιέζεται ο άλλος;

  62. physicist said

    #62. — ‘Ετσι, γιά!

  63. Αντιφασίστας said

    Τραγουδάκι:

  64. Αντιφασίστας said

    Και βέβαια:
    http://www.google.gr/search?q=%CE%B8%CF%85%CF%81%CE%B1+13&hl=el&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=PWxAUZbYK-6r0AXw_oHwBw&ved=0CDcQsAQ&biw=1092&bih=533
    Αφιερωμένο στον φίλο Αρκεσινέα. 😉

  65. sarant said

    Στον Αντιφασίστα το 65άρι (5 επί 13)!

  66. Apapa said

    Και το νέο γήπεδο Καραϊσκάκη δεν έχει θύρα 13, αλλά για άλλους λόγους μάλλον 😀

  67. Αντιφασίστας said

    Στον Αντιφασίστα και στη Θύρα 13! 😉

  68. Књаз Неретве said

    Σε μια αγαπημένη μου σειρά (The Big Bang Theory) o πυροβολημένος πρωταγωνιστής εξηγεί ποιος είναι ο αγαπημένος του αριθμός: το 73
    Γιατί και το 37 είναι πρώτος αριθμός. Γιατί το 73 είναι ο 21ος στη σειρά πρώτος αριθμός ενώ το 37 είναι ο 12ος (ανάποδο 21) στη σειρά. Γιατί σε… δυαδική μορφή είναι «παλίνδρομος» (δεν ξέρω αν το μετέφρασα σωστά): 1001001
    Κατά το συμπρωταγωνιστή του «το 73 είναι ο Τσακ Νόρις των αριθμών!»
    http://www.youtube.com/watch?v=TIYMmbHik08

  69. Άρτεμη said

    βιαζόμουν να αναρτήσω κάτι με δεκατριάρι θέμα για να προλάβω το (6+7=13) αλλά με προλάβανε 🙂 http://www.kamarinia.gr/article/item/182142-dekatria-pragmata-pou-den-xerate-gia-sex

  70. physicist said

    #69. — … o πυροβολημένος πρωταγωνιστής …

    Κάτσε ρε Πρίγκηπα, μια χαρά είναι το παιδί. 🙂

  71. agapanthos said

    Κυριώς οι γυναίκες που γράφουν τραγούδια παίζουν με το δεκατρία.

    Της Αφροδίτης Μάνου της το ‘παν μάγοι δεκατρείς και το τραγουδάει με την Αναστασία Μουτσάτσου

    Και η Χάρις Αλεξίου θ’ ανάψει δεκατρείς φωτιές

    Κάπου έχουν και οι Μικρές Περιπλάνήσεις κάτι σε αντρικό με δεκατρείς καλικαντζάρους, αλλά δεν το έχει το γιουτιούμπ.

  72. Μισιρλού... said

    Καλησπερούδια σας!
    Το’χω τάμα, βλέπετε, να μπαίνω σε «περίεργες» ημερομηνίες…
    (και σιωπή για τα εισαγωγικά μου!) 🙂

    Ένα πολυαγαπημένο μου τραγούδι με (Τρίτη και) δεκατρείς, είναι το συγκλονιστικό -στιχουργικά και μουσικά- τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα, «Ο Λουκάς», από το 1972.
    Τα λόγια είναι του πρόωρα χαμένου ποιητή Θοδόση Άθα -που είχε μεταναστεύσει από πολύ νέος στην Αμερική και κάλλιστα, απ’ το έργο του και τη στάση ζωής του, μπορεί να ενταχθεί στη γενιά των «μπήτνικ».

    Ο Λουκάς
    [Γιώργος Ζαμπέτας – Θοδόσης Άθας] 1972

    Μια Τρίτη ο μήνας δεκατρείς
    φτωχός αλήτης και μπεκρής
    πήρε τον δρόμο ο Λουκάς
    να πάει στον κάτω κόσμο μπας
    – μπας και βρεθεί καμιά γωνιά,
    που να ‘χει ο μήνας πάντα εννιά.

    Ο Χάροντας που καρτερεί
    στην πόρτα μπρος την παγερή
    σαν πάει να μπει του κράζει «μη
    πρώτα κατέβαινε δραχμή!»
    – Απένταρος ρε συ Λουκά
    πώς πας στον κάτω κόσμο;

    Κυρ Χάροντά μου να χαρείς
    κλάφτηκε ο γέρος ο μπεκρής
    άσε να μπω να βολευτώ
    και την δραχμούλα στη χρωστώ
    – Στον κάτω Κόσμο ρε Λουκά
    πεθάνανε τα δανεικά.

    Μια Τρίτη, ποιος να φανταστεί,
    από τον κόσμο τον σταχτί
    γύρισε πίσω ο Λουκάς
    στο καπηλειό της γειτονιάς
    να δοκιμάσει άλλη μια
    που να ‘χει ο μήνας πάντα εννιά.

    Ακούστε το! Μυστήριο ζεϊμπέκικο και …Λουκιανού διάλογοι!

  73. GUS said

    «Thirtenn Women-The Renegades (Bill Haley cover)

    «Last night I was dreaming, dreamed about the H-bomb
    Well, the bomb went off and I was caught
    I was the only man on the ground
    There was a-thirteen women and only one man in town
    Thirteen women and only one man in town
    And as funny as it may be
    The one and only man in town was me…»

    Το τραγούδι μιλάει για τον τύπο που στο όνειρό του κατάφερε να μείνει ζωντανός μετά την έκρηξη της Βόμβας Υδρογόνου, αυτός, ο μοναδικός άντρας και 13 γυναίκες!

    Εμένα, τώρα, γιατί μου φαίνεται άτυχος;;;

  74. marulaki said

    #69 Καρκινικός είναι ο αριθμός (σε αντικατάσταση του παλίνδρομος). Το τελευταίο δεν ξέρω αν χρησιμοποιείται.
    Τις καλησπέρες μου στην ομήγυρη.

  75. 17

    Το 39 (=3×13) είναι το «Παρά μία τεσσαράκοντα*», το οποίο ήτανε, λέει, 13 χτυπήματα με φραγγέλιο που είχε τρεις απολήξεις. Αληθεύει;

    * = Επίδοξος 40κος; 🙂

  76. Και ενώ οι αγωνιζόμενοι σχολιαστές τα δίνουν όλα πριν την μεγάλη στροφή του 78, εμφανίζεται σχεδόν από το πουθενά ο Στέλιος κυρίες και κύριοι, και με μια εκπληκτική άνεση, τους περνάει όλους!!! 😀

  77. Και ναι! Η θέση του 78 είναι δική του!!! 😀

  78. Το πλήθος παραληρεί!! Μια συναρπαστική στιγμή στον αγώνα των δεκατριαριών αγαπητοί φίλοι και φίλες!!

    Μείνετε μαζί μας, η συνέχεια προμηνύεται συ-ναρ-πασ-τι-κή!!!! 😀

  79. Νέο Kid Στο Block said

    Oι «καρκινικοί» αριθμοί λέγονται παλίνδρομοι, είναι καθιερωμένη μαθηματική ορολογία και δεν χρειάζεται καμία αντικατάσταση.
    Το «σοτώρπ» που είπε και ο Νικοκύρης είναι επίσης καθιερωμένη ονομασία. Έτσι ονόμασε ο Jeremiah P. Farrell τους πρώτους μή παλίνδρομους αριθμούς ,που είναι επίσης πρώτοι αν αντιστραφεί η σειρά των ψηφίων τους.
    Μπάη δε γουέη, στο μίλκυ γουέη μας το τελευταίο έτος σοτώρπ ήταν το 1979. Το επόμενο θα είναι το γνωστό και σαν «έτος αποπληρωμής» δηλαδή το 3011.

  80. Νέο Kid Στο Block said

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι «Σοτώρπ χωρίς-επ» δηλαδή οι αριθμοί σοτώρπ χωρίς επαναλαμβανόμενα ψηφία. Αυτοί αποτελούν -προφανώς- πεπερασμένο σύνολο ,διότι δεν υπάρχει αριθμός με περισσότερα από 10 ψηφία που δεν περιέχει επαναλήψεις.
    Οι πρώτοι «σοτώρπ χωρίς επ» είναι : 13, 17, 31,37,71,73,79,97,107…
    To 13 λοιπόν είναι ο πρώτος σοτώρπ χωρίς επ! τυχαίο; δεν νομίζω!

    Κουίζ: o αριθμός 193.939 τι ιδιότητα θαυμαστή έχει;
    Απάντηση(σιγά να μη το βρίσκατε..) : Eίναι ο μοναδικός εξαψήφιος αριθμός σοτώρπ που είναι και κυκλικός. Δηλαδή, αν το πρώτο ψηφίο πάει στο τέλος και η ίδια διαδικασία κυκλικά, οι μετατοπίσεις που προκύπτουν είναι όλες σοτώρπ.

    Αυτές οι ολίγες άχρηστες γνώσεις για σήμερα, από τη Θεωρία Αριθμών.

  81. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    Συγχαρητήρια στον Στέλιο για το 78 (6 επί 13)

    Γεια σου Μισιρλού με τον δεκατριάρη Ζαμπέτα!

  82. Λάμπρος said

    Στην αντιστροφή ενός αριθμού, πχ το 41 να γίνει 14, είναι δόκιμος ο όρος «αναριθμητισμός» (κατά το «αναγραμματισμός» για τις λέξεις);

  83. nefela said

    @Sarant
    @#1

    Το 13 είναι ο πρώτος τώρπος (emirp) πρώτος αριθμός, όπως σωστά αναγράφει το άρθρο. Παρεμπιπτόντως η απόδοση του emirp μου φαίνεται πολύ καλή. Δεν είναι όμως ακριβής ο ορισμός τους: οι τώρποι αριθμοί είναι αυτοί που η ανεστραμένη δεκαδική του αναπαράσταση δίνει έναν διαφορετικό πρώτο. Στο άρθρο λείπει το «διαφορετικό» (λείπει και η «δεκαδική αναπαράσταση» αλλά μάλλον για τους περισσότερους εδώ θα είναι ο μόνος γνωστός τρόπος για να γραφεί ένας αριθμός). Χωρις λοιπόν τον περιορισμό του «διαφορετικού» έχουμε απλά τους παλινδρομικούς πρώτους αριθμούς και ο μικρότερος παλινδρομικός πρώτος είναι το 2 (όχι το 11). Παρακάτω είναι οι δύο ακολουθίες.
    http://oeis.org/A006567
    http://oeis.org/A007500

    Και ενα τραγούδι που δεν ακούγεται ο αριθμός 13. Καλή ακρόαση! http://www.youtube.com/watch?v=KGrwYp-ViWI

  84. nefela said

    Άργησα κάπως να τα γράψω, αφού σηκώθηκα για φαγητό στη μέση της συγγραφής κι έτσι είμαι ετεροχρονισμένος. Το σχόλιο #69 πάντως είναι εκπληκτικό!

  85. 21,
    Η ιστορική θύρα έπαιζε και με την εθνική:
    Ελλάδα-Σ.Ε. 1-0, και η εθνική εξασφαλίζει (κλειδώνει, για να γίνω καταληπτός) την πρώτη πρόκρισή της στα τελικά του Euro (1980).
    (Ήμουν εκεί…)

  86. Αντιφασίστας said

    Ήμουν κι εγώ εκεί, Μιχάλη. Σεπτέμβριος του ’79.

  87. sarant said

    84: Καλώς ήρθες, ευχαριστώ. Σε κράτησε για λίγο η σπαμοπαγίδα, συγνώμη!

  88. Γς said

    61:
    >το 1958 καθιερώθηκε στην Ελλάδα ως γρουσούζικος αριθμός το 13. Τότε ”κατέκτησε” ο Ολυμπιακός το 13ο πρωτάθλημά του (με τον γνωστό τρόπο ).

    Χαχά γελάσαμε.
    Και ακούει ο Μανώλης την κυρά του στο μπάνιο να μετράει:
    -Ένα, δύο, τρία,…
    -Τι έπαθε η μουρλή και μετράει;
    -18, 19, 20, 21,…
    -Φτου. Η παλαβή. Τι μετράςι;
    -32,22, 34,…
    -Ρε δε μας παρατάς.
    -38, 39, 40! Μανώλη τρέχα! Μια σαρανταποδαρούσα!

    Τώρα απέκτησε ο Ολυμπιακός το 40ο πρωτάθλημα!

    Κηπ κάουντιν!

  89. Αντιφασίστας said

    Μπέκας φορέβερ!
    http://www.greekbooks.gr/books/logotehnia/o-13os-epivatis.product#productdescription

  90. Αντιφασίστας said

    Με τον ίδιο πάντα τρόπο, Γς!

  91. Γς said

    75:

    >69 Καρκινικός είναι ο αριθμός (σε αντικατάσταση του παλίνδρομος).

    69 και παλινδρομικό!
    Η στάση που σκοτώνει.
    Για μερακλήδες.
    (εγω δεν είμαι)

    Α! Και αυτό!
    Το ΟΥΖΟ 13!
    Για μερακλήδες επίσης
    (Εδώ είμαι κι εγώ)

  92. «…η Εσπεράντο βάζει πρώτο το δέκα (dek tri), όπως και τα νέα ελληνικά …»
    Διότι ανάποδα (tridek, σε μια λέξη) είναι το 30.

  93. sarant said

    Αντιφασίστα μπράβο για το 91, γίνεται ντέρμπι η δεκατριομαχία!

    93: Το ήξερα ότι θα υπήρχε κάποιος λόγος 🙂

  94. ΠΑΝΟΣ said

    Τι άκουσα; Ο Ολυμπιακός έχει,λέει,40 πρωταθλήματα και όλοι οι άλλοι μαζί 37.Δεν το πιστεύω ότι είναι αλήθεια!

  95. Αρκεσινεύς said

    65.Φίλτατε Αντιφασίστα, μόλις γύρισα και βρήκα το σχόλιό σου.
    Ναι, πέρυσι 13.3=39 πρωταθλήματα
    σε 2 χρόνια 13.4=42
    και ο.κ. σε πολλαπλάσια του 3 και μη.

    Εσείς να μένετε με τη θύρα 13 που μάλλον είναι γ(χ)ρουσούζικη.

    Με την απουσία μου έχασα τον Θεοδωράκη: είμαστε δυο, είμαστε τρεις …

    Συγχαρητήρια από τώρα στον 99.

  96. Αντιφασίστας said

    Δύο είναι οι σημαντικότερες ημερομηνίες στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας: η 16η Ιουνίου 1904 (Bloomsday) και η 13η Μαρτίου 1964:
    http://www.perizitito.gr/product.php?productid=16598

  97. Γς said

    90:
    >Μπέκας φορέβερ!

    Ο κατα κάποιο αδελφός του εδώ Αγγελου.

    Εχουν τον ίδιο πατέρα
    😉

  98. Γς said

    Ο κατα κάποιο τρόπο αδελφός του εδώ Αγγελου.

  99. Αρκεσινεύς said

    Λένε πως με την άλωση της Πόλης το 1453 ήρθε κι έδεσε η η γρουζουσιά, αφού προσθέτοντας τα ψηφία της χρονολογίας βγάζουν άθροισμα (1+4+5+3)13. Οπότε Τρίτη και δεκατρείς.

  100. Αρκεσινεύς said

    96. 14.3=42

  101. Γς said

    96:
    >Συγχαρητήρια από τώρα στον 99.

    Γιατί;

  102. Αρκεσινεύς said

    Μηνός δ΄ ισταμένου τρεισκαιδεκάτην αλέασθαι
    σπέρματος άρξασθαι. Φυτά δ’ ενθρέψασθαι αρίστη.

    Ησιόδου Έργα και Ημέραι στ. 780-781

    Το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα ν’ αποφεύγεις τη δέκατη τρίτη
    ν’ αρχίζεις τη σπορά. Όμως για να φυτέψεις φυτά είναι η καλύτερη.

  103. Και ναι, πάλι ο Στέλιος την κατάλληλη στιγμή, διεκδικεί το 104!

  104. Αρκεσινεύς said

    Δίκιο έχεις. Στο μυαλό μου είχα το 3 και όχι το 13.

  105. Και ναι!!! Τα καταφέρνει!!

    Όλοι είναι όρθιοι στις κερκίδες κυρίες και κύριοι!!!
    Ζούμε μοναδικές στιγμές!!! 😀

  106. Αρκεσινεύς said

    Από
    http://www.kefalonitis.com/articles.php?action=list&articles_category_1=16&articles_category_2=&articles_category_3=&articles_category_4=&page=9

    Κεφαλονίτικος Παπάς
    Διαβάζει με σοφία
    Τα δώδεκα Ευαγγέλια
    Τα βγάζει δεκατρία

    Εξήγηση: Πολλοί πιστεύουν ότι το τετράστιχο αυτό (που έχει μελοποιηθεί κιόλας) δείχνει την αφέλεια ή την χαμηλή νοημοσύνη ενός Κεφαλονίτη ιερέα. Όμως στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο συγκεκριμένος Παπάς ήταν μάλλον πανέξυπνος. Γνωρίζοντας ότι όλο το χωριό ήταν στην Εκκλησία και παρακολουθούσε την πολύωρη λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης ο Παπάς ήξερε ότι ήταν η πιο κατάλληλη ευκαιρία για κλοπή κατσικιών και αρνιών. Ίσως γίνεται ευνόητο ότι ο Παπάς ήταν αρχηγός της σπείρας κατσικοκλεφτών σε μια περίοδο φτώχιας. Το σχέδιο ήταν μόλις τα παλικάρια του Παπά τελείωναν τη δουλεία τους να εμφανιστούν στην Εκκλησία δείχνοντας του ότι όλα πήγαν κατ?ευχήν, και ότι μπορούσε να ολοκληρώσει την λειτουργία. Ο κόσμος έτσι θα πήγαινε στο σπίτι του και κανείς δεν θα έβλεπε τα παλικάρια του Παπά εν δράσει. Όμως τα παλικάρια του Παπά αργούσαν να εμφανιστούν στην Εκκλησία, και ο Παπάς για να τους δώσει επιπλέον χρόνο να τελέσουν το έργο τους αποφάσισε να διαβάσει ένα ακόμη Ευαγγέλιο το οποίο όμως είχε διαβάσει και πριν. Ο Παπάς λοιπόν «δημιούργησε» ένα επιπλέον Ευαγγέλιο όχι κατά λάθος αλλά για να δώσει λίγο ακόμα χρόνο στα παλικάρια του. Το τετράστιχο αυτό έχει πλέον γίνει σήμα κατατεθέν του Κεφαλονίτη.

  107. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα! Στέλιο, πας να αναδειχθείς σε δεκατριάρχη!

    103: Δεν το ήξερα αυτό…

  108. spyroszer said

    Και η φράση στα αγγλικά baker’s dozen = 13, από μια παλιά συνήθεια λέει των φουρνάρηδων στην Αγγλία του Μεσαίωνα επειδή κατηγορούνταν ότι έκλεβαν τους πελάτες.
    http://www.thefreedictionary.com/baker%27s+dozen

  109. spiral architect said

    Haberus papam!

  110. spiral architect said

    ‘Habemus papam’: la ‘fumata’ blanca anuncia la elección del nuevo santo padre

  111. Τσούρης Βασίλειος said

    1. Δέκατος τρίτος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι ο Κασπάροβ.

    2…Και τρίτον, ο Χορτ εδήλωσε ότι του είναι τελείως αδύνατον να παίξη καλό σκάκι εις ένα τουρνουά όταν έχη τον αριθμό 13!
    Ελληνικά Σκακιστικά Χρονικά σελίδα 88 τεύχος 9 Απρίλιος 1971

  112. Προσγολίτης said

    43ο σχόλιο
    sarant
    13 Μαρτίου, 2013 στις 13:03

    Νικοκύρη, μάλλον δεν πήρες χαμπάρι ότι έχεις καταγάγει περιφανή νίκη με πέντε τριάρια.

    Καλή σας νύχτα!

  113. Προσγολίτης said

    Νενίκηκάς σε, Νικοκύρη: στο σχόλιό μου (113) απαντώνται έξι τριάρια.

  114. Γς said

    112 (2):
    Και μένα μου είναι τελείως αδύνατον να παίξω καλό σκάκι εις ένα τουρνουά όταν έχωτον αριθμό 13!
    Και 12 και 11 κλπ.

  115. Αντιφασίστας said

    Αυτόν πώς τον ξεχάσαμε;
    http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://2.bp.blogspot.com/_E-qQIZy-0wM/SCmZ18Nb2NI/AAAAAAAAAHM/ejAQbHEVMhk/s400/%CE%A4%CE%A1%CE%99%CE%A4%CE%97%2B%CE%9A%CE%91%CE%99%2B13.JPG&imgrefurl=http://pablo-namaste.blogspot.com/2010/07/13.html&h=292&w=376&sz=17&tbnid=MPcQzoQwkfg08M:&tbnh=98&tbnw=126&prev=/search%3Fq%3D%25CF%2584%25CF%2581%25CE%25B9%25CF%2584%25CE%25B7%2B%25CE%25BA%25CE%25B1%25CE%25B9%2B13%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B7+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+13&usg=__5D5ckOPajdXAfKeNbTSmlEurmgs=&docid=uWU5AlvGaemzSM&hl=el&sa=X&ei=v8ZAUZWmGo-X0QWFq4DQCA&ved=0CEEQ9QEwBA&dur=38

  116. Επίσης ένα άλλο τραγούδι με 13 είναι η κιβωτός της Βιτάλη: γεννήθηκα στην Κιβωτό
    εννιά και δεκατρία
    που όλοι ξέρουμε τι ώρα ήτανε…

  117. Αντιφασίστας said

    Και βέβαια

  118. Αντιφασίστας said

    117: Καλά, επίτηδες το έκανες ή ήσουν μες την αθωότητα; 🙂
    Πάει το 117!

  119. Αλλά αυτό που με συγκίνησε ήταν το τρισκαίδεκα. Θα ‘χω να το λέω όταν θα μου κατηγορούν τους Γάλλους που λένε το 70 εξηντακαίδεκα και το 90 τεσσερισφορεστοεικοσικαίδεκα και τους φαίνεται περίπλοκο 🙂

    Τσίμπησα και το 117 μέσα από τα χέρια του Αντιφασίστα 😉

  120. Πρώτα και πάνω απ’ όλα η αθωότητα 😀

  121. Προσγολίτης said

    116
    >Αυτόν πώς τον ξεχάσαμε;

    Ξέχασες τι διάβασες στο 36

  122. EΦΗ ΕΦΗ said

    7, η συνέχεια: άλλες ένδοξες 1 3άδες

    Οι 13 ταφές του Μελκιάδες Εστράδα
    Οι 13 σωματοφύλακες (στην παραγματικότητα 14)
    Οι 13 μάγοι με τα δώρα
    Οι 13 ιεράρχες
    Οι 12+1 μαθητές του Κυρίου

  123. EΦΗ ΕΦΗ said

    ΟΙ δεκατρείς (13) Περιφέρειες της Ελλάδας κατά Καλλικράτη

  124. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

    Και ένα δεκατριόσημο στην Ιμόρ για το 117!

    112: Κι εγώ το έχω αυτό το τεύχος 🙂

    113: Όχι, δεν το είχα προσέξει!

    115-123: 🙂

  125. Αντιφασίστας said

    122: Είπα κι εγώ! Τον πρύτανη να ξεχάσουμε! 🙂

  126. EΦΗ ΕΦΗ said

    Μικρή πράσινη θάλασσα δεκατριώ χρονώ που θα `θελα να σε υιοθετήσω

  127. Αρκεσινεύς said

    116. Αφού λέει καλημέρα και όχι καλησπέρα, τη γλιτώνουμε.

  128. sarant said

    Από την Αργεντινή λέει… Συριζαίος Πάπας βγήκε!

  129. EΦΗ ΕΦΗ said

    Τα «13 Περιστέρια» ήταν ο μυστικός κωδικός για τη μεγαλύτερη επιχείρηση απελευθέρωσης Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, οι οποίοι ακόμα και σήμερα κρατούνται σε στρατιωτικές φυλακές της Τουρκίας.
    Δεκατρείς άνθρωποι που δεν επέστρεψαν ποτέ.

  130. EΦΗ ΕΦΗ said

    «13» Καφέ – Ζαχαροπλαστείο στα Χανιά. Με το ωραίο παγωτό «13».Στην Πλατεία 1866.

  131. sarant said

    Και το βραβείο του 130 στην Έφη 🙂

  132. EΦΗ ΕΦΗ said

    Αποκαλύπτει το περιοδικό «L’Espresso»
    Δεκατρείς εταιρείες διαθέτει στην Κόστα Ρίκα ο οδηγός του Γκρίλο.

  133. Ma said

    Στα σερβικά, για παράδειγμα, για το 13 λέμε: trinaest. Ενώ το «tri» σημαίνει τρία, το υπόλοιπο της λέξης δεν γνωρίζω από πού προέρχεται (και δεν βρίσκω κιόλας). Από την άλλη το 30 λέμε: trideset («tri» – τρία και «deset» – δέκα). Και στα αεροπλάνα της JAT υπάρχει σειρά 13 🙂

  134. EΦΗ ΕΦΗ said

    132.Απροσδόκητο! Είπα να κάνω σχολιαστικό 13άρι. Το 130,τυχαίο.

    Δήμος Πατρέων Τμήμα Ληξιαρχείου:
    Η δήλωση γάμου πρέπει να γίνει εντός σαράντα (40) ημερών από την τέλεσή του είτε είναι θρησκευτικός είτε είναι πολιτικός από έναν από τους δύο συζύγους ή από τρίτο με ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.
    Με το πέρας της προθεσμίας υπάρχει παράβολο 4,5 € ενώ αν παρέλθει και η δεύτερη μετά από εκατόν τριάντα (130) μέρες τότε υπάρχει παράβολο των δεκατριών (13) €..

  135. EΦΗ ΕΦΗ said

    Η αποστολή της NASA, Απόλλων 13 με προορισμό το Φεγγάρι, εκτοξεύθηκε στις 13:13, ενώ μετά από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η αποστολή διακόπηκε στις 13 Απριλίου.

  136. EΦΗ ΕΦΗ said

    128. Αν έλεγε καληνύχτα (φτου,φτου)

  137. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  138. Προς τιμήν του νέου ποντίφηκος

  139. EΦΗ ΕΦΗ said

    H Mεγάλη Σφραγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιείται για να επικυρώσει ορισμένα έγγραφα που εκδίδει η κυβέρνηση.
    Η εικόνα της μεγάλης σφραγίδας χρησιμοποιείται συχνά ανεπίσημα ως εθνόσημο, και χρησιμοποιείται στα κρατικά έγγραφα (όπως για παράδειγμα στο διαβατήριο) υπό αυτήν την ιδιότητα.
    Εμπρόσθια όψη: απεικονίζεται ένας φαλακρός αετός με τα φτερά του. Από την προοπτική του αετού, κρατά μια δέσμη δεκατριών βελών στο αριστερό νύχι του, (που αναφέρονται στις 13 αρχικές πολιτείες), και έναν κλάδο ελιάς, (έχοντας δεκατρία φύλλα και δεκατρείς ελιές), στο δεξί νύχι του, σύμβολο αντίστοιχα του πολέμου και της ειρήνης. Ο αετός γυρίζει το κεφάλι του προς τον κλάδο ελιάς, συμβολίζοντας μια προτίμηση για την ειρήνη. Ο αετός έχει το ρητό «e Pluribus Unum», («Από πολλά, ένα»), στο ράμφος του πέρα από το κεφάλι της εμφανίζεται μια «δόξα» με δεκατρία αστέρια σε έναν μπλε τομέα. Τα δεκατρία αστέρια επάνω από τον αετό διαμορφώνουν ένα αστέρι του Δαβίδ.
    Στην οπίσθια όψη: εικονίζεται μια μισοτελειωμένη πυραμίδα με 13 σειρές τούβλα, στη βάση της οποίας αναγράφεται η χρονολογία 1776 σε λατινική γραφή (MDCCLXXVI) και οι φράσεις Annuit Cœptis και Novus Ordo Seclorum.
    Η οπίσθια όψη δε χρησιμοποιείται ως σφραγίδα, υπάρχει όμως στο χαρτονόμισμα του ενός δολλαρίου.
    Περίληψη όλων των στοιχείων που μετρούν δεκατρία:
    13 αστέρια
    13 λωρίδες
    13 βέλη στο νύχι
    13 γράμματα του αετού στο ρητό
    13 φύλλα δαφνών
    13 ελιές στον κλάδο
    13 επίπεδα τούβλων στην πυραμίδα

  140. EΦΗ ΕΦΗ said

    Το 13ο κιβώτιο
    Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς
    Σενάριο: Γιάννης Τζιώτης – Βασισμένο στο βιβλίο του Κώστα Τσαρούχα «Η διεθνής των ναρκωτικών»
    Τραγούδι: Αντώνης Καλογιάννης
    Είδος Σειράς: Αστυνομική
    Πρωταγωνιστούν: Νίκος Κούρκουλος, Νόνικα Γαληνέα, Βάνα Μπάρμπα, Γιώργος Μούτσιος, Βύρων Πάλλης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Σοφοκλής Πέππας, Σμαράγδα Σμυρναίου, Φίλιππος Σοφιανός, Μηνάς Χατζησάββας, Δήμητρα Χατούπη
    Ετος προβολής 1992

  141. EΦΗ ΕΦΗ said

    tovima.gr ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/10/2011
    Διαμαρτυρία στην Κύπρο για την έκρηξη στο Μαρί.

    Δεκατρείς ώρες, δεκατρείς νεκροί, δεκατρείς χιλιάδες φωνές για δικαίωση. Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα εκδήλωσης αγανακτισμένων πολιτών, που άρχισε απόψε στον κυκλικό κόμβο του Προεδρικού Μεγάρου και θα ολοκληρωθεί στις 5.50 αύριο τα ξημερώματα, τρεις μήνες ακριβώς από τη φονική έκρηξη στο Μαρί, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι.
    Δεκατρία άτομα, τα οποία θα εναλλάσσονται θα περάσουν τη νύχτα στον κυκλικό κόμβο και στις πέντε και πενήντα, ώρα της φονικής έκρηξης, θα αφήσουν ελεύθερα δεκατρία περιστέρια.
    Στόχος των διοργανωτών είναι έως αύριο τα ξημερώματα να περάσουν από τον
    κυκλικό κόμβο του Προεδρικού δεκατρείς χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες. Παράλληλα, δεκατρία άτομα, άρχισαν σήμερα πορεία από το Προεδρικό, η οποία θα τερματίσει στο Μαρί την ώρα της έκρηξης.

  142. Αρκεσινεύς said

    131.Πολύ ωραίο παγωτό στη Χάληδων στο Gelato

  143. Αρκεσινεύς said

    Στο ταρό το 13 σημαίνει θάνατος, αλλά όχι τον φυσικό, αλλά το τέλος προηγούμενης κατάστασης και την απαρχή μιας νέας ζωής αναγεννημένης.

  144. EΦΗ ΕΦΗ said

    Και κάτι 13άρικο από το επικαιρο Βατικανό
    Biblioteca Apostolica Vaticana)
    Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυσύνθετα και εκτεταμένα τμήματα των Μουσείων του Βατικανού.
    Δεκατρείς αίθουσες με περίτεχνη διακόσμηση στεγάζουν ισάριθμα τμήματα, που περιλαμβάνουν πλήθος εκθεμάτων εκτός από τα χειρόγραφα και τα τυπωμένα βιβλία.
    Η επίσκεψη είναι δωρεάν την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα.

  145. EΦΗ ΕΦΗ said

    Δεκατρείς τρόποι να κοιτάς ένα κοτσύφι και άλλα ποιήματα.
    Adagia: Θραύσματα ποιητικής
    Συγγραφέας: Wallace Stevens
    Εκδότης: Άγρα, 2007

  146. Αρκεσινεύς said

    129. Δεν πιστεύω με ανοίγματα στον μεσαίο χώρο!

  147. EΦΗ ΕΦΗ said

    144. Αλλά στη αλφαβήτα μας, ποίο είναι το 13ο γράμμα; το Ν βεβαίως βεβαίως και
    επειδή έχουμε το Νικοκύρη εδώ, αλλά έχω και σπίτι μου έναν, η μαντινάδα μου έχει ως εξής:
    Παιδιά αυτά που ξέρετε να τα ξεχάσετε όλα,
    «σπίτι δεν κάνει προκοπή αν δεν έχει Νικόλα».

  148. Per aspera said

    Πριν σχεδόν 50 χρόνια ο Ρόκι Έρικσον πήγε κόντρα στις αμερικάνικες προλήψεις και μας χάρισε τους ανεπανάληπτους Ανελκυστήρες του 13ου Ορόφου και ενα – δυο υπέροχους δίσκους.Το ότι ο ίδιος διαλύθηκε από τις ουσίες που κατανάλωνε λαίμαργα και στη συνέχεια έκανε μονίμως τουρνέ σε ψυχιατρεία είναι μάλλον σύμπτωση…

  149. Αρκεσινεύς said

    148. Μας θύμισες το περίφημο γράμμα Ν του κ. Μάρκου, που οξυγονώνει τον εγκέφαλο, αν και τώρα που πάμε για ύπνο δε μας χρειάζεται!

  150. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα, συγνώμη που έλειπα!

    Ο Αρκεσινέας έπιασε το 143, 11×13.

    148: Πες τα βρε Έφη!

  151. EΦΗ ΕΦΗ said

    148. ω γμτ. Αλλά εκείνο είναι ν μικρό! τι τσαμπούναγε, στο τέλος της λέξεως νομίζω. Υστερα δε φταίει το γράμμα, που αν οξυγονώνει κιόλας ακόμη καλύτερα! 🙂
    Τώρα πια περάσαμε στις 14 Μάρτη. Χμ, παραμονή των Μαρτίων Ειδών. Αλλη κακοβολιά κι αυτή.

  152. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ said

    Εγώ τώρα κι ας έχει πάει 14 η μέρα μπορώ να ρωτήσω κάτι που δεν είναι άλλωστε μόνο με το 13 σχετικό; ξέρει κανείς γιατί οι διάφορες γλώσσες λένε thirteen και tredici κλπ, μετά από λίγο όμως αλλάζουν και γίνονται diciasei, κάποιες όπως π.χ. η ιταλική αλλά και η ισπανική και η γαλλική…τι πάθανε και το ‘μετανιώσανε’ ;;;

  153. physicist said

    #153. — sedici, όχι diciasei, αλλά από το diciasette και μετά πράγματι αλλάζει.

  154. sarant said

    153: Καλή ερώτηση! (Αγγλικά και γερμανικά δεν αλλάζουν, αλλά για τα άλλα έχεις δίκιο. Στα λατινικά το 17 ήταν και αυτό όπως τα προηγούμενα, septemdecim ή κάτι τέτοιο, και το 18 είναι «δύο από είκοσι»).

    Αλλά απάντηση δεν έχω -ραντεβού στις 7 Ιουλίου 2017 που θα το έχω μελετήσει 🙂

  155. Και ενώ πλησιάζουμε στο ορόσημο του 13ου δεκατριαριού, ο Στέλιος φαίνεται έτοιμος να διεκδικήσει το 3ο του δεκατριάρι… για να δούμε, θα τα καταφέρει;

  156. Και τα κατάφερε!!! 😀

    Είμαι ο μοναδικός με 3 δεκατριάρια προς το παρόν, ε;

  157. EΦΗ ΕΦΗ said

    Α παρ όλο που είναι 14 τώρα, συνεχίζουμε;
    Ε στη Σλοβενία το 5 λεπτο κέρμα απεικονίζει ένα σακί που αδειάζει 13 αστέρια, κατσε να το βρώ στο γουγλη

  158. EΦΗ ΕΦΗ said

    ΣΛΟΒΕΝΙΑ
    5 EURO CENT
    Στο κέντρο δεξιά του κέρματος απεικονίζεται ένας άνδρας που σπέρνει δεκατρία
    αστέρια και είκοσι τρεις κουκίδες στα αριστερά του σε ελλειπτικές καμπύλες. Την εικόνα περιβάλλουν δώδεκα αστέρια, μεταξύ των οποίων εμφανίζεται η επιγραφή «SLOVENIJA»

  159. sarant said

    Ναι, το τρίτο δεκατριάρι του Στέλιου τον ανακηρύσσει στον μοναδικό ως τώρα τρισδεκατριονίκη. Δεν νομίζω να μείνω ξύπνιος ως το 169, οπότε του δίνω τον τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα 🙂

  160. EΦΗ ΕΦΗ said

    Η «Στροφή» του Σεφέρη(1931) έχει 13 ποιήματα.

  161. EΦΗ ΕΦΗ said

    Ο Γιώργος Σεφέρης γεννήθηκε στις 13 Μάρτη . (29 Φλεβάρη με το παλιό),

  162. EΦΗ ΕΦΗ said

    Παιχνίδι:Δεκατρείς μέρες στην κόλαση
    Game – 13 Days in Hell

  163. sarant said

    161: Και το 13 είναι το (19)31 ανάποδα 🙂

  164. EΦΗ ΕΦΗ said

    ταινία
    ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ (Thirteen Days, 2000).Την είπαμε;

    σ.σ.Εχω ένα φρονιμίτη αγριεμμένο κι ώσπου να δράσει το παυσίπονο, ψαρεύω 13άρια.

  165. @165 Πάνω που είχα αρχίσει ν’ ανησυχώ! 🙂

  166. EΦΗ ΕΦΗ said

    Αντιγράφω από tο rethemnos.gr

    Το δεκατρία της Ντόρας και το δεκατριάρι
    04/01/2013
    Δύο μπουκάλια με λάδι κι ένα στρογγυλό μπουκαλάκι με ρακή περίμεναν τους δημοσιογράφους πάνω στο γραφείο τους.
    «Ντόρα Μπακογιάννη-Ισίδωρος Κούβελος» έγραφαν απ’ έξω τα καλούδια, ενώ στην πίσω πλευρά υπήρχε και μια μαντινάδα. Όλα αυτά μέσα σε μια περιποιημένη συσκευασία, με το όνομα του κάθε κοινοβουλευτικού συντάκτη να αναγράφεται στην μπροστινή πλευρά, αλλά και με ένα ερώτημα με πολλά νοήματα από την Ντόρα Μπακογιάννη.

    «Ποιος φοβάται το 13;» ρωτά περιπαικτικά μέσω του δώρου της η πρώην υπουργός.

    Και στη συνέχεια η μαντινάδα:

    «Θεέ μου να τσικουδόβρεχε το μήνα δέκα βράδια,
    να γέμιζαν με τσικουδιά στέρνες μα και πηγάδια.»

  167. EΦΗ ΕΦΗ said

    166, Mετά το 167, θα ξαναρχίσεις. 🙂 🙂 🙂 Τρείς φάτσες

  168. Ε, μα δεν μπορώ, ήταν πολύ προκλητικό 🙂

  169. EΦΗ ΕΦΗ said

    13 πουλάκια κάθονταν
    13 καμπαλέρος φτάσαν εγκαίρως

  170. EΦΗ ΕΦΗ said

    13 αυγά Τουρκίας
    13 λαλούν και 12 χορεύουν

  171. Και όχι όποιο κι όποιο δεκατριάρι, το δεκατριάρι το καλό! 😀

  172. Τώρα μπορώ να πάω να θέσω και θα περιμένω την απονομή αύριο 🙂
    Εφη περαστικά!

  173. EΦΗ ΕΦΗ said

    169. και οι ντουζ πουάν στην Κρήσσα Ιμόρ !!!

  174. EΦΗ ΕΦΗ said

    173, Ευχαριστώ.
    Βάλε το καλό σου όνειρο

  175. EΦΗ ΕΦΗ said

    Σιγά που δε θα βρω έξε δεκατριοπράματα μέχρι τ άλλο 13άρι. Κατές πως πονώ; διαόλους βγάνει η αμασέλα μου!
    Και δεν κάνω αχλετζίες, ό,τι νάναι. Μόνο περί 13

  176. EΦΗ ΕΦΗ said

    Οι δεκατρείς μέρες του Κόνδορα. (πέρναγε καλά κι άλλαξε το εισιτήριο)

  177. EΦΗ ΕΦΗ said

    Στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος
    Μουσική: Παραδοσιακό ( Κούβα )
    Τραγούδι: Αθηνά Μόραλη

    .Κόκκινο φιλί στα χείλη….
    ……………………………………
    Κόκκινο φιλί στα χείλη
    λες κι η τύχη σ’ έχει στείλει,
    να σε φιλώ και να λες
    «σε θέλω μια, σε θέλω δυο στα χείλη».
    Κόκκινο φιλί στα χείλη
    για ν’ ακούν πώς χτυπάει η καρδιά.
    Να με φιλάς και να λες
    «σε θέλω μια, σε θέλω δυο στα χείλη».
    Να με φιλάς και να λες
    «σε θέλω τρεις, σε θέλω δεκατρείς».
    ………………………………………..

  178. EΦΗ ΕΦΗ said

    Δεκατρείς λόγους για τους οποίους δεν μειώνονται οι τιμές των
    προϊόντων, διαπιστώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

  179. sarant said

    Το 169 στην Ιμόρ

    Καλό αυτό με τις αχλετζίες!

  180. EΦΗ ΕΦΗ said

    Ο τοπικός «Ουρανιδεύς» Ζεύς – Δίας έκανε αντεπανάσταση (Ίδε «Θεογονία» Ησίοδου) και ανέτρεψε τον Κρόνο αποκαθιστώντας το νόμιμο γαλαξιακό πολίτευμα στον πλανήτη Γη, και την ως άνω τρίδυμη διοικητική λειτουργία με αντιστοιχίες:

    Δεκατριάθεο Ήρας (Τεχνολογίες) – Δεκατριάθεο Απόλλωνος (Καλές Τέχνες) – Δεκατριάθεο Διός (Επιστήμες)

  181. EΦΗ ΕΦΗ said

    180,ζαβολιές

  182. EΦΗ ΕΦΗ said

    Ο “ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ” ΤΩΝ ΔΕΚΑΤΡΙΩΝ ”ΜΠΑΚΤΟΥΝ” ΤΩΝ “ΜΑΓΙΑΣ” ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ 2012

  183. EΦΗ ΕΦΗ said

    Αυτό το σερί ΕΦΗ-ΕΦΗ κι εγώ το βαρέθηκα! Με την ευχή μου, κρατάμε τις μαρταρές και τις αχλετζίες και ντιλιτ τ άλλα

  184. sarant said

    182: Ναι, το ξέρω -και αφού σου απονείμω το 182, λέω ‘λεκανόστ’ (καληνύχτα)

  185. EΦΗ ΕΦΗ said

    185. Καλό ξημέρωμα.

    Ται’ί΄ζω το ντιλίτ!
    Ταινία
    «13 Εγκλήματα Ζητούν Ένοχο (1956)» Κάποιος κριτικός την ταξινόμησε στις top-300

  186. Τσούρης Βασίλειος said

    Σήμερα ( 13 του Μάρτη ) είχατε όρεξη. Ίσως επειδή χτες

    πήρε ο Μάρτης δώδεκα, ο Απρίλης δεκαπέντε….

    Δώδεκα στα δεκατρία, τα παιδιά κουτσομαρία! παίζαμε μικροί ( έχω ξαναγράψει) και υπερπηδούσαμε τον σκυμμένο συμπαίκτη προσπαθώντας να σταθούμε στο δεύτερο; βήμα στο ένα πόδι.κάτι που ήταν πολύ δύσκολο γιατί έπρεπε να πάρεις πολύ φόρα.

    Αγαπητέ Αρκεσινεύ στείλε μου ένα ηλεμήνυμα στο billfan@in.gr βρήκα κάτι για σένα ( σχετικό με την πρωτηλιά που λέγαμε.

  187. Άρτεμη said

    Πήγε 14 ο μήνας αλλά αυτό το είπαμε;
    http://duende-bite.blogspot.gr/2011/06/blog-post_28.html
    ή αυτό;

  188. sarant said

    Καλημέρα!

    188: Ε, αυτό ήταν και στο κυρίως άρθρο, αλλά όχι με τη Βέμπο.

  189. Λυσίμαχος said

    Απ’ ό,τι γνωρίζω, στην Δυτική Ευρώπη η «κακή φήμη» του αριθμού 13 και ιδιαίτερα της Παρασκευής και 13, οφείλεται στο ότι την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του έτους 1300 και κάτι, ο βασιλιάς της Γαλλίας διάταξε την σύλληψη και τον θάνατο του μεγάλου μάγιστρου των Ναϊτών Ζακ ντε Μολέ και γενικά όλων των μελών του τάγματος (πολλούς τους κάψαν σαν αιρετικούς), που σήμανε και το τέλος τους. Από τότε όλοι ψάχνουν το ιερό δισκοπότηρο και τον αμήθυτο θησαυρό τους
    Με την ευκαιρία αυτή να αναφερθώ κι’ εγώ στην εκπληκτική Γεωργιανή (όχι Γαλλική # 57) ταινία 13/Τζαμέτι (νομίζω τζαμέτι στα γεωργιανά σημαίνει13), η οποία είναι μια δυνατή κλωτσιά στα αμελέτητα (η γροθιά στο στομάχι είναι απλό χάδι) . Οι αμερικανοί κάναν πρόσφατα ένα καλούτσικο ρημέικ της ταινίας με τίτλο 13, αλλά το ασπρόμαυρο πρωτότυπο δεν συγκρίνεται.

  190. Άρτεμη said

    189 πειράζει όμως που μού άρεσε πάντα η φωνή τής Βέμπο; 😉

  191. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    190: Χρονολογικά στέκει η εξήγηση (αφού παλιότερα δεν έχουμε δεκατριοφοβία).

    191: Όχι, δεν πειράζει 🙂

  192. skol said

    Να και 13 γενναίοι!
    http://www.whoateallthepies.tv/lists/6481/a_random_footba.html
    (Λείπουν τρεις. Βοηθήστε να συμπληρώσουμε τη λίστα!)

  193. sarant said

    Είχα αναρωτηθεί αν υπάρχει γλώσσα όπου η λέξη για το 13 να μην προκύπτει από το 10 και το 3. Πήρα μια απάντηση μέσω Φέισμπουκ:
    Λοιπόν, στα ινδικά 3=τιν, 10=ντας, 13 = τέρα(χ).

  194. Νέος Τιπούκειτος said

    Το baker’s dozen (13 ψωμιά) είναι μάλλον προφύλαξη, μην τυχόν και δεν φουσκώσει κανένα από τα ψωμιά και βγει λειψή η ντουζίνα.

Σχολιάστε