Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λευκή εβδομάδα και πράσινα άλογα

Posted by sarant στο 16 Ιανουαρίου, 2014


Πάρα πολλά σχόλια έχει προκαλέσει η είδηση ότι τα σχολεία πρόκειται να κλείσουν για δύο ή τρεις ημέρες στις αρχές Μαρτίου, κοντά στην Καθαρά Δευτέρα, ώστε να εφαρμοστεί η πρόταση των ξενοδόχων για «λευκή εβδομάδα» χειμερινού τουρισμού στη χώρα. Οριστική απόφαση λέγεται ότι θα ληφθεί έως αύριο από το Υπουργείο Παιδείας.

Σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, όταν τα περισσότερα νοικοκυριά δοκιμάζονται ανάμεσα στη Σκύλλα της ανεργίας και στη Χάρυβδη της υπερφορολόγησης, η πρόταση φάνηκε τόσο πολύ εκτός τόπου και χρόνου που πολλοί αρνήθηκαν να πιστέψουν ότι συζητιέται ένα τόσο παράλογο μέτρο και θεώρησαν ότι πρόκειται για αστείο, για μια ακόμα «τρολιά», από εκείνες τις ψεύτικες δήθεν ειδήσεις που διακινούνται από χιουμοριστικούς ιστοτόπους, σαν την ποιητική συλλογή του Άδωνη Γεωργιάδη. Όπως όμως ο Άδωνης είναι υπουργός, έτσι και η «λευκή εβδομάδα» όχι απλώς συζητιέται αλλά φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί.

Ειπώθηκε ότι παρόμοιοι θεσμοί ισχύουν σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Αυτό είναι αλήθεια για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αλλά αμφιβάλλω αν ισχύει σε χώρες με κλίμα παρόμοιο με το ελληνικό, π.χ. την Ισπανία ή την Ιταλία. Στο Βέλγιο, ας πούμε, τα σχολεία κάνουν διακοπές μία εβδομάδα τον Φεβρουάριο-Μάρτιο και μία ακόμα τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, όμως το σχολικό έτος αρχίζει νωρίτερα (1η Σεπτεμβρίου αντί για 11 στην Ελλάδα) και τελειώνει αργότερα (1η Ιουλίου αντί για 15 Ιουνίου). Στη Γερμανία υπάρχουν εμβόλιμες εβδομάδες διακοπών μέσα στη χρονιά αλλά οι καλοκαιρινές διακοπές διαρκούν μόνο 6 εβδομάδες -έτσι, ανάλογα με το ομόσπονδο κράτος, βρίσκει κανείς σχολεία να λειτουργούν ακόμα και στα μέσα Ιουλίου ή να αρχίζουν μαθήματα για την καινούργια χρονιά τον Αύγουστο. Αντίθετα, στην Ισπανία οι θερινές διακοπές είναι εξίσου μεγάλες με τις ελληνικές και δεν υπάρχουν οι εμβόλιμες εβδομάδες.

Αυτή η ποικιλία οφείλεται στο διαφορετικό κλίμα κάθε χώρας. Όπως ξέρει κάθε δάσκαλος, στην Ελλάδα και στις ζεστές χώρες είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποδοτικό μάθημα και να συγκεντρωθούν τα παιδιά τον Μάιο και τον Ιούνιο -και αδιανόητο τον Ιούλιο. Στο Βέλγιο όμως ή τη Γερμανία τον Μάη και τον Ιούνη συχνά βρέχει και οι θερμοκρασίες είναι απλώς ευχάριστες. Στην Ελλάδα, ο Νοέμβρης και ο Μάρτης είναι μήνες εξαιρετικά αποδοτικοί για διδασκαλία, και μια παρατεταμένη διακοπή των μαθημάτων σε αυτές τις πρόσφορες περιόδους θα απορρύθμιζε εντελώς την εκπαιδευτική διαδικασία και η απώλεια δεν θα μπορούσε να αναπληρωθεί με ανάλογη παράταση της λήξης του σχολικού έτους, διότι θα αλλάζαμε μέρες αποδοτικές για διδασκαλία (μαρτιάτικες) με μέρες κατάλληλες για ψυχαγωγία (ιουνιάτικες).  Θέλω να πω, αν ως τώρα η Ελλάδα (και η Ισπανία και πιθανώς άλλες χώρες του Νότου) δεν είχαν θεσπίσει εμβόλιμες εβδομάδες διακοπών, αυτό δεν οφείλεται σε έλλειψη φαντασίας αλλά σε συνεκτίμηση των κλιματικών παραμέτρων.

Επιπλέον, τα χειμερινά σπορ, ακόμα και σήμερα, και παρά τα δέκα-είκοσι χρόνια γκλαμουριάς που περάσαμε, δεν νομίζω ότι αποτελούν στοιχείο της ζωής των περισσότερων Ελλήνων, όπως φαίνεται και από τις ανύπαρκτες επιτυχίες Ελλήνων αθλητών στο σκι και τα άλλα χειμερινά αθλήματα -άλλωστε, σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας μπορεί να περάσουν και δεκαετίες ακόμα χωρίς να χιονίσει. Ίσως όμως στο σημείο αυτό να είμαι προκατειλημμένος εναντίον των χειμερινών σπορ και να εκφράζω προσωπικές προτιμήσεις -αν εσείς που με διαβάζετε είστε δεινοί σκιέρ, ζητώ συγνώμη.

Ωστόσο, όλες αυτές οι σκέψεις για το κλίμα και το σχολικό έτος θα ίσχυαν υπό κανονικές συνθήκες, αλλά στην Ελλάδα οι συνθήκες δεν είναι κανονικές -ούτε στα σχολεία, ούτε στα υπόλοιπα. Η ιδέα ότι οι χειμαζόμενες ελληνικές οικογένειες θα σπεύσουν να κατακλύσουν τα χιονοδρομικά κέντρα μου φαίνεται τόσο ανεδαφική, που μόνος κατάλληλος σχολιασμός είναι η παροιμία για τον φερετζέ της Μαριορής ή αλλιώς, όπως το έλεγε η σχωρεμένη η πεθερά μου, «Τι σου λείπει κασιδιάρη; Σκούφια με μαργαριτάρι». Πολύ πιθανότερο θεωρώ ότι τα περισσότερα παιδιά θα αφεθούν να σαπίσουν δυο μέρες στην τηλεόραση ή, τα μεγαλύτερα, θα αξιοποιήσουν την ανάπαυλα για να διαβάσουν για τις εξετάσεις. Οπότε, το τελικό αποτέλεσμα της Λευκής εβδομάδας θα είναι μια τρύπα στο νερό, αφού θα χαθούν δύο ή τρεις ημέρες με ιδανικές για διδασκαλία συνθήκες οι οποίες θα αναπληρωθούν (αν αναπληρωθούν) με ισάριθμες ημέρες όχι και τόσο κατάλληλες για διδασκαλία. Αν πάλι θεωρείτε ότι τα παραλέω και ότι το νέο μέτρο έχει θετικά στοιχεία, σας παρακαλώ να τα αναφέρετε στα σχόλια.

Ωστόσο, εδώ λεξιλογούμε, και την προσοχή μου την τράβηξε ο νεολογισμός «λευκή εβδομάδα», που δηλώνει την επιδιωκόμενη (από τους ξενοδόχους) εξόρμηση στα χιονοδρομικά κέντρα. Ο όρος εύλογα δεν έχει λεξικογραφηθεί, αλλά βρίσκουμε πολλούς άλλους σύμπλοκους όρους με το επίθετο «λευκός»: έχουμε τις λευκές βίβλους που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν θέλει να δρομολογήσει τη λήψη αποφάσεων σε έναν τομέα, τη λευκή ψήφο, που δεν εκφράζει προτίμηση για κανένα κόμμα ή υποψήφιο, τη λευκή κόλλα, που δίνει ο αδιάβαστος μαθητής στις εξετάσεις, τη λευκή ισοπαλία στο ποδόσφαιρο, όταν δεν μπουν γκολ δηλαδή, και τον λευκό γάμο, όταν το ζευγάρι δεν έχει σεξουαλικές σχέσεις.

Έχουμε ακόμα τον Λευκό Οίκο όπου κατοικεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά και τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, τα λευκά είδη (ή αλλιώς ασπρόρουχα), τις λευκές συσκευές (πλυντήρια και τέτοια), τον λευκό θάνατο, μακάβριο κλισέ για την ηρωίνη, και την «εν λευκώ» εξουσιοδότηση που δίνουμε σε κάποιον να χειριστεί ένα θέμα όπως κρίνει σκόπιμο. Λευκή σημαία υψώνεται όταν ένας αντιμαχόμενος δηλώνει ότι θέλει να παραδοθεί ή όταν ζητάει συνεννόηση ή διαπραγματεύσεις, λευκή νύχτα έχουμε όταν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε ή όταν ξενυχτάμε μέχρι πρωίας -ή, στα βόρεια κλίματα, όταν, το καλοκαίρι, ο ήλιος σχεδόν δεν δύει. Παρωχημένος όρος είναι πια το «εμπόριο λευκής σαρκός», ενώ σε διάφορες επιστήμες έχουμε λευκά κύτταρα, λευκό ήχο, λευκό θόρυβο, λευκό φως. Νομίζω πως οι σύμπλοκοι όροι με τη λέξη λευκός είναι περισσοτεροι από τους αντίστοιχους σύμπλοκους όρους για κάθε άλλο χρώμα, με πιθανή εξαίρεση το μαύρο.

Πάντως, αν ήμουν στη θέση των ξενοδόχων δεν θα περίμενα να δω άσπρη μέρα από τη λευκή εβδομάδα. Όχι, όταν οι ιθύνοντες έχουν μαύρα μεσάνυχτα, όταν καταφεύγουν σε φαιά προπαγάνδα επιστρατεύοντας τον κίτρινο τύπο, όταν πατούν τη μια μετά την άλλη τις υποτιθέμενες κόκκινες γραμμές, τι να μας κάνουν οι λευκές εβδομάδες και τα πράσινα άλογα;

235 Σχόλια to “Λευκή εβδομάδα και πράσινα άλογα”

  1. Νέο Kid Στο Block said

    Nights in white satin, never reaching the end,
    Letters I’ve written, never meaning to send.
    Beauty I’d always missed with these eyes before.
    Just what the truth is, I can’t say anymore… (and who the fuck can anymore ??)

  2. Ορεσίβιος said

    Καλημέρα!
    Ξέχασες τα λευκά κελιά, αφεντικό.

  3. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες ! Επειδή φυσικά «τι του λείπει του ψωριάρη, φούντα με μαργαριτάρι», απόρησα πώς αυτή η εβδομάδα, και δη εκεί που την τοποθέτησαν, δεν προτάθηκε να ονομαστεί «εβδομάδα που πετάμε χαρταετό»…
    Ίσως επειδή συμβαίνει πια ολοχρονίς αυτό…

  4. Πάνος με πεζά said

    P.S.: Και ξέχασες το πιο χρήσιμο, τη «λευκή επιταγή», που θα την επιθυμούσαμε κυριολεκτική και καλυμμένη,φυσικά…

  5. Πάνος με πεζά said

    Δεύτερο P.S. : «Λευκή σημαία» είναι ο πρώτος όρος για την υποχώρηση, και «πετάω πετσέτα» είναι ένας δεύτερος ανάλογος όρος *αμερικανιά). Άσχετοι σπορτσκάστερ συνδυάζουν και τα δύο, λέγοντας «πέταξε λευκή πετσέτα». Όχι παιδιά, ή σήκωσε λευκή σημαία, ή πέταξε πετσέτα, ανεξαρτήτου χρώματος που λένε και οι γραμματιζούμενοι… 🙂

  6. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    Για λευκό γάμο είπαμε;

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις προσθήκες,

    2: Παράλειψη, έχεις δίκιο.

    4: Και η λευκή επιταγή λείπει, αν και πάει στο «εν λευκώ»

  8. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Πες καλύτερα ότι, οι απατεώνες-εντολοδόχοι που κυβερνούν, βρήκαν έναν ακόμα εύσχημο τρόπο (μετά την κατάργηση ειδικοτήτων των ΤΕΛ προς όφελος των ιδιωτικών ΙΕΚ) για να απαξιώσουν ακόμα περισσότερο την δημόσια εκπαίδευση. 😈 😈

  9. Βασίλης Ορφανός said

    Μπαίνω στον πειρασμό να κάνω μια πρόταση στους ξενοδόχους: Αφού η χρονιά φέτος τούς πήγε πολύ καλά («Βούλιαξε η Κρήτη» (από τους τουρίστες) έγραφαν οι εφημερίδες) και του χρόνου προβλέπεται ακόμη καλύτερη («δεν θα ν-έχομε ίντα να τσι κάμομε», κατά την έκφραση γνωστού μου ξενοδόχου), μήπως να διέθεταν τα ξενοδοχεία τους πραγματικά σε τιμές κόστους λειτουργίας για τις εκδρομές των μαθητών (που οι γονείς των περισσοτέρων είδαν, αντίθετα, τα εισοδήματά τους να μειώνονται) ή, ακόμη καλύτερα, να φιλοξενούν δωρεάν τους εκδρομείς μαθητές, έστω τους οικονομικά ασθενέστερους. Μια πρόταση έκανα. Αλλά όχι στο καταχείμωνο. Τώρα είναι ώρα για μαθήματα στην τάξη.
    Αλλά να λεξιλογήσουμε κιόλας: Πρωτοάκουσα την έκφραση semaine blache με τη σημασία ‘εβδομάδα διακοπών’ όταν δούλεψα σε κάποιο σχολείο στη Δυτική Ευρώπη. Αν και ήξερα τι σημαίνει στα γαλλικά, μέσα μου το μετάφραζα ως ‘άδεια, κενή εβδομάδα’, ‘χαμένη εβδομάδα’, γιατί έπεφτε ακριβώς τότε που οι μαθητές (μου) είχαν βρει ένα καλό ρυθμό σχολικής εργασίας και απόδοσης (τέλη Οκτωβρίου ή αρχές της Άνοιξης). Και για να κάνω και ένα μικρό μνημόσυνο στη δασκάλα μου Μαρίκα Σταθ., που αργότερα γίναμε και συνάδελφοι: «Βασίλη», μου έλεγε, «ό,τι μάθουν τα παιδιά στις δυο σαρακοστές!» (δηλ. Χριστουγέννων και Πάσχα).

  10. Ποντικαρέος said

    Αφού το γκουβέρνο «μάχεται ενάντια στις συντεχνίες» (όπως μας έχουν ζαλίζει τόσο καιρό γιατί υποκύπτει (ή απλά κύπτει;) στη συντεχνία των ρουμλετάδων (που νομίζουν ότι είναι ξενοδόχοι);

    Χαζή απορία θα μου πείτε (και έχετε δίκιο).

  11. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα, στους συμπλοκους όρους να προσθέσω και τη

    λευκή απεργία [πηγαίνουν στη δουλειά αλλά δεν δουλεύουν]

  12. spiral architect said

    Σε κάποιες περιοχές του πλανήτη όπως στη Ινδία, στο Βιετνάμ ή στην Ιαπωνία το λευκό είναι το πένθιμο χρώμα.

  13. Alexis said

    Συμφωνώ με το #8.

    Συνηθισμένα δημοσιογραφικά κλισέ είναι και τα «λευκά Χριστούγεννα» και ο «λευκός κλοιός» π.χ. σε λευκό κλοιό τα ορεινά της Χ περιοχής λόγω της επέλασης του χιονιά (άλλο κλισέ κι αυτό).

    Συνηθισμένο επίσης το κλισέ του Νικοκύρη «όμως εδώ λεξιλογούμε», αφού πρώτα έχει αφιερώσει τα 2/3 της ανάρτησης για να αναπτύξει την επιχειρηματολογία του. 🙂

  14. Πάνος με πεζά said

    Είναι και ο «λευκός καπνός». Κυριολεκτικά συνοδεύει την εκλογή Πάπα, αλλά και μεταφορικά σημαίνει ότι πάρθηκε μια κρίσιμη απόφαση.

  15. Munich said

    Για την ηρωίνη λέμε «λευκή σκόνη» . Αυτό με το λευκό θάνατο δεν το χω ξανακούσει κι είχα πολλους φίλους χρήστες κάποτε.
    Δεν κάνω χειμερινα σπορ, δεν αθλουμαι δυστυχως γενικα, αλλά σας βρίσκω προκατελειμένο πραγματι. Ένα σωρό παιδια, όχι απαραιτητα εύπορα, μια μικρη συνδρομή στον ορειβατικό σύλλογο του τόπου τους εκμεταλεύονται την ευκαιρια μα χαρουν τη φύση, το βουνό και το χειμωνα και να αθληθουν και καλά κανουν. Το οτι δεν έχουμε εθνικες επιτυχίες δεν μου λεει τίποτα. Αν θέλαμε να έχουμε θα ελληνοποιουσαμε μερικους αθλητες όπως κάναμε τόσες και τόσες φορές.
    Με την πρόταση των ξενοδόχων δεν ασχολουμαι. Δειχνει όμως πως αντιμετωπιζει το σχολείο η πολιτεια, καπου να μαντρωνουμε τα παιδια

  16. Maria And. said

    πολύ καλό το σημερινό!! αν και δεν λεξικολογήσαμε αρκετά.. Απ’ ό,τι φαίνεται ΟΛΟΙ συμφωνούν ότι η πρόταση αυτή μας ακούστε σαν φάρσα! ευχαριστώ επίσης, με αφορμή αυτό, αναζήτησα τα πρασινα άλογα και έπεσα πάνω σε αυτό: https://sarantakos.wordpress.com/2009/05/06/prasinaloga/

  17. Γς said

    > τη λευκή ισοπαλία στο ποδόσφαιρο, […] και τον λευκό γάμο, όταν [δεν μπουν γκολ γενικώς ]

    >αν εσείς που με διαβάζετε είστε δεινοί σκιέρ, ζητώ συγνώμη.

    Δεκτή

    Λευκό αλάτι, λευκή ζάχαρη, λευκές νιφάδες και λευκά νυφικά

  18. Οι μισοί Έλληνες έχουνε σπίτι στο χουργιό. Και οι άλλοι μισοί μένουν εκεί. Οπότε το επιχείρημα περί ελλείψεως χρημάτων δεν το βρίσκω ισχυρό.

    Πιο πειστικό είναι το περί ποιοτικού Μαρτίου επιχείρημα. Αν και ο Μάρτιος μέχρι τώρα μια χαρά θυσιαζόταν σε πενταήμερες και τριήμερες.

    Οπότε, μπορούμε προφανώς απλά να υποκαταστήσουμε τον ποιοτικό Μάρτη με τον ποσοτικό Θεριστή: τέσσερις μέρες προς 10 θα κάνουν μια χαρά την δουλειά.

    Εκτός αν το θέμα μας είναι να σχολάνε νωρίς οι καθηγητές για τις δίμηνες διακοπές τους.

  19. sarant said

    18: Τι σχέση έχει αυτό με το «σπίτι στο χωριό»; Να πάω να κάνω σκι στην Αίγινα μου λες; Μάρτη μήνα;

    16: Καλά που έβαλες το λινκ, χρήσιμο είναι.

  20. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ἕνας προβληματισμὸς ποὺ θὰ ἔθετα εἶναι ὁ ἑξῆς: γιὰ ποιό λόγο νὰ ἀποφασίσουν ἕνα τέτοιο μέτρο σὲ μιὰ ἐποχὴ ποὺ ξέρουν ὅτι, στὴν καλύτερη περίπτωση, θὰ προκαλέση τὴ χλεύη; Εἶναι πιὰ τόσο ἠλίθιοι; Ἐγὼ πιστεύω πὼς δὲν εἶναι. Ὁ στόχος εἶναι ἄλλος. Νὰ δώσουν μιὰ ἀκόμη κατραπακιὰ στὸ φτωχὸ Ἑλληνόπαιδο ποὺ θὰ ἔχη μιὰ ἑβδομάδα διακοπὲς χωρὶς νὰ μπορῆ νὰ τὶς ἀξιοποιήση γιὰ τὸ λόγο ποὺ τοῦ παρέχονται, ὅπως ἄλλωστε συμβαίνει ἤδη καὶ γιὰ τὶς διακοπὲς τοῦ καλοκαιριοῦ, καὶ παράλληλα νὰ τὸ ἐθίση στὴν ἰδέα ὅτι ἐδῶ κάνουν κουμάντο οἱ ἐλάχιστοι πλούσιοι φίλοι τῆς κυβέρνησης καὶ τῆς τρόικας. Μὲ λίγα λόγια «κάτσε ἐσὺ μ@@@ νὰ μείνης ἀμόρφωτος, νὰ πᾶμε ἐμεῖς διακοπὲς μὲ τὰ λεφτὰ ποὺ φάγαμε ἀπὸ τοὺς γονεῖς σου καὶ ὅ,τι κι ἂν κάνης στὴ ζωή σου νὰ ξέρης ὅτι ἐμεῖς θὰ εἴμαστε ἀπὸ πάνω.

    Ἐγὼ ἔζησα στὴ Νότιο Ἰταλία. Ἐκεῖ δὲν εἶχαν στὰ σχολεῖα «settimana bianca» ὅμως ὡς θεσμὸς ὑπῆρχε γιὰ τοὺς ἐργαζόμενους. Πολλοὶ τὴν ἔπαιρναν ὡς ἄδεια καὶ στὴ Βόρειο Ἰταλία πολλοὶ τὴν ἀξιοποιοῦσαν. Τὰ σχολεῖα πάντως δὲν εἶχαν, ἀλλὰ μιλάω γιὰ τὸ Νότο. Στὸ Βορρᾶ δὲν ξέρω. Πάντως στὴ Βόρειο Ἰταλία χειμερινὰ σπὸρ μποροῦσες νὰ κάνης καὶ τὸ καλοκαίρι. Ὑπάρχουν ἄνθρωποι ποὺ ἀποστρέφονται τὴ θάλασσα καὶ κάνουν μόνο χειμερινοῦ τύπου διακοπές, τόσο το χειμώνα ὅσο καὶ τὸ καλοκαίρι.

  21. Λαθραναγνώστης said

    «… Αφού η Ελλάδα, με τα προγράμματα Leader και άλλα παρόμοια, γέμισε ξενώνες στις αγροτικές και ορεινές περιοχές ,στρέφοντας στην κατασκευή τους το μεγαλύτερο ποσό των διαθέσιμων χρημάτων για την διαφοροποίηση του γεωργικού εισοδήματος, αντί για παραγωγικές, καινοτόμες επενδύσεις και ενίσχυση των δικτύων διάθεσης των γεωργικών συνεταιρισμών, σήμερα αντιμετωπίζει το πρόβλημα του τι να κάνει αυτά τα κτήρια….»
    Πηγή: http://ardin-rixi.gr/archives/15811

    Η άποψη αυτή νομίζω δίνει μια χρήσιμη διάσταση στα όσα παράλογα ακούγονται για «λευκές εβδομάδες» μέσα στα μαύρα χάλια τις πολιτικής μας αιθαλομίχλης.

  22. Ευχαριστώ Ελλάδα που αντιστέκεσαι .

    http://bruxelles.blogs.liberation.fr/coulisses/2014/01/la-gr%C3%A8ce-r%C3%A9siste-au-tout-anglais-et-on-lui-dit-merci-.html#more

  23. Πάνος με πεζά said

    Επειδή το κάτω όριο της Καθαρής Δευτέρας είναι η 15η Φεβρουαρίου σύμφωνα με αυτό : http://www.eortologio.gr/arthra/pasxa.php
    ας μην το εξειδικεύουμε στο Μάρτιο…

  24. Yannis said

    Καλημέρα!
    Λευκή ουσία (στον εγκέφαλο), Λευκά Ορη, το «κατάλευκο λευκό».
    Από τα σύνθετα, λευκόχρυσος και λευκοσίδηρος είναι συχνά.

    Πρέπει να έχουμε επίθετο Λευκός (ή είναι Λεύκος;), σίγουρα έχουμε όνομα Λευκή και, όπως είδα στον τηλεφωνικό κατάλογο, και όνομα Λευκός (ή είναι Λεύκος;).
    Το επίθετο σχεδόν μόνο στη Μακεδονία;
    Σίγουρα σε άλλες γλώσσες είναι διαδεδομένο επώνυμο (ακόμη και σε αφροαμερικανούς!).

    Λευκοί στη Οκτωβριανή Επανάσταση (από το χρώμα της στολής;).

    Η Λευκάς από το λευκός;

    Ασπρος από το asper?

    Σημασίες: Χρώμα, ένδειξη κενού-έλειψη pattern, ένδειξη καθαρότητας. Υπάρχουν άλλες;

  25. Stella said

    Ας καταργηθόυν όμως τον μήνα Οκτώβρη και Μάρτη οι μαθητικές παρελάσεις, που μόνο για χαβαλέ προσφέρονται.

    Για την Ιταλία και την Ισπανία το έψαξα. Ενδεικτικά:

    Catalonia School Year 2013-2014
    Back to school (nursery and primary schools) 12 September 2013
    Back to school (secondary schools) 13 September 2013
    Christmas holiday (Vacances de Nadal) 21 December 2013 to 7 January 2014
    Easter/Spring break (Vacances de Setmana Santa) 12 April 2014 to 21 April 2014
    Summer holidays begin 21 June 2014

  26. Stella said

    Σε όλη την Ευρώπη: http://www.schoolholidayseurope.eu/

  27. Πάνος με πεζά said

    Και το ROL, κατά διαφημιστική αδεία, έδινε «τα λευκότερα λευκά». 🙂
    Ξεχάσαμε νομίζω και τη «λευκή περιστερά», συνώνυμο της «αθώας περιστεράς», τη «λευκή φυλή» και τη «λευκή μαγεία», χωρίς τη χρήση ανθρώπινου αίματος.

  28. Triant said

    «Οι μισοί Έλληνες έχουνε σπίτι στο χουργιό. Και οι άλλοι μισοί μένουν εκεί.»
    Μη λες τέτοια και με κυνηγάει η χρυσή αβγή.

    Για να μην πούμε για τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ήρθαν κατ’ ευθείαν στην Αθήνα. Αλλά ξέχασα, αυτοί είναι φραγκάτοι και θα πάνε στην Ελβετία (έχει και καλύτερο παντεσπάνι) . Άσε μας ρε δόκτορα.

  29. Πάνος με πεζά said

    Λάθος, η χλωρίνη KLINEX ήταν με τα λευκότερα λευκά.Το ROL είχε το σλόγκαν «σ’ όλη την Ελλάδα αγαπούν το λευκό,αγαπούν το ROL…»

  30. Χαίρομαι που θυμόσαστε τα σλόγκαν των καθαριστικών κάτι είναι κι αυτό και υγιεινότερον των σχολικών εμπειριών ως διδάσκων και σαν διδασκόμενος (τώρα τους κούφανα τους υπέρμαχουςτων ως και σαν)
    Σας πληροφορώ, γνωστης γαρ της παιδειοκαταστάσεως, ότι ούτε με λευκές ούτε με μαύρες εβδομάδες αλλάζει τίποτε.
    Καθαρεουστί : πέρδεται ο νέκυς ;

  31. # 30

    καθαρευουστί γμτ

  32. voulagx said

    κι αλλες προτασεις εδω: http://www.alfavita.gr//arthron/%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%B2%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD

  33. Zoe Zbeebz said

    Μ’ αυτή την καταπληκτική τελευταία πρόταση, Νίκο, you literally caught the rainbow, κατά την παλιά, αγαπημένη ροκ μπαλάντα! 🙂

  34. Νεο Kid said

    Τωρα σοβαρα συζηταμε αν το προβλημα των τουριστεπαγγελματιων και των εγχωριων τουριστων ειναι προβλημα χρονου;;

  35. vioannis said

    Υπάρχει και η λευκή ημέρα σε διάφορα ημερολόγια που έχουν προταθεί και στα οποία θα λύνεται το πρόβλημα της ταύτισης ημερομηνίας με την ημέρα της εβδομάδας. Στα ημερολόγια αυτά (όπου η δομή της εβδομάδας 7 ημερών διατηρείται), το έτος θα αποτελείται από 52 ακριβώς εβδομάδες και μία λευκή ημέρα (2 λευκές για τα δίσεκτα). Σαν λευκή ημέρα, έχει προταθεί η πρωτοχρονιά, η 31η Δεκεμβρίου, η πρωτομαγιά κλπ. Ίσως, αν κάποτε πειστούν οι θρησκόληπτοι και οι γραφειοκράτες του κόσμου όλου….

  36. 19, αφορούσε το ότι δεν έχουνε χρήματα για σκι. Και το καλοκαίρι δεν έχουνε όλοι χρήματα για ξενοδοχείο, αλλά κάπου την βγάζουνε. Κανείς δεν μένει σπίτι του.

  37. Νεο Kid said

    Βουλαγξ, ελα μολογα το! Το ντογκ γουικ ειναι προταση των Λαρισαιων για να την βγουνε στους αυστριακους που προτεινουν την γουαιτ (πηλιο) γουικ. Ε; 🙂 🙂

  38. spiral architect said

    @18: Αν μη τι άλλο, οι εκπαιδευτικοί είναι κατά της παπάτζας της λευκής εβδομάδας:
    ΟΛΜΕ: Αν δεν έχετε ψωμί, φάτε παντεσπάνι.
    Κανείς δεν μένει σπίτι του το καλοκαίρι; Για καθάρισε καλύτερα το τζάμι του παράθυρου στον πύργο σου. 😉

  39. Αν πάνε όλοι στο σπίτι στο χωργιό, τζάμπα κοπιάσαν οι ξενοδόχοι… Η δική μου απορία είναι άλλη: τα παιδιά μεν θα κάνουν διακοπές (μόνο μην ξανακούσω το επιχείρημα για τα μαθήματα που χάνονται λόγω, ξερωγώ, καταλήψεων!). Οι γονείς θα πρέπει να πάρουν από την κανονική τους άδεια; Ή θα έχουμε τρελά γυμνάσια στην επαρχία, στο στιλ αμερικάνικης κωμωδίας;

  40. Νέο Kid Στο Block said

    36. Aθανάσιε, δεν ισχύει! Το «κανείς δεν μένει σπίτι του» δηλαδή. Πολλοί μένουν σπίτι τους λόγω οικονομικής αδυναμίας.

  41. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    @35 «πρόβλημα της ταύτισης ημερομηνίας με την ημέρα της εβδομάδας».
    Υπάρχει τέτοιο πρόβλημα;

  42. Maria And. said

    και ένα τραγουδάκι

  43. Πάνος με πεζά said

    Κι ένα τραγουδάκι από το παλιό ροκ συγκρότημα «Λευκή Συμφωνία», αφιερωμένο σε απελθόντα Πρωθυπουργό («…θα μπορούσε να πετάξει, προτίμησε να ξεκουραστεί…»)

  44. vioannis said

    #41
    Από την εποχή της Κοινωνίας των Εθνών συζητείται μια τέτοια λύση. Ναι, είναι πρόβλημα, αν αντιμετωπιζόταν θα απλοποιούσε και θα διευκόλυνε την καθημερινότητα των πραγματικά εργαζομένων.

  45. spiral architect said

    Και πηγαίνοντας στο λίκνο του Βούλακα στο #32, πέφτει το μάτι μου σ’ αυτό.
    Κοινώς, οι άνθρωποι απλά διαλύουν νομοθετώντας ή αποφασίζοντας χωρίς να σκέφτονται τα παιδιά, τους γονείς, τα παρεπόμενα. Και γιατί να τα σκεφτούν δηλαδή, αφού ο μπεζαχτάς τους γέμισε;
    Win-win game που λιεν και στο χουργιό μ’!

  46. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια και γιουτουμπάκια.

    35: Ναι μπράβο, η λευκή ημέρα.

    25-26: Όπως βλέπω και οι Ιταλοί/Πορτογάλοι έχουν σχολικά έτη παρόμοια με τα δικά μας.

    24: Σωστή παρατήρηση, ότι το επίθετο White / Blanc στα γαλλικά κτλ. είναι πολύ πιο διαδομένο από το δικό μας Λευκός-Ασπρίδης κτλ.

    Όμως για την ετυμολογία του άσπρου αξίζει χωριστό άρθρο, μην το κάψουμε 🙂

  47. vikar said

    Έχουμε και το «λευκό ραντεβού» (την αμοιβαία υπόσχεση συνάντησης χωρίς προκαθορισμένο χρόνο).

  48. maderius said

    ας λεξικογραφησουμε λοιπον
    τα σκι μας μαρανανε

    απο που βγηκε η φραση;
    απο παραμυθι οπως λεγετε

  49. Αρκεσινεύς said

    Ψωμί δεν έχομε, ραπανάκια για την όροξη γυρεύομε. Αυτό σκέφτηκα μαζί με τις άλλες παροιμίες, όταν το άκουσα.

    Συμφωνώ με την επιχειρηματολογία του άρθρου.

    Πολλοί δεν πήγαν τα τελευταία χρόνια διακοπές και όσοι πήγαν σε πατρικό σπίτι στο χωριό κατέλυσαν ή σε κάποιου γνωστού.

    Σίγουρα είναι δάκτυλος των ξενοδόχων και των ταξιδιωτικών γραφείων.

  50. jiagogina said


    υπάρχει κι ο γιαουρτοπόλεμος. Εδώ όμως χρειάζεται γιαούρτωμα

  51. sarant said

    47: Δεν το ήξερα το λευκό ραντεβού -δηλαδή είναι κάτι σαν «την άλλη βδομάδα θα περάσω ένα πρωί από το γραφείο σου»;

  52. Πάνος με πεζά said

    Όλο και βρίσκουμε : εσχάτως, υγιεινά θεωρούνται τα «λευκά κρέατα», ήτοι κοτόπουλο, γαλοπούλα αλλά νομίζω και χοιρινό, ενώ πιο ανθυγιεινά τα «κόκκινα» : μοσχάρι, αρνί, βουβάλι κλπ.

  53. Λαθραναγνώστης said

    @ 36: «Και το καλοκαίρι δεν έχουνε όλοι χρήματα για ξενοδοχείο, αλλά κάπου την βγάζουνε. Κανείς δεν μένει σπίτι του.»

    Έτσι λέτε; Σε άλλη χώρα ή άλλο χρόνο ίσως! Εκτός αν ζείτε στα ΒΠ και δεν ξέρετε τί σημαίνει κρίση! Από το σύνολο των γνωστών μου, μόνο όσοι είναι τυχεροί και έχουν σπίτι στο χωριό φεύγουν 10 μέρες το καλοκαίρι και αυτό με βαριά καρδιά γιατί αυξάνονται τα έξοδα. Από τους υπόλοιπους οι μισοί δεν πάνε πουθενά και οι άλλοι μισοί την βγάζουν με κάνα Σ/Κ.

    Αλλά βέβαια το θέμα δεν είναι αυτό. Ακόμα κι αν τρέχανε τα λεφτά από τα μπατζάκια μας, τα ερωτήματα είναι πολλά:
    1. Πρέπει το σχολικό πρόγραμμα να αλλάζει για να εξυπηρετηθούν ανάγκες της αγοράς ή τα συμφέροντα οποιουδήποτε κλάδου;
    2. Γιατί να ευνοηθούν προνομιακά οι ρουμλετάδες; Καλύτερα δεν είναι να βρούμε τρόπο να στηρίξουμε κλάδους με πραγματική παραγωγική δραστηριότητα;
    3. Είναι ο τουρισμός ευλογία ή κατάρα; Για εμένα ο τουρισμός μεγάλης κλίμακας είναι καρκίνωμα και ας πάψει πια η ανοησία περί «βαριάς βιομηχανίας».

  54. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

    24 και λευκή τρομοκρατία
    http://el.wikipedia.org/wiki/Λευκή_τρομοκρατία

    https://sarantakos.wordpress.com/2013/12/17/axtos-7/ (Βουλγαρία)

    http://emfilios.blogspot.gr/2011/04/1945-1946.html (Ελλάδα)

  55. Αρκεσινεύς said

    Είτε βραδιάζει
    είτε φέγγει
    μένει λευκό
    το γιασεμί

  56. vikar said

    51. Ναί, κάπως έτσι. Ή, «πέτυχα χθές τον Πέτρο ονλάιν, είπε θά ‘ρθει ελλάδα το πάσχα και δώσαμε λευκό ραντεβού για τότε», δηλαδή για ραντεβού χωρίς α υ σ τ η ρ ά προσδιορισμένο χρόνο.

    Απ’ ότι βλέπω όμως δέν πολυυπάρχει (μόλις γκούγκλαρα και δέν το βρήκα), οπότε ίσως πρόκειται για κουβέντα του στενού μου κύκλου. Δέν το είχα πάρει χαμπάρι. Επίσης το νιώθω για ξενισμό, αλλα πλέον δέν μπορώ να θυμηθώ προέλευση. Μυαλό πουρές με λίγα λόγια…

  57. spiral architect said

    Fresh news:
    Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν από το πρωί η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με θέμα την πρόταση των ξενοδόχων να μη γίνουν μαθήματα για δύο ημέρες μετά την Καθαρά Δευτέρα. […] Όπως έγινε γνωστό, οι ανακοινώσεις των υπουργείων για τις αποφάσεις θα γίνουν έως το τέλος της εβδομάδας.
    Συντηρήστε τον εξοπλισμό σας, βάλτε τις Thule μπάρες στην οροφή του τουτού σας και … τρέμετε κορφογραμμές της Φτερόλακας και των 3-5 Πηγαδιών, τρέμετε ψησταριές της Αράχωβας και της Νάουσας! 😛 😛 😛

  58. Το χουργιό καίγνταν κ΄ η καλότυχ’ * χτενίζνταν, λένε στο χωριό μου.

    *μπορείς να πεις και πτάνα, δεν σε παρεξηγούν.

  59. Υπάρχει και η λευκή τρομοκρατία…

  60. Triant said

    Να μια ωραία ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς να δείξουν το ενδιαφέρον τους για την παιδεία και την αντίθεσή τους στις αποφάσεις ενός υπουργείου που αγνοεί επιδεικτικά τις απόψεις τους: Να πάνε να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία!

  61. ndmushroom said

    20
    Κοντά πέσατε. Η απάντηση βρίσκεται στα «αντισταθμιστικά» του μέτρου: επειδή, λέει, δε φτάνει ο χρόνος για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα μειωθούν οι εκπαιδευτικές εκδρομές. Με άλλα λόγια, η δημόσια εκπαιδευτική εκδρομή (δωρεάν για το μαθητή, χωρίς απώλεια χρόνου για τους γονείς του, με -αμφίβολη, τα τελευταία χρόνια- εκπαιδευτική αξία) ιδιωτικοποιείται, με το (υλικό και χρονικό) κόστος να μεταφέρεται (και αυτό) στις πλάτες των ταλαίπωρων των γονιών.
    Πάντως θα ήθελα κι εγώ να εισηγηθώ ορισμένα μέτρα στο υπουργείο, για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας (που μάλλον κάποτε αποφασίσαμε ότι προέχει της παιδείας, αλλά εμένα μου διέφυγε): δίωρο μεσημεριανό διάλειμμα (για να προλάβουν τα παιδιά να φάνε στο εστιατόριο της επιλογής τους και να τονωθεί ο κλάδος της εστίασης), και αύξηση του ορίου απουσιών, γιατί με τα υφιστάμενα όρια δε γεμίζουν οι αίθουσες ηλεκτρονικών, τα internet cafe και τα λοιπά καταστήματα του κλάδου της ψυχαγωγίας, η επιβίωση των οποίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από άτομα αυτής της ηλικίας.

  62. Πάνος με πεζά said

    Τελικά με αυτή την απορία θα πεθάνουμε. Τρία ή Πέντε πηγάδια; Γιατί δε μπορεί ρε μεγάλε, και τρία και πέντε ! 🙂

  63. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Μα να μη αναφερθεί απο κανέναν το σύμβολο της καθαρότητας και της ειρήνης;

    Ορίστε δύο εκδοχές του για να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει.

    http://www.rofl.gr/arkas-zografiki/

    36 – Αν δεν κάνετε λευκό χιούμορ, σίγουρα κρίνετε εξ ιδίων.

  64. Πέπε said

    Όχι πως δεν το είπαν ήδη πολλοί συσχολιαστές, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά θα το πω κι εγώ.

    Βρε Νίκο, όλα σου τα επιχειρήματα για το πόσο γελοία είναι αυτή η ιδέα είναι μια χαρά σωστά. Λείπει όμως το βασικότερο: ότι οι επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν γνώμη για το πώς θα πρέπει να διαχειρίζεται η Παιδεία τα θέματά της κατά τρόπον ώστε να πουλάνε εκείνοι. Και ότι το αδιανόητο αυτό, το πέραν πάσης φαντασίας, γίνεται αποδεκτό από την πολιτεία ως «οκέι, είναι μια πρόταση, θα τη σκεφτούμε στα σοβαρά».

    Μα θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέραμε; Ειλικρινά το πράγμα είναι τόσο άνω ποταμών ώστε δεν έχω λόγια να πω το …αυτονόητο.

    Πρώτες μέρες που άκουσα να γίνεται σχετικός λόγος, χωρίς πλήρη ενημέρωση, είχα σκεφτεί: «να δεις που θα κρύβεται από πίσω κανένας τουριστεμπορικός δάκτυλος που προσπαθεί πονηρά να αποκομίσει ωφέλη για τον κλάδο του». Αμ δε! Δεν κρύβεται, ολοφάνερα και απροκάλυπτα κάνει προτάσεις! Και οι προτάσεις αυτές, αντί να απορριφθούν χωρίς την παραμικρή συζήτηση μ’ ένα «σκάσε, δε σε ρωτάει κανείς εσένα», τίθενται στο τραπέζι σαν να ήταν κάτι το συζητήσιμο!

    Μ’ αυτή τη λογική, όταν διεκδικήσουν οι βιβλιοπώλες να πωλούνται τα σχολικά βιβλία αντί να διανέμονται, οι καπνοβιομήχανοι να γίνουν τα κυλικεία περίπτερα, οι εισαγωγείς ρούχων να επανέλθει η ποδιά και να την πουλάνε οι ίδιοι, θα πρέπει όλα αυτά να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη και να τα συζητήσουμε. Δηλαδή να συζητήσουμε τι: τις τιμές των βιβλίων , τις μάρκες τσιγάρων που θα πρέπει να πουλάει το κυλικείο (όχι το αν θα πρέπει να πωλούνται, αλά, π.χ., μόνο νόμιμα ή και λαθραία; ), το χρώμα της ποδιάς και της κουκουβάγιας, όσο για τα βιβλία, οι εκδοτικοί οίκοι που ειδικεύονται στα φιλολογικά, στα ξενόγλωσσα ή στα φυσικομαθηματικά θα πρέπει να κανονίσουν μεταξύ τους ποια μαθήματα καταργούνται και ποια ενισχύονται με παραπάνω ώρες.

    Όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε…

  65. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Λευκό μου σεντονάκι

  66. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    64 – Αν ζείς τέτοια όνειρα, οι εφιάλτες σου ποιοί είναι; (χαμογελαστή φατσούλα)

  67. Yannis said

    36. Δες το 24 (τέλος) 🙂
    Της ειρήνης, γιατί; Από το λευκό περιστέρι; Αλλά το ίδιο το λευκό περιστέρι έχει κι άλλες σημασίες.

  68. Yannis said

    67. το σχόλιο πήγαινε στο 63.

  69. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    64: Δεν έχεις άδικο!

    61: Πολύ σωστό αυτό με την ιδιωτικοποίηση.

  70. Πάνος με πεζά said

    Eπίσης «λευκό πανί» ή συνηθέστερα «σεντόνι», λέγεται το φαινόμενο κατά το οποίο ο ηθοποιός ξεχνάει τα λόγια του επί σκηνής και τίποτα μπροστά του δε φαίνεται ικανό να τον βοηθήσει (εξ ου και η οπτικοποίηση). Το αναφέρω με την ευκαιρία μιας σημαντικής επετείου σήμερα, του θανάτου του Δημήτρη Χορν, που άλλωστε έχει τραγουδήσει και τον «Ηθοποιό»…

  71. ἐγὼ λέω μιὰ ποὺ ἄσπρη μέρα δὲν φαίνεται στὸν ὅρίζοντα νὰ θεσπίσουμε κι ἐμεῖς λευκὲς νύχτες, σὰν αὐτὲς τὶς Ἁγίας Πετρουπόλεως ἕνα πρᾶμα, νὰ τελειώνουμε.

  72. Γιάννη (24), δεν έχεις μελετήσει αρκετά το Σαραντάκο!
    Αλλά ίσως κι ο ίδιος να έχει ξεχάσει ότι το είπε το μυστικό, αφού φοβάται μην κάψει μελλοντικό άρθρο…

  73. Yannis said

    72. Το παραδέχομαι, θα αυτομαστιγωθώ ἐν εὐθέτῳ χρόνῳ 🙂

  74. marulaki said

    Μου φαίνεται κι εμένα παράλογο, να δίνουν διακοπές στα παιδιά για να πάει η οικογένεια διακοπές. Ακόμα και αν ξεπεράσουμε το σκόπελο του οικογενειακού προϋπολογισμού, δεν ξέρω και πολύ κόσμο πλην των ελαχίστων πια δημοσίων υπαλλήλων που να μπορεί να πάρει άδεια όποτε θέλει. Και αυτοί πλέον είναι τόσο λίγοι, που δύσκολα μπορούν να πάρουν άδεια και να αφήσουν το πόστο τους. Άντε και το παιδί έχει διακοπές. Ρωτάει κανείς τον γονιό αν μπορεί να φύγει;

    Στα λευκά και τα μαύρα να προσθέσω τη Μαυρολεύκη Δράμας και τα λευκά και μαύρα πανιά από το μύθο του Θησέα.

  75. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  76. Yannis said

    Εκτός από τη λευκή βίβλο, έχουμε και την κυανή βίβλο και την πράσινη βίβλο.

    Να συμπληρώσω λιγάκι το τελικό «ουράνιο τόξο»;
    Τί θα λέγατε για «… πορφυρογέννητοι γαλάζιοι ιθύνοντες»;

  77. sarant said

    72-73: Θυμόμουν ότι κάτι είχα γράψει, αλλά τώρα βλέπω ότι είχα γράψει πολλά… το έκαψα εγώ μάλλον.

    74: Για να μην πούμε ότι στα σοβαρά κράτη δεν νοείται να θεσπίζονται σχολικές διακοπές μεσούντος του σχολικού έτους.

  78. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  79. aerosol said

    Βρε τι ακούς όταν σε κυβερνάνε ο Μπόλεκ κι ο Λόλεκ!

  80. ππαν said

    Προσθέστε και το αριστούργημα του προγραμματισμού (μέσα Ιανουαρίου για αρχές Μαρτίου!). «Λευκός άρτος» ονομάστηκε η αστυνομική επιχείρηση που αποκάλυψε το κύκλωμα σωματεμπορίας και ξεπλύματος χρήματος που κρυβόταν πίσω από μια αλυσίδα φούρνων

  81. Νέο Κid said

    Φίλτατε Αεροζόλ, ενίσταμαι! Οι ορίτζιναλ Μπόλεκ και Λόλεκ είχαν μια ποιότητα και σοβαρότητα και μια άλφα παιδαγωγική προσφορά. Κόνιεκ! 🙂

  82. 81 κόνιετς

  83. Νέο Κid said

    Α,ναι; εντάξει ρε συ Στάζυ. Από τον μπόλεκ και λόλεκ έχω μάθει πολωνέζικα, μην είσαι απαιτητικός! 🙂

  84. Βάιντα, Πολάνσκι, Σκολιμόσφκι και Κισλόφσκι δεν βλέπεις; Ένα σωρό κόνιετς :-p

  85. Γς said

    Η Λευκή Πόλη. Το Βελιγράδι, Belgrade, Beograd.

    Η Λευκή Ρωσία. Η Λευκορωσία Belarus, Bielarus,

    Και τα διάφορα σλαβικά λευκά: Μπέο, μπιαλ, μπιέλι, μπιάλι. μπίλι (Бео, бял, белы, белый, biały. білий)

    Και γάτες. Ασπρες και μαύρες. «Chat blanc, Chat noir»

    Εμίρ Κουστουρίτσα. Αλλά και Γκόραν Μπρέγκοβιτς (που έσωσε κάποτε και μία παράσταση)

  86. Λευκό κρασί, λευκά/λευκός στο σκάκι, λευκός άνθρακας και καρχαρίας κι αρκούδα… Και λευκές νύχτες από τα παπαγαλάκια της ενημέρωσης για τα βραδινά ψώνια.

  87. 40,

    36. Aθανάσιε, δεν ισχύει! Το “κανείς δεν μένει σπίτι του” δηλαδή. Πολλοί μένουν σπίτι τους λόγω οικονομικής αδυναμίας.

    Συμβαίνει και εις Παρισίους σε καιρό κρίσης, όπου έχει, μάλιστα, δημιουργηθεί και ο όρος Staycation.

  88. Με την ευκαιρία να γράψω για το σχολικό (διδακτικό για την ακρίβεια) έτος και τη διάρκειά του.Πολλές φορές τα λέω στον κύκλο μου, ευκαιρία να τα πω και σε πιο πολλούς.

    Το διδακτικό έτος στην Ελλάδα, αρχίζει 1η Σεπτέμβρη. Τότε γιατί τα μαθήματα αρχίζουν στις 11; Μυστήριο. Για τα δημοτικά δεν υπάρχει καμιά εξήγηση. Για τα γυμνάσια – λύκεια υπάρχουν οι εξετάσεις για τους μετεξεταστέους. Βέβαια, ελάχιστοι συνήθως είναι (αν και μου έτυχε να βρω το 25% των μαθητών σε ένα σχολείο) και είμαστε εκεί στο περίπου. Δεν υπάρχει λόγος να αρχίζουν τα μαθήματα με τόση καθυστέρηση. Θα μπορούσαν κάλλιστα οι εξετάσεις να γίνονται παράλληλα με τα μαθήματα αλλά…

    Πάμε και για τη λήξη. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση η χρονιά τελειώνει στις 20 Ιούνη ενώ στη δευτεροβάθμια στις 30. Τα μαθήματα και πάλι δεν τελειώνουν τότε. Για μεν τα πρώτα τελειώνουν στις 15 του μήνα ενώ για τα άλλα; Όποτε αποφασίσει το υπουργείο, διαφορετική ημερομηνία τον κάθε χρόνο. Τυπικά στις 31 Μαΐου, αλλά με το ανακάτεμα των εισαγωγικών εξετάσεων για τα ΑΕΙ με τις απολυτήριες εξετάσεις των λυκείων και για να μην απασχολούμαστε το καλοκαίρι, οπότε και έπρεπε να πληρωθούμε έξτρα, περιορίστηκε ο χρόνος για τα μαθήματα! Κι επί ενάμιση μήνα τραβιόμαστε.

    Το θέμα είναι πως στην Ελλάδα οι (γραπτές) εξετάσεις έχουν πάρει μυθικές διαστάσεις. Και όταν το χειμώνα γίνονται τα (επιβεβλημένα από το πρόγραμμα) ωριαία διαγωνίσματα τα πάντα γίνονται ένα μάτσο χάλια αφού επικρατεί η άποψη πως προέχει το διάβασμα γι’ αυτά απ’ τη συμμετοχή στα υπόλοιπα μαθήματα. Αλλά πώς αλλιώς να αντιμετωπιστεί το θέμα όταν η γραπτή εξέταση θεωρείται η μόνη αδιάβλητη αξιολόγηση (βλέπε και πόσα λέγονται για τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ: όσοι προσλήφθηκαν μ’ αυτές παίρνουν μπόλικα μόρια σ’ αντίθεση με μας της επετηρίδας).

    Συνεχίζεται

  89. Θα συνόψιζα τον προσανατολισμό του οικονομικού προγράμματος που αποσκοπεί στις ευεργετικές συνέπειες του χειμερινού τουρισμού κατά την προτεινόμενη περίοδο αργίας με την φράση
    «Λευκά υπάρχουν«…

  90. sarant said

    88: Πες τα!

    89: 😉

  91. Ηλεφούφουτος said

    Στάζιμπε ο πολυς κόσμος τον Πολάνσκι, το Σκολιμόφσκι, το Φόρμαν, το Μακαβέγεφ τους ξέρουν από τη μετά την αποσκίρτησή τους παραγωγή (άρα δι εντ)

    Κι εγώ κονέκ το είχα μάθει μικρός απ τα κινούμενα σχέδια (ο Μπ και Λ δεν ήταν το μόνο πολωνικό).

    Ηχητικά ακούγεται μόνο στο φινάλε ενός ρωσικού καρτούν ) «τουτ φιλ’μου κανιέτς/ κτο σματριέλ μαλαντιέτς»)

    Κατα τ άλλα

    Λευκή μαγεία (το αντίθετο της μαύρης)

    Αλλά νομίζω ότι σε μια μονογραφία για το λευκό εξέχουσα θέση οφείλει να έχει το αντίστοιχο κεφάλαιο από το Μόμπι Ντικ
    http://www.classicreader.com/book/309/42/

  92. Λευκές Κυριακές για ψώνια, λευκές εβδομάδες για χαρταετό, γιατί όχι και λευκές ώρες για καφέ; http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=30903

    Χρωματιστά είναι και τα γράμματα.
    Από τη μία, τα γαλάζια γράμματα του Γ. Κανελλόπουλου αφορούν σε προσωπικές παρελθοντικές καταστάσεις, φλυαρίες, παλινδρομήσεις, παθητικότητα.
    Τα γαλάζια σου γράμματα
    κάθομαι και διαβάζω
    και με παίρνουν χαράματα
    καθώς πίσω κοιτάζω.
    Τα γαλάζια σου γράμματα
    τρυφερές αναμνήσεις
    να μου λες χίλια πράματα
    μα δε λες αν γυρίσεις.[…]
    Τα γαλάζια σου γράμματα
    μαχαιριά κάθε λέξη
    και με πιάνουν τα κλάματα
    σε ρωτώ τι έχω φταίξει. […]
    Μια ζωή περιμένω
    μα δε γίνονται θάματα
    μια ζωή σ’ ανασταίνω
    στα γαλάζια σου γράμματα.

    Από την άλλη, τα κόκκινα γράμματα του Γ. Ρίτσου είναι μόλις τρία και περικλείουν συλλογική δράση, κοινό πόνο, κοινούς στόχους, μέλλον που έχει κερδηθεί.
    […] από κανέναν δεν το δανειστήκαμε το κόκκινο.
    – δικό μας αίμα
    Τρία κόκκινα γράμματα
    σεμνή υπογραφή του λαού μας
    στις λεωφόρους του μέλλοντος
    ο δρόμος φεύγει γρήγορα
    η Ιστορία δεν γυρίζει πίσω…»

  93. Μάχη Παππά said

    Διαβάζοντας τα παραπάνω σχόλια διαπίστωσα με μεγάλη μου λύπη πως το μεγαλύτερο ποσοστό των σχολίων αφορά την ονομασία και όχι την πραγματική ουσία του δημοσιεύματος.Ακόμα και σε αυτές τις τραγικές για πολλούς από εμάς συνθήκες συνεχίζουμε να μην εκφράζουμε ξεκάθαρες απόψεις και ίσως να μην έχουμε κιόλας . Αυτοί που μεθοδεύουν τις,προφανώς έχουν μελετήσει λεπτομερώς το θέμα και καλλιεργώντας την λογική της ατάκας, της φευδοφιλοσοφίας και της αποστροφής από την πολιτική τοποθέτηση, έχουν καταφέρει να μας κρατούν αμέτοχους και σε απόσταση από την πραγματική διάσταση των εκάστοτε γεγονότων.

  94. «Εμείς εδώ λεξικολογούμε», την έχουμε χαμένη τη μάχη…

  95. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Στην χώρα που δημιουργήθηκε η δημοκρατία, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή. Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια (πεινασμένη και άνεργη) ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ.

  96. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Στον Γέροντα Παστίτσιο.!!! Αν και τίποτα δεν με εκπλήσει πλέον στο ελλαδιστάν, τελικά συγχύστηκα.

  97. Σεντόνι έβγαινε κι είπα να το κόψω:
    Ας πάω όμως και στις «λευκές βδομάδες». Ο όρος δεν είναι καινούριος στην εκπαίδευση. Χρησιμοποιήθηκε πριν καμιά δεκαριά χρόνια. Αφορούσε μετακίνηση για μια βδομάδα τάξεων (ή τμημάτων) από ορισμένα σχολεία (νομίζω γυμνάσια μόνο) σε περιοχές κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα. Οι μαθητές συνοδεύονταν από καθηγητές ποικιλίας ειδικοτήτων ώστε να συνδυάζουν το σκι με το μάθημα: το πρωί πήγαιναν για μαθήματα σκι ενώ το απόγεμα, σε σχολείο της περιοχής έκαναν μάθημα. Το πόσο και τι μάθημα μπορούσε να γίνει βέβαια μετά από ένα πρωινό που ξεθεώνονταν στο σκι, είναι άλλο θέμα, πάντως, όλο και κάτι γινότανε. Το δεύτερο (ή τρίτο; δεν θυμάμαι, τον τελευταίο πάντως) χρόνο το πρόγραμμα επεκτάθηκε και σε πράσινες βδομάδες. Δηλαδή, εκτός από εκδρομές σε χιονοδρομικά καθιερώθηκαν και εκδρομές σε άλλα ορεινά χωριά με περιβαλλοντικό πρόγραμμα το πρωί (και μάθημα το απόγεμα). Τα σχολεία που είχαν ήδη συμμετάσχει σε λευκή βδομάδα δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε άλλη λευκή, αλλά μπορούσαν να πάρουν μέρος σε πράσινη!

    Ωραία δεν ακούγονται όλ’ αυτά; Πράγματι, ωραία ήταν κι έχει κι άλλο, καλύτερο. Τα έξοδα ήταν πληρωμένα από κάποιο πρόγραμμα δίκην ΕΣΠΑ! Ξενοδοχεία, λεωφορεία, κάρτες σκι, νοίκι εξοπλισμού, όλα από το πρόγραμμα. Τι σχέση έχουν με τη σημερινή πρόταση; Μα με ποιον άλλο τρόπο θα επιβεβαιωνόταν πως η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά τη δεύτερη φορά σαν φάρσα;

    Επί της ουσίας της τωρινής πρότασης. Αυτοί που κόπτονται δήθεν να μην χάνονται ώρες και καθορίζουν ποινές όταν γίνονται καταλήψεις (γιατί τι άλλο από ποινή είναι η υποχρέωση να γίνονται μαθήματα την περίοδο των καθιερωμένων διακοπών χωρίς να δέχονται την πρόταση για περικοπή περιπάτων κλπ) είναι τελείως χαλαροί όταν έχουν οικονομικό συμφέρον (όπως στην περίπτωση που δεν προσλαμβάνουν τους απαιτούμενους αναπληρωτές) ή θεωρούν πως θα βγάλουν χρήμα (όπως στην πρόταση για τις εμβόλιμες διακοπές).

    Οι ενστάσεις όλες που έχουν αναφερθεί παραπάνω είναι όλες σωστές. Την τελευταία στιγμή αλλαγές που δεν βοηθάνε ακόμα κι αν κάποιοι είχαν το χρήμα να πάνε διακοπές, που αφού δεν το έχουν ούτε στους παππούδες στο χωριό δεν θα πάνε αλλά θα βρουν την ευκαιρία να κοιμηθούν, να πάνε φροντιστήριο, καφετέρια και γενικά να βρεθούν έξω απ’ το σχολείο χωρίς το άγχος των απουσιών.

    Υπάρχει ανάγκη για επιπλέον διακοπές; Η δική μου άποψη είναι πως ναι. Αλλά όχι τώρα. Θα διαφωνήσω με αρκετούς από τους συνσχολιαστές εδώ. Τέλη Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη, είναι απαραίτητη μια ανάπαυλα. Ας είχαμε λιγότερες παράτες και προετοιμασίες για τις «σχολικές γιορτές’΄που γίνονται εκείνες τις μέρες και ας υπήρχε μια βδομάδα ανάπαυλας. Γιατί απ’ την έναρξη των μαθημάτων μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων είναι μακρύς ο καιρός. Πάνω από τρεις μήνες γεμάτοι. Ενώ Μετά τα Χριστούγεννα υπάρχουν διάφορες ευκαιρίες χαλάρωσης.

  98. gg said

    @ 24 Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει και λευκός χρυσός και λευκόχρυσος. Ο δεύτερος είναι το χημικό στοιχείο Pt ή αλλιώς πλατίνα. Ο πρώτος είναι αυτός που συχνά λανθασμένα – κατά την άποψή μου – αναφέρεται λευκόχρυσος στα κοσμηματοπωλεία, δηλαδή ένα κράμα χρυσού σαν όλα τα άλλα (14,18,24 καράτια), με μέταλλα όμως που του δίνουν χρώμα ασημί, αντί για το κίτρινο χρώμα με το οποίο όλοι έχουμε συνηθίσει. Αντίστοιχα υπάρχει και ροζ χρυσός που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε χαλκό κ.ο.κ. (http://en.wikipedia.org/wiki/Colored_gold).

  99. @ 88

    Νομίζω το έχω ξαναναφέρει τόσα χρόνια σε νυκτερινό τεχνικό λύκειο μερικές φορές μας θυμότουσαν στην έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά ποτέ στην λήξη !!
    Εννοώ πως ερχόταν διαταγή για το πότε άρχιζετο διδακτικό μας έτος (ίσως γιατί ερχότανε κι ένας πρωτοκλασσάτος στον αγιασμό) αλλά ξεχνάγανε πάντα να μας πουν πότε λήγει, στην πράξη το υπουργείο δεν ήξερε πως υπήρχαμε τότε, τώρα πλέον απλά δεν υπάρχουμε

  100. sarant said

    98: Πολύ σωστά, άλλο λευκός χρυσός και άλλο λευκόχρυσος

    Και αν πάμε στα σύνθετα, να μην ξεχάσουμε και τον λευκοπλάστη.

    99: !!!

    95-96: Άσε…

  101. Πάνος με πεζά said

    Και φυσικά υπάρχει και ο λευκοσίδηρος, ευρύτερα γνωστός ως τενεκές.

  102. NM said

    1 Με τη φόρα που πήρανε δεν αποκλείεται να απαγορευτεί το σπιτικο μαγειρεμα μια στο κάθε τόσο για να ενισχθεί και ο συμπαθής κλάδος των ταβερνιάρηδων.
    2. Πολύ σωστά. Εδώ είναι Μεσόγειος. Τι νόημα έχουν διακοπές για «σεμαίν μπλάνσ» ; Εμείς πρέπει να παίρνουμε μέρες διακοπών μόνο για Μπλάνσ Επιφανί !
    3. Αν τελικά καθιερωθούν διακοπές προς ενίσχυση των ρουμλετάδων, να δώ τι θα λέει μετά ο Πρετεντέρης για χαμένες ώρες διδσκαλίας λόγω απεργιών. (Το αναφέρει κάπως πιο ευγενικά και η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ αυτό)

  103. spiral architect said

    Aξίζει:
    […] Οι λευκές εβδομάδες είχαν φτάσει στην Αίγλη πολύ πριν τις μάθουν τα παιδιά στο σχολείο. Εβδομάδες αναψυχής για την τόνωση του τουρισμού. Η χώρα είναι άλλωστε πάντα έτοιμη να επανακάμψει μετά από μια καταστροφή. Success Story! Κι οι κυνηγοί ήρθαν στα Γιάννενα για αναψυχή, έτοιμοι για την αλλαγή του χρόνου. Με τα σκυλιά τους, τους βαστάζους τους και τις γαλότσες τους βρωμίζουν το χιόνι. […] 😐

  104. Ορεσίβιος said

    Άσπρισε ο τόπος απ’ τα σχόλια…Επιτέλους είδαμε άσπρη μέρα. Καλά λένε, «μην περιμένεις να χιονίσει να δεις άσπρη μέρα».
    Ας το γλεντήσουμε λοιπόν: http://www.youtube.com/watch?v=yhAYtq_q43o

  105. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    19.>>Να πάω να κάνω σκι στην Αίγινα μου λες; Μάρτη μήνα;
    είναι κρύα τα νερά ακόμη ε; 🙂

    Λευκή, λευκότερη κι απ’ την αυγή
    Η Λεωνόρα, Ινφάντη απ’ την Καστίλη

    Λευκή σοκολάτα,λευκό ξύδι,
    Λευκά κύτταρα
    Λευκό φως
    Λεύκη, το νησάκι μας ανατολικά ανατολικά,με τα λευκά κοχύλια της πορφύρας.
    Λεύκα

    55.>>μένει λευκό το γιασεμί.
    Υπέροχο.Και
    Λευκό μου γιασεμί μη νυχτώσεις

  106. Αρκεσινεύς said

    http://www.valentine.gr/madonnalily_gr.php

  107. Πάνος με πεζά said

    Από άλλο άσπρισε ο τόπος… Από την ίδια την ιδέα της «λευκής βδομάδας»… Πώς λέγαμε παλιά «τι είναι λευκό κι έχει μαστίγιο»…

  108. 24 Yannis:

    > Σίγουρα σε άλλες γλώσσες είναι διαδεδομένο επώνυμο
    (ακόμη και σε αφροαμερικανούς!).

    «I ‘m not black like Barry White, / no, I am white like Frank Black is.»

    Δεν τα καταφέρνω να βάλω λίκνο από το τάμπλετ, Bloodhound gang – Fire water burn. (Αν μπορείτε δείτε κάποιο εναλλακτικό. Το επίσημο βιντεοκλίπ είναι λίγο αηδιαστικό).

  109. yannisd said

    98: Δεν ήξερα ότι υπάρχει λευκός χρυσός ή ροζ χρυσός, ευχαριστώ!
    101: Ηδη στο 24, αλλά αυτός παραμένει σίδηρος με επικάλυψη κασίτερου.

    Απορώ πώς δεν το έχει αναφέρει κάποιος μέχρι τώρα.
    Ο λευκέρυθρος, στην καθομιλουμένη, δε θα έπρεπε να είναι ο γάβρος; 🙂

  110. yannisd said

    108: Σωστή παρατήρηση για το μαύρος. Αστοχία μου.

  111. spiral architect said

    – Η γριά το μεσοχείμωνο ξυλάγγουρο γυρεύει. :mrgreen:
    καθώς και άλλες παροιμίες επί τη ευκαιρία της έλευσης της λευκής εβδομάδας, από το καλό ιστολόγιο του Θοδωρή.

  112. Αρκεσινεύς said

    Κρίνοι του περσινού Απρίλη, κάπου στην ανατολική Αττική:

  113. sarant said

    111: Όπως, για παράδειγμα,
    – Ο κώλος μας ξεβράκωτος κι η σκούφια μας με φιόρα.

  114. Λευκάδα, πάμε

    (λευχαιμία, φεύγουμε)

  115. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    104.>>Ας το γλεντήσουμε λοιπόν.
    Τις μυγδαλιές αρώτησα ποιο άσπρο είν΄ πιο άσπρο

    Λευκοθέα
    λευκόσαρκα ροδάκινα ,γιάμ

    Οι φθινοπωρινές διακοπές (της Τουσαίν-Αγίων Πάντων,όπως λεγόταν παλιότερα),στα σχολεία της Γαλλίας,λένε καθιερώθηκαν σε σχέση με αγροτικές δουλειές (για να μαζέψουν τις πατάτες) και οι φλεβαριάτικες για τα χιόνια όπου μετακομίζουν οι τάξεις ολόκληρες στα σαλέ και γίνονται (μαζί με το σκι) και διάφορες άλλες «περισκολέρ».
    Η μικρή ιστορία των θερινών διακοπών, περιλαμβάνει και συσχετισμό με τόνωση του τουρισμού ! voila:
    Petite histoire des grandes vacances

  116. Πάνος με πεζά said

    Λεύκανση αιδοίου και λεύκανση σφιγκτήρος… Μια νέα μόδα,αν δεν έχετε τι να κάνετε στη «λευκή σας βδομάδα»…:)

  117. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    λευκά κρινάκια του γιαλού

  118. Άσχετο τελείως (αφού δεν «αποδόθηκε λευκός στην κοινωνία»…), αλλά σημερινό: Το τριμελές πρωτοδικείο Αθηνών καταδίκασε τον Γέροντα Παστίτσιο ή κατά κόσμον Φίλιππο Λοΐζο σε δέκα μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, για εξύβριση θρησκεύματος κατ’ εξακολούθηση.

  119. Συγνώμη, τώρα βλέπω ότι ήδη αναφέρθηκε. Τουλάχιστον δεν θα πάει φυλακή ο άνθρωπος αν δεν υποτροπιάσει…

  120. sarant said

    118: Φαντάζομαι ότι θα κάνει και έφεση, αλλά έτσι κι αλλιώς είναι πολύ κακή είδηση.

  121. spiral architect said

    @119: Κι αν του καταλογίσουν συνυπευθυνότητα π.χ. σε κάποιο τροχαίο, τι γίνεται;

  122. yannisd said

    120: Η είδηση ήταν κακή από τη στιγμή που άρχισε η δίωξη (με καταγγελία του Χ. Παππά).

    Συνειρμικά: Τα λευκά γουνάκια των δικαστών.

    Περίμενα, επίσης, ότι ο Γς θα έγραφε κάτι για τα λευκά γιακαδάκια στις μαθητικές (ταιριάζουν με το θέμα) ποδιές 🙂

  123. spiral architect said

    Το ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έριξε το θειο στα σκυλιά ήταν τρολιά.
    Το ότι 27χρονος στην Ελλάδα πάει φυλακή για σατιρική σελίδα στο FB δεν είναι
    .
    (τουιτερικόν)

  124. spiral architect said

    Επί της προκείμενης ανάρτησης, ιδού και η αντίθετη άποψη μέσω του γνωστού βλαχονεοφιλελέ ιστοτόπου:
    […] Επί της ουσίας οι ξενοδόχοι έχουν δίκιο. Τα βουνά είναι καταπληκτικά, κι είναι κρίμα να μη μάθουν σκι τα παιδιά τώρα που μπορούν. Αλλά βέβαια δεν κάνει να τα λέμε αυτά, χαλάνε το κλίμα της μιζέριας.
    (μην πω καμιά βαριά κουβέντα βραδιάτικα) 😈

  125. aerosol said

    #81: Δεκτή η ένσταση, Νεοκίδιε. Μια χαρά κινούμενα σχέδια ήταν -όπως όλα της θαυμάσιας πολωνικής σχολής. Αλλά το λεπτό και το παχύ αγοράκι που έμπλεκαν σε μπελάδες… κάτι μου θυμίζουν, βρε! Κόνιεκ (τό’ λεγα κι εγώ).

  126. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    121 – Αυτό που έπρεπε να γίνει και τώρα, ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΙΑ ΛΙΘΟΒΟΛΙΣΜΟΥ.

  127. 91: Οι Πολωνοί, ηλεφού, είχαν/έχουν μπόλικη αξιόλογη φιλμογραφία, πριν διαβούν το παραπέτασμα.

    125: Μα καλά, το κάπα δεν το βλέπατε στο όνομα των ηρώων; και δεύτερο σύμφωνο για τον ίδιο φθόγγο; Σας παρέσυρε μάλλον η ομοιοκαταληξία.

  128. Αν και δεν είναι στρόγγυλο το νούμερο για τα γούστα μου, κανείς λουρκίζων δεν λέει όχι σε λίγη σπαμακόπιτα…

  129. Πέπε said

    @ΓΜαλλος, 88:

    >>Το διδακτικό έτος στην Ελλάδα, αρχίζει 1η Σεπτέμβρη. Τότε γιατί τα μαθήματα αρχίζουν στις 11; Μυστήριο.

    Δεν είναι ακριβώς έτσι. Πρώτη Σεπτεμβρίου αρχίζει το σχολικό έτος, και 11 το διδακτικό.

    @όλο τον κόσμο:

    Λευκά πράγματα υπάρχουν χίλια δυο, από γάμους μέχρι θανάτους, αλλά άμα είναι να λεξιλογούμε δε θα ‘πρεπε και να δούμε λίγο τι ακριβώς σημαίνει το μεταφορικό «λευκός»; Ξεκινάω μια προσπάθεια, συμβάλετε.

    Στη λευκή κόλλα και τον λευκό θάνατο δεν υπάρχει ιδιαίτερη μεταφορά. Η άγραφη κόλλα είναι πράγματι λευκή (οκέι, με ρίγες), όπως και η ηρωίνη. Βέβαια θα άξιζε να διερωτηθεί κανείς γιατί τόσο ο λευκός θάνατος όσο και η «άσπρη» (πεπαλαιωμένη αργκό) αναφέρονται μόνο στην ηρωίνη κι όχι στην εξίσου λευκή κοκαΐνη.
    Κυριολεξία έχουμε και στη λευκή ψήφο (συνήθως απλά «λευκό»), τη λευκή σημαία και, με λίγη φαντασία, τον Λευκό Πύργο (ίσως παλιά να τον είχαν ασβεστωμένο).
    Στην εξουσιοδότηση «εν λευκώ» πώς ακριβώς θα ορίζαμε τι εννοούμε; Ένα κυριολεκτικότερο συνώνυμο; Θα έλεγα «χωρίς περιορισμούς», αλλά όχι πως το βρίσκω και τέλειο.
    Στη λευκή επιταγή έχουμε συνάντηση της σχεδόν κυριολεκτικής σημασίας (δεν είναι ένα κομμάτι λευκό χαρτί σαν το λευκό ψηφοδέλτιο, είναι όμως λευκή -σαν τη λευκή κόλλα- σ’ ένα σημείο όπου κανονικά κάτι θα έγραφε) και του «χωρίς περιορισμούς» του «εν λευκώ».
    Ο λευκός γάμος πάλι, όπως και η λευκή ισοπαλία, είναι διαφορετική περίπτωση: η περίπτωση όπου δεν έγινε το βασικότερο που ήταν να γίνει (να μπουν γκολ κατά Γς). Βέβαια εγώ ως λευκό γάμο ήξερα μόνο εκείνον που γίνεται απατεωνίστικα μεταξύ ατόμων που απλώς θέλουν να προσφέρουν κάποια νομική διευκόλυνση ο ένας στον άλλο χωρίς κατά τα άλλα να συμβιώνουν. Γάμος κανονικός με συμβίωση και όλα τα κομφόρ εκτός από σεξ δεν ήξερα ότι λέγεται έτσι (μάλιστα νομίζω ότι νομικά ορίζεται κάπως αλλιώς, «μη ολοκληρωμένος» ή κάτι παρόμοιο. Αλλά και στον απατεωνίστικο λευκό γάμο, πάλι κάτι πολύ βασικό που ήταν να γίνει δεν έγινε (βασικά δεν έγινε τίποτα).
    Ο λευκός ήχος άλλη περίπτωση πάλι. Άκουσα πρόσφατα ότι υπάρχουν ήχοι και σ’ άλλα χρώματα, γκρι, μπλε κλπ.. Ίσως κανένας ηχολήπτης να ξέρει να μας διαφωτίσει σχετικά.
    Λευκή νύχτα: στην περίπτωση της χώρας των Υπερβορείων, σχεδόν κυριολεξία. Στην περίπτωση που απλώς το ξημερώσαμε, πάντα την έβρισκα λίγο ατυχή έκφραση, αφού όση μαυρίλα έχει μια νύχτα, άμα ξενυχτήσεις τη βλέπεις ολόκληρη ενώ με τον ύπνο γλιτώνεις καν καμπόση.
    Τη λευκή αποχή (για μαθητές: μπαίνεις μέσα κανονικά για να μη φας απουσία, αλλά αρνείσαι να συμμετάσχεις στο μάθημα – δηλαδή ένας ανώδυνος εξυπνακισμός) και τη λευκή απεργία (για Ιάπωνες: δηλώνεις απεργός και δουλεύεις κανονικά, δεν ξέρω όμως αν πληρώνεσαι κιόλας) τις αναφέραμε; Πάνε μαζί με τον λευκό γάμο και τη λευκή ισοπαλία – δε γίνεται αυτό που περίμενες να γίνει.

    Λευκόχρυσος / λευκός χρυσός, λευκά αιμοσφαίρια, λευχαιμία, λεύκη και πολλά άλλα που αναφέρθηκαν πλησιάζουν λίγο έως πολύ την κυριολεξία.

    Άσπρη μέρα, λευκή μαγεία: απλώς αντίθετα του «μαύρη -», βλ.λ.

    [Εννοείται πως όπου λέω «δεν υπάρχει μεταφορά αλλά κυριολεξία» αναφέρομαι μόνο στη λέξη λευκός. Στη δεύτερη λέξη του σύμπλοκου συχνά υπάρχει (ο λευκόχρυσος δεν είναι χρυσός, ο λευκός χρυσός όμως είναι).]

    @Gpoint, 114: Λευκάδα, αλλιώς Αγία Μαύρα!!

    @Sarant, 100: Λευκοπλάστης, εκτός από το τσιρότο, είναι και κατιτί στη βιολογία. Ε;

  130. sarant said

    Ωπ, ο Στάζιμπος έγινε Αλφρέδος και πέτυχε το σχόλιο αριθ, 200.000!

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

    Κατά σύμπτωση, τώρα ετοίμαζα τη σπαμακόπιτα!

  131. spiral architect said

    Τη λευκή σοκολάτα την είπαμε; 🙄

  132. Και λευκή θάλασσα το Αιγαίο για τους σλαβόφωνους, αλλά θα σκάσει σε λίγο μύτη η Μαρία, να μας πει ότι το ξανάπαμε…

  133. Πέπε said

    …οπότε, τώρα που το σκέφτομαι, «λευκός θάνατος» θα μπορούσε και να είναι ένας θάνατος όπου παραμένεις ζωντανός (κατά τον λευκό γάμο, λευκή απεργία και όλα τα άλλα όπου δε γίνεται το βασικό που περιμένουμε), π.χ. ο κλινικός θάνατος.

  134. Πέπε said

    131: Με σταφίδες!

    132: Και για τους Έλληνες παλιότερα (Άσπρη Θάλασσα).

  135. 130: Μάλλον τα γρήγορα πιστόλια με άφησαν να κερδίσω και να πανηγυρίσω μόνος μου…

  136. sarant said

    132: Για τους Τούρκους πάντως Άσπρη Θάλασσα

  137. Ε, ναι, λευκή, άσπρη, αυτό εννοούσα. Δεν ξέρω καν αν υπάρχουν διαφορετικές λέξεις, λευκός και άσπρος.

  138. Αρκεσινεύς said

    Στου βράχου τη σχισμάδα

    Ακριβώς πριν από 2 χρόνια.

  139. Αρκεσινεύς said

    και το γνωστό παλιό μαθητικό ανέκδοτο:

    -Πώς έγραψες;
    -Χάλια. Λευκή κόΛλα έδωσα.
    -Κι εγώ το ίδιο.
    -Λες να πούνε ότι αντιγράψαμε;

  140. 138 Μάλλον δεν πήγαινε καλά το ρολόι του Νόκια…

  141. Yannis said

    129: Από το 24…
    Σημασίες: Χρώμα, ένδειξη κενού-έλειψη pattern, ένδειξη καθαρότητας. Υπάρχουν άλλες;

    Ο λευκός θόρυβος είναι αυτός που είναι εντελώς τυχαίος. Αναφέρεται σε οποιοδήποτε σήμα επιδέχεται φασματική ανάλυση (ηχητικό, φωτεινό). Με κάθε επιφύλαξη… Δεν είμαι ειδικός.

    133. 🙂

  142. voulagx said

    #37: Νιουκιντ, τα ευκολως εννοούμενα παραλειπονται, και τουμπαλιν!
    #45: Σπιραλ Αρχιτεκτ, ο Βουλάγξ ειναι ακλιτος. 🙂

    Κι ο λευκος θορυβος που ακουγεται στο «I want you (She ‘s so heavy)» των Μπητλς, θεμα για το οποιο αρμοδιοτερος εμου ειναι ο Δυτης: http://dytistonniptiron.wordpress.com/2010/07/14/iwantyou-shessoheavy/

  143. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    128.>> στρόγγυλο το νούμερο

    Για «στρόγγυλη» (σφραγίδα) ακούω συχνά και σκέφτομαι ότι τελικά η λέξη αυτή τονίζεται και στις τρεις συλλαβές της! στρόγγυλη,Στρογγύλη και στρογγυλή.Ε;

  144. Γς said

    Αρνάκι άσπρο και παχύ.
    Πως καταλαβαίνεις ότι είναι άσπρο στο σκοτάδι;

    Το τσιμπάς.

    Αν είναι άσπρο θα κάνει “μπεεε!”.

    Αν είναι μαύρο “μπεεε μεν!”.

  145. ππαν said

    124: Κρίμα, κάποτε διάβαζα τα βιβλία της….

  146. Γς said

    Αλογο άσπρο και παχύ. Σαν κι αυτό που καβάλαγε ο Αναξ.

    Ερχεται κάποιος σε μια όαση με το Τζιπ του.

    -Δεν θα το πιστέψετε. Μου χάλασε το τζιπ στην έρημο και μου το έφτιαξε ένα άσπρο άλογο!

    -Τυχερός ήσουν! Κυκλοφορεί κι ένα μαύρο, που δεν έχει ιδέα από αυτοκίνητα.

  147. κατερινα said

    ποσο μαλλον που ακουγεται οτι η λευκη εβδομαδα θα συνδυαστεί με λευκες νυχτες του τυπου: «Λευκή νύχτα» σήμερα στην Αθήνα με ανοιχτά ως αργά καταστήματα και μουσεία – Αντιδρούν οι εμποροϋπάλληλοι
    http://www.lifo.gr/now/greece/39768
    🙂

  148. Yannis said

    146: Ασπρο άλογο, δηλαδή Λεύκιππος;

  149. Yannis said

    129: @Sarant, 100: Λευκοπλάστης, εκτός από το τσιρότο, είναι και κατιτί στη βιολογία. Ε;

    Δομές/οργανίδια σε φυτικά κύτταρα που περιέχουν άμυλο ( http://en.wikipedia.org/wiki/Leucoplast ).
    Τα γράφουν με c.

    Τα τσιρότα γράφονται με k (υποθέτω λόγω γερμανικής πατέντας) και υπάρχουν πολλών ειδών: leukoplast , leukopore , leukofix.
    Το περίεργο εδώ είναι ότι το λευκό δηλώνει τσιρότο και το 2ο συνθετικό τον τύπο!
    Να μια άλλη σημασία για το λευκό 🙂

  150. Μαρία said

    Ο ξενοδόχος δάσκαλος.
    http://www.efsyn.gr/?p=166122

  151. Γς said

    149:

    >Τα τσιρότα γράφονται με k

    Ναι, όπως το ψάρι. Με τρία λάμδα

  152. Αρκεσινεύς said

    140.Το ρολόι πήγαινε σωστά. Η φωτογραφία που ανέβηκε ήταν, κατα λάθος, η διπλανή της.

  153. spiral architect said

    – Θέλω να ακούσω την κοινή δήλωση των συναρμοδίων «υπουργών».
    – Θέλω να ακούσω τα σχόλια των «διαμορφωτών της κοινής γνώμης».
    – Θέλω να ακούσω τις αντιδράσεις των «επιχειρηματικών κλάδων», που έχουν «έννομο συμφέρον» για παρόμοιες μελλοντικές κοινές αποφάσεις.
    – Θέλω να πεισθώ έτι περαιτέρω για την κοινωνική μας κατάντια και το πολιτικό μας κριτήριο.
    Δεν ζητάω πολλά … 😦
    (τα εισαγωγικά αφήστε τα στη θέση τους)

  154. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Δεν ζητάς πολλά, ζητάς πάμπολλα. Kαλημέρα.

  155. Yannis said

    151. Εγώ ήξερα ότι το αυγό γράφεται με 2 λ (κατά Κακουλίδη/Κλυν). 🙂

    154. Κι εγώ τις κρητικές εφημερίδες. Ισως να μιλούν για άλλη μια επιτυχή παρέμβαση της υπουργού τουρισμού (σαν τότε που σταμάτησε το γκρέμισμα αυθαίρετων κατασκευών ξενοδοχείων).

  156. sarant said

    149: Δεν το είχα προσέξει αυτό με το Leuko = τσιρότο, έχει ενδιαφέρον.

  157. Yannis said

    156: Ναι, είναι ενδιαφέρον πώς μια βιομηχανία (τωρινό όνομα BSN medical GmbH) πατεντάρει ένα όνομα κι αλλάζει την αρχική σημασία της λέξης με σειρά προϊόντων. Ισως βρούμε κι άλλα παραδείγματα.
    Οι άλλες βιομηχανίες κράτησαν το «plast» για σειρές παρόμοιων προϊόντων.

  158. ilperea said

    «Αντίθετα, στην Ισπανία οι θερινές διακοπές είναι εξίσου μεγάλες με τις ελληνικές και δεν υπάρχουν οι εμβόλιμες εβδομάδες.»

    Πράγματι, κ.Σαραντάκο (επ’ ευκαιρία, Καλή Χρονιά να έχουμε), εδώ στην Ισπανία το σχολικό έτος μοιάζει αρκετά με το δικό μας και εμβόλιμες εβδομάδες δεν υπάρχουν. Αντίθετα, υπάρχουν κάποιες «εμβόλιμες» αργίες που αποφασίζονται σε επίπεδο Περιφέρειας ή/και Επαρχίας/Δήμου και «κολλάνε» με ορισμένες επίσημες αργίες με αποτέλεσμα κάποια τετραήμερα που, προφανώς, τα χαίρονται πολύ οι καθηγητές/δάσκαλοι και οι μαθητές.
    Για παράδειγμα, στην Ανδαλουσία, απ’ όπου σας γράφω, το Ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 έχει ως εξής:
    Έναρξη πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας στις 10/9/13 και 16/9/13, αντίστοιχα.
    Διακοπές Χριστουγέννων 23/12/13 έως και 7/1/14.
    Διακοπές Πάσχα 14/4/14 έως και 20/4/14 (μία εβδομάδα λιγότερο από εμάς).
    Επιπλέον, τα σχολεία παραμένουν κλειστά για ακόμη 12 ημέρες που αναλύονται σε: Έξι αργίες του Κράτους, τρεις αργίες της Περιφέρειας και έως τρεις επιπρόσθετες αργίες που η Περιφέρεια της Ανδαλουσίας επιτρέπει στις Επαρχίες να επιλέξουν κατά κρίση.
    Περάτωση σχολικού έτους στις 24/6/14.
    Σύνολο εργασίμων ημερών 181 και 178 για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, αντίστοιχα.
    Και μια και το ‘φερε η κουβέντα, κι εδώ (στην Ανδαλουσία) η Περιφέρεια (λόγω κρίσης, κλπ) έχει ήδη προβεί στην μείωση των δαπανών και του προσωπικού (όχι του καθηγητικού) των σχολείων, αλλά και στην αύξηση των μαθητών ανά τάξη (στο σχολείο που πάει η κόρη μου – δημοτικό – ο αριθμός κυμαίνεται από 25 έως 30).

  159. Θυμάμαι μικρός ότι κυκλοφορούσαν (στο σπίτι μας τουλάχιστον) διάφορων ειδών λευκοπλάστες — πολύ αργότερα έμαθα ότι η λέξη ήταν εμπορική ονομασία — μεταξύ των οποίων tensoplast και traumaplast (το hansaplast βγήκε αργότερα). Το traumaplast έγραφε στο χαρτάκι του ότι «griech. trauma = Wunde», δεν θεωρούσε όμως χρήσιμο να πει τι σήμαινε plast (τι να πει άλλωστε;)
    Κάπως παρόμοια, συνέβη — μαθητής ακόμα — να αγοράσω Scheriproct, μια αλοιφή της Schering για τις αιμορροΐδες, και θυμάμαι ότι αναρωτιόμουν «άραγε το δεύτερο συνθετικό είναι αυτό που φαντάζομαι;» Αυτό δεν το έγραφε στη συσκευασία…

  160. Αλλος αναγνώστης, βλέπω, έχει το ανδαλουσιανό όνομα κι άλλος τη χάρη!

  161. physicist said

    Άσχετο: Προσοχή στους οικιακούς σας ψυγειοκαταψύκτες. Αρχίζουν πλέον να στέλνουν σπαμ μέηλ δεξιά κι αριστερά, και η Εν Ες Έι καραδοκεί.

    http://www.spiegel.de/netzwelt/web/kuehlschrank-verschickt-spam-botnet-angriff-aus-dem-internet-der-dinge-a-944030.html

  162. yannisd said

    159: Τα φάρμακα και τα είδη πρώτων βοηθειών είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα (ας θυμηθούμε το Algon).
    Οσον αφορά τα τσιρότα, αναρωτιόμουν από χθες γιατί να λέγεται λευκοπλάστης αφού δεν είναι λευκό.
    Μήπως ο εφευρέτης του (τέλη 19ου αι.), θεωρούσε το λευκό ως συνώνυμο του μη διακρινόμενου, οπότε ένα τσιρότο που έχει χρώμα παρόμοιο με του δέρματος, θα έπρεπε να ονομάζεται λευκοπλάστης;
    Το δεύτερο συνθετικό παραπέμπει στο γύψο; Θα μπορούσε, με δεδομένη την ανθεκτικότητα του υλικού και τις δυνατότητές του.

    Η ετυμολογία εμπορικών ονομάτων θα μπορούσε να είναι επιστήμη…

    161: Ποιάνει και τα ψυγεία πάγου; 🙂

  163. Μαρία said

    Το 2ο συνθετικό παραπέμπει στη γερμανική λέξη για το τσιρότο Pflaster, απ’ το έμπλαστρο.

  164. 129 Λυπάμαι, αλλά οι νόμοι (τα ΠΔ 201/1998 για την πρωτοβάθμια και 104/1979 για την δευτεροβάθμια) που ισχύουν έχουν άλλη άποψη: Στο άρθρο 3 του πρώτου και στο 1 του δεύτερου, η παράγραφος 2 ορίζει ότι «2. Το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 21 Ιουνίου του επόμενου έτους.«. Σαφέστατα και ρητά. Τώρα, γιατί τα μαθήματα αρχίζουν στις 11 είναι άλλο θέμα (ανάλογο με το ότι σταματάνε κάποιες μέρες πριν τη λήξη).

    Παρεμπιπτόντως, το ΠΔ 104 που αναφέρω παραπάνω είναι αυτό που ορίζει ότι οι διακοπές των Χριστουγέννων ξεκινάνε στις 24/12 και τελειώνουν στις 7/1 (άρα τα μαθήματα ξαναρχίζουν στις 8). Κι όμως, ενώ είναι από τόσο παλιά, ακόμα υπάρχει η απορία σε πολλούς για το πότε ανοίγουμε μετά τις γιορτές. Ακόμα και σε εκπαιδευτικούς που όταν τους λες πως τόσα χρόνια γίνετ’ αυτό, σου λέει πως εγώ θυμάμαι που πηγαίναμε τ’ αϊ Γιαννού σχολείο. Κι όμως, κάποιοι απ’ αυτούς, ούτε σαν μαθητές δεν το πρόλαβαν:)

  165. Γς said

    162:
    >Ποιάνει και τα ψυγεία πάγου;

    Ψυγεία πάγου;
    Υπάρχουν τέτοια;
    Μήπως εννοείς ψυγεία που πιάνουν πάγο;

  166. Ουπς, στο κοπιπάστωμα δεν πρόσεξα και έβαλα της πρωτοβάθμιας. Ε, το άλλο είναι λίγο πιο δύσκολο και πιο στρυφνό (καθαρεύουσα, σκουλικάκια κλπ) αλλά δεν αλλάζει κάτι.

    Για να είναι πλήρης η απάντηση, ίσως θα πρέπει να προσθέσω πως 1 Σεπτέμβρη αρχίζει και το σχολικό έτος που όμως λήγει στις 31 Αυγούστου. Και τώρα που το ξανασκέφτομαι, οι μετεξεταστέοι εξετάζονται και προάγονται ή απορρίπτονται το επόμενο σχολικό έτος απ’ αυτό που φοίτησαν.

  167. panayacht said

    11. >>λευκή απεργία [πηγαίνουν στη δουλειά αλλά δεν δουλεύουν]

    129. >>Τη λευκή αποχή (για μαθητές: μπαίνεις μέσα κανονικά για να μη φας απουσία, αλλά αρνείσαι να συμμετάσχεις στο μάθημα – δηλαδή ένας ανώδυνος εξυπνακισμός) και τη λευκή απεργία (για Ιάπωνες: δηλώνεις απεργός και δουλεύεις κανονικά, δεν ξέρω όμως αν πληρώνεσαι κιόλας) τις αναφέραμε; Πάνε μαζί με τον λευκό γάμο και τη λευκή ισοπαλία – δε γίνεται αυτό που περίμενες να γίνει.

    Λευκή απεργία για κάποιους επαγγελματικούς κλάδους λέγεται το να πηγαίνεις κανονικά στη δουλειά σου και να ακολουθείς κατά γράμμα τον κανονισμό εργασίας (ορίστε;) και να εκτελείς μέχρι κεραίας ό,τι απαιτείται στα εγχειρίδια διαδικασιών κάθε ειδικότητας. Πας by the book στα ελληνικά.

    Εφαρμόζεται σε αεροπορικά επαγγέλματα (πιλότοι, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας), φαντάζομαι και αλλού, και παράγει μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις.

    Οπότε, πραγματικά δεν γίνεται αυτό που περιμένει (ο εργοδότης) να γίνει, δηλαδή να δουλεύεις κατά παράβαση κάποιων απαιτήσεων που ο ίδιος έχει θέσει.

    Όσο για την πρόταση της λευκής εβδομάδας έχω να πω ότι μάλλον ανήκει στην ίδια λίστα γενναιόδωρων παροχών μαζί με το γουίφι. Περιμένω εναγωνίως την επόμενη φαεινή ιδέα.

  168. physicist said

    #159. — Κάπως παρόμοια, συνέβη — μαθητής ακόμα — να αγοράσω Scheriproct, μια αλοιφή της Schering για τις αιμορροΐδες, και θυμάμαι ότι αναρωτιόμουν “άραγε το δεύτερο συνθετικό είναι αυτό που φαντάζομαι;” Αυτό δεν το έγραφε στη συσκευασία…

    Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κρυμμένο μήνυμα στο όνομα της Εταιρείας Procter & Gamble. (Πάντως υπήρχε δικηγορικό γραφείο στη Νέα Υόρκη με το όνομα Ketcham & Cheetem).

  169. Λόλης Ρες said

    Γιατί δεν δίνουν και οι ξενοδόχοι τα ξενοδοχεία τους τις περιόδους που δεν έχει κίνηση να στεγάσουν μερικές τάξεις που στεγάζονται σε απαράδεκτες εγκαταστάσεις; Ας το δουν σαν αντάλλαγμα για τη λευκή ευδομάδα.

  170. ilperea said

    160: Δηλαδή; Έχετε κανέναν Αντόνιο Ρομάν Μόνθο ντε Καρμπαχάλ Τορρόνο εδώ και δεν τον έχω πάρει χαμπάρι τόσο καιρό; 🙂

  171. Αρκεσινεύς said

    Τώρα τον θυμήθηκα:Διογένους Λαερτίου βίοι φιλοσόφων βιβλ.25,10

    · δύο τε Πτολεμαῖοι Ἀλεξανδρεῖς, ὅ τε μέλας καὶ ὁ λευκός.

    Ανήκουν στους Επικούρειους.

    http://books.google.gr/books?id=ysrigWX197EC&pg=PA353&lpg=PA353&dq=πτολεμαίος+ο+λευκός&source=bl&ots=ARq4pnm8Mk&sig=Rmpu2VVXi4s9OzYNW

  172. Αρκεσινεύς said

    171. Το βιβλίο είναι το 10.

  173. spiral architect said

    @169: Μήπως επιθυμεί και τίποτις άλλο ο κύριος; :mrgreen:

    Τελικά τα δυο καϊνάρια μας κατέληξαν σε κάποια κοινή απόφαση;

  174. 168,
    Τέτοια (όπως το Ketcham & Cheetem) έχει μπόλικα το σπαρταριστό Car Talk του αμερικάνικου NPR, όπως

    «… fictional staffers and sponsors such as statistician Marge Innovera («margin of error»), customer care representative Haywood Jabuzoff («Hey, would you buzz off»), meteorologist Claudio Vernight («cloudy overnight»), optometric firm C.F. Eye Care («see if I care»), Russian chauffeur Pikov Andropov («pick up and drop off»), Leo Tolstoy biographer Warren Peace («War and Peace»), hygiene officer and chief of the Tokyo office Otaka Shawa («oh take a shower»), Swedish snow-board instructor Soren Derkeister («sore in the keister»), and law firm Dewey, Cheetham & Howe («Do we cheat ’em? And how!»), among many, many others.[17]

    Στην ιστοσελίδα τους έχουν κατεβατό.

  175. Νεο Kid said

    Kαλα ρε παιδια(Michael & Physicist) υπαρχει σπαρταριστοτερο απο το δυστυχως πολυ αληθινο Στανταρ εν Poors?? (αμα το σκεφτοταν επιθεωρησιογραφος θα του λεγαν οτι το παρατραβαει..) 😦

  176. yannisd said

    173: Αναβάλλεται…
    http://essos.gr/article/eidisis-defterovathmia-ekpaidefsi/anabaletai_feos_lefki_ebdomada

  177. Νέο Kid Στο Block said

    176. Όχι, ρε γαμώτο! και θα μείνουν τα παιδιά αχάππαρα από σκι, να παθαίνουν σαν τον καϋμένο το Σουμάχερ όταν θα αφήνουν τη Φεράρι και θα πιάνουν τα μπατόν…

  178. spiral architect said

    @176: Aμα η μια δεν ήταν από το σωστό 😉 το σόι και ο άλλος δεν ήταν Γενικός του Ινστιτούτου του Σκατάρχη θα είχαμε άλλους υπουργούς, που όπως είπε και ο Πέπε στο #64 ούτε κι αυτοι θα’ λεγαν «σκάσε, δε σε ρωτάει κανείς εσένα!» 😛

  179. sarant said

    Τι έγινε; Μαύρισε η λευκή βδομάδα, μαθαίνω;

  180. 175,
    Ε βέβαια, neither standard nor poor. 😉

  181. 177,
    Τώρα θα σκι-στούν στη δουλειά!

  182. yannisd said

    179: Αλί και τρισαλί! Ωιμάς! 🙂
    [Το υπόλοιπο μοιρολόι στην Εφη Εφη ή στους Ηπειρώτες]

  183. Νέο Kid Στο Block said

    Καλά, μόλις τώρα πήρα χαμπάρι τη σπαμακόπιτα που πέταξε…πάει…νάταν κι άλλη…στα όρη στ’άγρια βουνά …στου Στάζυμπου τη λαίμαργη κοιλιά! 🙂

  184. Γς said

    179:
    Το Υπουργειο Παιδειας διαφώνησε με τις λευκες διακοπές χειμώνα που θελουν οι ξενοδοχοι και ο τουρισμος …… δεν υπαρχει δυνατοτητα λενε να περικωπουν περισσότερο οι ωρες των σχολειων .

  185. Δεν ξέρω για σας, αλλά οταν ακούω για λευκές νύχτες και για λευκές βδομάδες, το πρώτο πράμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι τα λευκά κελιά.

  186. Ilperea (170), έχουμε έναν Chien Andalou 🙂

  187. 179,
    Μαύρισε η λευκή βδομάδα, μαθαίνω;

    Μετά την φαιά ουσία που καταναλώθηκε…

  188. physicist said

    #174. — Χαχαχα … τύφλα νάχει η Ταμήλα Παζάρεβα. Δεν μου λες, Μιχάλη, το ξέρεις το βιβλίο Supreme Folly με σπαρταριστά αληθινά περιστατικά από τα Αμερικανικά Αικαστήρια συμπεριλαμβανομένου και του Ανωτάτου;

  189. η λαπαθί(ώ)τισσα said

    Υπάρχει και το χωριό Λευκόνοικο αλλά και η Λεύκα στην Κύπρο. Και τα δύο στα κατεχόμενα. Επίσης, στο χωριό μου, το Λάπαθος Αμμοχώστου, είχαμε ένα κορίτσι που το λέγαν Λευκού.

    Καλά το Λευκόνοικο αλλά τη Λευκορωσία πως και την ξεχάσατε;

  190. 188,
    Δεν το ξέρω, αλλά δεν θα με εκπλήξει ό,τι και να δω εκεί μέσα. 🙂

  191. physicist said

    Α, κι ένα επίκαιρο που δεν θα το βρεις στην ιστοσελίδα. Τον τελευταίο καιρό διεξάγεται στη Γερμανία η δίκη-μαραθώνιος των μελών της ακσορδεξιάς οργάνωσης που φέρονται να έχουν δολοφονήσει δέκα αλλοδαπούς μικροεμπόρους. Τα ονόματα των συνηγόρων της υπεράσπισης είναι Sturm, Helm και Stahl.

  192. Γς said

    και το κακό συναπάντημα

  193. physicist said

    #192. — Όχι, Γς, αυτό είναι άδικο. Την κυρία Sturm τυχαίνει να την έχω γνωρίσει προσωπικά σε ανύποπτο χρόνο και είναι εξαιρετική επαγγελματίας. Τη δουλειά τους κάνουνε, δεν είναι αποτέτοιοι.

  194. spiral architect said

    Το δε πρώτο μνημόνιο συνέταξε το δηκιγορικο γραφείο «Slaughter and May«. 😐

  195. spiral architect said

    😳

  196. 191, 😀

  197. Γς said

    Σφαγές και καταιγίδες.
    Και μετά ο Φυσικός λέει καιρός αίθριος [έως ολέθριος]

  198. 189,
    …και Λεύκαρα (με γνωστά κεντητά) και, φυσικά, Λευκωσία.

    Επευκαιρία, είπαμε για τα λευκώματα (όπου γράφουν τα κορίτσια δύο-δύο, αλλά και στα αυγά);

  199. Γς said

    Λευκώματα.
    Με βάζανε να γράψω «Τι εστί έρως».
    Και μετά με κυνηγούσανε οι μάνες τους!

  200. ilperea said

    186: Α, μάλιστα.. Δεν τον γνώριζα τον perro andaluz 🙂 . Κατά τα φαινόμενα (γκούγκλης, κλπ), τελευταία φορά που πέρασε από ‘δω θα ‘ταν το 2012, ε;

  201. Γς said

    Ποιόν Πέρρο; Για σκύλο σοθτ λέει.
    Πολλές φωτιές (παραδοσιακές) σήμερα κει κάτω

  202. Γς said

    Μέ άλογα που τις πηδάνε.
    [μια που μιλάμε και για πράσινα άλογα]

  203. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    193 – Κυρία είναι; κι εγώ νόμιζα οτι είναι ο Στούρμ απο τον άγνωστο πόλεμο, που εσύ μάλλον δεν τον πρόλαβες λόγο ηλικίας, κι εγώ άλλωστε ίσα που τον θυμάμαι.

  204. ilperea said

    201: και ‘γω για σκύλο μίλησα, αλλά έχω μια προτίμηση στη καστεγιάνικη εκδοχή 😉 .

  205. Γς said

    perdón

  206. physicist said

    #203. — Ναι, κόρη ενός γνωστού. Τον Άγνωστο Πόλεμο τον πρόλαβα αλλά δεν τον είδα, ένεκα που δεν είχαμε τηλεόραση.

  207. Γς said

    206:
    Η δικιά μου (συνήγορος της αντιδίκου μου) ήταν γυναίκα υπουργού που είχε γίνει εθνικός ήρωας με την υπόθεση Ντιτρού.

    Και μου έλεγαν οι συνήγοροι μου: Η δικαιοσύνη μπορεί να είναι τυφλή αλλά…

    Τελικά ήταν τυφλή!
    😉

  208. Πέπε said

    176:

    >>173: Αναβάλλεται…
    http://essos.gr/article/eidisis-defterovathmia-ekpaidefsi/anabaletai_feos_lefki_ebdomada

    Πάλι καλά!

    Βέβαια το άρθρο λέει ότι ότι η κα Κεφαλογιάννη (υπ. Τουρισμού) αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για του χρόνου, κατόπιν καλύτερου σχεδιασμού. Δηλαδή όντως απλή αναβολή, δεν ξεμπερδέψαμε ακόμη. Θα προσπαθήσω λοιπόν να μην είμαι γκρινιάρης, να μην προεξοφλώ πως ό,τι κι αν κάνουν θα είναι στραβό, και άλλα τέτοια χαζοχαρούμενα…

  209. Yannis said

    189: Λευκορωσία ανέφερε ο Γς στο 85, αλλά ο Νέο Kid είναι ασυγχώρητος που ξέχασε τα Κυπριακά ονόματα.

    163: Ευχαριστώ, τα γερμανικά μου είναι ανύπαρκτα.

    165: «Ψυγεία πάγου;
    Υπάρχουν τέτοια;»
    Υπάρχουν. Είστε μικρός και δεν τα προλάβατε (αν και κάτι έχετε γράψει γι’ αυτά, αν θυμάμαι καλά). 😉

  210. Yannis said

    208: Ισως προσπαθήσουν για μια κυανή εβδομάδα εκεί στον Ιούνιο 🙂

  211. Yannis said

    210: … διότι δεν τους βλέπω να μένουν μέχρι του χρόνου…

  212. Γς said

    208, 210:
    Αχ αυτός ο εσωτερικός τουρισμός με τις σχολικές εκδρομές.

    Παρά τρίχα θα είχα πάθει τη πλάκα της ζωής μου

  213. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    179.>>Τι έγινε; Μαύρισε η λευκή βδομάδα, μαθαίνω;

    η κακία θα μας μείνει 🙂 🙂
    το ξε-σκίσανε το πρόγραμμα τώρα.
    Άντε κάνα ημίλευκο/τριήμερο και αν…

    144.>>Αν είναι μαύρο “μπεεε μεν!”.

    BLACK Μπεεε
    BLACK Μπεεε

  214. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Οταν ο κόραξ λευκανθεί και η χιών μαυρίσει…

    Λευκίμη
    Λευκάνθη (η )

    Λευκό Παστίτσιο Με Μεγάλα Κοχύλια

  215. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    189: Καλώς ορίσατε -ο Λαπαθιώτης παρεμπιπτόντως ήταν από τη Λάπηθο, αλλά κάποιος γραφιάς πέρασε το Η για Α.

  216. Γς said

    189 @ Λαπαθί(Ώ)Τισσα

    >η Λευκορωσία πως και την ξεχάσατε;

    Δεν τη ξεχάσαμε (# 85)

  217. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ηλευκή παλίρροια στη Μαδρίτη

  218. Γς said

    213 b:

    Μ e r a v i g l i o s o !

  219. η λαπαθί(ώ)τισσα said

    Για τη Λευκή Φρουρά του Μπουλγκάκωφ είπαμε;

  220. η λαπαθί(ώ)τισσα said

    Ακόμη μια συγνώμη. Σύγχυση και όχι σύγχιση εννούσα λίγο πιο πάνω

  221. 214,Λευκό Παστίτσιο Με Μεγάλα Κοχύλια

    Παραλλαγή εμπνευσμένη από μια μικρή λευκή αχιβάδα.

  222. Γς said

    Για την άσπρη πέτρα την ξέξασπρη κι’ απ’ τον ήλιο ξεξασπρότερη, που σπάει σε σκύρα ξέξασπρα κι’ απ’ τον ήλιο ξεξασπρότερα είπαμε;

  223. Γς said

    Ούτε για Edelweiss

  224. sarant said

    Πού να τα βρούμε όλα τα άσπρα και τα λευκά του κόσμου!

  225. η λαπαθί(ώ)τισσα said

    189: Πάντως ο Βάρναλης στα Ποιητικά του είχε πει πως η αλληλουχία του α είναι ποιητικότερη και γιαυτό ίσως ο πρώτος Λαπαθιώτης να επέλεξε το α.
    Ο Στράβωνας στα γεωγραφικά του έχει ένα όλοκληρο κεφάλαιο αφιερωμένο στο Λάπαθος και δεν έγραψε για το δικό μου ταπεινό χωριουδάκι, έστω και με τους αρχαίους τάφους του, αλλά για τη Λάπηθο που ήτανε ολόκληρο βασίλειο. Όπότε η σύγχιση των δύο κρατάει από παλιά. Υπάρχει επίσης και το χωριό Λαπηθιού στην επαρχία Πάφου. Η ονομασία Λάπαθος απαντάται και στην Κρήτη και σε άλλα μέρη της Ελλάδας καθώς και στην Ιταλία.

    Ναι, το γνωρίζω ότι ο Λαπαθιώτης φτάνει από τη Λάπηθο αν και στο χωριό μου υπάρχει ολόκληρη μυθολογία για το θέμα που κάποια στιγμή σμίγει αλλόκοτα με την πραγματικότητα. Αλλά ας μην κάψουμε το θέμα τώρα.

    Τέλος, ζητάω συγνώμη για τη Λευκορωσία.

  226. sarant said

    225: Το σχόλιο είχε κρατηθεί για κάποιο λόγο. Τον Λαπαθιώτη θα έχουμε αφορμή να τον ξανασυζητήσουμε!

  227. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    221. Αυτά είναι! οι υπέροχοι συνειρμοί σας.
    224. Εδώ γίνονται πράματα μαγικά(λευκή μαγεία 🙂 ). Ακριβώς ψες αργά έκλεισα το νέτι, κι έπιασα από «την κλίνη μου από πάνω» το Βάρναλη,τα γράμματα από το Παρίσι.Παρένθεση:Νικοκύρη μας, τί επιτήδειο ‘εργο αυτό! Κασετίνα με παλιακούς μαμουδιέδες.Καλαίσθητο μέσα κι έξω αυτό το βιβλίο.Το συμπαθείς με τη μία.
    Και ανεφυλλίζω, ωπ σελίδα 83: Ταξίδι στις Άλπεις ΛΕΥΚΟΝ ΟΡΟΣ.

    223.>> Ναι! Εντελβάις,το πολύτιμο λευκό στις Άλπεις!

    Και
    Εντελβάις από το στήθος

  228. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    227.(μα γιατί το χάλασα!) >>σελίδα 83: Ταξίδι στας Άλπεις ΛΕΥΚΟΝ ΟΡΟΣ.

  229. 222,
    Για την άσπρη πέτρα την ξέξασπρη κι’ απ’ τον ήλιο ξεξασπρότερη, που σπάει σε σκύρα ξέξασπρα κι’ απ’ τον ήλιο ξεξασπρότερα είπαμε;

    Νομίζω υπήρξε προτίμηση προς το λευκό μόνο, χωρίς το άσπρο, για να μην μπλέξουμε τον Λευκό Πύργο με τον Ασπρόπυργο!

  230. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    229. 🙂 Άλλο η «Λευκή κορδέλλα» κι άλλο «ασπρες κορδέλες-τα κορίτσια φοράνε»

  231. Austerlitz said

    Να συνδράμω στα λευκά: «Λευκός Θάνατος» ήταν το παρατσούκλι του Φινλανδού έλευθερου σκοπευτή Simo Häyhä.

  232. Γς said

    -Κι αυτή η άσπρη χήνα γιατί φωνάζει ότι εκσπερματώνει;

    -Δεν κατάλαβες. Ψάχνει τον άντρα της:
    Χήνο, χήνο. Που είσαι;

  233. 213, τέλος,

    …ε βέρο, μπεε προβάτο!

  234. nikiplos said

    Ξεκινώντας από την σκέψη του «τι πραγματικά θέλει?» ο εκάστοτε υπουργός, συνήθως βρίσκεις λύση στα όσα εξαγγέλλονται αγνοώντας τα χρυσά και όχι λευκά παπαγαλάκια της πληρωμένης από την τσέπη μας ιδιωτικής και μη τιβί…

    Την σήμερον μέλημα του εκάστοτε υπουργού είναι να μαζέψει φράγκα για να τα δώσει στους δανειστές. Επομένως εκεί ας αναζητήσουμε το γιατί εξαγγέλλουν τέτοιες ανοησίες απροκάλυπτα και ανερυθρίαστα… Μέλημα του υπουργού παιδείας λοιπόν είναι να μαζέψει φράγκα. Ένας καλός τρόπος είναι να κόψει ώρες από το διδακτικό προσωπικό… Τώρα στο τι θα εξοικονομήσει σε μία εβδομάδα ακριβώς και τι άλλες παρεμπίπτουσες σκοπιμότητες έχει αυτό (πχ να βγάλει κάποιους εκπαιδευτικούς υπεράριθμους κλπ), ας το ψάξει η ΟΛΜΕ…

  235. Λ said

    Τελικά τι έγινε με τη λευκή εβδομάδα; Δώθηκε;

Σχολιάστε