Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πέρα στο πέρα κάμπους

Posted by sarant στο 22 Οκτωβρίου, 2014


Το γραφείο τύπου του Υπουργείου Παιδείας εξέδωσε χτες ένα δελτίο τύπου αφιερωμένο στην παρέμβαση του υπουργού κ. Λοβέρδου ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που μου δίνει απλώς την αφορμή για το σημερινό μου άρθρο. Δηλαδή, δεν θα αναφερθώ στα όσα είπε ο κ. υπουργός, αν και θα ήθελα, έτσι παρεμπιπτόντως, να επισημάνω ότι είναι λυπηρό ειδικά το Υπουργείο Παιδείας να εκδίδει δελτία τύπου με φριχτά ορθογραφικά λάθη όπως «ο Πρύτανεις» και «μεταλλυκειακή» (δυο-τρεις φορές, ποιος ξέρει τι σύνδεση με μεταλλεύματα έκανε ο συντάκτης του κειμένου στο μυαλό του). Αλλά βέβαια, τα ανορθόγραφα δελτία τύπου είναι, με μεγάλη διαφορά, το μικρότερο κακό απ’ όσα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο υπουργείο.

Δικαιολογώντας λοιπόν τον φορτσάτο πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Φορτσάκη, που θέλησε να βάλει έλεγχο εισερχομένων στα πανεπιστήμια, ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι: «Αυτό που κάνει ο Πρύτανεις (sic) αφορά την Πρυτανεία, δηλαδή, το διοικητήριο όχι το κάμπους, όχι τους χώρους όπου γίνεται το μάθημα».

Θα σταθώ, όπως θα καταλάβατε από τον τίτλο, στη λέξη «κάμπους». Εδώ και μέρες, από τότε που έγραψα για τον ιππόκαμπο, που φαίνεται σαν να έχει αλλά στην πραγματικότητα είναι άσχετος με τον κάμπο, έψαχνα να βρω αφορμή να γράψω για τις λέξεις της πολυμελέστατης αυτής οικογένειας, τόσο ελληνικές όσο και ξένες. Και τώρα τη βρήκα.

Η λέξη «κάμπους», μεταφορά στα ελληνικά του αγγλ. campus, δεν υπάρχει στα ελληνικά λεξικά (αν και δεν έχω κοιτάξει τη νεότερη έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη), παρόλο που ακούγεται αρκετά, χωρίς όμως να έχει επιβληθεί. Εμείς λέμε «πανεπιστημιούπολη» (εκτός από τον καιρό που ήταν πρύτανης ο Μπαμπινιώτης, οπότε και πάλι «πανεπιστημιούπολη» λέγαμε, αλλά τα επίσημα έγγραφα του ΕΚΠΑ έγραφαν «Πανεπιστημιόπολη»). Ρώτησα την κόρη μου, που είναι φοιτήτρια, αν χρησιμοποιεί και αν ακούει τη λέξη «κάμπους» και μου είπε ότι δεν την πολυχρησιμοποιεί -ακούγεται μεν, αλλά όχι πολύ, μου είπε.

Ίσως στη Θεσσαλονίκη, όπου το κάμπους είναι πολύ πιο ορατό καθώς βρίσκεται καταμεσής στην πόλη (και πάνω στα εβρέικα μνήματα), η λέξη  να χρησιμοποιείται περισσότερο. Πράγματι, γκουγκλίζοντας τη βρίσκω αρκετές φορές, μεταξύ άλλων και στη Βικιπαίδεια, όπου για κάποιο λόγο τη γράφουν στα ξένα, campus, μάλλον για να δείξουν ότι ξέρουν πώς γράφεται.

Η αγγλική λέξη, campus, διαβάζω στα κιτάπια, έχει αμερικάνικη προέλευση και καταγράφεται πρώτη φορά το 1774, πριν από την αμερικάνικη ανεξαρτησία, σε σχέση με τους χώρους του πανεπιστημίου του Πρίνστον. Βέβαια, παρόμοια λέξη campus υπήρχε και στα λατινικά, και από εκεί προέρχεται βέβαια η αμερικανική λέξη. Το λατινικό campus σήμαινε ό,τι και το αρχαίο ελληνικό πεδίον: πεδιάδα, και στη συνέχεια χωράφι, αφού οι καλλιέργειες σε πεδινές εκτάσεις γίνονται κατά κύριο λόγο. Η λατινική λέξη δεν έχει εύκολη ετυμολογία, ούτε συνδέεται με την ελληνική καμπή, που άλλωστε είναι πολύ μακριά στη σημασία.

Παρόλο που δεν ξέρουμε από πού βαστάει η σκούφια της, η λατινική λέξη αποδείχτηκε εξαιρετικά γόνιμη κι έχει αποχτήσει δεκάδες και δεκάδες παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα σκορπισμένα σε διάφορες ευρωπαϊκές -και παραπέρα- γλώσσες. Θα είναι δύσκολο να τις εξετάσουμε όλες, οπότε θα περιοριστώ κυρίως -αλλά όχι αποκλειστικά- σε όσα εγγονάκια της έχουν φτάσει στα μέρη τα δικά μας.

Λοιπόν, αρχικά campus ήταν η πεδιάδα και το ίσωμα, η επίπεδη περιοχή, και μετά το πεδίο της μάχης ή των ασκήσεων του στρατού. Στην αρχαία Ρώμη υπήρχε το Campus Martius όπου έκανε ασκήσεις ο στρατός επί δημοκρατίας. Από εκεί ονομάστηκε Champ de Mars το μεγάλο μακρόστενο πάρκο στο Παρίσι όπου παλιότερα έκαναν επίσης ασκήσεις οι εκπαιδευόμενοι της Εκόλ Μιλιτέρ και βέβαια, μετά, Πεδίον του Άρεως το δικό μας στην Αθήνα.

Από αυτή τη στρατιωτική σημασία του λατινικού campus ονομάστηκε campio-campionem ο μαχητής, ο μονομάχος, απ’ όπου το σημερινό champion των αγγλικών και των γαλλικών -η αθλητική βέβαια σημασία εμφανίζεται μόλις τον 17ο αιώνα. Συναφές προς τη λατινική λέξη πρέπει να είναι και το γερμανικό Kampf, η λέξη που τη μίανε ο Χίτλερ.

Στα ελληνικά, η λέξη «κάμπος» έφτασε ήδη από τον 4ο αιώνα (δεν μετράμε νωρίτερες εμφανίσεις σε συγγραφείς που περιγράφουν ρωμαϊκά καθέκαστα), με τη σημασία που έχει και σήμερα και σαν αντίθεση στις ορεινές περιοχές, π.χ.μὴ ἀπὸ βουνοῦ ἢ κάμπου στον Ιωάννη Χρυσόστομο.

Στα λατινικά, από τη σημασία της πεδιάδας, και συγκεκριμένα από το επίθετο campaneus, πεδινός, ονομάστηκε στην υστερολατινική εποχή campania μια εκτενής πεδιάδα, και επίσης Campania, Καμπανία, η περιοχή που έχει μεγαλύτερη πόλη τη Νάπολη, και από εκεί (vasa) campana το χάλκινο σήμαντρο των χριστιανικών εκκλησιών, απ’ όπου και η δική μας καμπάνα.

Και επειδή οι εκστρατείες γίνονταν στην ανοιχτή εξοχή, την campania, ονομάστηκε campagna στα ιταλικά και campagne στα γαλλικά η πολεμική εκστρατεία και αργότερα κάθε μορφής οργανωμένη εκστρατεία, που βέβαια είναι η δική μας «καμπάνια», που τη χρησιμοποιούμε κυρίως για τις διαφημιστικές εκστρατείες, αλλά και για πολιτικές. Στα αριστερά κόμματα ακούγεται πότε-πότε και η λέξη «καμπανιακός», που είναι ελαφρώς μειωτικός όρος για κάτι που γίνεται ευκαιριακά ενώ θα έπρεπε να γίνεται μόνιμα (π.χ. «εφήμερη καμπανιακή προσέγγιση» από τον Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει περάσει από αριστερά κόμματα). Υπάρχει επίσης και ο Καμπανιακός Χαλάστρας, που αγνοώ γιατί ονομάστηκε έτσι, ομάδα ποδοσφαίρου που ήταν κάποτε στη Β΄Εθνική και μια χρονιά παραλίγο να αποκλείσει τον Παναθηναϊκό στο κύπελλο, ενώ φέτος ανέβηκε πάλι στη Γ’ Εθνική και έκανε χαλάστρα στον Άρη Θεσσαλονίκης, που αν δεν το ξέρατε έχει πέσει τόσο χαμηλά για διάφορους λόγους.

Καμπανία όμως δεν υπάρχει μόνο στην Ιταλία. Στα παλιότερα γαλλικά, το λατινικό campania έγινε champagne, πεδιάδα, ύπαιθρος, και ως τοπωνύμιο έτσι ονομάστηκε μια μεγάλη περιοχή στη βορειοανατολική Γαλλία, και vin de champagne και αργότερα σκέτο champagne το αφρώδες κρασί που έφτιαχναν στην περιοχή αυτή, μ’ άλλα λόγια η σαμπάνια, που μπορεί να τη βρείτε σε παλιά κείμενα να αναφέρεται και ως «καμπανίτης οίνος» ο οποίος συνήθως έρρεε άφθονος (π.χ. Ο οίνος του Πομάρ και ο καμπανίτης έρρευσαν τόσον δαψιλώς , ώστε μετά το γεύμα πολλοί των ανωτάτων λειτουργών του Μαυροβουνίου αψοφητί κατεκυλίσθησαν υπό την τράπεζαν…) Από την ίδια ρίζα με την champagne έχουμε στα γαλλικά και το champignon, το μανιτάρι.

Τέλος, στην ίδια οικογένεια έχουμε και το γαλλικό camp, με τη σημασία του στρατόπεδου, του στρατιωτικού καταυλισμού με τις σκηνές. Η λέξη περνάει στα αγγλικά και έχει και τη σημασία της μη στρατιωτικής κατασκήνωσης -απ’ όπου και το δικό μας κάμπινγκ.

Κάμπος, καμπάνα, καμπάνια, κάμπινγκ -αλλά αυτό δεν σημαίνει πως κάθε λέξη που αρχίζει από καμπ- ανήκει στην ίδια οικογένεια. Η ηχητική ομοιότητα δεν σημαίνει ετυμολογική συνάφεια. Η καμπίνα, ας πούμε, προέρχεται από ένα υστερολατινικό capanna (αχυροκαλύβα), ενώ απ’ την ίδια ρίζα έχουμε και τον καμπινέ, αλλά και την καμπάνα, όχι πια το σήμαντρο αλλά την ομόηχη λέξη με την τουριστική σημασία, το μπανγκαλόου. Το καμπαρέ ανάγεται στο παλαιογαλλικό cambre, δηλαδή τελικά στην καμάρα (κάποτε θα γράψουμε άρθρο και γι΄αυτή την πολυμελή οικογένεια λέξεων), ενώ η κάμπια, η καμπή και ο καμπύλος είναι αυτοχθόνως ελληνικά. Ο καμπούρης τέλος είναι αντιδάνειο μάλλον, που τελικά στον καμπύλο ανάγεται.

Κι έτσι, σ’ αυτή την ομάδα λέξεων έρχεται να προστεθεί και το κάμπους -αν δεν το κλειδαμπαρώσει ο κ. Πρύτανης!

 

 

 

 

Advertisement

239 Σχόλια προς “Πέρα στο πέρα κάμπους”

 1. Α, ωραίο, πάντα μ’ αρέσουν αυτά τα πολύπλοκα ταξίδια. Όσο ήμουν στη Θεσσαλονίκη (’91-’97) δεν θυμάμαι να είπα ή να άκουσα ποτέ για κάμπους, πάντως. Και το Πανεπιστημιούπολη σπάνια ακουγότανε: στα Πανεπιστήμια, λέγαμε.

 2. Νέο Kid Στο Block said

  Πολύ ωραίο άρθρο! Tη μεγαλύτερη έκπληξη -ή μάλλον σοκ! – δεν μου την προκάλεσαν οι άγνωστες ετυμολογικές συνάψεις,αλλά η πληροφορία -πού δεν είχα υπόψιν- ότι ο Λοβέρδος ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ υπουργός!! Mηδέν Άγαν…

 3. Λ said

  Καλημέρα, έχουμε και τα μυθιστορήματα των κάμπους.

 4. Νέο Kid Στο Block said

  Ας πει κάποιος και στους μεταφρατζήδες (να ένας ωραίος όρος Νικοκύρη! «Mεταφραστής» ο κανονικός, «μεταφρατζής» ο you know…) πως ο champion of the Palestinian cause π.χ δεν είναι ο πρωταθλητής των Παλαιστινίων ,αλλά ο υπέρμαχος.

 5. Λ said

  Το πρώτο μου κάμπους νόβελ ήταν το Τζιλλ του Φίλιπ Λάρκιν.

 6. Νέο Kid Στο Block said

  «Χαίρομαι, πάντως που η κουβέντα εξελίχθηκε σε ήπιο κλίμα» ωραία ελλήνικος μίστερ Λομπέρντος!
  πάλι καλά που δεν εξελίχθηκε σε κανα άλιεν ή πρέντατορ…

 7. Tsopanakos said

  Μια μικρή συμπλήρωση-διόρθωση:
  Καμπανία δεν υπάρχει μόνο στην Ιταλία και τη Γαλλία, αλλά και … στην Ελλάδα! Πρόκειται για ιστορική (βυζαντινή; ) ονομασία της κεντρικής Μακεδονίας η οποία επιζεί στην εκκλησιαστική ορολογία, π. χ. http://www.imverias.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1102:2014-09-16-09-13-16&catid=75:2014&Itemid=85
  Φαντάζομαι ότι από εκεί πήρε το όνομά της η ομάδα της Χαλάστρας και όχι από καμιά εξόρμηση της ΚΝΕ 🙂

 8. Νέο Kid Στο Block said

  Αμ ο τίτλος Νικοκύρη (και με μπολντ μάλιστα!)
  «Νομοσχέδιο την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία»
  (η έρευνα και η καινοτομία είναι σε καλά χέρια! Eκείνη η τεχνολογική ανάπτυξη δε…ααα! άλλο πράμα.Τεφαρίκι! 😆 )
  Ρε Ιστορία και Θρησκευτικά ρε, κι ας λέει ο Φυσικός. Πού να πάμε μ’αυτούς τους καινοτόμους ρε συ Φυσικέεε; 🙂 )

 9. Λ said

  Υπάρχει και η ονομασία академгородок (ακαδημοπολίχνη) στο Νοβοσιμπίρσκ,

 10. Πάνος με πεζά said

  Και Πολυτεχνειούπολη, και Πολυτεχνειούπολη, μην την ξεχάνε ! Μας χωρίζει το Νεκτοραφείο Ζωγράφου…

  Υπάρχει και το camper = αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, προφανώς από την ίδια ρίζα.

 11. Αγγλοσπουδαγμένοι οι σύμβουλοι του κ. υπουργού, χωρίς αμφιβολία, δεν έχουν πατήσει το πόδι τους σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

 12. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες, τις ξέχασα ! Διορθώνω και τα ορθογραφικά, με την ευκαιρία : «μην την ξεχνάμε», «Νεκροταφείο».

 13. Λ said

  Ο πατέρας μου δούλευε εργάτης στη βρετανική βάση της Δεκέλειας και είναι πια μια πολύ αμυδρή ανάμνηση, αλλά τον θυμάμαι να λέει ότι δουλεύει στον κάμπο. Προφανώς εννοούσε την αγγλική λέξη κάμπους.

 14. Ἁρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Πολὺ ἐνδιαφέρον ἄρθρο καὶ χάρηκα ποὺ ἔμαθα γιὰ τὴν ἐτυμολογία τῆς Καμπανίας ποὺ δὲν τὴν εἶχα ψάξει. Ὅμως δὲν μπορῶ νὰ μὴν πῶ ὅτι καὶ τὸ «πρύτανης» ἀνορθογραφία εἶναι καὶ δὲ μ’ἐνδιαφέρουν οἱ αὐθαιρεσίες κάποιοων ποὺ θεωροῦν ὅτι ἡ γλῶσσα εἶναι ἰδιοκτησία τους. Τὸ πτυχίο σου δὲ γράφει «πρύτανης» Νίκο, σεβάσου το.

 15. καλημέρα.
  Ο καμβάς;

 16. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα

  Ωχ! Ο Λοβέρδος

  Που θα πάει που θα πάει τούτη η νύχτα που κρατάει και δεν λέει να τελειώσει
  που θα πάει θα ξημερώσει,κι η καρδιά μου σαν σαράβαλο όλους σας θ’ανταμώσει…

  Σαράβαλο-Γιάννης Αγγελάκας

  Με υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2429Β/12-9-2014) η παραλία, αγροτεμάχιο Κατοχής, πέρασε στην κατοχή της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ» και πάει για πούλημα.

 17. Νέο Kid Στο Block said

  Νικοκύρη, και κάτι που δεν θα θυμάμαι αν τόχω ξαναπει, αλλά anyway έχει σχέση και δείχνει πόσο αρνητικά φορτισμένη είναι όντως η λέξη Kampf . Πριν από λίγα χρόνια έκανα μια μικρή διάλεξη σε ένα σκακιστικό σύλλογο και είχα διαλέξει ως θέμα τον Εμάνουελ Λάσκερ. Διά τους σκακιστικώς απαιδεύτους 🙂 να πω εν συντομία πως ήταν ο δεύτερος επίσημος Παγκόσμιος πρωταθλητής, κι εκτός από εκπληκτικός σκακιστής (το δυνατότερο «καφενείο» της Ιστορίας) ήταν και εκπληκτικός μαθηματικός (κάποιες μέθοδοι που είχε αναπτύξει σε αλγεβρικά συστήματα χρησιμοποιούνταν μέχρι τα 70’ς,80’ς. Μετά ήρθαν τα κομπιούτερ και πέσαν σε αχρηστία) και γενικά ένας πραγματικός στοχαστής. Ο ίδιος ο Αϊνστάιν που ήταν φίλος του τον θαύμαζε και είχε πει πως «Τι κρίμα ένα τέτοιο μυαλό σαν του Λάσκερ να χαραμίζεται στα παλιοξυλάκια…» (δεν το είπε έτσι ακριβώς,αλλά αυτό ήταν το νόημα). Τέλος πάντων ,αυτός ο Λάσκερ ήταν Εβραίος και δεν μπορούσε να βρει μόνιμη θέση καθηγητή στη Γερμανία και τόχε ρίξει στον βιοπορισμό μέσω του σκακιού .Επειδή ήταν βέβαια αητός, κατάλαβε πού βάδιζε η Γερμανία με τους πιθήκους και την έκανε νωρίς για -πού αλλού;- the land of the free, όπου και απεβίωσε με δόξα και τιμή (και φυσικά πάμφτωχος).
  Μεταξύ των διαφόρων φιλοσοφικών συγγραμμάτων του ,ξεχωριστή σημασία για το σκάκι (με την έννοια πως κάποιες έννοιες σχετικά με την ανθρώπινη σύγκρουση σε καταστάσεις αντιπαλότητας και τις διεργασίες της έχουν εφαρμογή και στο σκάκι) έχει ένα μικρό βιβλιαράκι που είχε γράψει με τίτλο Der Kampf (Ο Αγών). Kαμμία βεβαίως σχέση ως προς το περιεχόμενο με το αδολφικό προϊόν κένωσης ,άλλωστε ο Αγών του Λάσκερ είναι παλιότερος.
  Μόλις τελείωσα τη διάλεξη, κάποιος με επέπληξε διακριτικά για την …χιτλερική αναφορά, και ένας άλλος εξέφρασε επίσης διακριτικά το θαυμασμό του …

 18. Jimakos said

  Μήπως αγγλογράφουν το campus ωστέ να είναι διακριτή η προφορά, καμ-πους, γιατί στα ελλίνικος δείχνει σαν kabus.
  Καλημέρα σας

 19. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  15: Ο καμβάς είναι αντιδάνειο που ανάγεται τελικά-τελικά στην κάνναβη. Άλλο άρθρο 🙂

  14: Το πτυχίο των σημερινών αποφοίτων ασφαλώς γράφει ΠρύτανΗς και μόνον αυτόν τον τύπο έχουν τα λεξικά. Το δικό μου πτυχίο δεν το έχω εύκαιρο να δω.

  7: Μπράβο, μου λύνεις μια απορία. Η εκκλησιαστική γεωγραφία θέλει μελέτη γιατί διασώζει και άλλα ξεχασμένα τοπωνύμια (Σισανίου, Ταλαντίου κτλ.)

  4: Το -τζής / -στής το έχω πει κι εγώ παλιά, μ’ αρέσει 🙂

 20. LandS said

  Μικρός διόρθωνα (σ)τη παρέα μου, εδώ είναι campsite και κάνουμε camping.
  Κανείς δεν το έμαθε και αναγκάστηκα να προσαρμοστώ.
  Καπάνα λέγεται η παλιά συνοικία του Πλόβντιβ, το οποίο το λένε και Φιλιπόπολι οι ντόπιοι. Περίπου σα το Πανεπιστημιόπολη του Μπ.

 21. sarant said

  18: Καλημέρα. Η ελληνική λέξη δεν μπορεί να έχει ξένη προφορά. Όπως προφέρεται ο κάμπος θα προφερθεί και το κάμπους,. Αλλά τη συζήτηση με τα έρρινα την έχουμε κάνει πολλές φορές 🙂

  17: Δεν το έχεις ξαναπεί, πολύ χαρακτηριστικό πράγματι. Και βέβαια ο μεγάλος Εμάνουελ στα τελειώματα το έριξε στο μπριτζ.

 22. Νέο Kid Στο Block said

  21. β. Ώπα! Eγώ για γκό (Go) θυμόμουνα. Tώρα ο καλός ο παίκτης θα με πεις…όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει! 🙂

 23. Λ said

  10. και campbed το οποίο θυμάμαι καθαρά να το λένε κάμπερ πριν το 74.

  Κάμπος της Τσακκίστρας, χωριό στο Τρόοδος

  http://www.hellenicaworld.com/Cyprus/Geo/gr/KamposTisTsakkistras.html

 24. atheofobos said

  Επιτέλους ο φορτσάτος, όπως τον χαρακτηρίζεις, πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Φορτσάκης, αποφάσισε να εφαρμόσει τα αυτονόητα μέτρα προστασίας ενός πνευματικού χώρου όπως το Πανεπιστήμιο, ώστε να μην μπορεί η οποιαδήποτε δυναμική ομάδα να πηγαίνει και να κτίζει με τούβλα τον πρύτανη στο γραφείο του.
  Κάποτε θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την ΚΑΣΙΔΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ όπως γράφω στο σχετικό ποστ.
  http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2012/06/blog-post_09.html
  Και μιας και η λέξη κάμπους έχει αμερικάνικη προέλευση σε αυτά υπάρχει αστυνομία του Πανεπιστημίου η οποία διαθέτει μάλιστα και περιπολικά ώστε να ελέγχεται ο χώρος και να μην αποκτά το campus την παλιά του έννοια ως πεδίο μάχης από διάφορους μαχητές ή μονομάχους αντιπάλων παρατάξεων σε φοιτητικές εκλογικές καμπάνιες με αποτέλεσμα όποιος υπερισχύσει να αναδεικνύεται champion και να ανοίγει σαμπάνιες!

 25. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂
  Ρωτώντας και γω το γιό μου, μου είπε ότι, αν και η έκταση της πανεπιστημιούπολης στη Πάτρα είναι σχεδόν διπλάσια απ’ της εξαδέλφης της στου Ζωγράφου, περιλαμβάνοντας ακόμα και πανεπιστημιακό νοσοκομείο, δεν χρησιμοποιούν τη λέξη κάμπους, αλλά σκέτο πανεπιστήμιο, ή πανεπιστημιούπολη.

 26. Θρασύμαχος said

 27. Γς said

  >το Campus Martius όπου έκανε ασκήσεις ο στρατός

  Αλλά και cambio della guardia.
  [πλάκα κάνω, αλλαγή φρουράς]

 28. Κωνσταντίνος said

  21. Καλημέρα σας, μπράβο για ένα ακόμα συναρπαστικό άρθρο!
  Να προσθέσω στην συζήτηση ότι στην πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου το campus ακούγεται συχνά.
  Επίσης με κάθε σεβασμό, μου φαίνεται ότι η προφορά του campus (kabus ή kampus) θα αποφασιστεί από την πλειοψηφία των ομιλητών με την χρήση και όχι με το εάν μια ελληνική λέξη μπορεί έχει ξένη προφορά.
  Επίσης μου φαίνεται άδικη η κρίση ότι πολλοί προτιμούν την λατινική γραφή campus για να δείξουν ότι ξέρουν πώς γράφεται η λέξη, από την στιγμή που ειδικά στην ακαδημία υπάρχουν πολλές καθιερωμένες λατινικές λέξεις και φράσεις που γράφονται λατινικά, με την γραφή «κάμπους» επίσης να είναι αμφίσημη, να μην αποδίδει την προφορά που οι περισσότεροι ομιλητές χρησιμοποιούν για την λέξη. Εγώ προσωπικά δεν την έχω δει πουθένα γραμμένη έτσι.

 29. Γς said

  >πρύτανης του ΕΚΠΑ

  Πόσο καιρό αρχίσαμε να γράφουμε το Πανεπιστήμιο Αθήνας ΕΚΠΑ;

  Εγώ πριν κάνα δυο μέρες το είδα. Εδώ.
  Το μπέρδεψα μάλιστα ο στραβός με την ΕΛΠΑ…

 30. cronopiusa said

  αν δεν φύγουν μ’ ελικόπτερο ο επόμενος υπουργός παιδείας και θρησκευμάτων θα είναι ο Τσεκουρίδης -το Σπυρόνειδος πάει γι αντιπρόεδρος

  Πρόσφατες εικόνες, βιονικά τα καρακόλια,
  δημοκράτες οι άρπαγες και χημικά τα βόλια,
  νεολογισμοί, αφορισμοί κι εξοστρακισμοί,
  οι κάμερες πασχίζουν για του κράτους την τιμή.
  Όμως τώρα τραγουδάμε όλοι ανενόχλητοι.
  Χωριστά οι ξυπόλητοι, οι ρεφόρμες και οι απόλυτοι.
  Μας την πέφτουν πάνω στο φεύγα στην τρεχάλα,
  λίγο μπουντρούμι και digital κρεμάλα.
  Τότε το κάθε μέρος είχε το ρουφιάνο του•
  τώρα που ο καθένας έχει από ένα μπάτσο πάνω του
  κι αν χτυπάν την πόρτα όλα είναι βάση νόμου
  δωρεάν η είσοδος στο σπίτι του τρόμου
  πότε θα κάνει ξαστεριά πότε θα φλεβαρίσει
  πότε ο σκιαγμένος τους φρουρός θα πυροβολήσει.
  Παίρνει εκδίκηση ο φασίστας ο ευνούχος
  τώρα ο μπάτσος είναι γείτονας μας κι αριστούχος.

  ΖΗΤΑΝΕ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

 31. Avonidas said

  #10. «Μας χωρίζει το Νεκροταφείο Ζωγράφου…»

  Τον παλιό εκείνο τον καιρό, που ‘ταν τα μαλλιά μας ένα σωρό… κάποιοι πλακατζήδες είχαν βάλει ταμπέλα πάνω στο φράχτη του Νεκροταφείου, σε κείνη την ανηφόρα τη σκοτώστρα, «Εργαστήρια Θεολογικής» 😉

  Το Φυσικό Αθηνών, πάντως, αυτή την εποχή δεν είναι κάμπους, είναι κάμπος σκουπιδιών, καθότι οι καθαρίστριες μας περίσσευαν… και δώστου ν’ αυξάνει η εντροπία…

 32. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  19. Τὸ διδακτορικὸ τῆς γυναίκας μου (2005) γράφει «πρύτανις». Ἀλλὰ καὶ ἂν γράφουν «πρύτανης» τὰ λεξικὰ τί ἔγινε; Ἂν τὰ λεξικὰ μᾶς ποῦν νὰ πᾶμε νὰ πνιγοῦμε θὰ τὸ κάνουμε;

 33. Nikos A. said

  Πολύ καλό άρθρο.

  @14 Κύριε Αναγνώστου ποιά είναι η σωστή ορθογραφία;

 34. Nikos A. said

  @32 Αν μας το πείτε εσείς τι πρέπει να κάνουμε;

 35. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  34. Μωρ’δὲ κάνετε ὅ,τι θέλετε. Τί μὲ νοιάζει ἐμένα;

 36. Πάνος με πεζά said

  @ 29 : Έλα ντε, νέα μόδα κι αυτό το ΕΚΠΑ ! Θυμίζει τις μουστάρδες ΕΚΜΑ….

 37. Γς said

  και η ETMA Τεχνιτή Μέταξα

 38. Πάνος με πεζά said

  Εκσυγχρονισμός : ‘Αγις > Άγης, Πάρις > Πάρης, Πρύτανις > Πρύτανης
  Αναπαλαίωση (αν υπάρχει αυτή η λέξη) : Χατζηδάκης > Χατζιδάκις, Πετζετάκις > Πετζετάκις, Μαριδάκης > Μαριδάκις 🙂

 39. Πάνος με πεζά said

  Τον Πετζετάκη τον έγραψα λάθος, αλλά καταλάβατε.

 40. Θρασύμαχος said

  #24: αν πάντως ο κ. Φορτσάκης ως πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ http://www.typologies.gr/%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF/ είχε επιδείξει έστω και ένα χιλιοστό του θάρρους το οποίο επιδεικνύει ως πρύτανις, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και για τη δημόσια τηλεόραση!

 41. Ἁρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  32. Λάθος 2007

 42. LandS said

  24 Αγαπητέ, στις ΗΠΑ όντως υπάρχει, σε περιορισμένο αριθμό «κάμπων» αστυνομική φύλαξη όπως την περιγράφεις. Πρόκειται, μάλλον, για εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών.

  Δυστυχώς εκεί σε σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια, πολύ περισσότερες φορές από όσες εδώ χτίστηκαν πρυτανικά γραφεία, είχαν μαζικούς φόνους παιδιών και νέων. Οι συντηρητικοί, υπενθυμίζω, υπεραμύνονται του συνταγματικού δικαιώματος στην οπλοφορία.

  Κάθε κοινωνία με τις ανάγκες της.

  Τέλος, μη μας φέρνεις το παράδειγμα των ΗΠΑ. Της Β. Κορέας (ισως και της Ν. στο παρόν θεμα) θα μας έπειθε περισσότερο.

 43. Ἁρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ἐδῶ ποὺ τὰ λέμε, ὁ ἄνθρωπος ὑπουργὸς εἶναι, μὲ μιὰ μεταμεσονύχτια τροπολογία σὲ ἄσχετο νομοσχέδιο νομιμοποιεῖ τὸ «πρύτανεις» καὶ εἶναι τύπος καὶ ὑπογραμμός. Ὑπάρχει προηγούμενο

 44. Γς said

  35:

  Α, όχι «δεν με νοιάζει εμένα».

  Θα είσαι ηθικός αυτουργός αυτοκτονιών, μέσω του διαδικτύου και αλίμονό σου αν σε πάρει χαμπάρι ο Ταξίαρχος Σφακιανάκης:

  «Ήμουν σε ένα συνέδριο στη Νέα Υόρκη και με ενημέρωσαν από το FBI ότι κάτι γίνεται στην Ελλάδα με ένα δωδεκάχρονο κορίτσι το οποίο αυτοτραυματίζεται σε πραγματικό χρόνο σε ένα chat. Άμεσα βλέπω στο κανάλι στις 3 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, ένα δωδεκάχρονο κορίτσι να αυτοτραυματίζεται. Οι αξιωματικοί που ήταν στην υπηρεσία πήραν τη σκυτάλη και σε 8 λεπτά είχαμε εντοπίσει το ηλεκτρονικό ίχνος, πράγμα πρωτόγνωρο. Κατόπιν ενημερώνεται η διεύθυνση της ομάδας ΔΙΑΣ της ΕΛΑΣ, παράλληλα το ΕΚΑΒ και φτάνουν σε παραλιακή ζώνη οι αστυνομικοί. Χτυπούν το κουδούνι, βγαίνουν έντρομοι οι γονείς στις 3.20′ τα ξημερώματα, τους ρωτούν «που είναι το παιδί σας;» Απαντούν «κοιμάται στο δωμάτιό του». Τους παρακάλεσαν να διαπιστώσουν εάν πράγματι κοιμόταν το παιδί και λίγες στιγμές μετά ακούστηκαν οι κραυγές ενώ παράλληλα ερχόταν το ασθενοφόρο. Το παιδάκι ζει. Πήγε σε εντατική μονάδα, με άμεση εισαγωγή και μετά από 14-15 ημέρες βγήκε. Για αυτή την υπόθεση το FBI μας βράβευσε για την αμεσότητα και την ταχύτητα της υπηρεσίας».

  Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/507275/sfakianakis-sokaristikes-apokalypseis-gia-tin-paidiki-pornografia#ixzz3GrPDOEOo

 45. Gpoint said

  Διφωνώ πλήρως και κάθετα !
  Ερχεται ο κύριος Πρύτανοις (βάλτε όποιο «i’ θέλετε εγώ αυτό διάλεξα ) να διορθώσει μια διαχρονικώς ρατσιστική συμπεριφορά στο λάμδα σε σχέση με το ρο κι εσείς…κάμπους αγοράζετε !
  Τι παραπάνω έχει δηλαδής το ρο από το λάμδα και διπλασιάζεται σαμτάϊμς ;Δεν είναι υγρά και τα δύο ; Το ίδιο εφαρμόζει και ο Πρύτανοις του ΕΚΠΑ {εξ ου και Ε()λΚ(ε)ΠΑ }

  Καταλλάβατε ;;; αν όχι να πάτε να μεταλλάβετε !

 46. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Θαυμάσιο άρθρο, Νίκο, και πολύ ενδιαφέρον! Είσαι σε φόρμα, φαίνεται…

 47. Νέο Kid Στο Block said

  42. «..υπεραμύνονται του συνταγματικού δικαιώματος στην οπλοφορία»
  Και μάλιστα LandSy boy (αν και θα το ξέρεις υποθέτω) με σλόγκαν τους (και σάιτ τους, και μπλουζάκια τους και καπελάκια τους…) το MOΛΩΝ ΛΑΒΕ -ΜΟLON LABE . Χωρίς πλάκα!

 48. cronopiusa said

  Να δω υπουργο παιδείας που να μην έχει πάει Χάρβαρντ αλλά στο 132 Δημοτικό Σχολείο κι ας πεθάνω

 49. Γς said

  Κρίμα.
  Οσο σοβαροί είναι οι διάφοροι τρελαμένοι που νομίζουν ότι προστατεύουν το Πανεπιστήμιο και δεν ξέρω τί άλλο ιν_πουλώντας προστασία_μόουντ, άλλο τόσο αστείοι είναι κι εντεταλμένοι από την πολιτεία [και δεν το ξέρουν;] με αυτό το έργο, που το ευτελίζουν.

  Παράβαση καθήκοντος και προσβολή αισθητικής

 50. LandS said

  29 και αλλού.
  Και μενα μου τη δίνει, μου τη σπάει, με κάνει έξαλλο, και ίσως και να με εκνευρίζει, γενικότερα. 🙂
  Τι πάει να πει έκπα;
  Επί Απολύτου Καθηγητιοκρατίας είχε γραφτεί ένα άρθρο «Εθνικό, Καποδιστριακό, και άρρωστο».
  Έχει και συνέχεια.
  Γιατί Αριστοτέλειο και όχι Θεσσαλονίκης; Δημοκρήτιο και όχι Θράκης; Το Κρήτης χάνει ακαδημαϊκά που δε λέγεται Βενιζέλειο; Η λέγεται;

 51. Γς said

  47:

  https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/1780923_10202908984713134_7655891391925993785_n.jpg?oh=525a3faf0109238939ad9e3b28c618ee&oe=54F68473&__gda__=1425521443_2b70d8eb2de98d23ecfb80f49f2e50b0

 52. Nikos A. said

  @29,36 Μάλλον κάποιοι είχαν πρόβλημα με τον Καποδίστρια

  @45 Τριφωνώ και επαυξάνω 🙂

  @42 Διαφωνώ με το χτίσιμο καθηγητών πάντως (ή πρυτάνεων* δε θυμάμαι)

  *ουπς! Ν.Σ. εδω έχουμε θέμα…

 53. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, έπεσε δουλειά κι έτσι δεν απαντάω αναλυτικά.

  52: Ποιο πρόβλημα; Ο πρύτανης-του πρύτανη, οι πρυτάνεις-των πρυτάνεων,
  Η εντύπωση δηλαδή ή η κυβέρνηση πώς κλίνονται; Κάπως έτσι.

 54. Ἁρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ὅσον ἀφορᾶ τὸ ἀρκτικόλεξο ΕΚΠΑ, ὁμολογουμένω εἴμαστε πρόβατα. Ἀρκεῖ νὰ κάνη κάποιος τὴν ἀρχὴ κι ὅλοι μετὰ ἀκολουθοῦν ξεχνώντας πῶς ἔλεγαν κάτι μιὰ μέρα πρίν. Εἴκοσι χρόνια ὅλοι ἔλεγαν Στάδιο Εἰρήνης καὶ Φιλίας (οΘντκ ἀλλὰ ὰὐτὸ εἶναι ἄλλο θέμα) καὶ ξαφνικὰ μόλις τὸ εἶδαν γραμμένο στὶς στάσεις τοῦ τρὰμ ἄρχισαν ὅλοι νὰ τὸ λένε ΣΕΦ. Τώρα τὰ πρόβατα θὰ λένε ΕΚΠΑ

 55. spiral architect said

  O Φορτσάκης και οι πρακτικές του είναι τα αποτελέσματα νόμου 4009/2011, γνωστότερου και ως νόμος Διαμαντοπούλου, με τους πρυτάνεις και τα πρυτανικά συμβούλια των ΑΕΙ να είναι κατ’ ουσίαν φυτευτά, όσο και να φαίνεται ότι είναι εκλεγμένα.
  Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε … 🙄 … άσε καλύτερα, γιατί σέρνονται μηνύσεις. 😛

 56. cronopiusa said

  Ιδανικός ο Βορίδης για να διαδεχτεί τον Λοβέρδο

  Δεν είμαι εναντίον της θανατικής ποινής. Πιστεύω ότι είναι δίκαιη ποινή για την τιμωρία αποτρόπαιων εγκλημάτων.

  ήτανε και κολεγιόπαις

 57. marulaki said

  Κι εγώ Καποδιστριακό το ήξερα το Αθηνών, αυτό το ΕΚΠΑ μου κάνει λίγο πρόχειρο. Δε μου άρεσε ούτε η αλλαγή ΑΣΟΕΕ σε ΟΠΑ, η καρδιά μου η σορόπα. Όσο για το Αριστοτέλειο (ΑΠΘ) που αναφέρει το σχ.50, θα το μπέρδευαν ίσως με το Μακεδονίας (ΠαΜάκ).
  Δε με πειράζει που έχουν επίσημα ονόματα από επιστήμονες, το βρίσκω και όμορφο, αλλιώς δε θα θυμόταν άνθρωπος από πού ήταν ο Δημόκριτος λχ. Αν το έλεγαν το Κρήτης Καζαντζάκειο, Επιμενίδειο ή δεν ξέρω ποιον άλλον Κρητίκαρο του πνεύματος θα έβαζαν, δε θα με πείραζε καθόλου.
  Φύγαμε όμως από το άρθρο, που ήταν πολύ ωραίο, ενδιαφέρον και με μουσικοχορευτικό τίτλο (+1).

  Καλημέρες!

 58. 57: πι τσι κέι, δεν σ’ αρέσει τσι Κρήτης;

 59. Stella said

  Καμπανιακος Χαλαστρας στη Χαλαστρα και Μαλγαρα οπου και τα διοδια.Η περιοχη, στην εκκλησιαστικη , τουλαχιστον, διοιηκητικη οργανωση, λεγεται «Καμπανια» και εχει και Μητροπολιτη Καμπανιας.

 60. Θρασύμαχος said

 61. Παύλος said

  Και το τραγούδι του τίτλου

 62. Παύλος said

  Μπράβο σύμπτωση!

 63. cronopiusa said

  «Χαστούκι» στον Θ. Φορτσάκη το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας: Ήταν κλειδωμένοι οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ

 64. LandS said

  Πάντοτε η επίσημη ονομασία ήταν Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το λέγαμε Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την «Άσο και εε» τη λέγαμε Ανωτάτη Εμπορική, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς δεν έπιασε, αλλά χίλιες φορές καλύτερο το Ανωτάτη Βιομηχανική (ΑΒΣΠ) από το ΠΑΠΕΙ που σου θυμίζει Πεκίνο, πορτοκάλια και ρεματιές.
  Τότε τα γράφαμε κιόλλας, και ας μην είχαν οι στυλοί μας και οι γραφομηχανές μας σόρτκατς και σατζέστιονς. Θα πεις τώρα, στα μηχανήματα του ΥΠΕΠΘ (αυτουνού του πάει το αντιπαθητικό) έχει πρόσβαση ο κ. Σπελτσέκερ και είδαμε τα χαΐρια τους, σιγά μη και γράφουμε στο γουόρντ με σόρτκατς. Σε λίγο θα έχουμε απαίτηση οι εξέκιουτιβ ασίσταντς και οι κύριοι σύμβουλοι να χρησιμοποιούν μάκρος.

 65. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα! Κι εμένα αυτούς τους συνειρμούς μού φέρνει το ΠΑΠΕΙ, αλλά τα παιδιά το λένε.

 66. Πάνος με πεζά said

  @ 61: Ένα από τα Ραμόνια μου : «Είναι μια Παναγιάλη, είναι μια Παναγιάλη…» (πώς λέμε «Μυκάλη», «Αιγιάλη»…) 🙂

 67. Πάνος με πεζά said

  ΠΟΕ: «Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών», ακούγεται πολύ και σε μια ελληνική ταινία, όχι με τα αρχικά του όμως.
  Γιατί, το ΠΑΣΠΕ δεν ακούγεται σα συνδικαλιστική οργάνωση;

 68. LandS said

  Ωπ! Δεν είναι συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ (με το συμπάθειο).

 69. atheofobos said

  40-Προφανώς δεν έχεις διαβάσει την ανακοίνωση του Εποπτ. Συμβουλίου στην οποία αναφέρεται ότι:
  λαμβάνοντας υπόψη την κοινή επιστολή των κ. Μακρυδημήτρη και Μορώνη, στην οποία καταγγέλλονται κυβερνητικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, καταδικάζει ΟΜΟΦΩΝΑ, με τον πιο απερίφραστο τρόπο, τις παρεμβάσεις αυτές. Εκφράζει συγχρόνως τη λύπη του γιατί οι παραιτηθέντες επέλεξαν να αποχωρήσουν από το να αντισταθούν στις παρεμβάσεις, τις οποίες καταγγέλλουν

  42-Άραγε θα πρέπει να φτάσουμε εκτός από τα κτισίματα, τους βανδαλισμούς, τους ξυλοδαρμούς καθηγητών, την no man’s land στο Πολυτεχνείο κτλ να έχουμε φόνους για να ληφθούν μέτρα;
  Ποιά άραγε είναι αυτά τα περισσότερα πανεπιστήμια, όπως γράφεις, που δεν έχουν κανένα έλεγχο;
  Εκτός αν αναφέρεσαι στην Βόρειο Κορέα που πράγματι μπορεί τα Πανεπιστήμια της να έχουν κανένα έλεγχο γιατι απλούστατα κανένας δεν τολμάει να ούτε να ξυστεί άνευ αδείας του κομμουνιστικού κόμματος.

  55- Φαίνεται ότι έχεις λησμονήσει πως ο νόμος Διαμαντοπούλου ψηφίστηκε από τα 4/5 της Βουλής.

 70. spiral architect said

  @64: 😆 😆 😆

 71. spiral architect said

  @69γ: Είπα εγώ ότι, ψηφίστηκε μόνον απ’ το 1/5; Να τον χαιρόμαστε λοιπόν. 😉

 72. Πάνος με πεζά said

  @ 68 : Το «ΑΣΠΑΙΤΕ» δεν είναι Ιταλικό;

 73. σωστός για το Καμπφ, δεν το φανταζόμουν!

  http://de.wiktionary.org/wiki/Kampf

 74. cronopiusa said

  απ’ την Κάθε Έλληνας κρύβει ένα μικρό Τσοχατζόπουλο!
  Ελένη Κούρκουλα υφυπουργό Παιδείας επί Σημίτη, στον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού στο γραφείο του υπουργού Παιδείας Αρβανιτόπουλου

  βελτιώνεται η χρήση της ελληνικής

 75. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  74: Ο Ανατολάκης δεν προσφέρει πια στο Υπ. Παιδείας τις γνώσεις του;

 76. Θρασύμαχος said

  #69α: «Προφανώς δεν έχεις διαβάσει» το λινκ του σχολίου μου προς αυτήν ακριβώς την ομόφωνη απόφαση του εποπτικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, την οποία (κατά τον κ. Ζούλα) ο πρόεδρος του ΕΣ κρατούσε μυστική. Αλλά και επί της ουσίας, «προφανώς δεν έχεις διαβάσει» ότι η ίδια αυτή απόφαση ισοκατανέμει την ευθύνη ανάμεσα σ’ αυτούς που παρενέβησαν και σ’ εκείνους που υπέστησαν την παρέμβαση και παραιτήθηκαν – λες και μπορούσαν να κάνουν ο,τιδήποτε άλλο. Άραγε το ίδιο το ΕΣ δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο πέρα από μιάν απολύτως ισορροπημένη (και μυστική μέχρις ότου διέρρευσε) διαμαρτυρία;

 77. Γς said

  Πανεπιστήμια και «Πανεπιστήμια» της πρέφας.
  Σε ένα τέτοιο «πανεπιστήμιο» [στη Σόλωνος απέναντι απ το Χημείο] φοιτούσε ο γείτονάς μου ο Σάκης. Δεν τον είχα δει μια και ήμουνα φρέσκος και δεν είχα μάθει αυτά τα στέκια.

  Κι ήταν το καμάρι της γειτονιάς ο Σάκης. Θυμάμαι που ήμουνα στην 6η Δημοτικού όταν [τον είχε βάλει η μάνα μου] μου έλεγε ότι πρέπει να διαβάζω για να πάω στο Πανεπιστήμιο, όπως αυτός.

  Και πήγα στο Πανεπιστήμιο αλλά Σάκη δεν έβλεπα. Και πως να δω που ήταν στο πτυχίο [όφειλε ένα μάθημα έλεγε στους δικούς του]

  Μέχρι που μια μέρα με παίρνει η αδελφή του και πάμε εκεί που δείχνουν οι φωτογραφίες σήμερα. Στην Γραμματεία που ήταν εκεί τότε.

  -Ονομα:
  -Νικολάου.
  -Το μικρό;
  -Σολομών, Σάκης
  -Πατρός;
  -Πελοπιδας [αλλαγμένα όλα]

  -Δεν έχει περάσει κανένα μάθημα. Μόνο ένα πριν 6 χρόνια, αλλά ήταν του νόμου τάδε και το έχασε.

  -Μα δεν είναι δυνατόν

  Μωρέ δυνατόν ήταν. Και με αγγαρέψανε να τον σπρώξω. Μέχρι και φροντιστήριο του έκανα [τσάμπα]. Μου έβγαλε το λάδι. Και μετά από χρόνια πολλά το τέλειωσε. Ανοιξε φροντιστήριο κι ο μπαμπάς του τον έσπρωξε σ ένα κυριλέ ιδιωτικό.

  Κι όταν συναντιόμαστε μου πούλαγε μούρη κι άρχιζε σαν τον μπετατζή εδώ να μου λέει για Μαθηματικά παράδοξα και άλλα τέτοια.

 78. Gpoint said

  Τα τυχερά της μέρας…

  δόλωμα όπως μάζευα
  στης θάλασσας την άκρη
  εκεί που είναι το νερό
  πιο λίγο κι από δάκρυ
  μια τρύπα παρατήρησα
  κάτω από ένα βράχο
  και τόφερε η μοίρα μου
  ένα χταπόδι νάχω
  δύο κιλά και πόδια επτά
  μέτραγε ο καϋμένο
  κι ελπίζω νάναι νόστιμο
  καλομαγειρεμένο !

  Νίκο, Γουσου, Αγγελε και λοιποί (προσεχώς) συνδαιτημόνες κανονίστε να το κανονίσουμε !

 79. Γς said

  Μέσα!
  Αλλά να γίνει!

 80. spiral architect said

  Λίκνος από το πρόσφατο παρελθόν: Ακαδημαϊκές συμμορίες :UNFOLLOW

 81. Πάνος με πεζά said

  @ 77 : Παραδίπλα, στη Μαυρομιχάλη, για Μεταπτυχιακό, υπάρχει και το γνωστό σκακιστικό καφενείο. Ίσως το μοναδικό στέκι σκακι(ού) στην Αθήνα, τουλάχιστον πριν από τις «Κάισσες».

 82. Gpoint said

  # 79
  Σαφώς
  Από βδομάδα κατεβαίνω Αθήνα, Στην κατυάψυξη αντέχει ακόμα και τετράμηνο. Μόνο ανέλαβε εσύ τα μέρη και μέρα γιατί εγώ λόγω υποχρεώσεων είμαι λίγο στο πισί

 83. sarant said

  79-82: Θα είμαι στην Αθήνα 3-9 Νοεμβρίου.

 84. spiral architect said

  – Κυρία, κυρία μπήκαν στο κάμπους οι οχτροί! 😯

 85. Γς said

  79,82,83:
  Οσοι πιστοί, δηλώσατε!

 86. spiral architect said

  Βρέχει χταπόδια στο κάμπους του Σαραντάκου. Σπεύσατε! 😀

 87. Ριβαλντίνιο said

  » ονομάστηκε στην υστερολατινική εποχή campania μια εκτενής πεδιάδα, και επίσης Campania, Καμπανία, η περιοχή που έχει μεγαλύτερη πόλη τη Νάπολη »

  Πότε πέφτει η υστερολατινική εποχή ?

 88. Γς said

  -Θα σε πάω στον Αστέρα [Βουλιαγμένης]
  -Αχ, τι ωραία!
  -Εχω μια καμπάνα εκεί.
  -Και τι θα κάνουμε; Θα τη χτυπάμε;

 89. LandS said

  69β
  Καποιος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ή πράγματι δεν καταλαβαίνει. Είτε έτσι είτε αλλιώς δεν έχει νόημα.

 90. atheofobos said

  76-Δηλαδή 5 Έλληνες, γνωστοί όπως όλοι μας για την εχεμύθεια τους, βγάζουν μια απόφαση που καταγγέλλει κυβερνητικές παρεμβάσεις, με σκοπό όμως να την κρατήσουν μυστική (πως και γιατί;) όταν γνωρίζουν ότι τα πρακτικά των συνεδριάσεων με τις αποφάσεις τους, δημοσιεύονται στην ΥΠΕΡΔΙΑΥΓΕΙΑ !!
  http://yperdiavgeia.gr/decisions/view/12679123
  Θα μου πείς βέβαια που να βασιστεί κανείς, στην κοινή λογική ή σε όσα γράφει το μπλογκ του Μάκη Κουρή που παραπέμπεις;

 91. atheofobos said

  89-Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που έγραψες!
  Χαίρομαι όταν διακρίνεται κανείς για την αυτογνωσία του!

 92. Πάνος με πεζά said

  @ 85 : Στα οχτώ πλοκάμια όμως, κλείσαμε. Άσε που ο ένας τυχερός των 8, θα φάει το @%@#%@ του χταποδιού, αυτό δεν είναι το όγδοο πλοκάμι; Ρωσική ρουλέτα !

 93. Παναγιώτης Κ. said

  Τα ορθογραφικά λάθη και μάλιστα από φορείς σαν το Υπουργείο Παιδείας φανερώνουν πολλά πράγματα και σίγουρα γλωσσική αναισθησία.Αναρωτιέσαι : Το προσωπικό που στελεχώνει το υπουργείο τι πιο σημαντικό κάνει και δεν έχει νου για τη ορθή παρουσίαση των ανακοινώσεών του;
  Η αισθητική της γλώσσας επάγει και μιαν ηθική.
  Απουσιάζοντας η αισθητική τότε πρέπει να ανησυχούμε για την ηθική…

 94. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  86 – Εφταπόδια, «δυο κιλά και πόδια επτά μέτραγε το καϋμένο».

 95. Γς said

  93:
  >πρέπει να ανησυχούμε για την ηθική…

  …αυτή είναι εξασφαλισμένη

 96. Γς said

  94:
  Φέρνεις και το κρασί που λέγαμε

 97. Γς said

  92:
  Μέσα κι εσύ!

 98. Θρασύμαχος said

  #90: Άστοχη (πραγματολογικά αλλά και ηθικά) η αναφορά στην ιδιοκτησία του μπλογκ, εφ’ όσον εκείνο παραπέμπει αυτολεξεί σε ανακοίνωση του κ. Ζούλα ο οποίος δεν θα μπορούσε να κατηγορηθεί για αυριανισμό (ούτε καν για κίνητρο κομματικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση). Ξαναρωτώ αν κατά τη γνώμη σας το ΕΣ δεν θα μπορούσε ή δεν θα χρειαζόταν να κάνει τίποτε άλλο πέραν αυτής της ανακοίνωσης. Πράγματι αξιέπαινος για τα πανεπιστημιακά ο κ. Φορτσάκης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλα του είναι καλώς καμωμένα (και αντίστροφα: το ότι ένα κόμμα παρανομεί στο θέμα του Πανεπιστημίου δεν σημαίνει ντε και καλά έχει άδικο και στην κριτική για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη ΝΕΡΙΤ!), αλλιώς η ζωή θα ήταν εξαιρετικά ανιαρή ακόμη και για τα κομματόσκυλα.

 99. Γς said

  Μεταλλυκειακή Λομβέρδου και

  μεταλυκειακή του Πάχτα

 100. Παναγιώτης Κ. said

  Κάθε φορά που βρίσκομαι στο εξωτερικό επιδιώκω να επισκέπτομαι πανεπιστημιακούς χώρους.Πραγματικά σκέφτεσαι το στίχο του Σεφέρη ,»όπου και αν ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει».
  Σαν την εικόνα των ελληνικών πανεπιστημίων δεν έχω δει πουθενά! Μια κατάσταση «φύγε κακό από τα μάτια μου»είναι το ελληνικό πανεπιστήμιο.
  Το φαινόμενο αυτό τι θεωρούμε παρωνυχίδα και ότι τάχα άλλα πρέπει να μας ενδιαφέρουν.Έλα όμως που και στα άλλα, πάλι πίσω βρισκόμαστε.
  Το ένα είναι η αθλιότητα.Υπάρχει όμως χειρότερο.Ότι η αθλιότητα αυτή δεν ενοχλεί.Γιατί αν ενοχλούσε κάτι θα άλλαζε.

 101. Θρασύμαχος said

  #90: ορίστε το ίδιο http://www.makthes.gr/news/media/127434/ και σε πηγή εκτός Κουρή, για να μη λέτε!

 102. Πέπε said

  Θεωρώ ότι «κάμπους» είναι μια λέξη σχετικά εύχρηστη στα σημερινά ελληνικά. Όχι τόσο ώστε ο καθένας να τη γράφει ελληνικά απαλλαγμένος από κάθε ανησυχία μήπως δε γίνει σαφής, αλλά ούτε και άγνωστη. Προφορικά (με προφορά [‘καμ-πους]) νομίζω ότι τους περισσότερους δε θα τους μπέρδευε. Μπορεί ωστόσο να τους ενοχλούσε.

  Δεν είναι πάντως, νομίζω, συνώνυμη της πανεπιστημιούπολης. Θα έλεγα ότι με παραπέμπει μάλλον στις αγγλοαμερικάνικες πανεπιστημιουπόλεις, που είναι και οικοτροφεία και έχουν και οργανωμένο αθλητισμό κλπ κλπ., όπως ξέρουμε από τις ταινίες.

  Τη συγκεκριμένη φράση του Υπουργού δεν τη βρίσκω πολύ κομψή, αλλά ούτε και λανθασμένη. Μαζί με τη διευκρίνιση «τους χώρους όπου γίνεται το μάθημα», η λέξη κάμπους μού θυμίζει λίγο και το κανονικό της ελληνικό αντίστοιχο, το πεδίο, πράγμα που συνειρμικά υποστηρίζει το νόημα που θέλει να δώσει ο ομιλητής: μιλάει για τον κυρίως χώρο, το επιτόπου, εκεί που γίνεται το μάθημα. Επί του πεδίου.

  Βέβαια τυπικά ούτε στο κάμπους ούτε στην πανεπιστημιούπολη γίνονται μόνο μαθήματα.

 103. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  96 – Κανόνισε εσύ, κι άφησε το κρασί επάνω μου.

 104. sarant said

  102: Ούτε εγώ βρίσκω λαθεμένη τη φράση του Λοβέρδου.

  87: Υστερολατινικά λατινικά (Late Latin, bas latin) είναι χοντρικά η γλώσσα του 3ου με 6ο αιώνα.

 105. Γς said

  104 b:
  και πότε θα ασχοληθούμε με τα μεσαιωνικά Latin;

 106. atheofobos said

  98-101- Θα συμφωνήσω μαζί σου για την αναφορά ως πηγή του Κουρή αλλά για να είμαι ειλικρινής το πρόσωπο αυτό μου προκαλεί αλλεργία και υποσυνείδητη αντίδραση.
  Δεν υποστηρίζω τον κ Φορτσάκη, που δεν τον ξέρω, αλλά βρίσκω απόλυτα σωστή και αναγκαία την απόφαση του για φύλαξη του Πανεπιστημίου.
  Επίσης είμαι σαφώς αντίθετος με οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση στην ΝΕΡΙΤ αλλά δεν ξέρω αν το Εποπτικό Συμβούλιο έχει κάποια άλλη αρμοδιότητα ή και δυνατότητα πλην του να εκδίδει ξεχεστήριες αποφάσεις.

 107. LandS said

  102. Κάμ-πους, πάντα θεωρούσα ότι αναφέρεται σε Αμερικάνικο ίδρυμα. Στο Λονδίνο, τότε, είχαμε τα grounds αν δεν υπήρχε συγκεκριμμένο όνομα για τον συγκεκριμένο χώρο. Τους διαδρόμους του κεντρικού κτηρίου του UC τους λέγαμε cloisters, και ας μην υπήρξε μοναστήρι.

 108. Ηλεφούφουτος said

  Ωραίο και κατατοπιστικό το άρθρο.

  4, 19 Κι εγώ το λέω, και το γράφω άμα λάχει π.χ. για τον αξιοκαρπάζωτο:
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/06/25/vysotskij/#comment-228016

  20 Όντως «Καπάνα» η παλιά συνοικία της Πλοβντιβούπολης αλλά έχω την εντύπωση ότι η ονομασία έχει να κάνει με τη λέξη καπάν=παγίδα ή κάτι τούρκικο

 109. cronopiusa said

  75
  Ν-ικοδέσποτα, βρήκα μόνο αυτό:

  ΟΙ 153+1 ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3

 110. sarant said

  108: Πρέπει νάναι σαν το Καπάνι της Θεσσαλονίκης.

  109: Μερσί. Για να είναι μετακλητός δεν θα… υπηρετεί πια.

 111. Ριβαλντίνιο said

  Ξέρουμε πότε πήρε η Καμπανία της Ιταλίας το όνομά της ?

 112. Θρασύμαχος said

  #106: το ΕΣ της ΝΕΡΙΤ δεν έχει τυπικές «καθημερινές» αρμοδιότητες (άλλωστε υπάρχει ξεχωριστό ΔΣ), δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης όμως σίγουρα έχει και δεν τις ασκεί, αρκεί ν’ αναλογιστούμε πόσο συχνά εμφανίζεται στη δημοσιότητα ο πρόεδρός του με τη συγκεκριμένη του ιδιότητα (εν συγκρίσει προς τις λοιπές), αρκεί, τέλος, και μόνο το γεγονός ότι ακόμη κι αυτή τη δήθεν καταδικαστική (αλλ’ εν τοις πράγμασιν εξισορροπητική) ανακοίνωσή του χρειάζεται ειδική αλπινιστική επιχείρηση για να τη βρούμε!

 113. cronopiusa said

 114. Μαρία said

  110
  Τον σχόλασε ο Λοβέρδος.

 115. sarant said

  111: Yποθέτω ναι, αλλά δεν το έχω ψάξει.

 116. Μαρία said

  Υπάρχει και το καμπανίζομαι του Ερωτόκριτου, Δ 1352
  Να βάλη αυτός τη μοίρα μου κ’ εγώ το ριζικό μου/ στο ζύγι να καμπανιστού, με φόβου και με τρόμου, που σημαίνει ταλαντεύομαι, ζυγίζομαι.
  Κάμπανο και τώρα στην Κρήτη κι αλλού λένέ το καντάρι.
  Στον Κριαρά καμπανός κι αυτός απ’ την campana.
  http://www.greek-language.gr/greekLang/medieval_greek/kriaras/search.html?lq=%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82&dq=

 117. Μαρία said

  115
  Σίγουρα.

 118. Spiridione said

  116. Θυμήθηκα τώρα και τα καμπανέλια του Κακαουνάκη 🙂

 119. Θρασύμαχος said

  #106: http://www.kathimerini.gr/786477/article/epikairothta/ellada/dyo-nees-apoxwrhseis-apo-to-epoptiko-symvoylio-ths-nerit «ο κ. Ζούλας καυτηρίασε το γεγονός ότι, ενώ τη Δευτέρα στη συνεδρίασή του το Εποπτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομοφώνως να αποδοκιμάσει συγκεκριμένες κυβερνητικές πρακτικές, η απόφαση αυτή ούτε δημοσιοποιήθηκε ούτε αναρτήθηκε στα Διαδίκτυο. Εξέλιξη, που ο κ. Ζούλας χρέωσε εμμέσως πλην σαφώς στον προεδρεύοντα του Ε.Σ. Θ. Φορτσάκη»

 120. Μαρία said

  118
  Σαν τα καλαμπαλίκια 🙂

  Οι επιθεωρητές, σημειώνουν ότι η Διοίκηση αρχικά αρνήθηκε να τους επιτρέψει την είσοδο στο κτήριο και διαπίστωσαν ότι όλες οι εξωτερικές αλλά και εσωτερικές πόρτες του κτηρίου ήταν κλειδωμένες. Παρά τις συστάσεις της Επιθεώρησης, η Διοίκηση του ΕΚΠΑ, δεν εφάρμοσε την υπόδειξη αντίθετα, η εξωτερική πύλη κλειδώθηκε και παρέμεινε κλειδωμένη μέχρι και την ώρα που το κτήριο άνοιξε από εργαζόμενους και φοιτητές, τη Δευτέρα.
  http://stokokkino.gr/article/13120/Xastouki-ston-TH-Fortsaki-to-porisma-tis-Epitheorisis-Ergasias-Itan-kleidomenoi-oi-ergazomenoi-tou-EKPA

 121. Emphyrio said

  αφορά την Πρυτανεία, δηλαδή, το διοικητήριο

  Κατσε να προσπαθησω να καταφερω να θυμηθω πού αλλου βαζουμε την λεξη «διοικητηριο», περα απο αστυνομιες, χωροφυλακες, στρατους, και παλια κτιρια νομαρχιων…

 122. Πάνος με πεζά said

  Έρχεται η νέα ζεία !…

 123. G και λοιποί χταποδοφάγοι, αν περισσεύει τίποτε, βάλτε με κι εμένα μέσα. Θα είμαι στην Αθηνα 2-5/11 και σκοπεύω να έρθω στην παρουσιαση των Οπωροφόρων Λέξεων στην Κηφισιά την Τριτη 4/11.

 124. Pedis said

  Γιατί τι έχει η χρήση της λέξης campus? ‘Οχι μόνο campus αλλά … Campus Martius

 125. sarant said

  123: Η Κηφισιά πρέπει να τελειώνει σχετικά νωρίς, θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι μετά (χωρίς να είναι ανάγκη να κουβαληθούμε όλοι εκεί)

  121: Σωστή παρατήρηση.

  116: Μπράβο, λογάριαζα να γράψω τον καμπανό και τον ξέχασα.

 126. Το κάbους φέρνει και στο caboose (ο τόνος στην λήγουσα) που είναι βαγόνι για επιβάτες προσαρμοσμένο στο τέλος εμπορικής αμαξοστοιχίας, και μεταφορικά (no pun intended) τα οπίσθια στην αργκό.

 127. atheofobos said

  112-119-
  Το Εποπτ.Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ συνεδρίασε την 1-10-2014 στις 2 το μεσημέρι .Μάλλον ταχύτατα, για τα ελληνικά δεδομένα, η απόφαση δημοσιεύτηκε στην ΥΠΕΡΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 3-10-2014.
  Στις 4-10-2014 η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, της οποίας είναι συντάκτης ο Ανδρέας Ζούλας , αδελφός του επίσης συντάκτη της Στάμου Ζούλα ,πατέρας του επίσης συντάκτη της Κωνσταντίνου Ζούλα, δημοσιεύει το κείμενο που παραπέμπεις και που γράφονται όλα τα σχετικά με την απόφαση, που είχε ήδη δημοσιευθεί και τα οποία αναπαράγει στις 6-10 ο Κουρής.
  Μπορεί λοιπόν ο κ. Ζούλας να χρέωσε, εμμέσως πλην σαφώς στον προεδρεύοντα του Ε.Σ. Θ. Φορτσάκη ότι η ομόφωνη αυτή απόφαση ούτε δημοσιοποιήθηκε ούτε αναρτήθηκε στα Διαδίκτυο αλλά αυτό είναι αυταπόδεικτα αναληθές αλλά και ταυτόχρονα και παράλογο, γιατί κανένας δεν τον εμπόδιζε να την δημοσιοποιήσει ο ίδιος!
  Όλα αυτά λοιπόν τα βρήκα καθισμένος στο γραφείο μου χωρίς να χρειάζεται αλπινιστική επιχείρηση, όπως γράφεις!

 128. Θρασύμαχος said

  #127: δεν έχω λόγο να υπερασπιστώ την ειλικρίνεια του κ. Ζούλα, σημειώνω πάντως ότι η εκτός Διαύγειας δημοσιότητα της ανακοίνωσης του ΕΣ υπήρξε μέχρι στιγμής ελαχιστότατη (εξ ου και η βεβαιότητά σας ότι «προφανώς δεν τη διάβασα»!), καλωσορίζω την (μετά από μόλις ολιγόωρη απουσία) επάνοδο του καλοήθους επιχειρήματος «ο Κουρής – του Κουρή – τον Κουρή – ω Κουρή» (ως εάν μόνος αυτός είχε αναπαράγει την καταγγελία Ζούλα), και τέλος ξαναρωτώ αν κατά την άποψή σας το ΕΣ έπρεπε ή όχι να προχωρήσει σε κάτι δραστικότερο από μιάν ανακοίνωση περί ισομερούς ευθύνης θυτών και θυμάτων της κυβερνητικής παρέμβασης.

 129. Earion said

  Είπαμε ότι κάμπος λέγεται το φόντο, το υπόβαθρο της βυζαντινής εικόνας; Πολλές φορες είναι χρυσός.
  Και στην εραλδική το βασικό χρώμα του θυρεού λέγεται champ (γαλλικά), campo (ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά)

 130. Spiridione said

  «Ευθύς εκαβαλίκευσαν, ‘ς τον κάμπον κατεβαίνουν».
  Από τον Διγενή. Κατεβαίνουν για μάχη.
  http://www.ime.gr/projects/cooperations/byzantine_literature/gr/700/704cp1.html

 131. atheofobos said

  128-
  Αφού λύσαμε το θέμα της δημοσιότητας, το γιατί το θέμα δεν είχε ιδιαίτερη δημοσιότητα, δεν είναι δικό μου θέμα!
  Το αν το Εποπτικό Συμβούλιο έχει την δυνατότητα για κάτι δραστικότερο είναι κάτι που δεν γνωρίζω, αλλά αν την έχει προφανώς θα πρέπει να την χρησιμοποιήσει..

 132. Marulaki said

  Καμπανός είναι και ο πήδος στην Κρήτη. «Έπαιξε ένα καμπανό ως τον ουρανό», έκανα και ρίμα. 😉

 133. Θρασύμαχος said

  #131: εμ επειδή την έχει (πολιτική-επικοινωνιακή δυνατότητα εννοώ, όχι τυπική-διοικητική αρμοδιότητα) και δεν τη χρησιμοποιεί, ακριβώς γι’ αυτό είπα ότι «αν ο κ. Φορτσάκης ως πρόεδρος του ΕΣ της ΝΕΡΙΤ είχε επιδείξει έστω και ένα χιλιοστό του θάρρους το οποίο επιδεικνύει ως πρύτανις τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και για τη δημόσια τηλεόραση»

 134. 114-115: Οι θέσεις αυτές είναι προσωποπαγείς. Μόλις σχολάει ο υπουργός, σχολάει μαζί και συμβουλολόι του (του πολιτικού του γραφείου στο υπουργείο).

 135. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο Ησύχιος, στο λεξικό του (5ος αι. μ.Χ.) αναφέρει ότι οι Σικελοί χρησιμοποιούν την λέξη «Κάμπος» με τη σημασία «Ιππόδρομος«.

  Ενδιαφέρον για την ομοιότητα της λέξης, έχει ένα απόσπασμα από την ίδια σελίδα του λεξικού, όπου αναφέρονται οι «κάμπειοι δρόμοι«, δηλ. οι δρόμοι που δεν είναι ευθείς αλλά έχουν καμπές. Δεν ξέρω αν έχουν κάποια σχέση οι δύο λέξεις.

 136. BLOG_OTI_NANAI said

  111: Το αρχαιότερο απόσπασμα που δίνει η TLG για τον όρο Καμπανία, είναι η καταγραφή που κάνει ο Σκύλαξ Καρυανδεύς, ένας θαλασσοπόρος και γεωγράφος του 6ου αι. π.Χ. (η TLG δίνει το απόσπασμα τον 5ο αι.).
  Το εδάφιο έχει ως εξής:
  «ΚΑΜΠΑΝΟΙ. Ολσών δε έχονται Καμπανοί. Και εισί πόλεις Ελληνίδες αύται εν τη Καμπανία· Κύμη͵ Νεάπολις. Κατά ταύτά εστι Πιθηκούσσα νήσος και πόλις Ελληνίς. Παράπλους δε της Καμπανίας εστίν ημέρας μιας.«

 137. Theo said

  Η ευρύτερη πεδιάδα ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Έδεσσα ή η πεδινή περιοχή δυτικά της Θεσσαλονίκης (τότε η υπόλοιπη είναι ο κάμπος των Γιαννιτσών), όπου κι η Χαλάστρα, ονομαζόταν (ίσως και ακόμα να ονομάζεται επίσημα αλλά να μην είναι σε ευρεία χρήση) πεδιάδα της Καμπανίας, εξ ου και Καμπανιακός.

 138. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  136:Με τη διαφορά ότι το TLG μπερδεύει τα πράγματα. Ο Περίπλους δεν είναι του Σκύλακα αλλά του ψευδοΣκύλακα. Άλλωστε ο Σκύλαξ πήγε με εντολή του Δαρείου στην Ινδία και στην Κεϋλάνη, ενώ ο ΨευδοΣκ. του 4ου αιώνα πήγε στη Μεσόγειο.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Scylax_of_Caryanda

  129: Αυτό δεν το ήξερα!

 139. Spiridione said

  Κρίμα είναι να μην πω και για μια απ’ τις αγαπημένες μου κορφιάτικες λέξεις. Ωρέ, τι καμπιόνι είν’ ετούτος!
  Και για το Καμπιέλο ούτε λέξη;
  http://www.treccani.it/vocabolario/campiello/

 140. Gpoint said

  # 123, 125

  Νομίζω πως η 4 Νοέμβρη είναι μια καλή ημερομηνία, αν συμφωνεί κα ο Γς έκλεισε. Μένει το μέρος και η διευκρίνηση αν θα μας το φτιάξει ο μαγαζάτωρ (sic) ή με την άδειά του θα εμπιστευθείτε τις μαγειρικές μου ικανότητες.
  Ο Τριαντ δεν σχολιάζει πλέον αλλά παρακολουθεί ;

 141. Gpoint said

  Το ψάρι καμπανάς (ή κακαρέλος ή νταβλιάς ή αβλιάς, ένα σαργοειδές) παίζει ;

 142. Γς said

  140:
  ΟΚ.
  Ο Αρχηγός, ο Αγγελος, εγώ, Λάμπρος, Πάνος με τα πεζά;
  Λεώ;
  Σπάϊραλ;

  Τζί, Αν πιέσουμε οι από εδώ [Γς, Λάμπρος, Πάνος] μπορούμε να μαζευτούμε στα μέρη τα δικά μας σε ταβέρνα δικιά μου που μπορείς να αντικαταστήσεις τον Σεφ.
  Μπορούμε και σε μουά

 143. Θρασύμαχος said

  #139: http://www.youtube.com/watch?v=2iiClhZFR8o

 144. sarant said

  140: Δεν ξέρω αν παρακολουθεί ο Τριαντ.
  Στις 4 του μήνα έχω παρουσίαση στην Κηφισιά, στις 20.30 θα έχει τελειώσει. Λίγο μακριά δεν είναι η Ραφήνα για τόσο αργά;

 145. Γς said

  144:

  Μισή ώρα είναι μόνο.
  Ενα τέταρτο είναι ο Γέρακας [του Λάμπρου]
  Εκεί που είχαμε ξαναπάει [Αμπελόκηποι] είναι 20 λεπτά.
  Διαλιέχτε!

 146. Γς said

  Θρυλος – Γιούβε 1-0

 147. Μαρία said

  139
  Όπα! Με ποια σημασία το λέτε το καμπιόνι;
  Υπάρχει περίπτωση να συνδέται ετυμολογικά με τον κάμπο;

  Καμπιόνια και χαϊδευτικά καμπιονάκια χαρακτήριζε η μάνα μου γυναίκες κάποιας ηλικίας ντυμένες περίεργα.
  Ο Καζαντζής στη Δροσούλα «και οι ντελμπεντέρισσές τους, κάτι «καμπιόνια», κάτι «καρακαχπέ’ της κατοχής, που πηδήξαν και πηδήξανε οι τρβιόλες ένα κάρο παλούκια…».

 148. Gpoint said

  # 142

  Προσωπικά με βολεύει ο Αγιος Τζίμης και είχε και καλό τσίπουρο, δοκιμασμένο από την άλλη φορά. Πιθανόν να περάσω και να τον ρωτήσω αν μπορώ να φέρω.μαγειρεμένο ή αν μπορεί να μας το φτιάξει υπό τις οδηγίες μου (θέλει περίπου μιάμιση ώρα ) Το πρόβλημα μου εκτός Αθηνών είναι το οδήγημα μετά το πιόμα, ας μιλήσουν και οι υπόλοιποι οκταποδομάχοι

 149. "ετεροδημότισσα" said

  ε πες μας κι εμάς πως το φτιάχνεις το χταπόδι βρε μάγκα μου και μας τρέχουν τα σάλια….
  (δε μας καλάτε που δε μας καλάτε δώστε μας τη συνταγή!)

 150. Γς said

  ΟΚ, Αγιος Τζίμης
  Μια ταβέρνα στον Πλατεία Αγίου Δημητρίου στην Πανόρμου

  Κλείσαμε παιδιά;
  Στις 21:00 την Τρίτη 4 Νοε, μετά την παρουσίαση του Αρχηγού στην Κηφισιά

 151. "ετεροδημότισσα" said

  στο θέμα μας, ο πληθυντικός του κάμπους θα είναι κάμπι, κάμποι, κάμπη ή κάμπουσες;

  (τελείωσα το 2000, ποτέ δεν άκουσα τη λέξη κάμπους για κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο μέχρι τώρα)

 152. Γς said

  149:
  Δημότισσες και ετεροδημότισσες προσέλθετε

 153. "ετεροδημότισσα" said

  21¨00 με δύναμη από την Κηφισιά θα κατέβει ο Νικοκύρης στην πανόρμου. ούτε «γεια» δεν θα προλάβει να πει στο φιλοθεάμον φρουτόφιλο αναγνωστικό κοινό

 154. "ετεροδημότισσα" said

  Α ρε Γς, και τι δεν θα δινα για ένα τσιπουράκι στις 4 του Νοέμβρη, με κανα δυο πλοκαμάκια για μεζέ και κανα ποτάκι μετά στη πανόρμου. κούκος αηδόνη θα μου βγαινε αν συνυπολογίσεις τα αεροπλάνα…

 155. BLOG_OTI_NANAI said

  138: Ναι, σωστά, υπάρχει κάποιο μπέρδεμα.
  Ως πηγή, η βιβλιοθήκη TLG χρησιμοποιεί το «Geographi Graeci Minores» το οποίο για το παράθεμα της Καμπανίας δίνει το όνομα Σκύλαξ Καρυανδεύς.

  Βεβαίως, στο λεξικό του Paul Kroh ο Σκύλαξ τοποθετείται στον 6ο αιώνα, ο Ψευδο-Σκύλαξ στον 4ο αιώνα και μόνο ο δεύτερος αναφέρεται στη μεσόγειο.

  Πάντως, στα «Κρητικά Χρονικά«, τ. 13 (1959), βλέπω μια αναφορά από τον καθ. Καλοκύρη ο οποίος για την πηγή δίνει ακριβώς τα ίδια στοιχεία με την TLG: για το έργο δίνει ως συγγραφέα τον Σκύλακα τον οποίο τοποθετεί στον 5ο αιώνα χωρίς να αναφέρει κάτι για Ψευδο-Σκύλακα.

  Έχω την εντύπωση ότι ο Κανόνας της TLG δεν αναφέρει καθόλου τον Ψευδο-Σκύλακα.

 156. sarant said

  145-148-150: Ωραια, θα πάρουμε ένα ταξί με τον Άγγελο και 9 θα είμαστε εκεί.

  147: Το καμπιόνι, αν είναι από το campione, είναι ομόρριζο με τον κάμπο.

 157. ππαν said

  Πολύ ωραία ανάρτηση. Για την έννοια τπυ camp στην τέχνη δεν είπατε. Ποιος είναι ο όρος στα ελληνικά;

 158. BLOG_OTI_NANAI said

  155: Για κάτσε… Στο παραπάνω απόσπασμα που δίνω, ο Paul Kroh λέει ότι ο αυθεντικός Σκύλαξ έχει γράψει και «περιγραφές ακτών της περιοχής της μεσογείου«. Άρα, μήπως είναι δικό του το κείμενο; Αλλά γιατί τον βάζει η Tlg στον 5ο αιώνα;

 159. Αφού πρόλαβα το 158 σήμερα, καλά είμαι! Αλλά δεν αντάχω να διαβάσω πέραν του άρθρου. Σας φιλώ. Αύριο συν Θεώ. (Φωνάζει η Φωτεινή ‘μ/όλις ήρθες, όλημέρα λείπεις, εκεί πάλι πήγες;’)

 160. Ούτε το 158 πρόλαβα. Ο Μπλογκ φταίει. Να όψεσαι βρε!

 161. Γς said

  Ούτε για τον τίτλο της ανάρτησης βάλαμε κάτι

 162. Μαρία said

  156
  Τσαμπιόνι στη γελοιότητα κατ’ αντίφραση;

 163. sarant said

  155-158: Ίσως επειδή ο μεταγενέστερος έκανε σύνοψη του έργου του παλιότερου. Τι να πω. Τώρα προσέχω ότι ο μεταγενέστερος (κατά την αγγλική Βίκη) δεν πήγε πουθενά, απλώς διασκεύασε τα (χαμένα) έργα του παλιού.

 164. "ετεροδημότισσα" said

  Μπλογκ ότι να ναι μιας εσύ τι λες για τον πληθυντικό της λέξης κάμπους. Αφού πλέον αναφέρεται στα κείμενα του υπουργείου μπορεί να βγάλουν καμιά εγκύκλιο ας πούμε για την ασφάλεια στα…κάμπι, κάμποι, κάμπη ή κάμπουσες;

 165. "ετεροδημότισσα" said

  κανένας για τον πληθυντικό στα ελληνικά της λέξης κάμπους;;;
  και φαντάζομαι είναι ουδέτερο γιατί είναι ξενη λέξη…

 166. Spiridione said

  147. Είναι το νούμερο, ή ξερωγώ το μούτρο, κάτι κακό πάντως. Απ’ ό,τι είδα μάλλον απ’ το campione είναι.
  Δες εδώ τη σημασία 4. Τώρα πώς πήρε όλες αυτές τις σημασίες η λέξη δεν καταλαβαίνω καλά. Ο Χυτήρης έχει και την καμπιάλα (cambiale) = συναλλαγματική, χαρτονόμισμα. Για την καμπούλα = ομίχλη, καπνός, που ο Χυτήρης τη δίνει απ’ τον κάμπο, ξέρετε τίποτα;
  http://www.treccani.it/vocabolario/campione/

 167. Γς said

  165:
  Κάμπουσες Πανεπιστημιουπόλεις

 168. "ετεροδημότισσα" said

  Γς είσαι ο μόνος που με διαβάζει τελικά!
  θανκς μέιτ!

 169. Άριστος!

 170. Αγιος Τζίμης με το Νικοκύρη μετά την Κηφισιά, ΟΚ!

 171. Μαρία said

  166
  Μπράβο, το τσαμπιόνι στο 4.b συνδυάζεται και με αρνητικά πράματα.

 172. sarant said

  166: Η καμπιάλα είναι άλλη ρίζα, το cambiare
  Tην καμπούλα δεν την ξέρω.

 173. Πέπε said

  165: Τα κάμπους. Ξένες λέξεις στα ελληνικά (οι καθαυτού ξένες, όχι οι εξελληνισμένες) μένουν άκλιτες.

 174. cronopiusa said

 175. Αλέξης ΙΙ said

  «Ρετζινέλα Καμπανιόλα»: Ιταλικό τραγούδι – σουξέ του 1938. Ωδή σε μια Ιταλίδα αγροτοπούλα – επαρχιωτοπούλα. Δύο χρόνια αργότερα διασκευάστηκε στα ελληνικά, με τον τίτλο «Κορόιδο Μουσολίνι» (μέρες που έρχονται).

 176. Ας ην ξεχνούμε ότι campione στα ιταλικά θα πει και «δείγμα».
  Campione d’Italia δεν θα πει όμως «δείγμα Ιταλίας», κι ας είναι ιταλικό χωριό στην ελβετική όχθη της Λίμνης του Λουγκάνο!

 177. "ετεροδημότισσα" said

  #173
  δηλαδή το καπουτσίνο έχει εξελληνιστεί και λέμε «δύο καπουτσίνους, παρακαλώ» 🙂

  πάντως εμένα η δήλωση του Λοβέρδου «…αφορά την Πρυτανεία, δηλαδή, το διοικητήριο όχι το κάμπους, όχι τους χώρους όπου γίνεται το μάθημα” είναι σαν να μη θυμόταν τη λέξη και προσπαθούσε να το πει περιφραστικά ή να το εξηγήσει σε κάποιον που δεν θα καταλάβαινε τι σημαίνει «πανεπιστιμιούπολη». Είναι το…εεε…αυτό, πως το λένε…όχι το μήλο ε…ναι το όραντζ.

 178. Μαρία said

  166
  Η καμπούλα, καβούλα αναφέρονται στο άρθρο του Καραποτόσογλου για τα μυκονιάτικα στα Ελληνικά, 55, σ.101

  Click to access ekd_peel_55_1_Karapotosoglou.pdf

 179. sarant said

  175: Και όχι μόνο
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/10/26/reginella/

 180. Γς said

  175:

  Se canti, la tua voce
  È un’armonia di pace

  Οταν θα μπούμε μέσα
  ακόμα και στη Ρώμη

 181. Τους κουκουλοφόρους καλογέρους τους έχουμε εξελληνίσει από παλιά και τους λέμε καπουκίνους ή καπουτσίνους. Γιατί όχι λοιπόν και τους φερώνυμους καφέδες;

 182. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Ωραίο το καμπανέβασμα σήμερα, που είναι πια χτεςμ τέτοια ώρα πια…
  Πρυταναριό, λάνσαρε κάποιος την έκφραση,
  Θα κάνω τη καμπόσα (που δεν προλαβαίνω παρά κατεβατή ματιά στα σχόλια) και
  λέω για τον καμπανό ότι είναι κάθε ζυγαριά αλλά κυρίως-ίσως από κει η λέξη- το παλιό καντάρι των ψαράδων και μανάβηδων βέβαια, που έχει τη μεταλλική λεκάνη-γουβωτό δίσκο
  Ανεκαμπανίζω, «αναζυγίζω» ,με το χέρι το βάρος στο περίπου.

  O αγάς καλά τσι γνώριζε του καμπανού τσι βούλες
  μα κι εγώ καλά τσι βούτηξα στη στέρνα τσι σακούλες,
  τραγουδά κλείνοντας ο Κώστας Μουντάκης το τραγούδι του «ο φαμέγιος»,(ο οικότροφος υπηρέτης στα κοπάδια ή στα χωράφια) που κάλυωε με κόλπο τη διαφορά βάρους όταν κάνανε τακίμι με το μυλωνά και φτιάχνανε του καλού καιρού πίτες απ τ΄αλεύρι του αγά.
  ο φαμέγιος

  Και μια παλιά μαντινάδα που έλεγε ο παπούς μου:
  Δράμια θα κάμω από χρυσό
  και καμπανό ασημένιο
  για να ζυάζω τσι χολές
  που μ έχεις ποτισμένο

  Καμπανός όμως είναι όπως λέει το Μαρουλάκι, και ο πήδος αλλά και:
  η ακρίδα στα μέρη μας, προφανώς από τους σάλτους που κάνει και
  τα μικρά τσαμπιά σταφύλια που απομένουνε στο αμπέλι μετά τον τρύγο.Τα λέμε και καμπανάρια .

  Καμπανός επίσης το ανεφύλλισμα τση καρδιάς από ξάφνιασμα (ερωτικό ή φόβου).
  Χοροπηδάει η καρδιά στο στήθος δηλαδή.»Κάνει η καρδιά μου καμπανούς όντε σε δω κερά μου»

 183. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  >>vin de champagne, η σαμπάνια,
  pain de campagne, το χωριάτικο ψωμί

 184. Strata Stratoula said

  @ 176 : —ΜΠΡΑΒΟ, Άγγελε! Καλώς τό επισημαίνετε αυτό περί τού «Καμπιόνε ντ’ Ιτάλια»…!!!
  Κι εγώ, διαβάζοντας τό σημερινό άρθρο και τά επαγόμενα σχόλια, ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ήθελα να ‘πώ και να που –πάλι!– μέ προλάβατε…!

  Αλλά, αφορμής δοθείσης, σαν μίαν ελάχιστην από μέρους μου συνεισφορά στίς υπόλοιπες γραφικότητες τών καλών σχολιαστών τού χώρου αυτού, θά ΄θελα να προσθέσω και τήν δική μου γραφικότητα:

  Ο αδελφός μου ο Πιέρρος (για τόν οποίον συχνά έχω κάμει λόγον εδώ μέσα –οσάκις μετέφερα εν αγνοία του τά εν τώ οίκω μας δημοσίως– και ο οποίος, αντίθετα μ’ εμένα, επειδή είναι πολύ οξυδερκέστερος εμού και επί πλέον έχει τό διαισθητικόν χάρισμα να «οσφραίνεται» από μακρυά τήν λανθάνουσα σήψη που επικρατεί στούς χώρους όπου τόν ωδήγησαν τά βήματά του) εγκατέλειψεν ενωρίς μίαν πολλά υποσχόμενην επιστημονική σταδιοδρομία και εκπλήσσοντάς μας –εμάς οικογενειακώς, μαζί με όλους όσους τόν είχαν γνωρίσει μέσα στούς ακαδημαϊκούς χώρους τών διαφόρων «κάμ-πους» όπου διέλαμψεν ως αστήρ πρώτου μεγέθους!– και αφού εγκατέλειψε ΚΑΙ αυτός τήν ελληνική μιζέρια τού αδιόρθωτου «ρωμέϊκου» (κατά τήν προσφυεστάτην και πλουσιωτάτην εις περιεχόμενον έκφραση τού καλού μου φίλου Κου «Εαμοβούλγαρου») εγκατεστάθη στήν Ιταλία, εμνηστεύθη μίαν ωραιοτάτην Ιταλο-Βραζιλιάνα και ασχολήθηκεν επαγγελματικώς με τήν ποντοπόρον θαλασσοπορίαν (τήν γνωστήν και ως «Ιστιοπλοϊαν Ανοικτής Θαλάσσης» ή «Ωκεανοπορίαν»): προδίδοντας τά όνειρα που έκαναν γι’ αυτόν οι καημένοι οι γονείς μας έγινε προφέσσιοναλ …σκίππερ! Και επειδή ο Πιέρρος μας έχει μιάν αθώα καρδιά (πλην γεμάτη από ακόρεστη ματαιοδοξία) και άπειρες (πανθομολογουμένως!) ικανότητες, κατάφερε λίαν συντόμως να γίνει διάσημος πρώτα στήν Ιταλία κι αργότερα ΚΑΙ στήν Καραϊβική και πιό πέρα μέχρι και κάτω από τόν Τροπικόν τού Αιγόκερω! Εννοείται ότι η φήμη του και η επαγγελματική του δεξιότητα, μαζί με τίς κατάλληλες γνωριμίες, τού απέφεραν μεγάλες προσόδους. Και για τόν λόγον ότι από ενός σημείου και ύστερα αυτός εφρόντισεν, ως συνειδητός «Π-Τ» (=περπέτσιουαλ τράβελλερ) και –όμοια κι απαράλλαχτα μ’ εμένα, λόγω ίσως γονιδίων!– αμετανόητος «αναρχο»-αυτόνομος οικουμενικός «πολίτης», να απομακρυνθή τάχιστα από τούς παρεμβατισμούς τρίτων και ιδίως από τίς πάσης φύσεως κρατικές (οιουδήποτε κράτους!) επεμβάσεις στήν ζωή ΚΑΙ στήν τσέπη του, αφού βέβαια δεν μπορούσε τότε να εγκατασταθή μονίμως στό Μονακό ή στό Λιχτενστάϊν αλλά και δεν τού άρεσε να …»αράξει» στήν Ανδόρρα, στό Γιβραλτάρ ή στό Λουξεμβούργο, αγόρασε λοιπόν ένα ρετιρέ στούντιο 3ου ορόφου στό Καμπιόνε (ψηλά στήν πλαγιά, μέσα στό δάσος, με πανοραμική θέα τής λίμνης!) και έκανε τό …»κουμμάντο» του ως εκπατρισμένος Έλληνας στόν ΕΝΤΕΛΩΣ απομονωμένον εντός τού ελβετικού εδάφους (στό ιταλόφωνο καντόνι τού Τιτσίνο) ιταλικόν θύλακα!!! Διατηρώντας μάλιστα τίς …»οικονομίες» του σε ειδικό καταπίστευμα που είχεν προνοητικώς ανοίξει στήν (άγνωστην ακόμη τότε) νήσον Σαρκ, τήν περνούσε …ζωή και κότα ΚΑΙ ουδείς ΕΠΙΣΗΜΩΣ, είτε στήν Ιταλία είτε στήν Ελλάδα, εγνώριζε πού βρίσκεται! Όταν παράτησε τήν Ψωροκώσταινα δεν είχεν απολύτως κανένα «ελληνικό» περιουσικό στοιχείο στό όνομά του (ούτε και τώρα, δηλαδή, έχει!) και ούτε κάν υπεχρεούτο να υποβάλει Φορολογική Δήλωση (και ούτε ΚΑΙ ΤΩΡΑ, δηλαδή, υποχρεούται!!). Έτσι, ζούσε ο αδελφούλης μου στό …»Δείγμα» τής …Ιταλίας, μακρυά από κάθε ρηχή πεζότητα, αλλά όμως η …»Μπέμπα» του είχεν ελβετικές πινακίδες και οι χειροποίητες κάρτ-ποστάλ του με διάφορους γριφώδεις στίχους αγνώστων ποιητών που συνήθιζε να στέλνει στίς γιορτές είχαν όλες ελβετικά γραμματόσημα! Πού και που έπαιζε μπλακ-Τζάκ στό εκεί Δημοτικό Καζινό (χάριν τού οποίου ζεί και βασιλεύει τό κρυφό αυτό «άσυλο» τών «Π-Τ»), περιόδευε «ινκόγνιτο» ΟΛΕΣ τίς λίμνες τής Βόρειας Ιταλίας, και είχε γνωρίσει από πολύ κοντά τό πώς είναι η κατά …Σαλό ζωή …»120 μέρες στά Σόδομα». Διότι, βέβαια, ποτέ του δεν έμενε στό Καμπιόνε περισσότερο από 3 μήνες τόν χρόνο: άλλωστε, οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις τόν ανάγκαζαν να περιπλέει τήν υδρόγειο (πάντα, φυσικά, με τήν …»εκλεκτήν» συντροφιά εκείνων τών μηδενικών τής διεθνούς κόπρου τά οποία και εμφανίζονται στά ανά τήν υφήλιον κυκλοφορούντα ιλλουστρασιόν περιοδικά λάϊφ-στάϊλ που αγοράζονται μετά μανίας από όλα τά ανά τήν υφήλιον …»εκλεκτά» μέλη τού κλαμπ τών ανεγκεφάλων όπου γης πληβείων). Σήμερα, βέβαια, ο Πιέρρος μας ζεί αλλού μολονότι συνεχίζει νά ‘ναι (ο πραγματικός) ιδιοκτήτης τού πανοραμικού στούντιο τών 90τ.μ. που νοικιάζει σε διάφορους περισσότερο ή λιγώτερο «διασήμους»!!! Ήδη από τήν συνθήκη τού Μαστρίχτ και μετά, ο ανοιχτομάτης αδελφούλης μου φρόντισε λίαν εγκαίρως να κινηθή δεόντως για να συνεχίσει σήμερα να τηρεί τό …»ινκόγνιτο» στήν διόλου πεζή και συνηθισμένη ζωή του…
  Αυτά, λοιπόν, περί «Καμπιόνε ντ’ Ιτάλια» και τών δικών μου …οικογενειακών «δεσμών» μαζί του.

  ΚΑΛΟ σας ΞΗΜΕΡΩΜΑ !

  Υ.Γ.: — Αυτά τά περί τού …»ΕΚΠΑ» (που κι εγώ μόλις προ 2ετίας πρωτοάκουσα όταν ήμουν στήν Ελλάδα) μού προξενούν αηδία ΚΑΙ ναυτία! Δεν μπορώ να γνωρίζω πόθεν ξεκίνησε αυτή η γελοία μόδα στήν γενίκευση τών αρκτικολέξων στά …ΑΕΙ(!!!) αλλά ειδικώς τό κακόγουστο όνομα «ΕΚΠΑ» δεν είναι μόνον γελοίο σαν ονομασία: είναι ΚΑΙ ανακριβές ΚΑΙ ανιστόρητον!!! Θυμούμαι ότι προ 30+ ετών, όταν είχα ζητήσει από τήν Μεταφραστικήν Υπηρεσία τού ΥπΕξ να μού μεταφράσει τά ακαδημαϊκά μου χαρτιά τούς είχα παρακαλέσει να μεταγράψουν τό «Αθήνησι Εθνικόν & Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών» στήν αγγλική του μετάφραση ως «»Καποντίστριαν», Νέϊσιοναλ Γιουνιβέρσιτυ οβ Άθενσ – Γκρίης» (επειδή ΕΤΣΙ τό ανέφερα εγώ η ίδια στήν ιδιωτική μου αλληλογραφία με τά ξένα Παν/μια, αφού –κατά τήν γνώμη μου τότε– «ακουγότανε» στούς ξένους καλύτερα και «ομαλώτερα» η λέξη «Καποντίστριαν» ως ΟΝΟΜΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ τής άλμα μάτερ μου παρά ως ο πρώτος από δύο συζευκτικούς χαρακτηρισμούς τού Ιδρύματος) και είχε γίνει κυριολεκτικώς τής κακομοίρας στούς άθλιους διαδρόμους εκείνου τού άθλιου «μεγάρου» με τούς άθλιους μεταφραστές! Βέβαια, άλλο ότι ο τύπος ήταν σωστός και γι’ αυτό θά ‘πρεπε να τηρηθή: τό Παν/μιον Αθηνών, όπως εγράφετο στήν αρχή (με τήν Ιστορική Εισαγωγή) σε ΟΛΕΣ τίς αναλυτικές Επετηρίδες που εξεδίδοντο από τό Ίδρυμα, κατ’ ουσίαν προέκυψε δια συνενώσεως 2 διαφορετικών αθηναϊκών Παν/μιακών Ιδρυμάτων και όχι δι’ απλής μετονομασίας ενός, οπότε τό Ίδρυμα που προήλθεν καλώς ωνομάσθηκε (ΚΑΙ) «Εθνικόν» ΚΑΙ «Καποδιστριακόν», κι όχι ότι τό «Εθνικόν» …ΗΤΑΝ (προς τιμήν τού Καποδιστρίου) πλέον «Καποδιστριακόν». Αλλά οι συντομογραφίες και τά αρκτικόλεξα υπάρχουν για να ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ χάριν οικονομίας(!) και ΟΧΙ για να …ΠΡΟΦΕΡΟΝΤΑΙ υποχρεωτικώς έτσι συμπυκνωμένα όπως «παρουσιάζονται» οπτικώς. Τό ζήτημα αυτό άπτεται με εκείνο τό συναφές τού αποκρουστικού «κύριοι-κύριοι» (κκ) και είναι ΤΑΥΤΟΣΗΜΟΝ με τά ανεκδιήγητα και εμετικά –κατ’ εμέ!– εκείνα τά, πολυφίλητα στούς αγελαίους αφασικούς νεοέλληνες, «Δου-Σού» (Δ.Σ.), «Δου-Νου-Τού» (Δ.Ν.Τ.), «Νου-Δού» (Ν.Δ.), «Δάπ Νου-Δου-φου-κού» (Δ.Α.Π.-Ν/Δ.Φ.Κ.), «Φου-Μου-Σού» (Φ/Μ.Σ.), «Ε-Μου-Πού» (Ε.Μ.Π.), «Κου-Κου-Έ» (Κ.Κ.Ε.), «Κου-Κου-‘Ε, Μου-λού» (Κ.Κ.Ε.-Μ.Λ), κλπ, κλπ, κλπ, που ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ όταν οι αγράμματοι χωριατοδάσκαλοι τής Α’ Δημοτικού δίδασκαν στά αθώα παιδάκια τό αλφάβητο δίνοντας …προφορά …»συλλαβής» στούς συμφωνικούς ΦΘΟΓΓΟΥΣ: «-Παιδιά μου, τό γράμμα «Β,β» λέγεται «βήτα» και προφέρεται …«βού»(!!!)». Δηλαδή, λέγανε οι γιδοβοσκοί-δάσκαλοι στά παιδάκια «ά-βού-γού-δού-έ-ζού-θού-…» κ.ο.κ. αντί να λένε «β-γ-δ-…» και να δείχνουν ταυτόχρονα τίς κινήσεις χειλέων, γλώσσας, δοντιών, κλπ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΑ ΜΟΝΟΝ, αφού τό πλήρες όνομα τών ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (όχι, βέβαια, τών …φθόγγων!) υπήρχε και τό δίδασκαν κατά τήν εκμάθηση τού (γραπτού) αλφαβήτου!!! Έτσι φθάσαμε από τό «που-χού» ή και «πι-χί» (π.χ.) και περάσαμε στό «κου-λου-πού, κου-λου-πού» (κλπ) για να καταλήξουμε σήμερα να μπερδέψουμε τά μπούτια μας και να μιλάμε ανερυθρίαστα με …»εετηδέ» και …»ένφια» και …»έκπα». Ώωω, έκπαγλον κάλλος τής ευφραδούς νεοελληνικής αφασίας!!!
  Αλλά, ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟΝ από όσα γίνονται στό «ρωμέϊκο»! «Πάντα, εκ λόγου τε και υπ’ ανάγκης».
  Ας όψονται «ΑΥΤΟΙ»…! (Ακόμη απορείτε ποιοί είναι «ΑΥΤΟΙ»;;; Κι όμως, υπάρχουν και ζουν ανάμεσά σας!!!! Βγάλτε τίς παρωπίδες σας για να τούς ιδείτε. Ή, μήπως, θα θέλατε να σάς υποδείξω εγώ κάποιους απ’ «ΑΥΤΟΥΣ»;;;)._

 185. Strata Stratoula said

  @ 184, Υ.Γ. : — Κι επειδή μού άναψαν τά αίματα (και είμαι ΉΔΗ και πολύ ζοχαδιασμένη που σηκώθηκα αξημέρωτα και πρέπει να ταξιδέψω αλλέ-ε-ρετούρ αυθημερόν στήν Λουτέκη επειδή τού σπιτιού μας στήν Πλας τού φασίστα Κολονέλ Μπουργκουάν, κοντά στόν Σταθμό τής Λυών, σπάσανε τά …νερά) θυμήθηκα πως, εκτός από τούς γιδοβοσκούς-δημοδιδασκάλους, μερτικό στό …σκοτάδι τής μαθητειώσης ελληνικής νεολαίας είχαν (και, πιθανώς, συνεχίζουν να έχουν!) ΚΑΙ οι …Χημικοί στό Γυμνάσιο: από κάτι «νάκλ» και «κάκο-τρία» περνάς εύκολα σε κάτι «κού-χλου μού-χλου έξι νερά» κι από ‘κεί πλέον μπαίνεις, μετά βαϊων και κλάδων, «που-χού» στό …»ε-μου-πού» ή στήν …»φου-μου-σού» για να βγείς πατενταρισμένος …»επιστήμων» και νά ‘χεις αδιαφιλονίκητα τό θάρρος να ομιλείς επί παντός με τό κύρος τής …επιστημοσύνης που …αξιώθηκες! Αμάν, πιά!
  Αλλά, σάς ξαναλέω: …»ΑΥΤΟΙ» !!! Για ΟΛΑ…!!!

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ !

 186. BLOG_OTI_NANAI said

  Ως προς την τέχνη, υπάρχει μια κατηγορία μινωικών τοιχογραφιών που ονομάζονται «Camp-Stool Fresco« ( «Κρητικά Χρονικά» 5 [1951] ). Η ονομασία προκύπτει από τους γνωστούς μινωικούς σκίμποδες ( «Κρητικά Χρονικά» 13 [1959] ).

  Για την αισθητική του Camp στο θέατρο-κινηματογράφο το βρίσκω αμετάφραστο.
  Σε άρθρο του καθ. Κώστα Κανάκη (περ. «Σύγχρονα Θέματα«, τχ. 98), ο όρος Camp αποδίδεται ως: «Η σκαμπρόζικη ή και σκωπτική αυτοαναπαράστααη ομοφυλόφιλων ανδρών που υιοθετεί μια θηλυκή φωνή«.

 187. BLOG_OTI_NANAI said

  164,165,168: Κι εγώ σε διαβάζω αγαπητή «Ετεροδημότισσα» όπως και όλους τους σχολιαστές. 🙂 Αλλά δεν κατάλαβα σωστά το σχόλιο 164 και νόμιζα ότι ήταν ειρωνικό για το υπουργείο.
  Γλωσσολογία δεν γνωρίζω. Αυτό που μπορώ να κάνω, είναι να ψάξω την επαληθευσιμότητα του όρου, δηλ. το αν χρησιμοποιείται ο πληθυντικός σε μια έγκυρη βιβλιογραφία.

  Ο όρος campus λοιπόν, χρησιμοποιείται με τις έννοιες: «Πανεπιστήμιο«, «Πανεπιστημιακός χώρος«, «Πανεπιστημιακός περίβολος«.

  Εκφράσεις που βρίσκω ως προς τον ενικό-πληθυντικό, επιβεβαιώνουν το σχόλιο 173 του Πεπε ότι μένει άκλιτο:
  π.χ.
  «των αμερικανικών campus«, «το campus του Harvard«, «το πανεπιστημιακό campus«, «εκτεταμένο campus» κ.ά.

 188. Gpoint said

  Καλημέρα

  Οσοι άλλοι παρεπιδημούντες του ιστολογίου θέλουν να προσέλθουν ας μην έχουν πρόβλημα επάρκειας χταποδιού, εν ανάγκη το δίκιλον θα συμπληρωθεί με κάποια μισόκιλα…

  Το τέλος της αλιευτικής (μου) περιόδου

 189. spiral architect said

  Έπειτα από τόσες πολιτικοκοινωνικές αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας θα ήταν απίθανο, να μην πειραζόταν η δομή, η «διοίκηση», ίσως και το εύρος του γνωστικού αντικειμένου των σχολών στα ελληνικά ΑΕΙ. Την αρχή ήδη τη βλέπουμε, με την αλλαγή της δομής των πρυτανικών αρχών, την αλλαγή φρουράς με δεκτικούς στη νέα τάξη πραγμάτων.
  Δεν εντυπωσιάζομαι από τις συγκρίσεις του interface μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, ίσως γιατί έκανα και κάτι φεγγάρια εις την Εσπερίαν, όπου αν και πήγα ψαρωμένος, κατάλαβα σχεδόν αμέσως ότι τα περισσότερα θέματα του δεύτερου κύκλου σπουδών εκεί, ήδη τα’ χα διδαχθεί στο προπτυχιακό μου στην Ελλάδα. Από την άλλη τις μόνες (οθντκ) πολιτικές αφίσες που έβλεπες στα ολοκάθαρα λόμπι των σχολών, ήταν για την προστασία της ρέγγας της Βόρειας Θάλασσας ή για το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής και πέραν τούτων ουδέν. Κατευθυνόμενα χρηματοδοτούμενη έρευνα από εταιρείες, στις σχολές θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών, τρέξιμο των υπεύθυνων καθηγητών για συνέχιση της χρηματοδότησής τους, μη ασχολία με το αντικείμενό τους παρά με τη συμπλήρωση spreadsheets και time schedules. Τότε δεν είχαν απαξιωθεί ακόμα οι σχολές ανθρωπιστικών σπουδών εκεί, τώρα – από πληροφορίες μου- πνέουν και κει τα λοίσθια. 😦

 190. sarant said

  186: Αυτό το camp που εξηγεί ο Κανάκης είναι σλανγκ των ομοφυλοφίλων.

  188: Εννοείται., η πρόσκληση είναι ανοιχτή. Κάποια στιγμή Τζι να την υπενθυμίσουμε (πριν από την Τρίτη 4/11!)

  189: Κάτι αφίσες θα έβλεπες αν πήγαινες σε γαλλικό πανεπιστήμιο ή σε ιταλικό. Τότε, για τώρα δεν ξέρω.

 191. Λ said

  Είπα να κοιτάξω τη λέξη στα ρωσικά και έπεσα πάνω στο Ολλανδικό kombuis, κουζίνα, εστία στα καράβια.
  http://russian_stress.academic.ru/1425/%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D1%83%D0%B7

 192. Λ said

  Πάντως σαν τοπωνύμιο ο κάμπος χρησιμοποιείται ευρύτατα. Ο άντρας μου έχει μερίδιο 1/12 σε τρία χωράφια, τον κάμπο, το καμπίν και τον κάμπο αλώνι. Εκτός από τον Κάμπο της Τσακίστρας έχουμε το χωριό (τα) Καμπιά στην επαρχία Λευκωσίας.

 193. sarant said

  Κάμπος τοπωνύμιο υπάρχει και στη Χίο,.

 194. Λ said

  Άσχετο, αλλά θυμήθηκα τη φοράδα στα ρωσικά: καμπίλα, που συγγενεύει με τον καβαλλάρη.
  http://ru.wiktionary.org/wiki/%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D1%8B%D0%BB%D0%B0#.D0.AD.D1.82.D0.B8.D0.BC.D0.BE.D0.BB.D0.BE.D0.B3.D0.B8.D1.8F

 195. cronopiusa said

  Μάνος Στεφανίδης Υποκρισία ή ρεαλισμός: Το ΕΚΠΑ σήμερα

 196. Ηλεφούφουτος said

  Την Παναγιά την Τσαμπίκα δεν τη σκέφτηκε κανείς, ε;
  Ούτε τους τσαμπίκους και τις τσαμπίκες της μεγαλο(μεσαιο)νήσου.

 197. sarant said

  Έχει να κάνει με τον κάμπο η Τσαμπίκα;

 198. Ηλεφούφουτος said

  190α Δε νομίζω.
  Πρόκειται για όρο (το camp) καθιερωμένο εδώ και δεκαετίες για ένα genre πώς να το πω, που πλησιάζει, ηθελημένα όμως, πολύ στο κιτς, έντεχνο κιτς, χοντρικά, αλλά πράγματι τα περισσότερα έργα του (ταινίες, παραστάσεις, επιδείξεις, εικαστικές τέχνες) ανήκουν και στην γκέι αισθητική, όχι όμως όλα ούτε απευθύνονται όλα σε γκέι κοινό.

  Ο Τέρις Χρυσός, π.χ. από τα δικά μας ή ο Γιάννης Φλωρινιώτης δεν απευθύνονταν σε γκέι κοινό αλλά κάλλιστα μπορούν να χαρακτηριστούν καμπ.

 199. Γς said

  φλόγα κεριού [φωτάκι] δεν είναι η τσαμπήκα;

 200. Γς said

  Ωχ, το μάτι [σας]
  Τσαμπίκα

 201. Ηλεφούφουτος said

  197 Ναι, και συγκεκριμένα με την παλαιο-γαλλο/προβηγκιανή προφορά του champe, η οποια σώζεται και στο κυπριακό τσαέρα (καρέκλα)

 202. marulaki said

  Φίλη ροδίτισσα μου είχε πει ότι τσαμπί στη Ρόδο λένε τη φωτιά και επειδή η εικόνα θρυλείται ότι βρέθηκε μέσα σε φωτιά, τη λένε Τσαμπίκα.

 203. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  189 – Αυτό μάλλον επιβεβαιώνει τον συλλογισμό μου, οτι όσο πιο «μορφωμένη» είναι μια κοινωνία, τόσο πιο απολίτικοι και χειραγωγημένοι είναι οι πολίτες της.

 204. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Βλέπω οτι έχασα αρκετά επεισόδια, οκ στον άγιο Τζίμη λοιπόν, όσοι πιστοί προσέλθετε.

 205. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Αυτό το έρμο το ζωντανό στην Κύπρο, πώς θα γίνει να το φέρουμε; (για τον φυσικό μάλλον είναι πιο δύσκολα τα πράγματα).

 206. BLOG_OTI_NANAI said

  190 & 198: Αν Camp είναι η αισθητική του κιτς (δεν τον είχα ξανακούσει τον όρο), πράγματι, αυτό το απόσπασμα που έδωσα παρατηρώ ότι δεν σχετίζεται με αυτό.
  Με μπέρδεψε όρος «αναπαράσταση» που επαναλαμβάνεται στο άρθρο και να πω την αλήθεια και τώρα που το ξαναδιάβασα, μάλλον δυσνόητο μου είναι. Αν κατάλαβα καλά, μιλάει για την επιλογή κάποιων ομοφυλόφιλων να κινούνται επίτηδες με θηλυπρέπεια ακόμα κι αν δεν τους «βγαίνει» να κινούνται έτσι; Δεν ξέρω.
  Τέλος πάντων όμως, τουλάχιστον βρήκαμε από σπόντα ένα ακόμα Camp 🙂

  Γενικά, όταν έψαχνα, κάποια μονολεκτική ερμηνεία του Camp στα ελληνικά δεν είδα κάπου. Είδα 2-3 φορές την φράση «η αισθητική του Camp» χωρίς άλλη ερμηνεία και με τον όρο Camp αυτούσιο στα αγγλικά.

 207. sarant said

  201: Δεν θυμάμαι να το έχουμε συζητήσει ξανά αυτό, δεν το ήξερα.

 208. Ριβαλντίνιο said

  @ 136 BLOG_OTI_NANAI

  Θένκιου, θένκιου ! Τώρα μένει να βρούμε και πότε πήρε η Καμπανία της Γαλλίας το όνομά της.
  —————————————————————-
  Αν βοηθάει καθόλου για τους Σκύλακες, η Π-Λ-Μπ ( λήμμα της Π ανωνύμου ) λέει πως ο Σκύλαξ ο Καρυανδεύς άρχισε το εξερευνητικό του ταξίδι προς την Ινδία το 516 π.Χ. Σύμφωνα με τη Σούδα

  Σκύλαξ, Καρυανδεύς [πόλις δ’ ἐστὶ τῆς Καρίας πλησίον Ἁλικαρνασσοῦ τὰ Καρύανδα], μαθηματικὸς καὶ μουσικός. Περίπλουν τῶν ἐκτὸς τῶν Ἡρακλέους στηλῶν, Τὰ κατὰ Ἡρακλείδην τὸν Μυλασσῶν βασιλέα, Γῆς περίοδον, Ἀντιγραφὴν πρὸς τὴν Πολυβίου ἱστορίαν.

  There is much confusion in the present entry. The travels of Skylax of Karyanda at the behest of king Darius I are mentioned by Herodotos 4.44. He cannot, however, be the author of the Periplous tes thalasses tes oikoumenes (Circumnavigation of the Inhabited Sea) that survives under his name, since from internal evidence it must be fourth-century BC (at least in its present form); accordingly it is known as ‘Pseudo-Skylax’. The author of the response to Polybios (pi 1941) must have been later still.

  http://www.stoa.org/sol-bin/search.pl?db=REAL&search_method=QUERY&login=guest&enlogin=guest&user_list=LIST&page_num=1&searchstr=sigma+710&field=any&num_per_page=100

  Το » Ἀντιγραφὴν πρὸς τὴν Πολυβίου ἱστορίαν » » αποδόθηκε εσφαλμένα από τη Σούδα στον Σκύλακα τον Καρυανδέα, ενώ το είχε γράψει νεότερος Σκύλαξ, μαθηματικός και αστρολόγος, φίλος του φιλοσόφου Παναιτίου. Για τον νεότερο αυτό Σκύλακα κάνει μνεία ο Ρωμαίος ρήτορας Κικέρων ( Περί Μαντικής ( De divinatione ) 2,88 ). To σύγγραμμα » Τὰ κατὰ Ἡρακλείδην τὸν Μυλασσῶν βασιλέα » ήταν ιστορικού περιεχομένου και αναφερόταν στη δράση του βασιλιά Ηρακλείδη » (τοῦ δὲ λόχου τούτου ἡγεμὼν ἦν Ἡρακλείδης Ἰβανώλλιος ἀνὴρ Μυλασσεύς. Ηροδ. Ε 121 ) , » που βασίλευσε κατά την εποχή της εκστρατείας του Ξέρξη κατά της Ελλάδος. Άρα το έργο αυτό πρέπει να γράφηκε μετά το 480 π.Χ. Σε ό,τι αφορά το έργο με τίτλο » Γης Περίοδος «, εκφράζεται η εικασία ότι δεν επρόκειτο για σύγγραμμα, αλλά για χάρτη ο οποίος εικόνιζε τα όρια της οικουμένης. Μετά τα παραπάνω. ως γεωγραφικό έργο του Σκύλακος απομένει ο «Περίπλους »
  ( Π ) »

  Στο Λεξικό του ο Γιάννης Λάμψας λέει πως ο Σκύλαξ ο Καρυανδεύς εξερεύνησε τις ασιατικές ακτές πέρα από τον Ινδό μαζί με άλλους εξερευνητές. » Αυτοί αποπειράθηκαν τον περίπλου της Λιβύης επί 30 μήνες. Φαίνεται πως περιέγραψε την εξερεύνησή του αυτή σε ένα έργο που φέρει τον τίτλο » Περίπλους «. Ο Σουίδας έχει ταυτίσει τον Σκύλακα τον Καρυανδέα με τον μεταγενέστερο Σκύλακα τον Αλικαρνασσέα, για τον οποίο ο Κικέρων γράφει πως ήταν αστρολόγος και συγγραφέας πολιτικών έργων, σύγχρονος του Παναιτίου. Αυτός ο Σκύλαξ είχε συγγράψει έναν » Περίπλου των εκτός του Ηρακλέους Στηλών «.Φαίνεται πως υπήρξε και τρίτος Σκύλαξ , γεωγράφος, που το σύγγραμμα του ήταν λακωνικό, αλλά πολύτιμο σε σαφήνεια, και πολλά αποσπάσματά του μνημονεύουν άλλοι γεωγράφοι. Αυτό γράφτηκε πριν από τον Ηρόδοτο. «

 209. Λ said

  Αθθυμήθηκα τις διάφορες συναντήσεις κορυφής στο Καμπ Ντέιβιτ τζιαι εσηκώστηκεν η τρίχα μου http://en.wikipedia.org/wiki/2000_Camp_David_Summit

 210. sarant said

  208: Ευχαριστώ!

  209: Α μπράβο, γράφε καμιά φορά κυπρέικα 😉

 211. Ηλεφούφουτος said

  207 Ψάχνω να βρω τεκμηρίωση.

 212. Spiridione said

  172. 178. Την καμπούλα την ξέρω απ’ τον πατέρα μου. Όταν καπνίζω μπροστά του, μου λέει (ως φανατικός αντικαπνιστής), τι καμπούλα είν’ αυτή, μας καμπούλιασες, φύγε από ‘δώ.
  Καμπούλα η ομίχλη και ο καπνός.
  https://www.google.gr/webhp?sourceid=chrome-instant&rlz=1C1VSNC_enGR577GR608&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#tbm=bks&q=%22%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B1%22
  Δεν ξέρω τι σχέση μπορεί να έχει με την καβούλα που, απ’ ότι κατάλαβα, σημαίνει διάφορα πράγματα σφαιρικά, μπάλες βαμβακιού, ζυμαρικών, χιονιού, λίπους κλπ.
  https://www.google.gr/webhp?sourceid=chrome-instant&rlz=1C1VSNC_enGR577GR608&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#tbm=bks&q=%22%CE%BA%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B1%22

 213. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Κάμπος στο κέντημα και στο υφαντό είναι το φόντο του σχεδίου.

 214. 185 …τού σπιτιού μας, σπάσανε τά …νερά

  Η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους! 🙂

 215. BLOG_OTI_NANAI said

  208: Να’ σαι καλά Ριβαλντίνιο, θαλασσοπόρε του ωκεανού των πληροφοριών!

 216. 191,
  …από το οποίο kambuis, λέει το Etymonline, προέρχεται το caboose, που ανέφερα παραπάνω (μικρός ο κόσμος!)

 217. Ιάκωβος said

  Για το camp τo Urban Dictionary ανάμεσα σε πολλούς άλλους ορισμούς, έχει πρώτο σε λάιξ αυτό: Effeminate way of being Gay. One can be camp without being gay. Floppy wrists. Think Elton John and Jack from Will & Grace. Με άλλα λόγια «αδερφίστικο» όπως θα λέγαμε εδώ.
  (γιατί όμως camp να σημαίνει αδερφίστικο; )

  Θυμήθηκα, τι άλλο; Μόντυ Πάιθονς.

  Προφανώς κάνουν λογοπαίγνιο μεταξύ του στρατιωτικού «marching camp» και του «camp marching»

 218. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  216.>>(μικρός ο κόσμος!)
  Ο παράδεισός μου είναι ένας κάμπος
  και Τα παιδιά κάτω στον κάμπο, του Μάνου Χατζηδάκι, που σαν σήμερα γεννήθηκε, το 1925.

 219. Πέπε said

  @217: Ευχαριστούμε Ιάκωβε!

  Βέβαια ένα αστείο χάνει αν σ’ το εξηγήσουν πριν το δεις. Αλλά αλλιώς δε θα το καταλάβαινα στον αιώνα τον άπαντα (παρόλο που βέβαια είναι αστείο ακόμη και χωρίς να το καταλάβεις!).

  Δεν ξέρω, είναι διαδεδομένη γνώση το τι σημαίνει camp; Εγώ δεν το ‘χα ξανακούσει ποτέ. Δε νομίζω να έχει αναφερθεί ποτέ μπροστά μου ή να το ‘χω συναντήσει γραμμένο. Μου μοιάζει σαν κάτι μόνο για όσους γνωρίζουν πολύ καλά, βιωματικά τα αγγλικά.

 220. el sint said

  Υπάρχει και το κάμπους (campus board) με το οποίο προπονούνται σκληρά μερικοί αναρριχητές.

  [embed]https://www.youtube.com/watch?v=jRyjzL1mrSc&t=80[/embed]

  Πήρε το όνομά του από το γυμναστήριο στο οποίο στήθηκε το πρώτο κάμπους το 1988. Η βίκυ λέει πως αυτό βρισκόταν στο …κάμπους του πανεπιστημίου της Νυρεμβέργης, γιαυτό και το όνομα.

  Το έφτιαξε ένας από τους πιο χαρισματικούς αναρριχητές της εποχής του, ο Wolfgang Güllich, για να προπονηθεί ειδικά για να σκαρφαλώσει την πιο δύσκολη διαδρομή της εποχής εκείνης, την Action Directe. Την οποία με τη σειρά της βάφτισε έτσι επειδή η προπόνηση στο κάμπους του φαινόταν σαν τρομοκρατική επίθεση στις αρθρώσεις του, λέει το άλλο βίντεο:

  [embed]https://www.youtube.com/watch?v=NmRKmeII6xY[/embed]

 221. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  212>>καβούλα που, απ’ ότι κατάλαβα, σημαίνει διάφορα πράγματα σφαιρικά,
  -(μ)ποντικοκάβουλα λέμε τα περιττώματα των ποντικών.

 222. Ριβαλντίνιο said

  Καβαλίνες λένε στο χωριό μου τα περιττώματα των γαϊδουριών και άλλων ζώων ( νομίζω ότι κάπου είχα διαβάσει ότι ήταν και ένα παρατσούκλι του Κων. Κοπρώνυμου ).

  Αν καμιά φορά ήμουν ελαφρά ντυμένος, τουρτούριζα και διπλωνόμουν ( έβαζα τα χέρια ανάμεσα στα πόδια και έγερνα τον κορμό μου ) από το κρύο , μου έλεγε η γιαγιά μου » πήγαινε ντύσου , έχεις γίνει ( σαν ) καβούλα «.

 223. Μαρία said

  219
  Ή να έχεις διαβάσει Κανάκη 🙂

  Το άρθρο που αναφέρεται στο 216, μαζί με άλλα, στη σελίδα του.
  http://www.sa.aegean.gr/canakis/Courses%20offered/Language%20&%20gender/Escorts%20paper.htm

 224. Emphyrio said

  218:

  Federico García Lorca

  Deseo

  Sólo tu corazón caliente,
  Y nada más.

  Mi paraíso, un campo
  Sin ruiseñor
  Ni liras,
  Con un río discreto
  Y una fuentecilla.

  Sin la espuela del viento
  Sobre la fronda,
  Ni la estrella que quiere
  Ser hoja.

  Una enorme luz
  Que fuera
  Luciérnaga
  De otra,
  En un campo de
  Miradas rotas.

  Un reposo claro
  Y allí nuestros besos,
  Lunares sonoros
  Del eco,
  Se abrirían muy lejos.

  Y tu corazón caliente,
  Nada más.

 225. Λ said

  216. Έχεις δίκαιο βέβαια. Fascinating stuff!
  http://en.wikipedia.org/wiki/Caboose#Etymology

  To Kambuis πρέπει να το δανείστηκε από τους Ολλανδούς ο Μεγάλος Πέτρος γιατί έζησε ένα μεγάλο διάστημα στην Ολλανδία για να μάθει την τέχνη της ναυπηγικής.

  213. Κάμπος στο κέντημα και στο υφαντό είναι το φόντο του σχεδίου

  Δεν το ήξερα. Έφη Έφη σε θαυμάζω και σε ζηλεύω που ξέρεις τόσα πολλά και για τα κεντήματα. Μήπως ξέρεις κάτι και για τις Παναγίτσες στις ξερολιθιές;

 226. skol said

  212: Την καβούλα δεν την έχω ακούσει αλλά έτσι όπως την περιγράφεις μοιάζει με την καβαλίνα που λέει και ο Ριβαλντίνιο(222). Αν είναι έτσι θα βγαίνει από το άλογο(caballus) όπως και η καβάλα και όλα τα σχετικά. Εμείς τις καβαλίνες τις λέμε κάβαλα.

  Η καμπούλα πολύ ζωντανή λέξη. Τα κάβαλα, επειδή και οι γαϊδάροι σπανίζουν, τείνουν να εκλείψουν.

 227. Πέπε said

  222, 226:

  Η καβαλίνα είναι σπάνια λέξη, τοπική;;;

  Κι εγώ έτσι την ξέρω, κι ας είμαι από Αθήνα. (Μέσα στην Αθήνα.)

 228. skol said

  227: Η καβαλίνα δεν είναι τοπική, την έχουν και τα λεξικά. Τα κάβαλα όμως;
  Απ’ την άλλη, το ότι την ξέρεις μέσα στην Αθήνα που είσαι, είναι σχετικό. Δεν την ξέρεις ακριβώς, έχεις μια θεωρητική γνώση του πράγματος. 🙂

 229. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Γειά σου Λ.
  Στις λέξεις μένω, μηδέ κεντώ μηδέ και ΄φαίνω (κάνει και ρίμα) 🙂 .
  Οι ταπεινές πασίγνωστες θαρρώ καβαλίνες είναι των μουλαρογαιδαραλόγων.Τα αρνοκάτσικα κάνουν προβατσουλιές ή καρκατσουλιές,τα ορνιθοειδή κουτσουλιές και τα είπα αυτά για να φτάσω στις βουτσές που είναι των βοοειδών και μια παλιά εποχή ήταν…περιζήτητες.Του ορεινού ορεινού σπιτιού, η γιαγιά τού βούτσωνε το χωμάτινο πάτωμα. Ήταν μεγάλη νοικοκυροσύνη αυτό! Έφτιαχνε έναν πολτό από την κοπριά του βοδιού(κάποιος είχε ένα βόδι για χρόνια και παίρναν όλοι από κει) και τον άπλωνε επιδέξεια κάνοντας κι ένα «γείσο» σαν σοβατεπί γύρω γύρω. Περιμέναμε να ξεραθεί κι αν θυμάμαι σωστά(ήμουν πολύ πολύ μικρή)’αφηνε κάτω μια ελαφρά γυαλάδα μετά και μοσκοβόλαγε καθαριότητα. Δεν θυμάμαι αν έβαζε και ασβέστη αλλά η οσμή ήταν πολύ ευχάριστη, σαν τρυφερά φρεσκοκομμένα χόρτα. Απολυμαντικό και μονωτικό σα να έχω διαβάσει ή δει σε ντοκιμαντέρ για τις παμπάλαιες οικοτεχνικές.

 230. sarant said

  Η καβαλίνα ασφαλώς είναι πανελλήνια.

  Πλέγουν τα μήλα στο γιαλό, πλέγουν κι οι καβαλίνες

 231. Μαρία said

  230
  Πλένε και οι κουράδες το ξέρω.

  229
  Τις βουτσές εμείς τις λέμε σβουνιές. Σε κάποια σπίτια της γειτονιάς μου τις χρησιμοποιούσαν για μόνωση κολλώντας τες απλώς στον τοίχο.

 232. physicist said

  Γιά δες εφαρμογές το bullshit! 😉

 233. Λ said

  229.Eχω τον αργαλειό που πήρα από το χωριό Λυσός της Πάφου και με περιμένει μέχρι την σύνταξη, αλλά δεν νομίζω να καταφέρω και πολλά. Θα περιοριστώ στις κουρελλούδες που έχω και τα υφάσματα κομμένα. Μαζί με τον αργαλειό πήρα ολόκληρο νοικοκυριό, δυο μεγάλα κουποσάνια, δύο ξύλινα βουρνιά (ξυλόφουρνο έχω και τον χρησιμοποιώ που και που για φλαούνες ή ψητά) και το σεντούκι που έχει και επιγραφές: Εν Λυσώ (με περισπωμένη και υπογεγραμμένη, εννοείται) 14 12/1930 -ελένη δημητρίου- αετός- αετός δικέφαλος- κόρονος κλπ. Εκτός από την Ελένη Δημητρίου που έλαβε το σεντούτζιν για προίκα, τα άλλα όντα είναι σκαλισμένα στο ξύλο .

  Αυτό με τα κόπρανα των βοδιών δεν το ήξερα αλλά οι καβαλίνες των γαϊδουριών ήταν πολύτιμες για τους βασιλικούς (τα φυτά). Κάπως τις λέγαμε αλλά δεν θυμάμαι τώρα. Τις μαζεύαμε μία μία με προσοχή. Τότε τα ζώα δεν έτρωγαν τις τροφές που ξέρουμε σήμερα αλλά χορταράκι.

 234. Γς said

  >οι καβαλίνες των γαϊδουριών ήταν πολύτιμες για τους βασιλικούς (τα φυτά)

  Και μετά φτιάχνατε πένες με, sauce Napoletana με μόλτο μπαζίλικο από τη γλάστρα με τις καβαλίνες των γαϊδουριών
  😉

  ,

 235. Ντοπιολαλιά said

  Ψιλοάχρηστη παρατήρηση για κάτι πολύ περιθωριακό (τοπικά και χρονικά):
  Στην καισαριανή, που συνορεύει με την πανεπιστημιούπολη, οι ντόπιοι (καισαριανιώτες) πιτσιρικάδες (στα 90ς) χρησιμοποιούσαμε πολύ τη σύντμηση «πανέ» . Με δεδομένο ότι εδώ και αρκετά χρόνια η χρήση του καμπους της πανε(πιστημιούπολης) απαγορέυεται στους μη έχοντες εργασία, εικάζω ότι θα έχει εξαληφθεί(αν ποτέ διαδόθηκε) και η χρήση της λέξης «πανέ» από τη νέα γενιά πιτσιρικάδων.

 236. Γς said

  Campus de Justiça βλέπω στην ΤιΒι τώρα.

  Για τον πρώην πρωθυπουργό Σόκρατες που τον έκαναν αρεστάτο.
  Δείχνουν και τον Σίλβα, μεγαλοεπιχειρηματία κατασκευών φίλο του Σόκρατες από την εποχή που ήταν συμφοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Κοίμπρα

 237. Ριβαλντίνιο said

  Αφού βρήκαμε ότι η Καμπανία σαν όνομα υπάρχει από τον 6ο-4o αι. π.Χ. δεν θα έπρεπε κάπως να διορθωθεί η πρόταση του κειμένου :

  Στα λατινικά, από τη σημασία της πεδιάδας, και συγκεκριμένα από το επίθετο campaneus, πεδινός, ονομάστηκε στην υστερολατινική εποχή campania μια εκτενής πεδιάδα, και επίσης Campania, Καμπανία, η περιοχή που έχει μεγαλύτερη πόλη τη Νάπολη, και από εκεί (vasa) campana το χάλκινο σήμαντρο των χριστιανικών εκκλησιών, απ’ όπου και η δική μας καμπάνα.

  —————————————————–

  Παροιμίες με κάμπους :

  Και τα βουνά ξεπέφτουνε κι οι κάμποι δυστυχούνε.

  Οι κάμποι τρέφουν άλογα και τα βουνά λεβέντες.

  Ο κάμπος έχει μάτια κι ο λόγγος έχει αυτιά.

 238. Ριβαλντίνιο said

  Η παροιμία

  Και τα βουνά ξεπέφτουνε κι οι κάμποι δυστυχούνε.

  αναφέρεται ως μανιάτικη.

  Έχει ακούσει κάποιος να την λένε σε άλλα μέρη της Ελλάδος ;

 239. sarant said

  237 Θέλει ξαναγράψιμο όντως

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: