Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Απόψε στου Θωμά

Posted by sarant στο 20 Απριλίου, 2015


Σήμερα είναι Δευτέρα του Θωμά, που τη θεωρούσα αποφράδα μέρα όταν ήμουν μαθητής, και φαντάζομαι και σήμερα έτσι θα τη θεωρούν τα παιδιά. Αλλά η ονομασία της μέρας είναι καταχρηστική: ο Θωμάς δεν γιορτάζει σήμερα, χτες ήταν η γιορτή του -αλλά χτες, Κυριακή του Θωμά, ήταν αργία, οπότε σε σχολεία και γραφεία οι ευχές θα δοθούν σήμερα. Το ιστολόγιο δεν είχε αργία, αλλά την Κυριακή έχει δικό του πρόγραμμα, οπότε θα ευχηθεί τον Θωμά σήμερα.

Μόνο τον Θωμά; Όχι, υπάρχει και η Θωμαή, αλλά είναι πολύ σπανιότερο σαν όνομα. Όχι ότι ο Θωμάς είναι όνομα ιδιαίτερα συχνό: στην έρευνα του Χάρη Φουνταλή για τη συχνότητα των ελληνικών ονομάτων ο Θωμάς είναι 26ος στους άντρες (ανάμεσα στον Σωτήρη και τον Στέφανο) -δεν το λες και πολύ συχνό. Η Θωμαή όμως είναι στην 96η θέση στις γυναίκες, σαφώς σπανιότερη.

Ο Θωμάς ανήκει σε μια κατηγορία ονομάτων, συνήθως δισύλλαβων, που δεν έχουν διαδεδομένο χαϊδευτικό, γιατί δεν υπάρχει η ανάγκη για υποκορισμό αφού το όνομα είναι σύντομο -άλλα ονόματα της κατηγορίας αυτής είναι ο Σταύρος, ο Παύλος, ο Λουκάς, ο Λάμπρος, ο τρισύλλαβος Άγγελος και άλλα. Βέβαια, στην εποχή μας η χρήση ανεπίσημων τύπων ονομάτων (ξέρετε, Νίκος αντί Νικόλαος, Γιάννης αντί Ιωάννης κτλ.) έχει συρρικνωθεί αρκετά, ενώ απειλούνται με εξαφάνιση οι ανεπίσημοι τύποι που έχουν υποκορισμό (Τάκης, Λάκης, Μάκης κτλ.). Μια αιτία είναι ότι η μωροφιλοδοξία των μανάδων και των μπαμπάδων δεν ανέχεται ο κανακάρης τους να είναι σκέτος Κώστας ή (θού Κύριε) Αλέκος’ όχι! θέλουμε το όνομα ακέραιο, πολυσύλλαβο, αρχοντικό -και μεγαλώνουμε, τόχω ξαναγράψει, γενιές άνεργων αυτοκρατόρων, Κωνσταντίνους, Αλέξανδρους και.. Ιωάννηδες. Ο άλλος λόγος, που δεν τον έχω ξαναγράψει αλλά νομίζω πως ισχύει, είναι ότι πολλές φορές δίνουμε το όνομά μας με τον επίσημο τύπο σε διάφορες υπηρεσίες, από τις κρατικές μέχρι το ιμέιλ μας, κι αυτό μας συνοδεύει και εμφανίζεται παντού -και εδραιώνεται. Τέλος της παρένθεσης όμως.

Ούτε έχω υπόψη μου πολλές τοπικές παραλλαγές του ονόματος του Θωμά, ή τουλάχιστον δεν μου έρχονται στο νου. Υπάρχει το ηπειρώτικο «Σιώμος» (έχει δώσει και επίθετο), όπως επίσης και το κυπριακό Τουμάζος, που πρέπει να είναι επιρροή από τα ιταλικά. Αν ξέρετε κι άλλες τοπικές παραλλαγές, ευχαρίστως να τις δούμε στα σχόλια.

Ο πρώτος Θωμάς στην ελληνική γλώσσα ήταν ο μαθητής του Ιησού, και το όνομα Θωμάς ετυμολογείται από το αραμαϊκό te’oma που θα πει «δίδυμος». Ο απόστολος Θωμάς δεν λεγόταν Θωμάς, αλλά Ιούδας -και ήταν δίδυμος. Από τα ελληνικά της Βίβλου το όνομα πέρασε στις υπόλοιπες γλώσσες της Ευρώπης, όπου το Θ συνήθως αποδόθηκε Τ -με εξαίρεση τα ρώσικα, που το ελληνικό Θ το μετατρέπουν σε Φ και ο Θωμάς είναι Φομά. Η εντύπωσή μου ήταν ότι το αγγλικό Τόμας (και Τομ) είναι αρκετά συχνότερο, αλλά σε κάτι ιστοσελίδες που ανέτρεξα είδα ότι και στις ΗΠΑ το όνομα Thomas τώρα βρίσκεται στην 27η θέση -ενώ τον 19ο αιώνα ήταν στην πρώτη δεκάδα.

Ένας λόγος που θα εξηγούσε την όχι πολύ μεγάλη δημοτικότητα του Θωμά είναι ότι παροιμιωδώς ο Θωμάς, ο απόστολος Θωμάς, αποκαλείται άπιστος, επειδή, όταν οι άλλοι μαθητές τού είπαν ότι ο Ιησούς αναστήθηκε, εκείνος (που έλειπε από τη συνάντηση) αρνήθηκε να πιστέψει αν πρώτα δεν έβλεπε τα σημάδια απ’ τα καρφιά στα χέρια του Ιησού και δεν τα ψηλάφιζε: Ἐὰν μὴ ἴδω ἐν ταῖς χερσὶν αὐτοῦ τὸν τύπον τῶν ἥλων καὶ βάλω τὸν δάκτυλόν μου εἰς τὸν τύπον τῶν ἥλων καὶ βάλω μου τὴν χεῖρα εἰς τὴν πλευρὰν αὐτοῦ͵ οὐ μὴ πιστεύσω. (Ιω. 20.25).

Από αυτό το επεισόδιο, έμεινε παροιμιώδης και η φράση «θέτω το δάχτυλο/τον δάκτυλο/τα δάχτυλα εις τον τύπο των ήλων» ή, όπως το λένε πολλοί (που δεν το θεωρώ λάθος, αλλά το συζητάμε στα σχόλια αν θέλετε) «επί τον τύπο των ήλων», που λέγεται όταν κάποιος ζητάει χειροπιαστές αποδείξεις για ένα θέμα χωρίς να αρκείται στις λεκτικές διαβεβαιώσεις. Και βέβαια, από το ίδιο επεισόδιο έχουμε και την παροιμιώδη φράση «είναι άπιστος Θωμάς», που βασίζεται σε λόγια του Ιησού: Φέρε τὸν δάκτυλόν σου ὧδε καὶ ἴδε τὰς χεῖράς μου͵ καὶ φέρε τὴν χεῖρά σου καὶ βάλε εἰς τὴν πλευράν μου͵ καὶ μὴ γίνου ἄπιστος ἀλλὰ πιστός -κι όταν ο Θωμάς απάντησε «ο κύριος και ο Θεός μου» ο Ιησούς δεν το άφησε να πέσει κάτω και συνέχισε: Ότι εώρακάς με πεπίστευκας; Μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες.

Άπιστος βέβαια με τη σημασία «δύσπιστος», αλλά δεν θέλει πολύ για να μείνει η ρετσινιά. Κι έτσι, λέμε παροιμιακά «άπιστο Θωμά» όποιον πείθεται δύσκολα και σε πληθυντικό «οι άπιστοι Θωμάδες» -για παράδειγμα, ένας υπουργός είχε πει, στα εγκαίνια ενός έργου, «κι όμως, οι άπιστοι Θωμάδες αμφισβητούσαν ότι το έργο αυτό θα γινόταν πραγματικότητα». Καμιά φορά, η ιδιότητα θεωρείται ότι μεταβιβάζεται και σε όσους έχουν το όνομα αυτό -ας πούμε, στον Βασιλικό του Μάτεση, σε έναν διάλογο ένας ήρωας λέει σε έναν άλλο, που λέγεται Θωμάς: Θωμά σε λένε και Θωμάς είσαι, δεν πιστεύεις ποτέ τίποτες. Και σε μια συλλογή σαντορινιών φράσεων βρίσκω και το «Είναι ο Θωμάς ο απίστευτος».

Άλλη φράση ή παροιμία με τον Θωμά δεν ξέρω -αν έχετε να συμπληρώσετε θα την ακούσω ευχαρίστως. Στη γλώσσα μας πάντως υπάρχει και ο όρος «θωμισμός», που είναι η θεολογική και φιλοσοφική διδασκαλία του Θωμά του Ακινάτη. Υπάρχει και η Καλύβα του μπαρμπαΘωμά, αλλά ο όρος δεν έχει γίνει παροιμιώδης στα ελληνικά, όπως είναι στα αγγλικά όπου, αν δεν σφάλλω, σημαίνει ή σήμαινε τον τύπο του υποτακτικού και εργατικού μαύρου που ήταν αρεστός και ανεκτός από τους λευκούς. Έχουμε επίσης τους Τόμμυδες, όπως αποκαλούνταν διεθνώς οι Βρετανοί στρατιώτες, ιδίως στον Πρώτο Παγκόσμιο (μάλιστα, το τυπικό ψευτονοματεπώνυμο ήταν Tommy Atkins), έχουμε και τη μνημειώδη για τους ηλικιωμένους σαν κι εμένα ροκ όπερα των Χου, το Τόμμυ, αλλά θα το σταματήσω εδώ διότι δεν θέλω να διεθνοποιηθεί το θέμα.

Πάντως, στην εποχή μας έχουμε ανάγκη τον Θωμά. Ο Θωμάς είναι άπιστος με την αρχαιοελληνική έννοια της λέξης, του νάφε και μέμνασο απιστείν. Ο Θωμάς νήφει και απιστεί, δυσπιστεί ήρεμα, δεν πιστεύει χωρίς να ερευνήσει, δεν πιστεύει παρόλο που είναι παράλογο ή, χειρότερα, επειδή είναι παράλογο, είναι ο υγιής δύσπιστος, ο ένας στους δώδεκα, που αυτή η υγιής δυσπιστία του δεν τον εμπόδισε να διαδώσει την πίστη του ίσαμε σχεδόν τα πέρατα του γνωστού τότε κόσμου, τις μακρινές Ινδίες, ούτε τον απέτρεψε από τον μαρτυρικό θάνατο, γιατί ο άπιστος Θωμάς του Ευαγγελίου πέθανε για την πίστη του χωρίς να την εξαργυρώσει σε θέσεις επισκόπων και αρχιεπισκόπων -αλλά θέλησε πρώτα να την επιβεβαιώσει, είναι σκεπτόμενος ο Θωμάς αλλά δεν χρησιμοποιεί τη δυσπιστία ως άλλοθι της αδράνειας.

Ένας Θωμάς, ο ποιητής Θωμάς Ιωάννου, έχει γράψει ένα ωραίο ποίημα, Με λένε πάντοτε Θωμά

ΜΕ ΛΕΝΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΘΩΜΑ

Με λένε πάντοτε Θωμά
Πρέπει να φαίνομαι
Αντάξιος του ονόματός μου
Δύσκολο να κουβαλάς ένα τέτοιο όνομα
Όταν οι άλλοι πιστεύουν
Εσύ οφείλεις να ζητάς αποδείξεις

Πρέπει να βάζω το δάχτυλο
Εις τον τύπον των ήλων
Μαθημένος να μετρώ την αλήθεια με πληγές
Να αμφιβάλλω για τον πόνο των άλλων
Να αμφισβητώ τα θαύματα
Θεών και ανθρώπων

Αναγκασμένος να συνομιλώ με τραύματα
Να ψηλαφώ το μέλλον
Στο εσταυρωμένο σώμα της μνήμης
Καταδικάστηκα να εκτίσω μια ζωή
Για να ανακαλώ εφιάλτες
Μια ζωή να παλεύω
Να μη σωπάσουν οι πληγές

Εύπιστος όμως στο βάθος
Προσχώρησα στους οπαδούς
Με τις πρώτες αποχρώσες ενδείξεις
Τόσο πολύ λοιπόν είχα ανάγκη
Να πιστέψω στην Ανάσταση

Τώρα όμως που είμαι κι εγώ
Επάνω στο σταυρό
Κι έμαθα πάνω στο σώμα μου
Τι θα πει ζωή
Και πόση χολή στάζει η ελπίδα
Στα διψασμένα χείλη των ονείρων

Δεν ξέρω αν υπάρχει καιρός
Να εγκαταλείψω
Και τη μέλλουσα ζωή

Θα μπορούσα να τελειώσω εδώ, αλλά δεν ταιριάζει σε ένα γιορταστικό άρθρο -οπότε, διαλέγω ένα κομμάτι από ένα άλλο ευαγγέλιο: από το αξεπέραστο Ρεμπέτικο το «Έλα απόψε στου Θωμά» (του Ξαρχάκου, σε στίχους Κώστα Φέρρη). Εδώ σε μεταγενέστερη εκτέλεση:

 

 

 

258 Σχόλια to “Απόψε στου Θωμά”

  1. Γς said

    Καλημέρα
    Καλη βδομάδα

  2. Τομ και Τζέρρυ για μας του ςόχι τόσο ηλικιωμένους, αλλά και Τομ Σώγερ παντός καιρού.

    Ενδιαφέρουσα η μελέτη για τη συχνότητα των ονομάτων, της λείπει όμως κάτι ουσιαστικό (και πιο δύσκολο να ανιχνευτεί, βέβαια), η χρονική ή ηλικιακή διάσταση. Ωχ, ψέματα: έχει και ηλικιακή διάσταση μια και πήρε τα ονόματα από τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, στους οποίους ωστόσο πλειοψηφούν (φυσικά) οι νέοι. Λέει ο μελετητής ότι « πρακτικά δεν υπάρχουν “μόδες” ονομάτων στην Ελλάδα» επειδή δίνουμε τα ονόματα των παππούδων, αλλά δεν είμαι βέβαιος πόσο ισχύει αυτό με τόσες Νεφέλες και Αριάδνες.

  3. Γς καλημέρα, καιρό είχες να φανείς πρώτος 🙂 αλλά από τη βιασύνη επανέλαβες το κλείσιμο του Νικοκύρη!

  4. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Aν έγραφε ο Ρογηρος θα προσέθετε το Θωμά Μπέκετ.
    Εγώ προσθέτω απλώς το τόμυ-γκαν! ta,ta,ta,ta,ta,ta,ta,taaaa…

  5. Γς said

    3:

    Πάλι το ίδιο λάθος!!!
    Συγγνώμη!

    Για τις Νεφέλες και Αριάδνες που λές στο #2.Είναι και οι Καλλιόπες. Σαν πολλές είχαμε παλιότερα. Που σημαίνει ότι πρέπει να ήταν της μοδός κάποτε.

    Βέβαια σήμερα το θεωρούν «υπολειπόμενο» γονίδιο, ουπς, όνομα και βγάζουν στην κόρη το όνομα της άλλης γιαγιας.

    Και το παράπονο της φίλης μου της Πόπης είναι ότι της ήτανε γραπτό να «νοσήσει» μιας κι οι δυό γονείς της ήταν φορείς:

    Και οι δυο γιαγιάδες της ήταν Καλλιόπες!

  6. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και αναδρομικά χρόνια πολλά σε όσους γιόρταζαν χτες.

    2: Μόδες ονομάτων είναι αφύσικο να μην υπάρχουν -το καταλαβαίνουμε και εμπειρικά.

  7. Jimakos said

    Αυτό το αραμαϊκό te’oma μου θυμίζει και το «Θεωμά», που φώναζαν τον Θωμά Μαύρο, της ΑΕΚ!

    Στο Τομμυ των Who, εμφανίζεται κι ο Ρόμπερτ Πάουελ που έπαιξε μετά τον Ιησού από τη Ναζαρέτ 😛

  8. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Καλημέρα, κι από μένα!

    Υπάρχει και η Θωμαϊς, δημοσιογράφος εκ Παρισίων, που ακούμε συχνά στην τηλεόραση, πάντοτε σχεδόν με αμηχανία ως πρός την κλίση του ονόματός της (:η ώρα των ευχαριστιών είναι η …φαρμακερή).

    Και, βέβαια, υπάρχει (last but not least, που λένε και στο χωριό μου) ως επίθετο και η (Φωτεινή) Τομαή (πρώην Κωνσταντοπούλου).

    (Μερικές φορές, σκέφτομαι ότο οι παρενθέσεις γεννήθηκαν για μένα).

  9. Γς said

    4
    Κι ο peeping Tom

  10. spiral architect said

    Καλή βδομάδα. 🙂
    Θυμηθείτε και το υπέροχο Μαγικό Βουνό του Τόμας Μαν το ανάγνωσμα των νιάτων μας … 🙄

  11. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες !
    Όλος ο κόσμος ξέρει το κομμάτι από το Ρεμπέτικο, αλλά εμένα μου αρέσει και αυτό, και μάλιστα με τη φωνή του Ζαγοραίου :

    Επίσης, στο τραγούδι του Σπανού «Κίτρινη πόλη», έχουμε την ομοιοκαταληξία «πήρε το κάρο και ξεκίνησε ο Θωμάς…βόηθα Χριστέ να γίνει κάτι και για μας»
    Ο Θωμάς είναι ένα όνομα χωρίς υποκοριστικά και παραλλαγές (π.χ. «Θώμος»), εκτός αν έχετε υπόψη σας κάτι εσείς.

  12. Αγάπη said

    Καλημέρα
    Υποτίθεται πως ο ΄αγιος Θωμάς γιορτάζει στις 6 Οκτωβρίου μαζί με τη μάρτυρα Ερωτηίδα (να σημαίνει κάτι αυτό; 🙂 )
    Υπάρχει και το λίγο πιο άγνωστο τραγούδι τού Μητσάκη για τον μάγκα Θωμά με το αιώνιο παραπονο «Να ’ταν τα νιάτα δυο φορές και σιδερένιες οι καρδιές.»

  13. Πάνος με πεζά said

    Α, το έγραφες για τα υποκοριστικά…

  14. Γς said

    Είναι κι ετούτος με τον Τζέρι

  15. Πάνος με πεζά said

    Κοίτα πώς τράκαραν οι μουσικοί συνειρμοί !

  16. spiral architect said

    … τo’ παμε ματάκια! 😛

  17. Πάνος με πεζά said

    Φυσικά και είναι λάθος το «εις τον τύπο των ήλων». Ο τύπος του ήλου είναι πολύ απλά η τρύπα του καρφιού μέσα στο ξύλο, κι αφού εκει μέσα προφανώς δε χωράει δάχτυλο. τα βάζουμε «επί» του τύπου.

  18. dacazman said

    Καλημέρα. Το καταπληκτικό τραγούδι μας παραπέμπει σε μια άλλη υπέροχη ιστορία που έχει να κάνει με τον χόακα σχετικά με τον μεγάλο Ροβιόλη!

  19. Γς said

    16:

    >τo’ παμε ματάκια!

    R U τόκιν του μι ;

    Που το είπαμε για τον peeping Tom;

  20. Για τον Τζέρι είπα(με) (#2) 😉

  21. spiral architect said

    @19: Για τον Τομ, τον Τζέρι (χωρίς τον Τάφι) στην ανάρτηση. 😉

  22. Tsopanakos said

    Δηλ. το ευαγγελικό «ο λεγόμενος Δίδυμος» είναι μετάφραση ή πλεονασμός; 😛

    Όσο για τον μπαρμπα-Θωμά, νομίζω ότι παλιά είχε τη μεταφορική έννοια που αναφέρεται στο άρθρο. Τουλάχιστον η γιαγιά μου (γενιά των… βαλκανικών πολέμων) το χρησιμοποιεί για να περιγράψει κάποιον καλό και υπομονετικό άνθρωπο, έναν σύγχρονο Ιώβ.
    Μας έδωσε επίσης και την ποδοσφαιρική παράγκα (εκ του Θ. Μ.) σε συνδυασμό με το ξαρχάκειο άσμα…

  23. Πάνος με πεζά said

    Και ο Θ(ε)ωμάς Μαύρος.

  24. cronopiusa said

    ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜ ΣΟΓΙΕΡ

    Καλή σας μέρα, καλή βδομάδα

  25. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    22 Αν έχω καταλάβει καλά, είναι μετάφραση που αποτελεί πλεονασμό. 🙂

    18 Ε ναι 🙂

    17 Ο τύπος του ήλου είναι η πληγή που κάνει το καρφί στο χέρι. Στο ευαγγέλιο λέει «εις τον τύπον», πολλοί (ή οι περισσότεροι) στην εποχή μας λένε «επί».

  26. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    To κυπριακό Τουμάζος (επιρροή από τα ιταλικά) επίσης έδωσε επώνυμο (Τομάζος, Τουμασάτος) αλλά και το πασίγνωστο (πώς δεν το μυριστήκατε εσείς οι Αθηναίοι;;) Δομάζος.

  27. antonislaw said

    Καλημέρα σας! Μη λησμονούμε και τη νουβέλα «Θωμάς ο απατεώνας»(Thomas l’ imposteur, 1923) του Ζαν Κοκτώ, που κυκλοφορεί στα ελληνικά σε μετάφραση Στέφανου Ευθυμιάδη ,εικονογράφηση του συγγραφέα, από τις εκδόσεις Αιγόκερως (το 2007 κυκλοφόρησε με καινούριο εξώφυλλο με σκίτσο του συγγραφέα από την αφίσα της ταινίας του «Η διαθήκη του Ορφέα»-1960). Μάλιστα έχω την εντύπωση ότι από την πρώτη έκδοση του βιβλίου στα ελληνικά( πάλι εκδόσεις Αιγόκερως) έως αυτήν που κυκλοφορεί ο Κοκτώ εβραχύνθη και από Κοκτώ έγινε Κοκτό!

  28. ΙΣΙΔΩΡΟΣ 8 said

    Γέμισε ο κόσμος ανέφαλα, τους Κώτσους τους πήραμε το κατόπι ενω οι Κωνσταντίνοι, ων ουκ έστι αριθμός, απαιτούν προσοχή στην άρθρωση του λόγου όταν τους προσφωνούμε μην τυχόν και φάμε το πρώτο νι οπότε και γείρει λίγο το στέμμα στην κεφαλή!! Πραγματικά ο Θωμάς δε σου αφήνει κανένα περιθώριο να παραλλάξεις το όνομα του, πράγμα όχι πολύ συχνό. Λέτε να είναι απόρροια της γενικότερης δυσπιστίας του;

  29. Πάνας said

    Και η Άλκιστις Πρωτοψάλτη κανονίζει με το Θωμά ταξίδι μέσα στο γνωστό τραγουδάκι:

  30. Πάνας said

    Οκ κατάφερα κι εγώ «να αποφύγω το χυδαίο ήτα που βρωμάει δημοτική»….Άλκηστη. Συγνώμη!

    http://www.sarantakos.com/language/alkisti.html

  31. Πάνος με πεζά said

    @ 25 (17) : Α, αν το δεις από την πλευρά του χεριού, ναι είναι σωστό το «εις». Τότε, τύπος=αποτύπωμα και όχι «καλούπι».

  32. cronopiusa said

    Uncle Tom’s Cabin – 1987 Movie

  33. Παναγιώτης Κ. said

    Όνομα σε μεγάλα επώνυμα.Μου έρχονται πρόχειρα στο νου: Κουν (επιστημολόγος) , Πικετί (οικονομολόγος), Έντισον (εφευρέτης), Apostol (πήγα να το γράψω με ελληνικούς χαρακτήρες και…ενοχλήθηκε το μάτι μου!Τι σου είναι η συνήθεια!)

  34. Παναγιώτης Κ. said

    @5 ( Γς) Και οι Φρειδερίκες είχαν διάδοση στην περίοδο μεταξύ ΄50 και ΄55. Αυτό βγάζει μια πρόχειρη…έρευνα που έχω κάνει.

  35. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    …κι επειδή ανέφερες το (ωραίο, πράγματι) ποίημα του Θωμά Ιωάννου, ας προστεθούν και οι Κοροβίνης και Σκάσσης. Μας έχουνε προσφέρει ωραίες σελίδες.

    Α, αν και Ιταλός, και ο Ακινάτης. Καλά, λίγο παλιότερος αυτός.

  36. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @35+,
    συγνώμη, Νίκο, τον Ακινάτη τον αναφέρεις και στο άρθρο σου -και μάλιστα επ’ ευκαιρία του θωμισμού. Αυτά κάνει ο (παιδικός) ενθουσιασμός!

  37. voulagx said

    Υποκοριστικό, σπάνιο βέβαια, του Θωμά ο Θωμάκης, ξέρω έναν.

  38. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    …και για να μη θεωρήσετε αναμφισβήτητο ότι «ο Θωμάς ανήκει στα δισύλλαβα, που δεν έχουν διαδεδομένο χαϊδευτικό γιατί δεν υπάρχει η ανάγκη για υποκορισμό», άκουσα επανειλημμένα το «Θωμάκο»

  39. sarant said

    35 Και ο νεότερος Θωμάς Τσαλαπάτης για να συνεχίσουμε τον ποιητικό θωμισμό 😉

    26 Σωστά. ο Δομάζος είναι από τον Τουμάζο!

  40. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Στα χωριά έχω ακούσει σαν υποκοριστικό το Μουλς, απ’ το Θωμούλης.
    Ο Καραβάτζιο, θέλοντας να μείνει πιστός στο «εις», απεικονίζει το Θωμά να χώνει το μισό σχεδόν δάχτυλο στην πλευρά του Ιησού! 🙂

    Σπάνια θα το δούμε και σε μεταβυζαντινές κυρίως τοιχογραφίες.

  41. sarant said

    38 Τελικά δεν το έχω πει καλά, δεν υπάρχει ανάγκη για συντόμευση είναι το σωστό. Έναν αγαπημένο ή/και μικρό Θωμά θα τον πεις και Θωμάκο και Θωμακούλη, αλλά στα άλλα ονόματα έχουμε την πρώτη συντόμευση π.χ. Νικόλαος Νίκος και εκεί πάνω τον Νικολάκη, τον Νικάκη κτλ.

  42. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Βέβαια, στην εποχή μας η χρήση ανεπίσημων τύπων ονομάτων (ξέρετε, Νίκος αντί Νικόλαος, Γιάννης αντί Ιωάννης κτλ.) έχει συρρικνωθεί αρκετά,

    Ὑπερβολή. Μιχαὴλ ἔχω ἀκούσει, Νικόλα ἔχω ακούσει (κι αὐτὸ ὑποκοριστικὸ εἶναι), Νικόλαο μόνο γιὰ ἐπίσκοπο… Ἰωάννηδες ὑπῆρχαν καὶ παλιότερα ἀλλὰ κι οἱ 45 γιάννηδες παραμένουν

    ενώ απειλούνται με εξαφάνιση οι ανεπίσημοι τύποι που έχουν υποκορισμό (Τάκης, Λάκης, Μάκης κτλ.).

    Ἐδῶ ποὺ τὰ λέμε δὲν εἶναι κι ἰδιαίτερα καλαίσθητα ὀνόματα…Δὲ θὰ χάση ἡ Βενετιὰ βελόνι.

    Μια αιτία είναι ότι η μωροφιλοδοξία των μανάδων και των μπαμπάδων δεν ανέχεται ο κανακάρης τους να είναι σκέτος Κώστας ή (θού Κύριε) Αλέκος’ όχι! θέλουμε το όνομα ακέραιο, πολυσύλλαβο, αρχοντικό -και μεγαλώνουμε, τόχω ξαναγράψει, γενιές άνεργων αυτοκρατόρων, Κωνσταντίνους, Αλέξανδρους και.. Ιωάννηδες.

    Βρίσκω τὴ θεωρία πολὺ ἁπλουστευτική. Πιστεύω ὅτι αὐτὸ τὸ φαινόμενο ἔχει τὶς ρίζες του σὲ βαθύτερες κοινωνικὲς ἀλλαγές. Καὶ τὰ παλιότερα χρόνια, ὑπῆρχαν Ἀλέξανδροι, Κωνσταντίνοι κοκ κυρίως στὶς ἀστικὲς οἰκογένειες. Ἀλλὰ ὑπῆρξε καὶ μόδα τὴ δεκαετία τοῦ 80 οἱ ὑπουργοὶ νὰ γίνουν Μένιοι, Ἄκηδες, Φῶφες καὶ δὲ συμμαζεύεται. Ἡ δράση φέρνει τὴν ἀντίδραση. Κι αὐτὴ θεωρία ἁπλούστευσης εἶναι, δὲ λέω ὅτι ὅλα τὰ κακὰ ὀφείλονται ἐκεῖ. Ἂν καὶ πολλὰ κακὰ ὀφείλονται, ἀλλὰ δὲν εἶναι τοῦ παρόντος 🙂

  43. sarant said

    40 Ωραίος πίνακας!

    Το Μούλιος είναι και επώνυμο.

  44. Φλύαρος said

    Μεταφραστικό μεζεδάκι που έχει σχέση με τον άπιστο Θωμά: λέει ο Θωμάς στα Αγγλικά «I want to see the nail marks» και οι υπότιτλοι γράφουν «Θέλω να δω τα σημάδια από τα νύχια»

    Συγνώμη αλλά δεν θυμάμαι σε ποιο κανάλι το είδα.

  45. 40 Αυτός όμως είναι ο τύπος της λόγχης, όχι των ήλων!

    Αρχιμήδη, τα παλιότερα χρόνια όμως υπήρχε στις μεγαλοαστικές οικογένειες και η μόδα των υποκοριστικών: Ντιντής, Νανάς (ο Τσαλδάρης π.χ.) κ.α. που χρησιμοποιούνταν μια χαρά σε επίσημες περιστάσεις. Κάποτε το ξανασυζητούσαμε αυτό.

  46. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @39α,

    δεν τον ήξερα, ομολογουμένως! Κι έχει ένα τόσο …χριστιανοπουλικό επίθετο!

  47. 40: Αν θέλουμε να είμαστε σχολαστικοί πάντως, αυτή είναι μάλλον η πληγή από τη λόγχη, και όχι σημάδι από καρφί! 🙂

  48. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Έσύ, βλέπω, λες επώνυμο.

  49. IN said

    Καλημέρα κι από μένα. Διάφορες παρατηρήσεις σκόρπιες.

    α. Κωνσταντίνους και Αλέξανδρους όντως έχουμε γεμίσει, αλλά «Ιωάννη» άλλον εκτός από το Μελισσανίδη ξέρεις, Νίκο; Εγώ όχι. Έχω, βέβαια, μια γνωστή που επιμένει να με αποκαλεί «Ιωάννη μου» (και να μου τη δίνει στα νεύρα), αλλά δεν έχω δει άλλο μεγάλο ή παιδί που να τον φωνάζουν «Ιωάννη».

    β. «Σιώμος» ως υποκοριστικό του Θωμά και στην Δυτική Μακεδονία (Βόιο, Καστοριά κλπ). Στην Κοζάνη «Τσιώμος» (καλύτερα, «Τσιώμους» με την τοπική προφορά).

    γ. Επίσης στην Κοζάνη, το όνομα «Θωμαή» για τις γυναίκες είναι αρκετά διαδεδομένο – θα έλεγα, ας πούμε, εξίσου με το «Θωμάς». Μπορώ να σκεφτώ τουλάχιστον τρεις Θωμαές (έτσι κάνει στον πληθυντικό; κι αν όχι, πώς αλλιώς) που γνωρίζω. Κάποτε κάποιος μου είχε πει ότι, τάχα, «Θωμαή» είναι το Ελληνικό αντίστοιχο του (παλιού) γυναικείου ονόματος «Μπουζίτσα» που όντως υπήρχε αλλά πλέον, πρέπει να επιζεί μόνον ως επώνυμο. Δεν καταλαβαίνω όμως πώς προκύπτει αυτός ο συσχετισμός και πρέπει να είναι λάθος.

    δ. Η Φρειδερίκη παντρεύτηκε τον (τότε διάδοχο) Παύλο το 1937, οπότε από τότε πρέπει ν’ άρχισε η μόδα με τις Φρειδερίκες. Ξέρω μία που είναι γενημμένη το 1941. Λόγω της Ελληνικής συνήθειας να περνάει το όνομα από παππού – γιαγιά σε εγγονό – ή (ενίοτε ύστερα από ομηρικούς καβγάδες), δεν έχει εξαφανιστεί. Ξέρω κι ένα κοριτσάκι 8 ετών που το λένε Φρειδερίκη.

  50. Τι έγινε ρε παιδιά; Μέχρι να γράψω μια γραμμή γράφτηκαν 40 σχόλια! (και ειπώθηκε ήδη και αυτό που είπα)!

  51. ΚΑΒ said

    Από το Θωμάς προέρχονται τα πατριδωνυμικά Μέκιος και Μέτσιος (Τριανταφυλλίδης: Τα οικογενειακά μας ονόματα σ.14).

  52. 50
    Όχι και σαράντα, μια και έχουμε το terminus post quem με τον ορίτζιναλ Καραβάτζιο: έξι σχόλια 🙂

  53. Και σχετικά και με τον Θωμά τον Ακινάτη, που αναφέρθηκε και στο άρθρο, μιας και αρχίζει ( ; ) το καλοκαίρι όπου νά ‘ναι, σας έχω το κατάλληλο βιβλίο για καμάκι στην παραλία: http://www.ibs.it/code/9788845238451/eco-umberto/problema-estetico-tommaso.html

  54. physicist said

    Κάπου είχα διαβάσει ότι ο Θωμάς Μαύρος είχε μακρινή συγγένεια με τον πολιτικό Γεώργιο Μαύρο.

    Λύθηκε επιτέλους και το μυστήριο του επιθέτου του Μίμη Δομάζου, το οποίο πάντοτε μου ακουγόταν κάπως παράξενο.

  55. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    49. Ἐγὼ ἔχω ἀκούσει. Ἀλλὰ μὴ χαλιέσαι μὲ τὸ «Ἰωάννη μου». Οἱ γυναῖκες τὸ βρίσκουν σέξυ. Καλὰ σέξι

  56. marulaki said

    Και ο Έλιοτ, πρόσφατα συζητημένος με τη φίλη Έφη^2.
    Και ο Tommy Ton, διάσημος φωτογράφος μόδας.

    Καλημέρα!

  57. https://www.google.gr/search?q=de+tomaso+pantera&rls=com.microsoft:en-US:IE-SearchBox&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=2bg0Vcv9CYKWapPXgegN&ved=0CB8QsAQ&biw=1920&bih=932#rls=com.microsoft:en-US:IE-SearchBox&tbm=isch&q=de+tomaso

  58. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Όποτε ακούω ή βλέπω γραμμένο αυτό το «Καραβάτζιο» μού έρχεται στο μυαλό καραβόπανο και μια περίεργη(και σπάνια για τα γευστικά μου γούστα) όρεξη για ψάρι… 🙂
    (πάντως καλούτσικα μπογιάτιζε ο πόγιατζης,δεν μπορώ να πω!…)

  59. marulaki said

    #49 Ξέρω και Ιωάννη, ξέρω και Εμμανουήλ! Σε λίγο θα πλακώσει και κανένας Δημητρουήλ. 😉

  60. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    49-59: Κι είναι και χασμωδικός ο Ιωάννης…

    51: Πατριδωνυμικά;

  61. cronopiusa said

    Addio Zio Tom – Directors Cut GOODBYE UNCLE TOM-english subs

    συγχωρείστε με αν επιμένω στο μπάρμπα Θωμά, αλλά η ταινία είναι τραγικά επίκαιρη

  62. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #43
    Και Μούλιας.
    #45, 47
    Αφού λέει «…καὶ βάλω μου τὴν χεῖρα εἰς τὴν πλευρὰν αὐτοῦ͵ οὐ μὴ πιστεύσω…». Αλλά λέει κι εδώ «εις».
    #58
    Καλά, εσύ να τον λες Μικελάντζελο Μερίζι ή Αμέριγκι*! 🙂 http://en.wikipedia.org/wiki/Caravaggio#Early_life_.281571.E2.80.931592.29

    *Ελπίζω να τα τόνισα σωστά…

  63. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @54β,

    υπάρχει, μάλιστα, και Ιταλός αριστοκράτης και συγγραφεύς, ο Τζιουζέππε Δομάζος ντι Λαμπεντούζα.

    (…σε μια προσπάθεια απέλπιδα να γεφυρώσω το χάσμα με την Χρονοποιούσα…)

  64. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    «Τζιουζέππε Δομάζος ντι Λαμπεντούζα.»
    Mε τέτοιο όνομα, αν είχε παίξει μπάλα αυτός, θα είχε αφήσει εποχή! 🙂

  65. ΚΑΒ said

    51. Εύκολο το λάθος,συγχωρητέα η απροσεξία, κατακριτέα η βιασύνη: αντί πατρωνυμικά.

    Η απιστία οδηγεί σε δοκιμασία αναγνώρισης και τα παραδείγματα από την αρχαιότητα έως τα δημοτικά τραγούδια πολλά. Από τα προχθεσινά ΝΕΑ σχετικό άρθρο στο οποίο ο συγγραφέας του δε θυμάται καλά και τα στοιχεία δοκιμασίας του δημ. τραγουδιού «ο γυρισμός του ξενιτεμένου» http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C112/347/2320,8885/extras/texts/index4/index04_03_Gyrismos_toy_xenitemenoy.htmlγ τα μεταφέρει σε συνομιλία Πηνελόπης-Οδυσσέα όπου, όπως όλοι ξέρουμε, η δοκιμασία ήταν η μεταφορά του ακίνητου κρεβατιού από την κρεβατοκάμαρα έξω για να ξαπλώσει ο Οδυσσέας (ψ 177-206)
    http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/OMHROS%20ODYSSEIA/OMHROS%20ODYSSEIA.htm

    Το άρθρο του Γεωργουσόπουλου
    http://creative.dol.gr/bibliodromio/vivliodromio-18-04-2015/VIV-18-04-2015.html#8

  66. Ριβαλντίνιο said

    «Ο απόστολος Θωμάς δεν λεγόταν Θωμάς, αλλά Ιούδας »

    Απαράδεκτο να μεταφέρονται πληροφορίες από τα απόκρυφα. Τώρα παίρνω τηλέφωνο το Σεραφείμ. 🙂

    Και εγώ έχω ακούσει επίθετο Θωμάκος αλλά κα χαιδευτικό Θωμαούλα.

    Αυτόν τον έφαγαν

  67. physicist said

    #63. — Μωρέ έχω καλό συνάδελφο που τον λένε στο μικρό Tommaso και τον ξέρω χρόνια. Ε, ποτέ δεν είχα κάνει τη σύνδεση με τον Δομάζο.

    Ερώτηση παράπλευρη: πώς και διπλασιάστηκε το m στα ιταλικά και μόνο στα ιταλικά;

  68. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @64,
    φοβάμαι ότι θα τον φώναζαν «Πέπε».
    Θα είχε γλιτώσει, οπωσδήποτε, το «Κακά» (που, κατά τα άλλα, είναι μια χαρά παιδί!)

  69. sarant said

    65 Ευχαριστώ!

  70. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @67 (παραπλεύρως:)

    Εδώ κατάφεραν και διπλασίασαν το b στη Repubblica!

  71. Ριβαλντίνιο said

    Α, και ένα παλαιότερο σχόλιο

    Ψήφος μη εμπιστοσύνης

    Και μην ξεχνάμε ότι ο Θωμάς ευλογήθηκε να κηρύξει στα πιο βάρβαρα θεωρητικά μέρη εκείνης της εποχής ( Παρθία, Ινδία ).
    Ενδιαφέρον αυτό ( από την παράδοση και τα απόκρυφα )
    » Στην Ινδία, συνελήφθηκε από τον Βασιλία Mισδαίο, γιατί κατήχησε και βάπτισε τον γιό του Aζάνη, την γυναίκα του Tερτία και της κόρες του Mυγδονία και Nάρκα. Αφού τον φυλάκισε τον παρέδοσε σε πέντε στρατιώτες, οι οποίοι αφού τον ανέβασαν σε κάποιο βουνό τον θανάτωσαν δια λογχισμού. »

    » The names of the King Misdeus, Tertia, Juzanes, Syphorus, Markia and Mygdonia suggest Greek descent or Hellenised Persian descent »

    http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_the_Apostle#Historical_references

    ( Ο τελευταίος Έλληνας ή εξελληνισμένος τοπικός άρχοντας που έχει βρεθεί είναι κάποιος

    https://en.wikipedia.org/wiki/Theodamas )

  72. Πάνος με πεζά said

    Δεν ξέρω αν αναφέρθηκε και ο (εξελληνισμένος) Θωμάς Μάλθος (Thomas Malthus), ιδρυτής της θεωρίας της οικονομικής αυτορύθμισης («laissez-faire»), που βλέπουμε ότι την επικαλούνται συνεχώς σε κρίσεις…

  73. Πάνος με πεζά said

    Λάθος, λαθάρα, το «laissez-faire» ήταν του Ρικάρντο, Αλλά νομίζω ότι βασίστηκε εκεί και ο Μάλθους.

  74. physicist said

    #70. — 🙂 πράγματι!

  75. Νομίζω ξεχάσαμε τον Θωμά Μπακαλάκο.

  76. Ριβαλντίνιο said

    Και τον τελευταίο δεσπότη του Μιστρά Θωμά Παλαιολόγο.
    (Σόρρυ αν το είπαμε και δεν το πρόσεξα).

  77. sarant said

    70-74 Γενικά πάντως οι Ιταλοί γράφουν διπλά τα σύμφωνα που τα προφέρουν διπλά.

  78. ΚΑΒ said

    65. Το δημοτικό τραγούδι:

    http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C112/347/2320,8885/extras/texts/index4/index04_03_Gyrismos_toy_xenitemenoy.html

    Σχετικά με το δίδυμος

    Το όνομά του στην αραμαϊκή γλώσσα «Τέομα» σημαίνει δίδυμος. Στο ιερό Ευαγγέλιο του δίδεται όντως η προσωνυμία «Δίδυμος» (Ιωάν. 11,16). Οι αγιογραφικές πληροφορίες για το Θωμά είναι σχετικά λίγες και γι’ αυτό έχουν εγερθεί κατά καιρούς αυθαίρετες ερμηνείες για το πρόσωπό του. Προσπάθησαν να εντοπίσουν τίνος δίδυμος αδελφός ή αδελφής υπήρξε. Κάποιοι τον ταυτίζουν με τον αναφερόμενο από τον Ματθαίο (13,55) αδελφόθεο Ιούδα. Μάλιστα οι πολέμιοι του Χριστού συγγραφείς, θέλοντας να πλήξουν την υπερφυσική ενανθρώπηση του Θεού Λόγου, υποστηρίζουν ότι αυτός υπήρξε δίδυμος αδελφός του Κυρίου, παρά τις αντίθετες μαρτυρίες των Ευαγγελίων. Αρχαία παράδοση, την οποία αποδέχεται η Εκκλησία μας ο Θωμάς ήταν δίδυμος αδελφός κάποιας Λυδίας ή Λυσίας. Κάποιοι άλλη παράδοση αναφέρει ότι ήταν δίδυμος αδελφός κάποιου Ελεάζαρου. Όμως όλες αυτές οι θεωρίες δεν μπορεί να επιβεβαιωθούν.

  79. physicist said

    #77. — Ακριβώς. Επομένως από πού κι ως πού αφού ακούσανε Θωμά τον έκαναν Θωμμά; Έχω μιαν υποψία ότι αν γραφόταν Tomaso με ένα m θα προφερόταν Τόμαζο, προπαροξύτονο, αλλά βασίζεται μόνο στην αίσθηση που έχω για τα ιταλικά, όχι σε θεμελιωμένες γνώσεις.

  80. 77 (70-74): Και όχι μόνο τα διπλά, γενικώς γράφουν όπως προφέρουν, και, αυτό είναι το σημαντικό, χωρίς κόμπλεξ. Θα ξεχάσω εγώ το σοκ που έπαθα, όταν μικρό παιδί (καλά, φοιτητής ήμουν) πήγα να γραφτώ να μάθω ιταλικά, και βλέπω στην πινακίδα, φάτσα κάρτα στο πολυτελές κτ*ριο της Πατησίων «ISTITUTO ITALIANO DI CULTURA IN ATENE»!

  81. Stella said

    Εγω δεν πηγα στο στρατό, αλλα οι άρρενες της οικογένειας πολύ μιλουσαν για το Tomson. Ειναι το ιδιο με το tommy gun η το ενα ηταν το αμερικανικο και το αλλο το βρετανικό? Στην αφρική έχουν και τις Tomson gazelles.
    O Ριβαλντινιο (σχ.65) με τι τηλεφωνο θα επικοινωνησει με τον Σεραφειμ στο υπερπεραν?

  82. physicist said

    #80. — Ναι, τα ιταλικά έχουν μιαν απέχθεια στα πολλα διαδοχικά σύμφωνα και κόβουνε, βλ. elettricità, iscrizione κλπ. Γλωσσική τάση την οποία ο μικρός γιος μιας συναδέλφισσας την πήρε πολύ σοβαρά και μια μέρα που περιμένανε στο σπίτι τον μάστορα για τα ηλεκτρικά (il tecnico) τη ρώτησε τι ώρα θα έρθει ο il tennico. Σαν τον δικό μας τον πιτσιρικά που έκανε το σπανάκι σπανί από το φόβο των υποκοριστικών. 🙂

  83. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    81. To ίδιο είναι (πάνω-κάτω). Θρυλικό όπλο του Αλ Καπόνε και του τιμημένου Ελληνικού στρατού.
    (μήπως μπλέκεις το υπερπέραν με το υπερ-πέραμα; (πειραιώς)

  84. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    83. Αμερικάνικο, βεβαίως -βεβαίως.

  85. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Όπως θα θυμούνται ίσως κάποιοι άρενες του ιστολογίου, το Τόμσον ήταν παιχνιδάκι στο λύσιμο-δέσιμο. 2-3 απλές κινήσεις, ready to go! Σε αντίθεση με τα καταραμένα Μ1 που ήταν κύβος του Ρούμπικ (ειδικά άμα έλυνες και κλείστρο…χαιρετίσματα στον πλάτανο). Ακόμη θυμάμαι έναν καταραμένο καραβανά (ταξίαρχος ή υποστράτηγος ήταν;) που έβαλε εμάς τα «στελέχη» να λύσωδέσουμε τα M1 των οπλιτών… 🙂 )

  86. Ριβαλντίνιο said

    @ 81 Stella
    Tον Πειραιώς εννοούσα ( όπως λέει και ο Νέο Kid L’errance d’Arabie ) αλλά και αυτό που λες το μπορώ

  87. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  88. Δεν υπήρχε κι ένας τραγουδιστής Θωμάκος; Τον είχα σε δίσκο 78 στροφών να τραγουδάει «Θέλω, μαμά, εναν αντρούλη»!

  89. Ριβαλντίνιο said

    Αυτούς τους ήθελα στην Πανάθα

    Tomasson
    http://en.wikipedia.org/wiki/Jon_Dahl_Tomasson

    Tommasi
    http://en.wikipedia.org/wiki/Damiano_Tommasi

  90. Άγγελε: http://desmich8-retro.blogspot.gr/2014/02/blog-post_19.html
    Αυτό που λες όμως το βρίσκω μόνο με άλλους ερμηνευτές:

  91. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Πήγαμε και μείς να φκιάξουμε θκό μας επί Ιωάννου Μεταξά, αλλά μας πρόκαναν οι άλλοι…
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%BF_%CE%95%CE%A0%CE%9A

  92. Spiridione said

    Ο πρώτος Τομάζο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Αλμπινόνι με το περίφημο Αντάτζιο, που όμως τελικά δεν είναι δικό του
    http://en.wikipedia.org/wiki/Adagio_in_G_minor

    Άλλα επώνυμα από τον Τομάζο: Τουμάσης, Τουμασάτος, Τωμαδάκης, αλλά και Δρομάζος.

  93. antonislaw said

    Νομίζω δεν αναφέρθηκε, υπάρχει και το υποκοριστικό της Θωμαΐδας, η Θώμη (που εόρταζε και αυτή χθες)

  94. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    80-82
    Κάθε γλῶσσα ἔχει τὶς ἰδιαιτερότητές της. Ἡ ἰταλικὴ γλῶσσα βασίστηκε στὴ διάλεκτο τῆς Τοσκάνης προσαρμόζοντας σὲ αὐτὴ στοιχεῖα ἀπὸ σχεδὸν ὅλες τὶς διαλέκτους ποὺ μιλιόντουσαν στὴν Ἰταλικὴ Χερσόννησο. Στὴν πραγματικότητα εἶναι μιὰ φτιαχτὴ γλῶσσα, ποὺ δημιουργήθηκε γιὰ νὰ καλλιεργήση τὴν ἐθνικὴ συνείδηση σὲ ἕνα ἑτερογενὴ ἐθνικὰ λαὸ ποὺ ἀκόμη καὶ σήμερα τὰ μόνα κοινὰ στοιχεῖα ποὺ τὸν ἑνώνουν εἶναι ἡ ἐθνική τους ὁμάδα καὶ ὁ διαγωνισμὸς τοῦ Σὰν Ρέμο. Μετὰ τὸ 60 χάρη στὴν τηλεόραση ἄρχισαν νὰ ὑπάρχουν μονόγλωσσοι Ἰταλοί, ἀν ἐξαιρέσουμε τοὺς κατοίκους τῆς Τοσκάνης οἱ ὁποῖοι ὅμως μιλᾶνε μὲ ἕναν ἀκατάληπτο τρόπο τὴν ἐπίσημη ἰταλική. Ἡ διγλωσσία πάντως τῶν Ἰταλῶν δὲν θεωρεῖται συνήθως μειονέκτημα ὅπως προσπάθησαν νὰ μᾶς πείσουν οἱ ὁπαδοὶ τοὺ σημερινοῦ γλωσσικοῦ κατεστημένου στὴν Ἑλλάδα. Οἱ Ἰταλοὶ εἶναι ὑπερήφανοι καὶ γιὰ τὴ γλῶσσα τους καὶ γιὰ τὴ διάλεκτό τους. Ἡ ἰδέα τοῦ ἰταλικοῦ Ἔθνους βασίζεται ὄχι στὸ ὅτι εἶναι ἀπόγονοι κάποιου ἀρχαίου λαοῦ, ἀλλὰ ὅτι εἶναι ἕνα ἔθνος ποὺ προέκυψε ἀπὸ τὴ συγχώνευση ὅλων τῶν λαῶν καὶ πολιτισμῶν ποὺ συνέζησαν στὴ Χερσόννησο. «Εἴμαστε δηλαδὴ και Ρωμαῖοι καὶ Ἕλληνες καὶ Ἐτροῦσκοι καὶ Σαννίτες καὶ Σαμπίνοι καὶ Σαρακηνοὶ καὶ Φράγκοι καὶ Γάλλοι καὶ Ἰσπανοὶ καὶ Γερμανοὶ καὶ Αὐστροοῦγγροι καὶ Σλάβοι κι Ἀρβανῖτες κι ὅ,τι ἄλλο θές. Εἴμαστε Ἰταλοὶ κι ὡς ἐκ τούτου ὅλα αὐτὰ μαζί». Θὰ μπορούσαμε κι ἐμεῖς νὰ εἴχαμε μιὰ τέτοια ἐθνικὴ ἰδέα, ὅμως οἱ συγκυρίες τῆς ἐποχῆς μᾶς ἤθελαν Ἕλληνες κι ἀπογόνους τῶν ἀρχαίων Ἑλλήνων. Ἡ ἰδέα αὐτὴ συνέβαλε θετικὰ στὴ στήριξη τῆς Εὐρωπαϊκῆς κοινῆς γνώμης ἐνάντια στὴ φιλοθωμανικὴ πολιτικὴ τῆς Δύσεως καὶ δὲν μποροῦμε νὰ ξέρουμε ἂν θὰ ὑπήρχαμε ὡς ἔθνος καὶ κράτος ἂν εἴχαμε υἱοθετήση μιὰ τέτοια ἰδέα. Στὴν πράξη ἡ ἰταλικὴ ἰδέα ἰσχύει καὶ γιὰ μᾶς, ὅμως ἡ ἱστορία τὸ θέλησε ἔτσι. Νὰ εἴμαστε Ἕλληνες καὶ νὰ μιλᾶμε μιὰ τρισχιλιετὴ γλῶσσα. Ὁπότε εἴμαστε καταδικασμένοι νὰ συνδέουμε τὸ παρὸν καὶ τὸ μέλλον μας μὲ τὸ «ἔνδοξο» παρελθόν μας κι ἡ γλῶσσα εἶναι τὸ ἐργαλεῖο. Τώρα ἂν κάποιος θεωρεῖ ἀνώτερη τὴν ἰταλικὴ γλῶσσα λόγω τῆς ἁπλούστευσης τῆς ὀρθογραφίας, ἂς ξεχάση τὰ ἑλληνικὰ κι ἂς μάθη τὰ ἰταλικά. Ἐγὼ τὶς ἀγαπῶ καὶ τὶς δύο ὅπως εἶναι, ἀλλὰ κανεὶς δὲν ὑποχρεοῦται νὰ εἶναι ἐγώ. Ἄλλωστε ἂν γίνη ἐγὼ θὰ πάψω νὰ εἶμαι μοναδικὸς καὶ δὲ θὰ μοῦ ἀρέση. Ὅμως ἂν δὲν ἀγαπάη τὴ γλῶσσα τὴν ἑλληνικὴ ὅπως μᾶς τὴν παρέδωσαν οἱ λόγιοι τοῦ ἑλληνικοῦ διαφωτισμοῦ, γιατί δὲ διαμαρτύρεται στοὺς γονεῖς του ποὺ τοῦ τὴν ἔμαθαν; Πῶς κάποιοι μέμφονται τοὺς γονεῖς τους ἐπειδὴ τοὺς «βίασαν» τὴν προσωπικότητα βαφτίζοντάς τους Χριστιανούς, ἂς διαμαρτυρηθοῦν ποὺ τοὺς ἔμαθαν μιὰ γλῶσσα ποὺ δὲν τοὺς ἄρεσε. Πολλὰ πράγματα ἀποφάσισαν ἄλλοι γιὰ μᾶς, καλῶς ἢ κακῶς…

  95. Σχετικά με το διπλό m του Θωμμά: Αναρωτήθηκα γιατί η De Tomaso γράφεται με ένα m, και τελικά πρέπει να είναι επειδή ο ιδρυτής της είναι, λέει, ιταλοαργεντινός.

    http://it.wikipedia.org/wiki/Alejandro_de_Tomaso

  96. physicist said

    Εμ δεν θάτανε πρώτ’ απ’ όλα di Qualcosa αν ήταν γνήσιο ιταλικό;

  97. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    94. Ἐκ παραδρομῆς τὰ εἰσαγωγικὰ πῆγαν στὸ ἔνδοξο ἀντὶ στὸ παρελθόν.

  98. Δεν αναφέρθηκαν δυο Θωμάδες, πρωταγωνιστές της επικαιρότητας κάποτε, ο ένας ιδρυτής της ποδοσφαιρικής παράγκας και ο άλλος της χρηματιστηριακής

  99. 94: Να μιλήσω για μένα: Κι εγώ τις αγαπώ και τις δύο όπως είναι, από παιδί μάλιστα (μπορεί να το έχω ξαναπεί, έχω ξαδελφούλα ελληνοϊταλίδα, λίγο μικρότερη από μένα, με την οποία παραθερίζαμε μαζί τα καλοκαίρια, και από κάποιο σημείο και μετά άρχισε να φέρνει και συμμαθήτριές της 🙂 . Αυτό, και το Τοπολίνο, συνέβαλλαν τα μέγιστα στο να αγαπήσω τα ιταλικά). Αυτό το «χωρίς κόμπλεξ» που είπα στο 80, το είπα σε αντιδιαστολή π.χ. με την θεωρία των εγκεφαλικών δονήσεων του Ω 😛

    ΥΓ Ωραίο αυτό με το Σαν Ρέμο 🙂

  100. 96: Σωστό κι αυτό, αλλά όχι απαραίτητα. Παράδειγμα ο Σκρούτζ Μακ Ντακ, ο οποίος είναι (προέρχεται βέβαια από συγκεκομμένο dei) Paperon de’ Paperoni. Καλά, αστειεύομαι 🙂

  101. 40

    στον πίνακα του Καραβάτζιο εκεί που βάζει ο Θωμάς το δαχτυλάκι του αποκλείται να είχε μπηχτεί καρφί. Μάλλον η λόγχη του εκατόνταρχου Λογγίνου θα ήταν. Αλλά πάλι εγώ ήμουν μικρό τότε…

    Για το Σιώμος δεν ήξερα πως είναι προϊόν του Θωμάς. Κάτι θυμόμουν, το γκούγκλισα και είδα πως υπάρχουν τουλάχιστον τρεις με το ονοματεπώνυμο Θωμάς Σιώμος. Θα πρέπει να νιώθουν πολύ μονάχους-μονάχους και καρέτα-καρέτα… 😎

  102. 100 (συνέχεια). Ο οποίος έχει τον «υπότιτλο» «il papero più ricco del mondo», για να το δέσουμε έτσι και με τα μη αλλού ευρισκόμενα διπλά σύμφωνα στα ιταλικά!

  103. physicist said

    #100. — Η πλάκα καλή αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι, υπάρχει πράγματι πλήθος από ιταλικά ονόματα με De-, μόνο που είναι κολλημένο με το υπόλοιπο: Degiorgio, Debenedetti, Delgado, Dellago κλπ., ενώ το di γράφεται χωριστά. Θυμήθηκα τώρα και τον Ανώτατο Δικαστή του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, Udo di Fabio, καθώς και τον εκδότη της Zeit, τον αξιότιμο Giovanni di Lorenzo που διπλοψήφισε στις Ευρωεκλογές, κοκκορεύτηκε που το έκανε, κι έφαγε ένα ξεγυρισμένο πεντοχίλιαρο πρόστιμο να μάθει να φέρεται.

    (Δεν μου λες, λάθος θυμάμαι ότι το τσιγγούνικο παπί το λέγανε και zio Paperone;)

  104. cronopiusa said

    63

    Το χάσμα π΄άνοιξε ο σεισμός ευθύς εγέμισε άνθη.

    Ο γατόπαρδος είναι απ ‘ τα αγαπημένα μου μυθιστορήματα

    Julio Cortázar Talks Cronopios and Famas – English Subtitles by Minifiction

  105. Περί υποπολυβόλου Τόμσον (http://en.wikipedia.org/wiki/Thompson_submachine_gun)

    Το σχεδίασε ο αμερικανός στρατηγός Τόμσον το 1918 κι έγινε δημοφιλέστατο μεταξύ των γκάνγκστερ (εξ ού και το προσωνύμιο Γραφομηχανή του Σικάγου)

    Όταν πέρασε στη δώθε ακτή του Ατλαντικού, οι Εγγλέζοι το βάφτισαν Τόμυγκαν επειδή Τόμυς είναι ο βρετανός φαντάρος, όπως Μπόμπυς ο βρετανός μπάτσος (Ιβάν ο Ρώσος φαντάρος, Γιαννάκης ο Έλλην και Μεχμετσίκ ο Τούρκος)

    Το τσεκάρισε και ένας γνωστός πολιτικός (με στάιλινγκ από γκάνγκστερ)

    Το τελευταίο τόμμυγκαν εμφανίστηκε πριν κάτι μήνες ως αναμνηστικό αποχαιρετιστήριο δώρο στον Σουλτάνο των Κλαρινογαμπρών

  106. 103: Βέβαια, αυτό που είπα είναι το «επίσημο» στην κοινωνία της Λιμνούπολης, συγγνώμη, της Paperopoli. Και zio Paperone, αλλά πολύ συχνά και zione (!), από τα ανήψια του, αλλά και σκέτο Paperone από τους ανταγωνιστές του!

  107. Ρουμλ. said

    Το έγραψαν και άλλοι (40,43), το όνομα Θωμάς έχει υποκοριστικό. Εδώ στα βόρεια (κεντρικά) λέμε i Μούλης, i Μουλέγκας με τα αντίστοιχα ανδρωνυμικά: Θουμέσινα, Μούλινα και Μουλέγκινα.
    Επίθετα, Μούλας και Μουλόπουλος (εκτός και αν τα τελευταία προέρχονται από αλλού…)

  108. physicist said

    #106. — Zione! Τώρα εξηγούνται όλα …

  109. 72,73 Πάνος με πεζά said

    Thomas Malthus , ιδρυτής της θεωρίας «laissez-faire»
    Λάθος, λαθάρα, το «laissez-faire» ήταν του Ρικάρντο.
    ______________

    Ούτε. Η έκφραση «laissez-faire, laisser passer» ήταν των Γάλλων που ήτανε αντίθετοι στον μερκαντιλισμό του Κολμπέρ, υπουργού του Λουδοβίκου 14ου. Γι αυτό είναι και γαλλικά.

    Φυσικά από κεί πηγάζει όλο αυτό το ποτάμι, από Άνταμ Σμιθ μέχρι τους σημερινούς νεοφιλελεύθερους και της άναρθρης κραυγής τους «Λιγότερο κράτος, τώρα». Αν και ο Χάγιεκ είχε κριτικάρει το Laissez faire.

    Πολλά πράματα που τα θεωρούμε αυτονόητα, πριν από τη βιομηχανική επανάσταση δεν ήταν καθόλου. Όχι μόνο επί Κολμπερ αλλά ήδη από το μεσαίωνα, ο τεχνίτης ήταν πάντα δεσμευμένος από το κράτος αλλά και τις συντεχνίες, για το τι θα παράγει, με ποια ποιότητα, πόσο θα πουλάει, κλπ. Αν έριχνε το επίπεδο της ποιότητας ή αν πούλαγε φτηνότερα, πήγαινε φυλακή.

  110. Πέπε said

    @68: Ναι, λοιπόν τι;;; 🙂 🙂

    @γενικώς:
    Δεν υπάρχουν Μάκηδες βαφτισμένοι Θωμάδες;

  111. Βλέπω τώρα στη Βίκη, οτι το laiser faire είναι ακόμα πιο παλιό, ίσως η έκφραση είναι μετάφραση από τα …κινέζικα.

    Άλλοι δυο Τόμας, στο επίθετο.
    Ο Τέρυ Τόμας.

    Κι ο Ντίλαν Τόμας.
    Μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία του 2014, από αληθινή ιστορία. Η προσπάθεια του Ελάιτζα Γουντ να πείσει το Πανεπιστήμιό του να ωργανώσει διαλέξεις και απαγγελίες με τον Ντίλαν Τόμας στα Πανεπιστήμια της Αμερικής και η αγωνία του να βάλει σε πρόγραμμα τον Ιρλανδό ποιητή, που κάθε όσο γινότανε ντίρλα στο ουίσκι και απήγαγε φοιτήτριες ή σκυλόβριζε τους Πανεπιστημιακούς.

  112. Πέπε said

    @78 Δε μου ανοίγει το λινκ, προσπαθεί πολλή ώρα να φορτώσει και μετά τα παρατάει. Εν πάση περιπτώσει, άκου το και με μουσική. Όχι όλο βέβαια (είναι περίπου αδύνατον να δισκογραφηθεί ολόκληρο λόγω διάρκειας). Εκδοχή Καρπάθου, υπάρχουν πάμπολλες ακόμη απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας.

  113. Και ο Θωμάς Χανξ, ακολουθών το ορθόδοξον Πάσχα μετά της αρκούντως ελληνογενούς συζύγου του (Ρίτας Γουΐλσον).

  114. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    «Συγκλονισμένη» δηλώνει η καγκελάριος Μέρκελ από τα ναυάγια στη Μεσόγειο που έχουν προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων προσφύγων και ζητεί απαντήσεις από την Ευρώπη, δήλωσε ο εκπρόσωπός της στο Βερολίνο.

    Να απαντήσει η Ευρώπη στην κοπέλα, να μη συγκλονίζεται και πάθει τίποτα…! (ποια είναι «η Ευρώπη» ρε παιδιά; Επίθετο δεν έχει; ή μόνο αυτό το παράξενο όνομα; Μα δε τη βγάναν μια Λέν μια ό,τ! Μια Θωμαή ή Θώμη έστω…)

  115. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    103 Το delgado, εκτός του ότι ακούγεται ισπανικό, δεν είναι de και κάτι, είναι ο ντελικάτος. Σε ιταλικές διάλεκτες πάντως πρέπει να υπάρχει de.

  116. 41,
    …πρώτη συντόμευση π.χ. Νικόλαος…

    Προς αποφυγήν δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων,
    δηλώ υπευθύνως*,
    και με πλήρη επίγνωσιν των συνεπειών του νόμου,
    ότι «Ιστολόγιον Νικολάου Σαραντάκου»
    ουδόλως αναφέρεται εις το άτομόν μου,
    και ουδεμίαν έχω απαίτησιν.
    🙂

    —–
    * και απολαμβάνω υπεύθυνα

  117. 114

    Μιχάλη

    ε, δεν τηνε λες κι ακριβώς ελληνοπούλα κι ας έχει σπίτι στην Αντίπαρο.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Rita_Wilson#Early_life

    Μαργαρίτα Ιμπραήμοβα (ψιλοΠομάκα)

    Απ’ την άλλη, ο Τομ ξέρει από Τόμσον 😉

  118. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    118. «Eλληνίδα μάνα» δεν την κάνει αρκούντως ελληνικιά;

  119. Πάνος με πεζά said

    @ 110 : Ευχαριστώ !
    @111 γενικώς : Μάκηδες ξέρω, κατά σειρά εμφανίσεως, Γεράσιμους, Ευθύμιους και Σεραφείμ.

  120. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    120. Περιμένουμε την απάντηση στο κουίζ με τη φωτογραφία μισός πάνω -μισός κάτω…

  121. Πέπε said

    118: Μπαμπά Πομάκο από την Ελλάδα, μαμά Βορειοηπειρώτισσα από την Αλβανία, διαβάζω στο λινκ. Αλλά τι σόι ορισμός είναι αυτός, Pomak = Bulgarian Muslim;;;

  122. Κατά τις λοιπές ειδήσεις, 55χρονος επαγγελματίας κυνηγός ελεφάντων, που δούλευε για την … Chifuti Safaris, ποδοπατήθηκε από νεαρό αρσενικό ελέφαντα, όταν ο 55χρονος τον πλησίασε για να μετρήσει τους χαυλιόδοντές του…

    Αυτό που λένε you get what you pay, Chifuti!

    http://www.boredpanda.com/elephant-kills-professional-game-hunter-ian-gibson/

  123. sarant said

    117; Επιβεβαιώνω!

  124. 122

    Οι Πομάκοι θεωρούνται βουλγάρικης καταγωγής, τόσο η κοψιά τους όσο και η γλώσσα τους προς τα κεί δείχνουν.
    Απλά, επί «Από Βορράν Κινδύνου» οι ελληνικές κυβερνήσεις τους πάσαραν θεωρίες πως είναι απόγονοι των Αγριάνων, αρχαίας θρακικής φυλής που πολέμησαν ως τοξότες για το Μεγαλέξαντρο.

  125. atheofobos said

    Από ότι διαπίστωσα, το χριστεπώνυμο κοινό του ιστολογίου δεν γνωρίζει ότι ο Άγιος Θωμάς ήταν αυτός που κατά μια συριακή εκδοχή ήταν αποδέκτης της ζώνης της Παναγίας και ο οποίος την πήρε μαζί του στην Ινδία όπου και πέθανε. Το πως βρέθηκε στην Χόμς της Συρίας και πόσες άλλες ζώνες υπήρχαν στην γκαρνταρόμπα της μπορείτε να το διαβάσετε στο ποστ μου :
    ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ!
    http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2011/12/blog-post_13.html
    Δεν ξέρω βέβαια αν ο ευσεβής προσκυνητής της ζώνης Πούτιν πρότεινε στον Πρωθυπουργό μας για την λύση των προβλημάτων της χώρας αντί να μας δώσει αυτός χρήματα, να πάει ξανά στο Άγιο Όρος να την προσκυνήσει .
    Σχετικά στο:
    ΜΗΠΩΣ Η ΒΡΑΚΟΖΩΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ;
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2011/12/blog-post_06.html

  126. Κι επειδή εδώ λεξιλογούμε, με πληροφορούν από το κοντρόλ πως και η νεοελληνική γλώσσα έχει καρκινική φράση:

    Είναι γνωστό ότι η φράση «Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν» διαβάζεται αμφίδρομα.

    Αλλά αν νομίζετε ότι η νεοελληνική γλώσσα είναι φτωχότερη της αρχαίας ή της μεσαιωνικής, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε:

    η φράση «Α ΚΑΛΑ ΜΑΛΑΚΑ» διαβάζεται επίσης αμφίδρομα:

    Α/ΚΑΛΑ/ΜΑΛΑΚΑ
    —–>
    ΑΚΑΛΑΜ/ΑΛΑΚ/Α
    <——

    😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈

  127. Πέπε said

    @125: Μπορεί η καταγωγή τους να είναι κοινή με των Βουλγάρων (αν και σε πηγή ελληνική μεν αλλά που έδειχνε αρκετά αμερόληπτη είχα διαβάσει ότι η πραγματική τους καταγωγή δεν έχει διαλευκανθεί), αλλά δεν είναι τόσο σημαντικό κριτήριο αυτό. Το θέμα είναι, μετέχουν του «βουλγαρισμού»; Έχω την εντύπωση ότι στη Βουλγαρία είναι τόσο στην απόξω όσο κι εδώ. Πάντως οι δικοί μας Πομάκοι, όταν διαμαρτύρονται για τις προσπάθειες καπελλώματός τους από την Τουρκία, δεν έχω δει να αναφέρουν το παραμικρό περί Βουλγαρίας ή Βουλγάρων.

    Τέλος πάντων, μπορεί και να είναι τελείως σφαλερή η (όχι και πολύ ξεκάθαρη άλλωστε) εντύπωσή μου ότι πρόκειται για ανεξάρτητη εθνότητα, σλαβόφωνη μεν αλλά περίπου ανάδελφη, τ. Βάσκων στο λίγο λιγότερο μοναδικό…

    Δε θα παραπληροφορήσω άλλο.

  128. Πέπε said

    @127: Πολλές έχει.

    Είχα γνωρίσει έναν τύπο που είχε πάθος με τις καρκινικές φράσεις, και από την πολλή τριβή είχε αποκτήσει τη δεξιότητα να επινοεί καινούργιες. Τις χώριζε σε διάφορες κατηγορίες, αν βγάζουν το ίδιο κείμενο μπρος-πίσω ή διαφορετικό, αν διαβάζονται και στον καθρέφτη κλπ.. Δυστυχώς ήταν τελείως καμένος, ειδεμή είχε ενδιαφέροντα πράγματα να πει.

    Βάζω στοίχημε ότι με λίγο γκουγκλάρισμα όλο και θα βρεθεί κάποιο σάιτ φανατικών καρκινιστών.

  129. Δημητρης said

    Ονόματα
    Στο βορειοελλαδίτικο χωριό μας είχε έρθει ένα καλοκαίρι κάποιο παιδί από Πελοπόννησο με το σπάνιο, έως άγνωστο για μας όνομα Αγαμέμνων. Παίζαμε μαζί του και τον φωνάζαμε βέβαια συχνά με τ’ όνομά του ώσπου μια γριά που μάλλον δεν άκουγε και πολύ καλά, βγήκε στο μπαλκόνι κι έβαλε τις φωνές: Γαμέμνου, γαμέμνου! Ε πόσου πιά;

  130. Πέπε στο 128

    δικιο έχεις, δεν μετέχουν του «βουλγαρισμού» (ό,τι κι αν είναι αυτό)
    το πρόβλημα, βέβαια, είναι πιο σύνθετο: απ’ τη μια, επί μισόν αιώνα ήταν αποκομμένοι από τους βόρειους συγγενείς τους (ένεκα Ψυχρού Πολέμου), κι από την άλλη το ελληνικό κράτους τους υποχρέωνε να διδάσκονται τούρκικα.
    Και βέβαια το τούρκικο προξενείο της Κομοτηνής έκανε ό,τι μπορούσε να εκμεταλλευθεί την ελληνική αβελτηρία που τους απόκοβε από την ελληνική εκπαίδευση και κοινωνία.
    Τώρα, αρκετοί Πομάκοι είναι πιστοί μουσουλμάνοι (αν και παλιότερα πίναν το κρασάκι τους κι ακόμα κυνηγάν τον αγριόχοιρο για μεζέ), παρόλο που τα πράγματα έχουν σαφώς βελτιωθεί από πλευράς ισονομίας και ισοπολιτείας.
    Πάντως, από προσωπική εμπειρία, οι Πομάκοι του βουνού είναι πολύ ωραίοι και φιλόξενοι ανθρώποι.

  131. sarant said

    127-129: Δεν με διαβάζετε, δεν με διαβάζετε

    Καρκινικά και παλίνδρομα

    130 Παρόμοιο επεισόδιο υπάρχει και με ένα αρβανιτοχώρι όπου ο νονός έβγαλε ένα παιδί Αγαμέμνονα

    131 Η ποσόστωση έχει παίξει πολύ θετικό ρόλο.

  132. Για το 132

    εκτός της ποσόστωσης, στα προκρίσης χρόνια σημαντικό ρόλο έπαιξε και το ελληνικό διαβατήριο που διευκόλυνε τη μετανάστευση στη Γερμανία, πχ.

    κάλιο νάσαι ένας φτωχομπινές με Ε.Ε. πασαπόρτι παρά ένας φτωχομπινές με μη Ε.Ε. πασαπόρτι

    💡

  133. ακρ. said

    #111
    Στα μέρη μου (βόρεια ελλάδα) το Μάκης χρησιμοποιείται και ως υποκοριστικό του Θωμά. Προσωπικά, γνωρίζω δύο, και μάλλον δεν είναι σύμπτωση.

  134. Πάνος με πεζά said

    @ 121 : Α, αυτό ήταν απλό,σαν το αβγό του Κολόμβου. Ήθελε λίγο προσοχή στη διατύπωση :

    Βλέπουμε μια φωτογραφία από τη μέση και κάτω. Βλέπουμε και μια άλλη, από τη μέση και πάνω.
    Πώς θα καταλάβουμε αν αυτές δείχνουν ή όχι το ίδιο πρόσωπο;



    Θα κοιτάξουμε το πάνω μισό της πρώτης, και θα συγκρίνουμε με το πρόσωπο της δεύτερης !

  135. Πάνος με πεζά said

    (Είναι της κατηγορίας «Μπαίνει ένας φορτηγατζής σε μια πόλη, με τα φανάρια του σβηστά. Ξαφνικά, ακούει «ΜΠΑΜ» και λέει «Ωχ, την έφαγα τη γριούλα». Πως κατάλαβε ότι ήταν γριούλα; Ε, αφού δε σας είπε κανείς ότι είναι νύχτα !)

  136. Πέπε said

    @132: Σε διαβάζουμε, σε διαβάζουμε. Τον εαυτό μας δε διαβάζουμε!

  137. Πάνο 135-136

  138. Spiridione said

    Μερικές ακόμα προσθήκες:
    Ο Θώμος Κρανιάς και η κυρά-Θώμαινα στον Πύργο του Ακροπόταμου του Κ. Χατζόπουλου
    http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/xatzopoulos_purgos.htm
    Θώμος Ξαφάς ήταν ένα ψευδώνυμο που είχε χρησιμοποιήσει ο Σκαρίμπας.
    Θωμαγή και Θωμαγιώ άλλες παραλλαγές στο θηλυκό. Και παροιμία στη Θράκη: η κυρά η Θωμαγή πε τον ύπνο στο φαγί.
    Και επειδή έχουμε ξανασχοληθεί με τις μεταφράσεις του Σκυλίτζη, στον Δον Κιχώτη μεταφράζει Δόνα Θωμαΐτσα
    https://books.google.gr/books?id=tG4OAAAAYAAJ&pg=PA356&dq=%22%CE%98%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ei=O_w0VdPpKIHcsgGR-YGAAg&ved=0CB4Q6AEwAA#v=onepage&q=%22%CE%98%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%22&f=false
    μία ηρωίδα, την Dona Rodriguez, υπηρέτρια της Δούκισσας.
    http://cervantes.tamu.edu/V2/CPI/TEI/TEI_1615/1615/chapter48.html

  139. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    139: Πολύ ωραία!

  140. leonicos said

    Θωμαδάκης

  141. η κυρά η Θωμαγή πε τον ύπνο στο φαγί.

    Ωραία, η κυρά η Θωμαγή!

  142. Μαρία said

    Σπάνια η Θωμαή αλλά τραγουδισμένη.
    Στη σκάλα π’ ανεβαίνεις ν’ ανέβαινα κι εγώ, σε κάθε σκαλοπάτι, Θωμαή, να σε γλυκοφιλώ. Το τραγουδούσε ο καλλίφωνος παπάς της ενορίας μας. Κυκλοφορεί βλέπω με τη Γλυκερίαhttps://www.youtube.com/watch?v=UwchYhWi1Bc

  143. Μαρία said

    143
    Μυτιληνιά παραλλαγή της Θωμαής με παπά στο κανονάκι.

  144. sarant said

    143-144 Μπράβο της Θωμαής λοιπόν!

  145. Οταντο βόλεϋ παίζεται μέσα στο γήπεδο μετά το ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 0-3 ήρθε μόλις τώρα το ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 3-0 με 25-16, 25-16, 25-19 μπροστά σε 7 000 κόσμο (!)
    Τώρα τελικόςμε ΟΣΦΠ

  146. γειά σου
    με τον πρωταθλητή σου!

  147. physicist said

    #116. — Σωστός είσαι.

  148. 123, …ο 55χρονος…πλησίασε [τον ελέφαντα] για να μετρήσει τους χαυλιόδοντές του,,,

    Μα δεν ήταν εμφανές και από μακριά πως ο ελέφαντας είχε δύο χαυλιόδοντες;

  149. Το μήκος εννοούσα, αθεόφοβε! 🐱

  150. sarant said

    Και πού ξέρουμε ότι δεν ήθελε να μετρήσει ο ελέφαντας τους χαυλιοδοντες του 55χρονου;

  151. Ο φοβερός τύπος που φτιάχνει τα ανέκδοτα άνετα σκαρώνει τώρα ένα με τον τρίτο χαυλιόδοντα 🙂

    Ο βάτραχος στο 147 είναι ο Θωμάς (=δίδυμος, είπαμε) του Κέρμιτ; http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231401393

  152. 151 τους μέτρησε, τους μέτρησε!

    Πάντως εγώ δεν θα τον επλησίαζα για να μετρήσω ούτε τους χαυλιδιόντες του ούτε και τις προβοσκίδες του o_O

  153. Δύτη στο 152

    υπάρχει το σχετικό ανέκδοτο http://www.classicalvalues.com/ElephIno.jpg

  154. 154 You don’t have permission to access /ElephIno.jpg on this server.

    Additionally, a 403 Forbidden error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
    😦

  155. Ορίστε! Μας βλέπουν και παιδιά.

    Η φωτό είναι από τις πρώτες μέρες ύπαρξης της Ζιμπάμπουε…

  156. Αχά! Αλλά το ανέκδοτο;

  157. ἀπὸ πουεθνὰ δὲν συνάγεται ὅτι ὁ Θωμᾶς, ὁ δεύτερος αὐτὸς Πέτρος σὲ ζωηρότητα μαθητὴς τοῦ Χριστοῦ ἐλέγετο Ἰούδας, ἴσως ὁ Νικοκύρης τὸν μπερδεύει μὲ τὸν Θαδδαῖο ἢ Λεββαῖο τὸν ὁποῖο πολλοὶ πάλι συγχέουν μὲ τὸν Ἰούδα τὸν λεγόμενο ἀδελφόθεο, συγγραφέα μιᾶς μικρῆς ἐπιστολῆς.

  158. 157

    δεν είναι ακριβώς ανέκδοτο:

    κατά τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας της Ζιμπάμπουε, όταν προσπαθούσαν να οργανώσουν στοιχειωδώς τη χώρα, μετά τον πόλεμο με τους Ροδεσιανούς αποικιοκράτες, οι υπεύθυνοι λάμβαναν συνέχεια αναφορές ότι βρέθηκαν νεκροί ρινόκεροι βίαιως … χμ… διακορευθέντες. Κι επειδή είχαν σοβαρότερα προβλήματα και ένας ρινόκερος δεν είναι εύκολα διακορεύσιμος, ξεπέρασαν το πρόβλημα με ένα «και ποιός τους γ*μεί τους ρινόκερους;»

    Αποκαλύφθηκε, μέσω και της ανωτέρω φωτογραφίας, πως αυτό που γ*μούσε τους ρινόκερους μέχρι θανάτου ήταν αγέλες ανεξέλεγκτων αρσενικών ελεφαντακίων, οι οποίοι περιφέρονταν αδέσποτοι όπως όλοι οι έφηβοι, τίγκα στην τεστοστερόνη και το κακό γούστο. Τι είχε γίνει; Κατά τη διάρκεια του πολέμου, για να ταΐσουν τους εαυτούς τους και τους πρόσφυγες, συχνά οι αντάρτες σκότωναν κοπάδια ελεφάντων. Όμως τα κοπάδια αποτελούνται μόνο από θηλυκές, οι οποίες μεγαλώνουν τα μικρά. Έτσι, οι τηνέιτζερ ελέφαντες είχαν μείνει χωρίς μητρική καθοδήγηση κι έκαναν ό,τι τους κ@ύλωνε. Τι να κάνουν, οι έρημοι οι Ζιμπαμπουάνοι, έριξαν τα μούτρα τους και ζήτησαν από την πρώην εχθρά τους (ρατσιστική) Νότιο Αφρική να τους πουλήσει μερικές γριές ελεφαντίνες.
    Οι γηραιές ελεφαντίνες μάζεψαν τους ελεφαντοχούλιγκαν, τους κανονάρχισαν για τη σωστή συμπεριφορά, μπορεί και να το χάρηκαν και οι ίδιες εάν ήσαν τεκνατζούδες, κι έτσι τα ελεφαντάκια ηρέμησαν. Και οι κώλοι των ρινόκερων ακόμα περισσότερο. 😎

  159. !!!

  160. Νεοκιδ L'errance d'Arabie said

    Your comments are irrelephant,gentlemen…

  161. Love knows no boundaries

  162. cronopiusa said

    Salvados / T10 /C8/ Varoufakis, ministro de Finanzas griego

  163. physicist said

    #159. — Άφωνος!

  164. Εδώ, αδερφέ μου, για να μείνεις πραγματικά άφωνος

    http://www.naftemporiki.gr/finance/story/942632/dieukriniseis-apo-ton-antiproedro-tis-ekt-zitise-i-eua-kaili

    επερώτηση της Εύας Καϊλή για την τύχη των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση Grexit .
    Και για τους ανθρώπους; Νααααααα….

  165. alexisphoto said

    καλησπέρα
    Στο Θωμά Ακινάτη ανήκει και το παρατσούκλι «το βοδι».
    Μάλλον λόγω του βλέματός του..

  166. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    » Ότι εώρακάς με πεπίστευκας; Μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες.» Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο. Μακράν ο πιο πετυχημένος τρόπος χειραγώγησης της ανθρώπινης σκέψης.

    149 – Ρε συ Μιχάλη ΕΛΕΟΣ!!! Τι γράφει κάθε φορά ο άνθρωπας ρε παιδιά.
    Νικοκύρη, έχεις σκεφτεί ποτέ, να μαζέψεις όλα τα «αποφθέγματα» του Μιχάλη που έχει γράψει τόσα χρόνια εδώ; χαλαρά γεμίζουν βιβλίο. Θα είναι μια κοινωνική προσφορά γέλιου του συγγραφέως και του ιστολογίου, στον πικραμένο ελληνικό λαό, χώρια που μπορεί να μπεί και σαν διδακτέα ύλη στα σχολεία, για να μάθουν και τα ελληνόπουλα τι σημαίνει χιούμορ, και να το ξεχωρίζουν απο την πλάκα. Ίσως δώσουν και μεγαλύτερη βάση στην εκμάθηση και τον σωστό χειρισμό της τρισχιλιετούς μετά.

  167. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    159 – Kαλά είναι ο Μιχάλης, αλλά είσαι κι εσύ αδερφέ μου!!! Να είστε καλά κι οι δύο.

  168. Πέπε said

    @152 (λινκ): Νέο είδος; Τώρα το βγάλανε;;

    «Νέο είδος ανακαλύφθηκε» δε θα μου χτύπαγε τόσο, αφού είναι προφανές ότι ήθελε -αλλά δεν μπορούσε- να πει «ανακαλύφθηκε νεωστί», αλλά νέο είδος σκέτο δεν πάει καθόλου…

  169. physicist said

    #165. — Ωρέ παληκάρι, θα σου φαινόταν σοβαρό να κάνει επερώτηση «κ. Πρόεδρε, ποιο θα είναι το μέλλον των Ελλήνων σε περίπτωση Grexit»; Όχι ότι η τωρινή βγάζει περισσότερο νόημα βέβαια …

  170. 170

    δίκιο έχεις…

  171. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    165 – Σκύλε ειλικρινά, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι οι «εκπρόσωποι» του λαού, ενδιαφέρονται πρωτίστως για τον λαό; (ούτε που ενδιαφέρονται κάν, αλλά…). Μεγαλώσαμε πια φίλε μου, για πές μου, θυμάσαι να συνέβη ποτέ αυτό;

  172. Λαμπρο, ειλικρινά, για τους ΝΔΣΟΚ δεν είχα ποτέ καμιάν ελπίδα.
    Για τους τρέχοντες (τους Συριζαίους εννοώ) θέλω να ελπίζω.
    Θέλω, ο φούστης, αλλά δεν βοηθάνε κι αυτοί πάντα… 😉

  173. physicist said

    #172. — Βεβαιότατα, Λάμπρο, ενδιαφερόντουσαν για τον λαό, κι ακόμα ενδιαφέρονται. Ρουσφέτια, πελατείες, εξυπηρετήσεις, διορισμοί, ψέματα και χάιδεμα αυτιών, μεγαλοστομίες για αγώνες, ό,τι βάλει ο νους σου. Μέχρι απεργία πείνας με κουλουράκια κάνουν κι όμως επανεκλέγονται, μέχρι 100 δισεκατομμύρια φρέσκα τυπωμένα Ευρώ τάζουν, αλλάζουν κόμμα κι επανεκλέγονται. Έτσι έδειχναν το ενδιαφέρον τους κι έτσι ήθελε ο λαός να ενδιαφέρονται γι’ αυτόν. Αλλιώς, τρώνε φτύσιμο.

  174. Δημητρης said

    Μετά τις φωτο στο 153 και 156 με το φούστης κρατάς το επίπεδο!!! Χαμόγελο

  175. 175

    ναι, αλλά δεν γκουγκλίζομαι εύκολα! 😉

  176. Δημητρης said

    Τελικά, αν ο ρινόκερος της 153 συνέλαβε, πρέπει να γέννησε μωρό με κέρας, δύο χαυλιόδοντες και μεγάλα αυτιά.

  177. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    173 – Αφού θέλεις να ελπίζεις κάνε το, να θυμάσαι μόνο ότι, μπορεί η ελπίδα να πεθαίνει τελευταία, αλλά στο τέλος πεθαίνει.

    Η πρώτη φορά αριστερή (λέμε τώρα) κυβέρνηση, άρχισε τις πρακτικές των προηγουμένων κυβερνήσεων, που τις κατηγορούσε για χουντικές.

    http://www.lifo.gr/now/economy/64782

  178. 177

    δύσκολο

    178

    ε… εντάξ’ μωρέ…

    αλλά μην ξεχνάς πως και οι τράπεζες δεν βοηθάν, θέλουν πίεση

  179. ουχ, κάτι ξέχασα

    με ζητούν

  180. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    174 -«Έτσι έδειχναν το ενδιαφέρον τους κι έτσι ήθελε ο λαός να ενδιαφέρονται γι’ αυτόν. Αλλιώς, τρώνε φτύσιμο.»
    Φυσικέ ξέρεις ότι δεν έχω και την καλύτερη άποψη για τον λαό, αλλά αυτό το «κι έτσι ήθελε ο λαός» σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Όταν τον χειραγωγούν απο τα γεννοφάσκια του, μέχρι τα 18 τουλάχιστον, το έτσι ήθελε-θέλει είναι μεγάλη κουβέντα. Το έχω πεί αρκετές φορές, αν ήταν να κάνει ο λαός ό,τι θέλει, θα είχε κλείσει το μαγαζί προ πολλού. Ξαναβάζω τα θεϊκά (απο κάθε άποψη) λόγια, για μια δεύτερη ανάγνωση και σκέψη, νομίζω οτι εδώ ταιριάζουν απόλυτα.

    » Ότι εώρακάς με πεπίστευκας; Μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες.»

    Καληνύχτα.

  181. physicist said

    #181. — Όχι άλλο χάιδεμα, όχι άλλες εύκολες απαντήσεις. Υπήρξαν και οι άλλες φωνές και τις έφαγε το μαύρο σκοτάδι, και λοιδωρήθηκαν, κι έγιναν αντικείμενο δημόσιας χλεύης. Δεν φταίνε οι άλλοι: εφόσον κανείς δεν του κρατάει ένα περίστροφο στον κρόταφο, έχει ο καθένας ακέραια την ευθύνη γι’ αυτά που πράττει.

  182. Ε, για το περίστροφο στον κρόταφο ας μην είμαστε και τόσο σίγουροι για την ανυπαρξία του…

  183. Λ said

    Νομίζω δεν αναφέρθηκε ακόμη ο Τομάζο Καμπανέλλα ο Ουτοπιστής και συγγραφέας της πόλης του Ηλιού.

    Το όνομα Τομάζος προηγήθηκε του Τουμάζου. Γνωστός Τουμάζος είναι ο Τ. Τσελεπής που έγινε πολύ γνωστός το 2004 με τη συζήτηση του σχεδίου Αναν.

    Α και τον Thomas Cook το τουριστικό γραφείο το ξεχάσαμε.

  184. Λ said

    έπρεπε να περάσω το προηγούμενο σχόλιο από το διορθωτήρι, σόρυ.

  185. Λ said

    Το ευαγγέλιο του Θωμά αναφέρθηκε;
    http://en.wikipedia.org/wiki/Gospel_of_Thomas

  186. Λ said

    Το γυναικείο όνομα Τομασίνα το χρησιμοποιεί η Μπάιετ (A. S. Byatt ) στο βιβλίο της Ποζέσιον για το οποίο πήρε το βραβείο Μπούκερ. Πολύ ωραίο βιβλίο και η ταινία με τη Γκουίνεθ Πάλτροου δεν ειν κακή.

  187. Λ said

    Απόψε είχα πάει σε εκδήλωση για τον ποιητή μας Παύλο Λιασίδη και αφού ο Παύλος ήταν συνάδελφος τού ο Θωμά είπα να βάλω τα ποιήματα του Λιασίδη μας (για τον οποίο έγραψε ποίημα ο Γεφτουσιένκο).

  188. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ώστε δεν είναι «επί των τύπων των ήλων» 🙂
    Θωμαδιανό,ένα χωργιό προς τα μέρη μου. Στα ονόματα η Θωμίνα και η Θωμαδούλα.

  189. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Θα ξημερώσει και για μας,
    μην είσαι άπιστος Θωμάς

  190. Λ said

    Πω πω θα φτάσω μέχρι το 200 μόνη όπως φαίνεται.
    Έχουμε ένα χωριουδάκι τόσο δα μικρό με την ονομασάι Άγιος Θωμάς.

  191. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ιστορίες με ελέφαντες.
    (Το παρακάτω γράφτηκε από το Δημ. Καμπουράκη,στο πρόταγκον,τον Αύγουστο του 2012,κατά το μνημονιακό μακέλεμα (και) των δημ.υπαλλήλων)
    {…}Στα μεγάλα πάρκα διατήρησης της άγριας ζωής που δημιουργήθηκαν στην Αφρική τη δεκαετία του ’60 και του ’70, τα κοπάδια των ελεφάντων μεγάλωναν τόσο πολύ ελλείψει εχθρών, που κάποια στιγμή οι διαθέσιμοι πόροι για την τροφή τους μέσα στα πάρκα λιγόστευαν. Για να μην λιμοκτονήσει όλος ο πληθυσμός τους, οι βιολόγοι αποφάσισαν να τον μειώνουν επιλεγμένα. Τα πρώτα χρόνια, κάνοντας μια ας την πούμε κοινωνική πολιτική, σκότωναν τα γέρικα ζώα που είχαν σχεδόν κλείσει τον βιολογικό τους κύκλο, κρατώντας στη ζωή τα νεαρότερα.
    Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι όλα θα ήταν φυσιολογικά, οι βιολόγοι παρατήρησαν ότι οι ελέφαντες που έμεναν ζωντανοί, παρουσίαζαν σταδιακά περίεργη και αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. Αδικαιολόγητη νευρικότητα, αντιδράσεις πανικού, απομάκρυνση από τα παλιά μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν, αδυναμία να βρουν τους νερόλακκους, αποσάθρωση της συνοχής των κοπαδιών, μείωση των γεννήσεων και άλλα παρόμοια, ήταν μερικά απ’ αυτά που χαρακτήριζαν τη συμπεριφορά τους. Οι βιολόγοι γρήγορα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σφαγή όλων των παλιότερων ζώων διέκοψε τη φυσική μεταφορά της εμπειρίας και των προαιώνιων γνώσεων από τα μεγαλύτερα ζώα στα νεαρότερα, με αποτέλεσμα αυτά να δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Έκτοτε, όποτε θέλουν τη μείωση του πληθυσμού, διαλέγουν ένα κοπάδι και το σκοτώνουν ολόκληρο,από τον γηραιότερο αρσενικό μέχρι τα νεογέννητα{…}

  192. sarant said

    158: The Nag Hammadi copy of the Gospel of Thomas begins: «These are the secret sayings that the living Jesus spoke and Didymos Judas Thomas recorded.» Early Syrian traditions also relate the apostle’s full name as Judas Thomas

    159: Σκύλε, το φαινόμενο τσογλανοσυμπεριφοράς των ελεφάντων -και βιασμού ρινόκερων κτλ- είναι πολύ ευρύτερο και οφείλεται γενικά στον σκοτωμό ενήλικων ελεφάντων. Νομίζω οτι το κακό είναι όταν λείπουν οι μεγάλοι αρσενικοί, διότι αυτοί νουθετούσαν τους εφήβους.

    190 Α γεια σου, ωραίο τραγούδι

    191 Άγιος Θωμάς, γειτονιά στο Μαρούσι.

  193. (131) του βουλγαρισμού η ψώρα Αγριάνα δεν μολύνει
    (132β) Όχι απλώς «ένας νονός», ο Ερρίκος Σλήμαν αυτοπροσώπως!

  194. Παναγιώτης Κ. said

    @173 (Σκύλος) «Αυτό το μιλέτι ούτε χαλιέται ούτε φτιάχνεται» κατά πως έλεγε ο Κολοκοτρώνης.

  195. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Το τραγούδι «Στου Θωμά το μαγαζί» γράφτηκε μαζί με τα υπόλοιπα για την ταινία «Ρεμπέτικο»,σκηνοθέτης Κ. Φέρρης και παραγωγός Γ. Ζερβουλάκος ,1983. Μουσική Ξαρχάκος, στίχοι Γκάτσος.
    Συνθέτης και στιχουργός παίρνουν το σενάριο του Φέρρη και γράφουν πάνω του τα τραγούδια τους. Ο Νίκος Γκάτσος γράφει στίχους πάνω στις μελωδίες του Σταύρου Ξαρχάκου. «Στου Θωμά» μόνο έγραψε στίχους ο Κ. Φέρρης. Μαζί με δύο διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών(Τα παιδιά της Άμυνας και Ιμιτλεριμ) και τρία ορχηστικά κομμάτια,αποτέλεσαν τα τραγούδια της ταινίας. που μετά έκαναν λαμπρή πορεία και αυτόνομα.Να θυμηθούμε τις ωραίες φωνές που τα πρωτοτραγούδησαν:
    ο Τάκης Μπίνης :Στη Σαλαμίνα και στο Δίχτυ, ο Κώστας Τσίγκος: Στου Θωμά, Εμένα λόγια μη μου λες και Στην Αμφιάλη, ο Νίκος Δημητράτος:Μάνα μου Ελλάς, Της Αμύνης τα παιδιά και Στης πίκρας τα ξερόνησα, η Σωτηρία Λεονάρδου:Καίγομαι – καίγομαι και Μπουρνοβαλιά και ο ίδιος ο Σταύρος Ξαρχάκος το Πρακτορείο.
    Το εξώφυλλο του δίσκου ήταν του Γιάννη Τσαρούχη

  196. Παναγιώτης Κ. said

    @113.Πέπε, το βορειοδυτικό (εγώ) είναι ακριβώς το αντιδιαμετρικό του νοτιοανατολικού. Παρόλη την απόσταση υπάρχει… συν-κίνηση με τα τραγούδια της Καρπάθου!

  197. 161, …Your comments are irrelephant, gentlemen…

    …and totally irreverent!

  198. Παναγιώτης Κ. said

    @196. (ΕΦΗ^2) Ότι είναι του Γκάτσου είμαι βέβαιος. Δεν θυμάμαι όμως αν ακούγεται στο ρεμπέτικο.
    Μιλώ για το τετράστιχο: » Τι πράμα είναι ο άνθρωπος/δεν τόχω καταλάβει/ εκεί που σβήνει πυρκαγιές/άλλες φωτιές ανάβει «.

  199. Παναγιώτης Κ. said

    @172. Λάμπρε μη γίνεσαι αυστηρός :). Δεν λένε, «για να κυβερνήσεις τις μάζες πρέπει να τις περιφρονήσεις» 🙂

  200. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    193>>Άγιος Θωμάς, γειτονιά στο Μαρούσι.
    Και στα Ιλίσια, στο Παίδων

  201. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Έχω έναν αγαπημένο Θωμά,μου έλεγε το κουρασμένο μυαλό μου και δεν πήγαινα για ύπνο πριν τον θυμηθώ. Και:
    Ο Θωμάς-αυτοβιογραφικό
    Δεν είμαι ο Θωμάς που λέτε ότι ξέρετε
    δεν είμαι ο ποιητής που λέτε ότι θαυμάζετε
    δεν είμαι καταπληκτικός δεν είμαι ανεπανάληπτος
    ούτε θηρίο τη ερήμου ούτε σκύλος που δαγκώνει…
    Μέσα μου ένα άνθος απολέμητης μοναξιάς
    και τα πικρά φύλλα τη καρδιάς γεμάτα
    δροσερές πηγές λυγμών.
    Σώζομαι αν σώζομαι τελικά χάρη σε κάποιες τέχνες
    ταπεινές που ξέρω: του τσιγάρου του ξενυχτιού
    της νοσταλγίας και τη αθανασίας τόσων
    ωραίων πραγμάτων που περνάνε απαρατήρητα…
    Ψάχνω για νέες αγάπες πυρετωδώς και όταν δεν
    τις βρίσκω τις φαντάζομαι ώσπου να τις βρω…
    Γράφω που και που ποιήματα μερικά απ’ τα πολλά
    που ονειρεύομαι και βάζω μέσα σ’ αυτά δικά μου και
    δικά σας όνειρα για τα οποία εσείς και ντρέπεστε
    και υποφέρετε φοβάστε και σιγά σιγά πεθαίνετε…
    Θωμάς Γκόρπας
    Αθήνα 28.10.1966 – Αίγινα 1η Απριλίου 1990

  202. Παναγιώτης Κ. said

    @113. Πέπε, ήμουν δεν ήμουν 11, μου το είχε πει μια φορά μόνο η γιαγιά μου και τι περίεργο! Αποτυπώθηκε μέσα μου και ανασύρθηκε μετά από καμιά σαρανταριά χρόνια!
    Μου αρέσει λοιπόν να το επαναλαμβάνω όταν ακούω εσωστρεφή τραγούδια και μουσικές. Έλεγε λοιπόν η γιαγιά μου:
    » Και τα τραγούδια τα καλά/ τα λεν οι πικραμένοι / θέλουν να διώξουν το σεβντά / μα ο σεβντάς δεν βγαίνει» .

  203. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Και για καληνύχτα:
    Μαύρες αφηγήσεις
    «…Πολλή η απελπισία.
    Αλλά όσοι έχουμε αγωνιστεί
    για μια καλύτερη Ελλάδα,
    ελπίζουμε ακόμα…»

    Θ.Γκ.

    199, Παναγιώτη,παίρνω το Γκάτσο μαζί ,να σου πω αύριο.Πάντως για το καίγομαι καίγομαι του ρεμπέτικού λένε ότι το έγραωε για δοκιμή της γραφομηχανής κι αρχικα δεν του έδωσε σημασία

  204. Μαρία said

    204
    Έχεις δίκιο. Του Φέρρη είναι οι στίχοι στου Θωμά http://www.discogs.com/%CE%A3%CF%84%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%9B-%CE%9E%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%93%CE%BA%CE%AC%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%82-%CE%A1%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF/release/2137124

  205. Γς said

    Γαμώ τον Ξηρό μου γαμώ!

    Να είμαστε μια ανάσα πριν την απόλυτη καταστροφή, την πείνα, τις μαύρες αγορές του άι-όου-γιου, τα κοράκια ντόπια και ξένα που θα πέσουν πάνω στον τόπο μας να οργιάσουν, να λεηλατήσουν, να γαμήσουν.

    Και να έχουμε και τον μπαμπούλα να μας απειλεί. Που θα κλείσει το μάτι και θα κάνει τα στραβά μάτια γενικώς στα μεμέτια απέναντι.

    Κι άντε μετά να το παίξεις Σημίτης των Ιμίων.

    Μα τόσο μαεστρία πια στη μαλακία;

    [Θα έλεγα διπλωματία, αλλά ρισπέκτ]

  206. Τώρα θυμήθηκα τα Tommy’s Chili Burgers στο Λος Άντζελες, προϊόν παλιού Έλληνα μετανάστη, που συνέχιζε να είναι ιδιαίτερα δημοφιλές όταν ήμουν φοιτητής στο UCLA. Ένα μαγαζί της αλυσίδας ήταν μέσ´ στην μέση ενός πάρκινγκ δίπλα στο πανεπιστήμιο, εγκατεστημένο σε ένα πρώην κιόσκι του φύλακα του πάρκινγκ – μια σταλιά! Έμενε ανοιχτό νύχτα-μέρα, και είχε πάντα ουρές.

  207. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΞΗΡΟΥ!
    (δεν θα άρουν τις αμαρτίες του Κόσμου δυο παπαδοπαίδια…)

  208. Λ said

    Το βιβλίο της Μπάιατ το συστήνω ανεπιφύλακτα για ένα ακόμη λόγο. Οι κεντρικοί ήρωες είναι ποιητές.

  209. Λ said

    Σχετικά με το ρωσικό όνομα Φορά να θυμίσω πως το πάθος στα ρωσικά είναι πάφος.

  210. Λ said

    Φομά/θωμάς αχ αυτά τα τηλέφωνα!

  211. # 206

    Γς, στα πολεμικά μην ανησυχείς αν δεν σου πω, είμαι εξπέρ, αυτό που λένε οι Αμερικανοί «τραστ μη»
    (το μη διαβά ζεται κι ελληνικά κι αμερικάνικα ! )

  212. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    212 Ωραίο αυτό το τραστ μη.

    202 Αχ είναι κι ο Γκόρπας….

    199 Το τετράστιχο που λες είναι από το Εμένα λόγια μη μου λες του Ρεμπέτικου.

  213. #193 ἔ ἄρα μιλᾶμε γιὰ ἕνα ψευδεπίγραφο κείμενο. ἄλλο «λεγόταν Ἰούδας» κι ἄλλο «σ’ ἕνα ψευδεπίγραφο εὐαγγέλιο φέρεται νὰ λέγεται Ἰούδας». ἂν εἶναι νὰ χρησιμοποιοῦμε ὡςπηγὴ καὶ τὰ διάφορα συναξάρια ποὺ τὸν θέλουν νὰ ἔφτασε μέχρι τὴν Ἰνδία!

  214. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    182 -«Όχι άλλο χάιδεμα, όχι άλλες εύκολες απαντήσεις.»
    Η κατανόηση του γιατί, δεν είναι χάϊδεμα, και δεν έχει να κάνει με εύκολες ή δύσκολες απαντήσεις, αλλά με την μη αποδοχή των αποδεδειγμένων απαντήσεων σε δύσκολα ερωτήματα, απο το κοινωνικό σύνολο.

    «Υπήρξαν και οι άλλες φωνές και τις έφαγε το μαύρο σκοτάδι, και λοιδωρήθηκαν, κι έγιναν αντικείμενο δημόσιας χλεύης.»
    Ανέκαθεν συνέβαινε αυτό, και τώρα συμβαίνει, το πλήθος είναι πάντα με τον Βαραβά, η δύσκολη ερώτηση είναι ΓΙΑΤΙ; και μια και είσαι εναντίον των εύκολων απαντήσεων τύπου, ο λαός είναι ηλίθιος, περιμένω μια δύσκολη απάντηση αν γνωρίζεις.

    «Δεν φταίνε οι άλλοι: εφόσον κανείς δεν του κρατάει ένα περίστροφο στον κρόταφο, έχει ο καθένας ακέραια την ευθύνη γι’ αυτά που πράττει.»
    Πολύ θατσερική, και βολικά απενοχοποιητική για τους ευνοημένους της κοινωνίας αυτή η άποψη. Θα την επικροτούσα όμως, αν ξεκινούσαμε όλοι απο την ίδια αφετηρία και με τα ίδια μέσα-εργαλεία στον μαραθώνιο της ζωής, αλλά μέχρι τα 54μου δεν έχω αντιληφθεί κάτι τέτοιο. Αντιθέτως κάποιοι ξεκινούν τον αγώνα απο το 40 χιλιόμετρο, και έχουν κι αυτοκίνητο, όχι; Φυσικά αυτό δεν μας απαλλάσει απο την ατομική ευθύνη των πράξεών μας, είναι όμως ενα ελαφρυντικό στην καταδίκη μας.

  215. physicist said

    #215. — Ζούμε σ’ έναν κόσμο με ελεύθερη ροή πληροφοριών, όπου κάθε νοήμων άνθρωπος μπορεί να κάνει συγκρίσεις και σκέψεις. Επιπλέον, έχουμε έναν πληθυσμό όπου μεγάλο ποσοστό έχει αποφοιτήσει από τα ΑΕΙ. Πολύ πρόσφατα, και χωρίς κανέναν εξωτερικό εξαναγκασμό, συνέβησαν τα εξής:

    (α) Γνωστός κωμικός ομολόγησε ότι τον έχουν πάρει από κάτω τα χρέη και μ’ αυτόν τον τρόπο έχει γίνει ζήτουλας και είναι ευάλωτος σε εκβιασμούς. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι κάποιος προσπάθησε να εκβιάσει την ψήφο του σε κορυφαίο Πολιτειακό ζήτημα. Ο άνθρωπος αυτός επανεκλέχτηκε στη Βουλή.

    (β) Γραφικός απεργός πείνας ξάπλωσε στην Πλατεία Συντάγματος τρώγοντας κουλουράκια σε ζωντανή εκπομπή. Ο άνθρωπος αυτός θριάμβευσε στις εκλογές.

    (γ) Κινητική πολιτικός άλλαξε κόμμα εν μια νυκτί, και ισχυρίστηκε σε δημόσια εκπομπή ότι η χώρα μπορεί να τυπώσει μέχρι 100 δις. Ευρώ. Εκλέχτηκε με τεράστια διαφορά πρώτη στην περιφέρειά της.

    Δεν συνεχίζω γιατί με καταλαβαίνεις, νομίζω. Δεν έχει να κάνει με Θάτσερ και ισότητα, η κατάσταση είναι εντελώς εκτός ελέγχου.

  216. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    199.Παναγιώτη,μιας και απάντησε,ο όλα τα φροντίζει Νικοκύρης μας,(εγώ κοιμήθηκα ξερή,με το «Φύσ΄αεράκι φύσα με» αγκαλιά 🙂 ) ας βάλω το στίχο όλο
    Τι πράμα είναι ο άνθρωπος δεν το `χω καταλάβει
    εκεί που σβήνει πυρκαγιές άλλες φωτιές ανάβει
    κι αν του φερθεί μπαμπέσικα η τύχη η ρουφιάνα
    πατέρα κάνει τον καιρό και την ελπίδα μάνα

  217. Δεν μου λες όμως βρε Φυσικέ μου, ποιες ήταν «οι άλλες φωνές [που] τις έφαγε το μαύρο σκοτάδι, και λοιδωρήθηκαν, κι έγιναν αντικείμενο δημόσιας χλεύης», που λες στο 182;

  218. physicist said

    #218. — Για παράδειγμα, άνθρωποι με ήθος και φιλότιμο και αγάπη για το αντικείμενο και τη δουλειά τους, που προσπάθησαν ν’ αντισταθούν στην κομματική διαφθορά των ΑΕΙ, κι αντί να εκτιμηθούν και να στηριχτούν έγιναν αντικείμενα χλεύης και προπηλακισμών. Δεν έχει σημασία πώς τους έλεγαν και πού και πότε, ο καθένας από μας έχει ζήσει παρόμοιες εμπειρίες. Δεν υπήρξε ποτέ μαζική, αυθόρμητη, αυτονόητη εκτίμηση για την ουσιαστική δουλειά και για την αξιοκρατία στη χώρα μας, δεν τις στήριξε ποτέ αυτές τις αξίες ο λαός μας, δεν ήταν καν αξίες αυτά εδώ. Κι αφού δεν τα εκτιμούσε και δεν τα εφάρμοζε στην απλή καθημερινότητά του, πώς να τα εκτιμήσει και να τα εφαρμόσει στον τρόπο με τον οποίο διάλεγε τους αντιπροσώπους του;

  219. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    216 – «Ζούμε σ’ έναν κόσμο με ελεύθερη ροή πληροφοριών, όπου κάθε νοήμων άνθρωπος μπορεί να κάνει συγκρίσεις και σκέψεις.»
    Δεν θα τόλεγα, υπερπληροφόρηση κυρίως για ανούσια θέματα έχουμε, και παραπληροφόρηση για του ουσιώδη, και σε καμία περίπτωση, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ροή, αλλιώς τον Ασάνζ δεν θα τον δίκαζαν, και τον Σνόουτεν δεν θα τον κυνηγούσαν οι Αμερικανοί, εκτός κι αν δεν μας αφορά η παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων απο «κάποιες» υπηρεσίες. Μη ξεχνάς, οτι η παγκόσμια ροή πληροφοριών, ελέγχεται απο δυό τρείς ανθρώπους-οργανισμούς-εταιρείες, και όλες οι συνδιαλέξεις μέσω ραδιοκυμάτων, απο το ECHELON, δεν το λές και πολύ ελεύθερο αυτό. Μήπως είδες να γίνεται πρώτη είδηση στα ΜΜΕ (και στην Ευρώπη) για ποιό λόγο καλείται να πληρώσει πρόστιμο (μεταξύ κι άλλων μεγάλων τραπεζών) η Ντόϋτσε μπάνκ, πάνω απο 1,5 δις; ούτε κάν δεύτερη. Μήπως έμαθες κάτι για την δίκη; τη δε ανάλυση των λόγων, ακόμα ψάχνω να τη βρώ, όλα κρύφτηκαν κάτω απο την μεγάλη σκιά της ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ Ελλάδας.

    «Επιπλέον, έχουμε έναν πληθυσμό όπου μεγάλο ποσοστό έχει αποφοιτήσει από τα ΑΕΙ.» Αυτό το έχουν όλα τα αναπτυγμένα κράτη, παρ΄όλα αυτά, και σε εκείνα συμβαίνουν τα ίδια και χειρότερα, π,χ Γαλλία στα ύψη η Λεπέν, προχθές στη Φινλλανδία δεύτερο κόμμα με ελάχιστη διαφορά τα φασιστοειδή, στις δε ΗΠΑ ας το αφήσουμε καλύτερα, ο ορισμός της οικογενειοκρατίας και των ηλιθίων υποψηφίων,(είδες δεν είπα τίποτα για την Γερμανία, χαμόγελο).

    «Δεν συνεχίζω γιατί με καταλαβαίνεις, νομίζω. Δεν έχει να κάνει με Θάτσερ και ισότητα, η κατάσταση είναι εντελώς εκτός ελέγχου.»
    Μωρέ εγώ σε καταλαβαίνω απόλυτα, δεν θα γίνω ξαφνικά υπερασπιστής του λαού που βρίζω μονίμως πατόκορφα, (αν και με την Θάτσερ και την ισότητα διαφωνώ) εσύ δεν βλέπω να με καταλαβαίνεις, γιατί δεν απάντησες στην «δύσκολη» ερώτηση, εκτός κι αν δεν γνωρίζεις την απάντηση, δεν το ανέφερες όμως.

  220. Φυσικέ, μήπως λαϊκίζεις ανάποδα; Έχεις δει αντιδράσεις του λεγόμενου απλού κόσμου άμα μάθει ότι κάποιος είναι «Καθηγητής»; Έχεις υπόψη τη σημασία στην καθομιλουμένη όρων όπως «δουλευταράς» ή αντίθετα «τεμπελχανάς»; Εγώ όσες περιπτώσεις ανθρώπων με ήθος και φιλότιμο και αγάπη για το αντικείμενο έχω γνωρίσει στα ΑΕΙ, έπεσαν θύμα των συναδέλφων τους μάλλον παρά οποιουδήποτε άλλου — αν έπεσαν θύμα, διότι τελικά εύκολα λέμε «τον έφαγε το μαύρο σκοτάδι» μόλις κάποιος φάει π.χ. ένα απλό βρισίδι ξερωγώ. Τι ακριβώς σημαίνει «μαζική, αυθόρμητη, αυτονόητη εκτίμηση» κλπ; Παρεμπιπτόντως από τους καθηγητές που θυμάμαι στα φοιτητικά μου χρόνια, το μεγαλύτερο κοινωνικό στάτους το είχαν κάποιοι τύποι που εμείς οι ξερωγώ αριστεριστές φοιτητές τους κράζαμε, δικαίως ή αδίκως (για διάφορους λόγους): τελικά ποια απαξίωση μετράει;

    Να ένα παράδειγμα του πόσο απέχουν οι αποφάνσεις στυλ «αξιοκρατία» από τον λεγόμενο ορθό λόγο: εδώ ο κ. Βερέμης λέει ότι έμαθε από σίγουρες πηγές ότι ο κ. Τσίπρας δεν πατούσε στα μαθήματα και ότι αυτό σημαίνει κάτι. Χαίρω πολύ, ούτε εγώ πατούσα. Αυτό που είναι πραγματικά αστείο είναι ότι παραδέχεται κατόπιν ότι, αντίθετα, ο κ. Μπαλτάς ήταν εκ των αρίστων. Το συμπέρασμα που βγάζει: ο Μπαλτάς άγεται και φέρεται από τους Τσίπρες γιατί δεν τον ευνοεί το κλίμα.

  221. Γς said

    216:

    Χρέη, κουλουράκια, τυπωμένα Ευρώ και Βουλή.

    Κι ένας παραχαράκτης δραχμών κι η βρεγμένη σανίδα

  222. physicist said

    #220. — Όπου «ελεύθερη ροή πληροφοριών» διάβαζε «εξακρίβωση αν μία χώρα μπορεί όπως της καπνίσει ν’ αρχίσει να τυπώνει αβέρτα δισεκατομμύρια Ευρώ». Ούτε Ασσάνζ χρειάζεται ούτε τίποτε. Απλά πράματα, στοιχειώδη. Ας δούμε πρώτα τα στοιχειώδη, που δεν ξέρουμε την τύφλα μας, κι ύστερα σηκώνουμε και το δάχτυλο στην οικογενειοκρατία των Αμερικανών και στο εκλογικό αποτέλεσμα των Φινλανδών.

  223. physicist said

    #221. — Ακριβώς. Θύματα των συναδέλφων τους που τους εξέλεγαν και τους στήριζαν οι φοιτητικές παρατάξεις.

    Δεν ξέρω κανέναν Βερέμη, μη μου λες για τον Βερέμη. Μια φορά βρέθηκα σε συζήτηση στο ίδιο πάνελ με τον Βερέμη κι έφριξα.

  224. Αυτό με τις φοιτητικές παρατάξεις, με την άδειά σου, έχει γίνει λίγο σαν τους «πολιτικούς» ή τα «κόμματα», κοσμητικό επίθετο δια πάσα νόσον. Δύο ήταν οι παρατάξεις που έβγαζαν πρύτανη (εναλλάξ), καμία που έβγαζε καθηγητή, και αυτές που συνήθως κατηγορούνται ως τέτοιες δεν ψήφιζαν από θέση αρχής. Από τη στιγμή που νομιμοποιήθηκε η συμμετοχή των φοιτητών, το ’82, οι αριστεριστές φοιτητές που τόσο κατηγορούνται για τα πάντα πέρασαν στην άποψη «όχι στη συνδιαχείριση». Συμπερασματικά, όχι δεν μπορώ να δεχτώ ότι φταίνε οι φοιτητικές παρατάξεις και για το ποιος ήταν πρύτανης, αντιπρύτανης ή κοσμήτορας ξερωγώ.

  225. physicist said

    Καλώς, Δύτη, δεν έχουν καμία ευθύνη οι φοιτητικές παρατάξεις κι ο κομματισμός. Κι ο Πάπας είναι άθεος. 🙂

  226. Όχι, για την ποιότητα (καλή-κακή) του ακαδημαϊκού προσωπικού στα τρία πανεπιστήμια από τα οποία έχω περάσει με διάφορες ιδιότητες, όπως και να το κάνουμε δεν βλέπω τι ευθύνη φέρουν οι κομματικές παρατάξεις. Και εξακολουθώ να μη βλέπω αυτή τη γενικευμένη-και-μόνο-στην-Ελλάδα απαξίωση του ήθους και της γνώσης που λες… Για τη θρησκεία του Πάπα, μην παίρνεις και όρκο 🙂

  227. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    223 – Ασχέτως αν δεν συμφωνώ μαζί της, μια χώρα μέσα στην ευρωζώνη, έχει το δικαίωμα να το κάνει, το έχει κάνει άλλωστε η Ιρλανδία, 51δις «έκοψε» το 2011 και εντός μνημονίου, και παρ΄όλη την «ελεύθερη» πληροφόρηση, ελάχιστοι το γνωρίζουν, και για να το αναφέρεις ως παράδειγμα βλακείας της εν λόγο βουλευτίνας, δεν το ξέρεις ούτε κι εσύ. Έχει πεί (και κάνει) ένα σωρό βλακείες, αλλά σ΄αυτό έχει δίκιο, (Φυσικός – Ραχήλ -0-1) άλλο το πώς ερμηνεύουν τα δικαιώματα των χωρών, οι «άμωμοι» αρχικλέφτες, και επιβάλλουν την θέλησή τους (και ουχί το δίκαιο) με την ισχύ τους. Σου είπα ότι οι πληροφορίες ελέγχονται, και παρουσιάζονται όπως «πρέπει» απο τα ΜΜΕ (θυμάσαι ποιοί τα ελέγχουν;).
    Όσο για το δάχτυλο, δεν το σηκώνω υποτιμητικά για κανέναν, δείχνω αυτούς που με δείχνουν υποτιμητικά, ότι είναι χειρότεροι, κάποιοι άλλοι βέβαια είναι καλύτεροι, όλοι οι λαοί όμως βράζουν στο ίδιο καζάνι, απλώς κάποιοι πατάνε πάνω στους άλλους, για να έχουν το κεφάλι έξω, όπως το γνωστό ανέκδοτο με την κόλαση.

    Υ.Γ- Απάντηση επι της ουσίας δεν βλέπω κι ανησυχώ, όλο τοπικά μου το φέρνεις, ενώ γνωρίζεις ότι θεωρώ, πως όλες οι χώρες ελέγχονται απο τους κεφαλαιούχους μέσω των τραπεζών-τους.

  228. sarant said

    221 Τι ανόητος ο Βερέμης….

  229. Παρεμπιπτόντως, αυτό περί δεκαετούς φοίτησης του Τσίπρεως ο κυρ Βερέμης φαίνεται να τόβγαλε απ’ την κοιλιά του.

  230. Αφού του τόπε, ρε συ, ο άλλος, ο γιος του Γουσέτη…

  231. sarant said

    230-231 Άσε που αυτά είναι αντιφατικά. Αν έκανε δέκα χρόνια φοιτητής ο Τσίπρας, τότε ο «αυτόπτης μάρτυρας» (που βέβαια θα τελείωσε κανονικά το ΕΜΠ) θα ήταν μόνο για ένα χρόνο συμφοιτητής του Τσίπρα, άρα η μαρτυρία ότι δεν πάτησε ποτέ στο μάθημα θα ισχύει μόνο για εκείνο το σχολικό έτος.

    Πάντως, βεβαιωμένα εννιά χρόνια έκανε να πάρει πτυχίο ο Άδωνης, και μάλιστα το πολύ ευκολότερο πτυχίο της Φιλοσοφικής.

  232. Πολύ ευκολότερο ε; Για πέρασε εσύ Αρχαία Ιστορία 101 με Τουλουμάκο και τα λέμε.

  233. Γς said

    216:

    Ο δικός σου με τα κουλουράκια τώρα στον Μπογδάνο.

    Για να δούμε [τι θα δούμε]

  234. Ριβαλντίνιο said

    @ 233 Δύτης των νιπτήρων

    Γιατί ? Αν δεν περνάγατε ο Τουλουμάκος σας έκανε τουλούμι στο ξύλο ? 🙂

  235. It’s time for an interval with some amooooosing mooooosic

  236. Και μετά πάνε στις μουσικές σκηνές και όταν μιλάει το κοινό φωνάζουν «σκασμός ρε βόδια»… Αχαριστία!

  237. Κυρίες οι γελάδες. Ούτε κινητά βγάλανε, ούτε σέλφις, τίποτε!

  238. Μαρία said

    233
    Χα, χα! Τον θυμάμαι σαν τώρα να φωνάζει για τους ανελλήνιστους του Ιστορικού (του παλιού, πριν εσύ μάθεις ανάγνωση και γραφή) «Μα αυτοί δεν είναι Έλληνες, είναι Παφλαγόνες!».

  239. Κι έλεγα, θα το πάρει χαμπάρι; 🙂

  240. Μαρία said

    240
    Άσε, δύτη. Το ακ. έτος 77-78 άφησα μια του τότε ιστορικού να αντιγράψει- όχι απο σκονάκι, ολόκληρο το βιβλίο είχε στα πόδια κι αντέγραψε απο λάθος σελίδες!

  241. 241,
    Μαρία, μού θυμίζεις μαθητή μου που σε διαγώνισμα open-book, open-notes (ελεύθερη χρήση οιωνδήποτε βιβλίως) όπου τους είχα ζητήσει να γράψουν την εξίσωση τάδε για το συγκεκριμένο πρόβλημα:

    Ο μαθητής αυτός πήγε στο γλωσσάρι στο τέλος του βιβλίου, βρήκε πως η εξίσωση τάδε είναι η νούμερο #, αντέγραψε την σειρά του βιβλίου που αντιστοιχούσε στο νούμερο #, και (ανίδεος ων) δεν παρατήρησε πως η εξίσωση έπιανε δύο σειρές, ξεκινώντας μια γραμμή παραπάνω! (Η «Εξίσωση» που έγραψε δεν είχε καν «=»!)

    Όταν είδε τον βαθμό του, παραπονέθηκε πως απάντησε σωστά και κακώς δεν πήρε πόντους για την απάντησή του. Όταν του εξήγησα που ουσιαστικά δεν είχε ιδέα ποια είναι η συγκεκριμένη εξίσωση – μια που η απάντησή του δεν είχε καν «=» – μού αντέταξε «Well, aren’t you going to at least give me partial credit, even though I skipped a line? I got 50% of the answer right!» Εκεί σταματήσαμε την συζήτηση.

  242. Μαρία said

    242
    Παρόμοια απάντηση έχω πάρει κι εγώ απο παπαγάλο, οτι έπρεπε να του μετρήσω τις σωστές λέξεις, όπως στα τηλεγραφήματα.
    Αλλά και σε διαγώνισμα με ανοιχτό βιβλίο οι παπαγάλοι έπαιρναν κάτω απ’ τη βάση.

  243. Γς said

    Ηταν βέβαια και κάτι επιτηρητές, στις εξετάσεις με ανοιχτά βιβλία, σωστοί Κέρβεροι.

  244. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    232. Για τον Άδωνη είχα διαβάσει για 12 χρόνια.Ο Ραγκούσης 8 αλλά με άριστα!
    Για τη δυσκολία των πτυχίων, ο Κατρούγκαλος στο Νόμο του που τώρα ψηφίζεται,ως προς τους Γενικούς Διευθυντές του Δημοσίου,ξαναπροβλέπει μοριοδότηση του βαθμού του πτυχίου. Ανεξαρτήτως αν είναι ας πούμε Κοινωνικής Θεολογίας ή Νομικής κι αν ο ένας το πήρε στην ώρα του (μπορεί και δουλεύοντας) κι ο άλλος κολωβάραγε.Λέμε τώρα.ψύλλους στ άχυρα θα πεις αλλά τα χαϊρια τα έχουμε δει και με τούτα και με τ΄άλλα.

  245. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Το ξεχάσαμε ή το γράψατε κι εστραβώθθηκα; Το «Έλα απόψε στου Θωμά» μας έδωσε το απέθαντο ραμόνι » σαν του ρο βιό λι»

    Ο Ροβιόλης κατοικεί στην οδό Γραφημώνος

  246. Μαρία said

    245
    Σε ποιο άρθρο;
    http://www.opengov.gr/ypes/?p=2572

  247. sarant said

    246 Ειπώθηκε και νωρίτερα

    242-244: Στο ΕΜΠ τα πιο δύσκολα διαγωνίσματα ηταν εκείνα με ανοιχτά βιβλία (π.χ. στον Καμπούρη, για όποιον θυμάται)

  248. Νικος Κ. said

    Μια και περί ονομάτων ο λόγος, θα αναφερθώ σε μια σημερινή λεξιλογική είδηση:
    Έξι πολίτες ζητούν τη μετονομασία του αεροδρομίου Χανίων από «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» σε σκέτο «Δασκαλογιάννης». Και ίσως να έχουν δίκιο.
    http://flashnews.gr/post/224375/zhtoyn-thn-metonomasia-toy-aerodromioy-xaniwn-ti-anaferei-to-aithma
    Μπορεί η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων (των Χανίων συμπεριλαμβανομένων) να είναι ένα από τα μεγάλα θέματα, αλλά ας μην υποτιμήσουμε και τα λεξιλογικά.

  249. sarant said

    Δίκιο έχουν, αλλά δεν φαντάζομαι να δικαιωθούν.

  250. Νικος Κ. said

    Παρατηρώ ότι η διεθνής ονομασία δεν έχει ούτε «Daskalogiannis» ούτε » I. Daskalogiannis» αλλά σκέτο Chania International Airport (CHQ)
    https://www.world-airport-codes.com/greece/ioannis-daskalogiannis-international-1368.html
    Ίσως πρόκειται περί διπλής ονομασίας, κάτι σαν τη FYROM 🙂

    Ενώ ο Βενιζέλος (το αεροδρόμιο της Αθήνας) στέκεται στο ύψος του:
    Eleftherios Venizelos International Airport (ATH)
    https://www.world-airport-codes.com/greece/eleftherios-venizelos-international-417.html

  251. Μόνο μη μετονομαστεί σε «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» σαν εκείνο το γκαντέμικο το Malpensa του Μιλάνου…

    Κάπου είχα διαβάσει πως ένας διεθνής οδηγός έγραφε για το αεροδρόμιο της Αθήνας, πως για να το βρεις πρέπει να ακολουθήσεις τις πινακίδες προς Marco Polo. Εννοούσε, βέβαια, το καημένο το Μαρκόπουλο.
    Καμία αναφορά στις μυργιάδες πινακίδες που δείχνουν προς πάσα κατεύθυνση προς το Ελ.Βεν.

  252. Λ said

    Επιφανείς Τουμάζοι είναι:
    ο Χριστόφορος Τουμάζου του Imperial college που κατάγεται από την Αιγιαλούσα Καρπασίας και πήρε το βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη του 2014.
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%81%CE%B9%CF%82_%CE%A4%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85

    η Ανδρούλα Τουμάζου Καλογεροπούλου,συγγραφέας και ποιήτρια, που μεταξύ άλλων έγραψε τα μυθιστορήματα «Φοίβη» και «Χοσγκελντίν»
    http://www.biblionet.gr/author/2578/%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B1_%CE%A4%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85_-_%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85

    οι αδελφοί Τουμάζος και Παναγιώτης Τουμάζου αγωνιστές της ΕΟΚΑ και αδελφοί της Αντρούλας Τουμάζου, Τα τρία αδέλφια κατάγονται από την Αθηαίνου. Στη Φοίβη η Τουμάζου αναφέρεται στα αδέλφια της.

    Ο Μιχάλης Τουμάζου, πάλι από την Αθηαίνου, Αρχαιολόγος και καθηγητής πανεπιστημίου στις ΗΠΑ που έρχεται κάθε χρόνο και κάνει ανασκαφές στη γενέτειρά του Αθηαίνου (που στην αρχαιότητα ήταν οι Γόλγοι).

    Ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Αχιλλέας Τουμάζος από την Καλογραία Κερύνειας που έκανε και βουλευτής επί αγγλοκρατίας.

    Είναι ενδιαφέρον ότι Τουμάζου υπάρχουν σε κάθε χωνιά της Κύπρου από την Αμμόχωστο μέχρι την Πάφο, την Κερύνεια και το Τρόοδος . Υπάρχει και σόι Μαρωνιτών με αυτό το επίθετο από τον Κορμακίτη νομίζω.

  253. Συνέχεια στο 85-105

    Ιδού πώς κυκλοφορούσε στο Σικάγο το ιστορικό τόμυγκαν κατά τις χρυσές μέρες της ποταπαγόρευσης…

    Σε θήκη βιολιού.

    Και όχι ροβιολιού! 😉

  254. sarant said

    Από εκεί και η ταινία «Κοντσέρτο για πολυβόλα» 🙂

  255. Ριβαλντίνιο said

    Θωμάς και Απόκρυφα
    Τις πληροφορίες πήρα από εδώ
    http://www.politeianet.gr/books/9789603336549-papadopoulos-g-stulianos-grigori-patrologia-protos-tomos-133572

    1.Ευαγγέλιο του (Αποστόλου) Θωμά (του Ισραηλίτη) ( ή Τα παιδικά χρόνια του Κυρίου).
    Έργο γνωστικών του 2ου αι. Ο Χριστός κάνει θαύματα για πλάκα ή από κακία (!!!), π.χ. έφτιαξε πουλιά από πηλό. Γράφτηκε στα ελληνικά.
    Ίσως από εδώ και η έμπνευση του Σικελιανού

    Ο δωδεκαετής

    Η μπόρα αργά σαν ξέσπασε και γιόμισαν οι λάκκοι,
    κι απ’ τα νερά που κελαηδάν κρυφόπινε η ψυχή,
    σκυμμένο μες στα χώματα, ξεχάραξε έν’ αυλάκι,
    να φεύγει μέσα καθαρή και γάργαρη η βροχή.

    Κι ως φάνη ο ήλιος άξαφνα στο χαρωπόν αγέρα
    από τη δύση και οι ογροί γελάσαν ουρανοί,
    βαθιανασάναν γαλανά και πράσινα όλα ως πέρα,
    και με καινούρια, τα πουλιά λαλήσανε, φωνή,

    πιάνει και πλάθει τρυφερό πηλόν από το χώμα,
    στις δυο του φούχτες ήσυχα, σαν να τανε φωλιά:
    μ’ άγια στορφή και τα φτερά, μ’ άγια στοργή το σώμα,
    ζυμώνει τότε δώδεκα τριγύρω του, πουλιά…

    Αργά φτασμένος ο Ιωσήφ, με σύνεργα στον ώμο,
    στη λάσπη βλέπει ανάμεσα σκυμμένο το παιδί,
    και με φωνή το πιτιμά σκληρήν από το δρόμο:
    «Σήκω γοργά απ’ τα χώματα, μην πάρω το ραβδί!»

    Με τη ματιάν ολόφωτη, νοητή χορτάτη,
    τονε κοιτάζει ο Ιησούς και δείχνει υπακοή,
    μα, πριν σηκωθεί απ’ τα χώματα, σκύβει σαν να `λεε κάτι,
    κι απ’ την ψυχή του, στον πηλό, δίνει όσην έχει πνοή!

    http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=33281
    http://en.wikipedia.org/wiki/Infancy_Gospel_of_Thomas

    2. Κατά Θωμάν Ευαγγέλιον
    Έργο γνωστικών του 140-150 μ.Χ.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Gospel_of_Thomas

    3.Βιβλίον του Θωμά του αθλητού.
    Έργο γνωστικών.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Book_of_Thomas_the_Contender

    Τα 2. και 3. βρίσκονται στον Κώδικα II του Χηνοβοσκίου
    http://en.wikipedia.org/wiki/Nag_Hammadi_Codex_II

    4.Πράξεις του Ιούδα Θωμά του και Διδύμου
    Γνωστικό έργο του 3ου αι( με πολλές μεταγενέστερες προσθήκες). Πρωτότυπα πρέπει να γράφτηκε στα συριακά και μερικά κομμάτια στα ελληνικά. Το επίθετο «Δίδυμος» του Θωμά ερμηνεύεται ως δίδυμος αδελφός του Χριστού !!! Περιγράφεται η αποστολή του Θωμά στην ΒΔ Ινδία, και όχι στην Νότια όπως θέλει η παράδοση.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Acts_of_Thomas

    Ο βασιλιάς Γουδναφάρης (king Gundaphorus.) που αναφέρεται στις Πράξεις ίσως ταυτίζεται με κάποιον από αυτούς τους Ινδοσκύθες(Ινδοπάρθους) http://en.wikipedia.org/wiki/Indo-Parthian_Kingdom#Main_Indo-Parthian_rulers
    http://en.wikipedia.org/wiki/Gondophares#Connection_with_Saint_Thomas_and_Apollonius_of_Tyana
    http://en.wikipedia.org/wiki/Sases

    Ο βασιλιάς Μισδαίος ίσως ταυτίζεται με αυτόν http://en.wikipedia.org/wiki/Vasudeva_I#Christian_connection
    Αλλά η χρονολογία ταιριάζει κυρίως με την εποχή που γράφτηκαν οι Πράξεις και όχι με την εποχή που έδρασε ο Θωμάς.

  256. kpitsonis said

    Θεοφάνης ο Έλληνας (ρωσικά Феофан Грек, περ. 1340-1410) Μέγας ζωγράφος , δάσκαλος του Αντρέι Ρουμπλιόφ .

  257. […] άρθρο στον Σπύρο , στον Θανάση και στον Σταύρο, στον Θωμά, στον Στέφανο, στον Χαράλαμπο, στην Παρασκευή και τον […]

Σχολιάστε