Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πού είναι η μπάλα;

Posted by sarant στο 24 Ιουνίου, 2015


Βγαίνοντας από την αίθουσα των συνεδριάσεων ύστερα από την ολοκλήρωση της προχτεσινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού παρουσίασε την επαχθή ελληνική πρόταση, κατέληξε: «Για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση προσφιλή στους πιστωτές μας, ‘η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας'».

Πράγματι, την έκφραση αυτή την έχουν χρησιμοποιήσει αρκετές φορές οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι όλο αυτό το πεντάμηνο που διαρκούν οι διαπραγματεύσεις και τελειωμό δεν έχουν. Εκείνοι βέβαια τοποθετούσαν τη μπάλα στο γήπεδο της Ελλάδας, για παράδειγμα σχετικά πρόσφατα ο Μάριο Ντράγκι.

Πρόκειται για μια από τις πολλές εκφράσεις που έλκουν την καταγωγή τους από τις αθλοπαιδιές και που θα μας απασχολήσει στο σημερινό άρθρο: «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδό σου» σημαίνει ότι είναι η σειρά σου να ενεργήσεις, να κάνεις αυτό που πρέπει για να συνεχιστεί ο διάλογος και να προχωρήσει η υπόθεση. Είναι έκφραση συχνή σε διαπραγματεύσεις, όπου, ας πούμε, ο επίδοξος αγοραστής π.χ. ενός ακινήτου κάνει μια προσφορά στον ιδιοκτήτη και μετά η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του ιδιοκτήτη: εκείνος είναι αρμόδιος να τη δεχτεί, να την απορρίψει ασυζητητί ή να ζητήσει κάτι παραπάνω.

Αν δεν κάνω λάθος, η έκφραση δεν είναι λεξικογραφημένη στα ελληνικά έντυπα λεξικά, μάλλον επειδή είναι σχετικά καινούργια -αλλά ίσως και επειδή δεν έχει ακόμα τυποποιηθεί επαρκώς. Πράγματι, εντύπωσή μου είναι ότι μπορεί κανείς να τη βρει με παραλλαγές: η μπάλα βρίσκεται στο δικό σου γήπεδο / η μπάλα βρίσκεται στη δική σου πλευρά/μεριά, αλλά υπάρχει και η παραλλαγή «το μπαλάκι βρίσκεται στο δικό σου γήπεδο», που μάλιστα τη διάβασα σχετικά πρόσφατα σε απάντηση του εκπροσώπου της Κομισιόν .

Βέβαια, στην τελευταία περίπτωση ο Μαργαρίτης Σχοινάς μάλλον μίλησε αγγλικά, οπότε θα είπε the ball is clearly now in the court of the Greek government. Πράγματι, όλα δείχνουν ότι η ελληνική έκφραση είναι δάνειο από τα αγγλικά, όπου η αντίστοιχη έκφραση υπάρχει εδώ και καιρό. Και ήδη από την αγγλική λέξη court καταλαβαίνουμε ότι η έκφραση γεννήθηκε στα γήπεδα του τένις, διότι εκεί το γήπεδο χωρίζεται σε δύο μισά που το καθένα αποτελεί αποκλειστική δικαιοδοσία του ενός από τους δύο παίχτες. Υπάρχουν βέβαια και άλλα αθλήματα με ανάλογη διευθέτηση (βόλεϊ, πιγκ πογκ) αλλά η έκφραση από το τένις πρέπει να προέρχεται. Ολοφάνερα πάντως δεν είναι έκφραση που βγήκε από το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, αθλήματα όπου δεν υπάρχει η έννοια της δικαιοδοσίας πάνω σε ένα κομμάτι του γηπέδου.

Η μπάλα του τένις δεν είναι και μεγάλη, μάλλον μπαλάκι τη λέμε -αν και στα αγγλικά η λέξη είναι ίδια, ball, πράγμα που επιτρέπει και το ανέκδοτο που λέει ότι όσο ανεβαίνεις στην ιεραρχία τόσο τα balls μικραίνουν, επειδή οι τοπ μανατζαραίοι παίζουν γκολφ, οι κάπως πιο παρακατιανοί τένις και οι απλοί εργαζόμενοι ποδόσφαιρο ή μπάσκετ. Και αυτό εξηγεί και τις παραλλαγές της έκφρασης όπου αντί για μπάλα στο γήπεδο του συνομιλητή μας βρίσκεται μπαλάκι. Να σημειώσουμε πάντως και τη συναφή έκφραση «πετάω/ρίχνω σε κάποιον το μπαλάκι» που σημαίνει ‘υπεκφεύγω, μεταθέτω σε άλλον τις ευθύνες’.

Όταν λέμε ότι «η μπάλα βρίσκεται στο δικό του γήπεδο» εννοούμε ότι είναι η σειρά του άλλου να ενεργήσει, αλλά πολλές φορές υπονοούμε κιόλας πως έχουμε κάνει όσες υποχωρήσεις μπορούσαμε και τώρα πρέπει το άλλο μέρος να δείξει κι εκείνο καλή θέληση ώστε να γεφυρωθεί η απόσταση που μας χωρίζει. Δεν ξέρω αν έτσι το εννοούσε ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως είναι πασιφανές ότι η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει επαχθείς υποχωρήσεις που δύσκολα μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την κυβερνητική πλειοψηφία (αν και ελπίζω ότι τελικά οι βουλευτές, αφού συζητήσουν εσωτερικά τη συμφωνία, θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, θα τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους και θα συνταχθούν με την πλειοψηφία, έτσι ώστε η ενότητα της παράταξης να μείνει αρραγής).

Ποια συμφωνία όμως; Το λέω αυτό επειδή, παρά τις αρχικές δηλώσεις ικανοποίησης των εταίρων μας, τη δεύτερη μέρα άρχισαν να εκφράζονται επιφυλάξεις και να δημιουργείται η εντύπωση ότι στη σημερινή νέα συνάντηση οι εταίροι θα ζητήσουν κι άλλες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, και άλλα μέτρα. Που σημαίνει ότι, για να συνεχίσουμε την αθλητική μεταφορά, υπάρχει φόβος η ευρωπαϊκή πλευρά να έχει στείλει τη μπάλα (από πρόθεση ή από αδεξιότητα) στην εξέδρα, όπως είναι μια άλλη έκφραση, από το ποδόσφαιρο αυτή, στη στρατόσφαιρα, «για μπεκάτσες» που λέγαμε κάποτε, μ’ άλλα λόγια, για να χρησιμοποιήσω και μιαν ακόμα έκφραση που επίσης βγήκε από τα γήπεδα, να έχει χαθεί η μπάλα.

Κι έτσι ανακύπτει το ερώτημα του τίτλου: Πού είναι η μπάλα; -και εδώ ασφαλώς θα ακούσω και τα δικά σας σχόλια με πολύ ενδιαφέρον.

134 Σχόλια to “Πού είναι η μπάλα;”

  1. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Πού ναι η μπάλα; Οέο πού ναι η μπάλα; Πούυ ναι η μπααάλα; Οέο ,πού ‘ναι η μπάααλα;

  2. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    «Μάππα» η κυπριακή μπάλα. (αγνώστου εις εμέ ετύμου)
    Χαμαί η μάππα!

  3. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    3. .. και μαππούα (μαππούλα δηλαδή) το μπαλάκι. 🙂

  4. cronopiusa said

    Γι’ αυτό σου λέω
    Την άλλη φορά που θα μας ρίξουνε
    να μην την κοπανήσουμε.
    Να ζυγιαστούμε.
    Μην ξεπουλήσουμε φτηνά το τομάρι μας ρε. Μη. Κατερίνα Γώγου

    Καλή σας μέρα

  5. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    To έγκυρον και έγκριτον etymonline.com λέει ότι η μπάλα συνδέεται εμέσως πλην σαφώς με το…φαλλό (το φύλλο πώς κολλάει με το πρήξιμο ,δεν καταλαβαίνω…)
    Από κει μάλλον προέρχεται και o παροιμειώδης διάλογος:
    -Παίζουν καλή μπάλα;
    -Για τον …τσο!

    ball (n.1) Look up ball at Dictionary.com
    «round object,» Old English *beal, from or corresponding to Old Norse bollr «ball,» from Proto-Germanic *balluz (cognates: Old High German ballo, German Ball), from PIE root *bhel- (2) «to blow, inflate, swell» (see bole).

    bole (n.) Look up bole at Dictionary.com
    early 14c., from Old Norse bolr «tree trunk,» from Proto-Germanic *bulas (cognates: Middle Dutch bolle «trunk of a tree»), from PIE *bhel- (2) «to blow, inflate, swell» (cognates: Greek phyllon «leaf,» phallos «swollen penis;» Latin flos «flower,» florere «to blossom, flourish,» folium «leaf;» Old Prussian balsinis «cushion;» Old Norse belgr «bag, bellows;» Old English bolla «pot, cup, bowl;» Old Irish bolgaim «I swell,» blath «blossom, flower,» bolach «pimple,» bolg «bag;» Breton bolc’h «flax pod;» Serbian buljiti «to stare, be bug-eyed;» Serbo-Croatian blazina «pillow»).

  6. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2-5: Τα ετυμολογικά της μπάλας πρέπει να τα έχουμε συζητήσει σε παλιόοο άρθρο. Αλλά τη μάππα δεν την ήξερα. Το λένε δηλαδή και οι εκφωνητές στους ποδοσφαιρικούς αγώνες;

  7. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    6. Επίσημα όχι. Αν και καμιά φορά τούς ξεφεύγει… 🙂
    Όλος ο κανονικός κόσμος όμως (και οι ποδοσφαιριστές), λέει μάππα. Και ο όρος έχει ακριβώς την ίδια «εφαρμογή» με τα ελλαδικά. Δηλαδή όταν θέλεις να πεις «Πάμε να δούμε μπάλα το βραδάκι;» θα πεις: «Πάμε να δούμε μάππα το δήλις;»

  8. spiral architect said

    Καλημέρα. :/

  9. sarant said

    7: Τελικά δεν θα έμενε αργός ένας μεταφραστής ελληνικών-κυπριακών 🙂

  10. Στα κεφάλια τους, στην θέση του νου. Καλημέρα.

  11. gbaloglou said

    the ball is in your court εξ αντισφαιρίσεως, κοινώς τένις, ο όρος )πιστεύω=

  12. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    11. αμάν! ΚΑΙ ο Γιώργος (of all men!) άρχισε να ΜΗΝ διαβάζει τα άρθρα;; 😆

  13. cronopiusa said

  14. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    8. Mα ποιό θύμα φορτώθηκε το παλτό καλοκαιριάτικα;

  15. Εγώ πάντως είμαι δηλωμένος με το τένις, και δεν νομίζω ότι η μπάλα αποδίδει σωστά το νόημα. Στο τένις, αν δεν αντιδράσεις αμέσως, έχεις χάσει, με τη μπάλα, ο νους πάει στο ποδόσφαιρο, όπου έχεις χρόνο να οργανωθείς και να κάνεις παιχνίδι -κι επιβάλλεται κιόλας. Δεν πιστεύω ότι η φράση έχει να κάνει με ταξικότητες…

  16. Πάνος με πεζά said

    Η μπάλα μάλλον θα γράφει «Μνημόνιο τρίτο και καλύτερο, και αριστερό», με τις υπογραφές των «θεσμών» και του μικρού Αλέξη… Συλλεκτικό κομμάτι, ειδικά για την Ελλάδα… Δεν αποκλείεται τελικά η Αριστερά να χρεωθεί τα χειρότερα…

  17. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Μήπως η μάππα είναι σχηματικό (; 🙂 ) δάνειο, από τα λάχανα; Τούρκικο πάντως δεν είναι. Ενετικό…χλωμό. Εγγλεζο-φράγκικο …no!

  18. Η συγκεκριμένη λέξη είναι από τις πολλές που ακόμη διατηρούμε στη διάλεκτο μας από τα αρχαιοελληνικά χρόνια μέχρι και την εποχή του βυζαντίου.

    Στο βιβλίο του «Παίζοντας στο χρόνο. Αρχαιοελληνικά και βυζαντινά παιχνίδια 1700 π.χ. -1500 μ.χ. (σελ. 41.)», ο Χρίστος Λάζος σημειώνει ότι η σφαίρα εκείνη την περίοδο ονομάζεται και μάππα.

    Η λέξη mappa υπάρχει και στο λατινικό αλφάβητο η οποία όμως προέρχεται από την αρχαιοελληνική μάππα και την οποία αντέγραψαν οι Ρωμαίοι όταν κατέκτησαν τα ελληνικά εδάφη. Μάππα είναι η δερμάτινη σφαίρα γεμάτη μαλλιά ή άλλη ελαστική ύλη.

    Στο βυζάντιο η λέξη σήμαινε επίσης και τη λευκή σημαία (μαντίλι) η οποία χρησιμοποιείτο στους αγώνες ιπποδρομίας. Το λευκό ύφασμα ανύψωνε ειδικός υπάλληλος στον ιππόδρομο ως σημείο έναρξης τού αγώνα. Σήμαινε επίσης πετσέτα για το σκούπισμα των χεριών.
    http://oparatiritis.com.cy/5425

    χμμ

  19. JEK said

    Εμένα αυτή η έκφραση μου βγάζει μια φτώχεια λόγου.
    Εντάξει να την χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι και οι δευτεράτζες πολιτικοί( αμ το άλλο: η χώρα πάει στα βράχια..!),αλλά η ελιτ της Ευρώπης;;

  20. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    18. Γουάου! Ρωμαϊκό δηλαδή (και οι Βυζαντινοί Ρωμαίοι 2nd class ήντουσαν) το Κυπριακό ποδόσφαιρο! 😆

  21. 17-18 Οπότε, μήπως η μάπα-λάχανο βγήκε από τη μάππα-μπάλα; (Και τι ρόλο παίζει η μάπα-σφουγγαρίστρα;)

  22. ΚΑΒ said

    Ο Γιαγκουλλής γράφει: [μάππα<λατ. mappa] μπάλα,ποδοσφαιρικός αγώνας ,η κονδυλώδης ρίζα του κολοκασιού, βυζί "φήννουν τα στήθη ξάννοιχτα τζαι φαίνουνται οι μάππες".

    μαπποπαίκτης,ο [μάππα (mappa+παίζω] ποδοσφαιριστής. "τούτος ο Λούκας που 'καμνεν τον πρώτον μαμμοπαίκτην ".

  23. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ἤμουν σίγουρος ὅτι θὰ ἔγραφες γι’αὐτό. Μὲ ἐκνευρίζει ἀφάνταστο νὰ ἀκούω ὅλη μέρα τὴν ἴδια φράση. Μοῦ θύμισε ἐποχὲς Παπανδρέου. Ἀλλὰ μιὰ καὶ λεξιλογοῦμε μὴ ξεχνᾶμε καὶ τὴν ἔκφραση «πετᾶς τὴ μπάλα στὴν ἐξέδρα» γιὰ κάποιον ποὺ ἀλλάζει θέμα στὴ συζήτηση προκειμένου νὰ τὴν ἀποφύγη

  24. atheofobos said

    όσο ανεβαίνεις στην ιεραρχία τόσο τα balls μικραίνουν

    Μάλλον στα αγγλικά εννοούν και τα ούμπαλα 🙂

    Τα οποία ειρήσθω εν παρόδω μας τα έχουν πρήξει μέχρι να αποφασίσουν οι εταίροι μας, ή οι τοκογλύφοι-δανειστές κατά Στρατούλη.

  25. sarant said

    17-18-21: Θέλει μελέτη. Πάντως στον Λάζο δεν έχω τυφλή εμπιστοσύνη.

    15 Και όμως και στο τένις έχεις μερικά κλάσματα δευτερολέπτου για να αντιδράσεις στο μπαλάκι που έρχεται, περισσότερα από το πιγκ-πογκ. Νομίζω πως το βασικό είναι ότι στο τένις το γήπεδο χωρίζεται σε δυο μισά όπου κάθε παίχτης έχει πρόσβαση μόνο στο δικό του μισό.

  26. cronopiusa said

    το 17 κόλλησε στη μυγοπαγίδα

  27. Για 2, 3, 17 κλπ.: Μικροί παίζαμε δυο ομαδικά παιχνίδια με μάπα (πάνινο μπαλάκι). Τα λέγαμε μάπα-ντάντση και μάπα-αλών(ι). Στο πρώτο, η μια ομάδα βρίσκονταν στο κέντρο ενός αλωνιού (ή απολιάνας) και η άλλη εισέρχονταν «εν πομπή», τραγουδώντας: Ποιος τη ντάντση ποιος την έχ(ει)! Ένας από την εισερχόμενη ομάδα είχε κρυμμένη στον κόρφο του τη μάπα και έπρεπε η άλλη ομάδα να βρει ποιος είναι αυτός. Νομίζω ότι η λέξη ντάντση (ντάνισε;) έχει νόημα παραπλήσιο με μια παρόμοια λέξη που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα: Νταντανίζω (το μωρό κλπ.).
    Τέλος, μην ξεχνάμε και τη λέξη μάπας=ο χαζός, ο μπουνταλάς.

  28. Πάνος με πεζά said

    Ευτυχώς που κάποτε ήμασταν όλοι Charlie…

  29. ο Μήτσος said

    @21 Μάπα-σφουγγαρίστρα βγαίνει από το αγγλικό mop.

  30. Corto Maltese said

    Η ρεμπέτικη συμβολή στα σχετικά με την λέξη μάπα και μάπας:

    Στην μάγκικη διάλεκτο «μάπας» είναι ο ναργιλές (Φούντωσε τονε τον μάπα/ να φουμάρει η μαυρομάτα κ.ο.κ.)
    Το σχήμα του υδροδοχείου του ναργιλέ στους τεκέδες ήταν συχνά σφαιροειδές, καθότι καρύδα.

  31. Παναγιώτης Κ. said

    @21.Στέκει άραγε η παρακάτω αλληλουχία;
    Σφαίρα-μάππα- κράμβη η κεφαλωτή άρα με σχήμα μάππας-μάπα λοιπόν η κράμβη και… μάπα το καρπούζι για να παραπέμπει στην κράμβη…

  32. ΚΑΒ said

    «Οι αγωνοθέται κατά τους ιππικούς αγώνας εν Ρώμη ήσαν οι ύπατοι και οι aediles. ΟΙ ύπατοι μάλιστα ευωχούντο εν τω θεάτρω, μετά δε το τέλος της ευωχίας έρριπτον εκ των άνωθεν των carceres θέσεών των λευκόν ύφασμα, την μάππαν, ήν λαμβάνων ο μαππάριος εκήρυσσε την έναρξιν του αγώνος,όστις και δια τούτο μάππα εκαλείτο. Εντεύθυν ο ιπποδρομικός αγών εν Βυζαντίω εκαλείτο και μάππα. Εν τοις βυζαντινοίς ιπποδρόμοις,και δή εν τω μέσω, ίστατο ειδικός υπάλληλος, ο μαππάριος,όστις με ανακομβωμένας τας χειρίδας και την χείρα ανατείνων έ κ α μ ν ε ν, έδιδε δηλαδή το σημείον της ενάρξεως,αποβλέπων είς τον δίδοντα τον αγώνα ύπατον και κατόπιν τον βασιλέα τον κρατούντα την μάππαν». Κουκουλές Β.Β.Κ.Π.

    Σχετικά τώρα με το παιχνίδι μάππα αγνοούμε πώς παιζόταν.. Μια πληροφορία από τον Γρηγόριον τον Νύσσης έχουμε ότι οι παίκτες διαιρούνταν σε τρεις ομάδες και προσποιούμενοι ότι θα έριχναν την μπάλα σε έναν,την έριχναν σε άλλον.

  33. spiral architect said

    Charlie Hebdo: «Σώστε την Ευρώπη- Πνίξτε έναν Έλληνα»
    (να που είναι η μπάλα)

  34. Παναγιώτης Κ. said

    Ο σύριζα πρέπει να προτάσσει το (υποτιθέμενο) ηθικό του πλεονέκτημα.(Δεν βαρύνεται με τα ανομήματα των προκατόχων του). Εκτός εάν…

  35. Alexis said

    #15: Το αγγλικό «the ball is in your court» έχει να κάνει νομίζω με την αλλαγή σερβίς, όταν δηλαδή ο παίκτης έχει το σερβίς > άρα αυτός κάνει παιχνίδι > άρα αυτός έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων κλπ.

  36. Πάνος με πεζά said

    Ατσιδόμαπας…

  37. ΚΑΒ said

    32.carceres (για τους μη λατινομαθείς) στον ιππόδρομο ήταν η αφετηρία.

  38. Μπετατζής said

    Tη μπάλα στα μνήματα μπορεί να στείλουν οι εταίροι.

    πολύ καλό λήμμα στο σλανγκ. http://www.slang.gr/lemma/13635-ti-mpala-sta-mnimata

    και πολύ καλό άρθρο του abravanel https://abravanel.wordpress.com/2011/04/25/sending-the-ball-to-the-graves-topography/

  39. cronopiusa said

  40. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα, όλα πολύ ενδιαφέροντα!

  41. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    2, 31
    H μάππα. Από το mapa mundi, ο χάρτης της γης, η υδρόγειος (ποδο)σφαίρα.
    31
    Θα εννοείτε την γογγυλοκράμβη, ή πουλβούρα, ή kohlrani, ή κουλούμπρα, κυπριστί.
    Δεν θα διακινδυνεύσω την σεμνότητά μου παραπέμποντας στις φαλλικές ετυμολογήσεις της μπάλλας, ball, bollocks, λατινιστί pollimenta.

  42. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Sorry, kohlrabi.

  43. sarant said

    38 Αυτό με τα μνήματα βέβαια είναι ακραιφνώς Θεσσαλονικιό.

  44. gbaloglou said

    12 Και όμως … νόμιζα ότι είχα διαβάσει (και) το άρθρο 😦

    Τέλος πάντων … αυτή η μπάλα σε ποιου γήπεδο είναι; 🙂

  45. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Υποκλίνομαι στο 32. Γηράσκω, ενίοτε διδασκόμενος…

  46. marulaki said

    Καλημέρα! Για μένα είναι επίσης σαφές ότι προέρχεται από το τέννις, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι υπάρχει η συνδυαστική φράση: «Του πέταξα το μπαλάκι.» Δεν την έχω ακούσει ποτέ με μπάλα.

  47. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    22
    Κόνδυλος ή ρίζα το κολοκάσι; Utrum, πότερον; Και τα δύο δεν γίνεται, κ. Γιαγκουλλή.
    Ασία, πάντως η κολοκασία, από την Πολυμησία, taro ονομαζόμενο και η πρώτη καλλιέργεια, από το 35.000 π.Χ, είχα διαβάσει, τυχαίως, στο New Scientist ενός φίλου στο Λονδίνο.
    Συχνά το συγχέουμε, εσφαλμένα, το κολοκάσι με το Jerusalem Artichoke, που είναι ρίζα, νομίζω, όχι κόνδυλος.

  48. Πάνος με πεζά said

    @ 28-33 : Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ανθελληνικό, σε δεύτερη, μια που στο εξώφυλλο είναι η Λανγκάρντ, θεωρείται τελικά επικριτικό για εκείνην…

  49. marulaki said

    #38 & #43 ενώ άλλοι παίζουν μπάλα επάνω στα μνήματα.

  50. sarant said

    48 Είναι τυπικό δείγμα του χιούμορ του περιοδικού (που διατηρείται ως ύφος, παρά το μακελειό). Δεν είναι ανθελληνικό.

  51. Αφού η έκφραση βγήκε από άθλημα με φιλέ, είναι προφανές πως την καθιέρωσαν οι νεο φιλελέ.

    Όσο για το πού ΄ναι η μπάλλα, ο πρώθυ το είπε καθαρότατα:

    Όπως ο Θωμάς ο Μάτσιος! https://www.youtube.com/watch?v=8Ud2UhW6LIs

  52. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    51. 😆 βγήκε από άθλημα με φιλέ, είναι προφανές πως την καθιέρωσαν οι νεο φιλελέ. Kαλόοο!

  53. Σα να θυμάμαι ένα διαγωνισμό αθλητικής εφημερίδας, που έδειχνε μια ρετουσαρισμένη φωτογραφία φάσης απ’όπου είχε σβηστεί η μπάλα και έπρεπε να μαντέψεις που βρισκόταν. Λεγόταν ακριβώς «πού είναι η μπάλα;». Υπήρχε και εγγλέζικο ανάλογο, ονόματι Spot the ball. Υποθέτω ότι εκεί παραπέμπει ο Νικοδεσπότης με τον τίτλο του σημερινού άρθρου…

  54. Πάντα έτοιμος είσαι, βρε μπαγάσα!

    http://imgur.com/UAFvp29

  55. gryphon said

    Eαν η φραση προερχεται απο το τενις (και για καποιο λογο δεν πειθομαι αν και η λογικη ετσι λεει) τοτε δεν ταιριαζει η σημασια που της αποδιδουμε με βαση την στρατηγικη αυτου του παιχνιδιου.
    Δεν ειναι καλη ιδεα να δινει ο Τσιπρας την πρωτοβουλια στους αλλους γιατι στο τενις οποιος εχει το σερβις εχει και το πανω χερι να κερδισει το γκειμ (μεταξυ τουλαχιστον περιπου ισοδυναμων αντιπαλων. Ενας καλος παικτης μπορει να στελνει τον αντιπαλο του να τρεχει σαν τρελλος απο γωνια σε γωνια.

  56. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    donde está el balón?

  57. spiral architect said

    Αλ. Τσίπρας 2012: Η μόνη ρεαλιστική και σωτήρια εναλλακτική πρόταση είναι η κατάργηση με ένα νόμο και σε ένα άρθρο, όλων των μέτρων λιτότητας

    Αλ. Τσίπρας 2015: Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την άμεση έναρξη υλοποίησης του προγράμματος της Θεσσαλονίκης

    Όπου και να βρίσκεται η μπάλα -στη δική σου περιοχή, του αντιπάλου, ή στην εξέδρα- είναι σίγουρα μέσα στο γήπεδο της ανακολουθίας, που εύχομαι να μην έχει σαν αποτέλεσμα την παλινόρθωση της Δεξιάς έστω και με άλλο προσωπείο. 😦

  58. (49) Επειδή δεν διαβάζουν όλοι όλες τις παραπομπές, αυτό που έβαλε το Μαρουλάκι διαβάστε το. Αξίζει, έστω και μόνο για το θριαμβευτικό του ύφος.
    Και βεβαίως (σουρπράιζ!) «Στον χώρο που επιλέχτηκε ήταν βασικά το εβραϊκό νεκροταφείο», αν και ούτε το παλιό χριστιανικό νεκροταφείο φαίνεται να τη γλύτωσε («εκεί […] βρίσκονται σήμερα οι θύρες 4, 5»). Οπότε μη λέμε μόνο για τη Θεσσαλονίκη…

  59. cronopiusa said

    μπαλιά στο συνταξιοδοτικό

  60. sarant said

    53 H Ομάδα είχε κάθε βδομάδα ένα τέτοιο κουίζ, Πού ειναι η μπάλα.

    58 Πράγματι, είναι φοβερό το άρθρο -κι εκείνη η ενοχλητική εβραία που επέζησε από το Αουσβιτς, ενώ αν δεν επιζούσε κανείς ούτε γάτα ούτε ζημιά! Και ο Ασλανίδης που έλυσε το πρόβλημα!

  61. LandS said

    Σίγουρα είναι έκφραση του τένις. Και όχι μόνο στο σερβίς. Κατά τη διάρκεια του γκέιμ το μπαλάκι το χτυπάς με τη ρακέτα όταν είναι στο δικό σου κορτ, ο άλλος προσέχει τη κίνησή σου για να χτυπήσει πίσω (για να ..προσομειώσω το γκουγκλ τρανσλέιτορ) .
    Ένας, δεν θυμάμαι ποιος, δημοσιογράφος εγγλέζικης μάλλον εφημερίδας έγραψε την περασμένη εβδομάδα (μεταφράζω από μνήμης και στο περίπου) «ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι το μπαλάκι είναι στο κορτ της Ελληνικής Κυβέρνησης, λες και είναι δυνατόν ένα μάτσο αργοί (ή χαζοί-slow) άνθρωποι που τους αρέσει να επιχειρηματολογούν (ή να μαλλώνουν) συνέχεια, να μπορούν να παίξουν τένις»

  62. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Να του πεις του Εγγλεζά ότι όταν εμείς παίζαμε σφαιριστική , στο Γουίμπλετον έβοσκαν αρκούδες… 😆
    «Η αντισφαίριση, όπως και άλλα παιχνίδια με μπάλα, έχει ρίζες στην αρχαία Ελλάδα. Κατάγεται από το παιχνίδι «σφαιριστική» (5ος αιώνας π.Χ.), το οποίο παιζόταν με μία μεγάλη ελαφριά μπάλα και τα χτυπήματα γίνονταν με τις γροθιές ή τους ώμους. Με την πάροδο των χρόνων οι παίκτες άρχισαν να χρησιμοποιούν ένα τετράγωνο κομμάτι ξύλου. Το στερέωναν με θηλιά στον πήχη του χεριού και προσπαθούσαν με αυτό να χτυπήσουν τη μπάλα στον αέρα. »
    http://www.playtennis.gr/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=55

    Για να μην πούμε για τον παμμέγιστο Πητ Σάμπρας δηλαδή…

  63. LandS said

    @55 Πάντα πετάς το μπαλάκι στο γήπεδο του αντίπαλου. Και το πετάς με τέτοιο τρόπο ώστε να χάσει τον πόντο. (Να μη μπορεί να το στείλει πίσω στο δικό σου γήπεδο) . Αν πέσει πάλι στο δικό σου γήπεδο ή μακρυά, έχασες.

  64. Πάνος με πεζά said

    @ 56 : Aυτό ήταν παλιό κουϊζάκι, έμπαινε συχνά σε αθλητικά έντυπα…

  65. Corto Maltese said

    41: «Από το mapa mundi, ο χάρτης της γης»

    Κι από ό,τι μαθαίνουμε από την αγγλική βικιπαίδεια Mappa σήμαινε ύφασμα ή πετσέτα (πάνω στην οποία απεικονίζεται η γη).
    https://en.wikipedia.org/wiki/Map

    Εξάλλου στο παρελθόν πολλά παιδικά παιχνίδια παίζονταν με ένα κουλουριασμένο πανί ή με κλωτσοσκούφι ως υποκατάστατο μπάλας (κάτι σαν αυτό που περιγράφηκε στο σχ.27).

  66. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    -Το θέμα είναι «ποιον θα πάρει η μπάλα».
    και ναι το ξέρω ότι εδώ μπάλα είναι η σφαίρα.
    -Μάπα μπάλα παίζει αυτός(δε λέμε ποιος) λέει ο κρητικός ξάδερφός μου,παλιός παίκτης του Ατρόμητου.
    -Η κυρα Λένη από τον Κοσμά Κυνουρίας έλεγε: το μαπόρυζο (λαχανόρυζο) το φτιάνεις χειμώνα χειμώνα να σφίξουνε και να γλυκάνουνε οι μάπες.
    2.>>-Μάπα το καρπούζι, δεν το λένε δηλαδή στη Κύπρο; ή έχει κι άλλη σημασία η μάπα;
    -Ποντάρω στον έξυπνο μπαλαδώρο Τσίπρα.’Ετσι γιατί του την πέσανε όλα τα καρακόλια.Μα δεν έμεινε ράδιο και κανάλι/άσε τα εφημεριδοδιαδικτυα, να μην έχει πει ό,τι πιο τρομοκρατικό (και αισχρό) γίνεται.Κλίμα ενότητας να σου πετύχει όταν ο τερματοφύλακας (φαίνεται να) στέκεται πριν απ τα πέναλτι,να τ΄ αποσώσω ποδοσφαιρκά.

  67. LandS said

    @62 Δυστυχώς η σύγκριση δεν μας συμφέρει. Στο Πάρκο του Ρίτσμοντ (συνέχεια των γηπέδων και του Πάρκου του Γουίμπλεντον, εφτά φορές μεγαλύτερο από την έκταση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού) και σήμερα ακόμα βόσκουν ελάφια. Οι αρκούδες έχουν εξαφανιστεί από την προϊστορική εποχή.
    Κοίτα το στη Βίκη και θαύμασε.

  68. Πάνος με πεζά said

    Και μια που λεξικολογούμε, λένε ότι το τένις προέρχεται πιθανώς από το γαλλικό «tenez !» (πιάστε !), στην πρωτόλεια μορφή του παιχνιδιού, που παιζόταν με δίχτυ μεν, αλλά χωρίς ρακέτες, με τα χέρια. Δεν ξέρω κατά πόσον ισχύει.

    Επίσης, να αναφέρουμε τη νεόκοπη καφρο-έκφραση «κέρδισε πολλές χαμένες μπάλες», όπου αντικαθίσταται η «μπαλιά»…

  69. spiral architect said

    Τιτίβισμα γνωστού υλατζή δημοσιογραφου:

  70. Πάντως, για εμάς τους βλαχοβαλκάνιους, τους μαθημένους με ποδόσφαιρό (άιντε και μπάσκετ) η έκφραση είναι λίγο χαζή.

    «Η μπάλα είναι στην περιοχή σου, τώρα!»
    -Την βλέπω, ρε ηλίθιε, είναι στα πόδια του Μέσσι και έρχετ…. αγαμώτο!

    http://imgur.com/qrpPIoo

  71. sarant said

    70 Μεταξύ συμπαικτών, δεν λέμε «δικιά μου» για μια μπαλιά που έρχεται;

    69 Ωραίος τρόπος να τουιτάρεις εκτενές κείμενο.

  72. Νίκο διαφωνώ κάθετα με την παρένθεση :

    (αν και ελπίζω ότι τελικά οι βουλευτές, αφού συζητήσουν εσωτερικά τη συμφωνία, θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, θα τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους και θα συνταχθούν με την πλειοψηφία, έτσι ώστε η ενότητα της παράταξης να μείνει αρραγής).

    Υπάρχουν όμως και δεσμεύσεις των βουλευτών προς αυτούς που τους ψήφισαν οχι για να δεχθούν ένα τρίτο μνημόνιο πέρα από τις κόκκινες γραμμές. Δεν είμαστε μικρά παιδιά για να μην καταλαβαίνουμε πως μετά το τρίτο μνημόνιο θα ακολουθήσει τέταρτο και πέμπτο γιατί τίποτε δεν θα αλλάξει αν δεν ξαναρχίσουν τα πακέτα στήριξης ή δεν φύγουμε από το ευρώ. Αν δεν περίμενε αυτά από τον ΣύΡιζΑ ο κόσμος δεν θα έφθανε στο 45% η αποδοχή του, μην τρελλλαθούμε, δεν έγιναν όλοι αυτοί ξαφνικά αριστεροί.
    Και το χειρότερο είναι πως αν απογοητευθεί από τον ΣύΡιζΑ ο κόσμος θα στραφεί στα χρυσαύγουλα

  73. 71α

    Σωστά. Βλέπουμε, όμως, εν προκειμένω, κανένα συμπαίκτη; 😦

  74. Πάνος με πεζά said

    «Υπάρχουν όμως και δεσμεύσεις των βουλευτών προς αυτούς που τους ψήφισαν»…

  75. Ιάκωβος said

    Άρα, η βυζαντινή μάππα, το πανί, είναι κι αυτή συγγενής με το mop και το map

    Dictionary.com

    late 15c., mappe «bundle of yarn, etc., fastened to the end of a stick for cleaning or spreading pitch on a ship’s decks,» from Walloon (French) mappe «napkin,» from Latin mappa «napkin» (see map (n.)). Modern spelling by 1660s.

    Στα ιπποτικά μυθιστορήματα θυμάμαι να αρχίζει η μονομαχία με το πέταγμα του μαντηλιού της δεσποσύνης στο έδαφος.

    Και στο μποξ, όταν πετάνε κάτω την πετσέτα σταματάει η φάση.

  76. sarant said

    72 Αρραγή ενότητα ζητάω, δεν λέω προς ποια κατεύθυνση.

  77. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Χθές που όλο και θα άκουσες τον Άδωνι να ειρωνεύεται τον Λαφαζάνη «από το Λένιγκραντ φτάσατε στο Πετρούπολη και προσεχώς θα καταλήξετε στο Αγία Πετρούπολη» (υπονοώντας πολιτική προσαρμογή του δευτέρου στην πραγματικότητα και θεωρώντας το «Αγία Πετρούπολη» ως κορυφαία βελτιωτική βαθμίδα), υποθέτω ότι θα ένιωσες την ανάγκη να με δικαιώσεις και πολιτικά για την πρόσφατη κριτική μου στην τέτοια απόδοση του τοπωνυμίου στα Ελληνικά..

  78. 77 βλ. https://sarantakos.wordpress.com/2015/06/23/arisalexandr/#comment-295516

  79. Ετοιμαζόμουν να γράψω ώσπου έφτασα στο 72. Δυστυχώς, Νίκο (76), όλες οι επικλήσεις για αρραγή ενότητα γίνονται για να περάσουν μέτρα που δεν θα πέρναγαν αλλιώς. Θυμήσου τι έγινε με τα προηγούμενα μνημόνια (έστω κι αν τώρα έγιναν οι σχετικές μετονομασίες, ο Αντρέας ο πρώτος διδάξας). Κάθε φορά η ενότητα της παράταξης αφενός κι η τιμή της πατρίδας αφετέρου. Αλλά κι ο Κάμερον το ίδιο χρησιμοποίησε πριν λίγες μέρες. Όποιος δεν συμφωνεί να παραιτηθεί. Αμ δε. Ο καθένας κατά συνείδηση, είναι η δικιά μου πρόταση. Και το νέο μνημόνιο θα ψηφιστεί, μη στεναχωριέστε. Είναι κι η ΝΔ, είναι και το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και το Ποτάμι κι όποιος άλλος χρειαστεί (πάντα για το καλό μας).

    Το ‘πα και το ξαναλέω. Δεν γίνεται ομελέτα χωρίς να σπάσουν αβγά. Όσο λέμε ευρώ και ξερό ψωμί, το ψωμί όλο και πιο ξερό θα είναι. Γιατί όχι.

  80. Πάνος με πεζά said

    @ 75 : «Και στο μποξ, όταν πετάνε κάτω την πετσέτα σταματάει η φάση.» Σωστά, και η έκφραση, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι «πέταξε πετσέτα», ‘η «σήκωσε λευκή σημαία». Μερικοί σπορτκάστερς, μέσω σύγχυσης, το κάνουν «πέταξε λευκή πετσέτα».

  81. spiral architect said

    Συνέχεια με τη μπάλα στην περιοχή μας:

    Απάντηση: «Δεν γαμιέσαι εσύ κι ο γρύλος σου!»
    (λέω εγώ τώρα, έτσι;)

  82. Δύσκολη η ντρίμπλα

  83. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    -81.Νέο σουτ οι αντίπαλοι.Ψηλοκρεμαστή μπαλιά τώρα και …η μπάλα αιωρείται. Να δούμε πού θα κάτσει.
    Καλύτερα να φανούν οι διαθέσεις της τριμερούς συντροφίας,όλες,τώρα.
    -Την κάναμε μπάλα ,χορτάσαμε.Συνώνυμο, την κάναμε ταράτσα.

  84. sarant said

    79 Tο να περάσει μια συμφωνία με ψήφους της αντιπολίτευσης, όμως, είναι απώλεια της δεδηλωμένης.

  85. gryphon said

    Γαμωτο.Ετσι γρηγορα που αλλαζουν απο στιγμη σε στιγμη τα πραγματα δεν προλαβαινω να κανω προβλεψη.
    Για μενα δηλαδη που εχω μανια με το ποδοσφαιρικο στοιχημα ειναι σαν να βλεπω λαιβ ενα παιχνιδι και πανω που θελω να παιξω την ταδε ομαδα να βαλει γκολ δευτερολεπτα πριν το παιξω μπαινει.
    Ετσι και τωρα που εσκασε οτι δεν τα βρισκουν παλι ηταν πανω που ηθελα να γραψω οτι δεν ειναι και τοσο σιγουρο οτι θα υπαρξει καποια συμφωνια ωστε να ερθει στην Βουλη και απο κει και περα να δουμε.
    Δεν το βλεπω γιατι εκτος απο τον ελεφαντα στο δωματιο που λενε κι εδω τελευταια τον Ενφια που θεωρειται δεδομενος και ουτε αναφερεται τα υπολοιπα 3-4 δις τουλαχιστον που αναφερονται στα μετρα ειναι αερας κοπανιστος.
    Κι εμεις το ξερουμε και οι δανειστες δεν μπορει να ειναι τοσο βλακες ωστε να πιστευουν οτι θα εισπραχθουν 1 δις απο την ευθμιση χρεων 500 εκατομμυρια απο την καταπολεμηση του λαθρεμποριου 400 απο διαφορες λιστες τυπου Λαγκαρντ αλλα και αυτααπο τον ιδιο τον ΦΠΑ.
    Ειναι σαν να ζηταω εγω 1 εκατομμυριο απο καποιον και οταν αυτος με ρωταει πως θα το ξεπληρωσω να του λεω οτι καποια στιγμη τους επομενους μηνες θα πιασω το τζακ ποτ στο τζοκερ και θα τον πληρωσω.
    Γενικα η στοιχηματικου τυπου προβλεψη μου ειναι οτι τα πραγματα για την Ελλαδα αυτη την στιγμη ειναι πολυ πολυ πολυ χειροτερα απο οσο νομιζουν και οι πλεον απαισιοδοξοι.
    Η κατασταση οικονομικα δεν σωζεται ουτε μεσα στο ευρω ουτε εξω απο αυτο.
    Σταματαω ομως εδω γιατι δεν μάρεσει και να κακολογω και να φερνω την καταστροφη.

    77
    Ασχετα με το τι λεει ο Αδωνις (που ετσι κι αλλιως ειναι αντιρωσος και απολυτα υποταγμενος στις επιταγες της ΕΕ του νατο ) αυτη η διαφορα Λενινγκραντ η Πετρουπολη για τον Λαφαζανη αντι για Αγια Πετρουπολη δειχνει και το ποσο μεγαλη απατη ειναι ολ’αυτα περι ελληνορωσικης προσεγγισης με τις συναντησεις Τσιπρα Πουτιν και τετοια.
    Υπαρχει χαος μεταξυ αυτου που θελει να κανει και εν πολλοις εχει κανει την Ρωσια ο Πουτιν και αυτο που ευαγγελιζεται ο Συριζα για την Ελλαδα.Τα δυο ειδη κοινωνιων βρισκονται στον αντιποδα.
    Κανονικα για ενα καθως πρεπει αριστερο οπαδο του συριζα η συγχρονη Ρωσια θα επρεπε να καταγγελεται σαν ενα φασιστικο αντιδραστικο ομοφοβικο κλπ κρατος με το οποιο δεν θα ηθελε να εχει οποιαδηποτε σχεση.

  86. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    72 – Αυτό ακριβώς ήθελα να σχολιάσω Gee, με κάλυψες, μόνο με τα χρυσαύγουλα διαφωνώ, όχι γιατί δεν θα πήγαινε ο κόσμος, αλλά γιατί είναι σκορποχώρι οργάνωση, κυριολεκτικά ελεγχόμενη απο τις «υπηρεσίες». Στην περίπτωση που υπήρχε ακροδεξιό κόμμα τύπου Αυστρίας ή Ουγγαρίας, θα ΣΑΡΩΝΕ.

    76 – Πώς μπορεί να προκύψει ενότητα με τέτοια συμφωνία; τί νόημα έχει η έννοια αριστερά-ός, αν υπογράψουν; Και στην τελική, αυτό περιμένατε από τον ΣΥΡΙΖΑ όσοι τον ψηφίσατε;

    Υ.Γ – Μια και είσαι δίπλα, ξέρεις αν έμαθαν να χορεύουν πεντοζάλι οι θεσμοί; (sic).

  87. Ιάκωβος said

    Για τον Άδωνη, ας ανανεώσω την ιατρική διάγνωση εδώ:

    ΤΕΛΙΚΑ, EΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΔΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΨΥΧΟΠΑΘΗΣ;

    Εν συντομία, ο Άδωνης, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, αν και φαίνεται στους επαΐοντες σαν ο τρελός του χωριού, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εύκολος αντίπαλος.(Όπως δεν ήταν ο Χίτλερ.Ο οποίος Χίτλερ βέβαια, όπως τα Μπουμπουκοειδή, δεν αναδείχτηκε τόσο λόγω των ικανοτήτων του, όσο λόγω της αδράνειας των άλλων).

    Ο πάσχων από κακοήθη ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας (και δεν είναι σχήμα λόγου αυτό για τον Μπουμπούκο) έχει κάποιο είδος υψηλής ευφυίας που όμως εξαντλείται σε λεκτικούς βερμπαλισμούς και μια χειριστική συμπεριφορά που τον οδηγεί να παλέψει με νύχια και με δόντια για να αποδείξει την κατά φαντασία ανωτερότητά του, κυρίως μέσω του πάση θυσία και κολοτούμπα υποβιβασμού των άλλων. Αν δεν το κάνει αυτό ο ψυχικός του κόσμος θα καταρρεύσει.
    Περισσότερα στο λίνγκι.

    Ο Σύριζα εξακολουθεί πολιτικά να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως την πλεονεκτική του θέση έναντι της Δεξιάς. Φαίνεται ότι πάλι δεν έχει προπαγανδιστικό σχέδιο πολιτικής εξόντωσης του αντιπάλου. Και ο περίφημος κυρίαρχος λαός σε λίγο θα ξεχάσει ότι :

    α. αυτά που περνάμε οφείλονται στα λαμόγια του δικομματισμού και

    β. Την Ελλάδα τη χρεωκόπησαν ΔΥΟ φορές μέχρι τώρα οι μνημονιακοί.

    γ. Η ΝΔ έχει προσβληθεί από ναζιστές Μπουμπούκο, Βορίδη και τον που-υπηρέτησες-εγώ-έκανα-Μεγάλο-Πεύκο-Πλεύρη, που θέλει να χυθεί στα σύνορα αίμα των γυναικών και των παιδιών από τη Συρία.

    Αν δε δώ τα ποσοστά της δεξιάς μονοψήφια, σημαίνει οτι ο σύριζα δεν.

    Για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής » (εδώ μου κάθεται η λέξη) κρίσης και για το που και πως πάει η οικονομία, μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης.

  88. Αυτές τις μέρες πολύ θάθελα νάμουν αυτή η φώκια στη Σάμο

  89. ΚΑΒ said

    Αἲξ οὔπω τέτοκεν, ἔριφος δ’ ἐπὶ δώματι παίζει. Η αρχαία παροιμία που ταίριαζε τη Δευτέρα και, δυστυχώς, μέσα σε 48 ώρες επαληθεύτηκε πλήρως.

  90. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    88.>> Στη Σάμο φώκια ν άραζα
    στη Βάλια Κάλντα Αρκούδα
    και το μεσοκαλόκαιρο
    στη Ρόδο πεταλούδα 🙂

  91. spiral architect said

    @88: Η Αργυρώ. 🙂

  92. …Η μπάλα του τένις δεν είναι και μεγάλη, μάλλον μπαλάκι τη λέμε…

    Σίγουρα μπαλάκι τένις (επεμβαίνεις)

  93. 92

    Γαμάτη η Αργυρώ! ❤

  94. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    93. 🙂
    94.ε τώρα μου θύμισες
    τον Καλαματιανό Χωρίς Μαντίλι:
    Ξυπνάω χαράματα
    και βλέπω που λες
    Τις δυο απέναντί μου
    τις παχουλές
    Και τη μαμά τους την κυρία Αργυρώ
    Που δεν λέω το ρο
    Που μασάει το ρο

  95. spiral architect said

    Eν πάσει περιπτώσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να κρατήσει την αξιοπρέπειά του, πρέπει απαντήσει στο στυλ του #81. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι, και «ναι σε όλα» να πει, οι εταίρες θα πουν «θέλουμε κι άλλα». Αποδεικνύεται ότι, οι εταίρες θέλουν να ρίξουν τη ΣΥΡΙΖΟκυβέρνηση (αυτήν, με τα καλά και τα κακά της) γιατί τα στελέχη της δεν είναι ελέγξιμα, σαν τους προηγούμενους τους οποίους τους κρατούσαν απ’ τα αρχίδια επειδή ήταν καταγεγραμμένοι σε λίστες, ή ψήφιζαν μνημόνια και εφαρμοστικά με το αζημίωτο.
    Τα λογοπαίγνια με τις μπάλες και οι δικαιολογίες στελεχών του στυλ «ο παλιός μου γκόμενος μου’ ριχνε ξύλο τρεις φορές τη μέρα ενώ, ο καινούργιος μόνο μία» είναι γελοίες.
    Ρήξη και να πα να γαμηθούν! 👿 Άλλωστε, αυτές έχουν το πρόβλημα. Θα ακολουθήσουν Ιταλία και Ισπανία.
    (σόρι για τη αθυροστομία) 😳

  96. sarant said

    96 Για εκεί το πάνε οι εταίροι, μου φαίνεται.

    89 Σωστά!

  97. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Πάντως, η λέξη μπάλα στα ελληνικά είναι μεσαιωνικό δάνειο (έτσι έλεγαν και τις οβίδες του κανονιού) από τα ενετικά και ανάγεται όπως είπαμε στο ιταλικό palla, το οποίο, λένε τα λεξικά, είναι γερμανικής αρχής.a>

    96.
    Ναι,ρήξη.

  98. # 86

    Για τον φίλο Λάμπρο ένα cajun τραγουδάκι που έχω ανεβάσει να υπάρχει.
    Στο γαλλοαμερικάνικο ρεφραίν λέει πως η φιλία μας ήταν τόσο δυνατή και καθαρή σαν το χρυσάφι κι αυτό που με πονάει περισσότερο είναι να μη σε ξαναδώ

  99. Ριβαλντίνιο said

    Στο παιχνίδι αυτό

    των ιθαγενών της Κεντρικής Αμερικής ο ηττημένος θυσιαζόταν.

    Στην αρχαιότητα δεν ήταν άμπαλοι.

    Η ντρίπλα του Ρεντόντο

    H προσποίηση του Πελέ

    Ποιος Μαραντόνα ρε ? Καλά να είναι ο Νέο Kid L’errance d’Arabie μας και η Σαουδική Αραβία.

  100. spiral architect said

    Αυτή η οδηγία-ευχολόγιο περί «μετασχηματιστών ισχύος μειωμένων απωλειών» (οθντκ) 👿 έχει κάνει κυριολεκτικά μαντάρα όλη την πιάτσα των ηλεκτρολόγων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό! 👿
    Για ποιους δουλεύουν η Κομισιόν και οι Μπαρόζοι; Για την ABB και την Schneider, που έχουν αναδουλειές, για να πετάξουν εκτός πιάτσας την Tesar και την Eletroputere, που τους τρώνε τις δουλειές.
    (και) Γι’ αυτό βρίζω! 👿

  101. Σπειροειδή στο 101

    δεν μπορώ να σε βοηθήσω· πάρε, λοιπόν, μια φώκια.

  102. sarant said

    101 Οφτοπικίζεις, αλλά έχει ενδιαφέρον -με πρόσχημα τον οικολογικό σχεδιασμό το κάνουν;

  103. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @78. Έχεις δίκιο αλλά χθες τα πολλά (και καλά!) γιουτουμπάκια που ανεβάσατε κάνανε το σαράβαλο υπολογιστή μου να κολλάει συνέχεια και να μην μπορεί να ρολάρει προς τα κάτω, στα σχόλια. Έτσι δεν μπόρεσα να διαβάσω χθες αυτό που μου υπέδειξες σήμερα…

  104. spiral architect said

    @103: Ε ναι! 😉
    (και σόρι για το οφτόπικ)

  105. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    99 – Ευχαριστώ για το τραγούδι Gee, και πιστεύω πως θα ξαναειδωθούμε εμείς (χαμόγελο). Ένα τραγουδάκι για σένα απο τον αγαπημένο μου JJ Cale, ταιριάζει και με τις «αλήθειες» που μας λέει η κυβέρνησηση.

  106. leonicos said

    Του έριξε το μπαλάκι = είπε ή έκανε κάτι που ανάγκασε τον άλλον ν’ απαντήσει

  107. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    96 – Αυτό θα γίνει έτσι κι αλλιώς, το μεγάλο ζόρι όμως βρίσκεται στην καρδιά της Γερμανίας, και οι κατακτητές της Αμερικανοί που έχουν μεγαλύτερο ζόρι, (χρεοκοπημένοι γαρ, κινδυνεύουν να δούν το δολάριο να μη είναι το παγκόσμιο νόμισμα συναλλαγών) το γνωρίζουν, μια και αν και δημοκράτες «σύμαχοι» ΟΛΑ τα παρακολουθούν. Ας μη τρέφουμε αυταπάτες, δεν κάνει η όποια ελληνική κυβέρνηση παιχνίδι, εντολές εκτελούν, κι ο Τσίπρας το χρίσμα το πήρε στο Τέξας αν δεν κάνω λάθος (που δεν κάνω). Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις αποφάσεις που επηρεάζουν την ζωή μας, μπορούμε όμως να ελέγχουμε τον εαυτό μας, κι αυτό είναι άκρως επικίνδυνο για την παγκόσμια εξουσία.
    Γι΄αυτό χαλάρωσε, κι απόλαυσε το τραγουδάκι.

  108. 32 said: «Σχετικά τώρα με το παιχνίδι μάππα αγνοούμε πώς παιζόταν.. Μια πληροφορία από τον Γρηγόριον τον Νύσσης έχουμε ότι οι παίκτες διαιρούνταν σε τρεις ομάδες και προσποιούμενοι ότι θα έριχναν την μπάλα σε έναν,την έριχναν σε άλλον».
    Στο σχόλιο 27 περιέγραψα πως παίζονταν το παιχνίδι «μάπα-ντάνση». Το άλλο παιχνίδι που αναφέρω, το «μάπα-αλών(ι)», παίζονταν ως εξής: Η μια ομάδα παρατάσσονταν στην περιφέρεια του αλωνιού και η άλλη ήταν μέσα στον κύκλο. Οι της εξωτερικής ομάδας έριχναν τη μαπα στους δικούς τους απέναντι, κάνονοντας φυσικά διάφορα κόλπα παραπλανητικά. Οι της εσωτερικής ομάδας προσποαθούσαν να προβλέψουν που θα πάει η μάπα και να την πιάσουν, οπότε κέρδιζαν και έπαιρναν τη θέση της εξωτερικής ομάδας.

  109. gryphon said

    106
    A τι θυμηθηκα τωρα με το τραγουδι που εβαλες.
    Εχουν και οι Στοουνς τραγουδι με τον τιτλο Lies.
    Ενας οργισμενος Τζαγκερ η μαλλον τρελλαμενος με τα ψεμματα παντου τα λεει εξω απο τα δοντια.
    Και τρεχει και με 200 χιλιομετρα την ωρα (το τραγουδι).

  110. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Άκου κι αυτό που ακούω τώρα τότε για καληνύχτα, κι ίσως θυμηθείς ότι μπορείς να πετάς ελεύθερος. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ, ΠΑΡΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΚΟΡΟΪΔΟ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ.

    Καληνύχτα φίλε.

  111. Βάταλος said

    Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατε και εις τον γέροντα Βάταλον μίαν παρέμβασιν επί της παρούσης αναρτήσεως…

    1) Μοί προξενεί κατάπληξιν ότι απαξάπαντες οι αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου αποσιωπούν εδώ και 14 ώρας ότι η λέξις «μπάλλα» είναι ελληνικωτάτη, ως μας βεβαιώνει ο Μέγας Ησύχιος εις το μνημειώδες Λεξικόν του: «Πάλλα= σφαίρα εκ ποικίλων νημάτων πεποιημένη»!

    https://books.google.gr/books?id=t2xHAQAAMAAJ&pg=RA1-PA261&dq=%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B1+%CE%B5%CE%BA+%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%BB%CF%89%CE%BD+%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD+%CF%80%CE%B5%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7&hl=el&sa=X&ei=Vv2KVbTlDcb2UqjjiqgI&ved=0CDUQ6AEwAjgK#v=onepage&q=%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B1%20%CE%B5%CE%BA%20%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%BB%CF%89%CE%BD%20%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD%20%CF%80%CE%B5%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7&f=false

    2) ΙΔΟΥ τι γράφει ο (μισούμενος θανασίμως υπό των Γαλιλαίων) Αδαμάντιος Κοραής εις τον 2ον Τόμον των «Ατάκτων» του και ιδού τι γράφει το εγκυρώτατον «Λίδδελλ-Σκόττ» εν τω λήμματι «πάλλα»

    https://books.google.gr/books?id=oc8GAAAAQAAJ&pg=PA281&dq=%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B1+%CE%B5%CE%BA+%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%BB%CF%89%CE%BD+%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD+%CF%80%CE%B5%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7&hl=el&sa=X&ei=A_2KVabzEMvwUqaZhYAC&ved=0CC4Q6AEwAQ#v=onepage&q=%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B1%20%CE%B5%CE%BA%20%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%BB%CF%89%CE%BD%20%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD%20%CF%80%CE%B5%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7&f=false

    https://books.google.gr/books?id=Opa8BwAAQBAJ&pg=PA43&dq=%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B1+%CE%B5%CE%BA+%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%BB%CF%89%CE%BD+%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD+%CF%80%CE%B5%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7&hl=el&sa=X&ei=A_2KVabzEMvwUqaZhYAC&ved=0CCgQ6AEwAA#v=onepage&q=%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B1%20%CE%B5%CE%BA%20%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%BB%CF%89%CE%BD%20%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD%20%CF%80%CE%B5%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7&f=false

    3) Διατί, άραγε, ο ρέκτης κ. Σαραντάκος και οι εκλεκτοί αναγνώσται του (τού διακεκριμένου Κουκουβανιώτου ιατρού κ. Λεωνίκου συμπεριλαμβανομένου) δεν αναφέρουν «γρύ» διά την ελληνικωτάτην προέλευσιν της «μπάλλας» και τον λόγον διά τον οποίον υποχρεούμεθα να την γράφωμε πάντοτε με δύο λάμβδα;

    4) Το ότι η λέξις «μπάλλα» είναι η χυδαία παραφθορά της «πάλλης» του Ησυχίου το λέγει επανειλημμένως ο Μέγας Κοραής εις τα συγγράμματά του, π.χ. ιδέστε τι γράφει εδώ εις τας Ραψωδίας του Ομήρου

    https://books.google.gr/books?id=FxM-AAAAcAAJ&pg=PA51&dq=%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B1+%CE%B5%CE%BA+%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%BB%CF%89%CE%BD+%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD+%CF%80%CE%B5%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7&hl=el&sa=X&ei=A_2KVabzEMvwUqaZhYAC&ved=0CDwQ6AEwBA#v=onepage&q=%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B1%20%CE%B5%CE%BA%20%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%BB%CF%89%CE%BD%20%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD%20%CF%80%CE%B5%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7&f=false

    5) ΙΔΟΥ, τέλος, πόσον ωραία τα γράφει ο πολυμαθέστατος και πολύγλωσσος μαθητής του Κοραή, αείμνηστος Γεώργιος Θεοχαρόπουλος, εις το θρυλικόν τετράγλωσσον Γαλλ-αγγλο-γραικ-ελληνικόν Λεξικόν του, που ετυπώθη τω 1834 εν Μονάχω της Βαυαρίας, δαπάναις του πατρός του Όθωνος, Λουδοβίκου του Α΄

    https://books.google.gr/books?id=uVBQAAAAcAAJ&pg=PA258&dq=%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B1&hl=el&sa=X&ei=SvWKVcXPDML6UtzWgKgD&ved=0CGEQ6AEwCQ#v=onepage&q=%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B1&f=false

    Μετά πάσης τιμής
    Β.

    ΥΓ: Δεν ελησμόνησα τας υποσχέσεις μου διά μίαν γλωσσικήν αποκάλυψιν που θα συνταράξη τους Ρωμιούς αναγνώστας του παρόντος Ιστολογίου. Θα προβώ εις αυτήν τας αμέσως προσεχείς ημέρας. Ας όψεται η γραία Βατάλαινα, που με ηνάγκασε να διέλθωμε 3 ημέρας εις την ρωμέικην Εξοχήν, όπου δεν έχω την δυνατότητα να αναγιγνώσκω το Σαραντάκειον Ιστολόγιον

  112. spiral architect said

    Ζακέτα να πάρεις! 🙂

  113. sarant said

    112 Και όμως, τον Ησύχιο τον ξέρουμε, αγαπητέ. Στο βιβλίο μου Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία (έκδ. 2009) δημοσιεύω ένα παλιό άρθρο του ιστολογίου

    Το Mall, οι μπαλαδόροι και οι μπαλαρίνες

    και προσθέτω το εξής:

    Ετυμολογικό υστερόγραφο
    Όπως είπα πιο πάνω, σύμφωνα με όλα τα λεξικά η λέξη μπάλα είναι δάνειο από το ιταλικό palla, το οποίο, σύμφωνα και πάλι με όλα τα ετυμολογικά λεξικά, είναι γερμανικής αρχής, και ακριβέστερα λογγοβαρδικής. Ωστόσο, ο Ησύχιος στο λεξικό του καταγράφει «πάλλα = σφαίρα εκ ποικίλων ναμάτων [νημάτων] πεποιημένη». Και ναι μεν ο Ησύχιος δεν είναι απολύτως αξιόπιστος, διότι έχουν παρεισφρήσει και δημώδεις λέξεις αρκετά νέες, αλλά βλέπω και στο Περί καθολικής προσωδίας του Ηρωδιανού ότι «πάλλα η σφαίρα», και, ίσως πιο ενδεικτικό, ο Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, στα σχόλιά του στην Οδύσσεια, λέει ότι ο Διονυσόδωρος διάβασε τον ομηρικό στίχο «σφαίρα έπειτ’ έρριψεν» ως «πάλλαν έπειτ’ έρριψεν». Το θέμα αξίζει περαιτέρω διερεύνηση, ασφαλώς.

  114. gryphon said

    112
    Oi ιταλοι παντως το εχουν διατηρησει το παλα.
    Ιταλικα δεν ξερω παρα ελαχιστα αλλα καποια εποχη παρακολουθουσα πολυ αθλητικους αγωνες στην RAI
    Το βολευ το λενε pallavolo (που εμενα μου εφερνε στο μυαλο τον παλαβο η το πολυβολο) .Ειχανε και φοβερες ομαδες τοτε που υπηρχε και χρημα στο αθλημα. Η το γουοτερ πολο την υδατοσφαιριση την λενε pallanuoto.
    Και μαλλον κι αλλα που αγνοω.

  115. Pedis said

    Πάλλα η μπάλα, και μπάλλε τα αρχίδια, οι αρχιδιές, οι ανοησίες, «κε μπάλλε» … τι πλήξη ή μας τα ‘χεις πρήξει.

  116. Μαρία said

    116
    palle τα αρχίδια che palle μας τα ΄χεις πρήξει
    balle οι μπούρδες, παραμύθια che balle

  117. Pedis said

    χα, ορθό … εξαρτάται από την προφορά του (μ)π του καθενός στο συγκεκριμένο (κε πππάλλε)… και ήθελα να μείνω και στο θέμα …

  118. spiral architect said

    @108: Α , ρε bank insider Λάμπρο το’ πιασες το νόημα! Ο πόλεμος γίνεται για το αποθετικό νόμισμα. 😉
    (τσίμπα κι ένα άζμα με λίκνο για να μην βαραίνει το νήμα)

  119. spiral architect said

    Μάθετε μπαλίτσα ρε! Staff level agreement. 😛
    (τι ζούμε …)

  120. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    108. Νά σαι καλά ρε Λάμπρο! Όποτε έχω τις μαύρες μου, διαβάζω ένα από τα «χρεοκωπημένοι Αμερικάνοι» σου ,και δεν μπορώ να σταματήσω να γελάω! Nά σαι καλά ρε παιδί! 🙂

  121. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Ριβαλντίνιε, αυτά είναι καλά καγαθά για το τσίρκο Μεντράνο…. Για αληθινή μπάλα, ΜΟΝΟ Ντιέγκο!

  122. cronopiusa said

    ¡ ¡ che palle στις ΣΒΗΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ> ! !

  123. sarant said

    Καλημέρα. Η νύχτα βγάζει επίσκοπο κι η αυγή μητροπολίτη, λένε.

  124. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Όποιος τη νύχτα πορπατεί και την αυγή κοιμάται
    καινούργια αγάπη έκαμε γ ή τση παλιάς θυμάται.

    Τα ζάλα εκείνου π’αγαπά μα και τ΄ αντρειωμένου
    οι μέρες τα λιγαίνουνε κι οι νύχτες τα πληθιαίνου.

  125. Y. G. said

    Καλημερα σας

    Στην κατασταση που βρισκεται η πολιτικη ελιτ στη χωρα, το αλμα 9 μετρων ειναι καλυτερη μεταφορα απο το » μπαλακι» . Σχετικο και εξαιρετικο φιλμ μικρου μηκους εδω – https://vimeo.com/56292505. Τιτλος «9 Μετρα» .

    Shortfilm written and directed by Anders Walter and produced by Tivi Magnusson & M&M Productions. The film was shortlisted for an Oscar for «Best live action short» 2013.

  126. cronopiusa said

    126

    ¡qué peliculón!!!

  127. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    119 – To έχω πιάσει προ πολλού Spiral αυτό το νόημα, από τις αρχές του 80. Ο σημερινός πόλεμος δεν έχει γίνει στρατιωτικός ακόμα, γιατί δεν βρίσκεται ο μαλάκας που θα κάνει τον Χίτλερ, για να μας σώσει μετά η μαμά Αμερική, με το αζημίωτο βεβαίως, μια και θα βρεθεί πάλι μετά τον πόλεμο, να είναι η μοναδική αλώβητη οικονομική δύναμη. Οι Κινέζοι δεν τσιμπάνε, και το φασισταριό ο Πούτιν, σαν παλιός καγκεμπίτης ξέρει να αποφεύγει τις κακοτοπιές, και να παίζει σκληρό πόκερ. Η αυτοκρατορία όμως έχει σαλτάρει τελείως, τα χρέη της είναι απίστευτα, μη κοιτάς τα αστεία 17+τρις που λένε για το δημόσιο χρέος, μόνο για κοινωνική ασφάλιση και περίλαθαλψη χρωστάνε πάνω απο 70 τρις, τόσα χρήματα δεν υπάρχουν σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, αυτός ήταν και ο λόγος που δεν άφησαν να χρεοκοπήσει η AIG, μπροστά της η Lehman brothers, είναι περίπτερο. Έχουν «κόψει» πάνω απο 15τρις$ απο το 2008, αλλά όσο κι αν εξάγουν το χρέος τους σε όλο τον κόσμο,ο λογαριασμός δεν βγαίνει, υπάρχει όριο στο να αγοράζεις εμπράγματες αξίες με χρησιμοποιημένα κωλόχαρτα όπως είναι τα $, γιατί μπορεί να πληρώνεις τους υποτελείς ξένους μ΄αυτά, αλλά τους δικού σου ΔΕΝ. Χρειάζεται ο ΠΑΤΗΡ ΠΑΝΤΩΝ για να βγούν απο το αδιέξοδο, αλλιώς καταρρέουν.

    Υ.Γ – Κι εμείς περιμένουμε να μας σώσει ο Τσίπρας, τελικά αμα το δείς αθετικά το πράγμα (όπως το βλέπω εγώ) έχουν πολύ πλάκα οι σύγχρονοι και ανεπτυγμένοι άνθρωποι.
    Eυχαριστώ για το άζμα, και ανταποδίδω (είσαι μεταλάκος ε;).

  128. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    121 – Κίντ, ειλικρινά χαίρομαι που σε κάνω να γελάς και να σου φεύγουν οι στεναχώριες εκεί στην μαύρη (κυριολεκτικά) ξενιτιά.
    Σου έχω πεί πολλές φορές ότι σε έχω σε μεγάλη εκτίμηση, και αν γνωριζόμαστε, με το μυαλό που διαθέτεις, θα είχαμε μεγαλουργήσει οικονομικά, αλλά δυστυχώς, είσαι ταγμένος απο το σύστημα, να το βάζεις να δουλεύει για άλλους.
    Όταν με το καλό σου δώσει άδεια ο ΑΧ ΑΜΑΝ ΑΛΗ ΠΟΝΑΕΙ, και πάς στο σπίτι σου, όταν σε ρωτήσει η κορούλα σου, ΜΠΑΜΠΑ ΓΙΑΤΙ ΛΕΙΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΑΦΟΥ ΠΡΝΑΓΑΜΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ; Να της πείς, ο θείος Λάμπρος απο την Αθήνα, λέει ότι φταίνε οι Αμερικάνοι που έχουν χρεοκοπήσει, αλλά εγώ δεν τον πιστεύω, ο Χριστόφιας φταίει, κι εμείς που τα φάγαμε μαζί.
    Δεν πρόκειται να επεκταθώ άλλο στο θέμα «αμερικανική χρεοκοπία» έξυπνος είσαι, ψάξε και βρές την αλήθεια, εγώ πάντως επιμένω ότι τα ΜΜΑ λένε ψέματα, και καλό είναι να μη τα παρακολουθείς καθόλου.

    Υ.Γ – Ελπίζω να μη με θεωρείς συνομωσιολόγο, ούτε ότι πουλάω εξυπνάδα, ό,τι λέω, είναι δημοσιευμένο, απλώς δεν είναι στις δέκα πρώτες σελίδες, ούτε σε μεγάλα άρθρα, πιο λακωνικά δεν γίνεται να τα γράψουν, αλλά ούτε μπορούν και να μη τα γράψουν καθόλου.
    Για σένα με την καληνύχτα μου.

  129. Ο Αυτός said

    2/7

    Όπως πολλές άλλες λέξεις του Κυπριακού ιδιώματος, η λέξη «μάππα» έλκει την καταγωγή της μάλλον από την ιταλική λέξη «mappa» – φαίνεται πως όταν την πρωτάκουσαν οι Κύπριοι, είχε την έννοια της υδρογείου σφαίρας και όχι απλώς του χάρτου . Στρογγυλό σχήμα κτλ. κτλ.

    Το «δείλις», φυσικά που, σίγουρα, δεν σημαίναι «βραδάκι» αλλά «απόγευμα».

  130. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    130. Define specifically ,in terms of time difference, the difference between «βραδάκι» and «απόγευμα» .

  131. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    112-114
    Ποίος ήτο εκείνος ο. χοντρόμπαλλας Πάπας που έβγαινε στο μπαλκόνι και το χριστεπώνυμον πλήρωμα από κάτω του φώναζε ‘palle, palle’, χοντρόμπαλα, χοντρόμπαλα’!;

  132. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    129
    Τρία πράγματα μας έδωσαν οι Ινδιάνοι. της Αμερικής, κατ’αύξουσαν κλίμακα καταστροφικά: τον καπνό, την σύφιλη και την ίδια την Αμερική.

  133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    133 – Οι Ινδιάνοι δεν μας έδωσαν τίποτα, εμείς τα πήραμε, και η Αμερική μιά χαρά ήταν πρίν πάνε οι Ευρωπαίοι και την κάνουν σαν την μούρη τους.

    Υ.Γ – Έχω την εντύπωση, πως η σύφιλη προϋπήρχε στη Ευρώπη πρίν ανακαλύψουν οι ευρωπαίοι την Αμερική.

Σχολιάστε