Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το μεγάλο Ναι και το μεγάλο Όχι

Posted by sarant στο 28 Ιουνίου, 2015


Το άρθρο γράφεται ενώ στη Βουλή συζητιέται η πρόταση για διοργάνωση δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή, οπότε μοιραία είναι επηρεασμένο από το δημοψηφισματικό αυτό κλίμα. Στο δημοψήφισμα θα κληθούμε να απαντήσουμε με Ναι ή Όχι, οπότε δεν είναι αταίριαστο θαρρώ να αφιερώσουμε το σημερινό μας άρθρο σε ένα ποίημα που μιλάει ακριβώς γι’ αυτό το δίλημμα, για το Ναι ή Όχι, ή μάλλον για το μεγάλο Ναι και το μεγάλο Όχι.

Είναι ένα ποίημα πολύ γνωστό, που το έχουμε συζητήσει και παλιότερα στο ιστολόγιο. Είναι ένα από τα γνωστότερα ποιήματα του Κ.Π.Καβάφη, οχτώ στίχοι όλοι κι όλοι. Παράλληλα, είναι το μοναδικό από τα 154 αναγνωρισμένα ποιήματα του Καβάφη, που έχει ξένον τίτλο:

Che fece … il gran rifiuto

Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι
να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα

πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του.
Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι,
όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει
εκείνο τ’ όχι — το σωστό —  εις όλην την ζωή του.

Ο τίτλος, σε παλιά ιταλικά, σημαίνει «που έκανε … τη μεγάλη άρνηση». Τα αποσιωπητικά δηλώνουν ότι κάτι λείπει, κάτι έχει παραλείψει ο Καβάφης. Από πού είναι όμως ο στίχος;

Θα το ξέρετε, μάλλον -πρόκειται για στίχο παρμένο από την Κόλαση του Δάντη, από το τρίτο κάντο. Ο πλήρης δαντικός στίχος είναι che fece per viltate il gran rifiuto, κατά λέξη: που έκανε από δειλία τη μεγάλη άρνηση. Ο Καβάφης εσκεμμένα παρέλειψε τις δυο λέξεις, όχι επειδή ήταν γνωστές ή ευκόλως εννοούμενες, αλλά επειδή θέλησε να δώσει ένα άλλο νόημα στο δικό του ποίημα. Αλλά κατά ευτυχή σύμπτωση, όπως μάς θυμίζει σε σχετικό άρθρο του ο Γ.Π.Σαββίδης, έχουμε σημείωση του ίδιου του Καβάφη για το θέμα αυτό. Λέει ο Καβάφης: «Το “per viltate” βγήκε διότι ακριβώς το ποίημα πραγματεύεται ή υπονοεί την έλλειψιν του viltate».

Δηλαδή ο Καβάφης πήρε τον γνωστό στίχο του Δάντη και τον χρησιμοποίησε ως τίτλο, όμως σε άσχετο δικό του ποίημα, κι έτσι είχε το δικαίωμα να αφαιρέσει την αναφορά στη δειλία, διότι ο δικός του Αρνητής δεν είναι δειλός, όπως ο δαντικός. Δεν είναι δειλός, αλλά τον βασανίζει το σωστό Όχι που είπε. Πάλι εξηγεί ο Καβάφης σε άλλη σημείωση (στα αγγλικά, μεταφρασμένη από τον Σαββίδη):

Αρνήθηκε, γιατί σκέφτηκε ευσυνείδητα ή πως είναι ακατάλληλος για το έργο ή πως το έργο είναι ανάξιό του ή πως το έργο δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί ή κάποια παρόμοια λογικήν αιτία. Όμως κάποιος άλλος ανέλαβε το έργο και επέτυχε — πιθανότατα επειδή ήταν ο κατάλληλος για τούτο το ειδικό έργο, ή είχε στην διάθεσή του ορισμένα ειδικά μέσα, τα οποία αλλοίωσαν ή διευκόλυναν ή βελτίωσαν το έργο είτε τα αποτελέσματά του. Η επιτυχία αυτού του κάποιου άλλου αντανακλά εις βάρος του Αρνηθέντος, και αυτός είναι ο λόγος που, αν και ο Αρνηθείς εγνώρισε πως το Όχι του ήταν σωστό, μολαταύτα τούτο το Όχι τον βαραίνει σε όλη την ζωή του — το κάνουν να τον βαραίνει οι υποψίες και οι φλυαρίες και οι επιτιμήσεις και οι παρανοήσεις των πολλών.

Ο στίχος του Δάντη, είπαμε, ανήκει στο τρίτο Κάντο. Εκεί, ο ποιητής περιγράφει έναν προθάλαμο της Κόλασης, πριν μπει στους εννιά της κύκλους, όπου βρίσκονται και βασανίζονται εκείνοι που «δίχως ατιμιά και δόξα εζήσαν» (στη μετάφραση του Καζαντζάκη), όσοι θα λέγαμε παρέμειναν αναποφάσιστοι ανάμεσα στο κακό και στο καλό. Ο ποιητής μιλάει με απόλυτη περιφρόνηση για τις θλιβερές αυτές ψυχές και τους επιφυλάσσει μαρτύρια («ολόγυμνοι γυρνούν και τους δαγκάνουν αλύπητα χοντρόμυγες και σφήκες»). Και, στο σημείο που μας ενδιαφέρει, γράφει (III, 52-64):

E io, che riguardai, vidi una insegna
che girando correva tanto ratta,
che d’ogne posa mi pareva indegna;                              54

e dietro le venìa sì lunga tratta
di gente, ch’io non averei creduto
che morte tanta n’avesse disfatta.                                 57

Poscia ch’io v’ebbi alcun riconosciuto,
vidi e conobbi l’ombra di colui
che fece per viltade il gran rifiuto.                                   60

Incontanente intesi e certo fui
che questa era la setta de’ cattivi,
a Dio spiacenti ed a’ nemici sui.                                       63

Questi sciaurati, che mai non fur vivi…

Διάλεξα αυτούς τους 13 στίχους και όχι άλλους, επειδή μου δίνουν τη δυνατότητα να κάνω μια ενδιαφέρουσα μεταφραστική αντιπαραβολή. Αυτούς τους στίχους μετέφρασε κατά λέξη ο Σεφέρης όταν έγραψε για το ποίημα αυτό του Καβάφη, οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς τους μετέφρασε αφενός έμμετρα ο Καζαντζάκης και αφετέρου πεζά ο Σεφέρης -δυο κορυφές.

Η μετάφραση του Καζαντζάκη:

Κι εγώ κοιτώντας, φλάμπουρο ξεκρίνω,
που με γοργάδα τόση στρουφογύρναε,
που εφάνη μου δε σταματάει ποτέ του.

Και πίσω του λαός ακλούθαε τόσο
πυκνός, που απίστευτο μού εφάνη τόσες
να’χει ζωές ο χάρος θερισμένες.

Σα μερικούς ξεχώρισα στο ασκέρι
είδα κι απείκασα τον ίσκιο εκείνου
που από αναντριά το μέγα φώναξε όχι!

Κι ευτύς βαθιά κατάλαβα και βρήκα,
το τιποτένιο ετούτο ψυχολόι,
σιχαμερό στο Θεό και στους οχτρούς του.

Τούτοι οι χαμένοι που ποτέ δε ζήσαν…

Και ο Σεφέρης (που, βέβαια, μεταφράζει κατά λέξη, όχι ποιητικά, επιδιώκοντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια):

Κι εγώ που κοίταζα, είδα ένα φλάμπουρο που στροβιλίζουνταν κι έτρεχε τόσο γλήγορα, που μου φαίνονταν να καταφρονά κάθε ανάπαυλα’

και πίσω του ερχότανε ένα τόσο μακρύ κοπάδι ανθρώπων, που ποτέ μου δε θα το πίστευα πως ο θάνατος είχε ξεκάνει τόσους πολλούς.

Αφού αναγνώρισα μερικούς ανάμεσά τους, είδα και γνώρισα τον ίσκιο εκείνου που από δειλία έκανε τη μεγάλη άρνηση.

Κατάλαβα αμέσως και ήμουν βέβαιος πως αυτό ήταν το τσούρμο των τιποτένιων που αποστρέφεται και ο Θεός και οι εχθροί του.

Αυτοί οι κακόμοιροι που ποτές τους δεν ήταν ζωντανοί...

Δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε τις μεταφράσεις, άλλον σκοπό εξυπηρετεί η μία κι άλλον η άλλη. Όσο για εκείνον που «από αναντριά το μέγα φώναξε Όχι», οι μελετητές του Δάντη δεν είναι βέβαιοι ποιον εννοεί ο ποιητής, αλλά οι περισσότεροι καταλήγουν στον πάπα Σελεστίνο Ε’, που παραιτήθηκε το 1294.

Να πούμε πάντως ότι ο Σεφέρης δεν έτρεφε μεγάλην εκτίμηση γι’ αυτό το ποίημα του Καβάφη. Γράφει στις Δοκιμές (τόμ. 2, σελ. 388-392): Από τα ποιήματα του Καβάφη που μ’ ενοχλούν πραγματικά· πρώτα, γιατί δε μου μεταδίνει κανένα αίσθημα· έπειτα, γιατί άκουσα τόσους και τόσους να το απαγγέλνουν με το στόμφο εκείνων που δεν ξέρουνε τι λένε· θαρρείς πως ο καθένας μπορεί να το γεμίσει με όλα τα ναι και τα όχι που του έλαχαν στο μεροκάματό του. (…) Το μεγάλο Ναι και το μεγάλο Όχι δίνουν έναν ήχο αρκετά κούφιο…

και μάλιστα κάνει τη (λαθεμένη, όπως αποδεικνύεται) υπόθεση ότι ο Καβάφης «τους στίχους του Φλωρεντινού τους χρησιμοποίησε αστόχαστα, όπως χρησιμοποιούμε κάτι εξ ακοής, ή όπως ίσως τους άρπαξε από κανένα προραφαηλιτικό κείμενο. Πάντως δε μοιάζει να ήξερε για τι μιλούσε. Είναι αξιοπρόσεχτο για έναν άνθρωπο που, αργότερα τουλάχιστο, είχε τόση μανία να εξακριβώνει«. Από τις σημειώσεις του Καβάφη, βλέπουμε ότι ήξερε για ποιο πράγμα μιλούσε.

Το άρθρο του Γ.Π.Σαββίδη στο οποίο αναφέρθηκα και νωρίτερα και από το οποίο άντλησα υλικό (ξανά εδώ το λινκ), πρωτοδημοσιεύτηκε ως επιφυλλίδα στο Βήμα στις 21 Ιουλίου 1973. Η ημερομηνία δεν φαίνεται σημαδιακή, όμως ηταν το Σάββατο οχτώ μέρες πριν από το δημοψήφισμα της 29.7.73, το δεύτερο δημοψήφισμα της χούντας του Παπαδόπουλου, νόθο κι αυτό, αλλά όχι τόσο νόθο όσο το πρώτο του 1968 -είχε αρχίσει η φιλελευθεροποίηση του Μαρκεζίνη κι έτσι το Όχι αφέθηκε να συγκεντρώσει 21% (και, αν θυμάμαι καλά, να περάσει το 40% στην Αθήνα). Ο Σαββίδης με την επιφυλλίδα του αφήνει πολλούς υπαινιγμούς υπέρ τού Όχι, από γενναιότητα και όχι από δειλία.

Σε αντίθεση με το άρθρο του Σαββίδη, στο σημερινό άρθρο δεν είχα σκοπό να κάνω υπαινιγμούς ή να προπαγανδίσω τη μιαν ή την άλλη επιλογή, πολύ περισσότερο που, καθώς γράφω τις γραμμές αυτές δεν έχει ακόμα αποφασιστεί από τη Βουλή η διενέργεια του δημοψηφίσματος. Θα έχουμε καιρό την επόμενη βδομάδα να το συζητήσουμε -απλώς, επηρεασμένος από τις δυο λέξεις βρήκα πολύ ταιριαστό το ποίημα του Καβάφη.

 

 

264 Σχόλια to “Το μεγάλο Ναι και το μεγάλο Όχι”

  1. Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική μαφία αποκαλύπτεται πλήρως μέσω Ελλάδας

    http://bit.ly/1fGlUEE

  2. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Ως ο γεωμέτρης που όλος βυθισμένος
    τον κύκλο να μετρήσει, μα δε βρίσκει
    στο νου του το θεμέλιο που ’χει ανάγκη,
    όμοια κι εγώ στο αλλόκοτο αυτό θάμα.
    Πόθουν να δω μορφή πώς σμίγει ανθρώπου
    με κύκλο θείο και πώς τοπώνει εντός του·
    όμως γι’ αυτό μικρές οι φτέρουγές μου,
    αν αστραπή δεν έκρουγε το νου μου
    κι ό,τι λαχτάραε αυτό το εχάρη ακέριο.

  3. Γς said

    Καλημέρα
    [ο θεός να την κάνει καλή]

    Το μεγάλο Ναι και το μεγάλο Όχι.

    Αν και στην περίπτωσή μας θα ταίριαζε ο τίτλος:
    Το μακρύ Ναι και το μακρύ Όχι

    [Εκτός αν το μήκος νταζντ μάτερ]

  4. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Μ΄ αρέσει που βγήκε ο Χρυσόγονος να λέει πουρνό πουρνό-τώρα στο Ρίαλ- ότι βλέπει κλίμα αδιαλλαξίας στην Ευρώπη.
    «Για να είναι πειστική η πρόταση,πρέπει να συνοδεύεται από πρόταση ρήξης» λέει. «Δεν έχω εσωτερική πληροφόρηση,δεν συμμετείχα κλπ» Τί διάολο, στο ράδιο έπιασε στασίδι να πει τα υπονοούμενα παράπονα του; Απαράδεκτο,σήμερα,αυτή την ώρα

  5. Sarant said: «Το μεγάλο Ναι και το μεγάλο Όχι». Ελάχιστα με ενδιαφέρει τι είπε ο Δάντης ή ο Καβάφης κ.ά. Ο λαός λέει πολύ σοφά: Μπρος βουνό και πίσω ρέμα. Μάλλον δεν θα απαντήσω καθόλου στην τσιπροέμπνευση. Δεν θα πάω να ψηφίσω.
    Και μια υποσημείωση: Λεξιλογικά μιλώντας, Ηγέτης δεν είναι εκείνος που κρύβεται πίσω από τον λαό. Ηγέτης είναι αυτός που προΗΓΕΙΤΑΙ καλώντας τον λαό να τον ακολουθήσει. Και αν ο λαός πιστεύει ότι είναι real και όχι γιαλαντζι ηγέτης, τότε τον ακολουθεί.

  6. cronopiusa said

    το δικό μας το Όχι δεν αθροίζεται με τίποτα με το Όχι που προτείνετε εσείς στο λαό

    η ανάλυση του έρμου του Καβάφη από βουλευτή Αχαΐας, κάτοχο της απολύτου αληθείας

    γι αυτό και τον καλούμε να πει το μεγάλο Όχι

  7. Γς said

    Ναι. Να κάνει την πάπια.
    Αλλά γιατι;
    Μήπως το πάρουνε χαμπάρι;
    Σώπα καλέ.
    Δεν έχει γίνει σαφές;

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια -και δεν πειράζει που δεν αφορούν το ποίημα!

  9. Γς said

    7->4

  10. Alexis said

    #5: Δεν έχετε δίκιο. Θα κρυβόταν πίσω από το λαό εάν δεν είχε δική του πρόταση.
    Η πρότασή του για υπερψήφιση του ΟΧΙ είναι σαφέστατη.

  11. Gpoint said

    Καλημέρα

    Ευτυχώς που παρουσίασες και την μετάφραση του Σεφέρη γιατί από τον Καζατζάκη χάθηκαν πολλά από αυτά που περιγράφουν τις εικόνες του ποιητή.

    Οσον αφορά την εξήγηση του Καβάφη συμβαίνει μερικές φορές στους ποιητές να ανακαλύψουν πράγματα στο ποίημά τους που βγήκαν από μόνα τους κατά την συγγραφή τους (και πιθανόν να έχουν επισημανθεί από τους κριτικούς) τα οποία φυσικά μετά οικειοποιούνται
    Και εννοείται πως η κριτική του Σεφέρη με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, το να μη βγάζουν αισθήματα τα ποιήματα- κατά την γνώμη μου- οφείλεται στην φυσική δειλία του ποιητή αλλά τέτοια ποιήματα αρέσουν σε πολύ κόσμο, όντως οι περισσότεροι κρύβουν και φοβούνται τα αισθήματά τους

  12. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    8. Παρντόν μεσιέ, αλλά το 2. είναι του γεωμέτρου Δάντη Αλιγκιέρη (από τους Αλιγκιέρηδες της Κεφαλλονιάς) οπότε είναι σχετικό,παρακαλώ!

  13. JEK said

    Εγώ ένα μικρό «όχι» θα καταθέσω. Αμήχανο λίγο με πολλές αμφιβολίες. Ελπίζω η βδομάδα που έρχεται να βοηθήσει κάπως να ξεδιαλύνω πράματα.
    Παράλληλα προσπαθώ να μπω και στο μυαλό του ΚΚΕ.
    Κάθε βοήθεια από εσάς ευπρόσδεκτη.

  14. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Καλημέρα κι από δω που δεν είπα
    8.>>δεν πειράζει που δεν αφορούν το ποίημα!
    Ε μα ο Χρυσόγονος δεν ήταν στο θέμα που είναι κοινό: το μεγάλο Ναι και το μεγάλο Όχι. 🙂

    «Τα Ομηρικά έπη διδάσκουν πότε λες ναι και πότε όχι»
    «Η Ελλάδα, που δεν συνεργάστηκε με ένα από τα πιο επικίνδυνα καθεστώτα λέγοντας «Οχι», δεν χρειάζεται εξιλέωση, όπως ζητεί ο Σόιμπλε»

  15. sarant said

    Ευχαριστω για τα νεότερα!

    13 Κάπως έτσι κι εγώ.

    10 Η πρόταση είναι σαφώς υπέρ του Όχι. Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι σε ενδεχόμενο Ναι μπαίνει ένα ζήτημα για την τωρινή κυβέρνηση

  16. Ένα σχόλιο που αφορά το ποίημα, με την άδειά σου. Λες «Ο τίτλος, σε παλιά ιταλικά». Είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός σου. Είναι τα σύγχρονα ιταλικά των βιβλίων. Καλημέρες. Γιάννης

  17. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Γκάλοπ θα γίνουν (και θα δημοσιευτούν;); Ή Κυριακή κοντή γιορτή;

  18. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    >>δεν είχα σκοπό να κάνω υπαινιγμούς ή να προπαγανδίσω τη μιαν ή την άλλη επιλογή,
    ούτ εγώ 🙂
    Όχι λέμε στους ψόφιους και στους κρυόκωλους
    Λουκιανός Κηλαηδόνης – Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών
    Άλμπουμ: Τραγούδια για κακά παιδιά
    http://www.youtube.com/watch?v=ALSjjsAQ1l4

  19. cronopiusa said

    13, 15

    το λάθος ερώτημα

    ποιος θέτει το ερώτημα, η βουλή, η νόμιμη κυβέρνηση ή το κόμμα του 5%;

  20. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    >>σε ενδεχόμενο Ναι μπαίνει ένα ζήτημα για την τωρινή κυβέρνηση
    αν πάω μπρος βρίσκω γκρεμό
    κι αν κάμω πίσω,ρέμα
    κι ανε σταθώ τρέχει η πληγή
    και με πλαντά το αίμα

  21. sarant said

    16 Tο σκέφτηκα πριν το γράψω, αλλά μπορεί νάχεις δίκιο -ο απλός αόριστος (fece) ήταν τότε ο επικρατέστερος τύπος, σήμερα έχει χαθεί στην καθημερινή γλώσσα αλλά υπάρχει στα βιβλία.

  22. 13 και 15 για 13: μέχρι και τις τελευταίες εκλογές ήμουν με αντίστοιχο τρόπο (αμήχανα και με αμφιβολίες) στην «απέναντι» πλευρά. Τώρα έχω μετακινηθεί (κατά τον ίδιο τρόπο) στη «δική» σας.
    Προς το παρόν.
    Θα δούμε.
    Ρε γαμώτο.
    Καλή Κυριακή.

  23. Gpoint said

    το ανάρτησαν στον τοίχο μου :

    .φεύγοντας μη ξεχάσουμε τουλάχιστον να πάρουμε πίσω το όνομα ..ΕΥΡΩΠΗ…το δικό μας δάνειο …

  24. cronopiusa said

    14 ΕΦΗ-ΕΦΗ

    Οι δυο στρατοί λίγο πριν τη μονομαχία Μενελάου-Πάρη

  25. Gpoint said

    # 13, 15 κ.λ.π.

    Επαναλαμβάνω το χθεσινό (21) σχόλιο μου

    Δεν νομίζω πως θα ξεκαθαρισθεί τι ακριβώς σημαίνει το όχι γιατί τότε το ποσοστό του θα συρρικνωθεί εκπληκτικά. Το ζητούμενο (νομίζω πως) είναι να επικρατήσει το Ναι με την πιο μικρή δυνατή διαφορά ώστε να μη φανεί πως μειώθηκε το ποσοστό του ΣυΡιζΑ

    Ηδη από χθες το απόγευμα ο Βαρουφάκης κατέστησε σαφές πως με το Ναι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κυβερνά έχοντας αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών κατά την λαϊκή εντολή .
    Σάματις υπάρχει κι άλλος να κυβερνήσει τώρα, κορόίδο είναι…αργότερα

  26. cronopiusa said

    «Χωρίς καμία διάθεση υπερβολής ή υπεραισιοδοξίας, πιστεύουμε πως το «όχι» συμπυκνώνει –απολύτως συγκεκριμένα και «υλικά»– την αντίθεση στο νεοφιλελεύθερο ολοκληρωτισμό, έχοντας σαφές ταξικό πρόσημο, καθώς εκφράζει την αντίσταση απέναντι στην αντικοινωνική λαίλαπα της ΕΕ και του ΔΝΤ. Το ότι θα ψηφίσουν «όχι» και δεξιοί ή ακροδεξιοί ουδόλως αναιρεί τα προηγούμενα (το ίδιο είχε συμβεί και στο προ δεκαετίας γαλλικό δημοψήφισμα ενάντια στο Ευρωσύνταγμα). Αντίθετα, μάλιστα, εκφράζει την «αριστερή ηγεμονία», που το προηγούμενο διάστημα συρρικνωνόταν με κινήσεις τύπου εκλογής Παυλόπουλου κ.λπ.» σημειώνει η ανακοίνωση του Δικτύου.

  27. giorgos said

    http://katotokerdos.blogspot.gr/2009/04/1940-2003-1.html

  28. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα! Θα λείψω για λίγο!

  29. Gpoint said

    Οσον αφορά τους θεσμούς και τους εταίρους να μην ξεχνάμε πως ο Τσίπρας κατηγορούσε τον Σαμαρά πως τα δεχόταν όλα αδιαμαρτύρητα και πως ο ίδιος θα διαπραγματευόταν (υπήρξαν και τα αστειάκια με την πεντοζάλη κ.λ.π.)
    Λογικό είναι τώρα οι εταίροι να του βγάλουν το λάδι και την ψυχή για να κάνουν (αν) την παραμικρή υποχώρηση, είναι (και) θέμα πρεστίζ

  30. cronopiusa said

    Για να εξηγούμαστε: Είμαι αριστερός, ό, τι κι αν σημαίνει αυτό σήμερα, γι αυτό ψηφίζω ναι στην Ευρώπη και όχι στην εγκληματική δημιουργία ενός νέου διχασμού.

  31. Γς said

    Κι έχεις το BBC τώρα που λεει ότι μάλλον δεν θα ανοίξουν οι τρλαπεζες τη Δευτέρα (αύριο)

    Δεν θέλω να το πιστέψω.

    [Και ποιος το γαμει το δημοψήφισμα]

  32. Φωτοτυπάκιας said

    Με προβληματίζει το αν θα προλάβει η Κυβέρνηση να ρυθμίσει όλα τα τεχνικά ζητήματα και να διεξαγάγει με επιτυχία το δημοψήφισμα μέσα σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα, κάτι που το εύχομαι.

  33. Γς said

    31, 32:
    >Και ποιος το γαμει το δημοψήφισμα

  34. spiral architect said

    @30: Πού αρθρογραφεί πια αυτή η ψυχή;
    (κάποτε τον είχα προλάβει στην Ελευθεροτυπία …)

  35. cronopiusa said

    Poscia ch’io v’ebbi alcun riconosciuto,
    vidi e conobbi l’ombra di colui
    che fece per viltade il gran rifiuto.

  36. cronopiusa said

    34
    στην ετερόδοξη και ενίοτε αλλόθρησκη Ιστοσελίδα του

  37. Γς said

    Κι εσείς που τυραννάτε τους ινδιάνους.

    Κουμουτσάκος: Δεν προλαβαίνουμε να ετοιμάσουμε το δημοψήφισμα.
    Πετράκος: Και επί του προγόνου σας Ισικ) ψήφισαν τα δέντρα.

    Στον ΣΚΑΪ τώρα

  38. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Μαν βιρφτ ντεν άλτεν Ζoϋφερ αους ντεμ μπλογκ χεράους, μπίτε!

  39. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    34. Στο Ποντίκι

  40. cronopiusa said

    Απού ‘χε τσ πολλά έκλαιγε
    κι απού ‘χε και τα λίγα
    κι απού δεν είχε τίποτα
    έκατσε και τραγούδιε

    Ζακυνθινή Αρέκια

  41. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    24. Ναι,ναι! 🙂 Πάντα η Ελένη τραβάει γι΄αλλού…
    την ιστορία τη διαγουμίζουν οι θεοί (οι συγγραφείς) κι όποιος κατάλαβε,κατάλαβε.
    Αλίμονο μου αν μεσήλικας,μάνα και γυναίκα δεν μπορώ να ξεδιαλύνω σβέλτα πότε το Ναι ή τ΄ Όχι είναι το σωστό π.χ. αν κλειστές ή ανοιχτές είναι πιο χρήσιμες οι τράπεζες. 🙂

  42. spiral architect said

    @28: Με την ησυχία σου Νικοκύρη, στο ΑΤιΜο του ιστολογίου φυλάει σκοπιά ο ΓουΣού!

  43. spiral architect said

    Το μεγάλο Ναι, το μεγάλο Όχι και μια προκήρυξη.

  44. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Καλά νέα Γς
    το Ροητερς (ασταδιάλα-πώς το λέμε)
    λέει πως η ΕΚΤ θα συνεχίζει να μας δίνει λεφτά. Ακούς λεφτά!

  45. Ώρα καλή στην παρέα. Υπάρχει και αυτό το ποίημα. The Well Dressed Man With A Beard Μήπως γνωρίζει κάποιος αν υπάρχει μεταφρασμένο στα Ελληνικά;
    Μετά το τελευταίο όχι έρχεται το ναι
    και από αυτό το ναι κρέμεται το μέλλον του κόσμου…
    Απόσπασμα από το ποίημα ο καλοντυμένος κύριος με το μούσι του Ουάλας Στεβενς
    The Well Dressed Man With A Beard
    After the final no there comes a yes
    And on that yes the future world depends.
    No was the night. Yes is this present sun.
    If the rejected things, the things denied,
    Slid over the western cataract, yet one,
    One only, one thing that was firm, even
    No greater than a cricket’s horn, no more
    Than a thought to be rehearsed all day, a speech
    Of the self that must sustain itself on speech,
    One thing remaining, infallible, would be
    Enough. Ah! douce campagna of that thing!
    Ah! douce campagna, honey in the heart,
    Green in the body, out of a petty phrase,
    Out of a thing believed, a thing affirmed:
    The form on the pillow humming while one sleeps,
    The aureole above the humming house…
    It can never be satisfied, the mind, never.
    –Wallace Stevens, The Well Dressed Man With a Beard first published in: Parts of a World (1942), in Collected Poetry and Prose of Wallace Stevens (Library of America ed.), p. 224.

  46. Γς said

    42:

    Ο Γς θέλει να απαντήσει στο #38. Αλλά σε ποια γλώσσα;
    Στα βλάχικα της στρούγκας;

  47. Γιάννης Ιατρού said

    38: μαν βερφε … 🙂

  48. Μάλλον κομίζω γλαύκα, αλλά εν πάση περιπτώσει:

    Από ποιητική σκοπιά, δημοφιλές στον αγγλόφωνο κόσμο είναι το ποίημα του Ρόμπερτ Φρόστ The Road Not Taken σχετικά με την αμφιβολία που παραμένει όταν κάποιος (ιδίως σκαπανέας ή πρωτοπόρος) πάρει μια δύσκολη απόφαση (ή και παλινδρομεί) σε δίλημμα που φαίνεται κρίσιμο για την μετέπειτα εξέλιξή του.

    Το ποίημα φαίνεται να άγγιξε (και να αγγίζει σήμερα) κάποια ευαίσθητη χορδή, μιας και ο ίδιος ο ποιητής, αλλά και άλλοι, έχουν αναφέρει πως ο αρχικός στόχος και η έμπνευση δεν είχαν τόσο βαθύ στοχασμό.

    The Road Not Taken
    BY ROBERT FROST

    Two roads diverged in a yellow wood,
    And sorry I could not travel both
    And be one traveler, long I stood
    And looked down one as far as I could
    To where it bent in the undergrowth;

    Then took the other, as just as fair,
    And having perhaps the better claim,
    Because it was grassy and wanted wear;
    Though as for that the passing there
    Had worn them really about the same,

    And both that morning equally lay
    In leaves no step had trodden black.
    Oh, I kept the first for another day!
    Yet knowing how way leads on to way,
    I doubted if I should ever come back.

    I shall be telling this with a sigh
    Somewhere ages and ages hence:
    Two roads diverged in a wood, and I—
    I took the one less traveled by,
    And that has made all the difference.

  49. Γς said

    44:
    Τέτοια μαντάτα τα λένε με ρέγουλα.
    Μην πάθουμε και τίποτα…

  50. spiral architect said

    Άλλο πράμα τα λεφτά και άλλο πράμα οι πόροι. 😉

  51. Στην ερμηνεία Ναι-Όχι, ενδιαφέρον έχει ο προσδιορισμός ενός αντικειμένου μέσω του τι δεν είναι:

    Υπάρχουν μη γραμμικά συστήματα, μη νευτωνικά υγρά, μη γραμμικός προγραμματισμός, και πολλά άλλα που αυτές οι ονομασίες τους άλλοτε δίνουν αρκετές πληροφορίες για το τι είναι, άλλοτε όχι, και καμμιά φορά παραπλανούν*.

    Θυμάμαι πως μόλις είχα πάρει το διδακτορικό μου, καλός συνάδελφος (μεγαλύτερός μου) παραπονιόταν χαριτολογώντας πως «calling a system non-linear is like saying this animal is a non-elephant; but what animal is it, anyway?»

    ——————-
    * Πχ, η κατηγορία non-linear programming περιλαμβάνει από πανεύκολα (convex) μέχρι πανδύσκολα (non-convex) προβλήματα.

  52. spiral architect said

    @48: Καλό! 🙂

  53. Avonidas said

    Λοιπόν, ο Νικοκύρης με πρόλαβε, γιατί από χτες είχα στο μυαλό μου να αναφερθώ σε αυτούς τους στίχους του Δάντη. Η εικόνα των «ουδέτερων» που βολοδέρνουν στον προθάλαμο της Κόλασης με είχε εντυπωσιάσει πολύ όταν διάβασα τη Θεία Κωμωδία σε μετάφραση του Καζαντζάκη.

    Όσο κι αν διαφωνώ με τη θρησκευτική κοσμοθεώρηση του Δάντη, η ιδέα ότι η ουδετερότητα, σε κρίσιμους καιρούς, είναι κάποιου είδους αμάρτημα με βρίσκει μάλλον σύμφωνο.

    Και θα ήθελα να θυμίσω στους υποστηρικτές της άμεσης δημοκρατίας ότι την ίδια άποψη είχαν κι οι πολίτες της μόνης άμεσης δημοκρατίας που πέρασε από αυτόν τον βασανισμένο τόπο. Για τις καλές, τις κακές και τις δύσκολες επιλογές, κανείς δεν μπορούσε ατιμωρητί να βγάλει την ουρίτσα του απέξω. Κανείς δεν είχε τη δυνατότητα να την κάνει γυριστή και μ’ αυτό τον μαγικό τρόπο να απαλλάξει τον εαυτό του από τις ευθύνες του.

    Όποιος πάει για μπάνιο την άλλη Κυριακή, αυτός είναι το δεκανίκι του συστήματος.

  54. Γς said

    Βαρουφάκης στο BBC μιλάει για «μαύρη ώρα» της Ευρώπης και ότι αύριο θα μείνουν κλειστές οι τράπεζες

    [και ποιος το γαμεί το δημοψήφισμα με τέτοιο κακό που μας βρήκε]

    😦

  55. ΚΑΒ said

    Τι αρνήθηκε ο Κ.;Τι αισθάνθηκε και κατάλαβε πως έπρεπε ν’ αρνηθεί, για να πει εκείνο το «΄οχι»- που όταν το πει κανείς τον καταβάλλει εις όλην την ζωήν του «;
    Πώς τον καταβάλλει;
    Με τις αμφιβολίες,τη μοναξιά- ένας άνθρωποςεσωστρεφής,κυνηγημένος από τον ίδιον του τον εαυτό που τον αισθάνεται τελείως διαφορετικόν κι έξαφνα πολύ υπερήφανον.
    Με το αίσθημα της αμαρτίας του κέντρον και κέντρισμα, γράφει τα ποιήματά του,αποστάγματα εμπειριών του αγώνα που κάνει σαν άνθρωπος,σαν ποιητής-γεννημένος,ή σιγά σιγά διαμορφούμενος,αυτός, ο ποιητής του γήρατος;-Ή μιας αθανασίας ενός κόσμου που τον οικοδομεί,ασκητικά ακόμα και με συντρίμμια;
    «Ο αρνηθείς δεν μετανιώνει». Τι αρνήθηκε ο Κ.; Πράγματι, αρνήθηκε οποιαδήποτελογοτεχνική δόξα;Η Δημιουργία του στην αρχή και για χρόνια,υπήρξε κάτω του μετρίου.
    Δεν ήταν σε θέση να γράψει καλύτερα κατά τον αναγνωρισμένο,παραδοσιακό τρόπο ή επειδή ήταν προορισμένος να δημιουργήσει το καβαφικό ιδίωμα,ήταν ανίκανος να γράψει ποιήματα καλλιεπή και σημαντικά;
    Ο Πάπας Τσελεστίνος αρνήθηκε τα εγκόσμια και κατέφυγε στον ασκητικσμμό. Μπορούμε να πούμε ότι ο Κ. διαλέγοντας να γράψει τα λιτά και λιγοστά ποιήματά του, αρνήθηκε τον ετοιμασμένο και επιβεβαιωμένο ποιητικό χώρο της εποχής του, σ’ αυτόν τον χώρον,ακριβώς,είπε το μεγάλο «Οχι»;

    «και θα με καταλαμβάνουν το πληρέστερον, απ’ όσα αρνήθηκα»
    Αυτά τα λόγια αποδείχνουν ότι ο ποιητής ήξερε τι του ήταν δ ο σ μ έ ν ο, ορισμένο ν΄αρνηθεί. Ο Κ. ήξερε να ζει το ασκητικό στο χώρο τον ποιητικό.

    Ζωή Καρέλλη

  56. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    «Mε λένε σταύρο θοδωράκι κι αφού δεν έφαγα ξύλο ψες, δεν θα φάω ποτέ!»
    Συγκλονιστική ομολογία από τη σύναξη των ανόνυμους ιντιότικς.

  57. cronopiusa said

    Συνέντευξη της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» (28.6.2015) σχετικά με το δημοψήφισμα, τη χρηματοδότηση του ELA και το καθοριστικό ρόλο του λαϊκού παράγοντα στις διαπραγματεύσεις.

  58. Ενημέρωση από το αυτοσχέδιο και ψιλοπρόχειρο ψηφογκάλοπ του sdna.gr

    Βεβαίως, επειδή απευθύνεται σε άτομα με ίντερνετ οι γριές και οι γέροι υποεκπροσωπούνται.

  59. στη ντουλάπα αυτοί, κλειδωμένοι…

  60. Γς said

    Θα ανακαλέσει αμέσως την εξαγγελία δημοψηφίσμαατος;

    Θα σπεύσει να υπογράψει την οποιαδήποτε γμν συμφωνία;

    Θα γίνει άμεσα μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας;

    Και με ποιους γμτ;

  61. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Ράους!!

  62. Γς said

    59:
    Ρε Σκύλε ποιος το γαμεί το δημοψήφισμα τωρα πιά;

  63. Γς said

    62:
    Δεν είναι ώρες για αστεία…

  64. Έχει φανεί από την πρώτη μέρα πόσο κακή υπουργική επιλογή είναι κάποιος που το παρελθόν του στο πανεπιστήμιο είναι αποκλειστικά η λέξη Πανσπουδαστική / ΚΝΕ.

  65. Στάζυμπε, μιλάς με γρίφοι

    Σε ποιόν αναφέρεσαι στο 60 και σε ποιόν στο 65;

  66. Γς said

    Τί μέλλει γενέσθαι; Τώρα!
    Αυτό το απόγευμα.
    Μπας και σώσουμε κάτι,…
    😦

  67. Στο 60, στη μάνα μου, τον μπαμπά μου, και την πλειοψηφία παππούδων και γριών -όχι όμως στην πεθερά μου.

    Στο 65 στην Υπουργό Οικονομικών.

  68. 68

    Α!

  69. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    66.Βρε λαγωνίκα! τσου γέροι και τη νάντια.

  70. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Το 70 μου ήταν χωρίς ριφρές .Σε πιάνω Στάζυ αλλά δε συμφωνώ.Ποιόνα να βανε; Το Βούτση σ όλα ; 🙂

  71. Νέο Kid L'errance d'Arabie said


    Xα,χα,χα,χααα!!

  72. 70

    έχω μπεδρευτεί, μάνα μου!

    Τα μισά ΜΜΑ λένε πως ο Βαρούφας είναι υπέρ του κάπιταλ κοντρόλζ και τα άλλα μισά λένε πως είπε ότι κάπιταλ κοντρόλζ και νομιζματική ένωση είναι οξύμωρο και αντίφαση και άλλαντάλα.

    Τι να κάνω, το έρμο το ζώ;

  73. #71: Η αδερφή της με τη γιόγκα, τα μεταφυσικά κι άλλες μεταξωτές κορδέλες πιο σχετική θα ήταν στα οικονομικά.

  74. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Μετά την τηλεδιάσκεψη ,όπου νάναι θα πουν πως μέχρι τη Τρίτη δίνουν ευρώ. Μετά , άνευροι 🙂
    Α και συναντιούνται περί λύχνων αφάς οι Τραπεζοκόμοι Λούκα, Στουρνάρης μετά του Βαρουφάκη

  75. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    «Mετά, άνευροι» : http://www.fleur-de-coin.com/images/facts/fake-greek-euro-coin.jpg

  76. 75

    και πρέπει να πλερώσω και 1560 € στην Εφορία. Μπουαχαχαχχχχχχχαααααααααααααα…! 😀

  77. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  78. Ρε Κίντο,

    σαπέρα στην Τύλο σε τι νόμιζμα σε πληρώνουν; Ντολάρες ή ντίρχαμ;

  79. Ιάκωβος said

    Υπάρχει πάντως και η πιθανότητα το πράμα να εξελιχθεί έτσι:

    Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας βάτραχος που τον έλεγαν Βαρουφάκη μπροστά σ’ ένα ποταμι που το έλεγαν Οικονομία και ετοιμαζόταν να περάσει απέναντι.
    Έρχεται ένας σκορπιός, που τον λέγανε Σόιμπλε, και του λέει -Σε παρακαλώ , άσε με να ανέβω στην πλάτη σου για να περάσω κι εγώ απέναντι. -Α, όχι, δε γίνεται αυτό, του λέει εκείνος. Θα με τσιμπήσεις και θα πεθάνω. -Μα τι λες, του απαντάει. Αν σε τσιμπήσω, θα πνιγώ κι εγώ. Άρα είσαι ασφαλής.
    Το σκέφτεται από δω, το ζυγιάζει από κει ο βάτραχος,λέει μέσα του Σωστά, δεν μπορεί να αυτοκτονήσει ο σκορπιός. Σίγουρος ότι δεν κινδυνεύει, τον παίρνει στη πλάτη του και αρχίζει να κολυμπάει.
    Τα υπόλοιπα γνωστά. Οταν φτάνουν στη μέση του ποταμού, ο σκορπιός τον τσιμπάει και καθώς βουλιάζουν μαζί, του λέει – Συγνώμη, αλλά είναι μέσα στη φύση μου.

  80. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    79. http://1.bp.blogspot.com/-SK-BB7Erf2I/T4RmcIIeiCI/AAAAAAAAHy8/UFxKkpQKgB4/s1600/WillWorkForFood.jpg

  81. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    71. Θαρρώ δεν είναι ζήτημα γνώσης οικονομικών. Εδώ κοτζάμ Δουνουτούδες είπαν ξείπαν ότι έκαναν λάθος. Πολιτικό είναι το θέμα αλλά πού ναναι η μυστική δικλείδα ,ποιο κόλπο, είναι που μας πάει από την άλλη όχθη, των προς «σώσιμο» ομάδων στην ευρωσκακιέρα και παραπέρα.

  82. Γιάννης Ιατρού said

    73:

  83. Γιάννη Ιατρού, στο 83

    Ναι, τώρα το είδα κι εγώ, αλλά το BBC πριν καμιάν ώρα έλεγε το αντίθετο. Τι διάλο; Τόοοοοση προπαγάντα;

  84. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    A, εντάξει! είχα κάποιες αμφιβολίες ώς τα τωρά, αλλά αφού το λέει κι αυτός…
    http://www.nooz.gr/greece/kaminis-tragiko-la8os-to-dimopsifisma28615

  85. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    77. 🙂 Να βάλω ένα τραγουδάκι
    Ένα Όχι

  86. Γιάννης Ιατρού said

    84: Ξέρω ‘γω, πολύ τρολλάρισμα πέφτει…. Ίσως για να δούνε κι αντιδράσεις κλπ. Κοντή γιορτή….

  87. 87

    Σε κάθε πόλεμο, η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα είναι απαραίτητες.

    85

    Ε, άμα τόπε κι ο Καμίνης!

  88. Γιάννης Ιατρού said

    84:, 87:

    …Αἲξ οὔπω τέτοκεν, ἔριφος δ’ ἐπὶ δώματι παίζει. (Ζηνοβ. 42) 🙂

  89. Γιάννης Ιατρού said

  90. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Σκεφτείτε ότι επιστρέφει ,ενώ είχε διακόψει για καλοκαίρι, ποιος; ο Τράγκας! να πιάσει πρωινό βοθρομικρόφωνο.

  91. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Εγώ τώρα ποιον να πιστέψω ρε Ντογκ; Τον Καμίνη ή τον Στρογγύλη;
    http://www.huffingtonpost.gr/2015/06/28/krugman-tsipras-dhmopshfisma_n_7680654.html?1435483824&utm_source=Contra&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget

  92. Γιάννης Ιατρού said

    ΣτΒΚ
    88: a
    …είναι απαραίτητες όχι (κατ’ εμέ), αλλά ίσως «αναπόφευκτες» 🙂

  93. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Μα τη Μπαναϊα θα κυκλοφορώ μέχρι την Κυριακή με μπλουζί «Κομαντάντε Τσίπρας»
    Γκρέξιτ και ξερός ρε κωθόνια που θα μας παλαβώσετε ως και το Γς που σας πιστεύει ώρες ώρες!
    Αέρα στα κεφάλια μας μωρέ. Μη μας παίρνουν τα μυαλά!

  94. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Εντάξει παιδιά! έδεσε το σύνθετο και έχω σιγουρέψει πλέον.Γς,Καμίνης, ΚΑΙ Ρουβάς…τυχαίο; Δεν νομίζω!
    http://www.huffingtonpost.gr/2015/06/27/politiki-roubas-dimopsifisma_n_7677930.html

  95. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    94. Aστα λα Βικτόρια σιέμπ ρε! 🙂

  96. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  97. Κι ύστερα κάπχοιοι αμφιζβητούν τη γενναιοδωρία των Ρώσσων. ❤

    http://news.in.gr/features/article/?aid=1500007899

    Άλλοι στον άσσο κι άλλοι με Πικάσο… 😎

  98. sarant said

    Eπανήλθα, ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    30: Είναι ιδιότυπος, αλλά είναι αριστερός

    42: 🙂

    43 Καλοί είναι αυτοί

    48 Ναι, το έχω δει τόσες και τόσες φορές να το παραθέτουν

    53 Και ο Σόλωνας: τῶν δ’ ἄλλων αὐτοῦ νόμων ἴδιος μὲν μάλιστα καὶ παράδοξος ὁ κελεύων ἄτιμον εἶναι τὸν ἐν στάσει μηδετέρας μερίδος γενόμενον.

    90 Αρα δεν επιβεβαιώθηκαν οι φήμες ότι θα τερμάτιζαν σήμερα τη στήριξη.

  99. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    97. 🙂 🙂
    ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΑΤΜ!!!!!!

  100. Γιάννης Ιατρού said

    83: 84:
    Μάλλον «κάποιοι» μπερδέψανε (?) τους ‘Γιάννηδες’
    https://pbs.twimg.com/media/CIlpSfeWIAAdbC3.jpg:large

  101. Γς said

    94, 95:
    Ευτυχώς ήταν ανακριβείς οι δηλώσεις του Βαρουφάκη στο BBC.
    Τούτο σε συνδυασμό με την συνέχιση της παροχής ρευστού από την ΕΚΤ μέσω του ELA κάνει την κατάσταση ελαφρώς καλύτερη.

    Κι απάνω που είχα αρχίσει να ανεβοκατεβάζω κυβερνήσεις και να κάνω υποδείξεις!

    Τα παρατάω. Να με ειδοποιήσετε μόνο σε περίπτωση [Τουρκικής] απόβασης στην Ανατολική Αττική

  102. smerdaleos said

    @14: Τα Ομηρικά έπη διδάσκουν πότε λες ναι και πότε όχι
    —-
    Και τον έχω και σε εκτίμηση τον Nagy.

    Ναι στην Εθνοκάθαρση!

    [6.45-63]

    Ἄδρηστος δ᾽ ἄρ᾽ ἔπειτα λαβὼν ἐλίσσετο γούνων·
    ζώγρει Ἀτρέος υἱέ, σὺ δ᾽ ἄξια δέξαι ἄποινα·
    πολλὰ δ᾽ ἐν ἀφνειοῦ πατρὸς κειμήλια κεῖται
    χαλκός τε χρυσός τε πολύκμητός τε σίδηρος,
    τῶν κέν τοι χαρίσαιτο πατὴρ ἀπερείσι᾽ ἄποινα

    εἴ κεν ἐμὲ ζωὸν πεπύθοιτ᾽ ἐπὶ νηυσὶν Ἀχαιῶν.
    Ὣς φάτο, τῷ δ᾽ ἄρα θυμὸν ἐνὶ στήθεσσιν ἔπειθε·
    καὶ δή μιν τάχ᾽ ἔμελλε θοὰς ἐπὶ νῆας Ἀχαιῶν
    δώσειν ᾧ θεράποντι καταξέμεν· ἀλλ᾽ Ἀγαμέμνων
    ἀντίος ἦλθε θέων, καὶ ὁμοκλήσας ἔπος ηὔδα

    ὦ πέπον ὦ Μενέλαε, τί ἢ δὲ σὺ κήδεαι οὕτως
    ἀνδρῶν; ἦ σοὶ ἄριστα πεποίηται κατὰ οἶκον
    πρὸς Τρώων; τῶν μή τις ὑπεκφύγοι αἰπὺν ὄλεθρον
    χεῖράς θ᾽ ἡμετέρας, μηδ᾽ ὅν τινα γαστέρι μήτηρ
    κοῦρον ἐόντα φέροι, μηδ᾽ ὃς φύγοι, ἀλλ᾽ ἅμα πάντες

    Ἰλίου ἐξαπολοίατ᾽ ἀκήδεστοι καὶ ἄφαντοι.
    Ὣς εἰπὼν ἔτρεψεν ἀδελφειοῦ φρένας ἥρως
    αἴσιμα παρειπών·
    ὃ δ᾽ ἀπὸ ἕθεν ὤσατο χειρὶ
    ἥρω᾽ Ἄδρηστον·

    ——

    Κι ο Άδραστος του ‘πιασε τα γόνατα και τον παρακαλιόταν:
    « Υγιέ του Ατρέα, ζωντάρι πιάσε με, και ξαγορά παράξια
    δέξου απ᾿ τον κύρη μου᾿ στο σπίτι του μύρια αγαθά βρίσκονται,
    χρυσάφι και χαλκός και σίδερο με κόπο δουλεμένο.
    Αρίφνητα από τούτα θα ‘δινε για ξαγορά μου ο κύρης,

    πως είμαι ζωντανός αν μάθαινε στ᾿ Αργίτικα καράβια.»
    Είπε, και την καρδιά μαλάκωσε στου γιου του Ατρέα τα στήθη,
    κι ότι λογάριαζε του ακράνη του να πει να τόνε πάρει
    και να τον πάει στ᾿ Αργίτικα άρμενα, πετάχτη ξάφνου ομπρός του
    γοργοτρεχάτος ο Αγαμέμνονας και λέει μαλώνοντας τον:
    « Καημένε εσύ Μενέλαε, γνοιάζεσαι τόσο για τούτους τώρα;
    Καλά μαθές σου το συγύρισαν οι Τρώες το σπιτικό σου!
    Όχι, κανείς τους απ᾿ τα χέρια μας κι από το μαύρο Χάρο
    να μη γλιτώσει, ουδ᾿ όποιο αγέννητο στης μάνας του τα σπλάχνα
    κρυμμένο ακόμα αγόρι βρίσκεται, κι αυτό να μη γλιτώσει,

    μον᾿ όλοι σύψυχοι άχναροι, άκλαφτοι μεσ᾿ απ᾿ την Τροία να σβήσουν!»
    Είπε ο αντρειωμένος και μετάστρεψε τη γνώμη του αδερφού του,
    σωστά μιλώντας

    (μετάφραση Κακριδή-Καζαντζάκη)

    Σημειώνω ότι οι Ραψωδοί θεωρούν ως «αἴσιμο» την εθνοκαθαρτική παρότρυνση σφαγής των γυναικών και των παιδιών που φέρουν στις κοιλιές τους.

    350 χρόνια μετά την συγγραφή της Ιλιάδος, ο Θουκυδίδης περιγράφει την σφαγή γυναικοπαίδων που διέπραξαν στην Μυκαλησσό της Βοιωτίας οι Θράκες μισθοφόροι λέγοντας:

    [7.29.4] ἐσπεσόντες δὲ οἱ Θρᾷκες ἐς τὴν Μυκαλησσὸν τάς τε οἰκίας καὶ τὰ ἱερὰ ἐπόρθουν καὶ τοὺς ἀνθρώπους ἐφόνευον φειδόμενοι οὔτε πρεσβυτέρας οὔτε νεωτέρας ἡλικίας, ἀλλὰ πάντας ἑξῆς, ὅτῳ ἐντύχοιεν, καὶ παῖδας καὶ γυναῖκας κτείνοντες, καὶ προσέτι καὶ ὑποζύγια καὶ ὅσα ἄλλα ἔμψυχα ἴδοιεν: τὸ γὰρ γένος τὸ τῶν Θρᾳκῶν ὁμοῖα τοῖς μάλιστα τοῦ βαρβαρικοῦ, ἐν ᾧ ἂν θαρσήσῃ, φονικώτατόν ἐστιν.

    Συμπέρασμα: Για τον Θουκυδίδη οι ομηρικοί Αχαιοί ήταν ακόμα βάρβαροι στα ήθη τους ή, όπως ο ίδιος λέει: Στα χρόνια του Ομήρου δεν υπήρχαν ούτε «Έλληνες» ούτε «βάρβαροι» γιατί οι παλαιότεροι Έλληνες ήταν ακόμα ομοιότροποι των βαρβάρων.

    [1.3] Δηλοῖ δέ μοι καὶ τόδε τῶν παλαιῶν ἀσθένειαν οὐχ ἥκιστα· πρὸ γὰρ τῶν Τρωικῶν οὐδὲν φαίνεται πρότερον κοινῇ ἐργασαμένη ἡ Ἑλλάς· δοκεῖ δέ μοι, οὐδὲ τοὔνομα τοῦτο ξύμπασά πω εἶχεν, ἀλλὰ τὰ μὲν πρὸ Ἕλληνος τοῦ Δευκαλίωνος καὶ πάνυ οὐδὲ εἶναι ἡ ἐπίκλησις αὕτη, κατὰ ἔθνη δὲ ἄλλα τε καὶ τὸ Πελασγικὸν ἐπὶ πλεῖστον ἀφ’ ἑαυτῶν τὴν ἐπωνυμίαν παρέχεσθαι, Ἕλληνος δὲ καὶ τῶν παίδων αὐτοῦ ἐν τῇ Φθιώτιδι ἰσχυσάντων, καὶ ἐπαγομένων αὐτοὺς ἐπ’ ὠφελίᾳ ἐς τὰς ἄλλας πόλεις, καθ’ ἑκάστους μὲν ἤδη τῇ ὁμιλίᾳ μᾶλλον καλεῖσθαι Ἕλληνας, οὐ μέντοι πολλοῦ γε χρόνου [ἐδύνατο] καὶ ἅπασιν ἐκνικῆσαι. τεκμηριοῖ δὲ μάλιστα Ὅμηρος· πολλῷ γὰρ ὕστερον ἔτι καὶ τῶν Τρωικῶν γενόμενος οὐδαμοῦ τοὺς ξύμπαντας ὠνόμασεν, οὐδ’ ἄλλους ἢ τοὺς μετ’ Ἀχιλλέως ἐκ τῆς Φθιώτιδος, οἵπερ καὶ πρῶτοι Ἕλληνες ἦσαν, Δαναοὺς δὲ ἐν τοῖς ἔπεσι καὶ Ἀργείους καὶ Ἀχαιοὺς ἀνακαλεῖ. οὐ μὴν οὐδὲ βαρβάρους εἴρηκε διὰ τὸ μηδὲ Ἕλληνάς πω, ὡς ἐμοὶ δοκεῖ, ἀντίπαλον ἐς ἓν ὄνομα ἀποκεκρίσθαι.

    [1.6] πολλὰ δ’ ἂν καὶ ἄλλα τις ἀποδείξειε τὸ παλαιὸν Ἑλληνικὸν ὁμοιότροπα τῷ νῦν βαρβαρικῷ διαιτώμενον.

  103. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Ρε μπΕLA που βρήκαμε,γμτ…! Να θέλεις να φύγεις από τη @$%*ευρώπη και να μη σ’αφήνουνε! 😦

  104. Γιώργος Τσιρίδης said

    Από την «Έρημη Χώρα» ΤΣ Έλλιοτ (μετάφραση Σεφέρη) στίχοι 60-65 ιδιαίτερα ο στίχος 63 (από τον Δάντη)

    Ανύπαρχτη Πολιτεία,
    Μέσα στην καστανή καταχνιά μιας χειμωνιάτικης αυγής,
    Χύνονταν στο Γιοφύρι της Λόντρας, ένα πλήθος, τόσοι πολλοί,
    Δεν τό ‘χα σκεφτεί πως ο θάνατος είχε ξεκάνει τόσους πολλούς,
    Μικροί και σπάνιοι στεναγμοί αναδινόντουσαν,
    Και κάρφωνε ο καθένας μπρος στα πόδια του τα μάτια.

  105. 53 Αβονίδα:
    https://books.google.gr/books?id=syZMAAAAYAAJ&pg=PA718&lpg=PA718&dq=%CF%8C%CF%84%CE%B9+%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B5+%CF%88%CF%85%CF%87%CF%81%CF%8C%CF%82+%CE%B5%CE%AF+%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B5+%CE%B6%CE%B5%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%82&source=bl&ots=Wf6OzeI3uO&sig=tljZNB8qqVvS6h8NoG-InKOGhZY&hl=el&sa=X&ei=M9yPVbfhBMXZU9OqgtAP&ved=0CFIQ6AEwCQ#v=onepage&q=%CF%8C%CF%84%CE%B9%20%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B5%20%CF%88%CF%85%CF%87%CF%81%CF%8C%CF%82%20%CE%B5%CE%AF%20%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B5%20%CE%B6%CE%B5%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%82&f=false

  106. cyrusmonk said

    @48 & 99:

    Σὲ δική μου (πρόχειρη) μετάφραση:

    Δυο δρόμοι απομακρύνονταν ξανοίγοντας μέσ΄ στο κιτρινισμένο δάσος
    Και, λυπημένος που δεν μπορούσα να πάρω και τους δυο,
    Μένοντας ένας εγώ ταξιδευτής, ώρα πολλή απόμεινα
    Αγναντεύοντας τον ένα όσο το βλέμμα μου έπιανε
    Ως πέρα, που χανόταν μεσ’ στη βλάστηση.

    Έπειτα πήρα τον άλλον, που ήταν το ίδιο όμορφος,
    Κι ίσως προβάλλοντας καλύτερες αξιώσεις,
    Έτσι που ήτανε χορταριασμένος, ποθώντας να πατηθεί·
    Μ’ όλο που, όσο είχε να κάνει με το διάβα τους
    Παρόμοια σημάδια είχαν αφήσει πάνω τους τα βήματα,

    Και το ίδιο, εκείνο το πρωινό, είχαν στρωθεί με φύλλα
    Που κανένα πόδι δεν τα είχε τσαλακώσει.
    Αχ, πώς κράτησα μέσα μου τον πρώτο, πώς τον άφησα για κάποιαν άλλη μέρα!
    Μ΄ όλο που, ξέροντας πώς, όποιον δρόμο και να πάρεις, πάντα θα βγαίνεις σ΄ άλλον, καινούργιο,
    Πολύ το αμφέβαλλα πως θα επέστρεφα ποτέ.

    Θα τό `χω να το λέω αναστενάζοντας
    Χρόνια και χρόνια από δω και πέρα:
    Δυο δρόμοι απόκλιναν μπροστά μου σ’ ένα δάσος· κι εγώ –
    Εγώ πήρα εκείνον που είχε ταξιδευτεί λιγότερο.
    Κι ήταν αυτό που έκανε όλη τη διαφορά.

  107. Σας προειδοποιώ ότι η αρίθμηση των σχολίων θα αλλάξει όταν ελεγχθεί η σπαμοπαγίδα. Εκεί γύρω στο #60 απαντούσα στον Αβονίδα με τη ρήση από την Αποκάλυψη (όφελον ψυχρός ης, ή ζεστός! Ούτως, ότι χλιαρός ει, και ούτε ψυχρός ούτε ζεστός, μέλλω σε εμέσαι εκ του στόματός μου)

  108. sarant said

    Μπα, το μεταχρονολόγησα το σχόλιό σου και είναι τώρα το αρ. 106. Το ίδιο ισχύει και για το σχ. 105, επίσης πιασμένο στην καραντίνα.

  109. Γλούπ;

    Ο λαός, καταλήγει [το ΚΚΕ], να μην επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, να ακυρώσει αυτό το δίλημμα και να ψηφίσει στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ.

    http://left.gr/news/kke-gia-dimopsifisma-o-laos-na-min-epilexei-anamesa-sti-skylla-kai-ti-haryvdi

    Η οποία πρόταση είναι;;;;

    ლ,ᔑ•ﺪ͟͠•ᔐ.ლ

  110. Wow! Το Έτνος μίλησε!

  111. cronopiusa said

    Ο δημοσιογράφος που αυτοπυρπολήθηκε

    οἵη περ φύλλων γενεὴ τοίη δὲ καὶ ἀνδρῶν.
    Φύλλα τὰ μέν τ᾽ ἄνεμος χαμάδις χέει, ἄλλα δέ θ᾽ ὕλη
    τηλεθόωσα φύει, ἔαρος δ᾽ ἐπιγίγνεται ὥρη·
    ὣς ἀνδρῶν γενεὴ ἣ μὲν φύει ἣ δ᾽ ἀπολήγει.

  112. Λ said

    Η κατάσταση θυμίζει σε σοβαρότητα και έκταση την εγκατάληψη Αθήνας πριν τη ναυμαχία της Σαλαμίνας ή τη Μόσχα μετά το Μποροτινό.

  113. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    99.
    >>30: Είναι ιδιότυπος, αλλά είναι αριστερός)
    Ο Μ.Σ.είχε ένα,απ΄τα καλύτερα κατ’ εμέ, άρθρο για το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο.
    Και τώρα που το θυμήθηκα, ε και να ζωγράφιζαν και τον άλλο, τον εξ αριστερών της Πύλης ρούκουνα, να μη μείνει …αδόξαστο τόσο χάλι.
    Ρίχνει καλυμμένες ριπές ο Λιάννης στο ρίαλ ράδιο τώρα για το δημοψήφισμα.
    Πώς παρελαύνουν θε μου οι φιγούρες,με λίγο φως και με πολλή θαμπάδα.
    Καλά, λέει και κάτι απίθανα.Στο τραγούδι του Τσιτσάνη Αργοσβήνεις Μόνη: » τέσσερις εισαγωγές- σαν τον τύμβο της Αμφίπολης…»
    όι όι

  114. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Σε λίγο νέα από την Κομισιό: Τί πρότειναν οι θεσμοί. Καλούν την κυβέρνηση να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, 35 δις στη διάθεσή της(μας) λέει.

  115. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Ο Γιούνκερ τουιτάρει στα ελληνικά τις προτάσεις της Κομισιόν
    http://www.enikos.gr/politics/326142,O-Gioynker-tweetarei-sta-ellhnika-tis-protaseis-ths-Komision.html

  116. sarant said

    110: Τόση σαφήνεια, αντιπρόεδρος Εδεσσαϊκού.

  117. cronopiusa said

  118. Και, για να μην είμαστε καργιολαίοι, ιδού πλέρια κι ολάκερη η ανακοίνωση του κομμουνιστικού κόμματος Ελλάδας

    http://www.902.gr/eidisi/politiki/70482/diakiryxi-tis-ke-toy-kke-gia-ti-diorganosi-toy-dimopsifismatos

  119. Alexis said

    #85, 88: Κοροϊδεύετε τη Δημαρχάρα ορέ; 😡

    #95: Έχω νεότερα, αλλά δε βάζω λίκνο προς το παρόν μέχρι να το διασταυρώσω:
    Ο Ρουβάς αναλαμβάνει πρωτοβουλία και επισκέπτεται οσονούπω τον Προκόπη Παυλόπουλο! 😀

    ΕΦΗ (86), καλύτερα αυτό:

  120. spiral architect said

    ΑΤΜ 😀

  121. Νικος Κ. said

    Μαντέψτε ποιός λέει τα ακόλουθα;

    «Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να δεχθεί καμία νέα χρηματοδότηση από την ΕΕ και από το ΔΝΤ αλλά να της δοθεί μια πολύ πλατιά επιμήκυνση της ωρίμανσης του χρέους παράλληλα με μια μεγάλη μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους της σε δημόσιους πιστωτές.
    Είναι ανεύθυνο από πολιτικής και οικονομικής απόψεως, το να προαπαιτείται επιμόνως μια δημοσιονομική προσαρμογή με δεδομένο το σημερινό οικονομικό περιβάλλον της χώρας. Είναι επίσης ανάρμοστο, το να δίνεται χρηματική βοήθεια (στην Ελλάδα) απλώς και μόνο για να αποπληρώνονται οι δημόσιοι πιστωτές.
    Το Eurogroup δεσμεύθηκε το 2012 να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Έφθασε η στιγμή για να τηρήσει την υπόσχεσή του. Το ίδιο πρέπει να κάνει και το ΔΝΤ, να εξασφαλίσει ότι όλες οι αποπληρωμές που προβλέπονται για τα δύο επόμενα έτη να αναβληθούν (για αργότερα) ή να χρηματοδοτηθούν από πηγές που παραμένουν διαθέσιμες στο πρόγραμμα. Δεν αγνοώ τις θεσμικές δυσκολίες που αυτές οι αποφάσεις συνεπάγονται, θα πρέπει να ξεπεραστούν. Αυτές οι κινήσεις θα ελευθερώσουν την Ελλάδα από όλες τις υποχρεώσεις προς τους δημόσιους πιστωτές για τα δύο επόμενα έτη …

    Όχι, δεν τα λέει κάποιος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο Ντομινίκ Στρος-Καν. Ελπίζω να μη τον κατηγορήσουν οι ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ για «λαϊκισμό»

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64209580

  122. spiral architect said

    Nαι ή Όχι; #Greferendum: Ψήφισε έγκυρα εδώ. 😀

  123. Μαρία said

    119
    Και σε μετάφραση: Ρίξτε άκυρο ( ή την παροιμία* ).

    Όταν στο σωματείο είχαμε να διαλέξουμε μεταξύ 24ωρης απεργίας και 3ωρης στάσης εργασίας, ρίχναμε γραμμή για την κακεντρεχή παροιμία «γαμιέσαι κόρη μ’ , χαίρεσαι, στη γέννα θα τα πούμε» 🙂

    99
    Επικίνδυνα ιδιότυπος. βλ. Υπόθεση ΑΝΤΙ.

  124. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    53 – «Όσο κι αν διαφωνώ με τη θρησκευτική κοσμοθεώρηση του Δάντη, η ιδέα ότι η ουδετερότητα, σε κρίσιμους καιρούς, είναι κάποιου είδους αμάρτημα με βρίσκει μάλλον σύμφωνο.»
    Κρίσιμους καιρούς για ποιούς; κι όταν περάσουν οι κρίσιμοι καιροί, επιτρέπεται η ουδετερότητα; Μήπως η γενικευμένη ουδετερότητα στο μεσοδιάστημα, φέρνει τους κρίσιμους καιρούς;
    Δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις, δεν υφίστανται για κανέναν σε πολίτευμα άμεσης δημοκρατίας.

    «Όποιος πάει για μπάνιο την άλλη Κυριακή, αυτός είναι το δεκανίκι του συστήματος.»
    Να υποθέσω, ότι οι άλλοι είναι οι στυλοβάτες του, μια και δεν ξέρουν για ποιό λόγο ψηφίζουν;

  125. 99, 124 β

    Φλύαρος νάρκισσος.

  126. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Συμβαλλω και εγω στην χλευη των πασοκο-νεοδημοκρατων-νεοσυριζαιων.
    Οταν βλεπω ουρα σε ΑΤΜ κραυγαζω
    «Μετανοειτε! Ηγγικεν γαρ ο αρμαγεδδων! Δωσατε 4 ψηφους στο ΠΑΣΟΚ κια διορισατε στο Δημοσιο το ενα σας παιδι και μετα ψηφισατε 2 φορες ΝΔ για να διορισετε το αλλο σας παιδι.»

  127. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    119.καλά, τζάμπα η ανταπόκρισή μου ψες από τη Βουλή; Κρατάμε ό,τι είπε η Αλέκα:Θα ψηφίσουμε Όχι (με άλλη αιτιολόγηση από εκείνη της κυβέρνησης) αλλά και ο Πρωθργός τής είπε ότι χαίρεται που θα είναι από την ίδια πλευρά την Κυριακή,έστω και με άλλο σκεπτικό. Μόνο ‘γω τ΄άκουσα, ή ό,τι θέλω καταλαβαίνω; 😦

  128. Avonidas said

    #125. Και μέχρι να ρθει η άμεση δημοκρατία τι κάνουμε, ασκητεύουμε και δεν ασχολούμαστε με τα εγκόσμια προβλήματα του πουλημένου συστήματος;

    Βρίσκουμε και την ωραία μας δικαιολογία, ότι μόνο εμείς βλέπουμε τη φενάκη κι οι άλλοι έχουν αποβλακωθεί από την προπαγάνδα, κι όλα μέλι-γάλα.

  129. Ριβαλντίνιο said

    @ sarant
    Πάρα, μα πάρα, μα πάρα πολύ ωραίο το σημερινό άρθρο.

    @ Νέο Kid L’errance d’Arabie
    «Ράους!!»

    🙂

    @ Δύτης των νιπτήρων
    «Ούτως, ότι χλιαρός ει, και ούτε ψυχρός ούτε ζεστός, μέλλω σε εμέσαι εκ του στόματός»

    Και στις «Συμμορίες της Νέα Υόρκης»

    «Boss Tweed: You killed an elected official?

    Bill: Who elected him?

    Boss Tweed: You don’t know what you’ve done to yourself.

    Bill: [taps his glass eye with a knife] I know your works. You are neither cold nor hot. So because you are lukewarm, I will spew you out of my mouth. You can build your filthy world without me. I took the father. Now I’ll take the son. You tell young Vallon I’m gonna paint Paradise Square with his blood. Two coats. I’ll festoon my bedchamber with his guts. As for you, Mr. Tammany-fucking-Hall, you come down to the Points again, and you’ll be dispatched by my own hand. Get back to your celebration and let me eat in peace.»

  130. Ριβαλντίνιο said

    Απ’την προπαγάνδα κατά του ΟΧΙ

  131. 76, 😀
    Αλχάμ ντιλιλά, Κιντ!

  132. Μαρία said

    128
    Μάλλον ότι θες ακούς 🙂
    Κι απάντησε ο Κουτσούμπας χαμογελώντας «όοοοχι δεν θα ψηφίσουμε ίδια και θα είμαστε κι έξω απ’ τα εκλογικά τμήματα …» κι η Αλέκα αντέδρασε λέγοντας «αυτό είναι πλαστογραφία».

  133. Μ’ αρέζουν οι προτεραιότητες μερικών μερικών

    Έκκληση ΟΤΟΕ: Προστατέψτε τράπεζες, καταθέσεις² και πολίτες³

    http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/oikonomika/ekklhsh-otoe-prostatepste-trapezes-katatheseis-kai-polites.3551822.html

    133

    Πάντως, μ’ αυτά που λέει ο σ. Κουτσούμψ, εγώ θα πρόσεχα τη νυχτερινή βάρδγια στο Α/Τ Λιτοχώρου Πιερίας. 👿

  134. sarant said

    119 Έχεις καταλάβει τι θα ψηφίσει το ΚΚΕ; Ρωτάω ειλικρινά.

    124β Ω, ναι.

    128 Γιατί όμως δεν βλέπω επιβεβαίωση αυτής της ξεκάθαρης τοποθέτησης;

  135. Ριβαλντίνιο said

    Και στα σηματάκια της ΕΡΤ η φιλοολυμπιακή προπαγάνδα 😡 👿

  136. sarant said

    130 Νάσαι καλά!

  137. 135α

    Όχι, βέβαια! Φυσικά και δεν έχω καταλάβει. Αλλά πώς αλλιώς να πει «κάντε ό,τι θέλουτε!»;

  138. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    133. Όχι σ αυτή τη φάση. Νωρίς, στο 18: 50 περίπου, στην πρώτη τοποθέτηση της η Παπαρήγα το είπε καθαρά(τότε που είπε και το Go back ότι είναι λάθος αγγλικά ) κι αυτό μπορεί να κράτησε ο Πρωθργός και είπε άνετα ότι θα ψηφίσουν από την ίδια πλευρά
    Θα το βρούμε στο βίντεο αν το έχουν ανεβάσει μιας κι αποκτά μια σημασία σε σχέση με τη μετέπειτα μπουρδοκλωμάρα

  139. Μαρία said

    135
    Μα αφού καλεί τον κόσμο να ψηφίσει τη δικιά του πρόταση, δηλαδή άκυρο. Μπορεί να μοιράζουν και δικά τους ψηφοδέλτια έξω απ’ τα τμήματα.

  140. Μαρία said

    139
    Μόνο την τελική φάση είδα και την επιμονή του Παφίλη να ερμηνεύσει το «όπως διαμορφώνεται» κατα το δοκούν.

  141. Gpoint said

    Κυκλοφορεί…

    ΤΑ ΣΗΚΩΣΑΝ ΟΛΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ !!!

    ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ, ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΜΑΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΕΡΝΕΙ ΘΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ !!!

  142. Να βάλω ένα ωραίο τζιφάκι με το Μπόμπολα να κάνει δημόσια έργα; http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s—ZOLLAto–/c_fit,fl_progressive,q_80,w_320/1313504439412796330.gif

  143. Μαρία said

  144. Ουχ, τη γαμήσαμαν! 😦

  145. 15 Τόπε, τόπε στο 25. Γιατί ακριβώς εξουσιοδοτείται η κυβέρνηση με το «όχι»; Ποιος θα μας πει; Προφανώς κανένας. Εκεί είναι το θέμα. Εκτίμηση: η κυβέρνηση παίρνει το ρίσκο, προπαγανδίζει το όχι και παρακαλάει να βγει ναι.

    Πάντως, σχετικά με την ουδετερότητα, απ’ τ’ αρχαία υπάρχει κι αυτό 🙂
    «Τον των κοινών ου μετέχοντα, ουκ απράγμονα αλλ’ αχρείον νομίζομεν»

  146. Ώπα! Νάτο και το κάπιταλ κοντρόοοολλλλλ…. Κλεισταί αι τράπεζαι (από;) αύριο.

  147. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Οι τράπεζες αύριο θα είναι κλειστές.Για κάπιταλ κοντρόλ, περιμένουμε. Στην Κύπρο,πόσες μέρες έκλεισαν;τρεις;

  148. Gpoint said

    Εχει πολλή πλάκα…

    Πολλοί το έχουν πάρει πατριωτικα και δηλώνουν όχι οπότε πρέπει να γίνουν διάφορα σαν το κλείσιμο των τραπεζών ώστε να γυρίσουν στο ναι. Θα χρειασθούν βέβαια καιμερικές κυβερνητικές βλακείες για να πεισθούν οι πιο σκληροί…

  149. Μαρία said

    147
    Αυτή είναι δήλωση του Θωμόπουλου, δεν αποφάσιστηκε ακόμη κάτι.

  150. cronopiusa said

  151. cronopiusa said

    https://pbs.twimg.com/media/CIW0xRwXAAAzsHr.jpg:large

  152. smerdaleos said

    @23, Gpoint: .φεύγοντας μη ξεχάσουμε τουλάχιστον να πάρουμε πίσω το όνομα ..ΕΥΡΩΠΗ…το δικό μας δάνειο …
    —-

    Στην πρώτη απάντησή του όρου με καθαρά γεωγραφική σημασία κατά τα τέλη του 7ου π.Χ. αιώνα … «Ευρώπη» είναι ο χερσαίος ελλαδικός χώρος βορείως του Κορινθιακού και αντιπαρατίθεται γεωγραφικά στην «πίειρα» (~ πλούσια, «παχιά») Πελοπόννησο και τις «αμφίρρυτες» νήσους.

    [Ομηρικός Ύμνος προς Απόλλωνα, 251,291]

    ἐνθάδ᾽ ἀγινήσουσι τεληέσσας ἑκατόμβας,
    ἠμὲν ὅσοι Πελοπόννησον πίειραν ἔχουσιν
    ἠδ᾽ ὅσοι Εὐρώπην τε καὶ ἀμφιρύτας κατὰ νήσους,
    χρησόμενοι: τοῖσιν δέ κ᾽ ἐγὼ νημερτέα βουλὴν

    Η διαφορά όμως ξέρεις ποια είναι Gpoint; Τα γλωσσικά «δάνεια» κακώς ονομάζονται «δάνεια», γιατί διαχέονται χωρίς να ξεπληρώνονται ποτέ. Ίσως ο ορθότερος όρος θα ήταν «γλωσσικά διαχύματα». Όταν όμως οι Ευρωπαίοι μας δάνειζαν δανεικά χρήματα για να δημιουργήσουμε μια παραγωγική οικονομία (και εμείς τα κάψαμε σε «καλτσάτα» τραπέζια, calza +-atus) … το έκαναν γνωρίζοντας πολύ καλά ότι κάποια μέρα θα τα ζητήσουν πίσω.

  153. Χλιαρός και ηθικολογικός ο πρωθυπουργούλης μας στο διαγγελματάκι του… 😦

  154. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    154.ψύχραιμος αλλά «γκρίζος» με τα καμώματά τους να μην δώσουν παράταση.Χωρίς μα-μου.Δεν άφησε καμία εκδοχή περί συνέχισης διαπραγμάτευσης και τα ρέστα.
    Τσιγαρίζεται η Ευρώπα, μη νομίζεις

  155. Περμένω (εγώ και μερικά εκατομμύρια ακόμη) να δώ τι θα γίνει κατά τις 2.00 το πρωί, που θ’ ανοίξει το χρηματιστήριο του Τόκυου. Άμα γίνει της Χιροσίμας και του Ναγκασακιού, οι «αγορές» θα μας ταχταρίσουν.
    Νομίζω…

  156. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Θα σηκώσουν ψηλά τους τόνους για λόμπυ, συμμορία της δραχμής,πέσιμο μασκών και και. Μπίρι μπίρι οι σαμαροφώφηδοπόταμοι ονειρεύονται συγκυβέρνηση.

  157. Ευτυχώς που είμαι βαρήκοος. Εσάς λυπάμαι το τι θ’ ακούσουν τ’ αυτάκια σας…

  158. cronopiusa said

  159. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    156. θα μας ταχταρίσουν
    Δηλαδή,τί άλλο. Για λέγε σε ποιο Ε4 σε βρίσκουμε; 🙂

  160. gryphon said

    Με μισο ποδι εξω απο το ευρω η χωρα » γραφει τωρα στον σκαι.

  161. 160

    Ε4;

  162. Α, το Ε4 το μονοπάτι;
    Μπάααα, πάνω από την Ιωνία Οδό, καθηλωμένος, περιμένοντας να κατεβάσει ό,τι βρέξει.

  163. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    162.Δεν είσαι στα βουνά; Με 23% στο γάλα,θα πάρω τους λόγγους να πα το πιω απ ευθείας απ΄ τα πρόβατα 🙂 Μα οι κιαρατάδες !!

  164. Πάνος με πεζά said

    Πόσα χρόνια είχαμε να δούημε κάποιον πολιτικό να πιέζει πέχρι το τέλος…Χαίρομαι πολύ γι αυτά που είπε ο Τσίπρας απόψε. Ξεφτίλισε την υποτιθέμενη ευρωπαϊκή Δημοκρατία….

  165. leonicos said

    @ Όπως ο passe’ simple στα γαλλικά. Λέγαμε naquit πριν μερικά χρόνια και τώρα ή δεν το ξέρουν ή αν το ξέρουνξ γελάνε

  166. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    163.>>πάνω από την Ιωνία Οδό
    Ιωνία ή Ιόνειος η οδός; (σαν την Ακαδημία) Ιωνία απ΄ τη Μικρασία;

  167. leonicos said

    @166 για το @22

  168. Τα αδέρφια μας, οι γιούφτοι, στηρίζουν την οικονομία, ρε!

    http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/kleftes-phran-80-000-eyrw-apo-giagia-poy-ekane-analhpsh-kai-ta-katethesan-pisw-sthn-trapeza.3551996.html

  169. smerdaleos said

    @155, Έφη:Τσιγαρίζεται η Ευρώπα, μη νομίζεις
    —-

    Αχ «ἀνόητοι καὶ μωροί Ῥωμαίοι,» που έλεγε και ο Μέγας Βεζίρης Çandarlı Halil Πασάς ο Νεώτερος λίγο πριν την Άλωση, «τὰ τῆς διανοίας ὑμῶν πανουργέυματα οἶδα ἐγώ πρὸ πολλού […] οὐκ ἔσμεν παιδάρια ἄνευ γνώσεως ἤ δυνάμεως. Εἴ τι δύνασθε πρᾶξαι, πράξατε. […] Πλήν γινώσκετε, ὅτι εἰς οὐδὲν τούτων εὐδοκιμήσετε, ἀλλὰ μᾶλλον καὶ ὁ δοκείτε ἔχειν ἀρθήσετε ἀφ΄ἡμῶν».

    «Ανόητοι και μωροί Ρωμαίοι, γνωρίζω εδώ και καιρό τις (κουτο)πονηριές σας […] δεν είμαστε παιδιά δίχως γνώση ή δύναμη. Κάντε ό,τι νομίζετε. Αλλά να γνωρίζετε ότι όχι μόνο δεν θα κατορθώσετε τίποτε, αλλά και τα λίγα που ακόμα έχετε θα γίνουν δικά μας!»


    Για όσους βρίσκουν ως απεχθές το εθνωνύμιο Ρωμαίοι, έχω την πιο light «Φραγγική» παραχαραγμένη μετάφραση Ρωμαίοι = «Greeks».

  170. 167

    Ε, έχει μπει και ο Ιώυνιος, και καταλαβαίνεις… 🙄

  171. Avonidas said

    Είναι το στρώμα μου μονό
    και παίρνει μέχρι 1000 ευρώ…

  172. Μπαναΐα μ΄!

    Ο Σοφχιανός είπε πως το ΚΚΕ θα τυπώσει δικά του ψηφοδέλτια και θα τα μοιράζει έξω απ’ τα τμήματα κι ας τα βγάλουν άκυρα. Τι αναρχοαυτόνομοι είναι τούτοι, ρε; 🙄

    http://www.enimerosi24.gr/122180/%CE%BB%CE%BF%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CF%8C%CE%BC%CF%80%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%BC%CE%AE%CF%82-%CF%80/

  173. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    129 – «#125. Και μέχρι να ρθει η άμεση δημοκρατία τι κάνουμε, ασκητεύουμε και δεν ασχολούμαστε με τα εγκόσμια προβλήματα του πουλημένου συστήματος;»

    Η άμεση δημοκρατία δεν είναι λεωφορείο για να περιμένουμε έρθει, χρειάζεται μεγάλος μόχθος, και να πληρωθεί μεγάλο προσωπικό τίμημα, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της δημιουργίας της. Μιά δημοκρατική δημιουργία για τις μελλοντικές γενιές, γιατί είναι δεδομένο ότι η αρχική γενιά που βάζει τις βάσεις, δεν θα ζήσει για να την δεί. Έχουμε διαφορετική αντίληψη για το τι είναι συμμετοχή στα «εγκόσμια προβλήματα του πουλημένου συστήματος» τι να κάνουμε. Πάντως το δούλευε ψήφιζε και σκασμός, μπορεί να ταιριάζει στην πλειονότητα των «συμμετεχόντων» αλλά δεν ταιριάζει σε μένα.

    «Βρίσκουμε και την ωραία μας δικαιολογία, ότι μόνο εμείς βλέπουμε τη φενάκη κι οι άλλοι έχουν αποβλακωθεί από την προπαγάνδα, κι όλα μέλι-γάλα.»

    Μάλλον απευθύνεσαι προσωπικά σε μένα, αλλά κάνεις λάθος, δεν είναι όπως τα λές, αν θές να με κρίνεις δίκαια, διάβασε τα σχόλιά μου, και βρές έστω και ένα που να δικαιολογεί αυτό που λές.

  174. 10 said: «#5: Δεν έχετε δίκιο. Θα κρυβόταν πίσω από το λαό εάν δεν είχε δική του πρόταση.
    Η πρότασή του για υπερψήφιση του ΟΧΙ είναι σαφέστατη

    Έτσι καταλαβαίνεις τον ηγέτη; Να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το όχι της κυραΚατίνας, του μπαρμπαΓιώργου κλπ; Αν ήταν Ηγέτης και αν ΠΡΑΓΜΑΤΙ ήταν υπέρ του όχι να το έλεγε στους Ευρωπαίους και να οδηγούσε άμεσα τη Χώρα εκτός Ευρώ (όχι βέβαια ότι συμφωνώ με κάτι τέτοιο). Φοβάμαι ότι στην πραγματικότητα (στη συνείδησή του) δεν είναι ούτε Ναι ούτε Όχι. Είναι κάτι σαν το ολίγον έγκυος! Κρίμα για την κυραΚατίνα και τον μπαρμπαΓιώργο που τον πίστεψαν (και ίσως τον πιστεύουν ακόμα). Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι η έλευση των άκρατων λαϊκιστών στην κυβέρνηση ήταν ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ. Ελπίζω αυτό το κακό να μην είναι ανεξέλεγκτο.

  175. Avonidas said

    #175. Η άμεση δημοκρατία δεν είναι λεωφορείο για να περιμένουμε έρθει, χρειάζεται μεγάλος μόχθος

    …Λεωφορείον ο Μόχθος; 😛

  176. Avonidas said

    Στο #174 πηγαινε.

  177. cronopiusa said

  178. Και μια σύντομη συνταγούλα για να γλυκάνομε την πικρή μας φτώχεια: http://lolsnaps.com/upload_pic/1564eefa-my-kind-of-s-mores.gif

  179. Πάνος με πεζά said

    Καλοκαίρι θα γινότανε…Να μας πατήσουν στο λαιμό και με τον τουρισμό…Οι Γερμανοί εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες, και λένε «πάρτε μαζί σας φάρμακα»…
    Πιθανώς με πέντε μέρες τη Φρανκφούρτη στο -5%, να ξαναρεγουλάρουν… Αρκεί να γίνει.

  180. Μαρία said

    173
    Στα ‘λεγα αφού, αλλά είσαι βαρήκοος, είπες.

  181. Πάνος με πεζά said

    Αναμένεται ανακοίνωση για το όριο αναλήψεων, που λέγεται ότι θα είναι μικρό…
    Πόσο μικρό; Αν το βάλουν 20, πρέπει να γεμίζουμε μόνο με 20άρικα. Αν το βάλουν 50, πρέπει να γεμίζουν μόνο με πενηντάρικα. Αν το βάλουν 70, πρέπει να τα γεμίζουν μισά-μισά.

    Το κατοστάρικο, νομίζω ότι βολεύει…

  182. Άστα, άστα, Μαρία μας…
    Χάλια! Πάλι καλά που δεν είναι και πεταχτά, τα γμνα τα θεόκουφα!

  183. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    170. 🙂 Εμείς είμαστε οι σε λίγο αλωμένοι, εννοείς, αλλά τρέχουν κάτι αεροπλανιές τεχνοκράτες από την Αμερική στη Γερμανία να βοηθήσουν τα τραπεζικά μπερδέματα.Αυτοί τα φούσκωσαν τα χρέη και μας οδήγησαν να πρέπει να ξεφτιλιστούμε τελείως ως χώρα.
    Ο Ομπάμα επικοινώνησε με Μέρκελ και μίλησε για πρώτη φορά για ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

  184. Ωμπωωωω….. https://twitter.com/ALyberaki/status/615146299504128000

  185. smerdaleos said

    184: Εμείς είμαστε οι σε λίγο αλωμένοι, εννοείς,
    —-

    Εμείς είμαστε αυτοί που θα βαρούσαμε το νταούλι και οι αγορές θα χόρευαν. 🙂

    Έτσι και τότε, «ἀλκεῖ πεποιθότες» … πλησιάσαμε τον Χαλίλ πασά για να τον ρωτήσουμε εάν ενδιαφέρεται να εμπλακεί στο πραξικοπήμα που νομίζαμε ότι είμασταν σε θέση να στήσουμε στους Οθωμανούς, για να ρίχναμε τον οσονούπω Πορθητή από τον θρόνο και να ανεβάζαμε στην θέση του τον «δικό» μας Ορχάν.

    Η απάντηση του Χαλίλ Πασά ήταν αυτή που παρέθεσα … «ο Πορθητής θα σας πάρει και τα σώβρακα … κάντε ό,τι νομίζετε». 🙂

  186. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Οι κάρτες πιστωτικές και χρεωστικές θα χρησιμοποιούνται ελεύθερα και απεριόριστα.
    Αύριο θα είναι κλειστά τα ΑΤΜ για να ρυθμιστούν για το κάπιταλ κοντρολ γύρω στα 60 ε ημερησίως. Βρε ποιος ξοδεύει 60 ευρώ ημερησίως

  187. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    156 – Εγώ πάντως, περιμένω στις 12 + κάτι να ανοίξει η Ν.Ζηλανδία, και είμαι σε θέση πώληση στο ευρώ. Ήδη από τα μη διαπραγματεύσιμα χτυπήματα, βρίσκεται στο 1,10312 από 1,11584 που έκλεισε την Παρασκευή. Το κακό, είναι ότι έχω βάλει απο την Παρασκευή στις 22 limit στα 500 ευρώ, γιατί κάτι υποψιαζόμουν πως θα πάει στραβά το ΣΚ, και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, με βγάζει έξω αυτόματα, κερδισμένο κατά 500 ευρώ μέν, αλλά, αν δεν είχα βάλει όριο στα κέρδη, και είχα αφήσει μόνο το stop loos, (να χάσω 100) θα είχα ήδη 1500 ευρώ. Το σίγουρο, είναι πως σε μισή ώρα το πολύ, θα φέρει βόλτα το ελληνικό χρέος τουλάχιστον 10 φορές, πάνω απο 3 τρις$ περιμένουν στην αφετηρία. Κατά τ΄άλλα, ο κοσμάκης τρέχει πανικόβλητος να πάρει τα ευρουδάκια του απο τα ΑΤΜ, και οι θεσμοί (sic) με την κυβέρνηση (sic) δίνουν σκληρή μάχη για το αν θα κοπούν κι άλλο οι συντάξεις και οι μισθοί, κι αν θα ανέβει ο ΦΠΑ για να εξοικονομηθούν 8-10 δις. Βλέπω ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ, και είναι μια απο τις στιγμές στην ζωή μου, που αισθάνομαι τόσο μόνος, εκτός απο την Ελεωνόρα (που λείπει) δεν έχω με ποιόν να μοιραστώ αυτό που βλέπω και να με κατανοήσει. Ευτυχώς δεν αισθάνομαι καθόλου μοναξιά, γιατί έχω την Παπέν, που μπορεί να μη κατανοεί ακριβώς τι συμβαίνει, αλλά σε γενικές γραμμές καταλαβαίνει.

  188. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    186>>θα χόρευαν.
    Γιατί δε χορεύουν; ρε τους αχάπαρους 🙂

  189. smerdaleos said

    Ορθογραφικές διορθώσεις: γιατί με τα Ευρώ φεύγουν και τα μυαλά. 🙂

    @170: ἀρθήσετε > ἀρθήσεται
    @186: ἀλκεῖ > ἀλκῇ

  190. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    176 – Κυριολεκτικά (χαμόγελο) και για να παραφράσω τον Κάλβο, θέλει αρετήν και τόλμην η άμεση δημοκρατία, αλλά αξίζει τον κόπο.

  191. cronopiusa said

  192. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    186 – Πληροφοριακά στο λέω, δεν έχουμε δικά μας σώβρακα, αυτά που φοράμε είναι δανεικά, οπότε αυτό που μπορούν να μας πάρουν, είναι κάνα τσιμπούκι……για να καπνίζουμε.

  193. Λάμπρο…

  194. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    145 Κι άλλες φορές τον έχω δει να παίρνει, ας πούμε, προοδευτικές θέσεις.

    163 Ιονία πάντως, διότι σκέφτηκα καμιά Νέα Ιωνία -και μετά είδα το 171 🙂

    166 Στα ιταλικά κοροϊδεύουν τους σιτσιλιάνους, που το έχουν διατηρήσει -π.χ. ο αυστηρός αδελφός θα ρωτήσει την αδελφή του Chi fu? (ποιος ήταν)

    186 Βρε Σμερδαλέε, θα άλλαζε τίποτα αν ο Μανουήλ δεν έκανε ίντριγκες με τον Χαλίλ; Όχι.

  195. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    185. Μωρέ τί ‘ν’ τούτοι; Ωραίοι!
    110% θα πάρει το Όχι στην Κρήτη είπε ένας στο ράδιο. Για να δούμε. Κυρίως να κυλήσει η καθημερινότητα γιατί η προβοκάτσια θα κλιμακωθεί.

  196. smerdaleos said

    @193, Λάμπρο: Πληροφοριακά στο λέω, δεν έχουμε δικά μας σώβρακα, αυτά που φοράμε είναι δανεικά
    —-

    Δηλαδή ο άβραξ το ξεβράκωμα δεν το φοβάται! 🙂

  197. smerdaleos said

    @195, Νίκο: Βρε Σμερδαλέε, θα άλλαζε τίποτα αν ο Μανουήλ δεν έκανε ίντριγκες με τον Χαλίλ; Όχι.
    ——
    Εννοείται πως όχι βρε Νίκο. Το παιχνίδι είχε κριθεί έναν αιώνα πριν και απλώς περιμένανε την αναγγελία της ώρας του κλινικού θανάτου του ασθενούς.

  198. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  199. smerdaleos said

    @190

    Επειδή εδώ λεξιλογούμε που λέει κι Νίκος, τελικά καλά θυμόμουν ότι η ομηρική φράση είχε κάποια ανωμαλία. Είναι «ὥς τε λέων όρεσίτροφος ἀλκὶ πεποιθώς» … με ανώμαλη δοτική (ἀλκὶ αντί για ἀλκῇ).

    Λ.χ. [Οδύσσεια, 6.130] βῆ δ᾿ ἴμεν ὥς τε λέων ὀρεσίτροφος ἀλκὶ πεποιθώς,

  200. cronopiusa said

    ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ:
    “ΌXI” και ξανά “ΌXI” και πάλι “OXI”!

  201. Alexis said

    #175: Ναι, εγώ έτσι καταλαβαίνω τον ηγέτη.
    Τα υπόλοιπα που γράφεις για μπαρμπα-Γιώργους, κυρά-Κατίνες και έξοδο από το ευρώ δεν τα σχολιάζω γιατί είναι απλά αστειότητες.
    Αλλά και ενδεικτικά για το πώς καταλαβαίνεις εσύ τη δημοκρατία.

  202. Alexis said

    #165: Από το Μάρτιο του 1987.

  203. Μπορεί να μας κάνει και καλό να υπάρξει για λίγο στενότητα χαρτονομισμάτων — να μάθουμε να συναλλασσόμαστε χωρίς μετρητά, να’χουν λιγότερες ευκαιρίες κι οι κλέφτες. Αρκει βέβαια να φτιάξουν οι τράπεζες ένα εύχρηστο σύστημα λογιστικών μεταφορών από λογαριασμό σε λογαριασμό με χαμηλά τέλη.
    Αύριο όμως, ή μεθαύριο, ήτανε να πιστωθούν οι συντάξεις. Τι θα κάνουν όσοι — και δεν είναι λίγοι, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων — δεν έχουν ακόμα τραπεζικές κάρτες;

  204. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Μια καποια λυσις…

    Αφου το ποσοστο αποχης κυμαινεται περι το 37%, απαιτειται προσθετο ποσοστο αποχης 23%+ ωστε να μην εχει ισχυ το αποτελεσμα του δημοψηφισματος (ελαχιστο ποσοστο συμμετοχης 40%). Εξαλλου η διατυπωση γνωμης με ΝΑΙ/ΟΧΙ ειναι αμφιβολο αν θα εκφραζει πραγματικα την θεληση εκαστου ψηφοφορου.

    ΥΓ «Σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε χθες η αποχή. Με καταμετρημένο το 67,35% των εκλογικών τμημάτων, η αποχή έφτανε στο 37,32%, περίπου στις τιμές που είχε αγγίξει και στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στις κάλπες προσήλθε χθες το 62,68% των 9,8 εκατ. ψηφοφόρων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.»

    http://www.kathimerini.gr/800914/article/epikairothta/politikh/yyhla-pososta-apoxhs-kai-fetos

  205. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Αυτό είναι το άνοιγμα το forex.

    https://tsweb.fxcorporate.com/?lc=el_GR&cmp=SFS-701600000010LpiAAE&_ga=1.25569917.1124636885.1432816677

  206. sarant said

    199 Δηλαδή συνδέει το Όχι με το γκρέξιτ, σε αντίθεση με τον Φίλη.

  207. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Δυστυχώς δεν μπορείτε να δείτε το διάγραμμα, γιατί είναι προσωπικός ο λογαριασμός. Ένα γκάπ 150 pips, 1,5 λεπτά του ευρώ, που μεταφράζονται ανάλογα με την μόχλευση (χ 200 εγώ, οι πολύ πλούσιοι μέχρι χ 4,000) σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια κερδών, μέσα σε δυό τρία δευτερόλεπτα. Έχει αλλάξει ο οικονομικός κόσμος, αλλά τα κόμματα ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, και οι λαοί δεν θέλουν να δούν και να ακούσουν την αλήθεια. ΤΡΕΛΑ ΣΚΕΤΗ.

  208. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Για να δούμε εδώ, αν και δεν έχει διάγραμμα.

    http://www.dailyfx.gr/

  209. Πάνος με πεζά said

    60 ευρώ. Να δώ πού θα βρούνε τόσα εικοσάρικα…

  210. Pedis said

    » Ο κ. Τσίπρας δήλωσε στη Βουλή το Σάββατο ότι το Μνημόνιο είναι μια τραγωδία που πρέπει να τελειώσει. Αλήθεια: Η υπογραφή του κ.Τσίπρα κάτω από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου που παρέτεινε το Μνημόνιο, η υπογραφή του κάτω από τις «47 σελίδες», η υπογραφή του κάτω από τις επόμενες «10 σελίδες», είναι αντιμνημονιακές; Έτσι ισχυρίζεται ψευδώς ο κ. Τσίπρας. Αλλά τότε, μπροστά σε ένα τέτοιο θεόρατο ψέμα, είναι μεμψίμοιρο και κακόπιστο να υποθέσει κανείς ότι το «όχι» που ζητάει εναντίον του «Μνημονίου των θεσμών», ο κ.Τσίπρας το θέλει για να λειτουργήσει ως δούρειος ίππος για το «ναι» στα «Μνημόνια των 47 + 10 σελίδων»; »

    http://www.imerodromos.gr/oxi-kai-xana-oxi/

    Καλά τους τα σούρνει ο μπογιόπουλος.

    —-

    Η εσωτερική τρόικα σου λέει: γιατί ρε παλλικάρι, αφού τη συνέχιση του μνημονιου προτείνεις, γιατί να κάνεις τόση φασαρία; Για ένα δύο τρίτα δεκαδικά στους φόρους; Μόνο γα να καλύψετε τον πωπό σας (που σας τον έχουν πιάσει στα μπρουσελ γκρουπς και το διασκεδάζετε κιόλας), που ούτε το 30% του χρέους που ελεγες ότi είναι το άδικο δεν φτάνει να κόψεις μέτρα για βρακί. Και χεσμένο.

  211. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Λοιπόν, πρίν πάω για ύπνο, να πώ σε όσους δεν γνωρίζουν, ότι στο forex, το κάθε λεπτό του ευρώ, είναι διαιρεμένο σε 100 pips (κουκούτσια δεν είναι;) και το κάθε pip, στο χιλιάρικο με μόχλευση χ 200, αντιστοιχεί σε 10 $, που σημαίνει πως όποιος είχε 10,000 έβγαλε σε 1 δευτερόλεπτο, πάνω απο 15,000, (αυτή τη στιγμή, μετά απο μισή ώρα, θα κέρδιζε 23,000). Μπορείτε να υπολογίσετε πόσα θα κέρδιζε με 50-ή 100,000. και πόσα κερδίζουν οι πλούσιοι που μοχλεύουν π.χ 1 δις.
    Εννοείται ότι δεν βάζει κάποιος αυτό το ποσό για να το χάσει, απλώς ανοίγει με αυτό και έχει έτοιμο το stop loος σε πολύ λιγότερο ποσό. Ο επενδυτικός κανόνας, λέει ότι επενδύεις κάθε φορά, 2-3% του κεφαλαίου σου, και στο τrade, όχι πάνω απο δύο φορές την ημέρα. Την δική μας οικονομική καταστροφή, χιλιάδες άλλοι την βλέπουν σαν την ευκαιρία της ζωής τους, για να πλουτίσουν σε λίγα δευτερόλεπτα. Κατά τ΄άλλα, πολλοί εδώ μέσα και ακόμα περισσότεροι έξω, ονειροβατούν πιστεύοντας ότι με τις εκλογές θα αλλάξουν τον κόσμο.
    Καληνύχτα, και καλή αγωνιστική ψήφο την Κυριακή.

  212. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    211 – «Καλά τους τα σούρνει ο μπογιόπουλος.»
    Και τι εφικτό προτείνει ο σύντροφος Μπογιόπουλος; γιατί και ο Τσίπρας του 4% αλλά και της αντιπολίτευσης, καλά τους τα έσερνε.

  213. Avonidas said

    #212. Μα γιατί βρε Λάμπρο γράφεις ολόκληρο κατεβατό, αφού μπορείς να το πεις και συντομότερα;

    Πες, δεν πρέπει να ψηφίζετε, επειδή υπάρχουν κάποιοι που βάζουν στοιχήματα για το τι θα βγάλετε.

    Κάνεις λες κι είναι καινούριο φρούτο αυτό, να κερδίζουν τα παράσιτα από τη δυστυχία, τον πόλεμο, την πείνα. Τόσο καινούριο που μέχρι και στην Αποκάλυψη (που μου ‘δειχνε ο Δύτης) το γράφει.

    Να χαρείς, δηλαδή…

  214. Pedis said

    # 213 – «Και τι εφικτό προτείνει ο σύντροφος Μπογιόπουλος;»

    τι να σου πω Λάμπρο, το εφικτό είναι υποκειμενικό. Εξαρτάται από τα άντερά του καθενός. Τι να λέμε τώρα!

    Πάντως το προτείνει ξεκάθαρα κι εγώ το υποστηρίζω:

    ««Όχι και ξανά Όχι και πάλι Όχι», λοιπόν! «Όχι σε όλα τα Μνημόνια»! «Όχι και στις υπογραφές – Όχι και στις διαπραγματεύσεις Μνημονίων»! «Όχι στον λάκκο των λεόντων»! «Όχι στα δεσμά της ΕΕ»! Αποδέσμευση! Τώρα!»

  215. Ριβαλντίνιο said

    @ 165 Πάνος με πεζά
    «Ξεφτίλισε την υποτιθέμενη ευρωπαϊκή Δημοκρατία»

    Μόνο αυτός ξεφτιλίστηκε. Ψεύτης, υποκριτής, κουτοπόνηρος και ανίκανος. Λες και εμείς είμαστε οι δημοκράτες και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι στρατοκράτες. Λες και ήταν υποχρεωμένοι ή μπορούσαν να μας δώσουν παράταση. Τα 18 κράτη όλα εναντίον μας. Σε λίγο θα αναπολούμε Σαμαροβενιζέλους. Άκου ρε να κλείσουν οι τράπεζες. Μακάρι να του ζητήσουν εκτός από πολιτικές και ποινικές ευθύνες οι διάδοχοί του. 👿

    @ 169 Σκύλος της Β.Κ.
    Λέει

    «Αξίζει να σημειωθεί, πως ο 29χρονος κατά το παρελθόν είχε απασχολήσει για τη τέλεση ανάλογων πράξεων σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.»

    Αλλά κυκλοφορούσε έξω ελεύθερος. 👿 Ένα καλό που θα γίνει αν βγούμε από την Ευρώπη είναι που θα σκληρύνουν ξανά οι νόμοι. 😈

    @ 170 smerdaleos
    Έτσι ! Κουτοπόνηροι όπως οι Μεσαιωνικοί προγονοί μας. Αλλά και οι αρχαίοι. Ας δούμε πως ο Γάιος Ποπίλιος Λαηνάς συγύρισε τον Επιφανή (τρομάρα του )

    ἐπεὶ δ᾽ ὁ βασιλεὺς ἀναγνοὺς ἔφη βούλεσθαι μεταδοῦναι τοῖς φίλοις ὑπὲρ τῶν προσπεπτωκότων, ἀκούσας ὁ Ποπίλιος ἐποίησε πρᾶγμα βαρὺ μὲν δοκοῦν εἶναι καὶ τελέως ὑπερήφανον: ἔχων γὰρ πρόχειρον ἀμπελίνην βακτηρίαν περιέγραφε τῷ κλήματι τὸν Ἀντίοχον ἐν τούτῳ τε τῷ γύρῳ τὴν ἀπόφασιν ἐκέλευσε δοῦναι περὶ τῶν γεγραμμένων: ὁ δὲ βασιλεὺς ξενισθεὶς τὸ γινόμενον καὶ τὴν ὑπεροχήν, βραχὺν χρόνον ἐναπορήσας ἔφη ποιήσειν πᾶν τὸ παρακαλούμενον ὑπὸ Ῥωμαίων. οἱ δὲ περὶ τὸν Ποπίλιον τότε τὴν δεξιὰν αὐτοῦ λαμβάνοντες ἅμα πάντες ἠσπάζοντο φιλοφρόνως.

    Εν ολίγοις από την wiki

    «Ο Αντίοχος συνάντησε κοντά στην Αλεξάνδρεια το Γάιο Πόπλιο Λαίνα, ο οποίος απαίτησε την αποχώρηση του Αντίοχου από την Αίγυπτο και την Κύπρο. Ο Αντίοχος απάντησε πως θα το σκεπτόταν με το συμβούλιό του. Ο απεσταλμένος όμως της Ρώμης, ζωγράφισε γύρω του έναν κύκλο στην άμμο και του είπε: « Προτού περάσεις τον κύκλο αυτό, θέλω να μου δώσεις μία απάντηση για τη Σύγκλητο ».»

    Ο κουτοπόνηρος Αντίοχος που νόμιζε ότι θα κερδίσει χρόνο με ατέρμονες διαπραγματεύσεις κατάλαβε ότι δεν έχει να κάνει με κουτόφραγκους, έκανε την κότα και συμμορφώθηκε.

    @ 175 Georgios Bartzoudis
    «Αν ήταν Ηγέτης»

    Τι ηγέτης ? Ο Γιωργάκης και ο Σαμαράς φαντάζουν μπροστά του Ναπολέοντες. Ένας ψεύταρος και ανίκανος είναι. Χωρίς αίσθηση ευθύνης.

    @ 204 Αγγελος
    «να μάθουμε να συναλλασσόμαστε χωρίς μετρητά,»

    Έτσι. Εμπρός πίσω !

    «Τι θα κάνουν όσοι — και δεν είναι λίγοι, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων — δεν έχουν ακόμα τραπεζικές κάρτες;»
    Τι, δεν τους φτάνει που είναι αξιοπρεπείς ? Να κόψουν τον λαιμό τους τότε. Ο παππούς μου ήδη ακονίζει το μαχαίρι του για τον δικό του … 😥 Επίσης οι παράδοση της Κέας με τις γεροντοκτονίες μας δείχνει τον δρόμο.

  216. Μαρία said

    http://kommon.gr/i/286-epta-krisimes-meres-petros-papakonstantinou

  217. Βάταλος said

    Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατε και εις τον (άρτι αφιχθέντα εν τω κλεινώ άστει) γέροντα Βάταλον να προβή εις ωρισμένας επισημάνσεις:

    1) Κύριον Σμερδαλέον (σχόλιον 170): Διατί δεν βγάζετε άχναν διά το μέγα ατόπημα του Ντόναλντ Νίκολ που μεταφράζει την φράσιν «ώ ανόητοι και μωροί Ρωμαίοι» ως… «You stupid Greeks»; Διατί, κ. Σμερδαλέε, αποκρύπτετε από τους Ρωμιούς αναγνώστας ότι το «Ρωμαίοι» σημαίνει «Ρωμιοί» και εις καμμίαν περίπτωσιν «Έλληνες», ως μεταφράζει ο Ντόναλντ; ΙΔΟΥ ποίοι είναι οι πρώτοι υπεύθυνοι διά την κακοδαιμονίαν του Ρωμέικου: Οι Δυτικοί που απεκάλουν τους Ρωμιούς «Έλληνας», επειδή ωμίλουν ελληνικά, εις μίαν περίοδον που οι Ρωμιοί εθεώρουν την λέξιν «Έλλην» συνώνυμον του Εξαποδώ… Και ούτως ενόμισαν οι εξηγερμένοι Ρωμιοί του 1821 ότι είναι απόγονοι των ενδόξων Ελλήνων, ενώ δεν είχον την παραμικράν σχέσιν, ως έχει αποδείξει ο Μέγας Φαλμεράϋερ…

    2) Κύριον Σμερδαλέον (σχόλιον 198): Διατί, δεν ετολμήσατε να διορθώσητε τον κ. Σαραντάκον που νομίζει (σχόλιον 195) ότι ο αυτοκράτωρ που επλεύρισε τον Μέγαν Βεζύρην Χαλίλ ήτο ο Μανουήλ ο Β΄, ενώ επρόκειτο διά τον Κωνσταντίνον Παλαιολόγον;

    https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%87andarl%C4%B1_Halil_Pasha_the_Younger

    3) Διατί ο πολύς κ. Σμερδαλέος δεν έχει ποτέ ασχοληθή με τον μέγαν ρωμιόν σατιρικόν συγγραφέα του 15ου αιώνος, Μάζαριν https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CE%B6%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%82 που συνέγραψε το περίφημον «Ταξίδι εις τον Άδην»; Μήπως, διότι τον ανεκάλυψε και τον μνημονεύει ο μέγας Φαλμεράϋερ εν τω 2ω τόμω της «Ιστορίας της Χερσονήσου του Μωρέως»;

    http://www.lithoksou.net/p/ta-%C2%ABanamiks-geni-en-peloponniso%C2%BB-toy-mazari-o-plithysmos-toy-moria-1415-2010

    Μήπως επειδή ο Μάζαρις αποκαλύπτει πως τον 15ον αιώνα η Πελοπόννησος εκατοικείτο από όλας τας «φυλάς του Ισραήλ» και οι Ρωμιοί ήσαν μία ασήμαντος μειοψηφία;

    Όπως και να έχη το πράγμα, ο γέρων Βάταλος ανεκάλυψε και σάς προσφέρει το μνημειώδες σύγγραμμα του Μάζαρι, που είναι απηγορευμένον εις όλας τας ρωμέικας βιβλιοθήκας εδώ και 180 έτη. Πατήσατε εδώ και θα κατέβη μόνον του, με γερμανικόν πρόλογον και σχόλια

    Click to access timarionsundmaz00pletgoog.pdf

    Μετά πάσης τιμής
    Β.

  218. Ριβαλντίνιο said

  219. Pedis said

    # 217 – «Ήδη, με την προσωρινή έστω ρήξη με τους δανειστές, κάηκε και η απαράδεκτη πρόταση των 47 σελίδων και η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από τίποτα, όπως δεν δεσμεύονται από τίποτα οι αντίπαλοι.»

    Καλά κρασσά!

    Αφού δεν τον θέλει κανείς για αριστερό σύμβουλο, γιατί πασχίζει; Να ανεβάσει το ηθικό της τσιπράδων για να κάνουν το «άλμα»; Αφού δεν το έχουν σκοπό. Να δείξει τον ιδεολογικό δρόμο στους υποστηρικτές του συριζα ώστε να πιέσουν την ηγεσία ανάλογα; Αφού δεν υπάρχει παρά ένας χυλός από ψηφοφόρους χωρίς καμιά οργανωτική σύνδεση και το κυριότερο χωρίς διάθεση να κουνήσουν το δακτυλάκι τους. Τι στο διάτανο πασχίζει να αποδείξει και δεν γράφει τα πράγματα ξεκάθαρα και δεν αποδίδει στο σύριζα τις ευθύνες ατόφιες και δεν προχωρεί σε καταγγελία για το δούλεμα χωρις περιστροφές και χωρίς αυταπάτες;

  220. Ριβαλντίνιο said

    @ 218 Βάταλος
    «Κύριον Σμερδαλέον (σχόλιον 198): Διατί, δεν ετολμήσατε να διορθώσητε τον κ. Σαραντάκον που νομίζει (σχόλιον 195) ότι ο αυτοκράτωρ που επλεύρισε τον Μέγαν Βεζύρην Χαλίλ ήτο ο Μανουήλ ο Β΄, ενώ επρόκειτο διά τον Κωνσταντίνον Παλαιολόγον;»

    Είπε να αφήσει σε εσένα αυτή την τιμή , να ενισχυθεί λίγο το «εγώ» σου. 😆

  221. Ριβαλντίνιο said

  222. Ριβαλντίνιο said

    http://i.stpl.gr/image.ashx?m=Fit&f=L2ZpbGVzLzEvbmV3X2ltYWdlcy8yMDEyLTA2LTEyLzMyMDgvMTAwMzcwOTUuanBn&t=634751063512982790&w=300&h=204

  223. Gpoint said

    # 204

    Οι συντάξεις(και οι μισθοί 😉 έχουν πιστωθεί από την Παρασκευή το απόγευμα, οι έχοντες κάρτα κι πρόνοια «πρόλαβαν». Εξ άλλου από αυτούς δημιουργήθηκαν ουσιαστικά οι σειρές, τα ΑΤΜ δεν δίνουν περισσότερα από 1500 ημερησίως αν δεν κάνω λάθος κι αυτοί που έχουν καμιά τριανταριά και πάνω χιλιάρικα στην τράπεζα έχουν πάντα ένα-δυο στην τσέπη ή στο σπίτι, δεν θα τρώγανε την ταλαιπωρία στις ουρές

  224. Gpoint said

    # 188, 212

    Λάμπρο, μπράβο για την πεντακοσούρα αλλά απ’ ότι θυμάμαι στα χρηματιστηριακά κέρδος είναι όχι όταν «γράψει» παρά όταν βάλεις το χρήμα στην τσέπη και απορώ πως θα ρευστοποιήσεις το κέρδος με κλειστές τράπεζες. Μέχρι ν’ ανοίξουν πολλά γίνονται κι ο φόβος μήπως τα ευρώ γίνουν ισάριθμες (νέες) δραχμές υπάρχει
    Από την άλλη αν τα εισπράξεις να δανείσεις κάνα 50άρι στον Γς που βρήκε το ΑΤΜ στεγνό σαν έφτασε η σειρά του

  225. Avonidas said

    #219, 222, 223 — Πωωωωω, 6 μέρες όριο 60 ευρώ στις αναλήψεις, πωωωω!! Να τρέξουμε, να τρέξουμε, να πάρουμε τα φράγκα, να τα χώσουμε στο στρώμα, να τα χώσουμε στις κατσαρόλες, πωωωω!!!

    Τι λες τώρα, απαπα! Αβάσταχτα πράματα. Δε λέω, εδώ και 5 χρόνια έχει πέσει κόσμος και κοσμάκης από τα μπαλκόνια, έχουν μείνει χωρίς δουλειά, χωρίς συντάξεις, χωρίς φάρμακα, χωρίς ασφάλιση, αλλά ρε παιδί μου μια βδομάδα με 60 ευρώ τη μέρα, τι είμαστε ρε, ο Γκάντι;;!

    Πωωωωω, να τρέξουμε, να πούμε ναι σε όλα! Ντάξει, θάρθει βέβαια η σειρά μας, αλλά θ’ αργήσει. Έχει ο Θεός, βλέπουμε, ρε παιδί μου! Σφάξτε το γείτονα, επιτέλους, να τελειώνει αυτός ο εφιάλτης! Αει σιχτίρ, σε μπελάδες μπήκαμε για λίγα ψωρομέτρα!

    (Ναι, το ξέρω οτι το δημοψήφισμα είναι εκ του πονηρού. Και το ξέρω ότι τον κώλο τους πάνε να καλύψουν. Και το ξέρω ότι δεν είναι και τα πιο έξυπνα παιδιά στην πιάτσα. Και το ξέρω ότι τελικά θα δώσουμε κώλο. Αλλά, ρε παιδί μου, τέτοιος χέστης και φιλοτομαριστής λαός δεν έχει ματαγίνει! )

  226. Gpoint said

    Πάντως αυτό δεν είναι καλό σημάδι

    http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500008402

  227. Pedis said

    # 226 – «Αλλά, ρε παιδί μου, τέτοιος χέστης και φιλοτομαριστής λαός δεν έχει ματαγίνει! »
    Οι χέστηδες που το παραδέχονται «σώζονται» με οργανωμένη και μαζική αλληλεγύη, οι πονηροί χέστηδες, οι τάχα μου πραγματιστές είναι για ξέχεσμα!

  228. Avonidas said

    #228. Σ’ αυτή τη φάση, είμαι πρόθυμος να κάνω και τον Κουτσούμπα πρωθυπουργό.

    Μόνο και μόνο για να πάψει η κασέτα…

  229. Μαρία said

    Η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τις τραπεζικές συναλλαγές. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκριμένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους, τα οποία θα λειτουργήσουν για το σκοπό αυτό.
    http://www.stokokkino.gr/article/1000000000011695/Kleistes-oi-trapezes-mexri-tis-6-Iouliou—kanonika-oi-suntakseis

  230. spiral architect said

    Η μισθοδοσία θα καταβάλλεται κανονικά;
    Ναι, εφόσον ο εργοδότης πληρώνει! 😛

  231. spiral architect said

    @218: Βάταλε φύτεψες μαρούλι στο σπίτι; 😉
    (για να λεξιλογήσουμε …)

  232. spiral architect said

    😀 😀 😀

  233. Γς said

    Αχ…

    Δεν παίζονται.

    Μήπως όμως αντί να περιμένουμε να δούμε τι άλλη μαλακία θα [μας] κάνουν θα έπρεπε να τους απλώσουμε ένα χέρι βοήθεας για να κατέβουν από εκεί που ανέβηκαν.

    Για ανθρωπιστικούς, αισθητικούς και ιατρικούς λόγους. Κλινικές περιπτώσεις!

    Λυπηθείτε τους, Βοηθήστε τους.

    Ουστ ρε!

  234. Γς said

    Και με τουτα και με τ άλλα φτάσαμε και στο:

    «Κώλοι υπαρχουν. Λεφτά δεν υπάρχουν»
    [στα ΑΤΜ]

  235. Alexis said

    chicken game λοιπόν.

    Θυμάστε προεκλογικά τον Άδωνη και τα τρενάκια του;
    Τον κοροϊδεύατε τότε… 😀

  236. Alexis said

    Ουπς, εδώ τα τρενάκια (του τρόμου):

  237. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα και καλή βδομάδα

    Σήμερα είναι του Πέτρου και Παύλου, Χρόνια Πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν …

  238. Γς said

    Καλά ο ¨αγιος Πολ.
    Τον Αγιο Πίτερ φοβάμαι
    [τέτοιες ώρες]

  239. spiral architect said

    @235: Μετά τα τζιφάκια ήρθαν και τα οπίσθια!
    (σεμνάααα …)

  240. cronopiusa said

    237

    http://www.elpais.com/misc/ajedrez/29junio15.htm

  241. Triant said

    Αν κατάλαβα καλά, το πνεύμα πολλών (και μερικών εδώ μέσα) είναι:
    Τι με νοιάζει αν κοπεί το ΕΚΑΣ;
    Τι με νοιάζει αν απελευθερωθούν οι μαζικές απολύσεις;
    Τι με νοιάζει αν αυτοί που τα βγάζουν (αν τα βγάζουν) τσίμα-τσίμα δεν θα τα βγάζουν με τις αυξήσεις στα τρόφιμα και την ΔΕΗ (που μόλις πουληθεί θα αυξηθεί κι άλλο);
    Τι με νοιάζει αν αυτοί που τρώνε απ’ τα σκουπίδια διπλασιαστούν; Ίσα-ίσα θα λυθει και το πρόβλημα των χωματερών.
    Τι με νοιάζει;

    Εδώ μιλάμε ότι μπορεί τα 100 χιλιάρικα που έχω στην τράπεζα να γίνουν 50. Εδώ μιλάμε ότι μπορεί να μην πάρω καινούργια τηλεόραση τώρα που διπλασιάστηκε η ανάλυση. Κινδυνεύει ακόμα και η προπαραγγελία του νέου iphone. Άσε το μαρτύριο των 60 ευρώ την ημέρα (ευτυχώς που έχω μερικές πιστωτικές και κάνω και όλες μου τις συναλλαγές ηλεκτρονικά).

    Ουστ αλήτες! Όξω από την κυβέρνηση του ολέθρου. Ευρώπη μή φεύγεις, έρχομαι.

  242. cronopiusa said

  243. Gpoint said

    # 230

    Μαρία δυστυχώς μετά από διευκρινήσεις στην ΕΡΤ ο συνταξιούχος πρέπει να πηγαίνει κάθε μέρα και να σηκώνει τα 60 ευρώ που δικαιούται, αν δεν πάει μια μέρα χάνει το δικαίωμα της ανάληψης αυτής της μέρας.
    Φρικιαστικό αν σκεφτούμε πόσοι συνταξιούχοι έχουν προβλήματα στις μετακινήσεις

  244. Theban said

    @242
    Μερικοί φοβόμαστε μήπως μείνει μεν το ΕΚΑΣ, αντιστοιχεί σε δυο κουλούρια δε.

    Παρόμοια και για τα άλλα

  245. Γς said

    164:

    >Με 23% στο γάλα,θα πάρω τους λόγγους να πα το πιω απ ευθείας απ΄ τα πρόβατα

    να πα το πιω απ ευθείας απ΄

  246. Γς said

    240:

    Κι απάνω στην ώρα ακούω την καμπάνα απέναντι «Ντιν νταν, ντιν νταν» αργά αργά, μονότονα.

    Εύχομαι να τον ξεπροβοδίζουν παιδιά κι εγκόνια και όχι καμιά μανούλα.

    Θα είχε και την σύνταξή του που τώρα μεταφέρεται στο ΑΤΜ του χλωερού τόπου ένθα ουκ έστι πόνος ου λύπη ου στεναγμός ουδέ κάπιταλ κοντρόλ και όριον αναλήψεων

  247. Triant said

    @245
    Είναι μια πιθανότητα.
    Αλλά ας δούμε τις βεβαιότητες.
    Πόσοι από τους ‘μένουμε ευρώπη’ θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης αν φύγουμε από το ευρώ;
    Πόσοι από τους υπόλοιπους θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης αν γίνουν δεκτά τα μέτρα;

    Αφήνω στους μηχανικούς του ιστολογίου τον υπολογισμό.

  248. Theban said

    @248
    Όλα συζητήσιμα, συμφωνώ σε αυτό.
    Αυτό που λέω εγώ είναι να μην χρεώνουμε εύκολα προθέσεις.

    Πολλά ξεκινάνε από το τι υπολογίζει ο καθένας ότι είναι η ενναλακτική στα νέα μέτρα.

  249. sarant said

    Καλημέρα και από εδώ!

    218 Δίκιο έχεις για τον Παλαιολόγο. Τον Μάζαρη τον ξέρουν μερικοί -μεταξύ των οποίων ο ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου ο Πάγος, που διάλεξε ψευδώνυμο Ξένος Μάζαρις.

    226 Μια παροιμία λέει «Και στον κλέφτη ψωμί, και στον χωροφύλακα χαμπέρι»

    242 Καλώστον!

  250. 176 said (και 191 συνηγόρησε): «#175. Η άμεση δημοκρατία δεν είναι λεωφορείο για να περιμένουμε έρθει, χρειάζεται μεγάλος μόχθος»
    Επίσης, 202: «#175: Ναι, εγώ έτσι καταλαβαίνω τον ηγέτη.
    Τα υπόλοιπα που γράφεις για μπαρμπα-Γιώργους, κυρά-Κατίνες και έξοδο από το ευρώ δεν τα σχολιάζω γιατί είναι απλά αστειότητες.
    Αλλά και ενδεικτικά για το πώς καταλαβαίνεις εσύ τη δημοκρατία.

    Χαμπάρι δεν έχετε από άμεση δημοκρατία. Η άμεση δημοκρατία αγαπητοί μου δεν είναι η αποποίηση ευθυνών.»Ηγέτης» που προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το Ναι ή Όχι της κυραΚατίνας και του μπαρμπαΓιώργου δεν είναι ηγέτης. Αξίζει μια θέση κλητήρα σε ένα μαγαζί (και ζητώ συγγνώμη από τους συμπαθείς κλητήρες). Όταν μάλιστα επικαλείται το ΑΣΤΕΙΟ επιχείρημα ότι με το ΟΧΙ ή ΝΑΙ της κυραΚατίνας και του μπαρμπαΓιώργη θα διαπραγματευτεί από θέσεως ισχύος! Θα τρομοκρατηθούν οι «κουτόφραγκοι»! Αγαπητοί μου (δήθεν) αμεσοδημοκράτες: Από την επόμενη Δευτέρα πάμε στο άγνωστο χωρίς βάρκα και χωρίς ελπίδα. Και αυτό οφείλεται σε έναν ευθυνόφοβο πρωθυπουργό. Η μόνη ελπίδα είναι να χρησιμοιποιεί το δημοψήφισμα ως διαπραγματευτικό κόλπο (από την …εργαλειοθήκη του Μπαρουφάκη) και μέχρι αύριο βράδι να βάλει την ουρά στα σκέλια και να …πιεί το πικρό ποτήρι. Θα εξευτελιστεί μεν, θα μας σώσει δε!

  251. Εγώ είμαι με την κυραΚατίνα και τον μπάρμπαΓιώργο. Πολιτικά δικαιώματα δεν έχουν; Έχουν.

  252. Ριβαλντίνιο said

    @ 226
    Πόποοοο ναι μωρέ, τι έγινε που δεν θα μπορούν οι μικροεπιχειρηματίες να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους , τι έγινε που καταστρέφονται όλοι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, τι γίνεται που οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν κάρτα δεν μπορούν να σηκώσουν καθόλου χρήματα ? Τι έγινε που δεν μπορούν οι γονείς να στείλουν λεφτά στα παιδιά τους στο εξωτερικό. Να τα αφήσουμε τα χρήματα στις τράπεζες να τα φάει ο πρωθυπουργός μας. Χαλάλι του.

    Αφού με το που εκλέχθηκε σταμάτησαν οι αυτοκτονίες, μειώθηκε η ανεργία, αυξήθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις, και τα νοσοκομεία να χαίρεσαι να αρρωστήσεις. Μεγαλεία ζούμε. Μαχαραγιάδες γίναμε. Πάνε οι παλιοί καιροί του μνημονίου.

    Δεν θέλουμε μέτρα. Κατευθείαν χρεωκοπία. Πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι. Ντροπή μας. Να πεθάνουν μερικά εκατομμύρια έτσι για συμπαράσταση.

    Ο λαός αυτός κοιτά μόνο το σαρκίο του. Σε αντίθεση με την πολιτική του ηγεσία που δεν έτρεξε καθόλου στα ATM

    @ 242

    Ενώ κανονικά πρέπει να χρεωκοπήσουμε και

    Να κοπεί ολόκληρος ο μισθός.
    Να μην έχει κανένας δουλειά.
    Να μην τα βγάζουν τσίμα-τσίμα, να πεθάνουν κατευθείαν.
    Να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, να παραμείνει δημόσια, να αυξήσουμε τους μισθούς των υπαλλήλων της, να κάνουμε νέες προσλήψεις και να πληρώνουν οι υπόλοιποι πολίτες τα ρουσφέτια της κυβέρνησης,
    Ο ΟΤΕ όταν ιδιωτικοποιήθηκε μειώθηκαν οι λογαριασμοί. Δεν αυξήθηκαν. Μείωση κατά μέσο όρο σε κάθε λογαριασμό 50 ευρώ.

    Και αυτοί με 60 ευρώ την ημέρα την βγάζουν ? Και σε αυτούς θα μειωθούν οι καταθέσεις τους στο μισό ?

  253. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    214 – #212. Μα γιατί βρε Λάμπρο γράφεις ολόκληρο κατεβατό, αφού μπορείς να το πεις και συντομότερα;

    «Πες, δεν πρέπει να ψηφίζετε, επειδή υπάρχουν κάποιοι που βάζουν στοιχήματα για το τι θα βγάλετε.»
    Δεν λέω ότι δεν πρέπει να ψηφίζετε, αλλά ότι δεν πρέπει να ψηφίζετε χειραγωγημένα κόμματα, και τα υφιστάμενα, είναι ΟΛΑ χειραγωγημένα απο τους κεφαλαιούχους, αυτή είναι η άποψή μου, και δεν πρόκειται να επιμείνω άλλο.

    «Κάνεις λες κι είναι καινούριο φρούτο αυτό, να κερδίζουν τα παράσιτα από τη δυστυχία, τον πόλεμο, την πείνα. Τόσο καινούριο που μέχρι και στην Αποκάλυψη (που μου ‘δειχνε ο Δύτης) το γράφει.»

    Τα καινούρια φρούτα που προσπαθώ να δείξω, (δεν είναι ένα) είναι ότι τα «παράσιτα» που λές, είναι έστω και εν αγνοία τους, όλοι όσοι έχουν λεφτά στην τράπεζα. Η τράπεζα τα μοχλεύει στα παράγωγα στα διεθνή χρηματιστήρια, (παγκοσμιοποίηση γαρ) και βγάζει αστρονομικά κέρδη, που μοιράζονται οι μεγαλομέτοχοι της τράπεζας, δίνοντας και ένα πλουσιοπάροχο ετήσιο 2% στους μικροκαταθέτες που τους εμπιστεύονται τους κόπους τους. Επειδή όμως τα παράγωγα δεν είναι εμπράγματες αξίες, δημιουργούνται μεγάλες «επενδυτικές» φούσκες, που όταν σκάνε, κάποιος πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό, ΜΆΝΤΕΨΕ ΠΟΙΌΣ. Ένα άλλο φρούτο της εποχής, είναι ότι η παγκόσμια οικονομία δεν βασίζεται πλέον στην προσφορά και ζήτηση, (να μη το αναλύσω, ψάξτο, δεν είναι δύσκολο να το βρείς) και ένα τρίτο φρούτο, είναι το υπερπλεονάζον εργατικό δυναμικό, λόγο της τεχνολογικής εξέλιξης, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά την ζωή σου μέχρι το 2030, (μια και απ΄όσο έχω καταλάβει, πρέπει να είσαι 25+ -2 ετών) αν δεν το αντιληφθείς γρήγορα, και δεν προσαρμοστείς αναλόγως. Μην τρέφεις αυταπάτες ότι δεν θα σε αγγίξει επειδή είσαι στον επιστημονικό κλάδο, ενημερώσου.
    Απο χτές το βράδυ, βλέποντας για άλλη μια φορά το θέατρο του παραλόγου, αποφάσισα να μη ξαναγράψω παρεμφερή σχόλια, δεν έχει νόημα, και επηρεάζει άσχημα την διάθεσή μου. Γνωρίζω πολύ καλά, ότι οι παγιωμένες συστημικές αντιλήψεις που μας βάζουν απο την μικρή ηλικία στο μυαλό, δεν αλλάζουν απο τη μιά μέρα στην άλλη, χρειάζεται ο ανάλογος χρόνος, γι΄αυτό και δεν βιάζομαι, και λειτουργώ μακροπρόθεσμα, κυρίως για τις επόμενες γενιές.
    Αν μου επιτρέπεις, θα σε συμβούλευα, να ασχοληθείς με τα χρηματιστηριακά, όχι τόσο για να τα οικονομήσεις (μπορείς άνετα βέβαια) όσο για να αντιληφθείς την πραγματικότητα (κατά τη άποψή μου), όλα τα άλλα, είναι εικονική πραγματικότητα στην οικονομική κοινωνία που ζούμε. Βάλε το έξυπνο μυαλό σου στην υπηρεσία σου, και μη το δίνεις για ψίχουλα, να υπηρετεί οικονομικά έξυπνους ΒΛΑΚΕΣ.
    Ευχαριστώ για τον εποικοδομητικό (ελπίζω και για σένα) διάλογο, θα περιμένω να τα πούμε για άλλα θέματα.

    Υ.Γ – Χθές σου είπα, πως ένα όχι στο δημοψήφισμα, θα επηρέαζε εφήμερα τις χρηματαγορές και τίποτε παραπάνω. Η αναγγελία του, αυτό ακριβώς έκανε χθές, ένα απότομο ΓΚΑΠ, που έδωσε κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων στους δισεκατομμυριούχους, (πριν να ανοίξει η διαπραγμάτευση, η τιμή του ευρώ έπεφτε γιατί «κάποιοι» έχουν το προνόμιο να «επενδύουν») σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, και μετά απο μιά ώρα περίπου, άρχισε η άνοδος που συνεχίζεται ακόμα (στο 1,12 έφτασε, απο 1,11584 που ήταν πριν την πτώση) δίνοντας κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων, ΜΑΝΤΕΨΕ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ. Δεν αλλάζει φίλε μου αυτό, με εκλογές που ελέγχονται απο αυτούς, όσο κι αν νομίζεις ότι επηρεάζεις το αποτέλεσμα.

  254. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    252 -«Χαμπάρι δεν έχετε από άμεση δημοκρατία. Η άμεση δημοκρατία αγαπητοί μου δεν είναι η αποποίηση ευθυνών.»
    Τι καλό πίνεις και δεν μας δίνεις; πού είδες να γράφω το αντίθετο; Και μια κι εσύ έχεις πάρει χαμπάρι τι είναι η άμεση δημοκρατία, για πες μας να μάθουμε κι εμείς; Πάντως αν την εννοείς όπως στην συνέχεια του σχολίου σου για τον ευθυνόφοβο πρωθυπουργό, είσαι πολύ μακριά νυχτωμένος.

    «Από την επόμενη Δευτέρα πάμε στο άγνωστο χωρίς βάρκα και χωρίς ελπίδα. Και αυτό οφείλεται σε έναν ευθυνόφοβο πρωθυπουργό.»
    Πέντε χρόνια με τους υπεύθυνους πρωθυπουργούς, που εξαθλίωσαν τον λαό (εσύ προφανώς έχεις την βολή σου, γιατί είσαι έξυπνος) με Ζάπεια 2 που ανάιρεσαν, υπογράφοντας τα μνημόνια που δεν θα υπέγραφαν, χωρίς κάν να τα διαβάσουν, εκτελώντας διαταγές μέσω mail, θεωρείς ότι πηγαίναμε στο γνωστό, με το υπερωκεάνιο ΕΛΠΙΔΑ; Στείλε απ΄αυτό που πίνεις επειγόντως, πληρώνω όσο όσο.

    Υ.Γ – Τελικά ζούμε ανάμεσά σας.

  255. Triant said

    Καλώς σας βρήκα 🙂

  256. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Όταν έκοβαν οι Σαμαροβενιζέλοι στα δυο (και περισσότερο) τη σύνταξη, οι άνθρωποι μας έβρασαν στο ζουμί τους.Φευγαλέα τα πλάνα των συγκεντρώσεων των συνταξιούχων.Κόποι,προσδοκίες μιας ζωής,οριστικά χαμένοι κι όποιος τ΄άντεξε. Τί έγινε,παραγράφτηκε το έγκλημα; ξεχάσαμε; Να ξαναρθούν οι αγάδες για το νέο γύρο, για τη νέα επέλαση.
    Καλημέρα

  257. Η κ. Βαλαβάνη σε συνέντευξή της στην ΕΤ1 μόλις πριν λίγο ανέφερε αυτό το ποίημα. Ή είναι αναγνώστης σας και της το θυμήσατε ή τα πνεύματα συναντώνται 🙂

  258. Για 255: Ψυχραιμία φίλε. Τα λάθη κλπ, κλπ των προηγουμένων δεν εξιλεώνουν έναν πρωθυπουργό που ΤΩΡΑ είναι ευθυνόφοβος!

  259. cronopiusa said

    Εν μεγάλη Ελληνική Αποικία, 200 π.Χ.

    Οτι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Αποικία
    δεν μέν’ η ελάχιστη αμφιβολία,
    και μ’ όλο που οπωσούν τραβούμ’ εμπρός,
    ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός
    να φέρουμε Πολιτικό Αναμορφωτή.
    Ομως το πρόσκομμα κ’ η δυσκολία
    είναι που κάμνουνε μια ιστορία
    μεγάλη κάθε πράγμα οι Αναμορφωταί
    αυτοί. (Ευτύχημα θα ήταν αν ποτέ
    δεν τους χρειάζονταν κανείς). Για κάθε τι,
    για το παραμικρό ρωτούνε κ’ εξετάζουν,
    κ’ ευθύς στο νου τους ριζικές μεταρρυθμίσεις βάζουν,
    με την απαίτησι να εκτελεσθούν άνευ αναβολής.
    Εχουνε και μια κλίσι στις θυσίες
    παραιτηθείτε από την κτήσιν σας εκείνη
    η κατοχή σας είν’ επισφαλής:
    ή τέτοιες κτήσεις ακριβώς βλάπτουν τες Αποικίες.
    Παραιτηθείτε από την πρόσοδον αυτή,
    κι’ από την άλληνα την συναφή
    κι’ από την τρίτη τούτην: ως συνέπεια φυσική
    είναι μεν ουσιώδεις, αλλά τι να γίνει;
    σας δημιουργούν μια επιβλαβή ευθύνη.
    Κι’ όσο στον έλεγχο σας προχωρούνε,
    βρίσκουν και βρίσκουν περιττά, και να παυθούν ζητούνε
    πράγματα που όμως δύσκολα τα καταργεί κανείς.
    Κι’ όταν με το καλό τελειώσουνε την εργασία,
    κι’ ορίσαντες και περικόψαντες το παν λεπτομερώς,
    απέλθουν, παίρνοντας και την δικαία μισθοδοσία,
    να δούμε τι απομένει πια μετά
    τόση δεινότητα χειρουργική.
    Ισως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός.
    Να μη βιαζόμεθα. Είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία.
    Τα πρόωρα μέτρα φέρνουν μεταμέλεια.
    Εχει άτοπα πολλά, βεβαίως και δυστυχώς η Αποικία.
    Ομως υπάρχει τι το ανθρώπινον χωρίς ατέλεια;
    Και τέλος πάντων, να τραβούμε εμπρός.
    Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ

  260. sarant said

    258 Ε, δεν είναι και τόσο άγνωστο ποίημα -μάλλον σύμπτωση θα είναι!

  261. spiral architect said

    @253: [..] Ο ΟΤΕ όταν ιδιωτικοποιήθηκε μειώθηκαν οι λογαριασμοί. Δεν αυξήθηκαν. Μείωση κατά μέσο όρο σε κάθε λογαριασμό 50 ευρώ. [..]

    Μάλλον δεν θυμάσαι καλά. Σε απόλυτους αριθμούς και με αναγωγή στην ισοτιμία ευρώ-δραχμής οι λογαριασμοί αυξήθηκαν δραματικά. Θα μου πεις ότι τώρα έχουμε και υπηρεσίες ίντερνετ και web tv (όσοι έχουν να πληρώσουν παραπάνω) και τα ποσά εν σχέσει με τις υπηρεσίες, καθολικές ή μη, είναι ασύγκριτα. Ε βέβαια, δεν συγκρίνουμε διαφορετικά φρούτα. 😉

    Η αποδιδόμενη πτώση της τιμής της αστικής μονάδας στην είσοδο πολλών παικτών στον κλάδο, και άρα στα καλά του ανταγωνισμού, στην πραγματικότητα δεν οφείλεται παρά στην αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών, από τα αναλογικά στα ψηφιακά συστήματα στη δραματική μείωση των τιμών των ηλεκτρονικών συστημάτων που την υποστηρίζουν, στη μείωση του προσωπικού που τα συντηρούν και τα υποστηρίζουν όπως επίσης και στη διεύρυνση των προσφερόμενων υπηρεσιών, υπό μορφή «πακέτων», τα οποία και αυξάνουν τη δυνατότητα άντλησης κερδών. Έτσι μια σύγκριση, για παράδειγμα, της σημερινής τιμής της αστικής κλήσης με αυτή προ 20 ή 30 ετών δεν θα είχε κανένα απολύτως νόημα. Αποτελεί επίσης διεθνή πρακτική, όταν μια δημόσια εταιρία βρεθεί σε τροχιά ιδιωτικοποίησης, να αυξάνει εκ των προτέρων τα τιμολόγια, σε βαθμό τέτοιο, ώστε να καταστεί «ελκυστική» στους μελλοντικούς ιδιώτες αγοραστές.

    Τη στιγμή που μιλάμε, ο ΟΤΕ είναι ιδιωτικός αλλά ανήκει σε κρατική γερμανική εταιρεία. Χαρείτε τον λοιπόν, μιας και το τελευταίο πακετάκι, (κοντά στα 15%) που χρηματιστηριακά δεν αξίζει πράμα, απαιτούν οι δυνάστες να εκχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

  262. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    259 – Είναι φανερό απο τα σχόλιά μας, ότι ο ψύχραιμος είμαι εγώ, γιατί εσύ εξιλεώνεις 40 χρόνια λαμογιάς και αρπαχτής απο το δίδυμο της καταστροφής, σε πέντε μήνες.
    Μπορώ να κατανοήσω τον πανικό σου για το δημοψήφισμα, μια και είναι φανερό ότι έχεις συνηθίσει στην ανεύθυνη «δημοκρατία» δια αντιπροσώπου. Όμως η άμεση δημοκρατία που υπερασπίτηκες πιο πάνω, έχει σαν βάση της το δημοψήφισμα, ρώτα τους Ελβετούς που είναι πρωτοπόροι, θα σου πούν. Μόνο οι άβουλοι φοβούνται και δεν θέλουν δημοψηφίσματα, κοινώς, ΟΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ «ΠΟΛΙΤΕΣ» και φυσικά οι κεφαλαιούχοι που ασκούν την εξουσία, γι΄αυτό και τους έτσουξε τους ΕΥΡΩΠ-Ε-ΟΥΣ, είχαν συνηθίσει να διοικούν με εντολές τόσα χρόνια. Ξέχασες γρήγορα τον τζάμπα μάγκα Βενιζέλο, που τον έγραψαν κανονικά οι τροϊκανοί, και σηκώθηκαν κι έφυγαν, και μετά τους παρακάλαγε να γυρίσουν. Για την επίδοση του κωλοτούμπα Σαμαρά- Ιωάννη Μελισσανίδη, έμεινε άφωνη όλη η αθλητική κοινότητα, και επισημοποιήθηκαν οι κωλοτούμπες του με το όνομά του, για τους ολυμπιακούς αγώνες. Μπορεί εσένα να μη σε έχουν αγγίξει τα αποτελέσματα αυτής της ελεεινής διαπραγμάτευσης, αλλά εμένα και εκατομμύρια Ελλήνων, μας τσάκισε, το χειρότερο, χιλιάδες άλλους κυριολεκτικά τους σκότωσε. Αλλά μάλλον για σένα είναι ηλίθιοι και ανεπρόκοποι και καλά να πάθουν, ή πιο πολιτισμένα, είναι παράπλευρες απώλειες. Η πολιτική μου τοποθέτηση είναι γνωστή εδώ μέσα, και βέβαια δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, ασχέτως των αντιρρήσεων που έχω για την κυβέρνηση, δεν μπορώ να πώ ότι δεν αισθάνθηκα όμορφα, που για πρώτη φορά απ όσο ξέρω, Έλληνας πρωθυπουργός, σηκώθηκε και έφυγε απο υψίστης σημασίας διαπραγματεύσεις, αρνούμενος να υπογράψει ένα καταστροφικό σύμφωνο για την χώρα, ζητώντας δημοψήφισμα. Τόσα χρόνια τόσες φάπες, ούτε ο Καραγκιόζης απο τον Βελιγκέκα δεν είχε φάει. Και μόνο γι΄αυτό, χαλάλι η δικιά τους άθλια πρόταση.

  263. 263 ΛΑΜΠΡΟΣ said ……
    Στου κωφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα!

Σχολιάστε