Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μπρος γκρεμός και πίσω βράχια;

Posted by sarant στο 9 Ιουλίου, 2015


Ο τίτλος παραλλάζει μια πασίγνωστη παροιμία, βάζοντας τα βράχια στη θέση του ρέματος -τα βράχια, που εδώ και μερικά χρόνια χρησιμοποιούνται από δημοσιογράφους και πολιτικούς σαν μεταφορά για τη χρεοκοπία της χώρας, όμοια καράβι που τα μανιασμένα κύματα ή η ατζαμοσύνη του καπετάνιου το ρίχνουν πάνω στα βράχια, και ναυαγεί (είχαμε αφιερώσει άρθρο σ’ αυτή τη λέξη).

Την έκφραση «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» τη χρησιμοποιούμε όταν κανείς βρίσκεται ανάμεσα σε δύο επιλογές που φαίνονται εξίσου δυσάρεστες ή επικίνδυνες, σαν τον καταδιωκόμενο που έχει να διαλέξει ανάμεσα στον γκρεμό και στον ορμητικό χείμαρρο. Η εικόνα υπάρχει στη γλώσσα μας από παλιά, π.χ. στον μεσαιωνικό Λίβιστρο και Ροδάμνη: «Εμπρός μας έναι θάλασσα, κρεμνός απέκει πάλιν». Παλιότερα έλεγαν επίσης «μπρος βαθύ και πίσω ρέμα», ή και «μπρος φωτιά…», αλλά σε μερικές παραλλαγές υπάρχει και το «μπρος γκρεμός και πίσω βράχος», όχι βέβαια βράχος της θάλασσας αλλά απόκρημνος πέτρινος όγκος που δεν μπορείς να τον σκαρφαλώσεις, οπότε και η αντικατάσταση του ρέματος στον τίτλο δεν είναι τόσο αυθαίρετη.

Φυσικά, στη γλώσσα έχουμε κι άλλες εκφράσεις για να περιγράψουν παρεμφερείς καταστάσεις όπου κάποιος καλείται να διαλέξει ανάμεσα σε δυο δυσάρεστες επιλογές -λέμε, για παράδειγμα, ότι κάποιος βρίσκεται «στα δυο στενά» ή, από τη μυθολογία, «ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη», ή, σε λογιότερο ύφος, «μεταξύ σφύρας και άκμονος» (ανάμεσα σφυρί κι αμόνι είναι η λαϊκή παραλλαγή).

Οι σκακιστές ένα παρόμοιο δίλημμα το λένε τσούγκτσβανγκ, λέξη δυσκολοπρόφερτη για τα δικά μας λαρύγγια, από το γερμανικό Zugzwang, εξαναγκασμός σε κίνηση. Αυτό συμβαίνει όταν ο παίχτης που έχει την κίνηση βγαίνει ζημιωμένος όποια κίνηση κι αν κάνει, ενώ αν μπορούσε, κατά παράβαση των κανονισμών, να μην κάνει καμιά κίνηση και να δώσει στον αντίπαλό του το δικαίωμα, η θέση του θα γινόταν ευκολότερη. Στο τσούγκτσβανγκ βέβαια οι διαθέσιμες επιλογές μπορεί να είναι περισσότερες από δύο.

Τα βράχια τα έβαλα στον τίτλο για να υπονοήσω όχι οποιοδήποτε δίλημμα αλλά ειδικά το δίλημμα στο οποίο βρίσκεται από προχτές η ελληνική κυβέρνηση μετά το τελεσίγραφο που παρουσίασαν οι εταίροι μας στον Έλληνα πρωθυπουργό: ή θα δεχτεί μια συμφωνία με επαχθείς όρους ή η χώρα θα οδηγηθεί σε έξοδο από την ευρωζώνη, ίσως και από την ΕΕ.

Σκληρό και δύσκολο δίλημμα, πολύ περισσότερο που έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά τη θριαμβευτική επικράτηση του Όχι στο δημοψήφισμα, όταν ο λαός απέρριψε με εντυπωσιακό ποσοστό μια συμφωνία, για να του ζητηθεί τώρα να δεχτεί μια άλλη που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα επαχθέστερη.

Μπορούμε βέβαια να διατηρούμε ψήγματα αισιοδοξίας, αφενός επειδή η αδιαλλαξία των εταίρων δεν αποκλείεται σε ένα βαθμό να είναι απλώς διαπραγματευτική τακτική και αφετέρου διότι η χτεσινή πολύ καλή εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση στο Στρασβούργο έκανε καθαρό ότι οι εταίροι δεν έχουν εντελώς αρραγές μέτωπο απέναντί μας, ότι κάποιες χώρες παρουσιάζονται περισσότερο ευήκοες στις ελληνικές θέσεις.

Αλλά για χάρη της συζήτησης ας δεχτούμε μια κακή εκδοχή, ότι δηλαδή οι εταίροι απαιτούν μιαν επαχθή συμφωνία απειλώντας σε περίπτωση μη αποδοχής με τη λέξη που ελπίζω να μην αναδειχτεί σε Λέξη του 2015, το Γκρέξιτ εννοώ. Τι κάνουμε τότε;

Για ένα τέτοιο δίλημμα ίσως η καλύτερη λύση να ήταν ένα δημοψήφισμα -αν δεν είχαμε μόλις κάνει κι αν υπήρχε χρόνος, που δεν υπάρχει. Καθώς μόλις έχουμε απορρίψει μια συμφωνία με αρκετά βαριούς όρους, φαντάζει οξύμωρο να δεχτούμε μιαν άλλη με βαρύτερους, οπότε οι πρώτες σκέψεις θα έδειχναν την ηρωική έξοδο, μια λύση που φαίνεται να την προτιμούν αρκετοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην αριστερά γενικότερα.

Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό. Καθώς όλο αυτό το πεντάμηνο η κυβέρνηση δεν πορεύτηκε με στόχο τη ρήξη, δεν υπάρχει προετοιμασία γι’ αυτό το ενδεχόμενο, οπότε η έξοδος θα είναι ασύντακτη: ό,τι το χειρότερο.

Όταν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο δεινά, της παράτασης της λιτότητας αφενός και της εξόδου από την ευρωζώνη ή και την ΕΕ αφετέρου, με συνέπειες πολύ οδυνηρές είτε στη μια περίπτωση είτε στην άλλη, αυτό που γέρνει την πλάστιγγα είναι το αντιστρεπτό ή όχι της κακής επιλογής. Η παράταση της λιτότητας είναι κάτι που μπορεί να αντιστραφεί, σε ενδεχόμενη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης ας πούμε. Αντίθετα, η έξοδος από την ευρωζώνη και πολύ περισσότερο από την ΕΕ είναι μια εξέλιξη πρακτικά αναντίστρεπτη.

Για τον λόγο αυτό, η προτίμησή μου είναι υπέρ της υπογραφής συμφωνίας.

Υπάρχει κι άλλος ένας λόγος. Το μεγαλειώδες Όχι στο δημοψήφισμα δεν ήταν βέβαια Ναι στη λιτότητα, ούτε όμως ήταν Ναι στη ρήξη. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους, όλη τη δημοψηφισματική εβδομάδα, ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορούσε αυστηρά το περιεχόμενο της συμφωνίας και όχι την παραμονή στο ευρώ, όπως κάποιοι εταίροι μας ήθελαν να το διαστρέψουν. Κι εγώ το έγραψα, πάνω από μία φορά, και γι’ αυτό προτίμησα το Όχι ενώ είμαι αντίθετος με την έξοδο από την ευρωζώνη που πιστεύω ότι θα σταθεί χειρότερη για τον εργαζόμενο και θα ωφελήσει μόνο τους κερδοσκόπους. Οπότε, αφενός το Όχι δεν θα επικρατούσε αν έμπαινε το σημερινό δίλημμα, και αφετέρου μετά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ηθικά δεσμευμένος να αποφύγει τη ρήξη.

Θα ακούσω με πολύ ενδιαφέρον τις γνώμες σας, μεταξύ άλλων και για όσα θέματα προσπέρασα (διότι γράφω βιαστικά, στο τέλος μιας πολύ κουραστικής μέρας). Και ελπίζω ο καπετάνιος να μπορέσει να κυβερνήσει επιδέξια το καράβι, αποφεύγοντας τις πιο βαριές συνέπειες.

 

402 Σχόλια to “Μπρος γκρεμός και πίσω βράχια;”

  1. Γς said

  2. epistrophy said

    Καλημέρα. Αν θυμάμαι καλά, μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, ο Οδυσσέας επέλεξε συνειδητά την πρώτη. Τελικά, νομίζω ότι όσο δύσκολο και να είναι το δίλημμα, ο άνθρωπος (εκ φύσεως) επιλέγει και δεν δέχεται το τυχαίο. Η επιλογή βεβαίως εξαρτάται από τα πιστεύω του, την οξυδέρκειά του κλπ, κλπ. Ελπίζω, στην περίπτωσή μας, ότι και αν τελικά γίνει, να είναι αποτέλεσμα επιλογής και όχι ανικανότητας.

  3. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Εν ολίγοις είμαστε βραχωμένοι σαν τις αίγες του Παπαδιαμάντη.

    >>αναντίστρεπτη
    να ευχηθούμε να μην είναι αναπόδραστη αυτή η επιλογή.
    (Με εξιτάρησε η αναντίστρεπτη 🙂 ) Καλημέρα.

  4. Παναγιώτης Κ. said

    @2…ή ιδεοληψιών!

  5. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ενώ φαίνονται αντίθετα, εννοούμε κάαπως ημιθανής ε;

  6. Γς said

    3:

    >Εν ολίγοις είμαστε βραχωμένοι σαν τις αίγες του Παπαδιαμάντη.

  7. cyrusmonk said

    Καλημέρα.
    Ἐγὼ πάντα θυμᾶμαι τὴν ἀπορία ἀφελοῦς στὸ ἐν λόγῳ δίλημμα (καὶ ὄχι δίλλημα, ὅπως ἐπιμένουν ὅλο καὶ περισσότεροι νὰ γράφουν ἐσχάτως):
    Αὐτὸς ποὺ βρίσκεται στὴ θέση «μπρὸς γκρεμὸς καὶ πίσω ρέμα» πῶς ἔφτασε ὡς ἐκεῖ; Σκαρφαλώνοντας ἢ κολυμπώντας;

  8. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    «Μπρος γκρεμός και πίσω γκόμενες» το τραγουδήσαμε όλοι και μη μου πειτε όχι.

  9. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Βιβλίο: Μπρος γκρεμός και πίσω ράφι / Το ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς

  10. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Κάποτε ο ΚΥΡ είχε κάνει μια γελοιογραφία, που έλεγε «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Γιατί δε μας θέλουν ούτε στην Κόλαση ούτε στον Παράδεισο…»
    Είμαι σαφώς υπέρ της παραμονής, και υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα :

    – το νεό δάνειο θα είναι από τον EFSM, χωρίς την παρουσία ΔΝΤ ρηλαδή (που συνήθως έχει την πιο σκληρή στάση), και θα «κοιτάει» ρήτρες ανάπτυξης.
    – υπάρχει σοβαρή πιθανότητα κουρέματος. Βέβαια, και στις 146 περιπτώσεις χωρών που χρεοκόπησαν, τα δάνεια των πιστωτών επίσης κουρεύτηκαν. Όμως υπήρξαν όλες οι υπόλοιπες συνέπειες.
    – συμφωνώ με τη «μετάθεση» : η Κίνα αρχίζει σιγά-σιγά να σκάει, κι είμαι από εκείνους που από χρόνια λένε ότι η κρίση θα περάσει όταν η παραγωγή από την Κίνα θα ξαναγυρίσει στην Ευρώπη. Δεν αποκλείεται να το δούμε σύντομα. Πρέπει να κρατηθούμε όρθιοι μέσα στη διεθνή ρευστότητα των πραγμάτων. Μην ξεχνάμε και το δημοψήφισμα των Άγγλων το 2017. Πιθανώς, άσχετα από εμάς εξωτερικά γεγονότα να ισχυροποιήσουν τελικά τη θέση μας, αλλά εφόσον είμαστε εντός ευρώ πάντα…
    – θέλω να μείνει αυτή η Κυβέρνηση ως η μόνη τελικά ελπίδα σύγκρουσης με το συγκεκριμένο κατεστημένο των ιδιωτικών συμφερόντων. δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τα καταφέρει, αλλά αν χαθεί και τώρα αυτή η δυνατότητα, πάπαλα…

    Και κλείνω με τη διαχρονική απορία, αυτός που είπε «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, πώς έφτασε μέχρι εκεί;» 🙂

  11. Πάνος με πεζά said

    Επίσης, έχουμε ξαναπεί παλιότερα και το «σαν τ’αβγό στα δυό λιθάρια». Υπονοείται ένα όθιο αβγό, που προς όποια μεριά και να πέσει, θα σπάσει…

  12. spiral architect said

    Καλημέρα. 😐
    […] Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό. Καθώς όλο αυτό το πεντάμηνο η κυβέρνηση δεν πορεύτηκε με στόχο τη ρήξη, δεν υπάρχει προετοιμασία γι’ αυτό το ενδεχόμενο, οπότε η έξοδος θα είναι ασύντακτη: ό,τι το χειρότερο. […]

    Για περαιτέρω ξαναδιαβάστε την χθεσινή ανάρτηση καθώς και το Τι να το κάνω το δίκιο μου που μέσες-άκρες αναπτύσσει τους ίδιους προβληματισμούς.

    Τι να μας κάνει η επίκληση της Αντιγόνης όταν απέναντί μας δεν βρίσκεται ο Κρέοντας αλλά ο Αποκατεκίλ; 😦

  13. Πάνος με πεζά said

    Το «Μπρος γκρεμός και πίσω βράχος» το υιοθέτησε και ο Γκάτσος, ο δε Κηλαηδόνης το μελοποίησε κιόλας.

  14. Παναγιώτης Κ. said

    Η Σκύλλα της ενσωμάτωσης (στο σύστημα) και η Χάρυβδη της περιθωριοποίησης.

  15. Andreas S said

    Καλημέρα, οι ευχές χρειάζονται αυτές τις μέρες.
    Προσυπογράφω την ανάρτηση μέχρι κεραίας. Για εκείνους που θα γκρινιάξουν να τους θυμίσω ότι η ζωή έχει πάντα επιλογές . Εάν θεωρήσουμε ότι η η Ευρώπη πορεύεται σε δρόμους που δεν μας αρέσουν, μπορούμε σε δεύτερο χρόνο να κάνουμε μια άλλη επιλογή, αφού τα συζητήσουμε μεταξύ μας και το κυριότερο πορευθούμε συντεταγμένα και με συμμαχίες. Βέβαια σοφό θα είναι, κατά τη γνώμη, να αφήσουμε τα μεγάλα παιδιά (Ιταλία, Ισπανία) να πέσουν πρώτα αυτά στα βαθιά και αφού δούμε τι θερμοκρασία έχουν βουτάμε και εμείς.

  16. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Δεν είναι Γιάννης είναι Γιαννάκης, μ΄ ένα τρόπο μοιάζει στο μπρος βαθύ και πίσω ρέμα μας αλλά οριστικοποιημένο.
    Απ τον Άννα στον Καϊάφα,το μη οριστικοποιημένο.
    (Κάτι όνειρα ταραγμένα έβλεπα και καίγεται ο αμυαλός μου)

    Επανάληψη:
    Αν πάω μπρος βρίσκω γκρεμό
    κι αν κάμω πίσω ρέμα
    κι ανε σταθώ τρέχει η πληγή
    και με πλαντά το αίμα

  17. epistrophy said

    7: Φαντάζομαι είτε παγιδεύτηκε από ικανότερους αντιπάλους ή δεν απλά ήξερε που πήγαινε και τράβαγε μπρος, όλο χαρά, τραγουδώντας. Ή και τα δύο.

  18. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Δὲ γίνεται νὰ ἀγνοήση ἡ Κυβέρνηση τὴν ἐτυμηγορία τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ. Ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τάς

  19. atheofobos said

    Νομίζω πως το σημερινό δίλημμα το έχει περιγράψει με τον πιο σαφή τρόπο ο Λεωνίδας Ιασωνίδης στα ποντιακά

    Παίρ(ν)ομεν έναν σκοινίν.
    Περάζομ’ ατο ας σο στόμαν και βγάλουμ’ ατο ας’ ‘σον κώλον.
    Σ’ εμπρός το μέρος δένουμεν έναν σκατόν.
    Σ’απίς ‘πα το μέρος, δένομεν ένα αγγούρ’.!
    Συρτς να εβγάλτς το αγγούρ’ ας σον κώλο ‘ς ,έμπέν το σκατόν ‘σο στόμα ‘ς.
    Συρτς να εβγάλτς το σκατόν ας ‘σο στόμα ‘ς εμπέν το αγγούρ’ σον κώλο ‘ς.
    Αρ ‘ατο εν τω δίλημμα!

    ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΔΙΛΗΜΜΑ ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΑΥΤΟ
    http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2006/12/blog-post_16.html

  20. manoskan said

    Ο Slavoj Žižek σε επίκαιρο άρθρο του στο New Statesman [http://www.newstatesman.com/politics/2015/07/Slavoj-Zizek-greece-chance-europe-awaken] παραφράζει το γνωστό ανέκδοτο με τον Εβραίο που επιθυμούσε να μεταναστέυσει μακριά από το Σταλινικό καθεστώς.
    Ένας νεαρός Έλληνας λοιπόν, επισκέπτεται το Αυστραλιανό προξενείο προκειμένου να εκδόσει τα απαραίτητα έγγραφα για να μεταναστεύσει στην Αυστραλία. Ο υπάλληλος τον ρωτά για ποιον λόγο θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
    «Για δυο λόγους», απαντά ο Έλληνας. «Ο πρώτος είναι ότι ανησυχώ πως η Ελλαδα θα βγει από την Ευρωζώνη και θα ακολουθήσει νέα φτώχεια και χάος στη χώρα».
    «Μα τι είναι αυτά που λέτε», του αντιτείνει ο προξενικός υπάλληλος. «Από ό,τι φαίνεται η κυβέρνησή σας θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και θα υπογράψει νέο μνημόνιο».
    Κι ο Έλληνας ήρεμα του απαντά: «Αυτός είναι ο δεύτερος λόγος».

  21. Πάντως δεν είναι μόνο η Ελλάδα στριμωγμένη. Ζόρια τραβάνε κι άλλοι! https://pbs.twimg.com/media/CJaQqgPUwAEkS6U.jpg

  22. qq said

    Οι επόμενες γενιές θα μας καταριούνται. Καταφέραμε και κάναμε το πιο γελοίο δημοψήφισμα στην ιστορία της υφηλίου. Και καπάκι, καμαρώνουμε για αυτό το κατόρθωμα μας. Ένα δημοψήφισμα χωρίς περιεχόμενο. Οπότε, εφόσον είναι άδειο, χωρά τα πάντα. Οι επόμενες γενιές θα λένε, αυτοί του 2015 ήταν παντελώς μ@λ@κες.

  23. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Στη μια μου χέρα ν΄η φωθιά
    στην άλλη το μαχαίρι
    γ ή θα καώ γ ή θα σφαγώ
    -γ ή θα σε κάμω ταίρι-

  24. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 και επόμενα: Συμφωνώ ότι ο Οδυσσέας διάλεξε ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη και το έχουμε ξαναγράψει:

    Ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη

    13 Κι ενώ το ήξερα το τραγούδι, δεν το θυμήθηκα, μπράβο.

  25. Παναγιώτης Κ. said

    Εμείς οι κάπως παλαιοί θυμόμαστε τις αναλύσεις του ΚΚΕεσ περί ΕΟΚ Ευρώπης και τα σχετικά.Πρέπει τώρα να τις ξεχάσουμε;

  26. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Στις πύλες άδη και ζωής
    είμαι και στέκω απέξω
    κι έλα η ίδια να μου πεις
    πια πόρτα να διαλέξω

  27. Παναγιώτης Κ. said

    Στις διάφορες στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας διδάσκεται το λεγόμενο δόγμα Θεοδωρόπουλου (Έλληνας διπλωμάτης). Το δόγμα λοιπόν αυτό λέει ότι η Ελλάδα έβγαινε κερδισμένη κάθε φορά που στους διαφόρους συσχετισμούς ήταν από τη σωστή μεριά!
    Η Ευρώπη κατά την άποψή μου, αποτελεί τη σωστή μεριά.
    Αλήθεια, υπάρχει εναλλακτική;

  28. spiral architect said

    @27: Όχι δεν υπάρχει!

  29. atheofobos said

    Η όλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή ήταν στην βάση της παράλογη :
    ΝΑΙ στην Ευρωζώνη και το Ευρώ αλλά από την άλλη σκίζω τα μνημόνια στο Σύνταγμα.
    Πριν λοιπόν να μας φτάσει στην παροιμία :
    Μπρος γκρεμός και πίσω βράχια, έπρεπε να σκεφτεί την άλλη που λέει:
    δύο καρπούζια δεν χωράνε στην ίδια μασχάλη.

  30. μήτσκος said

    Μπερδεύτηκα…
    Αφού θα αναγκαστούμε τώρα να υπογράψουμε χειρότερη συμφωνία, γιατί ήταν καλό που ψηφίσαμε ΟΧΙ;
    Και πώς μπορεί η κυβέρνηση τώρα να υπογράψει με χειρότερους όρους; Δεν τίθεται θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης;

  31. gbaloglou said

    Αγγλιστί: between a rock and a hard place

  32. spiral architect said

    @29: Έτσι!

  33. gbaloglou said

    29 Τουρκιστί: δύο καρπούζια δεν χωράνε στην ίδια καρέκλα

  34. Πάνος με πεζά said

    Τα πάντα καταρρέουν όμως : τώρα έχουν βγει μικρά καρπουζάκια, των 80 λεπτών το κιλό, που μια χαρά χωράνε σε μια μασχάλη. Όσο για την καρέκλα, κι αυτό προβλέφθηκε, με τα πρισματικά καρπούζια…

  35. 25 Και βεβαίως οι αναλύσεις του ΚΚΕεσ. περί Ευρώπης των λαών δικαιώθηκαν περίτρανα.

  36. spiral architect said

    @33: … εκτός αν είναι baby. 🙂

  37. Κουνελόγατος said

    Θα μιλήσω ως -όχι ακριβώς- σταλεγάκιας, ούτε μ.χ. προφήτης, και θα πω ότι δεν περίμενα κάποια πολύ διαφορετική αντίδραση από μέρους των «συμμάχων», πάλι καλά που ο κόσμος αντέδρασε έτσι την Κυριακή. Το μεγάλο στοίχημα είναι το εσωτερικό μέτωπο, αν κάνει αυτά που όλοι;;;;;;;; επιθυμούμε και περιμένουμε, κάτι θα σωθεί…

  38. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Η Καμπάνα
    (η πρώτη και η ύστερη στροφή)
    Μες στο δροσάνεμο,
    που αναγαλλιάζω
    κι ο νους βυθίζεται
    σε χάος γαλάζο,
    ανθρώποι, αφήστε με
    να ξεχαστώ
    φωτοπερίχυτη,
    στόμα κλειστό.
    {…}
    Κι όπου σε σφάζουνε
    δεμένον πίσου,
    να βρόνταα άξαφνα
    σεισμός αβύσσου,
    χίλια αστροπέλεκα:
    «Δεν είναι μπρος,
    είν’ αποπίσω σου
    κρυφός ο οχτρός!»
    Κώστας Βάρναλης

  39. Να και μια φορά που συμφωνώ σχεδόν εξολοκλήρου με τον Sarant. Θα μπορούσα να προσθέσω σκέψεις, όπως αυτή του qq (22), δεν θα το κάνω όμως διότι θα με πείτε «σταλεγάκια»!

  40. giorgos said

    Αγγλικόν άπόφθεγμα : Αν δέ μπορείς νά πολεμήσης ένα σύστημα , υίοθέτησέ το .

  41. sarant said

    33 Καρπούζια στην καρέκλα; Άλλο πάλι κι αυτό.

    37 Κάπως έτσι

    39 Δηλαδή να ανησυχώ; 🙂

  42. Αισθάνομαι δυστυχώς την ανάγκη να διευκρινίσω ότι το #35 ήταν σαφώς ειρωνικό.

  43. gbaloglou said

    36 Τελευταίως ασχολούμαι — λόγω Μαθηματικών και όχι λόγω επωνύμου 🙂 — με μπάλες, οπότε επισκέπτομαι κατά καιρούς αθλητικά καταστήματα, και χθες είδα κάτι baby soccer balls που αποκαλούνται sneaker balls: χρειάστηκε να ρωτήσω για να μάθω ότι τοποθετούνται στο βάθος αθλητικών παπουτσιών (sneakers) για να εξουδετερώνουν τις σχετικές οσμές!

    [Τι μπορεί να κρύβεται στην άκρη ενός παπουτσιού: πριν κάτι δεκαετίες, λίγο μετά τον απόπλου από Ρόδο για Λεμεσό και Χάιφα … Ισραηλινός (!) αστυνομικός έψαξε το σακίδιο μου και στο βάθος ενός αθλητικού παπουτσιού … βρήκε ξυπνητήρι (που αθωώθηκε πανηγυρικά) 🙂 ]

  44. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    24β>>ο Οδυσσέας διάλεξε ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη
    Μα ήταν μόνο για το πέρασμα, αφού αυτός πήγαινε γι΄αλλού, όχι με το ένα ή το άλλο θηρίο.

  45. Αφού αν έφερνε ο Τσίπρας τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξει με τους δανειστές σε δημοψήφισμα θα έπαιρνε ΝΑΙ, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. (Άσε που αν το γνώριζαν οι δανειστές θα ήταν προσεκτικότεροι με τους φτωχούς, αφού είναι οι περισσότεροι και ψηφίζουν).

    Μετά το δημοψήφισμα, τι;

  46. ΚΑΒ said

    καθόλου οὖν ὅταν ἢ διὰ φόβον μειζόνων κακῶν ἕληταί τις τὸ ἔλαττον κακόν, ἢ δι’ ἐλπίδα μείζονος καλοῦ καταδέξηταί τις ἔλαττον κακόν, ὃ οὐκ ἔστιν ἄλλως κατορθῶσαι, οὐκ ἀκούσιον ὑπομένει πρᾶξιν ἢ πάθος· ποιεῖ γὰρ κατὰ προαίρεσιν καὶ κατ’ ἐκλογήν, καὶ τότε εἰσὶν αἱρεταὶ ὅταν πράττωνται, καθ’ ἑαυτὰς οὐκ οὖσαι αἱρεταί. εἰσὶν οὖν μικταὶ ἐξ ἀκουσίου καὶ ἑκουσίου· ἀκουσίου μὲν καθ’ ἑαυτάς, ἑκουσίου δὲ τότε διὰ περίστασιν.[u] ἄνευ γὰρ περιστάσεως[/u] οὐδεὶς ἂν ἕλοιτο ταῦτα πρᾶξαι. δηλοῖ δὲ καὶ ὁ ἐπὶ ταῖς τοιαύταις πράξεσι γινόμενος ἔπαινος ἢ ψόγος ὅτι ἑκούσιαί εἰσιν. ἀκουσίων γὰρ ἔργων οὐδεὶς ἔπαινος ἢ ψόγος ἔσται.
    Νεμέσιος

  47. cronopiusa said

    Με το βλέμμα στον ήλιο: Ξεπερνώντας τον τρόμο του Grexit

    Καλή σας μέρα

  48. ΚΑΒ said

    Αν φτύξω πάνω, φτυω το Θεό κι αν φτύξω κάτω, φτυω τα γένια μου.

  49. cronopiusa said

  50. Πέπε said

    > > Οι σκακιστές ένα παρόμοιο δίλημμα το λένε τσούγκτσβανγκ

    Σιγά μη λένε τέτοιο πράγμα! Το αποκλείω. Το πολύ πολύ να δεχτώ ότι προσπαθούνε να το πούνε έτσι.

  51. Corto Maltese said

    Να ΄μαν δεντρί στη Βενετιά, χρυσή μηλιά στην Πόλη

    και κόκκινη τριανταφυλλιά, μεσ’ τους επτά ουράνους

    Ν’ ανέβαινα να βίγλιζα την Πόλη πως τουρκεύει

    Πόλη μου για δεν χαίρεσαι, για δε βαρείς παιγνίδια

    Το πώς μπορώ να χαίρομαι και να βαρώ παιχνίδια

    Μέσα με δέρνει ο θάνατος, ν’ όξω με δέρνει ο Τούρκος

    Κι απ’ τη δεξιά μου τη μεριά, Φράγκος με πολεμάει…»

  52. 41, sarant said: 39 Δηλαδή να ανησυχώ;

    Μα όλη η ανάρτησή σου είναι μια ανησυχία (εύλογη κατά τη γνώμη μου). Δεν χρειάζεσαι ούτε συμβουλή ούτε …πείραγμα!

  53. Πάνος με πεζά said

    Το έχουμε ξαναπεί για το σκάκι, σε αντιδιαστολή με τη «φορσέ» κίνηση, που είναι η μία και μόνη δυνατή, τη δεδομένη στιγμή.

  54. cronopiusa said

  55. Ρούλης said

    Ενδιαφέρον διάλογος στα σχόλια άρθρου με τίτλο:
    «Τα πρώτα σημάδια του Big Bang – Βαρυτικά κύματα από τις απαρχές του σύμπαντος»
    στο defencenet.gr.

    Costas :

    Θα το ξαναπώ, δεν ξέρω τι σόι Μπαμπινιώτικα ομιλεί και γράφει ο αρθρογράφος, αλλά βαρυτικός στα ελληνικά δεν υπάρχει, η λέξη είναι βαρυντικός, όπως λέμε επιβαρυντικός παράγων

    AM:

    ΛΑΘΟΣ!! Καλό είναι πριν να διορθώσουμε τους άλλους να είμαστε σίγουροι γι’ αυτό που λέμε. Η λέξη είναι βαρυτικός, λέξη βαρυντικός υπάρχει μόνο στο μυαλό του Κώστα. Ας δούμε τί λέει το λεξικό κοινής νεοελληνικής (που βέβαια υπάρχει online):

    βαρυτικός -ή -ό [varitikós] Ε1 : (φυσ.) που αναφέρεται στη βαρύτητα ή έχει σχέση με αυτή: Bαρυτικό πεδίο. Bαρυτική έλξη.
    [λόγ. βαρύτ(ης δες στο βαρύτητα) -ικός]

    Όσο για το επιβαρυντικός:

    επιβαρυντικός -ή -ό [epivarindikós] Ε1 : που προκαλεί επιβάρυνση, χειροτέρευση σε κτ. ANT ελαφρυντικός: Kατάθεση επιβαρυντική για τον κατηγορούμενο. Επιβαρυντικά στοιχεία / περιστατικά. επιβαρυντικά ΕΠIΡΡ: Στοιχεία που λειτούργησαν ~.
    [λόγ. επιβαρύν(ω) -τικός]

    Τώρα καταλάβαμε γιατί δεν υπάρχει νι στο βαρυτικός;;;

    Costas :

    Εσύ δηλαδή εννοείς ότι έχεις καταλάβει και κουνάς το ζαβλακοδακτυλάκι σου;

    Ή θα πει κύματα βαρύτητας ή βαρυντικά κύματα, τα υπόλοιπα είναι διϋλίσεις κωνώπων από μπαμπινιωτάκια, κακή τους ώρα

    AM:
    Καλό είναι να μιλάμε με επιχειρήματα. Εγώ σού είπα γιατί το σωστό είναι βαρυτικός και όχι βαρυντικός και παραπέμπω στο λεξικό κοινής νεοελληνικής, το οποίο βεβαίως είναι εγκυρότατο και δεν έχει σχέση με Μπαμπινιώτη. Βαρυντικός; ποια η ετυμολογία του; Πώς το στηρίζεις; Έχεις κάπου να με παραπέμψεις; Αλλιώς δεν συζητάμε σαν άνθρωποι….
    Το βαρυντικός προέρχεται από το βαρύνω και σημαίνει αυτός που βαραίνει, που έλκει κάτι προς τα κάτω ( ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ :‹ βαρύνω ‹ βαρύς). Τα κύματα βαρύτητας είναι βαρυτικά!!!

    Εσείς τί λέτε; Ποιός έχει δίκιο;
    Και πώς σχολιάζετε έναν διάλογο που γίνεται για ένα θέμα υποτίθεται επιστημονικό; Άντε μετά να συνεννοηθούμε για τα πολιτικά. Τελικά σε αυτή την χώρα δεν υπάρχει ελπίδα όσο δεν είναι δυνατό να μιλήσουμε και να μπορούμε να πείσουμε ή να πεισθούμε.

  56. Ο ΑΜ. Αλλά κι αυτοί στο defencenet τώρα… καλλιγραφία από κλπ. 🙂

  57. Θάνος Πλεύρης ορίτζιναλ

    η φωτό, βέβαια, είναι από τη συγκέντρωση του Οχι αλλά… καλλιγραφία από κλπ. 🙂 που λένε και κάποιοι σοφοί!

  58. Ρούλης said

    @56 Γενικά, αυτά τα επιστημονικά (υποτίθεται) άρθρα, σε μη σχετικά σάιτ και γραμμένα (αν και συνήθως για μετάφραση πρόκειται) από μη σχετικούς ανθρώπους, βγάζουν γέλιο. Έχω δει εκτρώματα.

  59. atheofobos said

    34, 36
    Μόνο αυτά θα μπορούσαν να χωρέσουν σε μια μασχάλη!
    http://www.nocomments.gr/etsi-kataskeyazontai-tetragona-karpouzia-iaponias-187936

  60. Πέπε said

    @55: Κι οι δυο έχουν από ένα μέρος δίκιου (το βαρυτικός βγαίνει από κει που υποστηρίζει ο ένας και το βαρυντικός από κει που υποστηρίζει ο άλλος), κι οι δυο ένα μέρος αδίκου (ο κθένας υποστηρίζει ότι του αλλουνού η λέξη δεν υπάρχει, ενώ υπάρχει), αλλά κανείς δεν ακούει τον άλλο.

  61. sarant said

    42 Γι αυτό βάζει ο κόσμος τις φατσούλες 😉

    50-53: Δόλωμα είναι για τον ξενιτεμένο στην Τύλο 😉

    55 Ο ΑΜ έχει δίκιο. Πριν πούμε ότι η τάδε λέξη δεν υπάρχει, ανοίγουμε κι ένα ρημαδολεξικό.

  62. Πέπε said

    @60: Ουπς, λάθος. Το ξαναδιάβασα πιο προσεκτικά. Τις σωστές ετυμολογίες μόνο ο ένας τις δίνει, και για τις δύο λέξεις.

  63. Ριβαλντίνιο said

    Επίσης ποιο είναι το σωστό

    δεοξυριβόζη

    ή

    δεσοξυριβόζη

    ?

  64. Ριβαλντίνιο said

    Και στην Escherichia coli, το coli, προφέρεται «κόλι» ή «κολάι» ?

  65. cronopiusa said

  66. Raptakis Dimitrios said

    Ενδιαφέρουσα παραλλαγή της παροιμίας:

    εμπρός γκρεμός πίσω φωθιά
    δεξά ζερβά σκοτίδι
    κι από ποθές ο δυστυχής
    να φύγω δε παντίδει

    (Η Έφη, έαν της παντίδει να ‘χει και κανένα λεξικάκι, μας λέει τον ακριβή ορισμό του απρόσωπου «παντίδει»).

  67. Κουνελόγατος said

    Και κάτι άλλο. Δεν είμαι -όπως και άλλος κόσμος που ξέρω- υπέρ της εξόδου από το ΕΥΡΩ, καθώς δε θεωρώ ότι το νόμισμα φταίει για όλα τα δεινά (βλ. και σχόλιο παραπάνω). Εν τούτοις, οφείλω να ομολογήσω ότι εγχώριοι κι εξωχώριοι «φίλοι μας», κάνουν ό,τι μπορούν να μου (μας) αλλάξουν γνώμη. Αυτά.

  68. J. Iatrou said

    @6 Η εικόνα είναι από: Kjeragbolten, Νορβηγία

    Kjeragbolten is a 5 square meter (roughly 15 sq ft) rock that his wedged itself in a crevasse between two gigantic rocks on Kjerag mountain, Norway.

    Για το κατσίκι (?) που είναι επάνω, δεν παίρνω όρκο ότι είναι αυθεντικό 🙂

  69. Μπετατζής said

    Κάποια στιγμή όμως αγαπητέ Νικοκύρη, μόνο και μόνο επειδή σε θεωρώ τίμιο συριζαίο, περιμένω και μία ανάρτηση (αυτο)κριτικής προς το κόμμα που στήριξες και στηρίζεις. Κριτική τόσο των προεκλογικών θέσεων με τις οποίες γίνατε κυβέρνηση, όσο και των μετεκλογικών ενεργειών. Διαφορετικά, δεν μας λες και τίποτα παραπάνω από το αυτονόητο. Και για να μην φανεί ότι βγάζω την ουρά μου απέξω, συμφωνώ και εγώ ότι αυτή τη στιγμή θα ήταν καταστροφική για την πλειοψηφία του λαού η έξοδος από το ευρώ, χωρίς στοιχειώδη προετοιμασία. Ο λαός πρέπει να διαλέγει ο ίδιος το σκοπό για τον οποίο θα θυσιάζεται και θα υποφέρει, όχι να του επιβάλλουν άλλοι με το ζόρι τις θυσίες που θα κάνει, για τα δικά τους τα συμφέροντα.

    Επίσης, για να χαλαρώσουμε, αυτές τις μέρες θυμήθηκα το εξής ανέκδοτο : Πιάνουν οι αθρωποφάγοι τρεις λευκούς. Ρωτάει τον πρώτο ο φύλαρχος : «Τι διαλέγεις, θάνατο ή τσιτσί ;;». «Δεν είμαι μαλάκας να διαλέξω θάνατο», σκέφτεται ο πρώτος, «διαλέγω τσιτσί». Τον δένουνε λοιπόν και τον περνάει νουμεράδα όλη η φυλή. Σειρά του δεύτερου : «Σκληρό το τσιτσί,» σκέφτεται, «αλλά πάντως προτιμότερο από το θάνατο». Διαλέγει και αυτός τσιτσί, και έχει την ίδια τύχη με τον πρώτο. Ο τρίτος σκέφτεται : «Δεν θα θυσιάσω τον ανδρισμό μου για κανένα λόγο». «Διαλέγω θάνατο». «Ωραία», λέει ο φύλαρχος στη φυλή του. «Δέστε τον και τσιτσί μέχρι θανάτου». Το είχε ζωγραφίσει και ο Βιλελμάν σε μια παλιά βαβέλ.

  70. 69

    Ναι, ίσως να πρέπει να γίνει κάποια συζήτηση. Αυτοκριτική δεν θα την έλεγα, καθώς δε νομίζω πως ο Νικοκύρης ανήκει στα λεγόμενα όργανα λήψης αποφάσεων. Αν υπάρχουν τέτοια στον Σύριζα… 😉
    Αλλά, φίλτατε Μπετατζή, θέλω να ακούσω και συνολικότερη κριτική για την Αριστερά, ε;

    Κατά τα λοιπά, κυκλοφόρησαν τα πρώτα προσχέδια του νέου νομίσματος https://pbs.twimg.com/media/CJZ7SI9WIAQjoc4.jpg

    και οι προτάσεις για τις νέες στολές της λαϊκής πολιτοφυλακής https://pbs.twimg.com/media/CJbPj9iUEAESTWg.jpg

  71. sarant said

    66 Το έχω συναντήσει κι εγώ το «παντίδει»: βολεύει, ταιριάζει, είναι ευχερές. Δεν έχω βιβλίο πρόχειρο, αλλά από το απαντώ ίσως.

    67 Ε, ναι.

    69 Θα δούμε 😉

  72. Ρούλης said

    @60, 62: Τον διάλογο για το βαρυ(ν)τικός, τον έβαλα ακριβώς για να δείξω πόσο δύσκολο είναι να συνεννοηθούμε. Για ένα ανώδυνο θέμα η συζήτηση γίνεται με φανατισμό, αφορισμούς (μπαμπινιώτικα..) και καταλήγει σε δύο παράλληλους μονολόγους. Μπορεί να λέει ο Σαραντάκος ότι πριν εκφέρουμε γνώμη καλό είναι να ανοίγουμε και κάνα λεξικό, αλλά ο ένας τουλάχιστον δεν το κάνει. Και είναι σίγουρο ότι αν αντάλλαξουν 2-3 σχόλια ακόμα θα φτάσουν να βρίζονται (στο όριο είναι, δες το ζαβλακοδακτυλάκι).
    Πώς λοιπόν περιμένουμε να συνεννοηθούμε στα μεγάλα και στα σπουδαία; Πώς ελπίζουμε να πεισθούμε με τον διάλογο ή να πείσουμε; Πώς να καταλήξουμε σε μια ομοφωνία (με την έννοια του consensus, μήπως πιο σωστά να πω συναίνεση;); Μετά λέμε γιατί δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για το α ή β θέμα.
    Το μεγαλύτερο πρόβλημα μας νομίζω είναι ότι ξεχάσαμε την τέχνη του διαλόγου. Εθισμένοι σε αγοραίους μονολόγους, όπως αυτούς των διαφόρων τηλεοπτικών πάνελ, χάσαμε την δυνατότητα να ακούμε. Πώς να συγκροτηθεί κοινωνία χωρίς οι άνθρωποι να ξέρουν να ακούν; Να ξέρουν να χρησιμοποιούν επιχειρήματα και όχι απείλες, κλισέ ή αφορισμούς για να πείσουν και χωρίς να είναι δυνατό να πεισθούν ακόμα κι από την πιο στιβαρή ανάλυση. Αλλά πότε ακούσατε έναν πολιτικό να λέει «συγγνώμη, έκανα λάθος» ή «έχετε δίκιο, τελικά είναι όπως τα λέτε»;

  73. Ριβαλντίνιο said

    @ 69 Μπετατζής
    » θάνατο ή τσιτσί»

    Το είχα ακούσει ως

    «Ντάνι ντάνι ή πετάνει ?»

    και στο τέλος

    «ντάνι ντάνι μέχρι να πετάνει !» 🙂

  74. Παναγιώτης Κ. said

    Ο πατέρας μου όταν βρισκόταν στριμωγμένος σε διλημματικές καταστάσεις έλεγε: Αν φτύσω κάτω φτύνω τα γένια μου. Αν φτύσω πάνω φτύνω τα μουστάκια μου.

  75. cronopiusa said

    ΚΑΙ ΤΩΡΑ… ΑΛΕΞΗ;

    Tuerka Actualidad: pobreza infantil y Grecia

  76. Corto Maltese said

  77. Σωτήρς said

    Χαιρετώ κι εγώ που έκανα καιρό να γράψω, όχι ότι ήμουν συχνός σχολιαστής αλλά παρακολουθούσα καθημερινά.
    Μετακόμισα στα πάτρια εδάφη ακριβώς πάνω στο δημοψήφισμα λες και το είχα σχεδιάσει. Φίλοι και γνωστοί με κοίταγαν λίγο κεραυνοβολημένοι όταν τους έλεγα ότι μετακομίζω.

    Χθες που έβλεπα τη συνεδρίαση στο Στρασβούργο ένα επιχείρημα που ειπώθηκε αρκετά από ευρωβουλευτές κυρίως μικρών χωρών είναι για το ύψος των ελληνικών συντάξεων/μισθών. Δεν συγκρίνεται ο λετονικός ή σλοβάκικος μισθός/σύνταξη με την ελληνική ακόμα και τώρα.
    Αυτό δεν το απάντησε ο Τσίπρας. Και δεν μπορεί να το απαντήσει γιατί είναι καθαρά δικό μας θέμα η κερδοσκοπία που έγινε εκεί γύρω στο 2002 με το ευρώ.
    Μπορεί να καταπολεμήσει ο Σύριζα την ελληνική φούσκα των ενοικίων; Των τιμών σούπερ μάρκετ; Πολύ αμφιβάλλω εάν και το εύχομαι γιατί είναι ζήτημα είτε με ευρώ είτε με δραχμή.

  78. Ρούλης said

    @77 Το ύψος του μισθού αυτό καθαυτό λίγη σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία είναι η σχέση μισθού-κόστους ζωής. Άρα θα ήθελα να ξέρω και το κόστος ζωής αυτών των χωρών για να έχω άποψη.

  79. 69, 73 Εγώ πάλι το είχα ακούσει «κάμα τον ή τάνατον», με κατάληξη «κάμα τον μέκρι τάνατον». Γυμνασιακό ανέκδοτο γύρω στο ’85 🙂

  80. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    48.Αν φτύξω πάνω,φτυω τη μούρη μου κι αν φτύξω κάτω,φτυω τα γένια μου.Έτσι τη λέει ο πατέρας μου.
    66.Α την καλή μαντινάδα που την εξέχασα!
    Παντίδι (ει;) δεν ξέρω πώς γράφεται αλλά ξέρω καλά ότι σημαίνει είναι βολικό-βολεύει,είναι μπορετό .Το λέμε συχνότατα. Πονεί η χέρα μου και δε μου παντίδι να πλύνω τα μάλλινα ακόμη. Παντίδι να με πάρεις με τ΄αμάξι ίσαμε τον Ψηλό Αμαξωτό; Ήτονε μέσα στον κόσμο και δε μου πάντιδε να τονε φτύξω.

  81. Μπετατζής said

    70. Ξεκινώντας από την χρησιμότητα ύπαρξης του όρου αυτού και τι ακριβώς σημαίνει ως διακριτός πόλος άλλων πραγμάτων. Γιατί ακόμα και αυτά, οι κινήσεις σύριζα τα έθεσαν, κατά τη γνώμη μου, σε αμφισβήτηση. Στο αδιέξοδο που έφτασε η κυβέρνηση το λαό, Σκύλε, τι κριτική να ακούσεις ;;. Για μένα είναι κατανοητοί όσοι ψήφισαν ναι από φόβο, (δεν είναι καθόλου κατανοητοί όσοι ψήφισαν ναι από συμφέρον), κατανοητοί και αξιοθαύμαστοι που ξεπέρασαν την τρομοκρατία είναι όσοι ψήφισαν όχι από ελπίδα και αξιοπρέπεια, (δεν ισχύει για αυτούς που ψήφισαν όχι από συμφέρον, γιατί υπάρχουν και τέτοιοι, χωρίς να λογαριάζω ακροδεξιούς και τσίγκινη νύχτα), και ψύχραιμοι αλλά σε απελπιστική και απομονωμένη θέση είναι οι κουκουέδες σαν και μένα που προσπάθησαν να αντισταθούν στα εκβιαστικά διλήμματα και να υπερασπιστούν το αυτονόητο : Σε εκβιαστικά διλήμματα, δεν υπάρχουν σωστές απαντήσεις και σε εκβιαστικές καταστάσεις, μόνη απάντηση είναι ο αγώνας. Αγώνας με θυσίες, και όχι αγώνας γιαλαντζί μέσα στο «ναό της δημοκρατίας» που είπε και ο αλέξης. Και μοναδικός τρόπος να κρατήσεις την ισορροπία σου όταν σε φέρνουν με εκβιασμό στο αδιέξοδο, είναι οι αρχές και οι ιδέες. Τα γνωστά ότι δήθεν δεν παίρνουμε θέση, βγάζουμε την ουρά μας απέξω, βάρκιζες, προδοσίες, μειοδοσίες, γιούνκερ ακούμπα στον ώμο του κουτσούμπα κλπ. τα οποία ήδη ακούμε από όλους, σας αφήνω να τα πείτε εσείς, που τα λέτε καλύτερα. Είναι γεγονός ότι σε σχόλια, συνθήματα, βιντεάκια, εικονίτσες, τουίτερς, τζινκάκιαπωςταλένε και όλα αυτά, εσείς οι συριζαίοι υπερτερείτε κατά κράτος και έχετε φτιάξει σχολή. Με πορδές όμως δεν βάφονται τα ρημάδια τα αυγά.

  82. Ριβαλντίνιο said

    @ 79 Δύτης των νιπτήρων
    Και το ’95 στο δημοτικό το ίδιο ανέκδοτο έλεγαν ! 🙂 Και ύστερα σου λένε πρόοδος…

  83. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Αντιγράφω:
    Τα κύρια λιμάνια της Ιθάκης είναι το Βαθύ και ο Πίσω Αετός.

    Μπρος γκρεμός και πίσω γκρέξιτ.
    Μπρος βαθύ και πίσω χάος.

  84. cronopiusa said

    Όταν μας έριξαν στο «λάκκο των λεόντων»
    Σαν σήμερα στις 9 Ιουλίου 1961 υπογράφηκε η Συνθήκη Σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ

    TO «OXI» ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ «ΝΑΙ» ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΚΡΕΜΑΤΟΡΙΑ

  85. Corto Maltese said

    Επήγε το Βλαχόπουλο στη βίγλα να βιγλίση.
    Βλέπει Τουρκιά Σαρακηνους κι’ Αράπηδες κουρσάρους,
    …………………………….
    Άρχισε να τους διαμετράη, διαμετρημούς δεν είχαν.
    Να πάη πίσω ντρέπεται, να πάη εμπρός φοβάται.
    Σκύβει φιλεί το μαύρο του, στέκει και τον ρωτάει,
    «Δύνεσαι, μαύρε μ’, δύνεσαι ‘ς το γαίμα για να πλέξης;
    -Δύνομαι, αφέντη, δύνομαι ‘ς το γαίμα για να πλέξω.
    ……………………………………………………..
    Μαύρε μου, άιντε νά μπουμε, κι’ όπου ο Θεός τα βγάλη!»

  86. Γιώργος Πρίμπας said

    Την Κυριακή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τους 29 θα γίνει το έλα να δεις. Η Άγγελα θεώρησε αυτονόητο [ = απαίτησε;] να είναι και οι εκτός ευρώ. Ποιος κάθεται να ακούει τα μπινελίκια των κορδωτών χαμηλόβαθμων υπαξιωματικών του γερμανικού ιμπεριαλισμού [= κυρίως οι βαλτικές, πολωνία, τσεχία, σλοβακία, και πάει λέγοντας];
    Και θα μας βρίσουν και θα υπογράψουμε με χαμηλά το κεφάλι.
    Στην Pax Germanica δεν επιτρέπεται να είσαι κάτι διαφορετικό. Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου και η Άγγελα ταξίδεψε χθες Αλβανία και Σερβία. Νομίζω το γλείψιμο που θα της κάνανε θα της τόνωσε το αυτοκρατορικό της ηθικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν φταίμε. Αν δεν φταίγαμε δεν θα τους είχαμε στο κεφάλι μας. Αλλά τελικά τι δουλειά έχουμε με αυτούς; Και τέλος πάντων με τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε. δε νομίζω να έχουμε χάσει, αλλά με το ευρώ διαλυθήκαμε και φταίνε αποκλειστικά οι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
    Αυτή τη στιγμή, εκτός αν υπάρξει ένα “φιλικό Grexit” με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και αυτού της ΕΚΤ (εφόσον νομικά γίνεται γιατί δεν το ξέρω) και κάποια βοήθεια να κινηθούμε στην αρχή, δεν συμφέρει να «την κάνουμε». Δυστυχώς! Το ότι ο ελληνικός λαός ακόμη πιστεύει στο ευρώ στα μείον. Θα αλλάξει και ιδίως όταν οι νέοι θα συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς το χαρτζιλίκι των παπούδων, δουλεύουν δεν δουλεύουν, δεν θα μπορούν να σταθούν μόνοι τους. Έχουμε δρόμο.
    Πάντως, γιατί βλέπω ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία [=επώδυνη συμφωνία], αν κάποια στιγμή μπορέσουμε [= μας αφήσουν;] να ορθοποδήσουμε ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ. Ας μην κοροϊδευόμαστε, το μόνο που θα μπορούσε να ακολουθήσει μια ανάκαμψη θα ήταν μια νέα κρίση για να μας ληστέψουν και πάλι [και πάλι = γιατί η διαφορά επιτοκίων σε βάρος της χώρας που «στηρίζεις» εκτός από ληστεία τι άλλο είναι;]

  87. Σωτήρς said

    @78
    Προφανώς δεν είναι ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν στην Ελλάδα το ένα λίτρο γάλα έχει 1,5 ευρώ ή ένα τριάρι στην Αθήνα με όλα τα πάγια κοστίζει 500 ευρώ ελάχιστο. Αυτό είναι καρτέλ και φούσκα ελληνικότατη.

  88. Ριβαλντίνιο said

    Τσακαλώτος vs Παπάγος

    ίντριγκες στον Εθνικό Στρατό 1948 – 1949

    Η εικόνα αυτή

    Σημαία

    δεν μοιάζει λίγο με αυτή την στημένη

    Iwo Jima

    ?

  89. Μπετατζής said

    Να κι ο Λαφαζάνης που κηρύσσει την επανάσταση από τη μεγάλη βρετάνια. Φιρί φιρί το πάτε να ακούσετε κι άλλα. Θα δείξω αυτοσυγκράτηση, θα προτείνω απλά σε όλους να σταματήσουν να βαρύνουν τις αναρτήσεις με μακακίες. Ωραίο το ποίημα, Κόρτο.

  90. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Με τα μαύρα χάνεις και με τ’ άσπρα δεν κερδίζεις.

  91. 88

    Ριβαλντίνιο, ναι η φωτογραφία του Γράμου είναι ακριβές αντίγραφο εκείνης της Ιβοτζίμα. Η φωτό της Ιβοτζίμα, όμως, δεν ήταν στημένη, απλώς πρόκειται για τη δεύτερη (και μεγαλύτερη) σημαία που υψώθηκε στο όρος Σουριμπάκι, επειδή κάποιος γλείφτης ανώτερος αξιωματικός κατέβασε την πρώτη για να την χαρίσει στο στρατηγό.

  92. Μπετατζή

    δηλαδή, εισηγείσαι να μείνει ο Σύριζας χωρίς πίεση απ’ τα αριστερά του;
    Ή ο κουτσουμπισμός του ΚΚΕ αποτελεί ικανή πίεση;

  93. Earion said

    Όταν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο δεινά, της παράτασης της λιτότητας αφενός και της εξόδου από την ευρωζώνη ή και την ΕΕ αφετέρου, με συνέπειες πολύ οδυνηρές είτε στη μια περίπτωση είτε στην άλλη, αυτό που γέρνει την πλάστιγγα είναι το αντιστρεπτό ή όχι της κακής επιλογής. Η παράταση της λιτότητας είναι κάτι που μπορεί να αντιστραφεί, σε ενδεχόμενη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης ας πούμε. Αντίθετα, η έξοδος από την ευρωζώνη και πολύ περισσότερο από την ΕΕ είναι μια εξέλιξη πρακτικά αναντίστρεπτη.

    Για τον λόγο αυτό, η προτίμησή μου είναι υπέρ της υπογραφής συμφωνίας.

    Νίκο, αυτό που γράφεις τώρα γιατί δεν το έγραψες πριν την 5η Ιουλίου;

    Υπάρχει κι άλλος ένας λόγος. Το μεγαλειώδες Όχι στο δημοψήφισμα δεν ήταν βέβαια Ναι στη λιτότητα, ούτε όμως ήταν Ναι στη ρήξη.

    Ε, τότε, τι ήτανε;

  94. Γιωργής said

    Διαβάζοντας τα σχόλια μου βγήκε αυθορμήτως το μεταδικτατορικό δίλημμα Καραμανλής ή τάνκς. Αρχή πολλών δεινών και εμπεριέχει και ΕΟΚ.

  95. J. Iatrou said

    @57: ΣτΒΚ – Πλεύρης

    Υπάρχει κάπου η αυθεντική φωτό;
    Εγώ δεν βρήκα μέχρι τώρα, αλλά κάπου θα πρέπει να έχει δημοσιευτεί…
    Με την ανάλυση που έχει η εμφανιζόμενη δεν μπορεί κανείς να διακρίνει τουλάχιστον ένα πλακάτ κλπ. για να υπάρχει απόδειξη.

  96. sxoliko said

    Κι αν το αμέσως επόμενο βήμα – για να κινηθώ- είναι στα βράχια ή στον γκρεμό, αυτό δεν μ’ εμποδίζει ν’ αγναντέυω την κοιλάδα στο βάθος, ή στο κάποιο βάθος. Το οποίο δεν το προσεγγίζω ούτε από τα βράχια ούτε από το γκρεμό. Ίσως από ψηλά. Άρα χρειάζομαι ένα άλμα…

  97. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    -Γάιδαρε,ανήφορο ή κατήφορο;
    -γιατί ρε παιδιά; χάθηκε το ίσωμα;

  98. 93 Εγώ πάλι πιστεύω ότι το Όχι ήταν εν πολλοίς και Ναι στη ρήξη, αν παραστεί ανάγκη. Κακώς εθελοτυφλούμε στο ότι όλη η εκστρατεία του Ναι, που όπως ξέρουμε όλοι προβλήθηκε μονόπαντα από παντού, βασιζόταν στην εξίσωση Ναι=Ευρώπη (ΕΕ/ευρώ), Όχι=καταστροφή, χρεοκοπία, γκρέξιτ. Και βρίσκω επιεικώς απαράδεκτες, για να μην πω τίποτα χειρότερο, κάποιες απόψεις που διάβασα αυτές τις μέρες ότι ο λαός διάλεξε πάλι τη βολή του, τη διατήρηση των προνομίων, τα τζάμπα λεφτά, λες και δεν είχαμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε τι μπορεί να μας περιμένει έστω και μεσοβραχυπρόθεσμα.

    Το «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», κτγμ, συνίσταται στο ότι τριανταπέντε χρόνια ΕΟΚ, ΕΕ και ευρώ κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά την παραγωγική βάση της Ελλάδας, από τη γεωργία μέχρι τη βιομηχανία, οπότε τώρα ο φαύλος κύκλος είναι: για να βγεις από την ΕΕ και να μην περάσεις των παθών σου τον τάραχο πρέπει να ξαναφτιάξεις την παραγωγική σου βάση, όσο όμως μένεις στην ΕΕ αυτό είναι αδύνατο.

    Το λάθος λοιπόν του Σύριζα, στο οποίο σύρθηκε ήδη από το ’12, είναι ότι ποτέ δεν είπε ότι πρέπει να υπάρξει και ένα σχέδιο Β, το οποίο (με τα λόγια του Τσώρτσιλ) υπόσχεται αίμα και δάκρυα–αλλά και μια μακροπρόθεσμη ελπίδα.

  99. Μπετατζής said

    92. Απλά μου ανεβαίνει η πίεση, με τόση πίεση. Αν θες να πεις κάτι σοβαρό, απάντα στο 81, όχι στο 89. Αν δεν μπορείς να μιλήσεις πολιτικά, αλλά μόνο συνθηματολογικά, (=κουτσουμπισμός), άστο καλύτερα. ΄Αστο γενικά, και πολλά είπα. Κράτα ότι προτιμώ να στηρίζω ένα συλλογικό φορέα που δεν χρειάζεται κανενός είδους πίεση από κανένα, προκειμένου να στηρίξει τις ιδέες του. Πες ό,τι άλλο θες, βάλε τζινκάκια και εικονίτσες, και από μένα τέλος, για σήμερα.

  100. Γιωργής said

    90. ΕΦΗ ΕΦΗ
    Υπάρχει πάντα κι ο τρίτος δρόμος. Τον θυμάται κανείς;
    Στη ρουλέτα πάντως το Ζερό (0) τα παίρνει όλα. Μήπως να ποντάρουμε στο Ζερό και να «πειράξουμε» τη ρουλέτα;
    Με ιντριγκάρει πολύ, η ιδέα!!!

  101. Τζιφάκια, Μπετατζή, τζιφάκια 🙂

  102. 95

    Την έψαξα κι εγώ αλλά δεν βρήκα τίποτε.
    Οι συγκεντρώσεις του Οχι είχαν πολλά πανό, που θα ήταν ορατά. Εκείνες του Ναι, δεν είχαν πανό, όπως η φωτό που παραθέτει ο Πλεύρης. Όμως, η μεγάλη συγκέντρωση του Όχι με τη συναυλία είχε ελάχιστα πανό κι αυτά προς την Πανεπιστημίου, που δεν πολυφαίνεται. Ίσως γι’ αυτό να μπερδεύτηκε ο όχι και τόσο έξυπνος Θανούλης…
    Εξάλλου, στη συγκεκριμένη φωτό φαίνονται καθαρά και κάποιες κόκκινες σημαίες. Σωστά; 😉

  103. Μπετατζής said

    101. 🙂

  104. qq said

    Εγώ σας επιτρέπω να με λέτε σταλεγάκια. Ότι είναι παλαβοί, αυτό το έλεγα εδώ και χρόνια και συνεχίζω να το λέω. Πριν από άλλους, αλλά τώρα αρχίζουν και άλλοι.
    Γούγλισα και τι βρίσκω

    Ryanair boss Michael O’Leary says the Greek people have elected «a bunch of lunatics».
    http://www.irishexaminer.com/breakingnews/ireland/michael-oleary-the-greeks-have-elected-a-bunch-of-lunatics-685647.html

    loony-left greek government

    https://www.google.gr/search?q=loony+left+greek+government&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=W0ieVc2HBIevU6Cnl6gL#q=loony-left+greek+government

  105. alexisphoto said

    @93:
    Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στη διαπραγματευτική ομάδα.
    Συνέχιση των διαπραγματεύσεων και της προσπάθειάς τους.
    Προσπάθεια για μια λύση που θα μπορούμε να την υποστηρίξουμε.
    Τι άλλο δηλαδή;
    Ευχαριστώ

  106. J. Iatrou said

    @102 (57/95)
    Συμφωνώ, κάτι κοκκινωπό φαίνεται. Επίσης δεν διακρίνω Ελληνικές σημαίες, που υπήρχαν πολλές στο ΝΑΙ.
    Θα το ψάξω κι άλλο, θα δούμε 🙂

  107. Κουνελόγατος said

    69 & 73: Η εκδοχή που ξέρω είναι λάλατο μέχρι τάνατο…

  108. 106

    Προσοχή, μερικά απ’ τα κοκκινωπά πορτοκαλολάμπουν. Αυτά είναι δημοτικοί λαμπτήρες.

    Στα άλλα νέα, 21,7% αυξήθηκαν οι πωλήσεις οχημάτων τον Ιούνιο! 😮

    http://www.naftemporiki.gr/story/976396/auksisi-217-stis-nees-adeies-kukloforias-ton-iounio

    «Θα μου τα φάει ο Τσίπρας; Θα τα πάρω αμάξι, ρε!»

  109. Λγς said

    Μην ξεχνάτε και το μη χείρον (ό εστί βέλτιστον).
    Στο Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, η κόρη μου (11 χρ.) είπε: Καλύτερα το ρέμα, γιατί από κει ανηφορίζεις και πάλι, από τον γκρεμό όμως;;

  110. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    93 Στο δημοψήφισμα, εφόσον προκηρύχτηκε, ήμουν με το Όχι. Αλλά το Όχι της 5ης Ιουλίου, το έγραψα και στο άρθρο, δεν σήμαινε Όχι στην Ευρωζώνη-ΕΕ. Ισχύει βέβαια και αυτό που λέει ο Δύτης, ότι το Όχι έδειχνε διάθεση για ρήξη αν παραστεί ανάγκη.

  111. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    109. η κόρη μου (11 χρ.) είπε: Καλύτερα το ρέμα,
    🙂

  112. sarant said

    107 και πριν: Εγώ ήξερα του Ριβαλντίνιο, αλλά με τάνι τάνι

  113. Σωτήρς said

    104:
    Θα σου έλεγα να βρεις κανέναν άλλο να επικυρώσει τα λεγόμενα σου.
    Το Θάνο Τζήμερο π.χ.

  114. Γς said

    64:

    >η απόσυρση παρτίδας προϊόντων του γερμανικού LIDL, στα οποία ανιχνεύτηκε το μικρόβιο E.coli.
    Βλέπετε για το Εσερίσια κολάι (η κόλι ή Κολοβακτηρίδιο)>\

    Λογοκρισία στο protagon.gr και άλλα μεζεδάκια

  115. Ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο! 👿 https://pbs.twimg.com/media/CJd33q4WIAEWJ1t.jpg

  116. sarant said

    Κι ένα σεντονοειδές σχόλιο του Αδάμ Γιαννίκου από το Φέισμπουκ, για το δημοψήφισμα και τη συμφωνία:

    Η συμφωνία είχε κλείσει τρεις Δευτέρες πριν. Αλλά, κάποιοι σκέφτηκαν, αφού καταφέραμε να περάσουμε μνημόνιο, δεν ρίχνουμε και την κυβέρνηση τώρα που γυρίζει; Μέσα σε τέσσερις μέρες, πήγαν όλοι οι Μένουμε Ευρώπη στις Βρυξέλλες να παραδώσουν το επίσημο αίτημα των παραγωγικών φορέων για αλλαγή κυβέρνησης, ο Τόμσεν πήρε κόκκινο μαρκαδόρο και άρχισε να σβήνει, ο γερά-Γερούν είπε take it or leave it, o Γιούνκερ ένιωσε προδωμένος και ο Τσίπρας κατέφυγε στο τελευταίο του χαρτί, το δημοψήφισμα.

    Το σχέδιο αποσταθεροποίησης προχώρησε μέσω ΕΚΤ και κλειστές τράπεζες. Μέχρι την περασμένη Τρίτη φάνηκε ότι θα επικρατήσει. Μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη πάρθηκε η μεγάλη απόφαση για αντεπίθεση και η μπλόφα μετατράπηκε σε λαβή. Το πραξικόπημα ανατράπηκε από το ίδιο του το βάρος. Το χαρτί Τσίπρα παίχτηκε τέλεια. Ανεξάρτητα από τις κομματικές ζυμώσεις, σε επίπεδο κοινωνίας το «Όχι» απελευθέρωσε συνειδήσεις και συσσωρευμένη οργή και εξελίχθηκε σε ταξική ψήφο που στο τέλος δεν μπορούσε παρά να λειτουργήσει ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Στην ουσία το δημοψήφισμα απέτρεψε το πραξικόπημα της διαπλοκής εργολάβων και μιντιαρχών.

    Από την καραμπόλα, βγήκαν κερδισμένοι οι γαλλοϊταλοί, (η Γερμανία θα αναζητήσει σε άλλα πεδία, πχ ουκρανικό, τραπεζική ενοποίηση, την αυτονόμησή της από τις ΗΠΑ), έληξε το σενάριο της αριστερής παρένθεσης και στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν ότι έχουν μέλλον μόνο ως catch-all party γύρω από τον Τσίπρα σε ένα New Deal που θα ξεκινάει από κάτω και θα επιχειρεί να πάει όσο γίνεται πιο ψηλά. Το μνημόνιο ήταν ανέκαθεν η πρόφαση του αστικού κόσμου να παγιώσει τα τετελεσμένα των ταξικών προτεραιοτήτων του εκσυγχρονισμού. Το νέο μνημόνιο θα αποτελέσει την πρόφαση της αριστεράς να επιβάλλει τους δικούς της συσχετισμούς ισχύος και να προετοιμάσει την οικονομία για την αναπόφευκτη διάλυση του ευρώ εντός δεκαετίας. Με πέντε χρόνια καθυστέρηση, το παιχνίδι θα παιχτεί στο εσωτερικό -όπως ήταν εξ αρχής το διακύβευμα, και όχι Greece vs Germany αλά Monty Python.

    Στο παιχνίδι αυτό η κυβέρνηση μπαίνει λαβωμένη αλλά το παλαιοκομματικό κατεστημένο μπαίνει διαλυμένο, έχοντας παίξει τα ρέστα του στην 30η Ιουνίου. Η επιβίωση της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα αποκόψει την εγχώρια διαπλοκή από την ευρωτροφοδοσία των θεσμών. Σ’ αυτό θα συνδράμει η αναζήτηση νέων συμμαχιών εντός και εκτός Ευρώπης, όχι με όρους κατευνασμού αλλά στρατηγικών και μετρήσιμων στόχων. Ο χθεσινός θρίαμβος στο ευρωκοινοβούλιο μπορεί να αποτελέσει μπούσουλα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί σ’ αυτό που λέγεται «εθνικά θέματα». Εξάλλου, το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε επί τη βάσει κρίσιμου εθνικού ζητήματος.

    Η επιβίωση της κυβέρνησης δεν ταυτίζεται a priori με την επιβίωση των λαϊκών τάξεων. Για να ταυτιστούν αυτά τα δύο, απαιτείται η εξεύρεση ισοδύναμων που θα περιορίσουν τις συνέπειες του νέου μνημονίου στα χαμηλά στρώματα, αναπροσδιορίζοντας με τα νέα δεδομένα της οικονομίας ποιος είναι φτωχός, ποιος μεσαίος και ποιος πλούσιος. Ο μισός πληθυσμός ζει στα όρια της φτώχειας και βάλλεται διαρκώς από τον ανορθολογισμό των στερεοτύπων που έχει μαγειρέψει η ΛΜΑΤ με τα υλικά του λάιφσταϊλ. Η κατάρρευση του μιντιακού κατεστημένου από μόνη της δεν φτάνει. Το «όλοι ίδιοι είναι» καραδοκεί και, φυσικά, ο αντίλογος δεν χαρίζεται, αποδεικνύεται με πράξεις. Από τα πεπτραγμένα και τις παραλείψεις των πέντε μηνών μπορούν να βγουν πολλά συμπεράσματα. Ο χαβαλές στα κάγκελα και ο διανοουμενίστικος ελιτισμός δεν γίνεται πλέον αποδεκτός, μόνο η σκληρή δουλειά και οι μετρημένες κουβέντες θα προσθέσουν πολιτικό κεφάλαιο στην ήπια σοσιαλδημοκρατία που επιτρέπει το καθεστώς ημιχρεοκοπίας. Επείγει το ξεσκαρτάρισμα μέσα στις τράπεζες και στα ΜΜΕ. Η κυβέρνηση έχει από πάνω της ένα μεγεθυντικό φακό με ζουμ 61,31%. Ό,τι κάνει -καλό ή κακό- θα αποκτά αυτομάτως πολλαπλάσιες διαστάσεις.

  117. Γς said

    68:

    Αυτή;

  118. Ριβαλντίνιο said

    @ 91 Σκύλος της Β.Κ.
    Καλά λες.

    @ 114 Γς
    Οι ξένοι πως το λένε κόλι ή κολάι ?
    Και το σωστό είναι «Εσερίσια» ή «Εσερίχια» ?

  119. cronopiusa said

  120. Γς said

    118 b:

    Εσερίκια κολάι

  121. Πάνος με πεζά said

    «Η Ευρώπη είναι γέννημα της Ελλάδας. Δεν σας τη χαρίζουμε την Ευρώπη»
    και
    «…εσείς πρόεδρε της Κομισιόν έχετε καθήκον να εξαντλήσετε κάθε περιθώριο, ώστε η Ελλάδα να μείνει στο σπίτι σας»

    Δυο διαφορετικοί τρόποι να ζητήσεις το ίδιο πράγμα.

    Μανόλης Γλέζος vs Μαρία Σπυράκη…

  122. J. Iatrou said

    @68: Αυτή μάλιστα 🙂
    Υπάρχουν πάρα πολλές με ανθρώπους, πηδούν πάνω στο σφηνωμένο βράχο από το πίσω μέρος του αριστερού βράχου (κρύβεται σ΄αυτή την φωτογραφία), όπου υπάρχει ένα κάπως επίπεδο μέρος.

  123. J. Iatrou said

    122 για 117

  124. Ριβαλντίνιο said

    @ 120 Γς
    Ευχαριστώ.

  125. Παναγιώτης Κ. said

    @51,85 (Corto…) Μας έσκαψες τα σωθικά!

  126. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    116. Ευχαριστώ προσωπκά Νικοκύρη για τη γνωστοποίηση αυτού του κειμένου. Έχω κι εγώ με το φτωχό μου μυαλό αυτή περίπου την εκτίμηση .Στέρεψε η καρδιά μου την προηγούμενη εβδομάδα να λέω στους απαισιόδοξους για το αποτέλεσμα του δημοφηψίσματος φίλους και γνωστούς ,πως οι φτωχοί και οι αδικημένοι είμαστε περισσότεροι,αυτά τα σούργελα στις οθόνες και στα ράδια δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα μικρό ποσοστό του κόσμου(να υπολογίσουμε και τα δράματα ανθρώπων που άλλα να πιστεύουν κι άλλα να κράζουν στα ΜΜΕ υπό το ους και το βλέμμα του αφεντικού).Κι ακόμη, ένας εφυής ηγέτης δεν μπορεί να μας αγνοήσει.Να αγνοήσει πόσο μας έχουν εξευτελίσει πρώτα με τις φούσκες και μετά με το πελεκίδι σε μισθούς,συντάξεις και φρικαλέα ανεργία.
    Μην σεντονεύω άλλο 🙂

  127. Δημητρης said

    Χεστήκαμε ε; (χαμόγελο δυσκοίλιου στην τουαλέτα)

  128. giorgos said

    Προέχει νά γίνει καί ή Ελλάδα καπιταλιστικό κράτος , άν αυτό είναι δυνατόν .

    «Στὴν Ἑλλάδα δὲν ὑπάρχει καὶ δὲν ὑπῆρξε ποτὲ μιὰ ἀστικὴ τάξη μὲ τὴν ἔννοια πού λέγεται αὐτὸ γιὰ ἄλλες χῶρες. Ἡ ἀστικὴ τάξη στὴν Ἑλλάδα δὲν εἶχε νὰ διεκδικήση ἐξουσία ἀπὸ κλῆρο καὶ εὐγενεῖς, ὅπως στὶς ἄλλες χῶρες, ἀλλά ἀκριβῶς ἐπιδίωξη της ἦταν νά ταυτισθῆ μαζί τους… Ταυτισμένη συνεπῶς μὲ τὸ κράτος ἐξ ἀρχῆς, ἐμεταβαλλόταν τόσο σύντομα καὶ ἀκατάστατα, ὅσο ἀκατάστατες ἦταν καὶ οἱ κατὰ καιροὺς (γεωγραφικὲς κυρίως) διαμορφώσεις τοῦ κράτους αὐτοῦ. Ἐπρόκειτο δηλαδὴ γιὰ μιὰ κρατικὴ τάξη (Staatsklasse), ὅπως ἐπεκράτησε γενικὰ σήμερα σὰν ὅρος γιὰ ὅλες τὶς χῶρες τοῦ τρίτου κόσμου. Ἀπὸ τὴν ἄποψη αὐτή, μποροῦμε νὰ ποῦμε ὅτι ἡ Ἑλλάδα ἀποτελεῖ τὸ πρῶτο τριτοκοσμικὸ κράτος στὴν σύγχρονη ἱστορία… Πρόκειται γιὰ μιὰ τάξη πού δὲν παράγει, ἀλλά στηρίζει τὴν οἰκονομικὴ της ὕπαρξη σὲ μερδικὰ ἐπὶ τοῦ κρατικοῦ προϋπολογισμοῦ (κοινῶς κουτάλα ),δηλαδὴ σὲ ποσοστὰ ἐπί τοῦ ἐξωτερικοῦ δανεισμοῦ τῶν χωρῶν. Αὐτὸ σήμερα γίνεται μὲ τὴν ἀγορὰ προηγμένης τεχνολογίας καὶ στὴν χώρα μας ἔχει τὴν ὀνομασία «ἀνάπτυξη». Ἡ διόγκωση τοῦ δημόσιου τομέα — ἤ ἁπλούστερα στὴν καθομιλουμένη: ἡ καλύτερη ἐξασφάλιση εἶναι τὸ δημόσιο — εἶναι τὰ χαρακτηριστικὰ ὅλων τῶν χωρῶν τοῦ τρίτου κόσμου σήμερα, διότι ἡ ὡς ἄνω λειτουργία τῶν κρατικῶν τάξεων προϋποθέτει μεγάλη μᾶζα γραφειοκρατικοῦ καὶ ἀδρανοῦς κρατικοῦ ὄγκου, προκειμένου νὰ ἀντιμετωπίζωνται τὰ κοινωνικῆς φύσεως προβλήματα, γιὰ τὰ ὁποῖα μόνη ἡ ἀστυνομία δὲν ἐπαρκεῖ. Ἡ διόγκωση εἶναι τὸ χαρακτηριστικὸ τοῦ νεοελληνικοῦ κράτους ἐξ ἀρχῆς καὶ πολλές φορὲς παλαιότερα ὡδήγησε στὴν χρεωκοπία (π.χ. περίοδος Τρικούπη).»

  129. LandS said

    Γεια σας. Για να το ελαφρύνουμε λίγο….

    http://www.periodista.gr/world/item/18421.htm

    ΣΥΜΦΩΝΙΑ: ΒΟΜΒΑ Τουσκ για το ΧΡΕΟΣ – Ο Σόιμπλε βγάζει καπνούς (ΦΩΤΟ)

    Μόνο που η Φωτό έχει τον Τουσκ. Ούτε Σόιμπλε, ούτε καπνούς.

  130. Γς said

    Μπρος γκρεμός [της θάλασσας] και πίσω γκρεμός [της καλντέρας]

  131. Corto Maltese said

    89 (Μπετατζής) και 125 (Παναγιώτης Κ.):

    Σε τέτοιες στιγμές αποκούμπι και παρηγοριά μας το δημοτικό τραγούδι, γιαυτό κάποιοι θέλησαν να το καταστήσουν γραφικό.

  132. Δημητρης said

    Πιστεύω ότι στην παρούσα μαυρίλα υπάρχουν και θετικά, αν θέλει κάποιος να τα δει. Πχ μέσα σε 5 μήνες άλλαξε η εικόνα του για 4-5 χρόνια ζήτουλα (θυμηθείτε τις γελοιογραφίες στο Focus και την Bild και πολλά άλλα σχόλια Ευρωπαίων) κι απέναντί τους βλέπουν κάποιον διαφορετικό. Επίσης, αυτά που τραβά ο σημερινός Έλληνας, θα στιγματίσουν θετικά τον τρόπο που βλέπει τη ζωή, όταν όλα αλλάξουν ή συνεχίσουν τα ίδια. Και άλλα να μην μακρηγορώ. Όλα βέβαια θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου. Άποψή μου.

  133. Spiridione said

    98. Συμφωνώ ότι το μεγάλο λάθος του Σύριζα ήταν ότι δεν είχε ξεκάθαρη θέση. Αν έκανε αυτό που λες, να έλεγε ότι πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο Β, το πιθανότερο θα ήταν να μην γινόταν ποτέ κυβέρνηση. Θα ήταν μια ξεκάθαρη και τίμια επιλογή όμως. Μια άλλη ξεκάθαρη επιλογή θα ήταν να έδιωχνε την αριστερή πλατφόρμα, και να πρόβαλε μια πιο ρεαλιστική, σοσιαλδημοκρατική άποψη ή ό,τι άλλο παρεμφερές. Να πω και τη γνώμη μου, εντελώς κυνικά και ρεαλιστικά: Καλώς ή κακώς, στον δυτικό κόσμο σήμερα δεν μπορεί να σταθεί κυβέρνηση αυτή τη στιγμή με πρόγραμμα ριζοσπαστικής αριστεράς. Ο Σύριζα δεν έκανε τίποτα απ’ τα δύο, προτίμησε την ασάφεια (που αρέσει τόσο και στον Βαρούφ.), που τον οδήγησαν στο σημερινό σημείο. Αυτή είναι η δική μου βασική κριτική, και από κει και πέρα υπάρχουν πολλά άλλα επιμέρους λάθη.

  134. leonicos said

    υποθέτω θα το έχουν γραψει ήδη μερικοί

    αναντίστρεπτη = μη αντιστρεπτή

  135. Pedis said

    … να τον ακούτε τον μπετατζή … κατά βάθος, όσοι έχετε λίγο νιονιό και αυτοεκτίμηση, θα του δώσετε δίκιο. Πάμε για νέο μνημόνιο, όχι εδώ και πέντε μήνες, αλλά ήδη από τη επομένη των εκλογών του 2012 … όταν ο σύριζα άρχισε να τα μασάει και να φτύνει κουτόχορτο …

    και επειδή δεν γουστάρω τις τρολόκοντρες … πάω πάσο … ε και ναι λοιπόν, για το τρίτο (και για το τέταρτο άμα λάχει) μνημόνιο ευθύνεται … το κκε! Να και κάποιες από τις προτάσεις που έστειλε ο Περισσός, λένε, στους δανειστές:

    (http://www.efsyn.gr/arthro/ameses-metarrythmiseis-kleidonoyn-ti-symfonia)
    «Σε περίπτωση συμφωνίας, από βδομάδα αλλάζουν όλα στον ΦΠΑ: στο 23% θα πάει η εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα, στο 13% τα ξενοδοχεία και το ηλεκτρικό, στο 6% φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα διατηρηθεί η έκπτωση 30% για τα νησιά του Αιγαίου.»

    Στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται:

    • Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η αύξηση της ποινής στις περιπτώσεις πρόωρης εξόδου από την εργασία. Στόχος είναι να μη συνταξιοδοτείται κανείς πριν από τα 67 ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης έως το 2022.

    • Η πλήρης εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη για τη χορήγηση βασικής + αναλογικής σύνταξης σε όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2015. Πρόκειται για τους νόμους 3863/2010 και 3865/2010 που αφορούν τον νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων σε πιο ανταποδοτική βάση για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά.

    Η κυβέρνηση αντιδρά στις προτάσεις του κκε, απαιτεί (διά του Γλέζου και της Ζωής) διαγραφή του χρέους, ο Λαφαζάνης επικαλείται την ανάγκη για πλήρη σεβασμό του ΟΧΙ, ο κατρούγκαλος θέλει νίκη της δημοκρατίας απέναντι στα σοβιέτ των δανειστών και όλοι μαζί ζητάνε άλλα 55 δις δάνειο …

  136. leonicos said

    Μετά το άρθρο, κοιτάζω τι έχει βάλει εδώ ο Γς, για να φορτιστώ και να θυμώσω. έτσι λειτουργώ καλύτερα.

    Μετά ψάχνω την Κρόνη, την Έφη έφα, τον Σπειρ., τον Δύτη, τον Τζι, και φυσικά τον Σμερδαλαίο τον οποίο και κλέβω καπυαστό σε δικό μου φάιλ. Καμιά φορά και τον Βάταλο, όταν δεν είναι άτακτος για την ηλικία μας. Αναζητώ επίσης την Λ.

    Μετά κοιτάζω τα βίντεα, όχι πως τ’ ανοίγω όλα, αν και συνήθως ανοίγω συστηματικά της Κρόνη
    Δεν πολιτικολογώ, μη με μαλώσουν πάλι, αλλά θα υποστώ ό,τι κι εσείς.

    Αλλά γενικά Μ’ ΑΡΕΣΕΤΕ ΟΛΟΙ. Κι αν κάποιος… νερό κι αλάτι.

    Όλοι; Μην τα παραλέμε! Κάθε κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του. Κι εδώ η εξαίρεση είναι ο Γς. Τι μουστάκι κι αυτό!!!! Και κάτι δοντάρες! και κάτι χερούκλες!!! Ουφ!

  137. Pedis said

    Ομο πασοκους λαφαζανέσκις

    ««Εδώ που φτάσαμε οι επιλογές είναι δύσκολες» παραδέχθηκε […] και ενώ τόνισε ότι «επιδίωξη της Ελλάδας είναι να επιτύχει άμεσα μια συμφωνία με τους θεσμούς», σχολίασε πως

    «δεν θέλουμε στα δύο πρώτα μνημόνια να προστεθεί άλλο ένα τρίτο σκληρής λιτότητας χωρίς να δίνεται προοπτική στον τόπο για διέξοδο από τη σημερινή κρίση».»

    Ααααα! υπομονή λοιπόν! Υπάρχει προοπτική …

    Τέλος, εξέπεμψε μήνυμα ελπίδας ότι «η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει και αυτή τη μεγάλη άνιση μάχη όπως τόσες άλλες που έδωσε με ηρωισμό στο παρελθόν και τις κέρδισε»

    από το μαραθώνα και τις θερμοπύλες ρε ζαγάρια … άνισες μάχες δίναμε … τώρα να βάλουμε τα τσαρούχια και να σας δείξουμε …

    Τι απατεώνες! (για το προδοτικό κκε μιλάω …)

  138. Pedis said

    -> 137 – http://www.efsyn.gr/arthro/epidiokoyme-amesa-symfonia-ohi-se-trito-mnimonio-horis-prooptiki

  139. qq said

    Ποιος είναι αυτός ο Αδάμ Γιαννίκου. Έχει γεμίσει όλοι η Ελλάδα από παλαβούς. Άλλαντάλλων οι ασυναρτησίες. Άλλη μια επιβεβαίωση των προηγούμενων σχολίων μου. Το χειρότερο είναι, αυτές τις παλαβομάρες πάνε οι τσιπραίοι και τις λένε και έξω από την Ελλάδα. Μετά μου λέτε, ακόμα να ελπίζουμε.

    133 διαφωνώ. Οι θέσεις του Σύριζα ήταν πολύ ξεκάθαρες. Σκίζω μνημόνια, μοιράζω συντάξεις, επιδόματα κτλ Μόνο που αυτά δεν γίνονται σε τριτοκοσμικές χώρες σαν εδώ, αλλά σε εύρωστες καπιταλιστικές χώρες (τύπου Γερμανία ή Σουηδίας). Αλλά, σε τέτοιες χώρες αποκλείετε να κυβερνήσουν παλαβοί, διαφορετικά δεν θα ήσαν αυτές που ξέρουμε αλλά άλλες ελλάδες. Τόπε και η Θάτσερ. Σοσιαλισμός με τα λεφτά των άλλων κτλ Τόπε και ο Μαρξ, αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Οι παλαβοί θα διαλέξουν από τον Μαρξ ότι γουστάρουν, μέχρις εκεί φτάνουν.

  140. leonicos said

    Δεν πολιτικολογώ διότι είμαι μάπας περί το πολιτικολογείν

    Και ιδού η απόδειξη. Υποστηρίζω το ΚΚΕ και δεν συμφωνώ σε τίποτα πια μαζί του. Δηλαδή Σχιζοφρένεια!

    Αυτό ούτε ο Γς, ο χειρότερος όλων εδώ μέσα, δεν θα μπορούσε να το πετύχει

    Αλλά δεν μπορώ να βγω από το παραβάν με το ψηφοδέλτιό του στην τσέπη! Βγαίνω με ‘όλα τα άλλα. (Αυτό δεν ισχύει στα λευκά, τα άκυρακαι τις αποχές, δηλαδή τις φυγομαχίες)

  141. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    https://imgur.com/l5vUQUQ

  142. κιλκίς said

    Λυπάμαι που δεν διάβασα όλα τα σχόλια (μπορεί να επαναλαμβάνω πράγματα) αλλά νομίζω ότι πρέπει να προτιμήσουμε τον γκρεμό από τα βράχια (grexit) γιατί:
    α) μέσα στο ευρώ και με λιγότερη τσαμπουκαλίδικη λογική μπορεί να βρούμε σιγά σιγά συμμάχους
    β) ακόμα και αν υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης εκτός ευρώ δεν θα μας επιτραπεί (κακό παράδειγμα)
    γ) μπαίνουμε σε «αχαρτογράφητα νερά» όπως λένε και δεν ξέρω αν είμαστε (και ψυχολογικά) έτοιμοι για κάτι τέτοιο.
    δ) η αριστερά ΔΕΝ είναι ανάγκη να αλλάξει τον κόσμο σε μια μέρα (ούτε σε 5 μήνες). Υπάρχουν ΠΟΛΛΑ (μικρά) πράγματα τα οποία η αριστερά ΜΠΟΡΕΙ να αλλάξει…. Όταν τα πολλά μικρά αλλάξουν μπορεί και να (μπορεί) να αλλάξει ο κόσμος…

  143. qq said

    crazy leftists
    https://www.google.gr/search?q=loony-left+greek+government&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=wmWeVdWDPcOcsgHvq7zYDg#q=crazy+leftists

  144. LandS said

    @133 Λάθη, τα οποία προστιθέμενα στο πανικό από το κλείσιμο των τραπεζών και την τρομοκρατία από τη προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ, ούτε κάτω από 60% δεν έριξαν την υποστήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Τώρα, στο σημείο που είναι τώρα δεν θα μετρηθεί η επιτυχία ή η αποτυχία με μετρήσεις ψήφου ή δημοσκοπήσεων. Θα μετρηθεί με το αποτέλεσμα που θα έχει στην ευημερία του πληθυσμού.

    Εδώ είναι το δίλημμα. Είναι πιο συμφέρουσα η στάση του Νικοκύρη; Είναι πιο συμφέρουσα η αντίθετη στάση; Το κλείσιμο των Τραπεζών θα ακολουθηθεί και από κλείσιμο επιχειρήσεων; Σε ποια από τις δυο λύσεις θα συμβεί αυτό στα σίγουρα και σε ποια λύση απλά έχει πιθανότητες να μη συμβεί;
    Αν είχαμε Γκρέξιτ την 29 Ιούνη δεν θα είχαμε πάλι κλείσει (προσωρινά) τις Τράπεζες; Δεν θα είχαμε επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (για όσο χρόνο θα είμασταν με Εθνικό Νόμισμα – ο βαθμός αυστηρότητας θα άλλαζε με την πάροδο του χρόνου) δεν θα είχαμε τα ίδια προβλήμτα με τώρα στη πληρωμή των προμηθευτών μας στο εξωτερικό; Με δεδομένο την πολύ υψηλή συμμετοχή των εισαγωγών στην κατανάλωση η υποτίμηση/διολίσθηση (που την έχουμε ως εσωτερική ήδη πέντε χρόνια τώρα) δεν θα μείωνε πραγματικούς μισθούς και συντάξεις;

    Τσούγκτσβανγκ; Μακάρι νάτανε! Φέρτε μου γκρεμούς και ρέματα ότι ώρα θέλετε. 😦

  145. ndmushroom said

    Το ερώτημα δεν είναι «συμφωνία ή ρήξη». Το ερώτημα είναι «ρήξη τώρα ή ρήξη μετά από λίγα χρόνια».
    Κάθε «διάσωση» της χώρας από το 2010 και μετά οδήγησε σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των Ελλήνων, σε επιδείνωση του λόγου χρέους/ΑΕγχΠ (που ήταν ακριβώς αυτό που οι «διασώσεις» επιχειρούσαν να διορθώσουν) και σε φαύλο κύκλο μείωσης της ζήτησης>ύφεσης>ανεργίας που καθιστά τα όποια επιτεύγματα (το εξής ένα: το, αληθινό ή πλαστό, πρωτογενές πλεόνασμα. Ούτε η ανταγωνιστικότητα αυξήθηκε, ούτε οι εξαγωγές) πρόσκαιρα και μη βιώσιμα. Κάθε «διάσωση» της χώρας ήταν η τελευταία: το 2010 κανείς δεν περίμενε πως το 2012 θα χρειαζόταν νέο μνημόνιο. Το 2012 κανείς δεν περίμενε πως το 2015 θα χρειαζόταν νέο μνημόνιο. Και σήμερα μιλάμε λες και το μνημόνιο του 2015 θα λύσει ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα που απέτυχαν να λύσουν τα δύο προηγούμενα μνημόνια. Κατόπιν αυτού θεωρώ δεδομένο (και δεν είμαι ο μόνος, έχουν εκφραστεί πολύ πιο αρμόδιοι από εμένα) ότι το τέταρτο μνημόνιο που μοιραία θα διαδεχθεί το τρίτο θα είναι ακόμα πιο σκληρό, και πως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα είναι ακόμα λιγότερο πρόθυμοι να αποχωριστούν κι άλλα χρήματα για να «σώσουν» για τέταρτη φορά την Ελλάδα.
    Τι προτιμάμε λοιπόν; Να βγούμε από το ευρώ τώρα, με ως ένα βαθμό δικούς μας όρους, με τα όποια αναχώματα μας έχουν μείνει για να αποτρέψουμε την ελεύθερη πτώση της οικονομίας τόσο σε εθνικό όσο και σε ατομικό επίπεδο και με μια κυβέρνηση μέλη της οποίας προκρίνουν εδώ και πολλά χρόνια την έξοδο από το ευρώ (και για αυτό δε συμφωνώ μαζί σου, Νικοκύρη, πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για τη διαχείριση της εξόδου. Ακόμα κι αν δεν το έχει εξετάσει σε κυβερνητικό επίπεδο, πολλά στελέχη του Σύριζα έχουν αρθρογραφήσει για το τι πρέπει να γίνει χρόνια τώρα – χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι οι προτάσεις τους με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο), ή να βγούμε από το ευρώ μετά από άλλα 2, 3, 5 χρόνια λιτότητας, επειδή μας διώξανε και όχι επειδή το διαλέξαμε, όταν τα τελευταία εθνικά και ατομικά αναχώματά μας θα έχουν γίνει θυσία στο βωμό της «διάσωσης» και ενδεχομένως με μια κυβέρνηση απαρτιζόμενη από κόμματα και πολιτικούς που έχουν εκ των πραγμάτων αποδείξει επί δεκαετίες την αδυναμία (ή την απροθυμία) τους να διαχειριστούν τα οικονομικά της χώρας ακόμα και σε λιγότερο κρίσιμους καιρούς;
    Το ιδανικό σενάριο θα ήταν όντως μια βιώσιμη συμφωνία, που θα ανατρέπει την πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα (ούτε καν αυτό. Ας εστιάσει στις πολυάριθμες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που επικαλούνται οι εταίροι μας όταν θέλουν να δικαιολογήσουν την αποτυχία του προγράμματος. Για τις περισσότερες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» (όσες δεν επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τους ήδη πληγέντες από τη «διάσωση», δηλαδή) συμφωνούμε όλοι, αριστεροί και δεξιοί, Έλληνες και λοιποί Ευρωπαίοι. Ας δοθεί λοιπόν ο χρόνος για την ταχεία υλοποίησή τους, ώστε να δούμε σε ποιο βαθμό έφταιγε όντως η μη υλοποίησή τους και τι πρέπει να γίνει από εδώ και μπρος). Επειδή όμως καμία διάθεση για τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει από τους εταίρους μας, και επειδή αυτό που συζητούμε τώρα είναι μια συμφωνία χειρότερη από αυτή που απέρριψαν οι Έλληνες πριν από μόλις τέσσερις ημέρες, φοβάμαι ότι το δίλημμα είναι αναπόφευκτο. Και τη δική μου απάντηση την έχω αποφασίσει προ πολλού.

  146. sarant said

    139 Γιαννίκος

  147. Γιώργος Πρίμπας said

    (σχόλιο 116)
    πολύ ωραίο!, αλλά….
    αυτό: “Για να ταυτιστούν αυτά τα δύο, απαιτείται η εξεύρεση ισοδύναμων που θα περιορίσουν τις συνέπειες του νέου μνημονίου στα χαμηλά στρώματα, αναπροσδιορίζοντας με τα νέα δεδομένα της οικονομίας ποιος είναι φτωχός, ποιος μεσαίος και ποιος πλούσιος.”
    έπρεπε να κλείνει στο λαϊκά στρώματα, δηλαδή έτσι: “Για να ταυτιστούν αυτά τα δύο, απαιτείται η εξεύρεση ισοδύναμων που θα περιορίσουν τις συνέπειες του νέου μνημονίου στα χαμηλά στρώματα.”
    και αυτό γιατί το κομμάτι που περισσεύει ΕΝΝΟΕΊΤΑΙ ενώ έτσι και το άλλο κομμάτι που ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΝΝΟΟΥΤΑΝ, ήτοι: «και μη επιτρέποντας στο 80% των ελευθέρων επαγγελματιών (στο 80% των 2.000.000 ανθρώπων που στη συντριπτική τους πλειοψηφία φοροδιαφεύγουν ΑΙΣΧΡΑ) να φοροδιαφεύγουν» να εννοείται και αυτό.
    Τα 12 δις απώλειες φόρων ετησίως από την φοροδιαφυγή δεν οφείλονται μόνο στο μεγάλο κεφάλαιο και είναι πληγή που πρέπει να κλείσει.
    Ο μεσαίος που είναι υπάλληλος των 25.000 ευρώ ετησίως μικτά ΔΕΝ είναι το ίδιο με το μεσαίο ελεύθερο επαγγελματία των 25.000 ευρώ ετησίως που δηλώνει τα 5.000.

  148. Γς said

    Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

    Bild:
    ΑΝΕΛ έξω
    Ποτάμι μέσα

  149. LandS said

    Μέσα η κοιλία, έξω η κωλία

  150. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    «Έχουμε τελειώσει με την Υπερκατανάλωση;
    Του Τάσου Αναστασάτου

    …Εάν, για παράδειγμα, η πλεονάζουσα προσφορά αφορά εξοπλισμό παρασκευής ροφημάτων καφέ, υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι ο επόμενος κύκλος αειφόρου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να βασιστεί στο εκ νέου άνοιγμα μερικών χιλιάδων ακόμα καφετεριών; Επομένως, η ελληνική οικονομία βρίσκεται ενώπιον της γιγάντιας πρόκλησης: να μετασχηματίσει δραστικά τη δομή της ώστε να μεταφέρει πόρους προς εξαγωγικούς τομείς. Η ανάπτυξη των εξαγωγικών τομέων, μέσω και της αύξησης της επένδυσης σε αυτούς, θα μπορούσε σε βάθος χρόνου να υποκαταστήσει τη συνεισφορά της κατανάλωσης στο ΑΕΠ και να βάλει την οικονομία σε μία τροχιά ανόδου των εισοδημάτων. Αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και κοινωνικά επώδυνη, πλην όμως δεν υπάρχει σοβαρή εναλλακτική για την επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης. Μόνο η βελτιούμενη επίδοση του εξωτερικού τομέα θα επιτρέψει την άνοδο του ΑΕΠ, και άρα την βελτίωση του λόγου κατανάλωσης προς ΑΕΠ, χωρίς περαιτέρω πτώση (και σταδιακά με συγκρατημένη άνοδο) της κατανάλωσης αλλά και χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα στο εξωτερικό ισοζύγιο.

    Η διαδικασία αναπροσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας προς εξαγωγικούς τομείς πρέπει να χαρακτηρίζεται από σταδιακότητα, όχι μόνο διότι το μέγεθος της προσπάθειας το επιβάλλει, αλλά και διότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιφέρει μεγαλύτερη καταβύθιση του ΑΕΠ και των προσδοκιών. Η απίσχναση της παραγωγικής βάσης της χώρας κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει καταλήξει σε έναν εξωτερικό τομέα ο οποίος είναι πολύ μικρός ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ως αποτέλεσμα, τα ποσοστά ετήσιας αύξησης των εξαγωγών τα οποία θα ήταν απαραίτητα για την αντιστάθμιση μίας έντονης πτώσης της κατανάλωσης, αντίστοιχης αυτής των τελευταίων τριών ετών, δεν είναι ρεαλιστικά επιτεύξιμα….»

    http://www.capital.gr/story/1884758

  151. qq said

    «Τα 12 δις απώλειες φόρων ετησίως από την φοροδιαφυγή δεν οφείλονται μόνο στο μεγάλο κεφάλαιο και είναι πληγή που πρέπει να κλείσει.»

    Όταν καταλάβουμε και συνειδησοποιήσουμε, το μεγάλο κεφάλαιο (συγκριτικά) σχεδόν δεν φοροδιαφεύγει καθόλου, ενώ το μικρό σπάει συνεχώς τα ρεκόρ σε αυτό το σπορ που επιδίδεται, όσο πιο μικρό τόσο μεγαλύτερη η φοροδιαφυγή, τότε μόνο θα υπάρξει φως και ελπίδα. (Αχ αυτά τα φιλελέδικα, με γερή δόση σοσιαλδημοκρατίας έτσι για να σε μπερδεύουν.)

  152. Γς said

    149:

    >Μέσα η κοιλία, έξω η κωλία

    Μοιρασμένοι σε δυο φατρίες το σύνολο του τμήματος.
    Καθηγητές αλλά και φοιτητές, μεταπτυχιακοί κυρίως,

    Συνέδριο σε κάποιο μακρινό νησί και έχουμε σκορπιστεί όλοι σε διάφορα καταστρώματα εσωτερικά και εξωτερικά του πλοίου.

    Και ξαφνικά εκεί που χαλαρώναμε χάμω στη μοκέτα πίσω από κάποια σκάλα ξεπροβάλει ο μεγάλος [και χοντρούλης[ των αντιπάλων.

    Προχωρά αργά περιτριγυρισμένος από 2-3 παρατρεχάμενους ΔΕΠ και κάμποσους φοιτητές που ακολουθούν την «πομπή»

    Και ξαφνικά μας αντιλαμβάνεται.
    Μέσα η κοιλιά, αλλά και τα πλούσια οπίσθια.

    Κι ο Γς αρκούντως δυνατά:
    -Ρε παιδιά, πρώτη φορά βλέπω να ρουφάνε τον κώλο τους!

  153. Spiridione said

    144. Λάθη που θα έχουν επιπτώσεις και στην οικονομία και στο βιοτικό μας επίπεδο αργότερα, και στην ικανότητα της κυβέρνησης να κυβερνήσει. Η αντίφαση που περιγράφεις, βιώνουμε μια κατάσταση σχεδόν γκρέξιτ χωρίς να έχουμε δικό μας νόμισμα.

  154. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Επαναληψις

    Αν δεν ανακαλυφθουν και εξαχθουν υδατανθρακες 🙂 (φυσικο αεριο, πετρελαιο), μεταλλευματα, ουρανιο, σπανιες γαιες, διαμαντια, ζαφειρια και ρουμπινια,….. ωστε να συνεχιζουν οι φραπογαλλοι νεοι μας που «σπουδαζουν» σε ποσοστο 70% να φραπεδιαζουν και οι οικονομiκοι μεταναστες αδελφια μας να δουλευουν σκληρα στην οποια παραγωγη απεμεινε και στις υπηρεσιες,..
    ενας ειναι ο δρομος παραγωγης πλουτου : η παραγωγικη εργασια που υποκαθιστα εισαγωγες και αυξανει τις εξαγωγες.

    Ακουσατε απο κανενα κομμα αυτες τις θεσεις ;

  155. qq said

    151
    Εξάλλου, και να φοροδιαφύγει το μεγάλο κεφάλαιο, θα τις κάνεις επενδύσεις, ενώ η φοροδιαφυγή του μικρού τρέφει την Κίνα. (Γρίφος? Όχι)

  156. Γς said

    151:
    >12 δις απώλειες φόρων ετησίως από την φοροδιαφυγή

    Στα χρόνια μου η παραοικονομία ήταν περίπου 40 %,
    Και εκτός από την ανάλογη φοροδιαφυγή ήταν η κυρίως «υπεύθυνη» για την … οικονομική ανάπτυξη

  157. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    154 Ετσι που το γράφεις (φραπόγαλλοι), και τόγραψες και πριν, πάει το μυαλό στους Γάλλους και όχι στο γάλα.

  158. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Επαναληψις

    Συμπερασματα :

    Υπαναπτυξη η αδυναμια συσσωρευσης (και επεξεργασιας) εμπειριων
    O επαρχιωτισμος αποτελει μεγα εμποδιο της κοινωνικης προοδου.
    Η χειρωνακτικη εργασια εχει υποβοηθει πολυ με την τεχνολογικη προοδο και δεν ειναι πλεον ντροπη, εξαλλου δεν ειναι αμιγως χειρωνακτικη.
    Η προοδος δεν συνδεεται -υποχρεωτικα- με την μεγεθυνση του ΑΕΠ
    Η κατα το δυνατον ισορροπη αναπτυξη τοσο στις περιιφερειες οσο και στους τομεις παραγωγης της χωρας ειναι πλεον αδηριτη αναγκη,
    Προσδοκουμενο αποτελεσμα η -κατα το δυνατον- ισορροπια στο εμπορικο ελλειμα και η σχετικη αυταρκεια σε τροφιμα,φαρμακα, καυσιμα και αλλα χρειωδη.
    Παραλληλα με μεταρρυθμισεις, που ακομη δεν εχουν αρχισει, ενα κυλιομενο προγραμμα ριζικου εκσυγχρονισμου του δημοσιου τομεα, και σταδιακης καταπολεμησης της διαφθορας/σπαταλης καθως και της φοροδιαφυγης φοροκλοπης ( θεωρουνται σχεδον ηρωικες πραξεις οπως το 1821-1828, αλλα ας θυμηθουμε οτι η επανάσταση του ’21 πιο πολυ εμφυλιος πολεμος ητο και την λυτρωτικη ναυμαχια του Ναυαρινου απο τις μεγαλες δυναμεις)

    Απο οικολογικη αποψη ,….. οταν ακουνε για αποαναπτυξη και οικολογικη λιτοτητα, να σκεφτονται διπλά πριν τα απορριψουν, διοτι υπαρχουν εννοιες οπως χωρητικοτητα περιβαλλοντος, τα ορια της αναπτυξης, βιοσφαιρα, …

    ΥΓ Ευχομαι μερικα απο τα αναγραφομενα κοινωνικα προβληματα να επιλυθουν σε σημαντικο βαθμο (νοοτροπια υπαναπτυξης, επαρχιωτισμος, αποφυγη ¨η αποστροφη χειρωνακτικης εργασιας) ωστε βαθμιαια να επελθει ισορροπη αναπτυξη και να επιτευχθει απασχοληση και σχετικη ευημερια εστω και μερικως σε 10 εως 20 ετη.

  159. Γς said

    158:
    >εννοιες οπως χωρητικοτητα περιβαλλοντος

    Carrying capacity ;

    Και πόθεν ο επαρχιωτισμός παραπέμπει ως όρος στην αποφυγή της χειρωνακτικής εργασίας;

  160. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    #57

    Εχεις απολυτο διακιο. Αντι φραπόγαλλοι διαβαστε φραπόγαλοι

    ή τα παιδια του φραπόγαλου (νεο-βιτελλονι),που πινουν καφε με γαλα ή γαλα με καφε και 3 κουταλιες ζαχαρη, διοτι δεν εχουν απογαλακτισθει ακομη. ….

    Δεν ειναι τυχαιο οτι στην πολη μας κυκλοφορουν νεοι κια οχι μονο με το φραπογαλλο εντος παλστικου ποτηρου με καπακι και καλαμακι, πεζοποροι, αλλα και εποχουμενοι επι μδικυκλου (συνηθως παπιου ή βεσπιδιου)

    «Οι Βιτελόνι» (Ι Vitteloni*) ,Ταινια του Φεντερίκο Φελίνι – 1953

    *«παχιά μοσχάρια»

    Η υπόθεση: Η ιστορία εξελίσσεται σε μία επαρχιακή πόλη, που το καλοκαίρι μετατρέπεται σε παραθεριστικό κέντρο. Εκεί ζουν πέντε νεαροί άνδρες, που όπως προκύπτει και από τον τίλτο του έργου, δεν είναι παρά «κάτι κοιμήσηδες τριαντάρηδες», που ενώ θα έπρεπε να είχαν απογαλακτιστεί από καιρό, εξακολουθούν να εξαρτώνται από το πατρικό σπίτι και ζουν παχυλογώντας και αναμασώντας τις ίδιες κουραστικές αμπελοφιλοσοφίες. Γελάνε ακόμα με τις εφηβικές τους πλάκες και παραμένουν έτσι, άπραγοι, και άνεργοι αστοί, της «μάνας τους καμάρια».

    http://www.cine.gr/film.asp?id=703508&page=4

    ΥΓ Ευκαιριας δοθεισης, ας τονισω κατι που μου εκανε την χείριστη εντυπωση απο αισθητικη αποψη. Στην Επιτροπη ….Χρεους, στην Βουλη στους προσκεκλημενους μας σερβιραν φραπε αντι σε υαλινα ποτηρια σε ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΟΤΗΡΙ ΜΕ ΚΑΠΑΚΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΚΙ!!!!

  161. Γς said

    Το αφεντικό τρελάθηκε:

    «Η Ryanair συζητά με την ελληνική κυβέρνηση για τη δωρεάν μεταφορά πολιτών σε πτήσεις εσωτερικού για τις επόμενες 2 εβδομάδες», είπε ο Michael O’ Leary, CEO της Ryanair:
    «καθώς αρκετοί πολίτες δεν έχουν πιστωτικές κάρτες και έτσι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν πληρωμές»

    Λέει κι άλλα παλαβά:
    Ο ελληνικός λαός εξέλεξε «ένα μάτσο παλαβούς»

    http://www.protothema.gr/economy/article/491616/ceo-tis-ryanair-o-ellinikos-laos-exelexe-ena-matso-palavous/

  162. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    #159

    1. ελληνικα χωρητικοτητα ή φερουσα ικανοτητα περιβαλλοντος

    2. Η Ελλαδα θα σερνεται παρα πολυ, πολυ και αρκετα (σεναρια ρηξης, πληρους συμφωνιας κια συμφωνιας γεφυρας αντιστοιχως) οσο :
    α. δεν συντελειται παραγωγικη ανασυγκροτηση της χωρας ωστε να πραγματοποιειται σε σημαντικο βαθμο η υποκατασταση εισαγωγων πρωτων υλων και εξοπλισμου και στη συνεχεια εξαγωγες
    β. οι φωστηρες μας αποφοιτοι Λυκειου θα αποφευγουν τα τεχνικα επαγγελματα, τις διαφορες ειδικοτητες τεχνιτη και τεχνικου και θα αποστρεφονται την παραγωγικη χειρωνακτικη εργασια (η οποια εχει εκχωρηθει απο το 1992 στους οικονομικους μεταναστες) και θα σπουδαζουν 6-8 ετη σε ΑΕΙ και «Α»ΤΕΙ σε ποσοστο 75% για εργασια γραφειου στον ΙΤ και θελουν να παιστευουν -αργοτερα- στον ΔΤ

    ΥΓ (Σε 2η επαναληψη προς εμπεδωσιν)

    Ενας φιλος μου εργοληπτης, οταν του ειπα για το προβλημα του πολλαπλασιαστη του ΑΕΠ (δηλ. οτι με καθε δις επενδυση επρεπε με ροπη προς καταναλωση 2/3 να απεφερε ΑΕΠ 3 δις), μου απαντα

    -και πως θελεις να λειτουργησει ο πολλαπλασιαστης, οταν πολλα απο τα υλικα και ο εξοπλισμος ειναι εισαγομενα , ενω οι μεταναστες εργαζομενοι βγαζουν τα περισσοτερα απο τα χρηματα που κερδιζουν στις πατριδες τους;

  163. Avonidas said

    Η Σκύλλα…

    …και η Χάρυβδη. 😦

  164. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    #159.

    Το προβλημα-κλειδι των περισσοτερων συνελληνων.

    Ακομη και οι περισσοτεροι συναδελφοι μου στο ΕΜΠ απο την επαρχια που αποτελουσαν τα »εργατικα χερια» της οικογενειας στις αγροτοκτηνοτροφικες εργασιες, αφου ολοκληρωσαν τις σπουδες τους -σπανιως ασχοληθηκαν στην συνεχεια με την χειρωνακτικη εργασια τα Σαββατοκυριακα και τις διακοπες τους- διοτι ως σπουδασμενοι μηχανικοι ανεβηκαν 2 πιστες. 🙂
    Εξ’ αλλου σπουδασαν για να μην σκαβουν και το εννοουν.

    Για τους υπολοιπους (παιδια των πολεων) ας μην το συζητουμε

    Η αποφυγη, δια να μην πω αποστροφη , προς την χειρωνακτικη εργασια (σχετικα ανετη πλεον με γαντια, κρανη, μασκες προστασιας και εργασια με ηλεκτροκινητα μηχανηματα και εργαλεια). Αυτες οι δουλειες ειναι για τους Αλβανους, τους μεταναστες αδελφια μας….Ομως ενω υμνουν (το προλεταριατο δηλ. την εργατικη ταξη και την εργατικη της δυναμη) ως τον βασικο συντελεστη παραγωγης ταυτοχρονως απεχθανονται την εργασια, η οποια πρεπει να εκτελεσθει απο αλλους υπαναπτυκτους (εδω ή στο εξωτερικο (ΕΕ, BRICS, ΝΑ Ασια, …..)).Σχιζοειδεις καταστασεις….

    Σύμφωνα με τον ευρύτερο ορισμό του Μαρξ και των μαρξιστών, το προλεταριάτο αποτελείται από το σύνολο των μισθωτών και των ανέργων (που θεωρούνται μισθωτοί χωρίς απασχόληση), ορίζοντας το προλεταριάτο ως μια κοινωνική τάξη που, για να μπορέσει να επιβιώσει, είναι υποχρεωμένη να πουλά την εργατική της δύναμη στην ανταγωνιστική της τάξη που διαθέτει το κεφάλαιο και τα υλικά μέσα παραγωγής.

    Στις γ@μ@μενες υπηρεσιες πως να αποκτηθει η ταξικη συνειδηση ;

    Νομιζω οτι εχω βρει την κυριαρχη αντιφαση 🙂 του μεσου »αριστερου» ελληνα (και οχι μονον) , δηλ. την βιβλιογραφικη γνωση για την χειρωνακτικη εργασια, δηλ. για τις σκληρες συνθηκες εργασιας του προλεταριατου απο την εποχη της βιομηχανικης επαναστασης στην Αγγλια, τα απανθρωπα ωραρια εργασιας, τους εργατικους αγωνες με νεκρους, το οκταωρο, το πενθημερο για να φτασουμε στο τριωρο μηχανικου ΔΥ επι ΑΓΠ… και την αποστροφη προς την χειρωνακτικη εργασια με χρηση εργαλειων και μηχανηματων που κανει αρκετα ανετη την εργασια αυτη, οπως εξηγησα παραπανω αλλα κανεις «αριστερος» θεωρητικος 🙂 δεν μου το αναγνωριζει.

    Μεσα σε 40 ετη δεν εχουμε επαρκες εργατικο δυναμικο, οχι λογω της υπογεννητικοτητας, αλλα διοτι ενω το 1973 απο τους 100.000 αποφοιτους 6-ταξιου γυμνασιου εισηγονταν 15.000 σε ΑΕΙ/ΚΑΤΕ (15%), βαθμιαιως απο το 15% φθασαμε και ξεπερασαμε το 75%.

    Για το θεμα των «αριστερων» (αλλα και δεξιων και πασοκων ) κρατικοδιαιτων στελεχων θα ανταποκριθω σε καθε ερωτηση , αφου υποστηριζουν -ουσιαστικα- την συλλογικοτητα της διαιωνισης της υπαρξης τους επι 40 + ετη, χωρις να εχουν διευθυνει ουτε ενα μικρο μαγαζι 3-5 ατομων.

    Κατι σαν το στρωμα των διευθυντων κρατικων επιχειρησεων στην ΕΣΣΔ και στις λοιπες χωρες της ΚΟΜΕΚΟΝ, οπως οι αντολικογερμανοι διευθυντες εργοστασιων που ειδα το 1984 να κανουν διακοπες σε πολυτελη ξενοδοχεια στην Βαρνα Βουλγαριας.

    Βιβλιογραφια Σαρλ Μπετελέμ Οι ταξικοί αγώνες στην ΕΣΣΔ

  165. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    συνεχεια…

    http://webtv.nerit.gr/katigories/politismos/02ion2015-sta-akra/
    02Ιουν2015 – Στα Άκρα
    3 Ιουνίου 2015 09:15
    Eπεισόδιο 16ο «Στέλιος Ράμφος»

    [……]

    Εκ βαθέων εξομολογήσεις, έξω από τα όρια μιας τυπικής τηλεοπτικής συνέντευξης, μέσα από τη συχνότητα της ΝΕΡΙΤ.
    Ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος μιλάει στη Βίκυ Φλέσσα με αφορμή το νέο του βιβλίο «Η νίκη σαν παρηγοριά» και στοχάζεται για την κρίση, επιδιώκοντας να ιχνηλατήσει τον ψυχισμό των Ελλήνων.

    ΥΓ Προσεξτε οτι με την καταρρευση των καθεστωτικων κομματων που εξεφραζαν το βολεμα των ψηφοφορων τους, ενεφανιστηκαν αλλα κομματα που υποσχεθηκαν κατι φανταστικο, δηλ. την ικανοποιηση των ψευδαισθησεων τους και πολλαπλασιασαν τα ποσοστα τους.

    ΥΓ1 Τα πραγματα ειναι απλα. Δεν ειμαι οπαδος του Σ.Ραμφου, ουτε κανενος. Απλως οι αποψεις του επιβεβαιωνουν τα συμπερασματα μου απο τις παρατηρησεις 40 + ετων για το ανωριμο των περισσοτερων νεο-ελληνων.

    Ενδεικτικα τα συνδρομα που προερχονται απο τον ανωριμο ψυχισμο, την κακη ανατροφη, την σχεδον παντελη ελλειψη αξιοκρατιας, την αρχη της ησσονος προσπαθειας (κν.το βολεμα)

    -της ατομικης κια συλλογικης αυταπατης, των παραισθησεων (δηλ. να πιστευεις οτι εισαι κατι που δεν εισαι)
    – της μικρο-μεγαλομανιας.
    -την αποφυγη για να μην πω αποστροφη προς την χειρωνακτικη εργασια, τις εργασιες τεχνιτη, τεχνικου,…
    -των ανωτατων σπουδων σε ποσοστο 75%*, οταν σε αλλες ευρωπαικες χωρες ειναι μολις 25%.
    – του αρχοντα με δανεικα, τελικως του τζιτζικα
    – της μεγιστης ιδιοτελειας, δηλ. της ελλειψης οποιασδηποτε ιδεολογιας
    -το σταδιακο εκλογικο φτυσιμο των πρωην ευεργετων τους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ)
    -της εκλογικης συμπεριφορας σε κρισιμες στιγμες ως κοπαδι σαρδελλων οταν επιτιθενται τα αρπακτικα ψαρια (συσπειρωνονται σε μια σφαιρα ή περισσοτερες, ΧΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ιδιως το 2012)
    ……………………
    *οταν ειναι γνωστο -και εφαρμοζεται παγκοσμιως- οτι πρεπει να σπουδαζουν σε ανωτατες σπουδες οι υποψηφιοι με την ανωτατη ευφυια και παντως οχι πανω απο το 50% (με IQ μεγαλυτερο ή ισο του 100 που αποτελει τον μεσο ορο, διοτι με χαμηλοτερες επιδοσεις θα εχουν προβληματα κατανοησης της υλης , κ.λ.π.)

  166. antpap56 said

    Δεν αντέχω και θα το γράψω. Τόσοι γλωσσειδήμονες εδώ μέσα (μεταξύ τους και πολλοί που ΣΥΡΙΖουν εκκωφαντικά), δεν μπορούσατε να προτείνετε στην ηγεσία μια πιο ξεκάθαρη διατύπωση για το ερώτημα του δημοψηφίσματος, ώστε η απάντηση να αντιστοιχεί με τις πραγματικές επιθυμίες του κόσμου και να μην αναζητείται ερμηνεία της με τη μέθοδο του ευσεβούς πόθου (wishful thinking για τους αγγλοτραφείς);

  167. Δημητρης said

    Καθόλου άσχετο. Σήμερα η Μέρκελ έγινε δεκτή με τιμές στην Σερβία. Αυτήν που ως Γιουγκοσλαβία την διέλυσε η Γερμανία. Και οι μόνοι Ευρωπαίοι που διαμαρτυρηθήκανε έμπρακτα ήταν οι Έλληνες. Ρε μπας και είμαστε…..

    Food for thought

  168. ndmushroom said

    http://www.theguardian.com/business/live/2015/jul/09/greek-crisis-reform-plan-grexit-tsipras-draghi-live#block-559e7fa8e4b038c9e1db1b1e
    Ο Σόιμπλε λέει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς κούρεμα, αλλά το κούρεμα δεν επιτρέπεται από τους κανόνες της ΕΕ. Με άλλα λόγια, το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο εντός της ΕΕ.

  169. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    151 – «Όταν καταλάβουμε και συνειδησοποιήσουμε, το μεγάλο κεφάλαιο (συγκριτικά) σχεδόν δεν φοροδιαφεύγει καθόλου, ενώ το μικρό σπάει συνεχώς τα ρεκόρ σε αυτό το σπορ που επιδίδεται, όσο πιο μικρό τόσο μεγαλύτερη η φοροδιαφυγή, τότε μόνο θα υπάρξει φως και ελπίδα.’

    Φυσικά και δεν φοροδιαφεύγει το μεγάλο κεφάλαιο, οι μαλάκες και ο υπόκοσμος φοροδιαφεύγουν. Οι κεφαλαιούχοι που φτιάχνουν και ψηφίζουν τους νόμους, φοροαποφεύγουν ΝΟΜΙΜΑ, και δεν είναι κάτι που κρύβουν, το έχει πεί εδώ και χρόνια ο Μπάφετ, το δείχνουν άλλωστε και τα σχετικά ομώνυμα ιδρύματα των υπερπλουσίων.
    Όταν το 5% του πληθυσμού, ελέγχει το 90% του πλούτου μιας χώρας, όσα και να κλέψουν οι φτωχοδιάβολοι, είναι σταγόνα στον Ωκεανό της φοροαποφυγής. Είναι τυχαίο που οι θεσμοί (sic) δεν θέλουν να πειραχτούν οι τριγωνικές συναλλαγές; ποιόν ευνοεί αυτό, ξέρεις κάποιο εργαζόμενο ή ελεύθερο μικροεπαγγελματία να κάνει τέτοιες συναλλαγές;

    Χίλιες φορές τα πανικόβλητα σχόλια του Γς, παρά τέτοιες ασυναρτησίες, άντε να χωνέψεις μετά με τέτοια ζέστη.

  170. Gpoint said

    # 145

    το γκρέξιτ είναι το τέλος της διαδομής αλλά αυτός που θα κάνει την κίνηση θα πληρώσει τον ΜΕΓΑΛΟ λογαριασμό εξ ου και η διελκυστίνδα.
    Ηδη είχαμε την πρώτη πρόταση να φύγουμε μόνοι μας με κούρεμα 100 δις και μια βοήθεια να σταθούμε σταπόδια μας. Θα ακολουθήσουν ΠΟΛΥ βελτιωμένες προτάσεις μια που η ζημιά για την ΕΕ αν μας διώξει θα είναι πολλαπλάσια

  171. Avonidas said

    Κι ο Στάθης, όπως πάντα τραγικά εύστοχος:

  172. Γιάννης said

    169 Συμφωνώ αλλά αυτή η ανάλυση για τη φοραποφυγή του μεγάλου κεφαλαίου δεν αντικατοπτρίζει τη πραγματικότητα της χώρας ούτε τους λόγους της κατάντιας μας, διότη το δικό μας το πρόβλημα ήταν το πρόστυχα διογκωμένο δημόσιο από όλους και προς εξυπηρέτηση όλων των βισματιών και κομματόσκυλων (έργο που συνεχίζεται περίτρανα από τη πρώτη φορά φασιστερά κυβέρνηση) και η (συγγνώμη μου διαφεύγει η λέξη στα ελληνικά) rampant φοροδιαφυγή τόσο του μεγάλου όσο και του μεσαίου και του μικρού κεφαλαίου και γιατρών, δικηγόρων, δημοσιογράφων, εκδοτών κλπ.

    Αντί να αναπτυχθούμε με τα δανεικά που ήταν και ο σκοπός, τα φάγαμε σε μίζες, σε φαγομένες αγροτικές επιχορηγήσεις, σε αεριτζίδικες δουλειές που δε παρήγαγαν τίποτα, σε ΜΚΟ βιτρίνες πλυντήρια χρήματος, σε κωλάδικα που ήταν κάθε επαρχιακή πόλη και δέκα κολάδικα, σε ρωσσίδες, ουκρανές, συναταξιοδοτήσεις στα 50 με βαρβάτα εφάπαξ και συνταξάρες κλπ, κλπ. Η διαφθορά μας, η αρπαχτές, τα ρουσφέτια, η αναξιοκρατία και η χείριστη πολιτική όλων των κομμάτων και των συνδικαληστών τους μας κάνει κατάπτιστους. Εμείς τα φέραμε εδώ, δε μας φταίει κανένας, πόσο μάλλον οι εταίροι μας τους οποίους στελέχη της κυβέρνησης έχουν συστηματικά εξυβρίσει αναρίθμητες φορές ως τώρα.

  173. Avonidas said

    #164. Αφώτιστε, θα σου πω κάτι που έμαθε ο λοχίας μου από εμπειρία στο στρατό, που ήμουνα σκαπανέας-γραφέας.

    Αν με βάλεις να σκάβω, δε βγάζεις ούτε τα έξοδα της τσάπας. Αν με βάλεις να γράφω, κάτι γίνεται.

    Λογικά, αφού μπόρεσε να το αντιληφθεί αυτό ένας καραβανάς, υπάρχει ελπίδα να το καταλάβουν και οι σπουδαγμένοι που μας τα ζαλίζουν καθημερινά.

    Ύστερα, δες πόσο καλά τα πήγαν κι οι Κινέζοι με την παραγωγή χάλυβα στις αυλές τους επί Μάο, και κάνε το Μεγάλο Άλμα Μπροστά, ή αλλιώς σάλτα και…

  174. qq said

    156
    «Στα χρόνια μου η παραοικονομία ήταν περίπου 40 %,
    Και εκτός από την ανάλογη φοροδιαφυγή ήταν η κυρίως «υπεύθυνη» για την … οικονομική ανάπτυξη»

    Ήταν οι χρυσές εποχές της Δραχμής. Ήταν και μικρό το κράτος, η Δραχμή κυκλοφορούσε μόνο εντός της επικράτειας και η φοροδιαφυγή (μεγάλου και μικρού) έδινε δουλειές. Ξέχωρα, ένα Datsun Cherry κόστιζε όσο ένα διαμέρισμα. Τώρα με την φοροδιαφυγή απλά κάνεις την Huawei πιο πλούσια. Η οποία θα αγοράσει γερμανικά προϊόντα. Άμα τώρα γυρίσουμε στη Δραχμή, δεν θα μπορέσεις να αγοράσεις Νissan (η εξέλιξη του Datsun), διότι αυτής δεν θα της ενδιαφέρει να αγοράσει ελληνικές ντομάτες. Ξέχωρα που δεν φτάνουν αυτές ούτε για μας, αλλά θα πρέπει να τις στερηθούμε και να τις εξάγουμε για να έχουμε συνάλλαγμα.

  175. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    166.>>ώστε η απάντηση να αντιστοιχεί
    Αν πάμε με υποθέσεις,έχει μακρύ δρόμο:Το θέμα αυτού του δ/ψηφίσματος το έβαλε ο πρωθυπουργός κι ο κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά με 62% κι ο νοών νοείτω.Κάθε ψήφος μπορεί να ήταν και ένα όχι με διαφορετικό περιεχόμενο,αλλά πάντως όχι.Μπορεί αν το καταλαβαίναμε πιο καλά, να πήγαινε 80%! 🙂
    Οι εταίροι-συνεταίροι, εκείνο που είναι αναγκασμένοι να μην παραβλέψουν,μαζί με όποια άλλη ερμηνεία κι αν δίνουν, είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ευρύ έρεισμα στον κόσμο.
    Παρακάτω, θα δούμε.

  176. Πάνος με πεζά said

    Αυτό το έχουμε πει;

  177. Εμείς χορεύουμε στο ταψί κι ο άλλος, ο αποστάτης, ο τρέσας, ο ρίψασπις της Τύλου, δροσίζεται από τη μια θάλασσα στην άλλη! 😎

  178. Ηλεφούφουτος said

    98 Δύτη, και πάλι απηχείς μύχιες σκέψεις μου, αν και δε θα το τραβούσα μέχρι έξοδο απ την ΕΕ.

    Ακόμα και το ρητό του Τσόρτσιλ χρησιμοποίησες.
    Ήταν ακριβώς μα ακριβώς αυτό που ήθελα ν ακούσω και το ’12 και το ’15.

    Υπήρχε βέβαια ο ισχυρός αντίλογος του πανικού στις τράπεζες.
    Μπορούσε όμως να είχε προετοιμάσει τον κόσμο βαθμηδόν.

    Βέβαια για το δημοψήφισμα πιστεύω ότι ήταν κυρίως απόδραση από τη γωνία όπου τον είχαν στριμώξει με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης. Πραξικόπημα με χρηματοπιστωτικά μέσα δηλαδή.

    Το ανέκδοτο το ξέρω με τάνι τάνι ή πετάνει.

  179. Πάνο, στο 176

    Βέεεεεεβαιααα… Έτσι εξηγούνται πολλά.
    Συνώνυμο, ο αγιατολάχ Παναΐ Λαφαζανί!

  180. 178 Καλά που ξέρεις αλλιώς το ανέκδοτο, αλλιώς άντε να πείσουμε ότι δεν είμαστε όντως το ίδιο πρόσωπο. 😉

  181. Y. G. said

    » Την έκφραση «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» τη χρησιμοποιούμε όταν κανείς βρίσκεται ανάμεσα σε δύο επιλογές που φαίνονται εξίσου δυσάρεστες ή επικίνδυνες »

    Στα γερμανικα/ολλανδικα όταν κανείς βρίσκεται ανάμεσα σε εξίσου επικίνδυνες επιλογες βρίσκεται ανάμεσα στην «πανουκλα και την χολερα». Στο 1η περιπτωση η πηγη της μεταφορας ειναι η φυση, το φυσικο τοπιο (γκρεμός/ ρέμα), στη 2η ο ανθρωπος (πανουκλα/χολερα).

  182. Μπετατζη, τώρα είδα το 99

    πάλι κρύβεσαι πίσω από αναφορές σε τζιφάκια και εικονίτσες, και ζητάς την αυτοκριτική των άλλων, αρνούμενος να δεις το προφανές: ότι ο μεν Σύριζα έδωσε έναν αγώνα (που πιθανώς θα πάει χαμένος, ΟΚ) το δε ΚΚΕ αυτοπεριχαρακώθηκε, καταγγέλοντας τους πάντες και πράττοντας ουδέν. Α, όχι και ουδέν: η Κανέλλη πήγε και στήριξε το Mega και τις διαφημιστικές του ανάγκες. Όσο για το «Άστο, Μάκη [Βορίδη] θα του δείξω εγώ [του Συριζαίου]…», ξέρω-ξέρω, η Λιάνα δεν είναι μέλος του κόμματος…

    Επαναλαμβάνω, παρότι η ηγεσία της κυβέρνησης και του Σύριζα παίρνει -κατ΄ουσίαν- αποφάσεις από μόνη της, ξέρει πως πρέπει πότε-πότε να ενδίδει και στις πιέσεις από τα αριστερά (από τα κομμάτια που την εξεκόλλησαν από το 4%), αν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει. Φυσικά, επειδή εκτός από τους γάμους υπάρχουν και τα διαζύγια, οι δεξιές κωλοτούμπες δεν έχουν λάβει προκαταβολικά άφεση…

  183. Avonidas said

    Φυσικά, στη γλώσσα έχουμε κι άλλες εκφράσεις για να περιγράψουν παρεμφερείς καταστάσεις όπου κάποιος καλείται να διαλέξει ανάμεσα σε δυο δυσάρεστες επιλογές -λέμε, για παράδειγμα, ότι κάποιος βρίσκεται «στα δυο στενά» ή, από τη μυθολογία, «ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη»

    Η αναλογία του «ΝΑΙ» με τη Σκύλλα και του «ΟΧΙ» με τη Χάρυβδη είναι εξαιρετικά ισχυρή: ΝΑΙ θα σήμαινε ότι δεχόμαστε να θυσιάσουμε κάποιους από τους συντρόφους μας στα κεφάλια της Σκύλλας, αρκεί να περάσει το πλοίο από το στενό, με τους υπόλοιπους ζωντανούς. «ΟΧΙ» σημαίνει ότι πάμε το πλοίο προς τη Χάρυβδη, οπότε ρισκάρουμε να πνιγούμε όλοι — αλλά τουλάχιστον επιτυγχάνουμε την ισότητα στο θάνατο.

    Έτσι, ο Οδυσσέας τήρησε πορεία πλησιέστερα στη Σκύλλα παρά στη Χάρυβδη, σώζοντας το πλοίο με απώλεια μερικών συντρόφων. Αναρωτιέμαι, όμως: αν ήξερε ότι προορίζεται κι ο ίδιος για κάποιο κεφάλι της Σκύλλας, δεν θα είχε άραγε προτιμήσει τη Χάρυβδη;

  184. Γιάννης said

    98 «Βέβαια για το δημοψήφισμα πιστεύω ότι ήταν κυρίως απόδραση από τη γωνία όπου τον είχαν στριμώξει με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης. Πραξικόπημα με χρηματοπιστωτικά μέσα δηλαδή.»

    Η πρότασή τους ήταν σχεδόν η ίδια με τη δικιά του και ο ίδιος γνώριζε εδώ και 5 μήνες πότε λήγει ο ELA με τη λήξη του προγράμματος. Γιατί περίμενε να το κάνει το (αντισυνταγματικό) δημοψήφιμα 2 μέρες πριν λήξη η στήριξη και οδηγηθούμε αναγκαστικά σε καπιταλ κοντρολς. Οι άλλοι του τα επέβελαν για να κάνουν πραξικόπημα στη κυβέρνηση; Ο ίδιος τα έφερε και τα υπέγραψε γιατί το ξέραμε καιρό τώρα ότι οι τράπεζες είχαν στερέψει και δίχως ELA αυτό θα γινόταν. Και μετά έλεγε ο ψεύτης ότι οι άλλοι τον έφεραν σε ασφυξία. Πολύ εύστοχη η γελοιογραφία ξένης εφημερίδας με έναν ελληνάρα με το ένα χέρι να κάνει κωλοδάχτυλο και το άλλο να επαιτεί.

  185. Ηλεφούφουτος said

    Τώρα βλέπω ότι αυξάνονται οι δηλώσει ευρωτέτοιων για ελάφρυνση του χρέους.

    Αυτό αλλάζει, νομίζω, τα δεδομένα.

  186. giorgos said

    »
    Μόνο άδαείς είναι δυνατό νά πιστεύουν άκόμα σήμερα ότι ή Οίκονομία μιάς χώρας είναι ύπόθεση τών οίκονομολόγων , τών ύπουργών καί τών «κυβερνητικών μέτρων» . Αύτό πού έμαθε όλη ή άνθρωπότητα μετά τόν Μάρξ είναι ότι ή έννοια «χρήμα» είναι ό δείκτης τών κοινωνικών σχέσεων μιάς χώρας , ό δέ Μάρξ τήν έννοια αύτή θέλησε νά έπεκτείνη ώς δείκτη τών κοινωνικών σχέσεων ένός όλόκληρου κοινωνικού συστήματος παραγωγής (τού Καπιταλισμού) . Αύτό άκριβώς πάει νά πή «Μαρξισμός» καί τίποτ’ άλλο .
    Οί τέτοιες σχέσεις δέν καθορίζονται άπ’ τούς ύπουργούς καί τούς ύφυπουργούς , όπως ένδεχομένως πιστεύουν όσοι καταδικάστηκαν νά διαβάζουν μιά ζωή τόν Μάρξ χωρίς ποτέ νά μπορέσουν νά τόν καταλάβουν («προτεραιότης τού οίκονομικού παράγοντος» , «τό χρήμα καθορίζει τίς κοινωνικές σχέσεις») .
    Αύτό πού θέλησε νά δείξη ό Μάρξ είναι ή διά τής Οίκονομίας κατάσταση τών κοινωνικών σχέσεων , καί δέν είπε άλλάξτε τήν Οίκονομία , γιά ν’ άλλάξουν οί κοινωνικές σχέσεις (όπως θά πίστευαν οί ούτοπιστές κεφαλαιοκράτες ) , άλλά άλλάξτε τίς κοινωνικές σχέσεις , γιά ν’ άλλάξη οί Οίκονομία . Τό πρότερον δηλ. είναι τό είδος τών κοινωνικών σχέσεων , πού είναι άποτέλεσμα πολλών ίστορικών διεργασιών , κι’ αύτό τό πράγμα , έν άντιθέσει πρός τούς «μαρξιστές» , τό ήξερε ό Μάρξ στόν καιρό του . Τίς ίστορικές αύτές διεργασίες τίς είδε συντελεσμένες στόν εύρωπαικό χώρο , γιά τόν όποίον έπρότεινε τήν ίσχύ τής θεωρίας του .
    Οτι οί κοινωνικές σχέσεις είναι πρόβλημα ίστορικών (δηλ.πολιτικών) διεργασιών (αύτό κατ’ ούσίαν είναι καί τό πρόβλημα μιάς έπανάστασης ) , σήμερα τό καταλαβαίνουμε καλά : άν ή «παγκόσμια έπανάσταση» ήταν προιόν έξαγωγής ή μιμήσεως άπό χώρα σέ χώρα , θά είχε ήδη έπικρατήσει πρό πολλού παγκοσμίως .
    Τό είδος λοιπόν τών κοινωνικών σχέσεων μιάς χώρας δέν ύπάγεται στήν «άρμοδιότητα» τών οίκονομολόγων καί τών ύπουργών , άρα ούτε καί ή ίδια ή Οίκονομία …Η Οίκονομία τής Ελλάδος ήταν , είναι καί θά είναι διαρκώς μιά χρεωκοπημένη Οίκονομία . Δέν έννοούμε βέβαια τό λεγόμενο «Bankrott» , μιά καί ή Οίκονομία μας είναι συνδεδεμένη μέ τό δολλάριο — τό όποίο βέβαια δέν δυναμώνει τήν ίσχύ του μέ κοινωνικές άναταραχές — , άλλά ότι ή Οίκονομία μας δέν θά παρέξη ποτέ τούς «Παραδείσους» πού έπαγγέλονται τά «μέτρα» τών «έμπειρογνωμόνων» καί τών άφελών «θεωρητικών τής άνάπτυξης » . Διότι ή λειτουργία τής έλλ.Οίκονομίας (έτσι δηλ.διεμορφώθη έξ άρχής , παρά τήν ύπαρξη τών «έμπειρογνωμόνων» τού παρελθόντος ) συνίσταται στό νά καλύπτεται τό τεράστιο έξοδο τού κρατικού μηχανισμού , τού όποίου ή ύπαρξη καί σημασία , όπως μόλις έξηγήσαμε , συνίσταται στό νά…»κρατή» .
    Εάν είχαμε συγκριτικές στατιστικές , θά διεπιστώναμε ότι τό έξοδο αύτό είναι άναλογικώς μεγαλύτερο όλων τών χωρών τού δυτικού κόσμου , τής Αμερικής συμπεριλαμβανομένης. Τό τεράστιο αύτό έξοδο , μεγαλύτερο άπ’ όσο θά μπορούσε νά άπορροφήση οίοσδήποτε παραγωγικός κλάδος , είναι καθαρά «πεταμένα λεφτά» — αύτά τής έλλ.Οίκονομίας .
    Τό θέμα είναι πόσο τά ταμεία τής ΕΟΚ θά μπορούν νά καλύπτουν τά έλλείματα αύτού τού μηχανισμού οίκονομικής καταξόδευσης…»

  187. 185,

    Ηλεφού

    όχι ακριβώς δηλώσεις, κάτι πολύ ελαφρότερο

    «ναι, μάλλον πρέπει, πληρώστε τώρα και μετά το βλέπουμε για ελάφρυνση»

    αλλά ξέρουμε πως μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…

  188. Spiridione said

    Όχι κακή ιδέα 🙂
    http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-07-09/schaeuble-tells-lew-he-d-gladly-swap-greece-for-puerto-rico

  189. Y. G. said

    181 – Την εκφραση «πανουκλα και χολερα» τη χρησιμοποιησε ο Χαμπερμας σε ενα αρθρο του το Νοεμβρη 2011 με αφορμη το δημοψηφισμα που ειχε προτεινει ο ΓΑΠ.

    » Μαn muss die aufsehenerregenden Interventionen des Herausgebers [ Φρανκ Σιρμαχερ] nicht immer goutieren, um dringend zu wünschen, dass die Wirkung seines jüngsten Artikels zugunsten einer „verramschten“ Demokratie nicht mit dem schnellen Szenenwechsel verpufft. Seine Interpretation der kopflosen Reaktionen unserer politischen Eliten auf die Absicht Papandreous, das griechische Volk über die trostlose Alternative zwischen Pest und Cholera selbst entscheiden zu lassen, trifft ins Schwarze. Was hätte die dramatische Lage einer von „den Märkten“ kujonierten politischen Klasse besser entlarven können als die pompöse Aufregung des Chefpersonals von EU und Internationalem Währungsfond über den unbotmäßigen Kollegen aus Athen? »

    http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/der-griechische-weg-demokratie-ist-ramsch-11514358.html

  190. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    #173. Δεν καταλαβες τιποτα απο 3 εως 4 αναρτησεις μου.

    1. Το σκαψιμο χρησιμοποιειται συμβολικα για την χειρωνακτικη εργασια με χρηση μηχανηματων.

    Εξ αλλου για το σκαψιμο χρησιμοποιουνται μηχανηματα , τα τρακτερ εχουν κλιματισμο, κ.λ.π. κατακτησεις του εργατικου κινηματος.

    2. Στην Κινα δημιουργηθηκε μεσαια ταξη και τιποτα δεν κατερρευσε.Ειναι οι συνηθεις κυκλικες μεταβολες δεικτων.

  191. Earion said

    Επιτέλους! Εδέησε να δούμε το Χάρο με τα μάτια μας και να διχαστούμε όπως ποτέ μετά τον καιρό της Χούντας για να φύγει λίγο από μπροστά μας η ψεύτικη κατασκευή «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» και να μπορέσουμε να συζητήσουμε με κάποια λογική!

    Διαβάζω για πρώτη φορά εδώ σε αυτό το ιστολόγιο (υπερβάλλω; μακάρι) προτάσεις όπως:

    * δεν είναι ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν στην Ελλάδα το ένα λίτρο γάλα έχει 1,5 ευρώ ή ένα τριάρι στην Αθήνα με όλα τα πάγια κοστίζει 500 ευρώ ελάχιστο

    * το ζήτημα είναι να ξαναφτιάξουμε την παραγωγική μας βάση

    * Ο Σύριζα δεν έκανε τίποτα απ’ τα δύο, προτίμησε την ασάφεια

    * μέσα στο ευρώ και με λιγότερη τσαμπουκαλίδικη λογική μπορεί να βρούμε σιγά σιγά συμμάχους

    * η αριστερά ΔΕΝ είναι ανάγκη να αλλάξει τον κόσμο σε μια μέρα (ούτε σε 5 μήνες). Υπάρχουν ΠΟΛΛΑ (μικρά) πράγματα τα οποία η αριστερά ΜΠΟΡΕΙ να αλλάξει…. Όταν τα πολλά μικρά αλλάξουν μπορεί και να (μπορεί) να αλλάξει ο κόσμος…

    Ν’ αγιάσει το στόμα αυτών που τα είπαν, και ο κάλαμος αυτών που τα έγραψαν!

    Μόνο έτσι μπορεί να μπει σε σωστή βάση η συζήτηση για το τι πρέπει να κάνουμε.

    Εκφράζω την επιθυμία μου, την ειλικρινή και απο καρδιάς επιθυμία, να τελειώσει επιτέλους η διαπραγμάτευση και να μπουν αμέσως σε τροχιά οι μεταρρυθμίσεις.

    Κι επίσης φρονώ ότι το καλύτερο είναι να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση, για δύο λόγους:
    Πρώτον, ο Τσίπρας δεν μπορεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις έχοντας στο κόμμα του Φωτόπουλους και Μπαλασόπουλους (βλ. #141) και άλλους τέτοιους, και,
    Δεύτερον, μια οικουμενική κυβέρνηση είναι καλύτερη από όλες τις άλλες επειδή οι συμμετέχοντες θα αλληλοεπιβλέπονται και θα αλληλοελέγχονται στον κρατικό μηχανισμό, εκεί ακριβώς που παίρνονται και εφαρμόζονται οι μικρής κλίμακας αποφάσεις.

    Και για να ξαλεγράρουμε λίγο, σας ανακοινώνω ότι κατεβαίνω αμέσως τώρα στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με σκοπό να συμπαρασταθώ στον πρωθυπουργό μας που θέλει να φτάσει σε συμφωνία και να τον ενισχύσω.

    Δηλαδή η συγκέντρωση αυτή είναι φιλοκυβερνητική!

    Όσο και να προσπαθώ δεν μπορώ να θυμηθώ στη ζωή μου να έχω κατέβει σε φιλοκυβερνητική διαδήλωση.

    Σας περιμένω όλους εκεί 🙂

  192. Εαρίων μου, δεν πρόσεξες όμως ότι πρόσθεσα πως για να ξαναφτιάξουμε την παραγωγική μας βάση πρέπει να βγούμε απ’ το ευρώ (τουλάχιστον) 🙂

  193. qq said

    «Ως τμήμα των ευρύτερων συνομιλιών οι οποίες θα διεξαχθούν, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία εκμετάλλευσης εν δυνάμει μέτρων τα οποία θα ληφθούν ώστε το χρέος που συνδέεται με τον επίσημο τομέα να καταστεί μακροπρόθεσμα διατηρήσιμο και βιώσιμο.»

    Λέξη κλειδί, χαιρετίζει. Δεν απαιτεί, ούτε το θεωρεί αναγκαίο. Το συζητάμε, τουλάχιστον πείτε καμιά γλυκύ κουβέντα να κατευνάσω τους επαναστάτες μου με τα γουναράδικα. Αν με την κουβέντα δεν καταλήξουμε πουθενά, δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας.

  194. Μπετατζής said

    Σκύλε, το τρολάρισμα έχει γίνει δεύτερη φύση σου και έχεις γίνει μάστορας στο να πετάς τη μπάλλα στην εξέδρα. ΄Αντε, να δεχθώ καλόπιστα ότι δώσατε αγώνα. Για το ότι παραμυθιάσατε τον κοσμάκη, ποιος φταίει ;; , η Κανέλλη σας φταίει ;; Και δεν πιστεύω ότι δεν γνωρίζατε, τουλάχιστον η ηγεσία σας, ότι η ΕΕ δεν αλλάζει με εκθέσεις ιδεών. Δηλαδή για ποιό λόγο τσακωνόμαστε, για το αν είστε αφελείς ή ψεύτες ;;; Αμα σε ανακουφίζει, να δεχθώ ότι είστε αφελείς. Στο κάτω κάτω το ΟΧΙ το κερδίσατε με διαφορά, δεν σας φταίνε σε τίποτα οι κουκουέδες, πέραν του ότι ξεσκεπάζουνε τις πομπές σας. Τι διάολο, όλοι έχετε πρόβλημα με αυτόν που σας λέει την αλήθεια ;;

    Άμα περιχαρακώνεσαι μαζί με άλλους, έστω και έναν, εμείς το λέμε κάπως αλλιώς. Συσπείρωση, ψυχικό σθένος να αντέξεις και τον εκβιασμό και τις μαλακίες για βάρκιζα και προδοσίες, πίστη στις αρχές και τις ιδέες σου, και αλληλεγγύη στα δύσκολα και στα ζόρια. Όποιος νιώθει ειλικρινής αριστερός, ας έρθει μαζί μας να γίνουμε περσότεροι, αντί να βρίσκεστε τώρα στη δυσάρεστη θέση να απολογείστε που θα υπογράψετε (στην καλή περίπτωση) το τρίτο το μακρύτερο και που μετατρέψατε σε ντε τε το περήφανο ΟΧΙ σε άσε να μην πω καλύτερα ΝΑΙ. Και έχοντας καταστρέψει για πολύ καιρό κάθε μέλλον για αριστερή προοπτική στην ελλάδα. Και έχοντας καταπνίξει/αποκοιμίσει γλυκά όποιο ριζοσπαστισμό κατά της Ε.Ε. είχε αρχίσει δειλά δειλά να σκάει μύτη. Κάποιος λιγότερο καλόπιστος από εμένα, θα το έλεγε αυτό πολύ καλή υπηρεσία. Και δεν μου βγάζεις από το μυαλό ότι το περήφανο δημοψήφισμά σας έγινε μόνο για εσωτερική κατανάλωση, για να δεχθούμε τώρα το τρίτο μνημόνιο με ανακούφιση και τον αλέξη σαν σωτήρα τσεγκεβαρα (και αυτό στην καλή περίπτωση). Όποιος λέει ψέμματα, πέφτει μες στα αίματα, τραγουδούσαμε μικροί. Διευκρινίζω ότι, όπως και σε πιο πάνω σχόλιο έγραψα, δεν αισθάνομαι καθόλου δικαιωμένος, απελπισμένος και απαισιόδοξος αισθάνομαι. Αλλά δεν μπορώ άλλο και την κοροϊδία. A, επίσης τα εσωκομματικά του σύριζα δεν με απασχολούν στο ελάχιστο. Πιέσεις από αριστερά, από δεξιά, εύθραυστες ισορροπίες, κολοτούμπες και δεν συμμαζεύεται. Πάντως από το 4 τα εκατό δεν σας εξεκόλλησαν οι αριστερές συνιστώσες, οι πασόκοι σας εξεκόλλησαν και εσείς γελούσατε, σαν τα παιδιά, σαν κάθε μέρα.

    Κόρτο, όποιος πει γραφικό το δημοτικό τραγούδι, πες του να πάει μέχρι τη γωνία να δει αν έρχομαι.

  195. 194

    Δεν τρολλάρω, ρε μάστορα! Τουλάχιστον όχι εσένα! Απλα διαφωνώ μαζί σου, ιδιαίτερα με το Και έχοντας καταστρέψει για πολύ καιρό κάθε μέλλον για αριστερή προοπτική στην ελλάδα. Και έχοντας καταπνίξει/αποκοιμίσει γλυκά όποιο ριζοσπαστισμό κατά της Ε.Ε. είχε αρχίσει δειλά δειλά να σκάει μύτη.»
    Ναι, ειπώθηκαν ψέμματα ή και μπούρδες. Δεν το αρνούμαι και το βρίσκουνε τώρα μπροστά τους.
    Όσο για το ποιός ξεκόλλησε ποιόν από το 4%, επίτρεψέ μου να έχω άλλην άποψη.
    Α, και σόρρυ για την Κανέλλη. Ξέρω πως ούτε κι εσείς την γουστάρετε!

  196. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    «Some Velvet Morning» is a psychedelic pop song written by Lee Hazlewood and originally recorded by Hazlewood and Nancy Sinatra in late 1967.

  197. Μαρία said

    Δεν εξετάζεται ένα κλασικό κούρεμα, είπε η Αγγέλα.

  198. Pedis said

    # 194 – «Και δεν μου βγάζεις από το μυαλό ότι το περήφανο δημοψήφισμά σας έγινε μόνο για εσωτερική κατανάλωση»
    Μπα, πώς σου πέρασε από το μυαλό! Για τη Νίκη του λαού έγινε. Ν όπως το Ναι στο τριτο (και μακρύτερο) μνημόνιο!
    Και υπάρχει και κίνδυνος να δεχτεούν και μνημόνιο και να φάνε και κλωτσιά στα πισινά από τους φίλους και εταίρους που αν τους δίνουν σκαμπιλάκια και καταλαβαίνουμε ότι τους έχουν πιάσει τον κώλο εδώ και καμιά 20-αριά χρόνια.

  199. Πω, ρε ξεβράκωμα της Καθημερ΄νής εδώ: https://twitter.com/LStamellos/status/619122747214532608

    Πρόκειται για κάποιες από τις «ανησυχούσες συμπολίτισσές μας» που υπογράφουν αυτό το άρθρο http://www.kathimerini.gr/822128/article/epikairothta/politikh/o-my8os-toy-den-exw-tipote-na-xasw

  200. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    176 Πρέπει να το έχουμε αναφέρει σε σχόλιο. Όχι σε ειδικό άρθρο. Βέβαια η λέξη ελάχιστα ακούγεται στα ελλαδίτικα ελληνικά. Κυπριακή είναι.

    177 Εβαλα κι εγώ τσουγκτσβανγκ μπας και τον δελεάσω, αλλά εις μάτην…

    191 Θα το δεις όταν θα γυρίσεις, αλλά α) Ούτε ο Φωτόπουλος είανι στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο Μπαλασόπουλος, μάλιστα ο πρώτος κατεβαίνει με άλλη παράταξη στη ΔΕΗ, και, β) περιμένω να μας πεις αν άκουσες αντικυβερνητικά συνθήματα.

  201. Avonidas said

    #190. Άρα λοιπόν μου λες ότι κάποιος που σπουδάζει επί μια 10ετία πρέπει να γίνει οδηγός τρακτέρ, επειδή έτσι το θέλησε ο χερ Σόιμπλε;

    Και είναι αυτή η βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μας, να δουλεύουμε σαν ανειδίκευτοι εργάτες-είλωτες, και ούτε καν για την ανάπτυξη της πατρίδας μας, αλλά για τις Γερμανικές τράπεζες, σαν νέοι γκασταρμπάιτερ στον ίδιο μας τον τόπο;

    Να μου πεις ότι δεν έπρεπε να βγάζουμε τόσους επιστήμονες/μηχανικούς/γιατρούς/δικηγόρους, να σου πω εντάξει. Ας φτιάξουμε μια καλύτερη τεχνική εκπαίδευση. Άλλο αυτό.

  202. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    11 -«κι είμαι από εκείνους που από χρόνια λένε ότι η κρίση θα περάσει όταν η παραγωγή από την Κίνα θα ξαναγυρίσει στην Ευρώπη. Δεν αποκλείεται να το δούμε σύντομα.»
    Λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω, αλλά εγώ λέω, ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να το δούμε όσο ζούμε. Η Κίνα σκάει γιατί οι δυτικές πολυεθνικές, αλλά και οι κινεζικές πλέον, βρίσκουν πιο φθηνά μεροκάματα αλλού, και όχι, δεν είναι η Ινδία, ούτε το Βιετνάμ, αλλά ούτε και το Μπαγκλαντές, το νέο ελ ντοράντο των πολυεθνικών, είναι η Αφρική, ποιός μπορεί να ανταγωνιστεί το ένα πιάτο φαϊ;
    Όμως, ούτε κι αυτό θα κρατήσει πάνω από 10-15 χρόνια, τα ρομπότ δουλεύουν περισσότερο, παράγουν περισσότερο, στοιχίζουν λιγότερο, και δεν τους πληρώνουν και τον ΙΚΑ (χαμόγελο).
    Αλλάζει ο κόσμος πολύ γρήγορα, για καλό ή για κακό; Θα δούμε.

    «Και κλείνω με τη διαχρονική απορία, αυτός που είπε «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, πώς έφτασε μέχρι εκεί;»

    Με παραπέντε, μου είχε συμβεί πριν πολλά χρόνια, πρέπει να ήταν το 1986, στο Παλιοσέλι του Σμόλικα, στο καταφύγιο. Ενώ απογειώθηκα με καλό αέρα, μετά απο καμιά ώρα έκοψε εντελώς, και άρχισα να χάνω ύψος, ενώ δεν είχα βγεί στο πλάτωμα, γιατί την είχα καταβρεί με τα θερμικά, που με ανέβαζαν σχεδόν κατακόρυφα σαν ανελκυστήρας. Ξαφνικά συνειδητοποίησα, ότι η ολίσθηση 15 έως20 προς 1 δεν με έβγαζε έξω απο τα βουνά και έπρεπε να προσγειωθώ ανάμεσα στις πλαγιές που ήταν γεμάτες κατσάβραχα. Για καλή μου τύχη, κι ενώ ήμουν κάπου 50-60 μέτρα απο το έδαφος (τα βράχια δηλαδή) είδα ένα μεγάλο βράχο (λόφο καλύτερα) ανάμεσα στις πλαγιές, με πλάτωμα καμιά εικοσαριά μέτρα, και χωρίς να το σκεφτώ δεύτερη φορά, κατέβασα τα σκοινάκια και προσγειώθηκα σαν πουλάκι. Γρήγορα όμως, η χαρά μου μετατράπηκε σε δυσάρεστη έκπληξη, ο βράχος είχε τουλάχιστον 40 μέτρα ύψος, και δεν είχε καμία ασφαλή κάθοδο, κυριολεκτικά σαν τα Μετέωρα ήταν. Κούρνιασα σαν το όρνιο μέσα στον ήλιο και την ζέστη για πέντε ώρες, και ευτυχώς είχα μαζί μου τα δύο παγούρια με νερό, και μερικά μπισκότα. Κατά τις πέντε το απόγευμα σκιάστηκε το μέρος που βρισκόμουν και σήκωσε αέρα, ίσα με 4 μποφόρ, και αποφάσισα να απογειωθώ, υπολογίζοντας ότι το δυναμικό του βράχου θα με σήκωνε καμιά τριανταριά μέτρα, κάτι που θα με ανέβαζε πάνω στην πλαϊνή κορυφογραμμή, για να εκμεταλλευτώ το όποιο θερμικό είχε εκεί, για να ανέβω πιο ψηλά, (πέρα απο τον πιο δυνατό αέρα δυναμικού που υπολόγιζα ότι θα έβρισκα) κι έτσι θα κατάφερνα να βγώ απο τις πλαγιές και να πάω στα ανοιχτά προς την προκαθορισμένη προσγείωση. Με χαμηλούς παλμούς (πάντα) και την αδρεναλίνη στο τέρμα (δύσκολος συνδυασμός, αλλά άμα τον πετύχεις, είναι ό,τι πιο απόλυτο μπορείς να βιώσεις μετά τον σεξουαλικό οργασμό) γιατί αν δεν έκανα καλή απογείωση, θα έπεφτα στα βράχια, και παρά την παροιμιώδη τύχη μου στα ατυχήματα, μάλλον θα έμενα εκεί, στράφηκα κόντρα στον άνεμο, σηκώθηκε η πτέρυγα, και με σήκωσε σαν πούπουλο (76 κιλά τότε, +10 τώρα) κι αμέσως έκανα 360 για να βρεθώ με φόρα απέναντι στο μικρό δυναμικό και να πάρω περισσότερο ύψος. Με το που βρέθηκα στην κορυφογραμμή, τα πράγματα έγιναν πολύ εύκολα, γιατί ο άνεμος εκεί ήταν πάνω απο 5 μποφόρ, και δεν χρειάστηκε να δουλέψω με θερμικό, οπότε ανέβηκα γρήγορα στα 1200 μέτρα (απο την θάλασσα, απο τον βράχο καμιά τρακοσαριά) το υψομετρικό βούϊζε σαν τρελό, μπι μπι μπι μπι μπι μπι, το αίσθημα της χαράς δεν περιγράφεται, κι όταν βγήκα στα ανοιχτά για την προσγείωση, η καθοδική πτήση μου, ήταν σκέτη καύλα (ας με συγχωρήσουν για την έκφραση όσοι ενοχλήθηκαν, αλλά δεν περιγράφεται αλλιώς).
    Όταν προσγειώθηκα, η (ακόμα γκόμενα) Παπέν έβαλε τα κλάματα (που σώθηκα; ποτέ δεν μου αληθινά – χαμόγελο) ενώ ο αδερφός μου και οι άλλοι δυο φίλοι μας, με πήραν στο κυνήγι για να με πλακώσουν που τους λαχτάρισα, βλέπεις δεν υπήρχαν κινητά τότε, και ο ασύρματος στο κράνος είχε εμβέλεια 500 μέτρα στα κλειστά μέρη, και 2000 στα ανοιχτά. Το βράδυ στο χωριό στην ταβέρνα, έγινε χαμός, είχαν ειδοποιηθεί για το συμβάν, και με ψάχνανε, και σαν με είδαν με έπαιρναν αγγαλιά και με φιλούσαν σαν παιδί τους, ωραίοι άνθρωποι, ανθρώπινοι. Τα κεράσματα πήγαν σύνεφο, μπράβο παλληκάρι μου μου έλεγαν όλοι, όλοι; ΟΧΙ, ο αδερφός μου και οι φίλοι μου ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΛΑΚΑ μου έλεγαν, ενώ τα κορίτσια κράτησαν πιο ουδέτερη στάση, πλάκα είχε τελικά η περιπέτεια.
    Τι θέλει ο άνθρωπος για να περάσει όμορφα, δυό τρείς καλούς φίλους, καλή διάθεση, και λίγη βλακεία στο κεφάλι.

  203. Φοβερό ρεπορτάζ: http://www.kathimerini.gr/822835/article/epikairothta/ellada/trexoyn-gia-diavathria-ypo-ton-fovo-grexit

  204. Avonidas said

    #202. Όμως, ούτε κι αυτό θα κρατήσει πάνω από 10-15 χρόνια, τα ρομπότ δουλεύουν περισσότερο, παράγουν περισσότερο, στοιχίζουν λιγότερο, και δεν τους πληρώνουν και τον ΙΚΑ (χαμόγελο).

    Ούτε κι εγώ θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά μόλις μας τελειώσει το πετρέλαιο, και εφόσον ο συνάδελφος Φυσικός δεν απουσιάζει εργαζόμενος πάνω στην ψυχρή σύντηξη, όοολος αυτός ο τεχνολογικός μας πολιτισμός θα πάει από κει πού ‘ρθε, και μαζί του κι ο επικός καυγάς για το ποιο είναι το ιδανικό οικονομικό σύστημα.

    Απλώς είμαστε κι εμείς απασχολημένοι με τα μικροσκοπικά μας θέματα, όπως στο Westeros, και δεν βλέπουμε τι στρατιές από white walkers μας έρχονται 😉

  205. alexisphoto said

    @116
    Έτσι εξηγούνται πολλά πράγματα.
    κυρίως η μεταβολή της στάσης των δανειστών σε δύο μέρες..
    και για όσους δεν το κατάλαβαν υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό:

    Ευχαριστώ

  206. Γιάννης said

    Όταν τους τα τρώγαμε με τη σέσουλα των εταίρων πάντως ήταν καλές εποχές, ο κάθε κλητήρας, ο κάθε δημοσιοκάφρος και μια ρωσίδα, κωλλάδικα, καγιέν στους δρόμους πανικός, επιχορηγησάρες, συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες, στους ντεμεκ αόματους, στους ντεμέκ με κινητικά προβλήματα (ένας στους πέντε στη λεβεντογέννα Κρήτη), να τα πακέτα ντελόρ, διορισμοί στο δημόσιο αβέρτα, εξοχικά, rent a room στο μαλακά το τουρίστα χωρίς απόδειξη, μίζες πάντου, αποδείξεις πουθενά, δανειάρες να καταναλωτικές όλο το αρμάνι στη Ρώμη Ελληναράδες, κλαμπ και κλάμπινγκ και κόκες σε κάθε κωλοχώρι παραθαλλάσιο, καζίνα στην Ελλάδα, καζίνο στα Σκόπια, το περιβάλλον το χαμε γραμμένο εκεί που δε πιάνει μελάνι δε, παιδεία καταλήψεις κάθε δεύτερο εξάμηνο, δημόσιο ξήσιμο, εφάπαξ, μίζες, συντάξεις στα σαράντα…..

    και ένα δημοσιο χρέος που όταν μας είπανε επί ΓΑΠ καλά πόσο είναι; Ψαχνόμασταν γιατί κατά Ραγκούση δε προλάβανε να κάνουν οικονομικό σχεδιασμό ήταν το επιτελείο τους απασχολημένο με την επανεκλογή, και πόσο ήτανε το χρέος; Τόσο; Οχι, τόσο; Ούτε, ανέβαινε και ανέβαινε και μας είπαν οι άλλοι έχει κάτσει ποτές υπ. οικ. στο υπουργείο, μας δουλεύετε; Κι έφερε ο λεφτά υπάρχουν αφού τίγκαρε στις παροχές κάτω από το τραπέζι το ΔΝΤ αντί να πάρει άμεσα μέτρα και να απευθυνθεί μόνο στους εταίρους.

    Και τώρα 36% των ελλήνων (20% με τις αποχές) είναι αριστεροί, δηλαδή βαθύ πασόκ που πάει σύννεφο στο σύριζα, 5% (2 με την αποχή) είναι καμμένοι εθνικόφρονες 6.5% (κ.οκ. με τις αναγωγές) ναζιστές εθνικοσοσιαλιστές 5% κολλημένοι σε ένα κομμουνισμού που δεν υπάρχει πουθενά σε όλη την οικουμένη, και όλοι αυτοί, κλανιά, μαγκιά, θα στείλουμε τζιχαντιστές στους εταίρους, θα τα κάνουμε Κούγκι, δημιουργικές ασάφειες και αοριστολογίες από το χειρότερο Υπ. Οικ. της μεταπολίτευσης με της λαμπρές προτάσεις για τουρίστες κατασκόπους φπα. Και τώρα όλη η Ευρώπη των 28 θα ψηφίσουνε αν μας θέλουν ή όχι, κι αν βγούμε από ΕΕ εδώ που είμαστε με τη Τζιχάντ δίπλα, τους Τούρκους να παραμονεύουν με δάνεια που θα κληρονομηθούν από την ΕΚΤ σε πραγματικούς τοκογλύφους πια να μας πιούνε το αίμα, εισάγοντας σχεδόν τα πάντα, παράγωντας ούτε τα ελάχιστα και με ένα ιδιοτικό τομέα τσακισμένο από τη υπερφορολογία.

    Όλα καλά αδέρφια.

  207. Θα το ‘χετε δει μάλλον αυτό…

    ‘We underestimated their power’: Greek government insider lifts the lid on five months of ‘humiliation’ and ‘blackmail’ | Mediapart

  208. spiral architect said

    Όποιος (και καλά η «άλλη, η διαφορετική άποψη) ξαναποστάρει παρατηρητήρια κλπ μουρουτοειδή παραπροϊόντα προπαγάνδας θα φάει μπαν. 👿

  209. Μαρία said

    203
    Χα, χα, ο Λακασάς απ’ τα εκπαιδευτικά το γύρισε στον τουρισμό; Και δεν ξέρει οτι στην Τουρκία πας χωρίς διαβατήριο;

  210. Είδες; Και καταπληκτικό κλείσιμο:
    Μια κοινωνία υπό παράλυση που στενάζει στις ουρές (σε ATM, σούπερ μάρκετ, διαβατήρια) και θέλει να μεταναστεύσει υπό τον φόβο της καταστροφής. Το αξίζει αυτό η Ελλάδα;
    😀 😀

  211. Γιάννης said

    201. Όχι επειδή το θέλησε ο Χερ Σοιμπλε, αλλά επειδή τα κάναμε σκατά εμείς με 1 τρις πραγματικό χρέος (δημόσιο και τράπεζες και ιδιωτικό). Χέστηκε ο Σόιμπλε, αυτός τη χώρα του κοιτά. Εμείς δεν είχαμε από το 80 και μετά με εξαιρέσεις απειροελάχιστες πολιτικό σύστημα. Δανειζόμασταν, τρώγαμε, τρωγόμασταν με μαλακίες. Είχαμε φτάσει (εγώ δε το λέγα, έλεγα το ανάποδο, αλλά ας βάλλω και τον ευατό μου μέσα) μετά το 2008 να λέμε εμάς δε μας αγγίζει η κρίση. Μια μη παραγωγική χώρα με μόνο το Τουρισμό, με σαθρό και υπεράριθμό δημόσιο, με διεφθαρμένες εφορίες και φοροδιαφυγές, χωρίς δικαστική εξουσία της προκοπής, χωρίς τέταρτη δημοσιογραφική εξουσία της προκοπής, και όλο το τσουνάμη από Αμερική που είχε κλονίσει όλο το κόσμο εμάς δε θα μας άγγιζε, αυτό έλεγε η πλειοψηφία, το θυμάμε σα τώρα. Ο πιο ευαίσθητος κρίκος της Ευρώπης και δε θα μας άγγιζε…

  212. 203, 209

    «και ιδιαίτερα στα Α/Τ των βορείων προαστείων»

    ωρε, αδειάζουν τα ΒΠ, θα πάμε να κάνουμε καταλήψεις για τα γηρατειά μας!

    208

    Μαζί σου, Σπειροειδή! Αλλά ποιόν δέρνουμε;

  213. cronopiusa said

    Είμαι Έλληνας δημοσιογράφος… – Του Άρη Χατζηστεφάνου

    «per quanto voi vi credete assolti, siete per sempre coinvolti»

  214. sarant said

    209 Kαι σε όλον τον χώρο Σένγκεν πας με ταυτότητα μόνο, νομίζω.

  215. Μαρία said

    199 Όλες σε μία https://omniatv.com/blog/5452-%CE%BF-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%C2%AB%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%8D-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%C2%BB

    214
    Ναι αλλά αν θες να … μεταναστεύσεις σε κάτι εξωτικό, θες διαβατήριο.

    208
    Κουβά θες να πεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στο μπλογκ η άποψη του παρατηρηρίου.

  216. spiral architect said

    Mην ανησυχείς Εάριων, οι κάθε λογής Μπαλασόπουλοι και Φωτόπουλοι είναι απλά διακοσμητικά στοιχεία σε μια χώρα που μέσα σε τρια χρονια έχει νομιμοποιηθεί ο εργοδοτικός συνδικαλισμός και οι ατομικές συμβάσεις.
    Μεταρρυθμίσεις; Τι έχει απομείνει απείραχτο;
    Ευρώπη; Με τη γεωγραφική ή με την καπιταλιστική έννοια.
    Καλά να περάσετε.

  217. Γιάννης said

    Έχεις εναλλακτική;

  218. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    172 – «Συμφωνώ αλλά αυτή η ανάλυση για τη φοραποφυγή του μεγάλου κεφαλαίου δεν αντικατοπτρίζει τη πραγματικότητα της χώρας ούτε τους λόγους της κατάντιας μας,»

    Η πραγματικότητα δεν είναι αντικειμενική, είναι ό,τι αντιλαμβάνεται ο καθένας, αν την αντιλαμβάνεσαι έτσι, και δεν είσαι υπερπλούσιος να φοροαποφεύγεις νόμιμα, δεν μπορώ να κάνω κάτι γι΄αυτό. Όσα παραδείγματα κι αν σου φέρω, θα τα απορίψεις, ο δογματισμός είναι απο τα πιο αξιόπιστα εργαλεία του συστήματος κατά της λογικής, εδώ άλλοι πιστεύουν σε αόρατους θεούς.

    204 – Κι εγώ με τη σειρά μου θα σε απογοητεύσω, το πετρέλαιο φτάνει για πάνω απο 200 χρόνια, ούτε το ενα χιλιοστό των αποθεμάτων δεν έχουν εξορυχθεί. Δές την τιμή του στο χρηματιστήριο, άμα τελείωνε θα ήταν στα 500 δολάρια, αλλά ενώ μας είχαν πρήξει μέχρι το 2010 ό,τι τελειώνουν τα αποθέματα, έχει πλημμυρίσει ο πλανήτης απο τα αποθέματα, η δε Σαουδική Αραβία, παρά την χαμηλή τιμή (50+% κάτω απο πέρυσι) δεν μειώνει την παραγωγή της, περίεργο δεν είναι;

  219. Τελικά, δεν έμειναν πολλοί Ευρώπη… http://cam.grandebretagneview.com/hotel-grande-bretagne-a-luxury-collection-hotel-athens2.jpg (Μία ώρα μετά το τυπικό ραντεβού)

  220. 214, 215 κλπ.
    Μόνο να μη φύγουμε και απ’ την ΕΕ γιατί τα διαβατήρια θα είναι άχρηστα (γράφουν ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ πάνω-πάνω) :mrgreen:

  221. christos k said

    Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε τι θέλει και τι είναι δυνατό να γίνει αυτή τη στιγμή. Η ειλικρίνεια του Τσίπρα θα φανεί στο κατά πόσο θα δοκιμάσει από τη Δευτέρα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να μπορέσει μέσα σε δυο τρία χρόνια να έχει εναλλακτικές επιλογές και να βρίσκεται πιο κοντά σε αυτά που ζητάει ο κόσμος.

    Το ιδανικό όραμα θα ήταν η δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε η έξοδος από το ευρώ να είναι ιδιαιτέρως ελκυστική και συμφέρουσα προκειμένου οι εταίροι μας σε μία τέτοια περίπτωση να βρεθούν στη θέση να προτείνουν ελκυστικότερες για εμάς συμφωνίες. Αυτό είναι το δύσκολο αλλά και το καλύτερο. Όποιος επενδύει στο φόβο του άλλου απασφαλίζει μία βόμβα στην τσέπη του. Όπως η ΝΔ έχασε τις εκλογές ποντάροντας στην τρομοκρατία του κόσμου έτσι και εμείς δεν μπορούμε να ποντάρουμε στον φόβο της ΕΕ για ενδεχόμενη οικονομική ζημιά λόγω γκρέξιτ. Άρα πρώτα δημιουργούμε προϋποθέσεις και μετά αξιώνουμε (όχι ζητάμε αλλά αξιώνουμε) καλύτερες συμφωνίες. Εδώ σε θέλω Γιάνη (και όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην εφαρμογή).

  222. Γιάννης said

    218 Έχει πολλά στοιχεία αντικειμενικότητας και όχι ιδεολογίας ή ιδεοληψίας η πραγματικότητα. Που έδειξα δογματισμό, εγώ είπα ότι συμφωνώ για τις φοροαποφυγές των κολλωσών των παγκόσμιων εταιρειών αλλά η ανάλυση δε συνάδει με την Ελλάδα. Να μου έλεγες Ιρλανδία που εκεί όντως γινόντουσαν παιχνίδια ναι αλλά τι δουλειά έχουν αυτά με την Ελλάδα. Με παραθέτω πάλι σε αυτά που είπα: (Παρεπιπτώντος ο δογματισμός δεν είναι εργαλείο του συστήματος κατά της λογικής, είναι εργαλείο κάθε μα κάθε ιδεολογίας πολιτικής ή θρησκευτικής κατά της κοινής λογικής)

    «Συμφωνώ αλλά αυτή η ανάλυση για τη φοραποφυγή του μεγάλου κεφαλαίου δεν αντικατοπτρίζει τη πραγματικότητα της χώρας ούτε τους λόγους της κατάντιας μας, διότι το δικό μας το πρόβλημα ήταν το πρόστυχα διογκωμένο δημόσιο από όλους και προς εξυπηρέτηση όλων των βισματιών και κομματόσκυλων (έργο που συνεχίζεται περίτρανα από τη πρώτη φορά φασιστερά κυβέρνηση) και η (συγγνώμη μου διαφεύγει η λέξη στα ελληνικά) rampant φοροδιαφυγή τόσο του μεγάλου όσο και του μεσαίου και του μικρού κεφαλαίου και γιατρών, δικηγόρων, δημοσιογράφων, εκδοτών κλπ.

    Αντί να αναπτυχθούμε με τα δανεικά που ήταν και ο σκοπός, τα φάγαμε σε μίζες, σε φαγομένες αγροτικές επιχορηγήσεις, σε αεριτζίδικες δουλειές που δε παρήγαγαν τίποτα, σε ΜΚΟ βιτρίνες πλυντήρια χρήματος, σε κωλάδικα που ήταν κάθε επαρχιακή πόλη και δέκα κολάδικα, σε ρωσσίδες, ουκρανές, συναταξιοδοτήσεις στα 50 με βαρβάτα εφάπαξ και συνταξάρες κλπ, κλπ. Η διαφθορά μας, η αρπαχτές, τα ρουσφέτια, η αναξιοκρατία και η χείριστη πολιτική όλων των κομμάτων και των συνδικαληστών τους μας κάνει κατάπτιστους. Εμείς τα φέραμε εδώ, δε μας φταίει κανένας, πόσο μάλλον οι εταίροι μας τους οποίους στελέχη της κυβέρνησης έχουν συστηματικά εξυβρίσει αναρίθμητες φορές ως τώρα. »
    Αυτά ήταν τα προβλήματά μας όχι η φοροαποφυγή της Google ας πούμε μέσα από παραθυράκια με θυγατρικές στα Λουξεμβούργα και τις Ιρλανδίες. Αυτά τι δουλειά έχουνε με μας;

  223. spiral architect said

    @217: Αν απευθύνεσαι σε μένα, θα σου απαντήσω ότι δεν θέλω να κάνω νιτερέσα με απατεώνες, που ενώ θεωρούν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, δεν το κουρεύουν γιατί το απαγορεύουν οι νόρμες της ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα σου φορτώνουν ακόμα ένα επαχθές δάνειο (8 δις; 11 δις; 58 δις;) για να αποπληρώσεις το μη βιώσιμο προηγούμενό σου χρέος που έχει δεθεί με αγγλικό δίκαιο και @@ μπλε.
    Τι προτείνω; Τα μέσα παραγωγής στα χέρια μας!

    Αλλά θα μου πεις ότι, δεν ξέρεις (όχι εσύ προσωπικά) από που παίρνει μπρος το φτυάρι … 🙄

  224. Γιάννης said

    221. «Το ιδανικό όραμα θα ήταν η δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε η έξοδος από το ευρώ να είναι ιδιαιτέρως ελκυστική και συμφέρουσα προκειμένου οι εταίροι μας σε μία τέτοια περίπτωση να βρεθούν στη θέση να προτείνουν ελκυστικότερες για εμάς συμφωνίες.» Αυτό δε πρόκειτε να γίνει ποτέ, εδώ δεν αντέχει η Αργεντινή χωρίς σκληρό νόμισμα θα αντέξουμε εμείς; Ακόμα και όταν είχαμε δραχμή στη πρόσφατη εποχή της αυτή κλείδωνε με βάση την υπαρξή μας στην ΕΕ. Δεν είναι το πρόβλημά μας το ευρώ η η δραχμή. Η δραχμή θα ήταν η καταστροφή μας τώρα, ακόμα και ο Μπαρούφας το πε αυτό, αλλά είτε ευρώ είτε δραχμή η χώρα έχει ανάγκη επενδύσεων και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Εκμετάλευση του ΕΣΠΑ που δε του κάνει του Λαφαζάνη, εκμετάλευση στο έπακρον του φημολογούμενου δώρου πακέτου ανάπτυξης του Γιουνγκερ με τα 35 δισ. Ποιος θα της κάνει τις αλλαγές αυτές ο Σταλινικός Λαφαζάνης με τους τεμενάδες στο Μιλερ (και αμερικάνικο όνομα παρακαλώ) της Γκαζπρομ; Το δημόσιο ποιος θα το εξορθολογίσει και θα το κάνει λειτουργικό ο Κατρούγκαλος του 12%, ο Στρατούλης που είναι για όσκαρ βλακείας…

  225. Μαρία said

    219
    Βρέχει στην Αθήνα ή πήγαν με παρασόλια;

    https://twitter.com/hashtag/menoumeevropi

  226. Γιάννης said

    223. Ποια είναι τα μέσα παραγωγής μας και όταν λέμε στα χέρια μας σε ποιον χέρια ακριβώς; Γιατί τώρα στα δικά μας χέρια δεν είναι στου γείτονα είναι; Και τι θα κάνουμε με το Χρέος; πόσο θα παράξουμε για να το καλύψουμε. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο αλλά η ανάπτυξή μας και τα πρωτογενή πλεονάσματα (που ισοπεδώθηκαν 6 μήνες τώρα) πρέπει να αυξηθούν ώστε να μπούμε σε μια ρότα, να πάρουμε και τα 35 δις ανάπτυξης του Γιουνγκερ (μη τα ξεχνάς) αλλά να μη τα φάμε πάλι σε μαλακίες και έπειτα να μιλήσουμε για το Χρέος με τους ευρωπαίους, υπάρχουν φωνές που είναι υπερ της μερικής διαγραφής του. Επίσης έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών και πρέπει να παραμείνουν πάση θυσία στον ELA γιατί αν μας τα ζητήσουν πίσω τα χρήματα της στήριξής τους καταστραφήκαμε. Γενικά είμαστε σε κακά χάλια, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχουν ούτε για την Ισπανία, ούτε για την Πορτογαλία ούτε σε κάποιο βαθμό και για την Ιταλία.

  227. 225

    στη φωτογραφία http://cam.grandebretagneview.com/hotel-grande-bretagne-a-luxury-collection-hotel-athens2.jpg φαίνονται στην κάτω δεξιά γωνία πέντε-έξι μεγάλες ομπρέλες παραλίας που πρέπει να ανήκουν σε καροτσάκια μικροπωλητών.

    κε Ιατρού, αν διαβάζετε, επειδή έλεγα για κόκκινες σημαίες στη φωτό που παρέθεσε ο Πλεύρης, ίσως οι κόκκινες σημαίες να είναι απλώς κόκκινες ομπρέλλες κουλουράδων…

  228. spiral architect said

    @226: Αγαπητέ μου, δεν με πιάνεις. Χέστηκα για το χρέος, δεν είναι δικό μου (μας) δεν το αναγνωρίζω, δεν αναγνωρίζω τους ανα- και ξανάμανα- ανατοκισμούς του. Τέρμα, τελείωσε, φινίτο!
    Όσο για τ’ άλλα, ας ξαναγυρίσουμε στην πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή που μειώθηκαν σταδιακά απο το ’81 και μετά, για να μην γκρινιάζουν και μερικές ψυχές δω μέσα για έλλειψη έξυπνων εργατικών χεριών.
    Ο λύκος έχει χοντρό σβέρκο γιατί κάνει τις δουλειές του μόνος του.

  229. spiral architect said

    Η Ευρώπη σας βρωμάει και ζέχνει. 😛

  230. 229 Είναι που έκλασ’ η νύφη … (9:23) http://cam.grandebretagneview.com/hotel-grande-bretagne-a-luxury-collection-hotel-athens2.jpg και σκόλασ’ ο γάμος

    Ευρώπη μένουμε αλλά Σύνταγμα δεν μένουμε

  231. Γιάννης said

    228 Δυστυχώς φίλε μου το χρέος είναι δικό μας, συμφωνώ ότι οι ανατοκισμοί του το έχουν διογκώσει αλλά είναι συσσωρευτικά όλα τα δανεικά από το 81 και μετά. Τι να κάνουμε c’est la vie, με αυτούς που μας κυβέρνησαν.

    Μόνο η παροχολογία τους ένοιαζε και το πόσο χρήμα έφυγε προς αλβανία, ανατολικό μπλοκ από ρωσίδες/αλβανές/βουλγάρες κ.α. οικιακές και τανεσπού, αλβανούς/πολωνούς/κ.α. στην οικοδομή μόνο αυτά θα κάλυπταν το μισό χρέος. Κι έχουμε κι άλλα προβλήματα, μια τέταρτη εξουσία που ποτέ δε ξεσκέπασε κάτι και δε λειτούργησε εποφελώς, μια δικαστική εξουσία και μια νομοθεσία (ειδικά φορολογική νομοθεσία) που αντί να είναι σε ευρωπαϊκά πρότυπα είναι σε πρότυπα μπανανίας, έχουμε ένα εξουθενωτικό μεταναστευτικό πρόβλημα προς τα εμάς από ανθρώπους που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι απαίδευτοι και έτσι είναι αγροίκοι και αυτούς πως τους αφομιώνεις, και ένα καλό γείτονα που τους ανοίγει το δρόμο προς τα εδώ.

    Όσο είμαστε εντός ΕΕ έχουμε τύχη και με αυτό το χρέος, αν το χρέος πάει σε χέρια τοκογλύφων (που οι εταίροι δεν είναι, δε ξέρουμε τι θα πει διεθνής τοκογλύφος) δηλαδή fund managers που θα αναλάβουν για άλλους να πάρουν τα χρεωστούμενα πίσω όπως και στην Αργεντινή, όχι τη κάτσαμε τη βάρκα, όχι Βουλγαρία θα γίνουμε, θα μας στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια η βουλγαρία (ήδη το πρότεινε κιόλας…) Και με τους Τούρκους δίπλα και όλη τζιχαντερία και την αναταραχή και τους πολέμους στη γειτονιά μας, δένει μούρλια το γλυκό.

    Στα τελευταία που έγραψες συμφωνώ.

  232. Γιάννης Ιατρού said

    @227β
    🙂 Το είδα, thanks.

    Kι έχω εντοπίσει από που προέρχονταν η φωτό που συζητήσαμε προηγουμένως. Από το βιντεάκι με το drone, μέρος του οποίου (δυστυχώς μόνο 1′:50») υπάρχει στη σελίδα της huffington post (http://www.huffingtonpost.gr/2015/07/04/viral-eikona-sygkentrosi-syntagma-drone_n_7726100.html). Μιά ματιά στα πλάνα (frames) είναι εύγλωτη. Δυστυχώς δεν έχω όλη τη λήψη (ακόμα)….

    ΥΓ: Το «κε» δεν χρειάζεται … 🙂

  233. 232

    Οκ (ψάρωσα με το Ιατρού 😉 ) αλλά το βίντεο είναι νυχτερινό, η φωτό του Θανούλι είναι απογευματινή.

    Τέλος πάντων, μικρή η σημασία…

  234. spiral architect said

    Η παρακάτω ατάκα μπορεί και να σερβιριστεί μεθαύριο ως μεζεδάκι:
    Η πιστωτική σου κάρτα είναι η ταυτότητά σου. Χωρίς πιστωτική κάρτα δεν κατεβάζεις δωρεάν ούτε μια εφαρμογή στο κινητό.

  235. spiral architect said

    @231: Πάντως έχει πολύ κόσμο στο Σύνταγμα:

  236. 236

    ναι!

    και παθιασμένο

  237. Βασίλης Ορφανός said

    Παραδοσιακή (γνωμική) μαντινάδα:
    «Όταν η τύχη* δε βοηθά, ο νους ίντα να κάνει,
    ανέ-ν τρέχεις φτάνεις τον καζά, κι ανέ σταθείς σε φτάνει».
    (*) όταν είναι θέμα τύχης, βέβαια.

  238. Μαρία said

    Το μπλουζάκι που φορούσε η Παναγιωταρέα στη φιλοκυβερνητική συγκέντρωση.
    https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/v/t1.0-9/11694029_1046564398695209_160847664129397178_n.jpg?oh=a0e60b14480b70fcc20d670f346d1f5a&oe=5655C541

  239. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    201.

    «Να μου πεις ότι δεν έπρεπε να βγάζουμε τόσους επιστήμονες/μηχανικούς/γιατρούς/δικηγόρους, να σου πω εντάξει. Ας φτιάξουμε μια καλύτερη τεχνική εκπαίδευση. Άλλο αυτό.»

    Αυτο ειναι το σωστο. Ειναι προφανες οτι δεν πρεπει και δεν ειναι ωφελιμο η καλυτερη εκπαιδευση για ολους, αλλα η βελτιστη εκπαιδευση για τον καθενα ξεχωριστα. Και οι ικανοτητες/δεξιοτητες δεν ειναι ιδιες σε ολους (δεν μπορει να επελθει σοσιαλισμος στις ικανοτητες. Λ.χ. στα Μπαλσοι μετα απο σκληρη επιλογη και απειρη προπονηση γινοσουν χορευτης/χορευτρια). Αρα 25 % ειναι ενα καλο ποσοστο να σπουδαζει σε ΑΕΙ, 15% σε ΤΕΙ .

    Οι υπολοιποι σε πολυ καλη τεχνικη εκαπιδευσηςαναλογα με τις ικανοτητες τους, εκ των οποιων 10% (του συνολου) θα ειναι οι αριστοι τεχνικοι/τεχνιτες/μακιγιερ/κομμωτες/σεφ/μπαρμαν/…..

    ΥΓ (Σε 3η επαναληψη)

    Ενας φιλος μου εργοληπτης, οταν του ειπα για το προβλημα του πολλαπλασιαστη του ΑΕΠ (δηλ. οτι με καθε δις επενδυση επρεπε με ροπη προς καταναλωση 2/3 να απεφερε ΑΕΠ 3 δις), μου απαντα

    -και πως θελεις να λειτουργησει ο πολλαπλασιαστης, οταν πολλα απο τα υλικα και ο εξοπλισμος ειναι εισαγομενα , ενω οι μεταναστες εργαζομενοι βγαζουν τα περισσοτερα απο τα χρηματα που κερδιζουν στις πατριδες τους;

  240. Λ said

    Νίκοκύρη ελπίζω να μην χρειαστεί άρθρο με τίτλο τρύπα στο νερό.

  241. Ο άρχοντας της εποχής μας είναι παντού! http://nikzachariadis.gr/?p=659

  242. Γιάννης Ιατρού said

    @233 Σωστά, αλλά υπάρχει και απογευματινό (με φως ημέρας δηλαδή) βίντεο με το drone (π.χ. εδώ https://www.youtube.com/watch?v=zrwwELoy-rk). Δεν το όρισα καλά προηγουμένως.

  243. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    222 – Κοίτα, σου απαντώ μόνο και μόνο, για να σου πώ ότι είσαι τρολ, κι ότι τα οικονομικά στοιχεία που αναφέρεις είναι επιεικώς ηλιθιότητες, είτε δικές σου, είτε κάποιου ηλίθιου ή πληρωμένου «δημοσιογράφου». Το γενικό χρέος της Ελλάδος (άκου 1τρις) είναι κάτω απο τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, και στην κορυφή εκτός απο την Ιρλανδία που έχει 1,5τρις, φιγουράρουν χώρες υπεράνω πάσης υποψίας, όπως π.χ η Ολλανδία. Αν εσύ πιστεύεις ότι μαζί τα φάγαμε καλά να πάθεις, ίσως και να έχεις όντυως φάει. Σ΄όλα αυτά τα κακά της μοίρας μας που λές, εγώ τουλάχιστον δεν ήμουν μέσα, οπότε δεν τα αποδέχομαι. Και μια κι ξανάβαλες το κείμενό σου (για να μου αποδείξεις τι; ότι είσαι κορόϊδο και πιστεύεις το παραμύθι των κεφαλαιούχων;) να σου βάλω κι εγώ τι έγραψα, για να δείς ότι δεν μιλάω για τις ξένες πολυεθνικές.

    «Όταν το 5% του πληθυσμού, ελέγχει το 90% του πλούτου μιας χώρας, όσα και να κλέψουν οι φτωχοδιάβολοι, είναι σταγόνα στον Ωκεανό της φοροαποφυγής. Είναι τυχαίο που οι θεσμοί (sic) δεν θέλουν να πειραχτούν οι τριγωνικές συναλλαγές; ποιόν ευνοεί αυτό, ξέρεις κάποιο εργαζόμενο ή ελεύθερο μικροεπαγγελματία να κάνει τέτοιες συναλλαγές;» Επειδή βλέπω ότι δεν σου κόβει και πολύ για να το αντιληφθείς, αναφέρομαι στην ΕΛΛΑΔΑ.

    Μιά και μιλάς για μίζες και διαφθορά, πληροφοριακά στο λέω, η πλέον διεφθαρμένη χώρα στον πλανήτη, και ο μεγαλύτερος διαφθορέας ταυτόχρονα, είναι η τίμια, δουλευταρού, και παραγωγική Γερμανία, το μεγαλύτερο ΝΟΜΙΜΟ πλυντήριο μαύρου χρήματος στον κόσμο.
    Ρίξε μια ματιά εδώ, μπάς και ξεστραβωθείς (πολύ αμφιβάλω) και καταλάβεις ποιός ευθύνεται για τις χρεοκοπίες των χωρών, είναι αυτοί που δημιούργησαν το παραμύθι που επαναλαμβάνεις σαν παπαγάλος εσύ και διάφοροι άλλοι ηλίθιοι παπαγάλοι εδώ μέσα κι αλλού. Το πρόστιμο βέβαια μετά απο λίγο καιρό ξεπέρασε τα 3 δις, αλλά χαμπάρι δεν πήρε κανείς, η Ελλαδάρα είναι τεράστια χώρα, και τα σκεπάζει όλα.

    «Παρεπιπτώντος ο δογματισμός δεν είναι εργαλείο του συστήματος κατά της λογικής, είναι εργαλείο κάθε μα κάθε ιδεολογίας πολιτικής ή θρησκευτικής κατά της κοινής λογικής)»
    Μα αυτό είπα, ότι οι δογματικές ιδεολογίες και οι θρησκείες (μαζί με την υποχρεωτική εκπαίδευση) υπηρετούν το σύστημα των κεφαλαιούχων, τι δεν κατάλαβες;

    Δεν θα επανέλθω, θα ακολουθήσω την συμβουλή της σοφής Μαρίας, και δεν θα ταϊσω άλλο το τρόλ.

  244. spiral architect said

    Ίντα΄ παθες Λάμπρο μ΄;
    (τσίμπα λίγο thrash, να’ ρθεις στα ίσα σου)

  245. Λ said

    Η καταστροφολογία συνεχίζεται
    http://www.wsj.com/articles/SB12591449784175704089704581092022620289218

  246. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    219 Πάντως, το Μέγα, που παρακολούθησα το δελτίο του, δεν έδειξε τίποτα, εκτός αν μου ξέφυγε

    234 Ω ναι….

    240 Λες;

  247. sarant said

    245 Μου φαίνεται πως είναι Μόνο για συνδρομητές.

  248. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    136 -«Αλλά γενικά Μ’ ΑΡΕΣΕΤΕ ΟΛΟΙ. Κι αν κάποιος… νερό κι αλάτι.»

    Είδα ελάχιστα σχόλια, και τυχαία τώρα το πρόσεξα. Φυσικά νερό κι αλάτι Λεώνικε (ροκφόρ και χαβιάρι λέμε εμείς οι πλούσιοι – χαμόγελο) κι ας μη με κατονομάζεις, δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι.

  249. qq said

    Αντί να επαναλαμβάνετε τις τετριμμένες μπούρδες με τα 5% και 90%, να κάνετε ένα paradigm shift σε πιο σύγχρονα εργαλεία στατιστικής όπως Gini coefficient. Τις ίδιες μπούρδες θα λέτε, αλλά στο πιο σοφιστικέ. (paradigm shift ελληνιστί?)

  250. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    244 – Tι να πάθω Spiral, πιάστηκα κορόϊδο και ασχολήθηκα με τρόλ. Ρε παιδί μου, πόσο αρμόστοκος πρέπει να είναι κάποιος για να λέει τέτοιες ηλιθιότητες; Ένας, αριθμός 1 απο αυτούς τους ηλίθιους που αραδιάζουν το παραμύθι της συνευθύνης, δεν έχει αντιληφθεί ότι έχουμε τετραπλάσια τάνκς απο την Γερμανία που μας τα πουλάει, ενώ δεν χρειαζόμαστε πάνω απο δυό τρία για κάνα πολυτεχνείο; Ό,τι δεν χρειαζόμαστε τόσες φρεγάτες και γενικώς πολεμικά πλοία; ούτε τόσα αεροπλάνα; (για τα ζαλισμένα υποβρύχια δεν μιλάω). Απο ποιόν κινδυνεύουμε; εκτός απο τα Σκόπια, όλοι οι γείτονές μας πλέον, είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, αν δεν δώσει το οκ η μαμά Αμέρικα, δεν κουνιέται φύλλο, άρα; ΜΑΣ ΤΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ, δεν αποφασίζουμε εμείς γιατί ήμαστε ελεγχόμενη χώρα, ΑΠΟΙΚΙΑ, ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ, τα παραδείγματα ΑΠΕΙΡΑ, πιο απλό δεν γίνεται.
    Νάσαι καλά, με ηρέμησες με το τραγούδι, σου ανταποδίδω με ένα άγγελο.
    Καληνύχτα

  251. Γιάννης said

    243. Αυτή η ριμάδα η λέξη τρολ από τότε που τη μάθατε και τη πετάτε δεξιά και αριστερά βοηθάει τα επιχειρήματά σας; Δε νομίζω. Ο υπολογισμός από τον Αλέκο Παπαδόπουλο σε συνέντευξη του προ ημερών είναι ότι το σύνολο είναι 1 τρις. . Ούτε εγώ έφαγα, ε, και; Οι κεφαλαιούχοι και ποιοι είναι αυτοί στην Ελλάδα, οι μεγαλοβιομήχανοι από τις βιομηχανίες που δεν έχουμε; Κάποιοι μετρημένοι στα δάχτυλα μεγαλοεργολάβοι; Γιατί εγώ βλέπω ένα Σύριζα με το καθένα στη κυβέρνηση από δέκα ακίνητα και πάνω και από μισό εκατομύριο και πάνω σε ξένες τράπεζες. Αυτοί δεν είναι κεφαλαιούχοι; Ποιανών κεφαλαιούχων ακριβώς το παραμύθι μασάω να καταλάβω. Αυτό που έγραψα είναι οι λόγοι που μας έφεραν εδώ. Εσένα ποιο είναι το επιχείρημά σου (πριν ρωτήσεις το καθοδηγητή σου) ότι μας μισούν οι υπόλοιποι 27 της Ευρώπης για την ωραία μας χώρα και μας την έστησε το μεγάλο κεφάλαιο για να φτάσουμε σε αυτό το χρέος. Πως φτάσαμε στο χρέος αυτό, το μεγάλο κεφάλαιο δανειζόταν αβέρτα ή οι πολιτικοί μας;

    «Μα αυτό είπα, ότι οι δογματικές ιδεολογίες και οι θρησκείες (μαζί με την υποχρεωτική εκπαίδευση) υπηρετούν το σύστημα των κεφαλαιούχων, τι δεν κατάλαβες;
    Δεν θα επανέλθω, θα ακολουθήσω την συμβουλή της σοφής Μαρίας, και δεν θα ταϊσω άλλο το τρόλ.»

    Δεν αντέχεις την αντιπαράθεση των επιχειρημάτων και σε βολεύουν αυτά περί τρολ, ξεκάθαρα. Εγώ βρέθηκα εδώ τυχαία από ένα γκουγκλάρισμα για γλωσσολογία και έμεινα μακάκας να διαβάζω για τη θριαμβευτική νίκη του Γιάνη στο 61% σε ένα αναφανδόν αντισυνταγματικό δημοψήφισμα με την αρωγή και της ΧΑ, του ανθρώπου που πήρε ανάπτυξη και πρωτογενές πλεόνασμα και έφερε ύφεση και έλλειμα και καπιταλ κοντρολς, πόζαρε σα το παγώνι και έδωσε συνεντεύξεις σε όλη την υφήλειο, αλλά μια πρόταση της προκοπής δε μπόρεσε να συνάψει, και διάβασα και Σέβας, Γιάνη για το άτομο που δήλωσε δεν είναι appropriate για αυτόν να κάθεται στην ουρά των ATM with them. Δηλαδή κομματικοποιημένες, αν όχι πληρωμένες ψευτιές.

    O δογματισμός δεν εξυπηρετεί κανένα «σύστημα κεφαλαιούχων», ο δογματισμός και ο δογματικός άνθρωπος είναι πέραν αυτών γιατί απλά είναι θέμα ανθρώπου. Υπάρχουν δογματικοί και μη δογματικοί άνθρωποι, χριστιανοί, liberals, αριστεροί, κομμουνιστές… ας το μάλλον αυτό γιατί είναι μόνο δόγμα. Κι αν έχει η αριστερά δογματισμό, κι αν δείχνεις δογματικός με αυτά που λες στα οποία σου αντιπαράθεσα επιχειρήματα για τη κατάστασή μας. Ως προς τη Γερμανία κάνεις λάθος, μπορεί να είναι πλυντήριο χρημάτων ως ισχυρή οικονομία, αλλά σε διεθνείς μελέτες διαφθοράς είναι με διαφορά πολύ μα πάρα πολύ πίσω από μας.

    Γενικά στο χείλος του γκρεμού όπου μας έφτασε αυτή η παρωδία κυβέρνησης, στο δια ταύτα τι προτείνεις. Να βάλλουμε τους όποιους κεφαλαιούχους, τους διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς στο εκτελεστικό απόσπασμα. Έτσι θα λειτουργήσει η οικονομία της χώρας. Η γενικά φράντζα, αριστεράντζα και με καμένη φλάντζα και αρχίζουμε το τροπάριο οι κεφαλαιούχοι, οι τοκογλύφοι (εκεί ταιριάζετε ωραία και με τη ΧΑ).

  252. Γιάννης said

    250. » Tι να πάθω Spiral, πιάστηκα κορόϊδο και ασχολήθηκα με τρόλ. Ρε παιδί μου, πόσο αρμόστοκος πρέπει να είναι κάποιος για να λέει τέτοιες ηλιθιότητες;» Συνέχισες να γράφεις να δείχνεις τα πραγματικά χρώματά σου, τα φασιστικά, με όποιον δε συμφωνούμε τον λέμε αρμόστοκο, ωραία αγωγή πήρες από το σπίτι σου.

  253. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Η παραπομπή που για κάποιο λόγο δεν μπήκε στο 243, για το τρόλ Γιάννη στο 222, όχι ότι θα αλλάξει σκεπτικό βέβαια. Το σύστημα δεν παίζει για να χάσει, καλύτερο κι απ΄τον Μαρινάκη είναι.

    http://www.lifo.gr/now/economy/64936

  254. Γιάννης said

    @Sarant. Κύριε Σαραντάκο βλέπω ότι πεισματικά αρνήστε να μας πείτε πως είναι μεγαλιώδες ΟΧΙ (με τα φιλαράκια σας 6.5% ΧΑ που ταχθηκαν μαζί σας, τα δύο άκρα του παραλογισμού) η ψήφος σε ένα αντισυνταγματικό δημοψήφισμά απολύτως όπως το ορίζει το σύνταγμα (ακατανόητο χωρίς ξεκάθαρη ερώτηση και περί δημοσιονομικών) και πως είναι νίκη του Γιάνη Βαρουφάκη αυτό, του ανθρώπου που κάνει ανάπτυξη και πλεόνασμα, ελλείματα και υφέσεις και καπιταλ κοντρολς και από που προκύπτει το «Σέβας, Γιάννη» σε κάποιον που δήλωσε ότι δεν είναι appropriate για εκείνον να σταθεί στην ουρά «with them», με αυτούς.

    Ποια είναι η λογική του άρθρου: Μιας και το είδαμε το Σύριζα νέα Πασοκάρα και είναι εδώ για να κάτσει χροοόνια και λαμβάνει και κάθε μέτρο για τη πελατεία του για να κάτσει (ΔΕΗ, Επίορκοι ΔΥ, καθαρίστριες, ΕΡΤ… το μονο έργο ως τώρα) να πριμοδοτούμε τα παιδιά μας, ακόμα και τα ζαβά παιδιά μας που κόντεψαν να καταστρέψουνε τη χώρα και γίναμε διεθνώς ρεντίκολο που 18 ομόλογοι του να μη θέλουν να τον δουν στα μάτια τους, ώστε να έχουμε πρόσβαση και στην Αυγή να αρθρογραφούμε; Λέω τώρα, πως έπεσε η γραμμή από τη Κουμουνδούρου.

  255. Μαρία said

    246
    Ούτε αυτό; https://twitter.com/MakisSinodinos/status/619184962932199425

  256. Γιάννης said

    250. «ΜΑΣ ΤΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ, δεν αποφασίζουμε εμείς γιατί ήμαστε ελεγχόμενη χώρα, ΑΠΟΙΚΙΑ, ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ, τα παραδείγματα ΑΠΕΙΡΑ, πιο απλό δεν γίνεται.
    Νάσαι καλά, με ηρέμησες με το τραγούδι, σου ανταποδίδω με ένα άγγελο.»

    Και γιατί σε κάναν αποικία και προτεκτοράτο εσένα, οι άλλοι 27 – Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία = 24 δε τους έκανε κανείς να τον κάνουν αποικία και προτεκτοράτο (άστοχοι όροι εντομεταξύ, συνθήματα κενά νοήματος)… Η Ισπανία δε τους κάνει ή η Πορτογαλία αλλά αυτοί βγαίνουν απ’ το μνημόνιο και απολαμβάνουν και τη ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι, ενώ εμείς είμαστε στις ουρές για τα 60 ευρα κι αν οι λακαμάδες επιτέλους δε κλείσουνε τη ριμάδα τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία τέρμα ο Ντράγκι κι αρχίζουν τα κουρέματα. Αλλά όταν τους έστελναν στους θεσμούς άσχετους από τα υπουργεία στα ξενοδοχεία που τους φιλοξενούσαν για να μη γίνεται ποτέ συζήτηση σοβαρή και ισχυρίζονταν ότι έχουν πολιτική λύση γιατί οι υπουργοί (αυτά τα άτομα διεθνούς βεληνεκούς οι Κατρούγκαλοι, οι Στρατούληδες, ο κύριος Ουάου) δε καταδέχονταν να δουν τα τεχνικά κλιμάκια, όταν τους λέγανε οι άλλοι 5η αξιολόγηση δεν έχετε χρόνο, το πρόγραμμα θα λύξει, περιμέναν στο παρά δύο μέρες και κάνανε το πιο φαιδρό δημοψήφισμα που έχει γίνει ποτέ. Φάε τώρα ένα πλήγμα στο τουρισμό σου και στη πραγματική οικονομία σα καρμανιόλα και ρίχτα και στους ξένους. Φάτε και τους 28 που θα κρίνουν τη παραμονή σας της Κυριακή στην Ευρωζώνη ή θα μείνουμε οι μοιραίοι και οι γελοίοι μπατίρηδες Αργεντινή χωρίς τη παραγωγή της, Βενεζουέλα χωρίς τα πετραίλεά της ή Β. Κορέα με Λα Φα Ζαν και Λα Πα Βίτσα. Φάτε και ότι με το μεγαλειώδες όχι η Μέρκελ έχει τώρα 100 βουλευτές της που λένε και αυτοί όχι σε περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα.

  257. qq said

    theTOC: Στα αγγλικά και σε ένα άρθρο η πρόταση για νέο μνημόνιο

    Ε ρε γέλια. Και αν διαφωνήσουν οι εταίροι? Τότε άλλος νόμος που θα καταργήσει τον νόμο της προηγούμενης μέρας. Εκτός αν είναι γεμάτο με λευκά κουτάκια και τα συμπληρώνεις κατά βούληση και ότι έχουν ευχαρίστηση. (Ότι θα είναι στα αγγλικά το παραβλέπω, ο Τσακαλότος θα τα κατέχει καλλίτερα.) Ζούμε ιστορικές στιγμές.

  258. Γιάννης said

    Αν διαφωνήσουν οι Θεσμοί κλάφτα Χαράλαμπε γιατί είμαστε κυριολεκτικά στο παρά 1′. Ζούμε τραγικές και δραματικές στιγμές για όλων μας το μέλλον.

  259. qq said

    Στο παρά ένα λεπτό δεν θάλεγα. Στο και 2 ώρες είμαστε και δεν το πήρανε χαμπάρι. Τόσο βλάκες.

  260. sarant said

    254 Αφού έχετε δώσει τις απαντήσεις εσείς, τι με ρωτάτε;

  261. 245 Εκτός αν θυμηθείς ότι η WSJ είναι ακόμη syndicated με το γούγλη, οπότε, κλικ στο πρώτο αποτέλεσμα εδώ:
    https://www.google.gr/search?q=Greece+and+the+Flight+From+Reality

  262. Γιάννης said

    259 Χα, σωστός!

  263. Γιάννης said

    260 Αυτές τις απαντήσεις δίνω εγώ, περίμενα και τις δικές σας, αλλά σας βλέπω να take a page out of Yani’s book, και να δηλώνετε τη σημερινή ατάκα του βουλευτή Γιάνη: no comment.

  264. Γιάννης said

    Yanis’s ή Yanis’ για να είμαι ορθός.

  265. Νίκος Μαστρακούλης said

    219: Κάποιες φωτογραφίες από τη συγκέντρωση έχει η Guardian

  266. Pedis said

    Μην είναι το κύριο πρόβλημα, για κάποιους, γύρω στο 38% ότι θα φάνε «αριστερό» μνημόνιο ενώ το θέλανε «δεξιό» να τo φχαριστηθούν και να γλείφουν τα δάκτυλα που τους βάζουν εκεί που τους αρέσει;

    ‘Η μην είναι ότι σε πέντε μηνες κυβέρνηση (και άλλα δύομισι σούξου μούξου με την διεθνή καπιταλιστική-τραπεζική μαφία) δεν έχει απομείνει ένας που να ουρλιάξει: είστε αισχροί πολιτικοί απατεώνες!

    Πάντως, είναι ενοχλητικά αηδιαστικό ότι ούτε με πάνα βρακάκι τον «αριστερό» σώφρονα συμβιβασμό ούτε με το βρακοζώνι του «δεξιού» πραγματισμού δεν καλύπτεται πλέον η μπόχα από το τσερλιό της (πρώην) μικροαστικής τάξης;

  267. Pedis said

    Τι λέγαμε; Ζεστό-ζεστό!

    (Τσάμπα και τα δημόσια έξοδα για το δημοψήφισμα.)

    «Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης»
    http://left.gr/news/i-protasi-tis-ellinikis-kyvernisis

    Κι έχει πλάκα να πουν όχι … οι εταίροι … στην εταίρα! Και θα το κάνουν διότι προτιμούν τις άλλες πουτάνες, τις παλιές. Μην διαλέγει η πουτάνα τον πελάτη. Και μάλιστα αν είναι νέα και κουτοπόνηρη. Πιφ!

  268. Pedis said

    Σ. Κουβελάκης (9/7/15)
    «Ας το πούμε με την δέουσα σαφήνεια: οποιαδήποτε απόπειρα ακύρωσης της λαϊκής θέλησης για ανατροπή της λιτότητας και των Μνημονίων αποτελεί Υβρι με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης. Οποιος την αποτολμήσει και οδηγήσει την χώρα και την Αριστερά στην παράδοση και την ατίμωση θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και την αντίστοιχη Νέμεσι. Αν τέτοια είναι η κατάληξη του παραλογισμού των ημερών που ζούμε, ας ξέρουμε τουλάχιστον πως αυτή η τραγωδία δεν θα έχει ούτε από μηχανής Θεό, ούτε Ευμενίδες για να κατευνάσουν τις Ερινύες.»
    http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21273:kouvelakis-tragodia&catid=71:dr-kinitopoiisis&Itemid=278

    Κατά τ’ άλλα παραμένει στην ΚΕ του σύριζα … περίφημα! Λες και δεν το ‘ξερε από τότε που εντάχθηκε οργανωτικά (2012). Αφελείς ή απατεώνες; Δειλοί ή πολιτικοί κρετίνοι; Ποσώς ενδιαφέρει, πλέον.

  269. Avonidas said

    #266-267: Είμαι περίεργος, που λες, να ακούσω τις προτάσεις σου.

    Πεθαίνω να μάθω τι θα έκανες, ή τι θα σύστηνες στην κυβέρνηση να κάνει, μπροστά στην πλήρη αδιαλλαξία των εταίρων και την προκλητική αδιαφορία τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

    Να τα σπάσει και να βγούμε εκτός ευρώ και ΕΕ; Με αυτή τη συγκυρία, διότι προφανώς δεν πρόκειται με μαγικό τρόπο να προκύψει άλλη; Δεν λέω όχι, αλλά πέστο.

    Εντάξει, αυτοί είναι η χεσμένη αστική τάξη, πες μας τι κάνει η περήφανη εργατιά.

  270. Pedis said

    έλα βρε αβονιδα, είσαι έξυπνος άνθρωπος: εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν πάντα. Τα άντερα λείπουν.

    (μην μου το μπερδεύεις, η αστική τάξη δεν είναι χεσμένη, το αντιθετο, γαμεί και δέρνει … κι άλλο πράγμα αν μας έχει χεσμένους, επειδή τα χουμε κάνει απάνω μας. Άσε την εργατιά στο πόνο της, και μην την περιγελάς, ούτε γω ούτε συ είμαστε εργατες. Κι αν έχει πάει κατα διαόλου η ελπίδα να ζήσει καλύτερα, είναι που άνθρωποι σαν κι εμενα και σένα και εννιά στους δέκα σαν αυτούς εδώ μέσα έχουν βάλει το χεράκι τους.)

  271. Avonidas said

    #270. Άσε την εργατιά στο πόνο της, και μην την περιγελάς, ούτε γω ούτε συ είμαστε εργατες.

    Εγώ το ξέρω ότι δεν είμαι εργάτης. Το ξέρω πολύ καλά. ΤΙ ακριβώς είμαι δεν μπορώ να σου πω, βέβαια, μιας και μαρξιστικά μιλώντας, αυτό καθορίζεται από τη σχέση μου με την παραγωγή. Και παραγωγή δεν υπάρχει.

    Κάνω λοιπόν την ερώτησή μου πιο σαφή: αφού τα άντερα λείπουν, και λείπουν από όλους μας, ας μην κοροϊδευόμαστε, γιατί αυτή η συνήθεια να κράζουμε την κυβέρνηση; Όταν μάλιστα μας απαλλάσσει από την δυσάρεστη θέση να πρέπει να φταίμε οι ίδιοι. Όπως έγινε (για πολύ λίγο) με το δημοψήφισμα. Ένιωθες ολόγυρα το θυμό, την αγανάκτηση, που φορτωθήκαμε αυτό το βάρος της επιλογής!

    Μήπως, λέω μήπως, οι άνθρωποι που ψηφίσαμε όχι ελπίσαμε ότι ΟΝΤΩΣ θα φέρει μια ευνοϊκότερη συμφωνία; Θα μου πεις ότι κάνω ερμηνεία του ΟΧΙ. Δεν πιστεύω όμως, από αυτά που βλέπω γύρω μου, ότι υπάρχει εκεί έξω ενα 61% που έχει τα @@ να τρώει ρίζες για 50 χρόνια, για να μην «προδοθεί» το όχι του. Πες με σκεπτικιστή. Άρα λοιπόν, και μιας και οι πολιτικοί πάντα επιλέγουν, εφόσον μπορούν, αυτό που θα ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους τους, το ΟΧΙ θα προδιδόταν οπωσδήποτε. Γιατί αν δεν προδοθεί, και αναγκαστούμε να τις φάμε τις ρίζες, θα φάμε πρώτα τα κεφάλια του ΣΥΡΙΖΑ. Το ξέρεις, το ξέρω και το ξέρουν κι αυτοί.

    Καλύτερα το σάλιο μας παρά το αίμα τους. Ή μήπως θα έκανες κάτι άλλο εσύ στη θέση τους;

  272. Pedis said

    «Ή μήπως θα έκανες κάτι άλλο εσύ στη θέση τους;» Δεν θα βρισκομουν ποτέ στη θέση τους διότι δεν φιλοδόξησα ποτέ να γίνω πολιτικός απατεώνας, τάχα μου αριστερός, να σε κοροιδέυω οτι υπάρχει καλός καπιταλισμός, αμοιβαία βολικές λύσεις για αφεντικά και υπηρέτες, ενίοτε δούλους. Ένα το κρατούμενο.

    «ότι υπάρχει εκεί έξω ενα 61% που έχει τα @@ να τρώει ρίζες για 50 χρόνια, για να μην «προδοθεί» το όχι του.» έτσι κι αλλιώς θα τις φάει! Μην το αρνηθείς. Οι πιθανότητες είναι συντριπτικές, πλεόν. Ήδη ένα τριάντα τοις εκατό, δεν τρώει ούτε αυτές.

    Το τονίζω: είτε GRin είτε GRout δεν είναι λόγω μπόχας από το τσερλιό του μικροαστούλη χατζιαβάτη που θα κάνει τους ΕΕ καπιταλ-μαφιόζους να αλλάξουν γνώμη, να τον λυπηθούν ή να τον περιφρονήσουν και να τον αφήσουν στην βρωμερή ησυχία του. Το αντίθετο. Ό,τι κάνουν το έχουν σχεδιασμενο -καλά ή κακά- με βάση το κέρδος.

    Πολύ περισσότερο ακόμη που οι κυριάρχες τάξεις σε όλη την ανθρώπινη ιστορία διακρίνονται από μια -όχι και τόσο ορθολογιστικά βελτιστοποιημένη- πρακτική που έδινε προτεραιότητα στο σαδισμό.

    Στο δήλωσα παραπάνω και να το ξαναπώ λίγο διαφορετικά. Οι εναλλακτικές λύσεις δεν λείπουν σε όποιον έχει τ’ άντερα. Οι υπόλοιποι αξίζουν ό,τι πάθουν.

  273. Avonidas said

    #272.
    Δεν θα βρισκομουν ποτέ στη θέση τους διότι δεν φιλοδόξησα ποτέ να γίνω πολιτικός απατεώνας

    Ε, μέχρι να φιλοδοξήσεις, θα αναλαμβάνουν τη δουλειά εκείνοι που φιλοδοξούν. Κάποιος πρέπει να την κάνει. Θυμάμαι εγώ είχα πρόβλημα με τη μάνα μου, που μου συγύριζε το δωμάτιο κι έβαζε τα πράγματά μου σε λάθος μέρος και δεν τα ‘βρισκα. Τώρα το συγυρίζω μόνος μου, όλα είναι στη θέση τους και μπορώ να γράψω ολόκληρη διατριβή στη σκόνη 😉

    Στο δήλωσα παραπάνω και να το ξαναπώ λίγο διαφορετικά. Οι εναλλακτικές λύσεις δεν λείπουν σε όποιον έχει τ’ άντερα. Οι υπόλοιποι αξίζουν ό,τι πάθουν.

    Ποιές είναι λοιπόν αυτές οι εναλλακτικές, ή μήπως είναι απόρρητες; Και κάτι ακόμα: τα «αφεντικά» έχουν φτιάξει ολόκληρο δίκτυο αλληλοστήριξης, και μοιράζονται την πίτα, παρά την απληστία τους. Οι δούλοι, πάντα και παντού στη φαγωμάρα, κι έχεις τον Ισπανό και τον Πορτογάλο να γκρινιάζουν ότι ο μισθός του Έλληνα μπορεί να κατέβει κι άλλο, τι να λέμε λοιπόν για ελπίδες;

  274. Μαρία said

    Εδώ και η αιτιολογική έκθεση για τη ρύθμιση του χρέους http://www.thepressproject.gr/article/79085/Maksimou-Leptomereies-gia-tin-elliniki-protasi
    Βαρουφάκειας έμνευσης. Δύσκολο να κάτσει.

    Κι ο κύριος Μπλανσάρ http://blog-imfdirect.imf.org/2015/07/09/greece-past-critiques-and-the-path-forward/?hootPostID=8299b6670cea64b9daad8b21e9a85fe7

  275. Γιάννης said

    «Σ. Κουβελάκης (9/7/15)
    «Ας το πούμε με την δέουσα σαφήνεια: οποιαδήποτε απόπειρα ακύρωσης της λαϊκής θέλησης για ανατροπή της λιτότητας και των Μνημονίων »

    Το IQ των τσιρακίων του αιώνιου φοιτητή του μαθηματικού λαφαζανοφ του ίσκρα είναι το παροιμοιώδες IQ ραδικιού, και να με συγχωρεί το συμπαθέστατο ζαρζαβατικό. Αυτό τη βλακεία που την έχω ακούσει τόσες μα τόσες φορές «ανατροπή της λιτότητας». Αυτό το αστείο κενό σύνθημα. Ρε παπάρι τι είναι η λιτότητα για να την ανατρέψεις;

    Ο κόσμος πέρασε παγκόσμια κρίση το 2008, η κρίση σε πήρε σα τσουνάμι και ο σοφός λαός ψήφιζε τον λεφτά υπάρχουν στη μεγαλύτερη μπανανία της υφηλίου, δύο χρόνια αφού έλεγε πάλι ο σοφός λαός η κρίση δε μας αγγίζει. Η λιτότητα ήρθε γιατί έπρεπε να συμαζευτούν τα ασυμάζευτα και οι οικονομικοί δείκτες κατάρευσης που τρέχανε και δε μαζευόντουσαν. Η λιτότητα ήταν το συμάζεμα αυτού του ξέφραγου αμπελιού. Τι έπρεπε να γίνει δηλαδή έναντι της λιτότητας, να δανειστούμε πάλι και να τα σπρώξουνε οι πολιτικοί σε παροχές, που το κάνε στην αρχή της θητείας του ο Γιωργάκης.

    Αλλά η λιτότητα δεν είναι λινάτσα να την «ανατρέψεις» και να τη βάλλεις βάλλεις το μέσα έξω. Ούτε 40 παπάρες που μαζευόσαστε εκεί και λέτε αρλούμπες σα να είσασταν σε αμφιθέατρα φοιτηταριό, γιατί μάλλον ακόμα είστε αν κρίνω από το λαφαζανόφ, ο καθένας το μακρί του και το κοντό του και στο τέλος να πάρουμε και μια απόφαση φοιτητικής συνέλευσης. Ανατρέπουμε τη λιτότητα. Πως θα το κάνετε αυτό με τα λόγια; Το αντίθετο της λιτότητας είναι η παραγωγή, η ανάπτυξη, η απασχόληση και ο πλούτος που πρέπει να διανέμετε δίκαια.

    Αν δε σου δώσει το πακέτο των 36 δις ο Γιούνγκερ, δώρο, για ανάπτυξη, που πρέπει να δουλέψεις σκληρά, να έχεις εθνικό σχεδιασμό πλήρη για την απασχόληση, την εισροή ξένου εργατικού δυναμικού, τη προσέλκυση επενδύσεων, τη καινοτομία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αύξηση της αποτελεσματικότητας παραγωγής/εξαγωγής κλπ. κλπ. που κανείς από τα οπισθοδρομικά στουρνάρια σας δεν έχει, ο λαφαζανοφ πρώτος που έχει κωλοκάτσει σε ένα υπουργείο και το μόνο που έχει κάνει 6 μήνες είναι υποκλίσεις στο Ρώσσο ολιγάρχη. Κάθεστε και γράφετε κάτι αναχρονιστικά, μαλακισμένα, φανατισμένα αρθρίδια γιατί δουλειά δεν έχετε να κάνετε και λόγο και ηλικίας τον βλέπετε να σηκώνεται Χριστούγεννα Πάσχα και κατά τα άλλα θα «ανατρέψουμε τη λιτότητα», θα βγούμε στους δρόμους με σημαίες, πανό και ντουντούκες και θα βροντοφωνάξουμε κάτω η λιτότητα και την επομένη, θα είναι μια ωραία πρωία εύπορη, με ανάπτυξη, με απασχόληση, με μάνα από τον ουρανό.

    Το τέλος της λιτότητας βλακόμετρα που το μόνο που μάθατε να κάνετε είναι να γράφετε δοκίμια επί δοκιμίων έρχεται με την ανάπτυξη, με σχεδιασμό, αξιοκρατία, σκληρή δουλειά και πρόνοια και εγρήγορση κάθε υπουργού, συμβούλου του και επιτελείου.

    Η «ανατροπή της λιτότητας» βέβαια που είναι μια παπαρολογία και μισή έρχεται από τον «παραλογισμό» που επικαλείσε αλλά τον αντιπροσωπεύεις. Αμάν πια σε αυτή τη χώρα, σύννεφο πάει η μαλακία, γίναμε Αγγλία στο καιρό από τα μαλακοσύννεφα.

  276. Γς said

    273:
    >Οι εναλλακτικές λύσεις δεν λείπουν σε όποιον έχει τ’ άντερα

    αντερα και όχι όνειρα που είχα διαβάσει ο γκαβός όταν το πρωτοείπες παρα πάνω.

    Πάντως τώρα πιά μόνο με όνειρα.
    Με άντερα …

  277. Γιάννης said

    Και κάτι τελευταίο:

    Τσίπρα, αν έχεις τα αρχ@δια από δω ως τη Σιγκαπούρη ότι τα έχεις ο γραφικός σύζηγος της ζουρλής που έχεις για πρόεδρο της Βουλής, όχι πολύ μακριά από τη Σιγκαπούρη είναι η Β. Κορέα. Στείλε λοιπόν, ένα μικρό επιτελείο για αρχή, να πουμε το Λα Φα Ζανη και Λα Πα Βίτσα, να τους πούμε και στα Κορεάτικα, μετά Βαίων και κλάδων να καθίσουνε εκεί, να φάνε και ένα κούρεμα και ξύρισμα που θα τους κάνει τζόβενα, και να κάνουνε τα παλικάρια ένα internship ένα χρόνο στο εθνικό νόμισμα, την έξοδο από την Ευρωπαϊκή ένωση, τη διεθνή απομόνωση, το κομμουνισμό… έννοιες και αξίες που αντιπροσωπεύουν και διατρανώνουν κάθε λίγο και λιγάκι και είναι απόλυτα συμβατές με το πολιτική της Β. Κορεάς.

    Αν στο χρόνο πάνω δε τους έχει βάλλει ο μανιακός, που έκανε στον άλλο το συνταγματάρχη που κοιμήθηκε στο πόστο του, απέναντι δε πυραύλους στρατιωτικούς να τους ανατινάξει συθέμελα εμένα να μη με λένε Γιάννη.

    Τι έχουμε να χάσουμε, μπορεί να πάει και καλά το θέμα και να γυρίσουν τα παιδιά ο μέγας οικονομολόγος που δεν είναι οικονομολόγος αλλά έχει σπουδάσει πολιτική οικονομία και ο αιώνιος του μαθηματικού με το μυαλό τους γεμάτο ιδέες και να μας τις μεταλαμπαδεύσουν. Αλλά για το Θεό λυπήσου μας πια από να τους ακούμε και να τους βλέπουμε, έχουν κάνει τον Άδωνη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη-Χρυσό να φαίνονται κωλοσοί συγκρότησης σκέψης και πολιτικής συνέπειας, κι αυτό κι αν είναι κατόρθωμα.

  278. Γς said

    275:
    Επ, μεγάλη φόρα πήρες.

    >γίναμε Αγγλία στο καιρό από τα μαλακοσύννεφα

    -Ο παππούς μου ήταν δυο μέτρα.
    -Οδικός μου τρία.
    -Ο δικός μου 10.
    -10+ 10 ο δικός μου

    -Ο δικός μου ότι πεις + άλλα τόσα.
    -Ρε ο δικός μου σήκωνε το χέρι του και έπιανε τα σύννεφα.
    -Ηταν μαλακά τα σύνεφα.
    -Ναι.
    -Δεν ήταν τα σύνεφα μαλάκα. Ηταν τα @@ του δικού μου παππού

  279. Γς said

    277:

  280. Γιάννης said

    278 Χα, καλό, πολύ καλό

  281. Gpoint said

    Καλημέρα

    Διάβασα την πρόταση που υποβάλλαμε. Αυτή είναι που περιμένουμε να περάσει από 6 κοινοβούλια εκτός των άλλων ;;

    Διάτρητη

    Παραλλάσσοντας τον τίτλο…μπρος μ@#νί και πίσω κ@λος;;

  282. spiral architect said

    Ο γραμματέας του Γιούνγκερ σε μια απαίτηση που όλοι αγαπήσαμε:
    (να μισούμε)

  283. gregan said

    Κάπως έτσι: https://www.youtube.com/watch?v=2LD9kfiwtNs

  284. spiral architect said

    @275: Αν δε σου δώσει το πακέτο των 36 δις ο Γιούνγκερ, δώρο, για ανάπτυξη, που πρέπει να δουλέψεις σκληρά, να έχεις εθνικό σχεδιασμό πλήρη για την απασχόληση, την εισροή ξένου εργατικού δυναμικού, τη προσέλκυση επενδύσεων, τη καινοτομία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αύξηση της αποτελεσματικότητας παραγωγής/εξαγωγής κλπ. …

    Χωρίς σχόλια, τα κλισέ μιλούν από μόνα τους. Νεοφιλελέδες μανατζαρέοι, αγωγοί θέσεων που κατέστρεψαν χώρες με πρόσχημα μια ακαθόριστη ελευθερία, δημιουργώντας στρατιές απελπισμένων πολεμικών προσφύγων, εύκολη βορά στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και μοχλό πίεσης για τη περαιτέρω πτώση των υφιστάμενων μισθών.
    Από πού είπαμε παιρνει μπρος το φτυάρι, για να δουλέψουμε; 😛
    __________________________________

    Για να τσιμπήσω λίγο το θυμικό σας:

    https://twitter.com/CianConall/status/619381398877655040

    Pens down, keyboards off! 😦

  285. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    » ‘Ολοι μαζί θα μείνουμε ή όλοι μαζί θα φύγουμε»
    Αλέξης Τσίπρας στην κοινοβουλευτική του ομάδα,τώρα.
    Καλημέρα

  286. sarant said

    Καλημέρα!

    285 Ετσι πρέπει να γίνει!

    272 Πάντως αν πάρουμε τη λογική σου, δεν είναι και πολλοί εκείνοι που είχαν τα άντερα, τα τελευταία 25 χρόνια, έτσι; Κανείς, για την ακρίβεια.
    Πάντως διεθνώς, και η Κούβα, και η Βολιβία και οι άλλες προοδευτικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, πίνουν νερό στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ το ΚΚΕ έχει την πιο λαμπρή απομόνωση της ιστορίας του -αφού και από την Ευρωομάδα έφυγε, το μόνο ΚΚ στην Ευρώπη, και αναγκάζεται να συστεγάζεται με τους ναζιστές.

  287. Γς said

    Σντεταγμένα.
    [Η… συνταγμτικά, που είπε ένας εχτές]

  288. Γς said

    287->285

  289. spiral architect said

    😥 😀

  290. Γς said

    Είναι απίστευτο πόσα πολλά γραφιτι έχουν διασωθεί στους τοίχους της Πομπηίας.
    Και σε μια ώρα με ένα άλμα 2000 ετών βλέπω σ ένα τοίχο της Νάπολης ένα σύγχρονο:

    Γιούβε! Εγραφε.

    Το θυμήθηκα τώρα με την υπογραφή του Ευκλείδη:

    Διότι κάποιος αντίπαλος της Γιουβέντους την είχε συμπληρώσει κάπως έτσι:

  291. sarant said

    289-290: Λες και το έκανε επίτηδες 🙂
    (Και πού ξέρουμε ότι δεν το έκανε επίτηδες; )

  292. Pedis said

    # 286 – βρε Νικοκύριε, δεν είναι το κκε που υπογράφει μνημόνιο! Και δεν φταίει που το κάνει ο σύριζα, που το είχε σχεδιασμένο από το 2012, που το γυρόφερνε ως συνασπισμός από το 1992, πού οργάζει με τον κευνσιανισμό από το ογδόντα, που ξερογλειφόταν με τον καλό καπιταλισμό και την ΕΕ εδώ και τέσσερις δεκαετίες και βάλε.

    Πώς να το κάνουμε! Άλλη η κριτική στο κκε («δειλοί» και γραφειοκρατικά ανέμπνευστοι) κι άλλο στην φιλελευθααριστερή πολιτική του σύριζα-συν : συμβιβασμένοι (πολλοί) και διεθφαρμένοι από την καπιταλιστική ιδεολογία (άλλο τόσοι) μα και αγορασμένοι/πουλημένοι (αρκετοί, περισσότεροι από όσους αντέχει η συνείδηση των τίμιων αριστερών με αυταπάτες.)

    Και μην μπερδεύεις διεθνή διπλωματία και σαβουάρ βιβρ δημόσιων σχέσεων με την πραγματικότητα. Πάρε το τρίτο μνημόνιο και διάβασέ το. Τι άλλο να σου πώ τώρα. Μυαλό έχεις και με το παραπανω.

  293. qq said

    Ε ρε ρεζιλίκια. Θα ψηφίσουν στη βουλή, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα ψηφίσουν. Οι μισοί λένε για μια απλή εξουσιοδότηση, οι άλλοι μισοί μιλάνε για νόμο με μέτρα και οι υπόλοιποι για εξουσιοδότηση που συνοδεύετε από μέτρα. Ίσως πάλι, μέτρα που συνοδεύονται από εξουσιοδότηση. Αλαλούμ στο μεγαλείο. Ο Σόιμπλε τους έχει τρελάνει τελείως (όχι, με αυτούς τους παλαβούς δεν είναι κατόρθωμα αυτό)

  294. sarant said

    292 Αμ δεν είναι διεθνής διπλωματία. Είναι ουσιαστικό. Γιαυτό το λόγο άλλωστε στη δεκαετία του 80 οι σοβιετικοί έλεγαν ότι το ΚΚΕ κακώς δεν στηρίζει περισσότερο το ΠΑΣΟΚ.

  295. sarant said

    284 Ε, στο διάγραμμα του τραπεζιού έχουμε και το Βέλγιο στη λάθος θέση.

  296. spiral architect said

    Γαλλικό τιμ εμπειρογνωμόνων συνέβαλε στη συγγραφή του νέου μνημονίου:

  297. Pedis said

    # 286 – «το μόνο ΚΚ στην Ευρώπη, και αναγκάζεται να συστεγάζεται με τους ναζιστές.»
    χάνεις τη ψυχραιμία σου, μου φαίνεται. Το είχαμε ξανασυζητήσει … η επιλογή των λέξεων είναι εκ του πονηρού (παρόμοιο με εκείνο που κυκλοφόρησαν κάποιοι για χαζούς ότι σύριζα και χα συμπίπτουν, λένε όχι στο δημοψήφισμα ),

    άσε που είναι κατά κάτι περισσότερο απίθανο από το τόσο που χρειάζεται για να γίνει πιστευτή μία δυσφήμηση. Κάτι σαν μουρούτικο τουίτερ.

  298. Pedis said

    # 294 – «οι σοβιετικοί έλεγαν ότι το ΚΚΕ κακώς δεν στηρίζει περισσότερο το ΠΑΣΟΚ.»
    με μπερδεύεις. Μήπως έκανε καλά το κκε που δεν άκουσε τους σοβιετικους; Στο τέλος-τέλος, το κκε τη μία είναι ρωσόδουλο, την άλλη απείθαρχο και κάνει του κεφαλιού του. Ψυχραιμία, Κάτι χάνω. Στην ανάγκη ακπόμη και οι σοβιετικοί έχουν δίκιο, αν είναι ανάγκη. Ωρέ μπράβο!

  299. qq said

    293
    Και όλα έχουν την εξήγηση τους. Κανείς δεν εμπιστεύεται τον έλληνα πρωθυπουργό και η αξιοπιστία της Ελλάδας είναι στο ναδίρ. Κύριο συστατικό μιας συμφωνίας είναι η αξιοπιστία και εμπιστοσύνη των δυο μεριών, και αυτή είναι παντελώς απούσα.
    Έτσι οι Ευρωπαίοι του ζητούν εξουσιοδοτήσεις, και θα βάλουν χίλια άλλα προαπαιτούμενα ως εμπόδια για να σιγουρευτούν. Αν υπάρχει έστω και ένα ίχνος αξιοπρέπειας από μεριάς του Τσίπρα οφείλει να παραιτηθεί, μπας και μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει την χαμένη αξιοπρέπεια της.

  300. Pedis said

    Τέλος πάντων, το θεμα είναι

    – ο σύριζα προτείνει τρίτο μνημόνιο
    – αρκετοί από τους υποστηρικτές του (εδώ μέσα) φαίνονται ανακουφισμένοι

    Τα υπόλοιπα είναι άσχετα. Δεν κυβερνά το κκε αλλά ο σύριζα μαζί με ακροδεξιούς, δεν δένει το κκε τη χώρα στο ντορβά των καπιταληστών και λέει στον κόσμο να πουν κι ευχαριστώ, αλλά η μοντέρνα αριστερά, δεν υποστηρίζει το κκε τον καπιταλισμό ούτε κάνει ντηλς με τους τραπεζίτες. Και πόσοι θα φάνεεεε!! Έχει να πέσει μίζα.

  301. sarant said

    298 Κι όμως, έτσι γινόταν, απορώ που δεν το ξέρεις. (Εγώ προσωπικά, μπρεζνιεφικός ήμουν -κι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κτγμ τον γνήσιο κληρονόμο του φλωρακικού ΚΚΕ. Το σημερινό ΚΚΕ είναι κληρονόμοι του Πουλιόπουλου).

  302. Γιώργος Πρίμπας said

    http://www.boxtv.gr/2015/07/09/giati-tha-xasoun-ton-ypno-tous-osoi-ellhnes-ebgalan-xrhmata-sto-ekswteriko/

    δεν ξέρω πόσο σοβαρά μπορώ να το πάρω, αλλά απά βάθους καρδιάς πολύ θα ήθελα να το ζήσω!

  303. Γς said

    301:
    Τι μπλεγμένα κληρονομικά είναι αυτά;
    Εδώ χρεάζεται ληξίαρχος [ή και γενετιστής] για ξέμπλεγμα

  304. Pedis said

    # 301 – «Το σημερινό ΚΚΕ είναι κληρονόμοι του Πουλιόπουλου» μακάρι, αλλά …

    «κι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κτγμ τον γνήσιο κληρονόμο του φλωρακικού ΚΚΕ»

    έ όχι να λες ότι ο μπογιόπουλος είναι σύριζα! Ο Σύριζα δεν είναι ούτε του κύρκου το εσ., αν ήταν ακόμη και κυρκοειδές στα νεια του θα είχε απομεινει λιγη πολιτική τσίπα.

    «Εγώ προσωπικά, μπρεζνιεφικός ήμουν»
    ωχ!

  305. qq said

    Παρεμβαίνω αγενέστατα και άγαρμπα στη συζήτηση σας και λέω. Όλες αυτές οι ιδέες έχουν δοκιμαστεί ποικιλοτρόπως και απεδείχθησαν αναποτελεσματικές έως καταστροφικές. Δεν δουλεύει έτσι ο κόσμος. Επιτέλους, ξεκολλήστε από τα φαντάσματα του παρελθόντος.

  306. Γς said

    301:

    Και φιλούσε υπέροχα ο άτιμος

  307. nestanaios said

    Λέμε ότι οι Έλληνες θέλουν ευρώ αλλά δεν τους έχει ρωτήσει κανείς.
    Λέμε ότι οι Έλληνες δεν θέλουν ρήξη αλλά δεν τους έχει ρωτήσει κανείς.
    Εγώ ψήφησα ΟΧΙ και με ρήξη ἄν χρειαστεί. Γιατί να μεταφράζουν την δική μου ψήφο μερικοί μερικοί ως ΟΧΙ χωρίς ρήξη;
    Εγώ ψήφισα ΟΧΙ και με ρήξη ἄν χρειασθεί.
    Γιατί το Όχι στο ψηφοδέλτιο να μην έχει και τις δύο εκδοχές. Όχι με ρήξη, ἄν χρειασθεί και ΟΧΙ χωρίς ρήξη.
    Και ερωτώ· υπάρχει ΟΧΙ χωρίς ρήξη; Πολύ αφελές το βρίσκω.

  308. sarant said

    302 Μακάρι, αλλά μην είσαι βέβαιος. (Πάντως, δεν αποκλείεται να γίνει κάτι στην κατεύθυνση αυτή.)

  309. spiral architect said

    Νίκο, τo θέμα είναι ότι, το να σου τη λέει το ΚΚΕ με τον τρόπο του, προσπαθώντας να σε σπρώξει πιο αριστερά το λες και τιμή. Το πρόβλημα αρχίζει, όταν -ακόμα και δω μέσα- σου τη λένε οι δεξιοί. 🙄
    Το ΚΚΕ ακολούθησε το δικό του ξεκάθαρο δρόμο από το ’91 και μετά. Όλα τ’ άλλα είναι εκ του περισσού.
    (χωρίς κεφαλαίο πι το τελευταίο)

  310. cronopiusa said

    Operación Némesis, un plan de intervención de la OTAN en Grecia..

    http://pravdainternacional.blogspot.com.es/2015/07/grecia-operacion-nemesis-la-cia.html?m=1

  311. Λ said

    http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/jul/07/greece-financial-elite-democracy-liassez-faire-neoliberalism

  312. Γς said

    302,308:

    Σκέψου τι έχει να γίνει μ αυτους που δεν τα έβγαλαν έξω [κι από τις τράπεζες]…

  313. qq said

    307 Tο δημοψήφισμα ήταν τελείως μούφα. Οπότε, ο καθένας ψήφιζε ότι νόμιζε, ποτέ όμως ότι ρώτησε το δημοψήφισμα, αφού το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν υφίσταται. Δια ταύτα, δίκιο έχεις και εσύ, δίκιο και ο πρωθυπουργός που λέει το ΟΧΙ ήταν ΝΑΙ. Ναι σε τι? Όχι σε τι? Τα χάπια μου.

  314. qq said

    Αυτό το δημοψήφισμα θα μας σκιάζει για πολλά χρόνια. Το είπε ο Γιούνκερ στη βουλή του. Δεν το χωρά ο νους του τι στο διάλο ρωτούσε και σε τι καλούνται οι Έλληνες να απαντήσουν. Εδώ σταματά ο νους, του κάθε λογικού ανθρώπου. Θα γίνει συζήτηση για κάνα μήνα ακόμα, και οι Έλληνες θα προσπαθήσουμε να το θάψουμε όσο πιο βαθιά γίνετε, μπας και ξεχαστεί και περισώσουμε ότι μπορεί να περισωθεί. Η Ζωή θα πει ότι ήταν απλώς ένα σχήμα δημοκρατικής εγρήγορσης, ή κάποια παρεμφερές γελοία αρλούμπα.

  315. sarant said

    309 Δεν με ενοχλεί να μου τη λέει το ΚΚΕ,

  316. Λ said

    ι Το βάιραλ παίζει για υποψήφια λέξη της χρονιάς και ποια η απόδοση του στα ελληνικά;

  317. Γιάννης Ιατρού said

    Εγώ θα έλεγα viral = «(έγινε) επιδημία», αν και η ετυμολογία είναι τελείως διαφορετική (επ;i + δήμος vs. ιός), νομίζω ότι αποδίδει αρκετά πιστά το νόημα

  318. Γς said

    316, 317:
    Τοξικό επεκράησε

  319. Γιάννης Ιατρού said

    @318: Ίσως Γς να επικράτησε αυτό που λες. Εγώ πάντως δεν νομίζω ότι αποδίσει καλά τον νόημα. Το νόημα κατ’ εμέ δεν είναι ότι «δηλητηριάζει» = τοξικό (επικίνδυνο ίσως), αλλά ότι διαδίδεται εύκολα / πολύ / γρήγορα. Γι αυτό και είμαι επιφυλακτικός με την απόδοση που αναφέρεις.

  320. Γς said

    Και ασφαλώς δεν αποδίδει.
    Στην αρχή παίχτηκε για λίγο το «μόλυνση» αλλά τελικά επεκράτησε το «τοξικό»

  321. spiral architect said

    (Χ)άσμα βαρύ να τρίξουν τα PSI

    Πρώτη φορά αριστερά
    Εκεί που είναι η καρδιά
    Θες να στοχεύσεις

    Κι εγώ το πήρα σοβαρά
    Δεν ξέρω αν είχες τελικά
    Αγνές προθέσεις

    Πρώτη φορά αριστερά
    Μα είσαι ακόμη μακριά
    Για να μ’ αγγίξεις

    Το βλέπω τώρα καθαρά
    Πως τα φιλιά σου δανεικά
    Θα τα σκορπίσεις

    Εγώ σε πίστεψα και να πως μου ξηγιέσαι
    Δεν έχεις μάθει στην ζωή σου να αγαπιέσαι
    Πρώτη φορά η καρδιά μου έτσι να χτυπάει
    Πρώτη φορά αριστερά, μα τώρα bye

    Πρώτη φορά αριστερά
    Με το νταούλι τον ζουρνά
    Μ’ είχες γλεντήσει

    Και δεν σ’ αρνήθηκα ο αυνάν
    τρεις ο αλέκτωρ ούτε καν
    Έχει λαλήσει

    Πρώτη φορά αριστερά
    Και θα ν’ για δάκρυα αργά
    Όταν το νιώσεις

    Δεν επενδύεται σωστά
    μου πες η αγάπη φουκαρά
    Θα το πληρώσεις

    Εγώ σε πίστεψα και να πως μου ξηγιέσαι
    Δεν έχεις μάθει στην ζωή σου να αγαπιέσαι
    Πρώτη φορά η καρδιά μου έτσι να χτυπάει
    Πρώτη φορά αριστερά, μα τώρα bye.
    (από εδώ)

  322. Avonidas said

    Πριν το δημοψήφισμα, μας είχαν κολλήσει με την πλάτη στον τοίχο.
    Αλλά κάναμε στροφή 180 μοίρες, κι έτσι τώρα είμαστε κολλημένοι με τη μούρη στον τοίχο 😛

  323. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Ο γιος του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου

  324. cronopiusa said

    ο πιτσιρίκος : Πρώτη φορά άφωνος
    …..
    (Αυτό το κείμενο γράφτηκε με το στομάχι μου κόμπο, κι έναν κόμπο στο λαιμό. Οι κόμποι θα λυθούν στις 7 το απόγευμα στην διαδήλωση στο Σύνταγμα. Και αύριο στο Σύνταγμα. Και μεθαύριο -και όσο χρειαστεί- στο Σύνταγμα. Εκεί, ανάμεσα στους συντρόφους, όπως γίνεται χρόνια τώρα. Ευτυχώς, πάντα θα υπάρχει η Αριστερά του δρόμου. Ίσως, η μόνη Αριστερά, τελικά.)

  325. Γιάννης Ιατρού said

    @324 ΕΦΗ, ας μην είμαστε τόσο σίγουροι πως είναι αυτός. Υπάρχουν κι άλλοι με το ίδιο όνομα, και πουθενά δεν υπάρχει η αυθεντική ανάρτηση…. Κάποια γνωστα μπλογκ / ΜΜΕ εγνωσμένης αξίας και φήμης το αναφέρουν, μόνο σαν εικόνα.
    Ίσως μερικοί να απευθύνθηκαν σε λάθος πρόσωπο ….
    Να δούμε….

  326. qq said

    Τοξικό, ιικό, μολυσματικό, επιδημικό είναι και το νέο αστέρι του γιουτιουμπ Φερχοφστατ

    Και να σου λένε σοβαρά οι εγχώριοι παλαβοί, η ομιλία και παρουσία του Τσίπρα ήταν θρίαμβος. Ακόμα πιο αξιολύπητος ήταν με την απάντηση του στον Φερχ. όταν τόνιζε πως η δικιά του κυβέρνηση έκανε αυτό και το άλλο, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση του Σαμαρά ήταν διεφθαρμένη. Να καταλάβουν επιτέλους οι παλαβοί, αυτά όχι μόνο δεν τους ενδιαφέρουν εκεί στας Εσπερίας, αλλά κάνουν πρόσθετη ζημιά. Ως προς το εξωτερικό, η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι ενιαία και δεν υπάρχει η κακή προηγούμενη και η καλή τωρινή. Όφειλε να υπερασπιστεί τον Σαμαρά και να μην μιλά σαν να μιλά στο Σύνταγμα. Ή, έστω, να μην απαντήσει καθόλου. Κάτι σαν η σιωπή μου προς απάντηση σου. (Για δε το λογύδριο του Γλέζου, δεν θα το σχολιάσω. Διότι θεωρώ ότι δεν απείχε καθόλου από το «όταν εμείς τον Παρθενώνα εσείς πιθηκάζατε στα δένδρα». Έχει το ελαφρυντικό της γεροντικής ανίας και όλα του συγχωρούνται.)

  327. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    326. Συγγνώμη.Παρασύρθηκα από το 322. Κι έβγαλε κι αυτές τις γραμματάρες…τα νεύρα μου

    Αν δεν υπάρχει η δεδηλωμένη,σταματάμε εδώ, κυκλοφορεί ότι είπε ο πρωθυπουργός στους βουλευτές του σύριζα στην κοινή συνεδρίαση τους με την πολιτική γραμματεία

  328. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Η παλιοπαρέα έχει σύνθημα για το βράδυ.
    Είμαστε μαζί σου στο χείλος της αβύσσου.

  329. Γιάννης Ιατρού said

    @328 α ….ρε παιδιά και εγώ μαζί σας ήμουν παλιά… μην κοιτάτε που έτυχε να βρεθώ με μια παλιοπαρέα αργότερα 🙂
    @329 β 🙂 🙂

  330. Avonidas said

    #327. Ένας είρωνας φασουλής είναι ο Φερχοφστατ. Έκανε πολύ συγκεκριμένες αναφορές και στο ΠΑΣΟΚ, και στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, άρα τα περί «ενιαίας κυβέρνησης» περιττεύουν. Επιπλέον, «συνέστησε» στον Τσίπρα να χρησιμοποιήσει το ΟΧΙ για να κάνει όλα αυτά που μαγειρεύονται τώρα στο 3ο μνημόνιο, γιατί, έχει, λέει τον κόσμο μαζί του! Λες και το ΟΧΙ ήταν λευκή επιταγή στον Τσίπρα, να κάνει του κεφαλιού του! Την πιο ξεδιάντροπη ερμηνεία του ΟΧΙ έδωσε.

    Ήταν πολύ χρήσιμη αυτή η συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου. Απομυθοποίησε πλήρως τους «βόρειους». Σε τελική ανάλυση, είναι κι αυτοί θεατρίνοι που θέλουν να ευχαριστήσουν το κοινό και τους πάτρωνές τους.

  331. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    330. 🙂
    Μεταξύ μιας κακής και μιας καταστροφικής λύσης η επιλογή είναι προφανής, είπε, λέει, ο Τσίπρας στους δικούς του.
    Το μη χείρον,βέλτιστον δηλαδή.

    Ξεκίνησε η διαδικασία στις Επιτροπές της Βουλής εν ολομελεία.

    Δεν ξέρω αν βλέπω συμφωνία, ελπίζω συμφωνία, είπε ο Δένδιας σε κάποιο ματσούκι.

  332. Sankt Pauli, ρε!

  333. Pedis said

    # 309 – έτσι ακριβώς, σπάιραλ! Γεια στο έντερ σου!

  334. qq said

    Αν ήταν στα λογικά του δεν θα έπρεπε να πάει. Το κλίμα είναι πολύ θερμό, δεν υπήρχε περίπτωση να μην του την πέσουν, όπως και έγινε. Αν παραβλέψουμε τους ακραίους της δεξιάς ή της αριστεράς που συστηματικά είναι κατά της ΕΕ και οι μόνοι που τον στήριξαν, όλοι οι άλλοι όρμησαν να τον κατασπαράξουν. Όπως είπε κάποιος από αυτούς, ο Τσίπρας / Σύριζα με κακούς φίλους συναναστρέφεται (πχ Λεπέν, Φαράντζ κτλ).

  335. Γιάννης Ιατρού said

    Πάντως η τύχη της Ελλάδας / προσπάθειας συνενόησης της κυβέρνησης / πρακτικά θα κριθεί αύριο Σάββατο, στη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα βγάλουν την Κυριακή απόφαση αντίθετη με την πρόταση του Σαββάτου (των ΥΠΟΙΚ).

  336. qq said

    336
    Και οι ΥΟΙΚ ότι αποφασίσει το eurogroup και αυτό ότι το EWG και αυτό ότι οι τρόικα και αυτοί ότι τα κλιμάκια. Πέντε μήνες είναι αρκετά να μάθουνε πως δουλεύουν στην ΕΕ, ενώ θάπρεπε να τα ξέρουν αυτά πριν αναλάβουν, και ότι η Μέρκελ δεν θα ασχοληθεί ποτέ με το πόσο θα είναι το ΦΠΑ στην Μύκονο. (Είμαι σίγουρος δεν ξέρει καν κατά που πέφτει.) Κιόλας από την πρώτη συνάντηση κορυφής έπρεπε να μάθουν ότι τέτοιες συναντήσεις δεν θα οδηγήσουν πουθενά. (Και επιπλέον, υπάρχει διάχυτη υπόνοια, όλα είναι σχεδιασμένα στην κάθε λεπτομέρεια ώστε με την κωλυσιεργία να φτάσουμε στο απροχώρητο, και ενδεχομένως στην Δραχμή. (ποιος θα φταίει? Θα το μάθουμε μετά 50 χρόνια όταν ανοίξουν οι φάκελοι) Αν δε ισχύει αυτό, τότε είναι εγκληματικά ανίκανοι)

  337. Γιάννης said

    337 Ακριβώς

  338. Γιάννης said

    284. Ο δογματισμός σου δε σου επέτρεψε να καταλάβεις ότι ο έλεγχος ξένου εργατικού δυναμικού σημαίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που κατάλαβες, δηλαδή θα φροντίζεις να φτάνουν οι δουλειές για τους ντόπιους όχι να ζέψεις τους ξένους για ένα κομμάτι ψωμί. Κατά τα άλλα ΚΚΕ generator.

  339. Λ said

    Αχ, που είναι ο από μηχανής θεός να σώσει την Ελλάδα μας;

  340. Γιάννης said

    Κατά τα άλλα ο Μπαρούφας για οικογενειακούς λόγους δε θα είναι στη βουλή να ψηφίσει απόψε όπως έγραψε στο τουιτέρι του. Αναμένεται αναθεώρηση του Μπαμπινιώτη με το λήμα Μπαρουφάκης: καραγκιόζης, αριβίστας, κότα, φελός, υπερφύαλος, κλοουν, τσαρλατάνος, εγωπαθής, γελοίος, υστερόβουλος… θα εξαντληθούν οι επιθετικοί προσδιορισμοί της νεοελληνικής.

    Και η αριστερή πλατφόρμα καταθέτει κείμενο ανορθόγραφο (το spell checker είναι όργανο των πιστωτών ντε) για τη δραχμή όπου ξέχασαν να βάλλουν σελίδες στο κειμενογράφο και τις έβαλλαν μετά με στιλό… θέλω να γελάσω τόσο, αλλά δε μπορώ.

  341. Μάθαν ότι γαμνιόμαστε… https://pbs.twimg.com/media/CJjta9PUkAA2ke8.jpg

  342. Γς said

    340:

    >Αχ, που είναι ο από μηχανής θεός να σώσει την Ελλάδα μας;

  343. Γιάννης Ιατρού said

    @342

  344. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Ποιο είναι το επίδικο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης;,
    του Ηλία Ιωακείμογλου

    07 Ιουλ 2015

    Καθώς μια νέα πρόταση συμφωνίας με τους «εταίρους» προσδιορίζεται από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την ηγεμονία του Αλέξη Τσίπρα, τίθεται το ερώτημα ποιος είναι άραγε ο γενικός προσανατολισμός της υπό κατασκευή πρότασης. Για να απαντηθεί δε αυτό το ερώτημα, προηγείται ένα άλλο: Ποιο είναι το επίδικο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης; Είναι μήπως κάποιο επίδικο εθνικολαϊκού ενδιαφέροντος που γίνεται -ή μπορεί να γίνει- αποδεκτό από νικητές και ηττημένους του δημοψηφίσματος;

    Προς την ολοκλήρωση της δημιουργικής καταστροφής του κεφαλαίου

    Η μνημονιακή πολιτική της πενταετίας 2010-2014 οδήγησε σε φθίνουσα συσσώρευση κεφαλαίου (δηλαδή σε συρρίκνωση του παραγωγικού συστήματος) βύθισε την οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση που εκμηδένισε την διαπραγματευτική ισχύ των μισθωτών, αποδυνάμωσε τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, και κατακρήμνισε τους μισθούς. Αυτή η παρατεταμένη διαδικασία απόκτησε με τον καιρό λειτουργίες οικονομικού δαρβινισμού, επέβαλε την λογική της εκκαθάρισης των μη ανταγωνιστικών ή λιγότερο ανταγωνιστικών κεφαλαίων και των μη ανταγωνιστικών εργαζόμενων ώστε η οικονομία, αν και συρρικνωμένη, να βρει, τελικά, έναν καινούργιο δρόμο αύξησης της παραγωγής και των κερδών μέσω μιας διαδικασίας «δημιουργικής καταστροφής». Πρόκειται για διαδικασία εγγενή στον καπιταλισμό, που προκειμένου να βγει από τις μεγάλες δομικές κρίσεις του, κάθε φορά κανιβαλίζει τις πιο αδύναμες επιχειρήσεις, καταβροχθίζει τους πιο αδύναμους ανθρώπους, απαλλοτριώνει πλούτο και περιουσίες, επιβάλλει στις παραγωγικές εργαζόμενες τάξεις την επισφάλεια ή την ανεργία και στα μεσαία στρώματα τον λιτό βίο ή την προλεταριοποίηση.

    Στην περίπτωσή μας, από το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ήταν ήδη ορατό στα στατιστικά στοιχεία ότι η εκκαθάριση των πιο αδύναμων κεφαλαίων και η συρρίκνωση του παραγωγικού δυναμικού του 2014 επιβραδυνόταν σηματοδοτώντας ότι είχαμε εισέλθει στην φάση ολοκλήρωσης της «δημιουργικής καταστροφής». Οι δυνάμεις της αστικής τάξης βρίσκονταν πλέον αρκετά κοντά στην οριστική μορφοποίηση, θεσμική κατοχύρωση και παγίωση ενός νέου καθεστώτος συσσώρευσης κεφαλαίου με τα βάρβαρα χαρακτηριστικά που κατοχύρωσε η μνημονιακή πολιτική. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, εμφανίστηκαν κάποιες επιπλέον ενδείξεις ότι η πορεία προς την ολοκλήρωση της «δημιουργικής καταστροφής» συνεχιζόταν: το αχρησιμοποίητο παραγωγικό δυναμικό μειώθηκε και ο αριθμός των μισθωτών αυξήθηκε στον επιχειρηματικό τομέα της οικονομίας (σε μεγάλο βαθμό με την μορφή της μερικής απασχόλησης).

    Η εγκατάσταση ενός μνημονιακού καθεστώτος συσσώρευσης κεφαλαίου

    H συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, όπως αυτή προκύπτει από τα στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών, δεν είναι η εικόνα μιας οικονομίας που βυθίζεται στην ύφεση, όπως συνήθως ακούγεται, αλλά η εικόνα μιας οικονομίας σε βραχυπρόθεσμη στασιμότητα. Το πρώτο τρίμηνο του 2015 συγκροτεί, μαζί με το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνα του 2014, μεταβατική περίοδο μεταξύ ύφεσης και ανάκαμψης. Είναι το αποτέλεσμα της εσωτερικής δυναμικής του κεφαλαίου που αναδύεται κάθε φορά από τις δομικές κρίσεις του ανανεωμένο χάρη στις καταστροφές και τις ανθρωποθυσίες που επέβαλε, έχοντας ξαναφτιάξει την οικονομία και την κοινωνία στα μέτρα του, έχοντας εγκαθιδρύσει ένα νέο καθεστώς συσσώρευσης κεφαλαίου που θα μπορούσαμε να αποκαλούμε, έστω προσωρινά έως μπορέσουμε να το ορίσουμε ακριβέστερα, μνημονιακό καθεστώς συσσώρευσης κεφαλαίου.

    Ο ελληνικός καπιταλισμός βρίσκεται λοιπόν σήμερα, χάρη στην «φυσική επιλογή» των ανθεκτικότερων κεφαλαίων που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της βαθιάς ύφεσης, με μικρότερο μεν παραγωγικό σύστημα αλλά με ισχυρότερες επιχειρήσεις. Η συνολική ζήτηση είναι εξαιρετικά μειωμένη, αλλά όχι τόσο μειωμένη για κάθε μια επιχείρηση ξεχωριστά αφού τώρα οι ισχυρότερες επιχειρήσεις που επέζησαν καταβρόχθισαν την ζήτηση των ανταγωνιστών τους που υπέκυψαν στην κρίση. Οι δυνάμεις της εργασίας έχουν αποδυναμωθεί εξαιτίας της ανεργίας και των νομοθετικών παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας οι οποίες κατάργησαν τους θεσμούς προστασίας της εργασίας. Το μέσο περιθώριο κέρδους είναι πολύ υψηλό σε σύγκριση με την περίοδο πριν το δεύτερο μνημόνιο και η αμοιβή εργασίας είναι πια εξαιρετικά χαμηλή. Οι μνημονιακές αλλαγές έχουν συγκροτήσει ήδη το περίγραμμα ενός νέου καθεστώτος συσσώρευσης κεφαλαίου και η διαδικασία συγκέντρωσης των συνθηκών για την οριστική μετάβαση σε μια νέα περίοδο συσσώρευσης κεφαλαίου, φαίνεται ότι φτάνει στην ολοκλήρωσή της. Ο ελληνικός καπιταλισμός δείχνει να διαθέτει έναν δυναμισμό που θα του επέτρεπε να αναπτυχθεί με χαμηλούς ρυθμούς κατά το υπόλοιπο 2015 και με επιτάχυνση κατά τα επόμενα έτη εάν δεν υπάρξουν καταστροφικοί εξωγενείς παράγοντες.

    Το καθεστώς συσσώρευσης κεφαλαίου είναι το επίδικο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης

    Η διαπραγμάτευση αφορά σε ένα κρίσιμο ζήτημα: Εάν θα διατηρηθεί το νέο καθεστώς συσσώρευσης που εγκαθίσταται στην Ελλάδα και ήδη βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του έτοιμο να κάνει το άλμα προς τα εμπρός ή εάν θα ανατραπεί. Εάν θα θιγεί στην καρδιά του, που ορίζεται από την βασική αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας στην παραγωγή (όροι πώλησης και κατανάλωσης της εργασιακής δύναμης, δεσποτισμός του κεφαλαίου, εργατικός έλεγχος, σχέσεις ιδιοκτησίας), στην πρωτογενή αναδιανομή του εισοδήματος (διαμόρφωση αμοιβών εργασίας στην αγορά εργασίας) και στην δευτερογενή αναδιανομή (κοινωνικό κράτος, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες), ή εάν θα διατηρηθεί με κάποιες βελτιώσεις που θα έχουν «φιλολαϊκό» πρόσημο. Η επιμονή των δανειστών στις συντάξεις και τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας αφορά ακριβώς αυτό το επίδικο αντικείμενο: το μνημονιακό καθεστώς συσσώρευσης κεφαλαίου.

    Φαίνεται, όμως, ότι αυτά συμβαίνουν εν αγνοία της ηγετικής ομάδας του Σύριζα. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε ότι συγκάλεσε σήμερα σε κοινή σύσκεψη τους μνημονιακούς για να συμφωνήσουν από κοινού στην ελληνική πρόταση; Η πρόταση δεν μπορεί να είναι «ελληνική» όσο και εάν για νομικούς όρους θα πρέπει να ενδυθεί τον μανδύα του εθνικού. Θα πρέπει να στοχεύει στην αποδόμηση του μνημονιακού καθεστώτος συσσώρευσης κεφαλαίου που βρίσκεται ήδη στα τελευταία βήματα της συγκρότησής του. Πώς μπορεί, όμως, να γίνει αυτό σε συμφωνία με τις μνημονιακές δυνάμεις που επιζητούν, εκείνες με ταξική συνέπεια, τη διατήρηση και την εμπέδωση του μνημονιακού καθεστώτος συσσώρευσης κεφαλαίου -που είναι επίσης καθεστώς εκμετάλλευσης της εργασίας;

    Παλιότερη εκδοχή του κειμένου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εργατική Αριστερά»

    http://rednotebook.gr/2015/07/pio-ine-to-epidiko-antikimeno-tis-diapragmatefsis-tou-ilia-ioakimoglou/

    ΥΓ

    «H συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, όπως αυτή προκύπτει από τα στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών, δεν είναι η εικόνα μιας οικονομίας που βυθίζεται στην ύφεση, όπως συνήθως ακούγεται, αλλά η εικόνα μιας οικονομίας σε βραχυπρόθεσμη στασιμότητα. Το πρώτο τρίμηνο του 2015 συγκροτεί, μαζί με το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνα του 2014, μεταβατική περίοδο μεταξύ ύφεσης και ανάκαμψης.»

    «Ο ελληνικός καπιταλισμός δείχνει να διαθέτει …δυναμισμό που θα του επέτρεπε να αναπτυχθεί με χαμηλούς ρυθμούς κατά το υπόλοιπο 2015 και με επιτάχυνση κατά τα επόμενα έτη εάν δεν υπάρξουν καταστροφικοί εξωγενείς παράγοντες.»

  345. Γιάννης said

    345. Cool story bro.

    Η 100% προκαταβολή φόρου και η 28% φορολόγηση των κερδών είναι «το μνημονιακό καθεστώς συσσώρευσης κεφαλαίου.» Έτσι συσσωρεύεται το κεφάλαιο, γιατί εγώ βλέπω το «κεφάλαιο» να προκαταβάλει 100% το φόρο του για να συντηρηθεί η λερναία ύδρα του δημοσίου και τα τροφεία του Φωτόπουλου. Αλλά όπως λένε: don’t let facts get in a way of a good story.

  346. Γιάννης said

    345. Η επιμονή των δανειστών στις συντάξεις (…) αφορά ακριβώς αυτό το επίδικο αντικείμενο: το μνημονιακό καθεστώς συσσώρευσης κεφαλαίου. Δηλαδή το να μη παίρνεις σύνταξη με 15 χρόνια εργασίας στα 40 ή στα 50 με 25 και κάτι εφάπαξ νααα, πριμοδοτή τη συσσώρευση κεφαλαίου, γιατί εγώ το βλέπω ότι πριμοδοτεί τη μη συσσώρευση κεφαλαίου σε όσους δεν έχουνε δουλέψει…

  347. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Οι εχθροι σου , κανουν τις καλυτερες αναλυσεις για σενα, τον εχθρο τους.

    Αfeux Tistaux 🙂 , γαλλος μαοϊκος φιλοσοφος

    ή μηπως Α feux Tist eau ?

  348. Γιάννης said

    Η ανάλυση του Ιωακείμογλου κάνει το Λιακόπουλο επίτημο καθηγητή Οξφόρδης… Περί ταμπακέρας όμως και με επιχειρήματα -και όχι περί εφευρημών εχθρών- ουδέν;

  349. sarant said

    322 Καταπληκτική φωτοσοπιά, όσο την κοιτάζω γελάω!

    Γιάννη, κάνε λίγο κράτει στα σχόλια, καταχράσαι τη συζήτηση.

  350. Γιάννης said

    Δεκτόν

  351. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    DHW: Πρωτοβουλία προς διευκόλυνση των ελληνικών επιχειρήσεων
    ΙΟΥΛΙΟΣ, ΠΕΜΠΤΗ 09, 14:52 · NAFTEMPORIKI.GR
    Με στόχο τη διευκόλυνση των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία και την αποφυγή στάσης της ροής των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις αγορές της Ευρώπης, ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (DHW) άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό σε γερμανικές τράπεζες.

  352. spiral architect said

    @339: Ο δογματισμός μου μού λέει ότι το κεφάλαιο θέλει φτηνά εργατικά χέρια. Οπότε μην πας να τουμπάρεις τ’ αλογάκι, γιατί ήδη η συμπίεση του εργατικού κόστους άρχισε πια να αγγίζει και τα μεσαία στελέχη του ιδιωτικού (οθντκ) τομέα. Μέσα είμαι και ξέρω. 😉
    (εκτός αν είσαι απ’ τους ανέγγιχτους)
    Άλλωστε το παράδειγμα της IG Farben πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ΠΠ δείχνει το δρόμο το «σωστό» για το κεφάλαιο.

  353. Γιάννης said

    Ναι αλλά αυτό συμβαίνει διότι «το κεφάλαιο» (ότι και να σημαίνει αυτό) προκαταβάλει 100% το φόρο αντί του 50% πια και φορολογείτε με 28%, δηλαδή από τα κέρδη του δίνει 56% στο άμωμο δημόσιο, κι αν μάλιστα έχει να λαμβάνει και από αυτό και του παγώνει τις πληρωμές το 56% βγαίνει από μηδενικά οικονικά κέρδη της εταιρείας πολλές φορές και από τη χασούρα της.

    Δούλεψε επικεφαλής της όποιας εταιρείας με αυτούς τους όρους και πες μου τι μισθούς μπορείς να δίνεις στου εργαζόμενους για να σου μείνει ρευστότητα να τους πληρώνεις και να πληρώνεις και την εφορία. Κανένας ηθικός εργοδότης δε θέλει να βλέπει τους εργαζόμενους του τόσο πιεσμένους οικονομικά, πόσο μάλλον που δε θα είναι και αποδοτικοί. Και στις μικρές εταιρείες γιατί η Ελλάδα μικρές εταιρείες έχει δεν έχει απρόσωπους κολλωσούς και βιομηχανίες υπάρχει και η προσωπική σχέση.

    Το κεφάλαιο θέλει φτηνά εργατικά χέρια, στην χειρονακτική εργασία, αλλά από την άλλη όλοι οι Αλβανοί που καταδέχονταν την οικοδομή και την αγροτιά ενώ οι φραπές, μαγκιά, κλάμπινγκ, κλανιά έλληνες αράζανε πλάι στις καφετέριες και ψωλάρανε για αθλητικά με τις γκομενίτσες τους, βγάλλανε χρήμα ζεστό και χτίσαν τη μισή αλβανία.

  354. 354 είπε

    «ηθικός εργοδότης» 😀

  355. spiral architect said

    @354: Αυτά που γράφεις ίσχυαν κατά τη μεταφορντική εποχή που άρχισε μεταπολεμικά και τελείωσε στη λεγόμενη «κρίση του πετρελαίου» στα ’70s, και είχε σαν δόγμα το «ο ευχαριστημένος εργαζόμενος είναι και ευχαριστημένος πελάτης». Ακόμα η συσσώρευση δεν φαινόταν και ούτε υπήρχε κρίση υπερπαραγωγής. Τη στιγμή που μιλάμε τα τελευταία είναι όχι απλά εμφανή, αλλά δυσεπίλυτα με αποτέλεσμα τον εταιρικό αλληλοφάγωμα όπου ο ισχυρότερος καταβροχθίζει τον ασθενέστερο καπιταλιστή είτε με αθέμιτο (;) ανταγωνισμό, είτε με προσφορά που δεν μπορεί να αρνηθεί (εξαγορά).
    Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες ο εργαζόμενος δεν διαχωρίζεται σε χειρωνάκτη και διανοούμενο.

  356. spiral architect said

    @350β: Πάσο και απ’ τον δογματικό υπηρεσίας. 🙂

  357. Pedis said

    # 350 – Α γεια σου! Και δεν μπορώ να διαβάζω τέτοια
    «… διότι «το κεφάλαιο» (ότι και να σημαίνει αυτό) προκαταβάλει 100% το φόρο αντί του 50% πια και φορολογείτε με 28%, δηλαδή από τα κέρδη του δίνει 56% στο άμωμο δημόσιο … »
    θα περάσω δίσκο για το πτωχό κεφάλαιο και ό,τι προαιρείσθε …ωχ παναία μου!

  358. Γιάννης said

    358. Να πας να τρέξεις μια εταιρεία 20-30-40 εργαζομένων που μέσα στους άλλους της πελάτες είναι και το δημόσιο που πάγωσε τις πληρωμές, να φροντίζεις από τα κέρδη σου να έχεις κεφάλαιο κίνησης και να προκαταβάλεις στο δημόσιο 56% των εικονικών (γιατί δε σε πληρώνει κανείς στη πιάτσα, και σίγουρα όχι το δημόσιο) κερδών σου και να προσπαθείς να δίνεις και αξιοπρεπείς μισθούς στους εργαζόμενούς σου.

    Θα τη κλείσεις σε μια μέρα μέσα. Άλλο καλύτερο και εξυπνότερο δεν έχετε να κάνετε από το να λοιδωρείτε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δίνουν δουλειά στο κόσμο και αυτά τα χρόνια δίνουν μάχη επιβίωσης ώστε να παραμένει κάποιος να δίνει δουλειά σε εργαζόμενους. Τι θέλετε να είστε όλοι δημόσιοι υπάλληλοι, ή ο καθένας που είναι σε ένα διοικητικό συμβούλιο μιας μικρής με μικρομεσαίας εταιρείας που φτύνει αίμα να τη κρατήσει ανοιχτή, πίνει το αίμα του κοσμάκι και της εργατιάς;

    Τι είναι αυτά που λέτε ρε, σε ποιο κόσμο ζήτε;

  359. qq said

    151
    Επίσης στο ίδιο πνεύμα ώστε να δούμε φως, τα ακόλουθα. Να σταματήσουν οι μπούρδες ότι το κεφάλαιο σε θέλει φτωχό στη παράγκα ώστε αυτό να συσσωρεύει πλούτη. Αυτά ίσως να ίσχυαν σε άλλες εποχές της προκαπιταλιστικής εποχής μας, πάντως δεν ίσχυαν ούτε στην εποχή του Μαρξ και δεν ισχύει σήμερα. Το κεφάλαιο σε θέλει πλούσιο και πάμπλουτο, ώστε αυτό όχι μόνο να γίνει ακόμα πιο πλούσιο, αλλά τα ήδη πλούτη του να κρατήσουν και να αυξήσουν την αξία τους. Το αιμοβόρο κεφάλαιο σε θέλει να είσαι πάμπλουτος ώστε να αλλάζεις το άιφοουν κάθε εβδομάδα και το αυτοκίνητο σου κάθε εξάμηνο. Για σκεφτείτε το.

  360. Γιάννης said

    356. Άσε τις έχω διαβάσει αυτές τις θεωρητικούρες καμμιά εικοσαριά χρόνια πριν, η μισή μου η βιβλιοθήκη (και είναι μεγάλη) απαρτίζεται από γάλλους, άγγλους, λατινοαμερικάνους θεωρητικούς, πολιτικούς και οικονομικούς επιστήμονες. Αλλά δε τα κανά δόγματα ούτε τα μαθα απ’έξω να τα παραθέτω ως τσιτάτα όταν έχω έλλειψη επιχειρημάτων. Για μένα η αριστερά είναι πολύ δυναμική έννοια, και ο ΣΥΡΙΖΑ ντροπιάζει την ίδια την αριστερά πάνω από όλα.

    Τιμώντας επίσης το νεότερο ευατό μου δεν ανέχομαι ένα Ιωακιμόγλου ή το κάθε έναν από δαύτους να μου μου λέει για «μνημονιό καθεστώς συσσώρευση κεφαλαίου και με παραθέτω: » Η 100% προκαταβολή φόρου και η 28% φορολόγηση των κερδών είναι «το μνημονιακό καθεστώς συσσώρευσης κεφαλαίου.» Έτσι συσσωρεύεται το κεφάλαιο, γιατί εγώ βλέπω το «κεφάλαιο» να προκαταβάλει 100% το φόρο του για να συντηρηθεί η λερναία ύδρα του δημοσίου και τα τροφεία του Φωτόπουλου. Αλλά όπως λένε: don’t let facts get in a way of a good story.»

  361. sarant said

    350 κε Αμα υπάρχει αντιπαράθεση απόψεων δεν με πειράζει. Το να μιλάει μόνο ένας, αυτό δεν θέλω.

  362. Γιάννης said

    360 Αυτό ακριβώς που είπε ο φίλος.

  363. ππαν said

    Επάξια θέση δίπλα στον Κωστάκη Καραμανλή που, νομίζω το βράδυ του πρώτου μνημόνιου, ήταν στο ΟΑΚΑ να πανηγυριζει τον τίτλο του ΠΑΟ, δίπλα στον Χρυσοχοΐδη που δεν διάβασε, στον ακαρίτη Χρυσόστομο που αυτός διάβαζε και δεν ήξερε τι γίνεται, ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ντροπή για την Αριστερά, για την πολιτική ζωή γενικά. Δεν έχω λόγια.

  364. sarant said

    364 Aυτό με τον Κωστάκη δεν το θυμάμαι, θυμάμαι τον Στυλιανίδη, που το βράδυ της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου επέμενε και πήγε στο ΟΑΚΑ να δει τον Πανθρακικό. Κάπου το παράκανε με την αντισυμβατικότητα ο Γιάνης. Αν και Αιγινήτης, καταδικάζω.

  365. qq said

    Κάποτε είχα διαβάσει ένα βιβλίο πολύ επαναστατικό για την εποχή του και ήταν μήνες πρώτο στα μπέστσελλερ της New York Times, με πολύ θόρυβο σε όλα τα τοκσόου. Έλεγε, σε πείσμα της κοινής αντίληψης, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήταν πολύ πιο σοσιαλιστική από την τότε Σοβιετική Ένωση. Εκεί πράγματι έγινε το θαύμα και η εργατιά ήταν ο ιδιοκτήτης των μέσων παραγωγής. Με πίνακες και διαγράμματα προσπάθησε να αποδείξει, οι ευρύτερες μάζες του πληθυσμού μέσω των μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και ασφαλιστικών ταμείων ήταν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες όλων των μεγάλων και μικρότερων εταιριών και όχι ο Ροκφελερ ή κάποιοι άλλοι ζάπλουτοι. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, δεν δύναμαι να θυμάμαι τον συγγραφέα.

  366. Earion said

    viral = ιότροπος.

  367. 365

    «Παρασκευάς» κι ο Γιάνης. 👿

  368. 365β: Ένεκα της γιορτής του Αγίου Νικολάου, είχε κανονίσει μπουζούκια, Πασχάλη Τερζή και Παπαρίζου. Με το κολλητάρι του το Ζώη. Την επαύριο, πήγε Πάνθραξ στο ΟΑΚΑ.

  369. Νίκος Μαστρακούλης said

    365: Τον Στυλιανίδη

    Δυσκλαύθμηρον (disclaimer): Δεν διαφωνώ με την ουσία του σχολίου.

  370. Chris said

    «Καθώς όλο αυτό το πεντάμηνο η κυβέρνηση δεν πορεύτηκε με στόχο τη ρήξη, δεν υπάρχει προετοιμασία γι’ αυτό το ενδεχόμενο, οπότε η έξοδος θα είναι ασύντακτη: ό,τι το χειρότερο.»

    Μα αν είχε προετοιμαστεί η ρήξη, τότε λογικά δεν θα θα είχαμε πρόβλημα να έχουμε και μια επωφελή συμφωνία.

    Νομίζω ότι το πρόβλημά μας είναι ότι θεωρούμε ότι όλα αυτά οφείλονται στα μνημόνια, τους Γερμανούς, τους πολιτικούς, τα ΜΜΕ κλπ και δεν ψάχνουμε βαθύτερα, λες και η προετοιμασμένη ρήξη θα έδινε απάντηση στα προβλήματά μας.

  371. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Εαν ηξερε ο εχθρος τι θα εκανε ο εχθρος, θα νικουσε τον εχθρο !!!

    Παλαιο στρατιωτικο αποφθεγμα.

  372. Παναγιώτης Κ. said

    @276,278 (Γς) 🙂 🙂 🙂

  373. gbaloglou said

    369 Το θυμάμαι εκείνο το βράδυ: παρακολουθούσα κάποιον αγώνα ποδοσφαίρου (Ελληνικού πρωταθλήματος) στην τηλεόραση που τελείωσε λίγο πριν τις 9 μμ (έναρξη 7 μμ δηλαδή), οπότε τηλεφώνησα κάποιον Νικόλαο για ένα σύντομο «Χρόνια Πολλά» … και μόλις έκλεισα το τηλέφωνο είδα/άκουσα στην ακόμη ανοικτή τηλεόραση μία αόριστη είδηση για κάποιον νεαρό που πυροβολήθηκε από αστυνομικό στα Εξάρχεια — πιστεύω ότι ήταν λίγα, πολύ λίγα λεπτά μετά τις 9 μμ (όταν έμαθα το νέο) … και βεβαίως δεν μπορούσα να φανταστώ εκείνη την στιγμή τι θα επακολουθούσε…

  374. sarant said

    369-370-374. Ωραία, το προσδιορίσαμε 🙂

  375. Μαρία said

    Κανείς δεν γλιτώνει απ’ τον αρχιτέκτονα.

  376. Pedis said

    Καλή μαγκιά! Με απών, παρών και με τις ψήφους της νέας συγκυβέρνησης πέρασε και το 3ο! Και οι συνειδήσεις στη θέση τους, και οι θέσεις των ασυνείδητων εγγυημένες, και το ΟΧΙ, ΝΑΙ. Αριστούργημα!

    Εύχομαι να ζω να δω να το πληρώνουν, προτού το πληρωσουν οι μαλάκες πολύ βαριά, εκείνοι που τους πίστεψαν να έχουν τους φασίστες στο σβέρκο τους. Δώρο κι αυτό της «αριστεράς».

  377. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    377. Oόχι,δεν πέρασε ακόμη. Τίθενται θέματα.Δεν υπερψήφισαν υπουργοί της κυβέρνησης και η ΠτΒ! Εγώ βλέπω αναταράξεις.
    Θα δείξει.Καλό ξημέρωμα.

  378. Gpoint said

    πρώτη φορά ριστερά
    το αγγούρι μπαίνει πιο βαθιά

    ευτυχώς που θα ανοίξει το επάγγελμα των δικαστικών επιμελητών…

  379. Γς said

    379:

    >θα ανοίξει το επάγγελμα των δικαστικών επιμελητών…

    Και μου ήρθε μια νερή επιμελήτρια για να μου επιδώσει κάτι δικαστικά έγγραφα.

    Μαζί της και μια ώριμη κυρία
    -Ειμαι η μαμά της. Την προσέχω.

    Και μου δείχνει την κοιλίτσα της θυγατέρας της που ήταν σε ενδιαφέρουσα κατάσταση.

    -Λίγο αργά δεν είναι;

    ——

    Στο MEGA τώρα:

    -Μαζί μας είναι κι ο κύριος Γιάννης Ηλιόπουλος σύμβουλος επενδύσεων.

    -Επενδυτικός σύμβουλος!

    -Συγνώμη κύριε Ηλιόπουλε…

  380. qq said

    Εφόσον αποδεδειγμένα ο Σόιμπλε με διαβάζει και με διαβάζει σε αυτό εδώ το προπαγανδιστικό σάιτ, καταθέτω την θερμή μου παράκληση προς την κυβέρνηση να εγκλείσει την Ζωή σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα. Η γυναίκα υποφέρει. Ο δε λάτρης μου ο Σόιμπλε να το θέση αυτό ως αναντίρρητο προαπαιτούμενο. Διαφορετικά, κλάψτε γοερά. (Για να σοβαρευτούμε, τον μισό Σύριζα πρέπει κλείσουν στα σανατόρια, αλλά δεν υπάρχουν τόσα πολλά. Άλλο ένα δείγμα ότι είμαστε τριτοκοσμική χώρα. Ότι δεν υπάρχουν τόσα ιδρύματα, όχι μόνο ότι μας κυβερνούν παλαβοί)

  381. Γς said

    381:

    Επειδή είχα διατελέσει τρόφιμος σανατορίου νομίζω ότι τα έχεις μπερδέψει.
    Αλλο σανατόριο άλλο ψυχιατρικό ίδρυμα

  382. qq said

    Όχι, δεν τα μπερδεύω, αλλά προσπαθώ να αποφεύγω επαναλλήψεις στις λέξεις, ώστε το κείμενο να αποκτά μια ξεχωριστή αίγλη.

  383. Γς said

    383:
    Ναι μωρέ, αλλά εσύ κάνεις πλάκα με τα μυαλά που κουβαλάνε.
    Τι σχέση έχει το σανατόριο που έχει να κάνει με φυματικούς και όχι με τρελούς

  384. qq said

    Εντάξει, μικρός είναι και ακόμα μαθαίνω. Μέχρι να αποκτήσω τον δικό διεισδυτικό χιούμορ θα με υποστείτε πολλά χρόνια ακόμα. Ίσως να μην το καταφέρω ποτέ. Νομίζω στην ένδοξη Σοβιετία τους κλείνανε και στα σανατόρια, όταν γέμιζαν τα ψυχιατρεία.

  385. Γς said

    Σωστό

  386. qq said

    Τώρα που το ξανασκέφτηκα δεν είναι και τόσο άτοπο με τα σανατόρια. Τι στιγμή που είναι δημόσιος κίνδυνος να μιλούν (και όχι μόνο να κυκλοφορούν) ελεύθερα, κάπου πρέπει να τους μπαγλαρώσουμε για την δικιά τους αλλά πρωτίστως για τη δικιά μας προστασία. Επιβάλετε να χησειμοποιθούν όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Ψυχιατρεία, νοσοκομεία, σχολεία, φυλακές, σανατόρια, λούνα παρκ, αποδυτήρια, πλοία αγκυροβολημένα στα διεθνή ύδατα, καταφύγια στα Ιμαλάια, στο Μάτερχορν μπας και τους πλακώσει καμιά χιονοστιβάδα, και ότι άλλο προσφέρετε.

  387. cronopiusa said

    Κάτω τα χέρια απ τη Ζωή

  388. Ριβαλντίνιο, λίγο καθυστερημένα 🙂 παρεμβαίνω, αλλά το όνομα Eschericia coli, όπως όλα τα διεθνή επιστημονικά ονόματα των έμβιων ειδών, είναι (ψευτο)λατινικό — «ψευτο» με την έννοια ότι το έπλασαν οι νεότεροι επιστήμονες, αλλά βάσει ελληνολατινικών λέξεων και κυρίων ονομάτων και σύμφωνα με τους κανόνες της λατινικής γραμματικής. Στην προκειμένη περίπτωση, ή πρώτη λέξη είναι παράγωγο του ονόματος του φυσιοδίφη Escherich που μελέτησε το συγκεκριμένο κολοβατηρίδιο, ή δε δεύτερη είναι ή λατινική γενική της ελληνικής λέξης colon = κόλον. Στα αγγλικά, και ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ, η λατινική κατάληξη -i (συνήθως ονομαστική πληθυντικού δεύτερό κλιτών) προφέρεται για ιστορικούς λόγους -αϊ. Σε όλες τις άλλες γλώσσες του πολιτισμένου κόσμου !(και στα λατινικά των αρχαίων Ρωμαίων) προφέρεται -ι (μακρό, σε όσες γλώσσες διακρίνουν χρόνους φωνηέντων). Είναι συνεπώς τελείως σόλοικο να το λέμε κόλαϊ στα ελληνικά.

  389. Ριβαλντίνιο said

    @ 389 Αγγελος
    Σε ευχαριστώ πολύ Άγγελε για τις πληροφορίες, την ανάλυση και τις κατατοπιστικότατες εξηγήσεις.

    thanks

  390. qq said

    381

  391. Λ said

    316 Οι Ρώσοι το λύνουν εύκολα το θέμα με το βάιραλ, виральный ενώ έχουν και ουσιαστικό: виральность.
    Λόγω αϋπνίας (και όχι αφύπνισης που είναι πιο μόδα τη λόγω αφυπουργοποίησης) κοίταξα λίγο και είδα ότι η λέξη προϋπήρχε πριν την πιάσουν στο στόμα τους οι άνθρωποι κοινωνικής δικτύωσης. Μιλώ για την ιογένεια και τον ιογενή
    Καλημέρα σας

  392. Λ said

    Η διαφορά με τα ρωσικά είναι ότι η λ. ιογενής είναι вирусный (π.χ. вирусный грипп) ενώ για την διαδικτυακή παθογένεια δανείστηκαν απευθείας την αγγλική λέξη και πρόσθεσαν τη ρωσική κατάληξη (виральный).

    Στα ελληνικά η λ. ιογενής θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και τις περιπτώσεις αλλά δεν είναι και τόσο εύηχη, ειδικά αν πούμε «έγινε ιογενής».

    It went viral
    έγινε ιογενής
    стал виральным

  393. sarant said

    Το ιότροπο έχει αρχίσει να ακούγεται αρκετά, μας κάνει.

    Γεια σου Άγγελε, ωραία εξήγηση!

  394. Λ said

    και το ρήμα: ιοτροπιάζω -ιοτρόπιασε😾

  395. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Oύτε ιότροπα, ούτε ιογόνα ,ούτε ιοβόλα…το viral αποδίδεται απλά και παραδοσιακά ως «μολυσματικός/η/ο»

  396. Και για τα ιντερνετικά μιμίδια, απλά «κολληματικό»

  397. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #396
    Ζήτω! Το Ρίφι τ’ αράπικο ξανάρθε! 🙂

  398. Γς said

    320:

    Στην αρχή παίχτηκε για λίγο το «μόλυνσματικό» αλλά τελικά επεκράτησε το «τοξικό».

    Ψωμοτήρι στη γλώσσα των νέων.

    Και τα memes [μιμίδια] είναι μιμίδια παντού. Δεν διαχωρίζονται σε ιντερνετικά και μη

  399. Γιάννης Ιατρού said

    @396 αυτό αποδίδει σωστα και το νόημα, καλύτερο μάλιστα, γιατί μονολεκτικό, από αυτό που είπα στο #317

  400. sarant said

    396: Βρε καλώστον! Πολύ χαίρομαι! Αν είχα κανέναν σιτευτό μόσχο (όχι ρίφι!) θα τον έσφαζα!

  401. απλώς, μεταδοτικό.

Σχολιάστε