Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χιροσίμα, εβδομήντα χρόνια

Posted by sarant στο 6 Αυγούστου, 2015


hiroshimaΣυμπληρώνονται σήμερα 70 χρόνια από ένα γεγονός που έχει σημαδέψει ανεξίτηλα όχι μόνο τον εικοστό αιώνα αλλά, θα έλεγα, και την ανθρώπινη ιστορία, σε σημείο που να μπορούμε βάσιμα να μιλάμε για την περίοδο «πριν» και «μετά» από αυτό. Εννοώ φυσικά τη ρίψη της ατομικής βόμβας στις 6 Αυγούστου 1945 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας που είχε σαν συνέπεια την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης, και που, όπως ξέρουμε, ακολουθήθηκε από μια δεύτερη βόμβα στις 9 Αυγούστου στο Ναγκασάκι. Λίγες μέρες αργότερα, στις 15 του μηνός, ανακοινώθηκε η συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας (η επίσημη υπογραφή έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου).

Η βόμβα της Χιροσίμα σκότωσε αμέσως γύρω στις 45.000 ανθρώπους, κατά το 80% αμάχους, ενώ άλλοι τόσοι βρήκαν τον θάνατο μέσα σε 2-4 μήνες μετά την έκρηξη. Η πόλη ισοπεδώθηκε, όπως δείχνει η φωτογραφία -το μεγάλο κτίριο που έμεινε ερειπωμένο και που στέκεται έτσι ίσαμε σήμερα, έχοντας πια μετατραπεί σε μνημείο, ήταν το Νομαρχιακό Κέντρο Προώθησης της Βιομηχανίας.

Τα θύματα στο Ναγκασάκι ήταν λιγότερα, περίπου τα μισά, παρόλο που η βόμβα που χρησιμοποιήθηκε εκεί  (ο «Χοντρός») ήταν ισχυρότερη από της Χιροσίμα («το αγοράκι»), επειδή η μορφολογία του εδάφους λειτούργησε ανασχετικά. Το Ναγκασάκι άλλωστε ήταν ο εφεδρικός στόχος -το σχέδιο προέβλεπε να πληγεί μια άλλη πόλη, που όμως είχε την τύχη εκείνο το πρωί να σκεπάζεται από τα σύννεφα.

Λίγες ώρες πριν από τον βομβαρδισμό στο Ναγκασάκι, η Σοβιετική Ένωση κατάγγειλε το σύμφωνο μη επιθέσεως που είχε συνάψει από το 1941 με την Ιαπωνία, κήρυξε τον πόλεμο και εισέβαλε στη Μαντζουρία, τηρώντας τη δέσμευση που είχαν αναλάβει απέναντι στους Αμερικανούς. Η σοβιετική επίθεση, όσο κι αν φαίνεται ασήμαντη, επέδρασε επίσης καταλυτικά στην ιαπωνική συνθηκολόγηση επειδή  η είσοδος της ΕΣΣΔ στον πόλεμο και η κατάληψη της Μαντζουρίας σήμαιναν ότι η Ιαπωνία έχανε μια την τελευταία πηγή καυσίμων, και επειδή οι σοβιετικοί θα μπορούσαν να κάνουν απόβαση μέσα σε 10-15 μέρες στην καθαυτό Ιαπωνία, ενώ η αμερικανική απόβαση θα χρειαζόταν μήνες.

Ο τρίτος παράγοντας που διευκόλυνε την ιαπωνική συνθηκολόγηση ήταν ότι οι σύμμαχοι άφησαν να εννοηθεί ότι ο αυτοκράτορας Χιροχίτο, που πολλοί Ιάπωνες τον είχαν για θεό, θα έμενε στον θρόνο του. Έτσι, οι σκληροπυρηνικοί στρατηγοί, που είχαν θέσει τέσσερις προϋποθέσεις για την ειρήνη, κάμφθηκαν.

Η Χιροσίμα λοιπόν ασφαλώς επιτάχυνε τη συνθηκολόγηση και, από αυτή την άποψη, οι υποστηρικτές της βόμβας μπορούν να υποστηρίξουν ότι συνέβαλε στο να αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες. Από την άλλη πλευρά, η βόμβα έδειξε σε όλο τον κόσμο (και στους ακόμη συμμάχους σοβιετικούς) ότι οι ΗΠΑ είχαν τη μονοκρατορία σε αυτό το νέο ασύλληπτης φονικής δύναμης όπλο -ένα μονοπώλιο που δεν έμελλε να κρατήσει παρά λίγα χρόνια.

Σήμερα, και εδώ και πολλές δεκαετίες, η ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα έχει περιβληθεί με έντονη απαξία και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τη θεωρούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Τις πρώτες πάντως μέρες και τα πρώτα χρόνια μετά τη ρίψη της βόμβας, οι αντιδράσεις είχαν σαν κύριο στοιχείο τους το δέος ίσως και τον θαυμασμό για το πρωτοφανές τεχνολογικό επίτευγμα.

bimaxirosima

Βήμα, 7.8.1945

Σε αυτό συνέβαλε βέβαια το γεγονός ότι η πολεμική λογοκρισία δεν άφηνε τον πρώτο καιρό να παρουσιαστούν οι φωτογραφίες με τα φριχτά εγκαύματα των θυμάτων -στα πρωτοσέλιδα εμφανιζόταν μόνο το πυρηνικό μανιτάρι (όπως αμέσως ονομάστηκε το νέφος της έκρηξης).

Σταδιακά μόνο συνειδητοποίησε η παγκόσμια κοινή γνώμη το μέγεθος της φρίκης -και όταν το πυρηνικό όπλο έπαψε να αποτελεί μονοπώλιο και φτάσαμε στην απαίσια (αλλά και τόσο αποτελεσματική) ισορροπία του τρόμου, με ατομικά όπλα ανυπολόγιστα μεγάλης καταστροφικής δύναμης, που μπροστά τους το αγοράκι της Χιροσίμας φάνταζε στρακαστρούκα, τότε πήρε και η Χιροσίμα τον συμβολισμό που έχει σήμερα, με πολύ έντονη τη διάσταση του αγώνα για παγκόσμια ειρήνη και αφοπλισμό.  Κι επειδή ο πρώτος πάντοτε παίρνει τη μερίδα του λέοντος, το Ναγκασάκι ακούγεται πολύ λιγότερο, ενώ η Χιροσίμα εμφανίζεται σε τίτλους κινηματογραφικών και λογοτεχνικών έργων, όπως το Χιροσίμα αγάπη μου του Αλέν Ρενέ. Και Έλληνες ποιητές έχουν γράψει, όπως ο Νικηφόρος Βρεττάκος το Στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ (τον φυσικό που ήταν διευθυντής του σχεδίου Μανχάταν και που απέκτησε τον αμφίβολο τίτλο του «πατέρα της ατομικής βόμβας»), ή ο Γιάννης Ρίτσος, ενώ ο Φώτης Αγγουλές αντιπροσωπεύει τη μειοψηφία εκείνων που προτίμησαν να γράψουν για το Ναγκασάκι.

Όλα αυτά τα έργα όμως γράφτηκαν στις επόμενες δεκαετίες, όταν, όπως είπαμε, η κοινή γνώμη συνειδητοποίησε και τη φρίκη αλλά και την απειλή. Βέβαια, την ίδια εποχή η πυρηνική ενέργεια είχε αρχίσει να χρησιμοποιείται και για ειρηνικούς σκοπούς, έχοντας αρχικά δώσει λαμπρές υποσχέσεις, τις οποίες όμως δεν μπόρεσε να τηρήσει, ενώ κηλιδώθηκε στη συνείδηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης από τα πυρηνικά ατυχήματα, με κορυφαίο το Τσερνομπίλ και πιο πρόσφατο τη Φουκουσίμα.

Και με αφορμή τη Φουκουσίμα ακριβώς είχαμε θυμηθεί παλιότερα και τη Χιροσίμα στο ιστολόγιο. Τα δυο τοπωνύμια έχουν κοινή κατάληξη κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Διότι, βλέπετε, η Χιροσίμα δεν είναι βέβαια λέξη ελληνικής προέλευσης από το «ήρωος σήμα», όπως έχει υποστηρίξει κάποιος πορτοκαλιστής, νομίζω στον Δαυλό. Στα γιαπωνέζικα, χιρόι σίμα είναι το μεγάλο νησί. Σίμα το νησί. Φουκουσίμα, το ευλογημένο, το καλότυχο νησί. Καμιά φορά η ετυμολογία έχει μπόλικη ειρωνεία.

Εβδομήντα χρόνια μετά υπάρχουν ακόμα στη ζωή πάνω από 150.000 χιμπακούσα, όπως λέγονται στα ιαπωνικά εκείνοι που επέζησαν από την πυρηνική έκρηξη -και τόσο ο καθένας τους όσο και η πόλη της Χιροσίμα αποτελούν κήρυκες ενός μηνύματος για ειρήνη και για περιορισμό και τελικά απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Ο Τσουτόμου Γιαμαγκούτσι είναι ο μοναδικός επίσημα αναγνωρισμένος διπλός χιμπακούσα: βρισκόταν στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945, έπαθε εγκαύματα από τη βόμβα, και στις 8 Αυγούστου επέστρεψε στον τόπο κατοικίας του, το Ναγκασάκι, όπου τον βρήκε η δεύτερη βόμβα. Πέθανε το 2010, σε ηλικία 93 ετών, αφού τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αφιερωθεί στον αγώνα κατά των πυρηνικών όπλων.

Να κρατήσουμε από τη σημερινή μέρα αυτήν ακριβώς την αντίθεση στα πυρηνικά όπλα, που μπορεί να συνοψιστεί σε τρεις λέξεις: Ποτέ πια Χιροσίμα (ούτε, βεβαίως, Ναγκασάκι).

240 Σχόλια to “Χιροσίμα, εβδομήντα χρόνια”

  1. […] Συμπληρώνονται σήμερα 70 χρόνια από ένα γεγονός που έχει σημαδέψει ανεξίτηλα όχι μόνο τον εικοστό αιώνα αλλά, θα έλεγα, και την ανθρώπινη ιστορία, σε σημείο που να μπορούμε βάσιμα να μιλάμε για την…  […]

  2. Γς said

    Οχάιο κοζάιμας [Καλημέρα]

    Ημουν ενός έτους και δεν πήρα χαμπάρι.

    Χιροσίμα μον αμουρ.

    Ημουν 16 χονών

    Μια Γαλλίδα ηθοποιός ζει στην ανοικοδομημένη Χιροσίμα έναν τρελό, σύντομο έρωτα με έναν Γιαπωνέζο αρχιτέκτονα. Ταυτόχρονα, αναπολεί στιγμές από το τραυματικό παρελθόν της, όταν είχε δεσμό μ’ έναν Γερμανό στρατιώτη στην περίοδο της Κατοχής.
    Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Αλέν Ρενέμε τους: Έμανουέλ Ριβά, Έιτζι Οκάντα, Μπερνάρ Φρεσόν, Στέλλα Ντάλας, Πιέρ Μπαρμπό

  3. spiral architectt said

    Καλημέρα. 🙂
    @1: Η πρωταγωνίστρια της «Χιροσίμα αγάπη μου» Εμανουέλ Ριβά σε μια τελευταία της ταινία, τοAmour

  4. Ανδρέας said

    Καλημέρα.
    Επίκαιρο θέμα το σημερινό.
    Στις 2.119 ανέρχονται οι επίσημες δηλώσεις πυρηνικών δοκιμών έως σήμερα στον πλανήτη σύμφωνα με το άρθρο της βίκι.
    Αυτές είναι εναέριες, επίγειες, υπόγειες και υποθαλάσσιες.

    Η λίστα δοκιμών έχει ως εξής:
    Η.Π.Α. 1032
    Ε.Σ.Σ.Δ. 727
    Γαλλία 217
    Ηνωμένο Βασίλειο 88
    Κίνα 47
    Ινδία 3
    Βόρεια Κορέα 3
    Πακιστάν 2

    en.wikipedia.org/wiki/List_of_nuclear_weapons_tests

    Η ζημιά στο περιβάλλον ξεπερνά κατά πολύ τις δύο πρώτες εκρήξεις του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα.
    Και όλα αυτά εν καιρώ «ειρήνης». Φανταστήτε να είχαμε και πόλεμο τι θα γινόταν.

  5. cognord said

    Απαραίτητο και αυτό εδώ, φαντάζομαι:

  6. cronopiusa said

    αποσπάσματα από τη ‘Πλουτώνια Ωδή’ του Αλλεν Γκίνσμπεργκ

    Πάτερ Ουίτμαν εγώ γιορτάζω
    μιαν ύλη που προσφέρει
    τον Αυτό εξολοθρεμό!

    Ουρλιάζω απ’ άκρη σ’ άκρη.
    Στην Ουάσιγκτον, τη Νότια
    Καρολίνα, το Κολοράντο,
    το Τέξας, την Αϊόβα, το Νιού Μέξικο
    εκεί οι πυρηνικοί αντιδραστήρες
    πλάθουν κάτι καινούργιο
    κάτω απ’ τον Ήλιο, έτσι που
    οι εγκαταστάσεις του Ρόκγουελ
    επινοούν αυτό το θανατηφόρο
    υλικό σε αζωτούχα μπάνια

    …Ανίδεη ύλη που έχει ποτέ αφύσικα
    πλαστεί πάνω στη γη! Απάτη
    των μεταλλικών αυτοκρατοριών
    Καταστροφέα των επιστημόνων
    που ψεύδονται, καταβροχθιστή
    των αχόρταγων στρατηγών,
    αποτεφρωτή των στρατών,
    πολτοποιητή των πολέμων.

    ΙΙΙ.

    Αυτή η ωδή είναι για σας
    ω ποιητές και ρήτορες μελλοντικοί,
    για σένα πατέρα Ουίτμαν που είμαι στο
    πλευρό σου, για σας βουλευτές
    και Αμερικανοί πολίτες…

    …πάρτε στα χέρια σας αυτή
    την επωδό από συλλαβές, τούτα τα
    φωνήεντα και τα σύμφωνα
    ως ότου να σωθεί η ανάσα.

    Πάρτε αυτή την εισπνοή από το μαύρο
    δηλητήριο και την καρδιά σας
    και εμφυσείστε αυτή την ευλογία
    που βγαίνει απ’ τα στήθια σας
    σ’ ολάκερη την οικουμένη.

    …Εμπλουτίστε αυτή την πλουτώνια ωδή
    ώστε να λευτερώσει εκρηκτικά
    το μάταιο κεραυνό της μέσα απ’
    τους γήινους κόσμους των ιδεών.

    Σαγηνέψτε αυτό το ουρλιαχτό
    με άκαρδη συμπόνια
    καταστρέψτε τούτο το βουνό από πλουτώνιο
    με γλώσσα απλή μυαλού και σώματος
    και έτσι δυναμώστε τούτο το πνεύμα

    που είναι φυλακή του νου,
    που έχει σβήσει, που έχει σβήσει
    που έχει ξεπεράσει, που με έχει ξεπεράσει
    ξύπνα διάστημα, έτσι Α!

    Ο ποιητής
    Σα θα με βρούνε πάνω στο ξύλο του θανάτου μου
    γύρω θά ‘χει κοκκινίσει πέρα για πέρα ο ουρανός
    μιά υποψία θάλασσας θα υπάρχει
    κι έν’ άσπρο πουλί, από πάνω, θ’ απαγγέλλει μέσα
    σ’ ένα τρομακτικό τώρα σκοτάδι, τα τραγούδια μου.
    Μίλτος Σαχτούρης

    Ποτέ πια!

    Καλή σας μέρα

  7. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Σίχοι: Ναζίμ Χικμέτ
    Μουσική: Zulfi Livaneli
    Μαρία Φαραντούρη /Ζ.Λιβανελί
    Είμαι εφτά χρονών κορίτσι,
    πέθανα στη Χιροσίμα

  8. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    KIZ ÇOCUĞU – ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΤΗΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ
    Ποίηση: Nazim Hikmet (Ναζίμ Χικμέτ)

  9. cognord said

    Και για όσους/ες δεν μπορούν/προλαβαίνουν να ακούσουν το τραγούδι, ιδού και οι στίχοι:

    Ηλιοβασιλέματα στους υπονόμους
    σκοπιές με ευζώνους σε καρτ ποστάλ
    Βιντεοκασέτες με το Νταλάρα
    και μια λαχτάρα για κρουασάν

    Zεις πρωτοπόρο Ναγκασάκι
    σε κάθε δρόμο, κάθε σοκάκι
    Ναγκασάκι [χ4]

    Κάτω από το χώμα σαν τα ποντίκια
    κι ο εφιάλτης σε κυνηγά
    Τέρμα τα πουλάκια και τα τζιτζίκια
    μονάχα βράχια ραδιενεργά

    Zεις πρωτοπόρο Ναγκασάκι […]

    Θαμμένοι παρέα μ’ ατομικά κεφαλάκια
    από πυραύλους Πέρσιν και Κρουζ
    Κι ο συγκάτοικος μου ακόμα γουστάρει
    μόνο πυραύλους σοσιαλιστικούς

    Zεις πρωτοπόρο Ναγκασάκι […]

  10. Γς said

    Κι ωραίος ο αρχιστράτηγος Ντάγκλας Μακ Αρθουρ στη συνθηκολόγηση και «μεταπολίτευση» της Ιαπωνίας.

    Αργότερα ο πρόεδρος που έριξε τις βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι τον έστειλε αρχηγό του Αμερικανικού εκστρατευτικού σώματος στην Κορέα.
    Και τον σχόλασε ξαφνικά.

    Και ήθελε ο αρχιστράτηγος δυο ατομικές βομβούλες μόνο. Να τις ρίξει στη Ρωσία…

  11. cronopiusa said

    Πολύκρουνη η θύελλα σπάζει τα ματογυάλια της κι ο μέγας
    τρόμος αδράχνει τα μελλούμενα
    σχηματίζοντας αποστήματα στη μνήμη.

    Νίκος Καρούζος Η έναστρη φωτεινότητα

  12. Γς said

    >ο πρόεδρος που έριξε τις βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

    Ο θείος Τρούμαν

  13. atheofobos said

    Και το τραγούδι για το αεροπλάνο Β-29 που έριξε την βόμβα.
    Enola Gay, ήταν το όνομα της μητέρας του πιλότου.

  14. spiral architect said

    Ίσως η μεγαλύτερη ανθρώπινη ανακάλυψη από την απαρχή του ανθρώπινου γένους χρησιμοποιήθηκε με τόσο άτιμο τρόπο.

  15. cronopiusa said

    Ο άνθρωπος, αγάπη μου
    Την ίδια ώρα
    γίνεται ποιητής ή δολοφόνος
    Ένας άγγελος τον παραστέκει
    Ένας δαίμονας του Χαμογελά.
    Σκυμμένος στις εξισώσεις του
    Με πολλούς αγνώστους
    Σπέρνει τον όλεθρο στη Χιρισίμα
    Εξακοντίζει τους Σπούτνικ στους αιθέρες.

    Ο άνθρωπος, αγάπη μου
    Μπορεί μονάχος του
    Να γίνεται φως ή νύχτα
    Να σκοτώνεται σ’ όλους τους πολέμους
    Για τη λευτεριά και τη δικαιοσύνη
    Και να λυντσάρει το μικρό νέγρο
    Που τόλμησε να ζητωκραυγάσει έξαλλος
    την ομορφιά μιάς άσπρης.

    Ο άνθρωπος, αγάπη μου
    Την ίδια ώρα
    Σηκώνει από τα Τάρταρα
    Τους ίσκιους του τρόμου
    Να φράξει το δρόμο μας
    Κι ανοίγει τους κρουνούς της ζωής
    Να μας χαρίσει το μέλλον
    Καθώς εσύ ανοίγεις την πόρτα σου
    και λες στους επισκέπτες
    -«Περάστε!».

    Ο άνθρωπος, αγάπη μου
    Ποτίζει μέρα νύχτα
    Με το αίμα του και με τα δάκρυά του
    Το δέντρο της ζωής
    Που μεγαλώνει αφάνταστα
    Για να μας δώσει κάποτε
    Τους πιο γλυκούς καρπούς του.

    Το Δέντρο («Η Έκτη Εντολή»)

  16. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    ΤΡΑΓΟΥΔΙ Ναζίμ Χικμέτ
    (απόδοση Γιάννη Ρίτσου)
    Εγώ είμαι, εγώ είμαι που χτυπάω την πόρτα σας.
    Εδώ ή αλλού, χτυπάω όλες τις πόρτες
    ω, μην τρομάζετε καθόλου που είμαι αθώρητη
    κανένας μια μικρή νεκρή δεν μπορεί να δει.

    Εδώ και δέκα χρόνια εδώ καθόμουνα
    στη Χιροσίμα ο θάνατος με βρήκε
    κι είμαι παιδί, τα εφτά δεν τα καλόκλεισα,
    μα τα νεκρά παιδιά δε μεγαλώνουν.

    Πήραν πρώτα φωτιά οι μακριές πλεξούδες μου
    μου καήκανε τα χέρια και τα μάτια
    όλη-όλη μια φουχτίτσα στάχτη απόμεινα
    την πήρε ο άνεμος κι αυτή σ’ ένα ουρανό συγνεφιασμένο.

    Ω, μη θαρρείτε πως ζητάω για μένα τίποτα,
    κανείς εμένα δε μπορεί να με γλυκάνει
    τι το παιδί που σαν κομμάτι εφημερίδα κάηκε
    δε μπορεί πια τις καραμέλες σας να φάει.

    Εγώ είμαι που χτυπάω την πόρτα σας, ακούστε με,
    φιλέψτε με μονάχα την υπογραφή σας
    έτσι που τα παιδάκια πια να μη σκοτώνονται
    και να μπορούν να τρώνε καραμέλες.

  17. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια, τα γιουτουμπάκια, τα ποιήματα και τις συμπληρώσεις!

    4: Βλέπω ότι μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ δεν έχουν γίνει δοκιμές από τη Ρωσία ή το Καζακστάν.

  18. Ανδρέας said

    17
    Στην παραπομπή που έδωσα παραπάνω αναφέρει τα εξής:
    «The last Soviet test took place on October 24, 1990. After the dissolution of the USSR in 1992, Russia inherited the USSR’s nuclear stockpile, while Kazakhstan inherited the Semipalatinsk nuclear test area, as well as the Baikonur Cosmodrome, the Sary Shagan missile/radar test area and three ballistic missile fields. Semipalatinsk included at least the one unexploded device, later blown up with conventional explosives by a combined USA/Kazakh team. No testing has occurred in the former territory of the USSR since its dissolution.»

  19. physicist said

    Ένα πολύ ενδιαφέρον βίνεο με τη διάλεξη του Hans Bethe, Διευθυντή του Θεωρητικού Τομέα στο Μανχάτταν Πρότζεκτ, στις 9 Νοεμβρίου 1992 [*] στο Rockefeller Auditorium του Πανεπιστημίου Κορνέλλ, όπου εργαζόταν. Η διάλεξη δόθηκε με αφορμή την έκθεση στη δημοσιότητα από το Βρεταννικό Φόρειν Όφφις των συνομιλιών ανάμεσα στους συλληφθέντες Γερμανούς επιστήμονες που είχαν εργαστεί για την κατασκευή της γερμανικής ατομικής βόμβας. Η απειλή ότι οι Ναζί θα έφταναν πρώτοι σ’ αυτόν το στόχο ήταν ο λόγος που ώθησε τους Αμερικανούς (και πολλούς εμιγκρέδες από το Τρίτο Ράιχ όπως ο Bethe) να εργαστούν σκληρά για την επιτυχία του Αμερικανικού Προγράμματος.

    Εδώ ο σύδνεσμος: https://ecommons.cornell.edu/handle/1813/11504

    [*] Η χρονολογία 9 Νοεμβρίου 1993 που εμφανίζεται κάτω από το βίντεο είναι εσφαλμένη.

  20. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,
    εδω μία εκτενής αναφορά στα πυρηνικά (γράφτηκε το 1999), τόσο για χρήση στην παραγωγή ενέργειας, όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς κλπ. http://users.kav.sch.gr/evaggelidis61/afieroma/AF4.pdf

  21. JEK said

    Τις προάλλες με αφορμή το τραγούδι( έπαιξε στην αποφοίτηση των παιδιών μας Νίκο..),είχα μια ενημερωτική συζήτηση με την κόρη μου. Λίγα και ασαφή ήξερε. Το απέδωσε στην λειψή ιστορία που μαθαίνουν στο σχολείο. Έστω..
    Ευκαιρία λοιπόν, να την προτρέψω να διαβάσει το άρθρο σου.
    Ευχαριστώ

  22. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    21 Χαίρομαι που πιάνει τόπο έτσι!

  23. spiral architect said

    Ο εμιγκρέ χαρακτήρας του Κιούμπρικ Dr. Strangelove από την ταινία του με τον ελληνικό τίτλο S.O.S. Πεντάγωνο καλεί Μόσχα

  24. Ανδρέας said

    17 συνέχεια
    Οι τραγικές συνέπειες της έκρηξης ατομικής/πυρηνικής βόμβας ήταν μια μορφή bullying της εποχής εκ μέρους των Η.Π.Α. προς τους υπόλοιπους που κοιτούσαν σαν χάνοι με ανοιχτό το στόμα απ’ την έκπληξη. Καθήστε καλά γιατί… ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα με τα όποια γεωπολιτικο-οικονομικο-στρατηγικά επακόλουθα κι αποτελέσματα που βιώνουμε ως σήμερα.

    Οι οπλικές έρευνες αντικαταστάθηκαν από πιο σοφιστικέ μεθόδους εξολόθρευσης των ανθρώπων αφήνοντας το περιβάλλον «ανέγγιχτο» όπως για παράδειγμα η βόμβα νετρονίου.

    «Cohen’s neutron bomb would use nuclear fusion, but in a different way. The detonation of a neutron bomb would still produce an explosion, but one much smaller than a standard nuclear weapon’s. The main effect of a neutron bomb would be the release of high-energy neutrons that would take lives far beyond the blast area. The result: fewer buildings, cars, tanks, roads, highways and other structures destroyed.»

    το κείμενο είναι απο συνένετευξη του Σαμ Κοέν κατασκευαστή της βόμβας νετρονίου.

    manuelsweb.com/sam_cohen.htm

  25. Γιάννης Ιατρού said

    @17 (@4) Αν θυμάμαι καλά, έχουμε το 1963 τη συμφωνία απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών στην ατμόσφαιρα, στο διάστημα και κάτω από το νερό. http://iate.europa.eu/FindTermsByLilId.do?lilId=790336&langId=el
    H Γαλλία, η οποία δεν αναγνώρισε τη Συμφωνία, συνέχισε τις επίγειες δοκιμές της μέχρι το 1974 και η Κίνα μέχρι το 1980. Οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει, αλλά δεν έχουν επικυρώσει αυτή τη συμφωνία. Το παράδειγμα τους, προφανώς, ακολουθούν η Κίνα και άλλα κράτη. Ωστόσο οι ΗΠΑ κήρυξαν μορατόριουμ στη διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών..
    Η Ρωσία προέβη σε μονομερή Μέτρα για την Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) παγκοσμίως και υπέγραψε τη Συνθήκη Ολοκληρωτικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών (ΣΟΑΠΔ).

  26. Ανδρέας said

    25
    δες το σχόλιο 24

  27. Ανδρέας said

    Διόρθωση
    «το αγγλικό κείμενο είναι από την συνέντευξη.

  28. Γιάννης Ιατρού said

    @26 Ανδρέα
    Ναι, καλά γράφεις οπλικές έρευνες αντικαταστάθηκαν από πιο σοφιστικέ μεθόδους.

    Στην ουσία πρόκειται για μια τεχνολογία ελεγχόμενων πειραμάτων, τα οποία μπορούν να δώσουν ακριβείς εγγυήσεις για την μαχητική ετοιμότητα του πυρηνικού οπλοστασίου την «ώρα 0», και παράλληλα, για την πλήρη ασφάλεια της αποθήκευσής του.
    Τα πειράματα είναι οικολογικά ακίνδυνα.

    Η τεχνολογία των λεγόμενων μη πυρηνικών (υδροδυναμικών, ή ελεγχόμενων) εκρήξεων, κατέστη ένα είδος ασφαλιστικής δικλείδας για όλες τις πυρηνικές δυνάμεις. Χάρις σε αυτή, σε μεγάλο βαθμό, οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία μετέβαλλαν τη στάση τους ως προς τις διεθνείς συνθήκες απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών. Στις ΗΠΑ, τα πειράματα βάσει της νέας τεχνολογίας άρχισαν να διεξάγονται στο πολύγωνο πυρηνικών δοκιμών στη Νεβάδα, στην υπόγεια εγκατάσταση LYNER. Στη Ρωσία, στη Νέα Γη.

    Τα πειράματα με ομοιώματα πυρηνικών μηχανισμών, πραγματοποιούνται στις ίδιες γαλαρίες και με την ίδια τεχνολογία, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ολοκληρωμένους πυρηνικούς μηχανισμούς. Η μοναδική -ειδοποιός όμως- διαφορά από τις εκρήξεις σε πλήρη κλίμακα, είναι ότι στο ομοίωμα του πυρηνικού μηχανισμού χρησιμοποιείται μια ελάχιστη ποσότητα πυρηνικού συστατικού, όχι μεγαλύτερη από 0,1 mg εκρηκτικής ύλης.

    Το ομοίωμα του μηχανισμού τοποθετείται σε ένα ειδικό κοντέινερ το οποίο σκεπάζεται από βεντονίτη (ένα είδος αργίλου), ενώ η είσοδος στην υπόγεια γαλαρία καλύπτεται από μπετόν. Το κοντέινερ επιτρέπει τη διεξαγωγή πειραμάτων χωρίς άμεσο κίνδυνο για το περιβάλλον και τους ανθρώπους στην επιφάνεια της γης.

    Την ασφάλεια ανάλογων πειραμάτων μαρτυρά σε μεγάλο βαθμό και το γεγονός ότι το προσωπικό που συμμετέχει στις δοκιμές βρίσκεται στα 30 μόλις μέτρα από το επίκεντρο της έκρηξης.

  29. Μια ενδιαφέρουσα ανθυποπαράγραφος της καταστρεπτικής ιστορίας των πυρηνικών δοκιμών είναι ότι έχουν μολύνει σε τέτοιο βαθμό τη Γη, ώστε δεν είναι εύκολο να βρεθεί μέταλλο «καθαρό», κατάλληλο για την κατασκευή ορισμένων συσκευών ακριβείας. Έτσι, ορισμένοι θεώρησαν σκόπιμο να αναζητήσουν τα γερμανικά υποβρύχια (U-boats) που μετά τη λήξη του Β΄Π.Π. είχαν βυθίσει οι Εγγλέζοι, για να τα ανασύρουν και να αξιοποιήσουν το ατσάλι τους.

  30. Α, ναι, πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Deadlight#Deadlight_U-boats_Discovered

  31. sarant said

    29 Ε βέβαια, γιατί τα ραδιενεργά έχουν μεγάλους χρόνους ημιζωής. Ενδιαφέρον αυτό πάντως.

  32. Πάνος με πεζά said

    Θυμάμαι ένα γαλλικό αυτοκόλλητο, της δεκαετίας του ’80 : «La Martinique…c’est magnifique». Σχετικό δεν ήταν;

  33. Γιάννης Ιατρού said

    @29 Σκύλε, φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν το «μέταλλο αλόης», από το οποίο κατασκευάζονται «πολύτιμα» κοσμήματα που διακινούνται στις τηλεοπτικές εκπομπές πωλήσεων! 🙂

  34. 32

    Δε νομίζω, οι Γάλλοι έκαναν τις δοκιμές τους στη Μουρουρόα (https://en.wikipedia.org/wiki/Moruroa) μακριά από τη Μαρτινίκα.

    Επίσης, το εικονιζόμενο κτίριο με το θόλο, που άντεξε την έκρηξη αν και βρισκόταν κάτω ακριβώς από το επίκεντρο, στέγαζε τότε το βιομηχανικό επιμελητήριο της Χιροσίμα. Και είχε κατασκευαστεί από έναν Τσέχο πολ-μηχ. Είδες Κίντο;

    https://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Letzel

  35. cyrusmonk said

    Απονεμήθηκαν τα βραβεία του National Geographic για τις 10 καλύτερες φωτογραφίες από όλον τον κόσμο. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότεροι από 17.000 φωτογράφοι, εκ των οποίων τρεις είναι οι κινητές και ακόμη επτά συμπληρώνουν τη δεκάδα με τις πιο «δυνατές» φωτογραφίες της χρονιάς…

    Νομίζω ὅτι δικαιοῦται τὸ βραβεῖο γιὰ τὸ πιὸ ἀσύντακτο μεζεδάκι. Εἶναι (φυσικὰ) ἀπὸ ἐδῶ:

    http://tvxs.gr/news/foto/national-geographic-oi-nikites-toy-diagonismoy-traveler-photo-2015

    Συγγνώμη γιὰ τὸ ἄσχετο μὲ τὸ θέμα σχόλιο, ἀλλὰ μὲ τὸ ποὺ τὸ εἶδα δὲν μποροῦσα νὰ κρατηθῶ.

  36. Ανδρέας said

    After the rain – Hiroshima

  37. 33 Μέταλο αλόης; Τιναιφτούνοπάλι; Όπως λέμε alloy vera;

  38. sarant said

    33-37: 🙂

  39. Παναγιώτης Κ. said

    @21 (JEF) «…στη λειψή ιστορία που μαθαίνουν στο σχολείο »
    Από χόμπι έχω στη βιβλιοθήκη μου όλα τα βιβλία της Ιστορίας του Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου της τελευταίας 50ετίας. Τα ξανακοιτάζω και τα περισσότερα, είναι κατάλληλα να μας εφοδιάσουν με ιστορική γνώση.Ιστορική γνώση όμως δεν αποκτούμε οι περισσότεροι και αυτό οφείλεται στην μέθοδο διδασκαλίας.Δεν είμαι ειδικός για να εκφράσω εμπεριστατωμένη άποψη λέω πάντως με βεβαιότητα ότι διδάσκεται άνευρα οπότε καταντά βαρετό αντικείμενο. Μου έχουν τύχει αρκετά περιστατικά όπου το συγκεκριμένο μάθημα υπονομεύεται στη συνείδηση του μαθητή καθώς αυτός συχνά ακούει από μεγάλους και συγχρόνως αδαείς φράσεις του τύπου: Και είναι αντικειμενική η ιστορία αυτή;
    Ο,τι καλύτερο για τον μαθητή για να αδιαφορήσει.
    Η έννοια της προσέγγισης είναι ξένη προς την κουλτούρα που αποκτά ο νέος. Θέλει…τελικές λύσεις στα πάντα.
    Δεν υπερασπίζομαι οπωσδήποτε τα σχολικά εγχειρίδια δεν παραγνωρίζω όμως ότι λόγω της ευρείας χρήσης τους μπορούν να αποκτήσουν ισχυρή νομιμοποιητική βάση και να προσφέρουν ιστορική γνώση.
    Είναι, λένε, ιδεολογικοποιημένη ιστορία. Μα όλες οι εθνικές ιστορίες έχουν αυτή τη σφραγίδα.
    Δεν είναι η άγνοια του βάθους της ιστορίας το πρόβλημα. Αγνοούμε το ιστορικό πλαίσιο οι περισσότεροι από μας.

  40. @28 βεντονίτης είναι ο μπεντονίτης;

    Να λιξιλογήσουμε λίγο; Ποια λέτε είναι η απόδοση του bentonite; Εγώ μεντονίτη ή στον προφωρικό λόγο μπετονίτη τον ξέρω. Χρησιμοποιέιται σαν στεγανωτιοκό υλικό. Για τη χρήση στις πυρηνικές δοκιμές και στα ραδιενεργά απόβλητα δείτε την διαφάνεια 11 στην παρουσίαση εδώ http://www.metal.ntua.gr/uploads/3472/434/8_mpentoniths.ppt

  41. Γιάννης Ιατρού said

    @37 Καλά, δεν παρακολουθείς την εξέλιξη της μεταλλουργίας!

    Δεν είναι τίποτα παρά μια σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στο μυαλό ορισμένων εμπόρων κοσμημάτων (ασχέτων με το επάγγελμα) οι οποίοι πήραν την αγγλική λέξη “alloy” που σημαίνει κράμα και το ελληνικοποίησαν σε “αλόη”.

    Ως γνωστόν η αλόη είναι ένα φυτό άριστο ως προς τις θεραπευτικές του ιδιότητες αλλά τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί τεχνίτης που να έχει κατασκευάσει κόσμημα από αυτό.

    Αυτά τα «κοσμήματα αλόης» συνήθως έχουν επιχρύσωση και το βασικό κράμα από το οποίο κατασκευάστηκαν δεν είναι κράμα χρυσού. Π.χ. στο Ζούγλα http://s14.postimg.org/k2eprzxa9/Screen_2.jpg ή εδώ

  42. Γιάννης Ιατρού said

    @40 Παναγιώτη
    Ναι, αυτός είναι. Δεν πέτυχε στο μυαλό μου η εναλλαγή EN=>EL. Μπετονίτης λοιπόν 🙂

  43. sarant said

    40 Μπεντονίτη θυμάμαι να τονε λέει ο πατέρας μου.

    41 Αξίζει άρθρο αυτό, θυμάμαι να έχω ακούσει ραδιοφωνικές διαφημίσεις με κοσμήματα αλόης
    Αν και βλέπω ότι έχουν γράψει οι αρμόδιοι:
    http://www.jewelpedia.com/news_det_catid,39,id,1978,iparxoun+kosmimata+apo+aloi.html

  44. Γιάννης Ιατρού said

    @34 Νικο, από το λικνο που δίνεις είναι κι η φωτογραφία στο 41. Αν πάς επάνω της με το ποντίκιον, φαίνεται 🙂

  45. 43

    την μπρουτζίσαμε! 👿

  46. physicist said

    #41. — Ως γνωστόν η αλόη είναι ένα φυτό άριστο ως προς τις θεραπευτικές του ιδιότητες …

    Τι ακριβώς θεραπεύει άριστα;

  47. Γιώργος Πρίμπας said

    http://www.ctbto.org/specials/1945-1998-by-isao-hashimoto/

  48. Γιάννης Ιατρού said

    @46 Έλα τώρα που ρωτάς τάχα μου τάχα μου! Πές το λοιπόν να ξαλαφρώσεις, να ανοίξει και ο διάλογος :).
    Για γενική χρήση ένας λίκνος εδω http://www.vita.gr/mindandbody/alternative/article/4799/aloh-ena-farmakeio-se-glastra/

  49. Ποντικαρέος said

    @41 «Τι ακριβώς θεραπεύει άριστα;»

    Εκ πείρας το μεθύσι. Αν πιεις μισό ποτήρι από τα συμπυκνώματα αλόης που κυκλοφορούν στο εμπόριο φεύγει ο πονοκέφαλος σε ελάχιστο χρόνο.

    Δεν ξέρω (και δε νομίζω) να θεραπεύει τίποτε άλλο.

  50. Φυσικέ, περίμενα να θυμηθείς τον Κουρτσάτοφ και το μούσι του 🙂

  51. Παρντόν, επανέρχομαι: η αλόη είναι ό,τι πρέπει για μικροεγκαύματα και τέτοια.

  52. Γιάννης Ιατρού said

    @49 Ποντικαρέε, δεν ρώτησα εγώ στο @41, ο physicist στο @46 θέτει το μέγα ερώτημα 🙂 Αλλά η απάντησή σου είναι λίαν ενδιαφέρουσα. Σκέτο (τύπου σφηνάκι) ή πώς; Δώσε δοσολογία / μάνιουαλ 🙂

  53. physicist said

    #48. — Ότι θεωρώ τη λεγόμενη «εναλλακτική ιατρική» απατεωνιά, είναι γνωστό. Η ερώτησή μου ήταν ειλικρινής, νόμιζα ότι έχεις στοιχεία που δεν ξέρω. Δεν θσ συζητήσω σύνδεσμο σε σάιτ κερδοσκόπων, αλαφροΐσκιωτων ή πυροβολημένων. Σκέψου μόνο το εξής: ειρωνεύεσαι την απατεωνιά των επιτήδειων που πουλάνε κοσμήματα αλόης, διαπράττοντας συν τοις άλλοις κι ένα χοντρό γλωσσικό φάουλ αλλά δεν έχεις πρόβλημα να πιστέψεις και να διαδόσεις τα φούμαρα που πλασσάρει η Βιομηχανία Αέρα Κοπανιστού σε συνεργασία με περιοδικά μόδας και λάιφστάιλ.

  54. physicist said

    Απόσπασμα από τον λίκνο των αλαφροΐσκιωτων:

    … Όμως, η δράση της δεν είναι μόνο εξωτερική, αλλά και εσωτερική. Φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, να περιορίζει τους μυϊκούς και σκελετικούς πόνους, τους κολικούς και τις κρίσεις άσθματος. Επίσης, τονώνει την πεπτική λειτουργία και καταπολεμά διαταραχές, όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό, γι’ αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με AIDS και καρκίνο.

    Δεν είναι αστεία αυτά, οκ; Κανονικά εδώ χρειάζεται Εισαγγελέας.

  55. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    To σκόρδο πάντως ρίχνει την πίεση! Αποδεδειγμένα!

  56. Γιάννης Ιατρού said

    @48 Φυσικέ
    Για την «εναλλακτική ιατρική» κλπ. δεκτή κάθε συζήτηση. Σίγουρα υπάρχει πολύ εκμετάλλευση κλπ. Αλλά δεν ήταν αυτό το θέμα.

    Τώρα για το θέμα της αλόης: Δεν ξέρω τι στοιχεία ξέρεις εσύ για να σου πω τι έχω που δεν ξέρεις. Και για τον σύνδεσμο που γράφεις, ναι μπορεί να είναι ένα σαϊτ με θέματα στην κατεύθυνση που λές. Αλλά αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι τα γραφόμενα για την αλόη είναι φούμαρα, τουλάχιστον όχι όλα ή ότι πιστεύω αδιακρίτως αυτά που πλασσάρει η ΒΑΚ. Γενικεύεις κι αυτό δεν βοηθάει. Για πες λοιπόν την δική σου άποψη επί της αλόης, πως κρίνεις εσύ την χρησιμότητά της (αν έχει κάποια), που στηρίζεσαι κλπ.

  57. Ποντικαρέος said

    @52 Συμπάθα με, είναι που δεν αλόη πρόχειρη για να καθαρίσει το κεφάλι.
    Όπως έγραψα ένα ποτήρι συμπυκνωμένη αλλά πάντα εξαρτάται από τι και πόσο έχω πιει.
    Με δοκιμή (και σφάλμα) βγήκε η δοσολογία μην περιμένεις ακρίβεια.

  58. physicist said

    #55. — Αν αποδειχτεί ότι η αλόη κάνει καλό στην καρδιά, θα είναι καλή για την καρδιά. Αν αποδειχτεί ότι εξαφανίζει τις αιμορροΐδες, τότε θα είναι καλή για τις αιμορροΐδες. Αν αποδειχτεί ότι σου κάνει το μυαλό ξουράφι και λύνεις πιο γρήγορα κι απ’ τον Τζων φον Νώυμαν, θα είναι καλή για τις διαφορικές. Αλλά μέχρι ν’ αποδειχτούν όλα αυτά, θα είναι απλώς ένα διακοσμητικό φυτό εσωτερικού χώρου.

  59. LandS said

    @34 Στη Πράγα σου δείχνουν ένα κτήριο που είναι, λέει, ίδιο με αυτό που καταστράφηκε στη Χιροσίμα.

  60. physicist said

    #56. — Α, όχι, την κουβέντα «απόδειξέ μου για ποιο λόγο δεν πιστεύεις» την έχω κάνει με άλλους θρησκευόμενους και δεν την ξανακάνω. 😉 Εκείνος που πιστεύει έχει το βάρος της απόδειξης.

  61. Πάνος με πεζά said

    Ναι, τώρα τελευταία φύγαμε από το κολλαγόνο και το ιαλουρονικό, και πήγαμε στην αλόη…

  62. physicist said

    #50. — Ανεβάστε ρε παίδες εσείς που ξέρετε ξανά μια φωτογραφία του Τεράστιου με το μούσι σε σχήμα τσιμεντόλιθου!

  63. LandS said

    Εγώ λέω να πάρουμε ο καθένας μια δόση (πως τη παίρνουν, με κουταλάκι; με σταγόνες; σε χάπι; ) και αν πάψουμε να μαλλώνουμε, δουλεύει. Αν συνεχίσουμε, μας δουλεύουν.

  64. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Είμαστε όλοι χιμπακούσα…
    Του Παντελη Μπουκαλα
    http://www.kathimerini.gr/724348/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/eimaste-oloi-ximpakoysa

    Οι βομβαρδισμοί στη Βοσνία και το Ιράκ με χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν έγιναν;

  65. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    To ζήτημα με τα φυσικά προϊόντα-φάρμακα είναι ότι η ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΑ της δράσης τους, όπως ακόμη και το άν δρουν θετικά ή αρνητικά ανά περίσταση, συνήθως δεν είναι διακριβωμένο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη παγίδα για το κοινό. Μπορεί η Αλόη ή το ρσενικοβότανο να μου κάνει καλό σε κάτι ,αλλά σε κάποιον άλλον να μην κάνει καλό ή ακόμα να κάνει και κακό;
    ΓΙΑΤΙ: Ο λόγος απλούστατα είναι ότι κάποιες ουσίες μπορεί να μη δρουν «άμεσα» αλλά «έμμεσα». Μπορεί δηλαδή να κάνουν triger διαδικασίες, λόγω ύπαρξης άλλου παράγοντα με τον οποίον αλληλεπειδρούν με τρόπο άγνωστο/ανεξερεύνητο, που δεν υπάρχει σε όλους τους οργανισμούς.
    Αυτός είναι και ο λόγος που η επίσημη επιστημονική Φαρμακευτική ας πούμε, όταν ξέρω γω παρασκευαζει ένα νέο εμβόλιο ΔΕΝ αρκείται ποτέ στο να το δοκιμάσει σε κάποιο ή κάποια άτομα και να πει «δουλεύει» ή «όχι» ,αλλά υπάρχουν procedures, «ομάδες ελέγχου» κ.λ.π. Ας πούμε ότι βγαίνει για τη γρίπη ένα νέο φάρμακο. Το παίρνω και σε 3 μέρες γίνομαι καλά. Με θεράπευσε το φάρμακο; ΔΕΝ είναι σίγουρο! Μπορεί να γινόμουνα καλά σε 3 μέρες και χωρίς φάρμακο. Μπορεί ακόμα να γινόμουνα καλά και σε 2 μέρες χωρίς φάρμακο.
    Εκεί νομίζω έγκειται η ένσταση του Φυσικού. Ότι τα περισσότερα «φυτικά θεραπευτικά προϊοντα» πλασάρονται σε ένα πλαίσιο καθαρά κερδοσκοπικό (βαζισμένο δυστυχώς στη γενικότερη άγνοια του «μέσου» ανθρώπου) και ΔΥΣΤΥΧΩΣ και στον μη «αγγελικά πλασμένο» established Ιατρικο-φαρμακευτικό κόσμο…

    Το σκόρδο πάντως ρίχνει την πίεση σε όλους τους ανθρώπους. Φάτε τζατζίκι και πάρτε και μια ασπιρίνη τη μέρα!

  66. Γιάννης Ιατρού said

    @60 Φυσικέ, δεν σου ζήτησα αυτό που ισχυρίζεσαι. Ερώτησα, αν ξέρεις κάτι «ευεργετικό» για την αλόη. Δεν ζήτησα ούτε αποδείξεις, ούτε τίποτα τέτοιο. Λοιπόν γνωρίζεις κάτι επί του θέματος (είναι δηλαδή σε κάτι χρήσιμη η αλόη, εκτός του καλοπιστικού ρόλου ως φυτού) και θέλεις να μου/μας το πείς να μάθω/μάθουμε κι εγώ/εμείς ή όχι;

  67. spiral architect said

    @29, 30: Χωρίς να είμαι μεταλλειολόγος και μόνο από την εμπειρία μου ξέρω ότι, αν σκάψεις οπουδήποτε και σε ένα βάθος τουλάχιστον 10m κάτω από την στάθμη του φυσικού εδάφους θα ανακαλύψεις ραδιενεργά στοιχεία με προεξάρχον το ραδόνιο το οποίο βρίσκεται σχεδόν παντού. Πολλά οικοδομικά υλικά εκλύουν ραδιενέργεια για παράδειγμα ο γρανίτης ή ο γύψος.
    Μάλλον, από τη φυσική ραδιενέργεια δεν μπορούμε να απαλλαγούμε, παρά μόνο να προστατευτούμε κατάλληλα.

  68. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Πάντως ,το ότι υπάρχουν ακόμα 150,000 χιμπακούσα πώς τους λέει ο Νικοκύρης θα μπορούσε να στηρίξει ένα αξιοσέβαστο επιστημονικοστατιστικό πόρισμα «Η ραδιενέργεια οδηγεί σε μακροζωϊα!» 🙂

    (υπάρχουν στις μέρες μας κάμποσες «επιστημονικές» μελέτες (παχυλά πληρωμένες κιόλας…) βασισμένες σε ακόμα χειρότερες στατιστικές «λογικές»… 😦 )

  69. spiral architect said

    @65[..] Το σκόρδο πάντως ρίχνει την πίεση σε όλους τους ανθρώπους. Φάτε τζατζίκι και πάρτε και μια ασπιρίνη τη μέρα!

    Το’ χεις καθιερώσει ε; Γι’ αυτό βρωμάει σκορδίλα το ιστολόγιο; 😀

  70. Παναγιώτης Κ. said

    @55 (Kid) …Ναι το σκόρδο ρίχνει την πίεση μόνο που πρέπει να φας ένα…φόρτωμα. 🙂

  71. Ποντικαρέος said

    @65 Κιντ έχεις απόλυτο δίκιο.
    Πέρα από την πλάκα που έκανα παραπάνω την αλόη μου την είχε προτείνει διαιτολόγος ως διουρητικό (γιατί λένε όταν κάνεις δίαιτα πρέπει σε κάποια φάση – δεν είχα καταλάβει τι σχέση έχει αλλά τέλος πάντων).

    Όταν ήπια λίγη με έπιασε δίψα σα να έχω φάει ένα βαρέλι σαρδέλες. Οπότε προφανώς λειτουργεί ως αντι-μπύρινγκ γιατί με τόσο νερό που αναγκάζεσαι να πιεις ξεμεθάς.

  72. physicist said

    #66. — Μια στιγμή, Γιάννη, δεν αμφισβητώ την καλοπιστία σου αλλά νομίζω ότι εσύ είσαι εκείνος που χρωστά μιαν απάντηση, και μάλιστα στην εξής ερώτηση: ποια στοιχεία σε κάνουν να πιστεύεις ότι η αλόη είναι ένα φυτό άριστο ως προς τις θεραπευτικές του ιδιότητες, όπως έγραψες στο σχόλιο 41;

    Αλλιώς, θα έρθει κάποιος λιγότερο καλόπιστος από σένα και θα πει ότι τα φιρίκια κάνουν καλό στις ημικρανίες ή ότι αν φέρνεις κάθε μέρα με το που θα ξυπνήσεις τρεις φορές γύρα στο κρεβάτι λέγοντας το πατερημών, θα μειώσεις τον κίνδυνο εμφράγματος [*]. Κι αν κάποιος του απαντήσει, κάτσε και πού το ξέρεις, δεν μπορείς να του πεις «κι εσύ τι (δεν) έχεις ακούσει για τα φιρίκια»;

    [*] Μπορεί και να ισχύει, εδώ που τα λέμε.

  73. Γιάννης Ιατρού said

    @55 ثوم
    και διώχνει και τους βρυκόλακες (να μιά εφαρμογή για το κουαρτέτο…) δεν σε πιάνει και το μάτι! Ανεξάρτητα από του το κρεμάς.

  74. Παναγιώτης Κ. said

    @65. (Κid) triger διαδικασίες! Σημαίνει ότι κάποιο ας το πούμε μικροαίτιο πυροδοτεί σοβαρές καταστάσεις;

  75. physicist said

    #71. — … Οπότε προφανώς λειτουργεί ως αντι-μπύρινγκ γιατί με τόσο νερό που αναγκάζεσαι να πιεις ξεμεθάς.

    Κι εφόσον η μπύρα παχαίνει, μπυροκοιλιές και τέτοια, να και η εξήγηση γιατί στο σύστησε ο διαιτολόγος.

  76. Γιάννης Ιατρού said

    @72 Εκείνο που ξέρω από ιδίαν αντίληψη φυσικέ, είναι ότι με έχει βοηθήσει πολύ σε εγκαύματα στο πόδι, (συγκεκριμένα από καυτό 80-90 °C μίγμα νερού/γλυκόλης). Άλλα σκευάσματα, εμπορικά, δεν με είχαν ανακουφίσει, όπως η αλόη.


  77. Φυσικέ, πάρε μάνα μ΄μούσι, να γλεντήσει το σύμπαν!

  78. ndmushroom said

    Περίεργο που δεν το έβαλε κανείς μέχρι τώρα…

  79. gryphon said

    Το 2006 στην Σαιταμα οταν και κερδισαμε τους αμερικανους στο παγκοσμιο πρωταθλημα μπασκετ ολοι οι ιαπωνες υποστηριζαν τους αμερικανους και αποδοκιμαζαν συνεχως την εθνικη.Τα ειχε παρει στο κρανιο θυμαμαι ο μακαριτης ο Συριγος και ματαια επιχειρηματολογουσε πως δεν θα επρεπε να συμβαινει αυτο οταν οι αμερικανοι ηταν που τους εριξαν δυο ατομικες βομβες στο κεφαλι.

  80. physicist said

    #77. — Mussy galore!

  81. cronopiusa said

    Χρωστάμε σ’ όσους πέρασαν,
    θα ‘ρθούνε, θα περάσουν,
    κριτές θα μας δικάσουν
    οι αγέννητοι, οι νεκροί.

    Κωστής Παλαμάς

    Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου: Για τα Ραδιενεργά απόβλητα

    «Στην άμμο τα έργα στήνονται μεγάλα των ανθρώπων, και σαν παιδάκι τα γκρεμίζει ο Χρόνος με το πόδι».

    Κώστας Καρυωτάκης, «Φθορά», στη συλλογή «Ελεγεία και σάτιρες» του 1927

  82. 80 αλλά και χωρίς μούσι, ωραίος ήτανε! Με τέτοιο πηγούνι, θα τον είχαν επιστρατεύσει για παγοθραυστικό στο Μουρμάνσκ!

  83. ndmushroom said

    Και μετά αναρωτιούνται μερικοί γιατί η πειρατεία ζει και βασιλεύει…
    Για να δούμε!

  84. physicist said

    Σκύλε, πολύ ωραίος! Παρατήρησε την πρώτη στην τρίτη σειρά, είναι άνευ μούσι. Άλλος άνθρωπος, λέμε. Και για να μη φορτώνω το σάιτ, δώστε στον γιουτούμπη israeli shaved his beard να δείτε ωραίο βιντεάκι μ’ έναν τύπο που ξύρισε το μούσι και εμφανίστηκε φάνης-μπαστούνι στην οικογένεια …

  85. physicist said

    Ωχ, τα 82 και 84 διασταυρώθηκαν …

  86. 85 Ναι τόχω δει. Γαμάτο!

    (Μεταξύ μας, τώρα, λίγο κρυάδα που βάλαμε τον Κουρτσάτωφ σε ποστ για ατομικές βόμβες)

  87. physicist said

    #86. — Αν μιλάς γι’ ατομική βόμβα, την επόμενη στιγμή σκέφτεσαι την κούρσα των εξοπλισμών, Σκύλε, που θα είχε συμβεί είτε οι Αμερικανοί είχαν ρίξει τη βόμβα είτε όχι. Άρα δεν είναι τόσο άσχετο να πάει ο νους στον Κουρτσάτωφ, όπως πάει και στον Φέρμι και στον Αϊνστάιν … ακόμα και στον Φάυνμαν.

  88. Dim said

    Μία όμορφη συμβολική κίνηση έκαναν οι Ιάπωνες κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 1964. Τη δάδα με την ολυμπιακή φλόγα είχε ανάψει, ως τελευταίος λαμπαδηδρόμος, ένας 19χρονος φοιτητής, o Γιοσινόρι Σακάι. Είχε γεννηθεί στη Χιροσίμα τη μέρα που έπεσε η ατομική βόμβα. Πέθανε πέρσι, σε ηλικία 69 ετών.

  89. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

    67 Και είναι και μερικές περιοχές που έχουν πολύ μεγαλύτερη φυσική ραδιενέργεια. Φταίνε αυτοί οι Κιουρί που την ανακάλυψαν 😉

  90. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Παναγιώτη. Ναι, πυροδοτεί. Αλλά δεν μου ερχότανε στο νου η παλιολέξη την ώρα που έγραφα …και πέταξα την εγγλεζουριά μου… 🙂

  91. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Mιας και είπα για εγγλεζουριές ,και χθες έγραφε ο Φαϋνμάνιακ 😉 για μηχανικούς,προβιό-μηχανικούς κ.λ.π. ένα ωραί κουιζάκι,εύκολο μεν μάλλον,αλλά έχει πλάκα, που είδα σε «αγγελία» στο ιντερνέσιο.
    Τι σημαίνει λοιπόν «Ζητείται ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ για έργο…» ; 😆

  92. cronopiusa said

    The Radio Actors (con Sting): ‘Nuclear waste’ (single, 1977)

    Barry McGuire – Eve of Destruction

    ‘A hard rain’s a-gonna fal’ (Bob Dylan)

  93. Ηλεφούφουτος said

    40 βεντονίτη τον έμαθα απ το σχολικό εγχειρίδιο, κεφάλαιο με τα είδη αργίλου

  94. spiral architect said

    @91: Κύπριος μηχανικός (μπρρρ!) εργοταξιάρχης σε υποστατικόν; 😀

  95. Pedis said

    Νικοκύριε, καλή η σημερινή επιλογή σου.

    Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων (νεκροί _ τραυματίες) -> ~ 200,000
    http://www.atomicarchive.com/Docs/MED/med_chp10.shtml

  96. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    94.Νο! Eσύ που έχεις κάνει στις εγγλεζο-αραπιές θα έπρεπε να τον ξέρεις τον όρο… 🙂

  97. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    91. Βοήθεια του κοινού: H αγγελία είναι «μετάφραση» στα ελληνικά από τα εγγλέζικα (προφανώς! για όποιον βρει την απάντηση στο κουίζ)

  98. Pedis said

    «Η Ατομική Επίθεση στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι: Σκοπιμότητες και προφάσεις »
    http://diktiospartakos.blogspot.it/2013/08/blog-post_7.html

    «The Decision to Bomb Hiroshima» by Gar Alperovitz
    http://www.counterpunch.org/2011/08/05/the-decision-to-bomb-hiroshima/

  99. physicist said

    Έχει και κατοίκους γιατρούς εκεί που ζητάνε τον μηχανικό; Ή έστω γιαρούς που κάνουν την κατοικία τους;

  100. Resident for president ;

  101. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    99.No!
    100. resident yes! but not for president! …να το πάρει το ποτάμι;

  102. spiral architect said

    @97: A, μόνιμος – resident! 😉

  103. physicist said

    #100. — Residency (medicine).

  104. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    «Resident Engineer» είναι ο στάνταρ όρος για τον «Επιβλέποντα Μηχανικό» που λέγαμε παλιά στο Ελλάντα για τον Μηχανικό που εκπροσωπεί τον «Κύριο του έργου». Το FIDIC (Φεντερασιόν Ιντερνασιονάλ ντεζ Ενζενιέρ Κονσέιγ ,για να σας μάθω και φραντσόζικα Σορμπέ… 😆 ) χρησιμοποιεί πλέον τον επίσης στάνταρ όρο Engineer (και για τον κύριο του έργου/πελάτη, τον όρο Employer). Εναλλακτικά χρησιμοποιείται και ο όρος Client’s Representative (αλλά εκεί πάιζουν και μανατζαραίοι PMP certified και κλάιν-μάιν…) ,ενώ ο Resident Engineer είναι υποχρεωτικά Chartered Engineer (ή έστω QS)

  105. cronopiusa said

    Meryl Streep as Karen Silkwood in the movie Silkwood.

    Gil Scott Heron – We almost Lost Detroit

    Landscape – Einstein A Go Go

  106. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Τελικά ήταν δύσκολο το κουίζ…(είπε ο μέρμηγκας για τα άλλα έντομα που δεν ήταν μέρμηγκες αλλά πετούσαν… 😉 )

  107. spiral architect said

    @104: Είμεθα της παλαιάς σχολής. 😛

    (άσχετο: Άνοιξε και άλλο κανάλι στο Σουέζ)

  108. Και μια φωτογραφία, περιγραφική της ιαπωνικής ήττας

    Ο στρατηγός ΜακΆρθουρ χαλαρός και ο ιάπων αυτοκράτωρ κλαρίνο.

  109. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Ο Φυσικός πάντως έχει δίκιο για τον «αντιγερμανισμό» …
    Ρωτάω τις προάλλες έναν νεαρό εγγλέζο συνάδελφο «Ξέρεις ρε Τζίμη-μπόη τί σημαίνει FIDIC να ούμε;»
    -Some fucking German acronym, for the federation of consulting engineers…I think» 😆

  110. Ηλεφούφουτος said

    Το διπλωματικό παρασκήνιο όπως καταγράφηκε εκ των υστέρων δείχνει ότι οι Γιαπωνέζοι ζητούσαν απελπισμένα από το Στάλιν να μεσολαβήσει στους Αμερικάνους για συνθήκη ειρήνης, χωρίς να ξέρουν βέβαια ότι ο Στάλιν είχε δεσμευτεί στις ΗΠΑ να κηρύξει κι εκείνος πόλεμο στην Ιαπωνία και ότι σκόπευε να τηρήσει τη δέσμευσή του. Το μόνο που παιζόταν ήταν πόσο αξιοπρεπής θα ήταν η παραδοχή της ήττας της Ιαπωνίας, κυρίως να αποφύγουν την κατοχή τύπου Γερμανίας.

    Αυτό και μόνο δείχνει πόσο εγκληματική πράξη ήταν η ρίψη της ατομικής βόμβας. Δεν κρινόταν πια η έκβαση του πολέμου.
    Την έριξαν για να τη ρίξουν.

    Ανατριχιαστικότερο βρίσκω πώς πέρασε αργότερα το γεγονός ακόμα και στα αθώα κινούμενα σχέδια τύπου Μπάγκς Μπάνυ που βλέπαμε κι εμείς μικρά.
    Θυμάμαι ένα τέτοιο κλασικό καρτούν των λούνυ τιουνς που έδειχνε έναν ανατέλλοντα ήλιο πρώτα σαν αυτό της τότε ιαπωνικής σημαίας και μετά να βγαίνει το ατομικό μανιτάρι και ύστερα τον ήλιο να δύει με ένα περιπαικτικό ηχητικό να συνοδεύει: «χα χα, κοίτα πώς σας κάναμε» όπως θα γέλαγε ο νταής της γειτονιάς.
    Σαν τη σκηνή που φαντάζόταν ο Όργουελ σε σινεμά του «1984», με το κοινό να γελάει που βλέπει στην πολεμική ταινία το εχθρικό πλοίο να έχει βυθιστεί και ένα χοντρό που παλεύει με τα κύματα και, αφού πολυβολίζεται ο χοντρός, νομίζω απ το αεροπλάνο των καλών, βυθίζεται δίνοντας την εντύπωση ότι ξεφούσκωσε απ τις τρύπες που του άνοιξε το πολυβόλο.

    Βέβαια ο Όργουέλ είχε στο μυαλό του το Στάλιν αλλά με κάτι τέτοια τοξικά παιδικά και ύστερα, επί Ρήγκαν, με το Ράμπο και τον Τσακ Νόρις η δικαίωση ήρθε από αλλού.

  111. Γς said

    >o σκόρδο πάντως ρίχνει την πίεση! Αποδεδειγμένα!

    Και χωρίς σκόρδο ενίοτε

  112. Γιάννης Ιατρού said

    @102 Δηλαδή δεν το κουνάει ρούπι (resident) από εκεί για να επιβλέπει, μόνιμος κάτοικος που λέμε. 🙂 Όχι σαν μερικούς, που αφού έχει σιδερωθεί π.χ. η πλάκα, έρχονται για μισή ώρα να δούν τι έγινε, κι ανακαλύπτουν χιλια δύο λάθη και τις πάπιες σε λάθος μέρος και αρχίζει το ξήλωμα/διόρθωση και τα κοσμητικά επίθετα … 🙂

  113. spiral architect said

    @109: Είχαμε σχεδόν ξεχάσει τις σφαγές στο Δίστομο και στο Κοντομαρί, για να φτάσουμε μετά τρεις και κάτι γενιές όχι μόνο να τις ξαναθυμηθούμε, αλλά και να συνδέσουμε πια θυμικά το κάθε τι σχολαστικό που μπαίνει στη ζωή μας με γερμανικά κράνη. :/

  114. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    110. A,όλα κι όλα! Ο Τσακ δε σκότωσε ποτέ Γιαπωνέζους ! (ίσα-ίσα που μέχρι ξύλο έφαγε απ’αυτούς…(κινέζοι,γιαπωνέζοι,βιετναμέζοι…μια κοψιά είναι όλοι αυτοί και τους μπερδεύω :mrgreen: )

  115. cronopiusa said

    Time Zone – World Destruction (1984)

  116. Ηλεφούφουτος said

    114 Α ναι, την είχα δει την ταινία κάπου στο άσχετο κάνοντας ζάπινγκ κι έλεγα «μα αυτό τον λευκό που τις τρώει κάπου τον ξέρω· πού τον ξέρω; πού τον ξέρω;»

  117. cronopiusa said

    Paul McCartney & Yoko Ono- Hiroshima Sky (Is Always Blue)

    70 años del bombardeo más mortífero de la historia
    Tokio conmemora hoy el aniversario de un ataque que causó 105.400 muertos y que quedó ensombrecido por los de Hiroshima y Nagasaki

  118. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    116. Kαι σε εκείνο το αρχαίο ελληνικό στρόγγυλο θέατρο μέσα ,ε; Eκεί που ήταν ο Κολοσσαίος της Ρόδου,ξέρεις… 😆

  119. 118

    εκεί που πάλεψε στα μαρμαρένιαλώνια ο Ρήσσος ο Κόρακας

  120. Pedis said

    69 επιστήμονες του σχεδίου Μανχάταν με αίτημα τους στον πρόεδρο Τρούμαν (17.7.1945) ζητούν να μην χρησιμοποιηθεί η ατομική βόμβα ενάντια στον ιαπωνικό πληθυσμό εάν δεν δοθεί η δυνατότητα η Ιαπωνία να επιλέξει την παράδοση αφού οι ηγέτες της θα είχαν ενημερωθεί για τις τερατωδεις συνέπειες του νέου όπλου. (Szilard’s petition)

    http://www.dannen.com/decision/45-07-17.html

    (Δεν ήταν όλοι οι επιστήμονες καιροσκόποι, κομφορμιστές και «απολιτίκ» ή και συνειδητοί εγκληματίες (λ.χ. Τέλλερ), αρκετοί πήραν θέση όταν έπρεπε κι όχι έπειτα μερικές δεκαετίες … )

    Α προπό, μερικοί αντίθετα από ό,τι μπορεί να πιστεύεται παρέμειναν αδιόρθωτοι … όπως ο Οπενχάιμερ: το 1964 ο Ο. απαντώντας στον Κιπχαρτ, ο οποίος σε σχετικό έργο του ήθελε τον Ο. μετανιωμένο, του δήλωσε απερίφραστα ότι θα ξαναέπαιρνε την ίδια απόφαση. (A. Pais, J. Robert Oppenheimer: A life,

    https://books.google.it/books?id=KCo2gG5fRaQC&pg=PA268&dq=a+pais+J.+R+Oppenheimer+kipphardt&hl=en&sa=X&ved=0CB4Q6AEwAGoVChMI8Neu68KUxwIViIUsCh10PwsV#v=onepage&q=a%20pais%20J.%20R%20Oppenheimer%20kipphardt&f=false
    )

  121. Γς said

    Ο θεός να σε φυλάει από παλιά πουτάνα και καινούργια ντίλερ [όχι ταπγουερ, αλλά αλόης].

    Παραθέριζε μαζί μας και μου είχε κάνει εντύπωση ότι όλο διπλάρωνε την κυρά μου.
    Κι όταν μου είπε η δικιά μου ότι την ήθελε το απόγευμα κάτω στο λόμπι του κυριλέ ξενοδοχείου, τα πήρα.

    -Τι διάολο σε θέλει;
    -Δεν μού’ πε.

    Πάω λοιπόν και εγώ μαζί της.
    Και τι να δω; Εντυπα για την αλόη. Και κάνα δυο ακόμη τύποι. Ο ένας ήταν ο πατέρας της. Μια άλλη ήταν παλιά ντίλερ που την εκπαίδευε.
    Κι αρχίζει να μας λέει για τις θαυματουργές ιδιότητες του φυτού. Της Αλόης Βέρα

    Πόσιμη και καλλυντική για το αδυνάτισμα και άλλες νόσους. Στην καλύτερη τιμή, δωρεάν παράδοση.

    Προσπάθησα να πάρω την κυρά και να φύγουμε. Δεν μας άφηνε. Να μην χάσουμε την ευκαιρία και τέτοια. Μας έκανε και έκπτωση.

    Τελικά μάζεψα μερικά προσπέκτους. Ορκίστηκα κυριολεκτικά, ότι θα παραγγείλουμε μόλις τα μελετήσουμε στην Αθήνα κλπ κλπ. και την κάναμε με ελαφρά πηδηματάκια

    Παναγία μου!

  122. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    120. «52. B. ROSWELL RUSSELL, position not identified» …οι εξωγήινοι (Ρόσγουελ,γαρ) προσπάθησαν κι αυτοί…

  123. Ηλεφούφουτος said

    118 Ναι, ναι, το κολοσσιαίο.
    Το ξέρω απ το «Μονομάχο», αλλά πώς το αφήσανε και ρίμαξε έτσι μετά τα γυρίσματα;

    Παρεπιφτού, δεν έπεσες και πολύ έξω με τον Κολοσσσό, διότι το όνομά του το Κολοσσαίο της Ρώμης δεν το πήρε απ το μέγεθός του, όπως φαντάζονται πολλοί, αλλά από το άγαλμα του Νέρωνα σε μορφή και μέγεθος Κολοσσού που στήθηκε δίπλα του.

  124. Ηλεφούφουτος said

    Άι, συμπέσαμε και με το Σκύλο 119

  125. 120

    Κι ο αγαπητός Φάυνμαν τα ίδια πίστευε: πως έπρεπε να το κάνουν.

    Αλλά ο Τέλλερ το πήγε στα άκρα: έστειλε και στο Ισραήλ τα σχέδια της ατομικής βόμβας.

    Τόσο, που κάποιος συνάδερφός του είπε το καταπληκτικό «He is a danger to all that is important. I do really feel it would have been a better world without Teller. »
    Το όνομα αυτού του συναδέλφου δεν αφήνει περιθώρια: Isidor Isaac Rabi

  126. cronopiusa said

    Hiroshima: Dropping the Bomb

  127. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    122. Παρντόν. Οι «εξωγήινοι ειρηνιστές φιλόσοφοι» ήθελα να γράψω.

  128. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    123. «Παρεπιφτού, δεν έπεσες και πολύ έξω με τον Κολοσσσό, διότι το όνομά του το Κολοσσαίο της Ρώμης δεν το πήρε απ το μέγεθός του, όπως φαντάζονται πολλοί, αλλά από το άγαλμα του Νέρωνα σε μορφή και μέγεθος Κολοσσού που στήθηκε δίπλα του.» !! Γουάου. Δεν το είχα υπό την υποψία μου.
    Να που το παλιό ρητό του Φυσικού «μάθαμε και κάτι νέο σήμερα στου Σαραντάκου!» ξαναβγαίνει αληθινό. 🙂

  129. spiral architect said

    Επειδή τείνει να συγχέεται η ειρηνική (ηλεκτροπαραγωγή) με την πολεμική χρήση (βόμβες, πύραυλοι κλπ) της πυρηνικής ενέργειας καλό είναι να τα διαχωρίζουμε αυτά. Δηλαδή, δεν φταίει αυτή καθαυτή η πυρηνική ενέργεια για το δυστύχημα της Φουκουσίμα, αλλά η λάθος πρόβλεψη της τοποθέτησης των εγκαταστάσεων ψύξης της στην παραλιακή ζώνη με αποτέλεσμα το τσουνάμι να τις θέσει εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα την τήξη του πυρήνα του αντιδραστήρα. Δεν έφταιξε η πυρηνική ενέργεια για το Τσέρνομπιλ, αλλά η κακή συντήρηση σε ένα παρωχημένο μοντέλο αντιδραστήρα (ζέοντος ύδατος – «καναδικού» τύπου) με εξαρχής σχεδιαστικά λάθη. Δεν έφταιξε η πυρηνική ενέργεια για το Θρι Μάιλ Άιλαντ αλλά η αστοχία υλικού σε βοηθητικές εγκαταστάσεις.
    Έτσι λοιπόν σκεφτόμενοι για τα κακά της πυρηνικής ενέργειας -ειρηνικής ή πολεμικής- φταίει ο άνθρωπος και οι επιλογές του. Δεν συντηρείς ή δεν σχεδίασες καλά για πολλούς και διάφορους λόγους; Κάποτε θα την πατήσεις και θα την πληρώσουμε όλοι!
    Πάτησες το κόκκινο κουμπί; …. 🙄

    Πάντως προσωπικά θεωρώ ότι, η πυρηνική ενέργεια για ηλεκτροπαραγωγή έχει κλείσει τον κύκλο της και πρέπει να αποχωρήσει αφήνοντας σαν αντικαταστάτη – αν αφήσουν τα συμφέροντα- την σύντηξη, χωρίς απόβλητα κλπ externalities.

    Ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας για ηλεκτροπαραγωγή κατασκευάστηκε -πού αλλού;- στην ΕΣΣΔ στο Ομπνισκ της Ρωσίας και ήταν μόνο 5MW.
    (συγκριτικά ο λιγνιτικός της Μελίτης είναι 330 MW)

  130. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    129. Σπάιραλ ,έχω ένα πολύ ωραίο βιβλίο για την Τυχαιότητα ,ενός Σκανδιναβού μαθηματικού-λογοτέχνη, που κάθε κεφάλαιο ξεκινάει με ωραίες ιστορίες ,παραβολές και Σάγκες πώς τα λένε αυτοί οι Υπερβόρειοι, αλλά δεν θυμάμαι το όνομα του συγγραφέα ούτε τον ακριβή τίτλο (το έχω οίκαδε ,μακριά από την καυτή άμμο της ερήμου) . Θυμάμαι όμως καλά ένα κεφαλαιο που λέει για το Risk . Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι αν ας πούμε αυξήσεις κατά 100% τα μέτρα ασφαλείας ή την εκπαίδευση του προσωπικού ή…, ο Risk factor για accident σε μια πυρ.εγκατάσταση θα πέσει ελάχιστα,έως καθόλου. Δεν θυμάμαι τώρα την ακριβή μαθηματική θελεμίωση, αλλά αυτό-σε πολύ αδρές γραμμές- είναι το «διά ταύτα».
    Είναι αυτό που λέει ο λαός. «Ο Διάολος έχει πολλά ποδάρια» όσα και να κόψεις ,πάντα θα μένει τουλάχιστον ένα που θα κάνει τη ζημιά…

  131. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    130. «θελεμίωση»… :mrgreen: Ήρθε η ώρα ο resident commentator να πάει για κανά φαλάφελ… Σαλάμ Αλέικουμ!

  132. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    104 Μπορεί πάντως να είναι και κάτοικος 🙂

    108 Ξεπεσμό ο θεός…

    110 Έτσι είναι (και στο πρώτο και στο δεύτερο)

    123τέλος: Λοιπόν, αυτό δεν το ήξερα!

  133. 130

    Κάπως έτσι την επάτησε κι εκειός ο φουκαράς φυσικός στο Λος Αλαμος, που κάναν κάτι πειράματα και τούπεσε το ένα ημισφαίριο ραδιενεργού υλικού πάνω στο άλλο, σχηματίζοντας κρίσιμη μάζα. Το σήκωσε προτού καν αγγίξει αλλά μετά από μια βδομάδα, η ατομική βόμβα είχε το πρώτο θύμα της, προτού καν εκραγεί.

  134. spiral architect said

    @130: Ναι, συμφωνώ ότι η καμπύλη π.χ. μέτρα ασφάλειας προς γεγονότα τείνει να γίνει ασυμπτωματική ως προς τα τελευταία, όσο και να αυξήσεις τα πρώτα. Αλλά για να αποφύγεις το διάολο, αν προβλέψεις σοφά εξ αρχής, μπορεί να σωθείς. Για παράδειγμα κάτι ανάλογο με το τσουνάμι της Φουκουσίμα είχε συμβεί το 2004 στην Ινδία, αλλά στο εκεί πυρηνικό οι εγκαταστάσεις ψύξης είχαν τοποθετηθεί ψηλά, εκεί που δεν έφτασε το τσουνάμι. Ο σταθμός παραγωγής τέθηκε εκτός για λόγους ασφάλειας, αλλά οι εγκαταστάσεις ψύξης συνέχισαν να δουλεύουν και να τον ψύχουν. 😉

  135. Pedis said

    «ΧΙΡΟΣΙΜΑ- ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ:
    Το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

    http://www.imerodromos.gr/hirosima-2/

  136. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Αν έχουν νόημα οι αριθμοί,στο ΒΠΠ, και με τους λιωμένους από την ατομική βόμβα Ιάπωνες ο αριθμός νομίζω δεν ξεπέρασε τον τρομερό Α΄ΠΠ. Τέτοιες μέρες και τότε εξελισσόταν το ντόμινο της παγκόσμιας σύρραξης.
    Αρχές Αυγούστου 1914 ,στο Μεγάλο πόλεμο,μπαίνουν η μια μετά την αλλη οι χώρες.Στις 5,η Αυστροουγγαρία κατά της Ρωσίας και στις 6 η Σερβία κατά της Γερμανίας κ.έ. Ένα χρόνο αργότερα ενώ προηγηθεί η πρώτη χρήση δηλητηριωδών αερίων (χλώριο) από τους Γερμανούς στις 6 Αυγούστου 1915 μπαίνουν οι Γερμανοί στη Βαρσοβία,σα να θυμάμα,δε μπορώ να το βρω ούτε στη γούγλη τώρα)

  137. sarant said

    134 ασυμπτωτική

    136 Με τη διαφορά ότι οι νεκροί του ΑΠΠ ήταν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό μάχιμοι, όχι άμαχοι.

  138. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Η επόμενη μέρα
    http://www.athinorama.gr/cinema/movie.aspx?id=1001989

  139. spiral architect said

    Αμυδρά θυμάμαι ότι, κάποτε, κάπου είχα διαβάσει ότι η χούντα στην Ελλάδα ήθελε να φτιάξει πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής και όντως σωστά θυμάμαι.

    @137α: 😳

  140. Γς said

    135:

    Σίγουρα δεν είναι το μεγαλύτερο έγκλημα.
    Είναι όμως το μεγαλύτερο από τα εγκλήματα πολέμου με βόμβες και τέτοια.

    Μπορεί όμως και να υπάρξει και μεγαλύτερο ακόμα έγκλημα αυτής της κατηγορίας;
    Με περισσότερα θύματα; Με κάποιο, ποιος ξέρει, τι σόι όπλο.
    Εφιαλτικό ε;

  141. Γς said

    136:
    >στις 6 Αυγούστου 1915 μπαίνουν οι Γερμανοί στη Βαρσοβία,σα να θυμάμαι

    Θυμάσαι;

  142. Ο βομβαρδισμός του Τόκυο με συμβατικές (εμπρηστικές κι εκρηκτικές βόμβες) στις 9-10 Μάρτη 1945 είχε πολύ περισσότερα θύματα από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

    https://en.wikipedia.org/wiki/Bombing_of_Tokyo

    Ο βομβαρδισμός της Δρέσδης είχε σχεδόν τόσα θύματα όσα και η Χιροσίμα.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Bombing_of_Dresden_in_World_War_II

    αλλά η φρίκη της ατομικής βόμβας ήταν η σχέση «κόστους»/«οφέλους».

    Στο Τόκυο και τη Δρέσδη πήγαν σχεδόν από 1.000 βομβαρδιστικά. Στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι από τρία, εκ των οποίων το ένα μόνο έριξε τη βόμβα.

    Και για να γελάσουμε λιγάκι, το meme Asian dad με τον Ιάπωνα πατέρα που πιέζει το παιδί του να παίρνει μόνο Α στις εξετάσεις, θα το ξέρετε…

  143. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    137β.Βέβαια! κι όμως προς στιγμήν ξέχασα να το σκεφτώ αυτό. Περισσότερο είχα στο μυαλό μου,αλλά δε φάνηκε όπως το ΄γραψα, σαν αναλογία, τη φρίκη της χρήσης των φονικών εκείνων αερίων,για μαζική εξολοθρεύση που φτιάχτηκε μέσα στον πόλεμο,επί τούτου και εφαρμόστηκε αμέσως

  144. Και μη Χειρόσημα…

  145. Γς said

    Κι όλο μπαινόβγαινε ο άντρας της σήμερα το μεσημέρι στο νοσοκομείο και τη ρώταγε;

    -Ακόμα;
    -Σε 10 λεπτά μου είπαν πάλι.
    -Φτου! Από το πρωί όλο σε 10 λεπτά

    Και έφευγε βρίζοντας.

    Κι ανοίγει η πόρτα και της λέει η νοσοκόμα:

    -Δυστυχώς κυρία μου καταστράφηκε το δείγμα.
    Σε καμιά ωρίτσα θα σας φωνάξουμε να σας πάρουμε καινούργιο.

    Και σηκώνεται η φουκαριάρα να πάει έξω να πει τα συχαρίκια στον άντρα της.

    -Ε, που πας; Της λέω.
    Με τρόπο. Μην του το πεις απότομα

  146. Α, Κίντο, μια ακόμα από τις έρευνες που αγαπάς: http://lolsnaps.com/upload_pic/0e5474e7-you-can-always-trust-the-newspapers-for-facts.jpg

  147. Gpoint said

    Νομίζω πω ο Τσίπρας πήγε στα εγκαίνια της νάες διώρηγας του Σουέζ…
    Τα εγκαίνια της παλιάς έμειναν αξέχαστα από την πρώτη της «Αΐντα»

  148. Νίκος Κ. said

    Σίγουρα οι δύο ατομικοί βομβαρδισμοί έχουν έναν ισχυρό συμβολισμό: οδηγούν την παραφροσύνη του πολέμου στα ακρότατα όριά της (πόσο μάλλον με τα σημερινά όπλα). Κατά τα άλλα, δεν νομίζω να έχει μεγάλη διαφορά (για το θύμα) αν κάηκε από το θερμικό κύμα της ατομικής βόμβας ή αν το έλιωσε σαν μυρμήγκι μια πέτρα σε έναν «κλασικό» βομβαρδισμό. Επίσης στον συμβατικό βομβαρδισμό της Δρέσδης είχαμε τους μισούς περίπου νεκρούς από το Ναγκασάκι. Για να μην μιλήσουμε για τις ισοπεδωμένες πόλεις της Σοβιετικής Ένωσης κ.α.
    Όχι στον πόλεμο λοιπόν, γενικώς.

  149. Pedis said

  150. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    147. Η νέα διώρυγα ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου πέρισυ και τέλειωσε ακριβώς σε 12 μήνες.Είναι συμβολική η μέρα σήμερα δηλαδή. Καλά,μέρα που διάλεξαν κι αυτοί!
    Του Σωτήρος πάντως,από μια άλλη σκοπιά και χρόνια πολλά στους Σωτήρηδες και σωτηρίες του ιστολογίου.Από πολιτικούς, εορτάζουν όλοι ως σωτήρες!,

  151. 148

    Νίκο, μιλώντας για θερμικά κύματα, τόσο κατά το βομβαρδισμό του Αμβούργου (επιχείρηση Γόμορα!) όσο και σε κείνον της Δρέσδης, παρατηρήθηκαν διαφορές θερμοκρασίας της τάξης των 800° C ανάμεσα σε σημεία της ίδιας πόλης. Οι περισσότεροι δεν πέθαναν από τα κτίρια που κατέρρευσαν αλλά πολύ πιο νωρίς, από την ασφυξία καθώς όλο το οξυγόνο εξαφανίστηκε διαμιάς. Τα κτίρια κατέρρευσαν πολύ αργότερα, πάνω στα πτώματα.
    Μιλάμε για την επιστήμη του φόνου.
    Μέχρι που κι ο Τσώρτσιλ (που δεν τον λες κι ανθρωπιστή) μονολόγησε «τέτοια τέρατα γίναμε» όταν είδε τα πρώτα φιλμ των αναγνωριστικών από τη βομβαρδισμένη Δρέσδη.

  152. cronopiusa said

    Cloak and Dagger (1946 film) – Fritz Lang – Gary Cooper – Audio Eng

    THE TEAHOUSE OF THE AUGUST MOON – FULLTV Online

    The Begining or the End (EUA, 1947)

    When the Wind Blows Animated Film {Nuclear War}

    Pioggia Nera Kuroi Ame Shohei Imamura 1989 Sub Ita

  153. Pedis said

    # 142 – The Cherwell Memorandum (ή Lindemann memorandum)- 1942 – (συνειδητή επιλογή ο βομβαρδισμός κατοικημένων περιοχών – οι «παράπλευρες απώλειες» ήταν και είναι για δημόσια κατανάλωση)

    «Investigation seems to show that having one’s home demolished is most damaging to morale. People seem to mind it more than having their friends or even relatives killed. At Hull signs of strain were evident, though only one-tenth of the houses were demolished. On the above figures we should be able to do ten times as much harm to each of the fifty-eight principal German towns. There seems little doubt that this would break the spirit of the people.»
    http://www.worldfuturefund.org/wffmaster/Reading/Bombing/cherwell.htm
    https://en.wikipedia.org/wiki/Dehousing

    Βλ. επίσης «Science and Government» C.P. Snow
    http://www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674072374

    άλλο:

    «The destruction of German cities, the killing of German workers, and the disruption of civilized community life throughout Germany [is the goal]. … It should be emphasized that the destruction of houses, public utilities, transport and lives; the creation of a refugee problem on an unprecedented scale; and the breakdown of morale both at home and at the battle fronts by fear of extended and intensified bombing are accepted and intended aims of our bombing policy. They are not by-products of attempts to hit factories.» — «Air Marshal Arthur Harris, Commander in Chief, Bomber Commander, British Royal Air Force, October 25, 1943 quoted in Tami Biddle, Rhetoric and Reality in Air Warfare: The Evolution of British and American Ideas about Strategic Bombing, 1914-1945 (Princeton, NJ: Princeton University Press, 2002), p. 220.

    http://www.worldfuturefund.org/wffmaster/Reading/war.crimes/World.war.2/Bombing.htm

  154. 153

    Πέρα για πέρα συνειδητός ήταν ο βομβαρδισμός αμάχων.
    Και ιδιαίτερα της εργατικής τάξης του εχθρού για ευνόητους λόγους.

  155. Pedis said

    The bombing of Hamburg and Dresden
    Freeman Dyson (φάιρστορμς – η απόψη ενός από τους σχεδιαστές τους)
    http://www.webofstories.com/play/freeman.dyson/36;jsessionid=C9E28E160BE9A2BE0DD4284C313DDF2D

  156. Γιάννης Ιατρού said

    @153 Pedis
    Οι τακτικές αυτές επηρεασμού του ηθικού που αναφέρεις (…Investigation seems to show that having…) δεν έχουν σταματήσει να εφαρμόζονται, με την μία ή άλλη μορφή. Και όταν σε πετούν στο δρόμο γιατί δεν μπορείς, άνεργος, να πληρώσεις το δάνειό σου στην τράπεζα, κάτι παρόμοιο αισθάνεσαι. Συνταγές δοκιμασμένες, φτιαγμένες από τους μεγαλύτερους chef

  157. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    147.Τζη, είχαν ανεβάσει Μπατερφλάι (Πουτσίνι)ενώ ήταν η χρονιά του Βέρντι! Κι ήταν και ολίγον χλιδάτη.
    Η ιστορία,για όσους δεν τη γνωρίζουν:
    Του μπούγιου και των νίντζα… ή Λίγο πριν οι Αμερικάνοι κάνουν το Ναγκασάκι στάχτη

  158. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    W.G. SEBALD

    Η ΦΥΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ, ΑΓΡΑ

    Παρουσίαση
    Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, 131 γερμανικές πόλεις βρέθηκαν στο στόχαστρο των συμμαχικών βομβαρδιστικών. Οι περισσότερες ισοπεδώθηκαν ολοσχερώς. Εξακόσιες χιλιάδες άμαχοι βρήκαν φριχτό θάνατο, ενώ επτάμισι εκατομμύρια Γερμανοί έμειναν άστεγοι.
    Όταν το φθινόπωρο του 1997 ο W. G. Sebald παρουσίασε για πρώτη φορά τις διαλέξεις του στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης με θέμα τις αεροπορικές επιδρομές κατά των γερμανικών πόλεων και την πενιχρή απήχησή τους στη λογοτεχνική κοινότητα της μεταπολεμικής Γερμανίας, το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε υπήρξε τεράστιο. Επισημαίνοντας «την ανικανότητα μιας ολόκληρης γενιάς Γερμανών συγγραφέων να καταγράψουν και να εντυπώσουν στη μνήμη μας όσα αντίκρισαν με τα ίδια τους τα μάτια», ο Ζέμπαλντ φαίνεται πως άγγιξε μια πληγή της μεταπολεμικής λογοτεχνίας, η οποία παραμένει ανοιχτή ακόμα και σήμερα, μισόν αιώνα αργότερα. Με κρυστάλλινη διαύγεια ο Ζέμπαλντ αναλύει τα γεγονότα της επίμαχης εποχής και μέσα από εύστοχα παραδείγματα προβάλλει τη θέση ότι η γερμανική λογοτεχνία απέτυχε να αντιπαρατεθεί ανοιχτά στη φρίκη του ολέθρου, μέσα από τον οποίο ξεπήδησε η κατοπινή Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, υποστηρίζοντας συγχρόνως ότι για τους συγγραφείς της συγκεκριμένης περιόδου σημαντικότερος από τη νηφάλια αποτύπωση της πραγματικότητας υπήρξε ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητάς τους στη νεοσύστατη μεταπολεμική κοινωνία.

    Κρίσεις
    «Οι περισσότεροι συγγραφείς, ακόμα και οι καλοί, γράφουν για όσα μπορούν να γραφτούν… Οι κορυφαίοι, όμως, γράφουν για όσα δεν μπορούν να γρα­φτούν… Σκέφτομαι, για παράδειγμα, την Άννα Αχμάτοβα, τον Πρίμο Λέβι, αλλά και τον W. G. Sebald».

    The New York Times
    «Ο Ζέμπαλντ καταπιάνεται με την ανησυχητική δυσφορία μιας ολόκληρης κοινωνίας να αντιμετωπίσει την ωμή πραγματικότητα· δεν περιγράφει απλώς τον όλεθρο που υπέστη το γερμανικό έθνος, αλλά εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στη συνυπαιτιότητα του έθνους στην ίδια του την καταστροφή».

    The Boston Sunday Globe
    «Μολονότι ο Ζέμπαλντ προσεγγίζει το θέμα του με απόλυτη ευαισθησία, όχι μόνο δεν αποφεύγει να περιγράψει με ωμότητα την ανθρωποσφαγή του άμαχου γερμανικού πληθυσμού, αλλά ούτε και παραλείπει να επικρίνει μια ολόκληρη γενιά συγγραφέων, οι όποιοι δεν τόλμησαν να αποτυπώσουν την εικόνα της κατεστραμμένης Γερμανίας. Το αποτέλεσμα είναι μια καθ’ όλα ισορροπημένη ανάλυση αφενός της καταστροφής και αφετέρου της δυσφορίας των συγγραφέων απέναντι στα αληθινά γεγονότα της εποχής».

    Booklist
    «Στοχασμοί πάνω στη μνήμη και την καταστροφή… Με αυτό το μικρό αλλά δυνατό βιβλίο, ο Ζέμπαλντ αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι ανήκει στους κορυφαίους συγγραφείς στο κατώφλι του 21ου αιώνα».
    OrlandoSentinel

  159. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Αεροπορικοί βομβαρδισμοί και λογοτεχνία (Luftkrieg und Literatur)

    «….Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί Γερμανοί ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουν τις ενοχές τους (αβάστακτο μαρτύριο γι ‘αυτούς), για την εγκληματική δράση των υπηκόων του Τρίτου Ράιχ-συγγενών τους, και να αρχίσουν την ανοικοδόμηση της χώρας τους, καθώς και την ανάκτηση της ταυτότητά τους,. Μη μπορώντας να ξεπεράσουν την βιωμένη πραγματικότητα, δημιούργησαν μηχανισμούς απώθησης του “γερμανικού τραύματος ” με την απάθεια, την αυτοαναισθητοποίηση και την σιωπή,

    Στις προϋποθέσεις που οδήγησαν στην επιτυχία του γερμανικού οικονομικού θαύματος, δεν περιλαμβάνονται μόνον οι τεράστιες επενδύσεις του σχεδίου Marshal, η έκρηξη του ψυχρού πολέμου και η αχρήστευση των απαρχαιωμένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων από τα σμήνη των συμμαχικών βομβαρδιστικών, αλλά και το τυφλό εργασιακό ήθος που είχε καλλιεργηθεί από το ολοκληρωτικό καθεστώς, η ικανότητα αυτοσχεδιασμού της οικονομίας υπό απειλή και ο έμπειρος χειρισμός του αλλοδαπού εργατικού δυναμικού (στο οποίο συμμετείχαν και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες). Καταλυτική επίδραση είχε όμως, η εθνική σιωπή, το κρυφό μυστικό ότι η μεταπολεμική Γερμανία θεμελιώθηκε πάνω στα καταπλακωμένα πτώματα των βομβαρδισμών, που ενίσχυσε και ενισχύει ακόμη τους δεσμούς των πολιτών της.

    VΙ. Η γερμανική λογοτεχνία της απώθησης και της σιωπής (Η απάθεια και η αυτοαναισθητοποίηση υποδεικνύει προηγμένο μηχανισμό απώθησης του μεταπολεμικού γερμανικού τραύματος)

    […. ]
    Για τους Γερμανούς (και τους Aυστριακούς), τα πράγματα έμοιαζαν ακόμα χειρότερα [14]. Τα φαντάσματα του ναζισμού κατατρύχουν έως σήμερα νεώτερους συγγραφείς … ο μετέπειτα νομπελίστας Xάινριχ Mπελ, βετεράνος του πολέμου…, μίλησε τόσο για τη φρίκη του μετώπου όσο και για την καθολική κρίση της Γερμανίας…

    “Μια από τις πλέον αποσιωπημένες και σκοτεινές πτυχές της ιστορίας – τις καταστροφές που υπέστησαν οι ίδιοι οι Γερμανοί- εξετάζει στα δοκίμια του ο W. G. Sebαld με τίτλο η φυσική ιστορία της καταστροφής (“Αεροπορικοί βομβαρδισμοί και λογοτεχνία (Luftkrieg und Literatur)”), όπου με «ασύγκριτη τόλμη και πνευματική ενάργεια ο σπουδαίος Γερμανός συγγραφέας απασχολείται με την ατομική και συλλογική μνήμη (η μάλλον την απώθηση της) , το τραύμα του β’ παγκοσμίου πολέμου και τις επιπτώσεις τους στο γερμανικό λαό. “Η ασύγκριτη εθνική ταπείνωση ….ουδέποτε διατυπώθηκε με λόγια.”

    “…η ένδοξη πολεμική και μεταπολεμική εποποιία της Γερμανίας…. παραμένει ανιστόρητη, συνδέεται με αυτή μας την ανικανότητα …να αντιμετωπίσουμε το βάρος της απόλυτης ενδεχομενικότητας (η συνειδητοποίηση και αποδοχή της πιθανότητας πραγματοποίησης ή μη ενός κοινωνικού συμβάντος εκ πρώτης όψεως ακατόρθωτου) γεννημένης από την βαθιά εμμονή μας για ευταξία.”

    Το βασικό ερώτημα του είναι: γιατί κράτησαν οι Γερμανοί σαν εφτασφράγιστο μυστικό τις τρομακτικές καταστροφές τους από τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων το 1943-1945; Γιατί τόσο επίμονα αποσιώπησαν ότι η μεταπολεμική Γερμανία θεμελιώθηκε πάνω στα καταπλακωμένα πτώματα των βομβαρδισμών; Ποια βαθύτερη ανάγκη τούς έκανε να θάψουν για πολλές δεκαετίες στη σιωπή της Ιστορίας και της λογοτεχνίας, το γεγονός ότι σ΄ αυτούς τους βομβαρδισμούς, στους οποίους οι Βρετανοί έριξαν ένα εκατομμύριο τόνους βόμβες πάνω από την εχθρική επικράτεια, καταστράφηκαν τριάμισι εκατομμύρια κατοικίες, και ότι 131 πόλεις – ανάμεσά τους το Αμβούργο, η Κολωνία, η Νυρεμβέργη, η Δρέσδη- μετατράπηκαν σε σωρούς ερειπίων;

    Οι κάτοικοι αυτών των πόλεων, σύμφωνα με τις λιγοστές μαρτυρίες της εποχής, έδειχναν απόλυτη απάθεια κυκλοφορώντας στα ερείπια, έχοντας περιέλθει σε κατάσταση τροφοσυλλέκτη και τρωγλοδύτη. Άλλοι τριγύριζαν πρόσφυγες από τη μια στην άλλη πόλη της Γερμανίας. Οι πρόσφυγες μόνο από το Αμβούργο ήταν 1.250.000 και οι συνθήκες αυτές για πολλούς κράτησαν τρία χρόνια. «Η βουβή ατμόσφαιρα», γράφει ο Ζέμπαλντ, «η εσωστρέφεια, η αποφυγή του βλέμματος των ανθρώπων που ζούσαν στα χαλάσματα, συγκλόνιζε τους επισκέπτες. «(…)Οι Γερμανοί, αυτοί που είχαν βαλθεί να αποκαθάρουν και να εξυγιάνουν ολόκληρη την Ευρώπη, αναγκάζονταν τώρα να συνειδητοποιήσουν ότι οι ίδιοι ήταν στην πραγματικότητα έθνος ποντικών».

    Η σιωπή των συγγραφέων : Φυσικά, αυτή η απάθεια και η αυτοαναισθητοποίηση δείχνει έναν προηγμένο μηχανισμό απώθησης. Το ίδιο –άλλωστε- αποδεικνύει και η σιωπή των συγγραφέων. Ο Ζέμπαλντ μελέτησε τη συγγραφική παραγωγή Γερμανών λογοτεχνών και ιστορικών των πρώτων χρόνων μετά τον πόλεμο, και κατέληξε ότι η εντυπωσιακή ανεπάρκεια των αφηγήσεων δείχνει την αναγωγή του φαινομένου σε ταμπού. Οι ελάχιστοι που έγραψαν, όπως ο Κάσακ, ο Χανς Έριχ Νόσακ και ο διάσημος νομικός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Αλεξάντερ Κλούγκε, αποτελούσαν εξαίρεση. Το μυθιστόρημα «Ο άγγελος σιωπούσε» που έγραψε ο νεαρός τότε Χάινριχ Μπελ, ακατάλληλο για το αναγνωστικό κοινό της εποχής, δημοσιεύθηκε μόλις το 1992.

    Όμως, και σ΄ αυτά τα λιγοστά βιβλία, παρατηρεί ο Ζέμπαλντ, οι συγγραφείς μοιάζουν να καταφεύγουν σε τυποποιημένες εξπρεσιονιστικές εικόνες τύπου Φριτς Λανγκ, σε ανατολικά φιλοσοφήματα και θεωρίες μετενσάρκωσης, σε συμβολισμούς και αλληγορίες, χρήζοντας τον εαυτό τους θεματοφύλακα των αληθινών αξιών και προβάλλοντας μια πνευματική ελίτ «εσωτερικών εξορίστων», κρατώντας δηλαδή μια στάση που δεν βρίσκεται μακριά από τη φασιστική σκέψη. Διαβάζοντας τα κείμενα αυτά, παρατηρεί ο Ζέμπαλντ, έχει κανείς την εντύπωση ότι οι Γερμανοί δέχτηκαν τις θεόρατες φλόγες που τύλιξαν τις πόλεις τους, σαν δίκαιη τιμωρία για ένα κράτος, που είχε δολοφονήσει ή είχε εκμεταλλευτεί μέχρι θανάτου, εκατομμύρια ανθρώπων. … στη στάση αυτή αναγνωρίζουμε το μυθολογικό σχήμα θάνατος- ανάσταση, που επιτρέπει στους γράφοντες τη λυτρωτική σκέψη ότι η Γερμανία θα αναγεννηθεί μέσα από τα ερείπια- πράγμα που άλλωστε συνέβη.

    “Το έργο τους…χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή η εσφαλμένη συνείδηση των γεγονότων … σε μια ηθικά πέρα ως πέρα στιγματισμένη κοινωνία.” “Ο ολοκληρωτικός όλεθρος δεν παρουσιάζεται ,…, ως η φρικτή κατάληξη μιας συλλογικής διαστροφής, αλλά μάλλον ως το πρώτο σκαλοπάτι προς την λαμπρή ανοικοδόμηση.”
    Και ασφαλώς, …πως να κατηγορήσει τους Βρετανούς για την καταστροφική στρατηγική τους, αφού ο Χίτλερ ήταν εκείνος που … έθεσε πρώτος σε εφαρμογή τους σφοδρούς βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων στην Γκερνίκα, τη Βαρσοβία, το Βελιγράδι και το Στάλινγκραντ (Αύγουστος 1942 βομβαρδισμός με 1.200 γερμανικά αεροπλάνα). Κατά τον Ζέμπαλντ, η ανάνηψη στη γερμανική λογοτεχνία ήρθε με μια στροφή προς την τεκμηρίωση και τη λογοτεχνία του ντοκουμέντου….»

    Κοινωνική αμνησία: η περίπτωση της Αυστρίας «Τόμας Μπέρνχαρντ, Αφανισμός: Η σιωπή του λαού μας γι’ αυτά τα … μυριάδες εγκλήματα είναι το μεγαλύτερο από όλα αυτά τα εγκλήματα, έλεγα στις αδελφές μου. Η σιωπή αυτού του λαού είναι το πιο ανησυχητικό, έλεγα. Η σιωπή αυτού του λαού είναι το πιο φοβερό, η σιωπή αυτή είναι ακόμα πιο φοβερή από το ίδιο το έγκλημα.»”

    VΙΙ. Η ψυχιατρική παρέχει τα ερμηνευτικά εργαλεία για τον γερμανικό μεσοπόλεμο;

    Τέλος, προσπαθώντας να απαντήσει στο πάντα φλέγον ερώτημα «πώς συνέβησαν όλα αυτά;», ο Ζεμπάλντ διερευνά και εντοπίζει όλους εκείνους τους παράγοντες που συνέτειναν στην εξαχρείωση των Γερμανών: την εσωστρέφεια και τον περιορισμό των συναισθημάτων εντός της οικογένειας, τις ανδρικές αδελφότητες με τυφλή αφοσίωση σε έναν αρχηγό, τις ομάδες ελίτ από κατώτερα στρώματα, όπως τα SS, που αντικατέστησαν την ελίτ της κληρονομικής αριστοκρατίας. Ανάγει το παραληρηματικό όραμα της καταστροφής και τις πρακτικές των ομαδικών εξοντώσεων και των βασανιστηρίων, σε αποτέλεσμα της επιθυμίας για ολοκληρωτική κυριαρχία στον άλλον, για εξουσία πάνω στο πνεύμα και τη σάρκα του και σε όργιο αχαλίνωτης αυτοεκτόνωσης.

    Αίτια : Ανωριμότητα, νευρώσεις, μεγαλομανία, θεωρίες συνομωσίας αόρατων εχθρών, κίνδυνοι διάλυσης έθνους, αλυτρωτισμός, πανγερμανισμός, η εκλεκτή φυλή, παρεμπόδιση κατάκτησης όλων αυτών που δικαιούνταν, βαθιά εμμονή για ευταξία.

    Συνέπειες: Ματαίωση μεγαλεπήβολων προσδοκιών, εξαχρείωση, συναισθηματική αναπηρία, ανδρικές αδελφότητες-μεσσιανισμός, (κρυπτο) ομοφυλοφιλία, επιθυμία για ολοκληρωτική κυριαρχία…..»

  160. Μια άγνωστη φωτογραφία από τη Χιροσίμα, 20 λεπτά μετά την έκρηξη
    Βλέποντας πολλές φορές τη δημιουργία του πασίγνωστου «μανιταριού», συχνά αναρωτιόμουν πόσο διαρκούσε.
    Μια ώρα, περίπου, μαθαίνω.

  161. Γιάννης Ιατρού said

    @160 Σκύλε, το μέγεθος, η διάρκεια κλπ. εξαρτώνται από διάφορες παραμέτρους, π.χ.

  162. Avonidas said

    Καλησπέρα.

    Μαζί με την πυρηνική ενέργεια και τα πυρηνικά όπλα, αμαυρώθηκαν στην λαϊκή συνείδηση και οι ίδιοι οι επιστήμονες, και πιο πολύ από όλους οι πυρηνικοί φυσικοί: πρώτος-πρώτος ο Οππενχάιμερ (σχετικά δικαιολογημένα), και ο Αϊνστάιν (τελείως αδικαιολόγητα, αν κι ο ίδιος έκρινε τον εαυτό του πολύ αυστηρά).

    Μια από τις τελευταίες ενέργειες του Αϊνστάιν, λίγο πριν πεθάνει, ήταν να υπογράψει το μανιφέστο υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού. Το κίνημα υπέρ του αφοπλισμού, στο οποίο πρωτοστάτησε ο Bertrand Russell, υποστηρίχτηκε από επιφανέστατους επιστήμονες, και από τα 2 στρατόπεδα του Ψυχρού Πολέμου — δυστυχώς όμως, ο ψυχροπολεμικός παροξυσμός είχε πλέον επικρατήσει διεθνώς.

    Λίγα χρόνια νωρίτερα, προτού η ΕΣΣΔ αποκτήσει τη βόμβα, ο Ράσσελ είχε απευθύνει δραματική έκκληση στη Βουλή των Λόρδων (αν θυμάμαι καλά) για πρωτοβουλία της Βρεταννίας έτσι ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση, όσο ακόμα η Δύση είχε την πρωτοκαθεδρία στα πυρηνικά όπλα — και επομένως ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Ο Ράσσελ προέβλεπε, ορθά, ότι το πυρηνικό μονοπώλιο δεν θα διαρκούσε πολύ.

    Όλα αυτά περιγράφονται γλαφυρά στο βιβλίο του Μπέρτραντ Ράσσελ «Έχει μέλλον ο Άνθρωπος;» («Has Man a Future?»).

    Όσο για μένα, αποφεύγω να δηλώνω στις παρέες «πυρηνικός φυσικός» — κι άλλωστε είναι αλήθεια, είμαι σωματιδιακός φυσικός. Για τους πιο ρομαντικούς σκοπούς, ένας συνάδελφος μου έχει προτείνει να δηλώνω αστροφυσικός… 😐

  163. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Χιροσίμα, Ιράν και Ελλάδα
    http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/xirosima-iran-kai-ellada

  164. Γιάννης Ιατρού said

    Σκύλε, έχεις mail

  165. Avonidas said

    Σίγουρα θα το έχει γράψει κι άλλος πιο πάνω, βαριέμαι να κοιτάξω, αλλά πέρα από τον έμμεσο εκφοβισμό των Ρώσων, οι Αμερικανοί φαίνεται πως με τις 2 βόμβες έκαναν πειραματάκια, πάνω σε ανθρώπινα πειραματόζωα, με τη σύσταση του σχάσιμου πυρήνα της βόμβας (ο «Χοντρός» είχε σχάσιμο πυρήνα πλουτωνίου, το οποίο αν δεν απατώμαι ή έλειπε εντελώς από το «Μικρό Αγόρι» ή δεν ήταν ουσιώδες στη λειτουργία του).

    Όπως συνέβαινε για αιώνες πριν, έτσι και το ’45, ο πόλεμος υπήρξε το καλύτερο σχολείο για γιατρούς και φυσικούς επιστήμονες, να μάθουν πάνω στου κασίδη το κεφάλι.

  166. 162, …αποφεύγω να δηλώνω στις παρέες «πυρηνικός φυσικός»…

    Για τον ίδιο λόγο κυρίως – επειδή δηλαδή ο όρος nuclear ακούγεται βαρύς – η ιατρική εφαρμογή του NMR (Nuclear Magentic Resonance) ονοματίστηκε MRI (Magnetic Resonance Imaging) παρόλο που το NMR (ή το MRI) δεν έχει καμμία σχέση με πυρηνικές αντιδράσεις και τα συναφή.

  167. physicist said

    #165. — Όπως συνέβαινε για αιώνες πριν, έτσι και το ’45, ο πόλεμος υπήρξε το καλύτερο σχολείο για γιατρούς και φυσικούς επιστήμονες, να μάθουν πάνω στου κασίδη το κεφάλι.

    Πιθανότατα αλλά όχι απαραίτητα όπως το εννοείς. Ένα σωρό πολύ σημαντικά πράγματα, από Πυρηνική Φυσική μέχρι προσομοίωση Μόντε Κάρλο κι από Θεωρία Διάχυσης σε Τυχαία Μέσα μέχρι Αντοχή των Υλικών έκαναν αλματώδεις προόδους λόγω της πίεσης του πολέμου. Δεν εξυπακούεται όμως ότι θα έπρεπε απαραίτητα να έχει γίνει και η πειραματική δοκιμή του τελικού προϊόντος.

  168. Γιάννης Ιατρού said

    @165 Avonidas, τελευταία πρόταση
    Στα τέλη του ΄60 ήταν πολύ της μόδας να σπουδάσει κάποιος πυρηνικός φυσικός. Πολλοί λοιπόν τα παιδιά τους που σπουδάζανε ξέρω ‘γω που …πυρηνικοί φυσικοί. Εμάς λοιπόν, όταν μας ρωτούσαν σχετικά τους λέγαμε ότι σπουδάζαμε πυρηνικοί xxxx, όπου για xxxx βάζαμε ανάλογα με την περίσταση π.χ. γεωπόνοι, ιατροί και ό,τι μπορείς να φανταστείς. Εκεί να δεις έκπληξη και θαυμασμό, τουλάχιστον 20db ανέβαινε η εκτίμηση, πολύ ενδιαφέρον για εμάς, αν υπήρχε και κόρη σε κατάλληλη ηλικία. Πάντα μας την εμπιστεύονταν…. να πάμε καμιά βόλτα, σινεμά κλπ. 🙂

  169. Γιάννης Ιατρού said

    @168 Η πρόταση συμπληρωμένη: …Πολλοί λοιπόν τα παιδιά τους, που σπουδάζανε ξέρω ‘γω που …πυρηνικοί φυσικοί, τα πένευαν ιδιαίτερα.

  170. physicist said

    #168. — Έτσι ακριβώς. Την σήμερον, το αντίστοιχο είναι να βάζεις μπροστά ένα βιο-. — Τι σπουδάζει ο γιος, σας, Ιατρική; — Όχι καλέ, τι Ιατρική; Βιοϊατρική, σας λέω!

  171. Avonidas said

    #167. «Δεν εξυπακούεται όμως ότι θα έπρεπε απαραίτητα να έχει γίνει και η πειραματική δοκιμή του τελικού προϊόντος.»

    Φυσικέ, το κυνικό επιχείρημα λέει εδώ ότι ήθελαν να δουν την επίδραση σε ανθρώπους — και οι Γιαπωνέζοι είχαν απανθρωπιστεί επαρκώς στα μάτια των Αμερικανών στη διάρκεια του πολέμου, ώστε αυτό να μην προκαλεί αντιδράσεις.

    Πάντως, η Χιροσίμα σηματοδοτεί την πρώτη ίσως φορά στην ιστορία της επιστήμης που επιστήμονες, με δική τους πρωτοβουλία, επιχειρούν να παρέμβουν και να περιφρουρήσουν τη χρήση των ίδιων τους των ανακαλύψεων. Μέχρι τότε μπορούσαν να επικαλούνται ουδετερότητα. Ήταν όμως τέτοιο το διακύβευμα, και τόσο βαθιά η άγνοια της πολιτικής ηγεσίας για τον πραγματικό κίνδυνο, που ο επιστήμονας αναγκάστηκε να αφήσει το γυάλινο πύργο και ν’ ασχοληθεί επιτέλους με αυτή την παραμελημένη ηθική διάσταση.

    Δυστυχώς, όπως είπα, το πράγμα είχε ήδη ξεφύγει. Το κοινό ήδη κατευθυνόταν από τους πολιτικούς, που δεν δυσκολεύτηκαν να θέσουν σε αμφισβήτηση τα φρονήματα όσων επιστημόνων διαμαρτύρονταν. Θα απαιτούνταν δεκαετίες για να κερδίσουν οι επιστήμονες αυτό το κοινό. Και στο μεταξύ, έχασαν κι οι ίδιοι τη ζέση τους…

  172. physicist said

    Βιοπληροφορική. Βιο-μηχανική (Ανωτάτη, του Πειραιώς, ναι, του Σεραφείμ). Βιοφυσική, Βιοχημεία, Βιοθεολογία. Βιογαλλική Φιλολογία.

  173. Λ said

    Άκουσα ότι τα φύλλα της φραγκοσυκιάς κάνουν για αποτοξίνωση.

  174. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    γλωσσική ρήξη 🙂 καθως κοίταζα να δω τί οργανώνεται από την ΕΕΔΥΕ,πέφτω σ αυτό:
    Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη διοργανώνει εκδήλωση για τα 70 χρόνια από τη ρήξη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, το Σάββατο 8 Αυγούστου και ώρα 20.30, στο Θεατράκι στη Μαρίνα της Πάτρας.
    Άλλο τώρα, Χιροσίμα και Ναγκασάκι έχουν κατακτήσει την ακλισιά λόγω μακράς χρήσης ε;

  175. Avonidas said

    # 172. Η Πυρηνική Γεωπονική ασχολείται με το πυρηνέλαιο; 😛

  176. 166

    δεν έχει σχέση αλλά την κάνει τη ζημιά του

    Someone forgot that MRIs are giant f*cking magnets http://lolsnaps.com/upload_pic/83ed90e6-someone-forgot-that-mris-are-giant-f-cking-magnets.jpg

  177. physicist said

    #171. — Αβονίδα, πολλοί ήταν οι λόγοι για τους οποίους έριξαν τις Α.Β. οι Αμερικανοί και δεν ξέρω αν η επιθυμία για πειραματική επαλήθευση (ζητώ συγγνώμη για τον κυνισμό) ήταν από τους πιο σπουδαίους. Ήδη από τα τεστ στη Νεβάδα, είχαν σαφέστατη ιδέα τι μπορεί να προκαλέσει μια θερμοπυρηνική έκρηξη, κι όταν καταλάγιασε ο ενθουσιασμός για την επιτυχία του τεστ (παράξενα πλάσματα οι άνθρωποι) ήδη πολλοί από εκείνους είχαν μπει σε βαθιές σκέψεις — τα λέει κι ο Φάυνμαν ο οποίος πολιτικώς ήταν από τους πλέον ανενεργούς και αποστασιοποιημένους. Δες όμως πόσες αντικρούσεις έχει η ζωή: ο ίδιος ο Χανς Μπέτε, Νέστορας και Σοφός, ηγετική μορφή της Union of Concerned Scientists, αναμείχθηκε ενεργά στο πρότζεκτ της Υδρογονοβόμβας, έτσι ώστε να μην πέσει εντελώς στα χέρια ξέφρενων γερακιών, όπως είπε ο ίδιος. Η δυναμική που έχουν μερικά πράγματα είναι αυτόνομη — τα λες κι εσύ, νομίζω, με άλλα λόγια.

  178. Avonidas said

    -Σήμερα, έλαμψε ο Δημόκριτος!
    -Έλα, Χριστέ και Παναγιά! Μήπως έγινε καμιά έκρηξη, και σε χτύπησε η ραδιενέργεια;

    😀

    (Βέβαια, στο Δημόκριτο τι έκρηξη να γινόταν… το πολύ πολύ τσιγάρο ν’ ανάβανε μ’ αυτή τη μπαγκατέλα 😉 )

  179. physicist said

    #0. — Τώρα πρόσεξα τον υπέρτιτλο στο άρθρο του Βήματος που παραθέτει ο Νίκος: «Ευρέθη το μέσον διασπάσεως του ατόμου». Δεν θα το αποφύγω το στερεότυπο: Στην Ελλάδα όλοι νομίζουν ότι τα πάντα γίνονται με μέσον. 😉

  180. 175,
    Είναι σαν την πυρηνική κοινωνιολογία, που ασχολείται με την πυρηνική οικογένεια!

  181. https://en.wikipedia.org/wiki/Copenhagen_%28play%29

    Ο Χάιζενμπεργκ κι ο Μπορ (και η κυρά Μπορ) στο σανίδι. Δείτε το.

  182. Λ said

    Στη Μόσχα είχα μια ουγγαρέζα συγκάτοικο, ο πατέρας της οποίας ήταν φυσικός και εργαζόταν σε μια κλειστή πόλη έξω από τη Μόσχα, την Ντουμπνά. Οι έρευνες του είχαν να κάνουν με την ατομική ενέργεια.

    Κλειστή πόλη: δεν επιτρεπόταν σε ξένους να πηγαίνουν εκεί.

  183. Νίκος Κ. said

    Το να κατηγορεί κάποιος τους φυσικούς που ανακάλυψαν την πυρηνική ενέργεια, είναι σαν να λέει ότι δεν έπρεπε ποτέ να μάθουμε πως λειτουργεί ο ήλιος. Εύκολο να ρίχνει κανείς το ανάθεμα στους επιστήμονες, το έκανε και η ιερά εξέταση.

  184. sarant said

    139: Εφτά πυρηνικά εργοστάσια σχεδίαζαν! Πού;

    151: Πάντως τη Δρέσδη, σε αντίθεση με τη Χιροσίμα, δεν τη θυμόμαστε.

    160: Μια ώρα; Κάτι μάθαμε πάλι!

  185. 184α

    Το ένα σίγουρα στα Άσπρα Σπίτια, στο εργοστάσιο αλουμινίου, που τότε το δούλευε μια γαλλική εταιρεία, η Πεσινέ.
    Σκέφτεσαι, τώρα, με τις ελληνικές εργολαβικές παραδόσεις της εποχής, τι θάχε γίνει άμαν είχε χτιστεί πυρηνικό εργοστάσιο σε σεισμογενή περιοχή;
    Αντί για κέφαλους, τώρα θα ψάρευα τρικέφαλους!

  186. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    185. Τα πυρηνικά εργοστάσια δεν επηρεάζονται από τους σεισμούς. Απλώς .από την κίνηση του εδάφους που προκαλεί ο σεισμός, γίνονται πυρηνοκίνητα…

  187. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    H Eπιστήμη δεν μπορεί να σταματάει για να «ηθικολογήσει». Aς πούμε σήμερα στο εργοτάξιο ξεμείναμε από scaffolding
    Aλλά όταν έχεις ολιστική αντίληψη περί αξιοποίησης των διαθέσιμων resources …βρίσκεις λύσεις.
    If you have it,you must use it!

  188. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    168 πυρηνικός φυσικός
    μετά,σα να ‘ κλεψε την παράσταση ο αστρο φυσικός. Όχι;
    175.και με τα πυρηνόκαρπα γενικά
    180.>>ασχολείται με την πυρηνική οικογένεια!
    με οικογενειακό γιατρό,της πυρηνικής ιατρικής.

    Ποιός,ποιοί, είπαμε έχει τα κλειδιά με τους κωδικούς που θα μας κάνουν …παγκοσμιόπιτα (από στάχτη);

  189. sarant said

    188 Επιστήμονας είπαμε!

  190. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    185.>>στα Άσπρα Σπίτια-βωξίτες Παρνασσού
    Αξέχαστα.Να ήταν περί το 1980, εκεί γύρω, που σταματήσαμε στα Άσπρα Σπίτια για μια βουτιά, ίσα να δροσιστούμε και να συνεχίσουμε. Το νερό είχε μαύρα στραφταλίδια που τα αγνοήσαμε,δεν τα προσέξαμε,δεν πήγε ο νους μας,δεν ξέρω,Της νιότης αψηφισιά μάλλον.Βγήκαμε γεμάτοι ρινίσματα κολλημένα στο δέρμα και στα μαλλιά.Πασαλείψαμε τις πετσέτες ,έγινε πανικός κι όπου φύγει φύγει.Μας είπαν ότι συμβαίνει μόνο κάποιες φορές ,όταν…ο αέρας,η φόρτωση;…δε θυμάμαι!

  191. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Παρά το ότι, όλοι φαίνεται να επιθυμούν την ειρήνη (πού στα χρόνια της, τα θύματα είναι απείρως περισσότερα από ότι στους πολέμους, απλώς δεν μας αγγίζουν και τα προσπερνούμε αδιάφορα) τα φαινόμενα δείχνουν πως οδεύουμε ολοταχώς για τον γ΄π.π. Τα πυρηνικά πυροτεχνήματα που θα δούμε, θα κάνουν τις ατομικές βόμβες που έριξαν στην Ιαπωνία, να μοιάζουν με φωτοβολίδες, να δούμε τι κόσμος θα προκύψει μετά. Όσο η παγκόσμια κοινωνία βασίζεται στην οικονομία της παραγωγής και του κέρδους, ο πόλεμος θα είναι αναπόφευκτος, και είναι μεγάλο λάθος να τον δαιμονοποιούμε, το κακό δεν αντιμετωπίζεται με ξόρκια, αλλά με την σε βάθος κατανόηση του αιτίου που το προκαλεί, όμως όσοι κοιτάζουν βαθειά μέσα τους παραλύουν απ΄φρίκη και το φόβο.

  192. Avonidas said

    Την πρώτη φορά που ειχα παει στο CERN, μου εβαλαν οι συνάδελφοι ένα κουιζακι: σε ποιό σημείο της Γης είναι χαμηλότερα τα επίπεδα ραδιενέργειας;

    Η (παράδοξη) απαντηση είναι: μέσα σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο! Υπό ΚΣ, τα μέτρα ακτινοπροστασιας στους πυρηνικους στσθμους ειναι τοσο παρανοϊκά, που κατά πάσα πιθανότητα οι εργαζόμενοι εκεί εκτίθενται σε λιγότερη ραδιενέργεια κι από ότι στη φύση!

    Το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα με την πυρηνική ενέργεια δεν ειναι η πιθανοτητα ατυχήματος, αλλά η διαχείριση των αποβλήτων. Κι αυτό διότι πρέπει να απομονωθούν για τεράστια χρονικά διαστήματα. Όταν μιλάμε για αιώνες ή χιλιετίες ενεργότητας, η φύλαξη είναι ανέκδοτο…

  193. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Nίκο, κοίταξε να δείς. Στην αρχή-ως ευσυνείδητος πρέζιντεντ εντζηνίαρ- είπα να επέμβω να τα χώσω στον Ινδό gang leader και στον εργοταξιάρχη , να τους χώσω και κανα δυό H.S.E NCR’s να τρέχουνε…αλλά μετά το σκέφτηκα το θέμα από ανθρωπιστική, άμα τε και πρακτική σκοπιά. Οι συγκεκριμένοι είναι Ταμίλ από το ίδιο χωριό (κανια διακοσιά χιλιάδες νομάτους το χωριό τους στην Ινδία) οπότε ο αλτρουισμός είναι στάση ζωής. Μετά, η συγκεκριμένη λύση ,εκτός από βέλτιστη cost-wise (το κόστος της ανθρώπινης σανίδας είναι μόλις 0,9 με 0,95 bhd/hour ,δηλαδή 2,3 ευρά την ώρα) διεκδικεί αναμφισβήτητα (η φωτό δηλαδή) και το βραβείο «Innovative ideas in Construction 2015». Oπότε… 🙂

  194. Γιάννης Ιατρού said

    @188 τι, μόνο επιστήμονας; πυρηνικός ελεστιμνάρ! (καλά, και το μαδέρι δίπλα, στο @188, τι έκανε;)
    @189α Άστα ΕΦΗ, ήταν κι ένας που τους έταζε τον ουρανό με τ΄άστρα, αστρο-φυσικός όπως λές 🙂

  195. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    192.>>οδεύουμε ολοταχώς για τον γ΄π.π.
    Έρχονται χρόνια δύσκολα
    Φονιάδες μονοπώλια
    παντού φωτιές ανάβουν,
    μας καίνε, μας δικάζουνε
    και την ψυχή μας βγάζουνε
    και ζωντανούς μας θάβουν.

  196. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    186 – Μ΄αυτό σχόλιο κερδίζεις άξια την άνοδό σου στην premier league των χιουμοριστικών σχολίων (χαμόγελο). Βέβαια μη πάρουν τα μυαλά σου αέρα, εκεί κυριαρχεί ο Μιχάλης, σαν τον Ολυμπιακό στο ποδόσφαιρο ενα πράμα, αλλά χωρίς παράγκα.

  197. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    195. Το μαδέρι ήταν για το διπλανό μάτι ρε συ Γιάννη! 😆

  198. Γιάννης Ιατρού said

    @198: ΑΞΙΟΣ, λύθηκα απ΄τα γέλια

  199. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    197. Ουκ εα με καθεύδειν το του Νικολάου απάραγκον τρόπαιον

  200. cronopiusa said

    Πέθανε ο Κωστής Βίρβος

    Καταχνιά

    Θεσσαλικός Κύκλος

  201. Γιάννης Ιατρού said

    @200 Ανήρ πολλών Ελλήνων σοφότατος ανά πάσαν την Ελλάδα. Ότι δεν νικών ουκ ετιμήθη.

  202. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    200 – Είπαμε σεμνάααα, ακόμα είσαι Πλατανιάς (ή Καλόνή;) στην κατηγορία.

  203. Γιάννης Ιατρού said

    @201 Ο κύρ Κώστας (Θάνος) πέθανε …

  204. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Ένα δάκρυ για το Βίρβο
    Στις φάμπρικες της Γερμανίας
    Το άκουγα μόλις,(στη λίστα με το τραγούδι σχ.196).

  205. sarant said

    201-204: Ναι, το άκουσα κι εγώ. Βαθιά λαϊκός αλλά και έντεχνος.

  206. Γιάννης Ιατρού said

    @206 Πολλοί στίχοι σε τραγούδια του βασίζονται στις εμπειρίες του…. στην Κατοχή, π.χ. το «ούτε στρώμα να πλαγιάσω, ούτε φως για να διαβάσω»

  207. vk said

    «Έτσι, οι σκληροπυρηνικοί στρατηγοί, που είχαν θέσει τέσσερις προϋποθέσεις για την ειρήνη, κάμφθηκαν.»

    Ταιριαστός με το θέμα του άρθρου ο χαρακτηρισμός των στρατηγών… 🙂

  208. cronopiusa said

    The Cramps – Uranium Rock

    Kraftwerk – Radioactivity

    Ultravox Hiroshima Mon Amour

    sun ra – nuclear war

    ¿Fue necesario el lanzamiento de la bomba atómica sobre Hiroshima?

    U2: ‘Seconds’ (“War”, 1983)

    Ένα τεράστιο καρβέλι, μια πελώρια φραντζόλα ζεστό ψωμί, είχε πέσει στο δρόμο από τον ουρανό,
    ένα παιδί με πράσινο κοντό βρακάκι και με μαχαίρι
    έκοβε και μοίραζε στον κόσμο γύρω,
    όμως και μια μικρή, ένας μικρός άσπρος άγγελος. κι αυτή
    μ’ ένα μαχαίρι έκοβε και μοίραζε
    κομμάτια γνήσιο ουρανό
    κι όλοι τώρα τρέχαν σ’ αυτή, λίγοι πηγαίναν στο ψωμί,
    όλοι τρέχανε στον μικρόν άγγελο που μοίραζε ουρανό!
    Ας μην το κρύβουμε.
    Διψάμε για ουρανό.

    Μίλτος Σαχτούρης, Το ψωμί.

    Καλή σας νύχτα…

  209. Λ said

    Να και η Ντουμπνά ή αλλιώς Ναουκογκράντ (Επιστημούπολη) Βρίσκεται μεταξύ του Βόλγα και του παραποτάμου του Ντουνπνά.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Dubna

  210. Λ said

    Η ρωσική βίκι λέει ότι η Ντουμπνά έχει καταγωγή από τις γλώσσες της Βαλτικής.
    Этимология

    Гидроним Дубна, как и ряд других русских гидронимов с основой дуб, вероятнее всего имеет балтское происхождение. Так, анализируя гидронимию Верхнего Поднепровья, Владимир Топоров и Олёг Трубачёв отмечали, что Добысна (варианты Дубосьня и др.) «может быть связана с балт. dub-, нередким в гидронимии, ср. литовским Dubysa»; Владимир Никонов подмосковный гидроним Дубна объяснил из славянского дуб «река в дубовом лесу», но оговорил, что «возможна балтийская основа dubus ‘глубокий’» Современное русское осмысление слово Дубна приобрело в процессе длительного употребление голядского гидронима русским населением[3]..

  211. Λ said

    Θυμάται μήπως κανένας τα ιαπωνικά του νυν προέδρου μας;
    «Νασουσείρω τοτασάκι

  212. Γς said

    Και μια Ελληνική Ατομική Βόμβα

  213. Γς said

    Φτού!

    Και μια Ελληνική Ατομική Βόμβα

  214. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    212.
    Νασουσύρω Τοκασόνι, λέγαμε μεις
    και Καφασάκι Μεμούρα 🙂

  215. Γς said

    175:

    >Η Πυρηνική Γεωπονική ασχολείται με το πυρηνέλαιο;

    Αυτά μόνο στο Πυρηνοστάσιο.
    Ετσι λέγαμε το Δημόκριτο.

    [Που ξεχνάγαμε καμιά φορά και τον αντιδραστήρα στην πρίζα]

  216. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    «Η μαύρη βροχή» του Σοχέι Ιμαμούρα είναι ταινία κοινωνική και αντιπολεμική. Πρόκειται για κινηματογραφική μαρτυρία, με εξαιρετικές ερμηνείες, που αφηγείται μια τραγική, αληθινή ιστορία.

    ΜΑΥΡΗ ΒΡΟΧΗ (Black Rain) (黒い雨, Kuroi ame) του Σοχέι Ιμαμούρα (Shohei Imamura)
    http://www.koinotopia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=387:-black-rain-kuroi-ame-shohei-imamura&catid=10:2009-10-18-21-13-18&Itemid=11

  217. Gpoint said

    # 157

    Εφηέφη

    Οντως δεν θυμάμαι αν παίχτηκε στα εγκαίνια ή ήταν μπλοκαρισμένος ο Βέρντι στο Παρίσι. Αλλά σίγουρα παίχτηκε στην Αίγυπτο όπου το Δόξα στην Αίγυπτο έγινε ο εθνικός τους ύμνος στο πρώτο άκουσμα

    Οσι για το μπάνιο στα ¨Ασπρα Σπίτια… λίγο παρακεί είναι ο Αγιος Ισίδωρος με πολύ ωραία νερά

  218. spiral architect said

    @184α, 185: Άσπρα Σπίτια ή/και Δίστομο έλεγαν για το πρώτο καθότι εκεί ήταν η ενεργοβόρος αλουμίνα της Πεσινέ (και νυν τα εργοστάσια του Μυτιληναίου του μπαταχτσή της ΔΕΗ)
    Η δε ΔΕΗ είχε μέχρι το ’80 Διεύθυνση Πυρηνικών που λογικά ήταν ψυγείο.

    Αν σκεφτεί κανείς ότι, τα περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια ανά τον κόσμο είναι χτισμένα στις παρυφές του αστικού ιστού μεγάλων πόλεων (και είναι λογικό γιατί πρέπει να βρίσκονται κοντά στα συγκεντρωμένα φορτία) ο καθένας τα βλέπει με επιφύλαξη ως και τρόμο.

    Η Ιαπωνία είναι μια άτυχη βιομηχανική χώρα: Άκρως σεισμογενής με ελάχιστα ορυκτά καύσιμα, (το πετρέλαιο βρίσκεται στη θάλασσα της Σαχαλίνης) έφαγε και τις βόμβες, αλλά μεταπολεμικά ανέπτυξε μια βιομηχανία πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγής (με αμερικάνικη τεχνογνωσία της General Electric) για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της. Το όνομα αυτής; TOSHIBA Nuclear.

  219. Γς said

    Nuclear και πυρήνες.
    Ατομικοί, κυτταρικοί και άλλα

  220. Gpoint said

    Έρώτηση κρίσεως…

    1. Ελλάς-Ευρώπη-Παναθηναϊκός

    2. Με την παράγκα βγαίνουμε πρώτοι στα πλέη0φ

    Βοήθημα η βαθμολογία στην Ευρώπη τα 5 τελυταία χρόνια όταν ο ΠΑΟ δεν βγήκε πρώτος στα πλέηοφ μόνο το 2010 που πήρε τον τίτλο

    Ισχυροί

    1. Ντόρτμουντ (Γερμανία) 99.883

    2. Άγιαξ (Ολλανδία) 66.195

    3. Ρουμπίν Καζάν (Ρωσία) 57.099

    4. Μπιλμπάο (Ισπανία) 56.999

    5. Άλκμααρ (Ολλανδία) 46.695

    6. Ζάλτσμπουργκ (Αυστρία) 43.135

    7. Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία) 41.825

    8. ΠΑΟΚ (Ελλάδα) 40.880

    9. Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία) 40.259

    10.Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία) 31.375

    11. Σπάρτα Πράγας (Τσεχία) 30.825

    12. Φενέρμπαχτσε (Τουρκία) 30.020

    13. Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο) 25.440

    14. Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία) 24.800

    15. Μπορντό (Γαλλία) 24.483

    16. Παναθηναϊκός (Ελλάδα) 19.880

    17.Λεχ Πόζναν (Πολωνία) 17.300

    18. Σεντ-Ετιέν (Γαλλία) 16.983

    19. Σλόβαν Λίμπερετς (Σλοβακία) 16.325

    20. Σαουθάμπτον (Αγγλία) 16.078

  221. Γς said

    Κι ο ΠΑΟΚ, που άνοιξε τα bold [και δεν τα έκλεισε – ο Τζη]

  222. Gpoint said

    προς αποφυγή παρεξήγησης το ως άνω σχόλιο αιτία έχει την «κλήρωση» του πρωταθλήματος όπου όλως τυχαίως και φέτος ο ΠΑΟ θα δώσει και τα τρία ντέρμπυ σε τέσσερις συνεχόμενες αγωνιστικές πράγμα που υποβοηθά το «υπερφομάρισμα» δυο φορές το χρόνο για ένα μήνα της ομάδας που σέρνεται όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα

  223. cronopiusa said

    223
    Καλή σας μέρα

    την ταινία ΜΑΥΡΗ ΒΡΟΧΗ (Black Rain) (黒い雨, Kuroi ame) του Σοχέι Ιμαμούρα (Shohei Imamura), μπορείτε να την δείτε με ιταλικούς υπότιτλους στο σχόλιο 152

    Pioggia Nera Kuroi Ame Shohei Imamura 1989 Sub Ita

    και για να γελάσουμε

    Donald Trump: Move the Palestinians to Puerto Rico

  224. sarant said

    Καλημέρα!

    219 Πάντως το πυρηνικό εργοστάσιο της περιοχής μου δεν είναι (πολύ) κοντά σε πόλη.
    http://www.panoramio.com/photo/121384681

  225. spiral architect said

    @225: Όλα τα ενεργειακά εργοστάσια, ανεξαρτήτως καυσίμου, στις παρυφές μιας πόλης βρίσκονται. 🙂

  226. Γς said

    Ηταν κι ο
    Δήμος Δάφνης – Αποπυρηνικοποιημένη Ζώνη

  227. spiral architect said

    @227: … οι εποχές της (επίπλαστης) ανεμελιάς. :/

  228. spiral architect said

    70 χρόνια Χιροσίμα: 70 φωτογραφίες που δείχνουν ότι δεν υπάρχει σωτηρία στην ανθρωπότητα
    (μην δώσετε σημασία στα σχόλια)

  229. Ηλεφούφουτος said

    211 «Ντουμπνά έχει καταγωγή από τις γλώσσες της Βαλτικής.»

    όντως πολλά υδρώνυμα της Ρωσίας, όπως λεει και το λήμμα, έχουν τέτοια προέλευση. Ακόμα και για το Βόλγα έχει προταθεί τέτοια ετυμολογία, αν και κυριαρχεί η σλαβική.

    Πολλά άλλα υδρώνυμα της Ρωσίας ανάγονται σε φιννο-ουγγρική προέλευση, όπως ο Νερλ, κι ο ίδιος ο Μόσκοβας (επομένως καιτο όνομα της πρωτεύουσας).

  230. Νίκος Κ. said

    184, 185: Το πυρηνικό εργοστάσιο που σχεδιαζόταν στην Ελλάδα (επί Καραμανλή του πρεσβύτερου) ήταν στην Κάρυστο (νότια Εύβοια, απέναντι από τη Ραφήνα). Προσωπικά, δεν θυμάμαι κάποιο άλλο.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CF%81%CF%85%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82

  231. Γς said

    231:

    >ήταν στην Κάρυστο (νότια Εύβοια, απέναντι από τη Ραφήνα)

    Κι ήταν κούκλα. Στο πόστο της

  232. Σωτήρς, said

    Εάν και με καθυστέρηση να πω και εγώ τι θέλω να πω.

    Αυτό το βιβλίο το είχα βρει στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου και μου έφαγε εκείνη την μέρα να το διαβάζω (δυστυχώς δεν το ολοκλήρωσα): The making of the atomic bomb – Richard Rhodes
    Ωραίο, απλοποιημένο χωρίς πολλά μαθηματικά.

    Όποτε πάω βιβλιοθήκη μ’αρέσει να γυρνάω και να χαζεύω. Θυμάμαι έχει το ΕΜΠ κάτι κασόνια με αρχείο του Popular Science! Το οποίο ήταν γεμάτο διαφημίσεις, δηλαδή πιο πολλές διαφημίσεις παρά θέματα. Θυμάμαι διαφημίσεις για την πυρηνική ενέργεια στα τεύχη της δεκαετίας του ’50. «Ήρθε η ώρα που κάθε σπίτι θα είναι αυτόνομο ενεργειακά, με τους προσωπικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες«. Που θα τον έβαζες στο υπόγειο και έγινες. Όποιος/α έχει όρεξη να κοιτάξει εδώ το αρχείο του Pop Science.

    Και παρακάτω ένα συγκλονιστικό βίντεο με όλες τις πυρηνικές εκρήξεις από το 1945 έως 1998. Γιατί τελικά είμαστε όλοι χιμπακούσα.

    A Time-Lapse Map of Every Nuclear Explosion Since 1945 – by Isao Hashimoto

  233. 184γ

    τρεις ώρες και βάλε…

    https://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_bombings_of_Hiroshima_and_Nagasaki#Japanese_realization_of_the_bombing

    Military bases repeatedly tried to call the Army Control Station in Hiroshima. The complete silence from that city puzzled the General Staff; they knew that no large enemy raid had occurred and that no sizable store of explosives was in Hiroshima at that time. A young officer was instructed to fly immediately to Hiroshima, to land, survey the damage, and return to Tokyo with reliable information for the staff. It was felt that nothing serious had taken place and that the explosion was just a rumor.[157]

    The staff officer went to the airport and took off for the southwest. After flying for about three hours, while still nearly 160 km (100 mi) from Hiroshima, he and his pilot saw a great cloud of smoke from the bomb. After circling the city in order to survey the damage they landed south of the city, where the staff officer, after reporting to Tokyo, began to organize relief measures. Tokyo’s first indication that the city had been destroyed by a new type of bomb came from President Truman’s announcement of the strike, sixteen hours later.

  234. lafiatis said

    Δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιες εφαρμογές !! http://nuclearsecrecy.com/nukemap/

  235. Ιάκωβος said

    Κι επειδή διαβάζω και τις παλιότερες αναρτήσεις…
    Ένα τραγούδι Ρώσικο,από τα ωραιότερα, οι Γερανοί, (Zhuravli) που το έχει πει κι η Ζορμπαλά σε στίχους του Ρίτσου, δεν έχει σχέση ούτε με το έργο Όταν περνούν οι Γερανοί, όπως κάποια στιγμή νόμιζα, ούτε με κάποιο ποίημα της Αχμάτοβα, για τους φαντάρους του Τσάρου, που φόραγαν άσπρα, όπως κάποτε σκέφτηκα.

    Έχει σχέση με τη Χιροσίμα.

    Είναι γραμμένο το 1968 για εκείνο το κορίτσι-θύμα της βόμβας που έφτιανε γερανούς από χαρτί,οριγκάμι, και πίστευε ότι αν έφτιαχνε χίλια τέτοια, θα γλύτωνε.

    Βλέπω τωρα στη Βίκη, οτι αρχικά γράφτηκε στη γλώσσα των Αβάρων, μια Καυκασιανή διάλεκτο. Τώρα ποια η σχέση της γλώσσας και του λαού αυτού με τους δικούς μας, εκείνους τους μεσαιωνικούς Άβαρους, ένας θεός ξέρει (και ίσως και ένας Δύτης με την Τουρκογνωσία του ή ένας Ρογήρος με την Μεσαιωνολατρεία του).

  236. sarant said

    236 Βρε τι μαθαίνει κανείς!

  237. Ριβαλντίνιο said

    @ 236 Ιάκωβος
    Λογικά δεν πρέπει να έχουν σχέση γιατί οι δικοί μας Άβαροι ήταν τουρκομογγολικής καταγωγής, ενώ αυτοί είναι καυκασιανής καταγωγής. Μόνο το όνομα έχουν ίδιο και οι ειδικοί θα μπορούσαν να μας πουν την ετυμολογία του (ίσως ιρανικής προέλευσης ?) . Τους καυκασιανούς Αβάρους τους είχα ακούσει για πρώτη φορά όταν διάβαζα για τον μουσουλμάνο ηγέτη Σαμίλ που αν θυμάμαι καλά (?) καταγόταν από αυτούς.

  238. Χιροσίμα: πριν και μετά την ατομική βόμβα

    http://www.theatlantic.com/photo/2016/05/hiroshima-before-and-after-the-atomic-bombing/482526/

  239. Γιάννης Ιατρού said

    161: ενημέρωση

Σχολιάστε