Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πισώπλατα χτυπήματα και συντροφικά μαχαιρώματα

Posted by sarant στο 27 Νοεμβρίου, 2015


Συζητούσα με μια φίλη, που μου έλεγε ότι η κατάρριψη του ρωσικού Σουχόι από τους Τούρκους ήταν ατύχημα, χαρακτηριστική αντίδραση ανωριμότητας. Της αντέτεινα ότι κατά τη γνώμη μου ήταν προμελετημένη κίνηση, άσχετο αν θεωρώ πιθανό ότι θα αποδειχτεί μπούμεραγκ. Πιθανώς να εννοούσαμε το ίδιο, δεν ξέρω. Πάντως συμφωνήσαμε ότι η βεβήλωση του πτώματος (και όχι βεβαίως της σορού όπως έγραψαν όσοι θεωρούν ταμπού τη λέξη «πτώμα») του πιλότου από τους Τουρκομάνους αντάρτες ήταν κάτι που η Άγκυρα δεν το επιδίωξε και δεν το ήθελε -όχι ότι επηρεάζει σοβαρά τις εξελίξεις αυτή η λεπτομέρεια, αν και ίσως οι χτεσινοί βομβαρδισμοί εναντίον των ίδιων ανταρτών για αντίποινα δεν είναι άσχετοι.

Τη ρωσοτουρκική κρίση θα τη συζητήσουμε στα σχόλια, αν έχετε όρεξη, αλλά επειδή εδώ λεξιλογούμε εγώ θα σταθώ σε μια δήλωση του Ρώσου προέδρου Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε «πισώπλατο χτύπημα» την ενέργεια των Τούρκων. Αν δεν κάνω λάθος, η έκφραση που χρησιμοποίησε ο Πούτιν ήταν ударом в спину, που θα πει, το λέω με επιφύλαξη, «χτύπημα στην πλάτη». Στις αγγλικές ειδήσεις, χρησιμοποιήθηκε η έκφραση stab in the back, που θα πει «μαχαιριά στην πλάτη».

Και η ελληνική έκφραση και η αγγλική είναι παγιωμένες και μεταφορικές, και θα αποτελέσουν το θέμα του σημερινού άρθρου. Υποθέτω πως και η ρωσική έκφραση είναι παγιωμένη.

Όταν λέμε «πισώπλατο χτύπημα», εννοούμε το ύπουλο, το δόλιο χτύπημα. Ο Πούτιν χρησιμοποίησε την έκφραση αυτή επειδή η Ρωσία και η Τουρκία υποτίθεται ότι μάχονταν έναν κοινό εχθρό, το Νταές (το λέμε και Ισλαμικό Κράτος, αλλά και η ονομασία αυτή ακούγεται πολύ, είναι το ακρώνυμο στα αραβικά). Και εκεί που έχεις το όπλο σου στραμμένο προς τον εχθρό, και προς τα εκεί κοιτάζεις, έρχεται από πίσω ο ύπουλος «φίλος» και σε χτυπάει -με το μαχαίρι, κατά την αγγλική έκφραση.

Στα ελληνικά είναι τόσο πολύ παγιωμένη η έκφραση, που το επίθετο «πισώπλατος» δεν χρησιμοποιείται σε άλλη σύμφραση, παρά μόνο με το χτύπημα (ή το πλήγμα ή τη μαχαιριά ή κάτι ανάλογο). Υπάρχει βέβαια και το επίρρημα, «πισώπλατα», που κι αυτό κυρίως μεταφορικά χρησιμοποιείται, δηλαδή σημαίνει «ύπουλα, δόλια». Αν θες να πεις ότι κάποιος χτυπήθηκε στην πλάτη, λες ότι χτυπήθηκε στην πλάτη ή στα νώτα, δεν λες «πισώπλατα».

Σε αντίθεση με τα άλλα δύο μεγάλα λεξικά μας (ΛΚΝ και Χρηστικό Ακαδημίας), το λεξικό Μπαμπινιώτη εδώ παίρνει κακό βαθμό διότι δεν περιλαμβάνει λήμμα «πισώπλατος», μόνο το επίρρημα, τουλάχιστον στην έκδοση που έχω εγώ (την τρίτη).

Εκτός από ύπουλο, το πισώπλατο χτύπημα είναι και δειλό, αφού το θύμα δεν έχει την ευκαιρία να αμυνθεί. Θυμάμαι, αλλά ασαφώς, διηγήσεις, ίσως και δημοτικά τραγούδια, όπου κάποιος έχει διαταγή να σκοτώσει κάποιον άλλον, αλλά δεν του πάει στο φιλότιμο να τον φάει μπαμπέσικα κι έτσι τον ειδοποιεί, δεν τον χτυπάει πισώπλατα.

Δεν είναι κάθε χτύπημα στην πλάτη πισώπλατο χτύπημα με τη μεταφορική σημασία που είπαμε. Στην αρχαιότητα, οι Σπαρτιάτισσες μητέρες, λένε, όταν τους έφερναν τον νεκρό γιο τους, κοιτούσαν αν το τραύμα του ήταν στο στήθος, ή τέλος πάντων από μπροστά, και τότε τον θρηνούσαν -αν το τραύμα ήταν στην πλάτη, σήμαινε πως δέχτηκε το καίριο πλήγμα ενώ είχε τραπεί σε φυγή, οπότε ήταν ανάξιος -αν και πιστεύω ότι μέσα της η μάνα εξίσου θα τον θρηνούσε τον γιο της, απλώς ήταν ανάρμοστο να το δείξει.

Δυο ιστορικά «πισώπλατα χτυπήματα» μπορώ να θυμηθώ, ένα της διεθνούς ιστορίας κι ένα της εγχώριας.

Stab-in-the-back_postcardΤο πρώτο χρονικά είναι το διεθνές. Σύμφωνα με μια άποψη που κυκλοφορούσε ευρύτατα από τη γερμανική Δεξιά μετά την ήττα της χώρας στον Πρώτο Παγκόσμιο, ήταν πως η Γερμανία δεν ηττήθηκε στρατιωτικά, αλλά εξαναγκάστηκε σε συνθηκολόγηση επειδή προδόθηκε από το εσωτερικό μέτωπο, επειδή δέχτηκε ένα πισώπλατο χτύπημα -από τους σοσιαλιστές, τους μπολσεβίκους και, πάνω απ’ όλα, τους Εβραίους της χώρας. Ήδη από το 1919 κυκλοφορούσαν απαίσιες εικόνες με τον αρχετυπικό Εβραίο πολίτη να μαχαιρώνει πισώπλατα τον ηρωικό στρατιώτη που μαχόταν στα χαρακώματα. Και βέβαια όταν ήρθαν οι Ναζήδες στα πράγματα, ο μύθος του πισώπλατου χτυπήματος (Dolchstosslegende) ανάχθηκε σε επίσημη εξήγηση της ήττας.

Ο μύθος για το πισώπλατο χτύπημα, όπως βλέπουμε, προσεγγίζει αρκετά τη θεωρία της πέμπτης φάλαγγας (που βέβαια γεννήθηκε σαν έκφραση αργότερα, στον ισπανικό εμφύλιο όπως έχουμε γράψει παλιότερα) ενώ δεν μπορούμε να μη σκεφτούμε και την Κερκόπορτα ή τον Εφιάλτη ή ακόμα και τον Δούρειο Ίππο. Αν έγινε πιστευτός ο μύθος σε ευρύτερα στρώματα Γερμανών, αυτό οφειλόταν σε δύο παράγοντες: αφενός ήταν ευχάριστος και αφετέρου αν το δει κανείς επιδερμικά, τη στιγμή της συνθηκολόγησης, τον Νοέμβριο του 1918, η Γερμανία δεν είχε υποστεί εδαφικές απώλειες (οι γραμμές του μετώπου ήταν έξω από τα σύνορά της) ούτε συντριπτικές ήττες. Είχε όμως φτάσει στα όριά της έχοντας εξαντλήσει όλες της τις εφεδρείες -και η στρατιωτική της ηγεσία ήξερε ότι μετά την αποτυχία της εαρινής επίθεσης (τον Μάρτιο του 1918) η ήττα ήταν προδιαγεγραμμένη αφού μετά την είσοδο των Αμερικανών στον πόλεμο η Αντάντ είχε αποκτήσει πρακτικά απεριόριστους πόρους. Άλλωστε, οι άλλες Κεντρικές Δυνάμεις (Αυστροουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Βουλγαρία) είχαν καταρρεύσει και είχαν συνθηκολογήσει -οπότε η Γερμανία ασφαλώς ήταν καταδικασμένη. Ωστόσο, οι πολιτικοί που κλήθηκαν να υπογράψουν την ανακωχή χαρακτηρίστηκαν προδότες από τους Γερμανούς εθνικιστές -ένας μάλιστα δολοφονήθηκε.

Στη Βικιπαίδεια διαβάζω ότι ένας παράγοντας που βοήθησε στην εξάπλωση της θεωρίας είναι ότι στην όπερα του Βάγκνερ «Το λυκόφως των θεών» ο Ζίγκφριντ, ο κεντρικός ήρωας, σκοτώνεται με ένα ύπουλο πισώπλατο χτύπημα.

Και πάμε στο δικό μας πισώπλατο χτύπημα. Σύμφωνα με την ηγεσία του ΚΚΕ, καθοριστικός παράγοντας για την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού (ΔΣΕ) στον εμφύλιο πόλεμο ήταν η «προδοσία» του Τίτο ή, πιο παραστατικά, το «πισώπλατο χτύπημα» του Τίτο.

Στην πιο κυριολεκτική της μορφή, η θεωρία του πισώπλατου χτυπήματος υποστήριζε ότι στις 5 Ιουλίου 1949 στο Καϊμακτσαλάν τμήματα του κυβερνητικού στρατού είχαν, με την άδεια των Γιουγκοσλάβων, περάσει από το γιουγκοσλαβικό έδαφος και είχαν χτυπήσει πισώπλατα τους αντάρτες του ΔΣΕ -και έτσι μπόρεσαν να τους νικήσουν. Η καταγγελία για αυτή τη συνεργασία έγινε αμέσως από την εφημερίδα του ΔΣΕ «Προς τη Νίκη» (εδώ το επάνω μισό από την πρώτη σελίδα -αν και δεν χρησιμοποιεί τον όρο «πισώπλατο», καταγγέλλει σαφώς ότι ο «μοναρχοφασιστικός», με την ορολογία της εποχής, στρατός χρησιμοποίησε το γιουγκοσλαβικό έδαφος για να χτυπήσει τους αντάρτες). Λίγο αργότερα, ο Νίκος Ζαχαριάδης, δημοσίευσε στο περιοδικό «Δημοκρατικός Στρατός» (τεύχος Αυγούστου 1949) άρθρο με τίτλο «Το στιλέτο του Τίτο χτυπά πισώπλατα τη Λαϊκοδημοκρατική Ελλάδα». Εδώ υπάρχει και η λέξη. Εν τω μεταξύ, στις 11 Ιουλίου 1949 ο Τίτο είχε ανακοινώσει το κλείσιμο των ελληνογιουγκοσλαβικών συνόρων, ενώ στα τέλη Αυγούστου ολοκληρώθηκε η κυβερνητική επίθεση στον Γράμμο και η υποχώρηση των ανταρτών στην Αλβανία.

Με τη στενή, κυριολεκτική έννοια το «πισώπλατο χτύπημα» δεν υπήρξε, δηλαδή δεν πέρασαν δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού από το γιουγκοσλαβικό έδαφος, και αυτό έχει προ πολλού αναγνωριστεί και από το ΚΚΕ. Ωστόσο, από τότε ακόμα (ας πούμε, από την Έκτη Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά την ήττα του ΔΣΕ, τον Οκτώβριο του 1949) η αναφορά στο πισώπλατο χτύπημα δεν ήταν κυριολεκτική αλλά ευρύτερη, εννοώντας ότι η μεταστροφή της Γιουγκοσλαβίας μετά τη ρήξη Τίτο-Στάλιν προς τη Δύση στάθηκε βασική αιτία για την ήττα του ΔΣΕ. Όπως εισηγήθηκε στην 6η Ολομέλεια ο Ζαχαριάδης, «Αυτή η προδοσία του Τίτο υπήρξε για το στάδιο που περνούσε το κίνημά μας στα 1948-49, ο καθοριστικός λόγος που οδήγησε στην προσωρινή μα αναγκαία υποχώρησή μας ύστερα απ’ τη μάχη στο Βίτσι – Γράμμο».

Ούτε αυτό είναι σωστό όμως. Αν και η γιουγκοσλαβική μεταστροφή σαφώς επιβάρυνε τη θέση του ΔΣΕ, δεν ήταν καθοριστικός παράγοντας. Αντιγράφω την άποψη του Γ. Μαργαρίτη (από την Ιστορία του ελληνικού εμφύλιου πολέμου, Τόμος 2, σελ. 470-1): «η ρήξη ανάμεσα στην Κομινφόρμ και τον Τίτο επηρέασε σε κάποιο μη αποφασιστικό βαθμό την πορεία του πολέμου». Το πισώπλατο χτύπημα, λοιπόν, ήταν περισσότερο δικαιολογία. Μετά την ανατροπή του Ζαχαριάδη το 1956, οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του τον θεώρησαν υπεύθυνο για τη θεωρία του πισώπλατου χτυπήματος -κάτι που έχει βέβαια βάση, αφού αυτός ήταν ο ηγέτης, είναι όμως ενδεικτικό για την ειρωνεία της ιστορίας ότι ένας από τους κατηγόρους του ήταν ο Αλ. Παπαπαναγιώτου, διοικητής των δυνάμεων του ΔΣΕ στο Καϊμακτσαλάν, που πρώτος κατάγγειλε το υποτιθέμενο πέρασμα των κυβερνητικών από το γιουγκοσλαβικό έδαφος!

Αν θέλετε και μια άλλη πηγή, εκτός ΚΚΕ, για το ελληνικό πισώπλατο χτύπημα, υπάρχει αυτό το εκτενές άρθρο του Σπ. Κουζινόπουλου στο Βήμα.

(Το βλέπω βέβαια ότι στο ένα περιστατικό έχουμε ναζιστές στη Γερμανία και στο άλλο κομμουνιστές στην Ελλάδα, αλλά μακριά από μένα οποιαδήποτε ταύτιση ή σύγκριση κομμουνισμού και φασισμού. Μόνο όσοι έχουν συμφέροντα ή όσοι είναι βλάκες κάνουν τέτοιες ταυτίσεις).

Όσο για τα συντροφικά μαχαιρώματα του τίτλου, είναι κι αυτό μια καθιερωμένη έκφραση του πολιτικού λεξιλογίου, ή ίσως του παραπολιτικού μας λεξιλογίου, αλλά αυτή είναι αμιγώς ελληνική, δεν (ξέρω να) έχει αντίστοιχο σε άλλες γλώσσες.

Απ’ όσο ξέρω, την οφείλουμε στο ΠΑΣΟΚ, και πρέπει να την πρωτοείπε η Βάσω Παπανδρέου, ίσως στη δεκαετία του 1990 (αλλά μπορεί και περί το 1988) όταν σε κάποια εσωκομματική της ομιλία κατάγγειλε τα «συντροφικά μαχαιρώματα» και το κλίμα αλληλοϋπονόμευσης που επικρατούσε.

Τα μαχαιρώματα εκείνα ήταν περισσότερο κινήσεις παρασκηνίου ή διαδρόμων, αλλά στην πορεία η έκφραση έχει γενικευτεί και χρησιμοποιείται, στον παραπολιτικό σχολιασμό και στον δημοσιογραφικό λόγο, για οποιαδήποτε εσωκομματική σύγκρουση και ιδίως για επικριτικές δηλώσεις πολιτικών εναντίον συναδέλφων τους από το ίδιο κόμμα. Ο όρος έχει γίνει κλισέ και χρησιμοποιείται πολύ και συνεχώς -για παράδειγμα, τις τελευταίες μέρες χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για τους καβγάδες στη Νέα Δημοκρατία με αφορμή την (μη) εκλογή ηγεσίας, αλλά και για κάποιους υπαινιγμούς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Γ. Σακελλαρίδη μετά την αποχώρησή του. Βέβαια, όταν ένας όρος γίνεται κλισέ φθείρεται, αλλά αυτό είναι θαρρώ αναπόφευκτο -το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς, είναι να μην τον χρησιμοποιεί.

Και για να κλείσουμε εύθυμα, θυμάμαι ένα παλιό άρθρο εφημερίδας, στο οποίο ο δημοσιογράφος ήθελε να πει ότι κάποιος δέχτηκε ένα ύπουλο αλλά και καίριο πλήγμα. Έγραψε λοιπόν «Δέχτηκε πισώπλατη μαχαιριά» -αλλά του φάνηκε κάπως λίγο. Οπότε συμπλήρωσε: «Δέχτηκε πισώπλατη μαχαιριά κατάστηθα»!

 

 

 

 

139 Σχόλια to “Πισώπλατα χτυπήματα και συντροφικά μαχαιρώματα”

  1. Κουνελόγατος said

    Λες και ήξερες ότι διαβάζω -πάλι- γι αυτήν την εποχή και πέτυχες το θέμα. Καλό όπως πάντα, καλημέρα… 🙂

  2. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Καλημέρα!
    Νομίζω ότι χρησιμοποιούμε συχνά και μια (μάλλον δύο) συνώνυμη έκφραση : «χτύπημα κάτω από τη μέση» ή «χτύπημα κάτω από τη ζώνη», απαγορευμένο στην πυγμαχία αλλά, όπως φαίνεται, όχι «μεταξύ αδελφών».

  3. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  4. Παναγιώτης Κ. said

    Σύμφωνα με αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα της δεκαετίας ΄40-΄50:
    Ήταν σχεδόν αδύνατο σε ανακοίνωση του ΕΑΜ με το χωνί (τηλεβόας) να μην ακουστούν οι λέξεις:
    Πισώπλατα, πλέρια, ενάντια.

  5. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2: Με μια διαφορά, ότι το χτύπημα κάτω από τη ζώνη δίνεται μεταξύ αντιπάλων -και φανερά για τους δύο.

    4: Για το πλέριος ίσως γράψω κάποτε.

  6. chrismagr said

    Πιστεύω ότι οι ονομασίες του Ισλαμικού Κράτους/ISIS/Νταές θα μπορούσαν να είναι από μόνες τους θέμα ενός ενδιαφέροντος άρθρου

  7. atheofobos said

    Εδώ μια πρόσφατη πισώπλατη μαχαιριά».!

    Μια παλιότερη και πασίγνωστη :
    «Πισώπλατη μαχαιριά» Βαρουφάκη σε Τσίπρα : Παραδόθηκε στην Τρόικα
    http://www.usay.gr/article/88791/piswplati_maxairia_baroyfaki_se_tsipra_paradothike_stin_troika.html
    Και μια «καλλιτεχνική» όταν η Βανδή εγκατέλειψε τον θαυμαστή της Χρυσής Αυγής Σφακιανάκη και αυτός χαρακτήρισε αυτή την απόφαση ως «απόλυτα πισώπλατη μαχαιριά».
    http://joytv.gr/%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AE-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CE%B9%CF%83/

  8. sarant said

    6: Σωστά!

    7: Απόλυτα πισώπλατη 🙂

  9. Παναγιώτης Κ. said

    Είχαμε πάντως και τον υπαξιωματικό με το τόμσον που ήταν στο τέλος της ομάδας που έκανε επίθεση και είχε ως αποστολή να πυροβολήσει εκείνο το στρατιώτη που θα λιποψυχούσε και θα ήθελε να γυρίσει πίσω. Αντιμετώπιζε ο στρατιώτης το «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» και διάλεγε κατ΄ ανάγκην αυτό που τον είχαν διατάξει.

    Στην ταινία «ο εχθρός προ των πυλών» (αναφέρεται στην πολιορκία του Στάλινγκραντ-πάρα πολύ καλή ταινία!) φαίνεται καθαρά αυτό που έγραψα για τον υπαξιωματικό με το αυτόματο.

  10. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες !

    Στο άσχετο : Η Cosmotebooks έχει 30% κάτω σε όλα τα βιβλία. Αλλά μπαίνοντας και ψάχνοντας τα «δικά μας», γιατί εκεί το 30% πραγματικά συμφέρει, , έπεσα σε μεζεδάκι, που δεν περιμένει μέχρι αύριο…

  11. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #7-8
    Απόλυτα πισώπλατη σημαίνει στο κέντρο, στη σπονδυλική στήλη. Γιατί αν πάρει λίγο πλευρό μπορεί και να τη δεις που θα ΄ρχεται 🙂 (αστειεύομαι).
    Αυτό με τις Σπαρτιάτισσες μάνες μου φαίνεται μπεντροβάτο. Δηλαδή, αν ο γιόκας ήταν τόσο γενναίος που πολέμησε μέχρι τέλους και οι εχθροί το περικύκλωσαν, το πιθανότερο είναι να τον πετύχουν την πλάτη, αφού μπροστά είχε ασπίδα… (γωνία στο δεκάρικο ψάχνω)

  12. spiral architect said

    Καλημέρα.
    Η ιστορία μάς υπενθυμίζει:

    (σοβιετική γελοιογραφία του 1958)

  13. Πάνος με πεζά said

    Από το πισώπλατο, διευρύνοντας στην «πέμπτη φάλαγγα», καταλήγουμε πια και στο γνωστό «εξ ιδίων τα βέλη». Και μάλλον αυτά τα βέλη είναι πισώπλατα, αφού είναι από τους δικούς σου, που υποτίθεται ότι μαζί με σένα είστε όλοι προσανατολισμένοι προς το ίδιο μέτωπο.

    Το «πισώπλατα» διευρύνεται βεβαίως και στο «μπαμπέσικα», που δεν είναι κατ’ ανάγκη πισώπλατα, αλλά απλώς δόλια.

  14. sarant said

    10 Μα κι αυτός ο Τάσιος να κάνει τέτοια λάθη! 😉

  15. Παναγιώτης Κ. said

    Μετά την κατάρρευση το ρωσικού αεροπλάνου:

    Πούτιν: «Καταγράφουμε εδώ και καιρό την κίνηση μεγάλης ποσότητας πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων προς την Τουρκία από περιοχές που ελέγχει το ISIS. Αυτό εξηγεί την σημαντική χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι τρομοκράτες».

    Λαβρόφ: «Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού σημειώθηκε λίγο μετά από επιδρομές της ρωσικής αεροπορίας εναντίον κομβόι μεταφοράς πετρελαίου καθώς και εγκαταστάσεων»

    Μεντβέντεφ:»Οι τουρκικές ενέργειες συνιστούν ντε φάκτο προστασία του Ισλαμικού κράτους.Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένων των πληροφοριών που διαθέτουμε για άμεσο οικονομικό συμφέρον ορισμένων Τούρκων αξιωματούχων με άμεσο οικονομικό συμφέρον ορισμένων Τούρκων αξιωματούχων που σχετίζονται με την προμήθεια πετρελαιοειδών από εργοστάσια που ελέγχονται από το ISIS».

    O Μπιλάλ Ερντογάν, γιός του Ερντογάν,κατηγορείται από τους Ρώσους για σχέσεις με τους Τζιχανιστές.

    Να μη ξεχνάμε: Η Τουρκία προμηθεύεται το 55% του φυσικού αερίου που εισάγει από την Ρωσία.

    Επίσης να μη ξεχνάμε: 🙂

    1.Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται κατά τη διάρκεια του πολέμου και …μετά το κυνήγι.

    2.Ποτέ μην αποδίδεις σε δόλο ο,τι μπορεί θαυμάσια να εξηγηθεί με ανικανότητα.
    (Να μην αγνοούμε δηλαδή την εκδοχή της άδολης μ@λ@κί@ς που υπάρχει στους ανθρώπους 🙂 )

  16. Χρήστος said

    Να προσθέσω και την επισης χρησιμοποιουμενη λεξη «μπαμπεσικα» τουρκικής αν δεν απατώμαι προέλευσης.

  17. sarant said

    16 Αλβανική προέλευση, όπως και η μπέσα

  18. Παναγιώτης Κ. said

    @13. Έχουμε και το «ο εχθρός εντός των τειχών».Ταιριάζει όχι μόνο για τα πολιτικά πράγματα αλλά και για τα διάφορα.. οικογενειακά, ψυχολογικά κ.λπ.

  19. Πάνος με πεζά said

    @ 14 : Ναι… Σαν αμυντικός που πέφτει στη φάση με προεντεταμένο το πόδι ! 🙂

  20. Παναγιώτης Κ. said

    Ταιριάζει μήπως στην περίσταση και η λέξη «χωσιά»; Την συναντάμε στο λεξιλόγιο του ΄21.

  21. takis#13 said

    Ασχετο με το θέμα : διαβάζω στο fb αναρτήσεις φίλων που κατηγορούν το βιβλίο της πέμπτης δημοτικού γιατί κλίνει «ο βαθύς , του βαθιού/του βαθύ» . Που εγώ το νομίζω σωστό. Τι λέτε εσείς;

  22. sarant said

    21 Σκοπεύω να το αναφέρω αύριο αυτό το θέμα.

  23. Ριβαλντίνιο said

    @ 11 Γρηγόρης Κοτορτσινός
    «περικύκλωσαν»

    Αυτό ιστορικά νομίζω ότι έγινε μόνο στις Θερμοπύλες και στην Σφακτηρία (Θουκ: οι Λακεδαιμόνιοι, προσβαλλόμενοι και από τα δύο μέρη, βρέθηκαν στην ίδια θέση που είχαν βρεθεί και οι πρόγονοί τους στις Θερμοπύλες, γιατί, αν επιτρέπεται να συγκρίνουμε τα μικρά με τα μεγάλα, και εκείνοι τότε εξοντώθηκαν, επειδή οι Πέρσες τους περικύκλωσαν). Και εκεί αν θυμάμαι καλά τους τόξευαν, ενώ το πισώπλατο τραύμα πρέπει να αναφερόταν σε τραύμα από δόρυ.
    ———————————————————————

    Η πλάκα είναι ότι η παράδοση των Λακεδαιμονίων στην Σφακτηρία(1) προκάλεσε έκπληξη στους υπόλοιπους Έλληνες, «γιατί ο κόσμος είχε την αξίωση από τους Λακεδαιμόνιους να μην παραδίνονται, ούτε από πείνα, ούτε από άλλη ανάγκη, αλλά να πεθαίνουν με τα όπλα στα χέρια μαχόμενοι. Δεν πίστευαν πως εκείνοι που παραδόθηκαν ήταν όμοιοι με τους σκοτωμένους. Κάποιος ρώτησε έναν από τους αιχμαλώτους της Σφακτηρίας για να τον πειράξει, εάν οι σκοτωμένοι συναγωνιστές του ήταν γενναίοι (σε αντίθεση με αυτούς που παραδόθηκαν). Και εκείνος του απάντησε πως πραγματικά θα είχε μεγάλη αξία αν το βέλος ξεχώριζε τους γενναίους, εννοώντας φυσικά ότι τα βέλη σκότωναν αδιακρίτως.
    Από τους αιχμαλώτους της Σφακτηρίας πολλοί ήταν Σπαρτιάτες αρχοντικών οικογενειών. Όταν οι Αθηναίοι τους απελευθέρωσαν, η Σπάρτη, φοβούμενη μήπως νομίσουν ότι λόγω της παραδοσής τους κινδύνευαν να χάσουν την πολιτική τους δύναμη, και συνεπώς αν διατηρούσαν τα πολιτικά τους δικαιώματα υπήρχε η περίπτωση λόγω του φόβου τους να επιχειρήσουν κάποια καθεστωτική μεταβολή,τους αφαίρεσε την πλήρη άσκηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων (δεν μπορούσαν να λάβουν δημόσιο αξίωμα, οι αγοραπωλησίες τους ήταν άκυρες). Ύστερα από λίγο όμως τους αποκατέστησαν πλήρως.»
    (Θουκ./Βεν.)

    (1)Η Σπάρτη τους είπε να αποφασίσουν αυτοί αν θα παραδοθούν ή όχι, αρκεί να μην κάνουν τίποτα ατιμωτικό.

    ————————————————————————–

    Μετά την ήττα στα Λεύκτρα οι «δειλοί» έπρεπε να στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα. Η πολιτεία όμως δίσταζε να τους το επιβάλει γιατί πολλοί από αυτούς ήταν από δυνατές οικογένειες και μπορεί να επιχειρούσαν ανατροπή του πολιτεύματος (φοβούμενοι νεωτερισμὸν ἀπ᾽ αὐτῶν.). Ο Αγησίλαος Β βρήκε την λύση λέγοντας πως σήμερα πρέπει να αφήσουν τους νόμους να κοιμηθούν και από αύριο να είναι πάλι έγκυροι.(φήσας ὅτι τούς νόμους δεῖ σήμερον ἐᾶν καθεύδειν, ἐκ δὲ τῆς σήμερον ἡμέρας κυρίους εἶναι πρὸς τὸ λοιπόν) 🙂 (ΙτΕ, τόμος 3 σελ.555)

    ———————————————————————-
    Και οι νεότερες εκδοχές ! 🙂 🙂 🙂

    ———————————————————————-

  24. Ριβαλντίνιο said

    @ Έχω παγιδευτεί μάλλον. 😦

    ——————————————
    «δεν του πάει στο φιλότιμο να τον φάει μπαμπέσικα κι έτσι τον ειδοποιεί,»

    Μια πολύ ωραία ταινία. Τελικά ο Πολωνός μετανάστης δεν προδίδει τον αδελφό του στην αστυνομία.

    O Ουάλας όταν διαπιστώνει ότι ο Ρόμπερτ Μπρους τον πρόδωσε. 😦

  25. Tsopanakos said

    Αφού ο Νικοκύρης έβαλε 2 μουσαντένια πισώπλατα μαχαιρώματα, ας αναφέρουμε και ένα από τα πάρα πολλά πραγματικά: https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Leipzig#Pro-Napoleonic_Germans_defect_to_the_Coalition

    Η εν λόγω προδοσία έχει γλωσσικό ενδιαφέρον, μια και στα γαλλικά η λέξη «Σάξωνας» έγινε από τότε συνώνυμη του προδότη, βλ. http://www.cnrtl.fr/definition/saxon

    Εννοείται βέβαια ότι το γνωστότερο πισώπλατο χτύπημα είναι πλέον αυτό … του ματωμένου γάμου στο GOT 😉

  26. Ριβαλντίνιο said

    @ sarant
    (Δύο σχόλια μου έχουν μάλλον παγιδευτεί. 😦 😦 ).

    Εκτός από τον Εφιάλτη ο Ηρόδοτος αναφέρει και μια μη πιστευτή εκδοχή σύμφωνα με την οποία προδότες ήταν ο Ονήτης από την Κάρυστο και ο Κορυδαλλός από την Αντίκυρα.
    Ο Κτησίας ο Κνίδιος στα «Περσικά» του αναφέρει ως προδότες-οδηγούς τους Τραχίνιους Καλλιάδη και Τιμαφέρνη.
    Τελικά μόνο ο Εφιάλτης έμεινε με την ρετσινιά. 😦

    Και όταν οι Γαλάτες εισέβαλαν στην Ελλάδα :

    Eν τω μεταξύ, οι αποδυναμωμένοι Eλληνες που βρίσκονταν στις Θερμοπύλες επρόκειτο να υπερκεραστούν από τις στρατιές του Bρέννου, σε μία τραγική επανάληψη της Iστορίας. Oπως στην πρώτη μάχη των Θερμοπυλών, όταν ο Yδάρνης είχε περικυκλώσει το στρατό του Λεωνίδα με τη βοήθεια του προδότη Eφιάλτη, μέσω του περάσματος της Aνοπαίας ατραπού, έτσι και τώρα ο Bρέννος ακολούθησε τις υποδείξεις των Hρακλειωτών και των Aινιάνων, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο. Oι Hρακλειώτες και οι Aινιάνες υπέδειξαν το πέρασμα στο Bρέννο, όχι επειδή δεν ήταν πιστοί στον ελληνικό αγώνα, αλλά επειδή ήθελαν το γρηγορότερο δυνατό να φύγουν οι Kέλτες από τη γη τους προτού την ερημώσουν.
    http://www.militaryhistory.gr/articles/view/87/2

  27. sarant said

    26 Τα απελευθέρωσα αλλά, επειδή ήταν πρόσφατα, δεν τα ετεροχρόνισα.

  28. Στο ημιάσχετο, βρήκα μια ωραία διατύπωση για την πολιτική του Βλαδιμήρ: «Intentionally unpredictable»

    Από αυτή την ενδιαφέρουσα ανάλυση του περασμένου Μαΐου:

    http://foxtrotalpha.jalopnik.com/russian-jets-cross-into-turkey-and-the-black-sea-fleet-1734757729

  29. Alexis said

    Τα «συντροφικά μαχαιρώματα» σίγουρα προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (εξ’ ού και συντροφικά) αλλά μάλλον είναι λίγο παλιότερα.
    (στα μέσα των ’80ς ίσως;)
    Θυμάμαι μιά ωραία γελοιογραφία του Μητρόπουλου όπου δύο «σύντροφοι» χαμογελαστοί πάνε ν’ αγκαλιαστούν με το ένα χέρι και στο άλλο κρατάνε από ένα μαχαίρι, ο ένας πίσω από την πλάτη του άλλου.

    #20: Είναι πολύ παλιότερη βέβαια η «χωσιά», από την εποχή των ακριτικών τραγουδιών ακόμα.
    «Ζηλεύει ο Χάρος με χωσιά, μακρά τονε βιγλίζει…» λέει μία παραλλαγή από το «Θάνατο του Διγενή».

    Και ο Μάνος Ελευθερίου στο τραγούδι «Η Μάνα του Αλέξανδρου» σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου:
    «Τον προσμένουν κίνδυνοι και χωσιές
    λόγια ανθρώπων μαύρα και συμφορές
    μοναχός τ’ αντέχει και τα περνά
    τελειωμό δεν έχουν τα βάσανα»

  30. Γιώργος Πρίμπας said

    δεν ξέρω αν επισημάνθηκε σε νωρίτερο σχόλιο, αλλά νομίζω ότι αξίζει να σταθούμε λίγο στον τρόπο που η ναζιστική προπαγάνδα απεικονίζει «τον» εβραίο να μαχαιρώνει πισώπλατα τον άριο πολεμιστή. Η μορφή του εβραίου δεν είναι ούτε αντρική (αφού έχει γυναικεία στήθη) ούτε γυναικεία (αφού τα χέρια του και τα δάκτυλα παραπέμπουν σε αντρικά χέρια ανθρώπου της χειρονακτικής δουλειάς). Και αυτό σε αντίθεση με τις αυστηρές ξεκάθαρες γραμμές που οφείλει να έχει ένας άριος ναζιστής που «είναι» ανώτερο και όχι εκφυλισμένο είδος. Μάλιστα μπρος στις ετοιμοπόλεμες λιτές αυστηρές γραμμές θέτονταν σε δεύτερο λόγο οι λεπτομέρειες του προσώπου (άρα του ατόμου) αφού ιδιωτικός προσωπικός χώρος στο ναζιστικό, όπως και σε κάθε φασιστικό, σύστημα δεν επιτρέπεται να υπάρχει.

  31. marulaki said

    Καλημέρα!
    #15 Νομίζω η έκφραση ολόκληρη είναι: ‘Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται πριν το γάμο, κατά τη διάρκεια του πολέμου και μετά το κυνήγι’
    Ο καημένος ο Ζίγκφριντ δεν μαχαιρώθηκε πισώπλατα ετσι απλά. Αν θυμάμαι καλά το μύθο, είχε κάνει μπάνιο στο αίμα ενός δράκου, πράγμα που τον έκανε άτρωτο στα χτυπήματα του εχθρού, αλλά την ώρα που έκανε το μπάνιο αυτό, έπεσε στην πλάτη του ένα φύλλο και εκεί δεν έπιασε το αίμα, οπότε ήταν το μόνο σημείο του που ήταν τρωτός (η αντίστοιχη αχίλλειος πτέρνα μας). Νομίζω συμβολίζει ότι ο πραγματικά γενναίος ήρωας-παλληκαράκι, πέφτει μόνο από πισώπλατο χτύπημα.

  32. sarant said

    30 Πολύ εύστοχο!

    31 Σωστά!

  33. Ριβαλντίνιο said

    Ως προδοσία θεωρήθηκε και η στάση του ταγματάρχη Μιχάλη Παπαζήση κατά τα Δεκεμβριανά :

    Σύµφωνα µε τις διαταγές της ηγεσίας του ΚΚΕ, η 4η ∆εκεµβρίου είχε οριστεί ως ηµέρα έναρξης της γενικής επίθεσης για την κατάληψη της Αθήνας. Στο πλαίσιο των ευρύτερων αυτών επιχειρήσεων, το 2ο Σύνταγµα της ΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, δύναµης 800 ανδρών, µε στρατιωτικό διοικητή τον ταγµατάρχη Μιχάλη Παπαζήση και καπετάνιο τον ανθυπολοχαγό ∆ηµήτριο ∆ηµητρίου, είχε αρχίσει να προωθείται από τη Χασιά προς το Χαλάνδρι και το Ψυχικό. Το σύνταγµα στρατοπέδευσε στην περιοχή του Αµερικανικού Κολλεγίου στο Ψυχικό. Ο ∆ηµητρίου έλειπε και τη διοίκηση ασκούσε ο Παπαζήσης. Αυτός όµως δεν ήταν κοµµουνιστής. Αξιωµατικός καριέρας του Ελληνικού Στρατού και βετεράνος της Μικρασιατικής Εκστρατείας και του ελληνοϊταλικού πολέµου, δεν επιθυµούσε να εµπλακεί στην εµφύλια διαµάχη και βρισκόταν σε συνεννόηση µε την κυβέρνηση και τους Βρετανούς. Ετσι όταν το σύνταγµά του περικυκλώθηκε από βρετανικές δυνάµεις δεν υπήρξε καµία αντίδραση. Το σύνταγµα αφοπλίστηκε και µεταφέρθηκε µε βρετανικά φορτηγά πέρα από τη γραµµή την οποία είχε καθορίσει ο Σκόµπυ (Ελευσίνα-Λιόσια-Κηφισιά-Μεσόγεια). Με αυτό τον τρόπο, µια επίλεκτη δύναµη του ΕΛΑΣ εξουδετερώθηκε πριν καν να συµµετάσχει στις επιχειρήσεις.

    Δεκεμβριανά
    σελ.81-82

    Απ’το διδακτορικό του Θ.Καλλιανιώτη (το βρίσκετε εύκολα με ένα γκουγκλάρισμα και έπειτα κοιτώντας στο ευρετήριο για τον Παπαζήση)μαθαίνουμε και άλλες πληροφορίες.
    «Ο Μιχαήλ Παπαζήσης είχε τραυματιστεί βαριά από τους Ιταλούς στην Αλβανία. Είχε διατελέσει και συνεργάτης της αντιστασιακής ΥΒΕ. Ήταν ένας από τους πολλούς που κατηγορήθηκαν από το ΕΑΜ ως υπεύθυνοι για το δράμα στο Μεσόβουνο. Απήχθη από τον ΕΛΑΣ στις 7/6/1943, τελικά προσχώρησε στις τάξεις του τελευταίου και έγινε διοικητής συντάγματος. Αμέσως όλες οι κατηγορίες εναντίον του έπαυσαν. 🙂 Στον κατοχικό εμφύλιο απέφευγε να επιτίθεται κατά Ελλήνων. Αιχμαλωτίστηκε τον Δεκέμβριο του ’44 στην Αθήνα από τους Άγγλους και απελευθερώθηκε αργότερα. Κατά μια οπτική ο Παπαζήσης δεν συγχώρεσε ποτέ την απαγωγή του και όντας διοικητής συντάγματος του ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά διευκόλυνε την παραδοσή του στους Βρετανούς.»

  34. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Αυτή η πυκνή αναδρομή στην ιστορία είναι σπουδαίο συδαύλισμα και της γνώσης και της μνήμης,παράλληλα με το γλωσσολογικό κομμάτι. Περήφανη αναγνώστριά σας Νικοδέσποτα.
    Αφού γράψατε τη χωσά,χωσία των Μανιατών,(μια φορά ένας επιφανής κι αγαπητός κρητικός καλλιτέχνης είπε ότι είναι κρητικιά αυτή η εκδίκηση,κι έμεινα άφωνη καθώς ήμουν πολύ νέα) ας πω το Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν. Βέβαια αφορά απρέπεια ή χυδαιότητα,-διαβάζω στου Σαραντάκου- 🙂 αλλά δε μου ρχεται βιαστικά τώρα κάτι άλλο.

    Μια άλλη πρόσφατη αναφορά σε μαχαιριά στην πλάτη:
    http://www.ert.gr/oukrania-macheria-stin-plati-charaktirise-ta-episodia-sti-vouli-o-proedros-porosenko/

  35. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Αντιγράφω:
    Όντε θα παίξεις μαχαιριά να τηνε παίξεις ντρέτη*
    Όχι στην πλάτη ύπουλα.Αντρίκια και στο μπέτη.*
    (ερωτική μαντινάδα-υποτίθεται)
    ντρέτη,ίσια
    μπέτης,το στήθος

  36. Ηλεφούφουτος said

    @0 «η έκφραση που χρησιμοποίησε ο Πούτιν ήταν ударом в спину»

    σωστότερα θα ήταν «η έκφραση που χρησιμοποίησε ο Πούτιν ήταν удар в спину», όπως εμφανίζεται σε αυτό τον τίτλο
    http://www.vesti.ru/doc.html?id=2690614
    γιατί έτσι θα το βρίσκαμε στο λεξικό
    http://dic.academic.ru/searchall.php?SWord=%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%B2+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D1%83&from=xx&to=ru&did=ogegova&stype=0

    στην ονομαστική δηλαδή και όχι στην οργανική, η οποία εν προκειμένω είναι και η πτώση στην οποία δηλώνεται το κατηγορούμενο

    Κι εδώ ο Βισότσκι

    που ανάμεσα στα απαριθμούμενα πράγματα που δε γουστάρει είναι και οι πισώπλατοι πυροβολισμοί (когда стреляют в спину)
    ούτε όμως και οι κατά πρόσωπο (выстрелов в упор).

    Θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν έτσι και τις προσπάθειες κύκλων στη Δυση κατά τη συμμαχία στο Β’ΠΠ να συνάψουν χωριστή συνθήκη με το Χίτλερ και δεν του κάθισε τελικά, αλλά δεν το είπαν έτσι. Νομιζω ότι σε μεγάλο βαθμό τα ιδεολογικά τους παιδιά είναι που προσπαθούν σήμερα να πάρουν τη ρεβάνς και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την εξωτερική πολιτική της «Ευρώπης», που δεν φτάνει μέχρι τα Ουράλια.

  37. Ηλεφούφουτος said

    36
    Παρόραμα:
    να συνάψουν χωριστή συνθήκη με τους Γερμανούς και δεν τουΣ κάθισε τελικά
    (ό,τι και να λέμε για τον Τσώρτσιλ, σ αυτό στάθηκε αμετακίνητος)

  38. Πάνος με πεζά said

    «Δέχτηκε πισώπλατη μαχαιριά κατάστηθα» : Υπάρχει αυτό το γνωστό πλάνο στις ταινίες, που κάποιος την πέφτει από πίσω στο θύμα, του κάνει κεφαλοκλείδωμα, του φιμώνει το στόμα, αλλά τελικά τον μαχαιρώνει…από μπροστά !

  39. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  40. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    39 Εφη, απο πού είναι αυτή η εικόνα;

    36 Ευχαριστούμε, μετρ!

    35 Μπράβο, στον μπέτη.

  41. 40α

    γκούγκλισα λιγάκι και με παρέπεμψε εδώ: https://pl.wikipedia.org/wiki/Agresja_ZSRR_na_Polsk%C4%99

    πολωνικά δεν ξέρω αλλά το θέμα είναι σαφές

  42. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Νομίζω αφορά στη Διάσκεψη του Μονάχου, Σεπτέμβρη 1938. Η Τσεχοσλοβακία για τη μοίρα της οποίας καλούνταν,απουσίαζε, (αυτην έχουν στα δυο στενά;), όπως και η ΕΣΣΔ.Παρόντες Χίτλερ Μουσολίνι και Τσάμπερλεν. Η φωτό, ελεύθερη από το διαδίκτυο

  43. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Α,1939 είναι (στραβούλιακας είπαμε).Τώρα είδα το 41,Σκύλου.

  44. sarant said

    41: Σωστά, ο πισώπλατος έχει αστέρι

  45. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Από δω προσπάθησα να εξηγήσω την εικόνα
    http://www.voros.gr/epik/ar0453.html

  46. 44 …και μεγάλη μυτόγκα. Αντισημιτιζμός στην Πολωνία; Μπα, όχι. 😎

  47. Στο μεταξύ, στο τουήτα, ο Ερντογάν έχει κλάσει μέντες!

  48. gpoint said

    Η πισώπλατη μαχαιριά κατάτηθα και από…πιστόλι ήταν εκ των ουκ άνευ στις ταινίες του κουσγκούνη όπου κάποιος κυνηγούσε κάποιον με πιστόλι και μετά έδειχνε τον κυνηγημένο με μαχαιριά κατάστηθα !

  49. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Το αστέρι του Δαβίδ δεν είναι εξάκτινο;

  50. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Κι εδώ αστέρι (τί γράφει,δεν ξέρω.Για αδελφικά μαχαιρώματα έψαχνα.Του Κάιν,τώρα που το είπα.Κάης τον έλεγε η γιαγιά τον προδότη συγγενή)

  51. 35,
    …Όχι στην πλάτη ύπουλα.Αντρίκια και στο μπέτη.*
    μπέτης,το στήθος…

    Υποθέτω το χτύπημα στο στήθος
    είναι κατά τεκμήριον μπετό,
    κι αν είναι από ένοπλον,
    μπετόν αρμέ.

  52. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    51>> κατά τεκμήριον μπετό,
    κι αν είναι από ένοπλον,
    μπετόν αρμέ.

    Χμ, αν ήταν προεντεταμένο; (προεκτεταμένο που είπανε παραπάνω) τί φωτό θα ψάχναμε;
    Φωτό αρμοδιότητος Γς καθότι μπέτη έχουν και τα κορίτσια 🙂

  53. 52, ΄
    Βοήθημα:

    «Ακόμα λίγα έτη,
    Μετά θα βρω μια Μπέτυ (με μπέτη)»

  54. voulagx said

    #52 Εφη: «Χμ, αν ήταν προεντεταμένο;» – Θα ηταν προ(μ)πετες! 🙂

  55. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    50. «Ξαφνικά (αναπάντεχα) » γράφει. Κάτι φουστιά έπαιξε ο Πούτιν σ’αυτόν τον Αζάροφ…

  56. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «αλλά μακριά από μένα οποιαδήποτε ταύτιση ή σύγκριση κομμουνισμού και φασισμού. Μόνο όσοι έχουν συμφέροντα ή όσοι είναι βλάκες κάνουν τέτοιες ταυτίσεις).»
    Νικοκύρη, ο μέσος άνθρωπος, όταν αναφέρεται στον κομουνισμό, εννοεί το ανατολικό μπλόκ, την Κίνα, και εσχάτως την Β.Κορέα, οπότε, εκτός από αυτούς που έχουν συμφέροντα, μόνο βλάκες δεν είναι όσοι κάνουν τέτοιες ταυτίσεις, αλλιώς κι όσοι ταυτίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ με την δεξιά, είμαστε βλάκες.

  57. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    ΄55. Κάπου το καλοκαίρι του ΄13 (22-8-2013) είναι η γελιογραφία. Τότε συζητιόταν η εμπορική σύνδεση της Ουκρανίας με την Ε.Ε. βρήκα στη γκούγκλη
    Στις 21-8-2013,πάλι σε αναζήτηση μπαμπέσικου μαχαιρώματος, υπάρχει αυτήη εικόνα

  58. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    53. 🙂 Mπέτης μπετόν = στήθος μάρμαρο (και καρδιά πατάτα) βλ.Κονδυλάκης

  59. Πάνος με πεζά said

    Άντρες : Προεντεταμένο στήθος

    Γυναίκες : Προεκτεταμένο στήθος

  60. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    «αλλιώς κι όσοι ταυτίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ με την δεξιά, είμαστε βλάκες.»
    Φυσικά και είστε!

  61. 58, 😀
    Για όλους που ζούνε στο κουρμπέτι!

  62. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    54, Ναι! προμπέτες

  63. 59, β
    Υποθέτω ο κοραλής κόμπος στο κέντρο έγινε με σκυρόδεμα!

  64. Πάνος με πεζά said

    Ναι, είναι το «κλειδί», που λέγαμε προχτές…Και το όλο σύστημα δεν το λες μαγιό, είναι σουτι-ένοντας…

  65. Λ said

    Και η Θάτσερ την έφερε πισώπλατα στον Χηθ.

  66. Λ said

    Φίδι στον κόρφο σου
    έχει κάποια σχέση

  67. Μαρία said

    63
    Ιδού κι ο μηχανικός, που θα μας πεις πώς προφέρεται. http://www.poustiplasticsurgery.com/

  68. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Αφεντικό, το νήμα Γουσούδιασε απροόπτως.

  69. 64, 67,
    Για δέσιμο!

  70. Πάνος με πεζά said

    @ 68 : Εγώ φταίω, την περίμενα μικρότερη τη φωτογραφία. Αλλά κι αυτοί που τις επισυνάπτουν, τις βάζουν σε μεγάλο μέγεθος για να είναι ασορτί…

  71. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Με πολεμάς μπαμπέσικα,τρικλοποδιές μου βάζεις

  72. yaltis said

    «Ο Πούτιν χρησιμοποίησε την έκφραση αυτή επειδή η Ρωσία και η Τουρκία υποτίθεται ότι μάχονταν έναν κοινό εχθρό, το Νταές (το λέμε και Ισλαμικό Κράτος, αλλά και η ονομασία αυτή ακούγεται πολύ, είναι το ακρώνυμο στα αραβικά)»
    Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ στο σημερινό διάγγελμά του για τις επιθέσεις στη Γαλλία χρησιμοποίησε μία λέξη για να περιγράψει τους δράστες του ISIS: DAESH. Δεν πρόκειται για έναν τυχαίο χαρακτηρισμό, αλλά για μία λέξη που εξαγριώνει όσο λίγες τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους. Ουσιαστικά είναι ακρωνύμιο της αραβικής τρομοκρατικής ομάδας «al-Dawla al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham» ωστόσο ταυτόχρονα είναι ομόηχο με μια άλλη αραβική λέξη που σημαίνει «για κλωτσιές». Η γαλλική κυβέρνηση έχει και στο παρελθόν αποκαλέσει έτσι τους τζιχαντιστές και εκείνοι με μηνύματά τους δήλωσαν πως το θεωρούν άκρως προσβλητικό και πως θα κόβουν τη γλώσσα όποιου τους αποκαλεί DAESH.

  73. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    69.>>Για δέσιμο!
    Για λύσιμο (στα γέλια). Σκέψου να κρατάς καρφίτσα 🙂

  74. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    47 Και δεν είναι φτιαχτό…

    56 Συ είπας 🙂

    68 Αφού λείπει ο Γς είπαν να τον αναπληρώσουν 🙂

    72 Τα γαλλικά μέσα εδώ και καιρό λένε συνήθως Νταές. Για την έκφραση με την οποία μοιάζει, θα περιμένουμε τους αραβομαθείς του ιστολογίου.

  75. gryphon said

    A ωραια εμαθα τι στο καλο ειναι αυτο το ΝΤΑΕΣ το οποιο πραγματι ακουγεται τελευται η μαλλον γινεται προσπαθεια να ακουστει.
    Γιατι ειναι φανερο οτι η προσπαθεια επιβολης του απο τους διαφορους Ομπαμα Ολαντ Καμερον κλπ τους ειναι προσχηματικη και κατοπιν συννενοησεως.Δεν θελουν να ακουγεται το «ισλαμικο» που περιεχουν οι αλλες καθιερωμενες ονομασιες για να μην γινονται συσχετιση η συνειρμοι με το ισλαμ απο τους υπηκοους τους.Ενω Νταες ειναι κατι ουδετερο απενοχοποιημενο σαν λεξη.Σαν καποιοι εξωγηινοι απο τον πολεμο των αστρων το σταρτρεκ κλπ.

  76. Μαρία said

    74
    Le choix du mot «Daech»

    L’expression, considérée comme «péjorative» par l’organisation terroriste, n’existe pas en tant que telle dans la langue arabe. Mais d’autres mots, proches phonétiquement, existent. À l’instar de «Daes» – celui qui écrase avec son pied – ou de «Dahes» – celui qui sème la discorde ou la zizanie. «Dahes» fait aussi référence à de célèbres batailles de l’histoire du monde arabe, les batailles de Dahes wal Ghabra, entre 608 et 650 ap. J.-C. Elles opposèrent entre elles des tribus arabes dans la période pré- islamique, Jahilya – ignorance en arabe – qui finirent par s’unir «grâce à l’islam».

    «Daech» renvoie donc inévitablement à une image et à des concepts très négatifs pour l’EI. Son usage qui se faisait souvent de manière anodine, prend tout son sens en tant qu’ «élément de langage» depuis que les autorités françaises l’ont adopté. Une prise de position politique sans plus aucune ambiguïté…

    Première publication : 16/09/2014
    http://www.france24.com/fr/20140916-daech-etat-islamique-EI-hollande-fabius-france/

    Σε αγγλική μετάφραση http://www.france24.com/en/20140917-france-switches-arabic-daesh-acronym-islamic-state/

  77. Βασίλης Ορφανός said

    Από: Αλέκος Δαριβιανάκης, Η Ζωντανή κρητική διάλεκτος, τόμ. Α΄: Λεξικό, Ηράκλειο 2009, σ. 123: κατσίκικα (επίρρ.) = ύπουλα (< κατσίκης, ο = ο ύπουλος, αυτός που δεν έχει την τόλμη να σε αντιμετωπίσει μπέτη με μπέτη, αυτός που έρχεται από πίσω και σε χτυπά αιφνιδιάζοντάς σε).
    Το "κατσίκης" όχι από την… κατσίκα, αλλά παραφθορά τού "(σ)καντζίκης" = άπιστος, προδότης, το οποίο από το τουρκ. kancık, που όπως σημειώνει ο Πιτυκάκης (Β 967) "στην κυριολεξία σημαίνει σκύλα, αλλά και προδότης, άπιστος, ο μη τηρών τον λόγο του".

  78. Γιάννης Ιατρού said

    Νίκο, έχεις κάνει κάποια αλλαγή/επέμβαση/αναβάθμιση κλπ. στο blog σου τελευταία, δηλ. περίπου 4-5 μέρες από σήμερα;
    Ρωτώ γιατί διαπιστώνω μιά ελαφρώς διαφορετική συμπεριφορά / χρονική ανταπόκριση τελευταία (ίσως να οφείλεται σε άλλου παράγοντες…)

  79. Σου φαίνεται κι εσένα κάπως αλλούτερο;

  80. Γιάννης Ιατρού said

    79: σε άλλα σόσιαλ μύδια δεν βλέπω διαφορές, μόνο σ’ αυτό.

  81. sarant said

    76 Α, ευχαριστώ

    77 Γιατί να μην είναι από το κατσιρ- (λαθραίος);

    78 Εγώ δεν έκανα τίποτα -αν έκανε η Πόρσε (η wordpress) δεν ξέρω. Δεν νομίζω ότι έχω παρατηρήσει κάποια διαφορά πάντως

  82. sarant said

    Τώρα στις ειδήσεις είδα τον Ερντογάν να λέει «Αυτός ο λαός δεν έχει μαχαιρώσει πισώπλατα κανέναν», αλλά δεν ξέρω πώς το είπε στα τούρκικα.

  83. Μόνο του έπεσε το Σουχόι; http://imgur.com/gallery/skZ8G1Y

  84. Ιάκωβος said

    Και η Κερκόπορτα είναι μούφα. Ένας κατακτητής με 180.000 στρατό, κανόνια και 200 καράβια, ορισμένα απ’ αυτά βουνίσια εναντίον μιας πόλης με παρατημένα και μισογκρεμισμένα τείχη και σύνολο 8.000 υπερασπιστές , τι να την κάνει την Κερκόπορτα;

    9.Παναγιώτης Κ
    Στην ταινία «ο εχθρός προ των πυλών» Στάλινγκραντ

    Την έχω δει την ταινία. Έχω την εντύπωση ότι στην πραγματικότητα ο Ζάιτσεφ ήταν σε μεγάλο βαθμό δημιούργημα προπαγάνδας. Τις ιστορίες του και τις επιτυχίες του σα σνάιπερ τις δημοσίευαν στις εφημερίδες του μετώπου και είχε γίνει ένα είδος υπερήρωα για τους φαντάρους του Κόκκινου στρατού.

    13. Πάνος με πεζά said

    «εξ ιδίων τα βέλη». Και μάλλον αυτά τα βέλη είναι πισώπλατα, αφού…

    Αν και αυτό σκεφτόμαστε όλοι, δεν προέρχεται από εκεί. Προέρχεται από το μύθο του Αισώπου. Όταν ο αϊτός είδε ότι το βέλος στην άκρη είχε φτερό από αϊτό, είπε: Αυτό που που μου τη σπάει πιο πολύ είναι το ότι τα βέλη είναι από τους δικούς μου.

  85. Βασίλης Ορφανός said

    81 Β
    Διότι βρίσκω πως κατσίκης και καντζίκης έχουν και σημασιολογική και φωνητική συνάφεια. Ίσως επέδρασε παρετυμολογικά το επίρρημα «κατσά κατσά» = αθόρυβα και προσεκτικά για να μη γίνει κανείς αντιληπτός. Μου φαίνεται δύσκολο να δικαιολογηθεί το -κ- στη θέση τού -ρμ- (κατσιρμά = λαθραία, κρυφά).

  86. 84β

    Σίγουρα ήταν προπαγάνδα. Ο αντίπαλός του (στο φιλμ αλλά και στο βιβλίο του ίδιου του Ζάιτσεφ), ο ταγματάρχης Κένιγκ δεν υπήρξε ποτέ.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Erwin_K%C3%B6nig

  87. Ιάκωβος said

    Η ιδέα ότι ο πολιορκητής παίρνει την πόλη πάντα με μπαμπεσιά είναι παλιά. Συνήθως υπάρχει και γυναίκα στη μέση, η Ραάβ στην Ιεριχώ, η Ελένη στην Τροία, κλπ.

    Στην πραγματικότητα η μπαμπεσιά είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να κερδίσει κανείς τον πόλεμο. Το λέει κι ο Σουν Τζου, θεωρεί σημαντικότερη όλων στρατηγική την εξαπάτηση και τη χρήση διπλών πρακτόρων.

    Ο Μάο τα ήξερε αυτά και τα χρησιμοποίησε. Εκεί να δεις πισώπλατα μαχαιρώματα. Η γυναίκα του ίδιου του Σουν Γιατ Σεν και αδερφή της γυναίκας του Τσιαγκ Κάι σέκ ήταν πρακτορίνα του Μάο και την τελευταία στιγμή έφυγε για Πεκίνο, όπου πήρε υψηλές θέσεις, έφτασε μέχρι Πρόεδρίνα της Δημοκρατίας μετά το θάνατο του τιμονιέρη. Τη λέγανε Σουνγκ Τσινγκ Λινγκ, μία από τις περίφημες αδερφές Σουνγκ.
    Ο πιο τυπάς ήταν ένας στρατηγός του Τσιανγκ Και Σεκ, δε θυμάμαι το όνομά του, που ήταν σε όλη τη διάρκεια του εμφύλιου κρυφός πράκτορας του Μάο και η αποστολή του ήταν να πηγαίνει τα στρατεύματα της Γκουόμινταγκ από σφαγή και σφαγή. Στο παρα πέντε καθώς οι δικοί του ετοιμαζόντουσαν να περάσουν ηττημένοι στην Ταϊβάν, αυτός πήρε ένα αμάξι και πήγε βόρεια, να βρει το Μάο.

    Η εξαπάτηση είναι η πεμπτουσία του πολέμου. Και της πολιτικής.

  88. Νίκος Κ. said

    Προειδοποιούσαν, λέει, το Σουχόι επί 5 λεπτά (10 φορές) και το έριξαν στα 17 δευτερόλεπτα που υποτίθεται ότι μπήκε στον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Ή έκαναν σωστή μαντεψιά ότι θα μπει μέσα, ή η τουρκική προπαγάνδα είναι για κλάματα.

  89. Tsopanakos said

    @30,32
    Νομίζω ότι πρόκειται για μίξη «Οβριού» και Marianne (της μασκότ της γαλλ. Δημοκρατίας με το σκουφάκι).
    Η αφίσα δεν τονίζει τόσο τον εκφυλισμό της ράτσας, αλλά την προδοσία υπέρ της Γαλλίας ή τη στήριξη στην (προδοτική) Δημοκρατία της Βαϊμάρης της Γερμανίας.

  90. Λ said

    Το ΙΚ στα ρωσικά είναι ιγκίλ ИГИЛ

  91. Λ said

    Άρθρο για κανένα φρούτο θα έχουμε αυτό τον καιρό; πχ για τα φοινίκια και τους φοίνικες; Ένεκα που είναι η εποχή τους.

  92. Ριβαλντίνιο said

    Σήμερα οι Καρσιγιακανοί έβγαλαν γλώσσα, αλλά έφαγαν καλά από τους ελληνόψυχους (που θα’λεγε και ο Βάταλος) 🙂 Φελντίν και Γκίστ. 🙂

  93. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    60 – Αν είναι αν είμαστε έξυπνοι σαν κι εσένα, τουλάχιστον εγώ 1000 φορές ΒΛΑΚΑΣ.

    Υ.Γ – Κιντάκο μου, έχεις γίνει πιο προβλέψιμος κι από την ανατολή του ηλίου, ήμουν 200% σίγουρος πως εσύ θα απαντούσες ΑΚΡΙΒΩΣ έτσι.

    Αυτό για σένα.

  94. Spiridione said

    Εδώ έχει και άλλες εικόνες. Φαίνεται είχαν γίνει μόδα τα πισώπλατα μαχαιρώματα στη Γερμανία του μεσοπολέμου.
    http://www.history.ucsb.edu/faculty/marcuse/publications/reviews/BarthRev069.htm
    Και εδώ μια μεταγενέστερη

  95. Μαρία said

    89
    Και το κοινό αστέρι που συχνά εικονίζεται επάνω στο φρυγικό σκούφο έχει αντικατασταθεί απ’ το εβραϊκό. Η Δημοκρατία μαχαιρώνει που έχει μεταλλαχτεί σε εβραϊκή.

    94
    Η παραπομπή για τη γελοιογραφία με τον ας πούμε μαχαιροβγάλτη Εβραίο είναι λανθασμένη. Μου έκανε εντύπωση οτι παραπέμπουν στην Arbeiter Zeitung του σοσιλαστικού κόμματος και την έψαξα http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?aid=aze&datum=19190326&zoom=33

  96. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    91 Ποια είπαμε ότι είναι τα φοινίκια; Γιατί σε εμάς ειναι τα μελομακάρονα. Πάντως για καρπούς από φοίνικες υπάρχει άρθρο στο… ψυγείο.Καλή ιδέα.

    94 Ναι, η Δημοκρατία, αφού την ειρήνη τη συμφώνησε καθεστώς δημοκρατίας.

  97. Γιάννης Ιατρού said

    95β Μαρία, πολύ καλή η έρευνά σου, αλλά προφανώς είναι λανθασμένη (τους) εκτίμηση αυτό με την Arbeiter Zeitung. Εξηγούμαι:

    Η παραπομπή (web) που γράφουν δεν λέει ότι είναι από την Arbeiter Zeitung, αλλά αναφέρει κάτι που γράφει η εν λόγω εφημερίδα κι από κάτω παραθέτει και το σκίτσο, σαν μά αυτριακή καρτ ποσταλ που θεωρείται αντι-εβραϊκή. Στο http://www.history.ucsb.edu/faculty/marcuse/publications/reviews/BarthRev069.htm το έχουν καταλάβει λάθος (ή μάλλον δεν διάβασαν προσεκτικά τι γράφει ο σύνδεσμος (WEB) ==> http://d-d.natanson.pagesperso-orange.fr/dolchstoss.jpg από κάτω) και γι αυτό γράφουν ότι είναι από την Arbeiter Zeitung.

  98. Γιάννης Ιατρού said

    http://postimg.org/image/ik39qethp/

  99. Μαρία said

    96
    Υποψιάζομαι οτι έτσι θα λένε οι κουμπάροι τους χουρμάδες. Άρα κάνε απόψυξη.

  100. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    77. (σ)καντζίκης» = άπιστος, προδότης,
    Ίσως έχει μεταπέσει η σημασία σ΄εμάς γιατί κατζίκης-κατζίκα είναι ο επίμονος,ο πεισματάρης.Το λέμε και για ζώα, η μαύρη αίγα η κατζίκα.
    Στο μυαλό μου είχα για συγγενικό ,το καζίκι που είναι το παλούκι(το Μάρτη ξύλα φύλαγε μην κάψεις τα καζίκια). Καζικώνω,παλουκώνω,τζενώνω ένα ζώο στο τριφύλλι. «Καζικώσου σε μιαν άκρα και μη μιλείς»

  101. Μαρία said

    100
    Τα καζίκια και τα μικρότερα τσιβιά τα τρώμε μόνο μεταφορικά 🙂
    Το καζίκι λημματογραφείται και στο ΛΚΝ.

  102. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    101. Α ευχαριστώ.Θεωρώ κάποια κρητικά ενώ είναι πανελλήνια. Καζίκα λέει ο πατέρας μου ένα έκτακτο και μεγάλο χρέος (χρωστιμάρι) ή λογαριασμό.

  103. sarant said

    99 Ναι, φοινίκια πρέπει να τους λένε. Ετοιμάζομαι.

  104. Μαρία said

    102
    Τη σημασία του πατέρα σου την είδα στο λεξικό, το χρησιμοποιώ μόνο με την πρώτη. http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BA%CE%B1%CE%B6%CE%AF%CE%BA%CE%B9&dq=

  105. Μαρία said

    103
    Φαντάσου Κυπραίο να λέει σε Έλληνα μετανάστη στη Γερμανία οτι τρώει φοινίκια 🙂
    Ο φυσικός πού είναι;

  106. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    99.103.Μήπως το φιστίκι. Π.χ. γίνεται λουκούμι με αμύγδαλο και χουρμά; Αλλά μην τα πούμε απόψε 🙂

  107. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    104.Το καζίκι αλλά και η καζίκα. Μου ήρθε μια καζίκα ή ντεμπεσούκα ,ο βαρύς λογαριασμός.

  108. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Ναι, φοινίκι ο καρπός της φοινικιάς των κουμπάρων.
    Και του πατέρα μου αν του πεις ότι τρως φοινίκια θα σε θεωρήσει …Κουταλιανό 🙂 .Τα μελετάει τα φοινίκια (όχι τα Γερμανικά)

  109. Μαρία said

    107
    Την ντεμεσούκα την έγραφε τεμπεσίρι; 🙂

  110. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Ντεμπεσούκα ο λογαριασμός που σου έρχεται να πληρώσεις εσύ. Τα βερεσίδια των άλλων,έγραφε στο τεφτέρι κι αν μαζεύονταν πολλά,τότε ήταν πια ντεμπεσούκα για τον οφειλέτη. 🙂

  111. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΦΡΟΥΤΑ (we are all fruit…after all!)
    Φοινίκια οι χουρμάδες.
    Χρυσόμηλα τα βερύκοκκα.
    Παπουτσόσυκα τα φραγκόσυκα
    Κιτρόμηλα τα νεράτζια
    Πόμελα οι φράπες
    Χαλεπιανά τα φυστίκια Αιγίνης
    και φυσικά Παττίχες τα καρπούζια

    (αυτά θυμάμαι προς το παρόν…)

  112. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    111. Κι από λαχανικά:
    Bαζάνια οι μελιτζάνες
    Κραμπί το λάχανο
    Λουβιά (ή λουβί) τα μαυρομάτικα φασόλια
    Κολοκούθκια τα κολοκύθια

  113. Γς said

    21:
    >κατηγορούν το βιβλίο της πέμπτης δημοτικού γιατί κλίνει «ο βαθύς , του βαθιού/του βαθύ» . Που εγώ το νομίζω σωστό

    Ναι, αλλά το λανθασμένο παχέος, εντέρου φερ ειπειν, ακούγεται πιο …

  114. 107, 109, 110 τεμεσούκι ή temessük, η απόδειξη οθωμανιστί.

  115. cronopiusa said

    Putin a Turquía: Cómplices del terrorismo nos apuñalaron por la espalda

  116. Γς said

  117. sarant said

    111 Τα περισσότερα πρέπει να τα έχουμε γράψει στα αντίστοιχα άρθρα. Πομελο λένε τη φράπα και εδώ στη Δύση (Pomelo) \

    113 Σωστό είναι το «παχέος εντέρου» και το δέχεται φυσικά η γραμματική, δες το σημερινό άρθρο.

    114 και πριν: ‘Εμαθα και μια λέξη!

  118. Λ said

    Μερσί Νικοκύρη. Θα έχω ένοια να μην χάσω το άρθρο για τα φοινίκια και θα σας κάμω φοινιτζιάν (θα πω τα καλύτερα για σας).

    Οι κούννες ξέρετε τι είναι;

  119. Λ said

    Να μας πουν οι ειδικοί

    http://motherboard.vice.com/read/belgian-physicists-calculate-that-everyone-is-lying-about-the-downed-russian-jet

  120. sarant said

    118 Κούννες κάτι σχετικό με το φιστίκι πρέπει να είναι.
    (Στην Αίγινα λένε κούνους τα «τσαμπιά» των φιστικιών πάνω στο δέντρο)

  121. Πέπε said

    118, 120:

    Δεν είναι το κουκούτσι;

  122. Όχι στα πισώπλατα του Σατανά, λέμε!

  123. Μαρία said

    Στο Ζητιάνο του Καρκαβίτσα κούνος (κώνος) είναι ο αραποσιτόκωνος, αλλού κουτσούνα σε μας κουμπάκα. (Εκείνη να βρίσκει τους κούνους κι άλλη να παίρνει τσ’ αγαπητικούς της!)
    Παρα τοις κουμπάροις η ψίχα των ξηρών καρπών. Στις συνταγές βρίσκουμε κούννες αμύγδαλου, καρυδιού, φιστικιού αλλά και κουκιά κούννες.

  124. sarant said

    123 Από τον κώνο να βγαίνει και το κουμπάρικο;

  125. Πέπε said

    122:
    Συγνώμη τώρα, αυτή η αφίσα με τον καροτοκέφαλο είναι τρολιά έτσι; Ή γνήσια;

  126. 125

    Μα πώς; Στο Ίντερνε την βρήκα!

    Στα σοβαρά, τώρα, την γκουγκλάρισα και βρήκα κάτι τέτοια: https://vk.com/wall-82491676_53412

    Αλλά ρούσικα δεν ξέρω.

  127. Ουπς, βουργάρικα ήθελα να πώ!

    Μια γκουγκλομετάφραση μου δίνει μια καλήν εικόνα:

    Krampus – Demon Χριστούγεννα.

    Πριν από την έναρξη του 20ου αιώνα στην Ευρώπη (κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική), εκτός από την Σάντα, ήταν μια άλλη δημοφιλείς χαρακτήρες των Χριστουγέννων – Krampus. Krampus – είναι η αντίθεση της Σάντα Εάν το καθήκον του Αϊ-Βασίλη είναι να δώσει δώρα στα καλά παιδιά, ο Krampus είναι να τιμωρήσει τα παιδιά που απαράδεκτη συμπεριφορά κατά το παρελθόν έτος.

    Krampus obyno απεικονίζεται ως ένας δαίμονας που καλύπτεται με τα μαλλιά, συνήθως καφέ ή μαύρο, είχε κέρατα κατσίκας και δίχηλα οπλές. Από το στόμα του από καιρό επισημάνει γλώσσα πέφτει έξω. Στο χέρι του είναι συνήθως μια αλυσίδα ή δέσμες ράβδων σημύδας με την οποία μαστιγώνει τα παιδιά. Μερικές φορές Krampus έρχεται με μια τσάντα ή πίσω από την μπανιέρα, με τον οποίο συλλέγει άτακτα παιδιά.

    Πιστεύεται ότι όταν ο Krampus είναι ένα ιδιότροπο παιδί, αυτός σπρωξίματα στην τσάντα του και μείωσε το φοβισμένο παιδί στη σπηλιά, προφανώς για να φάει για το δείπνο των Χριστουγέννων. Σε παλαιότερες εκδόσεις του μύθου Krampus απαγάγει παιδιά και να παίρνει ανατριχιαστικό κάστρο του, και στη συνέχεια απορρίπτονται στη θάλασσα.

  128. Μαρία said

    126
    Τι να τα κάνεις, βρε Σκύλε, τα βουργάρικα, όταν στο σάιτ που λίνκαρες όλες οι καρτποστάλ είναι γερμανικές;
    https://en.wikipedia.org/wiki/Krampus

  129. 128 😳

  130. sarant said

    Ε, δεν τον ήξερα τον Κράμπους!

  131. Ριβαλντίνιο said

    @ 129 Σκύλος
    Αν δεν είσαι καλό παιδί φέτος :

  132. Παναΐτσαμ’! Θα είμαι το καλύτερο! https://pbs.twimg.com/media/CU_nv45XAAAO5La.jpg

  133. Πέπε said

    Ενδιαφέρουσα θεότητα. Στη Γαλλία έχουν τον Περ-Φουετάρ (μπαρμπα-Μαστίγιος). Εμείς αν δεν απατώμαι είμαστε απαλλαγμένοι από οτιδήποτε αντίστοιχο.

    Βέβαια στη φάτσα ο Κράμπους είναι καλικάντζαρος, παγανός (δηλαδή ουσιαστικά Σάτυρος), και καλικαντζάρους έχουμε βεβαίως, αλλά δεν είναι τιμωροί.

    Υποθέτω ότι στα πρώτα χρόνια του εκχριστιανισμού (όποτε κι αν ήταν αυτά για τον κάθε επιμέρους τόπο – όχι π.χ. Ελλάδα ή Γερμανία αλλά το κάθε χωριό), επειδή θα ήταν κομμάτι δύσκολο να πείσουν οι απόστολοι τον κόσμο πως ό,τι πίστευε μέχρι τώρα είναι ανύπαρκτο, βρήκαν πιο εύκολο να πουν ότι υπάρχει φυσικά, όσο υπήρχε και μέχρι χτες, αλλά είναι κακό, πονηρό, και ενίοτε και κουτό. Γι’ αυτό και οι σάτυροι υποβαθμίστηκαν σε καλικαντζάρους. Κι ο ίδιος ο διάβολος, στη φάτσα σάτυρος είναι.

    Δεδομένου ότι στην ελληνική παράδοση ούτε κόλαση δεν υπάρχει, παρά μόνο ένας Άδης για καλούς και κακούς αναμίξ, τείνει κανείς να διαπιστώσει ότι μάλλον ως λαός δεν έχουμε έφεση στα ενοχικά σύνδρομα. (Πρόχειρη σκέψη που πιθανώς να καταρριφθεί εντός λεπτών από 2-3 πασίγνωστα δεδομένα που δε σκέφτηκα.)

  134. Ριβαλντίνιο said

    «παρά μόνο ένας Άδης για καλούς και κακούς αναμίξ,»

    Δεν ισχύει ! 🙂 Αφού στα Ηλύσια ο Αχιλλέας και η Ελένη τα έφτιαξαν μεταξύ τους. Αν ήταν με τον Μενέλαο στον Άδη θα γινόταν χαμός. 🙂

    «καλικάντζαρος»

    Κάτι μου λέει ότι ο Βάταλος θα ξεσαλώσει την περίοδο : παραμονή Χριστουγέννων-Θεοφάνεια. 🙂

    http://users.sch.gr/aiasgr/Hthi_kai_ethima/Xristougenniatika_ethima/Oi_kalikantzaroi.htm

    «παρωρίτες»

    Λέγανε :

    Aρωρίτες είμαστε,
    άρωρα γυρεύουμε,
    ή τον κούρο ή την κότα,
    ή θα σπάσουμε την πόρτα.

    «Συνήθη μέρη που μένουν μετά τον ερχομό τους είναι (…)γεφύρια,»

    «γιατί μπορούσαν να απλώνουν και να μακραίνουν τα χέρια τους και τα πόδια τους όσο ήθελαν»

  135. Πέπε said

    134α:

    Τη νεοελληνική εννοούσα.

  136. Λ said

    Κούννα είναι το ψαχνό όταν μιλάμε για κρέας. Κούννες είναι οι ξηροί καρποί χωρίς τη φλούδα αλλά και τα ξεφλουδισμένα ξηρά κουκιά κούννες τα λέμε. Τα φασόλια που είναι σχεδόν ώριμα αλλά είναι ακόμα χλωρά άμα τα ξεφλουδίσουμε τα λέμε ξεκούνια ή ξηκούνια.

    Τέλος, κούννα είναι το φρεσκοξυρισμένο αντρικό πρόσωπο.

    Μα που είναι ο Κιντ; νόμιζα ότι θα τα έκανε κουτσιά καθαρισμένα.

  137. Λ said

    Υπάρχει μια ανακρίβεια πιο πάνω για τα φασόλια τα ξηκούνια. Όταν είναι στο συγκεκριμένο στάδιο ωρίμανσης, δηλαδή έτοιμα για ξεφλούδισμα πάλι ξηκούνια τα λέμε. Είναι σχεδόν πάντα ακριβά (4-5 ευρώ το κιλό ή μέχρι και οκτώ ευρώ όταν είναι πρωτοφανούσιμα) αλλά κάποιες ελάχιστες φορές όταν τύχει να είναι άφθονα η τιμή πέφτει στα δύο περίπου ευρώ και τα αγοράζουμε με την κάσα στη χονδρική, τα ξεφλουδίζουμε και τα φυλάμε στην κατάψυξη για μια ώρα ανάγκης.

  138. Λ said

    Κι ενώ μιλώ για φασόλια στην Αρμενία οι Ρώσοι εγκατέστησαν αντιαεροπορικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Όπως θα ξέρετε την επιτήρηση των αρμενοτουρκικών συνόρων για την Αρμενία την έχουν αναλάβει οι Ρώσοι εδώ και καιρό. Λέτε να γίνει κανένα στραβοπάτημα; Μπα! Αλλά ρε γαμώτο Κασμίρ έχει καταντήσει η γειτονιά μας. Και στη θάλασσα φοβάμαι να μπω με τόσα πολεμικά σκάφη τριγύρω.

  139. AK (o) said

    «Πισώπλατα»
    Στίχοι/Μουσική: FF.C

    «Χτυπήματα πισώπλατα»
    Στίχοι/Μουσική: Λάκης Παπαδόπουλος

Σχολιάστε