Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια του συμβουλίου αρχηγών

Posted by sarant στο 28 Νοεμβρίου, 2015


Ο τίτλος του σημερινού μας άρθρου είναι ίσως παραπλανητικός, αφού τα μεζεδάκια μας δεν έχουν βέβαια αλιευτεί από τις συζητήσεις στο σημερινό Συμβούλιο Αρχηγών, που άλλωστε δεν έχει αρχίσει, και που τα πρακτικά του έτσι κι αλλιώς δεν δημοσιεύονται, τουλάχιστον σε μορφή που να επιτρέπει τον εντοπισμό γλωσσικών αξιοπερίεργων. Απλώς, το σημερινό άρθρο δημοσιεύεται την ίδια μέρα με τη σύγκληση του Συμβουλίου, οπότε βρήκα μια εύκολη λύση για τον τίτλο του.

sugklΣύγκληση βέβαια, αφού συγκαλείται. Πολλοί το έγραψαν «σύγκλιση», ακόμα και τα Νέα για μερικές ώρες (ευτυχώς στο μεταξύ το διόρθωσαν) αλλά αυτό είναι άλλη λέξη, από το «συγκλίνω», και για να λογοπαίξουμε θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων ως προς τη σύγκληση του συμβουλίου.

(Οι οδοντογιατροί ξέρουν ότι υπάρχει και τρίτο ομόηχο στην παρέα, η σύγκλειση, αλλά είναι σπάνιο. Σύγκλυση δεν υπάρχει, μόνο σύγκλυς όχλος στα αρχαία Αλλά υπάρχει και σύγκλυση, από το αρχαίο ρήμα συγκλύζω, που είναι η πλημμύρα ή η νεροποντή, όπως μου θύμισε ο φίλος Δημήτρης, Η λέξη λεξικογραφείται στον Δημητράκο και στο Μείζον Ελληνικό Λεξικό, και υπάρχεικαι στον Ερωτόκριτο: οπούλαχε να δει ποτέ σύγκλυση να φουσκώσει.

* Ένας φίλος μού στέλνει κατά καιρούς κρούσματα γλωσσικού ευπρεπισμού που ψαρεύει εδώ κι εκεί. Για παράδειγμα, σε άρθρο για τον εμπρησμό στο σπίτι του Αλ. Φλαμπουράρη, πρόσεξε τη φράση «η φωτιά προσέλαβε διαστάσεις» και μου λέει «άρχισαν οι προσλήψεις;» Του απάντησα ότι για τους κοινούς θνητούς «παίρνει διαστάσεις», αλλά αφού ήταν για υπουργό, έστω και συριζαίο, είπε να βάλει τα καλά της.

* Το ρήμα «παίρνω» όμως είναι απαγορευμένο από τους γλαφυρούς. Τις προάλλες, στην εκπομπή του Σκάει Μπογδάνου, που έτυχε να την ακούσω, ένας από τους δημοσιογράφους είπε ότι η Τουρκία, με το να καταρρίψει το ρωσικό αεροσκάφος «λαμβάνει μεγάλο ρίσκο». «Παίρνει ρίσκο» είναι η έκφραση -αν θες να το πεις με φράκο θα πεις «διακινδυνεύει», αλλιώς έχεις φράκο με βερμούδα.

* Στην ίδια εκπομπή ο Νομάρχης Ημιμαθείας, ο Κ. Μπογδάνος δηλαδή, είχε συνομιλία με κάποιον ανταποκριτή ο οποίος, όπως μας είπε, «εδράζεται» στη Βηρυττό (ή ίσως κάπου αλλού στη Μέση Ανατολή, δεν συγκράτησα καλά το μέρος).

Αμ δεν εδράζεται. Εδράζομαι θα πει «στηρίζομαι», είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά. Φαίνεται πως ο κ. Νομάρχης έκρινε πολύ μπανάλ το «εδρεύει» ή το «έχει την έδρα του» ή κάτι ανάλογο και είπε να το κάνει επισημότερο…

* Φίλος επισημαίνει ότι στη φράση (δεν βάζω το λινκ διότι η διατύπωση έχει αλλάξει στο μεταξύ): «Την αναβολή του αγώνα Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού αποφάσισε ο διαιτητής Ανδρέας Παππάς αφού οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού δέχθηκαν φωτοβολίδες από τους οπαδούς των «πρασίνων» όταν βγήκαν για «ζέσταμα»» και τα δυο εισαγωγικά είναι περιττά, ιδίως το δεύτερο ζευγάρι.

Συμφωνώ μαζί του. Υποθέτω πως αν ο δημοσιογράφος έγραφε «όταν βγήκαν για προθέρμανση», ούτε θα το σκεφτόταν να βάλει εισαγωγικά. Η λογιότερη έκφραση δεν έχει αμεσότητα, βλέπετε.

palto2* Φίλη του ιστολογίου που μας παρακολουθεί από μακριά επισήμανε την εξής αγγελία, μάλλον από τον ιστότοπο της Marks&Spencer.

Και σχολιάζει: «Η ακλισιά είναι σικ!
Τα παλτά είναι λαϊκουριά φαίνεται, ξαναγίνονται παλτό για χάρη του απαραίτητου χριστουγεννιάτικου γκλάμουρ».

Ναι, αλλά όταν «τα παλτά» γίνονται «τα παλτό» αυτομάτως ακριβαίνουν, οπότε η έκπτωση δεν φελάει.

* Μια περίεργη αναφορά που πρόσεξα σε άρθρο του Τ. Τέλλογλου στο Πρόταγκον σχετικά με την προσφυγική κρίση. Μιλάει για τη Μυτιλήνη.

Οι Σύριοι είναι όλο και λιγότεροι, αρχίζουν πλέον και καταφτάνουν οικονομικοί μετανάστες από χώρες της κεντρικής Αμερικής που θέλουν να πάνε στην Ισπανία. Γιατί πάνε μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, μιλάει από μόνο του. Το σύνορο αυτό είναι εύκολο, η διάβαση σχετικά σίγουρη. Ακόμα και σήμερα, με 800 πνιγμένους στο Ανατολικό Αιγαίο, η διάβαση αυτή παραμένει η πιο φθηνή και η πιο ασφαλής στην Ευρώπη καθώς έτσι έφτασαν περί τους 850.000 ανθρώπους.

Να είναι λάθος; Έτσι φαίνεται, από παραδρομή θα έγραψε ‘Αμερική’ αντί για Ασία ή Αφρική. Από την άλλη, το ότι «θέλουν να πάνε στην Ισπανία» υποβάλλει την ιδέα ότι όντως είναι λατινοαμερικανοί. Αλλά πώς βρέθηκαν οι (ας πούμε) Γουατεμαλτέκοι στην Τουρκία; Αεροπορικώς; Και είναι τόσο πολλοί; Μπερδεύτηκα.

sykamalaka* Τη φωτογραφία αριστερά την έκλεψα από φιλικό τοίχο στο Φέισμπουκ.

Αναρωτιέμαι, αυτός που σχεδίασε τη συσκευασία, δεν τη διάβασε ξανά;

Βέβαια, αν κάποιος αγοράζει ξερά (έστω και «μαλακά») σύκα από τη Γαλλία, ίσως δικαιώνει την άλλη ανάγνωση της συσκευασίας.

* Για το φιάσκο των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία, ο γραμματέας της ΟΝΝΕΔ ζήτησε «Οι υπεύθυνοι αυτού του φιάσκου να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι παραιτήσεις τους».

Κάτι δεν πάει καλά εδώ. Να ζητηθούν οι παραιτήσεις τους; Να επιδοθούν ίσως; Πάντως «να αποδοθούν» μόνο ευθύνες γίνεται.

* Τις τελευταίες μέρες στα ελληνικά κοινωνικά μέσα συζητήθηκε αρκετά μια σελίδα από το βιβλίο Γραμματικής του δημοτικού, και το θέμα ίσως θα άξιζε χωριστό άρθρο. bathys

Λοιπόν, κυκλοφόρησε στο Φέισμπουκ η φωτογραφία αριστερά, από τη Γραμματική του Δημοτικού, συνοδευόμενη από αγανακτισμένα σχόλια. «Ποιος λέει «του βαθιού», και γιατί παραλείπεται ο τύπος «του βαθέος», στραβώνουν τα παιδιά μας» και άλλα τέτοια σπαραξικάρδια.

Από κοντά και ο Σκάει Μπογδάνος, που ξεκίνησε την εκπομπή του εκείνη τη μέρα με αυτήν ακριβώς τη φωτογραφία και με ανάλογες κραυγές.Μόνο που η φωτογραφία που κυκλοφόρησε δεν δείχνει ολόκληρη την επίμαχη σελίδα της γραμματικής.

Ίσως αυτό έγινε ακούσια, ίσως σκόπιμα (και αν έγινε σκόπιμα πρόκειται για λαθροχειρία ολκής), πάντως το θέμα είναι ότι παραλείφθηκε η επισήμανση που υπάρχει στο κάτω μέρος της σελίδας (το αναπαράγω σε html, αλλά είναι η ίδια σελίδα):

bathys2Ορισμένα από αυτά τα επίθετα σχηματίζονται όπως τα επίθετα σε -ύς, εία, ύ (βλ. ενότητα 7.1Η) σε επίσημο ύφος.

Και πράγματι, στη σελίδα 104 του βιβλίου υπάρχουν και τα επίθετα αυτά (με παράδειγμα το «ευθύς, ευθεία, ευθύ»).

Και σωστά λέει η γραμματική ότι από τα επίθετα αυτά κάποια έχουν και λόγια κλίση, και ακριβώς το ίδιο λέει και η μεγάλη γραμματική του Τριανταφυλλίδη -αλλά ακόμα και το λεξικό Μπαμπινιώτη.

Θα πούμε βέβαια «του βαθιού πηγαδιού» αλλά «του βαθέος κράτους». Θα πούμε «του παχέος εντέρου» αλλά «του παχιού μουστακιού» (έχω δει και μερικά «του παχιού εντέρου» γραμμένα, αλλά κανένα «του παχέος μουστακιού»). Θα πούμε «οχήματα βαρέος τύπου» αλλά «στη μέση του βαριού χειμώνα». Πολύ περισσότερο στο θηλυκό, όπου δεν θα πούμε «είναι βαρεία η δόλια μου καρδία»!

Το θέμα είναι ότι τα επίθετα της σελίδας αυτής δεν μπορούν να ομαδοποιηθούν με τα επίθετα του τύπου «ευθύς, ευθεία, ευθύ» διότι μερικά έχουν και λόγια  κλίση ενώ άλλα δεν έχουν. Ας πούμε, ο μακρύς ή ο φαρδύς δεν κλίνονται λογιότροπα, δεν έχουμε *του μακρέος ή *του φαρδέος! Οπότε η γραμματική καλώς τα ξεχώρισε και τα έβαλε σε άλλη σελίδα και καλώς ανέφερε πρώτα τον γενικό κανόνα, που καλύπτει όλα τα επίθετα της κατηγορίας, και μετά την εξαίρεση (δηλαδή τη λόγια κλίση κάποιων από αυτά).

Απλώς, δόθηκε η ευκαιρία σε μερικούς να ξαναπούν τον μονόλογό τους για την παρακμή της γλώσσας.

* Είχαν πάντως πλάκα μερικές συζητήσεις στο Φέισμπουκ, όπου πολλοί συνομιλητές, φυσικοί ομιλητές της ελληνικής υποθέτω, ορκίζονταν ότι ποτέ δεν έχουν ακούσει τον τύπο «του βαθιού» και ότι μόνο αμόρφωτοι μιλάνε έτσι. «Καθώς μπαίνεις στο κανάλι του Πόρου έχεις τη φρεναπάτη αυτού του βαθιού ονείρου» βρήκα στην αλληλογραφία του Σεφέρη.

* Σουπεράκι στην ΕΡΤ: Επίσκεψη στο Πατριαρχείο του πρωθυπουργού.

Πρόκειται για αυτό που έχω ονομάσει «σύνδρομο της ξεκάρφωτης γενικής». Η διατύπωση της φράσης είναι απρόσεχτη και προς στιγμή μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε ότι κάποιος επισκέφτηκε το (ανύπαρκτο βεβαίως) «Πατριαρχείο του πρωθυπουργού». Προς στιγμή μόνο σκοντάφτουμε, αλλά ο καλός γραφιάς προσπαθεί να αποφύγει ακόμα και τα στιγμιαία σκοντάματα. Όμως (κι αυτό) το θέμα αξίζει άρθρο χωριστό.

* Και κλείνω με ένα φλέγον ορθογραφικό θέμα. Θα ξέρετε ότι η ορθογραφία της λέξης ορθοπ*δικός εξάπτει τα πάθη -περισσότερα δεν θα πω, αρκεί να δώσω το λινκ προς ένα παλιότερο άρθρο.

Τις προάλλες, το Μέγκα αφιέρωσε αρκετή ώρα σε ρεπορτάζ για μια έκθεση με σατιρικούς πολιτικούς χάρτες της Ευρώπης (ένα πολύ ωραίο θέμα, παρεμπιπτόντως), που προέρχονται από τη συλλογή του ορθοπ*δικού κ. Σουκάκου, ο οποίος έβγαλε και ένα σχετικό βιβλίο.

Και μπροστά στο ακανθώδες πρόβλημα, αν γράφεται «ορθοπεδικός» ή «ορθοπαιδικός», οι υπεύθυνοι του Μέγκα βρήκαν μια σολομώντεια λύση.

Στο σουπεράκι της εκπομπής έγραψαν το ένα, στο ευρετήριο της ιστοσελίδας έβαλαν το άλλο!

ortho2

Εδώ «ορθοπΑΙδικός», αλλά στο σάιτ «ορθοπΕδικός». Και με τον αστυφύλαξ και με τον ορθοπ*δικό!

ortho1

 

190 Σχόλια to “Μεζεδάκια του συμβουλίου αρχηγών”

  1. spiral architect said

    Kαλημέρα. 🙂
    Με οσους χαρακτήρες επιτρέπει το τουίτερ τα έγραψα:

  2. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Καλημέρα.
    «Αλλά πώς βρέθηκαν οι (ας πούμε) Γουατεμαλτέκοι στην Τουρκία;’
    Γουατεμαλτέκοι λέγονται; εμένα πιο εύκολα μου βγαίνει το Γουατεμαλέζοι.

  3. Γς said

    Καλημέρα

    Marks & Spencer και πολλοί πελάτες του Media Markt στην Μαραθώνος, Γέρακα, που περίμεναν ν ανοίξει για να εξαργυρώσουν τα ευρά τους με ηλεκτρονικά και άλλα προϊόντα λόγω Κάπιταλ Κοντρόλ.
    Μπούκαραν στο Marks & Spencer δίπλα, που άνοιξε πρώτο.

    Τους είχε δελεάσει μια αφίσα «Εκπτώσεις -70 %»
    Κι έβγαιναν σαν βρεμένες γάτες σε λίγο. Επρόκειτο για ένα και μόνο προϊόν αν θυμάμαι καλά. Σοσόνια ας πούμε [και δη της πλάκας]

    Και κάτι το μουσουλμανικόν: Η εταιρία πέρυσι μετάθεσε δύστροπους υπαλλήλους της που παρεμπόδιζαν την πώληση ορισμένων προϊόντων στις καντίνες της.
    -Πόρκυ, τέλος. Κρασί αύριο. Και τέτοια.

  4. ππαν said

    Καλημέρα. Μάλλον σκόπιμο το κόψιμο του κάτω μέρους της σελίδας του βιβλίου της Γραμματικής. Μαζί με αυτό κυκλοφορούσε κι άλλο, από το βιβλίο της Αριθμητικής, με λάθος προσθέσεις. Βέβαια, έκοβαν το σημαντικό, που ήταν ότι προέρχοντνα από μια ασκηση όπου οι μαθητές έπρεπε να βρουν το λάθος.

  5. atheofobos said

    Παρά την επίθεση που έχει υποστεί ο Φλαμπουράρης πρόσφατα από τον Θεοδωράκη, την ώρα που του έγινε ο εμπρησμός στο σπίτι του αυτός έτρωγε με ιατρική παρέα στο «Αλάτσι» του Θεοδωράκη !
    http://www.protothema.gr/politics/article/509251/theodorakis-gia-flabourari-na-mas-apadisei-o-tsipras-poia-einai-i-shesi-tou-me-ta-kuriarha-sumferoda-/
    Λέτε να πήγε στα πλαίσια της επιδιωκόμενης συναίνεσης με την αντιπολίτευση; 🙂

  6. Νίκος Α. Πολίτης said

    Πριν ακόμα αρχίσω να διαβάσω, με έμπνευση από τη δικαιολόγηση επιλογής του σημερινού τίτλου, θα πρότεινα μια τροποποίηση: “Μεζεδάκια επί τω συμβουλίω των αρχηγών”.

  7. atheofobos said

    3
    Μου θύμισες μια αντίστοιχη διαφήμιση που έλεγε: 100 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένα ρολόι χειρός, με 10 $ !
    Όσοι τα έδωσαν πήραν 99 καρφίτσες και ένα ρολόι από αυτά που στην Μαλαισία τα πουλάνε με το κιλό! 🙂

  8. Γς said

    Σχετικά με τα σύκα και τα βερύκοκα

    >Αναρωτιέμαι, αυτός που σχεδίασε τη συσκευασία, δεν τη διάβασε ξανά;

    Γιατί;
    Αναρωτήθηκες μήπως απευθύνεται σε ειδικό κοινό;

    Σύκα του μ.
    Βερύκοκα του μ.
    😉

  9. Παναγιώτης Κ. said

    Βρήκα πολύ διδακτικές τις σημερινές επισημάνσεις.
    Αποτελούν καλά παραδείγματα για το τι σημαίνει «δίνω προσοχή στη γλώσσα».

  10. Παναγιώτης Κ. said

    @3. Γς το περιστατικό με το 70% είναι χθεσινό ή προχθεσινό;
    Το ρωτάω για να καταλάβω ότι έχεις επανέλθει στον…πρότερο βίο και οι ευχές για περαστικά έπιασαν τόπο!

  11. Corto said

    «…ποτέ δεν έχουν ακούσει τον τύπο «του βαθιού» και ότι μόνο αμόρφωτοι μιλάνε έτσι»

    Πάντως χωρίς καμιά διάθεση λογιωτατισμού, προσωπικά ούτε εγώ έχω ακούσει ποτέ σε προφορικό λόγο την γενική «του βαθιού». Προς Θεού, δεν λέω ότι έτσι το λένε οι αμόρφωτοι, αλλά μάλλον σπανίζει στον προφορικό λόγο.
    Πάντως ο άλλος τύπος που αναφέρει η Γραμματική, του βαθύ, μου φαίνεται πιο εύηχος.

  12. 11 Σοβαρά λες «του βαθύ πηγαδιού», όχι «του βαθιού πηγαδιού»;

  13. Γς said

    7:
    Ε, ας το γράψουμε κι αυτό. Το παρα-παραπλανητικό:

    Κιάλια νυκτός έλεγε η αγγελία και η συνοδευτική φωτό σε κάτι τέτοιο παρέπεμπε.
    Από περιέργεια τα παράγγειλα. Περιέργεια = είχαν μόλις 6 ερώ, επί το σωστότερον.
    Σε 2-3 μέρες με πήραν τηλέφωνο:
    Ξέρετε, υπάρχει μια επιβάρυνση 25 ευρώ για τα έξοδα αποστολής. [Κυπραίικη εταιρεία]. Δέχτηκα. Η περιέργεια και η γάτα γαρ.

    Εφτασε, πλήρωσα 31 ευρώ και άνοιξα τη συσκευασία. Ηταν μια πλαστική απομίμηση κιαλιών 2, 3 εκατοστών που μόλις χωρούσε μια μικρή μπαταρία για να φωτίζει τη νύχτα ένα μικρό λαμπάκι.
    Φυσικά ούτε ίχνος φακού, γυαλιού, αλλά και κάποιας έστω οπτικής σωλήνας-οπής.

    Αν σας πω ότι το γλέντησαν κιόλας;:
    Μου έστειλαν ε-μαιλ ρωτώντας με κατά πόσο έμεινα ευχαριστημένος.

  14. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες, και καλό συμβούλιο (αν και δεν το βλέπω).

    -Είτε βάλει τα καλά του είτε όχι ο αρθρογράφος, η φωτιά έλαβε διαστάσεις. Το «προσλαμβάνω» συνήθως χρησιμοποιείται για σημασία, χαρακτήρα κλπ., για αναβάθμιση έννοιας δηλαδή, από κάποια υποδεέστερη που είχε στην αρχή : «το συμβούλιο προσέλαβε σημασία εθνοσυνέλευσης» (λ.ε.τ.)

    -Ωραία και η δεύτερη ανάγνωστη της γαλλικής συσκευασίας !

    -Ε, κι αν οι συνομιλητές σου δεν το είχαν ξανακούσει, θα αγόραζαν ποτέ ένα χαλί σε απόχρωση βαθέος πράσινου; Και για να το πάμε στο αρσενικό, για να μην κλέβουμε, θα πάρκαραν με ευκολία στην άκρη ενός πλατέος δρόμου; Ίσως μόνο στην έξοδο του Πλατέος Ημαθίας. 🙂 (και a propos, μου αρέσει που διαβάζω τη διατήρηση «Γυμνάσιο Πλατέος», θα μπορούσε να καταλήξει κι αυτό σε «ΤΕΙ Αιγαλέου»…

    P.S. : Ο μύθος που κυκλοφορεί στους κύκλους του μάρκετινγκ, με την εταιρία που έφτιαξε το αντικειμενικά παντελώς άχρηστο προϊόν. Μέχρι που σηκώνεται ο πρόεδρος και λέει «Τι λέτε κύριοι, κάθε 3 ώρες γεννιέτια ένας μ@λ@κ@ς. Tους μισούς να πιάσουμς, κονομήσαμε !»

    -P.S.2 : Aναχωρώ για Σαββατιάτικα. Αν δε βρέχει, καθαρισμός προαυλίου του 3ου Δημοτικού. Με το ειδικό εργαλείο, τιμής ενός ευρώ, αξίας ανεκτίμητης !
    http://assets.gr.orakel.com/files/179/large/02.jpg?1338283144

  15. Corto said

    12: Όχι, προσωπικά δεν λέω τίποτα από τα δύο. Αποφεύγω την γενική και τις άλλες πτώσεις, όταν μου φαίνονται κακόηχες, οπότε θα προτιμήσεων να εκφραστώ περιφραστικά, π.χ. «το μαγκάνι στο βαθύ πηγάδι» αντί «το μαγκάνι του βαθιού πηγαδιού» κ.ο.κ.
    Στο προηγούμενο σχόλιο αναφερόμουν στην χρήση αυτού του γραμματικού τύπου από τον κόσμο γενικότερα, όχι στον δικό μου τρόπο έκφρασης. Δεν έχει τύχει ποτέ να ακούσω «του βαθιού». Βεβαίως μπορεί να μην είμαι αντιπροσωπευτικός «ακροατής».

  16. Έτοιμο το σχέδιο:

    http://bit.ly/1fvNYtI

  17. gpoint said

    # 13

    Καλημέρα…

    Ωραία τα μεζεδάκια αλλά και ευκαιρία να βγάλουμε κάνα ευρόπουλο από τον Γς…

    Πωλείται άχρηστον υλικόν δια πάσαν χρήσιν τιμή1,34 ευρώ
    (τα μεταφορικά είναι από 48,66 και πάνω)..δυνατότητα επιστροφής του προϊόντος αν δεν μείνετε ικανοποιημένοι υπάρχει και σας επιστρέφεται το αντίτιμον με επαναχρέωση των μεταφορικών )

  18. Γς said

    10:

    Παναγιώτη μου ήταν περιστατικό της πρώτης μέρας της επιβολής των κάπιταλ κοντρόλ.

    Τότε που ακούγαμε [εμένα μου λές;] και περπατούσαμε χωρίς ιλίγγους [ντουγρού στο ΟΧΙ που ήταν ΝΑι στο ΟΧΙ στο ΝΑΙ. Στο γκρεμό!].
    Αλλη μια Μαγνητική Τομογραφία χτες στο Ερρίκος Ντυνάν.

    Και στο τέλος το μανούλιον, η χειρίστρια, με ρώτησε αν θα κάνω άλλη εξέταση και μου έβγαλε την «πεταλούδα» από την φλέβα, που βάζουν τα φάρμακα, σκιαγραφικά και τέτοια.
    Οπότε της λέω:

    -Και τώρα πάλι θα ψάχνουμε για φλέβα;
    -…
    -Για την άλλη μαγνητική τομογραφία…

    Εκανε πως εκτίμησε το χιούμορ μου.

  19. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια!

    1: Ναι, αλλά δεν το διόρθωσαν.

    2: το -έζοι είναι η γενική κατάληξη για (λαϊκά) εθνωνύμια, αλλά το επίσημο είναι -τέκοι.

    4: Ναι, το είδα κι αυτό. Ζούμε εποχές Παπουλάκου

    6: Όπως λέμε «επί τη επετείω», ε; Ναι, κι έτσι πάει.

    11 Σπανίζει επειδή πολλές φορές η γενική στον λαϊκό λόγο αποφεύγεται. Αλλά η γραμματική δεν μπορεί να μην έχει έναν τύπο.

    17 🙂

    18: Περαστικά να ξαναπούμε!

  20. Earion said

    16 Γιατί εκπλήσσεστε;

    Άλλος ένας μύθος κατερρίφθη. Ο κ. Τσίπρας είναι όντως ο δεξιότερος πρωθυπουργός που ανέδειξε ποτέ το πολιτικό σύστημα από το 1974 και μετά. Η συλλογική κακοήθης παρακμή (25/11/2015)

    «Αυτό τον καιρό δεν έγινε φανερή η υποκρισία και ο διπλός λόγος μόνο του πολιτικού προσωπικού, αλλά και των μέσων ενημέρωσης, των δημοσιογράφων. Αυτών που κατήγγελλαν 5 χρόνια το «νεοφιλελευθερισμό» και τις «αντιλαϊκές πολιτικές» και τώρα, ψύχραιμοι, τα αντιμετωπίζουν ως αναγκαία πολιτική για να διατηρηθεί στην εξουσία η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση. Λέει ένας απ’ αυτούς σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα: «Αν δεν με απατά η μνήμη μου, και τα 3 κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν μετ’ επιτάσεως από τον Τσίπρα να υπογράψει συμφωνία, την όποια συμφωνία, προκειμένου να μη βγει η χώρα από την ΟΝΕ. Τι θέλουν τώρα; Γιατί κάνουν αντιπολίτευση;»

    Γράφει με άλλα λόγια αυτό που λέει και η κυβέρνηση στην αντιπολίτευση: «Θα μας παραστήσετε τους αντιμνημονιακούς τώρα;» Που λέει στους βουλευτές της όταν δεν θέλουν να ψηφίσουν: «Ξέρατε τι συμφωνία υπογράφαμε». Στους πολίτες: «Άμα μας ψηφίσατε αφού υπογράψαμε μνημόνιο, μη διαμαρτύρεστε τώρα, ξέρατε τι σας περιμένει.

    Η πρόταση αυτή είναι σημαντική γιατί πάνω της οικοδομήθηκε από το πολιτικό σύστημα όλη η απάτη της μνημονιακής εποχής. Μπερδεύουν δολίως τη συμφωνία στήριξης από την Ευρώπη με τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν για να εφαρμοστεί η συμφωνία. Η συμφωνία λέει, τώρα και πάντοτε, από την αρχή: «Θα αναλάβουμε εμείς να διαχειριστούμε το χρέος σας αλλά εσείς θα έχετε την υποχρέωση να μην το αυξάνετε άλλο. Να μην έχετε δηλαδή συνέχεια ελλείμματα, να μη ζητάτε άλλα δανεικά». Ο τρόπος που θα το επιτύχουμε αυτό δεν είναι δεδομένος, η τρόικα μπορεί να προτείνει αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες συνήθως δεν κάνουμε, αλλά τα μέτρα και ποιους θα επιβαρύνουν το αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση. Το έχετε δει, το βλέπουμε και τελευταία τελείως καθαρά όταν ψάχνουν κάθε μέρα να βρουν ένα καινούργιο ισοδύναμο για να μαζέψουν λεφτά.

    Αυτή ήταν η κυρίαρχη παραπλάνηση, η οποία επεβλήθη στην ελληνική κοινωνία γιατί η προπαγάνδα ήταν ίδια από παντού. Ότι δήθεν το δίλημμα ήταν μνημόνιο ή όχι μνημόνιο. Μας απειλούσαν κιόλας, αν δεν θέλετε το μνημόνιο μας, δηλαδή τους φόρους και τις μειώσεις μισθών για να διατηρήσουμε εμείς το πελατειακό μας κράτος, τότε να σκίσουμε τα μνημόνια, να βγούμε από τη ζώνη του ευρώ, να χρεοκοπήσουμε αμέσως, να γίνουμε Βενεζουέλα. Δεν σ’ αρέσει; Πλήρωνε αδιαμαρτύρητα Ενφια και έκτακτες εισφορές και αυξήσεις ΦΠΑ.»;
    http://www.athensvoice.gr/the-paper/article/548/edito-548

  21. Πάνος με πεζά said

    «Επί τη ονομαστική σας εορτή !»

  22. BLOG_OTI_NANAI said

    – Στον «Νουμά» της Κυριακής 2 Μάη 1904, σελ. 6 αναφέρεται το εξής (ταφικό) λογοπαίγνιο για τον Ξενόπουλο με τον τύπο «βαθιού«.

    – Ο «αγράμματος» Σεφέρης χρησιμοποιεί το «βαθιού» και σε μετάφραση ποίησης του Έλιοτ.

    – Σύμφωνα με τον Κ.Θ.Δημαρά, και ο «αγράμματος» Παλαμάς χρησιμοποίησε τον τύπο «βαθιού» γράφοντας κριτική για τον Σολωμό.

    Πάντως, είναι πολύ σπάνια η χρήση του τύπου αυτού.

  23. sarant said

    22α: Σε μια συλλογή του 2904!

  24. «Βαθιού» ούτε εγώ είχα ακούσει· στο ουδέτερο θα απέφευγα τη γενική, στο αρσενικό θα έλεγα του «Μακρύ Γιαλού», όπως θάλεγα και «του συγγενή».

  25. 25 Τεχνικά, αν δεν με απατά η μνήμη μου, κακώς την κράζεις την κοπελιά: από την τοποθεσία Λευκός Πύργος μπορείς να δεις την κεραία της Έκθεσης. 😉

  26. 26

    Πφφφφ…

    Τσάκω κι ένα από το διαβόητο αντιμπρόεδρα της ΟΝΝΕΔ. Προσοχή στη μετάφραση!

  27. Βάταλος said

    Αγαπητοί κύριοι,

    από το κοσμαγάπητον Ιστολόγιον σας θα ήθελα να συγχαρώ την διακεκριμένην ηθοποιόν Δήμητραν Ματσούκαν, διότι ετόλμησε να υπενθυμίση εις τους αποβλακωμένους (από τας χριστιανικάς παρλαπίπας) Ρωμιούς πόθεν εξήλθομεν όλοι: Από εν γυναικείον αιδοίον, το οποίον έτυχε να ομοιάζη με την (ελαφρών ηθών, κατά το σοφόν Ταλμούδ) μητέρα του Ραββίνου Χριστού. Και η ανάρτησίς της αύτη εξεσήκωσε θύελλαν αντιδράσεων εις το καθυστερημένον Ρωμέικον

    Μετά πάσης τιμής
    Γέρων Βάταλος

  28. 27: Hush, Lady Madonna… για να θυμηθούμε και τον οπουτζή που χάθηκε επιγραμμικά.

  29. Pedis said

    Συμβούλιο αρχηγών (φοροεισπράκτορες, ενιότε και καρπαζοεσπρακτορες της ΕΕ)
    και
    Συμβούλιο προεστών και κοτσαμπάσηδων (φοροεισπράκτορες του σουλτάνου).

    Το φάντασμα του Όργουελ πλανάται πάνω από τις Βρυξέλλες Μαρτυρίες από την «κατεχόμενη» πόλη
    http://diktiospartakos.blogspot.it/2015/11/blog-post_670.html

    Φυσικά, σύμφωνα με τους «διανοούμενούς μας», οι ιθύνουσες ελίτ της Δύσης δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που αποκαλείται «θρησκευτικός φανατισμός» στο μουσουλμανικό κόσμο.

    Ούτε καν περνάει από το μυαλό τους η σκέψη μήπως η αναγωγή του θρησκευτικού συναισθήματος σε «γραφείο στρατολόγησης» των τζιχαντιστών είναι δημιούργημα των Ομπάμα, των Ολάντ, των Μπους και πιο πριν των Ρήγκαν.

    Γι’ αυτούς δεν υπάρχει μεγαλύτερη βλασφημία από τη σκέψη ότι για τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές του πετρελαίου, για τους εργολάβους της ενέργειας και τους πολιτικούς ιθύνοντες της παγκόσμιας γεωπολιτικής σκακιέρας, οι νεκροί στο Παρίσι, όπως πριν σε Λονδίνο, Μαδρίτη και Νέα Υόρκη, λογίζονται σαν μια«παράπλευρη απώλεια» που καλείται να πληρώσει η Δύση, στην προσπάθειά της να ξεστρατίσει πολιτικά σε ανώδυνα γι” αυτήν μονοπάτια την οργή του μουσουλμανικού κόσμου, η οποία προκαλείται από τον δυτικό ιμπεριαλισμό που γεννά τέρατα τύπου ISIS στα δυτικά εργαστήρια των Φρανκενστάιν.

    φταίει το ισλαμ
    http://www.imerodromos.gr/islam/

  30. Pedis said

    Αυτό;

    Πριν από 10 μέρες, στις 17 Νοεμβρίου, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησεψήφισμα κατά του ναζισμού.

    Το ψήφισμα περιλαμβάνει μέτρα κατά της ηρωοποίησης του ναζισμού, του νεοναζισμού και των πρακτικών ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας σχετιζόμενες με αυτόν.

    Στο ψήφισμα, το οποίο κατατέθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από την έναρξη της δίκης της Νυρεμβέργης, καταδικάζονται μεταξύ άλλων :

    οι δημόσιες εκδηλώσεις εξύμνησης του ναζιστικού παρελθόντος και του ναζισμού,
    η ανέγερση μνημείων προς τιμήν των ναζί και των συνεργατών τους,
    η βεβήλωση ή καταστροφή μνημείων προς τιμήν των αγωνιστών κατά του φασισμού και του ναζισμού,
    η οποιαδήποτε άρνηση του Ολοκαυτώματος.

    Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε από 126 κράτη-μέλη του ΟΗΕ. Το καταψήφισαν 4 χώρες: Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, τα νησιά Παλάου και η Ουκρανία…

    ***
    Ας επιστρέψουμε τώρα στο ψήφισμα και σημείο που ως Ελλάδα μας ενδιαφέρει άμεσα:

    Εκτός από τις 4 χώρες στις οποίες αναφερθήκαμε και οι οποίες το καταψήφισαν υπήρξαν και 53 χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία. Ανάμεσά τους; Οι χώρες της ΕΕ!

    Ναι! Τα κράτη – μέλη της ΕΕ επέλεξαν να… απέχουν από την ψηφοφορία! Η ΕΕ της «δημοκρατίας» και του «πολιτισμού» αρνήθηκε να καταδικάσει στον ΟΗΕ τον ναζισμό. Απείχε…

    Η ΕΕ του… «διαφωτισμού» αρνήθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να υιοθετήσει ψήφισμα, με το οποίο καταδικάζονταν η ηρωοποίηση όσων συμμετείχαν στις φασιστικές λεγεώνες των «Βάφεν SS»!

    […]

    Τι ακριβώς έκανε η «πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση» της Ελλάδας σε αυτή την ψηφοφορία;

    Ποια ήταν η εντολή του «πρώτου αριστερού πρωθυπουργού της πρώτης φοράς αριστερής κυβέρνησης» της χώρας για την στάση της Ελλάδας απέναντι στο ψήφισμα;

    Τι ακριβώς έκανε ο κ.Τσίπρας, ο ευλαβικός προσκυνητής στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής;

    http://www.imerodromos.gr/tsipras-aristeros/

  31. Γς said

    28:

    Θα έλεγα ότι χαλάς την πιάτσα.
    Δυστυχώς όμως [ευτθχώς ίσως] δεν ανήκεις στην πιάτσα μας.
    Κρίμα

    Μετά πάσης τιμής
    Γς

  32. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Τους πρόσφυγους είπε πριν στις ειδήσεις μια κοπελιά/ρεπόρτερ στο Κόκκινο και οι πρόσφυγοι είπε τώρα ένας Ιάσωνας στη συνέχεια των ίδιων ειδήσεων, τί γίνεται;

  33. Corto said

    32 (Γς): Καταπληκτικά εύστοχος (όπως και άλλες φορές)!

  34. gpoint said

    Οι μεγάλες επιδόσεις των Ελλήνων

  35. Πέπε said

    Του βαθύ / βαθιού / βαθέος:

    Το μόνο βέβαιο είναι ότι στον προφορικό λόγο κανένα από αυτά δεν είναι πλήρως και αδιαμφισβήτητα καθιερωμένο. Επειδή όμως κάποια γενική υπάρχει, πάμε να το δούμε λίγο:

    Πρώτα απ’ όλα, ας βγάλουμε από τη μέση τον Σεφέρη. Το ότι επιλέγει σε διάφορες περιπτώσεις τύπους που θα έλεγαν «μόνο οι αμόρφωτοι» ή που δε θα έλεγε κανείς δεν αλλάζει (από μόνο του) τίποτε στο ποια είναι η κοινή ομιλούμενη γλώσσα, γι’ αυτό και τα λεξικά έχουν καθιερώσει την ένδειξη «ποιητικό» ή «λογοτεχνικό». Αν βέβαια ο Σεφέρης ή άλλος λογοτέχνης, με μια επιλογή του που εκείνο τον καιρό χτύπαγε ως ανορθόδοξη (και άρα «ποιητική» ή «λογοτεχνική»), επηρέασε την κοινή γλώσσα σε βαθμό ώστε αυτή η επιλογή τελικά να πολιτογραφηθεί, εκεί έχουμε άλλη περίπτωση. Αλλά και πάλι, αν έφτασε να λέγεται/γράφεται, δε θα χρειαστεί να ανατρέξουμε στον Σεφέρη – θα πούμε απλώς «πλέον έχει καθιερωθεί».

    Μετά:

    Η γενική «του βαθύ» για το ουδέτερο μου φαίνεται τελείως λάθος. Εφόσον όλα τα ουδέτερα έχουν ίδιες ονομαστική-αιτιατική-κλητική, αν έχει ίδια και τη γενική γίνεται άκλιτο. Λέξη με κανονικές ελληνικές κλιτικές καταλήξεις που να είναι άκλιτη μόνο στον ενικό δεν υπάρχει. Ουδέτερο με γενική ίδια με τις υπόλοιπες πτώσεις επίσης δεν υπάρχει. Τόσο βέβαιος αισθάνομαι ότι μια τέτοια γενική είναι λάθος, ώστε πιθανολογώ να παρεισέφρησε στη γραμματική όχι ως μια επιλογή ή πρόταση ή έστω και διαπίστωση που εμένα δε με πείθει, αλλά από απλή αβλεψία: δεδομένου του γενικού κανόνα ότι οι περισσότερες κατηγορίες επιθέτων έχουν τη γενική ίδια στο αρσενικό και το ουδέτερο, έκαναν κι εδώ το ίδιο χωρίς να προσέξουν ότι η γενική του αρσενικού συμπίπτει με την ονομαστική του ουδετέρου.

    Άρα, γενική ενικού ουδετέρου > ή «του βαθιού» ή «του βαθέος» ή και τα δύο. Κλίνω υπέρ του «και τα δύο», με τις επιφυλάξεις ότι πρώτον, και τα δύο θα προτιμήσω να τα αποφύγω (δηλαδή θα προτιμήσω να αποφύγω τη γενική ολωσδιόλου) και δεύτερον, ότι αν παρά ταύτα αποφασίσω να τη χρησιμοποιήσω μάλλον θα έβαζα την πιο δημοτική ακόμα και σε περιπτώσεις όπως «του βαθιού κράτους» (γιατί όχι;). Το «του βαθέος» δεν μπορώ να το αποκλείσω τελείως, θα το πω όμως τόσο σπάνια ώστε μάλλον θα το θεωρούσα ως δάνειο από τ’ αρχαία ή την καθαρεύουσα, που κατά περίπτωση εμφανίζεται και στην ΚΝΕ χωρίς ν’ ανήκει σ’ αυτήν.

    Πάμε τώρα στο αρσενικό.

    Βάσει των παραπάνω μπορούμε και πρέπει να δεχτούμε τους ίδιους δύο τύπους, «του βαθιού» ως σπάνιο αλλά λεγόμενο και «του βαθέος» ως ακόμη σπανιότερο αλλά και πάλι, καμιά φορά, λεγόμενο. «Του βαθύ» όμως; Θα λέγαμε ποτέ «ακούστηκε ένας ήχος βαθύ αναστεναγμού»; Νομίζω ναι. Άρα και τα τρία. Κι επειδή είναι υπερβολή -και δε βοηθάει τον μαθητή- ένας γραμματικός πίνακας να εμφανίζει τριτυπία, θα έγραφα:

    Ο βαθύς
    του βαθύ / βαθιού
    ….
    Το βαθύ
    του βαθιού

    και, εν υποσημειώσει, ότι η γενική σ’ αυτά τα δύο γένη σχηματίζεται κάποτε και κατά το «ευρύς» (δηλ. του ευρέος > του βαθέος).

    Δηλαδή ουσιαστικά θα έσβηνα από τον πίνακα τη γενική «του …ύ» για το ουδέτερο και θα κράταγα τα υπόλοιπα ίδια. Ακόμη καλύτερα, δε θα έβαζα καν ως κλιτικό παράδειγμα το «βαθύς» αλλά ένα καθαρά νεοελληνικό, όπως «ο μακρύς», και στην υποσημείωση θα έλεγα ότι μερικά επίθετα (εκείνα που προέρχονται από τ’ αρχαία χωρίς να μεσολαβήσει αλλαγή κλιτικού προτύπου αλλά μόνο εξέλιξη στο ίδιο κλιτικό πρότυπο, π.χ. «βαθύς», «βαρύς»), ενώ ακολουθούν γενικά το «μακρύς», ωστόσο κάνουν τη γενική και κατά τα αρχαιόκλιτα όπως ο «ευρύς». Τέλος, δε θα έλεγα ότι ο «μακρύς» ή ο «ελαφρύς» κάνει και ονομαστική «μακρός», «ελαφρός» κλπ., αλλά απλούστατα ότι έχουμε ολόκληρα ζεύγη από επίθετα με πλήρη κλίση, «ελαφρύς» και «ελαφρός», «μακρύς» και «μακρός».

  36. «καταδικάζονται μεταξύ άλλων :
    οι δημόσιες εκδηλώσεις εξύμνησης του ναζιστικού παρελθόντος και του ναζισμού,
    η ανέγερση μνημείων προς τιμήν των ναζί και των συνεργατών τους,
    η βεβήλωση ή καταστροφή μνημείων προς τιμήν των αγωνιστών κατά του φασισμού και του ναζισμού,
    η οποιαδήποτε άρνηση του Ολοκαυτώματος.»

    Πολύ θα ήθελα να ξέρω τι άλλο καταδικάζεται στο ψήφισμα του ΟΗΕ. Διότι τα σημεία 1 και 4 απαγορεύονται ήδη στις χώρες της ΕΕ, με νόμους αμφιλεγόμενους που τους έχουμε συζητήσει κι εδώ, ενώ για τα σημεία 2 και 3 δύσκολα θα μπορούσε να έχει κανείς αντιρρήσεις αρχής, πολύ περισσότερο που τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν είναι (νομίζω) νομικώς δεσμευτικά για τα κράτη.

    Από την άλλη, αν το πάρουμε κατά γράμμα, το σημείο 2 θα καταδίκαζε π.χ. την τοποθέτηση αναμνηστικής πινακίδας στο σπίτι του Χαϊντέγκερ!

  37. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    >>του βαθιού
    Το Σεφέρη είχα στο νου μου,μάλλον από άλλη αναφορά εδώ-πού αλλού μαθαίνεις τέτοια υπέροχα-.Το λέω πια καιρό,τόσο που να μου φαίνεται σαν από πάντα:καημός βαθιού αναστεναγμού.
    Αλλά και άνθρωποι της εκκλησίας βλέπω το χρησιμοποιούν:
    π.χ ο Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος Τράμπας γράφει:
    {…} κάποια ανάλογη μορφή με του Ελλαδικού, του λεγόμενου «κρυφού σχολειού», {…} αφού οι χριστιανοί, όσοι δεν αφανίστηκαν, είχαν καταφύγει σ’ αυτά, ωσότου φάνηκε, μετά τους πρώτους αιώνες του βαθιού σκοταδιού, το πόσο απαραίτητοι ήταν και τους επιτράπηκε σιγά-σιγά να εγκατασταθούν στις παρυφές των πόλεων, σε «γκέτο».
    https://www.pemptousia.gr/2014/08/13601/

  38. Πέπε said

    @36:

    …όσο το σκέφτομαι…

    Μία περίπτωση όπου θα πούμε σαφώς «του βαρέος» είναι «του βαρέος μετάλλου». Εκεί όμως, και στον πληθυντικό θα πούμε «τα βαρέα μέταλλα», «των βαρέων μετάλλων» (γιατί νιώθω πως αν πούμε «τα βαριά», «των βαριών», ακόμα και «του βαριού», ο άλλος μάλλον θα καταλάβει την τρέχουσα σημασία, ότι ζυγίζουν πολύ, κι όχι τον ειδικό όρο).
    Πού θα το βάλουμε αυτό στη γραμματική; Και όσα άλλα παρόμοια τυχόν υπάρχουν; (Αυτή τη στιγμή δε μου ‘ρχεται άλλο αλλά δεν αποκλείω και να υπάρχουν.)
    Προτείνω πουθενά. Ας θεωρήσουμε, όπως έγραφα στο 36, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις καταφεύγουμε στο δανεισμό από την αρχαία/καθαρεύουσα.

  39. BLOG_OTI_NANAI said

    23: Φουτουριστικό ορθογραφικό λάθος 🙂

  40. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    25,26, Ο κόσμος μια νετ-γειτονιά! Ψες βράδυ είδα στο τουίτα τη φωτό αυτή και μάλιστα ενόψει άρθρου για φοινίκια και φοινικιά γέλαγα με το τάμπλετ στο προσκέφαλο. Κι έλεγε με το νου μου,μπα έχει τέτοιο δέντρο αψηλό στον πύργο του ΟΤΕ, στη Εκθεση στη Σαλονίκη; Γνωστή δέσποινα (δεσποσύνη τεσπά) είναι;

  41. Άιντε ματαξαναπάλι! «Όταν ο πράκτορας Πούτιν έκανε τον ‘τουρίστα’»

  42. 41

    Ιντέα ντεν έκω, καρντγιά μου!

  43. Corto said

    40: ορθογραφικό λάθος; Ή χιούμορ;

  44. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    43. Έχομε ώρα δίχως άσμα.Βάνω,για την βαθιάν αυγή-του βαθιού σκοτιδιού υπονοώ- ένα υπέροχο κρηταγενές τραγουδάκι,γλυκό συρτό με το Ρος Ντέιλυ στη λύρα και τους Σταυρακάκηδες στα υπόλοιπα:
    Ανάσα της βαθιάς αυγής,του δειλινού στεφάνι
    και ξομπλιαστό μου όνειρο να παιδεύεις φτάνει

  45. Δεν είχα ιδέα για την όλη υπόθεση, αλλά φαίνεται πως είναι ψήφισμα που προσπαθεί να περάσει η Ρωσία εδώ και δέκα χρόνια και που στρέφεται βασικά εναντίον των Βαλτικών Κρατών. Μια ανάλυση δίνει ο Ομαδέων εδώ.

  46. gpoint said

    # 45

    Το άκουσα και βεβαιώθηκα πως ξέχασες το «με» (παιδεύεις)…

    Αυτά τα παραδοσιακά όλο και κάποιος σφακιώτης τα κλαίει…

  47. Πέπε said

    @47:
    > > Αυτά τα παραδοσιακά όλο και κάποιος σφακιώτης τα κλαίει…

    Γράφει απάνω «σκοπός του Τζέγκα». Νομίζω ότι είναι γενικά αποδεκτό ότι είναι όντως του Τζέγκα, κι όχι προϋπάρχον που να το οικειοποιήθηκε ο Τζέγκας -πολλοί έχουν κατηγορηθεί για τέτοιες οικειοποιήσεις, αλλά για τον συγκεκριμένο δεν έχω ακούσει τέτοια κουβέντα.

    Άλλωστε, όταν κάτι είναι παραδοσιακό, είναι παραδοσιακό. Πάντα, βέβαια, προέρχεται από έναν αρχικό δημιουργό (δεν έπεσε από τον ουρανό), απλώς συνήθως αυτός έχει ξεχαστεί. Ειδικά ο Τζέγκας δεν ξεχάστηκε, αλλά και πάλι παραδοσιακά είναι τα έργα του.

    Οι Χανιώτες έχουν μια τάση να λένε «αυτό το σκοπό τον έβγαλε ο Τάδε το 1800», και αυτό, για μια σειρά λόγων, μου φαίνεται λίγο μυθολογία (η αντικειμενική πληροφορία είναι απλώς ότι η συλλογική μνήμη αποδίδει το σκοπό στον Τάδε). Αλλά η περίπτωση του Τζέγκα δεν είναι αυτή, αφου ο άνθρωπος δεν έζησε τόσο παλιά.

  48. Μαρία said

    46
    Το ίδιο έγινε και πέρσι, επειδή ακριβώς το προτείνει η Ρωσία.

    Jeremie B 24 novembre 2014 à 03:45

    Résolution proposée par la Russie. Ca ressemble fort à une résolution visant directement Maidan-Ukraine, Moscou considérant les révolutionnaires de Kiev comme des néonazis (et elle n’a pas tout à fait tord). Proposer une résolution qui sur la forme n’a aucun problème mais qui dans le fond à un objectif politique très clair et une visée géopolitique contestable. Donc l’UE, les USA etc ne sont pas spécialement à blâmer sur ce coup.
    http://www.politis.fr/ONU-lutte-contre-la-glorification,29095.html

    Φέτος:
    The representative of Luxembourg, on behalf of the European Union, said efforts by the main sponsor to hold informal consultations in an open, inclusive and transparent manner were appreciated. However, a number of important concerns still remained and several essential proposals put forward by the Union had not been included in the text, which emphasized issues far from being related to combating racism, racial discrimination, xenophobia and related intolerance and did not address all contemporary forms of racism in a comprehensive way. Focusing the fight against racism around the teaching of history, monuments, memorials or erroneous references to national liberation movements fell outside the scope of the human rights agenda and aimed to monopolize the fight against Nazism with a one-sided view of history. Language in the text also addressed too restrictively the fundamental right to freedom of expression and peaceful assembly. The European Union had abstained from the vote.
    http://www.un.org/press/en/2015/gashc4157.doc.htm

  49. Μαρία said

    10 απλά μαθήματα Σύγχρονης Επαναστατικής Θεωρίας. Κλασικός μαρξισμός και Λογική της Ιστορίας.
    Εισηγητής αν. Καθ. Πολυτεχνείου Κρήτης Δημήτρης Πατέλης
    Μάθημα 4ο: Η απλούστατη σχέση της κοινωνίας ως διαδικασία (ο άνθρωπος ως έμβιο ον, οι ανάγκες και η σχέση με τη φύση. Η διττή διάρθρωση της απλούστατης σχέσης. Η μετάβαση από την απλούστατη σχέση στην ουσία της κοινωνίας (είδη και επίπεδα αλληλεπίδρασης των εμβίων όντων με τη φύση. Ριζική αλλαγή της «στρατηγικής επιβίωσης» του ανθρώπινου γένους).
    Απόσπασμαhttps://www.youtube.com/watch?v=Jh_iGIxc9oc

    Γιακουμάτος μια μέρα πρινhttps://www.youtube.com/watch?v=9tAOfns5-Hc

  50. Μαρία said

    Το μέρος ήταν κατάλληλο λόγω του μεγάλου φυσικού λιμανιού που σχηματίζει ο κόλπος Βαθέος. Αργότερα εγκαταστάθηκαν στο λιμάνι του Βαθιού επτανήσιοι έμποροι …
    Όταν η Σάμος έγινε ηγεμονία, το 1834, για πρώτη φορά ο «Λιμήν Βαθέος» …
    Συν τω χρόνω ο πληθυσμός του Βαθιού αυξήθηκε, ώστε στα μέσα του 18ου αιώνα να είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Σάμου.
    http://www.vathi.gr/dhmotdiam/vathi.html

  51. Πέπε said

    @51:

    Καλό παράδειγμα. Στη Σάμο λένε «το Βαθύ, του Βαθιού». Στην Κάλυμνο λένε για παρόμοιο δικό τους τοπωνύμιο «ο Βαθύς, του Βαθύ».

    (Η ασυνέπεια στο παράθεμα μου φαίνεται συγγνωστή: στα συμφρ., ο «κόλπος» παραπέμπει σε καθιερωμένες επίσημες γεωγραφικές ονομασίες, άρα σε καθαρεύουσα, ο «λιμήν» ακόμη περισσότερο σε καθαρεύουσα [ιδίως μάλιστα συνοδευόμενος από εισαγωγικά και από παλιά χρονολογία], το «λιμάνι» αντίθετα σε σημερινή ΚΝΕ.)

  52. Δημήτρης said

    Η συνήθεια η καθοριστική καθώς το -θιού στα παραμυθιού, σπαθιού, ρεβιθιού ακούγεται μια χαρά. Τι γίνεται όμως με το κατακάθι (του καφέ) που είναι μάλλον στην ίδια περίπτωση;

  53. Corto said

    Πάντως εδώ απέφυγαν την γενική:
    «Το λιμάνι στο Βαθύ Ιθάκης»

  54. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Τζη μη βάνεις σκάνταλα! Μπορώ άνετα να Τζεγκολοήσω στο νήμα ίσαμε αύριο 🙂
    Η Κρήτη είναι μια και οι μουσικές τις χίλιες,οι μουσικοί της δυο χιλιάδες και παραπάνω.
    Τώρα ο Γιώργης Ξυλούρης στον Αόρατο Θίασο
    http://live24.gr/radio/generic.jsp?sid=1379

  55. Λ said

    41. Λέτε να είναι κάτω των 18;

  56. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    http://nikolistzegas.blogspot.gr/2010/11/blog-post.html

  57. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    53. Με την προσθήκη του κατακαθιού το pH του εδάφους μειώνεται και το χρώμα των λουλουδιών αλλάζει από ροζ σε μπλε.
    http://www.lastnews.gr/kosmos/paraksena/20-chrisis-tou-kafe-pou-den-ichate-fantasti/

  58. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    24 Του Μακρύ Γιαλού συμφωνώ -αλλά και του μακρύ δρόμου; Προτιμώ «του μακριού δρόμου» (αν και συνήθως βρίσκουμε άλλη διατύπωση)

    31 Όλη η ΕΕ απείχε από το ψήφισμα, επειδή περιείχε αιχμές εναντίον κρατών μελών της ΕΕ (των βαλτικών χωρών). Κατατέθηκε δήλωση που καταδικάζει τον φασισμό χωρίς αυτές τις αιχμές. Απορώ πώς δεν το ξέρει αυτό ο αρθρογράφος του Ημεροδρόμου. Ή το ξέρει και μας κοροϊδεύει;

    36 Μάλλον είναι καλή ιδέα να βάλεις το φαρδύς στο κλιτικό παράδειγμα!

    49 και πριν: Α, με προλάβατε

    50 Ναι, είπε μαλακία ο Πατέλης.

    52 Σωστά, εύστοχο.

  59. Μαρία said

    25, 26, 41
    Μπροστά στη ΧΑΝΘ φωτογραφήθηκε, όχι μακριά απ’ τον πύργο το λευκό.

  60. Πέπε said

    @59 (@36):

    Φτου γμτ! Το φαρδύς πράγματι, μεν, είναι καθαρά νεοελληνικό, αλλά έλα που κλίνεται λίγο αλλιώς! Νομίζω ότι κανείς ποτέ δε θα πει «του φαρδύ δρόμου» (ή του φαρδύ οτιδήποτε), παρά μόνο «του φαρδιού».

  61. 59β Δεν εμπόδισε πάντως η δήλωση χωρίς τις αιχμές να τιμούν οι Βαλτικές χώρες τους συνεργάτες των ναζί. Τώρα το λέμε monopolize the fight against Nazism with a one-sided view of history…
    60 Ε, έχω καιρό να περάσω από αυτά τα μέρη, το ξέρεις 🙂

  62. sarant said

    62 Προφανώς, αφού τους έχουν αναγορεύσει σε αγωνιστές της ανεξαρτησίας και ελευθερίας τους.

  63. 60, 62β

    εντάξει, ένα πείραγμα κάναμε http://imgur.com/gallery/TB7yyAX

  64. Μαρία said

    61
    Αλλά του Νικολάου Φαρδύ.

  65. Και του άντρα του πολλά βαρύ

  66. Νίκος Κ. said

    Μεζεδάκι σερβιρισμένο από το σημερινό left.gr http://left.gr/news/stis-kalpes-i-nd-xekinise-i-diadikasia-eklogis-neoy-arhigoy
    http://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/nd_sigoyria_15.jpg?itok=pnCWb-17

  67. gpoint said

    # 55

    Οι μουσικές είναι χιλιάδες αλλά η καλύτερη είναι μία, στο Mezzo σήμερα στις 9.30…Le roi s’amuse (Rigoletto)

  68. Ιάκωβος said

    Pedis said

    Ούτε καν περνάει από το μυαλό τους η σκέψη μήπως η αναγωγή του θρησκευτικού συναισθήματος σε «γραφείο στρατολόγησης» των τζιχαντιστών είναι δημιούργημα των Ομπάμα, των Ολάντ, των Μπους και πιο πριν των Ρήγκαν.

    Ναι, είναι. Αλλά και ο Χίτλερ ήταν. Η Ελλάδα όμως και ο ΕΛΑΣ πολέμησαν τον Χίτλερ ΜΑΖΙ με αυτούς που τον δημιούργησαν και μαζί με αυτούς εναντίον των οποίων τον δημιούργησαν.

    Θέλω να πω οτι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός είναι μεν 100% δημιούργημα των Δυτικών,δεν παίζει εδώ η σύγκρουση πολιτισμών, τουλάχιστον σε πρώτο πλάνο, αλλά ήδη το τζιχάντ στρέφεται εναντίον τους.

    Κι ο Μπιν Λάντεν ήταν δημιούργημα των Αμερικάνων, αλλά και ο Σαντάμ. Μη ξεχνάς οτι όλες οι αυτοκρατορίες πέφτουν από τους μισθοφόρους τους. Και η Ρωμαϊκή, και η Βυζαντινή και διάφορες Κινέζικες δυναστείες. Μήπως και οι δικοί μας αρματολοί δεν ήταν μισθοφόροι κατά κάποιο τρόπο του Σουλτάνου; Δεν ήταν χωροδεσπότες επίσημοι και κληρονομικοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας;

    Η παρομοίωση με το τέρας του Φρανκενστάιν είναι απόλυτα ακριβής.

    Δεν είναι λοιπόν απίθανο αύριο να κληθούμε να πολεμήσουμε εναντίον τους μαζί με αυτουνούς που τον έφτιαξαν.

    Ένα πιο σημαντικό ζήτημα για σένα Pedis (και για μας όλους) είναι η παταγώδης αποτυχία της κομμουνιστικής ιδεολογίας να αγκαλιάσει όλους αυτούς τους καταπιεσμένους του κόσμου -ενωθείτε, και μείνανε βορά στα χέρια του ιμάμη.Μήπως η θεωρία κάπου χάνει; Και που;
    🙂

  69. Pedis said

    # 59 – Ναι, το παράξενο δεν είναι που όλη ΕΕ απείχε από την ψηφοφορία αφού δεν έχει βγάλα άχνα για τον καθεστωτικό έρωτα με τις ναζιστικές ιδέες και αναμνήσεις των ιθυνόντων στις βαλτικές χώρες και την διωγμό των κομουνιστλων αλλά και των ρωσόφωνων πολιτών, ούτε βέβαια για τους φιλους των ναζί του καθεστώτος του Κιέβου (που μαζί κυβερνουν) και με τους οποίους έχουν στήσει και διευρύνουν έναν ακόμη πόλεμο για τη «δημοκρατία» και την «ελευθερία».

    Το μοναδικό ερώτημα είναι πώς μια κυβέρνηση της «αριστεράς» απέχει από τη ψηφοφορια (και που στο κάτω-κάτω είναι συμβολική) και προτιμά για εκατομυριοστή φορά να μνη ρισκάρει ουτε για τα μάτια του κόσμου να μην είναι το πεκινουά των Βρυξελλών.

  70. …Τα παλτά…ξαναγίνονται παλτό…

    Μισές δουλειές κάνουν – με τις καπαρντίνες:

    «Προσφορά σε όλα τα παλτό, μπουφάν, & γκαμπαρντίν» 🙂

  71. και σαμπμαρίν

  72. Ανδρέας said

    59
    Η απομυθοποίηση αρχίζει από τα σύμβολα πάντα:

    και όποιος αντέξει άντεξε…

  73. sarant said

    70 Στην ΕΕ υπάρχει ενιαία φωνή στον ΟΗΕ, αν και οι μεγάλες χώρες μπορεί να διαφοροποιούνται. Φαντάζομαι ότι κι εμείς θα θέλουμε την αλληλεγγύη των εταίρων αν έρθει ψήφισμα π.χ. για την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Θα δεις ότι και η αριστερή κυβέρνηση της Πορτογαλίας, αν φτιαχτεί, ίδια στάση θα τηρήσει.

  74. Pedis said

    # 74 – Σόρρυ, Νικοκύριε, αλλά αυτό είναι άσχετο. Δεν ξέρω αν ψήφισες «αριστερά» και σύριζα για να έχουν οι Βρυξέλλες το ΟΚ από την ελληνική κυβέρνηση και στα μεγάλα (ντάξει στρίβω το μαχαιρι) αλλά και στα μικρά, τα πολύ μικρά (από πρακτική πλευρά). Ε τότε τι να σου πω.

  75. Πάνος με πεζά said

    @ 65 : O καθηγητής Μιχάλης (νομίζω) Φαρδής, των Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας, το γράφει πάντως με «η», και ξεμπερδεύει !

  76. Γιάννης Ιατρού said

    72: εν είδει παρεκβάσεως
    Ειναι και το όραντζ σαμπμαρίν στη πλ. Εξαρχείων, πίτσα με πατάτες … 🙂

  77. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    72.Τα ίδια τουίτια γλέπουμε 🙂

    >>του βαθιού
    Κι ο Βάρναλης: Από πού το ξέρω; ε! 🙂

    Όταν ο Βάρναλης συνάντησε τον Καβάφη

  78. sarant said

    75 Ποιο είναι άσχετο; Ότι υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων ή ότι υπάρχει ενιαία φωνή στα διεθνή όργανα;

  79. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    78.β στο σχόλιο 20

  80. Γς said

    68:

    Αφίσα από την πρεμιέρα του Ριγκολέττο στο Θέατρο Λα Φενίτσε της Βενετίας (11 Μαρτίου 1851).

  81. Pedis said

    # 79 – Το άσχετο πάει για το παράδειγμα της Κύπρου που θέλει να της κάνει κακό η … Πορτογαλία …

    Αυτό, όμως,
    Ότι υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων ή ότι υπάρχει ενιαία φωνή στα διεθνή όργανα
    είναι σαφέστατα σχετικό … με το δεδομένο ότι η κυβέρνηση του Σύριζα ΔΕΝ θέλει να είναι αριστερή ούτε για τη βιτρίνα.

    Με την ευκαιρία και μόλις διάβασα th συνέντευξη του Brickmont στην οποία αναφέρεται στα βασικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης «αριστεράς». (Το βιβλίο του το έχεις δει; )

    The Ideology of Humanitarian Imperialism
    http://www.counterpunch.org/2015/11/27/the-ideology-of-humanitarian-imperialism/

    Πώς λέγαμε «Μαγκιά, κλανιά και χώλο φινιστρίνι», ε, αυτή είναι σε σύνοψη η σύγχρονη αριστερά.

    Μόνο που για την ελληνικη «αριστερά» λείπει και το «μαγκιά». Τ’ άλλα δύο, όχι.

  82. Pedis said

    Λέει, λοιπόν, ο Bricmont

    Ultimately, one has to do a class analysis of the “new left”. While the old left was based on the working class and their leaders often came from that class, the new left is almost entirely dominated by petit-bourgeois intellectuals. Those intellectuals are neither the “bourgeoisie”, in the sense of the owners of the means of production not are they exploited by the latter.

    Their social function is to provide an ideology that can serve as a lofty justification for an economic system and a set of international relations that are based ultimately on brute force. The human rights ideology is perfect from that point of view. It is sufficiently “idealistic” and impossible to put consistently into practice (if one had to wage war against every “violator of human rights”, one would quickly be at war with the entire world, including ourselves) to allow those defenders the opportunity to look critical of the governments (they don’t intervene enough). But, by deflecting attention from the real relations of forces in the world, the human rights ideology offers also to those who hold real power a moral justification for their actions. So, the petit-bourgeois intellectuals of the “new left” can both serve power and pretend to be subversive. What more can you ask from an ideology?

    Αυτός ο νέος κομφορμισμός «αρχών», προφανώς δεν έχει περάσει αυτούσιος στα δικά μας. Οι δικοί μας είναι χειρότεροι. Δεν έχουν καν αρχές.

  83. Γς said

    77:

    Και η ελληνοαμερικάνικη [Αστόριας] εκδοχή του Κίτρινου Υποβρύχιου των Μπήτλς:

    «Ουι ολ λιβ ιν ε γιέλοου σάμπμαριν
    [Σ’] γέλασα μωρή
    [σ’] γέλασα μωρή»

  84. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    >> «Ποιος λέει «του βαθιού», και γιατί παραλείπεται ο τύπος «του βαθέος», στραβώνουν τα παιδιά μας».

    Τα… «πλατιού, φαρδιού, βαθιού» ηχούν ακόμα και στους αναλφάβητους συμπολίτες μας πιο βάρβαρα και από τα κελεύσματα του Ξέρξη.
    http://www.dimokratianews.gr/content/55972/fardioy-platioy-pahioy-kolioy

  85. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    >>ζήτησε από τον Παυλόπουλο ο Πρωθυπουργός
    Άπρεπο ο ένας με σκέτο το επώνυμο (καλά που δεν είπε Πάκη).

  86. Νίκος Κ. said

    >82 «… με το δεδομένο ότι η κυβέρνηση του Σύριζα ΔΕΝ θέλει να είναι αριστερή ούτε για τη βιτρίνα.»

    Πιστεύεις π.χ. ότι ο τρόπος αντιμετώπισης του προσφυγικού ρεύματος θα ήταν ο ίδιος με κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ;

    Μπορούμε να φαντασθούμε τον βομβαρδισμό ακροδεξιάς προπαγάνδας που θα επικρατούσε στα ιδιωτικά κανάλια (απούσης μάλιστα της ΕΡΤ) και τις επιπτώσεις του στην ελληνική κοινωνία;

    Κι αυτά δεν είναι καθόλου βιτρίνα.

  87. gpoint said

    # 81

    Εύγε, άλλο ένα για να το δω προποημένος !

  88. Γιάννης Ιατρού said

    85: Ε, αφού το λέει κι ο Φράγκος, Στα σχολεία τα παιδιά μας γίνονται γενίτσαροι…., είναι εμπεριστατωμένο και δείχνει βαθιά επιστημονική σκέψη. Τί ἔτι χρείαν ἔχομεν άλλων μαρτύρων

    (στον ίδιο ιστότοπο …)

  89. Γς said

    Times του Λονδίνου.

    Στην Ελλάδα οι φοιτήτριες [μπιπ] για δύο ευρώ, μία τυρόπιτα, από 50 ευρώ που ήταν πρώτα η ταρίφα.Πριν από την οικονομική κρίση.

    Προβλέπεται τουριστική αύξηση

    Μεταπτυχιακή τυρόπιτα
    [Ολο το μεταπτυχιακό τμήμα]

  90. Pedis said

    # 87 – Πιστεύεις π.χ. ότι ο τρόπος αντιμετώπισης του προσφυγικού ρεύματος θα ήταν ο ίδιος με κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ;
    Ρώτησες τους πρόσφυγες και σου παν ότι είναι ξετρελλαμένοι από τη φιλοξενία, τη στοργή και τη φροντίδα, έτσι;

    Το «μη χείρον» γίνεται χειρότερο (και ελεεινότερο) όταν συγκρίνεται σκόπιμα με το χειρότερο.

    Οι «αριστεροί» «μας» κυβερνώντες είναι γιεσμεν σε όλα. Στις αποφάσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και έχουν σκοπό να συνδράμουν σε όλες τις βρωμιές και τα εγκλήματα.

    Εμπλοκή της χώρας στο ιμπεριαλιστικό μακελειό

    Δρομολογείται με μύριους τρόπους από την κυβέρνηση

    Με όχημα την ενεργοποίηση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ η βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

    http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=27/11/2015&id=16034&pageNo=5

  91. sarant said

    85 Aυτός παραπονιέται ότι αφαιρούνται κώδικες από τη γλώσσα και θέλει ο ίδιος να της αφαιρέσει τύπους, προκρίνοντας τη μονοτυπία: βαθύς-βαθέος (και ο φαρδύς, κύριε; )

    82 Δεν είναι θέμα ελληνικής αριστεράς. Σου είπα ότι και η πορτογαλική αριστερή κυβέρνηση δεν θα διαφοροποιηθεί. Ο συσχετισμός, πώς να το κάνουμε, είναι εις βάρος μας. Ίσως αν και όταν γίνει κυβέρνηση το ΚΚΕ να τα καταφέρει καλύτερα.

  92. Μαρία said

    85
    Τον έχει εκδώσει η Νέα Θέσις.

    Συντονιστής στη Γιορτή Νεολαίας Ελληνικού Μετώπου 30/9/2001
    Η γιορτή ξεκίνησε με μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις εξελίξεις στα Εθνικά Θέματα. Συμμετείχαν ο Κώστας Κυριακού, γνωστός αγωνιστής από την «δίκη των 5» στα Τίρανα, ο Σταύρος Καρκαλέτσης, ειδικός στο Κυπριακό, και ο Φαίδων Δημόπουλος, μέλος του Π.Γ. του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ. Συντονιστής ήταν ο Παναγιώτης Λιάκος.

    Και πρώην «αδιάβροχος» στον Αντένα.

  93. Νίκος Κ. said

    91 Αποφεύγεις να απαντήσεις επί της ουσίας. Κατανοητό.
    Ειρωνεύεσαι τον τωρινό τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού, χωρίς να μας λες την άποψή σου. Ευνόητο.

    Φαίνεται να ανησυχείς (όπως όλοι μας) για τις ακροδεξιές καταστάσεις στην Ουκρανία και τις βαλτικές. Δίνεις όμως παραπομπή σε μια εφημερίδα (Ριζοσπάστης) που θεωρεί τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία «ενδοαστική κόντρα». Δες για παράδειγμα τον φιλικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε τον Ποροσένκο το 2014:
    Ο Ποροσένκο δεσμεύεται για «μια κυρίαρχη Ουκρανία» http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8164836

  94. Pedis said

    # 94 – άστα να πάνε Νίκο … και ο Ριζοσπάστης με τον Ποροσένκο, τους ναζί και την ΕΕ.
    (Δεν χρειάζεται να σου απαντήσω, έτσι ; Ας γελάσουμε και με τα κρύα να μην χαλάσουμε τις καρδιές μας.)

    Ε τι να κάνει μετά ο σύριζα. Αφού ούτε καν την αριστερή κότα δεν του επιτρέπουν να παίξει … Ένα δράμα ζουν οι άνθρωποι (κότες).

  95. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    93.Να πω μπράβο, στη Μαρία; Λίγο πάντα.
    Χωρίς να το θυμάμαι, διάολε,είπα κάτι μου λέει τ΄όνομα.

  96. Βάταλος said

    Εντιμώτατοι κύριοι,

    από το κοσμαγάπητον Ιστολόγιόν σας που φιλοξενεί αδιακρίτως Γαλιλαίους και Αθέους, θα ήθελα να συγχαρώ τον καθηγητήν της Ιστορίας εις το Αθήνησι, Αντώνιον Λιάκον, διότι εις το αυριανόν «Πρώτον Θέμα» αποκαλύπτει τα αίσχη των Ρωμιών κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, ότε προέβησαν εις εθνοκάθαρσιν των φιλησύχων Βουλγάρων, προκειμένου να διπλασιασθή εδαφικώς το Ρωμέικον…

    Διά περισσοτέρας πληροφορίας αποταθήτε εις τον ειδήμονα κ. Σμερδαλέον, αλλά μέχρι νά σκάση μύτην ο «Σάθας του 21ου Αιώνος», ο γερο-Βάταλος προσφέρει (από την προσωπικήν του βιβλιοθήκην, διό σπεύσατε πρίν το εξαφανίση η κλίκα του Μεταλληνού διά των εδώ εγκαθέτων της Ριβαλδίνιο και Blog-oti-nanai…) το αριστουργηματικόν σύγγραμμα του Τασούλη του Κωστόπουλου «Πόλεμος και Εθνοκάθαρσις, η ξεχασμένη πλευρά μιάς δεκαετούς Εθνικής Εξορμήσεως 1912-22» («Βιβλιόραμα» 2007).

    Ιδίως μελετήσατε τας αποκαλύψεις του Τασούλη διά τας σφαγάς αθώων γυναικοπαίδων εις άς προέβησαν οι Ρωμιοί κατά την κατάληψιν του Κιλκίς. Πού είναι οι ευαίσθητοι εγκάθετοι του παπα-Μεταλληνού, νεαρός Ριβαλδίνιο και Blog-oti-nanai να καταδικάσουν αυτάς τας σφαγάς; Διατί μάς παραμυθιάζουν οι κύριοι αυτοί ότι οι Ρωμιοί ουδέποτε έκαμον επιθετικόν πόλεμον και εφήρμοζον πάντοτε την Αγάπην Χριστού; Διά τόσον κάφρους μάς περνάνε οι εκπρόσωποι της Μεταλληνικής κλίκας;

    Μή λησμονήσετε να ιδήτε τας φωτογραφίας – δοκουμέντα διά την ρωμέικην εθνοκάθαρσιν των φιλησύχων Βουργάρων που έχει ο Τασούλης εις την σελίδα 176. Ιδού μερικαί…

    Μετά πάσης τιμής
    Γέρων Βάταλος

    ΥΓ: Εντιμώτατε κ. Γς (σχόλιον 32): Προσεύχομαι εις τους Θεούς των Ελλήνων να επανεύρητε την υγείαν σας, διότι βλέπω ότι δεν εισακούει τας ιδικάς σας προσευχάς ο Γιαχβέ – Ιησούς Χριστός εις όν πιστεύετε… Αντιθέτως, ο γέρων Βάταλος, καίτοι σάς περνά 7 έτη (έτος γεννήσεως 1935) με το να πιστεύη εις τους Πατρώους Θεούς είναι περδίκι, έχει να ασθενήση 20 έτη και εις την ηλικίαν σας (2008) εγκάστρωνε γαϊδούραν εις τον ανήφορον

  97. nikiplos said

    Εγώ στο δημοτικό έγραψα την κλήση του πληθυντικού στο «πλατύς»:

    «οι πλατύδες, των πλατύδων τους πλατύδες, ω πλατύδες»
    αντί του «οι πλατιοί»

    το αστείο ήταν ότι όλη η τάξη έλεγε στο δάσκαλο ότι δίκιο είχα εγώ… 😉

  98. Γιάννης Ιατρού said

    97: τέλος

  99. sarant said

    98: Καλό αυτό με τα παιδιά!

    99: (Δεν είναι ανήφορος πάντως)

  100. Γιάννης Ιατρού said

    100β Απεικονίζεται το αποτέλεσμα, όχι η διαικασία 🙂

  101. Μαρία said

    100
    ΠλατΗδες τα μέλη της οικογένειας αυτουνού https://grcinema.wordpress.com/%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%83/%CE%B7%CE%B8%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%AF/%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CF%83-2/%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%84%CE%B1%CF%82/ 🙂

  102. Γιάννης Ιατρού said

    Παρουσιάζω ως απόδειξιν, παρεισδύων εις το σχόλιον (97) επίκουρος του γέροντος, το σχετικόν στιγμιότυπον του 2008 (π.Χ.), αποτυπωθέν παρά αγνώστου επί αγγείου

  103. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    69 – «Μήπως η θεωρία κάπου χάνει; Και που;» Χάνει σίγουρα, και χάνει εκεί που χάνουν όλες οι δογματικές θεωρίες, στο σέξ. Βλέπεις οι άνθρωποι είναι πρωτίστως σεξουαλικά αισθαντικά όντα, κι όχι παραγωγικές μονάδες.

    91 – «Οι «αριστεροί» «μας» κυβερνώντες είναι γιεσμεν σε όλα. Στις αποφάσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και έχουν σκοπό να συνδράμουν σε όλες τις βρωμιές και τα εγκλήματα.»
    Οι «αριστεροί» «κυβερνώντες» είναι – αποδείχτηκαν δεξιοί, το (υποτιθέμενο) αριστερό κόμμα του Περισσού τι κάνει; εκτός από ανέξοδες και ανώδυνες κατηγορίες εκ του ασφαλούς, και αόριστες και ανέφικτες μπουρδολογίες, έχει να προτείνει κάτι εφικτό; Προφανέστατα ΤΙΠΟΤΑ, γι΄αυτό έχει φάει ΤΟ φτύσιμο από τους εργαζομένους αλλά κυρίως από τους νέους, αλλά στον Περισσό νομίζουν πως ψιχαλίζει.

  104. Γς said

    Εντιμώτατε κ. Βάταλε (Σχόλιο 97)
    Εχω κάνει κι εγώ πλακιτσες πολύ πιο τολμηρές από τη δική σας [Σχ. 28].
    Δεν τις δημοσίευσα όμως.

    Θα με χώριζε η θεούσα κυρά μου. Και θα πρόσβαλα χωρίς λόγο τόσους και τόσους που θεωρούν αυτήν την σύγχρονη παρθένα Αθηνά ελπίδα τους και καταφυγή τους.

    Ασε που κρατώ και κάποια πισινή, μετά από εκείνο το ανεξήγητο όραμα:
    Και λέω αλήθεια:
    Πεσμένη κάτω με επιθανάτιο ρόγχο, κοιτάζω μια εικόνα της Παναγίας πάνω από το γραφείο μου και παρακαλάω να τη σώσει κι ας μείνει όπως είναι.
    Λαϊκό-ΚΑΤ-Ιατρικό Κέντρο. Ένα μήνα δίπλα της μέρα νύχτα στη καρέκλα.
    Και να δεις που δεν υπήρχε εικόνα της Παναγίας πάνω από το γραφείο μου στο σπίτι. Ποτέ δεν υπήρχε!

    Αν διαβάσετε την παραπάνω ανάρτηση, ακούστε το Γλυκή μου έαρ του Βαγγέλη και της Ειρήνης Παπά.
    Μου κάνουν περεα σχεδόν κάθε μέρα που μιλάω με τα 3 αγγελουδια μας.
    Αδυκίες κι ανθρώπινες αδυναμίες

    Μετά πάσης τιμής
    Γς

    ΥΓ: Αυτά. Και τα γυναικεία μας τώρα: μου ρίχνετε 9 χρόνια αντί των 7 που λετε 
    Και στην ηλικία μου [71] επιτελώ κι εγώ τα συζυγικά μου [και όχι μόνο] καθήκοντα.

  105. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Το vathykokkino.gr έλεγε το Μάη για το σχέδιο ενός πλατιού δημοκρατικού αντιφασιστικού μετώπου
    και η antarsya.gr τον Αύγουστο για την ανάγκη βαθιού διαλόγου

  106. Γιάννης Ιατρού said

    97β
    Μοι προξενεί εντύπωσιν, πως διέφυγαν της προσοχής σας τα εξής:

    Α. Το προσφερόμενο (από την προσωπικήν βιβλιοθήκην) έργο υπάρχει και εδώ https://drive.google.com/file/d/0B9U6_t0CIZxbbE81am1wbWR0bHM/edit?usp=sharing οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος να το εξαφανίση η κλίκα του Μεταλληνού.

    Βλ. και https://sarantakos.wordpress.com/2014/09/05/genocide/#comment-241087 καθώς και

    Β. σχετικό σχόλιο και συζήτηση στο αυτό νήμα.

    Όπως ευκόλως δύνασθε να συμπεράνετε, έρχεστε τουλάχιστον δεύτερος, ασθμαίνων.

  107. Μαρία said

    107
    Μπα ο ίδιος το είχε ξαναπροσφέρει ασουλούπωτο. Ου γαρ έρχεται μόνον 🙂

  108. Γιάννης Ιατρού said

    109: Μαρία 🙂 – ακριβώς !

  109. Γιάννης Ιατρού said

    108, 109 Μαρία, ένα πολύ σοβαρό σχόλιό μου έχει πιαστεί (???? μάλλον το έχει κρατήσει ο Νίκος!) στην παγίδα, ως εκ τούτου η αρίθμιση 109 (αντί 108) στο σχόλιο 109. Αφορά τον Βάταλο….
    Νίκο, τι συμβαίνει;

  110. Γιάννης Ιατρού said

    Νίκο,

    νομίζω ότι η τύχη επέτρεψε την απόδειξη ότι ο (παλαιός) σχολιαστής Εαμοβούλγαρος και ο (ωυν) σχολιαστής Βάταλος είναι το ίδιο και το αυτό πρόσωπο.

    Αυτό βασίζεται στο ότι και οι δύο ανέβασαν το βιβλίο του Κωστόπουλου, ο μέν πρώτος στις 6 Σεπτεμβρίου, 2014 στις 01:24 εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2014/09/05/genocide/#comment-240635, ο δε δεύτερος στο ανωτέρω σχόλιο 97.

    Και τα δύο αντιτυπα είναι ακριβώς τα ίδια σε χαρακτηριστικά σημεία, αν και στο τελευταίο πρόκειται προφανώς περί νεωτέρου σκαναρίσματος. Υπάρχουν όμως σε πολλές σελίδες χειρόγραφες σημειώσεις, και εφ΄όσον ο σχολιαστής Βάταλος αναφέρει ανωτερω ότι πρόκειται περί σκαναρίσματος «από την προσωπικήν του βιβλιοθήκην», δεν υπάρχει άλλο λογικό συμπέρασμα από το ανωτέρω.

    Παράδειγμα η σελίδα 14 στα δύο ανεβασμένα αρχεία:

    Τα συμπεράσματα δικά σου και των υπολοίπων σχολιαστών 🙂

  111. sarant said

    Γιάννη, για μια περίπου ώρα ήμουν εκτός υπολογιστή.
    Τώρα είδα τη σπαμοπαγίδα και ελευθέρωσα το σχόλιό σου. Είχε παγιδευτεί επειδή χρησιμοποίησες μια λέξη που είναι στη μαύρη λίστα της σπαμοπαγίδας. Αυτήν που αρχίζει από εαμο και τελειώνει σε βούλγαρος.

  112. Γιάννη: Ραχμάνινοβ –> http://imgur.com/gallery/DoE86

  113. Γιάννης Ιατρού said

    113 Dog, έγραψες 🙂

    112 Νίκο, σου έχω στείλει mail σχετικά με το παλαιό upload του ακατανόμαστου 🙂

    (δεν το ξαναγράφω,
    δεν το ξαναγράφω ….
    100Χ copy-paste)

  114. Γιάννης Ιατρού said

    112: … μια λέξη που είναι στη μαύρη λίστα…

    Νομίζω ότι σύντομα θα αυξηθεί ο αριθμός των λέξεων, τουλάχιστον κατά μία 🙂

  115. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Γιάννη,με το θάρρος,αλλά έφερες κουκουβάγια στην Αθήνα 🙂

  116. Γιάννης Ιατρού said

    116: Ναί ΕΦΗ, αλλά πως το λέτε εσείς -οι θεράποντες και θεραπενίδες του 2ου παλαιοτέρου επαγγέλματος- όταν περέχει αποδεικτικά στοιχεία; (η συμβία κοιμάται και δεν μπορώ να την ρωτήσω)
    Κουκουβάγια με πέταλα; 🙂

  117. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    108.Μαρία,εν τω μεταξύ εμένα μου γεννήθηκε κι άλλο ερώτημα μετά την παραπομπή στο παλιό νήμα,όπου διάβαζα ως τώρα, στο εκεί σχόλιο 211.β Gbaloglou να αναφέρει για Λιάκο (και Μαργαρίτη), τον εν λόγω σημερινό Λιάκο εννοεί;

  118. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    117. β Αποδείξεις αδιάσειστες,όχι απλώς ενδείξεις,αλλά δεν τα λέμε αυτά έτσι πόρτα φόρα! Πού να έβλεπες κάτι παλιότερες κωδικές,χαχα,αναφορές μεταξύ Μαρίας,Κιντ,Σκύλου και δε θυμάμαι ποιου άλλου για μια τέτοια καραπερσόνα, να χαρείς ΄πιτηδειοσύνη. Ατσίδες στο αντάρτικο των λέξεων 🙂

  119. Μαρία said

    118
    Όχι, βρε. Τον Αντώνη εννοεί.

  120. Pedis said

    # 104 – Και δεν χαίρεσαι που δεν είναι επαναστατικό κόμμα; Αν ήταν τέτοιο κι έπαιρνε την εξουσία, τέρμα το χρηματιστήριο.

    Ό,τι και να γίνεται γύρω σου … η μόνη αντίδραση οργής που επιτρέπεις στον εαυτό σου την φτύνεις φωνάζοντας «Ο Περισσός!»

    Αφού το έχεις καταλάβει ότι το κκε αλλά κι άλλοι πολλοί και διάφοροι ψευτοκομουνιστές της φακής κάνουν καταγγελίες και φωνάζουν για τα (κλειστά) μάτια του κόσμου, γιατί το φωνάζεις;

    Το γρουσουζεύεις, Λάμπρο, το γρουσουζεύεις!

    Άκου με και μένα κι άλλαξε τροπάρι, κάτι παραπάνω ξέρω.

  121. Λ said

    90. Γς αφού έχετε τους Τάιμς της Παρασκευής για κοιτάξτε στη σελίδα 3 τον τίτλο It’s hard cheese for cheddar as shoppers go crackers for brie. Δεν είναι ωραίος;

  122. Μαρία said

    122
    Οι Τάιμς https://twitter.com/hashtag/tyropita?src=hash

  123. Λ said

    Το Πλατύ είναι περιοχή στη Λευκωσία και δυστυχώς το αφήνουν άκλιτο. Τις περισσότερες φορές απλά χρησιμοποιούνται και κλίνουν την φράση περιοχή Πλατύ. Το Πλατύ ήταν ακατοίκητο πριν το 74. Μετά κτίστηκαν εκεί πολλοί προσφυγικοί οικισμοί λόγω της ύπαρξης χαλίτικης γης.

  124. Ο αοίδιμος 🙂 Φαρδύς είχε την ιδιορρυθμία να γράφει έτσι το όνομά του, αλλά όλοι οι Μακρήδες που ξέρω (και είναι πολύ συχνότερο το όνομα) το γράφουν με η και το κλίνουν αναλόγως.
    Και όσοι διστάζουν για τη γενική του αρσενικού στα επίθετα, ας δοκιμάσουν το ουδέτερο. Υπάρχει κανείς που ΔΕΝ λέει «του μακριού παντελονιού» ή «του φαρδιού μανικιού»; Τα ουσιαστικά είναι βεβαίως άλλη υπόθεση, και δυσκολεύομαι κι εγώ να σχηματίσω τη γενική του Πλατ*** ή του Βαθ***. Και πάρα πολύ σωστά η επίμαχη σχολική γραμματική ξεχωρίζει τα επίθετα σε -ύς/-εία (π.χ. ευρύς) από τα επίθετα σε -ύς/-ιά και επισημαίνει ότι μερικά από τα δεύτερα κλίνονται και σαν τα πρώτα.

  125. BLOG_OTI_NANAI said

    44: Έχεις δίκιο. Χιούμορ είναι! Είναι σατυρικές ατάκες του «Νουμά» για πρόσωπα της εποχής…

  126. BLOG_OTI_NANAI said

    44: …που θα μπορούσαν να αποτελέσουν χαρακτηριστικά ταφικά επιγράμματα για τον καθένα τους, και συλλέγονται υποτίθεται χίλια χρόνια μετά!

  127. Γς said

    122:

    Οχι δεν τους έχω τους Times
    [και θυμήθηκα την γραία που κατέβαινε τον λόφο πρωί-πρωί μέ τους Φαϊνάνσιαλ Τ. υπό μάλης]

    Θυμήθηκα και μια φιλενάδα μας.

    Κι εμένα

  128. Δημήτρης said

    Αναφέρεται στο άρθρο ότι η λέξη «σύγκλυση δεν υπάρχει. Είναι λάθος η αναφορά της στο Μείζον Ελληνικό Λεξικό;
    σύγκλυση, (η) ουσ. κατακλυσμός, πλημμύρα: αργεί να βρέξει, μα όταν το γυρίσει, κάνει σύγκλυση και θεοποντή (Π. Πρεβελάκης) [<μσν. σύγκλυση < συγκλύζω]

  129. sarant said

    126-127 Το ανέφερα επειδή συνήθως τέτοιες δήθεν προγνώσεις αναφέρονται σε 100 χρόνια αργότερα και μου έκανε εντύπωση που το έβαλε 1000 χρόνια μετά

    129 Όχι δικό μου λάθος είναι και σε ευχαριστώ, θα το διορθώσω. Και είναι και λέξη του Ερωτόκριτου, στραβομάρα μου.

  130. Νίκος Κ. said

    95 Αγαπητέ Pedis. Σχολιάζεις τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του ΟΗΕ και έχεις εύκολα τα κοσμητικά επίθετα για τον ΣΥΡΙΖΑ (κότες κλπ.). Το ίδιο τα έχει κι ο Ριζοσπάστης. (Το κείμενο μάλιστα του οποίου για τον Ποροσένκο απέφυγες ευλόγως να σχολιάσεις).

    Ερώτηση: Στο ίδιο ψήφισμα του ΟΗΕ, στις 20/12/2012 η Κύπρος (επί κυβέρνησης ΑΚΕΛ) επίσης απείχε ( http://www.derechos.org/nizkor/espana/doc/nazismo3en.html )
    Είναι και το ΑΚΕΛ κότες κλπ.; Πιστεύει το ίδιο κι ο Ριζοσπάστης ή μήπως το θεωρεί αδελφό κόμμα;

  131. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    121 – M΄αρέσεις σύντροφε, όταν απαντάς χωρίς να δίνεις απάντηση στο ερώτημα που σου θέτουν, στρίβοντας δια του αρραβώνος, πραγματικά μ΄αρέσεις.

    «Και δεν χαίρεσαι που δεν είναι επαναστατικό κόμμα; Αν ήταν τέτοιο κι έπαιρνε την εξουσία, τέρμα το χρηματιστήριο.»
    Ούτε χαίρομαι ούτε στεναχωριέμαι, πάνε πάνω από 30 χρόνια που έχω κατανοήσει τον ρόλο του στο σύστημα, που υπηρετεί ευσυνείδητα, άλλωστε από μικρό παιδάκι, η ζωή με δίδαξε με σκληρό αλλά αληθινό τρόπο, να μη βασίζομαι σε θεούς και κόμματα για να επιβιώσω, παρά μόνο στον εαυτό μου, οπότε και στην εξουσία να ήταν, θα έβρισκα τον τρόπο νε εκμεταλευτώ το σύστημα, όπως έκαναν κι οι παχιές γάτες στην πάλαι ποτέ. Και γυμνό με άδεια χέρια σε μια βραχονησίδα να μ΄αφήσεις, θα βρώ τον τρόπο όχι μόνο να επιβιώσω, αλλά να περάσω και καλά.
    Εσύ θα πρέπει να χαίρεσαι, που μη γνωρίζοντας άλλο τρόπο επιβίωσης εκτός από την άσκηση της υπέροχης επιστήμης σου, θα ήσουν υποχρεωμένος να γλείφεις τον κάθε αστοιχείωτο κομισάριο για μια θεσούλα της προκοπής, να καρφώνεις τους γύρω σου και ταυτόχρονα να προσέχεις να μη σε καρφώσουν για να την κρατήσεις, (σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να διαβάσεις αν δεν το έχεις κάνει, το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γαρδίκα, «σχίζοντας τα χαρτιά μου» που αναφέρεται στην ελληνική πραγματικότητα βέβαια, αλλά έχει μεγάλη ομοιότητα μ΄αυτό που λέω) να μένεις , αν είσαι «σωστός» επαναστάτης, σε ένα καταθλιπτικό διαμερισματάκι σε τεράστια εργατική πολυκατοικία, και να αυτολογοκρίνεσαι ΑΥΣΤΗΡΑ, αν δεν θέλεις να κάνεις «εξωτικές» διακοπές με κρατικά έξοδα. Ενώ τώρα, υπηρετείς ευσυνείδητα τα καπιταλιστικά αφεντικά σου, κι αυτά σε πληρώνουν με παντεσπάνι (αναλογικά, μ΄αυτά που βγάζουν από σένα, είναι ψίχουλα βέβαια, αλλά εσύ δεν έχεις μάθει στα πάρα πολλά όπως αυτοί, και δεν ξέρεις την διαφορά, οπότε είσαι ευχαρηστημένος, ειδικά αν σου δίνουν και κάνα μπόνους…!) για να έχεις τα καπιταλιστικά καλούδια τους, και να φωνάζεις ανώδυνα μέσα από το ζεστό σπίτι σου ή γραφείο σου για επανάσταση.

    «Ό,τι και να γίνεται γύρω σου … η μόνη αντίδραση οργής που επιτρέπεις στον εαυτό σου την φτύνεις φωνάζοντας «Ο Περισσός!»»
    Σπανίως οργίζομαι, και ποτέ για τα κόμματα, αλλά και σ΄αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις, έχω μάθει από παιδί από ένα σοφό δάσκαλο, όταν είμαι οργισμένος να μην αντιδρώ γιατί δεν έχω τον έλεγχο, κι αυτό συμφέρει τον αντίπαλό μου. Η οργή και η αγανάκτηση δεν φέρνουν κανένα θετικό αποτέλεσμα σ΄αυτούς που τις έχουν, μόνο σ΄αυτούς που τις προκαλούν.

    «Αφού το έχεις καταλάβει ότι το κκε αλλά κι άλλοι πολλοί και διάφοροι ψευτοκομουνιστές της φακής κάνουν καταγγελίες και φωνάζουν για τα (κλειστά) μάτια του κόσμου, γιατί το φωνάζεις;»
    Μα δεν το φωνάζω σύντροφε, χαμογελαστά (και με μουσική συνοδεία) τα γράφω αυτά που γράφω, όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν πως είμαι χαμογελαστός τύπος και με κατανόηση, απλή διαπίστωση κάνω.

    «Το γρουσουζεύεις, Λάμπρο, το γρουσουζεύεις!
    Άκου με και μένα κι άλλαξε τροπάρι, κάτι παραπάνω ξέρω.»

    Στην καταπληκτική επιστήμη σου, ξέρεις απείρως περισσότερα από μένα, στην πολιτική και στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, είναι αντίστροφα τα πράγματα, όσο για το ποιά είναι τα αίτια της παγκόσμιας κρίσεις, εσύ βρίσκεσαι εδώ.

    Υ.Γ – Θα είμαι αγενής αν επιμείνω, εκτός από κατηγορίες προς την δεξιά μας κυβέρνηση, να δώσεις και καμιά εφικτή πρόταση για κοινωνική αντίδραση-λύση;
    (εννοείται πως από το κόμμα δεν περιμένω τίποτα περισσότερο από τον «παράδεισο» που πουλάει στους αφελείς, όπως το τακίμι του η εκκλησία).

  132. Πάνος με πεζά said

    H Παπαζαφείρη στο βιβλίο της του ’96, επισημαίνει λάθος σε μια γνωστή φράση, λέγοντας «των παχειών ή των παχιών αγελάδων», και όχι «των παχέων». Και σωστά, γιατί εμπίπτει στον κανόνα των «μουστακιών»…

  133. Πάνος με πεζά said

    Κι αυτό, που δεν το είχα ξαναδεί !

  134. sarant said

    133 Aυτά τα θηλυκά πολλοί τα κάνουν λάθος. Δεν λένε «παχειών» για να μη συμπέσει περίπου με το «παχιών»

  135. Πάνος με πεζά said

    (αν και παλιά, λέγανε «στο κατάστρωμα του δρόμου»,και στα τροχαία ακόμα…)

  136. Pedis said

    # 131 – Όσο για το ΑΚΕΛ είναι κότες παραγεμιστές (εννοείς;)

    Για το άλλο που υπέδειες ότι ο Ριζ. κάνει πλάτες στον Ποροσένκο, ή δεν καταλαβαίνεις τι γράφεις, ή τι διαβάζεις ή νομίζεις ότι βρήκες πιο χαζό από από τις πλάκες που σκαρφίζεσαι.

    Τα σέβη μου.

  137. sarant said

    134-136 Είναι παλιό αυτό -αλλά τελικά έχει δίκιο η πινακίδα, κατάστρωμα λέγανε και στο δρόμο άρα δεν το λες λάθος.

  138. sarant said

    137 Επίσημα, το ΚΚΕ θεωρεί αδελφό κόμμα το ΑΚΕΛ

  139. Corto said

    Στην ορολογία της οδοποιίας συνεχίζει να λέγεται κατάστρωμα.

  140. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    http://live24.gr/radio/generic.jsp?sid=1379
    Στάση Βλάχου στη Φιλαδέλφεια,από τον εμπειρικό ορθοπ*δικό Βλάχο λένε τώρα στο κόκκινο.Ήταν τόσο φημιστός ,ξέφυγε του προσκεκλημένου,αλλά ήταν ωραίο!

  141. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    To κατάστρωμα οδού,όχι απλά δεν το λες λάθος, αλλά είναι απολύτως ορθός και δόκιμος όρος. Για να μη σας μπλέκω με πολλές τεχνικές λεπτομερειες, η βασική διαφοροποίηση από το οδόστρωμα είναι ότι το κατάστρωμα περιλαμβάνει όλες τις «τελικές» επιφάνειες. Περιλαμβάνει και τα ερείσματα (shoulders στην επικυριαρχική) και τις ζώνες καθοδήγησης (στερεά εγκιβωτισμού).

    Κακώς λοιπόν τον έγραψαν χαλβά τον άνθρωπο! (όχι ότι μπορεί να μην είναι δηλαδή, αλλά αν είναι ,θα είναι για άλλο λόγο. 🙂 )

  142. Pedis said

    # 139 – Και γιατι θα πρέπει να έχω εγώ την ίδια άποψη;

    (Κάποτε το ΚΚΕ ξαναθεώρησε σύντροφο τον Κύρκο, μην τον θεώρησα κι εγώ; Για τόσο μαλάκα δεν μ’ έχω!)

    Και οπαδός/πιστός/κομφορμιστής,

    όσο πολλοί συριζαίοι που είχαν πειστεί ότι ο Τσίπρας & co θα έσκιζε το μνημόνιο, κι άλλο τόσο τώρα είναι ευχαριστημένοι που το έχει υπογράψει και συγκυβερνάει με ακροδεξιούς, με πασόκους (εννοώ αυτούς που έχει πάρει μεταγραφή, όχι εκείνους που ψηφίζουν τους νόμους του), που έχει γίνει ο άνθρωπος εμπιστοσύνης των ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ,

    δεν έχω πρόθεση να γίνω.

  143. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    140>>συνεχίζει να λέγεται κατάστρωμα
    Δεν το ΄ξερε ο τροχαίος του ανέκδοτου και για να γλιτώσει από ενδεχόμενη ανορθογραφία ότι το πτώμα βρέθηκε «επί του οδοστρώματος», το κλώτσησε «στο χαντάκι».
    Κοιμηθήκαμε κατάστρωμα (ή στρωματσάδα) συνώνυμο του κατάχαμα: έπεσε παγετός και βρήκαμε τα φυτά κατάστρωμα.Ή μπήκε η ζουρίδα τη νύχτα και βρήκαμε τς όρνιθες κατάστρωμα ή ψαθί (βιωματικά όλα)

  144. sarant said

    141 Το ίδιο ακούμε 🙂

  145. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Κατάστρωμα ή καταή, δώθε πάνω. 🙂

  146. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    145. Να τώρα αναφέρεται και ο Ορεσίβιος (μας) που ξεκίνησε το ξετύλιγμα του επωνύμου Μπίθας,ο χαμηλοκώλης και Μπιθεκούρας ο Κολοκοτρώνης.
    Και ο Κοτζιούλας μετά, και τηλεφώνησε κι ο Μπούρος που τον ξέρω ως γιατρό.
    Σε σωστό δρόμο είμαι 🙂

  147. Πάνος με πεζά said

    @ 142 : Kοίταξε, τελικά είναι σωστός. Εφόσον τις εργασίες τις κάνει η ΕΥΔΑΠ, προφανώς θα σκάβει κάποια χαντάκια, θα επισκευάζει κάποιους σωλήνες κλπ. Αν υπήρχε άλλο συνεργείο, με ασφαλτικό μηχάνημα να ξύνει, με οδοστρωτήρες και τέτοια, προφανώς το σωστό τότε θα ήταν «στο οδόστρωμα»…

  148. Πάνος με πεζά said

    To δε ξενόφερτο «deck» έχει επεκταθεί γενικώς στις ξύλινες δαπεδοστρώσεις εξωτερικών χώρων (βεραντών, κήπων κλπ.).
    «…πάντα στο ντεκ, σε μια σεζ-λονγκ πεσμένη κάτωχρη…» (εκεί, για το κατάστρωμα του πλοίου, βεβαίως)

  149. Νίκος Κ. said

    137. Η βασική θέση του ΚΚΕ ήταν απ την αρχή αυτό που γράφει: Πρόκειται για «ενδοαστική κόντρα με την κυβέρνηση της Ουκρανίας». Θεωρούσε ότι είναι το ίδιο η κυβέρνηση της Ουκρανίας με τους εξεγερμένους των ανατολικών περιοχών. (Δεν ξέρω αν άλλαξε άποψη μετά την καταδίκη σε παρανομία του ΚΚ Ουκρανίας).

    Επίσης μου κάνει εντύπωση ο «ουδέτερος» τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει (τόσο στο κείμενο όσο και στην επικεφαλίδα) τις απόψεις ενός (όντως) ακροδεξιού: «Ο Ποροσένκο δεσμεύεται για «μια κυρίαρχη Ουκρανία».
    Πάντα με δυσαρεστούσε ο Ριζοσπάστης (εννοώ παλιά, όταν τον αγόραζα), που δεν παρουσίαζε την άλλη άποψη πριν την κατακεραυνώσει (συχνά την παρουσίαζε σαν καρικατούρα). Να ‘χει αλλάξει τώρα στυλ; Να ξεκίνησε την …. αντικειμενική παρουσίαση της άλλης άποψης από τους ακροδεξιούς που «δεσμεύονται για μια κυρίαρχη Ουκρανία»;

  150. Pedis said

    # 150 – Ναι, ρε συ, το πρόσεξες και συ, είναι καιρός τώρα που ο Ρ. τα ‘χει γυρίσει και θεωρεί τον Πούτιν μπολσεβίκο.

    Νίκο, το ότι ο Ρ. καταδικάζει την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία, το συνεχές σπρωξιμο σε γενικευμένο πόλεμο με εξοπλισμούς, διπλωματία, προπαγάνδα, τα χιλιαδυό κοννέ με τους ναζί, μέχρι και συνομιλητές και συμμάχους τους από την ΕΕ, και το ΝΑΤΟ

    και των οποίων ο σύριζα συνυπογράφει, υποστηρίζει, υλοποιεί σχέδια και αποφάσεις

    άμεσα,
    έμμεσα,
    έμπρακτα,
    σκοτεινά,
    βρώμικα,

    και προσπαθεί να σε «κάνει» κιόλας να πιστευεις (που τα ‘χει καταφέρει) ότι είναι κόμμα αριστερό και προοδευτικό

    ε τοτε ή δεν διαβάζεις Ριζοσπαστη αλλά ό,τι γουστάρεις να πιστεύεις, ή απλά με κάνεις μα χάνω το χρόνο μου μαζί σου (αν και το διασκεδάζω.)

  151. «Ενδοαστική κόντρα» δεν θεωρείται στον Ριζοσπάστη ακριβώς ο ουκρανικός εμφύλιος, αλλά ο proxy war Γερμανίας/ΗΠΑ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

  152. Pedis said

    # 152 – Ναι μωρέ Δύτη, δεν θέλει πολύ γι αυτό. Αλλά, αφού διαβάζει, λεει, κι άλλα έχει αντιληφθεί.

    Αντε, μετά να φτάσει να αποδεχτεί ο κάθε Νίκος Α.

    ότι η κυβέρνηση σύριζα που δεν έχει τα κότσια να ψηφίσει στον ΟΗΕ ένα συμβολικό ψήφισμα καταδικης του ναζισμού ενάντια στη στάση της ιμπεριαλιστικής ΕΕ της οποίας μέχρι και το πρωτόκολλο οφείλει να ακολουθεί πιστά, και τη δικαιολογεί

    πως

    δεν είναι συμμέτοχη και συνένοχη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη φωτιά που έχουν βάλει οι εταίροι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ στον ουκρανικό λαό.

  153. Νίκος Κ. said

    152. Αγαπητέ Δύτη. Για το ΚΚΕ δεν υπάρχει καμιά διαφορά. Είτε μιλάει για τους ακροδεξιούς του Κιέβου είτε για τους εξεγερμένους του Ντονμπάς, το μόνο που βλέπει είναι μια «ενδοαστική κόντρα» (τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο). Όλα τα άλλα είναι ανθυπολεπτομέρειες της ιστορίας.

    Κατά τ’ άλλα είναι κόμμα ανάδελφο. Κότες ο ΣΥΡΙΖΑ, κότες το ΑΚΕΛ, κότες το ΚΚ Πορτογαλίας. Η απόσταση από την εθνικιστική ανάγνωση της ιστορίας είναι πλέον πολύ μικρή. Είμαστε ο περιούσιος λαός (οι αρχαίοι ημών πρόγονοι γαρ) έχουμε και το περιούσιο ΚΚ. Όπερ έδει δείξαι.

  154. sarant said

    Δεν είναι ανάδελφο, αλλά όλα τα άλλα αδελφά του κόμματα είναι πολύ μικρά. Ας πούμε ότι είναι το μοναδικό ισχυρό κκ που έχει απορρίψει εκ προιμίου τη συμμετοχή του σε αστική κυβέρνηση. (Και τα άλλα, τα μισοανύπαρκτα, την απορρίπτουν, αλλά είναι όπως να απέρριπτα εγώ τη Μόνικα Μπελούτσι)

  155. Ιάκωβος said

    Pedis, πάει καιρός που κατά κόσμον συζητούσα για τέτοια ζητήματα, επειδή κατά κάποιο τρόπο λυθήκανε «στο δικαστήριο της Ιστορίας», που λεγε κι ο Χέγκελ, το οποίο είναι η πραγματικότητα. Καμιά φορά μου λείπουν οι διαξιφισμοί αυτοί. Δεν βλέπω όμως διάθεση διαλόγου εδώ.

    Πχ. Του παραχρόνου γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση.
    Μέσα σε έναν αιώνα η ιδεολογία που υποστηρίζεις (και υποστήριζα κι εγώ όταν ήμουν μικρός) και το μοντέλο του μονοκομματικού σταλινικού κράτους που ευαγγελίζεσαι, ανδρώθηκε, νίκησε στον πόλεμο φοβερούς εχθρούς,επικράτησε στο μισό του πλανήτη και μετά, στην ειρήνη, σωριάστηκε σαν το ψοφίμι, αφήνοντας πίσω του γκουλάγκ, εκατομύρια νεκρούς από εκτελέσεις και πείνα ( Δες Μεγάλο άλμα μπροστά)Στο τέλος η υποτιθέμενη λαική εξουσία τελικά δωρίστηκε αμαχητί σε ένα μαφιόζικο καπιταλισμό τύπου Άγριας Δύσης. Τα αποβράσματα, οι ποινικοί του Γκουλάγκ συνεργάστηκαν με τα στελέχη του κόμματος και συνέπηξαν μια καινούρια αστική τάξη χειρότερη από την παλιά.

    Ο κόσμος τώρα είναι μπροστά σε μια μεγάλη κρίση, πεινάει και κρυώνει. Γιατί μέσα στους φτωχούς της Ευρώπης και του κόσμου, κανείς πια δε θέλει ν’ ακούσει για Στάλιν και Μάο αλλά οι πιο ενεργοί και ανιδιοτελείς συντάσσονται με τα πιο αντιδραστικά κινήματα ;

    Δε σου πέρασε από το μυαλό ποτέ ότι κάτι στραβό θα είχε αυτή η θεωρία από την αρχή της; Μήπως δηλαδή, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις;

    * πρκλ, μη με παραπέμψεις στο19ο Συνέδριο.

  156. Ιάκωβος said

    Όσο για τα μέτωπα, σου υπενθυμίζω οτι στην Κινέζικη επανάσταση, το Μπολσεβίκικο κόμμα και ο Στάλιν επέμεναν ότι οι κομουνιστές όχι μόνο έπρεπε να συνασπιστούν με την Κουόμιντανγκ, αλλά το κκκ όφειλε να αυτοδιαλυθεί και να γραφτούν τα μέλη του στο κόμμα τού Σουν Γιατ Σεν.

    Όλη η ηγεσία των Κινέζων κομμουνιστών έφριξε με την ιδέα της συμμετοχής σε αστικό και διεφθαρμένο κόμμα, εκτός από τον Μάο, χαμηλό στέλεχος τότε, που υπάκουσε στις εντολές της Διεθνούς.Φυσικά του βγήκε σε καλό. Μετά από κάποιες δεκαετίες πήρε την εξουσία.

    Και Pedis, για να μην κουράζεσαι
    Τώρα πια έχουν βγει στη φόρα οι εσωτερικές αποτυχίες και η καταπίεση μέσα στον «υπαρκτό» σοσιαλισμό. Και ο κόσμος δεν τσιμπάει πια. Τόσο απλά.

  157. Pedis said

    # 154 – 157 Αγαπητοί μου, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Το θέμα είναι ότι ο σύριζα έχει ευθυγραμμιστεί σε *όλα* και δεν εννοεί ούτε να κουνήσει την ουρίτσα του ακόμα και στα ανουσιότερα των διεθνών θεμάτων με τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

    Αν έχετε κάποιο επιχείρημα που να απορρέει από το απόσταγμα των αρχών της κομμουνιστικής ή ακόμη κι αυτής της ξεπατωμένης μεταπολεμικής προοδευτικής αριστεράς, να το ακούσω.

    Αν όχι, παρακαλώ Ιάκωβε μην προσπαθείς να μην μου πεις κουβέντα για την πολιτική του σύριζα ξεκινώνας από το κουομιτάγκ, τα γεγονότα του 44, τις ευθύνες του 53, τα ετσι του 56, και τα αλλιώς του 68. Αν θες, κάντο για σένα. Εμένα δεν μου την μπαίνεις, διότι, αν ξέρεις τόσα πολλά και ο νους σου κατεβάζει για να υποστηρίζεις ακόμη το σύριζα, καταλαβαίνω ότι έχεις τη φωλιά σου ή την καρδιά σου «χεσμένη».

  158. spiral architect said

  159. spiral architect said

    @156: [..] Ο κόσμος τώρα είναι μπροστά σε μια μεγάλη κρίση, πεινάει και κρυώνει. Γιατί μέσα στους φτωχούς της Ευρώπης και του κόσμου, κανείς πια δε θέλει ν’ ακούσει για Στάλιν και Μάο αλλά οι πιο ενεργοί και ανιδιοτελείς συντάσσονται με τα πιο αντιδραστικά κινήματα ; [..]
    Kαι καλά όλα αυτά και οι φτωχοί αντί να συνειδητοποιήσουν την ταξική τους θέση συντάσσονται με αντιδραστικά κινήματα και ο κομμουνισμός όπως εφαρμόστηκε στη ΣΕ ήταν λάθος, κλπ, κλπ. Άιντε να συμφωνήσω. Αλλά:
    – Τις πρακτικές της «πρώτης φοράς αριστεράς» στην Ελλάδα και των συναφών κομμάτων στην Ευρώπη τις ενστερνίζεσαι;
    – Δουλεύουν;

  160. cronopiusa said

  161. Pedis said

    # 160 – Σπάιραλ, στις 999 από τις 1000 περιπτώσεις η κριτική του «υπαρκτού» από αριστερό (βάλε, βγάλε εισαγωγικά στη λέξη, όπως εσύ νομίζεις), δεν γίνεται για να τελειώνουμε και με τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και με τα κρίματα των προηγούμενων επανατάσεων ώστε να μην επαναληφθούν αλλά για τ’ αυγά …

    … να τα κλωσσά ακόμη κι αν είναι κλούβια, να ελπίζει να βγάζει πού και πού καμιά δίκροκη ομελέτα και να φαντάζεται ότι αν άφηνε να μεγαλώσουν τα κλωσσόπουλα θα γίνονταν αετοί.

    Αλλα, κι αν είναι κλούβια … ας όψεται ο υπαρκτός!

  162. sarant said

    162 Την κριτική του υπαρκτού από το ΚΚΕ τη λογαριάζεις στο 1 τοις χιλίοις;

  163. Pedis said

    # 163 – Ναι, διότι γίνεται με σκοπό το ξεπέρασμα του καπιταλισμού. Είναι διαφορετικό θέμα αν συμφωνώ ή όχι με την προσέγγιση που επιχειρεί το κκε.

    Αλλά αυτό θέλει άλλη και μεγάλη συζήτηση που για να έχει κάποιο νόημα αξίζει να γίνεται μεταξύ ανθρώπων που πραγματικά θέλουν να τελειώνουν με τη βαρβαρότητα του κεφαλαίου.

    Όμως, το επισημαίνω και το τονίζω ξανά και ξανά, το πρόβλημα είναι το 999 τοις χιλίοις της κριτικής που γίνεται για να δικαιολογήσει τα αδικιολόγητα και τη «βολή μας».

  164. sarant said

    Αμ δεν είναι θέμα βολής αν δεν το βλέπεις ότι η προοπτική επανεγκαθίίδρυσης του υπαρκτού δεν ελκύει ως εναλλακτική λύση.,

  165. Pedis said

    # 165 – Σε όποιον δεν θέλει ν’ ανέβει το βουνό του βρωμάν τα πόδια εκείνων που το επιχείρησαν!

  166. Pedis said

    # 165 – Νικοκύριε, αυτό που λέω εγώ είναι τις εναλλακτικές λύσεις καλύτερα να τις κρίνουν και να τις κατακρίνουν όσοι τις ψάχνουν. Και όχι εκείνοι που όχι μόνο δεν τις θέλουν αλλά και πείθουν τον κόσμο με το έργο τους … από «αριστερά» ότι εναλλακτική δεν υπάρχει.

  167. 166

    Χωρίς να με αφορά, το ρητό αυτό στον Κουτσούμπα αναφέρεται;

  168. Pedis said

    # 168 – Δεν σε αφορά;

  169. 169

    Ούτε ΚΚΕ είμαι κι έπαψα να υποστηρίζω την κυβέρνηση.

  170. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    160 – Ρε Spiral ειλικρινά τώρα, αυτό είναι το θέμα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα συναφή «αριστερά» ευρωπαϊκά κόμματα εφαρμόζουν δεξιές πρακτικές; ή ότι δεν υπάρχει τίποτα εναλλακτικό για τον λαό; Απέναντι στην ψευδαίσθηση της καπιταλιστικής λαϊκής ελευθερίας και ευημερίας, υπάρχει η κατάρρευση λόγο διαφθοράς του δικτατορικού ανατολικού μπλόκ, και ο απόλυτος τρόμος της Β.Κορέας, τι θα διαλέξει ο μέσος εργαζόμενος, το ανυπόληπτο κρατικοδίαιτο ΚΚΕ; Εκτός από ανούσιες κατηγορίες κατά του δεξιού ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει κάποια ουσιώδης πρόταση;

  171. Pedis said

    # 170 – Δεν ζήτησα δήλωση φρονημάτων, άλλο είναι το ζήτημα που κουβεντιάζουμε.

  172. 172

    Σωστά αλλά το ρητό του 166 έχει δύο αναγνώσεις. Κι εμένα μου θύμησε τη μόνιμη στρύφνα του Κουτσούμπα.

  173. spiral architect said

    @171: Λάμπρο, μιας και μου απευθύνθηκες προσωπικά, σου απαντώ ότι, εγώ κάτι προτείνω και όσο μπορώ παλεύω γι’ αυτό. Εσύ, σύμφωνα με παλιότερες θέσεις σου εδώ περί αποχής κλπ, έχεις να προτείνεις κάτι, ή απλά βολεύεσαι με το status quo του καπιταλισμού;

  174. Pedis said

    # 173 – Καλώς, ξέχασα ότι οι … σκύλοι διαβάζουν με τη μύτη.

    # 171 – Μωρέ, άμα ένα κομμουνιστικό κόμμα δεν έχει πρώτο κανόνα στο καταστατικό του να παίζει τις συνδρομές των μελών του στο χρηματιστήριο δεν είναι επαναστατικό. Μόνο κόκκινοι μπρόκερς με φυσεκλίκια από σουάπς έχουν τα εχέγγυα για σωστό αντικαπιταλιστικό αγώνα.

  175. spiral architect said

    @175β: :mrgreen:

  176. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    O Tσίπρας μιλάει στην πανκλιματική διάσκεψη, στα αγγλικά και ο μεταφραστής έχει θέμα μα το ρο κι αργεί και να τα πει.Γουστάρω. Ε ρε Εξαρχόπουλε,αιωνία, τί αιωνία,παναιωνία η μνήμη σου 🙂

  177. 175α

    http://imgur.com/ga4h2CP

  178. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    174 – Κάτι προτείνεις μεν, αλλά δεν το γράφεις δε, για να δούμε πόσο ουσιώδες και εφικτό είναι. Από κεί και πέρα, δεν αμφισβητώ ούτε τις καλές κοινωνικές προθέσεις σου, ούτε τον όποιο προσωπικό σου αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό κατεστημένο.

    Δεν είχα ποτέ και δεν έχω θέσεις περί αποχής, ανέκαθεν πρότεινα και συνεχίζω να προτείνω, ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΑΚΥΡΟ ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, επίσης εξακολουθώ να προτείνω, κατάργηση της υποχρεωτικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δημιουργία ανοιχτών σχολείων, που τα παιδιά θα πηγαίνουν όποτε θέλουν, όσο θέλουν, κι άμα θέλουν, κατάργηση των θρησκευτικών αλλά και της σχολικής ιστορίας, εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από το νηπιαγωγείο ακόμα, που θα διδάσκεται από σεξουαλικά ισορροπημένους δασκάλους, αποσύνδεση της εκπαίδευσης από την παραγωγικότητα, είναι κι άλλα που έχω προτείνει για την κοινωνική διαμόρφωση, αλλά ας τα αφήσουμε.
    Για αντίδραση στον καπιταλισμό, έχω προτείνει και έχω προσπαθήσει πολύ γι΄αυτό από το 85, την αυτορύθμιση και αυτοργάνωση της γειτονιάς μέσω της άμεσης δημοκρατίας, υιοθέτηση μαζικής και στοχευμένης καταναλωτικής συμπεριφοράς, εναντίον προϊόντων και εταιρειών, νόμιμη παραβατική συμπεριφορά, μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες, (για να δούμε πού έχουν τα λεφτά των καταθετών) μαζική άρνηση πληρωμής αντισυνταγματικών φόρων, π.χ ΕΝΦΙΑ που έλεγε και το χαζό παιδί χαρά γεμάτο, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, μαζική εθελοντική φυλάκιση όσων χρωστούν πάνω από 1000 στην εφορία, είναι κι άλλα, σταματάω εδώ, όλα αυτά τα έχω προτείνει κατά καιρούς εδώ μέσα, και παλεύω όπως μπορώ πάνω από 30 χρόνια, για να τα διαδώσω και να τα πετύχω, με μεγάλη επιτυχία στην οικογένειά μου, και παταγώδη αποτυχία στην κοινωνία, και πληρώνω το τίμημα, αλλά εσύ αμφισβητείς των προσωπικό μου αγώνα, λές πως εκτός της αποχής δεν έχω προτείνει κάτι και βολεύομαι με το καπιταλιστικό status quo.

    Υ.Γ – Έχοντας ξαναξεκινήσει λόγο ανάγκης το 2011, την ενασχόλησή μου με το χρηματιστήριο, βασιζόμενος στην αυθόρμητη συμπεριφορά της κόρης μου που την έπεισα (μετά κόπων και βασάνων, τόσο απίθανα δυνατό είναι το σύστημα) να ασχοληθεί με τις επενδύσεις, ανακάλυψα μία μεθοδολογία με εκπληκτικά κερδοφόρα ετήσια αποτελέσματα (της τάξεως του 100%+) και αφού επιβεβαιώθηκα επί τρία χρόνια, αντιλήφθηκα πως αυτό είναι το σχοινί που θα μας πούλαγαν οι καπιταλιστές για να τους κρεμάσουμε, με την διαφορά ότι, ενώ το πούλαγαν από τη ρωσική επανάσταση ακόμα, πανάκριβα τότε, πάμφθηνα ως το 2008, είδαν κι απόειδαν που δεν το αγοράζει κανένας προλετάριος, κι από το 2010 το δίνουν ΔΩΡΕΑΝ, τόσο σίγουροι είναι για τον αυτοέλεγχο που μας έχουν διδάξει μέσω της ελεγχόμενης από αυτούς εκπαίδευσης, και έχουν ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ, κανείς δεν αγγίζει το σχοινί. Όσες προσπάθειες κι αν έκανα δυό χρόνια τώρα να πείσω συγγενείς φίλους και γνωστούς, για τις δυνατότητες που έχει αυτή η μεθοδολογία, στην καλύτερη περίπτωση να ανατρέψει το σύστημα, (δεν γίνεται να είμαστε όλοι πλούσιοι, όπως μου είχε πεί και μια ψυχή από εδώ μέσα) στην χειρότερη να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι χωρίς να δουλέψουν καθόλου, με αντιμετώπισαν όπως κι αρκετοί εδώ μέσα (μάλλον εδώ ήταν πολύ ήπιοι και συγκαταβατικοί οι τόνοι) σαν εξωγήινο. Τελικά, όπως και με τις άλλες προτάσεις μου, κατάφερα να πείσω μόνο την οικογένειά μου, αλλά ουσιαστικά μόνο την μεγάλη μου κόρη Ελεωνόρα, με την Δανάη το παλεύω ακόμα, ενώ η Παπέν, αρνητική στην αρχή, δύσπιστη στην συνέχεια, τώρα με τα πρώτα ουσιαστικά θετικά αποτελέσματα, άρχισε τα χαμόγελα αλλά φυσικά δεν ασχολείται, βλέπεις ΑΛΛΑ έχει διδαχτεί στο σχολείο. Για άλλη μια φορά είδα με οδύνη, πόσο βαθειά και στέρεα, είναι τα θεμέλια του συστήματος. Πάντως σε μια πενταετία θα σας καλέσω στο κτήμα μου για τσιμπούσι και επαναστατική κουβέντα (χαμόγελο).

    Αφιερωμένο στην Παπέν μου, και σε όσους σε πείσμα της εξουσίας και των λακέδων της, «εκκλησία,κομματα» εξακολουθούν να ονειρεύονται μεγάλα και αληθινά όνειρα.

  179. Μπετατζής said

    Συμπερασματικά, η διαλεκτικά ώριμη και ιστορικά δικαιωμένη κριτική της αριστεράς προς το ΚΚΕ, συμπηκνώνεται επαρκώς στα κατωτέρω κομβικά σημεία :

    1) Σέλω, σέλω, σέλω, σέλω (ανθρώπινο καπιταλισμό)

    2) Ε σέλω, ε σέλω, ε σέλω, ε σέλω (άλλο τρόπο παραγωγής)

    3) Ο εκάστοτε ΓΓ του Κόμματος (Κουτσούμπας, Παπαρήγα, η Μόνικα Μπελούτσι, ο Μπραν Πιτ, γουατέβερ) είναι πάντα στρυφνός, αχώνευτος, δυσκοίλιος, δεν έχει χιούμορ και σεξ απίλ. Γιατί δεν φέρνετε ξέρω γω τον Χαβιέ Μπαρδέμ, τη Σαρλίζ Θερόν, τον Ρομπέρτο Μπανίνι κλπ. Αλλά άμα τυχόν τρελλαθούμε και κάνουμε ΓΓ κάποιον από τους προαναφερόμενους, θα χάσουν αυτόματα το σεξ απίλ και το χιούμορ τους και θα γίνουν αχώνευτοι, δυσκοίλιοι, στρυφνοί κλπ. ad infinitum.

    4) Βόρεια Κορέα. Είναι σαν το βαλέ στην ξερή, κόβει πάντα. Εναλλακτικά, Στάλιν, γκούλαγκ.

    5) Σεχταρισμός. Ακόμα και αν υπάρξουν 10 μύρια κομμουνιστές στη ρημαδοχώρα, και πάλι σεχταριστές θα αποκαλούνται. Ακόμα και αν αυτοί που κατηγορούν το ΚΚΕ για σεχταρισμό ψάχνουν τρίτο για πρέφα.

    6) To ΚΚΕ φταίει που ο κοσμάκης, βασισμένος στα πιο πάνω 1 έως 5 ακλόνητα και στιβαρά επιχειρήματα, δεν στηρίζει ούτε ψηφίζει ΚΚΕ.

    7) Δεν χρειάζεται έβδομο, αφού η δουλειά μια χαρά γίνεται με τα παραπάνω.

  180. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    175 – Μην κοροϊδεύεις αυτό που δεν μπορείς να κατανοήσεις, μην ασχολείσαι κάν, μείνε στον κομματικοθρησκευτικό δογματισμό σου όπως οι θρήσκοι, εκεί όλα είναι τακτοποιημένα, από δώ οι καλοί, από κεί οι κακοί.

  181. sarant said

    180 Ανήκει ή όχι το ΚΚΕ στην Αριστερά; Γιατί όπως το διατυπώνεις είναι σαν να τα βλέπεις χώρια. Εγώ θα έλεγα «από την μη κομμουνιστική αριστερά»

  182. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    182 – Tι είναι Αριστερά Νίκο; ανήκουν στον χριστιανισμό όσοι χριστιανοί λένε πως πιστεύουν;

  183. Tsipromaniac said

    Κουτσουμπαζουμεμπαρδεμγιανασεδουμε! 😆

  184. spiral architect said

    Στο σπίτι μου έχω ένα ενυδρείο περίπου 200 λίτρα. Τα ψαράκια (μονομάχοι, χρυσόψαρα, γλύφτρες) είναι ελεύθερα -κατά την άποψή τους 😉 – να κινηθούν, να ζευγαρώσουν, να φάνε όσο και ότι θέλουν. Αυτό που νομίζω ότι, το αντιλαμβάνονται αλλά δεν μπορούν τα καημένα να κάνουν διαφορετικά, είναι ότι το πλαίσιο επιβίωσής τους το ορίζω εγώ. Εγώ ορίζω το οικοσύστημά τους, την υγεία τους, την τροφή, την επιβίωσή τους.

  185. spiral architect said

    Χθεσινό λεκτικό μεζεδάκι του Σταύρακος στον Ενικό του Χατζηνίκου: «Υπάρχει ένα ανύπαρκτο κράτος» 😀

  186. sarant said

    186 Δεν τον είδα, μου είπαν ότι ήταν κακός

  187. spiral architect said

    Τον άκουγα με χαμηλό τον ήχο στην τιβί, καθότι διάβαζα κι έτσι με πήρε ο ύπνος κι έγειρα … 🙄

  188. cronopiusa said

    Αγριος καυγάς Χατζηνικολάου – Θεοδωράκη (Βίντεο)

    εχθρός γαρ μοι κείνος ομώς Αΐδαο πύληισιν
    ός χ’ έτερον μεν κεύθη ενί φρεσίν, άλλο δε είπηι.

    Ότι μου είναι μισητός, όσο του Άδ’ οι πύλες,
    κείνος που κρύβει άλλο στον νουν
    και άλλο στο χείλος έχει.

    Από την ραψωδία Ι της Ιλιάδας, – Πρεσβεία στον Αχιλλέα
    ΜετάφρασηΙ.Πολυλά

  189. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    185 – Και πιστεύεις πως άμα αποκτήσουν ταξική συνείδηση τα ψαράκια, και ψηφίσουν το ΚΚΨ στις εκλογές που ελέγχεις εσύ, θα αλλάξει η μοίρα τους;

Σχολιάστε