Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Γιατί λάμπει ο λαμπίκος;

Posted by sarant στο 31 Μαρτίου, 2016


220px-Alambik1Προχτές στο ιστολόγιο, εκεί που λέγαμε για το αντιμόνιο, σε κάποια σχόλια η συζήτηση, που πολύ συχνά γοητευτικά ξεστρατίζει, έφτασε και στο σύνεργο των αλχημιστών που λέγεται στα αγγλικά alembic, και που το βλέπουμε στην εικόνα αριστερά (από τη Βικιπαίδεια).

Είπα λοιπόν πως από εκεί είναι και η δική μας λέξη «λαμπίκος», που είναι αντιδάνειο -και πρόσθεσα πως «θα γράψουμε κάποτε» για το θέμα αυτό.

Παρόλο που στα ιστολογικά χρέη δεν υπάρχει τόκος και ανατοκισμός, καλό είναι να μην τα αφήνεις να διογκώνονται -κι έτσι, αποφάσισα να γράψω σήμερα το άρθρο που κάπως αόριστα υποσχέθηκα.

Όταν σήμερα λέμε «λαμπίκος», ή «λαμπίκο», εννοούμε συνήθως κάτι που είναι τόσο καθαρό ώστε να αστράφτει, κάτι πεντακάθαρο που λάμπει. «Το έκανα λαμπίκο το πάτωμα», μπορεί να πει με καμάρι κάποιος ή κάποια (συνήθως κάποια και συνήθως σε διαφήμιση). Αυτό το «λαμπίκο» είναι επίρρημα. Μάλιστα, πρόσφατα άνοιξε στη γειτονιά μου ένα πλυντήριο αυτοκινήτων που έχει την επωνυμία «καντο labiko» -απ’ ό,τι κατάλαβα πρόκειται για σελφ σέρβις, εξού και η προστακτική, αν και δεν κατάλαβα για ποιο λόγο έγραψαν τον μισό τίτλο στα ξένα αφού και οι δυο λέξεις είναι ελληνικές.

(Παρένθεση: ενδιαφέρον έχει επίσης η μεταγραφή του «λαμπίκο» σε labiko, που μάλλον είναι σημάδι της προϊούσας απορρινοποίησης, αν λέγεται έτσι, της ομιλίας στην Αθήνα, που είτε μας αρέσει είτε όχι συνεχίζεται. Θυμάμαι σε μια εκπομπή της Βίκης Φλέσσα και του Μπαμπινιώτη τον Γιάννη Μπέζο να καταγγέλλει τη φθορά της γλώσσας, όπου τα mb, nd προφέρονται άρρινα b, d, και την ίδια στιγμή που μιλούσε να προφέρει κι ο ίδιος κάμποσα τέτοια b, d χωρίς να το συνειδητοποιεί! Να σημειώσω πάντως ότι σύμφωνα με το ΛΚΝ η λέξη «κανονικά» προφέρεται lambíko και να κλείσω την παρένθεση).

Ωστόσο, δεν είναι αυτή η παλιότερη σημασία της λέξης. Παλιότερα, λαμπίκος ήταν ο αποστακτήρας, μια σημασία που την καταγράφει από τα σημερινά μεγάλα λεξικά μόνο το λεξικό Μπαμπινιώτη, αν και δεν είμαι βέβαιος ότι χρησιμοποιείται σήμερα η λέξη με τη σημασία αυτή.

Η λέξη «λαμπίκος» είναι αντιδάνειο. Στην αρχή έχουμε τη λέξη «άμβυξ, άμβιξ», της ελληνιστικής εποχής, ένα δοχείο, λέξη όμως που χρησιμοποιείται από τους πρώτους αλχημιστές, ανάμεσα στ’ άλλα, για τους πρώτους αποστακτήρες.

Ο Ζώσιμος ο Πανωπολίτης, ένας δαιμόνιος αλχημιστής του 3ου αιώνα, σε μια συνταγή του για την παρασκευή «θείου ύδατος», συμβουλεύει: Λαβὼν δὲ ἀγγεῖον ὑελοῦν ἀρσενόθηλυ τὸν καλούμενον ἄμβικα…

Γιατί όμως αποκαλεί «αρσενικοθήλυκο» τον άμβικα; Υποθέτω πως το λέει επειδή ο άμβικας αποτελείται από δύο δοχεία, που το ένα μπαίνει μέσα στο άλλο, οπότε γι’ αυτό μιλάει για αρσενικό και θηλυκό, όπως λέμε σήμερα για τα βύσματα και τις υποδοχές τους. Αν προσέξουμε την εικόνα πιο πάνω, το δοχείο αριστερά έχει από πάνω του ένα καπελάκι που δεξιά έχει έναν σωλήνα (μοιάζει λίγο με κεφάλι και ράμφος πουλιού), ο οποίος σωλήνας καταλήγει σε μια φιάλη δεξιά.

Αριστερά ανάβουμε τη φωτιά και το υγρό βράζει. Οι ατμοί φτάνουν στο καπελάκι, όπου ψύχονται σε επαφή με τα τοιχώματα, συμπυκνώνονται και πέφτουν μέσω του σωλήνα στη φιάλη υποδοχής. Έτσι μπορεί κανείς να φτιάξει αποστάγματα, ρακή ας πούμε, μπορεί επίσης με την απόσταξη να καθαρίσει ένα υγρό από προσμίξεις.

Αλλά για τα τσίπουρα και τις ρακές θα πούμε άλλη φορά -αν πάντως με καλέσετε σε καζανέματα, θα έρθω. Τώρα λεξιλογούμε. Λέγαμε ότι η συσκευή αυτή, ή κάποιες φορές μόνο ένα τμήμα της, ονομαζόταν από τους αρχαίους άμβιξ ή άμβυξ.

Τα κείμενα των Ελλήνων ή Ελληνοαιγυπτίων αλχημιστών διαβάστηκαν πολύ από τους Άραβες και μεταφράστηκαν στα αραβικά. Μάλιστα, αν δεν κάνω λάθος, κάποια έργα του Ζώσιμου μόνο στα αραβικά σώζονται. Στη μετάφραση, ο άμβιξ, που θα προφερόταν ambiks, έγινε αλ ανμπίκ, και καθώς ταξίδεψε η αλχημιστική γνώση πίσω στη Δύση, η λέξη πέρασε στα μεσαιωνικά λατινικά των αλχημιστών ως alembicus και από εκεί στα γαλλικά ως alambic και στα βενετικά ως lambico, απ’ όπου επανέκαμψε στα μεσαιωνικά ελληνικά ως λαμπίκον και λαμπίκος. Θα προσέξατε βέβαια ότι, για μιαν ακόμα φορά, το αραβικό άρθρο αλ- θεωρήθηκε συστατικό στοιχείο της λέξης, όπως έγινε και στην άλγεβρα, και στην αλχημεία και σε τόσες άλλες λέξεις.

Λαμπίκον καταγράφει τη λέξη ο Κοραής στα Άτακτά του, και εξηγεί «σκεύος χυμικόν» (γραφόταν και με ύψιλον η χημεία, και δεν αποκλείεται να έχει ετυμολογική σχέση με τους χυμούς, αλλά αυτά θα τα πούμε άλλη φορά). Δίνει ο Κοραής και τους εναλλακτικούς τύπους «αλαμπίκος» και «ρεμπίκον».

Από το βενετικό ρήμα lambicar, που σημαίνει «διαυγάζω», όχι ειδικά με απόσταξη, αλλά πιθανώς και με διήθηση, έχουμε και το ρήμα «λαμπικάρω» που σημαίνει «καθαρίζω κάτι με διήθηση και το κάνω διαυγές», π.χ. το λάδι.

Στα κείμενα του 19ου αιώνα και των αρχών του εικοστού βρίσκουμε συχνά τη λέξη «λαμπίκος» για τα αποστακτήρια που υπάρχουν στα χωριά και φτιάχνουν διάφορα αποστάγματα, ρακές και τέτοια. Π.χ. στον «Μανώλη τον ντελμπεντέρη» του Εφταλιώτη: «Παραμέσα, στο μεσώγι που ήταν ο φούρνος, ο λαμπίκος κι η μονόπετρη γούρνα τών σταφυλιώνε, γινότανε του Κουτρούλη το πανηγύρι».

Όμως, προσέξτε τώρα τι γίνεται. Επειδή το υγρό που βγαίνει από τον λαμπίκο είναι διαυγές, καθαρό, όπως καθαρό και διαυγές είναι και το λαμπικαρισμένο λάδι, και επειδή υπάρχει και η πανίσχυρη παρετυμολογία με το «λάμπω», σταδιακά η λέξη «λαμπίκος» πήρε τη σημασία αρχικά του διαυγούς, προκειμένου για υγρά, ενώ και το ρήμα «λαμπικάρω» έφτασε να σημαίνει «καθαρίζω» -ας πούμε, στη βαρναλική Αληθινή απολογία του Σωκράτη, διαβάζουμε «μου λαμπικάριζε τα μάτια, μου ακόνιζε το μυαλό».

Στα νεότερα χρόνια έχουμε και το ρήμα ξελαμπικάρω, που χρησιμοποιείται με τη σημασία ‘καθαρίζει το μυαλό μου, ξεζαλίζομαι, συνέρχομαι’. Εδώ βέβαια το ξε- δεν λειτουργεί αντιθετικά, αλλά επιτατικά.

Από το διαυγές και το λαμπερό υγρό να φτάσουμε στο απαστραπτόντως καθαρό, το πεντακάθαρο αντικείμενο, δεν είναι και μεγάλη απόσταση -κι έτσι όχι μόνο το λάδι ή το απόσταγμα, αλλά και το πάτωμα ή το αυτοκίνητο μπορεί να γίνει λαμπίκος ή λαμπίκο.

Βέβαια, και με την παλιότερη σημασία της λέξης, υπάρχουν σε παλιές ποτοποιίες λαμπίκοι από χαλκό που άμα τους γυαλίσεις λάμπουν και αστράφτουν -οπότε θα μπορούσε κάποιος να πει «έκανα λαμπίκο τον λαμπίκο»!

 

175 Σχόλια to “Γιατί λάμπει ο λαμπίκος;”

  1. Αστέρω said

    Αγαπητέ Νίκο, σκέτη απόλαυση το κείμενο! Ευχαριστούμε.

  2. IN said

    Καλημέρα! Τώρα που πληκτρολογώ, δεν βλέπω σχόλια, αλλά αμιφιβάλλω πολύ αν θα προλάβω να έχω την τιμή να είμαι ο Νο. 1.

    Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Εκείνο που έχει πλάκα να σημειωθεί, πάντως, είναι ότι στα Γαλλικά, η λέξη alambiqué που έχει την ίδια αραβική και απώτερη Ελληνική ετυμολογία σημαίνει το ακριβώς αντίθετο, θα μπορούσε να πει κανείς, του «λαμπίκο», δηλαδή «θολό» (με την μεταφορική έννοια), «εξαιρετικά περίπλοκο».

    Βλέπω στη Βίκη ότι πιθανόν από την ίδια ρίζα να προέρχεται και το όνομα Lambic για κάποιες ιδιαίτερες Βελγικές μπύρες, αν και το ζήτημα μάλλον ερίζεται.

  3. Γς said

    Καλημέρα

    >κάτι που είναι τόσο καθαρό ώστε να αστράφτει, κάτι πεντακάθαρο που λάμπει

    Λάμπεις, Λάμπη μου!

  4. cronopiusa said

    και προσπαθώ να θυμηθώ τα όνειρά μου
    πριν να ξελαμπικάρω

    Καλή σας μέρα!

  5. Στην Ικαρία, λαμπίκοςείναι το ρακοκάζανο. Από εκεί και η φράση: «Έσταξε ο λαμπίκος;»

  6. Κουνελόγατος said

    Πάλι ξεκίνησε καλά η μέρα, μάθαμε κάτι.. Όσο για καζανέματα, θα σε καλέσουμε κάποτε στο Λασίθι, να τα πεις και στους συμπότες, σωστά ΕΦΗΕΦΗ;

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σας σχόλια!

    2: Ναι, το alambiqué (π.χ. για το στιλ ενός κειμένου) πήρε τις σημασίες υπερβολικά δουλεμένο, άρα περίπλοκο, άρα δυσνόητο.

  8. Κάπου το είχα εικονογραφήσει αυτό, https://www.facebook.com/Glossologia/photos/a.368685489820505.81689.368649966490724/1088814817807565/?type=3&theater

  9. Για τους Τεντενόφιλους: http://univers-tintin.e-monsite.com/pages/les-personnages/nestor-halambique.html

  10. ΚΩΣΤΑΣ said

    Με το λάμπω δεν έχει σχέση; παραπλήσια σημασία έχει σίγουρα.

  11. Γς said

    8:

    Ωραίο και το Επίκαιρο της Γλωσσολογίας εκεί στην Κύπρο!

    https://scontent.fath4-1.fna.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/12439431_1088281587860888_6534677747999210457_n.jpg?oh=33bf545fafa0ad0b3243ff217a648ef6&oe=57731B57

  12. Ανδρέας said

    »Στην αρχή έχουμε τη λέξη «άμβυξ, άμβιξ», της ελληνιστικής εποχής, ένα δοχείο, λέξη όμως που χρησιμοποιείται από τους πρώτους αλχημιστές, ανάμεσα στ’ άλλα, για τους πρώτους αποστακτήρες.»

    The complete distilling apparatus consists of three parts: the «cucurbit» (Arabic ḳarʿa, Greek βίκος), the «head» or «cap» (Arabic anbiḳ, Greek ἄμβιξ), with an attached «tube» (Greek σωλήν), and the «receiver» (Arabic ḳābila, Greek ἄγγος or φιάλη)
    en.wikipedia.org/wiki/Alembic

    βίκος, ο (ουσ.) [μάλλον αιγυπτιακή λέξη]
    δοχείο, μικρό δοχείο για κρασί || υποκ. βίκιον, το

  13. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα ! Είναι και η μέρα λαμπερή σήμερα, οπότε ταιριάζει και το άρθρο.

    Αυτό το τελικό «ς» σε τέτοιου είδους λέξεις, πάντα κάνει πιο,,,μπρουτάλ την εκφορά ! Άλλο, δηλαδή, να πεις «το έκανα λαμπίκο» και άλλο «λαμπίκος», όπως άλλο το «μυρίζει ποδαρίλα» κι άλλο το «ποδαρίλας»… 🙂

    Άρα λαμπίκος, ο διαυγαστήρας. Ο μικρός, γιατί στους βιολογικούς καθαρισμούς είναι κάπως μεγαλύτερος…

  14. Παναγιώτης Κ. said

    Ο λαμπάς.
    Άκουγα τα μαστόρια στην οικοδομή να μιλάνε γιαυτόν και συνδύασα τη λέξη με την πόρτα ή το παράθυρο.
    Δεν είχα μπει στη διαδικασία να ζητήσω εξήγηση διότι σε προηγούμενη ερώτηση για άλλο θέμα μάλλον ακατάλληλους για να δίνουν γλωσσικές εξηγήσεις τους είχε κρίνει το μαθητικό μου μυαλό. Συνέβαινε όμως και το εξής: Ο,τι δεν έβλεπα γραμμένο δεν ήταν επαρκώς… νομιμοποιημένο για μένα. 🙂
    Έκτοτε έμεινα με την απορία: Αφού υπάρχουν οι απολύτως σαφείς λέξεις πόρτα και παράθυρο γιατί να χρησιμοποιείται η λέξη λαμπάς;
    Οι μηχανικοί του ιστολογίου ας μας διαφωτίσουν.

  15. Πάνος με πεζά said

    O λαμπάς δεν είναι ακριβώς η πόρτα ή το παράθυρο, αλλά οι δύο κατακόρυφες παρειές του ανοίγματός τους. Από πάνω είναι το πρέκι, κι από κάτω, ξη ποδιά στο παράθυρο, και το κατωκάσι στην πόρτα.

  16. Καλημέρα
    Για τις ρακές θα γράψεις. Για τα ρακιά; 🙂
    Πάντως, οι ρακατζήδες του χωριού μου (Πλωμάρι) τον αποστακτήρα τον παρουσιάζουν και ως άμβικα στις ξεναγήσεις που κάνουν.

    Το λάδι λαμπικάρει όχι με διήθηση αλλά με καθίζηση (κατακάθεται η μούργα). Και γίνεται λαπάντε.

  17. Γς said

    10:

    >Το έκανα λαμπίκο

    αλλά και λαμπόγυαλο, ενίοτε

    Και ποια η σχέση του με την καταστροφή;

  18. Πάνος με πεζά said

    Είναι και το επίθετο «λαμπάτος», που νομίζω ότι χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ενισχυτές που χρησιμοποιούν λυχνίες. Πάει ως επιθετικός προσδιορισμός είτε στη συσκευή, είτε στον ήχο.

  19. 15 Πολύ μου άρεσαν οι «παρειές». «Ος εν μαλακαίς παρειαίς νεάνιδος εννυχεύεις…» που διδάσκει κι ο Παπαμιχαήλ τη Βουγιουκλάκη και μετά το ξύλο (που βγήκ’ απ’ τον παράδεισο) πέφτει σύννεφο 🙂

  20. Πάνος με πεζά said

    Και, να διευκρινίσω, λαμπάς είναι η κάθε παρειά χωριστά, όχι και οι δύο μαζί, όπως διαφαίνεται. Άλλη αντίστοιχη λέξη στη μαστορική είναι τα μπόγια, πληθυντικός του «μπόι»…

  21. Πάνος με πεζά said

    Κατά μια δεισιδαιμονία, θεωρείται αγενής στάση να στέκεσαι σε μια πόρτα, ακουμπώντας νωχελικά τα δύο χέρια ψηλά στους λαμπάδες…Όπως π.χ. και να κάθεσαι στην καρέκλα του καφενείου ανάποδα !

  22. ΓιώργοςΜ said

    17
    Υποθέτω πως επειδή ήταν πολύ λεπτό (για να είναι ελαφρύ και διαυγές) σπάει εύκολα και σε πολλά κομμάτια, ή
    επειδή εύκολα μαυρίζει από την καπνιά γίνεται χάλια.
    Τείνω προς το πρώτο, ελπίζοντας να κάνω λάθος και να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον ανέκδοτο πίσω από την έκφραση.

  23. Ανδρέας said

    διαχωριστήρας και διαυγαστήρας ελαιολάδου

  24. Πάνος με πεζά said

    Εγώ υποθέτω ότι λόγω της διαφάνειας και του ύψους του, το λαμπόγυαλο σπάει πολύ εύκολα από απροσεξία, μεταφέροντας τη λάμπα δω κι εκεί…

  25. ΓιώργοςΜ said

    20 Πρωτοάκουσα τη λέξη από ένα μάστορα στον πληθυντικό σε μια φράση που δεν ήταν προφανές το αρσενικό ή θυλυκό (κάτι σαν «στράβωσαν οι λαμπάδες»). Θεώρησα πως προκύπτει από την λαμπάδα τότε μέχρι που το άκουσα σωστά. Μήπως όμως είναι αντίστροφη η ετυμολογία της λαμπάδας από το λαμπά (ψηλή, ευθυτενής);

  26. atheofobos said

    Διαβάζοντας καθυστερημένα μόλις τώρα τα σχόλια στο χθεσινό άρθρο για τον Μπελογιάννη διαπίστωσα, όπως γράφω στα σχόλια 196,197, μια αντίφαση για τον πραγματικό χώρο που έγινε η εκτέλεση των 4.
    Μήπως μπορεί να μας ξελαμπικάρει κανείς το θέμα;

  27. Πάνος με πεζά said

    @ 25 : Υποθέτω ότι μάλλον από τη λαμπάδα είναι… Και υπάρχει και η αρχαία (:) λέξη «παραστάδα», εκφυλισμένη σε «παραστάτης», που ισχύει όταν οι λαμπάδες διαμορφώνονται διακοσμητικά σαν κολόνες ή τέλος πάντων ως ένα διακριτό, ισχυρό στοιχείο.
    (τώρα αν είναι να μιλήσουμε για αρχιτεκτονική, να μου πείτε να φορέσω το φουλάρι μου !)

    Την εικόνα τη βάζω απλώς για να ταξιδέψουμε μέχρι τη Σύρο…Το Δημαρχείο, με παραστάδες στις πόρτες και τα παράθυρα.

  28. Κουνελόγατος said

    «Από πάνω είναι το πρέκι»…
    Και η γνωστή έκφραση που κάποιος έκανε μια πράξη στα πρέκια 🙂 από που βγήκε Νίκο;

  29. Γς said

    28:

    Ισως διότι το πρέκι της πόρτας ή του παραθύρου, με λίγη φαντασία, αντιστοιχεί στον καβάλο του σώματος

  30. Κουνελόγατος said

    Ευχαριστώ πολύ κύριε Γς.

  31. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    8: Α, δεν το είχα δει, πρέπει να σε παρακολουθώ περισσότερο!

    17-22 Εγώ το καταλαβαίνω ότι τα έσπασε όλα, όπως όταν το λαμπόγυαλο θρυμματιστεί σε πολλά μικρά κομμάτια. Παλιά, σε κάθε σπιτι θα υπήρχαν πολλά λαμπόγυαλα.

    28-29 Και πάλι καταστροφή σκέφτομαι εγώ. Όταν φτάσεις να σπάσεις μέχρι και τα πρέκια, έχεις καταστρέψει εντελώς ένα μέρος.

  32. […] Πηγή:  sarantakos.wordpress.com […]

  33. Corto said

    «ένα καπελάκι που δεξιά έχει έναν σωλήνα (μοιάζει λίγο με κεφάλι και ράμφος πουλιού)»

    Αυτό το ράμφος, εάν είναι πλάγιος βραχίονας στραμμένος προς τα κάτω και με
    διατομή που στενεύει (όπως στην εικόνα), ονομάζεται αυλός ή προβοσκίδα ή μανίκι. Το καπάκι μαζί με τον βραχίονα ονομάζεται λουλάς (επειδή μοιάζει με αναποδογυρισμένη πίπα).
    Στους πιο σύγχρονους αποστακτήρες ο αγωγός σύνδεσης είναι λεπτότερος και σταθερής διατομής και λέγεται τόξο ή δοξάρι.

    Τα σχετικά στις σελίδες 31 και 32:
    http://apothesis.teicm.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/771/xristopoulos.pdf?sequence=1

  34. Γς said

    Φοβερό:

    Βλεπω τώρα στην ΤιΒι έναν τύπο στην Ειδομένη να οργώνει με το τρακτέρ του, ανάμεσα στις σκηνές και τα μικρά παιδιά.
    Γκαζώνει κιόλας!

    Τραγικό!

  35. Πάνος με πεζά said

    @ 26 : βλ. το άρθρο.

  36. Πάνος με πεζά said

    @ 29 : Υπό μια λογική, εννοεί ότι «με έκανες να ξεπεράσω τα όριά μου, μου διέλυσες τα όριά μου»…Κάτι σαν να περνάει φορτηγό από κοινή πόρτα…

  37. sarant said

    33 Α μπράβο!

  38. Παναγιώτης Κ. said

    @15. Πήρα λοιπόν απάντηση μετά από 45 χρόνια!
    Γηράσκω αεί διδασκόμενος.

    Είμαι λοιπόν στην τάξη, τα παιδιά έχουν την εντύπωση ότι ο καθηγητής τους δηλαδή εγώ, τα ξέρει …όλα και όταν τους λέω ότι υπάρχουν αναπάντητα ακόμη μαθηματικά ερωτήματα σε μένα καθώς και κάποια που τα απάντησα μετά από 20 χρόνια αφότου μου είχαν δημιουργηθεί δέχομαι την αυτονόητη αντίδραση:
    -Για πείτε μας ένα τέτοιο ερώτημα.
    -Τι είναι αριθμός, τους λέω
    και αβίαστα το μάθημα συνεχίστηκε από εκεί που το είχαμε αφήσει…
    (Τους είχα εκπαιδεύσει την απάντηση σε…»αυτονόητα» πράγματα να μου την ζητούν σε επόμενο μάθημα…)

  39. Avonidas said

    Μιας και λέμε για αποστακτήρες και αλχημιστές, μην ξεχάσουμε και την πατέντα του Πέτρου Ζωγράφου, για ρεύμα από νερό:

    http://katohika.gr/ellada/dorean-reyma-apo-nero-oli-i-patenta-toy-petroy-zografoy/

    την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε μία κλειστή σύσκεψη στο Πεντάγωνο, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, επιστημόνων και πολιτικού προσωπικού, για τη μεγάλη ελληνική εφεύρεση. Ο Πέτρος Ζωγράφος παρουσίασε τη συσκευή του και αμέσως βρήκε ανταπόκριση από την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία χαρακτήρισε «στρατιωτικό μυστικό» την αρχή λειτουργίας της.
    […]

    Πλέον, έπειτα από την αναγνώριση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, το υπουργείο αναλαμβάνει την εποπτεία της διαδικασίας, ώστε η συσκευή να κατοχυρωθεί ως στρατιωτική πατέντα, εξασφαλίζοντας όλα τα απαραίτητα εφόδια για την ανάπτυξη και την ασφάλειά της, ενώ παράλληλα θα διαθέσει ειδικό εργαστήριο για την υλοποίηση του προγράμματος που φιλοδοξεί να δώσει λύση στο ενεργειακό.

    Δηλαδή, πόσο περισσότερη ξεφτίλα να αντέξει αυτή η χώρα; 😦

    (Χαίρομαι που δεν υπήρξα ποτέ μέλος της ΕΕΦ, ενός οργανισμού που έχει χρηματοδοτήσει την έκδοση κλασικών συγγραμμάτων, όπως η Ενιαία Άχρονη Μηχανική κατά τη Θεωρία του Ψηφιδωτού Όντος — και βασικά κάθε γονατογραφήματος, αρκεί να τα σκάσει ο συγγραφεύς…)

  40. Παναγιώτης Κ. said

    @33. Μπαξές με ωραία άνθη η σημερινή ανάρτηση και τα σχετικά σχόλια.
    Αυτό που εσύ το λες λουλά εμείς στην Ήπειρο το λέμε «γουλά». Προφανώς λοιπόν προέρχεται από τη λέξη λουλάς.

  41. Γς said

    40:

    Στην Ηπειρο κι αυτή η ιστορία στο χωριό του πατέρα μου:
    Απόσταζαν τσίπουρο με τον «γουλά» λαθραία, όταν μπήκε ο τρελος του χωριού:

    -Μου είπε ο χωρορύλακας να του πάω μια οκά απ το καινούργιο.
    [= αν δεν μου δώσετε πάω στον χωροφύλακα και σας κάρφωσα]

    Και το πήρε.

  42. Υπέροχοι οι άμβυκες.
    Ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με τις επικότερες ελληνικές παραδόσεις, όπως αυτοί οι σκωτζέζικοι.

  43. Corto said

    40: Έτσι το βρήκα στην εργασία που παραπέμπω, δεν έχω άμεση γνώση για το θέμα. Αλλά λογικό μου φαίνεται, γιατί όντως μοιάζει με πίπα αντιστραμμένη.

    Πολύ ενδιαφέρον έχει κάτι ακόμα που βρήκα σε κάποιες ιστοσελίδες. Γράφουν ότι τον λέβητα (το ρακοκάζανο) τον ονομάζουν και σικύα.

    http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-aggregatedcontent-8526-6232?lang=el

    Δεν ξέρω αν είναι σε χρήση αυτή η λέξη σήμερα. Όμως έχει μεγάλο ετυμολογικό ενδιαφέρον, γιατί σχετίζεται με τις κολοκύθες και από εκεί τελικά προκύπτει η λέξη τσουκάλι.
    (Είμαι σίγουρος ότι το ιστολόγιο έχει αναφερθεί σε αυτήν την λεκτική ιστορία, αλλά δεν μπορώ να βρω τα σχετικά)

    https://books.google.gr/books?id=OgYUAAAAQAAJ&pg=PA183&lpg=PA183&dq=%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8D%CE%B1&source=bl&ots=BOk0AQPL2U&sig=7VSpp_pdL2bqZL3xBzL-LJFYt5o&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiAnP360erLAhXEPBQKHS7rDQM4ChDoAQggMAA#v=onepage&q=%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8D%CE%B1&f=false

  44. Παναγιώτης Κ. said

    @42. Φωτογραφία και το κατάλληλο σχόλιο. 🙂
    Ο τέλειος συνδυασμός!

  45. sarant said

    39 Ποιος έχει μεγαλύτερη ευθύνη για την ξεφτίλα; Ο Καμμένος ή η ΕΕΦ;

  46. ΣΠ said

    Άραγε το αγγλικό beaker είναι σχετικό;

  47. 39 Για συσκευή ηλεκτρόλυσης μιλάμε έτσι; Και να δουλεύει, με τις τιμές που έχει φτάσει το νερό… :mrgreen:

  48. Γς said

    45:

    Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς,
    φταίει κι ο Χατζηπετρής.

  49. …άσε την μετατροπή σε καυστήρες και κινητήρες υδρογόνου. Μπα, λέω να μην πάρω.

  50. Avonidas said

    #45. Η ΕΕΦ, βέβαια. Ο Καμμένος είναι μειωμένης ευθύνης…

  51. gpoint said

    «ένα πλυντήριο αυτοκινήτων που έχει την επωνυμία «καντο labiko» -απ’ ό,τι κατάλαβα πρόκειται για σελφ σέρβις, εξού και η προστακτική, αν και δεν κατάλαβα για ποιο λόγο έγραψαν τον μισό τίτλο στα ξένα αφού και οι δυο λέξεις είναι ελληνικές.

    Μα αγαπητέ αν το έγραφε canto labico μπορεί να μην .ηξερε να το τραγουδήσει !!!!

  52. Avonidas said

    #47, 49: Άσκηση για γερούς λύτες: πώς παίρνεις περισσότερη ενέργεια από το υδρογόνο από αυτήν που ξόδεψες για να ηλεκτρολύσεις το νερό;

    Ο πρώτος που θα απαντήσει σωστά κερδίζει ένα ηλεκτρικό λουκούμι.

  53. Ερώτηση για τους χημικούς.
    Όταν γίνεται απόσταξη στον λαμπίκο, ποια κλάσματα δεν είναι καλά. περιέχουν επικίνδυνες αλκοόλες, να τα πίνουμε;
    Αυτά που βγαίνουν πρώτα, και μέχρι ποιον βαθμό;
    Αυτά που βγαίνουν τελευταία και από ποιον βαθμό και κάτω; Η »σούμα» που περιέχει όλο το απόσταγμα, είναι καλό πράγμα ή περιέχει ακατάλληλες για κατανάλωση αλκοόλες;

  54. Αν είναι ηλεκτρονικό θα προσπαθήσω, ηλεκτρικό δεν θέλω.

  55. 53

    Εμπειρικά, τα πρώτα αποστάγματα του τσίπουρου έχουν περισσότερες αλκοόλες και όχι μόνον αιθυλική αλκοόλη (το γνωστό μας οινόπνευμα). Οι γέροι λένε πως η πρωτόρακη είναι μόνο για εντριβές και βεντούζες! Τα τελευταία αποστάγματα είναι εντελώς αδύναμα. Για να μην χάσουν, πολλοί ανακατεύουν τα πρώτα με τα τελευταία και βγάζουν έναν «ικανοποιητικό» μέσον όρο. Όμως, οι επικίνδυνες αλκοόλες υπάρχουν ακόμη, αν και σε μικρότερη πυκνότητα.

    Πηγή: το συκώτι μου. 😉

  56. Γς said

    Χρυσούν Ωρολόγιον;

  57. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    52. «πώς παίρνεις περισσότερη ενέργεια από το υδρογόνο…»
    Bάζοντάς το σε βόμβα υδρογόνου. Και μαμώ τις ενέργειες παίρνεις!
    Τι κερδιζω είπαμε;

  58. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  59. Γς said

    34:

    Εικόνες ντροπής στην Ειδομένη-Οργώνει με το τρακτέρ ανάμεσα στις σκηνές και τα παιδιά

  60. Avonidas said

    #57. Όχι τόσο γρήγορα… πρώτα πρέπει να φέρεις τα υδρογόνα αρκετά κοντά.
    Συνήθως το κάνουν με μια βόμβα νετρονίων. Βάλτην κι αυτή στο λογαριασμό…

  61. Avonidas said

    Πάντως ο ελληνικός στρατός έχει ψύχωση με το αεικίνητο. Όταν έκανα τη θητεία μου, ένας νεαρός ανθυπολοχαγός μου είχε κουβεντιάσει την πατέντα του να βγάλει υδρογόνο απο ηλεκτρόλυση χρησιμοποιώντας τη μπαταρία του αυτοκινήτου του — που φυσικά θα φορτιζόταν από τον κινητήρα, ΑΛΛΑ έλπιζε να κερδίσει κάτι χρησιμοποιώντας μετά το υδρογόνο σαν υβριδικό καύσιμο, και δεν ξέρω και γω τι άλλο… όπως καταλαβαίνετε, το μόνο που βγήκε από αυτή την πατέντα ήταν κάνα δυο άδειες εξόδου παραπάνω για μένα και ολίγη απαλλαγή από αγγαρείες 😉

  62. Γιάννης Ιατρού said

    20: και χρεώνονται ξεχωριστά (με το ύψος τους, δηλ. με το μέτρο), π.χ. στα σοβαντίσματα (οι λαμπάδες) 🙂

  63. Ποντικαρέος said

    @53, 55 Αν έχουν μείνει κομμάτια από το βλαστό (από τον οποίο κρέμεται η ρόγα του σταφυλιού) τότε σίγουρα βγαίνει και μεθανόλη (ξυλόπνευμα) που τυφλώνει (κυριολεκτικά).
    Η βίκι δίνει σημεία βρασμού 64,7 °C και 78 °C για μεθανόλη και αιθανόλη αντίστοιχα οπότε θεωρητικά γίνεται να διαχωριστούν.
    Δυστυχώς δεν έχω δει καζάνεμα και δεν ξέρω πως ακριβώς γίνεται και αν μπορούν στην πράξη να διαχωριστούν.
    Ωστόσο αν έχουν αφαιρεθεί οι βλαστοί μειώνεται αντίστοιχα η ποσότητα της μεθανόλης που παράγεται.
    Άλλες αλκοόλες δεν ξέρω αν παράγονται.

  64. Πάνος με πεζά said

    Ακριβώς, μετριέται ο τοίχος σαν τετραγωνικά «σεντόνι» (σαν να μην είχε άνοιγμα) και στη συνέχεια το κάθε μέτρο ακμής (μέσα και έξω) ως τρέχον μέτρο (τρεχόμετρο !…) επιπρόσθετα, με τιμή συνήθως ίση με την τιμή τετραγωνικού σοβατίσματος. Και νομίζω το ίδιο ισχύει και για τον χτίστη (που ως βάρβαροι, πιάσαμε αυτή την πανέμορφη λέξη και την κάναμε «τουβλάς»…)

  65. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  66. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    64. Στην αραπιά οι χτιστάδες διατηρούν το μεσαιωνικό τους ινδικό όνομα. Masons

  67. Ριβαλντίνιο said

    @ 64 Πάνος με πεζά
    @ 66 Νέο Kid L’Errance d’Arabie
    και όποιος άλλος είναι σχετικός.

    Οι τοπογράφοι μηχανικοί γιατί είναι τόσο ακριβοί ; Είχα ένα τοπογραφικό και του το πήγα να μου το μετατρέψει -δηλαδή δεν χρειαζόταν επίσκεψη στον χώρο- και μου πήρε τα μαλλιά της κεφαλής μου ! Αν ήταν έτσι, έπαιρνα χάρακα και διαβήτη και τα έκανα μόνος μου … 🙂

  68. 67

    Γιατί αγοράσανε το καινούργιο GPS. 😀

  69. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    67. Tην άλλη φορά να το κάνεις μόνος σου! Ο τζάμπας πέθανε …
    (στο γιατρό ή στο δικηγόρο όμως…τα σκάτε κανονικά ,χωρίς πολλά -πολλά, ε;)

  70. ΓιώργοςΜ said

    63 Η μεθανόλη είναι πράγματι το τοξικό μέρος της απόσταξης, κι επειδή έχει χαμηλότερο σημείο βρασμού βγαίνει πρώτη («πρωτοστάλαμα»). Το πρωτοστάλαμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν διαλύτης (εξαιρετικός), αλλά σε καμία περίπτωση να καταναλωθεί.
    Υποθέτω πως μπορεί να διαχωριστεί αν το προϊόν διαχωριστεί σε δοχεία, μετρώντας τους βαθμούς. Υποθέτω παλιότερα (ίσως και τώρα) γινόταν εμπειρικά (κι ο Θεός βοηθός).

    42 Η φωτό μου θυμίζει τη δική μου επίσκεψη στο αποστακτήριο της Glenfiddich. Ο ξεναγός μας είπε πως προκειμένου να μην αλλάξει στο ελάχιστο κάτι στη διαδικασία και άρα στο προϊόν, αντί να φτιάξουν μεγαλύτερους άμβυκες, έφτιαχναν αντίγραφα του πρώτου καθώς αυξανόταν η ζήτηση! Ήδη από τότε το συγκεκριμένο ήταν το πιο γνωστό-ευπώλητο single malt, και το τμήμα που έδειχναν στην περιήγηση είχε καναδυό ντουζίνες.

  71. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    64. Σαν να θυμάμαι ότι στα μεγάλα ανοίγματα μετριόταν το μισό ,κι όχι σεντόνι…αλλά λείπω χρόνια απ’την πιάτσα και δεν επιμένω.

  72. Corto said

    67: Το τοπογραφικό αποτελεί ένα είδος βεβαίωσης του μηχανικού για αυτό που αποτυπώνει. Δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη να το κάνει …από το γραφείο. Στο μεταξύ μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά πράγματα: να έχει χτιστεί κάτι, να έχουν «σπρωχτεί» τα όρια, να έχει μπει περίφραξη κλπ. Αν δεν αποτυπωθεί η πραγματικότητα, η συμβολαιογραφική πράξη θα αναφέρει μόνο αυτά που συμφέρουν ττους εμπλεκομένους (φορολογικώς κλπ). Ποιος θα αναλάβει αυτήν την ευθύνη; Εκτός αν έχεις πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στον πελάτη (πράγμα σπάνιο).
    Τέλος πάντων τις τιμές των τοπογραφικών τις έχουν ξεφτιλίσει πλέον. Δηλαδή ο άλλος αγοράζει ακίνητο (π.χ. οικόπεδο) 100.000 ευρώ, δίνει 3.000 στον συμβολαιογράφο (που βάζει μόνο χαρτί και μελάνι), ενώ ο μηχανικός που βάζει μαθηματικά, σωματική κούραση κλπ έφτασε να παίρνει 500 – 600 ευρώ και λιγότερα…

  73. Γς said

    Και για το γνήσιον του ψεκασμού:

  74. cronopiusa said

    59 Γς

    Ειδομένη: Ο ορισμός του ‘’το συμφέρον μου πάνω απ’ όλα’’ η του »αυτοτρολάρομαι»

  75. Corto said

    Και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας βάζει ο τοπογράφος, ξέχασα να το γράψω.

  76. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Τους άτιμους τους Ειδομενείς!… εμ δεν τους πήγανε τους ταλαίπωρους στη Ραφήνα …όπου είναι όλοι πονόψυχοι … οι Ραφηναρισμένοι…

  77. marulaki said

    #51 Κατά το Κάντο Χενεράλ 🙂

  78. sarant said

    73 Και καλά ο Καμμένος, ο άλλος ο καημένος;

  79. Ριβαλντίνιο said

    @ 69 Νέο Kid L’Errance d’Arabie
    Μόνος μου δεν πιανόταν !
    Έχω να πάω σε γιατρό από τον παιδίατρο μου και στον στρατό ήταν τσάμπα ! Μακριά από κοντά μας…
    Δικηγόρο δεν έχω δει καν από κοντά να ξέρω πως είναι…
    Ποιος ξέρει πόσο θα χρεώνεις και εσύ για να αντιδράς έτσι. Γέμισε ο κόσμος μπογιατζήδες πολυτελείας !!!
    🙂 🙂 🙂

    @ 72 Corto
    Μα ναι σου λέεω ! Μου το φτιάχνει και μου παίρνει 3000 ευρώ με επιτόπου επίσκεψη. Και τι σωματική κούραση. Ένα μηχάνημα είχε μαζί του. Μετά για μετατροπή από το γραφείο μου πήρε 400 ευρώ !!!!!! Και ο συμβολαιογράφος μόλις 2000 ευρώ !

    (Οι τιμές είναι ενδεικτικές/ψεύτικες, απλώς για να έχουμε την αναλογία).

  80. 70β, ΓιώργοΜ.

    Ναι, αυτά ήταν από τα πρώτα αποστακτήρια που μας έδειξαν, τα πιο «γραφικά» και με την μικρότερη παραγωγή, μαλτιές κι έτσι, σε ωραίο περιβάλλον, με γρασίδια γύρω και κουνελάκια να χοροπηδούν. Όσο προχωρούσε η «ξενάγηση», τόσο αυξανόταν η παραγωγή των αποστακτηρίων, τόσο πιο βιομηχανικά τα μηχανήματα, πάνε τα μπρούντζα νάσου τα ανοξείδωτα! Στο τέλος, μας πήγανε κάπου σε στυλ Χαλυβουργική. 😦 Ballantine’s, αν δεν με απατά η μνήμη μου με τη ρακή, την κρητιτσά!

  81. Μα είμαστε καλά; Εντάξει, δεν είχα ιδιαίτερη εκτίμηση στον Καμμένο, αλλά τόσο πια; Θα μου πείτε, εδώ και ο αμερικάνικος και ο σοβιετικός στρατός έκαναν πειράματα τηλεπάθειας, αλλά δεν το καμάρωναν κιόλα!

  82. Άγγελε (81)
    Ο Πανάρας κάνει ό,τι μπορεί για να μείνει στον αφρό. Και ο φελλός το ίδγιο.

  83. Corto said

    79 (Ριβαλντίνιο):
    Είναι πολλές περιπτώσεις (αστικό/ μη αστικό, έκταση, κτίσματα, δυσκολία εύρεσης των όρων δόμησης, αν υπάρχει πράξη εφαρμογής, αν υπάρχει απαλλοτρίωση, αν πρέπει να βρεθούν αξονοδιασταυρώσεις, χάραξη αιγιαλού κ.ο.κ.). Δεν μπορώ να σου πω εκ των προτέρων αν ζήτησε πολλά.
    Σίγουρα όμως κακώς έκανε μετατροπές από το γραφείο (εκτός αν είστε φίλοι και δεν έχει αλλάξει τίποτα χωρικό στο ακίνητο, οπότε και πάλι θα έπρεπε να μη σου χρεώσει το νέο σχέδιο -το πολύ τα έξοδα εκτύπωσης).
    Αν θέλεις να σου πω κάτι πιο συγκεκριμένο, ευχαρίστως. Δεν είμαι αδιάκριτος βέβαια! (χαμόγελο)

  84. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Εγώ δεν βλέπω να λέει τίποτα παράλογο ή «ψεκασμένο» ο Καμένος στο βίντεο του 73.

  85. Spiridione said

    Χωρίς λαμπίκο και φωτιά ροδόσταμμα δεν βγαίνει,
    χωρίς ο νειός ν’ αγωνιστή τη νειά δεν αποχταίνει.

    Από τη Συλλογή Δημωδών Ασμάτων της Ηπείρου του Αραβαντινού

  86. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    84. Σε αντίθεση με τον πιτσιρικά που ρωτάει και που είναι αλλού για αλλού…

  87. Ριβαλντίνιο said

    @ 83 Corto
    Όχι εντάξει, σε ευχαριστώ πολύ. Μάλλον δεν θα ξαναχρειαστεί ποτέ να ασχοληθώ με τέτοια ζητήματα.

    Υ.Γ .Εντύπωση μου είχε κάνει που για το ακίνητο χρειαζόταν να ξέρουμε πόσο απέχει από την θάλασσα, αν είναι σε δρόμο που ενώνει 2 οικισμούς ή σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας κ.λπ. Αλλά δεν θυμάμαι αν αυτά τα χρειαζόταν ο τοπογράφος ή ο συμβολαιογράφος ή η εφορία.

  88. Corto said

    87: Στο Ε9 τα δηλώνεις αυτά.

  89. 87 Ριβαλντίνιο

    Αλλά δεν θυμάμαι αν αυτά τα χρειαζόταν ο τοπογράφος ή ο συμβολαιογράφος ή η εφορία.

    Ο συμβολαιογράφος και η εφορία για καθορισμό της αντικειμενικής αξίας

    τα πέρασα πρόσφατα για ένα κωλοχώραφο που ούτε που ήξερα πού είναι.

  90. Πάνος με πεζά said

    @ 67, 72 : Καλά τα λέει, έχει ένα σωρό ευθύνες το τοπογραφικό (άσχετα αν ο τοπογράφος δηλώνει ότι τα όρια του υποδείχτηκαν από τον ιδιοκτήτη, όλα τα άλλα που φαίνονται μέσα, πρέπει να τα μεταφέρει σωστά.
    Τι να μεταφέρει: Α, μα είναι απλούστατο ! Για ρίξε μια ματιά εδώ ! Ας πούμε, για εκτός σχεδίου…
    http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=GFVlK3kqIV0%3d&tabid=777&language=el-GR

    Κι εδώ, τα υπόλοιπα περί τοπογραφικών..
    http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=778&sni%5B1155%5D=2354&language=el-GR

    (και με πέτυχες πάνω που φτιάχνω τοπογραφικό μεγάλης βιομηχανικής μονάδας, όπου σε οικόπεδο 900 στρεμμάτων θα προσθέσουμε μια κουτσουλιά…Κι έχει φτάσει το σχέδιο 0,90×3.00μ. – κανονικό μέρος του οικοπέδου, δηλαδή !) γράφοντας επάνω όλα τα υπάρχοντα κτίσματα, με άδειες, συντεταγμένες, τα τούτα, τα κείνα…

    Μην τρομάζεις όμως, ένα εντός σχεδίου τοπογραφικό, παραπάνω από 4 κατοστάρικα δεν το βρίσκεις…Άλλο το εντός όμως, άλλο το εκτός… Σκέψου να πας με το μπάρμπα να σου δείξει τα όρια του χωραφιού, και στην ώρα πάνω να φανεί και ο γείτονας «να τα συζητήσουνε»…

    Όσον αφορά τις συντεταγμένες, «μπακαλο-ρεά» με Google και GPS αυτοκινήτου μην τα σκέφτεστε καν, μονόσυχνα από διπλόσυχνα GPS μπορούν να χάσουν κι ένα και δύο μέτρα σε ακρίβεια…Αν δεν το θες «για θάνατο», υπάρχει και το ekxa.gr, υπηρεσία θέασης ορθοφωτοχαρτών, όπου περνώντας εσύ επάνω χοντρικά πολύγωνα και σημεία, βλέπεις συντεταγμένες, εμβαδά κλπ.

  91. Corto said

    Να συμπληρώσω στο σχ.90 ότι αν σε σοβαρή δουλειά (π.χ. οικόπεδο με κάθετες ιδιοκτησίες) δεν δεις Total Station και βλέπεις μόνο GPS, μάλλον κάτι δεν πάει καλά…

  92. Πάνος με πεζά said

    Το Google δε, επειδή έχει και σύστημα HATT, το μόνο που χρησιμεύει είναι να σου δείξει αν μια συντεταγμένη ΕΓΣΑ (και αφού κάνεις μετατροπή μέσα από προγραμματάκι) είναι στην Πάρο ή στην Αντίπαρο…

  93. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  94. Ριβαλντίνιο said

    @ 89 Σκύλος
    Ναι ρε μάγκα-αδελφή ψυχή- τέτοια περίπτωση ακριβώς. Κάτι κωλοχώραφα-βραχοxώραφα που η αξία τους δεν είναι τα έξοδα που κάνεις ! 🙂

  95. Spiridione said

    Το τραγούδι των Φίφτυ-του – από Επιθεώρηση του Πολύβιου Δημητρακόπουλου (1908)
    … πάμε, πάμε μόνοι,
    που ‘μαστε κομήτων γόνοι,
    κι αίματος από λαμπίκο, κυανού.
    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=123&pageid=-1&id=12795&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASTASJASUASYASHASSASX&CropPDF=0

  96. 94

    Εγώ, φίλε, ωφελήθηκα. Τα πάσαρα στον ξάδερφό μου για περίπου 10k (140 ρίζες ελιές) που θέλει να αγοράσει γη για την κορούλα του, τριών ετών! Δεν περίμενε 10-20 χρόνια να τα κληρονομήσει;

  97. Corto said

    Καλά τοπογραφικό με συντεταγμένες από Google, επιεικώς χαρακτηρίζεται απάτη.

    94: Μην το λες. Ποτέ δεν ξέρεις τι αξία θα προκύψει στο μέλλον. Από απαλλοτρίωση, που αποζημιώνεται γερά, μέχρι να βρεθεί…πετρέλαιο! Μεγάλη συζήτηση αυτό, αλλά …μάζευε κι ας είν’ και ρώγες! (χιούμορ κάνω)

  98. Πάνος με πεζά said

    Πουλάνε, ρε συ, ελιές, τέτοιες εποχές;

  99. Ριβαλντίνιο said

    @ 97 Corto
    πετρέλαιο

    Ήδη άρχισα να με ονειρεύομαι σεΐχη !

  100. 98

    Ναι, άμα δεν ξέρουνε καν πού είναι και δεν αποδίδουν τίποτε (πληρώνοντας τα μεροκάματα, περίσσευαν 5-6 ντενεκέδες λάδι το χρόνο). Κι εγώ τι να τις κάνω, καυσόξυλα;

  101. Corto said

    99: Γέλιο!!!

  102. Πάνος με πεζά said

    Πάντως, αν ξεκινήσεις ένα «πρόγραμμα αντικατάστασης» με κορωνέικες, 5-6 ευρώ το δενδρύλλιο, σε 5-6 χρόνια, που δε θα τα καταλάβεις καν (2 μνημόνια είναι), θα βγάλεις περσότερο λάδι…Οι παλιές ελιές από ένα σημείο και μετά είναι φύρα και γίνονται μόνο ελιές του Πλάτωνα…

    (Πιο πολύ στον εαυτό μου τα λέω…)

  103. Avonidas said

    #84,86: Τι εννοείς, ρε Κιντ; Ο Καμμένος αποδέχεται αυτά που λέει ο πιτσιρικάς, και πετάει κι από πάνω την κοτσάνα ότι η έρευνα είναι «απόρρητη», και γι’ αυτό δεν έχει ενημερώσει το κοινό! Με άλλα λόγια το ΥΕΘΑ κατάπιε αμάσητη την «πατέντα» του φιδέμπορα, πετάει τα λεφτά μας, γιατί προφανώς έχουμε λεφτά για πέταμα, κι ο Πανούλης αντί να νιώθει το ρεζιλίκι του ονειρεύεται να σώσει την Ευρώπη από το ενεργειακό, να πάρει την Πόλη με κοσμοσφαίρες ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο λιακοπούλειο χωράει το κλούβιο του.

    Όταν ΟΝΤΩΣ είχαμε πρωτοβουλίες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προ 30ετιας και βάλε, δεν άρεσαν στα υπουργεία μας, γιατί δεν είχαν προοπτικές για μίζες και γερή κονόμα… μας αξίζει λοιπόν το αεικίνητο του Πανούλη.

  104. Πάνος με πεζά said

    Και φυτεύουμε σε κάναβο 6×6, έτσι; Για να μπαίνουν και τα τρακτέρια…

  105. Avonidas said

    #65. Γύρω στο 10ο λεπτό, εφέντη, ο να-μην-τον-χαρακτηρίσω ομιλητής αναφέρει τη σχετικότητα που «κλονίστηκε στο CERN, όταν ανακάλυψαν σωματίδια που κινούνται με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός».

    Υπενθυμίζω για τους μη ειδήμονες της παρέας ότι αυτό το φιάσκο είχε να κάνει με κάτι λασκαρισμένα καλώδια, εκεί γύρω στο 2011, κι έχει εδώ και χρόνια επισημανθεί, την (έτσι κι αλλιώς επιφυλακτική) ανακοίνωσή τους την πήραν πίσω, και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

    Ενδεικτικό του κύρους του συνεδρίου.

  106. Avonidas said

    Έχω φτάσει στο 15′, κι όσο περισσότερο βλέπω, τόσο βεβαιώνομαι ότι τζάμπα σπαταλάω την ώρα μου.

  107. Μαρία said

    95
    Απ’ την επιθεώρση «Κινηματογράφος 1908».
    Το άσμα ήταν μεγάλη επιτυχία της Ροζαλίας Νίκα http://pandektis.ekt.gr/pandektis/handle/10442/63785

  108. sarant said

    95 Και πρέπει κάποτε να γράψουμε και για τους Φιφτυτού (ελπίζω πριν από το 2052…)

  109. ΣΠ said

    105
    Όταν ξεκινάει αναφερόμενος στην εκπομπή «Ζούγκλα» του Τριανταφυλλόπουλου, για τι κύρος να μιλήσει κανείς;

  110. Avonidas said

    #109. Καλά, η υπόθεση έχει όλα τα σημάδια μιας *καραμπινάτης απάτης*. Δεν αποκαλύπτουν τις προδιαγραφές της συσκευής «για λόγους ασφαλείας». Δεν μπορούν προς το παρόν να φέρουν τη συσκευή για επίδειξη «για να μην αποσπάται η προσοχή του κοινού». Και βέβαια, είναι αγνοί πατριώτες και θέλουν να διατηρήσουν το «συγκριτικό πλεονέκτημα» για την Ελλαδάρα, γι’ αυτό και δεν πήγαν τη συσκευή τους σε καμιά Αμέρικα να χεστούν στο τάληρο.

    Βέεεεεβαιαααα…..

  111. ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ ΛΑΜΠΩ
    […]
    Και
    Λάμπω
    απ’ την χαρά μου.
    Λάμπω
    όταν σε βλέπω.
    Λάμπω
    σαν το ήλιο.
    Λάμπω
    σαν διαμάντι.

    Λάμπω
    απ’ την χαρά μου.
    Λάμπω
    όταν σε βλέπω.
    Λάμπω
    σαν το ήλιο.
    Λάμπω
    σαν διαμάντι.
    Λάμπω, λάμπω.
    […]

    ΥΓ Ενα επαναλαμβανομενο οικογενεικο μας αστειο :
    «Λαμπω 🙂 σαν την Βισση οταν τα ‘χε με τον Λαμπη 🙂 Λιβιερατο

  112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTZ8CRp-ZPQ1HG9jdyMLkb1dR4ztAi72Q7nT_kGgZra0QdlhESWoA
    Καζανέματα; – Μέσα!

    Μόλις κατάφερα να διαβάσω το ωραίο νήμα λαμπίκο με τη μεγάλη πορεία και τα σχόλια που φτάσανε ως τα τοπογραφικά που πάλι «μέσα» είμαι.Έχω κρατήσει το τοπογραφικό κοντάρι πάμπολλες φορές. Από το Αττικό Άλσος επίσης έχω σταθεί πολλές φορές να πάρει σημεία τ΄αφεντικό.(Σημεία ή στασεις-χαχα-καιρό έχω να πάω,με την ανεργία που μαστίζει 🙂 ). Πάντως ευτυχώς που γράφετε αυτά παραπάνω γιατί παραιτήθηκα να εξηγήσω σε φίλη ότι αν δεν πάει στα κράκουρα στα Χανιά επί τόπου με μηχανικό από κει, τοπογραφικό της προκοπής από το Γέρακα δε γίνεται.Θα της στείλω το άρθρο με τα σχόλια τώρα 🙂

    Άραγε δρουν ακόμη οι Los Lampikos;
    http://www.loslampicos.gr/

  113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    111. Το παλιό ανέκδοτο:
    -Γεια σου Μπάμπη Λιβιεράτο (στο αυτί του τραγουδιστή,ο μπλαζέ νεοέλληνας που τα σπάει στα νεομπουζούκια)
    -Λάμπης!
    -Κι εσύ λάμπεις Μπάμπη μου

  114. 113 Πολυ καλο 🙂
    Ως δυτικόστροφος το αγνουσα.

  115. Πάνος με πεζά said

    Αν θέλουμε να κάνουμε σύνδεση του νήματος με τον Τριανταφυλλόπουλο (που έγινε ήδη, αλλά λέμε…) είναι ότι παλιότερα είχε πιάσει όλους αυτούς τους αγύρτες που πουλάνε κοσμήματα από την τηλεόραση, και είχε δείξει ότι με ειδικά φίλτρα, φωτισμούς και φακούς, τα κάνουν να φαίνονται απαστράπτοντα διαμάντια, ενώ είναι απλώς…καθρεφτάκια !
    http://www.mtv.co.uk/sites/default/files/styles/carousel_wide/public/mtv_uk/articles/2015/02/17/kesha-ditches-her-gold-tooth-and-goes-to-nyfw-nav.jpg?itok=zmfD5tSj

  116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>η πανίσχυρη παρετυμολογία με το «λάμπω»,
    Λαμπυρίδες,
    Πάνω στα λυτά σου τα μαλλιά
    φωλιάζουν λαμπυρίδες

    Λαμπιράδα:
    Ερωτόκριτος Β/531
    Tη λαμπυράδα τση φωτιάς ορέχτηκα κ’ εθώρου’,
    κ’ εσίμωσα, κ’ εκάηκα, να φύγω δεν ημπόρου’.»

    http://ikarosbooks.gr/281-lampyrides.html
    «Οι στοχασμοί μου είναι λαμπυρίδες/ Στίγματα ζωντανού φωτός/ που σπινθιροβολούνε στο σκοτάδι»

    Άμα σε δω φέρνω στο νου
    το ολόγιομο φεγγάρι
    Που χει την λαμπιράδα σου
    μα το περνάς στη χάρη

  117. τα ματοκλαδα σου λαμπουν-μαρκος βαμβακαρης

  118. Λάμπουν τα χιόνια στα βουνά (Των Κολοκοτρωναίων)

    «Λάμπουν τὰ χιόνια στὰ βουνὰ κι ὁ ἥλιος στὰ λαγκάδια.
    Ἔτσι λάμπει κ᾿ ἡ κλεφτουριά, οἱ Κολοκοτρωναῖοι,
    Πὄχουν τ᾿ ἀσήμια τὰ πολλά, τὶς ἀσημένιες πάλες.
    Αὐτοὶ δὲν καταδέχονται τὴ γῆς νὰ τὴν πατήσουν.
    Καβάλα πᾶν᾿ στὴν Ἐκκλησιά, καβάλλα προσκυνᾶνε,
    Καβάλα παίρνουν ἀντίδερο ἀπ᾿ τοῦ Παπᾶ τὸ χέρι.
    Φλουριὰ ρίχνουν στὴν Παναγιά, φλουριὰ ρίχνουν στοὺς ἅγιους
    καὶ στὸν ἀφέντη τὸ Χριστὸ ρίχνουνε τ᾿ ἅρματά τους».

  119. Kaoma – Lambada (1989)

    PS «Lambada», also known as «Chorando Se Foi (Lambada)» or «Llorando se fue (Lambada)», is a song recorded by French pop group Kaoma. It features guest vocals by Brazilian vocalist Loalwa Braz. It was released as the first single from Kaoma’s debut album Worldbeat. The video, filmed on Cocos beach in the city of Trancoso, in the state of Bahia, Brazil, features the Brazilian child duo Chico & Roberta.
    wiki

  120. Pedis said

    Νικοκύριε, μπράβο. Τηρείς τις υποσχέσεις σου κι αμέσως. Μεγάλη υπόθεση ο λαμπίκος και η απόσταξη γενικά.

    Για να προλάβω τον έτσι που θα πετάξει τα κουφά του μετά τα μεσάνυχτα, ο Αριστοτέλης ΔΕΝ αναφέρει ρητά πώς να παραχθεί πόσιμο (γλυκό) νερό από απόσταξη αλλά το πλησιάζει … Εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απόσταξη από τα αρχαία χρόνια:

    https://books.google.it/books?id=nc4UAAAAIAAJ&pg=PA48&lpg=PA48&dq=techniques+for+distillation+ancient+years&source=bl&ots=In6DHyQdrs&sig=MghR1lRniilx_2WbqFFm5PYvpGY&hl=it&sa=X&ved=0ahUKEwiLhaDYlevLAhXMvRoKHWhWAdgQ6AEISTAF#v=onepage&q=techniques%20for%20distillation%20ancient%20years&f=false

  121. Avonidas said

    Θυμήθηκα τώρα και τον Λαμπίκο, τον έναν από τους τρεις αδερφούς του Κωνσταντάρα στην ταινία «Ο Τζαναμπέτης», ο οποίος ήταν πυρηνικός φυσικός στο Δημόκριτο.

    Ο συγκεκριμένος Λαμπίκος είχε κάθε λόγο να λάμπει 🙂

  122. Avonidas said

    #121. Λάθος βίδεο:

  123. ΓιώργοςΜ said

    103 Επιδέχεται περισσότερες ερμηνείες:
    Όχι πως τον έχω σε καμιά εκτίμηση, αλλά ο Κ. είναι πολιτικός. Το μεγαλύτερο ταλέντο ενός πολιτικού είναι να μιλάει με τις ώρες χωρίς να λέει τίποτε.
    Με το ν’ αναλάβει την «πατέντα» ικανοποιεί τους φιδοβόρους πελάτες-ψηφοφόρους χωρίς κανένα ουσιαστικό κόστος. Αν τώρα η «πατέντα» είναι φίδι (ο ίδιος πιθανότατα δεν είναι σε θέση να το κρίνει), μικρή σημασία έχει: Αν είναι, ικανοποιήσαμε κάποιους πελάτες (που θα πιστεύουν πως χρησιμοποιείται στα μυστικά όπλα με τα οποία θα πάρουμε την Πόλη), αν δεν είναι, ικανοποιήσαμε τους πελάτες και θα πουλήσουμε μούρη αργότερα.

  124. Avonidas said

    #121. *2* αδελφούς… δεν το χω σημερα…

  125. ΓιώργοςΜ said

    121 Εγώ πάλι θυμήθηκα τον ΛαμπιΡΙκο του Παπαγιαννόπουλου από το «Για ποιόν χτυπάει η κουδούνα».

  126. Avonidas said

    #123. Για τον Καμμένο κι εγώ θα προτιμούσα να είναι μακιαβελική ιδιοφυία της πολιτικής, αλλά δυστυχώς σου εγγυώμαι πως ο άνθρωπος είναι απλά ένας πανύβλακας ολκής, κι αυτό φαίνεται από τις πάμπολλες φορές που έχει εκτεθεί χωρίς να κερδίζει κανένα οφελος.

  127. Πάνος με πεζά said

    @ 122 : Αλλά την πλάκα, ο Κωνσταντάρας του την έκανε σε άλλη ταινία…

  128. Ξεχάσαμε την κωλολαμπούσα ή πηγολαμπίδα (όπως λέμε πηγονυπτήρ)

  129. 102, 104

    κεί ‘χάμου που είναι, κοντά στο χωριό του Σαμαρά, άλλες καλλιέργειες ευδοκιμούν περ’σότερο, φίλτατε!

  130. sarant said

    128 Αν δεν το κάνεις για λογοπαίγνιο, είναι πΥγολαμπίδα 😉

  131. ΓιώργοςΜ said

    130 (αν και νομίζω πως έχει ξαναειπωθεί): Θα επρόκειτο για πυγαίο χιούμορ, ε; 🙂

  132. Και μια ανάμνηση από τα φοιτητικά μου χρόνια.
    Στο πανεπιστήμιο Wye college ένας φοιτητής έκανε πειράματα με μήλα. Προσπαθούσε να φτιάξει μήλα χωρίς κουκούτσι. Προφανώς τα ψέκαζε με »μηλίσιες» ορμόνες…
    Είχε πολλά, κομμένα στα τέσσερα, μήλα και δεν ήξερε τι να τα κάνει. Βρήκα στο χοιροστάσιο ένα αρχαίο μηχάνημα που μαδούσε τους σπόρους από την ρόκα, τον σπάδικα, του καλαμποκιού. Αλέθαμε τα μήλα βγάζαμε το ζουμί και κάναμε μηλίτη οίνο, 200-300 λίτρα κάθε χρόνο. Οπότε μας πήρε χαμπάρι ένας φοιτητής από τον Καναδά. Και μας έφερε την τεχνολογία της κλασματικής κατάψυξης. Βάζαμε τον μηλίτη μέσα σε καταψύκτες, μαζί με τα πειραματικά υλικά. Ο μηλίτης πάγωνε, δηλαδή το νερό στον μηλίτη πάγωνε, το οινόπνευμα είναι αντιψυκτικό. Ανοίγαμε μια τρύπα με ένα τρυπάνι, γυρνούσαμε ανάποδα τον περιέκτη και μαζεύαμε το οινόπνευμα με τις αρωματικές ουσίες και τις χρωστικές διαλυμένες στο οινόπνευμα. Έτσι παραγόταν σφηνάκι, snap, με 40-45 ww οινόπνευμα, πρώτη ποιότητα. Όταν το πίναμε είχαμε μια ταμπέλα που έλεγε NO SMOKING. Είναι μια παλιά μέθοδος από τον Καναδά, έuaban στο χώμα τα βαρέλια και περίμεναν την βαρυχειμωνιά…

  133. ΓιώργοςΜ said

    132 Θυμήθηκα ένα ανέκδοτον που σε ένα άλλον μέρος έβαναν κάτιν άλλον στην άμμον…

  134. Γιάννης Ιατρού said

    133: Στην Κύπρο αυτά…

  135. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    128,130. καὶ πυγονιπτὴρ.
    Ὑπάρχει καὶ τὸ σχετικὸ ἀνέκδοτο μὲ τὴν «κοζερὶ».

  136. ΓιώργοςΜ said

    134 Ναι, αλλά καθώς λεξιλογούμε, η ετυμολογία του προκύψαντος τοπωνυμίου δεν είναι εκτός του πνεύματος του ιστολογίου (αν και εκτός του σημερινού θέματος, βέβαια).

  137. 133

    …. αααχχχχ, πόσον μου λείπει… ❤

  138. Corto said

    112 (ΕΦΗ – ΕΦΗ):
    «Από το Αττικό Άλσος επίσης έχω σταθεί πολλές φορές να πάρει σημεία»

    Τα τριγωνομετρικά σημεία της ΓΥΣ στα Τουρκοβούνια λέγονται «Κωστάκης» και «Ελενίτσα».
    (Γενικώς έχουν πολύ ενδιαφέρον τα στρατιωτικά τοπωνύμια της υπαίθρου, π.χ. Κύρου Πήρα στον Υμηττό κλπ).

  139. sarant said

    132 Ωραία μέθοδος!

  140. Λάθος, Νικοκύρη, σβήστο το 140, εδώ το σωστό

  141. 20, … Άλλη αντίστοιχη λέξη στη μαστορική είναι τα μπόγια, πληθυντικός του «μπόι»…

    Υπάρχουν και τα μπασμπόγια, πληθυντικός του busboy, για γκαρσόνια (συχνά πρωτόφερτους μετανάστες) που μαζεύουν τα πιατικά από τραπέζι πελατών που μόλις τελείωσαν το γεύμα τους.

  142. Γς said

    121:

    Και την μελετούσαμε τις προάλλες

    Λόρδε πριν να ξεψυχήσεις… (Ο Καπετάνιος του Κώστα Γιαβή)

  143. sarant said

    141 Ενδιαφέρον, Μιχάλη!

  144. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


    Η Ιρακινοβρετανή αρχιτεκτόνισσα θα σχεδιάζει στον ουρανό τις «αέρινες» συλλήψεις της
    http://tvxs.gr/news/kosmos/efyge-apo-ti-zoi-i-sidira-kyria-tis-arxitektonikis-zaxa-xantint

    128. Η κωλολαμπούσα πολύ μ΄άρεσε.
    Εμείς τη λέμε κωλοφωτιά,που είναι γενικό νομίζω.

  145. ΚΑΒ said

    >> λαμπίκος ήταν ο αποστακτήρας, μια σημασία που την καταγράφει από τα σημερινά μεγάλα λεξικά μόνο το λεξικό Μπαμπινιώτη

    Το γράφει και το λεξικό του Πάπυρου:είδος αποστακτήρα που χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή οινοπνευματωδών ποτών με απόσταξη, ο άμπικας.

    .Απαραίτητος ο ψυκτήρας, με άλλη βέβαια ονομασία και πολλά άλλα από τα παλιά.

  146. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Λαμπίκος, άμβυξ, αποστακτήρ, στο λεξικό του Δημητράκου,1957.

  147. sarant said

    Μαθαίνω ότι στη Χίο το λένε «νάμπυκα». Μάλιστα υπάρχει μυθιστόρημα «Ο νάμπυκας»

  148. 145 ΚΑΒ

    ο ψυκτήρας δεν είναι ψυγείο, ένας σπειροειδής σωλήνας είναι…

  149. Corto said

    Νέα σύλληψη κλέφτη:

    http://cell.capitalblogs.gr/listArticles.asp?pg=31&pgsize=5

    Όλη η λεζάντα κάτω από την εικόνα με το αποστακτήριο είναι από εδώ:
    http://www.sarantakos.com/language/ellenoarab.htm

    Και για ξεκάρφωμα τσόνταρε και ότι ο Αριστοτέλης αναφέρει τον άμβυκα τον…6ο π.Χ αιώνα!

  150. Corto said

    Και ένα δυσάρεστο παρατράγουδο της νομοθεσίας περί αμβύκων, από το ωραίο βιβλίο του Νίκου Μανούδη «τσίπουρο και τσικουδιά»:

    «…Επειδή σύμφωνα με την νομοθεσία, δεν χορηγούνται νέες άδειες αλλά επιτρέπονται μόνο μεταπωλήσεις των παλιών, ο αριθμός των αμβύκων παραμένει ο ίδιος. Αυτό σημαίνει ότι κατά την αντικατάσταση – ανακατασκευή άμβυκα απαιτείται η καταστροφή του παλιού. Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι να καταστρέφονται σημαντικά αντικείμενα που αποτελούν δείγματα της ιστορίας μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πολλοί άμβυκες μάλιστα είναι και έργα χαλκουργικής τέχνης, γιατί η φινέτσα και η διαφορετικότητα του κάθε άμβυκα ήταν δείγμα της ποιότητας και της αξίας του χαλκουργού…»

  151. Michail Dim. Drakomathioulakis said

    Νικοκύρη, γράφεις:
    ««Το έκανα λαμπίκο το πάτωμα» […] Αυτό το «λαμπίκο» είναι επίρρημα».
    Δεν κατάλαβα, γιατί είναι επίρρημα κι όχι επίθετο;;;
    Το «λαμπίκο» δεν προσδιορίζει το ουσιαστικό «πάτωμα»;

  152. 120

    Pedis said «Για να προλάβω τον έτσι που θα πετάξει τα κουφά του μετά τα μεσάνυχτα…»

    Δεν νομίζω να τολμήσει ο «…Αφώτιστος …Γέρων-ΒΑΤΑΛΟΣ» να ξαναπαρουσιαστεί (τουλάχιστον στην παρούσα «ενσάρκωσή» του ως τέτοιος) χωρίς να είναι σε θέση ΝΑ ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΕΙ τον δάσκαλό του στο Δημοτικό του Σαλβάνου όταν (κατά δήλωσή του) φοιτούσε εκεί στην δεκαετά του …’40.
    Θυμίζω ότι τον προκάλεσα να αποδείξει ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΗΣ και τον κάλεσα να υπερασπίσει την τιμή και την υπόληψή του δίνοντάς μου μιάν απλήν απάντηση σε ένα απλούστατο ερώτημα.
    Διαθέτω ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ για να τον διαψεύσω κατάμουτρα. Άλλωστε, το γεγονός ότι η ώρα πήγε 4:30′ τα ξημερώματα και δεν εμφανίστηκε σημαίνει ότι είτε …ψάχνει ακόμα να βρει ποιοί …δάσκαλοι υπήρχανε στου Σαλβάνου την δεκαετία του …’40, είτε ότι το καντήλι του …έσβησε και μάς άφησε χρόνους. Λέτε να άρχισε τα τρεχάματα ρωτώντας κι αναδιφώντας στα παλαιά Αρχεία του σχολείου του για να βρει την απάντηση και να μέ ταπώσει; ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ να το πληροφορηθώ ΑΜΕΣΩΣ…!
    Εάν επανέλθει, πάντως, κάνοντας πως έχει ξεχάσει όσα είπε και συνεχίσει το γνωστό τροπάρι του (στο στυλ που καθιέρωσε από τότε που ήτανε «Ethnikofrnas …Μέγας …Ευεργέτης» και εφεξής) εγώ υπόσχομαι να τον ξετινάξω και να διαλύσω τις μπαρούφες του άπαξ δια παντός: βλέπετε, ο άνθρωπος όταν πάρει ψηλά τον αμανέ χάνει τον έλεγχο και κάνει μοιραία λάθη. Τέτοια «μοιραία» λάθη έχει αφήσει πίσω του, ο βάταλος …»Γέρων», και του την έχω στημένη καρτερώντας τον.
    Μετά από όσα έγραψε για τον μακαρίτη τον Μπάτση και την γυναίκα του (και τα …»συντριπτικά» …στοιχεία που μάς υποσχέθηκε κι …ετοιμάζει να μάς παραθέσει για τον αδικοχαμένο Μπελογιάννη), εγώ του την φυλάω: άν κοτάει ας σκάσει μύτη εδώ και τα λέμε…

  153. Γς said

    59:
    Και βγήκε στην τηλεόραση, αυτός που όργωνε ανάμεσα στις σκηνές και τα παιδιά στην Ειδομένη.
    Κι όταν ο Αντώνης Σρόιτερ τον ρώτησε για την καντίνα του, εξοργίστηκε και άρχισε να φωνάζει, ώσπου έβγαλε το ακουστικό και λέγοντας “Άντε γαμ…”.

  154. Γς said

    153:

    Γς said
    26 Αυγούστου, 2015 στις 10:28

    Πικρές αλήθειες.

    Κι ο θεός να με συγχωρέσει!
    Διαβάζω για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να μπουν στην Σκοπία στα βόρια σύνορά μας.
    Ότι τους εκμεταλλεύονται και τους πουλούν σε αστρονομικές τιμές διάφορα εφόδια οι έλληνες κει πάνω.

    Και θυμήθηκα στην επιστράτευση τη διαφορά μεταξύ των «προσφυγικών» και λοιπών χωριών κει πάνω.

    Μας άνοιγαν και το σπίτι τους ακόμα. Να τηλεφωνήσουμε στην Αθήνα, να μας φιλέψουν, μέχρι και λεφτά θέλανε να μας δώσουν καμιά φορά.
    Κι από την άλλη σε άλλα χωριά [λυπάμαι που το λέω, στα «προσφυγικά»] μας πούλαγαν ακόμη και το νερό.

  155. 78, «Ο Καμμένος κι ο καημένος» έγραψε! 🙂
    (Μπορεί και να ζωγράφισε…)

  156. Γς said

    155:

    Και για όσους δεν κατάλαβαν ο Μιχάλης αναφέρεται στον Καμμένο και στην πατέντα του Ζωγράφου, που μετατρέπει το νερό σε ηλεκτρική ενέργεια

  157. Γς said

    Μέ σημερινή [1 Απριλίου 2016] απόφαση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, η ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (KAΠE) συγχονεύονται και τίθενται υπό την άμεση εποπτεία του ΥΕΘΑ, του Πέτρου Ζωγράφου και του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου

    http://www.enikos.gr/society/370963,Ayth-einai-h-patenta-poy-yio8ethse-o-Kammenos-BINTEO.html

  158. Alexis said

    #116: Συχνό στο «Ερωτόκριτο» το λαμπυρός-λαμπυρίζω, ΕΦΗ.
    Και προς το τέλος:
    «Ήρθεν η μέρα η λαμπυρή γλυκύς καιρός αρχίζει
    κι ήκατσεν ο Ρωτόκριτος εις το θρονί κι ορίζει»

  159. sarant said

    149 Και βάζει και τον Τζάρτζανο να υπογράφει 🙂

    151 Δεν είναι επίθετο διότι δεν μπορεί να πάει πλάι στο ουσιαστικό («καθαρό πάτωμα»).
    λαμπίκος [lambíkos] & λαμπίκο [lambíko] (ως επίρρ.) : (προφ.) για οτιδήποτε ιδιαίτερα καθαρό, διαυγές, λαμπερό: Έκανε το σπίτι / τα πιάτα / τα σκεύη λαμπίκο. Tο νερό / το λάδι είναι ~.

    Κάπου βρήκα αυτή τη μεταγραφή του διαλόγου με τον καντινιέρη:

    «-Βγάλατε και λεφτά όμως από τους πρόσφυγες με την καντίνα.
    -Ασε τώρα την καντίνα κατά μέρους. Μην πιάνεσαι από λεπτομέρειες Σε καναδυοτρεις μέρες να πούμε να δεις τι θα γίνει (…) Θα πάρει φουτιά όλη η Ειδομένη, θα καούν τα σπίτια (…) Εχω ουγδόντα μουσχάρια εγώ και βιάζουμαι να βάλου καλαμπόκι γιατί έχει πάει 20 λεπτά (…) Εχω να πληρώσω ΦΠΑ τώρα. (…) Αποζημιώσεις θέλω. Ολοι οι αγρότες.(…)
    -Οταν είχατε την καντίνα…
    -Εγώ δεν είχα καντίνα. Εγώ υπάλληλος. Εγώ ήμουνα στο ΙΚΑ δηλωμένος.
    -Ποιανού είναι αυτή η περίφημη καντίνα;
    -Δεν είναι περήφανη, Την κάναν υπερήφανη.
    -Σε ποιον ανήκει η καντίνα;
    -Βρε άσε τώρα. Εδώ το χωράφι ανήκει σε μένα, το χωράφι λέμε.
    -Η καντίνα σε ποιον ανήκει;
    -Βρε άντε γαμήσου»

  160. Γς said

    159:

    Ολος ο διάλογος ακούγεται καθαρά στο βίντεο του Σχ 153

  161. Κουνελόγατος said

    159. & 160. Δε μπορώ να τ’ ακούσω τώρα, υποθέτω ότι κάνετε πλάκα λόγω της ημέρας… Καλόόόόόόόό!!!!!!!!!!!!!!!!

  162. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Μπράβο Ηλία!

  163. Καλημέρα και καλό μήνα.
    Στην Ικαρία, την άδεια για απόσταξη και τον λαμπίκο, τον λουλά, την έδινε η εφορία, ή ο τελώνης, και ίσχυε για ορισμένες ώρες και την επιτήρηση έκανε ο βαρδιάνος. Μέχρι πρόσφατα χάλκινοι λουλάδες φυλάσσονταν στην εφορία, ενώ τα καζάνια ήταν στα σπίτια διότι τα χρησιμοποιούσαν και για άλλες χρήσεις.
    Υπήρχε όμως και μια παράνομη μέθοδος. Έβαζαν στο καζάνι τα τσίπουρα, επάνω στα τσίπουρα έβαζαν ένα ταψί, σινί, και σκέπαζαν το καζάνι με μια λαμαρίνα, ειδική κατασκευή, κάπως κωνική με τον κώνο προς τα κάτω. μέσα στον κώνο έβαζαν και νερό για να τον κρατούν κάπως κρύο. Το οινόπνευμα εξατμιζόταν έφτανε στο κωνικό καπάκι συμπυκνώνοταν και έσταζε μέσα στο ταψί που ήταν πάνω από τα τσίπουρα. Κάθε τόσο άδειαζαν το ταψί με το ρακί… Δεν είναι και η πιο αποδοτική μέθοδος αλλά το στοιχείο της παρανομίας έκανε την ρακή βάλσαμο. Άλλωστε στο Καραβόσταμο οι μεγάλοι άνθρωποι έπαιζαν το παιχνίδι Τούρκοι Ζαπιέδες και Έλληνες Κοντραμπατζήδες. Όπου η παρανομία ήταν παλικαρία…

  164. sarant said

    Καλημέρα. Και αλλού την άδεια τη δίνει το τελωνείο, με πληρωμή.

  165. AK (o) said

    «(γραφόταν και με ύψιλον η χημεία, και δεν αποκλείεται να έχει ετυμολογική σχέση με τους χυμούς, αλλά αυτά θα τα πούμε άλλη φορά)»

    Κι επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται, υπάρχει ένα καινούριο «χυμείο».
    Το χυμείο αυτό προέρχεται από το χύμα, το χυμαδιό.
    «Καλά από αυτόν περιμένεις να κάνει τη δουλειά; Αυτός είναι σκέτο χυμείο», είναι αδιάφορος, είναι αναξιόπιστος.

  166. Επίθετο σαφώς δεν είναι, έστω και μόνο γιατί θα έπρεπε να συμφωνεί κατά γένος, και δεν λέμε βέβαια «έκανε τη τζαμαρία *λαμπίκα»:) Γιατί όμως να μην είναι απλώς ουσιαστικό, όπως ήταν αρχικά, που λειτουργεί ως κατηγορούμενο με τη νέα σημασία «οτιδήποτε ιδιαίτερα καθαρό, διαυγές, λαμπερό»; Θα μου πείτε, δεν χρησιμοποιείται (πια) παρά μόνο ως κατηγορούμενο· το ίδιο όμως ισχύει για τις λέξεις «λούτσα» (πόσοι ξέρουν ότι η αρχική της σημασία ήταν «νερόλακκος»;), «μούτι», «ζάφτι», «χαράμι», «ρεζίλι» (λειτουργικά κανονικό ουσιαστικό είναι το «ρεζιλίκι») και ίσως και άλλες, που δεν μου ‘ρχονται αυτή τη στιγμή.

  167. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    120. Pedis, Ελοχίμ & Βαταλίμ, ίδιοι. Μα τον Κρηταγενή μ΄ Δία 🙂 🙂 .
    Γιάννη Ιατρού, σας έχω μάρτυρα :0 🙂

  168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    164. Για να βγάλει κανείς ρακή σε ξένο (νόμιμο εννοείται) καζάνι,πρέπει ή να έχει απόδειξη αγοράς των σταφυλιών, ή αμπελάκι (δηλωμένο αμπέλι στη φορ. δήλωση) που να δικαιολογεί ως σοδιά την ποσότητα των σταφυλιών απ΄όπου προέρχονται τα στέμφυλα για τη ρακή, πληρώνοντας φυσικά τα σχετικά παράβολα(τσουχτερά) στο τελωνείο.

  169. Γιάννης Ιατρού said

    167: Θα προσέχω, μην πάθω αμονησία 🙂

  170. Γιάννης Ιατρού said

    168: Εκτός κι αν επικαλεσθείς το θαύμα…
    – Τι έχει μέσα;
    – Αγιασμό κε αστυνόμε
    – Να μυρίσω.., Τι, αυτό είναι ρακί!!!
    – Πάλι τόκανε το θαύμα του, κε αστυνόμε 🙂

  171. ΚΑΒ said

    http://www.tanea.gr/news/greece/article/5347807/epitaktikh-h-anagkh-patakshs-toy-lathremporioy-tsipoyroy-kai-tsikoydias/

  172. ΚΑΒ said

    148. Αγαπητέ Σκύλε, δεν αναφέρομαι βέβαια στο ψυγείο, αλλά στον ψυκτήρα που είναι απαραίτητος για να υγροποιείται ο ατμός που βγαίνει από το καζάνι με τα στέμφυλα. Ξέρω πολλά για την απόσταξη.

    163. Για 24 ή το πολύ για 48 ώρες έδινε άδεια η αστυνομική αρχή για απόσταξη, αφού πληρώνονταν τα απαραίτητα τέλη: είναι η περίφημη φορολογία των (διήμερων) αμβίκων.

    147. Όπως ο ντενεκές, ο νώμος, ο νοικοκύρης κ.λπ.

    Καλός σας μήνας.

    Το σχόλιό μου από το πρωί προσπαθώ να ανέβει, μα τίποτε.

  173. sarant said

    Τελικά ανέβηκε τώρα!

  174. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Νέοι περιορισμοί στους καζανάρηδες

    ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ 1/10/2015 ΕΩΣ ΚΑΙ 31/1/2016 ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΜΒΥΚΩΝ. Παρακαλούμε επομένως όσους ενδιαφέρονται να προσέλθουν έγκαιρα στην Υπηρεσία μας.
    http://104fm.gr/agriculture/%CE%BF%CE%B9-%CE%BD%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CF%81%CF%85%CE%B8%CE%BC%CE%AF%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1/

  175. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    174 .Μάθαμε: Αμβυκούχος ή καζανάρης

Σχολιάστε