Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο παναμάς του Παναμά

Posted by sarant στο 6 Απριλίου, 2016


chapeau-11074Δεν ξέρουμε ακόμα ποιες θα είναι οι συνέπειες της γιγαντιαίας διαρροής αρχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας προχτές και που ονομάστηκε ήδη Panama Papers, Έγγραφα του Παναμά δηλαδή. Ούτε μπορούμε να ξέρουμε αν το ξεσκέπασμα χιλιάδων και χιλιάδων φυσικών και νομικών προσώπων που χρησιμοποιούσαν τακτικές «φορολογικής βελτιστοποίησης» (έτσι λέγεται η φοροαποφυγή στη φιλελεύθερη και τη γιάπικη διάλεκτο) οφείλεται μόνο στην αναντίρρητα εντυπωσιακή δουλειά μιας κοινοπραξίας ερευνητών δημοσιογράφων ή αν έβαλαν το χεράκι τους και μυστικές υπηρεσίες διοχετεύοντας επιλεκτικά στοιχεία.

Πάντως, ήδη έγιναν αισθητοί οι πρώτοι μετασεισμοί -στην Ισλανδία, ας πούμε, ο πρωθυπουργός, που το όνομά του φιγουράρει στα παναμόχαρτα, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά δεν είναι βέβαια ο μοναδικός διάσημος της λίστας, αφού σ’ αυτήν βρίσκουμε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πρόεδρο της Αργεντινής ίσαμε τον Λιονέλ Μέσι και τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας. Θα έχει και πολλούς συμπατριώτες μας, αν και προς το παρόν ακούστηκε μονάχα ο Σταύρος Παπασταύρου, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που συχνά πυκνά βρίσκεται τ’ όνομά του σε ύποπτες λίστες. (Ποιον περιμένατε; Τον Καρανίκα; )

Θα διαβάσω με ενδιαφέρον τα σχόλιά σας για το σκάνδαλο που αναδύεται, αλλά θα μου επιτρέψετε να συνεχίσω λεξιλογικά και όχι οικονομολογικά, διότι ο Παναμάς, παρά το σχετικά μικρό μέγεθός του και την απόστασή του από τα καθ’ ημάς, έχει ήδη πλουτίσει δυσανάλογα το λεξιλόγιό μας.

Αν τον Παναμά τον ξέρουμε περισσότερο από τις άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής, αυτό ασφαλώς οφείλεται στην ομώνυμη διώρυγα, που επιτρέπει στα πλοία να περάσουν από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό (και αντίστροφα) χωρίς να κάνουν τον μακρότατο και επικίνδυνο περίπλου της Νότιας Αμερικής από το ακρωτήριο Χορν.

Η χώρα λοιπόν οφείλει στη διώρυγα τη φήμη της -αλλά όχι μόνο. Οφείλει και την ίδια την ύπαρξή της. Ως το 1903 ο ισθμός του Παναμά ανήκε στην Κολομβία -τότε, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενθάρρυναν το αυτονομιστικό κίνημα, όπως συχνά κάνουν οι δυνατοί όταν έχουν συμφέρον. Η επανάσταση στέφθηκε με επιτυχία και η νεοπαγής Παναμαϊκή Δημοκρατία παραχώρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες το δικαίωμα να διανοίξουν και να εκμεταλλεύονται τη διώρυγα, καθώς και την κυριαρχία σε μια στενή ζώνη στα χείλη της διώρυγας.

Οι Αμερικανοί λοιπόν άνοιξαν τη διώρυγα, που άρχισε να λειτουργεί το 1914. Νωρίτερα, είχαν προσπαθήσει να την ανοίξουν οι Γάλλοι, και μάλιστα ο περίφημος Φερδινάνδος Λεσσέπς, που είχε ανοίξει τη διώρυγα του Σουέζ. Ωστόσο, η γαλλική προσπάθεια απέτυχε και η εταιρεία που είχε αναλάβει τη διάνοιξη χρεοκόπησε και καταρρέοντας κατέστρεψε χιλιάδες μικρομετόχους που είχαν εμπιστευτεί τις οικονομίες τους. Η εταιρεία της διώρυγας δωροδοκούσε εκατοντάδες βουλευτές για να μην διατυμπανίζουν τις οικονομικές δυσκολίες τους κι αυτό το μεγάλο σκάνδαλο, που όταν πια ξέσπασε οδήγησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον Λεσσέπς και τον γιο του, ονομάστηκε scandale de Panama ή, μονολεκτικά, Panama, Παναμάς.

Την εποχή εκείνη η Γαλλία ήταν, από πολλές απόψεις το κέντρο του κόσμου, κι έτσι η έκφραση «σκάνδαλο του Παναμά» έγινε διεθνής. Ενώ είχα γράψει το άρθρο, ο φίλος Γιάννης Οικονόμου με πληροφόρησε πως στα ρουμάνικα Panama είναι το σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων, ενώ στα ουγγρικά το ρήμα panamázás σημαίνει «κάνω κατάχρηση». Μπήκε και στη γλώσσα μας ο Παναμάς, ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, για να δηλώσει όχι πια το σκάνδαλο της διάνοιξης της διώρυγας, αλλά οποιοδήποτε σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων με εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Έτσι, στο Σκριπ τον Δεκέμβριο του 1898 διαβάζουμε πρωτοσέλιδες καταγγελίες για τον «σταφιδικό παναμά», ενώ στη Νέα Ελλάδα το 1914 για τον «παναμά της Αθηναϊκής» (δηλ. της Τράπεζας Αθηνών).

Στον Ανεξάρτητο το 1935 βρίσκω άρθρο που ζητεί να χυθεί «πλήρες φως στον παναμά των καταχρήσεων», αλλά ακόμα και μεταπολεμικά, στον Δημοκρατικό το 1950 βλέπω να καταγγέλλεται ο «παναμάς του ΟΛΠ». Η έκφραση πρέπει να συνεχίστηκε να λέγεται και αργότερα, αν κρίνω από γεγονός ότι το ΛΚΝ περιλαμβάνει το λήμμα Παναμάς / υπόθεση Παναμά, πληροφορώντας μας ότι λέγεται για «σκανδαλώδη υπόθεση οικονομικής κατάχρησης στην οποία ενέχονται δημόσια πρόσωπα». Ο ορισμός είναι ακριβής, αλλά με εντυπωσιάζει που η έκφραση συνέχισε να χρησιμοποιείται ως τα τέλη του 20ού αιώνα, συμπλήρωσε δηλαδή αιώνα ζωής. Εγώ πάντως δεν την έχω ακούσει/δει να χρησιμοποιείται ζωντανά, μόνο σε παλιά κείμενα την έχω βρει.

Αλλά στα λεξικά μας υπάρχει και μια άλλη σημασία της λέξης «παναμάς» (που θα τη γράψουμε με πεζό αρχικό γράμμα, αφού δεν εννοούμε τη χώρα). Πρόκειται για ελαφρό ψάθινο αντρικό καπέλο, σαν κι αυτό της φωτογραφίας που συνοδεύει το άρθρο. Το καπέλο προϋπήρχε του σκανδάλου και ονομάστηκε έτσι όχι επειδή φτιαχνόταν στον Παναμά αλλ’ επειδή στην Ευρώπη εξαγόταν μέσω της πόλης του Παναμά (αφού τότε δεν είχε ανοιχτεί ακόμα η διώρυγα). Τα καπέλα αυτά δηλαδή τα έφτιαχναν στο Εκουαδόρ, από φυτικά νήματα των τροπικών, και τα εξάγανε μέσω Παναμά. Στα ισπανικά πάντως, λέγονταν jipijapas, χιπιχάπας.

Πάλι στο Σκριπ, διαβάζω χρονογράφημα του 1903 στο οποίο ο χρονογράφος παρατηρεί με ειρωνεία ότι η «μικρά και κανκανίζουσα» Αθήνα έχει γεμίσει «ψευτοπαναμάδες», από ψάθες εγχώριες ή ιταλικές και όχι αυθεντικές των τροπικών.

Βέβαια, την εποχή εκείνη το καπέλο ήταν απαραίτητο εξάρτημα της αμφίεσης -κάτι που μου θυμίζει ότι τόσον καιρό δεν έχουμε βάλει άρθρο για την τραγιάσκα και τη ρεπούμπλικα, τον μπερέ και το σομπρέρο και τα τόσα άλλα είδη καλυμμάτων της κεφαλής.

Τα καπέλα έφυγαν από τη μόδα, αν και ο Παναμάς φοριέται ακόμα, έστω και πολύ λιγότερο από τα χρόνια της ακμής του. Ωστόσο, στα μεταπολεμικά χρόνια είχαμε μια άλλη εμφάνιση του Παναμά στο λεξιλόγιό μας, όταν για ένα διάστημα η «σημαία Παναμά» είχε σχεδόν γίνει συνώνυμη της σημαίας ευκαιρίας, αν και τέτοιες πρακτικές δεν χρησιμοποιούσε μόνο ο Παναμάς παρά και η Λιβερία και πολλές ακόμα χώρες. Πολλοί Έλληνες πλοιοκτήτες πέρασαν τα πλοία τους σε σημαία Παναμά, διότι ο Έλληνας εφοπλιστής αγαπάει την πατρίδα του αλλά δεν είναι κορόιδο να πληρώνει φόρους.

Ούτε είναι κορόιδα οι πάμπολλοι συμπατριώτες μας που (υποθέτω ότι) έχουν συστήσει εξωχώριες (ή υπεράκτιες) εταιρείες με τη βοήθεια του δικηγορικού γραφείου Mossack & Fonseca, όπως λέγεται το γραφείο από το οποίο διέρρευσαν τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη γιγαντιαία φοροαποφυγή. Και για να κάνουμε μια παρένθεση, ο πρώτος από τους δύο συνεταίρους είναι γεννημένος στη Γερμανία. Ο πατέρας του, μέλος των SS, εγκαταστάθηκε στον Παναμά περί το 1960 και τέθηκε στην υπηρεσία της CIA κάνοντας κατασκοπία στην Κούβα. Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτό το δικηγορικό γραφείο. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν άνοιγαν όλα τα ύποπτα κατάστιχα όλων των «γραφείων φορολογικού σχεδιασμού» στον Παναμά και στα νησιά Καϋμάν και στους υπόλοιπους φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη.

Εξάλλου, η οικονομία μας δεν έπεσε έξω από τους παναμάδες στον Παναμά, αλλά από τις τυρόπιτες για τις οποίες δεν κόβαμε απόδειξη.

Advertisement

235 Σχόλια προς “Ο παναμάς του Παναμά”

 1. Κουνελόγατος said

  «Εξάλλου, η οικονομία μας δεν έπεσε έξω από τους παναμάδες στον Παναμά, αλλά από τις τυρόπιτες για τις οποίες δεν κόβαμε απόδειξη». :mrgreen:

  Κοίτα πόσα πράγματα μαθαίνει κανείς στα γεράματα από ένα άρθρο, ευχαριστούμε.

 2. chrismagr said

  Καλημέρα!

 3. Κουνελόγατος said

  Όσον αφορά τον Παπασταύρου -του Αντώνη βεβαίως-βεβαίως- βρήκα κι αυτό… 🙂
  http://tvxs.gr/news/internet-mme/i-odospapastavrou-proto-trend-sto-twitter

 4. Πώς και δεν έγραψες για τον παναμά και το Παρίσι; https://sarantakos.wordpress.com/2013/06/16/panam/
  Η τραγιάσκα είναι άλλο ένα καπέλο με ενδιαφέρουσα ιστορία («ζήτω» στα ρουμάνικα). Ο πατέρας μου συνηθίζει να λέει ότι όταν λέει είχε επισκεφθεί ο πρόεδρος του Παναμά τη Ρουμανία (αμφιβάλλω αν αυτό συνέβη ποτέ) το πλήθος φώναζε «Τραγιάσκα ρεπούμπλικα παναμά». Τρία καπέλα, σε ένα.

 5. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Να καταγγείλω εδώ πως κάποιοι φούρνοι στη γειτονιά δεν κόβουν απόδειξη ουτε για τα κουλούρια, ούτε για τις μπουγάτσες!
  Και κάτι σχετικό με τα καπέλα εν γένει: Παλιότερα ο κόσμος κυκλοφορούσε περισσότερο με τα πόδια, οπότε κάποιο κάλυμμα της κεφαλής ήταν απαραίτητο, χειμώνα-καλοκαίρι, δεν ήταν μόνο η μόδα. Η οποία μόδα σχετικά με οτιδήποτε συχνά ξεκινάει από μια πραγματική ανάγκη και ξεχειλωνει κατά τα γνωστά.

 6. ΓιώργοςΜ said

  4 Να μια πρόκληση για τα μεταφραστικά μηχανάκια! «Ζήτω η Παναμαϊκή Δημοκρατία» ή «καπέλα σε τιμή ευκαιρίας»;
  (Κατά το «The spirits are high»: «Το κέφι έχει ανάψει» ή «Τα οινοπνευματώδη είναι ακριβά»;)

 7. spyridon said

  Και ο παναμάς φοριέται ακόμα. Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στη μόδα ξανά. Και το πανάκριβο αυθεντικό από το Εκουαδόρ αλλά και οι φτηνότερες απομιμήσεις του. Εγώ προτιμώ βέβαια τα ΣΤΑΜΙΩΝ από τη Θεσσαλονίκη.
  Είναι πολύ καλύτερα από τα εισαγώμενα κινέζικα γιατί τα φτιάχνουν από καλάμι επεξεργασμένο. Είναι ελαφρώς ακριβότερα αλλά βοηθάμε μια Ελληνική εταιρία που το παλεύει ακόμα.

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5: Σωστό κι αυτό με την κυκλοφορία στους δρόμους.

  4: Το Πανάμ απλώς το ξέχασα ενώ το είχα στο νου μου, μάλιστα για έναν καιρό υπήρχε και ομοηχία, panamiste = ο σχετικός με το σκάνδαλο, αλλά και στην αργκό ο Παριζιάνος. Αλλά το panam= Παρίσι περιέργως δεν έχει σχέση με τον Παναμά.

  Αυτό του πατέρα σου πρέπει να είναι μύθος, αλλά η τραγιάσκα έχει τη δική της ιστορία 🙂

 9. Avonidas said

  Δεν ξέρουμε ακόμα ποιες θα είναι οι συνέπειες της γιγαντιαίας διαρροής
  αρχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας προχτές και που ονομάστηκε
  ήδη Panama Papers
  — δύο βδομάδες, το πολύ, μέχρι να ξεχαστεί τελείως η υπόθεση.

 10. gbaloglou said

  Και τότε, παιδιά μου, έγινε του παναμά … ή, επί το λαϊκότερον, έγινε της διώρυγας!

 11. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !

  Φυσικά και έγινε επιλεκτική διαρροή στοιχείων, εφόσον όλως τυχαία απουσιάζουν αμερικανικά και εβραϊκά συμφέροντα από τα διαρρεύσαντα δεδομένα…

 12. spyridon said

  9 «δύο βδομάδες, το πολύ, μέχρι να ξεχαστεί τελείως η υπόθεση.»

  Σίγουρα στην μπανανία

  Εχθές ο υφυπουργός οικονομικών της Ολλανδίας Eric Wiebes δήλωσε χαρούμενος με τις αποκαλύψεις.
  Η εφορία έφτιαξε ήδη μια ομάδα εφοριακών με εμπειρία από τις δυό προηγούμενες λίστες.
  Μέσα σε δύο μήνες θα έχουν όλα τα έγγραφα που αφορούν Ολλανδούς πολίτες. Τα υπολογίζουν σε κάμποσα εκατομμύρια σελίδες.
  Μάλλον οι περισσότεροι θα αρχίσουν να εμφανίζονται εθελοντικά όπως έγινε και με τη λίστα Λαγκάρντ για να ξεκαθαρίσουν τις υποθέσεις τους.
  Οσοι συνεργαστούν πριν τους καλέσει η εφορία θα πληρώσουν φόρους και πρόστιμα χωρίς προσαυξήσεις και νόμιμους τόκους.
  Στη λίστα Λαγκάρντ δεν χρειάστηκε να καλέσει κανέναν η εφορία.

  Είμαι περίεργος τι κάνει το Ελληνικό υπουργείο οικονομικών.

 13. ΣΠ said

  Γιατί Λεσσέπς και όχι Λεσέψ;

 14. cronopiusa said

  The Mola: A textile art

  San Blas Islands and Mola fabrics

  Cultura y Danzas Emberá

  Καλή σας μέρα!

 15. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Πώς να μην πληρώσεις ποτέ φόρους ακόμα κι όταν μόνο οι φόροι σου μετριούνται σε δις

  Btw, άνοιξε το Taxis. Πλερώστε μαλάκες για να ταΐζετε το κεφάλαιο!

 16. Idom said

  Καλημέρα!

  Νοικοκύρη, μήπως κάτι παραλήφθηκε στην προτελευταία παράγραφο τού κειμένου σου;
  «Και για να κάνουμε μια παρένθεση, πολιτικοποιώντας περισσότερο το θέμα, ο πατήρ Φονσέκα…»
  Ποια είναι η παρένθεση; Ο πατήρ Φονσέκα;

 17. ndmushroom said

  Και για να κάνουμε μια παρένθεση, πολιτικοποιώντας περισσότερο το θέμα, ο πατήρ Φονσέκα -και φανταστείτε τι θα γινόταν αν άνοιγαν όλα τα ύποπτα κατάστιχα όλων των «γραφείων φορολογικού σχεδιασμού» στον Παναμά και στα νησιά Καϋμάν και στους υπόλοιπους φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη.

  Καλή η παρένθεση, αλλά λίγο ημιτελής μου μοιάζει. Τι έκανε ο πατήρ Φονσέκα;

 18. ndmushroom said

  16
  Δεν το είδα και το επανέλαβα!

 19. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,
  12: Spyridon

  Στη λίστα Λαγκάρντ δεν χρειάστηκε να καλέσει κανέναν η εφορία.
  Είμαι περίεργος τι κάνει το Ελληνικό υπουργείο οικονομικών…

  εδώ εδώ η πρόσφατη κατάσταση από τη λίστα Λαγκάρντ.

  Βεβαίωση για 175 εκ. € (μέχρι στιγμής, 31/3/2016) το 2015 με αυτή την κυβέρνηση, όχι βέβαια ότι είναι πολλά, αλλά καλύτερα από τα 26 εκ. € του 2014 με την προηγούμενη κυβέρνηση. Τώρα βέβαια από βεβαίωση μέχρι είσπραξη είναι κάποια απόσταση, αλλά και η βεβαίωση κάτι δείχνει …

 20. Κουνελόγατος said

  Το βλέπω κάποιες φορές και με πιάνουν τα διαόλια μου (κόκκινο διαβολάκι που βγάζει φλόγες, καπνό από τ’ αυτιά και ό,τι άλλο θέτε)…
  Μα είναι δυνατό να συζητάμε πως πιάσαμε φοροφυγάδες, οι οποίοι πρακτικά θα αθωωθούν αν πάνε μόνοι τους και δηλώσουν τα κλεμμένα; Καθώς θα πληρώσουν -αν καταλαβαίνω καλά- αυτά που θα ΕΠΡΕΠΕ να πληρώσουν από την αρχή. Τότε(ς) τι τους εμποδίζει να το ξανακάνουν; Και γιατί να μην τους ακολουθήσουν και οι λοιποί; Να δεις που αύριο, θα μας πούνε και ….

  Υ.Γ. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη ν’ αυξηθούν τα έσοδα, όμως basta… ΠΡΕΠΕΙ να πληρώσουν πρόστιμο, κι ας μην είναι τόσο μεγάλο, όσο θα έπρεπε…

 21. cronopiusa said

 22. Πάνος με πεζά said

  Βεβαιώσεις βγάλαμε. Λεφτά πήραμε;

 23. Πάνος με πεζά said

  Δίκαιος ο Παναμάς πάντως.
  Έχει και για πλούσιους, έχει και για την ψάθα…

 24. spyridon said

  19 ευχαριστώ

  Εκανα ένα γρήγορο υπολογισμό. Με τις Ολλανδικές ταρίφες το ποσό των 175 εκ θα είχε φέρει περίπου 3,5 εκατομμύρια φόρο ΧΩΡΙΣ τα πρόστιμα που συχνά είναι περίπου στο ύψος των φόρων και χωρίς επιτόκια.
  Με ένα πολύ χαμηλό υπολογισμό δηλαδή περίπου 7 εκ.

  Πέρα από το γεγονός ότι τα 175 εκ που έλεγξαν είναι πολύ μικρό ποσό.

 25. Γιάννης Ιατρού said

  22: Το είπα αυτό ρε Πάνο στο 19, αλλά αν δεν βεβαιώσεις, δεν έχεις να εισπράξεις.

 26. Γιάννης Ιατρού said

  24: Spyridon

  Τα 175 εκ. είναι φόροι (βεβαιωθέντες) από τους ελέγχους, όχι σύνολο ελεγχθέντων ποσών !

 27. cronopiusa said

  Panama Papers: Mossack Fonseca leak reveals elite’s tax havens – BBC News

  Los políticos y poderosos que encabezaban la lista de clientes de Mossack Fonseca

 28. Ο Παναμάς προέκυψε από ένα εκβιασμό των αμερικάνων. Ή από μια αποτυχία διαπραγματεύσεων. «Συναρπαστική» ιστορία!
  http://giati-baba.blogspot.gr/2016/04/blog-post_6.html

 29. spyridon said

  26

  Συγνώμη δεν διάβασα προσεκτικά τον πίνακα. Θα ήταν ωραίο βέβαια να ξέραμε και ποιό ήταν το ποσό.
  Το άλλο που με τρώει είναι αν ελέγχεται η νομιμότητα των χρημάτων. Και αν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα εισοδήματα του δικαιούχου.

 30. Κουνελόγατος said

  Το πρώτο;;; ανέκδοτο.
  Περνάει ένας κεκές από την οδό Παπασταύρου και βλέπει μία βαλίτσα!
  Την ανοίγει και βλέπει εκατομμύρια μέσα !!

  Κατευθείαν παίρνει τηλέφωνο στο αστυνομικό τμήμα :
  – καλημέρα σας, τι θα θέλατε; ρωτάει ο αστυνομικός Γεωργιάδης
  – κα..κα..καλημέρα, βρη..βρη..βρήκα μία βα..βα..λίτσα με λεφ..λεφ.. τα στην οδό Πα..πα..πα..
  – Παπασταύρου κύριε μου; ρωτάει ο αστυνομικός Γεωργιάδης
  – Ό..όχι στην Πα..πα.πα..
  – Παπασταύρου; ξαναρωτάει ο αστυνομικός Γεωργιάδης
  – Ό..όχι στην Πα..πα.πα..
  – Άσε μας ρε μεγάλε! λέει νευριασμένος ο Γεωργιάδης και κλείνει το τηλέφωνο
  Μετα από 3 λεπτά ξαναπαίρνει τηλέφωνο ο κεκές :
  – καλημέρα σας, τι θα θέλατε; ρωτάει ο αστυνομικός Γεωργιάδης
  – κα..κα..καλημέρα, βρη..βρη..βρήκα μία βα..βα..λίτσα με λεφ..λεφ.. τα στην οδό Πα..πα..πα..
  – Παπασταύρου κύριε μου; ρωτάει ο αστυνομικός Γεωργιάδης
  – Ό..όχι στην Πα..πα.πα..
  – Παπασταύρου; ξαναρωτάει ο αστυνομικός Γεωργιάδης
  – Ό..όχι στην Πα..πα.πα..
  – Έχεις όρεξη για πλάκα; ρωτάει γεμάτος νεύρα ο Γεωργιάδης και ξανακλείνει το τηλέφωνο
  Μετά από κάνα τρίωρο ξαναπαίρνει τηλέφωνο ο κεκές :
  – καλησπέρα σας, τι θα θέλατε; ρωτάει ο αστυνομικός Γεωργιάδης
  – κα..κα..καλησπέρα, βρη..βρήκα μία βα..λίτσα με λεφ.. τα στην οδό Πα..πα..πα..
  – Παπασταύρου κύριε μου; ρωτάει ο Γεωργιάδης
  – Ναι ρε μα..μα..μαλάκα τε..τε..λικά εκεί την πήγα…!!!

 31. cronopiusa said

  El Papa prepara una visita a la isla griega de Lesbos en solidaridad con los refugiados

 32. Πάνος με πεζά said

  Είπαμε, το μόνο που αξίζει από τον Άδωνι, είναι η γυναίκα του… (κι αυτή, τώρα, που σοβαρεύτηκε…)

 33. ΣΠ said

 34. cronopiusa said

  Los Papeles de Panamá: cómo nos afectan los paraisos fiscales

  Paraísos fiscales: el cinismo como blindaje

 35. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Νωρίτερα, είχαν προσπαθήσει να την ανοίξουν οι Γάλλοι, και μάλιστα ο περίφημος Φερδινάνδος Λεσσέπς, που είχε ανοίξει τη διώρυγα του Σουέζ.

  Kαι από τη διώρυγα της Κορίνθου είχε κάνει πέρασμα (καλά θυμόμουν) ο περίφημος Γάλλος μηχανικός:
  …Η αποτυχία τόσων προσπαθειών, από την αρχαιότητα μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα
  δείχνει ότι η διώρυγα δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς τη συνδρομή της
  προωθημένης τεχνολογίας και τα νέα συστήματα επενδύσεων της Δύσης του 19ου αιώνα. Και με
  μια ακόμη σημαντική προϋπόθεση: την παρουσία του ανθρώπου-κλειδιού στα παγκόσμια
  εγχειρήματα διωρύγων , του Φερδινάνδου ντε Λεσέψ (Ferdinand de Lesseps, 1805-1894) ο
  οποίος επισκέφτηκε τον Ισθμό της Κορίνθου στις 24 Ιουνίου 1869.
  file:///C:/Users/User/Downloads/%CE%97%20%CE%94%CE%B9%CF%8E%CF%81%CF%85%CE%B3%CE%B1%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%9A%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE%20%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1.pdf

 36. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  H διώρυγα του Παναμά ,που δεν είναι ουσιαστικά μία διώρυγα, όπως ας πούμε η Κόρινθος ή το Ζουέζ, αλλά μια σειρά από διώρυγες μεταβαλλόμενης στάθμης, είναι ένα θαύμα Τεχνικής. Η αρχική ιδέα του Λεσέψ να κάνει ένα ενιαίο sea level κανάλι δεν ήταν πραγματοποιήσιμο.

 37. 36. Έτσι έγινε. Τα προβλήματα που δεν μπορούσαν να λύσουν οι μηχανικοί προκάλεσαν τη χρεοκοπία της εταιρίας

 38. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Έχει ένα σωρό βίντεο με (και για) την κατασκευή της διώρυγας του Παναμά.Θυμάμαι ένα μαυρόασπρο πολύ πολύ ωραίο υπό την έννοια του κατατοπιστικού, αναλυτικού της κατασκευής και λειτουργίας του μεγάλου αυτού τεχνικού εγχειρήματος.Δεν το έψαξα τώρα. Με αυτό το χαρωπό διανθίζω το θέμα 🙂

 39. Avonidas said

  «αν και προς το παρόν ακούστηκε μονάχα ο Σταύρος Παπασταύρου, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που συχνά πυκνά βρίσκεται τ’ όνομά του σε ύποπτες λίστες. (Ποιον περιμένατε; Τον Καρανίκα; )»

  Τη Γιαντικιάρογλου 😛

 40. cronopiusa said

 41. κουτρούφι said

  Από εδώ:
  http://www.emg.gr/asiaminor/forms/fLemmaBodyExtended.aspx?lemmaID=6860
  αντιγράφω τα εξής:
  «Τη δεκαετία του 1860 μεγάλος αριθμός Κασίων μετανάστευσε στην Αίγυπτο, προκειμένου να εργαστούν στη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, αποτελώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα τους κατεξοχήν πλοηγούς της διώρυγας.»

  «Οι Κάσιοι έχουν τραγουδήσει την πληθυσμιακή αφαίμαξη του νησιού τους για την κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ: «Να τον να ζη ο Ντε Λεσέψ, είθε να τον δικάσω που σπίτωσε την έρημο κι ερήμωσε την Κάσο». «

 42. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  36 Δηλαδή έχει υδατοφράκτες στη μέση, ε;

 43. Κουνελόγατος said

  41. Μπράβο, ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ.

 44. Κουνελόγατος said

  41. Η αδερφή μου έκανε 2 χρόνια καθηγήτρια στην Κάσο (πριν 15 περίπου χρόνια), πολύ ωραία πέρασε, μέχρι και άντρα βρήκε εκεί… 🙂

 45. Κουνελόγατος said

  Και κάτι για τον γνωστό ξενύχτη…

  http://left.gr/news/o-santers-eihe-proeidopoiisei

 46. cronopiusa said

  Στην ταινία «Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο» η άτακτη μαθήτρια Γιαδικιάρογλου τιμωρείται από τους καθηγητές της «τρώγοντας» το ένα χαστούκι πίσω απ” τ’ άλλο. Στην πραγματικότητα όμως αυτός που τιμωρείται με αυτόν το απαξιωτικό τρόπο, είναι ο γνωστός μαυραγορίτης και συνεργάτης των ναζί Αλέξης Γιαδικιάρογλου. Ο δοσίλογος πρωθυπουργός Τσολάκογλου τον είχε χαστουκίσει δημόσια και είχε μοιράσει τη λεία του στους πεινασμένους Αθηναίους.‘Ήταν μια από τις πολλές φορές που με αριστουργηματικό τρόπο ο Αλέκος Σακελλάριος καυτηρίαζε τους προδότες, τους ανήθικους και τους διεφθαρμένους της εποχής του.

 47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  41.Κουτρούφι. τί καλό!
  46. Κρόνη, μπράβο! Νέα όψη του πράγματος.
  Ακούστε 105.5 τον Κάου. Πυκνός και καυστικός

 48. Κουνελόγατος said

  46. Cronopiusa τι μας έκανες… Το έψαξα κι αυτό που βρήκα, άσε δεν το βάζω… Πόσα λάθη κάνουμε εμείς οι νέοι… :mrgreen:

 49. sarant said

  41 Πολύ ωραίο αυτό

  46 Κρόνη, δεν τόξερα!

 50. Δημήτρης said

  Άσχετο, αλλά έχω μείνει, με την αντίδραση των στελεχών της ΝΔ εναντίον των WikiLeaks του ΔΝΤ. Ξέρει κανείς τι τρέχει; Αν εξαρτιόταν απ’ αυτούς, ο Νίξον θα ήταν ακόμη πρόεδρος στις ΗΠΑ.

 51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Βρε τί μάθαμε σήμερα!
  …. Πριν από την επίσημη λύση του γάμου (με το Χαροκόπο) η Μελίνα ερωτεύτηκε έναν άντρα, με καλή φήμη μόνο στον υπόκοσμο. Τον μεγαλομαυραγορίτη και συνεργάτη των Γερμανών, Φειδία (Αλέξη) Γιαδικιάρογλου. Οπως ήταν φυσικό, αυτή η σχέση δεν κράτησε πολύ….

  Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/melina-o-gamos-me-ton-ktimatia-charokopo-ke-o-olethrios-erotas-me-ton-mavragoriti/

 52. Πάνος με πεζά said

  Και σιγά-σιγά οι διώρυγες έγιναν αρχιτεκτονήματα !

 53. Πάνος με πεζά said

  Και καλύτερο βίντεο (γιατί το άλλο ζαλίζει), αυτό.

 54. cronopiusa said

  ¿Qué son los paraísos fiscales? Se lo explicamos en 10 sencillas tarjetas

 55. Γς said

  Τρεις ώρες τώρα κι ούτε μια αναφορά
  στο καπέλο το γνωστό.
  Το άλλο
  😉

 56. Κουνελόγατος said

  51. Γι αυτό δεν το έβαλα. Άκουσες ένα ωραίο τραγούδι που έβαλε η σωσίας σου; 🙂

 57. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  42. Nαι. Και λίμνες(ταμιευτήρες) κατά συνέπεια.

 58. Alexis said

  #36: Προφανώς αυτό που γράφει η Βίκι και μαθαίναμε παλιά στο σχολείο περί «διαφοράς στάθμης μεταξύ των δύο ωκεανών» είναι εξόφθαλμο λάθος.
  Όλοι οι ωκεανοί της γης είναι «συγκοινωνούντα δοχεία» και δεν είναι δυνατό να υπάρχει διαφορά στάθμης μεταξύ τους.
  Από το λίγο που το έψαξα κατάλαβα ότι το πρόβλημα, που επέβαλλε αυτό τον τρόπο κατασκευής με τις υδατοδεξαμενές, οφείλεται στην παρουσία μιάς λίμνης της οποίας η στάθμη βρίσκεται αρκετά πιο πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.
  Σ’ αυτό το επίπεδο πρέπει να ανέβουν σταδιακά τα πλοία και μετά να ξανακατέβουν πάλι στο επίπεδο της θάλασσας.

 59. Αφού παρατηρήσω πως ο Σταύρος Παπασταύρου είχε κάνει λίγο καιρό στην ψειρού (περί το 2001) για την ανάμειξή του με το σκάνδαλο της χρηματιστηριακής Θεσσαλική, και βγήκε με περιοριστικά μέτρα για να γίνει σύμβουλας Σαμαρά, θα υποδείξω έμμεσα, σεμνά και ταπεινά τον Μέγιστο Ηθικό ου μην και Φυσικό Αυτουργό των Panamaleaks

 60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  56. 🙂 Ε βέβαια το άκουσα! («σωσίας» ως προς τη φωνή και το στιλ λόγου, λέει η κολλητή)

  >>Φονσέκα
  Mossack Fonseca, την 4η μεγαλύτερη νομική εταιρεία για offshore

 61. ΓιώργοςΜ said

  58 Δεν είναι έτσι. Το βαρυτικό πεδίο της γης δεν είναι ομοιογενές, ούτε η γη είναι τέλεια σφαίρα. Ακόμη και μια μικρή διαφορά στάθμης θα δημιουργούσε μια αρκετά σημαντική ροή (βλέπε Χαλκίδα!). Η λύση που επιλέχθηκε βέβαια εκμεταλλεύεται τις ενδιάμεσες λίμνες, γλιτώνοντας σε κόστος δημιουργίας διώρυγας.

 62. Γς said

  Καπέλο, α καπέλα, Καπέλα Σιξτίνα καπηλειό, κάπελας.

  Ητανε κι ο Καπελές του Βύρωνα. Μάγκας, βαρύς κι ασήκωτος

  http://caktos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_19.html

 63. Περί διώρυγας και δεξαμενών του Παναμά, ορισμένα πλοία χτίζονται με προδιαγραφές να χωράνε στις δεξαμενές του Παναμά, για να μπορούν να περνάνε γρήγορα από τον ένα ωκεανό στον άλλο. Είναι τα πλοία που χαρακτηρίζονται ως Panamax.

  Ορισμένα, όπως το ιστορικό αμερικανικό θωρηκτό Μιζούρι, περνάνε με υπομονή και σάλιο. Άιντε και λίγη βαζελίνα. 😉

 64. Κουνελόγατος said

  Κι ο κάπελας στην Κοτταρού, ο φίλος Γιάννης Γ., αγαπητέ κύριε Γς… 🙂

 65. gpoint said

  Ο Παναμάς φημίζεται ακόμα για τις ωραίες γυναίκες και τους καλούς τζόκεϋς

  Για την Μελίνα πολλα θα μπορούσαν να βγουν στην φόρα και για τα ερωτικά και για τα πολιτικά της πεπραγμένα αλλά ακόμα ειναι νωρίς

 66. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  56, >>51. Γι αυτό δεν το έβαλα
  Το κατάλαβα 🙂 αλλά επειδή συνέβη,τύχη αγαθή,να έχω ακούσει πολλές φορές από κοντά τη Μελίνα(πέρα από το μύθο της), ξέρω πως δε θα είχε και θέμα να το πει η ίδια. (Κάπως σαν τη Μαρίνα του χθεσινού νήματος θα την έπαθε). Τα καθάρματα ξέρουν να είναι γοητευτικά, κάτι τέτοιο φαντάζομαι θα έλεγε.΄Εχω ωραίες ιστορίες από το πώς αντιμετώπιζε και μίλαγε για τις ιστορίες έρωτα.Για τον έρωτα και για τα μικρά παιδιά (όπως και για τα νιάτα) μιλούσε πάντα απλά,αργά και υπέροχα.Άστο,άστρο!

  55.»Τα ψάθινα καπέλα»
  http://anoixtosxoleio.weebly.com/uploads/8/4/5/6/8456554/2879296.png?583

 67. sarant said

  59 Aυτό με τη φυλάκιση δεν το ήξερα

  63 Ναι, το Panamax θάπρεπε να προστεθεί στο άρθρο.
  Όπως και το καρκινικό A MAN A PLAN A CANAL – PANAMA

 68. ilias said

  Για τη διώρυγα http://sfrang.blogspot.gr/2007/02/blog-post_13.html
  Με παραξένεψε αυτό «Η διαμόρφωση και ο προσανατολισμός της στενής λουρίδας γης που αποτελεί το κράτος του Παναμά, οδηγεί στην αξιοπερίεργη κατάσταση, το «ανατολικό» άκρο της διώρυγας στον Ατλαντικό να βρίσκεται δυτικότερα από το «δυτικό» άκρο της στον Ειρηνικό. Έτσι, ένα πλοίο που έρχεται από τον Ατλαντικό, πλέει πάνω στη διώρυγα ανατολικά για να καταλήξει στον Ειρηνικό και αντίστροφα.»

 69. Avonidas said

  #58,61. Κι ακόμη, η αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων ισχύει όταν η ατμοσφαιρική πίεση σε κάθε ελεύθερη επιφάνεια του υγρού είναι η ίδια, κάτι που προφανώς δεν ισχύει σε όλη την έκταση της γης.

 70. Γιάννης Ιατρού said

  35: ΕΦΗ
  Μιας και βάζεις σύνδεσμο από τα αρχεία στο ΠιΣι σου, δεν μας δίνεις και πρόσβαση για να το διαβάσουμε; 🙂 🙂

  Αλλά μάλλον αυτό ήθελες να γράψεις http://nemertes.lis.upatras.gr/jspui/bitstream/10889/8208/1/Η Διώρυγα της Κορίνθου-πτυχιακή εργασία.pdf

 71. Κουνελόγατος said

  Συνέχεια από το 20: Πρόσφατα, γνωστός μου υδραυλικός (ναι, υδραυλικός, φτωχομεροκαματιάρης), μου έλεγε πως θα προσπαθήσει να μεταφέρει την έδρα της επιχείρησής του!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! στη Βουλγαρία, που έχει μικρότερους φόρους.
  Στο τσακ κρατήθηκα, θα του έλεγα να στείλει τα παιδιά του σε σχολείο του Πλόβντιβ ή της Σόφιας…

 72. Σωτήρς said

  Ας το βάλουμε για την ιστορία. Εδώ έγινε και γίνεται η αρχική επεξεργασία των παναμόχαρτων, The Panama Papers, International Consortium of Investigative Journalists. Ονόματα και ποσά να δουν τα μάτια σας και στο τέλος να πούμε όλοι μαζί «άστα βράστα». Μα κι ο Βλαδίμηρος ο Ορθόδοξος;

  Να δούμε εάν στο μέλλον θα έχουμε να λέμε για το σκάνδαλο της Νικαράγουας. Δισεκατομμυριούχος Κινέζος θέλει να παρακάμψει τον Παναμά. Nicaragua Canal.

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  70. Αυτά κάνω η αδαής 🙂 . Βάλτε στο Γκούγκλη:
  Πτυχιακή Εργασία με θέμα: «Η Διώρυγα της Κορίνθου»

  Έχω δει αμέτρητες φωτό,βίντεο,ταινίες κλπ περί γεφυρών. Με γοήτευαν απ΄όσο με θυμάμαι.Και οι πέτρινες και οι καινουργότερες(με όλα τους τα συμπαρομαρτούντα:αλληγορικά ποιητικά,λογοτεχνικά κλπ). Συμπτωματικά δε,χωρίς να έχω,τουλάχιστον συνειδητά επηρεάσει το γεγονός, ο υιός μου είναι (κατά την πτυχιακή του) «γεφυράς» 🙂

 74. Γιάννης Ιατρού said

  73β Αααα, θα παίζει bridge δηλαδή, όπως ο νικοκύρης μας 🙂 🙂 🙂

 75. sarant said

  72 A μπράβο, χρειαζόταν το λινκ 🙂

  74 Ωραία, βρήκα παρτενέρ 😉

 76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  64 >>κάπελας στην Κοτταρού

  75β. Χμ, οι κόρες παίζουν όμως; 🙂 🙂

 77. Alexis said

  #61, 69: Σωστά…
  Άρα, όπως λέει και το πολύ κατατοπιστικό λίκνο του #68, υπάρχει όντως μία μικρή υψομετρική διαφορά μεταξύ Ατλαντικού και Ειρηνικού της τάξης των 24 cm. Αυτή η διαφορά, σε περίπτωση που η διώρυγα γινόταν με τον κλασικό τρόπο, θα δημιουργούσε (υποθέτω) ένα ισχυρότατο ρεύμα μεταξύ των δύο θαλασσών το οποίο θα δυσχέρανε τη ναυσιπλοΐα.
  Από την άλλη υπάρχει μία υψομετρική διαφορά περί τα 26 μέτρα μεταξύ της ενδοχώρας και της στάθμης της θάλασσας η οποία επίσης «εξομαλύνεται» με την κατασκευή των υδατοδεξαμενών σε διαφορετικά επίπεδα.

 78. Γιάννης Ιατρού said

 79. Corto said

  77: Η μέση στάθμη της θάλασσας μπορεί να έχει αυτήν την διαφορά μεταξύ Ατλαντικού και Ειρηνικού. Η στάθμη ποτέ δεν είναι σταθερή, αυξομειώνεται συνεχώς.

 80. Andreas S said

  Πέφτω από τα σύννεφα. Τα καλά παιδιά της ΦΙΦΑ, κάτι κεντροασιάτες τυρανίσκοι, η φαμίλια του Μουμπάρακ και αυτή του Άσσαντ, διάφοροι ευρωπαϊοι πολιτικοί που πουλάνε πνεύμα και ηθική έχουν κρυμμένα λεφτά σε φορολογικούς παράδεισους. Μα είναι δυνατόν;

 81. ΓιώργοςΜ said

  75 β βρείτε και δυο οδοντιάτρους και έτοιμο το καρέ!

 82. 73τέλος

  Ποντίφηξ ο υιός;

 83. Γιάννης Ιατρού said

  Πάντως τουλάχιστον 28 γερμανικές τράπεζες και βεβαίως και η… Siemens μέσα στα Panama papers!
  Γι’ αυτό θίχτηκαν κάποιοι εδώ…!

 84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εκτός από τα ψαθάκια,τη διώρυγα και το σκάνδαλο, το ωραιότατο και μυριοδιασκευασμένο ερωτικό τραγούδι-θρήνος(σάουντρακ το 1956) το Historia De Un Amor, είναι Παναμέζου
  https://en.wikipedia.org/wiki/Historia_de_un_Amor

 85. sarant said

  76 Μπα…

 86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Παναμάκια παναμάκια να χτυπούν τα ν τακουνάκια
  http://news.in.gr/world/article/?aid=1500069464

 87. Avonidas said

  Στο μεταξύ, η google μας υπενθυμίζει ότι σήμερα είναι η 120η επέτειος των Ολυμπιακών αγώνων του 1896.

  Post CXX Annos Patebo

  (Αυτούς τους έχουμε αποπληρώσει, ρε παιδιά;)

 88. 88

  Μπα, γίναμε Λούηδες!

  Άμα δεν βαργιέστε ή άμα βαργιέστε πολύ, ψάξτε στο γιουτούμπι τις λέξεις Panama Canal Timelapse

 89. ΚΩΣΤΑΣ said

  Διώρυγες Πόρτες και Ξέρξη, ό,τι πιο ωραίο και καθαρό. Αν φάτε και καμιά μπουγάτσα στα πέριξ, παίρνετε και απόδειξη.

 90. Corto said

  Σε σχέση με το λεξιλόγιο, να θυμηθούμε ότι έχει καθιερωθεί και ο επιστημονικός όρος «λεσσεψιανός»:
  (λεσσεψιανή μετανάστευση και λεσσεψιανοί μετανάστες) για την είσοδο θαλασσίων ειδών στην Μεσόγειο μέσω Σουέζ.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Lessepsian_migration

 91. Πάνος με πεζά said

  ♩ ♫ «Τις λίστες τις αρώτηηησα, ωχ Παναμα-να-μα-να-μαμ…» ♬♫ ♪

 92. Ωραίοι οι Ισλανδοί!

 93. Avonidas said

  Για να θυμηθούμε και λίγο τα νιάτα μας:

 94. Ιάκωβος said

  Οι αληθινοί παναμάδες μπορεί να φτάσουν στην τιμή 25.000 $ ο ένας. Εδώ βρίσκει κανείς και φτηνότερα. Με 5.000 . Για εκείνα των 1500 δεν το συζητάμε, είναι ξεπεσμός.
  http://www.brentblack.com/pages/best_02.html

  Βέβαια οι ιθαγενείς που τα φτιάχνουν παίρνουν ψίχουλα. Και είναι πολύ δύσκολη δουλειά, δουλεύουν όλη μέρα σκυμμένοι και στηριζόμενοι σε ένα ειδικό ακουμπιστήρι.

  Μου είχαν πει ότι προπολεμικά στην Αθήνα υπήρχε και η μόδα του ρολαριστού παναμά,όταν δεν το φόραγες, το έκανες ρολό και το κράταγες στο χέρι, και το έλεγαν ΠιλΠουλ, από τον ομώνυμο οίκο (πίλοι Πουλόπουλου).

  Δεν έχω καταλάβει αν ο παναμάς είναι μόνο το υλικό και ο τρόπος κατεργασίας ή υπάρχει και ειδικό σχήμα καπέλου που λέγεται έτσι.
  Υπάρχουν παναμάδες σε στυλ Μπορσαλίνο ή Φεντόρα, δηλαδή αυτά των γκάνγκστερ, και άλλα.

 95. Κι όσο εμείς τσαλαβουτάμε στα παναμέζικα λασπόνερα κάποιος κάνει ζωάρα! ❤

  http://luben.tv/stream/76774

  Διότι κάθε χώρα έχει τον Τομ Κρούζ που της αξίζει!

 96. Γιάννης Ιατρού said

 97. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Ενδιαφέροντα σχόλια πιο πάνω για τα επίπεδα των Ωκεανών. Ετεροχρονισμένα- τώρα που ξέμπλεξα από την fucking EWA και το ακόμα πιο fucking 66ΚV cable τους…- ο βασικός λόγος που (δεν) ισχύει η Αρχή των συγκ. δοχείων μεταξύ Ατλαντικού και Ειρηνικού και υπάρχει διαφορά στάθμης είναι η σημαντικά διαφορετική αρμυρότητα μεταξύ τους. Ο Ατλαντικός ,επειδή έχει πολύ μπακαλιάρο παστό, είναι πιο αλμυρός και πυκνός από τον Ειρηνικό. Οπότε ,για να ισχύει η Αρχή -όπως ας πούμε βλέπουμε αν βάλουμε λαδάκι μέσα στα συγκοινωνουντα σωληνάκια του νερού-υπάρχει ανισοσταθμία.

 98. Γιάννης Ιατρού said

  Οι Ισλανδοί ξαναβγήκαν στους δρόμους κι ο ο πρόεδρος της χώρας προκάλεσε την παραίτηση του Ισλανδού πρωθυπουργού που δεν έφευγε με τίποτα από τη θέση του….

  “Δεν μπορώ να διαλύσω τη βουλή επειδή το ζητά ο ΠΘ, χωρίς θετική απάντηση από την πλειοψηφία των άλλων κομμάτων” είπε ο πρόεδρος της Ισλανδίας. Ναι, αυτός που αρνήθηκε να πληρωθούν οι δανειστές της πριν μερικά χρόνια.

  Δεν πιάνει πάντα η τακτική της διάλυσης της βουλής για να κουκουλωθούν σκάνδαλα…. Να τα βλέπουν κι εδώ μερικοί-μερικοί που έχουν πλαντάξει και θέλουν εκλογές για να ξεπλυθούν οι αμαρτίες !

 99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  H άγνωστη ελληνική ιστορία της Διώρυγας του Παναμά
  ……….Οι Έλληνες βρέθηκαν στον Παναμά από την πρώτη κιόλας προσπάθεια δημιουργίας
  του καναλιού. Αυτό συνέβη όταν πρώτοι οι Γάλλοι ανέλαβαν την κατασκευή του, το
  1880. Η επιλογή των Γάλλων έγινε με το σκεπτικό της εμπειρίας τους από την
  κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ, αλλά και του Ισθμού της Κορίνθου.
  …Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καθολικός σήμερα ιερέας Καραμανίτης που ζει μερικά χιλιόμετρα έξω από το την πόλη Κολόν του Παναμά. Τα φυσικά χαρακτηριστικά
  θυμίζουν ντόπιους ιθαγενείς, αλλά το επίθετό του είναι καθαρά ελληνικό. Έλληνες
  που εγκατέλειψαν, μη αντέχοντας τις κακουχίες της κατασκευής του καναλιού, έχουν
  εντοπιστεί και σε γειτονικές χώρες. Όπως ο πατέρας της μεγαλύτερης σε ηλικία
  Ελληνίδας στην Κόστα Ρίκα, της Ηλέκτρας Παπαγεωργίου. Ο πατέρας της καταγόταν
  από τη Θήβα. Είχε βρεθεί στον Παναμά για την κατασκευή της διώρυγας.
  http://www.asxetos.gr/articles/wiki/i-elliniki-istoria-tis-diorygas-toy-panama.html

 100. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα πολύ καλά σχόλια!

  97 Καταπληκτικό εξώφυλλο!

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  41.Κουτρούφι
  όχι μόνο στο Σουέζ

  Ο καπετάν John Constantine που διέσχισε πρώτος το κανάλι του Παναμά. Καταγόταν από την Κάσο και το πραγματικό του όνομα ήταν ο Νικήτας Μαυράκης
  http://www.asxetos.gr/articles/wiki/i-elliniki-istoria-tis-diorygas-toy-panama.html

 102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  97. Ω!!!!!!!!!!!!
  Σαρλί για πάντα

 103. Γιάννης Ιατρού said

  101β Νίκο, φαίνεται κι ο σκύλος, κάτω αριστερά 🙂 🙂

 104. Παναγιώτης Κ. said

  «Φορολογική βελτιστοποίηση»!!!
  Οι άνθρωποι λοιπόν χρησιμοποιούμε τη γλώσσα για να κρύψουμε τις βαθύτερες σκέψεις μας.
  Οι διάφοροι Παπασταύρου παινεύονται μεταξύ τους για το ποιος έκανε την μεγαλύτερη κομπίνα. Αν οι παραβατικές συμπεριφορές δεν απονομιμοποιηθούν ηθικά δεν πρόκειται να περπατήσει καλά το πράγμα.

  Θυμήθηκα αυτό που είχαν σχολιάσει οι εφημερίδες τον καιρό που πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής. Μετά από κομματική ομιλία στην Χαλκίδα ακολούθησε η συνήθης ταβέρνα. Εντελώς στο άνετο ο ταβερνιάρης έδωσε τον λογαριασμό χωρίς να κόψει απόδειξη, χωρίς καμιά συστολή γιαυτό που έκανε. Μπορεί να το θεώρησε και μαγκιά.
  Έτσι αντιδρούν οι πραγματικοί πρωθυπουργοί ! Πρέπει να είναι συμβατοί με το κοινό αίσθημα για να μην… αποκοπούν από το λαό ! 🙂 😦

  Ορισμένοι σχολιογράφοι μάλλον τάσσονται με το μέρος όσων δεν κόβουν απόδειξη. Πηγαίνετε λοιπόν στη λαϊκή και θα διαπιστώσετε ότι κανείς δεν κόβει. Και μάλιστα με την νέα κυβέρνηση σαν να μη τρέχει τίποτα. Αυτό σημαίνει ότι για 10 ευρώ λογαριασμό τα 2,3 που έπρεπε να αποδοθούν στο κράτος πηγαίνουν στην τσέπη του μικροπωλητή.

  Αφού υπάρχουν ληστές στην κοινωνία δεν πειράζει αν υπάρχουν κλέφτες. Κάπως έτσι φοβούμαι ότι σκεφτόμαστε.
  Κάποιος οικονομολόγος να μας μιλήσει για τις οικονομίες κλίμακας όπως και για τις σπατάλες κλίμακας.
  Τα μικρά ρυάκια της διαφθοράς φτιάχνουν χείμαρρο.Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

  Λες στον άλλο: Γιατί πετάς το άδειο πακέτο στο δρόμο και εκείνος εντελώς άνετα σου λέει: Έλα ρε φίλε σε πείραξε αυτό και δεν σε πειράζει η ρύπανση που προκαλεί η ΕΚΟ;
  Λες και δεν μπορούν και τα δύο να αντιμετωπιστούν και τα δύο.

  Με όλα αυτά και πολλά άλλα ξέρω ότι κινδυνεύω να χαρακτηριστώ ηθικολόγος και δεν ξέρω τι άλλο.Πραγματικότητα δεν είναι μόνο η μεγάλη διαφθορά αλλά και η μικρή.

  Το μόνο ισχυρό χαρτί της παρούσας κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς. Από ότι όμως φαίνεται, κανένα δεν πρόκειται να κακοκαρδίσει… 😦

 105. 98 Λοιπόν αυτή η διαφορά στάθμης ήταν το θέμα μιας εργασίας που μας είχε βάλει ο δάσκαλος στην έκτη δημοτικού και την οποία κανείς δεν μπόρεσε να κάνει (και μάλλον ούτε ο ίδιος, μια και δεν μας ξαναρώτησε ποτέ). Είμαι πολύ συγκινημένος (που έλεγε κι ο Αντρέας) που επιτέλους μαθαίνω το λόγο της ανισοσταθμίας. Ώστε ο μπακαλιάρος! 😉

 106. 104 Αυτό ήταν πισώπλατη μαχαιργιά!

 107. Spiridione said

  91. Το καλοκαίρι στη Νάξο είχαμε πιάσει κάτι ψάρια που δεν τα είχα ξαναδεί. Ρωτήσαμε στην ταβέρνα που τα πήγαμε για τηγάνισμα και μας είπαν ότι λέγονταν γερμανοί. Το γκούγκλαρα και είδα ότι είναι λεσεψιανός μετανάστης. Στην Κύπρο λέει μοσχοπουλιούνται, αλλά εδώ τα περιφρονούμε. Δεν τρελάθηκα, αλλά δεν ήταν και άσχημο.
  http://www.creteplus.gr/news/psarades-stin-kriti-exagoun-germanous-91144.html

 108. ΣΠ said

  Μπορεί να απαντήθηκε και δεν το πρόσεξα. Γιατί στο άρθρο είναι γραμμένο «Λεσσέπς» και όχι «Λεσέψ»; Για τα ξένα ονόματα δεν ισχύει η απλούστερη γραφή στα ελληνικά;

 109. Λεσεψιανός μετανάστης είναι και το λαγόψαρο, που είναι δηλητηριώδες. Μπλιάχ…

 110. BLOG_OTI_NANAI said

  Κάποιες παλιές αναφορές. Στην δεύτερη εικόνα, γίνεται σαφές ότι το όνομα του καπέλλου ταυτίζεται με τόπο προέλευσης. Οπότε, το αυθεντικό, είναι και το ακριβό:

  Πιλοποιία, κατασκευή παναμάδων ανδρικών, γυναικείων, παιδικών: Διαφήμιση του 1938

  Αναφορά σε ακριβό γνήσιο Παναμά: περιοδ. «Κλειώ» 1890

  Υπονοείται η ύπαρξη «μαϊμού» Παναμά: περιοδ. «Παναθήναια» 1904

  Κοσμική στήλη, γυναικείος Παναμάς: περιοδ. «Μπουκέτο» 1927

 111. Η πρώτη απόπειρα διάνοιξης των διωρύγων του Παναμά απέτυχε (και) λίγω των άθλιων κλιματολογικών συνθηκών. Ενώ τα στελέχια κυκλοφορούσαν άνετα με τα παναμαδάκια τους, οι εργάτες πέθαιναν από την ελονοσία, τα φίδια, τις καταρρακτώδεις βροχές και τις κατολισθήσεις.
  Τελικά, ούτε ο Γουσταύος Άιφελ γλίτωσε τις νομικές περιπέτειες.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Panama_Canal#French_construction_attempts.2C_1881.E2.80.931894

 112. Pedis said

  Όποιος έχει τόσο νιονιό όσο πιστεύει ότι είναι ο αλτρουισμός εκείνων που νομοθετούν τις φορολογικές διατάξεις και κανονισμούς κι ελπίζει ότι πλούσιοι και μεγαλες επιχειρήσεις προβλέπεται να πληρώνουν φόρους και το κάνουν, ε τότε καλά να πάθει. (Αλλά να μην τα βάζει με τον κουλουρτζή της γωνίας.)

  Τεράστιος πλούτοε στοιχείων εδώ:
  Citizens for Tax Justice
  http://www.ctj.org/corporatetaxdodgers/sorrystateofcorptaxes.php

 113. Pedis said

  Από τη μια …

 114. Pedis said

 115. Pedis said

  από την άλλη …

 116. Corto said

  108 και 110:

  Δηλαδή έχουμε φαινόμενο διαμόρφωσης λαϊκής ονομασίας για ζωικά είδη σε πολύ πρόσφατα χρόνια (γερμανοί και λαγόψαρα). Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον και μαρτυρά πολλά για την λειτουργία της γλώσσας.
  Δεν νομίζω να έχουμε αντίστοιχο παράδειγμα με άλλα εισαγόμενα ζώα π.χ. σε ράτσες σκύλων, γατιών ή ακόμα και παραγωγικών ζώων. Για παράδειγμα οι αγελάδες λιμουζίν ή χολστάιν δεν αναφέρονται με ελληνικό όνομα, από όσο ξέρω. Παρομοίως τα «μοντέρνα» ζώα συντροφιάς π.χ. χάμστερ.

 117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Δεν ξέρουμε ακόμα ποιες θα είναι οι συνέπειες της γιγαντιαίας διαρροής αρχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας προχτές και που ονομάστηκε ήδη Panama Papers,» Σιγά την γιγαντιαία, ο κόσμος τόχε τούμπανο, κι εμείς κρυφό καμάρι, το καπνογόνο στην μάχη, έχει διπλή χρήση, και επιθετική αλλά και αμυντική, όσο για τις συνέπειες, κατα πως φαίνεται, θα εξαντληθούν στον βόρειο ψαρά πρωθυπουργό, οι καρχαρίες δεν ψαρεύονται από χάνους. Για τα φιλανθρωπικά (και οχι μόνο) ιδρύματα των πλουσίων και των εκκλησιών (γενικώς) που όχι μόνο, είναι ολοφάνερη φοροαποφυγή, αλλά επιχορηγούνται κι από τα κράτη, κανείς δεν λέει ΤΙΠΟΤΑ.
  Στα καθ΄ημάς, ακόμα περιμένουμε να δημοσιοποιηθεί από την αριστερή κυβέρνηση, η λίστα Λαγκάρντ, και να απαγγελθούν κατηγορίες, για την ΖΗΜΕΝΣ ούτε λόγος βέβαια, ποιός την θυμάται άλλωστε, είναι γνωστό πως οι λαοί έχουν μνήμη χρυσόψαρου.

 118. Pedis said

  Θα φταίει ο χοτντογκάς που δεν κόβει αποδείξεις, γι αυτό πάνε «άσχημα» (ποιοί;) κι εκεί …

  General Electric, the nation’s largest corporation, had a very good year in 2010.

  The company reported worldwide profits of $14.2 billion, and said $5.1 billion of the total came from its operations in the United States.

  Its American tax bill? None. In fact, G.E. claimed a tax benefit of $3.2 billion.

  http://www.nytimes.com/2011/03/25/business/economy/25tax.html

 119. Γιάννης Ιατρού said

  107: ¨αντε ρε, αφού δεν κρατά πλακάτ

 120. ΣΠ said

 121. 117

  Τα λαγόψαρα έχουν χαρακτηριστικά δόντια και πήραν εύκολα το ονοματάκι τους.
  Το λαγόψαρο δεν υπάρχει στο ψαρολεξικό της Ε.Ε.
  Έχουμε και τα ψάρια «προσφυγάκια» που τα συζητάγαμε τις προάλλες.
  Το προσφυγάκι υπάρχει: Micromesistius poutassou! 😎

 122. 122

  Λαγοκέφαλος https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CE%BA%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82

 123. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο κόσμος όλος μια παναμιά.
  (Το λέτε κι εδώ «μια παλαμιά κάρβουνα» ή «μια παλαμιά σκατά»;αλλιώς,τζάμπα το ευφυολόγημα –παλάμη είναι το φτυάρι σ΄εμάς)
  http://www.huffingtonpost.gr/2016/04/04/oikonomia-trapezes-offshore-_n_9607626.html

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  122.Λαγόψαρο ρε παιδί μου λέγαμε την πεσκαντρίτσα ένα καιρό, κι αυτό λάθος μου το έμαθαν 😦
  Και κατεψυγμένο προ 15ετίας στο Σκλαβενίτη παίρναμε το λαγόψαρο. Άσπρο κρουστό παχουλό στρογγυλό ψάρι νοστιμότατο.

 125. Παναγιώτης Κ. said

  @98. Kid, εξήγησε σε μας τους αμύητους τι είναι αυτό το EWA.

 126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  122>>Τα λαγόψαρα έχουν χαρακτηριστικά δόντια
  Ακέφαλο το πούλαγαν κι έτσι δεν ξέρω για λαγουδίσα ντόντια 🙂 και (θαρρώ)γδαρμένο.
  Ο λαγοκέφαλος είναι τελευταία μορφή,μακριά από μας.

 127. Νίκος Κ. said

  Offshore, φορολογικοί παράδεισοι, φούσκες, τεχνικές φοροαποφυγής «νόμιμες» και παράνομες. Το ερώτημα είναι πως και δουλεύει ακόμη το (κοινωνικό) σύστημα. Ή μάλλον, γι αυτό δεν δουλεύει από καιρό.
  Και μια επισήμανση: από όσο διάβασα, το όνομα του Πούτιν δεν αναφέρεται στα Panama Papers, Αναφέρεται, λένε, κάποιος φίλος του.

 128. Νίκος Α. said

  Πολύ ενδιαφέρον και ωραίο άρθρο. Είδα μάλιστα ότι μέχρι να τα παρατήσουν οι Γάλλοι (μετά τον Λεσσέπς ανέλαβε ο Άιφελ) είχαν πεθάνει κάπου 20000 εργάτες από αρρώστιες και κακουχίες. Γιά την ιστορία, μόνο ο γιός του Λεσσέπς πήγε φυλακή έναν χρόνο.

  Αυτή τη στιγμή (περίπου 9:15 το πρωί ώρα Παναμά) η στάθμη του Ατλαντικού στην διώρυγα του Παναμά είναι περίπου +10 εκ. ενώ του Ειρηνικού περίπου -12 εκ. Επίσης στον Ειρηνικό (Balboa) η ανώτερη στάθμη σήμερα θα +5 μέτρα ενώ την ίδια ώρα στον Ατλαντικό (Cristobal) περίπου 0. Όχι μόνο υπάρχει διαφορά αλλά αλλάζει συνέχεια.
  http://www.tide-forecast.com/locations/Cristobal-Panama/tides/latest

 129. Παναγιώτης Κ. said

  @46. Καταπληκτική αυτή η πληροφορία για την (τον) Γεδικιάρογλου!!!

 130. Ο θρύλος λέει πως ένα καλό παναμαδάκι πρέπει όταν το τυλίξεις ρολό να μπορεί να περάσει μέσα από μια βέρα (δαχτυλίδι)

 131. …με τη βοήθεια του δικηγορικού γραφείου Φονσέκα,…παναμάδες στον Παναμά,…

  Diversification ο δαιμόνιος Φονσέκας
  (Της γνωστής οικογένειας):

  Μετά τις σαγιονάρες, παναμάδες!

 132. Ιάκωβος said

  Η μετανάστευση των ειδών σε άλλα περιβάλλοντα και μέσα σε οργανισμούς που δεν γνωρίζουν να προστατευτούν είναι μία από τις απειλές για τον πλανήτη. Δηλαδή όχι ακριβώς για τον πλανήτη, αυτός μάλλον θα επιζήσει μερικά εκατομμύρια χρόνια ακόμα, σίγουρα όμως για τους ανθρώπους και την ημετέραν σωτηρίαν.

  Το ζώο που άλλαξε πιο πολύ τη δομή της βιόσφαιρας, βέβαια, είναι ο άνθρωπος.Και όχι μόνο τώρα με τη βιομηχανική ρύπανση αλλά από τότε που φύγαμε από την Αφρική. Τα ζώα πχ σε άλλα οικοσυστήματα πέρα από την Κεντρική Αφρική δε μας ξέρανε για να φυλάγονται, και άλλα τα εξαφανίσαμε κι άλλα τα εξημερώσαμε και τα βάλαμε να δουλεύουν για μας.Μετά τη βιομηχανική επανάσταση, η αλλαγή του πλανήτη είναι τόσο μεγάλη, που κάποιοι θέλουν να αλλάξουν την ταξινόμηση των γεωλογικών εποχών.

  Η Ολόκαινος που διανύουμε τώρα, γι αυτούς έχει τελειώσει, και στην πραγματικότητα η εποχή μας πρέπει να λέγεται Ανθρωπόκαινος.

  Και, λέω,έτσι που πάμε, σε μερικές δεκαετίες από τώρα, ίσως να αρχίσει η Κενόκαινος.

 133. 132

  from tip to toe, που λέμε και στο χωργιό

 134. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  46 – Μπράβο Κρόνη, θα το πώ στα κορίτσια μου που τους αρέσει αυτή η ταινία.

 135. 133 Ιάκωβος είπε

  Η μετανάστευση των ειδών σε άλλα περιβάλλοντα και μέσα σε οργανισμούς που δεν γνωρίζουν να προστατευτούν…

  Κι άμα είναι Σύροι τους στέλνουμε πίσω… 😦

 136. Παύλος said

  Και Τα ψάθινα Καπέλα της Μαργαρίτας Λυμπεράκη.

 137. Spiridione said

  132. Τώρα που μου το θύμισες, εκτός από τα καπέλα και για τις σαγιονάρες αξίζει ένα αρθράκι
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/11/29/meze-144/#comment-255787

 138. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 139. Με τους Ισλανδούς δεν τα βάζεις εύκολα!
  Στη φωτό, τυπικός (εντάξει, όχι και τόσο) Ισλανδός κοιτάει την ώρα να κατέβει στη διαδήλωση!

 140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  131. Και για τις αέρινες εσάρπες περα ΄πο τον Καύκασο,ισχύει αυτό.

  Ε, τελικά τα κρητικάτσα το λέμε έτσι (λάθος 🙂 το λαγόψαρο.
  http://www.chaniacrete.gr/index.php/el/cretan-diet-el/traditional-recipies-el/seafood-dishes-el/288-monkfish-with-peppers

  132. Κι έλεγα,γνωστό το όνομα 🙂 (Αλήθεια)

 141. Μια απλοϊκή σκέψη που μου ‘ρχεται συχνά:
  Γιατί να πληρώνουν φόρο εισοδήματος τα νομικά πρόσωπα;
  Τα κερδη τους, έτσι κι αλλιώς, είτε τα επανεπενδύουν — πράγμα που θα έπρεπε να ενθαρρύνεται, όχι να φορολογείται — είτε τα δίνουν στους μετόχους των ως μέρισμα, οπότε φορολογούνται στο πρόσωπο των δικαιούχων. Θα μου πείτε, κι αν οι μέτοχοι είναι κι αυτοί νομικά πρόσωπα, και δη ξένα; Ε, ειδικά γι’ αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να υπάρχει ένας ειδικός φόρος επί των μερισμάτων που πληρώνονται σε αλλοδαπά νομικά πρόσωπα.
  Δε λέω, ξέρω ότι οι καταστάσεις είναι πολύ πιο περίπλοκες και χρειάζονται αναλόγως περίπλοκοι νόμοι για την αντιμετώπισή τους· αλλά όσο πιο περίπλοκες είναι οι φορολογικές διατάξεις, τόσο περισσότερη ενεργητικότητα και φαιά ουσία ξοδεύεται για την παράκαμψή τους, αντί για παραγωγικές δραστηριότητες!

 142. Ιάκωβος said

  Για τον Γιαδικιάρογλου και την Γιαδικιάρογλου ούτε κι εγώ το ήξερα.

  Αν δεν είναι σύμπτωση, πράγμα όχι πολύ πιθανό, ο Σακελάριος έβαλε τη νύξη στο σενάριο , προφανώς γιατί ήταν ο ίδιος «απολίτικος» δεξιός.

  Αλλιώς θα έβαζε καμιά νύξη για άλλα χαστούκια -κι όχι μόνο- που τρώγανε αυτοί που έκαναν διακοπές στο Λογκ Άιλαντ.

  Οι δοσίλογες κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη υποτίθεται ότι κάνανε αγώνα εναντίον της μαύρης αγοράς, και διέδιδαν ότι οι μαυραγορίτες φταίνε για τα βάσανα των πολιτών. Αφενός κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, αφετέρου δεν κάνανε τίποτα εναντίον τους, για το λόγο ότι δεν μπορούσαν και επειδή οι ίδιοι ήταν ανακατεμένοι στο παράνομο εμπόριο.

  Το χαστούκι ήταν σκέτη προπαγάνδα.

  Κατοχική γαλλική κυβερνητική αφίσα :

 143. gpoint said

  # 128

  «το όνομα του Πούτιν δεν αναφέρεται στα Panama Papers, Αναφέρεται, λένε, κάποιος φίλος του.»

  τέτοια λέγε και θα ξενυχτήσει ο Λάμπρος μήπως είναι ο …Σαββίδης !!

 144. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  142. (το λίκνο μαρή! 🙂 )
  για τα μαντίλια του Ορενμπούργκ

  10. Θα περάσει μέσα από γαμήλιο δαχτυλίδι και θα χωρέσει μέσα σ’ ένα αυγό χήνας.
  http://gr.rbth.com/arts/history/2015/12/30/10-gegonota-gia-ta-mantilia-toy-orenmpoyrgk_556321

 145. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  105 – «Τα μικρά ρυάκια της διαφθοράς φτιάχνουν χείμαρρο.Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.»
  Το παράδειγμα με τα ρυάκια ισχύει για την φύση, στην τεχνητή οικονομική κοινωνία που ζούμε, ισχύει το αντίθετο, κι ο προφανής λόγος, είναι η λαϊκή συνενοχή. Θα έχεις ακούσει το ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ, ασχέτως αν δεν φάγανε όλοι τα ίδια, και πληρώνουν μόνο τα ρυάκια.

 146. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  144.
  http://www.lemonde.fr/panama-papers/article/2016/04/04/le-fastueux-mariage-de-la-fille-de-poutine-est-il-aussi-passe-par-le-panama_4895181_4890278.html

 147. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  144 – Όχι βρε, ο Σαββίδης, είναι τίμιος μεροκαματιάρης, δεν φοροαποφεύγει.

 148. Ιάκωβος said

  Σκύλος
  Κι άμα είναι Σύροι τους στέλνουμε πίσω…

  Ναι στα εύκολα θύματα κάνουμε τους μάγκες. Αν και το νέο καταστροφικό είδος είναι μάλλον ο Δυτικός στην Ανατολή.

  Άλλά άντε να μαζέψεις τα δηλητηριώδη λαγοκέφαλα ένα ένα και να τα στείλεις πίσω…

  Ή άντε να κάνεις τις τίγρεις να πολλαπλασιαστουνε.

  Όσο κι αν προσπαθούν μερικοί Σκύλοι σα τον ήρωα Μπόμπυ, χλωμό το βλέπω.

 149. ΚΑΒ said

  Όπως διαβάζω στο ΧΛΝΓ το λαγόψαρο (και λαγοκέφαλος), τροπικό τοξικό ψάρι, δεν έχει λέπια, έχει ασημένια κοιλιά, γκριζωπή ράχη με σκούρες κηλίδες και δυο δυνατά δόνια σε κάθε γνάθο.

 150. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Και για να μη ξεχνιόμαστε, Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ!!!

 151. Γς said

  Κι ο νταής δεν συνελήφθη

 152. 149

  R.I.P. Bobby

 153. 152
  Γς μην τσιμπάς ό,τι σε ταΐζουν τα ΜΜΑ

  http://kollectnews.org/2016/04/06/port-baby-refugees-cop/

 154. sarant said

  143 Είχαν εκτελεστεί κάμποσοι μαυραγορίτες, δεν ξέρω αν για ξεκάρφωμα ή επειδή μάλωσαν στη μοιρασιά.

 155. cronopiusa said

  Η Γιαδικιάρογλου και η παρέα της .

  «-Τι έγινε, Ξανθοπούλου;».
  Ξανθόπουλος Α., εργολάβος
  Ξανθόπουλος Ι., προμηθευτής Αρχών Κατοχής
  Ξανθόπουλος Π., εργολάβος

  «Δεν ξέρω… δεν πρόσεχα δηλαδή. Εκείνη την ώρα μιλούσα με τη Γιαδικιάρογλου. Και ξαφνικά είδα την Παπασταύρου
  Παπασταύρου Χ., προμηθευτής Αρχών Κατοχής
  να τσακώνεται με την Αλεξίου». «-Εσύ, Γιαδικιάρογου;». «Εγώ… Τώρα δεν σας είπε η Ξανθοπούλου; Μιλούσαμε. Δεν είδαμε τίποτα… Τίποτα!». «-Εσύ, Πολυχρονοπούλου;». «Ορίστε; Κι εγώ δεν πρόσεξα, κύριε καθηγητά. Εκείνη την ώρα πρόσεχα την Ξανθοπούλου που μιλούσε με τη Γιαδικιάρογλου». «-Ούτε κι εσύ πρόσεξες, Λαζάρου;». «Ούτε κι εγώ, κύριε καθηγητά. Εγώ πρόσεχα την Πολυχρονοπούλου που πρόσεχε την Ξανθοπούλου που μίλαγε με τη Γιαδικιάρογλου»

  ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤHΚΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ !!!

 156. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  153/149
  Eδώ είναι που λένε «εξάλλου, εμένα δε μ΄αρέσουν τα τιγράκια» (τα ψάρια,λέει το παλιό ανέγδοτο) 🙂

 157. LandS said

  142 Για τον απλούστατο λόγο ότι, με τα ισχύοντα, τα συνολικά κέρδη φορολογούνται με 29% και τα μερίσματα με (επιπλέον) 10%, το οποίο δεν αποδίδεται από τον μετοχο αλλά από το ΝΠ, με εξάντληση της φολογικής υποχρεωσης. Πριν λίγα χρόνια είχε θεσμοθετηθεί η διαφορική φορολόγηση των αδιανέμητων και των μερισμάτων, αλλα δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί λόγω χαμηλής, με τις μνημονικές απαιτήσεις, αποδοτικότητας . Το ιδανικό είναι τα μερίσματα να μπαίνουν στην (ενιαία) κλίμακα των φυσικών προσώπων, και τα αδιανέμητα να φορολογούνται ξεχωριστα. Τα κέρδη που διανέμονται σε άλλα νομικά πρόσωπα δεν ξαναφορολογούνται.
  Τα αδιανέμητα αυξάνουν την καθαρή θέση και θα διανεμηθούν στο μέλλον, είτε άμεσα είτε μέσω κεφαλαιοποίησης. Δεν παύουν να είναι κέρδη και γιαυτό φορολογουνται.
  Η πρακτική της φοροαπαλλαγης των άμεσων επενδύσεων δεν επιτρέπεται βάσει Κοινοτικού Κανονισμού . Προσπαθεί να την επαναφέρει ο ΣΕΒ για συγκεκριμένες «παραγωγικές» επενδυσεις, αλλά πολύ δύσκολα θα περάσει κατι τέτοιο από το DGCOMP

 158. Γς said

  154:

  Ε, όχι και έτσι!

  Δεν φαίνεται να θέλει να προφυλάξει το βρέφος από τον αστυνομικό, όπως λέει το λίκνο σου.

  Απεναντίας φαίνεται καθαρά ότι απειλεί να το πετάξει.

  Και ευτυχώς που αυτό δεν έγινε.
  Ομως τέτοιες συμπεριφορές κάνουν κακό και στους πρόσφυγες μετανάστες και σ εμάς, τέτοιες ώρες.

  Ε, δεν έπρεπε αυτά τα χέρια του τσαμπουκαλή να φάνε μερικές έννομες ξυλιές;

 159. Ηλίας. said

  Ο Βάtrollος θα ξεκίναγε κάπως έτσι :
  « – Αναρχικοί και Μπολσεβίκοι , αυτή η γη δεν σας ανήκει » και « μοι προξενεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι επί δέκα οκτώ χιλιάδας ώρας δεν συνεπληρώσατε το κενόν του ρέκτου » και άλλες π@π@ριές , αλλά αυτόν ποίος τονΕ κατουρεί ;!;!

  Ένιγουέι , μιά και λείπει κάτι τις είπα να το συμπληρώσω .

  Αντιγράφω από το osarena.net

  Η περί ου ο λόγος δικηγορική εταιρεία (εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών), η Mossack Fonseca, είναι η 4η μεγαλύτερη στον κόσμο συμβουλευτική εταιρεία οffshore εταιρειών, εδρεύει στον Παναμά και έχει υποκαταστήματα σε πάνω από 35 μέρη ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών στο Χονγκ Κονγκ, στο Μαϊάμι και στην Ζυρίχη. Μάλιστα, ο ένας εκ των ιδιοκτητών, ο Jurgen Mossack, είναι γιος πρώην αξιωματικού των Waffen-SS του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος αφού πολέμησε με την εγκληματική οργάνωση, το έσκασε για τη Λατινική Αμερική για να κάνει μια νέα ζωή εκεί.

  http://osarena.net/i-kataigida-poy-erhetai-i-megalyteri-diarroi-arheion-ever-panama-papers

  https://www.google.gr/search?q=jurgen+mossak+and+ss&gws_rd=cr,ssl&ei=zy4FV67-EMjM6ASg2KXAAw#q=jurgen+mossack+and+ss

 160. spiral architect said

  @97: Όλος ο πλανήτης το λέει:

 161. Spiridione said

  Μερικές αναφορές σε μετανάστες στον Παναμά από τη λογοτεχνία, που, όχι τυχαία, έχουν να κάνουν με νοσοκομεία και αρρώστειες.

  Ο γιος της Αχτίτσας, ο σουρτούκης, στη Σταχομαζώχτρα, μετανάστης στον Παναμά – «εκεί που ψένει ο ήλιος το ψωμί», που λέει ο κυρ-Μαργαρίτης. Γράφει στο γράμμα του: «Είμαι εις μακρυνόν μέρος, πολύ βαθειά, εις τον Παναμάν, και δεν έχω καμμίαν συγκοινωνίαν με άλλους πατριώτες που ευρίσκονται εις την Αμερικήν. .. Εγώ αρρώστησα δύο φορές από κακές ασθένειες του τόπου εδώ και έκαμα πολύν καιρόν εις τα σπιτάλια. Τα ό,τι είχα και δεν είχα επήγαν εις την ασθένειαν και μόλις εγλύτωσα την ζωήν μου».
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/12/25/staxomazoxtra/

  Από τα Ρόδιν’ ακρογιάλια, πάλι του Παπαδιαμάντη: » Λοιπόν, ὅταν ἤμουν εἰς τὸν Παναμᾶν ― διότι διέτριψα εἰς τὸν Παναμᾶν, κ᾿ ἐδούλεψα ὀλίγον καιρὸν εἰς τὴν περίφημον ἐπιχείρησιν, ἀγαπητέ μου… Ἴσως ἀπὸ ἐκεῖ νὰ ἔχω φέρει τὸ σπέρμα τῆς μουφλουταρίας*, ὁποὺ δηλητηριάζει τώρα καὶ τὰς ἰδίας μικρὰς ἐπιχειρήσεις μου. Ἐκεῖ, λοιπόν, εἶχα ἀρρωστήσει βαριὰ κ᾿ ἔμεινα ἐπὶ ἑβδομάδας εἰς νοσοκομεῖον..».
  http://www.papadiamantis.org/works/58-narration/387-04-37-ta-rodin-akrogialia-1908

  Και στο διήγημα του Γ. Ιώαννου «Η μόνη κληρονομιά», ένας απ’ τους θείους του ήταν μετανάστης στον Παναμά: «Ο τρίτος γιος πέθανε σ’ ένα τρελάδικο του Παναμά, όπου είχε μεταναστεύσει προτού εγώ γεννηθώ. Δούλευε σαν εργάτης ή επιστάτης εκεί στη διώρυγα – δεν ήταν ξεκάθαρος στα γράμματά του. Στον Παναμά φαίνεται ότι γινόταν κακό, όλη η άφρα της οικουμένης ήταν μαζεμένη».
  http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/iwannou_klhronomia.html

 162. Γιάννης Ιατρού said

  149: Bobby

  Σκύλε, κυκλοφορούν φήμες ότι ο Bobby μετεμψυχώθηκε με επιτυχία σε κούνελο 🙂 🙂

 163. Γς said

  Nicolas Sarkozy: Casse toi pauv’ con !

  Κοτζιάς: Σκάσε βρε μαλακα

 164. gryphon said

  118
  Nαι σωστα τα «Ιδρυματα».
  Αλλα βλεπεις ο πολυς κοσμος εχει εκπαιδευτει να αντιδρα σαν σκυλι του Παβλοφ, Οταν ακουσει την λεξη Οφσορ λεει α τον κλεφτη τον φοροφυγα κλπ αλλα οταν ακουει Ιδρυμα φανταζεται καποιον καλο ανθρωπο που κανει φιλανθρωπιες δωρεες κλπ
  Κανει δηλαδη και μερικες για τα ματια του κοσμου.
  Αλλα η τεραστια νομιμη φοροαποφυγη γινεται εκει. Και ιστορικα προηγουνται των οφσορ σαν μεθοδος ωστε διαφορα καθαραματα να μπορουν να εξαφανιζουν μεσα τους την περιουσια τους και να την κρυβουν και απο την εφορια αλλα κυριως απο τα ματια του κοσμου.
  Εχω αναφερει εδω οτι ακομη η σημερινη ειδικη φορολογικη νομοθεσια που διεπει την λειτουργια τετοιων ιδρυματων φτιαχτηκε κατα παραγγελια του γερο Ροκφελερ του πατερα των γνωστων αδελφων απο τους οποιους ζει ακομη μονο ο ενας που εχει αλλαξει 5-6 καρδιες μεχρι τωρα (αναρατιεμαι που τις βρισκει τοσο ευκολα ισως απο ασυνοδευτα παιδακια….).
  Ηταν τοτε που μετα τις ερευνες και αποκαλυψεις της Ida Tarbell για τις μεθοδους που χρησιμοποιησε ωστε να κανει μονοπωλιο την Στανταρντ Οιλ υπητξε τεραστια λαικη αντιδραση και κατακραυγη ενεντιον του και ετσι η τοτε αμερικανικη κυβερνηση με βαρεια καρδια ανγκαστηκε να φερει τους πρωτους νομους αντιτραστ και να υον ανφκασει να «σπασει» την εταιρια του κλπ.Για τα ματια τουκοσμου πιο πολυ.
  Εφτιαξε τοτε το Ιδρυμα Ροκφελερ παρηγειλλε και την καταλληλη νομοθεσια και εξαφανισε τα λεφτα του εκει μεσα και ξεκινησε να αλλαξει και τον κοσμο.Γιατι και ενα μεγαλο μερος αδορολογητων μαυρων χρηματων τεοιων ιδρυματων πηγαινει για εξαγορα ανθτωπων πρακτορων οργανωση ροζ επαναστασεων κλπ.
  Δεκαδες παρομοιοι τυποι ακολουθησαν το παραδειγμα του.Εχουμε και εμεις τετοια του Ωναση του Λατση του Νιαρχου κλπ.

  Αυτες οι αποκαλυψεις εχουν ξεκαθαρο και αποκλειστικο στοχο τον Πουτινεν οψει και των προεδρικων εκλογων σε λιγους μηνες.Ειναι στα πλαισια του πολεμου εναντιον του οπως ειναι και οι κυρωσεις κατα της Ρωσιας..Οι αλλοι που ανφερονται ειναι για ξεκαρφωμα.
  Μολις διαβασα το πομπωδες ονομα αυτων που εκαναν τις τρομερες αποκαλυψεις και χωρις να ξερω τιποτα γι’αυτους εβαλα στοιχημα με τον εαυτο μου για το ποιοι μπορει να ειναι οι χρηματοδοτες τους και πηγα στην ιστοσελιδα τους για να δω αν γραφουν τιποτα.
  Και βεβαια κερδισα το στοιχημα γιατι ειναι αρκετα θρασεις (αλλα ξερουν και ποσο ηλιθιος ειναι ο πολυς κοσμος) και δεν το κρυβουν.
  Η δουλεια μας λενε ειναι απο τις πιο επικινδυνες στον κοσμο και ειναι και ακριβη και εμεις ολα τα δινουμε ελευθερα οποτε ναι χρειαζομαστε δωρεες απο φιλανθρωπικα ιδρυματα και φιλανθρωπους σαν τον Σορος.Αντιγραφω απο το σαιτ τους.

  Our supporters

  The ICIJ is a non-profit organization. We give our work away for free. We rely heavily on charitable foundations and on financial support from the public. Without your help, we cannot exist.

  Cross-border investigative journalism is among the most expensive and riskiest in the world.

  Recent ICIJ funders include: Adessium Foundation, Open Society Foundations, The Sigrid Rausing Trust, the Fritt Ord Foundation, the Pulitzer Center on Crisis Reporting, The Ford Foundation, The David and Lucile Packard Foundation, Pew Charitable Trusts and Waterloo Foundation.

  We are also very grateful for the support of the Australian philanthropist and businessman Graeme Wood.

 165. Ακόμη, ο Παναμάς έχει τη μεγαλύτερη ζώνη αδασμολόγητων του κόσμου, από ημιφορτηγά 4Χ4 μέχρι βαπόρια παίρνεις. Κι έχει και εξαίρετους ράφτες! 😉

  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Tailor_of_Panama

 166. Μαρία said

  Νικοκύρη, κάτι σου είπε ο Idom στο 16.
  Μπαμπά με λαμπρό βιογραφικό έχει ο γερμανοπαναμέζος Μοσάκ. Ο έτερος Καππαδόκης, ο Φονσέκας έπεσε … θύμα του άλλου σκανδάλου https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Car_Wash και παραιτήθηκε απο υπουργός στις 16 Μαρτίου.

  His father Erhard Mossack was a Rottenführer (senior corporal) in the Waffen-SS, the armed wing of the Nazi Party’s Schutzstaffel, during World War II. According to the U.S. intelligence files he offered to spy for the U.S. government. His father moved to Panama with his family in the early 1960s, where he offered his services to the United States Central Intelligence Agency (CIA), spying on Communist activity in nearby Cuba.[2][3] In 2016 Germany’s Federal Intelligence Service declined to hand over documents relating to Erhard Mossack due to possible security risks.[4] https://en.wikipedia.org/wiki/J%C3%BCrgen_Mossack#cite_ref-4

 167. ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΔΟΔΕΙΚΤΕΣ { ΕΡΜΑΙ }Herm with erect phallus.520 BC https://gregoriusworld.files.wordpress.com/2016/04/img766.jpg?w=1986

 168. BLOG_OTI_NANAI said

  Γενικά όμως πολύ σπάνιο όνομα το Γιαδικιάρογλου. Ακόμα και το Gogogle Books εφμανίζει 2 αναφορές, η μία από τις οποίες είναι «Π. Γιαδικιάρογλου».

  Πάντως η άλλη αναφορά είναι «Ρ. Γιαδικιάρογλου» και θα έλεγε κανείς ταιριάζει, καθώς είναι από το βιβλίο αυτό: http://www.biblionet.gr/main.asp?page=results&Titlesid=103778, αλλά δεν το έχω για να δω αν ταιριάζουν οι εποχε΄ς ή αν τον συσχετίζει κάπως με το θέμα.

  Η αρχική-αρχική πηγή της λίστας ονομάτων ποια είναι;

 169. Ευάγγελος said

  @128.Ναι το όνομα του Πούτιν δεν αναφέρεται στη λίστα,ούτε του Ασσαντ,αλλά κάποιων ΄΄φίλων» τους που αμέσως αναγνωρίστηκαν ως «διαχειριστές»της περιουσίας των.Για τη μισή βασιλική οικογένεια της Σαουδαραβίας και του Κατάρ μούγκα όμως.
  Όπως και για τον πατέρα του Κάμερον.Αυτοί είναι «δικοί» μας βλέπετε.Αλλά τι περιμένεις από ξεπουλημένα ΜΜΕ…Που μας είχαν πρήξει
  χρόνια τώρα με τις δυνάμεις του «καθεστώτος Άσσαντ» και του «καθεστώτος Άσσαντ» αλλά όταν κατελήφθη η Παλμύρα κατελήφθη από
  τις «Συριακές δυνάμεις».

 170. sarant said

  16-17-169: Αχ, αχ συγνώμη. Το είχα αφήσει στη μέση κι είχα πάει να ελέγξω ποιος από τους συνεταίρους ήταν γιος του Εσεσίτη, και είχα γράψει για τον πατέρα Μόσακ (σβήνοντας τον Φονσέκα) αλλά…. ξέχασα να πατήσω Update κι έτσι οι αλλαγές δεν εμφανίστηκαν. Και μετά, δεν είδα τα σχόλια 16-17!! Τώρα έκανα την αλλαγή, αλλά είναι μάλλον αργά…

 171. sarant said

  164 Μπράβο Σπύρο, χρειαζόταν!

  171 Στο vrisko.gr έχει έναν (ή μία) Γιαδ. στην Κηφισιά.

 172. nestanaios said

  Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους εξαθλιωμένους λαούς λέγοντάς τους ότι το πρόβλημα είναι η φοροαποφυγή, φοροδιαφυγή και
  ό, τι έχει σχέση με την φορολογία.

  Τα πρόβλημα λέγεται «αποπληθωρισμός». Το χρήμα, όπως τα τρόφιμα και όλοι οι ζώντες οργανισμοί, πρέπει να έχει ημερομηνία λήξεως.

  Έχουν υπερτιμήσει την αξία του χρήματος και υποτιμήσει το δικαίωμα ενός λαού να υπηρετεί τις κοινές αξίες. Μείωσαν την θητεία στον στρατό.
  Οι παππούδες μας υπηρετούσαν τριάντα έξι μήνες. Θα μπορούσε ένας στρατός να παρέχει υπηρεσίες σε έναν λαό. Θα μπορούσαμε να υπηρετούμε
  την οδοποιία και να μη πληρώνουμε διόδια. Θα μπορούσαμε να υπηρετούμε και άλλες πολλές αξίες και να μη χρειάζεται να τις εξαγοράζουμε τοις χρήμασι.

  Σε μία αληθινή δημοκρατία, ο πολίτης θα έπρεπε να έχει το προαιρετικό δικαίωμα να εκπληρώνει τις φορολογικές του υποχρεώσεις με υπηρεσία και
  με μέτρο τον χρόνο και όχι το χρήμα.

  Ἄν άρθρο του συντάγματος απαγόρευε την πώληση προβληματικών δημοσίων επιχειρήσεων και επέβαλε την στρατικοποίηση αυτών των επιχειρήσεων για
  την εξυγίανση, είμαι σίγουρος ότι καμμία δημόσια επιχείρηση δεν θα ήταν προβληματική.

 173. 63, 67, …Panamax…

  Η διώρυγα του Παναμά επεκτείνεται, για να μπορεί να εξυπηρετεί περισσότερα και το σημαντικότερο ακόμα (περίπου 50%) μεγαλύτερα πλοία (New Panamax).

  Όταν μπει σε λειτουργία σύντομα, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για το εμπόριο μεταξύ Ασίας-Β. Αμερικής, καθότι θα είναι οικονομικότερο για πολλές εισαγωγές από την Ασία να μην παραδίδονται στην δυτική ακτή και μετά να διανέμονται από την ξηρά, αλλά κατευθείαν στην νότια ή ανατολική ακτή, όπου διάφορα λιμάνια προετοιμάζονται για να εξυπηρετήσουν το αντίστοιχο φορτίο.

 174. ΚΑΒ said

  172. Ευάγγελε, αυτές όμως δεν λέγονται του «καθεστώτος Άσσαντ» !

 175. 134, Ακριβώς! 🙂

 176. cronopiusa said

  Triste e sola se queda Fonseca

 177. ΣΠ said

  171, 174
  Ο ηλεκτρονικός κατάλογος του ΟΤΕ δίνει 7 Γιαδικιάρογλου σε όλη την Ελλάδα:
  http://www.11888.gr/list-names?_wpType=name&_wpName=%CE%93%CE%99%CE%91%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%99%CE%91%CE%A1%CE%9F%CE%93%CE%9B%CE%9F%CE%A5&_wpWhere=

 178. Μαρία said

  171
  Ο τηλεφωνικός κατάλογος Θεσ/νίκης έχεις τρεις κυρίες Γ.

 179. BLOG_OTI_NANAI said

  Εφόσον είναι τόσο λίγοι, άρα είναι λογικό να μην υπάρχουν και τόσο πολλά ιστορικά ίχνη για το όνομα.

  ΥΓ
  Και αφού είναι τόσο λίγοι, δεν τους παίρνουμε και ένα τηλέφωνο να τους ρωτήσουμε τι δουλειά έκανε ο παππούς τους στην… Kατοχή; 8)

 180. BLOG_OTI_NANAI said

  Α, δεν βγάζει το WordPress την φατσούλα με τα μαύρα γυαλιά;
  Ξαναδοκιμάζω: 😎

 181. BLOG_OTI_NANAI said

  Το βρήκα: θέλει
  οκτώ » 8 » , παύλα » – «, παρένθεση » ) «

 182. Ιάκωβος said

  Εδώ όμως έχει πάνω από 700 yadigaroglu

  https://www.myheritage.gr/research?formId=master&formMode&action=query&exactSearch=0&qname=Name+ln.Yadigaroglu&oft&sab&utm_source=partner_linkpendium

 183. Γς said

  Γιαδικιάρογλου και μαυραγορίτες του τότε.

  Ηταν γραπτό ο Γς να γεννηθεί λίγο μετά τους μαυραγορίτες της κατοχής και στα στερνά του να τους συναντήσει πάλι [ίσως]

  http://caktos.blogspot.gr/2015/07/blog-post.html

 184. cronopiusa said

 185. Idom said

  Αγαπητοί, διορθώστε με, αλλά από όσο ξέρω ονόματα προσώπων μπορούν να δοθούν σε δρόμους, μόνο μετά τον θάνατό τους.
  Αν ισχύει δεν μπορεί να το αγνοεί κοτζάμ αντιπρόεδρος, μπορεί;
  Άρα, όταν ο Αδ. είπε «έπρεπε να κάνετε τον Παπ., δρόμο», ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ, ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ήθελε να μάς δώσει.
  Ε; Εεεεεε;

 186. Πάνος με πεζά said

  Moι προξενεί αλγεινήν εντύπωσην πως όλο για μαυραγιρίτες και Τσολάκογλου λέτε, αλλά την επέτειον εισβολής των Γερμανών στην Ελλάδα, σαν σήμερα το 1941, ουδόλως ( ; – όπως δεικνύει εν γρήγορον «σέρτς» ) ενθυμήθητε…

  Η επέτειος αποχώρησής τους διαρκώς αναβάλλεται…

 187. Πάνος με πεζά said

  Δεν ήταν αυτός, βεβαίως βεβαίως..

 188. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  186. Δια στόματος Ντόρας(φτου στον κόρφο μας) : «Ναι αλλά έζησες καλά αυτά τα ανάμεσα χρόνια. Καλά να πάθεις».
  Αγάντα Γς, δεν τρέχει τίποτα,θα δεις.
  Γρήγορα 105,5 ,το τραγούδι που οι π[ιο [πολλοί αγνοούσαν(με τη Μ.Φαραντούρη) και τρελαινόμουν, Τώρα ο Μάλαμας συγκλονιστικός…

 189. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 190. 142, …Γιατί να πληρώνουν φόρο εισοδήματος τα νομικά πρόσωπα;
  Τα κερδη τους, έτσι κι αλλιώς, είτε τα επανεπενδύουν — πράγμα που θα έπρεπε να ενθαρρύνεται, όχι να φορολογείται — είτε τα δίνουν στους μετόχους των ως μέρισμα, …

  Πολλές εταιρείες στις ΗΠΑ αποφεύγουν την διανομή κερδών στους μετόχους μέσω μερισμάτων, και αρκούνται στην αύξηση της μετοχικής αξίας της εταιρείας (άμεσα λόγω αύξησης μετρητών, και έμμεσα επειδή η εταιρεία «πάει καλά»). Αν κάποιος μέτοχος θέλει να χρησιμοποιήσει μετρητά πουλώντας μετοχές, φορολογείται στο κέρδος μόνον με 15% (ή 20%) για capital gains (αν έχει κρατήσει την μετοχή πάνω από έναν χρόνο) σε αντίθεση με φορολογία εισοδήματος από εργασία, που αγγίζει το 40% για τους «working rich» (σε αντιδιαστολή με τους «working poor και non-working rich«).

  Γνωστότερη είναι ίσως η περίπτωση της Μάικροσοφτ, που επί χρόνια δεν έδινε μέρισμα, μέχρι ν’ αλλάξει τελικά την πολιτική της.

  Επευκαιρία, το 15% φορολόγησης των capital gains είναι κεντρικό σημείο τριβής στις συζητήσεις για δίκαιη φορολόγηση, καθώς είναι ο κύριος λόγος που οι 400 μεγαλύτερες φορολογικές δηλώσεις έχουν συντελεστή φορολόγησης γύρω στο 18% (σ. 13, δεξιά κάτω), δίνοντας αφορμή στον πολυδισεκατομμυριούχο Warren Buffett να επισημάνει πως είναι παράλογο η γραμματέας του να φορολογείται με μεγαλύτερο συντελεστή απ’ αυτόν.

  Μάλιστα, το γράμμα του νόμου καταστρατηγείται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια με το τέχνασμα του carried interest, όπου εισόδημα από εργασία εμφανίζεται ως capital gains, και φορολογείται με 15%.

  Αλλά όπως σωστά επισημαίνεις όσο πιο περίπλοκες είναι οι φορολογικές διατάξεις, τόσο περισσότερη ενεργητικότητα και φαιά ουσία ξοδεύεται για την παράκαμψή τους, αντί για παραγωγικές δραστηριότητες!,

 191. αγάπες λάθρες said

  Απορώ με την απορία σας. Η Μερκούρη κατάγετε από γνωστή και ιστορική ακροδεξιά οικογένεια. Άσχετο αν στα γεράματα της άλλαξοπίστηκε και πήγε αριστερότερα. Την ίδια εποχή άλλη πείγαν από αριστερά προς τα δεξιότερα. Ε αυτή σαν καλλιτέχνης είπε να είναι πιο αντισυμβατική. Ίσως να είχε στο νου της ότι έτσι είχε καλίτερη πέραση στο εξωτερικό.

 192. Γιάννης Ιατρού said

  Ρε τι διαβάζει κανείς!

  π.χ. την εξομολόγηση του Κούλη για το τι ήθελε να γίνει όταν ήταν μικρός, που έκανε σε αγροτικό συνεταιρισμό παραγωγής τσίπουρου στη Λάρισα: «Από μικρός δεν ήθελα να γίνω πολιτικός, ήθελα να γίνω γιατρός. Αυτό ήθελα να γίνω….» είπε στους έκπληκτους παραγωγούς….

  Τα φακελάκια !!!! 🙂

 193. sarant said

  188 Χαχαχά! Πολύ καλό!

  Αμυδρά θυμάμαι ότι έχω δει να ονομάζονται δρόμοι (ή πλατείες) και με ονόματα ζωντανών. Επιβεβαιώνει κανείς;

  Eπιβεβαιώνω εγώ ότι το 1945-6 η Σταδίου ονομάστηκε «Ουίνστον Τσόρτσιλ» και η Βουκουρεστίου «Γιαν Σματς» ενώ και οι δυο τους ζούσαν. Νομίζω όμως ότι και νεότερα παραδείγματα υπάρχουν.

 194. ΓιώργοςΜ said

  189 τέλος: Να αποχωρήσουν πρώτα και βλέπουμε!

 195. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  188. 🙂 🙂 Τσιμέντο να γιν ότανε…
  >>κοτζάμ αντιπρόεδρος, μπορεί;
  http://info-war.gr/%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8A%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF-%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B5%CE%B4%CF%81/

 196. Νίκος Κ. said

  Είδηση 1:
  Έφοδος της ελβετικής ομοσπονδιακής αστυνομίας στην UEFA μετά την εμπλοκή Ινφαντίνο (νέος πρόεδρος της UEFA) στα Panama Papers
  http://tvxs.gr/news/kosmos/emploki-toy-infantino-sta-panama-papers-efodos-tis-astynomias-stin-uefa

  Είδηση 2:
  Οι εκπρόσωποι των διεθνών συνομοσπονδιών (UEFA-FIFA) έθεσαν ξεκάθαρα ζήτημα κυρώσεων και αποκλεισμού των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ δίνουν διορία μέχρι και την 1η Απριλίου για να αλλάξει η απόφαση (διακοπής του Κυπέλλου). http://www.efsyn.gr/arthro/apolyti-diafonia-kontoni-me-fifa-uefa

  Όμορφος κόσμος ποδοσφαιρικός, αγγελικά πλασμένος.

 197. gryphon said

  Kαι προτομες και αδριάντες στον συγχρονο κοσμο πιστευα οτι γινονται συνηθως μετα τον θανατο καποιων σημαντικων ανθρωπων πολιτικων καλλιτεχνων επιστημονων κλπ (εκτος ισως απο καποιες δικτατοριες).
  Και μετα καπου ειχα διαβασει οτι στην Τουμπα που δεν εχω παει ποτε μεσα υπαρχει απο χρονια προτομη του …Κουδα.
  Εχασα καθε ιδεα με την μικροτητα και την γελοιοτητα αυτων που το σκεφτηκαν και το επιδιωξαν (που μαλλον ηταν ο ιδιος ο Κουδας).
  Μα να εισαι ζωντανος ναπερπατας και να περνας διπλα απο την προτομη σου.Ποσο μαλακας πρεπει να ειναι καποιος να μην το βρισκει μακαβριο.

 198. Pedis said

  122 δισ £ η εκτιμώμενη φοροδιαφυγή στο Η.Β.
  (στη βάση των ισχύοντων φοροαπαλλακτικών νόμων για τους εργοδότες των νομοθετών.)

  Click to access PCSTaxGap2014Full.pdf

  (Tax Research UK)

  Η κυβέρνηση, φυσιολογικά, το βγάζει λιγότερο …

  Click to access HMRC-measuring-tax-gaps-2015-1.pdf

  (Δεδομένου ότι στο Η.Β. η μη μισθωτή εργασία είναι δεν είναι 5% δεν θα ‘ναι ο τυροπιτάς που φοροδιαφεύγει και καταστρέφει με την ανευθυνη στάση του την εθνική οικονομία.)

 199. 200 Αυτό ξαναπέστο, Γρύφωνα! http://pixel.nymag.com/imgs/fashion/daily/2012/08/15/15-david-beckham-1.w750.h560.2x.jpg

 200. Μαρία said

  188
  Όχι, στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός.
  Στα Λιόσια π.χ. βρίσκουμε δρόμους με ονόματα ολυμπιονικών ζωντανών, όπως του Δήμα, του Κεντέρη …
  Δες τη στήλη: Στη γύρω περιοχή http://www.streetdir.eu/GR/Attiki/Enotita-Dytikic-Attikic/Fylic/Ano-Lio-Ion/Streets/Ko-Ta-Kenteri/

 201. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  167 – Οι υπερπλούσιοι του πλανήτη δεν εμφανίζονται στο Fordes, τυχαίο; Οι περιουσίες τους, είναι ασύληπτες στον νού, λογικά και η δύναμή τους, κι όμως, στην πλειονότητά τους, οι πολίτες των δυτικών «δημοκρατικών» χωρών, πιστεύουν πως επιλέγουν και αποφασίζουν αυτοί με την δύναμη της ψήφου τους, και οι «ηγέτες» που εκλέγουν, εξουσιάζουν. Τελικά έχει πολύ πλάκα αυτός ο κόσμος, αν δεν είχε τόση τραγικότητα, θα πέθαινα από τα γέλια.

 202. gpoint said

  # 200

  Δεν υπάρχει, την σπάσανε τα σκουλήκια λίγες μέρες μετά

 203. nikiplos said

  @53, Πάνος με πεζά, δεν είναι τόσο ότι ζαλίζει, όσο η Σκώτικη προφορά που ενοχλεί…

  Για την υψομετρική διαφορά των δύο ωκεανών, είναι πολυπαραγοντική η αιτία. Πέρα από το σωστό περί αλμυρότητας, παίζει ρόλο και η περιστροφή της γής με δύναμη coriolis σε μεγαλύτερη μάζα νερού όπως ο Ειρηνικός σε σχέση με τον Ατλαντικό, η επίδραση της Σελήνης (παλίρροιες), ρεύματα κοκ… όλα αυτά όμως έχουν μικρή επίδραση. Η υψομετρική διαφορά μεταξύ των δύο ωκεανών είναι αμελητέα και φυσικά ΟΧΙ ΣΤΑΘΕΡΗ, όπως οποιοδήποτε άλλο σημείο της θάλασσας, γι’ αυτό εξάλλου μιλάμε για ΜΕΣΗ ΣΤΑΘΜΗ.

  Το σύστημα των διαφορετικών υψομετρικών διαφορών στη διώρυγα του Παναμά, εφαρμόστηκε μόνο και μόνο για να εκμεταλλευτεί η ναυσιπλοΐα τη λίμνη Gatun, όπως δείχνει και το διάγραμμα με το προφίλ: http://www.czbrats.com/CuPA/bfall/ProfilePC.htm

  Σαφώς αν ανοιγόταν η διώρυγα με απευθείας βαθιά διάνοιξη θα υπήρχε ρεύμα ροής (λόγω όσων περιγράφηκαν παραπάνω), όλες οι διώρυγες όμως έχουν ρεύμα ροής… 🙂

 204. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι, παρακαλώ να μοί επιτραπή να σχολιάσω την παρούσαν ανάρτησιν χωρίς την απειλήν νέας πορτοκαλιάς κάρτας…

  1) Μοί προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν (άλλη μία τρανή απόδειξις πόσον αι παλαβομάραι των Γαλιλαίων έχουν αποβλακώσει τους αναγνώστας του παρόντος Ιστολογίου) ότι επί 15 ώρας ουδείς εσκέφθη να προσφέρη τω κ. Σαραντάκω το μεζεδάκι που θα τον κάμη διάσημον παγκοσμίως: Η Γούγλ τιμά την έναρξιν των Πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων (25 Μάρτη/6 Απρίλη 1896) με έν λογότυπον που την διασύρει παγκοσμίως ως πανάσχετον: Ο αρσιβαρίστας εις το λογότυπον της Γούγλ είναι ο θρυλικός Δημήτριος Τόφαλος (1884 – 1966), που όμως δεν συμμετείχε εις την Ολυμπιάδα του 1896, αλλά εις την Μεσολυμπιάδα του 1906. Πρόκειται διά κολοσσιαίον μεζεδάκι, διότι δεν συλλαμβάνεις καθημερινώς την Γούγλ να κάμη τοιαύτην γκάφφαν

  2) Μοί προκαλεί ακόμη αλγεινοτέραν εντύπωσιν ότι μετά από 15 ώρας αναρτήσεως, ουδείς χριστιανομπολσεβίκος αναγνώστης του Σαραντακείου Ιστολογίου (πλήν του κ. Πάνου με πεζά εν τω σχολίω 11 που κάτι εψέλλισεν, αλλά «τον έφαγε η μαρμάγκα») διηρωτήθη διατί δεν υπάρχει ούτε είς (1) Αμερικανός εις τον κατάλογον των Panama Papers. Θέσατε εις το ψαχτήρι της Γούγλ την φράσιν no Americans in the Panama papers και δείτε τί χαμός γίγνεται παγκοσμίως, πλήν του αποβλακωμένου Ρωμέικου, όπου μόνον η Huffington Post έσωσε τα προσχήματα με εν αποκαλυπτικόν άρθρον

  3) Διά να μή κουράζεσθε να διαβάζετε τόσας χιλιάδας λέξεις, ο γέρων Βάταλος θα σάς είπη επιγραμματικώς ποίαι είναι αι κυριαρχούσαι θεωρίαι: Α) Η Θεωρία των Εθνικοπαραφρόνων Ναζιστών (βλέπε προ ολίγου αναρτηθέν άρθρον του Daily Stormer: Οι Αμερικάνοι και οι Εβραίοι χάκεψαν την Μόσσακ-Φονσέκα διά να πλήξουν τον Πούτιν. Β) Την διαρροήν έκαμαν οι Αμερικάνοι εν συνεργασία με τους Ρότσιλδ, διά να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι και οι Ρώσσοι να εμπιστευθούν τας οικονομίας των εις Αμερικανικάς εταιρείας, αφού είναι πασίγνωστον ότι αι ΗΠΑ είναι τα τελευταία έτη ο πραγματικός φορολογικός παράδεισος διά τους γνώστας. Την θεωρίαν αυτήν ασπάζεται και ο γερο-Βάταλος και σάς συνιστά να αναγνώσητε και υμείςεν από τα πλέον τεκμηριωμένα άρθρα διά να ξεστραβωθήτε…

  4) Περαίνων, μού είναι αδύνατον να μή αναρτήσω ενταύθα την κατάληξιν του σημερινού (Τετάρτη) άρθρου του χριστιανομπολσεβίκου Παντέλου Μπουκάλα εις την «Καθημερινήν»: Εύχεται ο εν λόγω κρετίνος (σ.σ.: δεν είναι ύβρις, καθό,τι ετυμολογείται εκ του «χριστιανός») να ευρεθούν και οφσόρ του Ντόναλδ εις τα Panama papers, διά να σταματήση ο καλπασμός του προς τον θώκον του Πλανητάρχου! Και ουδείς από την «έγκυρον» «Καθημερινήν» τον ενημέρωσεν ότι δεν υπάρχωσι Αμερικάνοι εις τα Panama papers!..

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ-1: Όσον διά την διάχυτον συνωμοσιολογίαν ότι δεν υπάρχωσι Εβραίοι εις τα P.p., ασφαλώς και δεν ισχύει. Αναγνώσατε το αποκαλυπτικόν άρθρον των «Times of Israel», την κεντροαριστεράνHaaretz και εδώ πρό ολίγων λεπτών διά να πεισθήτε ότι υπάρχωσι και Εβραίοι εις τα Ρ.Ρ.

  2) Επειδή ημείς οι Χιώται (ως γνωστόν) πηγαίνομε δύο – δύο διά να μή μάς γελάσουν, ας μοί επιτραπή να χαιρετίσω την γενέτειραν του πατρός μου, αναρτών εν βίδεον από τας αποψινάς (νύκτα Τετάρτης, ώρα Ρωμέικου) διαδηλώσεις των Χιωτών εναντίον των ΜΚΟ. Νομίζω ότι θα το γράψη η Ρωμέικη ιστορία ότι οι Χιώται ήσαν οι πρώτοι που ξεσηκώθηκαν και πήραν με τις πέτρες (6 Απρίλη 2016) τους «αλληλέγγυους» μισθοφόρους που ευθύνονται κατά μέγα μέρος διά την μετατροπήν του Ρωμέικου εις εν απέραντον ανοργάνωτον μπουρδέλον

 205. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  200 – Η ματαιοδοξία, είναι εφάμιλλη, αν όχι πιο δυνατή, με την βλακεία. Να είχαν τουλάχιστον τον Θωμά Μαύρο που είναι και αληθινός θεός κάπως θα τρωγόταν (χαμόγελο).

 206. cronopiusa said

 207. Βάταλος said

  Σημαντική διευκρίνισις εις το σχόλιον 207: Έβαλε ο Διάβολος το ποδάρι του και ανήρτησα το λογότυπον της Γούγλ με τον σφαιροβόλον, ενώ ήθελα να αναρτήσω τον αρσιβαρίσταν, που ήτο ο Τόφαλος!.. Δυστυχώς, η Γούγλ προ ολίγων λεπτών ήλλαξε το λογότυπόν της και δεν δύναμαι να εύρω τον αρσιβαρίσταν Τόφαλον, όστις εκόσμει όλην σχεδόν την ημέραν το Γούγλειον λογότυπον! Σατανική σύμπτωσις, διά να μή δυνηθώ να τεκμηριώσω το μεζεδάκι μου!..

  Β.

 208. Τόφφαλος με δύο φ, Βάταλε! Ψάχτο λίγο!

 209. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 210. Ηλίας. said

  Bαtrollιών συνέχεια .

  Ο μέγιστος γνώστης , αν έμπαινε στον κόπο να κάνει ανανέωση της αρχικής σελίδας θα έβλεπε με την σειρά να παρουσιάζονται ΚΑΙ τα τέσσερα doodles ( αν και δεν είμαι σίγουρος , νομίζω πως κάπως έτσι τα λένε ) .

  https://lh3.googleusercontent.com/Zcd93IG9csqjdwXaXPUGgNXHLR8rWny-a36a5GIzFtswmfRABCnj6Svp2PmL3hO0fUvScHSlR5JGC4y939cbZGuMjcDG_LOfc0fS6tg=s0

 211. Ηλίας. said

  https://lh3.googleusercontent.com/hxxdOUVKo72eq6Fy3ZP-tU_m7to0PvUGeBu7wGBB_mLR9WsTvPrI9fnEOsQkfV4KOI9ZPojBedeKSZo5eHqjEV1YF4aR2YPcrzlAh8E=s0

  Tην πάτησα .

 212. Γς said

  200:

  >Μα να εισαι ζωντανος να περπατας και να περνας διπλα απο την προτομη σου.

  Πέτρος Γαλακτόπουλος

 213. Γς said

  210:

  Στο 0:43 του βιδέου

 214. Γς said

  Quelle élégance !

 215. Alexis said

  #196: Και οδοί «Κωνσταντίνου Καραμανλή» σα να θυμάμαι ότι υπήρχαν τις δεκαετίες ’80 -’90, ζώντος βεβαίως του «Εθνάρχη».

  #206: Πολύ καλό το διάγραμμα του συνδέσμου που παραπέμπεις!

 216. Alexis said

  #203: Στα Λιόσια π.χ. βρίσκουμε δρόμους με ονόματα ολυμπιονικών ζωντανών, όπως του Δήμα, του Κεντέρη …
  Και στην Πρέβεζα Δημοτικό Στάδιο «Αθανασία Τσουμελέκα».

 217. Alexis said

  …και για να το …τερματίσουμε τελείως και γήπεδο «Γιώργου Καραγκούνη» στο χωριό του, το Ρώμεσι (Αμπελώνα) Ηλείας! 😀 😀 😀

 218. Ευάγγελος said

  Και για να το ….ξανατερματίσουμε…..Λεωφόρος Γιάννη Πάριου στην Παροικιά της Πάρου…

 219. Κουνελόγατος said

  Μα που χαθήκατε όλοι, απεργία κάνετε; Μοι προξενεί αλγεινήν εντύπωσιν…

 220. Κουνελόγατος said

  Ε, αφού συνεχίζετε, και στη Δάφνη υπάρχει κλειστό γυμναστήριο με το όνομα ενός πρώην;;;; αθλητή, Μουρούτσος νομίζω…

 221. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  Για τους Ολυμπιονίκες θα μπορούσε να πει κανείς ότι και στην αρχαιότητα τιμούνταν και ότι, εν πάση περιπτώσει, από μια άποψη είναι «πρώην» όταν τιμούνται. Ο Κεντέρης βέβαια είχε γίνει τραμ και πλοίο (Αίολος Κεντέρης) πριν αποδειχτεί έωλος.

  221: Νομίζω αυτό είναι το πιο ακραίο παράδειγμα 🙂

 222. Idom said

  Εντάξει, λάθος έκανα (188), άλλωστε είχα τις αμφιβολίες μου και ουδείς άσφαλτος.
  Άρα λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε τον Παπαστ. δρόμο. Γιατί γρινιάζατε λοιπόν (πριν το 188);
  🙂

 223. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  126. Electricity & Water Authority, Παναγιώτη.

 224. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  106. Xαρά μας η διά βίου εκπαίδευση της νεολαίας! 😆

 225. Κίντο, πές πόσα, σε τι χρώμα και τι μέγεθος, γρήγορα!

 226. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  228. Tax? what the@uck is this?? Did you mean Taxi,perhaps?… 😆

 227. ΓιώργοςΜ said

  224 Έχω κι άλλο, αλλά από μνήμης κι ας με διορθώσει όποις θυμάται καλύτερα: Οδός Μιχάλη (ή Μάικλ, δε θυμάμαι) Δουκάκη, νομίζω στη Μυτιλήνη που έχει καταγωγή. Ονομάστηκε έτσι μόλις πηρε το χρίσμα και διορθώθηκε νομίζω άρον-άρον μετά τις εκλογές….

 228. Ανδρέας said

  67
  h**p://www.kathimerini.gr/94123/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/amhxanh-epemvash-ths-dikaiosynhs-stis-foyskes
  όλα τα λέλουδα μπουκέτο

 229. Καλά τα παναμαδάκια αλλά σαν τα Tilley (για μας τους κεφάλες) δεν έχει!
  Το μοναδικό καπέλλο που βρήκα στο μέγεθός μου!
  Και αντέχει!

  http://www.tilley.com/uk_en/

 230. Πέπε said

  224>221:
  Και μετά θάνατον, πάλι ακραίο θα ήταν.

  225:
  Όχι, δεν έκανες λάθος (ας δεχτούμε την εξαίρεση των ολυμπιονικών για τους λόγους που παρουσιάζει ο Sarant). Απλώς αυτό που σωστά υπέθεσες, δεν το γνωρίζουν ή δεν το παίρνουν υπόψη τους όλοι οι δήμαρχοι.

 231. Γς said

 232. Γς said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: