Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μια περιήγηση στις λέξεις του 2016

Posted by sarant στο 3 Ιανουαρίου, 2017


Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε το Σάββατο, παραμονή πρωτοχρονιάς, στο ένθετο «Υποτυπώσεις» της κατά συνθήκη κυριακάτικης «Αυγής», στην τακτική μηνιαία στήλη μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Πρόκειται για μια λεξιλογική ανασκόπηση του 2016 και από αυτή την άποψη έχει κοινά στοιχεία με άλλα άρθρα του ιστολογίου, αφού στο τέλος του χρόνου ψηφίσαμε κι εμείς εδώ τη Λέξη του 2016 όπως κάθε χρόνο.

Με το σημερινό άρθρο μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώνεται η ανασκόπηση του λεξιλογικού 2016, και ξεκινάει το λεξιλογικό 2017. Καλή λεξιλογική χρονιά λοιπόν!

Για έκτη χρονιά φέτος, η στήλη θα ενδώσει στο έθιμο των ημερών, κι έτσι το σημερινό άρθρο θα έχει χαρακτήρα ανασκόπησης. Θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε τις λέξεις της χρονιάς, μ’ άλλα λόγια τις λέξεις που σημάδεψαν το 2016, που συζητήθηκαν και ακούστηκαν πολύ, ή και που γεννήθηκαν μέσα στη χρονιά που πέρασε, μια χρονιά που από αρκετές απόψεις βάλθηκε να επιβεβαιώσει τις προλήψεις για τα δίσεκτα χρόνια.

Οι επισκέπτες του ιστολογίου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία», που έχει τον ίδιο τίτλο με τη στήλη μας, και που τους κάλεσα να διαλέξουν τη Λέξη του 2016, ανέδειξαν στην πρώτη θέση του 2016 τη λέξη μπρέξιτ, και όχι άδικα αφού είναι μια λέξη που σημάδεψε τη χρονιά από τότε που το βρετανικό δημοψήφισμα αποφάσισε, κάπως αναπάντεχα, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προκάλεσε κλυδωνισμούς που ακόμα δεν ξέρουμε τι αποτέλεσμα θα έχουν. Φυσικά, πρόκειται για συμφυρμό από το Britain και το exit, πάνω στο πατρόν του γκρέξιτ, λέξης που είχε κυριαρχήσει το 2015, πράγμα που δείχνει ότι η ιστορία αγαπά την ειρωνεία.

brexit-cloud2

 

 

Η επίσης αναπάντεχη για πολλούς νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ήρθε μάλλον αργά για να αποτυπωθεί λεξιλογικά (πέρα από λογοπαίγνια του τύπου «τραμπ(άλα)») αλλά πάντως αποδόθηκε στην ίδια αιτία, στον υποτιθέμενο λαϊκισμό που θεωρείται πλέον ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός· στα καθ’ ημάς έχουμε τον εθνολαϊκισμό, που οι συστημικοί διανοούμενοι θέλουν να προσάψουν στη σημερινή συγκυβέρνηση, αν και από ορισμένους ακροκεντρώους ακούγεται τελευταία η παραλλαγή εθνικολαϊκισμός, που την έχει υιοθετήσει και ο γκουρού του χώρου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος που αδημονεί για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (προσέξτε, πόσο ήθος αποπνέει το ουδέτερο άρθρο!)

Στα καθ’ ημάς, ακούστηκε πολύ και δέσποσε μέσα στη χρονιά η λέξη χρέος, όπως και πέρυσι· κι αν το 2015 συνοδευόταν από αλυσίδα επιθέτων (απεχθές και επαχθές, επονείδιστο και παράνομο…), τη φετινή χρονιά είχαμε κυρίως σύμπλοκους όρους όπως την ελάφρυνση χρέους ή την απομείωση του χρέους, ενώ η συζήτηση περιστράφηκε στο αν είναι ή όχι βιώσιμο το ελληνικό χρέος (και η κοινωνία που το εξοφλεί…) και στη στερεότυπη φράση-υπόσχεση ότι (σε τρία τέρμινα) «θα ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος».

Ακούστηκαν βέβαια πολύ οι θεσμοί, που ήταν περσινή πατέντα στη θέση της τρόικας, αλλά και, όλο και περισσότερο, οι δανειστές, που προβάλλουν ολοένα και νέες απαιτήσεις. Και βέβαια το μνημόνιο, μια λέξη που βαραίνει την καθημερινή μας ζωή από το 2010, και που έχει δώσει και το επίθετο μνημονιακός με τη διπλή σημασία (αφενός ο οπαδός του μνημονίου, αφετέρου ο αναφερόμενος στο μνημόνιο, π.χ. μνημονιακή απαίτηση και τα σκυλιά δεμένα), τη χρονιά που μας πέρασε έδωσε τον σύμπλοκο όρο τέταρτο μνημόνιο, σαν απροσδιόριστη απειλή για το μέλλον.

Επίσης κυριάρχησε στην επικαιρότητά μας η αξιολόγηση, η δεύτερη αξιολόγηση ακριβέστερα, που όλο λέει να κλείσει και δεν κλείνει και που μεταφέρθηκε ήδη στο 2017. Το καλοκαίρι είχαμε το πολυνομοσχέδιο που μαζί με πολλά δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα έφερε στη ζωή μας έναν όρο που θα είχε όλα τα φόντα να γίνει λέξη της χρονιάς, αλλά ένα σοβαρό μειονέκτημα: ότι δεν ήταν λέξη άμεσης εφαρμογής: ψηφίστηκε μεν αλλά δεν εφαρμόστηκε -και μακάρι να μην εφαρμοστεί ποτέ. Εννοώ τον κόφτη, όπως πολύ εύστοχα η δημοσιογραφική γλώσσα βάφτισε τον «αυτόματο μηχανισμό περικοπής των δημόσιων δαπανών» που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση μη εφαρμογής των οικονομικών στόχων. Πέρα από τον δαμόκλειο κόφτη, στο ίδιο πολυνομοσχέδιο περιεχόταν κι άλλος ένας νεολογισμός, το υπερταμείο στο οποίο περιέρχονται για να «αξιοποιηθούν» διάφορα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου. Όσο είμαστε στα ίδια συμφραζόμενα, ας προσθέσουμε και τα πρωτογενή πλεονάσματα, στον πληθυντικό αριθμό, τη σειρά θετικών ετήσιων επιδόσεων που πρέπει να παρουσιάσει η ελληνική οικονομία.

Ένα ακόμα νομοσχέδιο που δέσποσε στην επικαιρότητα της χρονιάς που πέρασε ήταν το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες το οποίο ναι μεν κρίθηκε αντισυνταγματικό, πρόλαβε όμως να ξαναφέρει στην επικαιρότητα τον όρο καναλάρχες αλλά και να φέρει στην καθημερινή μας κουβέντα, αιφνιδιάζοντάς μας, έναν όρο που υπήρχε από τον προπερασμένον αιώνα αλλά έμενε ως τώρα κρυμμένος σε νομικούς κώδικες, τον υπερθεματιστή. Στα ίδια συμφραζόμενα έγινε πολλή κουβέντα για το ΕΣΡ (προφέρεται: ε-σου-ρου), το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που επιτέλους έγινε κατορθωτό να συσταθεί.

Στην εσωτερική πολιτική, να αναφέρουμε τον όρο σανός που χρησιμοποιείται κυρίως από την αντιπολίτευση για την κυβερνητική προπαγάνδα, καθώς και το πρόσημο που προσδιορίζει μέτρα που θεσπίζονται (π.χ. μεταρρυθμίσεις «με προοδευτικό πρόσημο»). Κάπου τον Ιούνιο ακούστηκε πολύ το σύνθημα Παραιτηθείτε αλλά οι διαδηλώσεις (κατσαρόλας) που έγιναν ήταν αναιμικές. Την άνοιξη είχαμε και το σούσουρο με τον διορισμό και μετά την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ, και ακούστηκαν αρκετά τα παλλόμενα πέη.

Για να μη μένουμε μόνο στα του οίκου μας, πέρα από το μπρέξιτ, ακούστηκαν και φέτος πολύ οι τζιχαντιστές και το Ισλαμικό Κράτος, που όλο και συχνότερα ακούγεται και με το αραβικό του όνομα, Νταές. Στο κλίμα ισλαμοφοβίας που καλλιεργεί η ευρωπαϊκή δεξιά και ακροδεξιά είχαμε το καλοκαίρι το μπουρκίνι και τις απαγορεύσεις του.

Ωστόσο, αυτό που σημάδεψε την φετινή χρονιά, και που εγώ θα διάλεγα για Λέξη της Χρονιάς, είναι οι πρόσφυγες που έχουν έρθει για να μείνουν -και όχι απλώς για να περάσουν από τη χώρα μας, όπως πέρυσι, ή για να συνωστίζονται στα χοτ σποτ της πρώτης υποδοχής. Οι πρόσφυγες, που ενεργοποίησαν μερικά από τα καλύτερα, αλλά και τα χειρότερα, ανακλαστικά των Ελλήνων και των Ευρωπαίων, κάνοντας τον ιστότοπο dictionary.com να διαλέξει ως (αγγλική) λέξη της χρονιάς τη λέξη xenophobia.

Στην ξενοφοβία αντίδοτο είναι μια λέξη που ακούγεται αρκετά όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, και ακούστηκε και φέτος, η αλληλεγγύη, που φέτος πήρε κι άλλες διαστάσεις, αφού εκδηλώνεται και προς τους πρόσφυγες και όχι μόνο προς τα θύματα της μνημονιακής λαίλαπας –και ειδικά με τη διάσταση αυτή ακούστηκαν αρκετά και οι αλληλέγγυοι. Θα χρειαστεί και του χρόνου αλληλεγγύη για να μη μας πάρει από κάτω η επαπειλούμενη πανευρωπαϊκή συντηρητική στροφή…..

 

135 Σχόλια to “Μια περιήγηση στις λέξεις του 2016”

  1. spiral architect said

    Καλημέρα.
    […] για να μη μας πάρει από κάτω η επαπειλούμενη πανευρωπαϊκή συντηρητική στροφή…..

    Τι ωραία Βαϊμάρη!
    (ας την βάλουμε στα υπ’ όψιν για φέτος την τελευταία)

  2. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αλληλεγγύη, αλληλέγγυοι αλλά και αλληλέγγυα σχολεία:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.enallaktikos.gr/ar30533el-allileggya-sxoleia-apo-tin-anagki-sti-dimioyrgia.html&ved=0ahUKEwjKkK_vwKXRAhWkLsAKHVXoCNIQFgiJATAT&usg=AFQjCNG3ilELryu0gY66raw6rehCIYPIbw&sig2=twZHJ8QZyhCyr7dqsJ8xvQ

  3. spiral architect said

    Νταές;
    α. Από πού προέρχεται αυτό;
    β. Καθιερώθηκε;
    γ. «Νομιμοποιήθηκε»; 😉

    Όποιος στην ξέρα πορπατεί και θάλασσα γυρεύει, ο διάολος οπίσω του κουκιά τού μαγειρεύει

  4. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η αλληλεγγύη μαθαίνεται στην πράξη. Κανένας δεν γεννιέται ρατσιστής. Μπορούν να γίνουν ξενοφοβικά τα παιδιά σ’ αυτό το περιβάλλον;
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.zarpanews.gr/

  5. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πάλι 😊:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.zarpanews.gr/%25CE%25BA%25CF%2581%25CE%25AE%25CF%2584%25CE%25B7-%25CF%2583%25CF%2587%25CE%25BF%25CE%25BB%25CE%25B5%25CE%25AF%25CE%25BF-%25CF%2580%25CF%2581%25CE%25BF%25CF%2582-%25CE%25BC%25CE%25AF%25CE%25BC%25CE%25B7%25CF%2583%25CE%25B7-%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25B4%25CE%25AC%25CF%2583%25CE%25BA%25CE%25B5%25CE%25B9-%25CF%2584%25CE%25B7/&ved=0ahUKEwj-r43xyaXRAhXKA8AKHdlaBVQ4HhAWCB4wAw&usg=AFQjCNF-o0m2G50418nO63LkMN3VWYvNCw&sig2=5YYbWIA74zfLH3UyKHBoFw

  6. spiral architect said

    Μα τι σόι λίνκ είν’ αυτά που βάζεις ρε Κουβάτσε;

  7. spiral architect said

    Make Link

  8. 3 Νταές: http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?15151-The-Islamic-State&p=252814&viewfull=1#post252814

  9. Πάνος με πεζά said

    Καλή σας ημέρα, και καλή χρονιά και πάλι.
    Πρώτη λέξη του 2017 για μας τους Μηχανικούς, το ΤΜΕΔΕ, στη θέση του ΤΣΜΕΔΕ… Θα πεις, και τί έγινε;
    Η λεπτομέρεια που σκοτώνει, είναι ότι το «Σ» στα παλιά αρχικά σήμαινε «Συντάξεων». Τώρα είμαστε απλά Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων…
    Είπατε τίποτα;
    Να και η κλαψιάρικη ανακοίνωση του προέδρου… : http://www.tmede.org/

  10. Πάνος με πεζά said

    Και για να μη γίνω και μάντης κακών, λέξη της χρονιάς του 2017 ελπίζω να μη γίνει μια συνεκφορά δύο λέξεων, και οι δύο από «κ» (κουϊζάκι…)

  11. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μόνο τον αριθμό σχολίων μετράμε στο τέλος της χρονιάς, Αρχιτέκτονα; Δεν μετράμε και το εμβαδόν; 😇

  12. spiral architect said

    @8: Ευχαριστώ Δύτη! 🙂

    Ωραίος ο Earion λίγο παρακάτω:

    Όχι, δεν είμαστε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία για να χρησιμοποιούμε ετικέτες που διαλαλούν κατηγορίες πολιτιστικής ανωτερότητας. Είμαστε τα παιδιά της νεοτερικότητας και της μετανεοτερικότητας, με την επίγνωση ότι είμαστε ένας πολιτισμός ανάμεσα σε πολλούς άλλους πάνω στον πλανήτη, συγχρονικά και διαχρονικά. Ξέρουμε να κάνουμε τις πρέπουσες διακρίσεις.
    εδώ

  13. Γιάννης Κουβάτσος said

    Από κινητό τα ανεβάζω, Αρχιτέκτονα. Γι’ αυτό βγαίνουν μακρινάρια. Στο λαπιτόπι βγαίνουν κανονικά.

  14. gpoint said

    Καλημέρα (γράφει ο ήλιος με χρυσάφι, στης Αθήνας μόλις βγει τον ουρανό, που δεν μπόρεσαν της γης όλοι οι ζωγράφοι σαν το χρώμα του να φιάξουν γαλανό….)

  15. spiral architect said

    @9: Και στην τελική θα υπαχθούμε όλοι στο ΕΤΑΑ. 👿
    Τυχαίο, που τα γραφεία του βρίσκονται στο κτίριο-έκτρωμα πίσω απ’ την Κλαυθμώνος; Για να κλαίμε όλοι μαζί κι αντάμα.

  16. Πάνος με πεζά said

    Και που η οδός λέγεται Παλαιών Πατρών Γερμανού;
    Στα υπερσπάταλα εμφανή μπετά του κτιρίου αυτού πάντως, ενταφιάσθηκαν και μέρος των αποθεματικών μας… Αφού πρώτα, στην απέξω, βγήκε και μια «δουλίτσα», με ενίσχυση του παλιού κτιρίου στην Κολοκοτρώνη…

  17. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

    16: …Και που η οδός λέγεται Παλαιών Πατρών Γερμανού;..

    ++++++++++
    Αααα, Μιχάλη Νικολάου, πέφτει άγριος συναγωνισμός!!!!

  18. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια!

    3 Στη Γαλλία συνήθως το λένε έτσι, Daech. Βλέπω όμως ότι ο όρος χρησιμοποιείται και εδώ. Παίζει εξίσου βέβαια και το ISIS ή το Ισλαμικό Κράτος. Το ελληνικό ακρώνυμο ΙΚ δεν το πολυβλέπω.

  19. spiral architect said

    @9, 15-17: Φορές-φορές με πιάνει το θυμικό μου και αναρωτιέμαι, γιατί σκατά ξαναγύρισα πίσω στο προτεκτοράτο. Αλλά τότε, σκεφτόμουν μόνο το γαλάζιο τ’ ουρανού, πού λέει ο Τζι στο #14 και τα οφθαλμόλουτρα μαζί με τα αποδέλοιπα των ελληνικών καλοκαιριών.
    Άλλες εποχές. 😦

  20. nikiplos said

    Ο Καρλ Πόπερ, έγραψε ότι «η επιβολή ανοχής χωρίς όρια, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο θάνατο οποιασδήποτε μορφής ανοχής». Οι κοινωνίες που έχουν αμοιβαιότητες μεταξύ ομάδων (τάξεων, εθνοτήτων, φραξιών κοκ) εντός τους μπορούν εύκολα να καταστρέψουν την αμοιβαιότητα και την ανεκτικότητά τους και να οδηγηθούν σε καθεστώς «ανταγωνισμού επιβίωσης» μεταξύ των ομάδων αυτών… Συνήθως αυτοί οι «ανταγωνισμοί επιβίωσης» έρχονται ως παλιρροιακά κύματα ή ως τσουνάμι, δηλαδή με τελείως απρόβλεπτο κι αναπάντεχο τρόπο… μπορεί κανείς να δεί λεπτομερέστερα εδώ: «Popper K (2013) The Open Society and Its Enemies. With a foreword by A.Ryan and an essay by E.H. Gombrich. (Princeton Univ. Press, Princeton).»

    Κατά τη διάρκεια αυτών των εκρήξεων, οι περισσότεροι ιδίως οι ψυχραιμότεροι πιστεύουν – και έχουν πραγματολογικές ενδείξεις γι’ αυτό – ότι οι εκρήξεις αυτές αν μη τι άλλο θα είναι παροδικές και θα τελειώσουν γρήγορα. Πολλοί φέρουν ως παράδειγμα τη Γιουκοσλαβία και τα βαλκάνια, ξεχνούν όμως τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.

    Ο Λίβανος ήταν παράδειγμα μετριοπάθειας, ανοχής, καλής συμβίωσης, αρίστων οικονομικών σχέσεων. Ώσπου έφθασαν οι πρώτοι πρόσφυγες από το γειτονικό Ισραήλ καιτην Παλαιστίνη. Όλες οι ανοχές ξεχάστηκαν, όλοι οι οικονομικοί δεσμοί ακυρώθηκαν κι έγινε πυρκαϊά που κρατάει εκεί πάνω από 30 χρόνια. Το άλλοτε ευρωπαϊκό Λεβάντε χάθηκε για πάντα…

    Συνήθως οι αφορμές είναι αστείες ή γελοίες. Πάντοτε μου αρέσει να υπενθυμίζω την περίοδο του παροξυσμού της ΕλληνοΣερβικής φιλίας, που ένα λαθροσφύριγμα στο μπάσκετ οδήγησε σε κυνήγι και άγριο ξύλο των ελλήνων φοιτητών της Σερβίας. Κλείστηκαν στα μπλοκ τους 3 ημέρες ώσπου να ξεθυμάνουν οι θερμόαιμοι….

    Όλα τα ανωτέρω για να έχουμε επίγνωση σε τι επικίνδυνα νερά βαδίζουμε…

    ΥΓ> και μην ξεχνάμε, ότι ο άνθρωπος γεννιέται ρατσιστής και ξενόφοβος. Είναι αρχέγονα ένστικτα αυτά. Μόνο αν μεγαλώσει σε ένα άλλο παιδευτικό περιβάλλον θα μάθει εκτός από τα ένστικτα αυτά να έχει και αντίρροπα ισχυρά συναισθήματα…

  21. spiral architect said

    – Τι θέλεις για το 2016;
    – Έναν πράσινο δράκο.
    – Κάτι πιο ρεαλιστικό ίσως, γιατί αυτό ακούγεται κάπως μεταφυσικό;
    – Να, άνεργος είμαι, καμιά δουλειά μπορείς να μου βρεις;
    – Τον δράκο τον θες με ένα ή με δυο κεφάλια; Θες να βγάζει και φωτιές απ’ το στόμα;
    (σύγχρονη παραλλαγή παλιού ανέκδοτου)

  22. spiral architect said

    … ακόμα να συνηθίσω το Νέο Έτος. 😳

  23. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όχι, Νίκιπλε, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν είναι αρχέγονα ένστικτα. Η αυτοσυντήρηση είναι ένστικτο. Το ποιον πρέπει να φοβάσαι το μαθαίνεις από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνεις και διαμορφώνεσαι.
    Όσο γι’ αυτά που λέει ο Πόπερ στο εμβληματικό έργο του, εννοείται πως στη μετανάστευση υπάρχουν κανόνες. Ο σημαντικότερος: αποδοχή και τήρηση των νόμων τη χώρας υποδοχής και σεβασμός των αξιών της. Ο δεύτερος: προσπάθεια για ένταξη στην υπάρχουσα κοινωνία και όχι δημιουργία ασύμβατων θυλάκων. Και, εννοείται, ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών δεν μπορεί να είναι απεριόριστος.

  24. Παναγιώτης Κ. said

    @20. Το κυνήγι και το άγριο ξύλο οφειλόταν στο λαθροσφύριγμα ή σε μια προϋπάρχουσα αντίληψη που θέλει τους χώρους που διεξάγονται τα ομαδικά παιχνίδια και τα παρακολουθούν «φίλαθλοι», να λειτουργούν ως χώροι εκτόνωσης της υποτιθέμενης ανθρώπινης επιθετικότητας; Την άποψη αυτή ούτε κατά διάνοια ασπάζομαι. Διατυπώθηκε πάντως, όχι μία μόνο φορά, από έγκυρους υποτίθεται αρθρογράφους ή σχολιαστές. Έμμεσα λοιπόν εγκαταστάθηκε στο μυαλό των…κάφρων ότι υπάρχει ανοχή σε φαινόμενα βίας οπότε αυτοί εκδηλώνουν την…καφρίλα τους.
    Βρίσκω ορθή την άποψη του Πόπερ. Πράγματι η ανοχή χωρίς όρια οδηγεί σε κατάργηση οποιασδήποτε μορφής ανοχή.

  25. nikiplos said

    Αγαπητέ 23@ Γιάννη Κουβάτσε, λογικά, μια μικρή ομάδα ανθρώπων φοβάται την διπλανή, γιατί την θεωρεί a priori ανταγωνιστική. Επομένως το να έχει κάποιος ένστικτο ρατσισμό και ξενοφοβία έχει συνέπεια με αυτό που είπες για την αυτοσυντήρηση. Φυσικά δεδομένου του τελευταίου μας γονιδιακού προγόνου, του παλαιολιθικού ανθρώπου.

    Η αμοιβαιότητα σε ομάδες – που κι αυτή ιστορικά υπήρξε – καλλιεργήθηκε σε δεύτερο επίπεδο… Επομένως το ένστικτο εμπεριέχει το φόβο. Συχνά μπερδεύουμε τα ένστικτα με τις εικόνες παιδιών διαφορετικών χρωμάτων που παίζουν μαζί. Αυτό είναι άλλο επίπεδο, γιατί τα παιδιά έχουν τοποθετηθεί εκεί με την ασφάλεια των γονέων τους…

    Όπως και να έχει το να γίνει κάποιος ανεκτικός και πολυπολιτισμικός, απαιτείται καλλιέργεια και παιδεία. Και φυσικά οι συνθήκες της αμοιβαιότητας γιατί δεν υπάρχει καμία περίπτωση να είναι η μία ομάδα ανεκτική και η άλλη όχι.

    Στα υπόλοιπα που αναφέρθηκες συμφωνώ 100%. Άλλωστε τα παραπάνω δεν τα έγραψα δογματικά, αλλά από έντονο προβληματισμό για την ανευθυνότητα των ιθυνόντων της ΕΕ και λοιπών…

  26. Γιάννης Κουβάτσος said

    25. Συμφωνώ, Νίκιπλε, μετά και τις εκατέρωθεν διευκρινίσεις. 😊

  27. 17, …16: …Και που η οδός λέγεται Παλαιών Πατρών Γερμανού;..
    ++++++++++
    Αααα, Μιχάλη Νικολάου, πέφτει άγριος συναγωνισμός!!!!….

    Ευγενή άμυλα!

    (Θα μπορούσε και ο Φρέντυ – συντοπίτης του Νικοκύρη,
    αν και, παρότι βάζελοι, δεν πιστεύω να είχαν παίξει ποτέ μπάλα μαζί –
    ή ο γνωστός με τις ηλεκτρικές στήλες.)

  28. 11, …Μόνο τον αριθμό σχολίων μετράμε…;
    …και το εμβαδόν; 😇

    Αν τα σχόλια είναι εμφατικά,
    μετράμε και το
    εμφαδόν.

  29. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εντωμεταξύ, Ελληνάρες μπαίνουν σε ποστ των Μιλγουόκι Μπακς και αναπαράγουν τα χρυσαβγίτικα εμέσματα για την ελληνικότητα του Αντετοκούνμπο. Υποθέτω ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί που θα τα διαβάζουν, θα ξύνουν παραξενεμένοι το κεφάλι τους.

  30. Ετοιμάζεται ένθερμη υποδοχή στον Γιάννη κι εφέτος (18 Ιανουαρίου) από την ομογένεια του Χιούστον.
    Ιαχές όταν σκοράρουν οι Ρόκετς ή ο Γιάννης – περίπου 50-50. 🙂

  31. ΓιώργοςΜ said

    23,25: Μπορεί να δει κανείς τα παιδιά, πολύ πιτσιρίκια, πριν εκπαιδευτούν στο σωστό και το λάθος, ή να θυμηθεί τα νιάτα του. Η αγέλη της μαρίδας εξοβελίζει το διαφορετικό ή το αναγκάζει να πάψει να είναι διαφορετικό: «Ο χοντρός», «ο κουτσός», «ο ψηλός», «ο τραυλός», «ο χωριάτης», «ο πρωτευουσιάνος» κλπ πάντα μάζευαν τα βέλη, μέχρις ότου η κοινωνική μόρφωση να διδάξει την ανοχή.
    Σε μια δαρβινική προσέγγιση, η αγελαία αυτή συμπεριφορά ίσως έχει νόημα: Η ομάδα έχει έναν τρόπο επιβίωσης, το καινούριο είναι είτε απειλή είτε βελτίωση του τρόπου αυτού. Η επίθεση αναγκάζει το καινούριο είτε να ενσωματωθεί, κάνοντας κάποιες υποχωρήσεις και βελτιώνοντας ίσως την ομάδα, είτε να εξοβελιστεί.
    Όταν έρχεται κάποιο τόσο έντονο χαρακτηριστικό όπως το χρώμα του δέρματος, η διαφορετική γλώσσα, τα αντανακλαστικά είναι πιο έντονα. Η κοινωνική μόρφωση πάλι μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες ισορροπίες: Για παράδειγμα, τα βιβλία του Δημοτικού έχουν πολυφυλετικές ομάδες και ξενικά ονόματα, δημιουργώντας «αντισώματα» σε ξενοφοβικές συμπεριφορές. Ο συγχρωτισμός επίσης από μικρές ηλικίες, το ίδιο.
    Οι ξενοφοβικές συμπεριφορές σε μεγαλύτερες ηλικίες, κοντά στην εφηβεία, είναι δείγμα αποτυχίας αυτού του μπολιάσματος και πιθανότατα είναι αποτέλεσμα της αγωγής που δίνεται από την οικογένεια, που δεν έχει μπολιαστεί με τις ίδιες προσλαμβάνουσες.
    Στη φοιτητική εστία, στη Σκωτία, όπου ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των φοιτητών (αν όχι η πλειονότητα, τουλάχιστο των μεταπτυχιακών) προέρχονταν από όλες τις φυλές και ανθυποφυλές του πλανήτη, φρόντιζαν τα διαμερίσματα (6 δωματίων με κοινή κουζίνα και μπάνιο) να έχουν όσο το δυνατό πιο μικτή σύνθεση. Ξεβόλευε πολύ, γιατί από τα υλικά του μαγειρέματος ως τις συνήθειες υγιεινής υπήρχαν τεράστιες διαφορές, αλλά σκεπτόμενος εκ των υστέρων θεωρώ πως ήταν σοφή προσέγγιση.

  32. Γς said

    20, 23:

    Ρατσισμός και Διαφορετικότητα

    Από τις πρώτες αναμνήσεις του Γς.

    Στην αυλή παρέα με τα κλωσσόπουλα, που για κάποιο λόγο η μάνα μου τα είχε ξεχωρίσει από τις μάνες τους. Τις κότες στο κοτέτσι.

    Τα χάζευα λοιπόν που έπαιζαν μαύρα, άσπα ανακατωμένα,

    [κάτι σαν την «Χαρούµενη συγκέντρωση των χωρικών» Αλέγκρο, στη Φα µείζονα
    της Παστοράλε, της 6ης συμφωνίας του Μπετόβεν]

    μέχρι που ξαφνικά κάτι σύννεφα εκρυψαν το ήλιο κι ακούστηκαν και μερικές βροντές από την βροχή που ερχόταν.

    [κάτι σαν την τέταρτη κίνηση: «Η Καταιγίδα»
    Αλέγκρο στη Φα ελάσσονα της Συμφωνίας]

    Και τότε όλα τα κλωσσόπουλα μαζεύτηκαν τρομαγμένα σε δυό ομάδες.

    Κι έμεινα να κοιτάζω μήπως κανένα πήγε σε λάθος ομάδα.

    Κανένα. Ολα τα μαύρα μαζί. Κι όλα τ άσπρα αντάμα.

  33. Γιάννης Ιατρού said

    32: ΜΠΑΟΚτζίδες θα ήσαν 🙂

  34. Γιάννης Κουβάτσος said

    31: Έχω την τύχη, Γιώργο, να διδάσκω σε δημοτικό σχολείο με μαθητές 17 εθνικοτήτων, δεύτερης γενιάς μετανάστες στην πλειονότητά τους. Οι παρέες τους είναι μικτές, πλέον. Δεν παρατηρώ γκετοποίηση και κλίκες με κριτήριο την καταγωγή ή τη θρησκεία. Εκτός, βέβαια, όταν βάζουν το χεράκι τους με ακατάλληλο τρόπο κάποιοι γονείς. Μας ήρθε π.χ. πατέρας μπαγκλαντεσιανής καταγωγής και ζήτησε ν’ αλλάξει τμήμα η κόρη του, επειδή την παρενοχλούσε ομοεθνής της συμμαθητής. Όταν η δασκάλα τού είπε ότι ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε η μικρή για κάτι τέτοιο, ούτε αυτή (η δασκάλα) εντόπισε την παραμικρή ενόχληση, με τα πολλά μας είπε τον πραγματικό λόγο: αυτός είναι μουσουλμάνος κι εμείς ινδουιστές. Φυσικά, δεν του έγινε το παράλογο χατήρι.

  35. gpoint said

    Ε, βάλε και την 5η κίνηση να μην είναι κενό το ενδιάμεσο (άσε που είναι και ωραιότερη)

  36. Γς said

    27:

    >Θα μπορούσε και ο Φρέντυ – συντοπίτης του Νικοκύρη

    Και πήγα κάποτε να πουλήσω πλάκα [λέμε τώρα] στον πλακατζή.

    Πριν τόσα χρόνια, όσα τα χρόνια της κόρης του, της Ναταλίας.

    Μας είχε τρελάνει ο χαζομπαμπάς στην Μεσημβρινή που όλο γι αυτήν έγραφε.

    Φοιτητής σε μια εκδήλωση στο στάδιο, πριν τη χούντα:
    -Αμάν πια του λέω;
    -Κι εσένα τι σε νοιάζει;
    -Πολύ την κανακεύεις και την ερωτεύτηκα.
    -Μπα! Και τι σκοπεύεις να κάνεις;
    -Να στην ζητήσω, όταν μεγαλώσει.
    -Και δεν έρχεσαι να την πάρεις από τώρα;

  37. gpoint said

    # 33

    Το έχουμε ξαναπεί, τα χρώματα είναι ψιλοαπάτη, μόνο άσπρο και μαύρο υπάρχουν !!

    Ναι ρε ! ΠΑΟΚ (και Γιουβέντους και Παρτίζαν και Νιούκαστλ και Σάντος και ΟΦΗ !!!!)

  38. Γς said

    35:

    Μπράβο Πσαρά μου!

    Μας έφτιαξες Τζορτζ

  39. Πάνος με πεζά said

    Και Δόξα Δράμας, ρεεε ! https://www.google.gr/maps/@41.1525775,24.1363085,3a,90y,175.39h,87.45t/data=!3m6!1e1!3m4!1sOqtdziK1tpR8orEwn9o5cA!2e0!7i13312!8i6656

  40. Τσούρης Βασίλειος said

    28.
    Αναφανδόν να το μετράτε! 🙂

  41. gpoint said

    # 39

    Ενσταση

    Η Δ.Δρ.έμεινε σαν οι μαυραετοί του βορρά πριν 50 χρόνια, δεν φόραγαν ασπρόμαυρα όπως ο Οφις.. Ασπρόμαυρα φοράει και η Ουντινέζε αλλά δεν τις γράφουμε όλες τις ομάδες…

  42. gpoint said

    # 39

    Σήμερα κάθε ομάδα έχει κάθε σεζόν και 3-4 εμφανίσεις έτσι έχουμε δει την ΑΕΚ να παίζει με ροζ και τον ΠΑΟΚ με μωβ… όταν οι ομάδες είχαν μια εμφάνιση-όταν έβλεπα τηνΔόξα στις αρχές του 60 φόραγε μαύρα με μια άσπρη ταινία μπροστά

  43. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα

    «Παραδώσου ρε! Σου μιλάει ο αδερφός σου…» αριστουργηματική ταινία της κινηματογραφικής ομάδας του 20ου Γυμνασίου Αθηνών και τριών εμπνευσμένων δασκάλων, μοντέλο για το πως πρέπει να διδάσκεται η ιστορία, για πολύ συζήτηση…

    Χτες βράδυ είδα την παράσταση Κοτανίδη
    «Ομπίντα» οι τέσσερις τελευταίες μέρες του Νίκου Ζαχαριάδη πριν αυτοκτονήσει στη Σιβηρία. Καμία σχέση με το σημείωμα που βρέθηκε στον τόπο της αυτοκτονίας του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι «ΣΕ ΟΛΟΥΣ-TO EVERYBODY», αλλά με κοινά σημεία τον θάνατο δύο γενικών γραμματέων κομμουνιστικών κομμάτων -του Πέπε Ντίαθ επί Στάλιν και του Νίκου Ζαχαριάδη της μετά το 20ο συνέδριο μετασταλινικής εποχής, των συναρτήσεων ΚΚΕ και ΚΚΙσπανίας .

    Δείτε την, κι αυτή για πολύ συζήτηση

  44. gpoint said

    # 43

    Μη σκακίζεις τις στάχτες…

  45. Γεια σου Νίκο και χρόνια πολλά.
    Καλή χρονιά κι ευτυχισμένο, ειρηνικό κυρίως, το 2017.

    Χρόνια πολλά σε όλους.

    Τη χρονιά αυτή οι εμφανίσεις μου εδώ θα λιγοστέψουν και έτσι θα γλυτώσει η σελίδα κι από τις θεωρίες μου. Σκοπεύω να κάνω μια μικρή αποτοξίνωση από το διαδίκτυο γενικά. Καμιά φορά ο καταιγισμός της πληροφορίας που δεχόμαστε, μας κάνει να μοιάζουμε με εκείνον τον επίδοξο ζενίστα που ο δάσκαλος του για να του δώσει να καταλάβει ότι έχει θυσιάσει τη γνώση υπέρ της πληροφορίας και για να τον κάνει να φωτιστεί, σερβίροντάς τον δε σταμάτησε να ρίχνει το τσάι μέσα στην κούπα μέχρι που τον έκανε μούσκεμα ( Βέβαια, κάποιοι άλλοι λένε ότι απλά ο γέρος είχε ξεκουτιαθεί εντελώς).

    Με τον Νικοκύρη και το μπλόγκ, πάντως, θα είμαι σε επαφή.

    Οπότε, για να γίνω κάπως πιο σιβυλλικός, από τη στιγμή που κάποιος έχει κάνει αυτό που πρέπει, το μόνο που του μένει είναι αυτό που, υποτίθεται πως έκαναν οι Ινδιάνοι, δηλαδή να καθίσει στην όχθη ενός ποταμού και να περιμένει δει το πτώμα του εχθρού του να περνάει επιπλέοντας από μπροστά του. Και, για να γίνω πιο σαφής, στην περίπτωση μας, να ελπίσει ότι ο Τσίπρας θα αντικαταστήσει το πτώμα με κανέναν πιο σοβαρό, γιατί αλλιώς χαΐρι δε θα δούμε.

    Χρόνια πολλά και πάλι, και μακάρι το 2017 να αφήσει να περάσουν και καλά πράματα.

  46. Γιάννης Κουβάτσος said

    Άντε όλοι μαζί να το βοηθήσουμε το παλικάρι μας… 😊
    http://www.newsbeast.gr/sports/arthro/2523587/pos-borite-na-psifisete-gia-na-vrethi-o-antetokounmpo-sto-all-star-game

  47. nikiplos said

    24@, Αγαπητέ Παναγιώτη Κ, μόνο για το συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός η παρατήρησή μου. Να σημειώσω ότι η αντίδραση των Σέρβων ήταν κάπως ασύμμετρη. Δεν ήταν δηλαδή μια απλή σύγκρουση φιλάθλων μέσα και έξω από το γήπεδο… Ξεκίνησε ως «πογκρόμ» εναντίον των Ελλήνων Φοιτητών σε όλη τη Σερβία και κράτησε πάνω από μία ημέρα. Όπου τους βρήκαν αφύλακτους τους τουλούμιασαν στο ξύλο, και εδώ η έκφραση δεν είναι μεταφορική…

    Αρκετοί σώθηκαν επειδή τρύπωσαν σε μπαρ, ή μέρη που δεν τους γνώριζαν, σε σπίτια αγνώστων… Τέτοια αντίδραση ήταν άνευ προηγουμένου. Το κυριότερο όμως ήταν ότι εκείνη η αντίδραση στα 1995 (ή 1996 δεν ενθυμούμαι πλέον ακριβώς), είχε συμβεί ακριβώς πάνω στον παροξυσμό της ΕλληνοΣερβικής φιλίας.

    Εκείνη την περίοδο οι συμπατριώτες μας ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης είχαμε πάρει θέση ανοικτά υπέρ των Σέρβων. Από τα καραβάνια αλληλεγγύης, τις παραστάσεις των μελών ΔΕΠ στη γέφυρα του Σάββα ποταμού, τις διαδοχικές πορείες στην Αθήνα, έως τις αμέτρητες εκπομπές στην τηλεόραση. Θυμάμαι μόνο τον Κολάτο να ορύεται ότι οι Σέρβοι είναι αδελφός λαός, ομόδοξος κλπ. Κοντά και οι άλλοι που πήγαιναν να μας πείσουν ότι οι Σέρβοι της Κράϊνα ήταν 100% καθαρόαιμοι βυζαντινοί και άλλα πολλά τραγελαφικά που δεν τα θυμάμαι..

    Σε αυτό το κλίμα είχε συντελεστεί αυτό το γεγονός και μου είχε κάνει τεράστια εντύπωση. Από τότε άρχισα να μελετώ την κοινωνική μηχανική, (ερασιτεχνικά βέβαια) και πρωτοήλθα σε επαφή με τον Σκίνερ κλπ…

  48. ΣΠ said

    47
    Ήταν κατά την διάρκεια του Eurobasket 1995 που είχε διεξαχθεί στην Αθήνα. Στον ημιτελικό η Γιουγκοσλαβία (Σερβία-Μαυροβούνιο) είχε νικήσει την Ελλάδα και είχε θεωρηθεί από τους φιλάθλους και από τον τύπο ότι υπήρξε σκανδαλώδης εύνοια της Γιουγκοσλαβίας από την διαιτησία. Υπήρχε τότε και η φήμη ότι το σερβικό λόμπυ ελέγχει το ευρωπαϊκό μπάσκετ (ο Ιωαννίδης το είχε πει ξεκάθαρα). Έτσι στο τελικό Γιουγκοσλαβία-Λιθουανία όλοι οι έλληνες θεατές ήταν με την Λιθουανία και αποδοκίμαζαν τους Γιουγκοσλάβους. Ως εδώ καλά. Αυτό όμως που με έκανε να ντραπώ ήταν οι έντονες αποδοκιμασίες και τα γιούχα κατά την απονομή και κατά την διάρκεια του εθνικού ύμνου της νικήτριας Γιουγκσλαβίας. Αυτό το τελευταίο και όχι ένα φαλτσοσφύριγμα οδήγησε στην κλιμάκωση των γεγονότων που περιγράφεις. Όχι βέβαια ότι δικαιολογεί των ξυλοδαρμό των ελλήνων φοιτητών, που δεν ευθύνονται για την συμπεριφορά των κάφρων στην Αθήνα.

  49. 47 Nikiplos Από τα καραβάνια αλληλεγγύης…

    Υπήρχε και ένα, το Mir Sada, με εντελώς διαφορετική άποψη. Αλλά επέστρεψε άπρακτο. Η ειρηνική συμβίωση των λαών της πρώην Γιουγκοσλαβίας ήταν πλέον ανέφικτη. 😦

  50. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το φάουλ των Ελλήνων φιλάθλων-οπαδών ήταν οι αποδοκιμασίες κατά τη διάρκεια του σερβικού εθνικού ύμνου. Κατά τα άλλα ο πολύς Στάνκοβιτς μια χαρά μεθόδευσε τη διαιτητική σφαγή εις βάρος της εθνικής μας και υπέρ των συμπατριωτών του. Τα ίδια έγιναν και στον τελικό με τους Λιθουανούς, οπότε δικαίως όλο το γήπεδο φώναζε «Λιέτουβα-Λιέτουβα».
    Έχεις δίκιο, Νίκιπλε, ήταν ασύμμετρη η βάρβαρη αντίδραση των Σέρβων εναντίον των Ελλήνων φοιτητών και του προξενείου μας, αν σκεφτούμε ότι εξαιτίας ενός αγώνα μπάσκετ ξέχασαν ότι οι Έλληνες ήταν ο μόνος λαός που τους συμπαραστάθηκε με όλους τους τρόπους, ακόμα και με τη συμμετοχή των φασιστών της διαβόητης «Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς» στη σφαγή της Σρεμπρένιτσας, όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος τους είχε γράψει στου διαόλου τα κατάστιχα. Αλλά δεν μου κάνει εντύπωση: για τα οπαδικά δέρνονται αδέρφια εξ αίματος, όχι λαοί με κατά φαντασίαν αδερφικούς δεσμούς.

  51. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έγραφα όταν δημοσιεύτηκε το σχόλιό σου, ΣΠ και δεν το είδα. 😊 Λέμε περίπου τα ίδια.

  52. faltsos said

    Στην 8η παράγραφο του άρθρου ο δαίμονας του πληκτρολογίου μας τα μπερδεύει:

    «Το καλοκαίρι είχαμε το πολυνομοσχέδιο που μαζί με πολλές δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα …»

  53. Μαρία said

    49
    https://www.youtube.com/watch?v=zlVAf_B95PM Πηγή: http://www.balcanicaucaso.org/aree/Bosnia-Erzegovina/Mir-Sada-vent-anni-fa-140425

  54. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

    29 Δεν με παραξενεύει… Και ο Λεπέν ειχε πει κάτι για την Εθνική Γαλλίας

    34 !

    45 Δεν θα χαθούμε

    52 Διορθώθηκε, μερσί (Ήθελα να δω αν με προσέχετε, που έλεγαν κι οι δάσκαλοί μας) 🙂

  55. 53

    Φχαρ΄στώ! Ήταν και το αδερφάκι μου εκεί.

  56. gpoint said

    Εξαιρετικά αποτελεσματικός ο Τσίπρας !!

    από το in.gr

    Η Καλλιθέα στο ντεμπούτο του Νίκου Κουρμπανά στον πάγκο της έβαλε τέλος στο αήττητο του Άρη επικρατώντας με 2-0 με δύο γκολ του Ανδρέα Τσίπρα στο Ελ Πάσο στην πρεμιέρα της 8ης αγωνιστικής της Stoiximan.gr Football League.

  57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ιβάν Ρότζερς υπέβαλε την παραίτησή του σήμερα, τρεις μήνες πριν από την αναμενόμενη έναρξη της διαδικασίας για την αποχώρηση της χώρας του από την ΕΕ.
    http://www.huffingtonpost.gr/2017/01/03/diethnes-vretania-eu-presveftis-paraitisi_n_13938292.html

  58. Κουράστηκε ο Πανάρας να διδάξει τον μικρό Αλέξη να γράφει με το δεξί, τόσο που έβγαλε τον αριστερό του ώμο.

    http://www.militaire.gr/%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%b8%ce%ad%ce%bd-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-251-%ce%b3%ce%bd%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7/

  59. nikiplos said

    Σκύλε, το δεξί χέρι να είναι καλά 🙂

  60. Ο Πατούλης, κανονικά, τα εμβόλια πρέπει να τα κάνει στον πωπό. Πάντως, γραμμωμένος ο δρ!

  61. Ριβαλντίνιο said

    @ 61 Σκύλος

    Πάντως, γραμμωμένος ο δρ!

    Ένα ρολό κοτόπουλο που έβαλα στον φούρνο για την Πρωτοχρονιά ήταν σαν το χλαπατσόμπρατσό του !

  62. Ίσα, ρε Μπρους Λη!
    Πάντως, από μένα που είμαι χοντρός, καλύτερος είναι σωματικά. Αλλά εγώ έχω καλύτερο γούστο, έτσι κι αλλιώς!

  63. Ωχωχ… Στην ελληνική Βίκη αναφέρει πως είναι Χειρουργός Ορθοπεδικός. Έτσι στεγνά!

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7%CF%82

  64. Ριβαλντίνιο said

    @ 63 Σκύλος

    Ξέρεις πόση γυμναστική ρίχνω καθημερινά ;

  65. Κι εγώ, κι εγώ

  66. Ριβαλντίνιο said

    Εμβολιάστηκε τώρα για να έχει το κεφάλι του ήσυχο. Όταν ήταν υπουργός ο Μπούμπουκ μάλωναν στον Χατζηνικολάου και ο Πατούλης τον κατηγόρησε ότι φταίει γιατί δεν εμβολιάζεται ο κόσμος. Ο Μπούμπουκ του απάντησε ότι εδώ δεν εμβολιάζονται οι γιατροί, θα εμβολιαστεί ο κόσμος ; Ο Πατούλης του ανταπάντησε ότι αυτός εμβολιάστηκε. Και ο Μπούμπουκ του είπε πως δεν τον πιστεύει κι αν τολμάει ας δεχτεί να τον πάει για τέστ … Χλόμιασε ο Πατούλης … 🙂

  67. Ορίστε που δε γυμνάζομαι. Σηκώθηκα να βάλω ένα τσίπουρο κι έστυψα ένα (1) λεμόνι να προσθέσω μυρωδιά.
    Έχουμε τρεις λεμονιές κατάφορτες και μόνο στον καφέ δεν βάζω.

  68. Ριβαλντίνιο said

    @ 68 Σκύλος

    Στον καφέ θα χρειαστεί να βάλεις αν καμιά φορά σε πάει …μίλκο ! 🙂

  69. Μαρία said

  70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    65/66 🙂 🙂
    68>>μόνο στον καφέ δεν βάζω.
    Γιατί; http://www.lavazza.gr/gr/at-home/recipes/preparation/cappuccino-di-caffellatte-al-limone.html http://www.mrsbean.gr/2016/05/05/%CE%BA%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%AC/

  71. Ριβαλντίνιο said

    Τους γλέντησε ο στρατοκαλόγερος εντός έδρας ! Μόνος του και όλοι τους και κλάσαν μέντες. Πήγε ένας δήθεν να πουλήσει τσαμπουκά και μετά έκανε ότι φεύγει απ’την πόρτα …

  72. 71 απαπαπαα…

    70, 72 έχουμε και δω χάμου κάτι πιστούς του Αρτέμη που όλο γκρινιάζουν πως δεν έχουν λεφτά και ο ένας τους πούλησε τις δύο Μερσεντές και το ένα ημιφορτηγό και πήρε Φορντ Ρέιντζερ διπλοκάμπινο 35.000 έουρα.
    Ο παπάς τους έριχνε κι ένα κεφάλι. Κλασικοί χασομέρηδες των καφενείων.

  73. Ριβαλντίνιο said

    @ 73 Σκύλος

    Να δεις κάτι παπα-μπράβους που έχουν οι μητροπολίτες ! 🙂 🙂 🙂

  74. Ξέρω, ξέρω, έχω δει από κοντά του Αμβρόσιου Καλαβρύτων, με το συμπάθειο. Μούριχναν ένα κεφάλι και είμαι 1.87.

    Πάρε κι ένα καλό, να μερακλώσεις https://twitter.com/ClassicGoaIs/status/796781992343957504

  75. Ριβαλντίνιο said

    Εγώ το θυμάμαι Σκύλε μου ! Αλλά το έκανε σε φιλικό . Στο μουντιάλ του ’90 αντίθετα έκανε κάτι βλακείες που στοίχισαν στην χώρα του (Κολομβία) τον αποκλεισμό από το Καμερούν.

    Τραγουδάκι μιας και πιάσαμε τους τερματοφύλακες :

  76. Τους βλέπω και σου πασάρω το μεγαλύτερο μάδαφάκα που πάτησε ποτέ γρασίδι.

    http://valiacaldadog.blogspot.gr/2012/01/blog-post_07.html

  77. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τον πείραξε τον παπά που είναι «αντίχριστοι» και «ειδωλολάτρες». Αυτό μόνο τον ενόχλησε από το φαινόμενο Σώρρας. 😊

  78. Γς said

    Αν χυθεί καφές είναι λεφτά.

    Αν χυθεί πολύς καφές είναι πολλά λεφτά.

    Αν χυθεί όλος ο καφές είσαι μαλάκας και να προσέχεις

    http://caktos.blogspot.gr/2014/06/blog-post_25.html

  79. 78 Ε, τι; Να του πάρουν πελατεία από το μαγαζί; Να του φάνε οι λύκοι το ποίμνιο; Αμαχητί θα παραδοθεί ο πάτερ;

  80. Μαρία said

    78
    Και που ο Δίας δεν είναι Εβραίος 🙂

    Αν κάνετε κλικ στη φράση Σας πονάει ο Δίας θα διαβάσετε και σχόλια.

  81. Ριβαλντίνιο said

    @ Σκύλος

    Χαχά, αυτόw στο Γιούροτριπ την ταινία έκανε έναν οπαδό της Μάντσεστερ.

    Να ξέρεις ότι έτσι μπορεί να σπάσεις κανένα κόκκαλο του ετοιμοθάνατου. Αλλά λένε πως είναι προτιμότερο από το να πεθάνει. Φιλί δεν χρειάζεται να δίνεις. Εκτός αν είναι καμιά όμορφη κοπέλα. Τότε μπορείς να «κλέπτεις και τας θωπείας» που θα έλεγε και ο Παπαδιαμάντης … 😉

    @ 78 Γιάννης Κουβάτσος

    Αυτά μας νοιάζουν (αντίχριστοι, ειδωλολάτρες) ! Αν είναι τόσο ζώα να τους κλέβουν τα λεφτά, ας τους τα κλέβουν. Μιλάει η Φυσική Επιλογή. Βέβαια ψηφίζουν κιόλας … 😦

  82. caktos2 said

    Ο παπάς, ο Σώρρας, ο Δίας.
    Δεν τα πολυξέρω αυτά, αλλά περνώόντας έξω από ένα γραφείο του Αρτέμη, που άνοιξε δω στη γειτονιά μπήκα μέσα κι ότι προκύψει.

    -Καλώς ήρθατε
    -Καλως σας βρήκα.
    -Καθήστε.
    -Οχι. ένα λογριασμό της ΔΕΗ θα πληρώσω και θα φύγω.
    -Δεν εισπράτουμε λογαρισμούς της ΔΕΗ εδώ κυριε.
    -Καλά. Και φεύγω
    Και ξαναμπαίνω.
    -Ελατε να δείτε τι γράφετε έξω στη τζαμαρία [κάτι βλακείες για τη ΔΕΗ]. Μας δουλεύετε;
    -Αντε πάγαινε από δω ρε!

  83. Ριβαλντίνιο said

    Το χειρότερο είναι -άκουγα τον Μπούμπουκ να λέει – πως υπήρξε Ελληνίδα δικαστικός, η οποία δεν καταδίκασε τον Σώρα (ή κάποιον συνεργάτη του), γιατί δεν αποδεικνύεται ότι ο Σώρρας δεν έχει 600 δισ. 🙂 🙂 Κατά τα άλλα έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη…

  84. nikiplos said

    Σκύλε ως πεζοπόρος, στο Μαίναλο κάποτε (στα 90ς) συνάντησα έναν παπά, όμοιο με τον παπα-γολιάθ που περιγράφει ο αείμνηστος Δ. Σαραντάκος. Δούλευε χρόνια σε λατομεία και σε εργοτάξια κομπρεσέρ κι αποφάσισε να γίνει παπάς στα 40 του. Ήταν περίπου 1,93 με μπράτσο όσο το πόδι μου και βάλε… και χέρι κουπί…

    🙂

    ΥΓ> Σφύριζε σαν αληθινό κλαρίνο ο άτιμος και το τσίπουρο το σήκωνε…. ήθελε 10 σαν και εμάς τα μαθητούδια (των 30 ετών) τότε…

  85. Γς said

    Εισαγγελέας καταδιώκει διοικητή ταμείου γιατί δεν έκανε δεκτά τα ομόλογα Σώρρα!

    http://www.liberal.gr/arthro/104712/apopsi/arthra/eisaggeleas-katadiokei-dioikiti-tameiou-giati-den-ekane-dekta-ta-omologa-sorra-.html

  86. Γς said

    32:

    Κι επειδή πολύ παστοράλε βλάπτει

    [Εμπνευσμένο από Panos Zervas]

  87. spiral architect said

    Πάντως, με τις καινούργιες λέξεις ο Νικοκύρης θα έχει πολλή δουλειά στο μέλλον. Να, π.χ. από 1/1 έχουμε καινούργιο κόκορα στο κοτέτσι:


    (ανοίξτε το taxis σας και κοιτάξτε προσεκτικά, ή διαβάστε τον παραπάνω λίκνο)

    Αρκεί που μερικοί πιστεύουν στη γραμμική εξέλιξη της ιστορίας. 😉

  88. spiral architect said

    Γέλασα:

    Ήμουν στο ψαράδικο και κυρία εξ Αθηνών ήλθεν και εστάθη επί των ιχθύων. Ναι, με αυτή τη φράση θα το περιέγραφα, τόσο στόμφο και αρχοντιά η γυναίκα αυτή…Σαν τη Μαντάμ Σουσού ένα πράγμα. Έδειξε με το δάχτυλο κάτι ψάρια λες και έδειχνε λεπρό: «Ετούτα τα γο…γο…(προσπαθούσε να διαβάσει μια κακογραμμένη πινακίδα μισοθαμμένη στον τριμμένο πάγο)…γοφά…γοφάρια, είναι μήπως Τούρκικα;» Ο ψαράς γούρλωσε τα μάτια του. Τον πρόλαβα. «Κυρία μου, τα γοφάρια είναι μεταναστευτικά πελαγοδρόμα ψάρια που γεννιούνται στη Μαύρη Θάλασσα και στον Βόσπορο κατά κύριο λόγο και διατρέχουν όλη Μεσόγειο». Με κοίταξε λίγο σαν να έβλεπε μια από τις δέκα πληγές του Φαραώ και είπε το ασύλληπτο «Όχι, θα ήθελα σε κάτι πιο ελληνικό»…Σε κάτι πιο ελληνικό, ρε μαλάκα μου. Κανένα Βενιζελόψαρο ξέρω ‘γω ή καμιά Πλατωνομούρα…Είχα ξαναζήσει ακριβώς κάτι παρόμοιο, πάλι με γοφάρια, καθόλου παράξενη η επανάληψη του έργου. Ανάμεσα σε εμάς και στη Τουρκία είναι μια στενή λωρίδα θάλασσας, κοινή, μία και αδιαίρετη. Προφανώς η κυρία αυτή μπορεί και να θεωρεί πως τα σύνορα που δείχνει ο χάρτης είναι φυσικά κατασκευάσματα, θα τα βρεις και στο ανάγλυφο της γης και στους ωκεανούς, τίποτα τείχη ξέρω ‘γω ή χιλιόμετρα ατέλειωτα συρματόπλεγμα φτιαγμένα με θρησκευτική ακρίβεια. Διαχωριστικά που δε χαμπαριάζουν από κορυφές και ποτάμια και τέτοια χαζά. Ντουγρού. Τα γοφάρια κουτουλάνε πάνω τους και γυρνάνε πίσω. Στον κόσμο της κυρίας σίγουρα θα έχει και λαθρογόφαρα, μεταναστοτσιπούρες και τζιχαντομπάρμπουνα, ισλαμοξιφίες και τέτοια που θα επιβουλεύονται τον πολιτισμό μας κόβοντας με τις μουσούδες τους τα σύνορα και περνώντας στο καταγάλανο Αιγαίο. Ο ψαράς πάντως έκανε το κορυφαίο όλων. Πλησίασε ένα γοφάρι και του είπε από κοντά : «Γοφάρι; Γιαβρούμ; Ασιχτίρ; Μπα κυρία μου, δε μιλάει τούρκικα, δικό μας θα είναι». Η κυρία έφυγε εννοείται προφανώς ενοχλημένη, εγώ τον χτύπησα στη πλάτη και του είπα ένα μεγάλο μπράβο σκασμένος στα γέλια. Προχτές σκεφτόμουν πάνω στην έννοια της πατρίδας. Νιώθω πατρίδα μου εξίσου ένα βράχο στην Κάλυμνο, ένα κομμάτι ερήμου στη Γκόμπι, ένα σοκάκι στο Σικάγο, ένα ανοιχτό και άφραγο μετόχι ωκεανού στο πουθενά, έναν λόφο στη Θάλασσα της Ηρεμίας στη Σελήνη. Και τα νιώθω πατρίδα μου γιατί όλα αυτά μπορούν να αγαπηθούν ως πατρίδες από έναν συνάνθρωπό μου. Όσο μας χωρίζουν σύνορα καθώς και άλλες φτιαχτές ιδέες και φανταστικές κατασκευές που απλά βολεύουν τους ισχυρούς και μας κρατούν αποχαυνωμένους στην αδυναμία και στον αλληλοφαγωμό μας, δεν είναι για να γίνει κάτι. Όσο μένουμε χωρισμένοι σε έθνη και άλλες συνομοταξίες και δεν πάμε μπροστά σαν ανθρωπότητα, σαν ένα είδος και από κοινού, τόσο κυρίες θα ψάχνουν φαντάσματα σε όλα τα μήκη και πλάτη εξετάζοντας και κρίνοντας τον κόσμο με κριτήρια τόσο γελοία όσο και επικίνδυνα όπως το αν τα ψάρια αν είναι ακραιφνώς «δικά μας» ή «των άλλων». Αν υπήρχε Θεός το γοφάρι πάντως θα σηκωνόταν και θα της έλεγε «Άσιχτιρ και άγαμήσου θεία». Ε, κι αν δεν υπάρχει θεός, υπάρχει ο θεούλης ο ψαράς.
    (από εδώ: https://www.facebook.com/mko.aggalia/posts/1247430388626343?pnref=story)

  89. Alexis said

    Καλημέρα.
    Εξαιρετικά τα σχόλια στο σημερινό (χθεσινό) νήμα!
    Σκύλος, Ρίβα, Spiral και …λοιπές δυνάμεις ανέβασαν ψηλά τον πήχυ σήμερα (χθες)!
    (Επειδή συζητούσαμε για την ποιότητα των σχολίων στο προχθεσινό… )

  90. ΚΩΣΤΑΣ said

    89

    καλημέρα!

    Τω καιρώ εκείνω, κάποιος στρατιώτης – σκοπός στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, πρωινή αναφορά.

    – λοχαγός: οι σκοποί να αναφέρουν αν παρατήρησαν κάτι ύποπτο κατά τη διάρκεια της σκοπιάς τους.

    σκοπός: κυρ’ λουχαγέ, σκλι βουργάρκο γαυγίζ’ ελληνικά;

  91. Alexis said

    #68: Κι εγώ γυμνάζομαι σκληρά Σκύλε!
    Τώρα τις γιορτές επικεντρώθηκα στην εκγύμναση των δοντιών μου και των μασητήρων μυών του προσώπου! 😆

  92. gpoint said

    # 89

    Πιθανόν να μην είναι ακριβώς έτσι και η κυρία να ήταν πληροφορημένη… Για γοφάρια δεν ξέρω αλλά για σαρδέλλα Τουρκίας που κατακλύζει τις αγορές όταν δεν επιτρέπεται στα ελληνικά νερά η αλίευσή της ξέρω από φίλους πωλητές ψαριών πως είναι σαν να παίρνεις και αντιβίωση συγχρόνως. Μετά είναι και θέμα γεύσης π.χ. οι μουρμούρες από δυτική μεσόγειο διαφέρουν από τις δικές μας μόνο στο χρώμα των κοιλιακών πτερυγίων (γκρι αντί κίτρινο) αλλά στη γεύση όσο το πορτοκάλι από το γκρέηπφρουτ. Ακόμα και σε δικά μας νερά, από τοποθεσία σε τοποθεσία διαφέρει η γεύση ίδιων ψαριών γιατί βρίσκουνε διαφορετικά πράγματα να τραφούνε τα ψάρια.
    Ο Δημήτρης Μαρτίνος μπορεί ίσως να επιβεβαιώσει για κάτι μεγάλα μπαρμπούνια της Πάρου υπέροχα στην όψη και άχυρο στην γεύση

  93. sarant said

    Καλημέρα από εδώ

    90 Πράγματι εξαιρετικά τα χτεσινοβραδυνά σχόλια! Κρίμα που είχα έξοδο και τα διαβάζω τώρα.

  94. Alexis said

    #89: Εμείς εδώ στην Πρέβεζα τρώμε μόνο ντόπια. Τα ‘χουμε μαντρωμένα στον Αμβρακικό κι όποιο πάει να βγει από το δίαυλο του ρίχνουμε κατακέφαλο και ξαναγυρνάει πίσω! 😆 😆 😆

  95. Γς said

    93:

    > Δημήτρης Μαρτίνος μπορεί ίσως να επιβεβαιώσει για κάτι μεγάλα μπαρμπούνια της Πάρου υπέροχα στην όψη και άχυρο στην γεύση

    Κι ο Μιχάλης ο Νικολάου ίσως θα μπορούσε να επιβεβαιώσει για τα υπέροχα στην όψη και αφθονία ψάρια του κόλπου του Μεξικού, που δεν νοστιμεύουν όμως με τίποτα.

  96. giorgos said

    Σιγά μήν ήταν πληροφορημένη…ή κυρία , κομπλεξικιά ήταν . Εντάξει υπάρχουν διαφορές στήν γεύση , αλλά είναι ανεπαίσθητες .
    Μόνο στά ψάρια πού ψαρεύονται κοντά στά κλουβιά είναι αισθητή ή διαφορά .

  97. Παναγιώτης Κ. said

    @43. Κρόνι, είσαι καΛός…μπελάς.:)
    Δύσκολο να αντισταθείς στα λινκ που μας προσφέρεις!

    @68. Δώσε και στους άλλους λεμόνια. Ταξιδάκι δεν κάνεις στην Αθήνα;
    Η φίλη μου η Στέλλα με εφοδιάζει με τσάντες ολόκληρες με λεμόνια και εγώ μετά γίνομαι γενναιόδωρος μοιράζοντας τα σε φίλους και στη γειτονιά!
    @79. 🙂 🙂 🙂

  98. Παναγιώτης Κ. said

    @88. Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
    Βούτυρο στο ψωμί του Τσίπρα.
    Όλοι και λιγότεροι γίνονται οι λόγοι για να τον ανατρέψουν οι δανειστές. 😦

  99. Παναγιώτης Κ. said

    @87. Σκάροι υπάρχουν πολλοί. Ο κάθε λαϊκός οργανοπαίχτης του κλαρίνου ή του βιολιού δείχνει με το παίξιμο ενός Σκάρου όχι μόνο την δεξιοτεχνία του αλλά και τα συναισθήματά του.
    Διάλεξες μία από τις καλύτερες εκτελέσεις!
    Παρεμπ. υπάρχει ένας σχολιαστής (πήγαινε στο ΥΤ) σε αυτή την εκτέλεση, που καταφέρνει τα συναισθήματα που δημιουργούνται με την Ηπειρώτικη μουσική να τα κάνει λέξεις και φράσεις.

  100. Γς said

    100:

    Σκάρος. Το πρώτο από τα ηπειρώτικα που ακουγε και ξανακουγε ο μπαμπάς. Νιώθαμε κι εμείς κάτι από το κάτι του.

    Αργότερα μάζευε δίσκους της Gramophon με βιενέζικα και τέτοια για να γίνει εντελώς γιεγές όταν μας ξεφορτώθηκε.

  101. Παναγιώτης Κ. said

    @101. 🙂 🙂 🙂
    Το κείμενο, «δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στο κυνήγι » σε συνδυασμό με τη φωτογραφία είναι κάτι το ασύλληπτο! Δεν σταματάω να γελώ!
    Άντε τώρα να εξηγήσω στον άλλο γιατί περπατάω στο δρόμο και γελάω! Αυτό για εκείνους που με ξέρουν. Για τους άλλους…λάλησα… 🙂

  102. 103

    Make Love, Not War. ❤

    ΥΓ Βρε πρόσεχε μην πέσεις σε καμιά κολόνα.

  103. Γιάννης Ιατρού said

    101: Σκύλε
    χαχαχαχαχα, είσαι απίθανος, αλλά περιοχή …. δεν γράφει 🙂

  104. 105

    Ισάδι + πολύ γούνινο σκ’λί + πολύ χιόνι + ήρεμο αγριογούρουνο + βαθιά ίχνη ελαστικών χωρίς καγκουριές
    αποκλείεται νά ‘ναι στο Γιουνανιστάν

  105. Γιάννης Ιατρού said

    και κόκκινες (ρόζ) ανταύγειες στο χιόνι…

  106. Αυτές στο βάθος μπορεί νάναι χρωματικές αποκλίσεις του φακού. Στο πρώτο πλάνο πρέπει να είναι αίμα που σκεπάστηκε από μεταγενέστερη χιονόπτωση. Η μις Πίγκυ πρέπει να είναι χοιρινό εκτρεφόμενο και στην Ελλάδα τέτοια έχουμε μόνο κατά μήκος της Πίνδου. Στη φωτό, επίσης, η βλάστηση είναι πολύ χαμηλή και πυκνή, περισσότερο σε τούνδρα παραπέμπει παρά σε βουνό.
    Επίσης ποιός Έλληνας θα άφηνε το χάσκι του -ή το σαμογέντ του- να παίξει ελεύθερο στα χιόνια; Απαπααπαααααα

  107. Θρασύμαχος said

    Με το νέον έτος επανεμφανίζεται και ένας παλιός γνώριμος του ιστολογίου: http://www.efsyn.gr/arthro/quo-vadimus «σ’ ένα ανείπωτο γκροτέσκο οξειδωμένο απ’ τα λυγρά σύγνεφα της καθεμέρας»

  108. Γιάννης Ιατρού said

    108: Ναι, μπορεί να έχεις δίκιο, κυκλοφορεί πολύ σε ρώσσικες ιστοσελίδες (από ένα γρήγορο ψαξιμο …)

  109. 110 Εγώ έκανα το λάθος ψάξιμο και κατέληξα σε λάθος ιστοσελίδες. Θάλεγα «γάματα!» αλλά δεν…

  110. 101, 😀

    Το λες και
    καπρόσκυλο!

  111. 105, …101…περιοχή …. δεν γράφει🙂 …

    Απ´ ό,τι δείχνει, στην
    ηβική χώρα!

  112. 104, …Make Love, Not War.❤ …

    Make love
    with a warthog
    (if dogged)

    PS. Περιμένω κάτι το ωραίο με το αεροπλανάκι.

  113. Γιάννης Κουβάτσος said

    109. 😊 Ήθελα απ’ το πρωί που το διάβασα να αναρτήσω το λινκ γι’ αυτή τη φράση, και όχι μόνο. Μου έκανε εντύπωση πώς η Εφσυν φιλοξένησε αυτό το κάπως …ιδιόρρυθμο κείμενο, αλλά μετά θυμήθηκα ότι φιλοξένησε και το ακόμα πιο ιδιόρρυθμο άρθρο του Ζουράρι.

  114. Μαρία said

    https://twitter.com/psomiadis_pan/status/816761872393322499?lang=el

  115. sarant said

    109-115 Ο Μπελλές ήταν παλιός γνώριμος από την Ελευθεροτυπία. Ατάκτως ειρημένες (ή ερριμμένες) ήταν πάντοτε οι (κατά δήλωσή του) σκέψεις του.

  116. sarant said

    116 Αληθινό;;;;

  117. Μαρία said

    118
    Αληθινότατο, πολύ πρόσφατο, κι ας ανεβάζει ρετρό φωτογραφίες https://twitter.com/psomiadis_pan?lang=el

  118. sarant said

    119 Το φοβόμουν…

  119. Γιάννης Κουβάτσος said

    117. Μάλιστα. Το ‘ψαξα λίγο. «Πλοίο ξυλάρμενο που θαλασσοδέρνεται στα αβαθή και τελματώδη» η γλώσσα, ε; Και καθηγητής πανεπιστημίου, λέει, ε; Γα…το! 😊 Πώς μου είχε ξεφύγει τόσον καιρό;

  120. Μαρία said

    121
    Πιάσε για να μορφώνεσαι https://sarantakos.wordpress.com/2013/05/24/polyviobelles/ 🙂

  121. spiral architect said

    @116, 118-120: Μάλιστα, ο Ψωμιάδης είδε φως και μπήκε!
    (θα μου πεις, εδώ μπήκε στη βουλή ο Λεβέντης και στις επόμενες μπορεί να μπει ο αγαπημένος των καφενόβιων χασομέρηδων Σώρρας, ο απατεώνας ο Ζορρό δεν θα μπει στο τουίτερ;)

  122. spiral architect said

    Πρέπει απαραίτητα:
    – Να εντοπίσουμε τη σκουληκότρυπα που περιγράφει το Interstellar.
    – Να φτιάξουμε διαστημικά οχήματα με πρόωση ιόντων, ξερωγώ (ευτυχώς, κάτι παλεύει η NASA)
    – Να τα καβαλήσουμε και να φύγουμε άμεσα από τη γη. Δεν έχει πέσει περονόσπορος παγκοσμίως, επιδημία ηλιθιότητας έχει ενσκήψει.

  123. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Ο Ξιφήρης ξιφήρης,πάντως! All time classic! 😆 😆

  124. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Ίσως το διασκεδαστικότερο νήμα και σχόλια του μπλογκ:

    Γαμάτο, να γιατί χανόμαστε!

    για τους τεμπέληδες -που θάλεγε κι ο καπετάνιος…- κοπυπαστώνω το θρυλικό ύμνο στην αλλοτριωμένη σκυροδέτηση:

    ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΤΡΙΩΜΕΝΗ ΣΚΥΡΟΔΕΤΗΣΗ

    Ω! Ρείθρο αφάδιαστο και τάφρος κακέγχυτος ,
    πλημμελούς σκυροδετήσεως κάλφα ιντζινιέρου κλήρα επονείδιστη !
    Ω! φρίκη και πόνος ανεκλάλητος!
    Ω! Κρασπεδική γωνία, που δε σούλαχε να σαι ορθή όπως θέλουσι οι Θεοί,
    αλλά διαβόλου ολεθροτέκτονος κακότεχνα οξεία
    και τώρα πρέπει δυστυχώς να σπάσεις με βαρεία.
    Βαρεία γαρ ,του μαυρογέριμου Ίβηρα* η ολετήρια σφύρα

    (στη περίπτωση μας Ίβηρας =Γεωργιανός, οι Ισπανοπορτογάλοι δεν έγιναν ακόμη ανασφάλιστοι γκασταρμπάιτερς στου Μπόμπολα ή στου Παρασκευαίδη, αλλά που θα πάει; ..σιγά μη γλυτώσουνε!)

  125. Γς said

    124:

    >ευτυχώς, κάτι παλεύει η NASA

    Εγώ τα είχα ξεκινήσει

  126. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Παρατηρώ-με θλίψη και αλληλεγκύη συναδελφική – πώς το τέλος στην παρένθεση του ύμνου στο 126 ήταν προφητικό …το 2011 που γράφτηκε.

  127. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    127. Σιγά να μην αμόλησες και πύραυλο…

  128. Γς said

  129. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εντάξει, η κρασπεδική γωνία και ο ολεθροκτόνος, προφανώς ξιφήρης, μου ‘καναν κεφαλοκλείδωμα και με αποτελείωσαν. Θέλεις να γελάσεις με όλα αυτά, αλλά σκέφτεσαι πως αυτοί οι τύποι έχουν διατελέσει ή διατελούν δήμαρχοι και υπερνομάρχες, καθηγητές πανεπιστημίου, υπουργοί, πολιτικοί αρχηγοί, εισαγγελείς που εγκαλούν προέδρους οργανισμών, επειδή δεν δέχονται ως εγγυητή τον Σώρρα, πλανητάρχες και ηγέτες μεγάλων χωρών, οπότε το γέλιο κόβεται μαχαίρι και λες ναι, ώρα να την κάνουμε απ’ τον πλανήτη, Αρχιτέκτονα.

  130. sarant said

    131 Ε, ο συγκεκριμένος δεν είχε ποτέ τόσο υψηλές θέσεις

  131. Γιάννης Κουβάτσος said

    132. Πανεπιστημιακός δεν είναι; Με τέτοια γλωσσικά προσόντα δυνάμει υφυπουργός Παιδείας. 😉

  132. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Τι σας πότισε χθές ο Νικοκύρης και ξεσαλώσατε έτσι βρε σείς;☺

    Σκύλε, ο σκύλος ΘΕΟΣ.☺

  133. Γς said

    Σωρραίος!

Σχολιάστε