Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Και πάλι για τον γέροντα Παστίτσιο

Posted by sarant στο 27 Ιανουαρίου, 2017


Πριν από τεσσεράμισι χρόνια -μια ζωή, θα έλεγε κανείς- η ελληνική μπλογκόσφαιρα είχε αναστατωθεί από την υπόθεση του γέροντα Παστίτσιου. Για να φρεσκάρω τη μνήμη σας, έτσι ονομαζόταν μια σατιρική σελίδα στο Φέισμπουκ, που ειρωνευόταν την καπηλεία και τις υπερβολές που διαδίδονταν από παραθρησκευτικούς και εθνικιστικούς κύκλους γύρω από τον γέροντα Παΐσιο, έναν αγιορείτη μοναχό (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, 1924-1994) που έγινε γνωστός από κάποιες ασυνάρτητες ρήσεις του που προβάλλονται ως προφητείες (και που δεν ξέρουμε καν αν είναι δικές του ή μεταγενέστερες προσθήκες), καθώς και για τα θαύματα που υποτίθεται ότι γίνονται στη μονή όπου είναι θαμμένος. Ο Παΐσιος, στο μεταξύ, ύστερα από διαδικασίες φαστ-τρακ έχει από το 2015 γίνει άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

10_aug_2012_eleytherh_wra_efhmerida_paisios_thamaΗ τρολοσελίδα του Γέροντα Παστίτσιου (που είχε ανθρώπινο σώμα αλλά παστιτσένιο κεφάλι) είχε μεγάλη επιτυχία και τελικά αυτό δεν της βγήκε σε καλό. Ο εμπνευστής της σελίδας, παρωδώντας τις ειδήσεις για δήθεν θαύματα του Παΐσιου, είχε την έξυπνη ιδέα να κατασκευάσει ένα ψευτοθαύμα του Παστίτσιου, ότι τάχα θεράπευσε έναν 18χρονο χρήστη ναρκωτικών που είχε πάθει τροχαίο ατύχημα. Η φάρσα είχε μεγάλη επιτυχία, ίσως μεγαλύτερη απ’ ό,τι έπρεπε, μια και αναδημοσιεύτηκε ευρύτατα από τους παϊσιοκάπηλους -κι έφτασε να γίνει πρωτοσέλιδο, τον Αύγουστο του 2012, στην ακροδεξιά Ελεύθερη Ώρα. Και βέβαια, όταν οι παϊσιοκάπηλοι έμαθαν ότι είχαν πιαστεί κορόιδα, θύμωσαν -και κάπου εκεί η υπόθεση ξέφυγε από τα στενά όρια της μπλογκόσφαιρας κι έπαψε να είναι απλώς τρικυμία σε ένα φλιτζάνι καφέ.

Πράγματι, λίγες μέρες αργότερα, ο βουλευτής Χρ. Παππάς, υπαρχηγός της ναζιστικής συμμορίας, έκανε ερώτηση στη Βουλή υποστηρίζοντας ότι ο δημιουργός της τρολοσελίδας (που ως τότε ήταν άγνωστος) «υβρίζει, ειρωνεύεται και προσπαθεί να ευτελίσει την ιερή μορφή της Ελληνορθοδοξίας, τον Γέροντα Παΐσιο».

Θυμίζω ότι βρισκόμαστε στο 2012, όταν η Χρυσή Αυγή απολαμβάνει τη δόξα της εισόδου της στη Βουλή, ο Μιχαλολιάκος είναι το αγαπημένο παιδί των ιδιωτικών καναλιών που τον ξεπλένουν με στοργή και ζήλο, πίνοντας από την κούπα του, ενώ στυλοβάτες του καθεστώτος όπως ο Μπάμπης Παπαδημητρίου λαχταρούν να δημιουργηθεί μια «σοβαρή Χρυσή Αυγή» για να το στηρίξει.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που τόσο βραδυκίνητη ήταν όταν επρόκειτο για την άρση απορρήτου των ακροδεξιών εγκληματιών, εδώ έδρασε ταχύτατα: το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών της σελίδας του Παστίτσιου άρθηκε, και στις 21 Σεπτεμβρίου ο διαχειριστής της, ο (τότε) 27χρονος Φίλιππος Λοΐζος, συνελήφθη και υποχρεώθηκε να κατεβάσει τη σελίδα του. Τον Ιανουάριο του 2014 έγινε η δίκη: ο Λοΐζος κρίθηκε ένοχος για εξύβριση θρησκεύματος κατ’ εξακολούθηση και καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Άσκησε φυσικά έφεση.

Την υπόθεση αυτή δεν την ανέφερα από κάποια νοσταλγική διάθεση ανασκόπησης αλλά επειδή ξανάρχεται στην επικαιρότητα.

Ξανάρχεται στην επικαιρότητα, επειδή στις 2 Μαρτίου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση, ύστερα από την έφεση που άσκησε ο Λοϊζος.

Στο μεταξύ, μερικά πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Η ναζιστική συμμορία είναι σήμερα υπόδικη ενώ μετά την κυβερνητική αλλαγή του 2015 στην κυβέρνηση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε καταδικάσει έντονα τη δίωξη του «Παστίτσιου». Αλλά και ο επικεφαλής της ΔΗΕ, ο «δαιμόνιος» ταξίαρχος Σφακιανάκης, που είχε μπει από πέρυσι στο ψυγείο, πριν από μερικές μέρες αποστρατεύτηκε.

Μερικά πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά δεν είναι αρκετά. Θέλω να πω, ενώ ήταν εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταργούσε τους νόμους περί βλασφημίας, μέχρι τώρα δεν το έχει πράξει, έστω κι αν οι εξαγγελίες ανανεώθηκαν σχετικά πρόσφατα -αν και δεν νομίζω ότι η καθυστέρηση είναι σκόπιμη. Να θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες στην ΕΕ (μαζί με Ιρλανδία και Πολωνία, θαρρώ) που διατηρεί νομοθεσία περί βλασφημίας και ότι το 2012 ο τότε υφυπουργός δικαιοσύνης, παραπλανώντας τη Βουλή, έκανε τις διατάξεις αυστηρότερες.

Η βλασφημία, όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι λέξη που έχει περάσει και στις δυτικές γλώσσες με προφανείς και όχι και τόσο προφανείς απογόνους. Το αγγλικό blasphemy και το γαλλικό blasphème φαίνεται καθαρά πως είναι ελληνικής αρχής -από το ph που χρησιμοποιείται στη σημερινή ορθογραφία αντί του f. Πράγματι, η λέξη βλασφημία, όπως και πολλές άλλες εκκλησιαστικές λέξεις, πέρασε, μέσω των λατινικών, σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες (όχι πάντως στις σκανδιναβικές ή τις σλάβικες).

Η ετυμολογία της λέξης είναι πεντακάθαρη κατά το ήμισυ και μισοσκότεινη κατά το άλλο μισό. Ολοφάνερα, το β’ συνθετικό είναι η φήμη. Το πρώτο συνθετικό, φαίνεται  εύλογο να το συσχετίσουμε με το ρήμα βλάπτω, αλλά στον Chantraine διαβάζω ότι αυτή η εκδοχή προσκρούει σε φωνητικές δυσκολίες. Πάντως και σημασιολογικά στέκει, μια και αρχικά η βλασφημία δεν είχε αποκλειστική σχέση με τα θεία, σήμαινε «δυσφημώ, συκοφαντώ κάποιον»· ο Ισοκράτης, ας πούμε, παραπονιέται ότι αντιλήφθηκε κάποιους σοφιστές «βλασφημούντας περί της εμής διατριβής», ότι κακολογούσαν δηλαδή την ασχολία του. Υπάρχει όμως και η σημασία «μιλάω με ασέβεια για ιερά πράγματα». Με τους Εβδομήκοντα, και βέβαια με την εμφάνιση του χριστιανισμού, η λέξη πήρε τη σημερινή της σημασία.

Στις άλλες γλώσσες πέρασε μέσω λατινικών, όπου όμως έγινε ένας διχασμός. Τα λατινικά της εκκλησίας διατήρησαν τον λόγιο τύπο, blasphemia, και από εκεί πέρασε η λέξη στα γαλλικά (blasphème), στα αγγλικά (blasphemy) κτλ. αν και πρέπει να πούμε ότι παλιά το έγραφαν και με f, blasfemie. Από την άλλη πλευρά, όμως, η λέξη μιλιόταν και από τον πολύ κόσμο, κι έτσι δεν έμεινε αναλλοίωτη. Το λατινικό blasphemare έγινε blasimare και *blastemare και από εκεί έχουμε τις ιταλικές λέξεις biasimare (το ρήμα) και bestemmia (το ουσιαστικό), ενώ έχουμε και μερικές ακόμα λέξεις που δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως ότι προέρχονται από εκεί.

Για παράδειγμα, από το (αμάρτυρο, αλλά σαφώς τεκμαιρόμενο) *blastemare, φτάνουμε στο παλαιογαλλικό blasmer, σημερινό γαλλικό blâmer (μέμφομαι, κατηγορώ) και βέβαια στο αγγλικό blame, που το ακούμε συνέχεια τελευταία, π.χ. στο μπλέιμ γκέιμ, το παιχνίδι της επίρριψης των ευθυνών.

Επίσης, στα ισπανικά έχουμε το ρήμα lastimar (πληγώνω ή προσβάλλω) και το ουσιαστικό lastima, εξού και η επιφωνηματική φράση que lástima! (τι κρίμα! -όπως στο ρεφρέν του τραγουδιού που ακούμε στο γιουτουμπάκι).

Στα νέα ελληνικά βέβαια λέμε «βλαστημάω» και «βλαστήμια» (αν και το «βλάστημος» δεν πολυακούγεται πια). Η τροπή του φ σε τ έγινε μέσω ενός μεσαιωνικού τύπου βλασθημώ, ίσως από παρασυσχέτιση με τον θυμό. Διατηρούμε και τις δυο λέξεις, βλαστήμια και βλασφημία, αλλά ο ποινικός κώδικας με τον οποίο παραπέμφθηκε σε δίκη ο Παστίτσιος κάνει φυσικά λόγο για βλασφημία.

Ενόψει της εκδίκασης της έφεσης, στις 2 Μαρτίου, έχει σημασία, έστω και συμβολικά, να καταργηθεί ο νόμος πριν εκδικαστεί η έφεση, δηλαδή μέσα στον επόμενο μήνα (που είναι και κουτσός). Σε πρόσφατο σχετικό άρθρο, που έχει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για την υπόθεση, διαβάζω δηλώσεις της ΓΓ Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Μαρίας Γιαννακάκη, ότι «η Γενική Γραμματεία έχει υποβάλει εισήγηση στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα για την κατάργηση των διατάξεων περί βλασφημίας (άρθρα 198 και 199 ΠΚ)». Βέβαια, αυτό είναι μια διαδικασία μακρόχρονη, γι’ αυτό δεν θα ήταν κακή ιδέα να γίνει αυτό που επίσης ακούγεται, δηλαδή να καταργηθούν τα δυο άρθρα με τροπολογία σε, κατ’ ανάγκη, άσχετο νομοσχέδιο.

Είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, πάντως, οι περί βλασφημίας διατάξεις πρέπει να καταργηθούν. Η βλασφημία είναι λέξη ελληνική, σύμφωνοι, αλλά τη διατηρούμε με δόξα και τιμή στα λεξικά μας -δεν είναι ανάγκη να την έχουμε και στην ποινική νομοθεσία μας.

Διαφημιστικό: Σήμερα το απόγευμα, στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) είμαι προσκαλεσμένος στην εκπομπή Usus Norma Loquendi του Σπύρου Αρμοστή, στο ιντερνετικό ραδιόφωνο MyCyRadio. Για να μας ακούσετε ζωντανά, πρέπει να πάτε εδώ και να πατήσετε το κουμπί της εκκίνησης.

 

 

185 Σχόλια to “Και πάλι για τον γέροντα Παστίτσιο”

  1. nik said

    «…έγινε γνωστός από κάποιες ασυνάρτητες ρήσεις του ..». Βρίσκω τη φράση προσβλητική τόσο προς το πρόσωπο ενός ανθρώπου τον οποίον σέβονταν και τιμούσαν χιλιάδες άνθρωποι όσο ζούσε, γιατί η φήμη του είχε εξαπλωθεί εξαιτίας της ποιότητάς του κι όχι εξαιτίας της φαντασίας κάποιων, όσο και προς αυτούς που τον τιμούν ήδη ως άγιο. Το ότι άλλοι προβάλλουν ή αποδίδουν σ’ αυτόν ασυναρτησίες καθόλου δεν τον μειώνει. «Δρυός πεσούσης …»

  2. Μαρία said

  3. Γς said

    Καλημέρα

    Και δεν υπήρχε και σάιτ τότε της εκκλησίας
    [να κατεβάζει τους Χριστούς, τις Παναγίες και τα καντήλια του]

  4. Πέπε said

    @1:
    Πράγματι, ο Παΐσιος ήταν αρκετά γνωστός και εν ζωή.

    Θυμάμαι μια ιστορία ενός φίλου που ένας άλλος φίλος του τον είχε επισκεφθεί (τον Π.) στο Άγιο Όρος: ο Παΐσιος τον υποδέχτηκε προσφωνώντας τον με το όνομά του (ενώ δε γνωρίζονταν), και είχε στο κελί κι ένα φιδάκι που ήταν λέει ο υποταχτικός του, του έλεγε διάφορα κι εκείνο τα έκανε.

    Το καταθέτω καθαρά ως δείγμα της φήμης του, όχι ως συμβολή στη διαγραφή της προσωπικότητας του Παϊσίου.

  5. Πέπε said

    > > τρικυμία σε ένα φλιτζάνι καφέ

    Επειδή στην Ελλάδα δεν πίνουμε τσάι (storm in a cup of tea)?
    Να δοκμάσουμε «φουρτούνα σ’ ένα ποτήρι φρέντο»;
    (Αν και εγώ πίνω κουβάδες τσάι!)

  6. spatholouro said

    Προσυπογράφω το #1

  7. Γς said

    2:

    Ούτε σ αυτό δεν τραγουδούσε η ίδια η Rita Hayworth, στο Gilda. Η Anita Ellis πάντα,

  8. Θρασύμαχος said

    http://www.venice.coe.int/webforms/documents/?pdf=CDL-STD(2010)047-e

  9. spatholouro said

    Ενδιαφέρουσα σελίδα για τη λέξη «βλασφημία»:

    https://books.google.gr/books?id=4wVDJXzSHOUC&pg=PA621&dq=%22%CE%B2%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CE%B1%22&hl=el&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=%22%CE%B2%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CE%B1%22&f=false

  10. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1: Στόχος του άρθρου δεν είναι ο Παΐσιος, που δεν τον γνώρισα. Είναι η παϊσιοκαπηλία -ή μάλλον ουτε η καπηλεία τόσο, όσο η προσπάθεια φίμωσης της σάτιρας της καπηλείας.
    Τώρα, για το «ασυνάρτητες ρήσεις» έχεις ένα δίκιο -ότι αφού δεν είναι αυτός ο στόχος του άρθρου, θα μπορούσε να λείπει. Από την αλλη, διαβάζοντας σήμερα τα όσα αποδίδονται στον Παϊσιο αποκομίζω την εντύπωση ότι είναι λόγια ασυνάρτητα.

    5 Ναι, με αυτή την έκφραση παίζω

    8 Ευχαριστούμε τα μάλα -αλλά και 300 σελίδες 🙂

  11. Raptakis Dimitrios said

    Aγαπητέ Νίκο, μια διευκρίνιση: τις «ασυνάρτητες ρήσεις» που αναφέρεις στην αρχή του κειμένου σου δεν ξέρουμε εάν πράγματι τις είπε ο γέροντας ή είναι απλώς εφεύρημα των παϊσοκάπηλων, όπως ορθώς τους ονομάζεις. Ας μην συγχέουμε τον ίδιο τον άνθρωπο -που πιθανότατα διήγαγε μια ζωή χριστιανική (ποιος είμαι εγώ για να πω; )- με την καπηλεία του.

  12. Σωτήρς said

    Καλημέρα και μιας το κλίμα είναι εκκλησιαστικό αυτές τις μέρες ξεκίνησε η δίκη για την μονή Εσφιγμένου.
    Μεγάλες στιγμές του Αγίου Όρους. http://tvxs.gr/news/ellada/sto-edolio-oi-monaxoi-tis-monis-esfigmenoy-gia-tis-molotof-sto-agio-oros

  13. Γς said

    5:

    >εγώ πίνω κουβάδες τσάι!

  14. Πέπε said

    #5
    Πάντως μια φορά είδα να σηκώνεται κύμα μέσα σ’ ένα φλιτζάνι καφέ. Ήταν στην Άνδρο, όπου είδα να φυσάει ο πιο δυνατός αέρας της ζωής μου. Ο ντόπιας καταγωγής φίλος που με φιλοξενούσε έλεγε -μάλλον για να μου καλμάρει τον εκνευρισμό που τίποτε δε στεκόταν στη θέση του εκεί έξω κι έπρεπε να γίνει κανείς χταπόδι για να συγκρατεί όλα τα αντικείμενα γύρω του μην τα πάρει ο αέρας- έλεγε, λοιπόν, ότι εκείνον τον ηρεμεί αυτός ο αέρας. Του αδειάζει το μυαλό, και τον απολαμβάνει σαν και τι κάθε φορά που πάει στο νησί.

    Χωρίς πλάκα τώρα, δεν έχουμε ελληνική έκφραση που να σημαίνει το ίδιο με το storm in a cup of tea?

  15. Corto said

    Καλημέρα!

    10 (Sarant):
    Ίσως θα ήταν επιθυμητό, για λόγους ακριβολογίας, να τονιζόταν ότι διάφορα λόγια που του αποδίδονται στον Παΐσιο, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα είπε στα αλήθεια.
    Για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση ως προς τις λαϊκές προφητείες, πρέπει νομίζω να ληφθεί υπόψιν ότι πιθανότατα και ο Ρήγας Φεραίος έκανε προσθήκες στον Αγαθάγγελο.

  16. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Προξενεί πάντως…αλγεινή εντύπωση να δικάζεται (σωστά) ο συγκεκριμένος, και ταυτόχρονα να κυκλοφορεί η συγκεκριμένη εφημερίδα της φωτογραφίας, επιδιδόμενη σε καθημερινή αγυρτεία με πρωτοσέλιδα από διάφορες ντεμέκ προφητείες…Μια ο γέροντας Τάδε, μια ο γέροντας Δείνα…

  17. Πάνος με πεζά said

    @ 14 : Βεβαίως, το «πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό».

  18. z. said

    Συμφωνώ για τον Παστίτσιο. Ζούμε στη χώρα που ψεκασμένοι κάθε είδους επιβάλλουν με τραμπουκισμούς και διώξεις την αισθητική τους. Όμως για το ξέπλυμα των ναζιδίων της ΧΑ, επίτρεψέ μου να σου θυμίσω αυτό: http://www.thetoc.gr/politiki/article/i-augi-panigurizei-gia-ti-fwto-suriza-anel-me-kasidiari.
    Ξεπλένηδες με «στοργή και ζήλο», που πίνουν απ’ την ναζιστική κούπα είναι κι άλλοι, όποιος δεν το βλέπει κρύβεται πίσω απ’ το δάχτυλό του.

  19. Πάνος με πεζά said

    Η μάλλον δεν είναι αυτό, είναι το να υπερθεματίζεις σε ένα ασήμαντο γεγονός. Kάτι σαν το «κάνεις την τρίχα τριχιά».

  20. sarant said

    11-15 Σωστό

    18 Κακώς έγινε αυτό, και το έγραψα, αλλά δεν είναι ξέπλυμα τη στιγμή που η ΧΑ συμμετέχει στα κοινοβουλευτικά πράγματα. Και στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών αναγκαστικά συγχρωτίζονται οι βουλευτές, αλλά βέβαια δεν βγαίνουν φωτογραφία.

    14-17 Χμ… Το «storm in a teacup» δεν είναι ακριβώς ίδιο με το «πνίγεται σε μια κουταλιά νερό». Το ένα δηλώνει μια εντονότατη διένεξη που όμως αφήνει ανεπηρέαστο τον πολύ κόσμο, το άλλο δείχνει την ανικανότητα κάποιου να διαχειριστεί μια όχι και τοσο σοβαρή αντιξοότητα.

  21. Βλαστημώ=καταριέμαι (Αυτή βλαστήμ’σι του ίδιου του πιδίτ΄ς: Π.χ. του είπε χαϊρ(ι) κι προυκουπή να μη δγεις!)

  22. # 4

    Μήπως για να μπείς στο αγιονόρος ή σε κάποια μονή πρέπει να δώσεις τα στοιχεία σου ; γιατί κάτι τέοια κάνουνε και οι χαρτορίχτρες, καφετζούδες κ.λ.π.

  23. ελενη said

    Ας πούμε λοιπόν ότι ο γέροντας Παίσιος εζησε και πεθανε ταπεινός και φτωχός, οπως μεσα του το έλεγε η χριθστιανικη του πίστη και η ηθική του.
    Στο όνομα του όμως τώρα θησαυρίζουν.
    Θησαυρίζει μια εκκλησία εντός ενος οικοπέδου πεντακαθαρου, πλουσιου σε φυτά και δέντρα και στρωμένο με πλακακι όλο εως τον τάφο του, όπου για να πάει καποιος περιμένει σε ειδικες μέρες ατελείωτες ουρές.
    Μεσα στο υπόγειο , κατω απο την εκκλησία, μια καλόγρια χτυπάει την ταμειακή μηχανή γρηγορότερα κι απο εναν πεπειραμένο ταμια σουπερ μαρκετ, ειναι δε προχωρημένης ηλικίας.
    Οι αποδίξεις ειναι όλες πάνω απο 10-20 ευρω και εχουν κομποσκοίνια, εικονίτσες , αφισες και οτι μπορει να βαλει ο νους του ανθρωπου.
    Αυτο ειναι το οξυμωρο της καταστασης λοιπόν.
    Αυτα που ανεφερα ειναι απο προσωπικη μαρτυρια, ετυχε να συνοδεψω καποια ατομα τα οποία ηθελαν να την επισκεφθουν κασι παρατηρησα ολα οσα ανεφερα.

  24. Αν απορρίπτεται η βλάβη φήμη ενισχύεται η βλαξ φήμη

  25. Πέπε said

    @20:
    > > Το ένα δηλώνει μια εντονότατη διένεξη που όμως αφήνει ανεπηρέαστο τον πολύ κόσμο

    Βρε μπας κι έχουμε έκφραση με λογοτεχνική αναφορά; Σαν να ακούω μια θολή ξεχασμένη ανάμνηση να προσπαθεί να αναδυθεί. Τίποτε με Αίσωπο; Με Γκιούλιβερ; Ή ίσως με κάποια φράση ιστορικού προσώπου;

    σκεψ, σκεψ…

  26. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η κατάσταση και στο θέμα αυτό στη χώρα μας είναι : δεν περιγράφω άλλο! Ο διαφωτισμός, λόγω τουρκοκρατίας, δεν μας επισκέφτηκε, οπότε ας προσέχουμε τι λέμε, παιδιά, μη φάμε καμιά μήνυση από κάναν περιστασιακό ή μόνιμο αναγνώστη του ιστολογίου. Όσο για την σχετική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ, ξέρετε κατά πού πέφτουν οι καλένδες;

  27. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  28. Πέπε said

    @22:
    > > …κάτι τέτοια κάνουνε και οι χαρτορίχτρες, καφετζούδες κ.λ.π.

    Δεν ισχυρίζομαι ότι το έκανε. (Αν ήθελα να ισχυριστώ τέτοιο πράγμα, θα περίμενα το υπεσχημένο άρθρο με τις αποκαλύψεις ταξιτζήδων.) Άλλωστε, ούτε θυμάμαι μετά από τόσα χρόνια αν την ιστορία την άκουσα όντως από δεύτερο χέρι (φίλος φίλου, όπως έγραψα για συντομία) ή εικοστό δεύτερο (φίλος φίλου φίλου φίλου…), αν και θυμάμαι ποιος μου την είπε – ο Χάρης! 🙂 Αλλά ούτε αυτό έχει καμία σημασία, σιγά μην παζαρέψουμε τώρα για την αξιοπιστία της.

    Δείχνει όμως ότι η φήμη υπήρχε. Ήταν τότε που πρωτοέμαθα για τον Παΐσιο.

  29. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    14, 17 Σαν κάπου να έχω δει «τρικυμία εν ποτηρίω», αλλά δε θυμάμαι αν είναι ελληνική ταινία ή κείμενο, ούτε ξέρω αν είναι μεταφρασμένο αλλιώς το «storm in a teacup».
    Παρεμφερές, αλλά όχι το ίδιο, είναι το «κάνω την τρίχα τριχιά».

  30. spiral architect said

    Δίκη Παστίτσιου, καταδίκη, έφεση και αντιδράσεις: Δείγμα της κατάληξης μιας κοινωνίας που εδώ και τόσα χρόνια δεν ξέρει από που να πιαστεί.
    Όσο και να παλεύω, δεν πιστεύω ότι ο λαός θα αλλάξει γνώμη και θα ξεκουνηθεί από την απραξία και τις θυμικές εκλογικές αντιδράσεις. 😦

    Ποιότητα Παΐσιου: Νέα ασθένεια προς διερεύνηση. 😎

  31. Νεο kid Al Kuwaiti said

    Ή ακριβέστερη απόδοση του Στορμ ιν α καπ οφ τηη είναι το «πολύ κακό για το τίποτα»

  32. Raf said

    Καλημέρα! Ο «γέροντας Παΐσιος» σαν περσόνα που έχει αναδυθεί μέσα από κακές εφημερίδες, ατέλειωτα newsfeed και άσχημα πολύχρωμα χριστιανικά μπλογκ είναι πολύ πιο ευρύς και νερωμένος από τον πραγματικό άνθρωπο Παΐσιο – που το μόνο κείμενο που άφησε ήταν τα «Σημεία των καιρών», ένα ολιγοσέλιδο χειρόγραφο, ειρωνικά με σκοπό να μην αλλοιωθεί. Δεν ασπάζομαι τα λεγόμενα του ούτε τις -ελάχιστες, αν ψάξει κανείς- «προφητείες» του, μάλιστα θα έλεγα να καταργηθεί απόψε ο νόμος περί βλαστήμιας· παρ’ όλα αυτά ομολογώ πως από το ιστολόγιο θα περίμενα μια κάποια λεπτότητα στους χαρακτηρισμούς. Όχι επειδή την αξίζει α πριόρι ο Παΐσιος, αλλά επειδή μιλάμε για έναν μακαρίτη για τον οποίον προφανώς δεν έχουμε μπει στον κόπο να ψάξουμε και πολύ.

  33. ΓιώργοςΜ said

    29. Τρικυμία εν ποτηρίω δίνει καμμιά πεντακοσαριά χτυπήματα στο γούγλε, άρα δεν το έβγαλα από το μυαλό μου (ουφφφφφ…)

  34. Πάνος με πεζά said

    Αν είναι για διένεξη, ξερωγω, το «περί όνου σκιάς»; Σκεψ…σκεψ…

  35. Πέπε said

    @22, 28
    Συγγνώμη, αυτό με τα στοιχεία τώρα το κατάλαβα… Άκυρη η προηγούμενη απάντησή μου.

  36. Σωτήρς said

    Να πω την αλήθεια μου ούτε τον ήξερα τον Παΐσιο, ίσως λόγω ηλικίας, πριν πάω Άγιο Όρος πρώτη φορά. Έτυχε τότε να μου δώσουν ένα βιβλιαράκι σχετικά με τον Τύχωνα, τον Ρώσο πνευματικό του Παϊσίου στο κονάκι του οποίου έζησε μετά ο Παΐσιος. Εντύπωση μου έκανε που θάφτηκε στη Σουρωτή, στο γυναικείο μοναστήρι που βοήθησε να φτιαχτεί και όχι μέσα στο Άγιο Όρος.

  37. Alexis said

    #25, 34: «περί όνου σκιάς» θα έλεγα κι εγώ, αν και δεν είναι ακριβώς το ίδιο.

  38. Corto said

    Αναφορές στις λαϊκές βλαστήμιες στο έργο του Παπαδιαμάντη:

    Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη:

    «Στὴν ταβέρνα τοῦ Πατσοπούλου, ἐνῷ ὁ βορρᾶς ἐφύσα, καὶ ὑψηλὰ εἰς τὰ βουνὰ ἐχιόνιζεν, ἕνα πρωί, ἐμβῆκε νὰ πίῃ ἕνα ρώμι νὰ ζεσταθῇ ὁ μαστρο-Παῦλος ὁ Πισκολέτος, διωγμένος ἀπὸ τὴν γυναῖκά του, ὑβρισμένος ἀπὸ τὴν πενθεράν του, δαρμένος ἀπὸ τὸν κουνιάδον του, ξωρκισμένος ἀπὸ τὴν κυρα-Στρατίναν τὴν σπιτονοικοκυράν του, καὶ φασκελωμένος ἀπὸ τὸν μικρὸν τριετῆ υἱόν του, τὸν ὁποῖον ὁ προκομμένος ὁ θεῖός του ἐδίδασκεν ἐπιμελῶς, ὅπως καὶ γονεῖς ἀκόμη πράττουν εἰς τὰ «κατώτερα στρώματα», πῶς νὰ μουντζώνῃ, νὰ βρίζῃ, νὰ βλασφημῇ καὶ νὰ κατεβάζῃ κάτω Σταυρούς, Παναγιές, κανδήλια, θυμιατὰ καὶ κόλλυβα. Κ᾽ ἔπειτα, γράψε ἀθηναϊκὰ διηγήματα!»

    Τα δύο τέρατα:

    «Περὶ τὰ διακόσια πρόσωπα, ἄνθρωποι ὁποὺ ἦσαν ὅλοι τοῦ τόπου, καὶ δὲν ἦσαν οἱ ἴδιοι ὁποῖοι εἶχαν ἀπέλθει πρὸ πέντε ἢ ἓξ ἐτῶν, εἶχαν κατέλθει ἀποτόμως καὶ συγχρόνως ἀπὸ τὸ Σουέζ, ὅπου εἶχαν παύσει ἀρτίως αἱ ἐργασίαι τῆς σκαφείσης διώρυγος. Εἶχον φέρει μαζί των ὀλίγα ἢ πολλὰ ναπολεόνια, ἀλλὰ πολὺ περισσοτέρας νέας ἕξεις, βλασφημίας, ἔριδας, θράσος, μέθην καὶ πρόκλησιν.»

    Στο Χριστό, στο κάστρο:

    Κι ὁ μπαρμπα-Στεφανὴς ἐστενοχωρεῖτο μὴ δυνάμενος ἐπὶ παρουσίᾳ τοῦ παπᾶ νὰ ἐκχύσῃ ἐλευθέρως τὰς ἀφελεῖς βλασφημίας του, τὰς ὁποίας ἐμάσα κ᾽ ἔπνιγε μέσα του, ὑποτονθορύζων: «Σκύλιασε, ὁ διαολόκαιρος, λύσσαξε! Θὰ σκάσῃς, ἀντίχριστε, Τοῦρκο! τὸ Μουχαμέτη σου, μέσα!»

    Και η λέξη «βλασφημημένος» στο διήγημα «το ενιαύσιον θύμα»:

    Ὁ γαμπρὸς αὐτός, μὲ τὸν ὁποῖον πρὸ πέντε ἑβδομάδων εἶχε στεφανωθῆ, ἦτο «ταβατζίδικος»*, ἤτοι διαφιλονικούμενος, βλασφημημένος, εἶχεν ἄλλον ἀρραβῶνα, τὸν ὁποῖον διέλυσε πρὸ μικροῦ, εἰς τὴν γειτονεύουσαν νῆσον, ὁπόθεν κατήγετο.

  39. Alexis said

    1) Για ποιο λόγο οι προερχόμενες από τα ελληνικά λέξεις της αγγλικής, και άλλων γλωσσών πιθανώς, γράφονται με «ph» και όχι με «f» ;
    2) Το «fame» προέρχεται από το ελληνικό «φήμη»;

  40. ΓιώργοςΜ said

    Σχετικά με το θέμα της ατζέντας, τη βλασφημία, έχουμε σίγουρα μια ιδιαίτερη σχέση ως λαός.
    Κάποιος θα θυμάται (προβλήθηκε αρκετά) το βενζινά που κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας να επικαλείται την Παναγία κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, ενώ αργότερα προβλήθηκε και το πρίκουελ, όπου τη στόλιζε πατόκορφα… Αντίστοιχα μυριάδες παραδείγματα-έχω στο νου μου τους Κεφαλλονίτες ή τους Κερκυραίους, που κρατούν ψηλά το αποκλειστικό δικαίωμα να βλαστημούν τον «Άγιο» τους και ξιφουλκούν αν το τολμήσει κανένας «ξένος».
    Όσον αφορά τη νομοθεσία, ψειρίζω λίγο τη μαϊμού: Χωρίς να διαφωνώ με την ανάγκη να φύγουν από τη μέση σκοταδιστικές ανοησίες από την ποινική νομοθεσία, προβληματίζομαι για το πώς θα μπορούσε να προστατευτεί εκείνος ο οποίος τυχαίνει να είναι θρησκευόμενος από τις εύκολες χυδαίες επιθέσεις. Θέλω να πω, αν κάποιος βρίσει την οικογένειά σου, έχεις δικαίωμα να αντιδράσεις, ενώ αν βρίσει το θεό που πιστεύεις δεν (θα) μπορείς να κάνεις κάτι, ενώ η αίσθηση της προσβολής είναι αντίστοιχη (κοινωνική ομάδα στην οποία ανήκει κανείς και η μία, και η άλλη). Μετράει και η πρόθεση πολύ, υπάρχει κόσμος που πετάει μια βλαστήμια κάθε τρεις λέξεις και το κάνει με αφέλεια, υπάρχει από την άλλη τρόπος να πει κανείς «καλημέρα» (που λέει ο λόγος) και να είναι προσβλητικός.
    Ίσως μέσω του αστικού, και όχι του ποινικού κώδικα, δεν ξέρω, ίσως να έχουν άποψη οι του νομικού τμήματος του ιστολογίου. Και όλα αυτά θεωρητικά, βέβαια, επί της αρχής, δε γεννήθηκα χτες.

  41. Μαρία said

    33
    Και οι παλιότεροι τρ. εν ποτηρίω ύδατος μετάφραση του γαλλ. une tempête dans un verre d’eau

  42. Πέπε said

    @39:
    Γιατί είτε πέρασαν μέσω λατινικών, όπου έτσι μεταγράφονταν, είτε (για νεότερες) θεωρείται σαν να πέρασαν μέσω λατινικών.

    Και στα λατινικά, γιατί ph?

    Γιατί μάλλον κάπως έτσι προφερόταν τότε το ελληνικό φ. Και το χ και το θ μεταγράφονται ch, th.Άρα τα τρία δασέα σύμφωνα, χ-φ-θ, προφέρονταν στ’ αρχαία όπως τα αντίστοιχα ψιλά κ-π-τ συν δασεία εκπνοή, h.

  43. atheofobos said

    Όπως γράφω στο ποστ μου Ο ΓΕΡΩΝ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ:
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2014/01/blog-post_21.html
    Η απόφαση βέβαια έχει πλέον ξεφύγει από τα ελληνικά πλαίσια και έφτασε να απασχολεί την ειδησεογραφία του Gardian αλλά να αποτελεί και λήμμα στα αγγλικά στην Wikipedia ως Elder Pastitsios!
    Όπως γράφω επίσης στο ποστ μου Ο ΓΕΡΩΝ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2012/09/blog-post_29.html
    δεν είναι άξια απορίας η καταδίκη για βλασφημία στο γενικότερο πνεύμα θρησκοληψίας όταν:
    Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο του 2005 πίστη στο Θεό στην Ελλάδα δηλώνει το 81%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 52%. (Στην Μάλτα, που έχει την πρωτοκαθεδρία, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 95%, ενώ το μικρότερο ποσοστό έχει η Εσθονία με 16%)
    Μην ξεχνάμε επίσης τον αρχηγό κράτους «Αγιον Φως», Αγία Βαρβάρα κτλ και με αριστερή μάλιστα κυβέρνηση!
    Έτσι δεν σου κάνει εντύπωση όταν διαβάζεις το παρακάτω:
    Ο Στρατηγός Δημήτριος Γράψας πριν αρκετά χρόνια επισκέφτηκε μαζί με συναδέλφους του τον Πατέρα Παίσιο στο Άγιον Όρος στην Παναγούδα για να πάρουν την Ευλογία του. Κάποια στιγμή ο Στρατηγός Δημήτριος Γράψας είπε στον Πατέρα Παίσιο!
    »Δεν αντέχω άλλο Γέροντα,θα παραιτηθώ από το Στράτευμα»…….
    Τότε ο Πατέρας Παίσιος τον κοίταξε και του απάντησε!!!
    »Εσύ δεν θα παραιτηθείς!!!Εσύ θα είσαι Αρχηγός της Άμυνας της Ελλάδος όταν μας επιτεθούν οι τούρκοι!!!Συγκεκριμένα είπε στον Στρατηγό ότι θα μπεί στην Κωνσταντινούπολη ώς Ελευθερωτής και θα σηκώσει την Ελληνική Σημαία πάνω από την Αγία Σοφία!!!
    Όλοι κοιτάχτηκαν με έκπληξη και ρώτησαν…..και πότε θα γίνει Γέροντα αυτό;
    Ο Πατέρας Παίσιος απάντησε….»όταν θα είναι ο καιρός για τα σπανάκια….και άλλαξε συζήτηση!!!
    Όντως ο Στρατηγός Δημήτριος Γράψας παρέμεινε στο Στράτευμα και προόδευσε, παίρνοντας τα μεγαλύτερα Αξιώματα που θα μπορούσε ποτέ να πάρει Στρατιωτικός!!!

    Πράγματι έγινε Α/ΓΕΕΘΑ!
    http://orthodoxathemata.blogspot.gr/2014/06/blog-post_8236.html

  44. Alexis said

    #38: Και ο μέγας αοιδός Στράτος:
    «Ο λαός τραγούδι θέλει
    φτάνουν τα προβλήματα
    χόρεψε το τσιφτετέλι
    κι όλα πια βλαστήμα τα»

    #43: Πιστεύω ότι σ’ αυτές τις έρευνες μεγάλο ποσοστό των απαντήσεων είναι συμβατικές. Πολλοί Έλληνες ντρέπονται ή απλά δεν θέλουν να ομολογήσουν δημόσια ότι είναι άθεοι.

  45. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    23 Ακριβώς!

    29-33: Το «τρικυμία εν ποτηρίω» είναι μετάφραση από τα γαλλικά -α, το είπε και η Μαρία

    34-37 Ε ναι, δεν είναι ακριβώς το ίδιο

    39α Επειδή το αρχαιοελληνικό φ προφερόταν με ένα δασύ πνεύμα, σαν π+δασύ

    43 Ναι, αλλά την Πόλη δεν την πήραμε, μισές προφητείες κάνει.

  46. Γιάννης Κουβάτσος said

    Διευκρίνιση ύστερα από την ανάγνωση κάποιων σχολίων: εδώ δεν κρίνουμε αν ο Παΐσιος ήταν άγιος άνθρωπος, όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τους καλόκαρδους, ανιδιοτελείς και φιλάλληλους ανθρώπους. Εδώ εξετάζουμε αν έχουμε το δικαίωμα να αμφισβητούμε ότι ένας θνητός δύναται να θαυματουργεί και να προφητεύει το μέλλον, χωρίς να κινδυνεύουμε να υποστούμε ποινική δίωξη και ποιος ξέρει ποια άλλη ταλαιπωρία.

  47. Corto said

    44:

    Και ο Βαγγέλης Παπάζογλου αναφέρει την λέξη «βλαστημώ» δις στο τραγούδι «αν ήμουν άντρας».

  48. Λεύκιππος said

    Μήπως ο συνδυασμός «περί όνου σκιάς σ’ ένα ποτήρι νερό»; Λέω τώρα….

  49. Γιάννης Κουβάτσος said

    44. Ή φοβούνται, Αλέξη. Και βάσιμα φοβούνται. Το θέμα, βέβαια, είναι γιατί να φοβούνται, αφού υποτίθεται ότι ζούμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα, όπου η ελευθερία σκέψης και γνώμης είναι κατοχυρωμένη θεσμικά.

  50. Spiridione said

    Διάφορες προφητείες (ασυνάρτητες και μη) δεν έχουν κυκλοφορήσει μόνο μέσω κακών εφημερίδων και μπλογκ, αλλά και από βιβλία με κύρος σοβαρών ανθρώπων.
    Ας πούμε, από τη μεγάλη βιβλιογραφία που υπάρχει για τον Παΐσιο, αναφέρω το βιβλίο του Ν. Ζουρνατζόγλου επισμηναγού ε.α. με πρόλογο του καθηγούμενου Ι. Μ. Καρακάλλου αρχιμανδρίτη Φιλόθεου, προλογικό σημείωμα του αντιπτέραρχου ι.ε.α. Νικόλαου Νόκα, και γεωπολιτικές αναλύσεις του Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, διεθνολόγου, του γνωστού ναυάρχου Λυμπέρη και άλλων (στον β’ τόμο και με πρόλογο του μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας).
    http://agiospaisios.gr/index.php/books
    Μερικές προφητείες για τα εθνικά θέματα εδώ
    http://agiotokos-kappadokia.gr/%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B6%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%B6%CF%8C%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%82/

    Και από εδώ
    http://ellinikahoaxes.gr/2015/01/29/agios-paisios-tsipras/
    Ὁ Γέροντας τὸ 1983 στὴ Σουρωτὴ εἶχε ἀναφέρει συγκεκριμένα: «Θὰ ἔρθει καιρὸς ποὺ θὰ ἀνεβαινοκατεβαίνουν κυβερνήσεις, θὰ ἐναλλάσσονται τὰ κόμματα, θὰ ἀνακαλοῦνται διατάγματα, θὰ ψηφίζονται νόμοι καὶ θὰ καταργοῦνται ἄλλοι, καὶ θὰ ἐπικρατεῖ σύγχυση καὶ ταραχή. Τότε, ὅμως, θὰ ἀντιδράσουν λίγοι πιστοὶ Χριστιανοὶ ἀλλὰ καὶ τὸ Κ.Κ.Ε..»
    (βιβλίο «ΜαρτυρίεςΠροσκυνητῶν», B’ Τόμος, 2η Έκδοση, σελ. 381)

    «Τὰ χρόνια ἐκεῖνα, τόσο ἀπογοητευμένος θὰ εἶναι ὁ κόσμος ἀπὸ τοὺς πολιτικοὺς τῶν δύο μεγάλων κομμάτων, ποὺ θὰ τοὺς σιχαθεῖ καὶ θὰ τοὺς διώξει καὶ θὰ ζητήσει στὴ θἐση τους νὰ ἔρθει ὁ Βασιλιάς. Κι ἐκεῖνος δὲ θὰ ἀρνηθεῖ τὸ κάλεσμα τοῦ λαοῦ. Θὰ τὰ οἰκονομήσει ὅλα ὁ καλὸς Θεός μας.»
    (βιβλίο «ΜαρτυρίεςΠροσκυνητῶν», B” Τόμος, 2η Έκδοση, σελ. 371

  51. Μαρία said

    45 (39β)
    Πριν απ’ το 2ο αι. π.Χ. δεν υπάρχει συνέπεια στη μεταγραφή. Γι’ αυτό fama, Corinto, calx (χάλιξ) κλπ

  52. sarant said

    50 !!

    48 Αυτό όμως δεν λέγεται. Γενικά δεν είναι εύκολο να βρεθούν *ακριβή* αντίστοιχα παροιμιακών φράσεων

  53. Λεύκιππος said

    Ο Μέρφυ που λέγαμε «περί όνου σκιάς σε μια κουταλιά νερό»

  54. Stella said

    #4 και #22
    Για την εισοδο στην Αθωνικη Πολιτεια, βγαζεις «Διαμονητηριο» για τρεις ημερες. Μετα , με την αφιξη, δηλωνεις ποιες μονες η σκητες θα επισκεφθεις.Αρα, η ιστορια μοιαζει με τον λειβαδιτη Τροφωνιο και το Μαντειο των Δελφων. Ο «μικρος» απο το πρωτο μαντειο ετρεχε και προλαβαινε τα νεα στην Πυθια.
    Οσο για την «Ελευθερη Ωρα» . Μα ο εκδοτης της εχει αναγνωρισθει ως ο εξυπνοτερος των ελληνων, και με δικαστικη βουλα. Πως αλλιως να ερμηνευθει οτι καταδικασθηκε για εξαπατηση των πλουσιοτερων οικογενειων(Βαρδινιγαννηδες, Αγγελοπουλοι) πουλωντας δηθεν πληροφοριες για την 17 Νοεμβρη, ωστε να αποφυγουν σε βαρος τους δολοφονικες αποπειρες?

  55. sarant said

    54 Έτσι!

  56. Alexi (39) , για το ph σου απάντησαν άλλοι. Ας προσθέσω ότι στα παλιότερα δάνεια της λατινικής, το ελληνικό φ αποδίδεται με σκέτο p (purpura < πορφύρα) και ότι και ο Κικέρων παραδίδεται ότι κορόιδεψε σε μία δικη εναν Έλληνα μάρτυρα που δεν μπορούσε να προφέρει σωστά το όνομα Fundanius.
    Όσο για το λατ. fama, δεν προέρχεται από το ελλ. φήμη. Τα δύο είναι ομόρριζα, από ινδοευρωπαϊκή ρίζα που σήμαινε ‘λέω’ και που έδωσε στα μεν ελληνικά το φημί, το φάσκω, τον άφατο κ.α., στα δε λατινικά το ρήμα fari=λέω, με μετοχές fatum=διπλωμένο, που πήρε τη σημασία ‘μοίρα’, και in-fans, κυριολεκτικά «που δεν μιλάει» (πρβ. το ελλ. ‘νήπιος’ < νη- + έπος), απ’ όπου το γαλλ. enfant=παιδί και τελικά και ο ‘φάντης’. Περισσότερα ας σου πει ο Σμερδαλέος ☺

  57. 54 Τρεις μέρες διαμονητήριο βγάζουν τώρα; Τέσσερις ήταν στον καιρό μου.
    Κάθε προφητεία είναι σχεδόν εξ ορισμού ασυνάρτητη, ακόμα και της Πυθίας ή του Νοστράδαμου, απορώ για την αγανάκτηση που ξεσήκωσε η φράση του Νικοκύρη. Προσωπικά πάντως, τα μιμίδια με τον Παΐσιο είναι απ’ τα αγαπημένα μου του ελληνικού ίντερνετ.

  58. Αχ, αυτός ο αυτόματος διορθωτής! «ειπωμένο» ήθελα πω, όχι «διπλωμένο»!

  59. Μαρία said

    55
    Πέθανε αυτός αλλά άφησε καλό κληρονόμο.

  60. ap8938 said

    ο διαφωτισμάς μάς επισκέφτηκε και μάλιστα κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. εμείς όμως (sic) επιλέξαμε τον ρομαντικό εθνικισμό. να μην τα χρεώνουμε και όλα στους τούρκους και μάλιστα μετά από 200 χρόνια ανεξαρτησίας (με ή χωρίς εισαγωγικά).

  61. Τσαρουχοπάτης said

    Συμφωνώ να καταργηθεί πάραυτα, σήμερα κιόλας, ο νόμος περί βλασφημίας. Αλλά όχι μόνο για το χριστιανικό Θεό. Για όλους τους θεούς, Αλλάχ και του προφήτη Μωάμεθ συμπεριλαμβανομένου, (αν τους βαστάει). Τον μοναχό Παίσιο δεν τον γνωρίζουμε και επομένως δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την ψυχή του, όμως να ομολογήσουμε: Σωστά περιγράφει ο Νικοκύρης ότι «Ο Παΐσιος, στο μεταξύ, ύστερα από διαδικασίες φαστ-τρακ έχει από το 2015 γίνει άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας»
    Το όλο βεβιασμένο «σπρώξιμο» της αγιότητας του Παίσιου από χριστιανικές-εθνικιστικές ιστοσελίδες και οι «προφητείες» του , καθώς και ο θησαυρισμός που παρατηρείται στο μοναστήρι στο οποίο κακώς-λένε πολλοί- πέθανε ( διότι ως Αγιορείτες που ήταν όφειλε να μείνει και να πεθάνει στο Άγιο Όρος και να μην εγκαταλείψει το ασκητήριό του, σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες του Μοναχισμού, λένε πάλι αυτοί που ξέρουν τα σχετικά καλύτερα από μένα) όπως εύστοχα σχολίασε και η ΕΛΕΝΗ βάζουν σε σοβαρές υποψίες , σοβαρούς παρατηρητές των φαινομένων της θρησκευτικής καπηλείας. Βέβαια, ούτε το πρώτο φαινόμενο είναι αυτό, ούτε το τελευταίο. Γνωρίζουμε γυναικείο μοναστήρι για το οποίο υποστηρίζεται ότι συνεργαζόμενο με ιδιωτικό ντετέκτιβ, (ο οποίος παρακολουθεί συστηματικά τα τηλέφωνα επιφανών οικονομικά πολιτών μιας μεγάλης πόλης), «πουλάει» «χαρίσματα» γνώσης ονομάτων και εσωτερικών οικογενειακών καταστάσεων, ειδικά σε αφελείς κυρίες της συγκεκριμένης πόλης . Με αυτό τον τρόπο, το Μοναστήρι βελτιώνει με γρήγορους τρόπους, τα οικονομικά του, καθώς παρουσιάζεται μια μοναχή του, να διαθέτει «προορατικό», οι αφελείς κυρίες θαυμάζουν το «χάρισμα» και της καταθέτουν γενναιόδωρα και συγκινημένες βαθιά, τον οβολό τους. Η θρησκευτική εκμετάλλευση ποτέ δεν σταμάτησε δια μέσου των αιώνων. Ευτυχώς ο Θεός και με τους απατεώνες, δείχνει την σοφία του, σιωπώντας. Δεν είναι παρήγορο;

  62. Corto said

    56:
    Αγγελε τι θα πει φάντης (κυριολεκτικά εννοώ, όχι στην τράπουλα);

  63. Pedis said

    Ιερό Ταψί Παστίτσιο, πάααλι! Μπλιάχ.

    Προφανώς και υπήρξε το αδίκημα της βλασφημίας ιερών συμβόλων μαζί και προσβολή του Συντάγματος :

    Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος

    Το Σύνταγμα της Ελλάδος και το Σύνταγμα των Αγγέλων έχουν τον ίδιο Διοικητή. Το Θεό.

    Μην το πολυζαλίζουμε. Και στα μαλακά έπεσε το ζωντόβολο! Δέκα μηνάκια μόνο για προσβολή της Διοίκησης του Συντάγματος!;

  64. sarant said

    61 Αυτά που λέτε είναι πολυ ενδιαφέροντα. Συμφωνούμε για τα περί βλασφημίας.

  65. sarant said

    62 Αγγελε, μην απαντήσεις, μου δίνει ασίστ για άρθρο ο Κόρτο -θα το δούμε την άλλη βδομάδα!

  66. Corto said

    65:
    Α πολύ ωραία! Περιμένουμε λοιπόν!

  67. Αν θυμάμαι καλά, ο Φίλιππος Λοΐζος καταδικάστηκε όχι τόσο γιατί σατίριζε τα εξωφρενικά που διαδίδονται για τον Παΐσιο όσο γιατί στον ιστότοπό του υπήρχαν και εικόνες (μεταξύ άλλων ένας σταυρός απο κουτάλες) που σαφώς προσέβαλαν τη χριστιανική θρησκεία. Άλλο βέβαια το ζήτημα αρχής του κατά πόσον η προσβολη, έστω και κακόβουλη, της θρησκείας πρέπει να ειναι αξιοποινη.

  68. Γ… τον αυτόματο διορθωτή. ‘κουράδες’ βεβαίως ήθελα να πω, όχι ‘κουτάλες’!

  69. Alexis said

    #56: Ευχαριστώ.

    Προσέξτε και το νεολογισμό «χλιδάμπουρες» στο πρωτοσέλιδο της Ε.Ω. – φιλότιμη συνεισφορά στην προσπάθεια για εμπλουτισμό του λεξιλογίου της ελληνικής γλώσσας. :mrgreen:

  70. Alexis said

    #68: Οι μηχανές, που λέγαμε και τις προάλλες, δεν μπορούν τελικά να αντικαταστήσουν σε όλα τους ανθρώπους…

  71. Νάσαι δεκαοχτάρης, να περιμένεις την πενταήμερη [σικ] και να έχει το πρόγραμμα κι επίσκεψη στη Σουρωτή… Για να πας καλά στις πανελλήνιες.

  72. ΓιώργοςΜ said

    71 Τα ευλογημένα στυλό που μοίραζαν (μοιράζουν) πριν τις Πανελλήνιες στις εκκλησίες, τα ξεχάσαμε;
    «Όστις βούλεται οπίσω μου ελθείν», αλλά όποιος δε βούλεται, δαχτυλοδέτης να τονε πιάσει και να μη μπορεί να γράψει ούτε τ’ όνομά του, Παναΐτσα μου….

  73. # 59

    Μπορεις να γίνεις σαφέστερη ;

  74. Μπούφος said

    Απορία: αν καταργηθεί ο νόμος περί βλασφημίας, τι θα προκύπτει όταν κάποιος επιθετικά θα βλασφημεί τα ιερά του διπλανού του; θα αυτοδικεί ο διπλανός αν «φορτώνει» και θα κάνει τον βλάσφημο μπλε μαρέν στο ξύλο;-τουλάχιστον! (δεν φαίνεται πολύ κακή ιδέα η αυτοδικία, ωστόσο, θα γίνει στην κοινωνία ΤΟ μπάχαλο, αλλά…ποιος δεν θα ήθελε λίγο σασπένς στην ήσυχη, μικροαστική ζωούλα του; )

  75. > Διαφημιστικό: Σήμερα το απόγευμα, στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) είμαι προσκαλεσμένος στην εκπομπή Usus Norma Loquendi του Σπύρου Αρμοστή, στο ιντερνετικό ραδιόφωνο MyCyRadio. Για να μας ακούσετε ζωντανά…

    Νικοκύρη, το έβαλα να δω τι είναι. Εσύ το έχεις κάνει;

  76. 73 Πέθανε ο Μιχαλόπουλος το 2013. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CF%81%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%9C%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82

  77. ΓιώργοςΜ said

    74 Η αντίδραση ποικίλλει. Μερικοί οφείλουν να γυρίσουν το άλλο μάγουλο, μερικοί οφείλουν να ζωστούν τα καλάσνικοφ και να τα κάνουν π@#%# όλα.
    Ενδεχομένως να υπάρχουν άλλα εργαλεία για να μετριάσουν τέτοιες συμπεριφορές, περιμένω την απάντηση του νομικού τμήματος πρώτος όμως (έχω το χαρτάκι #40 🙂 )

  78. Γιάννης Ιατρού said

    45: Τέλος
    Δεν σε βλέπω ενημερωμενο Νίκο 🙂

  79. Babis said

    Κατά την γνώμη μου, πίστη είναι συμπληρωματική της λογικής ανάλυσης, όταν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε λογικό συμπέρασμα για κάποιο θέμα προκειμένου να πορευτούμε στην ζωή. Θέλουμε ας πούμε να πλύνουμε το αυτοκίνητο αλλά δεν ξέρουμε αν θα βρέξει (έστω ότι δεν έχουμε πρόβλεψη της ΕΜΥ). Κοιτάζουμε τον ουρανό, σαλιώνουμε το δάκτυλο αλλά τίποτα, τότε καταλήγουμε αυθαίρετα: Πιστεύω ότι θα βρέξει, και δεν πλένουμε το αυτοκίνητο.

    Η πίστη κατά κάποιο τρόπο είναι το μέτρο της αδυναμίας μας να καταλήξουμε σε λογικά συμπεράσματα. Όσο περισσότερα πράγματα πιστεύουμε τόσο λιγότερη δυνατότητα λογικής ανάλυσης έχουμε. Με βάση αυτά η θρησκευτική πίστη είναι κατά κάποιο τρόπο η έμμεση αλλά σχεδόν ολοκληρωτική παραίτηση από την λογική. Ο άνθρωπός που πιστεύει σε κάποια ανώτερη δύναμη έχει ένα σταθερό στήριγμα για κάθε περίπτωση αφού η λογική του δεν τον βοηθάει.

    Έχοντας αυτό σαν οδηγό, θεωρώ τουλάχιστον αγενές να προσπαθήσω να πείσω κάποιον ότι δεν υπάρχει θεός την στιγμή που δεν έχω να του δώσω κάτι άλλο να στηριχτεί, στο μυαλό μου είναι κάπως σαν να κοροϊδεύεις τον τρελό του χωριού.

    Πρέπει να είναι ποινικό αδίκημα; Δεν ξέρω.

  80. Γς said

    70, 68:

    >Οι μηχανές, που λέγαμε και τις προάλλες, δεν μπορούν τελικά να αντικαταστήσουν σε όλα τους ανθρώπους…

    Να όμως που ενίοτε δρουν ανταγωνιστικά ως προς τον κακό δαίμονα του τυπογραφείου.
    Ο άγγελος του τυπογραφείου.
    Ο φύλαξ άγγελος του Αγγελου

  81. Μπούφος said

    77 Γιώργος Μ.
    από πού το «οφείλουν; » Σε ποιον το «οφείλουν»; Ειναι υπουργοί; βολευτές; δημόσιοι υπάλληλοι; μπάτσοι; παπάδες; τηλεπαρουσιάστριες; και θα χαλάσει η δημόσια εικόνα τους;;

  82. Γς said

    59, 73:

    Ναι, για πες μας.

    [Και άμα δεις απάντηση τώρα Πσαρά…]

    😉

  83. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #74
    «μακάριοί ἐστε ὅταν ὀνειδίσωσιν ὑμᾶς καὶ διώξωσιν καὶ εἴπωσιν πᾶν πονηρὸν καθ’ ὑμῶν ψευδόμενοι ἕνεκεν ἐμοῦ·» (Ματθ. 5, 11) και
    «Ἠκούσατε ὅτι ἐρρέθη, Ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου καὶ μισήσεις τὸν ἐχθρόν σου. ἐγὼ δὲ λέγω ὑμῖν, ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθροὺς ὑμῶν, εὐλογεῖτε τοὺς καταρωμένους ὑμᾶς, καλῶς ποιεῖτε τοῖς μισοῦσιν ὑμᾶς καὶ προσεύχεσθε ὑπὲρ τῶν ἐπηρεαζόντων ὑμᾶς καὶ διωκόντων ὑμᾶς, ὅπως γένησθε υἱοὶ τοῦ πατρὸς ὑμῶν τοῦ ἐν οὐρανοῖς, ὅτι τὸν ἥλιον αὐτοῦ ἀνατέλλει ἐπὶ πονηροὺς καὶ ἀγαθοὺς καὶ βρέχει ἐπὶ δικαίους καὶ ἀδίκους. ἐὰν γὰρ ἀγαπήσητε τοὺς ἀγαπῶντας ὑμᾶς, τίνα μισθὸν ἔχετε; οὐχὶ καὶ οἱ τελῶναι τὸ αὐτὸ ποιοῦσι; καὶ ἐὰν ἀσπάσησθε τοὺς φίλους ὑμῶν μόνον, τί περισσὸν ποιεῖτε; οὐχὶ καὶ οἱ τελῶναι οὕτω ποιοῦσιν;» (Ματθ. 5, 43-47).

  84. spiral architect said

    @78:΅Αυτός είναι αλειτρούητος! 😛

  85. Γς said

    76:

    Ωρες είναι να πιάσουμε κουβέντα τώρα και γι αυτό το υποκειμενο.

    Να μην ξέρουμε πως να βγούμε από τα βρωμόνερα του βουρκου [απόπατου] Δύτα μου, του νιπτήρος…

  86. Μπούφος said

    83 Γρηγόρη Κοτορτσινέ
    αυτά ισχύουν για τους ταλιμπάν της θρησκείας που αυτοδεσμεύονται πολύ στα σοβαρά με λόγια που οι λοιποί τα θεωρούν-στην καλύτερη- σκέτες μεταφορές. Οι περισσότεροι δεν είμαστε ταλιμπάν, ώστε να τα εφαρμόσουμε, πώς και δεν το βλέπεις εσύ παιδί-τσακουμάκι; 😉

  87. sarant said

    75 Όχι, τι είναι;

  88. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ποια είναι τα ιερά του διπλανού; Μόνο τα θεία; Αυθαίρετο δεν είναι αυτό; Αν για κάποιους ιερά είναι το ΚΚΕ ή ο Ολυμπιακός ή ο Ρουβάς, τι γίνεται; Στο απυρόβλητο της κριτικής; Τα παραλέω; Είναι θέμα συσχετισμού δυνάμεων και χρονικής συγκυρίας το τι είναι ιερό. Στη σταλινική ΕΣΣΔ μπορούσες άνετα να βρίζεις θεούς και αγίους, αλλά ο Μέντεστελμ βρήκε τον διάολό του για ένα «ασεβές» προς τον πατερούλη ποίημα.

  89. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μάντελσταμ, διορθώνω.
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://leximata.blogspot.com/2012/01/blog-post.html&ved=0ahUKEwiRqfKmteLRAhWKsxQKHYySChUQFgggMAI&usg=AFQjCNEGJPegNqWuroepHJAI2pFMQTroZQ&sig2=NJ1vwCicAb0ZdSPVa2_YoA

  90. 87: Πολύ ερασιτεχνικό, με την έννοια της προχειρότητας.

  91. sarant said

    90 Δεν το ξέρω αυτο. Ας ελπίσουμε πως η εκπομπή θα πάει καλά.

  92. Μπούφος said

    88 Γιάννης Κουβάτσος
    με άρεζε η τοποθέ…επομένως συμφωνούμε ότι οφείλουμε άπαντες να είμεθα λεπτεπίλεπτοι και τουμπεκιασμένοι μην τυχόν και θιχτεί ο δίπλα και ο παραδίπλα του; (αχ νοστιμούλι το λεπτεπίλεπτο…πού το θυμήθηκα; );-)

  93. ΓιώργοςΜ said

    81 Με βάση τις επιταγές της θρησκείας τους, βέβαια. Αναλυτικότερα απ’ ότι ήξερα ν’ απαντήσω, βλ το 83.

  94. Στο άσχετο:

    ΑΠΘ: Στο φως μοναδικοί χειρόγραφοι χάρτες

    Δημιουργήθηκαν από το 1685 έως το 1687, σύμφωνα με διαταγές του Λουδοβίκου 14ου

    http://www.naftemporiki.gr/story/1198238/apth-sto-fos-monadikoi-xeirografoi-xartes

  95. 85 Μα αφού ρωτήσατε!

  96. Γιάννης Κουβάτσος said

    92. Ε, ναι, όπως το πάμε, με τόσους ευαίσθητους θρησκόληπτους και ιδεοληπτικούς που κυκλοφορούν, θα καταντήσουμε να αυτολογοκρινόμαστε για να μην τους θίξουμε τα ιερά και τα όσια. Άλλωστε και η πολιτική ορθότητα αυτό επιτάσσει. 🙊

  97. Γς said

    91:

    Μια χαρά πάει!

  98. Γς said

    95:

    Ο Πσαράς, Gee, ρώτησε.

    Του … μπλόκαρα όμως την απάντηση, που θα έπαιρνε [Σχ. 82]

  99. Γς said

    97:

    Αναφορά και στον «Υπουργό Παραδοξολογίας» για τα Αρχαία στα Νηπιαγωγεία

  100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    97.Ακούγεται ωραία η εκπομπή
    Διαμαντάκια από το ιστολόγιο.
    Τον ρωτούν σε σχόλιο για το νι και το σίγμα.

  101. Νίκος Μαστρακούλης said

    84: Από εκεί βγαίνει κι ο αλ(ει)τρουισμός, σωστά; 🙂

  102. Γς said

    100:

    Ναι για της συνάψεις και τέτοια.

    Για την ΕΦΗ-ΕΦΗ όμως δεν είπε τίποτα. Ακόμα…

  103. Γς said

    102:

    Μουσικό διάλλειμμα

    Καραμέλες, τσίχλες, σοκολάτες!
    Κωκ!

  104. Γιάννης Ιατρού said

    100: ΕΦΗ
    Όλα τα είπε το παιδί 🙂 !!

  105. sarant said

    Μερσί, νάστε καλά! Κατ΄έθιμον, θα ανεβάσω μάλλον τη Δευτέρα άρθρο με/για την εκπομπή.

  106. Γιάννης Ιατρού said

    103: Σάμαλι, κώκ, τυρόπιττες φωνάζανε Γς

  107. voulagx said

    @Sarant: Το αμαρτυρο στα Λατινικα *blastemare μαρτυρειται στα Βλαχικα: blȃstimari.

  108. sarant said

    Xαίρε Βουλάγξ, θεματοφύλακα των αμάρτυρων!

  109. Γς said

    106:
    Οχι,

    Καραμέλες, τσίχλες, σοκολάτες!
    Κωκ!

    Φώναζαν στα δικά μας σινεμά, εδώ
    [δλδ στο Βύρωνα και Υμηττό]

    Βρε, ερχόσουν στη Δάφνη;

    Στην Γαρδένια; Συον Ορφέα;

  110. Απόδημος Κύπριος said

    Εμείς οι Εβραίοι της Κύπρου, συγχαίρουμε τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη για την γενναία απόφασή του να ζητήσει συγνώμη από τον Εβραϊκό Λαό και να αποκηρύξει δημόσια τον δάσκαλό του Κώστα Πλεύρη. Καλούμε τον κ. Σαραντάκο και τους αναγνώστες του να βγούν και να επαινέσουν κι αυτοί την γενναία χειρονομία του εν λόγω πολιτικού, που ήδη τον έχει βάλει στο στόχαστρο των ναζήδων και λοιπών ακροδεξιών σε Ελλάδα και Κύπρο

  111. NM said

    Πίσω στο μακρυνό 2012. Τότε που ακόμα έσκαγε χαμόγελο στα χείλια μας περιμένοντας την ελπίδα που κατέφθανε.
    – Λιτανεία & Παστιτσιοκλασία στην ευσεβαστάτη συνοικία των Εξαρχείων. Προεξάρχοντος του θεοφιλεστάτου ημών Ηγουμένου Ευστρατίου του Ενθεματιστού: https://www.youtube.com/watch?v=m7UgWsWlHq4
    – Εναντιον Γιωργακη Σαολίν. Σε κείμενα από περιοδικο του ΓΕΣ: https://www.youtube.com/watch?v=5CvnyBsZ5eo
    – Θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η μπεσαμέλ: https://www.youtube.com/watch?v=zE8MvNM__1g
    – Για τους κομπλεξικούς haters του γέροντα Παστίτσιου. Βίντεο Πιστού:

  112. Πέπε said

    @106, 109
    Τα έχω ακούσει επίσης ως:
    -Σάμαλι, παστέλι, κωκ
    -Τσιπ, κωκ, σάμαλι

    Δεν ήμουνα εκεί βέβαια, άρα ή ο καθένας μεταφέρει τις αναμνήσεις του όπως τις έχει συγκρατήσει (διόλου απίθανο και, άλλωστε, θεμιτό) ή δεν έλεγαν όλοι το ίδιο (ομοίως διόλου απίθανο).

  113. Πέπε said

    Μμμ, σαν τα χιόνια!

  114. # 106, 109,112

    Σάμαλι, παστέλι, κωκ
    Λεμονάδες, πορτοκαλάδες, σινάλκο!

  115. # 114

    μιλάω για Κυψελάκι, Αττικόν, Νανίτα και φυσικά από μουσική…

  116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τσιπς, γαριδάκια, κόκα κόλα , λέω στα διαλείμματα.
    Ιατρού υπηρεσίας είσαι ΄δω;

  117. Triant said

    Ξεχάσατε το ΤΑΜ ΤΑΜ! (Διάλειμμα για να πιείτε ΤΑΜ ΤΑΜ έλεγε το μεγάφωνο)
    Εγω το θυμάμαι τσιπς-σάμαλι-κωκ.

  118. Μπράβο του Άδωνι για την αυτοκριτική του, και αν ακόμη είναι καιροσκοπική (που δεν το υποθέτω αναγκαστικά). Δεν σημαίνει ότι θα τον ψηφίσω την αλήθεια φορά, αλλά άλλο αυτό και άλλο να τον έχω στο μαύρο κατάστιχο…

  119. (117 και προηγούμενα) αναμνήσεις απ’ όταν υπήρχε ένας κινηματογράφος κάθε τρεις δρόμους πριν μπει στα σπίτια μας η τηλεόραση. Αν παρήλθον οι χρόνοι εκείνοι…

  120. Γιάννης Κουβάτσος said

    110. Θυμάμαι τον Γεωργιάδη να ειρωνεύεται ασύστολα τον Παυλόπουλο για την «παθητική» στάση της πολιτείας στα Δεκεμβριανά του 2008. Τότε ήταν στο ΛΑΟΣ. Τον θυμάμαι να ζητάει τραυλίζοντας συγγνώμη από τον Παυλόπουλο, όταν συναντήθηκαν σ’ ένα τηλεοπτικό πάνελ. Μόλις είχε προσχωρήσει στη ΝΔ. Κατηγορούσε χυδαία τους Εβραίους, όταν ανήκε σε ακροδεξιό κόμμα και απευθυνόταν σε ευήκοα ώτα. Τους ζητάει συγγνώμη τώρα που απευθύνεται σε διαφορετικό ακροατήριο και στοχεύει σε μελλοντικό υψηλό κυβερνητικό θώκο. Τα συγχαρητήρια, αγαπητέ, τα αξίζουν όσοι μεταμελούνται ειλικρινά, όχι όσοι προωθούν την καριέρα τους με ανώδυνες μετάνοιες.

  121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    ιντα ‘χεις με τα μάτια μου
    και βλαστημάς να βγούνε
    αφού μου τα ‘πεψε νε ο θιός
    εσένα να θωρούνε.

    Χωρίς εσένα δεν μπορώ
    στο κόσμο μπλιο να ζήσω
    και βλαστημώ την μοίρα μου
    γιατί να σε γνωρίσω.

  122. ΚΑΒ said

    117,119 και αν ακόμη είναι καιροσκοπική

    αἱ γὰρ δὴ δοκοῦσαι φιλοφρονήσεις καὶ χάριτες, ἐὰν σκοπῇ τις ὀρθῶς, οὐδὲν διαφέρουσιν ἐράνων καὶ δανείων, ἐπὶ τόκῳ συχνῷ καὶ ταῦτα ὡς τὸ πολὺ γιγνόμενα Δίων Χρυσόστομος Λόγος 7,79,

  123. # 122

    Ο λύκος γούνα αλλάζει, τομάρι δεν αλλάζει

  124. 105: Βάλε και το διαγωνισμό που λέγαμε, μαζί.

  125. Υπάρχει ακόμη στην Αλσατία ως τοπικό δίκαιο , (κληρονομιά από το άρθρο 166 του γερμανικού ποινικού κώδικα του 1871,) αν και στη πράξη δεν εφαρμόζεται αλλά ούτε έχει επίσημα καταργηθεί., έστω και αν ο υπουργός δικαιοσύνης το επιβεβαίωσε τον Δεκέμβριο του 2015. Ούτε η γερμανική διάταξη έχει καταργηθεί. Μόνο η Ιρλανδία, αντίστροφα στο ρεύμα, δέχεται από το 2010 το αδίκημα , αλλά δεν εφαρμόζεται. Εκτός από τη Πολωνία, το άρθρο 724 του ιταλικού ποινικού κώδικα προβλέπει το αδίκημα. Η Πορτογαλλία και η Τουρκία το έχουν βάλει σε ένα πλαίσιο που προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει και διατάραξη της δημόσιας τάξης. Βέβαια αλλοιώς το εννοούν οι Πορτογάλλοι και αλλοιώς οι γείτονες μας. Να αποφεύγετε όμως τη Περσία που τιμωρεί εκείνο «που προσβάλλει τα ιερά αντικείμενα, τους προφήτες, τους ιμάμηδες και τη κόρη του προφήτη». Μη σας ξεφύγει καμμία βλαστήμια κατά του Χριστού διότι ανήκει στους προφήτες…
    Πάντως στην Ευρώπη κανένα κράτος δεν εφαρμόζει το ποινικό δίκαιο στη βλαστήμια. Γενικά υπερέχει η ελευθερία της έκφρασης χωρίς αυτή να είναι απόλυτη. Αν θέλουμε με το στανιό να τιμωρήσουμε κάποιον πάντα υπάρχει κάποια διάταξη…. Τώρα όσον αφορά την έφεση, ασχετα αν ισχύει ακόμη το αδίκημα της βλασφημίας είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι από το 2007 οι αντιπρόσωποι των κοινοβουλίων , μαζί και η Ελλάδα, στο Συμβούλιο της Ευρώπης ( Στρασβούργο) συνιστούν στις κυβερνήσεις τους τη κατάργηση του αδικήματος (
    Blasphème, insultes à caractère religieux et incitation à la haine contre des personnes au motif de leur religion, Recommandation 1805 (2007), Assemblée parlementaire du Conseil de l’Europe, 29 juin 2007) . Δέκα χρόνια αργότερα τραβάμε στο δικαστήριο τον Φίλιππο Λοΐζο, γιατί η Βουλή ακόμα ψάχνεται.

  126. nikiplos said

    @54 τελευταία φράση.
    Επειδή συνδέομαι φιλικά με οικογένεια θυμάτων της 17Ν – θυμάτων στόχου κι όχι παράπλευρα, είχα ασχοληθεί παραπάνω με την συγκεκριμένη υπόθεση που έθαψε ο Τύπος αλλά και τα κανάλια. Ιδίως κατόπιν της οριστικής γνωμοδότησης της δικαιοσύνης και της Φυλάκισης των πρωταιτίων τότε που ήταν συγκοινωνούντα δοχεία, από τη μία ένας κύκλος Ακροδεξιών που σύχναζε σε καλά σπίτια κι από την άλλη ένας κύκλος μεγαλο-δικηγόρων που σύχναζε σε σκυλάδικα του υποκόσμου. Αυτό που αποκόμισα τότε:

    Δεν ήταν καθόλου ηλίθιοι η οικογένεια Βαρδινογιάννη, ούτε η Οικογένεια Λάτση, ούτε -πολλώ δεν μάλλον – επιχειρηματίες της εποχής που είχαν άμεση σύνδεση με ποινικούς κύκλους. Αυτούς τους ανθρώπους υπό κανονικές συνθήκες δεν τολμάς καν να τους προσεγγίσεις για να εκβιάσεις, γιατί είναι αδίστακτοι και το κράτος (και το παρακράτος) είναι στρωμένο για αυτούς. Θέλω να πω πως την επομένη κιόλας θα είσαι σε κανένα χαντάκι – ή σε θεμελίωση (μέσα στο μπετόν) μεγάλου Ξενοδοχείου της Αθήνας που γίνεται 03:00 – 05:00 (για να αναφέρω και πραγματικό γεγονός λίγο πριν τους ΟΑ2004).

    Μπορεί να πήραν διαστάσεις οι εκβιασμοί τότε, όμως χρονολογούνται πολύ πριν. Η 17Ν διέπεται από ένα πέπλο μυστηρίου, οι ΠΑΣΟΚοι διαδίδουν πως είναι «του Μητσοτάκη», οι λογής πολύξεροι παπαγάλοι διαδίδουν ότι είναι του Αντρέα Παπανδρέου. Μάλιστα ο σημερινός υπουργός Αμύνης της παρούσης κυβερνήσεως αναλαμβάνει ο ίδιος το πρότζεκτ να πάει στα αρχεία της Στάζει και να βρει στοιχεία που να εμπλέκουν το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου προσωπικά.

    Όλα βαίνουν καλώς και υπάρχει σύμπνοια Κυβέρνησης κι Αντιπολίτευσης, ο Τάτσι Μήτσι Κότσι έχει πάρει πόδι, όπως και ο «πατριώτης» Σαμαράς στην ΠΟΛΑΝ, η ΝΔ έχει φιλολαϊκό προσωπείο με τον Μίλτο (aka Μπουλντόζα. Αλήθεια όσοι συκοφαντούν τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού ως τάδε ή δείνα γιατί ξεχνούν το ξύλο που είχε φάει από τον Μπουλντόζα στο ΕΜΠ τότε μαζί με διάσημους τραμπούκους ?)

    Όμως συμβαίνουν δύο γεγονότα:
    α. Το επεισόδιο της Πλατείας Αμερικής (Ακριβώς της στιγμής της έκπτωσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη) και την πλήρη κάλυψη που είχε δώσει ο (οθντκ) Παπαθεμελής. Θυμίζω ότι τότε ο πρώην ΥΔΤ έλεγε ότι φοβάται χτύπημα της 17Ν, και το τύπωναν τα ΝΕΑ με τεράστιο τίτλο. Συλλαμβάνονται αυτοί με το βαν στην Πλατεία Αμερικής και ξαφνικά απελαύνονται γιατί λέει ότι είναι της 17Ν.

    β. Ο Πάμπλο (κατά κόσμο Μιχάλης Ράπτης) βρίσκει σε μια δημοσίευση προκήρυξης πράγματα που καταλαβαίνει ότι προέκυψαν από μια συζήτηση που είχε με κάποιους που είχε γνωρίσει πρόσφατα (τότε) σε στέκια ψηλα στην Μασσαλίας. Εξανέστη και έγραψε δημόσια ότι το όνομα 17Ν, δεν έχει καμία σχέση με αριστερά κοκ και πρόκειται για θρασείς εκβιαστές. Αμέσως άρχισε η διαπόμπευσή του από την 17Ν και οι εγκλήσεις που αντήλλαξαν για άλλη μία φορά.

    Τότε ακριβώς στους σκεπτόμενους κύκλους άρχισε να δημιουργείται η υποψία ότι επρόκειτο για πράκτορες ή τουλάχιστον κάποιο κέντρο υποκόσμου που τύγχανε προστασίας κάποιων πρακτόρων ξένης χώρας. Οι προαναφερθείσες οικογένειες δεν τσίμπησαν στην αρχή. Στο δικαστήριο όμως εκείνοι που δεν πλήρωσαν φράγκα στους εν αρχή αναφερομένους κύκλους, είδαν τα ονόματά τους στους καταλόγους στόχων της 17Ν, σε δημοσιευμένες προκυρήξεις. Είδαν και επιλεγμένους στόχους με ρουκέτες (πχ Σήμενς ή γραφεία στη Συγγρού) που επαλήθευαν τις απειλές των ανωτέρω καλών κυρίων του πρώην Παλατιανού σταύλου.

    Στο δικαστήριο τέθηκαν πράγματα που επίτηδες δεν πήραν το φως της Δημοσιότητας. Αμέσως μετά την καταδίκη και κατόπιν της δολοφονίας Σόντερς, το νήμα της 17Ν ξετυλίχθηκε. Καίτοι τέθηκε πολλές φορές στη δίκη, από κατηγόρους για διερεύνηση πιθανής σύνδεσης της 17Ν με ακροδεξιούς κύκλους, απλά απορρίφθηκαν.

    Το μελανό αυτό σημείο σύνδεσης δράσεων τρομοκρατικών οργανώσεων με κύκλους της ακροδεξιάς, μετά το 2007, έπαψε για πάντα να δημοσιεύεται στον Τύπο, καθώς δεν εξυπηρετούσε ολοσδιόλου την περιβόητη «Θεωρία των δύο άκρων» που ήθελαν να κατασκευάσουν, επιδοκιμάσουν και ενθάλψουν τα γνωστά κέντρα εξουσίας εκείνων που θεωρούν την Κυβέρνηση της χώρας κληρονομικό χάρισμα και τώρα έχουν σκυλιάσει από το σύνδρομο στέρησης…

  127. Μαρία said

    Ημέρα του πλυντηρίου. https://twitter.com/thanosplevris/status/825008704479232000

    http://www.efsyn.gr/arthro/o-k-antiproedros-tis-nd-arnitis-toy-olokaytomatos

  128. nikiplos said

    και ξαφνικά απελαύνονται γιατί λέει ότι είναι της 17Ν
    το σωστό είναι ότι απελαύνονται γιατί ήταν πράκτορες της DIA.

  129. nikiplos said

    Αμέσως μετά την καταδίκη και κατόπιν της δολοφονίας Σόντερς,
    εδώ εννοείται μετά την καταδίκη του Εκδότου και των συνεργών αυτού…
    φτού!

  130. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    125 Ευχαριστούμε για την επισκόπηση!

    Θυμάμαι τον Άδωνη παλιότερα να διαβεβαιώνει (ψευδώς) ότι ουδέποτε διαφήμισε το βιβλίο Πλεύρη. Σήμερα ζητάει συγνωμη γι’ αυτό!

  131. Pedis said

    # 127 –

    Ο κ. αντιπρόεδρος της Ν.Δ., αρνητής του Ολοκαυτώματος

    Έεελα!

    Όταν ο Γεωργιάδης λέει:
    Η καλύτερή μου φίλη από το Πανεπιστήμιο είναι από την ισραηλιτική κοινότητα Ελλάδος και είναι εξαιρετικό κορίτσι
    είναι ασορτί με τη στάση ενός μεγάλου αριθμού ναζιστών, κατηγορούμενων για εγλήματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι οποίοι στην απολογία τους ακολούθησαν την υπερασπιστική γραμμή της «υπακοής στις διαταγές», συμπληρωμένης από τη διαβεβαίωση ότι είχαν πολύ καλούς φίλους Εβραίους και ότι, γενικά, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συναναστρέφονται με αυτούς.

    Στο ίδιο δημοσίευμα υπάρχει κι ένα σχόλιο για τη λαική δεξιά, κατά Νικοκύρη, της ανέλ αλλά και για κάποιους «αριστερούς» του σύριζα (σε ποιούς να αναφέρεται, τι λέτε;):

    Από το φαινόμενο δεν εξαιρείται ούτε η Αριστερά, όχι μόνο μέσω της συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ., στους οποίους ενδημούν παρόμοιες θεωρίες, αλλά και μέσω της ανάδειξης κάποιων στελεχών χωρίς πραγματική αριστερή παιδεία, τα οποία είναι έτοιμα να υιοθετήσουν τις «εύκολες» ερμηνείες για την κρίση και τα δεινά που υφίστανται τα τελευταία χρόνια οι λαϊκές τάξεις της χώρας.

  132. ...!? said

    @32 Raf
    Έχει γράψει κι ένα βιβλίο ο Παίσιος. Το, Άγιος Άρσένιος ο Καππαδόκης.

  133. #86
    Αγαπητέ Μπούφε
    τα λόγια του ίδιου του Χριστού είναι το ελάχιστο που πρέπει να αποδέχεται κάποιος για να λέγεται χριστιανός, καμιά σχέση με ταλιμπάν λοιπόν.
    Αν λοιπόν ο ίδιος ο Χριστός είπε ότι όταν σας κοροϊδεύουν για χατίρι μου είναι οκ, για ποιο λόγο να δυσαρεστείται ο χριστιανός όταν κοροϊδεύουν π.χ. τον (άγιο έστω) Παΐσιο;

  134. Είδα ότι αναφερόταν ο Σάμπη Μιωνής, της λίστας Λαγκάρντ και όχι μόνο.
    Μετά είδα ποιός τον ανέφερε και βαργιέμαι να σχολιάσω.

  135. Υπενθυμίζω μόνο πως ο Σάμπη Μιωνής, όταν έγινε η σφαγή στο πλοίο Mavi Marmara, εμφανίστηκε στην ελληνική TV ως εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινού στρατού για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Την στιγμή που βρισκόταν στο Ισραήλ για να θεραπευτεί από καρκίνο. Και ταγματάρχης και καρκινοπαθής… Και λισταΛαγκάρντ!

  136. Γιάννης Ιατρού said

    116: ΕΦΗ – ΕΦΗ

  137. Γιάννης Ιατρού said

    134: Σκύλε, σκέψου να είναι μεταδοτική η δημόσια αποκήρυξη των διδασκάλων 🙂

  138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    κι εσύ Σκύλε τσίμπησες;

  139. Μάλλον έπεσε χέρι από Κούλη.

    139

    Δεν τσίμπησα αλλά μην μας πασάρει το ναζίδι τον Σάμπη, τώρα.

  140. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς γνήσια αριστερή παιδεία που να υιοθετούν αντισημητικές θεωρίες περί κοσμοκρατόρων Εβραίων, χμ…Αν όντως υπάρχουν, θα πρέπει να είναι τίποτα πασοκογενείς που είδαν φως εξουσίας και τρούπωσαν. Στην ανανεωτική αριστερά που έμπαινε και δεν έμπαινε στη βουλή τέτοια δυσώδη λελούδια δεν υπήρχαν.

  141. nikiplos said

    Ντροπή τέτοιο παιντί..
    https://pbs.twimg.com/media/C3M9CJnXAAArSLq.jpg:large

  142. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    131-141 Κατά τη γνώμη μου δεν εννοεί συριζαίους εδώ αλλά αρκετούς της άκρας αριστεράς.

  143. Μαρία said

    140
    Ο Άδωνις είναι γνωστό οτι υποστηρίζεται απο ακροδεξιούς και ακροφιλελεύθερους Εβραίους. Ένας απ’ αυτούς ενδημούσε παλιά κι εδώ και τον είχα βγάλει λινκάκια.
    Ένας άλλος κλικ https://twitter.com/AlfredoSaltiel/status/825033197788487681

    141
    Ο αντισημιτισμός είναι διάχυτος σ’ όλη την κοινωνία ανεξάρτητα απ’ την πολιτική ένταξη. Στη λαϊκή δεξιά και αριστερά ο παραδοσιακός «οι εβραίοι σταύρωσαν το Χριστό». Το ποστ του 2011 για το Μίκη είχε μαζέψει πάνω απο 1000 σχόλια.

  144. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η Ελλάδα που αγαπάμε…
    http://www.efsyn.gr/arthro/etsi-ypodehthikan-ta-prosfygoypoyla-sti-larisa

  145. Γιάννης Κουβάτσος said

    144. Η ανανεωτική αριστερά δεν είχε πρόσβαση στη λαϊκή αριστερά. Ήταν κάπως ελιτίστικη, οπότε ο αντισημητισμός δεν ευδοκιμούσε εκεί. 😊

  146. Pedis said

    # 141 – ε, όχι! Αν πήγαν στο σύριζα θα είναι αριστεροί.
    Δεν μπορει να γίνεται αναφορά σε αυτούς!

  147. Pedis said

    146 – Ναι, η ανανεωτική αριστερά έτσι ήταν. Μπορεί να συγκυβέρνησε με ρατσιστές τύπου Άδωνη, Βορίδη, και με όλο το νεοδημοκρατικοπασοκικό σκυλολόι, αφού μύριζαν τους κώλους τους σαν τα σκυλιά εδώ και σαράντα χρόνια, αλλά όλα κι όλα, σκίζονται για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

  148. Μαρία said

  149. Πάνος με πεζά said

    Στο άσχετο σχόλιο της μέρας, τρομερό αφιέρωμα του Μαζαράκη στο Νίκο Γούναρη, από τις 10 και δώθε, στον Παραπολιτικά 90,1 FM. To συνδύασα και μ΄ έναν ωραιότατο βραδινό ποδαρόδρομο, πριν καταλύσω στο σπίτι.
    Μείνετε κοντλα στις εκπομοπές του, ειδικά τώρα που μπαίνουμε στην Αποκριά, γιατί αυτά που ακούγονται, και σαν νότες και σαν σχόλια δικά του, είναι θησαυρός…

  150. Γιάννης Ιατρού said

    149: Κακίες! Ήδη κυκλοφορεί εβραίoς, ότι η επόμενη κύνηση του Α.Γ. ειναι η υιοθέτηση 2-3 προσφυγόπουλων. Stay tuned 🙂

  151. Μαρία said

    151
    Και κατα προτίμηση παλαιστινιάκια απ’ τη Συρία.

  152. Μπούφος said

    133 Γρηγόρη Κοτορ.

    αρχίσαμε τα σοφίσματα τώρα ή μου φαίνεται; Εντάξει άμα κοροιδεύουν εμένα, ας πούμε να το ανεχτώ αν είμαι χριστιανός, αλλά άμα κοροϊδεύουν τη μάνα μου, ή τον πνευματικό μου οδηγό (που είναι για μένα καλύτερο και από βιολογικός πατέρας) θα το ανεχτώ; δεν πρέπει να την υπερασπιστώ; δεν έχω αυτή την υποχρέωση; ή τη γυναίκα; ή το παιδί μου; θα τους αφήσω έρμαια στην κακή διάθεση του κάθε πικραμένου που επιθυμεί να τους επιτίθεται; το θέλει ο Θεός της αγάπης (αν υπάρχει τέτοιος Θεος και αν πιστεύω σε Αυτόν) κάτι τέτοιο; δεν νομίζω!

  153. sarant said

    149 Xαχά!

  154. Pedis said

    # 153 – να τον υπερασπιστείς, βεβαίως, τον παστίτσιο! Κοροιδεψέ τους κι εσύ την ομάδα, τον αγαπημένο τους ηθοποιό, το είδωλο τους, του σεξ, τον θεό τους, της μπάλλας, ξέρω γω. Βγάλτους το μάτι. Κόφτους το χέρι. Σφάξτους σαν αρνί στο γόνατο. Κάνε ό,τι επιβάλλει ο κώδικας τιμής σε παρηκμασμένες, πατριαρχικές, θρησκόληπτες κοινωνίες με ήθη, έθιμα και θρησκευτικές παραδόσεις φανατισμού, παράγωγα του Ιουδαισμού.

    Και το κράτος, γιατί να ανακατευτεί, ρωτούν μερικοί αφελείς;

    Διότι, αγαπητοί μου, το συγκεκριμένο κράτος αντλεί το δικαίωμα της εξουσίας του, την έμπνευση των θεσμών του και την εγγύηση της λειτουργίας του από την αγιιιιία, ομοουούσσσιοο Τριάαααδαα …

    Γκέκε;

  155. Γς said

    155:

    >Γκέκε;

    Γκέγκε;

  156. Μπούφος said

    155 Ρedis

    Μην ομιλείτε παρακαλώ για πρόσωπα (Αγία Τριάδα π.χ.) για τα οποία φαίνεστε να διακατέχεστε από πλήρη και ολοτελή άγνοια, και να με συνχωρείτε κιόλας για το θάρρος που παίρνω μαζί σας.

  157. Αυτάαα said

    δεν νομίζω να ειναι αυτη η εξήγηση ….εδω που ζω η στα εξωτερικά διαμερίσματα του Ευρωπαικού κράτους …σέβονται όλες τις Θρησκείες …γιατι απλά πρέπει να σέβεσαι αυτο που «»πιστευει «»ο άλλος ….ο οποιοσδηποτε άλλος και ας διαφωνείς …κ.Γκέγκε

  158. Γιάννης Ιατρού said

    157: θέματα, όχι πρόσωπα, θέλεις να πείς, ή προσωποποιείς την Αγ. Τριάδα (αννν, …δηλώνω άγνοια 🙂 )

  159. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #153
    Σοφίσματα η παράθεση του Λόγου του Χριστού;
    Αν όταν βρίζεται ο Χριστός δεν πρέπει ο χριστιανός να αντιδρά, σύμφωνα με το Χριστό, γιατί νομίζετε ότι θα πρέπει να αντιδρά όταν του βρίζουν κάτι άλλο; Υπάρχει στη ζωή του χριστιανού κάτι ανώτερο από το Χριστό;

  160. Μπούφος said

    159 Γιάννης Ιατρού
    τι θέματα καλέ; Δεν υπάρχουν θέματα. Πρόσωπα περιλαμβάνει η Αγία Τριάδα: τον Πατήρ, τον Υιό και το Άγιοπνεύμα. Θα προσβάλλουμε τα πρόσωπα; Δεν τα θυμάσαι από το κατηχητικό; 😉 Να με συνχωρείται κιόλας που τολμώ (ένα χαζοπούλι) να σας διορθώνω! ;-(

    160 Γρηγ.Κοτορτσινός
    πω πω…με Pediκλωσες τώρα…πρέπει να σκεφτώ τι θα απαντήσω…
    ;-(

  161. nikiplos said

    Όταν ένα παιδάκι βάλει τρικλοποδιά σε ένα άλλο μπορείς να κάνεις:

    α. Να το δείρεις να μάθει το μ..νο
    (πόσω μάλλον αν αυτό που έπεσε από την τρικλοποδιά είναι το δικό σου)

    β. Να του εξηγήσεις ότι δεν είναι σωστό με παραδείγματα πχ κάποιο άλλο χτύπησε το πήγαν στο νοσοκομείο κλπ
    (συνήθως όταν και τα δύο είναι δικά μας παιδιά)

    γ. Να το κράξεις, να του φωνάξεις με λεκτική βία, να του βρίσεις τη μάνα, τον πατέρα κλπ

    δ. Να μην κάνεις τίποτε. Παιδιά είναι θα τα βρουνε. Να μάθει το άλλο το μ…νο να μην πλησιάζει το πρώτο
    (συχνό αυτό όταν εκείνο που έβαλε την τρικλοποδιά είναι το δικό σου)

    Ας αρχίσουμε από το προφανές. Ξέρετε δεν είναι μεγάλο ζήτημα μια τρικλοποδιά για τα παιδιά, είναι ένα παιχνίδι απλά. Δεν βλέπουν με τα μάτια τους κάτι κακό δηλαδή. Δεν έχουν την εμπειρική γνώση του κακού ενδεχομένου, οπότε θεωρούν πολύ φυσιολογικό ένα τέτοιο πείραγμα. Από τέτοια μαθαίνουν…

    Ούτε θέματα ούτε πρόσωπα είναι ο τριαδικός θεός… Ας ξεκινήσουμε πρώτα και κύρια ότι ο θεός είναι Αγάπη για εμάς τους Χριστιανούς. Αν θέλουμε να συμπεριφερθούμε όπως αυτός (κατ εικόνα και ομοίωση ή πιο απλά «θέωση»), εκείνο που πραγματικά θα κάναμε στα παιδιά που αγαπάμε (αν είναι και τα δύο δικά μας, δλδ το β. παραπάνω), θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι θα έκανε Αυτός στους ανθρώπους. Φρονώ (και συγνώμη για την έκφραση) ότι ο ίδιος ο πατέρας Παΐσιος θα γελούσε με το χιούμορ του νεαρού και θα ευφραινόταν καθώς το χιούμορ αυτό καυτηρίαζε τους θεομπαίχτες γύρω του.

    Εγώ ένα χιούμορ που καυτηριάζει (άδικα ή δίκαια) ανθρώπους των οποίων το πνεύμα εκτιμώ ή τουλάχιστον σέβομαι (όπως ο Κασιμάτης τον Κουράκη ή τον Πελεγρίνη για κάποιους) απλά το προσπερνώ ως κρύο. Αν είναι δε εμπρός μου, δηλώνω ευθέως ότι δεν μου αρέσει το χιούμορ τους. Αυτός είναι και ο λόγος που σταμάτησα εγκαίρως (από τα μακρινά πλέον 90ς) να βλέπω τηλεχιουμορίστες όπως ο Λαζ ή τα άρβυλα.

    Περιττό δε, να πω πως θεωρώ τις αντιδράσεις των χρυσάβγουλων τελείως αντιχριστιανικές και καθαρά εργαλειακές. Καλώ καθέναν που είναι ΧΟ να μείνει μακριά από τέτοιους θεματοφύλακες…

    Η Εκκλησία είναι πρωτίστως κοινότητα και δευτερευόντως κτήριο. Γι’ αυτό και γίνεται η εξόδιος ακολουθία, είμαστε σίγουροι ότι ο θεός θα δεχθεί το τέκνο του στην αγκαλιά του, όπως εμείς έναν συγκενή ή φίλο που μας εγκατέλειψε και τώρα πεπτωκώς χτύπησε την πόρτα μας… Αν τον αγαπάμε θα του ανοίξουμε… Αν δείξουμε μικροψυχία θα του κλείσουμε την πόρτα στα μούτρα… Εκεί μας θέλω…

    (περιττό να πω πως το μεγαλύτερο μέρος του κλήρου που διακονεί τα μυστήρια, είναι κατώτατο των περιστάσεων, αλλά θα είναι σαν να «κλέβω εκκλησία»)…

  162. Μπούφος said

    162 Nikiplos
    συμφωνώ μαζί σου σε αρκετά…

  163. Γιάννης Ιατρού said

    161: … τον Πατήρ !!!!
    Αααα ναι, τρι-πρόσωπο (με το Αγ, Πνεύμα, κι αυτό πρόσωπο;) δηλαδή το πρόσωπο!! 🙂

  164. Ριβαλντίνιο said

    @ 120 Γιάννης Κουβάτσος

    +1

    Η υποκρισία του φαίνεται και από την χρησιμοποίηση του όρου «αντισημιτισμός». (Αν θυμάμαι καλά) έλεγε ότι ο σωστός όρος είναι «αντιεβραϊσμός» γιατί Σημίτες είναι και οι Άραβες κ.α. (Σε μια εκπομπή του είχε πεί στο άσχετο Σημίτες και τους Αρμένιους και είχα σκάσει στα γέλια). Άρα κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι υποκριτής και καιροσκόπος. Αν ήταν ειλικρινής θα διατηρούσε το «αντιεβραϊσμός».

  165. Μπούφος said

    164 Γιάννης Ιατρού

    χμ…μην κολλάμε σε … λεπτομέρειες…»τον Πατήρ» ή «το Μπατήρ» το ακούω πολλά χρόνια τώρα, έχει αρχίσει και μου καλοφαίνεται από το παίξε- παίξε την κασετα, τι να κάνω ο μπούφος; πολύ θέλει;
    παρασύρομαι! Το Άγιο Πνεύμα οπωσδήποτε Πρόσωπο, βέεεβαια! (στα μικράτα μου, νόμιζα και γω ότι ήταν περιστέρι, τελικά, πέραν πάσης αμφιβολίας, κατέληξε Πρόσωπο. Τα εξήγησε ο Γρηγόριος (όχι ο Κοτορσινός. Ο Θεολόγος, ο είς εκ των τριών Καππαδοκών ). Μυστήριο.Λιγομίλητο Πρόσωπο, σαν τον Σπαθαίλουρο, το Άγιο Πνεύμα. Πάντως δημιουργικό από ό,τι ισχυρίζονται κάποιοι…»Αγίω Πνεύματι, τα σύμπαντα περικρατείται (αττική σύνταξη, καλύτερα όμως να μην αναφέρομαι σε λυπητερά οικονομικά), ορατά συν τοις αοράτοις » ή κάπως έτσι θυμάμαι από τη γιαγιά μου, μια φράση..

  166. Ριβαλντίνιο said

    @ 162 nikiplos

    ο Λαζ ή τα άρβυλα.

    Πάντως δεν είναι το ίδιο. Ο Λάζ είναι πολιτικός προπαγανδιστής και δεν έχω γελάσει ποτέ με τα σκετσάκια του ή την ηθοποιία του. Με κανένα βιντεάκι του μπορεί. Αντίθετα οι άλλοι σχολιάζουν όλους τους πολιτικούς χώρους το ίδιο και έχω σκάσει στα γέλια πολλές φορές με τα βιντεάκια τους και τα σκετσάκια τους. Και αυτοί τώρα δεν θεωρούνται ηθοποιοί, ενώ ο Λαζό θεωρείται ! 🙂

  167. Γιάννης Ιατρού said

    166: ..αττική σύνταξη, καλύτερα όμως να μην αναφέρομαι σε λυπητερά οικονομικά.. 🙂 🙂

  168. Μπούφος said

    168 Γιάννη Ιατρού κάνεις λίγο αθεόφοβο χιουμοράκι, ή …μπά!;

  169. Γιάννης Ιατρού said

    άμα λάχει … μόνο

  170. Γιάννης Ιατρού said

    168: κι εδώ

  171. Triant said

    Μένω Σόλωνος. Δεν περίμενα οτι υπάρχουν τόσοι μορφωμένοι άνθρωποι που πιστεύουν στα παραμύθια. )-:

  172. Η πρωτόδικη απόφαση καταδίκης του “Γέροντα Παστίτσιου” από συνδικαλιστή δικαστικό (16/1/2014)

    Η πρωτόδικη απόφαση καταδίκης του «Γέροντα Παστίτσιου» από συνδικαλιστή δικαστικό (16/01/2014)

  173. sarant said

    173 Επομένως δεν καταδικάστηκε μόνο για κάποιες ακραίες αναρτήσεις επισκεπτών.

  174. Ακριβώς! Για αυτό αναρτούμε το πλήρες σκεπτικό. Και δεν υπάρχει αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω στο #67-68. Α ναι και ΛοΥιζος λέγεται, όχι Λοϊζος 🙂 Και εγώ τόκανα το λάθος στην αρχή.

  175. sarant said

    Το σκεπτικό του δικαστη πάντως έχει ένα καλό, δείχνει για ποιο λογο πρέπει να καταργηθεί ο σχετικός νόμος.

  176. Ακριβώς!

  177. Pedis said

    # 176 – Το Σύνταγμα, εννοείς! Τώρα με την αναθεώρηση που σχεδιάζεται, δηλ. αν υπάρξει πολιτική επιβίωση του κόμματος με την αποδοχή του 4ου, να θέσετε αίτημα στις οργανώσεις σας οι προοδευτικοί συριζαίοι για το ξερίζωμα της εκκλησίας από το κράτος.

  178. spigaro said

  179. Μπούφος said

    172 Triant

    για ποιον χτυπάει η καμπάνα σας, αν επιτρέπεται;

  180. Γιάννης Ιατρού said

    Ο Καρατζαφέρης στέλνει τον Άδωνι να κάνει περιτομή… 🙂 🙂

  181. Ιερόδουλος said

    Του κυρίου Άδωνη τι να του κάνει η απλή περιτομή; Ολική εκτομή των παραπλησίων οργάνων θα του ήταν ίσως πιο χρήσιμη..

  182. sarant said

    181 Θα τα καταφέρει να κάνει τον Άδωνη συμπαθητικό…

  183. Ιερόδουλος said

    183 Σαφώς. Θα παραμείνει πλέον και με βούλα ο Άδωνις στην ένδοξη μουσειακή τάξη των καστράτι . Ε! , μη ζηλεύεις Νικο κύρη που είσαι βαρύτονος. Ο υπουργός μας, διαθέτει ένα σπάνιο ηχόχρωμα…Παλιά, αυτό το ηχόχρωμα το διασφάλιζαν οι βάρβαρες χειρουργικές επεμβάσεις. Τώρα, ευτυχώς υπάρχουν φάρμακα. Μεγάλο πράμα η πρόοδος της επιστήμης.

  184. Bolko said

    Ο Άγιος Παΐσιος είχε ακόμα και το χάρισμα να επικοινωνεί με τις σαύρες και να τις ρωτά αν υπάρχει Θεός, κι αυτές να απαντούν. Αυτή είναι η αναπαραγωγή του θαύματός του το 2017.

Σχολιάστε