Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Εθνεγερτικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 25 Μαρτίου, 2017


Τα λέω έτσι επειδή σήμερα είναι 25η Μαρτίου, η επέτειος του ξεσηκωμού του 1821. Θα μπορούσα να τα πω και «μεζεδάκια πριν αλλάξει η ώρα», αφού στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής τα ρολόγια θα πάνε στις 4, θα μπούμε στη θερινή ώρα, θα χάσουμε μιαν ώρα ύπνο και θα κερδίσουμε μιαν ώρα μέρα. Ωστόσο, παρόμοιο τίτλο έχω χρησιμοποιήσει κι άλλες φορές -οπότε προτίμησα το 1821.

Ξεκινάμε με ένα απλό ορθογραφικό στα σουπεράκια της ΕΡΤ από το μεσημεριανό δελτίο του περασμένου Σαββάτου, όπου ο Τραμπ δηλώνει πως δεν είναι «απομονοτιστής».

Δεν είναι τόσο σοβαρό, και δεν θα έμπαινα στον κόπο να το αναφέρω αν ήταν κάποιο ιδιωτικό κανάλι με κακοπληρωμένους ή απλήρωτους και παραφορτωμένους εργαζόμενους -επειδή όμως είναι η ΕΡΤ, το πράγμα αλλάζει.

Θα μου πείτε, η ΕΡΤ σε άλλα κι άλλα, πολύ πιο σοβαρά, δείχνεται ανεπαρκής, σε ένοιαξε το ωμέγα;

* Το επόμενο μεζεδάκι το έστειλε φίλος και είναι τόσο καλογραμμένο που δεν θα προσθέσω ούτε ένα γιώτα:

Κυκλοφορεί η είδηση ότι διέρρευσε η μυστική διαδικασία για την ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, όποτε πεθάνει. Σε καμιά δεκαριά ελληνικά σάιτ που τσέκαρα, όλοι μεταφράζουν το ίδιο αρχικό κείμενο, με έμφαση στο κωδικό σύνθημα «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε». Στο news247 όμως ο μεταφραστής βάζει και την προσωπική του πινελιά, προσθέτοντας τη χρήσιμη λεπτομέρεια «…εμπνευσμένο από το γνωστό αξιοθέατο».

Καλά, αυτός όταν μάθαινε αγγλικά δεν ήταν παιδί; Δεν κάνανε τραγουδάκια στο μάθημα; Δεν ξέρει το London bridge is falling down, falling down, falling down?

Αν η αρχική πηγή της είδησης ήταν ελληνική, και το σύνθημα ήταν «όταν έρθει ο χειμώνας πέφτει κάτω και ψοφά», θα ήταν μάλλον περιττό να προσθέσουν «εμπνευσμένο από το Μια ωραία πεταλούδα», γιατί θα το καταλάβαιναν όλοι έτσι κι αλλιώς. Γι’ αυτό και η αγγλική είδηση δε σχολιάζει το προφανές. Αν όμως αναμετέδιδε κάποιος την ελληνική υποθετική είδηση με την προσθήκη «εμπνευσμένο από τον κύκλο της ζωής των λεπιδόπτερων» θα ήταν κάπως πατάτα…

Το μεζεδάκι το έσβησα επειδή ο φίλος δεν είχε δίκιο -η κωδική φράση δεν ήταν όμοια με το πασίγνωστο (στους Άγγλους) τραγουδάκι. Ας θεωρηθεί μη γενόμενο.

* Το επόμενο μεζεδάκι μου το είχε στείλει φίλος εδώ κι ένα μήνα, αλλά παράπεσε και δεν το έβαλα. Αφού όμως δεν έχει μπαγιατέψει, το σερβίρω τώρα.

Σε άρθρο που αναζητεί απεγνωσμένα τους «άντρες παλιάς κοπής» διαβάζουμε:

Που πήγαν οι άνδρες; Εκείνοι οι γνήσιοι, οι ΠΑΤΑΩ ΚΑΙ ΤΡΕΜΕΙ Η ΓΗ. Που να είναι άραγε; Μήπως τους πάτησε το τρένο, μήπως συνέβη κανένα φαινόμενο όμοιο με εκείνο των δεινόσαυρων, που εν μια νυκτή εξαφανιστήκαν από τον πλανήτη;

Σχολιάζει ο φίλος που το στέλνει:

Δεν διευκρινίζει, όμως τι νυκτή: κιθάρα, βιόλα ή άρπα; Μάλλον άρπα, και δη άρπα κόλλα!

* Το επόμενο δεν ξέρω αν πρέπει να το χρεώσω στο πρακτορείο (το ΑΜΠΕ) ή στον πολιτικό που εμφανίζεται να κάνει τις δηλώσεις (τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη).

Σε άρθρο λοιπόν για τις δηλώσεις Μεϊμαράκη, διαβάζουμε:

Σε ερώτηση αν φοβάται ότι θα επαναληφθεί ό,τι συνέβη το 2015 είπε: «Οι παράμετροι δεν είναι ίδιοι με το 2015. …».

Όπως έχω γράψει παλιά, το «οι παράμετροι», που δεν δείχνει πουθενά τη… θηλυκότητά του, σε σπρώχνει να βάλεις μουστάκια. Αν ήταν «οι παράμετρες» δεν θα σκόνταφτε κανείς.

* To τουίτ που βλέπετε αριστερά το συζητήσαμε ήδη σε κάποιο σχόλιο αλλά δεν βλάφτει να μπει κι εδώ.

Ποιο είναι όμως «το ύψος της σπονδυλικής στήλης»; Όπως σχολίασε κάποιος στο Τουίτερ «αναφέρεστε σε κάποιον συγκεκριμένο σπόνδυλο ή πρέπει να δούμε τη μαγνητική για να καταλάβουμε;»

* Διαβάζω στην (οΘντκ) έγκυρη Καθημερινή άρθρο με δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε:

«Το αν η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί άπτεται στην ελληνική κυβέρνηση», είχε τονίσει νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin.

Πείτε με «μη μου άπτου», αλλά το θεωρώ μαργαριτάρι. «Το αν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, απόκειται στην ελληνική κυβέρνηση», αυτό στέκει. Όπως επίσης και «το θέμα άπτεται της αρμοδιότητας της ελληνικής κυβέρνησης».

* Από την ίδια εφημερίδα, μαργαριτάρι στον απόηχο των διαβόητων δηλώσεων Ντάισελμπλουμ για τις γυναίκες, τα ποτά και τα ξενύχτια:

Παράλληλα, κάνει λόγο για παρεξήγηση των λεγομένων του, διευκρινίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να εκληφθούν ως «διαχωρισμός» ανάμεσα σε νότο και βορρά, προσθέτοντας ότι το ύφος του είναι πάντα ευθές και εκφράζοντας την απολογία του αν αυτό προσέβαλε κάποιους.

«Εκφράζει την απολογία του» είναι αυτό που λέγαμε στα ελληνικά΄»ζητάει συγγνώμη». Προσέξτε όμως ότι «το ύφος του είναι ευθές», όπως και το τσιγάρο του βαρές και το πέλαγο βαθές, να πάμε να πνιγούμε.

* Πολύ δυσάρεστο νέο της βδομάδας που πέρασε ήταν η πυρκαγιά που κατέστρεψε το τέμενος στο Διδυμότειχο. Μόνη παρηγοριά είναι, οπως άκουσα σε συνέντευξη από την αρχαιολόγο που το παρακολουθεί, ότι έχει γίνει λεπτομερέστατη αποτύπωση οπότε η αποκατάσταση είναι εφικτή.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις του Αντένα, πάντως το τέμενος άρχισε να χτίζεται… το 1889!

Στην πραγματικότητα, το 1389 άρχισε η ανέγερση -αλλά γιατί να χαλάμε τις καρδιές μας για πέντε ψωροαιώνες;

* Καινούργια πληγή είναι τα γλωσσικά τεστ που ξεφυτρώνουν στο Διαδίκτυο και που οι ερωτήσεις τους όχι σπάνια αντανακλούν προτιμήσεις και όχι κοινώς αποδεκτές απόψεις.

Σε ένα πρόσφατο παράδειγμα, υπάρχει ερώτηση (η δεύτερη): «κατ’ αρχάς ή κατ’ αρχήν;», χωρίς να δίνεται κάποια φράση που να περιέχει τις λέξεις. Όμως, ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι το κατ’ αρχάς έχει πάντοτε διαφορετική σημασία από το καταρχήν, και τα δύο μπορεί να είναι σωστά ανάλογα με τα συμφραζόμενα, π.χ.

Καταρχάς (= αρχικά) θέλω να πω ότι…

και

είμαστε καταρχήν σύμφωνοι με το νομοσχέδιο, αλλά θέλουμε κάποιες τροποποιήσεις

(Μπορούμε και να τις συνδυάσουμε: Καταρχάς θέλω να πω ότι είμαστε καταρχήν σύμφωνοι με το νομοσχέδιο).

Οπότε, το ερώτημα αν είναι σωστό το κατ’αρχήν ή το κατ’αρχάς θυμίζει τον κατσαρομάλλη του ανεκδότου που ρωτούσε αν το σωστό είναι Ιράν ή Ιράκ.

* Διαβάζω ότι ο Παντελής Βούλγαρης ξεκινάει γυρίσματα της καινούργιας του ταινίας αφιερωμένης στην ηρωική μορφή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

Στο σχετικό άρθρο, το όνομα του ήρωα κλίνεται κανονικά, εκτός από το σημείο όπου διαβάζουμε ότι πρωταγωνιστεί ο Ανδρέας Κωνσταντίνου «στο ρόλο του Ναπολέων Σουκατζίδη».

* Κι ένα μεζεδάκι σχετικό με την επέτειο ή έστω με τον εορτασμό της -και μάλιστα μεζεδάκι διεθνές. Το γιουτουμπάκι από την παρουσία του προέδρου Τραμπ στον γιορτασμό της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο έχει λεζάντα:

President Trump Celibates Greece Independence at the White House

Ωστόσο, celibate είναι ο εργένης, δεν είναι ρήμα. (Ναι, στα αγγλικά anything can be verbed, αλλά το celibate δεν έχει ακόμα βερμπαριστεί). Προφανώς, President Trump celebrates…

Ίσως δούλεψε εδώ και κανένα λογισμικό αναγνώρισης φωνής.

* Και μια και λέγαμε για λογισμικό.

Η εφορία, διαβάζω, επιστρατεύει «Ειδικό λογισμό για τη διασταύρωση καταθέσεων-εισοδημάτων».

Θα σκέφτονται πολύ; Μπα, μάλλον είναι λάθος αντί για «λογισμικό» (ίσως έπαιξε ρόλο και ο κ. Σπελ Τσέκερ).

* Σε άρθρο για ένα (όπως φαίνεται) σκάνδαλο με οικόπεδα στον δήμο Ευόσμου διαβάζουμε ότι:

Ο νυν δήμαρχος, Πέτρος Σούλας, στις 4/5/2004, διατελώντας χρέη δημοτικού συμβούλου το επίμαχο διάστημα, αγοράζει...

Οπωσδήποτε δεν διατελούσε χρέη συμβούλου ο νυν δήμαρχος, το πολύ πολύ να διατελούσε εν τιμή. Προφανώς ο συντάκτης ήθελε να γράψει «εκτελώντας χρέη δημοτικού συμβούλου». Αν όμως το σκεφτούμε, ούτε αυτό στέκει διότι «εκτελώ χρέη» σημαίνει ότι πέρα από την κανονική μου θέση αναλαμβάνω προσωρινά και κάποιαν άλλη, κάποια άλλα καθήκοντα, π.χ. όταν ο πρόεδρος απουσιάζει χρέη προέδρου εκτελεί ο αντιπρόεδρος. Στην προκείμενη περίπτωση ο νυν δήμαρχος το 2004 ήταν δημοτικός σύμβουλος, οπότε η διατύπωση έπρεπε απλούστατα να είναι «δημοτικός σύμβουλος το επίμαχο διάστημα» ή κάτι ανάλογο.

* Και πριν σας αποχαιρετήσω να σας ενημερώσω ότι προχτές το βράδυ ήμουν καλεσμένος για μια μικρή συζήτηση στον ραδιοφωνικό σταθμό Ηλέκτρα FM της Κορίνθου.

Το ηχητικό απόσπασμα μπορείτε να το ακούσετε εδώ, χάρη στην ευγενική φροντίδα του Στάζιμπου:

Λέω πράγματα που τα έχουμε ξαναπεί στο ιστολόγιο, βέβαια.

Καλό σαββατοκύριακο!

284 Σχόλια to “Εθνεγερτικά μεζεδάκια”

  1. Γς said

    Καλημέρα
    και
    Χρόνια Πολλά

    >…εμπνευσμένο από το γνωστό αξιοθέατο

  2. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλά, για την ΕΡΤ πλέον πρέπει να υπάρχει εβδομαδιαία ανάρτηση για να τους προλαβαίνουμε:
    http://yannisharis.blogspot.gr/2017/03/blog-post_24.html?m=1

  3. Γς said

    >Που πήγαν οι άνδρες;

    Εμειναν οι κατανυκτικοί

  4. Γιάννης Κουβάτσος said

    2. Αυτή είναι η ανάρτηση για τους λογιότατους Ρουβίκωνες. Εδώ για την ΕΡΤ και τον Ροδίτη:
    http://yannisharis.blogspot.gr/2017/03/emily-bronte-test.html?m=1

  5. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    > «το ύφος του είναι ευθές»
    Ενώ θα μπορούσε να πει περιφραστικά, «το ύφος του είναι ευθέου τύπου», να το καταλάβουμε όλοι! 😛

    >…του Ναπολέων…
    Την είδηση την είδα και σε άλλη ιστοσελίδα με το ίδιο λάθος. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο, το ότι αυτοί που δημοσιεύουν τις ειδήσεις δεν τις διαβάζουν πριν, ή ότι η εταιρεία παραγωγής που προφανώς κάνει την προώθηση δε μπορούσε να γράψει ένα δελτίο τύπου χωρίς λάθη;

    >σπονδυλική στήλη
    Εδώ ας με βοηθήσει κάποιος, τί ήθελε να πει η ποιήτρια; Άλλες φορές καταλαβαίνει κανείς και ενίοτε κατανοεί λαθάκια (πχ μια λέξη που μοιάζει με κάποια άλλη), εδώ η φράση δε βγάζει κανένα νόημα για μένα.

  6. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρωτα σχόλια!

    5 Η ποιήτρια *εικάζω* πως ήθελε να πει ότι δεν έχουν εύκαμπτη σπονδυλική στήλη αλλά άκαμπτη πάντα όρθια. Προσθέτει σε αυτό και το «σταθήκαμε στο ύψος μας» και βγαίνει η μπαρούφα που έγραψε.

  7. Γς said

    >«αναφέρεστε σε κάποιον συγκεκριμένο σπόνδυλο ή πρέπει να δούμε τη μαγνητική για να καταλάβουμε;»

    Γνωστόν τοις πάσι πάντως ότι αρχίζει από τα πρέκια του σώματος..

    Κι σχολίαζε ένας φίλος κάτι τραπέζια στο εργαστήριο. Και πάει σε ένα. Το εξετάζει και αποφαίνεται.

    -Και καλό ύψος. Οτι πρέπει. Ακριβώς στον καβάλο των φοιτητριών…

  8. Γιάννης Ιατρού said

    Να πούμε και τα Χρόνια Πολλά σε όσους/όσες γιορτάζουν σήμερα !
    Ευάγγελους, Ευαγγελίες, Αγγελικές, Βαγγέληδες, Βαγγέλες 🙂 , Βάγγους, Αγγελήδες, Βαγγελιές, Βαγγελίτσες, Βάγγιες, Λίτσες κλπ. κλπ.

  9. Γς said

    7:

    Και δεν είναι σταθερό αυτό το ύψος. Γεωγραφικώς :

    Χαμηλοκώλες. Οι ελληνίδες;
    Καλέ τι μας λέτε;
    Ακους εκεί. Οι ζηλιάρες.

    Είχανε βγάλει και ανέκδοτο μάλιστα στη Βουλγαρία, Σκοπία, Σερβία, Μαυροβουνία και βάλε. Σε όλα τα Βαλκάνια. Μέχρι τις παρυφές της Βιεννός.

    Και έλεγε το ανέκδοτο:

    Γιατί στην Αθήνα δεν υπάρχουν πεζοδρόμια;

    Απάντηση: Για να μην χτυπάνε τον πωπό τους οι Αθηναίες.

    (φαίνεται ότι οι βορειοελλαδίτισσες εξαιρούνται).

  10. leonicos said

    Διαβάστε σήμερα και τον Δύτη

  11. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αυτά παθαίνει κανείς όταν χαζεύει στην τηλεόραση: πέφτει πάνω στο πρωινάδικο του Αντέννα και ακούει έναν …χαριτωμένο τύπο να λέει ότι ο Ιμπραήμ ασπάστηκε τον νεκρό Παπαφλέσσα, που είχε …αποκεφαλιστεί κατά τη διάρκεια της μάχης. Ύστερα ο τύπος άρχισε να κουνάει ένα σημαιάκι και να απαγγέλλει χαζοχαρούμενα «Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη», γνωρίζοντας την αποθέωση από το υπόλοιπο τρελό παρεάκι της εκπομπής. Αλλά όταν ακούσαμε, σε επίσκεψη σε μουσείο στο κέντρο της Αθήνας, την ξεναγό να λέει στα παιδιά ότι ο Γεώργιος ο Α’ διαδέχτηκε τον δολοφονηθέντα Όθωνα, τι να περιμένουμε από τους αστοιχείωτους της ιδιωτικής αλλά και της κρατικής τηλεόρασης; Σεβασμό και υπεύθυνη ενημέρωση;

  12. spiral architect said

    Καλημέρα και Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες.

    Αντίδραση στη λογοδιάρροια της Κατερίνας Παπακώστα από τα παλιά:

  13. Γς said

    >Πείτε με «μη μου άπτου», αλλά το θεωρώ μαργαριτάρι.

    Noli me Tangere by Antonio da Correggio, c. 1495

  14. LandS said

    6 Και μένα εκεί πήγε το μυαλό μου. Στις εκφράσεις που περιέχουν το stiff ή το upright ή το σκέτο spine. Στάθηκαν όρθιοι λοιπόν στο xyz της σπονδυλικής τους στήλης. Τι νάγραφε τη σκληράδα;

  15. 11 Καλά ούτε τον Παπαμιχαήλ δεν είχε δει;

  16. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    11. Έμπλεξαν τον Παπαφλέσσα με το Λεωνίδα το Σπαρτιάτη…

  17. sarant said

    10 Tο σημερινό άρθρο του Δύτη είναι εξαιρετικό, ό,τι πρέπει για την επέτειο -να το διαβάσετε!

  18. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Τελικά ο Αναγνωστόπουλος που μύησε τον Παπαμιχαήλ στη Φιλική Εταιρεία, ήταν εκ των ιδρυτών της ή όχι;

  19. Γς said

    10:

    Σε πρόλαβα πριν 7 ώρες Λεώ σε διπλανό νήμα για τα καριοφίλια:

    Γς said

    25 Μαρτίου, 2017 στις 03:54

    Κι ο Κολλή Κοτρόν

    Του Δύτη

    Επέκεινα του Δερβενιού

  20. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Στο γιουτουμπακι που αναρτησες πάντως Νίκο, δεν υπάρχει celibate αλλά σωστά celebrate. Μήπως το διόρθωσαν εκ των υστέρων;

  21. π2 said

    Σε ανυπόγραφο, ισορροπιστικό μακρινάρι για το κρυφό σχολειό (ήμαρτον), διαβάζω έναν θηριώδη αγγλισμό:

    Η πρώτη μαρτυρία για κλείσιμο σχολείου προέρχεται από κανέναν άλλον από τον Κωνσταντίνο Κούμα

  22. Ριβαλντίνιο said

    το τέμενος στο Διδυμότειχο.

    Έχω παεί. Δεν μπορούσες να μπείς μέσα, αλλά είχα κάνει τον γύρω του. Τι ωραίο που ήταν. Ένα απ’τα αξιοθέατα της πόλης μαζί με το κάστρο, την εκκλησία και τον Ερυθροπόταμο ( Πρασινοπόταμος έπρεπε να λέγεται 🙂 ). Αν και είμαι μεγάλος τουρκοφάγος (αρφφφφφφφφ….) πολύ στεναχωρήθηκα. Όσο και όταν έπαθε ζημιές ο ναός των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας στο Μαχαιράδο της Ζακύνθου από σεισμό ! 😦 😦 😦

  23. Γς said

    Κι αυτό πρωινό, από άλλο νήμα:

    Γς said

    25 Μαρτίου, 2017 στις 01:30

    Ο ρεπόρτερ των επιλεγμένων απαντήσεων ξαναχτυπά:

  24. Babis said

    Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω λίγο με την άποψη ότι δεν κινδυνεύει η γλώσσα από την ορθογραφία.
    Όσο συγκεντρώνονται αλλαγές στην ορθογραφία τόσο πιο κουραστικό γίνεται να διαβάζεις παλαιότερα κείμενα. Σε εμάς δεν είναι τόσο προφανές γιατί τα τελευταία διακόσια χρόνια συνέβησαν τόσο έντονες γλωσσικές αλλαγές που επισκιάζουν τις όποιες ορθογραφικές. Θα είναι κρίμα οι άνθρωποι μετά από διακόσια χρόνια να αποφεύγουν να διαβάσουν σημερινά κείμενα μόνο και μόνο λόγω της διαφορετικής μορφής των λέξεων.

  25. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    21. Θηριώδης ο αγγλισμός, δεν είναι; (isn’t it?) 🙂 Eπί της ουσίας όμως, ψιλοκαλά δεν τα λέει;

  26. Γς said

    >στον απόηχο των διαβόητων δηλώσεων Ντάισελμπλουμ για τις γυναίκες

    κει που μας πήδαγαν μας λένε και @@μιάδες

  27. leonicos said

    Και απόρησα κι εγώ με τον χαζοΓς (έτσι τον είπα αλλά ήταν λάθος αυτή τη φορά. ομολογώ) που έβαλε πρώτο πρώτο το χαζοτραγουδάκι με το χαζογουρουνάκι και τα χαζά σχεδιάκια που μιλάνε για τη γέφυρα του Λονδίνου και δείχνουν το Μπιγκ Μπεν.

    Αλλά τι περιμένεις από έναν χαζό σαν κι εμένα;

  28. Babis said

    23
    Αν και σαν εκπομπή δεν μου αρέσει, δεν ισχυρίστηκαν ποτέ ότι κάνουν δημοσιογραφία, χαβαλέ κάνουν και το τονίζουν.

  29. Ο Βαρουφάκης περιγράφει το πως η Μέρκελ θυσίασε την Ελλάδα για να σώσει τις Γαλλο-Γερμανικές τράπεζες
    http://bit.ly/2mBlAPy

  30. (ευχαριστώ όλους τους διαφημιστές) 🙂

  31. π2 said

    25: Ε, δόξα τω Γεραμπή, τα του κρυφού σχολειού τα έχουμε συζητήσει ad nauseam, οπότε δε λέω άλλα.

  32. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Eντάξει, το όλο θέμα είναι ο ορισμός του γκροτέσκου ,αλλά απόλαυσα ιδιαίτερα το:
    «Η βρετανική εφημερίδα Guardian αποκάλυψε την κωδική ονομασία με την οποία θα ενημερώσουν πρώτα την (ή τον) πρωθυπουργό της χώρας ότι η βασίλισσα πέθανε: Αυτή θα είναι » Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε», εμπνευσμένη από το γνωστό αξιοθέατο.»

    Δηλαδή θα πάρει κάποιος τηλέφωνο τον(την) Πρωθυπουργό και θα του πεί «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε». Γιατί, αν του(της) πούν «Η Γριά τα τίναξε» τί θα γίνει δηλαδή; 😆
    (τώρα βέβαια, μιλάμε για μια εποχή που δεν θα ζούμε εμείς (μόνο ο Μητσοτάκης θα κλάψει την Ελισσάβετ!)

  33. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    31. Ναι μωρέ το ξέρω. Αλλά επειδή βαριέμαι να ανατρέχω στην Κρυφοσχολειάδα …είπα μήπως εκμαιεύσω μια μονολεκτική κρίση σου, λίγο πιο σαφή από το «ισσοροπιστικό» … 😉 🙂 Aλλά ας μην ξύσουμε πληγές και γίνει πάλι μπατιρντί, καλά λες!

  34. sarant said

    21 Θηριώδες πράγματι!

    24 Μα, όταν εκδίδουμε εκ νέου παλιά κείμενα προσαρμόζουμε την ορθογραφία -άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, πάντως την προσαρμόζουμε. Όταν διαβάζεις Παπαδιαμάντη στις εκδόσεις του Τριανταφυλλοπουλου (που είναι οι πιο έγκυρες) δεν βλέπεις τα «είνε, συνειθίζω, μεγαλείτερος» διότι τα έχει εκσυγχρονίσει.

  35. ΣΠ said

    20
    Πρέπει να υπήρχε και να το διόρθωσαν. Σε ένα σχόλιο κάτω από το βίντεο το αναφέρει.

  36. Γιάννης Κουβάτσος said

    10. Η πλάκα είναι ότι παρουσίαζε ως θέμα την επανάσταση του ’21 στον ελληνικό κινηματογράφο.
    11. Ή με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.

  37. ΣΠ said

    Ποιο είναι το ανέκδοτο με τον κατσαρομάλλη που ρωτούσε αν το σωστό είναι Ιράν ή Ιράκ;

  38. Spiridione said

    Τώρα στην παρέλαση στην ΕΡΤ ο εκφωνητής λέει βλέπουμε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αβέρωφ 🙂

  39. leonicos said

    Μπάμπη

    Υπάρχει ένα μυστικό σε όλα αυτά, και θα σ’το αποκαλύψω τώρα.

    Η γλώσσα δεν είναι επικοινωνία και κουραφέξαλα. Η γλώσσα είναι ηδονή, με την επικούρεια σημασία του όρου. Άμα είσαι μουνούχος γλωσσικά, αν δηλαδή δεν νιώθεις την γλύκα της όταν τη μιλάς και όταν τη γράφεις, τίποτα δεν μπορεί να σε αλλάξει (μιλάω γενικά, όχι για σένα). Όταν νιώθεις την ηδονή της, κανένα εμπόδιο δεν σε σταματάει.
    Αν κάποιοι εμποδίζονται το 2080 να διαβάσουν κείμενα του 2010, θα εμποδίζονταν εξίσου και το 2020. Άλλοι αποκρυπτογράφησαν την σφηνοειδή, τη Γραμμική Β, τα λουβικά ιερογλυφικά κοκ. Κι εκεί η μορφή των λέξεων είχε αλλάξει πολύ περισσότερο.

    Ένα είναι το μυστικό. Να τη γλεντάς τη γλώσσα. Να τσακώνεσαι με τον Νικ Νοικ για τις επιλογές του, και να σε καταχερίζει αυτός για τις δικές σου, και να χαίρεσαι τη διαφορά και την σύμπτωση απόψεων.

    Κάποτε είπα, κι εδώ πιθανώς, για την ηδονή του να διαβάζεις τον Όμηρο στο πρωτότυπο. Να τον απαγγέλλεις και να τον χαίρεσαι. Να φαντάζεσαι πως είσαι ο Χρύσης, μόλις διωγμένος από τον άξεστο Αγαμέμνονα, και να περπατάς καταστενοχωρημένος παρά θίνα πολυφλοίσβοιο θαλάσσης, να σηκώνει τα χέρια προς τον ουρανό και να φωνάζεις: Κλύθι μευ, αργυρότοξε! Κι έπειτα να βλέπεις τον Απόλλωνα, ‘βη δε κατ’ Ουλύμποιο χωόμενος κηρ’ και ν’ ακούς τα βέλη να τρίζουν ‘έκλαγξαν δ’ αρ οϊστοί’

    Ή, κάτι που εγώ το απολαμβάνω ιδιαίτερα, ν’ ανοίγεις το Τανάχ και ν’ αρχίζεις: ashrey ha ish (πρώτος ψαλμός).

    Αυτό προσπάθησα να πετύχω και με τα σουμερικά. Ξέρω πως είναι στο περίπου, αλλά όταν καταφέρνεις να διαβάσεις μόνος σου μια λέξη γραμμένη στη σφηνοειδή, έχει μια ομορφιά που δεν περιγράφεται.

    Κάποτε, στην Κομοτινή, έπεσα σε μια εκδήλωση της τουρκόφωνης νεολαίας. Είχαν στήσει μια σκηνή και ένα συγκρότημα τραγουδούσε. Ο κόσμος, κάθε λογής, παρακολουθούσε χαλαρά, κορίτσια με μαντίλα και κορίτσια, τουρκόφωνες, με μίνι, εκτός από εμάς. Κάποια στιγμή βρέθηκα κοντά στη σκηνή, και μου λέει κάποιος «τι κοιτάς; θέλεις να τραγουδήσεις; αν θες…. ανέβα και τραγούδα, αλλά να μην είναι χωριστικό. να είναι ενωτικό.» Τα έχασα προς στιγμή… αλλά δεν μου ερχόταν στο νου παρά το Bulutlara kapli pazar, Συννεφιασμένη Κυριακή, του Τσιτσάνη. Τον ρώτησα να μπορώ να πω αυτό το τραγούδι. Μου είπε ‘καταπληκτικό’. Το ήξεραν και με συνόδευσαν.
    Ε, οι τουρκόφωνοι από κάτω, κατάλαβαν βέβαια ότι δεν είμαι δικός τους, όχι απλώς ήξεραν το τραγούδι, ρωτούσαν ποιος είμαι, νομίζοντας ότι είμαι επαγγελματίας. Και μετά ανέβηκε κάποιος και το τραγούδησε, κατ’ εξαίρεση, και ελληνικά.

    Η γλώσσα και ο έρωτας (και το εμπόριο) δεν ξέρουν φίλους κι εχθρούς. Είναι παρόντα πάντα. Καμια απαγόρευση και καμιά φρίκη δεν απέτρεψε γάμους εβραίων με γερμανούς τη δεκαετία του 1930. Προφανώς αγαπούσαν τους ίδιους ποιητές και μουσικούς

    Άντε, το πήγα πολύ μακριά…..

    και θα μου βάλει κανένα γιουτουμπάκι ο Γς να με κοροϊδεύει

  40. Πέπε said

    @37:
    Αυτό είναι!
    «Τελικά ρε παιδιά το σωστό είναι Ιράν ή Ιράκ;» Είναι σύντομο.
    Κατσαρομάλλης είναι η πολιτικά ορθωμένη ξανθιά.

    @32:
    🙂 🙂
    Ας το συνδυάσουμε και με το μάλλον ισχυρό ενδεχόμενο ότι η βασίλισσα δε θα πεθάνει ξαφνικά από πτώση πιάνου, θα αρχίσουν κάποια στιγμή να την περιμένουν με κάποια αφορμή, οπότε ο πρωθυπουργός θα είναι έτσι κι αλλιώς στα τηλέφωνα για συνεχή ενημέρωση.
    -Είναι άσχημα.
    -Συνήλθε για λίγο.
    -Ξαναέπεσε σε βύθος.
    -Ακόμα τίποτα.
    -Αναπνευστήρα.
    -Λόντον μπριτζ ιζ φόλιγκ ντάουν, φόλινγκ ντάουν, φόλινγκ ντάουν!

  41. sarant said

    20-35 Το διόρθωσαν; Ε, τι να κάνουμε.

    37-40 Ακριβώς!

    Θα λείψω για λίγες ώρες

  42. Γιάννης Κουβάτσος said

    Επιστολή εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στους μαθητές για το 1821 και την αλήθεια. Δεν έχουν άδικο σε γενικές γραμμές. Ευτυχώς όμως που δεν επεκτάθηκαν σε ζητήματα της σοβιετικής ιστορίας, γιατί τότε η παραπληροφόρηση θα πήγαινε σύννεφο. 😉
    http://www.sport-fm.gr/article/ekpaideutikoi-tou-pame-me-epistoli-se-mathites-anatrepoun-tin-istoria/3343884

  43. Γς said

    27:

    Ντάξ μωρέ είναι η γέφυρα του Γουεμίνστα, που έχει και το Μπινγ Μπεν. Να φαίνεται ότι είναι και Λονδίνο.

    Και ρώτα Ελληνα να σου πει ποια είναι η γέφυρα του Λονδίνου. Μόνο τη γέφυρα της Αλαμάνας δεν θα σου πει…

  44. Γς said

    38:

    Πλάκα κάνεις!

  45. Γιάννης Κουβάτσος said

    39. Πολύ ωραία τα λες, Λεώνικε.

  46. leonicos said

    Κάποιο σχόλιό μου εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. δικό μου λάθος ή η έδρασε σπασμοπαγίδα;

    Διαφωνούσα ως συνήθως, αλλά δεν κατηγορώ τον Γς, τον φθονερό και ζηλιάρη

  47. Νίκος Μαστρακούλης said

    20-35-41(α): Υπάρχει πάντως σχετικό ανέκδοτο:

    Σε ένα (δυτικό) μοναστήρι, φημισμένο για τα καταπληκτικά του χειρόγραφα, πηγαίνει ένας νέος μοναχός. Του αναθέτουν να βοηθά τους άλλους μοναχούς στην αντιγραφή των παλιών κειμένων, με τα πιο εκλεκτά πινέλα για την καλλιγραφία και τις πιο ζωηρές χρωστικές και λεπτό φύλλο χρυσού για τις μικρογραφίες. Κι εκείνος αντιλαμβάνεται ότι οι συνάδελφοί του μοναχοί αντιγράφουν από αντίγραφα, όχι από το πρωτότυπο, οπότε σίγουρα θα υπάρχουν λάθη αντιγραφής.

    Πηγαίνει λοιπόν στον ηγούμενο και του επισημαίνει ότι τυχόν λάθη στα παλιότερα αντίγραφα διαιωνίζονται έτσι και στα νεότερα. Ο ηγούμενος του λέει «300 χρόνια τώρα έτσι το κάνουμε. Όμως δεν έχεις άδικο.» Έτσι ο ευσεβής ηγούμενος κατεβαίνει στα σκοτεινά άδυτα των αρχείων για να ελέγξει το πρόσφατο αντίγραφο με βάση το πρωτότυπο.

    Περνάνε ώρες κι εκείνος άφαντος. Στο τέλος ο νέος μοναχός κατεβαίνει κι αυτός για να τον βρεί, ακούει σπαρακτικά αναφυλλητά και βρίσκει τον γέρο ηγούμενο μπροστά στο πρωτότυπο κείμενο, δίπλα σ’ ένα κερί που τρεμοπαίζει.

    «Τι συμβαίνει;» ρωτάει ο νέος μοναχός.
    «Το πρωτότυπο δεν λέει ‘celibate'», λέει κλαίγοντας ο ηγούμενος. «Λέει ‘celebrate’!»
    🙂

  48. Γς said

    39:

    > Η γλώσσα είναι ηδονή, με την επικούρεια σημασία του όρου. Άμα είσαι μουνούχος γλωσσικά, αν δηλαδή δεν νιώθεις την γλύκα της

    Γειά σου Λέω με τα σεχτικά, σιξτιρικά σου. Πως να τα πω αυτά τα Μουνουχογλωσικά σου;

    Να’ σαι καστράτο και να σου κόβουν και την γλώσσα. Μαμά!

    Τραγούδαγες λοιπόν και

    >οι τουρκόφωνοι από κάτω, κατάλαβαν βέβαια ότι δεν είμαι δικός τους

    και θυμήθηκα κάτι ανάλογο στο Τέχας που ανέβαινε ένας ένας και έπαιζε με το οργανό του και τραγούδαγε κάτι από τη χώρα του.

    Και περίμενα πως και πως τον Ελληνα με το κλαρίνο.

    Κι ανέβηκε κι αυτός.

    Κι έπαιξε το «Χάβα Ναγκίλα χάβα»!

    >και θα μου βάλει κανένα γιουτουμπάκι ο Γς να με κοροϊδεύει

  49. Ωραία τα λέει ο Λεώνικος, αλλά δεν νομίζει βέβαια πως διαβάζει τον Όμηρο στην αρχική ορθογραφία του (!), ούτε (υποθέτω) τον απαγγέλλει στην εικαζόμενη προφορά του. Οι Γάλλοι κλασικοί (του 16ου αιώνα και μετά) εκδίδονται πάντοτε με τη σημερινή ορθογραφία και διαβάζονται και σήμερα χωρίς δυσκολία. Πόσο συχνά διαβάζουμε εκδόσεις (όχι έργα) διακοσίων ετών;

  50. spatholouro said

    Όλα τα μεζεδολεφτά μιλάμε!

    Ο λόγος για την παραίτηση Ράικου. Οι κυβερνητικοί κύκλοι σχολίασαν:»Το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παράξει έργο, όπως ισχυρίζεται.»

    Αλλά εκείνο το «παράξει» φαίνεται χτύπησε μπιέλα και ο τίτλος το έκανε «παραγάγει»!
    https://left.gr/news/paraitisi-raikoy-apo-ti-thesi-tis-eisaggeleos-diafthoras

  51. Γς said

    Για να μη με κατηγορείτε για ανηθικότητι και τέτοια,
    πάρτε να’ χετε!

    Ποιος άλλος δω μέσα βρε κουτά ενδιαφέρεται για την ανύψωση του ηθικού σας;

    Κι άλλο ένα, για πιο ψηλά

  52. spiral architect said

    Η all time classic μεζεδάρα της ημέρας:

  53. Γς said

    >Πολύ δυσάρεστο νέο της βδομάδας που πέρασε ήταν η πυρκαγιά που κατέστρεψε το τέμενος στο Διδυμότειχο. Μόνη παρηγοριά είναι, οπως άκουσα σε συνέντευξη από την αρχαιολόγο που το παρακολουθεί, ότι έχει γίνει λεπτομερέστατη αποτύπωση οπότε η αποκατάσταση είναι εφικτή.

    Να και μια περίπτωση που μια λεπτομερέστατη αποτύπωση κάνει την αποκατάσταση εφικτή.

    Και μιλάμε για ολική καταστροφή μνημείου:

    Οι βασιλιάδες Καμπάκα κυβερνούν την Μπαγκάντα από τον καιρό του Ιωάννη του Καντακουζηνού. Από το 1300.

    Και Μπαγκάντα είναι το βασίλειο που κατέλαβαν οι Αγγλοι όταν εμείς είχαμε εδώ τον Γεώργιο τον Α (με τόνο).

    Υπέφερε όμως αυτό το κράτος μέχρι και σήμερα που αποτελεί το μεγαλύτερο και καλύτερο μέρος αυτού που οι Αγγλοι ονόμασαν Ουγκάντα.

    Μέχρι που πριν τέσσερα χρόνια τους έκαψαν και το πολυτιμότερο εθνικό τους μνημείο: Το πάρκο με ιστορικά κτίρια και τους τάφους των βασιλέων τους.
    Δείτε τα εδώ (από το 0:50 και μετά) σε ένα βίντεο του Εθνικού τους ύμνου.

    Ταραχές, ανακρίσεις και πως μπορεί να γίνει Undo;

    Ελα όμως που ένα χρόνο νωρίτερα κάποιος είχε ντιτζιτοποιήσει όλο το χώρο, πόντο πόντο.

    Πράγμα που διευκολύνει τα πράγματα.

    —–

    Το περασμένο Σάββατο πήγαμε στην Ειρήνη στη Μονή της Αργολίδας. Στα εξάμηνά της

    Ηταν Μουγκαντέζα, Μουγκάντα, απ το Μπουγκάντα

    Και πάλι η ιδιαιτερότητα της γλώσσας Λουγκάντα(Ουγκαντέζικα):

    Πάντα το προόθεμα Μπ (b) σημαίνει την χώρα.
    Μ τον κάτοικο
    και Λ την γλώσσα

    Ετσι

    Μπ-ουγιουνάνι η Ελλάδα
    Μ-ουγιουνάνι ο Ελληνας
    Λ-ουγιουνάνι τα ελληνικά (γλώσσα)

    Μπ-ουφαράνσα η Γαλλία
    Μ-ουφαράνσα ο Γάλλος
    Λ-ουφαράνσα τα γαλλικά
    κ.ο,κ.

    Ομορφα και απλά.

  54. Γς said

    53:

    Κόλλησαν τα Bold…

  55. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γιατί είναι μεζεδάρα, Αρχιτέκτονα; Γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει. 😉

  56. Ριβαλντίνιο said

    Το διόρθωσε ο εκφωνητής το λάθος με τον Αβέρωφ μετά από κάμποση ώρα. Μην τον κράζουτε τον άνθρωπα. 🙂

  57. Μπετατζής said

    Aνεξάρτητα από την ποιότητα και την αισθητική της πρωϊνής ενημέρωσης, δεν είναι σωστό ότι έχει διασωθεί λαϊκή παράδοση σχετικά με τον ασπασμό του κεφαλιού του Παπαφλέσσα ;;; Δεν κατάλαβα ακριβώς που είναι η διαφωνία, εκτός αν κάνω κάτι πολύ λάθος.

  58. Ο Πρόεδρος του ΠΑΟΚ στον Λευκό Οίκο !
    Σειρά των Μαρινάκη, Αλαφούζου, Μελισσανίδη …:mrgreen:

  59. Γς said

    56:

    Το χρουσουζέψαμε με το Φωτιά και τσεκούρι που λέγαμε αυτές τις μέρες.
    Κι είχα κι έναν ανάγωγο χτες στο τλφ που μου’ λεγε αν θυμάμαι πως κρατούσε την τσάντα του αγκαλιά κι έμπαινε σεμνά στο Εθνικής Άμυνας και Θρηκαρμάτων. Οχι σαν κάτι άλλους με φόρμες παραλλαγής και τέτοια

  60. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το πτώμα του Παπαφλέσσα δεν βρέθηκε αποκεφαλισμένο, Μπετατζή. Οπότε η σκηνή που περιγράφει ο τυπάκος με το ακέφαλο πτώμα θα ήταν πολύ γκροτέσκα. Το φίλημα, για το οποίο έχει γράψει ωραίο αφήγημα ο Μιχαήλ Μητσάκης, υποτίθεται ότι δόθηκε στο κεφάλι του Παπαφλέσσα. 😊

  61. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εδώ και το διήγημα του Μητσάκη:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/mhtsakhs_filhma.html&ved=0ahUKEwjzmYDhxPHSAhWCVxQKHc3gDgMQFggYMAA&usg=AFQjCNF8RbDFe93naM1T6tPoI37kNUEjtw&sig2=0lZ6nTfTuoS8-2krZrWgZA

  62. Γς said

    27:

    Κουβέντα που πιάσαμε ρε Λεώ για την γέφυρα του Γουεστμιντερ…

    Κι είχες και έναν μαλάκα ‘Texas Lone Star’ που έγραψε στο Twitter ότι σουλατσάριζε αυτή η μουσουλμάνα στην γέφυρα σαν να μην τρέχει τίποτα μιλώντας στο τηλέφωνο

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-4345414/Photographer-took-picture-woman-bridge-defends-her.html

  63. leonicos said

    Πού είναι ο Γς να με κοροϊδέψει;

    άχρηστος παντελώς

    πού να του σταθεί γυναίκα

    γι’ αυτό τον άλλαζαν, και μας λέει πως τις άλλαζε αυτός

    Σε τα μας τώωωωρα! (Καλή σλανγκιά, έτσι;)

  64. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    52. Ἡ φωνὴ τοῦ ἐκφωνητῆ μοῦ φάνηκε πὼς ἦταν τοῦ Ἀντώνη Πυλιαροῦ. Δὲν ἔχει ἀποσυρθεῖ; Ἤ κατάλαβα λάθος;

    Ὅποιος καὶ νὰ ἦταν μᾶς ταξίδεψε καμιὰ σαρανταριὰ χρόνια πίσω, τότε ποὺ ἤμαστε νέοι κι ἐλπίζαμε σὲ καλύτερες μέρες.
    Μαζί μὲ τὴν εἰκόνα τοῦ Βούτση.
    Ἔτσι ὁλοστρόγγυλος ποὺ εἶναι μόνο ἡ καρὼ ποδιὰ τοῦ λείπει γιὰ νὰ τοῦ φωνάξεις:
    «Κυρ-Νῖκο, μία μπακαλιάρο σκορδαλιὰ κι ἕνα μισόκιλο!» ὅπως κάναμε τότε τέτοια μέρα.

  65. leonicos said

    Καλά, κάτι μου έγραψες.

    το ότι σε είπα άχρηστο…. κάτι τρέχει στα γιούφτικά

  66. Πώς γκένεν αυτόν;

  67. Γιάννης Κουβάτσος said

    64. Καιρός λοιπόν να μετονομάσει το μαγαζάκι του από «Ελληνική Αγωγή» σε «Τροϊκανή Αγωγή» και να εξηγεί στα παιδάκια πώς μας «έσωσε» η τρόικα από το μπάχαλο που προκάλεσε (και) η παράταξή του.

  68. Avonidas said

    Καλησπέρα και χρόνια πολλά.

    Θα μπορούσα να τα πω και «μεζεδάκια πριν αλλάξει η ώρα», αφού στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής τα ρολόγια θα πάνε στις 4, θα μπούμε στη θερινή ώρα, θα χάσουμε μιαν ώρα ύπνο και θα κερδίσουμε μιαν ώρα μέρα.

    Η μοναδική μέρα του χρόνου που πάει μπροστά η (χ)ώρα.

  69. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  70. Avonidas said

  71. Pirros said

    65 Όντως, εκφωνητής είναι ο Αντώνης Πυλιαρός. Στο κρατικό ραδιόφωνο τη δεκαετία του ’70, περιέγραφε ματς κυρίως από το Καραϊσκάκη. Εκεί έχει μείνει ακόμα, άκου υπουργός άμυνας ο Αβέρωφ!

  72. Pedis said

    ένας-ένας και με τη σειρά για το γλείψιμο

    άμα διαθέτεις ποίμνιο και είναι κάθε μέρα Πάσχα οι χασάπηδες κάνουν ουρά.

  73. Γιάννης Ιατρού said

    64: Σκύλος
    Αν δεν μας «έσωζαν» ποιός θα τους ξεπλήρωνε τα δάνεια που είχαν δώσει (και θα έδιναν και στη συνέχεια), ε;

  74. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το λέει και στο πλήρες μήνυμα για την επέτειο, Σκύλε: Ό,τι δεν πεθαίνει, ξαναγεννιέται. 😂
    http://www.sdna.gr/politiko-deltio/ellada/article/311280/k-mitsotakis-i-klironomia-ton-progonon-mas-ginei-efaltirio-na

  75. Γιάννης Ιατρού said

    65/73: Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είπε και το εξής ωραίο, εκεί που περιέγραφε την στολή/ενδυμασία των ευζώνων:
    ΜΟΛΙΣ ΑΠΟΛΑΥΣΑΜΕ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΑΥΡΗ ΦΟΥΝΤΑ !! 🙂 🙂

  76. Ριβαλντίνιο said

    @ 78 Γιάννης Ιατρού

    Ναι ναι , πολύ γέλιο ! 🙂 🙂

  77. 78, 79 Για μένα λέγανε. Ήμανε κι εγώ εκεί.

    http://www.lifo.gr/now/greece/138348

    ΥΓ Γιάννη Ι. (από το προηγούμενο θρεντ). Δεν τελείωσα. Αύριο έχουμε πακετάρισμα-πάρτυ με τους πιτσιρήδες. Βρήκα φορτηγό στη μισή (κανονικά) τιμή από τον άλλο. Και Πέμπτη, 30 του μηνού, εγκαταλείπω το κλανόν Άστυ με όλα τα τσαμασίρια μου.

  78. εν πέντε σισύραις εγκεκορδυλημένος said

    Κύριε Νικόλαε Σαραντάκο τα σέβη μου. Διάβασα και εμειδίασα με τον αστεισμόν τον οποίον εγράψατε εις το παρόν κείμενόν σας: » Προσέξτε όμως ότι «το ύφος του είναι ευθές», όπως και το τσιγάρο του βαρές και το πέλαγο βαθές, να πάμε να πνιγούμε» αλλά επιτρέψατέ μου να διατυπώσω την απορίαν δια το ψαλμικόν λόγιον » και πνεύμα ευθές εγκαίνισον εν τοις εγκάτοις μου» (από τον πεντηκοστόν ψαλμόν), πόθεν προκύπτει; Ευχαριστώ εκ των προτέρων δια την απάντησιν.

  79. Μπούφος said

    81 Καλέ Σκύλε
    πού σε μεταθέτει η Υπερεσία;

  80. Στο χωργιόμ’! Σύνταξις πλέον.

  81. Γς said

    >«Κυρ-Νῖκο, μία μπακαλιάρο σκορδαλιὰ κι ἕνα μισόκιλο!» ὅπως κάναμε τότε τέτοια μέρα

    Γιατί τότε;

    Μόλις ανέβηκα απ το λιμάνι

  82. Γς said

    83->65

  83. 1. https://twitter.com/jodigraphics15/status/845352204907237377

    2. https://twitter.com/jodigraphics15/status/845399915731791873

  84. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Διπλά επετειακο!

    Δεν είναι η πατρίδα μας
    (2010 σατιρικό)

    Δεν είν’ οι βίλες στις κορυφογραμμές
    οι ιδιωτικές παραλίες στις μπαζωμένες ακτές
    τα αξεστα λαμόγια με τις βαμμένες ξανθιές
    τα ξέκωλα στην TV και στις φυλλάδες.

    Οι λαθρέμποροι που έχουνε ποδοσφαιρικές ομάδες
    οι πουλημένοι οι “ταγοί’ και οι συνδικαλιστές
    ‘ διανοούμενοι’ που υμνούν απολύσεις από μικροκαπιταλιστές
    ‘ μαικήνες’ businessmen επί του ασφαλούς :
    αφανείς εταίροι με τους πολιτικούς.

    Δεν είναι τα ερειπωμένα αρχαία μέλη μνημείων
    τα αγάλματα τα κλασσικά,o εναπομένων κίων
    ότι απέμεινε απ’ το ασβεστοκάμινο και την λαθρανασκαφή
    καλά που δεν τά ‘ καναν όλα ασβέστη οι χριστιανοί
    ή δεν τα’ χτισαν σε εκκλησιές στην βυζαντινή εποχή

    Fallmerayer- Παπαρρηγόπουλος 1-1
    δεν δίνω δίκιο σε κανένα
    Πάντως ο καπιταλισμός μας είναι βαλκανικός
    διαφθορά, εγκάθετοι, μετριοκρατία, νεποτισμός
    Τα αποτελέσματα γνωστά πριν το σάλπισμα της κρίσης
    Φθάνει η ώρα την μάταιη την μάχη ν’ αφήσεις
    ………………………………………………………..

    Χαμένη η παρτίδα της πατρίδας μας

    Σαν Σέρβοι επί Milošević να βγάλουν διαβατήρια
    οι νέοι των 700 ευρώ , αξιοπρέπειας εισιτήρια
    τόσους …έξυπνους δεν τους σηκώνει ο τόπος
    οδόφραγμα οι “έξυπνοι’, για πάντα κλειστός ο δρόμος

    Κι εμείς μετά την σύνταξη στην πόλη του Καβάφη
    θα κοιτάμε προς βορρά : την Κρήτη, τη Ανάφη
    κι ας τους “να βράζουν μες το ζουμί τους’
    μέχρι να τελειώσει το νερό κι η άθλια ζωή τους.

    24.03.2010

    http://www.poiein.gr/archives/9882/index.html

  85. Μαρία said

    Δεν είμαστε βουλευτές, είμαστε βουλεύτριες -ή βουλευτίνες;

    Έχασε η Βενετιά βελόνι http://www.koutipandoras.gr/article/hxhrh-paraithsh-apo-to-pasok-me-aixmes-kata-ths-gennhmata

  86. 87 Τιλερεπαιδίμ! Πωπωπωωωωω ζημνιά!

  87. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    87. 88. Kαλά, πλάκα κάνετε έτσι; Δεν το λέτε σοβαρά ότι παραιτήθηκε ο Κωστούλας! Ο Κωστούλας;; Όχι ρε χρονιάρα μέρα!… 😦

  88. 89 Άσε, Κίντο, να πέσει ο ουρανός να με πλακώσει! Ν’ ανοίξει η γή να με καταπιεί. Να πέσω να πεθάνω είμαι!

    https://gfycat.com/ifr/DimPlainAquaticleech

  89. Μαρία said

    90
    Κι εγώ θα φαρμακωθώ.
    Πρόλαβε όμως κι απαθανατίστηκε χάρη στις καρακαλτάκες.

  90. 91 Ναι αλλά είναι και φωτογενής. Σαν τον σχωρεμένο τον Τζέι Εφ Κέι. Στέιτσμαν που λέμε και στο χωριόμ’!

  91. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ποιος Κωστούλας; Ο Παναγιώτης Κωστούλας ο Παραιτηθείτε; Όπως λέμε Άγιος Νίκων ο Μετανοείτε; Σκιστείτε, ουρανοί! 😢

  92. Μπούφος said

    83 Σκύλε ,σύνταξη; Σε φανταζόμουν ψηλό, ξανθό, γαλανομάτη γύρω στα σαράντα. Σύνταξη από τώρα;

    -Σκύλε , μι το παρδόν, αλλά πού είνι το χουργιό σ’ ; (ρωτάει ένας άλλος από το ίδιο δωμάτιο, που γράφω αυτή τη στιγμή…)

  93. Ριβαλντίνιο said

    Ναι καλά κοροϊδεύετε εσείς, αλλά είναι μεγάλη απώλεια. Καθίστε και σκεφτείτε το λίγο με ψυχραιμία και με νηφαλιότητα θα παρατηρήσετε ότι δεν αξίζει πλέον να ζεί κανείς !!! Αντίο ζωή. 😦 😥

  94. 94 Ψηλός ναι, όλα τ’ άλλα όχι. Σύνταξη αναπηρική.
    Το χωργιό μ’ στην ανατολική Αχαΐα: χωροφύλακες, πρωθυπουργοί και οπαδοί του Σώρρα.

  95. TJ Stretch said

    Καλά, αυτός όταν μάθαινε αγγλικά δεν ήταν παιδί; Δεν κάνανε τραγουδάκια στο μάθημα; Δεν ξέρει το London bridge is falling down, falling down, falling down?

    Γιατί κάποιος πρέπει να ξέρει υποχρεωτικά τα παιδικά τραγουδάκια μιας άλλης χώρας;

    Μπορεί κάποιος να μην ήταν παιδί όταν άρχισε να μαθαίνει αγγλικά και να μην χρειάστηκε να το μάθει και να το αγνοεί
    Μπορεί να έμαθε αγγλικά στο σπίτι, από τους γονείς του, ή από μέθοδο άνευ διδασκάλου.

    Πως είναι σίγουρος ο φίλος σου ότι όλοι έμαθαν αγγλικά ενώ ήταν παιδιά, σε φροντιστήρια που είχαν υποχρεωτικά αυτό το τραγουδάκι στην διδακτέα ύλη τους;
    Μπορεί, πάλι στου Στρατηγάκη να το μάθαιναν και στου Σβάρνα όχι.

    Αλλά μπορεί να μην πήγαν όλοι φροντιστήριο, γιατί δεν μπορούσαν ή δεν είχε στον τόπο κατοικίας τους, -του πέρασε αυτό απ’ το μυαλό;
    Μπορεί να έμαθαν από τα αγγλικά του σχολείου.
    Ξέρει όλα τα βιβλία ο φίλος σου, και είναι σίγουρος ότι το τραγουδάκι συμπεριλαμβάνεται σε όλα;

    Η σύγκριση με το ‘Μια ωραία πεταλούδα’ είναι εντελώς άστοχη, και ο φίλος σου πολύ απαιτητικός, χώρια που νομίζει πως ό,τι πέρασε αυτός, πέρασαν υποχρεωτικά και όλοι οι άλλοι. Μπορεί να μην έμαθαν όλοι αγγλικά στην Αγγλία.

    Υπάρχει μια λέξη γι’ αυτό αλλά μου διαφεύγει τώρα.

    Αποτυχία το μεζεδάκι, κτγμ.

  96. Μπούφος said

    97 Σκύλε
    σοβαρά τώρα; αναπηρική; σε συμπλοκή με ανάρχες, το έπαθες; από μυαλό πάντως, πας..φυσέκι! Αν δεν έχασες σε… νταραβέρι κάποιο … αναπαραγωγικό εξάρτημα όλα τα άλλα σήμερα η επιστήμη τα φτιάχνει!
    😉

    96 Ριβα.. αισιοδοξία! Υπάρχει και «η ζωή Μετα» που λέει και ο Αρκάς.

  97. Ριβαλντίνιο said

    @ 97 Σκύλος

    Το χωργιό μ’ στην ανατολική Αχαΐα

    Καλό το χωρίο σου ! Φαντάζεσαι να καταγόσουν απ’τα Ζουμπατοχώρια ;

  98. Πάει, πήγε ο Πατούλης στον Λευκό τον Οίκο και τον αποχάλασε τον Τράμπ, τον φινετσάτο, τον αισθητιστή…

  99. Γιάννης Ιατρού said

    82: Καλά να εγκατασταθείς (και μετά θα γίνει αυτοψία από κλιμάκιο 🙂 )

  100. sarant said

    Eυχαριστω για τα νεότερα!

    42 Και πέρυσι ή πρόπερσι είχαν στείλει επιστολή, ίσως να είναι το ίδιο κείμενο

    49 Η φωνή της λογικής, λέμε

    50 Κακώς το διόρθωσαν

    52 Πρόσεξες επίσης ότι λέει πως ο Ιερώνυμος παρακολουθεί την παρέλαση «όρθιος»;

    58 Ποια είναι η αξιωματικίνα που του ρίχνει μισό κεφαλι;

    68 Πώς θα ξαναγεννηθεί αν δεν έχει πεθάνει;

    81 Πράγματι, υπάρχει το «ευθές» στους Εβδομήκοντα και σε μεταγενέστερους χριστιανούς. Δεν σημαινει αυτό όμως πως λέγεται και σήμερα.

    94 και πριν: Βρε τον Κωστούλα τον πολυφίλητο….

    99 Για να πω την αλήθεια, ούτε εγω είχα κάνει το τραγουδάκι στο σχολείο.. Ωστόσο η εξήγηση του συντάκτη δεν παύει να είναι πατάτα και δεν θεωρώ άστοχη τη σύγκριση με την Ωραία πεταλούδα.

  101. Γιάννης Ιατρού said

    100: Καρδερίνα, δεν ξέρεις ότι μετά από μερικά χρόνια σαν σχολιαστής εδωμέσα σου βγάζουν σύνταξη (ανήκεστος βλάβη) 🙂 🙂

  102. Μαρία said

    103
    Ο Χρόνης αναστήθηκε και ταΐζει το Σκύλο;

  103. Γιάννης Ιατρού said

    106: Αναμνηστική, από το Καπανδρίτι, 2011 … (πάντως έχεις μάτι 🙂 )

  104. TJ Stretch said

    104
    Sarant.

    Αν το ήξερε το τραγουδάκι, εντάξει. Αλλά αφού αποδεικνύεται ότι δεν το ήξερε. Γι’ αυτό και νόμιζε ότι αφορά την ίδια τη γέφυρα
    Αρα δεν είναι καθόλου πατάτα. Εκεί πήγε το μυαλό του. Το ‘Μια ωραία πεταλούδα’ είναι ελληνικό και το ακούμε από νήπια. Το εγγλέζικο γιατί κάποιος πρέπει να το ξέρει υποχρεωτικά; Σ’ αυτό δεν υπάρχει απάντηση, απ’ ό,τι βλέπω. Φυσικά και είναι άστοχη η σύγκριση.

    Το είπα και πριν. Ο κόσμος μπορεί να μαθαίνει αγγλικά από διάφορες πηγές, άλλοι μαθαίνουν απ’ την τηλεόραση. Ή για διάφορους λόγους να μην το έχει συναντήσει ποτέ στη ζωή του.
    Που είναι το παραξένο κάποιος να αγνοεί ένα παιδικό τραγούδι μιας άλλης χώρας;
    Δεν είναι αναγκαστικά ούτε αμόρφωτος, ούτε βλάκας. Συμβαίνουν αυτά.

    Σουσουδισμός λέγεται, το θυμήθηκα.
    «Μμμμ, πτωχέ Παναγιωτάκη, δεν ενγνωρίζεις το εγγλέζικον μια ωραίαν πεταλούδαν. Αλλά από που να το γνωρίζεις δύστυχε, από το πτωχοκομείον; Μήπως είχες Αγγλίδες γκουβερνάντες όπως ημείς οι της αριστοκρατίας;».

    Αυτά μου θυμίσατε και την κάνω διακριτικά από εδώ διότι ούτε εγώ είμαι της αριστοκρατίας

  105. Νίκος Μαστρακούλης said

    106, 107: Κι εγώ αυτόν σκέφτηκα, αλλά λέω μπα, η ιδέα μου θα ‘ναι!

  106. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    97. «χωροφύλακες, πρωθυπουργοί και οπαδοί του Σώρρα.» 😆 😆
    Αχ, αυτοί οι φοβεροί πατριgnοί! ٍSuch a lot of potential … wasted. 😉

  107. Νίκος Μαστρακούλης said

    108: Σίγουρα δεν είναι υποχρεωιτκό να το ξέρει, όμως άμα θέλει να παριστάνει τον δημοσιογράφο δεν πρέπει να το ψάξει και λίγο; Η σύγκριση με το μια ωραία πεταλούδα έχει το νόημα ότι δεν είναι δα το πιο απόκρυφο πολιτιστικό μυστικό!

  108. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Πάντως το πρωτότυπο συνθηματικό (not to shit !) είναι «London Bridge is down» κι όχι το «τραγουδιστικό»… is falling down. Άλλος ο τετελεσμένος ενεστώς 🙂 (το is down είναι αόριστος) κι άλλος ο ενεστώς διαρκείας.
    https://www.theguardian.com/uk-news/2017/mar/16/what-happens-when-queen-elizabeth-dies-london-bridge

  109. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    112. Έλα ρε Σκύλε με το φλώρο χλεχλέ, χρονιάρα μέρα! μπλιαχχ! 🙂

  110. 114 https://twitter.com/Zigoleleta/status/845548397390172161

  111. εν πέντε σισύραις εγκεκορδυλημένος said

    84 Sarant
    Πριν ευχαριστήσω δια την απάντησιν, υποκλινόμενος, θα ερωτήσω ευθέως: ποίος ακριβώς καθορίζει τι λέγεται την σήμερον;

  112. Babis said

    83
    Σύνταξη. Πως το πετάς έτσι;

    Δεν σκέφτηκες το σοκ για εμάς που δεν θα δούμε σύνταξη ποτέ;

    Πάω να πνίξω τον πόνο μου στα τσίπουρα.

  113. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    115. Σ’αρέσει να μ’ανεβάζεις την πίεση, σ’εμένα τον ξενιτεμένο σταυραητό της Ρούμελης, ε;; ΠαλιοΜωραίτ σιαπέρα! 😆

  114. 117 Δεν είναι ευχάριστο πράμα η αναπηρική σύνταξη, αδελφέ. Η τελευταία λύση ήταν. Θάθελες νάσαι έτσι; https://twitter.com/russian_market/status/845651583165698053

  115. 118 Ρε Κίντο, δεν χτύπησες καμιά σκορδαλιά -μέρα πούναι- να πέσουν τα bars και οι ατιμόσφαιρες;

  116. Στούμπος said

    Καλησπέρα και χρόνια πολλά !
    39 Σωστός!

  117. Γιάννης Ιατρού said

    Αυτός ο Αριστοφάνης …. Κάτι μου θυμίζει 🙂

  118. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    120. Πού να τη βρώ ρε τη σκορδαλιά (ω ρε μανούλαμ ,νάχα λίγη!) δα κάτω; Με Χούμους και παλιοφελάφελ γιόρτασα εθνική επέτειο…την τύχη μου μέσα! (Τούς έβαλα όμως το πρωί στη δλειά την Παπαλάμπραινα στη διαπασών ,και έπαθαν νταράκουλο οι Αιγύπτιοι! 🙂

  119. 123 Να προσέχουν, εκεί στο εργοτάξιο, με τα πολλά ρύζια, να μην στουμποκωλιάσουν.

    https://gfycat.com/CharmingUnripeKodiakbear

  120. Μαρία said

    113
    Βλέποντας μάλιστα και το σύνθημα για το θάνατο του Γεώργιου του ΣΤ, Hyde Park Corner, δεν είχε λόγο να το ψάξει στα τραγουδάκια.

  121. TJ Stretch said

    111

    Οχι, κάνεις λάθος. Μιλάμε για ένα συνθηματικό. ‘London Bridge is down’. Αυτό διάβασε ο δημοσιογράφος στον Guardian.
    Ούτε καν ‘Μια ωραία πεταλούδα που πετά χωρίς φτερά’.

    Σαν να του ζητάς από έναν Εγγλέζο που θα δει ένα συνθηματικό ας πούμε ‘Η πεταλούδα πέταξε’, αυτός σώνει και καλά να θυμηθεί το ελληνικό ‘Μια ωραία πεταλούδα’ διότι αυτό είναι το … πολιτιστικό του επίπεδο, και αν δεν του θυμίζει τίποτα, πρέπει σώνει και καλά να το ψάξει στο google.
    Να με συγχωρείς, αλλά αυτά δεν στέκουν.

    Γιατί να πάει το μυαλό του στο τραγουδάκι;
    Τα συνθηματικά είναι αυτό ακριβώς, συνθηματικό, δηλαδή μια τυχαία φράση από τυχαίες λέξεις, που συνήθως δεν σημαίνει τίποτα και δεν είναι αναγκαστικό να έχει άλλες αναφορές.
    Ενα συνθηματικό είναι.

    Και ούτε καν προσομοιάζει στο τραγουδάκι, δεν είναι καν στίχος απ’ το τραγουδάκι.
    London Bridge is down ήταν το συνθηματικό
    London Bridge is fallng fallng fallng down, είναι το υποχρεωτικό να το ξέρουμε τραγουδάκι.

    Αρα, το «καλογραμμένο μεζεδάκι με τις εύστοχες συγκρίσεις» που έβγαλε βλάκα και αμόρφωτο το συντάκτη ήταν μια διπλότριπλη πατάτα.

  122. Πσσστ ! άμα σου λέω πορτοκάλι να βγαίνεις κι άμα λέω μανταρίνι να κρύβεσαι !

  123. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    126. Εντάξει ρε αγόρι, το είπες ,δίκιο έχεις , και το εμπέδωσαν όλοι. Προς τί το επαναλαμβάνεις και με ξαναμανά μομφή για το Νικοκύρη;

  124. Ριβαλντίνιο said

    Το τραγούδι

    Σαράντα παλληκάρια από τη Λιβαδειά,
    πάνε για να πατήσουνε την Ντροπολιτσά.
    Στον δρόμο που πηγαίνανε γέροντ’ απαντούν.
    Γειά σου, χαρά σου γέρο. Καλώς τα τα παιδιά.
    Πού πάτε παλληικάρια, που πάτε ωρέ παιδιά;
    Πάμε για να πατήσουμε τη Ντροπολιτσά.
    Στον δρόμο που θα πάτε να μην μεθύσετε.
    Κι άδικα θα σας πιάσουν και θα σας σφάξουνε,
    στη φυλακή σας ρίξουν και σας κρεμάσουνε.
    Τη συμβουλή του γέρου δεν την ακούσανε.
    Και άδικα τους επιάσαν και τους εσφάξανε,
    στην φυλακή τους ρίξαν και τους κρεμάσανε.

    ξέρει κάποιος σε ποιο ιστορικό γεγονός βασίζεται ; Εγώ υποθέτω στην φυλάκιση των προυχόντων στην Τριπολιτσά το 1821.

    =========================================================================

    @ 119 Σκύλος

    Ο κύριος αυτός έχει κάποιο πρόβλημα αναπηρίας ή δεν μπορεί να κινηθεί σβέλτα γιατί είναι κάπως παχουλίνι ?

  125. sarant said

    113-126 Αν το αγγλικό λέει London bridge is down, έχεις δίκιο κι εσύ κι ο συντάκτης. (Δεν κοίταξα το άρθρο του Γκάρντιαν) Αν έλεγε London bridge is falling down θα ήταν εντελώς ανάλογο με το «μια ωραία πεταλούδα»: όσο οικείο στον Άγγλο είναι το ένα τόσο οικείο είναι το άλλο στον Έλληνα -και ο παραλληλισμός με τα λεπιδόπτερα παραμένει εύστοχος.

    116 «Ποιος καθορίζει τι λέγεται την σήμερον» Για ν’ αρχίσουμε, πέρα από το αυτί του καθενός, τα λεξικά και οι γραμματικές.

  126. 130β Χοντρός είναι, Ρίβαμ’, όχι παχουλίνι. Οκ, και το αμάξι παραείναι χαμηλοτάβανο. Το δικό μου έχει ύψος 1.90 και μπανοβγαίνω άνετα. 😉

  127. ΓιώργοςΜ said

    Ίσως έχω αναπτύξει υπερευαισθησία, αλλά… μυρίζει Οινόη σήμερα ή μου φαίνεται;

  128. 133 Α κι εσύ; Παρά τη σκορδαλιά; Περίεργο.

  129. Δεν πέρασε η Τραμπική ανατροπή του Obamacare κι ο δόναλδ άρχισε να ποιεί την νήσσαν. (Ντόναλντ Ντακ)

    Και οι Δημοκρατικοί τους τηνε λένε άσκημα.

  130. constant said

    Αυτό με τις συνθηματικές εκφράσεις, π.χ. επιχείρηση Μπαρπαρόσα, επιχείρηση Αετός, επιχείρηση Δεν_ξέρω_γω, δεν μπορώ να το καταλάβω.
    Υποτίθεται ότι η συνθηματική λέξη π.χ. Μπαρπαρόσα, χρησιμοποιείται σε κάποια ανταλλαγή μηνυμάτων που μπορεί και να ξεφύγουν από τους προβλεπόμενους αποδέκτες και να πέσουν στα χέρια που δεν θα πρέπει να πέσουν. Αν γίνει λοιπόν αυτό, και πέσουν όντως σε χέρια ακατάλληλα, τότε δεν είναι και πολύ δύσκολο, από τα συμφραζόμενα να συμπεράνει κανείς τι σημαίνει η συνθηματική λέξη.

    Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, αν υποθέσουμε ότι πεθαίνει η βασίλισσα της Αγγλίας, οι υπεύθυνοι να αρχίσουν τα «Έπεσε η γέφυρα», «Έπεσε η γέφυρα», και να μην καταλάβει ο πιο ανίδεος από τις κινήσεις ότι πέθανε η βασίλισσα;

    Κάνω λάθος;

  131. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αν μυρίζει Οινόη, θα αποφανθεί τελεσίδικα ο Ιατρού. Άλλον δεν εμπιστεύομαι. 😊

  132. Μπούφος said

    112 αααα! ο Μπογδάνος ήτον ο μετεμφιεσμένος; έσπαγα και γω το μπούφικο θυμητικό μου, μια ώρα…μωρέ τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει!

  133. Μπούφος said

    124 «να μη στουμποκωλιάσουν» καλα ρε Σκύλε! πού πας και τα θυμάσαι τα θεοσκοτωμένα; απίστευτο!

  134. Γιάννης Ιατρού said

    137: Εγώ ελάλησα ανωτέρω 🙂

  135. Νίκος Μαστρακούλης said

    126: Θα συμφωνούσα, αν ο δημοσιογράφος δεν είχε δηλώσει ορθά-κοφτά ότι το συνθηματικό ήταν «εμπνευσμένο από το γνωστό αξιοθέατο». Πες με καχύποπτο, αλλά θεωρώ μάλλον απίθανο να είχε συγκεκριμένη πληροφόρηση και να εννοούσε ότι είναι εμπνευσμένο από εκεί και όχι από το τραγουδάκι ή ό,τι άλλο.

  136. Κόκκινος Πλανήτης said

    Καλησπέρες, καλό μεζεδάκι για την επόμενη πιατέλα ίσως: Βάλτε στο Google Translate την λέξη bored και απολαύστε την Ελληνική μετάφραση.
    Εχουν δρόμο ακόμα τα αυτόματα μεταφραστήρια…

  137. 137, 140 Γιάννη, στο 122 εννοείς; Ήταν λιγούλι ασαφές.

    141, 126 κ.α. Παίδες, το «Έπεσε η Γέφυρα» είναι αλληγορικό σύνθημα. Σα να λέμε εδώ «Η Ραφήνα στέρεψε από γαρδούμπες». Σε ποιόν θα αναφερόταν; Ε;

  138. Χαρές ο Πανάρας στον Λευκό Οίκο, ε; https://pbs.twimg.com/media/C7w2NtwXUAA0t__.jpg

  139. Γιάννης Ιατρού said

    143a Εμ, στ΄αρχαία κάνατε σκασιαρχείο και δεν ξέρετε τι έλεγε ο Στρεψιάδης για το γιό του (Αρ. Ν, 11) 🙂
    Να διαβάζετε Σαραντάκο 🙂

  140. TJ Stretch said

    131
    Λες

    Αν το αγγλικό λέει London bridge is down, έχεις δίκιο κι εσύ κι ο συντάκτης. (Δεν κοίταξα το άρθρο του Γκάρντιαν) Αν έλεγε London bridge is falling down θα ήταν εντελώς ανάλογο με το «μια ωραία πεταλούδα»: όσο οικείο στον Άγγλο είναι το ένα τόσο οικείο είναι το άλλο στον Έλληνα -και ο παραλληλισμός με τα λεπιδόπτερα παραμένει εύστοχος.

    Sarant, ακόμα δεν κατάλαβες τι λέω.
    Ότι δεν μπορεί το εγγλέζικο να είναι αναγκαστικά οικείο στον Έλληνα. Αυτό είπα απ’ την αρχή, αλλά φαίνεται δεν παρακολουθείς και απαντάς χωρίς να ξέρεις τι ακριβώς λέμε τόση ώρα.

    Να σου θυμίσω και το μεζεδάκι σου. Εσύ το έγραψες:

    «Στο news247 όμως ο μεταφραστής βάζει και την προσωπική του πινελιά, προσθέτοντας τη χρήσιμη λεπτομέρεια «…εμπνευσμένο από το γνωστό αξιοθέατο».
    Καλά, αυτός όταν μάθαινε αγγλικά δεν ήταν παιδί; Δεν κάνανε τραγουδάκια στο μάθημα; Δεν ξέρει το London bridge is falling down, falling down, falling down?
    Αν η αρχική πηγή της είδησης ήταν ελληνική, και το σύνθημα ήταν «όταν έρθει ο χειμώνας πέφτει κάτω και ψοφά», θα ήταν μάλλον περιττό να προσθέσουν «εμπνευσμένο από το Μια ωραία πεταλούδα», γιατί θα το καταλάβαιναν όλοι έτσι κι αλλιώς. Γι’ αυτό και η αγγλική είδηση δε σχολιάζει το προφανές. Αν όμως αναμετέδιδε κάποιος την ελληνική υποθετική είδηση με την προσθήκη «εμπνευσμένο από τον κύκλο της ζωής των λεπιδόπτερων» θα ήταν κάπως πατάτα»

    Ο φίλος σου μέμφεται τον Έλληνα που δεν ξέρει το εγγλέζικο τραγούδι.
    Όχι τον Εγγλέζο που δεν ξέρει το εγγλέζικο, ούτε τον Έλληνα που δεν ξέρει το ελληνικό.
    Τι «όσο οικείο στον Άγγλο είναι το ένα τόσο οικείο είναι το άλλο στον Έλληνα» μας λες εδώ;
    Στην τύχη τα γράφεις; Αυτό που λες θα ίσχυε μόνο αν Άγγλος δεν ήξερε το bridge, και ο Έλληνας δεν ήξερε την πεταλούδα.

    Και παίρνει σαν ‘απόδειξη’ για την αμορφωσιά/βλακεία του Έλληνα συντάκτη ότι η αγγλική είδηση, λέει, «δε σχολιάζει το προφανές» (ποιο προφανές, ο θεός κι η ψυχή του, αφού δεν είναι καν στίχος απ’ το τραγούδι).
    Και τον εγκαλεί (ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ) που δεν πήρε είδηση την (ανύπαρκτη, άλλωστε) αναφορά στο εγγλέζικο πολιτιστικό προϊόν, που δεν του είναι οικείο. Ε, πως να του είναι οικείο, αφού αυτός είναι Έλληνας και το τραγούδι εγγλέζικο;
    Και λόγω αυτού τον ξεφτιλίζετε, ενώ δεν έχει βάση τίποτε απ’ όσα λέτε.

    Kαι τι θα πει ‘Αν το αγγλικό λέει London bridge is down’
    Αφού αυτό λέει:

    ‘London Bridge is down’: the secret plan for the days after the Queen’s death
    https://www.theguardian.com/uk-news/2017/mar/16/what-happens-when-queen-elizabeth-dies-london-bridge

    Το κατάλαβες τώρα;
    Ή ακόμα δεν ξέρεις τι ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να φαίνεται οικείο και σε ποιον;
    Αμφιβάλλω, οπότε τα παρατάω εδώ, διότι αν δεν το κατάλαβες μέχρι τώρα, δεν πρόκειται να το καταλάβεις ποτέ, μου φαίνεται.

  141. Ευάγγελος said

    @130 Ριβαλντίνιο
    Δεν συμφωνούν όλοι ότι αναφέρεται στην Τρίπολη και πάντως θεωρείται προγενέστερο του 1821
    Δες και δω

    http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/culture/topics/40palikaria.htm

  142. TJ Stretch said

    141
    Λες:

    Θα συμφωνούσα, αν ο δημοσιογράφος δεν είχε δηλώσει ορθά-κοφτά ότι το συνθηματικό ήταν «εμπνευσμένο από το γνωστό αξιοθέατο». Πες με καχύποπτο, αλλά θεωρώ μάλλον απίθανο να είχε συγκεκριμένη πληροφόρηση και να εννοούσε ότι είναι εμπνευσμένο από εκεί και όχι από το τραγουδάκι ή ό,τι άλλο.

    Είσαι Αγγλος, και βλέπεις ένα συνθηματικό που λέει λ.χ. ‘Η Ακρόπολη γκρεμίζεται’.
    Σχολιάζεις ‘το συνθηματικό είναι εμπνευσμένο από το γνωστό αξιοθέατο’.
    Πολύ λογικό.
    Αυτό σου ήρθε πρώτο στο μυαλό, αυτό είπες.
    Εγώ σαν Έλληνας θα το κατανοήσω, θα σε ‘δικαιολογήσω’, και θα το βρω απολύτως λογικό που πήγε εκεί το μυαλό σου.
    Είναι λογικό.

    Παράλογο θα ήταν να σε πω αμόρφωτο και βλάκα επειδή το εγγλέζικο μυαλό σου δεν πήγε στο τραγούδι του Ξαρχάκου/Κόκοτα ‘Ενα μεσημέρι στης Ακρόπολης τα μέρη’ «ως όφειλε», όπως κάνατε εσείς με τον Έλληνα συντάκτη.

    Φτάνει τόσο, δεν βγάζω άκρη με εσάς.

  143. Μαρία said

    Ήμαρτον.

  144. constant said

    Η γέφυρα του Λονδίνου δεν είναι και τόσο γνωστό αξιοθέατο (τουλάχιστον για μένα που πήγα μόνο μία φορά εκεί) και σίγουρα δεν είναι η Γέφυρα του Πύργου που είναι χαρακτηριστική εικόνα. Η Βικιπαίδεια λέει ότι Γέφυρες Λονδίνου υπήρξαν κατά καιρούς διάφορες γέφυρες. Κατά κάποιο τρόπο συνεπώς, η αναφορά «εμπνευσμένο από το γνωστό αξιοθέατο», στο σχόλιο του μεταφραστή του news247, μοιάζει με το «από την ζωή των λεπιδόπτερων», διότι δεν υπάρχει γνωστό αξιοθέατο.

  145. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ήμαρτον δε λες τίποτα. Το να ακούς Άδωνη είναι λιγότερο επώδυνο. 😨

  146. π2 said

    Σιγά μη δεν είχε μεζεδάκια, έστω μικρά και ασήμαντα, η διακήρυξη του νέου κόμματος της Ραχήλ Μακρή (Μέτωπο Νίκης, με αναγγελία σήμερα για το εθνεγερτικόν του πράγματος):

    https://pbs.twimg.com/media/C7xV_C0X0AAuH9R.jpg:large

    Ο εγκλιτικός τόνος πάει περίπατο και στις δύο πρώτες προτάσεις κι επειδή τα δύο «μας» εμφανώς την ενοχλούσαν, κότσαρε κι ένα διακοσμητικό κόμμα ανάμεσα.

    Αλλά επειδή αυτό είναι το τίζερ, περιμένω την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος.

  147. π2 said

    [Πώς ενσωματώνω εικόνα από τουίτερ; Δεν λειτουργεί όπως οι κανονικές εικόνες;]

  148. Νίκος Μαστρακούλης said

    150: Σε όλη σου την επιχειρηματολογία προσπερνάς αγέρωχα τη δημοσιογραφική ιδιότητα και το ότι το σχόλιό του ήταν περιττό, αν ήταν απλώς αυτό που του ήρθε πρώτο στο μυαλό. Δεν λέω ότι έκανε θανάσιμο αμάρτημα, λέω ότι ένα δουλεματάκι το σηκώνει.

    Υπόψη ότι δεν τον είπα πουθενά αμόρφωτο και βλάκα, οπότε το «όπως κάνατε εσείς» (ποιοι εμείς;) δεν δικαιολογείται.

  149. Πέπε said

    @150 κλπ (TJStretch):

    Εφόσον το συνθηματικό δε λέει falling, έχεις δίκιο ότι αλλάζει το πράγμα.

    Παρά ταύτα, ο Έλληνας συντάκτης (που άλλωστε δεν είναι συντάκτης, μεταφραστής είναι) προσθέτει μια δικιά του εικασία, ερμηνεία, άποψη -ότι είναι εμπνευσμένο από τη Χ πηγή έμπνευσης- σαν να ήταν είδηση, ενώ είδηση δεν είναι αφού δεν περιλαμβάνεται στη μοναδική πηγή που επικαλείται. Κι όμως, τον διαχωρισμό της είδησης (=αντικειμενική πληροφορία: «αυτό συνέβη») από το σχόλιο (=προσωπική άποψη, π.χ. «γι’ αυτό συνέβη» ή «μ’ εκείνο σχετίζεται») την έχει διδαχτεί ο κάθε απόφοιτος ελληνικού Λυκείου, πολύ πριν μερικοί στραφούν στις δημοσιογραφικές σπουδές.

    Όλο αυτό είναι εντελώς ανεξάρτητο από το πόσο γνωστό είναι το αγγλικό τραγουδάκι στους Έλληνες.

  150. spatholouro said

    Άντε φτου κι απ’ την αρχή με τον Βράσταλο…

  151. Ριβαλντίνιο said

    @ 149 Ευάγγελος

    Σε ευχαριστώ πολύ ! Χρόνια σου πολλά και καλά !

    @ 155 π2

    Σταμάτα στο jpg

  152. Μαρία said

    154
    Καλύτερα το τουί
    https://twitter.com/metoponikis/status/845645392993800194

  153. Γιάννης Ιατρού said

    155: Π2

  154. Γιάννης Ιατρού said

    154: Π2
    Όπως είπε κι η Μαρία προηγουμένως, αλλά αν τέλος πάντων θέλεις μόνο την εικόνα, βγάλε το :large από το τέλος, να μείνει μόνο το .jpg

  155. Μαρία said

    Ο Νικοκύρης πρέπει να είναι απασχολημένος.

  156. Δεν με πολυενδιαφέρει η «Μικτή του Τσάνα» αλλά αφού -στο Θέό τους !!- οι Βέλγοι έκαναν το λάθος και έβαλαν αυτό το θαμνοειδές νούμερο Φελαϊνί δεν πρέπει να χάσει.

  157. Ευάγγελος said

    @159 Ριβαλντίνιο
    Ευχαριστώ πολύ.

  158. 18, … Τελικά ο Αναγνωστόπουλος που μύησε τον Παπαμιχαήλ στη Φιλική Εταιρεία, ήταν εκ των ιδρυτών της ή όχι; …

    Νομίζω μόνον affiliated με την Εταιρεία.

  159. TJ Stretch said

    157

    Αυτά που λες («προσθέτει μια δικιά του εικασία, ερμηνεία, άποψη -ότι είναι εμπνευσμένο από τη Χ πηγή έμπνευσης- σαν να ήταν είδηση, ενώ είδηση δεν είναι αφού δεν περιλαμβάνεται στη μοναδική πηγή που επικαλείται») θα ήταν σωστά, αν είχαν κάποια σχέση με την πραγματικότητα, κι αν όντως έκανε αυτό που είπες, αυτό με την είδηση και την άποψη..
    Αλλά δεν έχουν.
    Και είναι είδηση, και όχι «εικασία, ερμηνεία, άποψη».

    Εσύ φαίνεσαι σίγουρος, δηλαδή, ότι ο συντάκτης το έβγαλε απ’ το μυαλό του, όταν είπε ‘είναι εμπνευσμένο από το γνωστό αξιοθέατο’;
    Το διάβασες το άρθρο του Guardian;
    Ή υποθέσεις κάνεις κι εσύ, όπως κι όλα ειπώθηκαν σήμερα εδώ για τον συκοφαντημένο συντάκτη, που «του αξίζει ένα δουλεματάκι»;

    Κάνεις λάθος, λοιπόν.
    Αν διάβαζες το άρθρο του Guardian θα έβλεπες ότι τα ‘σχέδια κηδειών’, όλα έχουν ονόματα από γέφυρες

    Tay Bridge ήταν το σχέδιο για την κηδεία της Βασιλομήτωρος, που χρησιμοποιήθηκε και στην Νταϊάνα, και Forth Bridge το σχέδιο για τον Duke of Edinburgh.

    Αυτές είναι υπαρκτές γέφυρες, και προφανώς από τα ονόματά τους εμπνεύστηκαν τα ονόματα των σχεδίων κηδειών, όπως τα αναφέρει μέσα ο Guardian.
    Αρα καλώς έκανε ο συντάκτης να υποθέσει ότι και το σχέδιο κηδείας της Ελισάβετ θα ήταν κι αυτό ‘εμπνευσμένο από το γνωστό αξιοθέατο’.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Forth_Bridge
    https://en.wikipedia.org/wiki/Tay_Rail_Bridge
    https://en.wikipedia.org/wiki/London_Bridge

    Δεν υπάρχουν πολλές ‘έννοιες’ London Bridge, οπότε καλώς έκανε και έγραψε ότι από εκεί το εμπνεύστηκαν το όνομα.
    Από που αλλού θα μπορούσαν να το εμπνευστούν όταν κάθε σχέδιο κηδείας παίρνει το όνομα κάποιας γέφυρας;

    Αυτό που λες:

    «Όλο αυτό είναι εντελώς ανεξάρτητο από το πόσο γνωστό είναι το αγγλικό τραγουδάκι στους Έλληνες»

    θα ήταν σωστό αν δεν ήταν η αρχή της συκοφαντίας. Αυτός που βρήκε το υποτιθέμενο μεζεδάκι χρέωσε τον συντάκτη πως δεν ήξερε το τραγουδάκι, και όλα τα άλλα ακολούθησαν, μέχρι αυτό που είπες εσύ.

    Ημαρτον-ξεήμαρτον, Γεωργιάδης-Ξεγεωργιάδης, πρώτη φορά είδα τόσες εξυπνάδες μαζεμένες για να υπερασπιστείτε μια ασήμαντη γκάφα.

  160. Φτου σου ρε πούστη μου, ο Μαρτίνεθ -προπονητής των Βέλγων-φαίνεται διαβάζει σαραντάκο !!!!! Εβγαλε τον Φαλαϊνί …και την ίδια στιγμή αποβλήθηκε ο Ταχτσίδης !!

  161. Ριβαλντίνιο said

    @ 168 gpointofview

    Πολύ αντιπαθητική ομάδα το Βέλγιο. Οι Βέλγοι δεν είναι καν έθνος. Πότε θα διασπαστεί επιτέλους η χώρα τους να ενωθεί το ένα κομμάτι με την Γαλλία και το άλλο με την Ολλανδία να τελειώνουμε ; Άντε να τους βάλουμε και ένα δεύτερο γκολάκι … !

  162. Γς said

    152:

    >Η Βικιπαίδεια λέει ότι Γέφυρες Λονδίνου υπήρξαν κατά καιρούς διάφορες γέφυρες

    43:

    >Και ρώτα Ελληνα να σου πει ποια είναι η γέφυρα του Λονδίνου. Μόνο τη γέφυρα της Αλαμάνας δεν θα σου πει…

    Τις ξέρει όλες τις γέφυρες του Τάμεση.

    Με μερικές του Σηκουάνα έχει κάποιο πρόβλημα
    [Στα αγγλικά]

    Με την Pont Neuf παγ εξάμπλ…

    [Νάιν; Δερ ιζ νο μπριτζ νάιν μεσιέ].

    Ξέρει και το σουασάντ νεφ

  163. Ριβαλντίνιο said

    Απ’την στιγμή που μπήκε η παιχτούρα ο Ζέκας μέσα δεν ήταν δυνατόν να χάσουμε. Κρίμα για το ηρωικό μας ταμπούρι. Δεχτήκαμε γκόλ σε ανύποπτη φάση.

  164. κρίμα… αν για τον Φαλαϊνί χρησιμοποιούσα το συνθηματικό «κάηκε η αφάνα» να μην καταλάβει ο Μαρτίνεθ θα είχαμε νικήσει…ήταν και η ψιλομαλακιούλα του Ταχτσίδη που απεβλήθη στο 60 ενώ ο γίγας Τζαβέλλας άντεξε να μην αποβληθεί μέχρι 20 δευτερόλεπτα πριν από την λήξη

  165. nikiplos said

    Καλησπέρα σε όλους!
    Σκύλε μ’ σου εύχομαι από καρδιάς υγεία να έχεις για να χαρείς τα χρόνια που έρχονται!

    Αν είσαι χοντρός, μην πτοείσαι! Όλοι αδυνατίζουν… Υπάρχει τρόπος αν ενδιαφέρεσαι μπορώ να δώσω λεπτομέρειες… Φυσικά δεν πρόκειται να αισθανθείς πείνα…

  166. # 171

    τα προγνωστικά γίνονται πριν αρχίσει το ματς, .ετσι
    χωρίς πλάκα λάθος ήταν η χρησιμοποίησή του στα τελευταία λεπτά για ντεμπούτο, ξενερωμένος ήτανε αλλά τα έχω πει από προχθές για την μικτή του Τσιάνα και πως λειτουργει οπαδικά. Επρεπε να βάλει τον έμπειρο Μανιάτη. Αν δεν γίνουν εκλογές στην ΕΠΟ (Εγκληματική Ποδοσφαιρική Οργάνωση) μην περιμένεις προκοπή

  167. Ριβαλντίνιο said

    @ 173 gpointofview

    τα προγνωστικά γίνονται πριν αρχίσει το ματς

    Δεν χρειάζεται νομίζω να σου θυμίσω τα πολύ επιτυχημένα προγνωστικά μου για το Μουντιάλ που μας πέρασε !
    Πρέπει οπωσδήποτε να πάρει Κουρμπέλη στην Εθνική.

  168. Η γαλάζια ανάπτυξη της Δούρου τι είναι ρε παιδιά; για πράσινη ήξερα, για αειφόρο, για ήπια… γαλάζια;
    http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=22592:stis-vrykselles-i-perifereiarxis-attikis-gia-ta-egkainia-tou-evropaikoy-grafeiou-tis-perifereias&catid=3&Itemid=31

  169. ΣΠ said

    Πάρτε νάχετε.
    http://news247.gr/eidiseis/politiki/25h-martioy-to-zeugos-patoulh-pozarei-sto-leyko-oiko.4593922.html

  170. 154: Δεν μαθαίνουν εγκλιτικά στα μεταπτυχιακά του ΠαΠει…

  171. 173 Nikiplos: έχω χάσει 15 κιλά. Στόχος τα 70. ❤

  172. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα -είχα πάει σε ένα φιλικό σπίτι να δω το ματς.

    142 Εντυπωσιακό!

    146 Δεν συνεννοούμαστε Με την υπόθεση εργασίας ότι το σύνθημα ήταν The London bridge is falling down, η υποσημείωση «προέρχεται από το γνωστό αξιοθέατο» είναι πατάτα, διότι προέρχεται απο το γνωστό τραγουδάκι. Αυτό είπα, συν ότι ο παραλληλισμός με την Ωραία Πεταλούδα είναι (ΑΝ ισχύουν τα παραπάνω) ακριβέστατος.

    Το αν ο έλληνας δημοσιόγραφος έπρεπε να ξέρει το εγγλεζικο παιδικό τραγουδάκι, είναι υπό συζήτηση. Αν έχει την αξίωση να υποδυθεί ρόλο μεταφραστή, πρέπει να το ξέρει.

    163 Βασικά βρισκόμουν σε φιλικό σπίτι και βλέπαμε την Ελλάδα που έφερε 1-1 στο Βέλγιο. Είδαμε λίγο και το Λουξ-Γαλλία επειδή ακούσαμε θόρυβο όταν μπήκε το λουξογκόλ (είμαστε σχετικά κοντά στο γήπεδο)

    176 Για να είναι γαλάζια θα έχει να κάνει με τη θάλασσα.

  173. Μαρία said

    176
    http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/policy/blue_growth_el

  174. Μαρία said

  175. 143, … «Έπεσε η Γέφυρα» είναι αλληγορικό σύνθημα.
    Σα να λέμε εδώ
    «Η Ραφήνα στέρεψε από γαρδούμπες». …

    Ε, βέβαια – όπως με την θλιβερή είδηση που είχα δει πριν κανα-δυο χρόνια στο ίντερνετ, και μ’ είχε αναστατώσει, πως έκλεισε, λέει ο Καράμπαμπας, θεσμός στο Ελληνικό σουβλάκι.

    Πλην, ω του θαύματος ο Καράμπαμπας ζει, μετά την σύντομη ανακαίνιση του ιερατείου του.

  176. 181: α γεια σου…

  177. Πέπε said

    @176:

    > > Αρα καλώς έκανε ο συντάκτης να υποθέσει ότι και το σχέδιο κηδείας της Ελισάβετ θα ήταν κι αυτό ‘εμπνευσμένο από το γνωστό αξιοθέατο’.

    Αφού συμφωνούμε ότι πρόκειται για υπόθεση, όλη αυτή η επιχειρηματολογία περί του αντιθέτου φαντάζει κάπως ματαιόσπουδη.

    Να συμφωνήσουμε και στα υπόλοιπα για να το λήξουμε; Ωραία λοιπόν, είναι η σειρά μου να κάνω μια υποχώρηση και είμαι πρόθυμος.

    Καλώς υπέθεσε ότι το σύνθημα «η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» είναι εμπνευσμένο από τη γέφυρα του Λονδίνου.

    Υπερθεματίζοντας μάλιστα, θα προσέθετα ότι το σύνθημα είναι εμπνευσμένο από τη γέφυρα του Λονδίνου και από το ρήμα «πέφτω» (ή από το επίρρημα down στο πρωτότυπο).

    Καληνύχτα.

  178. Πέπε said

    185>167, όχι >176

  179. Νικιπλέ, αν ξέρεις το μυστικό για ν´ αδυνατίσουμε δίχως πείνα, πες το και σ´εμένα — και ξέρω και τουλάχιστον άλλον έναν εδώ μέσα που θα ενδιαφέρεται.
    Σκύλε, αν είσαι, όπως λες, ψηλός, πώς βάζεις στόχο τα 70 κιλά; Λιπόσαρκος θα είσαι άμα τα φτάσεις!
    (119) Πόσο τον καταλαβαίνω το φουκαρά! Πόσες φορές έχω κι εγώ βλαστημήσει τα δίπορτα και χαμηλοτάβανα αυτοκίνητα!

  180. Μαρία said

    187
    O στόχος του Σκύλου είναι να χάσει 70 κιλά, όχι να μείνει 70 🙂

  181. Γς said

    180:

    >Για να είναι γαλάζια θα έχει να κάνει με τη θάλασσα.

    Και στο καπάκι:

    181:

    Ναι.

    Θαλάσσια πολιτική

    Και πως να μην τα κάνουμε θάλασσα

    Ωραία γραφικά. Πληροφορίες ανά θαλάσσια περιοχή και ανά χώρα για απασχολούμενους και οικονομικά μεγέθη

    http://ec.europa.eu/assets/mare/infographics/

  182. Γς said

    Για το 21

  183. # 190

    Να πάρει θέση ο Ριβαλντίνιο γιατί μπορεί να είναι μεσάνυχτας από μπάλλα αλλά χάνει την ώρα του (και το νόημα της ζωής) περί τας γραφάς για να έχει θέση σε τέτοια θέματα (και στον Παράδεισο)

  184. leonicos said

    Το 66 αναφέρεται στον Γς. Βιαζόμουν, είχα γάμους

  185. leonicos said

    49 Άγγελε

    Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι ‘μιλάω’ αρχαία ελληνικά. Οι διάφορες αποκαταστάσεις προφοράς με την προσωδία είναι σχετικές. Η προσωδία δεν μ’ ενδιαφέρει (δεν είναι στα σημερινά μου γλωσσικά εφόδια) και το έμμετρο δεν μου αρέσει.

    Με δυο λόγια, δεν το παίζω αρχαίος έλληνας. Ελληνόφωνος σημερινός είμαι, αλλά απολαμβάνω το κείμενο στο πρωτότυπο.

    Κάπου στο διαδίκτυο υπάρχει μια Οδύσσεια ενός από τους ωραίους τρελο-γερμανούς του 19ου αι που κάθησε και μετέγραψε όλο το κείμενο (λέγεται πως το έκανε και με την Ιλιάδα) στην αιολική, πιστεύοντας ότι αυτό είναι το πραγματικό πρωτότυπο, και ότι το παραδεδομένο κείμενο είναι αποτέλεσμα προσαρμογών που έκαναν οι εκάστοτε ραψωδοί χάριν του ακροατηρίου τους.
    Δεν διαβάζεται, ίσως επειδή δεν τη συνηθίσαμε.

    Ένα κείμενο για να το αγαπήσεις πρέπει κατ’ αρχήν να το διαβάσεις, πολλές φορές και δυνατά, να το μάθει το αφτί και το λαρύγγι σου, και ει δυνατόν να το διδάξεις. Να μάθεις πώς θα το κάνεις έτσι που να το αγαπήσει κι ένας άλλος. Υπήρξα τυχερός σ’ αυτό, αν και δεν ήμουν δάσκαλος

  186. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,
    κάποιοι δεν συνειδητοποίησαν (αυτοί ή το πισί τους) πως άλλαξε η ώρα …. 🙂 🙂

  187. Γιάννης Ιατρού said

    194: τι 09:18 γράφει…. 10:18 έγινε το ανωτέρω σχόλιο … 🙂

  188. Μαρία said

    194
    Κι ούτε πρόκειται. Τον Οκτώβρη θα ‘ρθούμε στα ίσα μας 🙂

  189. # 194

    Αλλο τα χώματα τα ημέτερα και άλλο η Λουξεμβούργεια γη… εκεί τίποτε δεν αλλάζει τέτοιες μέρες

  190. Αλήθεια…Λουξεμβούργον ή Λουξεμβουργόν κατά τους οπαδούς του χειρουργός ;

  191. Παναγιώτης Κ. said

    Στο δικό μου λαπτοπ η ώρα αλλάζει αυτομάτως.
    Αν θυμάμαι καλά και πέρυσι ο Νικοκύρης με διαφορά φάσεως δούλεψε.
    Αντιστασιακό τον βρίσκω. 🙂
    Δηλαδή η σημερινή ανάρτηση θα λάβει χώρα στις 10.40;

  192. Γιάννης Ιατρού said

    196:

  193. # 171

    Τι λες βρε ; Τα θέλεις και τα λες ή κάνεις προσηλυτισμό ;

    Τι δεν θα χάναμε μ’ αυτόν λες μωρέ ; Τι το πέρασες εδώ ; Κατηχητικό να ακούμε τον ιερέψ ;

    Στο 80 μπήκε το φρικιό και στο 89 μας ισοφάρισαν !

    Χώρια που ήταν σν απροσάρμοστο- δικαιολογημένα σαν πρωτάρης εξάλλου η συμμετοχή του ήταν για οπαδικές ισορροπίες, ο έμπειρος Μανιάτης έπρεπε να μπεί- ήταν και γρουσούζης ο ατσούμπαλος

  194. Παναγιώτης Κ. said

    Τα περί τριτοκοσμικής ΕΡΤ από τον Ξυδάκη λέχθηκαν στον βρόντο;
    Εγώ λέω όχι.
    Διότι …κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της…Δανιμαρκίας.
    Υπάρχει και η άλλη φράση » Όποιος μικρομάθει δεν γεροντοαφήνει».

  195. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τι συζητάτε για Ζέκα και Μανιάτη και πράσινα άλογα; Η εθνική έπαιξε εναντίον ενός πολύ καλύτερου αντιπάλου το αντιποδόσφαιρο που ξέρει να παίζει και κατάφερε να κλέψει το χι. Κι αυτό γιατί οι 4 καλοί παίκτες που διαθέτει (Σωκράτης, Μανωλάς, Σάμαρης, Μήτρογλου) βρέθηκαν σε καλή μέρα και δεν έπαιζαν ο παιχταράς Αζάρ και ο Ντε Μπρόινε. Το πιθανότερο είναι να έρθουμε τρίτοι και να αποκλειστούμε.

  196. ΣΠ said

    201
    Δύο είναι οι λόγοι που μας ισοφάρισαν:
    1. Ο Ταχτσίδης πήρε ανόητη δεύτερη κίτρινη κάρτα και αναγκαστήκαμε να ταμπουρωθούμε στην περιοχή μας επί μισή ώρα.
    2. Στην φάση του γκολ ο Λουκάκου πήρε την ταυτότητα του καλύτερου αμυντικού μας, του Παπασταθόπουλου.
    Όλα τα υπόλοιπα βασίζονται σε υποθέσεις.

  197. Γιάννης Κουβάτσος said

    Απ’ την αρχή του παιχνιδιού ταμπουρωμένοι ήμασταν, μην τα ρίχνουμε στην αποβολή του Ταχτσίδη. Ήταν αδύνατον να κρατήσουμε μπάλα και να κάνουμε φάσεις. Είμαστε άμπαλοι σαν λαός, πρέπει να το παραδεχτούμε. Λαοί με ίσο πληθυσμό μ’ εμάς όπως οι Βέλγοι και οι Πορτογάλοι ή και με μικρότερο όπως οι Σέρβοι και οι Κροάτες (για να περιοριστούμε στην Ευρώπη) βγάζουν κατά καιρούς παικταράδες παγκοσμίου επιπέδου. Ενώ εμείς;

  198. sarant said

    Καλημέρα και από εδώ. Ενα θέμα με την αλλαγή της ώρας το έχουμε ως ιστολόγιο Τι ώρα (Ελλάδος) δημοσιεύτηκε το σημερινό; 10.40;

    204 Κάπως έτσι. Όπως εβλεπα τους Βέλγους έλεγα πως δεν μπορούν να βάλουν γκολ αλλά με διέψευσε ο Λουκάκου, προφανώς γιος μανιάτη μετανάστη που πήγε ανθρακωρύχος στις στοές του Σαρλερουά και μαύρισε.

  199. TJ Stretch said

    Καλά, ο Sarant στο 180 ακόμα δεν κατάλαβε τι του λένε κι ακόμη έχει την απαίτηση όποτε κάποιος ακούει τη φράση London bridge να θυμάται υποχρεωτικά το άγνωστό του εγγλέζικο τραγουδάκι, ακόμα κι αν η αναφορά γίνεται στην ίδια τη γέφυρα, αλλιώς θα σε βγάλει στα μεζεδάκια του να σε γελοιοποιήσει πανελληνίως (ενώ ο συντάκτης δεν έκανε τίποτα λάθος, και αντιθέτως ο μόνος παρλαπίπας εδώ αποδείχτηκε ο φίλος του που νόμιζε ότι το συνθηματικό ήταν στίχος απ’ το τραγουδάκι και σαν τη Μαντάμ-Σουσού εγκαλούσε τον συντάκτη επειδή δεν θυμήθηκε το τραγουδάκι που θα ήταν εύλογο να μην ήξερε, άσχετα αν το συνθηματικό δεν είχε τίποτα να κάνει με τραγουδάκια, δηλαδή τον καταξεφτίλισε τον συντάκτη για κάτι ανύπαρκτο που προέκυψε από δικό του λάθος)

    Εσύ Πέπε είσαι εξυπνάκιας μ’ αυτά που λες στο 185, σωστά;

    Αφού συμφωνούμε ότι πρόκειται για υπόθεση, όλη αυτή η επιχειρηματολογία περί του αντιθέτου φαντάζει κάπως ματαιόσπουδη.
    Να συμφωνήσουμε και στα υπόλοιπα για να το λήξουμε; Ωραία λοιπόν, είναι η σειρά μου να κάνω μια υποχώρηση και είμαι πρόθυμος.
    Καλώς υπέθεσε ότι το σύνθημα «η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» είναι εμπνευσμένο από τη γέφυρα του Λονδίνου.
    Υπερθεματίζοντας μάλιστα, θα προσέθετα ότι το σύνθημα είναι εμπνευσμένο από τη γέφυρα του Λονδίνου και από το ρήμα «πέφτω» (ή από το επίρρημα down στο πρωτότυπο).

    Οταν όλα τα σχέδια κηδείας έχουν ονόματα από υπαρκτές γέφυρες, εσύ βλέπεις την φράση ‘London bridge’ και λες «ρε τον άχρηστο τον συντάκτη, κοίτα τι πήγε και σκέφτηκε, από που κι ως που η London bridge να σημαίνει London bridge; Οχι, πρέπει να σημαίνει στίχος από το πασίγνωστο τραγουδάκι, το λέει κι ο Sarant που δεν κάνει ποτέ λάθη», άσχετα αν ούτε αυτός διάβασε το άρθρο του Guardian κι εξακολουθεί να μιλάει για πράγματα που ακόμα δεν έχει κατανοήσει.
    Ξέρεις πόσο αστείος δείχνεις, Πέπε. Δεν θα στο πω εγώ αυτό. Το ξέρεις ότι πήγες να δικαιολογήσεις τις 3 ή 4 πατάτες σας με μια πέμπτη, και δεν σου βγήκε κι αυτή κι άρχισες αυτές τις χαζομαρίτσες με τα επιρρήματα και τα ‘τι υπέθεσε’. Τίποτα δεν υπέθεσε ρε μάστορα. Είδε London bridge και είπε το μοναδικό σωστό που έπρεπε να πει, ούτε τραγουδάκια σκέφτηκε όπως απαιτείτε εσείς, ούτε τίποτε άλλο. Μία είναι η έννοια του London bridge, δεν υπάρχουν εναλλακτικές έννοιες, συμφωνείς;

    Οφείλετε μια επανόρθωση και μια συγγνώμη στον συντάκτη και να φαίνεται αυτό σε update στο αρχικό άρθρο, για να το βλέπει κάθε νέος επισκέπτης, διότι ο συντάκτης τελικά δεν έκανε τίποτα λάθος (σε αντίθεση με εσάς που τα κάνατε όλα λάθος, ακόμη και οι δικαιολογίες σας ήταν κι αυτές λάθος), αλλά σιγά μην τη δούμε. Ο Sarant μπορεί να σε βγάζει στα μανταλάκια του για το παραμικρό, κι όταν αποδεικνύεται ότι αδίκησε κάποιον όπως τώρα, να μην τρέχει τίποτα διότι έχει το copyright μόνο αυτός να εκθέτει ανθρώπους κάθε Σάββατο, μ’ αυτά τα μεζεδάκια του, αλλά όταν άλλοι βρίσκουν τα δικά του λάθη, έχει τείχος προστασίας εδώ μέσα και δεν τρέχει τίποτα, πάλι δίκιο έχει ακόμα κι όταν έχει άδικο.

  200. ΣΠ said

    Πριν από την αποβολή παίζαμε όντως πίσω αλλά κρατούσαμε και λίγο την μπάλα στο κέντρο, βγάζαμε και καμμιά αντεπίθεση (έτσι βάλαμε και το γκολ). Μετά ήταν όλοι οι παίκτες μας μέσα στην περιοχή και έδιωχναν στα τυφλά. Δεν πατούσαμε καν το δικό τους μισό του γηπέδου. Ήταν βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα μας ισοφάριζαν.

  201. # 203

    Δες το 164, είναι γραμμένο στο 2ο λεπτό της συνάντησης και το 171 …αφού τελείωσε το ματς

    Μπερδεύεις τους ακριβούς παίκτες με τους καλούς. Ο Παπασταθόπουλος είναι καλός παίκτης, ο Μανωλάς όχι. Ο Μανωλάς είναι πιο ακριβός γιατί έχει σαν εξτρά, σώμα και ταχύτητα, είναι ένα πολύτιμο ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ, δεν κτίζεις άμυνα μ’ αυτόν όπως με τον Παπασταθόπουλο ή τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Δεν νομίζω να πιστεύεις πως ο Σάμαρης είναι καλύτερος σε οτιδήποτε άλλο εκτός από το ύψος (σωματικό και της αμοιβής του) από τον Σταφυλίδη ;
    Ο Μήτρογλου είναι καλύτερος από τον Λουκάκου σε ανοιχτό χώρο και χειρότερος σε κλειστό, ανάλογα με την μρφή του παιχνιδιού μπορεί νάναι καλύτερος ο ένας ή ο άλλος

    Πως βλέπεις πως θα τερματίσουμε τρίτοι είναι απορίας άξιον. Με μια ισοπαλία στο Σαράγεβο έχουμε τους Βόσνιους από κάτω και με τους Βέλγους εδώ οι πιθανότητες νίκης είναι ικανοποιητικές. Με την προϋπόθεση να μην αρχίσει τα παλιά η ΕΠΟ είναι φίφτυ-φίφτυ αν θάρθουμε πρώτοι ή δεύτεροι

  202. sarant said

    207 Έχεις ένα δίκιο και γι’ αυτό το μεζεδάκι το έσβησα (ορατά) και έκανα επανόρθωση.

    Έχεις επίσης άδικο όταν λες οτι «Καλά, ο Sarant στο 180 ακόμα δεν κατάλαβε τι του λένε κι ακόμη έχει την απαίτηση όποτε κάποιος ακούει τη φράση London bridge να θυμάται υποχρεωτικά το άγνωστό του εγγλέζικο τραγουδάκι, ακόμα κι αν η αναφορά γίνεται στην ίδια τη γέφυρα, αλλιώς θα σε βγάλει στα μεζεδάκια του να σε γελοιοποιήσει πανελληνίως»

    ενω εγώ στο 180 (αλλά και σε προηγούμενα) έγραψα:
    Με την υπόθεση εργασίας ότι το σύνθημα ήταν The London bridge is falling down, η υποσημείωση «προέρχεται από το γνωστό αξιοθέατο» είναι πατάτα, διότι προέρχεται απο το γνωστό τραγουδάκι.

    Όταν και αν ξανασχολιάσεις, θα σε παρακαλέσω να μη βάζεις στο χρηστώνυμό σου το λινκ που βάζεις τώρα γιατί είναι κριμα να συνδέεται ο αγώνας ενάντια στον αντισημιτισμό με την αναίτια επιθετική, κακότροπη, αγενή και ανόητη συμπεριφορά.

  203. Μαρία said

    Ν. Χριστοδούλου ο Β’, ορθοπεδικός.

  204. Πέπε said

    207:
    Δε με κατάλαβες… Εξακολουθείς να βλέπεις σε επόμενα μηνύματα τα ίδια που διάβασες σε προηγούμενα. Δες πιο προσεκτικά το τελευταίο (αν πραγματικά δεν έχεις τίποτε καλύτερο να κάνεις).

    > > Τίποτα δεν υπέθεσε…

    Εσύ δεν είπες ότι το υπέθεσε, και μάλιστα καλώς;

  205. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν βλέπω ισοπαλία στο Σαράγεβο (την τελευταία φορά αρπάξαμε τρία χαλαρά) και δεν συζητώ για νίκη επί του Βελγίου. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να παίξουμε μπάλα κι όχι κλεφτοπόλεμο. Φαντάζεσαι να δώσουμε χώρους σ’ αυτούς τους (κόκκινους) διαβόλους; Σάμαρης και Σταφυλίδης μία ή άλλη: απλώς καλοί για μεσαίου επιπέδου ευρωπαϊκές ομάδες.

  206. Γιάννης Ιατρού said

    206α: Νίκο, …Τι ώρα (Ελλάδος) δημοσιεύτηκε το σημερινό; 10.40;..

  207. TJ Stretch said

    210
    Για μένα είναι ο ίδιος αγώνας

    Η κριτική, για όποιον έχει το όπλο της πένας και τη δύναμη να επηρεάζει τη δημόσια σφαίρα, πρέπει να γίνεται στην εξουσία και στη διαφθορά, στους ισχυρούς και στους πλούσιους.
    Δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται στους αδύναμους και στους καταπιεσμένους.

    Ο Σαραντάκος πρέπει κάθε βδομάδα να γεμίζει ‘μια πιατέλα’ με ‘μεζεδάκια’, με λάθη κ.λπ. Και καλά όταν βάζει στο στόχαστρό του τον Μανδραβέλη και τον Κασιμάτη.
    Οταν βάζει έναν ασήμαντο και άσημο ανώνυμο εργαζόμενο σε ενημερωτικό σάιτ;
    Είναι το ίδιο;
    Κάποιον που σίγουρα θα δουλεύει 12 ώρες και 350 ευρώ, όπως μαθαίνουμε ότι είναι η νόρμα;

    Για σκεφτείτε το λίγο.
    Θα μπει τώρα ο διευθυντής του στο σαββατιάτικο άρθρο με τα μεζεδάκια, και θα δει τον Σαραντάκο να λέει πάνω-πάνω ότι ο υφιστάμενος του είναι άχρηστος και ότι έκανε μια πανελλήνια πατάτα με εκείνο με τη Γέφυρα του Λονδίνου.
    Ο διευθυντής κατά πάσα πιθανότητα δεν θα διαβάσει και τα 200 σχόλια από κάτω για να δει τις ανακρίβειες του φίλου του και του ίδιου του Σαραντάκου να καταρρίπτονται.

    Είστε ΟΚ με αυτό;
    Μπορείτε να ζήσετε με την ιδέα ότι η πατάτα σας μπορεί να στοιχίσει στον άλλο τη δουλειά του;

    Που βέβαια, στο κάτω-κάτω, δεν έκανε και τίποτα λάθος. Ολα σωστά τα έγραψε, όπως μπορούν να δουν όλοι. Το λάθος ξεκίνησε από τον φίλο του Σαραντάκου που μπέρδεψε το συνθηματικό με τον στίχο από το τραγουδάκι.
    Αλλά ακόμα κι αν αυτά που λέει ο Σαραντάκος είχαν κάποιο ψήγμα αλήθειας, και όντως ο συντάκτης δεν ήξερε το τραγουδάκι, είναι λόγος αυτός για να εκθέσει πανελληνίως έναν ανώνυμο που δουλεύει σε μια γαλέρα, πιστεύετε;

    Εντάξει, καταλαβαίνω ότι ο Νο 1 λαθοθήρας Σαραντάκος πρέπει κάθε βδομάδα να μπαζώνει με μια άλφα ποσότητα την πιατέλα του.
    Αν το κάνει με τα λάθη ισχυρών και διεφθαρμένων, κανένα πρόβλημα.

    Τώρα όμως;
    Είναι το ίδιο;

  208. Πέπε said

    Και για να το κλείσουμε (που ξαναπροσπάθησα):

    1. TJ, μέσα σ’ αυτά που φωνάζεις τόσες ώρες έχεις κάποια σωστά σημεία, και σου αναγνωρίστηκαν από όλους με όσους συνομίλησες. Όμως σ’ έχει καταλάβει ένα πάθος που δεν μπορώ να το καταλάβω. Μοιάζω αστείος; Αυτό σημαίνει ότι έχεις θυμώσει πολύ. Χαλάρωσε και λίγο, περί όνου σκιάς έτσι κι αλλιώς συζητάμε.

    2. Η ουσία ήταν και παραμένει ότι έτσι πως είναι γραμμένο το απόσπασμα στο ελληνικό άρθρο είναι αστείο και κακογραμμένο. Αφού φτάσαμε να το διυλίζουμε τόσο, αναγκαζόμαστε αυτή την αίσθηση του αστείου να την ερμηνεύσουμε με τρόπους που, κάποιοι, τελικά αποδεικνύονται εσφαλμένοι, οπότε καταφεύγουμε σε άλλη εξήγηση (δε φταίει το τραγούδι, φταίει που λέει περιττά αυτονόητα πράγματα, ή φταίει που μπλέκει την είδηση με το σχόλιο, ή φταίει κάτι άλλο…). Ίσως δεν ήμασταν προετοιμασμένοι να αναλύουμε τόσο λεπτομερώς το αστείο, πάντως ότι κάτι δεν πάει καλά μ’ αυτό το σημείο είναι γεγονός. Απλώς δεν είναι τόσο σημαντικό ώστε να αξίζει όλη αυτή τη συζήτηση.

  209. sarant said

    Tο χρηστώνυμο Stretch προφανώς προέρχεται από το ότι τεντώνεις κάτι και το κάνεις λάστιχο μέχρι εξαντλήσεως της υπομονής όλων.

  210. Να χάσει τη δουλειά του ο Αυτιάς ΑΜΕΣΩΣ !!

  211. TJ Stretch said

    Αφού διορθώθηκε, είμαι ΟΚ με αυτό.
    Αρα, ούτε ‘αναίτια’, ούτε ‘ανόητη’ η συμπεριφορά μου. Αυτό αποδεικνύεται από την διόρθωση. Επιθετικά και κακότροπη, πιθανόν ναι, αλλά ίσως ήταν απαραίτητο. Από την πρώτη στιγμή που είδα το μεζεδάκι, είδα και την αδικία στο πρόσωπο του συντάκτη. Κι όσο αρνιόσασταν να την δείτε κι εσείς, παρά τις αναλυτικές εξηγήσεις πάνω στο λάθος, τόσο η αδικία μου φάνταζε μεγαλύτερη.

    Η συμπεριφορά μου εξαρτήθηκε απ’ τη δική σας. Οπως και να ‘χει συγγνώμη για τον τόνο μου, αλλά το νόημα όσων έλεγα ήταν απολύτως σωστό, κι αυτό φαίνεται απ’ την κατάληξη, απ’ τη διόρθωση.

  212. Φτου, λάθος λινκ…για πάμε ξανά

    Να χάσει τη δουλειά του ο Αυτιάς ΑΜΕΣΩΣ !!

  213. Μπούφος said

    105 Γιάννη Ιατρού
    άκρως ευγενής ιατρός (ζώων-σκύλων- και) πτηνών, θα τολμούσα να είπω!
    😉 🙂

  214. Avonidas said

    #52. Ρε παιδιά, είναι φανερό από την παύση που κάνει πριν πει «Αβέρωφ» ότι απλά έχει ξεχάσει το όνομα, έχει πάθει μπλακ άουτ. Θα σας έχει συμβεί κι εσάς σίγουρα, όπως και σε μένα, να ξεχάσετε ξαφνικά μια λέξη ή ένα όνομα για λίγο.

    Με την ευκαιρία, το ξέρατε ότι μ’ αυτό τον παράξενο τρόπο βαφτίστηκαν τα στρουμφάκια; Ο δημιουργός τους, ο Peyo, διηγείται ότι δειπνούσε κάποτε με τον φίλο του André Franquin, και πήγε να του ζητήσει την αλατιέρα. Διαπίστωσε όμως έκπληκτος, καθώς πήγαινε να το πει, ότι είχε ξεχάσει προς στιγμήν τη λέξη! Οπότε ακολουθεί η εξής στιχομυθία:

    -Μου δίνεις σε παρακαλώ τη… στρουμφ;
    -Ορίστε η στρουμφ. Όταν στρουμφίσεις, στρούμφισέ την πίσω!

    Από αυτό το περιστατικό εμπνεύστηκε το όνομα των στρουμφ, αλλά και τον τρόπο που μιλάνε!

  215. Γιάννης Κουβάτσος said

    Οι δημοσιογράφοι, κύριέ μου, «ανώνυμοι» και «επώνυμοι», υψηλόμισθοι και χαμηλόμισθοι, μόνο θα κρίνουν, δεν θα κρίνονται, έτσι, για να δουν κι αυτοί τη γλύκα; Και κάθε Σάββατο κυρίως εκτίθεται εδώ, στην κύρια ανάρτηση και στα σχόλια, η γονατογραφία και η τσαπουτσαλιά όσων έχουν αναλάβει επαγγελματικά την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας. Ας φροντίσουν να το κάνουν σωστά. Όσο για τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν σε πολλές εφημερίδες, έντυπες και ηλεκτρονικές, είναι γνωστές. Όπως και σε πολλούς άλλους εργασιακούς τομείς και χώρους και πράγματι δικαιολογούν τις αστοχίες λόγω εξάντλησης των εργαζομένων. Αλλά μόνο εκεί οφείλονται τα μεζεδάκια τους; Φοβάμαι πως όχι.

  216. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τσαπατσουλιά, διορθώνω. 😇

  217. Γς said

    221:

    Μπα!

    Το παίζουμε και Σαβούρας τώρα ντοcteur;

    Αντιποίηση επαγγέλματος;

  218. Νίκος Μαστρακούλης said

    219: Αφού επιμένεις να ομαδοποιείς, σαν καλό τρολάκι, ας διαχωρίσω τη θέση μου:
    – Η άποψή μου δεν έλλαξε.
    – Την αίτηση συγγνώμης σου δεν τη δέχομαι, μεταξύ άλλων επειδή λες ψέματα.
    – Δεν θα πάρεις άλλη απάντηση επί της ουσίας από μένα.

  219. Ριβαλντίνιο said

    @ 191 gpointofview

    Τόσες μπούρδες μαζεμένες σε λίγες γραμμές ! Κατόρθωμα ! Εν τω μεταξύ κάτι τέτοιοι νομίζουν ακόμη ότι είναι πρωτοπόροι αναθεωρητές. Δεν έχουν καταλάβει ότι έχουν γίνει κατεστημένο και ότι οι πραγματικοί αναθεωρητές είναι οι «αντίπαλοι» .

    @ 201 gpointofview

    Τι το πέρασες εδώ ; Κατηχητικό…

    Αχχχ, τι ωραία ξέγνοιαστα χρόνια. Μακάρι να υπήρχε κατηχητικό για μεγάλους. Να παίζουμε παιχνίδια, να τραγουδάμε, να ακούμε ψυχοφελείς ιστοριούλες κ.λπ.

    @ 203 Γιάννης Κουβάτσος

    Σιγά μην αποκλειστούμε από ένα τεχνητό κρατικό έθνος σαν τους Βέλγους και τους εξισλαμισμένους Σερβοκροάτες. Πρώτοι θα βγούμε και άνετα.

    @ 206 sarant

    ο Λουκάκου, προφανώς γιος μανιάτη μετανάστη

    Ακριβώς ! Η οικογένεια Λουκάκου κατάγεται από τα μαγευτικά Τσικαλιά.

  220. Pedis said

    # 228 – το ντεκόρ πάει με τα δυο μαλακισμένα: καρακιτσαριό του κερατά.

    (έκανε επίδειξη «εδώ παπάς εκεί παπάς» με σπαρτφόνια;)

    Ζώα.

  221. 230

    Μπα, στο 227 το φόντο είναι καλύτερο! Ο Σληκ Γουίλυ! ❤

  222. Μπούφος said

    225 Γς

    😉 Είσαι εσύ μια αλεπουδίτσααα!

  223. Γς said

    232:

    Μπεμπέκα, σκουφίτσα, αλεπουδίτσα

  224. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  225. Γιάννης Ιατρού said

    235: 🙂

  226. 237

  227. spiral architect said

    Έλα συνταξιούχε Σκύλε, το βράδυ έχουμε σουαρέ με ένα «φίλο» απ’ τα παλιά:

    Όσοι πιστοί προσέλθετε!

  228. Ωχ, Μπαναΐαμ’! Άσε, Σπειροειδήμ’, άσε! Λεφτά δεν έχασα στο ΧΑΑΑΑχαχα αλλά μεταβίας πρόλαβα να συγκρατήσω τους γέρους μου που θέλαν να ποντάρουν το κομπόδεμά τους, επειδή τους τόλεγε ένας συνομήλικός τους, απόφοιτος ΑΣΟΕΕ. Που έχασε καμιάν εικοσαρού και δεν εύρισκαν να τον κηδέψουν.

  229. Μουαχαχαα https://www.efsyn.gr/arthro/kykloforiakes-rythmiseis-metaxy-kalavryton-kai-akratas

    Φτιάχνοντας τη Νέα Εθνική στο ύψος της υπόγειας διάβασης για Ακράτα, έριξαν μια παλιά γέφυρα κι έφκιαξαν μια καινούργια. Αλλά με το αποκάτω ύψος της παλιάς, ενώ έπρεπε να είναι ψηλότερη. Και τι κάνουν τώρα; Σκάβουν το οδόστρωμα της υπόγειας διάβασης για να κερδίσουν μισό μέτρο για τα οχήματα (κυρίως πούλμαν του ΚΤΕΛ). Χωρίς φρεάτια αριστερά-δεξιά, εννοείται. Θεούληδες!

  230. sarant said

    Βάλατε μερικά ωραία μαργαριτάρια εδώ!

  231. Γιάννης Ιατρού said

    239: Η εκπομπή είναι την Τριτη, τα μεσάνυχτα, λέει το trailer, από σήμερα το τουίτα;

  232. sarant said

    τεστ

  233. spiral architect said

    @240: Το τι γινότανε τότε, είναι απερίγραπτο. Η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος (και με τη συναίνεση των κορόιδων) ύστερα από την εποχή Ανδρέα Παπανδρέου.

    @243: Ε, να το προετοιμάσουμε λίγο. 🙂

  234. 244 Νικοκύρη, το τρέχον θρεντ πάει με τη σημερινή ώρα. Το σημερινό θρεντ (Σουρής) με την παλιά. 😳

  235. Γιάννης Ιατρού said

    223: Γ. Κουβάτσος
    ….κύριέ μου,…

    Συνονόματε, μάλλον έξω έπεσες 🙂

  236. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κυρία ε; Πολύ επιθετική. Του γνωστού επιτελείου; 😉

  237. Γιάννης Ιατρού said

    248: Όοοοοοχι του επιτελείου!!!! Είσαι τελείως λάθος.

  238. 249 Πέσ΄το, χριστιανέμ’ και μας εγκάστρωσες!

  239. Πέπε said

    Δε βλέπω τον TJ να έχει άλλη διάθεση αντιπαράθεσης. Πάντως, με την αφορμή που έδωσε, ας ξανατονίσουμε κι αυτό, έτσι για να υπάρχει:

    Το νόημα των μεζεδακιών (αναρτήσεις και σχόλια) δεν είναι επ’ ουδενί η χλεύη. Μεζεδάκι δε σημαίνει καν «μαργαριτάρι», μερικές φορές σερβίρονται μεζεδάκια που δεν έχουν λάθη, ούτε ισχυρίζεται κανείς ότι έχουν, αλλά που παρουσιάζουν κάποιο άλλο γλωσσικό ενδιαφέρον. Γενικά, ο φακός είναι πάντα στραμμένος στη γλώσσα.

    Για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς δεν ανέφερε αν παρατήρησε να υπογράφεται επώνυμα το άρθρο, και από ποιον. Η όλη ιδέα ότι πρόκειται για άδικη επίθεση σ’ έναν κακοπληρωμένο ή απλήρωτο εργαζόμενο είναι λανθασμένη, γιατί ούτε επίθεση έγινε, ούτε το πρόσωπο του εργαζομένου απασχόλησε κανέναν.

    (Χώρια που, αν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε μια σύνδεση με τις εργασιακές συνθήκες, προφανέστερο συμπέρασμα θα θεωρούσα το ότι ένα σάιτ που κακοπληρώνει και γενικώς εκμεταλλεύεται τους εργαζομένους του καταλήγει με κείμενα που του χαλάνε το ίματζ.)

    Το να επισημάνει κανείς ό,τι θεωρεί λάθος με μια διατύπωση φιλοπαίγμονα δε σημαίνει ότι ειρωνεύεται. Το να εκληφθεί αυτό ως ειρωνεία το εντάσσω μάλλον στο γενικότερο φαινόμενο της διαδικτυακής τσίτας: όποιος διαβάζει παντού στο ίντερνετ επιθετικά σχόλια, διότι πραγματικά υπάρχουν παντού, μπορεί να δει ως επιθετικά κι αυτά που δεν είναι.

    Εδώ πάντως όλοι οι φιλοξενούμενοι προσπαθούμε (ακόμη και χωρίς πλήρη επιτυχία πάντα) να απέχουμε από τη διαδικτυακή τσίτα. Το τονίζω όχι για να φανεί πόσο σπουδαίοι είμαστε, αλλά προς αποφυγή παρερμηνειών.

  240. sarant said

    246 Εβαλα το ιστολόγιο σε UTC+3, όλα τα θρεντ πλέον πρέπει να ειναι συγχρονισμένα. Όταν αλλάζουμε σε θερινή ώρα η Ελλάδα περιέργως γίνεται UTC+3

  241. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    237. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Σωστά γραμμένο δεν είναι το Bulgaria ; Τί παίζει μεζεδακικώς, και δεν το πιάνω;

  242. ΣΠ said

    252
    Η UTC δεν αλλάζει με την θερινή ώρα. Έτσι, η Ελλάδα όταν έχει χειμερινή ώρα είναι UTC+2 και όταν έχει θερινή είναι UTC+3. Η Αγγλία, που τον χειμώνα είναι UTC, τώρα είναι UTC+1.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Coordinated_Universal_Time

  243. Γιάννης Ιατρού said

    254: Αυτό σωστά είναι γραμμένο, η ταμπέλα όμως που έχουν…. (#235), best education, σκέψου τον μέσο όρο 🙂

  244. Γιάννης Ιατρού said

    254: Έτσι. Αλλά συνήθως υπάρχει και επιλογή για αυτόματη μετάβαση (με μία παράμετρο την ημερομηνία για την αλλαγή και με δεύτερη τις ώρες, π.χ. +1, -1 κλπ).

  245. spiral architect said

    @206:

  246. TJ Stretch said

    251
    Πέπε.

    Ούτε τώρα θέλω να αντιπαρατεθώ, ούτε απ’ την αρχή είχα σκοπό να αντιπαρατεθώ με κανέναν.
    Να το ξεκαθαρίσουμε (και με την ευκαιρία να σου φρεσκάρω τη μνήμη διότι νομίζω ότι δεν τα θυμάσαι με τη σειρά που έγιναν).

    Αν δεις προσεκτικά τα δύο πρώτα μου σχόλια, θα διαπιστώσεις ότι έχουν ‘ταξικά χαρακτηριστικά’.

    Άλλα περίμενα από εσάς όλους (όταν έγραφα στο πρώτο σχόλιο «Γιατί κάποιος πρέπει να ξέρει υποχρεωτικά τα παιδικά τραγουδάκια μιας άλλης χώρας; Μπορεί να έμαθε αγγλικά στο σπίτι, από τους γονείς του, ή από μέθοδο άνευ διδασκάλου. Μπορεί να μην πήγαν όλοι φροντιστήριο, γιατί δεν μπορούσαν ή δεν είχε στον τόπο κατοικίας τους, του πέρασε αυτό απ’ το μυαλό;Μπορεί να έμαθαν από τα αγγλικά του σχολείου. Μπορεί να μην έμαθαν όλοι αγγλικά στην Αγγλία» κ.λπ.), κι άλλα είδα.
    Δηλαδή, -και αυτό ήταν που με ενόχλησε αρχικά- ότι ο φίλος του Σαραντάκου χλεύαζε κι έβγαζε άχρηστο έναν συντάκτη επειδή, λέει, δεν ήξερε το τραγουδάκι.
    Δεν ξέρω πως ορίζεις εσύ τη χλεύη, ή πόσο μεγάλη σχέση έχει το εξής με τη γλώσσα, αλλά εμένα μόνο σαν άδικη απαξιωτική -για να μην πω σουσουδίστικη και νεοπλουτίστικη- επίθεση μου φαίνεται:

    «Στο news247 όμως ο μεταφραστής βάζει και την προσωπική του πινελιά, προσθέτοντας τη χρήσιμη λεπτομέρεια «…εμπνευσμένο από το γνωστό αξιοθέατο».
    Καλά, αυτός όταν μάθαινε αγγλικά δεν ήταν παιδί; Δεν κάνανε τραγουδάκια στο μάθημα; Δεν ξέρει το London bridge is falling down, falling down, falling down?
    Αν η αρχική πηγή της είδησης ήταν ελληνική, και το σύνθημα ήταν «όταν έρθει ο χειμώνας πέφτει κάτω και ψοφά», θα ήταν μάλλον περιττό να προσθέσουν «εμπνευσμένο από το Μια ωραία πεταλούδα», γιατί θα το καταλάβαιναν όλοι έτσι κι αλλιώς. Γι’ αυτό και η αγγλική είδηση δε σχολιάζει το προφανές. Αν όμως αναμετέδιδε κάποιος την ελληνική υποθετική είδηση με την προσθήκη «εμπνευσμένο από τον κύκλο της ζωής των λεπιδόπτερων» θα ήταν κάπως πατάτα»

    (Δεν είναι χλεύη όλο αυτό; Τι είναι τότε;
    Αλλά που είναι το προφανές τώρα, που είναι το περιττό, που είναι η πατάτα και ποιος ακριβώς την έκανε, και γιατί είναι ‘άχρηστη η λεπτομέρεια’, άραγε, θα τα αναλογιστείς αυτά καθόλου;)

    Μετά είδα ότι όλοι όσοι πήραν το λόγο είχαν σκοπό να υπερασπιστούν το μεζεδάκι, δηλαδή να συνεχίσουν τη χλεύη, και ούτε ένας σας δεν μπήκε στη θέση του συντάκτη για λόγους αλληλεγγύης.
    Μόνο τότε είπα το δεύτερο επιχείρημα υπέρ του συντάκτη, ότι δηλαδή ούτε καν μοιάζει ο στίχος με το συνθηματικό, (άρα είναι διπλή η αδικία και οφείλετε να την διακόψετε).

    Ούτε τότε όμως διορθώθηκε τίποτα.
    Ο Σαραντάκος επέμεινε να μιλάει για εύστοχες συγκρίσεις με την πεταλούδα, θαρρείς και μιλούσαμε για Έλληνα που αγνοούσε την ελληνική κουλτούρα, ενώ σαφώς μιλούσαμε για Έλληνα που αγνοούσε την εγγλέζικη κουλτούρα, -και μπορεί να μην το έμαθε ποτέ το τραγουδάκι επειδή ήταν φτωχός και δεν πήγε φροντιστήριο -ούτε εγώ έχω πάει ποτέ στη ζωή μου φροντιστήριο, και ούτε εγώ ήξερα το τραγουδάκι.
    Μετά διάφοροι άλλοι συνέχισαν το ανάλγητο βιολί με τον άχρηστο συντάκτη που δεν ξέρει τι του γίνεται και γράφει άλλα αντ’ άλλων, ενώ είχε ήδη αποδειχτεί ότι ο συντάκτης δεν είχε κάνει κανένα λάθος.

    Και τότε είπα (σε εσένα, αν δεν κάνω λάθος) και την επόμενη απόδειξη που είδα τότε, ότι δηλαδή όλα τα ονόματα σχεδίων είναι ονόματα από γέφυρες, άρα και το «…εμπνευσμένο από το γνωστό αξιοθέατο» που είπε ήταν κι αυτό σωστό. Αλλά δεν έπρεπε να χρειαστεί να φτάσω εκεί, πιστεύω.

    Τελικά ο Σαραντάκος έκρινε ότι το μεζεδάκι έπρεπε να σβηστεί και να μαρκαριστεί ‘ως μη γενόμενο’.

    Αυτό ήθελα μόνο: Να μην συκοφαντείται και χλευάζεται άδικα ένας άνθρωπος που δεν έκανε τίποτα κακό. Τέτοιες εποχές, δεν είναι καλό αυτό.

    Τώρα μπορεί ο από πάνω να με λέει τρολ και ότι δεν θα μου ξαναπαντήσει επί της ουσίας (ενώ το «Πες με καχύποπτο, αλλά θεωρώ μάλλον απίθανο να είχε συγκεκριμένη πληροφόρηση και να εννοούσε ότι είναι εμπνευσμένο από εκεί και όχι από το τραγουδάκι ή ό,τι άλλο» που είπε ήταν όλο ουσία και to the point, τι να πω, χαχαχα), αλλά μου είναι εντελώς αδιάφορο, μη νομίζει ότι συγκράτησα το όνομά του ή ότι θα τον θυμάμαι και μετά δέκα λεπτά.

    Φυσικά, τρολ δεν μπορεί να με πει διότι, πέρα απ’ τον τόνο μου (που οφειλόταν στη δική σας αντίδραση που δεν ήταν εκείνη που θα περίμενε κανείς από ευαισθητοποιημένους ανθρώπους), δεν είπα τίποτα λάθος, παράλογο ή μη τεκμηριωμένο. Απ’ την αρχή μέχρι το τέλος.
    Σε αντίθεση με όσους χλεύαζαν τον συντάκτη που όλα όσα είπαν ήταν όλα λάθη, παράλογα ή μη τεκμηριωμένα. Επίσης, απ’ την αρχή μέχρι το τέλος.
    Αλλοι τρολάραν και σπάγαν πλάκα, όχι εγώ, αυτή είναι η αλήθεια.

    Ούτε, βέβαια, είπα κανένα ψέμα, όπως λέει. Αυτό κι αν είναι ανοησία. Τι ψέμα να πω, και για ποιο λόγο; Αν λυπάμαι ειλικρινά και τι πιστεύει; Σιγά το ζήτημα, ας πιστεύει ό,τι θέλει, καρφί δε μου καίγεται.

    Τελος πάντων, μην ανησυχείς, δεν έχω σκοπό να ξανασχολιάσω εδώ.
    Δεν μου αρέσετε καθόλου (διότι κανένας σας δεν μπήκε στη θέση του συντάκτη, για όλους σας το θέμα ήταν πολύ ανάλαφρο), εκτός κι αν επιμείνετε να εκθέτετε άδικα αθώους ανθρώπους κι εργαζόμενους για να σπάτε πλάκα, που δεν πιστεύω ότι θα ξανασυμβεί με τέτοιο τρόπο.

    Αυτή ήταν η ένστασή μου απ’ την αρχή-αρχή, αν δεις τα δύο πρώτα σχόλιά μου, ότι δηλαδή ακόμα κι αν το συνθηματικό ήταν στίχος κι ο συντάκτης δεν ήξερε το τραγουδάκι, δεν ήταν λόγος για να βγει στη σέντρα, τέτοιες εποχές
    Μ’ άλλα λόγια το μεζεδάκι ήταν λάθος απ’ τη σύλληψή του σαν μεζεδάκι, (χώρια τα πραγματολογικά λάθη του φίλου του Σαραντάκου που τελικά αναγνώρισε), αλλά φαίνεται σε αυτό διαφωνούμε. Εσείς το βλέπετε σαν κάτι ανώδυνο.
    Σε αυτό, όμως, εγώ πρέπει να επιμείνω, ότι η κριτική πρέπει να γίνεται στους ισχυρούς και στους διεφθαρμένους μόνο, κι όσο συμβαίνει αυτό ελπίζω ότι δεν θα έχω λόγο να ξανασχολιάσω εδώ.

  247. Stella said

    Σχόλιο 190 Γς – Νίκος Δήμου «Για το 21»

    …κι όμως τα έχει γράψει εδώ – 25η Μαρτίου 2004 – ο Γ. Πρετεντέρης στην εφημερίδα Το Βήμα

  248. sarant said

    258 Το θέμα αυτό έχει γενικότερο ενδιαφέρον

    «η κριτική πρέπει να γίνεται στους ισχυρούς και στους διεφθαρμένους μόνο»

    Όταν επισημαίνουμε ένα μαργαριτάρι πχ. στον υπότιτλο μιας ταινίας, σε ποιον γίνεται η κριτική; Στον άγνωστο και ανώνυμο υποτιτλιστή ή στο (ισχυρό και διεφθαρμένο) κανάλι που προβάλλει την ταινία;

    Όταν σε μια εφημερίδα υπάρχει μια ακυρολεξία, π.χ.. «αυτό άπτεται στην ελληνική κυβέρνηση» [παρμένο από το άρθρο] η μομφή πηγαίνει στον ανώνυμο συντάκτη, στην (ισχυρή και διεφθαρμένη) εφημερίδα ή στην πρόταση που ακυρολεκτεί;

    Όταν στηλιτεύουμε π.χ. την εισαγωγικομανία ή τον γλωσσικό ευπρεπισμό η μομφή πηγαίνει στο πρόσωπο ή στο γλωσσικό φαινόμενο;

  249. Γς said

    258:

    Εγώ πάντως διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.

    Ισως στο επόμενο σχόλιο σου επί του θέματος να αρχίσω να καταλαβαίνω το πρόβλημα.

    Αλά και πάλι φοβάμαι ότι θα χρειαστώ περισσότερες εξηγήσεις για να το εμπεδώσω.

    Για να δούμε …

  250. Γς said

    259:

    Ναι, αμέσως κατάλαβα ότι ήταν από τα κλασικά του ΝΔ.

    Ηταν αργά όμως

  251. Pedis said

    σιγά το μεζεδάκι, σιγά την είδηση και σιγά τ’ αυγά!

    Κοιτάζοντας το δημοσίευμα του Γκάρντιαν απορούσα με την πυκνότητα άχρηστων πληροφοριών, για ένα από τα πιο ανούσια θέματα, που μπορούν να χωρέσουν σε ένα σοβαροφανές αγγλικό άρθρο περίπου 9000!! λέξεων.

    9000 λέξεις καλλιέργειας συμπάθειας και σεβασμού για το αισχρότερο απομεινάρι κηφηνόσογου στην Ευρώπη.

    When the coffin reaches the abbey doors, at 11 o’clock, the country will fall silent. The clatter will still. Train stations will cease announcements. Buses will stop and drivers will get out at the side of the road. In 1952, at the same moment, all of the passengers on a flight from London to New York rose from their seats and stood, 18,000 feet above Canada, and bowed their heads.

    https://www.theguardian.com/uk-news/2017/mar/16/what-happens-when-queen-elizabeth-dies-london-bridge

    Βρε, άει κατουρείστε τα πόδια σας.

  252. Pedis said

    αυτον τον κοπρίτη τον Πρετεντέρη, για θυμίστε μου, σε ποια φωλιά τον είχε βάλει ο κούκος πριν σκάσει από το αυγό, κκε κκε εσ, εκκε … ;

  253. spiral architect said

    Κατερίνας Παπακώστα συνέχεια:

    https://t.co/UzSxuBvqk3

  254. Alexis said

    #265: Χρόνια πολλά και σε σένα καπετάνισσα! :mrgreen:

    #264: Κοπρίτης ο Πρετεντέρης;
    Κοπρίτης ο Πρετεντέρης;;;!!!
    ΚΟΠΡΙΤΗΣ Ο ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ;;;!!!

  255. Alexis said

    Παπακώστα for ever!
    Και Όλγα Κεφαλογιάννη…
    Και Άννα-Μισέλ…

    Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η θρησκεία ζήτω η Νέα Δημοκρατία! 😆

  256. sarant said

    264 Μήπως μπερδεύεις με τον Παπαχελά, που ήταν Ρηγάς;

  257. Γιάννης Ιατρού said

    268: πάλι καλά που δεν ήταν ντάμα, βαλές ομως;; 🙂

  258. Pedis said

    # 268 – οχι, δεν τον μπερδεύω με τον παπαχελά, αυτόν τον ξέρω καλά τι ήτανε.

    Μα, σκέφτομαι ότι και ο συγκεκριμένος κοπρίτης, παραείναι βρωμιάρης για να ήταν μια ζωή μπουνταλόμυαλος εθνικόφρων. Θέλω να πω, συνήθως, δεν είναι φυσικού νόμου συνέπεια αλλά, τέτοια καθίκια σαν του λόγου του ή είναι ναζί που στροφάρουν ή κομήτες αριστεροί αρριβίστες (και συνήθως εγωπαθείς φανατικούς του χώρου.)

    Αν ξέτερε, πείτε μου.

  259. voulagx said

    Μετοχικο μεζεδακι:
    «Επιστολή γονέων της Κρήτης κατά της μείωσης των εισαχθέντων σε σχολές»
    Απο εδω: http://www.efsyn.gr/arthro/epistoli-goneon-tis-kritis-kata-tis-meiosis-ton-eisahthenton-se-sholes

  260. Γς said

    Και την είχα πέσει για λίγο μεσημεριάτικα.

    Και βλέπω λέει ότι ήταν βράδυ και θέλαμε να πάμε για ύπνο με μια Εγγλέζα, λεπτή και φίνα.

    Και πήγαμε στο κρεβατάκι μου

    Εκείνο όμως το κατούρημα τι το ήθελα;

    Οταν γύρισα ήταν μεσημέρι και αγγλίδα, λεπτή και φίνα πουθενά.

    Φτου!

  261. TJ Stretch said

    260
    Sarant

    258 Το θέμα αυτό έχει γενικότερο ενδιαφέρον
    «η κριτική πρέπει να γίνεται στους ισχυρούς και στους διεφθαρμένους μόνο»

    Όταν επισημαίνουμε ένα μαργαριτάρι πχ. στον υπότιτλο μιας ταινίας, σε ποιον γίνεται η κριτική; Στον άγνωστο και ανώνυμο υποτιτλιστή ή στο (ισχυρό και διεφθαρμένο) κανάλι που προβάλλει την ταινία;
    Όταν σε μια εφημερίδα υπάρχει μια ακυρολεξία, π.χ.. «αυτό άπτεται στην ελληνική κυβέρνηση» [παρμένο από το άρθρο] η μομφή πηγαίνει στον ανώνυμο συντάκτη, στην (ισχυρή και διεφθαρμένη) εφημερίδα ή στην πρόταση που ακυρολεκτεί;
    Όταν στηλιτεύουμε π.χ. την εισαγωγικομανία ή τον γλωσσικό ευπρεπισμό η μομφή πηγαίνει στο πρόσωπο ή στο γλωσσικό φαινόμενο;

    Δεν ξέρω, δεν μπορώ να απαντήσω σ’ αυτές τις ερωτήσεις.
    Και δεν έχω λόγο να απαντήσω σ’ αυτές τις ερωτήσεις.
    Εσύ που κάνεις αυτήν την πνευματική εργασία, συλλέκτης μαργαριταριών, εσύ πρέπει ν’ αναπτύξεις την εμπειρία και την ικανότητα να ξεχωρίζεις πότε έχουμε να κάνουμε με επαγγελματική ανεπάρκεια, πότε έχουμε να κάνουμε με βλακεία, και σε ποιες περιπτώσεις φταίει η εργοδοσία γι’ αυτό.
    Δεν διαβάζω εδώ συστηματικά, μόνο σποραδικά, και ως τώρα είχα την εντύπωση ότι δεν είσαι τρελά απαιτητικός και αυστηρός με τους άλλους. Απ’ όσο μπορώ να θυμηθώ, από τα λίγα που έχω διαβάσει, η προσέγγισή σου στα λάθη των άλλων ήταν πάντα επιεικής και με κατανόηση και κοινή λογική. Γι’ αυτό μου προκάλεσε έκπληξη που βρήκες καλογραμμένο το συγκεκριμένο. Θέλω να πιστεύω ότι δεν πολυασχολήθηκες μαζί του, και μετά υπερίσχυσε η πρώτη εικόνα, όπως συμβαίνει συχνά όταν μας καρφώνεται μια λάθος ιδέα που την κρίναμε σωστή αρχικά χωρίς να την πολυεξετάσουμε.
    Αλλά, θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να πω πως πρέπει να αναπτύξεις ικανότητες και εμπειρία και σε ένα άλλο σημείο: Υπάρχουν κόκκινες γραμμές, με τις υπολήψεις των άλλων, των κρινόμενων. Άλλο να κρίνουμε ένα μαθηματικό που δεν ξέρει να λύσει ένα σύστημα εξισώσεων, κι άλλο να κρίνουμε έναν μαθηματικό που δεν ξέρει λ.χ. πρώτες βοήθειες σαν να σπούδασε γιατρός ή Βυζαντινή Ιστορία σαν να σπούδασε ιστορικός. Αν είναι αποδεδειγμένα επαγγελματική ανεπάρκεια, τότε να την εκθέσουμε, στους ισχυρούς και στους διεφθαρμένους. Στους αδύναμους και στους ανώνυμους, που, με τη φήμη και το κύρος του ονόματος που έχεις σαν λαθοθήρας, μια λάθος κρίση σου μπορεί να τους στοιχίσει (λ.χ. να απαξιωθούν επαγγελματικά ή να μπουν σε μαύρη λίστα όταν απ’ έξω περιμένουν χιλιάδες που δέχονται να δουλέψουν 12 ώρες με 300 ώρες) οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί και πιο επιεικείς απ’ ό,τι τους διάσημους και τον ‘γενικό πληθυσμό’ των αναγνωρίσιμων και καταξιωμένων επαγγελματικά.
    Δεν θυμάμαι άλλη τόσο χαρακτηριστική περίπτωση που να απαιτούσες ο άλλος να έχει τρελές γνώσεις και να τον είχες εκθέσει επειδή απλά ‘Δεν ήξερε’ κάτι. Η προσέγγισή σου μέχρι τώρα έμοιαζε με κάπως σαν ‘Δεν είναι κακό να μην ξέρει κανείς, κακό είναι να μην θέλει να μάθει, ειδικά όταν του δείχνουν το λάθος του’. Αυτό το μεζεδάκι πιστεύω ήταν μια άτυχη στιγμή.

  262. Mπετατζής said

    60 και πιο πάνω : Βρήκα χρόνο και το έψαξα γιατί κάτι μου θύμιζε. Ο Φωτάκος, στον Βίο του Παπαφλέσσα, υϊοθετεί την εκδοχή του ακέφαλου πτώματος. (Φωτάκος, Βίος του Παπαφλέσσα, σελίδα 53). Παραπομπή στο ίντερνετ έχει μια στρατιωτική σελίδα του Υπουργείου, που παραπέμπει όμως σε Φωτάκο (σελίδα 59 του αφιερώματος) http://www.geetha.mil.gr/media/1_istorika/25_Martioy/papaflesas.pdf

  263. … Η εφορία, διαβάζω, επιστρατεύει «Ειδικό λογισμό …

    Είναι λογισμός που τρέχει
    σε διάφορους υπολογιστές όταν γίνεται δήλωση
    ακινήτων για ΕΝΦΙΑ.

    Για να δουλέψει σωστά, μετά την σύνδεση
    ανοίγει παράθυρο με το μήνυμα

    «Πώς με θωρείς, ακίνητο,
    πού τρέχει ο λογισμός σου;»

  264. 276 Άντε όμως να βάλεις τον Στέφανο Στρατηγό να φιλάει το κομμένο κεφάλι του Παπαμιχαήλ – δυσκολάκι.

  265. Μπετατζής said

    276. Ε, ναι, δυσκολάκι. Χρειαζότανε κάτι από Ταραντίνο, όχι Ερρίκο Ανδρέου.

    Φωτάκος : Εβεβαιώθη δε ο Ιμβραϊμ ότι το ευρεθέν σώμα ήτο του Αρχιμανδρίτου από τον ψυχογιό αυτού Μιχαήλ Σταϊκόπουλου εκ Τριπόλεως. Αφού δε ο νεκρός και η κεφαλή του ευρέθησαν, ο Πασάς διέταξε να τον σηκώσουν, να του δέσουν το κεφάλι εις τον λαιμόν, να πλύνωσι τα αίματα από τα γένια του και να τον επιστηρίξουν εις ένα ξύλον, ώστε να φαίνεται ότι ίσταται ορθός. Αφού έγιναν όλα αυτά ο νεκρός εφαίνετο ως να ήτο ζωντανός.

  266. Γς said

    166:

    Κι έχει το Πλαίσιο τους υπαλλήλους του με μπλουζάκια που έχουν στην πλάτη το όνομά τους, όπως στις ποσοσφαιρικής ομάδες.

    Στο Πλαίσιο :Αγίας Παρασκευής Λοιπόν:

    -Ενα φορτιστή τηλεφώνου για αυτοκίνητο θέλω

    -Στην κοπέλα.

    Που γράφει στο μπλουζί της «ΞΑΝΘΟΥ»

    -Της Φιλικής ε; Της λέω

    Και πετάγεται ο διπλανός της. Τον πρόλαβα όμως

    -Της Σερβίας εσύ;

    Αυτουνού έγραφε «ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ»

  267. Γς said

    Και διαβάζω στο Fb:

    «βλέποντας τήν παρέλαση τής 25ης Μαρτίου τών ομογενών στήν ΝΥ, αηδίασα βλέποντας μίαν ευτραφή μέν τό δέματι νεανίδα, αλλά μέ εγκέφαλον μεγέθους ερεβύνθου, νά κρατεί καί νά ανεμίζει σημαίαν ποδοσφαιρικού σωματείου!
    Ελεος χοντρομπαλού!!!»

    Και συμπληρώνει κάποιος:

    «Αν ήταν του Ολυμπιακού αίσχος»

    Και απαντά ο πρώτος:

    «ΜΠΑΟΚ ήταν»

    Πσαρά!

    Ψάξε για την φωτό και την ευτραφή μπαοκτζού…

  268. […] την απλοποίηση και για τις αλλαγές της ορθογραφίας Εθνεγερτικά μεζεδάκια Ολλανδικά […]

  269. […] την απλοποίηση και για τις αλλαγές της ορθογραφίας Εθνεγερτικά μεζεδάκια Ολλανδικά […]

Σχολιάστε