Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δεν είμαστε βουλευτές, είμαστε βουλεύτριες -ή βουλευτίνες;

Posted by sarant στο 17 Δεκεμβρίου, 2014


Σήμερα γίνεται η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που βέβαια δεν πρόκειται να δώσει αποτέλεσμα αλλά θα αποτελέσει ίσως κάποιαν ένδειξη ως προς το αν υπάρχει πιθανότητα να συγκεντρωθούν 180 θετικές ψήφοι στην τρίτη και τελική ψηφοφορία, στις 29 του μηνός -αλλά αυτά θα τα συζητήσουμε, ίσως, αύριο.

Προς το παρόν το ιστολόγιο επανέρχεται σε ένα θέμα με το οποίο έχει κατ’ επανάληψη ασχοληθεί, δηλαδή τα επαγγελματικά θηλυκά γενικώς, ή μάλλον ειδικότερα το θηλυκό του ονόματος «ο βουλευτής». Τα όσα θα πούμε ισχύουν επίσης και για τον δικαστή, όχι όμως για επαγγελματικά ονόματα με άλλες καταλήξεις όπως «ο υπουργός».

Βέβαια, με το θέμα έχω ασχοληθεί πολλές φορές και δεν αποκλείεται να έχω κουράσει τους ταχτικούς θαμώνες του ιστολογίου -που τους ζητώ συγνώμη. Το νέο στοιχείο, που με έσπρωξε να θίξω και πάλι το θέμα, είναι ένα σύντομο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Αυγή του περασμένου Σαββάτου, με τον τίτλο «Δεν είμαστε βουλευτές, είμαστε βουλεύτριες«, που ήταν ρεπορτάζ από μια εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τον σεξισμό στη Βουλή. Το άρθρο (που θα το αναδημοσιεύσω ολόκληρο παρακάτω), συνοδευόταν από τη φωτογραφία της βουλεύτριας Ζωής Κωνσταντοπούλου, δημιουργώντας την εύλογη αλλά λανθασμένη εντύπωση ότι επρόκειτο για φράση που την είπε η Ζ.Κ. (κάτι που δεν προκύπτει από το ρεπορτάζ), κι έτσι, επειδή η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ έχει έντονες συμπάθειες και αντιπάθειες (προσωπικά τη θεωρώ κόσμημα της κοινοβουλευτικής μας ζωής) το άρθρο συζητήθηκε πολύ στα κοινωνικά μέσα.

Μπορεί βέβαια ο έμφυλος τύπος («βουλεύτριες») να υποστηρίχτηκε σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι προτιμήσεις ακολουθούν την πολιτική τοποθέτηση -για παράδειγμα, στο Φέισμπουκ ο Αρίστος Δοξιάδης επικρότησε θερμά τον τύπο «βουλεύτριες», ενώ αντίθετα παλαιότερα ένας φιλόλογος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Σερρών, είχε εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση στη βουλευτίνα του κόμματός του Αφροδίτη Σταμπουλή, επειδή χρησιμοποιούσε τον τύπο «βουλεύτρια».

Από την άλλη, αρκετοί σχολιαστές στο Φέισμπουκ έδειξαν να τους ξενίζει ο τύπος «βουλεύτρια» και να προτιμούν, αντί γι’ αυτόν, τον τύπο «βουλευτίνα», που είναι επίσης έμφυλος τύπος, λαϊκότερος βέβαια. Παλαιότερα, που είχε συζητηθεί ξανά το θέμα, είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις για τον τύπο «βουλευτίνα», ότι σημαίνει τη σύζυγο του βουλευτή, στο μοτίβο της παλιάς παροιμίας «για την κενόδοξη σύζυγο»: ας με λένε βοϊβοντίνα (δημαρχίνα, βουλευτίνα κτλ.) κι ας πεθαίνω από την πείνα. Άλλοι πάλι είχαν θεωρήσει ότι η «βουλευτίνα» ηχεί υποτιμητικά.

Ο τύπος «βουλεύτρια» είναι απολύτως ομαλός, ο μόνος λόγος για να ξενίζει είναι επειδή δεν έχει ακουστεί πολύ. Όπως ο φοιτητής έχει την φοιτήτρια, ο ποιητής την ποιήτρια ή ο εκπαιδευτής την εκπαιδεύτρια έτσι και ο βουλευτής έχει τη βουλεύτρια.

Από την άλλη, αν και κάποτε οι καταλήξεις σε -ίνα σήμαιναν πράγματι τη σύζυγο κάποιου, αυτό πρέπει να έχει εξασθενίσει αρκετά σήμερα (και εδώ ζητώ τη γνώμη σας). Μάλιστα, μια φίλη που είναι νεότερη από εμένα, έγραψε ότι στην επαρχία οι τύποι σε -ίνα είναι διαδεδομένοι και ότι Στα δικά μου αυτιά, που είμαι μιά γενιά μετά από σας, κάνει εντύπωση ότι το -ίνα θα μπορούσε να σημαίνει τη σύζυγο, ίσως πλέον (με την εισροή πολλων γυναικών στα επαγγέλματα αυτά) έχει εξαλειφθεί αυτός ο κίνδυνος.

Τίποτα βέβαια δεν μας εμποδίζει να χρησιμοποιούμε και τους δύο έμφυλους τύπους, ας πούμε τη βουλεύτρια σε επισημότερα συμφραζόμενα και τη βουλευτίνα σε πιο καθημερινά -εκτός ίσως από το ότι «διασπώνται οι ψήφοι» και τελικά δεν επικρατεί κανείς έμφυλος τύπος και διαιωνίζεται ο επίκοινος.

Φυσικά, είναι αλήθεια ότι με το να επικρατήσουν ή να επιβληθούν οι έμφυλοι τύποι δεν λύνονται τα προβλήματα του σεξισμού γενικά και του σεξισμού απέναντι στις γυναίκες που ασχολούνται με την πολιτική ειδικότερα -που τον έχουμε δει να χρησιμοποιείται ενάντια σε γυναίκες κάθε πολιτικής απόχρωσης (και δυστυχώς και από σχολιαστές κάθε πολιτικής απόχρωσης). Όμως γίνεται ένα βήμα.

Όσο για το επιχείρημα, που επίσης ακούγεται κάθε φορά που γίνονται τέτοιες συζητήσεις, ότι «εδώ ο κόσμος χάνεται» και ότι τα θέματα αυτά είναι δευτερεύοντα, θα απαντήσω πως, αν δεχτούμε ότι «ο κόσμος χάνεται» δεν θα έπρεπε να κάνουμε τίποτε άλλο παρά μόνο να μεριμνούμε για τον κόσμο που χάνεται. Αλλά φαντάζομαι ότι, ας πούμε, το πρωί πλύναμε τα δόντια μας παρόλο που «ο κόσμος χάνεται» -και εκτός αυτού, σπάνια βλέπουμε κάποιον που υποστηρίζει ότι «εδώ ο κόσμος χάνεται» να κάνει κάτι για να μην χάνεται ο κόσμος. Επειδή κάποιοι εξαντλούν την επαναστατικότητά τους π.χ. στους έμφυλους τύπους δεν σημαίνει ότι η ενασχόληση με τέτοια ζητήματα αγνοεί ό,τι άλλο συμβαίνει στον κόσμο.

Ύστερα από αυτά τα προλογικά, που τόσες φορές τα έχω πει, δημοσιεύω το άρθρο της Αυγής. Προηγούμενα άρθρα του ιστολογίου για το ίδιο θέμα: Η καλτσοδέτα και η βουλευτίνα και Βουλεύτριες, χορεύτριες και βουλευτίνες.

Δεν είμαστε βουλευτές, είμαστε βουλεύτριες

Ο σεξισμός στη Βουλή δεν αποτελεί τωρινό φαινόμενο, υπήρχε πάντα. Την Τετάρτη όμως έγινε για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, εκδήλωση – διαβούλευση για την έξαρση του φαινομένου, ακόμα κι εντός του Κοινοβουλίου. Εκεί όπου, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, έχει καταγραφεί πληθώρα σεξιστικών επιθέσεων σε βουλεύτριες, με σχόλια για την εμφάνισή τους και όχι για την πολιτική τους παρουσία. «Σ’ ένα χώρο άλλοτε απόλυτα ανδροκρατούμενο, αντιμετωπίστηκε ως εισβολή η είσοδος βουλευτριών, ο αριθμός των οποίων, ειδικά μετά τις εκλογές του 2012, λόγω ΣΥΡΙΖΑ, πολλαπλασιάστηκε», σημείωσε η Μαρία Γκασούκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια λαογραφίας και Φύλου, που μαζί με τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή ήταν οι δύο ομιλήτριες της συζήτησης, την οποία συντόνιζε η επίσης βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Κούβελα.

Στον ρόλο που παίζει η χρήση της γλώσσας «στις σχέσεις εξουσίας που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο φύλων», στάθηκε η Μ. Γκασούκα. «Όταν ακούτε πιλότος ή καρδιολόγος σκέφτεστε γυναίκα; Μια λέξη είναι μια εικόνα. Όπως αναφέρει η Dale Spender, η γλώσσα διαμορφώθηκε από τους άνδρες». Με απόσπασμα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Ημέρα» του 1928 ξεκίνησε την ομιλία της η Αφρ. Σταμπουλή. Το δημοσίευμα συνέδεε τη συμμετοχή της γυναίκας στην πολιτική με την… έμμηνο ρύση, καταλήγοντας ότι «η γυναικεία συνεπώς ψήφος είναι πράγμα επικίνδυνον, άρα αποκρουστέον». Οι οπισθοδρομικές αντιλήψεις είναι ακόμα εδώ. Είναι στα χαστούκια του Κασιδιάρη στην Κανέλλη, στα σχόλια του Καλαντζή για τα ρούχα της Ραχήλ Μακρή, σε όλες τις επιθέσεις που δέχονται οι βουλεύτριες ανεξαρτήτως κόμματος. Από κοντά και τα ΜΜΕ, όπως το «Πρώτο Θέμα» που έκανε αφιέρωμα στις νέες του ΣΥΡΙΖΑ και τις χαρακτήριζε «μωρά του Αλέξη».

Ένα από τα πλέον στοχοποιημένα πρόσωπα είναι η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Αν δεν ήσουν κόρη του πατέρα σου, θα παρακαλούσες να σε διορίσουν καθαρίστρια σε κάποιο υπουργείο», της είχε πει ο Χρ. Μαρκογιαννάκης. «Στόχος των επιθέσεων είναι η υποταγή. Τα στερεότυπα αναπαράγονται από εκεί που έπρεπε να πατάσσονται» υπογράμμισε σε παρέμβασή της η Ζ. Κωνσταντόπουλου. Στη «γερουσία» της Βουλής ήταν ακόμα οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, Μάνια Παπαδημητρίου και Τζένη Βαμβακά. Καμία όμως βουλεύτρια από άλλα κόμματα, «παρ’ ότι προσκλήθηκαν». Στην εκδήλωση, που έγινε με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Βίας Ενάντια στις Γυναίκες, συμμετείχαν επίσης οργανώσεις, φορείς, μέσα ενημέρωσης και επιστήμονες που ασχολούνται με το φαινόμενο, ανάμεσα τους και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στέφανος Γκρίτζαλης. Η Φ. Κούβελα, κλείνοντας, ανέφερε ότι προτάσεις και συμπεράσματα από τη συζήτηση θα κατατεθούν προσεχώς στη Βουλή ως υπόμνημα.

Υ.Γ. Κατά διαβολική σύμπτωση, καθώς κλείνω το άρθρο, ένας φίλος μού στέλνει ηλεμήνυμα, στο οποίο επισημαίνει το εξής καταπληκτικό απόσπασμα: Ο συντάκτης, γυναίκα το φύλο, που υπογράφει το άρθρο…

260 Σχόλια to “Δεν είμαστε βουλευτές, είμαστε βουλεύτριες -ή βουλευτίνες;”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    Δεν είμαστε βουλευτές, είμαστε βουλεύτριες -ή βουλευτίνες

    ΑΣχετο αλλά πάει:

    Δεν είμαστε Ζουλού δεν είμαστε Παπούα,
    είμαστε δισέγγονα των άγριων Λιλιπούα».
    Ουα Ουα Ουα Ουα.

  2. LandS said

    Να τα λες συχνότερα Νίκο. Κακό δεν κάνει η επανάληψη του λογικού. Γιατί έτσι όπως πάμε θα μας βάλουν να πούμε χορευτίνα και εκπαιδευτίνα.

  3. "Ετεροδημότισσα" said

    Καλημέρα,
    σαφώς σήμερα η ανάρτηση είναι σε θέμα που με αφορά και πάνω στο οποίο έχω σαφή και κατασταλαγμένη άποψη υπέρ των έμφυλων τύπων, όπως και έχω καταθέσει δώ πέρα.
    Να παρατηρήσω μόνο ότι στο άρθρο της Αυγής χρησιμοποιούνται ισάξια και οι δύο τύποι σε -τρια και σε – ίνα χωρίς πρόβλημα παρανόησης. οπότε κανένα πρόβλημα
    Το γεγονός ότι βουλέυτριες από άλλα κόμματα προσκλήθηκαν αλλά δεν προσήλθαν δεν μου λέει τίποτα περισσότερο από,τι δεν έχουν όλοι στην πολιτική τους αντζέντα την ανάδειξη των έμφυλων ζητημάτων και αυτό στα πλαίσια του πλουραλισμού και της ελευθερίας είναι απολύτως θεμιτό.
    όπως πάλι έχω ξαναπεί ότι είμαι μετανάστρια δεν με κάνει αυτόματα αλληλέγγυα με όλους τους μετανάστες, προοδευτική έως αριστερή και ανεκτική…

  4. Andreas said

    Ηχητικά, η κατάληξη -ίνα απαντάται τόσο πολύ και σε κύρια ονόματα γυναικών που ελάχιστα θυμίζει τη σύζυγο κάποιου πλέον.
    Αντίθετα, η κατάληξη -αινα, ενδεχομένως και λόγω παρουσίας της στην τέχνη (Παπαλάμπραινα, κυρα-Γιώργαινα κλπ.), είναι πιο χαρακτηριστική 🙂

  5. atheofobos said

    Ούτε βουλεύτριες, ούτε βουλευτίνες.
    Ο, η βουλευτής χρησιμοποιείται από πολύ καιρό καθημερινά και από ότι βλέπω στο Ελληνικό Λεξικό Φυτράκης-Τεγόπουλος ήδη έτσι το έχει από το 1993.

  6. Earion said

    Για το άρθρο στη Μοντ: στις δύο τελευταίες παραγράφους : η συντάκτρια αναφέρει και η πηγή της συντάκτριας

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3: Και στο δικό μου άρθρο άλλωστε χρησιμοποιώ και τους δύο τύπους, επίτηδες.

  8. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Λέτε να έχουμε γυναίκα Πρόεδρο Δημοκρατίας; 😯

  9. Παναγιώτης Κ. said

    @Sarant. » Όσο για το επιχείρημα,… «εδώ ο κόσμος χάνεται» …»
    και ενώ το διάβαζα αναφώνησα: Πέστα χρυσόστομε. Να γεμίσει το στόμα σου μέλι.

    Τι να κάνουμε! Δεν έχουμε όλοι ως επάγγελμα την πολιτική. Εξάλλου κάποιοι πρέπει να βγάλουν και τα …μπάζα.
    Η ζωή πάντοτε προχωρούσε με τον δικό της τρόπο και δεν είναι η πολιτική στις προτεραιότητες των περισσοτέρων ανθρώπων.

    Οι …μολυσμένοι με το πολιτικό μικρόβιο είμαστε σχετικώς λίγοι.

  10. sarant said

    8: Εσύ σκέφτεσαι τη Δαμανάκη στην τρίτη ψηφοφορία, όπως γράφτηκε. Εγώ προτιμώ να αποτύχει ο Δήμας (ή η Δαμανάκη) στην τρίτη ψηφοφορία και μετά τις εκλογές να βγει με 151 κάποια γυναίκα που θα υποδειχθεί από τη νέα πλειοψηφία. Η Σακοράφα ας πούμε.

  11. Νίκος Α. said

    @8 Προεδρίνα της Δημοκρατίας; Ή απλώς ΠτΔ.
    Και ο θεσμός πως θα λέγεται;

  12. spiral architect said

    @10: Νικοκύρη έχουν ακουστεί ένα κάρο ονόματα κατά καιρούς και τώρα η Δαμανάκη. Έτσι όπως έχουν έλθει στριμόκωλα τα πράματα, αυτοί (ΝΔΣΟΚ) θα σπρώξουν τα ρέστα τους στο εορταστικό τραπέζι. Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιηθούν, γιατί η Ελλάδα δεν έχει πουληθεί ακόμα όλη.

    Αυτή τη στιγμή πάντως το όνομα που ακούγεται περισσότερο είναι αυτό της πρώην επιτρόπου Μ. Δαμανάκη, σημειώνει το naftemporiki.gr.

  13. Στο πάλαι ποτε 6/τάξιο Γυμνάσιο, η φιλόλογος καθηγήτρια μας δίδασκε ότι σε πολλές περιπτώσεις το (γραμματικώς) αρσενικό ουσιαστικό εκφράζει (και) το (βιολογικώς) θηλυκό. Για παράδειγμα μιλούσαν για θεούς του Ολύμπου εννοώντας και τις θεές. Φυσικά, όταν ο Πλούταρχος επικαλούνταν την Αφροδίτη, την αποκαλούσε θεά (και όχι θεό ή …θεϊνα). Τώρα, εμένα το «βουλεύτρια» μου φαίνεται άβολο. Εξαλλου, το «η βουλευτής» ή «η βουλευτίνα» ακούονται συχνά-πυκνά χωρίς να ξενίζουν κανέναν (και καμία). Και κάτι για «τα χαστούκια του Κασιδιάρη στην Κανέλλη». Πρόκειται για μισή αλήθεια που είναι ισοδύναμη με ψέμα. Όλοι είδαμε ότι πρώτη η Κανέλλη «ήρξατο χειρών αδίκων», χτυπώντας τον Κασιδιάρη με το ντοσιέ της (ακόμα και τα πιο επιμελημένα μοντάζ δεν μπορούν να κρύψουν την ΑΛΗΘΕΙΑ). Γιατί το απωσιωπούμε; Πιστεύω ότι αυτός ο «μαϊμουδισμός» μας, είναι ένα (από τα πάρα πολλά) αίτια διόγκωσης του χρυσαυγητισμού και του φασισμού στις μέρες μας. Η νεολαία εξοργίζεται με το ψέμα, και φυσικά το επεισόδιο Κασιδιάρη-Κανέλλη δεν είναι το μοναδικό ψέμα που ακούει. Σκέφτομαι μήπως κάποιοι (αυτοαποκαλούμενοι) αριστεροί εξωθούν τη νεολαία στα άκρα επειδή είναι θιασώτες της διόγκωσης του χρυσαυγητισμού!

  14. 11 Καλή ερώτηση! Αλλά μάλλον μας καλύπτει η ομαλή κλίση του δικατάληκτου (ο, η πρόεδρος).

  15. spiral architect said

    @11: Δαμανάτη Προεδρική Δημοκρατία.

  16. Πάνος με πεζά said

    @ 10 : Σακοράφα; Δε μιλάς σοβαρά ! Ούτε καν ένα «για την Ελλάδα ρε γαμώτο», ούτε καν ένα «ώπαααα» που ακολούθησε το ακόντιο της Βερούλη στο χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο…
    Ναι, γυναίκες σίγουρα υπάρχουν, αλλά όχι πια και η Σακοράφα !

    Επί του προκειμένου τώρα, το -ίνα ποτέ δε μου άρεσε, άρα τάσσομαι με το «βουλεύτρια». Όπως και να το κάνουμε, το «-ίνα». αφενός είναι ξενόφερτο, κι αφετέρου συνδέεται από…σοκολατίνες,νουγκατίνες, σουρντίνες και λαμαρίνες, μέχρι εντελώς περιπαικτικούς και άτοπους, κατ’ ουσίαν, χαρακτηρισμούς (φανταρίνα). Ακόμα και το «προεδρίνα» μοιάζει περιπαικτικό για μια πρόεδρο, κι ευτυχώς που ισχύει το διγενές.

  17. 13 Λίγη ντροπή για το ποιος ήρξατο χειρών αδίκων. Όλοι είδαμε το βίντεο, πράγματι.

  18. sarant said

    16: Μπορείς να προτείνεις εσύ μια καταλληλότερη 🙂

  19. spiral architect said

    Γνωστό κανάλι στα πλαίσια της διασκέδασης μετά την απαραίτητη βραδινή ενημέρωση για την εκλογή ΠτΔ θα προβάλει την απόλυτη ταινία καταστροφής. 👿
    Τυχόν συνειρμοί επιστρέφονται ως απαράδεκτοι.

  20. Πάνος με πεζά said

    Η Δαμανάκη είναι σίγουρα καταλληλότερη, και μόνο λόγω ιστορίας, άσχετα με πολλά άλλα (το «άσχετα με πολλά άλλα» έτσι κι αλλιώς ίσχυσε σε αρκετούς Προέδρους).Κάποιοι είπαν τη Γλύκατζη-Αρβελέρ, κι εμένα θα μου άρεσε. Αλλά δεν ξέρω αν ένας άνθρωπος των γραμμάτων θα έλκονταν από αυτή τη θέση.

  21. spiral architect said

    @20: Η Δαμανάκη είναι σίγουρα καταλληλότερη …
    Σίγουρα, σίγουρα … 😛 😛

  22. Νέο Kid Στο Block said

    Nα κάνουμε όπως οι Εβραίοι με τον Αϊνστάιν. «Prime Minister David Ben-Gurion offered Einstein the position of President of Israel, a mostly ceremonial post.[86][87] The offer was presented by Israel’s ambassador in Washington, Abba Eban, who explained that the offer «embodies the deepest respect which the Jewish people can repose in any of its sons».[59]:522 Einstein declined, and wrote in his response that he was «deeply moved», and «at once saddened and ashamed» that he could not accept it»
    Να επιλεχτούν καμιά δεκαριά διακεκριμένοι επιστήμονες και επιστημόνισσες του εξωτερικού (στην Ελλάδα δεν υπάρχει πια κανείς διακεκριμένος) και όσοι δεχτούν να μπουν σε κλήρωση για το ποιος θα βγει Πρόεδρος ή Προεδρίνα της Δ.

    (έτσι, αν δεχτεί και κληρωθεί (μπορώ να σχεδιάσω εγώ την κλήρωση … 😉 ) o Φυσικός, θα έχουμε τουλάχιστον κανα δόντι… 🙂 )

  23. Πάνος με πεζά said

    @ 21 : Εντάξει, όλοι κάποτε ανακατεύονται με συμφέροντα (βλ. Kαραμανλής-Pechiney). Δεν είναι κι εύκολο να μπεις σε ΚΑΠΗ και να διαλέξεις έναν για πρόεδρο…

  24. "Ετεροδημότισσα" said

    το να βάλουν τώρα μια γυναίκα υποψήφια για ΠτΔ, σε αυτήν την εκλογή που τόσα άλλα προκρίνονται δεν είναι παρά ακόμα ένα τρικ, ένας ακόμα αποπροσανατολισμός που δεν θα αντανακλά την πολιτική βούληση για ίσες ευκαιρίες και ισότητα γενικά

  25. "Ετεροδημότισσα" said

    αν θα έπρεπε να προτείνω κάποια τώρα αυτή είναι η Μαριέτα Γιαννάκου-Κουτσίκου
    δεν μου ήταν συμπαθής πολιτικά αλλά οφείλω να παραδεχτώ ότι έρειξε πυγμή και σε συγκεκτιμένες περιπτώσεις δεν ενέδωσε σε ψευτοδιλλήματα και χρεώθηκε το πολιτικό κόστος

  26. "Ετεροδημότισσα" said

    (Αν είναι να κάψουν κάποια ας κάψουν μια δικιά τους στο κάτω κάτω)

  27. Νέο Kid Στο Block said

    Μητσοτάκης για πρόεδρος!

  28. Νέο Kid Στο Block said

    Και η Διαμαντοπούλου κάνει. Θα μοιράζει δελτία τύπου σε φωτοτυπίες.

  29. Νίκος Α. said

    Είναι πολύ νέος ακόμα

  30. spiral architect said

    @23: Πεζοπάνε, δεν έχει μόνο στα ΚΑΠΗ πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια και στην τελική ούτε το πρόσωπο αυτό-καθαυτό ενδιαφέρει. Σημασία πια έχουν η σκοπιμότητα της στιγμής (βλέπε λίκνο παραπάνω απ’ το thepressproject.gr) οι τακτικοί ελιγμοί και η στεγνή κοροϊδία του λαού για πιστωτικά γεγονότα, σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς.

  31. Νέο Kid Στο Block said

    Κι ο Χατζημαρκάκις κάνει για πρόεδρος. Σύμβολο του -εκ των έσω- αντιγερμανικού αγώνα.

  32. Ξέρετε ότι υπήρξε περίοδος στην ύστερη ρωμαϊκή ιστορία που κάθε λεγεωνάριος κυκλοφορούσε, λέει, με μια πορφύρα αυτοκράτορα στο σάκο του καλού-κακού, διότι ποτέ δεν ξέρεις.

  33. Νέο Kid Στο Block said

    Υπάρχει κάτω όριο στο πόσο ραμολιμέντο (ηλικιακώς) πρέπει να είναι ο πρόεδρας;

  34. physicist said

    #31. — Γουστάρωωωωωωωω

  35. sarant said

    25: Σωστά!

    29: Χρυσή εφεδρεία;

  36. sarant said

    31: Κανείς δεν πάει χαμένος, τον έχει κάνει πρέσβη εκ προσωπικοτήτων ο Βενιζέλος.

  37. Νέο Kid Στο Block said

    34. Tόξερα πως θα σε φκιάξω! 🙂

  38. physicist said

    Στοιχηματίζω πάραυτα το ένα μου μπατζάκι
    πως το καταλληλότερο ειν΄ το χατζημαρκάκι

  39. Νέο Kid Στο Block said

    36. Tι πράμα τον έχει κάνει;; Tι ν’αυτό; Και-κυρίως- πόσα αργόμισθα μπικικίνια πιάνει;

  40. Νέο Kid Στο Block said

    Nα τα βλέπουν αυτά οι αμετανόητες Πασοκτζούδες και οι αμετανόητοι Πασόκοι του ιστολογίου!

  41. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ἡ πλύση τῶν δοντιῶν εἶναι γιὰ τοὺς περισσότερους μέρος τῆς καθημερινῆς ρουτίνας, συνεπῶς γίνεται ἀκόμη κι ἂν καίγεται ὁ κόσμος. Βέβαια, ἂν πεταχτοῦμε ἀπ’τὸ κρεβάτι ἐπειδὴ καίγεται τὸ σπίτι, δὲν εἶναι λογικὸ νὰ μᾶς ἀπασχολῆ τὸ πλύσιμο τῶν δοντιῶν κι ἐκεὶ ἡ παροιμία κολλάει. Ἐδῶ ὅμως τὸ παράδειγμα τῶν δοντιῶν δὲν κολλάει. Πρέπει νὰ βρῆς ἄλλο 🙂

    Μοῦ ἀρέσει ὁ τύπος «βουλεύτρια, δικάστρια» ἀλλὰ προτείνω ἀπὸ τὸν κανόνα νὰ ἐξαιρεθῆ ἡ διαιτήτρια. Ὁ τύπος «γυναῖκα διαιτητὴς» ἔχει καθιερωθεῖ πλέον 🙂

    Ἐγὼ πάντως εἶμαι ὑπὲρ καὶ πιὸ τολμητῶν τύπων «γιατρίνα, ὑποργίνα, μαθηματικού, οἰκολόγα» κλπ. Μπορεῖ νὰ μὲ συγκαταλέγετε στοὺς συντηρητικούς, ὅμως σὲ αὐτὸ τὸ θέμα εἶμαι προοδευτικότατος

  42. spiral architect said

    @38: Χατζημαρκάκης; Περάστε έξω κύριε!

  43. Πάνος με πεζά said

    @ 30 : Ακριβώς. Ένα καινούριο έπιπλο θα είναι. Το πολύ-πολύ να μην το πούμε «σκρίνιο», να το πούμε «κομμότα». Γιατί, αν ανοίξουμε την κουβέντα, θ’ αναρρωτηθούμε «πώς πρόεδρος» «πόσο ελληνικής;» «ποιας Δημοκρατίας;»…Μια τζίφρα θέλουν εκεί κάτω για τα ΦΕΚ, κι αυτό είναι όλο…

  44. Πάνος με πεζά said

    Αλήθεια όμως, έχει την αίσθηση ο Σαμαράς ότι αν κάνει αλλαγή στην παράταση, και ρίξει Δαμανάκη, θα μαζέψει παραπάνω ψήφοι; (sic)

  45. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    41. Γιὰ νὰ ἀκριβολογοῦμε. Ἡ διαιτήτρια διευθύνει ἀγώνα μεταξὺ γυναικείων ποδοσφαιρικῶν ὁμάδων. Ἡ γυναῖκα διαιτητὴς διευθύνει ἀγώνα μεταξὺ ἀνδρικῶν ὁμάδων. Τὸ ἀντίστροφο νὰ ἰσχύει καὶ γιὰ τοὺς ἄνδρες

  46. Η Βουλευτίνα με τη Βλαχοπούλου

    Για γυναίκα που βγήκε στη βουλή μιλάει.

  47. sarant said

    45: Λεπτή διάκριση, απορώ αν στέκει. Με την ίδια λογική, η προπονήτρια είναι αυτή που προπονεί γυναικείες ομάδες (μπάσκετ. ποδοσφαίρου, οτιδήποτε) ενώ αν τύχει να προπονήσει αντρική ομάδα (όπως εκείνη η πορτογαλέζα) θα γίνει «γυναίκα προπονητής»; Μπα, δεν στέκει.

    39: Ομολογώ ότι δεν ξέρω αν και πόσο πληρώνονται (σε περίπτωση που δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί κάπου).

  48. physicist said

    Ανέφερε κάτι η Ετεροδημότισσα παραπάνω για κάψιμο υποψήφιου-υποψήφιας έτσι και προταθεί αλλά δεν ψηφιστεί. Ο τωρινός ΠτΔ της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ είναι το αντιπαράδειγμα: είχε προταθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους ως ανθποψήφιος του Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος είχε τη στήριξη των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελεύθερων και εκλέχτηκε. Μ΄ αυτό τον τρόπο, η Άνγκελα Μέρκελ έκαψε τον εκλεγέντα Βουλφ ως εσωκομματικό της αντίπαλο και πιθανό μελλοντικό υποψήφιο για την Καγκελαρία, εφόσον πρώην ΠτΔ δεν κατεβαίνουν σε εκλογές. Το κάψιμο έγινε οριστικό και αμετάκλητο όταν ήρθαν στην επιφάνεια οικονομικές ατασθαλίες του ανεκδιήγητου, διεφθαρμένου κα πολύ-πολύ μικρού Βουλφ. Αφού εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, έγινε νέα ψηφοφορία, στην οποία εκλέχτηκε πανηγυρικά ο Γκάουκ, ο οποίος αν και καταψηφισθείς σε προηγούμενη εκλογή, κάθε άλλο παρά καμένος ήταν.

    Να μην παραλέμε όμως τη λέξη καμένος και παρανοήσει κανείς εκεί έξω, που δεν διακρίνεται δα και για την ευφυία του.

  49. spiral architect said

    @44: Πάντως η (εναπομείνασα) ΡΗΜΑΔ κάνει κόνξες και στη Δαμανάκη. 😉

  50. Νέο Kid Στο Block said

    Μαύρο στη Δαμανακηαποοπουκιανπροέρχεται!

  51. Νέο Kid Στο Block said

    48. Boυλφ, Γκάουκ ; …κελ ντεκαντάνς ακόμα και στο εύηχον των ονομάτων επί Μερκελισμού! Ονόματα είναι αυτά ή τευτονικά γρυλίσματα; (χάθηκε ένας Φον ..κι ας μην είναι Βαϊτσέκερ ρε παιδάκιμου, ας είναι έστω ένα δισσύλαβο! )

  52. physicist said

    #51. — Σου έχω πρόταση για τον επόμενο, ονοματάρα να γλύφεις τα δάχτυλά σου:

    Karl-Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg

    Έχει και το ίδιο χούι με το δικό μας το παλικάρι στα διδακτορικά, θα υπάρξει σύμπνοια.

  53. giorgos said

    Ας κάνουν πρόεδρο εναν ξένο , όπως είχαν παλιά τόν σερ Ρίτσαρντ Τσώρτς .

  54. Νέο Kid Στο Block said

    51. Αυτός μάλιστα! Όχι Βολφ (pun not intended! 😉 🙂 ) Γκουκ και Ουγκ και Αλάριχος να ούμε.
    (τα γερμανικά αρσενικά ονόματα με Μαρία μέσα ,πάντα μου άρεσαν! Εριχ Μαρία Ρεμάρκ!)

  55. spiral architect said

    @51: τευτονικά γρυλίσματα 😆 😆

  56. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    47. Γιὰ τὴν προπονήτρια δὲν μπορεῖ νὰ ἰσχύση γιατὶ δὲν παίζει στὸν ἀγωνιστικὸ χῶρο ὁπότε τὸ φύλο της δὲν ἔχει καμία σημασία. Μπορεῖ ὅμως νὰ ἰσχύση γιὰ παῖκτες ἢ παίκτριες. Ἂν μιὰ ἀνδρικὴ ὁμάδα ἔχει καὶ μιὰ γυναῖκα, μὲ τὴν ἄδεια ἢ τὴν ἀνοχὴ τῆς Ὁμοσπονδίας, μποροῦμε νὰ μιλᾶμς γιὰ «γυναῖκα ποδοσφαιριστή». Θεωρητικὰ μιλᾶμε, ἔτσι;

  57. physicist said

    #54. — Η δεξίωση δόθηκε προς τιμή του Προεδρικού ζεύγους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, του Εξοχότατου Αλάριχου και της κυρίας Βάλτράουντ Μπρουνγκ.

    Δίκιο έχεις, σκιάζεται ο άνθρωπος με κάτι τέτοια.

  58. sarant said

    50: Καλό!

    53: Όπως έφερναν παλιά ξένους διαιτητές στα ντέρμπι;

  59. Ηλεφούφουτος said

    Τώρα μάλιστα έχουμε και Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια.

    Και πολύ αργεί να καθιερωθεί επιτέλους ο τύπος «βουλεύτρια» και να απαλλαγούμε από αυτό το ανελλήνιστο «η βουλευτής», που δημιουργεί τέρατα όπως γενικές «της βουλευτή», που είδα και χτες σε άρθρο του tvxs http://tvxs.gr/news/ellada/tilefono-samara-se-iatridi-gia-synantisi-meta-oxi-meso-toy-tvxs

    Το αστείο είναι που ενώ ο τερατώδης αυτός τύπος μάς έχει φορεθεί λόγω συντηρητικών αντανακλαστικών, η καθαρεύουσα ποτέ δεν θα έκανε τέτοιο λάθος, αφού οι κανόνες παραγωγής και της Νέας αλλά και της Αρχαίας απαιτούν λογιστής-λογίστρια, άρα και βουλευτής-βουλεύτρια αλλά, εδώ που τα λέμε, αν η καθαρεύουσα ήταν συνεπής με τον εαυτό της, δεν θα είχε κατακλύσει τη λόγια Ελληνική με γαλλισμούς.
    (Άσχετο: Ο εκκαθαριστικός ρόλος της καθαρεύουσας μοιάζει με τον πατριωτισμό των δεξιών: περιορίζεται στην περιφρόνηση και τις διώξεις αλλοδαπών φτωχομπινέδων, καλλιέργεια πολεμικού κλίματος με τους γείτονες και στο βάθος γερμανοκρατία-αγγλοκρατία-αμερικανοκρατία.)

    Απορώ με όσους προτείνουν το «βουλευτίνα». Πέρα απ το ότι όντως «διασπώνται οι ψήφοι και τελικά διαιωνίζεται ο επίκοινος (οθντ)», πέρα απ το ότι όντως ηχεί μειωτικός ή κοροϊδευτικός (θυμάμαι το σκωπτικό ποιηματάκι «Όταν γίνω βουλευτίνα»), δεν δίνει γενική πληθυντικού, και η γενική πληθυντικού είναι απαραίτητη σε μια τέτοια λέξη.
    Προσωπικά με ενοχλεί και γιατί μου σηματοδοτεί εμμονές παλαιοδημοτικισμού.

    Κατά τ’ άλλα, τη γλώσσα όντως τη διαμόρφωσαν άντρες, αυτό όμως πήρε πολύ χρόνο για να γίνει, π.χ. η υπαγωγή του θηλυκού στο αρσενικό άρθρο πληθυντικού ήταν εξέλιξη αιώνων. Για να αντανακλάται η ισότητα και στη γλώσσα πρέπει πρώτα να γίνει κοινωνική πραγματικότητα και να περάσει στο υποσυνείδητο των ομιλητών. Όχι ότι πιστεύω φυσικά ότι, επειδή λέμε «οι γυναίκες» και όχι «αι γυναίκες» διαιωνίζουμε την υποταγή της γυναίκας στον άντρα.

  60. Κουνελόγατος said

    53. Δε συμφωνώ, προτιμώ κάτι σε reich and bach.
    50. Μαύρο στη Δαμανακηαποοπουκιανπροέρχεται!
    56. Όχι και γυναίκα ποδοσφαιριστή, κάτι σα «μάνα ρέιβερ» μου ακούγεται:ο

  61. SophiaE said

    Περί έμφυλων τύπων: ενδιαφέρον έχει ότι θεωρούμε ότι οι έμφυλοι τύποι είναι μέσο ισότητας, άλλοι θεωρούν ότι η κατάργηση τους είναι μέσο ισότητας (και επαγγελματικής αναγνώρισης). Actor αυτοαποκαλέιται η Μέριλ Στρίπ, Madame le President λένε οι Γάλλοι (αν και ένας Γάλλος πορτοκαλίζων μου έλεγε ότι το le εδώ αναφέρεται στο αξίωμα κι όχι στο φύλο του προέδρου).

    Και μια που λέμε για προέδρους, έχω να προτείνω κάποιαν (γυναίκα βεβαίως, βεβαίως) σε καλή ηλικία για να μπορέι να κάνει ταξίδια και να στέκεται όρθια στις παρελάσεις χωρίς να κλατάρει, και χωρίς να είναι νιάνιαρο, πολύγλωσση ώστε να μπορεί να κάνει κουβεντούλα στο ανεπίσημο περί ανέμων και υδάτων με τους ξένους επισκέπτες, χωρίς οικονομικά, σεξουαλικά ή πολιτικά σκάνδαλα και γενικά μακριά από την ενεργό πολιτική. Είναι υπερκομματική κλπ και πρόθυμη να αποσυρθεί από το δημόσιο βίο και να ασχοληθεί με τη συγγραφή των απομνημονευμάτων της με το περας της δεκαετίας (τί; μόνο μία θητεία; τώρα που βρήκαμε παπά…).
    Επίσης, βγαίνει καλή στις φωτογραφίες, ώστε αν χρειαστεί να ποζάρει δίπλα σε άλλους αρχηγούς κρατών (π.χ. στην Ελισάβετ) να δείχνει καλύτερη, έχει πολύ καλές γνώσεις νέων τεχνολογιών και κοινωνικής δικτύωσης, οπότε θα καθιερώσει την τουιτερίστικη προεδρία κλπ κλπ. Γνωρίζει επίσης την ορθή χρήση ωτοασπίδων (με την αναλογη κόμμωση απόκρυψης), ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τα κάλαντα στο προεδρικό μέγαρο με το χαμόγελο στα χείλη, ακόμα κι όταν τα κάλαντα καταντάνε κρητο-ποντιακό μοιρολογογλέντι για γερά νέυρα.
    Ονόματα δε λέμε, οικογένειες δε θίγουμε, απλά αρχίζει με S και τελειώνει σε E.

  62. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    61. Περί έμφυλων τύπων: ενδιαφέρον έχει ότι θεωρούμε ότι οι έμφυλοι τύποι είναι μέσο ισότητας, άλλοι θεωρούν ότι η κατάργηση τους είναι μέσο ισότητας (και επαγγελματικής αναγνώρισης

    Εἶναι μία σεβαστὴ ἄποψη

  63. sarant said

    61. Πολύ κατάλληλη μου φαίνεται η προτεινόμενη!

    Αλλά οι Γάλλοι δεν λένε πια Madame le president αλλά La presidente

  64. 61 γενικά: 😀
    61 περί καλάντων ειδικότερα: 😀 😀

  65. Απόψε θα μάθουμε κι αν ο διαβόητος «κουμπαράς των εφοπλιστών-βιομηχάνων για εκλογή ΠτΔ και διατήρηση της σταθερότητάς τους» μάζεψε αρκετά ευρώπουλα και ποιοί βουλευτές αποφάσισαν να αποσυρθούν από τον κοινοβουλευτικό βίο, αποκομίζοντας ένα γερό εφαπαξάκι.

    http://a.disquscdn.com/get?url=http%3A%2F%2Fimgdonkey.com%2Fbig%2FUDZjaVB2Sw%2Fgreat-gatsby-upvote-gif-oc.gif&key=D6yqJsszCSVx4AflKnj46g&w=800&h=200

  66. Γς said

    61:
    >αρχίζει με S και τελειώνει σε E.

    Με πόσα γράμματα;

  67. Πέπε said

    @59: > > το ανελλήνιστο «η βουλευτής», που δημιουργεί τέρατα

    Ε βέβαια!!

    > > Απορώ με όσους προτείνουν το «βουλευτίνα». […] δεν δίνει γενική πληθυντικού, και η γενική πληθυντικού είναι απαραίτητη σε μια τέτοια λέξη.

    Αυτό είναι πολύ σημαντικό επιχείρημα.

    Πάντως δε συμφωνώ ότι -ίνα σημαίνει «η γυναίκα του ___». Έχουμε κύρια ονόματα, Καρολίνα, Σαββίνα, Παυλίνα, Λαζαρίνα. Έχουμε κάποιους ιδιωματισμούς όπως Καριωτίνα, Φουρνιωτίνα (=Ικαριώτισσα,Φουρνιώτισσα), μερακλίνα. Έχουμε την άτυπη προφορική γλώσσα πυυ χρησιμοποιούν εσωτερικά διάφοροι επαγγελματικοί κλάδοι, όπου ακούμε δικηγορίνα, φιλολογίνα (ναι, το λένε αυτό αι φιλόλογοι!) κλπ.. Όλα αυτά σημαίνουν ξεκάθαρα «το θηλυκό του _____». Διαφορετική περίπτωση από το -αινα (Παπαλάμπραινα: προφανώς δεν είναι ιέρεια που το όνομά της γιορτάζει τη Λαμπρή αλλά η γυναίκα του παπα-Λάμπρου), μάλλον παρόμοια με το -ισσα (βασίλισσα, μάγισσα, Μυκονιάτισσα).

    Να αναφέρω κι ένα ευτράπελο: έχουμε έναν σε μια παρέα που για Χ-Ψ λόγους του ‘χουν κολλήσει την προσωνυμία «ο Πατριάρχης». Ο Πατριάρχης έχει μια σύζυγο. Άκουσα λοιπόν μια φορά «ήρθαν κι ο Πατριάρχης με την Πατριαρχέσσα»!

    * * * * * * * * * * * *
    Παρά ταύτα η γραμματική κυριαρχία του αρσενικού δε θα εκλείψει. Όλα μαζί τα μέλη του Κοινοβουλίου, πάντα βουλευτές θα λέγονται. Αν αρχίσουμε να λέμε «όλοι οι βουλευτές και οι βουλευτίνες», «κάθε βουλευτής και/ή (και όμως ή ή; ) βουλεύτρια», «είκοσι βουλευτές και βουλεύτριες» (δηλαδή 20 ή 40 κεφάλια; ), μόνο λύση στο πρόβλημα δε θα έχουμε επιφέρει.

    Να ξανααναφέρω κι εκείνη την παλαιοφεμινίστρια δασκάλα που είχα σε κάποιο μάθημα, σε μια τάξη όπου ήμουν το μόνο αγόρι, η οποία έλεγε πάντοτε «ποιος ή ποια θα ήθελε να ρωτήσει κάτι;» και τη διόρθωνα λέγοντας ότι το σωστό είναι «ποια ή ο Πέπε θέλει να ρωτήσει».

  68. Πλάκα έχουν, στο θεωρητικό πάντα επίπεδο, οι λεπτές διακρίσεις διαιτήτρια – γυναίκα διαιτητής. Αλλά φαντάζεστε άντρα διαιτητή σε γυναικείο ποδοσφαιρικό αγώνα; Ποιος θα κάτσει να τον πουν «άντρα διαιτήτρια»; 😉

  69. Πάνος με πεζά said

    @ 66 : Ούτε κι εγώ το κατάλαβα (και υποτίθεται δε θέλει και κολαούζο). Έχει κάνει καμιά εγχείρηση ο Stallone?

  70. giorgos said

    #60# Εντάξει , κι’ γώ κάτι σέ ραιχενμπαχ , φούχτελ κλπ θα προτιμούσα …αλλά αφού τόν αρχιδιατητή Χιού Ντάλας τόν έχουμε ήδη εδώ καί τόν ακριβοπληρώνουμε ! Γιατί νά μήν τόν κάνουμε καί πρόεδρο ? Πιό λίγα θά μάς πάει.

  71. Να βοηθήσω: Με επτά γράμματα ;-P

  72. Πάνος με πεζά said

    Γυναίκα διαιτητής εναντίον γυναίκας Μαραντόνα ! 🙂 🙂 🙂

  73. Κουνελόγατος said

    61 SophiaE: Άντε, καλή θητεία.

  74. Γς said

    71:

    Κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε:

    SophiaE

  75. Πάνος με πεζά said

    Tι είναι η Σοφία Ε, φέρυ-μποτ;

  76. Γς said

    75:
    Ναι. Της Blue Star Ferries

  77. spiral architect said

  78. Εκεί στην ΝουΔου πρέπεινα τραβάνε τα βυζιά τους τώρα που κατήγγειλαν κάποτε την μυστική ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξ αιτίας των γαλάζιων ψηφοδελτίων σην εκλογή Σαρτζετάκη (;) και περάσαμε στην ονομαστική ψηφοφορία. Ισως τώρα να ξαναπροτείνουν μυστική αποδεχόμενοι το τότε πόρισμα πως τα ψηφοδέλτια ήταν μεν ετερόχρωμα πλην ομως ομοιόμορφα !!!
    Με μυστική ψηφοφορία όχι 180 αλλά 200 θα έπαιρνε με την πρώτη ο προτεινόμενος να είστε σίγουροι, η μυστική ψηφοφορία πάει ασορτί με το μυστικό χρήμα !!

  79. spiral architect said

    @78: Έεελα!

  80. Πάνος με πεζά said

    Εδώ, ένα σημερινό θέμα στο newsit για τις εκλογές ΠτΔ μετά τη Μεταπολίτευση, με όλα τα εκάστοτε ευτράπελα καιπαρασκηνιακά.

  81. spiral architect said

    @78: Βάζεις στοίχημα ότι, μέσα στο νέο μνημόνιο μαζί με τα ασφαλιστικά, εργασιακά κλπ, θα είναι η απαίτηση για εκλογή του ΠτΔ με μυστική ψηφοφορία και με σχετική πλειοψηφία;

  82. Πάνος με πεζά said

    Θυμάμαι την παλιά «Αγωγή του Πολίτου», στο Δημοτικό; Έλεγε λοιπόν τα τότε καθήκοντα του Προέδρου (μουσειακό είδος σήμερα), …»κυρήσσει τον πόλεμο και την ειρήνη, διορίζει και παύει Υπουργούς»… Χααααχαχαχαχα !

    Μήπως ρε παιδιά τα έχει κανείς μαζεμένα όλα, να γελάσουμε;

  83. Πάνος με πεζά said

    Πρέπει να ήταν αυτό το βιβλίο.

  84. Πάνο από πάνω μου, κρατήσου!

    Ειδικότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας:

    εκπροσωπεί διεθνώς το κράτος, κηρύσσει πόλεμο, συνομολογεί συνθήκες ειρήνης, συμμαχίας, οικονομικής συνεργασίας και συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς ή ενώσεις και τις ανακοινώνει στη Βουλή όταν το συμφέρον και η ασφάλεια του Κράτους το επιτρέπουν. Η αρμοδιότητα αυτή είναι τυπική και ασκείται ουσιαστικά από την Κυβέρνηση. (άρθρο 36 παρ. 1)
    διορίζει τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς (άρθρο 37 παρ. 1)
    απαλλάσσει την Κυβέρνηση από τα καθήκοντά της αν αυτή παραιτηθεί ή απολέσει την εμπιστοσύνη της Βουλής (άρθρο 38 παρ. 1)
    αναθέτει διερευνητική εντολή προκειμένου να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής (άρθρο 37 παρ. 2, 3 και 4)
    συγκαλεί τη Βουλή σε σύνοδο τακτικά μία φορά το χρόνο και έκτακτα όταν αυτός το κρίνει εύλογο (άρθρο 40 παρ. 1)
    κηρύσσει την έναρξη και τη λήξη κάθε βουλευτικής συνόδου αυτοπροσώπως ή δια του Πρωθυπουργού (άρθρο 40 παρ. 1)
    αναστέλλει τις εργασίες της βουλευτικής συνόδου, αρμοδιότητα που μπορεί να ασκήσει ο Πρόεδρος κατά διακριτική ευχέρεια μία φορά σε κάθε βουλευτική σύνοδο (άρθρο 40 παρ. 2, 3)
    διαλύει τη Βουλή και προκηρύσσει εκλογές στις περιπτώσεις που καθορίζει το Σύνταγμα: (άρθρα 32 παρ. 4, άρθρο 37 παρ. 3, άρθρο 41)
    εάν δεν τελεσφορήσουν οι διερευνητικές εντολές και επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής (άρθρο 37 παρ. 3)
    εάν έχουν καταψηφισθεί από τη Βουλή δύο Κυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα (άρθρο 41 παρ. 1)
    προκειμένου να αντιμετωπισθεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας, μετά από πρόταση της Κυβέρνησης που έχει τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής (άρθρο 41 παρ. 2)
    προκηρύσσει δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου και απόφαση της Βουλής που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (άρθρο 44 παρ. 2 εδ. 1)
    προκηρύσσει δημοψήφισμα για ψηφισμένο νομοσχέδιο που αφορά σε σοβαρό κοινωνικό θέμα, με διάταγμα που προσυπογράφεται από τον Πρόεδρο της Βουλής, εφόσον αυτό έχει προταθεί από 120 βουλευτές και έχει αποφασισθεί από 180 βουλευτές (άρθρο 44 παρ. 2 εδ. 2)
    απευθύνει διαγγέλματα προς το λαό σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού. Τα διαγγέλματα προσυπογράφονται από τον Πρωθυπουργό και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. (άρθρο 44 παρ. 3)
    εκδίδει τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή μέσα σε ένα μήνα από την ψήφισή τους. Με την έκδοση δηλ. την υπογραφή του νόμου, ο Πρόεδρος πιστοποιεί τόσο τη γνησιότητα του νόμου όσο και την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας (άρθρο 42 παρ. 1)
    δημοσιεύει τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή. Δημοσίευση είναι η πράξη του Προέδρου της Δημοκρατίας με την οποία εντέλλεται τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (άρθρο 42 παρ. 1)
    έχει το δικαίωμα της αναπομπής του ψηφισμένου νόμου στη Βουλή. Το δικαίωμα της αναπομπής μπορεί να ασκηθεί εντός ενός μηνός από την ψήφισή του νόμου και πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση των λόγων της διαφωνίας του Προέδρου με το νομοσχέδιο (άρθρο 42 παρ. 1 και 2)
    εκδίδει κανονιστικά διατάγματα. Το Σύνταγμα προβλέπει τις εξής περιπτώσεις έκδοσης διαταγμάτων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: (άρθρο 43)
    Ο Πρόεδρος εκδίδει διατάγματα που θεσπίζουν λεπτομερειακούς κανόνες αναγκαίους για την εκτέλεση των νόμων. Το Σύνταγμα αναθέτει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εκτέλεση των νόμων με τη σύμπραξη του αρμοδίου Υπουργού που προτείνει και προσυπογράφει. Για την άσκηση αυτής της αρμοδιότητας δεν απαιτείται εξουσιοδότηση του κοινού νομοθέτη. (άρθρο 43 παρ. 1)
    Ο Πρόεδρος εκδίδει κανονιστικά διατάγματα με ειδική εξουσιοδότηση νόμου και μετά από πρόταση του αρμοδίου Υπουργού. (άρθρο 43 παρ. 2)
    Ο Πρόεδρος εκδίδει κανονιστικά διατάγματα για τη ρύθμιση θεμάτων που καθορίζονται σε νόμους-πλαίσια πάντοτε με τη σύμπραξη του αρμοδίου Υπουργού. (άρθρο 43 παρ. 4)
    εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου αποτελούν νομοθετικές ρυθμίσεις και εκδίδονται μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου: (άρθρο 44)
    σε έκτακτες περιπτώσεις επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης (άρθρο 44 παρ. 1)
    σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης εξαιτίας εξωτερικών κινδύνων ή άμεσης απειλής της εξωτερικής ασφάλειας, μετά την έναρξη ισχύος των μέτρων του άρθρου 48, για να αντιμετωπισθούν επείγουσες ανάγκες ή για να αποκατασταθεί ταχύτερα η λειτουργία των συνταγματικών θεσμών (άρθρο 48 παρ. 5)
    κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης ή άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας εφόσον η Βουλή απουσιάζει ή υφίσταται αντικειμενική αδυναμία έγκαιρης σύγκλησής της, μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου (άρθρο 48 παρ. 2)
    διορίζει το προσωπικό της Προεδρίας της Δημοκρατίας (άρθρο 35 παρ. 2ε)
    απονέμει τα προβλεπόμενα παράσημα σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς σύμφωνα με τις διατάξεις των σχετικών νόμων (άρθρο 46 παρ. 2)
    είναι ο συμβολικός αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας και απονέμει τους βαθμούς σε όσους υπηρετούν σε αυτές όπως ορίζει ο νόμος (άρθρο 45)
    ως διεθνής εκπρόσωπος του Κράτους, χορηγεί τα διαπιστευτήρια γράμματα στους διπλωματικούς αντιπροσώπους της χώρας στα ξένα κράτη και δέχεται τα διαπιστευτήρια γράμματα των ξένων διπλωματικών αντιπροσώπων (άρθρο 36 παρ. 1)
    παρεμβαίνει στη δικαστική λειτουργία με την αρμοδιότητα της απονομής χάριτος. Ο Πρόεδρος μπορεί να χαρίζει, να μετατρέπει ή να μετριάζει τις ποινές που επιβάλλονται από τα δικαστήρια και επίσης να αίρει τις κάθε είδους έννομες συνέπειες των ποινών που έχουν επιβληθεί και εκτιθεί. Η αρμοδιότητα αυτή ασκείται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης και γνώμη (απλή και όχι σύμφωνη) του Συμβουλίου Χαρίτων. (άρθρο 47 παρ. 1)
    απονέμει χάρη σε Υπουργό που καταδικάσθηκε σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος. Το δικαίωμα αυτό ασκείται μόνο μετά τη συγκατάθεση της Βουλής. (άρθρο 47 παρ. 2)

    Νίκος Κάσδαγλης (1928 – 2009)

  85. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    Φίλος από Γαλλία στέλνει κι ένα σχετικό για την ανδροκρατία στα γαλλικά οδωνύμιαQ
    http://rue89.nouvelobs.com/rue69/2014/12/17/genre-noms-rues-sans-surprise-ville-est-bleue-256610

    80: Κάτι θα βάλουμε κι εμείς

  86. Εύχομαι η Ελλάδα να αποκτήσει σύντομα γυναίκα ΠτΔ, αλλά τελικά ελάχιστη σημασία έχει το όνομα ή το φύλο του προέδρου, σε μία θέση κομμένη και ραμμένη για κομματικούς φίλους, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες.
    Ο πρόεδρος της δημοκρατίας θα μπορούσε να έχει νευραλγικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα, ειδικότερα σε κρίσιμες επιλογές όπως πχ την προσφυγή στο ΔΝΤ, την δημιουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου, κλπ.
    Όμως αυτό προϋποθέτει αρμοδιότητες και ίσως την εκλογή του από τον λαό.

    Διαφορετικά, αν δεν θέλουμε πρόεδρο με άποψη αλλά κάτι σαν βασιλιά απλά για τις τελετές στον κήπο του προεδρικού μεγάρου, ας τον καταργήσουμε τον θεσμό να γλυτώσουμε και τα έξοδα.
    Οι ελάχιστες τωρινές αρμοδιότητες του ΠτΔ θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν πχ στον πρόεδρου του ανώτατου δικαστηρίου.

  87. spiral architect said

    Εμφανώς συγκινημένος ο Στάθης Μπούκουρας θα ψηφίσει Δήμα για .ΠτΔ.

  88. Πάνος με πεζά said

    @ 84 : Τέλειο, το ανέκδοτο της ημέρας…

  89. Πάνας said

    Αυτό το: «κόσμημα της κοινοβουλευτικής μας ζωής» αντηχεί σαν απειλητικός εφιάλτης στα αφτιά μου απ’ το πρωί.

  90. sarant said

    89: Προσωπική γνώμη είναι. Ίσως δεν έχετε παρακολουθήσει από πρώτο χέρι τη ΖΚ.

  91. nirevess said

    Σχολιάστρια έγραψε κάτω από το άρθρο με το «ο συντάκτης, γυναίκα το φύλο:
    «Εσείς κ. Παναγιωτίδη που είσαστε η συντάκτρια, άνδρας στο φύλο, αυτού του κειμένου. Τι άποψη έχετε;»

  92. sarant said

    91: Ναι; δεν το είχα δει, ωραίο!

  93. Αφού μετον πρόδρα δεν τα βρίσκουμε ας παρακολουθήσουμε μια μορφωτική εκπομπή (πολύ γέλιο)

    http://www.sport24.gr/football/omades/Paok/kai-oi-zoylou-einai-paokara.3200870.html

  94. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    78 – Μην ανησυχείς, και με την φανερή ψηφοφορία, θα βρεθούν 180 ευσυνείδητοι πατριώτες για να σώσουν την Ελλάδα απο την καταστροφή που θα φέρουν οι εκλογές. Πάντα ήταν πλεονασματική η χώρα απο σωτήρες, και ελειματική απο νοημοσύνη.

  95. SophiaE said

    Ευχαριστώ το κοινό για την υποστήριξή του. Τώρα μένει κι η υποστηριξη των 180. Είναι μακρύς ο δρόμος, αλλά θα τον διαβούμε (και λοιπά πομπώδη).
    Ως προς το 64: Κώστα, ωτοασπίδες και χειροκρότημα στον αέρα (δηλαδή χωρίς να χτυπάμε τα χέρια, απλά τα ακουμπάμε απαλά κι επειδή χειροκροτούν όλοι οι άλλοι κανένας δεν καταλαβαίνει ότι έμεις δεν…) είναι το μυστικό για κάθε επίσημη εκδήλωση.

  96. Νίκος Α. said

    Τυπικά το χαστούκι του Κασιδιάρη δε μπορεί να θεωρηθεί σεξιστικό πάντως. Το αντίθετο μάλιστα αφού συμπεριφέρθηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα συμπεριφερόταν και σε άντρα. Δεν κάνει διακρίσεις 🙂

  97. # 94

    Λάμπρο με φανερή δεν το πιστεύω με τίποτε για τον απλούστατο λόγο πως θα τους βγει η ρετσινιά πως ομοψήφισαν με τους τροφίμους του Κορυδαλλού

  98. sarant said

    95: Έχουμε όμως δέκα μέρες καιρό ως την τρίτη ψηφοφορία 🙂

  99. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    97 – Θα τους βγεί η ρετσινιά; πλάκα μου κάνεις, στην Ελλάδα αυτό είναι τίτλος τιμής και πολύτιμο εφόδιο για την αναρρίχηση σε αξιώματα (γενικώς).

  100. physicist said

    Τουλάχιστον από σήμερα, με την αναγόρευση/χειροτονία της Libby Lane σε Επίσκοπο της Αγγλικανικής Εκκλησίας, έχουμε το επιπλεόν ζήτημα να βρούμε έμφυλο τύπο για το αξίωμα του Επισκόπου. Ένα προς ένα αντίστοιχο με το πρόβλημα της Προέδρου, έτσι δεν είναι;

  101. Η αιδεσιμοτάτη Λέιν, διάβασα στις ειδήσεις, είναι παντρεμένη με ιερέα και έχουν δύο παιδιά. Αυτά θεωρούνται ως παπαδάκια, άραγε;

  102. "Ετεροδημότισσα" said

    @48
    φυζισιστ δεν πρόκειται για αντιπαράδειγμα επειδή ο Γκάουκ είχε προταθεί από την αντιπολίτευση και άρα ήταν το άουτσάιντερ στην εκλογή. από την άλλη η υποψηφιότητα του έγινε αφορμή να ξαναθυμηθούν την αντικαθεστωτική δράση που είχε αναπτύξει στην πρών Αν. Γερμανία ως πάστορας και να συγκινηθούν. Έπειτα ο Βουλφ κάηκε σχετικά γρήγορα με ένα σκάνδαλο, αποσύρθηκε μόνος του και τον Γκάουκ ξαναπρότεινε η ίδια η Μέρκελ, σχεδόν τον διόρισε!!! Τα πράγματα αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα

    ΑΣε που ο πρόεδρος εκεί ψηφίζεται από την Ανω Βουλή και καλούνται και εκλογείς άσχετοι με την πολιτική, πχ θυμάμαι μια φορά ο Σουμάχερ ήταν καλεσμένος! Το είχα διαβάσει στα αθλητικά!!!

    @61
    ΣοφίαΕ δεν θα σε ψήφιζα- όχι τουλάχιστον στην πρώτη ψηφορία- γιατί μου φαίνεται ότι δεν δείχνεις το δέοντα σεβασμό στο λαϊκό μας πολιτισμό. Βέβαια εγώ δεν είμαι βουλεύτρια και κάτι μου λέει ότι αν έβαζα υποψηφιότητα για να γίνω δεν θα με ψήφιζες ακριβώς για τον αντίθετο λόγο. Γιάτι πάνω και πέρα από το φύλο μας έχουμε τις ιδέες μας!
    🙂

  103. physicist said

    #101. — Επισκοπαπαδάκια, πλέον. 🙂

  104. physicist said

    #102(α). — Ναι, ο Πρόεδρος εκεί εκλέγεται από τη λεγόμενη Ομοσπονδιακή Συνέλευση (Bundesversammlung), που αποτελείται από τα μέλη του Κοινοβουλίου και ίσο αριθμό από «εξέχοντες πολίτες», που τους καλούν τα Κόμματα σε αναλογία ίση με τις έδρες τους στη Βουλή. Αυτό κάνει την κατάσταση λίγο περισσότερο απρόβλεπτη, αφού ας πούμε τους βουλευτές σου έχεις τρόπους να τους βιδώσεις, τους απλούς πολίτες όχι. Και δεν καλούν κομματόσκυλα.

    Τώρα, σωστά και τα άλλα που λες αλλά απλώς ήθελα να πω ότι δεν καίγεται ο άλλος κατανάγκη και για πάντα. Ίσως όχι και στην Ελλάδα, που να πάρει. Πού ξέρεις, αφού εξοικειωθήκαμε με την ιδέα (και την πράξη) των Κυβερνήσεων Συνασπισμού, μπορεί να βρούμε και αλλού καλές λύσεις. Άσε με να ροχαλίζω, στην τελική. 😉

  105. Πέπε said

    Επ’ αφορμή του #104, με τον πολίτη τι γίνεται αλήθεια, αν τύχει να ‘ναι κι αυτός έμφυλος (και όχι όπως οι άγγελοι);

  106. Πολίτισσα. Πιο δόκιμο δεν γίνεται, μετά από τόσες μεταφράσεις έργων για τη Γαλλική ή τη Ρώσικη Επανάσταση.

  107. Ιάκωβος said

    Η βουλευτίνα έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθον κατα κόρον στην πρώην δήθεν σοσιαλιστική Αλβανία, στα Ελληνικά έντυπα, σαν τίτλος των μειονοτικών γυναικών που εκλέγονταν στη Βουλή.

    Το βουλεύτρια δε θα πιάσει, μπερδεύεται η γλώσσα σου μ’ αυτό το φτρ. Εμ νεολογισμός, έμ σουηδικά, δε λέει. Νομίζω ο λαός έχει αποφασίσει υπέρ της βουλευτίνας. Το γκούγκλαρα και :

    Βουλεύτρια … 2.650
    Βουλευτίνα … 160.000

  108. Theo said

    Προτιμώ σαφώς το βουλεύτρια, διατήτρια, παίκτρια, κλπ., και για τους λόγους που εξηγεί ο Ηλεφούφουτος.

    (Tο WP όμως υπογραμμίζει ως λάθος ταβουλεύτρια, διατήτρια,, ενώ θεωρεί σωστό το βουλευτίνα. Κι εδώ χρειάζεται αγώνας 🙂 )

  109. Πάνος με πεζά said

    Ναι, αλλά επειδή Πολίτισσα είναι μια συγκεκριμένη πολίτισσα και το excel βγάνει «circular reference», μήπως πολίτρια; Δεν έχει ακουστεί ακόμα τόσο πολύ ώστε να καθιερωθεί δίπλα στο ομόηχο, αλλά ας το παλέψουμε ! 🙂 🙂 🙂

    Πέρα από την πλάκα όμως, τα οξύτονα (-τής) οδηγούν σχεδόν αποκλειστικά κατευθείαν στο «-τρια» (εξαίρεση : δικασ…α), όταν όμως ο τόνος ανεβαίνει (ή κατεβαίνει; ποτέ δεν είχα το υψομετρικό της λέξης), εκεί αρχίζει και μπλέκει : εργάτης > εργάτρια, σκηνοθέτης > σκηνοθέτιδα, ακαμάτης > ακαμάτισσα !

  110. Νέο Kid Στο Block said

    Η Μέρκελ έχει προφανώς μεγάλη τεχνογνωσία-αποκτειθείσα εν τω στρατεύματι!- στο να βγάζει με «αμεροληψία» σκάνδαλα στη φόρα (Vorsprung durch Technik in Roufianierung, made in DDR ). Έτσι δεν έφαγε και το Χατζημαρκάκι και του πήραν πίσω το διδακτορικό του ανθρώπου; (ενώ τς Αγγέλας είναι αμόλυντο, άσπιλο και κάτασπρο σαν το χιόνι των Ελβετικών Άλπεων…)

  111. Νέο Kid Στο Block said

    Mια απλή γλωσσική λύση πάντως για το ευρύτερο υπο συζήτηση θέμα θα ήταν το απλό -ix
    TO Boυλευτix. Kατά το φοιτix, καθηγix ,επιμελητix που έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν να εφαρμόζονται στις προοδευμένες χώρες.

  112. sarant said

    109: Και η σκηνοθέτρια λέγεται αλλά οι ίδιες το θεωρούν μπανάλ επειδή ριμάρει με την ταξιθέτρια.

    108: Ο κορέκτορας είναι πρόβλημα σε πολλά

    107: Φτρ έχει και η χορεύτρια, και η εκπαιδεύτρια.

    105-106: Συμφωνώ με Δύτη. Όσο για το επιχείρημα κάποιων ότι πολίτισσα έιναι η καταγόμενη από την Πόλη, τότε και ο πολίτης θα έπρεπε να αλλάξει.

  113. physicist said

    #110. — Κίντο, αν η Μέρκελ είχε λογοκλέψει στο Διδακτορικό της, θα την είχαν κάνει φύλλο και φτερό. Δεν έχει λογοκλέψει ούτε έχει εξαπατήσει κανέναν, η εργασία της είναι καθαρή, δες:

    http://www.spreezeitung.de/5429/politplag-dr-merkel-plagiatsgeprueft-plagiatsfrei/

    Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η λογοκλοπή είναι φαινόμενο που απαντάται σπανιότατα στις Φυσικές Επιστήμες. Το μαγείρεμα των αποτελεσμάτων είναι η συνηθέστερη απάτη εδώ, αλλά δεν υπάρχει ίχνος υποψίας για κάτι τέτοιο στη Διατριβή της Μ., να είμαστε δίκαιοι.

  114. Νέο Kid Στο Block said

    Φυσικέ, ό,τι και να μου πεις δεν πείθομαι για τα «διδακτορικά» των πολιτικώνε! (δες και το χάλι στην πατρίδα που έχουμε πήξει στους «καθηγητές συνταγματικού δικαίου» (πρρρρρ… πιπίνι άλφα- κλαρίνο!) 🙂

  115. physicist said

    #114. — Δεν ήταν πολιτικός τότε και το Διδακτορικό της ήταν σε σοβαρό θέμα, όχι «Μελέτη των κομματικών οργανώσεων και των μηχανισμών διαμόρφσης πολιτικής γνώμης στην Άνω Βαυαρία».

  116. Νέο Kid Στο Block said

    115. Σε λίγο θα μας τη βγάλεις πως ξέρει ein viertel έστω τής Φυσικής που ξέρεις εσύ ρε Μερκελιστή! 🙂

  117. Avonidas said

    #115. «Μελέτη του ρυθμού διασπάσεων αριστερών οργανώσεων κατά την δεκαετία του 1960» 😉

  118. Ιάκωβος said

    Η μπουνιά του κασιδιάρη δεν ήταν αυθόρμητη. Ήταν μελετημένη και αντιγραμμένη (αν όχι υποβεβλημένο) από τους Ρώσους σύμβουλους, Ζηρινόφσκι και σία. Ήξεραν ότι ένα τμήμα του λαού ζητάει το αίμα των «πολιτικών» και ότι έτσι θα ανέβαζαν τα ποσοστά τους. Φυσικά, όλως τυχαίως, δεν χτύπησε τον Παυλόπουλο ή το Σαμαρά. Και υπενθυμίζω οτι ξεκίνησε ρίχνοντας το ποτήρι το νερό στη Δούρου, λέγοντας ακκιζόμενος, «Άντε να χαθείς ρε νούμερο» λες και ήταν μαζί στις Ουρσουλίνες.

    Τώρα το γεγονός ότι έπαιξε το ρόλο και εκ βαθέων χτυπώντας γυναίκα, αποκαλύπτει και κάποιες άλλες πτυχές του χαρακτήρα του. Ειδικότερα, πιστεύω ότι μπορεί να υπήρχε και μια πιο κρυφή παράμετρος. Δηλαδή επιτέθηκε εναντίον κάποιας που ενώ θα μπορούσε να έχει αυτό που είναι η βαθύτερη κι ανομολόγητη επιθυμία του ίδιου, είπε το μεγάλο ‘Όχι, αν και θα μπορούσε, κατ’ εκείνον, να πει το ναι εύκολα. Πράγμα που ο ίδιος κωλύεται να πει για να μην τον χαρακτηρίσουν και κωλύεται να παραδεχτεί γιατί θα γκρεμιστεί το ηλίθιο σύμπαν του. Δηλαδή σου λέει, κυρά μου (κουμούνι την είπε, έχει διάφορες ηχητικές συμπαραδηλώσεις η βρισιά) εμείς είδαμε και πάθαμε μέσα στα μιλιτέρ ρουχα για λίγο Junge Kameradschaft και εσένα που σου δόθηκε , το κλωτσάς;
    Τραβηγμένο; Μπορεί, αλλά δε νομίζω.
    Φυσικά δεν παύει να είναι μια ναζιστική συμπεριφορά, μικρό δείγμα της δολοφονικής παράνοιας του ναζισμού.

    Το ανησυχαστικό ήταν οτι πάρα πολλοί, για άλλους λόγους ( μάλλον henpecked στην αληθινή ζωή) και μάλιστα νέοι, επικρότησαν ακριβώς το γεγονός ότι χτύπησε γυναίκα.

  119. physicist said

    #116. — Για την Άγκελα δεν ξέρω αλλά ο σύζυγός της είναι κορυφαίος στην Κβαντική Χημεία.

  120. Νέο Kid Στο Block said

    119. Ε εντάξει τότε. Θα πιάνει κάτι κι αυτή …durch InduKtion! 😆

  121. physicist said

    #119. — 😀 😀 😀

    Κυκλοφορεί κι ένα ανέκδοτο ότι κάποτες ήταν ο σύζυγος καλεσμένος σ΄ ένα ιστορικό Κολλέγιο του Καίμπριτζ, όπου εξακολουθεί να διατηρείται στη ζωή το είδος «φύτουκλας άγαμος, γεννηθείς και ανατραφείς και μονίμως διαμένων εν Κολλεγίω», τουτέστιν αποκομμένος από τη ζωή αλλά επιστημονάρας. Και λέει λοιπόν ο σύζυγος στους κολλεγιώτες ότι πολύ εκτίμησε τη φιλοξενία και την επόμενη φορά σκέφτεται να φέρει και τη σύζυγό του, οπότε οι τύποι ρωτάνε αν η τελευταία εργάζεται και τι είδους πρόγραμμα (ψώνια, εκδρομές, ξεναγήσεις) να οργανώσουν για να περάσει τον ελεύθερο χρόνο της στο Καίμπριτζ και να μη βαρεθεί.

  122. Ιάκωβος said

    112 Φτρ έχει και η χορεύτρια, και η εκπαιδεύτρια.

    Σωστά.

    Όμως, η βουλευτίνα προηγείται σε ψήφους και με μεγάλη διαφορά. Ίσως επειδή της συζήτησής μας έχει προηγηθεί η επιλογή της αριστεράς. Από χρόνια ο Ριζοσπάστης γράφει βουλευτίνα. Δεν ξέρω από πότε, μπορεί και από πολύ παλιά.

  123. παλιοσειρά said

    «… one day in the Michaelmas Term there was a paragraph in one of the more foolish London dailies about an “Undergraduettes’ Rag,” informing the world that somebody had made a bonfire of gowns in Shrewsbury Quad and that the “Lady Head” was said to be taking disciplinary measures. Women, of course, were always news. Harriet wrote a tart letter to the paper, pointing out that either “undergraduate” or “woman student” would be seemlier English than “undergraduette,” and that the correct method of describing Dr. Baring was “the Warden.” The only result of this was to provoke a correspondence headed “Lady Undergrads,” and a reference to “sweet girl-graduates.” »

    Dorothy Sayers, Gaudy Night, Ch. 4

    υ.γ.
    ώστε λοιπόν σύμφωνα με τον «συντάκτη φύλου θηλυκού» της πρώτης παραγράφου (και συντάκτρια της τελευταίας) ενδέχεται να προταθεί ως προεδρίνα; προεδρέσσα; προέδρια; προέδραινα; της δημοκρατίας η τέως επιτροπίνα; επιτρόπισσα; επιτρόπρια; επιτρόπαινα; Μαρία Δαμανάκη…

  124. Μαρία said

    113
    Φοβερή η συντομογραφία D(okto)r rer(um) nat(uralium).

  125. physicist said

    #124. — Ε, μη μου πεις ότι δεν ήξερες την πληθώρα των προσδιορισμών, Μαρία;

    http://de.wikipedia.org/wiki/Liste_akademischer_Grade_%28Deutschland%29#Doktorgrad

  126. 17: Πολύ «ντροπή για το ποιος ήρξατο χειρών αδίκων». Αν είδαμε όλοι το βίντεο και αν δεν εθελοτυφλούμε!

  127. Theo said

    διαιτήτρια ήθελα να γράψω 😳 , αλλά κι αυτό το υπογραμμίζει 😦

  128. Μαρία said

    125
    Την πληθώρα την έχουμε σχολιάσει παλιότερα παρουσία και του Δύτη.

    Η πρώην επιτρόπισσα πάντως βρήκε άλλο πόστο. http://www.topontiki.gr/article/90112/I-Damanaki-stin-upiresia-ton-bromikon-okeanon-tou-xrimatos

  129. Πενθεύς said

    Η λέξη «βουλεύτρια» επαναλαμβάνεται στο άρθρο 36 φορές. Αυτό δεν είναι μόνο κουραστικό, αλλά ρύθμιση μετά πλύσεως εγκεφάλου. Εντάξει ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑ από μένα τουλάχιστον από εδώ και μπρος. .

  130. "Ετεροδημότισσα" said

    Καλό

    http://www.sport24.gr/Columns/kaisaris/valte-twra-poy-gyrizei.3200570.html

    Πάντως αν δεν ήταν τόσο ξεφτιλισμένη η συγκηρια, καταλληλότερος για τη θεση θα ήταν ο Μανώλης ο Γλεζος

  131. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    126 – Τα κουτιά με τα χάπια έχουν ημερομηνία λήξεως, μετά έχουν παρενέργειες το γράφει και στις οδηγίες. Μή τα παίρνεις τα ρημάδια ληγμένα αφού σε χαλάνε.

    Υ.Γ- Το νερό στην Δούρου θα το θεωρείς μάλλον δροσιστική ενέργεια για να σβήσουν τα αίματα.

  132. sarant said

    123: Τα αγγλικά είναι εντελώς διαφορετική η περίπτωση, διότι ούτε τα ουσιαστικά τους δηλώνουν γένος, ούτε τα επίθετά τους

  133. "Ετεροδημότισσα" said

    τσίμπησες Λάμπρο, δεν έπρεπε να το βάλεις…

  134. Νέο Kid Στο Block said

    125. Πω ,πώω! πόσα έχουν αυτοί ρε; Aυτό το Dr.-Ing τι είναι; Καμία Ίνγκα-Αγγέλα; 😆

  135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    133 – Έχεις δίκιο, βλακεία μου.

  136. "Ετεροδημότισσα" said

    134
    και που να δεις τους αυστριακούς που τα βάζουν και στα κουδούνια τους όλα μάλιστα!
    τύπου Prof. Mgr. et Mgr Buchtel Fuchtel Phd etc etc
    A4 μεγεθος έχουν τα κουδούνια μιλάμε!

  137. Βρε, σεις, εδώ τα βρήκαν ΗΠΑ-Κούβα κι εμείς ακόμα τσακωνόμαστε;

    Thanks Obama!

    https://left.gr/news/ompama-kai-kastro-tha-kanoyn-anakoinoseis-gia-tis-sheseis-ipa-kai-koyvas-apeleytherose

  138. Νέο Kid Στο Block said

    Kαι η Αγγέλα ,άμα βάλει και τα χα-τσε στον τίτλο, μια Α4 τη θέλει,όσο να πείς… 🙂

  139. giorgos said

    Στήν Γερμανία ή αστική τάξη εμπιστεύεται τά συμφέροντά της σέ σοβαρούς ανθρώπους καί όχι σέ απατεώνες όπως εδώ πού δέν υπάρχει…αστική τάξη . Τό πτυχίο τής Μέρκελ αποκλείεται νά μήν είναι αληθινό .

  140. Η γερμανική πολυδοκτορία μου θύμισε ένα γελοίο φιλμάκι των ’80s, το Spies Like Us

  141. "Ετεροδημότισσα" said

    139
    καλά Γιώργο μάλλον δεν πήρες χαμπάρι το ξεμπρόστιασμα των λογοκλεμμένων διδακτορικών της γερμανικής πολιτικής ελίτ. Η Μέρκελ αποτελεί την εξαίρεση μάλλον

    140
    γιατί γελοίο; καλό είναι για κυριακή μεσημέρι μετά από τσιμπούσι, εμένα μου άρεσε 😉

  142. physicist said

    #136. — Buchtel Fuchtel 😀 😀 😀

  143. sarant said

    141 Αυτό μπορεί να το είχα δει κι εγώ σε μιαν άλλη ζωή

  144. «Παρών» ψήφισε η βουλευτής του Σύριζα, Θεανώ Φωτίου, βάζοντας μουστάκια στην εαυτή της.

  145. Πάνος με πεζά said

    Δεν ξέρω για βουλεύτριες, πάντως οι δύο πρώτες (Φωτίου Θεανω και κάποια άλλη) αναφώνησαν «παρών» και όχι «παρούσα». Ίσως είναι «γράμμα» του κανονισμού, που δεν αναγνωρίζει δεύτερη λέξη.

  146. Μαρία said

    Μόνο η Κουντουρά για την ώρα δήλωσε παρούσα.

  147. Πάνος με πεζά said

    «Παρών», είναι τελικά τυπολατρικά κατοχυρωμένο (προφανώς από την εποχή που δεν εκλέγονταν γυναίκεςως βουλ***ες.

  148. Earion said

    Γιατί οι βουλευτίνες που ψηφίζουν λέεν «παρών» και όχι «παρούσα»; Η Έλενα Κουντουρά των ΑΝΕΛ φώναξε «παρούσα» και ο ψηφολέκτης τη διόρθωσε σε «παρών».

  149. Πάνος με πεζά said

    5 απανωτά σχόλια με το ίδιο θέμα ! Σας βλέπω με κομμένη την ανάσα !

  150. Πάνος με πεζά said

    Ψαριανός > Σταύρο Δήμα. Πλήρωσε το στάνταρ.

  151. Ο Μπάιρον Πόλυ, πάντως, έριξε ένα Παρών ατσάλινο σαν τον χαρακτήρα του.

  152. Πάνος με πεζά said

    Κάτι είπε ο Κασιδιάρης, και ο κορρέκτορας το έκανε «παρών». Kάτι για φυλακή.

  153. Μαρία said

    Κι η Μίκα έδωσε το παρών.

  154. Πάνος με πεζά said

    Μάρκου Αικατερίνη > Σταύρο Δήμα : Πλήρωσε και το άλλο στάνταρ.

  155. "Ετεροδημότισσα" said

    Μαρία γιατί τις διορθώνει όσες λένε «παρούσα»?

    φτου έχασα το στριμινγκ. πάω γιόγκα (έτσι για να μπαίνω στο μάτι του Φυσικού)

  156. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    αθλήτριες,ιππεύτριες,πρωταγωνίστριες,μαχήτριες,θεραπεύτριες, εργάτριες, γαζώτριες, ελέγκτριες, ποιήτριες, νοσηλεύτριες, ερμηνεύτριες, κ.ο.κ εναλλάξ με το -ίνες κάποιες φορές όπως βουλευτίνες,δικαστίνες και σκηνοθετίνες
    κι ένα αγαπημένο απο γλώσσα νηπίου:κουρεύτρια 🙂

    Μου ήρθε τώρα: ένα τουλάχιστον θυληκό που ενώ το αρσενικό είναι σε -της δε χωράει παρά το -ίνα: στρατιωτίνα.
    Άρχισαν το μέτρημα, όπως άρχισαν τα όργανα

  157. Μαρία said

    Κασαπίδης, Γιοβανόπουλος απόντες.

    155
    Μάλλον γιατί βλ.147

  158. Πάνος με πεζά said

    Σαμαράς Αντώνιος > Σταύρο Δήμα : Αυτό πλήρωνε 1.000000000001 !

  159. ἐπιχειρηματολόγησα πρόσφατα σὲ ἕνα διάλογο στὸ fb, πολὺ μαχητικὰ νομίζω, ὑπὲρ τοῦ «βουλεύτρια». ἡ ἀλήθεια εἶναι ὅτι τώρα βαριέμαι λίγο νὰ τὰ ξαναγράφω 😛

  160. sarant said

    Ναι, αυτό είναι, ο κανονισμός λέει ΠΑΡΩΝ, δεν λέει Παρών ή Παρούσα.

    Πάντως ο βουλευτής Κορινθίας Χρήστος Δήμας είπε «τον Μπαμπά» (λέμε τώρα)

  161. sarant said

    159: Κοπιπέιστ δεν έχετε;

  162. Πάνος με πεζά said

    @ 157 : Και η κυρία Χαρά Καφαντάρη ήταν «απών».:)

  163. Πάνος με πεζά said

    O Kασιδιάρης είπε «Σαμαράς φυλακή». Οι ψήφοι, στρόγγυλοι 160. Έχει ο Θεός…

  164. 160 πήρε ο Δήμας, λιγότερους από τους 162-164 που υπολόγιζε ο Σύριζας

  165. Μαρία said

    162
    Όχι παρών.
    Αλλά η Χατζησοφιά «αν ήταν παρούσα, θα ψήφιζε παρών» Εντελώς τρανς κατάσταση.

  166. Κάποιος δεν ενθουσιάστηκε με το αποτέλεζμα

  167. Πάνος με πεζά said

    Η παρέμβαση Μητσοτάκη στον Καμένο πώς σας φάνηκε; Θα μιλήσουν αύριο…(μάλλον σε πυρηνικό καταφύγιο).

  168. sarant said

    Λείπαν οι δυο μετανοημένοι χρυσαβγίτες. 🙂

  169. Πάνος με πεζά said

    Και το μεζεδάκι του Μείμαράκη : «εκ του διεξαχθέντος αποτελέσματος»…Διεξάγεται το αποτέλεσμα, και σημειώνεται ο αγώνας !

  170. Νέο Kid Στο Block said

    Mεϊμαράκης (μόλις τώρα): «Απόντες πέντες» … «εκ του διεξαχθέντος αποτελέσματος…» !!! 😆
    (Γιόμισε το σαββατιάτικο μενού Νικουκύρ!)

  171. Μαρία said

    168
    Τζάμπα η άδεια που έδωσαν στο Μπούκουρα.

  172. Νέο Kid Στο Block said

    171. Bραχιολάκι του βάνανε; ή θα έχουμε «Wanted! Dead or Alive parliamentarian» ¨λο먻

  173. Πάνος με πεζά said

    Τι διεξαχθέντος, τι εξαχθέντος…(Εδώ ζητάω βοήθεια, ένα παλιό μου αφεντικό έλεγε μια φράση-ρητό, κάπως σαν «Ό,τι το μάλλον, και το ήττον έξεστι» ή κάπως έτσι, Υπάρχει;)

  174. Ηλεφούφουτος said

    «κι ένα αγαπημένο απο γλώσσα νηπίου:κουρεύτρια »

    Έφη Έφη, μήπως έχουμε κοινούς γνωστούς;
    Βέβαια το νήπιο που ξέρω εγώ να το είχε πει έχει γίνει έφηβος πια.

    Κάτι τέτοια άκουγε κι η καθηγήτρια που είχα στη Σύνταξη και είχε μπει, λέει, στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει το δικό της νήπιο για συλλογή υλικού (ψυχογλωσσολ. – κατάκτηση μητρικής γλώσσας κλπ) αλλά πάλι καλά που της έκοψε και ρώτησε πριν ειδικό, ο οποίος της το ξέκοψε, λέγοντάς της ότι κάτι τέτοιο θα αλλοτρίωνε τη σχέση μητέρας-παιδιού – σώωωωπα!
    Δεν είναι ότι δεν έχουμε/είχαμε και στο Αθήνησι νέρντ-ηδες , σεμνά αφοσιωμένους στην επιστήμη τους με γνήσιο ερευνητικό έργο (η συγκεκριμένη ήτανε ταμάμ τέτοια περίπτωση) αλλά τους τρώνε οι άλλοι με τις δημόσιες σχέσεις.

  175. ΚΑΒ said

    171. Αφέθηκε ελεύθερος.

    http://news247.gr/eidiseis/politiki/eleutheros-o-stathhs-mpoukoyras.3201540.html

    Ο Μεϊμεράκης έχασε τη λαλιά του.

  176. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Το 161 είτανε η πιο κοντινή πρόβλεψη ως την ψηφοφορία.

  177. ΚΑΒ said

    συνέχεια του 175β κι ο Πρετεντεράκος το χρώμα του.

  178. Πάνος με πεζά said

    Ντρέπομαι, αλλά δεν ήξερα ότι η βουλευτ@@@ Άννα Χατζησοφιά (απούσα σήμερα – μπήκε στη θέση του Στρατούλη,μετά την ευρω-εκλογή του), είναι αυτή που ήξερα, η σεναριογράφος του «Κωνσταντίνου και Ελένης», μαζί με το Ρώμα…

    Είναι σοβαρό, γιατρέ; (Το άλλο που έχω,έιναι αν ένας Μαρίνος Ουζουνίδης από κει πάνω, είναι ο ποδοσφαιριστής που ήξερα – ευτυχώς όχι, είναι ξάδερφος…)

  179. Προσωπικά απορρίπτω και το βουλευτίνα και το βουλεύτρια

    προτείνω σαν άλλος Τζιμάκος το βουλευτού – έχει και φτού !!

  180. Πάνος με πεζά said

    [ Μιχάλης Νικολάου mode «ON» ]

    Αν βγει ο Σταύρος Δήμας με 180, θα είναι Πύρρειος νίκη.
    Αλλά κι αν έβγαινε ο Πύρρος Δήμας με 180, θα μας σταύρωνε…

    [ Μιχάλης Νικολάου mode «OFF» ]

  181. Μαρία said

    178
    Στη θέση του Παπαδημούλη. Έμπλεξες τους ούληδες.
    Αυτή είναι.

    Ερώτηση Πρετεντ. προς Άδωνη: Θα κάνετε κάποια κίνηση, για να βοηθήσετε τη συνείδησή τους;

  182. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    174. Κουρεύτρια,είναι από τα νηπιακά-μεταβρεφικά του γιου μου που 25άρισε πια. Και ο κουρές ήταν ο πουρές που τον έιχε πιάσει λάθος.

    Ούτε 166 που είναι οι πρώτες βοήθειες είπε η Ακριβοπούλου 🙂

  183. #160 ἔ μεταξὺ ἀρσενικοῦ καὶ θηλυκοῦ ὑπερισχύει τὸ ἀρσενικό, αὐτὸ εἶναι μιὰ πολὺ στενοκέφαλη καὶ σχεδὸν θρησκόληπτη ἑρμηνεία καὶ ἐφαρμογὴ τοῦ Κανονισμοῦ λὲς κι αὐτὸς εἶναι ξόρκι π.χ. καὶ στὸν ΚΠολΔ λέμε «ὁ ἐπισπεύδων» ἀλλὰ ἐννοοῦμε καὶ τὴν ἐπισπεύδουσα.

  184. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Στην Κυβέρνηση για το επόμενο 5ήμερο ως τη δεύτερη λυπητερή :

    Πέντε νύχτες μόνος,
    μόνος στο κενό
    και σε ψάχνω, σε ψάχνω.
    Άλλο δεν μπορώ.

  185. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Το Σταυροδήμα τους και μια λίρα

  186. 156, Μου θύμησες Φατμέ, που έχουν μέσα και σκορπίνες! 🙂

  187. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Α η Ντόρα λέει έχουμε 15 μέρες,Μα τί; Ούτε να μετράνε ή τα χάσανε ντιπ

  188. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

    165: Ποια ήταν η παρέμβαση του Μητσοτάκη;

  189. # 188

    να νουθετήσει τον Καμμένο

  190. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    186. 🙂 το 184 μου φατμίζει ολοσχερώς. Πίσω απ τις κουρτίνες οι σκορπίνες; (οι τσαχπίνες) α και τραγουδίστριες.
    Αλήθεια, ερέτριες είχαν οι ΑΗΠ;
    Ραγδαίες οι εξελίξεις και οι νύχτες.Υγρασία 91%

  191. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Κι εγώ αναρωτήθηκα γιατί
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=660393

  192. sarant said

    189-191: Αλλο πάλι και τούτο!

  193. Μαρία said

    188
    http://www.thetoc.gr/politiki/article/rantebou-mitsotaki—kammenou-aurio-stin-arabantinou

  194. #192

    Παλιά πάντως ο ακατανόμαστος είχε καλές σχέσεις με τον πατέρα του Καμμένου

  195. Μαρία said

    Το απίστευτο tweet του Άδωνι λίγο μετά την ψηφοφορία για ΠτΔ http://www.topontiki.gr/article/90451/To-apisteuto-tweet-tou-Adoni-tria-lepta-prin-tin-enarksi-tis-psifoforias-gia-PtD

  196. Μαρία said

    Μετά τη δημοσιογραφία (φυσικά), μετά την ποίηση (εννοείται) ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος αποκαλύπτει μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης ένα ακόμα ταλέντο του: είναι και τραγουδοποιός. Κι επειδή ο κάθε σοβαρός κι ευαίσθητος τροβαδούρος αφουγκράζεται το πνεύμα της εποχής, έτσι και ο πάντοτε επίκαιρος κ. Μπογδάνος γράφει ένα τραγούδι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. http://www.efsyn.gr/arthro/tremei-o-bob-dylan-ton-konstantino-mpogdano

  197. Το αντικείμενο της μίμησης θα έχει φρίξει…

  198. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    195. >>tweet του Άδωνι
    για να μη στεναχωρηθούν οι αγορές, εε οι πωλήσεις

  199. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Τρολιά απ το φούρνο «πουλάμε πλάνα με ουρέεες σε ΑΤΜ.Τιμές προσιτές»

    196.>> κ. Μπογδάνος γράφει ένα τραγούδι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
    συναγωνίζεται τη μαντινάδα του Σμαραγδή στον Πρωθ/ργό

  200. "Ετεροδημότισσα" said

    @196
    εγώ αυτόν δεν τον ξέρω αλλά ας είμαστε ειλικρινείς…δεν είναι κακός, σωστή είναι η φωνή του από μένα έχει…ναι! να προσωρήσει στον επόμενο γύρο!

  201. sarant said

    196: Δεν είμαστε καλά!

    Κι ένας ευρωβουλευτής της Ελιάς έγραψε στο FB ότι «θα στείλουν τη χώρα σε εκλογές κάτι καρακαλτάκες που νομίζουν ότι οι άντρες λένε ‘παρών’ και οι γυναίκες ‘παρούσα'»

  202. 210 Μάλιστα! Ποιος ο κύριος;

  203. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    194 – Ακόμα έχουν.

  204. "Ετεροδημότισσα" said

    201
    αυτά είναι κ. Σαραντάκε μου, κάθεστε εσείς και λέτε και ξαναλέτε για τις βουλεύτριες και η καημένη η Φραγκουδάκη για το σεξισμό στη γλώσσα και δεν βρέθηκε ένας/μία ελεεινός/ή βουλευτ-x να προτείνει την αλλαγή του κανονισμού της βουλής ώστε να μην έχουμε κακοποιήση της Νεολληνικής Κοινής! Κάτι τέτοια μας έχουν φέρει στο χείλος της Μικρασιατικής Καταστροφής!

  205. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    204 – Ο Γιανναράς δικαιώνεται.

  206. sarant said

    201: Παναγιώτης Κωστούλας λέγεται.

  207. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    201.>>ένας ευρωβουλευτής της Ελιάς
    Ο ένας, δεν έχει άλλον. Η άλη είναι …βουλεύτρια.
    Ο ένας, ο Γραμματέας, ο κρητικός, ο Πολ.Μηχ ΠΑΣΠ Ξάνθης παλαίποτε ;

  208. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    206. Όπα κάτι μπέρδεψα;

  209. Ηλεφούφουτος said

    201, 206 Έναν ευρωβουλευτή έχει η Ελιά, τον Ανδρουλάκη.

  210. 190, Ερέτριες μόνον αυτές που έπαψαν να ζουν ρεμπέτριες! 🙂

  211. Μαρία said

    206
    Ήμουν σίγουρη οτι θα είναι Μακεδόνας αλλά δεν είναι εσκί καλτάκ αλλά κλόουν http://www.o-klooun.com/panagiotis-kostoulas

  212. Υποψήφιος ευρωβουλευτής.

  213. Μαρία said

    209
    Απλώς υποψήφιος.

  214. Τάσος Νικολαΐδης said

    Και οι δύο τύποι σωστοί είναι (αν και το «βουλευτίνα» προσκρούει προς το παρόν λιγότερο στο γλωσσικό μας αισθητήριο), οπότε ας αφήσουμε τη χρήση και τον χρόνο να αποφασίσουν. Αλλά ο δικός σας τύπος «έμφυλος», κ.Σαραντάκο, με τη σημασία που τον χρησιμοποιείτε (έμφυλος = δηλωτικός του γραμματικού γένους), δεν χωνεύεται, φοβάμαι. Αν έχετε επιχειρηματολογήσει υπέρ αυτού, παρακαλώ παραπέμψτε με στο σχετικό άρθρο. Τώρα που το σκέπτομαι, ο τύπος «γενόσημος» θα ήταν ακριβέστερος, αλλά μας πρόλαβαν οι φαρμακοποιοί!

  215. Μαρία said

    214
    Δεν είναι δικός του. Είναι καθιερωμένος στις κοινωνικές επιστήμες σαν απόδοση του gendered.

  216. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    210. 🙂 οι σερέτριες ηλαδή!

    Ο Καμμένος σε μια αποστροφή περί της αυριανής συνάντησης,είπε πριν ζωντανά ,στη ερώτηση αν του ζητήσει ο επίτιμος να ψηφίσει Πρόεδρο «μετά από το 1993; (θα μου πει κάτι τέτοιο) «

  217. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    210,216. ωχ άκυρες οι… σερέτριες Ο Σερέτης είναι όνομα ε; όχι σαν το σελέμη! Σερέτριες το λοιπόν!
    212.Αλλιως πολιτευτής ο εσκί καλτάκ .Θηλυκο: πολιτεύτρια 🙂

  218. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Η (αλλοδαπή) γυναίκα μου, όταν τη ρώτησα πώς είναι το θηλυκό του βουλευτής, μου είπε χωρίς σκέψη «βουλεύτρια». Τη ρώτησα γιατί και είπε έτσι πάει η γλώσσα. Άρα, μάλλον έκλεισε το ζήτημα! 🙂
    Σε άλλες ειδήσεις, μάλλον πάμε σίγουρα για εκλογές. Μετά από αναμονή 36 αντί 18 μηνών, μέσα στον τελευταίο μήνα, η γυναίκα μου κλήθηκε σε συνέντευξη για να πάρει υπηκοότητα και σήμερα μας ειδοποίησαν ότι τη Δευτέρα ορκίζεται. Γεμάτη απορία με ρώτησε αν πρέπει να ψηφίσει Σαμαρά, επειδή της έδωσε υπηκοότητα… 😀

  219. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    217β λάθος στο λάθος,μπαα! (το γαρ πολύ μπλαμπλα) : ο μη εσκί καλτάκ.
    και γητεύτρια (αλόγων) για κλείσιμο.

  220. "Ετεροδημότισσα" said

    @218
    Συγχαρητήρια στη γυναίκα σου για την υπομονή της! και για το αίσιο τέλος της αίτησής της. ελπίζω πραγματικά να τη διευκολύνει η υπηκότητα στην καθημερινότητά της.

  221. 216, ακριβώς! Έχει συζητηθεί η προέλευση του σερέτης αρκετές φορές σε πωνήματα του ιστολογίου (το «πω» με την έννοια «μέχρι τώρα», όπως στα «οσονούπω, ουδεπώποτε» κλπ).

  222. Καλώς τη νέα συνΕλληνίδα! Ο μόνος κίνδυνος, άμα πολιτογραφηθεί κανείς Έλληνας, είναι να τον πάρουνε φαντάρο — αλλά ευτυχώς την κα Κοτορτσινού δεν την αφορά…

  223. Μαρία said

    Έτσι εξηγείται ο σαματάς https://www.youtube.com/watch?v=nvYwWolkVxIμετά την ψήφο του παραλίγο Κασιδιάρη.

    Η γκάφα Στύλιου που έφερε «εγκεφαλικό» σε Σαμαρά και γέλια στη Βουλή: Βροντοφώναξε «παρών» αντί για «Δήμας»http://www.iefimerida.gr/news/183290/i-gkafa-stylioy-poy-efere-egkefaliko-se-samara-kai-gelia-sti-voyli-vrontofonaxe-paron

  224. Ηλεφούφουτος said

    Απροπό κοινοβουλευτικό αλαλούμ, διάλογος όλα τα λεφτά στην Ολομέλεια του Στρασβούργου μεταξύ Φουντούλη της Χρυσής Αυγής και Howitt των Άγγλων Εργατικών, με τον πρώτο να υποβάλει ερώτηση «με γαλάζια κάρτα» στον δεύτερο μετά την τοποθέτηση του δεύτερου σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία:

    Λάμπρος Φουντούλης : Θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι η γνώμη σας –αφού εκφράσατε τη γνώμη σας για την Τουρκία που όλοι ξέρουμε ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και διώκει την πολιτική σκέψη– για τις διώξεις που γίνονται στην Ελλάδα εναντίον του Λαϊκού Συνδέσμου «Χρυσή Αυγή»; Ο αρχηγός μας και οκτώ βουλευτές βρίσκονται προφυλακισμένοι με ανυπόστατες κατηγορίες και είναι τόσο υποκριτικό ότι κανείς από εδώ μέσα δεν ασχολείται με αυτό το θέμα.

    Richard Howitt : (blue-card answer to two question) Mr Fountoulis, I absolutely agree that all breaches of human rights must be condemned equally and fairly and objectively, but what worried me about this debate is that I have heard people who are all too willing to queue up to criticise Turkey but who then, in relation to other countries in other situations, have prejudices which lead them to fail to do so. Let us be consistent ourselves in upholding human rights.

  225. sarant said

    207: Εννοούσα υποψήφιος, συγνώμη.

    214: Σας απάντησε η Μαρία στο 215. Είναι καθιερωμένος όρος.

    217: Όχι, ο σερέτης είναι επίθετο, όχι κύριο όνομα, Τούρκικο δανειο.

    218: Δυστυχώς πολλοι εκ γενετής Έλληνες έχουν χάσει το αισθητήριό τους 🙂 Συγχαρητήρια στη νέα Ελληνίδα πολίτισσα!

    221: Πωνήματα, έξοχο!!

    223: Όλο γκάφες κάνει αυτος.

  226. Μαρία said

    224
    Μας έμαθες και τη μπλε κάρτα http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+RULES-EP+20140701+RULE-162+DOC+XML+V0//EL&navigationBar=YES

  227. Γς said

    222:

    >Καλώς τη νέα συνΕλληνίδα! Ο μόνος κίνδυνος, άμα πολιτογραφηθεί κανείς Έλληνας, είναι να τον πάρουνε φαντάρο — αλλά ευτυχώς την κα Κοτορτσινού δεν την αφορά…

    Ο μόνος κίνδυνος; Νομίζεις!

    Και η δικιά μου γυναίκα πολιτογραφήθηκε Ελληνίδα, όμως στις προτελευταίες εκλογές ψάχναμε στο εκλογικό κέντρο που ψήφιζε και δεν βρίσκαμε το όνομά της.

    Μας είπαν ότι την είχαν βάλει κάπου αλλού. Που όμως;
    Ψάξαμε όλους τους καταλόγους και διαδικτυακά. Άφαντη. Δεν υπήρχε πουθενά.

    Κάποιος υπάλληλος από υπερβάλλοντα ζήλο της θεώρησε ότι είναι Ρωσίδα και της άλλαξε το επώνυμο.
    Εντάξει δεν είναι και δίμετρη, είναι ψηλή αλλά δεν μοιάζει καθόλου με ξανθιά ρωσίδα αφού είναι μαύρη από την υποσαχάρια Αφρική.

    Ο κύριος λοιπόν αυτός βλέποντας το σε –οβ «ρώσικο» όνομά της Μαρία Μάνατοβ [ελαφρώς αλλαγμένο] έκρινε ότι δεν είναι σωστό και το άλλαξε σε Μαρία Μανάτοβα!

    Και μετά έψαχνε η δικιά μου και ψαχνότανε και δεν την έβρισκε. Παντού είχε αλλαχθεί το επώνυμο της και καμιά βάση των εκλογικών καταλόγων δεν την έδινε.

  228. spiral architect said

    Φύσει μέν έστιν άνθρωπος ζώον πολιτικόν
    Αριστοτέλης

  229. spiral architect said

    Συνάντηση Μητσοτάκη – Καμμένου
    (κι ήταν τόσο νέος) 😦

  230. physicist said

    Δύο άσχετα αλλά καλά.

    1. Ωραίος τίτλος στο Σπήγκελ σχετικά με την αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας: «Μια έχθρα βγαίνει στη σύνταξη».

    2. Προχτές μιλάγαμε για όμορφα Χριστουγεννιάτικα δώρα. Εκτός από τα βιβλία, να και μια άλλη καλή ιδέα, είτε έχετε παιδιά είτε όχι. Είμαι βέβαιος ότι θ΄ αρέσει σε περισσότερους από τον Κίντο και την παρέα του:

    https://www.vismath.eu/en

    Νομίζω το σετ προσφέρεται και σε έκδοση «χωρίς χέρια» για όσες θέλουν να ασχολούνται μαζί του ενώ συγχρόνως κάνουν γιόγκα. 😉

  231. Νέο Kid Στο Block said

    «Είμαι βέβαιος ότι θ΄ αρέσει σε περισσότερους από τον Κίντο και την παρέα του»
    χμμ… υπάρχει μια σχετική ambiguity στην εκφώνηση,Φυσικέ. 🙂
    «θα αρέσει σε περισσότερους από..»,δηλαδή θα πρέπει να αρέσει σε x>Kid&Co.
    ή «θα αρέσει στούς περισσότερους από..» δηλαδή x \subseteq Kid&Co. ? 😆

  232. physicist said

    #231. — Άθλιος αγγλισμός ή γερμανισμός εκ μέρους μου, Κίντο. Να διορθώσω: «Είμαι βέβαιος ότι δεν θ΄ αρέσει μόνο στον Κίντο και την παρέα του».

    (Φιρί-φιρί το πήγαινες να γράψεις σε ΛαΤεΧ, κατεργάρη …)

  233. sarant said

    227: Αλλη απίθανη ιστορία αυτή!

    232: Έτσι ντε!

  234. ConstantijnHuygens said

    Kόσμημα της κοινοβουλευτικής μας ζωής η Ζωή Κωνσταντοπούλου;;;!;!;! Γιατί όχι κ ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης;;; Ή η Ραχήλ Μακρή;;; Γιατί όχι κόσμημα της δημοσιογραφίας κ της σωστής διατροφής ο Νίκος Φίλης;;; Γιατί όχι κόσμημα της κριτικής σκέψης ο Νίκος Ξυδάκης;;; ……ή το κάθε αναφροδίσιο τσουτσέκι που πιστεύει οτι έγινε μαρξιστής επαναστάτης; (πλάκα-πλάκα μπορείς να βρείς πώς λέμε το self-righteousness και το sanctimoniousness στα ελληνικά;)

    Πώς γίνεται απ΄τη μία να έχεις ένα απ’τα καλύτερα blogs που έχω δεί, και απο την άλλη να υποστηρίζεις τους ημιαγράμματους, υστερικούς, πιό-αντιδραστικούς-δε-γίνεται, μεταφυσικούς αντιδιαφωτιστές του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι σολιψίστικος οπαδισμός και άρα εξηγείται έτσι αυτή η σχιζοείδεια; Ή, απλότερα(μήπως αιτιακά;) δεν έχεις διαβάσει αρκετά; Δηλαδή, ενώ είσαι απίστευτα καταρτισμένος στον τομέα σου (…και στις θέσεις σου στη γλώσσα – κ στην αισθητική σου εκεί- εγώ προσχωρώ απόλυτα), δεν έχεις μυρουδιά απο φιλοσοφία, ψυχανάλυση, ιστορία κ οικονομικά, δηλαδή τα απαραίτητα στοιχεία για έναν πολιτικό λόγο (discourse εε) σήμερα.

    Τα ίδια ισχύουν κ για έναν άλλον ηρωά μου στα γλωσσολογικά, τον Γιάννη Η. Χάρη.

  235. ConstantijnHuygens said

    Επίσης, μιας και γίνεται αναφορά στον σεξισμό, πες ρε άνθρωπε και για την ad nauseam χρήση του όρου αυτού (όπως κ άλλων όρων), που -τότε- μόνο σκοπό έχει να λοιδορήσει, να πετάξει λάσπη, και τελικά να υπονομεύσει την ελευθερία της έκφρασης.

    ..Αλλα άσε….Θα το κάνω εγώ. Εσύ όταν θα κάνεις κριτική προς τα’κεί είναι συνήθως για κανα δευτερότριτο στέλεχος, για κάτι mild και χαριτωμένο (εκτός αν είναι δριμύτατη κριτική το να γράψεις για »δριμύτατη επίθεση στη βουλευτίνα του κόμματός του», που εξαπέλυσε ένας σερραίος φιλόλογος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ).

    Ένα απο τα πρόσφατα περιστατικά εδώ (γιατί στη Δύση κάτι ημίτρελες »φεμινίστριες» το ‘χουν ψωμοτύρι κ σχεδόν για τα πάντα, τελευταία και για κόμιξ!!!!!!) ήταν όταν οι ροζουλί παρτιζάνοι του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν έναν σκιτσογράφο, τον Χατζόπουλο, για »σεξισμό», επειδή οι δυο ζωγραφισμένες του σκιές που χορευαν σε μπάρες, σε κωλάδικο, ήταν η Ζ.Κωνσταντοπούλου κ η Ραχήλ Μακρή . Δεν τους έφτανε που έβγαζε το ψωμί του δουλεύοντας ως »εγκάθετος» στα »μνημονιακά» Νέα, χρησιμοποίησαν κ απο πάνω ορολογία που αν είχε κάποιος απ’αυτούς τους καθυστερημένους έστω κ λεξικολογικά του τί σημαίνει, θα απολογούνταν σε κάθε γυναίκα που τον έχει υποστεί πραγματικά.

  236. physicist said

    #233(β). — Να πάρει η οργή, το κατάλαβα ότι ήταν τερατάκι αφού πλέον το είχα γράψει, κι ενώ αν το έβλεπα γραμμένο από άλλον θα είχα εξεγερθεί. Περίεργο το μυαλό καμιά φορά, πώς παρασύρεται από λάθος αυτοματισμούς.

  237. ConstantijnHuygens said

    ….αν είχε: ιδέα , that is…..

  238. sarant said

    234-235: Τα σχόλιά σου κρατήθηκαν επειδή ήταν τα πρώτα που έκανες, κι όχι επειδή μου τα έψελνες. Έγραψα για τη Ζωη Κωνσταντοπούλου και οχι για τους άλλους που αναφέρεις και που δεν σου αρέσουν, κι όταν γράφω κάτι τα μετράω τα λόγια μου, Κάνε τον κόπο να ακούσεις αγορεύσεις της.

    Εγώ -πράγματι δεν έχω διαβάσει τίποτα από αυτά που λες, όμως ο Γιάννης Χάρης έχει καταβροχθίσει βιβλιοθήκες απο φιλοσοφία, ιστορία και δεν συμμαζευεται, οπότε προς αυτόν τουλάχιστον η κριτική σου αστοχεί -ας ποτιστώ κι εγώ κοντά στον βασιλικό.

    Αν γίνεται κατάχρηση των κατηγοριών για σεξισμό, δεν το ξέρω. Πάντως σεξισμός υπάρχει. Αν εγω κάνω μονομερή κριτική, συμπλήρωσε εσύ τις ασυνέπειες. Πάντως, πολύ πρόσφατα επεκρινα (όχι όμως από το ιστολόγιο, αλλά από το FB) μια εκπομπή του Κόκκινου επειδή έκανε σεξιστική αναφορά στην Αφροδίτη Αλ Σαλέχ. Από την άλλη, τη γελοιογραφία που λες, αν και δεν την επέκρινα, τη βρήκα κι εγώ σεξιστική Πάντως, κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής (και: παρόμοια κριτική έχουν δεχτεί από την άλλη πλευρά και ευθυμογράφοι-γελοιογράφοι της αποδώ πλευράς, π.χ. ο Καλαϊτζής).

  239. "Ετεροδημότισσα" said

    Φύζισιτ & Νεοκιντ να ένα καλό δώρο για όσους έχουν μικρά παιδιά
    http://shop.lego.com/en-NL/Research-Institute-21110?_requestid=246904

    πρόκειται για μια σειρά της Lego που απεικονίζει γυναίκες σε επιστημονικά καθήκοντα. Είναι υλοποιήση μια ιδεάς που έστειλε η γεωεπιστήμονας Ellen Kooijman στην εταιρεία και την βγάλανε σε περιορισμένα κομματια. Στις ΗΠΑ έγιναν καπνός σε λίγες μέρες και τώρα και στην Ευρώπη ξεπουλήσαν τα αποθέματα, όποιος πρόλαβε πρόλαβε.

    ταιριάζει και με την ανα΄ρτηση καθώς η συχήτηση για τα έμφυλα παιχνίδια και τους ρόλους που προωθούν καλά κρατεί. δεν έχετε παρά να μπείτε σε ένα συμβατικό παιχνιδάδικο και αμέσως θα αντιληφθείτε το διαχωρισμό των φύλων, σουπερ ροζ τομέας για κορίτσια, τερατοειδή και αυτοκινητοειδή παιχνίδα για τα αγόρια. Σκούπες και φαράσια αλλά και κωρόνες και γκλίττερ για κορίτσια , σπαθιά και καλάσνικοφ για τα αγοράκια

  240. "Ετεροδημότισσα" said

    ακόμα και η Playmobil και η Lego που επέμεναν στα gender neutral παιχνίδια τώρα βγάζουνε σειρές αποκλειστικά για κορίτσια

  241. physicist said

    Συναδέλφισσα, έχω ορισμένες αντιρρήσεις σ΄ αυτά εδώ, όπως ίσως φαντάζεσαι, αλλά τώρα βιάζομαι. Μπορεί και να τα συζητήσουμε μπορεί και όχι, στο πνεύμα αγάπης και αρμονίας των ημερών. 🙂

  242. "Ετεροδημότισσα" said

    Φυσικέ φαντάζομαι ότι η αντίρρηση που έχεις είναι στο δώρο που σας πρότεινα (, και οκ γούστα είναι αυτά).
    Γιατί τα άλλα που γράφω είναι η απωτύπωση της πραγματικότητας.

  243. physicist said

    #242. — Η αντίρρηση που έχω είναι η προβολή ορισμένων επαγγελμάτων αποκλειστικά στο ένα φύλο, λες και η κόρη μου άμα θα μεγαλώσει και θέλει να γίνει φυσικός (Θεός φυλάξοι αλλά ποτέ δεν ξέρεις) δεν θα ζει σ΄ ένα μικτό περιβάλλον αλλά θα συνεργάζεται μόνο με κοριτσάκια. Ομοίως βγάζω σπυριά με κάτι βλακείες του στυλ «take your daughter to work» αλλά μόνο την daughter και μόνο αν ο μπαμπάς είναι από πυρηνικός επιστήμονας και πάνω, όχι αν είναι σκαφτιάς ή οδοκαθαριστής.

  244. 131: Ποιανού συνήγορος είσαι; Του Κασιδιάρη; Το βίντεο που βάζεις εσύ το πετσόκοψες; Κάνεις προβοκάτσια υπέρ του φασισμού ή δεν ξέρεις τι κάνεις; Είδα την εκπομπή του Παπαδάκη ζωντανή. Όπως την είδαν και χιλιάδες άλλοι. Εσύ την είδες; Μήπως εκείνη την ώρα έπαιρνες τα χαπάκια σου; Άιντε και καλές Γιορτές!

  245. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #220, 222, 225
    Σας ευχαριστούμε για τις ευχές!

  246. Νίκος Α. said

    @244 Το επεισόδιο ξεκίνησε απο μια χειρονομία του Κασιδιάρη που πέταξε το νερό στη Δούρου. Εσύ είδες κάτι άλλο;

    Τώρα είναι αυτός στη φυλακή και αυτή περιφερει – δε ξέρω τι – άρχουσα

  247. "Ετεροδημότισσα" said

    243
    Φυσικέ μάλλον έχεις χρόνια να μπεις σε παιχνιδάδικο. Η Lego εδώ πρωτοπορεί δείχνοντας γυναίκες σε άλλο επάγγλεμα εκτός πριγκήπησσα, μοντέλο, μαμά, καθαριστρια, κομμωτρια. επίσης ποιος σου είπε ότι η σειρά απευθύνεται μόνο σε κορίτσια; δεν είναι ροζ και γλυκανάλατη, έτσι δεν είναι; τίποτα δεν σε εμποδίζει να βάλεις ένα Lego αγοράκι σε αυτό το set
    Τα επιστημονικά παινχίδια πλασάρονται συνήθως σε αντρικό πειρτύλιγμα
    αλλά δεχομαι ότι δεν έχεις χρόνο τώρα -ούτε κι εγώ σήμερα άλλο 🙂 (σαν καλή μαμά πάω να φορτώσω τις κάρτες μου)

  248. physicist said

    #247. — Ωχ, μάλλον σε κατάλαβα λάθος και βιάστηκα να έχω αντιρρήσεις σε κάτι που φαντάστηκα και όχι σ΄ αυτό που έγραψες. Αυτά κάνει η προκατάληψη μαζί με τη βιασύνη.

    Άντε, στο καλό, τα λέμε!

  249. ConstantijnHuygens said

    Δεν είπα καταφατικά οτι ξέρω τί έχετε κ τί δέν έχετε διαβάσει εσύ ή ο Γιάννης Χάρης. Δεν πίναμε μαζί καφέδες τα τελευταία 40 χρόνια, ούτε είμαι τόσο καλός ψυχολόγος. Ούτε είπα οτι στάνταρ είσαι ένας φανατισμένος οπαδός. Αλλά 1)ναι! διάβασα ξεκάθαρα μόνο το όνομα της Ζ.Κωνσταντοπούλου στο κείμενό σου, 2) έκανα κάποιες υποθέσεις, 3) έβγαλα κάποια συμπεράσματα (που μπορεί και να μην ισχύει και κανένα, εε), και , ad absurdum, 4) είπα, πού μπορεί να το φτάσεις το πράγμα (;) ρίχνοντας δικά μου, εξτρά ονόματα. Και το έκανα για να δείξω την αντίφαση που νιώθω εγώ! Tο ιστολόγιο, εξάλλου, δεν κάνει χρήση αυτής της επαγωγής…σόρυ, απαγωγής (και μάλιστα πολύ έξυπνα) όταν έχει να κάνει με αδωνογεωργιαδοπρωκτικές προτιμήσεις σε καθαρευουσιάνικες φόρμες, καταλήγοντας στο περίεργο ή στο γελοίο, αν κάποιος τις εφάρμοζε αυτές με συνέπεια;

  250. ConstantijnHuygens said

    Τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τις πράξεις/λεγόμενά της προσπαθώ να τη δώ όπως προσπαθώ να δώ όλους και τα πάντα : a’ la carte. Άν το Κόκκινο έκανε ΟΝΤΩΣ σεξιστική αναφορά στην Αλ-Σάλεχ και την επέκρινες, καλώς! Και συγγνώμη που δεν είχα αυτή τη γνώση ενώ το παίζω κίνσορας. Σε ξέρω μόνο απο εδώ κ απο 1-2 βιντεάκια στο γιουτιούμπ. Δεν έχω φτάσει ακόμα στο fb. Άν εκείνη τη γελοιογραφία τη βρήκες σεξιστική, και επιμένεις, κακώς! Έτσι και την Κωνσταντοπούλου… Tις αγνές προθέσεις της Ζ.Κ. δε μπορώ να τις αμφισβητήσω, την αποτελεσματικότητά της, μπορώ. Το θέμα του νεποτισμού το θεωρώ επουσιώδες, όπως κ δε βρίσκω τόοοοοσο σχετικό το επίδομα που έπαιρνε η μαμά της (για αυτήν) με την πολιτική που ασκεί (αυτή). Είναι ενοχλητικό όμως το ότι παντρεύτηκε (κ μάλιστα με θρησκευτική τελετή;!!!!) ενώ το παίζει κομμάτι μιάς αριστεράς που, ανάμεσα στ’άλλα, αντιμάχεται και τον σεξισμό (τί πιό σεξιστικό απ΄το γάμο και το μονοθε’ι’σμό; – πάντως σίγουρα όχι το σκίτσο του Χατζόπουλου….). Είναι αχαρακτήρηστο να αγωνίζεσαι για την …ερτ, και να φωνάζεις (σε) βοήθεια χωρίς να σ’ακουμπάνε. Και ήταν συμπαραστάτρια στη συνέντευξη τύπου του μπαμπά-Ρωμανού, ενός τύπου που λέει οτι ζούμε σε χούντα (τουλάχιστον καλεσμένος στην Ελληνοφρένεια). Παντως, ολόκληρες αγορεύσεις της δεν έχω ακούσει. Αλλά, ακόμα κ αν παραβλέψω τις φραστικές της επαναλήψεις σε μόντο στακάττο, λες να αλλάξω γνώμη και να την θεωρήσω και γω στολίδι;

  251. Ιάκωβος said

    Ούτε βουλευτίνα, ούτε βουλεύτρια.
    Η βουλευτή.
    Όπως λέμε ζηλευτή. Ή όπως θα έλεγε κι η σαφή βουλευτή Κα Μάρκου, αγώστων λοιπών στοιχείων:

  252. sarant said

    251: Τότε και ο βουλευτός, όπως ζηλευτός 🙂

    249-50: Ωραία, διαφωνούμε, αλλά τουλάχιστον να ξέρουμε πώς και σε τι. Να με συμπαθάς όμως, θα το συνεχίσουμε άλλη φορά, τώρα έχω ταξίδι. Αν συνεχίσεις να περνάς από δω, θα βρεθούν κι άλλες αφορμές.

  253. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    247 >>(σαν καλή μαμά πάω να φορτώσω τις κάρτες μου)
    Γέμισα από τρυφερότητα και νοσταλγία.Αυθόρμητα να σου πω κάτι που το ξέρουμε θεωρητικά όλοι και πάλι το αφήνουμε στην άκρη και χαιρόμαστε να τους παίρνουμε ωραία γιορτινά πράματα.Ο λόγος για τα παιχνίδια κλπ δώρα που αγοράζουμε στα μικρά μας και που πόσες φορές ένα ασήμαντο,μπορεί κι όχι αγορασμένο, να βρεθεί να τους δώσει μεγαλύτερη χαρά απ΄ όσα άλλα περιμέναμε.
    Ένα πρωινό Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς στα χρόνια που εμείς δεν το είχαμε πει,αλλά ήταν η ηλικία που κάποιος τούς σβήνει τ΄όνειρο του Άη Βασίλη, μάς ξεσήκωσε η χαρούμενη παιδική κραυγή που έλεγε με έξαψη :»Πω πω! Ήρθε αληθινά ο Αη Βασίλης! να και το φτερό του» ! Στο τζάμι,δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο μας με τα δωροπακέτα, ήταν πεσμένο ένα πούπουλο ποιος ξέρει από πού .Μπορεί να βρισκόταν σε κάποιο από τα κουτιά με τα παλιά στολίδια,μπορεί διακοσμητικό κάποιου δώρου, μπορεί κι από την ξεσκονίστρα! Τέτοια η χαρά που κανείς μας δεν αναρωτήθηκε(φωναχτά) από πού κι ως πού φέτος είχε φτερά(και πούπουλα) ο Αη Βασίλης!
    Είδαν τα παιδικά μάτια το πούπουλο την κατάλληλη στιγμή στην τέλεια θέση και να η απόδειξη και να η χαρά ως τα ουράνια! Από το τίποτα μαγεύτηκε εφτά φορές το σύμπαν.Τα ίδια τα δώρα ήταν λιγότερο θαυματουργά θαρρώ εκείνη τη φορά.
    Καλά ψώνια μικρομανούλα.’Οπως και νάχει είναι ευλογία αυτή η διαδικασία!

  254. 246: Είδα το νερό που έριξε ο (φίλος σου) Κασιδιάρης στη Δούρου. Είδα και την Κανέλλη να «άρχεται χειρών αδίκων», είδα και τον φίλο σου να «απαντά» στην Κανέλλη σαν Σκύθης του παλιού καιρού, είδα και άκουσα πολλούς (σαν και σένα) να «κρύβουν» τη χειρονομία της Κανέλλη. Τέλος είδα δυστυχώς και αυτά που γράφω στην αρχική αναφορά μου (σχόλιο 13), που εσύ μάλλον …δεν θέλεις να την διαβάσεις.

  255. "Ετεροδημότισσα" said

    λοιπόν να και ένα εορταστικό άρθρο για τον έμφυλο διαχωρισμό στα παιχνίδια
    http://tvxs.gr/news/paideia/ta-emfyla-stereotypa-den-exoyn-thesi-kato-apo-xristoygenniatiko-dentro

  256. Τζιαν Μαρία Βολοντέ said

    Υπάρχει επίσης και η κατάληξη -έσσα. Στα χωριά της επαρχίας Πωγωνίου στην Ηπειρο , οι γυναίκες έπερναν το όνομα του ανδρός τους με αυτή την κατάληξη -έσσα ( πχ Στεφανέσσα – η γυναίκα του Στέφανου , Νικολέσσα – η γυναίκα του Νίκου). Στην Μακεδονία μέχρι και την δεκαετία του 70, ήταν εξαιρετικά διαδομένη η λέξη Γιατρέσσα και επίσης, στο φινάλε της ταινίας «Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι» βλέπουμε πανό να καλοσωρίζει την Ρένα με την προσφώνηση «Καλώς μας ήρθες Εμιρέσσα!»

  257. Μαρία said

    Ο Μουρούτης θεωρεί τον τύπο βουλεύτρια αγραμματοσύνη και κάποιος τον παραπέμπει στο παλιότερο άρθρο του Νικοκύρη.

  258. Μαρία said

    Τα σχόλια έχουν χαβαλέ αλλά δεν εμφανίζονται τα άτιμα.

  259. Κουνελόγατος said

    Υπάρχει κι αυτό:
    http://left.gr/news/synantisi-tis-grammatea-isotitas-ton-fylon-me-tin-dioikitria-toy-oaed

  260. Κουνελόγατος said

    Βρήκα κι άλλο σημερινό, κοίτα στο τέλος…
    http://left.gr/news/apexartisi-ton-dimosion-nosokomeion-apo-ta-idiotika-synergeia

Σχολιάστε