Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεγαλοσαββατιάτικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 15 Απριλίου, 2017


Άλλες φορές τα λέω «πασχαλινά», άλλοτε «προπασχαλινά», περιέργως δεν τα έχω ακόμα πει «μεγαλοσαββατιάτικα»: εννοώ τα μεζεδάκια που δημοσιεύονται το Μεγάλο Σάββατο, τόσα χρόνια που διαρκεί το έθιμο (των σαββατιάτικων μεζεδακιών, όχι του Πάσχα, διότι εκείνο διαρκεί περισσότερο).

Φέτος, πάντως, το άρθρο γράφεται ήδη από τη Μεγάλη Πέμπτη, και ανεβαίνει με αυτόματο πιλότο, μια και τις άγιες μέρες θα είμαι εκτός έδρας, στα πατρογονικά μου (κάποια από αυτά, τέλος πάντων: όχι όμως στη Μυτιλήνη, ούτε στην Αίγινα).

Εξαιτίας αυτού του ετεροχρονισμού, ίσως η σημερινή πιατέλα να είναι κάπως ελαφριά. Αλλά μεγαλοβδόμαδο είναι, ας μην το ρίξουμε στις καταχρήσεις.

* Η λαϊκή προφορά «Οκτώμβριος» είναι πολύ συνηθισμένη, δεν αξίζει να επισημαίνεται. Ωστόσο, φίλος της στήλης μού έστειλε τίτλο άρθρου από ημισοβαρόν ιστότοπο, στον οποίο αποτυπώνεται γραπτά η προφορά «ΣεΜΠτέμβριος» (και «σεμτέβριος» ακούγεται).

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ, «Η Άντζελα Δημητρίου παντρεύει την κόρη της τον Σεμπτέμβριο«.

Πρόσεξα ότι το ρεπορτάζ είναι αντζελοστρεφές μέχρι παρεξηγήσεως. Το όνομα της Λαίδης μνημονεύεται τρεις φορές, του μέλλοντος γαμπρού άλλες τρεις, ενώ της μέλλουσας νύφης μόνο μία φορά. Και όταν λέω για παρεξήγηση, τι καταλαβαίνετε από αυτή τη διατύπωση;

Η αγαπημένη τραγουδίστρια ετοιμάζει μαζί με την κόρη της Όλγα Κιουρτσάκη το γάμο της με τον Φώτη Λιόση με τον οποίο είναι ζευγάρι πάνω από δέκα χρόνια.

Ποια είναι ζευγάρι τόσα χρόνια με τον Φώτη Λιόση; Από το κείμενο, μάλλον η αγαπημένη τραγουδίστρια.

* Το επόμενο μεζεδάκι θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε χωριστό άρθρο -τα λάθη σε επίσημες πινακίδες σε δημόσιους χώρους. Προς το παρόν, δείτε ένα σχετικό άρθρο από έναν ιστότοπο που ειδικεύεται σε ειδήσεις του δήμου Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης (τα κοινώς λεγόμενα «τρία Β»).

Ο συντάκτης του άρθρου σωστά επισημαίνει λάθος σε κεντρική πλατεία της Βούλας, όπου η αναμνηστική πινακίδα γράφει ότι κατασκευάστηκε «επί δημαρχΕΙας» του τάδε δημάρχου -όμως, το δημαρχείο αλλά η δημαρχία, και με παρόμοιο τρόπο η προεδρία αλλά τα προεδρεία. Πιο δύσκολο το λαθάκι στην οδόν ΙάσΩνος της Βουλιαγμένης, όπου το σωστό είναι «Ιάσονος» αν και σε άλλα ονόματα που φαινομενικά είναι ίδια το ωμέγα διατηρείται στη γενική, π.χ. Πλάτωνος.

* Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι το άρθρο παραπέμπει σε ένα άλλο άρθρο, του BBC, για κάποιον αυτόκλητο φρουρό της γραμματικής (grammar vigilante, αυτοπροσδιορίζεται) στη βρετανική πόλη Μπρίστολ, ο οποίος εδώ και 13 χρόνια τριγυρνάει τους δρόμους της πόλης του και διορθώνει ορθογραφικά και γραμματικά λάθη στις πινακίδες των καταστημάτων, με ειδίκευση στις κακοβαλμένες αποστρόφους, π.χ. Nail’s αντί για Nails σε πινακίδα νυχάδικου -είναι πολύ συνηθισμένο λάθος στα λαϊκά αγγλικά η απόστροφος πριν από το s του πληθυντικού. Θαρρώ τη λένε «απόστροφο του μανάβη» (greengrocer’s apostrophe).

* Το άρθρο για τον βιτζιλάντη του Μπρίστολ μού το είχε στείλει κι άλλος φίλος. Βέβαια το θέμα των λαθών σε επίσημες πινακίδες ήρθε κατά τρόπο παταγώδη στην επικαιρότητα με αφορμή τη γκάφα του υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως βλέπετε, η αναμνηστική πινακίδα για την εγγραφή του αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο των Μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco έχει το ολοφάνερο λάθος Word heritage site, αντί World heritage site.

Ευτυχώς η επιγραφή δεν ήταν… σκαλισμένη στο μάρμαρο κι έτσι εύκολα διορθώθηκε. Ωστόσο, αν και η διόρθωση είναι καλοδεχούμενη, βρίσκω φλύαρη την ανακοίνωση του Υπουργείου. Όχι επειδή περιέχει κι αυτή ένα τυπογραφικό λαθάκι (πλεξιγκας) αλλά επειδή όταν έχεις κάνει μια… μνημειώδη (κυριολεκτικά) γκάφα καλύτερο είναι να μην απαντάς στις λεκτικές υπερβολές που ακούστηκαν στο Διαδίκτυο.

Ωραίο ήταν αυτό που έγραψε ο Νίκος Λίγγρης: Βρήκαμε καλή περιγραφή για τη Λεξιλογία.

* Από την άλλη, το λάθος της επιγραφής έδωσε ευκαιρία να επιβεβαιωθεί για μιαν ακόμα φορά ο αμείλικτος νόμος του Μέφρι.

Στην εκπομπή της, η Τατιάνα Στεφανίδου στηλίτευε το λάθος και την ίδια στιγμή η λεζάντα του καναλιού έγραφε για ορθογραφικό λάθος «στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλιππίνων».

Αθάνατε Μέφρι!

* Μαργαριτάρι σε μια πολύ ανησυχητική είδηση για το υπερόπλο που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν (όσοι ξέρουν τις τεχνικές λεπτομέρειες της υπερβόμβας, ας μας πουν):

Το πιο ατρόμητο μη πυρηνικό όπλο του αμερικανικού πενταγώνου, GBU-43, όπως είναι επισήμως γνωστή, τέθηκε σε χρήση σήμερα για πρώτη φορά γράφει η εισαγωγή του άρθρου.

Το «πιο ατρόμητο»; Μήπως ήθελαν να πουν «το πιο τρομακτικό»; Ατρόμητος ή είναι κανείς ή δεν είναι.

* Στη Λεξιλογία επισημάνθηκε νέο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Νομανσλάνδης. Αντιγράφω το σχετικό σχόλιο:

Ανακαλύφθηκε μια, άγνωστη μέχρι τώρα, βασίλισσα της Αγγλίας! Όχι δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, είναι κατόρθωμα μεταφραστικό. Στην ταινία Βασίλισσα Βικτώρια: Τα χρόνια της νιότης (The Young Victoria, 2009), που παρακολουθήσαμε σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ2, μαθαίνουμε ότι πριν ανέβη η Βικτωρία στον αγγλικό θρόνο υπήρχε η Βασίλισσα Ντόουατζερ.

Φυσικά πρόκειται για την Queen Dowager, τη βασιλεύουσα χήρα του θανόντος βασιλιά. Εμείς είχαμε τη Βασιλομήτορα Φρειδερίκη. Την Queen Dowager δεν ξέρω πώς θα την αποδίδαμε, πάντως όχι Βασίλισσα Ντόουατζερ. Παρακαλείται ο ληξίαρχος Νομανσλάνδης να επιληφθεί του θέματος.

* Προχωρημένα μεζεδάκια σερβίρει ο ντελιβεράς της αγγελίας αριστερά. Τα παραγγέλνεις, έρχονται στον χώρο σου και… μένουν εκεί. Για πόσο, δεν μας λέει.

* Μια και είπαμε για μεζέδες, ένας φίλος μου στέλνει το λινκ του ιστοτόπου ενός μεζεδοπωλείου που έχει τον τίτλο «Επί τω λαικώτερον».

Όπως λέει ο φίλος, φαίνεται πως είχαν υποχρέωση να ξοδέψουν μερικά ωμέγα που είχαν παραγγείλει, πριν λήξουν, κι έτσι έβαλαν ωμέγα όχι μόνο στον συγκριτικό του επιθέτου (αντί για το «λαϊκότερον» που θέλει η σημερινή ορθογραφία) αλλά και στο άρθρο, καταλήγοντας σε μια ιδιόρρυθμη δοτική!

Αντίθετα, τους είχαν τελειώσει τα διαλυτικά, κι έτσι: λαικώτερον.

* Η ακλισιά της εβδομάδας σε επιστημονικό άρθρο που ήδη το συζητήσαμε τις προάλλες σε σχόλια:

Οι ερευνητές της JAMSTEC ξεκινούν τις μελέτες στα νερά της Χαβάη για να προχωρήσουν στην γεώτρηση…

Όμως, η Χαβάη έχει ενσωματωθεί απόλυτα στο τυπικό της ελληνικής -και άλλωστε μόνο στα ελληνικά λέγεται «Χαβάη». Η ακλισιά είναι εντελώς άστοχη. Της Χαβάης.

* Η γλωσσική μπούρκα των επίκοινων τύπων κρύβει το φύλο. Βρίσκεται νεκρή μια δικάστρια, η πρώτη μουσουλμάνα που διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, οπότε σε ελληνικόν ιστότοπο μπαίνει ο τίτλος: Μυστήριο με θάνατο γυναίκας δικαστή.

Προσωπικά, όταν το διαβάζω, σκέφτομαι ότι βρέθηκε νεκρή η σύζυγος κάποιου δικαστή.

* O μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τακτικός τροφοδότης μας σε μεζεδάκια, έστειλε τις προάλλες επιστολή 37 σελίδων (!) στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία τον καλεί να εγκαταλείψει το Ισλάμ και να βαπτιστεί χριστιανός -και μάλιστα με ανάδοχο τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επιστολή εδώ, δεν τη διάβασα κι έτσι δεν θα τη σχολιάσω. Πάντως, στο παρελθόν έχουν κηρυχτεί πόλεμοι με πιο ασήμαντες αφορμές.

Θυμίζω ότι στο παρελθόν ανάλογη επιστολή είχε αποστείλει ο αγ. Πειραιώς στον Μουαμάρ Καντάφι.

* Tα μουφοσάιτ με τις σατιρικές ψευτοειδήσεις, σαν το αμερικάνικο Onion ή το δικό μας Κουλούρι, έχουν πάρει πολύ κόσμο στον λαιμό τους.

Είναι ένα καλός δείκτης της χαμηλής ευφυΐας ή/και της αυξημένης κακοπιστίας ενός πολιτικού, το να πιαστεί να αναδημοσιεύει τρολοειδήσεις θεωρώντας τις αληθινές.

Τελευταίο θύμα, ο βουλευτής αλλά και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος αναδημοσίευσε (με αναφορά της πηγής!) τρολοείδηση του Moufanet, σύμφωνα με την οποία κατά τα εγκαίνια της Κορίνθου-Πατρών οι αρμόδιοι έσβησαν το λογότυπο της τεχνικής εταιρείας ΑΚΤΩΡ.

* Ένας άλλος τακτικός τροφοδότης μας με μεζεδάκια μας αφήνει γεια. Εννοώ τον Κ. Μπογδάνο, που η εκπομπή του στον Σκάι, αφού μετατέθηκε από τις 6μμ στις 3μμ, πρόκειται να καταργηθεί μετά το Πάσχα διότι στη θέση της θα παίζεται εκπομπή της Ελεωνόρας Μελέτη, στην οποία θα σχολιάζεται ο πανδαμάτορας Σαρβάιβορ.

Κι έτσι, η Μελέτη έφαγε τον Αμελέτητο, και ενδεικτικό της αχαριστίας μας είναι ότι δεν βγήκαν τισέρτ με την επιγραφή «Ζε σουί Μπογδανός».

Σαν μια αποχαιρετιστήρια μπογδανιά, στην προχτεσινή εκπομπή του (την Πέμπτη το μεσημέρι στην αρχή του βιντεακιού) ο Κ. Μπογδάνος μνημόνεψε την επέτειο της ανακάλυψης των τάφων στο Κατύν.

Δεν θέλω να μπω στη συζήτηση για το έγκλημα και ποιος το διέπραξε, το βέβαιο όμως είναι ότι ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ αυτό το ανιστόρητο που ισχυρίστηκε ο Νομάρχης Ημιμαθείας, ότι τάχα ο Στάλιν έδωσε εντολή στη NKVD να «ανακαλύψει» στις 13 Απριλίου 1943 τους τάφους των Πολωνών αξιωματικών και να ρίξει το έγκλημα στους Ναζί.

Και είναι ανιστόρητο αυτό επειδή το 1943 η περιοχή του Κατύν, όπως και μεγάλα τμήματα της ΕΣΣΔ, βρισκόταν ακόμη στα χέρια των Ναζί. Οι Ναζί ήταν εκείνοι που ανακοίνωσαν, με πολλές τυμπανοκρουσίες, στις 13.4.1943 τη μαζική δολοφονία των Πολωνών -και συγκρότησαν και 12μελή «επιτροπή εμπειρογνωμόνων» για να διερευνήσει το θέμα.

* Και κλείνω με κάτι που δεν χρειάζεται σχόλια:

Aπό αύριο θα μπορείτε να τηγανίζετε μπριζόλες ελεύθερα. Καλή Ανάσταση!

 

149 Σχόλια to “Μεγαλοσαββατιάτικα μεζεδάκια”

  1. spiral architect said

    Καλημέρα, Καλή Ανάσταση και …

    σ’ όλη την παρέα του φιλόξενου ιστότοπου.

  2. spiral architect said

    Σύμφωνα με τη βίκη, αλλά και λογικά λόγω του συνήθους διαχρονικού ανταγωνισμου υπάρχει μπαμπάς και είναι Ρώσος.
    Δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και εύχομαι να σκουριάσει.

  3. plintirio said

    Καλημέρα και Καλή Ανάσταση,
    σε άρθρο στη Lifo γράφει: Αυτές τις ημέρες, με αφορμή την αποκάλυψη σκανδάλων στην ΑΕΠΙ οι δημιουργοί βρίσκονται υπ’ ατμόν. http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/141016

    Είναι σωστή η χρήση της έκφρασης σε αυτή τη πρόταση;

  4. Zap said

    Χρονια πολλα καλή ανάσταση σε ολους!

  5. Παναγιώτης Κ. said

    «Υπ΄ατμόν»!
    Δηλαδή είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν; Για να πάνε πού;

  6. Γς said

    Καλημέρα

    >Ευτυχώς η επιγραφή δεν ήταν… σκαλισμένη στο μάρμαρο κι έτσι εύκολα διορθώθηκε.

    Χμ…Στο Δίον ήταν που ένας Φίλιππος ήταν σκαλισμένος στο μάρμαρο σαν Φίλιπος με το που έμπαινες στο μνημείο.

    Μέχρι να το διορθώσουν είχαν προσθέσει ένα Π σε χαρτί κολλημένο με σιλοτέιπ.

    Πριν απο καμιά 20ριά χρόνια. Με τα ίδια μου τα μάια

  7. Γς said

    Ελεγα να το βάλλω στη σελίδα Φίλων Μουσικής Ραφήνας, αλλά είναι πολύ σοβαρή [και σοβαροί] και το βάζω εδώ:

    Χρονια πολλα καλή ανάσταση σε ολους!

  8. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    H Αποσκιαδερή Μάνη στην ΕΡΤ1.

  9. LandS said

    Το χειρότερο που γράφτηκε και ακούστηκε με τη βόμβα ήταν η τιμή της. 300 με 400εκ δολ. την ανεβοκατέβαζαν.
    Ίσα με τρία φοβερά και τρομερά F-35 που γυρνάνε και πίσω.

  10. Γς said

    Τηγάνησε μπριτζόλες μπρος την πεθερά της για να την αποτελειώσει.

    Τηγάμησε, ουπς, τηγάνησε.

  11. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Yποπτεύομαι ότι το πρωτότυπο έλεγε fierceful weapon … (το ًWord μου κοκκινίζει το fierceful , και ο τρανσλάτορας δεν το μεταφράζει στα ελλήνικος. Δεν ξέρω γιατί).

  12. Emphyrio said

    Ας παει ο νομαρχης κλπ να δει το Sweet Movie (αν αντεχει, γιατι σιγουρα θα εχει και ευαισθησιες ο παμμεγιστος) για να δει τα φιλμ με τους νεκρους του Κατυν.

    (Αφου δεν τους μπερδεψε με το Μπαμπι Γιαρ του Γιεφτουσενκο, παλι καλα να λεμε).

    Χρονια μας πολλα σε ολους.

  13. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Τα παραγγέλνεις, έρχονται στον χώρο σου και… μένουν εκεί. Για πόσο, δεν μας λέει.

    Ε, μέχρι να σε πιάσει σφίξη 😉

  14. spatholouro said

    Το πιο «καταστροφικό» και όχι «ατρόμητο» όπλο διαβάζω. Το διόρθωσαν πριν το σχολιάσουμε;;;

  15. Λεύκιππος said

    Τα αρχικά της GBU-43 και όλων των GBU σημαίνουν Guided Bomb Unit, αλλά απ’ ότι βλέπω θα μπορούσαν να σημαίνουν και God Bless U, Good Bad and Ugly αλλά και αυτή που έπεσε σε μας, η German Beneficiary Urine.

  16. ΣΠ said

    Καλημέρα

    11 Δεν υπάρχει η λέξη fierceful στα αγγλικά. Το επίθετο είναι fierce.

  17. Avonidas said

    Αυτές τις ημέρες, με αφορμή την αποκάλυψη σκανδάλων στην ΑΕΠΙ οι δημιουργοί βρίσκονται υπ’ ατμόν.

    Συγχωρήστε με για το άσχετο σχόλιο, αλλά δεν έχω καμιά συμπάθεια ούτε για την ΑΕΠΙ (φυσικά), αλλά ούτε και για τους δημιουργούς που κλαψουρίζουν για τα χαμένα τους δικαιώματα.

    Η κόντρα κι ο καυγάς γίνεται πάντα για το ποιος πρέπει να εισπράττει τα φράγκα, και ποτέ για το αν είναι λογικό να περιμένουν οι δημιουργοί τα υπερκέρδη που συνήθισαν τόσα χρόνια, με σκανδαλωδώς υψηλές τιμές στα σιντί και με την ΑΕΠΙ να ζητά δικαιώματα από τον κάθε φουκαρά που βάζει ένα ραδιόφωνο να παίζει.

    Διάβαζα κι εκείνη την περίφημη διακήρυξη των δημιουργών «υπέρ εξυγίανσης της ΑΕΠΙ»· οι μισές υπογραφές είναι «κληρονόμος τάδε». Δηλαδή θα κάαθεται ο άλλος και θα εισπράττει από τα έτοιμα! Ωραίοι «δημιουργοί»…

  18. sarant said

    Καλημέρα, χρόνια πολλά, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    14 Θα το διόρθωσαν. Πάντως διατηρούνται αναδημοσιεύσεις, π.χ.
    http://www.prasinanea.gr/news/afti-ine-i-mitera-olon-ton-vomvon-moab-pou-erixan-i-ipa/

  19. ΣΠ said

    14, 18
    Και πάλι δεν συμφωνούν τα γένη:
    «Το πιο καταστροφικό μη πυρηνικό όπλο του αμερικανικού πενταγώνου, GBU-43, όπως είναι επισήμως γνωστή, τέθηκε σε χρήση σήμερα για πρώτη φορά.»

  20. sarant said

    19 Θα έπρεπε:
    «Το πιο καταστροφικό μη πυρηνικό όπλο του αμερικανικού πενταγώνου, η βόμβα GBU-43, όπως είναι επισήμως γνωστή, τέθηκε σε χρήση σήμερα για πρώτη φορά.»

  21. ‘The most fearsome explosive weapon’ in the Pentagon’s possession είναι η πρωτότυπη φράση. Ε, τι fearsome, τι fearless…

  22. Αν αυτή τη πιατέλα εσύ τη θεωρείς νηστίσιμη και λάιτ, πόσα θάθελες νάχεις βσλει για να τη θεωρήσεις κανονική; Ή φτουρισε στην πορεία αλλά ξέμεινε ο χαρακτηρισμός; 🙂

    Καλή ανάσταση

  23. spiral architect said

    @3: Ήθελαν να γράψουν «καίγεται ο κώλος τους» αλλά ας όψεται η αστική ευγένεια του συντάκτη. 😝

  24. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα και καλή Ανάσταση σε όλους !
    Μπα; Είναι ακόμα ανοιχτό το «λαϊκότερον» στα Πατήσια, σε εκείνη την ωραία μονοκατοικία με τον κήπο; Μπράβο, το έχω επισκεφτεί τουλάχιστον 15 χρόνια πριν. Και πάλι μπράβο, με αυτή την κρίση, κι ας κάνουν και τα ορθογραφικά (άλλωστε, μετά από τόσα χρόνια, «ο νόμος της γλώσσας» (!) τα καθιερώνει 🙂 )
    Ωραία και τα υπόλοιπα μεζεδακια !

  25. Δεν βρήκα από πού ξεκίνησε αυτός ο χαρακτηρισμός, που εμφανίζεται σε πλήθος ιστοτόπους εφημερίδων και άλλων, συνήθως με εισαγωγικά, αλλά πολύ συχνά προστίθεται η πληροφορία ότι it can clear out trees in a 152-meter-diameter. 152, όχι μόνο 150; Κάποιος έκανε τον κόπο να μετατρέψει σε μέτρα τα 500 πόδια…

  26. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα καὶ καλήν Ἀνάσταση.

    #3. Σὲ ἀναβρασμό μᾶλλον ἤθελε νὰ πεῖ. Βέβαια ὁ (ἀνα)βρασμός παράγει καὶ ἀτμό. 🙂

    #9. Τόσο κόστισε ἡ ἀνάπτυξή της. Ἡ κάθε μία στοιχίζει μόνο 🙂 16 ‘μύρια.

    #11. Μᾶλλον fearful weapon πρέπει νά ‘λεγε.

  27. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @26γ. Γράφαμε ταυτόχρονα μὲ τὸ Ἄγγελο (21) ποὺ βρῆκε τὸ σωστὸ (fearsome explosive weapon).

  28. LandS said

    25 Η πολύ μεγάλη πλάκα είναι ότι το αρχικό 150 μετρα μετατράπηκε επί τοδημοδιογραφικοτερον στρογγυλεμένο σε πόδια για να το δημοσιογραφήσουν οι δικοί μας σε 152 μετρα.

  29. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Χρόνια πολλά σε όλους.
    Καλή ανάσταση δεν λέω και γιατί δεν υπήρξε αλλά και γιατί δεν θα υπάρξει για την Ελλάδα με τόσα μνημόνια και τον λαό σε αδράνεια, οπότε Έλληνες ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ (που είχε πεί και μιά φινλανδική ψυχή) για τα μεταπασχαλινά καλυβιώτικα αγγούρια που μας περιμένουν, με «αριστερή και επαναστατική» υπογραφή αυτή την φορά.

  30. giorgos said

    Καλησπέρα καί καλή ανάσταση εύχομαι σέ όλους .
    Είναι σωστό νά λέμε «χρόνια πολλά» γιά τό Πάσχα ?

  31. B. said

    Λοιπόν, στο Να της Ικαρίας υπήρχε μια ταμπέλα στο ναό της «Ταυροπόλου Αρτέμιδος» που εγραφε για χρόνια «Ιερό Άρτεμης Ταυροπούλου» (πώς λέμε Παπαδοπούλου…). Κάποτε έσβησαν με μπογιά το υ που περίσσευε και τώρα υπάρχει απλώς ένα δυσεξήγητο κενό στην ταμπέλα…

  32. spatholouro said

    Το «υπ’ ατμόν» το συζητήσαμε πρόσφατα (βλ. το 167 σχόλιό μου μεταξύ άλλων)

    Συμπαθητικά μεζεδάκια

  33. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα και καλή Ανάσταση σ΄ όλες κι όλους σας, κι αφήστε τον Λάμπρο να λέει (#29 🙂 ).
    Άλλο είναι το θέμα:

  34. Γιάννης Ιατρού said

    29: ΛΑΜΠΡΟ,
    όλο άθεος το παίζεις, π.χ. με τα σουβλάκια την Μ. Παρασκευή (κατά πληροφορίες του ανταποκριτή μας…), αλλά δεν σε βλέπω να λες, θα φάω φακές την Κυριακή του Πάσχα! Εμ έτσι ξέρω και ΄γω 🙂

  35. Ριβαλντίνιο said

    Είχα δεί μια εκπομπή στον 902 για την σφαγή στο Κατύν. Βασικό επιχείρημα του Κουκουέ γεγέ κοτσίδα που το παρουσίαζε ήταν ότι και ο Γκαίμπελς έλεγε ότι την σφαγή την έκαναν οι Ρώσσοι. Συνεπώς όποιος σήμερα λέει το ίδιο, υιοθετεί τις απόψεις Γκαίμπελς. 🙂

    Είναι αλήθεια ότι και η Δίκη της Νυρεμβέργης είχε αναγνωρίσει ως υπεύθυνους για την σφαγή τους ναζί ;

  36. ΚΑΒ said

    >> οδόν ΙάσΩνος της Βουλιαγμένης, όπου το σωστό είναι «Ιάσονος» αν και σε άλλα ονόματα που φαινομενικά είναι ίδια το ωμέγα διατηρείται στη γενική, π.χ. Πλάτωνος.

    κύρια ονόματα σε -ων, -ωνος; Απόλλων, Δάμων, Δευκαλίων, Δίων, Ζήνων, Ιέρων, Κίμων, Κλέων, Κόνων, Κρίτων,Κύλων, Πλάτων, Σόλων, Φαίδων, Νέρων κ.ά. και Χάρων, Χάρωνος (:ο χάροντας)

    κύρια ονόματα σε -ων, -ονος; Ιάσων, Αγαμέμνων, Αριστογείτων

  37. Η οδός Ιασωνίδου της Θεσσαλονίκης πάντως συστηματικά με Ω γράφεται.
    Θα μου πείτε, υπήρχε μια εποχή, πριν από 50 χρόνια, που η οδός Πρωτοπαπαδάκη στο Γαλάτσι γραφόταν με δύο Ο ψηλά στα Τουρκοβούνια και με δύο Ω χαμηλά προς το παλιό τέρμα. Δεν κοροϊδεύω, το έχω δει με τα μάτια μου…

  38. spiral architect said

    Ρίβα, όταν ήμουν φοιτητής δεν ήξερα καν τι ήταν το Κατίν. Μετά το ’90 έσκασε μύτη:http://atexnos.gr/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%bd-%ce%b7-%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83/

  39. 38 Ήταν γνωστό. Απλά, μέχρι τον 21ο αιώνα, δύο ηλε-γνωστοί μου, ένας ΚΚΕ κι ένας πρώην ΚΚΕ (μ-λ), αρνούνταν ακόμη και ότι υπήρξε συμφωνία Ρίμπεντροπ-Μολότωφ.

    http://mignatiou.com/2017/04/ipourgos-tou-siriza-epikefalis-tis-antiprosopias-gia-ta-ierosolima-tha-metaferi-to-agio-fos/

  40. Γιάννης Ιατρού said

    31: Β.
    Κι εγώ που νόμιζα πως ναός της Ταυροπόλου Αρτέμιδος υπήρχε μόνο στην παραλία της Αρτέμιδος (Λούτσας)!!

    Αλλά να, όπως μας λέτε, υπάρχει και στην Ικαρία (διαβάζω στον όρμο Να, στη ΒΔ μεριά του νησιού). Το όνομα Νας, προέκυψε ίσως από παραφθορά της λέξης Ναός (;). Ταυροπόλου, δηλαδή αυτή που φροντίζει τον ταύρο (σύμβολο δημιουργίας και αναγέννησης).

  41. Τι να κλάσει ο Βροντάδος; Αλλού να δεις τι βαρελότα ετοιμάζουν.

    http://www.telegraph.co.uk/news/2017/04/15/north-korea-marks-anniversary-military-parade-pyongyang-pictures/

  42. gpoint said

    Καλήμέρα…
    Αθεος ο Λάμπρος, άθεος αλλά βαθύτατα θρησκευόμενος εγώ, διαφέρουμε !!! Ο μεν Λάμπρος λογικά δεν περιμένει ανάσταση του Βίλχεμ Ράιχ, ενώ εγώ σαν ΠΑΟΚg’s βλέποντας οσονούπω την ανάσταση της ΠΑΟΚάρας δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας ευχηθώ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

    Υ.Γ. Κι όταν αναστηθώμεν (οσονούπω) οι θέτοντες ενα Μη μπροστά από το ιερό όνομα θα λογοδοτήσουν στους κατά τόπους ΠΑΟΚάρχες, οι δε μετατρέποντες το ο εις ου θα έχουν την τύχη του Αβέρ-οφφ στις εκλογές που ήθελε ου !

  43. 43

    https://twitter.com/wasblondie/status/838477756593766400

  44. Μαρία said

    37
    Με ω είναι η επικρατέστερη γραφή.
    Λεωνίδας Ιασωνίδης και στα πρακτικά της βουλής.

  45. spatholouro said

    #36
    Ίσως πιο ευμνημόνευτο είναι να πούμε ότι τα αρσενικά κύρια που εξαιρούνται και γράφονται -ονος, είναι τα εξής: Αγαμέμνων, Αίμων, Αρίων, Αμφικτύων, Αριστογείτων, Ιάσων, Αλιάκμων, Στρυμών, Υπερίων, Φιλήμων, και τα Μακεδών, Παφλαγών, Σάξων.

    Όλα τα άλλα (αρσενικά κύρια) με -ωνος

  46. Μαρία said

    «Ανίκανη μια κυβέρνηση που βάζει το χρέος επί τον τύπον των ήλων;»
    Τσίπρας, 12/4/2017

    Νικοκύρη, ο Εαρίων δεν σε ενημέρωσε για το μαργαριτάρι των ημερών;

  47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Captain Beerheart‏
    @thanos1625
    Το αντίθετο της περιφοράς του επιταφίου είναι η ταφή του περιφερειακού

  48. 47 Μαρία, είπε στην Κέρκυρα ότι κάποια στιγμή θα φτάσουμε και στην Ιθάκη (Καβάφης κι έτσ΄). Μόνο που αυτό είχε πει κι ο ΓΑΠ στο Καστελόριζο πριν εφτά χρόνια.

  49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    49. Κ έ ρ κ υ ρ α είπες; https://twitter.com/Taxideutis/status/852422410083209216

  50. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    50.Εικόνα καλέ!

  51. Μαρία said

    49
    Όχι Καβάφης, στο νησί των Φαιάκων βρίσκεται. Αλλά αυτό μπορείς να το πεις κλισέ, δεν είναι γλωσσικό μαργαριτάρι όπως το χρέος επι τον τύπον των ήλων.

  52. 52 Α! Πάντως για Ιθάκη είπε.

    Πάσχα, γιορτή της αγάπης

  53. Πάνος με πεζά said

    Κι επειδή ακούω τώρα ένα ετυμολογικό παραλήρημα του Α.Α.Αντωνάκου, η τσέπη προέρχεται από το «έσω οπή», και άλλα ωραία εμπριμέ…

  54. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    33 – «κι αφήστε τον Λάμπρο να λέει» μετά το πάσχα όμως μη φωνάζετε ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ΤΟ ΑΓΓΟΥΡΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΟΟΟΟΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ.☺
    Αφού επιμένετε ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ (κι άμα την δείτε σφυρίξτε μου κλέφτικα☺).

    34 – Άθεος δεν το έπαιξα ποτέ, άθρησκος δηλώνω, αλλά λάθος σε πληροφόρησε ο ανταποκριτής σου, μάλλον είμαι ο μόνος από «πιστούς» (στην πραγματικότητα κανείς δεν πιστεύει) και «απίστους» (δεν υπάρχουν αφού κανείς δεν πιστεύει☺)
    που νηστεύει 40 μέρες. Δεν έχω πρόβλημα να φάω φακές την Κυριακή του πάσχα, (άλλωστε τρώω ελάχιστο κρέας) αρκεί να βρώ, θα περιμένω μέχρι την μία να μου φέρεις εσύ, αλλιώς θα κάνω πέτρα την καρδιά και θα φάω κατσίκι.☺

  55. Πάνος με πεζά said

    Επίσης, «πιλάφι» είναι σωστό να γράφεται «πηλάφι», γιατί προέρχεται από το «πηλού υφή»…

  56. Γιάννης Ιατρού said

    Πρώτη Ανάσταση στον Ι.Μ. Ευαγγελίστριας Χίου με τον του «ιπτάμενο παπά»

  57. Μαρία said

    53
    Άκου https://www.youtube.com/watch?v=Fn3-xJZhwPY

  58. Φχαρ΄στώ! https://twitter.com/Hellenixx/status/853206921016377344

  59. Πάνος με πεζά said

    @ 59 : Κι από το μακρινό και άδολο 2009,

  60. Νεο kid Al Kuwaiti said

    Mαρία,έχω τη φρικτή υποψία ότι ο Αλέξης έκανε κοπάνα όταν ο Βάγιας στο ΕΜΠ παρέδιδε για την αντοχή αντυγας και τις ηλωσεις… (Καλά ρε Σαραντάκο! Δεν σου είπα να κάνεις υμπερπρυφουνγκ στα κείμενά του,να μη λέει μαλακιες! 🐩🇬🇷

  61. 64 έχει προβλήματα ο κόζμος https://left.gr/news/sto-para-5-amfivolo-tha-diexahthei-o-royketopolemos-sto-vrontado-tis-hioy

  62. Νεο kid Al Kuwaiti said

    55. Λάθος ανάγνωση σκλιμ αυτής της ιστορικής στιγμής! Το σωστό-και λόγω της ημέρας δηλαδής- είναι » μία μαλμπορα κι ένα Τζώνυ ανασταίνει και νεκρούς!

  63. 65 Αι, ρε χαμένε, που μας κλαίγεσαι πως έχεις προβλήματα καριέρας. Ο άλλος έκανε δυό δουλειές, ταυτόχρονα!

    http://www.huffingtonpost.com/entry/navy-seal-porn-star_us_58f11c86e4b0b9e9848bc6bc

  64. Μαρία said

    63
    Αλλού ήταν προσηλωμένος 🙂

  65. NM said

    ΩΡΑΙΟ ΠΡΑΜΑ !
    Μεζεδάκι εσαεί επίκαιρο

    (δείτε μόνο το πρώτο «επεισόδιο»)

  66. Νεο kid Al Kuwaiti said

    66. Δεν είναι ντροπή η δουλειά! Είχα σκεφτεί κι εγώ να παίξω σε τσόντες κάποτε,την εποχή της μεγάλης πείνας, αλλά με έφαγε το point system. ( Μου λείπανε 3-4 πόντοι για να γράφω καλά στην κάμερα…) 🏋🏋😇

  67. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    43 – Όλοι οι πιστοί- οπαδοί πιστεύουν σε τερατώδη παραμύθια, όσο θα αανστηθεί ο χριστούλης το βράδυ, άλλο τόσο θα αναστηθεί κι ο παοκούλης.
    Από τα παραμύθια οι παπάδες κι οι λεφτάδες (βλέπε Σαββίδης) κερδίζουν, τα κορόϊδα οι πιστοί ελπίζουν.☺

  68. 69 γμήθηκε στη δουλειά αλλά δούλευε όποτε του …ώσει

  69. 55, 65 Υπάρχει και αυτή η ανάγνωση https://twitter.com/mhdeiasaganaki/status/853251015231066112

  70. https://twitter.com/Biskotes/status/852512064929189889

  71. spiral architect said

    Ήρθε το άγιο φως ή να βγάλω το τσακμάκι;

  72. spiral architect said

    H μαμά μπόμπα ΜΟΑΒ ονομάζεται θερμοβαρική, (αγνοώ την ετυμολογία) και απ’ ότι διάβασα είναι ένας τέτοιος συνδυασμός χημικών εκρηκτικών και κατασκευής, που η έκρηξή της για να συντελεστεί πρακτικά απορροφά όλο το οξυγόνο βίαια δημιουργώντας κενό «διαστέλλοντας» εξ ίσου βίαια το ωστικό κύμα. Δεν είναι καινούργια, αλλά είναι η μετεξέλιξη μιας άλλης φονικής κατασκευής που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ και ήταν γνωστή με το παρατσούκλι Daisy Cutter.
    (η πραγματικά άχρηστη πληροφορία της χρονιάρας μέρας)

  73. 75 θερμοβαρική: κάνει τόσο ισχυρή έκρηξη που καταναλώνει όλο το οξυγόνο της εγγύς περιοχής κι έτσι έχει διπλό χτύπημα, μία από το ωστικό κύμα από το επίκεντρο προς τα έξω και λίγο μετά άλλη μία από έξω προς το επίκεντρο, λόγω του αέρα που σπεύδει να καταλάβει το κενό.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Thermobaric_weapon

    Στο βομβαρδισμό του Αμβούργου (Β’ Π.Π.) το κατάφεραν αυτό χωρίς θερμοβαρικά. Απλά στη ζώνη βομβών η θερμοκρασία είχε ανέβει στους 800+° C και έρχονταν λαίλαπες από τον περίγυρο.

    Η Μαργαριτοκόφτρα και η μαμά μπόμπα δεν στοχεύουν θωρακισμένες εγκαταστάσεις αλλά μεγάλες εκτάσεις.

    Μπάι δε γουέι, η αεροπορία ήξερε που ακριβώς να την παίξει, διότι το συγκρότημα είχε κατασκευαστεί με επιδότηση της CIA επί Σοβιετίας.

  74. spiral architect said

    Εν τω μεταξύ περιμένουμε την (δεύτερη) Ανάσταση με το νου μας στο τούρκικο δημοψήφισμα και στη θάλασσα της Κορέας.
    Καλή Ανάσταση με την ελπίδα να εξανθρωπιστούμε πραγματικά, αν και το βλέπω χλωμό. 😦

  75. Κάνουμε κάνα γκαλοπάκι για προβλέψεις Κορέα/Τουρκία;

  76. Corto said

    24 (Πάνος Με Πεζά):

    Στο μεζεδοπωλείο «επί τω λαικώτερον» πηγαίνω αρκετά συχνά. Μακράν ένα από τα καλύτερα μαγαζιά της Αθήνας σε αυτό το είδος (αν και τελευταία έχει κάνει κάποιες εκπτώσεις στην ποιότητα). Αρκετά παλιό μαγαζί, με ιστορία, όπου συχνά φιλοξενεί καλούς μουσικούς με εξαιρετικό ρεπερτόριο (ρεμπέτικο – λαϊκό). Το μουσικό πρόγραμμα του μεζεδοπωλείου και του πάνω χώρου (το «διπλόχορδο») παλαιότερα, προ 20 ετών περίπου, μεταδιδόταν απευθείας από έναν ραδιοφωνικό σταθμό.
    Ο τίτλος του είναι εμβληματικός και αρκετά ευρηματικός, οπότε το γραμματικό λάθος δεν με ενοχλεί καθόλου, τουναντίον δεν θα ήθελα να το αλλάξει.
    Το μαγαζί εξάλλου διακρίνεται για τα μεζεδάκια του!

  77. Γιάννης Ιατρού said

    Θερμοβαρική: το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η δημιουργία (με την πρώτη έκρηξη) ενός εκτεταμένου νέφους από αναφλέξιμο υλικό το οποίο πυροδοτείται από μια δεύτερη έκρηξη. Η ανάφλεξή του δεσμεύει το οξυγόνο κι έτσι οι τριγύρω πεθαίνουν από ασφυξία. Εκτός αυτών έρχεται και τα προαναφερθέν ωστικό κύμα κλπ. κλπ. Σαν εύφλεκτο υλικό διαλέγουν κάτι που μπορεί να αναφλεγεί πολύ-πολύ γρήγορα. Αλλά ακόμα και πριονίδι ή αλεύρι θα έκανε, αλλά θα είχε μικρότερη επίδραση. Χρησιμοποιείται κυρίως για καταστροφή υπογείων στόχων, όπως στην προαναφερθείσα περίπτωση.

  78. Και μιας και πχιάσαμε τα πολεμικά, δεν είναι ψιλοοξύμωρο που ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές πολεμικών αεροσκαφών λεγόταν … Τάνκ;

    https://en.wikipedia.org/wiki/Kurt_Tank

  79. spiral architect said

    Αλ. Τσίπρας: Έχουμε το μομέντουμ, πρέπει να το αξιοποιήσουμε για αναπτυξιακή εκτίναξη της οικονομίας.
    Αναμένεται δήλωση Κούλη με περίληψη «Εκλογές μετά το Πάσχα για να τις αξιοποιήσουμε για μαζική ανατίναξη οποιουδήποτε έχει απομείνει όρθιο».

  80. 82

    https://gfycat.com/gifs/detail/SimpleGloriousAmericanpainthorse

  81. spiral architect said

    😀 😀 😀 😀

  82. smerdaleos said

    Εύχομαι σε όλους Καλή Ανάσταση!

  83. Σιβηριανοί φορτηγατζήδες φκιάνουν το γεύμα τους.

    http://www.boredpanda.com/on-siberias-ice-road/

  84. https://twitter.com/jimxcon/status/850956852225552385

  85. ΚΑΒ said

    82. Να θυμηθούμε και αυτήν τη δήλωση του Τσίπρα «Το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της οικονομίας». Μόνο που είναι για το περσινό Πάσχα.

  86. Γιάννης Ιατρού said

    86: διαβάζοντάς το, αναρωτιέσαι τι γίνεται όταν χιονίζει στο Καπανδρίτι … 🙂

  87. ΚΑΒ said

    74. Κι εγώ δεν πιστεύω, αλλά σαχλαμάρες δεν λέω,ούτε γράφω, υπουργέ μου.

  88. 74, 90 Αυτά τάλεγε το 2014 😉

  89. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Πέθανε ο διηγηματογράφος Δημήτρης Πετσετίδης

    Πέθανε, σε ηλικία 77 ετών, ο διηγηματογράφος Δημήτρης Πετσετίδης. Ο Σπαρτιάτης συγγραφέας έφυγε από τη ζωή χτες βράδυ ξαφνικά κι ενώ βρισκόταν στην Αθήνα.

    […]

    http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/pethane_o_diigimatografos_dimitris_petsetidis-65113917/

  90. nikiplos said

    Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους… υποψιάζομαι ότι το «προχώ» υπερόπλο είναι οι cluster bombs, που καίτοι συμβατικό όπλο είναι όντως ιδιαίτερα καταστροφικές, το λέει και το όνομά τους άλλωστε…

  91. https://twitter.com/Groupteamlogist/status/853207309123805185

  92. ΚΑΒ said

    91. Μάλλον το 2012 τα έγραφε, Ίσως τώρα να μην τολμά να τα δημοσιεύει..

  93. spiral architect said

    Ε ναι, το λέει και η ημερομηνία.

  94. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα, μολις γύρισα από μια εκδρομούλα. Και καλή Ανάσταση!

    3: Για το υπ’ ατμόν είχαμε συζητήσει πρόσφατα και καταλήξαμε πως είναι αποδεκτή και αυτή η χρήση (με τη σημασία: σε ετοιμότητα κτλ)

    22 Προστέθηκαν καναδυό στην πορεία 🙂

    28 Κι αν συνεχιστούν οι μετατροπές και οι στρογγυλοποιήσεις, θα φτάσουν τα 160

    32 Α μπράβο

    35 Πολύ πιθανό.

    47 Κανείς δεν με ενημέρωσε

    56-58 Αφού του δίνουν κανάλι και τα λέει… Αλλά μερικά έχουν γούστο!

    92 Κρίμα, και τον συζητούσαμε πρόσφατα….

  95. 92, 97τέλος

    Ενημερώθηκε το σχετικό θρεντ από τη βιβλιοθηκάριο του μπλόγκ.

    Τραγούδια του σαλονιού (διήγημα του Δημήτρη Πετσετίδη)

  96. Γιάννης Ιατρού said

    98: Ληξιαρχίνα εννοείς (γεννήσεις/θάνατοι …)

  97. Λεύκιππος said

    Απλά για το εκατοστό σχόλιο

  98. Μαρία said

    99
    Αυτόν τον παρέλειψα όμως περιμένοντας οτι θα τον ανακοίνωνε κανένας κνίτης http://avgi-anagnoseis.blogspot.gr/2017/04/blog-post_69.html

  99. Γιάννης Ιατρού said

    101: Μα δεν είναι πολιτογραφημένος Έλληνας αυτός, τι υπερεθνικό ληξιαρχείο έχουμε; 🙂

  100. ΚΩΣΤΑΣ said

    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ! για όσους πιστεύουν, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! για όλους-ες, πιστούς και μη.

    Για το άγιο φως

    Όταν ήμουν μικρός, πήγαινα στο ιερό της εκκλησίας και ντυνόμουν και παπαδάκι. Θυμάμαι, το βράδυ της Ανάστασης, κάποια στιγμή έσβηναν όλα τα κεριά και τα καντήλια – δεν υπήρχε ακόμη ηλεκτρικό στο χωριό μου – έμενε αναμμένο μόνο ένα καντηλάκι μέσα στο ιερό και από εκεί ο παπάς άναβε τη λαμπάδα και έβγαινε στην ωραία πύλη και έλεγε το «δεύτε λάβετε φως…».

    Αυτό το φως, συμβολικά το θεωρούσαμε άγιο και ιερό, προσέχαμε να μη σβήσουν οι λαμπάδες μέχρι να επιστρέψουμε στο σπίτι μας, σχηματίζαμε στην είσοδο το σημείο του σταυρού με την κάπνα που ανέδιδαν οι λαμπάδες, φωτίζαμε όλα τα δωμάτια, ανάβαμε το καντηλάκι και αφήναμε τις λαμπάδες σε ποτήρια ή λαιμούς μπουκαλιών να καίνε μέχρι να σωθούν (τελειώσουν).

    Λέω τώρα, τι θα πείραζε να γίνεται το ίδιο και με το φως του Παναγίου Τάφου, να το παίρνουν από το διατηρούμενο άσβεστο καντήλι και να το φέρνουν και οι πιστοί να νιώθουν ιδιαίτερη αγαλλίαση, γνωρίζοντας την προέλευσή του;

    Ο Χριστός δεν ήταν ψεύτης, γιατί μας παραμυθιάζουν οι παπάδες περί δήθεν θαύματος;

    Ριβαλντίνιε, πάρε θέση! 🙂

  101. sarant said

    101 Ωραίο άρθρο αυτό

  102. Μαρία said

    Στον αντίποδα του Επί τω λαϊκώτερον το en lefko film festival http://elff.gr/el/ το μετέγραψαν στην εφσυν «1ο Εν Λευκό Φεστιβάλ κινηματογράφου».

  103. Μαρία said

    104
    Και με αποβολές ο μακαρίτης. Μόνο που δε μαθαίνουμε ποιο ήταν το λάθος βιβλίο.

  104. nikiplos said

    Κρίμας για τον Δ. Πετσετίδη… Μετά τον Φουντά πάει κι ο συγκάτοικος… καλό παράδεισο τους εύχομαι… Φεύγουν σιγά σιγά, οι καλοί Λάκωνες και μένουν πλειοψηφία οι μ…λάκωνες (ο παππούς μου θα με έψεγε γι’ αυτό το τελευταίο γιατί ως βασιλόφρων τους συμπαθούσε τα μάλλα)…

    Το τελευταίο τηλεμεζεδάκι μου θύμισε 20 χρόνια πριν περίπου, στην ορεινή πελοπόννησο, σε ένα χωριό που ο Παπα-Γολιάθ επέβλεπε τις νηστείες των χωριανών του…

    Ο οικοδεσπότης μας φιλοξενούσε και κάποιους Σέρβους, μιαν οικογένεια κι εκείνη την εποχή αυτό ήταν επαναστατική πράξη, δεδομένων των απροκάλυπτων βομβαρδισμών εκεί… Οι Σέρβοι νήστευαν μέχρις τελικής πτώσεως… Εμείς οι υπόλοιποι το παίζαμε αμφισβητίες… Ο οικοδεσπότης για να μην μας κακοκαρδίσει, έψησε και ολίγες μπριζόλες, κατεψυγμένες μην φανταστείτε… Το σπίτι είχε την ατυχία να έχει καμινάδα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας οπότε μας επισκέφθηκε σχεδόν ακαριαία ο Παπα-Γολιάθ, ένας θεόρατος τύπος με μπράτσα, αθώος γίγαντας που πριν γίνει παππάς εργαζόταν δούλευε κομπρεσέρ σε λατομεία…

    Ο οικοδεσπότης μας, καλή του ώρα γιατί έχει πλέον μεταστάσει στον υπερβατικό κόσμο, του δικαιολογήθηκε πως οι Σέρβοι ήταν δήθεν από κάποιο δόγμα υπό τύπον παλαιο-παλαιοημερολογιτών, έτσι έπεφταν μια εβδομάδα πριν στο Πάσχα τους. Ο Παππα-Γολιάθ φρόντισε να κάνει βιαστικούς υπολογισμούς με το Πάσχα των Καθολικών κι αφού δεν συνέμπιπτε, μας έδωσε άφεση… Όμως μας την έκανε και το βράδυ εμφανίστηκε στο σπίτι με μια νταμουζάνα άθλιο κοκκινέλι… Οι θρησκόληπτοι Σέρβοι ήταν αδύνατον να φαν κρέας κι έτσι δικαιολογήθηκαν ότι μας συμπαραστέκονταν στη νηστεία…

    Ήταν τόσο καλόκαρδος που δεν θέλαμε να του τη σπάσουμε, κι έτσι πλακώσαμε τις ντοματοσαλάτες κατεβάζοντας μόνο μετά τα μεσάνυχτα που έφυγε, αμάσητες μπουκιές τυρί που πρόλαβε να κρύψει ο οικοδεσπότης… Το Κρέας το κατέσχεσε ο Παππα-Γολιάθ γιατί λέει ήταν ηγιασμένο από τους Σέρβους ομόδοξους και θα το έδινε την μεθεπομένη σε κάτι αρρώστους…

  105. 99 Εσύ είσαι απουσιολόγος, δεν μπορείς νάσαι και βιβλιοθηκάριος!

    101 Αυτόν τον είπαμε στην ώρα του. Και, Μαρία, Κνίτες τους λέμε μέχρι τα 25 τους! Μόνο οι Γ.Γ. της Κομσομόλ φτάνανε τα 55.

  106. Α, και προσέχτε αύριο γιατί είμαστε και σε κάποια ηλικία. Με το μέτρο όλα!

    http://valiacaldadog.blogspot.gr/2009/04/blog-post_19.html

  107. ΚΑΒ said

    Άραγε η διαγωγή του παρέμεινε κοσμιωτάτη; Περιμένουμε και το άρθρο του Νικοκύρη.

  108. Γς said

    Χριστός Ανέστη!

    Κι ο Νικοκύρης σήμερα στο Fb.

    Είναι στα πολύ πάτρια, μανιάτικα του, εδάφη

    Και να’ χα κι εγώ τέτοια πινακίδα για το σπίτι μου, που θα με ψάχνουνε με σίλβερ αλερτ…

  109. gpoint said

    Χριστός Ανέστη (Λάμπρο, ακούς ; )

  110. Γιάννης Ιατρού said

    κι από ‘μένα Χριστός Ανέστη, να περάσετε καλά με τους δικούς σας!
    Μάς κάνει κι απίθανο, ανοιξιάτικο καιρό.

  111. Γς said

    Χριστός Ανέστη

  112. Μαρία said

  113. Μαρία said

  114. sarant said

    Χριστός Ανέστη!

  115. Γιάννης Ιατρού said

    Να μην ξεχνάμε κι αυτούς που γιορτάζουν

  116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Aληθώς Ανέστη!
    Ευχές να περάσετε όμορφα, όπως και μ΄όποιους πεθυμάτε.

  117. Γιάννης Ιατρού said

    Επίσης ΕΦΗ (Να μην κάνουμε και ορθογραφικά λάθεη ε; Στα Salon A σφάζουν αρνιά 🙂 )

  118. Πάνος με πεζά said

    Xριστός Ανέστη, χρόνια πολλά σε όλους.
    Μόλις επέστρεψα (3 παρά 10 σχόλασε η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Μάτι, όπου υπάρχει πάνδημη συμμετοχή στο «μετά», και πολύ ωραία κατανυκτική ατμόσφαιρα…
    Πολλές ευχές στους εορτάζοντες, προεξάρχοντος του ΛΑΜΠΡΟΥ !

  119. Γς said

    7, 115:

    >Ελεγα να το βάλλω στη σελίδα Φίλων Μουσικής Ραφήνας, αλλά είναι πολύ σοβαρή [και σοβαροί] και το βάζω εδώ:

    Τελικά τους έστειλα το Et resurrexit του Σχ. 115.

    Καλή επιλογή.

    Με συγκίνησε ο τίτλος.

    Ηταν μετά από μια εβδομάδα παθών και θείου δράματος που προσπαθούσαμε στο Τέχας να περισώσουμε προγράμματα και δεδομένα σ έναν κλινικά νεκρό υπολογιστή που τον κρατούσε ζωντανό ενας μαγκιόρος συνάδελφος.
    Κι ενώ όλο λέγαμε να τα μεταφέρουμε όλα στον Cyber της CDC μας ψόφησε.

    Κι ένα πρωί Ανάσταση.
    Τον είχε φτιάξει και είχε αναρτήσει πάνω από την είσοδο του Πανεπιστημίου μια επιγραφή, κάθε γράμμα και σελίδα στον εκτυπωτή

    ET RESURREXIT !

    Ετσι στα λατινικά.

    Ολο με κιλτιβέ κόσμο συναγελαζόμουν, όπως εδώ μέσα που ο καλύτερος έχει απαυτώσει τη μάνα του.

    Και θυμήθηκα και τον Πουαρό κιλτιβέ με με βιολογικό τρόπο και σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού της ΕΕ.

    Το πράσο δλδ

  120. Γς said

    122:

    Ακου Πουαρό…

    Σαν τον Ηρακλή Πουαρό της Αγκάθα Κρίστι.

    Και να σου θυμίζει Πράσο!

    Ενώ η Αγκάθα Κρίστι του Αγγελου..
    Φτου! Μπερδεύτηκα.

    Ο Γιάννης Μαρής του Αγγελου..

    Ωχ, πάμε πάλι:

    Ο πατέρας του Αγγελου του δικού μας εδώ, ο Γιάννης Μαρής, που δεν λέγεται Μαρής αλλά Τσιριμώκος έφτιαξε τον αστυνόμο Μπέκα, που το όνομά του δεν παραπέμπει σε πράσα και τέτοια. Στα αρβανίτικα δεν ξέρω.

  121. Γς said

    123:

    Και μιλώντας για πράσα και τέτοια κοντά είναι τα κρεμμυδάκια, που κάνουν ρίμα με τα τα εντεράκια.

    Κάνουν όμως και μαγειρίτσα μαζί με συκωτάκια.

    Και το απόγευμα στο σούπερ μάρκετ λέω στα φιλαράκια μου στα κρέατα
    -Και μια συκωταριά
    όπως κάθε χρόνο. Για τη μαγειρίτσα.

    Αλλά ποιος θα τη φτιάξει εφέτος;

    Τελικά κατέβηκα μόνος μου κάτω μέχρι την πόρτα που είχε φρακάρει απ τον κόσμο που περίμενε την Ανάσταση και το αγιο φως από απέναντι την εκκλησία.

    Κατάλαβα τους γείτονες όταν με χαιρετούσαν ότι σκεπτόντουσαν αυτήν που δεν ήταν εκεί όπως κάθε χρόνο.

    Και μετά πήρα το ασανσέρ κι ανέβηκα απάνω. ΜΟΝΟΣ!

    Εβγαλα τα κλειδιά ν ανοίξω την πόρτα.

    Και δεν ήταν δίπλα μου.

  122. sarant said

    Καλημέρα από εδώ.

    Χρόνια πολλά Λάμπρο!

  123. gpoint said

    Καλό Πάσχα σε όλους

    # 120

    Πάντως στα περίχωρα του Salon Α σφάζουν μόνο κοκορέτσι !!

  124. gpoint said

    # 125

    Αααα, γι αυτό διέκοψε τον ασκητισμό !! για να εισπράξει ευχές… δεν πειράζει, καλή καρδιά, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΝΗΡΟΥΛΗ !!!

  125. spatholouro said

    Χριστός ανέστη!

    Λάμπρο χρόνια πολλά και πονηρά!
    Να χαίρεσαι άπαντα τα κορίτσια σου!

  126. Γς said

    Αγαπητέ εν Βίλχελμ Ράιχ αδελφέ Λάμπρο,

    Χρόνια Πολλά.

    Να σε χαίρονται τα κορίτσια σου η Παπέν, η Δανάη και η Ελεονόρα

  127. ΚΑΒ said

    Αγαπητέ Λάμπρο, πολύχρονος και να χαίρεσαι όσους αγαπάς.

  128. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Μιά και τα του ψησίματος δρομολογήθηκαν, (μεγάλη υπόθεση η τεχνολογία) είπα να ρίξω μιά ματιά στο ιστολόγιο.
    Χρόνια πολλά σε όλους και χριστός ανέστη σε όσους πιστεύουν (το διάβασα πιο πάνω αυτό και το κρατάω☺).

    Σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές και ιδιαίτερα για τις μοναχικές και θλιμένες του εν Βίλχελμ Ράϊχ αδελφού μου Γς, νάστε όλοι καλά, και κόντρα στους δύσκολους καιρούς που περνούμε, μη ξεχνάτε να χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό και κάνει την εξουσία να ανησυχεί (το έλεγε κι ο μοναδικός κι ανεπανάληπτος πατήρ Σαραντάκος).
    Επίσης θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά σε ένα πολύ αγαπητό μου ζευγάρι, σε δύο υπέροχους ανθρώπους, τον Δημήτρη Μαρτίνο και την γλυκύτατη συντρόφισα της ζωής του Δέσποινα, κι εύχομαι οι αναποδιές να σταματήσουν κι από δω και πέρα να γίνει η ζωή τους όλο και καλύτερη.

    127-128- ☺☺☺

  129. Γς said

    Το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής. Εκεί δεν μένουν ο Δημήτρης κι η Δέσποινα;

  130. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    132 – Στα Γλυκά νερά.

  131. raf said

    http://www.efsyn.gr/arthro/dolofonia-diethni-podosfairisti

    Μου κάνει εντύπωση που στον τίτλο της είδησης δεν σχηματίζεται γενική τριτόκλιτου επιθέτου. Ο συντάκτης δεν είναι συνεπής στην επιλογή του, γιατί μες το κείμενο βρίσκουμε και την κανονική κατάληξη.

    Πιστεύετε πως τα τριτόκλιτα θα εξαφανιστούν σιγά σιγά;

  132. Idom said

    Χρόνια πολλά σε όλους!
    Βίο ανθόσπαρτο για την κόρη τής Άντζελας!

    Δηλαδή, τον αποχωρούν τελείως τον Μπογδάνο από τον Σκάει; Και πού θα πάει τώρα ο άνθρωπος; Θα μείνει άνεργος και θα γίνει κομμουνιστής;

  133. Ριβαλντίνιο said

    @ 103 ΚΩΣΤΑΣ

    Θα πάρω ! Έχω γνώμη για το ζήτημα ! 🙂 🙂

    Ο παπάς μάλλον έπαιρνε Άγιο Φώς απ’το περσινό και μοίραζε. Δεν προλαβαίνει να πηγαίνει το Άγιο Φώς σε όλα τα χωριά.
    Τα έθιμα αυτά συνεχίζονται. Ένα άλλο είναι να προσπαθήσεις να κρατήσεις το Άγιο Φώς στο καντηλάκι σου για 40 ημέρες.

    Το αν είναι θαύμα ή όχι νομίζω ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί, εκτός αν ο καθένας από εμάς γίνει πατριάρχης και πάει στο κουβούκλιο να το διαπιστώσει. Και μου κάνει εντύπωση που οι Αρμένιοι, με τους οποίους οι Ορθόδοξοι έχουν διαμάχη για την πρωτοκαθεδρία, δεν το έχουν απαξιώσει αφού δεν έχουν αυτοί την τιμή να το πάρουν πρώτοι. Πυρολάτρες δεν είμαστε. Να κι αν είναι θαύμα να κι αν δεν είναι. Όσοι είναι χριστιανοί και δεν το θεωρούν θαύμα ας το δούν ως ένα χάππενινγκ.

    Τώρα αν θα μεταφέρεται με δημόσια χρήματα από τα Ιεροσόλυμα αδιαφορώ. Ο Ανδρέας νομίζω το πρωτοέκανε τότε που είχε κόντρα με την Εκκλησία για την «εκκλησιαστική περιουσία». Σκοπός του ήταν το ψηφαλάκι κανενός πιστού. Φυσικά προτιμώ το κράτος να πληρώνει για το Άγιο Φώς από το να πληρώνει για να κόβουν βόλτες οι Τσιπροκαμμένοι κ.α.

  134. 137 Ρίβα «Ο Ανδρέας νομίζω το πρωτοέκανε τότε που είχε κόντρα με την Εκκλησία για την «εκκλησιαστική περιουσία»»

    Νομίζω πως έβαλε η Μιμή το χεράκι της. Ένεκα Ολυμπιακής και διαφόρων παπάδων που την περιέβαλαν.

  135. Ριβαλντίνιο said

    @ 138 Σκύλος

    παπάδων που την περιέβαλαν

    Γιατί είχε διάφορους παπάδες γύρω της ;
    😕
    😕

  136. 139 Ξέρω γώ; Με το που αρρώστησε ο Αντρέας, την έπιασε λόξα με τα θεοτικά, τις ξεματιάστρες, τα κομποσκοίνια και τέτοια. Ποιάν; Τη Μιμή! (Μη μας δει ο Γς κι αρχίσει να ποστάρει τις γνωστές φωτογραφίες 😉 )

  137. https://twitter.com/denmeleskaikala/status/853539780814090241

  138. sarant said

    134 Η γενική του αρσενικού γένους αυτών των επιθέτων πιθανόν να εξομαλυνθεί.

    142 Και γράφει και σε γλώσσα ιδιωματική

  139. leonicos said

    Κααααλά

  140. Μαρία said

  141. π2 said

    Χρόνια πολλά σε όλους.

    Περί αγίου φωτός: δεν ξέρω αν πέρασε στα ΜΜΕ, αλλά στην κεντρική εκκλησία της Αρεόπολης όπου έκανα ανάσταση, ο ζοχάδας με τους πάντες και τα πάντα παπάς (κόντεψε να διακόψει τη λειτουργία για τα βαρελότα, καθυστέρησε τη λειτουργία για να κάνει θεολογικό κήρυγμα και επέπληξε αυστηρά όσους αποχωρούσαν λίγο μετά το Χριστός Ανέστη) θεώρησε σκόπιμο να κάνει και αντικυβερνητικό κήρυγμα για τους ανόητους κυβερνώντες που δεν επέτρεψαν να έρθει το άγιο φως στην Ελλάδα, οπότε αναγκάστηκαν οι ένοπλες δυνάμεις να κάνουν έρανο για να καλυφθούν τα έξοδα της μεταφοράς. Απαίτησε δε να χειροκροτήσει ο κόσμος τις ηρωικές ένοπλες δυνάμεις που με αυταπάρνηση κράτησαν ζωντανό το φως της ορθοδοξίας.

    Κάποια επεισόδια έχασε ο παπάς..

  142. sarant said

    146 Δεν συντονιστηκαμε όμως, ήμασταν 20 χλμ απόσταση 🙂

  143. Μαρία said

    147
    H δημοτική κοινότητα Οιτύλου, στην οποία ανήκει και η Αρεόπολη, έδωσε στη ΧΑ 17%.

  144. π2 said

    147: Το έμαθα εκ των υστέρων, από φεισμπουκικούς κατασκόπους.

    148: Ε, φημίζεται η περιοχή. Εντύπωση δεν μου έκανε τόσο το ράδιο αρβύλα ή ότι δεν βρέθηκε κάνας χριστιανός να του πει ότι δεν ισχύει αυτό που λέει, όσο το τάιμινγκ, η χολή αμέσως πριν από το Δεύτε λάβετε φως. Γιορτή της αγάπης κατά τα άλλα.

Σχολιάστε