Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τον τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί -με γενετικό υλικό

Posted by sarant στο 5 Ιουλίου, 2017


Η παροιμιακή έκφραση «τον τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί», που τη χρησιμοποιώ στον τίτλο, σημαίνει ότι του έκαναν αναφορά ή μήνυση και επίκειται η καταδίκη ή η τιμωρία του.

Ο κατηγορούμενος εμφανίζεται τυλιγμένος μέσα στο διπλωμένο χαρτί του εγγράφου, άρα σε δεινή θέση -αδύνατο ή πολύ δύσκολο είναι να ξεφύγει.

Οι περισσότερες παροιμιακές εκφράσεις μας έχουν αγροτική αρχή, τούτη όμως πρέπει να ξεκίνησε από τις πειθαρχικές αναφορές της στρατιωτικής ή υπαλληλικής ζωής στα πρώτα χρόνια του νεοελληνικού κράτους. Δείχνει και την αμηχανία του αμύητου πολίτη απέναντι στις δαιδαλώδεις δικαστικές διαδικασίες.

Πέρα από τον δικαστικό/πειθαρχικό τομέα, η έκφραση χρησιμοποιείται επίσης όταν κάποιος, χωρίς να το συνειδητοποιήσει, βρίσκεται δεσμευμένος με τους όρους ενός συμβολαίου που έχει υπογράψει ή μιας σύμβασης που έχει συνάψει. Ίσως από αυτή την αρχή, το ΛΚΝ δίνει για την έκφραση «τυλίγω κάποιον σε μια κόλα χαρτί» τη δεύτερη σημασία «ξεγελώ κπ., τον πείθω εύκολα να κάνει κτ. που εγώ θέλω», μια σημασία που προσωπικά δεν την έχω βρει σε χρήση.

(Παρένθεση: μια και εδώ λεξιλογούμε, θα προσέξατε ότι το ΛΚΝ γράφει την κόλα χαρτί με ένα λ, ενώ την κόλλα που κολλάμε με δύο λ. Ο Μπαμπινιώτης, αντίθετα, και για τις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιεί διπλό σύμφωνο. Το σημειώνω απλώς. Ίσως άλλη φορά ασχοληθώ περισσότερο -προς το παρόν, κρατάω τη γραφή «κόλλα» που έχω χρησιμοποιήσει στο βιβλίο μου «Λέξεις που χάνονται», όπου περιλαμβάνεται και η προκείμενη παροιμιακή έκφραση).

Η έκφραση χρησιμοποιείται επίσης και σαν απειλή: θα σε τυλίξω σε μια κόλλα χαρτί: θα σε μπλέξω σε μια δίκη ή σε μια πειθαρχική διαδικασία, απ’ όπου δεν θα ξεμπλέξεις εύκολα.

Η απειλή αυτή κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ακόμα πιο επίφοβη, αν βέβαια η κόλλα χαρτί έχει πασαλειφτεί με γενετικό υλικό.

Αναφέρομαι βέβαια στα τεστ DNA, που χρησιμοποιούνται από τις διωκτικές αρχές ως αποδεικτικό στοιχείο για την καταδίκη υπόπτων ακόμα και όταν λείπει κάθε άλλο πειστήριο, όπως φαίνεται να έχει γίνει στην υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ. για την οποία γράψαμε πρόσφατα: η μεταπτυχιακή ερευνήτρια φαίνεται πως καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση με μόνο στοιχείο ένα ελαττωματικό δείγμα DNA που βρέθηκε πάνω σε κινητό αντικείμενο -τη γεμιστήρα ενός όπλου-, ένα δείγμα που πολύ βολικά «εξαντλήθηκε» κι έτσι δεν έγινε εφικτό να υποβληθεί σε πραγματογνωμοσύνη από την πλευρά της υπεράσπισης.

Βέβαια, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η χρήση γενετικού υλικού στην ιατροδικαστική έχει τα τελευταία χρόνια βοηθήσει να αποδειχτεί η αθωότητα εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν καταδικαστεί άδικα για φόνους, βιασμούς και άλλα βαριά εγκλήματα τις προηγούμενες δεκαετίες και που συχνά είχαν μείνει πολλά χρόνια στη φυλακή για ένα αδίκημα που δεν είχαν διαπράξει μη μπορώντας να αποδείξουν την αθωότητά τους. Χάρη στις προόδους της επιστήμης, μπορεί πλέον να αποδειχτεί ότι το γενετικό υλικό που βρέθηκε πάνω στο θύμα ή στη σκηνή του εγκλήματος (εφόσον βέβαια έχει φυλαχτεί) ανήκει σε κάποιο άλλο πρόσωπο και όχι στον κατηγορούμενο ή τον καταδικασμένο. Κι έτσι βρήκαν το δίκιο τους πολλοί αθώοι.

Ωστόσο, η κατάσταση διαφέρει ριζικά όταν το γενετικό υλικό έχει βρεθεί σε κινητά αντικείμενα -και δεν εννοούμε π.χ. τα παπούτσια του θύματος, αλλά αντικείμενα που είναι εύκολο να μεταφερθούν εκ των υστέρων, αν οι διωκτικές αρχές θέλουν να ενοχοποιήσουν κάποιον. (Γιατί να θέλουν; Απλώς και μόνο για να κλείσουν την υπόθεση -έχει συμβεί θαρρώ).

Πέρα από την υπόθεση της Ηριάννας, τούτες τις μέρες δικάζεται μια άλλη υπόθεση στην οποία το γενετικό υλικό παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόκειται για τη δίκη του αναρχικού Τάσου Θεοφίλου, ο οποίος κατηγορείται για τη συμμετοχή του σε ληστεία τράπεζας στην Πάρο το 2012, που είχε συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό ενός οδηγού ταξί ο οποίος είχε επιχειρήσει να σταματήσει τους ληστές.

Ο Θεοφίλου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια κάθειρξη, για συμμετοχή σε ληστεία και απλη συνέργεια σε ανθρωποκτονία, ενώ αθωώθηκε από άλλες κατηγορίες. Άσκησε έφεση, ενώ ταυτόχρονα έφεση κατά του αθωωτικού σκέλους ασκήθηκε από την εισαγγελία. Η εισαγγελέας της δεύτερης δίκης ζήτησε την καταδίκη του για όλες τις κατηγορίες (και για αυτές που είχε αθωωθεί πρωτόδικα) σε ισόβια δεσμά. Η απόφαση αναμένεται αυτές τις μέρες.

Ο Θεοφίλου υποδείχτηκε ως ένοχος ύστερα από τηλεφώνημα αγνώστου. Κανείς από τους μάρτυρες που ήταν παρόντες την ώρα της ληστείας δεν τον αναγνώρισε, ο ίδιος αρνείται την εμπλοκή του και δηλώνει ότι ούτε καν βρισκόταν στο νησί, ενώ ο συγγραφέας Γιώργος Αλεξάτος κατέθεσε ότι την παραμονή της ληστείας είχε συναντηθεί το βράδυ με τον Θεοφίλου στα Εξάρχεια για να συζητήσουν για τα διηγήματά του (ο Θεοφίλου γράφει) και τον είδε μαυρισμένο από τον ήλιο, σε αντίθεση με την εικόνα του ληστή στο βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας.

Ωστόσο, το βασικό στοιχείο εναντίον του Θεοφίλου είναι ότι βρέθηκε το DNA του σε ένα καπέλο, που υποτίθεται ότι το φορούσε ο ληστής και του έπεσε. Πράγματι, όπως δείχνουν τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας, ο ληστής φορούσε ένα καουμπόικο καπέλο, ωστόσο το καπέλο με το γενετικό υλικό δεν περιλαμβάνεται στην επιτόπου φωτογράφιση των πειστηρίων στον τόπο της ληστείας και φαίνεται να διαφέρει από το καπέλο που δείχνουν οι κάμερες.

Επιπλέον, εμπειρογνώμονας που κατέθεσε στη δίκη επισήμανε τον κίνδυνο επιμόλυνσης των δειγμάτων γενετικού υλικού, υποστηρίζοντας ότι το DNA δεν είναι πανάκεια.

Διότι εδώ βλέπω το πρόβλημα που θέλω να το γενικεύσω, ανεξάρτητα από τις υποθέσεις της Ηριάννας και του Τάσου Θεοφίλου: το γενετικό υλικό και το DNA, ιδίως όταν βρίσκονται πάνω σε κινητά αντικείμενα, που μπορούν να εμφανιστούν εκ των υστέρων, αντί για πειστήριο απαλλαγής αθώων μετατρέπεται σε αμάχητο υπεραποδεικτικό στοιχείο με το οποίο μπορεί να ενοχοποιηθεί ο καθένας. Θέλεις να ενοχοποιήσεις τον Τρεχαγυρευόπουλο; Παίρνεις ένα τυχαίο αντικείμενο από το σπίτι του, ένα χαρτί, την τσατσάρα του, έναν φάκελο αλληλογραφίας, ένα κατσαβίδι, το μεταφέρεις εκ των υστέρων στη σκηνή του εγκλήματος και τον έχεις ωραιότατα τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί με γενετικό υλικό.

Δεν είμαι βέβαιος ότι το εφιαλτικό αυτό σενάριο μπορεί να ισχύσει, και θα ήθελα στα σχόλιά σας να επισημάνετε δικλείδες που υπάρχουν ώστε να αποτρέπεται -ωστόσο, ανησυχώ κι ας με πείτε τεχνοφοβικό.

Και για να επιστρέψω ξανά στην υπόθεση του Θεοφίλου, θα κλείσω με μια άσχετη λεπτομέρεια που, κι αν δεν αλλάζει την ουσία, συμπυκνώνει ίσως την εγγενή βαρβαρότητα του λειτουργήματος του δικαστή. Κατά την αγόρευσή της, στην οποία ζήτησε την ισόβια κάθειρξη του κατηγορουμένου, η εισαγγελέας έκανε μία διακοπή: για να διαμαρτυρηθεί για την απουσία κλιματισμού!

137 Σχόλια to “Τον τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί -με γενετικό υλικό”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    >έκανε μία διακοπή: για να διαμαρτυρηθεί για την απουσία κλιματισμού!

    Και βρέθηκε ο «κουφός» δικαστικός υπάλληλος να της φέρει, ουπς, να κάνει την μαλακία του

    http://caktos.blogspot.gr/2014/05/blog-post_3664.html

  2. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εισαγγελέας υποστηρίζει ότι η ύπαρξη γενετικού υλικού από μόνη της δεν αρκεί για να καταδικαστεί κάποιος. Πρέπει να συνδυάζεται και με άλλα επιβαρυντικά στοιχεία. Τι ισχύει, λοιπόν; Ο κάθε δικαστικός εφαρμόζει τον νόμο κατά τα γούστα του;
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.bloko.gr/2016/09/dna_15.html%3Fm%3D1&ved=0ahUKEwjo48S6yfHUAhXiLMAKHcr5ANAQFggzMAQ&usg=AFQjCNG3b5QkObsD3goAQs5FOtmxzUYHIA

  3. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Θὰ γράψω κάτι κοινότοπο: Κάθε καινούργια τεχνολογία ἔχει δυὸ ὄψεις ἤ μᾶλλον δυὸ κόψεις, σὰν τὸ μαχαίρι. Ἐξαρτᾶται πῶς τὴν χρησιμοποιεῖς.

    Αὐτὸ ποὺ μὲ φοβίζει ἀκόμα περισσότερο εἶναι τὸ πλῆθος τῶν πληροφοριῶν ποὺ συγκεντρώνεται γιὰ τὸν καθένα μας ἀπὸ διάφορους ἐξωθεσμικοὺς καὶ, στὴν πλειοψηφία τους, ἐξωχώριους φορεῖς μέσα ἀπὸ τὰ ἠλεκτρονικὰ ἴχνη ποὺ ἀφήνουμε μὲ τὴν καθημερινή μας δραστηριότητα.

  4. cronopiusa said

    Να αποφυλακιστούν Ηριάννα και Περικλής

    ημεροδρόμος Ηριάννα: Αποκαλυπτική συνέντευξη του δικηγόρου της – Ο συνήγορος υπεράσπισης της Ηριάννας, ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς, μίλησε στους δημοσιογράφους Νίκο Μπογιόπουλο και Μανώλη Κοττάκη, χθες στον REAL FM.

  5. Jimakos said

    To γενετικό υλικό χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά εκτενώς σε δίκη στην υπόθεση του OJ Simpson, to 1994. Ο OJ είναι ο παλαίμαχος παίχτης του φούτμπολ που κατηγορήθηκε ότι έφαγε την -τότε- γυναίκα του και τον υποτιθέμενο εραστή της και εντέλει αθωώθηκε. Το DNA ενώ θα μπορούσε να είναι ενοχοποιητικό στοιχείο για την καταδίκη του, η υπεράσπισή του (είχε μαζέψει κι ένα κάρο σούπερσταρ δικηγόρους της εποχής) απέδειξε πως η αστυνομία δεν το χειρίστηκε σωστά (νομίζω είχαν καθυστερήσει τραγικά να το μεταφέρουν από τον τόπο του εγκλήματος στο εργαστήριο, ή το είχαν κάνει με μη-ασφαλή τρόπο, κάτι τέτοιο) με αποτέλεσμα να το βγάλουν τελείως από το παιχνίδι.

  6. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και εδώ, επιστημονικά και τεκμηριωμένα:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://curia.gr/to-genetiko-iliko-os-peristatiki-martiria-se-poinikes-ipotheseis-stin-kipriaki-nomologia-kai-o-endexomenos-epireasmos-ton-sintagmatikon-dikaiomaton-tou-katigoroumenou/&ved=0ahUKEwiO49-rzfHUAhUILcAKHV4VBMgQFghEMAg&usg=AFQjCNGT_e1v36Zx8gPwh8cHtRGBXP0wzg

  7. spiral architect 🇰🇵 said

    @5: Ειδικά, η υπόθεση O.J. Simpson είναι έξω από κάθε περιγραφή. 🙄

  8. dryhammer said

    Για αρχή θα μείνω στο λεξιλογικό (επί της ουσίας, θα ήταν γονατογραφία να σχολιάσω μετά την πρώτη -διαγώνια- ανάγνωση) : Την «κόλλα» την ξέρω με «λλ» σε κάθε περίπτωση (φύλλο χαρτιού – συγΚΟΛΛητική ουσία). Με ένα έχω μόνο το (άκλιτο;) κόλα που σημαίνει στις μεταφορικές τον αριθμό τεμαχίων ανα Δ.Α. που δεν ξέρω ούτε την προέλευση, ούτε άν είναι ανορθογραφία των μεταφορέων.

  9. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα….

  10. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Κατ’ αρχάς, κόλα με ένα «λ», μόνο το αναψυκτικό γράφω.

    Τα μέσα ενημέρωσης
    με το DNA
    τα μέσα ενημέρωσης
    και το CNN

    Εβγάλαν στον αέρα
    του Μπίλυ τον λεκέ

    (Μπουγάς, Ο πλανητάρχης – για την ακρίβεια το τραγουδάει «…με το Ντιενέ…και το Σιενέ»)

  11. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τί γίνεται στην Αιγίνα; το ετήσιο δυστύχημα;
    http://www.enikos.gr/society/524625/naftiki-tragodia-stin-aigina-dyo-nekroi-apo-ti-sygkrousi-ydrofora

  12. μήτσκος said

    Εκτός από την αξιοπιστία του DNA αυτού καθαυτού, το να καταδικάζεις χρησιμοποιώντας τέτοιο στοιχείο πρέπει να προϋποθέτει ότι το δείγμα υπάρχει, ότι δηλαδή μπορεί να επιβεβαιωθεί η ανάλυση από άλλο εργαστήριο. Μπορεί οι δικαστές να μην το γνωρίζουν, όμως και τα εργαστήρια κάνουν λάθη.

  13. Γιάννης Κουβάτσος said

    Την παλιά καλή εποχή έφτανε η μαρτυρία του θυρωρού ή του περιπτερά ή του καστανά της γωνίας για να σε στείλουν εξορία σε ξερονήσι ή εν τόπω φωτεινώ, εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως. Τώρα φτάνει μια τρίχα απ’ τα μαλλιά σου. Τι σου είναι η επιστήμη, βρε παιδί μου, τς τς τς!
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.vice.com/gr/article/3kz3aw/poso-eykolo-einai-na-katadikasteis-sthn-ellada-an-bre8ei-to-dna-soy-se-ena-topo-egklhmatos&ved=0ahUKEwiO49-rzfHUAhUILcAKHV4VBMgQFghGMAk&usg=AFQjCNF5aBHaJBfoVS_I-01rIAur8Lm92g

  14. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Βιαστικά ,για τύλιγμα στο χαρτί, μου ήρθε το
    (Τυλίγω κάποιον) «στο χαρτί με τις μύγες»-τον διαγράφω δηλαδή. Νομίζω λέγεται και «στο χωνί με τις μύγες». Καλημέρα.Τρέχω. 🙂

  15. gpoint said

    # 10

    Αυτόν τον βλέπω στην Φ.Ν. και στην Αγίας Ζώνης…καρικατούρα του τύπου μιας εποχής, του Πητ του Πίτουρα, επάγγελμα προσπάτης

    υπάρχει και ο συνονόματος παιδικός μου φίλος, ο συνθέτης, κυρίως της μουσικής του ΧάρρυΚλίν

  16. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>είχε συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό ενός οδηγού ταξί
    που ήταν γαμπρός(άντρας της κόρης) της Βίκης Μοσχολιού θαρρώ;

  17. cronopiusa said

  18. gpoint said

    # 13

    μην ξεχνάς όμως πως αυτά ήταν επαγγέλματα για εθνικόφρονες, όπως υπήρξαν και επαγγέλματα για Αλφαμίτες, ΕΣΑτζήδες (ταξιτζήδες, δάσκαλοι οδήγησης κ.λ.π)

  19. Παναγιώτης Κ. said

    Το κράτος γενικώς είναι ράθυμο. Είναι αυτή η ραθυμία που κάνει τους λειτουργούς του να διαλέγουν τον εύκολο δρόμο όταν είναι να κάνουν τη δουλειά τους και ο εύκολος δρόμος τους οδηγεί να τυλίξουν ενίοτε τον πολίτη σε μια κόλλα χαρτί ειδικά όταν κατά την αντίληψή τους είναι…απείθαρχος !
    Στο προηγούμενο σχετικό με το θέμα μας άρθρο κάποιος σχολιογράφος είχε γράψει,και εγώ που πιάνω στα χέρια μου ένα όπλο κινδυνεύω να αφήσω επάνω του γενετικό υλικό;
    Το διάβασα και με έπιασε σύγκρυο!
    Πάντως αν μπλέξεις με αυτό το ράθυμο κράτος ή πρέπει να έχεις πολλά λεφτά για να ξεμπλέξεις ή να έχεις πίσω σου κάποια πολιτική δύναμη για να σε υπερασπιστεί.

  20. Πάνος με πεζά said

    @ 15 : Και η απομίμηση, ο επίσης συνθέτης Τάκης Μπουρμάς. Το 1992 είχε γράψει μια ωραία επιτυχία του Νταλάρα (δεν πολυακούγεται πλέον), «Η άνεση και η ηδονή».

  21. spiral architect 🇰🇵 said

    Η δικαιοσύνη προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, υπηρετώντας σκοπιμότητες. Σκοπιμότητα σε αυτή την περίπτωση είναι ο εκφοβισμός για μη συμμετοχή σε τυχόν αντιδράσεις εναντίον της καθεστηκυίας τάξης: Υπάκουσε, κατανάλωσε και μην αντιδράς. Ο αγώνας για δικαιοσύνη (αν υπήρχε ποτέ τέτοιος) μετατρέπεται σε αγώνα μετ’ εμποδίων. Βάρδα να μη θέλουν να σε τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί.

    Θέμα χρόνου είναι η αμερικανοποίηση της κοινωνίας στα πρότυπα του Ζουν Ανάμεσά μας.

  22. dryhammer said

  23. LandS said

    21 Βλέπω το σύνθημα «8 ώρες εργασία, 8 ώρες ύπνος, 8 ώρες αναψυχή» είναι στο ίδιο κάδρο με τις εντολές «να υπακούς», «να καταναλώνεις», «να συμμορφώνεσαι», «να βλέπεις τηλεόραση» ακόμα και με το «όχι στη σκέψη».

    Σπουδαία!

  24. Καλημέρα,
    γενικά συμφωνώ με το Νικοκύρη
    Να προσθέσω εδώ ότι οι δικαστικοί όχι μόνο αγνοούν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να δείξει το DNA αλλά επιπλέον τείνουν να αδιαφορούν (κατά το δοκούν, πάντα) και για τις καταθέσεις εμπειρογνωμόνων.
    Κι ακόμη, βλέποντας μπόλικια τηλεόραση, μπορεί να πάσχουν εν αγνοία τους κι από το λεγόμενο σύνδρομο CSI

    https://en.wikipedia.org/wiki/CSI_effect

    κατά το οποίο ο ένορκος ή ο δικαστής τείνει να πιστέψει πως η εργαστηριακή ανάλυση μπορεί να αποδείξει τα πάντα και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο.

  25. LandS said

    24 γιατί εν αγνοία τους;

  26. 25 Διότι άμα δεν ξέρουν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να βρει το εργαστήριο, πιστεύουν αυτά που βλέπουν στις σχετικές τηλεοπτικές εκπομπές.

  27. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Υπενθυμίζω το σχόλιό μου στο προηγούμενο νήμα

    Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι τα πειστήρια DNA αλλά τα πειστήρια γενικά. Όταν υπάρχει συστημικό πρόβλημα διαφθοράς, με λίγα λόγια όταν η αστυνομία και η δικαιοσύνη μπορούν ατιμωρητί να παραποιήσουν τα στοιχεία και να σε παγιδέψουν, η εξαίρεση του DNA δεν πρόκειται να σώσει κανέναν. Και πριν αποκτήσουν το DNA μπορούσαν ωραιότατα να χρησιμοποιήσουν τα δακτυλικά σου αποτυπώματα πάνω σ’ ένα «φυτευτό» πειστήριο — ή να καταφύγουν στην πατροπαράδοτη μέθοδο των ψευδομαρτύρων και ρουφιάνων.

    Επίσης, ο πραγματικά αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα της δικαιοσύνης είναι η αστυνομία. Η αστυνομία με τις γνωστές και δαιδαλώδεις σχέσεις με το παρακράτος και τη ΧΑ, που θα δυσκολευόταν να την εξυγιάνει ακόμα και μια σοβαρή κυβέρνηση. Πριν καμιά 50ρια χρόνια, ο Ηλίας Πετρόπουλος περιέγραφε στο «Εγχειρίδιο του Καλού Κλέφτη» όλα τα κόλπα ρουτίνας που χρησιμοποιούσαν η αστυνομία και τα δικαστήρια για να φορτώσουν ό,τι εκκρεμείς κλοπές/διαρρήξεις/μικροεγκλήματα τους απασχολούσαν στον πρώτο τυχόντα φτωχοδιάβολο που θα τσιμπούσαν. Οι καλοί νοικοκύρηδες προφανώς αδιαφορούσαν για τη μοίρα αυτών των αντικοινωνικών στοιχείων… Τώρα, όλη αυτή η παλιά καλή τεχνογνωσία έχει μπει στην υπηρεσία της πάταξης του νέου μπαμπούλα, της τρομοκρατίας — και τα φοβισμένα ανθρωπάκια σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα, αν δεν βαράνε και παλαμάκια από πάνω.

  28. spiral architect 🇰🇵 said

    @23: Δεν την έχεις δει την ταινία; Μιλάμε για Τζον Κάρπεντερ!

  29. Avonidas said

    το γενετικό υλικό και το DNA

    Όπως λέμε «στη Λέσβο και στη Μυτιλήνη»; 😛

  30. LandS said

    26 Α, «εν τη αγνοία τους» λοιπόν. 🙂

  31. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και βέβαια στην Ελλάδα διαχρονικά κινδυνεύουν να βρεθούν τυλιγμένοι σε μια κόλλα χαρτί, λόγω πολιτικών και λοιπών σκοπιμοτήτων, σχεδόν οι πάντες. Π.χ. δίκη των αεροπόρων.
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=/amp/s/greekcivilwar.wordpress.com/2016/06/19/gcw-248/amp/&ved=0ahUKEwivh4SY5vHUAhVhF8AKHUBgDbIQFghrMBE&usg=AFQjCNFlhm_gF3U9y6rqL0IMGZFdVTGsFw

  32. atheofobos said

    Όπως διαβάζω εδώ:
    https://left.gr/news/akraia-eisaggeliki-protasi-gia-ton-taso-theofiloy
    …η εισαγγελέας Έδρας, με την σημερινή αγόρευσή της, εξέφρασε την απόλυτη πεποίθησή της πως ο Θεοφίλου «υπήρξε μέλος της οργάνωσης “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” και προχώρησε με άγνωστους -για τη Δικαιοσύνη- συνεργούς στη ληστεία της τράπεζας, με απολογισμό έναν νεκρό».
    Η εισαγγελική αγόρευση ουσιαστικά εισηγείται να κηρυχθεί ένοχος ο Θεοφίλου και για τις πράξεις που του καταλογίστηκαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, συμμετοχή σε ληστεία και απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία, αλλά και για αυτές που αθωώθηκε, δηλαδή για συμμετοχή στην οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών και διακεκριμένη κατοχή όπλων.

    Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε σε τι στοιχεία (νέα;) βασίζεται η εισαγγελέας για να βασίσει την κατηγορία της για όσα είχε αθωωθεί.

  33. Pedis said

    πέραν του γενικότερου ρόλου κοινωνικού παραδειγματισμού των υποθέσεων όπως των δυονών τους,

    σε κάθε κλάση δικαστών είναι σταμπαρισμένοι οι αναρχικοί διαμέσου των οποίων θα στήσουν καριέρα κάποια μελη της …

    Πάντως αν η Ηριάννα ηταν καμπαρετζού, φορτηγατζού, ντογκσίτερ και όχι «πανεπιστημιακός» κατά 99.9% θα έρευε στη φυλακή ενώ η συγκεκριμένη έχει κάποιες πιθανότητες να βγει από τη φάκα που την έχωσαν.

  34. Ποντικαρέος said

    @30 Επειδή αυτά με τις δοτικές δεν τα καταλαβαίνω και πολύ ποια είναι η διαφορά του «εν τη αγνοία τους» από το «εν αγνοία τους»;
    Το πνεύμα των γραφόμενων το κατάλαβα, τη διαφορά ανάμεσα στις δυο φράσεις δεν καταλαβαίνω (δηλαδή γενικότερα όχι στα γραφόμενά εδώ πότε χρησιμοποιείτε η μια και πότε η άλλη).

  35. LandS said

    Να πω και εγώ τη γνώμη μου.

    Τέτοιες αποφάσεις μοιάζουν να έχουν παρθεί όχι βάσει των στοιχείων που προσκομίστηκαν αλλά βάσει πολιτικών σκοπιμοτήτων.

    Πως κάνει ο Μαδούρο στη Βενεζουέλα; Δεν τα καταφέρνει τόσο καλά στο Κοινοβούλιο που έχει χάσει τη πλειοψηφία; Βάζει τους δικαστές (που έχουν διοριστεί από τον ίδιο και τον Τσάβες) να κάνουν τη βρωμοδουλειά. Αν το κάνει για καλό ή κάνει άλλα πράματα καλά, δεν το συζητάω τώρα. Σίγουρα δεν κάνει καλά. Το ίδιο και οι εδώ ακούσιοι μιμητές του που τον έχουν τρισκατάρατο.

  36. Πάνος με πεζά said

    Με την άγνοια, η έκφραση είναι μάλλον χωρίς άρθρο : εν αγνοία τους. Με την απουσία, απ’ όπου μάλλον και το μπέρδεμα, πιο πολύ χρησιμοποιούμε το άρθρο : εν τη απουσία τους.

  37. Ποντικαρέος said

    @36 Τώρα με έμπλεξες περισσότερο. Δηλαδή το νόημα της φράσης είναι ίδιο με ή χωρίς το άρθρο και το βάζουμε (το άρθρο) ανάλογα με την περίπτωση;

  38. LandS said

    36 Τέλος πάντων, ο Σκύλος μάλλον ήθελε να πει ότι είναι τόσο άσχετοι που αυτά γίνονται λόγω της άγνοιάς τους και όχι χωρίς να το καταλαβαίνουν, όπως νόμιζα αρχικά.

  39. Ποντικαρέος said

    @38 Το νόημα των συμφραζομένων (τι εννοούσε ο Σκύλος και τι εσύ) το είχα καταλάβει όπως έγραψα παραπάνω. Το αν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο «εν τη αγνοία τους» και το «εν αγνοία τους», ή αν απλά το χρησιμοποίησες για έμφαση ρωτάω. Και αν η έμφαση αυτή είναι κοινά κατανοητή ή μόνο σε παρέες όπως εδώ.

  40. Εγώ νομίζω εννοούσε ότι διακατέχονται από το σύνδρομο CSI εν αγνοία τους: αν το ήξεραν ότι έχουν το σύνδρομο, δηλ. ότι τείνουν να υπερεμπιστεύονται το γενετικό υλικό, θα κακοδικούσαν επίτηδες, ας πούμε, ενώ (εννοούσε ο Σκύλος) από την άγνοιά τους πάσχουν από το σύνδρομο χωρίς να το ξέρουν.
    Το έκανα σαφές ή σας μπέρδεψα;

  41. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα.
    29 Έχω την εντύπωση πως γενετικό υλικό είναι η βιολογική ουσία που περιέχει το DNA (τρίχες, αίμα, δέρμα κλπ).

    Η κακόβουλη χρήση DNA είναι πολύ πιο εύκολη από άλλα πειστήρια. Για ένα δακτυλικό αποτύπωμα λχ χρειάζεται προχωρημένη τεχνική για να αντιγραφεί. Για το γενετικό υλικό αρκεί το υλικό αυτό καθεαυτό, οπότε κάποιος που θέλει να ενοχοποιήσει έναν κατηγορούμενο, αρκεί να έχει πρόσβαση σε αυτό.
    Οι δικλίδες (αλήθεια, είχαμε συζητήσει την ορθογραφία της λέξης πρόσφατα νομίζω), ασφαλείας πρέπει να είναι στις διαδικασίες συλλογής και επεξεργασίας των στοιχείων. Για παράδειγμα, τα στοιχεία πρέπει να φωτογραφίζονται κατά τη συλλογή τους, να σφραγίζονται, να ανοίγονται από προσωπικό του εργαστηρίου μόνο κλπ. Και πάλι υπάρχουν περιθώρια (μια οδοντόβουρτσα πχ «φυτευτή» από κάποιον που διεξάγει την έρευνα), αλλά, ως κινητό στοιχείο, είναι μαχητό τεκμήριο.
    Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που δε σηκώνει πολύ νερό: Το δέρμα κάτω από τα νύχια του θύματος, σωματικά υγρά σε ένα φόνο ή βιασμό κλπ.
    Ακόμη, σηκώνει νερό και η ταυτοποίηση, μεθοδολογικά: Είναι εύκολο ν’ αποκλειστεί κάποιος με ασφάλεια, οταν το δείγμα δεν ταιριάζει με το προφιλ του, το αντίστροφο όμως δεν είναι πάντα ασφαλές. Για να το απλοποιήσω, αν το δείγμα λέει πως ο δράστης είναι άνδρας και έχει γαλάζια μάτια, είναι εύκολο να αποκλείσουμε τους καστανομάτηδες και τις γυναίκες από τους υπόπτους. Η ακριβής ταυτοποίηση χρειάζεται έλεγχο σε περισσότερα γονίδια, δεν ξέρω σε πόσα είναι αποδεκτό, είχε γίνει θέμα συζήτησης πριν από χρόνια με κάποια άλλη αφορμή.

  42. ΣΠ said

    Καλημέρα.
    Νικοκύρη, σου ξέφυγε το «η εισαγγελέας».

  43. Ποντικαρέος said

    @40 Από ότι καταλαβαίνω μάλλον δεν πρέπει να χρησιμοποιώ τέτοιες εκφράσεις για να μη δημιουργείται μπέρδεμα 😉 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

  44. ΓιώργοςΜ said

    Αυτό πάλι με την άγνοια με τρομάζει περισσότερο και δεν το δέχομαι για δικαιολογία. Αν δεν ξέρουν κάτι τεκμηριωμένα, από αξιόπιστη πηγή, οφείλουν να το μάθουν από κάποιον εμπειρογνώμονα.
    Φανταστείτε κάποιον δικαστή να λέει «το είδα το πρωί στον Αυτιά άρα….» και να αποφασίζει.
    Ακόμη χειρότερο είναι «Είχα δει μια ταινία/σειρά που….».
    Το επόμενο θα ήταν ν’ ανοίξουν τον ονειροκρίτη στα δικαστήρια, ή τον μεγάλο Καζαμία.
    Στις σοβαρές ταινίες, κάνουν έρευνα και αποδίδουν τα σωστά χρονικά πλαίσια. Σε κάποια (δε θυμάμαι ποια) καλή ταινία, ο ήρωας την πέφτει στον αστυνομικό, σερίφη κλπ μιας επαρχιακής πόλης, λέγοντας «Μα γιατί δεν κοιτάτε τη βαλλιστική ανάλυση;» για να εισπράξει την απάντηση «Η βαλλιστική θέλει δεκαπέντε μέρες με ένα μήνα για να γίνει. Πολύ CSI βλέπεις!»

  45. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια! Είχα πάει μια πρωινή πεζοπορία ίσαμε την Αγιαμαρίνα

    42 Όταν δεν κάνω γλωσσικό ακτιβισμό, τον χρησιμοποιώ αυτόν τον τύπο -μη μας πάνε και μέσα

    11 Και να σκεφτείς πως είναι και τα δυο αργοκίνητα πλεούμενα

    8 Αυτό το είχαμε συζητήσει εδω παλιότερα, πρέπει να είναι «το κόλο, τα κόλα»

  46. Για να επανέλθω στο γλωσσικό: «εν τη αγνοία τους» επειδή δεν ξέρουν, «εν αγνοία τους» χωρίς να το ξέρουν. Έτσι το καταλαβαίνω εγώ δηλαδή.

  47. Ποντικαρέος said

    @46 Δηλαδή «εν τη απουσία τους» = «επειδή δεν βρίσκονται εδώ», «εν απουσία τους» = «χωρίς να βρίσκονται εδώ» και αν υπάρχουν και με άλλα ουσιαστικά στο ίδιο μοτίβο;

  48. spiridione said

    Στην ποινική δίκη ισχύει η λεγόμενη αρχή της ηθικής απόδειξης, δηλ. όλα τα αποδεικτικά μέσα εκτιμώνται ελεύθερα. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι το οποιοδήποτε αποδεικτικό μέσο αρκεί για την ενοχή.
    Στο λινκ η εισαγγελέας έκρινε ότι η κηλίδα αίματος κατηγορούμενου για ληστεία που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος αποδεικνύει την ενοχή του. Αντίθετα, το γενετικό υλικό που βρέθηκε σε καπέλο που έπεσε από δράστη στον τόπο του εγκλήματος δεν αρκεί για την ενοχή του συγκεκριμένου προσώπου.
    Απλά να προσθέσω τι προβλέπει το άρθρο 200Α παρ. 2 ΚΠΔ για το DNA
    … Αν η κατά την προηγούμενη παράγραφο ανάλυση αποβεί θετική, το πόρισμα της κοινοποιείται στο πρόσωπο από το οποίο προέρχεται το γενετικό υλικό. Αυτό έχει δικαίωμα να ζητήσει επανάληψη της ανάλυσης, με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 204 έως 208 (διορισμό τεχνικού συμβούλου).» Το δικαίωμα επανάληψης της ανάλυσης έχει και ο ανακριτής ή ο εισαγγελέας σε κάθε περίπτωση.

  49. LandS said

    44 Ναι αλλά το ξέρουν ότι δεν ξέρουν ή δεν ξέρουν ότι ξέρουν. 🙂
    Μωρέ ξέρουν και παραξέρουν.

  50. Έτσι κάπως μου φαίνεται, αλλά δεν ξέρω αν είναι δόκιμο να το γενικεύσουμε. Με την άγνοια μου βγαίνει πιο φυσικά.

  51. Ριβαλντίνιο said

    ο συγγραφέας Γιώργος Αλεξάτος κατέθεσε ότι την παραμονή της ληστείας είχε συναντηθεί το βράδυ με τον Θεοφίλου στα Εξάρχεια για να συζητήσουν για τα διηγήματά του (ο Θεοφίλου γράφει) και τον είδε μαυρισμένο από τον ήλιο, σε αντίθεση με την εικόνα του ληστή στο βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας.

    Αν καταδικαστεί ο Θεοφίλου, κινδυνεύει ο Αλεξάτος ως ψευδομάρτυρας ;

    Παίρνεις ένα τυχαίο αντικείμενο από το σπίτι του, το μεταφέρεις εκ των υστέρων στη σκηνή του εγκλήματος και τον έχεις ωραιότατα τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί με γενετικό υλικό.

    Και ποιος να θέλει να το κάνει αυτό ; Η αστυνομία γιατί κυνηγά τους αριστερούς αγωνιστές ; Πλέον στην αστυνομία μπαίνουν με πανελλήνιες από όλους τους πολιτικούς χώρους. Δεν είμαστε στην δεκαετία του ’50 .

    Υ.Γ.
    Τι θα γίνει με τους βιαστές ; Αδικούνται και αυτοί με το DNA όπως οι φερόμενοι τρομοκράτες ;

  52. LandS said

    51 Τέλος. Αν το γενετικό υλικό βρεθεί στο μαντήλι αλληνής σε άλλο μέρος ναι.

  53. gpoint said

    Συγγνώμη για το άσχετο αλλά επι τέλους σε ποιά χώρα ζούμε… Ενας αχαρακτήριστος ψαρεύει νύχτα, με μπουκάλες και κάτι χημικά (γιατί στις φωτογραφίες που ανεβάζει τα ψάρια δεν είναι καμακωμένα) καμαρώνει και προκαλεί τους πάντες. Τελικά μετά από καταγγελίες τον συνέλαβαν χθες στην Ζάκυνθο, του κατάσχεσαν ψάρια και εργαλεία και σήμερα τον άφησαν ελεύθερο και του επέστρεψαν και τα ψάρια που τα πούλησε σε ταβέρνα (δημοσίευσε απόδειξη και ονόματα λιμενικών λένε οι σχολιαστές) και ανέβασε κι ένα βίδδεο όπου θριαμβολογεί βρίζοντας ! Νομίζω πωςχρειάζεται εισαγγελική παρέμβαση !

    https://www.facebook.com/giorgos.tavris?fref=ts

  54. sarant said

    51 Καταρχάς, δεν μίλησα για αριστερούς. Αναρχικός είναι ο Θεοφίλου. Έπειτα, και να μην υπάρχει στοχοποίηση, μπορεί απλώς να θέλουν να κλείσουν την υπόθεση.

  55. Κουνελόγατος said

    Είμαστε σίγουροι πως στην αστυνομία πάνε παιδιά απ’ όλο το πολιτικό φάσμα; Δεν ειρωνεύομαι (το γράφω για πιθανούς κακεντρεχείς…).

  56. Ριβαλντίνιο said

    @ 52 LandS

    Θα λέμε ότι κάποιος κακόβουλος πήρε σάλιο, τρίχες, σπέρμα ή κάτι άλλο και τα τοποθέτησε πάνω στην βιασθείσα ;

    @ 54 sarant

    Αναρχικός της αριστεράς. Εκτός αν είναι «αναρχικός της Δεξιάς» , όπως είχε χαρακτηρίσει ο Θεοδωρόπουλος τον αρχαίο Ξενοφώντα. Ποιος να θέλει να κλείσει την υπόθεση ; Ουσιαστικά πιθανολογούμε πως πρόκειται για δικαστικούς, αστυνομικούς ή άλλους ασυνείδητους παλιανθρώπους, οι οποίοι με ελαφρά την καρδιά θέλουν να καταδικάσουν έναν αθώο άνθρωπο για να τελειώνουν και να πάνε … διακοπές ; Ποιοι είναι ; Ο Κουφοντίνας που βιαζόταν να κάνει τα μπάνια του ;

  57. Ριβαλντίνιο said

    @ 55 Κουνελόγατος

    Ναι. Τα παιδιά του μεγαλύτερου ΕΑΜίτη και κομμουνιστή του χωριού μου μπήκαν όλα στα σώματα ασφαλείας επί ΠΑΣΟΚάρας. Τώρα βέβαια δεν ξέρω τι ψηφίζουν.

  58. Ποντικαρέος said

    @55 Επειδή τυχαίνει να έχω γνωρίσει αρκετούς (με οκογένειες ΠαΣοΚ ή Συνασπισμό) που μεταλλάχθηκε αφότου υπηρέτησαν στα ΜΑΤ* σε σχεδόν ακροδεξιούς, νομίζω ότι δεν έχει σημασία ο πολιτικός χώρος που άνηκε πριν μπει στην αστυνομία. Αφού μπει κοιτάει δεξιά (το πόσο δεξιά παίζεται).
    * Από ότι μου έχουν πει είναι υποχρεωτικό να υπηρετήσουν στα ΜΑΤ για κάποιο διάστημα (άρα όλοι περνάνε από εκεί).

  59. spatholouro said

    Ενδιαφέρουσα ανεύρεση της περιτυλιγματικής έκφρασης από το 1916 και μάλιστα όχι σε μία αλλά σε μισή κόλλα!

    «Η κουτσαβάκικη εκείνη ρήσις του παλαιού χωροφύλακος, όστις ηπείλει να σας “τυλίξη σε μισή κόλλα χαρτί” […]»

    ΕΜΠΡΟΣ 6/4/1916 (Φορτούνιο, «ΔΟΚΟΥΜΕΝΤΑ»)

  60. 59 Ίσως γιατί παλιά, με τις χειρόγραφες αιτήσεις, τσάκιζαν την κόλλα στη μέση (καθ’ ύψος) κι αριστερά έγραφαν από ποιόν υποβάλλεται το αίτημα και προς τα ποιόν, αφήνοντας χώρο για αριθμούς πρωτοκόλλου κλπ. Και δεξιά έγραφαν μόνο το αίτημα.

  61. ΓιώργοςΜ said

    60 Παλια; Εντάξει, δεν την τσακίζουν πλέον (είναι προεκτυπωμένη), αλλά δεν αλλάζει κάτι κατά τα λοιπά….

  62. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ριβαλντίνιο, αναφερόμαστε σε μέλη οργανώσεων της λεγόμενης επαναστατικής αριστεράς, όπως οι ΣΠΦ. Είναι φανερό από όλες τις σχετικές δίκες αλλά και από τις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου ότι και η απλή υποψία έστω και για έμμεση συμμετοχή σε τέτοιες οργανώσεις εγκυμονεί πολλές κόλλες χαρτί για όποιον βρεθεί στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών. Σε ένα ευνομούμενο και λοιπά μπλα-μπλα κράτος δεν θα πρέπει να χρειάζεται να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας, επειδή κάποτε πήγες με τον μπαμπά σου στο τσίρκο και χάιδεψες έναν ελέφαντα.

  63. Βασίλης said

    Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις και έρευνες που καταδεικνύουν πόσο εύκολο είναι να μεταφερθεί DNA ενός ατόμου σε άσχετους χώρους και στη συνέχεια να ανιχνευθεί εκεί.

    Μερικά παραδείγματα:

    http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1556-4029.12894/abstract
    ζευγάρια ατόμων έκαναν χειραψία 2 λεπτών. Το ένα από τα 2 άτομα έπιασε ένα μαχαίρι μετά τη χειραψία. Δείγμα για DNA ανάλυση λήφθηκε από τη λαβή και έγινε γενοτύπηση. Στο 85% παρατηρήθηκε δευτερογενής μεταφορά DNA (εντοπίστηκε DNA και από τα 2 άτομα) ενώ σε 5 περιπτώσεις το DNA που εντοπίστηκε ανήκε είτε αποκλειστικά ή κατά βάση στο άτομο που δεν είχε έρθει ποτέ σε επαφή με το μαχαίρι. Το συμπέρασμα είναι ότι δευτερογενής μεταφορά μπορεί να συμβεί και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις να προκαλέσει επιπλοκές στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων σε βάρος του κατηγορούμενου

    https://www.scientificamerican.com/article/when-dna-implicates-the-innocent/

    Το Δεκέμβριο του 2012 o άστεγος Lukis Anderson κατηγορήθηκε για το φόνο του εκατομμυριούχου Raveesh Kumra με μόνο στοιχείο ένα δείγμα DNA του άστεγου στο πτώμα. Ο κατηγορούμενος είχε ένα πολύ δυνατό άλλοθι, καθότι τη νύχτα που έγινε ο φόνος, είχε μεταφερθεί, σε σχεδόν κωματώδη κατάσταση από κατανάλωση αλκοόλ, στο νοσοκομείο όπου και παρέμεινε για νοσηλεία. Μπροστά στο θέσφατο του DNA, όμως, οι δικαστές δεν χαμπάριασαν. Αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι το DNA του αστέγου μεταφέρθηκε στη σκηνή του εγκλήματος μέσω του ΕΚΑΒίτη που είχε πρώτα περιθάλψει τον κατηγορούμενο και 3 ώρες αργότερα το θύμα

    https://www.theguardian.com/science/2012/oct/14/vaughan-bell-on-science-forensics

    To DNA μιας άγνωστης γυναίκας είχε εντοπιστεί σε πάμπολλες σκηνές εγκλήματος, μεταξύ των οποίων φόνοι, ληστείες και διαρρήξεις στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία. Η αστυνομία πίστευε ότι είχε να κάνει με μία μανιακή δολοφόνισσα και κακούργα, την οποία βάφτισαν Phantom Heilbronn και πρόσφεραν αμοιβή 300.000 ευρώ για τη σύλληψή της. Η Phantom φυσικά ποτέ δε συνελήφθη καθώς ουδέποτε διέπραξε αυτά τα εγκλήματα. Το DNA ανήκε σε μία γυναίκα που δούλευε σε εργοστάσιο κατασκευής βαμβακοφόρων στειλεών που χρησιμοποιούνταν από τα αστυνομικά εργαστήρια

    τα τεστ DNA πρέπει να αποτελούν επικουρικά στοιχεία μιας ανακριτικής διαδικασίας και όχι αυτοτελή τεκμήρια ενοχής.

  64. cronopiusa said

    Βενεζουέλα: Επίθεση με ελικόπτερο κατά του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του υπ. Εσωτερικών

  65. sarant said

    63 Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία σου!

    60 Είναι ενδιαφέρουσα πράγματι η φράση, και μάλιστα ο Φορτούνιο της δίνει κάμποσα χρονάκια.

  66. Mπούφος said

    Η χρήση του DNA αυτού καθαυτό, δεν αποδεικνύει και πολλά επί της ουσίας. Αν θέλουν να τυλίξουν σε μια λαδόκολλα , θα σε τυλίξουν, θα είναι μέρα μεσημέρι και κανείς δεν θα μπορέσει να σε γλυτώσει παρεκτός και διαθέτεις «μπάρμπα απ’ την Κορώνη», δηλαδή, αν έχεις «δόντι» . Συγκεκριμένα, γομφίο (τραπεζίτη) τουλάχιστον! Στην Ελλάδα ζούμε. Όχι στη Γερμανία, ή στις ΗΠΑ.

  67. … έκανε μία διακοπή: για να διαμαρτυρηθεί για την απουσία κλιματισμού! …

    Το λες και εγκλιματική ενέργεια.

  68. giorgos said

    53. Φίλε ή λύση είναι μία , καί δέν ύπάρχει άλλη : Αύτοί πού συντηρούνε τό μπουρδέλο , νά έρθουν καί νά τό κυβερνήσουν κιόλας .

  69. νεσσίμ said

    @ 58, δεν είναι υποχρεωτική η υπηρεσία στα ΜΑΤ και δεν περνάνε όλοι οι αστυνομικοί από αυτά

  70. Ριβαλντίνιο said

    @ Γιάννης Κουβάτσος

    Η αριστερή κυβέρνηση λοιπόν να ψηφίσει καινούριους νόμους για να μην αδικούνται οι επίσης αριστεροί φερόμενοι τρομοκράτες.

  71. ΓιώργοςΜ said

    >Στην Ελλάδα ζούμε. Όχι στη Γερμανία, ή στις ΗΠΑ.
    Καλά, απ’ αυτό το πλευρό να κοιμάσαι… Οι διαθέτοντες γομφίο αεί βολεύονται, ολούθε.

  72. spiral architect 🇰🇵 said

    Περί CSI effect:

    Ερ.: Εδώ έχουμε «υποψία βραχυκυκλώματος» που προκάλεσε πυρκαγιά. Τι έχετε να πείτε επ’ αυτού;
    Απ.: Κατ’ αρχήν το βραχυκύκλωμα δεν προκαλεί πυρκαγιά. Πυρκαγιά προκαλείται είτε από κακή επαφή σε σύνδεση η οποία την υπερθερμαίνει και προκαλείται πυρκαγιά της μόνωσης του καλωδίου, είτε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, από μεγαλύτερη ασφάλεια για τη συγκεκριμένη διατομή του αγωγού που προκάλεσε την υπερθέρμανσή του και την πυρκαγιά της μόνωσης.
    Ερ.: Και γιατί στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης γράφει για «υποψία βραχυκυκλώματος που προκάλεσε πυρκαγιά»;
    Απ.: Ακούστε. Δεν υπάρχει «υποψία βραχυκυκλώματος». Το βραχυκύκλωμα είτε γίνεται, είτε δεν γίνεται. Εάν γίνει, γίνεται διακοπή ρεύματος, λόγω τήξης της ασφάλειας και σβήνουν τα πάντα. Δεν υπάρχει ρεύμα, ούτε αιτία για πυρκαγιά, ούτε τίποτα. Αν δεν γίνει, (το βραχυκύκλωμα) ισχύουν αυτά που σας προανέφερα.
    Ερ.: Δικαστής είμαι και κακώς είμαι επηρεασμένος από τις ταινίες. Αλλά ο πραγματογνώμων είναι συνάδελφός σας. Δεν τα γνωρίζει αυτά;
    Απ.: Δεν το γνωρίζω αυτό, ενδεχομένως να απώλεσε τις γνώσεις του από το πολύ Χόλυγουντ.
    🙂

    Διάλογος (μέσες-άκρες) που διαμείφθηκε πριν λίγα χρόνια σε δικαστήριο.
    Ο απαντών και κατηγορούμενος είμαι εγώ.
    Αθωώθηκα λόγω αμφιβολιών. 🙄

    Δίδαγμα: Ου μπλέξεις με άσχετους ή/και προκατειλημμένους.

  73. Πάνος με πεζά said

    Χωρίς να θέλω κι άλλο να μπερδέψω, εγώ το «εν τη απουσία τους» θα το καταλάβαινα σαν «περιμένοντας τη στιγμή που θα έφευγαν». Όπως ακριβώς το «εν τη γενέσει τους». Το «εν απουσία τους» είναι ένδειξη ότι αγνοείς κάποιον, π.χ. «πήραν κάποιες αποφάσεις εν απουσία τους», δηλ. χωρίς να τους ρωτήσουν, σαν να μην υπήρχαν.

    Αντίστοιχα τώρα, «όλα αυτά γίνονταν εν αγνοία μου» = χωρίς να με ενημερώνει κανείς, και «άσε με να είμαι ευτυχής εν τη αγνοία μου» = άσε με καλύτερα να μην ξέρω…

  74. Pedis said

    Μέχρι να εμφανιστεί ολόκληρο το σχόλιο που το κατάπιε η μαρμάγκα, σημείωνα οτι είναι ενδιαφέρον το https://www.scientificamerican.com/article/when-dna-implicates-the-innocent/ στο # 63, και ρωτούσα αν γνωρίζει κανείς τους παράγοντες που καθορίζουν το συστηματικό σφάλμα στην ταυτοποίηση του γενετικού υλικού.

  75. Γιάννης Κουβάτσος said

    70. Α, γεια σου! Αν και δεν χρειάζεται να είσαι αριστερός για να μπλέξεις. Αρκεί και η συγγενική, φιλική ή ερωτική σχέση με «λάθος» ανθρώπους. Οπότε, πρόσεχε τις παρέες σου. 😉

  76. spiridione said

    59, 60 προφανώς θα εννοεί δισέλιδο φύλλο = μισή κόλλα.
    Σε τέτοια φύλλα κάνανε φαίνεται παλιά τις καταθέσεις κλπ.
    https://books.google.gr/books?id=uY8rAQAAMAAJ&q=%22%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%AE+%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%BB%CE%B1%22&dq=%22%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%AE+%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%BB%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwi_0qqdkfLUAhWEDMAKHaUWCzc4ChDoAQgpMAI

  77. ΓιώργοςΜ said

    Από το λίκνο του #74 (δικές μου επισημάνσεις):
    >By examining specific regions, or loci, on the human genome, analysts can determine the likelihood that a given piece of evidence does or does not match a known genetic profile, from a victim, suspect or alleged perpetrator; moreover, analysts can predict how powerful or probative the match is by checking a pattern’s frequency against population databases.

    Οι περιοχές που αναλύονται (loci) είναι περιορισμένες, γιατί μια πλήρης ταύτιση DNA δεν θα τελείωνε ποτέ αφενος, δε θα είχε νόημα αφετέρου (πχ το γονίδιο που ορίζει πως έχουμε δύο μάτια δεν παρέχει πληροφορίες ταυτοποίησης, εκτός αν θέλουμε ν’ αποκλείσουμε τους κύκλωπες). Το πόσες θα είναι αυτές οι περιοχές είναι υπό συζήτηση ανάμεσα στους ειδικούς.
    Τα αποτελέσματα αφορούν ένα συνδυασμό από χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν συνήθως μεγάλη ποικιλομορφία. Αν ξέραμε πχ πως ο δράστης είναι ψηλός, αδύνατος, κατσαρομάλης, με γαλάζια μάτια και κόκκινα μαλιά, αποκλείουμε όλους τους άλλους. Η ανάλυση DNA ψάχνει λιγότερο προφανή χαρακτηριστικά, αλλά με την ίδια προσέγγιση, και η βεβαιότητα στην ανάλυση είναι κάτι μετρήσιμο, κάτι σαν (ή ακριβώς το) confidence level στις στατιστικές αναλύσεις.
    Για να δώσω ένα άλλο χονδροειδές ανάλογο: Στις δημοσκοπήσεις, το κόμμα Α έχει ποσοστό 25% και το Β 27%. Στα ψιλά συνήθως γράφεται το περιθώριο σφάλματος. Αν αυτό είναι 5%, το Α και Β είναι ισοδύναμα. Αν είναι 1%, τότε το Β προηγείται σαφώς.
    Σε αυτά τα (αντίστοιχα) ψιλά γράμματα μιας ανάλυσης πρέπει να ψάξει κανείς για τη βεβαιότητα μιας ταυτοποίησης.
    Όλα αυτά, χωρίς να πιάσουμε τους άλλους παράγοντες, της επιμόλυνσης, επάρκειας, καλής κατάστασης κλπ του δείγματος.

  78. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πάω βόλτα για καφέ. Αν τα ποτήρια απ’ τα οποία θα πιω βρεθούν σε καμιά γιάφκα, σας έχω μάρτυρες ότι είμαι αθώος. 😇

  79. Νίκος Κ. said

    Η χρήση του DNA ως αποδεικτικό στοιχείο είναι σημαντική πρόοδος. Από εκεί όμως και μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Ίσως κάποιες αποφάσεις στο παρελθόν (προ DNA) να ήταν και λίγο επισφαλείς και κάποιοι θεωρούν ότι βρέθηκε επιτέλους το απόλυτο αποδεικτικό στοιχείο. Αφού όμως χρησιμοποιούν τα πορίσματα της επιστημονικής ανάλυσης θα έπρεπε να ενημερωθούν πιο αναλυτικά και για τα όριά της.

    Ένα παράδειγμα που το παίρνω από τη Wikipedia: ( https://en.wikipedia.org/wiki/Prosecutor%27s_fallacy )

    Η πιθανότητα να ταιριάξει τυχαία μια ανάλυση DNA με ένα άλλο δείγμα είναι 1/10.000, άρα ελάχιστη πιθανότητα να καταδικαστεί ένας αθώος, και σίγουρα πολύ πιο ασφαλής από κάποιες δικαστικές κρίσεις (ιδιαίτερα σε «αμφιλεγόμενες» περιπτώσεις). Αν όμως η αναζήτηση του ενόχου γίνει μέσα από μια βάση δεδομένων που περιέχει π.χ. 20.000 εγγραφές, τότε η πιθανότητα να ταιριάξει το DNA από τύχη (άρα να καταδικασθεί ένας αθώος) γίνεται 1-(1-1/10.000)^20.000 = 86%. Τραγικό!

  80. Γιάννης Ιατρού said

    78: Τι λές ρε! Και ξέρουμε εμείς ΠΟΥ πίνεις εσύ καφέ; 🙂

  81. dryhammer said

    https://www.slang.gr/lemma/8086-an-s-adikisei-o-katis-se-poion-tha-pas-na-dikasteis

    Κατής γαμεί τη μάνα μας και ποιος θα τον δικάσει;

    Ακομα κι όταν δεν χειραγωγείται (απο πρόσωπα, ιδεολογήματα κλπ) η απονομή δικαιοσύνης εξαρτάται μέχρι κι απο τον καφέ του λειτουργού της… Η πρόοδος έγκειται στήν ύπαρξη περισσότερων και πιό εξελιγμένων παραγόντων διαστρέβλωσης. ‘Αλλωστε η επιστήμη της νομικής δεν είναι η κατα το εκάστοτε δοκούν ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων; Άμα και οι ίδιοι οι νόμοι είναι άνομοι, χέσε μέσα…
    Αυτό ίσχυε απο την εποχή ακόμα της προβιάς και του ρόπαλου και θα ισχύει -φεύ- εσαεί.-

  82. spiridione said

    Απόσπασμα από μια απόφαση δικαστηρίου για να μη λέτε ότι έχουν άγνοια 🙂

    «… Κατά δε την Εισήγηση με θέμα «Η χρησιμότητα και τα όρια των αναλύσεων DNA στην ποινική δίκη. Ο ρόλος του πραγματογνώμονα στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων» στο 7ο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων με θέμα “Το δικαίωμα υπερασπίσεως στην ποινική δίκη: Όψεις και όρια” (15 & 16 Απριλίου
    2016, Πάτρα, Μεγάλο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδος) του ΦΙΤΣΙΑΛΟΥ Γεωργίου Διδάκτωρα – Γενετιστή, Μοριακού Βιολόγου και Πραγματογνώμονα των Ελληνικών Δικαστικών Αρχών σε Θέματα Ταυτοποίησης Βιολογικού Υλικού και Ανάλυσης DΝΑ Διευθυντή των Διαπιστευμένων Εργαστηρίων Δικανικής Γενετικής DNAlogy «η ανάλυση του DNA μπορεί να μας πληροφορήσει: α) για τον αριθμό των ατόμων από τα οποία προέρχεται το υλικό, αν πρόκειται δηλαδή για ένα η περισσότερα άτομα β) για το φύλο του ατόμου ή των ατόμων, αν πρόκειται δηλαδή για αρσενικά ή θηλυκά άτομα γ)για το γενετικό προφίλ/αποτύπωμα του ατόμου ή των ατόμων. Η σύγκριση των ευρημάτων με τα γενετικά προφίλ των υπόπτων (δείγματα αναφοράς) μπορεί να μας πληροφορήσει αν πρόκειται πράγματι για τα άτομα αυτά. Από την άλλη, τα αποτελέσματα της ανάλυσης του DΝΑ δεν μπορούν να μας πληροφορήσουν: α) για το χρόνο εναπόθεσης του γενετικού υλικού στα πειστήρια, αν πρόκειται δηλαδή για πρόσφατη ή παλαιότερη εναπόθεση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ληστείας που συνέβη σε κοσμηματοπωλείο, την οποία χειρίστηκαν οι Πραγματογνώμονες της DNAlogy και στην οποία συλλέχθηκε και εξετάστηκε ως πειστήριο ένα μπουφάν που βρέθηκε στο κατάστημα και φορούσε ένας από τους δράστες. Η ανάλυση του DNA που πραγματοποιήθηκε έδωσε ένα μεικτό γενετικό προφίλ τριών ατόμων. Καθώς μόνο ένα άτομο θα μπορούσε να φοράει το
    μπουφάν την ώρα της ληστείας, τα άλλα δύο άτομα ενδέχεται να είχαν έρθει σε επαφή με αυτό σε προγενέστερο χρόνο, χωρίς να υπάρχει τρόπος να ταυτοποιηθεί ο πιο πρόσφατος χρήστης. β)για τον τρόπο της εναπόθεσης, αν δηλαδή το άτομο ήρθε σε άμεση επαφή με το πειστήριο ή αν το γενετικό του υλικό μεταφέρθηκε εκεί από κάποιο άλλο άτομο ή επιφάνεια. Για παράδειγμα, αν ένα άτομο καπνίσει ένα τσιγάρο και στη συνέχεια κάποιος κακόβουλα τρίψει αυτό το τσιγάρο στη λαβή ενός όπλου, τότε το γενετικό υλικό από το τσιγάρο θα μεταφερθεί στη λαβή και τελικά το άτομο που το κάπνισε θα ανιχνευθεί στο όπλο χωρίς να έχει έρθει ποτέ σε επαφή με αυτό.

  83. gpoint said

    Λυπάμαι που απ’ ότι φαίνεται μόνο ο Giorgos είδε το βίδδεο ( με τίτλο…Χαχαχα κλαστε μου τα Αρχιδια μου!!!!!! ) του σχολίου 53. Το θεωρώ ηθικοπλαστικό και αποκαλυπτικό του επιπέδου της ζωής που έχουμε. Οταν δείτε και λίγο τι κουλτούρα έχει το αυτοπροβαλόμενο άτομο ίσως κατανοήσετε αυτό που έχω πει πως η παιδεία έχει πεθάνει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια.

  84. 82 Spiridione
    Ενδιαφέρον το απόσπασμα, πόσοι δικαστές, όμως, το έχουν υπόψη τους;

    83 Ντέν έκουμε όλοι Φέιζμπουκ, καρντγιά μου.

  85. spiridione said

    84. Για την ιστορία, είναι από το Εφετείο Πατρών, και αφορούσε κατηγορούμενο για φυτεία χασίς στην Αμαλιάδα. Οι μπάτσοι βρήκαν γόπες τσιγάρων μέσα στη φυτεία.

  86. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεοτερα!

    74 Pedis, δικό σου σχόλιο δεν έχει η σπαμοπαγίδα. Είχε πολλές φορές το σχόλιο 72 (συγνώμη Σπειροειδή!)

  87. Triant said

    83: Όπως ο Σκύλος έτσι κι εγώ δεν έχω φατσοκιτάπ’ κι έτσι δεν μπόρεσα να δώ ούτε τις φωτογραφίες. Για πσαράς πάντως μου κάνει εντύπωση που το θεωρείς δεδομένο.

  88. spiral architect 🇰🇵 said

    Πάμε καλά: Και δεύτερος εμπλεκόμενος στην υπόθεση της Ηριάνας Β. Λ. με καταδίκη-καρμπόν

  89. Παναγιώτης Κ. said

    Η μία κυβέρνηση διαδέχεται την προηγούμενη και εμμέσως μας λένε ότι η αστυνομία είναι αυτονομημένη και, πάλι εμμέσως μας λένε, ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ως κυβέρνηση.
    Δηλαδή η κάθε κυβέρνηση πως φαντάζεται το ρόλο της; Όλα να πηγαίνουν μέλι γάλα και τα μέλη και τα στελέχη της να απολαμβάνουν την επιτυχία της ανόδου τους στους κυβερνητικούς θώκους;
    Πιστεύω ότι η στάση των εκάστοτε κυβερνώντων είναι υποκριτική. Δεν αγανακτούμε με τα ίδια πράγματα κυβερνώντες και κυβερνώμενοι.
    Οι πρώην αντιπολιτευόμενοι αλλάζουν ευαισθησίες όταν γίνουν κυβέρνηση.
    Το περιβόητο πολιτικό κόστος προκαλεί αλλαγή στη συμπεριφορά της εκάστοτε κυβέρνησης και παραμερίζει πολλά από εκείνα που υποστήριζε πριν ανέβει στην εξουσία.
    Όχι πως αφήνει αλώβητη την αντιπολίτευση το πολιτικό κόστος.

  90. ΣΠ said

    88
    Αυτό το «να έχει καθαρογραφεί η απόφαση» δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει. Και γιατί παίρνει τόσες μέρες;

  91. leonicos said

    Να θυμιθούμε και τον Παραστατίδη (τον λέω σωστά;) που τον καταδίκασαν σε θάνατο και τον εκτέλεσαν ενώ φώναζε στη μάνα του ‘μάνα δεντο έκανα’. Δε θυμάμαι ακριβώς, αλλά τον βρήκαν σε μια παιδική χαρά αλητεύοντα. Του φόρτωσαν ‘βιασμό με φόνο’ και τέλειωσε. Έτσι ο βιαστής και φονιάς ζει πιθανώς και χαίρει

  92. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @83. Οὔτ᾿ ἐγκὼ ἔκω φατσαμπούκ, καρντιά μου! 🙂

  93. spiridione said

    Μέρες μόνο; μήνες …

  94. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @91. Λεώνικε, μᾶλλον τὸν Παγκρατίδη, τὸν ἀποκληθέντα «Δράκο τοῦ Σέιχ Σοῦ» ἐννοεῖς.

  95. dryhammer said

    88, 90, 93 Όταν χρειάστηκε σε κάποιον εργοδότη μου, έπεσε γρηγορόσημο και καθαρογράφηκε σε 2 μέρες. (Πήρε το έγγραφο Τρίτη, μετα του αγ. πνεύματος)

  96. ΓιώργοςΜ said

    95 Προσυπογράφω. Σε κάποια διεκδίκηση που είχαμε ως εργαζόμενοι, έχοντας κερδίσει κάποια μπικικίνια, περιμέναμε κανα πεντάμηνο. Δώσαμε τα δέοντα όπου δη και πήραμε τα καθαρογραμμένα σε μια βδομάδα.

  97. Περί Θεοφίλου https://twitter.com/hashtag/tasos?f=tweets&vertical=default&src=hash

  98. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ναι, ο Αριστείδης Παγκρατίδης…Εδώ δεν μιλάμε καν για δικαστική πλάνη…Εξαιρετικό το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη για τον φουκαρά τον Αρίστο…Εξαιρετικό…
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789603259305-korobinis-thomas-agra-o-guros-tou-thanatou-196879&ved=0ahUKEwjxt9bt3PLUAhXkB8AKHVb-DEsQFggbMAA&usg=AFQjCNEeYkA9NlGcqGhdN6GtxKRDe7PhwQ

  99. spiridione said

    Άλλο αστικές άλλο ποινικές. Στις αστικές απλά πληρώνεις δακτυλογράφο να στην δακτυλογραφήσει και μετά τον δικαστή να υπογράψει. Στις ποινικές που μπορεί να υπάρχει επείγον περιμένεις το γραμματέα να καθαρογράψει τα πρακτικά (καταθέσεις σπολογίες ) τον δικαστή να γράψει την αιτιολογία (στην έδρα απλά λένε ένοχος ή αθώος) κλπ.

  100. Λοιπόν Σκύλε, ξέρεις, στο παλιό του ακάου (έτσι δεν το λένε;) στο τουίτερ ο Θεοφίλου είχε τσιτάρει κάποτε και τον Δύτη. Ξέρω ότι στην αντιτρομοκρατική το ξέρουν. (Δεν ξέρω αν ξέρουν ότι το ξέρω, όμως).

  101. 101 Ωχ, έμπλεξες, μαύρεμ΄! Σκάφανδρο, αμέσως, και μπλουμ στα πολύ βαθιά!

  102. Μαρία said

    99
    >και μετά τον δικαστή να υπογράψει
    Τον πληρώνουν κι αυτόν, για να υπογράψει;

    Απροπό γιατί δεν τον θέλετε στο σύλλογο τον καλόγερο; http://www.efsyn.gr/arthro/kai-monahos-kai-dikigoros

  103. Spiridione said

    103. Όχι, παρεξήγηση 🙂
    Τουλάχιστον τώρα στο Πρωτοδικείο Αθ. καταργήθηκαν οι ακαθαρόγραφες, τις φέρνουν όλες καθαρογραμμένες. Στο Εφετείο όχι ακόμα.

  104. sarant said

    98 Για το βιβλίο αυτό είχαμε γράψει κι εδώ

    Ο γύρος του θανάτου του Θ. Κοροβίνη

  105. Spiridione said

    103 β. Ωχ, δεν τόχα δει αυτό. Τον καημένο …

  106. raf said

    Καλησπέρα και ρωτώ τον κόσμο. Η ορθογραφία «μασκώτ» στηρίζεται κάπου ή παρανοεί τη γαλλική λέξη που τελειώνει σε -ό, και όπως κάνουμε τη Renault, Ρενώ και τον Rimbaud, Ρεμπώ έτσι καταλήγουμε τη mascotte να τη γράφουμε μασκώτ; Και, εφόσον χρησιμοποιείται, είναι αποδεκτή;

  107. nikiplos said

    Καλησπέρα… Δυό διδακτικές ιστορίες.

    Όταν ήμαν τεταρτοετής στο ΕΜΠ, άραζα συχνά περιμένοντας είτε διάλειμα από ένα μάθημα σε άλλο είτε να βγουν φωτοτυπίες από το «γραμμικό» στην Τζωρτζ, σε ένα καφενείο που ονομαζόταν (τι πρωτότυπο) «Μετσόβιο». Μια ημέρα δεν είχα βρει τραπεζάκι – καθόμουν μόνο έξω ό,τι καιρό κι αν έκανε – και είδα έναν νεαρό με μουσάκι και γυαλάκια να πίνει τον καφέ του μόνος του. Συνηθίζονταν τότε τα «διπλοκαθίσματα» στα τραπεζάκια, οπότε τον ρώτησα ευγενικά αν μπορούσα να κάτσω μαζί του.

    Αυτός μου απάντησε: «απεναντίας, όμως μήπως εσύ θα έχεις κάποιο πρόβλημα να κάτσεις μαζί μου?». Δεν έπιασα εξαρχής το χιούμορ του, αλλά μου συστήθηκε αμέσως: «Κλέαρχος Σμυρναίος φοιτητής». Μου είπε συνοπτικά την ιστορία του: ξεχασμένος από συγγενείς, φίλους, γνωστούς, συμφοιτητές και περιτριγυρισμένος από ασφαλίτες, που για 6 χρόνια είχαν βγάλει ψωμί και είχαν κτίσει καριέρες πάνω του, είχε παρατήσει σχεδόν τη σχολή του, με κατακλείδα την πλήρη απομόνωσή του. Η στενή του οικογένεια προσπαθούσε να καλύψει τους τσερεμέδες από τα δικηγορίστικα κλπ… Τίμιος ων, μου είχε υποδείξει την πιθανή και ανόητη άσκοπη στοχοποίησή μου. Κάθησα μαζί του καθησυχάζοντάς τον… Έκτοτε δεν τον ξαναείδα ούτε άκουσα κάτι γι’ αυτόν.

    Τον άλλον από την τριάδα, τον Χριστόφορο Μαρίνο τον έβλεπα πλειστάκις να συμμετέχει σε ομάδες κουκουλοφόρων και μάλιστα -αν δεν λανθάνω- είχε συλληφθεί με τους 400 το 1995. Για μένα και με βάση όσα είχα συζητήσει με το Σμυρναίο, ο ΧΜ, είχε λυγίσει και είχε πλέον γίνει υποχείριο… Όταν δεν τον χρειάζονταν άλλο, τον σκότωσαν, για όσους θυμούνται την ιστορία…

    Την άλλη την έχω ξαναπεί με τον φίλο μου που γύριζε από την εργασία του, φορώντας κοστούμι και συνελήφθη μαζί με άλλους σε στάση λεωφορείου στην Γ’ Σεπτεμβρίου στα 1990 και πήγε ενιαίο κατηγορητήριο με κουκουλοφόρους που έσπαγαν και έκαιγαν. Περιέργως μετά από 3 – 4 ημέρες στα κρατητήρια, ο πατέρας του εννόησε ότι έπαιζε με ένα άλλο σύστημα από εκείνο που μέχρι τότε γνώριζε – όντας τύπος και υπογραμμός ως νομοταγής πολίτης. Ρώτησε έμαθε, έβαλε τον Κατριβάνο δικηγόρο, και στο παρατσάκ, πρόλαβε να αποφυλακίσει τον υιό του πριν τον «καταπιεί» το ενιαίο κατηγορητήριο για 5 κακουργήματα, μαζί με τους υπολοίπους αναξιοπαθούντες που δεν είχαν καμία σχέση με τα επεισόδια, αλλά όπως προείπα, πάνω σε εκείνους που δεν έχουν βύσμα κτίζονται οι καλύτερες καριέρες.

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη: Δεν υφίσταται δικαιοσύνη στη χώρα μας γιατί απλά η ίδια δεν είναι – ούτε ήταν ποτέ – κράτος δικαίου. Οι λειτουργοί της δικαιοσύνης, είναι διαπλεκόμενοι πολίτες που διορίζονται από άλλους, προωθούνται στην επετηρίδα από τρίτους, σκοτεινούς κύκλους, και αναλαμβάνουν τα καίρια πόστα μόνον όσοι από αυτούς συναγελάζονται με εκείνους που κυβερνούν τη χώρα από το παρασκήνιο καθώς και με τον υπόκοσμο. Όχι όλοι συλλήβδην, αλλά στην ιεραρχία ανέρχονται μόνον εκείνοι που «δίνουν και περνούν τις εξετάσεις».

  108. 108 Ο Κλέαρχος, που τον γνώριζα από μαθητή (Ζωγραφιώτης) πήρε το πτυχίο του, έκανε οικογένεια και κάνει φροντιστήρια. Ασχολείται ενεργά με το συνδικαλισμό των φροντιστών.
    Ο σχωρεμένος, ο Μαρίνος, είχε καταρρεύσει μετά τη σύλληψή του στην Ουγγαρία. Έπαιρνε φάρμακα. Δεν άντεξε την πολιορκία στο «Πήγασος» κι επέλεξε την εθελούσια έξοδο.
    Ο μη αναφερόμενος από την τριάδα έχασε τη ζωή του στην Καλογρέζα. Ο γιός του, που ποτέ δεν γνώρισε, έγινε γιατρός. Εξαιρετικό παληκάρι κι ομορφόπαιδο.

  109. gpoint said

    # 87

    Από ίντερνετ γενικά δεν πολυκατέχω…εννοείς πως για να ανοίξει η διεύθυνση που έγραψα στο #53 πρέπει να είσαι συνδεδεμένος στο φβ ;

  110. nikiplos said

    Σκύλεμ, πολύ με χαροποιούν – έστω μετά από 25 χρόνια – οι πληροφορίες σου. Πραγματικά χάρηκα, γιατί τότε είχα γνωρίσει έναν άνθρωπο σε απόλυτη απόγνωση.

    Χάρηκα και για το γιό της Βαγγελιώς Β. παρόλο που ούτε τη γνώριζα, ούτε και ασχολιόμουν τότε ή αργότερα με το ζήτημα.

    Προσωπικά πιστεύω πως κανονίζεται το παιχνίδι αυστηρά και μόνο με εμπίστους. Οι συγκεκριμένες ομάδες ως ΣΠΦ κλπ, εξωθήθηκαν ίσως και εν αγνοία των παιδιών κατασκευάστηκαν, στο project του Σαμαρά-Βενιζέλου τότε για θεωρία των δύο άκρων. Γι’ αυτό και είχαν έξω και τον Ξηρό και «περιποιημένο» τον Μαζιώτη στο Μαρούσι.

    Μόνο που φάγαν φάπα από τους ΗΠΑνούς και τα δύο άκρα τους έμειναν στο μούσκιο…

    Κι ύστερα έπεσαν στα χεράκια εκείνων που πατούν πάνω τους για να ανέβουν εκείνοι, προσπαθώντας στην κοινωνία – τάχαμ – να αποδείξουν πως συνέλαβαν serial killers ή υπερτρομοκράτες τύπου κάρλος το τσακάλι.

    Όχι πως δεν εκλείπουν οι ψυχάκηδες ή οι αφελείς, αλλά με δαύτους χαΐρι δεν βλέπεις…

  111. Μαρία said

    109
    Και μάρτυρας στη δίκη Θεοφίλου.
    https://omniatv.com/blog/3971-%CE%BC%CE%AC%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CE%BF-%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%B5-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%BB%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BF
    Ο Κλέαρχος Σμυρναίος αντιμετωπίστηκε εχθρικά από τον Πρόεδρο και την Εισαγγελέα καθώς διακόπτονταν συνεχώς ενώ αμφισβητούνταν τα λεγόμενά του.

  112. cronopiusa said

    Πειραματική σκηνή της «Τέχνης» «Με τύλιξαν κι εμένα Σε μια κόλλα χαρτί Είμαι πλέον ένας άνθρωπος που καταδικάστηκε για μια παρανομία που δεν έκανε ποτέ, αναγκασμένος να δείχνω το χαρτί του δικαστηρίου σε κάθε τροχονομικό ή αστυνομικό έλεγχο. Όχι για να αποδείξω ότι δεν είμαι ένοχος, αλλά ότι πλήρωσα την ποινή μου»

  113. Γς said

    Γς είναι από το Γ(ιάννη)ς.

    Θα μπορούσε όμως να ήταν κι από το Γ(ριλάκια)ς!

    Τσούρης Βασίλειος είπε
    5 Αυγούστου, 2013 στις 01:56
    […]
    Για χρόνια δεν ήξερα ότι λαχανάδες ήταν οι πορτοφολάδες!

    Γς είπε
    5 Αυγούστου, 2013 στις 08:28

    Ετσι κι εγώ δεν ήξερα τι είναι ο “γριλάκιας”.

    Στην αρχή είχα θυμώσει που με χαρακτήρισαν (σεσημασμένος επίσημα) έτσι.

    Μετά το πήρα απόφαση μέχρι που βρήκα την ειδικότητα μου στον Ηλία Πετρόπουλο και απογοητεύτηκα εντελώς.
    Ματάκιας! Ηδονοβλεψίας!

    Τώρα το πρωί όμως διαβάζω στο slang.gr ότι σημαίνει και τον κλέφτη που ανοίγει γρίλιες παραθύρων με μικροεργαλεία, που δεν είναι και τόσο απαξιωτικό όσο του μπανιστιρτζή.
    Μύλος!

    Και να με λίγα λόγια η ιστορία που άρχισε πριν 60 χρόνια:
    Βάλανε 3Τ (τριφασικό ρεύμα) στο σπίτι του Μιχάλη του φίλου μου. Μεγάλη πρόοδος για το πενήντα τόσο, για την εποχή της Ψωροκώσταινας του Μποστ. Και ανέλαβα να τους συνδέσω την καινούργια τους ηλεκτρική κουζίνα.

    Εβαλα λοιπόν τα εργαλεία μου, κατσαβίδια τανάλιες κλπ σε μια πέτσινη θήκη που κρέμασα στη ζώνη μου και ξεκίνησα για το σπίτι του Μιχάλη.
    Αμ δε, όμως! Επεσα πάνω στον μπάτσο με τα πολιτικά.

    -Ρε τι έχεις εκει μέσα;

    -Εργαλεία.

    -Για έλα δω.

    Και με πήγε στο τμήμα για εξακρίβωση. Σύνηθες φαινόμενο εκείνη την εποχή.
    Και περίμενα, περίμενα και ρώταγα τι θα γίνει με την περίπτωση μου.

    -Ποιος σε έφερε;

    -Ξέρω εγώ ποιος ήτανε; Ενας ψηλός με μουστάκι.

    -Καλά έχε το νου σου. Αμα τον δεις πέσ’ του γιατί σε έφερε και τι θα γίνει.

    Αν σας πω ότι πέρασαν και 8 ώρες!
    Κάποια στιγμή μπαίνει. Θα είχε πάει σπίτι του και τώρα αναλάμβανε καινούργια βάρδια.

    -Αφεντικό, τι θα γίνει με μένα;

    -Εγώ σε έφερα;

    -Ναι!

    Ακούει κι ο Διοικητής.

    -Τι έκανε αυτός;

    Με πλησιάζει ο μπάτσος βλέπει την θήκη στη ζώνη μου, την ανοίγει, βγάζει ένα κατσαβίδι, το εξετάζει στο φως της λάμπας. Κι ανακαλύπτει υπολείμματα γύψου ή στόκου στην άκρη. Αυτό ήταν:

    -Γριλάκιας κύριε Διοικητά!

    Και μ έβαλαν στο πιανάκι (ειδικό όργανο με φούμο-ένα ένα τα δαχτυλάκια για αποτυπώματα).

    Και έτσι με συνοπτικές διαδικασίες καταχωρήθηκα εις τας δέλτους της Σήμανσης ως “Γριλάκιας”.

    Τα υπόλοιπα τα είπαμε.
    Κι απάνω που το είχα πάρει απόφαση και την ανάγκη φιλοτιμία, ουπς, μαγκιά (προς)ποιούμενος, έρχεται ο Πετρόπουλος να μου το χαλάσει:

    Οφθαλμοπόρνος, μπανιστηρτζής!

    Ευτυχώς όμως. Δεν ήταν γραπτό να εγκαταλείψω τον μάταιο τούτον κόσμο με αυτό το στίγμα.

    Η ανάρτησή σου με έκανε να αναψηλαφήσω το θέμα στο slang.gr:

    “το γριλάκιας απαντάται και ως αργκό κλεφτών για να δηλώσει τον διαρρήκτη που δουλεύει νύχτα και ανοίγει γρίλιες παραθύρων με μικροεργαλεία”

    Τώρα πια έχω βάσιμες ενδείξεις να πιστεύω ότι ο μπάτσος που εξέταζε τα κατσαβίδια μου νόμιζε ότι είχε εμπρός του έναν νεαρό μάγκα, γνήσιο διαρρήκτη και όχι έναν διεστραμμένο ματάκια.

  114. Alexis said

    Μοι προξενεί κατάπληξη ο μικρός αριθμός των σχολίων δι έν τόσον σοβαρόν θέμα.
    Υποψιάζομαι ότι τινές εκ των σχολιαστών έβλεπαν Σαβουροβάιβορ και δεν ήντουσαν συγκεντρωμένοι εις το έργον του σχολιασμού.
    Παρακαλείται ο απουσιολόγος του ιστολογίου να επιβάλλει τις δέουσες κυρώσεις… 🙂

  115. spiral architect 🇰🇵 said

    Εγώ πάντως έβλεπα τον Προμηθέα.

    Ρίντλεϊ Σκοτ είναι αυτός. 😉
    (και περιμένω πως και πως το Blade Runner 2049)

  116. Alexis said

    Έχω την εντύπωση ότι ο απουσιολόγος δεν ξύπνησε ακόμα. Έβλεπε κι αυτός Σαβουροβάιβορ… Ε, τι να περιμένεις μετά… 😆

    Και για να γίνω ακόμα πιο σπασίκλας 🙂 να ρωτήσω:
    Είναι η γεμιστήρα και όχι ο γεμιστήρας;

  117. sarant said

    Κι εγώ είδα χτες σε θερινό το La-La-Land. Δεν με τρέλανε.

    107 Καλύτερα είναι να τηρούμε τον κανόνα που λέει ότι τα ξένα δάνεια απλογράφονται. Πολύ περισσότερο όταν, οπως εδώ, η γραφή «μασκώτ» λειτουργεί παραπλανητικά.

  118. sarant said

    117 Και τα δύο, πιο επίσημο το αρσενικό.

    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81&dq=

  119. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα!

  120. spiral architect 🇰🇵 said

    Θυμάστε τα Ίμια;

    Όπως είπε (ο πρώην δήμαρχος Καλύμνου) καλείται με απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου να πληρώσει 50.000 ευρώ γιατί του καταλογίστηκε ότι ενίσχυε οικονομικά επί επτά χρόνια παράνομα τον βοσκό που πήγαινε στα Ίμια για να φροντίσει τα κατσίκια του.

    Ε, ξεχάστε τα.

  121. Γιάννης Ιατρού said

    117: Alexis
    …Έχω την εντύπωση ότι ο απουσιολόγος δεν ξύπνησε ακόμα…
    έχει να πάρει απουσίες κι από άλλα νήματα, δεν παρακολουθείς!

  122. cronopiusa said

    έχει δίκιο ο gpoint (σχόλιο 53) «χρειάζεται εισαγγελική παρέμβαση!»

    Περι»Tavris΄΄ο λόγος

    Προσοχή στις θάλασσές μας… Εφημερίδα των συντακτών 5-7-17

  123. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Alexis said (115)

    «Μοι προξενεί κατάπληξη ο μικρός αριθμός των σχολίων δι έν τόσον σοβαρόν θέμα.»

    Ὅπως εἶπε καὶ κάποιος ἀπὸ τοὺς προλαλήσαντες, τὸ πρόβλημα δὲν ἔγκειται μόνο ὁ «χειρισμὸς» τοῦ DNA, ἀλλὰ ὁλόκληρου τοῦ ἀποδεικτικοῦ ὑλικοῦ. Κττμγ δὲν πρέπει νὰ δαιμονοποιοῦμε τὴν εἰσαγωγὴ νὲων τεχνολογιῶν στὴν ἀποδεικτικὴ διαδικασία, ἀλλὰ στὴ σωστή τους χρήση καὶ, κυρίως, στὴ δυνατότητα ἐπανάληψης τῶν σχετικῶν ἀναλύσεων σὲ ἀνεξάρτητα, διαπιστευμένα ἐργαστήρια. Τὸ βάρος δὲ τῶν ἐπαναληπτικῶν ἐξετάσεων νὰ ἐπιβαρύνει τὴν κατηγορούσα ἀρχή. Γιὰ νὰ μὴν βρίσκονται σὲ μειονεκτικὴ θέση ὅσοι ἀδυνατοῦν νὰ πληρώσουν.

    Πάντως, ὅπως ξανάγραψα στὴν ἀρχὴ:
    «Αὐτὸ ποὺ μὲ φοβίζει ἀκόμα περισσότερο εἶναι τὸ πλῆθος τῶν πληροφοριῶν ποὺ συγκεντρώνεται γιὰ τὸν καθένα μας ἀπὸ διάφορους ἐξωθεσμικοὺς καὶ, στὴν πλειοψηφία τους, ἐξωχώριους φορεῖς μέσα ἀπὸ τὰ ἠλεκτρονικὰ ἴχνη ποὺ ἀφήνουμε μὲ τὴν καθημερινή μας δραστηριότητα.»

    Εἶδα πρόσφατα στὸ BBC ἕνα ρεπορτάζ ἀπὸ ἕνα κέντρο ὑπερυπολογιστῶν στὴν Κίνα. Πρίν ἀπὸ καμιὰ δεκαπενταριὰ χρόνια εἶχα ἔρθει σ᾿ ἐπαφή μὲ τὸ θέμα αὐτὸ, ἐνημερωτικὰ καὶ χωρὶς ἰδιαίτερες τεχνικὲς γνώσεις. Τότε δέσποζαν στὴν ἀγορὰ κάποιες ἀμερικάνικες ἑταιρίες. Σήμερα τοὺς ἔχουν ξεπεράσει οἱ Κινέζοι καὶ τεχνολογικὰ, φτιάχνοντας μηχανὲς μὲ πολλαπλάσιες δυνατότητες ἀπὸ τὶς ἀντίστοιχες ἀμερικάνικες. Ἕνα ἀπὸ τὰ χαρακτηριστικὰ τῶν ὑπερυπολογιστῶν εἶναι ὅτι μποροῦν νὰ ἐπεξεργάζονται πολὺ μεγάλες βάσεις δεδομένων καὶ νὰ πραγματοποιοῦν τεράστιους ἀριθμοὺς ὑπολογισμῶν σὲ ἐλάχιστο χρόνο. Στὸ ρεπορτάζ ἔδινε τὸ παράδειγμα τῆς ταυτόχρονης ἐπεξεργασίας μετρήσεων ἐπίγειων μετεωρολογικῶν σταθμῶν ἀπ᾿ ὁλόκληρη τὴν Κίνα καὶ δορυφορικῶν, γιὰ τὴν ἀκριβέστατη πρόγνωση τοῦ καιροῦ καὶ τὴν βελτιστοποίση τῆς ἀγροτικῆς παραγωγῆς.
    Καταλαβαίνουμε τὶ μπορεῖ νὰ κάνει αὐτὴ ἡ τεχνολογία γιὰ τὰ ἠλεκτρονικὰ ἴχνη ποὺ ἀφήνουμε μὲ τὴν καθημερινή μας δραστηριότητα. Βέβαια αὐτὸ γίνεται ἀπὸ καιρὸ καὶ σιγὰ-σιγὰ ἔχουμε ἐξοικειωθεῖ μὲ τὰ κούκις καὶ τὶς διαφημίσεις ποὺ «πετάγονται» καὶ ἀφοροῦν θέματα ἤ προϊόντα ποὺ ἔχουμε ψάξει κατὰ καιρούς.
    Ὁ «Μεγάλος Ἀδελφὸς» κάπου μᾶς ἔχει καταχωρημένους. Γι᾿ αὐτὸ

    τὰ ὄνειρά σου μὴν τὰ λές
    γιατὶ μιὰ μέρα κρύα
    μπορεῖ καὶ οἱ φροϋδιστὲς
    νά ᾿ρθουν στὴν ἐξουσία
    .

  124. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @124.
    «τὸ πρόβλημα δὲν ἔγκειται μόνο ὁ «χειρισμὸς» τοῦ DNA» => τὸ πρόβλημα δὲν ἔγκειται μόνο στὸ «χειρισμὸ» τοῦ DNA

  125. cronopiusa said

    07.07.2017 Αθώος για όλα ο Τάσος Θεοφίλου

  126. Avonidas said

    #126. Μπράβο! Υπάρχουν ακόμα Τερτσέτηδες… 🙂

  127. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @124. Σὲ σχέση μὲ τὰ γραφόμενά μου γιὰ
    «… τὸ πλῆθος τῶν πληροφοριῶν ποὺ συγκεντρώνεται γιὰ τὸν καθένα μας ἀπὸ διάφορους ἐξωθεσμικοὺς καὶ, στὴν πλειοψηφία τους, ἐξωχώριους φορεῖς μέσα ἀπὸ τὰ ἠλεκτρονικὰ ἴχνη ποὺ ἀφήνουμε μὲ τὴν καθημερινή μας δραστηριότητα.»

    δεῖτε κι αὐτό, ἀπὸ τὸ ΒΒC:
    http://www.bbc.com/news/av/uk-40423629/what-was-the-role-of-cambridge-analytica-and-psychographics-in-the-eu-referendum

  128. Μαρία said

    http://www.stokokkino.gr/article/1000000000060094/Str-Mpalaskas-I-upothesi-mou-tha-trelanei–to-Eur–Dikastirio-Anthropinon-Dikaiomaton

  129. Μαρία said

    Επιστολή συμπαράστασης στην Ηριάννα Β. Λ. από βιολόγους, βιοεπιστήμονες και ερευνητές https://left.gr/news/epistoli-symparastasis-stin-irianna-v-l-apo-viologoys-vioepistimones-kai-ereynites

  130. cronopiusa said

    Τυλίξανε τον Λούλα σε μια κόλλα χαρτί
    με τριώροφο διαμέρισμα – triplex (three-storey apartment)

    Em nota, Dilma diz que condenação de Lula é um «escárnio».

  131. Γιάννης Ιατρού said

    href=»http://www.enikos.gr/society/526630/oxi-apo-ton-eisangelea-sto-aitima-tis-iriannas-gia-apofylakisi» title=»αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής»>Όχι από τον εισαγγελέα στο αίτημα της Ηριάννας για αποφυλάκιση με το σκεπτικό πως …εάν αφεθεί ελεύθερη είναι πολύ πιθανόν να τελέσει παρόμοια αδικήματα… !!

    Δηλαδή τι εννοεί, πως μπορεί να ξαναερωτευθεί τον άντρα της;;;
    Άσε που μπορεί να μείνει πάλι κανένα βράδυ σπίτι του…;;;
    Για τ’ όνομα του Θεού!

  132. Γιάννης Ιατρού said

    132: Δεν πέτυχε το link κλπ. στο προηγούμενο, η σωστή επανάληψη εδώ

  133. Μαρία said

  134. ΣΠ said

    4 περιπτώσεις που Αστυνομία και Δικαιοσύνη αποδείχθηκαν… τυφλές

  135. Λεωνιδας said

    nikiplos
    Καλες οι χαφιεδικες αφηγησεις που καλυπτονται πισω απο την ανωνυμια του πληκτρολογιου σου αλλα εισαι πολυ λιγος για να σπιλωνεις αγωνιστες.Ειδικοτερα οταν μιλας για συντροφους οπως ο Κλεαρχος που αγωνιζεται ακομα στα 50 του και το κρατος τον τρεμει.Για αυτο και δεν σταματησε ποτε να τον στοχοποιει…

    Ανακοίνωση σωματείων & εργατικών συλλογικοτήτων ενάντια στην ποινικοποίηση-εγκληματοποίηση της δημόσιας παρέμβασης συνελεύσεων γειτονιάς στις 7/4/17 στο αμαξοστάσιο του Ρέντη |&| Μαζικό μοίρασμα: Δευτέρα 15/5, 4πμ, αμαξοστάσιο Ρέντη


    <>
    Υ.Γ. Και μια και πιανεις στο στομα σου αγωνιστες,ψαξε και λιγο για αυτους.Γεματο ειναι το διαδικτυο…

  136. sarant said

    136 Αγαπητέ, δεν βλέπω τι το χαφιέδικο είχε το σχόλιο του nikiplos, ειδικά αφού επαινετικά μιλάει για τον Κλ.
    Όσο για την κάλυψη πίσω απο την ανωνυμία του πληκτρολογίου, θαρρώ πως κι εσύ ανώνυμος είσαι.

    Πάντως, επειδή βλέπω κάτι αγκυλες πριν απο το υστερόγραφο, μάθε πως στα μπλογκ της WordPress οτιδήποτε ειναι κλεισμένο σε αγκύλες εξαφανίζεται.

Σχολιάστε