Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Εσείς τον παρακάμψατε τον αλγόριθμο;

Posted by sarant στο 6 Αυγούστου, 2018


Το σημερινό άρθρο μάλλον έρχεται κατόπιν εορτής. Έπρεπε να γραφτεί την Παρασκευή. όταν όλο το ελληνόφωνο Φέισμπουκ συζητούσε για τον αλγόριθμο και την παράκαμψή του. Όμως το ιστολόγιο, όσο κι αν παρακολουθεί την κοινωνικοδικτυακή επικαιρότητα, έχει και παραδόσεις, οι οποίες επιβάλλουν το Σάββατο και την Κυριακή να βάζουμε άρθρα ειδικού περιεχομένου, κι έτσι αναγκαστικά το άρθρο για τον αλγόριθμο μετατέθηκε για σήμερα οπότε υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθεί ανεπίκαιρο, αφού, κατά την παροιμία «κάθε θάμα τρεις ημέρες, το μεγάλο τέσσερις» (πιάνονται άραγε και οι μη εργάσιμες;)

Από την άλλη, αν δεν διατρίβετε στο Φέισμπουκ μπορεί να μην έχετε καν πάρει είδηση αυτή την αλγοριθμική ιστορία/υστερία, αν και κάποιος φίλος έγραψε ότι μόλις πήγε το Σάββατο στο χωριό η μητέρα του τον ρώτησε τι συμβαίνει με τον αλγόριθμο.

Σε περίπτωση όμως που όντως δεν έχετε πάρει τίποτα χαμπάρι, εδώ και μερικές μέρες χιλιάδες χρήστες του ελληνόφωνου Φέισμπουκ αναπαράγουν στον «τοίχο» τους (στον προσωπικό τους χώρο) ένα τυποποιημένο κείμενο το οποίο λέει τα εξής:

Κι εγώ αποφάσισα να παρακάμψω την αλλαγή του αλγόριθμου του Facebook, σημειώνοντας ότι δεν βλέπω τόσους πολλούς φίλους.
Δείτε πώς να αποφύγετε να ακούτε τους ίδιους 25 φίλους του fb και κανέναν άλλο. Οι ενημερώσεις σας δείχνουν πρόσφατες μόνο δημοσιεύσεις από τους ίδιους λίγους ανθρώπους, περίπου 25, αρκετές φορές το ίδιο, επειδή το facebook έχει νέο αλγόριθμο. Το σύστημά τους επιλέγει άτομα που διαβάζουν τη δημοσίευσή σας. Ωστόσο, θα ήθελα να επιλέξω για τον εαυτό μου, γι ‘ αυτό σας ζητώ μια χάρη. Αν διαβάσετε αυτό το μήνυμα αφήστε μου ένα γρήγορο σχόλιο, ένα «γεια», ένα αυτοκόλλητο, ό,τι θέλετε, έτσι θα εμφανίζεται στις ενημερώσεις μου.

Διαφορετικά το facebook επιλέγει τι να μου δείξει, και δεν χρειάζομαι το facebook για να διαλέξω τους φίλους μου. Τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης αφορούν την επικοινωνία.

Αντιγράψτε και επικολλήστε αυτό το κείμενο στον τοίχο σας ώστε να μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αλληλεπίδραση με όλες τις επαφές σας και να παρακάμψετε το σύστημα.

Σας ευχαριστώ για την πληροφορία όσων έχουν ήδη αντιγράψει και επικολλήσει τα παραπάνω.

Όπως γράφει ο ιστότοπος για τους χόακες, το τυποποιημένο κείμενο περί αλλαγής αλγορίθμου είχε αρχίσει να κυκλοφορεί στα τέλη του 2017 στα αγγλικά -στα καθ’ ημάς έχει έρθει εδώ και καιρό, αλλά μόνο πολύ πρόσφατα απέκτησε την κρίσιμη μάζα για να πάρει διαστάσεις επιδημίας.

Όπως και τα αλυσιδωτά ηλεμηνύματα, το δημοσίευμα για την παράκαμψη του αλγορίθμου βρήκε αμέτρητους πρόθυμους αναμεταδότες που έσπευσαν να το αναδημοσιεύσουν, είτε επειδή τους αρέσει να αναπαράγουν άκριτα οτιδήποτε εντυπωσιακό έρθει στην αντίληψή τους είτε για άλλους λόγους. Είναι βέβαια θλιβερό αλλά και ενδεικτικό ότι ακόμα και δημοσιογράφοι που θεωρούνται κορυφαίοι έσπευσαν να αναδημοσιεύσουν το κείμενο. Από την άλλη, το είδα και σε τοίχους σοβαρών ανθρώπων.

Στο μεταξύ, ξέσπασε κι ένα δεύτερο κύμα, αντίρροπο, όπως συχνά συμβαίνει στα κοινωνικά μέσα -ένα κύμα από χλευαστικές δημοσιεύσεις για όσους πίστεψαν το τυποποιημένο κείμενο και έσπευσαν να το αναδημοσιεύσουν, σε συνδυασμό με αστεία μιμίδια όπως αυτό της εικόνας.

Και βέβαια, σωστά επικρίνονται όσοι σπεύδουν να αναδημοσιεύσουν κάθε μπαρούφα που περνάει από μπροστά τους. Ούτε μπορεί να αλλάξει ο αλγόριθμος με την ανάρτηση του τυποποιουμένου κειμένου.

Ωστόσο, το τυποποιημένο κείμενο, αν και ανόητο, έχει μια βάση αλήθειας. Στο Φέισμπουκ η προεπιλεγμένη ρύθμιση είναι να βλέπει κανείς πρώτα τις «κορυφαίες» δημοσιεύσεις «φίλων» του, και αυτές βέβαια τις επιλέγει κάποιος αλγόριθμος, διαλέγοντας τους φίλους εκείνους με τους οποίους έχουμε μεγαλύτερη «αλληλεπίδραση» -δηλαδή που σχολιάζουμε τα κείμενά τους ή που εκείνοι σχολιάζουν τα δικά μας, που βάζουμε «λάικ» στις δημοσιεύσεις τους κτλ.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν βλέπουμε τις δημοσιεύσεις των υπόλοιπων «φίλων» μας -τις βλέπουμε, αλλά με χαμηλότερη προτεραιότητα. Όριο 25 «φίλων» δεν υπάρχει.

Επιπλέον, αν θέλουμε μπορούμε εύκολα να αλλάξουμε την προεπιλεγμένη ρύθμιση. Αρκεί να διαλέξουμε στις «Ενημερώσεις» να βλέπουμε τις «Πιο πρόσφατες» και όχι τις «Κορυφαίες», οπότε θα βλέπουμε τις αναρτήσεις όλων μας των φίλων κατά χρονολογική σειρά. Μπορούμε επίσης να ορίσουμε εμείς ποιους φίλους μας θέλουμε να βλέπουμε πρώτα, πάνω-πάνω.

Πάντως, προεπιλεγμένη ρύθμιση υπάρχει και προϋποθέτει αλγόριθμο για να λειτουργήσει. Και βέβαια αλγόριθμος κανονίζει ποιες «χορηγούμενες» (δηλ. επί πληρωμή) διαφημιστικές ανακοινώσεις θα εμφανιστούν στη δική μας χρονογραμμή. Για παράδειγμα, επειδή στο Λουξεμβούργο έχουν εκλογές τον Οχτώβρη, εγώ βλέπω συνεχώς χορηγούμενες ανακοινώσεις πολιτικών και κομμάτων.

Όχι μόνο υπάρχει αλγόριθμος, αλλά και στις αρχές του χρόνου πράγματι άλλαξε. Το Φέισμπουκ λέει ότι θέλει να δώσει προτεραιότητα στις αναρτήσεις που προκαλούν πολλά σχόλια και συζητήσεις, και φέρνει σαν παράδειγμα ότι δίνει προτεραιότητα στις «ζωντανές μεταδόσεις βίντεο» των χρηστών, διότι έχει, λέει, διαπιστώσει ότι τα ζωντανά βίντεο προκαλούν εξαπλάσιες «αλληλεπιδράσεις» (έχω ταράξει τα εισαγωγικά σήμερα, αλλά τι να κάνω) από τα κοινά βίντεο.

Όμως, η βάση αλήθειας του τυποποιημένου κειμένου σταματάει εκεί. Αν όντως ο αλγόριθμος επιλέγει και φέρνει στην επιφάνεια τους «φίλους» με τους οποίους «αλληλεπιδρά» κανείς περισσότερο, δεν θα αλλάξουν και πολύ τα δεδομένα αν κάποιος από τους υπόλοιπους «φίλους» βάλει ένα απλό λάικ μία φορά. Πολύ πιο αποτελεσματικό είναι να αλλάξει ο χρήστης τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, αν και αυτό πρέπει να το κάνει συνεχώς, διότι σε κάθε νέα καθισιά επανέρχεται η προεπιλεγμένη.

Το πιο αστείο είναι πως, αν πάρουμε τοις μετρητοίς τις εξαγγελίες του Φέισμπουκ, αναρτήσεις όπως το τυποποιημένο κείμενο για την παράκαμψη του αλγόριθμου θεωρούνται «engagement bait«, δηλαδή ότι «ψαρεύουν ανταπόκριση» και στο εξής (λέει) θα τους δίνεται χαμηλότερη προτεραιότητα -άρα, αν έχει κάποιο αποτέλεσμα το τυποποιημένο κείμενο θα είναι να γυρίζει μπούμερανγκ.

Οπότε, παρόλο που έχει κάποια βάση (σε αντίθεση με τα εντελώς ηλίθια τυποποιημένα κείμενα που διαδίδονταν πριν απο καναδυό χρόνια, με τα οποία οι χρήστες δήλωναν ότι απαγορεύουν τη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων) και αυτό το τυποποιημένο κείμενο δικαίως χλευάστηκε. Αν ασχολείστε με το Φέισμπουκ, θα σας σύστηνα να αποφεύγετε την άκριτη αναπαραγωγή τυποποιημένων κειμένων και δηλώσεων -αν μη τι άλλο, κινδυνεύετε να περάσετε για κορόιδο.

Αφού όμως η λέξη αλγόριθμος έγινε της μόδας, δεν είναι κακό να δούμε την ιστορία της. Είναι από τις λέξεις που έχουν την αφετηρία τους σε ένα κύριο όνομα, σε ένα πρόσωπο, σε έναν μεγάλο μαθηματικό, επειδή όμως έχει περάσει από σαράντα κύματα δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε το όνομά του.

Ο μεγάλος αυτός μαθηματικός ήταν ο Αμπού Αμπντουλάχ Μοχάμεντ ιμπν Μουσά αλ-Χουαρίζμι, που έζησε περί τον 9ο αιώνα και που πιθανώς γεννήθηκε στη Χωρεσμία, περιοχή που σήμερα ανήκει στο Ουζμπεκιστάν. Σε αυτόν χρωστάμε δυο διεθνείς λέξεις.

Το πιο γνωστό βιβλίο του αλ-Χουαρίζμι, ήταν το αλ-τζαμπρ αλ-μουκάβαλα, κατά λέξη «ένωση και σύγκριση» (εννοείται των τμημάτων των εξισώσεων), που βεβαίως αφού πέρασε στη Δύση και εκλατινίστηκε έδωσε τη λέξη άλγεβρα.

Και το όνομα του, το αλ-Χουαρίζμι, πέρασε επίσης στη Δύση και εκλατινίστηκε κουτσά-στραβά ως algorismus, σημαίνοντας όχι πια τον συγγραφέα του μαθηματικού βιβλίου, αλλά το βιβλίο καθαυτό ή μάλλον το αραβικό αριθμητικό σύστημα.

Το παλαιογαλλικό algorisme εμφανίζεται τον 13ο αιώνα, πάντα με τη σημασία του αραβικού αριθμητικού συστήματος, και περνάει στα αγγλικά της εποχής ως algorism. Στα τέλη του  17ου αιώνα εμφανίζεται η λέξη algorithme στα γαλλικά, από παρασυσχέτιση με το ελληνικό «αριθμός» και με τη σημασία του αραβικού συστήματος υπολογισμών. Στη συνέχεια η λέξη διεθνοποιήθηκε και πήρε τις σημερινές της σημασίες.

Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες για το πέρασμα των αραβικών μαθηματικών στη Δύση και τον ρόλο που διαδραμάτισε ένας ευφυέστατος μαθηματικός από την Πίζα, να σας συστήσω ένα καινούργιο, φετινό βιβλίο, τον Άνθρωπο των αριθμών, που κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Δεν το έχω (ακόμα) διαβάσει αλλά τόσο ο εκδότης, όσο και ο μεταφραστής, ο φίλος Παναγιώτης Δρεπανιώτης (περιστασιακά σχολιάζει και εδώ) αποτελούν εγγύηση. Αλλά ας γυρίσουμε στον αλγόριθμο.

Παρόλο που μια άλλη μαθηματική έννοια, ο λογάριθμος, φαίνεται πολύ συγγενική με τον αλγόριθμο, σε σημείο που να σκεφτεί κανείς ότι η μία λέξη προέκυψε με αντιμετάθεση από την άλλη, αυτό δεν ισχύει. Ο λογάριθμος ως λέξη είναι επινόηση του ανθρώπου που τους μελέτησε, του σκοτσέζου μαθηματικού John Napier, ο οποίος στις αρχές του 17ου αιώνα έπλασε, στα λατινικά της εποχής, τη λέξη logarithmus, από τις ελληνικές λόγος και αριθμός.

Στα ελληνικά η λέξη «αλγόριθμος» πρέπει να μπήκε στον εικοστό αιώνα. Ο Κουμανούδης, στη «Συναγωγή νέων λέξεων» που κυκλοφόρησε το 1900, δεν την έχει, ενώ έχει την άλγεβρα και διάφορα παράγωγά της όπως και την αλδεΰδη.

Και βέβαια, στα ελληνικά, ο αλγόριθμος και το αραβογενές αλ- μπερδεύεται με μια ιθαγενή λέξη, το άλγος, τον πόνο. Ένα ωραίο λογοπαίγνιο που είδα αυτές τις μέρες της αλγοριθμικής φρενίτιδας στα κοινωνικά μέσα, είναι ο αλγόρυθμος, ο ρυθμός του πόνου ίσως. Που θα μπορούσε, για να επιστρέψουμε στην ιδιόλεκτο του Φέισμπουκ, να μεταφραστεί στην αρχετυπική κραυγή αδικαίωτου πόνου: Κάνε με αδδ, είμαι πλοκ!

 

 

170 Σχόλια to “Εσείς τον παρακάμψατε τον αλγόριθμο;”

  1. leonicos said

    ςςς

  2. leonicos said

    Να προλάβο των ζηλο-Γς. Αφτώ μ’ αινδηαφέρι

  3. leonicos said

    πιάνονται άραγε και οι μη εργάσιμες;

    Ασφαλώς! Στο τσακ είσαι. Είσαι και φίλος και θα κάνουμε κάποια παραχώρηση. Έχουμε κάλες προθέσεις

  4. leonicos said

    αλλά μόνο πολύ πρόσφατα απέκτησε την κρίσιμη μάζα για να πάρει διαστάσεις επιδημίας.

    Πολύ ωραίο αυτό, το περί κρίσιμης μάζας και επιδημίας. Άφησες έξω τον επιπολασμό της νοσου

  5. leonicos said

    σε συνδυασμό με αστεία μιμίδια όπως αυτό της εικόνας.

    αστεία αλλά πολύ πετυχημένα

  6. Καλημέρα.
    Καλή βδομάδα
    Χρόνια πολλά στους Σωτήρηδες και τις Σωτηρούλες.

  7. leonicos said

    Και επί της ουσίας.

    Δεν κινδυνεύω από τον αλγόριθμο

  8. Πάνος με πεζά said

    Facebook; Tί είναι αυτό;
    Να υποθέσω ότι η σημαντικότερη κοινωνική συμβολή του facebook είναι ότι έβαλε αρχικά στη Βουλή, και μετά συγκυβερνήτη, τον Καμμένο;

  9. atheofobos said

    Στο ποστ μου ΣΤ΄ ΧΙΒΑ, ΜΙΑ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ http://atheofobos2.blogspot.com/2013/12/blog-post.html υπάρχει η φωτογραφία του αγάλματος του μαθηματικού, αστρονόμου και γεωγράφου Al-Khorezmi ο οποίος καταγόταν από εκεί.

  10. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    9 Κι εκεί έχεις πάει βρε… αθεόφοβε;!

    8 Ο Καμμένος δεν πολυχρησιμοποιεί Φέισμπουκ. Με το τουίτερ παίζει.

  11. Πάνος με πεζά said

    @ 10 (8) : Είχε περηφανευτεί πολύ τότε όμως που μπήκε στη Βουλή, «ένα κόμμα που ουσιαστικά αναπτύχθηκε μόνο από τα κοινωνικά δίκτυα»… Έτσι, έτσι… Για σκεφτείτε ξανά πώς ψηφίζετε…

  12. dryhammer said

    Όταν τότε, επί γερο-Πρίαμου, μάθαμε στην α’ Γυμνασίου τον αλγόριθμο του Ευκλείδη για την εύρεση πρώτων αριθμών, ρώτησα τον μαθηματικό τι θα πει αλγόριθμος και πήρα την απάντηση πως πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη σειρά πράξεων (ή μήπως για μια σειρά επαναλαμβανόμενων πράξεων;) και αυτόματα σύνθεσα τη λέξη με το άλγος + αριθμός, κάτι σαν πονοκεφάλιασμα από τις πράξεις. (Τότε ακόμα, το ’76, ότι που βγαίνανε στην αγορά τα κομπιουτεράκια κι ήταν πανάκριβα, οπότε δούλευε χαρτί και μολύβι κι αγάντα άλγος να τσεκάρεις πως τά ‘κανες σωστά)

  13. cronopiusa said

    Σῶσος καὶ Σωσώ, σῶτερ, σοὶ τόνδ’ ἀνέθηκαν
    Σῶσος μὲν σωθείς, Σωσώ δ’ ὅτι Σῶσος ἐσώθη.

    Καλή σας μέρα, καλή βδομάδα και χρόνια πολλά στις Σωτηρίες και τους Σωτήρηδες

  14. dryhammer said

    12. Σήμερα αξιώθηκα να μάθω πως είναι αραβικής καταγωγής η λέξη. Κάλλιο αργά…

  15. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εγώ …παρέκαμψα το φέισμπουκ πριν κάποια χρόνια, οπότε…Βαρέθηκα τα σκυλάκια, τα γατάκια και τις αυτάρεσκες σέλφι γνωστών και φίλων, όπου έπρεπε να κάνω και λάικ για να μην παρεξηγηθούν. 😇

  16. LandS said

    Αλ Χουαρίσμι, Αλγουαρίσμι, Αλγουαρίζμι, Αλγουαρίθμι (στην Ιβηρική) μας κάνει αλγόριθμος. Δεν χρειάζεται να το συσχετίσουμε με τον αριθμό.

  17. atheofobos said

    10
    Όσους τους ενδιαφέρουν τα ταξίδια σε τόπους με ιστορία, το Ουζμπεκιστάν είναι ένα από τα ωραιότερα ταξίδια που έχω κάνει, με μυθικές πόλεις όπως η Σαμαρκάνδη και η Μπουχάρα αλλά και την Τασκένδη που δεν έχει πια καμιά σχέση με αυτή που έχουμε οι περισσότεροι ως εικόνα από τις διηγήσεις των πολιτικών προσφύγων.

  18. Νέο Kid said

    12. Dry, εννοείς μάλλον τον αλγόριθμο του Ευκλείδη για την εύρεση ΜΚΔ μέγιστου κοινού διαιρέτη αριθμών. Ή αν θυμάσαι σίγουρα ότι ο αλγόριθμος αφορούσε πρώτους ,ήταν του Ερατοσθενη. Το κόσκινο του Ερατοσθένη , που κυριολεκτικά κοσκινίζει τα πολλαπλάσια του 2 του 3 του 7 κλπ. κι αφήνει σαν καθαρό αλεύρι τους πρώτους μόνο, σε ένα δεδομένο διάστημα αριθμών.

  19. leonicos said

    @ 9 Σχολίασα και περιμένω έγκριση

  20. leonicos said

    Από τη Χορεσμία ήταν το βασιλόπουλο που θα παντρευόταν την Νετζιάν στο Βέπχιστικαοσάνι του Ρουσταβέλι.

    Μυθιστορηματικά πρόσωπα, αλλά τότε έμαθα πολλά για τη Χορεσμια, ότι είναι η πεδιάδα που εκτείνεται νότια της Άραλης. Αλλά δεν είχε συνειδητοποιήσει πού ανήκει σήμερα

  21. cronopiusa said

  22. Κάτι ακόμα, που είδα να συζητιέται στο ΦΒ με την «παράκαμψη», ήταν οι μετοχές του κάμπτομαι και καίγομαι: καμμένος και καμένος, λέει (θα το ´χουμε σίγουρα συζητήσει κι εδώ, αλλά δεν το θυμάμαι).
    Αν κατάλαβα καλά:
    Τα Βούρλα, ως Καμένα, δεν κάμφθηκαν.
    (Με την νέα εθνική, ίσως θεωρούνται παρακαμμένα.)
    Τα πεύκα του Σίνη (του Πιτυοκάμπτη, ντε) ήταν καμμένα – όσα δεν ήταν καμένα.
    (Παρεμπ. «κεκαυμένος» υπάρχει από την γραμμική Β, επιβιώνοντας μέχρι την Διακεκαυμένη Ζώνη της γεωγραφίας.)

  23. nikiplos said

    Καλημέρα,

    Από τον αλγόριθμο βγαίνει και το επίθετο αλγοριθμικός, που υποδηλώνει τρόπο ή μέθοδο η οποία δύναται να αναπαρασταθεί με έναν αλγόριθμο. Δεν είναι δλδ ούτε ευριστική ούτε ad-hoc.

  24. 18, … Το κόσκινο του Ερατοσθένη , … αφήνει σαν καθαρό αλεύρι τους πρώτους μόνο, …

  25. dryhammer said

    18. Δίκιο έχεις! Ο Αη-Ζενχάουερ θαυματουργεί (πάλι..)

  26. cronopiusa said

  27. Πρωτοπορία με
    άλευρα
    πριν την
    άλγευρα

  28. gpoint said

    Καλημέρα

    και μια είδηση για όσους άκουγαν χέβυμέταλ και μετάλικα μετά τα τριάντα τους για το πως μπορούν να καταλήξουν, βέβaια η γεροντική άνοια δείχνει πως κάτι προϋπάρχει αλλά…nothing else matters !

    http://www.sdna.gr/politiko-deltio/perierga/article/498389/pappoydes-eskasan-apo-girokomeio-kai-i-astynomia-toys-vrike

  29. dryhammer said

    25.
    https://www.wimp.com/musician-glen-campbell-records-a-brutally-honest-song-about-alzheimers-disease/

    τώρα κάνω και σχόλια επί των σχολίων περί των σχολείων μου. (Ένας εγώ κι ένας ο …-δεν τον λέω!)

  30. dryhammer said

    28. https://www.slang.gr/definition/28871-xatzimetallas

  31. Και ο Al Gore Rhythm

  32. 23, … αλγοριθμικός, που υποδηλώνει τρόπο ή μέθοδο η οποία δύναται να αναπαρασταθεί με έναν αλγόριθμο. Δεν είναι δλδ ούτε ευριστική ούτε ad-hoc. …

    Θέμα ορολογικής σύμβασης, βέβαια, αλλά ευριστική ή ad hoc μέθοδος μάλλον υποδηλώνει ότι η μέθοδος δεν είναι θεμελιωμένη σε αυστηρή μαθηματική απόδειξη αλλά σε διαίσθηση και εμπειρία.
    Υπάρχει και ο δόκιμος όρος ευριστικός αλγόριθμος.

  33. Babis said

    #12
    «…και αυτόματα σύνθεσα τη λέξη με το άλγος + αριθμός, …»

    Όσοι έχουν ασχοληθεί με την δημιουργία αλγορίθμων στους υπολογιστές, ξέρουν πολύ καλά ότι αυτή είναι η πραγματική ετυμολογία της λέξης και όλα τα άλλα περί δήθεν κάποιου Άραβα μαθηματικού είναι αστικός μύθος.

  34. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Δεν έχω χρόνο (ούτε και λόγο) να ασχοληθώ με τον αλγόριθμο του fb, μου φτάνουν οι δικοί μου αλγόριθμοι που βγάζουν τέρατα. Αλγόριθμος, από το άλγος + αριθμός 😕

    Έχω όμως μια απορία για τους πιο σχετικούς: παρότι δεν έχω fb, διαβάζω καμια φορα αναρτησεις, κι έχω παρατηρήσει στα σχολια μερικές φορες απο κατω αγγλική μετάφραση που ειναι επιπέδου slow the much oil. Γίνεται αυτόματα αυτή η μετάφραση; Γιατί αν δε γίνεται αυτόματα, ειναι για να θρηνούμε…

  35. Νέο Kid said

    Νίκο, τα έχω ξαναγράψει παλιότερα ,αλλά ποιος ψάχνει και ποιος θυμάται θα μου πεις…
    Η Άλγεβρα είναι κατά βάση ιατρική ορολογία! Έτσι ξεκίνησε δηλαδή
    Al kitab al mukhtasar fi hisar al jabr wa’l muqabala
    Aλ κιτάμπ αλ μουχτάσαρ φι Χισάμ Αλ Τζαμπρ ουαλ μουκάμπαλα
    Ο πλήρης τίτλος της Αλγεβρας του Αλ Χουαρίζμι.

    Το βιβλίο της Εξισορρόπησης και της Αποκατάστασης.

    Το “Aλ Τζαμπρ» οι Αγγλοσάξωνες το αποδίδουν σαν Complettion (μουκάμπαλα είναι το balancing). Ανακριβές!
    Αλ Τζαμπρ σημαίνει “Αποκατάσταση» με την ιατρική έννοια. rehabilitation θα ήταν πιο δόκιμο.
    Οι πρακτικοί Άραβες ορθοπΑΙδικοί όταν έβαζαν ένα σπασμένο κόκκαλο ή έναν εξαρθρωμενο ώμο στη θέση τους ,έκαναν «Αλ Τζαμπρ»

    Στον Δον Κιχώτη του Θερβάντες υπάρχει ο όρος «Αλτζεμπρίστας» γι αυτούς τους γιατρούς!

  36. LandS said

    8 & 11

    Εδώ ούτε ο Τραμπ ούτε ο Πούτιν έχουν καταφέρει να πείσουν ότι οι Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δεν επηρέασαν τις Αμ προεδρικές εκλογές μέσω των σοσιαλ μιντια, ο Καμμένος είναι το πρόβλημα; Άσε που όταν πρωτοεκλέχτηκε (1993) δεν υπήρχαν τέτοια πραματα

  37. ΓΤ said

    Αναφορικά με τη λέξη «αλγόρυθμος» την πλάθει ο Παντελής Μπουκάλας σε μία από τις πρώτες του ποιητικές συλλογές, στον «Μέσα πάνθηρα» αν δεν λαθεύω.

  38. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    37 Δεν το ήξερα, ευχαριστώ!

    35 Ναι, πρέπει να τα έχεις ξαναγράψει

    34 Αυτή η μετάφραση γίνεται αυτόματα αν πατήσεις ένα λινκ κάτω από την ανάρτηση -που είναι εύκολο να το πατήσεις και κατά λάθος

    33/34 Πόνος λέμε!

  39. gbaloglou said

    Οι κριτικές για το περί Fibonacci βιβλίο του Devlin δεν είναι και τόσο καλές, εδώ θα προτιμούσα να τονίσω την μετάφραση του έργου του … 800 χρόνια μετά από τον μυστηριώδη Larry Sigler!

  40. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

    32: Μιχάλη, άσε τα καθαρευουσιάνικα, (υ, i, e)βριστικός λέγεται 🙂

  41. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αλγορυθμός, ο ρυθμός των συστηματικών ωδίνων του τοκετού.
    Αλγορυθμός μπρ…
    Καθείς και καθεμιά με τον πόνο του/της 🙂

  42. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Νουγκατίνες και αλγόριθμοι

  43. ΣΠ said

    Η αρχική έκδοση στα αγγλικά του βιβλίου του Devlin είναι του 1912. Υπάρχει και online σε μορφή epub, π.χ. εδώ. Ο Devlin έγραψε και ένα πιο πρόσφατο (2017) βιβλίο για τον Fibonacci, το Finding Fibonacci: The Quest to Rediscover the Forgotten Mathematical Genius Who Changed the World.

  44. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ανάμεσα στου χορούς παρουσιάστηκε και μία χορογραφία αναπαράστασης του αλγορίθμου «ταξινόμηση φυσαλίδα».
    «Αλγόριθμος» είναι μια σειρά βημάτων που οδηγούν στην επίλυση ενός προβλήματος. Οι αλγόριθμοι εισάγονται στους υπολογιστές για να τους προσδώσουν αυτή την ικανότητα.
    Η παρουσίαση του αλγόριθμου μέσα από το χορό βοηθά τους μαθητές να τον κατανοήσουν καλύτερα και φυσικά η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται πιο ευχάριστη.

  45. Γιάννης Ιατρού said

    Παράδειγμα ευριστικού ή/και ad-hoc αλγορίθμου 🙂

  46. ΣΠ said

    43
    Του 2012 βέβαια ήθελα να γράψω, όχι 1912!

  47. ΣΠ said

    Μέρα που είναι.

  48. sarant said

    46 Είπα κι εγώ!

  49. nikiplos said

    Αγαπητέ κ. Νικολάου, @32,

    Είχα την εντύπωση πως το ad-hoc έχει να κάνει με το κατά περίπτωση, ότι δλδ αυτό που θα χρησιμοποιηθεί ως διαδικασία (αλγοριθμική ή όχι) ΔΕΝ γενικεύεται αλλά αντίθετα ισχύει μόνο για αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση και για καμία άλλη παρόμοια.

    Για τον ευριστικό αλγόριθμο, ο λίκνος δεν μου δουλεύει, αλλά διαισθητικά μου κάνει να εννοεί αυθαίρετες διαδικασίες που μπαίνουν με βάση την εμπειρία ή τη διαίσθηση. (Σωστά? Διορθώστε με αν κάνω λάθος… )
    Ευχαριστώ,

  50. ΣΠ said

    32, 49
    Κάπου το έχω ξαναγράψει. Στα λινκ που βάζει ο Μιχάλης, για κάποιο λόγο, μπαίνουν εισαγωγικά στο τέλος της διεύθυνσης. Αν σβηστούν τα εισαγωγικά τα λινκ δουλεύουν κανονικά.
    Το λινκ του 31: https://goo.gl/images/m8cq32
    Το λινκ του 32: https://optimization.mccormick.northwestern.edu/index.php/Heuristic_algorithms

  51. Νέο Kid said

    Ε τώρα μην υπερβάλουμε κιόλας για τη μαθηματική μεγαλοφυΐα του φίλιο ντι Μπονάτσι (=Φιμπονάτσι). Genious ναι! Όπως οι περισσότεροι Ιταλοί. Αλλά mathematical genious; …basta!
    Αν ήταν mathematical genius o Φιμπονάτσι , τι ήταν δηλαδή ο Αρχιμήδης, ο Καρντάνο, ο Γαλιλαίος ο Φερμά; Υπεράνθρωποι;
    Βασικά ένας πανέξυπνος έμπορος ηταν (αυτό που σήμερα θα λέγαμε μάλλον entrepreneur ) που είχε την εξυπνάδα και την περιέργεια να δώσει σημασία και αξία στο καινούργιο εργαλείο που γνώρισε απ τους Αραπάδες ( οι ίδιοι οι Αραπάδες , τους αριθμούς τους αποκαλούσαν Ινδικούς, γιατί τους είχαν γνωρίσει απ τους Ινδούς, και έτσι ως «ινδικους αριθμούς» τους είσαξε στην πιάτσα κι ο Φιμπονάτσι. Το «αραβικοί» καθιερώθηκε αργότερα.

  52. gpoint said

    Για τους έχοντες κάποιες αδυναμίες στα μαθηματικά :

    Οταν μια διαδικασία μπορεί να γραφτεί με μαθηματικούς χαρακτήρες λέγεται τύπος π.χ η λύση μιας πρωτοβάθμιας εξίσωσης με α#0 δινεται από τον τύπο x = -β/α
    Οταν μπορεί να περιγραφεί μόνο με λόγια τότε χρησιμοποιούμε την λέξη αλγόριθμος π.χ. ο τρόπος με τον οποίον πολλαπλασιάζουμε ή διαιρούμε δυο πολυψήφιους αριθμούς ή η διαδικασία εύρεσης της τετραγωνικής ρίζας είναι αλγόριθμοι και εξυπηρετούν τους πολλούς που με την χρήση τους κάνουν σωστά τις πράξεις χωρίς συνήθως να καταλαβαίνουνε γιατί

  53. NIKOS NIKOS said

    Ο αλγόριθμος θα αναβαθμίσει και την ομάδα οεο!

  54. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.

    Εις το ερημητήριόν μας δεν έχομεν νταραβέρια με αλγόριθμους.

    Καλές διακοπές.

  55. sarant said

    54 Ρίξε καμιά βουτιά και για μας

  56. Jane said

    Ευτυχώς υπάρχουν και οι έγκριτοι δημοσιογράφοι σαν τον Λοβέρδο κι ενημερωνόμαστε . Βέβαια σαν τον Τέλογλου που αναπαρήγαγε το αστείο με τον διορισμό ειδικού επί θεμάτων αφρικανικής σκόνης και τον Μανδραβέλη , που έχαψε την φάρσα με το επίδομα σφραγίδας , δεν είναι. Άλλο επίπεδο εκείνοι. Αλλά το παλεύει ο έγκριτος.. Ε, ρε τι ακούει ο κοσμάκης

  57. BLOG_OTI_NANAI said

    Υπάρχει ο «Αλγόριθμος» στα 1867 και ο «Αλγόριτμος» αργότερα στα 1900:

  58. Νέο Kid said

    Και κάτι γλωσσικό (για μαθηματικά. Ακολουθία Φιμπονάτσι , σύνδεση με Χρυσή Τομή (μέσο και άκρο λόγο του Ευκλειδη δηλαδή) κουνέλια που πηδιουνται σαν τον ΛΑΜΠΡΟ κλπ έχω πολλά, αλλά διανέμονται κατόπιν παραγγελίας του πελάτου και έναντι μικρής αμοιβής )σε σχέση με τον Φιμπονάτσι και το Λίμπερ Άμπατσι:
    Ο τίτλος του βιβλίου El Liber Abaci ,δημοσιεύτηκε το 1202, είναι παραπλανητικός/ειρωνικός. Διότι προσπαθεί ακριβώς να αποδείξει τα πλεονεκτήματα των αραβικών αριθμητικών συμβόλων για το λογισμό σε σύγκριση με τις συνηθισμένες λογιστικές μεθόδους στην Ιταλία της εποχής , όπου οι ΑΒΑΚΙΣΤΕΣ χρησιμοποιούσαν τον άβακα και τους παλιούς ρωμαϊκούς αριθμούς. Παρά την ευκολία της, η δεκαδική αρίθμηση δεν διαδόθηκε γρήγορα. Το εντελώς αντίθετο! Έπρεπε να αντιμετωπίσει κάθε λογής αντίσταση, κυρίως απ τη συντεχνία των μαθηματικών αναλυτών (=λογιστών ) που επι αιώνες εξουσιαζόταν από τους αβακιστές και σε βάρος των υπερμάχων του λογισμού με αραβικούς αριθμούς, τους Αλγοριστές.
    Παρεμπιπτόντως, ο Φιμπονάτσι έγραφε τους αριθμούς από δεξιά προς τα αριστερά όπως οι αραπάδες (αλλά αυτό άλλαξε αργότερα. Όπως άλλαξε και παρά τοις Αράπισι)

  59. Γς said

    6:

    >Χρόνια πολλά στους Σωτήρηδες και τις Σωτηρούλες.

    ———
    -Σωτήρης, ντου γιου γουόντ το μπη μάι γκέρλ;

    Βρήκε τον άνθρωπο (Γς) να ρωτήσει ο Γιουγκοσλάβος ανθρωπολόγος για το πως λένε την όμορφη Ελληνίδα αρχαιολόγο

  60. Γς said

    το μπη =[ του μπη

  61. 52, gpoint said….
    # Όσοι ασχολήθηκαν με Fortran, Basic κλπ, έχουν δημιουργήσει σωρεία αλγορίθμων και αλγοριθμίσκων, ή άλλως πως υπορουτινοών. Ολίγον τι περίπλοκος είναι ο αλγόριθμος του Gauss, για υπολογισμό της ημερομηνίας του Πάσχα!

  62. sarant said

    56 Ακριβώς!

    57 Πολύ ωραίο εύρημα που είχε ξεφύγει από τον Κουμανούδη!

    58 Λογικό αυτό που λες, αλλά μήπως ο τίτλος πρέπει να ερμηνευτεί «το βιβλίο της λογιστικής»; Και όχι απαραίτητα της λογιστικής με άβακα, εννοώ.

  63. Ερατοσθένης said

    Μιάς κι ο λόγος για τον Fibonacci και πώς εισήγαγε τους αραβικούς αριθμούς στην Ευρώπη, αξίζει – νομίζω – να επισημάνουμε ότι τελικά επικράτησε το Δυτικό Αραβικό Σύστημα έναντι του Ανατολικού. Στη σελ. 19 του βιβλίου των «Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης» που μνημονεύτηκε στο άρθρο του κ. Σαραντάκου υπάρχει ο εξής διαφωτιστικός πίνακας για να πάρουμε μιά γεύση πώς ήταν οι «αραβικοί αριθμοί» εκείνη την εποχή

  64. spiral architect 🇰🇵 said

    @55:

  65. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το θέμα σήμερα αφορά τα παιδιά του πρακτικού. Εμείς του κλασικού πάμε για μπάνιο. Πρώτη σειρά, τρίτη ξαπλώστρα δεξιά τω εισερχομένω. Και ο φρέντο, αντρίκιος, με κανελίτσα, παρακαλώ. 😎

  66. Avonidas said

    Ο μεγάλος αυτός μαθηματικός ήταν ο Αμπού Αμπντουλάχ Μοχάμεντ ιμπν Μουσά αλ-Χουαρίζμι

    Το οποίο (ας μας το επιβεβαιώσει κι ο Κιντ) σημαίνει «πατέρας των Αμπντουλάχ και Μοχάμεντ, γιος του Μουσά από τη Χωρεσμία».

    Ο λατινικός τίτλος του βιβλίου του, δε, ήταν «Algoritmi de numero Indorum», που (θα έπρεπε να) σημαίνει [του] αλ-Χουαρίζμι, περί [των] Ινδικών αριθμών, αλλά τελικά κατέληξε απλώς να σημαίνει «αλγόριθμοι με ινδικούς αριθμούς».

  67. Νέο Kid said

    62. Δεν τα λέω εγώ. Τα γράφει ο Φερνάντο Κορμπαλάν Γιούστε ,πανεπιστημιακός καθηγητής μαθηματικών , αναγνωρισμενος συγγραφέας και βραβευμένο μέλος της Ρεάλ Σοσιεδά Ματεμάτικα Εσπανιόλα.
    Κάτι θα ξέρει, ίσως …

  68. Avonidas said

    #66. Χμ, ψάχνοντας βρίσκω το πλήρες όνομα μόνο ως «Μοχάμεντ ιμπν Μουσά αλ-Χουαρίζμι». Πρέπει να υπάρχει κάποιο μπέρδεμα εδώ. Αν αυτή η δεύτερη εκδοχή είναι σωστή, Μοχάμεντ ήταν το μικρό του όνομα και Μουσά το πατρωνυμικό του.

  69. Avonidas said

    Και στο εύρημα του BLOG στο #57, Mahom edben-Musa Alschwarizmi (αν το διακρίνω σωστά) – από γερμανική μάλλον απόδοση, γιατί άραγε;

    Βαβυλωνία! :-/

  70. Νέο Kid said

    62. Φυσικό και λογικό φαίνεται πάντως αυτό που λες Νίκο. Ίσως και το «παραπλανητικό/ειρωνικό» του Κορμπαλαν να συσχετίζεται αναφέρεται στο παρόν , και την πρόσληψη του όρου Αbaci σήμερα, κι όχι την εποχή του Φιμπονάτσι .
    Κι οπωσδήποτε, διαχρονικά όταν γράφεις κάτι για να καταρρίψεις / βελτιώσεις το παλιό με κάτι καινούργιο; πρέπει να αναφέρεις στον τίτλο το παλιό…αλλιώς ποιος θα δώσει σημασία;
    Ας πούμε , αν ο Αβονιδας έχει αποδείξει ότι η ενοποιημένη θεωρία δεν υπάρχει , θα γράψει κάτι με τίτλο κάτι σαν «περί ισχύος της ενοποιημένης θεωρίας και συναφών σύγχρονων προσεγγίσεων»… 😀

  71. Avonidas said

    #70. Αυτό που ξέρω εγώ είναι οτι αν ο Αλ Χουαρίζμι είχε αφιερώσει λίγα λεπτά να φτιάξει προφίλ στο φουμπού, δεν θα πονοκεφαλιάζαμε τώρα για το πώς είναι σωστά το όνομά του 😉

  72. Νέο Kid said

    71. Ινσσιαλά! 😀

  73. Avonidas said

    Που θα μπορούσε, για να επιστρέψουμε στην ιδιόλεκτο του Φέισμπουκ, να μεταφραστεί στην αρχετυπική κραυγή αδικαίωτου πόνου: Κάνε με αδδ, είμαι πλοκ!

    https://www.socomic.gr/en/tag/comedics-%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%BA/

  74. sarant said

    Ασε που θα είχε και τα μέσα στον αλγόριθμο 🙂

    68 Το αρχικό όνομα θα είναι αυτό που λες, μετά που έκανε και τα παιδιά μπορεί να πρόσθεσε κι αυτή την πληροφορία.

  75. Νέο Kid said

    Αυτά με τα Αμπού και τα Μπιν, μπεν και Μπιγκ Μπεν των Αραπάδων, στο Δύτη που είναι ειδικός αραβολόγος.
    Ποντάρω πάντως πως ο Αλγόριθμος ήταν Μωχαμέτης. 9 στους 10 αραπάδες άλλωστε, Μωχάματ ή κάποια παραλλαγή αυτού λέγονται. 😀
    Μωχάμετ, μωχάμαντ, Άχμεντ , Μεχμέτ (κι ίσως κι αλλά που δεν ξέρω) είναι διαφορετικές παραλλαγές του ίδιου ονόματος, του ονόματος του Προφήτη.

  76. Με θέα το λιβυκό, διαβάζω αυτό:
    Outnumbered: From Facebook and Google to Fake News and Filter-bubbles – The Algorithms That Control Our Lives (featuring Cambridge Analytica) του David Sumpter.

    Γέλασα και μελαγχόλησα με το φαινόμενο που περιγράφει το ποστ, το ίδιο και με κάποια σχόλια εδώ…

    Σε αρκετούς, ιδίως αν έχουν παιδιά στα χέρια τους, προτείνω και το ΓΙΑΝΝΑ ΜΑΜΩΝΑ-DOWNS ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

  77. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

    Πρῶτα νὰ εὐχηθῶ χρόνια πολλὰ σὲ ὅσες καὶ ὅσους γιορτάζουν σήμερα.

    Καίτη δέν ἀσχολοῦμαι μὲ τὸ φέισμπουκ καὶ τὰ λοιπὰ Μέσα Κοινωνικῆς Ἐκτόνωσης, μετὰ χαρᾶς διεπίστωσα ὅτι ἡ συζήτησις ἐξετράπη εἰς ἄλλας, πλὲον προσφιλεῖς εἰς ἐμέ, ἀτραπούς.

    Τὰ σχόλια εἶχαν πολλὲς κι ἐνδιαφέρουσες (γιὰ μένα) πληροφορίες ἱστορικομαθηματικοῦ περιεχομένου.

    Ὅσο γιὰ τὴν ἐτυμολογία τῆς λέξης ἀλγόριθμος, εἶχα τὴν ἴδιαν ἄποψη μὲ τὸν φίλο μου τον Ξεροσφύρη (#12)· ὅτι προέρχεται ἀπὸ τὸ ἄλγος+ἀριθμός.

  78. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @77. (συνέχεια) Βέβαια, ἂν ἴσχυε ἡ ἐτυμολογία ἀπὸ τὸ ἄλγος+ἀριθμός, θὰ λεγόταν ἀλγριθμος.

    Ὅπως λεξάριθμος.

    Τυχαῖο; Δὲ νομίζω. 🙂

  79. sarant said

    76 Ρίξε κι εσύ μια βουτιά!

  80. Το Khwarizmi αποδίδει έναν περσικό φθόγγο (خوا) που σήμερα τουλάχιστον προφέρεται -χα-. Χαρίζμι λοιπόν και όχι Χβα- ή Χουα-
    Για το πλήρες όνομα (#66) βλ. https://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad_ibn_Musa_al-Khwarizmi#cite_note-3
    Νομίζω είναι Μοχάμμαντ γιος Μουσά. Πατέρας του Αμπνταλλάχ ή του Τζαφάρ, ανάλογα με την εκδοχή.

  81. Νέο Kid said

    Άλλο αραβικό ,που είναι ελάχιστα γνωστό ως τέτοιο ,είναι το αλκοόλ . Κάποιος στην Κύπρο (καθόλου ή τέλος πάντων πολύ λίγο ελληνοβαρεμένος) επέμενε ότι προέρχεται από την αλκοόλη που είναι το αρχαίο ελληνικό όνομα του οινοπνεύματος.

  82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    76.

  83. Νέο Kid said

    78. Η μεσαιωνική Αριθμομαχία του Βοήθιου πάντως ,εύκολα έγινε Ριθμομαχία αρχικά και τελικά Ρυθμομαχία. 😀

  84. Spiridione said

    Για το όνομα
    https://books.google.gr/books?id=RFMmPGa0cisC&pg=PA49&lpg=PA49&dq=Ab%C5%AB+%CA%BFAbdall%C4%81h+Mu%E1%B8%A5ammad+ibn+M%C5%ABs%C4%81+al-Khw%C4%81rizm%C4%AB&source=bl&ots=N3kDqv59fp&sig=mGfj_s_Cz7H3lDKdqaslmUI5bW8&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjM6NKat9jcAhWQzqQKHQ3dDV0Q6AEwC3oECAAQAQ#v=onepage&q=Ab%C5%AB%20%CA%BFAbdall%C4%81h%20Mu%E1%B8%A5ammad%20ibn%20M%C5%ABs%C4%81%20al-Khw%C4%81rizm%C4%AB&f=false

  85. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @81. Σωστά.

    ἀλκοόλη< ἄλγος+ὅλη (ἀφοῦ προηγηθεῖ τροπὴ* τοῦ "γ" σὲ "κ").

    * Ἡ τροπὴ τοῦ "γ" σὲ "κ" ἐξηγεῖται ὡς ἑξῆς:
    Ἁρχικά, ὅταν πίνεις, εἶσαι Γ(αμᾶτος) καὶ μετά, συνεχίζοντας τὴν πόσιν, γίνεσαι Κ(ῶλος).

    Τελικῶς ἡ πόσις γίνεται ἄλγος ὅλη. 🙂

  86. sarant said

    80 Χαρίζμι λοιπόν, όλα τα χαρίζμι!

  87. loukretia50 said

    65. Γ.Κουβάτσο , σε γελάσανε!
    Οι καλοί μαθηματικοί τα βρίσκουν (μόνο) μεταξύ τους!
    Οι κακοί της θεωρητικής χωράνε παντού!

    Λάμπρο (ωσεί παρών, σταθερά στις επάλξεις)
    Όποιος δεν πέρασε από χέβυ μέταλ πριν τα 30, χάνει πολλά. Όποιος κόλλησε εσαεί, χάνει γενικώς.

    28. Gpoint
    Όταν μεγαλώσουμε, είσαι για το Glanstonbury festival? – στη λυρική θα μας επιτρέπουν! https://media.cntraveller.in/wp-content/uploads/2014/01/Glastonbury-by-Brian-Walker-1151946641-866×487.jpg

  88. ΓΤ said

    Επιστρέφω, έχοντας καταθέσει την άποψή μου για τη λέξη «αλγόρυθμος» (σχόλιο 37), να διορθώσω εμαυτόν, και, για να αποκαταστήσω την αλήθεια, να διευκρινίσω ότι: είχα πει πως, ορμώμενος από τις αράδες της κατακλείδας του Νίκου Σαραντάκου, τη λέξη «αλγόρυθμος» είχε πρωτοπλάσει ο Παντελής Μπουκάλας σε μια ποιητική του συλλογή, θαρρούσα στον «Μέσα πάνθηρα». Ναι, αυτός είναι ο πλαστουργός της, αλλά στην ομοιότιτλη ποιητική του συλλογή («Άγρα», 1980, εξαντλημένο). Ευχαριστώ για τη φιλοξενία της διευκρινιστικής μου θέσης.

  89. ΣΠ said

    Ένας αλγόριθμος, για να είναι αποτελεσματικός, δεν αρκεί μόνο να καταλήγει στην λύση, αλλά πρέπει να καταλήγει στην λύση ικανοποιητικά γρήγορα. Αλλιώς είναι αργόριθμος.

  90. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο αλγόριθμος για να γράφετε ποιήματα σαν της Κικής Δημουλά:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.lifo.gr/team/bitsandpieces/35150&ved=2ahUKEwirmY2axNjcAhUEEVAKHc2xD5sQFjAAegQIAhAB&usg=AOvVaw1Bn49XyI1RoV_mRvJG5ZaP
    (Υπερβολές. Η Δημουλά έχει γράψει πολλά καλά ποιήματα.)

  91. loukretia50 said

    «Παππούδες το έσκασαν από γηροκομείο και τους βρήκαν σε φεστιβάλ heavy metal!”

    THE UNFORGIVEN (ακούς Λάμπρο?)
    Χρονικό σε 15 αράδες

    Παππούδες χεβυμεταλλάδες
    – Κοπανατζήδες ή φυγάδες? –
    πήγαν γυρεύοντας μπελάδες.
    σε φεστιβάλ με καρεκλάδες*

    Μπουχτίσανε τις μαντινάδες
    Και του FουΒου τις εξυπνάδες .
    Στητοί περάσαν συμπληγάδες
    – του ευαγούς σεκιουριτάδες –
    μασκαρεμένοι σε γιαγιάδες.

    Αλγόρυθμοι** και φωνακλάδες
    Γλεντάνε με πιτσιρικάδες
    Και τύφλα νάχουν οι ροκάδες!

    Αργόρυθμοι *** χορευταράδες
    Όψιμοι βγήκαν τσαμπουκάδες
    Το γράψαν όλες οι φυλλάδες.
    LΟΥ : ΕΧ –HEAVY METALOU

    * Ούτως αποκαλούνται υπό ζηλοφθόνων πουρόκερς

    ** Εκ του ρυθμού το άλγος
    *** χορεύουν σε safe mode

    ΤΑGS :
    Αλγόριθμοι – Fb – πουρά στη φωτιά «ψαρεύουν ανταπόκριση»

  92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αλογόρυθμος

  93. loukretia50 said

    ΕΦΗ –ΕΦΗ : Καλπάζων?

  94. Νέο Kid said

    89. Σωστός Σταύρο! 😀 και πέραν απ το λογοπαιγνιώδες ,οι αρχαιοελληνικοί αυστηροί αλγόριθμοι, οι κατασκευές με «μη χαραγμένο κανόνα και διαβήτη» έπρεπε να τηρούν τη νόρμα των πεπερασμένων διακριτών βημάτων. (Επίσης μη γνωστό γενικά. Αμφιβάλω δηλαδή αν το ξέρει κι ο καλύτερος σπουδαστής γεωμετρίας σήμερα…)
    Για παράδειγμα το γνωστό άλυτο πρόβλημα της τριχοτόμησης γωνίας ,αν δεν ίσχυε αυτός ο περιορισμός της «ταχύτητας σύγκλισης» ας την πούμε με σημ3ρινη ορολογία, θα λυνόταν με κανόνα και διαβήτη εύκολα.
    Η διχοτόμηση γωνίας (που μπορεί να την κάνει με κανόνα και διαβήτη ακόμα και η κόρη μου…ελπίζω!) αν συνεχιστεί «επ άπειρον» δίνει διαδοχικά γωνιές μέτρου α/2 , α/4, α/8, …,α/(2^ν) κι αν αθροίσουμε την ακολουθία α/4 + α/16 + α/64 + α/(4^ν)=α/3 κι έχουμε τριχοτομήσει τη γωνία! …μόνο που έχουμε καταστρατηγήσει τον κανόνα των πεπερασμένων βημάτων (και την κοινή λογική. Αφού μόνο ένας βλαμμένος θα καθόταν να κάνει άπειρες διχοτομήσεις… 😛)

  95. Νέο Kid said

    94. Σημείωση σημαντική. Το άθροισμα της ακολουθίας που λέω το ήξεραν οι αρχαίοι. Δηλαδή το ήξερε το βρήκε ο μέγιστος των μεγίστων μαθηματικών ο Αρχιμήδης.

  96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    93. Χωρίς *καλπάζων*, αλογάρρυθμος! 🙂 🙂

  97. sarant said

    88 Ευχαριστούμε και πάλι

    91 Επαυξημένο σονέτο 🙂

  98. gpoint said

    # 87

    Μόνο αν είναι κι αυτοί :

  99. (94) Και βέβαια δεν είναι ότι δεν ήξεραν να κάνουν κατασκευές με άπειρα στάδια και όρια, είναι ότι ζεματισμενοι από τα ελεατικά παράδοξα, θεωρούσαν πως τέτοιοι χειρισμοί απάδουν στη λογική αυστηρότητα της γεωμετρίας!

  100. loukretia50 said

    Gpoint
    Αν ζουν μέχρι τότε… καλώς!

  101. Νέο Kid said

    99. Εγώ πιστεύω ότι δεν έχει να κάνει τόσο με «αυστηρότητα» ως προς τις γεωμετρικές νόρμες, αλλά περισσότερο με έναν ,όχι φόβο (θα μετέφραζα ως «φόβο» το «ζεματισμενοι από τα παράδοξα του Ζήνωνα» που λες), αλλά μεγάλο σεβασμό ,μια ιδιαίτερη προσοχή, προς την έννοια του απείρου. Ιδιαίτερα μετά το Αριστοτελικό «εν δυνάμει» και «εν ενεργεία» άπειρο.
    Αν αμπελοφιλοσοφήσω λιγάκι …δεν τους δίνω κι άδικο ,αν σκεφτούμε πώς και πόσο «τσουρουφλίστηκε» αυτος που πρώτος άγγιξε το «απόλυτο» άπειρο , ο Κάντορ.

    Ο Αρχιμηδης βέβαια τον είχε σχεδόν αγγίξει τον απειροστικό λογισμό.

  102. jamavous said

    γειά σας κύριε Σαραντάκο !

  103. Νέο Kid said

    101. ..αν είχε ας πούμε το εύχρηστο λογισμικό εργαλείο και κυρίως τον ζέφυρο (σέφερ= μηδέν ,στα αραβικά) που βρήκε έτοιμο ο Φιμπονατσι, και δεν έπρεπε να χάνει τον πολύτιμο χρόνο του με β διαλογής «απασχολήσεις» όπως το να κάνει μπάνιο ευγενή μέταλλα και να πολεμάει τους μαλάκες τους γιδοβοσκούς απ το Λάτιο…ποιος ξέρει τι θα είχε καταφέρει ακόμα αυτός ο τιτάνας του πνεύματος!

  104. NIKOS NIKOS said

    Neo Kid @ 35

    «Οι πρακτικοί Άραβες ορθοπΑΙδικοί όταν έβαζαν ένα σπασμένο κόκκαλο ή έναν εξαρθρωμενο ώμο στη θέση τους ,έκαναν «Αλ Τζαμπρ»
    Στον Δον Κιχώτη του Θερβάντες υπάρχει ο όρος «Αλτζεμπρίστας» γι αυτούς τους γιατρούς!»

    Οι πρακτικοί γιατροί ή κομπογιαννίτες έλυναν τους κόμβους και έκαναν επανασύνδεση του εξαρθρωμένου μέλους.
    (Στην Ινδία και το Πακιστάν οι πρακτικοί γιατροί ονομάζονται Έλληνες)
    Επ΄σης κομποθήλυκα(ο ζωστήρας) και κομπολόϊ για την αρίθμηση με τις χάντρες.
    Από το κόμβο ή κόμπο έχουμε στα αγγλικά τα ρήματα jump, bump και τα ουσιαστικά jumper και bumper
    Ο κόμβος γίνεται κομβίον, το ν μετατρέπεται σε ρ (κομπίορ), το κ σε j (jobior, jobar, jabar) και τελικά jabr
    Jabal = είναι το όρος ή οροσειρά gbl (Φοινικικά) το r γίνεται l (jabar >jabal)
    jabara = η δύναμις, gbr ο άνδρας (Φοινικικά)
    jabba = συγκεντρώνω
    jabbar = ο δυνατός, ο γίγας, ο συμπαγής, cebbar στα τουρκικά

    Algebra δηλαδή είναι οι (σφιχτοί) κόμβοι για την ανάταξη στην ιατρική ή την μέτρηση στην αριθμητική.

  105. Γιάννης Ιατρού said

    Καλά που δεν το έκαναν και Θαλάσση το Σαραντάκος
    Γιώργος Σαραντάκος …Εσείς τον παρακάμψατε τον αλγόριθμο;…

  106. spiral architect 🇰🇵 said

    Πού χάθηκε αυτή η ψυχή;

  107. Γιάννης Ιατρού said

    105:

  108. 90 από την πηγή: http://ironprison.blogspot.com/2009/05/dimoula-generator.html

  109. sarant said

    102 Γεια σας!

    105 Εννοεί τον δημοσιογράφο, μέχρι και για προσβολή το παίρνω

  110. Ιστοριοδίφης said

    1) Να μάς πεί ο λαλίστατος Ιατρού, γιατί ξεμπροστιάζει μόνο το nonews-news και όχι τον Στελλάκη τον Κούλογλου του tvxs. Ο οποίος Κούλογλου στην δική του αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, αποκαλεί τον κ. Σαραντάκο… «Γιάννη».

    2) Να μάς πεί ο κ. Σαραντάκος γιατί απέκρυψε από τους αναγνώστες του ότι το άρθρο των Ελληνικά Hoaxes στο οποίο στηρίζεται το παρόν άρθρο είναι κατά λέξη ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ του αντίστοιχου άρθρου του κορυφαίου αμερικανικού ιστοτόπου snopes, που έσκασε μύτη στην πιάτσα τον περασμένο Γενάρη και προυκάλεσε αλυσιδωτά δημοσιεύματα στα μεγαλύτερα αμερικάνικα ΜΜΕ με πρώτο και καλύτερο αυτό του Forbes (8 Φλεβάρη 2018).

    3) Για να μή τα πολυλογώ, όλοι εδώ στις ΗΠΑ γνωρίζουμε πως ο περί ού ο λόγος αλγόριθμος του Facebook είναι υπαρκτός και δημιουργήθηκε για να σταματήσει την επιρροή που έχουν στους απλούς Αμερικανούς οι ιδέες του Ντόναλντ Τράμπ. Για να μή τα ξαναλέω εγώ, ακούστε πόσο ωραία τα έχει εξηγήσει ήδη από τον περασμένο Γενάρη ο δεδηλωμένος αρχικίναιδος (αλλά κάργα ελληνόψυχος, καθότι ο πατήρ του είναι Ρωμιός και η μήτηρ του Εβραία της Αγγλίας) Μίλων Γιαννόπουλος

    4) Έκτοτε στις ΗΠΑ έχουν γίνει εκατοντάδες εκπομπές για τον αλγόριθμο του Facebook, ο οποίος έχει αποκλειστικό σκοπό να περιορίσει την επιρροή των πατριωτικών αμερικανικών ιστοσελίδων. Για να αντιληφθείτε πόσο ενόχλησαν το Facebook όλες αυτές οι αποκαλύψεις, είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της 13ης Ιουνίου 2018 στον ιστότοπο Medium, ιδιοκτησίας της Donna Zuckerberg, μικρότερης αδερφής του ιδιοκτήτου του Facebook, Mark. Το οποίο δημοσίευμα αγωνίζεται να μάς πείσει ότι τα θύματα του αλγορίθμου του Facebook είναι fake news!..

  111. Γιάννης Κουβάτσος said

    108: Α, μπράβο, Δύτη. Λέω να δοκιμάσω. 👈

  112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


    ο τεύχος του περιοδικού New Yorker της 31ης Αυγούστου του 1946, έφτασε στα γραμματοκιβώτια των συνδρομητών μ’ ένα αμέριμνο εξώφυλλο που αποτύπωνε κάποιο καλοκαιρινό πικνίκ σε ένα πάρκο. Δεν υπήρχε καμία νύξη για τα άρθρα που υπήρχαν στο εσωτερικό του. Το άρθρο του John Hersey άρχιζε εκεί όπου συνήθως ξεκινούσε η τακτική στήλη “talk of the town”, αμέσως μετά τις καταχωρήσεις του θεάτρου.
    «Ήμουν εκεί στις 6 Αυγούστου 1945»: Η μαρτυρία του John Hersey
    http://agonaskritis.gr/%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%AF-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-6-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85-1945-%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81/

  113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    110/108 το (σ)χόλιο του rodopsychologist 7/5/13 : «Ακαδημία ερχόμαστε, αδειάστε παγκάκια/καναπέδες! :)»

    Ανάκλινδρα και σινδριβάνια ακαδημαϊκά, να κι αυτή μετά! 🙂

  114. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    58 – Eγώ Κίντο τον Fibonacci ούτε που τον είχα ακούσει μέχρι το 2008 που έκανα το πρώτο σεμινάριο, τον εκτίμησα το 2011 που ξεκίνησα να «δουλεύω» μαζί του και ιδιαίτερα την περίοδο 13-15 που μου έφερε σχετικά ικανοποιητικά κέρδη, μετά τον αντικατέστησα με τον Karasmanaki που έχει αποδειχτεί πολύ πιο αξιόπιστος. 🙂

    Στην Παπέν μου που είναι στην Κινέτα και μου λείπει. Θάσος 1985 πρώτο βράδυ στην παραλία του Πρίνου έξω από την σκηνή μας αγκαλιά το ακούγαμε από το κασετοφωνάκι μας. Τα πιο όμορφα πράγματα στην ζωή, ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ.

  115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    87 – «87 – «Λάμπρο (ωσεί παρών, σταθερά στις επάλξεις)
    Όποιος δεν πέρασε από χέβυ μέταλ πριν τα 30, χάνει πολλά. Όποιος κόλλησε εσαεί, χάνει γενικώς.»

    Δεν κατάλαβα πού κολλάει αυτό με μένα αλλά δεν πειράζει, αρκεί που το κατάλαβες εσύ. 🙂
    Γενικά πάντως δεν «κατάφερα» να κολλήσω με κάτι στην ζωή μου, δεν μπορώ με τίποτε τα προκαθορισμένα όρια με στενεύουν αφόρητα, τρελαίνομαι, μόνο με την Παπέν μου έχω κολλήσει 36 χρόνια αλλά η σχέση μας δεν ήταν ποτέ κολλημένη, πάντα ήταν φευγάτη και τρελαμένη κατάσταση και θα την πάμε ακόμη πιο μακρυά. 🙂

    Μικρό μου παπάκι, ένα αστείο χαζό εγώ χωρίς εσένα.

    Κι αυτό για το παπί μου.

  116. Γς said

    Ο Σπύρος Καρατζαφέρης, στην εκπομπή του Dum spiro spero στο κανάλι ΑΡΤ του αδελφού του έχει τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή τώρα.
    [Μπορεί να είναι και επανάληψη παλιότερης εκπομπής. Δεν γράφει κάτι σχετικό]

    Ρωτάει λοιπόν ο Καρατζαφέρης τον Ρακιντζή άν υπάρχουν στην Ελλάδα τόσα πολλά … λαμόγια.

    Κι ο Ρακιντζής:

    Θα σου απαντήσω με ένα ανέκδοτο.
    Είναι ένα αεροπλάνο που μοιράζει λαμόγια.
    Στη Δανία ρίχνει 10, στη Γερμανία 50, 60 στη Γαλλία, 100 στην Ιταλία.
    Φτάνει και στην Ελλάδα.

    -Εδώ πόσα λαμόγια να ρίξουμε; Ρωτάνε τον πιλότο.

    -Τι να ρίξουμε ρε; Εδώ φορτώνουμε. Λαμόγια

  117. Theo said

    @112:
    Συγκλονιστικό κείμενο. Καλό να το διαβάσουν κάποιοι που τους αρέσει να παίζουν με τα όπλα, είτε στα βίντεογκέιμ είτε στη ζωή, που κι εκείνη σαν βίντεογκέιμ τη βλέπουν.

    Ευχαριστώ, Έφη 🙂

  118. mitsos said

    Νέο Kid.
    Σήμερα ζωγραφίζεις
    @35 Αραβικά δεν ξέρω αλλά ο τίτλος θυμίζει τσιτάτο από τον Φαίδρο του Πλάτωνα «περί διαίρεσης και συναγωγής» που δεν είναι λόγοι περί ιατρικής αλλά τα κύρια χαρακτηριστικά της «διαλεκτικής» με τους όρους που χρησιμοποιεί ο ίδιος ο Σωκράτης… Ρε λες ;
    Και ο Χουαριζμ ( από το Khwarazm δηλαδή Πέρσης ) και μιλούσε φαρσί όπως και η γειτονική Σαμαρκάνδη, το σημαντικότερο κέντρο αντιγραφής και μετάφρασης αρχαίων ελληνικών κειμένων ( είχε μεταφερθεί εκεί πολύ υλικό μέσω Συρίας και Νεστοριανών ) … Ρε λες να έγινα και εγώ αρχαιοελληνόπληκτος ;
    @51..!! προσυπογράφω για τον Λεοναρδο Φιμπονάτσι. ( Κάπως ανάλογα είναι τα πράγματα και με τον Θαλή αλλά ας μην το πάμε εκεί, είναι άλλη συζήτηση )
    @101 ! Εδώ και αν επικροτώ! Όλα και επί της ουσίας του θέματος . Εικότες λόγοι μεν, με ισχύ αληθούς δόξης δε.
    Για να πούμε όμως και του στραβού το δίκιο όσα συμπλήρωσε στο σχόλιο 104 ο Νικος στο τετράγωνο , περί ετυμολογίας με προβλημάτισαν.
    @104 (Nikos) ^2 ….
    Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα την διαδρομή την ετυμολογική που συνδέει άλγεβρα με ορθοπεδικούς, αλλά διαισθάνομαι ότι τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται έχουν κάποια βάση η οποία χάνεται μέσα σε άλλες άσχετες διασυνδέσεις ή μάλλον χάθηκα εγώ μέσα σε αυτές.
    Εγώ εκείνο που ξέρω είναι ότι ο Πλάτων μνημονεύει στον Τίμαιο την μαγική τεχνική να κάνει κάποιος υπολογισμούς με την βοήθεια των κόμπων ( διαρθρώσεων ) των φαλάγγων με τον καρπό στην σφιγμένη γροθιά. Ούτε αβάκια κινέζικα , ούτε καμποσκίνια καλογερικά.

  119. Γς said

    115:

    >Μικρό μου παπάκι, ένα αστείο χαζό εγώ χωρίς εσένα.

    Κάτι τέτοια έλεγα κι εγώ στην πρώην νο1, μακαρίτισσα νο1, για να της ρίχνω στάχτη στα μάτια.

    Γάτα όμως αυτή:

    -Καλά πιάσε και καμιά γκόμενα, μην μας πάθεις και τίποτα

  120. Από το 76 λοιπόν:

    […]
    Filter bubbles came later and are still developing. The difference between ‘filtered’ and ‘echoed’ cavities lies in whether they are created by algorithms or by people. While the bloggers chose the links to different blogs, algorithms based on our likes, our web searches and our browsing history do not involve an active choice on our part. It is these algorithms that can potentially create a filter bubble. Each action you make in your web browser is used to decide what to show you next.

    Whenever you share an article from, for example, the Guardian newspaper, Facebook updates its databases to reflect the fact that you are interested in the Guardian. Similarly, when you share from the Telegraph the database stores an interest in that newspaper. In a talk to publishers in April 2016, Facebook’s Adam Mosseri, who is responsible for the development of the news feed algorithm, explained that ‘when you first sign up for Facebook, your news feed is a blank slate. Then slowly but surely over time, you friend the people you care about and follow the publishers you are interested in. And you build your own personalised experience’.
    […]
    Facebook determines how visible a recently shared newspaper article is on your news feed, based partly on the following equation:

    Visibility = (your interest in newspaper) × (closeness to friend sharing article)
    […]
    The algorithm Facebook applies to your feed is a bit more complicated than my ‘filter’ model. It claims to use over 100,000 personalised factors to make decisions about what to show you (by which it actually means it has done a principal component analysis of your ‘likes’). So while the model shows that there is a risk that Facebook creates filter bubbles, it does not prove that all its users are trapped in bubbles. I wanted to find out how well the simplified filter model captures reality. […]

  121. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  122. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    119 – Χωρίς αμοιβαίο βαθύ οργασμό, οι σχέσεις είναι καταδικασμένες είτε σε καταπιεσμένο ηθικοκοινωνικό συμβιβασμό με μονόπλευρο ή εκατέρωθεν κεράτωμα, είτε σε διάλυση.
    Στα κορίτσια έχω πεί πως «ο άντρας αν έχει γεμάτο στομάχι και άδεια αρχίδια, είναι το καλύτερο κατοικίδιο, φροντίστε και για τα δύο». Το ίδιο ισχύει φυσικα αναλογικά και για τις γυναίκες, ολα τ΄άλλα είναι κουλτούρα να φύγουμε. 🙂

  123. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η σκοπιμότητα του εγκλήματος της Χιροσίμα

    «οι Σοβιετικοί γνωρίζουν ότι αυτό το φοβερό όπλο έχει πέσει δύο φορές στην ιστορία. Ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος αυτός που το έριξε και τις δύο φορές. Πρέπει λοιπόν να το πάρουν σοβαρά υπόψη τους».
    https://antapocrisis.gr/%CE%B7-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%87%CE%B9%CF%81%CE%BF/

  124. Γιάννης Ιατρού said

    115: ΛΑΜΠΡΟ,
    ηρέμησε, υπήρξαν και χειρότερες καταστάσεις…. 🙂

  125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Λάμπρο, ρε γαμώτη ,έλεος! Είναι ζήτημα ευπρέπειας να μη λες για το κρεβάτι σου, πόσο πιο λαϊκά να ειπωθεί;
    Λες κι έχεις ανακαλύψει εσύ μόνος την Αμερική.
    Πάλι τα ίδια
    στομάχι γεμάτο και άδεια αρχίδια
    για όποιαν ψάχνει κατοικίδια
    (Μη χάσω την απρόοπτη ρίμα!)

    Συγνώμη από τους αναγνώστες ,σιχαίνομαι αυτό το χωρίς νόημα τώρα σχόλιο…

  126. loukretia50 said

    HIROSHIMA – Whishful Thinking

    There’s a shadow of a man at Hiroshima
    Where he’d pass the noon
    In a wonderland at Hiroshima
    ‘neath the August moon

    And the world remembers his face
    – remembers the place was here…

    Fly metal bird to Hiroshima
    And away your load
    Speak the magic word to Hiroshima
    Let the sky explode

    And the world remembers his name
    – remembers the flame was here…
    Hiroshima
    WHISHFUL THINKING

  127. 120: κι επειδή τέτοια αναγνώσματα δεν είναι μέσα στο καλοκαίρι κατάλληλα για όλους, ορίστε και πιο χαλαρά (λίγο παλιότερο, αλλά ουσιαστικό):

  128. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    124 – 🙂 🙂 🙂 – Το Σάββατο θα είμαι κάτω, θα τα πούμε. 🙂

    PAPEN FOR ΠΑΝΤΑ 🙂

  129. Πάνος με πεζά said

    @ 122 : +1000 !

  130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  131. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έχει μπερδέψει τον χώρο σχολιασμού του ιστολόγιου με το ίνμποξ και το ιμέιλ ο Λάμπρος, Έφη. 😇

  132. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα και να προσέξετε μη βαρυστομαχιάζετε το βράδυ.

  133. gpoint said

    Ο βαθύς οργασμός έρχεται να εξισορροπήσει το θεώρατο ύψος της ποιότητας των σχολίων…πάνω απ’ όλα (ο ΠΑΟΚ και ) η αρμονία, ζηλιάρηδες !

  134. f kar said

    Λίγο αργά πια αλλά: Αλγόριθμος είναι μία πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρόνο, που στοχεύουν στην επίλυση ενός προβλήματος.

    Απαντιέται πότε πότε στην πληροφορική, αλλά και αυτό αλγόριθμος είναι.

  135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    134 >>αλλά και αυτό αλγόριθμος είναι.
    Αυτόν τον τελευταίο των γεμιστών αν είναι να τον παρακάμψετε, κάντε το προς πιάτο μου! 🙂

    Η άλγη/ άλγες , τα φύκια/ ο βούρκος, θα είναι εξελληνισμένο μάλλον από το γαλλικό;

  136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    125 – Πού είδες να λέω κάτι για το κρεβάτι μου; και ποιά είναι η απρέπεια, μήπως που δεν έγραψα @@δια; Τόσα διεστραμμένα σεξιστικά μπινελίκια γράφονται από πολλούς εδώ μέσα και τα καταπίνετε αμάσητα, το δικό μου σεξουαλικό σχόλιο σ΄ενόχλησε;
    Δηλαδή αυτό που έγραψες εσύ στο νήμα με τα χρυσόψαρα «ΕΦΗ – ΕΦΗ – Ναι ,δε γαμιέται 🙂 αλλά Μπόρχες είναι ο Μνήμων Φούνες………» είναι ευπρεπές; για να ξέρω ποιό είναι το μέτρο γιατί έχω χάσει την μπάλα εδώ πέρα.
    Τέλος πάντων επειδή σε εκτιμώ πολύ, αφού σ΄ενοχλεί, δεν θα ξαναγράψω τίποτε για το σέξ, κι αν θέλετε ούτε για την εκπαίδευση και το χρηματιστήριο, δεν μπαίνω εδώ για να προκαλέσω ούτε να θίξω κανέναν.

    Ζητώ συγγνώμη απ΄όσους ενοχλήθηκαν από το σχόλιο 122 δεν θα επαναληφθεί.

    Kαλή σας νύχτα.

  137. loukretia50 said

    Κι εγώ το βιολί μου!
    The violin, and my dark night of the soul | Ji-Hae Park https://youtu.be/ZMGZQZRIsJE?t=17

    Αλήθεια, μια μουσική σύνθεση , πχ συμφωνία, μπορεί να θεωρηθεί αλγόριθμος?
    Έστω κι αν ο στόχος είναι η αρμονία κι όχι η επίλυση προβλήματος

  138. Pedis said

    ότι ακόμα και δημοσιογράφοι που θεωρούνται κορυφαίοι έσπευσαν να αναδημοσιεύσουν το κείμενο. Από την άλλη, το είδα και σε τοίχους σοβαρών ανθρώπων.

    Ονόματα …

  139. Γιάννης Ιατρού said

    138: χαφιέδες θα γίνουμε ρε συ;

  140. Γιάννης Ιατρού said

    Μερικοίενίοτε το παίρνουν στραβά και μουτρώνουν, πολλάκις δε ενεργούν εν θερμώ απερίσκεπτα και με πικραίνουν. Έτσι δημιουργούνται τα ψυχικά τραύματα. 🙂

  141. f kar said

    135 Δε θα τολμούσα, έχω ζήσει στη Λεβεντογέννα. Αφήστε που δε βάζω αλάτι κ μπαχάρια λόγω του παιδιού

    137 Όχι, έχει να κάνει περισσότερο με διαδικασίες παρά με αποτέλεσματα

  142. Νέο Kid said

    137. 141. Ο Νικοκύρης σίγουρα θα έχει υπόψι το Μουζικάλισσες Βύρφελσπιλ του Μότσαρτ. Το μουσικό ζαροπαίγνιο.
    Μια αλγοριθμική παράθεση «μουσικών φράσεων» ,δομικών μονάδων/αποσπασμάτων μουσικής ας πούμε, φτιαγμένες από τον Μότσαρτ , που ακολουθώντας το ρίξιμο ενός ζαριού και συγκεκριμένο σύνολο κανόνων δημιουργούσαν διαφορετικούς συνδυασμούς τελικού μουσικού αποτελέσματος .
    Αυτό είναι μια στοχαστική αλγοριθμική σύνθεση. Ένα είδος μουσικής αλυσίδας Μαρκόφ ας πούμε.

    Αλλά είναι αργά… αύριο ίσως περισσότερα.
    Υγ. Υπάρχει στη γουικιπήντια άρθρο Algirithmic composition

  143. odinmac said

    Loukretia 137
    Νέο Kid 142
    Εμένα μου ήρθε στο μυαλό αυτό
    (θέλει λίγο υπομονή, να ειδωθεί όλο):

  144. Γς said

    136:

    >δεν θα ξαναγράψω τίποτε για το σέξ, κι αν θέλετε ούτε για την εκπαίδευση και το χρηματιστήριο, δεν μπαίνω εδώ για να προκαλέσω ούτε να θίξω κανέναν.

    Επ, τι είναι αυτά που λες, αγαπητέ εν Βίλχελμ Ράιχ αδελφέ Λάμπρο;

    Εδώ θα μείνεις. Κι άσε μας να λέμε ότι χαλάς την πιάτσα και τέτοια.

    Θέμα Αγάπης, που κρατάει μια ζωή. Για πάντα.

    Και σκέψου λέει να με είχε βρει και μένα τέτοια συμφορά και να μην μπορούσα να χορτάσω τριστές με τη σαγκρέν ντ αμουρ, που ντίρε τούτε λα βι-ι -ίεεεε

  145. Γς said

    143:

    Και τι της ήρθε να πλέξει(!) με ειδική κλωστή ένα τραπεζομάντιλο για το μεγάλο της τραπέζι. Η χαζογιατρίνα μου.

    Δυο τρεις μήνες έπλεκε το γύρο γύρο του τραπεζομάντηλου μια ταινία 5 μέτρα ή και περισσότερο και πλάτους μισό μέτρο. Το επάνω μέρος θα το προσέθετε μετά.
    Και είπε να μου το δείξει. Και το απλώσαμε. Καταστροφή!

    Ηταν μια τέλεια ταινία … Μέμπιους!

  146. Νέο Kid said

    143. Στο γερμανικό αντίστοιχο άρθρο της Γουίκιπήντια Algorithmische Komposition αναφέρεται ότι συνθέσεις του Μπαχ αναλύονται από στατιστική σκοπιά ούτως ώστε μέσω αλυσίδων Μαρκόφ να παραχθεί Μπαχοειδής (Bach -artige) μουσική.
    Πολύ ενδιαφέρον θέμα…αλλά είναι αργά, είπαμε. 😀

  147. Γς said

    146:
    Αλγοριθμική Σύνθεση

    https://en.wikipedia.org/wiki/Algorithmic_composition

    Δίδασκα Γενετικούς Αλγορίθμους [Εξελικτική Υπολογιστική] και [κατ ιδίαν (!)] την είχα καταβρεί με τις εξελικτικές μεθόδους σύνθεσης μουσικής που βασίζονται σε γενετικούς αλγόριθμους. Ενα μουσικό κομμάτι διαμορφώνεται με προσομοίωση των διαδικασιών της Φυσικής Επιλογής.

    Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει ένα μέτρο εκτίμησης της καλής λύσης κι έτσι είσαι υποχρεωμένος να ακούς τις λύσεις για να κρίνεις πιες λύσεις θα επιβιώσουν στις επόμενες γενιεές της εξελικτικής πορείας. Ενα Midi βέβαια και αρκετή υπομονή αρκούν.

    Εγώ όμως ήθελα να τις ψαχουλεύω στο κλειδοκύμβαλο.
    Ελα όμως που ξεχνιόμουν κι η νύχτα ….

    Ναι, μάζευαν υπογραφές οι γείτονες

  148. Γς said

    >για να κρίνεις πιες λύσεις

    Οχι, δεν πίνω πια

  149. cronopiusa said

  150. Reblogged στις agelikifotinou.

  151. Alexis said

    Τελικά μόνο η Cronopiusa ασχολήθηκε με την φρίκη της 6ης Αυγούστου 1945… 😦

    Κάποιοι άλλοι επικεντρώθηκαν στο στεατο… πώς το είχε πει ο Ζουράρις; 😆

  152. Alexis said

    Όμως υπάρχει ελπίδα… 🙂

    Υπάρχει η Χρονοποιούσα, η ΕΦΗ, η Λουκρητία, ο Δύτης, ο Σπειροειδής, ο Ιατρού, ο Κουβάτσος, ο Στάζιμπος ο Πεζοπάνος και πολλοί, πολλοί ακόμα…

  153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Kαλημέρα
    Λάμπρο όχι σεξιστικά εσύ, αλλά σεξουαλικά, άμα σε πιάσει 🙂
    Στους τρελάκηδες λέμε ναι, στους τραλαλάκηδες μπα. Το σύνορο ,το σύνορο να βρούμε. Με αγάπη.

    149 τέλος Αχ Κρόνη Κρόνη, θα περάσουν κι άλλοι χρόνοι! 😉

    και πάλι καλημέρα !

  154. Babis said

    #49

    Να στο πω με απλά λόγια. Όταν θέλεις να αποφύγεις τον πόνο της δημιουργίας ενός καλού αλγόριθμου έχεις δύο λύσεις.

    Α. Αρχίζεις τα (IF). Αν ισχύει αυτή η περίπτωση τότε κάνε αυτό, αν ισχύει η άλλη περίπτωση κάνε το άλλο κοκ μέχρι να καλύψεις όλες τις περιπτώσεις. Τώρα για να μην θεωρηθείς τσαπατσούλης με όλα αυτά τα (IF) βαφτίζεις την διαδικασία με ένα Λατινογενές ή Ελληνογενές όνομα που δίνει κάποιο κύρος. Στην περίπτωσή μας το ad hoc ακούγεται πολύ επιστημονικό.

    Β. Η μέθοδος δοκιμής και λάθους. Δοκιμάζεις με την σειρά τα πάντα μέχρι να βρεις την τιμή που δίνει λύση στο πρόβλημα σου. Σαν να προσπαθείς να βρεις την λύση της εξίσωσης 3Χ=15 δοκιμάζοντας όλους τους αριθμούς ξεκινώντας από το ένα μέχρι να βρεις τον σωστό. Πάλι για να μην φανείς ηλίθιος το βαφτίζεις Heyristic, ακούγεται πολύ εντυπωσιακό, τουλάχιστον για τους μη Έλληνες.

  155. Γιάννης Ιατρού said

    154: Ο Βabis φαίνεται να έχει προϋπηρεσία στο άθλημα 🙂 🙂

  156. skol said

    Πολύ ωραίο το βιβλίο για τον Φιμπονάτσι. Έχει πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δύσκολα τις βρίσκεις συγκεντρωμένες όλες μαζί κάπου αλλού και διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα ακόμα και στη παραλία -δεν έχει πολλές αναφορές σε πράξεις και μακροσκελείς υπολογισμούς οπότε φτάνει ένα μολύβι μόνο στο αφτί για τις υπογραμμίσεις!

    51:
    Σχετικά με το τι είδους μεγαλοφυΐα ήταν ο Λεοναρντο, ο συγγραφέας κάνει έναν ενδιαφέροντα παραλληλισμό. Συγκρίνει τον Φιμπονάτσι με τους πρωτοπόρους στη διάδοση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Στηβ Τζομπς δεν εφηύραν τους υπολογιστές -ούτε καν το ποντίκι- αλλά τους έκαναν προσιτούς στον καθένα μας, έτσι και ο Λεονάρντο συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοση της καινούργιας αριθμητικής χωρίς να είναι δικιά του εφεύρεση. Και παρότι ξεχάστηκε για κάποιο διάστημα (λεπτομέρειες στο βιβλίο) στον καιρό του ήταν και αυτός διάσημος (αν και όχι τόσο πλούσιος αν κρίνω από μια απόφαση της Κοινότητας της Πίζας που του χορήγησε το ποσό των 20 δηναρίων ετησίως ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του στην πόλη).

  157. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα!

  158. Γς said

    154:

    >ο βαφτίζεις Heyristic, ακούγεται πολύ εντυπωσιακό, τουλάχιστον για τους μη Έλληνες.

    hey brother, και για τους Ελληνες και για τους Ελληνες

  159. Αὐγουστῖνος said

    Γιὰ τοὺς μουσικοὺς αὐτοαναφορικοὺς σχηματισμοὺς τοῦ Bach, ἀλλὰ καὶ γιὰ ὅσους ἀπολαμβάνουν τὴ χαρακτικὴ τοῦ Escher, χωρὶς νὰ χάνουν τὸ ἐνδιαφέρον τους γιὰ τὴ λογοτεχνία, ἀλλὰ καὶ τὰ μαθηματικά, ἰδίως αὐτὰ ποὺ συνδέονται μὲ τὸ ἄπειρο, τὰ παράδοξα καὶ τὴν τεχνητὴ νοημοσύνη, ἀξεπέραστο (καὶ δυστυχῶς δυσμετάφραστο ἕως μὴ μεταφράσιμο) παραμένει τὸ Gödel, Escher, Bach – An Eternal Golden Braid τοῦ Douglas Hofstadter. Ἀξίζει τὸν κόπο νὰ τὸ ἀποκτήσετε καὶ νὰ τὸ ἀπολαύσετε, ἀκόμη κι ἂν διαφωνεῖτε μὲ τὴ θέση του γιὰ τὸ ἐφικτὸ τῆς Α.Ι.

  160. Αὐγουστῖνος said

    Δὲν ξέρω ἀπὸ ποῦ καὶ ἀπὸ πότε ἐπικράτησε ὁ σχεδὸν ἀστικὸς μύθος ποὺ θέλει τοὺς πρὸ ἀναγέννησης μεσογειακοὺς λαούς νὰ μὴν ἔχουν οὔτε σύμβολο οὔτε τὴν ἴδια τὴν ἔννοια γιὰ τὸ μηδέν, ἀλλὰ πρόκειται γιὰ μύθο: Οἱ ὑπολογισμοὶ τοῦ Πτολεμαίου στὴν Ἀλμαγέστη (ἄλλο άλ-κάτι τοῦτο δῶ) γίνονται σὲ θεσιακὸ σύστημα ἀρίθμησης, ποὺ προφανῶς προϋπῆρχε τοῦ συγκεκριμένου μαθηματικοῦ καὶ ἀστρονόμου, καὶ μὲ τὸ ὄμικρον νὰ ἐπισημαίνει τὴν ἀπουσία ψηφίου. Παρόμοια δείγματα ἔχουμε καὶ σὲ ὅσες ἀναφορὲς ὑπάρχουν γιὰ τὰ μαθηματικὰ τοῦ Ἀρχιμήδη. Οἱ λόγοι γιὰ τὴν περιορισμένη διάδοση αὐτῶν τῶν ἐργαλείων εἶναι μεταξὺ ἄλλων ἡ σπανιότητα τοῦ παπύρου καὶ τῆς εὔχρηστης γραφικῆς ὕλης γενικότερα, ἡ ἐπικράτηση τῆς γεωμετρικῆς ἀξιωματικῆς μεθόδου ὡς καθαρότερης σὲ ἀντίθεση μὲ τὴ λογιστική, ποὺ ἀφηνόταν στοὺς δούλους νὰ τὴν ἐκτελοῦν κ.λπ.

  161. loukretia50 said

    Αυγουστίνε,
    αυτός ο Εscher ?

  162. Αὐγουστῖνος said

    Αὐτὸς ἀκριβῶς. Ἡ μεγαλοφυέστερη μεταφορὰ μαθηματικῶν καὶ φιλοσοφικῶν ἐννοιῶν στὶς εἰκαστικὲς τέχνες.

  163. sarant said

    159 Το είχε πριν από 30 χρόνια ο συγκάτοικός μου, είχα διαβάσει αποσπάσματα. Μετά το αγόρασα κι εγώ αλλά δεν το συνέχισα.

  164. Τίτος Χριστοδούλου said

    Οι αραβικοί αριθμοί σχηματίζονται σε αναφορά προς στσυρόν εγγεγραμμένο σε κύκλο. Μικρός το είχα μάθει, μου ήρεσε, si non e vero e ben trovato.

  165. Τίτος Χριστοδούλου said

    Τα μυστήρια του 9. Αν το 9 ή πολλαπλάσιό του προστεθούν σε ένα αρθμό, το άθροισμα των ψηφίων του νέου αθροίσματος ισούται προς το άθροισμα των ψηφίων του πρώτου αριθμού. Κι αν ένας αριθμός διαιρούμενος δια του 9 αφήνει υπόλοιπο 0, το άθροισμα των ψηφίων του είναι 9.

  166. Νέο Kid said

    142. Επιπλέον στοιχεία για το Μουζικάλισσες Βύρφελσπιλ του Μότσαρτ.

    Λοιπόν, χρειάζονται 2 ζάρια και ο οποιοσδήποτε μπορεί να συνθέσει μουσικά κομμάτια 16 μέτρων ,χωρίς να έχει ιδέα από μουσική και σύνθεση…
    Είναι μια γεννήτρια μουσικών κομματιών. Δεν περιέχει δηλαδή μια παρτιτούρα για ένα μικρό κομμάτι 16 μέτρων, αλλά πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο, ανάλογα με τα αποτελέσματα της ρίψης 2 ζαριών, μπορεί να δημιουργήσει ΤΕΡΑΣΤΙΟ αριθμό ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ μουσικών κομματιών 16 μέτρων το καθένα.
    Ο Μότσαρτ έγραψε 176 μέτρα αριθμημένα από 1 έως 176 , και τα οργάνωσε σε έναν Πίνακα 16 στηλών και 11 σειρών ,με ένα μέτρο σε κάθε κουτάκι του πίνακα.
    Η διαδικασία για τη δημιουργία ενός κομματιού ,με τη βοήθεια της τύχης (στοχαστικά, που λέγαμε πιο πάνω) ,είναι η εξής:
    Τα δύο ζαριά ρίχνονται 16 φορές , μία για κάθε στήλη, και σε κάθε ρίξιμο επιλέγεται το μέτρο η γραμμή του οποίου αντιστοιχεί στο άθροισμα των αριθμών που έφεραν τα ζάρια. ( 11 πιθανά αθροίσματα. Από 2 ως 12)
    Πιο απλό κι από φιδάκι, δηλαδη! Και πόση μουσική μπορεί να παραχθεί έτσι; Τώρα είναι το καλό!
    Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες (μερικά μέτρα είναι ίσα παρότι έχουν διαφορετικό αριθμό που τα προσδιορίζει) αλλά ο τελικός αριθμός των πιθανών συνθέσεων είναι. 11^16!
    Αν ερμηνεύοντας συνέχεια όλες οι πιθανές παρτιτούρες και κάθε ερμηνεία διαρκούσε μόλις μισό λεπτό, για να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες θα απαιτούνταν περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια χρόνια (και χωρίς η μουσική να σταματήσει ούτε μια στιγμή,έτσι!)
    Ο ήλιος μας θα διαρκέσει περίπου μόνο 5 δισεκατομμύρια χρόνια ακόμη…

    Το υπερφυές μεγαλείο της Συνδυαστικής! (Και του Βόλφγκανγκ Αμαντέους ,βεβαίους-βεβαίους!)

  167. Νέο Kid said

    165. Αμ το άλλο πού το πας, Τίτο; Κι αν αφήνει υπόλοιπο 3 ,το άθροισμα των ψηφίων του είναι 3. Αν αφήνει υπόλοιπο 8 ,άθροισμα ψηφίων 8….😊

  168. 154: Φτάνει τόση εκλαΐκευση. Δεν είναι όλος ο κόσμος διακριτός.

  169. ΣΠ said

    165
    Στο δεκαδικό σύστημα.

  170. Babis said

    #168
    Μην το παίρνεις σοβαρά.
    Σάτιρα έκανα, και όπως είναι γνωστό «η σάτιρα δεν έχει όρια» 😛

Σχολιάστε