Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα μέζεα του Κ. Ζουράρι

Posted by sarant στο 12 Μαρτίου, 2015


Είχα σχολιάσει την πολυσυζητημένη και γλωσσικά ενδιαφέρουσα παρθενική αγόρευση του Κ. Ζουράρι στη Βουλή πριν από καμιά εικοσαριά μέρες, και παρόλο που δεν σκοπεύω να μετατρέψω το ιστολόγιο σε «Παρατηρητήριο ζουραρικών αγορεύσεων» θα αφιερώσω και το σημερινό άρθρο σε δική του πρόσφατη αγόρευση, ελπίζοντας να μην μου θυμίσετε τι σημαίνει το δις εξαμαρτείν.

Η προηγούμενη αγόρευση του Κ. Ζ είχε κάνει γενικά μεγάλη και καλή εντύπωση για την πρωτοτυπία της γλώσσας της, αν και δεν είχε ενθουσιάσει τους πάντες (δείτε τις αντιρρήσεις του Γιάννη Χάρη, ενώ κι εγώ δεν είχα γράψει ύμνους). Ήταν όμως κάτι το εξαιρετικό, παρθενική αγόρευση σε πανηγυρική στιγμή. Ακούγοντας τη χτεσινή του ομιλία αρχίζω να φοβάμαι ότι ο Κ. Ζουράρις υπέκυψε στην εύκολη εντυπωσιοθηρία.

Το βιντεάκι της (σύντομης και πάλι) αγόρευσής του είναι εδώ:

Και το κείμενο της ομιλίας (όπως το πήρα από κάποιον ιστότοπο):

Κυρία Πρόεδρε, την ευωχίαν μου προς εσάς.

Λοιπόν, έχω να αναφέρω πέντε σημεία:

Πρώτον, η προοπτική, η οποία τιμά για πρώτη φορά τη νικημένη μας Ελλάδα είναι πολεμική αναμέτρηση. «Ως τυραννίδα έχουσι την αρχήν» οι Γερμαναράδες, «ην αφήναι» γι’ αυτούς είναι επικίνδυνο, Τριαντάφυλλε. Δεν θα την αφήσουν με τη γνωστή ευλυγισία που είχαν οι Γερμανοί, που πολεμούσαν όταν μπήκε ο Κόκκινος Στρατός με τη σοβιετική σημαία μέσα στο Βερολίνο. Θα πολεμούν, γιατί έχουν αυτήν την «ευλυγισία» από τον πολιτισμό τους, την ανελαστικότητα. Συνεπώς, πρώτον, θα είναι πολεμική επιχείρηση.

Επίσης, για όσους αφελείς με τα ανεμιαία δόγματα πιστεύουν ότι είναι Ευρώπη και είναι και Ευρωπαίοι κλπ, τους παραπέμπω βεβαίως, στο δικό τους τον ποιητή του 1796, ο οποίος λέει ότι «Οι Γερμανοί με τον πολιτισμό και τα μαθηματικά τους γίνανε ακόμα πιο βάρβαροι απ’ όσο ήταν». Κι αυτό είναι «Ο Ερημίτης ο Έλλην» -το λέει μάλιστα- και το «Ταξίδι στην Ελλάδα».

Τρίτον, επειδή η πολεμική σύρραξη είναι πολυπαραγοντική, γι’ αυτό πρέπει με την πολύ έμφρονα παρατήρηση του επί της Δικαιοσύνης Υπουργού μας, να θυμίσω το εξής, ότι μαζί με τη νομική δυστυχώς συνέχεται και το πολιτικό, όπως παρατήρησες και επομένως, μέσα στο πολιτικό η προοπτική κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών θα είναι ότι πρέπει, παραδείγματος χάριν, ένα από τα στοιχεία, ένα μόριο της συνολικής μας αμύνης απέναντι στις εχθροπραξίες των Γερμανών, να είναι να τους παραπέμψουμε ως rogue states ή etats voyous σύμφωνα με τις πρώτες εναρκτήριες γλώσσες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών του ’45, ως κράτος το οποίο διαπράττει «αρπαλίκιον», σύμφωνα με τη δική μας παράδοση, κατά τον Οθωμανό. Επομένως, πρέπει να καταδικαστούν ως ληστρικό κράτος, όπως κατεδίκασε ο ΟΗΕ και τη Λιβύη, το Ιράκ κλπ., με γελοία προσφεύγματα. Πρόκειται περί ληστρικού κράτους. Και βεβαίως, υπενθυμίζω ότι μας έχουν πρήξει τα μέζεα του στεατοπυγικού μας υποσυστήματος οι Γερμανοί ότι «τα κράτη έχουν συνέχεια». Επομένως, εφόσον το ναζιστικό καθεστώς αναγνώρισε τις δυο πρώτες δόσεις, το μεταναζιστικό καθεστώς πρέπει να συνεχίσει, διότι τα μέζεα μας, μας τα έχουν πρήξει.

Το επόμενο: Η εχθροπραξία σημαίνει ότι με βάση τα χαρακτηριστικά των Γερμαναράδων θα είναι πολύχρονη και πολύνεκρη.

Το πολύχρονη: Έχουμε το πλεονέκτημα, το ηθικό και το νομικό, ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι απαράγραπτα. Δεν είναι ποτέ παραγεγραμμένα. Ες αεί επομένως. Και επομένως, αυτό πρέπει να συνεχιστεί όσο έχουμε τη δύναμη και όσο έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε αυτήν τη νοοτροπία πια στην Ελλάδα και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να πάει και στα παιδιά μας και στα δισέγγονα.
Δεν προβλέπω ότι οι Γερμανοί, επειδή ακριβώς πρόκειται περί εχθροπραξίας και παίζουν το τομάρι τους, πρόκειται να υποχωρήσουν, παρά μόνον με μια συνολική αντιμετώπιση εκ μέρους μας ως εχθρών. Διότι είναι εχθροπραξία.
Και έχω την εντύπωση ότι όσοι με τα ανεμιαία δόγματα πιστεύουν για την Ευρώπη και τον ευρωπαϊσμό τους και ότι «είμαστε ευρωπαίοι κ.λπ.» υπενθυμίζω βεβαίως ότι ο Πλάτων είχε πει ότι ήμασταν επί χιλιετίες όχι μόνο οι πρώτοι Ευρωπαίοι αλλά και οι μόνοι Ευρωπαίοι και επομένως, από ευρωπαϊσμό εμείς έχουμε περισσέψει.

Επομένως, οι Ούννοι ή οι βάρβαροι αυτοί, οι οποίοι συνεχώς έχουν διαπράξει αυτά τα αλλεπάλληλα εγκλήματα, θα πρέπει να καταλάβουν ότι απέναντί τους θα έχουνε αυτόν τον αντίπαλο, τον αμυνόμενο, όπως αμυνθήκαμε στη μεγαλύτερη εποποιΐα μετά το 1821, το 1941 με 1944. Υπήρξαμε μετά επί Κατοχή εμείς οι νικητές. Η νικήτρια Ελλάδα μετεβλήθη σε νικημένη Ελλάδα και απ’ αυτό πάσχουμε τώρα. Διότι υπήρξε η αμερικανοκρατία και επομένως, τώρα ξαναστηνόμαστε στα πόδια μας.

Ευχαριστώ.»

Μερικά σημεία που θέλω να σχολιάσω:

* Το αρχαίο παράθεμα στην αρχή («ως τυραννίδα έχουσι την αρχήν») είναι Θουκυδίδης, από το 3ο βιβλίο, αγόρευση του Κλέωνα προς τους Αθηναίους, όπου τους υπενθυμίζει ότι ασκούν τυραννίδα πάνω στους συμμάχους.

* Στην επόμενη παράγραφο, αλλά και πιο κάτω, τα «ανεμιαία» δόγματα είναι οι αερολογίες, τα κενά περιεχομένου λόγια. Η λέξη, ανάμεσα στ’ άλλα, στον πλατωνικό Θεαίτητο, όπου ο Σωκράτης θέλει να εξετάσει αν αυτό που είπε ο Θεαίτητος είναι «γόνιμον ή ανεμιαίον».

* Ο «δικός τους ποιητής» είναι ο Χέλντερλιν, αλλά δεν έχω ταυτοποιήσει το απόφθεγμα περί Γερμανών και μαθηματικών.

* Το «αρπαλίκιον» ή, πιο σωστά αφού είναι λέξη λαϊκή «το αρπαλίκι» είναι η λεία, το λάφυρο. Στον Σάθα βρίσκω το εξής παράθεμα (που πρέπει να είναι από τον Καισάριο Δαπόντε): «Ο μέγας δραγουμάνος Αλέξανδρος, έχοντας πολλά έξοδα του σεφερίου, και το ζιαμέτι [τιμάριο, φέουδο] οπού είχε δεν τον έφθανεν, εζήτησεν από τον επίτροπον να τον δώκει την μητρόπολιν της Αδριανουπόλεως αρπαλίκι, και του την έδωκεν».

* Στην προσφώνηση, το «Κυρία Πρόεδρε, την ευωχίαν μου προς εσάς» δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι στέκει, πιο πολύ σολοικισμός μου φαίνεται. Ακούω τη γνώμη σας.

Αλλά βέβαια η φράση που έκανε τον περισσότερο θόρυβο, που έκλεψε την παράσταση θα λέγαμε, ήταν ότι «μας έχουν πρήξει τα μέζεα του στεατοπυγικού μας υποσυστήματος οι Γερμανοί». Όπως όλοι κατάλαβαν, ακόμα κι αν δεν ξέρουν τη λέξη «μέζεα», ο ποιητής εννοούσε ότι οι Γερμανοί μας έχουν πρήξει τ’ αρχίδια.

Η λέξη «μέζεα» είναι αρχαία, και σημαίνει τα γεννητικά όργανα, ιδίως του ζώου. Ακριβέστερα, πρόκειται για παράλληλο τύπο του μήδεα που είναι τα γεννητικά όργανα του άντρα. Στην Οδύσσεια, όταν ο Οδυσσέας βρίσκεται ολόγυμνος ναυαγός στο νησί των Φαιάκων και αντιλαμβάνεται τη Ναυσικά με τις φίλες της, κόβει ένα κλωνάρι φουντωτό, «ως ρύσαιτο περί χροΐ μήδεα φωτός» -να κρύψει τ’ αχαμνά του όπως μεταφράζει ο Ζ. Σίδερης. (Αυτό το φωτός δεν είναι το φως που μας φωτίζει, είναι το πανάρχαιο που σημαίνει άνδρας, και που εδώ στη γενική έχει θέση απλώς προσωπικής αντωνυμίας).

Όπως είπαμε και σε ένα χτεσινό σχόλιο, την Αφροδίτη που είχε το επίθετο «φιλομειδής» κάποιοι πρότειναν να γίνει διόρθωση σε «φιλομηδής», ότι δηλαδή δεν της άρεσε το μειδίαμα αλλά τα μήδεα.

Για τα μέζεα ο Ησίοδος λέει ότι στο κρύο τα άγρια ζώα «ουράς δ’ υπό μέζε’ έθεντο» έβαζαν την ουρά στα σκέλια. Αυτά τα μέζεα κάποιοι ελληνοβαρεμένοι πρότειναν στα σοβαρά ότι είναι η αρχή για τη λέξη «μεζές», αφού, λέει, τα αμελέτητα είναι καλός μεζές. Πορτοκαλισμοί βέβαια.

Αλλά τα μέζεα του Ζουράρι δεν είναι ούτε καν καλό αστείο. Όπως είπαμε και σ’ ένα χτεσινό σχόλιο, θυμίζει εκείνα τα παιδιά του δημοτικού (ή έστω της πρώτης γυμνασίου) που μαθαίνουν το αστείο που λέει «ο πους της καθέτου» και μετά φωνάζουν συνεχώς «ο πους της καθέτου, ο πους της καθέτου» χαχανίζοντας σκανδαλισμένα.

Και δεν ξέρω αν το είπε αστεία ή σοβαρά, αλλά η συνέχεια «του στεατοπυγικού μας υποσυστήματος» (και ας με διορθώσουν οι γιατροί) μου φαίνεται μια μεγαλοπρεπής μπαρούφα. Στεατοπυγία είναι η εναπόθεση παχιού στρώματος λίπους στους γλουτούς (πυγή είναι τα οπίσθια -όπως λέμε «πυγαίο ταλέντο»). Στεατοπυγικός είναι λοιπόν ο αναφερόμενος στη στεατοπυγία, δεν είναι όρος της ανατομίας, δεν είναι κάποιο μέρος του οργανισμού -και δεν ξέρω αν ο Ζουράρις ήθελε να πει «ουρογεννητικού» ή κάτι τέτοιο και τα μπέρδεψε.

Το χειρότερο είναι πως η ομιλία τού Κ. Ζουράρι είχε κι εκείνα τα άλλα για Γερμαναράδες και Ούννους, εκφράσεις που δεν είναι επιτρεπτό να ακούγονται από το βήμα της Βουλής -και ίσως θα έπρεπε να επισύρουν παρατήρηση από την Πρόεδρο. Μπορεί κανείς να είναι άτεγκτος αντίπαλος της πολιτικής της γερμανικής άρχουσας τάξης χωρίς να ξεπέφτει σε ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, που δεν τους σκεπάζει η επίφαση αρχαιογνωσίας. Ούτε τα μέζεα.

 

318 Σχόλια to “Τα μέζεα του Κ. Ζουράρι”

  1. Ευωχία, απ’ όσο ξέρω, είναι το φαγοπότι. «Κυρία Πρόεδρε, την ευωχίαν μου προς εσάς» — μάλλον σκοπεύει να της στείλει το λογαριασμό δηλαδή.
    (Ξέρω, δεύτερη φορά που γράφω αυτή την εξυπνάδα)

  2. physicist said

    Ακούγοντας τη χτεσινή του ομιλία αρχίζω να φοβάμαι ότι ο Κ. Ζουράρις υπέκυψε στην εύκολη εντυπωσιοθηρία.

    Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί ότι εκεί θα κατέληγε το πράγμα, μετά από τόσα χρόνια γόνιμης και ουσιώδους συνεισφοράς στη διανοητική ζωή του τόπου;

  3. Πέπε said

    Εγώ (προς το παρόν) δε θα ξαναγράψω τις χτεσινές μου εξυπνάδες, γιατί συμπίπτουν πλήρως με το άρθρο.

  4. cognord said

    Το βρίσκω θλιβερό και εντελώς λαϊκιστικό να γίνεται μια προσπάθεια να «ξεχαστεί» το γεγονός πως η διαπραγμάτευση με τους εταίρους κατέληξε σε τραγωδία μέσω της επαναφοράς του αντί-γερμανικού μένους. Και εντάξει, ο Ζουράρις είναι γνωστός καραγκιόζης, αλλά και ο Σύριζα δεν βρίσκεται και πολύ μακριά. Οπως σωστά λες νοικοκύρη, η πρόεδρος της Βουλής θα έπρεπε να έχει κάνει κάποιο σχόλιο, αλλά μάλλον ήταν απασχολημένη με την δική της εκστρατεία (αποζημιώσεις) κατά των Γερμανών. Με λίγα λόγια, κοινώς, όσα δεν πιάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια.

  5. spiral architect said

    Καλημέρα.
    Κατά την ταπεινή μου γνώμη ο Ζουράρις είναι γλωσσικά γραφικός. Κατά καιρούς θυμάται κάποια ομηρικά αποσπάσματα ή λόγιες λέξεις και τα κολλάει στη ρύμη του φτωχού πολιτικά λόγου του.
    Για τη συνέχεια προβλέπεται ευωχία ζουραρικών μεζεδακίων.

  6. physicist said

    Το χειρότερο είναι πως η ομιλία τού Κ. Ζουράρι είχε κι εκείνα τα άλλα για Γερμαναράδες και Ούννους, εκφράσεις που δεν είναι επιτρεπτό να ακούγονται από το βήμα της Βουλής -και ίσως θα έπρεπε να επισύρουν παρατήρηση από την Πρόεδρο. Μπορεί κανείς να είναι άτεγκτος αντίπαλος της πολιτικής της γερμανικής άρχουσας τάξης χωρίς να ξεπέφτει σε ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, που δεν τους σκεπάζει η επίφαση αρχαιογνωσίας. Ούτε τα μέζεα.

    Είναι δηλαδή φανερό ότι η Κυβέρνηση συγκυβερνά με ρατσιστές (και στόκους — καλά, αυτό ήταν γνωστό) ή πρέπει να το πούμε φαρδιά-πλατιά;

  7. Γς said

    Τ@ μέζε@ του Κ. Ζουράρι

    και του Σωκράτη

  8. LandS said

    Αυτό το φωτός δεν είναι το φως που μας φωτίζει, είναι το πανάρχαιο που σημαίνει άνδρας, και που εδώ στη γενική έχει θέση απλώς προσωπικής αντωνυμίας

    Αμέσως το κατάλαβα, αμέ, ή έχουμε μια και μοναδική τρισχιλιετή και βάλε, ή δεν έχουμε.

  9. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1: Το είχαμε πει και χτες αυτό με την ευωχία; Δεν το πρόσεξα.

    2: 🙂

    4: Ναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις είναι κάτι που πρέπει να ξεχαστει.

  10. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Δε λέω, κι οι Γερμανοί μας τα έχουν πρήξει με τα λεφτά τους, αλλά ο Ζουράρις είναι ο ορισμός του πρήχτη. It takes one to know one, που λέμε σε καλά ελληνικά.
    Ειλικρινά, άλλα περίμενα από αυτή την κυβέρνηση, όπως π.χ. ένα ρημάδι φορολογικό νομοσχέδιο να φορολογήσει για μια φορά κι αυτούς που έχουν κάτι παραπάνω.

  11. Κανείς δεν το πρόσεξε 😦 (γκρρρ)

  12. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες !
    Κάποτε είχαν κάνει θραύση και τα ΜΕΒΕΑ. Και, συμπτωματικά, κι αυτά με τρία πήγαιναν !

  13. Μη βράτε τους συγκυβερνητικούς (ακόμα)

    Αφήστε να ρυθμίσουν πρώτα τα χρέη του ΠΑΟΚ, αυτό είναι το πιο σοβαρό

    Τα άλλα με τους…θεσμούς και τον Βαρουφάκη για λαϊκή κατανάλωση είναι, θα το δείτε.

  14. cronopiusa said

    Guten Morgen

    Σήμερα το μενού έχει αμελέτητα…

    COJONES

  15. Νίκος Α. said

    @4 Αναρωτιόταν ακόμα αν η ευωχία ήταν κομπλιμέντο ή κάτι άλλο.

  16. spiral architect said

    Και φυσικά η σημερινή ανάρτηση οφείλει να αλλάξει τίτλο, έχοντας πια σαν νέο την αγαπημένη κρητική παροιμία μας:
    «Έριξε ο κουζουλός μια πέτρα στο πηγάδι και σαράντα γνωστικοί δεν κατέουν να τηνε βγάλουν» 😀

  17. Κουνελόγατος said

    «πυγαίο ταλέντο» χιχιχιχιχιχιχιχιχιχιχιχιχιιχχιχιιχιχιχιχιχιχιχ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

  18. LandS said

    4 & 6
    Δεν είναι από αντιγερμανικό μένος το ζήτημα των αποζημιώσεων. Είναι αυτοτελές και υπαρκτό ζήτημα, ανεξάρτητο από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις. Και είναι ζωντανό σχεδόν εβδομήντα χρόνια. Το ότι στην μεταπολεμική μας ιστορία είχαμε άλλα ζητήματα προτεραιότητας δεν σημαίνει ότι το είχαμε θάψει για να το ξεθάψουμε με την ευκαιρία της κρίσης χρέους.
    Όσο για την ουνολογία κλπ. είναι περιττές ακρότητες, αλλά έχουν ακουστεί και ακούγονται και χειρότερα εντός και εκτός Βουλής για γειτονικούς λαούς. Μη ξεχνάμε ο Έλλην πατριώτης αρνείται την ύπαρξη Κράτους λόγω της ονομασίας που την έχει αποδεχτεί όλος ο Κόσμος. Και ο απερχόμενος ΠτΔ ως ΥΠΕΞ έχει αποχώρήσει από τελετή μνήμης στο Άουσβιτς επειδή υπήρχε αντιπροσωπία της ΠΓΔΜ με το όνομα που δεν μας άρεσε.
    Και να σας ενημερώσω ότι στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης η επανασύσταση της Επιτροπής ήταν ομόφωνη.
    Εκτός αν η ΝΔ-Ποταμι-ΠΑΣΟΚ ακολούθησαν τον λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΚΚΕ, τον λαϊκισμό της ΧΑ, ή φτιάξανε τον δικό τους.

  19. Nimzo said

    Με μια πρόχειρη αναζήτηση, είναι όντως Hölderlin, αλλά στο περίπου:
    «Barbaren von alters her, durch Fleiß und Wissenschaft und selbst durch Religion barbarischer geworden, …»
    http://gutenberg.spiegel.de/buch/hyperion-264/67

  20. Παντελής Καρέλλος said

    Καλημέρα από το «τυραννικό» Βερολίνο!
    ο. κ. Ζουράρις αναφέρεται στο μυθιστόρημα του Hölderlin «Υπερίων» και για την ακρίβεια στην αρχή του κεφ. 67, γράμμα προς τον Μπελλαρμίν: «Barbaren von alters her, durch Fleiß und Wissenschaft und selbst durch Religion barbarischer geworden, tiefunfähig jedes göttlichen Gefühls, … » – που αντιστοιχεί στα λεγόμενα του βουλευτή για τους «γερμαναράδες»…

  21. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    10: Ε, δεν έχουν παρουσιάσει ακόμα το φορολογικό.

    11: Το πρώτο σου σχόλιο το είχα δει, όχι το δεύτερο,

    12: Πότε ήταν αυτά; Έχεις δει εν κινησει;

    16: 🙂

    19-20: Ευχαριστώ πολύ΄και τους δύο, και καλώς ήρθατε!

  22. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #21α
    Αυτό λέω κι εγώ, δεν έχουν παρουσιάσει ακόμα το φορολογικό… 😦

  23. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Εγώ, πάντως, διαβάζοντας τον τίτλο και πριν περάσω στο περιεχόμενο του άρθρου, σκέφτηκα «ωχ! και μεζεδάκια στα αρχαία τώρα ο Σαραντάκος. Καλά, αφού δεν είναι Σάββατο!»

    Περιττό να πω ότι η αρχαιογνωσία μου είναι απορριπτέα -αν και η νέα Ελληνική Βουλή όλο και κάτι, φαίνεται, θα κάνει για τη διαρκή επιμόρφωσή μου.

    (Τώρα που το καλοσκέφτομαι, τα αμελέτητα δεν είναι μεζεδάκια;)

    Δεν ανησυχώ για τους Γερμανούς, ξέρουν ότι τους αγαπάμε. Άλλωστε πόσοι και πόσοι εξ ημών δεν ολοκλήρωσαν επιτυχώς τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Γκαίτε!

    Ο Ζουράρις είναι αμελητέος (ο καημένος).

  24. LandS said

    @22 (21,10)

    Είναι κακή δημοσιονομική πρακτική να παρουσιάζεται φορολογική μεταρρύθμιση πριν ολοκληρωθεί η υποβολή δηλώσεων με το ισχύον καθεστώς.

  25. physicist said

    Ο Ζουράρις είναι αμελητέος (ο καημένος).

    Είναι βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού και εκφράζεται ρατσιστικά από το βήμα του Κοινοβουλίου. Υπουργός της Κυβέρνησης είναι επίσης το άλλο το νούμερο με το γκραφίτι που μας το έβαψαν οι Γερμανοί, δεν είναι κανένας κουλουρτζής στη γωνία. Το γεγονός ότι έχουμε στη Βουλή μερικές ντουζίνες κλινικές περιπτώσεις δεν μετράει σαν επιχείρημα απέναντι στους άλλους, που τους προσβάλλουμε διαρκώς, κι ούτε μπορούμε να τους λέμε ότι τον τάδε μωρέ άστονε, δεν είναι να τον παίρνουν στα σοβαρά.

    Ακριβοί στα πίτουρα είμαστε και φτηνοί στ’ αλεύρι.

  26. sarant said

    24 ‘Πότε είναι η φετινή υποβολή;

  27. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #24
    Α γι’ αυτό αργούν; Πες έτσι…

  28. LandS said

    24 διόρθωση. Να παρουσιάζεται από Κυβέρνηση…
    Γιατί ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ και τα πριν σχήματα έχουν παρουσιάσει από το 1993 τουλάχιστον τέσσερις φορές, επικαιροποιημένη και εμπλουτισμενη την ίδια.

  29. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #26
    Η φετινή υποβολή, όπως και κάθε χρόνο, είναι όταν αποφασίσει η κυβέρνηση…

  30. LandS said

    @26 Τώρα (κάτσε να ανοίξει το σύστημα 😦 τι έχεις Γιάννη μ; ) και μέχρι τέλος Ιούνη για το εισόδημα. Πιθανότατα θα προλάβουμε το 15 να υποβάλουμε Ε9 για ΦΜΑΠ αντί για ΕΝΦΙΑ

    @27 Βασικά ναι, γιατί θα δινόταν η δυνατότητα σε αυτούς που θέλεις να πληρώνουν να κάνουν «φορολογικό προγραμματισμό». Επίσης, μονομερείς ενέργειες χωρίς απόλυτα δημοσιονομικά ισοδύναμα πάνε από το Καλοκαίρι και μετά.

  31. Παναγιώτης Κ. said

    Νομίζω ότι ο Ζουράρις, διαχρονικά, έχει κάποια συμβολή σε αυτό που ονομάζουμε εθνική αξιοπρέπεια- εθνική αυτοπεποίθηση έστω και αν το κάνει με το δικό του τρόπο.

    Μου αρέσει που το ιστολόγιο παίρνει ερεθίσματα από την επικαιρότητα και γίνεται διάλογος. Ιδού ένα παράδειγμα: Η ρευστότητα.Το γνωστό πρόβλημα για τη χώρα μας. Μπορεί λοιπόν η ρευστότητα να αποτελέσει ενδιαφέρον θέμα.
    Έτσι για να ξέρουμε που πατάμε και που πηγαίνουμε.
    Ρευστότητα λοιπόν, χρήμα, «τα ελλείμματα του νότου είναι πλεονάσματα για τον βορά» , τι σημαίνει να έχεις στη δικαιοδοσία σου μια τράπεζα κ.ο.κ. Γιατί μου φαίνεται, ότι δεν έχουμε πάρει χαμπάρι τι παίζεται. Μιλάμε πολύ με συνθηματολογικό τρόπο και …απεχθανόμαστε τους αριθμούς.

  32. LandS said

    @29. Πρακτικά αυτό σημαίνει μέχρι τέλος Ιουλίου, μια φορά μόνο πήγε Αυγούστου, αλλιώς χαιρέτα μου τον πλάτανο για τα έσοδα.

  33. Πάνος με πεζά said

    @ 21 (12) : Βεβαίως και είχα δει, μέχρι και τη δεκαετία του 80. Aποτέλεσαν προέκταση του γνωστού μεταφορικού τρίκυκλου του…Γκοτζαμάνη. Υπήρχαν σε δύο τύπους : με το»μονό τρόχό» μπροστά, ή πίσω. <a href=http://news247.gr/eidiseis/weekend-edition/h_ellada_sthn_epoxh_toy_trikykloy.2985711.html?service=print)Στο κείμενο αυτό «διασώζεται» σε φωτογραφία ένα τέτοιο, μέχρι την εποχή εκτέλεσης έργων Μετρό (>=δεκαετία 90).

  34. Πάνος με πεζά said

    Στο κείμενο αυτό.

  35. Αγάπη said

    Το ξανάπα αλλά έχω τις εμμονές μου: πώς θα παραγγέλνουμε τώρα τα αμελέτητα; 🙂

  36. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Cronopiusa, disculpame, δεν είχα δει το «μενού σου» στο 14, όταν έγραφα τις εξυπνάδες μου για τα αμελέτητα στο 23.

  37. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    35, μύδια.

  38. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Εν πάση περιπτώσει, παρατηρώ ότι απ΄το βιντεάκι εξέλιπεν η νοηματική: η Σοφία Κολοτούρου κερδίζει έδαφος (όσο η Βουλή γίνεται ομηρική).

  39. sarant said

    32 Ε, μα!

    35 Πού έχει καλά αμελέτητα στο λεκανοπέδιο;

  40. Πάνος με πεζά said

    Μεσημέρι πάει, ας βοηθήσουμε και κανέναν να μαγειρέψει !

  41. voulagx said

    Από δω και στο εξής θα λέμε: «Τσίμπα ένα μέζεον μέχρι να βγει το ψητό»

  42. cognord said

    @18 Το θέμα με τις αποζημιώσεις μπορεί να είναι υπαρκτό, αλλά είναι πραγματικά αμελητέο. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί ακόμα και αν (μια στο εκατομμύριο) αποπληρωνόταν αύριο, η συμβολή του στα οικονομικά της χώρας θα ήταν αμελητέα. (Οι υπολογισμοί του πραγματικού κόστους είναι βραχνάς. Η σημερινή εκδοχή είναι στα 11δις, αλλά είναι κάπως αυθαίρετη καθώς ο υπολογισμός του πρέπει να κάνει διάφορες πιρουέτες. Π.χ. δεν υπάρχει συμφωνία για το ακριβές ποσό του υποχρεωτικού δανείου: η υψηλότερη τιμή είναι στα 38 εκατ. χρυσές λίρες Αγγλίας (Αγγελόπουλος, «Από την Κατοχή στον Εμφύλιο-Η μεγάλη ευθύνη των Συμμάχων»), ενώ η πιο χαμηλή είναι στα 200 εκατ. χρυσά μάρκα (από τον γερμανό διοικητή της Ελλάδας Altenburg). Πέρα από το ακριβές ποσό (υπολογισμένο σε τιμές χρυσου του 1947), πρέπει να υπολογιστούν και οι τόκοι έκτοτε. Εδώ ο καθένας βάζει ό,τι θέλει.) Επειδή λοιπόν πρώτον δεν υπάρχει συμφωνία για το ποσό, δεύτερον δεν υπάρχει περίπτωση η Γερμανία να δεχθεί να πληρώσει (ό,τι ποσό και αν αποφασιστεί), τρίτον ακόμα και αν πληρώσει τα 11δις δεν πρόκειται να μας σώσουν … προφανώς το θέμα αναζωπυρώθηκε για άλλους λόγους και για να τραβήξει την προσοχή μακριά από άλλα, πιο καίρια, θέματα.

  43. Πάνος με πεζά said

    @ 39 (35) : Καλά αμελέτητα έχει και στη «Λαδόκολλα», που είναι αλυσίδα από 2-3 ταβέρνες : Αγίων Πάντων και Δοϊράνης, και στην Καισαριανή δίπλα στο κτίριο των ΜΑΤ (βγαίνοντας προς Caravel).

  44. Πάνος με πεζά said

    (το «Αγίων Πάντων και Δοϊράνης» θεώρησα αυτονόητο ότι το κατάλαβες για Καλλιθέα).

  45. εμενα μου αρεσει αυτη η σειρα ζουραρο-αναλύσεων 🙂

  46. Dimitrios Raptakis said

    Νίκο, ως Βραχασανός που είναι, ήθελα να αναφερθεί στα σβάχια!

  47. Πιπίτσα said

    @ 39 : Στην ταβέρνα του Σέσουλα, στο Περιστέρι.

  48. cronopiusa said

    Percy Bysshe Shelley. 1792–1822
    Hellas

  49. sarant said

    Ευχαριστώ για τις προτάσεις!

    44 Εννοείται!

    46 Την άλλη φορά ίσως 😉

  50. Λ said

    Άσχετο αλλά μιας και είναι εδώ η Χρονοποιούσα που ξέρει ισπανικά, είναι σωστή η μετάφραση;

    Προβολή της ταινίας «Azul y No Tan Rosa» («Κυανό και ‘Oχι Tόσο Ρόδινο»)
    http://heyevent.com/event/628817750595324/azul-y-no-tan-rosa-o-t

  51. 23,…είναι αμελητέος…

    …και αμελετητέος!

  52. Πάνος με πεζά said

    Ο Νοικοκύρης βοηθάει ώστε τα αποφθέγματα του Ζουράρι στη Βουλή να μη μένουν αμελέτητα.

  53. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @40,
    εκτός από τα βοδινά ποια άλλα τρώγονται;

  54. spiral architect said

    Τα αρνίσα! 🙂

  55. Μαρία said

    Για τους μη γερμανομαθείς παραθέτω την ελληνική μετάφραση στη μνήμη μεταφραστή και επιμελητή. Πάλι καλά που ο Ζουρ. παραμόρφωσε μόνο την αρχή.

    «Βάρβαροι ανέκαθεν, έγιναν πιο βάρβαροι με την επιμέλεια και την επιστήμη και ακόμα με την ίδια τη θρησκεία, βαθύτατα ανίκανοι για κάθε θεϊκό αίσθημα, χαλασμένοι ως το μεδούλι, ανίκανοι για την ευτυχία των ιερών χαρίτων, επιρρεπείς στην υπερβολή και την πενιχρότητα, προσβλητικοί για κάθε αγνή ψυχή, αναίσθητοι και χωρίς αρμονία σαν τα θρύψαλλα ενός πεταγμένου αγγείου – αυτοί, Μπελλαρμίνο μου! ήταν οι παρηγορητές μου.
    Είναι σκληρός λόγος, και όμως τον λέω, επειδή είναι η αλήθεια: δεν μπορώ να φανταστώ άλλο λαό τόσο διχαασμένο σαν τους Γερμανούς.»

  56. Βασίλης Ορφανός said

    Σκέψου να βάλουνε κείμενο του Ζουράρι σε εξετάσεις για το πιστοποιητικό ελληνομάθειας, με ερωτήσεις κατανόησης κειμένου!

  57. LandS said

    @56 Αν δεν είναι εκτός ύλης.

  58. Νίκος Α. said

    @42 Αν δεν κάνω λάθος δεν αναζωπυρώθηκε τώρα το θέμα των αποζημιώσεων. Είναι απο την αρχή της κρίσης κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την «κατάργηση των μνημονίων» και το «κούρεμα του χρέους». Εξ ού και Γλέζος, Καισαριανή. Επίσης ακόμα και αν επιδικαστούν αποζημιώσεις, ακόμα και αν δεχτούν οι γερμανοί να τις δώσουν (κάτι εντελώς απίθανο) μπορεί να πουν οτι θα τα επιστρέψουν σε δόσεις σε 70 χρόνια π.χ. οπότε πάλι μιά τρύπα στο νερό.

    Να προσθέσω ότι αυτός ο αξιοπρεπειοπατριωτισμός εκτός απο ανώφελος μετεκλογικά, αρχίζει και γίνεται επικίνδυνος. Φοβάμαι οτι θα γυρίσει μπούμερανγκ από τα (άκρο)δεξιά.

    Η κατάσταση θυμίζει όλο και περισσότερο το 2010 και μετά που ακούγαμε διαρκώς για το τι πάει λάθος (πελατειακό κράτος, φοροδιαφυγή κλπ) αλλά τελικά δεν τολμούσε κανένας να κάνει τίποτα.

    @24 LandS Πάντα υπάρχουν δικαιολογίες για να μη γίνεται τίποτα τελικά. Υποτίθεται η φοροδιαφυγή τουλάχιστον είναι επείγον θέμα για να μη χρειαστεί να παρθούν ισοδύναμα.

  59. cronopiusa said

    50

    Δεν έχω δει την ταινία, απ ό,τι διάβασα μου φαίνεται καλύτερο το θαλασσί αντί του κυανού και το ροζ αντί του ρόδινου

    υποθέτω ότι η μετάφραση επηρεάστηκε από
    Ρόδινο και γαλάζιοτου Μπόρχες και από το ‘κυανούν του μεθυλενίου’ και ουχί της
    κυανόλευκου με τας εννέα λωρίδας

  60. Κύρος Μοναχός said

    Γιὰ τὴ μετάφραση δὲν βάζω τὸ χέρι μου στὴ φωτιά, ὼς μὴ ἰσπανομαθής. Γιὰ αὐτὸ ὅμως ἄξιζε τὸν κόπο ἡ ἐπίσκεψη στὸ συγκεκριμένο λίκνο:

    «Ένα τραγικό γεγονός φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή του, καθώς ο σύντροφός του πέφτει σε κόμμα.»

    Ἐκεῖνος ἔπεσε σὲ κόμμα, ἐμεῖς σὲ θαυμαστικό!

  61. cronopiusa said

    50

    Azul y no tan rosa.

  62. cronopiusa said

    59

    κυανολεύκου

  63. Alexis said

    Προτείνω νέα σειρά λημμάτων στο slang.gr προς τιμήν του Ζουράρι:

    -Θα μου κλάσεις τα μέζεα!
    -Σε γράφω στα μέζεα
    -Σπαζομέζης
    -Γραψομέζης
    -Μου ζάλισες τα μέζεα
    -Καλώς τα μέζεα τα δυό!
    -Μεζεδάτος

    …και πάει λέγοντας…

    Αν μαζευτούν πολλά μπορεί να συνταχθεί και το …»Μέζεων Ελληνικό Λεξικό» (κατά το «Μίζων..»)

  64. LandS said

    @42 Και 11χιλ να ήταν, πάλι θα έπρεπε να το διεκδικούσαμε. Το θέμα είναι να το αναγνωρίσουν.

    @58 Στα πρωτοσέλιδα μπήκε με την ευκαιρία της κρίσης χρέους. Υπάρχει όμως ιστορία που κρατάει πάνω από 60 χρόνια. Για παράδειγμα, η αμετάκλητη απόφαση του ΑΠ για τους πληγέντες του Διστόμου είναι του 2000 . Και αυτό είναι η μία πτυχή.

    Επίσης, όταν κάποιος δίνει απάντηση γιατί δεν εισάγεται η προοδευτική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με πολλά κλιμάκια και αφορολόγητο 12χιλ για όλα τα φυσικά πρόσωπα, μη το θεωρείς δικαιολογία γιατί δεν θέλει (δήθεν) να παταχτεί η φοροδιαφυγή.

  65. spiral architect said

    Ζουράρις vs Μπουμπούκου.
    Κλικ στο λίκνο ιδία ευθύνη. 🙄

  66. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    63: 🙂

    55: Ποιοι ήταν;

  67. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    Οι ανατομικοί όροι του αξιότιμου βουλευτή είναι απόλυτοι σουσουδισμοί, φυσικά. Μπορούν να σταθούν μόνο σαν μέρος σεναρίου επιθεώρησης. Ο συνολικός τρόπος έκφρασης του συγκεκριμένου καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα ανώριμος και τρομερά γερασμένος και κακόγουστος.

  68. Alexis said

    #33, 34: …«διασώζεται» σε φωτογραφία ένα τέτοιο, μέχρι την εποχή εκτέλεσης έργων Μετρό (>=δεκαετία 90).
    Πάνο σε διαβεβαιώ ότι είδα πρόσφατα σχετικά (πριν από κανα εξάμηνο) τρίκυκλο αυτοκίνητο, και μάλιστα εκτός Αθηνών.
    Δεν πρόλαβα να δω αν είχε ελληνικές πινακίδες, γιατί κυκλοφορούν και κάτι «περίεργοι» Ιταλοί τουρίστες με τέτοια οχήματα…

  69. # 8

    Lands, αυτό το φως κάποτε ξεχώριζε από το άλλο φως

  70. Παύλος said

    Αν υπήρχε πάντως διερμηνέας νοηματικής η απόδοση του νοήματος θα ήταν απλή 🙂

  71. Γς said

    63:
    .Αν μαζευτούν πολλά μπορεί να συνταχθεί και το …»Μέζεων Ελληνικό Λεξικό»

    Πόσα πολλά; Μια μάντρα φτάνει;

  72. Κουνελόγατος said

    64. http://www.google.gr/url?url=http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DVDvE9Qe_OcQ&rct=j&frm=1&q=&esrc=s&sa=U&ei=zH4BVfyeA8yqUejigPgM&ved=0CDgQtwIwBA&usg=AFQjCNGoxSMiK2eyaM6xvddpzXN-dSPaUw

  73. Κουνελόγατος said

    71. κύριε Γς… :mrgreen:

  74. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    25 – » Το γεγονός ότι έχουμε στη Βουλή μερικές ντουζίνες κλινικές περιπτώσεις δεν μετράει σαν επιχείρημα απέναντι στους άλλους, που τους προσβάλλουμε διαρκώς,»

    Σε όλα τα κοινοβούλια του κόσμου, υπάρχουν οι κλινικές περιπτώσεις, η δε Μπούντεσταγκ έχει πληθώρα, και μας σκυλοβρίζουν συνέχεια. Δεν συμμερίζομαι τον κάθε Ζουράρι βέβαια, αλλά όχι και τους προσβάλλουμε διαρκώς, δεν μπορούν να είναι τιμητές μας οι Γερμανοί, ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ, για να μη πώ τίποτα ζουραρικό σε λαϊκή έκφραση. ΚΑΙ ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ, ΚΑΙ ΔΑΡΜΕΝΟΙ, πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι;

    31 – » Ρευστότητα λοιπόν, χρήμα, «τα ελλείμματα του νότου είναι πλεονάσματα για τον βορά» , τι σημαίνει να έχεις στη δικαιοδοσία σου μια τράπεζα κ.ο.κ»

    Δεν υπάρχει κ.ο.κ, η αρχή και το τέλος είναι αυτά, στην Ε.Ε τα ελέγχει η Γερμανία, και στον πλανήτη οι ΗΠΑ, που παράλληλα ελέγχουν και την Γερμανία. Όλα τα άλλα, είναι για να περνάει ευχάριστα η ώρα, ή όπως λέει κι ο λαός, σε δουλειά να βρισκόμαστε.

  75. spiral architect said

    Λάμπρο μ’ άσε τση φιλοσοφίες και ρίξε στη σχάρα κάμποσα αμελέτητα μέζεα αρνίσ(ι)α, να φέρω και τη ρακή, να μην (μας) αφήσει ο ΓουΣού πράμα αφάγωτο και ανήπιωτο!

  76. Dimitrios Raptakis said

    Nίκο, μία παρατήρηση:σύμφωνα με τη δική μας παράδοση κατά των Οθωμανών. Νομίζω ότι δεν ταιριάζει η ορθογράφηση «κατά τον Οθωμανό».

  77. skol said

    Προσυπογράφω την τελευταία παράγραφο αλλά κατά τ’ άλλα έχω την εντύπωση ότι ο σύριζα έχει δείξει αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτηση τόσο απέναντι στις προκλήσεις κάποιων εδώδιμων υποστηρικτών του γερμανικού οράματος για την Ευρώπη, όσο και απέναντι στις απαξιωτικές διατυπώσεις των οραματιστών των ίδιων.

    Όσο για τον Ζουράρι, μέζεα πτερόεντα!

  78. Γς said

    75:
    >ρίξε στη σχάρα κάμποσα αμελέτητα μέζεα

    Και τα αμελέτητα η Κωνσαντίνας

  79. Γς said

    της Κωνσταντίνας

  80. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Δεν μπορώ ειλικρινά να καταλάβω τι ωθεί μορφωμένους και καλλιεργημένους ανθρώπους να μιλάνε ενίοτε άσΧΥμα για τους γλυκούς μας Τοϋτόνους! 😆

  81. Λ said

    60. Είναι που τα λέμε όλα διπλά. Ακόμα και στην αρχή της λέξη, πχ Κκελλέ (κεφάλι)

  82. Λ said

    61. Ευχαριστώ 🙂

  83. Μαρία said

    80
    Δώρο απ’ τη δημοσιογραφάρα του φυσικού. http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/griechenland-die-kriegsverbrechen-deutschlands-italiens-und-bulgariens-13477565.html
    Δεν προξένησαν καταστροφές μόνο οι Γερμανοί και λοιποί κατακτητές αλλά – το καλυτερότερο- κι οι Εγγλέζοι που μαζί με τους αντάρτες ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοπόταμου.

    Στο μεταξύ ο «έκαψαν τη σημαία μου» – ξέρει ο Νικοκύρης, κραυγάζει τώρα «θα κατασχέσουν το σχολείο μου!».

  84. Γς said

    81:

    Όπως λένε και στην Κύπρο «έτσι κκελλέ έτσι ξιουράφι θέλει.»

    Και δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει

  85. spiral architect said

    @83: Ο Χριστός, η Μπαναϊα και οι Άγιοι Μπάντες! 😮 😯 😮 😯

  86. Νίκος Μαστρακούλης said

    Δεν είδα να σχολιάζεται η ζουράρειος ταύτιση «ευλυγισίας» και ανελαστικότητας:

    «…γιατί έχουν αυτήν την «ευλυγισία» από τον πολιτισμό τους, την ανελαστικότητα.»

  87. physicist said

    #83. — Να διαβαστεί ολόκληρο το άρθρο, καλά έκανες και το λίνκαρες.

    Η αποστροφή-παράγραφος για τους Βρεταννούς και τον Γοργοπόταμο είναι πράγματι για τις καρπαζιές, τουλάχιστον. Είναι καραμπινάτη, ξεδιάντροπη βλακεία του Μάρτενς, που χάνει στην εκτίμησή μου μετά από αυτό. Το υπόλοιπο άρθρο έχει όμως ένα σοβαρό επιχείρημα, που λέει ότι αν είναι να ζητηθούν επανορθώσεις, τότε κι από τις τρεις δυνάμεις Κατοχής (Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία), όχι μόνον από τη μία.

    Δεν χρειαζόταν να μιλήσει για τον Γοργοπόταμο για να στηρίξει το επιχείρημά του. Δεν την καταλαβαίνω αυτήν την ανοησία, δεν έχει καμία απολύτως λογική.

  88. Νίκος Α. said

    22, 24, 64
    Στην φορολογική μεταρρύθμιση περιλαμβάνονται και οι τρόποι πάταξης της φοροδιαφυγής. Η οργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού μπορεί να προχωρήσει ανεξάρτητα από την ανακοίνωση του νέου τρόπου φορολόγησης. Με το δικαιολογίες στο (58) δεν υποννοώ δόλο, ίσως δεν το έγραψα καλά. Με ενοχλεί ο βερμπαλισμός της κυβέρνησης και θα προτιμούσα αθόρυβα να γινόταν έργο και όχι μία απ’ τα ίδια όπως έγραψα και στο 58. Επίσης έχω κουραστεί όταν κάποιος έχει κάποιες ιδέες, ξεκινάει να κάνει κάτι και διαρκώς εμποδίζεται από τις αγκυλώσεις του συστήματος. Στην Ελλάδα υπάρχει πάντα ένα «ναι αλλά…». Γιά παράδειγμα όταν είπε ο Βαρουφάκης για τους τουρίστες το πρώτο που βρήκε κάποιος (κρατικοδίαιτος νομίζω ήταν) να πει ήταν οτι ο νόμος απαγορεύει ο φοροελεγκτής να μη είναι δημόσιος υπάλληλος. Ή οι άλλοι που μιλάγανε για ρουφιανιά. Ή σε άλλες περιπτώσεις: «Ναι αλλά το Σύνταγμα αν ερμηνευτεί έτσι μπλα μπλα μπλα δεν γίνεται». Έ στα μέζεα μου επιτέλους! Αλλάξτε το νόμο, αλλάξτε το Σύνταγμα κάντε κάτι!

  89. gmich said

    Ο πατέρας του Ζουράρι ήταν γνωστός σεξολόγος γιατρός και αριστερός . Όταν ήταν εξόριστος στην Μακρόνησο όπως διηγείται ο Κώστας Ζουράρις η ηγεσία του ΚΚΕ είχε δόσει εντολή στους εξόριστους να μην αυνανίζονται. Και τότε ο γιατρός είπε: Από τότε το ΚΚΕ έκοψε την ατομική μαλακία και άρχισε την ομαδική.

  90. Πάντως ο Ζουράρις δεν πιάνει μία μπροστά στον γίγαντα Σιόβα !

    (προσοχή, το βιδδεάκι μπορεί να προκαλέσει ανήκεστον εγκαφαλικήν βλάβη αν προσπαθήσετε να μπείτε στο νόημα )

  91. LandS said

    69 Αγαπητέ, ο Δημήτρης Χορν κατάφερε να …περισπάσει 😲 τη φωνή του στη τονιζόμενη συλλαβή του «δυστυχισμένος» όταν τραγουδώντας το ομώνυμο άσμα είδε ότι κέρδισε το λαχείο που είχε χάσει η Έλλη Λαμπέτη στο «Κυριακάτικο Ξύπνημα». Δεν θα κατάφερνε να την οξύνει στο «φως»;
    Μπα, κανονικό φως που φωτίζει θέλει να πει ο ποιητής. Αφού γνώριζε ότι στο Σείριο κατοικούν παιδιά που το συγκεκριμένο απόσπασμα δεν το έκαναν στην Ογδόη Γυμνασίου.

  92. ππαν said

    Αχ, ας πούμε κάτι και γι΄αυτό το Brussels Group, έτσι ακριβώς, αμετάφραστο, που από ό,τι κατάλαβα είναι κωδική ονομασία και καθιερώθηκε με μυστική συμφωνία σε όλα τα μέσα;

  93. cortlinux said

    Τελικά Νοικοκύρη δεν έχω καταλήξει στο αν κάνει καλό τελικά με το να ασχολούμαστε με τους γραφικούς και με τις μπαρούφες τους. Ευτυχώς έχεις κάνει αρκετά αφιερώματα για σημαντικούς ανθρώπους και μαθαίνουμε κι ότι υπάρχουν. Μοιάζει σαν να είναι η Ελλάδα ένα τεράστιο Χρυσό Κουφέτο με τη ταχυτητα ενός Πρώτου Γραφείου. Μου έχει λείψει η μεστή σκέψη. Ευτυχώς την βρίσκω και στα γραπτά σου. Καλή συνέχεια.

    υγ Η αλήθεια είναι ότι με τα μεζέα κι εγώ την πάτησα. Αμέσως σκέφτηκα τον μεζέ. Αλλά δεν νομίζω ότι είμαι Ελληναράς 🙂

    Δυστυχώς , λόγω εργασίας, δεν προλαβαίνω να σχολιάσω νωρίς. Ήδη έχει γραφτεί ένα δεύτερο ή και τρίτο ποστ κάτω στα σχόλια 🙂

  94. Γς said

  95. Γς said

    94->92

  96. LandS said

    @87 Καλά, τότε να ζητήσουμε αποζημιώσεις και από τους Χίτες. Και αυτοί εγκλήματα έκαναν. Και τα κονόμησαν στελεχώνοντας το Κράτος.
    Άλλο έξυπνο παιδί η μαμάκα του Μάρτενς έχει;

  97. Avonidas said

    Τι να πρωτοσχολιάσω; Τον ρατσισμό του Ζουράρι; Την πηχτή βλακεία του, γιατί μόνο πηχτή βλακεία μπορεί να κάνει κάποιον να χρησιμοποιεί τέτοιους αδόκιμους όρους — μάλλον ευφραίνεται με τον ήχο των λέξεων, αφού δε βγαίνει νόημα. Τους κρετίνους που τον ανέβασαν εκεί που είναι, τους άβουλους και άτολμους που δεν τον κατεβάζουν; Αυτή η ομιλία θα έπρεπε να είναι αφορμή να τα σπάσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ χτες!

    Για να δούμε τα πράγματα στη σωστή τους προοπτική: αυτή η αγόρευση είναι «αντάξια» των πάλαι ποτέ δηλώσεων του Πάγκαλου για τους Γερμανούς, εκείνο το «γίγαντες με μυαλό νάνου«. Όποιος αναγουλιάζει με τον Πάγκαλο, θα έπρεπε να κάνει το ίδιο με τον Ζουράρι. Εκτός αν θεωρούμε ότι η ειδοποιός διαφορά είναι η… στεατοπυγία που ο Πάγκαλος την έχει στο σώμα, ενώ ο Ζουράρις στο στόμα.

  98. LandS said

    @ 92 & 94

    Ομαδούλα ή Γκρουπάκι Βρυξελλών;

  99. physicist said

    #96. — Η Ιταλία και η Βουλγαρία είναι Κράτη και ήταν δυνάμεις Κατοχής όσο και η Γερμανία. Επίσης, ακόμα και η ηλίθια αναφορά του στους Βρεταννούς δεν έγινε με την έννοια να ζητηθούν αποζημιώσεις από τη Βρεταννία.

  100. physicist said

    #97. — Αβονίδα ναι, συμφωνώ μαζί σου, αλλά μόνο σε μένα έχουν πυκνώσει οι εντυπώσεις για μια στενή συγγένεια του Σύριζα με τους Ανέλ, για μιαν αμοιβαία κατανόηση και συνεννόηση που είναι πολύ περισσότερο από ευκαιριακές;

  101. Reblogged this on anastasiakalantzi50.

  102. Avonidas said

    #100. Φυσικέ, στην πολιτική μετράει περισσότερο αυτό που κάνεις παρά αυτό που λες. Αν οι ΑΝΕΛ είχαν, εκτός από φρασεολογία, και παρόμοια δράση με τη ΧΑ, θα ήταν ασφαλώς ανεπίτρεπτο να είναι κυβερνητικοί εταίροι. Όπως έχουν τα πράγματα, είναι μια λύση ανάγκης, και κυρίως υπάρχουν για να λένε πράγματα για εσωτερική κατανάλωση.

    Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτά που είπε ο Ζουράρις μπορούν να τραυματίσουν σοβαρά και στην πράξη τις σχέσεις μας με τη Γερμανία. Και παρότι, για να εξηγούμαστε, έχουμε δεχτεί ιταμότατες επιθέσεις και παρεμβάσεις, από τον ίδιο τον Σόιμπλε μάλιστα, θεωρώ ότι απαιτούν πιο λεπτούς χειρισμούς από τον γλωσσικό οχετό του Ζουράρι.

  103. physicist said

    #102. — Σκεφτόμουνα και τις ομορφιές στο Πεντάγωνο, να σου πω, κι όλην αυτή τη ρητορεία του εθνικού, παλλαϊκού αγώνα και τις διαρκείς γκάφες με διαβήματα από λάθος μετάφραση που παρείναι γκροτέσκα υπόθεση για να είναι αληθινή. Αλλά μπορεί να κάνω και λάθος λόγω απόστασης.

    (Εδώ είναι η φάση που κάποιος θα έγραφε θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι όπως νομίζω αλλά προτιμώ να πω φοβάμαι ότι είναι όπως νομίζω κι ελπίζω τελικά να έχω άδικο.) 😉

  104. Πέπε said

    Και δε μου λέτε ρε παιδιά; Ωραία, εμείς τα σχολιάσαμε εκτενώς τα λεγόμενα του Ζουράρι, και θα συνεχίσουμε ακόμα.

    Μες στη Βουλή υπήρξε κάποια απάντηση; Έχει δει κανείς τη συνέχεια, μετά το 5λεπτο βιντεάκι;

    Γενικά προβλέπεται κάτι τέτοιο, απαντήσεις-σχόλια; Φαντάζομαι ότι δεν μπορεί να λέει ο κανονισμός της Βουλής «όποιος βουλευτής πει «οι Ούννοι οι Γερμαναράδες μας έχουν πρήξει τ’ αρχίδια» τον αφήνουμε να ολοκληρώσει και μετά περνάμε στο επόμενο θέμα»…

  105. physicist said

    #104. — Και γιατί όχι; Άλλος είχε πει παλιότερα, αναφερόμενος στον Σώυμπλε, «αν δεν το βρείτε απ’ το λαό, θα το βρείτε απ’ τον κουτσό». Κανονικά συνεχίστηκε η συνεδρίαση, δεν έγινε δα και τίποτα.

  106. sarant said

    74: Πράγματι, σε όλα τα κοινοβούλια έχει περίεργους. Γκρίλους, παλιότερα χαϊντερικούς στην Αυστρία κτλ.

    76; Δεν έκανα εγώ τη μεταγραφή, Δημήτρη, από κάπου την πήρα. Πρέπει νάχεις δίκιο.

    77: Εγχώριων υποστηρικτών όμως, διότι δεν τρώγονται 🙂

    83: Ναι, έτσι λέει. 🙂

    87: Από τη Βουλγαρία τα ζητούσαμε κάπως πιο επίμονα στη δεκ. 60 διότι ήταν στο εχθρικό στρατόπεδο, αλλά δεν ξέρω αν και τι πήραμε.

    93: Τόχουμε αυτό, την πολυσχολία 🙂

    104: Αν το έλεγε αυτό ένας άλλος, και μάλιστα κυριολεκτικά, με αρχίδια αντί για μέζεα. μάλλον θα ήταν άλλη η αντιμετώπιση. Ο Ζουράρις υπνωτίζει.

  107. Avonidas said

    #103. Νομίζω η πιο τίμια αποτίμηση της κατάστασης θα είχε ως εξής: η αντιγερμανική ρητορεία του Ζουράρι (και πολλών άλλων πριν από αυτόν) βρίσκει ερείσματα σε μεγάλο μέρος των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και των ΑΝΕΛ. Ο λόγος δεν είναι μόνον η πολιτική της Γερμανίας, μολονότι βαραίνει πολύ. Είναι κυρίως η γνωστή ιστορία του Έλληνα (και κάθε άλλου λαού) που δεν έχει ξεμυτίσει ποτέ από τα σύνορα της πατρίδας του, που δεν έχει γνωρίσει άλλους λαούς και τις νοοτροπίες τους, που ξέρει μόνο τις καρικατούρες τους, κι από αυτές κρίνει.

    Για σένα που ζεις χρόνια στη Γερμανία (νομίζω;), και θα έχεις γνωρίσει Γερμανούς έξυπνους και βλάκες, τίμιους και λωποδύτες, εργατικούς και οκνηρούς, φαντάζομαι είναι γελοία η ιδέα ενός «γερμανικού χαρακτήρα», όπως γελοία είναι και για μένα η εικόνα του Έλληνα ως ενός έθνους φραπεδόβιων καλοπερασάκηδων. Και βέβαια, αν επιφυλάσσαμε την ίδια μεταχείριση στους Γερμανούς πολιτικούς όπως επιφυλάσσουμε στους δικούς μας, δεν θα λέγαμε οι Γερμανοί αυτό κι εκείνο — όχι περισσότερο από όσο λέμε οι Έλληνες, όταν μιλάμε για τον Πάγκαλο!

    Πάντως, δεν είμαστε μόνοι σε αυτή την απλοϊκή αντιμετώπιση των εθνών. Πρωταθλητές σε κάτι τέτοια είναι νομίζω, σαν μάζα, οι Αμερικάνοι. Κι αποτελεί ειρωνεία της ιστορίας το ότι, κατά τους δύο ΠΠ, ενώ οι Σοβιετικοί, ακόμα και μέσα στην προπαγάνδα τους, έβρισκαν πότε-πότε τη διάθεση να αναγνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό των Γερμανών, οι Αμερικάνοι τους έκαναν δύο (τουλάχιστον) φορές καρικατούρες «Ούννων», χωρίς κανέναν ευνοϊκό χαρακτηρισμό. Οι Ρώσοι είδαν τους Γερμανούς πίσω από τους Ναζί, πολλοί Αμερικάνοι φοβάμαι ακόμα δεν τα έχουν καταφέρει.

  108. Avonidas said

    #106. «Ο Ζουράρις υπνωτίζει.»

    Αρχίδια υπνωτίζει! 😛

  109. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    «το αρπαλίκι» είναι η λεία, το λάφυρο
    πλιατσικολόι (ενέργεια και προϊόν)

  110. physicist said

    #107. — Αβονίδα, μήπως κάνεις το ίδιο λάθος όμως εκεί που μιλάς για τους Αμερικανούς; Να σου πω την αλήθεια, δεν ξέρω τι κοσμητικά επίθετα είχε η αμερικανική, η αγγλική και η σοβιετική προπαγάνδα για τους Γερμανούς εν καιρώ πολέμου και πώς συγκρίνονται αλλά μπορώ να δω πώς αντιμετώπισε η καθεμιά από τις τρεις [*] νικήτριες δυνάμεις τους ηττημένους μετά τον πόλεμο. Νομίζω η αντιμετώπιση των Αμερικανών ήταν έτη φωτός αξιοπρεπέστερη απ’ ό,τι εκείνη των Σοβιετικών. Θα μου πεις, οι δεύτεροι υπέφεραν απείρως περισσότερο από τους πρώτους. Μου φαίνεται όμως ασουλούπωτο ζήτημα, ασυμμάζευτο και δεν ξέρω αν έχει νόημα να συζητηθεί.

    Στα υπόλοιπα, ο τόνος που έχει το σχόλιό σου με βρίσκει σύμφωνο σε γενικές γραμμές.

    [*] Τρεις ήταν. 3, αριθμητικώς, όχι τέσσερις. Σιγά μη βάλω και τη Γαλλία στις νικήτριες, που απλώς έγινε της προσκολλήσεως όταν οι άλλοι ξελάσπωσαν για λογαριασμό της ανθρωπότητας.

  111. Avonidas said

    #110. «Νομίζω η αντιμετώπιση των Αμερικανών ήταν έτη φωτός αξιοπρεπέστερη απ’ ό,τι εκείνη των Σοβιετικών.»

    Α, εννοείς το πώς, αντί να εκτελέσουν στα σβέλτα τους Ναζί αξιωματούχους και να βιάσουν ό,τι Γερμανίδα βρισκόταν στο δρόμο τους, έστησαν ένα μεγάλο σώου, που το αποκάλεσαν «δίκη», με μπόλικες φτιαχτές κατηγορίες ανάμεσα στις (φρικτές, εννοείται) πραγματικές, στέλνοντας στην κρεμάλα και στη φυλακή λίγους κι εκλεκτούς της ηγεσίας, ενώ από την πίσω πόρτα φυγάδευαν τους αιματοβαμμένους πλην χρήσιμους Ναζί επιστήμονες, ξέπλεναν τον «αθώο και πλανημένο» Γερμανικό λαό, κι ετοίμαζαν την «χωρίς λεφτά; βεβαίως χωρίς λεφτά!» ανοικοδόμηση και ανα-δόμηση του μισού της Γερμανίας που θα τους χρησίμευε ως ανάχωμα στους άσπονδους «συμμάχους» τους;

    Τίγκα στον πολιτισμό και την αξιοπρέπεια! 🙂

  112. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    75 – Μέσα, κανονίζουμε μέρα και σας περιμένω.

    94 – Τι είναι αυτά Γς, μέζεα Βρυξελλών;

  113. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    88.>> ο νόμος απαγορεύει ο φοροελεγκτής να μη είναι δημόσιος υπάλληλος
    Μπα.Επιτρέπονται τα πάντα όλα και στη δημόσια διοίκηση πια.Εταιρίες, τεχνικοί βοηθοί, σύμβουλοι κλπ, κάπως έτσι τους λένε.

  114. physicist said

    Όχι, εννοώ ότι βοήθησαν τη χώρα να ξανασταθεί στα πόδια της, συνετέλεσαν αποφασιστικά στη δια της βίας εγκαθίδρυση δημοκρατικών θεσμών και δεν έφτιαξαν στη δική τους ζώνη μια τεράστια φυλακή για 16 εκατομμύρια ανθρώπους.

  115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    106 – » Από τη Βουλγαρία τα ζητούσαμε κάπως πιο επίμονα στη δεκ. 60 διότι ήταν στο εχθρικό στρατόπεδο, αλλά δεν ξέρω αν και τι πήραμε.»
    Πώς πήραμε, μας έδωσαν τα ΜΕΖΕΑ ΤΟΥΣ.

  116. Avonidas said

    #114. Το ίδιο πράγμα λέμε. Απλώς, εγώ το βλέπω από την κυνική σκοπιά. Το κίνητρό τους για την αναδόμηση δεν ήταν καθόλου αλτρουιστικό. Αν ήταν, τότε οι ευεργετηθέντες Γερμανοί θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν το ίδιο τώρα για την Ελλάδα, είναι; Όχι, γιατί τίποτα συγκρίσιμο δεν έχουμε να τους προσφέρουμε, άρα πάμε για διάλυση. (Θυμίζω ξανά, μιλάω για συγκεκριμένες ηγεσίες με συγκεκριμένη πολιτική, ο τυχών Γερμανός στο δρόμο μπορεί κάλλιστα να διαφωνεί, ή να μην έχει άποψη, ή να αγνοεί το ζήτημα)

    Όσο για τον «εκδημοκρατισμό δια της βίας», δεν βρίσκεις πως είναι οξύμωρο; Στο κάτω κάτω, δεν αρκεί να σβήσεις τη σβάστικα και να μαζέψεις τα τεντωμένα ξεράδια για να απαλλαγείς από τον Ναζισμό, και τέτοιοι νόμοι μάλλον βοήθησαν τους Ναζί να κρύβονται πιο αποτελεσματικά, όπως με πικρία μαθαίνουμε σιγά σιγά κι εδώ, με το μπουζούριασμα της ΧΑ…

  117. Φυσικέ, σου έχω λόγο να συμπαθήσεις τον Κοτζιά: Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών δεν πρόκειται να ανανεώσει το συμβόλαιο του κ. Γιώργου Χατζημαρκάκη, πρώην ευρωβουλευτή της Γερμανίας, τον οποίο όρισε πρέσβη εκ προσωπικοτήτων ο πρώην ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Χατζημαρκάκης έχει υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας στις 5 Νοεμβρίου 2014, εξάμηνης διάρκειας με έμφαση στις ελληνογερμανικές σχέσεις, αντικείμενο που πλέον θα έχει ο κ. Ράλλης από τις 5 Απριλίου. 🙂

  118. keyser_soze said

    Δεν έχετε δει ακόμα τα χειρότερα με τους Συριζοκαμμένους, φοβάμαι.
    Αντέξτε κι άλλο.

  119. skol said

    106: Ναι, κάτι έχει πάρει και μένα το μάτι μου 🙂 , αλλά έχεις δίκιο, δεν τρώγονται!

  120. του στεατοπυγικού μας υποσυστήματος

    Η στεατοπυγία είναι όντως η συσσώρευση λίπους στα οπίσθια, φαινόμενο που συνηθίζεται σ’ αυτούς που ονομάζαμε Πυγμαίους, Οττεντότους κλπ (Σαν, Χοϊσάν κλπ)

    Είχα δει παλιά, όταν ήμουνα μικρός ομοίωμα μαύρης στεατοπυγικής γυναίκας στο Μουσείο του Ανθρώπου και μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Μετά έμαθα ότι επρόκειτο για υπαρκτό πρόσωπο, κάποια νοτιοαφρικάνα, που πουλήθηκε σκλάβα και κατέληξε κλεισμένη σε κλουβί να περιφέρεται στα πανηγύρια της Ευρώπης, όπου και πέθανε μέσα σε μεγάλη δυστυχία. Μετά την ανεξαρτησία της Ν. Αφρικής ο Μαντέλα ζήτησε τα οστά της πίσω και την θάψανε με τιμές στα χώματα της πατρίδας της.

    Η σύνδεση των μέζεων με το «στεατοπυγικό μας υποσύστημα» έχει να κάνει μάλλον με το γεγονός ότι η στεατοπυγία συνδέεται και με την υπερτροφία των χειλιών (των κάτω, labia minora) που φτάνουν μέχρι τα 10 εκατοστά. Ίσως ο Ζουράρης εμμέσως μας έβρισε καλύπτοντας μια άκρως σεξιστική έκφραση. (Ελλάδα ρε μουνιά, ή κάτι τέτοιο).
    Λέω δηλαδή, ξέρω γω,γιατί μόνο έτσι κολλάν τα μέζεα με τη στεατοπυγία.Γιαυτό ίσως αναφέρει και «υποσύστημα»).

    Τα συγκεκριμένα labia μπορείτε να τα δείτε σε πλάνα από την ταινία Μαύρη Αφροδίτη, που πήρε και το λιοντάρι στη Βενετία , το 2010.

  121. …Στην Οδύσσεια, όταν ο Οδυσσέας βρίσκεται ολόγυμνος ναυαγός στο νησί των Φαιάκων και αντιλαμβάνεται τη Ναυσικά με τις φίλες της, κόβει ένα κλωνάρι φουντωτό, «ως ρύσαιτο περί χροΐ μήδεα φωτός»…

    Νικοκύρη, απορώ γιατί δεν αναφέρεις την τρισχιλιετή μετεξέλιξη του ομηρικού
    «ως ρύσαιτο περί χροΐ μήδεα φωτός»:

    Ναυσικά (στον Οδυσσέα, που της την πέφτει καρφωτός):
    «(Καλώς) όρισε,πρωί-πρωί, ο φούφωτος!»

  122. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    114 – Για ποιό λόγο την βοήθησαν να ξανασταθεί στα πόδια της;

  123. sarant said

    117 Πόσο να αμειβόταν άραγε;

    120 Πολύ ενδιαφέρον!

    121: Χαχαχά!

  124. Μαρία said

    111
    >και να βιάσουν ό,τι Γερμανίδα βρισκόταν στο δρόμο τους
    Οι GI βίασαν Γαλλίδες στη Νορμανδία το ’44. Μέγας μύθος οτι ένα αρσενικό γουρούνι βιάζει μόνο τις γυναίκες του εχθρού.
    Ρίξε στη γούγλη GI Normandie viols για να ενημερωθείς.

  125. physicist said

    #116. — Αλτρουισμούς και καμπανάκια δεν έχει ούτως ή άλλως, συνάδελφε. Το αν η δική μας θέση είναι συγκρίσιμη με τη μεταπολεμική Γερμανία κι αν θάπρεπε να γίνει και με μας ό,τι με τη Γερμανία το 1953 είναι τεράστια συζήτηση.

    Σκοπίμως έγραψα «εκδημοκρατισμός δια της βίας» επειδή με τη Γερμανία έτσι δούλεψε. Δεν είναι συνταγή γενικής εγκυρότητας, πάντως. Στο Ιράκ που πήγαν να κάνουν κάτι ανάλογο (δηλαδή έτσι είπαν αλλά και στ’ αλήθεια να το εννοούσαν πάλι θα είχε αποτύχει) κατέληξε σε καταστροφή.

    #117. — Το διάβασα, σκέφτηκα ακριβώς το ίδιο και ο Κοτζιάς όντως κέρδισε πόντους, δεν κάνω πλάκα!

  126. cronopiusa said

    Λ.

    μόλις είδα την ταινία «Azul y No Tan Rosa» νομίζω ότι «Κυανό και ‘Oχι Tόσο Ρόδινο» είναι καλή μετάφραση

    μου άρεσε

    http://www.todotango.com/musica/tema/165/Uno/

  127. sarant said

    124 Και κάτι μαύρα γερμανάκια που γεννήθηκαν το 1945 μάλλον από βιασμούς GI θα είναι.

  128. Αγάπη said

    39 Εκτός από τη Βουλή στα έδρανα τών χρυσαύγουλων δέν ξέρω

  129. Πέπε said

    126: Η λέξη κυανό (κυανός κλπ.) πάντα μ’ ενοχλούσε.

    Στα μεν αρχαία είναι κυανούς, στα δε νέα δεν έφτασε ποτέ. Δεν είναι όπως ο χρυσούς, ο αργυρούς, που ομαλά εξελίχθηκαν κι έγιναν χρυσός και αργυρός. Ο κυανούς έπαψε ολωσδιόλου να λέγεται και επομένως δεν εξελίχθηκε. Όταν τον ξαναβγάλαν στη φόρα, διατηρούσε αναλλοίωτη φρεσκοκατεψυγμένη την ιδιόρρυθμη αρχαία κλίση του.
    Αν ποτέ παραστεί πραγματική ανάγκη να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη, θα το κάνω μόνο στους τύπους που η αρχαία κλίση ακούγεται και σήμερα ομαλή: του κυανού, ολόκληρο το θηλυκό και ολόκληρο τον πληθυντικό. Αλλά σε γενικές γραμμές βολεύομαι με τη γνήσια νεοελληνική λέξη «μπλε».

  130. Avonidas said

    #125. Συγκρίσιμη, όχι, ασφαλώς και δεν είναι με κανέναν τρόπο. Στην πραγματικότητα, κακά τα ψέματα, δεν είναι πλέον στο χέρι μας τι πολιτική θα ακολουθήσουμε, και η διεθνής συγκυρία είναι δυστυχώς πολιτική φρενοκομείου, i.e. hair of the dog that bit you για την οικονομία. Η μόνη μας ελπίδα θα ήταν να πείσουμε τους Γερμανούς ότι η πολιτική που ακολουθεί η δική τους κυβέρνηση δεν είναι μακροπρόθεσμα προς το συμφέρον κανενός. Αλλά κι αν ακόμα μας έδιναν σημασία, δεν το βλέπω με Ζουράρηδες…

  131. IN said

    83, 87 κλπ: Κάποιος να ενημερώσει την και καλά σοβαρή FAZ ότι η Ελλάδα, και διάφορες άλλες χώρες, υπέγραψε με την Ιταλία την Συνθήκη των Παρισιων της 10ης Φεβρουαρίου 1947 (Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία), η οποία προβλέπει, στα άρθρα 75 και 79, επανορθώσεις της Ιταλίας προς την Ελλάδα, οι οποίες και κατεβλήθησαν. Προχείρως το κείμενο της Συνθήκης (εις την Γαλλικήν) εδώ: http://gpo.identitat-d-oc.net/traite_paix_italie_10_fevrier_1947-1-988.pdf

    Αντιθέτως, με τη Γερμανία ουδέποτε υπέγραψε η Ελλάδα Συνθήκη Ειρήνης.

    Για την Βουλγαρία, νομίζω (αλλά με επιφύλαξη, γιατί δεν το έχω ψάξει το θέμα), το ζήτημα είναι διαφορετικό διότι δεν ήμασταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Το 1941 δεν κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα, απλώς μετά την κατάληψη της Ελλάδος από τους Γερμανούς, οι τελευταίοι της παραχώρησαν κάποια Ελληνικά εδάφη στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, για να τα κατέχει ως κατοχική δύναμη. Οι Βούλγαροι τα προσάρτησαν στη χώρα τους, μέχρι που σηκώθηκαν κι έφυγαν μαζί με τους Γερμανούς.

  132. ἁρπαλίκι βρίσκω ὅτι εἶναι καὶ ἡ γκλίτσα

  133. physicist said

    #131. — Αν είναι έτσι, ΙΝ, τότε ο Μάρτενς τα έκανε επιεικώς θάλασσα απ’ την κορφή ως τα νύχια.

  134. Εδώ και ώρες παρακολουθώ ανθρώπους ενήλικες, σοβαρούς, μορφωμένους και ταξιδεμένους ν΄ασχολούνται με τα σαλτανάτια του Ζουράρεως. Θεούλι μ΄!

    ΥΓ Κορνήλιε, στο 132

    αρπαλίκι τη λένε διότι με τη λαβή της, το γνωστό «δελφινάκι» ο τσομπάνης αρπάζει το πίσω ποδάρι της προβατίνας και την φέρνει κοντά του, για άρμεγμα ελπίζω.

  135. @87 Φυσικέ λέει βλακείες ο Μάρτενς. Αν ήταν σοβαρός δημοσιογράφος θα έκανε μια μικρή έρευνα έστω στη wikipedia να βρει τη συνθήκη του Παρισιού του 1947 την οποία υπέγραψαν με τους Συμάχους η Ιταλία , η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Φιλανδία. Με βάση αυτή τη Συνθήκη η Ιταλία έδωσε αποζημιώσεις στην Ελλάδα αξίας 105.000.000 δολαρίων του 1938, και η Βουλγαρία 45.000.000. Για τους Γερμανούς η αντιστοιχη Συνθήκη ειναι η Συνθήκη 4+2 του 1990 που όμως δεν την υπέγραψε η Ελλάδα.
    Τα 115.000.000 μάρκα που έδωσε η Γερμανία το 1960 (και που σύμφωνα με την γερμανική εκδοχή κα΄λυψαν τις υποχρεώσεις τους) με αντιστοιχία 1 δολάριο 4,17 μάρκα (από εδώ http://www.history.ucsb.edu/faculty/marcuse/projects/currency.htm) αντιστοιχούν σε περίπου 28.000.000 δολάρια του 1960 ή σετην καλύτερη περίπτωση σε 13.300.000 δολάρια του 1938 (από εδώ http://www.measuringworth.com/uscompare/relativevalue.php ). Δηλαδή η Ιταλία και η Βουλγαρία έδωσαν υπερδεκαπλάσιες αποζημιώσεις από αυτές των Γερμανών. Όσο και μπακάλικοι αν αειναι οι υπολογισμοί και οι αποπληθωρισμοί η τάξη μεγέθους παραμενει ίδια. Και η Ιταλία και η Βουλγαρία δεν πήραν δάνειο από την Τράπεζα της Ελλάδος

  136. Γς said

    112 b:

    Προσφορά του Brussels Group
    [κωδική ονομασία]

  137. IN said

    135: Σύμφωνα με το άρθρο 75, Τμήμα Β, παράγραφος 5 της Συνθήκης των Παρισίων, ο υπολογισμός των αποζημιώσεων που έπρεπε να καταβάλει η Ιταλία στην Ελλάδα γίνεται επί τη βάσει της ισοτιμίας του δολαρίου με τον χρυσό που ίσχυε την 1η Ιουλίου 1946 (όχι το 1938 που λέτε, αν και δεν νομίζω να υπάρχει διαφορά), δηλαδή 35 δολάρια η ουγγιά χρυσού.

    Ιδού το Γαλλικό κείμενο (αυτό βρήκα, τι να κάνουμε…)

    La base de calcul pour le règlement prévu au présent article sera le dollar des Etats-Unis à sa parité-or au 1er juillet 1946, c’est-à-dire 35 dollars pour une once d’or.

    Επομένως, τα 105 εκατομ. δολάρια που υποχρεώθηκε η Ιταλία να καταβάλει στην Ελλάδα (και κατέβαλε, όχι όμως σε μετρητά αλλά σε προϊόντα, σύμφωνα με τους ορισμούς του ίδιου άρθρου) αντιστοιχούν σε 3 εκατομ. ουγγιές χρυσού. Βρίσκω στο δίκτυο ότι σήμερα η ουγγιά χρυσού έχει 1.086 Ευρώ, άρα οι Ιταλικές αποζημιώσεις ισοδυναμούν, σε σημερινή αξία (κυριολεκτικά) με 3,258 δις Ευρώ.

  138. Επιπλέον, αν δεν με απατά η μνήμη μου, η Ιταλία παραχώρησε στην Ελλάδα και κάτι Δωδεκάνησα, no?

  139. cronopiusa said

    129

    Ούτε εμένα μου αρέσει, και ντρέπομαι γατί έκανα πλάκα στο σχόλειο 59. Στην τελευταία σκηνή της ταινίας καταλαβαίνεις ότι δεν μπορεί να είναι ούτε μπλε, ούτε θαλασσί

    είναι όπως το Verde que te quiero verde όπου Verde είναι το άγουρο φρούτο ο καρπός που δεν έχουν ακόμα ωριμάσει, ο έφηβος. Ο Λόρκα μιλάει για δυο τσιγγάνους «μιά κόρη κ’ έναν άγουρο», θύματα ενός οργανωμένου πογκρόμ

    έχει μεταφραστεί
    Πράσινο που μ’ αρέσεις πράσινο

    Πρασινο πως σε θελω πρασινο

    και μια πράσινη αυλαία συνεχίζει να καλύπτει τον συμβολισμό του πράσινου χρώματος στην ποίηση του Λόρκα

  140. Μαρία said

    135
    Το εμπιστευτικό πρωτόκολλο για το λεγόμενο κατοχικό δάνειο υπογράφτηκε και απο την Ιταλία, γι’ αυτό και η μεγάλη αποζημείωση.

    Ένα ποσό απ’ ότι θυμάμαι πήγαινε και στα βουλγάρικα στρατά.

  141. Spiridione said

    Με την Ιταλία υπογράψαμε σύμφωνο οικονομικής συνεργασίας το 1949 και συμφωνήθηκε εκεί ο τρόπος καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων που είχε καθορισθεί το 1947
    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=5459&id=-1&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASNASTASTASPASVASXASRAScASJASTASRASSASG&CropPDF=0
    (σελ. 4).
    Με τη Βουλγαρία υπογράψαμε στις 9-7-1964 συμφωνία διακανονισμού εκκρεμών οικονομικών ζητημάτων (καλά θυμόταν ο Νικοκύρης), με την οποία συμφωνήθηκε ο τρόπος πληρωμής των πολ. επανορθώσεων που είχαν καθορισθεί το 1947 σε χρήμα και νερό!
    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=64&dc=10&db=7&da=1964
    (σελ. 1 και 7)
    Για το νερό η συμφωνία αυτή ισχύει μέχρι σήμερα
    http://www.orestiada.gr/portal/page/portal/Orestiada/Environment/%CE%A5%CE%B4%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF%20%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%BF%CE%B9%20%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%AE

  142. Νικος Κ. said

    Ανεπαρκή χαρακτήρισε την επιχειρηματολογία της Γερμανίας για τις αποζημιώσεις ο Γερμανός Πανεπιστημιακός καθηγητής του πανεπιστημίου της Βρέμης Aντρέας Φίσερ-Λεσκάνοf

    ”H επιχειρηματολογία της γερμανικής κυβέρνησης είναι ανεπαρκής και ακυρώσιμη” H αναφερόμενη συνθήκη 2+4 για την γερμανική επανένωση δεν δεσμεύει την Ελλάδα, διότι η χώρα δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος. “Δεν είναι επιτρεπτό κατά το διεθνές δίκαιο να συναφθεί σύμβαση εις βάρος τρίτου, στην περίπτωση αυτή της Ελλάδας.” –

    See more at: http://left.gr/news/aneparki-haraktirise-tin-epiheirimatologia-tis-germanias-gia-tis-apozimioseis-germanos#sthash.lC2tWQ3w.dpuf

  143. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    123α >>Με πόσο να αμειβόταν (ο Χατζημαρκάκης)
    Είχε οριστεί πρέσβης εκ προσωπικοτήτων:
    http://news247.gr/eidiseis/politiki/sto-ellhniko-ypoyrgeio-ekswterikwn-o-giwrgos-xatzhmarkakhs.3124776.html
    αντιγράφω από ένα μπλογκ που αναφέρει για μερικούς που είχε ορίσει το 2013 ο Αβραμόπουλος:
    «…με βάση και τις αλλαγές που είχαν προωθηθεί το 2010, οι Πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων λαμβάνουν περισσότερα από 3.500 ευρώ το μήνα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται επιπλέον παροχές σε χρήμα.
    Συγκεκριμένα, στις 2.231 ευρώ υπολογίζεται ότι είναι το βασικό ποσό της αμοιβής. Και περίπου 1.300 ευρώ επιπλέον λοιπά επιδόματα. «

  144. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    143.Από δω
    http://aagorastos.blogspot.gr/2013/09/3500.html

  145. spatholouro said

    129: θεμιτό κάτι να μας ενοχλεί, να μας «χτυπάει» άσχημα, αλλά μέχρι του σημείου να λέμε ότι «στα νέα δεν έφτασε ποτέ» η απόσταση δεν διανύεται με μια μονοκοντυλιά. Και τα τρία τρέχοντα λεξικά μας (ΛΚΝ-Babis-Χρηστικό) πού το κονόμησαν το λήμμα «κυανός/ή/ό»;

    Ιδού το ΛΚΝ:
    κυανός -ή -ό [kianós] Ε1 : (λόγ.) γαλάζιος. || (ως ουσ.) το κυανό, το κυανό χρώμα. [λόγ. < αρχ. κυαν(οῦς)`σκούρος μπλε΄ μεταπλ. -ός κατά τα άλλα επίθ. για προσαρμ. στη δημοτ. (πρβ. και μσν. κυανός)]

  146. physicist said

    Ο Παναγιώτης και ο ΙΝ ήταν εμπεριστατωμένοι και πειστικοί — τους ευχαριστώ και τους δύο.

    Ένα μεγάλο κομάτι από την αξιοπιστία του Μάρτενς πήγε σήμερα στην ευχή της Παναγίας.

  147. physicist said

    Το ίδιο και για τον Σπύρο — συμπάθα με, Σπύρο, που ξέχασα να σου δώσω αναγνώριση στο παραπάνω σχόλιό μου.

  148. sarant said

    143 Ευχαριστώ Έφη!

    Πολύ ωραία σχόλια από ΙΝ, Παναγιώτη et al για τις αποζημιώσεις. Λογαριάζω από βδομάδα να έχουμε ένα σχετικό άρθρο -εκτός αν μας τις δώσουνε μέσα στο σαββατοκύριακο, που δεν το βλέπω πολύ πιθανό.

  149. # 139

    αφιερωμένο, μια που μου το θύμισε, στην Χρονοποιούσα, ένα από τα πιο αγαπημένα μου κομμάτια και φυσικά …πράσινο

  150. Spiridione said

    140 Ναι βέβαια.
    «Ένα άλλο επίμαχο σημείο είναι η ιδιότυπη οικονομική συναλλαγή μεταξύ της γερμανικής διοίκησης κατοχής και της ελληνικής κυβέρνησης που κωδικοποιήθηκε στην βιβλιογραφία με τον όρο κατοχικό δάνειο. Από το1942 και μετά ανοίχθηκαν προοδευτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος τρεις ειδικοί λογαριασμοί (Sonderkonten), στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση κατέθετε τα ποσά εκείνα, τα οποία υπερέβαιναν τις δαπάνες για έξοδα κατοχής. Επρόκειτο δηλαδή για ποσά, η είσπραξη των οποίων δεν ήταν νομιμοποιημένη από το υφιστάμενο πολεμικό δίκαιο, όπως αυτό περιγράφηκε παραπάνω. Η καταβολή των ποσών αυτών συνάφθηκε με ειδική συμφωνία των κυβερνήσεων Ιταλίας-Γερμανίας-Ελλάδας (Vertrauliches Protokoll betreffend deutsch-italienische Vereinbarungenüber Griechenland) μετά από δίμηνες διαπραγματεύσεις στη Ρώμη μεταξύ 14 Μαρτίου και 21 Ιανουαρίου 1942.»
    Πρόχειρα στοιχεία από εδώ (που το βλέπω αρκετά έγκυρο)
    https://www.academia.edu/7277091/To_zitima_ton_epanorthoseon_kai_oi_ellinogermanikes_scheseis

  151. Spiridione said

    147 Εντάξει Φυσικέ θα σε συγχωρήσω 🙂

  152. Μαρία said

    146
    Για να παρηγορηθείς, φυσικέ, υπάρχουν και χειρότερες συγκρίσεις. Ένας γνωστός φιλέλληνας δημοσιογράφος αναρωτήθηκε πριν απο κανένα μήνα γιατί δεν ζητάμε αποζημιώσεις απ’ τους Τούρκους – 400 χρόνια είν’ αυτά- απ’ τους Ενετούς κι άλλους παραπίσω.
    Κι αν δεν με πιστεύεις,
    Enfin, pourquoi s’arrêter aux dommages nazis ? Pourquoi la Grèce ne demande-t-elle pas réparation aux Turcs pour les quatre siècles d’occupation ? Ne parlons même pas des Vénitiens, des Francs ou des Romains qui ont tous occupé la Grèce… Si la prescription ne s’applique pas, cela ouvre la porte à toutes sortes de revendications en Europe et dans le monde. http://www.ideozmag.fr/pour-syriza-lennemi-public-n1-de-la-grece-est-allemand/

  153. physicist said

    #151. — Είμαι προσεχτικός με τους δικηγόρους 🙂

  154. physicist said

    #152. — Μωρέ χειρότερα υπάρχουνε πάντα. Και δεν σου λέω ότι η ΦΑΖ είναι κανένα Ευαγγέλιο, κι οπωσδήποτε έχει κι αυτή την οπτική της γωνία και την προοπτική από πού βλέπει τα πράματα, και τις μεροληψίες της και όλα καλά. Αλλά ετούτο εδώ του Μάρτενς προκύπτει τσαπατσούλικο, πρόχειρο, και λίγα λέω, κουρελόχαρτο προκύπτει, κι αυτό είναι απογοήτευση.

    Μαθαίνουμε …

  155. Pedis said

    Ο τύπος είναι εθνικιστής και ρατσιστής του κερατά. Αν ήταν στις ηπα θα ήταν υμνητής των wasp, στη Γαλλία πετενολεπενικός και στη γερμανία ναζί. Του λάχε να είναι στην ελλάδα και επειδή δεν του βγαίνει ο ρατσισμός με τη συμβατική (δυτική-ιμπεριαλιστική) προβιά, προβάρει τη χλαμύδα. Ο βλαξ!

    Το οτι είναι αρλουμπολόγος είναι δευτερεύον. Έχουμε τέτοιους, να φαν κι ‘ι κότες!

  156. smerdaleos said

    με τη γνωστή ευλυγισία που είχαν οι Γερμανοί, που πολεμούσαν όταν μπήκε ο Κόκκινος Στρατός με τη σοβιετική σημαία μέσα στο Βερολίνο. Θα πολεμούν, γιατί έχουν αυτήν την «ευλυγισία» από τον πολιτισμό τους, την ανελαστικότητα.

    Τελικά ρε παιδιά, κατά Ζουράρι, οι Γερμανοί διαθέτουν «ευλυγισία» ή «ανελαστικότητα»; Δεν γίνεται να έχουν και τα δύο στο μη ζουραρικό σύμπαν που κατοικούμε.

    Εδώ ο ιδρυτής της Quellenkritik Leropold Von Ranke θα έλεγε «πηγή που αυτοαναιρείται είναι αναξιόπιστη».

    http://en.wikipedia.org/wiki/Source_criticism
    http://en.wikipedia.org/wiki/Textual_criticism

    Ο Ζουράρις είναι σαν την Παλαιά Διαθήκη που σε ένα σημείο λέει ότι ο Δαβίδ σκότωσε τον Γολιάθ και σε δύο άλλα λέει πως ο Έλχαναν σκότωσε τον Γολιάθ.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Elhanan_son_of_Jair

    [11:50]

  157. Λ said

    129, 139,145. Εκτός από την κυανόλευκη έχουμε και τους κυανόκρανους του οηε.

    Υπάρχει και η κυάνωση που είναι λέει δάνειο από τα γαλλικά.

  158. Η έκτασις του αχανούς
    Αιγαίου εκοιμάτο,
    κ’ έβλεπες δύο ουρανούς·
    ο είς ην άνω κυανούς
    γλαυκός ο άλλος κάτω.

  159. Γς said

    @ Λ

    Κυρία μου τι θα γίνει με την περίπτωσή μου;
    [Σχ, 61, 64]

  160. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    مدى واسعة
    كان إيجة نائما،
    ورأيت اثنين من السماوات.
    المناطق لم تنته الأزرق
    الأخضر الشاحب الآخر إلى أسفل.

    حسنا فعلت، الغطاس! 🙂

  161. A broad range of
    Aegean was asleep ,
    I saw two of the heavens .
    Areas not over blue
    Pale green to the other down.

    Well done , Epiphany ! 😎

  162. Ένα ευρύ φάσμα
    Aegean κοιμόταν ,
    Είδα δύο από τους ουρανούς.
    Περιοχές που δεν πάνω από το μπλε
    Απαλό πράσινο στην άλλη κάτω .

    Μπράβο , Θεοφανείων ! :/

  163. Πάτα τώρα και «εναλλακτικές μεταφράσεις» στο Epiphany, Σκύλε 🙂

  164. Μαρία said

    155
    Για χάρη όμως αυτουνού και της Κανέλλη το ΚΚΕ το 1999 θυσίασε το Ντενίρο.

  165. Λ said

    έχοντας πολλά έξοδα του σεφερίου

    Κοίταξα τη λέξη σεφέρι στη λεξηλογία και σημαίνει εκστρατεία. Την άκουγα συχνά όταν ήμουνα μικρή και είχε περισσότερο τη σημασία της φοράς: πχ
    – Δεν έφερα το αντζειό (αγγείο) που μου δάνεισες
    – δεν πειράζει το φέρνεις το άλλο σεφέρι (την επόμενη φορά που θα έρθεις)

    ή το άλλο (προηγούμενο) σεφέρι πλήρωσα πέντε σελίνια τώρα γιατί έξι;

    http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?13125-%CF%83%CE%B5%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B9-expeditionary-force

  166. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    الترجمة الصحيحة سيد الكلب ! 😉

  167. sarant said

    156: Ειρωνικό είναι το «ευελιξία»

    165: Όχι φορά αλλά μάλλον διαδρομή, ταξίδι, μετακίνηση.

    166 και πριν: Όποιος διαβάζει τον Κιντ να σηκώσει το χέρι!

  168. Ωπ, τώρα πρόσεξα το αρπαλίκι. Δεν είναι από το αρπάζω, ούτε είναι ακριβώς το λάφυρο: arpa είναι το κριθάρι στα τούρκικα, και arpalιk έλεγαν οι Οθωμανοί ένα τιμάριο (φέουδο, ας πούμε) που δινόταν σε κάποιον τιμής ένεκεν, δηλ. όχι για να συντηρεί στρατό αλλά για προσωπική του χρήση. Ακριβέστερα για να παίρνει κριθάρι για τα άλογά του (λέμε τώρα…)

    Το αντίστοιχο που δινόταν σε χανούμισες (πριγκήπισσες κλπ), αν θυμάμαι καλά, ήταν το πασμακλίκ, λεφτά για πασουμάκια 🙂

  169. 167γ Εγώ κύριε! 😀

  170. Πέπε said

    162: Υπέροχο.

    Του αξίζουν τα μπράβο του Θεοφανείωνος.

  171. Λ said

    159. Έτσι κκελλέ έτσι ξιουράφι θέλει

    ξιουράφι = ξυράφι (και δεν μιλούμε για τις σύγχρονες ξυριστικές μηχανές αλλά για τα παλιά ξυράφια https://myshave.files.wordpress.com/2009/03/cc231a.jpg) οπότε λιγό πολύ σημαίνει έτσι κεφάλι που είναι, τέτοιο ξυράφι του αξίζει, δηλ καλά να πάθει.

  172. Λ said

    Δηλαδή ο Σεφέρης είναι ο εκστρατευτικός;

  173. Λ said

    Το χοίρου τα αμελέτητα ή τα αμολόητα αναφέρει ο Καζαντζάκης στο Ζορπά;

  174. Pedis said

    # 164 – Μαρία, ο Ντενίρο θέλησε να δοκιμάσει τις μεγάλες παραγωγές (και με αγαθό σκοπό, ας το αναγνωρίσω) αλλά ποιος θέλει ποιότητα στις σαπουνόπερες! Γι αυτό και τον κάναν πέρα κι από κει.

    Θα ήθελα να ήξερα ποιος ή ποιοι τσόγλανοι παρυσίασαν αυτόν τον ελεεινό τιποτούλη στο κκε και πού να βρίσκονται τώρα!
    Η Κανέλλη είναι άλλο είδος φρούτου. Αλλά καμία σχέση με τον βλάκα.

  175. physicist said

    Χα, σημειώνω πάντως με χαρά ότι και οι τρεις μας της Φυσικής (ο Αβονίδας, ο Πεδις κι η αφεντιά μου) αν και από προερχόμενοι διαφορετικά πολιτικά μαγαζιά, βρισκόμαστε σε πλήρη συμφωνία όταν πρόκειται για ανίχνευση αερομπουρδοπαπαρολόγων.

    Είναι η επίδραση του Φάυνμαν, φαίνεται. 🙂

  176. Μαρία said

    174
    Δεν νομίζω οτι χρειαζόταν μεσολαβητές, για να βρεθεί στο ΚΚΕ. Κι έμεινε κοντά μια δεκαετία.

  177. Ε καλά, κι εμείς οι θεωρητικοί τους καταλαβαίνουμε τους παπαρολόγους 🙂

  178. Γς said

    171:
    Ευχαριστώ σε.
    «έτσι κκελλέ έτσι ξιουράφι θέλει.»
    Δεν έχουμε οι καλαμαράδες παρόμοια παροιμία.

    Ομως ξυράφι στο κεφάλι;

    Πως κουρευόντουσαν οι ΑΗΠ;

    Στη βίβλο κάμποσες φορές γίνεται λόγος για ξυράφια κεφαλής.
    Οπως εδώ λ.χ.

    Αριθμοί 6:5 Πασας τας ημερας της ευχης της αφιερωσεως αυτου δεν θελει περασει ξυραφιον επι της κεφαλης αυτου

  179. IN said

    141: Α, μπράβο, καλή δουλειά.

    Να και η Συνθήκη Ειρήνης με τη Βουλγαρία: http://avalon.law.yale.edu/20th_century/usmu012.asp

    Άρθρο 21: οι πολεμικές επανορθώσεις προς την Ελλάδα ήταν 45 εκατομ. δολλάρια, με την ίδια βάση υπολογισμού (35 δολάρια = 1 ουγγιά χρυσού). Άρα σημερινή αξία 1,396 δις Ευρώ.

  180. Μαρία said

    177
    Οι θεωρητικοί καταλαβαίνουμε και τα ευλογοφανή παραπαροεπιχειρήματα.

  181. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    160 – Καλά σοβαρολογείς Κίντ; για ρίξε μια ματιά στις πηγές σου, δεν είναι έτσι όπως τα γράφεις τα πράγματα.

    174 – «Η Κανέλλη είναι άλλο είδος φρούτου. Αλλά καμία σχέση με τον βλάκα.»
    Κι όμως έχουν.

  182. Πχ

  183. Spiridione said

    179, Ναι, τελικά το 1964 συμφωνήθηκε να μας μας δώσουν 7 εκ. δολ. (η ίδια αναλογία ήταν τότε 35 δολ = 1 ουγγιά χρυσού το γράφει στη σύμβαση), με παρακράτηση από άδηλους πόρους και εξαγωγές της Βουλγαρίας προς την Ελλάδα, συν 185 εκατομμύρια κ.μ. νερό ετησίως από τον Άρδα για 60 χρόνια. Αυτό τι αξία έχει τρέχα γύρευε. Και από την Ιταλία κάτι λιγότερο πήραμε τελικά το 1949.

  184. physicist said

    #177. — Δύτη, εσένα είχα στο νου μου όταν έγραφα το 175. 😛

  185. IN said

    179, συνέχεια: Η Συμφωνία διακανονισμού των οφειλών με τη Βουλγαρία, του έτους 1964, κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4393/1964 ΦΕΚ Α’ 193. Από τη Συμφωνία προκύπτει ότι: 1) Διακανονίσαμε όλα τα αμοιβαία χρέη που είχαμε με τη Βουλγαρία από την εποχή του Βουλγαροκτόνου περίπου (αστειεύομαι, αλλά πάντως από πριν τον Α’ Π.Π.), και δηλώσαμε αμφότεροι ότι θεωρούνται ότι αποσβέσθηκαν. 2) Κάναμε ένα γιγαντιαίο σκόντο στη Βουλγαρία, κι αντί για 45 εκατομ. δολλάρια, δεχθήκαμε να μας πληρώσουν μόνον 7 εκατομ. δολλάρια (στην ίδια βάση, δηλαδή 35 δολλάρια η ουγγιά χρυσού). 3) Η πληρωμή του ποσού αυτού συμφωνήθηκε να γίνει: α) με παρακράτηση ποσοστού επί της αξίας Βουλγαρικών προϊόντων που θα εισάγαμε (δηλαδή, με άλλα λόγια, θα μας έκαναν καλύτερη τιμή στις εξαγωγές). Το ποσοστό αυτό κυμαινόταν από 12 έως 50% και β), όπως λέει κι ο Spiridione με πληρωμή σε… νερό του ποταμού Άρδα για άρδευση γαιών, και συγκεκριμένα 186 εκατομ. κυβικά ετησίως για διάστημα 60 ετών.

    42: (από το πρωί ήθελα να το γράψω): Οι υπολογισμοί του ύψους των οφειλομένων λόγω του περίφημου κατοχικού δανείου, που εμφανίζονται κατά καιρούς και βασίζονται σε μετατροπή του σε χρυσό είναι, κατά τη γνώμη μου, λίαν αμφίβολοι. Το δάνειο δεν συνομολογήθηκε σε χρυσό, αλλά σε δραχμές. Ουσιαστικά ήταν μία πίστωση που ανοίχτηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος υπέρ των κατοχικών δυνάμεων, που έπαιρναν κάθε μήνα τις δραχμές που χρειαζόταν και τις χρησιμοποιούσαν για τα έξοδά τους. Για να θυμηθούμε και κάτι που λέγαμε παλιά, νομίζω στην ανάρτηση για την μπαλάντα του Στουρχάλη (ή όπως αλλιώς τον λέγανε), με τον τρόπο αυτό έπαψαν οι κατοχικές δυνάμεις να παίρνουν ό,τι θέλουν και να δίνουν σε αντάλλαγμα άχρηστα κατοχικά μάρκα. Επομένως, η οφειλή ήταν καταρχήν σε δραχμές, και πολύ θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος με βάση ποιον κανόνα μετατρέπεται από ένα σημείο και μετά σε χρυσό. Όμως, η κατοχική δραχμή υπέστη τεράστια μείωση αξίας λόγω του κατοχικού υπερπληθωρισμού (τον οποίο, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τον προκάλεσαν οι κατοχικές δυνάμεις ακριβώς πλημμυρίζοντας την αγορά με τις δραχμές που έπαιρναν τζάμπα). Για την ακρίβεια, με τον νόμο 18/1944 ορίστηκε ότι μία νέα (μετακατοχική) δραχμή ισοδυναμούσε με 50 δις παλιές δραχμές. Όμως και η μετακατοχική δραχμή υπέστη μείωση της αξίας της, με αποτέλεσμα το 1954, μετά την «σταθεροποίηση» που ακολούθησε την υποτίμηση του Μαρκεζίνη, κόπηκαν τρία μηδενικά, ώστε 1 δραχμή του 1954 = 1.000 δραχμές του 1944. Η δραχμή του 1954 ήταν αυτή που είχαμε μέχρι να μπούμε στο Ευρώ. Επομένως, 1 δραχμή προ Ευρώ = 50 τρις κατοχικές δραχμές, και επειδή 1 Ευρώ = 340,75 δραχμές, έχουμε 1 Ευρώ = 17.037,50 τρισεκατομμύρια κατοχικές δραχμές. Μ’ αυτές τις ισοτιμίες, πολύ φοβάμαι ότι το κατοχικό δάνειο δεν αξίζει σήμερα και σπουδαία ποσά. Τα διάφορα φανταστικά ποσά που κατά καιρούς ακούμε προκύπτουν επειδή α) αυτοί που κάνουν τους υπολογισμούς, από ένα σημείο και μετά μετατρέπουν την οφειλή σε χρυσό, αλλά, όπως είπα, πολύ θα ήθελα να μου εξηγήσουν με βάση ποιον κανόνα και β) προσθέτουν, στη συνέχεια, και τόκους, μολονότι η συμφωνία δεν προέβλεπε καταβολή τόκων.

    Βεβαίως, είναι παράλογο να πει κανείς ότι η Γερμανία θα πρέπει να τη γλιτώσει πληρώνοντας μόνον πενταροδεκάρες επειδή η δραχμή υποτιμήθηκε, όταν η ίδια με τις ενέργειές της είναι υπεύθυνη για την υποτίμηση αυτή. Για να καταλάβουμε, είναι σαν να κλέβω σήμερα το ολοκαίνουριο αυτοκίνητό σας, να κάνω 250.000 χλμ., να του βγάζω το λάδι, και κάποια στιγμή να το παρκάρω πάλι έξω από το σπίτι σας και, δίνοντάς σας τα κλειδιά, να λέω: «Εντάξει λοιπόν, πάρ’ το πίσω και ξοφλήσαμε»! Ένα τέτοιο επιχείρημα είναι, πάντα κατά τη γνώμη μου, βάσιμο, αλλά σημαίνει, νομίζω, ότι δεν έχουμε απαίτηση από το δάνειο (ή, καλύτερα, η απαίτηση που έχουμε από το δάνειο είναι ευτελούς αξίας), αλλά έχουμε απαίτηση αποζημίωσης μεταξύ των άλλων και για την καταστροφή της Ελληνικής οικονομίας και του Ελληνικού νομίσματος λόγω των ενεργειών των κατακτητών, και ιδίως της Γερμανίας. Αυτό όμως ακυρώνει το επιχείρημα ότι το κατοχικό δάνειο είναι κάτι διαφορετικό και ξεχωριστό από τις «κανονικές» πολεμικές επανορθώσεις.

  186. physicist said

    Ωχ, τι μαλ… έγραψα στο 184! Όχι σε είχα στο νου μου για παπαρολόγο, προς Θεού! Είχα στο νου μου θα πει ότι όπως τόγραφα σκέφτηκα, χα, τώρα θα τσιμπήσει ο Δύτης.

  187. Μαρία said

    186
    Σωστά το καταλάβαμε, μη στεναχωριέσαι. Οι θεωρητικοί διαβάζουν και κάτω απ’ τις γραμμές.

  188. Μύγα said

    Αυτό λειτουργεί (για την ώρα). Το αρχικό (του οικοδεσπότη) όχι.
    ( https://youtu.be/3YWgt9JbFmg )

  189. Ε ναι, κατάλαβα και το 184 και το 186 Δεν είναι δα και γράμματα κβαντομηχανική! 🙂

  190. Και στα αγγλικά κάτι αντίστοιχο έχουν με αυτό του Δύτη στο 189, το it isn’t rocket science… 💡

    Αυτά ακούνε οι φυσικοί και μετά … 😈

  191. IN said

    189: Αυτό με τα γράμματα τώρα το είδα. Εγώ ξέρω «ε… δεν θέλει και τα γράμματα».

  192. gryphon said

    185
    Δηλαδη τζαμπα χαρηκαμε εαν ειναι ετσι οπως τα λες.Ονειρο ητανε και παει οτι θα περναμε καμμια 300αρια δις (μπορει και 500) και ελεγα θα φτιχτει ενα ταμειο οπου θα εμπαιναν αυτα τα λεφτα και η κυβερνηση θα εκοβε εναν μισθο ανευ αντικειμενου εργασιας καμμια 2-3 χιλιαδες ευρω σε καθε ελληνα (και αλλοδαπο) και κανα 20αρικο εφ απαξ και θα περναγαμε καλα αραχτοι για καποια χρονια.
    Τωρα θα πρεπει παλι να βρουν και να βρουμε με καποιο αλλο τροπο λεφτα
    Αλλα κανεις δεν φαινεται να εχει την παραμικρη ιδεα για το πως μπορει να γινει αυτο ειδικα αυτοι που κυβερνουν.

  193. Μύγα said

    Αν παραβλέψουμε τα περιδιαγραμμάτου και τα υποθετικά «αν είχε γεννηθεί με καρούλια θα ήταν ποδήλατο», ποια και πόσα απ` αυτά που είπε είναι σωστά και ποια λάθος ;

  194. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    165, 167 σεφέρι
    – «τ’ από πάνω σεφέρι», την άλλη φορά ,το επόμενο ταξίδι, έναν άλλο καιρό.
    -«Παλαιινά σεφέρια» το κρητικό συγκρότημα, παλιές εποχές
    εποστειρώξαν τα νερά
    -αλλοτινά σεφέρια,αλλότες, σ΄αλλοτινές εποχές:
    Ήμουνε κυνηγός καλός σ’ αλλοτινά σεφέρια
    μα οι μπόρες δε μ αφήκανε μουδε φρερό στα χέρια

  195. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    194.διόρθωση
    Ήμουνε κυνηγός καλός σ’αλλοτινά σεφέρια
    μα οι μπόρες δε μ΄ αφήκανε μούδε φτερό στα χέρια

  196. Pedis said

    # 176 – Μαρία, υπερβάλεις. Το κκε τον καιρό του πατριωτικορθόδοξου ντελίριου ήταν στους «πλην λακεδαιμονίων» … δεν έχει ιδεολογική και οργανωτική σχέση με τύπους αυτού του είδους. Άλλοι τα είχαν κάνει τάτσι μιτσι κοτσι με παπαδαριά και πατριοφασίστες στα παροξυσμικά συλλαλητηρια της εμετικής πατριδολαγνείας και του εθνικισμού. Και παρόμοια γραμμή ακολουθείται και σήμερα. Δες τη σύσταση της κυβέρνησης.

  197. physicist said

    #187, #189, #190. — :D, συλλογικά!

  198. cronopiusa said

    Loving the Lens: ‘American Sniper’ as Movie and Event

    97 Αβονίδα

    149 Τζι

    αχ ευχαριστώ, κι εμένα είναι από τα πολύ αγαπημένα

    μικρόν αντίδωρον Maria Callas: Casta diva (1958)

  199. Μαρία said

    185
    O Φλάισερ αναφέρει οτι σε έκθεση του γερμανικού επιτελείου το ’45 οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες το είχαν υπολογίσει σε 476 μύρια μάρκα με σημερινή αξία 5 δις ευρώπουλα χωρίς τους τόκους.

    Ο Χριστοδουλάκης έβγαλε πρόσφατα βιβλίο.

  200. Μαρία said

    196
    Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ήταν περίεργη η συμμετοχή και των 2 στο ευρωψηφοδέλτιο του ’99. Την αποχώρηση Ντενίρο εμείς οι αμύητοι μ’ αυτό την έχουμε συνδέσει.
    Σε τι υπερβάλλω; Μάλλον παρεξήγησες. Ο Ζουράρις δεν ήταν κανένας άγνωστος, ώστε να χρειάζεται συστάσεις τρίτων, για να μπει στο ψηφοδέλτιο. Κι απο τότε μέχρι τις εκλογές του 07, αν δεν είπε εθνικιστικές μπούρδες.

  201. Spiridione said

    Αυτό που λέει ο Ζουρ. για τον Χέντερλιν είναι το περίφημο deutsche Μisere (όρος του Χέγκελς). Κάτι σαν παράδοση.
    https://books.google.gr/books?id=UYFEUO8z5g4C&pg=PA71&dq=deutsche+misere+H%C3%B6lderlin&hl=el&sa=X&ei=xgwCVd3JH4S7PcCxgJgJ&ved=0CDYQ6AEwAw#v=onepage&q=deutsche%20misere%20H%C3%B6lderlin&f=false

    200. Είχε πάει στο ΚΚΕ; Δεν το θυμάμαι καθόλου..

  202. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    196-200: Πάντως ο Κωστόπουλος έφυγε λίγο αργότερα. Οι Κανέλλη-Ζουράρις πήγαν στις ευρωεκλογές του 99, κατέβηκαν και στις εθνικές εκλογές του 2000 ,με το ΚΚΕ. Μετά ο Ζουράρις έφυγε -ίσως επειδή δεν βγήκε βουλευτής- ενώ η Κανέλλη έμεινε, και στα τέλη του 2000 διαγράφτηκε ο Κωστόπουλος (ο οποίος είχε αρχίσει να διαφοροποιείται αρκετούς μήνες νωρίτερα).

    188 Eυχαριστώ που επισημανες ότι το δικό μου δεν λειτουργούσε, το άλλαξα. Αλλά το αστείο είναι ότι το αποσύρανε, λέει, due to a copyright claim by Ancient King -σε μετάδοση της Βουλής, αν είναι δυνατόν!

    168 Άρα και το «διαπράττει αρπαλίκι» του Ζουράρη είναι μαργαριτάρι.

  203. Pedis said

    # 200 – Συνεργαζόμενος ήταν. Δεν ήταν μέλος. Γι αυτό χρειαζόταν «συστάσεις» κι έξτρα συστάσεις και κάποιοι πήραν την ευθύνη. Σε κάτι πόνταραν οι κουκουέδες, σε κάτι αυτός. Και για το πρώτο, δεδομένου ότι (απ’ όσο μπορώ να κρίνω) δεν ήταν ούτε συμπαθής (στα πάμπολλα μέλη στα σίγουρα!), ούτε έξυπνος (μωρόστοκος), ούτε κατανοητός σε ό,τι έλεγε, ούτε άκρες είχε (απ ό,τι αποδείχτηκε) για την ευρύτερη διάδοση της πολιτικής του κόμματος, δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί διάολο τον έβαλαν στις λίστες.

    Η κανέλλη έχει μερικά από τα ανωτέρω ζητούμενα σε κάποιο ικανοποιητικό βαθμό. Και μέχρι τώρα πέραν της υστερίας και μερικές μαλακίες (η θρησκοληψία είναι κατάδικό της χούι και στο κάτω-κάτω δεν με νοιάζει, θα την παντρευτώ;) στις δημοσιες εκδηλώσεις έχει ακολουθήσει πιστά τη γενική πολιτική γραμμή του κόμματος με το οποίο εκλέγεται. (Και αυτή συνεργαζόμενη είναι, δεν έχει καμιά «υποχρέωση» πέραν της «γενικής» ηθικής.)

    (Γι αυτό δεν στέκει να υπονοειται ότι οι ζουράρηδες διαμόρφωναν την πολιτική του κκε ή ότι αυτή δεν διαφέρει από τους ζουραρηδες κλπ κλπ, έτσι κι αλλιώς οι δύο τους μονάχα μπήκαν στις λίστες. Γι αυτό σου τόνισα ότι υπερβάλεις.)

    Για τον Ντενίρο σου είπα τη γνώμη μου στο 174.

  204. Pedis said

    # 202 – ευχαριστώ Ν/κυρη για τις χρονική λεπτομέρεια όσο αφορά τη συνεργασία του στόκου με το κκε. Κι εγώ αυτή την εντύπωση είχα, αλλά είδα την αποφασιστίκοτητα στη δήλωση της Μαρίας και δεν έχω χρόνο να το επιβεβαιώσω.

  205. Μαρία said

    202
    2007 Κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ από τον Κώστα Ζουράρι http://www.rizospastis.gr/story.do?id=4199334

    203
    Άντε πάλι. Τίποτα δεν υπαινίχτηκα.

    Στη ευρωλίστα του 2009 ήταν κι άλλη άσχετη, η Πόπη η Μοσκώφ α.α.

  206. Μαρία said

    Του 1999

  207. cronopiusa said

  208. Εγώ θυμάμαι ότι τόσο ο Ζουράρ. όσο και η Κανέλλη μπήκαν στους συνδυασμούς κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Σερβίας, όταν (πάλι αν δεν κάνω λάθος) το ΚΚΕ ήταν το μόνο μη δεξιό κόμμα που είχε αντιταχθεί κάθετα και ολοκληρωτικά.

    Θυμάμαι επίσης το αστείο επεισόδιο σε μια συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, όταν ο Ζουρ. άρχισε να απαγγέλλει τους Χαιρετισμούς (της Θεοτόκου) στο πλήθος, και η καημένη η Αλέκα τον κοίταζε από δίπλα 🙂

  209. Γς said

    Αντένα, Παπαδάκης τώρα:

    -Μας έχουν γραμμένους στα μέζεα τους.[0ι εταιροι μας]

    και συνεχίζει με τον παιδεραστή που κτλ.

    -Αυτούς πρέπει να τους τα ξεριζώνουν τα μέζεα.
    Κάποιος απ το πάνελ.

  210. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Cronopiusa,
    μου άρεσε πολύ το σχόλιό σου 139 και ειδικά η «πράσινη αυλαία».

  211. sarant said

    208 Όντως, οι ευρωεκλογές του 99 έγιναν αμέσως μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

    209 Κακό χαβά ανοιξαμε,

  212. IN said

    199: α. Ούτε ο Φλάισερ ούτε ο Χριστοδουλάκης είναι νομικοί.
    β. Ο Φλάισερ είναι σοβαρός ερευνητής, αν μιλάει για τέτοια έκθεση, θα υπάρχει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η οφειλή ήταν σε μάρκα, σημαίνει απλώς ότι οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες έκαναν τους υπολογισμούς σε μάρκα, για να ξέρουν σε τι αντιστοιχεί η οφειλή σε δικό τους νόμισμα. Για να το πω πιο απλά, αυτοί σε μάρκα λογάριαζαν, μάρκα έγραψαν.
    γ. Τα μάρκα του 1945 ΔΕΝ είναι τα γνωστά μας μάρκα. Είναι Ράιχσμαρκ (RM), δηλαδή το νόμισμα που είχε η Γερμανία από το 1925 και μέχρι το 1948. Μετά την ήττα στον πόλεμο και την κατοχή της Γερμανίας από τους συμμάχους, το νόμισμα αυτό απαξιώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι Γερμανοί ένα διάστημα είχαν καταλήξει να συναλλάσσονται σε …. αμερικανικά τσιγάρα. Το RM αντικαταστάθηκε από το Γερμανικό Μάρκο (DM) το 1948, που αποδείχθηκε «σκληρό» νόμισμα και έγινε, κατά κάποιον τρόπο, φετίχ για τους Γερμανούς (το πληρώνει τώρα όλη η Ευρωζώνη αυτό το φετίχ). Η μετατροπή RM σε DM δεν είναι απλή υπόθεση, δεν υπάρχει ένας ενιαίος λόγος μετατροπής, εξαρτιόταν από την φύση της απαίτησης και το ύψος της, αν ήταν μετρητά, τραπεζικοί λογαριασμοί κλπ. Πάντως, ποτέ ο λόγος μετατροπής δεν ήταν περισσότερο από 1 προς 1, στην καλύτερη περίπτωση. Άρα, με δεδομένο ότι 1 Ευρώ = σχεδόν 2 DM είναι αδύνατο 476 εκατομμύρια μάρκα να κάνουν 5 δις Ευρώ. Κάπου γίνεται πάλι μετατροπή σε χρυσό ή/και προστίθενται τόκοι (που δεν προβλέπονται από την σύμβαση ούτε από κανόνα του διεθνούς δικαίου το οποίο, γενικώς, δεν έχει και ιδιαίτερους κανόνες για τα διακρατικά δάνεια, τρέχα γύρευε).
    δ. Το βιβλίο του Χριστοδουλάκη το είδα σε ένα βιβλιοπωλείο και το ξεφύλλισα (α στο διάλο τώρα, έχω βάλει το σωστό αριθμό ‘λ’ ; είδες τι άγχος μου δημιούργησες; 😉 ). Μεταξύ των άλλων ήθελα να δω αν εξετάζει λεπτομερως το ζήτημα της αξίας του δανείου και του νομίσματος στην οποία εκφράζεται. Δεν είδα κάτι τέτοιο και τσιγκουνέφτηκα να δώσω τα (λίγα, πάντως) λεφτά που κόστιζε. Του Χριστοδουλάκη έχω διαβάσει ένα άλλο μικρό βιβλίο, κάτι για το αν είναι καλύτερη παραμονή στο Ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή, και δεν εντυπωσιάστηκα. Γενικώς μου φαίνεται λίγο τσαπατσούλης και επιφανειακός.
    ε. Υπολογισμούς, λεπτομερείς, για την αξία του Γερμανικού Δανείου (πάλι όμως με παραδοχές που δεν δικαιολογούνται νομικά, δηλ. μετατροπές σε χρυσό κλπ.) νομίζω ότι έχει κάνει κι ένας κύριος Αναστασάκης ή κάπως έτσι, που ασχολείται με αυτά τα πράγματα και του οποίου το αρχικό πτυχίο ήταν, νομίζω, στα μαθηματικά (εξ ου και η ενασχόληση με υπολογισμούς).

  213. IN said

    Μια και πιάσαμε το Γερμανικό Δάνειο, εδώ είναι μια έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής για το θέμα: http://www.zdf.de/ZDF/zdfportal/blob/37432060/1/data.pdf

    Σε πολλά σοβαρά ζητήματα (ήταν νόμιμο ή παράνομο το δάνειο; – έχει κάποια σημασία αυτό ως προς την υποχρέωση επιστροφής; – υπάρχει παραγραφή;) η έκθεση δεν καταλήγει σε ασφαλή συμπεράσματα, περιορίζεται σε ενδιαφέρουσες σκέψεις και εκτιμήσεις και παραπομπές σε σχετική βιβλιογραφία. Σε ό,τι αφορά το τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα, καταλήγει ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν μπορεί ν’ ασχοληθεί με την υπόθεση, αν δεν το θελήσει η Γερμανία, ούτε μπορεί η Ελλάδα ν’ απευθυνθεί σε δικαστήρια άλλων κρατών, λόγω ετεροδικίας της Γερμανίας, και καταλήγει ότι μοναδική επιλογή για την Ελλάδα είναι να κάνει αγωγή στα Γερμανικά δικαστήρια.

    Η έκθεση δεν ασχολείται με το ύψος της τυχόν αξίωσης της Ελλάδος, αναφέρει απλώς ότι στο τέλος του πολέμου η Γερμανία χρωστούσε στην ελλάδα 476 RM (το ποσό που ανέφερε και η Μαρία) και παραπέμπει , σε υποσημείωση, σε άλλο εγγραφο της ίδιας υπηρεσίας, του 2012.

  214. IN said

    213: Συγγνώμη, 476 εκατομ. RM, βέβαια. Παρεμπ. επειδή το κείμενο έχει παραπομπή και σ’ αυτόν, είδα ότι ο κύριος που ανέφερα ως Αναστασάκη παραπάνω, λέγεται στην πραγματικότητα Ηλιαδάκης (Τάσος στο μικρό, ίσως γι’ αυτό η παρανόηση).

  215. nirevess said

    (Αυτό το φωτός δεν είναι το φως που μας φωτίζει, είναι το πανάρχαιο που σημαίνει άνδρας, και που εδώ στη γενική έχει θέση απλώς προσωπικής αντωνυμίας).

    Το σημαντικό που πρέπει να επισημανθεί (και στο λινκ που δίνεται στο 69, πέρα από την οξεία) είναι ότι ο άντρας είναι «ο φώς, του φωτός, οι φώτες», αρσενικό δηλαδή.

  216. spatholouro said

    «ευωχία»: καλή διάθεση

  217. sarant said

    ΙΝ, πολύ ωραία όλα αυτά, ίσως τα κοπιπαστώσουμε σε ειδικό άρθρο.

    216: Το έχεις δει να λέγεται;
    (Και δεν είναι αυτή η σημερινή σημασία της λέξης, όπως την αναγνωρίζουν τα λεξικά).

  218. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    192 – «Τωρα θα πρεπει παλι να βρουν και να βρουμε με καποιο αλλο τροπο λεφτα
    Αλλα κανεις δεν φαινεται να εχει την παραμικρη ιδεα για το πως μπορει να γινει αυτο ειδικα αυτοι που κυβερνουν.»
    Εσύ έχεις καμιά ιδέα με ποιόν τρόπο μπορούμε να βγάλουμε λεφτά που δεν χάνουν την αξίας τους; Μάλλον είναι πιο εύκολη η υψηλή κριτική εκ του ασφαλούς.

  219. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    203 – Τι εξυπηρετεί αυτή η συνεργασία με την χριστιανοεθνικοδεξιά Κανέλη ένα κομουνιστικό «επαναστατικό» κόμμα;

  220. Νικοκύρη, είχες λόξυγγα σήμερα;

    Με αφορμή τα αμελέτητα, σε μελετάνε εδώ: http://news247.gr/eidiseis/afieromata/oi-vrisies-twn-arxaiwn-ellhnwn-h-alliws-pws-na-vrizete-san-ton-zoyrari.3355254.html

  221. Ilias said

    Δεν ξέρω αν ξαναγράφηκε (δεν έχω χρόνο να δω τα σχόλια), ο Ζουράρης μου θυμίζει τα σχολικά μας χρόνια όταν πετούσαμε καμιά φιλοσοφική ατάκα για να ρίξουμε καμιά γκόμενα. Ο Ζουράρης το κάνει για να ρίχνει ψηφοφόρους (δεν νομίζω ότι μιλάει έτσι με τους φίλους του, αν έχει).

  222. sarant said

    220 Δεν το είχα δει, μερσί!

  223. cortlinux said

    Το μόνο καλό με τους λόγους του Ζουράρη αλλά κι άλλων αντίστοιχων γραφικών είναι ότι οι Έλληνες και κυρίως οι αγγλολάγνοι Έλληνες έρχονται έστω κι από σπόντα σε επαφή με την ελληνική γραμματεία. Το κακό όμως είναι ότι έρχονται μετά από τον βιασμό κι εκβιασμό αυτών. Τόσα όμορφα κείμενα με ουσία και ομορφιά που έχουν αφεθεί με την άγνοιά μας βορά του κάθε ελιτίστα και εντυπωσιολάγνου.
    Οι Έλληνες/-ίδες δεν νομίζω ότι ποτέ έμαθαν να διαβάζουν. Κυρίως κατανάλωσαν βιβλία. Όμως δεν τα άφησαν να τους μιλήσουν. Ίσως τότε να είχαν αγαπήσει αλλά και να είχαν απορρίψει πάρα πολλά βιβλία.

  224. IN said

    217: Άμα μαζεύεις υλικό, Νίκο, ας βάλω και την απόφαση του 3ου Αστικού Τμήματος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου (Bundesgerichtshof, που είναι το Γερμανικό αντίστοιχο του δικού μας Αρείου Πάγου) στην υπόθεση ΙΙΙ ZR 245/98, η οποία αφορά αγωγή αποζημιώσεως που είχαν ασκήσει στα Γερμανικά δικαστήρια οι συγγενείς των δολοφονηθέντων στο Δίστομο. Η αγωγή απορρίφθηκε και το BGH επικύρωσε την απόφαση αυτή. Το σκεπτικό, όμως, είναι ενδιαφέρον: Το δικαστήριο κρίνει, καταρχήν, ότι δεν δεσμεύεται από την απόφαση των Ελληνικών δικαστηρίων, που επιδίκασε στους ίδιους αποζημίωση 28 εκατομ. Ευρώ, επειδή η απόφαση αυτή εκδόθηκε κατά παράβαση του κανόνα του Διεθνούς Δικαίου που ορίζει ότι τα κράτη έχουν ετεροδικία σε τέτοιες υποθέσεις, δηλαδή μπορούν να εναχθούν μόνον στα δικά τους δικαστήρια και όχι σε άλλο κράτος. Ωστόσο, και αυτό είναι ενδιαφέρον, το BGH κρίνει ότι η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ, για λογαριασμό των εναγόντων, από τις απαιτήσεις τους. Η Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953, λέει ότι απλώς ανέστειλε την διεκδίκηση τέτοιων αξιώσεων μέχρι την Υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης με την ενωμένη Γερμανία (που ουδέποτε έχει υπογραφεί). Κρίνει, όμως, ότι η αναστολή αυτή κατέστη άνευ αντικειμένου και έληξε, με την επανένωση της Γερμανίας το 1990. Όσο για την Συνθήκη 4+2 που υπογράφηκε ανάμεσα στους τέσσερις νικητές του Β’ Π.Π. και τις δύο (τότε) Γερμανίες το 1990, κρίνει ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε απόσβεση των απαιτήσεων των κατοίκων του Διστόμου, αφού η Ελλάδα ούτε καν υπέγραψε αυτή τη Συνθήκη.

    Γιατί τότε απορρίπτει την αγωγή; Συνοπτικά, γιατί κρίνει ότι, με βάση το Διεθνές Δίκαιο που ίσχυε το 1944, οι ιδιώτες δεν είχαν, σε τέτοιες περιπτώσεις, δική τους αυτοτελή απαίτηση κατά άλλου κράτους, που να τους επιτρέπει να ζητήσουν απευθείας αποζημίωση, αλλά τις απαιτήσεις αυτές μπορούσε να τις διεκδικήσει μόνον η χώρα τους (δηλ. η Ελλάδα), διακρατικά. Το ενδιαφέρον της απόφασης έγκειται στο ότι φαίνεται έμμεσα να απορρίπτει τις δικαιολογίες της Γερμανικής κυβέρνησης, ότι η Ελλάδα έχει παραιτηθεί από τις επανορθώσεις, ή ότι αυτές έχουν καταβληθεί (κάνει ειδική μνεία για τις επανορθώσεις που δόθηκαν στη δεκαετία του 1960, και κρίνει ότι αυτές δεν επηρεάζουν τυχόν δικαιώματα των κατοίκων του Διστόμου ή των απογόνων τους).

    Ας πω και κάτι άλλο που έχει σημασία. Αυτή την εβδομάδα δημιουργήθηκε αίσθηση στη Βουλή από την δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλου, ότι θα ήταν έτοιμος να επιτρέψει κατασχέσεις (και όχι «δημεύσεις» που εσφαλμένα έγραψαν κάποιοι) Γερμανικών περιουσιακών στοιχείων για οφειλές από αποζημιώσεις λόγω κατοχής. Μάλιστα, το θέμα έφτασε και στα διεθνή ΜΜΕ, ιδίως, όπως είναι φυσιολογικό, τα Γερμανικά. Έχει λοιπόν σημασία να υπογραμμίσει κανείς ότι τέτοιες κατασχέσεις ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΜΙΑ ΜΟΝΟΝ ΥΠΟΘΕΣΗ, δηλαδή αυτή στην οποία επιδικάστηκαν σε απογόνους δολοφονημένων του Διστόμου 28 εκατομ. Ευρώ ως αποζημίωση. Το πράγμα έχει ως εξής: Το 1994-95, που ετοιμαζόταν να συμπληρωθεί 5ετία από την επανένωση της Γερμανίας και ετίθετο ζήτημα παραγραφής των απαιτήσεων από «αδικοπραξίες» (όπως είναι ο τεχνικός όρος) των στρατευμάτων κατοχής, δημιουργήθηκε ένα πραγματικό κύμα αγωγών στα Ελληνικά δικαστήρια κατά της Γερμανίας, με πρωτοπόρο, βέβαια, τον Ι. Σταμούλη, που τότε είχε εκλεγεί νομάρχης Βοιωτίας (μόλις είχε καθιερωθεί από το ΠΑΣΟΚ το αιρετό των Νομαρχών) και άρχισε να διεκδικεί αποζημιώσεις για το Δίστομο. Το Γερμανικό κράτος δεν ασχολήθηκε στα κατώτερα δικαστήρια, έκανε όμως αναίρεση στον Άρειο Πάγο κατά της πρώτης απόφασης που εκδόθηκε (του Πρωτοδικείου Λεβαδειάς) που επιδίκαζε αποζημίωση στα θύματα του Διστόμου (28 εκατομ. Ευρώ, αν είναι τόσα). Το Γερμανικό κράτος υποστήριξε (σωστά, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε) ότι είχε ετεροδικία και η αγωγή εναντίον του στα Ελληνικά δικαστήρια έπρεπε να απορριφθεί ως απαράδεκτη (άλλος τεχνικός όρος αυτός). Πράγματι, υπήρχε και «νομολογία» (δηλαδή προγενέστερη απόφαση) του Αρείου Πάγου, του 1976, που έλεγε αυτό το πράγμα, σε άσχετη, βέβαια, υπόθεση (αφορούσε βύθιση ενός πλοίου σε εμπόλεμη περιοχή, αν καλά θυμάμαι). Νομίζω, κιόλας, ότι ο Εισηγητής, ή ο Εισαγγελέας, δεν θυμάμαι καλά, είχει προτείνει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (στην οποία είχε φθάσει το θέμα) να γίνει δεκτός ο ισχυρισμός της Γερμανίας. Ο Άρειος Πάγος το πήρε πατριωτικά, όμως, το θέμα, άλλαξε νομολογία και έκρινε ότι δεν υπάρχει ετεροδικία. Έτσι η απόφαση του Πρωτοδικείου Λεβαδειάς κατέστη «αμετάκλητη», δηλαδή απρόσβλητη, και επειδή οι Γερμανοί αρνήθηκαν να πληρώσουν, ο Σταμούλης με τους πελάτες του πήγαν να κάνουν κατάσχεση στο Γκέτε, που είναι ιδιοκτησία του Γερμανικού κράτους. Ενεργοποιήθηκε, όμως, μία διάταξη του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που λέει ότι εκτέλεση κατά ξένου κράτους δεν μπορεί να γίνει χωρίς άδεια του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης (δεν θυμάμαι ποιος ήταν, πάντως ήταν ΠΑΣΟΚ, Μ. Σταθόπουλος, ίσως;) δεν έδωσε άδεια, και η εκτέλεση σταμάτησε.

    Εντωμεταξύ, ήλθε στον Άρειο Πάγο άλλη αναίρεση, κατά άλλης απόφασης, πάλι από τους Γερμανούς. Τότε ένα τμήμα του Αρείου Πάγου θυμήθηκε κάτι που στην προηγούμενη υπόθεση, φαίνεται, δεν το είχε σκεφθεί κανείς, ότι δηλαδή η διαφορά για το αν έχει ή όχι ετεροδικία η Γερμανία είναι διαφορά που αφορά ερμηνεία κανόνα του Διεθνού Δικαίου, και σύμφωνα με το Σύνταγμα στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να γίνει υποχρεωτικά παραπομπή στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Έγινε λοιπόν τέτοια παραπομπή και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (που δεν δεσμεύεται από αποφάσεις του Αρείου Πάγου και συγκροτείτα και από Αρεοπαγίτες αλλά και από άλλους δικαστές) δέχθηκε την ύπαρξη ετεροδικίας, οπότε μπλόκαραν όλες οι υπόλοιπες υποθέσεις πλην αυτής για το Δίστομο, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ αν δώσει άδεια ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

    Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι του Διστόμου πήγαν να κάνουν εκτέλεση κατά των Γερμανών και στην Ιταλία, όπου δεν χρειάζεται άδεια του Υπουργού Δικαιοσύνης. Έτσι το Γερμανικό κράτος προσέφυγε κατά της Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (στην υπόθεση παρενέβη, υπέρ της Ιταλίας, και η Ελλάδα, με εντολή του ΓΑΠ που είχε γίνει, εντωμεταξύ, πρωθυπουργός) και το Διεθνές Δικαστήριο δικαίωσε τους Γερμανούς κρίνοντας, όπως και το Ελληνικό ΑΕΔ, ότι πράγματι για τέτοιες υποθέσεις υπάρχει ετεροδικία και μόνον αγωγή στα Γερμανικά δικαστήρια χωράει (ή, καλύτερα, δεν χωράει, διότι εκεί η αγωγή απορρίπτεται για άλλο λόγο, όπως μας είπε η απόφαση που έβαλα στην αρχή).

  225. spatholouro said

    217: όχι, Νίκο, δεν το έχω ακούσει να λέγεται και είναι πρόδηλο ότι δεν αυτή η σημασία που δίνουν τα λεξικά σήμερα. Απλώς την κοίταξα ως αρχαία λέξη, ποια πρώτη σημασία μπορεί να είχε, διότι αυτού του είδους τη χρήση αρχαίων λέξεων επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να κάνει ο -δικαίως- επικρινόμενος.

  226. Μαρία said

    225
    Η παλιά σημασία του ευωχούμαι είναι η ίδια με τη σημερινή, και της ευωχίας και η ευθυμία, λογικό για έναν ευωχούμενο.
    Ο Ζουράρις λοιπόν πριν ανέβει στο βήμα κάτι πίνει και δεν το κρύβει.

  227. voulagx said

    #224: ΙΝ, καλά θυμάσαι, ο Σταθόπουλος ήτανε τότε υπουργός Δικαιοσύνης.

  228. skol said

    Ξέχασα να πω χτες ότι τα μέζεα του στεατοπυγικού μας υποσυστήματος μου θύμισαν την λιποδερματομυική μάζα που περιβάλλει την απόληξη του παχέως εντέρου (γκουγκλίστε αν δεν ξέρετε). Νομίζω ότι ο δεύτερος ανατόμος είναι λίγο πιο προσεχτικός στις διατυπώσεις του!

  229. Πέπε said

    @221: Τον είχα συναναστραφεί κάποτε, γιατί έχω φίλους από το χωριό του. Μίλαγε απολύτως σαν άνθρωπος, όταν όμως βγήκαμε για πεζοπορία, κάποιοι με τα μισά του χρόνια φάγαμε τη σκόνη του. Απ’ όσα δείγματα αυτού του ανθρώπου έχω δει ποτέ, αυτό το ένα ήταν που απέσπασε το σεβασμό μου.

  230. sarant said

    225 Εντάξει, συμφωνούμε

    224 Πολύ ωραία, ευχαριστούμε!

  231. odinmac said

    Ωραίος ο Ζουράρης!

    Ευωχέω: μεταχειρίζομαι καλώς, φιλοξενώ, περιποιούμαι.

    Ευωχία: καλή διάθεση, συμπόσιο-φαγοπότι.

    (σημ.) Σταματάκος.

  232. IN said

    231: Δηλαδή, για να καταλάβω, αυτό το «Κυρία Πρόεδρε, την ευωχία μου» στη λαϊκή γλώσσα θα το λέγαμε «Καλά Κρασιά!»; 🙂

  233. odinmac said

    232: Θα το λέγαμε: «Κυρία πρόεδρε, την καλή μου διάθεση προς εσάς». (προσφώνηση-χαιρετισμός).

  234. Ευωχέστα κι ασ’ τα, που έλεγε κι ένας φίλος μου, δυστυχώς μακαρίτης πια, απαντώντας σε άλλο φίλο, που μπροστά σ’ έναν πλούσιο μπουφέ κινέζικου εστιατορίου είχε ανακράξει «τι ευωχία!»

  235. Pedis said

    # 219 – Το ότι είναι χριστιανή αφορά την ίδια (δεν κάνει εκκλησιαστική πολιτική), αν είναι «εθνικοτέτοια» δεν το έχει δείξει διαστρεβλώνοντας την πολιτική του κόμματος με το οποίο εκλέγεται, «δεξιά» ήταν και αν ακόμη παραμένει στο υποσυνείδητό της, είναι σε επίπεδα μη ανιχνεύσιμα σε σχέση με τη «δεξιοτοξικότητα» και τη «δεξιοστρυχνίνη» πρωτοκλασάτων «αριστερών».

    Σε τι εξυπηρετεί η συνεργασία … απ’ όσο μπορώ να κρίνω, έχω δώσει κάποιες ενδεχόμενες απαντήσεις στο # 203.

    Αλλά, σιγά μην ειναι για την κανέλλη που σε ενοχλεί το κκε! Υπόψην, Λάμπρο ότι το κκε, ενώ συμπεριλαμβάνει κατά καιρούς και κουράδες και καιροσκόπους, έχει χαρακτηριστεί διαχρονικά, αλλά και σήμερα ακόμη, από το μεγαλύτερο ποσοστό ριζοσπαστών, επαναστατών, μη συμβιβασμένων και με αυταπάρνηση αγωνιστών ελλήνων που μπορεί να βρει κάποιος σε οποιοδήποτε άλλο πολιτικό σχηματισμό. Πέραν από το καθόλα φυσιολογικό δικαίωμα στην ιδεολογική/φιλοσοφική κριτική, θεωρώ ότι η κριτική περί επαναστατικότητας των κομουνιστικών κομμάτων (ακομη κι αν είναι εσφαλμένη), δικαιούνται να την κάνουν (και εννοώ ότι έχει νόημα) μόνον αν προέρχεται από ανθρώπους και ομάδες ανθρώπων που «έχουν βγει στο βουνό» ή προτίθενται να το κάνουν και παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα. Τα υπόλοιπα είναι τρίχες του καφενέ.

  236. Pedis

    στο 235 συμπεράνατε και σωστά Τα υπόλοιπα είναι τρίχες του καφενέ.

    Οπότε, μπορώ να υποθέσω πως και οι κριτικές ορισμένων στελεχών του ΚΚΕ προς ανθρώπους που έχουν παίξει τη ζωή τους κορώνα-γράμματα είναι κι αυτά τρίχες του καφενέ, δεδομένου πως η τρέχουσα ηγεσία του δεν έχει διακινδυνεύσει ποτέ. Σωστά;

  237. Pedis said

    # 236 – Για ποιον, πότε, πού, σε ποια πλαίσια και σε ποιες συνθήκες. Κριτική «επαναστατικότητας» από τα αριστερά ή από τα δεξιά; Υπάρχουν κέιζις. σαφώς. Πες μου, και θα σου δώσω δίκιο.
    (Κοίτα, «κκε» ήταν ο ανδρουλάκης, η δαμανάκη, ο κοτζιάς -αλλά αυτούς τους ενέταξα στους καιροσκόπους τους πρώτους δύο και στους κουράδες τον τρίτο – και ο μισός σύριζα από -ηντα και πάνω – αυτοί θα είδαν το ευρωπαικό όνειρο άρα δεν «δικαιούνται» να διαμαρτρονται για έλλειψη επαναστατικότητας .. 🙂 )

  238. Spiridione said

    224. Ωραία.
    Να πούμε επίσης, σχετικά και με το επιχείρημα των Γερμανών που μας λένε τι ψάχνετε να βρείτε τώρα, περάσαν τόσο χρόνια απ’ τον πόλεμο κλπ., ότι τις αποζημιώσεις για εκκρεμείς οφειλές προς ιδιώτες από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μας τις έδωσαν το 1974. Το Μικτό Ελληνογερμανικό Διαιτητικό Δικαστήριο του Koblenz, που προβλεπόταν στη Συνθήκη των Βερσαλιών, με απόφασή του της 26-1-1972, επιδίκασε σε Έλληνες πολίτες 47 εκατ. μάρκα για ζημίες που είχαν υποστεί την περίοδο της ελληνικής ουδετερότητας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ποσό καταβλήθηκε βάσει ελληνογερμανικής συμφωνίας του 1974 που κυρώθηκε με νόμο το 1976.
    http://www.et.gr/index.php/2013-01-28-14-06-23/search-laws

  239. gryphon said

    Αρχικα ο Ζουραρης μου ειχε κανει καλη εντυπωση.οταν ειχε τυχει να διαβασω καποια περιστασιακα αρθρα του γιατι καπου εγραφε σε περιοδικο αλλα δεν μπορω να θυμηθω με τιποτα που..
    Οχι για τους προφανεις λογους που θα αρεσαν σε καποι εθνικιστη ελληνοβαρεμενο κλπ οπως εγω και για τους οποιους τον κατηγορουν καποιοι κι εδω αλλα π,χ ηταν απο τους πρωτους που ασχοληθηκαν με διαφορους εκπροσωπους του νεοφιλευθερισμου που ηταν καινουριο φρουτο τοτε .
    Ειχε αναλυσει με πολυ ευστοχο τροπο ακομη και ψυχολογικα το ειδος αυτο ανθρωπων χαρακτηριστικος εκπροσψπος του οποιου ηταν τοτε ο φυτουλας Ανδριανοπουλος αν τον θυμαται κανεις σημερα.
    Ειχε κατασκετασει μαλιστα ειδικα γι’αυτον αλλα και τους ομοιους του τον χαρακτηρισμο εκδυτικισμενα μαλάκια..
    Σε αυτα ολα ειχε δικιο.Και σημερα ο τοπος ειναι γεματος απο δαυτους.
    Και καποια πραγματα που ελεγε σε εκπομπες που τον ειχα δει για τον Θουκιδιδη για διαφορα που εγραφε και τα οποια εχουν εφαμογη και σημερα και η αποψη του οτι η μελετη του μπορει ναβοηθησει στην κατανοηση η και την προβλεψη καταστασεων και του συγχρονου κοσμου και τετοια ολα αυτα ειναι προς ρην σωστη καυευθυνση νομιζω.
    Εκει που τα χαλαγε για μενα απο τοτε ηταν οτι απο τοτε οταν μιλουσε για το οτιδηποτε ειχαν κανει οι αρχαιοι ελληνες αλλα και οι βυζαντινοι κλπ χρησιμοπιουσε το εμεις οπως κανουν ολοι οι ελληνοβαρεμενοι απο τον Πλυρη μεχρι τον Νοτη….
    Βαζει δηλαδη σε καθε επιτευγμα των αρχαιων ελληνων οπουδηποτε και τον εαυτο του μεσα
    Σημερα ειδικα που εχει αρχισει να ξεμωραινεται το εχει ξευτιλισει.
    .Εμεις που νικησαμε τους γερμανους (αυτο το ειπε και ο Γλεζος) εμεις που εκπολιτισαμε τον κοσμο το κλασικ εμεις που χτιζαμε Παρθενωνες…
    Εγω που ειμαι οπως ειπα εθνικιστης μια φορα θα ηθελα να ειμαι εκει την στιγμη οπου ολο αυταρεσκεια το λεει καποιος τετοιος τυπος σαν τον Ζουραρη π.χ και να τον ρωταγα.
    «Καλα ρε φιλε εγω στα βιβλια εχω διαβασει οτι αρχιτεκτονες του Παρθενωνα ηταν ο Ικτινος και ο καλλικρατης δεν ηξερα οτι υπηρχε και τριτος ο Ζουραρης». Αν υπηρχε να αλλαξουν οι εγκυκλοπαιδειες αν οχι γιατι βαζεις και τον εαυτο σου μεσα.;Δικαιουσαι;Να δω τι θα μου απαντουσε.

  240. 237

    ααα, οι μεν ήταν «κκε», οι δε είναι ΚΚΕ.
    Όπως παλιά και ο Σιάντος, υποθέτω.
    ΟΚ! 😡

  241. IN said

    238: Γράψε τον αριθμό του νόμου στον οποίον αναφέρεσαι, το λινκ που έβαλες βγάζει μόνον στη σελίδα αναζήτησης του Εθν. Τυπογραφείου.

  242. Spiridione said

    Ν. 496/1976

  243. Pedis said

    # 240 – Αντίθετα, για παράδειγμα, ο Γράψας ήταν και παρέμεινε κκε, όπως και ο Κάππος ακόμη περισσότερο. Να μου λέγες γι αυτούς … πάσο, αλλαά έλεος!
    Ο Σιαντος δεν κολλάει. Άλλο θεμα είναι τα προβλήματα της ήττας (στην οποία πολλοί συνεισέφεραν χωρίς να έχουν σκοπό την ήττα αλλά για άλλους λόγους και τους ξέρεις) και οι κατινιές κι εντελώς διαφορετικό οι καιροσκόποι. Δεν «έχεις τα σωστά πόιντς», φοβάμαι …

  244. @224 IN να ρωτήσω κάτι; Η λογική λέει ότι δεν μπορεί ένας ιδιώτης να κατασχέσει περιουσία κα΄ποιου κυριάρχου κράτους. Οι τύποι που εχαν ομολογα της Αργεντινης και δεν δέχτηκαν να κουρευτούν πως κράτησαν (δεν έκαναν κατάσχεση τελικά ) ένα αργεντίνικο ιστιοφόρο στην Γκάνα πριν μερικά χρόνια; (εδώ η σχετική είδηση http://m.bbc.com/news/world-latin-america-20039461 )

    Νομίζω ότι δεν κατέσχεσαν το πλοίο γιατί ανήκει στο πολεμικό ναυτικό της αργεντινής οπότε θεωρείται πολεμικό πλόιο και υπάρχει ασυλία έναντι κατασχέσεων (ελπίζω έτσι αν ειναι ο όρος) στα πολεμικά πλοία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. (Οπότε τη γλιτώνουν οι γερμανικες φρεγάτες που δενουν στη Σούδα και τον Πειραιά κατά καιρούς λόγω ασκήσεων του ΝΑΤΟ).

    Πως ιδιώτες έκαναν κατασχέσεις σε περιουσίες κυρίαρχου κράτους;

  245. sarant said

    238 Άσχετο ίσως αλλά με το «τόσα χρόνια μετά» θυμήθηκα ότι πριν από λίγους μήνες η SNCF, η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων, δέχτηκε να αποζημιώσει με 60 εκατ. δολάρια αμερικανοεβραίους που είχαν οδηγηθεί στα στρατόπεδα με τρένα της.
    http://www.lemonde.fr/ameriques/article/2014/12/05/etats-unis-paris-va-indemniser-les-victimes-de-la-shoah-transportees-par-la-sncf_4535530_3222.html

  246. spiral architect said

  247. Spiridione said

    244.
    http://www.constitutionalism.gr/site/2076-to-fantasma-toy-mnimonioy-kai-i-etniki-kyriarhia/

  248. Pedis said

    245 – 600 και κάτι ευρώ για κάθε «κεφάλι»! Μωρέ μπράβο, ξεψιλιάστηκαν. (46 10^6 Ε / 76 10^3).

    Η ειρωνία θα είναι ότι ενδέχεται («νομικά») να πρόκειται για «αποζημείωση», αφού οι ναζήδες υποχρέωναν τους εκτοπισμένους να πληρώνουν το κόστος μεταφοράς σε βαγόνια επιβατών και όχι σε βαγόνια μεταφοράς ζώων!

    Τώρα ειναι αργά. Το 1945 θα ήταν καλά να υπήρχαν «αποζημειώσεις», τιμωρίες και κατασχέσεις αλλά τότε οι «εβραίοι» δεν ήταν σύμμαχοι και φίλοι.

  249. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    233.«Κυρία πρόεδρε, την καλή μου διάθεση προς εσάς».
    τα εικότα μου

  250. sarant said

    248 Όχι, δεν λογαριάζεται έτσι. Πάει 100.000 δολάρια το άτομο.

  251. Μαρία said

    245
    Δέχτηκε, αφού εκβιάστηκε.

  252. Pedis said

    # 250 – Το υπολόγισα βάση του συνολικού αριθμού των Εβραίων θυμάτων που μετέφεραν.

  253. Pedis said

    # 250 – Και τι να τα κάνουν οι επιζώντες στα 90 τους; Άσε που ένα μέρος των αποζημειώσεων έχει πάει αλλού… Ο B. Ferencz είχε κάνει αγώνες για ις αποζημείωσεις των Εβραίων θυμάτων αλλά και μεγάλες καταγγελιες σχετικά. (Δεν έχω χρόνο τώρα να ψάξω να βρω το σχετικό υλικό.)

    (Γιατί, μήπως αποζημειώθηκαν οι έλληνες εβραίοι; Και από ποιους, από αυτούς που τους έστειλαν στο θάνατο, τους λεηλάτησαν τις περιουσίες και μετά κάθησαν στο σβέρκο ως νικητές;)

  254. IN said

    244: Συγγνώμη αγαπητέ, τώρα άδειασα να απαντήσω στο σχόλιό σας.

    Καταρχήν, μην κοιτάτε τι «λέει η λογική» εδώ συζητάμε νομικά, η λογική δεν έχει καμία θέση 🙂

    Εντάξει, πέρα από τις χαριτωμένες εξυπνάδες, πρέπει να σας πω δύο πράγματα:

    1) Για λόγους συντομίας (αφού τα σχόλια που έγραψα ήταν ούτως ή άλλως σεντόνια) παρέλειψα να αναφέρω ότι η ετεροδικία ισχύει για απαιτήσεις από κρατών που προκύπτουν από την δράση τους ως κυρίαρχων κρατών, κάτι που περιλαμβάνει και τις πολεμικές επιχειρήσεις. Δεν καταλαμβάνει απαιτήσεις που προκύπτουν από άλλου είδους δράσεις. Για παράδειγμα, αν νοικιάσετε το σπίτι σας σε ένα ξένο κράτος για να μένουν, λ.χ. οι υπάλληλοι της πρεσβείας του, νομίζω ότι μπορείτε να εναγάγετε το κράτος αυτό στα Ελληνικά δικαστήρια, χωρίς να μπορεί να επικαλεστεί ετεροδικία. Το ίδιο ισχύει και όταν ένα κράτος δανείζεται χρήματα, όπως στην περίπτωση της Αργεντινής. Σε κάθε περίπτωση, επιτρέπεται παραίτηση από την ετεροδικία και, κατά κανόνα, τα ομόλογα που εκδίδουν τα διάφορα κράτη περιέχουν τέτοια ρήτρα παραίτησης – προφανώς αυτό έγινε και στην περίπτωση της Αργεντινής. Περίπου κάτι τέτοιο νομίζω, από μνήμης γιατί είχα διαβάσει παλιά το άρθρο του Μανιτάκη αλλά δεν το ξαναδιάβασα τώρα, ότι λέει το άρθρο στο οποίο σας παρέπεμψε ο συνάδελφος Spiridione στο σχόλιο 247.

    2) Ανεξαρτήτως των παραπάνω, η αναγκαστική εκτέλεση (δηλαδή οι κανόνες εκείνοι που ρυθμίζουν πώς θα γίνει η αναγκαστική είσπραξη απαιτήσεων με κατάσχεση κλπ.) ρυθμίζεται σε κάθε κράτος χωριστά, σύμφωνα με τους δικούς του νόμους (το δικό του δίκαιο, που λέμε νομικά). Εν προκειμένω, πρόκειται για εκτέλεση σε βάρος του Αργεντίνικου δημοσίου (του κράτους της Αργεντινής) στην Γουινέα – Μπισάου, άρα ρυθμίζεται από το δίκαιο αυτής της χώρας που δεν έχω ιδέα τι λέει και κάλλιστα μπορεί να λέει κάτι διαφορετικό από το Ελληνικό δίκαιο, και να επιτρέπει κατασχέσεις πραγμάτων που το Ελληνικό δίκαιο δεν επιτρέπει. Ανέφερα παραπάνω την διαφορά Ελλάδας/Ιταλίας, όπου ο Ελληνικός νόμος λέει ότι για να γίνει εκτέλεση κατά αλλοδαπού δημοσίου χρειάζεται άδεια του Υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ ο Ιταλικός δεν προβλέπει τέτοιο πράγμα. Ανάλογες ή και μεγαλύτερες διαφορές μπορούν να υπάρχουν και με άλλες χώρες. Γενικεύσεις δεν μπορούν να γίνουν, για να ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη σ’ αυτή την υπόθεση, θα πρέπει να ξέρουμε το δίκαιο της Γουινέας Μπισάου, και να δούμε τι ακριβώς τελικά αποφάσισαν τα δικαστήριά της.

    Ελπίζω να σας κάλυψα.

  255. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Eίναι γνωστό πως το δίκαιο της Γουινέας Μπισάου είναι πολύ δίκαιο! 😆

  256. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Eξού και το λαϊκό απόφθεγμα: -Πού να βρει κανείς το δίκ(α)ιο του;
    -Στη Γουινέα Μπισάου!

  257. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    ‘Οποιος απαντήσει (χωρίς Γκουγκλιές και κλεπαντζιές, έτσι;) σωστά σε ποια ήπειρο είναι η Γουινέα Μπισάου και αν είναι στεριανή ή νησιωτική χώρα …κερδίζει μια απόφαση δικαστηρίου της τής αρεσκείας του! 🙂

  258. Στην Αφρική πρ΄πει ανει είανι και αν ειναι ηπειρωτική χώρα.

  259. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    258. Έκλεψες έ; Ελα, μολόγα το! Κοίταξες χάρτη, γκούγκλαρες, δεν μπορεί! 🙂
    Προσωπικά έπεσα έξω και στην ήπειρο και στο αν είναι νησί ή όχι. Είναι κάποιες πασίγνωστες χώρες σαν ονόματα ρε παιδί μου, αλλά που δεν τις βρίσκεις ούτε με gps πού στην ευχή πέφτουν… Σαν τα θρυλικά Νησιά Καϋμάν ας πούμε. 😆

  260. Δεν εκλεψα και για αυτό επεσα εξω αφού έχει και νησιά στην επικράτειά της (το γκουγκλαρα μετά) Είχα την εντυπωση ότι η κατ΄σασχεση ειχε γίνει στην Γκάνα που είναι δίπλα οπότε ετσι ήλθε ο συνειρμός.

  261. Εγώ ήξερα πού είναι, αλλά υπήρξα φιλοτελιστής οπότε δεν πιάνεται 🙂

  262. physicist said

    Στην εντελώς άσχετη πληροφορία της μέρας, γιατροί στο Κέηπ-Τάουν ανακοίνωσαν ότι πριν τρεις μήνες πέτυχαν για πρώτη φορά μεταμόσχευση πέους σε νεαρό άνδρα 21 ετών, στον οποίο το δικό του είχε αφαιρεθεί λόγω μόλυνσης κατά τη διαδικασία της περιτομής. Το μεταμοσχευμένο πέος είναι σε πλήρη λειτουργία, χωρίς προβλήματα.

  263. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    235 – Εννοείται οτι δεν είναι για την Κανέλη (γιατί την γράφεις με κ;) που με ενοχλεί το ΚΚΕ, ούτε υπαινίχθηκα ποτέ κάτι τέτοιο, όσο για το ερώτημά μου, «τι εξυπηρετεί το κόμμα μια τέτοια συνεγασία;» δεν με κάλυψε καμία στο 203. Σύντροφε (μου επιτρέπεις την προσφώνηση, στο έχω πεί οτι το εννοώ, δεν ειρωνεύομαι, άλλωστε μου είσαι πολύ σεβαστός) αυτό που μ΄ενοχλεί στο κόμμα εδώ και 36 πλέον χρόνια, είναι οτι δεν είναι ούτε επαναστατικό, αλλά ούτε κάν κομουνιστικό, λειτουργεί σαν κλειστό θρησκευτικό ιεραρχικό κλάμπ όπως είναι η εκκλησία, που αρνείται πεισματικά να δεί την πραγματικότητα, και συντηρείται απο την αστική τάξη που υποτίθεται οτι πολεμάει. Θέλει υπάκουους πιστούς που δεν αμφισβητούν την «σοφία» της ηγεσίας, κι όχι ελεύθερα σκεπτώμενους συντρόφους, που ναί μεν μπορούν να εκφράσουν (υποτίθεται) τις αντιρρήσεις τους στις τοπικές συνελεύσεις και στο συνέδριο, αλλά αν δεν συμφωνούν με την γραμμή ανοιχτά, ΔΙΑΦΡΑΦΟΝΤΑΙ με συνοπτικέ διαδικασίες, με διάφορες ρετσινιές, ξέρεις. Ποιά είναι η πραγματικότητα που δεν βλέπει (εσκεμμένα λέω εγώ) το κόμμα; δεν θα σου πώ την δομική, οτι δεν ισχύει πλέον η βασική αρχή στην θεωρία του Μάρξ, περί ισομερούς εξέλιξης των Μ.Π και του προλεταριάτου ή άλλες, αλλά οτι εδώ και 40 χρόνια, η δύναμή του συρικνώνεται σταθερά σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, μέχρι του σημείου πολιτικούτου αφανισμού, στην δε νεολαία που θα έπρεπε να σαρώνει, είναι ουσιαστικά ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ. Τί κάνει γι΄αυτό το κόμμα; λέει οτι αφού δεν συμφωνεί μαζί μου η πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο γι΄αυτήν, ό,τι λέει και η εκκλησία, με την διαφορά οτι η εκκλησία χρειάζεται στην εξουσία και εν πολλοίς είναι η ίδια εξουσία, και επιβάλλεται στους ανθρώπους απο την βρεφική ηλικία, ενώ το κόμμα, την εξυπηρετεί ελάχιστα πλέον.

    «Υπόψην, Λάμπρο ότι το κκε, ενώ συμπεριλαμβάνει κατά καιρούς και κουράδες και καιροσκόπους, έχει χαρακτηριστεί διαχρονικά, αλλά και σήμερα ακόμη, από το μεγαλύτερο ποσοστό ριζοσπαστών, επαναστατών, μη συμβιβασμένων και με αυταπάρνηση αγωνιστών ελλήνων που μπορεί να βρει κάποιος σε οποιοδήποτε άλλο πολιτικό σχηματισμό.»
    Συμφωνώ μαζί σου εκτός απο το «αλλά και σήμερα ακόμη,» ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ, δεν πιστεύω να κυριολεκτείς, αλλιώς θα ήθελα να μου δείξεις έναν (1) ανάλογο αγωνιστή με το παρελθόν.

    » Πέραν από το καθόλα φυσιολογικό δικαίωμα στην ιδεολογική/φιλοσοφική κριτική, θεωρώ ότι η κριτική περί επαναστατικότητας των κομουνιστικών κομμάτων (ακομη κι αν είναι εσφαλμένη), δικαιούνται να την κάνουν (και εννοώ ότι έχει νόημα) μόνον αν προέρχεται από ανθρώπους και ομάδες ανθρώπων που «έχουν βγει στο βουνό» ή προτίθενται να το κάνουν και παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα. Τα υπόλοιπα είναι τρίχες του καφενέ.»
    Συφωνώ απόλυτα, γι΄αυτό κάνω κριτική, και όπως βλέπεις είναι πάντα καλόπιστη, κι όχι εύκολη κι ανέξοδη όπως κάνουν διάφοροι αριστερίζοντες δεξιούληδες, κι ας δίνει μονίμως τέτοιες αφορμές το κόμμα. Εμένα με ενδιαφέρει η συλλογική αλλαγή της κοινωνίας, προς έναν αλτρουϊστικό κόσμο, κι όχι να κάνω θόρυβο στο διαδίκτυο.
    Κοντολογής σύντροφε, μια και είσαι φυσικός, γνωρίζεις πολύ καλύτερα απο μένα οτι τα πάντα εξελίσονται, συνεπώς η θρησκευτική προσήλωση σε θεωρίες και τσιτάτα είναι για τους θρήσκους, όχι για τους επαναστάτες, αυτοί οφείλουν και πρέπει να προσαρμόζονται στις εξελισσόμενες κοινωνικές καταστάσεις, αλλιώς αν δεν γίνουν νευρωτικοί δικτατορίσκοι ή γραφικοί, τους καταπίνει ο χρόνος και χάνονται. Ο βασικός και διαρκής στόχος κάθε επαναστάτη, πρέπει να είναι η δομική συλλογική κοινωνική αλλαγή προς μια δικαιότερη και ελεύθερη κοινωνία, αν χρειαστεί να αλλάξει παροχημένες απο την πραγματικότητα απόψεις, τις αλλάζει, επαναστάτης είναι όχι κολλημένο θρήσκο ζόμπι.

    Αυτό το ακούω τώρα, έτυχε να έχει σχετικό τίτλο με την φυσική (χαμόγελο).

  264. sarant said

    257κε: Πού αλλού θα μπορούσε να είναι μια Γουινέα βρε παιδιά; (Καλά, αν είναι Νέα πάει πολύ μακριά).

  265. sarant said

    251 Πράγματι εκβιάστηκε, να μην μπορεί να συμμετέχει σε διαγωνισμούς στις ΗΠΑ.

  266. Μαρία said

    264
    Μη το λες. Μπορεί κάποιος να τη μπερδέψει με τη Γουιάνα.

  267. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    265 – Εμ πώς αλλιώς θα το έκανε; αν ήταν απο ανθρωπισμό θα το είχε κάνει προ πολλού. Το θέμα είναι αν η Ελλάδα μπορεί να εκβιάσει στην παρούσα φάση, μπορεί; Σίγουρα ναί, μιά στάση πληρωμών μέσα στην ευρωζώνη θα διέλυε την παγκόσμια οικονομία, που είναι παραφουσκωμένη απο την μόχλευση των παραγώγων, και χρειάζεται μιά μικρή καρφίτσα για να κάνει ΜΠΑΜ. Όλες οι μεγάλες τράπεζες είναι χωμένες μέσα στην φούσκα, η δε ντοϋτσε μπάνκ είναι ανοιγμένη σχεδόν όσο το παγκόσμιο ΑΕΠ (απ΄όσο λέει η ίδια, στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει, ενδεχομένως ούτε ο διευθυντής της Γιούργκεν Φίτσεν) μιά στάση πληρωμών απο την Ελλάδα θα προκαλούσε το φαινόμενο του ντόμινο, με εντελώς απρόβλεπτες συνέπειες. Υπάρχει κυβερνητική βούληση για κάτι τέτοιο; σίγουρα όχι, μιά τέτοια ενέργεια θα ήταν καταστροφή για τις ΗΠΑ, και ώς γνωστών, ο σκύλος δεν δαγκώνει ποτέ το χέρι που τον ταϊζει.

  268. IN said

    238: Αν υπάρχει κι άλλος τρελός, εκτός από μένα, που θα ήθελε να ικανοποιήσει την περιέργειά του για το τι ακριβώς ήταν αυτές οι απαιτήσεις που αφορά η συμφωνία που λέει ο Spiridione και πώς φτάσαμε ως εκεί ΚΑΙ ο εν λόγω τρελός γνωρίζει την γαλλικήν, θα βρει αρκετές πληροφορίες εδώ: http://www.persee.fr/web/revues/home/prescript/article/afdi_0066-3085_1973_num_19_1_2224

  269. IN said

    268: pour être complet, που λένε και στο χωριό μου, εδώ και η απόφαση του Μικτού αποτέτειου: http://legal.un.org/riaa/cases/vol_XIX/27-64.pdf

  270. Pedis said

    # 263 – Λαμπρο, με γενικολογίες δεν βγαίνει άκρη. Σκέψου μονάχα ότι σε αυτές τις δύσκολες και περίεργες τελευταιες δυο και βάλε δεκαετίες της ηττοπάθειας, της νέας οικονομίας και μαλακίας του χρηματιστηριακού θριάμβου «ο καθένας για την πάρτη του» και «το σύστημα έχει για τους έξυπνους και ικανούς», της εργοδοτικής τρομοκρατίας, της εργασιακής ανασφάλειας, η συντριπτική πλειοψηφία των προσπαθειών να στηθούν συνδικάτα (μη εργοδοτικά και μη φιλοκυβερνητικά, φυσικά) στον ιδιωτικό τομέα και να δουλέψουν στοιχειωδώς εκείνα του δημόσιου όταν δεν προέρχονται από προσπάθειες μη ενταγμένων πολιτικά/κομματικά εργαζόμενων, έχουν γίνει με πρωτοβουλία μελων και στελεχών του κκε και συνεργαζόμενων. Δες στους χώρους, ακόμη και του δημόσιου τομέα ποιοι (εκτός από ακτιβιστές διάφορων μικροχώρων της αριστεράς) αγωνίζονται για να πετύχουν οι απεργίες, ποιοι και πόσοι απεργούν και πόσοι «αριστεροί» πάνε στη δουλειά αντί να απεργήσουν γιατι «σιγα μην βγάλω το φιδι από την τρύπα. Θα ψηφίσω σύριζα και θα μου τα λύσει ο βαρουφάκης με τον καμμένο». Δεν παραβλέπω εξαιρέσεις αγωνιστών που προέρχονται από την «ευρωλογική» αριστερά, αλλά σε ό,τι λίγο «κινείται» για την ώρα δεν έχουν παρά πολύ μικρό βάρος.

  271. Γς said

    Μπογδανομικρουτσικά:

  272. Pirros said

    Για τη λέξη «ανεμιαία» που αναφέρθηκε στο κείμενο, υπάρχει και η συγγενική της ομηρική λέξη «ανεμώλια», που σημαίνει το ίδιο πράγμα.

  273. Idomeneo said

    Ο κυριος Ζουραρις διακατεχεται απο το συνδρομο του ξεναγου αρχαιοτητων, ο οποιος πιστευει οτι ο ιδιος αποτελει το αξιοθεατο !

  274. sarant said

    271 Χαχά, καλό! Αν τόχα δει θα τόβαζα στα σημερινά μεζεδάκια.

    272 Που είναι και μάλλον πιο γνωστή.

    273 Καλή ατάκα!

  275. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    270 – Βρε Pedis πού είδες τις γενικολογίες, είναι γενικολογία το η συρίκνωση το ΚΚΕ στο 5,5%; γιατί συνέβει αυτό; Ας πάρουμε το παράδειγμά σου για τα συνδικάτα (αν και έχω πάρα πολλές ενστάσεις, με αποδείξεις ονόματα και καταδικαστικές αποφάσεις, στην διάθεσή σου αν θέλεις αλλά όχι δημόσια) και συμφωνούμε οτι οι περισσότερες προσπάθειες για δημιουργία συνδικάτων γίνεται απο το ΚΚΕ, εύλογες ερωτησεις, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ; ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΔΕΝ ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ; ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ; Οι απαντήσεις που δίνει το ΚΚΕ σ΄αυτά τα καίρια ερωτήματα, είναι τουλάχιστον τραγικές, αν δεν το κάνει εσκεμμένα (οπως πιστεύω πλέον) τότε είναι εκτός τόπου και χρόνου. Όταν θέλεις να αλλάξεις κάτι, ψάχνεις να βρείς τον τρόπο που θα το πετύχεις, δεν επιμένεις σε έναν που αποδείχνεται λάθος, φυσικός επιστήμονας είσαι γμτ μου, αν η θεωρία είναι σωστή, τότε το πείραμα, αν δεν βγάζει το σωστό αποτέλεσμα είναι λάθος, ή η θεωρία χρειάζεται αναθεώρηση (κουβέντα που ξεστόμισα πρωϊνιάτικα) ή διαφορετικό πείραμα, σε κάθε περίπτωση, θεωρία και πειραματικό αποτέλεσμα πρέπει να συνάδουν, ΟΧΙ;

    Υ.Γ- Θεωρώντας οτι είσαι ενεργό μέλος του κόμματος, ή τουλάχιστον ενήμερο και το κατά δύναμην δραστήριο, η άποψή σου οτι το χρηματιστήριο είναι μαλακία, μου προκάλεσε θλίψη. Κατηγορείς ένα «θεσμό» (για να είμαστε στο πνεύμα των ημερών) του συστήματος που θέλεις να ανατρέψεις, έχοντας άγνοια για την λειτουργία του, και την απίστευτη επιρροή του στην καθημερινότητα των ανθρώπων όλου του κόσμου. Θα σου πρότεινα να κάτσεις αμερόληπτα σαν επιστήμονας που είσαι, και να το κατανοήσεις, είμαι σίγουρος οτι θα αλλάξεις άποψη για τον τρόπο αντίδρασης ενάντια στο κατεστημένο. Ο εγκέφαλος και η καρδιά του συστήματος που αντιπαλεύεις, εκεί βρίσκονται, όλη του η δύναμη είναι εκεί, ταυτόχρονα εκέι βρίσκεται και η αχίλλειος φτέρνα του. Έχουν αλλάξει οι καιροί σύντροφε, ειδικά τα τελευταία δέκα χρόνια, ο ρυθμός της αλλαγής είναι εκθετικός. Η απόσταση που μας χωρίζει απο τους κεφαλαιούχους, είναι αυτή του Βόγιατζερ με το διαστημικό σκάφος άλλης χώρας, και συνεχίζει να διευρύνεται με αυτή την ταχύτητα. Μάλλον στραβά αρμενίζουμε.
    Καλημέρα.

  276. spiral architect said

    @275: Για λέγε, για λέγε. Ακούμε με ενδιαφέρον. 😉

  277. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    276.¨>>Για λέγε
    ‘Εχει πει. Μια λέξη με 11 γράμματα αλλά στείλε του το μέιλ σου να στη γράψει. Ε Λάμπρο; 🙂

  278. Γς said

    Α, θέλω κι εγώ

  279. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    277 – AΚΡΙΒΩΣ!!! Aν έχω εννοήσει αυτό που εννόησες οτι εννοούσα (καλό έ;).

    278 – Εσύ δεν το χρειάζεσαι πόσες φορές θα στο πώ, ΟΤΑΝ ΗΣΟΥΝΑ ΜΙΚΡΟΣ ΕΙΧΕΣ ΠΕΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΤΗΝ «ΜΑΡΜΙΤΑ».

    Aυτό για την σούπερ ΕΦΗ (άντε και για σένα κακομαθημένο παιδί, που όλο θέλεις).

  280. Γς said

    279:

    στην μαρμίτα με το μαγικό φίλτρο των Γαλατών,

  281. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    280 – Τώρα το είδες Γς; πυρηνικό κάρβουνο καίς.

    Αυτό για σένα και την υπέροχη κυρά σου που σε αντέχει (το βίντεο είναι μόνο για σένα έτσι;).

  282. G2000 said

    1. Τα «γελοία προσφεύγματα» δεν θα τα σχολιάσει κανείς;
    2. Σημείωστε ότι το άρθρο 52 της Συνθήκης της Χάγης 1907, που είχε κυρώσει η Γερμανία ( αλλά όχι η Ελλάδα) περιπλέκει κάπως τα πράγματα ( χωρίς να καταρρίπτει τις θέσεις μας):
    http://avalon.law.yale.edu/20th_century/hague04.asp#art49

  283. sarant said

    282 Εννοείς ότι τα περιπλέκει επειδή η Ελλάδα δεν έχει κυρώσει τη Συνθήκη;

  284. Νίκος Α. said

    262 Μεταμόσχευση μεζέων έχει επιτευχθεί;

    257, 258, 264, 266
    Χωρίς γκούγκλ!
    α) που είναι η Γουιάνα;
    β) που είναι η Ζηλανδία;

    γ) Άσχετο. Που βρίσκεται το Radio Reloj;

  285. sarant said

    Χαχά, καλό. Στη Γαλλία και στις Κάτω Χώρες. Αλλά το ρολόι δεν το ξέρω.

  286. Γς said

    284:
    >Μεταμόσχευση μεζέων έχει επιτευχθεί;

    Ναι μετα-μόσχευση από μόσχο σε μόσχο.

    Από μόσχο σε κόνικλο απέτυχε λόγω ασυμβατότητας μαζών των μεζέων

  287. Νίκος Α. said

    Φαντάσου τον κακομοίρη τον κόνικλο!

    α) Αποικιακά σωστό
    β) Μπράβο εγώ σκέφτηκα Αγγλία
    Σημ. Δεν ήξερα κανένα αλλά όπως βλέπω ειναι όλα κοντα στον ισημερινό

    Έπεσα προηγουμένως σε ένα κείμενο για τον Jose Antonio Echeverria (λόγω επετείου 13/3) εδώ και μου μπήκε η απορία για το Radio Reloj όπου σκοτώθηκε γιατί το έχω ακούσει σε κάποιο τραγούδι του Manu Chao.

  288. Spiridione said

    283. Αυτό δεν είναι τόσο πρόβλημα, αφού και το διεθνές έθιμο αποτελεί πηγή του δημοσίου διεθνούς δικαίου. Ο φίλος εννοεί προφανώς μήπως τα ποσά αυτά του «κατοχικού δανείου» μπορεί να θεωρηθούν ως έξοδα κατοχής, τα οποία βαρύνουν την κατακτημένη χώρα στο μέτρο που καλύπτουν τις ανάγκες του στρατού κατοχής, όπως λένε τα άρθρα αυτά της Συμβ. της Χάγης. Το πρόβλημα όμως δεν είναι ούτε αυτό, αφού, πέραν των άλλων, οι Γερμανοί για κάποιους λόγους είχαν αναγνωρίσει ότι οφείλεται και πρέπει να επιστραφεί κάποιο ποσό. Το πρόβλημα είναι αυτό που αναφέρει ο ΙΝ παραπάνω στα σχόλιά του.

  289. Μαρία said

    287
    Βρες τώρα πώς λέγεται η πρώην ολανδική Γουιάνα 🙂

  290. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Γουί και Γουί και μαζί με τις άλλες μου άγνοιες και έγνοιες η Γουαδελούπη. Προέκυψε φίλος, ο Κασσάντρ!! από τη Γουαντελούπ

  291. Μαρία said

    288
    Η Χάγη παραβιάστηκε κατάφωρα, αφού ένα μέρος των χρημάτων διοχετεύτηκε στην Αφρική (Ρόμελ) αλλά και σε αγορά μετοχών απο ελλην. βιομηχανίες. Για τα οικονομικά της κατοχής υπάρχει καλό άρθρο του Χατζηιωσήφ.

  292. sarant said

    291 Λινκ;

  293. Μαρία said

    292
    Για Χατζη; Ον λάιν δεν υπάρχει. Το έχω σε χάρτινο. http://www.biblionet.gr/book/82288/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF_%CF%83%CF%84%CE%B7_%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%85_%CE%A3%CE%B2%CE%BF%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CF%85

  294. Μαρία said

    σ.107-173 μεγάλο 🙂

  295. sarant said

    294 Παραείναι μεγάλο.

  296. Μαρία said

    295
    Άμα δεν θες να το αγοράσεις, να στείλω φωτοτυπία στη Μαργαρίτα ή στην Ήβη.

  297. 289 Σουρινάμ. Μην τα βάζετε με φιλοτελιστές, λέμε!

  298. Μαρία said

    297
    Μα δε ρώτησα φιλοτελιστή. Εκτός απ’ το φιλοτελισμό υπάρχει κι η παρέλαση στους ολυμπιακούς.

  299. Alex said

    απ’ ότι καταλαβαίνω, τελικά ο κ. Ζουράρης είναι πολύ «αμελέτητος»
    Μαθητής σας στον Ηράκλειτο 1972, … ήτνα τότε που αγάπησα την Ιστορία

  300. Νίκος Α. said

    289, 298 Μαρία
    Είναι απίστευτο. Δεν είχα προσέξει ποτέ οτι εκεί (δίπλα στη Βενεζουέλα) υπάρχουν 3 χώρες μεγαλύτερες απο την Ελλάδα. Δε συμβαίνει ποτέ τίποτα εκεί άραγε; Έψαξα στο γκούγκλ για «sourinam» + Last Year και μου έβγαλε 20 αποτελέσματα. Ούτε μία είδηση. Ούτε καν φορολογικοί παράδεισοι πιά; – Ή μόνο νησιά επιτρέπεται;

    Θα ήταν σπάνια και τα γραμματόσημα από εκεί.

  301. sarant said

    299 Το 1972 ήμουν 13 χρονών, άλλον θα εννοείτε.

  302. Spiridione said

    291.
    Έψαξα να βρω αν υπάρχει και καμία νομική μελέτη για το θέμα και βρήκα μόνο μία του καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου Αντώνη Μπερεδήμα που υπάρχει εδώ …,
    http://www.politeianet.gr/books/9789600805925-sullogiko-sideris-i-to-zitima-ton-germanikon-polemikon-epanorthoseon-stin-ellada-207822
    και στο ΝΟΒ 58/1609 για όποιον νομικό ενδιαφέρεται. Βεβαίως στα νομικά, ειδικά σε τέτοια θέματα Διεθνούς Δικαίου, πολλά ζητήματα δεν είναι λυμένα και μπορεί να προβληθούν διάφορες απόψεις. Για το συγκεκριμένο θέμα λέει ότι η Συμβ. της Χάγης δεν αναφέρεται ρητά στο θέμα της αναλογίας των εισφορών του κατεχόμενου κράτους για την κάλυψη των αναγκών των κατεχουσών δυνάμεων. Το άρθρο 52 της Συμβ. προβλέπει ότι οι κατασχέσεις από την κατέχουσα δύναμη πρέπει να περιορίζονται στην ικανοποίηση των άμεσων αναγκών των ενόπλων δυνάμεών της, ενώ ειδικότερα οι κατασχέσεις και οι υπηρεσίες που απαιτούνται από τους κατοίκους θα πρέπει να βρίσκονται σε συσχετισμό με τους πόρους της χώρας. Αυτό όμως αφορά μόνο την ιδιωτική ιδιοκτησία και όχι το Δημόσιο της κατεχόμενης χώρας. Διάβασα ότι ακόμα και σήμερα ισχύει αυτή η σύμβαση για τις κατεχόμενες χώρες (φαντάζομαι πχ στο Ιράκ ή άλλου τι θέματα θα έχουν προκύψει), που όμως ασκείται κριτική για τα κενά και τις ασάφειες που έχει εις βάρος του κατεχόμενου, που δίνουν περιθώρια στην κατέχουσα δύναμη να υιοθετεί σκληρές μεθόδους. Πάντως, η αοριστία αυτή φαίνεται ότι κάπως περιορίστηκε από το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης το οποίο ρητά έκρινε στις αποφάσεις του ότι τα έξοδα κατοχής δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα όρια που η οικονομία της κατεχόμενης χώρας μπορεί εύλογα να αναμένεται ότι μπορεί να φέρει, ενώ και στη θεωρία επικρατεί η αντίληψη ότι οι συνεισφορές της κατεχόμενης χώρας για τα έξοδα της κατέχουσας δύναμης πρέπει να βρίσκονται σε αναλογία με τους πόρους της χώρας. Αναφέρεται σε επιστολή του Altenburg (πληρεξούσιου της Γερμανίας στην Ελλάδα που υπέγραψε και το εμπιστευτικό πρωτόκολλο της 14-3-1942 για το κατοχικό δάνειο), ότι την περίοδο 1941-1942 το κόστος κατοχής για την Ελλάδα αντιστοιχούσε στο 113,7% του ΑΕΠ της – ενώ για παράδειγμα της Νορβηγίας αντιστοιχούσε στο 69% του ΑΕΠ, του Βελγίου στο 24%, της Ολλανδίας στο 18%. Το υψηλό κόστος των γερμανικών στρατευμάτων, λέει, στην πραγματικότητα οφειλόταν στην κατασκευή έργων άμυνας (αεροδρόμια, λιμένες, κατασκευή οδών, τηλεφωνικές εγκαταστάσεις, κατασκευή στρατιωτικών νοσοκομείων και άλλων στρατιωτικών κτιρίων). Αυτά και ορισμένα άλλα, ανάλογου χαρακτήρα έργα, ξεπερνούσαν το 51% του συνόλου του κόστους των γερμανικών Δυνάμεων κατοχής. Έχει διαπιστωθεί ότι η αύξηση των εξόδων κατοχής συναρτήθηκε με την εξέλιξη των επιχειρήσεων στη Βόρεια Αφρική … Περαιτέρω αύξηση των εξόδων κατοχής επέρχεται με την κατάληψη από τις συμμαχικές δυνάμεις της Αλγερίας και του Μαρόκου από τις συμμαχικές δυνάμεις τον Νοέμβριο του 1942, ως αποτέλεσμα εκτεταμένων αμυντικών έργων που αποσκοπούσαν στο να καταστήσουν την Κρήτη και την Πελοπόννησο ένα απόρθητο φρούριο απέναντι σε μια συμμαχική απόβαση. Την περίοδο Μαρτίου –Οκτωβρίου 1942 προστέθηκαν και οι δαπάνες για τη συντήρηση των γερμανικών στρατευμάτων στη Β. Αφρική. Γενικά, ο πόλεμος με τη Σοβιετική Ένωση και ο αυξανόμενος έλεγχος από τους Βρετανούς της Μεσογείου υποχρέωσε τη Γερμανία να εντείνει τη χρήση πόρων από όλες τις κατεχόμενες χώρες. Για αγορά μετοχών ελλ. επιχειρήσεων δεν λέει κάτι (τα στοιχεία για τα θέματα αυτά τα αντλεί βλέπω από την G. Ekmektsoglou Axis Exploitation of wartime Greece)

  303. Μαρία said

    302
    Με τις αποζημιώσεις έχει ασχοληθεί κι ο Περράκης. Όχι με το δάνειο.

    Μπρεδήμας σε παλιότερη εκδήλωση.
    http://poulantzas.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B4%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%B6%CE%AE%CF%84/

  304. Μαρία said

    302
    Τώρα είδα το τέλος.
    Ο Χατζηιωσήφ το αναφέρει για τα ορυχεία. Την παραγωγή τους η γερμ. πολεμική βιομηχανία την εξασφάλισε είτε με άμεση συμμετοχή στο κεφάλαιό τους είτε με συμβόλαια που δέσμευαν την ελλην. πλευρά να διαθέτει την παραγωγή της αποκλειστικά στη γερμ. αντισυμβαλλόμενη επιχείρηση.

  305. spiridione said

    Ναι, ο Περράκης ήταν κι ο δικηγόρος μας στη Χάγη για το Δίστομο.

  306. 299, 301,
    Τον Σαράντο Καργάκο μήπως;
    Θυμάμαι έκανε έκθεση στον Ηράκλειτο γύρω στο 78.

  307. sarant said

    306 Ε. μάλλον 🙂

  308. IN said

    Είναι λίγο περίεργο να βάζουμε διάφορα λινκ για τις Γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο κάτω από τα… μέζεα του κ. Ζουράρι, αλλά τέλος πάντων…

    Βρήκα αυτό εδώ: http://www.welt.de/geschichte/zweiter-weltkrieg/article138498430/Griechenlands-476-Millionen-Anleihe-gibt-es-nicht.html που είναι δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας Die Welt και, κατά κάποιο τρόπο, θέτει εν αμφιβόλω το νούμερο των 476 εκατομ. Ράιχσμαρκ που αναφέρθηκε και παραπάνω, αρχικά από τη Μαρία, και που πρώτος φαίνεται ότι το έβαλε στο παιχνίδι ο ιστορικός Χ. Φλάισερ. Ο δημοσιογράφος που γράφει το κομμάτι είδε το πρωτότυπο έγγραφο που αναφέρει αυτό το ποσό (τμήμα του υπάρχε σε φωτογραφία στο άρθρο) και εξηγεί ότι πρόκειται για το «οφειλόμενο υπόλοιπο» (Restschuld) από τους Γερμανούς, και όχι για το δάνειο. Μάλιστα αναφέρει ότι στον ίδιο φάκελο (που περιέχει αυτό το έγγραφο) γίνεται και αναφορά σε «δωρεάν εισαγωγές» (unengeltliche Einfuhren) των Γερμανών στην Ελλάδα οι οποίες, τάχα, θα πρέπει να συμψηφιστούν με τις οφειλές των Γερμανών. Ο ίδιος όμως σημειώνει ότι δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο στον ίδιο φάκελο τι ακριβώς ήταν αυτές οι «εισαγωγές» και ποια η ακριβής αξία τους. Το άρθρο δεν είναι καλό, διότι βασιζόμενο μόνο στο εύρημα ότι το ποσό των 476 εκατομ. RM δεν είναι το ύψος του δανείου αλλά το οφειλόμενο υπόλοιπο, θεωρεί ότι δεν υπάρχει δάνειο, ενώ η κατάρτιση τέτοιου δανείου αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας από άλλα επίσημα έγγραφα των αρχών κατοχής προς την κατοχική κυβέρνηση. Άλλωστε, παραπάνω το ίδιο έγγραφο, όπως φαίνεται στην φωτογραφία που έχει βάλει ο δημοσιογράφος, αναφέρεται σε «Ελληνικές προκαταβολές» ύψους 218,5 εκατομ. RM, η καταβολή των οποίων προβλεπόταν από το «κατοχικό δάνειο».

    Στο ίδιο κομμάτι υπάρχει σύνδεσμος στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο συνέντευξης του Φλάισερ στη Γερμανική τηλεόραση, που είναι εδώ: http://www.welt.de/geschichte/zweiter-weltkrieg/article138498430/Griechenlands-476-Millionen-Anleihe-gibt-es-nicht.html Φυσικά, όπως και το προηγούμενο κείμενο, είναι στα Γερμανικά. Αντίθετα με ό,τι αφήνει να εννοηθεί η Welt ο Φλάισερ δεν διαστρεβλώνει το περιεχόμενο του εγγράφου που βρήκε («πρώτος», όπως λέει), αλλά το αποδίδει με πολύ ακρίβεια: Ich habe als erster im Bundesarchiv eine Denkschrift gefunden, in der Experten des NS-Regimes Anfang 1945 «für künftigen Gebrauch» ausrechneten, wie hoch die «Restschuld des Reichs gegenüber Griechenland» sei. Das Ergebnis: 476 Millionen Reichsmark. Μετ. Βρήκα πρώτος στο Ομοσπονδιακό αρχείο ένα υπόμνημα, στο οποίο εμπειρογνώμονες του Ναζιστικού καθεστώτος υπολόγισαν, στις αρχές του 1945, τι ύψους ήταν το «χρεωστικό υπόλοιπο του Ράιχ έναντι της Ελλάδος». Το αποτέλεσμα: 476 εκατομμύρια Ράιχσμαρκ. Ωστόσο, στη συνέχεια ο Φλάισερ κάνει κάτι μετατροπές (1 δολάριο ΗΠΑ ίσον 2 RM) που είναι, κτγμ, αμφίβολης ορθότητας, διότι το RM δεν ήταν άμεσα μετατρέψιμο σε δολάρια ήδη από το 1933 ενώ εξάλλου, όπως επισήμανα παραπάνω, το δάνειο δεν είχε καταρτιστεί ούτε σε RM ούτε σε δολάρια, αλλά σε δραχμές.

    Τέλος, μπήκα σήμερα για να γράψω αυτό το σχόλιο και διάβασα και κάποια πρόσφατα σχόλια που δεν τα είχα δει. Θα ήμουν ιδιαίτερα ευγνώμων αν, με κάποιον τρόπο, μπορούσε να φτάσει και σε μένα pdf, φωτοτυπία ή ο,τιδήποτε άλλο της μελέτης του Χατζηιωσήφ, στην οποία αναφέρεται η Μαρία, και το κείμενο του Μπρεδήμα, που αναφέρει ο συνάδελφος Spridione.

  309. sarant said

    Mπράβο, ΙΝ. Για τη μελέτη του Χατζηιωσήφ, αν δεν βρεθεί άλλη λύση, αγοράζω το βιβλίο και σου στέλνω φωτοκόπια.

  310. Παναγιώτης Κ. said

    @299. (Alex) Τίνος ήσασταν μαθητής το 1972;

  311. IN said

    308, 309: OK, η μελέτη Μπρεδήμα ευρέθη σε pdf. Δεν θέλω να την ανεβάσω, για λόγους προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά αν θέλει να την διαβάσει και κάποιος άλλος, ας δώσει τα στοιχεία του.

  312. IN said

    308: Και εδώ Ελληνική αναφορά στο άρθρο της Die Welt που έβαλα παραπάνω, από το έγκυρο (οΘντκ) «Πρώτο Θέμα»: http://www.protothema.gr/politics/article/460476/die-welt-den-uparhei-katohiko-daneio-leei-eggrafo-tou-up-exoterikon/

  313. IN said

    308: Φτου, διαπιστώνω ότι για τη συνέντευξη Φλάισερ ξανάβαλα το σύνδεσμο του άρθρου της Die Welt. Συγγνώμη! Ο σωστός σύνδεσμος είναι αυτός: http://www.tagesschau.de/ausland/nsbesatzung-griechenland-101.html

  314. Spiridione said

    Με παρέσυρε η βιβλιονέτ και έγραψα λάθοςτο όνομα του Μπρεδήμα.
    308. Η Βελτ εξηγεί τι αφορά το οφειλόμενο υπόλοιπο;

  315. IN said

    314: Τσου! Ούτε κι αυτοί καταλαβαίνουν… Δεν βγαίνει άκρη αν δεν διαβάσει κανείς ολόκληρο το σχετικό φάκελο, έχοντας και κάποιες βασικές γνώσεις για όλη την ιστορία (κάτι που δεν ισχύει για το δημοσιογράφο της Die Welt, που δεν ξέρει καν ότι συνήφθη κατοχικό δάνειο). Υποπτεύομαι, επίσης (για να ευλογήσω και τα κοινά μας γένια) ότι κάποιος με νομικές γνώσεις (που δεν έχει ούτε ο τυπάς της Die Welt ούτε ο πολύ πιο σοβαρός Χ. Φλάισερ) θα καταλάβαινε περισσότερα από την ανάγνωση αυτού του φακέλου (που δεν υπάρχει σε ψηφιακή μορφή, αλλά είναι προσβάσιμος σε φυσική μορφή στο… Βερολίνο).

  316. Spiridione said

    Συζήτηση με τον Στέλιο Περράκη και την Χριστίνα Σταμούλη

  317. Μαρία said

    309
    Τώρα είδα τη συνομιλία. Σε ρώτησα κι εγώ παραπάνω αν θες φωτοτυπία.
    Το άρθρο μόνο έμμεσα σχετίζεται με τις οφειλές. Ο ακριβής τίτλος είναι: Όψεις της ελλην. οικονομίας στη διάρκεια της κατοχής 1941-44.

    Η Βελτ δεν είναι σοβαρή εφημερίδα, για να μην πω κάτι χειρότερο.

  318. Μαρία said

    Μετά το 5:59 πολεμικές αποζημιώσεις με συμμετοχή του Αργύρη Σφοντούρη

Σχολιάστε