Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κοτζιάμ μεζεδάκια

Posted by sarant στο 20 Οκτωβρίου, 2018


Σύμφωνα με την εργασία του Μανόλη Τριανταφυλλίδη «Τα οικογενειακά μας ονόματα», το οικογενειακό όνομα (δηλ. επώνυμο) Κοτζιάς προέρχεται από το τουρκ. koca, που σημαίνει «μεγάλος, πελώριος, γέρος». Από την ίδια λέξη έχουμε δανειστεί και τον τύπο κοτζάμ ή κοτζαμάν, απ’ όπου και το επώνυμο Κοτζαμάνης.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών είναι ετυμολογικώς συνεπής, με την έννοια ότι φαίνεται μεγάλη απώλεια, και αφήνει μια πολύ δυσάρεστη γευση σε όσους στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών αφού από τη σύγκρουση ανάμεσα στον αρχιτέκτονα της συμφωνίας και στον βασικό υπονομευτή της βγαίνει ηττημένος ο πρώτος. Από την άλλη, δεν είμαι βέβαιος ότι ο Ν.Κ. έκανε καλά που παραιτήθηκε. Τέλος πάντων, αυτά θα τα δούμε ίσως κάποια άλλη φορά, σήμερα το μενού έχει μεζεδάκια, τσιμπολόγημα από τα γλωσσικά (κυρίως) στραβά κι ανάποδα της εβδομάδας που πέρασε.

Πάντως, η παραίτηση του Ν. Κοτζιά γέννησε κάποια μεζεδάκια, όπως το αστείο λάθος στο σουπεράκι του Σκάι, που αντί για «παραίτηση Κοτζιά» έγραψε «παραίτηση Τσίπρα». Αναπόφευκτα ήταν τα σχόλια για «ευσεβείς πόθους».

Το πιο αστείο ήταν το πάθημα του (οΘντκ) δημοσιογράφου Γιάννη Λοβέρδου, ο οποίος έσπευσε στο Τουίτερ να χλευάσει «το μπάχαλο της Συριζο-ΕΡΤ» χωρίς να προσέξει ότι η γκάφα έγινε από τον Σκάι και οχι από την ΕΡΤ (το σήμα του Σκάι υπάρχει στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης αλλά δεν φαίνεται καλά επειδή το φόντο είναι ανοιχτόχρωμο επίσης).

* Κι άλλο ένα σχετικά με την παραίτηση Κοτζιά.

Μου γράφει φίλος στο Φέισμπουκ:

Πώς σχολιάζετε ως ειδικός -και όχι σε πολιτική βάση- το γλωσσικό έκτροπο του πρωθυπουργού με εκείνο το «ασυνείδητα» στο οιονεί διάγγελμά του μετά την ηχηρή παραίτηση Κοτζιά και δη στο παράθεμα «δεν πρόκειται να ανεχτώ από εδώ και στο εξής καμιά διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμιά προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας, δεν θα ανεχτώ από κανέναν συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα, να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια».
Εξ όσων γνωρίζω το «ασυνείδητα» έχει αρνητικές υποδηλώσεις. Γι αυτό έχει προταθεί αντ αυτού το «ασύνειδα» ή περιφραστικά το «χωρίς συνείδηση ή επίγνωση». Δεν έχει ο πρωθυπουργός εγγράμματους και γλωσσικά ευαίσθητους συμβούλους;

Ο φίλος μας θεωρεί λάθος τη χρήση του «ασυνείδητα». Του απάντησα ως εξής:

Καλημέρα. Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι έτσι που τα λέτε. Το «ασυνείδητα» έχει ΚΑΙ αρνητικές υποδηλώσεις, αλλά χρησιμοποιείται επίσης με τη σημασία «που δεν γίνεται συνειδητά» -για να βεβαιωθώ, κοίταξα όλα τα λεξικά, και όλα καταγράφουν αυτή τη σημασία.

Ειδικότερα, η φράση «συνειδητά ή ασυνείδητα» είναι παγιωμένη και στερεότυπη και χρησιμοποιείται πάμπολλες φορές (γκουγκλίστε, θα τη βρείτε και σε βιβλία), μεταξύ άλλων και από «εγγράμματους και γλωσσικά ευαίσθητους χρήστες της γλώσσας». Την έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ κάμποσες φορές, όπως και (βρίσκω στο μπλογκ μου) ένας κλασικός φιλόλογος και άλλοι δόκιμοι χειριστές της γλώσσας.

Εσείς τι λέτε;

* Ψέξαμε προηγουμένως τη γκάφα στο σουπεράκι του Σκάι, όμως αν είχαμε θεσπίσει βραβείο για την τηλεοπτική γκάφα της εβδομάδας θα το κατακτούσε ασφαλώς η ΕΡΤ. Το πρωί του περασμένου Σαββάτου, στην εκπομπή με τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ο δημοσιογράφος που διάβαζε τα πρωτοσέλιδα, διαβάζοντας το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη και τη φράση «Συγκέντρωση … για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ», εκφώνησε «…απελευθέρωσης της Αθήνας από την Ελληνική Αστυνομία»!! Μπέρδεψε δηλαδή τα αρχικά του Ε.Λ.Α.Σ. με τα αρχικά ΕΛ.ΑΣ. χωρίς να προσέξει το αρσενικό άρθρο που υπήρχε και χωρίς να σκεφτεί πόσο παράλογο ήταν αυτό που εκφωνούσε.

Αυτά τα συζητήσαμε στα σχόλια του περασμένου σαββατιάτικου άρθρου μας -ή μάλλον τα συζητήσατε εσείς, αφού εγώ ταξίδευα. Τα επαναλαμβάνω εδώ αφενός για λόγους πληρότητας και αφετέρου για να σχολιάσω τον αντίκτυπο της γκάφας, που μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Ο δημοσιογράφος που έκανε τη γκάφα χλευάστηκε άγρια στους ιστοτόπους και στα κοινωνικά μέσα. Θα έλεγα ότι χλευάστηκε ανάλογα με το μέγεθος της γκάφας του, αν και είναι σαφές ότι μεγάλο μέρος της χλεύης οφείλεται στο ότι τη γκάφα τη διέπραξε δημοσιογράφος της ΕΡΤ -ανάλογο λάθος σε ιδιωτικό κανάλι θα περνούσε στο ντούκου από πολλούς ιστότοπους.

Αφού καταλάγιασε το γέλιο, πολλοί στο Φέισμπουκ υποστήριξαν ότι κακώς κανιβαλίστηκε ένας δημοσιογράφος για ένα λάθος που ουσιαστικά είναι της κατηγορίας του σαρδάμ. Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι ο ίδιος διόρθωσε σχετικά γρήγορα το λάθος του, στην ίδια εκπομπή (δείτε το), ενώ αργότερα έγραψε και μια εκτενέστερη απάντηση, στη σελίδα του στο Φέισμπουκ, όπου προς υπεράσπισή του αναφέρει το άγχος της πρώτης εκπομπής, αφού ήταν η πρώτη εκπομπή για τη φετινή σεζόν. Λέει και ορισμένα άλλα ο δημοσιογράφος που καλύτερα θα ήταν να μην τα έλεγε. Όταν έχεις κάνει ένα χοντρό λάθος, πρέπει να το παραδεχτείς, να σκύψεις το κεφάλι και να μην επεκτείνεσαι σε άλλα.

Αν θέλουμε μάλιστα να είμαστε αυστηροί, θα επισημάνουμε ότι αμέσως μετά το λάθος με τον ΕΛΑΣ που έγινε Ελληνική Αστυνομία, ο δημοσιογράφος λέει ότι η εκδήλωση θα γίνει «… μετά μεσημβρίας«. Κι εδώ το τρακ φταίει;

* Κι ένα υποτιτλιστικό μαργαριτάρι από το κανάλι της Βουλής.

Σε ένα ντοκιμαντέρ για τις φυλακές της Γουιάνας, έγινε -πολλές φορές μάλιστα- αναφορά σε κάποιον μυστηριώδη «στρατό του Σαλού», του οποίου μάλιστα οι στρατιώτες για κάποιο περίεργο λόγο μπλέκονταν με τους φυλακισμένους ή αποφυλακισμένους της Γουιάνας.

Ο στρατός του Σαλού θα απασχολήσει ασφαλώς το υπουργείο Αμύνης της Νομανσλάνδης, διότι δεν τον ίδρυσε κανένας «διά Χριστόν σαλός» αλλά τον γέννησε μεταφραστική αβελτηρία.

Το ντοκιμαντέρ ήταν γαλλικό, και στα γαλλικά ο Στρατός της Σωτηρίας, που βοηθούσε στην προκειμένη περίπτωση την επανένταξη όσων αποφυλακίζονταν, στα γαλλικά είναι l’armée du salut.  Salut είναι, ακριβώς, η σωτηρία, βέβαια είναι και χαιρετισμός μεταξύ φίλων, σαν το «Γεια σου» -ίσως χρειαστεί ένα άρθρο για τους διάφορους διαδεδομένους χαιρετισμούς.

Το χειρότερο είναι πως σε κάποια στιγμή εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ και μια πινακίδα που γράφει Αrmée du salut, χωρίς αυτό να βγάλει τον υποτιτλιστή από τη μακαριότητά του.

Πολλές φορές δικαιολογούμε τους υποτιτλιστές ότι, τόσο χαμηλές που είναι οι αμοιβές τους δικαιολογούνται να μην ανατρέχουν σε βοηθήματα και να κάνουν λάθη -νομίζω όμως (διορθώστε με) οτι το κανάλι της Βουλής πληρώνει καλύτερα, οπότε ίσως δεν στέκει αυτή η, αμφισβητήσιμη έτσι κι αλλιώς, δικαιολογία.

* Η φωτογραφία που βλέπετε είναι παρμένη από το Google Earth, το 2011, οπότε υπάρχει πιθανότητα να μην ισχύει πια, να έχει διορθωθεί το λάθος.

Οι ταμπέλες είναι από το Μαργαρίτι Ηπείρου, όπως μπορείτε να δείτε και σε αυτό το λινκ.

Ανάμεσα στα διάφορα αξιοθέατα της κωμόπολης υπάρχει το κάστρο και το μουσείο, υπάρχει όμως και κάποια σκάλα (αγνοώ τι είναι) που μεταφράζεται βεβαίως skal, διότι ως γνωστόν «όλα από εμάς τα πήρανε», και υπάρχει και ένα τζαμί που…. μεταφράζεται pane, όπου βέβαια pane είναι όχι το τζαμί αλλά το… τζάμι, ο υαλοπίνακας!!

Είδατε τι σημασία έχουν οι τόνοι;

Τζάμι το έκαναν το τζαμί!

* Και προχωράμε σε ένα μεταφραστικό λάθος στο ρεπορτάζ για τη δολοφονία, όπως όλα δείχνουν, του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως γράφει η Καθημερινή, τον άτυχο δημοσιογράφο τον δολοφόνησε ομάδα πρακτόρων, ανάμεσα στους οποίους και ένας… ιατροδικαστής, ο οποίος τον τεμάχισε:

Σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές ο Τουμπάικι άρχισε να τεμαχίζει τον άτυχο δημοσιογράφο ενώ ήταν ακόμα ζωντανός. Εν συνεχεία ζήτησε να βάλουν στα ηχεία μουσική. Συμβούλευσε δε και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των Σαουδαράβων πρακτόρων να κάνουν το ίδιο.

«Οταν κάνω μια τέτοια δουλειά, ακούω μουσική. Πρέπει να κάνετε το ίδιο», φέρεται να λέει ο ίδιος στο ηχογραφημένο ντοκουμέντο. Τουρκική πηγή ανέφερε μάλιστα στους New York Times ότι ο Τουμπάικι ήταν εφοδιασμένος με οστέινο πριόνι.

Πέρα από τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, προσέξτε ότι ο χασάπης ιατροδικαστής ήταν εφοδιασμένος με ένα «οστέινο» πριόνι. Ο όρος αυτός αποδίδει το bone saw της αγγλικής πηγής. Αλλά οστέινος στα ελληνικά είναι αυτός που είναι κατασκευασμένος από οστά, ο κοκάλινος. Ομως τον κακόμοιρο τον Κασόγκι δεν τον τεμάχισαν με κοκάλινο πριόνι αλλά με πριόνι για κόκαλα.

Ίσως υπάρχει και κάποιος επισημότερος όρος για το bone saw, παρακαλούνται οι γιατροί που μας διαβάζουν να μας ενημερώσουν, πάντως δεν νομίζω να είναι… οστέινο πριόνι!

* Κι αν σας φάνηκε γνωστό, στους μεγαλύτερους τουλάχιστον, το όνομα Κασόγκι, ο δημοσιογράφος ήταν ανιψιός του εμπόρου όπλων Αντνάν Κασόγκι, που το όνομά του είχε ακουστεί πολύ πριν από δυο-τρεις δεκαετίες στην Ελλάδα σε σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου -δεν θυμάμαι για ποιον ακριβώς λόγο.

* Όπως θα θυμάστε, πριν από 3 εβδομάδες περίπου είχε δημοσιευτεί στην Καθημερινή ένα άρθρο με τον άκρως παραπλανητικό τίτλο «7 εκατομμύρια ελληνικές μοναδικές λέξεις». Στην πραγματικότητα, μια ομάδα επιστημόνων της πληροφορικής (χωρίς γλωσσολόγο βέβαια) αποδελτίωσε εκατομμύρια ιστοσελίδες και κατέγραψε 7 εκατομμύρια λεκτικούς τύπους, μετρώντας κατά πάσα πιθανότητα και τους ανορθόγραφους και αντικανονικούς τύπους (πχ άνθρωπος, ανθρώπου, ανθρώπων, άνθρωποι, ανθρωπος (χωρίς τόνο), άθρωπος, ανθρώποι, ανθρβπος, αμδρωπος κτλ) Είχαμε αφιερώσει ειδικό άρθρο σε αυτό το θέμα.

Πριν από μερικές μέρες, ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης δημοσίευσε στη σελίδα του μια σύντομη ανάρτηση που την αναπαράγω εδώ, όπου πολύ σωστά διευκρινίζει ότι δεν είναι 7 εκατ. οι λέξεις της γλώσσας αλλά οι λεκτικοί τύποι που αποδελτιώθηκαν.

Επειδή ο κ. Μπαμπινιώτης έχει ευρύτερο κύρος και επειδή έχει αποδοχή ιδίως στο κοινό που τείνει ευήκοον ους σε κάθε ελληνοκεντρική υπερβολή, η παρέμβασή του είναι όχι απλώς καλοδεχούμενη αλλά πολύτιμη.

Ωστόσο, δεν αποφεύγει και σε αυτή την ανάρτηση ο κ. Μπ. να παινέψει κάπως έμμεσα το λεξικό του. Όμως, το χειρότερο είναι ότι στο υστερόγραφό του ο κ. Μπαμπινιώτης κάνει μια εξίσου παραπλανητική αναφορά, όταν λέει ότι στο TLG έχουν αποθησαυριστεί 105 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι. Μεγάλο λάθος. Στο TLG είχαν αποθησαυριστεί σε μια δεδομένη στιγμή κείμενα που είχαν *συνολικό αριθμό λέξεων* 105.000.000. Οι λεκτικοί τύποι του TLG έχουν υπολογιστεί από τη διευθύντριά του την κ. Μαρία Παντελιά σε 1,5 εκατομμύριο, κάτι που αντιστοιχεί σε 220.000-250.000 περίπου λέξεις.

Το παραπάνω κείμενο το δημοσίευσα στο Φέισμπουκ με την παράκληση αν το διαβάσει κάποιος που είναι φίλος με τον κ. Μπαμπινιώτη στο Φέισμπουκ να τον ειδοποιήσει να κάνει αυτή την καίρια διόρθωση για να μην διαδίδονται ανακρίβειες. Αλλά φαίνεται ότι δεν με διαβάζει κανείς φίλος του κ. Μπαμπινιώτη κι έτσι η ανακρίβεια παραμένει ως αυτή την ώρα, οπότε μην απορήσετε αν δείτε αύριο-μεθαύριο να προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η ελληνική έχει 105 εκατομμύρια λεκτικούς τύπους, με «πηγή» τον κ. Μπαμπινιώτη.

* Και κλείνω με έναν τίτλο από επαρχιακή εφημερίδα, της Καβάλας μάλλον.

Άρπαξε, λέει, φωτιά η αποθήκη των Duty Free «ενώ υποβιβαζόταν κόστος στο αεροπλάνο».

Προφανώς, «επιβιβαζόταν κόσμος» ήθελε να γράψει ο δημοσιογράφος. Μάλλον θα δούλεψε εδώ ο κορέκτορας. Πάντως έχει γούστο.

* Και ενώ κλείνω το άρθρο, μαθαίνω ότι στο κοινοβούλιο της (ακόμη) πΓΔΜ η πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 80 ψήφους. Θα ακολουθήσει άλλη μία ψηφοφορία επί των επιμέρους άρθρων, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία, και μία τρίτη επί του συνόλου, όπου και πάλι χρειάζεται πλειοψηφία 2/3, δηλ. 80 ψήφους στις 120 -αλλά το δύσκολο πρώτο βήμα έγινε.

 

 

191 Σχόλια to “Κοτζιάμ μεζεδάκια”

  1. leonicos said

    λ

  2. leonicos said

    Μόλις διαμαρτυρήθηκα για την καθυστέρηση….

    τσουπ το άρθρο!

  3. leonicos said

    Εξ όσων γνωρίζω το «ασυνείδητα» έχει αρνητικές υποδηλώσεις. Γι αυτό έχει προταθεί αντ αυτού το «ασύνειδα»

    Δεν θέλω να προκαταλάβω την τυχόν απάντηση άλλων, αλλά το ασύνειδα είναι απλώς ποιητικό και δεν έχει προταθεί από κανένα αντί του ασυνείδητα.

    Αρνητικό ε΄ναι το ‘ασυνείδητος’ με τη σημασία ότι κάποιος κάνει κάτι κακό χωρίς να διεγειρεται η συνείδησή του

    Το ασυνείδητα / ασυνειδήτως είναι απλώς το αντίθετο του συνειδητά / ενσυνειδήτως, με τη σημασία του ‘εν επιγνώσει’ και δεν έχει σχέση με τη συνείδηση

  4. leonicos said

    Ίσως υπάρχει και κάποιος επισημότερος όρος για το bone saw,

    το bone saw, δεν είναι πριόνι αλλά ένα στριμμένο σύρμα με δύο λαβές που συρεται παλινδρομικά και κόβει το κόκκαλο (μακρά οστα). Υπάρχουν και περιστροφικά πριόνια για το κεφάλι, λίγο μεγαλύτερα από τα τροχεία των οδοντιάτρων.

    Ειδικός όρος δεν υπάρχει, τουλάχιστον εν χρήσει. Πριόνι το λέμε, απλώς ξέρουμε για τι πρόκειται

  5. leonicos said

    Το πριόνι τυ γύψου είναι με τύμπανο, όπως τα περιστροφικά, αλλά κινείται παλινδρομικά, έτσι κόβει τα σκληρά (γυψος) αλλά όταν κουμπήσει το δέρμα απλώς το σείει

  6. Sarant said: «η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών είναι ετυμολογικώς συνεπής, με την έννοια ότι φαίνεται μεγάλη απώλεια».

    # Δεν έτυχε να γνωρίσω την …κοτζιαμάν δεινότητά του. Θα διηγηθώ κάτι που άκουσα στην ΤιΒι (μη με ρωτάτε ποιο …βρωμοκάναλο, διότι δεν θυμάμαι): Ήταν, νομίζω η πρώτη μέρα της «πρώτη φορά» αριστεράς (16.1.2015;;;) και μόλις είχε ακουστεί το όνομα του «νέου» ΥπΕξ. Ένας του πάνελ (νομίζω ότι ήταν ομότιμος καθηγητής της Παντείου;;;) είπε για τον κοτζιάμ υπουργό τα εξής: Διεκδικούσε κάποια θέση διδακτικού προσωπικού (υφηγητής;;;) και παρουσίασε όχι ένα, όχι δύο αλλά εξήντα πέιπερς. Όλα ήταν ομιλίες του στην ΚΝΕ! (αν με διαβάσουν κάποιοι παλιοί ή νέοι Κνίτες, ας επιβεβαιώσουν-ή διαψεύσουν-την πληροφορία)

  7. Για την ΕΡΤ και την επανίδρυσή της έχω ξαναπεί πως την θεωρώ το μγαλύτερο σφάλμα του ΣυΡιζΑ, μια χαρά ήταν πετσοκομένη επί Σαμαρά- τα καλά να λέγονται για όλους.

    Ο υποτιτλιστής του καναλιού τη Βουλής ξέρουμε ποιός είναι ; Γιατί μερικοί σχολιάζουν που και που και εδώ

    …Άρπαξε, λέει, φωτιά η αποθήκη των Duty Free «ενώ υποβιβαζόταν κόστος στο αεροπλάνο»… Λογικό μου φαίνεται, πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει πως οι τιμές είναι φωτιά ; Ε να υστερεί το κόστος γίνεται ;; Ασε που τσαντίστηκε γιατί το υποβιβάζανε !!

  8. atheofobos said

    Περίμενα κάποιο σχόλιο για το μεζεδάκι «να θρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας» του Πρωθυπουργού, εκτός αν έχει γίνει και δεν το έχω δεί.

  9. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    8 Από σένα το ακούω αυτό -αλλά σαν να το έχω ξανακούσει πριν από καιρό.

    3-4 Ωραία, μας επιβεβαιώνει ο ειδικός 🙂

  10. leonicos said

    Δεν είμαθ ορθοπαιδικός

    Αλλά κόβουν πόδια και οι χειρουργοι (γάγγραινες κοκ)

  11. leonicos said

    Έχω πολλή δουλειά για ν’ ασχολούε με τις αθλιότητες της πολιτικής.

    Δεν είμαι ‘ιδιώτης’ αλλά μόνος και φιμωμένος.

    Εντούτοις θα πω άλλη μια φορά κάτι κονότοπο: Το βόρειος συνεπάγεται το νότιος, όπως το ανατολικός συνεπάγεται το δυτικός. Β. και Ν. Βιετ-Ναμ, Β και Ν Κορέα.

    Επομένως συναινούμε στον αλυτρωτισμό

  12. atheofobos said

    9
    Το είπε το περασμένο Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή.

  13. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Καλημέρα
    >>Τζάμι το έκαναν το τζαμί!
    …τζαμάτο! 🙂

    7 Για την ΕΡΤ και την επανίδρυσή της … μια χαρά ήταν πετσοκομένη επί Σαμαρά-
    Τζη, καθόλου πετσοκομμένη. Απλώς έκανε γυμναστική φόβου (ήταν της μόδας) την έκλεισε και την ξανάνοιξε ως Νεριτ, όπου ξαναέκαναν τα χαρτιά τους οι ίδιοι και κάτι άλλοι(τάχα μέσω προκήρυξης θέσεων-υπάρχουν στο Διαδίκτυο) και ξανά ΟΛΟΙ γίνανε υπάλληλοι, μάλιστα χωρίς έλεγχο γνησιότητας-νομιμότητας των παραστατικών, μαζί με αυτούς που θελαν τα νέα αφεντικά. Τον Π.Καψή είχε βάλει διαχειριστή/εκκαθαριστή του παλιού σχήματος. Προέκυψε και θέμα με το καπαρωμένο σήμα θυμάσαι.

  14. LandS said

    Πραγματικά έχει προταθεί το ασύνειδα;

    Πριν πάρα πολλά χρόνια έχοντας χρησιμοποιήσει τη λέξη «ενσυνείδητα» ένας πολύ καλός φιλόλογος, καθηγητής του Παν. Θεσσαλονίκης (ένα ήταν τότε) με διόρθωσε στο «συνειδητά». Έκτοτε αποφεύγω τη πρώτη λέξη αλλά όλο και περισσότερο βρίσκομαι στη μειοψηφία.

  15. Χαρούλα said

    Καλημέρα
    Ο (θείος) Αντναν Κασόγκι στην δεκαετία του 80 ως μεσάζοντας είχε ανακατευτεί στη αγορά του αιώνα(mirage). Εκείνη την περίοδο, ο τότε αντιπολιτευόμενος τύπος κατηγόρησε τον Ανδρέα ότι έκανε κρουαζιέρα με το γιοτ Κασόγκι. Δεν θυμάμαι χρονιά, ούτε αν ήταν μαζί και ο Κασόγκι. Άλλωστε ποτέ δεν εξακριβώθηκε αν πραγματικά έγινε η κρουαζιέρα εκείνη.

    https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%BD%CE%AC%CE%BD_%CE%9A%CE%B1%CF%83%CF%8C%CE%B3%CE%BA%CF%84%CE%B6%CE%B9

  16. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Κοτζιάς προέρχεται από το τουρκ. koca, που σημαίνει «μεγάλος, πελώριος, γέρος».

    Κοτζιούλας; Το τρυφερούδι; 🙂

  17. ndmushroom said

    11
    Και όπως είχε, νομίζω, επισημανθεί και τις άλλες φορές που το είπες, κανένας δεν ψάχνει την Βόρεια Αφρική ή την Ανατολική Σαχάρα. Τόσο το Β-Ν Βιετνάμ όσο και η Β-Ν Κορέα συνδέονται με διάσπαση. Όπου δεν υπήρξε διάσπαση, δεν τίθεται και θέμα Β-Ν και Α-Δ.

  18. LandS said

    15 Επίσης είπανε ότι αυτός ήταν ο πραγματικός χρηματοδότης του, κατά Γιαννόπουλο, κωλόσπιτου και όχι οι διάφοροι υπουργοί και συνεργάτες του Αντρέα που εμφανίστηκαν ως δανειστές του όταν προέκυψε θέμα πόθεν έσχες.

  19. Παναγιώτης Κ. said

    Ασύνειδα, ασυνείδητα, ανεπίγνωστα…
    Νικοκύρη, τυπικά είναι έτσι όπως τα έγραψες για το ασυνείδητα.
    Για να αποφύγω την παρερμηνεία που πιθανόν θα προκύψει λέγοντας «ασυνείδητα» χρησιμοποιώ το «ανεπίγνωστα» ή το «χωρίς επίγνωση».
    Παλαιότερα και σε ορισμένες περιπτώσεις αντί να λέμε «ασυνείδητα» λέγαμε «υποσυνείδητα». Φαίνεται ότι εγκαταλείφτηκε όμως το τελευταίο γιατί στην ψυχανάλυση γίνεται λόγος για ασυνείδητο και όχι για υποσυνείδητο.

  20. gak said

    Καλημέρα, ποιο είναι το λάθος στο ία του μεσημβρίας; Τρεις μετά μεσημβρίας λέω τόσα χρόνια, λάθος το λέω;

  21. LandS said

    15 Ξέχασα, η χρονιά ήταν αυτή του σεισμού στη Καλαμάτα και, ίσως, των φωτογραφιών που διανέμονταν με φαξ στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία ενώ κάποιες από αυτές είχαν γίνει πρωτοσέλιδο στην (οθντκ) εφημερίδα αυτουνού που τις μοίραζε.

  22. leonicos said

    @14 Λαντ

    έχει δίκιο. Το ενσυνείδητα το έβαλα μάλλον διευκρινιστικά.

    Συνειδητά σημαίνει εν επιγνώσει, δηλαδή θεληματικά, ξέροντας τι κάνεις. Λες ένα τραγούδι ταυτόχρονα μετον τραγουδιστή συνειδητά ή ασυνείδητα, δηλαδή χωρίς να σε νοιάζει και πολύ τι λέει.

    Ενσυνείδητα είναι βαρύτερο, όχι απλώς εν γνώσει αλλά ‘έχοντας επεξεργαστεί ενδόμυχα ια ενέργεια’

  23. Le Coeur Gothique said

    Καλημέρα σας.

    «Το πιο αστείο ήταν το πάθημα του (οΘντκ) δημοσιογράφου Γιάννη Λοβέρδου…»

    Αυτό πάλι που αντί να πουν «Συγγνώμη, γκάφα έκανα.» σφυρίζουν αδιάφορα ελπίζοντας ότι σε λίγο καιρό η γκάφα τους θα έχει ξεχαστεί, με ξεπερνάει εντελώς…Θα μπορούσε κάλλιστα να πει ότι εξακολουθεί να θεωρεί μπάχαλο την ΣυριζοΕΡΤ αλλά να διευκρινίσει ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση την αδίκησε. Απλά, τίμια και ειλικρινά.

    Σε τόση μεγάλη εκτίμηση ‘έχουν τις αφεντομουτσουνάρες τους και το «κύρος» που νομίζουν ότι έχουν;

  24. leonicos said

    @ Γκακ

    Τρεις μετά μεσημβρίας

    Ναι, λάθος το λες.

    Μετά μεσημβρίαν σημαίνει ‘μετά το μεσημέρι, μετά τις 12’

    μετά εσημβρίας σηαίνει ‘μαζί με το μεσηέρι’ που στην προκείενη περίπτωση δεν εχει νοημα.

    ήρθε μετά της συζύγου του = ήρθε μαζί με τη γυναίκα του

    ήρθε μετά τη σύζυγό του, σημαίνει ότι δεν ήρθαν μαζί

  25. # 13

    Μπορεί νάναι όπως τα λες-δεν ξέρω για συμβάσεις και τέτοια- ξέρω πως είχανε μια συχνότητα κι ένα κανάλι που θεωρώ πως και πολύ τους πέφτει για την ποιότητά τους κρίνοντας κυρίως από τα αθλητικά. Η φετεινή μεταγραφή του Καραλή εκεί είναι χαρακτηριστική της μετακίνησης του κέντρου βάρους των μεσαζόντων στο ποδόσφαιρο με ταυτόχρονη στροφή προς την αντικειμενοποίηση της Nova

  26. cronopiusa said

    Ποιος σκότωσε και γιατί τον Κασόγκι

    Καλή σας μέρα!

  27. Mitsi Vrasi said

    Καλημέρα. Απ’όσο ξέρω το Κανάλι της Βουλής δίνει, και αυτό, όλη τη δουλειά φασόν. Δλδ σε εργαστήρια «υποτιτλισμού» που κάνουν την τεχνική επεξεργασία των υποτίτλων ή μάλλον αυτό έκαναν παλιά. Πριν από καμιά 25ριά και βάλε χρόνια τα εργαστήρια μπήκαν και στο χώρο της μετάφρασης υποτίτλων «συνεργαζόμενα» με μπλοκάκηδες/ισσες, δίνοντας ποσά πείνας. Ξεκίνησε με την έλευση της βιντεοκασέτας -και των ιδιωτικών καναλιών- όπου λόγω ζήτησης και υπερπροσφοράς, οι τιμές πήγαν κατά διαόλου.

  28. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    16 Ο Κοτζιουλας δεν είναι μικρός Κοτζιάς, είναι Κώτσιος-Κωτσιούλας-Κοτζιούλας.

    20-24 Όπως τα λέει ο Λεώνικος

    27 Σε πιάνει η παγίδα ίσως επειδή κάθε φορά δίνεις διαφορετικά στοιχεία, δεν ξέρω.

  29. leonicos said

    Υπάρχουν 5.000.000 λέξεις στα ελληνικά;

    Δεν υπάρχουν 5.000.000 λέξεις σε καμιά γλώσσα, απλούστατα διότι δεν υπάρχουν 5.000.000 σημασίες / νοήματα.

    Είναι πιθανό κάποιοι με ιδιαίτερα πλούσιο λεξιλόγιο ή ανασταίνοντας λέξεις που περιπέσανε σε αχρηστεία, κάτι που προσωπικά το θεωρώ σωστό, όταν γίνεται με φυσικό τρόπο έτσι που η λέξη να επανενσωματώνεται.

    Εδώ δεν κανω λόγο για λανθασμένους τύπους ή τυπικά ιδιωματικούς, δηλαδή παραλλαγές της ίδια λέξης, άνθρωποι, ανθρώποι άθρωποι, αθρώποι κοκ

    Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ‘δείξουμε’ περισότερες λέξεις από τις πραγματικές, όπως καταμετρώντας τα υποκοριστικά, ή προσφηματα που σημαίνεουν επάγγελμα, ιδιότητα, επανάληψη, διάρκεια, επίταση σημασίας, εφετικά, θαμιστικά, παραθετικά επιθέτων κοκ

    Επίσης μπορεί κανείς να τις αυξήσει με συνθέσεις του τύπου χουντο- , φασιστο-, τουρκο-, βουλγαρο-, αμερικανο-, (βάλτε όλους τους λαούς του κόσμου), πορνο- μαλακο-, σκατό- κοκ. Αλλά πρόκειται για ψεύτικη καταγραφή.

    Και αν τολμησουμε να καταμετρήσουμε όλους τους λεκτικούς τύπους, θα βρεθούμε κάπου στο πάτο μαζί με τις υπόλοιπες γλώσσες του κόσμου, κάτω από τις αλταϊκές γλώσσες.

    Τα τούρκικα είναι η φτωχότερη, λόγω εξευρωπαϊσμού

  30. gak said

    24, 28 ευχαριστώ για την πληροφορία

  31. Χαρούλα said

    18 & 21
    Α! LandS ζήλεύω! Τι μνήμη είναι αυτή!😅

    12 Atheofobos.
    Και όχι μόνον!

  32. leonicos said

    Λόγω απουσίας μου στην Τουρκία, τον παράλλο μ΄να θ αξαναπάω,

    μόλις διάβασα τη Σαπφώ

    Συνταρακτικό και υπέροχο

    Συγγνώμη για τον αναχρονισμό

  33. Χαρούλα said

    Και ο Ύμνος του στρατού του …Σαλού!😂

  34. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Τουρκική πηγή ανέφερε μάλιστα στους New York Times ότι ο Τουμπάικι ήταν εφοδιασμένος με οστέινο πριόνι.

    Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το οστέινο πριόνι!

    Τι ιστορία κι αυτή, Θεέ μου! 🤪 Ο Τουμπάικι τεμαχιζει, η Αμερικα κάνει τουμπεκί για να, μη χάσει τα πετροδολάρια των τρισβαρβαρων, ενα αισχος κι ενα όνειδος, γενικώς 😡

  35. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!
    Με κάνατε να θυμηθώ ένα ωραίο βιβλίο ψυχολογίας που είχαμε στο Λύκειο.Αν θυμάμαι καλά χρησιμοποιούσε άγνωστους όρους όπως η παραισθησία,με το παράδειγμα να δω ξυπνώντας το βράδι το παλτό μου κρεμασμένο στον καλόγερο,και να το περάσω για άνθρωπο.(μέχρι τότε,θα το έλεγα παραίσθηση). Ωραίο βιβλίο,κρίμα να μην το εχω φυλάξει κάπου – ή να μη θυμάμαι πού το έχω φυλάξει…

  36. Avonidas said

    Αλλά αντ’ άλλων φατσουλα μου βαλε η wordpress, καμιά χαρά βεβαίως…

  37. Πάνος με πεζά said

    Ή ψευδαισθησία το έγραφε;Μάλλον,ε;

  38. f kar said

    11 Όλα αυτά έχουν και το κοινό στοιχείο ότι βρίσκονται βορείως των νοτίων τους. (Ειναι βέβαια και η Β Ιρλανδία που δεν έχει Νότια)

  39. skol said

    Βρίσκω μερικές αναφορές σε «οστεοπρίονα». Καλό μου φαίνεται αλλά μάλλον οι γιατροί δεν έχουν λόγο να εξειδικεύουν -όπου υπάρχουν οστεοπρίονα δεν υπάρχουν συνήθως άλλου είδους πριόνια!

  40. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    35, 37 Το θυμάμαι το βιβλίο, πρέπει να είμαστε συνομήλικοι. Χρήσιμο εγκυκλοπαιδικά μου είχε φανεί. Πραγματευόταν κάποιες βασικές έννοιες, μάθαινε κανείς τις λέξεις που τους αντιστοιχούν.

    Αναφερόταν και στο ασυνείδητο/υποσυνείδητο σαν συνώνυμα.
    Χαρακτηριστικά θυμάμαι την παραίσθηση και τη διαφορά με την ψευθαίσθηση: Παραίσθηση είναι η παρεξήγηση υπαρκτών ερεθισμάτων (το παράδειγμα με το παλτό) ενώ ψευδαίσθηση μια τελείως πλαστή εμπειρία που κατασκευάζει το μυαλό (να δεις τον άνθρωπο στη γωνία χωρίς καλόγερο και παλτό 🙂 )

  41. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα.

    @11.leonicos said:

    » …Το βόρειος συνεπάγεται το νότιος, όπως το ανατολικός συνεπάγεται το δυτικός. Β. και Ν. Βιετ-Ναμ, Β και Ν Κορέα. »

    @17. ndmushroom said:

    » …Τόσο το Β-Ν Βιετνάμ όσο και η Β-Ν Κορέα συνδέονται με διάσπαση. Όπου δεν υπήρξε διάσπαση, δεν τίθεται και θέμα Β-Ν και Α-Δ. »

    Χωρὶς νὰ θέλω νὰ ἐμπλακῶ σὲ νέες μακεδονομαχίες, θὰ σημειώσω ὅτι ἔχουν προηγηθεῖ δεκαετίες ἀλυτρωτικῆς προπαγάνδας ἀπὸ τὴ γειτονικὴ χώρα, μὲ χάρτες ποὺ φτάνουν μέχρι τὴν Θεσσαλία.
    Κάποιοι, καταλλήλως ὑποκινούμενοι, μποροῦν νὰ τὸ ἀξιοποιήσουν.
    Δὲν εἶναι ἀναγκαῖο νὰ ἔχει ὑπάρξει διάσπαση.

  42. Πολιτικές δολοφονίες γίνονταν και γίνονται, δυστυχώς, συχνά με την επίνευση του επίσημου κράτους. Αλλά δολοφονία από επισήμους μέσα σε προξενείο, και δη ανθρώπου ο οποίος πήγε εκεί αυτοπροαιρέτως για να βγάλει χαρτιά, αυτό σπάει όλα τα ρεκόρ. Θα δικαιολογούσε τουλάχιστον διακοπή διπλωματικών σχέσεων και αποπομπή όλων των διπλωματών της χώρας.
    Πώς να το κάνουμε γμτ, υπάρχουν κάποιοι κανόνες! Θεωρείται π.χ. δυστυχώς θεμιτό σε πόλεμο να βομαρδίσεις μια πόλη και να σκοτώσεις μερικές χιλιάδες αθώους ανθρώπους, δεν θεωρείται όμως θεμιτό να σφάξεις μαζικά τους αιχμαλώτους που έχουν παραδοθεί. Μερικοί το χαρακτηρίζουν υποκρισία, αλλά καλό είναι να απαγορεύονται ρητώς όσα ορίζονται ως εγκλήματα πολέμου, έστω και αν κατά μία έννοια ο ίδιος ο πόλεμος είναι το μεγαλύτερο έγκλημα.
    Στο άρθρο της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας για τη διπλωματία, γραμμένο σε μια εποχή (1930) όπου δεν ντρέπονταν να γράφουν τέτοια, λέει (δεν την έχω πρόχειρη να το παραθέσω ακριβώς) ότι πρόβλημα αποτελεί η δέουσα μεταχείριση των αντιπροσώπων των «μη εισέτι πλήρως πεοπλιτισμένων χωρών». Δεν είχαν τελείως άδικο…

  43. Avonidas said

    Άρπαξε, λέει, φωτιά η αποθήκη των Duty Free «ενώ υποβιβαζόταν κόστος στο αεροπλάνο».

    Όχι, δε λέει αυτό, λέει ότι «άρπαξε» φωτιά η αποθήκη των «Duty Free».

    Επομένως, συμπεραίνω οτι τα Duty Free ήταν μαϊμού, κι η αποθήκη τους δεν την άρπαξε τη φωτιά, αλλά την απέκτησε με νόμιμο τρόπο 😋

  44. Pedis said

    σε μια δεδομένη στιγμή κείμενα που είχαν *συνολικό αριθμό λέξεων* 105.000.000

    ναι, αλλά πόσες λέξεις είχαν συνολικά τα κίμενα των βυσηγότθων την ίδια στιγμή; Εεεεε, μού λέτε; Ανθέλληνες, αγράματοι, προτώγονοι, απολήτιστοι. Ουστ!

    Βάλε λάικ:
    Μας ζηλεύουν, ρε, γιατί την έχουμε μεγαλύτερη τη γλώσσα.

  45. Υπήρξε, όχι διάσπαση αλλά διαμελισμός της γεωγραφικής περιοχής που λεγόταν τον 19ο αιώνα Μακεδονία. Το βόρειο τμήμα της περιήλθε το 1913 στη Σερβία, και μετά από διάφορες ιστορικές περιπέτειες κατέληξε το 1991 ν’ αποτελεί ανεξάρτητο κράτος και να χρειάζεται όνομα. Το νότιο τμήμα περιήλθε στην Ελλάδα, της οποίας αποτελεί γεωγραφικό διαμέρισμα (έστω και αν η διοικητική διαίρεση σε περιφέρειες το χωρίζει). It’s as simple as that.
    Το ζήτημα δεν είναι το γεωγραφικό, είναι το εθνοτικό. Στη Βόρεια Μακεδονία διαμορφώθηκε ένα έθνος, που αυτοαποκαλέιται μακεδονικό. Αυτό που πρέπει με κάθε τρόπο να καθίσταται σαφές είναι ότι αυτό το έθνος δεν εκτείνεται πέρα από τα όρια της Βόρειας Μακεδονίας, όχι γιατί δεν θα μπορούσε αν είχαν έρθει αλλιώς τα πράγματα, όχι γιατί δεν υπήρχαν και στη νότια Μακεδονία μέλη της προνεωτερικής πληθυσμιακής ομάδας που εξελίχθηκε στο σημερινό έθνος, αλλά διότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία ή έφυγαν ή αφομοιώθηκαν.
    Νομίζω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κατοχυρώνει αυτή τη διασάφηση, έστω και αν θα ήταν προτιμότερο να μιλούσε για ‘βορειομακεδονικό’ έθνος και ‘βορειομακεδονική’ γλώσσα (ή ‘σλαβομακεδονική’ — για τη γλώσσα υποθέτω ότι δεν θα είχαν αντίρρηση οι Αλβανοί!)

  46. Mitsi Vrasi said

    29, Μέα κούλπα, νομίζω (χι-χι)

  47. Pedis said

    Άντε πάλι: Ορέστη ονόμασαν τη νέα κακοκαιρία. Το Πυλάδης που έπεται θα το χρησιμοποιήσουν για αραιή συννεφιά με πιθανότητα ψιλόβροχου;

  48. Χαρούλα said

    Μ’αυτήν την αποθήκη που άρπαξε φωτιά
    Απο το πρωί σιγοτραγουδάω τον carnation!
    Το θυμάστε; Δεν το βρήκα στο yt.

    Έπιασε φωτιά η αποθήκη του Σαμ, κινδυνεύει η Λόλα.
    Τη Λόλα απ’ τη φωτιά ποιος θα τη βγάλει;
    Μόνο ο Carnation έχει δύναμη μεγάλη.
    Κάθε παιδί τον Carnation θαυμάζει.
    Ορμά στις φλόγες και το κορίτσι βγάζει.
    Δυνατός και γερός για να γίνεις
    Κάθε μέρα carnation
    Κάθε μέρα carnation
    Να πίνεις….

  49. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα.
    Δηλαδή πώς γίνεται να είσαι έμπειρος δημοσιογράφος, να διαβάζεις τον Ριζοσπάστη και να συγχέεις τον ΕΛΑΣ με την ΕΛ.ΑΣ. Τόσο μηχανική ανάγνωση πια; Και αντί να αυτοφασκελωθείς, να περνάς στην αντεπίθεση κατηγορώντας τους εχθρούς της ΕΡΤ. Η οποία ΕΡΤ, παρεμπιπτόντως, είναι εντελώς απαραίτητη, αφού είναι το μόνο κανάλι που (μπορεί να) προάγει τον πολιτισμό και, όποιος αμφιβάλλει, ας κάνει μια καναλότσαρκα να δει τι σκουπίδια ταΐζουν τον κόσμο τα ιδιωτικά κανάλια. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να πάψει η ΕΡΤ να είναι κομματικό μαγαζάκι. Εξυγίανση και ποιοτική αναβάθμιση, λοιπόν, και όχι κλείσιμο.

  50. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    34 Παραδέχτηκε η Σαουδαραβία τον φόνο: πιάστηκαν στα χέρια, λέει, και πάνω στον καβγά όλως τυχαίως πέθανε ο Κασόγκι -τώρα θα τον συγκολλήσουν άραγε;
    Ο Τραμπ πάντως βρήκε πειστικές τις εξηγήσεις, άκουσα.

    49 Έτσι!

  51. LandS said

    45 Αντί να πούμε γεωγραφικό διαμελισμό, καλύτερα να πούμε δημιουργία ανεξάρτητων κρατών στις ευρωπαϊκές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η «γεωγραφία» δεν άλλαξε, η νομή και κατοχή της άλλαξε. Και άλλες οι συνθήκες πριν το 1828, άλλες πριν το 1867/1870, άλλες πριν το 1904, άλλες πριν το 1922, άλλες πριν 1993, άλλες μετά.

  52. sarant said

    Διευκρίνιση από το ΦΒ για τη Σκάλα στο Μαργαρίτι:

    Σκάλα λεγεται ο μαχαλας των Τσαμηδων στο Μαργαριτι που παραμενει ερημωμενος μετα τις εκκαθαρισεις. Ο σημερινος οικισμος βρισκεται στους προποδες της πλαγιας εκει που ηταν παλια η αγορα – παζαρι και που ειχε ανεκαθεν και ελληνες.

  53. Γιάννης Κουβάτσος said

    19: Πόσο πιθανό είναι να γνωρίζει ο Τσίπρας το «ανεπίγνωστα»; Εδώ ο κοτζαμάν Κοτζιάς είπε τις προάλλες ότι το πιο σημαντικό θέμα είναι να υπερψηφιστεί από την πουγουδουμίτικη βουλή η συνταγματική αναθεώρηση και ο Ζάεφ … «το μάχεται». Προφανώς ήθελε να πει ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή ο Ζάεφ το παλεύει, το προσπαθεί. 😇

  54. Avonidas said

    Από την άλλη, δεν είμαι βέβαιος ότι ο Ν.Κ. έκανε καλά που παραιτήθηκε

    Α, ο Κοτζιάς θα φορτωθεί την ευθυνη, δηλαδή; Θα μου πεις, μόνος του παραιτήθηκε. Θα σου πω ότι πρωθυπουργός που κάνει τεμεναδες στον καραδεξιό συνεταίρο του σε βασικά εθνικά ζητήματα δεν μπορεί να εχει την αξίωση να καθονται να ξεφτιλιζονται οι σοβαροί συνεργάτες του.

    Αν το επιχείρημα του Τσιπρα ήταν «μεινε γιατί το μακεδονικο ειναι κρισιμο», θα επρεπε να το δείξει τραβώντας τ’ αυτι του Καμμενου. Αντ’ αυτού προτίμησε να αφήσει τον Κοτζια να φυγει χυνοντας κροκοδειλια δακρυα, εβαλε και την αφεντομουτσουναρα του στο τιμόνι εχοντας πλήρη άγνοια κινδύνου, κι ολα καλα…

  55. Γιάννης Ιατρού said

    51, 53: Δείτε το μέηλ σας !

  56. Μαρία said

    49, 50
    Για μένα κρίση σοβαρή, που με κάνει να ντρέπομαι, είναι να ακούω από το στόμα κεντρικού παρουσιαστή “Ιφιγένεια εν Αυλίδις”. Και μάλιστα δις. http://www.avgi.gr/article/10838/9250688/ypseles-prosdokies

  57. Μανούσος said

    Η ΕΡΤ είχε σοβαρά προβλήματα και πριν την διαλύσει ο Σαμαράς. Τώρα για να φτάσει στο επίπεδο που ήταν (εκείνο το παλιό προβληματικό) θα περάσουν πολλά χρόνια, διότι άλλα συζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΕΡΤ-open και άλλα έκανε στο τέλος. Οι άνθρωποι της ΕΡΤ που αγωνίστηκαν και ήλπισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ την εξυγίανση, είδαν να στρογγυλοκάθονται στις θέσεις ευθύνης οι ίδιοι παλαιοί παράγοντες που υπηρετούν με προθυμία ΚΑΘΕ κυβέρνηση και κάθε κόμμα. Συνεπώς η τωρινή κατάσταση είναι ένα μείγμα παλινόρθωσης του παλαιού καθεστώτος και συνθηκολόγησης των υγιών δυνάμεων που αγωνίζονταν. Είναι με μία κουβέντα άλλη μία Βάρκιζα…. που χρεώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ και πολύ συγκεκριμένα πρωτοκλασσάτα στελέχη που δεν είναι και πασοκογενή….

    Κατά τα άλλα δεν είναι απαραίτητο ο Βορράς να έχει Νότο ή η Ανατολή Δύση και τούμπαλιν: Ανατολικό Τιμόρ, Άνω Βόλτα, Τουρκική Δημοκρατία Βορείας Κύπρου, Λέγκα του Βορρά, Νότια Αφρική, Υπερβόρειοι, Δυτική Όχθη, η Δύση γενικώς, ενώ Ανατολή είναι χίλια δύο πράγματα, Εσωτερική Μογγολία, Βόρεια Ρηνανία, Ανατολική Πρωσία, Κάτω Σαξωνία, Βόρεια Ήπειρος, κλπ.

    Δεν προκύπτει από πουθενά η αποκλειστική αρνητική χροιά στο «ασυνείδητα».

    Τώρα που κόψανε το τραμ από Σύνταγμα έως Κασομούλη, θα ψάχνουν οι τουρίστες να βρουν την «KASOMOYLH»

    45
    Έχουν αντίρρηση για την γλώσσα οι Βούλγαροι

    Ειδικά για το βιλαέτι του Κοσσόβου το οποίο περιελάμβανε και τα ίδια τα Σκόπια (πόλη), σύμφωνα με τις απογραφές του Αυστριακού ΥΠΕΞ για εσωτερική χρήση το 1903 193.807 Πατριαρχικοί, δηλ. Σερβόφρονες και 195.943 Εξαρχικοί, δηλ. Βουλγαρόφρονες. Άρα ούτε Μακεδόνες ούτε προνεωτερικοί το 1903. Αυστρ. Αρχεία, δημοσιευμένα στο Th. Toleva (HHStA, AB XIX/84 [NL Kral], K2), Η Επιρροή της Αυστροουγγαρίας στη Διαμόρφωση του Αλβανικού Έθνους, Αθήνα 2018. Ειδικά στην πόλη των Σκοπίων οι Εξαρχικοί-Βούλγαροι είναι 178.711 έναντι μόλις 19.334 Σερβοφρόνων. Το ερώτημα λοιπόν είναι πού πήγαν όλοι οι Εξαρχικοί; Προφανώς το μαγικό Ραβδί της Γιουγκοσλαβία τους μεταμόρφωσε σε Μακεδόνες.

  58. Pedis said

    Στο bbc, αλλά και σε άλλα μεγάλα μουμουέ του εξωτερικού, δεν περνάει μέρα χωρίς να έχουμε ένα θέμα χοτ που να αφορά βασιλικές οικογένειες και συχνότερα από όλες την αγγλική.

    Το πράμα σπάει αρχίδια. Φανταζομαι ότι τα σημερινά μμε είναι κάτι μεταξύ σε Φαντάζιο και Ρομάντζο της εποχής της γιαγιάς μου της τρίτης δημοτικού.

    Εδώ, από θέμα του μπιμπισί, όπου, είναι εκπληκτικό, η κυρία του πρίγκιπος κλείνει την πόρτα μόνη της.

    https://www.bbc.com/news/av/uk-45650976/meghan-closes-a-car-door

    από το έγκυρο Μπιμπισί.

    Σημερινό, ένα από τα 4 προτεινόμενα πρώτα θέματα:

    https://www.bbc.com/news/stories-45862618

  59. sarant said

    58 Δεν είναι σημαντικό νέο να έμαθε ένα μωρό να κλείνει μόνο του την πόρτα; Ή δεν είναι μωρό;

  60. Μαρία said

  61. Γιάννης Κουβάτσος said

    59:Μωρό θεωρείται, Νικοκύρη, αλλά όχι κυριολεκτικά. Εμένα δεν μ’αρέσει. Είναι όμως σκανδαλώδες μέλος της Βασιλικής Οικογενείας να κλείνει την πόρτα μόνο του. Κάτι τέτοιες κεφαλαιώδους σημασίας «λεπτομέρειες» ξήλωσαν το πουλόβερ της βρετανικής αυτοκρατορίας.

  62. Γιάννης Κουβάτσος said

    46:Εντάξει, την μπέρδεψε με την «…εν Ταύροις». Άρα «Ιφιγένεια εν Αυλίδοις» και όχι «…εν Αυλίδοις».

    «Γιατί σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί της Ν.Δ. περί ΣΥΡΙΖΑ channel, ουδείς νομίζω που ήταν ΣΥΡΙΖΑ από το μακρινό 4% υπάρχει, στην οθόνη τουλάχιστον της ΕΡΤ).»
    Μακάρι να υπήρχε. Θα ήταν σαφώς πιο καταρτισμένοι λόγω πολιτιστικής παράδοσης του «χώρου». 😉

  63. Γιάννης Κουβάτσος said

    62:Και όχι «…εν Αυλίδις», διορθώνω.

  64. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και μια που πιάσαμε τα ερτικά, μόνο εμένα εκνευρίζει αφόρητα το δίδυμο Ακριβοπούλου-Καψώχα ή υπάρχουν κι άλλοι;

  65. Μαρία said

    https://left.gr/news/tethike-se-diathesimotita-o-astynomikos-poy-evrise-hydaia-mia-ilikomeni-gynaika-sti-moria

  66. skom said

    Νομίζω ότι το βιβλίο της Ψυχολογίας του ΟΕΔΒ ήταν του Παπανούτσου. Όπως και ένα σχολικό βιβλίο Λογικής εκείνης της εποχής.

  67. dryhammer said

    66. Από το βιβλίο λογικής θυμάμαι μόνο πως συμπληρώναμε τις παύλες που έλειπαν για να γίνει από ΛΟΓΙΚΗ –> ΑΘΕΙΚΗ

  68. Μαρία said

    66
    http://e-library.iep.edu.gr/iep/collection/browse/index.html

  69. Γιάννης Κουβάτσος said

    55:Α, μάλιστα. Δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ (ή παραβρεθώ), δυστυχώς. Εύχομαι καλή διασκέδαση και εποικοδομητικές συζητήσεις. 💚👍

  70. Pedis said

    # 59 – το μωρό, το μωρό, το μωρό … σε ήχο πανηγυρτζίδικο.

    Το στοίχημα για την αξιοπιστία του μπιμπισί είναι πλέον να μας ενημερώσει έγκυ/αιρα πότε θα τα φορέσει ο ένας στον άλλον και λεπτομέρειες ως προς το αν τήρησαν ή όχι το πρωτόκολλο στο κέρατο.

  71. LandS said

    57 «Άρα ούτε Μακεδόνες ούτε προνεωτερικοί το 1903″

    Και αυτό το «Μακεδονική» στον τίτλο του VMRO (Внатрешна македонска револуционерна организација) και το Македонија στα μπαϊράκια των εξεγερμένων του Ίλιντεν το 1903 τί ήταν; Τιτοϊκές διαστρεβλώσεις της Ιστορίας;

  72. ndmushroom said

    41
    Για να το κλείνουμε με συνοπτικές διαδικασίες: δίκιο έχετε. Έχουν υπάρξει αλυτρωτικά κινήματα, και μπορεί να ξαναφουντώσουν κάποτε (ποιος θα το φανταζόταν ότι το «πάλι με χρόνια με καιρούς…» μεταφράζεται και σε άλλες γλώσσες, ε;). Αλλά αυτό δεν υπάρχει καμία συμφωνία, κανένα όνομα, καμία συνταγματική διάταξη που μπορεί να το εμποδίσει. Άρα τι; Άρα ή υπογράφουμε μια συμφωνία που μας καλύπτει υπό τις σημερινές συνθήκες (όπως και έγινε), ή υλοποιούμε το πάγιο αίτημα του αγνού και πατριωτικού ελληνισμού από τα συλλαλητήρια της δεκαετίας του ’90, παίρνουμε τα όπλα και ορμάμε για τα Σκόπια, για να εξασφαλίσουμε ότι, αφού θα έχουμε κατακτήσει τη γείτονα χώρα, κανένας αλυτρωτισμός δεν θα μπορεί να ευδοκιμήσει πλέον. Το πόσο εφικτή, βιώσιμη και θεμιτή είναι αυτή η λύση ας το σκεφτούν μόνοι τους όσοι μιλούν για ανοιχτές πόρτες στον αλυτρωτισμό.

  73. LandS said

    Μετά από πολλά χρόνια βλέπω ποδόσφαιρο.
    Ή ξέμαθα ή ο ΠΑΟ παίζει καλή μπάλα.

    Ρητορικό το ερώτημα. Απαντήσεις από γάβρους, ΑΕΚτζήδες και από τον οπαδό του ΠΑΟΚ δεν γίνονται δεκτές.

  74. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και την ώρα που τα ιδιωτικά κανάλια θα μας δείχνουν μοντέλες και ψωνάρες να αλλάζουν ρούχα και να κουνιούνται και να λυγιούνται υπό τους ήχους του «Bella ciao» (άγνοια και ασέβεια πάνε μαζί),καθώς και διάφορους καρύδοφάγους σαρβάιβορς, η ΕΡΤ θα προβάλλει τη «Ζωή εν τάφω». Φιλόδοξη παραγωγή αυτή η σειρά, ελπίζω να μη μας απογοητεύσει.

  75. sarant said

    74 Ναι; Γιά να δούμε…!

  76. Μαρία said

    74
    Ταμάμ. Σε συνδυασμό με το 57 και 71. http://www.efsyn.gr/arthro/peri-prespon-kai-psaradon

  77. Γιάννης Κουβάτσος said

    73:Και ωραία μπάλα παίζει και κερδίζει, χωρίς παράγκες, μικροολιγάρχες και λεγεωνάριους ποδοσφαιριστές. Ας τη χαρούμε αυτή την ομάδα, γιατί σύντομα θα τη διαλύσουν οι ιδιοκτήτες της ξεπουλώντας όσο-όσο τα φιντανάκια.

  78. …«οστέινο» πριόνι. … το
    bone saw …

    Τέτοια γκάφα παλιότερα θα την λέγαμε και
    boner.

  79. ΓιώργοςΜ said

    68 Αυτό είναι. Κατευθείαν λίκνος του βιβλίου:
    http://e-library.iep.edu.gr/iep/collection/browse/item.html?code=03-20556991&tab=01

  80. υποβιβαζόταν κόστος
    στο αεροπλάνο

    Ευρηματική απόδοση του
    Low-cost airline

  81. Όταν βλέπω τον Αρβανίτη τα μεσημέρια να φέρεται στους υπόλοιπους συντελεστές σαν να είναι παιδάκια, στις δε γυναίκες ακόμη και με σεξιστικό τρόπο, δίνω χίλια δίκια στον Φίλη.

  82. ΣΠ said

    Ένα άρθρο που θα σας κάνει να αρχίσετε να κοιτάτε τα δάχτυλά σας.
    Length of ring and index fingers ‘linked to sexuality’.

  83. Χρήστος Π. said

    71. Έλα ντε. Όλες οι σλαβικές «Μακεδονικές» οργανώσεις που θέλουν την αυγή του 20ου αιώνα ανεξάρτητη Μακεδονία,είναι Εξαρχικές, συνυπάρχουν με τις καθαρά Βουλγαρικές, και έχουν έδρα τη Βουλγαρία. Δεν ζήτησε ούτε θα αφήναμε να ανοίξει καμμια από αυτές γραφεία στη πλατεία Συντάγματος. Λογικότατα πιστεύαμε πως η ανεξαρτησία συντηρείται ως μια επιλογή της Βουλγαρίας, ώστε αργότερα να ενωθεί το ανεξάρτητο Μακεδονικό κράτος με τη Βουλγαρία. Κάποιες συγκρούσεις, ακόμα και δολοφονίες, μεταξύ Βουλγάρων και «Μακεδόνων» αυτονομιστών αποδίδονταν σε πολιτικά κίνητρα και συμφέροντα.

    Φαίνεται ότι κάποιοι όμως φορείς της ιδέας της ανεξαρτησίας το πίστευαν περισσότερο απ’ όσο ήθελαν οι Βούλγαροι… Έχοντας χάσει την εθνική τους ταυτότητα μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία και τη Μακεδονική σαλάτα αρχίζουν να δηλώνουν απλώς «Μακεδόνες» ενώ μάταια οι Βούλγαροι τους έλεγαν και τους έγραφαν ότι όλα πάνω τους δείχνουν πως είναι Βούλγαροι. Η δυνατότητα συνεννόησης με τη γλώσσα, η υποστήριξη της Βουλγαρίας που θεωρούσε εύκολη υπόθεση να τους κερδίσει πάλι, και η έδρα στη Βουλγαρία, αναγκαστικά τους έκαναν Εξαρχικούς όπως τους συνειδητούς Βούλγαρους αλλά ως εκεί για μερικούς. Ο Τίτο σίγουρα έχτισε πάνω στην διαφορετικότητα της συνείδησής τους ή την απώλεια της Βουλγαρικής (πείτε το όπως θέλετε) και τώρα γνωρίζω Σκοπιανούς που λένε «αν είναι να ενωθούμε με τη Βουλγαρία καλύτερα να μας καταλάβει η Ελλάδα». Όσοι Σκοπιανοί το είπαν αυτό σε μένα (από το 2001 και μετά που γνώρισα αρκετούς) ήσαν όλοι πολύ νέοι.

  84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    58 >>θέμα του μπιμπισί, όπου, είναι εκπληκτικό, η κυρία του πρίγκιπος κλείνει την πόρτα μόνη της
    Μπέιμπισι 🙂

    66/67 >>
    Α (κι) εγώ αυτά τα δυο (Ψυχολογία και Λογική) τα μπέρδεψα πια (κι ούτε θυμάμαι τί στον κόρακα λέγανε) 🙂

  85. # 77

    Μη μου στενοχωριέσαι Γιαννάκη και κορόιδα να αγοράσουν μωρά απ’ο τον ΠΑΟ μόνο από καμιά Κίνα μπορεί να βρει μάναντζερ. οι άλλοι έχουνε μάθει πως «τρέφονται» τα μωρά από προπονητές όπως ο Τσιώλης, ο Αναστασιάδης, ο Αναστασίου, ο Ουζουνίδηςκι ο Δώνης και γι αυτό μόλις φτάσουν στην εφηβεία κάνουν εμετό. Δες τον Κάτσε (Δώνης), Τζανδάρης (Αγγελος) Εμμανουηλίδης (Μαρίνος) και το κλου ο Μαυρίας, το «χρυσάφι» του Αναστασίου που πουλήθηκε και φέτος παρακάλαγε για συμβόλαιο πενταψήφιο και δεν του τόδινε ούτε ομάδα της φουτμπολλίγκ και πήγε στα χωράφια της Σκωτίας. Στόχω ξαναπεί μόνο ο Μπουζούκης από αυτούς έχει μέλλον και από τα μωρά του Αναστασίου μόνο ο Τριανταφυλλόπουλος παίζει αξιοπρεπώς και ο Ρισβάνης σε ειδικό ρόλο μοναχά λόγω σωματικής κατασκευής, δηλαδή όχι παίκτες για ομάδες πρώτης γραμμής που μπορούν να πληρώσουν.
    Ο Νικοκύρης -που θαύμαζε τα μωρά του Αναστασίου- θα θυμάται πως στον τελικό με τον μισό ΠΑΟΚ το μόνο μωρό που βγήκε στην αρχική ενδεκάδα ήταν ο Τριανταφυλλόπουλος, ξέρανε τι κάνανε και τι τρέλλα πουλούσανε μήπως τσιμπήσει κάποιος.
    Ο άλλος είδε μια ομάδα με δυο μουσκάρια στην άμυνα τους Ινσούα και Μαυρομμάτη που δεν βλέπουνε κάρτες λόγω φανέλλας, ένα στόπερ «υψηλής» κλάσεως (Κολοβέτσιος) και του άρεσε η ομάδα επειδή τρέξανε σαν παλαβά για ένα τέταρτο και μετά ξεφούσκωσαν και πήραν τυχερά ένα ματς που θα μπορούσαν και να το είχαν χάσει βάσει ουσιαστικών ευκαιριών. Αν δεν δασκαλευτούν κατάλληλα στα ματς που θα έχουν ξένους διαιτητές οι κόκκινες θα πάνε σύννεφο. Καλός είναι ο Κουλιμπαλί αλλά το ταβάνι του το ξέρουμε χρόνια τώρα, δεν είναι μωρό

  86. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Νυμφευοπαντρευόμαστε / Παντρευονυμφευόμαστε την τάδε του μηνός».
    http://www.efsyn.gr/arthro/nymfeyopantreyomaste

  87. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν έχει καμία απολύτως σχέση αυτή η ομάδα με την ομάδα του Αναστασίου, Τζι. Εκείνη η ομάδα βασιζόταν σε λεγεωνάριους (Μπεργκ, Νάνο, Πράνιτς, Αμπέιντ, Σίλντενφελντ, Μέντες, Ζέκα κ.α.) με γαρνιτούρα μέτριους Έλληνες (Κουτρουμπή, Τριανταφυλλόπουλο, Λαγό). Μόνο ο Καρέλης ξεχώρισε και, αν δεν τραυματιζόταν σοβαρά στο Βέλγιο, θα έκανε αξιοπρεπή καριέρα.

  88. Του Θεόφιλου Βορέα δεν ήταν τα παλιά σχολικά βιβλία Λογικής (που εμείς την κάναμε συχνά Αφρική) και Ψυχολογίας;

  89. # 87

    Ασθενή μνήμη έχεις, Μαυρίας, Χουχούμης, Μαρινάκης, Ρισβάνης, Τριανταφυλλόπουλος, Λαγός και άλλους (ο Καρέλης είχε έρθει τότε από Ουκρανία ή Γεωργία-δεν είχε σχέση με τα μωρά ούτε ο Κουτρουμπής- αποφάγι από την ΑΕΚ) κάθε βδομάδα διαφημιζότουσαν στα εύκολα ματς σαν τα αστέρια του μέλλοντος.Το ίδιο και πέρσυ με κάτι απίθανους που έβγαζε κάθε τόσο ο Ουζουνίδης και που δεν θυμόμαστε ούτε τα ονόματά τους φέτος. Ο Ουζουνίδης βέβαια δεν είναι τόσο αδίστακτος όπως ο Δώνης ή ο Αναστασιάδης και δεν τα ζόρισε πολύ τα παιδιά και σε σχέση μ’ αυτούς είναι και κλάση προπονητής άλλο τώρα αν πριν μισή ώρα έλεγε στους Μάνταλο-Μπακασέτα να παίζουν στα άκρα για να δίνουν πλάτος στην επίθεση και να έχουν χώρο οι Λιβάγια και Πόνσε κι αυτοί αντί να τον ακούσουν έπαιξαν το 1-2 στο κέντρο της άμυνας και ο Μάνταλος άνοιξε το σκόρ κι ο Μαρίνος το πανηγύρισε σαν να το είχε σχεδιάσει !!

  90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    28 >>Κώτσιος-Κωτσιούλας-Κοτζιούλας.
    Ευχαριστώ! Η επανάληψη μάνα της γνώσης,αλλά πόοσες φορές; 🙂 .Το ΄χεις πει κι ίσως ματαξαναπεί, το ξερό μου μέσα 😦 .

    86. Αραβωνιζόμεθα(οι δούλοι του Θεού) και γαμεύομεθα (και πληθυνόμεθα) τί τα θες τί τα γυρές 🙂

  91. Μαρία said

    88
    Λογική http://e-library.iep.edu.gr/iep/collection/browse/item.html?code=01-42315&tab=01

    Ψυχολογία http://e-library.iep.edu.gr/iep/collection/browse/item.html?code=01-46091&tab=01

  92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    88 «Λογική και Ψυχολογία» του Βορέα (τα πήρε και τα σήκωσε) 🙂 🙂

  93. Γιάννης Ιατρού said

    έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 90 χρόνων, η Ελένη (Τιτίκα) Γκελντή – Παναγιωτίδου,
    μια ιστορική μορφή-σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης

  94. cronopiusa said

    https://twitter.com/_Wiesenthal_S_/status/1053577186224099328

  95. Μαρία said

    93
    Ενώ ο γιος της πριν απο τρία χρόνια.

  96. nikiplos said

    42@, δεν είναι το ίδιο με άλλες πχ Πολκ… Ας πούμε πως ένας δημοσιογράφος ή επιστήμων, πηγαίνει σε ένα προξενείο της Σαουδικής Βαρβαρίας ώστε να βγάλει βίζα για να επισκεφθεί ένα από τα θέρετρά της. Η Σαουδική Βαρβαρία μπορεί εκτός από την Κωννούπολη να έχει προξενείο στην Αθήνα, στην Νέα Υόρκη κλπ

    Σήμερα που αποδεικνύεται αυτό το φρικτό έγκλημα και εμμέσως πλην όμως πολύ σαφώς, η Σαουδική Βαρβαρία παραδέχεται ότι το έκανε…

    Αντί να λέμε «γίνονται αυτά από τους Βάρβαρους» κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε ΑΜΕΣΑ:

    Να κλείσουν ΟΛΕΣ οι πρεσβείες της χώρας-καρκίνωμα σε όλες τις σοβαρές Δυτικές χώρες. Να κλείσουν τα προξενεία τους επίσης… Να πάρουν εντολές να φύγουν εντός μηνός…

    (Ύστερα μπλοκάρισμα λογαριασμών κλπ, έως ότου η Σαουδική Βαρβαρία, αποδείκνυε ότι θέλει και μπορεί να τιμωρήσει τους ενόχους αυτού του φοβερού εγκλήματος)

    Ξέρω ότι πλανάμαι πλάνην οικτράν, κι ότι ο μαρασμένος Δυτικός Κόσμος βλέπει στο φασιστικό Ισλάμ, εκατοντάδες χιλιάδες προθύμους…

    Εντούτοις πιστεύω πως αν ο κόσμος τελικά διαλέξει τη Βαρβαρότητα αντί ενός σχετικά ισορροπημένου στάτους, τότε εγώ (και πολλοί άλλοι σώφρονες υποψιάζομαι) θα είμαστε με την Κίτρινη Φυλή για πρώτη φορά στην ιστορία μας
    (χέστηκε βέβαια και η κίτρινη και η καυκάσια, αλλά έτσι το λέω για την καταγραφή, ότι υπάρχουν και μερικοί που δεν ασπάζονται αυτό το «άνευ όρων»).

  97. NIKOS NIKOS said

    Καλησπέρα και πάλι!

    Διάβαζα για την καταγωγή του μακαρίτη Κασόγκι (Κασικτζί) από την ελληνική μάνα της Καππαδοκίας (λέξη ελληνικότατη και αυτή βάναυσα κακοποιημένη)

    https://www.athensvoice.gr/politics/485560_ypothesi-kasogki

    όταν είδα το άρθρο σας.

    «Σύμφωνα με την εργασία του Μανόλη Τριανταφυλλίδη «Τα οικογενειακά μας ονόματα», το οικογενειακό όνομα (δηλ. επώνυμο) Κοτζιάς προέρχεται από το τουρκ. koca, που σημαίνει «μεγάλος, πελώριος, γέρος». Από την ίδια λέξη έχουμε δανειστεί και τον τύπο κοτζάμ ή κοτζαμάν, απ’ όπου και το επώνυμο Κοτζαμάνης.»

    Τα τουρκικά koca και hoca που δίνουν τα ονόματα Κοτζιάς, κοτζαμάνης, αλλά και τα Κοζάνη, Κόζιακας, Κότζακ, Καζάν, καζάνι, καζμάς, Καζαντζίδης, Κοζάκοι, Καζακστάν κτλ
    προέρχονται από την ρίζα κζ (καζ και κοζ) που είναι ελληνικότατες.

    Έχουν άμεση συγγένεια και σχέση με την ετυμολογία της Αιγύπτου η οποία και αυτή σας διαφεύγει αλλά και με αυτήν του Αιγαίου και της αίγας και των παραγώγων λέξεων αυτής.

    Πιο τούρκικη προέλευση έχει το όνομα Περικλής παρά το Κοτζιάς και τα σχετικά.

  98. Jane said

    Χτες οι Πουγουδουμίτες καθ’ ημάς και Μακεδόνες για την υπόλοιπη υφήλιο βουλευτές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διαδικασίες για να αλλάξει η χώρα τους σύνταγμα και ονομασία.

    Σύμφωνα με την δική μας πάγια εθνική θέση: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

    Παράλληλα δρόμοι , αεροδρόμια κι αγάλματα άλλαξαν όνομα και όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών θα αλλάξουν τα βιβλία τους και θα αναφέρεται ρητώς στο σύνταγμά τους, πως η ιστορική Μακεδονία και ο πολιτισμός της ανήκουν στην αρχαία Ελλάδα.

    Σήμερα τα μμε σε όλο τον κόσμο μιλάνε για την Μακεδονία, που αποφάσισε να αλλάξει όνομα και σύνταγμα.

    Αυτά τα πέτυχε ο Κοτζιάς.
    Τώρα το γιατί παραιτήθηκε και γιατί δέχτηκε ο Τσίπρας την παραίτησή του , είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Σίγουρα κακώς παραιτήθηκε.

    Πάντως όταν έρθει η κύρωση της συμφωνίας στην ελληνική βουλή θα έχει πολύ ψωμί η στάση πολλών τωρινών «μακεδονομάχων».

  99. Γιάννης Κουβάτσος said

    96:Δεν είναι μόνο ο μαρασμός της Δύσης. Είναι και το αυτομαστίγωμα και οι χρόνιες τύψεις για το αποικιακό παρελθόν και το ιμπεριαλιστικό (φανερό ή κρυφό) παρόν. Θυμήσου τι γίνεται ύστερα από κάθε ισλαμοφασιστικο χτύπημα σε δυτική χώρα :πιο πολλές είναι οι φωνές και οι αναλύσεις για τις ευθύνες της Δύσης παρά όσες επισημαίνουν και ανησυχούν για τον ισλαμοφασιστικό κίνδυνο, που χαρακτηρίζονται και ισλαμοφοβικές. Θυμίζει λίγο (;) το όλο σκηνικό την τύφλωση των δυτικών δημοκρατιών μπροστά στην άνοδο του ναζισμού, στον μεσοπόλεμο.

  100. Πέπε said

    Το «κοτζάμ» μπορεί να προέρχεται από μια τούρκικη λέξη που έχει την απλή σημασία «μεγάλος» ή «πολύ μεγάλος», αλλά στα ελληνικά είναι μια εντελώς ιδιαίτερη λέξη. Δεν έχει κανένα συνώνυμο, ούτε καν μακρινό. Δεν είναι δυνατόν, νομίζω, να αποδοθεί αλλιώς. Δεν έχει αντίστοιχα σε όσες ξένες γλώσσες γνωρίζω, και τολμώ να αμφιβάλλω αν έχει και σε άλλες γενικώς. Κατά σπανίαν εξαίρεση, πρέπει να είναι στ’ αλήθεια από αυτά που μόνο στην Ελλάδα γίνονται. 🙂

    Το ΛΚΝΕ, αδυνατώντας να δώσει ορισμό, δίνει αντ’ αυτού μια περιγραφή της έννοιας, αναπόφευκτα μακροσκελή, αν και στην ουσία είναι εξαιρετικά πυκνή:

    > > μπροστά από ουσιαστικά στα οποία προσδίδει την έννοια του υπερβολικά μεγάλου, ογκώδους ή σημαντικού, συνήθ. για να τονίσουμε κάποια αντίφαση ανάμεσα στο μέγεθος ή στη σπουδαιότητα που έχει κάποιος ή κτ. και στις πράξεις, στις αντιδράσεις ή στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται: Kοίτα! έγινε ~ άντρας! Kοτζαμάν μαντράχαλος και παίζει με τα μωρά. Aκούς εκεί, να τον γελάσει ~ υπουργός! ~ σπιταρώνα και να μην έχει μια αποθήκη!

    Δεν κοίταξα άλλα λεξικά, αλλά λογικά κι αυτά σε σχοινοτενείς περιφράσεις θα καταφεύγουν.

    Επιπλέον το ΛΚΝΕ λέει ότι είναι άκλιτο αλλά δεν προσδιορίζει τι μέρος του λόγου είναι!

  101. # 100

    νομίζω πως το κοταμάν αποδίδευαι με το λόγιον μη μετρήσιμος-η-ον

  102. Πάνος με πεζά said

    Eγώ πάντως που άκουγα από παλιά «Κοτζάμ άντρας», νομίζω ότι το «Κοτζαμάν» δημιουργήθηκε αργότερα, ακριβώς παίρνοντας την πρώτη συλλαβή από το «άντρας», με το οποίο συμφραζόταν κατά κανόνα. Εξ ου και έκτοτε νομίζω ότι σπάνια λέμε «Κοτζαμάν άντρας», όχι;

  103. Πέπε said

    @97:
    > > Τα τουρκικά koca και hoca που δίνουν τα ονόματα Κοτζιάς, κοτζαμάνης, αλλά και τα Κοζάνη, Κόζιακας, Κότζακ, Καζάν, καζάνι, καζμάς, Καζαντζίδης, Κοζάκοι, Καζακστάν κτλ προέρχονται από την ρίζα κζ (καζ και κοζ) που είναι ελληνικότατες.

    Τουλάχιστον ο Καζαντζίδης σημαίνει ακριβώς ό,τι και ο Καζαντζάκης και ο Καζαντζόγλου: ο γιος του καζαντζή (και Καζαντζής υπάρχει επώνυμο), του κατασκευαστή ή εμπόρου καζανιών. Επομένως, δεν είναι και τόσο αδικαιολόγητοι όσοι έχουν κατά καιρούς πει «ο Χριστός ξανασταυρώνεται του Καζαντζίδη» και άλλα παρόμοια.

    Στο Ηράκλειο, η Καζαντζάκη είναι ένα στενάκι τοσοδά. Η Καζαντζίδη είναι μια τεράστια επαρχιακή λεωφόρος.

    Αυτά είχα να σχολιάσω για την ελληνική ρίζα κζ.

  104. Ερατοσθένης said

    Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στο κ. Σαραντάκο που στη σημερινή «Αβγή» αποδομεί με μεγάλη μαεστρία τη λέξη «λαθρομετανάστης» και αποδεικνύει πως όσοι τη χρησιμοποιούν είναι φασίστες το λιγότερο. Νομίζω πως οι ακροδεξιοί θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη ή τα παράγωγά της, μόνο αν ενεργοποιηθεί ο αντιρατσιστικός νόμος και τρώνε στη μάπα βαριά πρόστιμα κάθε φορά που κάνουν χρήση της για να στιγματίσουν τους εμπερίστατους πρόσφυγες και μετανάστες, που έρχονται ειρηνικά για να βοηθήσουν αυτή τη χρεοκοπημένη χώρα και έχουν την ανάγκη μας

  105. atheofobos said

    31
    Α! δεν το ήξερα!
    Πίστευα ότι είναι Lapsus linguae, αλλά απ΄ότι φαίνεται πιστεύει πως οι καρποί των κόπων μας θρέφονται με μαργαριτάρια! Εκείνος ο Καρανίκας δεν αφήνει λίγο την μελέτη του Πασκάλ και του Μπρυκνέρ για να του διορθώνει τις ομιλίες του;

  106. Γιάννης Ιατρού said

    Ερατοσθένης ….

  107. Μαρία said

    Την κουμπάρα γριά κοτζιάκαρη (kocakarı) την είπαμε;

  108. Παναγιώτης Κ. said

    @73,77,85,87,89. Με το ποδόσφαιρο εγώ καμία σχέση!
    Παρόλα αυτά παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις ποδοσφαιρικές συζητήσεις επειδή βρίσκω ενδιαφέρουσα την ποδοσφαιρική ορολογία και τα διάφορα σκεπτικά που αναπτύσσονται περί το ποδόσφαιρο.
    Λείπει όμως ο Ρίβα! Εκτός από τις ουσιώδεις παρεμβάσεις του στα ιστορικά ζητήματα εμπλούτιζε και τον ποδοσφαιρικό…διάλογο.
    (Αν μας διαβάζει είναι καιρός πια να επανακάμψει. Η πρόσκληση ισχύει και για μερικούς ακόμη. Ξέρουν αυτοί…)

  109. Μαρία said

    106
    Αυγουστιάτικο το ντεμπούτο του ισπανομαθή 🙂

  110. Γιάννης Ιατρού said

    109: Με ομολογία 🙂

  111. Γιάννης Κουβάτσος said

    108:Πράγματι, λείπουν πολύ ο Ρίβα και ο ΚΩΣΤΑΣ. Πού είστε, ρε λεβέντες;

  112. Γιάννης Ιατρού said

    Ο πρώτος συχνάζει π.χ. εδώ

  113. Παναγιώτης Κ. said

    @111. Βεβαίως και ο… κεφαλαιογράμματος ΚΩΣΤΑΣ!

  114. Avonidas said

    Δεν είναι μόνο ο μαρασμός της Δύσης. Είναι και το αυτομαστίγωμα και οι χρόνιες τύψεις για το αποικιακό παρελθόν και το ιμπεριαλιστικό (φανερό ή κρυφό) παρόν.

    Τα φράγκα ειναι.

    Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ευκολότατα να κόψουν τον κώλο των Σαουντ, να τους πατήσουν ένα εμπάργκο ή ακόμα και να τους εκθρονισουν, όπως εκαναν με τον Σανταμ – ΑΝ εδιναν δεκάρα για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά μετά θα ‘πρεπε κάποιον να βρουν να βάλουν στη θεση τους. Και μιας κι αυτος ο καποιος δικτάτορας θα ‘πρεπε να ‘ναι, ασε τους Σαουντ και μη σκοτιζεσαι…

    Οι ΗΠΑ θελουν απλώς να γινεται η δουλιτσα τους στην περιοχή, κι οι Σαουντ τους βολεύουν δεκαετίες τώρα. Ε, έχουν τωρα κι εναν πρόεδρο που θαυμάζει ανοιχτά τους δικτάτορες, οπότε καταλαβαίνεις πώς θα πάει η ιστορία.

  115. sarant said

    86 Νόμιζα πως είναι αληθινο, αλλα μάλλον δεν είναι

    106 Χμ, ένας που ξέφυγε το μπάνιο 🙂

  116. Γιάννης Κουβάτσος said

    114:Τα φράγκα είναι για τις κυβερνήσεις. Οι ενοχές είναι για την κοινή γνώμη και για τους διανοούμενους.

  117. Γιάννης Κουβάτσος said

    114: «Η τυραννία της μεταμέλειας» κατά Πασκάλ Μπρικνέρ:
    «Από τον υπαρξισμό ώς τον αποδομισμό», γράφει ο Μπρυκνέρ, «ολόκληρη η νεωτερική σκέψη αναλώνεται στη μηχανική καταγγελία της Δύσης, υπογραμμίζοντας την υποκρισία, τη βιαιότητα και την ατιμία της. (…) Από το 1945 και μετά η ήπειρός μας κατατρύχεται από το μαρτύριο της μεταμέλειας. (…) Το να γεννιέσαι Ευρωπαίος σημαίνει να κουβαλάς ένα ολόκληρο φορτίο από διαστροφές και ασχήμιες που σε σημαδεύουν σαν στίγματα. Σημαίνει πως αναγνωρίζεις ότι ο λευκός άνθρωπος έσπειρε την καταστροφή και τον θάνατο όπου πάτησε το πόδι του. Για τον Ευρωπαίο «υπάρχω» σημαίνει κατ’ αρχάς «ζητώ συγγνώμη».»

  118. Χρήστος Π. said

    114 Ο έλεγχος του Κόλπου, της Ερυθράς Θάλασσας προς το Σουέζ, ο φόβος του Ιράν, ο φόβος μιας μεγαλης αραβικής χώρας που θα ελέγχει πολλά εδάφη και πετρέλαια, όλα αυτά συμβάλλουν στην «αγάπη» ΗΠΑ-Σαούντ. Δεν πιστεύω ότι ο Τραμπ αγαπάει ιδιαίτερα και περισσότερο από άλλους ηγέτες των ΗΠΑ τους δικτάτορες. Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο δεν πιστεύω ότι είναι στο απειροελάχιστο πιο επικίνδυνος από κάθε άλλο ηγέτη ή ηγέτη των ΗΠΑ. Αυτό που φοβίζει το κόσμο είναι απλώς ότι ο Τραμπ συμπεριφέρεται και μιλάει όταν προσπαθεί να πετύχει κάτι, σαν επιχειρηματίας χωρίς τη πείρα της διπλωματίας και της πολιτικής αβρότητας. Σιγά σιγά κάτι μαθαίνει. Όπως μιλάει για εμπορικές συμφωνίες, για συνεργάτες που κάνουν ή δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, για ανταγωνιστές, για πελάτες που θέλει να πουλήσει κάτι, κλπ, έτσι μιλαέι για τους φίλους και τους αντιπάλους. Δεν θα πατήσει κάποιο κόκκινο κουμπάκι, δεν θα κάνει κάτι τρομερά διαφορετικό πέρα ίσως από κάποιες κινήσεις εντυπωσιασμού στο μεταναστευτικό και στη «πολιτική ορθότητα», όπως φώναζε πριν τις εκλογές.

    Κι εγώ δεν γράφω εδώ όπως φωνάζω στο γήπεδο με την ΑΕΚ, αν με άκουγες στα σφυρίγματα του διαιτητή θα με θεωρούσες κατά συρροή δολοφόνο. Η βλακεία με τον Κασόγκι δεν ξέρω πως έγινε και ξέφυγε έτσι, πώς εμπλέκεται η Τουρκία ούτε τι παιχνίδι έπαιζε ο Κασόγκι. Αθώος αντιφρονών ή άνθρωπος της Τουρκίας που μετά την υπόθεση Κατάρ δεν είναι και στα καλύτερά της με το Ριάντ. Γιατί αυτό το «δυση», δεν μου λέει τίποτα. Δύση είναι και η Βρετανία και η Γερμανία και η Καταλωνία. Οι Σαουδάραβες παίζον και αυτοί ισλαμιστικά παιχνίδια στη περιοχή, έχουν ρίξει χρήματα στον αγώνα της Ερυθραίας πχ κατα της Αιθιοπίας υποδαυλίζοντας παράπονα και μίσος. Η Αμερική παρακολουθεί τη συμπεριφορά του περίεργου συμμάχου, δεν πιστεύω τα αφήνει και όλα ανεξέλεγκτα. Άλλωστε και το Ριάντ χρειάζεται τις ΗΠΑ και πολύ.

  119. Pedis said

    115β – Τώρα που άλλαξε πλαίσιο κι έπιασε τους επιστήμονες, άμα δει οτι τον κάνεις μπάνιο χωρίς αναβολή, στα γρήγορα θα περάσει στον Αρχιμήδη.

    Και τότε θα σε κατηγορήσει ότι τον εκδικείσαι εφαρμόζοντας την αρχή του Αρχιμήδη.

    Την ξέρεις ή να στη θυμίσω;

  120. Pedis said

    # 98 – Α, σήμερα, δεν συμφωνώ μαζί σου.

    Δεν θα έκαναν την παραμικρή αλλαγή αν δεν το ήθελαν και το επιδίωκαν οι ηπα.

    Τι πέτυχε ο Κοτζιάς, ότι εκτέλεσε την αποστολή του σε συμφωνία (και κατ’ εντολή) με την αμερικάνικη εξωτερική πολιτική;

  121. Γιάννης Ιατρού said

    12ο β,γ: Οι επιδιώξεις των ΗΠΑ είναι δεδομένες (ΠΓΔΜ ==> ΝΑΤΟ κλπ.) και αυτό θα γινόταν είτε με το όνομα σκέτο είτε με τον γεωγραφικό προσδιορισμό μπροστά. Και το «με τι όνομα» είναι σχετικά αδιάφορο για της ΗΠΑ. Επομένως με την επιτευχθείσα συμφωνία ο Κοτζιάς πέτυχε τουλάχιστον την αλλαγή του ονόματος και του συντάγματος κι έκλεισε το θέμα. Εγώ το θεωρώ επιτυχία του.

  122. sarant said

    119 Δος μοι πα στω;

  123. Νέο Kid said

    122. Ιιιιι!! Ποιος να το περίμενε ότι κοτζιαμάν Σαραντάκος … 😜😀❤️

  124. ΓιώργοςΜ said

    Αρκετά σιβυλλικό το 120, πάντως. Εγώ κατάλαβα πως θα μπορούσε να φιλτράρει κανείς τα ελαφρά που επιπλέουν (φελλούς, κούτσουρα, σκ@@@…), αλλά είναι μια μόνο πιθανή ερμηνεία.

    Όμως, Νικοκύρη, παστό πρωί-πρωί; Κανένα κουλουράκι για τον καφέ δεν παίζει; 🙂

  125. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    118 – «Κι εγώ δεν γράφω εδώ όπως φωνάζω στο γήπεδο με την ΑΕΚ, αν με άκουγες στα σφυρίγματα του διαιτητή θα με θεωρούσες κατά συρροή δολοφόνο.»
    Και για ποιό λόγο το κάνετε αυτό στο γήπεδο, δεδομένου πως οι περισσότεροι διαιτητές είναι αρκετά πιο γυμνασμένοι και δυνατοί από τον μέσο οπαδό, θα το κάνατε αν δεν είσαστε χαμένος μέσα στο πλήθος των οπαδών; κι αν δεν το κάνατε στο γήπεδο, πόσο πιθανό είναι να το κάνετε έξω από αυτό ενδεχομένως ως ενταγμένος οπαδός μιάς άλλης «ομάδας»;

  126. sarant said

    123 Προσπαθούσα να το συνδέσω με τον ακατονόμαστο -αλλά βέβαια το σώμα που βυθίζεται κτλ.

  127. Pedis said

    – Και τότε θα σε κατηγορήσει ότι τον εκδικείσαι εφαρμόζοντας την αρχή του Αρχιμήδη.

    Την ξέρεις ή να στη θυμίσω;

    – 119 Δος μοι πα στω;

    – 123 Προσπαθούσα να το συνδέσω με τον ακατονόμαστο -αλλά βέβαια το σώμα που βυθίζεται κτλ.

    «Σώμα βυθιζόμενο σε υγρό, ήταν ένα σώμα που γνώριζε πολλά »

    Η αρχή του Αρχιμήδη από τη Σικελία.

  128. Pedis said

    # 121 – Δηλ. Γιάννη, η ελληνική διπλωματία κτύπησε το χέρι στο τραπέζι και απαίτησε από τις ηπα, ενώ αυτες ήταν ετοιμες για το τελευταίο βήμα, να μην ενταχθεί το μακεδονικό κράτος στο νάτο, αν δεν περάσει το δικό της;

    Αυτό εννοείς επιτυχία του Κοτζιά;

  129. Jane said

    #120

    (Κ. Σαραντάκο, συγγνώμη εκ των προτέρων για το πανωσέντονο)

    Pedis ,
    Το ότι έκαναν αλλαγές, επειδή πίεσαν Ευρωπαίοι κι Αμερικάνοι , δεν αλλάζει την ουσία. Σάμπως εμείς δηλαδή, πότε είχαμε ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική; Ο Κοτζιάς τους πέταξε το μπαλάκι. Αυτοί κάνουν τις αλλαγές κι η ελληνική πλευρά απλώς θα τις αναγνωρίσει.

    Είναι σημαντικές αυτές οι αλλαγές; Αν όσα λέει τόσον καιρό η ελληνική πλευρά ( όνομα , αλυτρωτικά, αγάλματα, οδωνύμια κλπ) τα πιστεύει, ναι, είναι.

    Αυτή η πολύχρονη, βλακώδης κι επικίνδυνη κατάσταση, συνέφερε μόνο κάποιους Βορειοελλαδίτες πολιτικούς και τον κλασικό Μεσσήνιο εθνικιστή με τα παρατράγουδά του.

    Η χώρα αυτή δεν έχει μέλλον , αν δε δοθεί τέλος στην υπάρχουσα κατάσταση. Το ερώτημα είναι: Την προτιμούμε στην ΕΕ ή ως προτεκτοράτο της Ρωσίας και δορυφόρο της Τουρκίας; Θέλουμε να ανάψει πάλι κανα φυτίλι στα Βαλκάνια;

    Η Ελλάδα τόσα χρόνια είχε υποβιβάσει το ζήτημα εμμένοντας στην ονομασία κι όχι ως μέρος μιας ευρύτερης βαλκανικής πολιτικής. Την ίδια ώρα οι Τούρκοι αλωνίζουν στην περιοχή ενισχύοντας το μουσουλμανικό στοιχείο. Πάρτι θα κάνουν σε μια εμφύλια σύρραξη οι γκαρτάσηδες.

    Δεν πρέπει να διαλυθεί αυτή η χώρα. Δεν συμφέρει μια μεγάλη Αλβανία ούτε μια μεγάλη Βουλγαρία. Μας συμφέρει γεωπολιτικά και οικονομικά η ενίσχυση του σλαβομακεδονικού στοιχείου αλλά χωρίς τις αλυτρωτικές βλακείες και τα αγάλματα του Γκρούεφσκι.

    Δεν έχω ειδικές γνώσεις. Υπάρχουν διατριβές στο διαδίκτυο ( στα ελληνικά και αγγλικά) που αναφέρουν τα λάθη της ελληνικής πλευράς (όλων των κυβερνήσεων) και τους κινδύνους σε μια πιθανή διάλυση της γειτονικής χώρας.
    Για όποιον ενδιαφέρεται, ενδεικτικά προτείνω μερικές :

    1. «Η εξωτερική πολιτική της ΠΓΔΜ έναντι της Ελλάδας μεταξύ 1992-2017», Παλούκας, 2017.
    2. «Η πιθανή αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ και οι συνέπειές της για την ελληνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική» , Δασούλας , 2016.
    3. «Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ», Πιτσάβας, 2017
    4. «Η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ υπό το πρίσμα του ζητήματος της ονομασίας», Ζουρούδη, 2014
    5. «Η πολιτική της Ελλάδας προς την ΠΓΔΜ», Μπαχουμά Ελένη, 2010
    6. «Οικονομικές και πολιτικές σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ» , Μερκουλίδη , 2010

    Αγαπητέ , pedis , άλλο η ιδεολογία μας κι άλλο η πραγματικότητα.

    Βλέπεις , αρέσει ο γαμημένος ο καπιταλισμός και οι βαλκανικοί λαοί προτιμούν να σφάζονται για τα θρησκεύματα και τα ονόματα παρά να μάχονται από κοινού για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

    Σ’ αυτό το πλαίσιο της σημερινής πραγματικότητας, η συμφωνία του Κοτζιά είναι μια καλή συμφωνία, και για να τηρηθούν τα προσχήματα και για να έχουμε ηρεμία.

    Το γιατί έφυγε ή γιατί τον έφυγαν, θα φανεί στην πορεία. Ο Τσίπρας πάντως τον Δεκέμβρη πάει Ρωσία…

  130. Pedis said

    # 129 – ερμηνεύοντας με μια φράση την προσέγγισή σου ισχυρίζεσαι ότι οι επιδιώξεις του νάτο και η πραγματοποίησή τους είναι παράγοντας ασφάλειας στα βαλκάνια. Σε αδικώ;

  131. Pedis said

    Να αλλάξω θέμα;

    Να πάρουμε παραδείγματα αξιοκρατίας !

    There is the special list for those whom the admissions dean has taken an interest in, some of whom are the relatives of wealthy donors. There is the vague “personal” rating, which can lift or hurt an applicant’s chances based on an assessment of character traits and background, from “outstanding” to “bland or somewhat negative or immature” to “questionable personal qualities.” And the trial this week has raised questions about whether unconscious bias affects the process, either on the part of admissions officials or the teachers and counselors who write letters on applicants’ behalf.

    Harvard’s Admissions Process, Once Secret, Is Unveiled in Affirmative Action Trial

  132. Jane said

    #130

    Λοιπόν pedis ,
    Το καλοκαίρι που λες, λίγο πριν την άδειά μου ράγισα το πόδι μου. Δεκαπέντε μέρες σπίτι. Μετά καπάκι η άδεια. Ε, τι να κάνω, καθόμουν και διάβαζα, η καψερή.

    Εγώ ξέρεις , είμαι κομμουνίστρια. Όταν διάβασα την ανακοίνωση του ΚΚΕ για τη συμφωνία με προβλημάτισε. Για να μην πω πως σε ορισμένα σημεία τη βρήκα και προβληματική και ανιστόρητη.

    Ρώτησα δυο τρεις συντρόφους του κόμματος, που ξέρουν παραπάνω από μένα και μου απαντούσαν λες και γράφουν μηνύματα στο twitter ή λες και υπάρχει Σοβιετική ένωση ακόμα.

    Επειδή δεν είμαι μέλος του κόμματος , όταν τυχαίνει να διαφωνώ με κάποια συμπεράσματά του, παρόλο που το υποστηρίζω, τιμώ την ιστορία του και το ψηφίζω από μικρή, το λέω. Όπως για παράδειγμα με τη στάση του κόμματος στο σύμφωνο συμβίωσης και τις βλακείες που είπε ο Γκιόκας στη βουλή.
    Τους είπα πως λένε βλακείες.

    Αυτά τα αριθμημένα που πρότεινα είναι διπλωματικές μεταπτυχιακές εργασίες , που αναλύουν το ζήτημα με στοιχεία. Είναι καμιά 500ριά σελίδες. Διάβασα πολύ περισσότερες στη διάρκεια της υποχρεωτικής ακινησίας του καλοκαιριού.

    Δεν έχω καμία προσέγγιση. Έχω ιδεολογία και πιστεύω στην ειρήνη αλλά βλεπω και την πραγματικότητα.

    Εσύ κατάλαβες πως θεωρώ ότι το Νατο είναι παράγοντας ασφάλειας για τα Βαλκάνια; Για πουθενά δεν είναι. Αυτοί είναι που ανάβουν τα φυτίλια για το «διαίρει και βασίλευε».

    Pedis,
    Συγγνώμη αλλά είναι αρκετά πολύπλοκο και πολυδιάστατο το θέμα , για να σου απαντήσω «με μια φράση», αλλά , ναι , με αδικείς.

    Εν κατακλείδι . Πιστεύω πως η συμφωνία Κοτζιά είναι πολύ καλή, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς και λύνει θέματα.

  133. Pedis said

    Jane:

    1) Θα μπορούσε κάποιος να την ονομάσει «συμφωνία Κοτζιά» αν η ελληνική διπλωματία σκέφτονταν και κινούνταν αυτοβούλως και ανεξάρτητα,

    για καλούς ή κακούς λόγους (ή αν θέλεις για ωφέλιμους ή επιζήμιους για την ειρήνη, τα συμφέροντα της μιας ή της άλλης μερίδας των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων ή του «λαού»)

    από τις πιο επιτακτικές επιδιώξεις της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή.

    2) δεν είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με το μακεδονικό κράτος για να έχουμε να κάνουμε με κάποια επείγουσα συμφωνία ειρήνευσης, την οποία, μάλιστα, να τη θεωρούμε εγγυημένη χάρη στη νατοική παρέμβαση και τους ευρύτερους στόχους της αμερικανικής «πασιφικέσιον».

    3) δεν είμαι βέβαιος ποια είναι τα δίκια της «ελληνικής πλευράς» και πολύ περισσότερο ποιοι συνιστούν την «ελληνική πλευρά».

    4) δεν έχει σημασία τι λέει το κκε για το θέμα.

    Δεν θέλω να σε αδικήσω, αλλά δίκιο δεν μπορώ να δώσω στην προσέγγισή σου.

  134. NIKOS NIKOS said

    @103 Μια και ανέφερες Κρήτη, υπάρχει η λέξη κουζουλός(τρελός, χαμένος).

    Ένα από τα πιο συνηθισμένα πολωνικά επώνυμα είναι και το Kozlowski από το koza = αίγα.

    An occupational type of surname, the family name Kozlowski is derived from the occupation of goat herd. This name is a derivative of the word koza which means goat and, since this used to be a rather common profession, there were many bearers of the name. In fact, Kozlowski is one of the most common surnames in contemporary Poland.

    Τι σχέση όμως μπορεί να έχουν τα «τουρκικά «koca, hoca= χότζας, ηγέτης, κύριος
    το σλαυόνικο koza=αίγα το τουρκικό kaz = χήνα με τα
    Αίγυπτος(Hakaptha), κοτζαμάνης, Κοτζιάς, Κότζακ, Κοζάνη(Νότιος Μακεδονία ή ακόμα δεν έχω καταλάβει), Κόζιακας, καζάνι, καζμάς, κτλ

    Η υπόθεση σηκώνει κάζο!

  135. Pedis said

    Η «ελληνική πλευρά» (;)

    http://www.efsyn.gr/arthro/propaganda-me-provia-epistimis

  136. Jane said

    # 133
    Καλώς. 🙂

  137. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @134.NIKOS NIKOS said:

    «…Η υπόθεση σηκώνει κάζο! »

    Μόνο μὴν φᾶμε κανένα καζίκι 🙂

  138. sarant said

    127 🙂

    131 Συμπατριώτισσα η συντάκτρια

  139. Pedis said

    # 138 β – ναι, και μπορεί να τής τάχουν πρήξει ότι η ελλάδα είναι από τις χώρες όπου δεν υπάρχουν αξιοκρατικά κριτήρια …

  140. π2 said

    135: Ανθέλλην λοιπόν κι ο Μέρτζος, ε; Ο τέμπολα ο μόλες που θα έλεγε κι ο μαύρος πειρατής στο Αστερίξ.

  141. Μαρία said

    140
    Ο Καραθανάσης, που τον διαδέχτηκε το 2015, ήταν κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο του Βόλου το Γενάρη. Τώρα είναι μέλος το ΔΣ.

  142. Τα ύστερα του κόσμου, πράγματι.
    Στο ΙΜΧΑ πάντως πολλοί μάθαμε βαλκανικές γλώσσες 🙂

  143. spiral architect 🇰🇵 said

    Είδε κανείς τον Τζι;

  144. sarant said

    141 Μα, δεν θέλανε κιόλας να τον αποπέμψουν από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών;

  145. Spiridione said

    ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ: Να τους παράξουμε ή να τους εισάγουμε;
    http://www.avgi.gr/article/5499405/9268721/na-tous-paraxoume-e-na-tous-eisagoume-

  146. ΣΠ said

    145
    Εδώ και για τα δύο ρήματα ταιριάζουν και ο διαρκής και ο στιγμιαίος τύπος.

  147. cronopiusa said

    https://twitter.com/white_rabbit79/status/1053377340770844673

  148. Μαρία said

  149. Πέπε said

    @147:
    > > Γνωστό και ως Εκουήδορ

    Ποιητική κατηγορία Ι

  150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Ασκησε βιτριολική κριτική…
    (τί τα θένε τα καυστικά υγρά τέτοιες ώρες 😦 )
    http://www.kathimerini.gr/991028/article/epikairothta/kosmos/h-diadromh-toy-kasogki-apo-to-palati-sto-sfageio
    127 >>Η αρχή του Αρχιμήδη από τη Σικελία.
    αυτή η αρχή εφαρμόζεται και στα προξενεία; 😦

  151. 150 τέλος
    Όχι, εκεί παίζει άλλος αρχαίος, Προκρούστης το ονοματάκι του.

  152. Πέπε said

    @138:
    Η Ανεμώνα Χαρτοκώλη; Τι όνομα όμως!

  153. spiral architect 🇰🇵 said

    Σκόπια – Κύπρος: Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες

    H λαδωμένη ψηφοφορία στα Σκόπια, λίγο πιο πριν η αποκάλυψη της αγοράς μιας εταιρείας εμπορίας ρεύματος από τη ΔΕΗ, η «ειρήνη στα Βαλκάνια» και η παραίτηση Κοτζιά έφερε στον αφρό των ημερών όχι το φυσικό αέριο αλλά μια «λύση» που αναγνωρίζει, τελικά, αυτό που έγινε το 1974: ότι, δηλαδή, στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη.

    Προτείνω να διαβάσετε τον παραπάνω λίκνο όχι μόνο για το περιεχόμενό του αυτό καθαυτό, αλλά και επειδή δεν διαψεύστηκε «αρμοδίως» ούτε μια τελεία απ’ αυτό.

  154. spiral architect 🇰🇵 said

    Και μην ανησυχείτε, η κυβερνησάρα της «Π»ΦΑ δεν πέφτει. Έχει πολύ μαλλί να ξάνει ακόμα.

  155. spiral architect 🇰🇵 said

    We Are The World
    Στη… «λεβεντογέννα» τη Δευτέρα ο Νίκος Κοτζιάς

    Problem solved! 😉

  156. spiral architect 🇰🇵 said

    Καινούριους τόπους δε θα βρεις, δε θα βρεις άλλες θάλασσες.
    Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς
    τους ίδιους. Και στες γειτονιές τις ίδιες θα γυρνάς
    και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ’ ασπρίζεις.
    Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις. Για τα αλλού μην ελπίζεις
    δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό.
    Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ
    στην κόχη τούτη τη μικρή, σ’ όλην την γη τη χάλασες.

  157. sarant said

    152 Κακός είσαι. Χαρτοκόλλη. 🙂

    155 Οι περιοδείες μάς λείπανε.

  158. Πέπε said

    @157:
    Ναι. Και απρεπής και ανώριμος. Το ομολογώ. Δίστασα μάλιστα να ανεβάσω το #152, αλλά τελικά είπα να το ανεβάσω ελπίζοντας να εκληφθεί καλόκαρδα…

  159. spiral architect 🇰🇵 said

    Νίκος Κοτζιάς: Ο άνθρωπος που καθόρισε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας
    (δείτε και τις φωτό του άρθρου, γιατί η μνήμη μας κονταίνει) 🙄

  160. Pedis said

    # 159 – Τι σ’ επιασε με τον γελοίο, τον καιροσκόπο;!

    Για μένα: όποιος κάνει δημόσια πολιτική από δύο και τρια κόμματα ανάλογα με την εποχή και την ηλικία του είναι ρεντίκολο και απατεώνας.

  161. spiral architect 🇰🇵 said

    @160: Τι μ’ έπιασε; Τίποτα, ότι ανάρτησα είναι για να δείξω το ποιόν και την πορεία (του κάργα ΝΑΤΟϊτόφιλου) ανδρός.

  162. ΣΠ said

    154
    Στο «Π»ΦΑ γιατί έβαλες εισαγωγικά στο Π; Εννοείς ότι υπήρξε και άλλη αριστερή κυβέρνηση ή ήθελες να βάλεις τα εισαγωγικά στο Α; 🙂

  163. Την Ανεμώνα Χαρτοκόλλη (υποθέτω, και όχι Χαρτοκώλη, αν και το λογοπαίγνιο είναι irresistible, που θα έλεγε και η ίδια) τη θυμάμαι, ως όνομα δηλαδή, να γράφει στο Ηarvard Crimson, την εφημερίδα του Χάρβαρντ, ως φοιτήτρια πριν από 40+ χρόνια. Προφανώς σταδιοδρόμησε επαγγελματικά ως δημοσιογράφος!

  164. spiral architect 🇰🇵 said

    @162: Στην αρχή προβληματίστηκα για το που να βάλω τα εισαγωγικά, αλλά τελικά υπερίσχυσε η ιστορία:

  165. spiral architect 🇰🇵 said

    «Κύριε Κοτζιά, αφήσατε το διαμέρισμα και φύγατε, αλλά ξεχάσατε να πληρώσετε τα κοινόχρηστα!»

    (η ατζέντα εσόδων-εξόδων θυμίζει την κυρία του τρίτου που κρατάει τα κοινόχρηστα)

  166. Γιάννης Κουβάτσος said

    http://www.efsyn.gr/arthro/skitso-toy-latoyf-gia-tin-paraitisi-kotzia

  167. Μαρία said

    Η Ρωσία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα πριν από περισσότερα από 26 χρόνια και δεν αλλάζει τη θέση της.

  168. sarant said

    167 Να δούμε τι θα πουν αν και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

  169. Μαρία said

  170. spiral architect 🇰🇵 said

    Πρώην υπουργός Παιδείας:

    https://twitter.com/adiamantopoulou/status/1054366206650736641

  171. Pedis said

    # 170 – Πωλί σοστά!

  172. Γιάννης Κουβάτσος said

    170: Άννα, διάλεξε τη σωστή απάντηση:
    Α. Φοτοτυπία
    Β. Φωτωτιπύα
    Γ. Φωτοτυπία
    Δ. Σας παρακαλώ, ως πότε θα μου το
    χτυπάτε;

  173. sarant said

    170 Μέφρι αθάνατε!

  174. spiral architect 🇰🇵 said

    Ωραίος ο Κουβ, εκλάπη πάραυτα! 🙂

  175. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γιατί άλλαξες το Γ; Αποκλείεται να ξέρει τη σωστή απάντηση; Άκυρο, έχεις δίκιο, αποκλείεται. 😜

  176. Pedis said

    έχει κάποιο δίκιο: όταν το γραφείο είναι ακατάστατο δεν γίνεται καλή δουλειά …

    (… αι στο διάωλο γύδη!)

  177. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το βεβαιώνει και η επιστήμη:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.protothema.gr/zoi/article/696534/ehete-akatastato-grafeio-sugharitiria-eiste-idiofuis-/AMP/&ved=2ahUKEwj8qcXH1JreAhUCtYsKHUPTCAkQFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw0lKv—pwWJKhWPT4x8zqp&ampcf=1

  178. sarant said

    174 Μόνο που έκανες λαθάκι στο ταγκ και δεν θα το δει 🙂

  179. Μαρία said

    Καθόλου … πρωτότυπο λάθος 🙂
    Του Πάσχοντα είναι πιο σοβαρό https://twitter.com/Mandravelis/status/1054351847094472704

  180. ΣΠ said

  181. Pedis said

    έπειτα, η κολοκύθω υπονοεί ότι είναι προσβολή να πάρεις όταν μεγαλώσεις υπουργεία και πρωθυπουργία (μη χέσω) αν δεν έχεις εχέγγυα και προσόντα αριστείας … ας πούμε να σε διορίσουν νομάρχη στα εικοσιτόσα.

  182. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και πώς ξέρουμε ότι οι πιτσιρικάδες της φωτογραφίας δεν είναι αριστούχοι; Η ξύπνια συνείδηση δεν συνδυάζεται με την όποια αριστεία; Πόσα στερεότυπα σε ένα τιτίβισμα…

  183. Pedis said

    Ναι, ωρέ Κουβάτσε, γιατί κατά 100% οι νυν και τέως ταγοί της πολιτικής ζωής είναι αριστούχοι, ή ότι αν είναι αριστούχος ο πολιτικός θα υπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο κι όχι την τσέπη και την τάξη των ισχυρών ή ακόμη το να είναι αριστούχος αποτελεί εγγύηση ότι σού κόβει …

  184. spiral architect 🇰🇵 said

    @178: Το μένσιον, αλλά έτσι κι αλλιώς από την εποχή της φωτοτυπίας με έχει μπλοκ. 🙂

  185. spiral architect 🇰🇵 said

    @181: Για να στήσεις όμως κάποια καλή απατεωνιά δεν χρειάζεται να ξέρεις ορθογραφία· αλίμονο σε μας που μας αποκαλούν grammar nazi.
    (συμβαίνουν και εις την Εσπερίαν)

  186. spiral architect 🇰🇵 said

    Στα ελληνικά το παραπάνω σκανδαλάκι εδώ.

  187. cronopiusa said

    Εκλογικό πραξικόπημα στη Δημοκρατία της Μπανάνας της Ονδούρας

    Καλή σας μέρα.

  188. cronopiusa said

  189. Pedis said

    # 185,186 – και πώς θα πάει μπροστά η οικονομία, φίλε, αν δεν επιστρέφονται τα χρήματα στην υγιή επιχειρηματικότητα;

  190. Pedis said

    # 188 – στη Βραζιλία, μού φαίνεται, θα έχουμε την παγκόσμια πρώτη: συνθήκες στρατιωτικού πραξικοπήματος έπειτα από εκλογές

    Presidential frontrunner says rivals will ‘go overseas, or to jail’ in video address to supporters

    https://www.theguardian.com/world/2018/oct/22/brazils-jair-bolsonaro-says-he-would-put-army-on-streets-to-fight

  191. spiral architect 🇰🇵 said

    Φρέσκα ζεστά (κοτζιάμ) κουλούρια:

    Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κρήτη στο περιθώριο της εκδήλωσης του κινήματος «Πράττω», ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι θα απαιτήσει όπως υπάρχει μία υπηρεσιακή επιτροπή στο υπουργείο Εξωτερικών που προτείνει και το προεδρείο της Βουλής αποφασίζει, όποιο υπουργείο έχει απόρρητες δαπάνες να περνά από αυτή τη διαδικασία και να μην αποφασίζει κανείς υπουργός μόνος του.

    Τι θέλει να μας πει ο πρώην Υπ.Εξ., ο των πολλών αφεντάδων υπηρέτης;
    – Κατ’ αρχήν ότι, τα «μυστικά κονδύλια» πρέπει να ελέγχονται.
    – Θέλει να υπάρχουν «μυστικά κονδύλια»;
    – Αν ναι, γιατί αυτά χρησιμοποιούνται; Προφανώς για λάδωμα, καλή ώρα για το Μακεδονικό,.
    – Άρα φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι, τα «μυστικά κονδύλια» χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για λάδωμα.

    Βρείτε τη δια(φ)θορά!

    ΥΓ: Μυστικό που το ξέρουν πάνω από δυο, παύει να είναι μυστικό. 😉

Σχολιάστε