Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το αδιέξοδο τού να είσαι γυναίκα

Posted by sarant στο 6 Δεκεμβρίου, 2018


Γιορτάζω σήμερα αλλά το ιστολόγιο δεν θα έχει γιορταστικό θέμα -η επικαιρότητα μάς αρπάζει πάλι από το μανίκι κι έτσι το γεγονός που θα σχολιάσουμε σήμερα μόνο ευχάριστο δεν είναι.

Δυο φονικά σημάδεψαν το τελευταίο δεκαήμερο: η δολοφονία του 63χρονου Αλβανού εργατη γης Πετρίτ Ζίφλε στη Λευκίμμη της Κέρκυρας με φερόμενο ως δράστη έναν ντόπιο,  χρυσαβγίτη όπως λέγεται, ο οποίος, όπως φαίνεται, οργίστηκε επειδή στο καφενείο το θύμα τόλμησε να διαφωνήσει μαζί του στα πολιτικά, και ο στυγερός βιασμός και φόνος της νεαρής φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στην άλλη άκρη του ελλαδικού χώρου, στη Ρόδο, που φαίνεται πως βρήκε τον θάνατο επειδή δεν συναινεσε στις ερωτικές προτάσεις δυο νεων -ως δράστες φέρονται ένας 21χρονος ντόπιος, μάλιστα γόνος μεγαλης οικογένειας του νησιού, όπως λέγεται, κι ένας 21χρονος Αλβανός ή Βορειοηπειρώτης.

Κατά σύμπτωση, σήμερα συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Θα γίνουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις το απόγεμα, δέκα χρόνια μετά -και καλά κάνουμε και τιμάμε τη μνήμη του. Πριν από δέκα χρόνια, το φονικό είχε πυροδοτήσει εκτεταμένες πολυήμερες ταραχές. Πριν από πέντε χρόνια, το φονικό του Παύλου Φύσσα συντάραξε την κοινή γνώμη και κάθε χρόνο στην επέτειο του θανάτου του γίνονται συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις μνήμης. Πριν από σαρανταπέντε μέρες, ο μαρτυρικός θανατος του Ζακ Κωστόπουλου επίσης συγκλόνισε το πανελλήνιο -και για τον Ζακ έγιναν και θα γίνουν πορείες. Και καλώς έγιναν και θα γίνουν.

Για τη δολοφονία του Πετρίτ Ζίφλε δεν κουνήθηκε φύλλο. Καμιά πορεία δεν έγινε, καμιά συγκέντρωση, λες και ο φόνος έγινε επειδή φονιάς και θύμα είχαν κτηματικές διαφορές ή επειδή «τσακώθηκαν για το ποδόσφαιρο» -για να θυμηθούμε μια κλασική δικαιολογία. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι γι’ αυτή τη διακριτικότητα -ότι έγινε εκτός Λεκανοπεδίου, ας πούμε, αλλά ο βασικός λόγος είναι ένας: ότι το θύμα ήταν Αλβανός.

Για να κάνω και μιαν άλλη αντιδιαστολή, η κηδεία του Πετρίτ Ζίφλε έγινε αθόρυβα, χωρίς κραυγές για εκδίκηση από συμπατριώτες του και χωρίς να τηρήσει ενός λεπτού σιγή για τη μνήμη του η Βουλή, όπως θεώρησε καλό να κάνει με πρωτοβουλία του Νικήτα Κακλαμάνη για τον ακροδεξιό τρομοκράτη με το Καλάσνικοφ. (Ούτε για το όνομά του είμαστε βέβαιοι, τα μισά σάιτ τον γράφουν Ζίλφε και κάποια Ζίλφα).

Και για να κάνω μια δυσοίωνη πρόβλεψη, όταν σε καναδυό χρόνια γίνει η δίκη του φονιά, όπως το θεωρώ σχεδόν βέβαιο, καμιά συλλογικότητα δεν θα παραστεί πολιτική αγωγή και δεν θα επαγρυπνεί, όπως έγινε για τη δίκη του Κορκονέα ή του Ρουπακιά, μεταξύ άλλων με νομική συνδρομή από επιφανείς και προβεβλημένους δικηγόρους. Και ο φονιάς, πολύ φοβάμαι, θα πέσει στα μαλακά.

Κι εμείς εδώ άλλωστε, που σχολιάζουμε τα περισσότερα σημαδιακά, και σχολιάσαμε και τη θανάτωση του Ζακ Κωστόπουλου, ως τώρα δεν είχαμε γράψει για τον Πετρίτ Ζίφλε -και μόνο σήμερα, ενώ έπιανα να γράψω για τον φόνο της Ελένης Τοπαλούδη, της φοιτήτριας από το Διδυμότειχο που δολοφονήθηκε στη Ρόδο (και πάλι από τη μια γωνιά στην άλλη της Ελλάδας), σήμερα μόνο, ενώ είχα σκοπό να γράψω μόνο για την Ελένη Τοπαλούδη, ντράπηκα κι έγραψα αυτά τα λίγα για τον Πετρίτ Ζίλφα, εν είδει συγγνώμης.

Η Ελένη Τοπαλούδη δολοφονήθηκε επειδή δεν δέχτηκε τις ερωτικές κρούσεις των δύο νέων που φέρονται ως δράστες. Ζωντανή την πέταξαν από το γκρεμό στη θάλασσα. Eικάζεται πως θα ζούσε αν, αφού την χτύπησαν, την πήγαιναν στο νοσοκομείο.

Η Ελένη Τοπαλούδη πέθανε επειδή είπε ΟΧΙ σε δυο νέους άντρες που έχουν γαλουχηθεί από την πατριαρχική κοινωνία όπου ζούμε να πιστεύουν πως «όταν η γυναίκα λέει «όχι» εννοεί «ίσως» κι όταν λέει «ίσως» εννοεί «ναι».» Η νοοτροπία αυτή, που συχνά καλλιεργείται και από την οικογένεια και φυσικά ενισχύεται στις εφηβικές παρέες και από την πανταχού παρούσα πορνογραφία του Διαδικτύου, δεν δέχεται το δικαίωμα της γυναίκας να λέει «Όχι».

Η Ελένη Τοπαλούδη βιάστηκε και δεύτερη φορά μετά τον θάνατό της, από τα κοινωνικά μέσα, όταν, πριν ακόμα διαλευκανθεί η υπόθεση, διάφοροι Έλληνες άντρες σκάλισαν το προφίλ της, είδαν κάποια ανάρτηση συμπαράστασης στους πρόσφυγες και έγραψαν φρικιαστικά σχόλια για τη «λαθρολάγνα» και την «εϊτζιάρα» που βρήκε αυτό που της άξιζε. Και τρίτη φορά, όταν συγγενείς ενός από τους φερόμενους ως δράστες έγραψαν ότι «όπως διαδίδεται στο νησί» το κορίτσι «εκδιδόταν και μάλιστα σε αλλοδαπούς».

Φυσικά όλα αυτά ήταν άθλια ψέματα, οπότε άλλαξε η αφήγηση των δημοσιογράφων και έγινε αποτροπιασμός για τον φόνο μιας κοπέλας «που δεν είχε δώσει δικαιώματα» και που «ήταν από καλή οικογένεια». Αν όμως το καλοσκεφτούμε οι φρασούλες αυτές είναι τρομακτικές. Αν ήταν από «κακή οικογένεια» θα ήταν λιγότερο στυγερός ο βιασμός και ο φόνος της; Πώς δίνει κάποιος (ή μάλλον κάποια) «δικαιώματα» στον βιαστή και τον φονιά; Όταν φορέσει κοντή φούστα; Όταν βάφεται; Όταν πηγαίνει στο μπαρ; Όταν έχει στο συρτάρι της δαντελένια εσώρουχα; Ποια φρικτή σύμβαση τα αναγνωρίζει αυτά τα δικαιώματα και τα ελαφρυντικά; Μα φυσικά η πατριαρχική νοοτροπία: «Πήγαινε γυρεύοντας», «Τα’ θελε όμως κι αυτηνής ο κώλος της», «Αν δεν κουνήσει η σκύλα την ουρά της…», «Δεν μπορεί, θα κουνήθηκε κι αυτή», «Φταίει ο φονιάς;»

Ο φίλος Γιάννης Ανδρουλιδάκης, δημοσιογράφος, έγραψε:

Από την ιστορία της απόπειρας βιασμού μετά φόνου στη Ρόδο, θέλω να σταθώ σε δύο πολύ σημαντικές λεπτομέρειες που ορθά αναδεικνύονται σε επανάληψη από τα ρεπορτάζ των συναδέλφων μου δημοσιογράφων και οι οποίες είναι κεφαλαιώδεις για να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη.

Το πρώτο είναι ότι το θύμα η κοπέλα, ήταν -όπως τονίζουν τα ρεπορτάζ- ήσυχο κορίτσι, δεν προκαλούσε, δεν είχε πολλές σχέσεις με αγόρια και δεν έβγαινε πολύ. Αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο, γιατί μας δείχνει ότι βιάστηκε κάποια αθώα, έτσι; Όχι καμιά σαν αυτές που βγαίνουν και έχουν σχέσεις με αγόρια και όσο να ‘ναι εκ των πραγμάτων τα θέλει ο κώλος τους. Βιασμός από βιασμό διαφέρει και καλά κάνουν και το διευκρινίζουν οι συνάδελφοι, για να το έχουμε υπόψη μας.

Το δεύτερο είναι ότι οι δολοφόνοι βιαστές είναι ένας Έλληνας και ένας Αλβανός, αλλά ανάμεσα στους δύο ο Έλληνας έμπλεξε ουσιαστικά χωρίς να το καταλάβει. Αυτό βέβαια ήταν αυτονόητο, αλλά ακόμα και τα αυτονόητα πρέπει να λέγονται μερικές φορές. Αν δεις Έλληνα να βιάζει, Αλβανός τον παρέσυρε -αυτό το ξέρουν και οι πέτρες.

Δηλαδή, και να βιάσει ο Έλληνας, θα το κάνει σε κάποια που να βγαίνει και να έχει σχέσεις με αγόρια, δεν θα πάει έτσι στα κουτουρού σε κάποια που δεν προκαλούσε. Έτσι πιστεύω εγώ τουλάχιστον.

Πιστεύω επίσης ότι ένα κανονικό συνδικάτο Τύπου θα έπρεπε από καιρό να κηρύξει απεργία ως διαμαρτυρία για τον τρόπο που καλύπτονται οι ειδήσεις στην Ελλάδα. Αλλά δεν έχουμε τέτοιο, οπότε δεν ξέρω κιόλας. Δεν θέλω να προκαλώ.

Αυτά που γράφει ο Ανδρουλιδάκης δυστυχώς δεν είναι υπερβολές. Ο τοπικός τύπος ακριβώς έτσι φιλοτέχνησε την παρουσίαση της υπόθεσης.

Δείτε την οθονιά από ροδιακό ιστότοπο (εδω το λινκ) που σπεύδει να χρίσει αποκλειστικό δολοφόνο τον «Αλβανό» ενώ τον γόνο γνωστής οικογενείας τον θεωρεί απλώς συνεργό που «έμπλεξε χωρίς λόγο και αιτία» (ακριβώς τα ίδια θα έγραφε αν ο «συνεργός» απλώς είχε δανείσει στον δράστη το αυτοκίνητό του χωρίς να ξέρει για ποιον λόγο το θέλει).

Όσο για τον Αλβανό δράστη, αλλού γράφεται πως ήταν Βορειοηπειρώτης. Αλλά έτσι πάει: όταν κερδίζουν χρυσά μετάλλια είναι Έλληνες, όταν δουλεύουν ευσυνείδητα είναι Βορειοηπειρώτες κι όταν κανουν αδικήματα και εγκλήματα είναι Αλβανοί.

Αλλά ας αφήσουμε το συγκεκριμένο τραγικό συμβάν της Ρόδου κι ας γενικεύσουμε στο θέμα του βιασμού και της γυναικοκτονίας.

Ο τίτλος του σημερινού άρθρου, Το αδιέξοδο τού να είσαι γυναίκα, είναι δανεισμένος από το πολύ εύστοχο σκίτσο του νεαρού σκιτσογράφου John Antóno, που κι αυτό το δανείστηκα.

Με την υπερβολή της σάτιρας, συνοψίζει καίρια το φοβερό δίλημμα: αν η γυναίκα αντισταθεί στον βιασμό της, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε βαρύτατη ποινή, όπως έγινε με την 22χρονη κοπέλα στην Κόρινθο που τραυμάτισε θανάσιμα, πάνω στην πάλη, τον άντρα που της επιτέθηκε μέσα στη νύχτα. Καταδικάστηκε σε 15ετή φυλάκιση. Και δεν είναι η μόνη περίπτωση. Μια 40χρονη αλλοδαπή, που αμυνόμενη τραυμάτισε θανάσιμα τον κακοποιητή της, επίσης καταδικάστηκε σε βαριά ποινή πάνω από 10 χρόνια.

Αν πάλι δεν αντισταθεί ή δεν αντισταθεί τόσο που να ματώσει, τότε στη δίκη θα της πει ο δικαστής, συχνότατα η δικάστρια: «Μα γιατί δεν αντιστάθηκες;» Θα έχει προηγηθεί ένας ακόμα βιασμός, όταν η υπεράσπιση θα προσπαθήσει να ρίξει στο θύμα την ευθύνη, ότι συναίνεσε «αρχικά», ότι ήταν ντυμένη προκλητικά, ότι «πήγαινε με άντρες», οτι «φορουσε δαντελένια εσώρουχα» (όλα αυτά έχουν ειπωθεί).

Κάπου είδα μια τρομακτική στατιστική που τη μεταφέρω με επιφύλαξη:

5000 βιασμοί γυναικών τον χρόνο στην Ελλάδα.
Το 30% τελεσιδικεί.
Το 10% οδηγεί σε καταδίκη.

Και βέβαια μεγάλα ποσοστά ανδρών θεωρούν ότι για τον βιασμό συχνά φταίει το θύμα. Ουσιαστικά όσοι αρνούμαστε να δούμε πως η πατριαρχική κουλτούρα είναι υπεύθυνη για τους βιασμούς και τις γυναικοκτονίες, είμαστε συνεργοί στους επόμενους φόνους που θα γίνουν.

Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό -υπάρχει σε παγκόσμια κλίμακα αν και όχι με την ίδια ένταση παντού. Πρόσφατα άλλωστε είχαμε δυο πολύκροτες υποθέσεις αθώωσης ή ελαφρών ποινών σε δράστες ομαδικών βιασμών γυναικών στην Ισπανία και την Αργεντινή.

Θα κλείσω εποικοδομητικά με ένα πανέξυπνο και διάσημο βιντεάκι, ούτε τρία λεπτά, για την αξία της συναίνεσης και τον σεβασμό του Όχι. Παραλληλίζει το σεξ με το να πιεις ένα φλιτζάνι τσάι.

Όταν προτείνεις σε κάποιον να πιει ένα τσάι κι αυτός δεχτεί, όλα καλά. Όταν αρνηθεί, δεν θα τον πιέσεις. Αν σου πει «θέλω τσάι» και μετά αλλάξει γνώμη, πάλι δεν θα τον πιέσεις. Αν έχει αποκοιμηθεί ή έχει χάσει τις αισθήσεις του, δεν θα τον αναγκάσεις να πιει το τσάι. Αν είχε δεχτεί με χαρά να πιει τσάι το περασμένο Σάββατο, δεν σημαίνει ότι του αρέσει να πίνει τσάι κάθε μέρα ή όποτε του το προτείνεις. Κάπως έτσι και με το σεξ. (Το βίντεο έχει και υποτίτλους).

 

372 Σχόλια to “Το αδιέξοδο τού να είσαι γυναίκα”

  1. Εύγε Νικοκύρη. Χρόνια σου πολλά κι εσένα και σ’ όλα τα Νίκ* του ιστολογιού.

  2. takis#13 said

    Χρόνια σου πολλά ! Για τα θέματα που θίγεις : δυστυχώς , έτσι έχουν τα πράγματα…

  3. raf said

    Καλημέρα, ωραίο άρθρο το σημερινό, πράγματα που με απασχολούσαν τελευταία. Είμαι πολύ απογοητευμένος και εκνευρισμένος με την κοινωνία που ζω.

  4. raf said

    Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη και σε όλους τους Νίκους μας.

  5. Καλημέρα και χρόνια πολλά πάλι

    Νομίζω πως το σχολικό παρελθόν του Ελληνα- σύμφωνα με όσα είπε ο διευθυντής του σχολείου που φοιτούσε- επιβεβαιώνει τις υποψίες μου πως στις μισές περιπτώσεις που τιμωρείται μαθητής πρέπει να γίνεται εξέταση από ψυχιάτρους των γονιών του.

  6. cronopiusa said

    Υπερβολική βία, ανείπωτος πόνος, μεγάλη ντροπή …

    Καλή σας μέρα, πολύχρονος Νικοκύρη! Χρόνια πολλά και καλά και σε όσους / όσες γιορτάζουν.

  7. Αὐγουστῖνος said

    Ἀπὸ τὴν ἄθελά της στὰ φῶτα τῆς ἐπικαιρότητας Ρόδο, ποὺ εἶναι τὸ ἴδιο συγκλονισμένη ὅσο καὶ ἡ ὑπόλοιπη Ἑλλάδα, τὴν καλημέρα μου καὶ τὶς εὐχές μου ὅχι μόνο στὸν Νικοκύρη, ἀλλὰ καὶ σὲ ὅλους τοὺς ἑορτάζοντες καὶ ἑορτάζουσες τοῦ μπλόγκ.
    Παρεμπ., τὸ βιντεάκι ἐξαιρετικό. Μπορῶ νὰ τὸ διαδώσω;

  8. Avonidas said

    Καλημερα, Νικοκύρη, και χρόνια πολλα 😀

  9. ΚΩΣΤΑΣ said

    Νικοκύρη, χρόνια σου πολλά, κάθε ευτυχία προσωπική και οικογενειακή και υγεία και κουράγιο να συνεχίζεις τις πολύπλευρες δραστηριότητές σου.

  10. nikiplos said

    Καλημέρα!

    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες! Να μακροημερεύουν και να είναι δημιουργικοί. Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη. Να είναι πάντα έτσι αειθαλής εργατικός και γενναιόδωρος…

    Επί του πρακτέου και της ανάρτησης, να αναφέρω τη δική μου εμπειρία. Παρατηρητικός ων παιδιόθεν, εκείνοι που γκάριζαν σαν τους γαϊδάρους και έρχονταν στα χέρια εύκολα ήμασταν οι περισσότεροι άρρενες, το σήκωνε η εποχή. Εκείνοι όμως που σήκωναν χέρι σε γυναίκες ήταν λίγοι, ελάχιστοι διακεκριμένοι. Δύο εξ αυτών ήταν γείτονές μου και θυμάμαι έντονα τις φωνές της μάνας τους όταν την έδερνε ο μεθυσμένος πατέρας τους. Όχι σπάνια, εκείνοι που απλώνουν χέρι σε γυναίκες, μεγαλώνουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

    Επίσης η μικρή μου εμπειρία είναι ότι αυτός που άπλωσε χέρι στη γυναίκα του (ή γκόμενά του, ή ευκαιριακή του σχέση), σύντομα θα απλώσει και … γροθιά και κλωτσιά… Κοινώς η γυναίκα θα φάει βρωμόξυλο…

    Τέλος δυό εκ των γυναικών που είχαν παραδεχθεί ότι έτρωγαν ξύλο, είχαμε καταλάβει ότι περνούσαν το σύνδρομο της Στοκχόλμης. Και οι δύο φοβόντουσαν να ξεφύγουν. Και μιλάμε για την Αθήνα του 1997 και όχι τη Λαχώρη ή την Τεχεράνη…

    Η Μία εξ αυτών άλλαξε πόλη για να γλυτώσει… Εξομολογούμενη στους λεβέντες κρητικούς αδερφούς της τι της είχε συμβεί, αυτοί της συνιστούσαν να σέβεται τον άνθρωπό της… Μόλις τα έφτιαξε με έναν ελληνοΑμερικανό στη Βορεια Ελλάδα, αυτός πλήρωσε δυό Γεωργιανούς και έκαναν τον μάγκα που έδερνε σάπιο στο ξύλο στο νοσοκομείο… με σαφή προειδοποίηση… Μετά και μόνο τότε από αυτές τις φωτογραφίες η κοπέλα μπόρεσε να ανασάνει και να διηγείται κάπως τι της συνέβαινε… Πρόκειται για αληθινή ιστορία φυσικά… Ο ψυχίατρός της που είναι φίλος μου, είχε πει, πως αυτό το moral harrassement που υπέστη για τόσα χρόνια η εν λόγω κυρία, δεν θα το ξεπεράσει ποτέ… Και είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις, που τιμωρήθηκε ο δράστης γι’ αυτό το αναφέρω… δλδ η γυναίκα είδε μια τύπου ηθική δικαίωση…

    Η άλλη απλώς επαρατήθη από τον μάγκα της που βρήκε μια πιο μπάνικη, κατεστραμμένη, με κατάθλιψη, παρατημένη… Σήμερα είναι λείψανο του ευαυτού της ανύπαντρη φυσικά και χωρίς σχέση… Κάποτε ήταν ιδιαίτερα εμφανίσιμη, σήμερα έχει παραιτηθεί…

    Αυτά μου έφερε στη μνήμη η ιστορία… να πω μόνο για το επεισόδιο στη Ρόδο, πως οι φωτογραφίες από σιδεράδικα των νεαρών μόνο σε μία συγκεκριμένη κατηγορία νέων με οδηγεί… εκείνη που θωπεύεται με τη ΧΑ

  11. rizes said

    Η ΠΛΑΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

    Η ΠΛΑΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (ΓΥΝΑΙΚΑ)

  12. atheofobos said

    Αρχικά βέβαια χρόνια πολλά και καλά.
    Σχετικά δε με τον βιασμό επιτέλους το άρθρο 8 του νόμου 3500/06 ενέταξε και τον ενδοσυζυγικό βιασμό στη ρύθμιση του άρθρου 336 του ΠΚ, απαλείφοντας τον όρο «εξώγαμη» (συνουσία), που ως τότε απαιτούνταν για να στοιχειοθετηθεί το εν λόγω αδίκημα. Είχε προηγηθεί το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 2/2/2006 με το οποίο, εκτός των άλλων, τα κράτη-μέλη της ΕΕ παροτρύνθηκαν να αναγνωρίσουν ως «έγκλημα τη σεξουαλική βία στα πλαίσια του γάμου και να προβούν στην ποινικοποίηση του βιασμού εντός γάμου».
    Παρ΄όλα αυτά τα παρακάτω φρικαλέα ακούστηκαν στο Βερολίνο από ιμάμη! Ελπίζω να τον μπουζούριασαν!

  13. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    10 σωστός ο ελληνοαμερικάνος.

  14. Aghapi D said

    Πρώτα απ’ όλα χρόνια πολλά 🙂

    Αν ήξεραν όλοι οι θρασείς που αναπαράγουν τις γνωστές αηδίες για τη βία και τον βιασμό σε τί ζωή καταδικαζουν οι πράξεις τους – ή αν αναγκάζονταν να τις βιώσουν…

  15. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και για τις ευχές σας!

    7 Ελεύθερα, είναι πολύ καλό το βιντεάκι!

  16. Πάνος με πεζά said

    Χρόνια πολλά, αγαπητέ Νίκο και όλοι οι εορτάζοντες ! Πάντα με υγεία και δημιουργικό πάθος !

  17. Γιάννης Κουβάτσος said

    Χρόνια πολλά, καλά και δημιουργικά, Νικοκύρη και λοιποί εορτάζοντες!
    (Σχολιασμός όταν βρεθεί χρόνος)

  18. loukretia50 said

    Καλημέρα, χρόνια πολλά.

    Εξαιρετικό και δυστυχώς πάντα και παντού επίκαιρο το άρθρο.
    Διαφωνώ με την παράθεση του άρθρου του Γ.Ανδρουλιδάκη.
    Σωστές οι επισημάνσεις, άστοχη η διατύπωση.
    Η λεπτή ειρωνεία δε χρειάζεται σε περιπτώσεις σαν αυτή, όταν τα μ-ίδια απομονώνουν φράσεις και τις διαδίδουν με τρόπο που τονίζει το ακριβώς αντίθετο. πχ
    -« Από την ιστορία της απόπειρας βιασμού μετά φόνου…» ΑΠΟΠΕΙΡΑ? Χωρίς καν εισαγωγικά?
    Ε, όχι, δεν το γράφεις σκέτο, ακόμα κι αν το έγραψαν παντού.
    -«…Αυτό βέβαια ήταν αυτονόητο, αλλά ακόμα και τα αυτονόητα πρέπει να λέγονται μερικές φορές. Αν δεις Έλληνα να βιάζει, Αλβανός τον παρέσυρε -αυτό το ξέρουν και οι πέτρες.Δηλαδή, και να βιάσει ο Έλληνας, θα το κάνει σε κάποια που να βγαίνει και να έχει σχέσεις με αγόρια, δεν θα πάει έτσι στα κουτουρού σε κάποια που δεν προκαλούσε. Έτσι πιστεύω εγώ τουλάχιστον…»

    Eτοιμο για σερβίρισμα. Είμαι υπερβολική?

  19. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Πολύχρονος και δημιουργικός κι από δω, Νικοκύρη.

  20. spiral architect 🇰🇵 said

    Πολύχρονος ΝΙΚΟκύρη!

  21. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Χρόνια πολλά Νικοκύρη με υγεία δύναμη και πάντα ανοιχτό μυαλό.
    Χρόνια πολλά και σε όλους τους εορτάζοντες του ιστολογίου.

  22. spiral architect 🇰🇵 said

    Πίσω από ένα πληκτρολόγιο εκτός από όλους εμάς κρύβονται και θρασύδειλα ανθρωπάκια. Δεν είναι ανάγκη να γράφουν με ψευδώνυμο, οι περισσότεροι εξ αυτών είναι τόσο ηλίθιοι φασίστες που γράφουν επώνυμα στα σόσιαλ.
    Άλλοι δε συνεχίζουν: https://donotlink.it/vV4Y

    Προσοχή παιδιά στα άκρα. Δαγκώνουν.

  23. Corto said

    Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα στον Νικοκύρη και σε όσους γιορτάζουν!

  24. Γιώργος said

    καλημέρα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και ειδικότερα τον κ. Σαραντάκο.

    Ιωάννα Μπέλα, Σταρ Ελλάς 2018. Παίκτρια του Next Top Model, ετών 22. Life style πρότυπο, Σε συνέντευξη με τον Αρναούτογλου: «Και ποια γυναίκα δεν έχει φάει ένα χαστούκι πάνω στον έντονο τσακωμό; Όποια δεν έχει φάει ή όποια δεν έχει κάνει πλαστικές λέει ψέματα»

  25. # 24

    Πάντως όσον αφορά το ενδοσυζυγικό ξύλο υπάρχει κι άλλη άποψη …

  26. Ευάγγελος said

    Καλημέρα και χρόνια πολλά κύριε Σαραντάκο.
    Πολλά συγχαρητήρια για το σημερινό.
    Και αν μου επιτρέπεις ,μια παρατήρηση .Γράφεις καλά, αλλά γράφεις καλύτερα όταν είσαι θυμωμένος .
    Προσωπικά , θα ήθελα να βλέπω συχνότερα την σημερινή επιλογή πιο (έστω και ενός κλικ) επιθετικών χαρακτηρισμών για πράγματα
    που σε (και μας) παθιάζουν. Μπας και ξεκουνηθεί κανα μυαλό δηλαδή.

  27. melusine said

    Για τον Πετρίτ Ζιφλε, τουλάχιστον οι συγχωριανοί του έχουν αποφασίσει πορεία διαμαρτυρίας (http://www.argyrades.gr/2018/12/petrit-zifle-912.html). Χρειάζεται κι εδώ στην Αθήνα κάτι ανάλογο.

  28. Pedis said

    καλύτερα μαύρος παρά γυναίκα … και η χειρότερη ατυχία, μαύρη γυναίκα …

    σε λίγο θα βγει από το προσκήνιο κι αυτή η κυβέρνηση, η δίκη των ναζιστών δεν θα έχει τελειώσει … κι εδώ η κυβέρνηση της «αριστεράς» έκανε το καθήκον της, όπως, επίσης, και στο ξερίζωμα των ναζιστών από τα σώματα ασφαλείας.

    άμα καταδικαστεί ο Κασιδιάρης για κάτι

    https://www.thepressproject.gr/article/136762/Athoosi-Kasidiari-gia-ti-diegersi-se-bia-kata-ton-Roma-ston-Aspropurgo-to-2011

    γράψτε μου …

    Χρόνια πολλά κι από μένα.

  29. loukretia50 said

    LE VIOL – Ma parole pour celles des autres – July C.

  30. Ανδρεας Τ said

    Χρόνια πολλά και καλά. Εξαιρετικό το σημερινό άρθρο.

  31. Κουνελόγατος said

    Μπράβο Νίκο, πολύ καλό.

  32. Κουνελόγατος said

    Πάντως, σαν κοινωνία κάναμε πρόοδο. Τουλάχιστον τώρα τον σκότωσε για τα πολιτικά, πότε ήταν, το 1995 που σκότωσαν έναν Αλβανό για ένα καρπούζι;

  33. loukretia50 said

    Georges Moustaki
    Que faut-il faire pour arrêter tout cela ?
    Ma tête se révolte et mon cοeur est meurtri
    Et j’ai eu mal pour elle et j’ai honte pour lui.
    Chanson cri https://youtu.be/4saQ7K6MVXw

    Και από την πλευρά ενός παιδιού που αντιλαμβάνεται την κακοποίηση που υφίσταται μέλος της οικογένειας, αλλά είναι πολύ αδύναμο για να αντιδράσει. Διάλογος με το θύμα, χρόνια μετά
    «…peut- etre que tu te demandais s’il viendrait te toucher…+
    keen’v – blessure du passé https://youtu.be/eoOyufbr1mU

  34. […] Πηγή: sarantakos.wordpress.com […]

  35. Νέο Kid said

    Νικοκύρη, τα χρόνια πολλα εγώ στα είπα ψες πουρνό- πουρνό.

    Θέλω να σχολιάσω λίγο το «..και φυσικά ενισχύεται στις εφηβικές παρέες και από την πανταχού παρούσα πορνογραφία του Διαδικτύου»
    που έγραψες.

    Δεν ειναι σίγουρο. Οτι ενισχύεται δηλαδή.
    Το θέμα είναι αντικείμενο μελέτης και διαξιφισμών. Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και πορίσματα.
    Επειδή σε τριτοκοσμικές χω΄ρες όπως η Ελλάδα ή σε τεταρκοσμικές όπως η Σ.Αραβία οι στατιστικές είναι από ανύπαρκτες έως γτπκ…
    ας επικεντρωθούμε στη σοβαρότερη επιστημονικά χώρα του «δυτικού κόσμου» τις ΗΠΑ.
    Παρότι η γενικότερη χρήση του Ιντερνετ και η ειδικότερη θέαση πορνοσελίδων και πορνο υλικού (παράνομου και νόμιμου) έχι αυξηθει κατα 70 με 80% την τελευταία δεκαετία, τα sexual assaults (που είναι όρος γενικότερος του βιασμού) έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 40%.
    Αυτό βεβαίως ΔΕΝ σημαίνει οτι το πορνό μειω΄νει τους βιασμούς! Δεν θα πέσω θύμα παραβίασης I,of all men! του «η συσχέτιση δεν συνεπάγεται κατανάγκην αιτιότητα!». Μπορεί ο λόγος της μείωσης να είναι ότι οι γυναίκες πλέον μιλάνε και καταγγέλουν περισσότερο ,οπότε οι δυνητικά βιαστές σκιάζονται… μπορεί να είναι οτι οι ποινές έγιναν αυστηρότερες οπότε οι δυνητικά βιαστές σκιάζονται… ,μπορεί … κι άλλα πράγματα μπορεί.
    Πάντως , στατιστική έστω ένδειξη ότι υπάρχει συσχέτιση (correlation) μεταξύ πορνό και σεξουαλικής βίας ΔΕΝ προκύπτει .
    Πολλοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι η θέαση πορνό (όπου κάποιος μπορεί να επιδοθεί σε ό,τι είδους φαντασιακή σεξουαλική βία και «ανωμαλία» γουστάρει …) λειτουργεί σαν «ανακουφιστική βαλβίδα» για δυνητικά βιαστές.
    Δεν ξέρω , κι ουτε φυσικά μπορώ να το ενστερνιστώ αυτό ,χωρίς κάποια χειροπιαστά αναλύσιμα στοιχεία.

    Το ΣΙΓΟΥΡΟ είναι ότι η σεξουαλική βία κατα των γυναικών προυπήρχε του Ιντερνοπορνό ,και κάτι επίσης σημαντικό και όχι τόσο προφανές , σε ειδικές ψυχολογικές μελέτες /έρευνες που έχουν γίνει σε αμερικάνικα κολέγια κάπου ένα 45% ανδρών δήλωσε ευθαρσώς ότι θα μπορούσε να διαπράξει βιασμό αν είχε τη βεβαιότητα της ατιμωρησιας…
    Δυστυχώς για την καλή μας κοινωνια και εμάς τους «καλους οικογενειάρχες» είναι γεγονός ότι η «σεξουαλική ανωμαλία» των βιαστών δεν διαφέρει πολύ από την δικιά μας!
    Προσωπικά πιστεύω , ότι κάποιος άλλος παράγοντας ή παράγοντες αποτελούν το καθοριστικό «trigger factor» που θα οδηγήσει στο σεξουαλικό έγλημα και γενικότερα στη βία κατά γυναικών.
    Αυτα τα ολίγα.

  36. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα και τις ευχές!

    35 Φυσικά προϋπήρχε!

    26 Αλλά δεν μπορώ να θυμώνω συνέχεια 🙂

    18 Δεν έχεις άδικο, Λου.

  37. Νέο Kid said

    36. Nαι, αλλά το «φυσικά ενισχύεται» που γράφεις στο άρθρο , δεν είναι καθόλου σίγουρο.

  38. loukretia50 said

    36. Ήμουν σίγουρη ότι θα αντιληφθείτε αυτή την παγίδα, γιατί δυστυχώς αυτό συμβαίνει σήμερα.
    Ακόμα και στο ιστολόγιο το βλέπουμε.

    Νέο Κιντ
    Συμφωνώ με την άποψή σου.
    Ακόμα και χωρίς στατιστικές, είναι βέβαιο ότι η απαγόρευση κάθε τρόπου εκτόνωσης, η καταπίεση και η ασυλία (για όποιους λόγους…) οδηγούσαν σε περισσότερες επιθέσεις.

  39. ΚΑΒ said

    Χρόνια πολλά, Νικοκύρη. Να είσαι γερός και δημιουργικός. Να χαίρεσαι την οικογένειά σου και να σε χαίρονται.

    Χρόνια πολλά σε όλους/ες που γιορτάζουν.

  40. ΚΑΒ said

    >>Για τη δολοφονία του Πετρίτ Ζίφλε δεν κουνήθηκε φύλλο. Καμιά πορεία δεν έγινε, καμιά συγκέντρωση,

    http://www.efsyn.gr/arthro/aytes-oi-meres-einai-kai-toy-petrit

  41. Alexis said

    Καλημέρα.
    Χρόνια πολλά και δημιουργικά Νίκο!
    Χρόνια πολλά και σε όλους τους εορτάζοντες!

    Συγχαρητήρια για το άρθρο, πολύ σωστές οι επισημάνσεις σου!

    #37: Αν κατάλαβα καλά τα γραφόμενα του Νικοκύρη, το «φυσικά ενισχύεται» αναφέρεται στη νοοτροπία όχι σε αυτά καθεαυτά τα σεξουαλικά εγκλήματα.

  42. Σηλισάβ said

    Πριν τον Γρηγορόπουλο, ο υπουργός Δημ. Τάξης και πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρος της Δημοκρατίας Βύρων Πολύδωρας είχε καλύψει πλήρως τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη από τους αστυνομικούς. Μην ξεχνάμε ποιος ενθάρρυνε τον κάθε Κορκονέα λοιπόν
    Πριν τον Φύσσα, χρυσαβγίτες είχαν μαχαιρώσει τον πακιστανό Λουκάν στα Πετράλωνα. Δεν είχαν ξεσηκωθεί τα ανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας ή/και της ελληνικής αριστεράς (πλυν ελαχίστων).

    Είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα στην κοινωνία μας. Καλό είναι τα κορίτσια μας να αποκτούν κριτήριο επιλογής ανδρών και παρεών γενικότερα, όπως και να μαθαίνουν και κάποια πολεμική τέχνη, έτσι για να υπάρχει. Το σινεμά με τα πρότυπα του «κακού παιδιού», το οποίο κατά βάθος «είναι καλό παιδί», πρέπει να καταγγελθεί (το λιγότερο).

    Όσον για την κοπέλα στην Κόρινθο, η οποία μαχαίρωσε και σκότωσε τον επίδοξο (μεθυσμένο) βιαστή της, είναι μια πράξη αυτοδικίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δικαιολογείται η κοπέλα. Αλλιώς να κυκλοφορούν όλα τα κορίτσια με στιλέτα και να μαχαιρώνουν όποιον αυτές κρίνουν ότι τους επιτίθεται. Η ποινή της ήταν πρωτόδικα υπερβολική, θα δούμε στο εφετείο, αλλά και οι δικαστές πρέπει να περνούν το σωστό μήνυμα στην κοινωνία

  43. Γιώργος said

    (σχόλιο 35) Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αναλύεται σωστά νομίζω στο παρακάτω σεντόνι, και αφορά το γεγονός ότι οι ταινίες πορνό, σε σχέση με τις ταινίες πορνό πριν 20 και πίσω χρόνια, περιέχουν πολύ βία. Η εποχή που μια ταινία πορνό (συνήθως) κατέγραφε ένα ζευγάρι να κάνει σεξ όπως θα μπορούσε να κάνει ένα φυσιολογικό ζευγάρι έχει παρέλθει. Οι σύγχρονες ταινίες πορνό περιέχουν βία, σωματική και ψυχολογική.
    Ο τρόπος που αντομετωπίστηκε και δολοφονήθηκε η κοπέλα στη Ρόδο δυστυχώς το επιβεβαιώνει.

    https://www.psychologynow.gr/psychology-in-our-life/society/5203-seks-prin-to-proto-fili-pos-ta-15xrona-koritsia-antimetopizoun.html

    Η πορνογραφία πλάθει και συντηρεί τις σεξουαλικές συμπεριφορές των αγοριών, ενώ τα κορίτσια μένουν στο περιθώριο, δίχως την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τα, εθισμένα στο πορνό, αγόρια.

    Θέλω καλύτερη εκπαίδευση γύρω από το σεξ, τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την πορνογραφία και τον τρόπο που οδηγεί σε επιζήμιες σεξουαλικές πρακτικές.

    Αυτά είναι τα λόγια της 15χρονης Λούσι, μιας εκ των 600 νεαρών γυναικών και κοριτσιών από την Αυστραλία, που συμμετείχαν σε έρευνα των οργανισμών Plan Australia και Our Watch. H έρευνα συνέλεξε απαντήσεις από νεαρές γυναίκες ηλικίας 15-19 ετών από κάθε περιοχή της χώρας.

    Στην αναφορά της έρευνας, με τίτλο «Μην μου στέλνεις αυτή τη φωτογραφία», οι συμμετέχουσες δήλωσαν ότι η διαδικτυακή σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση γίνεται σταδιακά συνηθισμένο φαινόμενο της καθημερινότητας τους. Και, παρόλο, που αυτή η συμπεριφορά μοιάζει τόσο συνήθης, πάνω από το 80% των κοριτσιών χαρακτήρισε απαράδεκτη την ενέργεια να τους ζητήσουν οι σύντροφοί τους γυμνές φωτογραφίες.

    Το σεξουαλικό μπούλινγκ και η σεξουαλική κακοποίηση έχει γίνει κομμάτι της καθημερινής ζωής πολλών κοριτσιών της σημερινής ψηφιακής εποχής. Όλο και περισσότερα κορίτσια μιλούν για το πώς αυτές οι πρακτικές συνδέονται με τη πορνογραφία, μια και τις επηρεάζει άμεσα.

    Η πορνογραφία πλάθει και συντηρεί τις σεξουαλικές συμπεριφορές των αγοριών, ενώ τα κορίτσια μένουν στο περιθώριο, δίχως την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τα, εθισμένα στο πορνό, αγόρια.

    Αν υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για το αν η πορνογραφία έχει αντίκτυπο στη σεξουαλική συμπεριφορά των νέων, ίσως είναι ώρα να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι ίδιοι οι νέοι. Κορίτσια και νέες γυναίκες περιγράφουν αγόρια να τις πιέζουν να κάνουν πράξεις εμπνευσμένες από το πορνό που παρακολουθούν συστηματικά. Τα κορίτσια δυσανασχετούν στην ιδέα ότι πρέπει να ανεχτούν πράγματα που δεν τους αρέσουν.

    Κάποιοι θεωρούν ότι το σεξ σχετίζεται μόνο με την απόδοση, στην οποία αυτό που μετράει πρωτίστως είναι η απόλαυση του αγοριού. Ρώτησα μια 15χρονη για την πρώτη της σεξουαλική εμπειρία και η απάντηση ήταν Νομίζω ότι το σώμα μου φαινόταν ωραίο. Ο παρτενέρ μου φάνηκε να το απολαμβάνει.

    Πολλά κορίτσια δείχνουν αποκομμένα από την αίσθηση της προσωπικής τους ευχαρίστησης. Η μόνη ένδειξη μιας καλής ερωτικής συνεύρεσης είναι αν το αγόρι το απόλαυσε. Κορίτσια και νέες γυναίκες βρίσκονται υπό ισχυρή πίεση να δώσουν στα αγόρια και στους άνδρες αυτό που εκείνοι θέλουν, να ενσαρκώσουν αυτά που τα αγόρια έχουν δει στην πορνογραφία, υιοθετώντας ρόλους και συμπεριφορές καθ’ υπερβολή και προσφέροντας τα σώματά τους σαν απλά σεξουαλικά βοηθήματα. Μεγαλώνοντας στη σημερινή κουλτούρα της πορνογραφίας, τα κορίτσια μαθαίνουν γρήγορα πως βρίσκονται στην υπηρεσία της ανδρικής ικανοποίησης.

    Όταν μία μαθήτρια γυμνασίου ρωτήθηκε Πώς ξέρεις εάν αρέσεις σε ένα αγόρι; απάντησε Αν θέλει να συνεχίζει να μου μιλάει ακόμα και αφότου του έχω κάνει στοματικό σεξ. Ένας μαθητής Λυκείου είπε σε ένα κορίτσι Αν μου κάνεις στοματικό σεξ θα σου δώσω ένα φιλί. Τα κορίτσια πρέπει να παρέχουν σεξουαλικές χάρες για να εισπράξουν λιγοστή τρυφερότητα, και εκπαιδεύονται σε αυτό από τα αγόρια που μαθητεύουν στην πορνογραφία. Ένα 15χρονο κορίτσι παραδέχτηκε πως δεν απόλαυσε καθόλου το σεξ, αλλά υποχώρησε στο να γίνει γρήγορα ώστε να σταματήσει να την πιέζει το αγόρι της και να δουν ταινία.

    Τα κορίτσια γυμνασίου αναζητούν συνεχώς βοήθεια και υποστήριξη για να διαχειριστούν τέτοια συμβάντα όπως όταν τους ζητούν τα αγόρια γυμνές φωτογραφίες τους. Τα μηνύματα όπως στείλε μου μια φωτογραφία του στήθους σου είναι ρουτίνα για πολλά κορίτσια και τα ίδια ρωτούν πώς να πω όχι χωρίς να τον πληγώσω;

    Όπως λέει η έρευνα, οι κοπέλες έχουν κουραστεί από την πίεση να στέλνουν εικόνες που δεν επιθυμούν, αλλά νιώθουν συμφιλιωμένες με την πράξη αυτή, λόγω της συχνότητας του φαινομένου. Τα αγόρια, συνήθως ανταλλάσσουν ή μοιράζονται αυτές τις φωτογραφίες στις επαφές με φίλους τους. Συχνά, τις αποκαλύπτουν για να εξευτελίσουν δημόσια τα κορίτσια, στην περίπτωση ενός κακού χωρισμού.

    Επίσης αρκετά κορίτσια γυμνασίου έχουν δει την ταινία 50 αποχρώσεις του γκρι και ρωτούν για τον σαδομαζοχισμό: Αν ένα αγόρι θέλει να με χτυπάει, να με δένει και να με κατασκοπεύει, σημαίνει ότι με αγαπά;. Οι κοπέλες ανέχονται ταπεινωτικές και προσβλητικές συμπεριφορές και εσωτερικεύουν τα μηνύματα της πορνογραφίας, που τις θέλει υποταγμένες.

    Οι ίδιες περιγράφουν να θωπεύονται και να παρενοχλούνται συστηματικά στην αυλή του σχολείου, αλλά και στο σχολικό λεωφορείο. Λένε πως τα αγόρια δρουν σαν να έχουν δικαίωμα πάνω στα σώματα τους και σαν τα κορίτσια να είναι εκεί μόνο και μόνο για να τους ικανοποιήσουν. Είναι, θα λέγαμε, εν μέρει αλήθεια αυτό που λένε οι υποστηρικτές της πορνογραφίας, ότι η πορνογραφία παρέχει σεξουαλική εκπαίδευση. Όχι, ωστόσο με τον τρόπο που νομίζουν. Διδάσκει τους εφήβους ότι οι γυναίκες υπάρχουν για την απόλαυσή τους και έχουν πάντοτε όρεξη για σεξ. Μια και για αυτούς, το όχι σημαίνει απλά πείσε με να το κάνω.

    Τα κορίτσια περιγράφουν ότι στο σχολείο το σώμα τους αξιολογείται και συχνά συγκρίνεται με τα σώματα των πορνοστάρ. Γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις πορνοστάρ, ωστόσο αυτό δεν τις εμποδίζει να σκέφτονται ότι αυτό πρέπει να κάνουν. Η ζήτηση για πλαστικές επεμβάσεις γεννητικών οργάνων έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία σε γυναίκες ηλικίας 15-24 ετών, ενώ τα κορίτσια που δεν κάνουν την αποτρίχωση που προωθεί η πορνογραφία θεωρούνται συχνά άσχημα, βρώμικα ή αηδιαστικά από τα αγόρια, αλλά και από άλλα κορίτσια.

    Ορισμένες κοπέλες υφίστανται τραυματισμούς από σεξουαλικές πράξεις προερχόμενες από την πορνογραφία, όπως το πρωκτικό σεξ. Οι ειδικοί μιλούν για τους τραυματισμούς:

    Τα τελευταία χρόνια διαπιστώσαμε μεγάλη αύξηση στο βιασμό γυναικών 15-80 ετών από το σύντροφό τους. Το κοινό στοιχείο σε όλα τα περιστατικά ήταν η υπερβολική παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού από το δράστη. Οι δράστες μην μπορώντας να διακρίνουν την πραγματικότητα από τη φαντασία, πιστεύοντας ότι οι γυναίκες είναι πάντα δεκτικές και ότι το «όχι» σημαίνει «ναι» και το «ναι» σημαίνει «πρωκτικό σεξ», προκάλεσαν εν αγνοία τους τραυματισμούς και δεν αναλογίστηκαν το αν υπάρχει συναίνεση. Έχουμε δει τεράστια αύξηση στην στέρηση ελευθερίας, στους σωματικούς τραυματισμούς, τους βασανισμούς, τη χρήση ναρκωτικών, την βιντεοσκόπηση και διανομή υλικού χωρίς συγκατάθεση.

    Ο Σύλλογος Ψυχολόγων Αυστραλίας εκτιμά πως τα έφηβα αγόρια είναι υπεύθυνα για το 20% των βιασμών ενηλίκων γυναικών, καθώς και για το 30% με 50% όλων των καταγεγραμμένων σεξουαλικών παρενοχλήσεων παιδιών. Η ομότιμη καθηγήτρια αναπτυξιολογίας παιδιών, Φρίντα Μπριγκς υποστηρίζει πως η διαδικτυακή πορνογραφία μετατρέπει τα παιδιά σε μιμητικά σεξουαλικά αρπακτικά, που εφαρμόζουν σε συνομηλίκους τους όσα βλέπουν στη πορνογραφία.

    Μια έρευνα του 2012 με τίτλο Η επίδραση της διαδικτυακής πορνογραφίας στους εφήβους έδειξε ότι η παρακολούθηση πορνογραφίας από τους εφήβους συνδέεται με μεταβολές συμπεριφοράς όπως η αποδοχή της ανδρικής κυριαρχίας και της γυναικείας υποταγής ως τα πρωταρχικά σεξουαλικά πρότυπα, με τις γυναίκες να θεωρούνται σεξουαλικά παιχνίδια πρόθυμα να ικανοποιήσουν τις ανδρικές σεξουαλικές ανάγκες. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν πως οι έφηβοι που εκτίθονταν σε βίαιο πορνογραφικό υλικό είχαν 6 φορές πιο επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά σε σχέση με όσους δεν εκτίθονταν.

    Η ραγδαία εξάπλωση και παγκοσμιοποίηση υπερ-σεξουαλικών εικόνων και πορνογραφικών μοτίβων καθιστά την υγιή σεξουαλική εξερεύνηση σχεδόν αδύνατη. Η σεξουαλική κατάκτηση και κυριαρχία δεν δείχνουν να περιορίζονται από τα όρια που θέτει ο σεβασμός και η αυθεντική ανθρώπινη επαφή. Οι νέοι άνθρωποι δεν μαθαίνουν για την οικειότητα, τη φιλία και την αγάπη, αλλά για την κακομεταχείριση και τον εξευτελισμό. Όπως αναφέρει μια πρόσφατη έρευνα:

    Η συμβατική πορνογραφία που υπάρχει στο διαδίκτυο αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται σε πράξεις βίας και υποβάθμισης των γυναικών. Οι σεξουαλικές συμπεριφορές που παρουσιάζονται ως πρότυπο από την πορνογραφία διαστρεβλώνουν τις έννοιες της οικειότητας και τρυφερότητας, προωθώντας τα πατριαρχικά κατασκευάσματα του ανδρισμού και της θηλυκότητας.

    Η οικειότητα και η τρυφερότητα είναι αυτά που, όπως λένε, αναζητούν οι νέες γυναίκες. Πώς όμως θα βρουν αυτές τις αισθησιακές, ήπιες εμπειρίες με άνδρες κατηχησμένους από την πορνογραφία; Ο ψυχολόγος Φίλιπ Ζιμπάρντο λέει για τους νέους άνδρες: Δεν γνωρίζουν τη γλώσσα της διαπροσωπικής επαφής…Ο συνεχής ερεθισμός, η αλλαγή, ο ενθουσιασμός του καινούργιου, τους αποσυντονίζει στις σχέσεις που εξελίσσονται και χτίζονται αργά.

    Το πιο σημαντικό είναι πως οι ίδιοι οι νέοι είναι αυτοί που απαιτούν την αλλαγή. Η Τζόσι, 18 ετών, δηλώνει:

    Χρειαζόμαστε σκληρότερα μέτρα για την βίαιη πορνογραφία, στην οποία έχουν πρόσβαση αγόρια και άνδρες. Τα γυρίσματα και η προβολή βίαιης πορνογραφίας στην Αυστραλία θα πρέπει να θεωρούνται παράνομες πράξεις, γιατί επηρεάζουν τη στάση των ανδρών απέναντι στις γυναίκες και διαποτίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

    Τα νεαρά κορίτσια που βιώνουν τέτοιες καταστάσεις αξίζουν την ανταπόκρισή μας. Είναι λάθος να αφήνουμε τη σεξουαλική διαμόρφωση στα χέρια της παγκόσμιας βιομηχανίας του σεξ. Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα ώστε να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους να αντισταθούν στις διαστρεβλωμένες ιδέες της σεξουαλικότητας που διαδίδονται μέσω της πορνογραφίας.

  44. Yasmin Barnes said

    Χρονια σας πολλα, κυριε Σαραντακο! Πραγματι, γραφετε ακομη καλυτερα οταν ειστε θυμωμενος…
    Προσθετω το αρθρο της Guardian οπου ο γνωστος ηθοποιος Patrick Stewart μιλαει γι’αυτο το ανδρικο προβλημα, της βιας εναντιον των γυναικων.
    https://www.theguardian.com/society/2018/dec/04/domestic-violence-abuse-patrick-stewart-david-challen-hart-brothers
    Η πατριαρχια ειναι πηγη πολλων ανομηματων!

  45. sarant said

    27-40 Πάλι καλά που έκανα λάθος και έγινε πορεία

    41 Έτσι.

    42 Για το ύψος της ποινής συζητάμε.

    43 Αξίζει διάβασμα το σεντόνι αυτό

    44 Να είστε καλά!

  46. Theo said

    Πολύχρονος, Νικοκύρη, και όλοι οι εορτάζοντες συσχολιαστές!

  47. Κωστής Ανετάκης said

    Πολύ ωραία όλ’ αυτά, βρίσκω να συμφωνώ σχεδόν με όλα, σίγουρα με όλα όσα αφορούν το φονικό της κοπέλας στη Ρόδο (με τις συσχετίσεις διάφορων περιστατικών δεν τα πάω πολύ καλά γενικότερα).

    Ήθελα να κάνω μια ερώτηση λεξιλογικού χαρακτήρα, για μια υπολεπτομέρεια, που όμως τη συζητούσαμε πρόσφατα σ’ έναν φιλικό κύκλο. Βλέπω στον τίτλο και στην αρχή του άρθρου δυο τόνους σε προσωπική αντωνυμία μονοσύλλαβη. Αυτό από μόνο του δεν με ξενίζει. Είναι γνωστό ότι σε όποιο σημείο κινδυνεύει να μπερδευτεί με το εγκλιτικό, τονίζουμε την αντωνυμία «καταχρηστικά» (παλιά έπαιρνε περισπωμένη και ξεχώριζε) για ν’ αποδώσουμε σωστά το νόημα της φράση. Άλλο το «Η κυρία μου είπε να φύγω» κι άλλο το «Η κυρία μού είπε να φύγω». Ωραία ως εδώ. Όταν όμως λέμε: «Το αδιέξοδο τού να είσαι γυναίκα» και «Η επικαιρότητα μάς αρπάζει πάλι απ’ το μανίκι», ποιος ο λόγος να βάλουμε τόνο στις αντωνυμίες; Με τι θα μπορούσαν να μπερδευτούν; Αν δεν ήταν αντωνυμίες αλλά εγκλιτικά, τότε η προηγούμενη λέξη θα έπαιρνε δεύτερο τόνο: «Το αδιέξοδό του να είσαι γυναίκα» και «Η επικαιρότητά μας αρπάζει πάλι απ’ το μανίκι».
    Καθώς είχαμε με κάποια φίλη τη σχετική διαφωνία, ανέτρεξα σε διάφορα βιβλία και είδα ότι γνωστοί εκδοτικοί οίκοι, όπως ο Ψυχογιός, που μου έρχεται πρόχειρα στο νου, επιλέγουν να μην βάλουν τόνο στην αντωνυμία σ’ αυτήν την περίπτωση. Τελικά τι ισχύει;

  48. loukretia50 said

    42. Σηλισάβ
    Έχετε δει μεθυσμένο? Αυτό που λέει ο λαός «είδε ο τρελός το μεθυσμένο και φοβήθηκε» πιστεύετε πως δεν έχει βάση?

    Και νομίζετε πως η πλειοψηφία των γονιών θάδινε στιλέτο στα κορίτσια, ή ότι εκείνες θα οπλοφορούσαν πρόθυμα? Ένα σπρέυ πιπεριού να προτείνεις, σου λένε «αποκλείεται να μπορέσω να το χρησιμοποιήσω».

    Και ας μην είμαστε απόλυτοι : «…και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δικαιολογείται η κοπέλα».
    Δε διαφωνώ ότι πρέπει να τιμωρηθεί η κοπέλα που αναφέρετε – δε θυμάμαι ακριβώς τις συνθήκες – ΑΝ και εφόσον ενήργησε με πρόθεση, σε φάση που τον είχε εξουδετερώσει.
    Και πάλι όμως, να αναγνωριστούν ελαφρυντικά και η ποινή να μην είναι υπερβολική.

  49. Alexis said

    #43: Χωρίς να έχω διαβάσει το …σεντόνι σου Γιώργο (μου πέφτει λίγο βαρύ, ίσως αργότερα 😉) θα συμπληρώσω και τούτο:
    Ακόμα και στο μέινστριμ πορνό που δεν περιέχει καθόλου βία, η γυναίκα παρουσιάζεται πάντα ως υποταγμένη στον άντρα-αφέντη και τις ορέξεις του.
    Αυτό σίγουρα διαμορφώνει σε ένα βαθμό απόψεις και νοοτροπία στο αντρικό κοινό, και σίγουρα επηρεάζει την «οπτική» με την οποία βλέπουμε ως κοινωνία τον βιασμό, αλλά και άλλα αδικήματα με θύματα γυναίκες. Αλλά το κατά πόσο μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση ή όχι των σεξουαλικών εγκλημάτων, αυτό δεν είμαι σε θέση να το πω.
    Και θα ήταν παρακινδυνευμένο να το ισχυριστεί οποιοσδήποτε χωρίς σοβαρή έρευνα.

  50. Νέο Kid said

    Το ανεξέλεγκτα πωλούμενο σε νέους και δη ανήλικους αλκοόλ, είναι σαφώς ένας επιβαρυντικός παράγοντας… (ΣΙΓΟΥΡΑ πολύ πιο επιβαρυντικός από την τσόντα, ας πούμε!)

  51. mitsos said

    Καλημέρα
    Χρόνια Πολλά και Καλά στον οικοδεσπότη μας. Πρωτίστως υγεία στον ίδιο και σ΄όλες τις γυναίκεςτης οικογένειας του . Να ναι καλά να μας συγκινεί με όλα όσα μας προσφέρει. ( Ξεκίνησα και το τελευταίο του για τα κέφια της γλώσσας )

    Χρόνια πολλά σε κάθε εορτάζουσα και εορτάζοντα της μεγάλης παρέας του ιστολόγιου.

    ……
    Δυστυχώς όλα όσα λέτε είναι αληθινά και θλιβερά ( και σήμερα και χτές …). Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν η ανθρωπότητα είναι δυνατόν να μάθει μέσω της ιστορίας, και γενικώς μεσω της εκπαίδευσης ή μέσω της ενημέρωσης για όσα παθαίνουν ή έπαθαν παλιότερα οι άλλοι άνθρωποι ;
    Μήπως τελικά είναι ανίκανη η ανθρωπότητα να μάθει αν δεν πάθει; Πόλεμοι, βιασμοί γυναικών, βάναυση συμπεριφορά απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό … και τόσα άλλα που περιγράφονται από την ιστορία και την τέχνη δεν μπορούν να διδάξουν το είδος μας ; Δεν μιλάμε απλά για ανορθολογικά ρεύματα σκέψης … μιλάμε για εξαγρίωση . Πότε θα βγεί ο άνθρωπος από την ζούγκλα ; Πότε θα ξεπεράσουμε ανεπίστρεπτα τον νόμο του ισχυρότερου ;
    … Δεν ξέρω. Ίσως απλά η ιστορία επαναλαμβάνεται και κάθε γενιά μαθαίνει μόνο από τα δικά της πάθη και τα δικά της λάθη. Ίσως η ισορροπία, η ειρηνική συνείπαρξη και ο αλληλοσεβασμός να είναι μια φευγαλέα στιγμή , μια σκιά ονείρου … Ή μπορεί οι ανθρώπινες κοινωνίες να είναι ( είμαστε ) καταδικασμένες στην αυτοκαταστροφή όπως κάθε κυρίαρχη οντότητα που φθάνει στον πληθωρισμό και την υπερβολή.

  52. Κωστής Ανετάκης said

    50: Οι συγκεκριμένοι πάντως θ’ αγόραζαν νόμιμα αλκοόλ ακόμα και στις ΗΠΑ, όπου το όριο είναι τα 21. Αλήθεια, πιστεύετε ότι εκεί οι βιασμοί μετά φόνου είναι λιγότεροι;

  53. Νέο Kid said

    Στο πορνό σήμερα το Femdom ( dominas, αφέντρες κλπ) έχει πολύ μεγάλο κομμάτι πίτας « θέασης» . Δεν βλέπω να αυξάνονται όμως οι γυναίκες -βιαστές…

  54. Νέο Kid said

    52. Δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σας. Ασφαλώς θα ήταν πολύ περισσότεροι αν η νομοθεσία περί του αλκοόλ ήταν το ίδιο μπάχαλο με την Ελλάδα ,ας πούμε…

  55. sarant said

    53 Πρόσεξε όμως ότι αυτό το είδος είναι η ρητή εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα -δηλαδή, ή με μαστίγιο ή υποταγμένη.

    47 Ο τόνος που έβαλα στον τίτλο δεν είναι σύμφωνος με τους κανόνες ούτε είναι υποχρεωτικός.

  56. spiral architect 🇰🇵 said

    Το παρακάτω δεν έχει σχέση με τη σημερινή ανάρτηση, έχει όμως με τον δικαιωματισμό που κατατρέχει (και αποπροσανατολίζει) τη σύγχρονη κοινωνία:

    Οι γονείς των μαθητών της πρώτης δημοτικού στο σχολείο Cedar Hill του Μόντβιλ είπαν ότι χρειάστηκε να παρηγορήσουν τα παιδιά τους μετά το περιστατικό, το οποίο προκλήθηκε όταν ένας μαθητής υποστήριξε ότι υπάρχει ο Άγιος Βασίλης. Η δήλωση του παιδιού πυροδότησε την οργή της εν λόγω δασκάλας, η οποία φέρεται στη συνέχεια να κατέρριψε και άλλους παιδικούς μύθους όπως ότι δεν υπάρχει το πασχαλινό λαγουδάκι ούτε η νεράιδα των δοντιών.

    Να τοποθετηθούν ο Λάμπρος και οι εκπαιδευτικοί-θαμώνες του ιστολογίου.

  57. Γιάννης Ιατρού said

    Όντως πολύ καλό το σημερινό άρθρο, και το #43 επίσης!

    Το αλκοόλ (κι άλλες ουσίες), που αναφέρονται σε προηγούμενα σχόλια, επιβαρύνουν ήδη προϋπάρχοντα σχετικά στοιχεία συμπεριφοράς στους θύτες.

    Έχω, δυστυχώς, παρατηρήσει να γίνονται απαξιωτικά σχόλια για τα θύματα τέτοιων (βίαιων) συμπεριφορών κι από άτομα του ιδίου φύλου (γυναίκες), κάτι που μου κάνει μεγάλη εντύπωση.

    47: (Για το θέμα του τονισμού κλπ.)
    Νομίζω πως θεωρητικά δεν χρειάζεται ο τόνος (η έννοια είναι σαφής, λόγω του μη τονισμού της λήγουσας στην προηγούμενη λέξη), αλλά δεν το θεωρώ λάθος να τονιστεί παρ΄όλα αυτά. Νομίζω πως γίνεται ευκολότερη έτσι η ανάγνωση/κατανόηση, καμιά φορά τον τονισμό τη λήγουσα μπορεί να μην το πάρει είδηση το μάτι αμέσως…

  58. Μπούφος said

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στο ακριβοδίκαιο Νικο-κύρη!
    Να χαίρεται τις γυναίκες της ζωής του, και να τον χαίρονται!

    12 Atheo…τι τρομακτικό βίντεο ήταν αυτό; Στο Βερολίνο; Σήμερα; και δεν τον χώνουνε στη μπουζού;

    Ιδέα γενικά πόσο ξύλο τρώνε οι κακόμοιρες οι γυναίκες στις μέρες μας, άσε τα σεξουαλικα κοψίματα των κοριτσιών λόγω θρησκείας, όμως εγώ, το ομολογώ, ρίχνω καμιά μπούφλα στον δικό μου, όταν χρειάζεται, έτσι…για ν’ ανάβουν τα αίματα, και να με συνχωρείτε κιόλας, δίκιο δεν έχω;

  59. Εξαιρετικό! Στο «Για τη δολοφονία του Πετρίτ Ζίφλε δεν κουνήθηκε φύλλο. Καμιά πορεία δεν έγινε, καμιά συγκέντρωση…» θα πρόσθετα ότι, δυστυχώς, το ίδιο έγινε για τους καμένους της Μαρφίν, των οποίων δεν θυμόμαστε καν τα ονόματα.

  60. atheofobos said

    Η έλλειψη σεξουαλικής εκπαίδευσης από τα σχολεία, έχει σαν αποτέλεσμα η ενημέρωση για σεξουαλικά θέματα να γίνεται στους νέους ουσιαστικά από το ιντερνετικό πορνό, στο οποίο ο πάντα κυρίαρχος άνδρας κάνει την χάρη στην γυναίκα να της προσφέρει ηδονή, η οποία με ζουμ απεικονίζεται συνέχεια στο πρόσωπο της ενώ αντίστοιχα πολλές φορές δεν βλέπει κανείς ούτε το πρόσωπο του επιβήτορα. Σε ψυχοπαθητικές προσωπικότητες αυτή η αντίληψη μπορεί να οδηγήσει στον βιασμό. Γράφω επίσης στο ποστ μου:
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΡΝΟ;
    http://atheofobos2.blogspot.com/2008/10/blog-post.html
    Όμως σε άτομα που βασίζουν την σεξουαλική τους ενημέρωση αποκλειστικά στο πορνό οι κίνδυνοι είναι αρκετοί και όχι άμεσα αντιληπτοί.
    Αρχικά ας δούμε τις ψυχολογικές επιπτώσεις
    Όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο ποστ η γυναίκα στο πορνό είναι ένα αντικείμενο με 3 τρύπες που διατίθενται για την σεξουαλική ικανοποίηση του άνδρα.
    Αυτό καταλήγει ,ιδίως σε άνδρες χαμηλής παιδείας, να αποκτούν μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για το άλλο φύλο, να θεωρούν ότι όλες οι γυναίκες είναι σαν τις πορνοστάρ, με αποτέλεσμα να δημιουργούν αποτυχημένες συναισθηματικές σχέσεις σε όλη τους την ζωή.
    Η εικόνα της γυναίκας στο πορνό σαν κατώτερο όν είναι σε ένα βαθμό αποτέλεσμα και από την αντιμετώπιση των γυναικών από την χριστιανική διδασκαλία.
    Όπως τονίζει ο Ντέσνερ ,οι μεγαλύτεροι διδάσκαλοι της Εκκλησίας όπως-ο Αμβρόσιος, ο Αυγουστίνος, ο Ιωάννης Χρυσόστομος-διέδιδαν ότι η γυναίκα δεν πλάστηκε κατ΄ εικόνα και ομοίωση του θεού, ότι είναι κατώτερο όν ,προορισμένο να υπηρετεί τον άνδρα, με διάφορες εκφράσεις υπαινίσσονταν μια σχέση παρόμοια με εκείνη μεταξύ κυρίου και δούλου. Ακόμα και ο Λούθηρος, θεωρούσε τον άνδρα «ανώτερο και καλύτερο» και την γυναίκα «σχεδόν παιδί», «τρελό ζώο».«Η μεγαλύτερη τιμή γι΄ αυτήν είναι ότι όλους ανεξαιρέτως μας γεννούν γυναίκες» και άλλα τέτοια κολακευτικά λόγια.(σελ 27)
    Καρλχαϊντς Ντέσνερ Σεξουαλικότητα και Χριστιανισμός Μαύρη Λίστα 1999

  61. Γιάννης Ιατρού said

    56: Σπειροειδή, κάτι τέτοια κάνουν και χαλάνε τον τζίρο ολόκληρης βιομηχανίας αυτές οι εξτρεμίστριες. Αλλά δεν ήταν ανάγκη τώρα η δασκάλα αυτή να γκρεμίσει την πόρτα για να μπει στο σπίτι, ας την άνοιγε, σιγά-σιγά 🙂

  62. Κωστής Ανετάκης said

    54: Κι εγώ δεν κατανοώ την απάντησή σας. Η επιστημονική λογική της συσχέτισης λέει πως όταν μια χώρα έχει αυστηρό όριο ηλικίας για κατανάλωση αλκοόλ τα 21, ενώ μια δεύτερη χώρα δεν θέτει κανένα όριο ηλικίας, το αναμενόμενο θα ήταν, εφόσον η κατανάλωση αλκοόλ σε μικρές ηλικίες αποτελεί προδιαθετικό παράγοντα για τους βιασμούς μετά φόνου, η πρώτη χώρα να έχει μικρότερα ποσοστά από τη δεύτερη. Το γεγονός ότι αντιθέτως η πρώτη χώρα έχει στην πραγματικότητα πολύ υψηλότερα ποσοστά βιασμών μετά φόνου από τη δεύτερη, καταρρίπτει αυτόματα την υπόθεση ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε μικρές ηλικίες ευθύνεται για τον αριθμό ή τα ποσοστά των βιασμών μετά φόνου. Τώρα, από πού προκύπτει και πώς στηρίζεται η υπόθεση ότι ΑΝ στις ΗΠΑ δεν υπήρχε απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ στους μικρότερους των 21 τα ποσοστά θα ήταν ακόμα μεγαλύτερα, αυτό ειλικρινά με ξεπερνά. Έχετε ποτέ δημοσιεύσει επιστημονική εργασία σε διεθνές περιοδικό; Έχετε γράψει τα συμπεράσματα της έρευνας με αυτήν τη λογική κι έγιναν δεκτά; Πολύ αμφιβάλλω…

  63. ΓιώργοςΜ said

    Καλησπέρα, να συγχαρώ κι εγώ για το θέμα.

    Θεωρώ πολύ εύστοχη την παρατήρηση σχετικά με την επίδραση της πορνογραφίας.
    Οι παλιότεροι ίσως θυμόμαστε την εποχή που τσόντα ήταν το γυμνόστηθο, και σκληρό πορνό η πλήρης αποτύπωση της σεξουαλικής πράξης, αλλά δεν είναι έτσι, ούτε ήταν πάντα.
    Όταν απουσιάζει τελείως η διαπαιδαγώγηση, η υγιής περιέργεια των εφήβων καλύπτεται από την πορνογραφία, η οποία είναι πολύ πιο εύκολη και προσβάσιμη από μια πραγματική σχέση. Τα πρότυπα που περνάει γίνονται συμπεριφορές αναφοράς.
    Τα σενάρια, ακόμη κι όταν δεν περιλαμβάνουν βία, κυμαίνονται γύρω από διάφορες καταστάσεις που ο άνδρας-επιβήτορας πάντα επιβεβαιώνεται για όλες του τις επιλογές, και η γυνάικα-αντικείμενο είτε αποζητά το σεξ είτε στο τέλος συνειδητοποιεί πόσο λάθος έκανε που αντιδρούσε.

    Ακόμη και η περίπτωση της γυναίκας-αφέντρας, είναι κομμάτι της αντρικής φαντασίωσης, όχι της γυναικείας.

    Αναμφισβήτητα οι ορμές προέρχονται από ορμόνες, άλλοι είναι περισσότερο ή λιγότερο επιρρεπείς σε βίαια συναισθήματα και πράξεις στις οποίες ωθούνται, αλλά δε δικαιολογείται κανείς να έχει ζωώδη συμπεριφορά, εκτός αν είναι ζώο.
    Κι αν είναι, ας πάει να ζήσει στη φύση, σε απόσταση από εκείνους που δεν είναι…

  64. Πολύχρονος και ευτυχής! Άρχισα να διαβάζω το νέο σου βιβλίο, απολαμβάνοντάς το!

  65. Γιάννης Ιατρού said

    62: Το μικρότερο ποσοστό παρόμοιων συμπεριφορών στη χώρα που το ηλικιακό όριο είναι μικρότερο, μπορεί να σχετίζεται και με μιά διαφορετική γενικά ενημέρωση των νέων για σεξουαλικά θέματα και γενικότερα μιά διαφορετική κοινωνία. Όπως προανέφερα (57α), οι ουσίες αυτές χαμηλώνουν τον πήχη στην εκδήλωση τέτοιων μορφών συμπεριφοράς, ο πυρήνας (αίτιο;) της οποίας όμως προϋπάρχει.

  66. Νέο Kid said

    62. Συγνώμη, αλλά εσείς βγάζετε συμπεράσματα « επιστημονικώς συζητήσιμα» ( για να το πω ευγενικά…) όπως « καταρρίπτει αυτόματα». Εγώ δεν έγραψα επιστημονική διατριβή εδώ…
    Πώς ακριβώς καταρρίπτει αυτόματα τη σύνδεση αλκοόλ με σεξουαλικά αδικήματα ,αγαπητέ μου κύριε ,η σύγκριση μήλων με πορτοκαλιών που κάνετε;
    Μιλάτε για σύγκριση σε απόλυτους αριθμούς βιασμών μετά φόνων μεταξύ δυο χωρών με ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικές κοινωνικές δομές και πολύ διαφορετικές ΠΟΙΟΤΙΚΑ εγκληματικότητες. Τι συσχέτιση περιμένετε να βγει απ αυτό;

    Το πώς « ειλικρινά σας ξεπερνά» ότι η πιθανότητα μια παρέα πέντε έξι μεθυσμένων εφήβων να παρακτραπούν λίγο πιο εύκολα ,αποτι θα συνέβαινε στην ίδια παρέα αν ήταν νηφάλιοι… ας απασχολήσει εσάς, όχι εμένα.

  67. Μπετατζής said

    12. Noμίζω ότι αυτά τα βιντεάκια είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμα, μέχρις αποδείξεως ότι είναι αληθινά. Προσωπικά, διακινδυνεύω μια εκτίμηση ότι είναι 100 % φέικ. Ας μην ξεστρατίσουν τα σχόλια σε άλλο θέμα, αλλά λίγο διασταύρωση δεν βλάπτει, ούτε λίγο πρόχειρος έλεγχος για τον καπνό που φουμάρει αυτός/αυτή που το ανέβασε (μέσω των άλλων παρόμοιων που έχει ανεβάσει).

  68. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.

    Χρόνια πολλὰ καὶ δημιουργικὰ στὸν Νικοκύρη καὶ σὲ ὅλες τὶς ἑορτάζουσες καὶ τοὺς ἑορτάζοντες ἐντὸς καὶ ἐκτὸς ἱστολογίου.

    Ὅσο γιὰ τὸ ἀποτρόπαιο ἔγκλημα τὶς Ρόδου καὶ τὴν βία κατὰ τῶν γυναικῶν δὲν ἔχω κάτι νὰ προσθέσω σ᾿ αὐτὰ ποὺ γράφτηκαν ἤδη. Μόνο νὰ ἐκφράσω τὴ θλίψη μου.

    Δυστυχῶς ἡ βία διαδίδεται συνεχῶς καὶ δὲν ξέρω πῶς μπορεῖ ν᾿ ἀντιμετωπιστεῖ. Ἡ ἀπαγόρευση, ἡ καταστολὴ καὶ ἡ αὐτοδικία δὲν εἶναι λύσεις, ἂν καὶ οἱ συνθῆκες πολλὲς φορές μᾶς κάνουν νὰ τὶς σκεφτόμαστε. Προσωπικὰ πιάνω πολλὲς φορές τὸν ἐαυτό μου νὰ λέει «τὸν πούστη, θέλει σκότωμα», ὅταν ἀκούω γιὰ παρόμοια περιστατικά. Κατὰ βάθος ὅμως ξέρω πὼς αὐτὸ δὲν εἶναι λύση.
    Βλέπουμε τί γίνεται σὲ κοινωνίες, ὅπως ἡ ἀμερικάνικη, ὅπου ἡ θανατικὴ ποινὴ καὶ οἱ ἀπάνθρωπες φυλακές δὲν λύνουν τὸ πρόβλημα.

  69. sarant said

    64 A, χαίρομαι πολύ!

    67 Ομολογώ πως δεν το πρόσεξα. Μάλλον δίκιο έχεις.

  70. leonicos said

    @Γιώργο

    Τι εξαιρετική ανάλυση. Από τις καλύτερες αναρτήσεις σε αυτό το ιστολόγιο.

    Συγχαρητήρια

  71. Γιάννης Ιατρού said

    67: (69β) γράφει και στο «μακελειό» …

  72. Γιάννης Κουβάτσος said

    Για το θέμα του βιασμού και της δολοφονίας της κοπέλας από τα δύο ζώα, τι άποψη να εκφέρει κανείς; Νιώθεις μέσα σου να βράζει ο θυμός και να ξυπνάνε τα πιο αρχέγονα ένστικτα εκδίκησης και τιμωρίας. Ας το αφήσουμε καλύτερα, έχω κόρη στην ηλικία του θύματος. Και όσες κοινωνιολογικές και ψυχολογικές αναλύσεις κι αν κάνουμε, όσο και να μιλάμε για ανατροφή, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, αλκοόλ και τα ρέστα, θα πρέπει μάλλον να αποδεχτούμε ότι τόσο ειδεχθή εγκλήματα μόνο από φύσει διεστραμμένα καθάρματα μπορούν να διαπραχτούν.
    Για τη δολοφονία του καημένου του Αλβανού, καμιά έκπληξη:είναι ιστορικά καρατσεκαρισμένο ότι ο ναζισμός είναι εγκληματική ιδεολογία και οι θιασώτες του δεν αρκούνται στα λόγια. Και ποιος να φωνάξει για το θύμα, ποιος να διαδηλώσει και να μαζέψει υπογραφές; Η κλίκα του ή το κόμμα του; Δεν είχε, φτωχός μετανάστης ήταν, τρέχα γύρευε…

  73. leonicos said

    51 Μήτσο

    Πότε θα βγεί ο άνθρωπος από την ζούγκλα ; Πότε θα ξεπεράσουμε ανεπίστρεπτα τον νόμο του ισχυρότερου ;

    Σ’ επαναλαμβάνω για έμφαση

  74. Σωτήρς said

    Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη, σε όλους κι όλες.

    Από τα ΜΜΕ αυτό που παίζει είναι ότι ο 19χρονος αλβανός ομολόγησε το έγκλημα και κινείται σα να μην έχει δικηγόρο ενώ ο 21χρονος έλληνας δεν λέει κουβέντα, μιλάει μόνο ο δικηγόρος του με τα γνωστά δεν ξέρω / δεν απαντώ / υπάρχουν αμφιβολίες.

    Έχουμε κάνει πρόοδο σαν κοινωνία τις τελευταίες γενιές αλλά δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε και σε καμιά περίπτωση να σταματήσουμε τις διεκδικήσεις και τους αγώνες. Δεν είμαστε μακριά, ούτε χρονικά ούτε χωρικά, από το πανελλήνιο/παγκύπριο τραγούδι της Ανδρονίκης που τόλμησε να βγει με τον αγαπητικό της στο καφενείο και ο αδερφός της έπρεπε να την σκοτώσει για να ξεπλύνει την ντροπή.

  75. leonicos said

    47 Κωστή Ανετάκη

    «Το αδιέξοδο τού να είσαι γυναίκα» και «Η επικαιρότητα μάς αρπάζει πάλι απ’ το μανίκι»,

    Θα πω μόνο τη γνώμη μου.

    Έχεις δίκιο. Δε χρειάζεται τόνισμός σε αυτές τις περιπτώσεις, εφόσον δεν υπάρχει τόνος κατ’ έγκλιση.

    Μερικές φορές όμως, όπως σε κείμενα πιο πολύ ‘διαβαστικά’ όπως εδώ, κάουμε μια κάποια παραχώρηση στην υπερβολή χάριν της ακρίβειας.

    Αλλά σε απόλυτους όρους έχεις δίκιο.

  76. leonicos said

    43 Γιώργο

    Σου έγραψα στο 70 αλλά ξέχασα να βάλω το νούμερο της ανάρτησής σου

  77. Ιερόδουλος said

    Κύριε Σαραντάκο χρόνια πολλά και παραγωγικά! όλες οι ταπεινωμένες από άνδρες γυναίκες της γης, θα χειροκροτούσαν τη σημερινή σας ανάρτηση. Να σας χαίρονται πάντα και οι αναγνώστες!

  78. leonicos said

    Εγώ Νι(οι)κοκυρη απολαμβάνω την παρέας σου όλο τον χρόνο, και θα σου δίνω ευχές όλο τον χρόνο

  79. (α) Χρόνια Πολλά στον Νίκο Σαραντάκο και σε όλους τους Νίκους, αληθινούς ή …ψεύτικους (αν υπάρχουν και τέτοιοι).
    Γιορτάζει λοιπόν σήμερα οι Νικόλαος, Νίκος, Νικόλας, Νικολός Νικολούσης. Γιορτάζει και η Νίκη αλλά και η Νικολίνα (μην μπερδεύεστε από αυτό το συχνότατο μακεδονικό όνομα: Τη γυναίκα του Νικόλα την λένε Νικόλινα).

    (β) Συμφωνώ απόλυτα με ΟΛΑ όσα λεει ο Νοικοκύρης για φόνους, βιασμούς και πάσης φύσεως εγκλήματα. Τάσσομαι, κατ’ αρχήν, μαζί του όταν ενίσταται κατά της καταδίκης μιας γυναίκας διότι, ανθιστάμενη στον βιαστή της, του κατάφερε θανατηφόρο χτύπημα. Πιστεύω ότι τα ίδια πρεσβεύει και για τον 80/χρονο που αντιστάθηκε στους ληστές που εισέβαλαν στο σπίτι του
    – Και μια διόρθωση: Ο Νοικοκύρης φαίνεται να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι για τον φόνο του Αλβανού που λεει, δράστης φέρεται ένας Έλληνας ενώ για τον φόνο του βορειοηπειρώτη φέρεται ως δράστης το γειτονικό κράτος. Είναι το ίδιο;;
    – Και μια συμπλήρωση: Ξέχασε και πάλι ο Νοικοκύρης τη δολοφονία δύο χρυσαυγιτών, λίγο μετά τη δολοφονία Φύσσα. Βέβαια ξέχασε (ξεχάσαμε όλοι) την προ ετών οιονεί δολοφονία (μακεδονιστί λέγεται σακάτεμα) σε κάποιο μεριά της λεβεντογέννας ενός αστυνομικού. Την αναφέρω για να μην μας πουν ότι μας διέπει ρατσισμός εναντίον κάθε αστυνομικού!
    – Και μια αμφιβολία: Είμαι και γω απολύτως πεπεισμένος για τον φόνο του νεαρού Γρηγορόπουλου. Επιτρέψτε μου όμως να έχω αμφιβολίες για τη «δολοφονία» του, και περισσότερες αμφιβολίες για το αν υπήρξε δίκαια δίκη των δύο ένοχων αστυνομικών: Θα θυμάστε φαντάζομαι ότι ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο τότε Πρωθυπουργός είχαν χαρακτηρίσει «δολοφόνους» τους δυο κατηγορούμενους (Αυτούς φαίνεται ότι μιμήθηκε και Τσίπρας προ ημερων: Πιστή αντιγραφή του …παλαιοκομματισμού. Έτσι δεν είναι; Τί γίνεται αν ο …χρυσοκάνθαρος αποδειχτεί αθώος!)

  80. loukretia50 said

    Spiral
    Κακώς αντέδρασε τόσο έντονα η δασκάλα, ελπίζω τουλάχιστον να μην ασχολήθηκε με τα παραμύθια που έχουν δράκο.
    Με κάποιο τρόπο τα παιδιά πρέπει να μάθουν πως υπάρχουν.

    74. Σωτήρ (στην κλητική δεν καταργούμε το –ς ?)

    Μήπως τη Φεβρωνία? https://youtu.be/e5lSJBqfU-Y

  81. ΣΠ said

    Νικοκύρη, χρόνια πολλά. Να είσαι γερός, να γράφεις άρθρα σαν το σημερινό για σημαντικά και ευαίσθητα θέματα.

  82. π2 said

    Προτιμώ να μη σχολιάσω τα θλιβερά τεκταινόμενα που επισημαίνεις και να περιοριστώ στις θερμές ευχές. Πολύχρονοι και υγιείς όλοι οι Νίκοι και οι Νίκες.

  83. Γιάννης Κουβάτσος said

    56: Για πολλές σφαλιάρες η δασκάλα και όσοι βιάζονται να κατεδαφίσουν τον μαγικό κόσμο των παιδιών. Και βέβαια υπάρχει Άγιος Βασίλης. Τον έβλεπα μικρός στο Μινιόν και μου είχε δώσει και δώρο. Τον έχω χάσει τα τελευταία χρόνια 🎄🎉

  84. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα! Τα καλά σας λόγια και οι ευχές φωτίζουν μια μουντή μέρα εδώ.

    Μου λένε ότι πορεία για τον Πετρίτ Ζίφλε θα γίνει και σήμερα στην Κέρκυρα:
    https://katalipsielaia.squat.gr/2018/12/05/%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%8c-%ce%ba%ce%ac%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%bc%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%ad%ce%bc%cf%80%cf%84%ce%b7-6-%ce%b4%ce%b5%ce%ba/

  85. Σχολιαστής said

    Νίκο Χρόνια Πολλά και Καλά!

    Και μια παραπομπή για μια σχετική είδηση πριν 2 μέρες, με θέμα «Διαμαρτυρία με γενική απεργία στο Ισραήλ κατά της ενδοοικογενειακής βίας».

    https://www.theguardian.com/world/2018/dec/04/israeli-women-protest-over-domestic-violence-in-nationwide-strike

  86. Σωτήρς said

    80 Σε ονομαστική το έχω. Ο Σωτήρς, του Σωτήρ, ε Σωτήρ! (έτσι είναι η σωστή κλητική).

    Ωπ δεν την ήξερα αυτή την εκδοχή με τη Φεβρωνία. Ευχαριστώ, θα το ψάξω. Το τραγούδι της Ανδρονίκης υπάρχει σε πολλές εκδοχές, με ίδια λόγια, από το βορειοανατολικό Αιγαίο, την Πελοπόννησο, τη Ρόδο και βέβαια οι πιο γνωστές εκτελέσεις είναι κυπριακές.

  87. atheofobos said

    67, 69
    H εκτίμηση και των δύο ότι το βίντεο είναι 100% φέικ είναι 100% φέικ! Το βίντεο είναι γνήσιο! Δεν έχω βρει κανένα που να αμφισβητεί την γνησιότητα του.
    During a Friday sermon in Berlin, Sheik Abdel Moez Al-Eila said that women should be confined to the home and should not go out to work without her husband’s permission. During the sermon, delivered at the Al-Nur Mosque on January 23, 2015, Al-Eila said that a woman is not allowed to refuse to have sex with her husband, even during her period.
    https://www.memri.org/tv/berlin-imam-women-should-be-confined-home-and-never-say-no-sex-husband

  88. Κώστας said

    Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη και σε όλους τους εορτάζοντες.

    Σχετικά με το πώς (θα ‘πρεπε να) γίνεται αντιληπτό το «όχι» σε μια πρόταση για σεξουαλική συνεύρεση, έχει ενδιαφέρον να δούμε αυτό που ισχύει στη Σουηδία. Εκεί, λοιπόν, δεν ισχύει «όχι σημαίνει όχι», αλλά «ναι σημαίνει ναι». Η απουσία, δηλαδή, της ρητής άρνησης ή αντίστασης δεν ισοδυναμεί με συναίνεση. Απαιτείται η σαφής συγκατάθεση των συμμετεχόντων για να εκλείψει το στοιχείο του βιασμού.

  89. ΣΠ said

    Ένα θέμα που δεν έχει τονιστεί είναι ότι πολύ μικρό ποσοστό των βιασμών καταγγέλονται από τα θύματα. Πέρα από την δυσκολία που ενδεχομένως υπάρχει στο να υποστηριχτεί η καταγγελία, το θύμα ξέρει ότι θα υποστεί κοινωνικό στιγματισμό. Θα ειπωθούν διάφορα, θα κατηγορηθεί ακόμα και ότι το προκάλεσε. Θα υποστεί έναν δεύτερο βιασμό από τους συνηγόρους του δράστη, από τα ΜΜΕ, από τον κόσμο. Ελάχιστες γυναίκες το τολμούν. Γι’ αυτό και τα εγκλήματα βιασμού μένουν στην πράξη ατιμώρητα.

  90. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Στὸν προβληματισμό μου γιὰ τὴν αὐστηροποίηση τῶν ποινῶν, θανατική καταδίκη κλπ. ξέχασα ν᾿ ἀναφερθῶ (ἂς ὄψεται τὸ ἔμενταλ) 🙂 στὴν τηλεοπτικὴ ἀντιπαράθεση Δουκάκη-Μποὺς ποὺ κόστισε στὸν πρῶτο τὴν προεδρικὴ ἐκλογή.

    Ψάχνοντάς το στὸ διαδίκτυο, βρῆκα πὼς ὁ θάνατος τοῦ Μποὺς ξανάφερε τὸ θέμα στὴν ἐπικαιρότητα, τοὐλάχιστον στὸν ὁμογενειακὸ τύπο.

  91. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    56 – Από μένα τέρμα οι τοποθετήσεις για την εκπαίδευση (για τους εκπαιδευτικούς, είναι γνωστή, κάνουν ΤΕΛΕΙΑ την δουλειά που τους έχει ανατεθεί) δεν είδες τι έγινε στο νήμα -μέσα στα νέα μέσα; – άλλο είπα εγώ και για άλλο με κατηγόρησαν από κοινού οι φίλοι συσχολιαστές, μέχρι και παρέμβαση από το Υ.Π της Αυστραλίας είχαμε που μ’ έβγαλε αδαή και με «στόλισε» με τρόπο είναι η αλήθεια, για κάτι που δεν είπα.☺

    ΑΛΑΡΓΑ, μακριά κι αγαπημένοι.☺

    Για το βασικό σημερινό θέμα που με αφορά γιατί έχω δυό κόρες, θα τοποθετηθώ το βραδάκι και μάλλον θα δυσαρεστηθούν πολλοί και ιδίως πολλές.

  92. ΣΠ said

    24
    https://www.oneman.gr/pop-code/t/tileorasi/opinion/ioanna-mpella-stereotypa.5381284.html
    Έχει πει επίσης: «Στη ζωή μας ελκύουμε αυτό που στην πραγματικότητα επιζητούμε. Δεν έχω πέσει ποτέ θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης γιατί δεν το έχω προκαλέσει».
    Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, αν μια γυναίκα έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, το έχω προκαλέσει.

  93. Νέο Kid said

    89. Η ευθύνη των ανδρών είναι πολύ μεγάλη πάνω σ αυτό ,Σταύρο.
    Οι κακοποιημένες γυναίκες ξέρουν ότι θα έχουν συμπαράσταση μόνο από άλλες γυναίκες ( κι όχι όλες βέβαια) και ότι οι άνδρες θα είναι απόντες , είτε γιατί θα λειτουργήσει ένας αρχέγονος machismo , είτε -πιο συνηθέστερα – γιατί είναι μεγάλες κότες! ( οι άνδρες)
    Μεγάλη ξεφτίλα για τους πραγματικούς άνδρες κάθε βιασμός που περνάει βουβά κι ατιμώρητα!

  94. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Από μένα τέρμα οι τοποθετήσεις για την εκπαίδευση»
    Πολύ σοφή απόφαση. 👍👏

  95. Χαρούλα said

    ΝΙΚΟκοίρη χρόνια πολλά! Και σε όλους όςους γιορτάζουν!

    Πόνος για το κορίτσι. Και οργή.
    Μην δίνουμε όμως δικαιολογίες. Δεν φταίει το αλκοόλ. Δεν φταίνε τα πορνό. Δεν φταίει το ντύσιμο της γυναίκας. Δεν φταίει το γυμναστήριο. Φταίνε οι ΒΙΑΣΤΕΣ. Φταίνε οι ΦΟΝΙΑΔΕΣ. Δεν σέβονται τον άνθρωπο. Δεν εκτιμούν την ζωή. Δεν χρειάζονται κάποια βοήθεια σ’αυτό. Ίσως το μόνο που χρειάζονται είναι καλύτερη παιδεία, καλλιέργεια, ανατροφή.
    Και μιά αισιόδοξη/αιρετική αντίληψη. Νομίζω πως πάντα υπήρχε σεξουαλική βία. Κρυμένη στις μικροκοινωνίες. Βουτηγμένη στην ντροπή. Χωρίς ΜΜΕ να μας ενημερώνουν(;) τί έγινε στην πέρα γειτονιά, πόλη ή χώρα. Σήμερα είμαστε ένα βήμα μπροστά. Μιλάμε, μαθαίνουμε, αγανακτούμε, διαμαρτυρόμαστε. Όχι όλοι. Περισσότεροι όμως από ότι παλιότερα. Λιγότεροι δυστυχώς από όσους θα έπρεπε. Δεν αυξανεται ο αριθμός των εγκλημάτων. Μαθαίνονται απλά. Και αυτό ελπίζω να βγεί σε καλό. Φτάνει να διασύρονται και να τιμωρούνται οι ένοχοι. Θα το σκέφτονται διπλά στο μέλλον.

  96. Mπετατζής said

    Ήτανε μουσουλμάνοι τα καμάρια στη Ρόδο, οπότε καλά κάνεις και επιμένεις με ένα αμφισβητήσιμο βίντεο του 2015 που έχει κάνει αξιόλογη ξενοφοβική καριέρα.

  97. loukretia50 said

    Mια σπάνια περίπτωση, ένας άνδρας από το Κονγκό τραγουδά για τις γυναίκες που έγιναν θύματα ομαδικών βιασμών στην Αφρική και ζητάει συγνώμη.

    Pour toutes les femmes africaines violées… une chanson de Ray Lema https://youtu.be/3rbo0sncV88

  98. ΣΠ said

    93
    Συμφωνώ, Κιντ, αλλά (θέλω να) πιστεύω ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σε αυτό το θέμα σε σχέση με το παρελθόν. However, we still have a long way to go.

  99. Γιάννης Κουβάτσος said

    80:Για το ποιόν του Κορκονέα, που οδήγησε σε παραίτηση ακόμα και τον συνήγορό του, ο οποίος έφριξε με την αναλγησία του πελάτη του:
    «έκπληκτος, στην κυριολεξία αποσβολωμένος, άκουσα τον κατηγορούμενο να απαντά στην ερώτηση της κας Προέδρου, για το τι έχει να πει για την υπόθεση αυτή και για την κατηγορία που αντιμετωπίζει, ότι είναι αθώος, ότι δεν την δέχεται, αλλά εκτός αυτού «ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΧΡΟΝΟ».
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.news247.gr/koinonia/eglima/ametanoitos-korkoneas-den-tha-zitiso-syggnomi-apo-kanena-dekapentachrono.6489639.amp.html&ved=2ahUKEwiC6MGUrIvfAhXGzqQKHTVaBbUQFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw1_pIsm13EMaUZkELnTAgC1&ampcf=1

  100. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα και για την ενδιαφέρουσα συζήτηση.

  101. Γιάννης Ιατρού said

    67 (87): Το βίδεον είναι αυθεντικό, είχε γίνει τότε σάλος στην Γερμανία Berliner Imam der Al-Nur-Moschee: Frauen gehören eingesperrt.

  102. ΣΠ said

    Ένα ενδιαφέρον σχετικό άρθρο του Ροβήρου Μανθούλη
    https://www.huffingtonpost.gr/entry/poia-viase-poion_gr_5c07cf61e4b0a6e4ebda826b

  103. loukretia50 said

    92. ΣΠ
    Δυστυχώς πολλές φορές αυτή είναι η άλλη διατύπωση του «πήγαινε γυρεύοντας» .
    Συχνά μπερδεύουν – κι όχι μόνο οι άνδρες, διαφορετικά πράγματα : την αξιοπρεπή στάση γυναίκας που δε δίνει δικαιώματα για σεξιστική αντιμετώπιση, με τις αυξημένες πιθανότητες να δεχθεί επίθεση από άτομα που εξασκούν βία , βρίσκονται υπό την επήρεια ουσιών κλπ.

  104. f kar said

    79 μια διόρθωση και για σας αφού κάνετε κι εσείς ότι ξεχνάτε: στη δολοφονία του Αλβανού εμπλέκεται και μια οργάνωση φερόμενη ως εγκληματική

  105. loukretia50 said

    ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ

    Τα περισσότερα νήματα σχολιάζουν την πολιτική επικαιρότητα. Μήπως να επιτρέψετε στο σημερινό να ασχοληθεί πρωτίστως με το θέμα της επικεφαλίδας?

    Συγνώμη Νικοκύρη, ελπίζω να μη θεωρηθεί κατάχρηση της φιλοξενίας

  106. ΣΠ said

    Αυτός ο τίτλος είναι για τα μεζεδάκια:
    Εγκρίθηκε το πόρισμα για την Υγεία του ΣΥΡΙΖΑ.
    Το σώζει κάπως που το «Υγεία» είναι με κεφαλαίο.

  107. Νέο Kid said

    Χωρίς να εξετάζω την αυθεντικότητα ή την παλαιότητα του βίντεο ( όχι ότι δεν είναι αυτό καταρχήν σημαντικό! Χίλια δικιά πάνω σ αυτό έχουν ο Μπετατζης κι ο Νικοκυρης) σε άλλο πλανήτη ζείτε ρε σείς Μπετατζή και Νικοκύρη;
    Σας φαίνονται εξτρήμ αυτά που λέει ο αραβοπαπάς;
    Πολύ πολύ σοφτ είναι!

    Στο Κουβειτ είχα έναν υφιστάμενο – εν γενεί γλοιώδες γλυφτρονι και σκουλήκι χαμερπές- ηλεκτρολόγο μηχανικό σπουδαγμένο στον Καναδά και με καναδικό διαβατήριο και υπηκοότητα ( Παλαιστίνιος) . Ο εν λόγω «κύριος» ,μέλος μιας ομάδας 30 ατόμων μεταξύ των οποίων και γυναίκες, μιλούσε ανοιχτά υποτιμητικά γι αυτές , και δήλωνε κατηγορηματικά ότι οι γυναίκες πρέπει να μένουν στο σπίτι…
    Αχ! Πόσο ήθελα, και είχα πολλές ευκαιρίες , να τον πετάξω μέσα σ εκείνα τα βαθιά φρεάτια του micro-tunneling που είχαμε στο εργοτάξιο! Τελικά δεν το έκανα η κότα…σκεφτόμενος ότι θα ήταν άδικο να την πληρώσουν οι ταλαίπωροι Ινδοί σέηφτη εντζινήαρς …

  108. Κιγκέρι said

    Χρόνια πολλά Νικοκύρη, ευτυχισμένα και δημιουργικά!

    Βαριά η επικαιρότητα, βαρύς και συννεφιασμένος ο καιρός και στην Αθήνα, δεν έχω κέφι για σχόλια, μόνο ένα τραγούδι σας στέλνω λόγω της ημέρας:
    Άγιε Νικόλα παρακαλώ σε, τα πέλαγα όλα λουλούδια στρώσε.

  109. atheofobos said

    96
    Επιμένεις στο «αμφισβητήσιμο» ενώ έχει αναφερθεί η αναμφισβήτητη πηγή του. Ου με πείσεις καν με πείσεις! Είναι ξενοφοβία να επισημάνει κανείς ένα φανατικό;
    Ύστερα τι σχέση έχουν οι μουσουλμάνοι της Ρόδου με το θέμα;
    Φταίνε όλοι οι μουσουλμάνοι αν κάποιος βαρεμένος ιμάμης λέει απαράδεκτα πράγματα; Φανατικοί υπάρχουν παντού και σε όλες τις θρησκείες.
    Φταίνε οι χριστιανοί για όσα λέει ο Άνθιμος, ο Σεραφείμ ή ο Καλαβρύτων;
    Προσωπικά δε έχοντας έρθει σε επαφή με μουσουλμάνους από την Περσία έως στο Ουζμπεκιστάν και σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες της Μεσογείου, πλην Αλγερίας, δεν έχω κανένα εχθρικό αίσθημα γι΄αυτούς.

  110. sarant said

    106 Αφήνει καμιά ελπίδα το πόρισμα; 🙂

  111. loukretia50 said

    Η νοοτροπία που αναφέρει ο Νέο Κιντ είναι δεδομένη στις χώρες αυτές και δυστυχώς πάρα πολλοί την κουβαλάνε κι όταν μεταναστεύουν στη Δύση.
    Δεν επιβάλλουν μόνο τις μαντίλες, είναι φουλ το πακέτο.
    Όχι, δεν είμαι ρατσίστρια.
    Όσοι έχουν γνωρίσει άτομα που έζησαν πχ στη Μέση Ανατολή, θα έχουν να σας διηγηθούν σχετικές εμπειρίες και ιστορίες.

  112. Χρόνια πολλά Νικοκύρη, χρόνια πολλά και σε όσες και όσους άλλους γιορτάζουν.
    Συγχαρητήρια για το άρθρο.
    Πήραμε το θάρρος και το αναδημοσιεύσαμε στο ιστολόγιο του Τελευταίου Θρανίου (ομάδας εκπαιδευτικών). Ευχαριστούμε!
    (http://teleftaio-thranio.blogspot.com/2018/12/t.html)

  113. Mπετατζής said

    107 κλπ Δεν βλέπω το λόγο να ανεμίζουμε βίντεο της pegida και του μακελειού. Όπως δεν βλέπω το λόγο γιατί πρέπει να θυμηθούμε τις ακραίες μουσουλμανικές διδαχές (στο βαθμό που είναι αληθείς, στο βίντεο αναφέρομαι, όχι στην εμπειρία σου), για να καταδικάσουμε το βιασμό και τη δολοφονία γυναικών από χριστιανούς στην ελλάδα. Το σκίτσο γράφει ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ. Καλύτερα να τελειώνει εδώ η συζήτηση για να μην ξεστρατίσει κι άλλο.

  114. Κιγκέρι said

    Ωχ, δεν πρόσεξα το 6! Τουλάχιστον είναι διαφορετική εκτέλεση.

  115. loukretia50 said

    Quand c’est non c’est non – Jeanne Cherhal

  116. Νέο Kid said

    113. Σε μένα το λες ότι πρέπει να θυμηθώ «διδαχές» για να καταδικάσω;
    Εγώ πόσταρα , μόνο και μόνο για να μην έχεις την ψευδαίσθηση ότι αυτές οι « διδαχές» είναι κατασκευασμένες ή καμια «στατιστική ουρά» στις αντιλήψεις όχι μόνο των παπάδων του Ισλάμ αλλά και των μετρίως θρησκόληπτων. Βλέπω όμως ότι την αγαπάς πολύ την ψευδαίσθησή σου ( .. «στο βαθμό που είναι αληθείς» ) όποτε δεν τρέχει τίποτα. Μείνε μ αυτή.

  117. leonicos said

    80 H Φεβρωνία, που δεν το είχα ακούσει, πολλαπλασίασε την αξία αυτου του άρθροου

  118. Τι να πω, τα είπατε όλα, σωστά, σοφά, τρελλά κι ανάποδα, μόνο αυτό μένει :

    Ηθελα νάξερα σε κάτι ομάδες Εσκιμώων που επιβάλλεται να τακτοποιήσεις την γυναίκα αυτουνού που σου προσφέρει φιλοξενία, λογίζεται σαν βιασμός και των δυο αφού κανένας δεν τους ρώτησε ή όχι ;

  119. loukretia50 said

    Λεώνικε, ξέρεις αν για τα χάπια βιασμού υπάρχει κάτι σαν στοιχειώδης πρόληψη – πέρα από το να μην πίνει – που να εξουδετερώνει ή έστω να περιορίζει την επίδρασή τους ή κάποιο αντίδοτο?

  120. Γιάννης Κουβάτσος said

    107, 109, 111: Πολύ σωστοί και οι τρεις. Το να καταδικάζεις τη βαρβαρότητα και την καταπίεση όπου τη συναντάς, δεν είναι ούτε ρατσισμός ούτε ξενοφοβία. Είναι καθήκον.

  121. leonicos said

    116
    τις ακραίες μουσουλμανικές διδαχές (στο βαθμό που είναι αληθείς

    Δεν μπαίνω στη συζήτηση. Απλώς αντιγράφω αυτό που είναι γραμμένο, επειδή το κομμάτι που έβαλες αδικεί τον Μπετατζή γλωσσικά.

    Κατά τα άλλα, αν τέτοια προβλήματα έχουν και στο Ισραήλ, ομολογώ δεν έχω δει τέτοιο πράγμα τουλάχιστον στο περιβάλλον μου, ΒΡΑΣ’ ΤΑ (επί το κομψότερον) κι άσ’ τα.

  122. 118 Τζη, δεν ισχύει αυτό με τους Εσκιμώοι. Απλώς, άμα εύρισκαν ξένο, για να τον ζεστάνουν, έπρεπε να τον γδύσουν και να κολλήσει επάνω του ένα άλλο επίσης γυμνό σώμα. Για να ζεσταθεί. Το σεχ μέσα στο ιγκλού (χειμώνα) ή και μέσα στο τίπι (καλοκαίρι) είναι λιγουλάκι δύσκολο.

    119 Λουκρητία, διάβασα ότι κυκλοφόρησε πλαστικό καλαμάκι για ποτά που ανιχνεύει την ύπαρξη τέτοιου φαρμάκου στο κοκτέιλ. Εννοείται ότι απλώς ρουφάς λιγάκι, μέχρι να μπει στο καλαμάκι και να αντιδράσει.

  123. leonicos said

    119

    Λουκρητία μου

    επειδή δεν μου έτυχε, μάλλον δεν είχα ούτε την ΄τάση ή την επιθυμια, να βιάσω καμιά, ουτε να δείρω καμιά, ουτε να κακοποιήσω καμιά, ούτε να πνιξω, να εκπαραθυρώσω ή να γκρεμίσω καμιά, δεν έχω δυστυχώς ερευνήσει το ζήτημα.

  124. sarant said

    Ούτε που τα ήξερα αυτά τα χάπια, πόσο μάλλον το καλαμάκι-ανιχνευτή.

  125. loukretia50 said

    123. Θα ήταν πολύ καλό, τουλάχιστον όσοι έχουμε κόρες τρέμουμε αυτή την πιθανότητα.

  126. loukretia50 said

    125 συνέχεια
    άσε που μπορεί να την πατήσουν και από απλή «μπόμπα».

  127. spiridione said

    Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη μας.

  128. Γιάννης Κουβάτσος said

    125:Και όσοι έχουν γιους ταξιτζήδες. Δεν το γράφω για να κάνω κακό χιούμορ, αλλά γιατί τα πράγματα τείνουν να ξεφύγουν τελείως.

  129. leonicos said

    Εγώ το έχω δηλώσει: Εγώ κάνω τη γυναίκα μου ό,τι θέλει.

    Το λέω και γελάνε γυναίκες και άντρες, και δεν ξέρω γιατί. Μερικοί μου λένε ότι χαλάω την πιάτσα. Αλλά κι αυτοί κάνουν ό,τι πει η γυναίκα τους.

    Στην Αγία Γραφή λέει ότι ‘ο ανηρ ειναι η κεφαλή της γυναικός’ (και κεφαλή του ανδρός ο Χριστός, αλλά εδώ δεν έχει σχέση)

    Και η υπομειδιώσα απάντηση των γυναικών: Αλλά η γυναίκα είναι ο λαιμός, και στρίβει όπου θέλει το κεφάλι

  130. loukretia50 said

    Φαντάζεστε παρέα νεαρών κοριτσιών να έχουν το μαγικό καλαμάκι σαν την πίπα της ειρήνης? Αρκεί να δουλεύει!

  131. loukretia50 said

    Το βίντεο δείχνει πάρτυ κολλεγιόπαιδων και χρήση χαπιών. Σκηνοθετημένο, αλλά πόσο απέχει από την πραγματικότητα?
    Til It Happens To You https://youtu.be/ZmWBrN7QV6Y

  132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Από το πρωί που πρόλαβα ίσα τον τίτλο και το σκίτσο να δω, ανυπομονούσα να το διαβάσω και να το διαδώσω φυσικά. Με είχε πνίξει η οργή για τα εγκλήματα αυτά. Παλεύω με τη λογική μου αλλά σαν να την αρρώστησαν τα γεγονότα κι αφήνει να γεννηθούν τελείως πρωτόγονες σκέψεις για την πιο ανηλεή τιμωρία των ενόχων.

    Οι βρωμεροί εκτελεστές είναι ακόμη «φερόμενοι» ε; Περιττές λεπτότητες. Ο αλβανός Λουτσάϊ Αλέξανδρο και ο ελληνάρας Μανώλης Κούκουρας, τα καθάρματα. To είδα τώρα στο φιμες τζι αρ με πολλές «εμπλουτιζόμενες» αναφορές ανά ημέρα μετά το έγκλημα.
    Όμως δε βρήκα το όνομα του κερκυραίου φονιά.

    43. Γιώργο, εξαιρετικό κείμενο! Ευχαριστούμε! Αντιγράφω και κοινοποιώ.

  133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    129 Γεια σου Λεώνικε καλογυναικά (έτσι λέμε τους καλούς άντρες στο χωργιό 🙂 ) » Είμαι ελευθερος να κάνω ό,τι θέτε» 🙂
    >>Στην Αγία Γραφή λέει ότι ‘ο ανηρ ειναι η κεφαλή της γυναικός’
    Ο (Άγιος) Γραφός ! 🙂

  134. loukretia50 said

    Θα θεωρηθεί βλάσφημο αν θυμίσω ότι ο ιχθύς βρωμάει απ΄το κεφάλι?

  135. aerosol said

    Χρόνια πολλά Νίκο -και σε όλους τους εορτάζοντες και εορτάζουσες που διαβάζουν!
    Διαμάντι (και) η σημερινή σου ανάρτηση.

    Δεν αντέχω αυτή τη στιγμή να ασχοληθώ με τα ρυπαρά σκουπίδια των παραδοσιακών ή των κοινωνικών μέσων και το πώς προσεγγίζουν τέτοιου τύπου ειδήσεις.
    Θα πω μόνο πως χρειάστηκε να μεγαλώσω αρκετά και να γίνω πολύ πιο παρατηρητικός για να εννοήσω (στο βαθμό που μου επιτρέπει το ανδρικό φύλο μου) πως το να είσαι γυναίκα σημαίνει μια βαθιά, βιωματική αίσθηση ανησυχίας και δυνητικού κινδύνου σε ένα σωρό καθημερινές καταστάσεις. Από το να περπατάς στο δρόμο μέχρι να βρίσκεσαι σε ένα δωμάτιο με έναν γνωστό. Είναι μια κατάσταση ζωής που δεν έχω ζήσει ως άντρας και που, συχνά, δεν προσέχουν και οι ίδιες οι γυναίκες, ακριβώς γιατί είναι απόλυτη συνυφασμένη με όλη την ζωή τους και την έχουν συνηθίσει. Για να το πω κυνικά, αν υπάρχει μετενσάρκωση θα ήθελα να παραγγείλω ξανά το πακέτο «άνδρας – λευκός – στη Δύση»…

    Όσο για την πορνογραφία, κουβαλά πολλά αρνητικά ή ύποπτα φαινόμενα μαζί της αλλά κι εγώ διστάζω να την θεωρήσω ένοχη ως αιτία βιασμών. Σίγουρα το ότι έχουμε ρίξει πάνω της την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων (και όχι μόνο αγοριών…) είναι πρόβλημα.

  136. ΣΠ said

    132
    Έφη, το όνομα του κερκυραίου φονιά μπορείς να το δεις στο λινκ του 84.

  137. loukretia50 said

    134. διευκρίνιση :
    στα επίγεια αναφερόμουν και στους άνδρες ειδικά.
    όχι να βρω κανένα μπελά !

    Αεροζολ – πάντα ευγενικός και νηφάλιος (παρά το τρομαχτικό άβαταρ)
    Συχνά όταν ήμουν πολύ νέα ευχόμουν να ήμουν άνδρας.
    Τώρα αν μπορούσα να παραγγείλω νέο πακέτο θάθελα νάμαι πάλι γυναίκα – λευκή , με την πείρα όμως και τη δύναμη που έχω αποκτήσει.

  138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    91 >>θα τοποθετηθώ το βραδάκι και μάλλον θα δυσαρεστηθούν πολλοί και ιδίως πολλές.
    Λάμπρο Λάμπρο Λάμπρο, τρις αγαπημένε, προσοχή,
    μην προστεθείς σε κάτι ολιγόνοες/προβοκάτορες που έκασαν και σήμερα μύτη εδώ. Διάβασε πρώτα πώς ανακάτεψαν (αγαπημένο σπορ) τις δίκαιες με τις φασιστοειδείς συμπεριφορές.Ούτε σήμερα, σένα τέτοιο άρθρο και επί πλέον μέρα μνήμης για τον παράλογο θάνατο ενός παιδιού από αμετανόητο πρωτόγονο κουμπουροφόρο, δεν κώλωσαν.

    Μιλάμε για το βιασμό δια της ακατέργαστης εξουσιαστική τραγίλας των ανεγκέφαλων. Εσύ δεν έχεις δουλειά με τέτοιες δϊαμαρτίες. Μείνε πασάς στην ξεκουραστική σεξουαλική απόλαυση κι άσε τους διεστραμένους με τις διαστροφές τους.

  139. Le Coeur Gothique said

    Νίκο πολύχρονος, πολύχρωμος και πάντα στις επάλξεις!

    Για τα υπόλοιπα τώρα τι να πω; Απ’την μια κοντεύει να μου φύγει το μυαλό κι απ’την άλλη αυτό το καταραμένο μούδιασμα δεν λέει να φύγει με τίποτα…

  140. aerosol said

    137:
    Ευχαριστώ Λουκρητία. 🙂
    Είμαι σίγουρος πως το… πακέτο σας είναι γεμάτο θησαυρούς. Αλλά πιστεύω πως καταλαβαίνεις την κοινωνική οπτική που χρησιμοποίησα.
    Εύχομαι κάθε μέρα να σε βρίσκει ακόμα πιο δυνατή.

    ΥΓ: Το τρομακτικό άβαταρ δεν είναι παρά ο Μάνυ Καλαβέρα, ο κεντρικός (και συμπαθέστατος) χαρακτήρας στο, ίσως, ομορφότερο και πιο ενδιαφέρον adventure game που φτιάχτηκε ποτέ, το Grim Fandango του 1998. Η αισθητική ήταν ένα μείγμα αζτέκικης τέχνης (εξού και το καύκαλο!) και αρ νουβώ, η μουσική εξαιρετική και η ιστορία εμπνευσμένη.

  141. Χαρούλα said

    Από την εφηβεία μου, κάθε που το άκουγα, σκεφτόμουν πως το Φροσί φιλούσε τα χέρια του φονιά που εκδικήθηκε τον βιασμό της. Μετά έμαθα πως έκανα λάθος. Η ιστορία ήταν έγκλημα τιμής. Αλλά για μένα πάντα έρχεται στο νου με την πρώτη μου θεώρηση….

  142. Μαρία said

  143. loukretia50 said

    140. Δεν το ήξερα και τώρα που το πρόσεξα πιο μεγάλο είναι όντως συμπαθητικός ο Μανυ! Τον παρεξήγησα!
    Μακάρι να συνέβαινε και στη ζωή το ίδιο, αλλά συνήθως γίνεται το αντίθετο. Κυκλοφορούν τέρατα με πολύ ελκυστικό πρόσωπο και μοιάζουν ακίνδυνα.
    Να είσαι καλά!

  144. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    136 ΣΠ >>το όνομα του κερκυραίου φονιά
    Α ναι! και σκέψου το είχα ανοίξει αλλά και πάλι δε μπορούσα να το δω, μάλλον από τη σύγχυση! Δημήτρης Κουρής ο καταραμένος.

    https://www.imerodromos.gr/kerkyra-chrysaygitiko-egklima-athlios-antikommoynismos-ichitiko/

  145. Αιμ said

    Λουκρετία, το «χάπι του βιασμού» νομίζω είναι μια βενζοδιαζεπίνη. Σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχει αντίδοτο λέγεται anexate αλλά γίνεται μόνο ενέσιμα, άρα δεν είναι χρήσιμο γι’ αυτό που ρωτάς εκτός αν είσαι …κατάσκοπος 🙂

    Νικοκύρη, συγχαρητήρια για το άρθρο και χρόνια σου πολλά !

  146. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Κάθε φορά τα ίδια, όταν γίνει κάποιος βιασμός μετά φόνου, οι κάτοικοι των σύννεφων αρχίζουν να πέφτουν σαν φθινοπωρινά φύλλα, με αποτροπιασμό και βέβαιη ετυμηγορία για τα καθάρματα, τέρατα, ζώα, κτήνη κλπ, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ, ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ, και μετά από μερικές μέρες αφού σκεπαστεί το θέμα από την αμείλικτη επικαιρότητα και την καθημερινή ρουτίνα των νοικοκυραίων, αρχίζει η πορεία προς τα σύννεφα μέχρι να έρθει κάποιο άλλο τραγικό γεγονός για να ξαναπέσουν, είναι γνωστό άλλωστε και αποδεδειγμένο επιστημονικά πως οι βιαστές δολοφόνοι, φυτρώνουν ξαφνικά από το πουθενά.
    Τρείς ερωτήσεις κι όποιος θέλει απαντάει.

    1) Ποιά τιμωρία αρμόζει στους βιαστές δολοφόνους;

    2) Ποιά τιμωρία αρμόζει στους γονείς τους;

    3) Ποιά τιμωρία αρμόζει σε μας ως πολίτες αυτής της ελεεινής κοινωνίας;

  147. aerosol said

    Τι ακριβώς ελπίζεις να πετύχεις τιμωρώντας σύσσωμο το ανθρώπινο είδος βρε Λάμπρο;

  148. Ξυπεταιων said

    Χρονια πολλα κ.Σαραντακο ,παντα ακμαιος και δυνατος να γραφετε και παντα ακμαιοι και δυνατοι κι εμεις ,να σας
    διαβαζουμε να χαιρομαστε.

  149. loukretia50 said

    Λάμπρο
    Η προσωπική μου άποψη :
    1) σε βιαστές παιδιών /κατά συρροήν , εφόσον έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας, είτε είναι ψυχικά άρρωστοι είτε όχι, ευνουχισμός ( με χημικό τρόπο- χάπια πχ ή ένεση).
    2. Θα τιμωρηθούν με την τιμωρία του παιδιού τους
    3) ομοίως, είτε ανήκουν στην πλευρά του θύματος, είτε όχι.

  150. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα και για τα καλά σας λόγια!

    132 Προτιμώ τη διατύπωση αυτή

    135τέλος: Συμφωνώ σε αυτό.

  151. loukretia50 said

    150 συνέχεια
    …δεν ήταν και πολύ σόϊ η διατύπωση, αλλά πιστεύω ότι καταλαβαίνετε το νόημα.
    Αν θεωρήσουμε ότι οι πολλοί δεν έχουν κάποια σχέση ΄με θύτη ή θύμα, ας κάνουν ό,τι μπορούν για να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους – όσο γίνεται! – και να προσπαθήσουν να αλλάξουν τη λανθασμένη νοοτροπία, ξεκινώντας από το άμεσο περιβάλλον τους.
    Λίγη τιμωρία νομίζεις πως είναι να αντιμετωπίζεις συνέχεια σκουριασμένα μυαλά?

  152. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γιατί, έχει αποδειχτεί, είτε εμπειρικά είτε επιστημονικά, ότι οι βιαστές μεγαλώνουν σε οικογένειες δυσλειτουργικές και φαλλοκρατικές; Μήπως βιαζόμαστε, χάριν ευκολίας, να ρίξουμε το ανάθεμα σε ανθρώπους που πιθανόν δεν φταίνε; Παλιότερα, όταν ένα παιδί γεννιόταν με αναπηρία, λέγαν ότι πληρώνει κάποια αμαρτία των γονιών του. Τώρα, η παραβατική συμπεριφορά των παιδιών (ας είναι και κοτζάμ γαϊδούρια) χρεώνεται στους γονείς. Μήπως πρέπει να κρίνουμε κατά περίπτωση και να αφήσουμε τις άστοχες και άδικες γενικεύσεις;

  153. loukretia50 said

    Γιάννη Κουβάτσο
    Οι γενικεύσεις δεν είναι καλές, αλλά όντως οι βιαστές δε φυτρώνουν ξαφνικά και συχνά η αιτία της παραβατικής συμπεριφοράς βρίσκεται στο οικογενειακό περιβάλλον.
    Απάντησα σε μια ερώτηση που έκρινα γενική, ότι όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για τα στραβά της κοινωνίας μας.

    Τώρα που μαζευτήκατε πρέπει να φύγω και θα χάσω και το Λαμπροσέντονο!
    Και εξάντλησα προ πολλού την ποσόστωση στα σχόλια

  154. Μανούσος said

    43
    Νομίζω ότι έχεις ΑΠΟΛΥΤΩΣ δίκαιο.
    Ακόμη και η παιδεραστία έχει αρχίσει να εμφανίζει τάσεις κοινωνικού φαινομένου και όχι απλώς ψυχοπαθολογικού.

    Γενικά υπάρχει μία συνεχής αύξηση βίας σε όλες τις μορφές από τον απλό τραμπουκισμό στο σχολείο ή στην οδήγηση (με την οικονομική κρίση είχε πάρει πολύ εμφανώς μεγάλες διαστάσεις μεταξύ των οδηγών) μέχρι την σεξουαλική κακοποίηση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων….
    Μη ξεχνάμε ότι πλέον στην πορνογραφία έχει εμφανιστεί και αυτό το είδος, ενώ παράλληλα εμφανίστηκαν και αντίστοιχα κρούσματα βιασμού ηλικιωμένων γυναικών.

    Η πληθώρα των μορφών βίας δεν είναι κατά την γνώμη μου κάτι καινούργιο, αλλά σοκάρει η αμείωτη ένταση σε μία εποχή που είναι δήθεν νομοταγής, πολιτισμένη και με αφθονία αγαθών.

    Σε παλαιότερες εποχές η βία συγκαλύπτεται από τον φερετζέ του πολέμου και θα πρέπει να δεχτούμε ότι η οικογενειακή βία ή κοινωνική βία ήταν όχι μόνο τόση όση σήμερα αλλά και πολύ περισσότερη και απείρως σκληρότερη πριν το τέλος του Β ΠΠ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

    Προ 5-6 ημερών
    https://www.timesofisrael.com/30000-attend-tel-aviv-rally-in-protest-of-rising-violence-against-women/

    Ειδικά οι Σκανδιναβικές χώρες είναι στην κορυφή των ποσοστών κακοποίησης των γυναικών εντός και εκτός οικογένειας

    https://www.theguardian.com/world/2014/mar/05/violence-against-women-eu
    https://www.elsevier.com/connect/nordic-paradox-highest-rate-of-intimate-partner-violence-against-women-despite-gender-equality

    Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι σκληρή. Όσο και αν οι νόμοι προβλέπουν ισότητα και δικαιώματα, οι γυναίκες θα πρέπει να είναι προσεκτικές στην συμπεριφορά τους προκειμένου να μη μπλέξουν με τον κάθε ανώμαλο.

    Τα αίτια της ανωμαλίας, δεν είναι μόνο η πατριαρχική κοινωνία κλπ., αλλά η γενική ασυδοσία ως προς την επιβολή του νόμου. Στην πραγματικότητα επικρατεί παντού ο νόμος της ζούγκλας παντού και όποιος θεωρεί ότι έχει την δύναμη να διεκδικήσει δικιά κι άδικα με την βία, απλώς το κάνει, αφού οι νόμοι γενικώς δεν τηρούνται και όποιος είναι νομοταγής θεωρείται ανόητος, αφού εν πολλοίς οι νόμοι δεν είναι δίκαιοι, αλλά και επί πλέον, η διεκδίκηση εφαρμογής του νόμου από τον αδικημένο είναι ένας τεράστιος γολγοθάς. Συνεπώς ο κάθε δράστης ξέρει ότι το θύμα του δεν μπορεί εύκολα να καταγγείλει και όσο το διαπιστώνουμε ότι πράγμ,ατι έτσι είναι τόσο οι ποικίλοι αδικητές αποθρασύνονται και τα θύματα και οι αδικούμενοι αυξάνονται.

    Κατά τα άλλα δεν θεωρώ ότι οι φόνοι του Γρηγορόπουλου και του Φύσσα είναι συγκρίσιμοι με την περίπτωση του Ζίφλε, για πλήθος αιτίων.

    Στις πρώτες δύο περιπτώσει εμπλέκονται τα υποτιθέμενα όργανα της τάξης και αυτό είναι μία πολύ ουσιώδης διαφορά η οποία αντανακλά και τα προαναφερόμενα πε΄ρι ασυδοσίας, μη τήρησης των νόμων κλπ.

    Μίας και είναι των Νικολάων σήμερα αλλά και σε σχέση με τα προαναφερθέντα συγχρόνως

    Geoff Berner’s Police Brutality Klezmer Song: «Daloy Polizei»

  155. Νέο Kid said

    Ημίμετρα…
    Γιατί να μείνουμε στην τιμωρία των γονιών μόνο; Για το χάλι των γονιών δεν φταίνε οι δικοί τους γονιοί; Οι παππούδες; Κι αυτοί ένοχοι και διπλά μάλιστα γιατί είχαν το δράστη και σαν εγγόνι.
    Και οι δασκάλοι; Ανεύθυνοι αυτοί; Νηπιαγωγός, δασκάλα , φιλόλογος , μαθηματικός, χημικός, φυσικός, γυμναστής , όλοι στην κρεμάλα ρε!
    (Ο θεολόγος εξαιρείται. Τα έλεγε ο άνθρωπος αλλά δεν τον άκουγε κανείς !)

  156. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Είναι δεδομένο πως για την δημιουργία των βιαστών, ευθύνη έχει η σεξουαλικά καταπιεστική πατριαρχική κοινωνία και η σεξουαλική διαστροφή των θρησκειών γιατί ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΒΙΑΣΤΗΣ, ΓΙΝΕΤΑΙ. Γιατί γίνεται όμως και στις ανεπτυγμένες και δημοκρατικές (λέμε τώρα) κοινωνίες; Οι μορφωμένοι γονείς κι οι χειραφετημένες μαμάδες τι κάνουν; εκτός κι αν πιστεύετε πως οι βιαστές προέρχονται από οικογένειες παρίες.
    Είναι μεγάλο το μερίδιο ευθύνης των γυναικών ως μητέρων (και όχι μόνο*) για την δημιουργία των βιαστών, όλες οι πληροφορίες προς τα παιδιά από την γέννησή τους, περνούν άμεσα ή έμμεσα από την μητέρα, ο πατέρας στα πρώτα χρόνια αποτελεί ουσιαστικά διακοσμητικό στοιχείο, αλλά και μετά ότι θέλει να περάσει στα παιδιά του, μόνο μέσω της μητέρας μπορεί να το κάνει με την γενική και ειδική στάση που κρατάει απέναντί της, οπότε το κύριο βάρος για την διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών, από την φύση πέφτει στην μητέρα, και τι κάνουν οι τρομερές σύγχρονες αγχωτικές και υπερπροστατευτικές μανούλες στα παιδιά τους και ειδικά στα ΑΝΤΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ; πώς τα διαπαιδαγωγούν, τι μηνύματα τους δίνουν για το σέξ και τις γυναίκες μέχρι τα 12 χρόνια τους με την σεξουαλική στάση απέναντι στον σύζυγό τους και με την γενική στάση ζωής τους;
    Πόσοι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους με δημοκρατικό και φυσικό σεξουαλικό τρόπο; τι καλό μπορεί να παράξει μια φασιστική οικογένεια; πόσες δεν λειτουργούν φασιστικά;
    Την μεγαλύτερη ευθύνη για τον βιασμό και δολοφονία της κοπέλας, την έχουν οι γονείς των βιαστών δολοφόνων, μετά όλοι εμείς που συντηρούμε αυτή την διεστραμμένη κοινωνία και τέλος τα δύο αρρωστημένα δημιουργήματά της.

    Υ.Γ – (και όχι μόνο*) Τι κάνουν οι σύγχρονες γυναίκες για τα δικαιώματά τους; για την ισότητα των φύλων; για την σεξουαλική τους αυτοδιάθεση; πόση σχέση έχουν με την ΤΕΡΑΣΤΙΑ Κλάρα Τσέτκιν;

    63 – «Όταν απουσιάζει τελείως η διαπαιδαγώγηση, η υγιής περιέργεια των εφήβων καλύπτεται από την πορνογραφία,…»
    Δεν υπάρχει υγιής σεξουαλική περιέργεια των εφήβων, μόνο αρρωστημένη γιατί είναι αναπαραγωγικά ικανοί και θα έπρεπε να γνωρίζουν, υγιής είναι η πρώτη έως δεύτερη παιδική αλλά εκεί επεμβαίνει το τρομακτικό ενοχικό ΜΗ των γονιών.

    138 – Γειά σου θεοπάλαβο Κρι Κρι 🙂 να χαίρεσαι τον θεό σου, πολύχρονος.

  157. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Ειδικά οι Σκανδιναβικές χώρες είναι στην κορυφή των ποσοστών κακοποίησης των γυναικών εντός και εκτός οικογένειας»
    Αυτό το διαπιστώνουμε διαβάζοντας σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία, όπου το αστυνομικό στόρι είναι η αφορμή για να ειπωθούν αλήθειες γι’αυτές τις κοινωνίες. Και αναρωτιέται κανείς:τόσες δεκαετίες συστηματικής σοσιαλδημοκρατικής ανατροφής, στοργικού κράτους πρόνοιας, παροχής δικαιωμάτων και υψηλού μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου γιατί απέτυχαν στον τομέα αυτόν;

  158. ΚΩΣΤΑΣ said

    Συμφωνώ με όσα λέει ο Νικοκύρης και τα προσυπογράφω ανεπιφύλακτα. Θα ήθελα να προσθέσω και λίγες δικές μου σκέψεις.

    Η τέλεση ειδεχθών εγκλημάτων οποιασδήποτε κατηγορίας, σεξουαλικών, οικονομικών, πολιτικών… νομίζω ότι εκτείνεται και διασπείρεται σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και δεν αποτελεί «προνόμιο» μιας μόνο συγκεκριμένης ιδεολογικής χροιάς ατόμων. Αυτοί που σκοτώνουν ανήμπορους ηλικιωμένους, ημεδαποί και αλλοδαποί, για λίγα ευρώ, δεν έχουν συγκεκριμένη ιδεολογική τοποθέτηση. Το ίδιο και τα σεξουαλικά. Ας αναφέρω ως ενδεικτικό παράδειγμα την μικρή Μυρτώ που μέχρι σήμερα παραμένει παράλυτη ή φυτό; Δεν γνωρίζω ακριβώς.
    Τα ιδεολογικά-πολιτικά εγκλήματα ενδημούν κυρίως στα άκρα. Επειδή στο σημερινό άρθρο αναφέρονται της μιας πλευράς, ας αναφέρω επιπλέον, χάριν ηρεμίας της συζήτησης, μόνο τον Αξαρλιάν και τα παιδιά της Μαρφίν. Για όλους ανεξαιρέτως αξίζουν θυμός, αντίδραση και δάκρυα.

  159. Γιάννης Κουβάτσος said

    ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΒΙΑΣΤΗΣ, ΓΙΝΕΤΑΙ. Και με τα κεφαλαία της απόλυτης βεβαιότητας. Δεν έχω πειστεί ούτε στο ελάχιστο για το θέμα αυτό. Σαφώς το περιβάλλον παίζει ρόλο, ποιος μπορεί να το αρνηθεί αυτό, αλλά τεράστιο ρόλο παίζει και το ποιόν του ανθρώπου, του κάθε ανθρώπου χωριστά. Ο βιαστής είναι ένα σκάρτο κάθαρμα, η ανθρώπινη ποιότητά του είναι στα τάρταρα και αλίμονο στη γυναίκα που θα βρεθεί στον δρόμο του. Αν ευθύνεται μόνο το περιβάλλον, τότε σε μια φαλλοκρατική κοινωνία ή έστω οικογένεια, θα έπρεπε όλα τα αρσενικά να είναι βιαστές. Ε, δεν είναι. Πολλοί βιαστές έχουν αδελφούς μια χαρά ανθρώπους. Ας σταματήσουμε να σκεφτόμαστε μηχανιστικά και γενικευτικά, αλλιώς δεν θα βγάλουμε άκρη.

  160. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    147 – Εγώ δεν τιμωρώ κανέναν, και σε καμία περίπτωση όλο το ανθρώπινο είδος, από εσάς ζήτησα να πείτε ποιά τιμωρία θεωρείτε πως αρμόζει στους υπεύθυνους (νομίζω κάλυψα όλο το φάσμα ευθύνης) για να δώ-δούμε πού κινείται το περί δικαίου αίσθημα του ιστολογίου και να γίνει μιά σύγκριση μετά με τους εκτός.
    Δεν προσπαθώ να πετύχω κάτι αλλά να κατανοήσω, γι΄αυτό και κάνω ερωτήσεις και δεν βγάζω καμία ετυμηγορία για τους δολοφόνους.

  161. Νέο Kid said

    159. Γιάννη , έχουμε σταματήσει να σκεφτόμαστε… γενικά. 😉
    Τα μυαλά μας πονάνε σε λέω! Πάω για καμιά Μαλαματίνα ( το εθνικό ποτό του ιστολογίου! )

  162. Μανούσος said

    156
    «ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΒΙΑΣΤΗΣ, ΓΙΝΕΤΑΙ»

    Χωρίς μετρήσεις και στοιχεία αυτά είναι αξιώματα αναπόδεικτα.

    Ας μη κοροϊδευόμαστε, οι θεωρίες του Λομπρόζο είναι εξ ίσου ισχυρές όσο και η απόδοση σε αμιγώς κοινωνικά αίτια.
    Φοβούμαι ότι η λαϊκή ρήση «ήταν η κακιά η ώρα» δεν είναι ούτε και αυτή παντελώς αναληθής, αν την ερμηνεύσουμε ως παρόρμηση ή υπερβολική χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών, συσσωρευμένη οργή, μίσος κλπ κλπ. (εν προκειμένω το ανέκδοτο με το «άι γαμήσου εσύ κι ο γρύλλος σου» είναι ενδεικτικό)

    Αν κάτι είναι αποδεδειγμένο, αυτό είναι το ότι τα παιδιά θύματα μεγαλώνοντας γίνονται ενήλικες θύτες σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι τα πιο τυχερά παιδιά.

    Άρα ένας που υπέστη πχ βιασμό και έγινε ο ίδιος βιαστής ή παιδεραστής τιμωρούμενος σκληρά τί αποτέλεσμα δίνει; Ένα παιδί που όλη του η ζωή είναι ατελείωτο μαρτύριο ώς τον θάνατο. Να αθωώνονται λοιπόν ή να πέφτουν στα μαλακά; Τί έχουμε; Μία ζωή πληγή ανεπούλωτη για τα θύματά τους και συχνά νέα θύματα.

    Άρα ποιά είναι η δίκαιη λύση;
    Εγώ πάντως δεν βλέπω φως.

  163. Λάμπας said

    157. Αν όντως ισχύει ότι οι σκανδιναβικές χώρες είναι στην κορυφή των ποσοστών κακοποίησης των γυναικών, αυτό προφανώς συμβαίνει, επειδή στις χώρες αυτές αυτά τα περιστατικά καταγγέλλονται και καταγράφονται πολύ περισσότερο απ’ ότι σε άλλες (και στην Ελλάδα). Συνεπώς δεν απέτυχαν τόσο, όσο νομίζεις. Τουλάχιστον εκεί μιλάνε…

  164. Νέο Kid said

    163. Μπράβο ρε μάγκα Λάμπα! Σχόλιο προϊόν ψυχραιμης και ορθολογικής σκέψης.

  165. Pedis said

    https://info-war.gr/enas-chrysaygitis-sto-pleyro-toy-kosta-mpakogianni/

  166. Γιάννης Κουβάτσος said

    163:Δεν το νομίζω, τα στοιχεία που παραθέτει ένας φίλος σχολιαστής το δείχνουν, και η εξήγησή σου με πείθει. Θεωρώ τις σοσιαλδημοκρατικές σκανδιναβικές κοινωνίες τις καλύτερες για να ζει ένας άνθρωπος, αλλά κάποια προβλήματα παραείναι πολύπλοκα για να λυθούν τόσο απλά.

  167. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ένα διαφωτιστικό βιβλίο:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789600229714-ragkousis-fragkiskos-papazisis-to-gonidio-tou-nomou-231118&ved=2ahUKEwi_k-iN9YvfAhXOLVAKHeA5BxUQFjAAegQIAhAB&usg=AOvVaw0KMKCAz07jOwumaze2fPE8&cshid=1544123820529

  168. Σωτήρς said

    Αδιέξοδο γυναικών;

    Την περίοδο της κατοχής ένας συγχωριανός βίασε την αδερφή του παππού μου. Το πιστοποίησε ο γιατρός και τα μεγαλύτερα αδέρφια του παππού έστησαν καρτέρι στον βιαστή και τον σκότωσε ο θείος Νίκος. Σε χωριό 150 κατοίκων δίπλα στην πρωτεύουσα του νομού κι η αστυνομία ούτε που ανακατεύτηκε. Ο θείος Νίκος πέρασε δεκαπέντε χρόνια εσώκλειστος μήπως και σιγάσει η δίψα για αντεκδίκηση. Μαζί εννοείται κλείνεται και η αδερφή.
    Πράξη δεύτερη, καμιά δεκαετία αργότερα. Η ανύπαντρη αδερφή του παππού εκμυστηρεύεται στη μάνα της ότι έκανε έρωτα με έναν άντρα στα χωράφια και φοβάται ότι είναι έγκυος. Η μάνα πάει το ξεφουρνίζει, οικογενειακό συμβούλιο και αποφασίζουν ότι πρέπει να την σκοτώσουν για να ξεπλυθεί η ντροπή. Πάλι καλά η θεία δεν ήταν έγκυος. Απλώς πέρασε την υπόλοιπη ζωή της στο σπίτι, γεροντοκόρη αλλά τουλάχιστον ζωντανή.

    Τι να πω δεν ξέρω, ίσως επειδή τους πρόλαβα όλους αυτούς ζωντανούς το μόνο που σκέφτομαι είναι: Οφθαλμός αντί οφθαλμού και στο τέλος δεν βλέπει κανείς.

    Loukretia: Για την Φεβρωνία / Ανδρονίκη το παλιότερο που βρήκα είναι από μια καταγραφή της ΕΡΤ το 1983 στη Νέα Κούταλη Λήμνου.
    Το τραγουδά μια πρόσφυγα από την Κούταλη και ο τίτλος είναι «Το μάθατε τι έγινε – απόσπασμα παραλογής των Απόκρεω». Τα λόγια είναι τα ίδια με μόνη διαφορά την αρχή:
    «Το μάθατε τι έγινε στης Πάτρας τα νησιά; Η Ανδρονίκη εφόρεσε αντρίκεια φορεσιά …».
    Το ωραίο είναι ότι την έρευνα – συλλογή υλικού την είχε κάνει η Φεβρωνία Ρεβύνθη!
    Από αυτή την έκδοση, Μουσική από το Βορειοανατολικό Αιγαίο

  169. gbaloglou said

    Χρόνια Πολλά Νίκο — τι κρίμα να ασχολείσαι τέτοια μέρα με τέτοιο θλιβερό θέμα!

  170. Jane said

    Νομίζω, πως η έλλειψη οργανωμένων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Πετρίτ Ζίφλε δεν οφείλεται στο ότι ήταν Αλβανός.

    Για τον Λουκμάν, ας πούμε, τον Πακιστανό εργάτη που δολοφόνησαν οι χρυσαυγίτες Λιακόπουλος και Στεργιόπουλος το 2013, έχουν γίνει συγκεντρώσεις στην Αθήνα.

    Η σιωπή οφείλεται στο ότι έγινε στην επαρχία. Αλλά πιστεύω πως με τα όσα γράφονται στα σόσιαλ , θα ξεκουνηθούν οι Κερκυραίοι . Αυτά έχει η επαρχία. Κουκούλωμα , ας κοιτάμε τη δουλίτσα μας και μακριά από μας. Και βέβαια στα κυρίαρχα μμε δεν βλέπουμε φωτογραφίες και το όνομα του χρυσαυγίτη δολοφόνου, που έχει και τατουάζ με τη σβάστικα στο στήθος του.
    ………………………………………………………………………………………………

    Τώρα, σχετικά με τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.
    Οι γενικόλογοι αναθεματισμοί και οι αποτροπιασμοί είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Ποιο αλκοόλ, ποιες τσόντες και ποιες μετρήσεις; Δουλευόμαστε μεταξύ μας; Πόσες περιπτώσεις βιασμών φτάνουν στην δικαιοσύνη; Κι αν φτάσουν, πώς αντιδρούν οι περισσότεροι δικαστές; Ύστερα λέμε γιατί σιωπούν οι γυναίκες.
    Στην περίπτωση της Ελένης Τοπαλούδη έφτασε στο σημείο πολιτευτής της Ν.Δ. να κάνει μια αισχρή ανάρτηση στο φέισμπουκ ότι το κορίτσι εκδιδόταν με «λαθρομετανάστες».

    Αλήθεια, αν εκδίδεται μια γυναίκα, της αξίζει η δολοφονία;

    Η γνώμη μου είναι πως πρωτίστως η οικογένεια ευθύνεται. Με τον τρόπο που μεγαλώνει τα αγόρια. Και στην κοινωνία μας την κύρια ευθύνη έχει η Ελληνίδα μάνα, το σιωπηλό θύμα που ανατρέφει θύτες. Αυτή είναι η αιτία για τους παλικαράδες που δέρνουν και βιάζουν.

    Ας σκεφτούμε τι πρότυπα δίνονται. Ακόμη και τα σχολικά βιβλία μέχρι πρότινος , τι πρόβαλλαν; Η μαμά-νοικοκυρά κι ο μπαμπάς ο δουλευταράς-αφέντης. Ο πατέρας ουσιαστικά απέχει από τη διαπαιδαγώγηση. Σήμερα που τάχαμου προοδεύσαμε, πόσο συχνά βλέπουμε πατεράδες με τα παιδιά για ψώνια στο μάρκετ; Πόσο συχνά βλέπουμε να πηγαίνουν οι άντρες να ενημερωθούν για τα παιδιά στο σχολείο; Οι μανάδες πάνε στον δάσκαλο ως επί το πλείστον, ακόμη κι αν είναι εργαζόμενες. Οι άντρες είναι άντρες δηλαδή γκεστ σταρ.
    -«Οι άντρες δεν κλαίνε. Έλα, αγόρι είναι, ας ρίξει και καμία μπουνιά. Τον κουκούλωσε η λεγάμενη. Ο άντρας και να πάει με 50 γυναίκες δεν του κονταίνει το παντελόνι. Η Αννούλα είναι όμορφη αλλά γλωσσού κι ο Γιαννάκης έξυπνος και ζωηρός.Ποιος ξέρει με πόσους πηδιότανε η παλιοπουτανα».

    Με αυτά μεγαλώνουν τα παιδιά και αναπαράγουν τις ανάλογες συμπεριφορές. Γι’ αυτό έχουμε κι ανάλογους πολιτικούς που «έχουν πηδήξει τη μισή Αθήνα» αλλά ούτε έναν που να τον πήδηξε κάποιος.
    ………………………………………………………………………………………………………….

    Κύριε Σαραντάκο, ειλικρινά, το περίμενα αυτό το άρθρο.
    Ευχαριστώ που δε με διαψεύσατε. Χρόνια πολλά , με υγεία.

  171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    152. Τώρα, η παραβατική συμπεριφορά των παιδιών (ας είναι και κοτζάμ γαϊδούρια) χρεώνεται στους γονείς.
    Γιάννη, από όσα λένε οι ειδικοί πολλών (διαφορετικών) σχολών και από την προσωπική παρατήρηση, όσο περνάνε τα χρόνια αντίθετα εμένα μού δυναμώνει η βεβαιότητα ότι παίζουμε οι γονείς-και πιο πολύ η μάνα, τεράστιο, καταλυτικό, αδυσώπητο ρόλο στα παιδιά μας. Όσο γερνάω τόσο το εμπεδώνω/διακριβώνω,ξεκινώντας από τον εαυτό μου πρώτα φυσικά, ως παιδί και ως γονιός. Δε λέω για τα εξωτερικά γνωρίσματα, κινήσεις, χούγια,ομοιότητες που ισχύουν ή όχι σε κάποιο βαθμό. Τα βαθιά μας χαρακτηριστικά που αντανακλούν την προβολή του κόσμου εντός μας και που καταλήγω ότι κάτοπτρά της ήσαν οι γονείς, η στενή μας οικογένεια τελοσπάντων. Τους βασικούς κανόνες ζωής που τρυπώνουν νωρίς νωρίς και φωλιάζουν στη συνείδηση, μου φαίνεται ότι μόνο κάτω από ακραίες-εντελώς ακραίες συνθήκες θα τους παραβούμε.
    ΄Ενα παραβατικό παιδί έχει το ανάλογο κομμάτι του χαρακτήρα του
    έτσι οξυμένο ,να πούμε συμβατικά αιχμηρό, σα μυτη μολυβιού, από κάποια γονεϊκή ορατή ή αδιόρατη επιρροή. Ποτέ δεν ξέρουμε τί απορροφά ένα παιδί, τί καταγράφει το βαθύ κοντέρ,ποια στιγμή μπορεί να του διαμορφώσει μιαν αντίληψη.

    134 Λου Κι όχι μόνο το πάνω , να το «φαιδρύνω» χονδροειδώς 🙂 😦

  172. Σωτήρς said

    160: Λάμπρο, εξορία;

    166: Όταν ρωτούσα φίλους Σουηδούς στην ηλικία μου (30αρηδες) πως και δεν έχουν «μπαρ» ή οίκους ανοχής με κοίταγαν σχεδόν με αποτροπιασμό. Μιλάμε για μια κοινωνία που το 1992 είχε γίνει πορεία για να κλείσει επιτόπου ένα «μπαρ» που είχε ανοίξει στα όρια της πόλης. Μια πόλη σα να λέμε η Αλεξανδρούπολη της Σουηδίας. Δεν το συζητούσανε, μα μου σου του σεξεργάτριες και πράσινα άλογα. Τότε εμείς ξεκινούσαμε το «ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΒΟΥΛΓΑΡΕΣ».

  173. spyridos said

  174. SineNomine said

    Καλησπέρα, χρόνια καλά και πολλά. Ό,τι επιθυμείτε να το πάθετε.

    Μια παρατήρηση σε κάτι που ως τώρα έμεινε ασχολίαστο.
    Διαβάζω στην οθονιά του κυρίως κειμένου: «…μέχρι αποδείξεως της αθωότητάς του φυσικά». Το ελληνικό δίκαιο στηρίζεται σε μια βασική αρχή: ο κατηγορούμενος είναι αθώος μέχρι να αποδειχτεί (τεκμηριωθεί) η ενοχή του. Η αντιστροφή σε «ο κατηγορούμενος είναι ένοχος και πρέπει ο ίδιος να αποδείξει την αθωότητά του» τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει καθεστώς στα ΜΜΕ και λοιπούς δημοσιολογούντες. Αυτό το φαινόμενο εκτός από εξίσου απεχθές όσο ένας βιασμός ή ένας φόνος είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς τροφοδοτεί (ανάμεσα σε πολλά άλλα) και τις τάσεις για αυτοδικία (ανθρωποφαγία, μάλλον). Ξυπνάει δε και ιστορικές μνήμες διόλου ευχάριστες…

  175. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    162 – ««ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΒΙΑΣΤΗΣ, ΓΙΝΕΤΑΙ»

    Χωρίς μετρήσεις και στοιχεία αυτά είναι αξιώματα αναπόδεικτα.»

    Δηλαδή τι μετρήσεις και στοιχεία χρειάζονται περισσότερο από την λειτουργία της κοινωνίας;
    E τότε τι το ψειρίζουμε, αφού γεννιέται δεν έχει ευθύνη οπότε ή τον αφήνουμε ελεύθερο ή τον εκτελούμε για να μη αναπαράξει το είδος του.

    Υ. Γ – Για όποιον θέλει υπάρχουν και τέτοια δεν είναι δύσκολο να τα βρεί, το δύσκολο είναι να τα αποδεχθεί.

  176. Πέπε said

    Καλησπέρα.

    Σας διαβάζω εκ διαλειμμάτων από το πρωί. Παρακολουθώ τις διάφορες απόψεις και συζητήσεις με μεγαλύτερο ίσως ενδιαφέρον παρά σε κάθε άλλη ανάρτηση. Έχουν ειπωθεί όλα όσα θα ήθελα να πω, πολύ πληρέστερα απ’ ό,τι θα μπορούσα. Κρίμα που αυτός ο πλούτος απόψεων δεν ευνοεί την ανάπτυξη συνολικής συζήτησης, παρά μόνο παράλληλων πηγαδακιών και μεμονωμένων καταθέσεων.

    Χρόνια πολλά στον οικοδεσπότη μας και σ’ όλους τους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες. (Κι αυτό ειπώθηκε βέβαια! 🙂 )

  177. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα, σχόλια και ευχές!

    174 Δίκιο έχετε βέβαια.

    170 Ο πολιτευτής της ΝΔ που λέτε ήταν και συγγενής του φερόμενου ως δράστη, θαρρώ.

  178. 104, f kar said: ….

    # Δεν ξέρω από πού αντλείς την πληροφορία ότι «στη δολοφονία του Αλβανού εμπλέκεται και μια οργάνωση φερόμενη ως εγκληματική». Αλλά και έτσι να είναι, άλλο μια «οργάνωση φερόμενη ως εγκληματική» και άλλο ένα Κράτος φερόμενο ότι εγκλημάτισε!
    Κατά τα λοιπά, «απορία ψάλτου βηξ»!

  179. Αιμ said

    Αυτό που λέει ο Λάμπρος στο 56 για τον ρόλο των μαννάδων νομίζω δεν είναι άστοχο. Μου θύμισε μάλιστα κάτι που είχα διαβάσει πριν από χρόνια για τον ρόλο των γιαγιάδων, αν θυμάμαι καλά, στην συντήρηση της βεντέτας στην Κρήτη

  180. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν τα αμφισβητώ, Έφη, αυτά που λες. Τόσα χρόνια δάσκαλος, έχω συναναστραφεί εκατοντάδες παιδιά και οικογένειες. Ο ρόλος του οικογενειακού περιβάλλοντος είναι καθοριστικός πέραν πάσης αμφιβολίας. Αλλά μου φαίνεται μονομερής εξήγηση, με αφήνει με ερωτηματικά: γιατί αδέρφια του ίδιου φύλου, που μεγαλώνουν στην ίδια οικογένεια, με κοινά βιώματα, εξελίσσονται διαφορετικά; Γιατί παιδιά που μεγαλώνουν σε στοργικές οικογένειες καταντούν ειδεχθείς εγκληματίες; Πώς αλληλεπιδρούν και σε ποιο βαθμό τα γονίδια, η οικογενεια, η ευρύτερη κοινωνία, τα προσωπικά βιώματα, οι συγκυρίες στο να φτάσει ένας άνθρωπος στο έγκλημα και, κυρίως, στο αποτρόπαιο έγκλημα; Απορίες έχω κυρίως, αφού δεν με ικανοποιούν οι γενικεύσεις και οι αφορισμοί.

  181. Γιάννης Κουβάτσος said

    79: Και της Μάνης.

  182. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  183. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όχι 79, 179. Το σμαρτφόνι κουτσουρεύει τους αριθμούς.

  184. Αιμ said

    Το 156 εννοούσα στο 179. Επίσης χαίρομαι που περίπου τα ίδια λένε και οι Jane και Εφη^2 ίσως και άλλοι

  185. Μαρία said

    Στον Εισαγγελέα έχει οδηγηθεί ο υποψήφιος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Ρόδο και στέλεχος της ΝΔ, Π.Ε., που φέρεται να προχώρησε σε αισχρή ανάρτηση για τη δολοφονία της 21χρονης Ελένης Τοπαλούδη.
    Αυτός https://pbs.twimg.com/media/DtouUfVW4AEiiLj.jpg
    https://www.rodiaki.gr/article/65818/h-epishmh-lista-ypopshfiwn-xatzhmarkoy

  186. Νέο Kid said

    Και πολύ καλά κανεις Γιάννη (180) κι έχεις απορίες ,γιατί φυσικά τίποτε απ αυτά τα ιδεοληπτικά δεν ισχύει. Το κάθε παιδί θα ακολουθήσει το δρόμο του ,όσα «πρότυπα» κο αν προβάλλει πάνω του ο ψυχάκιας «παιδαγωγός» Έλλην γονιός.

  187. nikiplos said

    Αγαπητέ Λάμπρο:

    α. Θανατική ποινή. Άμεση… Καμία δυνατότητα ούτε δικαίωμα σωφρονισμού σε δράστες τέτοιων πράξεων αλλά και κάθε άλλη μορφή αποδεδειγμένης δολοφονίας εν ψυχρώ.
    β. Καμία ποινή. Δεν πιστεύω στην οικογενειακή ευθύνη πέραν από την ηθική… εάν υφίσταται συναυτουργία αυτό είναι άλλο πράγμα
    γ. Αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση… δυστυχώς…

  188. f kar said

    178 Τις πληροφορίες μου τις αντλώ απ’την ικανότητά μου της ανάγνωσης και κατανόησης κειμένου. Επιπλέον, καταπληκτικός ο συμψηφισμός σας του φόνου με αφορμή μια διαφωνία στο καφενείο, με τον άλλον που το θύμα έτρεχε στους δρόμους με καλάσνικοφ. Με τις υγείες σας (για τον βήχα σας)

  189. Μάντις said

    Κανείς δεν γεννιέται «αδερφή» επίσης. Γίνεται. Είναι η εκδίκηση των κακοποιημένων επί αιώνες γυναικών. Μακάρι να το καταλάβαιναν αυτό, οι βλάκες άντρες. Δε μου φεύγει από το νού, η δύσμοιρη Ελένη πεταμένη σαν χαλασμένο φαγητό, στην παραλία Φώκια της Ρόδου.

    Θυμήθηκα και το Μοιρολόι της Φώκιας του Παπαδιαμάντη. «Σαν να χαν ποτέ τελειωμό τα πάθια και οι καημοί του κόσμου» https://www.youtube.com/watch?v=oWBeofQGq7Y

    Χρόνια πολλά και δημιουργικά στον Νικο-κύρη και σε κάθε άλλο εορτάζοντα.

  190. Μάντις said

  191. Κουτρούφι said

    Χρόνια Πολλά στο Ν. Σαραντάκο και σε όσους και όσες γιορτάζουν.

  192. Αιμ said

    180. Υπάρχουν γενετικές παραλλαγές που έχουν συνδεθεί με βίαιες συμπεριφορές στατιστικά τουλάχιστον. Πιθανό η εκδήλωση τους όμως να απαιτεί και άλλους παράγοντες όπως κακοποίηση, παραμέληση, τραυματικό γεγονός ή και κάτι που δεν το ξέρουμε. Αυτό απαντά εν μέρει στο ερώτημα σου νομίζω

  193. Μάντις said

    Διάβασα σε εφημερίδα πρόταση αρθρογράφου για επιστροφή της θανατικής καταδίκης σε περίπτωση βιασμών και φόνων. Διαφωνώ. Προτιμώ τον ισόβιο εγκλεισμό και τα καταναγκαστικά έργα σε δρόμους, σε λατομεία ή όπου αλλού χρειάζεται χειρωνακτική εργασία.

  194. Μπούφος said

    Με αρέζει αυτή η πρόταση, Μάντι, όχι να μπαίνουνε μέσα να τρώνε, να πίνουνε , την Άρτα να φοβερίζουνε και να τους βγάζει έξω μετά από λίγο ο νόμος Παρασκευόπουλος. Βρε Παρασκευόπουλε, αν βίαζαν και τσακίζανε την κόρη ή την εγγόνα σου, όπως τσάκισαν τη μικρή Ελένη στα βράχια και την έπνιξαν στη θάλασσα, θα τους έδινες άφεση στα 15 χρόνια, λόγω μετέπειτα καλής διαγωγής; Με τίποτα δεν το πιστεύω αλλά…τι σε κόφτει εσένα, ο ξένος πόνος; Δεν σε κόφτει φίλε και φαίνεται…

  195. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όχι και θανατική ποινή, ρε παιδιά…Δεν έχει το δικαίωμα η οργανωμένη κοινωνία να σκοτώνει, δεν θα αποκτηνωθούμε ομαδικά για να απαλλαγούμε από τα κτήνη. Και τι γίνεται στην περίπτωση δικαστικής πλάνης; Και οι έρευνες που δείχνουν ότι δεν συντελεί καν στη μείωση της εγκληματικότητας;

  196. Γιάννης Ιατρού said

    Η τήρηση κανόνων και ο σεβασμός αξιών είναι θέμα βιωμάτων μέσα στο (κοινωνικό) περιβάλλον που ζει ο καθένας, περιλαμβανομένων των βιωμάτων και εμπειριών μέσα στην οικογένεια και (μέσα σ΄αυτήν) αυτών που αποτελούν πρότυπο κι αυτών που κυρίως μεγαλώνουν τα παιδιά.

    Σκεφτείτε πως κάτι που σε μια κοινωνία είναι αδιανόητο, καταδικαστέο κλπ. κλπ. σε μιάν άλλη μπορεί να θεωρείται κανονικό, αναμενόμενο (π.χ. ο σεβασμός.συμπεριφορά στο άλλο φύλο, στον ξένο, στον ηττημένο, στον άρρωστο, στα ζώα κλπ.).

    Με τα ανωτέρω προσπάθησα να γενικεύσω κάπως αυτά που γράφει π.χ. η ΕΦΗ στο #171 αλλά και άλλοι πολλοί στα προηγούμενα σχόλια, ο καθείς με τον τρόπο του.

    Ίσως να υπάρχουν κι άλλοι, ανεξάρτητοι από τα ανωτέρω, ας το πω «μη ψυχολογικοί», παράγοντες (π.χ. γενετικοί, όπως γράφει ο Αιμ στο #182 ή η επιρροή ουσιών που χαμηλώνουν τα ανασταλτικά όρια εκδήλωσης ανεξέλεγκτων συμπεριφορών ) που σχετίζονται με τη βία, αλλά νομίζω πως σε τέτοιες περιπτώσεις η εκδήλωση της βίας θα είναι γίνεται γενικά αντιληπτή, δηλ. εννοώ δεν θα είναι αποσπασματική (π.χ. στο άλλο φύλο ή στο σεξ κλπ.).

  197. sarant said

    185 Εντελώς απαράδεκτος μιλάμε…

  198. Το δίκαιο και ο νόμος είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Το πρώτο είναι όπως το εννοεί ο καθένας (έχεις δίκιο απ’ τη μεριά σου, έχω δίκιο απ’ τη δική μου) και το άλλο κοινό για όλους εφ’ όσον είναι καλά διατυπωμένο-που δεν είναι για να δουλεύουν κι οι δικηγόροι. Σ’ αυτήν εδώ την συζήτηση καθένας προβάλλει την δικιά του άποψη για το δίκιο, μερικοί ψάχνουν με το τιμωριόμετρο τις ποινές που αρμόζουν σε γονείς και κοινωνία !!
    Πολλοί ζηλεύουν την δουλειά του θεού, του αιώνιου κριτή αλλά χρειάζονται τον καθημερινό τους ύπνο και τροφή που (υποτίθεται πως) δεν είναι δουλειά του θεού. Ισως παίρνουν στα σοβαρά την προσφώνηση «είσαι θεός» από το ταίρι τους σε στιγμές ευτυχίας.
    Οι νόμοι υπάρχουν, η δουλειά του νομοθέτοι είναι δύσκολη, πρέπει να προσαρμόζονται στις εκάστοτε κοινωνικές και άλλες συνθήκες αλλά δεν νομίζω πως οι νομοθετούντες έχουν μπει ποτέ σε λεωφορείο ή μετρό σε ώρα αιχμής για να καταλάβουν τι είναι σαρδελλοποίηση ή να έχουν κάνει μάθημα σε τάξη με σπασμένα τζάμια και χωρίς θέρμανση όταν χιονίζει.

  199. Γιάννης Κουβάτσος said

    198:Σιγά μην έχουν…Υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Σημίτη είχε επισκεφτεί άτυπα και αιφνιδιαστικά το σχολείο μας. Πολύ φιλικός και άνετος μας ρώτησε:
    -Έχετε αλλοδαπούς μαθητές στο σχολείο σας;
    -Γύρω στο 80% (τότε).
    -Μα πώς; Έχω δώσει εντολή να μην είναι πάνω από 30% σε κάθε σχολείο.
    Το σύνδρομο Μαυρογιαλούρου: καλές προθέσεις πιθανώς, αλλά άγνοια περί την πραγματικότητα.

  200. ΚΩΣΤΑΣ said

    Βαρύ και στενάχωρο το σημερινό θέμα, ζητώ την κατανόησή σας να το ελαφρύνω λίγο, με μια αναδιατύπωση του σκίτσου του John Antono, όπως το ξέρω σαν ανέκδοτο.

    Μια κότα, που την πήρε στο κυνήγι ένας κόκορας… για τα περαιτέρω, σκέφτεται:

    Αν σταματήσω να τρέχω και του κάτσω, θα με πουν πουτάνα.
    Αν συνεχίσω να τρέχω, θα χάσω σίγουρα μια πολύ ευχάριστη στιγμή!
    Καλύτερα να σκοντάψω…!

  201. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    199. Δεν ήταν αυτός που σήμερα καταδικάστηκε επί τοκογλυφία (σταθερός ποσοστούχος λέει η δικογραφία) ;!
    Υφ.Παιδείας και επί Σημίτη κι αυτός .Ταιριάζει σε όλα.Εννοείται δε χρειάζεται απάντηση 😦

    200 Σαν κόκορας μιλάς

  202. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Ανθόπουλος; Όχι. Υπουργός ήταν αυτός. Και ήταν πολύ φιλικός και προσηνής, χωρίς καθόλου υφάκι. Αλλά το να μετακινούνται από υπουργείο σε υπουργείο, δεν τους βοηθάει στη βαθιά γνώση του εκάστοτε αντικειμένου.

  203. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Δεν φτιάχνονται οι βιαστές, γεννιούνται, δεν φταίνε οι γονείς ούτε η κοινωνική σεξουαλική καταπίεση, χωρίς επιστημονικές μετρήσεις και στοιχεία δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

    Οι περισσότεροι γονείς (αν όχι όλοι) μεγαλώνουν τα παιδιά τους δημοκρατικά και με σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, στην πρώτη παιδική ηλικία τα αφήνουν ελεύθερα να πιάνουν και να χαϊδεύουν τα γεννητικά τους όργανα, στην δεύτερη τα ενημερώνουν χωρίς ενοχές για ότι σεξουαλικό τους ρωτήσουν ενώ στην πρώτη εφηβική τα αφήνουν στην ησυχία τους για να αυνανισθούν αφού πρώτα τα έχουν ενημερώσει πως ο αυνανισμός, είναι φυσιολογικός και δεν τους κάνει κακό.
    Η μαμάδες που έχουν πολύ ικανοποιητική σεξουαλική σχέση με τους μπαμπάδες των παιδιών, δεν φιλάνε τα αγόρια τους στο στόμα, δεν κοιμούνται μαζί τους, δεν τα ρωτάνε αν τις αγαπάνε περισσότερο από τον μπαμπά τους, δεν τους λένε να προσέχουν τις γυναίκες γιατί οι περισσότερες είναι παλιοβρώμες κι έχουν αρρώστιες που μπορεί να κολλήσουν, δεν τα λένε ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ, δεν τα κανακεύουν, δεν τους κάνουν τα χατήρια, δεν είναι αυταρχικές, φοβικές, υστεροκές, υποχόνδριες, κλπ, δεν τα ταϊζουν με το ζόρι, τα ενημερώνουν πώς πρέπει να φέρονται στα κορίτσια, τι είναι το σέξ και πόσο μεγάλο ρόλο θα παίζει στην ζωή τους, για το ασφαλές σέξ και τους τρόπους αντισύλληψης, πως τα κορίτσια δεν είναι σεξουαλικά αντικείμενα για τον άντρα, πως έχουν ίσα δικαιώματα και στην ζωή και στο σέξ, πως δεν φέρνουν αυτοί σε οργασμό μια γυναίκα, ομοίως κι η γυναίκα σ’ έναν άντρα, κλπ. Τα ίδια και οι μπαμπάδες στα κορίτσια, ενώ στα αγόρια δεν τους λένε πως οι γυναίκες είναι για να τις γαμάνε, ότι όσες πιο πολλές πηδήξουν τόσο πιο άντρες θα είναι, δεν τα πάνε στις πουτάνες για να βρούν τον ανδρισμό τους, δεν, δεν, δεν,…..!

    Στον στρατό μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για τις γυναίκες, και στα γήπεδα δεν ακούγεται κανένα επιθετικό σεξουαλικό σύνθημα, μόνο τραγούδια για την ομάδα και τον θεό, είναι να απορεί κανείς πώς γεννιούνται οι χιλιάδες βιαστές των πολέμων.

  204. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    202>>χωρίς καθόλου υφάκι.
    αλλά …τζιφάκι, αν δεν καταλάβαινε ότι π.χ. σ΄ένα σχολείο στη Βάθης το ποσοστό δε θα ήταν ούτε 30 ούτε 40 %.

  205. ΚΩΣΤΑΣ said

    201 β Αν ενοχλήθηκες, συγνώμη. Αλλάζουν οι καιροί, πολλές οι απαγορεύσεις, όλα παρεξηγούνται. Δεν ξαναγράφω αστείο.

  206. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Καλησπέρα σας από το κατεψυγμένο Σικάγο,

    1) Αποκαλύπτω την είδησι της ημέρας: Η 20χρονη κόρη της μπολσεβίκας αρθρογράφου της «Καθημερινής», Ξένιας Κουναλάκη (θυγατρός του Πέτρου), σπουδάζει στην Αγγλία. ΙΔΟΥ η ιδιοφυΐα των Συριζαίων: Τα μπουρδελοποιημένα ρωμέικα πανεπιστήμια είναι για το πόπολο και τους προλετάριους, εμείς σπουδάζουμε στην καπιταλιστική Εσπερία.

    ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΙΣ προς τον κ. Σαραντάκο και προς κάθε σχολιαστή που τυγχάνει πατήρ θυγατρίου, όπως εγώ: Αν η κόρη του σπούδαζε στην Αγγλία, θά την άφηνε να πάει σε σπίτι Αμερικανού να φάνε γαλοπούλα;

    ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ Ιακώβου Αδελφοθέου: Αν ο Αμερικανός ήτο πλούσιος, βεβαιότατα και θα την άφηνα. Αν ήτο πτωχός όπως ο Αλβανόπαις της Ρόδου, θα έθετα βέτο. Αν στην παρέα ερχόταν και ο πλούσιος Ελληνόπαις της Ρόδου που συγκατηγορείται για τον φόνο, θα το σκεπτόμουν…

    […]

    2) Συγχαίρω τον σχολιαστή κ. Λάμπρο (203) για την τόλμη του να υμνήσει τα αγαθά του Αυνανισμού και την αδήριτη ανάγκη να τον διδάσκουμε στα παιδιά μας, εί δυνατόν ακόμη και στα σχολεία ως υποχρεωτικό μάθημα. Όσοι αναγνώστες διαφωνούν με τον κ. Λάμπρο και μ’ εμένα, καλά θα κάνουν να διαβάσουν το μνημειώδες σύγγραμμα του Mark Twain «On Masturbation, μερικές Σκέψεις για την Επιστήμη του Αυνανισμού» (κατεβάστε ΕΔΩ)

    3) Τώρα που πέρασε η 6η Δεκεμβρίου (υπόψιν ότι έχω πεί τα «Χρόνια Πολλά» στον κ. Σαραντάκο πρίν 24 ώρες) είναι καιρός να μιλήσει η Επιστήμη: Αποδεδειγμένα ο Άγιος Νικόλαος (ο Santa Klauss των Δυτικών) είναι ένας ακόμα ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΑΓΙΟΣ της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Για να πληροφορηθούν όλοι πώς κατασκευάστηκε ο μύθος του από το Χριστιανικό Ιερατείο, αναρτώ μερικά αποσπάσματα από το μνημειώδες σύγγραμμα του κορυφαίου εν ζωή βυζαντινολόγου του κόσμου, Cyril Mango, «Βυζάντιο, η Αυτοκρατορία της Νέας Ρώμης» (1η έκδοσις 1980)



  207. Πέπε said

    203
    Εντάξει Λάμπρο, υπερβάλλεις και λίγο.

    > > … στα αγόρια δεν τους λένε πως οι γυναίκες είναι για να τις γαμάνε, ότι όσες πιο πολλές πηδήξουν τόσο πιο άντρες θα είναι

    Αυτό, για παράδειγμα. Δεν αρνούμαι ότι είναι μια διαδεδομένη αντίληψη, αλλά όχι ότι ξεκινάει από το σπίτι (εννοώ: όχι ότι τα σπίτια ευθύνονται για όλη της τη διάδοση). Είναι κάτι που συνήθως ακούνε τα αγόρια από τα μεγαλύτερα αγόρια. Δεν μπορώ να θυμηθώ καμία γνωστή μου περίπτωση παιδιού που να του μίλησε έτσι ο πατέρας του, οπότε, αν εσύ έχεις ακούσει, αποκλείεται να αποτελεί γενικό κανόνα.

  208. Μανούσος said

    Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις (για την Ελλάδα πάντα) παλαιότερες, αλλά δεν τις έβρισκα τώρα, με ανθρώπους που εξέτισαν ποινές φυλάκισης (όχι προφυλάκισης) μέχρι να αποδειχθεί η δικαστική πλάνη, νομίζω όμως ότι είναι ενδεικτικές οι δύο αυτές

    http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/468668/anakalese-ta-peri-biasmoy-apo-ton-patera-tis

    https://www.athensvoice.gr/greece/407287_adiki-fylakisi-toy-petheroy-gia-apopeira-viasmoy

    Πώς ανακαλείται μία θανατική ποινή ή κάποια άλλη ανεπανόρθωτη ποινή σε αθώο κατόπιν εορτής;

    Κατά τα άλλα ο ευνομούμενος Βορράς είναι απλώς μύθος.
    Ακόμη και αν ισχύει η αυθαίρετη υπόθεση ότι εδώ καταγγέλονται λιγότερα, τότε το πράγμα είναι πολύ χειρότερο διότι τέτοια ποσοστά δεν δικαιολογούνται σε τόσο ευνομούμενα (υποτίθεται) κράτη.
    Άρα τί μένει; Πάλι οι απροσδιόριστες και εντελώς θεωρητικές αιτιολογίες.

    Νομίζω ότι ο καθένας μας αν θυμηθεί ή παρατηρήσει θα συνειδητοποιήσει ότι για ένα μικρό παιδί, είναι συχνά καθοριστικό στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του ακόμη και ένα εντελώς τυχαίο και πέρα για πέρα ασήμαντο γεγονός, μία άσχετη κουβέντα που ειπώθηκε στην λάθος στιγμή, και δημιούργησε μία σειρά συνειρμών που οδήγησαν σε αποφάσεις πράξεις κλπ διαμόρφωση.

    Μακάρι να μπορούσε να πει κανείς ότι το Α ή το Β είναι η αιτία.
    Την αιτία του Κακού την ψάχνει η ανθρωπότητα εδώ και χιλιετίες.

    Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, παντού -έστω και ασυνείδητα- επικρατεί ο νόμος της επιβολής σωματικής βίας, ακόμη και όταν δεν υπονοείται καν.
    Άλλο βάρος έχει η επίδοση μίας διαμαρτυρίας από ένα άτομο προς έναν πχ Διευθυντή και άλλο από 15 ή 105.

    Ας παρατηρήσει κανείς στο μετρό πχ πως πέφτει νεκρική σιγή ή πώς ζαρώνει ο κόσμος αν μπουν στο βαγόνι 3-4 σωματώδεις τύποι, έστω και καθόλα ευπρεπείς και ήσυχοι ή στις κυλιόμενες του Μετρό, αν μπροστά σε κάποιους βιαστικούς είναι τίποτε γυναίκες ή μικροκαμωμένοι πώς τις σπρώχνουν ή εκδηλώνουν την ανυπομονησία και τον θυμό που εμποδίζονται, ενώ αν είναι τίποτε θηριώδεις, ουδείς τολμά να πει έστω και «σας παρακαλώ μπορώ να περάσω;» αλλά κάθονται όλοι από πίσω παναγίες.

    Η άσκηση σωματικής βίας ως ενδεχόμενο υπάρχει παντού και δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά όλους.
    Οι γυναίκες το υφίστανται περισσότερο για δύο λόγους:
    α) Είναι το μεγαλύτερο μέρος του σωματικά αδύναμου πληθυσμού, άρα στατιστικά αναμενόμενο να έχουν μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων
    β) Πολύ συχνά κινούνται με την ψευδαίσθηση ότι ισχύουν στ΄ αλήθεια οι νόμοι, η ελευθερία και ο σεβασμός του άλλου.

    Και βεβαίως η επίρριψη της ευθύνης στο θύμα, εκτός από αρχαιοελληνική αντίληψη είναι και πολύ σύγχρονη μοντέρνα και ακούει στο όνομα Τσόκλης

    http://www.kathimerini.gr/721557/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/enoxopoiwntas-to-8yma

  209. Νέο Kid said

    Τι θλίψη Θεέ μου! Τι λυπηρό …
    Άκου «έκανε μίνι συνεδρίαση με άλλες φίλες …»
    Κι έχει και το θράσος να γράφει περισπούδαστο άρθρο για πληγωμένους ανδρισμούς και παπαριές… έχοντας μεγαλώσει ένα κορίτσι που είκοσι χρόνων φοιτήτρια την παίρνει τηλέφωνο αν θα πάει να φάει γαλοπούλα ή όχι…!!

  210. Jane said

    Σχετικά με την έμφυλη βία και τον σεξισμό .

    Το 69% των Ελλήνων πιστεύει ότι ο σημαντικότερος ρόλος της γυναίκας είναι να φροντίζει το νοικοκυριό και την οικογένεια (Ευρωβαρόμετρο 2018).

    Σύμφωνα με έρευνα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , για το εάν θα δικαιολογούσαν το σεξ χωρίς συγκατάθεση, δηλαδή τον ΒΙΑΣΜΟ, το ποσοστό των Ελλήνων που συμφωνεί φτάνει στο 32%. Τα κριτήρια: Αν το θύμα βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, αν φορούσε προκλητικά ρούχα, αν είχε προηγηθεί φλερτ, αν περπατούσε μόνη τη νύχτα ή αν είχε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

    Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα , η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα της Ευρώπης για να ζει μια γυναίκα. Βρίσκεται στην τελευταία θέση σε θεσμοθετημένες πολιτικές ισότητας.

    Στην Ελλάδα από τον Νοέμβρη 2016 ως τον Νοέμβρη 2017 η Γραμμή SOS 15900, έλαβε 5.041 κλήσεις. Οι 8 στις 10 αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία, με δράστη τον πρώην ή νυν σύζυγο.

    Η ανεκδιήγητη «σύμβουλος ψυχικής υγείας» , Αδαμαντία Καζάκου, το καλοκαίρι του 2018 δήλωσε πως για τους βιασμούς το καλοκαίρι φταίει η βιταμίνη D και τα λίγα ρούχα που φοράνε οι γυναίκες.

    Τα σεξιστικά σχόλια όταν υπουργοποιήθηκαν η Αχτσιόγλου κι η Νοτοπούλου, που μιλούσαν για «αισθητική αναβάθμιση» της κυβέρνησης.

    Διατί να το κρύβομεν άλλωστε;
    Ο σεξισμός κι ο ρατσισμός είναι δομικά στοιχεία της νεοελληνικής κοινωνίας.
    Η κοινωνία μας θεμελιώθηκε στο τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια. Μεγαλώσαμε με μύθους, χωρίς κοινωνικές υπηρεσίες που να ασχολούνται σοβαρά με την οικογένεια, χωρίς σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, χωρίς πολιτικούς με πυγμή απέναντι στον σκοταδισμό της εκκλησίας.

  211. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    207 – Δεν είπα πως το συγκεκριμένο (που το έχω ακούσει πολλές φορές να το λένε μπαμπάδες αυτόν τον αιώνα) είναι γενικός κανόνας, αλλά όλα όσα έγραψα κι άλλα πολλά περισσότερα, όπως η ενοχή της γυμνής παρουσίας των παιδιών μπροστά στους γονείς και το αντίθετο, μαζί με το συγκεκριμένο, είναι το φάσμα του γενικού κανόνα διαπαιδαγώγησης. Εικοσιέξη χρόνια, αντιμετωπίζουμε με την γυναίκα μου μεγάλα προβλήματα έως εχθρική στάση από το συγγενικό περιβάλλον και γείτονες, φίλους και γνωστούς για τον τρόπο που λειτουργούμε σαν οικογένεια και μεγαλώσαμε τις κόρες μας. Μόνο αυτές είναι ευχαριστημένες κι αυτό για μας είναι αρκετό για να πούμε, ΑΞΙΖΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ που δεν ήταν κανένας κόπος, απλά στάση ζωής.

  212. Καλό είναι για όσους σχολιάζουν να έχουν υπ’ όψιν τους στα νησιά που είναι παράδεισος του σεξ για τις ευρωπαίες διαμορφώνεται μια ιδεολογία στους επιβήτορες πως ανήκουν σε κάποιο εκλεκτό είδος που πρέπει να το υπηρετούν όλες οι γυναίκες, μάλλον χειρότερη από την πεζή, πρακτικά οικονομική, ιδεολογία του ζιγκολό. Από την άλλη μεριά ασφυκτιούν οι ντόπιες γυναίκες από την καλοκαιρινή στέρηση και περιμένουν τον χειμώνα για να δουν κάποιο φως, γεγονότα που τις κάνουν δεκτικές και ευάλωτες.
    Δεν είναι καθόλου δύσκολο να παρασπονδίσουν όσοι και όσες δεν έχουν ισχυρό χαρακτήρα. Ειχα κάνει 30 μήνες περίπου σε τέτοιο νησί πριν 40 χρόνια, έχουμε νομίζω αναγνώστες από την Ρόδο που μπορούν μα επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν αν έχει αλλάξει ή όχι η τοπική κοινωνία σ’ αυτό το θέμαα

  213. Pedis said

    αν υπάρχει υποψία για γενετική προδιάθεση στο έγκλημα, τότε η λύση είναι μία: αφανισμός όλης της οικογένειας μέχρι συγγένειας πέμπτου βαθμού.

    Ή κάποιος αισθάνεται πραγματικά το χρέος της κοινωνικής ευθύνης λόγω γενετικής προδιάθεσης ή, αν όχι … οκ, δεν θα πω τι θα του συμβεί, δεν μου επιτρέπει η γενετική μου προδιάθεση να φέρνω άσχημα μαντάτα.

    τεστ για τη διαπίστωση γενετικής προδιάθεσης σε πιο αθώες περιπτώσεις: οι επί του παντός επιστητού σχολιαστές να πείσουν αδερφούς, θείους και τριτοξάδερφα να γράφουν στο ιστολόγιο, ώστε να δούμε αν πρόκειται για μοναδικές περιπτώσεις παπαρογράφων ή είναι οικογενειακό τους.

    Αν διαπιστωθεί το πρώτο, παίρνει η μπάλα όλη την οικογένεια λόγω γενετικών παραγόντων, αν είναι το δεύτερο, το αυτό για τον ίδιο λόγο. qed.

  214. Γιάννης Ιατρού said

    208: Μανούσο,
    ,,,διότι τέτοια ποσοστά δεν δικαιολογούνται σε τόσο ευνομούμενα (υποτίθεται) κράτη…
    Καλή σκέψη μεν, αλλά πως το ξέρουμε αυτό, δηλαδή από που ξέρουμε τα «σωστά» ποσοστά (μέσους όρους) για να συγκρίνουμε, αφού κι αυτος ο μέσος όρος από τις όποιας ποιότητας μετρήσεις/αναφορές συμβάντων των διαφόρων κρατών επηρεάζεται;

    206: Καλά ρε συ, δεν έχεις καθόλου τσίπα; Από που το ξέρουμε τι έγινε με την κοπέλα; Ο ανακριτής στο είπε, ο δικηγόρος της ή διαβάζεις πάλι τίποτα κωλοφυλλάδες κι έρχεσαι εδώ κι ανοίγεις τον ανεμιστήρα; Από τέτοιες «ειδήσεις» πληροφορημένων έχουμε πικρή πείρα… Μαζέψου!

  215. Μαρία said

    Γονιδιακό;
    https://www.dailythess.gr/katadikastike-daskalos-poy-tilefonoyse-se-mitera-mathiti-milontas-me-aischrologa/
    Φυλάκιση σε δάσκαλο που τηλεφωνούσε σε μητέρα μαθητή μιλώντας με αισχρόλογα

  216. Γιάννης Κουβάτσος said

    209:Φαντάζεσαι την ντροπή της κόρης, όταν θα διαβάσει το άρθρο της μάνας της; Μιλάμε για δημόσια διαπόμπευση στις παρέες και σε όλους τους γνωστούς του κοριτσιού.

  217. Παναγιώτης Κ. said

    Το έγκλημα στη Ρόδο με γέμισε με θλίψη και τρόμο!
    Δεν γνωρίζω ποιο είναι το κοινωνικό κλίμα σε άλλες χώρες αλλά στον τόπο μας ώρες-ώρες, νιώθω πως τίποτα το καλό δεν συμβαίνει!
    Η συνομιλία με τον άλλο μάλλον για δυσάρεστα πράγματα γίνεται και λιγότερο για ό,τι συνιστά μια φυσιολογική ζωή.

    @43. Μακροσκελές μεν το σχόλιο αλλά ουσιώδες.
    Τα ζητήματα που θέτει αλλά και η ίδια η ουσία του έρχονται σε συμφωνία με την εμπειρία.

    @56. «Ο δικαιωματισμός που κατατρέχει ( και αποπροσανατολίζει ) τη σύγχρονη κοινωνία».
    Το επαναλαμβάνω. Έτσι για εμπέδωση!
    Εκτός των άλλων, δικαιωματισμός για μένα είναι να βλέπω αποκομμένα τα διάφορα πράγματα.
    Ο δικαιωματισμός σε μερικές περιπτώσεις είναι το άλλο όνομα του ατομικισμού και εκεί κοντά είναι και το συνηθισμένο «τι με νοιάζει εμένα».

    Όσο για τη δασκάλα, προφανώς ξέχασε το ρόλο τους και θέλησε να κάνει παντιέρα τις βεβαιότητές της. Δυστυχώς υπάρχει και ο τύπος του θριαμβολόγου!

  218. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    209. Άντε ντε! Η αγία οικογένεια συνεχίζει την (νοσηρή/πνιγηρή/ελεγκτική) παρουσία της κι από τα τηλέφωνα (ή το σκάιπ). Και η σοφή, όπως νομίζει, κυρία τάδε, μας λέει περήφανα κι ότι κάλεσε και σύσκεψη ένα γύρο για ν΄αποφασίσουν!Μάστα! Η 20χρονη κόρη δεν(μπόρεσε να) είχε κρίση τί έπρεπε/ήθελε να κάνει και ρώτησε τη μεγάλη Μάμα(κι αυτή τις φίλες της ξερωγώ). Αυτό το «κολλητιλίκι, τύπου φιλενάδων, κορών-μανάδων», είναι μια άλλη πλευρά του φαινομένου. Ανώριμοι γονείς εξαρτιούνται/γατζώνονται από -και εξαρτούν/γατζώνουν τα- παιδιά σ΄ένα ατέλειωτο/ισόβιο φοβάμαι, ταγκό ανώριμων πλασμάτων. Εδώ ταιριάζει «Είσαι ελεύθερη να κάνεις ό,τι θέλω».
    …………………………………….

    Εμετικό το κουνάβι-κλειδαρότρυπα.

  219. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    172 Σωτήρς
    >>Μιλάμε για μια κοινωνία που το 1992 είχε γίνει πορεία για να κλείσει επιτόπου ένα «μπαρ» που είχε ανοίξει στα όρια της πόλης. Μια πόλη σα να λέμε η Αλεξανδρούπολη της Σουηδίας.
    Από χθες που το διάβασα τριβελίζουν το μυαλό μου σκηνές από ταινίες (ή και ντοκιμαντέρ) αλλά επειδή δε θέλω να αδικήσω την πληροφορία σου, θα το θέσω ερωτηματικά:Τα «πούλμαν της χαράς»
    που έρχονταν, μισο-οργανωμένα,μισο-κρυφά στη Σκανδιναυία, με σεξοπελατεία αυτούς τους βόρειους νοικοκυραίους, ήταν προ ή μετά τη διάλυση της Σοβ. Ένωσης;

  220. Alexis said

    #214: 206: Καλά ρε συ, δεν έχεις καθόλου τσίπα;

    Πλάκα κάνεις Γιάννη; Πού να την βρει την τσίπα; Είναι η ειδικότητά του αυτή, να ασελγεί επί πτωμάτων.
    Άθλιος και βρωμερός… 😡
    Αλλά δεν είναι ο μόνος, δυστυχώς…

  221. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Το κατάστημα δεν είναι δικό μου αλλά να κάνω μια μαλακισμένη πρόταση, έτσι για να υπάρχει:

    Να αγνοούνται από όλους τα σχόλιά του όση ώρα παραμένουν δημοσιευμένα, με όποιο χρηστώνυμο (απαιτείται αυτοσυγκράτηση) και ο Νικοκύρης να τα διαγράφει αμέσως μόλις τα δει. Τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα ή φανερώνουν ότι μας τρώει και μας λιγουλάκι ο κώλος μας.
    (Νταξ, θα αναστατωθεί η σειρά των σχολίων αλλά οι θεραπείες έχουν ένα κόστος).

  222. Alexis said

    Διάβασα όλα τα σχόλια και μπορώ να πω ότι πολλά από αυτά που ειπώθηκαν με καλύπτουν πλήρως.

    Τα σχόλια 152, 180 του Γιάννη Κουβάτσου και το 186 του Νεοκίντ νομίζω ότι απηχούν σε μεγάλο βαθμό αυτά που κι εγώ πιστεύω για το θέμα.
    Οι ανθρώπινες κοινωνίες, καλώς ή κακώς, δεν είναι χημικά εργαστήρια όπου βάζεις Α+Β και παίρνεις ΑΒ.
    Η ανθρώπινη συμπεριφορά (γιατί γι’ αυτήν μιλάμε επί της ουσίας) είναι ένα ένα αρκετά πολύπλοκο και δυσεξήγητο φαινόμενο και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, που άλλους τους ξέρουμε, άλλους τους υποψιαζόμαστε και άλλους ούτε κάν μπορούμε να τους φανταστούμε.
    Σαφέστατα η οικογένεια έχει ένα τεράστιο μερίδιο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του καθενός μας. Δεν είναι όμως ο μοναδικός παράγοντας. Οι απορίες που εκφράζει ο Γιάννης στο #180 είναι και δικές μου απορίες.
    Αν τα πράγματα ήταν μονοσήμαντα, όπως κάποιοι θιασώτες της απόλυτης βεβαιότητας υποστήριξαν εδώ μέσα, τότε θα έπρεπε από Α+Β να προκύπτει πάντοτε ΑΒ, αλλά στην πράξη αυτό δεν συμβαίνει πάντα.
    Και θα πω και τούτο: Ας μην υποτιμάμε και τον τυχαίο παράγοντα σ’ αυτού του είδους τα εγκλήματα, αυτό που ο λαός μας αποκαλεί σοφά «η κακιά στιγμή». Κάποιες φορές άνθρωποι καθόλα ευσυνείδητοι έχουν φτάσει στο έγκλημα γιατί βρέθηκαν την λάθος στιγμή στον λάθος τόπο.
    Σε καμία περίπτωση δεν θέλω μ’ αυτό να δικαιολογήσω το αποτρόπαιο έγκλημα της Ρόδου, η επισήμανση είναι γενικότερη…

  223. Babis said

    Η γιορτή λένε κρατάει 40 μέρες και επειδή χθες δεν μπήκα στον ιστότοπο σου, σου εύχομαι εμπρόθεσμα χρόνια πολλά.

  224. Κώστας said

    212: Αυτό είναι πλέον παρελθόν. Τώρα πια το ευκαιριακό σεξ με τουρίστριες δεν είναι μονόδρομος αλλά απλώς εναλλακτική επιλογή.

  225. 188, f kar said…..

    # Αμφισβητώ την ικανότητά σου να διαβάζεις και να κατανοείς …κείμενο. Βγάλε τα γυαλιά του «συμψηφισμού» (πολύ θα τον ήθελες!), διάβασε τί είπα (σε προηγούμενη ανάρτηση) για το «καλάσνικοφ» και έλα να …επανεξεταστείς στην ανάγνωση και (προπαντός) στην «κατανόηση»

  226. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα και για τις ευχές!

    221 Θα το κάνω με καθυστέρηση.

  227. nikiplos said

    Καλημέρα ως αποφώνηση ας θίξω κι ένα ζήτημα που θίχτηκε έμμεσα όσον αφορά τη διαπαιδαγώγιση των παιδιών. Οι παιδαγωγοί του ιστολογίου θα ήταν μάλλον περισσότερο αρμόδιοι να μιλήσουν, όμως εδώ θα θίξω μια λεπτομέρεια μόνο.

    Τα αγόρια στην κουλτούρα μας, από νεαρή ηλικία μαθαίνουμε την αλχημεία συχνά από τους πατεράδες μας. Αυτή περιλαμβάνει ένα περιορισμένο φάσμα αποδεκτών συναισθημάτων για μας. Έτσι όταν είμαστε πληγωμένοι δεν πρέπει να το δείξουμε. Αντίθετα ανακαλύπτουμε τη δύναμη αυτού του συμβατικού ψεύδους, που είναι αποδεκτό από τον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο: Κάνουμε τη λύπη θυμό, το εύθραστο το μετατρέπουμε σε αστείο σκαμπρόζικο ενώ την απόρριψη την κάνουμε μίσος. Και επιδοκιμαζόμαστε για αυτή την μεταμόρφωση. Για τους δασκάλους, ένα αγόρι που ρίχνει μια γροθιά στην πόρτα ή στα ντουλάπια στο σχολείο είναι λιγότερο ανησυχητικό από ένα άλλο που κλαίει. Οι κλόουν που χαλάν το μάθημα στην τάξη, δεν είναι άλλοι από τους μελλοντικούς πολιτικούς μας. Όταν ο Μάκης πετάει πέτρες ή σκουπιδάκια στη συμμαθήτριά του, την φλερτάρει, δεν τίθεται θέμα. Οι αγγλοσάξωνες έχουν επιστημονικό όρο: normative male alexithymia. Η αδυναμία των ανδρών να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους.

    Στην αρχή αυτή η «δύναμη» της μεταμόρφωσης μας κάνει καλό. Μας προστατεύει από τον πόνο… Αλλά καθώς ωριμάζουμε, ανακαλύπτουμε πως αυτή η αλχημεία δεν είναι τίποτε άλλο παρά το άγγιγμα του Μίδα. Έχοντας κάνει τα πάντα χρυσά, δεν έχουμε τίποτε να φάμε πλέον… Κι όμως πεινάμε. Πεινάμε τρομερά… Καθώς αδυνατούμε να περιγράψουμε τις συναισθηματικές μας καταστάσεις, οι ψυχές μας γίνονται άγνωστες γαίες. Επισκεπτόμαστε τα ίδια και τα ίδια μέρη συνέχεια κάνοντας άσκοπους κύκλους, καθώς αδυνατούμε να βρούμε το δρόμο μας…

    «Είμαι άντρας εγώ δεν είμαι καμιά κότα»… σε ελεύθερη μετάφραση λόγια από τον Χέμινγουέη, από το γέρο και τη θάλασσα…

    Έτσι ζούμε ολόκληρες ζωές χωρίς συναισθηματικά να το κουνήσουμε από ένα σημείο, μια νιρβάνα πλαστή, τεχνητή, καθόλα ψεύτικη. «Άντε ρε μλκ που κλαίγεσαι για μια παλιοπουτάνα. Αυτή αφού σε άφησε θα πήγε να πάρει τσιμπούκια από τίποτε ταξιτζήδες για κάνα 50€, επειδή δεν σου λέγαμε τίποτε»… (Οι σοφοί κατάμονοι φίλοι μου κάποτε…)

    Ολοένα και περισσότεροι εγκλωβίζονται σε αυτά τα μοναχικά νησιά… Κι ύστερα ως διέξοδος δεν μπορεί να αποτελέσει κάτι μη πρωτεϊκά αντρικό. Ένα πρώτυπο…

    Εδώ έρχονται οι μουστερήδες που είναι ίδιοι από τα χρόνια του Χριστού: Οργανώνουν ομάδες μίσους. Χρυσά Αβγά λέγονται αυτά, Γκαγκς λέγονται, όπως και να τις ονομάσεις ίδιες είναι. Συστράτευση στο μίσος απέναντι σε εκείνους που τα κατάφεραν καλύτερα, που μπόρεσαν, που κάτι έκαναν παραπάνω…

    Προσοχή, όχι διερεύνηση γιατί τα κατάφεραν, ή γιατί αποτύχαμε… Αρκεί να είμαστε πολλοί, να τους μισούμε και να τους βρίζουμε… Κυρίως να μας φοβούνται… οι νοικοκυραίοι… να κλειστούν στα σπίτια τους, στη γυναικούλα τους και να μας φοβούνται…

    Η συνέχεια γνωστή και έχει παιχτεί πολλές φορές…

  228. nikiplos said

    203@ Λάμπρο, ό,τι πιο ωραίο έχω διαβάσει… λιτό, περιεκτικό και κοφτερό… 😉

  229. Alexis said

    #227: Ωραίες σκέψεις, αλλά επαναλαμβάνω: τίποτα δεν είναι μονοσήμαντα ερμηνεύσιμο στην ανθρώπινη κοινωνία. Ούτε όλα γίνονται έτσι όπως τα λες, στην οικογένεια, στο σχολείο, στις παρέες, ούτε όλα εξηγούνται με βάση το αφήγημα «μεγάλωσα έτσι άρα θα γίνω τέτοιος»

  230. Reblogged στις Trimithiotis – Gerolakkos – Cyprus.

  231. Pedis said

    με ποια λογική ενώ οι φωτογραφιες του θύματος κυκλοφορούν φάτσα-κάρτα σε κάθε σάιτ με τη σχετική είδηση, εκείνες των θυτών, του συγκεκριμένου εγκλήματος, όχι;

    να υπάρχει γενετική προδιάθεση στους δημοσιογράφους και τους εκδότες να προβάλλουν φωτογραφίες θυμάτων-γυναικών σε ξέγνοιαστες στιγμές;

  232. skom said

    Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη και στους αποδέλοιπους αλλά ουχί ελάσσονες Νίκους.

  233. Μανούσος said

    214

    Όταν τα ποσοστά φτάνουν το 1:3 τότε χρειάζεσαι συγκριτικό δείγμα;
    Τα αποδεκτά ποσοστά θα ήταν 0%. Όμως είναι προφανές ότι αυτό δεν υφίσταται. Αν σκεφτεί κανείς τί ποσοστά επί του γενικού πληθυσμού μπορεί να έχουν άλλες μορφές βίας, πχ η ληστεία νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε συγκρίσιμα «σωστά» ποσοστά. Τα ποσοστά ληστείας στην ΕΕ είναι 24% κατά μέσο όρο και η ληστεία δεν είναι ένα έγκλημα που ντρέπεται κάποιος να δηλώσει, άρα αν η δεδηλωμένη σεξουαλική βία φθάνει πχ στην Φιλλανδία από 818 καταγεγραμμένα το 2010 στα 1245 περιαστατικά το 2017 ενώ οι ληστείες παραμένουν σχεδόν σταθερές μεταξύ 1500 και 1600 για την αντίστοιχη περίοδο.
    https://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_oikeusolot_en.html
    https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Crime_statistics
    Άρα έχουμε μία εικόνα, «σωστών» ποσοστών, διότι κατά τα άλλα και οι φόνοι και οι επιθέσεις έχουν σταθερά ποσοστά, ακόμη και τα καταγεγραμμένα περιστατικά παιδεραστίας.

    Άρα κάτι άλλο δεν πάει καλά στην συγκεκριμένη περίπτωση των βιασμών. Προφανώς είναι αρμοδιότεροι Φιλλανδοί εγκληματολόγοι κλπ ερευνητές να μας το εξηγήσουν ως προς τα αίτια, αλλά πάντως μπορούμε με ασφάλεια να απορρίψουμε την «Βαλκανικότητα» της Ελλάδος ως αιτία του φαινομένου.
    Εκτός εάν μελετώντας τα σε βάθος καταλήξουμε στους μετανάστες που όμως η Φιλλανδία δεν είχε τόση εισροή ώστε να δίνει υποψία για σύνδεση. Στην Γερμανία αντιθέτως υπάρχει μία σταθερότητα της τάξης του 10% (ανά 100χιλ. πληθυσμού) με σταθερή διαχρονική αυξομείωση συν-πλην 1%, που όμως εκτοξεύεται το 2017 στο 14% (άρα εδώ η σχέση με τους πρόσφυγες μπορεί να υποτεθεί).

    https://de.statista.com/statistik/daten/studie/1587/umfrage/vergewaltigung-und-sexuelle-noetigung/

    Συνεπώς αν συγκριθούν τα ποσοστά Φιλλανδίας-Γερμανίας τότε η Φιλλανδία πραγματικά ξεφεύγει ποσοστιαία και φθάνει το 22% επί των 100.000 πληθυσμού! Και χωρίς τόσους μετανάστες!

  234. Το κακό με τον Πολυώνυμο είναι ότι συχνά λέει και ενδιαφέροντα πράγματα, όπως τα περί Αγ. Νικολάου (206γ). Καθάπερ της ροδωνιάς το άνθος δρεψάμενοι τας ακάνθας εκκλίνομεν, που έλεγε άλλος Άγιος, υπαρκτός αυτός, έτσι πρέπει να τον διαβάζουμε…

  235. Πέπε said

    234:
    Εντάξει, πρόκειται πάντα για πληροφορίες από μνημειώδη συγγράμματα διάφορων κορυφών (σαν τον νταβατζή που εξελέξη γερουσιαστής μετά θάνατον τις προάλλες), όχι για απόκρυφες πληροφορίες.

    Φυσικά, όσο και μνημειώδες να είναι το σύγγραμμα κάποιας κορυφής (χωρίς ειρωνεία τώρα), υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο εσύ ή εγώ ή κάποιος άλλος να μην το έχει διαβάσει, και η πληροφορία να καθίσταται καινούργια. Ε, οκέι, κανείς δεν τα ξέρει εκ των προτέρων όλα.

  236. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    234 Κοίτα Άγγελε, προσωπικά δεν θα μου άρεσε να πάω σ’ ένα σούπερ ντούπερ εστιατόριο όπου ο σερβιτόρος θα μου φέρει κορυφαία εδέσματα με την προτροπή «φάε ρε μαλάκα λιγούρη, στο λαιμό να σου κάτσουνε».
    Χίλιες φορές καλύτερα να μου ευχηθεί καλή απόλαυση 🙂

  237. Γιάννης Ιατρού said

    234/235: Σιγά την πληροφορία ρε παιδιά, και πέρυσι, το ίδιο είχα βάλει, με το παλιό του όνομα….

  238. Γιάννης Κουβάτσος said

    Θα συμφωνήσω με τον Πέπε. Κάθεται και γκουγκλάρει ολημερίς και ολονυχτίς ο Βάτμαν και ό,τι ψαρέψει, σχετικό ή άσχετο με το θέμα, μας το μοστράρει για να μας κουφάνει. Σιγά τα ωά.

  239. nikiplos said

    Για την πραγματικά παράξενη και απρόσμενη από πολλούς Δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τρεις παράμετροι που δεν αναδείχθηκαν όσο έπρεπε, αν μου επιτρέπετε…

    α. Αν δεν υπήρχε η Λητώ Βαλιάτζα που τράβηξε το επίμαχο βίντεο, όλο το «έργο» θα ήταν ελάσσονα εκτεταμένα επεισόδια στα Εξάθλια με αναρχικούς, περιθωριακά στοιχεία και τα γνωστά καμμένα αυτοκίνητα… Το γεγονός ότι υπήρξε βίντεο που απέδειξε την εν ψυχρώ δολοφονία και πήραν θάρρος και πολλοί και μίλησαν, ήταν το κρίσιμο που έκανε το σκηνάριο, από πανηγυράκι στη γνωστή έκρηξη-παρανάλλωμα των 30 ημερών που ακολούθησε…

    β. Οι χαμηλόβαθμοι και στα αζήτητα φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης που εκτέλεσαν το παιδί, είχαν ήδη κληθεί πριν πολλή ώρα να σπεύσουν στη Λ. Αλεξάνδρας, όπου υπήρχε αυτοκίνητο-εμπόδιο. Αντί αυτού, αυτοί οι ίδιοι παρήκουσαν τις εντολές και πήγαν στην περιόχα που έγινε ο φόνος. Προσπάθησαν να προκαλέσουν επεισόδια, τα οποία δεν έγιναν. Στη συνέχεια έριξαν μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης μήπως και τσιμπήσουν. Έφυγαν, έκαναν το γύρο, πήγαν πάρκαραν στη Χ.Τρικούπη, περπάτησαν 1.5 λεπτό, έφθασαν πάλι στην αρχή της Τζαβέλα και πυροβόλησαν εν ψυχρώ δύο φορές εναντίον των παιδιών χωρίς να έχει προϋπάρξει κάτι.

    Η οικογένεια Γρηγορόπουλου, οι ειδικοί που έβαλαν που ήταν από το εξωτερικό κλπ, είναι βέβαιοι πως επρόκειτο για συντεταγμένο σχέδιο που ακολούθησαν οι δύο δράστες. Ποιοί το απεργάστηκαν και για ποιό σκοπό ουδείς γνωρίζει, ούτε και θα μάθει κατά την ταπεινή μου γνώμη, με όσα έκανε τόσο η προανακριτική διαδικασία, αλλά και οι πολιτικές αρχές τότε και στα κατοπινά χρόνια…

    γ. Το παιδί, σκοτώθηκε ακριβώς γιατί είχε άγνοια, τόσο από την ελληνική πρόσφατη ιστορία, όσο και από το τι παίζεται στην ημεδαπή ενίοτε… Προφανώς ποτέ δεν του πέρασε από το μυαλό, ούτε και διαννοήθηκε ποτέ κανείς να το διδάξει, πως ΝΑΙ είναι πιθανόν οι Μπάτσοι να σηκώσουν το όπλο, να σημαδέψουν και να σκοτώσουν κάποιον ανυποψίαστο πολίτη… Κυρίως αυτόν σημαδεύουν ενίοτε και σκοτώνουν, γιατί στην πραγματικότητα φοβούνται να κάνουν κάτι παρόμοιο σε μέλος Ελληνικής, Γεωργιανής Αλβανικής ή άλλης απόχρωσης Μαφίας, γιατί εκεί υπάρχουν οι αντεκδικήσεις…

    Δεν πίστευε ποτέ ότι ένας Αστυνομικός θα σήκωνε το όπλο και θα έριχνε στο ψαχνό σε ανυποψίαστο πολίτη, πόσο μάλλον σε ένα παιδί. Ακριβώς γιατί έχει την απατηλή εικόνα περί Αστυνομίας και Αστυνομικών. Εδώ δεν θέλω να επεκταθώ με ψυχολογία, εθισμό κλπ, αλλά κυρίως να δείξω πως από το να αφηγούμαστε στα παιδιά μας έναν ιδεατό κόσμο, καλύτερα να τους δείξουμε τον αληθινό…

    Το παιδί δεν διαννοήθηκε ποτέ, ούτε και θα πίστευε ποτέ, πως μπορεί αστυνομικοί με πολιτικά μπορεί να είναι αυτοί που καίνε και σπάνε τις βιτρίνες ή πρωτοστατούν σε επεισόδια. Κι όταν συλλαμβάνονται ο Υπουργός Δημ Τάξης να τους αποκαλεί «συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ».

    Να ξεκαθαρίσω πως με τα παραπάνω δεν θέλω να υπονοήσω τίποτε… Πολύ περισσότερο πως το άφταιγο πραγματικά παιδί είχε έμμεσα ή άμεσα ανάμειξη στη δολοφονία του… Δεν είναι δλδ η άγνοια που το σκότωσε, αλλά η ίδια η σαπίλα των μηχανισμών της κοινωνίας μας. Ούτε προκάλεσε, ούτε έκανε τίποτε, ως λένε οι αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους την άποψη δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω. Αντίθετα είχα πολλούς λόγους να αμφισβητήσω κάθε επίσημα χείλη που είχαν ως πρόσφατο παρελθόν τις ζαρτινιέρες, την κατασκευή ενόχων με ψεύτικα στοιχεία στον φοιτητή με τα πράσινα παπούτσια, τους δύο ανώτερους ενστόλους που σήκωσαν περίστροφο εναντίον πλήθους με υπονοούμενα ή χωρίς και τους πήρε φωτό ο Κωνσταντίνος Τσιρώνης που απολύθηκε από τον Ελ. Τύπο…

  240. Γιάννης Ιατρού said

    235: ….όσο και μνημειώδες να είναι το σύγγραμμα κάποιας κορυφής (χωρίς ειρωνεία τώρα), υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο εσύ ή εγώ ή κάποιος άλλος να μην το έχει διαβάσει,…

    Πάντως για το συγκεκριμένο, που από το 2015 μπαίνει εδώ, μην τα παραλέμε κιόλας ….

  241. Γιάννης Κουβάτσος said

    239: Κάποιος θα έπρεπε να του μιλήσει για τον Μιχάλη Καλτεζά, για τον Κουμή, την Κανελλοπούλου και τον Πέτρουλα, για να περιοριστούμε στους πιο γνωστούς δολοφονημένους από ένστολους.

  242. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    239 >>Προσπάθησαν να προκαλέσουν επεισόδια, τα οποία δεν έγιναν.
    Το περιπολικό εντοπίστηκε ώρες μετά στα υπόγεια της ΓΑΔΑ, με τα γυαλιά άθικτα στο καπό παρά τη διαδρομη Εξάρχεια-Αλεξάνδρας(απόδειξη -και καλά- «επίθεσης») . Αυτά άκουσα που έλεγε η συνήγορος της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μεταξύ άλλων στο 247
    https://www.news247.gr/koinonia/konstantopoyloy-poines-chadi-se-saralioti-korkonea.6673653.html

    «ο άνθρωπος που παρέδωσε το περιπολικό στη ΓΑΔΑ, λίγη ώρα μετά το θάνατο του Αλ. Γρηγορόπουλου πρόσεξε πάνω στο καπό «μικρά θραύσματα από ένα ή δυο μπουκάλια μπίρας» και μάλιστα του δόθηκε εντολή να το οδηγήσουν «αργά για να μη φύγουν τα γυαλιά από τη θέση τους»
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=156812

  243. nikiplos said

    242@ Αγαπητή ΈΦΗ, μιλάμε για έναν μηχανισμό-μόρφωμα που έχει πλειστάκις συλληφθεί να ψεύδεται, έχει αποδειχθεί αυτό και σε πάνω από δύο ακροαματικές διαδικασίες….

  244. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Είναι τουλάχιστον λυπηρό να εκφράζονται εδώ ναζιστικές γενετιστικές απόψεις για το αν οι βιαστές γεννιούνται η γίνονται και μάλιστα από σχολιαστές που θεωρούνται προοδευτικοί. Πόσο απέχει αυτό από το ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΝΙΕΣΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΑΙ; Το επόμενο βήμα, είναι να βρίσκουμε στα νεογέννητα τα χαρακτηριστικά του βιαστή αλλά και των λοιπών κοινωνικών παραβατών και να τα ρίχνουμε στον κλίβανο, για να ξεβρομίσει η κοινωνία, κρίμα!

  245. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πολλά είναι κρίμα. Και πιο κρίμα είναι οι υπαινιγμοί στη θέση των επιχειρημάτων. Πολύ μεγάλο κρίμα.

  246. Χαρούλα said

    241
    Πού να τους ξέρει… Δεν ήταν ιδεολογικά ή ταξικά συνειδητοποιημένος.
    Ένα 16χρονο παιδί από τα Β.Π. ήταν. Ένας έφηβος που νόμιζε πως επανάσταση είναι να πεις τον αστυνομικό, μπάτσο, να περάσεις απο τα Εξάρχεια, να λες λέξη παρά λέξη μ@@@@α.
    Σε λίγα χρόνια (και αν είχε μπεί στην παραγωγή), μπορεί να μάθαινε για νεκρούς διαδηλωτές-αγωνιστές.
    Ακριβώς γιαυτό αγαπήθηκε και τιμήθηκε από τα άλλα παιδιά πρώτα. Τον ένοιωσαν ίδιο. Ήταν ένα λυκειόπαιδο σαν αυτά. Ο δικός τους ήρωας.

    Αλοίμονο στους ηλίθιους που δεν τον είδαν έτσι. Πού βρέθηκαν μπροστά σε έναν «εγκληματία» και έπρεπε να βγάλουν το όπλο τους!

  247. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    246 τέλος- Aκόμη χειρότεροι, είναι αυτοί που υπερασπίζονταν και υπερασπίζονται τους ηλίθιους και έβγαζαν και βγάζουν ακόμη την χολή τους.
    Θυμάμαι την δεκαεξάχρονη τότε μεγάλη κόρη μου που ήταν κάτω να μου λέει με δάκρυα, μπαμπά οι αστυνόμοι σκότωσαν ένα δεκαπεντάχρονο παιδί,ΓΙΑΤΙ, ΓΙΑΤΙ, ΓΙΑΤΙ;
    Γιατί αυτή η κοινωνία δεν αγαπάει τα παιδιά κορίτσι μου, να το θυμάσαι αυτό και να προσπαθήσεις στην ζωή σου να το αλλάξεις αυτό.

  248. Χαρούλα said

    247
    Το μόνο καλό που βγήκε ΛΑΜΠΡΟ από το φονικό, είναι αυτό. Τα παιδιά εκείνης της γενιάς έπεσαν από το συννεφάκι, βγήκαν απο τη γυάλα, την ρόδινη πραγματικότητα, που τα μεγαλώνουμε και ήρθαν αντιμέτωπα με την σκληρή πραγματικότητα. Κατά την άποψη μου, τους έκανε καλό. Κρίμα που χρειαστηκε θυσία για να συμβεί αυτό.

  249. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Σοφέ Νέστορα του Ιστολογίου, κ. Άγγελε (234),

    δεν νομίζετε ότι είναι σνομπισμός να μνημονεύετε μία θρυλική φράση του Μ. Βασιλείου (και μάλιστα λανθασμένα («της ροδωνιάς του άνθους δρεψάμενοι» και ουχί «το άνθος…») και να μήν ενημερώνετε το ανυποψίαστο αναγνωστικό κοινό πόθεν η ρήσις;

    Γιατί, κ. Άγγελέ μου, ντρέπεστε να πείτε ότι η ρήσις ανήκει στον Μέγα Βασίλειο και την ξεστόμισε στην διαβόητη ομιλία του «Προς τους Νέους, όπως αν εξ ελληνικών ωφελοίντο λόγων» (παράγρ. 4);

    ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ ευθέως, σοφέ Νέστορα: Έχετε ποτέ διαβάσει την κατάπτυστη αυτή ομιλία του Μεγάλου Βασιλείου; Αν την έχετε διαβάσει, θα γνωρίζετε ότι είναι η επιτομή του Μαζοχισμού, διότι συμβουλεύει τους νέους να διαβάζουν μόνο τους Έλληνες συγγραφείς που μάς διδάσκουν πώς να ταλαιπωρούμε το σώμα μας!.. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι περιέχει ένα σωρό ΨΕΥΔΗ + ανιστόρητες παλαβομάρες, για μία από τις οποίες σάς καλώ ευθύς αμέσως να πάρετε θέση…

    Εννοώ, ασφαλώς, το σημείο της ως άνω ομιλίας, όπου ο μισέλλην Μέγας Βασίλειος τολμά να ισχυριστεί την εξής αθλιότητα: Ότι ο Πλάτων επέλεξε να φτιάξει την Ακαδημία του στον Κολωνό, επειδή είναι το πιό ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ προάστιο των Αθηνών, ώστε να υποφέρουν σωματικά οι μαθητές του!!.. Τόσο άθλιος ψεύτης υπήρξε ο Μέγας Βασίλειος, όταν έχει αποδειχτεί ότι ισχύει το εντελώς αντίθετο: Ο Κολωνός ήταν το πιό ΥΓΙΕΙΝΟ προάστιο των Αθηνών (δίπλα ακριβώς στο Δημόσιο Σήμα, όπου ο Περικλής εξεφώνησε τον Επιτάφιο) και γι’ αυτό επέλεξε να φτιάξει εκεί ο Πλάτων την Ακαδημία του.

    Αξίζει να διαβαστεί το σχετικό απόσπασμα του Μεγάλου Βασιλείου για τον Πλάτωνα. Στο τέλος, ο πανάθλιος Καισαρεύς φθάνει στο άκρον άωτον του Χριστιανικού Μαζοχισμού: Ισχυρίζεται ότι οι γιατροί λένε πως η πολλή υγεία είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο!.. Ως γνωστόν, το ελεεινό αυτό υποκείμενο (ο Μ. Βασίλειος) πέθανε μόλις 48 ετών (379) και από τα 40 του ήταν το «καταγώγιον πάσης ασθενείας», όπως λέει ο φίλος του ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός στον Επιτάφιο προς τον Μ. Βασίλειο….

    ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ, κύριε Άγγελε, με αυτές τις παλαβομάρες του Μεγάλου Βασιλείου, τον οποίο μάς αναφέρετε ως πρότυπο σοφίας στο σχόλιο 234, χωρίς ωστόσο να τολμήσετε να τον κατονομάσετε;

  250. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Σχολίου 249 ημαρτημένον:

    Ξαναβάζω την φωτοτυπία από το «Προς τους Νέους» γιατί δεν τυπώθηκε καλά


  251. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Χαρούλα, Λάμπρο,νιώθω την ανάγκη να γράψω πλήρη τουλάχιστον τα στοιχεία του παιδιού. Αν γκουγκλίσεις το όνομά του, η Βικιπέδια βγάζει:
    «Ταραχές του Δεκεμβρίου 2008″
    Στις 6 Δεκεμβρίου 2008 ο δεκαπεντάχρονος μαθητής Αλεξάνδρος Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια. Μετά την δολοφονία ταραχές έλαβαν μεγάλη έκταση, …»

    Αλέξανδρος-Ανδρέας Γρηγορόπουλος, 15 Ιουνίου 1993 – 6Δεκεμβρίου 2008, ένας μαθητής, παιδόπουλο 15,5 χρονώ που κατέβηκε στο κέντρο της Αθήνας ένα Σαββατο βραδάκι του Αγίου Νικολάου, γιορτή του φίλου του Νίκου Ρωμανού με όλη την παρέα τους και τον βρήκε στην καρδιά η σφαίρα δημόσιου-ειδικού φρουρού. Στη Βουκουρεστίου είχε κοσμηματοπωλείο η μητέρα του και ετοίμαζε γούρια για τα Χριστούγεννα. Ο νεαρούλης είχε πάρει κι ένα στολιδάκι με καρδούλα (βρέθηκε στην τσέπη του) για το κορίτσι του που θα συναντιόντουσαν το βράδυ στο πάρτι.

  252. Χαρούλα said

    251
    ΕΦΗ καλά κάνεις. Έτσι γίνεται πιο αναγνώσιμη η εικόνα του. Κακώς την συνδιάζουμε με τις μετέπειτα καταστροφές. Αυτές άλλο όνομα είχαν.

  253. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    248 – Δεν ξέρω αν τους έκανε καλό, δέκα χρόνια μετά τι έχει αλλάξει προς το καλύτερο; μιά κοινωνία όχι μόνο υποταγμένη στην γερμανική κατοχή, όχι μόνο χωρίς καμία αντίδραση αλλά και πιο συντηρητική και κυρίως με σαφή πορεία προς τον εκφασισμό. Τέσσερα χρόνια μετά την δολοφονία του Γρηγορόπουλου από τα φασισταριά, οι ναζιστές εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, έγιναν βουλευτές με μεγαλύτερο ποσοστό από το εκατόχρονο ΚΚΕ και με μεγάλη στήριξη από τους διαμαρτυρόμενους νέους του 2008 που πλέον ψήφιζαν.
    Επτά χρόνια από την δολοφονία, ανέβηκε στην εξουσία το «αριστερό» κόμμα ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με το ακροδεξιό ΑΝΕΛ με αντιδημοκρατικό ποσοστό, ούτε κάν 40%, και επί σχεδόν 4 χρόνια εφαρμόζουν μιά άκρως αντιλαϊκή πολιτική που τους υπαγορεύει η φασιστική τρόϊκα που ελέγχεται από την διεφθαρμένη Γερμανία, και πού είναι οι νέοι του 2008; τι κάνουν; κατά τα φαινόμενα, ότι κάνουν κι οι γονείς τους, ΗΣΥΧΙΑ.
    Η επιρροή της οικογένειας μας ακολουθεί μέχρι τέλους κι ας λένε κάποιοι πως δεν γίνεται ο άνθρωπος αλλά γεννιέται.

    Αν το καλοσκεφτείς, τα τελευταία 100 χρόνια, μόνο το περιτύλιγμα άλλαξε στον κόσμο.

  254. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    251 Α ρε παλιοΜέφρι! 25 Ιουνίου 1993

    247 >>Γιατί αυτή η κοινωνία δεν αγαπάει τα παιδιά
    Στην περιοχή περί την Κηφισίας, ύψος Π.Ψυχικού, έγινε πεζογέφυρα σε ανάμνηση άλλου 15χρονου που το θέρισε 4 Δεκέμβρη 2009 , ασυνείδητος οδηγός, που έτρεχε ιλιγγιωδώς και παραβίασε το κόκκινο, καθώς πέρναγε τη λεωφόρο με τους φίλους του -κι έτσι μετά ο πατέρας του ο κ. Καρυδάκης,σχεδίασε και κατασκεύασε τη γέφυρα μην πέσουν κι άλλοι θύματα. Εχει κι ένα σωρό σχολεία γύρω. Κι ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος εκεί-μέχρι το Φάρο κυκλοφορούσε ως επί το πλείστον. Αλλά αυτόν πρόλαβαν και τον σκότωσαν τον προηγούμενο Δεκέμβρη στα Εξάχρεια.
    Δε θυμόμουν το όνομα του παιδιού (Σόλωνας Καρυδάκης) και γκούγκλαρα το Παλαιό Ψυχικό (για να βρω τη γέφυρα κλπ). Ασχετο αλλά θα βάλω το λινκ να δείτε ποιες «γνωστές προσωπικότητες» λέει κατοικούν σ΄αυτό το Δήμο (όχι δεν είναι ο Φαίδων Καρυδάκης -πατέρας) 😦
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%8C_%CE%A8%CF%85%CF%87%CE%B9%CE%BA%CF%8C

  255. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    251 – Ξεχνούν εύκολα οι άνθρωποι ΕΦΗ, έχουν πολύ κοντή μνήμη και είναι εύκολα χειραγωγήσιμοι. Είναι απίστευτο πόσο ομοιόμορφη είναι η συμπεριφορά τους στον ανεπτυγμένο κόσμο, νάναι τυχαίο λές;

  256. Jane said

    Σχετικά με το αν ο βιαστής, δηλαδή ο εγκληματίας, γεννιέται ή γίνεται.

    Από την άποψη της βιολογίας οι συμπεριφορές σχετίζονται με τα γονίδια , τους νευροδιαβιβαστές και τη λειτουργία τους που επηρεάζονται όμως σημαντικά από το περιβάλλον. Τα γονίδια που κληρονομούμε, καθορίζουν ποιες πρωτεΐνες θα παραχθούν σε συνάρτηση με ερεθίσματα από το περιβάλλον. Υπάρχουν τρεις ομάδες γονιδίων , που λειτουργούν για το ίδιο γνώρισμα με διαφορετικό τρόπο και δημιουργούν βιοχημικές ανισορροπίες :

    -Η πρώτη είναι οι Ντοπαμίνες ( συναισθηματική διέγερση, απόλαυση , ανταμοιβή) που αν είναι σε χαμηλό επίπεδο προκύπτουν ανορεξίες , μανίες και βίαιη συμπεριφορά.
    -Η δεύτερη είναι η Σεροτονίνη που αποτελεί το «φρένο» του οργανισμού. Όταν απελευθερώνεται , αναχαιτίζονται οι παρορμήσεις και η επιθετικότητα. Όσο χαμηλά είναι τα επίπεδα Σεροτονίνης , τόσο αυξάνει ο κίνδυνος αντικοινωνικών συμπεριφορών.
    -Η Τρίτη είναι τα ένζυμα που κωδικοποιούν και μεταβολίζουν την αδρεναλίνη.

    Όταν τα μικρά παιδιά (που ο εγκέφαλός τους είναι σε ανάπτυξη) αποκτούν τραυματικές εμπειρίες ή στερούνται τη στοργή και την αγάπη , τότε προκύπτουν δυσλειτουργίες, διότι το χρόνιο στρες νεκρώνει τους νευρώνες κι επηρεάζει την ομαλή λειτουργία των παραπάνω. Για παράδειγμα ο συνδυασμός χαμηλής αδρεναλίνης, υψηλής ντοπαμίνης και χαμηλής σεροτονίνης ισοδυναμούν με ατομική βόμβα και οδηγούν σε εκρήξεις βίαιης συμπεριφοράς.

    Η βιολογία είναι σημαντική αλλά δεν είναι το Α και το Ω για τη συμπεριφορά. Αλλά ακόμη κι αν ήταν, παρεμβάλλουν ανάμεσα άλλα 22 γράμματα που αφορούν στο περιβάλλον και τα ερεθίσματα που δεχόμαστε.

    Το μυαλό μας, ο τρόπος που ερμηνεύουμε τον κόσμο κι επιλέγουμε στάσεις ζωής, σμιλεύεται από τις εμπειρίες των παιδικών μας χρόνων. Μπορεί οι γονείς ενός παιδιού να είναι «άγγελοι» αλλά το παιδί να καταλήξει ένας στυγνός βιαστής και κατά συρροή δολοφόνος , γιατί στο περιβάλλον του μπορεί να υπήρξαν παππούδες, θείοι, δάσκαλοι, γείτονες , συμμαθητές, φίλοι, ένα βιβλίο , ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, μια κινηματογραφική ταινία, που δεν ξέρουμε πώς και πότε του δημιούργησαν στρες και σύγχυση με αποτέλεσμα να επέλθουν βιοχημικές ανωμαλίες.

    Η συμπεριφορά μας εν ολίγοις καθορίζεται από την αλληλεπίδραση γονιδίων και περιβάλλοντος. Ο μικρός Αδόλφος δεν θα είχε γίνει Χίτλερ σε ένα άλλο περιβάλλον, όπου θα τον περιέβαλαν με αγάπη , αποδοχή και του δίδασκαν πως η διαφορετικότητα είναι μέρος της ζωής και προσδίδει ομορφιά στον κόσμο μας και πως είναι οκ να είμαστε πιο κοντοί από άλλους, πιο σκουρόχρωμοι ή λιγότερο καλοί στα μαθηματικά , στον αθλητισμό ή στη ζωγραφική.

    Μα , θα πει κάποιος, αυτό αθωώνει τον Αδόλφο. Όχι! Ήταν επιλογή του να γίνει Χίτλερ! Θα μπορούσε να επιλέξει να γίνει ένας καλός μπογιατζής και να εκτονώνεται πίνοντας μπίρα και παρακολουθώντας ποδόσφαιρο. Αλλά το ευρύτερο περιβάλλον του ( κοινωνικοπολιτικό , ιδεολογικό και οικονομικό) επέτεινε τις εγκεφαλικές του δυσλειτουργίες και την ερμηνεία του κόσμου.
    Δηλαδή όταν λέμε περιβάλλον, εννοούμε πέρα από τους γονείς και τους οικείους και το κοινωνικό-αξιακό-ιδεολογικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται ο άνθρωπος. Δεν γεννιούνται οι άνθρωποι φασίστες και βασανιστές. Δε γεννιούνται βιαστές. Κατασκευάζονται.

    Αν οι βιαστές γεννιούνταν , θα ήταν εύκολο να δημιουργηθεί ένα Gattaca με έγκυρους και άκυρους , ικανούς και ανίκανους , χρήσιμους και άχρηστους, εγκληματίες και αγγελούδια.
    Τρομάζω στη σκέψη μιας τέτοιας προοπτικής, όπως τρομάζω στην υιοθέτηση της θανατικής ποινής.

    Τα έγραψα όπως τα καταλαβαίνω και τα ενστερνίζομαι σύμφωνα με τις εμπειρίες και τα διαβάσματά μου χωρίς να έχω σχέση με βιολογία.
    ………………………………………………………………………………..
    Συγγνώμη για το διπλοσέντονο.

  257. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    254 – «γνωστές προσωπικότητες» Τι περίμενες τρελοκρικρί μου, επειδή αρνείστε να δείτε την πραγματικότητα, είναι όπως την φαντάζεστε; Τους Μαρινάκηδες γνωρίζει ο μορφωμένος μέσος Έλληνας, λαμόγια, ποδόσφαιρο και τηλεοπτική βλαχογκλαμουριά κι από συγγραφείς τον Τατσόπουλο, όχι για το συγγραφικό του έργο αλλά γιατί έχει πηδήξει πάνω από 1,000,000 Αθηναίες. 🙂

    Aλήθεια, τι γνώμη έχουν λές οι άντρες (και όχι μόνο) για τους σούπερ γαμίκους Τατσόπουλο και Σπαλιάρα, και μπορείς να φανταστείς τι θα έλεγαν αν έκαναν αντίστοιχες δηλώσεις δύο γυναίκες; 🙂

  258. Alexis said

    #256: Πολύ καλή προσέγγιση Jane!
    Όμως μην επαναλαμβάνεις κι εσύ με τη μορφή διλήμματος «αν ο βιαστής γεννιέται ή γίνεται».
    Κανείς εδώ μέσα δεν υποστήριξε το πρώτο.
    Εάν μάθουμε να σκεφτόμαστε λίγο διαφορετικά από τη λογική «άσπρο-μαύρο» τότε θα έχουμε κάνει ένα πρώτο καλό βήμα στο να μάθουμε να συζητάμε…

  259. Γιάννης Κουβάτσος said

    Οι μετέπειτα καταστροφές γίνονται από ανθρώπους που αγαπάνε τον Γρηγορόπουλο πιο πολύ από τη μάνα του, η οποία εκλιπάρησε να μη γίνουν επεισόδια τάχα στη μνήμη του παιδιού της. Αλλά ποιος την ακούει; Όχι πάντως οι ψυχάκηδες και οι εγκάθετοι που βανδάλισαν για πολλοστή φορά τα άτυχα Εξάρχεια και τρομοκράτησαν τους ατυχέστατους κατοίκους. Μου τα διεκτραγωδούσε σήμερα συνάδελφος, που μένει γωνία Σπύρου Τρικούπη και Στουρνάρη. Άυπνος, με κόκκινα μάτια, μου περιέγραφε τις καταστροφές που προξένησαν οι φασιστοκάφροι στην πολυκατοικία του και σχεδόν έκλαιγε ο άνθρωπος. Αφήνω τα χημικά που ρουφάνε οικογενειακώς κάθε τρεις και λίγο. Σκέτη αγανάκτηση.

  260. loukretia50 said

    Jane
    Το να προσπαθούμε να εξηγήσουμε, εννοείται πως δε σημαίνει ότι δικαιολογούμε.
    Είναι πολλοί οι παράγοντες που αλληλεπιδρούν και καθορίζουν τη συμπεριφορά και αυτό το πεδίο είναι ακόμη χάρτης ανεξερεύνητος.
    Εξηγούνται πολλά με τα νεότερα δεδομένα και ταυτόχρονα προκύπτουν άλλα τόσα ερωτηματικά.
    Είναι βέβαιο ότι τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, όπως το τοποθέτησες, ακόμα και βιβλία, ταινίες, ακούσματα, σκηνές που ζήσαμε σε μικρή ηλικία και έχουμε ξεχάσει, μπορούν να μας σημαδέψουν με απρόβλεπτες συνέπειες. Και μέχρι κάποια ηλικία, πιθανόν την εφηβική, το άμεσο περιβάλλον θα παίξει καθοριστικό ρόλο και θα επιτρέψει ή όχι να εκδηλωθούν επιθετικές τάσεις και παραβατική συμπεριφορά. Αργότερα είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τις επιλογές μας.
    ΄Ομως, ας μην ξεχνάμε – Λάμπρο, για σένα το λέω! – ότι δυστυχώς είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που υπάρχει γενετική προδιάθεση, μια σοβαρή διαταραχή που συχνά δεν εντοπίζεται εύκολα και όταν εκδηλωθεί μπορεί να είναι αργά. Διπολική? Ψυχαναγκαστική? Σχιζοφρένεια? δεν ξέρω τι άλλο, ειδικός δεν είμαι..
    Όπως δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευκαιρίες, δεν έχουμε και ίδια γονίδια, καθένας είναι ξεχωριστός, με όλα τα θετικά και αρνητικά που αυτό συνεπάγεται.
    Πιο απλοϊκά, τελικά δεν έχουμε όλοι το ίδιο μυαλό Λάμπρο!

  261. Γιάννης Κουβάτσος said

    258:Προφανώς, Αλέξη, δεν δικαιούμαστε ούτε να αναρωτιόμαστε και να εξετάζουμε διάφορες εκδοχές. Το αυτονόητο θεωρείται ύποπτο πια. Πρέπει ντε και καλά να αδιαφορούμε για τις επιφυλάξεις των επιστημόνων και να υιοθετούμε την αποψάρα των παντογνωστών . Και δεν εννοώ την Jane αλλά κάποιους άλλους, από το χωριό, δεν τους ξέρεις.

  262. Γιάννης Κουβάτσος said

    260: Πολύ σωστά, Λουκρητία. Πολλαπλότητα αλληλεπιδρώντων αιτίων με μεγάλη ποσότητα επιφυλάξεων είναι μια καλή προσέγγιση. Εκτός αν θέλουμε να υιοθετήσουμε την οπτική χολιγουντιανών ταινιών με θέμα τους κατά συρροήν δολοφόνους, που σε όλες μα όλες το τέρας δημιουργήθηκε από την άσπλαχνη μάνα που τον κλείδωνε μικρό στο μπάνιο για να δέχεται ανενόχλητη τους γκόμενους. Αλλιώς, το παλικάρι θα γινόταν μητέρα Τερέζα με πτυχίο αστροφυσικού.

  263. mitsos said

    Καλησπέρα σας
    Ναι «το κτήνος» είναι αποτέλεσμα της δράσης της κοινωνίας πάνω σε ένα βιολογικό υπόστρωμα.

    Τα λάθη μας όμως δεν πρέπει να ρίχνονται στην πυρά ούτε να κρύβονται κάτω από το χαλί ή το μπλάνκο… Πρέπει να αποκαλύπτονται να δημοσιοποιούνται και να γίνονται δημιουργικά οδηγώντας σε επιδιορθώσεις, ανασκευές ή και απορρίψεις συνειδητές όπου χρειάζεται.

    Αν ο άνθρωπος είναι το σύνολο των σχέσεών του με τους άλλους ανθρώπους, τότε

    τότε τα λάθη της ( τα τέρατα ) η κοινωνία πρέπει να τα απομονώνει , να τα μελετά , να αποκαλύπτει τις λάθος σχέσεις που που γεννούν και γενούν «τέρατα» …

    Γι αυτό και το συζητάμε και εμείς και τα δικαστήρια … Τώρα αν η κοινωνία μαθαίνει από τα λάθη της ; Μεγάλο ερωτηματικό διότι πάνω από 2500 χρόνια ιστορία δείχνουν πως δεν τα καταφέραμε και πολύ καλά …αλλά μπορεί ο χρόνος αυτός να είναι πολύ μικρός για μια οριστική έξοδο του ανθρώπου από την ανθυφομοταξία «ευθήρια»

  264. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    257,Λάμπρος
    Πρώτα πρώτα τα Κλειδιά είναι τραγουδάρα, μετά, για σένα το τραγούδι που λέει «αγέρα που χορεύεις μες τα φυλλώματα» τραγουδεί γυναίκα και δε σου λέω πραμ άλλο 🙂 .

    Μα για Τατσό θα λέμε τώρα. Χαρχαλαμέντο στο νιονιό λέμε. Τον Σπαλ, δεν τον ξέρω καθόλου (ούτε θέλω να μάθω).
    Όταν έγινε η Μελίνα υπουργός, τηλεφώναγε επί πολύ καιρό μια αντρική φωνή κι έλεγε έναν τετραψήφιο (τουλάχιστον)αριθμό ,άλλον κάθε φορά . Π.χ. 2.503 -Τί; ρώταγε όποιος σήκωνε το ακουστικό.
    -Τόσους π…ς έχει φάει η υπουργός σας χαχα, και το έκλεινε.
    Με τα νούμερα λοιπόν, ποιος ή ποια πήδηξε πόσες/πόσους, ασχολούνται οι άρρενες,οι προβληματικοί εννοείται (πολλοί είναι βέβαια-αλλά ας είναι, βγάζουν και γέλιο).

    259. Μα όχι ασφαλώς. Τί «αγαπάνε το Γ.;» Αυτά τα έχουμε πει και ξαναπεί.Το άλλοθι των προβοκατόρων και των μπαχαλάκηδων θα αναδείξουμε; Δεν ξέρουμε ποιοι σπάνε; ή θα ξαναπάμε στο σενάριο «ιπτάμενοι αναρχικοί» ;

  265. loukretia50 said

    Αγαπητέ Μήτσο με μπέρδεψες!
    Δεν ήξερα τη λέξη, τη γκουγκλάρισα και βγήκε αυτό : Εξαφροπλακουντοφόρα!
    Υποθέτω όμως ότι κατάλαβα γενικά τι εννοείς και συμφωνώ ότι θα βοηθούσε να κατανοήσουμε τις αιτίες της παθογένειας ώστε να μπορέσουμε αν όχι να τις εξαλείψουμε, τουλάχιστον να τις αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά.

  266. Pedis said

    ιδού μια από τις πολλές εκδοχές που ένας σοβαρός ερευνητής αξίζει να μελετήσει από τις πρώτες-πρώτες:

    κι αν οι βιαστές έχουν περισσότερο γενετικό υλικό από το μέσο όρο που προέρχεται από τους νεάντερταλ; είναι βέβαιο ότι στη βιβλιογραφία, όλο και κάτι επιστημονικό θα βρεθεί … ποιος ξέρει, μπορεί, επίσης, να υπάρχει έρευνα που να φέρνει ενδείξεις ότι οι στους νεάντερταλ οι βιασμοί ήταν πιο συχνοί από ότι στους χόμο σάπιενς … ο.ε.δ.

    μα από την αλλη αυτό είναι κομμάτι δύσκολο … επειδή το αγαπημένο σπορ του χόμο σάπιενς σε πολέμους, επιδρομές κλπ είναι οι βιασμοί …

    πάντως, θα υπάρχει γενετική προδιάθεση στο σαδομαζοχισμό σε όσους πάνε φαντάροι στον πόλεμο … ποιος, χωρίς το κατάλληλο γονίδιο να τον σπρώχνει πάει με περηφάνεια να σκοτώσει και να σκοτωθεί;

    τρίβιαλ … θινκ αμπάουτ ιτ.

  267. loukretia50 said

    Μήπως είναι προτιμότερο να εξηγήσεις τη δική σου άποψη?
    Αμφισβητείς εντελώς τη γενετική προδιάθεση?
    Δε νομίζω ότι υποστηρίζει κανείς ότι μόνο αυτή ευθύνεται για όλα.

  268. mitsos said

    @Λου
    Ναι έχεις δίκιο … ίσως έπρεπε να γράψω θηρία … αυτό εμπεριέχει το απαραίτητο νόημα .

    ( τα θηλαστικά χωρίζονται σε υποομοταξίες εκ των οποίων μια είναι τα θηρία που υποδιαιρείται σε ευθήρια και μεταθήρια – αν θυμάμαι καλά διακριση πλακούντα με μάρσιπο ; -. Στα ευθήρια ανήκουν και τα πρωτεύοντα …. )

  269. loukretia50 said

    Το 267 στο 266, όπως και αυτό :
    Και το μικρό παιδί που βασανίζει ανυπεράσπιστα ζωάκια μπορεί να είναι εν δυνάμει βασανιστής.
    Είναι εξίσου πιθανό να έχει υποστεί κάποια μορφή κακοποίησης, όσο και το να αντλεί απλά ικανοποίηση και να νοιώθει ισχυρό με το να έχει στο έλεός του ένα άλλο πλάσμα.
    Πώς? Γιατί? Άγνωστο, όπως δε γνωρίζουμε πόσο καταλυτική θα ήταν η επίδραση μιας εντελώς διαφορετικής αγωγής.
    Για την παράλογη και βίαιη συμπεριφορά των στρατιωτών στον πόλεμο, έχω αναρωτηθεί – όπως οι περισσότεροι φαντάζομαι – χωρίς να καταλήξω σε συμπεράσματα.

  270. Pedis said

    γενετική προδιάθεση για ποιο πράγμα, για σόπιν ή που κάποιος (δηλ, σχεδόν όλοι) συγκατατίθεται στην πολιτική κυβερνήσεων που βιάζουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων;

    Η μόνη «ευτυχής» λεπτομέρεια του εγκλήματος στη Ρόδο είναι που δεν είναι και οι δυο δράστες Αλβανοί, αλλιως …

    επιπλέον, δεν έχω άποψη και μαθαίνω τόσα πράγματα από τους ειδικούς παντογνώστες του ιστολογιου

  271. loukretia50 said

    270. πάντως εγώ δε σε ειρωνεύομαι.
    Απλή διευκρίνιση που κρίνω αναγκαία.

  272. Pedis said

    από τη μεριά μου έκανα μία διαπίστωση, είναι κακό;

  273. loukretia50 said

    272. Μα όλοι, παντογνώστες και μη, απόψεις εκφράζουμε.
    Γιατί να είναι κακό ?
    Απλώς βοηθάει να εξηγείς σε ποιά βάση στηρίζεις τα συμπεράσματά σου, αν σ΄ενδιαφέρει κάποια ανταλλαγή απόψεων.
    Αν όχι, απλώς αντιδράς όπως οι λοιποί παντογνώστες.

  274. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    260 τέλος – Κάνεις μεγάλο λάθος Loukretia αλλά δεν πρόκειται να προσπαθήσω να σε πείσω γι’ αυτό, θα σου πώ μόνο πως όλα τα μυαλά των υγιών ανθρώπων, έχουν τις ίδιες δυνατότητες, η διαφοροποίησή τους οφείλεται στον διαφορετικό «προγραμματισμό» τους αναλόγως των περιβαλλοντικών φυσικων ή κοινωνικών συνθηκών.
    Παρατήρησε από «ψηλά» και αποστασιοποιημένα την συμπεριφορά των ανθρώπων και θα δείς πόσο συλλογικά ομοιόμορφη είναι κατά «επίπεδα» και πόσο χειραγωγημένη, κάποιοι λίγοι που λειτουργούν διαφορετικά, είναι στατιστικά λάθη λόγο τυχαιότητας και δεν μπορούν να αλλάξουν άμεσα κάτι, ίσως έμμεσα, εξ ού και όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν.
    Αναρωτήσου αν θέλεις, πώς γίνεται ευφυέστατοι μορφωμένοι άνθρωποι να πιστεύουν πέρα από κάθε λογική, σε θρησκευτικούς και πολιτικούς δογματικούς παραλογισμούς, να φταίνε τα γονίδια ή μήπως ο οικογενειακός και κοινωνικός προγραμματισμός τους από την βρεφική ηλικία ακόμη; με ποιά λογική γίνεται κάποιος υποταγμένος πιστός μιάς ιδεολογίας;

    Κι ένα τελευταίο, αν θέλεις να βρείς τι είναι αυτό που αρρωσταίνει το μυαλό των ανθρώπων και εν πολλοίς και το σώμα τους, και τους κάνει ψυχασθενείς, βιαστές και δολοφόνους, φέρε στο μυαλό σου έναν ταύρο πρίν και μετά την αγελάδα.☺
    Για ποιό πράγμα είπαμε πως πρέπει να ντρέπονται οι άνθρωποι και να αισθάνονται ενοχές;☺

    Καληνύχτα.

  275. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    180 Γ.Κ. >>γιατί αδέρφια του ίδιου φύλου, που μεγαλώνουν στην ίδια οικογένεια, με κοινά βιώματα, εξελίσσονται διαφορετικά; Γιατί παιδιά που μεγαλώνουν σε στοργικές οικογένειες καταντούν ειδεχθείς εγκληματίες;
    Τώρα το είδα.(Χαθήκαμε στα μεγάλα σχόλια 🙂 )
    Είναι συχνό και φυσικό αυτό το ερώτημα αλλά οι ψυχίατροι/ψυχαναλυτές λένε ότι *νομίζουμε*ότι είναι κοινά τα βιώματα των παιδιών στο ίδιο σπίτι. Όμως δεν προσλαμβάνει με την ίδια ένταση τα «μηνύματα» κι από τον ίδιο γονιό το κάθε παιδί.Αυτο και τα διαφοροποιεί.
    Αν «παιδιά από στοργικές οικογενειες γίνουν στυγνοί εκληματίες» το θέμα απαντιέται μόνο από ψυχίατρους. Αυτοί μόνο θα βρουν αν πράγματι ήσαν στοργικές οι οικογένειες και πού βρήκε το υποσυνείδητο να ρουφήξει το δηλητήριο.
    Αν πράγματι γεννηθεί και μεγαλώσει ένα πλάσμα από γονείς σε ισορροπία με τους εαυτούς τους και μεταξύ τους και χειραγωγηθεί/χειραφετηθεί σωστά, με ανεπτυγμένη εσωτερική ελευθερία και ευθυκρισία(πάνε μαζί αυτά) είναι σχεδόν απίθανο να εκτραπεί. Αν δεν έχει λόγο η ψυχή να αγριεύει, δεν αγριεύει να βγει εκτός ατομικών ή κοινωνικών ορίων. Και ασφαλώς δεν μιλάμε, το ξαναλέμε, για πάσχοντες με ψυχικά νοσήματα και δϊαμαρτίες.
    Είναι προσδιορισμένες οι ψυχικές νόσοι που δυνητικά και υπό κάποιες συνθήκες κληρονομούνται και εκδηλώνονται. Ο Αιμ. που είναι γιατρός, έγραψε κάτι παραπάνω.Οι ειδικές περιπτώσεις παραμένουν ειδικές περιπτώσεις.

    Τα γονίδια έχω παρατηρήσει να είναι ένα σταθερό επαναληπτικό άλλοθι όταν τα έχουν σκατώσει οι γονείς. Σα να τυφλώνονται και φτιάχνουν γονιδιακά σενάρια για να παρουσιάσουν σαν αναπόδραστο το όποιο πρόβλημα εμφανιστεί στα έρημα τα παιδιά. Το ακούω τόσες φορές, ιδίως σε κακοχωρισμένους ότι φταίνε τ΄απέναντι γονίδια, κι άλλες τόσες δεν ισχύει όταν ξέρω την πορεία της οικογένειας.

  276. loukretia50 said

    Καληνύχτα Λάμπρο!
    I fought the law and the law won !!

    The Clash – I Fought the Law https://youtu.be/AL8chWFuM-s
    METALWINGS – Crying of the Sun https://youtu.be/tKpvzjzCQXg

  277. Γιάννης Ιατρού said

    274: Λάμπρο, άσε τα παραδείγματα με τους ταύρους, για το λαγό πές μας

  278. Μαρία said

    Παλιά μας έλεγαν οτι οι βιαστές είχαν αυξημένη τεστοστερόνη. Αλλά οι παλιοί δεν είχαν ιδέα ούτε απο γενετική ούτε απο κοινωνιοβιολογία.
    Σχετική συζήτηση https://sarantakos.wordpress.com/2009/03/03/suzymk/

  279. loukretia50 said

    Μήπως θυμάται κανείς μια πολύ ιδιαίτερη, μπερδεμένη περίπτωση , πριν πολλά χρόνια, για ένα νέο που έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας και έκανε απεργία πείνας για να τον δεχτούν στην ιατρική, και είχαν γίνει καταγγελίες ότι ήταν βιαστής?
    Πέθανε τελικά, και δε νομίζω πως έχει διευκρινιστεί αν όντως ήταν ή όχι.

  280. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έφη, δεν νομίζω ότι υπάρχει απολύτως «φυσιολογική» οικογένεια που μεγαλώνει ιδανικά τα παιδιά της. Οι περισσότεροι δεν μεγαλώσαμε σε τέτοιες οικογένειες. Το να είσαι γονιός μαθαίνεται στου κασίδη το κεφάλι, εν προκειμένω στων παιδιών. Και φάπες φάγαμε μπόλικες οι παλαιότεροι, ντούμπλεξ σπίτι – σχολείο, και αδικημένοι νιώσαμε συχνά και να διαμαρτυρηθούμε δεν μπορούσαμε, ένεκα η πειθαρχία. Αλλά οι περισσότεροι δεν βγήκαμε εγκληματίες. Μερικοί πάλι βγήκαν, έτσι, για το γαμώτο, για να χαλάσουν τους κανόνες και τα ασφαλή συμπεράσματα. Εγώ κλείνω τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις μου εδώ, διατηρώντας την υποψία μου ότι στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που ωθεί έναν άνθρωπο στο αποτρόπαιο έγκλημα. Όχι στην κλοπή ή στη ληστεία ή στον φόνο εν βρασμώ ψυχής. Στο αποτρόπαιο έγκλημα, αυτό που σοκάρει ακόμα και έμπειρους αστυνομικούς και ιατροδικαστές.

  281. sarant said

    279 Πέθανε ο καημένος; Βαρδαβάς δεν λεγόταν; Τον είχαν καταγγείλει κάτι γυναικείες οργανώσεις θυμαμαι.

  282. loukretia50 said

    281. Ναι, το είχα διαβάσει, πάνε χρόνια.
    Είχε ειπωθεί πως πλησίαζε κορίτσια, κέρδιζε τη συμπάθεια – ή τον οίκτο – και την εμπιστοσύνη τους και τελικά τις βίαζε.

  283. Γιάννης Ιατρού said

    278: και τι θες δηλαδή, κλέφτες θα γίνουν αυτοί; 🙂
    (και η κατακλείδα έχει ενδιαφέρον)

  284. loukretia50 said

    282. Συμπληρώνω, επειδή συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις βιασμών.
    Σε απορία αγοριών – γιατί συζητιόταν πολύ το θέμα – πώς είναι δυνατόν άτομο με κινητικά προβλήματα, έστω όχι τόσο σοβαρά, να επιτεθεί και να μην τον εξουδετερώνουν, η απάντηση που συγκράτησα γιατί με σοκάρισε , ήταν πως έλεγε ότι κρατάει ξυράφι.

  285. sarant said

    Είχανε μαζευτεί, αν θυμάμαι καλά, πολλές κοπέλες μαζί και τον είχαν ξεγυμνώσει ή κάτι τέτοιο.

  286. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    280.Γιάννη, συμφωνώ. Επειδή μεγαλώσαμε σε τέτοιο περιβάλλον που λες, μάλλον δε μπορούμε να κατανοήσουμε εύκολα την τραυματική παρέκκλιση που πραγματικά συντελεί σε παραβατική εξέλιξη. Όπως λες δεν υπάρχει ιδανικός τρόπος ανατροφής με την έννοια του τέλειου (και ποιος τάχα τον ξέρει,αφού κάθε ψυχή,άλλο ζυμάρι) αλλά λέω να πλαστούμε έτσι που να μην δώσουμε, ούτε να δεχτούμε μεγάλο, αδιόρθωτο πόνο από συμπεριφορά άλλου. Προσπαθώ να το ορίσω κάπως.Η σύνδεσή μας με τη ζωή μάλλον έγινε από ανθρώπους που κι εκείνοι δεν κουβαλούσαν αδιόρθωτες βλάβες.

  287. Μαρία said

    285
    σ.67 https://www.anarxeio.gr/files/pdf/Terminal119_Issue03_2008-07_PE.pdf

  288. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    278. Α! θαυμάσια! Ταιριάζει μου φαίνεται ταμάμ για τους γονιδιοθιασώτες που ξέρω. Χριστουγεννιάτικο δώρο με εκτυπωμένη τη σελίδα του ιστολογίου για σελιδοδείκτη 🙂
    Μόνο που τα λινκ του ιν τζιάρ , δεν ανοίγουνε 😦

  289. Pedis said

    Τις προάλλες στο μετρό της Ρώμης

    https://roma.repubblica.it/cronaca/2018/12/06/news/roma_quel_razzismo_che_viaggia_anche_in_metro-213541724/

    πρέπει να συνέβη μια αξιοπερίεγα μεγάλη συγκέντρωση εγκληματικής συμπεριφοράς, πολύ πιθανώς, γονιδιακής προέλευσης …

    Μια τσιγγάνα με ένα παιδί τριών χρονών στην αγκαλιά πιάστηκε να κλέβει ένα πορτοφόλι. Ακινητοποιημένη από τους ειδικούς φρουρούς με όχι τόσο ευγενιούς τρόπους, την ξυλοφόρτωσε βάναυσα ένας επιβάτης, με πολλούς επιβάτες να επικροτούν. Και το παιδάκι πεταμένο στο πάτωμα. Η μάρτυρας του επεισοδίου, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπάθησε να σταματήσει την άγρια κακομεταχείριση της τσιγγάνας για να δει αμέσως πολλούς από το πλήθος να την αποκαλούν πουτάνα, σκατοκουμμουνίστρια κλπ, να της λένε ότι είναι αυτή που θέλει ένα χέρι ξυλο και κάποιον άλλον να την απειλεί ότι θα βγει μαζί της στο σταθμό που θα κατέβει για τα περαιτέρω.

    Κάτι στατιστικές ανωμαλίες του ντι εν έι που συμβαίνουν καμιά φορά!

  290. Aghapi D said

    285 Όχι και πολλές, κάμποσες όμως και ακραίες Το θυμάμαι καλά Πολλές άλλες σχολιάζαμε ότι, αν ήταν απαραίτητη μια τέτοιου είδους αυτοδικία, καλύτερο θα ήταν να συμβεί σε κάποιον αρτιμελή βιαστή, όχι σε ένα αξιοθρήνητο, άρρωστο ψυχικά και σωματικά ανθρωπάκι

  291. BLOG_OTI_NANAI said

    287: Είναι απίστευτο πως η ιδεοληψία μπορεί να συγκεράσει τα πιο απίθανα ζητήματα. Στο Terminal 119 συνδέουν τον βιασμό με το… έθνος λες και οι «αντιεθνικιστικές» και «αντιφασιστικές» αριστερές κουλτούρες που επικράτησαν στον 20ο αιώνα, δεν είχα εφεύρει τα πιο φρικιαστικά σεξουαλικά βασανιστήρια για τις γυναίκες κρατούμενες που γίνονταν φυσικά από άντρες με επίκεντρο τις περιοχές του σώματος που όλοι κατανοούμε… Πώς καταφέρνουν αυτοί οι άνθρωποι και γελοιοποιούν ακόμα και ένα τόσο σοβαρό θέμα είναι απίστευτο… Και στην Ελλάδα βεβαίως, όποιος διαβάσει μαρτυρίες ανταρτισσών, θα καταλάβει ότι επάνω στα βουνά περπατούσαν πολλές έγκυες σε συνθήκες τρισάθλιες και βεβαίως, οι ομορφότερες περνούσαν πρώτα από τα «χέρια» των ηγετών ώστε να έχουν την εύνοια του…

    Αυτοί οι καφροφίλαθλοι που κάθε επέτειο την αντιμετωπίζουν ως ευκαιρία για επεισόδια για να έχουν ασχολία όταν δεν πάνε στο γήπεδο και παριστάνουν τους.,.. αντιεξουσιαστές δεν τρώγονται με τίποτα…

    Για την σεξουαλική βία δεν έχει σχέση η σεξουαλική ενημέρωση, ούτε φυσικά η πορνογραφία διότι υπήρχε σε έντυπα ή βιντεοταινίες και στην δεκαετία του ’70 ή του ’80. Όμως ξέραμε ότι αυτά που γίνονται εκεί δεν έχουν σχέση με την καθημερινή πραγματικότητα, αλλά με ανθρώπους που έχουν διάφορα προβλήματα και καταλήγουν σε αυτές τις επιλογές.

    Η σεξουαλική βία θα υποχωρήσει όχι εκεί που υπάρχει… σεξουαλική ενημέρωση (που βεβαίως πρέπει να υπάρχει), αλλά εκεί που στις οικογένειες απουσιάζει η κουλτούρα βίας και υπάρχει ταυτόχρονα μια κουλτούρα ισοτιμίας ανδρών γυναικών. Ο άνθρωπος αυτός (αν δεν έχει άλλη διαταραχή) την άρνηση της γυναίκας θα την αντιμετωπίσει με στενοχώρια; ή θυμό, αλλά θα την αποδεχτεί διότι έτσι έχει εκπαιδευτεί.

  292. Κιγκέρι said

    Παρακολουθώ τη συζήτηση για την ανθρώπινη συμπεριφορά και την αλληλεπίδραση γονιδίων και περιβάλλοντος. Το θέμα βέβαια είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και εν πολλοίς ανεξιχνίαστο και δεν είναι δυνατόν να βγάλουμε εδώ κάποιο συμπέρασμα. Βρήκα όμως αυτό το άρθρο του Σταμάτη Αλαχιώτη που παρουσιάζει συνοπτικά το ζήτημα και που νομίζω πως θα σας ενδιαφέρει:
    https://www.tovima.gr/2013/02/17/science/i-bia-gennietai-sto-dna/

    Να σας θυμίσω επίσης τη συγκλονιστική ταινία Τα παιδιά από τη Βραζιλία, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Άιρα Λέβιν, όπου ο Μένγκελε προσπαθεί να φτιαξει 90 μικρούς Χίτλερ αναπαράγοντας το ίδιο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον
    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Boys_from_Brazil_(film)

  293. Jane said

    Η μεγαλύτερη απόδειξη πως ο εγκληματίας κατασκευάζεται, είναι η έμφυλη εγκληματικότητα . Ειδικά στις ανθρωποκτονίες.

    Τα πορίσματα της βιολογίας δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Υπάρχουν όντως γενετικές ανωμαλίες ή επίκτητες εγκεφαλικές αλλοιώσεις που οδηγούν στην απορρύθμιση της συμπεριφοράς. Αυτές όμως δεν συμβαίνουν μόνον σε άντρες.

    Πώς λοιπόν εξηγείται το ότι το ποσοστό γυναικών που σκοτώνουν κυμαίνεται στο 1,5% με 2% καθιστώντας τον φόνο καθαρά ανδρική υπόθεση;

    Δεν έχει σχέση αυτό με την διαφορά προτύπων που δίνονται στο αγόρι και στο κορίτσι; Είναι άσχετο με την διαπαιδαγώγηση γυναίκας και άντρα πρωτίστως από την οικογένεια και κατόπιν απ’ την κοινωνία;

    Κλείνω με αυτό που έγραψα και παραπάνω.
    -Το μυαλό μας, ο τρόπος που ερμηνεύουμε τον κόσμο κι επιλέγουμε στάσεις ζωής, σμιλεύεται από τις εμπειρίες των παιδικών μας χρόνων.

  294. # 291

    … και υπάρχει ταυτόχρονα μια κουλτούρα ισοτιμίας ανδρών γυναικών…

    δηλαδή εκεί που θα γράψουν στα παλιά τους τα ππαπούτσια όλες τις χριστιανικές παραινέσεις όπως «η γυνή να φοβείται τον άνδρα» και πρακτικές όπως η απαγόρευση γυναικών στα ιερά και στο Αγιονόρος, ευτχώς που δεν τηρείται πια το ρατσιστικό στις εκκλησίες οι άνδρες δεξιά και οι γυναίκες αριστερά…

    ό,τι νάναι θεωρία κι άλλα πράξη

  295. caktos2 said

    292:

    Ωραίος ο Σταμάτης Αλαχιώτης. Είχα αναρτήσει όλα τα άρθρα του
    στο Βήμα [Νέες Εοποχές-Science] σ ένα εκπαιδευτικό ιστολόγιο με την άδεια του Ψυχάρη, που δεν είχε αντίρρηση, αρκεί να είχα και την άδεια του Σταμάτη [που με τιμούσε με την φιλία του και την συνεργασία του σε χαρτιά μας].

    ———

    Κι ένα μεζεδάκι από την παγωμένη Μόσχα, τώρα.

    Ο Θανάσης Αυγερινός στο OPEN TV για την συνάντηση Αλέξη-Βλαδίμηρου

    -Ο πρόεδρος Πούτιν αποφεύγει τα θέματα που έχουν στριγγλιές.

    Κι άντε ψάξε τι σχέσει έχουν οι τριγμοί με τις στριγγλιές …

  296. Γιάννης Ιατρού said

    288: ΕΦΗ,
    οι σύνδεσμοι που σου λείπουν (από το in.gr), έβαλα και σχετικό σχόλιο στο νήμα του 2009

    https://archive.fo/FxdNH
    https://archive.fo/J7jfm
    https://archive.fo/jzNCW

  297. BLOG_OTI_NANAI said

    294: Επειδή μάλλον είσαι αόματος αλλά και αγράμματος αλλιώς θα το γνώριζες, δεν είδες στο σχόλιο 291 ότι για να προλάβω τις οπαδικές υστερίες έγραψα ότι στα καθεστώτα τα αριστερά «αντιεθνικιστικά» και φυσικά ΑΘΕΑ και αντιεκκλησιαστικά, η φρικιαστική βία κατά των γυναικών είχε διαστάσεις τρομακτικές καθώς ΑΘΕΑ ζώα βασάνιζαν με κάθε αποκρουστικό τρόπο τις γυναίκες.

    Άρα, τις εξυπνάδες άστες για κανέναν άλλον που να σε παίρνει να κάνεις τον έξυπνο…

  298. Κιγκέρι said

    Αχ βρε Jane, η έμφυλη εγκληματικότητα ενισχύει μάλλον την γενετική παρά την κοινωνική αιτιολόγηση της βίας. Τι γενετικές ανωμαλίες και επικτητες εγκεφαλικες αλλοιώσεις λες, εδώ κοτζάμ χρωμόσωμα είναι διαφορετικό μ´ ένα σκασμό γονίδια!

    Κατά τα άλλα βέβαια η πρώτη παιδική ηλικία είναι όντως καθοριστική για την εξέλιξη του ανθρώπου, σε βαθμό αδιανόητο. Δες εδώ συγκεντρωμένες περιπτώσεις παιδιών που μεγάλωσαν σε πραγματικά ακραίες συνθήκες και δεν μπόρεσαν ποτέ να αναπτύξουν πραγματικά ανθρώπινη υπόσταση
    https://www.infokids.gr/alithines-istories-paidion-poy-megalo/

  299. BLOG_OTI_NANAI said

    294: Όπως έχουμε ξαναπεί, την κουλτούρα απαγόρευσης πρόσβασης διαφορετικών φύλων σε χώρους, την βιώνεις ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, άρα είσαι υποκριτής. Υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες χώροι χωριστοί για τα φύλα όπου δεν έχεις κανένα απολύτως δικαίωμα διαμονής ή και πρόσβασης αν δεν είσαι του ιδίου φύλου. Σε ξενώνες γυναικών, σε αποδυτήρια, ούτε καν σε… τουαλέτα γυναικών δεν μπορείς να πας διότι θα σε μπουζουριάσουν ως ανώμαλο… Άσε τις εξυπνάδες ειδικά όταν είναι εκτός της εμβέλειας σου.

  300. cronopiusa said

  301. BLOG_OTI_NANAI said

    Στο μεγαλύτερο βάθος της η ανδρική εγκληματικότητα βασίζεται στην βιολογική ταυτότητα του ισχυρού. Ο ισχυρός έχει τη δύναμη να επιβιώσει και για να επιβιώσει θέλει να εξουσιάσει και αν δεν εξουσιάσει κάποιον τον πολεμά και τον νικά. Είναι ο νόμος της ζούγκλας που υπάρχει μέσα σε όλους μας ως ένστικτο. Πρέπει με την εκπαίδευση να μειώσουμε ή να εκλογικεύσουμε την εξουσία των ενστίκτων. Διότι το να μάχεται κανείς για την επιβίωση είναι ένα ένστικτο που μας είναι απαραίτητο σε διάφορες καταστάσεις, αρκεί να μην λειτουργεί ανεξέλεγκτα.

    Είναι το πλατωνικό τριμερές της ψυχής που περιγράφει τον πόλεμο μεταξύ των δύο άλογων μερών (θυμός-επιθυμία) και της λογικής που ισορροπεί ή πρέπει να ισορροπεί την συνολική κίνηση της ανθρώπινης ζωής.

  302. Γιάννης Κουβάτσος said

    291:Να θυμηθούμε και τους βιασμούς των Γερμανίδων από τους άντρες του Ερυθρού Στρατού, όταν μπήκαν στο Βερολίνο το 1945. Σχεδόν 30 χρόνια «σοσιαλιστική» διαπαιδαγώγηση δεν στάθηκε ικανή να τους εκπολιτίσει.

  303. μπετατζής said

    βομβαρδιζομαστε με μαλακιες. Κρίμα. Βιολογική ταυτότητα ισχυρού ;;; Ελεος κάπου.

  304. BLOG_OTI_NANAI said

    302: Πολύ σωστά και όταν μιλάμε για «30 χρόνια» μιλάμε δηλ. για νεαρούς φαντάρους που εκ γενετής βίωσαν ένα αντιθρησκευτικό περιβάλλον…

    Αλλά ως γνωστό, άμα κάποιος έχει κάψει φλάντζα, ο «κινητήρας» του δεν δουλεύει καλά…

  305. BLOG_OTI_NANAI said

    303: Ο Μπετατζής φαίνεται νομίζει ότι για πλάκα, στον αθλητισμό διαχωρίζουμε τις επιδόσεις ανδρών και γυναικών…

    Δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι η δύναμη έχει βιολογική ταυτότητα, και επίσης δεν έχει καταλάβει βεβαίως ότι η Πατριαρχία βασίζεται ακριβώς στη βιολογική ταυτότητα της δύναμης.
    Χαιρετίσματα…

  306. μπετατζής said

    χαιρετίσματα και σε σενα. Είναι πασίγνωστο ότι οι καλοί χριστιανοί δεν βιάζουν σε αντίθεση με τους αθεους σοσιαλιστες φανταρους
    Δεν μας λυπάστε καθόλου.

  307. BLOG_OTI_NANAI said

    303: Τώρα κατάλαβα την επίθεση: σε πείραξε που και οι αριστεροί ή οι άθεοι βιάζουν και βασανίζουν γυναίκες; Δεν το γνώριζες; Έχεις διαβάσει ποτέ για την βία που ασκούσαν στις γυναίκες τους στη σοβιετική Ρωσία; Και οι δικοί μας οι κομμουνιστές που κατέφυγαν στα σοβιετικά εδάφη έχουν περιγράψει τα αμέτρητα φορτία με ξυλοφόρτωμα που έτρωγαν οι γυναίκες από τους λιωματήδες άνδρες τους…

    Προφανώς όποιος συνδέει τη βία κατά των γυναικών με την θρησκευτική, αντιθρησκευτική, αριστερή ή δεξιά ιδεολογία ζει σε ουτοπία. Αυτός που έχει τη δύναμη χτυπά και εξουσιάζει, και αυτός είναι ο άνδρας και αυτό ξεκινά ακριβώς από τη βιολογική του δύναμη. Αν δεν θες να το καταλάβεις, δικαίωμα σου.

  308. Γιάννης Κουβάτσος said

    306: Όταν προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα πάντα βάσει του μαρξισμού, είναι μοιραίο η σκέψη μας να ξαπλώνει την πραγματικότητα στο κρεβάτι του Προκρούστη. Κι ας έχουν αναθεωρηθεί πολλά από αυτά που έγραψαν ο Μαρξ και ο Ένγκελς από εξέχοντες θεωρητικούς, εκ των οποίων πολλοί παραμένουν μαρξιστές αλλά και σκεπτόμενοι άνθρωποι του 21ου αιώνα.

  309. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το 308 στο 307.

  310. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μπετατζή, εδώ είναι το θέμα: ότι βιάζουν και καλοί χριστιανοί και καλοί κομμουνιστές και καλοί δεξιοί και καλοί αριστεροί και μορφωμένοι και αμόρφωτοι και καθολικοί παπάδες τα παπαδάκια και δάσκαλοι τους μαθητές τους και πατεράδες τις κόρες τους. Γι’ αυτό λέμε ότι το θέμα είναι απίστευτα δύσκολο και δεν μπορεί να ξεπεταχτεί με ατάκες και αφορισμούς.

  311. cronopiusa said

  312. μπετατζής said

    μα δεν ειπα εγω ατακες και αφορισμους για βιολογικες ταυτοτητες ισχύος ή αδυναμίας. Ούτε είπα ότι ο σοσιαλισμος μπορει να εξαλείψει τέτοια φαινόμενα σε 30 χρόνια ή και παραπάνω

  313. Νάσαι καλά ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ, γέλασα νε την ψυχή μου που τα πήρες τόσο στο κρανίο γιατί δεν είχες λογική δικαιολογία που ταύτισες το ιερό με τα αποδυτήρια…άλαλα τα χείλη των ασεβών !!

  314. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ούτε σε 72 χρόνια τα εξάλειψε, Μπετατζή.

  315. Jane said

    # 302
    Σωστά! Να θυμηθούμε όμως και τους βιασμούς χιλιάδων Γαλλίδων από τους «συμμάχους» Αμερικάνους στρατιώτες μετά την απόβαση στη Νορμανδία. Και τις Γερμανίδες που επίσης βιάστηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες.
    Σχεδόν 2 αιώνες «ελευθερίας και δημοκρατίας» δεν στάθηκαν ικανοί να τους εκπολιτίσουν.

    Τι ωραίο πλυντηριάκι ο αναθεωρητισμός κι ο αντικομμουνισμός.
    Ό, τι θέλουμε θυμόμαστε! Βάζουμε τα εγκλήματα και τις αγριότητες που συνέβησαν εν καιρώ πολέμου στον ίδιο ντορβά με αυτά που γίνονται σήμερα , 70 χρόνια μετά σε περίοδο ειρήνης…Ωραία λογική…

    https://www.tovima.gr/2013/05/30/world/i-skoteini-pleyra-twn-amerikanwn-stratiwtwn-sti-gallia-toy-40/

    http://www.kathimerini.gr/807937/article/epikairothta/kosmos/germanides-8ymata-viasmoy-symmaxwn

  316. BLOG_OTI_NANAI said

    312: Καλέ μου άνθρωπε, ξέρω ακριβώς τι είναι αυτό που μπέρδεψες και προσπάθησε να το καταλάβεις και εσύ: εγώ δεν μίλησα για βιολογικό ντετερμινισμό ως προς το ανδρικό ή γυναικείο έγκλημα. Εγώ μίλησα για το αυτονόητο: την μυϊκή δύναμη ως βιολογικό δεδομένο και την ανεξέλεγκτη λειτουργία ως ένστικτο και όχι ως μια δυνατότητα που καθένας έχει ευθύνη και επιλογή για τη χρήση της. Σε όλες τις σχετικές μελέτες φιλοσοφικές, ψυχαναλυτικές ή κοινωνικές ο βιολογικός παράγοντας της δύναμης εξετάζεται.

    Όταν διαβάζεις κάτι, φρόντισε να καταλαβαίνεις τι διαβάζεις.

  317. Νέο Kid said

    316. «Βιολογική ταυτότητα» έγραψες, στο 301.Αυτό ,σημαίνει αυτό που κατάλαβε ο Μπετατζής. Όποτε , φρόντισε να καταλαβαίνεις τι γράφεις…

  318. μπετατζής said

    για ρίξε καμια μελέτη που να λέει ότι η πατριαρχια οφείλεται ή βασίζεται στη μυική δυναμη και στο ανεξέλεγκτο ένστικτο … ετσι απο περιέργεια

  319. giorgos said

    .» Οι αρχές δικαίού ήσαν αυτές πού δημιούργησε η ιστορία του «εθνικού κράτους», μεμιγμένες με γενικής φύσεως ιδεολογήματα τύπου «δημοκρατίας» και «αυτοδιαθέσεως τών λαών», με τα οποία επεδιώχθηκε να στηριχθή η «Κοινωνία τών Εθνών» στόν μεσοπόλεμο. Αρχές που, η εφαρμογή τους σήμερα δημιουργεί περισσότερα προβληματα τών όσων προτίθεται νά λύση. Θα τα άναλύσωμε στο συγκεκριμένο παράδειγμα του ερωτήματός μας, στήν σχέση δηλαδη «κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» και τσαντόρ. Και θα ζητήσωμε τήν παραλληλία μεταξύ πραγματικότητος καί νοημάτων:
    Το τσαντόρ αφήνει στις γυναίκες του ισλαμικού κόσμου ελεύθερα τα μάτια. Τι ειναι όμως τα μάτιά; Η ένδυμασία τών άρχαίων άφηνε ελεύθερο μόνο το κεφάλι, μιά και γιά την δουλειά πού θέλει έλευθερα μέλη είχαν τούς δούλους. Ο Χριστιανισμός, που εκράτησε την μόδα της αρχαίας ενδυμασίας γιά τούς παπάδες, εκάλυψε και το κεφάλι, αφήνοντας ελεύθερο μόνο το πρόσωπο, αφού αυτό θα είχε σαν «νόημα» να πραγματοποιήση. Και στο πρόσωπο βέβαια τόν κύριο ρόλο τόν παίζούν τά μάτια πού είναι οι «πύλες» του ανθρώπου πρός τόν «κόσμο τής ψυχής». Ο ρόλος τών ματιών στήν βυζαντινή είκονογραφία είναι γνωστός. Τό μόνο πού διατηρεί μιάν νατουραλιστική έννοια στίς είκονες ειναι τα ματια, τα οποία είδικά στό πρόσωπο του Χριστού και της Παναγίας είναι τεράστια και συγκεντρώνουν όλην τήν ένταση. Επίσης ένα πράγμα λιγώτερο γνωστό είναι τό γεγονός πού συναντά κανείς σέ χριστιανικά μοναστήρια ή έκκλησίες τών Βαλκανίων: στά φρέσκα καί τά ψηφιδωτά, τα μάτια τών άγίων (μόνον αυτά καί τίποτε αλλο απο τήν ζωγραφιά) είναι κατεστραμμένα. Οι δύο θρησκείες στά Βαλκάνια συνεχίζούν την αντιμαχία τούς από τούς αρχαίους ελληνιστικούς χρόνούς, πού δέν όφείλεται σέ καμμιά τούρκική κατάκτηση άλλά στήν κοινή ιστορική καταγωγή τών δύο θρησκειών. Καί γιά τους μωαμεθανούς, συνεπώς, αρκεί να καταστραφούν τά μάτια μόνο, για να χάση το νόημα της όλη η εικόνα. Τα μάτια παίζούν κι’ έδώ τον ίδιο ρόλο, όπως και στόν Χριστιανισμό.
    Ο προφήτης Μωάμεθ είναι και στο σημείο τούτο πολύ ρηξικέλευθος και μοντέρνος και συνοψίζει όλη τήν ηθική φιλοσοφία τών προηγούμένων αιώνων σε μιάν απλή πρακτική αρχή:

    ο πιστός του Ισλάμ απαγορεύεται να ιδή τήν γυναίκα σάν σεξουαλικό εργαλείο ή άλλως πως, αλλά μόνο σαν πρόσωπο «ισότιμον» και «ισοδύναμον».

    Για τον σκοπό αυτό δέν του χρειάζονται παρά μόνο τα μάτια της. Αν από τις «πύλες» αυτές «γνωρίση την ψυχή» της και υπάρξη η συνεννόηση ώς προσώπου πρός πρόσωπο, τοτε τα υπολοιπα έπονται. Την μόνη επαφή μεταξύ ανδρός και γυναικός που επιτρέπει το τσαντορ είναι αναγκαστικά εκείνη της ίσου πρός ίσον του προσώπου…
    ḥijāb
    Ας έλθωμε τώρα στην περίπτωση ενός κοινοβουλίου στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη που λειτουργεί κατά τούς νόμους της σύγχρονης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Οι άνθρωποι εκεί είναι μισοί χριστιανοί (καθολικοί κι’ όρθόδοξοι) καί μισοί περίπου μωαμεθανοί. Και πρόκειται βεβαία περί αυτοχθόνων Σλάβων, ήγουν περί της ίδιας φυλής όπως και στην περιπτωση των Αλβανών, και όχι περί διαφορετικών «εθνοτήτων» όπως διαβάζει κανένας στα συνθήματα των εφημερίδων. Οι χριστιανοί λοιπόν βουλευτές του κοινοβουλίου αυτού εισηγούνται κάποια στιγμή την ψήφιση νομοσχεδίου περί «φεμινισμού» καί «χειραφετήσεως της γυναικός». Τι να ψηφίση όμως ο μωαμεθανός βουλευτής αφού ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι η βασική προϋποθετική αρχή όλης τής δικής του ιδεολογίας; Δεν ισοδυναμεί η θετική ψήφος του με έμμεση παραδοχή, ότι οι αρχές τής θρησκείας πού πιστεύει είναι λαθεμένες; Δέν λειτουργεί έν προκειμένω η κοινοβουλευτική δημοκρατία εις βάρος ενός ανθρώπινου δικαιώματός του (εκείνου της ελευθερίας τής θρησκευτικής συνειδήσεως); Αυτό πού θέλει το κοινοβούλιο, γι’ αυτόν είναι έκ γενετής δεδομένο.
    Αναφέραμε βέβαια το παράδειγμα αυτό, επειδή μάς απασχολεί η διακρίβωση τών νοημάτων καί όχι για την κατά πράξη εξακρίβωση κατά πόσο ή γυναίκα στο Ισλάμ, ή στίς κοινοβουλευτικές κοινωνίες τών συνταγματικών κατοχυρώσεων, είναι κοινωνικώς ή άλλως πως ίση μέ τόν άνδρα. Το θέμα τής πραγματικής ισότητας είναι θέμα ιστορικών δεδομένων και κοινωνικής οργανώσεως, συνεπώς όχι θέμα θεωρητικού διαλόγού. Και στις δυτικές κοινωνίες η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι νομική ισότιμα μόνο, δηλαδή ισότητα γιά τήν παραγωγή. Γιά να θυμηθούμε και λίγο τόν Αριστοτέλη, «διττόν τό ίσον και κατ’ άριθμόν και κατ’ άξίαν». Θελήσαμε μόνο δι’ ενός παραδείγματος να δείξωμε – και το παράδειγμα μπορεί να πολλαπλασιασθή ικανώς – ότι η ιδέα των «προοδευτικών θεσμών» είναι δυνατόν να προσκρούη σε ουσιώδους σημασίας ιδεολογικές αντιφάσεις στην πράξη, δηλ. ότι η πράξη του παρελθόντος είναι ενίοτε οριακώς μοντέρνα. Πολύ περισσότερο, διότι πολλά σύγχρονα κράτη εφτιάχτηκαν τέτοια, ώστε ούτε καμμίαν έννοια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας να μπορούν να πραγματοποιήσουν, ούτε κάποιαν αντίστοιχη «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» να μπορούν να κατοχυρώσουν. Οι καταστάσεις αυτές αποτελούν αποδεδειγμένες βεβαιότητες στό συλλογικό υποσυνείδητο πολλών λαών σήμερα, ιδιαίτερα δε εκείνων τών Βαλκανίων πού έκράτησαν μεταπολεμικώς, μαζί με την ανατολική Ευρώπη, ολόκληρο το βάρος τών πολιτικών συνεπειών του Ψυχρού πολέμου. Η Γιουγκοσλαβία κατ’ έξοχήν…
    Σημειώνοντας τις διαφορές αυτές δέν διατυπούμε κριτήρια πολιτιστικών συγκρίσεων, διότι τέτοια τελικώς δέν υπάρχουν. Αναφερόμαστε απλώς σε παράγοντες που έχουν ήδη άρχισει προ πολλού να παίζουν ένα μεγαλύτερο ρόλο στις πολιτικές διαχειρίσεις των καιρών μας. Και όσο η ανάπτυξη της παραγωγής θα προχωρή καί η πολιτική θά έχη άνάγκη άπό όλο καί πιό ένιαία μέτρα επί πλανητικού επιπέδου, τόσο οι παράγοντες αυτοί θα παίζουν και μεγαλύτερο ρόλο.
    Όταν ο Ντοστογιέφσκυ βάζη στο στόμα του στάρετς Ζωσιμά λόγια σαν έτούτα:

    «Είσαι ανθρωπος με σπουδαία θέση, είσαι πλούσιος, είσαι έξυπνος καί ταλαντούχος – μακάρι νά είσαι πάντα έτσι και να σε ευλογή ο Θεός. Σε υπολήπτομαι, ξέρω όμως ώστόσο πως κι’ εγώ άνθρωπος είμαι. Και ακριβώς γι’ αυτό, γιατί σε σέβομαι χωρίς να σε φθονώ, σου αποδεικνύω την έννοια της δικής μου ανθρώπινης αξιοπρέπειας»,

    δέν διατυπώνει χριστιανικές αρχές αλλά δόγματα πολιτικής φιλοσοφίας. Μιάς φιλοσοφίας που έχει άμεση σχέση με τις πολιτικές καταστάσεις τών καιρών μας. Τυχαίο δέν είναι ότι τούτα τα λόγια έρχονται να τονίσουν την απλότητά τους ύστερα από τρείς σελίδες καταλυτικής κριτικής για την θεωρία του «Laisser faire» καί του «Enrichissez-vous»:

    «Ο σύγχρονος κόσμος διεκήρυξε την ελευθερία… και λεει: «Έχεις ανάγκες, ικανοποιήσε τες λοιπόν, αφού έχεις τα ιδια δικαιώματα όπως οι ευϋπόληπτοι και πλούσιοι άνθρωποι. Καθόλου μη διστάζεις να τις ικανοποιής, μόνο βρές τρόπο να τις πολλαπλασιάζης». Αυτό είναι το σύγχρονο μάθημα του κόσμου και σ’ αυτό βλέπει κανείς την έλευθερία. Και ποιό είναι το άποτέλεσμα αυτού του δικαιώματος γιά επαύξηση των αναγκών; Γιά τους μέν πλούσιούς η μοναξιά και ο πνευματικός θάνατος και γιά τους φτωχούς ο φόνος καί η δολοφονία. Γιατί δικαιώματα τελικώς τους εδόθηκαν, κανένας όμως δέν τους είπε και τον τρόπο να ικανοποιήσουν τίς άνάγκες τους…».

  320. BLOG_OTI_NANAI said

    315: Τα περί.. πλυντηρίων δείχνουν ότι δυστυχώς, δεν κατάλαβες τι ακριβώς συζητήθηκε. Ο μεν ένας ξεκίνησε τις αλλόκοτες ιδέες ότι ο… χριστιανισμός ευθύνεται για τους βιασμούς, και απαντήθηκε ότι και στα σύγχρονα αντιθρησκευτικά καθεστώτα, τα ίδια γίνονταν και φυσικά από κομμουνιστές και άθεους και σε καιρό ΕΙΡΗΝΗΣ, όπως γίνονταν από δεξιούς και θρησκευόμενους. Τα ίδια γίνονταν και σε όλες τις ιστορικές ή προϊστορικές κοινωνίες και γίνονται και σήμερα.

    Το γεγονός ότι ο άντρας είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στα εγκλήματα κατά των γυναικών εμπλέκει αυτονόητα τον παράγοντας της αρχέγονης βιολογικής δύναμης αλλά ΟΧΙ ντετερμινιστικά ώστε να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο η βία.

  321. sarant said

    311 Το υποψιαζόμουν κάτι τέτοιο. Και πάλι υπάρχει το ενδεχόμενο να τα φορτώσουν όλα στον 19χρονο

    315 Όλοι οι στρατοί βίαζαν. Γεννήθηκαν άλλωστε κάμποσα μαύρα γερμανάκια.

  322. BLOG_OTI_NANAI said

    317: Η δύναμη έχει σαφώς βιολογική ταυτότητα και ανήκει κυρίως στον άνδρα. Οπότε σωστά λέω ότι ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ:

    Να και μια μελέτη στα γρήγορα, και μάλιστα από βιβλίο με αντιεκκλησιαστικό προσανατολισμό (υπάρχει σε PDF στο διαδίκτυο). Ένα «όνειρο χιλιετιών» η επιβολή της δύναμης στον αδύναμο:

  323. Γιάννης Ιατρού said

    316 (318): πάντως η μυική δύναμη δεν εξηγεί την ύπαρξη μητριαρχικών κοινωνιών (κυρίως πριν την καθιέρωση της κτηνοτροφίας/γεωργίας). Περισσότερα η «οικονομική», με την γενικότερη έννοια, εξάρτηση είναι μιά εξήγηση.

  324. μπετατζής said

    θες καμια παντοφλια εσυ για να καταλαβεις την αρχεγονη βιολογικη δυναμη. μελέτη περιμενω λέμε

  325. Νέο Kid said

    322. Βιολογική ταυτότητα ισχυρού , έγραψες. Ισχυρός, στις μέρες μας είναι έννοια που δεν περιορίζεται μόνο στο σωματικό, ή μάλλον καλύτερα είναι κατεξοχήν ο μη σωματικά ισχυρός αλλά σε άλλους τομείς…

  326. Νέο Kid said

    Μιας και αυτό το νήμα έγινε ,προ πολλών σχολίων ήδη, ο παράδεισος του ιστολογικού Νταλί… ας προσθέσω μια ακόμη πινελιά…
    Αν η σωματική ισχύ ήταν καθοριστική , όλοι οι μπετατζήδες ( κατ επάγγελμα. Όχι κατ´ονομα 😊) και οι λιμενεργάτες θα ήταν κατά συρροή βιαστές .

  327. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Ερυθρός Στρατός δεν έπρεπε, για ευνόητους λόγους, να βιάζει, Νικοκύρη. Τι έλεγε σχετικά ο Βελουχιώτης στους άντρες του; Σοβιετικοί βετεράνοι ομολογούν στο «Τέλος του κόκκινου ανθρώπου» της Αλεξίεβιτς ότι «δεν έμεινε αγάμητη» Γερμανίδα από 10 έως 80 χρονών και όχι μόνο για μια φορά. Κάπου εκεί χασκογέλασε ο ομιλητής, αν θυμάμαι καλά.

  328. Pedis said

    Πάτε για μεγάλο σκορ σχολίων, βλέπω, με μπλογκ, κουβατσο και κιντ στη σύνθεση.

    Αν η μαλακία είναι επίκτητη το νήμα είναι προς αποφυγήν, αν είναι γενετικά καθορισμένη τότε δεν υπάρχει ελπίδα.

  329. μπετατζής said

    μ αρεσει παντως που αναγνωριζετε στο σοσιαλισμο μια θεωρητικη ηθικού τύπου ανωτερότητα στην οποία δεν ανταποκρίθηκε στην πραξη Στην πραγματικοτητα βεβαια κανεις δεν είπε ότι ο σοσιαλισμος θα εξαφανισει τετοια φαινομενα σα να κραταει μαγικό ραβδακι. οτιναναι στην κυριολεξια. όσο για τον Αντορνο, η γνωστη κοπτοραπτικη. παραπανω γραφει για καταμερισμο της εργασίας που επινοήθηκε και επιβλήθηκε από τον αντρα στη γυναικα.Χώρια που μιλάει για και ασκει κριτικη στην αστική κοινωνία. Αυτή ειναι που θέλει να καθυποτάξει τη φυση κλπ. κλπ. Επειδή ξεφυγαμε με ολες αυτά τα άσχετα να ξαναθυμισω το θεμα της αναρτησης. 2 νεοι άντρες στη Ροδο σκότωσαν μια γυναίκα επειδη δεν ήθελε να συνευρεθει μαζι τους. Στη Ρόδο το 2018. όχι στο Β παγκοσμιο ούτε στην ΕΣΣΔ ούτε στην προίστορία.

  330. Νέο Kid said

    328. Ήσουνα εκ γενετής ηλίθιος και αντικοινωνικός ; Ή έπαθες επικτητήτιδα σε τρυφερή ηλικία;

  331. Γιάννης Κουβάτσος said

    Απορίες που έχεις κι εσύ, ρε φίλε…😊

  332. Σωτήρς said

    Μάλλον φαίνεται η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσουν οι θύτες της Ρόδου. Φταίει το ένστικο, το αλκοόλ και το θύμα. Η γυναίκα ήταν αρχικά που ήθελε και τους την έπεφτε αλλά μετά δεν ήθελε και μες το πάθος και τη βότκα τη σκότωσαν. Tι shitstorm έχουν να ακούσουν οι γονείς της στο ερχόμενο δικαστήριο …

  333. sarant said

    327 Εγώ αναγνωρίζω ότι θεωρητικά δεν θα έπρεπε να βιάζουν. Αλλά δεν είναι αρκετά τα 25 χρόνια για να αλλάξουν τον άνθρωπο. Και ο Άρης τη δική του αυστηρή ηθική μπόρεσε να την επιβάλει (και επιβάλλει) μόνο στους μαυροσκούφηδες.

    332 Θα τη σκοτώσουν δεύτερη φορά την καψερή στο δικαστήριο.

  334. Brian de Bois-Guilbert said

    «για τον ακροδεξιό τρομοκράτη με το Καλάσνικοφ»

    Τεράστιο ατόπημα κε Σαραντάκε. Ακόμη δεν έχει βγει το επίσημο πόρισμα της αλβανικής αστυνομίας και εσείς τον χαρακτηρίζετε ακροδεξιό τρομοκράτη;! Ούτε το όνομά του δεν του λέτε! Ποιον τρομοκράτησε; Το αλβανικό κράτος ή τους πολίτες; Ξέρετε κε Σαραντάκε ότι στην διαδικασία του vetting στην γειτονική χώρα απέτυχαν άνω το 40% των δικαστικών λειτουργών και αστυνομικών; Ξέρετε ότι ότι ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Ράμα είναι υπό το καθεστώς έρευνας για τις διασυνδέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα με ανακρίσεις σε τουλάχιστον 3 χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Ιταλία); Ξέρετε για τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα της χώρας και τις διασυνδέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα, για την δήμευση της περιουσίας του, για της πιέσεις της Αμερικανικής Πρεσβείας κατά του προσώπου του; Ξέρετε για την πόλη της Αυλώνας και τους 80 περίπου πολίτες οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί χωρίς ίχνη; Όπου από την Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης καταζητούνται δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη πάλι για διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα; Αυτό το κράτος προσπάθησε να τρομοκρατήσει ο Κνωσταντίνος Κατσίφας κε Σαραντάκε; Αυτό δεν είναι κράτος, η τέταρτη σαιζόν του Narcos είναι. Εγώ πολίτες δεν είδα πάντως να τρομοκρατούνται από τον «ακροδεξιό τροομοκράτη», ούτε Αλβανούς, ούτε Έλληνες.

    Και επειδή εδώ λεξιλογείτε, το επώνυμο είναι Ζίλφε, απαντάται και σαν κύριο όνομα, θηλ. Zylfije, αρσ. Zylfo και επώνυμο Zylfi, Zylfo, Zilfe με τροπή του /y/ > /i/ που απαντάται στα νότια αλβανικά ιδιώματα.

  335. Γιάννης Ιατρού said

    334: Μπορεί να έχει συνηθίσει τέτοιες συμπεριφορές εκεί και να μην τρομοκρατείται ο πληθυσμός, όταν βλέπει έναν στο δρόμο με ένα καλάσνικοφ στα χέρια να πυροβολεί, είτε στον αέρα, είτε αυτοκίνητα είτε οπουδήποτε. Ίσως.
    Αλλά ειρηνικό διαδηλωτή δεν θα τον χαρακτήριζα τον Κ.Κ., ούτε πόλεμο είχε, να πεις πως έπαιρνε μέρος σε ένοπλη σύρραξη. Όλα τα άλλα που αναφέρετε για τους πολιτικούς εκεί, είτε είναι αλήθεια, είτε όχι, είναι άσχετα με την υπόθεση κι αποπροσανατολίζουν…

  336. BLOG_OTI_NANAI said

    325: Φαντάζομαι διάβασες όλα τα σχόλια που έγραψα για: «μυϊκή δύναμη ως βιολογικό δεδομένο και την ανεξέλεγκτη λειτουργία ως ένστικτο«.

    Δεν αναφέρθηκα σε οικονομία ή εξουσία στην εργασία, αλλά σε καταστάσεις πολύ παλαιότερες όπου η δύναμη ήταν η πρωταρχική αιτία που οδήγησε τελικά στο να πάρει ο άνδρας στα χέρια του όλη την εξουσία στη διοίκηση, στον στρατό, στην εργασία κ.λπ.

    324: Το απόσπασμα προέρχεται από ένα ειδικό κεφάλαιο του βιβλίου που ονομάζεται «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΖΩΟ». Εκεί αναλύει την τον τρόπο με τον οποίο ο άνδρας επέβαλε τους κανόνες του στην αδύναμη γυναίκα. Πρόκειται δηλ. για μελέτη.

    Αυτή την άποψη της πρωταρχικής επιβολής από τον άνδρα επάνω στη γυναίκα την είχε εκφράσει και αναλύσει ο Φρόυντ:

  337. Γιάννης Ιατρού said

    336: Βlog
    Ενημερωτικά, αυτά που γράφει η μελέτη για την κατάσταση, «τον πρωτόγονο», που μάλιστα δεν την καθορίζει και χρονικά/ιστορικά, αντίκεινται σε πρόσφατες εκτιμήσεις (περί πατριαρχίας κλπ.) ειδικών, π.χ. ανθρωπολόγων, ιστορικών και γενικά μελετητών ανθρωπιστικών θεμάτων (ενδεικτικά μόνο, αναφέρω: Frazer, Marler, Kornemann, Thomson, Westermarck, Hartland, Bachofen κλπ., εκτός των δύο τελευταίων που ήταν σύγχρονοι, όλοι οι άλλοι μεταγενέστεροι του Freud…). Να παρατηρήσω, πως ειδικά στην πλειονότητα των ζώων, έχουμε μητριαρχικές δομές.

  338. sarant said

    334 Ο χαρακτηρισμός «ακροδεξιός» στηρίζεται στις αναρτήσεις του Κατσίφα. Ο χαρακτηρισμός «τρομοκράτης» στο ότι πήρε ένα Καλάζνικοφ και άρχισε να πυροβολεί, αφού προηγουμένως είχε γράψει «Θα σας νεκροφιλήσουν οι πουτάνες σας».

  339. Brian de Bois-Guilbert said

    338. Αν δεν είχατε αναφέρει το όνομα θα νόμιζα ότι περιγράφετε τον Bobby Sands.

  340. BLOG_OTI_NANAI said

    337: Γιάννη αυτό που λες δεν αρκεί διότι έχω διαβάσει πολλά επί του ζητήματος. Ίσως σε μπερδεύει η αμφισβήτηση της εμβέλειας των θεωριών του Φρόυντ σε ζητήματα π.χ. υποσυνείδητων αιμομικτικών σχέσεων ή για μια πλήρη θεωρία περί κοινωνικών δομών.

    Αυτό που ίσως δεν κατάλαβες είναι ότι παραθέτω τη σκέψη ενός μεγάλης εμβέλειας ψυχαναλυτή επειδή ξεκινάει με πρώτο βήμα τη δύναμη επιβολής του άνδρα επάνω στη γυναίκα.

    Θέλω λοιπόν να μου βρεις τα συγκεκριμένα αποσπάσματα που να εξηγούν για ποιον λόγο η γυναίκα που μπορούσε ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ να επιβάλλει τους κανόνες της όποτε ήθελε, επέτρεψε μια αδιανόητη παραχώρηση αυτής της δύναμης στον άνδρα αδιαφορώντας να την κρατήσει για τον εαυτό της.

    Διότι περί αυτού πρόκειται. Αν ο άνδρας δεν είχε τη δύναμη να πάρει αυτή την εξουσία, τότε αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα είχε ακριβώς την ίδια ισχύ να λάβει τη δύναμη αυτή από τον άνδρα αλλά για κάποιον περίεργο λόγο δεν την… ήθελε!

    Αν ο άνδρας και η γυναίκα είναι δύο όντα απολύτως κοινής βιολογικής καταγωγής, για ποιον λόγο το ένα μέρος του είδους αυτού, ο άνδρας, ΠΑΣΧΙΣΕ να λάβει την εξουσία και τελικά την έλαβε, ενώ η γυναίκα που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ μπορούσε το ίδιο εύκολα να λάβει την εξουσία για τον εαυτό της, «παράτησε» τη δύναμη αυτή και είπε «δε βαριέσαι, αφήνω την εξουσία να την πάρει ο άνδρας»;

    Και φυσικά μιλάμε για την αρχή των κοινωνιών, και όχι για κοινωνίες μετά από χιλιετηρίδες μαθημένης κοινωνικής συμπεριφοράς.

    Ακόμα και οι φεμινίστριες του ’60 και του ’70 μιλούσαν για μια προαιώνια καταπιεσμένη γυναίκα την εξουσία της οποίας είχε πάντα στα χέρια του ο άνδρας.

    Δεν καταλαβαίνω λοιπόν τι ακριβώς εννοείς;

    Η βία κατά των γυναικών ή κατά των παιδιών ασκείται πάντα με βαθιά επίγνωση της φυσικής δύναμης. Ο αδύναμος ασκεί διπλωματία. Ας σκεφτεί ο καθένας μας απέναντι του ένα οπλισμένο μυώδες κτήνος 180 κιλών και ας μας πει αν θα ακολουθήσει μια κατά μέτωπο σύγκρουση ή θα βρει μια άλλη τακτική για να αντιμετωπίσει αυτή την συντριπτική ισχύ.

    Μου κάνει εντύπωση να συζητάμε για το αν η βία κατά των γυναικών ή κατά των παιδιών βασίζεται πρωτίστως στη δύναμη που είναι ο κανόνας για τους άνδρες έναντι γυναικών και παιδιών.

    Αυτή η δύναμη αποτελούσε καταλύτη: κανείς μας δεν μπορεί να μην δεχτεί τα ένστικτα στον πρώτο άνθρωπο, ούτε την ανάγκη για δύναμη προστασίας της φυλής, της τροφής, της καλλιεργήσιμης γης κ.λπ.

    Τέλος πάντων όμως, αν υπάρχουν θεωρίες που μιλούν για οικειοθελή παραχώρηση της εξουσίας από τη γυναίκα στον άνδρα, παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες είχαν την δυνατότητα να πάρουν την εξουσία εκείνες, τότε πιθανόν πρόκειται για άλλου τύπου θεωρίες βιολογικού ντετερμινισμού, όπου η γυναίκα φαίνεται έχει μια βιολογική υπόσταση που της επιτρέπει να χάνει ή να δωρίζει ή να παραχωρεί την εξουσία επάνω της, ενώ μπορεί να το αποφύγει…

  341. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    275 – «Όπως λες δεν υπάρχει ιδανικός τρόπος ανατροφής με την έννοια του τέλειου (και ποιος τάχα τον ξέρει,αφού κάθε ψυχή,άλλο ζυμάρι)»
    Από τη στιγμή που το σύμπαν εξελίσσεται, τέλειος τρόπος ανατροφής δεν μπορεί να υπάρξει, υπάρχει όμως ο τρόπος που διορθώνει τις ατέλειες και συμβαδίζει με την εξέλιξη, λέγεται σεξουαλική αυτορυθμιζόμενη δημοκρατία, η έλλειψη σεξουαλικότητας και δημοκρατίας στην οικογένεια, δημιουργεί όλες τις αντικοινωνικές παρενέργειες στην εφηβεία και ενηλικίωση. Δεν είναι τυχαίο που τα παιδιά ξεσαλώνουν όταν χάνουν την δύναμή τους οι γονείς τους.

    Είναι σημαντικό εκτός από την σεξουαλική ισορροπία των γονέων, να πιστεύουν στις δημοκρατικές διαδικασίες και να λειτουργούν μ΄αυτές.
    Μία βασική αρχή της δημοκρατίας, είναι η ισοτιμία των μελών μιας κοινωνίας, εν προκειμένω της οικογένειας, πόσοι γονείς βλέπουν τα παιδιά τους ισότιμα μ΄αυτούς; πόσοι εφαρμόζουν το δεκαπενθήμερο οικογενειακό συμβούλιο για να ψηφίσουν τους κανόνες οικογενειακής λειτουργίας που βασίζονται στις αρχές – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΤΙΜΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ, ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΙΑ – αντί να αποφασίζουν και να διατάζουν;

    Ακόμα θυμάμαι την 2,5 χρονών Ελεωνόρα να σηκώνει το χεράκι της όταν κάναμε συμβούλιο για να μαθαίνει τις διαδικασίες, η όταν ήταν τεσσάρων (που πλέον καταλάβαινε και συμμετείχε κανονικά) κι ήταν κι η 1 χρόνου αδερφή της μαζί μας, – μαμά η Δανάη δεν σηκώνει το χέρι της – είναι μικρή ακόμα δεν καταλαβαίνει σαν κι εσένα που είσαι μεγάλη – ναι αλλά δεν πρέπει; – θα μάθει με τον καιρό – να Δανάη έτσι σηκώνουμε το χέρι – και τηςσήκωσε το χέρι – αμπρλομπρλααμπλρλα – δεν θέλει να ψηφίσει μπαμπά, είμαστε τρείς όμως και θα περάσει ο νόμος ε; – ναι είμαστε πλειοψηφία και θα περάσει. 🙂
    Μαζί με την δημοκρατική λειτουργία φυσικά, είναι εξίσου σημαντική και η απενοχοποίηση της φυσικής σεξουαλικότητας.

    Ό,τι πιο εύκολο αλλά κι ευχάριστο στην ζωή μου, ήταν το μεγάλωμα των παιδιών και τώρα που είναι ενήλικες και επικοινωνούμε, είναι ο ορισμός της πληρότητας.

  342. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    337 – Απέχουμε πολλά χρόνια ως που να φτάσουμε την εξελιγμένη κοινωνία των Μπονόμπο. 🙂

  343. Νέο Kid said

    Ωραίο το κόλπο με την αυτό ρυθμιζόμενη Λάμπρο!
    Μέχρι τα 3-4 χρόνια τους τα παιδιά δεν κατέχουν να υψώσουν χέρι… μετά στα 5-6 επειδή παιδιά είναι κι αλίμονο αν δεν ήθελε το ένα το αντίθετο απ αυτό που ήθελε το άλλο, περνάει πάντα το λαμπρολαμπραινικό… μετά στα 7-8 … είναι αργά! Ό,τι επίκτησαν επίκτησαν τα χαϊβάνια…
    Και γαμώ τις δημοκρατίες δικέ μου!!

  344. Νέο Kid said

    Το παρόν νήμα πάντως βάζει σοβαρή υποψηφιότητα να ξεπεράσει στο βλακόμετρο των σχολίων το μέχρι πρότινος φαινομενικά ανίκητο! Εκείνο της μαθηματικοποίησης των ελληνικών.
    Είμαι περήφανος δε που συνεισέφερα κι εγώ το κοτρονάκι μου στο κυνήγι αυτού του ευγενούς στόχου!

  345. loukretia50 said

    344. Τι ωραία! Μια ακόμα σουρεάλ αρένα!
    The Arena – Lindsey Stirling https://youtu.be/4MCjU-Du3eI

    «It is not the critic that counts not the man who points out how the strong man stumbles or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena…» Τ.Roosevelt

  346. 339 Ο οποίος πέθανε σε απεργία πείνας στο Λονγκ Κες.

  347. Μαρία said

  348. Νέο Kid said

    Η μαλακία είναι υγεία Μαρία! Δεν περιμέναμε το λέκτορα να μας το πει.

  349. Γιάννης Ιατρού said

    340: Περί οικειοθελούς παραχώρησης δεν είπα κάτι. Για τα άλλα, ίσως αργότερα. Σκέψου μόνο, πως ισχύς δεν είναι μονάχα η μυική δύναμη.

  350. loukretia50 said

    347. Μήπως έπρεπε να ειπωθεί αντίστροφα?

  351. Γιάννης Κουβάτσος said

    344: Φαντάζομαι τι γέλια θα κάνουν, αν μας διαβάζουν, επιστήμονες ειδικοί περί το θέμα και εκφράζονται με το ίσως, το ενδέχεται, το τα στοιχεία δεν επιτρέπουν την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων και όλες αυτές τις τζιριντζάντζουλες, με τις οποίες μασκαρεύουν την άγνοιά τους όλοι αυτοί οι αλμπάνηδες. Τι ίσως και μπορεί και εξαρτάται, ρε γατάκια; Ο σχολιαστής ο σωστός δεν ξέρει από υπεκφυγές και απορίες. Έτσι έχουν τα πράγματα, μάγκες, μην ψάχνεστε αλλού, ετελείωσε, κι όποιος λέει το αντίθετο ή εκφράζει σκεπτικισμό, είναι κρυπτοέτσι ή κρυπτοαλλιώς.

  352. ΚΑΒ said

    Ας υπάρχει κι αυτό.

    http://www.efsyn.gr/arthro/sex-kai-i-isotita-theloyn-diarkeia-kai-sosialismo

  353. Γιάννης Ιατρού said

    352: ΚΑΒ
    βάλε ρε συ και κανένα σύνδεσμο στο βιβλίο της Κρίστεν Γκόντσι, να μάθει ο κόζμος 🙂

  354. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    343 – Είσαι μακριά νυχτωμένος Κιντάκο μου αν νομίζεις πως μπορείς να έχεις ισορροπημένη οικογένεια κοροϊδεύοντας τα παιδιά, με κόλπα ψέματα και βία, μόνο οι ηλίθιοι μεγαλώνουν τα παιδιά τους επειδή θέλουν να τα κάνουν σαν τους ίδιους. Η πιστεύεις στην δημοκρατία και την εφαρμόζεις, ή ψηφίζεις απατεώνες σαν τον Τσίπρα π.χ να σε εκπροσωπούν.

  355. Γιάννης Ιατρού said

    Tι DNA και τέτοια, από μικρός στην οικογένεια μαθαίνεις …. 🙂

  356. # 337

    Γιάννη καλά κι άγια τα βιβλία αλλά μερικές φορές η απλή λογική ανατρέπει πιο εύκολα τα ρηχά συμπεράσματα. Νομίζω πως όλοι δέχονται πως υπήρξαν μητριαρχικές κοινωνίες πριν τις ανδροκρατούμενες και τότε όμως οι άνδρες ήταν πιο δυνατοί από τις γυναίκες !! Αυτό που έδινε την εξουσία ήταν τα παιδιά που ανήκαν στην γυναίκα, όταν κατάλαβαν οι άνδρες πως γίνονται τα παιδιά,εφευρέθηκε ο γάμος ώστε να ξέρουμε ποιανού είναι τα παιδιά και καθιερώθηκε η ανδρική κυριαρχία. Ας μην ξεχνάμ,ε πως πιο παλιά τα παιδιά ήταν αρχικά της μάνας και μετά, στο ενδιάμεσο στάδιο με τις ιερόδουλες, κάποιου θεού.

  357. Γιάννης Ιατρού said

    356: Γιατί αποσιωπάς, πως τότε που λες (μητριαρχικές κοινωνίες) οι άνδρες, κυνηγοί, επέστρεφαν μετά από κάτι τέρμινα στη σπηλιά … και που να θυμάται κανείς ποιανού (το γνωστό: αδήλων πατέρων 🙂 ) ήταν τα παιδιά…. . Άσε πια τι γινόταν με τους πολέμους, αργότερα, κοίτα μόνο ο Αγαμέμνονας τι έπαθε… 🙂 . Ενώ οι κυράδες μαζεύαν καμιά ρίζα, φρουτάκι ξέρω ‘γω εκεί γύρω απ΄τη σπηλιά με τα πιτσιρίκια κοντά τους. Γι αυτό κι η γη σε πιό μετέπειτα στάδιο ήταν περιουσιακό στοιχείο της γυναίκας και μεταβιβαζόταν στο σόι της. Και είχαμε και τον μητροτοπικό γάμο (και τα έδνα κλπ. ως αποζημίωση μετά). Ακόμα και το επίθετο από τη γυναίκα προερχόταν μετά τον γάμο (βλ. Ζεύς Ηραίος 🙂 ). Δεν ήταν Γιώργη το θέμα το πως το κάνουν, αλλά τι το κάνουν μετά…

  358. ΚΩΣΤΑΣ said

    Ο Άρης, μόνο στους μαυροσκούφηδες, και ο 13χρονος γιος του Μαραθέα;

  359. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ναι, μάλλον υπήρξε και βιασμός του παιδιού, Κώστα, από τον καπετάν Αχιλλέα. Ο Κώστας Καραγιώργης, πάντως, είχε καταδικάσει την απαγωγή και είχε ζητήσει από τον Βελουχιώτη να απελευθερωθεί το παιδί καθώς και ο γιος του επιστάτη. Μεγάλη κτηνωδία.

  360. BLOG_OTI_NANAI said

    Το σίγουρο είναι ότι αν υπήρχε ποτέ μητριαρχική κοινωνία δεν θα είχε καμία σχέση με αυτό που φαντάζονται κάποιοι περί γυναικείας κυριαρχίας και ενός άνδρα που κάθεται σαν μαμούχαλος! Πιθανότατα η απουσία του άνδρα πολλές ημέρες για κυνήγι έδινε χώρο στη γυναίκα, όπως σήμερα μια γυναίκα ναυτικού που εκείνος λείπει για μήνες και εκείνη κάνει το κουμάντο στην οικογένεια και στις υποθέσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει καμία κυριαρχία της γυναίκας ανάλογη με την Πατριαρχία. Και φυσικά, μόλις οι δομές το επέτρεψαν, αυτονόητα όλη η εξουσία πέρασε στον ισχυρό. Πόσο μάλλον όταν εμφανίστηκαν οι πόλεμοι και οι διεκδικήσεις που την υπεράσπιση της τροφής, της γης και της φυλής είχαν οι άνδρες. Ούτε καν όσοι μιλούν για μητριαρχία και εννοούν την εξουσία στα χέρια γυναικών ή μητέρων ανάλογα με την πατριαρχία.

  361. BLOG_OTI_NANAI said

    360: ΔΙΟΡΘΩΣΗ:

    «Ούτε καν όσοι μιλούν για μητριαρχία ΔΕΝ εννοούν την εξουσία στα χέρια γυναικών ή μητέρων ανάλογα με την πατριαρχία.»

  362. Γιάννης Ιατρού said

    360: Δεν είναι έτσι όπως τα λες. Ξεκινάς από την μυική δύναμη, κι αυτό έχει απότέλεσμα να το βλέπεις στραβά. Αφ΄ενός δεν ήταν θέμα κυριαρχίας του ενός ή του άλλου. Υπήρχε μια ισορροπία. Αφ΄ετέρου η γυναίκα έκανε κουμάντο στα κοινωνικά, περιουσιακά (ρίξε και μιά ματιά στον Ηρόδοτο, Κλειώ, στο 1.174 περίπου, για τους Λύκιους κάτι γράφει επ΄αυτού, απομεινάρια μιας παλιότερης εποχής/κοινωνία βασικά) και θρησκευτικά θέματα. Η άμυνα/πόλεμος κλπ. ήταν περισσότερο ανδρικό θέμα (αυτές οι Αμαζόνες πάντως κάτι μας θυμίζουν, ε;). Για την τροφή φρόντιζαν κι οι δύο, αφ΄ενός συλλογή καρπών κλπ., αφ΄ετέρου κυνήγι. Δευτερευόντως ρίξε και μια ματιά στον Αισχύλο, Ορέστεια.

  363. # 362

    Γιάννη εδώ και πολλά χρόνια αποφεύγω αυτές τις συζητήσεις όταν διαπιστώσω πως δεν πρόκειται για παράθεση στοιχείων αλλά εμμονική προσπάθεια κατάργησης της κοινής λογικής με ερωτήσεις που δεν έχουν απάντηση ή συμπεράσματα που στηρίζονται στην πίστη του ομιλούντος για να εδραιώσει τις ιδεολογικές προκαταλήψεις του. Ομολογώ πως είναι μια τέχνη η διαστρέβλωση της κοινής λογικής αλλά δεν με συγκινεί όπως δεν με συγκινούν οι εκκλησίες γοτθικού ρυθμού ή το ράγκμπυ.
    Είναι ένας λόγος που αποφεύγω τα μπαρ και τις υπαρξιακές ανησυχίες των θαμώνων τους, προτιμώ τις καφενειακές συζητήσεις για τους σφαγιασμούς του ΠΑΟΚ από τα κοράκια της (ελληνικής και παγκόσμιας) διαιτησίας που με δικαιώνουν !!

  364. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τον καημένο τον ΜΠΑΟΚ που τον σφάζουνε, όπως στη Λαμία με το κατάρτι του Βιερίνια και τον διαιτητή στα 10 μέτρα…Τι λες κι εσύ, Εμποκού;
    «Σίγουρα ήταν μια από τις χειρότερες διαιτησίες που έχω συναντήσει στην καριέρα μου. Πολύ κακή. Δεν μας βοήθησε όλο αυτό που έγινε με την διαιτησία.»
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.gazzetta.gr/football/superleague/article/1295548/stin-toympa-i-heiroteri-diaitisia-empeiria-zois-o-pao%3Famp&ved=2ahUKEwie-eqonpLfAhWNKlAKHQ36DFoQFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw0UDlm-nvNxT-N7jhxUtfOK&ampcf=1

  365. cronopiusa said

    Ούτε μία λιγότερο

  366. Eleni Argyridou said

    μαλακιες κομμουνιστικες γραφετε.Δυο αλβάνια με βαρβαρο dna.Οι φυλακές στην Ελλάδα γεμάτες αλβανούς είναι.ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!

  367. cronopiusa said

    https://pbs.twimg.com/media/DuIOJPpWwAAwTMC.jpg:large

  368. cronopiusa said

  369. cronopiusa said

    ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
    Συμφέρουσες μεταφράσεις

  370. Εχτές ήταν η μέρα που πιστέψαμε στη δικαιοσύνη (παραφράζοντας μια φράση από την ταινία με τον Σον Κόνερι Ανακαλύπτοντας τον Φόρεστερ)
    Αιτία η αγόρευση της εισαγγελέας Αριστοτέλειας Δόγκα στην υπόθεση Τοπαλούδη.
    Διαβάστε αποσπάσματα εδώ
    https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/243188_eisaggeleas-sti-diki-topaloydi-enohoi-gia-ola-kai-oi-dyo

    Ήρθε σήμερα η ανακοίνωση των δικηγορικών συλλόγων που ζητά και πειθαρχική δίωξη της εισαγγελέας να μας προσγειώσει.

    Ευτυχώς υπάρχουν και δικηγόροι που διαφωνούν σαν αυτή που έγραψε το παρακάτω:
    http://www.katiousa.gr/epikairotita/aristotelia-dogka-i-eisangeleas-pou-tha-thymomaste/

  371. sarant said

    371 Α μπράβο

Σχολιάστε