Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αφωνία

Posted by sarant στο 16 Ιανουαρίου, 2019


Τώρα στις γιορτές είχα δυο συνεχόμενες ομιλίες, και μετά την πρώτη η φωνή μου είχε κλείσει, οπότε η κόρη μου με συμβούλεψε «Να κάνεις αφωνία για μερικές ώρες». Πράγματι, συχνά οι γιατροί συνιστούν αφωνία, δηλαδή να αποφεύγει κανεις να μιλάει. Όμως η αφωνία είναι επίσης πάθηση, η προσωρινή ή μόνιμη απώλεια της φωνής.

Λέμε συχνά ότι κάποιος χάνει τη φωνή του από τη μεγάλη έκπληξη. «Έμεινα άφωνος», λέμε, για να δηλώσουμε την κατάπληξη. Λέμε επίσης «έμεινα άναυδος», με τη σημασία αυτού που δεν μπορεί να μιλήσει απο τη μεγάλη έκπληξη. Ετυμολογικά, ο άναυδος είναι συνώνυμο του άφωνου, αφού «αυδή» ειναι πανάρχαιη, ομηρική λέξη για τη φωνή -στην Ιλιάδα ο Όμηρος λέει για τον Νέστορα «τοῦ καὶ ἀπὸ γλώσσης μέλιτος γλυκίων ῥέεν αὐδή«, από το στομα του κυλούσε η φωνή γλυκύτερη απ’ το μέλι.

Έχουμε πολλές λέξεις και εκφράσεις για να δηλώσουμε την κατάπληξη, το ξάφνιασμα, το σάστισμα, το απροσδόκητο και αδιανόητο γεγονός που μας κάνει να μένουμε με το στόμα ανοιχτό, μη μπορώντας να αρθρώσουμε λέξη γι’ αυτό που μόλις συνέβη ή μόλις μάθαμε. Μένει κανεις άναυδος, άφωνος, άλαλος, σύξυλος, εμβρόντητος, κατάπληκτος, αποσβολώνεται, μένει μ’ ανοιχτό το στόμα, σαστίζει, ξαφνιάζεται, τα χάνει, μένει ακίνητος σαν άγαλμα, σαν κεραυνόπληκτος, σαν στήλη άλατος, του έρχεται κεραμίδα, μένει κόκαλο, του κόβεται η μιλιά, μένει με το δάχτυλο στο στόμα, ανοίγει διάπλατα τα μάτια, μένει κάγκελο, μένει μαλάκας, μένει κεχηνώς ή ενεός. Υπάρχουν εκφράσεις για όλα τα γούστα και τα επίπεδα ύφους και είμαι βέβαιος ότι μπορείτε κι εσείς να προσθέσετε κάμποσες, αν και δεν δηλώνουν όλες οι φράσεις ότι μας κόβεται η φωνή -και στο σημερινό άρθρο στην αφωνία εστιάζουμε.

Όταν κάποιος δεν μιλάει, σωπαίνει. Σε πιο επίσημο ύφος, σιωπά. Δεν λεει λέξη -ή, για να το πάμε πιο επίσημα, δεν αρθρώνει λέξη, δεν εκστομίζει λέξη, δεν ανοίγει το στόμα του. Βουβαίνεται, το κλείνει, το ράβει, κυρίως όμως το βουλώνει -το στόμα του βέβαια. Σφράγισε το στόμα του ή τα χείλια του, το έχει σφραγισμένο. Όταν, εκτός από το να σωπάσει, κρύβεται κιόλας, λέμε ότι λουφάζει ή μουλώνει.

Δεν βγάζει λέξη, δεν βγάζει μιλιά, δεν βγάζει άχνα, κιχ, τσιμουδιά. Τσιμουδιά είναι ο ελάχιστος ψίθυρος, λέξη από τις δυσετυμολόγητες της γλώσσας μας -έχει προταθεί το αρχαίο «σιμωδία», το φάλτσο ή άτεχνο τραγούδι, η παράφωνη ωδή.

Μπορούμε να το πούμε και πιο επίσημα. Τηρεί σιγήν ιχθύος, παροιμιώδης φράση από την αρχαιότητα. «Αφωνότερος ιχθύος», έλεγαν οι αρχαίοι -πιο άφωνος και από ψάρι, το λέει κάπου ο Λουκιανός. Και ακόμα πιο βαρυσήμαντα, τηρεί αρποκράτειον σιγήν. Ο Αρποκράτης είναι το ελληνικό όνομα που είχε δοθεί, σε εποχές συγκρητισμού, στον Ώρο, τον Αιγύπτιο θεό -και θεωριόταν θεός της σιωπής. Και μια άλλη παροιμιώδης φράση από τα αρχαία, «Αρεοπαγίτου σιωπηλότερος». Φαίνεται πως οι Αρεοπαγίτες είχαν φήμη λιγόλογων. Εκτός από σιγή ιχθύος υπάρχει και σιγή Σφιγγός. Και για κάποιον που σιωπά αινιγματικά, τον λέμε Σφίγγα.

Όταν θέλουμε να κάνουμε κάποιον να σωπάσει, λέμε: Σιωπή! Σουτ! Πάψε! Σκάσε! Σκασμός! Βγάλε το σκασμό! Βούβα! Μιλιά! Τσιμουδιά! Μόκο! Ούτε λέξη! Να μην ακούσω λέξη! Πιο μάγκικα, «Τουμπεκί! Κάνε τουμπεκί ψιλοκομμένο». Οι Μικρασιάτες έλεγαν «Σους» ενώ ο Χατζηχρήστος στις ταινίες «Ασουπή!»

Αμίλητος σαν ψάρι, λέμε. Πιο συχνά όμως, «ήπιε το αμίλητο νερό», από το έθιμο του Κλήδονα -το περιγράφει ο αξέχαστος πατέρας μου πολύ παραστατικά, στα Εφτά ευτυχισμένα καλοκαίρια. Όταν περιμένουμε να μιλήσει κάποιος, κι αυτός μένει σιωπηλός, του λέμε: Τι έγινε; Ήπιες το αμίλητο νερό; Μουγκάθηκες; Κατάπιες τη γλώσσα σου;

Μούγκα στη στρούγκα, λέμε, για να χαρακτηρίσουμε μειωτικά μια κατάσταση κατά την οποία όλοι σιωπούν ενω ξέρουν πολλά ένοχα μυστικά -ή επειδή συμμορφώνονται με εντολές. Νομίζω πως την έκφραση την έκανε δημοφιλή η Μαλβίνα Κάραλη. Το κανάλι Μέγκα Τσάνελ, την εποχή που υποστήριζε το κυβερνητικό κόμμα, το έλεγαν Μούγκα Τσάνελ όταν σιωπούσε αντί να κάνει κριτική.

Ο μαφιόζικος κώδικας της σιωπής λέγεται Ομερτά. Ή αλλιώς, ο νόμος της σιωπής. Όταν κάτι συγκαλύπτεται, λέμε ότι υπάρχει συνωμοσία σιωπής. Κάποιες φορές λέμε για τείχος σιωπής ή ότι ένα πέπλο σιωπής σκεπάζει τα πράγματα. Κάποιοι λένε και για σιωπή των αμνών, από τη γνωστή ταινία.

Η σιωπή μπορεί να είναι βαθιά, απόλυτη, απέραντη. Άκρα του τάφου σιωπή, έγραψε ο Σολωμός κι έγινε παροιμιώδες. Όμως η σιωπή μπορεί να είναι και αμήχανη, ένοχη, υποκριτική. Μπορεί να είναι και εύγλωττη, όταν δηλώνει πολλά για τα κίνητρα κάποιου. Κι όταν κάποιος δεν πρέπει να μιλήσει, λέμε πως η σιωπή είναι χρυσός.

Έχουμε και σιγή: νεκρική σιγή ή σιγή νεκροταφείου, σιγή ασυρμάτου, αλλά και αιδήμονα σιγή, όταν κάποιος έχει λερωμένη τη φωλιά του και σιωπά ένοχα.

Όταν επιβάλλουμε σιγη σε κάποιον, του κλείνουμε το στόμα, του βουλώνουμε το στόμα, του φράζουμε το στόμα. Πιο χαρακτηριστικά, τον φιμώνουμε. Όταν τον κάνουμε να σωπάσει με τη δύναμη των επιχειρημάτων μας, όμως, τον αποστομώνουμε.

Όταν κάποιος πει κάτι δυσοίωνο, του λέμε «δάγκωσε τη γλώσσα σου» για να μην το συνεχίσει ή να μην το ξαναπεί.

Οι αρχαιοι, όταν ήθελαν να πουν ότι λόγος σοβαρός τους αναγκάζει να μη μιλήσουν, έλεγαν «βόδι πάτησε πάνω στη γλώσσα μου», βους επί γλώσση βέβηκε, ας πούμε στον Αισχύλο: τὰ δ’ ἄλλα σιγῶ· βοῦς ἐπὶ γλώσσῃ μέγας βέβηκεν. Είχε δοθεί η εξήγηση πως εδώ υπονοείται σιωπή λόγω δωροδοκίας, επειδή, λέει, κάποια νομίσματα είχαν επάνω τους εικόνα βοδιού, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ευσταθεί.

Κι όταν πάλι θέλουμε να δηλώσουμε ότι προτιμάμε να σιωπήσουμε γιατί αν μιλήσουμε θα αναγκαστούμε να βλαστημήσουμε ή πούμε κάτι κακό / υβριστικό για κάποιον, τότε λέμε «Θου κύριε φυλακήν τω στόματί μου». Αυτό προέρχεται από τους Ψαλμούς (140, 3): «θού κύριε  φυλακήν τω στόματί μου και θύραν περιοχής περί τα χείλη μου», βάλε Θεέ μου φρουρά στο στόμα μου, περίφραξε τα χείλια μου. Συχνά, λέγεται μόνον το «Θού κύριε». Η ακριβής σημασία της φράσης μάλλον δεν είναι καθαρή για όλους εκείνους που τη μεταχειρίζονται.

Κι άλλα πολλά θα μπορούσα να πω για τις πενήντα αποχρώσεις της σιωπής και της αφωνίας, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα τις συμπληρώσετε εσείς στα σχόλιά σας. Όμως, γιατί έβαλα αυτή τη φαινομενικά άσχετη φωτογραφία των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κ. Σημίτη και του Γ. Α.Παπανδρέου;

Την έβαλα επειδή, κι εδώ σταματώ να λεξιλογώ και αρχίζω να πολιτικολογώ, θέλω να επικρίνω την αφωνία που τηρούν εδώ και πολύ καιρό αλλά ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες οι δυο πρώην πρωθυπουργοί, όχι γενικά αλλά ειδικά για ένα θέμα, για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τόσο ο Κ. Σημίτης όσο και ο Γ. Παπανδρέου, βλέπετε, έχουν κατ’ επανάληψη ταχθεί υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας της γειτονικής χώρας, ωστόσο, ενώ το θέμα έχει πια έρθει στην πρώτη θέση της επικαιρότητας, αποφεύγουν και οι δυο να τοποθετηθούν υπέρ ή κατά της συμφωνίας, προφανώς για να μην έρθουν σε σύγκρουση με την ακατανόητη θέση της ηγεσίας του κόμματός τους.

Στο σημερινό άρθρο είδαμε πολλους τρόπους για να περιγραφεί η σιωπή. Στη σιωπή των δύο πολιτικών ηγετών, αλλά και πολλών άλλων κεντροαριστερών, μπροστά στη Συμφωνία των Πρεσπών, θαρρώ πως καλύτερα ταιριάζει ο όρος εκκωφαντική σιωπή.

 

262 Σχόλια to “Αφωνία”

  1. Πέπε said

    Καλημέρα.

    Τη σιγή παλαιάς αρσακειάδος, γιατί την αποκρύπτετε κύριε Σαραντάκο;

  2. Πέπε said

    Άλαλα τα χείλη των ασεβών. (Των μη προσκυνούντων, οι κερατάδες, την εικόνα σου την σεπτήν.)

  3. Θρασύμαχος said

    Μα και όποτε πήγε κάτι να ψελλίσει, έστω και με υπονοούμενα («επί της πρωθυπουργίας μου, όταν είχα οποιαδήποτε ορθή πληροφόρηση για υπουργούς, τους απομάκρυνα αμέσως από τη θέση τους» https://www.tovima.gr/2018/12/30/politics/kostas-simitis-stelexi-mas-ekmetalleytikan-kata-anepitrepto-tropo-tis-theseis-tous-gia-prosopiko-ofelos/ – μπα; ποιούς; τί είχαν κάνει και δεν το μάθαμε;), δεν είδα να το σχολιάζει κανείς και πουθενά.

  4. Πουλ-πουλ said

    Αν έχεις να πεις κάτι καλύτερο από τη σιωπή, άντε μίλα (κινέζικη παροιμία)

  5. Αὐγουστῖνος said

    Καλημέρα – καὶ νὰ δοῦμε τί θὰ τέξει…
    Μιὰ μικρὴ ἔνσταση λεκτικῆς φύσεως: Ἐκεῖνο τὸ «θεωριόταν» μπορεῖ νὰ σχηματίζεται σύμφωνα μὲ τοὺς κανόνες καὶ ἄρα νὰ θεωρεῖται 😉 σωστό, ὅμως ἀμφιβάλλω ἂν θὰ βρεθεῖ κανεὶς νὰ τὸ μεταχειριστεῖ αὐθόρμητα καὶ ἀβίαστα. Δὲν ἔχει λόγο, ἄλλωστε, νὰ τὸ κάνει, τὴ στιγμὴ ποὺ μπορεῖ κάλλιστα νὰ πεῖ «λογιζόταν». Γνώμη μου, φυσικά.

  6. Πουλ-πουλ said

    Ωραίο το άρθρο περί αφωνίας, αλλά μου φαίνεται ότι κάποιον πρώην πρωθυπουργό ξεχάσατε.
    Το επόμενο άρθρο λοιπόν προτείνω να έχει τίτλο «αμνησία».

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1-2-4 Ναι μπράβο!

    3 Δεν το έχω ερευνήσει αυτό, ποιους υπουργούς απομάκρυνε και γιατί, πρέπει να έχεις δίκιο!

    5 Η ένσταση λαμβάνεται υπόψη 🙂

  8. ΓιώργοςΜ said

    Καλημερα!
    Η μούγκα στη στρούγκα είναι η…. μαλλιαρή εκδοχή της σιωπής των αμνών. Πιθανότατα διαδόθηκε από τη Μαλβίνα, αλλά κυκλοφορούσε ως ανέκδοτο μιας και είναι αρκετά παραστατικό· στη στρούγκα τα αρνιά στριμώχνονται για να περάσουν από άρμεγμα, άρα ομοίως τα μέλη του εκάστοτε κοπαδιού στριμώχνονται για να μη μιλήσουν. Moug in the stroug, το… αντιδάνειο που κυκλοφορούσε στην παρέα τότε.

    Ένα καινουριο που ψάρεψα από την κόρη μου για το «έμεινε άναυδος» είναι το «έπαθε τσότσο» (?!?!?!), αγνώστου ετυμολογίας 😛 Ίσως είναι της παρέας, δεν το έχω ακούσει από αλλού.

  9. Πέπε said

    Μου έχει συμβεί πολλές φορές, μετά από ένα βράδυ με πολύ και φωναχτό τραγούδι, να ξυπνάω το πρωί μουγκός. Αυτό που εφαρμόζω είναι το εξής: Προσπαθώ να μουρμουρίσω «μμμ» σε διάφορους τόνους. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, κάπου θα βρεθεί ένας τόνος στον οποίο βγαίνει έστω και υποτυποδώς λίγη φωνή (αν όχι, αφωνία και ξαναπροσπαθώ αργότερα). Σε μικρές δόσεις, και με ελάχιστη ένταση, συνεχίζω το μμμ μέχρι να εμπεδωθεί αυτός ο τόνος. Μετά από λίγο, προσπαθώ να το πάω μια νότα πάνω και μια νότα κάτω. Σιγά σιγά εμπεδώνονται κι αυτοί οι δύο τόνοι – μπορεί στην αρχή ο ένας να μη βγάζει τίποτε αλλά να βγάζει ο άλλος. Πιο ύστερα, άλλη μια νότα πάνω και μια κάτω, και έτσι σταδιακά «ανοίγει» η «κλεισμένη» φωνή.

    Νομίζω ότι κανονικά είναι λάθος αυτό, αλλά μέχρι στιγμής δε μου έχει στοιχίσει καμιά καταστροφή.

  10. alexisphoto said

    Έχω την εντύπωση ότι για διαφορετικούς λόγους σωπαίνουν.
    Ο μεν Παπ έχει καταπιεί τη γλώσσα του, προφανώς γιατί θα ήθελε δικιά του μια τέτοια συμφωνία -γραμμένο το έχει/ουνε το κόμμα μη γελιώμαστε-, ο δε Σημ γαιτί «ενδιαφέρεται» πιο πολύ για τις εξελίξεις με τον Παπαντωνίου παρά για ό,τι άλλο…
    Πως κ πως το περίμενα το χθεσινό κείμενο. περιμένουμε και άλλα τέτοια 🙂
    Ευχαριστώ.
    καλημέρα και καλή χρονιά, μιας και δεν κατάφερα να γράψω όταν έπρεπε, τις γράφω τώρα…

  11. Πέπε said

    #9 *υποτυπωδώς*

  12. Πέπε said

    Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς.

    Όταν τρώμε δε μιλάμε: καταπληκτικό καρφί για όσους (πολιτικούς κυρίως) «τρώνε» και «δε μιλάνε».

  13. sarant said

    10 Καλή χρονιά!

    6 6 Ο Κ. Καραμανλής, που μάλλον αυτόν εννοείς, δεν είναι κεντροαριστερός. Ωστόσο, έχω δει ένα άρθρο που καλούσε και αυτόν να διαφοροποιηθεί -όχι να υπερψηφίσει τη συμφωνία αλλά να μην πάρει μέρος στην ψηφοφορία.

  14. ΓιώργοςΜ said

    Δε θυμάμαι ποιούς αρχαίους ημών αφορούσε, θυμάμαι όμως τη στιχομυθία, ανάμεσα σε κάποιον σοφό και έναν νεαρό, επειδή ο τελευταίος έμεινε σιωπηλός κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου σοφών: «Αν δεν είχες τίποτε σοφό να πεις και σιώπησες, είσαι σοφός. Αν είχες κάτι σοφό να πεις και σιώπησες, είσαι βλάκας».
    Επίσης εκείνο το σιγάν που είναι κρείττον του λαλείν το είπαμε;

  15. «επικρίνω την αφωνία που τηρούν εδώ και πολύ καιρό αλλά ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες οι δυο πρώην πρωθυπουργοί …βλέπετε, έχουν κατ’ επανάληψη ταχθεί υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας της γειτονικής χώρας»

    # Εγώ πάω στον καθρέφτη και …καμαρώνω τη δική μου αφωνία! Διότι τηρώ σιγήν ιχθύος, κάνοντας πως δεν καταλαβαίνω, ότι το μείζον έγκλημα της επαίσχυντης τσιπροσυμφωνίας δεν είναι το όνομα αλλά το ξεπούλημα της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας! [κάτι που δεν έκανε ούτε το ΚΚΕ τον Γενάρη του 1949, όταν είχε ανάγκη τους τσιπρομακεδόνες].

  16. Πέπε said

    Σιλάνς Παναγιωτάκη!

  17. Ποδηλάτης said

    Να συμπληρώσω στη σειρά τού «έμεινε άγαλμα» το σχετικά φρέσκο «έμεινε πάκης».

    Επίσης τήν άχνα, που μπορεί να σημαίνει και ομιλία:

    Μην βγάλεις άχνα! Άχνα!
    Δεν έβγαλε άχνα.

    Φαντάζομαι από τους υδρατμούς της αναπνοής που γίνονται ορατοί όταν μιλάμε σε κρύα ατμόσφαιρα.

  18. Παναγιώτης Κ. said

    Όταν ως απάντηση έχουμε τη σιωπή! 🙂
    «Η σιωπή μου προς απάντησή σου».

  19. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα και …

  20. Πουλ-πουλ said

    8. Για το έμεινα άναυδος, υπάρχει και το εκφραστικότατο «έμεινα Παυλόπουλος».
    Για το ασφυκτικό μαρκάρισμα με τα μάτια που υπέστη ο χρυσαυγίτης όταν μοίραζε χαστούκια.
    Άλλη μια συμπεριφορά που αποδεικνύει ότι η σιωπή ανταμείβεται, είναι πράγματι χρυσός.

  21. Μανούσος said

    Μουγκαφών επίσης

  22. Πέπε said

    Ομερτά:

    (Πράγματι, ένα τραγούδι για θέμα που, όσο ξέρω, όσους άλλους απασχόλησε δεν το τραγούδησαν.)

  23. Παναγιώτης Κ. said

    «Η σιωπή είναι χρυσός» το είπαμε;

  24. Brian de Bois-Guilbert said

    όπως έλεγε και ένας παλιός Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen.

  25. Παναγιώτης Κ. said

    Δεν είναι και τόσο ακατανόητη η θέση της ηγεσίας του Κινάλ.
    Αν οι έρευνες για τη στάση της πλειονότητας των ψηφοφόρων του είναι εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών και προκειμένου από το 5% να μη βρεθεί στο… 2,5% «λογικό» είναι να συμπλέει με αυτούς τους ψηφοφόρους.

  26. spiral architect 🇰🇵 said

    [..] Tόσο ο Κ. Σημίτης όσο και ο Γ. Παπανδρέου, βλέπετε, έχουν κατ’ επανάληψη ταχθεί υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας της γειτονικής χώρας, …. Στη σιωπή των δύο πολιτικών ηγετών, αλλά και πολλών άλλων κεντροαριστερών … [..]

    Και γιατί να κάνουν δηλώσεις περί μακεδονικού;
    – Έχουν πια κίνητρο;
    – Ακούγεται κάνας ελαφρύς ήχος;
    – Παίζει τίποτ’ άλλο που δεν το ξέρω;

    Αντίθετα, ανοίγει η πιάτσα και όλοι αυτοί δεν είναι μέσα. 😉

  27. # 23

    το έχω πει σε αρκετούς/ες φάλτσους/ες που έχουν έρθει σε κέφι και άδουν ασυστόλως, φυσικά μετά την εισαγωγή πως τραγουδάς ωραία αλλά η παροιμία άλλα λέει.

  28. sarant said

    25 Εγώ πιστεύω ότι απλώς θέλουν να έχουν ανοιχτές γέφυρες με τη ΝΔ για συγκυβέρνηση μετεκλογικά.

  29. «τοῦ καὶ ἀπὸ γλώσσης μέλιτος γλυκίων ῥέεν αὐδή«, από το στομα του κυλούσε η φωνή γλυκύτερη απ’ το μέλι

    Στα λεξικά η αυδή αναφέρεται σαν φωνή, ενστικτωδώς για μένα αυδή είναι η σκέψη και μάλιστα πριν πάρει μορφή, περιγραφή με λέξεις. Το άναυδος περισσότερο νομίζω πως αναφέρεται σ’ αυτόν που παγώνει το μυαλό του παρά σ’ αυτόν που χάνει την λαλιά του (άλαλος, άφωνος ). Στο συγκεκριμένο ομηρικό ταιριάζει καλύτερα αυτή η ερμηνεία αφού η γλώσσα εξωτερικεύει τις σκέψεις σε λόγια για επικοινωνία- δεν είμαι οπαδός της τηλεπάθειας.
    Ούτε θεωρώ τυχαία την ονομασία ουρανίσκο στο κομμάτι που παρεμβάλλεται μεταξύ του εγκεφάλου και της γλώσσας όπου η σκέψη γίνεται λόγια

  30. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα κι ἀπὸ ᾿δῶ.

    Ρὲ ἄντε κάνε τουμπέκα
    Ρίζος (Κιτσάρας) πρὸς Ζῆκο (μπακαλόγατο).

  31. «Ούτε λέξη πλέον» συνηθιζόταν παλιά επιβάλλοντας σιωπή.
    »Δεν λες κουβέντα, κρατάς κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα»
    https://www.google.com/search?q=%CE%B4%CE%B5%CE%BD+%CE%BB%CE%B5%CF%83+%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B1+%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%85&oq=%CE%B4%CE%B5%CE%BD+%CE%BB%CE%B5%CF%83+%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B1+&aqs=chrome.2.69i57j0l5.9641j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

  32. Γιάννης Κουβάτσος said

    Νίκος Καρούζος, «Αντι – νεφέλωμα»

    Η σιωπή δεν είναι λεφτεριά,

    η σιωπή δεν είναι αιχμαλωσία

    η σιωπή δεν είναι δωρεά, η σιωπή

    δεν είναι ιδιοκτησία

    η σιωπή είναι ένα καναρίνι στο μικρόφωνο

    η σιωπή είναι ντελάλης από στάχτη

    κάθε ρυάκι της κραυγάζει πως μονάχα η σιγή μιλιέται

    κάθε στιγμή της χαστουκίζει τα ρολόγια

    καταρρέουν ελατήρια ο καιρός παξιμάδια και βίδες

    η σιωπή περιπαίζει τα αδιέξοδα

    η σιωπή δεν κατάγεται από την Κίνα, η σιωπή

    τη γλώσσα της φασκιώνει με συνταχτικό και κανόνες

    αναπαύεται στα ανώμαλα ρήματα ερωτεύεται επιρρήματα

    στους ρήτορες οπού σείουν τα μπαλκόνια συσσωρεύεται

    πηγαίνει τις Κυριακάδες στην εκκλησία για να ψάλλει

    συχνά τηγανίζει πατάτες

    τα τύμπανα δικά της είναι , οι γενετήσιοι

    σπασμοί της αγάπης

    τα ουρλιάσματα των γυναικώνε στα μαιευτήρια

    όλα τα κλάματα δικά της είναι κι όλα τα ξεφαντώματα

    μα όμως τι όλεθρος

    η σιωπή δε βρίσκει πουθενά το όνομά της.

    (Ν. Καρούζος, Τα ποιήματα, τ. Β’, Ίκαρος)

  33. Μαρία said

    >Κι όταν πάλι θέλουμε να δηλώσουμε ότι προτιμάμε να σιωπήσουμε γιατί αν μιλήσουμε θα αναγκαστούμε να βλαστημήσουμε ή πούμε κάτι κακό / υβριστικό για κάποιον.

    Έφαγες την κύρια πρόταση: , λέμε «θου …». Αυτό προέρχεται …

  34. ΓιώργοςΜ said

    Εγώ πάλι μικρός προσπαθούσα να καταλάβω τι σημαίνειαυτό το αυδί. 😛

  35. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @27. gpointofview said:

    » …το έχω πει σε αρκετούς/ες φάλτσους/ες που έχουν έρθει σε κέφι και άδουν ασυστόλως* »

    * «Η σιωπή είναι χρυσός».

    Εἴχαμε ἕναν τέτοιον στὴν παρέα παλιά.
    Ὁ φαρμακόγλωσσος τῆς παρέας ἔλεγε σχετικά:

    «Δὲν φτάνει ποὺ εἶναι θεόφαλτσος, ξέρει καὶ ὅλα τὰ τραγούδια!» 🙂

  36. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Στη Λυπιού και πάλι

    Η γλώσσα της Λυπιού είναι η σιωπή
    Προοίμιο

    Στη σιωπή τα ποιήματα
    γεννιούνται όπως στον έρωτα
    μόνο που το συνηθίζει
    η ασυγκίνητη σιγή
    και να τα γεννάει
    και να τα καταπίνει.

    1
    Εδώ σπουδάζεις τη σιωπή
    σα να ’ταν ξένη γλώσσα
    κι αν έχεις ασκηθεί αρκετά
    ξέρεις να ξεχωρίζεις τη διάλεκτο
    της μέρας απ’ τη βαριά προφορά
    της νύχτας.
    Τα πουλιά τα μαθαίνεις απ’ έξω
    όπως και το φως που αλλοιώνει
    τη σημασία του τίποτα.
    Δεν θα μπορέσεις ποτέ αυθόρμητα
    να εκφραστείς σ’ αυτή τη γλώσσα
    όμως θα σ’ αιφνιδιάζει πάντα η αλήθεια της.
    Διαβάζεις τα δέντρα, τα βουνά στο πρωτότυπο.
    Λες: Τι έχω εγώ να πω σ’ αυτή τη γλώσσα;
    Το πληγωμένο ζώο μέσα σου βαθιά δεν απαντά.
    Σωπαίνει.

  37. dryhammer said

    …σε συνάρτηση και με τα χτεσινά (και τα σημερινά, και τ’ αυριανά κ.ο.κ.)

    «Μη μιλάς και κανε μόκο, θα σου ξηγηθώ μπαγιόκο» άνευ λίκνου

  38. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γιὰ κάποιον ποὺ ἀποφεύγει νὰ μιλήσει, νὰ σχολιάσει, νὰ πάρει θέση λέμε:

    Κάνει τὸν κινέζο!

  39. Παναγιώτης Κ. said

    Πάντως, όσοι βρίσκονται σε δίλημμα για το αν η συμφωνία των Πρεσπών θα ωφελήσει ή θα βλάψει την χώρα είναι ΣΙΩΠΗΡΟΙ. Παρακολουθούν τα αντιμαχόμενα… στρατόπεδα. Οι υπέρμαχοι της συμφωνίας αποκαλούν τους αντίθετους σε αυτή, εθνικιστές και φυσικά, δεν το λένε για να τους ανεβάσουν!
    Οι… εθνικιστές θεωρούν εαυτούς πατριώτες. Οι πατριώτες αυτού του τύπου μάλλον προσδιορίζονται με την αντίθεσή που εκδηλώνουν προς τους άλλους, τους ξένους και όχι με πράξεις και συμπεριφορές στο εσωτερικό της χώρας. Κάθε άλλο.
    Προφανώς οι υπέρμαχοι της συμφωνίας δεν είναι εθνικιστές. Μάλλον είναι διεθνιστές.
    Μερικές φορές ταυτίζονται τόσο πολύ με τις θέσεις της άλλης πλευράς που μπορείς να τους πεις…εθνικιστές της άλλης πλευράς! :).
    Οι σιωπηροί σε αυτή την υπόθεση προσπαθούν να βγάλουν άκρη για το τι είναι αλήθεια και τι ψέμα. Τι άλλο να κάνουν; Παρακολουθούν τους ειδικούς της κάθε πλευράς. Αλλά και πάλι άκρη δεν βγαίνει διότι λέγονται αλληλοσυγγρουόμενα πράγματα.
    Για τη συνθήκη του Βουκουρεστίου που μιλάει για τρεις Μακεδονίες με τα αντίστοιχα ποσοστά λένε οι μεν και δεν είχαμε λόγους να μη το λάβουμε υπόψη.
    Όχι δεν μιλάει για Μακεδονίες και ποσοστά η συνθήκη του Βουκουρεστίου λένε οι δε. Αποτέλεσμα; Οι σιωπηροί μένουν και…άφωνοι!
    Στην επιχειρηματολογία ακούστηκε ότι καταναλώνουμε διπλωματικό κεφάλαιο εξαιτίας αυτής της εκκρεμότητας.
    Ίσως αξίζει να συγκρίνουμε το σημερινό κλίμα με το κλίμα της εποχής του σχεδίου Ανάν.
    Έτσι μήπως γίνουμε σοφότεροι.

  40. spiral architect 🇰🇵 said

    38: Έλα, κακέ!

  41. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @38. Δὲν φωτογραφίζω κάποιον.

    Ὁπoιαδήποτε συσχέτιση μὲ συγκεκριμένο πολιτικὸ πρόσωπο ἀποτελεῖ προϊὸν τῆς νοσηρῆς φαντασίας σας. 🙂

  42. Κουνελόγατος said

    Για τον Παυλόπουλο με πρόλαβαν… Αλλά όταν θυμάμαι τη φάτσα του Πορτοσάλτε τη στιγμή που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα (ή το έκζιτ πολ) του δημοψηφίσματος, κλαίω.
    Πολύ ωραίο. Καλημέρα.

  43. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα, με ωραία … βουβά σχόλια. Ξεχάσαμε το «τάφος», απ’ ό,τι βγάζει το ψαχτήρι. Αυτό έχει να κάνει με μυστικό συνήθως, ακόμα και επαγγελματικό (Υπάρχουν π.χ. ακόμα και ζαχαροπλάστες που πέθαναν χωρίς να πουν το μυστικό κάποιας σπεσιαλιτέ τους…)

  44. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @40. Δὲ σὲ πρόκανα ἂν καὶ γράφαμε ταυτόχρονα.

    Τὸ κληρονομικό μου χάρισμα, πάντως, μοῦ εἶπε πὼς κάποιος κακόβουλος θὰ βρεθεῖ νὰ τὸν φωτογραφίσει. 🙂

  45. Πάνος με πεζά said

    Φυσικά και το «κάνω την πάπια/Κινέζο/Αμερικάνο/Γερμανό», όταν δε μιλάω για κάτι που «δε με παίρνει» να μιλήσω…
    Και μετά πάμε και σε «ψόφιους κοριούς» κλπ.

  46. Πάνος με πεζά said

    Θυμάμαι κι ένα νούμερο του Χάρρυ Κλυνν, που σατίριζε τον επίσης σχωρεμένο Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος στα πρώτα του τουλάχιστον κυβερνητικά χρόνια, δεν είχε την ευφράδεια που απαιτούσε η θέση του (ξεκίνησε ως Υπουργός Εξωτερικών).
    Τάχα λοιπόν κάποιος καλεσμένος του απεύθυνε χαιρετισμό, ¨Μεστιέ λε Μινιστρ μπλα μπλα μπλα», ξέρεις τώρα πώς τα έλεγε ο Χάρρυ. και κατέληγε «και ο Χαραλαμπόπουλος απάντησε :»
    – …
    Μετά ξανάρχιζε ο ξένος, πάλι «και ο Χαραλαμπόπουλος απάντησε :»
    – …

  47. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Κουνελόγατος said:

    » …όταν θυμάμαι τη φάτσα του Πορτοσάλτε τη στιγμή που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα (ή το έκζιτ πολ) του δημοψηφίσματος, κλαίω. »

    Μετὰ τὸ δημοψήφισμα, ὅμως;

  48. Πάνος με πεζά said

    Κι ένα ειρωνικό αλλά καλοπροαίρετο σχόλιο, συνήθως σε ηλικιωμένους που κάθονται σε μια μεριά και δε συμμετέχουν στη συζήτηση :
    – Αμάν ρε θείε, μας ξεκούφανες με την ομιλία σου !

  49. sarant said

    33 Ωχ ναι, το διόρθωσα!

  50. rizes said

    https://vgiannelakis.wordpress.com/2018/12/30/%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%ba%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b9-2/ΟΙ ΑΤΣΑΛΑΚΩΤΟΙ

  51. rizes said

    ΟΙ ΑΤΣΑΛΑΚΩΤΟΙ

    ΟΙ ΑΤΣΑΛΑΚΩΤΟΙ

  52. spiral architect 🇰🇵 said

    Αν δεν βρέξει, θα χιονίσει.
    (χειμώνας είναι άλλωστε)

    Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε στον Ant1 ότι το κόμμα δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και θα αποφασίσουν για το αν θα καταψηφίσουν ή αν θα απέχουν από την ψηφοφορία.

    «Υπάρχουν δύο σκέψεις. Η μία είναι να καταψηφίσουμε και οι πέντε τη Συμφωνία και η άλλη να απέχουμε ως κόμμα από την ψηφοφορία», ανέφερε χαρακτηριστικά και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «δεν γίνεται με “ολίγη” από Ποτάμι ο Τσίπρας να παραμένει Πρωθυπουργός και να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών». Υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα μεταπήδησης του στη Νέα Δημοκρατία.

    (από το live του tpp)

  53. nikiplos said

    Μην ξεχάσουμε και το «The Sound of Silence», τραγούδι του αμερικανικού ντουέτου Simon & Garfunkel

  54. Μπούφος said

    «Εκπλήσσομαι» που θα έγραφε και η Μάντις, με όλα τα σερνικά τα πολύ περιδιαγραμμάτου της εδώ σελιδός, που ξέχασαν να αναφέρουν το άπαιχτο είδος σιγής … όταν μια τσαλαπατημένη ανυπεράσπιστη γυναίκα … επί ώρες, επί μέρες, επί μήνες, επί χρόοονια, στο σπίτι… στο δικόν της…δηλαδή του κρατάει συνέχεια «μούτρα», καλέ…και… τότε, μια μοιραία ημέρα, αστράφτει, Η ΛΑΜΨΗ στα μάτια του αντρός και λέει μέσα του με σιωπή σατανικού δράκου :»Να το αρπάξω το τσεκούρι σαν το Νίκολσον στο ξενοδοχείο και να μη μείνει στο ξενοδοχείο κολυμπριθόξυλο, ή να μην το αρπάξω; »

  55. Κουνελόγατος said

    47. Ναι Δημήτρη, ωστόσο δε θυμάμαι την ακριβή στιγμή, διότι εκείνην την ώρα μέτραγα, δεν έβλεπα τηλεόραση…

  56. Ιερόδουλος said

    Και γω θυμήθηκα μόλις τώρα την ανεπανάληπτη ταινία ΣΙΩΠΗ του Σκορτσέζε που αξίζει να δει κάθε ένθεος και κάθε άθεος. Το τρέιλερ εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=R_Ney22Iv7I

  57. spiral architect 🇰🇵 said

    @55: Μέτραγες; Τι μέτραγες;

  58. Κουνελόγατος said

    Καλό. Και άπειρες ξεκαρδισμένες από γέλιο φατσούλες.

  59. Μαρία said

    39
    Σιωπηλοί. Εκτός κι αν θες να πεις οτι διαμαρτύρεστε σιωπηρά.

  60. Πάνος με πεζά said

    Κι από τα ωραία Συριζέικα χρόνια…

  61. Pedis said

    Κάτι πρέπει να γίνει με την οχλαγωγία στο Κοινοβούλιο. Δίνουν στα παιδιά το ίδιο κακό παράδειγμα με τα πάνελ, τα ριάλιτι και την καφετέρια με τη μουσική και το γκάρισμα στη διαπασών, την τηλεόραση ανοικτή στο σπίτι 24/24.

    Τι λέτε οι παλιοί, ήταν πάντα έτσι μπουρδέλο; Υπάρχει ένα βίντεο του 70τόσο με τον φρυδά που μιλάει σε Βουλή-νεκροταφείο. Δεν είπαμε κι έτσι, να αναπνέουν τα παιδιά, δεν λέω, αλλά από τη μύτη.

  62. Πάνος με πεζά said

    Κι εδώ το περίφημο «Εμβατήριο της σιωπής», του Λουκιανού. Προτιμάω να φαίνεται ο ίδιος να τραγουδάει, κι ας είναι κι απ’ το…Μοσχοπόδι Θήβας το βίντεο !

  63. Μαρία said

  64. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Έμεινα παγωτό

  65. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η Σιωπή (Tystnaden, 1963), ταινία του Ίνκγμαρ Μπέργκμαν.

    Καλύτερα να κρατάς το στόμα σου κλειστό και να σε νομίζουν ηλίθιο, παρά να το ανοίγεις και να το επιβεβαιώνεις. (Αγνώστου σοφού)

    64
    https://www.slang.gr/lemma/1945-meno-pagoto

  66. nikiplos said

  67. Μαρία said

  68. Γιάννης Κουβάτσος said

    61: Παλιά έπεφτε και ξύλο. Θυμάμαι τον Κεδίκογλου να χαστουκίζει τον Κόρακα και τη δεκαετία του ’60 γίνονταν κανονικές συρράξεις. Απλώς τώρα δεν ανεβαίνουν αξιοσέβαστο πρόσωπα στο βήμα και είναι εύκολο να πετάξει ο καθένας από κάτω τη χοντράδα του. Περνάει κρίση και η λεγόμενη αστική ευπρέπεια, οπότε…

  69. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και αυτό περί ξυλοδαρμών στη βουλή:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.topontiki.gr/article/124219/prin-55-hronia-stin-elliniki-voyli-epaizan-xylo-voylgaroi-kai-tagmatasfalites-oi&ved=2ahUKEwj_pN37ivLfAhWH6aQKHTqrDfM4ChAWMAN6BAgHEAE&usg=AOvVaw2DRo2voy8eriQhGcGZ8giA

  70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    63, Μαρία εννοείται με πρόλαβες! και να δεις που απόρησα πώς και δεν μπήκε ήδη η ταινία. 🙂

    Η σιωπή του Θεού, η σιωπή της Ιστορίας, πίσω από ταινίες του Μπέργκμαν, του Ταρκόφσκι, του Αγγελόπουλου.

    -Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη,
    -Χειμωνιάτικο Φως,
    -Η Σιωπή.
    η «Τριλογία της Σιωπής» σύμφωνα με τους κριτικούς κινηματογράφου

  71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «Ποιος φωνάζει ποιος πληγώνει τη σιωπή»

  72. Μαρία said

    70
    Όταν πρωτοπαίχτηκε ήταν αυστηρώς ακατάλληλη κι έτσι την είδα, όταν ενηλικιώθηκα. Θυμάμαι όμως οτι κάτι παλικαράκια ήθελαν να πάνε στη Σουηδία για γκαρσόνια 🙂

  73. Μαρία said

    Με προεδρία Νανά. Την επομένη η Συνοδινού παραιτήθηκε.

  74. sarant said

    68-69 Επίσης, σε ένα άλλο επεισόδιο το 1961 ίσως, ένας βουλευτής της ΕΡΕ ταγματασφαλίτης, ένας Παπαδόπουλος ίσως, πήγε να δείρει τον Μπριλλάκη και ο Λαμπράκης, πηδώντας καναδυό έδρανα, τον σταμάτησε με γροθιές.

  75. cronopiusa said

    «Ο 60χρονος εργάτης, πατέρας δυο παιδιών, στο γήπεδο της ΑΕΚ αυτοκτόνησε γιατί θα τον απέλυαν»

  76. Pedis said

    # 74 – το ξύλο δεν με ενοχλεί τόσο, όσο οι ψευτοτσαμπουκάδες με τη φωνή και οι στριγκλοτσαντίλες που τους πνίγει το δίκιο τους.

    # 73 – δεν κατάλαβα τι έγινε.

  77. Προδικτατορικά, ο Κοραχάης είχε τακτική στήλη στα ΝΕΑ με τα ευτράπελα της Βουλής:
    Πολύ παλιότερα, ο Σουρής έγραφε (περίπου, δεν το βρήκα τώρα):
    «Αν απ’ την αίθουσα ακουστούν φωνές, κακό, αντάρα,
    […]
    […] καμιά γερή σφαλιάρα,
    αν επιτέλους συναφθεί και μάχη φονική,
    η συνεδρίασις θα ειπεί πως είναι … μυστική.»
    Αλλά άμα δείτε και το βρετανικό Κοινοβούλιο, που υποτίθεται ιστορικά πως είναι το πρότυπο, μάλλον χάβρα παρά μυσταγωγία θυμίζει…

  78. sarant said

    6: Τελικά, αυτή τη στιγμή μιλάει στη Βουλή ο Κων. Καραμανλής -αλλά όχι ο πρώην ΠΘ, παρά ο ανιψιός.

  79. spiral architect 🇰🇵 said

    @78: Μικρανηψιός 😉

  80. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Καλημέρα! Καλή η συνέχεια του χθεσινού και με ενδιαφέροντα λεξιλογικά!

    Τα περί πολιτικής σιωπής κλπ τα έγραψα, εν συντομία, χθες.

    #25 Παναγιώτης Κ. said
    «Δεν είναι και τόσο ακατανόητη η θέση της ηγεσίας του Κινάλ.
    Αν οι έρευνες για τη στάση της πλειονότητας των ψηφοφόρων του είναι εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών και προκειμένου από το 5% να μη βρεθεί στο… 2,5% «λογικό» είναι να συμπλέει με αυτούς τους ψηφοφόρους.»

    Νομίζω ότι το φαινόμενο είναι αμφίδρομο: Αν η ηγεσία δεν ήταν τόσο αντι-ΣΥΡΙΖΑ, ά ρ α και κατά της συμφωνίας, τότε η πλειοψηφία των οπαδών-ψηφοφόρων θα εκφραζόταν υπέρ! Άσε που είναι εξεταστέο το ποιοι/πόσοι είναι που απαντάνε στις δημοσκοπήσεις και ποιοι/πόσοι δεν θέλουν καν να συμμετέχουν…

    #32. Φοβερό το ποίημα του Καρούζου!

    #27, 35 Περί φάλτσων: Σε παρόμοιες περιπτώσεις, ένας φίλος απευθυνόταν στον φάλτσο τραγουδιστή λέγοντάς του ’’Σώπα να σ’ αγαπήσουμε!’’

  81. ΚΩΣΤΑΣ said

    28 –> Εγώ πιστεύω ότι απλώς θέλουν να έχουν ανοιχτές γέφυρες με τη ΝΔ για συγκυβέρνηση μετεκλογικά.

    Αμάν! Νικοκύρη, τι ομολογία είναι αυτή; Θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές; 😉

  82. leonicos said

    Έμεινα ενεός, επίσης παίζε, μολονότι δεν είναι κυριολεκτικά συνώνυμο. Σημαίνει κατάπληκτος

  83. ConspiRaki Theologist said

    @24: ναι, έτσι έλεγε ο παλιός αφού τα βρήκε μπαστούνια στα μαθηματικά, αλλά τον έκανε ρόμπα ο Gödel τελικά.
    Και μετά ο παλιός άρχισε τα χαστούκια στα πιτσιρίκια απ’ την πολύ σοφία του…

  84. leonicos said

    1.31 κι έχουμε 82 σχόλια περί αφωνίας; Κι όταν σας λέει ‘μιλήστε’ πιάνετε τα 15 σε δέκα ώρες;

    Ανάποδοι σε όλα σας είστε!

    Μόο ο Γς είναι καλός σε όλα

  85. leonicos said

    μένει κεχηνώς = με το στόμα ανοιχτό, χάσκει

  86. leonicos said

    και θεωριόταν θεός της σιωπής

    σωστό

    αλλά θα έγραφα θεωρούνταν κι ας είναι λάθος

  87. leonicos said

    1

    Τη σιγή παλαιάς αρσακειάδος, γιατί την αποκρύπτετε κύριε Σαραντάκο;

    Είναι προφανές! Τι τον ρωτάς;

  88. leonicos said

    9

    Μου έχει συμβεί πολλές φορές, μετά από ένα βράδυ με πολύ και φωναχτό τραγούδι,

    το γλεντάμε βλέπω!

  89. sarant said

    79 Ξάδερφος είναι τελικά, μου είπαν. Γιος του Αχιλλέα.

    81 Το ΚΙΝΑΛ εκεί ποντάρει. Εγώ λέω ότι θα γίνει ντέρμπι. (Μεταξύ μας, αν με ρωτούσες πέρυσι θα έλεγα ότι θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος αν ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε πάνω από 17%).

  90. ΚΩΣΤΑΣ said

    89 β

    Για μένα, η πρωτιά της ΝΔ είναι εξασφαλισμένη, παίζει η αυτοδυναμία. Για λόγους αρχής, στοιχήματα δεν βάζω. 🙂

  91. ip said

    Έχετε απόλυτο δίκιο, είναι εκκωφαντική η σιωπή τους. Σαν κι αυτήν των (οθντκ) «αριστερών» για τους νεκρούς στη Μόρια και το Αιγαίο, τις αυτοκτονίες και τους νεκρούς στις φυλακές, τα ΜΑΤ, «τα δύσκολα τα εύγε» της Μέρκελ, του Τραμπ, του Νετανιάχου, του Βαρδινογιάννη και των συν αυτοίς…
    Μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια ή «τα καλά και συμφέροντα».

  92. Pedis said

    Για τον περιορισμό των εκτρόπων στη Βουλή υπάρχει λύση: επαναφορά του θεσμού της μονομαχίας.

    Προσβολή; Απαίτηση ικανοποίησης!

    Αύριο το πρωί στις πέντε και μισή με τους μάρτυρές σου στον εθνικό κήπο όταν ακόμη κοιμούνται οι πάπιες και δεν ενοχλούν.

    Όπλο: βιντεογκέιμ.

    Ο/η ηττημένος/η μένει ένα χρόνο χωρίς σύνδεση ιντερνετ στο σμαρτφοουν

    (και δύο χρόνια χωρίς άδεια να κατεβάζει παιχνίδια)

    Ο ηττημένος είναι (σα) νεκρός.

    Να δείτε μετά για πότε θα το σκέφτονται δυο και τρεις φορές πριν προσβάλλουν ή χειροδικήσουν.

  93. sarant said

    90 Σοφό.

    91 Με κάθε άλλη κυβέρνηση θα είχαμε πολλαπλάσιους νεκρούς στη Μόρια και αυτοκτονίες στις φυλακές.

    (Ξέρετε πόσους νεκρούς από συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία είχε η αριστερή (με όσα εισαγωγικά θέλετε) κυβέρνηση στη Βραζιλία;)

  94. Μαρία said

    89
    Ξάδερφος όχι μόνο του ΚΑΚ αλλά και του Λιάπη.

  95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αζίζ Νεσίν
    Σώπα μη μιλάς

  96. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και ακόμα παλαιότερα είχαμε και μονομαχίες μεταξύ πολιτικών. Από μια άποψη κρίμα που δεν έχουμε και σήμερα. Οι τζάμπα μάγκες θα το σκέφτονταν πριν αμολήσουν τις χοντράδες τους:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.mixanitouxronou.gr/o-telefteos-nekros-apo-monomachia-stin-ellada-itan-vouleftis-ke-ton-skotose-ipourgos/amp/&ved=2ahUKEwjZ6tDrpPLfAhVOJ1AKHUzbBIYQFjAAegQIAhAB&usg=AOvVaw1i1DVGXZtMmyEQ4ehPY3gz&ampcf=1

  97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Για την έκπληξη:
    Εκέρωσα
    μου ΄ρθε αστροπελέκι

    Για την απέραντη σιωπή:
    (δεν εγρικάτο)
    πνεούσα, αναπνιά, ανεκαπνιά.

    Παρότι λέμε για αφωνία, και το «κουφάθηκα» ή «με κούφανε» δηλώνει …αφωνία από έκπληξη! 🙂

    72 🙂 Εμένα μ΄άρεσε η Τούλιν.

  98. Πάνος με πεζά said

    Όπως τραγούδησε και η Μαρινέλλα («Η Μαίρη, η Μαιρούλα, το Μαιράκι σου»)
    …πήγα και είδα και του Μπέργκμαν τη Σιωπή, μα δεν κατάλαβα τί ήθελε να πει…

  99. Γιάννης Κουβάτσος said

    92, 96: Τώρα είδα ότι συμφωνήσαμε και μια φορά. 😊

  100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    98 >>…πήγα και είδα και του Μπέργκμαν τη Σιωπή, μα δεν κατάλαβα τί ήθελε να πει…
    Α, μη στεναχωριέσαι! Κατά τον Κριστόφ Κισλόφσκι (Positif Μάρτιος 1999) , ούτε ο ίδιος ο Μπέργκαμ ήξερε 🙂 .
    «Η Σιωπή του Μπέργκμαν είναι ένα αίνιγμα. Δεν θα γνωρίσουμε ποτέ γιατί οι δύο αδελφές φεύγουν και που πηγαίνουν. Δεν θα ξέρουμε γιατί διαμένουν σε μια άγνωστη πόλη όπου δεν μιλιέται ούτε γερμανική, ούτε η αγγλική, ούτε η γαλλική, ούτε η σουηδική γλώσσα και όπου οι περαστικοί δεν ανταλλάσσουν κουβέντα μεταξύ τους. Δεν θα ξέρουμε για ποια χώρα πρόκειται και γιατί υπάρχει πόλεμος. Δεν θα ξέρουμε εάν η Εστερ πρόκειται να πεθάνει σε αυτή την πόλη ούτε το περιεχόμενο των γραμμάτων της Εστερ στον Γιόχαν. Πιστεύω ότι ούτε ο Μπέργκμαν ήξερε (…) »
    http://cinephilia.gr/index.php/tainies/classicus/410-bergman-2

  101. Πέπε said

    «Σώπα», παρηγοριά προς μωρό που κλαίει. Σπανιότερα μπορεί να μην είναι μωρό, ή να μην κλαίει καν, απλώς να έχει κάποιο παράπονο ή δυστυχία.

    Μάλλον συναφής και μια άλλη χρήση, κάπως δυσπερίγραπτη: όταν γίνεται λόγος για κάποιο πρόβλημα, και με το «σώπα» αναγγέλλει κάποιος ότι ήρθε η λύση, π.χ.:
    -Νομίζω πως χαθήκαμε.
    -Σώπα, αυτός ο δρόμος κάτι μου θυμίζει.

    Επίσης «σώπα!» για κάτι απίστευτο, που συνήθως όμως μάλλον το πιστεύουμε. Και ειρωνικά για την αντίθετη περίπτωση, όταν μας αναγγέλλεται σαν νέο κάτι γνωστό.

  102. Γιάννης Κουβάτσος said

    90: Η πιο σωστή διατύπωση, Κώστα, είναι:πιστεύω πως η ΝΔ θα νικήσει στις εκλογές, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις τη φέρνουν πρώτη με διαφορά. 😉

  103. Πέπε said

    Καλύτερο παράδειγμα ίσως:
    «Νομίζω πως χαθήκαμε… Α, σώπα, αυτός ο δρόμος κάτι μου θυμίζει.» (Όχι διάλογος, ο ίδιος να το λέει όλο.)

  104. nikiplos said

    Αυτή και μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις.

    https://ibb.co/Wnx8VYf

  105. sarant said

    100-102 🙂

    101 Μπράβο, όλα αυτά.

  106. ΓιώργοςΜ said

    Εντωμεταξύ γίνονται συγκλονιστικές πολιτικές κινήσεις από κάτι αλάνυα κι εμείς χαμπάρι….

  107. Constantinos Alexacos said

    Οι τρεις τοποθετήσεις Παπανσδρέου που σας έχουν διαφύγει:

    1. Σαφής τοποθέτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο και πάλη μέχρι τελικής πτώσεως για αλλαγή στάσης της ΦΓ.

    2. Προσωπική δήλωση για το τι σημαίνει η συμφωνία για τη χώρα: «Σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία, ποια η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Πασχίζει να αποφύγει το πολιτικό κόστος απομακρυνόμενη ακόμα κι από τη συμφωνημένη εθνική γραμμή. Μια γραμμή που διαμορφώθηκε με τη συνεννόηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης το 2008. Το ΠΑΣΟΚ παραμέρισε τους μικροκομματικούς υπολογισμούς για να συμβάλει στην εθνική αυτή υπόθεση εποικοδομητικά. Σήμερα, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει το αντίθετο. Αθετεί ακόμα και τις δικές της αποφάσεις πασχίζοντας να μην αλλάξει τίποτα. Έτσι, όταν φτάνουν τα δύσκολα, αυξάνει απλά τη στείρα κριτική και τις ρητορικές κορώνες.
    Λέμε ΟΧΙ στο όχι της Νέας Δημοκρατίας, γιατί δεν απορρέει από γνήσια πατριωτική στάση αλλά από επιζήμιο οπορτουνισμό.»
    http://www.tokinima.gr/papandreou_fyrom_20180615/

    3. Σοσιαλιστική Διεθνής με τη διεθνή διάσταση της συμφωνίας:»Με αυτό το πνεύμα, καλωσορίζουμε την απόφαση Αθήνας και Σκοπίων σε ότι αφορά το εκκρεμές ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μέσα από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.
    Παρά τις δεδομένες δυσκολίες, η διέξοδος που δίδεται θα βελτιώσει την συνεργασία όλων στην περιοχή και θα ανοίξει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης υποδομών, επενδύσεων, βιώσιμης ανάπτυξης, τουρισμού και εμπορίου, σε καιρούς οικονομικής κρίσης.
    Σε αυτό το πλαίσιο,
    Ευχόμαστε στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε απαραίτητου σταδίου που θα οδηγήσει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.
    Ενθαρρύνουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.
    Καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες και των δύο χωρών, να εναντιωθούν ενεργά στο διχαστικό λόγο και την πόλωση.
    Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί μία μεγάλη ευκαιρία για ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για όλους. Μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη.»
    http://www.tokinima.gr/si_fyrom_20180618/

    Όταν έρθει στη Βουλή, πιθανόν να έχετε και τέταρτη τοποθέτηση. Όχι σήμερα, όμως, όχι με αφορμή την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Γιατί αυτό ζητάτε και δη από εξωκοινοβουλευτικό, την στήριξη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτή δεν θα σας τη δώσει.

  108. sarant said

    107 Ευχαριστώ για το σχόλιο. Η δεύτερη δήλωση, που την είχα υπόψη μου, είναι ασφαλώς θετική αλλά έγινε πριν από έξι ή εφτά μήνες. Δέχομαι και ότι μια δήλωση σήμερα θα λειτουργούσε έτσι που λέτε (όχι όμως αν γινόταν πριν από 5-10 μέρες).

    Όμως, Κυριακή κοντή γιορτή. Να δούμε αν θα τοποθετηθεί ο Γ.Π. όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή.

  109. Constantinos Alexacos said

    Σαν πολιτικός δεν συνηθίζει τις επαναλήψεις. Τοποθετήθηκε νωρίς, με ό,τι δεδομένα υπήρχαν τότε. Μέχρι να έρθει στη Βουλή, δεν βλέπω κάποια μεγάλη ανατροπή ή νέα δεδομένα που να απαιτούν νέα δήλωση.

  110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μωρέ για σωπάτε, βγήκε ήλιος!

  111. Χαρούλα said

    Η σιωπή είναι μεγάλη, στην περίπτωση που απουσιάζουν οι ειδήσεις από τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Τότε η σιωπή γίνεται εκκωφαντική.
    Στην θλίψη μας ή το πένθος η σιωπή γίνεται βαριά, στην δυσαρέσκειά μας η σιωπή είναι παγερή.
    Τα αποσιωπ………. Τα είπαμε;
    Η σιωπή μου προς απάντησιν σας!😊

    93 Νικοκύρη και κληρονομικό χάρισμα;😅 Ποιός να ξέρει; Κι αν ήταν λιγότεροι;
    Η προσπάθεια πρέπει να στοχεύει στο: κανένας νεκρός! Όλα τα άλλα ημίμετρα και …δικαιολογίες.

    32,36 για ακόμη μια φορά, ευχαριστώ για την ποίηση.

  112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κατ, άσχετο/προσωπικό
    Προς Τζι Gpoint
    Έρχονται οι σπόροι μοσχομπίζελων (ύστερα κι απόστερα αλλά αν και άκρη καιρού, κάνει ακόμη). Από περσινά φυτά. Με σταύρωσαν ίσαμε να το θυμηθούν να φέρουν. Θες να δοκιμάσεις κι αν φυτρώσουν, φύτρωσαν.

  113. Χαρούλα said

    Και ακόμη για σινεφίλ

    Η σιωπή των αμνών
    Ο σιωπηλός γάμος
    Ο σιωπηλός μάρτυρας
    Ο σιωπηλός καβαλάρης

  114. ΣΠ said

    Δεν είδα την έκφραση «έμεινε παξιμάδι».

  115. Aghapi D said

    «Και για κάποιον που σιωπά αινιγματικά, τον λέμε Σφίγγα» Και το αίνιγμά της, αν έμενε αναπάντητο, προκαλούσε… νεκρική σιωπή 🙂

    Η Αυδάτα ή Η Αυδάτη, ήταν πριγκήπισσα της Ιλλυρίας, κόρη του Ιλλυριού βασιλιά Βαρδύλι, πρώτη γυναίκα του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας και μητέρα της Κυνάνης. Το όνομά της μάλλον σημαίνει «φωνακλού» 🙂

  116. ΣΠ said

    Εκείνη δεν απήντησε υπό Ματθίλδης Σεράο.

  117. Katerina Koltsida said

    Αφού, λοιπόν, γνωρίζατε την ανακοίνωση του Παπανδρέου γιατί μιλάτε για αφωνία Παπανδρέου, ταυτίζοντάς τον μάλιστα με τον, όντως άφωνο, Σημίτη;

  118. sarant said

    117 Προσέξτε τι έγραψα, όμως:

    θέλω να επικρίνω την αφωνία που τηρούν εδώ και πολύ καιρό αλλά ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες οι δυο πρώην πρωθυπουργοί….

    Νομίζω ότι αυτό που έγραψα ισχύει.

    Ωστόσο, με πάρα πολλή χαρά θα δω έμπρακτη διαφοροποίηση όταν έρθει η Συμφωνία προς ψήφιση.

  119. LandS said

    39 Μερικές φορές [οι υπέρ της συμφωνίας] ταυτίζονται τόσο πολύ με τις θέσεις της άλλης πλευράς που μπορείς να τους πεις…εθνικιστές της άλλης πλευράς! :).

    Προφανώς, όποιος δεν έχει γνώμη και απλώς «ακούει» τα επιχειρήματα των δύο πλευρών, τουλάχιστον τη μία πλευρά δεν την έχει ακούσει καθόλου.

    Η έχει μια επικίνδυνη άγνοια του τι εστί «εθνικιστής της άλλης πλευράς»

  120. Γιάννης Ιατρού said

    …Όταν επιβάλλουμε σιγή σε κάποιον, του κλείνουμε το στόμα, του βουλώνουμε το στόμα, του φράζουμε το στόμα. Πιο χαρακτηριστικά, τον φιμώνουμε….
    Κάπως έτσι! 🙂

  121. Jorge said

    Laurie Anderson «μπορώ να μένω σιωπηλή σε εξι διαφορετικές γλώσσες»

  122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    120 🙂

    φερμουάρ

  123. ΣΠ said

    118
    Το ρεπορτάζ λέει ότι προτίθεται να κάνει δήλωση:
    https://www.newsbomb.gr/politikh/story/950592/apokleistiko-o-papandreoy-yper-tis-symfonias-ton-prespon-kontra-sti-gennimata

  124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τάπα στο στόμα.

  125. sarant said

    123 Μακάρι. Θα είναι προς τιμή του.

  126. cronopiusa said

  127. Χαρούλα said

    Ἡ χώρα τῆς σιωπῆς

    Ἡ χώρα τῆς σιωπῆς εἶναι ἀπὸ κρύσταλλο –
    γαλάζιο κρύσταλλο, σὰν ἀπὸ πάγο.
    Ἐκεῖ χορεύουνε τὰ πάντα ἀθόρυβα
    κι ὅλες οἱ εἰκόνες διαθλῶνται στὸ ἄπειρο.
    Τὰ δάκρυα τῶν παιδιῶν καὶ τὰ παράπονα
    ἀφήνουν τὸ λεπτό ἦχο τῆς κιθάρας
    Τῶν σιωπηλῶν πλασμάτων τὰ χαμόγελα
    ρόδινη ἀνταύγεια ὑψώνουν στὰ μεσούρανα
    καὶ τὰ βαθιά βλέμματα τῆς ἀγάπης
    ἀνάβουν φλόγες πυρκαγιᾶς γαλάζιες.
    Στὴ χώρα τῆς σιωπῆς ὅ,τι εἶναι γνήσιο
    σὰν μιὰ καμπάνα ἀκούγεται γιορτάσιμη
    ποὺ ἀνοίγει βουερούς θόλους στὰ οὐράνια.
    Στὴ χώρα τῆς σιωπῆς συχνά ἀκροάστηκα
    τὶς σημένιες κωδωνοκρουσίες
    ποὺ ὑψώνει κάποιο σμῆνος γερανῶν.
    Σὲ γάμους μυστικούς, σὲ λιτανεῖες,
    σὲ τελετὲς οὐράνιες παρευρέθηκα
    στὴ χώρα τῆς σιωπῆς πού εἰναι ἀπὸ κρύσταλλο,
    γαλάζιο κρύσταλλο σὰν ἀπὸ πάγο…
    ΜΕΛΙΣΣΑΝΘΗ

  128. Mπετατζής said

    «Με κάθε άλλη κυβέρνηση θα είχαμε πολλαπλάσιους νεκρούς στη Μόρια και αυτοκτονίες στις φυλακές».

    Oπότε, τα πράγματα είναι απλά. Αν θέλει κάποιος πολλαπλάσιους νεκρούς και αυτοκτονίες ψηφίζει ΝΔ – ΚΙΝΑΛ. Aν θέλει νεκρούς και αυτοκτονίες, αλλά όχι σε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό, ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσφέρει καλύτερη τιμή σε αυτού του είδους τις μειοδοσίες. Αν δεν θέλει καθόλου νεκρούς και αυτοκτονίες, ε, τότε πρέπει να ψηφίσει κάτι άλλο, εκτός από τσίγκινη νύχτα φυσικά.

  129. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Η πολιτική είναι απλή. Αλλά πότε είναι απλή; Όταν ιεραρχείς το μείζον απ’ το ελάσσον», λέει τώρα ο Δανέλλης στη βουλή. Η γλώσσα, πάντως, σίγουρα δεν είναι απλή.

  130. Γιάννης Ιατρού said

    128: Να βάλει ο ΛΑΜΠΡΟΣ υποψηφιότητα, να δούμε θεού πρόσωπο !!! 🙂 🙂

  131. Avonidas said

    #128.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Nirvana_fallacy

  132. Ε, δεν είναι και νιρβάνα να εξασφαλίσεις τουλάχιστον ανθρώπινη διαβίωση στη Μόρια μετά από τόσα χρόνια πια.

  133. # 112

    Εφη-έφη

    Χίλια (+ φπα ) ευχαριστώ !!

    Από Νικοκύρη μπορείς να πάρεις το μέηλ μου ή το τηλέφωνό μου, να συνενοηθούμε όταν έρθει η ώρα της παράδοσης

  134. Avonidas said

    #132. Αν ήταν εύκολο να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα το είχε κάνει. Κι αν κάποιος άλλος ισχυρίζεται ότι μπορεί να το κάνει, ιδού η Ρόδος.

    Εγώ απλώς επισήμανα ότι τα μαύρα χάλια του ΣΥΡΙΖΑ (την άποψή μου θα την ξέρετε πια) δεν συνεπάγονται ότι υπάρχει κάποιος καλύτερος — ιδίως κάποιος που επιμελώς φροντίζει να μην είναι εκλέξιμος.

  135. Προς πολιτικολογούντες

    Δεν έχει απολύτως καμιά σημασία αν και ποιός θάρθει πρώτος σε ψήφους αφού κατά την γνώμη μου Σύριζα και Νουδού τα έχουν βρει από πέρισυ ώστε να μην έχουν ανάγκη τα μικρά κόμματα και να γυρίσουμε στο παλιό δίπολο συν μονοψήφιο ΚΚΕ. Αλλιώς δεν θάδιωχνε τον Καμμένο ο Τσίπρας, μ’ αυτόν δεν θάκανε χωριό η Νουδου, με τον Τσίπρα δεν έχουν πρόβλημα.
    Πρωθυπουργός θα ξεκινήσει ο Τσίπρας για να τελειώσει (δήθεν) κάποιες εκκρεμότητες, μετά βλέποντας και κάνοντας.
    Αυτά λένε οι ποδοσφαιρικές αναλύσεις από την κλοπή του πρωταθλήματος μέχρι την μη εισέτι παραπομπή σε δίκη του Μαρινάκη (τώρα ακούγεται πως εμπλέκεται ΚΑΙ στον ξυλοδαρμό του Τζήλου )

  136. Mπετατζής said

    134. Αν κάποιος φροντίζει επιμελώς να μην είναι εκλέξιμος, ψηφίστε τον για να τον τιμωρήσετε για να μάθει ο παλιοαπατεώνας 🙂

  137. Avonidas said

    #136. Νομίζεις ότι με σόκαρες τώρα; Αυτή είναι η μόνιμη φαντασίωσή μου εδώ και χρόνια!

  138. Γιάννης Κουβάτσος said

    134, 137: Συμφωνώ και στα δύο. 😊

  139. 113,
    Να θυμηθούμε και λογοπαίγνιο του Μπουκάν:

    Σιωπηλός Μάρτης όπως αθέατος Απρίλης

  140. Η σχεδόν εμβληματική φράση των τηνέιτζερ(;) για το κεχηνώς
    I was, like, wow!

  141. Γιάννης Ιατρού said

    133: Μερικοί βλέπουν μπαοκ και από πίσω δουλεύει η τύχη τους 🙂 🙂 🙂

  142. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Να μάς πεί ο κ. Σαραντάκος γιατί τηρεί σιωπήν παλαιάς Αρσακειάδος στις συνταρακτικές αποκαλύψεις για την Θεία Ελληνική Γλώσσα στις οποίες προέβη χθές το βράδυ ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Αντώνης Κουνάδης. Μήπως γιατί απεδείχθη οριστικώς ότι το Ελληνικό Αλφάβητο είναι πολύ αρχαιότερο από το Σημιτικό κι ότι η Ελληνική Γλώσσα είναι η μητέρα – τροφός όλων των λεγόμενων Ινδοευρωπαϊκών Γλωσσών;

    Άραγε, θα τολμήσουν να απαντήσουν ο κ. Σαραντάκος και ο φιλαράκος του ο Γιάννης Η. Χάρης στις συνταρακτικές χθεσινοβραδυνές αποκαλύψεις του ελληνόψυχου Κουνάδη, ή θα τηρήσουν αφωνίαν ιχθύος; («Δειπνοσοφισταί» ΙΙ, 348)

  143. 39, Παναγιώτης Κ. Said: «…Οι υπέρμαχοι της συμφωνίας αποκαλούν τους αντίθετους …εθνικιστές … Οι εθνικιστές θεωρούν εαυτούς πατριώτες. Οι πατριώτες αυτού του τύπου μάλλον προσδιορίζονται με την αντίθεσή που εκδηλώνουν προς τους άλλους, τους ξένους και όχι με πράξεις και συμπεριφορές στο εσωτερικό της χώρας. … Προφανώς οι υπέρμαχοι της συμφωνίας δεν είναι εθνικιστές. Μάλλον είναι διεθνιστές. Μερικές φορές ταυτίζονται τόσο πολύ με τις θέσεις της άλλης πλευράς που μπορείς να τους πεις…εθνικιστές της άλλης πλευράς». KAI:
    119, LandS said: «…ταυτίζονται τόσο πολύ με τις θέσεις της άλλης πλευράς που μπορείς να τους πεις…εθνικιστές της άλλης πλευράς! Προφανώς, όποιος δεν έχει γνώμη …τουλάχιστον τη μία πλευρά δεν την έχει ακούσει καθόλου. Η έχει μια

    # Με την ευκαιρία των ως άνω επισημάνσεων των δύο συντρόφων (εν ιστολογίω), παραθέτω τα παρακάτω …ηχηρά, που βεβαίως είναι αυστηρώς ακατάλληλα για αριστερούς με μπούργκα:
    «ΠΑΤΡΙΔΑ και ΕΘΝΟΣ
    Πατρίδα! Είδαμε το πρώτο φως. Την αγαπούμε. Κι όταν είμαστε μακριά, τη νοσταλγούμε. Αισθανόμαστε πατριώτες και εκτιμούμε κάθε πατριώτη. Ευγενές ιδανικό ο πατριωτισμός: Η αγάπη προς την πατρίδα. Η προσφορά στον τόπο χωρίς ιδιοτέλεια.
    Υπάρχουν και άλλοι που αγαπούν την πατρίδα μας, χωρίς να την έχουν δει ποτέ. Την αγαπούν όμως επειδή είναι γενέτειρα ή «κοιτίδα» των προγόνων τους. Όπως είναι οι Πόντιοι που οι πρόγονοί τους μετοίκησαν στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας πριν χιλιάδες χρόνια. Όπως οι Μικρασιάτες, οι Θρακιώτες, οι απόγονοι Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Αφρική, σε κάθε γωνιά της γης. Όπως οι Ελληνοκύπριοι και οι Βορειοηπειρώτες.
    Όλοι αυτοί οι Έλληνες της διασποράς, αγαπούν την πατρίδα μας και εμάς τους «Ελλαδίτες». Όπως τους αγαπούμε και εμείς, διότι ανήκουμε στο ίδιο «γένος» ή «έθνος». Όσοι έχουμε βρεθεί στο εξωτερικό, νοιώσαμε αυτή την αγάπη από και προς τον «ομοεθνή» ή «ομογενή». Ποιος δεν συγκινήθηκε όταν, ευρισκόμενος σε ξενικό περιβάλλον, άκουσε δίπλα του να μιλούν ελληνικά; Αισθάνεσαι οικειότητα μαζί του. Κι ας μην τον έχεις ξανασυναντήσει ποτέ!
    Αυτά είναι η πατρίδα και το έθνος, αυτά είναι ο πατριωτισμός και ο εθνισμός, που επικράτησε να τον λέμε εθνικισμό. Με τον τελευταίο όρο, κάποιοι ίσως αισθάνονται άβολα ή και εχθρικά. Ας το δούμε ψύχραιμα:
    Αν ως εθνικισμό εννοούμε την αγάπη για τους ομοεθνείς μας, τότε είναι τόσο ευπρόσδεκτος όσο και ο πατριωτισμός (η αγάπη για την πατρίδα).
    Αν ως εθνικισμό εννοούμε το μίσος κατά των αλλοεθνών τότε τα πράγματα αλλάζουν. Όπως αλλάζουν και αν ως πατριωτισμό εννοούμε το μίσος για τις πατρίδες των άλλων.
    Συμπέρασμα: Η αγάπη για την πατρίδα μας ή για το έθνος μας, καθορίζει τον υγιή πατριωτισμό και τον υγιή εθνικισμό. Αντίθετα, τυχόν μίσος για πατρίδες άλλων ή για άλλα έθνη καθορίζει (από την ανάποδη) έναν αρρωστημένο πατριωτισμό και έναν επίσης αρρωστημένο εθνικισμό.
    Για …πρακτική εξάσκηση, ας αναλογιστούμε τί συμβαίνει αν η όποια πατρίδα ή/και έθνος βρεθεί σε πόλεμο με άλλες πατρίδες ή/και έθνη: Τότε οι Άρχοντες των εμπολέμων επιστρατεύουν την «επιστήμη» της προπαγάνδας για να «εξιδανικεύσουν» αυτό που ορίσαμε ως αρρωστημένο πατριωτισμό ή εθνικισμό! Σήμερα, κανένας μας δεν θέλει, δεν πρέπει να θέλει, τον όποιο πόλεμο. Και ας ελπίσουμε ότι ποτέ πια δεν θα φτάσει σε τέτοια συμφορά ο τόπος μας. Διότι, δυστυχώς, σε άλλους τόπους, όχι πολύ μακρινούς, το μίσος έχει τον πρώτο λόγο».

  144. cronopiusa said

  145. Χαρούλα said

  146. Κώστας said

    Τη σιωπή που μερικές φορές επικρατεί στο τραπέζι κατά την ώρα του φαγητού, οι Γερμανοί την αποκαλούν χιουμοριστικά «αδηφάγο σιωπή» (gefräßiges Schweigen). Υπάρχει άραγε και σε άλλες γλώσσες ανάλογη έκφραση;

  147. Και η σιωπή κατά την οποία περνά ένας άγγελος (το θυμάμαι από τη Θυσία του Ταρκόφσκι).

  148. Μαρία said

    146
    Οι Γάλλοι λένε un ange passe. Η φράση λέγεται απ’ αυτόν που τη διακόπτει.

  149. Μαρία said

    147
    Πιάσε κόκκινο.

  150. # 141

    Αν θες και συ λίγα σποράκια να σου δώσω…όχι σαν κάποιον άλλο που ό,τι του έφερε η Εφη το καταχώνιασε να μην μυρίσουνε οι άλλοι ( φατσούλες γελαστές)

  151. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Πατριωτισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ’ όλα την αγάπη για τη χώρα σου. Εθνικισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ’ όλα το μίσος για τις άλλες»
    Αποδίδεται στον Ντε Γκολ, αλλά ποιος μπορεί να είναι σίγουρος στις μέρες μας ποιος είπε τι. Σημασία έχει ότι είναι άκρως επιτυχημένος ορισμός του πατριωτισμού και του εθνικισμού. Διότι υγιής εθνικισμός δεν υπάρχει, κύριε Μπαρτζούδη. Είναι σχήμα οξύμωρο.

  152. Πως λέγεται η αφωνία ψευδογαλλιστί ;; siopilance !!

  153. Κώστας said

    147, 148: Τέτοια έκφραση υπάρχει και στα γερμανικά, αλλά η χρήση της είναι γενικότερη (κυρίως όταν μια συζήτηση τη διαδέχεται ξαφνικά βουβαμάρα).

  154. Μιλάνε τα πηρούνια, λέμε.

  155. Πέπε said

    @142:
    Παλαιοντολόγων;!!!

  156. Γιάννης Κουβάτσος said

    Νικηφόρος Βρεττάκος – Χορικό

    Υπάρχουνε λύπες που κανείς δεν τις ξέρει…
    Υπάρχουνε βάθη που δεν τ’ ανιχνεύει ο ήλιος…
    Όρη σιωπής περιβάλλουν τα χείλη…
    Και σιωπούν όλοι οι μάρτυρες.
    Τα μάτια δε λένε…
    Δεν υπάρχουνε σκάλες τόσο μεγάλες…
    Να κατέβει κανείς ως εκεί που ταράζεται
    του ανθρώπου ο πυρήνας. Αν μιλούσε η σιωπή,
    αν φυσούσε, αν ξέσπαγε – θα ξερίζωναν όλα
    τα δέντρα του κόσμου…

  157. Χαρούλα said

    146, 154 Η μαμά μου, μας έλεγε: όταν τρώμε δεν μιλάμε και το πιάτο μας κοιτάμε!

    Και όταν ξαφνικά σταματούσαμε όλοι μαζί να μιλάμε, εκτος από τον άγγελο που περνούσε, λέγαμε ότι και κάποιος γεννιόταν.

  158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σας διαβαζω απο σινε και κοντοστεκομαι μη δω κ αλλη στο καπακι 😉 να προχωρησει κ η Βουλη*… Οκ Τζι θα το βολεψουμε.
    *τώρα θα ενημερωθώ πώς πάει

  159. Πέπε said

    @143:
    Κ. Μπαρτζούδη, το κείμενο που παραθέτετε είναι αφελές σαν πρότυπο έκθεσης ιδεών του 1950. Τι είναι αλήθεια;

    Εν πάση περιπτώσει, σας εκφράζει; Εσείς αγαπάτε τους ομοεθνείς σας και απέχετε από το μίσος προς τους αλλοεθνείς; Ρωτώ γιατί εδώ που σας διαβάζουμε, οι περισσότεροι είμαστε ομοεθνείς αλλά ο λόγος σας δεν ξεχειλίζει από αγάπη.

  160. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αργύρης Χιόνης – Περί σιωπής λόγος

    «Η σιωπή είναι το κέλυφος του ήχου. Κλεισμένος μέσα της, ο ήχος τη ραμφίζει, όπως ραμφίζει το πουλί του αυγού το τσόφλι, θέλει κι αυτός να βγει και να πετάξει. Είναι μοιραίο λοιπόν να θρυμματίζεται, κάποια στιγμή, η σιωπή (τέτοια είναι η τάξη των πραγμάτων), για να μπορέσει ο ήχος ν’ ακουστεί. Ωστόσο, αν και θρυμματίζεται, ποτέ δεν αφανίζεται, αλλά, έτσι, κομματιασμένη, μέσα στον ήχο παρεισφρέει και, με παύσεις μαγικές, τον μετατρέπει, από θόρυβο, σε μουσική και ποίηση»

  161. Γιάννης Ιατρού said

    150: Κάνε πρώτα το τεστ και θα δούμε. Τα άλλα…, έτσι, όπως τα λες είναι, υφαρπαγή 🙂 🙂 🙂

  162. Χαρούλα said

  163. Jane said

    Το σιλανσιέ, (σιγαστήρας) της εξάτμισης , που την έκοβαν όσοι είχαν παπάκια, για να ακούγεται εκείνος ο διαβολεμένος ήχος.. ..αξέχαστος εκείνος ο θόρυβος. 🙂

    Και το ποίημα του Έκτορα Κακναβάτου
    «Ρόγχος σιγαστήρα»

    Άκου εσύ
    η ασύγκριτη της ροδαυγής
    η πιο κι από Αίγινα αιθέρια
    η πάνω από ξερολιθιές
    πάνω κι από τα έξαλλα μπαμπάκια
    ακόμα πάνω κι από κάθε μεταφυσική
    χαλυβουργία
    Εσύ το αβαρές χαίρε των λιθρινιών
    άκου που τίποτα δεν ηχεί ενώ εγώ
    η αναίδεια των χρωμάτων
    όταν στις ράγες βγάζουνε σπίθες οι τροχοί
    πορνεύομαι με κάθε αντιδιάμετρο
    λαθρέμπορος οσίων ιδεών
    θυρωρός πλαστικών παραδείσων
    διαδηλωτής με την άγραφη αφίσα
    του μέλλοντος αιώνος.

  164. Χαρούλα said

    Η Σιωπή Εμπειρίκος Aνδρέας
    Όσο και αν μένουν ανεκτέλεστα τα έργα, όσο και αν είναι πλήρης η σιγή (η σφύζουσα εν τούτοις) και το μηδέν αν διαγράφεται στρογγύλον, ως άφωνον στόμα ανοικτόν, πάντα, μα πάντα, η σιγή και τα ανεκτέλεστα όλα, θα περιέχουν έν μέγα μυστήριον γιομάτο, ένα μυστήριον υπερπλήρες, χωρίς κενά και δίχως απουσίαν, έν μέγα μυστήριον (ως το μυστήριον της ζωής εν τάφω) – το φανερόν, το τηλαυγές, το πλήρες μυστήριον της υπάρξεως της ζωής, Άλφα-Ωμέγα.

    (από την Oκτάνα, Ίκαρος 1980)

  165. ΚΩΣΤΑΣ said

    Παρακολουθώ τις ομιλίες αρχηγών κομμάτων στη Βουλή. Τώρα μιλάει η Φώφη. Τί κρίμα; μονόλογοι με άδεια έδρανα. Οι καημένοι, Καμένος, Λεβέντης και Θεοδωράκης με 3-4 ακροατές. Τί αγένεια; Ας έμενε τουλάχιστο το 1/3 του συνόλου των βουλευτών.

    Α, και καλύτερος απ’ όλους ο Λεβέντης. Απ΄τη δική του βέβαια σκοπιά, αλλά με ειρμό και νηφαλιότητα!.

  166. sarant said

    132-134 Πάντως και οι ανθρώπινες συνθήκες δεν αποτρέπουν τον θάνατο.

    136 Καλό 🙂 Σε μια υποθετική εκλογική εκτίναξη του ΚΚΕ πχ στο 15% αναρωτιέμαι πόσο θα άλλαζε ο χαρακτήρας του.

    142 Αμφισβητεί και την ΙΕ θεωρία ο κ. ακαδημαϊκός! Και έχει για πηγή τον… Μιστριώτη!

    147-148 Κάποιος φρασεολόγος έλεγε ότι η φράση un ange passe, που υπάρχει σε πολλές γλώσσες αλλά όχι στα νέα ελληνικά είναι δάνειο από το αρχαίο Ερμής επεισήλθε που λεγόταν σε τέτοια περίσταση

    Και να σημειώσω, μιμούμενος τον Μιχάλη Νικολάου, τον Σύλλογο Προστασίας της Κοινής Ησυχίας «Ο Σωπαίν».

  167. # 166

    Α, και καλύτερος απ’ όλους ο Λεβέντης

    Κώστα να το προσέξεις αυτό ! πρώτα το νομίζεις, μετά το πιστεύεις και μετά…άστα να πάνε !

  168. ΚΩΣΤΑΣ said

    Μητσοτάκης, τώρα: «δύο είναι στην Κίνα και δύο κάνουν τους Κινέζους». Μάλλον παρακολουθεί κι αυτός Σαραντάκο και έκλεψε την έκφραση περί αφωνίας. 😉

    Αναφερόταν στις 4 μεταγραφές της τελευταίας στιγμής υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης. Κουντουρά, Κόκαλης, Παπακώστα, Ζουράρις, που δεν είχαν την ευθιξία να ανέβουν στο βήμα της Βουλής και να αιτιολογήσουν την αλλαγή στάσης και την διαφοροποίηση από τα κόμματά τους.

  169. Γιάννης Κουβάτσος said

    169: Θα μπορούσαν να πουν «Άντε ρε, που θα κάνουμε το χατίρι του Μητσοτάκη, του Μαρινάκη και του Αλαφούζου!», αλλά πολιτικοί βλέπεις, ξέμαθαν να μιλούν σαν κανονικοί άνθρωποι, προτιμούν τη σιωπή. 😊

  170. Alexis said

    #92: Κάπως έτσι δηλαδή;

  171. Νίκος Κ. said

    Βίντεο της ΝΑΣΑ με το Sound of Silence:

  172. Jane said

    Παρακολούθησα με προσοχή την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Μία απορία έχω…
    Κυριολεχτώ, δεν παίζω με τη λέξη.

    Ο Κυριάκος φοράει περουκίνι;

  173. cronopiusa said

  174. Alexis said

    #171, 173: Εγώ πάλι, μετά το πέρας και της αποψινής συνεδρίασης ένα έχω να δηλώσω:
    Ο Ολυμπιακός και η Νέα Δημοκρατία αυτά που ήξεραν να τα ξεχάσουν! 🙂

  175. Pedis said

    Ο κατάλογος με τους αλλαξοκώληδες:

    – Ο κ.Φωκάς εξελέγη σε αυτή τη Βουλή με την Ένωση Κεντρώων. Τώρα, πλέον, όμως, παρότι με άλλες ψήφους εξελέγη, είναι στους ΑΝΕΛ.

    – Ο κ.Θεοχάρης εξελέγη με το Ποτάμι. Τώρα, όμως, έπαψε να είναι Ποτάμι, πράγμα για το οποίο τον ψήφισαν όσοι τον ψήφισαν, κι έγινε ΝΔ. Παρεμπιπτόντως, όσο ήταν Ποτάμι ήταν με τις Πρέσπες. Τώρα που έγινε ΝΔ καταψηφίζει τις Πρέσπες.

    – Ο κ.Δανέλλης ξεκίνησε να είναι ΣΥΝ. Μετά πέρασε στο ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή τη Βουλή εξελέγη με το Ποτάμι. Τώρα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ.

    – Η κυρία Κουντουρα ήταν ΝΔ. Σε αυτή τη Βουλή εξελέγη με τους ΑΝΕΛ. Τώρα είναι ΣΥΡΙΖΑ. Οσο ήταν ΑΝΕΛ και δεν ήταν υπουργός δεν συμφωνούσε με την συμφωνία των Πρεσπών. Τώρα που είναι υπουργός και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την συμφωνία των Πρεσπών.

    – Ο κ.Ζουράρις εξελέγη με τους ΑΝΕΛ. Δίνει, όμως, ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, όμως, παραμένει στην ΚΟ των ΑΝΕΛ.

    – Η κυρία Παπακώστα εξελέγη με τη ΝΔ. Τώρα, όμως, είναι υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ήταν ΝΔ δεν μας είχε πει τι λέει για τα περί την ΠΓΔΜ. Τώρα – ως υπουργός στην κυβέρηση άλλου κόμματος από εκέινο με το οποίο εξελέγη – μας λέει. Είναι με την συμφωνία των Πρεσπών.

    – Ο κ.Σαρίδης. Αυτός εξελέγη με τους Κεντρώους. Αλλά μετά ψήφισε τον προυπολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Προς δόξαν, όμως, και του ιδίου, και του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχιλεβέντη αρχηγού του, του Λεβέντη, παραμένει στην ΚΟ των Κεντρώων.

    – Ο κ.Τατσόπουλος. Ηταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά έγινε Ποτάμι. Τώρα έγινε ΝΔ. Στην παρούσα φάση δεν θα μας απασχολήσει ούτε με την ψήφο εμπιστοσύνης, ούτε με την συμφωνία των Πρεσπών αφού δεν είναι βουλευτής. Θα μας απασχολήσει σε επόμενη – ενδεχομένως – φάση όπως και την υπόλοιπη μισή Αθήνα.

    – Ο κ.Παπαχριστόπουλος. Αυτός παλιά ήταν ΠΑΣΟΚ. Στη Βουλή εξελέξη με τους ΑΝΕΛ. Τώρα ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά παραμένει στην ΚΟ των ΑΝΕΛ.

    – Ο κ.Ψαριανός ήταν ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα είναι Ποτάμι. Αύριο μας είναι αδιάφορο τι θα είναι.

    – Η κυρία Μάρκου εξελέγη με το Ποτάμι. Τώρα, όμως, άλλαξε και παρότι την ψήφισαν για άλλο κόμμα εκείνη είναι με τη ΝΔ.

    – Ο κ.Καρράς. Αυτός ήταν Κεντρώος. Τώρα έγινε ΠΑΣΟΚ.

    – Ο κ.Φωτήλας εξελέγη με το Ποτάμι. Παραμένει βουλευτής αλλά σε άλλο κόμμα. Στη ΝΔ.

    – Η κυρία Μεγαλοοικονόμου ήταν Κεντρώα. Τώρα δεν είναι κεντρώα. Τώρα είναι ΣΥΡΙΖΑ.

    https://www.thepressproject.gr/article/137793/Ego-etsi-kai-trouposa-trouposa

  176. Χαρούλα said

    Μέρα των περιοδευόντων και της αφωνίας, ποιόν πήγα και θυμήθηκα!!!
    Εκείνος ο Μιχελογιαννάκης από τα Χανια, ο Συριζα, πρώην ΔΗΜΑΡ, πρώην ΠΑΣΟΚ, που χάθηκε; Αλήθεια λέω, τον έχασα!

  177. Νίκος Κ. said

    Η συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα στους κατ’ επάγγελμα εθνικόφρονες. Τους χαλάει τη «συνδετική ύλη», δηλαδή τη συσπείρωσή τους με βάση την εχθρότητα προς τον βόρειο γείτονα, δηλ. τη Βόρεια Μακεδονία.

    Αν με το καλό ψηφιστεί, προβλέπω σύντομα να στρέφουν την καλλιέργεια του εθνικιστικού τους μίσους προς την Αλβανία. Είναι γι αυτούς ζήτημα επιβίωσης.

    Πάντα με το αζημίωτο.

  178. Πάνος με πεζά said

    Άσχετο : κοιτάζοντας αριστερά τη στήλη των σχολίων, βλέπω ότι αυτόματα (;) το ιστολόγιο αναγνωρίζει το θηλυκό γένος του άρθρου, γράφοντας π.χ. Πάνος με πεζά στη Αφωνία, αντί το πιο λογικό «στο Αφωνία». Βεβαίως, αυτοματισμός δεν προσθέτει το «ν» της εύηζης ανάγνωσης (και οξυγόνωσης του εγκεφάλου…)

  179. Avonidas said

    Ο κατάλογος με τους αλλαξοκώληδες:

    Τι μου θυμίζει αυτή η ψηφοφορια, τι μου θυμίζει…

  180. Μαρία said

    178

  181. ΚΩΣΤΑΣ said

    Βουλή, ομιλίες, ψηφοφορία… τώρα υπάρχει χρόνος.

    102 Γιάννη, μετά την πρόβλεψη «ντέρμπι» του Νικοκύρη, να μη βάλω και κατιτίς παραπάνω εγώ και να έχω σίγουρη τη νίκη; Ποιος τις χ…αιρετά τις δημοσκοπήσεις; 😉

    168 Κώστα να το προσέξεις αυτό ! πρώτα το νομίζεις, μετά το πιστεύεις και μετά…άστα να πάνε !

    Λες Τζη, ναι, αλλά μετά άκουσα τον Αλέξη και τρελάθηκα. Έτσι γλυτώνω οριστικά τον κίνδυνο! 😉

  182. ΚΩΣΤΑΣ said

    Βουλή, ομιλίες, ψηφοφορία… τώρα υπάρχει χρόνος.

    102 Γιάννη, μετά την πρόβλεψη «ντέρμπι» του Νικοκύρη, να μη βάλω και κατιτίς παραπάνω εγώ και να έχω σίγουρη τη νίκη; Ποιος τις χ…αιρετά τις δημοσκοπήσεις; 😉

    168 Κώστα να το προσέξεις αυτό ! πρώτα το νομίζεις, μετά το πιστεύεις και μετά…άστα να πάνε !

    Λες; Τζη. Ναι, αλλά μετά άκουσα τον Αλέξη και τρελάθηκα. Έτσι γλυτώνω οριστικά τον κίνδυνο! 😉

  183. ΚΩΣΤΑΣ said

    Την τύφλα μου, βγήκαν διπλά

  184. sarant said

    176 Η Μάρκου έχει περάσει και απο τη ΔΗΜΑΡ. Επίσης δεν υπάρχει στον κατάλογο ο Οικονόμου τωρα της ΝΔ (νωρίτερα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ).

  185. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    το Μουγγοθόδωρο δε βλέπω

    Κλειδωμένα/σφαλιστά χείλη
    Σφραγισμένο στόμα

    152,167 🙂

    177 Χαρούλα, Ηράκλειο βρε ο Μιχελό! Λέγανε τα ψου ψου ότι ένα προβληματακι θα το είχε τάχα με την επιστροφή Δανέλλη που βγαίνει κι αυτός εκεί 🙂

  186. ΣΠ said

    176
    Περισσότερες μεταγραφές η Βουλή από τη Σούπερ Λίγκα.

  187. Triant said

    @187
    Αντιγράφω ένα σχόλιο που έκανα στο χτεσινό νήμα:

    Συγκεκριμένες μεταγραφικές περιόδους για τις μετακινήσεις των βουλευτών θα προβλέπει στο εξής το σύνταγμα

  188. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στο αυτί μου εντωμεταξύ τραγουδούσε ο Μάλαμας (Στο Κόκκινο) «είμαι ο πολίτης της σιωπής»

  189. Μαρία said

    Όταν ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ουδέποτε βουλευτής της αντιπολίτευσης προσχώρησε στην κυβέρνηση, ο βουλευτής της Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Nίκος Φίλης φώναξε δυνατά από τα έδρανα:
    «Ξεχνάτε τον πατέρα Κατσίκη που εξελέγη με τη ΔΗΑΝΑ το 1990 και αμέσως μετά έγινε ο 151ος βουλευτής της ΝΔ για να συγκροτήσει κυβέρνηση ο Κώστας Μητσοτάκης και αμέσως μετά υπουργοποιήθηκε».

  190. 179: «Στη» (δημοσίευση) λέει πάντα.

  191. Χαρούλα said

    186
    Ναι ο μουγγοθόδωρος μας ξέφυγε! Ενώ έχουμε και σε αφωνία τον Theo και θα έπρεπε να τον θυμηθούμε!😄

    ΕΦΗ μπερδεύτηκα στην Κρήτη. Γραφικά τα Χανιά, γραφικός και ο Μιχελό, έκανα συνδιασμό! Ευχαριστώ για το ξεμπέρδεμα.☺️

  192. ΣΠ said

    193
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_silent_musical_compositions

  193. ΣΠ said

    Σήμερα θα έπρεπε να σχολιάσει ο Silent Bob.

  194. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    190
    και κυβέρνησε τρία χρόνια με 151 και δεν υπήρχε πρόβλημα τότε , όπως είπε μετά ο κι ο Τσίπρας.

    192, 🙂

  195. 195: ή έστω ο Τζέι

  196. Pedis said

    Νικοκύρη, υλικό για τα μεζεδάκια:

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση-καταγγελία της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας, μέλος της ομάδας που εργάζεται ως ναυτικός εντοπίστηκε από ένοπλους λιμενικούς σε λιμάνι της δυτικής ακτής,κατά της προσάραξη του πλοίου. Απαγορεύθηκε, κατ΄εξαίρεση, ο απόπλους στο πλήρωμα.

    Κατασχέθηκαν προσωπικά αντικείμενα και βιβλία ιδεολογικού περιεχομένου, ενώ ο συγκεκριμένος ναυτικός ανακρίθηκε δύο φορές σε διάστημα δύο ωρών.
    https://www.alfavita.gr/koinonia/278713_anakrisi-meloys-toy-roybikona-stis-inomenes-politeies

    είναι και εκπαιδευτικός ιστότοπος! (και διαφόρων ιδιωτικοεκπαιδευτικών διαφημίσεων)

  197. Παναγιώτης Κ. said

    Τυχαίνει σε μερικούς ανθρώπους να υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας και να μη ξέρουν τι ακριβώς είναι. Κάποια στιγμή μαθαίνουν τι ακριβώς έχουν και κατά κάποιο τρόπο η αγωνία τους παίρνει τέλος. Αρχίζει βεβαίως η αγωνία της θεραπείας αλλά νιώθουν… κάπως καλύτερα!
    Κάπως έτσι ένιωσα και εγώ παρακολουθώντας σήμερα το απόγευμα την παρουσίαση του βιβλίου του Α.Μαλλιά για το Μακεδονικό. Ξεκαθάρισα την ουσία του πράγματος (έμαθα τι έχω…) χωρίς όμως αυτό που θα υπάρχει μετά την ψήφιση της συμφωνίας να είναι η λύση(… περίπου ανίατη ασθένεια η οποία θα με ταλαιπωρεί εσαεί).
    Αυτό που κατάλαβα ως κεντρική ιδέα από όσα ελέχθησαν έχει περίπου ως εξής:
    Εμείς οι μεγάλοι (Αμερικανοί,Βρετανοί,Δυτικοευρωπαίοι) δεν θέλουμε να αντιμετωπίζουμε μπελάδες στην περιοχή εξαιτίας της αντιπαλότητας που έχετε μεταξύ σας.(Περνάνε και αγωγοί φυσικού αερίου από την περιοχή…). Σας επιβάλλουμε λοιπόν μια συμφωνία όπου καμία πλευρά από τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν ικανοποιείται, θα τρώγεστε μεταξύ σας ( το καταφέρνετε πολύ καλά ) και μεις ανενόχλητοι θα κάνουμε τη δουλειά μας.

  198. 151, Γιάννης Κουβάτσος said: «…υγιής εθνικισμός δεν υπάρχει … Είναι σχήμα οξύμωρο».
    # Είπαμε: Αυστηρώς ακατάλληλο για αριστερούς με μπούργκα. Αύριο να έρθεις με τοκ κηδεμόνα σου!

    159, Πέπε said……
    # Και συ με τον κηδεμόνα σου αύριο (και με τη μπούργκα σου, μην την ξεχάσεις)

  199. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!
    195 🙂

  200. Γιάννης Ιατρού said

    Πάντως μετά την πρό(σ)κληση του Τσίπρα στον ΚΜ για ένα τετ α τετ, ακόμα με στον σκά(ε)ι, 2-3 λεξοτανίλ χρειάστηκε να δώσουν αμέσως μετά στον «άριστο» που πάγωσε το αίμα στις φλέβες του … Το καλύτερο επεισόδιο από την σημερινή παράσταση! 🙂

  201. sarant said

    Να προσθέσω εδώ και το «μπρακ λακριντί» που έχω δει στον Τσιφόρο.

  202. # 176

    Ολοι αυτοί ωχριούν μπροστά στον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο που ήταν στον ΠΑΟΚ πήγε Αγγλία, Βόρειο Πόλο, Ιταλία ήρθε στον ΠΑΟ γράφτηκε στο ταμείο ανεργίας, τον πήρε η ΑΕΚ και σήμερα είναι στον ΟΣΦΠ
    Δεν ξέρω όμως τι θα ψηφίσει για τις Πρέσπες …

  203. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σιωπητήριο.

  204. Μαρία said

    202

  205. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Καλησπέρα σας από Ιλλινόϊ,

    1) Μάθαμε πως όλα τα ρωμέικα κανάλια είπαν πως η «Sun» παρουσίασε στο πρωτοσέλιδό τηςσαν ΚΟΤΑ την Theresa May. Πρόκειται για μεζεδάκι ολκής, δεδομένου ότι το εξαφανισμένο από τον 17ο αιώνα πτηνό dodo δεν έχει καμμία σχέση με την κότα, αλλά με το παγώνι. Άλλωστε, αν η May παρομοιάζετο με κότα, δεν θα έστεκε το πνεύμα του πρωτοσέλιδου, δεδομένου ότι οι κότες δεν έχουν εξαφανισθεί

    2) Πλήρη σύμπλευση χριστιανών και μπολσεβίκων είχαμε σήμερα στην Σιάτιστα, όπου έγινε η εξόδιος ακολουθία του (αναρχομπολσεβίκου στα νιάτα του…) Δεσπότη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου Ιωάννου. Τον αποχαιρέτησαν με το ποίημα «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ» του χριστιανομπολσεβίκου ποιητή Τάσου Λειβαδίτη, που έχει γίνει τραγούδι από τον Μίκη Θεοδωράκη

    Απολαύστε χριστιανομπολσεβίκικους στίχους…

    «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ,
    τη λάμπα κρατώ ψηλά,
    να δούνε της γης οι θλιμμένοι,
    να ’ρθούνε, να βρουν συντροφιά.

    Να βρούνε στρωμένο τραπέζι,
    σταμνί για να πιει ο καημός
    κι ανάμεσά μας θα στέκει
    ο πόνος, του κόσμου αδερφός.

    Να βρούνε γωνιά ν’ ακουμπήσουν,
    σκαμνί για να κάτσει ο τυφλός
    κι εκεί καθώς θα μιλάμε
    θα ’ρθει συντροφιά κι ο Χριστός…»

    3) Το Επιτελείο μας αγόρασε προ 3ημέρου από τον Μπέζο το αριστουργηματικό σύγγραμμα του Εβραίου πρώην Διοικητή της FED, Alan Greenspan, «Capitalism in America: A History» που πρωτοκυκλοφόρησε μόλις πρίν 3 μήνες (16 Οχτώβρη 2018) και για το οποίο ήδη μιλάει όλη η Αμερική.

    Είναι το συγκλονιστικότερο βιβλίο όλων των εποχών που έχει γραφεί για τον Καπιταλισμό. Όλοι οι κριτικοί το αποθεώνουν και το γενικό συμπέρασμα είναι πως: Όποιος διαβάσει αυτό το βιβλίο και παραμείνει Αριστερός ή οπαδός της Κοινοκτημοσύνης, είτε είναι απατεών, είτε ηλίθιος…

    Κατεβάστε το δωρεάν μόνο για 7 ημέρες ΕΔΩ για να λυσσάξει ο Ιατρού

    Το βιβλίο του Alan Greenspan είναι ιδιαιτέρως υμνητικό για την Αρχαία Ελλάδα και τους Έλληνες μετανάστες. Αρκεί να πώ ότι αναγορεύει σε προσωποποίηση του Αμερικανικού Ονείρου τον παντελώς άγνωστο στο Ρωμέικο, Ελληνοαμερικανό Γεώργιο Φειδία Μίτσελ (1919 – 2013), που ξεκίνησε από το μηδέν και έγινε το Νο 1 της Αμερικάνικης Πετρελαϊκής Βιομηχανίας

  206. Πέπε said

    @193:
    Και εξαιρετικά σχόλια από κάτω!

  207. spiral architect 🇰🇵 said

    @132, 134, 167α περί αφωνίας για τους εν Ελλάδι πρόσφυγες:
    Το πάγιο αίτημα των (τέως) «αλληλέγγυων» για υλοποίηση του αιτήματος της πλειονότητας των προσφύγων, να πάνε στις χώρες που επιθυμούν, το’ φαγε η μαρμάγκα της εξουσίας και των ευρωπαϊκών οδηγιών. Η χώρα έχει γίνει μια τεράστια αποθήκη προσφύγων, ελάχιστοι μιλούν για τις τελικές μεταβάσεις, επανενώσεις οικογενειών κλπ των προσφύγων οι δε ΜΚΟ μασουλάνε κανονικά, (π.χ.) αφού η ροή χρήματος συνεχίζεται. Οταν σταματήσει η χρηματοδότηση θα αρχίσουν τα πανηγύρια.

    Θάνατοι θα υπάρχουν με ή χωρίς «ανθρώπινες συνθήκες», η συνέχιση της πολιτικής του εγκλωβισμού στη χώρα αυτών των ανθρώπων είναι απαράδεκτη.

  208. Alexis said

    #176: Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες ώστε να τσουβαλιάζονται όλοι ως «αλλαξοκώληδες»
    Άλλωστε η «αλλαξοκωλιά» προϋποθέτει αμοιβαιότητα: π.χ. «σου δίνω Παπακώστα και μου δίνεις Τατσόπουλο» …κάτι σαν το ποδόσφαιρο ένα πράμα.
    Το Σύνταγμα ορίζει σαφώς ότι οι βουλευτές έχουν απόλυτη ελευθερία γνώμης και ψήφου. Όμως στην Ελλάδα αυτό κοντεύει να γίνει ανέκδοτο.

    Ο Μπογιόπουλος βεβαίως κάνει, ως συνήθως, φτηνό χιουμοράκι εκ του ασφαλούς…

  209. spiral architect 🇰🇵 said

    @210: Αλέξη, η «ελευθερία γνώμης» σε ανερμάτιστους βουλευτές ακούγεται … κάπως. 😀 Nα το κάνεις μια, συγνώμη λάθος· να το κάνεις δεύτερη· σόρι με εξαπάτησαν, να το κάνεις τρίτη· ε, είσαι μαλάκας!
    (ισχύει και για ψηφοφόρους)

  210. ΓιώργοςΜ said

    Το ιστολόγιο «δίνει γραμμή» στα μέινστριμ μίντια μου φαίνεται:-P

  211. spiral architect 🇰🇵 said

  212. spiral architect 🇰🇵 said

    Τουλάχιστον γελάμε:
    1. Η ανακοίνωση Ζουράρι για στήριξη Τσίπρα μας έκανε όλους ακαμαντομάχους, πεσοπιάστες και εγελοκράστορες
    (τροφή για λεξιλογία)
    2. Είναι αδιανόητο να μένουμε απαθείς στη θέα ενός ρομπότ του ΚΚΕ, που έχει εγκατασταθεί εδώ και πέντε χρόνια στο Μέγαρο της οδού Μαιζώνος
    (τροφή για μινάρες ψηφοφόρους)
    3. Έχω να νιώσω τέτοια συγκίνηση από την τελευταία φορά που έπαιξα πόκερ
    (τροφή για ποταμίσια ψάρια)
    Από την άλλη όμως …

  213. Alexis said

    #211: Ναι, γι’ αυτό είπα ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες.

  214. spiral architect 🇰🇵 said

    Πάντως, ο Στέλιος στο σάιτ του ισχυρίζεται ότι, «όπως και το εάν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρά τις επόμενες ημέρες σε παρέμβαση υπέρ των Πρεσπών, στο πλαίσιο της πολιτικής που και ο ίδιος είχε ακολουθήσει ως πρωθυπουργός και ως υπουργός Εξωτερικών…»
    Ίδωμεν.

  215. sarant said

    212 Ε, όχι και γραμμή -σύμπτωση απόψεων μάλλον

    214 Τελικά ξέρουμε τι θα κάνει το Ποτάμι για τις Πρέσπες; Ξέρουν εκείνοι τουλάχιστον;

  216. spiral architect 🇰🇵 said

    @217β: Από το τελευταίο λίκνο:
    Πίσω από αυτό το βήμα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Σταύρος Θεοδωράκης κλίνει πλέον στο να ψηφίσει ο ίδιος «ναι» στην κύρωση των Πρεσπών και να αφήσει τους υπόλοιπους βουλευτές του να πράξουν κατά συνείδηση. Γεγονός που σημαίνει ότι ο Γιώργος Μαυρωτάς – ενδεχομένως και ο Σπύρος Λυκούδης – θα απέχει, ενώ οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς θα καταψηφίσουν. Ούτως ή άλλως η δεξιά στροφή και η διάλυση του Ποταμού έχουν ήδη κυρωθεί: Οι Ψαριανός, Αμυράς, όπως και ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας φέρονται να έχουν «κλείσει» τις υποψηφιότητές τους στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, σε ανάλογη κατεύθυνση θέλουν κάποιοι και τον Γιώργο Μαυρωτά, και ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης θα επιλέξει τον προσωπικό, πολιτικό του δρόμο μετά τις εκλογές.

  217. Αὐγουστῖνος said

    Βλέποντας τὰ σημερινὰ πρωτοσέλιδα, διαβάζω στὴν «Ἑστία» γιὰ «πύρρειο πλειοψηφία». Πύρρειο νίκη ἤξερα, γιὰ πλειοψηφία δὲν ἔχω ματακούσει τὸν ἐπιθετικὸ προσδιορισμὸ καὶ μᾶλλον πρὸς μεζεδάκι μοῦ φαίνεται.

  218. spiral architect 🇰🇵 said

    @219: Αν αντί του Δανέλλη ήταν βουλευτής ο Πύρρος Δήμας θα κόλλαγε η «πύρρειος πλειοψηφία». 😉

  219. ΓιώργοςΜ said

    219 Λογοπαίγνιο μπορεί να γίνει σε έναν τίτλο, αλλά δεν είναι ακριβές. Πύρρειος θα ήταν αν ο νικητής είχε χάσει σε δυνάμεις, ενώ μάλλον κερδισμένος βγαίνει· αν υπάρχουν απώλειες, είναι στα άλλα στρατόπεδα, με αυτούς που αλλαξοκομμάτισαν (6 εκ +1 😛 )

  220. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    217>>214 Τελικά ξέρουμε τι θα κάνει το Ποτάμι για τις Πρέσπες;
    Ως ποτάμι, θα καταλήξει στις λίμνες 🙂

  221. nikiplos said

    @214α, σημαίνουν κάτι αυτές οι λέξεις?

  222. Triant said

    Επειδή πάντως όσον αφορά την οικονομία η χρονιά προβλέπεται να έχει διεθνώς άσχημη πορεία, πράγμα που θα επηρεάσει και τα δικά μας θέματα, στοιχηματίζω για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πριν αρχίσουν να βαράνε τα όργανα.

  223. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    224. Σχήμα λόγου ή στοιχηματίζεις;
    Για τους ίδιους λόγους, ότι παντού οι μικρομεσαίοι (συμ)πιέζονται μπορούμε νασκεφτούμε ότι θα θέλει όλο το χρόνο να κάνει εναδυο πραματάκια που έχει ήδη εξαγγείλει. Η ψυχολογία του κόσμου είναι ο τρόμος για χειροτέρεψη. Χάρη συζήτησης αυτό, όχι ότι διεκδικώ σοφία.

  224. spiral architect 🇰🇵 said

    @223: Ποιος να ξέρει με τον κουζουλό που μπλέξαμε!

  225. Triant said

    225: Κι εγώ έτσι πίστευα. Οτι θέλει όλο τον χρόνο για να κάνει πράγματα που δεν μπορούσε να κάνει πριν. Βλέπω όμως μαύρα σύννεφα να μαζεύονται και βέβαια ο Ευκλείδης βλέπει πιο μακρυά από εμένα. Μέχρι και οι εγχώριοι παράγοντες (επιμελητήρια κλπ) που ήταν μες στην καλή χαρά, έχουν αρχίσει να κουμπώνονται. Δυστυχώς.

  226. Pedis said

    # 217 – 214 Τελικά ξέρουμε τι θα κάνει το Ποτάμι για τις Πρέσπες;

    θα χυθεί στις Πρέσπες.

  227. Pedis said

    # 210 – Το Σύνταγμα ορίζει σαφώς ότι οι βουλευτές έχουν απόλυτη ελευθερία γνώμης και ψήφου.

    Λέει, βέβηλε, το εμπνευσμένο από την αγία τριάδα Σύνταγμα της χωρας μας, αλλού να τρως και να πίνεις κι αλλού να πας να το δίνεις;

  228. sarant said

    219 Να το πούμε λογοπαίγνιο μάλλον

  229. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    220 >>Αν αντί του Δανέλλη ήταν βουλευτής ο Πύρρος Δήμας θα κόλλαγε η «πύρρειος πλειοψηφία»
    🙂
    Συριδανελ ,είδα κάπου από προχθές (δε θυμάμαι τώρα) στο τουίτερ

  230. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    226 .Τώρα ο ΠτΒ Βούτσης, θίγει ΣτοΚόκκινο, την περίπτωσή του για το θέμα των Πρεσπών,ότι δηλαδή η στάση των βουλευτών είναι ανομοιογενής για τις δυο ψηφοφορίες (ψ.εμπιστοσύνης κ Συμφ.Πρεσπών)

  231. spiral architect 🇰🇵 said

    Μια διπλή άρνηση στο τέλος: Η συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική και εγώ δεν θα την καταψηφίσω.
    (κάνοντας τα ξινά, γλυκά)

  232. ΣΠ said

    233
    «Δεν θα την καταψηφίσω» δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη «θα την υπερψηφίσω». Μπορεί και να σημαίνει αποχή από την ψηφοφορία.

  233. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @234. Σταῦρο, μοῦ θύμισες ἕνα περιστατικὸ ἀπὸ δημοτικὲς ἐκλογές, παλιότερα, στὰ Θερμιά.

    Ἡ ἀτμόσφαιρα τεταμένη, πόλωση (δυὸ ὑποψήφιοι), οἰκογένειες χωρισμένες στὴ μέση.

    Ἕνας καλοκάγαθος παπποῦς;

    «Ἐγὼ τὸν τάδε θὰ ψηφίσω. Τὸν δείνα δὲν τόνε ψηφίζω, μὰ νὰ μοῦ κοπεῖ τὸ χέρι ἅμα τόνε μαυρίσω.» 🙂

  234. Γιάννης Ιατρού said

    Τζί,
    κάποιοι σε διαβάζουν 🙂 🙂
    «Δεν είναι ίδια η πολιτική με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ»; Μα ναι. Διαφέρουν. Στα γήπεδα τα χειρότερα τα ζούμε από χρόνια. Στην πολιτική κονίστρα δεν τα έχουμε δει ακόμα.

  235. Μαρία said

    236

  236. Pedis said

  237. Γιάννης Ιατρού said


    απ΄ εδώ 🙂

  238. Πέπε said

    @194:

    http://whatculture.com/music/8-dumbest-lawsuits-in-the-history-of-the-music-industry?page=4

  239. Μαρία said

  240. Pedis said

    να κι ένα καλό από τη συμφωνία.

  241. spiral architect 🇰🇵 said

    Τα τερτίπια των δυτικών, αστικών δημοκρατιών είναι κωμικοτραγικά. Στις ΗΠΑ κλείνουν το μαγαζί με πρόσχημα την επέκταση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, στο Η.Β. ψηφίζουν, ξαναματαψηφίζουν, κανείς δεν έχει καταλάβει ποιος θέλει και τι, brexit, bremain, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα που θέλουν, στην Ελλάδα ξαναμοιράζεται η τράπουλα των βουλευτών για να βγουν τα κουκιά και να γίνει το θέλημα του ΝΑΤΟ.

  242. cronopiusa said

    Μαύρα γενέθλια το Ποδέμος…

  243. spiral architect 🇰🇵 said

    @244: Δηλαδή τι; Τρώει σουτ ο Παυλάρας από το ΣΥΡΙΖΑ Ισπανίας; 😀

  244. cronopiusa said

  245. cronopiusa said

    Μετά τις εκλογές στην Ανδαλουσία
    καταιγίδα και τραμουντάνα,
    το δίλημμα είναι πώς θα ανακόψουν την επέλαση δεξιάς-άκρας δεξιάς,
    με inscritos εγγεγραμμένους (Πάμπλο Ιγγλέσιας)
    ή με μέλη Ίñιγο Ερεχόν

  246. sarant said

    247 Ως τώρα δεν είχαν ακροδεξιά στην Ισπανία, ηταν κρυμμένη μέσα στο PP

  247. cronopiusa said

  248. ΓιώργοςΜ said

    Με μια γρήγορη ματιά, δεν είδα να αναφέρθηκε :https://www.news247.gr/politiki/yper-tis-symfonias-ton-prespon-o-giorgos-papandreoy.6685809.html

  249. Μαρία said

    250
    Κι εγώ μόλις είδα αυτό.

  250. sarant said

    250-1: Μπράβο στον ΓΑΠ. Άφωνος μένει μόνον ο Σημίτης λοιπόν.

  251. Μαρία said

    Εξαιρετική εκπομπή.
    http://www.stokokkino.gr/article/1000000000073054/symfonia-prespon-oti-kalytero

  252. Χαρούλα said

    Και ο Κώστας ο Καραμανλής. Αλλά γιαυτόν το θεωρούμαι δεδομένο. Δεν μιλάει. Αν και μισθοδοτείται κανονικά.,

  253. θανάσης60 said

    248 εδώ πού να ήταν αν όχι στην πολυσυλλεκτική Ν.Δ.(άντε και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.);

  254. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @252. sarant said:

    » Μπράβο στον ΓΑΠ. (γιὰ τὴν ὐποστήριξή του στὴ Συμφωνία τῶν Πρεσπῶν).

    Ἂν ἤμουν ὐπέρ τῆς ΣτΠ, τὸ γεγονὸς ὅτι τὴν ὑποστηρίζει ὁ ΓΑΠ θὰ μ᾿ ἔκανε ν᾿ ἀναθεωρήσω τὴ στάση μου. 🙂

  255. sarant said

    255 Εμείς είχαμε και ΕΠΕΝ, και ΛΑΟΣ, και Χρυσαβγίτες τώρα

  256. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @256. Πάντως ὀφείλω νὰ παραδεχτῶ ὅτι ἡ παρέμβαση τοῦ ΓΑΠ ἔγειρε ἀποφασιστικὰ τὴν πλάστιγγα τῆς κοινῆς γνώμης ὑπὲρ τῆς Συμφωνίας τῶν Πρεσπῶν.

    Τώρα μπορεῖ ἄνετα ἡ Κυβέρνηση νὰ σηκώσει τὸ γάντι καὶ νὰ προκυρήξει δημοψήφισμα. 🙂

  257. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Περιμένω ἐναγωνίως τὴν ἐπόμενη παταγώδη* παρέμβαση τοῦ ΓΑΠ κατὰ τῆς οἰκογενειοκρατίας.

    *Ξέρω ποῦ πάει τὸ πονηρὸ μυαλό σας· τὸ Βικιλεξικὸ λέει πάντως:
    » παταγώδης

    που προκαλεί πάταγο, μεγάλη αίσθηση » 🙂

  258. Μαρία said

    Νικοκύρη, σβήσε προηγούμενο.

  259. Σωπάτε, μίλησε ο Καραμανλής! (πιο χλιαρά δεν μπορούσε…)

  260. π2 said

    261: Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης.

Σχολιάστε