Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μαρτιάτικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 2 Μαρτίου, 2019


Μαρτιάτικα μεζεδάκια ή δευτερομαρτιάτικα αν προτιμάτε αφού δημοσιεύονται στις 2 Μαρτίου -να θυμηθούμε πως η 1η Μαρτίου τα αρχαία χρόνια έπαιζε ρόλο πρώτης μέρας του έτους, πρωτοχρονιάς ας πούμε.

* Kαι ξεκινάμε με ένα μεταφραστικό ορντέβρ, από οθόνη κινητής συσκευής σε εφαρμογή για τον καιρό.

Ποια όμως είναι «Σαφή»;

Μήπως οι προγνώσεις; Ή οι θερμοκρασίες;

Όχι βέβαια, απλώς η εφαρμογή μεταφράζει από τα αγγλικά, και στα αγγλικά θα είχε Clear, διότι η αγγλική γλώσσα είναι φτωχή και έχει μία μόνο λέξη για να αποδώσει τις έννοιες που στην πάμπλουτη τρισχιλιετή μας αποδίδονται με πληθώρα όρων όπως: διαφανής, διαυγής, λαγαρός, καθαρός, αίθριος, ξάστερος, ευκρινής, ξεκάθαρος, σαφής, αναμφίλεκτος, αναμφίβολος, καταφανής, πρόδηλος, αγνός, αμόλυντος, κατηγορηματικός, απαρακώλυτος, απρόσκοπτος. Εδώ που τα λέμε, το «απαρακώλυτα» μπορεί και να μη χωρούσε στην οθόνη.

* Σε άρθρο για μια έκθεση σχετικά με τη ζωή και το έργο του μεγαλοφυούς Νίκολα Τεσλα, διαβάζουμε τον τίτλο: Νίκολα Τέσλα, η ζωή του δαιμονικού εφευρέτη στο Γκάζι.

Είστε σίγουροι ότι αυτό θέλατε να πείτε; Μάλλον όχι -στο κάτω κάτω, δεν εφεύρε μηχανές θανάτου ο Τέσλα. Δαιμονικός όμως είναι κακό πράγμα, είναι αυτός που αναφέρεται στους δαίμονες ή κατέχεται από τους δαίμονες. Προφανώς, ο συντάκτης ήθελε να γράψει «του δαιμόνιου εφευρέτη». Αυτό, ναι, το λέμε για κάποιον που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ευστροφία, που είναι δραστήριος και αποτελεσματικός.

* Κι ένα ακόμα μεταφραστικό, από διαφήμιση του γνωστού περιοδικού TIME, πιθανώς γκουγκομεταφρασμένη. Δεν ξέρω κατά πόσον ταιριάζουν τα επίθετα αυτά σε ένα περιοδικό. Υποψιάζομαι, χωρίς να έχω δει την πρωτότυπη διαφήμιση, ότι το «διορατικό» αντιστοιχεί στο insightful -που είναι μια λέξη…. αφιλότιμη, δηλαδή μας δυσκολεύει στην απόδοσή της περισσότερο ίσως απ’ όσο δυσκολεύει τους Αγγλοσάξονες το φιλότιμο.

* Τι είναι κανονικότητα; Για τον αρθρογράφο Σάκη Μουμτζή είναι η εναλλαγή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή, όπως το λέει:

Συνεπώς, κανονικότητα είναι οι πολίτες να έχουν να επιλέξουν μεταξύ Μητσοτάκη, Αδωνι Γεωργιάδη, Χατζηδάκη, Βρούτση κ.α και Γεννηματά, Βενιζέλου, Λοβέρδου, Μανιάτη, κ.α. Δηλαδή να επιλέξουν μεταξύ των κομμάτων που πήραν στους ώμους τους την Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές, με ανυπολόγιστο κόστος γι΄ αυτούς.

«Με ανυπολόγιστο κόστος γι’ αυτούς», λέει ο αρθρογράφος. Ποιους αυτούς; που θα ρωτούσε και ο Χαράλαμπος Τραμπάκουλας. Στην παραπάνω πρόταση, μάλλον στους «πολίτες» αντιστοιχεί το «αυτούς» και όχι στους «ώμους», δεν βρίσκετε;

* Νέο κρούσμα «βατραχιάς», δηλαδή σατιρικής είδησης που περνιέται για κανονική.

Στον ιστότοπο prologos.gr δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «Εξαγορά της Green Peace από τη Bayer Monsanto» στο οποίο υποστηριζόταν ότι η μεγάλη πολυεθνική αγόρασε το 61% της οικολογικής οργάνωσης θέλοντας να αποκτήσει οικολογικό προφίλ. Το άρθρο ήταν σε επιμέλεια του Σήφη Σταυρίδη, μέλους της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ, άλλωστε και ο ιστότοπος βρίσκεται κοντά στο συγκεκριμένο κόμμα.

Μόνο που… μόνο που το άρθρο ήταν παρμένο από γαλλικό τρολοσάιτ του τύπου Βατράχι ή Κουλούρι, και συγκεκριμένα από το legorafi.fr (αναγραμματισμός του Le Figaro, που είναι πασίγνωστη συντηρητική εφημερίδα).

Όπως θα περίμενε κανείς, το άρθρο του Σταυρίδη, με τον εντυπωσιακό του τίτλο, αναδημοσιεύτηκε ευρέως στο ελληνόφωνο Φέισμπουκ. Επειδή όμως όταν βλέπεις εντυπωσιακούς ισχυρισμούς χρειάζεται και εντυπωσιακά καλή τεκμηρίωση (extraordinary claims require extraordinary evidence που έλεγε και ο Καρλ Σαγκάν) αρκετοί κυβερνοπολίτες, κι εγώ μαζί, έσπευσαν να ελέγξουν την είδηση, κοιτάζοντας αν διασταυρώνεται από ξενόγλωσσους ιστότοπους -και έφτασαν στην πηγή, στο γαλλικό Κουλούρι.

Όσοι καλόπιστα είχαν αναδημοσιεύσει το άρθρο του prologos.gr, όπως μια καλή φίλη ή το καλό περιοδικό Κατιούσα, έσπευσαν να διαγράψουν την ανάρτησή τους, ζητώντας συγγνώμη. Τελικά το κατέβασε, με κάποια καθυστέρηση και η αρχική πηγή, αν και η βατραχιά μένει σε διάφορες αναδημοσιεύσεις, ενώ καταγράφτηκε επίσης στα Ελληνικά Hoaxes.

* Θυμίζω ότι «βατραχιά» αποκαλούμε στο ιστολόγιο αυτό που γίνεται όταν (οΘντκ) σοβαροί ειδησεογραφικοί ιστότοποι αναδημοσιεύουν ειδήσεις από σατιρικά τρολοσάιτ. Πρώτος διδάξας του όρου, το Βήμα.

* Μου στέλνει μια φίλη αφίσα του Εθνικού Θεάτρου -και διαμαρτύρεται για την ακλισιά του τίτλου.

Νομίζω πως έχει δίκιο. Το επώνυμο βεβαίως δεν θα το εξελληνίσουμε και δεν θα το κλίνουμε, αλλά από τη στιγμή που εξελληνίζουμε το όνομα πρέπει να το κλίνουμε.

Ή θα πούμε «του Βικτόρ Ουγκό» (ή του Βικτόρ Ουγκώ) όπως είναι στα γαλλικά, ή θα πούμε «ο Βίκτωρ Ουγκώ, του Βίκτωρος Ουγκώ» ή, αν θέλουμε να το εκσυγχρονίσουμε, «του Βίκτωρα Ουγκώ» όπως θα λέγαμε «του Βίκτωρα Κλωναρίδη».

* Και βέβαια ο Ουγκό, που έχει διαβαστεί ευρύτατα και από τις λαϊκές μάζες, κλίνεται ακόμα και σε λαϊκά τραγούδια. Δεν ξέρω αν έχετε υπόψη σας το τραγούδι Ένας άθλιος του Βίκτωρος Ουγκώ του Χρ. Κολοκοτρώνη, αλλά κατά τη γνωμη μου αξίζει να το ακούσετε, είναι τραγουδάρα.

* Στα ελληνικά (και σε πολλές άλλες γλώσσες) υπάρχει μεγάλη ελευθερία στην επιλογή της σειράς των όρων της πρότασης. Ο μη σημασμένος (ή ο λιγότερο σημασμένος;) τρόπος είναι Υποκείμενο – Ρήμα – Αντικείμενο, που έχει τη μικρότερη έμφαση: Ο Γιάννης ψάχνει τον Κώστα.

Η αντιστροφή γίνεται για έμφαση: Τον Κώστα ψάχνει ο Γιάννης (και όχι τη Μαρία).

Νομίζω πως αυτό το λένε θεματοποίηση οι γλωσσολόγοι, εκτός αν το λένε πρόταξη.

Στα αγγλικά και σε αλλες γλώσσες, η σειρά των όρων της πρότασης δεν είναι τόσο ελεύθερη.

Ωστόσο, και στα ελληνικά δεν είναι όλοι οι συνδυασμοί εξίσου συχνοί ούτε ακούγονται εξίσου φυσικά. Οι τίτλοι των ειδήσεων συχνά αντιστρέφουν τη σειρά Υ-Ρ-Α μέχρι την αμφισημία (Μωρό δάγκωσε σκυλί).

Και εδώ διαβάζω όπου όχι ο τίτλος αλλά η πρώτη πρόταση της είδησης χρησιμοποιεί αφύσικη σειρά:

Να υπογράψει συμβόλαιο με την 27χρονη τραγουδίστρια Αννα Κορσούν, νικήτρια του τοπικού διαγωνισμού της Ουκρανίας για την εκπροσώπηση της χώρας στη Eurovision, αρνήθηκε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, αποκλείοντας τη νικήτρια από τον διαγωνισμό στο Τελ Αβίβ.

Μου δίνει την εντύπωση κατά λέξη μετάφρασης από ξένη γλώσσα.

* Κι άλλο ένα μεταφραστικό.

Υποθέτω ότι στα αγγλικά θα ήταν to stop having children, αλλά στα ελληνικά αυτό πρέπει να το πούμε «να σταματήσουμε να κάνουμε παιδιά».

Να έχουμε παιδιά δεν μπορούμε να σταματήσουμε, όσοι έχουμε ήδη. Και να τα αποκληρώσουμε, που λέει ο λόγος, πάλι θα τα έχουμε.

* Ακλισιά στον τίτλο, κανονική κλίση στο κυρίως άρθρο, στην είδηση για τον καρδινάλιο που φυλακίστηκε για παιδοφιλία.

Καρδινάλιος του Βατικανό στον τίτλο, αλλά στο άρθρο γράφεται «στην ιεραρχία του Βατικανού», σωστά.

Ξένη λέξη το Βατικανό; Ποιας γλώσσας λέξη; Διότι στα ιταλικά προφέρεται Βατικάνο.

* Δεν έχει νόημα να καταγράφουμε τα απλά ορθογραφικά λάθη, βεβαίως -αλλά μερικά έχουν γούστο. Έτσι, σε πρόσφατο άρθρο για τον επιστήμονα Κων. Δασκαλάκη διάβασα:

Ο καθηγητής του ΜΙΤ μίλησε στη Βίκυ Φλέσσα για την τον γρίφο του Nash, την τελειομανεία, τον βαθμό του πτυχίου του αλλά και τον Σάκη Ρουβά.

Φαντάζομαι πως ειδικά τη λέξη αυτή, την τελειομανία, κάποιος τελειομανής θα πρέπει να τη γράφει σωστά. Βέβαια τελειομανής στην προκειμένη περίπτωση είναι ή ήταν ο Δασκαλάκης, όχι ο συντάκτης των Νέων.

* Κι άλλο ένα ορθογραφικό, που πολύ γέλασα όταν το είδα.

Ημιτασιόν, όπου μπλέκεται πολύ ωραία η δάνεια λέξη με το ελληνικό πρόθημα ημι- κι έτσι αποκτά ξαφνικά ελληνοπρεπή παρετυμολογία.

Κι αν ημιτασιόν είναι τα μη γνήσια, τα αυθεντικά θα είναι πώς; Τασιόν μάλλον.

Θα πει κανείς ότι η επιγραφή «Γνήσια Ιμιτασιόν» είναι οξύμωρο, σαν να λέμε Γιγαντόσωμος νάνος, αλλά προφανώς το κατάστημα διαθέτει και γνήσια ανταλλακτικά αλλά και ιμιτασιόν.

Προσθήκη: Με βάση και το πρώτο σχόλιο, το «Γνήσια ιμιτασιόν» μπορεί να μην είναι οξύμωρο αλλά να εννοεί «ποιοτικά ιμιτασιόν, όχι ευτελή».

 

* Μου γράφει φίλος του ιστολογίου «για να πει τον πόνο του» επειδή κάποιος επιστήμονας με τον οποίο είχε επαγγελματική επαφή, του έστειλε το εξής απαντητικό μήνυμα:

Σας αποστέλλω το παρών μήνυμα επισυνάπτοντας συμπληρωμένο τον ζητηθέν πίνακα.

Στη διάθεση σας για τυχών απορίες.

«Επισυνάπτω τον πίνακα που ζητήσατε» θα ήταν φαντάζομαι τρε μπανάλ, σχολιάζει ο φίλος μου.

Από την άλλη, δεν είναι τυχαίο πως τα περισσότερα λάθη γίνονται σε τύπους που δεν ανήκουν στο τυπικό της μητρικής μας γλώσσας.

* Γράψαμε τις προάλλες για τον Ντάνο και το βιβλίο του.

O γνωστός συγγραφέας κατηγόρησε όσους ειρωνεύτηκαν το βιβλίο του Ντάνου ή όσους απόρησαν πώς είναι δυνατόν ένας σοβαρός εκδότικός οίκος όπως η Εκδοτική Αθηνών να εκδίδει κι αυτό το πατσαβούρι.

Και αφού τα ψάλει στους επικριτές του Ντάνου, συνεχίζει ο γνωστός συγγραφέας:

Και σας πήρε ο μέγας πόνος επειδή ο ίδιος εκδότης έχει βγάλει τον Παπαρρηγόπουλο – που τον ξέρετε απ’ έξω, είμαι βέβαιος, νεράκι τονε λέτε.

Κάπου τα μπερδεύει ο γνωστός συγγραφέας. Η Εκδοτική Αθηνών έχει εκδώσει το συλλογικό έργο Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, στη δεκαετία του 1970 αν θυμάμαι καλά.

Τον ίδιο τίτλο έχει και το έργο του Παπαρρηγόπουλου, που έχει φυσικά εκδοθεί από πολλούς και διάφορους εκδότες αλλά όχι από την Εκδοτική Αθηνών. Πρόκειται όμως για διαφορετικά συγγράμματα.

Και κάτι ακόμα, επειδή όταν φοράς φαρδομάνικα πρέπει να τα φοράς σωστά: η μεταφράστρια του Ντοστογιέφσκι δεν λέγεται έτσι. Γράφει ο φίλος μας ο Ρογήρος: Η Λαρίσα Γκίρσεβνα Βολοχόνσκαγια (Лариса Гиршевна Волохонская), στα αγγλικά υπογράφει ως Βολοχόνσκι (Larissa Volokhonsky), άιντε κάποιος να την πει Βολοκόνσκι έτσι και νιώθει τα αγγλικά για μητρική γλώσσα του. Η «Βολοσκόνσκι» μάλλον πάει για τη Χώρα των Αγνώριστων.

* Δεν θα συζητήσουμε εδώ και σήμερα την υπόθεση του πρώην βουλευτή Ν. Γεωργιάδη που καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό για ασέλγεια, αλλά επειδή το ιστολόγιο παρακολουθεί και καταγράφει τις λαθροχειρίες των μέσων ενημέρωσης αξίζει να σημειώσουμε μια προχωρημένη περίπτωση παραποίησης.

Επειδή τα πρώτα 24ωρα μετά την καταδίκη του πρώην βουλευτή είχε επιβληθεί σιγή ασυρμάτου στα φιλικά προς την αντιπολίτευση μέσα ενημέρωσης για το θέμα, στην ανασκόπηση τύπου στον Σκάι, όπου παρουσιάζονται τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, έκρυψαν το πρωτοσέλιδο της (δεξιότατης) εφημ. Δημοκρατία της 27ης Φεβρουαρίου, το οποίο είχε πρώτο θέμα του ακριβώς αυτή την καταδίκη και είχε τίτλο «Κυριάκο διώξε τους φαύλους» -το πιο αστείο είναι ότι, για να μην παρατηρηθεί η απουσία της εφημερίδας, το αντικατέστησαν με το πρωτοσέλιδο της… 27.2.2016, της ίδιας ημερομηνίας πριν από τρία χρόνια, το οποίο δεν είχε αναφορά σε απαγορευμένα θεματα!

* Και κλείνουμε με κάτι μετεωρολογικό. Επειδή «μήτε ο Μάρτης καλοκαίρι μήτε ο Αύγουστος χειμωνας», δεν αποκλείεται να μας έρθει κι άλλη κακοκαιρία. Κι επειδή με την Ωκεανίδα εξαντλήσαμε τα γραμματα του αλφαβήτου και πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι από το άλφα, βρήκα κάπου μια μετριόφρονα πρόταση και για τα 24 επόμενα γράμματα, που υποθέτω πως αποβλέπει να συγκεντρώσει ονόματα που προκαλούν δέος, ώστε να μην παίρνουμε τις κακοκαιρίες αψήφιστα.

Έχει βέβαια το μειονέκτημα ότι δεν εναλλάσσει αρσενικά-θηλυκά αλλά κανείς δεν είναι τέλειος.

 

136 Σχόλια to “Μαρτιάτικα μεζεδάκια”

  1. Aghapi D said

    Καλημέρα

    Γράφεις » Θα πει κανείς ότι η επιγραφή «Γνήσια Ιμιτασιόν» είναι οξύμωρο, σαν να λέμε Γιγαντόσωμος νάνος, αλλά προφανώς το κατάστημα διαθέτει και γνήσια ανταλλακτικά αλλά και ιμιτασιόν.»

    Μπορεί να εννοεί και κάτι διαφορετικό

    Είδα σε τουριστικό λιμάνι τής Τουρκίας επιγραφές στα μαγαζιά «authentic copies» ή «original copies» και άλλες παρόμοιες. Διαφήμιζαν «ποιοτικά» αντίγραφα επώνυμων δερμάτινων – από τσάντες και μπότες ως ολόκληρα ρούχα

  2. Γς said

    Καλημέρα

    >Ξένη λέξη το Βατικανό; Ποιας γλώσσας λέξη; Διότι στα ιταλικά προφέρεται Βατικάνο.

    Και το Radio Vaticana με το ωραίο σήμα:

  3. cronopiusa said

    UPΟΨΕΙΣ
    Όταν είσαι όμως το παιδάκι στην Μολδαβία…

    Καλή σας μέρα!

  4. Χα! Πάνε πολλά χρόνια, δεκαετίες, που στην εφηβεία αναζητούσαμε τα διάσημα τότε ποδοσφαιρικά παπούτσια της Adidas. Το κατάστημα στην Λευκάδα δεν τα είχε, αλλά ο παπουτσοπώλης προσπαθούσε να μας πουλήσει κάποια άλλα, αγνώστου γονέα 1 και 2. Το επιχείρημα αφοπλιστικό: «Μα…είναι τα γνήσια ιμιτασιόν της Adidas, παιδιά!».

  5. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1 Μπορεί και να έχεις δίκιο, όπως λέει και το σχόλιο 4.

  6. Γιάννης Ιατρού said

    Αυτοί οι σατυρικοί ιστότοποι τύπου Βατράχι, legorafi κλπ.τελικά έχουν κάψει κόσμο ! 🙂

    Αυτός ο Corteau μας μπερδεύει, έχουμε και τον δικό μας, τον Corto…..!

  7. cronopiusa said

    Ο Licra καταγγέλλει σεξιστικά και ρατσιστικά παραδείγματα σε μεταφραστικό ιστότοπο Υπαίτιος, ένας αλγόριθμος που συλλέγει αυτόματα τα κείμενα.

  8. Γιάννης Κουβάτσος said

    «…διαβάζουμε τον τίτλο: Νίκολα Τέσλα, η ζωή του δαιμονικού εφευρέτη στο Γκάζι.»
    Δεν ήξερα ότι έχει ζήσει στο Γκάζι ο Τέσλα. Θα προσπαθήσω να μάθω περισσότερα γι’ αυτό το θέμα. 😜
    Δεν έχει άδικο ο Μουμτζής. Η υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 θυμίζει τις εκλογές του 1920. Τα αποτελέσματα και των δύο αποδείχτηκαν καταστροφικά. Και να πεις ότι δεν είχαμε Βενιζέλο να ψηφίσουμε και στις δύο αυτές αναμετρήσεις. Αχάριστοι και αυτοκαταστροφικοί πολίτες, κυρ Μουμτζή μου. 😯
    Τον Ουγκό τον είχε κλίνει μια χαρά η Μάρθα Καραγιάννη στην «Ωραία του κουρέα», όταν ζήτησε από τον βιβλιοπώλη Γιώργο Μιχαλακόπουλο τους «Άθλιους» του Ουγκού. Κι όταν αυτός την διόρθωσε, εκείνη τον αποστόμωσε, μασώντας τσίχλα «Γιατί, καλέ; Ο μουγκός – του μουγκού δε λέμε;» 😊

  9. 1 Μπαααα. Δεν νομίζω. Τα περισσότερα σχετικά μαγαζιά, αυτό γράφουν. Εννοώντας πως έχουν ό,τι θέλει ο πελάτης. Και γνήσια και ιμιτασιόν (κάτι που σε αυτοκίνητα και τέτοια είναι πολύ συνηθισμένο).
    Τα «αυθεντικά μαϊμού» της Τουρκίας είναι άλλη κατηγορία 🙂

  10. Βασιλειάδης Γιάννης said

    Για το «γνήσια ημιτασιόν» μπορώ να σκεφτώ και άλλη εκδοχή: το γνήσια να είναι προσδιορισμός του ημιτασιόν και ο ποιητής, γιατί περί ποιητή πρόκειται, να εννοεί ότι τα δικά του ημιτασιόν είναι καλής ποιότητας, εφόσον, κακά τα ψέματα, κυκλοφορούν ημιτασιόν και ημι-ημιτασιόν και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί…

  11. dryhammer said

    Καλημέρα!
    Ιδέστε κι αυτό
    https://www.slang.gr/lemma/16314-gnisio-imitasion
    μετά των σχολίων βεβαίως βεβαίως (να μήν τα ξαναγράφω)

  12. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αυτοί που τσιμπάνε κατεξοχήν στα φέικ νιους είναι οι ψεκασμένοι του εθνικόφρονος αλλά και του ακροαριστερού χώρου. Οι μεν βλέπουν παντού εθνομηδενιστές και γενικώς μειοδότες να βυσσοδομούν κατά της πατρίς, ξεπουλώντας ονόματα, σύμβολα, γλώσσες, μπαρμπούνια, ασημικά, το πορτραίτο του δεκανέως παππού και λοιπά τιμαλφή, όσια και ιερά της φυλής. Οι δε «ανακαλύπτουν» παντού συνωμοσίες καπιταλιστών, πολιτικών, ΜΚΟ κατά της εργατικής τάξης και εν γένει του λαού. Ψυχραιμία, παιδιά.

  13. Πέπε said

    Καλημέρα.

    > > Να υπογράψει συμβόλαιο [μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα…………..] αρνήθηκε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, … – Νομίζω πως αυτό το λένε θεματοποίηση οι γλωσσολόγοι, εκτός αν το λένε πρόταξη.

    Εδώ είναι λάθος πρόταξη!

    Η γελοία πλην καθιερωμένη αυτή σύνταξη φέρνει πρώτο στην πρόταση τον όρο που, κατά την άποψη του συντάκτη, συμπυκνώνει το κεντρικότερο νόημα της πρότασης. Εδώ αυτός ο όρος είναι το «αρνήθηκε», αλλά αντ’ αυτού προτάσσεται το «να υπογράψει», οπότε, αφού διαβάσουμε «να υπογράψει» και μετά επί κάμποση ώρα, συνεχίζοντας να διαβάζουμε, συμπληρώνουμε την ενημέρωσή μας για το ποιος, τι, πού θα υπογράψει, τελικά έρχεται η ανατροπή.

  14. Λεύκιππος said

    Στη συζητησή του με την Βικυ Φλέσσα ο καθηγητης Δασκαλάκης, που τον άκουσα προσεκτικά, τελειομανής μάλλον δεν ήταν, αλλά ήταν σίγουρα τέλειος. Με εντυπωσίασε. Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης την επόμενη Δευτέρα.

  15. LandS said

    5 Όπως το «only the label is made in th US» της φτηνής αμερικάνικης «γαλλικής» σαμπάνιας και το «το κροκοδειλάκι πάντως είναι γνήσιο» στα «Λακόστ» της Σκεπαστής Αγοράς στη Κωνσταντινούπολη. Παλιά αυτό, γιατί το εργοστάσιο μετά έκλεισε και τα σήματα δεν διέρεαν με τις φούχτες πια.

  16. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αν υποψιαστώ ότι το αντίπαλον δέος στους Μπογδανοοικονόμους είναι ο …φιμωμένος Λαζόπουλος, θα πεθάαααανω:
    https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/185409_i-diaploki-nomize-oti-xemperdepse-me-ton-laki-lazopoylo

  17. Καλημέρα

    πολλά τα σχετικά με μεταφράσεις μεζεδάκια στην μέρα του εδώ (γαλλισμός)

    σχετικά με τον Ουγκό υπήρχε και η απόδοση Νικήτας Χούγιος που κλίνεται μια χαρά…

    πόσο γελοίος φαίνεται ένας συγγραφέας όταν προσπαθεί να υπερασπισθεί «συνάδελφο» ακολουθώντας υποδείξεις εκδότη όπως στις παρουσιάσεις βιβλίων όπου ο ένας συγγραφέας πλασσάρει στον άλλον το χαρτί με τις ερωτήσεις που θέλει να του κάνουν για να χειροκροτήσει το αφελές ή αποβλακωμένο κοινό !

  18. Γς said

    4:

    >Μα…είναι τα γνήσια ιμιτασιόν της Adidas

    Τότε που έκανα την πρακτική μου στο καμάκι.
    Στην Ερμού στο μαγαζί της φίλης μου της Ελένη, που ξεφορτώνεται κάτι γυναικεία σε δυο Γαλλίδες. Και την ρωτάω στα γαλλικά:

    -Γιατί τους τα δίνεις τόσο φτηνά;

    Κι αυτή μου λέει στα ελληνικά [για να μην την καταλάβουν]:

    -Είναι ντεμοντέ

  19. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    6 Ο δικός μας ο Κόρτο είναι καλύτερος!

  20. Georgios Bartzoudis said

    «του πρώην βουλευτή Ν. Γεωργιάδη που καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό για ασέλγεια»

    # Νοικοκύρη, γιατί φέρεσαι τόσο άσπλαχνα στον …Ιωάννη Πρόδρομο των μειοδοτών; Αυτόν που όταν ήταν βουλευτής είχε δηλώσει ότι ευχαρίστως παραχωρεί οτιδήποτε μακεδονικό στους Βουλγαρο-Σκοπιανούς! Και μάλιστα χωρίς να …περιφρουρεί μικροκομματικά χαρακώματα, όπως συμβαίνει στις μέρες μας με τον Τσιπρόφσκυ!
    Εγώ πάντως δεν στεναχωρέθηκα καθόλου για την καταδίκη του. Κανένα έλεος για κανέναν μειοδότη!

  21. Γς said

    15:

    >«το κροκοδειλάκι πάντως είναι γνήσιο» στα «Λακόστ»

    Ανένδοτος ο δικός μας.
    Βρε τι του λέγαμε τα αιτήματά μας, ότι είχαμε δίκιο, ότι πρέπει να μας δώσει μια ευκαιρία, ότι, ότι …
    Τίποτα!
    Οπότε τον πλησιάζω και δείχνοντας τη μπλούζα του, του λέω:

    -Κάντε το για το κροκοδειλάκι σας!

    Προσπάθησε να κρατηθεί, άλλα έσκασε στα γέλια.
    Τελικά τα βρήκαμε.

  22. sarant said

    Από το Φέισμπουκ:
    Στο «Καλώς ήρθε το δολάριο » Μουστάκας: Και εκατό διακόσιες δραχμές για τελεγκράμ; Φέρμας: Και τι τελεγράφησες ρε Ανρί; Τους Αθλίους του Βίκτωρος Ουγκώ;

    Θα λείψω για μερικές ώρες.

  23. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Αρκάς έσπασε τη σιωπή του, κατά το δημοσιογραφικό στερεότυπο, και απάντησε πώς και ανακάλυψε τόσο όψιμα την πολιτική. Μίλησε σε τρίτο ενικό πρόσωπο…Σαν τον Πανίκα Ψωμιάδη ένα πράμα.
    https://www.efsyn.gr/node/185513

  24. α. Ο Ουγκό στον ελληνικό κινηματογράφο:
    -Ατάκα του Νϊκου Φέρμα: «ρε Ανρί; Τι θα τηλεγραφήσεις; Τους Άθλιους του Βίκτορος Ουγκώ;»
    -Ατάκα της Δ. Στυλιανοπούλου:-«Μου δίνετε τους Αθλιους του Βίκτωρος Ουγκού; » -Του Ουγκό εννοείται» – «Γιατί καλέ; Δεν λέμε ο μουγκός, του μουγκού;»

    β. Στη Σεούλ, πριν από χρόνια, όπου αγόρασα δερμάτινο χαρτοφύλακα Κοκό Σανέλ (μαϊμου), ο πωλητής με πίεζε να αγοράσω και μια τσάντα για την γυναίκα μου. Ανοίγει ένα συρτάρι γεμάτο με μεταλλικά σήματα οίκων μόδας «στην κάνω ό,τι μάρκα θέλεις», μου λέει για να με πείσει…

  25. dryhammer said

    Λένε πως το είδαν στην πόρτα της Δημ. Βιβλιοθήκης Πάτρας. Η χιώτικη ηλεφημερίδα που το αλίευσε σχολιάζει: «Θα… αυτοκτονήσει κανείς;»

  26. leonicos said

    Την επόμενη καταιγίδα πρέπει να την πουν

    ‘Αελλώ

    όνομα κι πράμα

  27. leonicos said

    «στην κάνω ό,τι μάρκα θέλεις», μου λέει για να με πείσει…

    24

    Στην Νίκαια, έξω από το Κρατικο, σε φρουτοπωλείο.

    Λεώνικος: Ωραίες οι μπανάνες σου. Θα πάρω

    Πωλητής (γνωστος) πρώτο πραγμα

    Λεώνικος: Αλλά δεν είναι…. Τσικίτα!

    Πωλητής Τσικίτα θέλεις; Περίμενε

    Βγάλει από το συρτάρι του ένα ρολό με αυτοκόλλητα τσικίτα και μου κολλάει απο δυο σε κάθε πανάνα γελώντας.

    Λεώνικος: Γιατι βάζεις από δυό

    Πωλητής: Για να σε πείσω ότι είαι γνήσιες

  28. ΣΠ said

    Στο άρθρο για τον Τέσλα ίσως να ήθελαν πράγματι να χρησιμοποιήσουν το «δαιμονικός» στον τίτλο. Γράφει στο άρθρο:

    Οι προσωπικοί του δαίμονες δεν τον εγκατέλειψαν ποτέ. Έβλεπε συνέχεια τρομακτικούς εφιάλτες για πνεύματα και βρικόλακες και ένιωθε ότι έχει και εξωσωματικές εμπειρίες, κατά τη διάρκεια των οποίων επισκέπτεται άγνωστους τόπους και πόλεις, συναντά ανθρώπους και κάνει νέους φίλους.

  29. leonicos said

    Τότε που έκανα την πρακτική μου στο καμάκι.

    Βρε Γς… πτυχίο πότε πήρες;

  30. cronopiusa said

    Τι ωραία μέρα!

  31. Αὐγουστῖνος said

    Καλημέρα ἀπὸ Ρόδο.
    Νὰ ὑποψιαστῶ ὅτι θὰ ἔχουμε κάποιο ἄρθρο ἢ ἔστω κάποιο σχόλιο γιὰ ἕνα θέμα ποὺ ἔχει ἀπασχολήσει τὸ ἱστολόγιο κάμποσες φορές, τώρα ποὺ ὑπάρχει τὸ κατάλληλο ἐρέθισμα καὶ ἀπὸ τὴ Γαλλικὴ Ἀκαδημία;

    http://www.lifo.gr/now/culture/228370/i-galliki-akadimia-dinei-to-prasino-fos-gia-tin-metatropi-toy-genoys-sta-epaggelmata

  32. Κόκκινος Πλανήτης said

    Καλημέρα, Καλό Σ/Κ,
    σε συσκευασία με κατι μαϊμού βαλβίδες για μηχανάκι πριν πολλά χρόνια, έγραφε απέξω «Beware of imitations»!

  33. Αρλουμποκυνηγός said

    Να μάς πεί ο βετεράνος παίκτης του Μπρίτζ και συγγραφέας βιβλίων για το εν λόγω άθλημα, κ. Νίκος Σαραντάκος, γιατί μάς έκρυβε τόσα χρόνια πως και οι παίκτες του Μπρίτζ ντοπάρονται κανονικά.

  34. Μπούφος said

    ντοπάρονται και οι παίκτες του μπριτζ..πάει! χάλασε τελειωτικά ο κόσμος! Για τον Κασπάροφ τι ξέραμε; και βέβαιο «ο δικόσ μας» Corto είναι καλύτερος! 😉

  35. Παναγιώτης Κ. said

    Έχουμε τα γνήσια της π.χ Adidas, έχουμε τα κλεμμένα που προέρχονται από το ίδιο εργοστάσιο και έχουμε και τα μαϊμού που βγαίνουν από εργοστάσιο παπουτσιών που δεν είναι της Adidas.
    Τα κλεμμένα λοιπόν πρέπει να πάρουν κάποιο όνομα οπότε τα λένε…γνήσια ιμιτασιόν! 🙂

  36. Παναγιώτης Κ. said

    @25. Τι νόμισες!
    «Ο λαός τραγούδι θέλει
    φτάνουν τα προβλήματα
    χόρεψε το τσιφτετέλι
    και όλα πια βλαστήματα». 🙂

  37. Κιγκέρι said

    Να κι ένα γυναικείο όνομα που θέλει γενική σε -ους, αλλά όοχι, δεν θα του την κάνουμε τη χάρη!

    …Πριν 15 χρόνια, στο σπίτι της χορογράφου Ζουζού Νικολούδη
    https://www.lifo.gr/articles/almanac/228195/prin-15-xronia-sto-spiti-tis-zoyzoy-nikoloydi

  38. kanapes said

    @24 a.
    Τον διάλογο με το «του Ουγκού» το θυμάμαι με την Καραγιάννη και τον Μιχαλακόπουλο στο «Η ωραία του κουρέα».

  39. Πουλ-πουλ said

    Κάποια ιδέα για τη μετάφραση του insightful;
    Παίζει το «εμβριθής»;

  40. Γιάννης Κουβάτσος said

    39:Μάλλον διορατικός.

  41. Aghapi D said

    Άσχετο αλλά πού να το έβαζα;
    Έβαλα στην ομάδα Υπογλώσσια ερώτημα
    ««Σπούδαζε την Ακαδημία του Μονάχου, ενστερνίζοντας όλες τις αρχές των Γερμανών δασκάλων του.» Από τη σελιδα Archeology&ART για τον Γύζη και ξεσήκωσα μια μικρή θύελλα
    Γνώμες;

  42. spiral architect 🇰🇵 said

    Τάκης ο βρωμιάρης:
    http://www.kathimerini.gr/1012576/opinion/epikairothta/politikh/stoixeiwdes-k-niko-gewrgiadh
    και κάπου τα αστεία πρέπει να πάψουν και επιτέλους να πάρουμε σαφή θέση. 😠

  43. BLOG_OTI_NANAI said

    33: Το επόμενο άρθρο στο «Βατράχι»:

    «Ντοπαρισμένος βρέθηκε παίκτης του τάβλι σε ΚΑΠΗ της Νέας Ιωνίας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες…»

    Αγαπητέ Κορτό, όταν παριστάνεις τον πονηρό, έχοντας κολλήσει αυτόν τον ελληνικό ιό που οδηγεί κάποιον να πει με το ζόρι το αντίθετο από την κοινή λογική, τουλάχιστον να μην μπερδεύεις την «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» του Παπαρρηγόπουλου με την -πασίγνωστη ακόμα και στις γάτες και παρούσα σε κάθε σχολική βιβλιοθήκη- σπουδαία έκδοση «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» της Εκδοτικής Αθηνών…

  44. Γιάννης Κουβάτσος said

    42: Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, οπότε όλοι αυτοί οι τύποι αγωνιούν για την αποκατάσταση της …κανονικότητας. Αφού δεν μπόρεσαν να το θάψουν το θέμα, προσπαθούν να το σχετικοποιήσουν, ώστε να υποβαθμιστεί και να ξεχαστεί. Ας επανέλθουμε στο δάνειο του αρκουδιάρη Πολλάκη, διάολε!

  45. NIKOS NIKOS said

    Εντούτοις (indeed) ο Νικόλαος ήταν δαίμονας.

    Οι λέξεις αλλάζουνε σημασία με τον καιρό ειδικά αυτές που αναφέρονται σε θρησκευτικές έννοιες.

    Έτσι κάποτε οι λέξεις βάρβαρος, παράσιτος, δαίμων ήτανε ιερές.

    Από τα ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ του Ησίοδου στίχοι 120-125

    και ο σχολιασμός από τον μεταφραστή Σταύρο Γκιργκένη εκδόσεις ΖΗΤΡΟΣ

  46. Triant said

    Υπάρχει και η οδός Βίκτωρος Ουγκώ στου Ψυρρή.

  47. Ιερόδουλος said

    Δελτίο ειδήσεων στο Σκάι στις 2 σήμερα η εκφωνήτρια πολύ συμπαθής κατά τα άλλα μας ενημέρωσε ότι σήμερα κήδεψαν «τον ΦαίΔων» Γεωργίτση… Κουφάθηκε και ο κ. Μαλέλης; Ελεος δημοσιογράφοι μου, λυπηθείτε μας! τόσο δύσκολο είναι να πείτε το σωστό; να πείτε τον ΦαίΔΩΝΑ με κείνο το ά της αιτιατικής των τριτοκλίτων στο τέλος; Μέχρι και οι μπούφοι πια το ξέρουνε! Μέχρι και στους οίκους ανοχής, οι τσατσάδες, ορθά εκφράζονται! Τόση πια αφασία/αδιαβασία, οι νέοι δημοσιογραφίσκοι; Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Πλωρίτη στον τάφο του!

  48. Κόκκινος Πλανήτης said

    46, Η Βίκτωρος Ουγκώ δεν είναι στου Ψυρρή είναι κοντα στο σταθμό Μεταξουργείο, η περιοχή λέγεται ‘Αγιος Παύλος.

  49. Μαρία said

    42

  50. Γιάννης Ιατρού said

    Κηρύσσεται το τέλος των διεργασιών του συνεδρίου 🙂 ….

  51. Triant said

    48: Έχεις απόλυτο δίκιο και δυστυχώς το ήξερα (το πατρικό της μητέρας μου ήταν στην οδό Κρήτης). Πως μου ήρθε το ‘στου Ψυρρή’; Ίσως επειδή είναι πιο πιασάρικο 🙂
    Αν είσαι από κείνα τα μέρη, η «Φιλόξενη Εύβοια», το ουζερί στον Άγιο Παύλο, παίζει ακόμα;

  52. Κόκκινος Πλανήτης said

    51 Νομίζω πως υπάρχει, αν και δεν είμαι καθόλου του ψαριού… θα το κοιτάξω όταν ξαναπεράσω, είμαι κοντογείτονας, πέρνω το μετρό από κει συχνά. Του Ψυρρή είναι όντως πιο πιασάρικο!
    ΥΓ, τι κεσάτια είναι αυτά, βγήκαν όλοι να πιάσουν τον Μάρτη;

  53. Γιάννης Κουβάτσος said

    51: Βέβαια παίζει, στην οδό Κρήτης. Ντόπιος κι εγώ. 😊

  54. NIKOS NIKOS said

    C mn BaBY fog my brains!

  55. BLOG_OTI_NANAI said

    45: Πάνω που παίνευα τις εκδόσεις του Ζήτρου… Ο μεταφραστής δεν γνωρίζει την αρχαία ελληνική λέξη «κακοδαίμων«; Τουλάχιστον από τον 5ο-4ο αιώνα π.Χ. εμφανίζονται οι δαίμονες και ως φορείς κακών. Είναι δυνατόν να γράφει ότι η αρνητική σημασία των δαιμόνων επήλθε με τον… Χριστιανισμό;!

  56. Κόκκινος Πλανήτης said

    Παίρνω το μετρό, βέβαια, οχι πέρνω…

    Αγαπητέ Τριαντ, μια και έχουμε μείνει λίγοι στο Νικοκυροκαφενείο, τις προάλλες ήθελα να γράψω για τον Κουρέλα και το ΛΛΠ, ήταν και ο Αιμ νομίζω, αλλά με πήρε η δουλειά και το ξέχασα, εγώ τελείωσα το ’83, συμμαθητικούς χαιρετισμούς

  57. Θεοδώρα said

    Καλημέρα σας!
    Γέλασα τόσο με τη σημερινή πιατέλα! Θυμήθηκα και τον δαιμόνιο δημοσιογράφο της Φρουτοπίας και θα πάρω τα μέτρα μου όταν ενσκήψει η κακοκαιρία «μπάμιες» και ακόμα περισσότερο η «Ωνασουγα-» (άπαιχτο αλλά απίθανο…)

  58. psi said

    Μολις τσεκαρα το βιντεο της 27/2 απο το αρχειο της εκπομπης του ΣΚΑΙ, η εφημεριδα δημοκρατια παρουσιαστηκε κανονικα (φυσικα με τα αναμενομενα σχολια, αλλα κανονικα). Παρακαλω διορθωστε το κειμενο σας, για να μη διασπερνετε φακ νιους 🙂

  59. psi said

    #40 (συγγνωμη δεν εδωσα λεπτομερειες, στις 6:48-6:50 – ωρα, οχι χρονο εκπομπης, θα το βρειτε. Ακομα τα λεπτα 6:48, 49 φαινεται να διαρκουν ενα λεπτο, οποτε δε νομιζω να ειναι μονταζ εκ των υστερων)

  60. Ιερόδουλες said

    Δελτίο ειδήσεων στο Σκάι στις 2 σήμερα η εκφωνήτρια πολύ συμπαθής κατά τα άλλα μας ενημέρωσε ότι σήμερα κήδεψαν «τον ΦαίΔων» Γεωργίτση… Κουφάθηκε και ο κ. Μαλέλης; Ελεος δημοσιογράφοι μου, λυπηθείτε μας! τόσο δύσκολο είναι να πείτε το σωστό; να πείτε τον ΦαίΔΩΝΑ με κείνο το ά της αιτιατικής των τριτοκλίτων στο τέλος; Μέχρι και οι μπούφοι πια το ξέρουνε! Μέχρι και στους οίκους ανοχής, οι τσατσάδες, ορθά εκφράζονται! Τόση πια αφασία/αδιαβασία, οι νέοι δημοσιογραφίσκοι; Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Πλωρίτη στον τάφο του!

  61. psi said

    Λαθος εγω, τελικα! Στις 8:43, που παρουσιαζονται τα πρωτοσελιδα χωρις σχολια, εγινε η λαθροχειρια… Ισως αυτο αθωωνει τους παρουσιαστες.

  62. nikiplos said

    56, 53, 51… εσείς οι εκείθεν των γραμμών Αθηναίοι… 😉

    (Παλαμηδίου και Δημοσθένους, Ακαδ. Πλάτωνος το πατρικό της μητέρας μου)

  63. ΚΑΒ said

    Γιάννης Η. Χάρης

    https://www.efsyn.gr/stiles/askiseis-mnimis/185655_tis-okeanis-opos-toy-pasha

    Αλλά το από αιώνες Πάσχα που πλησιάζει. Και που δεν προσαρμόστηκε ποτέ στο κλιτικό σύστημα, όσο πρόσφορο κι αν εμφανίζεται.

    Δηλ. πώς θα κλινόταν; του Πάσχατος;

    55. Άλλο δαίμων, άλλο κακοδαίμων.

  64. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα, να με συμπαθάτε για την πολύωρη απουσία, είχα πάει εκδρομή.

    28 Χμμμ… μπορεί να βιάστηκα

    31 Θέλω να το δω αυτό, μπορεί να γράψουμε

    33 Βρε βρε βρε!

    37 Μόνο αν ήταν Ζωζώ θα το έκαναν Ζωζούς 🙂

    41 Επειδή είναι λόγιο, διστάζω να πω πως είναι ίδια περίπτωση με τα σκέφτοντας, δέχοντας και διηγώντας τα να κλαις

    42 Η τελευταία παράγραφος, που λέει ότι έπρεπε να ζητησει πιστοποιητικό γεννήσεως, είναι για ροχάλα.

    46-48 Ο Κοτζιούλας έχει γράψει ποίημα -έμενε εκεί

    50 Θα εκδοθεί και τόμος;

    58-59-61 Τα σχόλιά σου τα είχε κρατήσει η σπαμοπαγίδα επειδή δεν έχεις σχολιάσει ξανά εδώ (τουλάχιστον με αυτό το χρηστώνυμο). Οπότε, πρόλαβες να απαντήσεις εσύ ο ίδιος 🙂

  65. Γιάννης Κουβάτσος said

    61: Μα και ο υπεύθυνος της εφημερίδας «Δημοκρατία» κατήγγειλε ότι, ενώ στην αρχή η εφημερίδα παρουσιάστηκε κανονικά, στη δεύτερη παρουσίαση μετά τις 8 έγινε λαθροχειρία.
    «Και επειδή μπορεί να ακούσουμε ότι πρόκειται για… λάθος, νωρίς το πρωί είχε εμφανιστεί το σωστό πρωτοσέλιδο. Λίγο μετά τις 8 άλλαξε!»
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.aftodioikisi.gr/koinonia/dimokratia-kataggellei-skai-edeixe-palio-protoselido-gia-na-krypsei-to-thema-georgiadi-vinteo/&ved=2ahUKEwizsP3bg-TgAhWLaFAKHd5nA_kQxfQBMAB6BAgBEAQ&usg=AOvVaw3PBkoTNLvYMBq9wTrMmwVr&cshid=1551549432735

  66. Γιάννης Ιατρού said

    64θ: Ε, ναι 🙂

  67. Κόκκινος Πλανήτης said

    Πέρναγα τις γραμμές σχεδόν κάθε μέρα μπρος – πίσω για να παμε στην Τίμαιου σε μια θειά μου και να δώ τηλεόραση!
    Δεν πιάνεται ως εκτός των γραμμών; 😉
    ΥΓ: H wordpress έχει πάθει Αλτσχαιμερ χοντρό.

  68. Κόκκινος Πλανήτης said

    Το 67 για το 62, ξεχάστηκα

  69. Γιάννης Κουβάτσος said

    34: Σχεδόν 20 χρόνια τώρα γίνονται έλεγχοι αντιντόπινγκ στο σκάκι. Υπάρχουν και σχετικά σκάνδαλα:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.newsfilter.gr/2008/12/23/ipothesi-ntopingk-sto-skaki/&ved=2ahUKEwimu-j_hOTgAhVEzKQKHWEYAfkQFjACegQIBRAB&usg=AOvVaw1gV_3YZctrnYymsyA-g9T7&cshid=1551549772823

  70. Γς said

    46:

    >Υπάρχει και η οδός Βίκτωρος Ουγκώ στου Ψυρρή.

    Οπου και το Ξενοδοχείο Βίκτωρ Ουγκώ

    Την είδα πρόσφατα μετά από 40+ χρόνια.
    Ψέματα την είχα δει πριν 30 σ ένα συνέδριο.
    Αλλά και μια άλλη φορά πριν 25 χρόνια.
    Ένα ένα τα θυμάμαι.

    Τυχαία στην Αθήνα. Εξω από το Αρσάκειο.
    Με βούτηξε από το μπράτσο. Δεν την είχα προσέξει.

    -Βρε πως από δω;

    -Βόλτα, Σάββατο σήμερα είπα να κατέβω στο κέντρο. Εχω χρόνια να κατέβω στο κέντρο.

    -Ναι και εγώ δεν ξέρω τι μου ήρθε σήμερα. Ο Θεός!

    -Ναι ο Θεός το κανόνισε. Είπαμε κι άλλα τέτοια που ξεσκέπαζαν το ρόλο του θεού για την τυχαία συνάντησή μας.

    -Ταξί!

    Ανοίγω την πόρτα

    -Μπες.

    –Που πάμε κύριος;

    -Ξενοδοχείο Βίκτωρ Ουγκώ. Εκεί πηγαίναμε τότε.

    -Μα τι κάνεις Γιάννη;

    -Σουτ! Μην πας κόντρα στο θέλημα του θεού!

    Τι; Δεν σας αρέσει το Βίκτωρ Ουγκώ ;

    Πριν 40 χρόνια ήταν πολύ κυριλέ.

    Πάντως αν υπάρχει θεός θα μου την έχει στημένη:

    -Για έλα δω ρε ακάθαρμα. Μαζί την πηδήξαμε; Γιατί με ανακάτεψες στις βρομιές σου;
    Στον παράδεισο! Για να βάλεις μυαλό.

    -Οχι ρε παππούλη…

  71. Κόκκινος Πλανήτης said

    64 Αγαπητέ Νικοκύρη, βρήκα το ποίημα του Κοτζιούλα στο παλιό σου σάιτ, ευχαριστώ πολύ.

  72. nikiplos said

    67@, εντός πεδιάς! 🙂

  73. NIKOS NIKOS said

    Saturday night χωρίς κυβερνητικά μεζεδάκια;

    [αφαιρέθηκε από την αγορανομία]

  74. NIKOS NIKOS said

    Λάθος σερβίρισμα.
    Αυτό το μεζεδάκι κέρασμα από το μαγαζί παιδιά!

    [αφαιρέθηκε από την αγορανομία]

    ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΑΠΙΣΤΥΜΜΙΑ!

  75. sarant said

    73-74 Όταν σερβίρεις παλιά μεζεδάκια, η αγορανομία σου κλείνει το μαγαζί.

  76. Γς said

    75:΅

    Εχει και ακάθαρτα νύχια. Που είναι ο Αστίατρος;

  77. NIKOS NIKOS said

    Εντάξει σεβαστή η αγορανομία. Αφού δεν είναι λογοκρισία!

  78. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Μεζεδάκι Νο 4 (κανονικότητα κλπ): Αναδιατύπωση στο ορθό:
    «…Δηλαδή να επιλέξουν μεταξύ των κομμάτων που πήραν στους ώμους τους την Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές, την έδεσαν χειροπόδαρα και την έριξαν στο γκρεμό.»

    Μεζεδάκι Νο 3: Απόπειρα απόδοσης για insightful. Εμπεριστατωμένος;

  79. BLOG_OTI_NANAI said

    63: Οι «κακοί» δαίμονες λέγονταν «κακοδαίμονες»:

  80. Πάνος με πεζά said

    Kαλησπέρα κι από εμένα.Πολύ ωραία τα μεζεδάκια.Επισημαίνω ό τι η φόρμα της πρότασης που ξεκινάει με την υποτακτική,είναι ακριβώς αυτό που χρησιμοποιείται κατά κότον στα ραδιοφωνικά δελτία του ΣΚΑΪ.Π.χ. «Να περιορίσει στο ελάχιστο τις γραφειοκτατικές διαδικασίες…..έχει στόχο το Νομοσχέδιο που κατατίθεται…»

  81. cronopiusa said

  82. Μάντις said

    63 ΚΑΒ
    Υπονοεί ο κ. Γιάννης Χάρης ότι είναι ο.κ. να λέμε «τον Φαίδων», «τον λέων», «τον φυγά»; Στο όνομα τίνος; της δημοκρατίας; του λαϊκισμού; του αντιρατσισμού, της ενοχλητικής αριστείας και της κατάργησής της;

  83. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εμ σερβίρουμε ληγμένα, εμ ζητάμε και τα ρέστα. 😊👍

  84. Γιάννης Κουβάτσος said

    82: Δεν νομίζω ότι εννοεί πως είναι οκ, αλλά ότι,αφού οι πολλοί επιμένουν να μην κλίνουν αυτά τα ονόματα σύμφωνα με τους κανόνες της δημοτικής (η Άλκηστη-της Άλκηστης, ο Τιμολέοντας-του Τιμολέοντα), αλλά να προτιμούν τα …σικάτα η Άλκηστις-της Άλκηστις και ο Τιμολέων-του Τιμολέων, μοιραίο είναι το λάθος να επικρατήσει και να καθιερωθεί. Ε, κι όσους λένε το σωστό, θα τους κοιτάνε οι άλλοι σαν αγράμματους. 😊

  85. BLOG_OTI_NANAI said

    79: Τέλος πάντων, για την ακρίβεια έπρεπε να γράψω ότι το «κακοδαίμων» συνδέεται με τους «κακούς δαίμονες». Οι «κακοδαίμονες» πήραν το όνομα τους από τους «κακούς δαίμονες».

  86. sarant said

    63-82-84 Θα χρειαστεί άρθρο, αλλά εγώ καταλαβαίνω πως εννοεί ότι: αφού δεν θελετε πχ «η Ωκεανίδα» φάτε στη μάπα τα άκλιτα.

    78 Είναι σκληρό καρύδι το insightful

  87. BLOG_OTI_NANAI said

    Αν αυτό ισχύει, τότε η σαχλαμάρα του πολίτικαλ κορέκτ έχει καταντήσει κωμική… Και η υποκρισία είναι ότι τόσα χρόνια, υπήρχαν πάντα παιδιά χωρίς γονείς που μεγάλωναν με παππούδες ή θείους, και όμως τους είχαν γραμμένους. Για ποιον λόγο που να πάρει η ευχή η γκέι κουλτούρα μπορεί αν επιβάλλει κάτι που δεν δικαιούνταν ποτέ οι γιαγιάδες και οι παππούδες που μεγάλωναν τα παιδιά; Και μάλιστα τα παιδιά συνήθως, αν και τους νιώθουν πολύ κοντά τους, τους φωνάζουν εντούτοις παππού και γιαγιά άρα ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ καλύπτονται από το… γονέας 1 και 2!

    Τουλάχιστον ρε βαρεμένοι, αφήστε τη φόρμα κενή να συμπληρώσει ο καθένας ό,τι θέλει ώστε αν μην υφίστανται διακρίσεις για κανέναν: πατέρας-μητέρα, κηδεμόνας 1-κηδεμόνας 2, παππούς-γιαγιά, θείος-θεία, γονέας 1, 2 , 3

  88. leonicos said

    70
    Βρε Γς, με μπέρδεψες. Πήδαγες τον Ουγκώ, στον Ουγκώ, στου Ουγκώ, παρά τον Ουγκώ, περί τον Ουγκώ ή διά του Ουγκώ;

    Και ο θεος τι ρόλο παίζει; Βίκτορα τον λένε;

    Πήγαινε ο Ουγκώ στο Αρσάκειο, ή εσύ και τον συνάντησε βγαίνοντας.

    Συγγνώμη, αλλά αυτός ο Μαρτίνος μου έβαζε συνέχεια κρασί και ζαλίστηκα.

    Κανε΄ς δεν μίλησε για το πεπόνι. Ότι σήμερα κάναμε το γεύμα μας στο όνομα του ιστολογίου, και θα στείλουμε το λογαριασμό στον Νϊκο.

    Ο κακόψυχος να μου βγάζει συνεχώς φωτογραφίες με τον θανάση. Πού είσαι Αδελφόθεε!

  89. BLOG_OTI_NANAI said

    87: Επίσης, αν αυτά ισχύουν, για ποιον λόγο να υπάρχει έστω και γονέας 1 και 2 όταν υπάρχουν τόσες μονογονεϊκές οικογένειες που θα αναγκάζονται να γράφουν μόνο στο ένα κουτάκι;

  90. sarant said

    89 Υπάρχει (σχεδόν) πάντα και ο άλλος γονέας. Αλλά αν είναι τότε κενό το κουτάκι θα είναι και τώρα, στο όνομα πατρός ας πούμε.

  91. gmich said

    Ο Νέλσων κλίνεται; Όταν πέθανε ο Νέλσων Μαντέλα ο Παπαδάκης είπε πως στην κηδεία του Νέλσωνα Μαντέλα θα παραβρεθούν οι κλπ. κλπ. Μετά από λίγο ζήτησε συγνώμη από τους τηλεθεατές του διορθώνοντας » στην κηδεία του Νέλσων Μαντέλα’. (Πως φαίνεται ο δημοσιογράφος που δεν θέλει να ..παραπληροφορεί τους τηλεθεατές του!) Να πω την αλήθεια του Νέλσων χτύπησε άσχημα στα αυτιά μου. Καλύτερα ακούστηκε του Νέλσωνα

  92. sarant said

    91 Ο Νέλσων, του Νέλσωνα. Ο Νέλσον, του Νέλσον

  93. cronopiusa said

  94. ΚΩΣΤΑΣ said

    Μπλογκ, τι κουράζεσαι άδικα; Ποιον θα πείσεις; Όσοι συμφωνούν μαζί σου σιωπούν.

    Η σήψη, φίλε μου, έχει βαθιές ρίζες. Αφού ο Κυριάκος δεν έχει το θάρρος να διαολοστείλει τον ειδεχθή ακατανόμαστο παιδεραστή των 15/χρονων, επί χρήμασι, τί περιμένεις; Δεν υπάρχει πουθενά ελπίδα.

    Όσο για τα κροκοδείλια δάκρυα των Συριζαίων, για τα ψηφαλάκια βέβαια, είναι αυτοί που αποφάσισαν ότι τα 15/χρονα είναι ώριμα να κάνουν αλλαγή φύλου!!! Ποιος ξέρει σε κάνα δυο χρόνια μπορούν να αποφασίσουν ότι είναι και ώριμα να εκδίδονται νομίμως επί χρήμασι. Γιατί; φανταζόσουν πριν λίγα χρόνια ότι θα έβλεπες δυο δίμετρους μουσάτους νταγλαράδες να είναι γονείς μικρού παιδιού, προσαγορευόμενοι γονέας 1 και γονέας 2 ή επί το «αντιρατσιστικότερο» ½ και ½ γονείς;

    Λυπάμαι πολύ για όσα συμβαίνουν γύρω μας, με δυο λέξεις Σόδομα και Γόμορα. Πάντα οι μύθοι και οι παραδόσεις κρύβουν κάτι σοφό.

  95. cronopiusa said

  96. Πέπε said

    91:
    Θα έλεγα ότι κλίνεται ο ναύαρχος Νέλσων, όχι τόσο επειδή είναι επώνυμο αλλά επειδή έτσι έγινε εξαρχής γνωστός στα ελληνικά και έχει καθιερωθεί. Η τάση βάσει της οποίας εξελληνίστηκε ο ναύαρχος Νέλσων δεν ίσχυε πια στα χρόνια του Μαντέλα.

    80:
    Σύμφωνοι, αλλά όταν το ρήμα της κύριας πρότασης είναι «αρνήθηκε» και αυτό (δηλαδή η ανατροπή του νοήματος της δευτερεύουσας) έρχεται μετά από τόση καθυστέρηση, τότε παραβιάζεται ακόμη και αυτή η ας την πούμε νόρμα που αναφέρεις.

  97. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Καλησπέρα σας από Ιλλινόϊ,

    Μιάς και αναφέρεται στο άρθρο η λέξις «παιδοφιλία» (επίκαιρη λόγω και του Νίκου Γεωργιάδη), ενημερώνω το σεβαστό ακροατήριο ότι στην Θεία Ελληνική Γλώσσα είναι άλλο ο «παιδόφιλος» (επίθετο της Δήμητρος) και άλλο ο «παιδοφίλης» (= παιδεραστής). Για να το εμπεδώσουν οι αναγνώσται, αναρτώ τα λήμματα από το Ελληνικό Liddell-Scott (Κωνσταντινίδης)

    ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ, ο καρδινάλιος του άρθρου και ο κ. Νίκος Γεωργιάδης δεν είναι «παιδόφιλοι», αλλά «παιδοφίλαι» (ή… «παιδοφίληδες» επί το λαϊκότερον)

    Με την ευκαιρία, το Επιτελείο μας αναρτά ένα εξαίρετο ποίημα του Γλαύκου του Νικοπολίτου από την Παλατινή Ανθολογία, όπου γίνεται χρήσις της λέξεως «παιδοφίλης» στον πληθυντικό. Η ρωμέικη μετάφρασις είναι του Επιτελείου μας

  98. Κώστας said

    «Στη διάθεση σας για τυχών απορίες.»

    Πάλι καλά. Υπάρχουν, βλέπετε, και οι «τυχούσες απορίες». Κατά το πρότυπο των… τυχουσών οφειλών, που μπορούμε να τακτοποιήσουμε στο λογιστήριο… 🙂

  99. Μάντις said

    Συμφωνώ με Νικο-κύρη για το Νέλσων-Νέλσον
    84 Γιάννη Κουβάτσε εντάξει.
    94 ΚΩΣΤΑΣ
    Οι πολλές Κοντσίτες, τρελαίνουνε τα παιδιά του κόσμου…Σόδομα και Γομορρρααα!

  100. Μπούφος said

    Αυτός ο κύριος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος τι αεροπλάνο πιλοτάρει; ..ποιός γνωρίζει;

  101. ΚΑΒ said

    85. Αποκαθίσταται η αλήθεια.

  102. atheofobos said

    94
    Αφού ο Κυριάκος δεν έχει το θάρρος να διαολοστείλει τον ειδεχθή ακατανόμαστο παιδεραστή των 15/χρονων, επί χρήμασι, τί περιμένεις; Δεν υπάρχει πουθενά ελπίδα.

    Για αποκατάσταση της αλήθειας,όπως γράφω στο ποστ μου ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΙΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ!
    http://atheofobos2.blogspot.com/2019/03/blog-post.html
    ο Γεωργιάδης ήταν επικεφαλής της καμπάνιας του Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες εξελέγη αρχηγός της ΝΔ στις 10-1-2016. Μετά 2 μέρες στις 12-1 χρίζει τον Γεωργιάδη γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού.
    Στις 13-1 αποκαλύπτεται η υπόθεση από το Hot Dog και πάραυτα στις 14-1 τον καθαιρεί από αυτή την θέση.

  103. Αιμ said

    56. Κόκκινε Πλανήτη, θα κάνουμε παράρτημα Λεοντείου μου φαίνεται στο μπλογκ.

  104. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  105. Γς said

    103:

    Βάλε και μένα.

    Τι γλώσσα μιλάνε στη Μάλτα;

  106. BLOG_OTI_NANAI said

    94: Πιστεύω ότι πρόκειται για κουλτούρες μαζικής κατανάλωσης που καταλαμβάνουν χώρο άνευ κάποιας λογικής. Για παράδειγμα, για μένα, το σύμφωνο συμβίωσης δεν είναι προϊόν γκέι κουλτούρας αλλά ζήτημα νομικού πολιτισμού από τη στιγμή που υπάρχει και θα υπάρχει πάντα ένα παγιωμένο ποσοστό γκέι ανθρώπων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα που θα συμβιώνουν και έτσι ζητούν νομικά δικαιώματα. Αντιθέτως, η απουσία συζήτησης επάνω στις γκέι υιοθεσίες, είναι αποτέλεσμα γκέι κουλτούρας μαζικής κατανάλωσης. Βλέπουμε ακόμα και σε προσπάθειες σε σίριαλ όπως το Glee ή το Modern Family, ενώ υιοθετούν το πρότυπο δύο άντρες με υιοθετημένο κοριτσάκι, όμως στις γενικότερες συζητήσεις αποσιωπούνται ΕΣΤΩ και οι επιπτώσεις ομόφυλου ζευγαριού επάνω σε ίδιου φύλου υιοθετημένο παιδί. Ανάλογο υποπροϊόν γκέι κουλτούρας είναι η πλήρης φίμωση σοβαρών ζητημάτων διαταραχών φύλου, όπου βλέπουμε ανθρώπους με σοβαρά θέματα που αδυνατούν να τα διαχειριστούν, και η κουλτούρα αυτή βάζει τον κόσμο να χειροκροτεί επειδή πρόκειται για ζητήματα σεξουαλικά. Όταν βλέπουμε ανθρώπους που έχουν αλλάξει φύλο π.χ. από γυναίκες έγιναν άνδρες και μετά επιδιώκουν με αυτή τη νέα ανδρική τους μορφή να μείνουν έγκυοι υπάρχει ένα ζήτημα. Σε λίγο δεν θα τολμούν οι ψυχολόγοι να μιλήσουν για τα αυτονόητα ότι η διαταραχή φύλου είναι όντως μια διαταραχή που πάντα θα χρειάζεται υποστήριξη από ειδικό. Εδώ έχουν κατασκευάσει και… φιλοσοφία γύρω από το φύλο, βλ. Butler. Επειδή ο άλλος είναι ομοφυλόφιλος, αντί να αποδεχτεί το προφανές ότι πρόκειται για μια ιδιαιτερότητα όπως τόσες που συμβαίνουν στη φύση, επιδιώκει να πείσει ότι ζούμε σε έναν τετράγωνο πλανήτη όπου ο ουρανός είναι κίτρινος και το γρασίδι μπλε…

    90: Γι’ αυτό λέω ότι δεν πρόκειται για πρεμούρα κατά των διαχωρισμών. Αν δεν ήταν αποτέλεσμα γκέι κουλτούρας, τότε θα είχαν νομοθετήσει το κουτάκι να μένει εντελώς κενό ή ακόμα καλύτερα να γράφει ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ, που είναι και κλασική διατύπωση που ισχύει για όλους. Το γονέας 1 και γονέας 2 δεν καταργεί διακρίσεις.

  107. BLOG_OTI_NANAI said

    106: Όποιος δεν έχει πρόβλημα τριχόπτωσης, μπορεί αν διαβάσει τα εξής κουφά από την Τζούντιθ Μπάτλερ: «ο ορισμός των φύλων, η κακώς τοποθετημένη οπτική γύρω από τη σεξουαλικότητα και η υπάρχουσα αντίληψη για το σώμα, είναι όλα ενδείξεις του πώς λειτουργεί η εξουσία«. ( https://www.vice.com/gr/article/53zdmk/judith-butler ).

    Άλλωστε, ο μόνος τρόπος για να πείσει ότι κάτι ουσιαστικό λέει, είναι να επενδύει πάντα τις ομιλίες της με αυτονόητες αναφορές στα καταπιεζόμενα ανθρώπινα δικαιώματα όπου όλοι συμφωνούμε. Αλλιώς όσα λέει είναι τουλάχιστον παιδιάστικα. Φαντάσου κάποιος που υποφέρει εκ γενετής από αχρωματοψία και τον κορόιδευαν στο σχολείο, αντί να μιλήσει απλώς για ανθρώπινα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες, να φτιάξει μια (αμπελο)φιλοσοφία που να λέει ότι αν έχεις ένα παιδί που έτυχε να γεννηθεί με αχρωματοψία θα του κρύψεις ότι αυτό αποτελεί μια ιδιαιτερότητα, θα το κάνει να νομίζει ότι έτσι βλέπουν όλοι, και μάλιστα θα του κάνεις πλύση εγκεφάλου ότι η αχρωματοψία αποτελεί κανονικότητα αλλά «το σύστημα εξουσίας» μας έχει επιβάλλει να πρεσβεύουμε το αντίθετο…

  108. BLOG_OTI_NANAI said

    107: Δηλαδή ένας έφηβος με ομοφυλόφιλο προσανατολισμό που θα βλέπει το 98% των αγοριών να ερωτεύονται κορίτσια, και λόγω αυτής της καθημερινής εμπειρίας το 98% των αγοριών αντιλαμβάνονται την ομοφυλοφιλία ως ιδιαιτερότητα, θα πρέπει ο έφηβος με ομοφυλόφιλο προσανατολισμό να διδαχθεί από την Μπάτλερ ότι αυτό δεν προκύπτει από την εμπειρία ζωής του καθενός, αλλά ότι το έχει «επιβάλει ένα σύστημα εξουσίας». Ποιος λοιπόν δημιουργεί μεγαλύτερη σύγχυση στον έφηβο αυτόν;

  109. sarant said

    102 Το Hot Dog εσκεμμένο λογοπαίγνιο ή λάπσους;

  110. # 100

    δες το # 130 στο χθεσινό νήμα

  111. atheofobos said

    102
    Λάπσους είναι και γι΄ αυτό και το διόρθωσα και στο ποστ από όπου το είχα κοπιπαστώσει.

  112. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια που πληρούν τους όρους υιοθεσίας δίνει όμως την ευκαιρία σε ορφανσ παιδιά ή παιδιά με ανεπαρκείς βιολογικούς γονείς να μεγαλώσουν με ανθρώπους που τα αγαπούν και τα φροντίζουν και όχι στο ψυχρό και καταθλιπτικό περιβάλλον ενός ιδρύματος. Δεν παραγνωρίζω τους κινδύνους που ενέχει μια τέτοια υιοθεσία, δεν είμαι κάνας φανατικός ακτιβιστής ή δογματικός υπέρμαχος της πολιτικής ορθότητας, πάνω από όλα με ενδιαφέρει το συμφέρον των παιδιών. Ζωή στο ίδρυμα ή ανατροφή από ομόφυλο ζευγάρι; Νομίζω πως το δεύτερο είναι καλύτερη επιλογή.

  113. ΚΩΣΤΑΣ said

    102 (–> 94) Ε! άμα είναι έτσι, συγνώμη, λάθος, υπάρχει ελπίδα. Έπεσα θύμα της συριζαίικης προπαγάνδας.

  114. Γιάννης Κουβάτσος said

    Θεωρώ κατάντια να ελέγχουμε την κομματική ταυτότητα ενός τύπου που έκανε σεξοτουρισμό στη Μολδαβία προς άγραν πληρωμένης τρυφερής σάρκας, προκειμένου να αποφασίσουμε αν θα τον κρίνουμε αυστηρά ή επιεικώς. Είναι δικός μας; Ουδείς αναμάρτητος, κακό αυτό που έκανε βέβαια, αλλά φταίει το πάθος του, ίσως και να μην έγιναν έτσι τα πράγματα. Είναι από τους απέναντι; Όλοι τους τέτοιοι ανώμαλοι και ξεφτιλισμένοι είναι, ντροπή τους, μαυρίστε τους. Η υπόθεση Γεωργιάδη είναι απλό παράδειγμα, το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται σε όλες τις περιπτώσεις σκανδάλων και παραβατικής συμπεριφοράς πολιτικών προσώπων.

  115. Μαρία said

    114
    Ο Γεωργιάδης ήταν σύμβουλος του υπουργού οικονομικών της Μολδαβίας και απεσταλμένος του ΟΗΕ και χάρη στο διπλωματικό του διαβατήριο γλίτωσε τη δίωξη στη Μολδαβία. Δεν ήταν επομένως ο πρώτος τυχών που πήγε στο Κίσιναου για σεξοτουρισμό. Εξάλλου στη δίκη του τον συμπαραστάθηκαν στελέχη της ΝΔ.

  116. Pedis said

    Πώς τα φέρνει και πολλοί από κείνους που επιμένουν να ταυτίζουν την ομοφυλοφιλία (*) με την παιδοφιλία να εφευρίσκουν επιχειρήματα υποστήριξης του Γεωργιάδη …

    (*) η οποία, κατ’ αυτούς, περιορίζεται μόνο στους άνδρες, επειδή, προφανώς, με τις γυναίκες ποιος εκατό τοις εκατό άντρας ασχολείται …

    Που στην περίπτωσή του Γεωργιάδη έχουμε και παιδοφιλία και σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικου.

  117. Γιάννης Κουβάτσος said

    115: Αφορμή πήρα από τον Γεωργιάδη, για να κάνω μια διαπίστωση με γενική ισχύ.

  118. Μαρία said

    116
    Δεν είναι παιδεραστής κι όχι για νομικίστικους λόγους. Θα μπορούσαν οι νεαροί να είναι και ενήλικοι σύμφωνα με το νόμο. Ο τύπος όμως αγόραζε υπηρεσίες απο θύματα εμπορίας.

  119. Pedis said

    # 118 – εγώ τονίζω ότι για κακή τύχη όλων εκείνων που μετά βδελυγμίας καταγγέλουν την ομοφυλοφιλία ως παιδοφιλία/παιδεραστία ο Γεωργιάδης, τον οποίον προσπαθούν να βγάλουν λάδι, σαν έναν από «μας», εγώ καταλαβαίνω … από αυτούς, έχει επιτελέσει και το αδίκημα της παιδοφιλίας και της συμμετοχής σε σεξουαλική εκμετάλλευση.

  120. Μαρία said

    119
    οκ Αν μπούμε στη θέση αυτωνών πρέπει να προσθέσουμε και την κτηνοβασία 🙂

    117
    Άσχετο αλλά ο τύπος δηλώνει δάσκαλος φιλελεύθερος και φιλόκαλος!
    https://twitter.com/filokaloskostas/status/1102318086194167809

  121. Μαρία said

    119
    Δες κι ένα μπουμπούκι Ιταλό, που είχε πάει στη Μολδαβία προς αναζήτηση νέων ταλέντων https://www.molisenetwork.net/2014/07/16/isernia-abusi-su-minori-confermati-4-anni-al-procuratore-calcistico-andrea-pasquini/
    Αλλά έφαγε καλά https://en.crimemoldova.com/news/crime/the-italian-condemned-by-moldovan-court-for-child-trafficking-extradited-to-his-country-of-origin/

  122. Μαρία said

  123. cronopiusa said

    https://twitter.com/Gerogriniaris/status/1102214548914954240

    Παιδαριστεία

  124. Pedis said

    # 123 – μια και έγινε λόγος για καφρίλα : κάνε τον Σίντλερ, προσποιήσου τον Εβραίο μελλοθάνατο … σκέψου σαν ναζί.

    Για πλάκα μωρέ!

    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/185763_escape-room-stin-athina-prokalei-antidraseis-stin-ebraiki-koinotita

    (Νικοκύρη, σβήσε το ίδιο σχόλιο με το κολοβό όνομα χρήστη. Μερσι)

  125. Aghapi D said

    https://translate.google.com/#view=home&op=translate&sl=auto&tl=en&text=%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1%20%CE%97%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1%20%CE%86%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85

    Παγκόσμια μέρα άσκαυλου στις 10 Μαρτίου. Μια αγγλόφωνη φίλη γυρεύει να βρει τί σημαίνει η ανάρτησή μου, χρησιμοποιεί το google translate και βρίσκει πως η 10η Μαρτίου είναι World Asshole Day
    Αν βάλεις όμως σκέτο άσκαυλος βγάζει pibroch που μπορει και να σημαίνει εύθραστο (λουξεμβουργιανά) ή άσκαυλος (αγγλικά)
    Περιτό να διευκρινίσω τί προτιμώ 🙂

  126. Γιάννης Ιατρού said

    125: Κι εδώ O μύθος της Εβρίτικης γκάιντας (10 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Ασκαύλου).

  127. Πέπε said

    125:
    Ποια ανάρτηση;

    (Στο Γκ/Τρανσλέιτ, αλλάζοντας από Ημέρα σε ημέρα (μικρό η) και σε μέρα βγάζει Assylum και Assault. Πάντως Pibroch είναι η σκοτσέζικη γκάιντα στα σκοτσέζικα.)

  128. Μαρία said

    126
    Μέτρα τα λάθη και τσι ελληνικούρες: Όπως και να έχει, ας ευχηθούμε χρόνια πολλά στη γκάιντα, στην μοναδική Θράκα γυναίκαν, οἷα γιγνώσκει ὡς μηδέποτε ἀπατηθεῖ ὑπό τοῦ συζύγου τῆς

  129. Aghapi D said

    125 στο φέισμπουκ ήταν

  130. Γιάννης Ιατρού said

    128: Ταιριάζει στο θέμα του νήματος 🙂 Να μας πει η θρακιώτισσα σχολιάστρια τι γίνεται επιτέλους εκεί πάνω!

  131. Πέπε said

    129
    Έχεις πάει καμιά φορά; Αν ήταν στην Αθήνα μέχρι το 2015, μπορεί να έχουμε συναντηθεί!

  132. Πέπε said

    125, 127:
    Τώρα μου ‘βγαλε και Astronaut. Προφανώς διαλέγει τυχαίες πολυσύλλαβες λέξεις από as-.

  133. Μαρία said

    https://twitter.com/nickbozionelos/status/1102686707231719425

  134. ΣΠ said

    Νέα μαθηματικά: το 300 σε σχέση με το μηδέν είναι 300% περισσότερο.

  135. Aghapi D said

    131 θα πάω πρώτη φορά φέτος

  136. Silent Bob said

    Καλησπέρα. Γιατί οξύτονος ο Σάγκαν. Είχε επικρατήσει να τον τονίζουμε έτσι παλιότερα;

Σχολιάστε