Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

«Δεν το πιστεύω, το διάβασα στο Βήμα», ή η βατραχιά του Βηματοδότη

Posted by sarant στο 27 Ιουλίου, 2017


Θα μπορούσα να το κρατήσω για τα σαββατιάτικα μεζεδάκια, αλλά αφενός έχει αρκετό ψωμί και θα μονοπωλούσε τον χώρο στην πιατέλα και αφετέρου το (σχετικά) φρέσκο έχει άλλη χάρη.

Πρόκειται για ένα συμβάν που ακουμπάει σε πολλούς τομείς που ενδιαφέρουν το ιστολόγιο: τις πλαστές ειδήσεις και τους χόακες, την επίδραση του Διαδικτύου στα συμβατικά μέσα ενημέρωσης, τις λαθροχειρίες, την παρωδία.

Αν και μάλλον κάτι θα πήρε το αυτί σας από την ιστορία με το δήθεν επίδομα σφραγίδας, που ξεκίνησε από τρολιά και αναπαράχθηκε ως είδηση από πολλά βαριά ονόματα της ειδησεογραφίας, ας συνοψίσουμε τα περιστατικά:

Στις 17 Ιουλίου, ο σατιρικός ιστότοπος «Το Βατράχι», δημοσίευσε άρθρο με τον τίτλο: «Επίδομα χειρισμού σφραγίδας για τους υπαλλήλους του Δημοσίου ανακοίνωσε η Όλγα Γεροβασίλη«. Για όσους δεν παροικούν την Ιερουσαλήμ του Διαδικτύου, να πούμε ότι το Βατράχι, όπως και το παλαιότερο Κουλούρι, είναι τρολοσάιτ, δηλαδή δημοσιεύει αποκλειστικά ψεύτικες ειδήσεις, παρωδίες ειδήσεων αν προτιμάτε, τρολιές κατά το κοινώς λεγόμενο, πάνω στο πατρόν του αμερικανικού The Onion (Το Κρεμμύδι).

Το ίδιο άρθρο είχε ξαναδημοσιευτεί τον Ιανουάριο και είχε περάσει μάλλον απαρατήρητο. Σχεδόν απαρατήρητο πέρασε αρχικά και τη δεύτερη φορά που δημοσιεύτηκε· σχολιάστηκε λίγο στο Φέισμπουκ, προκάλεσε το σχετικό γέλιο (βρέθηκαν και καναδυό αφελείς που το πίστεψαν), και κόντευε να κλείσει τον κύκλο του, όταν συνέβη το αναπάντεχο:

Ήρθε ο κάποτε έγκυρος Βηματοδότης  και δημοσίευσε προχτές το πρωί την ψεύτικη είδηση στη στήλη του στο Βήμα (και στην έντυπη έκδοση), χωρίς να κάνει τον κόπο να διασταυρώσει το παραμικρό, χωρίς να αντιληφθεί την ειρωνεία του άρθρου, χωρίς να δει ότι προέρχεται από ιστότοπο που μόνο ψεύτικες ειδήσεις δημοσιεύει. Χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ θα λέγαμε, διότι ο Βηματοδότης δεν αρκέστηκε να μεταφέρει την τρολοείδηση όπως δημοσιεύτηκε στο τρολοσάιτ, αλλά την καρύκευσε για να την κάνει πιο πικάντικη («Το διάβαζα και το ξαναδιάβαζα»), για να δώσει την εντύπωση ότι έχει συζητήσει το θέμα και με άλλους («Για φαντάσου, μου έλεγαν») -μέχρι και την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου είδε (αυτή η λεπτομέρεια δεν υπάρχει στην αρχική τρολοείδηση).

Νομίζω ότι αυτή η επεξεργασία περνάει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη γκάφα και τη χάλκευση -δεν έχουμε να κάνουμε με τον κακοπληρωμένο μαθητευόμενο που ανεβάζει με τη σέσουλα ειδήσεις από το Διαδίκτυο για να γεμίσει τη σελίδα, οπότε πλάι στις αυθεντικές ψαρεύει και την πλαστή· έχουμε προσθήκη υλικού και παραχάραξη.

Την κατασκευασμένη είδηση έσπευσαν ασμένως να αντιγράψουν όλοι οι «έγκυροι» ιστότοποι που πρόσκεινται στην αξ. αντιπολίτευση: Πρώτο Θέμα, iefimerida, athens voice κτλ. Βέβαια, μόλις κατάλαβαν τη γκάφα κατέβασαν τις σχετικές σελίδες, αν και έμεινε το ίχνος στο παντεποπτικό Γκουγκλ.

Το ίδιο έκανε και ο λαθρόχειρας Βηματοδότης, ο οποίος βέβαια δεν μπορούσε να αφαιρέσει την είδηση από την έντυπη έκδοση. Πάντως, το αποτύπωμα της απάτης υπάρχει καταγραμμένο σε αρκετούς ιστότοπους (παράδειγμα).

Ειδική μνεία αξίζει στο δελτίο του Σκάι, που αφιέρωσε αρκετά λεπτά στην είδηση ενώ είχε ήδη γίνει γνωστό ότι πρόκειται για τρολιά («ναι μεν είναι ψέματα, αλλά να το πούμε»), με το σουπεράκι να επιμένει για «Απίστευτο επίδομα σε όσους βάζουν σφραγίδες» ώστε να μένει η εντύπωση.

Την επόμενη μέρα, ο Βηματοδότης ζήτησε συγγνώμη, χωρίς όμως να λέει όλη την αλήθεια:

Συγγνώμη, λάθος

Κάτι ο καύσωνας και η καλοκαιρινή ραστώνη, κάτι η Βαρουφακιάδα που κυριαρχούσε, δεν ήθελε και πολύ να αναπαραχθεί μια είδηση, η οποία βεβαίως καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Πρόκειται για το δήθεν επίδομα σφραγίδας 50 ευρώ που χορηγεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε δημοσίους υπαλλήλους, το οποίο δημοσίευσε ένα site και έκανε γρήγορα τον γύρο του Διαδικτύου, χωρίς κανείς να κάνει τον κόπο να διασταυρώσει την είδηση.

Δικαίως λοιπόν το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία λέει ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, ούτε υπάρχει καμία εισηγητική έκθεση. Ούτε βεβαίως υπάρχει ανακοίνωση της ΝΔ που να καυτηριάζει το γεγονός. Το υπουργείο το μόνο που διαβεβαιώνει είναι ότι η κυβέρνηση θα αφήσει τη σφραγίδα της στη δημόσια διοίκηση.

Δεν λέει όλη την αλήθεια, διότι η τρολοείδηση δεν αναπαράχθηκε μόνη της, διότι τον γύρο του Διαδικτύου τον έκανε κυρίως αφού δημοσιεύτηκε από τον Βηματοδότη, διότι αποσιωπάται ότι η πηγή της είδησης ήταν ένα τρολοσάιτ και ότι δεν επρόκειτο για απλή αναπαραγωγή αλλά για βελτιωμένη και επαυξημένη εκδοχή.

Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο ο Βηματοδότης αδιαφορεί τόσο για το όνομά του, τόσο της στήλης του όσο και της εφημερίδας του -ή μήπως να συμπεράνουμε ότι στον καιρό μας δεν έχουν πέραση οι έγκυρες υπογραφές, που σέβεσαι τα γραφτά τους ακόμα κι αν διαφωνείς, αλλά μόνο οι πειθήνιοι κονδυλοφόροι που δεν θα διστάσουν ούτε μπροστά στη λαθροχειρία;

Ίσως η απάντηση να βρίσκεται στην τοποθέτηση του Δημήτρη Τσίρκα στο Φέισμπουκ, ο οποίος έγραψε μεταξύ άλλων ότι η αναπαραγωγή της ψευδούς είδησης δεν θα κοστίσει στα μέσα που τη διέπραξαν «διότι αυτό που πουλάνε στο αναγνωστικό (ή τηλεοπτικό) τους κοινό δεν είναι τόσο η ενημέρωση, με την έννοια της παρουσίασης και ανάλυσης αληθινών ειδήσεων. Αυτό που κυρίως πουλάνε είναι αισθητική και συναισθηματική διέγερση. Περισσότερο διασκέδαση δηλαδή, παρά ενημέρωση.

Το προϊόν τους δεν διαμορφώνεται με κριτήρια αλήθειας, λιγότερο ή περισσότερο πιστής αντανάκλασης της πραγματικότητας, αλλά με όρους ερεθισμού, πρόκλησης συγκίνησης και απόσπασης της προσοχής του καταναλωτικού κοινού. Δεν απευθύνονται πρωτίστως στη σκέψη των αναγνωστών ή θεατών αλλά στο θυμικό τους. Και φυσικά αποσκοπούν στην πρόκληση κυρίως ευχάριστων συναισθημάτων προκειμένου να κερδίσουν και να κρατήσουν περισσότερους καταναλωτές«.

Θα μου πείτε ότι το Βήμα είχε κατασκευάσει ήδη το 2009 συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν -αλλά και πάλι, τόσο χαμηλά δεν είχε πέσει. Από την άλλη, βέβαια, για έναν ιστότοπο παρωδίας όπως το Βατράχι το όλο συμβάν ήταν αποθέωση.

Όταν έγραψα για την κατασκευασμένη συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν (το ιστολόγιο τα έχει τα χρονάκια του), έκλεισα το άρθρο ως εξής:

Κάποτε έλεγε ο κόσμος για ένα γεγονός: «Αλήθεια είναι, αφού το έγραψε η εφημερίδα!» Δεν θέλει πολύ να αρχίσουμε να λέμε: «Δεν το πιστεύω, το διάβασα στο Βήμα».

Δυστυχώς, η πρόβλεψή μου επιβεβαιώθηκε.

Και επειδή εδώ λεξιλογούμε, να κλείσουμε με ένα θέμα… ορολογίας. Ως τώρα στο ιστολόγιο χρησιμοποιούμε τον όρο «χόακας» για τις πλαστές ειδήσεις και τους μύθους του Διαδικτύου. Η λέξη αυτή είναι ιδιοκατασκευή, την έφτιαξε (αν θυμάμαι καλά) ο φίλος μας ο Μιχάλης, εξελληνίζοντας τον αγγλικό όρο hoax και προσδίδοντάς του πεντιγκρί τρισχιλιετές: ο χόαξ στα αρχαία, ο χόακας στη σημερινή γλώσσα.

Θα μπορούσαμε να πορτοκαλίσουμε περαιτέρω, να φανταστούμε π.χ. ότι στο Μαντείο των Δελφών υπήρχε μια συσκευή, ο χόαξ, ένα είδος χοάνης, μέσα στο οποίο οι ιερείς έριχναν αρωματικά φυτά που τα έκαιγαν για να δημιουργήσουν υποβλητική ατμόσφαιρα. Με την έλευση του χριστιανισμού, λέει, οι πρακτικές του μαντείου δυσφημίστηκαν ως συνώνυμες της απάτης, κι έτσι η λέξη χόαξ (hoax στα λατινικά) πήρε τη σημασία της απάτης. Ώρες είναι να δω αυτή την «ετυμολογία» σε κανένα ελληνοκεντρικό σύγγραμμα!

Ωστόσο, ο όρος «χόακας» είναι ευρύτερος. Εδώ έχουμε μια ειδική περίπτωση: το να αναδημοσιεύει ένας «έγκυρος» ιστότοπος μια χιουμοριστική ψευτοείδηση που προέρχεται από σατιρικόν ιστότοπο. Με όλο το θάρρος, προτείνω αυτή την πρακτική να την ονομάσουμε «βατραχιά», προς τιμήν του σατιρικού ιστοτόπου.

Κι έτσι μπορούμε να πούμε για τη βατραχιά του Βηματοδότη.

Υστερόγραφο: Δεν το θίγω στο άρθρο, μπορούμε όμως να το συζητήσουμε στα σχόλια, το πώς σας φαίνεται ο πολλαπλασιασμός, διεθνώς και στα καθ’ ημάς, των χιουμοριστικών αυτών ιστότοπων με αποκλειστικά πλαστές ειδήσεις -αν και δεν αποκλείεται να το έχουμε ξανασυζητήσει.

 

 

 

154 Σχόλια to “«Δεν το πιστεύω, το διάβασα στο Βήμα», ή η βατραχιά του Βηματοδότη”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    Τι να πείς;

    Α, τι είναι πράσινο, πατάς ένα κουμπί και γίνεται κόκκινο;

  2. Γς said

    Ενα βατραχάκι στο μίξερ

    Α, μα πια!

    Μ αυτές τις βατραχιές…

  3. ChrisMaGR said

    Ένας φίλος, μιλώντας για τη Βρετανική Sun:
    Όποιος θέλει να μάθει την αλήθεια, διαβάζει τη Sun. Γιατί αν το γράφει η Sun, είναι σίγουρα ψέμμα.

    Στα του άρθρου τώρα:
    Διαφωνώ με τους χαρακτηρισμούς «τρολοσάιτ» και «ψευδείς ειδήσεις» για αυτές τις ιστοσελίδες. Ψευδείς ειδήσεις θα έλεγα εκείνες που δημοσιεύονται ως αληθείς. Και τρολιές αντίστοιχα ειδήσεις που πλασάρονται ως αληθείς αρχικά, με σκοπό να ρεζιλέψουν όσους το διαδώσουν (βλ. «Γέρων Παστίτσιος»).

  4. Πάνος με πεζά said

    Βατραχιές; Εμείς ανέκαθεν τις λέγαμε μούφες !

  5. spiral architect 🇰🇵 said

    Οι μάζες πιο εύκολα πιστεύουν ένα μεγάλο ψέμα παρά ένα μικρό.
    και
    Είναι μεγάλη τύχη για τους ηγέτες που οι λαοί δεν σκέπτονται.
    και τέλος
    Για να κατακτήσεις ένα έθνος, πρώτα αφόπλισε τους πολίτες του.
    Αδόλφος Χίτλερ

  6. spiral architect 🇰🇵 said

    Τι στοίχημα βάζετε, ότι το έκαναν σκόπιμα και όχι από βλακεία; 😉

  7. Συστημική προπαγάνδα
    http://bit.ly/1MliI0t

  8. Γς said

    5:

    >Οι μάζες πιο εύκολα πιστεύουν ένα μεγάλο ψέμα παρά ένα μικρό.

    Αι γυνές να δεις!

  9. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3 Ποιον όρο προτιμάς;

  10. ChrisMaGR said

    9 Σατιρικό σάιτ και σατιρικά άρθρα

  11. nefelh said

    Α, να μη τα μπερδεύουμε! Άλλο χόακας και άλλο κόακας.

  12. Παναγιώτης Κ. said

    Τους…λογαριασμούς μου με το Βήμα τους έκλεισα εδώ και κάμποσα χρόνια!
    Αναφέρθηκα και άλλοτε, στην αλαζονεία των συντακτών του.
    Από την άλλη, η κυβέρνηση από υπαιτιότητά της κινείται ή φτιάχνει κλίμα ώστε χόακες σαν και αυτόν, να έχουν πέραση. Έρχεσαι σε μια κατάσταση και λες: «Για να το ψάξω» ενώ θα έπρεπε να το απορρίπτεις με την πρώτη ματιά.
    Στην τελική, αυτή η στάση της αντιπολίτευσης μάλλον καλό κάνει στην κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση αυτή είναι αναξιόπιστη στα μάτια πολλών από εκείνους που δεν είναι οπαδοί των κυβερνώντων κομμάτων.
    Δυστυχώς, άλλη είναι η συλλογιστική του πολιτικού προσωπικού της χώρας και διαφορετική των πολιτών. Αυτό το λέω μεγάλο πρόβλημα.. Δεν με παρηγορεί το γεγονός ότι «τα ίδια συμβαίνουν και εις…Παρισίους» .

  13. spiral architect 🇰🇵 said

    Την κατασκευασμένη είδηση έσπευσαν ασμένως να αντιγράψουν όλοι οι «έγκυροι» ιστότοποι που πρόσκεινται στην αξ. αντιπολίτευση: Πρώτο Θέμα, iefimerida, athens voice κτλ

    Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Δεν πρόκειται για ιστοτόπους που πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά για αυτή καθαυτή την (λεγόμενη και ως) «τρόικα εσωτερικού». Ο x-Κούλης μπορεί να λοξοδρομήσει (λέμε τώρα). Αυτοί είναι υποχρεωμένοι να τον επαναφέρουν στη θέση του.
    Αυτή είναι η δουλειά τους.

  14. LandS said

    Εγώ νομίζω ότι ο Βηματοδότης προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά στην περί Παπά-Γεροβασίλη κυβερνητική ομάδα.
    Αλλιώς δεν εξηγείται το ότι πήρε μια τρολιά και τη παρουσίασε ως αληθινή είδηση. Το μόνο που κατάφερε, είναι να κάνει την κ. Όλγα Γεροβασίλη να φαίνεται το θύμα της υπόθεσης…
    [Σταματάω τη πλάκα]
    …η οποία όχι μόνο δεν είναι θύμα, αλλά φέρει ευθύνη (όχι μόνη της και όχι μόνο η σημερινή κυβέρνηση) για την καθυστέρηση της αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο διακίνησης, διαβίβασης, κοινοποίησης και ανακοίνωσης διοικητικών πράξεων και εγγράφων κάθε είδους μεταξύ φορέων του δημόσιου τομέα.
    Υπάρχει ένα πολύ καλό ρεπορτάζ [εξακολουθώ να μη κάνω πλάκα] στο ΒΗΜΑ της 9/7.
    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=890692

  15. Κουνελόγατος said

    Εγώ πάντως όταν το είδα, θυμήθηκα και το τραγουδάκι «βρεκεκεξ κουαξ κουαξ». Ας το ανεβάσουν οι ειδικοί.

  16. Κουνελόγατος said

    Και στα σοβαρά.
    Το πρόβλημα δεν είναι μόνον η κυβέρνηση, είναι να αποδομήσουν κάθε Δημόσιο αγαθό, ώστε να μπορέσουν να ξεπουλήσουν τα πάντα, υγεία, παιδεία και ό,τι ξέμεινε. Και αρκετός κόσμος δε θέλει να έχει δικιά του κατσίκα, έστω, παίρνοντας από αυτούς που έχουν πολλές, πάρα πολλές. Όχι. Θέλει να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Σκάβοντας λάκκο, τον δικό του και των παιδιών του.
    Περαστικά μας και καλημέρα.

  17. Γς said

    15:

    Αφού το θέλεις [τόσο πολύ]

  18. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα…

  19. sarant said

    13 Δεκτή η τροπολογία

    10 Βέβαια σατιρικό μπορεί να είναι ένα άρθρο χωρίς να παρωδεί ειδήσεις.

  20. spiral architect 🇰🇵 said

    H παλιότερη κουλουριά του Αnt1:
    Υπερσύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο στο όρος Γκιώνα χτίζουν αραβικά funds
    (η ανάρτηση αφού αναμεταδόθηκε από το έγκυρο κανάλι του Αμαρουσίου αναθεωρήθηκε και εμπλουτίστηκε)

  21. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν είναι τόσο μωροπίστευτοι όλοι αυτοί οι «έγκυροι». Εν γνώσει τους το έκαναν το λάθος, προκειμένου να πετύχουν μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια: την κυβέρνηση και τους δημόσιους υπαλλήλους. Συκοφαντείτε, συκοφαντείτε…Όταν πραγματικά δίνονταν τέτοια επιδόματα, έκαναν την πάπια, αφού τα χορηγούσαν τα φιλικά τους κόμματα. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί φίλοι, γνωστοί, συνάδελφοι θα αναπαράγουν αυτή τη μούφα, σίγουροι για την εγκυρότητά της. Συκοφαντείτε, συκοφαντείτε…Πάντα άξιοι, κουμπάροι.

  22. 42 said

    Εξαιρετικός ο πολλαπλασιασμός των βατραχοκουλοροκρεμμυδοσελίδων αυτών! Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να τις θεωρήσω χοακίνες [καπαρώνω ορολογία;;;], αλλά καλόγουστη (ως επι τω πλείστον) και καυστική κριτική σε διάφορα φαινόμενα τού καιρού μας. Αν μη τι άλλο, βοηθάνε να ξεσκεπάζονται τα…βατράχια γύρω μας, που τα καταπίνουν όλα αμάσητα, απλά από εναν τίτλο. (Ακόμα θυμάμαι ένα άρθρο στο Κουλούρι με τον καίρια σπαρταριστό τίτλο «το 25% τού Ελληνικού Στρατού αγοράζει ο Στεργίου.» 😂)

  23. Pedro Alvarez said

    20. «Την εκτίμηση αυτή έκανε μιλώντας στην κάμερα του καναλιού γενικός διευθυντής μεγάλης εταιρείας real estate, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των Βαλκανίων αλλά και στο νησί του Πάσχα ( 😆 ), ενώ από την πλευρά τους δημοτικοί άρχοντες της περιοχής επισήμαναν πως η Γκιώνα αποτελεί ιδανική τοποθεσία για ένα τέτοιο εγχείρημα καθώς στην περιοχή υπάρχει άφθονο χιόνι αλλά και εξαιρετικό ψητό κρέας.(:lol: 😆 Χρήσιμο το εξαιρετικό ψητό κρέας για το Πάσχα! οπωσδήποτε! 😆

  24. Πάνος με πεζά said

    Όχι ρε συ, του Χρηστάκη εννοούσε !

  25. nikiplos said


    Στο Μαντείο των Δελφών υπήρχε μια συσκευή, ο χόαξ, ένα είδος χοάνης, μέσα στο οποίο οι ιερείς έριχναν αρωματικά φυτά που τα έκαιγαν για να δημιουργήσουν υποβλητική ατμόσφαιρα. Με την έλευση του χριστιανισμού, λέει, οι πρακτικές του μαντείου δυσφημίστηκαν ως συνώνυμες της απάτης, κι έτσι η λέξη χόαξ (hoax στα λατινικά) πήρε τη σημασία της απάτης.

    Είναι σχεδόν βέβαιο Νικοκύρη, πως κάποιοι αυτό θα το αναπαράξουν στο μέλλον… 🙂 ως αληθινό και δη, δική σου άποψη…

  26. sarant said

    20 Ναι, το είχαμε σχολιάσει και εδώ

    25 Ομολογώ πως υπάρχει αυτός ο κίνδυνος…

  27. Μεταφραστής said

    Η λέξη βατραχιά προσβάλει τα βατράχια που δεν φταιν σε τίποτα. Μην μας έρθει και καμιά μήνυση από τα βατράχια λόγω προσβολής της βατραχότητας

    Προτιμώ την παραδοσιακή λέξη μούφα.

  28. ΣΠ said

    Καλημέρα.
    Θα πρότεινα στην προμετωπίδα του ιστολογίου να μπει ένα ακόμα λινκ με τους ιδιαίτερους όρους που χρησιμοποιούνται σ’ αυτό, όπως «χόακας» ή το νεόκοπο «βατραχιά». Βάση γι’ αυτό μπορεί να αποτελέσει αυτό το άρθρο με κάποιες προσθήκες και βελτιώσεις.

  29. spiral architect 🇰🇵 said

    Μεταβατική εποχή από το dial-up στο DSL (’05; ’06;) και στην τιβί μας μεσουρανούσε μεταξύ άλλων ο Εισαγγελάτος στο Άλτερ με τα τριχωτά χέρια και τις χρυσές ρολογιές. Ο (οθντκ) καταξιωμένος λοιπόν δημοσιογράφος αναμεταδίδει είδηση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού παρμένη από κάποιον (προφανώς σατυρικό) ιστότοπο του εξωτερικού, όπου ή (δήθεν) επιστήμων-ερευνήτρια Miss Blowjob (ή Miss Swallowall ή κάπως έτσι) απέδειξε ότι, τα σπερματικά υγρά κάνουν καλό στο πεπτικό σύστημα. 😀 Το Ποντίκι, νομίζω, ότι ανέδειξε την τρολιά, αλλά δεν μπορώ να βρω το δημοσίευμα.
    Άμα το βρει κάποιος ας το ανεβάσει.

  30. LandS said

    Και μια και μιλάμε για βατράχια και βατραχιές ας μιλήσουμε και για ένα [άλα τις το] βατραχάκι

    «συγκρούονται στην πραγματική ζωή τα βουβάλια, εγώ το βατραχάκι τώρα τι πρέπει να κάνω, που είμαι αυτοδιοικητικός;»

    http://www.stokokkino.gr/article/1000000000060592/Kostas-Mpakogiannis-sto-Kokkino-THa-eimai-paron-sto-Anaptuksiako-Sunedrio-gia-tin-Perifereia-Stereas-Elladas

  31. nikiplos said

    Σχετικά με τη δημοσιογραφία, εδώ και χρόνια έχουμε φθάσει στην δημοσιογραφία γνώμης και όχι στην αναπαραγωγή – ή όχι – μιας είδησης. Θυμήθηκα μια παλιά – ολίγον- ιστορία. Μόλις ο Αλή Αγκτσά είχε επιχειρήσει τη δολοφονία του Πάππα Ιωάννη Παύλου Β’. Καίτοι είχε γίνει γνωστός ο υποψήφιος, ξαφνικά οι τότε – θεωρούμενες έγκυρες- εφημερίδες διεθνούς (δυτικής) εμβέλειας άρχισαν να δημοσιεύουν ειδήσεις, που δήθεν αποκάλυπταν ότι τον δολοφόνο τον είχε πληρώσει το Ανατολικό Μπλοκ, οι ίδιοι οι Σοβιετικοί, εξαιτίας της επιρροής του στην «επανάσταση» στην Πολωνία με την Αλληλεγγύη του Βαλέσα. Άλλα έντυπα πάλι έλεγαν άλλα, ότι δήθεν ο Πάππας αποτελούσε εμπόδιο στην επέκταση των Σοβιετικών στη Λατινική Αμερική – ήταν άλλωστε πρόσφατη η συμφωνία Βιντέλα – Σοβ. Ένωσης.

    Ξαφνικά οι εφημερίδες ανακάλυπταν παλαιές ρήξεις του Πάππα με τη Σοβ. Ένωση (πχ «πόσες μεραρχίες τανξ έχει ο πάππας?» φερόταν να μειδιά ειρωνικά ο Στάλιν στη Γιάλτα), θέτοντας τον Ποντίφηκα σε ένα βάθρο, που δεν είμαι σίγουρος πως ο ίδιος το επιθυμούσε, εκείνο του σφοδρότερου ιδεολογικού πολέμιου κατά του κομμουνισμού.

    Και μιλάμε για σοβαρές εφημερίδες παγκόσμιας εμβέλειας και όχι φυλλάδες, χαμαιτυπείων όπως το προαναφερθέν.

    Η Δημοσιογραφία γνώμης υποψιάζομαι πως εχει εξελιχθεί.

    Η παλαιότερη (και πιο έξυπνη) αφορούσε τη σύνταξη των ειδήσεων μιας ημέρας. Δεν έλεγαν ψέμματα. Κυρίως έλεγαν αλήθεια, συνήθως την μισή ανάλογα με το τι ακριβώς τους συνέφερε, αλλά κυρίως η τοποθέτηση της αλληλουχίας των ειδήσεων ήταν που έκανε την δουλειά.

    Ένα έγκλημα σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, δεν ήταν και σπουδαία είδηση.

    Μια αλληλουχία όμως στις ειδήσεις μέσα στις σελίδες μιας εφημερίδας:
    (χωρίς την απαραίτητη τήρηση της παρακάτω σειράς)

    Χαμηλές τιμές ενοικίων, ακίνητων περιουσιών στον Κολωνό. Οι ιδιοκτήτες τραβούν τα μαλλιά τους.
    Πολλοί Ρομά αγοράζουν ακίνητα στον Κολωνό. Τα υπενοικιάζουν σε λαθρομετανάστες.
    Πρόβλημα σε σχολεία στον Κολωνό. Ρομά διαπληκτίζονται συνεχώς με άλλα παιδιά. Πρόβλημα και με τα παιδιά των λαθρομεταναστών.
    Εστία ναρκωτικών, εμπορίου ναρκωτικών ο Κολωνός. Θλιβερή εικόνα από εθισμένους να τρυπιούνται ακόμη και στα σκαλιά του Αη Γιώργη.
    Άγρια συμπλοκή Αλβανών με Ρομά σε καφετέρεια στον Κολωνό.
    Άντρο εγκληματικότητας ο Κολωνός. Οι κάτοικοι φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους. Πηγαίνουν με ταξί στα ΑΤΜ των τραπεζών οι ηλικιωμένοι.
    Και η είδηση: Άγριο έγκλημα στον Κολωνό. Μαχαίρωσαν 38χρονο. Ο άτυχος νέος εξέπνευσε άμα τη μεταφορά του στο ΓΝ Ευαγγελισμός.

    Οι συνειρμοί λειτουργούν όμως ρολόϊ. Τελικά εντυπώνεται πως οι Ρομά και οι Αλβανοί ζουν στον Κολωνό πουλάν ναρκωτικά και κάνουν εγκλήματα. Ληστεύουν και μαχαιρώνουν. Μακριά κι αλάργα από Κολωνό, Αλβανούς και Ρομά.

    Τότε ναι, η είδηση κάνει τη δουλειά της μια χαρά…

  32. «Είναι αλήθεια, το γράφουνε και τα βιβλία» μου είχε πει κάποτε ένας ημιμαθής φίλος. Είδα και έπαθα τότε να τον πείσω πως τα βιβλία γράφουν και κουταμάρες.
    Η σύγχρονη εκδοχή του είναι «μα, το είπε η τηλεόραση»…

  33. sarant said

    28 Το έχω κατά νου -και όλο το αναβάλλω..!

  34. Γιάννης Κουβάτσος said

    31: Τα έντυπα και οι ιστότοποι αυτού του φυράματος, όταν ο θύτης είναι αλλοδαπός, το γράφουν φαρδιά-πλατιά: Αλβανός σκότωσε Έλληνα, Αφγανός βίασε εκατοντάχρονη κατάκοιτη. Όταν ο δράστης είναι ημεδαπός, το στρογγυλεύουν όσο μπορούν: 57χρονος παιδόφιλος, 36χρονος ληστής.

  35. Αγγελος said

    Να πούμε και του στραβού το δίκιο, το «επίδομα σφραγίδας» δεν θα ήταν τόσο καταφανώς παράλογο, εφόσον βέβαια επρόκειτο όχι για αποζημίωση για τον… κόπο της επίθεσης σφραγίδας, αλλά για την πρόσθετη ευθύνη που συνεπάγεται η εξουσία να καθιστάς έγκυρο με τη σφραγίδα σου κάποιο έγγραφο. (Σε κάποιες υπηρεσίες, νομίζω πως κάτι τέτοιο λέγεται «δικαίωμα υπογραφής» και συνεπάγεται και σχετικό επίδομα.) Το αρχικό σατιρικό άρθρο ήταν από αυτή την άποψη πολύ καλό: ξεκινούσε με κάτι εκπληκτικό μεν, αλλά όχι τελείως απίστευτο, και μόνο σιγά-σιγά, όταν έφτανε στη μέριμνα για τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η χρήση της σφραγίδας, γινόταν σαφές ότι ήταν… πρωταπριλιάτικο εκτός εποχής. Αλλά βέβαια είναι ασυγχώρητος όποιος αναμεταδίδει τέτοιες «ειδήσεις» από το Κουλούρι ή το Βατράχι!
    Αλήθεια, θυμάται κανείς το Μούσι, έντυπο (φυσικά τότε) φύλλο με ψεύτικες ειδήσεις που κυκλοφορούσε πότε-πότε προδικτατορικά στα περίπτερα της Ομόνοιας;

  36. Γιάννης Κουβάτσος said

    32. Ή λένε ότι γράφτηκε στον Τύπο, θεωρώντας ότι το θέμα έκλεισε. Όταν ρωτάς σε ποιον Τύπο, στους Τάιμς του Λονδίνου, στον Μοντ, στο Μακελειό, στην Ελεύθερη Ώρα, στο Βήμα, πού, σε κοιτάνε σαν να είσαι κακόπιστος και πνεύμα αντιλογίας. Γράφτηκε στον Τύπο, το είπε η τηλεόραση, τέλος, γιατί επιμένεις;

  37. Γιάννης Κουβάτσος said

    29: Δεν διορθώνεται, φίλε, ο Εισαγγελάτος:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://m.huffpost.com/gr/entry/16139498&ved=0ahUKEwjGu6yjjKnVAhUiJsAKHXGyBc4QFghHMAw&usg=AFQjCNH1YCeqUSwxPTAD5geFcJTXDgt3TQ

  38. Αὐγουστῖνος said

    Μεζεδάκι ἀπὸ τὴ μεγάλη πιατέλα τοῦ μεζεδοπωλείου TVXS (νομίζω ὅτι κάτι τέτοιο εἶχε στὸ μυαλό του ὁ Φωτιάδης ὅταν ἔφτιαχνε τὸ «Λιβάδι μὲ τοὺς μαργαρῖτες). Τὸ… νεκρὸ θύμα ἐκτινάχθηκε βίαια;

    http://tvxs.gr/news/kosmos/dystyxima-se-loyna-park-me-enan-nekro-kai-epta-traymaties-binteo

    Ένας 18χρονος άνδρας σκοτώθηκε και τουλάχιστον επτά άλλοι, ηλικίας 13 έως 41 ετών, τραυματίστηκαν, κάποιοι εξ αυτών πολύ σοβαρά, σε τραγικό δυστύχημα σε λούνα παρκ στη διεθνή έκθεση του Οχάιο των ΗΠΑ.

    Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής του Columbus, Steve Martin, επιβεβαίωσε ότι το νεκρό θύμα εκτινάχθηκε βίαια στον αέρα έπειτα από βλάβη σε γιγάντιο τροχό με την ονομασία Fire Ball (Μπάλα Φωτιάς).

  39. spiral architect 🇰🇵 said

    @37: Α καλά, γνωστό κι αυτό! 😀
    Επ’ αφορμή και αυτού, δεν πιστεύω ότι, είναι ντιπκαταντίπ βλάκες.
    Όχι δεν γίνεται, είναι εξόφθαλμο.
    Είναι εντεταλμένοι!
    Στη συγκεκριμένη περίπτωση ξέρουν και εντέλλονται να σπεκουλάρουν ότι, ένας κοντόχοντρος ανατολίτης -καλός, κακός, αδιάφορο προς το παρόν- χαλάει το πρότυπο του πλανήτη.
    Οπότε προβοκάρετέ τον και φάτε τον με όλα τα μέσα.

  40. spiral architect 🇰🇵 said

    ανατολίτης –> απωανατολίτης

  41. nikiplos said

    Να προσθέσω πως στο φιλμ ‘Bowling for Columbine’ (2002) του Μάικλ Μουρ, υπήρχε ένα σημείο όπου ο Μουρ πραγματεύεται την τρομολαγνία στις ειδήσεις στις ΗΠΑ. Το ντοκυμαντέρ διερευνά τη βία στις ΗΠΑ με αφορμή ένα εγκληματικό γεγονός δύο μαθητών σε σχολείο όπου σκότωσαν 12 συμμαθητές τους και έναν δάσκαλο (Columbine High School massacre). Το κλίμα φόβου στην κοινωνία ήταν διαδεδομένο και σε ένα σημείο του φιλμ, επισκέπτεται μια πόλη των ΗΠΑ στα σύνορα με τον Καναδά. Αναδεικνύονται τα μέτρα ασφαλείας των κατοίκων της πόλης, τα σεκιούριτι, οι διπλοκλειδαμπαρωμένες οικίες κοκ. Ακριβώς απέναντι από το ποτάμι, στον Καναδά με την ίδια περίπου νομοθεσία για τα όπλα με αυτήν των ΗΠΑ, το συνεργείο του Μάικλ Μουρ βρίσκει … ξεκλείδωτες πόρτες!

    Μπαίνει μες στα σπίτια και συνομιλεί με τους κατοίκους! «Δεν φοβάστε?» τους λέει? «Ποιόν?» αναρωτιούνται οι χαρούμενοι κάτοικοι που ένας ξένος επισκέφθηκε επιτέλους τον τόπο τους.

  42. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αυτή τη μούφα του Γελωτοποιού τη θυμάστε;
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://antichainletter.wordpress.com/2013/01/28/moufbusters/amp/&ved=0ahUKEwiWuovljqnVAhUpKsAKHaKdD80QFggmMAM&usg=AFQjCNHOt0f5A2IhMb-hsm-CGz6F-pCB0A&ampcf=1

  43. spiral architect 🇰🇵 said

    @41: Μπαϊδεγουέι, οι Καναδοί κυνηγούν νόμιμα με ραβδωτά όπλα, που είναι πολύ πιο θανατηφόρα από τα λειόκαννα κυνηγετικά.

  44. dryhammer said

    41. Έχοντας συγγενείς στην περιοχή εκατέρωθεν των συνόρων, (Albany και Montreal) μου επιβεβαίωναν τα παραπάνω.

    ————–
    Παλιότερα που λίγοι (από μια ηλικία και πάνω) μπορούσαν να διαβάσουν υπήρχε και το: «Τό ‘πενε και το ράδιο». Μάλιστα όταν ραδιόφωνο είχε μόνο στο καφενείο καί ο κάθε ταμπής το είχε (μόνιμα) συντονισμένο σε ένα σταθμό ( στην «Αθήνα» -για πιό πολλά «νέα» ή στο «Ενόπλων» -για πιο πολλά τραγούδια, ιδίως από τους περιφερειακούς σταθμούς) όταν δύο διαφωνούσαν έλεγε ο καθένας πως «τό ‘πενε το Ράδιο του ΧΧΧΧ» λές και έλεγε ο κάθε δίαυλος άλλες ειδήσεις.

  45. Αγγελος said

    To 38 δεν μου φαίνεται μεζεδάκι. Το «εκτινάχθηκε» μπορεί να είναι βέβαια μέσης διάθεσης, όταν μιλούμε π.χ. για την εκτίναξη ενός άλτη, αλλά μπορεί να είναι και καθαρά παθητικό, όπως εδώ.

  46. Γς said

    24:

    Α, οχι και ρε!

    Αντε να μην σου βάλω και το «Θα ζήσω ελέυθερο πουλί» με τα Ζουζούνια

  47. 45 Άγγελε, για το «νεκρό θύμα» μάλλον ήταν ο λόγος.

  48. tasos said

    Αυτή τη φορά η ΝΔ δεν εξέδωσε ανακοίνωση. Το είχε κάνει όμως αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Συριζα τον Γενάρη του 15 απαντώντας σε τρολιά του μουφανετ.
    http://www.protagon.gr/apopseis/moufanet/eikona-sok-se-afti-tin-katastasi-afise-to-grafeio-sto-maksimou-o-a-samaras-39159000000
    http://tvxs.gr/news/ellada/i-gkafa-epithesi-tis-nd-se-syriza-gia-trolia-toy-diadiktyoy&dr=tvxsmrstvxs

    Ελαφρυντικό είχαν το μούδιασμα από την απώλεια της εξουσίας και το γεγονός ότι ήταν η πρώτη μέρα του Κ Καραγκούνη ως εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ. (για πρώτη μέρα σε αυτό το πόστο δεν τα πήγε καθόλου άσχημα)

  49. gpoint said

    # 34

    το ίδιο κάνουν και οι αθλητικές φυλλάδες με τους πάίκτες των αιωνίων… ο αμυντικός του ΠΑΟ αποκρούει την σέντρα σε κόρνερ ενώ στην άλλη περιοχή ο επιθετικός του ΠΑΟ κερδίζει το κόρνερ, ο ΟΣΦΠ πιέζει τον αντίπαλο στο μισό γήπεδο ή δίνει χώρο -ποτέ δεν τα κερδίζει ο αντίπαλος…
    Κάπου Γενάρη ή Φλεβάρη ο μετρ της ερυθρόλευκης προπαγάνδας στην ερασπορ σοβαροφανής καραγκιοζάκος Σήφης Βοτζάκης (ή κάπως έτσι) μετέδιδε την βαθμολογία της σούπερλιγκ… πρώτος ο οΣΦΠ, δεύτερος ο Πανιώνιος με ένα ματς λιγότερο, μπλα, μπλά πέμπτος ο τάδε με ένα ματς λιγότερο,μπλαμπλα έβδομος ο τάδε με ένα ματς λιγότερο και όγδοος ο ΠΑΟΚ, ναι όγδοος ο ΠΑΟΚ, διέκοψε την ανάγνωση έβαλε ένα
    τραγούδι και μετά συνέχισε όγδοος ο ΠΑΟΚ, ένατος ο Ατρόμητος με ένα ματς λιγότερο κ.λ.π.
    Το ότι ο ΠΑΟΚ είχε δύο ματς λιγότερα και -3 λόγω τιμωρίας απλά του διέφυγαν…

  50. gpoint said

    # 35

    Αγγελε το θυμάμαι το μούσι αλλά στην Φ.Ν. δεν πούλαγε γιατί όλοι αγοράζανε τον ανυπέρβλητο Παγκανίνι !!

  51. Eli Ven said

    Του προτεινα του Βηματοδότη να μαζευτούν όλοι και να απαιτήσουν «επίδομα διασποράς ψευδών ειδήσεων». Δεν το δημοσίευσε… Δεν καταλαβαίνω γιατί. Εγω να βοηθήσω ήθελα.

  52. Παναγιώτης Κ. said

    Τα ΜΜΕ στην πλειονότητά τους ένα στόχο έχουν:Πως θα εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Το ίδιο κάνουν και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι.
    Να σκεφτούμε τα δανεικά και αγύριστα, τα αγγελιόσημα, την υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών των ΑΕ και δεν ξέρω και ποιες ακόμη χαριστικές διατάξεις του νόμου.Υπογραμμίζω του νόμου διότι ό,τι κάνουν το κάνουν με τη συμπαιγνία των εκάστοτε κυβερνήσεων και της νομοθετικής φυσικά εξουσίας.
    (Να μην ανατρέξω στην εμφυλιακή περίοδο όπου ένα ευνοϊκό σχόλιο σε εφημερίδα για κάποιον υπόδικο τον γλίτωνε από το εκτελεστικό απόσπασμα. Μόνο που το σχόλιο δεν γραφόταν αζημίως για τον υπόδικο…)
    Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι αυθαίρετο. Άκουσα δημοσιογράφους να το διατυπώνουν off the record.
    Νόμιζα ότι στοιχίζονται με τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Αυτή όμως η αντίληψη άφηνε ανερμήνευτες πλείστες συμπεριφορές και ήταν για μένα ένα εμπόδιο στο να κατανοήσω διάφορα πράγματα. Κάνοντας όμως την υπέρβαση, δηλαδή ότι νοιάζονται μόνο για τα συμφέροντά τους τα οποία εννοούν να τα υπηρετήσουν και επί ζημία του κοινωνικού συνόλου τότε εξέλιπαν σχεδόν τα εμπόδια.

    Παρόλα αυτά όμως δέχομαι εκείνο που έχει λεχθεί από αρμόδια χείλη: Προτιμώ έναν κίτρινο τύπο από ένα φιμωμένο τύπο.

  53. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κι όσο θυμάμαι ότι παλιά έτρεχα τις Κυριακές ν’ αγοράσω το Βήμα, για να διαβάσω τον Μιχάλη Ράπτη (Πάμπλο), τον Πλωρίτη, τον Μαρωνίτη κι ένα σωρό άλλους.
    Να μην ξεχάσουμε και τον Χιώτη που «αποκάλυψε» ότι ο Τσίπρας αγόρασε το σπίτι του από πλειστηριασμό και ότι ο Κατρούγκαλος υποσχόταν διορισμούς έναντι χρηματικού ανταλλάγματος:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://thecaller.gr/callers-choice/xiotis-o-tsipras-pire-spiti-apo-plistiriasmo/&ved=0ahUKEwil2KPso6nVAhXrIcAKHaJYCBYQFggaMAA&usg=AFQjCNGS4jj7amLIlGNESScodpD9QvTVXA

  54. LandS said

    35 Το δικαίωμα υπογραφής ή το επίδομα ευθύνης, είναι τρικ που χρειάστηκε να εισαχθεί λόγω της αποσύνδεσης του μισθολογίου από το βαθμολόγιο και της δουλειάς που κάνει κάποιος. Πέρναγαν τα χρόνια, αύξαναν οι αποδοχές, έπαιρνες και τους βαθμούς αλλά έκανες ακριβώς την ίδια δουλειά γιατί ο προϊστάμενος σου είχε κάτι δεκαετίες να βγει στη σύνταξη, η μία περίπτωση. Η άλλη είχες λίγα χρόνια στον βαθμό και λιγότερα λεφτά από αυτούς που είχαν περισσότερα χρόνια (ή πολύ περισσότερα χωρίς πτυχίο) αλλά σε τοποθετούσαν σε θέση προϊστάμενου και (χωρίς αυτό το επίδομα) έπαιρνες λιγότερα λεφτά από αυτούς στους οποίους έδινες οδηγίες.
    Κάτι πήγε να κάνει ο Κούλης, όταν ήταν υπουργός, αλλά κάτι ο ΣΥΡΙΖΑς κάτι που ήθελε το 25% του Δημοσίου να βγει σκάρτο ντε και καλά, κάτι η «κινητικότητα» που πήγε αλλού για αλλού, κατάντησε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει αστειάκια με ασανσέρ και πανηγυρισμούς.

    Και στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει. Και είναι πολύ διαδεδομένο σε επιχειρήσεις κάποιου μεγέθους και πάνω. Εκεί «δικαίωμα υπογραφής» δεν έχει να κάνει με όποιο και όποιο χαρτί. Υπογραφή σε επιταγή, σε συμβόλαιο, σε φορολογικές δηλώσεις. Σε τέτοια.

  55. Γιάννης Ιατρού said

    Υπάρχει κι ένα άλλο στοιχείο σχετικά με τον τύπο και το ραδιόφωνο/TV, δηλ. τα έντυπα ΜΜΕ:
    Είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι στις αναρτήσεις στο διαδίκτυο, να παρακολουθήσει/επαληθεύσει κάποιος τις πηγές της πληροφόρησης/είδησης που μεταδίδουν, αν αυτές δεν αναφέρονται ακριβώς στην εκάστοτε δημοσίευση/εκπομπή. Επομένως ειδικά αυτά τα ΜΜΕ οφείλουν να δείχνουν και αυξημένη ευαισθησία και περισσότερο σεβασμό στο αναγνωστικό κοινό και ιδιαίτερη προσοχή στην διασταύρωση, απ΄ότι τα μη έντυπα μέσα.
    Δεν είναι τυχαία η απαξίωση που εισπράττουν!

  56. GM said

    Το συγκεκριμένο άρθρο ανέβηκε στο βατράχι το Γενάρη (17/01/2017), αλλά βρήκε το δρόμο του για το βηματοδότη μόλις πρόσφατα. Απορίας άξιο.

    Κάτι ακόμη. Παλιότερα άκουγα συχνά τη φράση «το στόμα του τάδε βγάζει βατράχια», πλέον πολύ πιο σπάνια.

  57. Pedis said

    Χρειάζεται φίλτρο προστασίας από τη διαβίβαση και τη διασπορά χοάκων.

    Αι Παίσιε την ευχή σου και πάντα να προστατεύεις από τις νεοφιλελέ διαβολές τη Γεροβασίλη και τους άλλους υπουργούς που έχουν τη δημοσιονομική λιτότητα κορώνα στο κεφάλι τους, τον κόφτη ρομφαία και τα μνημόνια ευαγγέλια:

    http://luben.tv/stream/122613

  58. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αυτό τώρα να ‘ναι μούφα, άραγε; 😂
    http://tovatraxi.com/politics/ektos-xryshs-aughs-o-nikos-mixaloliakos-logo-yperbolikou-maurismatos/

  59. raf said

    Εγώ έβλεπα το πεντάλεπτο ρεπορτάζ του Σκάι και δεν το πίστευα. Να λέει ο παρουσιαστής πως δεν ειν’ αλήθεια και το σουπεράκι να σπρώχνει τη βατραχιά. Να προσθέτουν στο τέλος για 10″ «το Υπουργείο διαψεύδει», ίσως για να είναι καλυμμένοι από το ΕΣΡ, τι να πω.

  60. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    56 Αρχική δημοσίευση στις 17 Ιανουαρίου, αλλά το ξαναέβαλαν στις 17 Ιουλίου.

  61. cronopiusa said

    Δημοσιογραφία με… βατραχοπέδιλα

  62. spiral architect 🇰🇵 said

    Ψηφοφορίες (και καλά!) από την ίδια έγκυρη ιστοσελίδα, που περνούν το σωστό το μήνυμα μόνο από την ερώτηση. 😉
    Για όλους έχει ο μπαξές:

    – Για κατοικίδια τραπεζιτών: Θα συμφωνούσατε με την αποκλειστική χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλαγές;
    – Για νοικοκυραίους που δεν έχουν βγει έξω από τη γειτονιά τους: Συμμερίζεστε την άποψη ότι σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια ή το Μενίδι υπάρχει «άβατο»;
    – Για οπαδούς των λάτιν και του ντεσπασίτο: 😀 Συμμερίζεστε την άποψη ότι η Βενεζουέλα διολισθαίνει σε δικτατορία;
    – Για αριστερούς με ροπή στον κοινωνικό αυτοματισμό: Εκτιμάτε ότι πρέπει να εξαιρεθούν κατηγορίες επαγγελματιών από εγκατάσταση POS;
    – Για εντερπρενέρ: Θα συμφωνούσατε με τη συμμετοχή ιδιωτών στην αποκομιδή των απορριμμάτων;
    – Για ενοχικούς: Πόσο διάστημα θα πάτε φέτος διακοπές;
    – Για ψαράδες των θολών νερών: Συμφωνείτε με το κλείσιμο αρχαιολογικών χώρων ορισμένες ώρες, λόγω καύσωνα;

  63. dryhammer said

    61. Κοιτάζοντας την πρώτη φωτό χωρίς γυαλιά, έβλεπα μόνο τα μεγάλα: «Νικος Τσιφόρος-Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα-Το Βημα- Ανήλικοι στο δωμάτιο»

    Τα ξανάβαλα για να γράψω…

  64. ΣΠ said

    Διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου θυμήθηκα αυτό (στο 39:18):

  65. Δημοσιογραφία δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα. Όμως, πριν την επανάσταση της τεχνολογίας ήταν πολύ πιο δύσκολο να διακρίνεις τα σημειώματα, τα δελτία τύπου, τις μεταφράσεις τηλεγραφημάτων, την αρθρογραφία που στήριζε τα εκδοτικά συμφέροντα και μόνο. Κι ακόμη πιο δύσκολο να διαμαρτυρηθεί κάποιος δημόσια γί’ αυτό, και να φτάσει ο λόγος του στο κοινό. Οι λίγες και υπαρκτές περιπτώσεις αληθινής δημοσιογραφίας επιβεβαιώνουν τον κανόνα -όταν και αυτές δεν έχουν ωραιοποιηθεί από το φίλτρο της χρονικής απόστασης και της ελλιπούς πληροφόρησης (φανταστείτε ΜΜΕ στις μέρες μας να στέλνει διακοπές χρονογράφο του για μερικούς μήνες σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Ή, νομίζετε ότι η πάλαι ποτέ Ε πλήρωνε τις αποστολές στη Μέση Ανατολή, κι όχι εμείς κι εσείς μέσα από τα κρατικά κανάλια:)

    Η τεχολογία, επίσης, έχει αυτοματοποιήσει ό,τι γινόταν με το χέρι ως τώρα. Με τη δωρεάν, για τα κάθε λογής σάιτ, φέισμπουκ, ιστολόγια, ή την επί πληρωμή, για το πλήρες περιεχόμενο, ειδησεογραφικά πρακτορεία,εγγραφή στις αντίστοιχες ροές RSS/atom, το κάθε μέσο εξασφαλίζει τη διαρκή ροή περιεχομένου, το οποίο απλώς αναδημοσιεύει.

    Πρόσθεστε, τέλος, ότι ακόμη και κραταιά ΜΜΕ, το κυνήγι του κλικ για το έξτρα εισόδημα από τον γούγλη είναι κανόνας.

    Ίσως το έχω πει ξανά, αλλά εγώ αναρωτιώμουν πάντα, τι τεκμηριακή αξία έχει διαχρονικά ο ελληνικός τύπος για τον Έλληνα ιστορικό;

  66. Για πληκτρολόγηση στην οθόνη της ταμπλέτας, λίγα τα λάθη μου παραπάνω. Συγχωρήστε με.

  67. gpoint said

    # 66

    τα φυσιολογικά λάθη ομορφαίνουν τα γραπτά όπως οι τρύπες από τα τσιγάρα ομορφαίνουν την πράσινη τσόχα…

  68. 65 τι τεκμηριακή αξία έχει διαχρονικά ο ελληνικός τύπος για τον Έλληνα ιστορικό;
    ————–
    Για αυτόν που κάνει, ξερωγώ, πολιτική ιστορία σχεδόν καμία. Για κοινωνική ιστορία, ιστορία νοοτροπιών κλπ είναι πάντως πολύτιμος.

  69. Geobat said

    Οι παλιές σταθερές του κόσμου μας τελείωσαν.
    Ειμαστε στην εποχη των τερατων.
    Ας το παρουμε απόφαση.

  70. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    65 > 68
    τι τεκμηριακή αξία έχει διαχρονικά ο ελληνικός τύπος για τον Έλληνα ιστορικό;
    Για αυτόν που κάνει, ξερωγώ, πολιτική ιστορία σχεδόν καμία.

    Τύποτα.

  71. Μαρία said

    68
    π.χ.
    Πολυμέρης Βόγλης, Το παρελθόν ως διαρκές παρόν: Τα Δεκεμβριανά στη δημόσια σφαίρα, 1945-1956
    http://alexandria-publ.gr/shop/dekemvris-1944/

  72. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    13. «τρόικα εσωτερικού».
    Τρώεικα

    15. >> «βρεκεκεξ …
    χοάξ χοάξ

  73. sarant said

    62 Οταν τα βλέπεις μαζεμένα, είναι εντυπωσιακό!

    68 Κάπως ετσι.

    72 🙂

  74. Παναγιώτης Κ. said

    Πρέπει να ξαναδούμε το ρόλο και τα καθήκοντα του δημοσιογράφου καθώς και του τύπου στις παρούσες συνθήκες και ποια απ΄ όλα αυτά τηρούνται και ποια παραβιάζονται.
    Για παράδειγμα αναρωτιέμαι: Δεν θα έπρεπε οι δημοσιογράφοι να είχαν ενημερώσει τον κόσμο ότι η χώρα οδεύει προς τα βράχια και μετά άρχισαν τα μνημόνια;
    Μερικά ακόμη παραδείγματα:
    -Ξεσπούν διάφορες απεργίες και πολλοί από μας πρέπει να εικάσουμε την αιτία. Σπάνια έως ποτέ οι δημοσιογράφοι μας την λένε. Η απάντηση , θεσμικά, οικονομικά και άλλα αιτήματα είναι μια γενικόλογη απάντηση και δεν προσθέτει κάτι στην πραγματική ενημέρωση του πολίτη.
    -Στη Μ.Ανατολή γίνεται ο κακός χαμός και ο αναγνώστης που θέλει να είναι κάπως κατατοπισμένος πρέπει ο ίδιος να γίνει…ερευνητής.
    -Διαβάζουμε για το Ρουβίκωνα και μένουμε με την εντύπωση ότι η κυβέρνηση περιθάλπει, άγνωστο για ποιο λόγο, ομάδες σαν και αυτή. Ο δικός μου νους δεν το χωράει ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Για ποιο λόγο να το κάνει αυτό η κυβέρνηση.

    Τελικά, αυτού του τύπου η δημοσιογραφία είναι ένα διαρκές… κουίζ που καλούμαστε να απαντήσουμε για να καταλάβουμε τι πραγματικά γίνεται στην κοινωνία.
    Να μας πουν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι και γενικώς οι άνθρωποι του τύπου, γιατί έχουν περιέλθει σε ανυποληψία ως κλάδος απέναντι στους πολίτες.

    Κάποιοι πολίτες-αρκετοί κτγμ- πρώτα σταμάτησαν να αγοράζουν εφημερίδα. Μετά έπαψαν να βλέπουν ειδήσεις στην τηλεόραση και βασίζουν πλέον την ενημέρωσή τους στο διαδίκτυο. Με όλα αυτά όμως που συμβαίνουν και σε αυτό το χώρο ,το επόμενο βήμα ποιο θα είναι;

  75. Κουάξ (quacks) είναι στα αγγλικά οι κομπογιαννίτες και γενικότερα οι αγύρτες.

  76. Γιάννης Ιατρού said

    62: (τέλος) Spiral
    χιχιχιχι, τι έγραψες ρε αρχιτέκτονα !!!!

  77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  78. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Είναι πάνω από 25 χρόνια που έχω να διαβάσω εφημερίδα και πολύ γέλασα μ’ αυτό το «ή μήπως να συμπεράνουμε ότι στον καιρό μας δεν έχουν πέραση η έγκυρες υπογραφές». Έγκυρη δημοσιογραφική υπογραφή, άλλο ένα μεγάλο παραμύθι που μεγάλωσαν οι γενιές από τον β’π.π και μετά.
    Για σοβαρά θέματα δεν υπήρξε και δεν υπάρχει έγκυρη δημοσιογραφική υπογραφή, μόνο πληρωμένη.

    Αντί για βατραχιά, προτείνω το κοαξιά – κοαξιές από το κόαξ που παραπέμπει στο βατράχι και φέρνει και στο hoax.☺

  79. Μαρία said

    74
    Διαβάζουμε;
    Πολύ λίμπεραλ διαβάζεις τελευταία 🙂

  80. aftercrisis said

    Hoax, βατραχιά, βάτραχας και ιστορία χωρίς τέλος. Δυστυχώς, και άλλοι κατα φύσιν υδρόβιοι ή ελόβιοι οργανισμοί δυσφημούνται εξαιτίας της παρα φύσιν δραστηριότητας των ανθρώπων στους βάλτους.
    Να θυμηθούμε ότι στα γερμανικά ο χόαξ δεν είναι βάτραχος, ούτε φρύνος, αλλά πάπια (Ente).

  81. sarant said

    80 Πρέπει να είναι γαλλικό μεταφραστικό δάνειο (canard)

  82. aftercrisis said

    Με τα φεϊσμπούκια και με πολύ πιο δραστικά συστήματα άπλετης «υδροδότησης» του διαδικτύου, ο νέος βάλτος της «επικοινωνίας» έχει γίνει πολύ πιο πηχτός και κολλώδης από τον βάλτο της εποχής του γραπτού μηνύματος.
    Και είναι πλανητικών διαστάσεων. Αυτό που έκανε τις μέρες των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ η παρέα νεαρών από την γειτονική πόλη Βέλες της γειτονικής ΠΓΔτΜ – συνδυάζοντας την πλάκα με το να βγάλουν κάποιο χαρτζηλίκι σε bitcoin μέσω διαφημιστικών μηνυμάτων – είναι άκρως χαρακτηριστικό: Πλημμύρισε τους αμερικανικούς ιστότοπους, κυρίως τους φιλορεπουμπλικανικούς, με ιστορίες για Κλιντονικά και γενικώς Δημοκρατικά φίδια.
    Και πως ξεκολλάς από τον νέο βάλτο; Πως, τελικά, ξεκόλλησαν ο βαρώνος Μινχάουζεν και το άλογό του;

  83. aftercrisis said

    81. Πιθανό. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Μία ξεκινά από το Βέλγιο, γυρω στο 1800, με μια «επιστημονική ανακάλυψη» πάπιας-κανίβαλου.
    Άλλη από την Γερμανία – παλιότερη, της εποχής του Λούθηρου. Μια τρίτη από την Γαλλία, με πωλητές παπιών.
    http://hoaxes.org/weblog/comments/origin_of_canard

  84. Μαρία said

    81
    Ακριβώς.
    2. falsche [Presse]meldung
    Herkunft
    Lehnübersetzung von französisch canard http://www.duden.de/rechtschreibung/Ente

  85. dryhammer said

    Κάποτε (νομίζω στα ’60ς) είχε ειπωθεί πως «στου καλού δημοσιογράφου την κηδεία, θά είναι μόνο ο παπάς» υπονοώντας πως θά ‘ναι με όλους τσακωμένος, αφού δεν θα χαρίζεται πουθενά. Φίλος δημοσιογράφος μού ‘λεγε πώς ούτε ο παπάς θα είναι, αφού πρώτα με τον κλήρο θα έχει τσακωθεί (άνεργος είναι…). Άν το δεχτώ σαν σωστό και αντιπαραβάλλω τον αριθμό (και το ποιόν) των δημοσιογράφων που έγιναν πολιτικοί εξαργυρώνοντας την αναγνωρισιμότητά τους κατ΄αρχήν και την ικανότητα εξυπηρέτησης συμφερόντων κατόπιν (ή κι ανάποδα), αυτόματα φαίνεται το επίπεδό τους. Και τό δικό μας επίσης ως ακροατών, αναγνωστών κλπ και ως ψηφοφόρων.

  86. ΚΩΣΤΑΣ said

    «Δεν το πιστεύω, το διάβασα στο Βήμα»

    Υπερβολή, νομίζω, να λέγεται αυτό γενικά και ισοπεδωτικά για την εφημερίδα το Βήμα.

    Με όλα τα θετικά και αρνητικά του ελληνικού τύπου, από τη μεταπολίτευση και μετά, που έχω και προσωπική άποψη ως αναγνώστης εφημερίδων, θεωρώ ότι η Καθημερινή και το Βήμα υπήρξαν οι εγκυρότερες εφημερίδες.

    Την άνοιξη του 1985, στην πλατεία Αριστοτέλους και στην παραλία της Θεσσαλονίκης, διαπίστωσα ιδίοις όμμασι, ότι περίπου μισό εκατομμύριο κόσμος κρατούσε αναπεπταμένη την Αυριανή με τη φωτογραφία του «γερμανοτσολιά» Κώστα Μητσοτάκη και τον «τρισμέγιστο» Ανδρέα να κατακεραυνώνει τον προδότη και τα πλήθη να παραληρούν. Η τότε αριστερή και προοδευτική διανόηση εσιώπησε εκκωφαντικά στο φαινόμενο αυτό. Όταν ο αείμνηστος Μάνος Χατζιδάκις θέλησε να αντισταθεί στο φαινόμενο του αυριανισμού, ξέρετε καλύτερα από μένα τι επακολούθησε.

    Το «βρώμικο 1989» με τη συγκυβέρνηση Τζανετάκη, όταν η Αυριανή άρχισε να γράφει και για τσιρκοφλωράκηδες κλπ, τότε η αριστερά άρχισε να αφυπνίζεται.

    Σήμερα, από το μισό εκατομμύριο της Θεσσαλονίκης και τα εκατομμύρια ανά την Ελλάδα πασόκια, ελάχιστοι παραδέχονται ότι υπήρξαν οπαδοί του ΠΑΣΟΚ. Η πλειονότητα εξ αυτών μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρίζονται ότι ήταν Συριζαίοι από τα γενοφάσκια τους, ένιοι δε εξ αυτών ήταν Συριζαίοι από την εποχή που ακόμη βρίσκονταν σε υγρή μορφή, μέσα στους γενετικούς αδένες του πατέρα τους! Και σήμερα τους ενοχλεί αφάνταστα το Βήμα, ο ΣΚΑ(Ε)Ϊ και ο Μπογδάνος και δεν τους βλέπουν ποτέ. Όμως αν κάνουν κάποια «πατατιά» οι προειρημένοι ανεπιθύμητοι, τότε όλως συμπτωματικά έτυχε να τη δουν και την καταγγέλλουν μετά βδελυγμίας.

    Όταν σε τέτοια φαινόμενα, ως κοινωνία, δείξαμε ανοχή και ανοσία, ας μην αγανακτούμε και ας μην ισοπεδώνουμε τα πάντα για μια γκάφα του Βήματος. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, ας αλλάξουμε πρώτα τους εαυτούς μας και ύστερα να κατακρίνουμε τους άλλους.

  87. ορεσίβιος said

    Προστέθηκε άρθρο στο Πολυνομοσχέδιο για τον Κινηματογράφο βάσει του οποίου οι βοηθοί σκηνοθέτες λαμβάνουν «επίδομα κλακέτας» 50 ευρώ. Στο νέο τύπο κλακετών ο ήχος που παράγεται από το χτύπημα δεν είναι πλέον «κλακ» αλλά «κοάξ» τιμώντας έτσι το βατράχι που άνοιξε τη λεωφόρο για επιδόματα αυτού του τύπου.

  88. Jane said

    Θαυμάστε επίπεδο σχολιασμού της χθεσινής συνέντευξης Τσίπρα :

    -Ανδρέας Ζαμπούκας στο protagon: Ενα «υβρίδιο» φτιαγμένο στο εργαστήριο της ιδεοληπτικής Αριστεράς. Ένας ωραίος κοντός νέος τόσο συμπαθής που μπορούσε με την «αγνή» του αυθάδεια να δηλώνει από τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής του ότι έκανε πολλά λάθη γιατί δεν ήξερε τι γίνεται στην Ευρώπη.

    -Βουλαρίνος στην athens voice : Όπως και να το δει κανείς, δεν είναι λίγο κοτζάμ πρωθυπουργός, ακόμα και του αναστήματος του Αλέκση, να παραδέχεται την ανικανότητά του και να αποδέχεται τον χαρακτηρισμό «ψεύτης»… Κάποιες Τσιπρίτσες ισχυρίζονται πως η αυτοκριτική αυτή αφορά την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής του. Μπορεί. Μπορεί όντως να υπήρξε ανίκανος να διαλέξει τους κατάλληλους συνεργάτες πριν δύο χρόνια και έτσι να διάλεξε τον άνθρωπο-παγώνι Γιάνη, την κόρη του Νίκου του Κωνσταντόπουλου και τα Λαφαζανοστρατουλάκια.

    (Αλήθεια , τι τους φταίει το ύψος του;)

    Φυσικά πρώτη είδηση σε όλες τις φυλλάδες το παραλήρημα Πάγκαλου για Τσίπρα «Ε, μαλάκας είναι , μαλακίες λέει. Ένα τσογλάνι είναι που παίζει με τις λέξεις».

    Φαινόμενα σαν αυτά εμφανίζονται, όταν πρόκειται να εφαρμοστεί λιτότητα, όταν χάνεται η κουτάλα και συνάμα δεν υπάρχει σοβαρή εναλλακτική από την αντίπαλη παράταξη. Επίσης ,όταν οι ίδιες οι κυβερνήσεις θέλουν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες τους, πριν να (μετα)κινήσουν τα στρατά για πόλεμο. Φυσικά υπάρχει και ο Τράμπ που είναι μια κατηγορία από μόνος του, καθώς ισχυριζόταν πως ο Ομπαμα είναι μουσουλμάνος και δεν είναι Αμερικανός πολίτης.

    Οι κύριοι αυτοί , ξέρουν ότι μεταδίδουν ψέματα. Ξέρουν επίσης σε τι κοινό απευθύνονται. Ελπίζουν απλώς, ένα ποσοστό ψεύδους να γίνει πιστευτό. Γι’ αυτό πληρώνονται. Κι έτσι βλέπουμε φαινόμενα τύπου πορτοσάλτε, μπογδάνου κλπ να κατέχουν θέση σε δημόσιο μέσο και να εκφέρουν άποψη. Γι’ αυτό βλέπουμε αντί για άρθρα γνώμης, κατεβατά υβρεολογίων.

    Από την άλλη…τι άλλο να πουν τα καψερά; Για εργασιακά δικαιώματα να μιλήσουν; 🙂

  89. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Ο Καραμπελιάς και η εκδοχή του περί της Ελληνικής Αριστεράς.
    http://ardin-rixi.gr/archives/205065

  90. cronopiusa said

    «The Coup was stopped but, all basic rights and freedoms were suspended by the State of Emergency (OHAL)»
    Ahmet Şık Defense Statement

  91. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κώστα, η δημοκρατία εδράζεται στην κριτική. Γι’ αυτό και δεν καταλαβαίνω προς τι η σύσταση πρώτα να διορθώσουμε τον εαυτό μας και ύστερα να κατακρίνουμε τους άλλους. Κι εσύ στο σχόλιό σου κατακρίνεις πολλά κακώς κέιμενα του παρελθόντος. Και πολύ καλά κάνεις. Και κάτι ακόμα: καμιά σχέση δεν έχουν το Βήμα και η Καθημερινή του παρόντος με το Βήμα και την Καθημερινή του παρελθόντος.

  92. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Σοβιετικού τύπου» η κατοχύρωση του δικαιώματος των ΑΜΕΑ να φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία των κυρίων σχολαρχών. Όποιο μέτρο προσπαθεί να περιορίσει την ασυδοσία της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και της «επιχειρηματικότητας» είναι «σοβιετικού τύπου».
    http://www.efsyn.gr/arthro/rihnoyn-porta-oi-sholarhes-se-mathites-amea

  93. Κουτρούφι said

    #86. Είκοσι χρόνια νωρίτερα, τέτοιες μέρες, ο «όχλος» πάλι φώναζε «Μητσοτάκη κάθαρμα». Και δεν υπήρχε Αυριανή αλλά ο ΔΟΛ.

  94. nikiplos said

    @89, ΑΦ, τόση ανάλυση για να βγάλει από το μανίκι τον … Σόρος· δεν τον είχα για τόσο … μάγο τον Καραμπελιά… 🙂

  95. daeman said

    Συντρίμμια, θρύψαλα και βρώμα που κάθε χρόνο αλλάζει χρώμα
    τσαλαπατήστε την αλήθεια φτιάχνοντας ξένα παραμύθια
    τσαλαπατήστε την αλήθεια φτιάχνοντας ξένα παραμύθια

  96. nikiplos said

    @92, Καλά όλα αυτά, αλλά εκείνο το “αμφίβολης σκοπιμότητας επίδειξη ανθρωπισμού”? που το στηρίζουν? Είναι επίδειξη η όποια νομοθέτηση από τα αρμόδια όργανα? Εγώ ως «επίδειξη» ξέρω το να μαζεύω τις κάμερες και να επιδεικνύω μιαν ενέργειά μου, πχ μια φιλανθρωπία.

    Το «αμφίβολης σκοπιμότητας» το αφήνω ασχολίαστο. Η πράξη μιας νομοθέτησης έχει εκτός από σκοπούς και … σκοπιμότητες? Κι αν έχει σκοπιμότητες (που είναι αρνητική λέξη σχεδόν συνώνυμη της υστεροβουλίας) είναι αμφίβολες? Δηλαδή μπορεί να κάνουν και …. καλό?

    Θου κύριε… προσλαμβάνουν από το σωρό μάλλον…

  97. Μαρία said

    93
    Και το ’66 http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=38625&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARsASXASTASdASfASZASXASVASHASMASPASa&CropPDF=0

  98. Μαρία said

    92
    http://www.oiele.gr/%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%bf%cf%83-%ce%bb%ce%b9%ce%b2%ce%b5%ce%bb%ce%bf%cf%83-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b4/

    http://www.oiele.gr/%cf%83%ce%bf%ce%b2%ce%b9%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%b1-%ce%ae-%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b9%ce%b4%ce%bf%cf%85-%ce%b7-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%cf%85%cf%81/

  99. Μαρία said

  100. cronopiusa said

    Πες πες, κάτι θα μείνει…

    #Επίδομα_σφραγίδας για σφράγισμα πρόσφορου με δώρο ταψάκι φανουρόπιτας

  101. ΚΩΣΤΑΣ said

    # 91. Γιάννη, προς θεού, δεν είμαι κατά της κριτικής. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι για το ίδιο γεγονός, για την ίδια πράξη, πρέπει να έχουμε την ίδια στάση. Αν μας ενοχλεί ο μπογδανισμός, έπρεπε να μας είχε ενοχλήσει και ο αυριανισμός. Αν τότε δεν τον καταδικάσαμε, πρέπει να ζητήσουμε μια συγνώμη, αυτό εννοώ με το πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς, αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο.

    # 93. Κουτρούφι, δεν θα χαρακτήριζα «όχλο» τον κόσμο, αλλά διαμαρτυρόμενους πολίτες. Μπορεί να μην επικροτώ την έκφραση «Μητσοτάκη κάθαρμα», όμως την κατανοώ. Έριξε την κυβέρνηση που ψήφισαν. Για μένα ήταν λάθος του Μητσοτάκη η αποστασία και το πλήρωσε και αυτός και ο τόπος. Άσχετο αυτό με όσα άλλα θετικά του καταλογίζω στην μακρόχρονη πολιτική του πορεία.

  102. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    94 . Nikiplos

    Καλο καλοκαιρι απο την μισοαδεια Αθηνα…

    Οι φτωχοι 🙂 αθρωποι ειναι στα εξοχικα τους ή στο εξωτερικο.

    Πολυ καλή η ανάλυση για το αδιέξοδο της αριστεράς (αλλά και της δεξιάς ). Αγνοώ τα συνωμοσιολογικα του Καραμπελια και επικεντρωνομαι στην ουσία. Λ.χ. στα εξής σημεία :

    1. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980,…., είχε καταστεί συνείδηση σε ένα μεγάλο αριθμό πολιτών, προερχόμενων και από την Αριστερά…πως το προτεινόμενο από την Αριστερά σοσιαλιστικό μοντέλο, τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση, είχε χρεοκοπήσει ολοκληρωτικά.

    2. Τα νέα κινήματα αμφισβήτησης, που αναδύθηκαν συνδεδεμένα με το λεγόμενο κίνημα της «εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης», στις χώρες της Δύσης, δεν είχαν πλέον ως επίκεντρό τους την εργατική τάξη, ούτε διεκδικούσαν την κρατικοποίηση του συνόλου της οικονομίας. Επικεντρώνονται κατ’ εξοχήν στην υπεράσπιση των μεταναστών και των μειονοτήτων κάθε είδους καθώς και στη διατήρηση του κοινωνικού κράτους….

    3. Αυτή η νέα Αριστερά, που δεν διέθετε πλέον μια σημαντική εργατική και αγροτική βάση, αρνούνταν στη συντριπτική της πλειοψηφία κάθε εθνική αναφορά – εντασσόμενη ακριβώς σε αυτό που διεκδικούσε ως «εναλλακτική παγκοσμιοποίηση». …

    4. Ενδεικτική εξάλλου είναι η στάση του ΚΚΕ, που κοινωνιολογικά και ιδεολογικά βρίσκεται σχετικά πιο μακριά από τα στρώματα της υπόλοιπης δικαιωματικής Αριστεράς. Και όμως, ακόμα και αυτό, δεν τολμάει να έρθει σε κάθετη αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για να μην κατηγορηθεί ότι «ρίχνει νερό στο μύλο της Δεξιάς» όσο και γιατί, στον κρατικό μηχανισμό, στην εκπαίδευση και στις ΔΕΚΟ, βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής του. ….

    5. Αυτή η Αριστερά, ακριβώς επειδή έχει αποκοπεί από τις κοινωνικές τάξεις που κάποτε εξέφρασε στρεβλά αλλά πραγματικά (τους εργάτες, τους αγρότες και τα μικροϊδιοκτητικά στρώματα), ακριβώς επειδή έχει χάσει κάθε ανάμνηση του όποιου αγωνιστικού παρελθόντος της, δεν έχει πλέον ούτε πατρίδα, ούτε πραγματική ιδεολογία, ούτε όραμα. Πρόκειται για απλούς κυνικούς, ανενδοίαστους και ανίκανους συνάμα διαχειριστές και επικαρπωτές της εξουσίας που στηρίζονται αποκλειστικά στις ξένες δυνάμεις, σε μαφιόζους ολιγάρχες και σε κοινωνικά στρώματα παρασιτικά ή αλλοτριωμένα.

  103. cronopiusa said

    O Μητσοτάκης στην Καλλιδρομίου

  104. Κουτρούφι said

    #101β. Φίλε Κώστα, δεν κρίνω τις πράξεις του Μητσοτάκη. Σχολιάζω το ρόλο του Τύπου να διαμορφώνει την κοινή γνώμη τότε. Για τη δεκαετία του 80, ναι, υπήρχε ο αυριανισμός αλλά ξεχνάμε ότι βρήκε άξιο συμπαραστάτη από την άλλη μεριά με τον Ελεύθερο Τύπο τον οποίο οι δεξιοί είχαν ευαγγέλιο. Από τη μια είχαμε τις (κατασκευασμένες) φωτό του «γερμανοτσολιά» Μητσοτάκη και από την άλλη είχαμε τις -πραγματικές ίσως- φωτό της Λιάνη που το σύστημα Μητσοτάκη προέβαλλε συνεχώς, χυδαία.

  105. cronopiusa said

    Δημοκρατία τύπου Μητσοτάκη: Ας έχουμε και νεκρούς για το κράτος

  106. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ό,τι να ‘ναι ο Καραμπελιάς, ως συνήθως. Σόροι, γκέι και εθνομηδενιστές ατάκτως ερριμμένοι. Έχει ανάγκη από διακοπές. 🏖

  107. ΚΩΣΤΑΣ said

    # 104 Κουτρούφι, είναι μια πραγματικότητα και γνωστό ότι οι εφημερίδες και γενικά τα ΜΜΕ υπηρετούν ιδεολογίες, παρατάξεις και κόμματα και δεν το βρίσκω και κακό αυτό. Οι αναγνώστες το γνωρίζουν αυτό και ανάλογα αξιολογούν και τα γραφόμενα από τις εφημερίδες καθώς και τα μεταδιδόμενα από τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα. Εκείνο που ενοχλεί εμένα είναι ο εκχυδαϊσμός, το ασύστολο ψέμα και η συκοφαντία. Αυτά πρέπει να καταδικάζονται από το αναγνωστικό κοινό ανεξάρτητα από ποιο μέσο προέρχονται. Φταίμε εμείς οι αναγνώστες αν τότε η Αυριανή ήταν το πρώτο σε πωλήσεις δημοσιογραφικό φύλλο.

    Η Καθημερινή και το Βήμα ποτέ δεν ξέπεσαν σε τέτοιο επίπεδο, πέραν της ποιότητας και της προσφοράς που είχαν και σε άλλους τομείς ενημέρωσης, πολιτισμός, ιστορία, κοινωνικά θέματα, επιφυλλίδες κλπ.

    Γι’ αυτό λέω ότι είναι άδικο και ισοπεδωτικό να λέμε: «το διάβασα στο Βήμα, δεν το πιστεύω».

  108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://twitter.com/christina2012gr/status/889068048044494849

  111. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    ΕΦΗ-ΕΦΗ,
    πρωινή βλέπω σήμερα! Θα ετοιμάζεσαι να βγεις στις αγορές! 🙂

  112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    107>>Γι’ αυτό λέω ότι είναι άδικο και ισοπεδωτικό να λέμε: «το διάβασα στο Βήμα, δεν το πιστεύω».
    Μα γι αυτό (την πατίνα εγκυρότητας κλπ) λέμε ότι ειν απίστευτο! Αλλιώς τί «αφού το γραφει το Βήμα, ισχύει;» -Να που ΔΕΝ ισχύει.

    http://www.altsantiri.gr/parapolitika/stavli-gaidouria-ke-osii-loverdi-se-ena-drimy-katigoro/

  113. spiral architect 🇰🇵 said

    xanamana test

  114. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    111.Καλημέρα είπα; Δεν είπα!
    Καλημέρα απόβροχη αν και στέγνωσε μάνι μάνι η χθεσιναπογεματινή μπόρα(μπορούλα,μπορίτσα ήτο). Ταξίδι κατά το Νότο σκέφτομαι και …τρελαίνομαι. 🙂

  115. spiral architect 🇰🇵 said

    Χτες είδα σε θερινό σινεμά το T2 Trainspotting το σίκιουελ της γνωστής ταινίας του ’96 σε σκηνοθεσία (ξανά) του Ντάνι Μπόιλ. Σε μια σκηνή της ταινίας υπάρχει ένας διάλογος, που καταλήγει μονόλογος του πρωταγωνιστή Ρέντον – Γιούαν Μακ Γκρέγκορ:

    Veronika: What’s ‘Choose life’?
    Renton: What?
    Veronika: ‘Choose life’. Simon says it sometimes. He says «Choose life, Veronika!»
    Renton: ‘Choose life’. ‘Choose life’ was a well meaning slogan from a 1980’s anti-drug campaign and we used to add things to it, so I might say for example, choose… designer lingerie, in the vain hope of kicking some life back into a dead relationship. Choose handbags, choose high-heeled shoes, cashmere and silk, to make yourself feel what passes for happy. Choose an iPhone made in China by a woman who jumped out of a window and stick it in the pocket of your jacket fresh from a South-Asian Firetrap. Choose Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram and a thousand others ways to spew your bile across people you’ve never met. Choose updating your profile, tell the world what you had for breakfast and hope that someone, somewhere cares. Choose looking up old flames, desperate to believe that you don’t look as bad as they do. Choose live-blogging, from your first wank ’til your last breath; human interaction reduced to nothing more than data. Choose ten things you never knew about celebrities who’ve had surgery. Choose screaming about abortion. Choose rape jokes, slut-shaming, revenge porn and an endless tide of depressing misogyny. Choose 9/11 never happened, and if it did, it was the Jews. Choose a zero-hour contract and a two-hour journey to work. And choose the same for your kids, only worse, and maybe tell yourself that it’s better that they never happened. And then sit back and smother the pain with an unknown dose of an unknown drug made in somebody’s fucking kitchen. Choose unfulfilled promise and wishing you’d done it all differently. Choose never learning from your own mistakes. Choose watching history repeat itself. Choose the slow reconciliation towards what you can get, rather than what you always hoped for. Settle for less and keep a brave face on it. Choose disappointment and choose losing the ones you love, then as they fall from view, a piece of you dies with them until you can see that one day in the future, piece by piece, they will all be gone and there’ll be nothing left of you to call alive or dead. Choose your future, Veronika. Choose life.

    (o μονόλογος εδώ και το κινηματογραφικό απόσπασμα εδώ)

    Διαλέξτε ζωή, κατά το δυνατόν μακρυά από υγροβιότοπους με ιντερνετικά βατράχια. 😉

  116. Γιάννης Ιατρού said

    114:καλά να περάσεις στο Νότο 🙂

  117. ΓιώργοςΜ said

    115 Έπρεπε να βαλεις ένα γουώρνινγκ, «απομακρύνετε τα ξυραφάκια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα πριν το διαβάσετε». Σα να μη μας έφτανε η κατάθλιψή μας, έχουμε και τεκμηρίωση για την ορθότητά της τώρα… 🙂

  118. cronopiusa said

    τολμώ να προτείνω ένα νήμα για τη Βενεζουέλα….

    Καλή σας μέρα

  119. Γς said

    111:κι εγώ
    >πρωινή βλέπω σήμερα! Θα ετοιμάζεσαι να βγεις στις αγορές!

    Και πόσο θά’ θελα να πάω κι εγώ.

    Αλλά είπαμε

  120. Γς said

    118:

    >τολμώ να προτείνω ένα νήμα για τη Βενεζουέλα….

    Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε ούτε για νήμα, κλωστή.

    Μια ελιά έχω στο αριστερό βυζάκι μου και αποφάσισα να την αφαιρέσω δια της μεθόδου της κλωστής (δέσιμο της ελιάς-σπίλου μέχρι να μαραθεί).

    Η κυρά όμως δεν ήθελε να με βοηθήσει φοβούμενη για τα χειρότερα και επέμενε να πάω σε δερματολόγο.
    Ακουσε τα γαλλικά μου και πήρα μόνος μου την κλωστή να τη δέσω κόμπο γύρω από την ελιά.

    Όμως, παρά τις συνεχείς μου προσπάθειες δεν τα κατάφερνα. Ετσι σηκώθηκα από το γραφείο μου και πήγα στον καθρέφτη.

    Φτου! Τη ρόγα μου πολέμαγα τόση ώρα!

  121. Γιάννης Κουβάτσος said

    107. Το να υιοθετεί ανεπιφύλακτα και ανεξέταστα μια ιστορική εφημερίδα ειδήσεις-μούφες, που δεν θα τις έχαφταν ούτε άνθρωποι μετρίας μορφώσεως και νοημοσύνης, ειδήσεις που κατασκευάστηκαν για χαβαλέ, τότε, ναι, μιλάμε για ξεπεσμό που ελάχιστα απέχει από τον αυριανισμό. Ο φανατισμός και η αντιπολιτευτική λύσσα είναι κακοί σύμβουλοι και οδηγούν στη γελοιοποίηση.

  122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    116. Φχαριστώ! «Εκεί στο νότο» και
    «η τύχη μου με φύσηξε στου νότου το λημέρι»
    Για όλους, «Πάμε νότια»

  123. Κουνελόγατος said

    122. Ακολουθώ στις 3 Αυγούστου, 4 στο γυναικοχώρι.

  124. sarant said

    Kαλημέρα από εδώ, να με συμπαθάτε για την χτεσινοβραδινή απουσία

    86 Το μεγαλύτερο μέρος της Αριστεράς είχε ανέκαθεν μέτωπο με τον αυριανισμό, πχ

    Ένα κείμενο του Μάνου Χατζιδάκι και η εκστρατεία του ενάντια στον αυριανισμό


    Δεν… ξύπνησε το 1989.

    87 Χαίρε Ορεσίβιε!

    94 Ο Καραμπελιάς έχει περάσει στην άκρα δεξιά βλέπω.

    96 Μάλλον χρησιμοποιεί τη λέξη με την έννοια του feasibility

    115-117 E, ναι

  125. cronopiusa said

    Από το ψευδοκράτος των Αθηνών, να περνάτε υπέροχα!!!

    Να κάνετε εξαίσια αισθησιακά ανοίγματα, μέχρις εξαντλήσεως και να κάνετε πολλές πολλές βουτιές, γεμίστε ομορφιές!
    Και σ΄ άλλα, πολλά ταξίδια με το καλό!!!

  126. Πάνος με πεζά said

    Επίδομα σφραγίδας…

    Κι εμείς που γυρνάγαμε από παλιά στις Πολεοδομίες :
    – Εντάξει κύριε η Άδεια, την παίρνω σήμερα;
    – (σιωπή, άνοιγμα συρταριού, πέταγμα των σφραγίδων στο γραφείο, και υπαινικτικό νεύμα του υπαλλήλου προς το μηχανικό, με τα μάτια «σφράγιζε !»)

    Σας πληροφορώ ότι γίνεται μέχρι σήμερα…

  127. nikiplos said

    Αγαπητέ ΑΦ,

    ο ΓΚ έχει κάνει πολλές καλές αναλύσεις για το ψυχογράφημα της ελληνικής κοινωνίας στο παρελθόν. Μου αρέσει που πολιτικά δεν έχει αγκυλώσεις όσον αφορά μερικά ζητήματα που είναι φτου κακά για ένα μέρος της ελληνικής συστημικής αριστεράς, όπως ας πούμε ο πατριωτισμός που σωστά ο ΓΚ το αποδίδει στον από το παράθυρο διεθνισμό. Μέχρις εκεί όμως… Μετά μπαίνουν πολλά … νεραϊδικά στην επιχειρηματολογία του και επειδή τον θεωρώ και έξυπνο και καταρτισμένο, πιστεύω πως το κάνει από πρόθεση.

    Διαφωνώ ολίγον με κάποιες από τις αιτιάσεις του, τις οποίες αφήνει μερικώς μόνο έρμαιες.

    Επιγραμματικά:

    1. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, είχαμε την περεστρόϊκα και ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής τουλάχιστον Αριστεράς καθόλου δεν έβλεπε αδιέξοδα. Ούτε και κάποια χρεοκοπία έβλεπαν. Το Τσερνομπίλ ήρθε μόνον ως κεραυνός εν αιθρία. Κατά τα άλλα θυμάμαι ακόμη τον κνίτη της σχολής μου, στο πρώτο έτος να διανθίζει την άνθηση της παραγωγής χάλυβα και την άνοδο της βιομηχανίας στην ΕΣΣΔ, ενώ στις ΗΠΑ υπήρχε η εγκληματικότητα, η πορνεία, τα ναρκωτικά κοκ. Δηλαδή πολιτικά καίτοι δεν γούσταραν τα στενά πλαίσια του ΚΚΕ, μεγάλο μέρος των Ελλήνων Αριστερών δεν έλβεπε χρεοκοπία. Ας μην ξεχνάμε πως ο Ανδρέας είχε κυκλοφορήσει τον «τρίτο δρόμο».

    2. Αυτό συνέβη μόνο στη «σκληρή Δύση», ΗΠΑ και Δυτ. Ευρώπη που είχαν ήδη μετανάστες ως εργατική τάξη, χωρίς ίσα δικαιώματα με τους υπολοίπους. Η Ελλάδα καθυστέρησε πολύ σε αυτό για πολλούς λόγους. Κυρίως γιατί οι μετανάστες εδώ δεν εργάστηκαν σε βιομηχανία, αλλά ως οικοδόμοι (οι παλαιοί εργάτες του ΚΚΕ έγιναν εργολάβοι τρόπον τινά) ή στα δημόσια έργα και σε αγροτικές δουλειές δουλεύοντας μαύρα. Η Αριστερά στην Ελλάδα ελάχιστα είχε κάποια αφήγηση για αυτούς που να μην είναι θεολογικού τύπου. Δεν την εξέφρασε μάλιστα με σθένος γιατί η μαύρη εργασία ωφελούσε μερικώς λαϊκά στρώματα που ψάρευε ψήφους. Εδώ ο ΓΚ έχει δίκιο.

    Πέρα από αυτό όμως, η χώρα μας ποτέ δεν είχε κάποιο σοβαρό κοινωνικό κράτος ώστε να επιδοθεί κανείς πολιτικά στη διατήρησή του. Γι’ αυτό και οι πολιτικοί δεκάρικοι που εκφράστηκαν ήταν κυρίως κοπυπαστάδα αντίστοιχων του εξωτερικού.

    3.Διεθνισμό το έλεγαν και το λεν ακόμη και σήμερα. Δεν το είπαν ποτέ ‘εναλλακτική παγκοσμιοποίηση’. Και ας μην ξεχνάμε πως πριν 30 χρόνια, οι κομμουνιστές αναγνώριζαν ως πατρίδα τους μόνο την ΕΣΣΔ και την παγκόσμια επανάσταση. Τον πατριωτισμό τον είχαν ολίγον χ3σμ3νο. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και ο υπέρμετρα εκπεφρασμένος πατριωτισμός από την ακροδεξιά στα δύσκολα χρόνια που αποκαλούσαμε τους κομμουνιστές μη έλληνες κι εαμοβούλγαρους.

    4. Αυτό το point δεν το κατάλαβα. Το ΚΚΕ είχε πάντοτε δύναμη στα λαϊκά κι εργατικά στρώματα, με ό,τι αυτό πρέσβευε για τη χώρα μας, αφού δεν είχαμε σοβαρή βιομηχανία ποτέ. Την όποια δύναμη είχε στις ΔΕΚΟ- ΟΤΑ την απέκτησε από τις ποσοστώσεις σε διορισμούς από το ΠΑΣΟΚ (στην πολιτική τους συνεργασία το 1981), ενώ στην εκπαίδευση ήταν το αποτέλεσμα της μεταδικτατορικής Ελλάδας, διορίστηκαν με την επετηρίδα οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης χωρίς να περάσουν από κομματικά γραφεία. Ο Σαββόπουλος το έχει πει καλύτερα.

    5. Οι Αριστεροί ελάχιστα συνεργάστηκαν με τους μαφιόζους. Κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά κι εκεί τον Τζον Χόφα τον ψάχνουν ακόμη. Το αν έγιναν κι αυτοί καπετανάτο μετά το 1981 και απέκτησαν εξουσία και τα χαρακτηριστικά της κομματοκρατίας και της κομματικής μαφίας που ΗΔΗ είχαν τα υπόλοιπα κόμματα, αυτό ήταν αναμενόμενο. Τέτοιος κουβάς είμαστε, τέτοια σκατά βγάζουμε.

    Τελειώνω με δύο πράγματα που δεν ανέφερες:

    6. Η φωτογραφία είναι από πορεία για την επίσκεψη του Κλίντωνος και τους βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουκοσλαβία. Αριστερά και Δεξιά τότε συνέπλευσαν κατά των κακών Δυτικών που βομβάρδιζαν τους ομοδόξους Σέρβους αδελφούς. Αυτό δεν ήταν και τόσο διεθνιστικό ή εθνομηδενιστικό τρόπον τινά. Ήταν και ολίγον πατριωτικό. Αποκορύφωμα ο γελοιοδέστατος ηθοποιός που σε ρόλο Δικαστή δίκασε δημόσια στο Σύνταγμα τον Κλίντωνα σε μια αλήστου καρικατούρας φάρσα.

    7. Για τις ΜΚΟ, δίπλα στον κινηματογράφο ΑΘΗΝΑΙΑ στο Κολωνάκι, υπήρχε μια ΜΚΟ, που είχε τίτλο «Μεταναστευτικής Πολιτικής» με χλιδάτα γραφεία και νέα παιδιά (επί το πλείστον από το γαλάζιο στρατόπεδο) διορισμένα εκεί μόλις το 2008!!! Δηλαδή πριν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε μια εποποιία διορισμών και βολέμματος σε ΜΚΟ από τις στρατιές των νεολαίων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όταν κυβερνούσαν… Δεν ήταν δηλαδή επινόηση των ΣΥΡΙΖΑίων ούτε της ελληνικής αριστεράς οι ΜΚΟ.

    Τα παραπάνω αποτελούν απλώς τον δικό μου σκεπτικισμό σε όσα γράφηκαν εκεί από τον ΓΚ και δεν είναι ρητές ή κατηγορηματικές απόψεις. Σου στέλνω αγωνιστικούς Χαιρετισμούς από την Ορεινή Πελοπόννησο, όπου είμαι για δουλειά. Και καλές διακοπές σου εύχομαι αφόταν εκδράμεις!

  128. ΚΩΣΤΑΣ said

    # 112 ΕΦΗ – ΕΦΗ, θα είμαι ο τελευταίος που θα ισχυριστώ ότι υπάρχει εφημερίδα που δεν έγραψε ποτέ ανακρίβεια, ηθελημένο ή αθέλητο ψέμα (γκάφα), ή δεν έκανε μεροληπτική ή προπαγανδιστική παρουσίαση κάποιου γεγονότος. Ούτε ισχυρίστηκα ποτέ «το έγραψε το Βήμα, άρα είναι αλήθεια». Δεν συμφωνώ όμως με το άλλο άκρο, «δεν το πιστεύω, το διάβασα στο Βήμα». Αυτό χαρακτηρίζω ως άδικο και ισοπεδωτικό.

    # 121 Γιάννη, εγώ νομίζω ότι πρόκειται περί γκάφας και όχι αντιπολιτευτικής λύσσας, ο Βηματοδότης την πάτησε από την τρολιά. Άλλωστε, όπως γράφει ο Νικοκύρης, την άλλη μέρα ζήτησε συγνώμη.
    Να το προχωρήσω και λίγο ακόμη. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι από όσους συχνάζουν εδώ μέσα, έχουν εντρυφήσει επί χρόνια στις σελίδες του Βήματος. Το πρόβλημα και το μένος των Συριζαίων κατά του Βήματος προέκυψε τώρα τελευταία, με τον Ψυχάρη κι εκείνη … τη μαύρη γάτα. 🙂

    # 124 Νικοκύρη, προσέτρεξα στο λινγκ που βάλατε και είδα ότι ο Ριζοσπάστης και η Ελληνική Αριστερά πήραν τις αποστάσεις τους, σχετικά με το θέμα του Μ. Χατζηδάκι, από τον αυριανισμό. Δεν το είχα υπόψη μου, γράφω από μνήμης. Το υιοθετώ ευχαρίστως.

  129. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    127.

    @ nikiplos

    Παντοτε οξυνους και τιμιος, συμπληρωνεις διεισδυτικα τις αποψεις μου.

    Εχω κατι μικροδουλειες που με κρατουν στην ωραια Αθηνα , απαλλαγμενη -σχεδον- απο τους εσωτερικους 🙂 μεταναστες.

    Συζητω για τριμηνη εργασια επιβλεψης στη Μεση Ανατολη με συνολικη αμοιβη 15000 (ολα πληρωμενα εκτος φαγητου). Στην Ελλαδα πρεπει να εισπραξω 40000 (φετος σχεδον αδυνατο απο ελευθερο επαγγελματια μηχανικο ΕΜΠ με 35-ετη ενεργη παρουσια στον χωρο) για να μεινουν καθαρα 14000 ετησιως. Διοτι απο το 2015 ειναι της μοδος οι αποφοιτοι Δημοκριτειου :-), πρωην μελη Πνσπουδαστικης, κ.λ.π.

    ΥΓ 40000 -10000 εξοδα γραφειου =30000.

    Εισφορες 37%χ300000=11100
    Υπολοιπο 18900

    – φορος 22% 4160

    Καθαρο 14740 (36.85% εισπραξεων)

  130. spiral architect 🇰🇵 said

    @127 – 4: Να ξέρετε ότι, κάποιοι παρέρχονται (συνταξιοδοτικά ή/και βιολογικά) και στη θέση τους έρχονται άλλοι, ίσως εφοδιασμένοι με μια ολιά ταξικής συνείδησης. Από το ’80-81 ως τώρα έχει περάσει κοντά μιάμιση γενιά, τα ποσοστά του ΚΚΕ μειώθηκαν, ίσως γιατί βγήκαν αναπαυτικότεροι καναπέδες, εργονομικά πληκτρολόγια και εξυπνόφωνα.

    Μιας και μας αρέσουν τα βιβλία, διαβάστε τα βιβλία του Τζόναθαν Κόου «Τι ωραίο πλιάτσικο!» και «Αριθμός 11» για τη λανθάνουσα ταξική συνείδηση των όχι και τόσο αριστερών Βρετανών.

  131. Pedis said

    # 130β – δεν λέω, πάντα είναι κάποιου επιπέδου και πάνω τα έργα του Κόου αλλά το δεύτερο δεν πιάνει χαρτωσιά μπροστά στο πρώτο.

    # 115 – δυνατό! Προσοχή μην γίνετε Βόρεια Κορέα, ΡΕ!

  132. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (απο το 2011)

    Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σιμ
    Συγγραφέας:Coe, Jonathan
    Μεταφραστής:Ζαχαριάδου, Μαργαρίτα
    10ος 2010
    Εκδόσεις :Πόλις
    Σελίδες : 512
    σελιδες 172 εως 175

    …Αληθεια; Τι παραξενο , να χρειαζονται οι τραπεζες τμηματα ερευνας.
    ….
    Και τι λογης ανθρωποι δουλευουν εκει;
    …..
    -Οχι, συνηθως οχι των οικονομικων (σχολων).Αρκετοι μαθηματικοι. Ορισμενοι εχουν πισω τους και ενα παρελθον με τη φυσικη, ιδιως στην πιο θεωρητικη μορφη της. Ηταν καμποσοι μηχανικοι, οπως εγω. Το διδακτορικο ηταν απαραιτητη προυποθεση.
    ….
    -Μας πληρωναν γαι να δημιουργουμε νεα χρηματοοικονομικα εργαλεια. Εξαιρετικα περιπλοκα και εξελιγμενα….
    …..
    Και αυτα τα χρηματοοικονομικα εργαλεια που δημιουργειτε…συνιστουν την βαση για τα περισσοτερα στεγαστικα δανεια και τις επενδυσεις μας…;
    -Χονδρικα ναι
    Αρα εμεις οι κοινοι θνητοι δεν θα καταλαβαιναμε τιποτα αν μας εξηγουσες;
    -Μαλλον οχι…

    …σιγουρα ομως ολοι το καταλαβαιναν πως ηταν η τελεια συνταγη για την καταστροφη.Δεν ειναι δυνατον ενας πωλητης να πουλαει κατι που δεν κατανοει. Κι οχι απλως να το κατανοει αλλα να το πιστευει κι ολας…

  133. Pedro Alvarez said

    129. 15 χιλιάρικα για ένα τρίμηνο στην Αραπια είναι η απόλυτη ξεφτίλα για Δημοκρίτειους μηχανικούς 15 ετους εμπειρίας … για ΕΜΠιτες ξεφτίλες και για μηχανικούς Μουμπάι αυτά τα ψίχουλα. Έτσι ξεφτιλίζονταν τα πτυχία και η πιάτσα των αμοιβών…

  134. Pedis said

    # 132 – το τελευταίο καλοδουλεμένο βιβλίο του. Expo και 11, δεν …

  135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    130. >>με μια ολιά ταξικής συνείδησης
    Μα γιάντα το σύνταξες με γενική; «Μιαολιά ρακή» ήβαλες αμοναχός σου! 🙂
    Μιαολιά=ένα μπζιχάλι :), μια λάγκρα, μια σταλιά, λιγουλάκι.

    «Μα μιαολιά!» =φτάνει! επιφωνηματική έκφραση: «Είπαμε να με τυραννάς, μα μιαολιά!»
    Μελαχρινή-μα μιαολιά-
    μ΄αυτή δεν έχει ταίρι
    στο τσίμα τσίμα του γκρεμού
    μ΄έχει ο σεβντάς τση φέρει. 🙂

  136. Pedro Alvarez said

    129. Και πρόσεχε μην είναι μούφα! Ένα τρίμηνο μόνο, τι θα επιβλέψεις; κανα πεζοδρόμιο;

  137. spiral architect 🇰🇵 said

    @135: 😉

    @133, 136: Άσε, που’ ρχονται οι εσωτερικοί μετανάστες και από την Πολυτεχνική της Πάτρας και μας τρώνε τις δουλειές εμάς των γκάγκαρων. Τραγωδία σου λέω!

  138. LandS said

    132 Αυτό με τα 10χιλ έξοδα γραφείου δεν το κατάλαβα, Τζάμπα θες να το λειτουργείς; Δεν θα τα είχες και αλλού στον κόσμο; Γιατί τα συμπεριλαμβάνεις στις εισφορές (26,95% και όχι 37%) και στον φόρο.
    Η λογική λέει να βάζεις τις κρατήσεις και τους φόρους στο μικτό αποτέλεσμα και όχι στον τζίρο. Έτσι, ακόμα και με το ΔΝΤειδές (αυτό δεν κάνει λάθη με στους συντελεστές; ) υπολογισμό θα έπρεπε να βγάζεις 49,13% και όχι 36,85%.
    Και με τους σωστούς 56,53%

  139. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    133. «Έτσι ξεφτιλίζονταν τα πτυχία και η πιάτσα των αμοιβών…»

    Το 1973 υπηρχαν 3 πολυτεχνικες με 1100 εισαγομενους, ενω περισυ 7 με 5825!

    Ως Αθηναιος υποψηφιος εισηχθην με την πρωτη οπου νομιζα οτι ηθελε να σπουδασω χωρις επαρχιωτικες (και δυτικων ππροαστειων) προσδοκιες για πολλα λεφτα και πλουσια νυφη 🙂

    Εξ αλλου η τεχνη ειναι ισοδυνμη για να μην πω ανωτερη απο τα επαγγελματα του μηχανικου.

    Στο Καταρ 60-ρης επιβλεπων ΠΜ ΕΜΠ ΕΔΕ Δ ταξης δουλεψε για 100000 δολ. ετησιως, επι τριετια για να βγαλει τα σπασμενα. Μαλιστα καθησε για να φερει και τον γιο του στην εταιρεια οταν τελειωσε το Πολ. Πατρας.

    Ηδη στην Σαουδικη Αραβια εχουν πεσει οι αμοιβες μελετων, επιβλεψεων,..

    Οι Δυτικοι φευγουν και ερχονται οι φθηνοτεροι Πορτογαλλοι και Ελληνες.

    Διατηρω δικο μου γραφειο απο το 1986. Επεζησα μεχρι σημερα τρωγοντας σχεδον ολα τα «ετοιμα» της δεκαετιας του 00. Στην Ελλαδα πρεπει να εισπραξω 40000 (φετος σχεδον αδυνατο ….) για να μεινουν καθαρα 14000 ετησιως.

    Σε οσες εργοληπτικες λειτουργουν, εμπειροι μηχανικοι 50 + ειναι στην παραπανω κατασταση.

    Στις μελετητικες ακομη χειροτερα.

    136. Ειναι ιδιωτικο εργο μικρης διαρκειας που θα εκτελεσθει σαν αυτεπιστασια απο πολυ εξειδικευμενο Τουρκικο συνεργειο . Ο Ελλην Αρχιτεκτων, 20 ετη στην Μεση Ανατολη θελει εναν επιτοπου, για μια δευτερη ματια επιβλεψης/παρακολουθησης και για να κανει καλη εντυπωση στον Πριγκηπα,…Δεν υπαρχει συμβουλος μηχανικος του ιδιοκτητη.

    132. Λες να μην τα κανω σωστα ;

    Επαναλαμβανω κια διευκρινιζω

    Οταν εχεις γραφειο υπαρχουν ανελαστικα εξοδα 6000 + αναλωιμα + συνεργατες

    Οταν εχεις ελαχιστες δουλειες τα εξοδα απο 30000 του 2004 γινονται 20000 το 2009 ή 7000 2015

    ΥΓ 40000 -10000 εξοδα γραφειου =30000.

    Εισφορες 37%χ300000=11100
    Υπολοιπο 18900

    – φορος 22% 4160

    Καθαρο 14740 (36.85% εισπραξεων)

    14740/30000 = > 49.13 % επι των καθαρων

    Για τον λογο αυτο αρκετοι συναδελφοι που ηταν μεχρι περισυ βασικοι συνεργατες με ΑΠΥ, ΔΙΕΚΟΨΑΝ και πηγαν φετος μισθωτοι στις μελετητικες εταιρειες.

  140. spiral architect 🇰🇵 said

    … και πόσοι έχουν κλείσει τα βιβλία τους, ξεγράφτηκαν από το ΤΕΕ και το γύρισαν στο ΤΕΒΕ, ή έγιναν μισθωτοί σε κοινοπραξίες στην Αραπιά.
    Ας όψεται ο ΕΦΚΑ και το μπέρδεμά του με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΣΜΕΔΕ. 🙄

    – Πώς και τόσο νωρίς στο καφενείο, Μήτσο;
    – Πήγα στον ΕΦΚΑ και έφκα!

  141. spiral architect 🇰🇵 said

    Άσκημο πράμα οι παιδιόθεν εμμονές … 🙄

  142. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Δὲ μ᾿ ἀρέσει νὰ σχολιάζω θέματα ποὺ ὁδηγοῦν σὲ κομματικὲς ἀντιπαραθέσεις. Θὰ κάνω μιὰν ἐξαίρεση, ὄχι γιὰ νὰ ὑπερασπιστῶ τὸ Βῆμα. Εἶναι γνωστὸς, ἄλλωστε, ὁ βίος καὶ ἡ πολιτεία τοῦ ΔΟΛ ἀπὸ τὴν ἐποχὴ τῆς Ἀποστασίας, ὅταν πῆγε νὰ κάνει στροφὴ πρὸς τοὺς Ἀποστάτες καὶ ἀνέκρουσε πρύμναν μετὰ τὸ κάψιμο τῶν ἐφημερίδων ἀπὸ τὸν κόσμο.

    Κατὰ τὴν γνώμη μου πρόκειται γιὰ τεράστια γκάφα τῆς ἐφημερίδας. Καὶ ὁ πιὸ ἀφελὴς συντάκτης, ἂν ἐπεδίωκε νὰ διαδώσει ἐσκεμμένα τὴν τρολιὰ γιὰ προπαγανδιστικοὺς λόγους, θὰ καταλάβαινε πὼς δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ περάσει ἀπαρατήρητη. Τὸ ἀποτέλεσμα θὰ ἦταν τὸ ἀκριβῶς ἀντίθετο ἀπὸ τὸ ἐπιδιωκόμενο καὶ σὲ ἐπίπεδο προπαγάνδας καὶ σὲ ἐπίπεδο ἀξιοπιστίας τῆς ἐφημερίδας. Αὐτὸ βέβαια δὲν ἀπαλλάσσει τὴν ἐφημερίδα ἀπὸ τὴν πολὺ μεγάλη εὐθύνη της γιὰ τὴν ἀνεξέγκτη ἀναπαραγωγὴ τῆς τρολιᾶς.

    Ἂς δοῦμε ὅμως καὶ τὴν ἄλλη πλευρά, τὴν καμπούρα τῆς καμήλας.

    Ἂν χαρακτηρίζουμε «αὐριανισμὸ» τὴν πρωτοφανὴ (καὶ προφανὴ) γκάφα τοῦ Βήματος, πῶς θὰ χαρακτηρίζαμε τὴν (καταφανῶς ἠθελημένη καὶ ὄχι ἐκ παραδρομῆς) ἐνέργεια τῆς Αὐγῆς νὰ «κρεμάσει στὰ μανταλάκια» τὸν ἀντιπρόεδρο τοῦ Συμβουλίου Ἐπικρατείας γιὰ θέματα ποὺ ἀφοροῦσαν τὴν προσωπικὴ του ζωὴ, παραμονὲς τῆς ἀπόφασης γιὰ τὶς τηλεοπτικὲς ἄδειες;
    Καὶ μὴ μοῦ πεῖ κάποιος ὅτι ἀφοροῦσε τὶς χαριστικὲς ἐνέργειές του πρὸς τὴν ἐρωμένη του.

    Αὐτὰ καὶ συγχωρῆστε με. Δὲν θὰ ἐπανέλθω.

  143. cronopiusa said

  144. cronopiusa said

    Στον αστερισμό της προπαγάνδας pt.2
    Σκιαγραφώντας το προφίλ ενός τυχοδιώκτη

  145. Pedis said

    # 144 – Σιγά μην είναι αποκάλυψη η φούσκα των φόλλοουερς των δημόσιων προσώπων, των λάικ στα σάιτ με διαφημίσεις βροχή, όπως και η αντικειμενικότητα των σχετικών λη/υμμάτων στη βίκι κοκ.

  146. Avonidas said

    Ανεξάρτητη χρήση του νεολογισμού ή κρυφός θαυμαστης του ιστολογίου; Απο το press project:

    Από τις βατραχιές στους βατράχους

  147. Μαρία said

  148. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    138. «Γιατί τα συμπεριλαμβάνεις στις εισφορές (26,95% και όχι 37%) και στον φόρο.»

    Γιατι οι εισφορες ανερχονατι σε 37,95% πλεον 120 /ετος για ΟΑΕΔ.

    «Παρουσιάζουμε ενδεικτικούς πίνακες εισφορών ασφάλισης και φορολογίας για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες με βάση το νέο ασφαλιστικό που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με βάση αυτό η συνολική εισφορά ασφάλισης είναι για τους άνω 5ετίας:
    20% ΚΣ + 7% Επικ + 4% Εφάπαξ + 6,95% Υγεία = 37,95% + 120 € ΟΑΕΔ»

  149. Γιάννης Ιατρού said

    Να προσέχετε !!
    Συνελήφθη αδίστακτος 37χρονος που μεθούσε νεαρές κοπέλες και τους εγκαθιστούσε τα Windows 10

  150. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @ 149. Τὸ Κουλούρι ἐφωράθη νὰ γράφει λάθος τὸ «ἐπ᾿ αὐτοφώρῳ»:

    » Έπειτα απ΄τις καταγγελίες των γυναικών, η αστυνομία παγίδευσε τον Έλιοτ, συλλαμβάνοντάς τον επ’ αυτοφόρω αφού τον παρακολούθησε για αρκετές ημέρες.»

    Ἐπειδὴ ἐδῶ λεξιλογοῦμε κι ἐπειδὴ κάποιοι ἀγνοοῦν ὰπὸ ποῦ βγαίνει τὸ «ἐπ᾿ αὐτοφώρῳ», καλὸ εἶναι νὰ τὰ σημειώνουμε αὐτά. 🙂

    https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CF%86%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%82
    καὶ
    https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%86%CF%89%CF%81%CE%AC%CF%89

  151. Μαρία said

    «Σαΐνια» ακροδεξιοί μπέρδεψαν θέσεις λεωφορείου με γυναίκες που φοράνε μπούρκα.
    Η φωτογραφία αναρτήθηκε «για πλάκα» από τον δημοσιογράφο Γιόχαν Σλέταβικ, που δήλωσε στη Nettavisen ότι ήθελε να δει «πώς η αντίληψη των ανθρώπων για μια εικόνα επηρεάζεται από το πώς αντιδρούν οι γύρω τους. Τελικά γέλασα πολύ».
    https://left.gr/news/sainia-akrodexioi-mperdepsan-theseis-leoforeioy-me-gynaikes-poy-forane-mpoyrka

  152. […] […]

  153. […] […]

  154. […] […]

Σχολιάστε