Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας (και η κ. Ξαφά)

Posted by sarant στο 27 Ιουνίου, 2019


Το ιστολόγιο ασχολείται με την ανασκευή μύθων, ιδίως γλωσσικών, όμως μύθοι λέγονται και οι αλληγορικές σύντομες διηγήσεις, διδακτικού χαρακτήρα, σαν τους μύθους του Αισώπου. Κι αυτοί μας ενδιαφέρουν, οπότε επισημαίνω ότι στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο χρησιμοποιήθηκαν και συζητήθηκαν δύο μύθοι.

Καταρχάς είχαμε το βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ που εικονογραφεί τον γνωστό μύθο του βάτραχου με τον σκορπιό, κι έπειτα το άρθρο της κ. Μιράντας Ξαφά στην Καθημερινή, που επιστρατεύει τον ακόμα πιο γνωστό μύθο του τζίτζικα και του μέρμηγκα, παρουσιάζοντας την κλασική και μετά τη «νέα» εκδοχή για να καταλήξει στην προτροπή «Ψηφίστε υπεύθυνα!», που όλοι καταλαβαίνουν τι εννοεί.

(Η εικόνα που βλέπετε συνόδευε το άρθρο της Καθημερινής, αλλά είναι παρμένη από εδώ. Αναρωτιέμαι αν ζητήθηκε άδεια ή αν πληρώθηκαν δικαιώματα δημιουργού).

Ο μύθος του τζίτζικα και του μέρμηγκα είναι ένας από τους πιο γνωστούς αισώπειους επειδή μεταξύ άλλων χρησιμοποιήθηκε από τότε για τον φρονηματισμό των μαθητών. Γνώρισε νέα διάδοση στην Αναγέννηση χάρη στον Λαφοντέν και έχει παραφραστεί, παρωδηθεί, τροποποιηθεί και διασκευαστεί αμέτρητες φορές.

Βέβαια, σε βορειότερες χώρες τα τζιτζίκια είναι δυσεύρετα και γι’ αυτό η αγγλοσαξονική παραλλαγή του μύθου έχει ακρίδα στη θέση του τζίτζικα (The Ant and the Grasshopper δηλαδή) -άλλωστε και η εικόνα ακρίδα πρέπει να δείχνει.

Αλλά ας να δούμε τον αρχαίο μύθο, που πάντως υπάρχει σε πολλές παραλλαγές.

Μία που είχα βάλει σε παλιότερο άρθρο:

Τέττιξ και μύρμηκες

Χειμῶνος ὥρᾳ τὸν σῖτον βραχέντα οἱ μύρμηκες ἔψυχον. Τέττιξ δὲ λιμώττων ᾔτει αὐτοὺς τροφήν. Οἱ δὲ μύρμηκες εἶπον αὐτῷ· Διὰ τί τὸ θέρος οὐ συνῆγες καὶ σὺ τροφήν; Ὁ δὲ εἶπεν· Οὐκ ἐσχόλαζον, ἀλλ᾿ ᾖδον μουσικῶς. Οἱ δὲ γελάσαντες εἶπον· Ἀλλ᾿ εἰ θέρους ὥραις ηὔλεις, χειμῶνος ὀρχοῦ.

Επειδή εμείς την έχουμε μία και ενιαία, μετάφραση δεν χρειάζεται. Αφού το καλοκαίρι τραγουδούσες, χόρευε τώρα, του είπαν άπονα τα μερμήγκια.

Εκτενέστερη και έμμετρη η παραλλαγή που παρουσιάζει ο Βάβριος (140) χωρίς πάντως να προσθέτει κάτι διαφορετικό:

Χειμῶνος ὥρῃ σῖτον ἐκ μυχοῦ σύρων
ἔψυχε μύρμηξ, ὃν θέρους σεσωρεύκει.
τέττιξ δὲ τοῦτον ἱκέτευε λιμώττων
δοῦναί τι καὐτῷ τῆς τροφῆς, ὅπως ζήσῃ.
«τί οὖν ἐποίεις» φησί «τῷ θέρει τούτῳ;»
«οὐκ ἐσχόλαζον, ἀλλὰ διετέλουν ᾄδων.»
γελάσας δ’ ὁ μύρμηξ τόν τε πυρὸν ἐγκλείων
«χειμῶνος ὀρχοῦ» φησίν «εἰ θέρους ηὔλεις.»

Σε μια κόντρα παραλλαγή, που ήταν δημοφιλής στα χρόνια της επίπλαστης ευμάρειας, ο χειμώνας έρχεται αλλά ο τζίτζικας φεύγει για σκι στην Αράχωβα (ή και στο Γκστάαντ) κι ο μέρμηγκας που το φυσάει και δεν κρυώνει αναζητεί τον Αίσωπο (ή τον Λαφοντέν) για να ξεσπάσει.

Με άλλα λόγια, ο μύθος είναι ζωντανός και πριν από την κ. Ξαφά τον έχουν χρησιμοποιήσει και άλλοι. Στην πολιτική, το 2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης χρησιμοποίησε τον μύθο υποστηρίζοντας ότι δεν είναι αληθές πως οι Έλληνες είναι όλοι τζιτζίκια (τεμπέληδες) ενώ οι Γερμανοί όλοι μερμήγκια (εργατικοί), αλλά ότι τα τζιτζίκια όλων των χωρών (εννοώντας πλέον την πλουτοκρατία) έχουν συνασπιστεί και στερούν από τα μερμήγκια το μερίδιό τους.

Το άρθρο της κ. Ξαφά, η οποία θα είναι σίγουρα στην κυβέρνηση αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, είναι κατά τη γνώμη μου μνημείο κυνισμού, αφού απροκάλυπτα χαρακτηρίζει φυγόπονους και μπαταχτσήδες τους φτωχούς και όσους βρέθηκαν ξαφνικά σε πολύ χειρότερη θέση μετά το ξέσπασμα της κρίσης επειδή έχασαν τη δουλειά τους ενώ είχαν δάνεια.

Μόλις μπαίνει ο χειμώνας, ο τζίτζικας δίνει συνέντευξη Τύπου και απαιτεί να μάθει γιατί επιτρέπεται ο μέρμηγκας να είναι χορτάτος στη ζεστασιά του σπιτιού του όταν άλλοι πεινούν και κρυώνουν. Η «Αυγή» και ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύουν φωτογραφίες του νηστικού τζίτζικα να τρέμει από το κρύο, ενώ ο μέρμηγκας απολαμβάνει ένα λουκούλλειο γεύμα μπροστά στο τζάκι. Εικόνες ακραίας κοινωνικής ανισότητας αναπαράγονται σε ειδική εκπομπή της ΕΡΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει ανοικτή πολιτική συγκέντρωση με σύνθημα «Προχωράμε. Αλληλεγγύη – Δημοκρατία – Κοινωνική Δικαιοσύνη», και κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο τζίτζικας στέλνει χαιρετισμό μέσω skype, ζητώντας να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση.

Η κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι έντονη. Πώς είναι δυνατόν μία ανεπτυγμένη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιτρέπει στον τζίτζικα να υποφέρει τόσο; Τα μέλη του ΠΑΜΕ οργανώνουν διαδήλωση μπροστά στο σπίτι του μέρμηγκα, όπου τηλεοπτικά συνεργεία τους παρουσιάζουν να τραγουδούν «θα γυρίσει ο τροχός, θα χορτάσει κι ο φτωχός» και να αναρτούν πανό με συνθήματα κατά της Ε.Ε. και της πλουτοκρατίας: «Του λαού δυνάστες, κλέφτες και ληστές, τρόικα, κυβέρνηση και καπιταλιστές», «Οχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Μέλη του «Ρουβίκωνα», μαζί με την αναρχική συλλογικότητα «Συνέλευση Αναρχικών – Κομμουνιστών για την Ταξική Αντεπίθεση» πετούν κόκκινες μπογιές στο σπίτι του μέρμηγκα και φέιγ βολάν με συνθήματα αλληλεγγύης προς τον τζίτζικα. Η αστυνομία προσάγει πέντε άτομα τα οποία στη συνέχεια αφήνονται ελεύθερα επειδή δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος τους.

O Ευκλείδης Τσακαλώτος δίνει συνέντευξη στην ΕΡΤ, στην οποία δηλώνει ότι ο μέρμηγκας πλούτισε εις βάρος του τζίτζικα και εισηγείται διπλασιασμό του φόρου εισοδήματος για να ενισχυθεί η «δίκαιη ανάπτυξη» με τη διανομή κοινωνικού μερίσματος στα λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο για αναδρομική αύξηση του φόρου εισοδήματος, που υπερψηφίζεται από τη Βουλή. Συγχρόνως διπλασιάζει τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, εξαιρώντας τις λαϊκές περιοχές και τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.067 κατοίκων, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης των «πολλών» με τις «ελίτ». Ο μέρμηγκας δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει τους επιπλέον φόρους και το σπίτι του κατάσχεται από το κράτος.

Ταυτόχρονα η τράπεζα βάζει σε πλειστηριασμό το σπίτι του τζίτζικα. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίζονται έξω από το σπίτι του τζίτζικα να φωνάζουν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Ο τζίτζικας προσλαμβάνεται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία με «κοινωνικά κριτήρια». Ο μέρμηγκας έχει φύγει στο εξωτερικό αναζητώντας κράτος δικαίου και αξιοκρατικό περιβάλλον. Η ιστορία τελειώνει καθώς βλέπουμε τον τζίτζικα να τρώει τα τελευταία απομεινάρια του φαγητού του μέρμηγκα, στο σπίτι που του παραχώρησε το κράτος. Το σπίτι έχει αρχίσει να καταρρέει λόγω έλλειψης συντήρησης. Μερικούς μήνες αργότερα, ο τζίτζικας βρίσκεται νεκρός από ναρκωτικά στο Πεδίον του Αρεως.

Αν μη τι άλλο, έχει το προτέρημα ότι εκφράζεται χωρίς περιστροφές. Οι φτωχοί φταίνε, από δικές τους επιλογές βρίσκονται σε αυτή τη θέση.

Ο φίλος μου Γιώργος Γιαννόπουλος στο Φέισμπουκ έδωσε μια δική του διασκευή του μύθου, που τη βρίσκω πολύ πιο πειστική και πνευματώδη:

Ο τζίτζικας εργαζόταν σκληρά, έπαιρνε 800 ευρώ το μήνα, πλήρωνε φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, λογαριασμούς κλπ, και τα βράδυα τραγουδούσε, διάβαζε κανένα βιβλίο, πήγαινε σινεμά, έβγαινε με φίλους κλπ.
Ο μέρμηγκας εργαζόταν επίσης σκληρά, αλλά αποταμίευε και εμπιστευόταν τις αποταμιεύσεις του στον χρυσοκάνθαρο.
Ο χρυσοκάνθαρος -ως πολυφάγο- ό,τι του έδιναν το έτρωγε. Και στα περιττώματά του παρασιτούσε ένας μικρός οργανισμός ονόματι miranda creatura miserabilis , o οποίος σε αντάλλαγμα συνέθετε δοξαστικά λογύδρια για τον χρυσοκάνθαρο και επιτιμητικά για τα έντομα που τον έτρεφαν.

Βλέπετε, τους μύθους μπορεί κανείς να τους διασκευάζει κατά βούληση.

198 Σχόλια to “Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας (και η κ. Ξαφά)”

  1. George said

    Εμένα, περισσότερο από όλα μου έκανε εντύπωση αυτό: «Μερικούς μήνες αργότερα, ο τζίτζικας βρίσκεται νεκρός από ναρκωτικά στο Πεδίον του Αρεως.»

    Πρόκειται, αφενός, για απίστευτη χυδαιότητα. Κι επίσης, για τρομερό Μαριααντουανετισμό, του στυλ «όλα τα κακά βρίσκονται στους φτωχούς».

    Βέβαια, χυδαιότητα και Μαριααντουανετισμό έχει δείξει πολλές πολλές φορές ο χώρος της κας Ξαφά. Προσωπικά τους θεωρώ γραφικούς, και νομίζω ότι τα social media τους κάνουν να φαίνονται πολύ σημαντικότεροι και επιδραστικότεροι από ότι πραγματικά είναι. Όχι όλοι, αλλά ειδικά η συγκεκριμένη, είναι όντως γραφική.

    Καλημέρα.

  2. spyros chamenos said

    Δύο πράγματα μου έκαναν κυρίως εντύπωση, αλλά μια και ο μύθος της Ξαφά μπάζει από παντού, δεν έγραψα τίποτα σχετικό. Μια και ήθελα όμως να τα μοιραστώ με κάποιους, θα τα γράψω εδώ:
    Το σπίτι του μέρμηγκα, προφανώς το πήρε το κράτος, επειδή «όποιος δεν έχει να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, να πουλήσει το σπίτι του».
    Και στην κατάσχεση του σπιτιού του μέρμηγκα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα ήταν απέξω να φωνάζουν «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη». Δεν θα ήταν ο Βαρβιτσιώτης ή οποιοδήποτε μέλος της ΝΔ.

  3. georgeilio said

    Αντιγράφω από φίλη που αντέγραψε από τοίχο φίλου της στο Φ/Β:

    «Προτείνω να πασαλείψουμε τη Μιράντα Ξαφά με μέλι (το μέλι της αριστείας) και να τη δέσουμε πάνω από μία μυρμηγκοφωλιά. Εκεί θα μπορεί να βρίζει τα τεμπέλικα σοσιαλιστικά τζιτζίκια που τραγουδάνε ανέμελα τριγύρω της, ενόσω τα καπιταλιστικά μυρμήγκια δουλεύουν σκληρά καταβροχθίζοντάς τη.»

    Επικό, έτσι;

  4. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3 Κάπου το είδα κι εγώ αυτό

  5. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Μιράντα στα λατινικά σημαίνει λέει αυτή που πρέπει, αξίζει να κοιταχτεί. Ναι, αλλά σε τι γιατρό? Ποιά ειδικότητα θεραπεύει την ψυχοσκατίαση?
    Σιχτίρ πρωί πρωί.

  6. Λευκιππος said

    Για την Μιράντα Ξαφα ισχύει πλήρως και σε εντυπωσιακό βαθμό το «πρόσωπο καθρέφτης ψυχής». Δεν μπορεί να κρύψει αυτό που σκέφτεται, το εκπέμπει το πρόσωπο της.

  7. cronopiusa said

    Στουρνάρας: Ήμασταν τζίτζικες, ας γίνουμε μέρμηγκες

    ΥΠΕΡ ΑΣΩΤΕΙΑΣ

    Είμαι ανεβασμένη με τα κυάλια μου
    στο κατάρτι ενός αγκαθιού εξασκούμαι
    στους φυσικούς πόνους τους φέρνω πιο πλησίον.

    Δειλινά λέγονται εκείνα τα χωνάκια
    που γουρλώνουν τα φύλλα τους το βραδάκι στις αυλές
    – τι μαζοχιστικό όνομα που διάλεξαν.

    Αραιώνουν οι εκρήξεις των κουκουναριών
    προσέχει πια η ζέστη δεν πετάει
    σπίρτα αναμμένα.

    Θεληματίας η πρόνοια. Εζεψε τα μερμήγκια
    από νωρίς και σπρώξε σπρώξε έχουν σύρει
    αρκετό χειμώνα κιόλας στη φωλιά τους.

    Αποταμίευση. Μια σεβαστή ομολογώ
    μορφή χορτάτη ευθανασίας.

    Εν μέρει καλά το λέει ο μύθος.
    Επρεπε να λογικευτούν λίγο τα τζιτζίκια
    να βάζουν στην μπάντα μισό τραγούδι για το κρύο
    να εξοικονομούν ολίγην
    της ύπαρξής τους ασωτεία.

    Εξω απ’το χορό καλά τα λέει ο μύθος.
    Πώς αλλιώς να κάνουν τα τζιτζίκια.
    Δεν αποταμιεύεται η ένταση.
    Δεν θα’θελε κι αυτή να ζει περισσότερο;
    Ομως δεν αποταμιεύεται.
    Μια μέρα να τη φυλάξεις χαλάει.

    Κι είπα, έτσι που τη βλέπω
    σωρηδόν να κείται άταφη άψαλτη
    να της ρίξω ένα ολάνθιστο Αμήν
    πριν τη διαμελίσει η κατακραυγή
    πριν τη σύρουν τροφή στη φωλιά τους
    κάτι τομάρια εαυτούλικα μερμήγκια.

    Κική Δημουλά, Χαίρε Ποτέ (1988)

  8. cronopiusa said

  9. Παναγιώτης Κ. said

    Λέω στις φίλες μου άνω των εξήντα (και στους φίλους μου βεβαίως), να είναι πιο προσεκτικές και…να βουτάνε τη γλώσσα τους στο μυαλό τους πριν μας ξεφουρνίσουν το οτιδήποτε. 🙂

  10. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Στη δικη μου εκδοχη του μυθου, η βασιλισσα (που βαυκαλιζεται οτι ειναι σοσιαλιστρια) σκασμένη στο φαΐ, βαζει τα μυρμήγκια να φαγωθούν μεταξύ τους και να εκτοξεύουν μυρμηγκικο οξύ απ’ τον πισινό τους στα μουτρα των αλλων. Τα τζιτζικια πεθαίνουν στα παγκάκια, οπως εκαναν πάντοτε.

    Επικό, έτσι;

    Σαχλαμάρα επιπέδου νηπιαγωγείου.

  11. nikiplos said

    Ο τζίτζικας προσλαμβάνεται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία με «κοινωνικά κριτήρια»
    Μου θυμίζει έντονα κάποια που κάποτε κατείχε δύο θέσεις «ρετιρέ» της Δημόσιας Διοίκησης και είχε έκτοτε το παρατσούκλι «διπλοθεσίτισσα» (δημοτικιστί)

  12. ΣΠ said

    Ὁ τζίτζικας
    Ἀλέξανδρος Ραγκαβῆς

    Καλοκαίρι κι ἄνοιξη
    ὅταν ἦσαν τὰ λουλούδια,
    ὁ τρελλὸς ὁ τζίτζικας
    τὴν περνοῦσε μὲ τραγούδια.

    Τὰ λουλούδια πέρασαν,
    ἦρθαν χιόνια, ἦρθαν πάγοι,
    καὶ πεινᾶ ὁ τζίτζικας
    καὶ δὲν ξέρει τὶ νὰ φάγει.

    Ἔρχεται στὸ γείτονα,
    τὸ προβλεπτικὸ μυρμήγκι,
    καὶ ζητᾶ βοήθεια
    κάνα σπόρο ἢ σκουλήκι.

    Τὸ μερμήγκι ἀπόρησε
    καὶ ρωτᾶ: -Σ᾿ αὐτὰ τὰ μέρη,
    δὲ μοῦ λὲς τὶ ἔκανες
    ὅταν ἦταν καλοκαίρι.

    -Τραγουδοῦσα, φίλε μου,
    μὲς τὴ ζέστη ὅλη τὴν ὥρα.
    -Τραγουδοῦσες; Μπράβο σου,
    χοροπήδα, λοιπόν, τώρα.

  13. nikiplos said

    Η λέξη Grasshopper δεν προσδιορίζει και το γρύλο?

  14. gpoint said

    # 5

    Σωστός… στο ξεκίνημα του Ριγκολέττο υπάρχει ο διάλογος :

    BORSA
    Quante beltà! ,Mirate.

    DUCA
    Le vince tutte di Cepran la sposa.

    όπου βέβαια η προτίμηση στην τσεπρανσύζυγο κοντράρει ολίγον το questa o quella που ακολουθεί

  15. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.

    Καλό είναι να μην ασχολείστε με παράσιτα. Καλοκαίρι είναι, πάτε στην παραλία να κάνετε κανά μπανάκι (και μια βουτιά για μας που αδυνατούμε) και έπειτα για τα απαραίτητα ψαρικά.

    Με τις υγείες μας.

  16. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Καλημέρα,

    εμένα δεν με ενοχλεί τόσο το βαθύτερο ή επιφανειακό νόημα της διασκευής του μύθου από την Μιράνδα, αλλά αυτή καθαυτή η πράξη της διαστροφής ενός κλασικού κειμένου που μας γαλούχησε (στην κυριολεξία), για ίδιον όφελος.

    Αυτό είναι ακριβώς που δεν αντέχω: τη διαστροφή!

    Και, βέβαια, τον παιδαριώδη και αθεράπευτο, προκατειλημμένο, διδακτισμό.

  17. Σωτήρς said

    Καλημέρα. Διάβαζα χθες στο τραίνο καθ’οδόν για τη δουλειά την εφημερίδα. Όσο το διάβαζα έλεγα τι λέει ρε δεν μπορεί κάπου θα σταματήσει. Αμ δε. Εκεί που ξέφυγε μπιτ για μπιτ ήταν με τα ναρκωτικά. Ο ορισμός του that escalated quickly ….

    Να τα λέω όλα πάντως, εγώ την ψιλοπαρακολουθούσα στο CIGI (Centre for International Governance Innovation). Να βλέπουμε και την οπτική γωνία του ΔΝΤ. Εκεί δεν γράφει κουταμάρες.

    Πιο φοβιστικό όμως είναι το χθεσινό της «Αυγής» για το σχέδιο της ΝΔ με τους Innovators (Ξαφά, Παπαδημητρίου κα) για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

  18. nikiplos said

    1@ Εμένα αντίθετα με τρόμαξε, γιατί έχω μεγαλώσει με τα βιβλία του Μάριο Puzzo (δεν το προφέρω ελληνιστί γιατί με τους γείτονες εκ δυσμάς έχουμε πολλές παρεξηγήσεις). Όταν ήθελαν να «φάνε» κάποιον ενοχλητικό «γιατί πρέπει πάντα να πεθαίνει ο αντίπαλος» συνήθως τον έβρισκαν νεκρό από υπερβολική δόση ναρκωτικών… Μετά αναλάμβανε η γνωστή-άγνωστη αστυνομία να διευθετήσει τον επίλογο του έργου…

    Καθόλου δεν γέλασα με την κατακλείδα της… Το αν την βρίσκω χυδαία ή όχι, είναι πάντως ιδιαίτερα συνειρμική… 🙂

    Επί του προκειμένου:

    Γέρων τις, απωλέσας τον νόαν χώρισε στα γεράματα την συμβίαν του, προκειμένου να νυμφευθεί τη νωδή ουκρανέζα που τον φροντίζει. Νοικοκυρά η συμβία, δεν είχε σε όλη της τη ζωή, ούτε σύνταξη, ούτε ασφάλιση. Τεμπέλα δεν θα την έλεγε κάποιος καθώς έβγαλε στον κόσμο κουτσούβελα και έκανε μπέϊμπι σίτιν στη γειτονιά, όταν υπήρχαν τέτοιες.

    Ευρισκομένη στο δρόμο αυτή, τα φτωχά παιδιά της φρόντισαν να παίρνει την επονείδιστη (για κάποιους) σύνταξη και κυρίως το (ντροπιαστικό για άλλους πάλι) επίδομα στέγασης που δίνει ο ΟΠΕΚΑ. Ενώ οι περισσότερες περιφέρειες το έχουν καταβάλει, μια συγκεκριμένη δεν το καταβάλει, με την προφανή δικαιολογία ότι «δεν μπορεί να συνδεθεί στο σύστημα». Η γερόντισσα απειλείται από τον μειλίχιο ιδιοκτήτη της, καθώς εκείνος πτωχός προσέτι δεν έχει λάβει το λυτρωτικό ενοίκιο.

    Βλαστημών ο γέρων ιδιοκτήτης λέει πως θα το γκρεμίσει το ρημάδι και θα το δώσει στην αϊρμπίμπι, υποννοώντας μάλλον την δαιμόνια επιχειρηματικώς ευφυή εταιρία έϊρμπιενμπί…

    Παρεπιφτού στο σύστημα μπαίνει κανείς και από το κινητό του…

    Αλήθεια ποιά η γνώμη της κυρίας συνονόματης της Κουνελάκη για αυτά τα επονείδιστα μέτρα? Μήπως πρέπει να καταργηθούν, ώστε να μην μπορούν οι υπάλληλοι να αυθαιρετούν? Η ιστορία είναι καθόλα αληθινή, όσο κι αν φαίνεται απίστευτη και ένεκα εργασίας, συναντώ πολλές τέτοιες. Ας πούμε μόνο πως τα τέκνα της εν λόγω, σύντομα θα ζήσουν κατ’ ιδίαν το εξαίρετο «Μάνα Μητέρα Μαμά» του Γιώργου Διαλεγμένου…

  19. Δεν θέλω καν να ασχοληθώ με το δημιούργημα της Μιράντας. Ας πάω στο (επιτυχημένο δεν θα τόλεγες) σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ με τον βάτραχο και τον σκορπιό. Είναι μύθος αρχαίος; Εγώ το ξέρω από τον «κ. Αρκάντιν» του Όρσον Ουέλς, και νομίζω είναι δικός του.

  20. nikiplos said

    18@ την επονείδιστη (για κάποιους) σύνταξη απορίας εννοείται, αυτήν που δίνεται σε όλους και είναι της τάξεως των 280€

  21. cronopiusa said

  22. 19 Χμ, καλά θυμόμουν μεν, δεν είναι του Ουέλς δε. Παλιός ρώσικος μύθος, με περσοϊνδικές καταβολές: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Scorpion_and_the_Frog

  23. nikiplos said

    19@ δεν μου φαίνεται αρχαίος ως μύθος, για πολλούς και διάφορους λόγους

  24. Γς said

    «Οι γειτονιές έχουν γεμίσει τρομοκράτες κι ανάμεσά τους εμείς οι Χρυσαυγίτες»

    Παύση. Κοιτάζω την τηλεόραση. Είναι ο Μηχαλολιάκος. Και συνεχίζει

    «που εξακολουθούμε να» κλπ

    Κακογυρισμένη πολιτική διαφήμιση …

  25. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  26. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Νίκο, αν σου προτείνει κανείς στοίχημα για την Ξαφά «η οποία θα είναι σίγουρα στην κυβέρνηση, αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές» μην το βάλεις. Θα πληρώνεις άδικα κοψίδια, συκωταριές και μπιφτέκια. 🙂 [Αγαπώ τόσο πολύ τον μύθο με τον βάτραχο και τον σκορπιό, που θ’αναγκαστώ να δεθώ στο κατάρτι για να μην με παρασύρει το βίντεο και ψηφίσω Συ.Ριζ.Α..]

  27. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  28. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    26 Σε κάποιο πόστο θα είναι, πιστεύω.

    22 Μωρέ μπράβο

    13 Τον γρύλο; Δεν νομίζω.

  29. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έλα, βρε Νικοκύρη, τι μας κάνεις! Να μπαίνεις κεφάτος στο ιστολόγιο και να πέφτεις πάνω στη φάτσα και στα φληναφήματα αυτής της αντιπαθέστατης. Συγχωρέστε μου το ύφος, αλλά δεν την μπορώ με τίποτα αυτή τη γυναίκα και όλα όσα εκφράζει. Δεν το διάβασα το άρθρο, ξέρω ήδη ότι λέει αυτά που τσαμπουνάει πάντα. Το ίδιο μονότονο νεοφιλελεύθερο ξεκούρδιστο βιολί της. Γράφει ο Βασιλικός στην αυτοβιογραφία του ότι, μετά από μια σύντομη συζήτηση στο πόδι με τον Χριστιανόπουλο, χρειάστηκε δύο γαλακτομπούρεκα για να διώξει την πικρίλα. Εγώ σήμερα θα τη βγάλω στο «Σερμετόσπιστο» στου Ψυρρή, μπας και συνέλθω από την πρωινή ξαφίλα. 😨

  30. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    6 Λεύκιππος Δεν μπορεί να κρύψει αυτό που σκέφτεται, το εκπέμπει το πρόσωπο της.

    17. >>Εκεί που ξέφυγε μπιτ για μπιτ ήταν με τα ναρκωτικά.

  31. gpoint said

    # 18

    ελληνιστί οι εκδότες τον γράφουνε Πούζζο και καθαρίζουνε αλλά αλλού στοχεύω… έχω διαβάσει τον Νονό και τον Σικελό αλλά πουθενά δεν θυμάμαι εξουδετερωση αντιπάλου και ναρκωτικά. υπάρχει σε άλλα βιβλία ή να κάνω ρεκτιφιέ στην μνήμη μου ;

  32. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Σερμπετόσπιστο», διορθώνω. Για τη διαφήμιση, θα τους ζητήσω εξτρά δωρεάν σιρόπι. ☺

  33. atheofobos said

    Το μεν σποτ του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από κακόγουστο είναι το ίδιο διχαστικό όπως το κείμενο της Ξαφά. Δυστυχώς στην χώρα ο πολιτικός διάλογος έχει εκπέσει σε συνθηματολογία και στην απλοποιημένη αντίληψη του «Πας μη ων μεθ’ ημών, καθ’ ημών» οπότε πρέπει να τον εξοντώσουμε πριν μας εξοντώσει αυτός.

  34. Γς said

    25:

    >- Μίχο, η κυρία Ξαφά λέει ότι είμαστε τεμπέληδες, σαν τους τζίτζικες.
    – Πες της κυρίας

    Εδώ ταιριάζει το

    -Πες του Αισώπου [να πάει να γαμηθεί]

    Από την σωστή βερσιόν του πονήματος

    http://www.topontiki.gr/article/329590/o-tzitzikas-tis-mirantas-xafa-kai-o-mermigkas-i-triti-ekdohi

  35. nikiplos said

    31@ δεν είναι από τον Νονό προφανώς… λογοπαίγνιο ήταν το όλον… η μνήμη σου μια χαρά είναι… Πάντως όπως και να τον γράφουν οι εκδότες Ιταλός είναι ο άνθρωπος και μια και μόνη προφορά έχει…

  36. Πέπε said

    Το κείμενο της Ξαφά είναι κρύα ανατριχίλα.

    Απ’ όλα του τα ανεπίτρεπτα στοιχεία, το ελάχιστο είναι ότι υιοθετεί το Αισώπειο μοντέλο του τζίτζικα και του μέρμηγκα, που είναι χυδαίο από μόνο του – όπως άλλωστε συμβαίνει και με πολλούς άλλους μύθους του Αισώπου, όπου ο πονηρός ή ο σκληρός, γενικά ο όχι συμπαθής, επιβραβεύεται.

    Και του Σύριζα το βίντεο κινείται στα όρια του απαράδεκτου.

  37. Δεν μας έφταναν τα χίλια κακά της μοίρας μας… Κατά τρόπον αξιοθαύμαστον (mirandum) μας προέκυψε και «δημιουργική ασάφεια» για το ποιός ο τζίτζιξ και ποιός ο μέρμηγξ – μολονότι για τους παλαιών αρχών ήταν ηλίου φαεινότερον: Βλ. Thorstein Veblen: Η Θεωρία της Αργόσχολης Τάξης (The Theory of the Leisure Class), Γιάννης Μαρκόπουλος «Ο πολυμήχανος αστός όλο φιγούρα» κτλ
    Εν τω μεταξύ, ολόκληρο το δέντρο από τους χυμούς και σπόρους του οποίου τρέφεται ο τζίτζιξ και ο μέρμηγξ, ξεραίνεται. Τους ρούφηξε όλους του χυμούς. Ο τζίτζιξ, ο πραγματικός βέβαια
    «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», έλεγε για κάτι τέτοιες διαολοπεριστάσεις ένας άλλος «δημιουργικά ασαφής», ο Πρόεδρος Μάο.

  38. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στο σχολείο, όταν έχω μικρή τάξη, προτιμώ να διαβάζω στα παιδιά αυτή την εκδοχή του μύθου:
    (Του Ιωάννη Πολέμη, από το βιβλίο του Χ. Σακελλαρίου «Οι πρωτοπόροι της Ελληνικής Παιδικής Λογοτεχνίας, Α΄ Ποίηση», εκδόσεις Πατάκη)

    ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ: Έχω πολλά παράπονα, μυρμήγκι μου, μαζί σου.

    ΜΥΡΜΗΓΚΙ: Πολύ λυπούμαι, τζίτζικα, κι αμέσως εξηγήσου. Ποτέ δεν έκανα κακό και βλάβη σε κανένα κι έπειτα τίποτε κοινό δεν έχω εγώ με σένα. Λοιπόν;

    Τ: Μ’ εκακολόγησες και με το παραπάνω κι έτσι και την υπόληψη και την τιμή μου χάνω κι εγίνηκα παράδειγμα μωρίας στους ανθρώπους.

    Μ: Στ΄ ορκίζομαι στο ψίχουλο, που κουβαλώ με κόπους, πως δε σε νιώθω τι μου λες.myrmigki

    Τ: Αμέσως θα με νιώσεις, αν θέλεις λίγη προσοχή στα λόγια μου να δώσεις. Και πρώτα-πρώτα γνώριζε πως, πριν στα δέντρ’ ανέβω, εκατοικούσα μες στη γη κι εγώ.

    Μ: Δεν σε πιστεύω. Τότε που βρήκες τα φτερά;

    Τ: Μεγάλωσαν αγάλι όταν στο πρόσωπο της γης επρόβαλα και πάλι. Γιατί προτού χωθώ στη γη, ήμουν ψηλά στο χώμα μικρός μικρός σαν τον κοριό και πιο μικρός ακόμα. Κι άνοιξα τρύπα και βαθιά μέσα στην γην εμπήκα κι έκανα το σπιτάκι μου κι εκεί τροφήν εβρήκα.

    Μ: Και δεν ανέβαινες ποτέ κι απάνω από την τρύπα;

    Τ: Ποτέ μου, δεν ανέβαινα, γιατί, καθώς σου είπα, δεν μου’ λειπ’ η τροφή.

    Μ: Λοιπόν;

    Τ: Στης γης τα καταχθόνια σιγά σιγά μεγάλωνα κι έμεινα δέκα χρόνια.

    Μ: Πο, πο! Δεν εβαρέθηκες;image-5

    Τ: Και τ’ ήθελες να κάνω; Έτσι το πρόσταξ’ ο Θεός. Κι ήρθα στη γην απάνω εφέτος, μόλις άρχισε ζεστό το καλοκαίρι και τα φτερά μου εστέγνωσεν ο ήλιος και τ’ αγέρι και στη στιγμούλα πέταξα στου δέντρου τα κλαδιά κι άρχισα το τραγούδι μου με πρόσχαρη καρδιά. Οι γεωργοί που σκάβουνε κι εκείνοι που θερίζουν μ’ έχουν χρυσή των συντροφιά και χάρη μου γνωρίζουν. Εσύ μονάχα βρέθηκες να με κατηγορήσεις.

    Μ: Εγώ δεν είπα τίποτα και να με συγχωρήσεις ούτε και ξέρω τι μου λες, μα το σπυρί το στάρι!

    Τ: Ο κόσμος, το’ χει τούμπανο και συ κρυφό καμάρι. Εσύ δεν μ’ είπες άεργο, δεν μ’ είπες ακαμάτη κι άμυαλο κι ασυλλόγιστο;

    Μ: Για πρόσεχε κομμάτι! Δεν είμαι εγώ κακόγλωσσος κι αυτό δεν είναι αλήθεια.Snodgrass_Magicicada_septendecim

    Τ: Ναι, τα ’πες και τα κήρυξες κι έπλασες παραμύθια πως το χειμώνα κάποτε, με χιόνια και με πάγο, επείνασα κι ο δυστυχής δεν είχα τι να φάγω και σαν ζητιάνος ταπεινός, ήρθα, καθώς εκείνοι, με κλάματα στο σπίτι σου ζητώντας ελεημοσύνη. Κι όταν εσύ μ’ ερώτησες: «Σαν ήταν καλοκαίρι, τι έκανες, παρακαλώ;», σου είπα: «Ποιος δεν ξέρει πως τραγουδούσα ολημερίς, χωρίς καμιά φροντίδα;». Και τότε μ’ αποκρίθηκες: «Ε, τώρα χοροπήδα!». Πως ήρθα το χειμώνα εγώ τροφή να σου ζητήσω, αφού χειμώνα μήτε ζω μήτε μπορώ να ζήσω; Κι έπειτα, τι είν’ αυτή η τροφή, που θα ζητούσα τάχα, ενώ ο καημένος τρέφομαι με τη δροσιά μονάχα;

    Μ: Αυτό το ψέμα, τζίτζικα, ο κόσμος το ’χει βγάλει. Το ξέρω πως δε μοιάζομε, αλλ’ όμως ξέρω πάλι πως ο Θεός που έπλασεν εσέ, όπως κι εμένα, ξεχωριστό προορισμόν έδωκε στον καθένα. Κι είμαστε χρήσιμοι κι οι δυο, φίλτατε τζίτζικά μου, εσύ με το τραγούδι σου κι εγώ με τη δουλειά μου. Λοιπόν, ας λησμονήσωμε τα ψέμματα του κόσμου κι αγκάλιασέ με γρήγορα κι ένα φιλάκι δος μου!…

  39. Γιάννης Κουβάτσος said

    ΤΟ ΠΑΡΔΑΛΟ ΤΖΙΤΖΙΚΙ. Ο Τζίμης Πανούσης περιγράφει …«Χημεία και Τέρατα»:

    «Αυτό το πηγαιν’-έλα στη μυρμηγκοφωλιά σας
    συσσώρευση σαβούρας για τα γεράματά σας
    ενώ από ψηλά σάς τραγουδώ, μονότονο τζιτζίκι παρδαλό
    εγώ δεν κουβαλάω, δεν έχω το χτικιό, είμαι φρικιό».

  40. Για να θαυμάσουν πλήρως οι admiratores, ως μουσική πράξη και θεωρία, τους αυλισμούε και τα άσματα του τέτιγγος, δώρο οι παρτιτούρες – στο opus magnum του Thorstein Veblen: The Theory of the Leisure Class

    Click to access theoryleisureclass.pdf

  41. Avonidas said

    #36. το ελάχιστο είναι ότι υιοθετεί το Αισώπειο μοντέλο του τζίτζικα και του μέρμηγκα, που είναι χυδαίο από μόνο του – όπως άλλωστε συμβαίνει και με πολλούς άλλους μύθους του Αισώπου, όπου ο πονηρός ή ο σκληρός, γενικά ο όχι συμπαθής, επιβραβεύεται.

    Ο Αίσωπος, όπως πολλοί αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς, είχε αυτό το προτέρημα: οι μύθοι του απηχούν τον πραγματικό κόσμο, κι όχι τον κόσμο όπως θα θέλαμε να είναι.

    Την ίδια «σκληρότητα» θα βρεις, π.χ., και σε κάποιες από τις «Ιστορίες του κ. Κόϋνερ» του Μπρεχτ. Ο σκοπός αυτών των ιστοριών είναι να διδάξουν, το να μη σοκάρουμε τα παιδιά (και τους μεγάλους) είναι δευτερεύον.

  42. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ύμνος στον τζίτζικα από τον Παναγιώτη Αλεβαντή:

    Αναρχικέ μου τζίτζικα
    Τραγούδα όλη μέρα
    Ελεύθερος κι αγέρωχος
    Τ’ αξίζεις πέρα ως πέρα

    Μόνος για χρόνια έζησες
    Με θάρρος και με πείσμα
    Χωρίς καμιά βασίλισσα
    Ή μπάτσους, ή κηφήνες
    Αλλά και που μεγάλωσες
    Και βγήκες στο κουρμπέτι
    Μόνος και πάλι φωνακλάς
    Ωραίος κι ερωτιάρης

    Τον Αίσωπο παράτησε
    Ξέχνα τον Λαφοντένο
    Το σύστημά τους ύμνησαν
    Τους δούλους, τους παρίες
    Ενώ εσύ τους φώναζες
    «Ήρθε το καλοκαίρι!»

    Τι κι αν μυρμήγκια έρχονται
    Το νέκταρ να σου κλέψουν
    Κατούρα τους λεβέντη μου
    Είναι εργάτες, δούλοι.
    Δεν θα σε καταλάβουνε
    Όσο κι αν τους φωνάξεις
    «Ήρθε το καλοκαίρι!
    Ήρθε η ώρα της χαράς!»

    Ξεφώνισε, τραγούδησε,
    Με όλη την καρδιά σου
    Ψάλλε τον ύμνο στη ζωή
    Την όμορφη, τη δύσκολη
    Και άτυχη, και λίγη
    Μην κουραστείς να μας το λες
    «Ήρθε το καλοκαίρι!
    Ήρθε η ώρα της χαράς!
    Η ώρα της αγάπης!»

  43. nikiplos said

    Αναμφισβήτητα υπάρχουν πολλές αναγνώσεις του μύθου, όπως αυτός διασώζεται στην εκδοχή που γνωρίζουμε… Κάτι σαν «δούλεψε τώρα που ‘σαι νιός για νά ‘χεις το χειμώνα» (στα γηρατιά). Κάτι σαν «αποταμίευε». Θυμάμαι τα ατέλειωτα βαρετά λεπτά που περνούσα πάνω από την κόλλα χαρτί, προσπαθώντας στο Δημοτικό να γράψω έκθεση για την Αποταμίευση. Τίποτε δεν με ενέμπνεε.

    Εκείνη την εποχή (70ς) οι Δάσκαλοι δεν ήταν σε ευμάρεια, αντίθετα μετρούσαν και το πενηνταράκι… Αυτοί που σκορπούσαν άφθονα το χρήμα ήταν οι γκαραζιέρηδες, οι συνεργειατζήδες, οι περί της οικοδομής επαγγελματίες, καθώς και οι παλαιοί εμπορροράπται όπως οι γονείς μου… Κανείς τους δεν είχε κάνει αποταμίευση ούτε και έκαναν ποτέ τους… Μάζευαν τα χρήματα και τα σκορπούσαν, γιατί ήξεραν πως έτσι πάει το πράγμα, αν σκορπάς μαζεύεις…

    Θυμάμαι τον πατέρα μου με απελπισμένο βλέμα να ατενίζει τα γραμμάτια – είχε αδελφές να παντρέψει, ενώ τη μητέρα μου μονίμως σκυμμένη στις ραπτομηχανές. Θυμάμαι και τον Δημητράκη το γείτονα, που μάζευε δεκάρα δεκάρα για χρόνια στερούμενος και τον καφέ ακόμη προκειμένου να αγοράσει το πρώτο του αυτοκίνητο… Κι όταν το αγόρασε έγινε ο κέρβερος της γειτονιάς, ενάντια σε μας τους μπαλαδόρους. Δεν ξανακοιμήθηκε μεσημέρι, καθώς πεταγόταν πάνω από τον ήχο πρόσκρουσης μπάλας σε λαμαρίνα αυτοκινήτου… άτιμο πράγμα η αποταμίευση τελικά…

  44. sarant said

    38 Δεν το ήξερα αυτό

  45. Georgios Bartzoudis said

    «Αν μη τι άλλο, έχει το προτέρημα ότι εκφράζεται χωρίς περιστροφές. Οι φτωχοί φταίνε, από δικές τους επιλογές βρίσκονται σε αυτή τη θέση…..Βλέπετε, τους μύθους μπορεί κανείς να τους διασκευάζει κατά βούληση».

    # Το μεγάλο πρόβλημα ότι, σχεδόν πάντοτε και αυτόκλητα: Τους φτωχούς αναλαμβάνουν να τους υπερασπίζονται οι βολεμένοι, τους εργαζομένους οι μη εργαζόμενοι, τους ατσίγαρους οι πουράτοι, τους πατριώτες οι πουλημένοι, και πάει λέγοντας.
    Τελευταίο χονδρό παράδειγμα: Την ταυτότητα και γλώσσα των Μακεδόνων ανέλαβαν να υπερασπίσουν οι …αντιμακεδόνες. Και εγεννήθη μειοδοσία (καλά, υπάρχει διχογνωμία για τα βαφτίσια του προϊόντος της συναλλαγής. Μερικοί το λένε προδοσία. Εθνίκια του κερατά!)

  46. Avonidas said

    #38. Αν κάποιος θέλει ρεαλισμό στους μύθους, είναι καλύτερα να μην ασχοληθεί με τον κόσμο των εντόμων· θα βρει εκεί συμπεριφορές που φαντάζουν εφιαλτικές σε πλάσματα με αυτοσυνείδηση και αισθήματα. Συμπεριφορές που, αν θέλει να τις κατανοήσει, θα πρέπει πρώτα να λάβει υπόψη του ότι σχεδόν σίγουρα τα πλάσματα αυτά δεν έχουν καμιά αντίληψη του εαυτού τους όπως την εννοούμε εμείς.

  47. spiral architect 🇰🇵 said

    Ο Τζίτζικας, ο μέρμηγκας, οι σκλάβοι και τα κλισέ για τα κοφίνια – του Κωνσταντίνου Πουλή:
    https://thepressproject.gr/o-tzitzikas-o-mermigkas-i-sklavi-ke-ta-klise-gia-ta-kofinia/

  48. Γίνε τζιτζικομέρμηγκας, παντός καιρού να πλέεις,
    εκεί που άλλοι διχάζονται, λεύτερα να αναπνέεις!

    Ο μουσικός πεθαίνει, είτε φτωχός, είτε πλούσιος,
    απ’ τα ναρκωτικά, (το γνωστό στερεότυπο), κι οι νοικοκύρηδες κουνούν δικαιωμένοι το κεφάλι τους.
    Οι αρχαίοι αγαπούσαν τα τζιτζίκια, τη μουσική, ο γνωστός μεγεθυμένος από εμάς μύθος του Αισώπου είναι η εξαίρεση, και όχι ο κανόνας.

    (Ανασκευή)
    Ο τζίτζικας αποδημεί με μετανάστες στην Αφρική, ενώ το μυρμήγκι που τον φιλοξενούσε τις προηγούμενες χρονιές συνειδητοποιεί ότι ακολουθώντας πιστά εντολές αρχοντομέρμηγκα, σαβούριασαν φέτος ένα σωρό άχρηστα
    στην αποθήκη, και θα υποστούν 20% μείωση λίπους ετούτο τον χειμώνα.

    http://ergotelemata.blogspot.com/2019/06/CicadAnta-Tzitzikomermingas.html

    Άντε και στρουμφόμυθους! :-0


    Γιατί είσαι και συ στρουμφάκι,
    και σε κυνηγά ο Δρακουμέλ,
    κι ο Παπαστρούμφ δεν θα ζει για πολύ,
    καλλιά σου να συνεργαστείς.
    http://ergotelemata.blogspot.com/2019/06/Smurf-Anarcho-Unity.html

  49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ωχ σόρι για τη τζιτζικο-μυρμηγκοφωλιά στο 30.

    3. Georgeilio >>να τη δέσουμε πάνω από μία μυρμηγκοφωλιά.

    Συμπτωματικά προχθές στο λινκ του Σκριπ (14.8.1926) που έβαλε ο Corto (σx.91) για τον Ιασωνίδη, διάβασα (στο κέντρο περίπου της σελίδας) ένα ειδησάκι εποχής :
    ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΙΣ: Ούγγροι λαθρέμποροι επετέθησαν κατά δασοφύλακος εις την κοινότητα Σαζκ, τον οποίον εξέδυσαν, εφίμωσαν και έδεσαν γυμνόν εις τον κορμόν δένδρου, κάτωθεν του οποίου υπήρχε μεγίστη μυρμηγυϊα. Ξυλοκόποι ανεκάλυψαν τον δασοφύλακα μετά 16 ώρας, αφού ούτος εβασανίσθη φρικωδώς και ήτο σχεδόν τρελλός εκ των δηγμάτων χιλιάδων μυρμήγκων.

    Εκλογές και εκπαίδευση στα δυτικά της Θεσσαλονίκης (μια συνεργασία του Κώστα)


    (Μου έμεινε το βασανιστήριο και η μυρμηγυϊα! )

  50. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ύμνος στον τζίτζικα που αποδίδεται στον Ανακρέοντα:

    ΕΙΣ ΤΕΤΤΙΓΑ»
    Μακαρίζομέν σε, τέττιξ,
    ότε δενδρέων επ’ άκρων
    ολίγην δρόσον πεπωκώς
    βασιλεύς όπως αείδεις.
    Σα γαρ εστί κείνα πάντα,
    οπόσα βλέπεις εν αγροίς,
    χωπόσα φέρουσιν ώραι.
    Συ δε φίλιος ει γεωργών,
    από μηδενός τι βλάπτων.
    Συ δε τίμιος βροτοίσιν,
    θέρεος γλυκύς προφήτης.
    Φιλέουσι μεν σε Μούσαι,
    Φιλέει δε Φοίβος αυτός,
    λιγυρήν δ’έδωκεν οίμην.
    Το δε γήρας ου σε τείρει,
    σοφέ, γηγενής, φίλυμνε,
    απαθής, αναιμόσαρκε,
    σχεδόν ει θεοίς όμοιος.

    Στον τζίτζικα
    Σε μακαρίζουμε τζίτζικα,
    Όταν καθισμένος στις άκρες των δένδρων
    και έχοντας πιεί λίγη δροσιά,
    μοιάζεις με βασιλιά καθώς τραγουδάς.
    Δικά σου είναι όλα
    όσα βλέπεις στα χωράφια
    και όλα όσα φέρνουν οι ώρες.
    Είσαι αγαπητός στους γεωργούς,
    καθώς δεν προκαλείς καμια ζημιά.
    Είσαι τίμιος με τους θνητούς
    και ευχάριστος προφήτης του καλοκαιριού.
    Σε αγαπούν οι Μούσες,
    σε αγαπά και ο ίδιος ο Απόλλωνας,
    που σου χάρισε το ταλέντο να τραγουδάς διαπεραστικά.
    Τα γηρατειά δεν σε θλίβουν,
    σοφέ, γηγενή, φιλόμουσε,
    απαθή, με σάρκα χωρίς αίμα,
    σχεδόν όμοιος με τους θεούς.»

  51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    ΝΙΚ.ΠΟΛΙΤΗ – » Οι παραδόσεις του Ελληνικού λαού », { σελ.356 }.
    Το μυρμήγκι ήταν πρώτα άνθρωπος ,ο οποίος ήταν τεμπέλης και κλέφτης του κόπου των άλλων .Γι αυτό , τιμωρήθηκε από τον Θεό που τον μεταμόρφωσε σε μυρμήγκι , χωρίς όμως να καταφέρει να του κόψει τις κακές ..συνήθειες.!

    Μύρμηξ και Τέττιξ.

  52. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Στη ρωσική παραλλαγή του μύθου, μου λένε, δεν έχει τζιτζίκι (λογικό) αλλά λιμπελούλα.

  53. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μάνος Λοϊζος Ο Μέρμηγκας

  54. ΚΩΣΤΑΣ said

    Διάβασα το θέμα μόλις ανέβηκε, ήθελα να γράψω το άει μ@μήσου Αίσωπε, δεν είχα χρόνο, και τώρα που γύρισα με πρόλαβε ο Γς!

    Την Ξαφά δεν την πάω, ούτε εκείνον τον Σκυλακάκη. Αυτοί και λίγοι άλλοι είναι οι κρυφοί μου φόβοι…

    Κι απάνω που ήμουν έτοιμος να το πω στον Καραμανλή που ήρθε σήμερα στη γειτονιά μου, να μας φυλάει από αυτούς τους φίλους μας, από τον Σύριζα φυλαγόμαστε μόνοι μας, 😉 του ορμάνε κάτι κυριούλες, αγκαλιές, φιλιά… τον απέσπασαν από την παρέα μου.

    Και ξαναείπα, μονολογώντας… άει μ@μήσου Αίσωπε

  55. cronopiusa said

  56. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Την Ξαφά δεν την πάω, ούτε εκείνον τον Σκυλακάκη. Αυτοί και λίγοι άλλοι είναι οι κρυφοί μου φόβοι…»
    Εμένα, οι φανερές μου βεβαιότητες, Κώστα. Αυτοί και πολλοί άλλοι. Εύχομαι να διαψευστώ, αν και δεν το πιστεύω.

  57. Αγγελος said

    Πέπε,τη φράση «Πολύ λυπούμαι, τζίτζικα, κι αμέσως εξηγήσου» τη χρησιμοποιούσε συχνά η μητέρα μου, αλλά ποτέ ως τώρα δεν είχα αναρωτηθεί από πού να είναι. Ευχαριστώ! (Ο Πολέμης ήταν και ξάδερφος της Πολιτισσας προγαγιάς μου, η οποία φαίνεται ότι το καμάρωνε…)

  58. cronopiusa said

    Η Ανατολική Σήραγγα στην άκρη της Αποικίας

  59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το βιβλίο «Πολιτικώς ορθότερα παραμύθια» (τώρα εξαντλημένο βλέπω) το πήρα στην ώρα του αλλά μάλλον καταχωνιάστηκε σε κανα πατάρι (για τα ..εγγόνια -αμήν 🙂 ) και δεν το βρίσκω για να σας πω πώς διορθώνει την πάγια ρετσινιά του ανέμελου, αραχτού (άοκνου όμως ρε!) τραγουδιστή τζίτζικα.
    «…στο εξής τα μυρμήγκια, οι τζίτζικες, οι παπουτσωμένοι γατούληδες και άλλοι πολίτες της φύσης δεν θα πέφτουν πλέον θύματα της δικιάς μας ανασφάλειας. »
    https://www.politeianet.gr/books/9789607140739-garner-james-finn-diaulos-politikos-orthotera-paramuthia-112166

    Η Μ.Ξ για εντομοκτόνο μου κάνει εναντίον μερμήγκων τε και τζιτζίκων.
    Μιράουνταπ το τοξικόν.

  60. Avonidas said

    Ένας διαφορετικός Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα τατουάζ, οι Guns N’ Roses και η κρίση με τη Μαρέβα


    Έκκληση σε όλους τους πολίτες για συμμετοχή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και «ειδικά στα νέα παιδιά», καλώντας τα πρώτα να ψηφίσουν και μετά να πάνε για μπάνιο

    Α, όλα κι όλα, εδώ συμφωνώ απόλυτα με τον Κούλη! Μετά την ψήφο, ένα καλό μπάνιο επιβάλλεται 😉

  61. Αγγελος said

    (13)Ο γρύλλος νομίζω πως λέγεται αγγλικά cricket. Η ακρίδα, εκτός από grasshopper είναι και locust, που είναι όμως και όνομα δέντρου!

  62. nikiplos said

    ο λίκνος του σπειροειδή στο 47@ γράφει κάπου: Απ’ όσο έχει μπορέσει να διαπιστωθεί, οι σχέσεις κοινωνικού παρασιτισμού δεν προσφέρουν κάποιο πλεονέκτημα στους σκλάβους (ώστε να εξεγερθούν ή να ανατρέψουν το εις βάρος τους status).

  63. sarant said

    61 Και που έχει, κατά τον θρύλο, οδηγήσει σε ένα μνημειώδες μαργαριτάρι για κάποιον που έδεσε το άλογό του σε μια ακρίδα, στη γαλλική μετάφραση ενός αμερικάνικου έργου.

  64. ΚΩΣΤΑΣ said

    ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΧΕΤΟ ΣΧΟΛΙΟ

    Άγγελε, τώρα που σε βρίσκω εδώ, έχω αφήσει ένα αντίτυπο του βιβλίου που μου ζήτησες στο κατάστημα ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ (διακοσμήσεις, φωτοτυπίες, χαρτικά κλπ), Καλαποθάκη 4. Είναι η παράλληλος μεταξύ Λεωφόρου Νίκης (παραλιακή) και Μητροπόλεως. Αν την πάρεις από την πλατεία Ελευθερίας, θα το βρεις 50μ περίπου, στα δεξιά σου.

    Εφόσον μπορείς και θέλεις να βρεθούμε, κερνάω και καφέ, 🙂 πάρε τα στοιχεία μου από τον Νικοκύρη, τηλ…κλπ, τα έχει, και επικοινώνησε μαζί μου.

  65. ΣΠ said

  66. Corto said

    49 (Έφη):

    Φαίνεται ότι στην Ουγγαρία υπήρχε ήδη ιστορικό προηγούμενο:

    Στις αρχές του 17ου αιώνα η φοβερή και τρομερή κόμισσα Ελισάβετ (Ερζίμπετ) Μπάτορυ, κατά συρροήν κακούργα δολοφόνισσα, σατανίστρια, σαδίστρια, αιμοδιψής, θηλυκός Δράκουλας, κανίβαλος κλπ βασάνιζε μικρά κοριτσάκια με μέλι και μυρμήγκια:

    «According to the Budapest City Archives, the girls were burned with hot tongs and then placed in freezing cold water. They were also covered in honey and live ants.»

    https://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_B%C3%A1thory#Investigation

  67. Γιάννης Ιατρού said

    Χαιρετώ

    εμ, τά ‘πα εγώ από χθες για την Ξαφά…
    Δευτεράτζα αποδεικνύεται όμως, αν την συγκρίνεις. Γιατί γενικά ρε παιδί μου, έχουν τέλος πάντων κι άλλες εκεί μέσα, με ένα κάποιο μορφωτικό επίπεδο, που μπορούν να επικαλεσθούν με άνεση και τον Αριστοτέλη άμα λάχει…, όχι μόνο τον Αίσωπο 🙂

  68. ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ said

    Από τα αγαπημένα – της Κικής Δημουλά. Αφιερωμένο στα τομάρια της «διδακτικής» αρθρογραφίας…

    ………………………………………………….

    Θεληματίας η πρόνοια. Έζεψε τα μερμήγκια /

    από νωρίς και σπρώξε σπρώξε έχουν σύρει /

    αρκετό χειμώνα κιόλας στη φωλιά τους.

    Αποταμίευση. Μια σεβαστή ομολογώ /

    μορφή χορτάτη ευθανασίας.

    Εν μέρει καλά τα λέει ο μύθος. /

    Έπρεπε να λογικευτούν λίγο τα τζιτζίκια /

    να βάζουν στην μπάντα μισό τραγούδι για το κρύο /

    να εξοικονομούν ολίγην /

    της ύπαρξής τους ασωτεία.

    Έξω απ’ το χορό καλά τα λέει ο μύθος. /

    Πώς αλλιώς να κάνουν τα τζιτζίκια. /

    Δεν αποταμιεύεται η ένταση. /

    Δεν θα ‘θελε κι αυτή να ζει περισσότερο; /

    Όμως δεν αποταμιεύεται. /

    Μια μέρα να τη φυλάξεις χαλάει.

    ……………………………………………….

    …πριν τη σύρουν τροφή στη φωλιά τους /

    κάτι τομάρια εαυτούλικα μερμήγκια.

    [ Από το ΥΠΕΡ ΑΣΩΤΕΙΑΣ ποίημα της Κικής Δημουλά]

  69. Πέπε said

    @41:
    > > […] το προτέρημα: οι μύθοι του απηχούν τον πραγματικό κόσμο, κι όχι τον κόσμο όπως θα θέλαμε να είναι.
    […] Ο σκοπός αυτών των ιστοριών είναι να διδάξουν, το να μη σοκάρουμε τα παιδιά (και τους μεγάλους) είναι δευτερεύον.

    Κατ’ αρχήν Αβονίδα, μη μου προσάπτεις πολιτικές ορθότητες. Δεν υπαινίχθηκα ότι θα έπρεπε να μη σοκάρουν. Άλλωστε δε σοκάρουν τα παιδιά, αντιθέτως τα παιδιά τους μαθαίνουν με ενθουσιασμό. Εμένα σοκάρουν.

    Δεύτερον: να διδάξουν τι; Γίνε σαν τον μέρμηγκα; Γίνε σαν την αλεπού που έκλεψε το τυρί του κόρακα;

    Τρίτον, με ποια λογική το να παρουσιάσεις έναν κόσμο όπως θα ήθελες να είναι αποτελεί μειονέκτημα; Δηλαδή ακυρώνουμε το παραμύθι; Ένα είδος που το έχουν καλλιεργήσει όλοι οι λαοί της γης, βγάζοντας και διαιωνίζοντας άπειρα παραμύθια (πολλά εκ των οποίων μάλιστα τα μοιράζονται πολλοί λαοί που μπορεί να είναι και τελείως απομακρυσμένοι μεταξύ τους > διάδοση, άρα κάτι είχε και άρεσε) που, τουλάχιστον στην ελληνική παράδοση και σε όσες την περιτριγυρίζουν, έχουν δηλωμένο σκοπό να πουν ευχάριστα, παρηγορητικά ψέματα.

    Ο μύθος είναι άλλο πράγμα. Δεν είναι καλό το ένα επειδή λέει σκληρές αλήθειες και κακό το άλλο επειδή χαϊδεύει αφτιά.

  70. Γιάννης Κουβάτσος said

    59: Στο τέλος, Έφη, παρουσιάζεται ένα αλογάκι της Παναγίας, με κουστουμιά και χαρτοφύλακα, και κάνει λογιστικό έλεγχο στα περιουσιακά στοιχεία του μέρμηγκα. Βρίσκει σωρεία παρατυπιών, το μυρμήγκι προσπαθεί να διαφύγει στη Χαβάη, η περιουσία του κατασχέθηκε και χρησιμοποιήθηκε για κοινωφελείς σκοπούς. Ο δε τζίτζικας οργάνωσε ένα πρόγραμμα για νεαρά έντομα που επιθυμούσαν διακαώς πολιτιστικές ανταλλαγές με χώρες που έχουν θερμότερο κλίμα. Και χάρη στην απαλλοτρίωση της περιουσίας του μυρμηγκιού, ο τζίτζικας διευθύνει από τότε μέχρι σήμερα εξερευνητικές αποστολές με ιστιοσανίδα. 😎👍

  71. sarant said

    Το σχόλιο 68 είχε προβλημα κωδικοποίησης, το έφτιαξα.

  72. cronopiusa said

    Ο Τζίτζικας, ο μέρμηγκας, οι σκλάβοι και τα κλισέ για τα κοφίνια

  73. Γς said

    Ατιμα μυρμήγκια. Εγώ σήμερα θα ήμουν τραπεζίτης. Θα ήμουν μεγαλοκαταθέτης. Θα είχα λεφτά ρε παιδί μου. Αλλά δυστυχώς με τέτοια παιδικά τραύματα.

    Money-money. Εξ απαλών ονύχων κατανόησα την αξία του γι αυτό και άρχισα να το μαζεύω. Πενταροδεκάρες χάρτινες, από τα ρέστα του μπακάλη. Τα έκρυβα σε διάφορες κρυψώνες, αλλά η μάνα μου πάντα τις έβρισκε.

    Μέχρι που βρήκα ένα τενεκεδοκούτι από γάλα εβαπορέ και τα στρίμωχνα μέσα από δυό τρύπες που είχε. Και ήμουνα σίγουρος ότι η περιουσία μου ήταν ασφαλής στο κουτι που το είχα κρυμμένο μέσα σε κάτι θάμνους απέναντι στο μεγάλο οικόπεδο.

    Και κάποτε στούμπωσε και το άνοιξα..

    Φαίνεται ότι υπήρχαν υπολείμματα από γάλα εβαπορέ που είχαν ποτίσει τα χαρτονομίσματα, που είχαν έρθει τα μερμήγκια, που έφαγαν το βιος μου

    Κουρέλια.

    Ατιμοι μέρμηγκες με κάνατε τζίτζικα

  74. Γιάννης Κουβάτσος said

    33: Έτσι είναι, δυστυχώς. Υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι και στα δύο κόμματα, αλλά περιθωριοποιούνται, για να βγουν στο προσκήνιο οι διχαστικοί, οι συνθηματολόγοι και οι φορείς της μετα-αλήθειας.

  75. Μπετατζής said

    Το έχω σίγουρα ξαναγράψει εδώ πέρα. Ο μύθος έχει πέρα για πέρα ανασκευαστεί, και από ζωολογικής / βιολογικής απόψεως. Συγκεκριμένα, ο τζίτζικας, τραγουδώντας και δουλεύοντας συγχρόνως, ανοίγει μικροσκοπικές τρύπες στο δέντρο με την προβοσκίδα του (έχει μια μικρή) και μετά έρχεται κύριος το μυρμήγκι και ρουφάει με την ησυχία του άκοπα. Αν δεν είμαι πτώμα το βράδυ θα σας βάλω και παραπομπή, γιατί τώρα δουλεύω και δεν προλαβαίνω.

  76. Την καρφώνει στον φλοιό του δέντρου – την πολύ σκληρή μυτερη προβοσκίδα του που μοιάζει με καρφί χωρίς κεφάλι ή με λεπτό έμβολο – και ρουφάει χυμό ασταμάτητα. Ιδίως τις ζεστές ώρες της ημέρας.
    Ταυτόχρονα, ενώ έχει καρφωμένη την προσβοσκίδα, τραγουδάει ασταμάτητα. Έχει μια ειδική ηχητική συσκευή ανάμεσα στο θώρακα και την κοιλιά του τζιτζικιού. Η συσκευή αποτελείται από δύο κοιλότητες που χωρίζονται από μια λεπτή μεμβράνη τεντωμένη. Κάθε φορά που δονείται η μεμβράνη, παράγεται ήχος

  77. sarant said

    75-76 Mάλιστα, άρα πάει το στερεότυπο (όπως και με τη στρουθοκάμηλο, ας πούμε)

  78. Σωτήρς said

    Οι αρχαίοι τα έτρωγαν τα τζιτζίκια, σωστά;
    Ίσως η ιστορία του Αισώπου να ήταν διδακτική για εν δυνάμει μικρούς χορτοφάγους που δεν ήθελαν να φάνε τζιτζικάκια. «Κατεσθίετε τα άχρηστα τζιτζίκια για να φάτε και γλυκό μετά«.

  79. Avonidas said

    #75. Ο μύθος έχει πέρα για πέρα ανασκευαστεί, και από ζωολογικής / βιολογικής απόψεως.

    Ο μύθος του λαγού και της χελώνας να δεις. :-/

    …Μα σοβαρά μιλάτε τώρα, κι εσύ κι ο Πουλής; Ο μύθος δεν έχει σκοπό να διδάξει βιολογία, αλληγορία είναι! Το αν μας αρέσει η αλληγορία ή όχι είναι άλλο καπέλο. (Ο Αίσωπος, τουλάχιστον, ήξερε ότι έλεγε ένα παραμύθι, όχι σαν κάτι άλλους που ψάχνουν την Κιβωτό στο Αραράτ κι υπολογίζουν τη χωρητικότητά της).

    Το να προσπαθούμε να βρούμε ποιος έχει το δίκιο με το μέρος του, ο τζίτζικας ή το μυρμήγκι, ο λύκος ή το κατσικάκι κλπ. είναι, τι να πω, διαστροφή.

  80. Avonidas said

    Κι αφού θέλετε να το χέσουμε τελείως :-D, ε, ναι λοιπόν, ο τζίτζικας έχει ένα σκοπό στη ζωή, να γαμεί, και μετά πεθαίνει ευτυχισμένος· ενώ το μυρμήγκι (εργάτης) δεν γαμεί καθόλου.

    Είμαστε εντάξει από ανθρωπομορφικές μεταφορές ή να βάλω κι άλλο;

  81. venios said

    Σήμερα τα μερμήγκια τουρτουρίζουν το χειμώνα γιατί ο τζίζικας είναι οδιοκτήτης τγς αποθήκης και κρατάει τα κλειδιά, δίνει μάλιστα λίγη τροφή σε μερικά μερμήγκια για να καρφώνουν και να δέρνουν τους τεμπέληδες (έτσι ο πλούτος αναδιανέμεται προς τα κάτω).

  82. leonicos said

    Τα έντομα ΔΕΝ φωνάζουν, ούτε ‘ζουζουνίζουν / βοβμβούν’ με το στόμα. Αν ‘τραγουδούσαν’ με το στόμαι δε θ’ ακούγονταν.

  83. Christos said

    13. Υπάρχει η λέξη leafhopper που μπορεί να σημαίνει τριζόνι, γρύλο ή τζιτζίκι.

    Ο μύθος χρησιμοποιείται και σήμερα στο σχολείο, στο βιβλίο των Αγγλικών: http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-C107/736/4822,21971/. Στο τέλος της ιστορίας, το βιβλίο δίνει δύο εκδοχές του τέλους. Μια ιδέα είναι τα παιδιά να παίξουν την ιστορία σαν θεατρικό, διαλέγοντας το τέλος που τους φαίνεται σωστό… (δεν διαλέγουν πάντα το «σωστό» 😦 )

    Πώς λένε την πολιτική σκέψη της κυρίας είπαμε; Social Mirandarwinism;

  84. Μπετατζής said

    80. Χαλάρωσε, όλοι πλάκα κάνουμε, δεν τρέχει τίποτα. Αν μαθαίνουμε και τίποτα χρήσιμο στο μεταξύ, δεν βλάπτει. Θα συμφωνήσω ότι όποιος προσπαθεί να βγάλει κοινωνικοοικονομικοπολιτικά ή δεν ξέρω και γω τι άλλο συμπεράσματα χρησιμοποιώντας την φύση, κάνει φάουλ από τα μπετά. Αυτό ισχύει ιδίως για την λεγόμενη «ανθρώπινη φύση».

    Εντωμεταξύ όλο το ίντερνετ λέει ότι τραγουδάνε μόνο τα αρσενικά τζιτζίκια, εγώ όμως πιστεύω ότι τραγουδάνε τα θηλυκά και όχι τα αρσενικά. Θα εκτιμούσα μια έγκυρη παραπομπή ή γνώμη, για να το λύσουμε και αυτό το ζήτημα. (όχι αυτές που βγάζει πρώτες το ίντερνετ, σας λέω δεν το πιστεύω). Εγώ νομίζω ότι τραγουδάνε οι τζιτζικίνες

  85. Γιάννης Κουβάτσος said

    79: Σε όλα τα θρησκευτικά και άλλα κείμενα με μεταφορική σημασία οι αναγνώστες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους λιτεραλιστές, οι οποίοι προσκολλώνται στο γράμμα των κειμένων και μετράνε, όπως είπες τη χωρητικότητα της Κιβωτού, και στους κριτικούς αναγνώστες, που είναι ευέλικτοι στην ανάγνωσή τους και εκλαμβάνουν συχνά ως λεκτική μεταφορά ό,τι οι λιτεραλιστές καταπίνουν ως γεγονός. Μάστιγα είναι στις ΗΠΑ οι λιτεραλιστές οπαδοί του δημιουργισμού.

  86. Christos said

    Κι από ένα ωραίο κομιξάκι, ένας ιδεολογικός πρόγονος της κυρίας:
    http://economixcomix.com/samples/malthus/

  87. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    66 >>η φοβερή και τρομερή κόμισσα Ελισάβετ (Ερζίμπετ) Μπάτορυ
    Άλλη σύμπτωση, γι αυτήν τη Μπάθορι έμαθα πολύ πρόσφατα από μια μεταμεσονύχτια εκπομή (Μύθοι και Γρίφοι Δ.Πετρόπουλος στο Ρίαλ ράδιο) όπου έλεγε τις φρίκες που πέρναγαν νεαρά κορίτσια στα χέρια αυτής της δαιμόνισσας. Μάλλον δεν είπε για το μαρτύριο με τα μυρμήγκια (ή δεν το κατέγραψα) αλλά ότι τις κρέμαγε από τις φτέρνες και τις μαστίγωνε οδηγώντας τες σε αργό μαρτυρικό θάνατο και την πάτησε,ευτυχώς, όταν μια κόρη πάστορα της ξέφυγε και πήγε στον πατέρα της (που είχε μεγάλη επιρροή φυσικά και δε μπορούσαν να το κουκουλώσουν) και οργάνωσε το ντου και την έπιασαν επ΄ αυτοφώρω να βασανίζει νεαρές κοπέλες.

    Άμα θέλω να κατακρίνω τώρα το μυρμήγκι -που είναι αντικειμενικά αντιπαθέστερο διότι σκάνε πάλι κατά μιλιούνια ,λόγω εποχής, στα κάγκελα, θα του προσάψω κι ότι είναι πτωματοφάγο (και κοπροφάγο) ενώ ο κυρ τζίτζικας, άρχοντας! μόνο πράσινους χυμούς και τραγούδι 🙂

    Εντωμεταξύ με την χολερική αυτή σαχλαμάρα της Μ.Ξ. εκφενδονίστηκαν και διάφορα σεξιστικά σχόλια εις βάρος της (θα φχαριστιέται τέτοια που είναι λέει το τριζόνι μέσα μου) καθότι η Μ.Ξ. εμπίπτει στις άγαμες θυγατέρες λέει.

    konel_vlachar@konel_valar 25 Ιουν
    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΟΛΑ
    Ε Π Ο Σ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ
    Μιράντα Ξαφά: Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας: Νέα εκδοχή

    salepis@nikosalepis 25 Ιουν
    Απάντηση στο χρήστη @konel_valar
    Ο Μέρμηγκας άνοιξε τσιπουράδικο σε αποικία τερμιτών στο Εξωτερικό.

    To_pouli_tou_Rouli@To_pouli_tou_Ro
    Απάντηση στους χρήστες @konel_valar @kakomyrios
    γιατί ξαναγύρισε ο μέρμηγκας πίσω και μας πίνει το αίμα δε μας λέει

    @kperifanos 25 Ιουν
    Απάντηση στους χρήστες@To_pouli_tou_Ro @konel_valar @kakomyrios
    δεν ειναι σωστο ομως να μιλαει ετσι για την Οικογενεια Μητσοτακη

  89. Μπετατζής said

    Ιστορικοί έχουν μείνει οι καυγάδες του Μάνου Χατζιδάκι με τα τζιτζίκια στο δεντροπερικυκλωμένο Κηποθέατρου Ηρακλείου Κρήτης (Μουσικός Αύγουστος, εκεί στα ΄ 80s). Ο Χ. ήθελε πάντα κατανυκτική ατμόσφαιρα στις συναυλίες του και τα τζιτζίκια είχαν την κακή συνήθεια μόλις άρχιζε ένα τραγούδι να αρχίζουν και αυτά το τραγούδι μανιασμένα για συνοδεία και κάνανε τα νεύρα του Χατζιδάκι σμπαράλια σε σημείο που διέκοπτε την εκτέλεση. Εγώ ήμουνα παιδάκι και πολύ διασκέδαζα με τη φάση αυτή.

  90. ΓιώργοςΜ said

    84 Κι όμως, μελετώντας σοβαρά (και όχι με αισώπειους ή άλλους διδακτισμούς) τη φύση, μπορούμε να δούμε παραδείγματα που λειτουργούν, τι τίμημα έχουν, να φανταστούμε άλλα που ίσως θα λειτουργούσαν, αλλά και να υπολογίσουμε το κόστος της Α ή της Β επιλογής. Η μελέτη επίσης της κοινωνικής ζωής των πρωτευόντων θηλαστικών ίσως να μας δώσει και κάποια διαισθητική άποψη για τα ένστικτά μας, αυτά που καταπνίγουμε και αυτά που αφήνουμε να ξεσαλώσουν με πολλαπλάσιες συνέπειες. Περισσότερη αυτογνωσία σημαίνει καλύτερες επιλογές.

    Μιας και μιλάμε για μερμήγκια και αλληγορίες, να θυμίσω το «Οι πρώτοι άνθρωποι στη Σελήνη» όπου ο Χ.Τζ. Ουελς δίνει μια εξαιρετική παρουσίαση, υπό το πέπλο της επιστημονικής φαντασίας μια κοινωνία ακραίας εξειδίκευσης, των Σεληνιτών που μοιάζουν με μυρμήγκια. Διάβασα το βιβλίο μια φορά μικρός σαν περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, και μια φορά μεγαλύτερος σαν κοινωνιολογική αλληγορία, και το βρήκα εξαιρετικό.

  91. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @82. Ειδικά ο τζίτζικας, Λεώνικε, τερετίζει /τρύζει

  92. Αλέκος81 said

    25: Μια παραστατικη παραλλαγή του αποφθεγματος :

    «Η φτωχιά που πηδιεται είναι ‘τανα, ή πλούσια που πηδιεται ατίθαση»

  93. ΣΠ said

    90
    Έχεις δει την ταινία; https://www.imdb.com/title/tt0058100/
    Την είχα δει μικρός.

  94. cronopiusa said

    Σκίτσο Liberation: Τζίτζικας η Ελλάδα – Μέρμηγκας η Μέρκελ

  95. sarant said

    94 Δεν την είχα δει αυτή τη γελοιογραφία τότε.

  96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    84 Μπετατζής >>εγώ όμως πιστεύω ότι τραγουδάνε τα θηλυκά και όχι τα αρσενικά. Θα εκτιμούσα μια έγκυρη παραπομπή ή γνώμη, για να το λύσουμε και αυτό το ζήτημα.
    🙂
    >>τραγουδούν μόνο τα αρσενικά με στόχο να προσελκύσουν τα θηλυκά που βρίσκονται στην περιοχή τους.
    (Οι θηλυκές έχουν δουλειές.Γεννάν αυγά στις τρύπες που ανοίγουν στο φλοιό.)
    Το τζιτζίκι λοιπόν τραγουδάει για να προσελκύσει το θηλυκό. Αυτός είναι ο ένας λόγος, ο επιστημονικός. Ο δεύτερος λόγος, ο μεταφυσικός, είναι ότι δεν ζει παραπάνω από 6 εβδομάδες! Για φανταστείτε: μένει θαμμένο μέσα στη γη 17 χρόνια και όταν βγαίνει στην επιφάνεια, ζει μόνο ενάμιση μήνα!
    https://www.thepressroom.gr/viral/giati-tragoydaei-tzitziki
    Η απίστευτη ζωή των τζιτζικιών: https://www.bluedot.gr/2013/05/cicadas/

    Θα εκπαιδεύουμε τζιτζίκια

  97. Μαρία said

    35
    Πούτζο λέγεται. Σε παλιότερη συζήτηση είχα βάλει και βίντεο για τους δύσπιστους.

  98. ΣΠ said

    18, 97
    Κατ’ αρχάς γράφεται Puzo (με ένα z):
    https://www.imdb.com/name/nm0701374/
    Όσο για την προφορά:
    https://el.forvo.com/word/mario_puzo/#it

  99. Alexis said

    Πραγματικά ο επίλογος με τα ναρκωτικά είναι το κερασάκι στην τούρτα της αθλιότητας!!!

  100. Κιγκέρι said

    Ε σεις τζιτζίκια μου άγγελοι
    γεια σας κι η ώρα η καλή.
    Ο βασιλιάς ο Ήλιος ζει;
    Κι όλ’ αποκρίνονται μαζί.

    Ζει και ζει και ζει …..
    ο βασιλιάς ο ήλιος ζει.

  101. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  102. cronopiusa said

  103. ΓιώργοςΜ said

    Δεν έχει αναφερθεί η συνήθεια των παιδιών στα χωριά, παλιότερα τουλάχιστον, να πιάνουν τζιτζίκια (είναι αρκετά εύκολο), και να τους μπήγουν στην κοιλιά (τα ίδια λένε στον κώλο) μια καλαμιά και να τα αφήνουν να πετάξουν, σαν παιχνίδι. Βασανιστήριο για τα δικά μας μάτια, αλλά άλλες εποχές, σκληρότερες, σκληρότεροι κι οι άνθρωποι,

    Στιχομυθία του πατέρα μου μ’ έναν ξάδερφό μου, πολύ πιτσιρικά τότε:
    -Γιάννη έπιασες κανένα τζιτζίκι φέτος; Δε νομίζω.
    -Εγώ δεν έπιασα ρε θείο; Προχτές δεν έπιασα ένα, που με κατούρησε και μ’ έκανε πιστίλ’! (=μούσκεμα)

    Το «κατούρημα» είναι γεγονός, όταν φεύγει το τζιτζίκι που κυνηγάς, ενίοτε αφήνει μερικές σταγόνες υγρού πίσω του, αρκετή ποσότητα σε σχέση με το μέγεθός του. Δεν ξέρω για ποιο λόγο, ίσως για να μειώσει το βάρος απογείωσης. Πηγή για πείραγμα λοιπόν, «σε κατούρ’σε ο τζίτζικας»!

  104. Neo Kid said

    Kuiz:
    Giati h periodicity ton 17 xronon sth gennisi ton tzitzikion einai poly ofelimi gia ta tzitzikia?
    Sxetika eukolo…

  105. gpoint said

    # 97, 98

    Θα έκανε παρέα με τον Καραϊσκακη φαίνεται (φατσούλες γελαστές )

  106. Mindkaiser said

    @104 Πολύ ενδιαφέρον θέμα Neo Kid. Πρόκειται υποτίθεται για εξελικτική στρατηγική επιβίωσης. Με το να επιλέξουν μεγάλους (βιολογικά) πρώτους αριθμούς για τον κύκλο αναπαραγωγής τους, εξασφαλίζουν ότι δεν μπορεί κάποιος θηρευτής να συγχρονίσει τον δικό του κύκλο σε κάποιο υποπολλαπλάσιό του ώστε να έχει (περιοδικά έστω) εξασφαλισμένα μεζεδάκια που τραγουδάνε ανέμελα! 🙂

  107. Γιάννης Ιατρού said

    104/106: Δεν έχουν 17χρονους κύκλους αναπαραγωγής όλα τα τζιτζίκια. Μερικά έχουν μικρότερους (13- & 4-χρονους). Στην Ελλάδα κυρίως 4-χρονους.

  108. cronopiusa said

    El canto de la cigarra (zemi no uta, ゼミのうた ,蝉の歌)

  109. ΣΠ said

    106
    Ναι, αυτό είναι, αλλά δεν είναι ακριβώς στρατηγική επιβίωσης, αλλά αποτέλεσμα φυσικής επιλογής. Δηλαδή, από όλα τα είδη με τους διάφορους κύκλους αναπαραγωγής επιβίωσαν εκείνα που συνέβη ο κύκλος τους να είναι μεγάλος πρώτος αριθμός.

  110. Mindkaiser said

    @107 Αγαπητέ κακόψυχε Ιατρού (συγγνώμη για το αστείο, αλλά είναι τα στερητικά από τον πολυώνυμο), το 13 μας κάνει, χωρίς να αλλάζει η λογική του επιχειρήματος. Τα άλλα με τα 4 χρόνια μπορεί εναλλακτικά να έχουν κέρατα για να επιβιώνουν. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθούν όλα τα υποείδη την ίδια στρατηγική επιβίωσης. 🙂

    «Τζι, τζι, τζι, τζι, τζίτζικας,
    Τα δέντρα τριγυρίζω
    Μια δουλειά δεν έκανα
    Και κόπο δεν γνωρίζω.
    Όλη μέρα τζι, τζι τζι
    Ζαλίζω το κεφάλι
    Κι αν πεινάσω κάποτε
    Ας ειν’ καλά οι άλλοι.»

    Περικλής Κοροβέσης – Η συνέλευση των ζώων.

  111. Mindkaiser said

    @109 Σωστή βεβαίως η παρατήρηση.

  112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    70. Γιάννης Κ. >>χάρη στην απαλλοτρίωση της περιουσίας του μυρμηγκιού, ο τζίτζικας διευθύνει από τότε μέχρι σήμερα εξερευνητικές αποστολές με ιστιοσανίδα.
    Σοβαρά τώρα ή τρολάρεις με δικό σου σενάριο; 🙂

  113. Γιάννης Ιατρού said

    110: 🙂 Μιάς και το ψάχνεις το θέμα, ρίξε μιά ματιά εδώ.

  114. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    103 ΓιώργοςΜ >>η συνήθεια των παιδιών στα χωριά, παλιότερα τουλάχιστον, να πιάνουν τζιτζίκια (είναι αρκετά εύκολο), και να τους μπήγουν στην κοιλιά (τα ίδια λένε στον κώλο) μια καλαμιά και να τα αφήνουν να πετάξουν, σαν παιχνίδι.

    ακόμη πιο βάρβαρο: τα τύφλωναν για να πετάνε μόνο προς τα πάνω!

  115. Γιάννης Κουβάτσος said

    112: Όχι, δεν τρολάρω, δεν χρειάζεται. ☺Και τα δύο βιβλία, τα πολιτικώς ορθά και τα ορθότερα παραμύθια, είναι αρκούντως «πειραγμένα» από τον συγγραφέα, τον Γκάρνερ.

  116. κι άλλο διχαστικό, μυρμηκοφοβικό
    τσιφτετέλι από τζιτζικοκαλλιτέχνες,
    «μέσα στον κόσμο αρνήθηκε
    τις πράξεις τις ανήθικες,
    κι από ρουσφετομέρμηγκες
    προτίμησε τους τζίτζικες»

  117. Γιάννης Ιατρού said

    109: Σταύρο, ίσως σ΄ενδιαφέρει: Evolution of periodicity in periodical cicadas

  118. gpoint said

    # 107

    …Στην Ελλάδα κυρίως 4-χρονους.

    δηλαδή συγχρονίζονται με τις βουλευτικές εκλογές ;

  119. ΣΠ said

    117
    Ευχαριστώ, Γιάννη. Ενδιαφέρον φαίνεται.

    118
    Προσπαθούν, αλλά οι εκλογές δεν συγχρονίζονται μαζί τους. 🙂

  120. Γιάννης Ιατρού said

    118: θα έχουν και κάποια διαφορά φάσης Γιώργο…

  121. cronopiusa said

    Μύρμηξ και Τέττιξ.

  122. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «Αν μη τι άλλο, έχει το προτέρημα ότι εκφράζεται χωρίς περιστροφές. Οι φτωχοί φταίνε, από δικές τους επιλογές βρίσκονται σε αυτή τη θέση.»

    Αν μη τι άλλο, σ΄αυτό έχει απόλυτο δίκιο. Ενώ ζούν σε χρηματοοικονομικό σύστημα και ξοδεύουν την ζωή τους για τα χρήματα, στην συντριπτική τους πλειονότητα δεν θέλουν και δεν επιδιώκουν να γίνουν πλούσιοι (κανείς απ΄όσους γνωρίζω εδώ μέσα αλλά και έξω) επιπλέον δρομολογούν και τα παιδιά τους σ΄αυτό τον παραλογισμό, κι όταν είναι να αποφασίσουν για κοινοβουλευτικούς αντιπροσώπους, επιλέγουν κρετίνους και σούργελα σαν την Ξαφά που τους περιφρονούν και τους παραμυθιάζουν.
    Ούτε ένα κόμμα, ούτε καν ένας πολιτικός δεν υπάρχει που να λέει την αλήθεια, όλοι ανεξαιρέτως λένε από απλά παραμύθια, π.χ ΚΚΕ, έως τερατώδη όπως ο ΣΥ,ΡΙ,ΖΑ και η Ν.Δ, παρ΄όλα αυτά, κάθε φορά οι φτωχοί είναι συνεπείς σ΄αυτούς που τους φτύνουν, απόδειξη πως η Ξαφά θα εκλεγεί πανεύκολα.

    Την προηγούμενη φορά που έβαλα τραγούδια, μπήκαν άλλα αντ άλλα, για να δούμε τώρα.

  123. Γιάννης Ιατρού said

    122: Λάμπρο,
    Με τρίχες ασχολείσαι! 🙂 . Το κουρσάκι που το κονόμησες, ε; Θα έγινες κι εσύ ινφλουένσερ….

  124. ΣΠ said

    121
    Ναι, βέβαια. Η παλιά ταινία http://www.cine.gr/film.asp?id=701620

  125. Ας γελάσουμε κι άλλο. Αφιερωμένο…

    Ως τέως υπουργός τι είναι αυτά που είχατε καταφέρει για την Ροδόπη και την Θράκη ευρύτερα, όταν διατηρούσατε υψηλές θέσεις ευθύνης;

    – Ο Στάλιν κάποτε είπε ότι η συχνή επανάληψη του ψέματος, καθιστά το ψέμα αλήθεια… Ένας δυτικός διανοητής του απάντησε ότι η συχνή επανάληψη της αλήθειας προστατεύει την αλήθεια από το ψέμα. Αυτό, λοιπόν, με προκαλείτε να κάνω κι εγώ με την ερώτησή σας. Να επαναλάβω αλήθειες.

    https://www.xronos.gr/politiki/eyripidis-stylianidis-zitima-mas-einai-na-kerdisoyme-xana-stoihima-toy-mellontos

  126. Μαρία said

    125
    Είχε και διάλογο με δυτικό διανοητή! Να μας τον αποκαλύψει ο Γιούρι να τον μάθουμε κι εμείς.

    Διαφημιστική εταιρεία «ο Ιαβέρης»

  127. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κι αυτός ο τύπος διετέλεσε υπουργός Παιδείας…Τι έχει τραβήξει αυτή η άμοιρη παιδεία στη χώρα μας…

  128. mitsos said

    Μέλαινα χολή κερνά η κυρία Μ. Ξαφά
    (και κάποιοι ακόμη π.χ. @45 G.B. )
    Νομίζω πως ακομψο και άσκοπο να απαντηθεί με αντικέρασμα επίσης «μέλαινας χολής»
    Η γιαγιά μου σε συτές της περιπτώσεις απαντούσε : «Το κακό ξύδι τ΄αγγειό τ’ χαλνάει.»

  129. Jane said

    Στο μεταξύ τα μυρμήγκια και τα τζιτζίκια της Ξαφά δεν φτουράνε χαρτωσιά μπροστά στα θεριά του Στέφανου Μάνου.

    Σε ομιλία που έκανε τον Μάρτιο στο ίδρυμα Μποδοσάκη ενώπιον βουλευτών της ΝΔ , αφού τον προλόγισε ο Πικραμένος (τι έκπληξη) , πρότεινε να μειωθούν οι μισθολογικές δαπάνες του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων κατά 50% και να σταματήσουν να δίνονται προαγωγές γιατί κοστίζουν!
    Πολύ θα ήθελα να τα άκουγαν αυτά οι ένστολοι του Υπ. Εθν. Άμυνας και να ακούσω την άποψή τους. Αλλά ποιο κανάλι να τα δείξει;

    Επίσης με αφορμή το δημογραφικό ανέφερε πως ο αριθμός των μαθητών έχει μειωθεί και θα μειωθεί κι άλλο. Οπότε προτείνει να εκχωρηθεί η αρμοδιότητα για το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό στις περιφέρειες και το πλεονάζον προσωπικό να χρησιμοποιηθεί για να διδάξει στους μετανάστες και στις γύρω χώρες ελληνικά. Να δημιουργήσουμε λέει, έναν ..«γλωσσικό ιμπεριαλισμό». 🙂

    Προτείνει επίσης να γίνει ένα τεράστιο αιολικό πάρκο η Μακρόνησος κι ένα σωρό άλλα τέτοια, όποιος ενδιαφέρεται, βάζω το λινκ.

    https://www.blod.gr/lectures/protaseis-kai-idees-gia-tin-ellada-tou-ayrio-to-mellon-den-perimenei/

    Απορώ πως κι δεν πρότειναν ακόμη τη δημιουργία ιδιωτικών φυλακών , όπως στην Αμερική.

  130. nikiplos said

    Δεν είδα αν το έβαλε κάποιος, αλλά ο ποιητής παλαιόθεν έχει δείξει το (σωστό) δρόμο…

  131. nikiplos said

    Συγνώμη φίλτατο Κιγκέρι (100@) δεν είχα δει το σχόλιό σου, πέραν ότι συνηθίζεις καίριες παρεμβάσεις… 🙂

  132. spyridos said

    Η Μιράντα Ξαφά η χαμωκουράδα που εκμεταλλεύτηκε εσωτερική πληροφόρηση από το περιβάλλον του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για να αγοράσει από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ασφάλιστρα κινδύνου του ελληνικού χρέους (CDS) και να κερδοσκοπήσει στο κεφάλι του Ελληνα φορολογούμενου. Για κάτι ανάλογο στις ΗΠΑ θα είχε εισπράξει μια χιλιάρα χρόνια φυλακή. Στο Ελλαδιστάν ελπίζουμε μήπως βρεθεί κανένα παλικάρι και την ξεκοιλιάσει αφού η δικαιοσύνη είναι μια φάρσα.
    http://newpost.gr/post/267265/dikaiwsh-kammenoy-sth-diamaxh-me-ksafa-kai-makka-gia-thn-ypothesh-twn-cds

    Και σε άλλα με υγεία Μιράντα μου γλυκιά.

    (το χαμωκουράδα λεγόταν πολύ στον Πειραιά τη δεκαετία του 80, δεν υπάρχει στο σλανγκ. Θυμάμαι ότι κάποιος με διόρθωσε όταν είπα σκέτο κουράδα. Ηταν μια εντελώς άλλη έννοια πίστευε.)

    » Η εικόνα που βλέπετε συνόδευε το άρθρο της Καθημερινής, αλλά είναι παρμένη από εδώ. Αναρωτιέμαι αν ζητήθηκε άδεια ή αν πληρώθηκαν δικαιώματα δημιουργού»
    Αυτή η χαμωκουράδα λοιπόν κατά το «τα ντικά μας ντικά μας και τα ντικά σας ντικά μας» (Χάρρυ Κλυν – Ζισκάρ Ντεστέν)
    τσίμπησε την ζωγραφιά χωρίς να πληρώσει την δημιουργό , αυτές είναι οι συνήθειες και το ήθος των νεοφιλελέδων
    Οι δούλοι δουλεύουν και εμείς κερδίζουμε.
    Η δημιουργός ενημερώθηκε βέβαια τώρα και ο εκπρόσωπός της στέλνει το λογαριασμό.

  133. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Πράγματι, παιδαριώδης (σχ. 16) και ξεκούρδιστη (σχ. 29) η –ανέμπνευστη τελικά- «έμπνευση» της κ. Ξαφά. Αλλά και ρηχότατη και μίζερη. Επιπλέον, και ελαφρώς φασίζουσα…

    (Ωστόσο, και το σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ κάτω του μετρίου το βρίσκω… Και αναποτελεσματικό, τελικά)

    26-28: Κάποια «βρόμικη» δουλειά θα τη βάλουν την κ.Ξ. να κάνει, σίγουρα. Νομίζω έχει την κατάλληλη εμπειρία και της πάει κιόλας… (Άντε, ας μην κάνω παραλληλισμό με γνωστές ιστορικές αντίστοιχες/ανάλογες καταστάσεις…)

    Μακάρι να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε πολύ στο μέλλον την «ξαφίλα» (που πρωτοπλάθει, νομίζω, σήμερα ο κ. Κουβάτσος)!

    Και για να φανεί (όπως έπραξαν και προηγούμενοι σχολιαστές) και το χάσμα των προσεγγίσεων:

    1) Τάσος Λειβαδίτης
    «Έχεις τον ήλιο στα μαλλιά σου
    και το φεγγάρι στην ποδιά σου
    και ένα τζιτζίκι εκεί στα στήθια
    που σου λέει παραμύθια.»

    Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης. https://youtu.be/YchLiNdVGIE

    2) Οδυσσέας Ελύτης
    «Και πολλά τα λιόδεντρα
    που να κρησάρουν στα χέρια τους το φως
    κι ελαφρό ν’ απλώνεται στον ύπνο σου
    και πολλά τα τζιτζίκια
    που να μην τα νιώθεις
    όπως δε νιώθεις το σφυγμό στο χέρι σου.»

  134. Γιάννης Κουβάτσος said

    Είναι εντυπωσιακό, πάντως, το πώς λειτουργεί ο μηχανισμός της εκλογίκευσης. Κάποιοι γουστάρουν να δέρνουν και να τρομοκρατούν αδύναμους, άλλοι θέλουν να σκοτώνουν και να καταστρέφουν, άλλοι είναι μισάνθρωποι και χαιρέκακοι, αλλά όλοι τους απωθούν τα πραγματικά κίνητρα των πράξεων και των παρορμήσεών τους, αφού τους ενδιαφέρει ο αυτοσεβασμός και η δημόσια εικόνα τους. Οπότε είναι εκεί οι ιδεολογίες και οι θρησκείες και τα ανώτερα ιδανικά για να τους βολέψουν, για να τους δώσουν το λούστρο που τους είναι αναγκαίο. Πόσα μας έμαθε ο Φρόιντ…

  135. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Η Ξαφά βάζει τον εαυτό της στα δουλευτάρικα μυρμήγκια, τι δουλειά κάνει;

  136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    123 – ☺☺☺

    132 – Σιγά μη την ενοχλούσαν στην Αμερική, τόσα τρισεκατομμύρια έκλεψαν οι έξυπνοι σαν την Ξαφά στο κεφάλι του αμερικανού φορολογούμενου, είδες να μπαίνει κανείς φυλακή; Αντιθέτως πριμοδοτήθηκαν με δωρεάν χρήμα που πληρώνει ο αιώνιος μαλάκας φορολογούμενος κι έχουν δημιουργηθεί πολύ μεγαλύτερες φούσκες από το 2007.
    Οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν κοντή μνήμη.

  137. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    135 – Ότι και όλοι οι πολιτικοί, δουλεύει τον λαό.☺

  138. Γιάννης Κουβάτσος said

    (Ωστόσο, και το σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ κάτω του μετρίου το βρίσκω… Και αναποτελεσματικό, τελικά)
    Απαράδεκτο, θυμίζει τις χειρότερες μέρες λυσσαλέων κομματικών σκυλοκαβγάδων. Σαν εκείνο το ολόγραμμα του Σημίτη σε εξίσου απαράδεκτο παλαιότερο προεκλογικό σποτ της ΝΔ. Πολλές αποτυχίες μπορούν να συγχωρεθούν, αλλά εδώ μιλάμε για ηθική, αισθητική και πολιτική κατρακύλα. Κρίμα.

  139. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    115 Γιάννης Κ. Α! οκ. 🙂
    (Νόμιζα ότι) τις θυμόμουν πιο «παιδικές» τις ορθές εκδοχές των ιστοριών.

    >>Ξαφίλα πολύ καλό!

  140. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα, είχα βγει και να με συμπαθάτε!

  141. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    140. Πήρες αέρα Νικοκύρη; Ψήνεστε κι εκεί; . Αύριο θα ξεκορφίσει 45άρι στο Παρίσι

  142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    141. Έτσι λέγανε στα ράδια αλλά τώρα που κοίταξα δε βλέπω στα επίσημα σάιτ πάνω από 32 βαθμούς. Τί διάολο, τρομολαγνία και με τη ζέστη ;
    Και για να είμαι στο θέμα, τζίτζικας δε λάλησε ακόμη στον κήπο μου 🙂 . Μια κουκλίτσα πεταλούδα σήμερα έγλειφε τα μελωμένα κορόμηλα αλλά τζίτζικας, γιοκ.

  143. atheofobos said

    132
    Η Βουλή τον Νοέμβριο 2018 με 118 ψήφους κατά έναντι 38 υπέρ, απέρριψε το αίτημα για άρση ασυλίας του προέδρου των ΑΝΕΛ και τότε υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου που αφορούσε το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης και ψευδούς καταμήνυσης έπειτα από μήνυση των Χάρη Μάκα, Μιράντας Ξαφά και Ηλία Κανέλλη για την ταλαιπωρία που τους προκάλεσε, όταν κατέθεσε μήνυση εναντίον τους για «απάτη επί δικαστηρίω» σε μια δικαστική υπόθεση, μια «ουρά» της υπόθεσης CDS.
    Στην επιτροπή Δεοντολογίας ο Καμμένος, ο οποίος δεν εμφανίστηκε καν στην Ολομέλεια να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τόνιζε ότι οι τρεις δικαιώθηκαν στην αγωγή τους εναντίον του οπότε θεώρησε ότι επειδή το αστικό κομμάτι έχει λήξει δεν θα πρέπει να δοθεί συνέχεια για το ποινικό.
    https://www.in.gr/2018/11/21/politics/kyvernisi/kryftike-piso-apo-tin-asylia-tou-o-p-kammenos-prostasia-apo-ti-vouli/

  144. Ιωάννα said

    Μπαίνω αργά στο νήμα, και είναι πολλά αυτά που θέλω να πώ. Θα το κάνω εντελώς επιγραμματικά, χωρίς βιβλιογραφία και αποδείξεις. Αν τολμήσουν να με αμφισβητήσουν οι γνωστοί αντιρρησίες, θα αναρτήσω αύριο τις αποδείξεις και οι κύριοι αυτοί θα διασυρθούν για πολλοστή φορά

    1) Είναι περίεργο (και δείχνει το χαμηλό επίπεδο κριτικής σκέψης των αναγνωστών) ότι μετά από 15 ώρες κανείς σχολιαστής δεν σκέφτηκε το στοιχειώδες: Είναι απολύτως λογικό το μυρμήγκι να δουλεύει και ο τζίτζικας να γλεντάει. Ο τζίτζικας ζεί το πολύ δύο μήνες, ενώ τα μυρμήγκια εργάτριες ζούν από ένα έως τρία χρόνια, άρα πρέπει να έχουν προμήθειες τον χειμώνα. Η δε βασίλισσα των μυρμηγκιών ζεί μέχρι και 30 χρόνια (τα αρσενικά μυρμήγκια – επιβήτορες ζούνε όσο και τα τζιτζίκια).

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο Αισώπειος μύθος ΔΕΝ στέκει. ο Αίσωπος δεν ήξερε ότι τα τζιτζίκια πεθαίνουν μέσα σε δύο μήνες. Αν το ήξερε, θα έφιαχνε άλλο μύθο και θα τα αποκαλούσε ΣΟΦΑ

    2) Όπως καλά γνωρίζει ο φίλος κ. Σαραντάκος, στον Αίσωπο αποδίδονται άλλοι 4 μύθοι με τζιτζίκια, ΟΛΟΙ ΥΜΝΗΤΙΚΟΙ για τους τέττιγες. Γιατί επικράτησε στον Δυτικό Κόσμο μόνο ο μύθος με το μυρμήγκι; Απλούστατα, βάλανε το χέρι τους οι Χριστιανοί Πατέρες (πρώτος διδάξας ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς στον περίφημο «Προτρεπτικό» του, όπου κατασυκοφαντεί τους τέττιγες και τους Έλληνες!..)

    Ως γνωστόν, τα τζιτζίκια (τέττιγες) ήσαν το σύμβολο της ΑΥΤΟΧΘΟΝΙΑΣ των Αθηναίων. Το αναφέρει ο Θουκυδίδης, αλλά μάς το κρύβουν στα σχολεία για να μή… γίνουμε τεμπέληδες. Οι Αθηναίοι ονομάζοντο «τεττιγοφόροι» διότι φορούσαν χρυσά τζιτζίκια στο κεφάλι, που ήσαν το σύμβολον της ΑΥΤΟΧΘΟΝΙΑΣ. Επίσης, τα τζιτζίκια ήσαν και το σύμβολο της καλοπέρασης των Ελλήνων, ενώ τα εργατικά μυρμήγκια συμβόλιζαν τους σκλάβους που κάνανε τις δουλειές. Οι οι Έλληνες περιφρονούσαν τα μυρμήγκια. Επιλέον, οι Έλληνες λάατρευαν τα τζιτζίκια γιατί τα θεωρούσαν ως σύμβολο της αναγέννησης της Ζωής (Ελευσίνια Μυστήρια, μετενσάρκωση κλπ), πράγμα που έκλεψαν αργότερα οι Κινέζοι και μέχρι σήμερα θεωρούν Ιερά Πλάσματα τα τζιτζίκια

    Γι’ αυτό και οι μισέλληνες Χριστιανοί Πατέρες κατασυκοφάντησαν τον τζίτζικα και αποθέωσαν τον μέρμηγκα, προωθώντας σκανδαλωδώς (σε όλο τον Δυτικό Κόσμο) τον συγκεκριμένο μύθο του Αισώπου και αποσιωπώντας τους υπόλοιπους 4, όπου υμνείται ο τζίτζικας για την σοφία του: Για να χτυπήσουν τους μιαρούς Έλληνες!..

    3) Οι Έλληνες ΛΑΤΡΕΥΑΝ τους τέττιγες και συγχαίρω τον κυρ-Γιάννη Κουβάτσο που ανέβασε (σχόλιο 50) το ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟ ποίημα του Ανακρέοντος για τα τζιτζίκια. Υπάρχουν δεκάδες άλλα αρχαιοελληνικά ποιήματα, επιγράμματα κλπ. που ΥΜΝΟΥΝ στην κυριολεξία τους τέττιγες, εξ ού και το θανάσιμο μίσος των χριστιανών Πατέρων προς τα τζιτζίκια.

    Ακόμα και ο Αίσωπος ΥΜΝΕΙ τους τέττιγες. Αναρτώ τον Μύθο 400 που έχει τίτλο «Τέττιξ και Αλώπηξ». Πρόκειται για αριστούργημα και νομίζω ότι θα συμφωνήσει ο κ. Σαραντάκος πως διαβάζεται χωρίς καμμία βοήθεια από τον μέσο σημερινό αναγνώστη.

    Γιατί είναι παντελώς άγνωστος αυτός ο καταπληκτικός μύθος του Αισώπου για τα σοφά τζιτζίκια (από τα κόπρανα της αλεπούς κατάλαβε ο τέττιξ ότι η αλεπού τρώει τέττιγες!..), ενώ όλοι γνωρίζουν τον μύθο με τα μυρμήγκια; Το εξήγησα παραπάνω. Σημειωτέον και το εξής: Όλοι οι Δικτάτορες ΛΑΤΡΕΥΑΝ τα μυρμήγκια: Ο Χίτλερ τα υμνεί στις «Επιτραπέζιες Συνομιλίες» του, ο Μάο τα μνημονεύει συνεχώς, ο Στάλιν επίσης. Τυχαίο; Μα για δούλους έψαχναν οι άνθρωποι, όπως ακριβώς και οι Χριστιανοί Πατέρες. Για δούλους να τους κάνουν την βαρειά δουλειά γι’ αυτό και αποθέωσαν τα μυρμήγκια

    Υστερόγραφο-1: Αύριο, πρώτα ο Θεός, θα εξηγήσω στον κ. Σαραντάκο και στους λοιπούς ερασμίτες, γιατί η ετυμολογία του τέττιγος και του τζιτζικιού κατατροπώνει οριστικά την Ερασμιακή Θεωρία και το «βή – βή» των προβάτων του Κρατίνου

    Υστερόγραφο-2: Ως γυναίκα, δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό και να μή μεταφέρω εδώ το θρυλικό ερώτημα του Ξενάρχου, που διέσωσε ο Αθήναιος στους «Δειπνοσοφιστές»:

    … που σημαίνει: «μήπως δεν είναι ευτυχείς οι τζίτζικες που οι τζιτζικίνες δεν έχουν φωνή;»

    Το ερώτημα αυτό απαντά και στον αδαή σχολιαστή Μπετατζή που τόλμησε να ζητήσει αποδείξεις για κάτι που γνωρίζανε άριστα οι Έλληνες (ο πρώτος που το κατέγραψε είναι ο Αριστοτέλης στο «Περί Ζώων»): Τα θηλυκά τζιτζίκια ΔΕΝ τραγουδάνε!..

  145. Σαρδανάπαλος said

    (144): Εύγε, κορίτσι μου, ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟ σχόλιο. Να σε χαίρεται ο άντρας που σ’ έχει.

    Συμπληρωματικά σε αυτό που λές για το μίσος των Χριστιανών Πατέρων προς τα Τζιτζίκια, επειδή τα λάτρευαν οι ¨Ελληνες, αναφέρω και το εξής: Οι χριστιανοί κρετίνοι (το γράφει σαφώς ένας Πατέρας, αλλά δεν μπορώ βρώ τώρα το απόσπασμα) μισούσαν τα τζιτζίκια και για έναν άλλον, πολύ συγκεκριμένο λόγο: Γιατί ήσαν εναντίον της Παρθενίας !..

    Πώς γίνεται τα τζιτζίκια να είναι εναντίον της Παρθενίας; Απλούστατα, ο Αριστοτέλης στο «Περί Ζώων» γράφει πως το θηλυκό τζιτζίκι είναι το μόνο ζώο στην Φύση που δεν έχει παρθενικό υμένα και το αιδοίο του είναι ΣΚΙΣΜΕΝΟ!!..

    Και την επισήμανση αυτή του Αριστοτέλη, οι Χριστιανοί Πατέρες την εξέλαβαν ως επιχείρημα εναντίον της Παρθενίας!.. Αναρτώ τί γράφει ο Μέγας Σταγειρίτης, για να μή τολμήσουν να με αμφισβητήσουν οι γνωστοί επαγγελματίες αντιρρησίες (Πέπες, Άγγελος, Λεώνικος, Ιατρού, κύρ Σταύρος κλπ.)

    Από όσα λέει στα ανωτέρω αποσπάσματα του «Περί Ζώων» ο Αριστοτέλης, προκύπτουν τα εξής που δεν εθίγησαν στο παρόν άρθρο:

    1. Τα τζιτζίκια δεν έχουν στόμα, γι’ αυτό και δεν τρώνε τίποτα. Πίνουν μόνο χυμό απο τα δένδρα. Επίσης, τα τζιτζίκια ΔΕΝ ΧΕΖΟΥΝ ποτέ, γιατί μή τρώγοντας δεν παράγουν περιττώματα!..

    2. Ο Αριστοτέλης κάνει λόγο ακόμα και για το κατούρημα των τζιτζικιών (με την αποβολή ενός υγρού) που έθιξε ο σχολιαστής ΓιώργοςΜ στο 103 και κανείς δεν το πήρε χαμπάρι. Άλλη μιά απόδειξη για την Τρισχιλιετή Συνέχεια του Ελληνισμού: Οι Αρχαίοι Έλληνες αγρότες του 350 π.Χ. λέγανε στον Αριστοτέλη πως τα τζιτζίκια ΚΑΤΟΥΡΑΝΕ, ακριβώς όπως το είπανε και οι σημερινοί Ρωμιοί αγρότες στον ΓιώργοΜ, 2.400 χρόνια αργότερα!..

    3. Επίσης, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο Αριστοτέλης δίνει συμβουλές μαγειρικής πότε τα αρσενικά και τα θηλυκα τζιτζίκια είναι γλυκύτερος μεζές, δεδομένου ότι οι ΑΗΠ τα τρώγανε τα τζιτζίκια (βλέπε «Δειπνοσοφιστές»)

  146. Mindkaiser said

    @103, 117 Ευχαριστώ για τις παραπομπές, πολύ ενδιαφέρουσες.

  147. Μαρία said

    142

  148. Γς said

    Κι ήταν κι ο Παβαρότι ένα καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών που ψέκασε όλα τα πεύκα γύρω από το Ηρώδειο για να μπορέσει να τραγουδήσει χωρίς τα τζιτζίκια.

  149. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα 😊 ζεστούλα και σήμερα…

  150. π2 said

    Εμένα μου κάνει εντύπωση που Ξαφά, Στουρνάρας κλπ. χρησιμοποιούν τον αισώπειο μύθο. Για το ιερατείο της οικονομικής ορθοδοξίας, ο μέρμηγκας του μύθου, που αποταμιεύει και δεν βάζει το χρήμα να κινείται, θα έπρεπε να αποτελεί όνειδος, όχι θετικό πρότυπο.

  151. Alexis said

    #89, 148: Υπήρχε μια παλιά αριστουργηματική διαφήμιση όπου ο κλασικός Έλληνας σκάει μύτη στην εξοχική ταβέρνα ντάλα καλοκαίρι, με όλη τη φαμίλια, το γκαρσόνι τους φέρνει καταλόγους να παραγγείλουν και αυτός τον ξαναφωνάζει πίσω και τον διατάζει να …χαμηλώσει τα τζιτζίκια γιατί τον ενοχλούν.
    Παίχτηκε πριν από 7-8 χρόνια αν θυμάμαι καλά, αλλά για πολύ λίγο, και δεν μπορώ να βρω γιουτουμπάκι, όσο κι αν έψαξα.
    Δεν θυμάμαι κάν για ποιο προϊόν ήτανε…

    Καλημέρα…

  152. Alexis said

    #149: Καλημέρα Κρόνη!

    #150: Ναι, αλλά μην ξεχνάς ότι η σύγχρονη αποταμίευση γίνεται σε τράπεζες όχι σε μυρμηγκοφωλιές! 😂

  153. Alexis said

    #144, 145: Μετά από εξαντλητική έρευνα του μονομελούς επιτελείου μου (εμού συμπεριλαμβανομένου) θα αποκαλύψω τώρα τον πραγματικό λόγο που οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν τα τζιτζίκια ενώ οι χριστιανοί τα απεχθάνονταν.
    Το τζιτζίκι είναι το μόνο ζώο στο ζωικό βασίλειο που κατά την συνεύρεση δύναται να χρησιμοποιεί πολλές διαφορετικές στάσεις, όπως ακριβώς οι άνθρωποι.
    Ιεραποστολικό, πισωκολλητό, πλαγιαστό, η γυναίκα από πάνω, συντριβανάτο κλπ. κλπ.
    Πώς λοιπόν να μην το μισήσουν οι σεμνότυφοι χριστιανοί βλέποντας αυτή την σεξουαλική ελευθεριότητά του;

    Εάν με αμφισβητήσουν οι γνωστοί αντιρρησίες του ιστολογίου θα επανέλθω με συντριπτικά επιχειρήματα για να τους αποστομώσω!

  154. gpoint said

    # 144, 145

    Είναι προφανές πως πρόκειται περί Ηδυλίου !! Να το πάρεις το κορίτσι Σαρδανάπαλε ! Είναι και βυζαντινολόγα,με ό,τι αυτό συνεπάγεται) !

    Αντε και καλά στέφανα και την κλασηκίστρια για κουμπάρα !!

  155. Alexis said

    #153 (συμπλήρωμα) : Την στάση «η γυναίκα από πάνω» την προτιμά ιδιαιτέρως ο αρσενικός τζίτζικας, ως κλασικός τεμπέλης, για να μην κουράζεται 😂
    Αυτό είναι ένα ιδιαιτέρως επιβαρυντικό στοιχείο για το ποιόν του τζίτζικα, που σκοπίμως μας αποκρύπτει (προφανώς από σεμνοτυφία) η κ. Ξαφά στο παιδαριώδες άρθρο της!

  156. nikiplos said

    145@ β. … Αποφοδεύουσι γαρ άρκτοι εν τω άλσος?
    🙂
    Δεν χρειάζεται να είσαι αρχαίος έλλην αγρότης… όποιος έχει πιάσει έστω και μια φορά τζίτζικα ξέρει ότι εκκρίνει ένα υγρό. Γιατί το κάνει δεν ξέρει… το υγρό του θυμίζει έντονα τα ούρα…
    Συνεπώς δεν πρόκειται για μεγάλη σοφία, αλλά για απλή ικανότητα παρατήρησης… 🙂

    Επίσης ένα τσοπανόπουλο έβαζε στα τζιτζίκια οδοντογλυφίδες στον απευθυσμένο τους και τα αμόλαγε ύστερα να πετούν… Αν μη τι άλλο πρώτο αυτό θα ανακάλυψε τα ελικόπτερα… 🙂

    Τέλος το ίδιο το τσοπανόπλο έβαζε ειρκτή σε μέρμηγκες. Τους «κλείδωνε» σε άδεια μπουκάλια μπύρας που προηγουμένως είχε πιεί ο βοσκός… Ζούσαν για εβδομάδες εκεί χωρίς να πάθουν τίποτε… γιατί το αποκρύπτουν αυτό οι μεταληνιστές?

  157. Πέπε said

    156:

    Την εποχή που ο Νικόλαος Πολίτης συγκέντρωνε λαογραφικά στοιχεία από όλη την Ελλάδα με σκοπό να καταδείξει τη συνέχεια του ελληνισμού από την αρχαιότητα, μεγάλη βοήθεια είχε λάβει -προφανώς- από τους φοιτητές του, που τους έβαζε ερευνητικές εργασίες για τα καλοκαίρια που πήγαναν ο καθένας στο χωριό του. Από τέτοιες λοιπόν εργασίες προκύπτει ότι σε πλείστες παραποτάμιες περιοχές της Ελλάδας οι γυναίκες πήγαιναν στον ίδιο ποταμό για πλύση όπως στην αρχαιότητα (διότι δεν υπήρχε άλλος). Αν αυτό δεν είναι συνέχεια, τότε τι είναι;

    Και βέβαια, μην παραλείψω να συγχαρώ, αμισθί, τον εκλεκτό εαυτό μου και για το παρόν μνημειώδες σχόλιο.

  158. leonicos said

    Μπήκα να διαμαρτυρηθώ για τη σημερινή αργοπορία, αν και μπορεί στο μεταξύ να έχει ‘πέσει’ το άρθρο (ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΗΣΗ του ΠΕΦΤΩ)

    και διάβασα τα πολύ ενδιαφέροντα σχόλια της Ιωάννας και του Σαρδανάπαλου

    και πείστηκα για τις καλές τους προθέσεις.

    Βέβαια μου έκατσαν (μετφορική ΧΡΗΣΗ του ΚΑΘΟΜΑΙ) μια απορία. Πώς είδε ο Αριστοτέλης το αιδοίο της τζιτζίκας; Εγώ δεν το έχω προσέξει, αλλά δεν είμαι Αριστοτέλης

  159. leonicos said

    157

    Το πρόβλημα είναι Πέπε μου, ότι οι ποταμοί δεν έχουν πια τόσο νερό

  160. sarant said

    Καλημέρα από εδώ

    141-2 Εφη, τα σαρανταπεντάρια τα περιμένουν για τη νότια Γαλλία, περιοχή Νιμ-Αβινιόν. Κήρυξαν τέσσερις νομούς σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.
    Ωστόσο, και τα 32άρια δεν αντέχονται.

    144-45 Περιμένω να δω και τις πρώτες διαφωνίες.

  161. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    εδώ ο «Τζίτζικας» μας τραγουδά το Lágrimas Negras 🙂

  162. τα μυαλά said

    #150 Είναι θέμα οπτικής γωνίας. Οι μεν προνοούν για το μέλλον και το σχεδιάζουν από προχθές για το μεθάυριο, οι δε ειδικά οι αριστεροί είναι ότι φάμε και ότι πιούμε του άρπα κόλλα κι έχει ο θεός. Στην ανάγκη θα κλαφτούμε ξανά στης Μέρκελ την αγκαλιά και νάναι καλά, δεν θα μας απογοητεύει. Αυτό είναι και το νόημα του μύθου. Το δε άρθρο με την κατακλείδα του («miranda creatura miserabilis «) είναι όνειδος.

  163. Γιάννης Ιατρού said

    147: Μαρία, ζέστη θά ‘χει και σήμερα (και εις Παρισίους)…. 🙂

  164. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Καλημέρα!
    Μερσί 147, 160,163 .Αμάν αμάν, σκάει ο τζίτζικας δηλαδή!
    Τώρα ακούω/προσέχω στο βάθος κήπου να τζιτζικίζουνε τα πρώτα!

    Μέγα θέμα μετά από τον αερισμό του μπαρμπουνιού ο οργασμός του τζίτζικα.

    Ο τζίτζικας καλά μυαλά, είχε πρόγραμμα.
    🙂

  165. Theo said

    @145:
    Το δάσκαλο,το δάσκαλο
    αυτόν τον Σαρδανάπαλο
    που μένοντας αργός
    αυτοερωτευοταν
    να τον χαίρεται η μανούλα του
    που καθαρίζει φρέσκα φασολάκια!

    (Ε, χτύπησαν κι οι ζέστες, βεβαίως, βεβαίως 😛 )

  166. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    160
    Καλά, έτσι που τόγραψες αυτό περί Νιμ-Αβινιόν μοιάζει με τρομοκρατική επίθεση κουμπουροφόρων. Ούτε στο τέλος δεν το σώζεις καθόσον υπάρχουν και 32άρια πιστόλια 🙂

  167. Avonidas said

    #160. Εφη, τα σαρανταπεντάρια τα περιμένουν για τη νότια Γαλλία, περιοχή Νιμ-Αβινιόν. Κήρυξαν τέσσερις νομούς σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.
    Ωστόσο, και τα 32άρια δεν αντέχονται.

    Εδώ στην Πολωνία να δεις, ζέστη, υγρασία, κουνούπια, οι 10 πληγές του Φαραώ, ΠΕΘΑΝΑΜΕ. :-/ Δεν έχω κλιματισμό ούτε στο σπίτι ούτε στο γραφείο, τις προάλλες στο σ/μ μου ‘ρθε να ξαπλώσω αναπαυτικά μέσα στα γάλατα και να βγάλω εκεί τη βδομάδα…

    Ευτυχώς έκανε λίγο συννεφιά σήμερα και δρόσισε…

  168. sarant said

    166 Ενώ αν έβαζα 33άρια θα σκεφτόσουν δίσκους

    167 Ούτε εδώ έχουν τα σπίτια κλιματισμό. Αλλά οι δημόσιοι χώροι και τα σ/μ έχουν

  169. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    168 τέλος
    Ε ναι, s/m dungeon χωρίς κλιματισμό δε λέει.

  170. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μου κάνει εντύπωση που τα σπίτια δεν έχουν κλιματισμό. Ο λόγος;

  171. Avonidas said

    #170. Ο λόγος είναι ότι εδώ ο καύσωνας είναι πράγματι ακραίο καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει σπάνια.

  172. sarant said

    170 Δεν θεωρείται αναγκαίο. Και έχουν και μόνωση.

  173. ΓιώργοςΜ said

    156 Αυτή είναι η διαφορά του τσοπάνη με τον επιχειρηματία: Ο τσοπάνης φτιάχνει ένα κλουβί με μπύρα και γουστάρει, ο επιχειρηματίας βάζει λίγο χρωματιστό ζελέ και κονομάει.

  174. Γιάννης Κουβάτσος said

    171, 172: Το φαντάστηκα, αλλά με την κλιματική αλλαγή θα αρχίσουν να το σκέφτονται

  175. ΓιώργοςΜ said

    170 Βρέθηκα στο Βέλγιο, τέλη Μαΐου πριν από κάμποσα χρόνια, και με 29-30 βαθμούς η ζέστη ήταν ανυπόφορη. Κυρίως επειδή τα κτίρια δεν είχαν κλιματισμό, αλλά ούτε το ξενοδοχείο: Εκεί το πρόβλημα είναι συνήθως το κρύο, σπανίως έως ποτέ η ζέστη.
    Ή μάλλον, ήταν. Σε λιγο θα δούμε καμήλες στα Ηλύσια Πεδία και στην Πύλη του Βραδεμβούργου… 🙂

    163 Μα αυτό συμβαίνει με το κρύο! (Α, συγγνώμη, κεριά είναι… 😛 )

  176. Νέο Kid said

    Χα! Ζεσταίνεστε πουλάκια μου; με 35 άρια;;
    Χε,χε,χε… Εμείς εδώ στις αραπιές αν δεν πιάσει 45 δεν μπαίνουμε στο νερό. Κρυώνουμε…😁

  177. Νέο Kid said

    Και για την ημερήσια ζέστη μια συμβουλή από την εμπειρία μου την αποκτηθείσα εν τω στρατεύματι (Λεγεώνα των ξένων)
    Καταργήστε τα κοντομάνικα και τα σορτσάκια! Αυτά είναι μόνο για το βράδυ. Μακρύ μανίκι και παντελόνι. Κι επειδή το τραπεζομάντηλο στο κεφάλι αντιβαίνει στον ευρωπαϊκό διαφωτισμό…καλό και το καπέλο.

  178. Μαρία said

    176
    Και στη Γιακουτία αν δεν πιάσει μείον 40 δεν κλείνουν τα νηπιαγωγεία. Οι Γάλλοι με +30 τα έκλεισαν όλα και ανέβαλαν τις εξετάσεις για το απολυτήριο του γυμνασίου.

  179. Κουτρούφι said

    Πριν καμιά δεκαριά χρόνια, χειμώνα καιρό, γνωστή μου από την Καραϊβική είχε φιλοξενηθεί στην Αθήνα σε ξενώνα. Το δωμάτιο στον ξενώνα διέθετε κεντρική θέρμανση, ηλεκτρικό σώμα και κλιματιστικό. Η γνωστή μου μού παραπονέθηκε ότι η θέρμανση δεν έφτανε την νύχτα. Το βράδυ, η κεντρική θέρμανση έκλεινε και διαπίστωσα ότι προσπαθούσε να ζεσταθεί μόνο με το ηλεκτρικό σώμα. Της είπα να βάλει και το αιρκοντίσιο και με κοιτούσε με απορία. Προφανώς, τα κλιματιστικά εκεί στην Καραϊβική δεν έχουν την επιλογή της θέρμανσης. Παρεμπιπτόντως, ήταν πολύ χαρούμενη που ήταν στην Ελλάδα γιατί θα φορούσε μακρυμάνικα ρούχα και θα ξέφευγε από το ελαφρύ ντύσιμο με το οποίο ήταν συνηθισμένη ολοχρονίς του χρόνου.

  180. Γιάννης Ιατρού said

    Καύσωνας στη Γαλλία, κεντρ./δυτ. Ευρώπη:
    Ο καθένας έχει συνηθίσει να τα βγάζει πέρα με τις καιρικές συνθήκες του τόπου του. Και με την υγρασία που έχουν…
    Κι εμείς εδώ, π.χ. μόλις ρίξει λίγο χιόνι, νομίζουμε πως κάτι έγινε … Ενώ σε χωριά με κάποιο υψόμετρο ξέρουν να το αντιμετωπίζουν καλά. Γενικά, μια καλή μόνωση στο σπίτι (οροφές/δάπεδα/τοίχοι/κουφώματα) βοηθά πολύ και σε ζέστη και σε κρύο (και την τσέπη μας, μεσοπρόθεσμα)..

  181. Γιάννης Ιατρού said

    Πάντως σήμερα, με το ρεκόρ ζέστης, όλα τα πλαστικά έλιωσαν… 🙂

  182. Μαρία said

  183. sarant said

    179 Την αναβολή των εξετάσεων τη δικαιολόγησαν επειδή πολλά εξεταστικά κέντρα δεν έχουν κλιματισμό άρα υπάρχει ανισότητα ανάμεσα στους εξεταζόμενους, λέει.

  184. Γιάννης Κουβάτσος said

    183:Ε, όχι και φιλόσοφος η Άιν Ραντ…Μια μέτρια συγγραφέας στρατευμένης λογοτεχνίας ήτανε. Ο Χάουαρντ Ρόαρκ, ο ήρωας του «Κοντά στον ουρανό», σε αμερικάνικη ταινία θα ενσαρκωνόταν από τον Τσακ Νόρις και σε ελληνική από τον Κούρκουλο ή τον Φούντα.

  185. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ιδού και το «φιλοσοφικό» της σύστημα:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.aynrand.gr/%25CF%2583%25CF%2587%25CE%25B5%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25AC2/%25CE%25BD%25CE%25AD%25CE%25B1/64-%25CF%2584%25CE%25B9-%25CE%25B5%25CE%25AF%25CE%25BD%25CE%25B1%25CE%25B9-%25CE%25BF-%25CE%25B1%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25B5%25CE%25B9%25CE%25BC%25CE%25B5%25CE%25BD%25CE%25B9%25CF%2583%25CE%25BC%25CF%258C%25CF%2582&ved=2ahUKEwiA1K_c-IzjAhXSY1AKHdm7AN0QFjAVegQIBRAB&usg=AOvVaw18czE3KuPp0fkKASyHJ3lv&cshid=1561751323525

  186. τα μυαλά said

    Νομίζω δεν πρόκειται για την Ayn Rand αλλά την Hannah Arendt. Τώρα ολόκληρος Τσακαλώτος να κάνει τέτοιο λάθος…

  187. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όχι, για την Άιν Ραντ πρόκειται. Ταιριάζει ιδεολογικά με την Ξαφά.

  188. Ayn Rand – Existential Comics

  189. Μαρία said

    185
    Γι’ αυτό την έχει φιλόσοφο σε εισαγωγικά.
    Ευκλείδειο χιούμορ: H Ραντ έγραψε μυθιστορήματα με χάρτινους ήρωες, που υπολείπονταν κατά πολύ σε βάθος εκείνους στο Σκούμπι-Ντoυ.

  190. sarant said

    183 Πολύ καλός ο Γιούκλιντ.

  191. Pedis said

    # 179, 181 – Ακόμη και με ζέστη κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο στο πάρκο οι γερμανοί κατεβάζουν τελάρα μπύρες … Αυτό πιάνεται;

    Και λίγα τα αστειάκια με την αντοχή και την υπομονή των γερμανών στα καιρικά φαινόμενα!

    … υπο κατακλυσμιαία (καλοκαιρινή) βροχή, με τον δρόμο ελεύθερο από αυτοκίνητα, το φανάρι για τους πεζούς κόκκινο και μια δεκάδα γερμανοί, αλλοι με ομπρελίτσα, άλλοι χωρίς, όλοι μούσκεμα μέχρι το κόκκαλο να περιμένουν υπομονετικά το πράσινο (και μόνον στο μυαλό του έλληνα να μπαίνει η ιδέα να περάσει απέναντι με κόκκινο …)

    άλλο: ημίωρη και πλέον αναμονή σε ουρά, υπό βροχή, για είσοδο σε μουσείο … πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά, γέροι, νέοι, όλοι υπομονετικοί, χωρίς να βγάζουν κιχ, ήσυχοι, ήρεμοι και μουσκεμένοι άλλοι λίγο, αλλοι πολύ, άλλοι εντελώς … και ιδιαίτερα δίχως καν να σκέφτονται να προσπεράσουν με κόλπο την ουρά, άλλος γιατί είναι κρυωμένος, άλλος επειδή το παιδί κλαίει, θα ξεπαγιάσει κλπ κλπ. Και η ουρά κατ’ ατομο διατηρήθηκε μέχρι που ένας-ένας έφτανε ένα μέτρο από το εκδοτήριο των εισιτηρίων όπου υπήρχε σκέπαστρο …

    Φοβάμαι, επισης, ότι η υποτιθέμενη αντοχή του νεοέλληνος στη ζέστη σε σχέση με τους Βορειοευρωπαίους είναι πλέον ψευτοκαυχησιά διότι τα τελευταία εικοσιπέντε με τριάντα χρόνια λίγοι έλληνες έχουν μείνει που να μη ζουν με το κλιματιστικό παραμάσχαλα, στο σπίτι, στο γραφείο και στο αυτοκίνητο.

  192. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  193. Πέπε said

    @192:
    Γ’ύρω στο 1990 έγινε στην Αθήνα ένας μεγάλος καύσωνας και πέθανε αρκετός κόσμος. Τότε ήταν που το ερκοντίσιον έφυγε από την κατηγορία πολυτελείας και μπήκε σχεδόν σε κάθε σπίτι.

    Από την επόμενη χρονιά, μόλις η ζέστη ανέβει ελάχιστα παραπάνω από το απολύτως ευχάριστο, άρχισαν όλοι βάζουν τα κλιματιστικά, εκτός από όσους δεν είχαν, που βάζαν ανεμιστήρες. Και με τόσα κλιματιστικά σε λειτουργία, φυσικά, γίνονταν συνέχεια διακοπές της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν και αυτοί με τους ανεμιστήρες.

    Αυτό είχα καιρό να το θυνμηθώ, γιατί μάλλον έκτοτε βελτιώθηκαν τα μηχανήματα της ΔΕΗ. Το ξαναθυμήθηκα όμως τις προάλλες στο Ηράκλειο, την πιο ζεστή μέρα του τελευταίου διαστήματος, που πραγματικά το ρεύμα έπεφτε κάθε τρεις και λίγο.

  194. ΣΠ said

    194
    Το 1987 ήταν με πάνω από 1000 νεκρούς.

  195. Μαρία said

    195
    Επι δημαρχίας Έβερτ, που ζήτησε να επιτραπεί η αποτέφρωση των νεκρών.

  196. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τον Μάρτιο του 1987 ένα μέτρο χιόνι στην Αθήνα, τον Ιούλιο 2.000 νεκροί από τον καύσωνα. Αξέχαστη χρονιά.

  197. Pedis said

    1000 ή 2000 νεκροί; (απορία:) και ποια υπηρεσία τόσο οργανωμένη τους καταμέτρησε και αποφάνθηκε;

Σχολιάστε