Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα τζιτζίκια κάνουν τζι

Posted by sarant στο 24 Αυγούστου, 2015


Κοντεύει να τελειώσει το καλοκαίρι, και άρθρο καλοκαιρινό δεν έχουμε ανεβάσει. Βέβαια, τα καλοκαιρινά άρθρα για να τα γράψεις πρέπει να είσαι πλάι στο κύμα, ή έστω σε διακοπές, και φέτος φάνηκα πολύ ατζαμής ή άτυχος στη χρονοθέτηση των έτσι κι αλλιώς σύντομων διακοπών μου αφού τις κανόνισα μετά τον δεκαπενταύγουστο -και βέβαια, με την πρώτη σταγόνα της διάλυσης της Βουλής λαβώθηκε το έτσι κι αλλιώς περίεργο φετινό καλοκαίρι.

Το οποίο καλοκαίρι, εμείς οι μεσογειακοί τουλάχιστον το έχουμε συνδέσει με έναν συγκεκριμένο ήχο, το τερέτισμα του τζιτζικιού, την ακατάπαυστη μουσική υπόκρουση στις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Τόσο πολύ έχει συνδεθεί με το αιγαιακό τοπίο το τζιτζίκι, που στις αρχές του φετινού καλοκαιριού οι κάτοικοι της Δονούσας, στις μικρές Κυκλάδες, έκαναν έκκληση στους απανταχού φίλους (του νησιού και των τζιτζικιών) να τους στείλουν ταχυδρομικώς τζιτζίκια για να καλυφθεί το ηχητικό κενό!

Δεν ξέρω αν ευοδώθηκε η προσπάθεια των κατοίκων του μικρού νησιού, πάντως τα τζιτζίκια είναι σχετικά εύκολο να τα πιάσεις, μια και στέκονται ακίνητα στο δέντρο και τραγουδάνε, αν και πιο δύσκολο είναι να τα διακρίνεις, καθώς δεν διαφέρουν και πολύ στο χρώμα από τον κορμό. Τραγουδάνε τα αρσενικά μόνο, λέει η εγκυκλοπαίδεια -και δεν τραγουδάνε, βέβαια, με το στόμα: ο ήχος παράγεται από μεμβράνες που έχουν στην κοιλιά τους. Και φυσικά, τα αρσενικά τερετίζουν όχι για να απολαμβάνουν το τραγούδι τους οι παραθεριστές της Δονούσας αλλά για να προσελκύσουν τα θηλυκά -και κάθε είδος τζιτζικιού βγάζει ξεχωριστό τραγούδι.

Για τον ανθρωπο, βεβαίως, ολα τα τζιτζίκια κάνουν τζι, και ο ήχος αυτός συνέβαλε στη διαμόρφωση της λέξης. Οι αρχαίοι έλεγαν τέττιξ, που και αυτή η λέξη ήταν ηχομιμητική, και από αυτόν τον τέττιγα, με την επίδραση του ήχου τζι-τζι, προέκυψε το τζιτζίκι μας. Μια άλλη λέξη της αρχαίας, που υπάρχει και στη νέα ελληνική, είναι το τερέτισμα, που κατά τον λεξικογράφο Ησύχιο σήμαινε, μεταξύ άλλων, τα «τεττίγων άσματα», μια σημασία που διατηρείται και σήμερα.

Καθώς το τζιτζίκι ακούγεται να τραγουδάει όλο το καλοκαίρι, που δεν είναι εποχή ανάπαυσης και αναψυχής για τον αγρότη, έδωσε την εντύπωση του ανέμελου γλεντζέ, που αποτυπώθηκε σε έναν από τους γνωστότερους μύθους του Αισώπου και των μεταγενέστερων μυθογράφων, τον μύθο του τζίτζικα και του μέρμηγκα. Σε μια από τις αρχαίες παραλλαγές:

Τέττιξ και μύρμηκες

Χειμῶνος ὥρᾳ τὸν σῖτον βραχέντα οἱ μύρμηκες ἔψυχον. Τέττιξ δὲ λιμώττων ᾔτει αὐτοὺς τροφήν. Οἱ δὲ μύρμηκες εἶπον αὐτῷ· Διὰ τί τὸ θέρος οὐ συνῆγες καὶ σὺ τροφήν; Ὁ δὲ εἶπεν· Οὐκ ἐσχόλαζον, ἀλλ᾿ ᾖδον μουσικῶς. Οἱ δὲ γελάσαντες εἶπον· Ἀλλ᾿ εἰ θέρους ὥραις ηὔλεις, χειμῶνος ὀρχοῦ.

Επειδή εμείς την έχουμε μία και ενιαία, μετάφραση δεν χρειάζεται. Αφού το καλοκαίρι τραγουδούσες, χόρευε τώρα, του είπαν άπονα τα μερμήγκια.

Σε μια κόντρα παραλλαγή, που ήταν δημοφιλής στα χρόνια της επίπλαστης ευμάρειας, ο χειμώνας έρχεται αλλά ο τζίτζικας φεύγει για σκι στην Αράχωβα (ή και στο Γκστάαντ) κι ο μέρμηγκας που το φυσάει και δεν κρυώνει αναζητεί τον Αίσωπο (ή τον Λαφοντέν) για να ξεσπάσει.

Με άλλα λόγια, ο μύθος είναι ζωντανός. Πριν από μερικούς μήνες στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης χρησιμοποίησε τον μύθο υποστηρίζοντας ότι δεν είναι αληθές πως οι Έλληνες είναι όλοι τζιτζίκια (τεμπέληδες) ενώ οι Γερμανοί όλοι μερμήγκια (εργατικοί), αλλά ότι τα τζιτζίκια όλων των χωρών (εννοώντας πλέον την πλουτοκρατία) έχουν συνασπιστεί και στερούν από τα μερμήγκια το μερίδιό τους.

Το τζιτζίκι εμφανίζεται και στην αρχαία μυθολογία, στον μύθο του Τιθωνού. Ο Τιθωνός ήταν θνητός και τον είχε αγαπήσει η Ηώς, που ήταν Τιτανίδα. Η αθάνατη καλλονή απήγαγε τον όμορφο θνητό και θέλοντας να διαρκέσει για πάντα ο έρωτάς τους ζήτησε από τον Δία να χαρίσει την αθανασία στον εραστή της -ξεχνώντας να ζητήσει μαζί και την αιώνια νιότη. Ο καημένος ο Τιθωνός χιλιογέρασε, κι όταν πια είχε γίνει ένα ζαρωμένο ζωντανό κουφάρι τον μεταμόρφωσαν σε τζιτζίκι. Από εκεί βγήκε και η αρχαία παροιμία «Τιθωνού γήρας» για τους υπέργηρους -και εξηγεί ο Πλούταρχος «ο γαρ Τιθωνός κατ’ ευχήν το γήρας αποθέμενος τέττιξ εγένετο».

Πράγματι, το τζιτζίκι, αν το δεις από κοντά δίνει την εντύπωση του γερασμένου. Ο Σολωμός στη Γυναίκα της Ζάκυθος, σε μιαν παραλλαγή, έχει «Και το πρόσωπο του γέρου ήτανε σαν τον τζίτζικα». Από την άλλη, το τζιτζίκι που ακούμε να τραγουδάει πάνω στο αντικρινό δέντρο είναι πράγματι υπέργηρο, αν σκεφτούμε ότι κάποια είδη τζιτζικιών περνάνε 17 ολόκληρα χρόνια μέσα στη γη ως νύμφες, κι ύστερα εμφανίζονται, ζευγαρώνουν, γεννάνε αυγά και πεθαίνουν. Άλλο είδος κάνει τον ίδιο κύκλο αλλά με 13 χρόνια. (Και επειδή και οι δυο αυτοί αριθμοί είναι πρώτοι, οι βιολόγοι σκέφτηκαν ότι αυτό δεν είναι τυχαίο -περισσότερα σε σχετικά πρόσφατο σχόλιο του φίλου μας του Νεοκίντ).

Και καθώς το τζιτζίκι (ή ο τζίτζικας) είναι το κατεξοχήν σύμβολο του κατακαλόκαιρου, όταν κάνει πάρα πολλή ζέστη λέμε «σκάει ο τζίτζικας», για να δείξουμε πόσο ανυπόφορη είναι η ζέστη, αφού ούτε τα τζιτζίκια δεν μπορούν να την αντέξουν. (Στην παρέα μου, λέμε την παροιμία και ειρωνικά, όταν κάνει κρύο, και καμιά φορά προσθέτουμε ‘ο πολικός τζίτζικας’. Αν είχα ταλέντο στις φωτοσοπιές, θα έφτιαχνα έναν πολικό τζίτζικα, με άσπρη γούνα).

Άλλη μια φράση με τα τζιτζίκια είναι η «τζιτζίκια πεταλώνουμε;» -νεότερη παραλλαγή της «μπρίκια κολλάμε;», ενώ στη στρατιωτική αργκό «τζιτζίκι» ή «τζιτζικάριος» είναι ο στρατιώτης του πεζικού, ο πεζικάριος. Στο slang.gr διαβάζω ότι «τζιτζίκι» λέγεται επίσης ο βομβητής όπισθεν, ο μηχανισμός που έχουν τα μεγάλα οχήματα (και όχι μόνο, πια) όταν κινούνται με την όπισθεν.

Θα βρείτε να προσθέσετε πολύ περισσότερα για τα τζιτζίκια σε τραγούδια, ταινίες και στα γράμματα (ας πούμε, ένα από τα πρώτα βιβλία του συγγραφέα Βαγγέλη Ραπτόπουλου ήταν Τα τζιτζίκια) αλλά προς το παρόν θα κλείσουμε με ένα τραγούδι, τα Τζιτζίκια του Λίνου Κόκκοτου σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, από τον κύκλο «Το θαλασσινό τριφύλλι», με τον Μιχάλη Βιολάρη.

250 Σχόλια to “Τα τζιτζίκια κάνουν τζι”

  1. spiral architect said

    Και ο Τζι τι κάνει;

  2. Θρασύμαχος said

  3. Κουνελόγατος said

    «Τραγουδάνε τα αρσενικά μόνο, λέει η εγκυκλοπαίδεια».
    Ουπς, άλλος ένας -χωριάτικος- μύθος καταρρέει; Εγώ πάλι νόμιζα ότι τραγουδάνε τα θηλυκά, ο σκοπός δεν αλλάζει τουλάχιστον.
    Καλημέρα σας.

  4. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα

  5. vperle said

  6. voulagx said

    #1: μΠΑΟΚτζι, τι αλλο!

  7. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια. Εδώ που βρίσκομαι, τα τζιτζίκια έχουν αρχίσει από νωρίς.

  8. cronopiusa said

    ΥΠΕΡ ΑΣΩΤΕΙΑΣ

    Είμαι ανεβασμένη με τα κυάλια μου
    στο κατάρτι ενός αγκαθιού εξασκούμαι
    στους φυσικούς πόνους τους φέρνω πιο πλησίον.

    Δειλινά λέγονται εκείνα τα χωνάκια
    που γουρλώνουν τα φύλλα τους το βραδάκι στις αυλές
    – τι μαζοχιστικό όνομα που διάλεξαν.

    Αραιώνουν οι εκρήξεις των κουκουναριών
    προσέχει πια η ζέστη δεν πετάει
    σπίρτα αναμμένα.

    Θεληματίας η πρόνοια. Εζεψε τα μερμήγκια
    από νωρίς και σπρώξε σπρώξε έχουν σύρει
    αρκετό χειμώνα κιόλας στη φωλιά τους.

    Αποταμίευση. Μια σεβαστή ομολογώ
    μορφή χορτάτη ευθανασίας.

    Εν μέρει καλά το λέει ο μύθος.
    Επρεπε να λογικευτούν λίγο τα τζιτζίκια
    να βάζουν στην μπάντα μισό τραγούδι για το κρύο
    να εξοικονομούν ολίγην
    της ύπαρξής τους ασωτεία.

    Εξω απ’το χορό καλά τα λέει ο μύθος.
    Πώς αλλιώς να κάνουν τα τζιτζίκια.
    Δεν αποταμιεύεται η ένταση.
    Δεν θα’θελε κι αυτή να ζει περισσότερο;
    Ομως δεν αποταμιεύεται.
    Μια μέρα να τη φυλάξεις χαλάει.

    Κι είπα, έτσι που τη βλέπω
    σωρηδόν να κείται άταφη άψαλτη
    να της ρίξω ένα ολάνθιστο Αμήν
    πριν τη διαμελίσει η κατακραυγή
    πριν τη σύρουν τροφή στη φωλιά τους
    κάτι τομάρια εαυτούλικα μερμήγκια.

    Κική Δημουλά, Χαίρε Ποτέ (1988)

  9. spiral architect said

    Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράμα ν’ ακούς τα τζιτζίκια μέσα στην πόλη. Πλατεία Βικτωρίας, Αριστοτέλους, Γ’ Σεπτεμβρίου, Αγορακρίτου, Αγ. Μελετίου, ως την Κυψέλη όλοι οι δρόμοι του από-κεντρου έχουν δέντρα στις πρασιές και οι καταληψίες του καλοκαιριού λαλούν σε βαθμό εκνευριστικό.
    Για μας που φέτος δεν πήγαμε εξοχή ήταν ένα καλό υποκατάστατο.

  10. cronopiusa said

    Ο τζίτζιρας ο μίτζιρας ο τζιτζιμιτζιχότζιρας,
    ανέβηκε στη τζιτζιριά στη μιτζιριά στη τζιτζιμιτζιχοτζιριά,
    να κόψει τζίτζιρα μίτζιρα τζιτζιμιτζιχότζιρα.

  11. Παναγιώτης Κ. said

    Στην Κόνιτσα τον τζίτζικα τον λέμε και σκαρκάλι.

  12. sarant said

    8: Μπράβο

    9: Πιάνουν, λέει, ίσαμε 100 ντεσιμπέλ.

  13. Gpoint said

    # 1

    Τζ, τζ, τζ…(όπως εσείς λέτε τσ,τσ,τσ…)

  14. Ευτυχία said

  15. Γς said

    Και βγήκε ο Μεϊμαράκης προχτές απ το Προεδρικό Μέγαρο κι εκεί στον κήπο του άρχισε να μιλάει στα μμε. Τα τζιτζίκια όμως φώναζαν περισσότερο.

    Το κατήγγειλα αμέσως εδώ.

    Κι εκείνος ο τζίτζικας που χτυπάει την πόρτα του μέρμηγκα μές το καταχείμονο με την εντούρο την γκόμενα και τη χλίδα

    -Κι άμα δεις τον Αίσωπο να του πεις να πάει να μαμηθεί!

    Κι ήταν κι ο Παβαρότι ένα καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών που ξέκασε όλα τα πεύκα γύρω από το Ηρώδειο για να μπορέσει να τραγουδήσει χωρίς τα τζιτζίκια.

    .

  16. Γς said

    >που ξέκασε όλα τα πεύκα

    Ψέκασε

  17. cronopiusa said

    … και είσαι σ’ ένα μεγάλο σπίτι με πολλά παράθυρα ανοιχτά
    τρέχοντας από κάμαρα σε κάμαρα, δεν ξέροντας από πού να κοιτάξεις πρώτα,
    γιατί θα φύγουν τα πεύκα και τα καθρεφτισμένα βουνά και το τιτίβισμα των πουλιών
    θ’ αδειάσει η θάλασσα, θρυμματισμένο γυαλί, από βοριά και νότο
    θ’ αδειάσουν τα μάτια σου απ’ το φως της μέρας

    πως σταματούν ξαφνικά κι όλα μαζί τα τζιτζίκια.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ /«ΚΙΧΛΗ» /γ΄

  18. atheofobos said

    Ο παγκόσμιος φιγουρατζής σε ρόλο δημοσιογράφου συσχετίζει Έλληνες και Γερμανούς χρησιμοποιώντας τον μύθο του Αισώπου.
    Βέβαια ως γνήσιος Νάρκισσος στο 3:44 με μετριοφροσύνη ακούει συνεργάτιδα του να του λέει: ένα από τα μεγάλα κεφάλια είσαι και σύ, βρείτε την λύση ,δηλαδή κάντε κάτι !!
    Και δυστυχώς έκανε, με τα γνωστά αποτελέσματα, αφού ο Τσίπρας τον πίστεψε βλέποντας τέτοια βιντεάκια .
    Όσοι δε ασχολούνται με τις ενδυματολογικές του προτιμήσεις στο 6:48 μπορούν να θαυμάσουν το πως ανθίζει το κεφάλι του μέσα από το πλούσιο κασκόλ του!

  19. Γς said

    Και λίγα τζιτζίκια

    Είναι 2:12. Να τα αφήσω ;

  20. sarant said

    15-16: Δεν το ήξερα αυτο! Παβαρότι ο τζιτζικοκτόνος 🙂

  21. Γς said

    18:

    Κλινική περίπτωση γιατρέ μου

  22. Παλιοσειρά said

    Επίσης, στα λεξιλογικά του τζιτζικιού, να μην ξεχνούμε τα τζιτζικοτόμαρα 🙂

  23. cronopiusa said

    Ποιός εἶναι αὐτός ποὺ κείτεται στὶς πάνω ἀμμουδιὲς
    Ἀνάσκελα φουμέρνοντας ἀσημοκαπνισμένα ἐλιόφυλλα
    Τὰ τζιτζίκια ζεσταίνονται στ’ αὐτιά του
    Τὰ μυρμήγκια δουλεύουνε στὸ στῆθος του
    Σαῦρες γλιστροῦν στὴ χλόη τῆς μασχάλης
    Κι ἀπὸ τὰ φύκια τῶν ποδιῶν του ἀλαφροπερνᾶ ἑνα κῦμα
    Σταλμένο ἀπ’ τὴ μικρὴ σειρῆνα ποὺ τραγούδησε:

    Ὢ σῶμα τοῦ καλοκαιριοῦ γυμνό καμμένο
    Φαγωμένο ἀπὸ τὸ λάδι κι ἀπὸ το ἁλάτι

  24. Γς said

    Ενα πεταμένο σκουρισμένο σώμα καλοριφέρ στην αμμουδιά;

  25. ndmushroom said

    Για τα μαθηματικά τζιτζίκια, περισσότερα από το 5:15 και μετά

  26. cronopiusa said

    Τζιχαντιστές ανατίναξαν τον αρχαίο ναό του Βάαλ-Δία στην Παλμύρα

  27. Νατάσσα said

    Έχει ενδιαφέρον κι αυτή η εκδοχή του τραγουδιού των τζιτζικιών https://youtu.be/cbFb8t4U9c0

  28. Πάνος με πεζά said

    Μια εμβόλιμη καλημέρα από Άνω Μερά Μυκόνου, καφέ «Οδός Αράξαμε» ! Οι διακοπές επαναξεκίνησαν μέχρι την Κυριακή !

  29. physicist said

    Από το πρωί που είδα τον τίτλο της ανάρτησης, μου έχει κολλήσει στ’ αυτί να τον μουρμουρίζω τραγουδιστά στο σκοπό του κηλαηδάσματος «Ο Ύμνος των Μαύρων Σκυλιών».

  30. Μιας και είναι εντομολογικό το ποστ κι εδώ λεξιλογούμε, τις προάλλες έπεσα πάνω στην απόδοση του lepidopterist που είναι βέβαια ο κυνηγός πεταλούδων αλλά γκουγκλίζω την απόδοση λεπιδοπτερολόγος. Ενώ δείχνει αρκετές γκουγκλιές στην πραγματικότητα είναι πάρα πολύ λιγότερες και αφορούν σχεδόν αποκλειστικά ένα βιβλίο για τον Νίκο Καχτίτση. Δεν υπάρχει στον Μπαμπινιώτη για να μην πούμε και στο ΛΚΝ αλλά αναρωτιέμαι γιατί κι αν στον κλάδο της εντομολογίας δεν υπάρχει μια επίσημη απόδοση του lepidopterist. Θα μου πείτε ίσως δεν είναι επιστήμη αλλά πηγαίνει στην έννοια του συλλέκτη αλλά μια λέξη ψάχνουμε, μας ικανοποιεί ο λεπιδοπτερολόγος; Υπάρχει άλλη;

  31. physicist said

    #30. — Jago, εντομολόγος δεν είμαι αλλά η εντύπωσή μου από αγγλικά κείμενα που έχω διαβάσει είναι πως ο lepidopterist δεν είναι απλώς ο συλλέκτης ή ο κυνηγός των πεταλούδων αλλά εκείνος που ερευνά (επιστημονικά) γι’ αυτές. Αυτή η εντύπωσή μου ενισχύθηκε με το που κοίταξα (μόλις τώρα) τη μετάφραση του όρου στα γερμανικά. Το έγκυρο leo.org δίνει τρεις απαντήσεις: Lepidopterologe, Schmetterlingforscher και Schmetterlingkundler. Schmetterling είναι η πεταλούδα, Forscher ο ερευνητής και -kundler η κατάληξη που δηλώνει τον εξειδικευμένο σε κάτι, αντίστοιχο του ελληνικού -λόγος. Ο συλλέκτης των πεταλούδων θα ήταν Schmetterlingsammler.

    Μ’ αυτά και μ’ αυτά δεν απαντώ βέβαια στην ερώτησή σου αλλά αν έχει αξία η γνώμη μου, ο όρος λεπιδοπτερολόγος μου φαίνεται πολύ καλός.

  32. physicist said

    Διόρθωση: Schmetterlingsforscher και Schmetterlingskundler, παρέλειψα το συνδετικό s ανάμεσα στα συνθετικά.

  33. #31. Οπότε εδώ έχουμε ένα επιβεβεβαιωμένο επιστημονικό κλάδο σύμφωνα με τα γερμανικά που παραθέτεις κι εδώ μόνο μια απόδοση με καθαρά λογοτεχνική χροιά, χρησιμοποιήθηκε και για τον Χαντζόπουλο από μιαν ακατανόμαστη αρθρογράφο.

  34. Συγνώμη για τις δακτυλικές μου υπερβάσεις.

  35. physicist said

    #33. — Ναι, είναι επιστημονικός κλάδος και το ξέρω καλά επειδή στο βιβλίο του Dreams of a Final Theory, ο φυσικός Steven Weinberg επιχειρηματολογεί σε κάποιο σημείο ότι η γνώση που αποκτά κανείς στη Φυσική είναι θεμελιωδέστερη και πολύ πιο συνεκτική από τη γνώση που προκύπτει π.χ. από μια συστηματική ταξινόμηση των πεταλούδων. Και προσθέτει, νομίζω σε υποσημείωση: I know that I might now get into trouble with lepidopterists, who think otherwise. (Γράφω από μνήμης κι επομένως παραφράζω, δεν το έγραψε ακριβώς έτσι αλλά τους λεπιδοπτερολόγους τους ανέφερε).

    Με τον Χαντζόπουλο και με την αρθρογράφο, σ’ έχασα, δεν έχω ιδέα σε τι πράγμα αναφέρεσαι.

  36. Γς said

    Μιά ωραία πεταλούδα

  37. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    35: Η Βάσω Κιντή σε κριτική της για ένα άλμπουμ του Χαντζόπουλου, παράλλαξε τον τίτλο του βιβλίου του Καχτιτση,

  38. physicist said

    #37. — Α, μάλιστα, ευχαριστώ Νίκο.

    (Δεν θα την έλεγα καθόλου ακατονόμαστη αλλά θα εκτροχιαστούμε και καλύτερα να μην).

  39. Alexis said

    #30: Στη Συστηματική Εντομολογία, τον κλάδο δηλαδή που ασχολείται με την ταξινόμηση και αναγνώριση των διαφόρων ειδών, υπάρχει τρομακτική εξειδίκευση, όχι απλά σε επίπεδο Τάξης (όπως είναι τα Λεπιδόπτερα) αλλά και Οικογένειας, ακόμα και Γένους κάποιες φορές.

    Lepidopterist είναι προφανώς ο εντομολόγος ο εξειδικευμένος στα Λεπιδόπτερα.
    Αντίστοιχη λέξη στα ελληνικά, δεν υπάρχει, το λεπιδοπτερολόγος μου φαίνεται μάλον αδόκιμο.
    Εγώ θα έλεγα ειδικός εντομολόγος, χωρίς παραπέρα διευκρινίσεις.

  40. Θρασύμαχος said

    http://www.slang.gr/lemma/311-tzitzi

  41. Βάταλος said

    Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατε μίαν παρέμβασιν και από τον γέροντα Βάταλον ολίγον πρίν κατακλιθή διά την μεσημβρινήν του σιέσταν…

    1) Μοί προξενεί κατάπληξιν η επιλεκτική μνήμη του κ. Φυσικού εν το σχολίω 35: Αναφέρεται εις το μνημειώδες σύγγραμμα του βραβευμένου με το Νόμπελ Φυσικής (1979) Αμερικανο-Εβραίου θεωρητικού φυσικού Steven Weinberg https://en.wikipedia.org/wiki/Steven_Weinberg «Dreams of a Final Theory» (1η έκδοσις 1992) και ουχί μόνον θυμάται εντελώς λάθος εν ασήμαντον απόσπασμα διά τους λεπιδοπτεριστάς, αλλά και αποσιωπά τους ύμνους που εκτοξεύει εις το σύγγραμμα αυτό ο Weinberg διά τους Αρχαίους Έλληνας, οίτινες (εκτός των άλλων) ήσαν και οι εισηγηταί της Θεωρίας των Πάντων!..

    2) Διά να μή μείνη η παραμικρά αμφιβολία εις τους Ρωμιούς αναγνώστας του παρόντος Ιστολογίου πόσον λάθος θυμάται το σχετικόν απόσπασμα διά τας βλακώδεις ερεύνας των Αμερικανών λεπιδοπτεριστών (εντομολόγων, εις τα ρωμέικα), τους οποίους ο Weinberg ειρωνεύεται ασυστόλως, ιδού το σχετικόν απόσπασμα από την ανεξάντλητον βιβλιοθηκην του γέροντος Βατάλου

    Μετά πάσης τιμής
    Β.

    ΥΓ: Εάν προκληθώ, θα παραθέσω (μετά το μεσονύκτιον, εννοείται…) όλους τους ύμνους του Εβραίου Weinberg προς τους Αρχαίους Έλληνας εν τω «Dreams of a Final Theory» που ελησμόνησεν (!!) ο πολύς κ. Φυσικός, προφανώς διότι εις το κατηχητικόν που εφοίτα μικρός, τού έμαθαν να απεχθάνεται ο,τιδήποτε ελληνικόν…

  42. Θρασύμαχος said

    Αριστοφάνης, Όρνιθες, 39-41: «οι µεν γαρ ουν τέττιγες ένα µην’ ή δύο επί των κραδών άδουσ’, Αθηναίοι δ’ αεί επί των δικών άδουσι πάντα τον βίον»

  43. Alexis said

    #41: Χμμμ, καλά το υποψιαζόμουν εγώ ότι ο Φυσικός είναι πνευματικοπαίδι του παπα-Μεταλληνού…
    Είναι ηλίου φαεινότερον! 😀

  44. physicist said

    Παράκληση: μην ασχολείστε.

    Ευχαριστώ.

  45. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Mπάρμπα, πάρε μας μια… Cigala. 😆
    http://blog.inkyfool.com/2012/04/smoking-cicada.html

  46. marulaki said

    Μία φορά είχαμε πάει για μπάνιο με ένα νεαρό ζευγάρι Ρωσάκια από τη Μόσχα. Αύγουστος, κατακαλόκαιρο, πήγαμε σε μία παραλία (δεν έχει σημασία ποια, ήταν όμως ερημική) και καθήσαμε κάτω από τα αρμυρίκια. Τζι-τζι-τζι, γυρνα η Ρωσίδα και με ρωτάει ‘μα τι κάνει αυτό το θόρυβο’; Στήνω αυτί, τίποτα. Τη ρωτάω τι εννοεί και καταλαβαίνω ότι εννοεί τα τζιτζίκια! ‘Θόρυβος; Για εμάς αυτός είναι ο ήχος του καλοκαιριού!’ Η απάντηση με αποτελείωσε: ‘Εμείς στη Μόσχα τα ψεκάζουμε όλα, με ενοχλεί πάρα πολύ αυτή η φασαρία’. Δεν ήξερα τι να της πω παραπάνω, αλλά δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί κάποιον να τον ενοχλήσει αυτός ο ήχος.

  47. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Eπί της ουσίας πάντως, θεωρώ πως και οι εντομολόγοι-λεπιδοπτερισταί και οι φυσικοί τρώνε τη νιότη και το σφρίγος τους μελετώντας λάθος πράγματα…
    There is only one CONCRETE Knowledge…

  48. physicist said

    #47. — Γερή θεωρητική θεμελιώση, βλέπω.

  49. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    48. Nαι! Είναι αυτό που λένε embedded knowledge…
    (και ηθικόν δίδαγμα διά συναδέλφους : Να άλλος ένας λόγος, γιατί η minimum επικάλυψη είναι σπουδαίο πράγμα να τηρείται ευλαβικά… 😆 )

  50. sarant said

    42 Mπράβο, ωραίο.

    40 Αλλά το τζιτζί (και το τζιτζιλόνι κτλ.) δεν έχουν σχέση με το τζιτζίκι.

  51. Δημητρης said

    47 Όντως, εκεί που τελειώνουν τα βιβλία, συνεχίζουν τα τούβλα!

  52. Ιάκωβος said

    Υπήρχε και κάποιος μουσικός, Εύνομος (=Καλοκουρδισμένος), που στο διαγωνισμό τραγουδιού του έσπασε η τελευταία η χορδή της λύρας αλλά χρησιμοποίησε για ίσον το τραγούδι ενός τζιτζικιού και βγήκε πρώτος .

    Την κλασική εποχή, οι παλιοί Αθηναίοι, γέροι Μαραθωνομάχοι και τέτοιοι, γενικά νοιώθανε κάποια συμπάθεια με τα τζιτζίκια και τα χρησιμοποιούσανε σα σύμβολο της πόλης. Ο λόγος ήταν ότι τα τζιτζίκια ήταν «γηγενή» δηλαδή φυτρώνανε μέσα από το χώμα και έτσι μπορούσαν να συμβολίσουν την «αυτοχθονία» των Αθηναίων για την οποία περηφανευόντουσαν μπροστά σε κάτι άλλους Λάκωνες και λοιπούς επήλυδες βαρβάρους. Νομίζω ότι τα λέει ο Θουκιδίδης αυτά.
    Η ντεμοντέ γεροντική αμφίεση την εποχή του Αριστοφάνη ήταν τζιτζίκια από χρυσάφι στο κεφάλι και μπούκλες.

  53. Ιάκωβος said

    52 όχι «με τα», για τα τζιτζίκια.

    Ο Ντίσνεϊ αντίθετα με τους Έλληνες και κάτι Γερμαναράδες προτεστάντες σκατόψυχους, όταν έδωσε στο μύθο ένα πιο χριστιανικό χάπι εντ. Η βασίλισσα των μυρμηγκιών τον συγχωρεί και του δίνει ένα πιάτο φαΐ, υπό τον όρο να παίζει μουσική στο τραπέζι των εργατικών μυρμηγκιών.

    Ακόμα κι ο φτωχός καλλιτέχνης, πρέπει να ζήσει κι αυτός.

    Βέβαια, συχνά ο μύθος στη Δύση αναφέρεται σε ακρίδα, μια που ο τζίτζικας δεν τους είναι πολύ γνωστός.

  54. Ιάκωβος said

    53.Τς, τσ Τρίτη γραμμή,»Οταν» διαγράφεται

    Μας ζάλισε η επάνοδος στο κλεινόν σπάστυ.

  55. Γς said

    -Τζιτζίκης, Τζιτζίκης!

    Τα παιδιά της γειτονιάς μου

  56. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Τζιτζικάτο το νήμα.

    Χαιρετώ μ΄ένα γλυκό βαλσάκι.*
    Μίκης Θεοδωράκης/Μιχάλης Γκανάς/Μαρία Φαραντούρη
    Γράφω και σβήνω
    Χέρια ποτάμια, μάτια ουρανοί
    κι ένα τζιτζίκι μέσα στη φωνή
    το καλοκαίρι μπαίνει στο κορμί
    κι είσαι η αφορμή.
    *Στέλιο, μ αυτό,το νανουρίζεις ή το χορεύεις σιγοτραγουδώντας αγκαλιά σου το μωρό,υπέροχα.
    Το δικόνε μου τον έλεγα τζίτζικα(ακόμη μου ξεφεύγει)

  57. Γς said

    Και τα νεογέννητα θα έχουν πλέον ΑΦΜ

    Για τις δωρές τάχα μου των παππούδων και τέτοια.

    Αμ, τους τό’ χουμε κάνει το δωράκι [τα δωράκια]

  58. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Αγγελος Σικελιανός
    πέρα σβήνει τὸ σύφυλλο βούισµα
    ὁποῦ ξέχειλο ἀχοῦν τὰ τζιτζίκια.
    Αλαφροϊσκιωτος, «Γυρισμός», Λυρικός Βίος,
    ………………………………………
    ανακοχλάανε στίς ελιές
    µιά βράση τά τζιτζίκια
    Αλαφροϊσκιωτος, «Τα γύρα μου», Λυρικός Βίος

  59. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    46.Μαρουλάκι γεια σου. Να πω μια ισορροπιστική ιστοριούλα για το Γκούναρ, τον Σουηδό σύζυγο μιας Ηρακλειωτοπούλας που ,χρόνια πριν,πήγαμε να τους συνοδέψουμε ως το αεροδρόμιο και σκάει φορτωμένος με κάτι σακούλια,ταγάρι,ένα καλάθι και το γνωστό μας τεράστιο μαγνητόφωνο ανά χείρας που όλο το καλοκαίρι μαγνητοφωνούσε σε κάτι κασσέτες σαν παντόφλες,μαγεμένος τα τζιτζίκια.’Ηθελε να τα γράψει λίγο ακόμη στην Αλικαρνασσό πριν μπει στο αεροπλάνο! Στα σακούλια του είχε θρίμπα, βασιλικούς, μαλοτήρα, δυόσμο.Φοβερός. Α στο καλάθι είχε σταφύλια! μες την καλή χαρά ο απίστευτος Σκανδιναυός.

    54>>στο κλεινόν σπάστυ.
    Καλωσόρισες!
    και κλειστόν άχτι 🙂

  60. agapanthos said

    http://www.youtube.com/watch?v=2gQlq4TJBOU

  61. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    >>αλλά για να προσελκύσουν τα θηλυκά
    κι όταν ζευγαρώσουν,πέφτουν αμέσως κάτω τέζα.Δεν ξέρω αν είν αλήθεια.Το είχα διαβάσει κάπου και έτσι αιτιολόγησα που κάποιες φορές ξαφνικά προσγειωνόταν ψόφιο κάποιο τζιτζίκι μπροστά μας.

    Σαν παιδιά ανεβαίναμε στα κλαδιά «να πιάσομε τσιτσίρους»(έτσι τους λέμε).Οι μουγγοί θεωρούσαμε ότι ήταν οι αρσενικοί,οι οποίοι έχουν και μια μικρή αγγιδούλα ως ρύγχος,στόμα πως να το πω,που θυμάμαι μας αγγύλωνε κάπως και δεν ήταν γενικά ευχάριστοι στις χούφτες μας.Τ΄αγόρια τους έκαναν μαρτύρια.Τα στράβωναν και τους έβαζαν αγέλαμο(είδος αγριοσίταρου) στον πισινό κι αυτά τα δύστυχα έφευγαν ευθεία πάνω στα ουράνια.

    Σαν τον τσίτσιρο, λέμε για τον πολύ αδύνατο άνθρωπο.

  62. Σωτήρς said

    Κάπου είχα επίσης διαβάσει ότι οι αρχαίοι ημών τα έτρωγαν τα τζιτζίκια. Επειδή ακόμη κάποιοι λαοί τα τρώνε, βγάζεις πόδια και φτερά και μια μπουκιά.

  63. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Α το Τζίτζικα με το Μαχαιρίτσα δεν τον βάλαμε;
    Μέσα στον κόσμο αρνήθηκα
    τα πράγματα τ’ ανήθικα
    κι απ’ τη ζωή του μέρμηγκα
    προτίμησα τον τζίτζικα

  64. cronopiusa said

    60

    Υπέροχη η Κατερίνα Φωτεινάκη, το καλύτερο δώρο για ένα αυγουστιάτικο απομεσήμερο, χορεύω το Tango mnemotechnique!

    Να ‘σαι καπετάν Αγάπανθε!

  65. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Κυρ τζίτζικα συμπάθα με
    που δε σε σιγοντάρω
    μ’ απ’ όλα αύτά που πάθαμε
    μου `ρχεται να φουντάρω
    να βάλω πέτρα στο λαιμό
    και μια και δυο στον ποταμό

    Κυρ τζίτζικα μας πιάσανε
    τον Αύγουστο στο Πήλιο
    και μας εξαναγκάσανε
    να βάψουμε τον ήλιο
    Με το συμπάθειο βρε παιδιά
    πάρτε πινέλο και μπογιά

    Κυρ τζίτζικα εβάψαμε
    με φούμο δυο αχτίδες
    Τα χέρια μας εκάψαμε
    κι οι άλλοι μην τους είδες
    και θα το δεις, λόγω τιμής
    για όλα αυτά θα φταίμε εμείς
    Ο τζίτζικας 1971
    Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
    Μουσική: Μίμης Πλέσσας
    Τραγούδι: Γιάννης Πουλόπουλος

  66. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Σ΄ άλλα μέρη τούτη τη μέρα ζύμωναν ψωμί, με το πρώτο αλεσμένο στάρι και τον καναν προσφορά στη Βρύση του χωριού κι είχε και σχήμα τζιτζικιού μιας και πίστευαν πως το στοιχείο του νερού έμοιαζε σε αυτό το έντομο και το ψωμί το ονόμαζαν « τζιτζιρόκλιτο ».

    >>σύμβολο του κατακαλόκαιρου,
    Τζίτζικας ελάλησε μαύρη ρώγα εγυάλισε

  67. gryphon said

    Ενα τζιτζικι υπαρχει και καπου στους στιχους του Εχω μια αγαπη.
    Οχι του Π.Τερζη που κυριαρχει στην αναζητηση στο γκουγκλ αλλα αυτο του Μικη.
    Με τον Καζαντζιδη και την Μαρινελλα η πιο γνωστη εκετελεση.Αλλα και ο Νταλαρας το λεει πολυ ωραια.

  68. 9: Πριν καμμιά βδομάδα ήμουν στο φανάρι Στουρνάρα και Πατησίων, 2 η ώρα τα ξημερώματα, και τα τζιτζίκια κάναν τόσο φοβερό θόρυβο, που αποφάσισα να κατέβω από τη μηχανή (είμαι του στυλ Βαρουφάκη, με μηχανή και σακίδιο) και να τραβήξω ένα μικρό βιντεάκι με το κινητό. Αλλά μέχρι να ξεκινήσω, περνάει από την Πατησίων ένας κάγκουρας με μια μηχανή που πρέπει να έτρεχε τουλάχιστον με 3.000 χλμ/ώρα και έκαναν οι εξατμίσεις του θόρυβο τουλάχιστον 1500 ντεσιμπέλ.

    Ε, τα τζιτζίκια αμέσως σταμάτησαν. Και δεν άντεξα να περιμένω μέχρι να ξαναρχίσουν το ίδιο δυνατά.

  69. Υπάρχει και μια ταινια, ονόματι Το Τζιτζίκι, με θέμα τις περιπέτειες μιάς όμορφης αλλά όχι πανέξυπνης κοπέλλας. Πρωταγωνιστούσε η Cleo
    Goldsmith, από ζάμπλουτη οικογένεια, όπως μαρτυρά και το επώνυμο.
    Μόνο σ αυτή την ταινία έπαιξε. Μετά παντρεύτηκε έναν εξίσου πλούσιο κι άραξε. Και τα μυρμήγκια ακόμα στο μεροκάματο…

  70. John Priest said

    Yπάρχει και το τραγούδι ο Νικόλας το τζιτζίκι https://www.youtube.com/watch?v=PChEsbg5mzQ

  71. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    60 Αυτό μου είχε ξεφύγει, μπράβο.

    62 Ναι, τα έτρωγαν

    65 Ε λοιπόν, κι αυτό μου είχε ξεφύγει, δεν το θυμάμαι με τίποτα….

  72. gryphon said

    68
    Νομιζω οτι καπου ειχα διαβασει οτι τα τζιτζικια ειναι κουφα.Μπορει ομως να σταματησαν επειδη αισθανθηκαν το ωστικο κυμα απο την εξατμιση.Ετσι ενεργοποιουνται και οι συναφερμοι σε αποσταση αρκετων μετρων οταν περνανε τετοιες μηχανεςΑυτοι οι απαραδεκτοι τυποι με τα μεγαλα μονοκυλινδρα αλλα και πιτσιρικαδες κουρεμενοι γιδια με τα παπια ειναι πια πραγματικη μαστιγα πολυ χειροτερη απο παλια.
    Απο την αλλη μου εχει τυχει οταν πλησιασω κοντα σε δεντρο για να τους δω να σταματανε αποτομα.
    Μαλλον μας βλεπουν και αυτοι και τρομαζουν.
    Επισης παρ’ολο που ακουω και λιγοτερο βλεπω τζιτζικια σε καθε ειδους δεντρο η και θαμνο το καλοκαιρι εχω την εντυπωση οτι πρεπει να εχουν προτιμηση σε καποια δεντρα.Σιγουρα στις ελιες και στα πευκα και εδω μεσα στην Αθηνα τρεπει να τους αρεσει πιο πολυ αυτο το δεντρο με την τελειοτερη σκια που ανθιζει τωρα τετοια εποχη και που τα ανθη του κανουν κωλο τα παντα απο κατω πεζοδρομια αυτικινητα κλπ.Το περιγραφω ετσι γιατι δεν ξερω πως λεγεται.Υπαρζει ομως σε πολλους δρομους του Κεντρου και αλλου και στα δυο πεζοδρομια δημιουργωντας οπως ειπα τελεια σκια τωρα το καλοκαιρι.Και οι μουριες επισης νομιζω οτι τους αρεσουν πολυ

  73. Ἁρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ἂν καὶ γενικώς ἀπεχθάνομαι τὰ ἔντομα, γιὰ τὰ τζιτζίκια τρέφω μεγάλη ἀγάπη κι εἶναι τὸ μόνο ἔντομο ποὺ πιάνω. Τὸ πιάσιμο θέλει ἰδιαίτερη προσοχή, γιατὶ τὸ τζιτζίκι τραυματίζεται εὔκολα. Τὸ πιάνεις ἁπαλὰ ἀπὸ τὸ πάνω μέρος καὶ ἀκινητοποιεῖς τὰ φτερά, γιατὶ ἂν κρατήσης μόνο τὸ σῶμα καθὼς θὰ προσπαθήση νὰ κουνήση τὰ φτερά του θὰ τραυματιστῆ. Μοῦ εἶναι ἀδύνατο νὰ δῶ τζιτζίκι καὶ νὰ μὴν ἐπιχειρήσω νὰ τὸ πιάσω. Δὲν τὰ καταφέρνω πάντα ἀκριβῶς ἐπειδὴ τὸ κάνω μὲ πολλὴ προσοχή. Μόλις τὸ πιάσω κυνηγάω γιὰ λίγο τὴ γυναῖκα μου ποὺ τὰ φοβᾶται καὶ μετὰ τὸ ἐλευθερώνω. Ἂν μὲ δεῖ νὰ προσπαθῶ νὰ πιάσω μοῦ λέει «γιατί νὰ τὸ πιάσης τὸ κακόμοιρο, θὲς ἕνας γίγαντας νὰ ῤθῆ καὶ νὰ πιάση ἐσένα;». Φέτος πάντως δὲν ἔτυχε νὰ πιάσω ἀκόμη

  74. Pedis said

    Τζιτζίκια από το national geographic
    http://animals.nationalgeographic.com/animals/bugs/cicada/
    (σαν πολλά χρόνια δεν ζούνε; κούνια που τον κούναγε τον Αίσωπο!)

    Πονηρά τζιτζίκια:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Cicada_3301

  75. Sole sub ardenti resonant arbusta cicadis
    λέει στην παιδεραστική του Εκλογή Β‘ ο Βιργίλιος, και ο Αμερικανός σχολιαστής, εξηγώντας την εικόνα στους νεαρούς του αναγνώστες, γράφει επί λέξει τα εξής:
    The cicada is an insect of the species [sic] of the grasshopper, making a very hoarse and disagreeable noise, particularly in the heat of the day.
    De gustibus… 🙂

  76. (74) Αμ ο Λαφονταίν, που για να περιγράψει την πείνα του τζίτζικα λέει στη χαριτωμένη του διασκευή του αισώπειου μύθου:
    Pas le plus petit morceau
    De mouche ou de vermisseau
    λες και τα τζιτζίκια τρέφονται με μύγες και σκουληκάκια!
    (Αλήθεια, με τι τρέφονται;)

  77. Y. G. said

    76 — (Αλήθεια, με τι τρέφονται;)

    Μαλλον με κατι μαγικο, για να παραγουν τοση ενταση με τοσο μικρο σωματακι.

    8 — «ΥΠΕΡ ΑΣΩΤΕΙΑΣ Κική Δημουλά,

    » Αποταμίευση. Μια σεβαστή ομολογώ
    μορφή χορτάτη ευθανασίας.
    ….
    Πώς αλλιώς να κάνουν τα τζιτζίκια.
    Δεν αποταμιεύεται η ένταση.»

  78. Γς said

    77:

    Τρέφονται με φυτικά ζουμιά. Με τη λύμφη των βλαστών, τους οποίους τρυπά με μια ειδική προβοσκίδα.

    Και λύμφη είναι η λέμφος, το διάφανο υγρό που κυκλοφορεί ανάμεσα στα κύτταρα του σώματος και τα πλένει, τα ταΐζει και τα ξεβρομίζει,

  79. Γς said

    78 b:

    από την Lexilogia

  80. Ιάκωβος said

    59, ΕΦΗ,

    φχαριστώ, καλό χειμώνα νάχουμε.

    Που κρίνοντας από το καλοκαίρι δεν μου φαίνεται πολύ πιθανό.

  81. Y. G. said

    78-79 — Ευχαριστω πολυ.

    Η Λεμφος.
    Κυκλοφορει διαφανη, πλενει, ταϊζει, ξεβρωμιζει. Καλως η λεμφος ειναι γενους θηλυκου.

  82. Παναγιώτης Αλεβαντής said

    Μια άλλη ανάγνωση του γνωστού μύθου του Αισώπου για τα Τζιτζίκια και τα Μυρμήγκια του οποίου το αιώνιο ηθικό δίδαγμα δεν είναι η ταξική ή ιδεολογική προπαγάνδα αλλά η πρόληψη …

    (http://alevantis.blogspot.gr/2015/08/blog-post.html)

    με σύνδεσμο σε παλαιότερη ανάρτηση μου μετ’ επαινετικών για τον τζίτζικα στίχων …

    (http://goo.gl/MyM8ax)

  83. Γς said

    Τα μουνιά ιανατίναξαν τον ιστορικό ναό Βάαλ στην Παλμύρα

  84. nikiplos said

    Καλησπέρα… Άχρηστες λεπτομέρειες…

    Τα τζιτζίκια κάποιοι (τελευταία ουκ ολίγοι…) τ’ ακούν μόνιμα χειμώνα καλοκαίρι… Ένας από αυτούς είμαι κι εγώ…

    Υπήρξαν ανέκαθεν το αγαπημένο παιχνίδι, σπορ και εκπαιδευτικό υλικό για τα γατιά που κατά καιρούς συνέλεξα ή περιέθαλψα… Με βίαιο τέλος για τα κακόμοιρα τα τζιτζικάκια… Το ίδιο και τα ξεχασμένα ξημερωμένα μολυντήρια…

    Υπήρξαν το βάρβαρο παιχνίδι πιτσιρικαρίας των 70ς που έβαζαν τις παλιές φλοίδες-οδοντογλυφίδες στον απευθυσμένο τους και τα άφηναν να πετούν υποφέροντας… Κάποιοι πιο «προηγμένοι» έβαζαν και φόκο στο όπισθεν των οδοντογλυφίδων εκείνων… (Δεν ήταν οι σημερινές κυλινδρικές απομίμηση πασσάλου ). Το πρώτο που έπρεπε να κάνει ένας αξιοπρεπής πιτσιρικάς ήταν να πιάσει τζίτζικα… Ύστερα σαύρα και οι πιο σκληροπυρηνικοί φίδι… (φυσικά έπιαναν συνήθως τυφλήτες, δηλαδή καμόμοιρες άποδες σαύρες που ούτε επιθετικές ήταν ούτε είχαν δόντια για να δαγκώσουν, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία)…

    Ως ήχος δεν υπάρχει πιο νανουριστικός, συνώνυμος της ραστώνης… Ούτε η ελληνική φραπεδιά δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί το συμβολικό ήχο των Τζιτζικιών…

    Τι μαλάκες οι ιθύνοντες που δεν υποχρέωσαν τον κύριο Λουκιανό να άδει μετά των τζιτζικιών…

  85. τὸ ἀγαπῶ τὸ τραγοῦδι, τὰ ἀγαπῶ τὰ τζιτζίκια!

    θυμᾶμαι κι ἐκεῖνο τὸ ἀκαδημαϊκὸ παράδειγμα κριτικῆς κειμένων ἀπὸ τὸν Γρηγόριο Ναζιανζηνὸ (Ἐπιστολές, 26,3) ποὺ γράφει κάπου «τὸν δὲ σῖτον ἐφέξομεν καὶ εἰσόμεθα εἰ ὄντως δρόσῳ μόνῃ τρέφονται τέττιγες» τὸ ὁποῖο παραδίδεται σφαλερῶς ἀπὸ ἀντιγραφικὸ λάθος λόγῳ ὁμοιότητος τῶν γραμμάτων: «καὶ εἰσόμεθα εἰ ὄντως ἀρόσωμεν ἢ τρέφονται τέττιγες»

  86. nikiplos said

    Χερ Κορνήλιος… κάντε και καμιά μετάφραση… 🙂

  87. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Τζιτζίκια κορίτσια καλοκαίρι

    Ανδρέας Εμπειρίκος/Ενδοχώρα

    Κορίτσια έτοιμα για τα ταξείδια
    Κορίτσια έτοιμα για τους λωτούς
    Κορίτσια έτοιμα για τις παλάμες
    Και για τα βέλη των ανδρών
    Και για τα βέλη του ήλιου[..]
    Κ΄ η θάλασσα βαθειά στενάζει
    Και ψιθυρίζουνε τα φύλλα
    Και τιτιβίζουν οι κορυδαλλοί
    Ραμφίζοντας μαστούς και ρώγες
    Τώρα που ο ήλιος ξεπροβάλλει
    Και ντύνει τις κόρες με άσπρα ρίγη
    Τώρα που αρχίζουν τα τζιτζίκια
    Και γδύνονται οι λογισμοί
    Και βάφονται όλα τα λουλούδια
    Με πράσινο και κρεμεζί.

    (Τζιτζίκι το ερωτικό ρίγος στον Επειρίκο.)

  88. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «Τα τζιτζίκια κάνουν τζι.» Άρα ο Gee πρέπει να ζητήσει πνευματικά δικαιώματα.

    44 – Ώστε είσαι ανθέλλην ε; Βρέ τι κάνει στον «ανθρωπο» η χειρουργική τέχνη.
    Το τραγούδι της αγαπημένης μου Πλάτωνος για σένα, προδότη μη σέλινα (χαμόγελο).

  89. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @52. Πιθανώς να το αναφέρει και ο Θουκιδίδης αλλά σίγουρα το αναφέρει επανειλημμένα ο Αριστοφάνης (Νεφέλες, Ιππείς αλλά κι αλλού) ως στοιχείο υπερηφάνειας των γηγενών Αθηναίων (διακοσμητικά χρυσαφένια τζιτζίκια στα μαλλιά)- νομίζω, όμως, ότι δεν τα φορούσαν μόνο οι γέροι..

  90. physicist said

    #88(β). — Ευχαριστώ πολύ, Λάμπρο!

  91. cronopiusa said

    Γς

    τα μπλέξατε


    αν παρατηρήσετε θα δείτε πως ήταν Pollas en Vinagre !

  92. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια, πολύ καλά όλα τους!

  93. Ο Βρετανός G.F. Abbott, που επισκέφτηκε τη Μακεδονία το 1900, αναφέρει τα εξής για τον τζίτζηκα, στο βιβλίο του Macedonian Folklore, με αφορμή την παροιμία «Τζίτζηκας ελάλησε, μαύρη ρώγα γυάλισε»
    »Το τραγούδι του τζίτζικα και το ζουμερό σταφύλι, συνδυάζονται επί του προκειμένου με έναν τρόπο που θα ενθουσίαζε τον Ανακρέοντα. Η διάθεση των Ελλήνων απέναντι στο μελωδικό αυτό έντομο έχει υποστεί μικρότερη αλλοίωση από ότι αυτό τούτο το όνομά του (από τέττιγας σε τζίτζικας). Για τους νεοέλληνες, το τζιτζίκισμα παραμένει ένα ευχάριστο προφητικό άσμα και, αν δεν είχαν πάψει να πιστεύουν στην Εννάτη Ωδή και στον θεόπνευστο ηγέτη τους, θα μπορούσαν να αναφωνήσουν μαζί με τον αρχαίο ποιητή:
    Φιλέουσι μεν σε Μούσαι,
    Φιλέει δε Φοίβος αυτός
    »Οι αγρότες της Μακεδονίας φτιάχνουν από τη νέα σοδειά ένα μεγάλο και λεπτό αρτοπαρασκεύασμα, που το πηγαίνουν στη βρύση του χωριού ή στο πηγάδι, το ραντίζουν με νερό και το διανέμουν στους παρισταμένους οι οποίοι εύχονται καλή σοδειά. Το παρασκεύασμα αυτό το λένε τζιτζηρόκλικο και υποτίθεται ότι είναι ένα είδος προσφοράς προς τον τζίτζηκα. Το επόμενο τραγούδι εκφράζει την ικανοποίηση του τζίτζηκα από αυτή την προσφορά.
    »’Λωνίζετε, θερίζετε κι μένα κλίκι κάνετε,
    Και ρίξτε το στη βρύση να πάω να το πάρω,
    Να κάτσω να το φάω μαζύ με τα παιδιά μου,
    Να πέσω να πεθάνω».

    Ολόκληρη η ωδή προς τον τζίτζικα, όπως την βρήκα στην ANTHOLOGIA LYRICA, ANACREONTEA ET ANACREONTIS ALIORUMQUE LYRICORUM, LIPSIAE 1828 έχει ως εξής:

    Εις τέττιγα

    Μακαρίζομέν σε, τέττιξ,
    ότε δενδρέων επ’ άκρων
    ολίγην δρόσον πεπωκώς
    βασιλεύς όπως αείδεις.
    Σα γαρ εστί κείνα πάντα,
    οπόσα βλέπεις εν αγροίς,
    χωπόσα φέρουσιν ώραι.
    Συ δε φίλιος ει γεωργών,
    από μηδενός τι βλάπτων.
    Συ δε τίμιος βροτοίσιν,
    θέρεος γλυκύς προφήτης.
    Φιλέουσι μεν σε Μούσαι,
    Φιλέει δε Φοίβος αυτός,
    λιγυρήν δ’έδωκεν οίμην.
    Το δε γήρας ου σε τείρει,
    σοφέ, γηγενής, φίλυμνε,
    απαθής, αναιμόσαρκε,
    σχεδόν ει θεοίς όμοιος.

  94. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82_(%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82)
    Πλάτων: ο μύθος των τζιτζικιών στο διάλογο «Φαίδρος»
    Για να αναχαιτίσει ο Σωκράτης την επερχόμενη νύστα και αργίαν της διανοίας του συνομιλητή του, μέσα στην ενοχλητική πια ζέστη του θέρους, του προσφέρει ως «αναψυκτικό» αλλά και ως θεϊκή επιταγή το μύθο των τζιτζικιών, πείθοντας τον ότι, μιμούμενοι τα τζιτζίκια, επιτελούμε έργο που βρίσκεται κάτω από την προστασία των μουσών. [259b-259d].Λένε δηλαδή ότι τα τζιτζίκια ήταν -ένα καιρό- άνθρωποι, από εκείνους που έζησαν πριν γεννηθούν οι Μούσες· αργότερα όταν γεννήθηκαν οι Μούσες και ακούστηκε για πρώτη φορά στον κόσμο το τραγούδι, μερικοί από τους παλιοκαιρίσιους εκείνους τόσο πολύ συναπάρθηκαν από το αναγάλλιασμα, που βάλθηκαν να τραγουδούν και αδιαφόρησαν για φαγητό και πιοτό, ώστε πέθαναν χωρίς να το καταλάβουνε ότι σωνότανε η ζωή τους.
    Πέθαναν και μετά φάνηκε στο κόσμο η ράτσα των τζιτζικιών – δικό τους βλάστημα – και οι Μούσες τους δώσανε αυτή τη χάρη: να μην έχουν στη ζωή τους ανάγκη από τροφή, αλλά να τραγουδούν από τη στιγμή που γεννήθηκαν χωρίς να τρων και να πίνουν ως την ώρα του θανάτου τους· τότε πάνε και βρίσκουν τις Μούσες και τους φέρνουν τα νέα: ποιος από τους ανθρώπους που ζουν στον κόσμο μας τις δοξάζει και ποιαν ξεχωριστά από τις εννιά.

  95. Βάταλος said

    Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατε και τω γέροντι Βατάλω ωρισμένας προσθήκας εις την παρούσαν ανάρτησιν

    1) Προφανώς, ουδείς αναγνώστης του παρόντος Ιστολογίου έχει αναγνώσει την «Πάπισσαν Ιωάνναν», άλλως θα ενεθυμείτο την εξαισίαν φράσιν του Ροΐδου «(η Ιωάννα)… νικηθείσα υπό του καύσωνος και βαυκαλωμένη υπό των τεττίγων, απεκοιμήθη υπό την σκιάν των δένδρων…». Το βαυκαλωμένη (εκ του ρ. βαυκαλάω) σημαίνει «νανουρισμένη»

    2) Μοί προκαλεί κατάπληξιν το ότι ο ρέκτης κ. Σαραντάκος εις έν άρθρον αφιερωμένον εις τους τέττιγας (=τζίτζικας) κατάφερε να αποκρύψη από τους αναγνώστας του ότι ο τέττιξ ήτο το σύμβολον της ΑΥΤΟΧΘΟΝΙΑΣ των Αρχαίων Αθηναίων και αυτό το καταγράφει εν τω Λεξικώ του ακόμη και ο Πατριάρχης Φώτιος, παραπέμπων κατευθείαν εις τον Θουκυδίδην!..

    https://books.google.gr/books?id=Zb2qc-V1ca4C&pg=PA214&dq=%CE%A4%CE%B9%CE%B8%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%8D&hl=el&sa=X&ved=0CDkQ6AEwBTgKahUKEwjB4IHcnsLHAhUDOxQKHSiJAls#v=onepage&q=%CF%84%CE%B5%CF%84%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BF%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CE%B9&f=false

    Οι Αθηναίοι ωνομάζοντο «τεττιγοφόροι» διότι εφόρουν χρυσά τζιτζίκια εις την κεφαλήν, που ήσαν το σύμβολον της ΑΥΤΟΧΘΟΝΙΑΣ.

    https://books.google.gr/books?id=919cAAAAcAAJ&pg=PA46&dq=%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8E%CE%BD+%CF%84%CE%B5%CF%84%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%89%CE%BD&hl=el&sa=X&ved=0CB8Q6AEwAGoVChMI06GKh_3BxwIVR1oUCh0-FwNt#v=onepage&q=%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8E%CE%BD%20%CF%84%CE%B5%CF%84%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%89%CE%BD&f=false

    3) Επίσης, μοί προξενεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι ούτε είς σχολιογράφος εδέησε να μνημονεύση τα όσα εκπληκτικά γράφει ο Αριστοτέλης διά τους τέττιγας εις το «Περί Ζώων». Άλλωστε, είναι ο πρώτος εις την Ιστορίαν που παρετήρησεν ότι μόνον τα αρσενικά τζιτζίκια άδουν, ίνα γοητεύσουν τα θηλυκά. «Έχει δε η θήλεια αιδοίον εσχισμένον», γράφει επί λέξει ο Μέγας Σταγειρίτης, όστις είχε παρατηρήσει ακόμη και το μουνί της τζιτζικίνας, προκαλών την οργήν των μισανθρώπων Γαλιλαίων!..

    https://books.google.gr/books?id=RT5WAAAAYAAJ&pg=PA179&dq=%CF%84%CE%B5%CF%84%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%89%CE%BD+%CE%B7%CF%87%CE%AE&hl=el&sa=X&ved=0CC8Q6AEwAWoVChMIztPB2P3BxwIVRc0UCh3gMA0_#v=onepage&q=%CF%84%CE%B5%CF%84%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%89%CE%BD%20%CE%B7%CF%87%CE%AE&f=false

    4) Όλα αυτά που γράφει ο γέρων Βάταλος απόψε, δεν είναι προϊόν σοφίας. Αν έστω και είς σχολιογράφος (του κ. Σαραντάκου συμπεριλαμβανομένου) είχε φροντίσει να συμβουλευθή το Λίδδελλ – Σκόττ, θα τα επληροφορείτο όλα και ακόμη περισσότερα εν ριπή οφθαλμού.

    Επί παραδείγματι, το Λίδδελλ-Σκόττ μας πληροφορεί (το αντλεί από τους Δειπνοσοφιστάς του Αθηναίου) ότι οι Έλληνες έτρωγον τέττιγας ως ορεκτικόν, διά να φάγουν με όρεξιν το κύριον πιάτον, πράγμα που επίσης δεν ανέφερε ο κ. Σαραντάκος εις το παρόν άρθρον του.

    4) Περαίνω με το θρυλικόν αστείον του Ξενάρχου που μνημονεύει και πάλιν ο Αθήναιος εις τους «Δειπνοσοφιστάς» ότι οι τζίτζικες πρέπει να είναι πολύ ευτυχισμένοι, διότι οι τζιτζικίνες δεν έχουν φωνήν!.

    Το αστείον του Ξενάρχου καταγράφει το Λίδδελλ-Σκόττ, το οποίον καταγράφει επίσης και τα όσα ανέφερε εν τω σχολίω 94 η κ. Έφη διά τον Πλάτωνα που απεκάλει τους τέττιγας «οι Μουσών Προφήται»

    Μετά πάσης τιμής
    Β.

  96. Γιωργής said

    Λεξιλογών, στην Πετρανή διάλεκτο (Πέτρα Λέσβου), ο τζίτζικας λέγεται Τζούτζουρας.
    Επίσης Τζούτζουρας, χαρακτηρισμός για άνθρωπο λάλο, αλλά ευχάριστο.

  97. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Ζακ Λακαριέρ στο «Ελληνικό Καλοκαίρι» : ένας κόσµος χωρίς τζιτζίκια θα ήταν ένας κόσµος χωρίς Μούσες, ένας Απόλλωνας χωρίς λύρα, µία Πυθία χωρίς χρησµούς

  98. #93 αὐτὸ τὸ ἀνακρεόντειο τὸ θυμᾶμαι ἀπὸ τὸ βιβλίο τῶν ἀρχαίων τοῦ Γυμνασίου (ποιᾶς τάξεως δὲν θυμᾶμαι),

    Βάταλε μοῦ προκαλεῖ ἐντύπωσι ποὺ δὲν διάβασες τὸ σχόλιο 52

  99. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Ηχέτα Τέττιξ : Ακουστική ανάλυση και διαθεµατική εκπαιδευτική
    πρόταση για τη µελέτη του χορού των τζιτζικιών.

    ………………………………………………………………….
    Όσον αφορά την ακουστική επικοινωνία του τζίτζικα cicada orni πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν τα αρσενικά µπορούν να τραγουδούν συνεχώς σε ένα ενιαίο χώρο για πολλές ώρες και
    µερικές φορές σε χορωδία µε άλλα αρσενικά. (Sueur, J., Aubin, T., 2002) Τι είδος τραγουδιού εκπέµπουν? Ποια η εντελέχεια αυτού του τερετίσµατος?
    Οι τελευταίες έρευνες έχουν αναδείξει τρεις διαφορετικούς τύπους :
    α) της συνάθροισης, που ρυθµίζεται από τις καιρικές διακυµάνσεις και από το τραγούδι των άλλων αρσενικών,
    β) το τραγούδι της προγαµιαίας τελετής και
    γ) το τραγούδι της ενόχλησης που είναι ένας τριγµός διαµαρτυρίας που παράγουν τα αρσενικά όταν αιχµαλωτιστούν ή όταν εµποδιστούν κατά την πτήση τους

  100. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    100. Καληνύχτα με μια πατινάδα
    Ο σκοπός του τζίτζικα (Απείρανθος)
    που ‘μοιαζε η αγάπη μας μ εκείνη του τζιτζίκου
    που ναι απάνω στη συκιά και τραγουδεί του σύκου

  101. Νικος Κ. said

    Μια απορία: Εφόσον και το αρχαίο τέττιξ είναι ηχομιμητικό, μήπως από τότε τα τζιτζίκια έχουν υποστεί κάποια μετάλλαξη 🙂
    Γιατί τζι-τζι το καταλαβαίνω. Επίσης και τσι-τσι. Αλλά όχι τετ-τετ (ή μήπως τιξ-τιξ);

  102. Βάταλος said

    Αγαπητέ κ. Κορνήλιε (σχόλιον 98)

    ασφαλώς και ανέγνωσα το σχόλιον του κ. Ιακώβου. Αλλά ποίος Ρωμιός αναγνώστης καταλαβαίνει από αυτό το προχειρογραμμένον σχόλιον ότι οι Τέττιγες ήσαν το σύμβολον της ΑΥΤΟΧΘΟΝΙΑΣ των Αθηναίων; Ασφαλώς και αξίζουν συγχαρητήρια τω κ. Ιακώβω που έκαμε αυτήν την μνείαν, αλλά μάλλον «έκαψε» το θέμα, το οποίον ασφαλώς και δεν γνωρίζει: Είναι παραπάνω από βέβαιον ότι το επληροφορήθη σήμερον από την Google search. Εδώ ο κ. Ιάκωβος δεν γνωρίζει ότι ο μέγας Θουκυδίδης γράφεται με ύψιλον. Εγώ θα περίμενα από τον κ. Σαραντάκον να αναφέρη την σχέσιν Τεττίγων και Αθηναϊκής Αυτοχθονίας, την οποίαν αποκλείω να μή εγνώριζε. Παραμένει άγνωστον διατί το απεσιώπησε, αυτός ο κορυφαίος Ρωμιός ιστολόγος, ριψοκινδυνεύων την πιθανότητα να ευρεθή κάποιος ελληνογνώστης σχολιογράφος και να τον ξεμπροστιάση εις το κοινόν του.

    Κατά την ταπεινήν μου γνώμην όλα οφείλονται εις την προπαγάνδαν των Γαλιλαίων, οίτινες του είπον εις το κατηχητικόν της Μητροπόλεως Πειραιώς όπου ο κ. Σαραντάκος εσύχναζε επί Χούντας ότι οι Έλληνες ήλθαν από τον Βορράν, ότι τα περί Αυτοχθονίας των Ελλήνων (απόψεις του Ισοκράτους και των λοιπών) είναι ρατσιστικά, ότι δεν υπάρχουν Φυλαί, ότι «εξ ενός αίματος έπλασεν ο Θεός τον άνθρωπον» του Ραββίνου Σαούλ και τα λοιπάς παλαβομάρας που ξεστομίζουν οι Γαλιλαίοι επί 20 αιώνας και απεβλάκωσαν τελείως ημάς τους Ρωμιούς…

  103. Γς said

    95:
    >οι τζίτζικες πρέπει να είναι πολύ ευτυχισμένοι, διότι οι τζιτζικίνες δεν έχουν φωνήν!

    Κι ο Γς αυτές τις μέρες, που έχει χάσει τη φωνή της η σύζυγός του.

    Γνωστή περίπτωση προσβολής των γυναικείων φωνητικών χορδών, δυστυχώς όμως όχι κατά αρκούντως τακτά χρονικά διαστήματα.

    Για να μου πει κάτι έρχεται στους 10 πόντους απ το αυτί μου και μου το ψιθυρίζει!
    Μέγκλα!

    Κι όταν της απαντάω και μού΄ρχεται να της μιλήσω κι εγώ ψιθυριστά θυμάμαι τον φίλο μου τον Κώστα που ήταν υπεύθυνος για τα ηλεκτρονικά μηχανήματα [Χιούλετ πάκαρντ και τέτοια] στο Ράδιο Καραγιάννη στην Κλαυθμώνος.

    Ολοι φώναζαν στο κισέ του πόστου του, μέχρι που άρχισε να μιλάει ψιθυριστά υποδυόμενος φαρυγγίτιδα ή δεν ξέρω τι άλλο.

    Αυτό ήταν:
    Ολοι κατέβασαν τους τόνους κι του μιλούσαν χαμηλόφωνα.

    -Τι μηχανή είναι αυτή μωρή κουφάλα;
    -Σκάσε ρε! [ψιθυριστά και εγγαστρίμυθα]

  104. #102 στὸ κατηχητικό τοῦ τὰ εἶπαν αὐτά; μπράβο τότε, ἂν τοὺς μάθαιναν καὶ τέτοια πράγματα θὰ πρέπῃ νὰ ἦταν πολὺ σπουδαῖο κατηχητικό!

  105. Γς said

    Διαβάζω στο μπλογκ του Κορνηλίου:

    >το ξενόγλωσσο περιτύλιγμα οπλίζει το προωθούμενο προΐόν με μια επίφασι κύρους στην συνείδησι του νεοέλληνα καταναλωτή.

    Και η μνήμη μου πήγε σε ένα περιτύλιγμα που προσπαθούσα να διαβάσω 65 χρόνια πίσω:

    Και το περιτύλιγμα έλεγε:

    POIOTIS EXAIRETIKH

  106. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ και για τα νεότερα τζιτζικοσχόλια!

    Απ’ το πρωί τα τζιτζίκια πιάσαν δουλειά αν και ακόμα είναι λιγοστά τα τερετίσματα. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει συσχέτιση της έντασης με τη ζέστη.

  107. Παναγιώτης Κ. said

    @51.(Δημήτρης) !!!!!!
    @103 (Γς) 🙂 !!

  108. Παναγιώτης Κ. said

    Θεσσαλονίκη τούτη την ώρα: Εξωτερική θερμοκρασία 26,7 βαθμοί υπό σκιάν.
    Υγρασία 56%.
    Και κάτι στο άσχετο αλλά μη ξεχνάμε ότι οδεύουμε προς εκλογές: Γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι κακό πράγμα; κακόπαθε από αυτή ο κόσμος;
    Οι άνθρωποι στη Β.Ευρώπη είστε…δυστυχισμένοι;
    Εντάξει τους ξέρω τους ελληνικούς αστερίσκους σε θέματα σαν και αυτό αλλά πρέπει να πάψουμε επιτέλους να κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους.

  109. cronopiusa said

  110. Μπετατζής said

    Κατάρριψη μύθου : Τζιτζικολόγοι/μυρμηγκολόγοι έχουν παρατηρήσει τα εξής : Ο τζίτζικας τρυπά με την ειδική προβοσκίδα του το δέντρο και ρουφά το χυμό, (το έγραψε και ο Γς πιο πάνω) και μετά έρχονται τα μυρμήγκια από την ίδια τρύπα που ο τζίτζικας άνοιξε και παίρνουν άκοπα χυμό. Επίσης η διαρκής κινητικότητα των μυρμηγκιών δεν έχει σχέση με εργατικότητα αλλά κάτι με αρσενικά που κυνηγάνε θηλυκά (ή το ανάποδο). Είμαι σίγουρος ότι το έχω διαβάσει κάπου αξιόπιστα, το βράδυ μπορεί να βρω την παραπομπή και να γίνω πιο ακριβής και συγκεκριμένος.

  111. Ανδρέας said

    Καλημέρα!

    “Και καθώς το τζιτζίκι (ή ο τζίτζικας) είναι το κατεξοχήν σύμβολο του κατακαλόκαιρου, όταν κάνει πάρα πολλή ζέστη λέμε «σκάει ο τζίτζικας», για να δείξουμε πόσο ανυπόφορη είναι η ζέστη, αφού ούτε τα τζιτζίκια δεν μπορούν να την αντέξουν.”

    Σκάει ο τζίτζικας κυριολεκτικά όταν αλλάζει πουκάμισο όπως το φίδι ένα πράμα.

    12
    «Πιάνουν, λέει, ίσαμε 100 ντεσιμπέλ.»

    Αυτό το ίσαμε 100 db μου έκανε εντύπωση επειδή πρόσφατα έκανα μια έρευνα για την ένταση του ήχου. Στην βίκι λέει ότι κάποια είδη τζιτζικιών πιάνουν 120 db.

    Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις εντάσεις του ήχου υπάρχουν σχεδιαγράμματα που μεταφράζουν τα ντεσιμπέλ σε ένταση ήχου (db SPL).

    Ένα από αυτά βρίσκεται εδώ:
    http://www.sengpielaudio.com/TableOfSoundPressureLevels.htm

    Αυτό που μου έκανε την χειρότερη εντύπωση είναι το εξής.
    Στα τέλη Ιουλίου 2015 βγήκε στην δημοσιότητα ότι κάπου στο 2010-2011, δεν είμαι σίγουρος ποια χρονιά αλλά κάπου εκεί , είχε υπογραφεί ένας νόμος που απαγορεύει τα πάρτυ στις παραλίες. Στα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για φωτογράφηση των ατόμων που συμμετέχουν και κατάδοση τους στις αρχές. Από το υπουργείο οικονομικών λοιπόν στάλθηκε μια ενημέρωση στα αστυνομικά τμήματα και λιμεναρχεία της Κρήτης που έγραφε όλα αυτά αλλά και κάτι ακόμη.
    Ενώ ξέρουμε το νόμιμο όριο της έντασης του ήχου στις καφετερίες είναι 80 ντεσιμπέλ (80 db είναι η ένταση ήχου σε μια γεμάτη με κόσμο καφετερία-εστιατόριο και να μιλούν όλοι μαζί δυνατά δίχως την ύπαρξη επαγγελματικών μεγάλων ηχείων), στις ντίσκο και στα κέντρα διασκέδασης όπου απαιτείται χωριστή άδεια οργάνων είναι τα 100 db.

    Όλα καλά ως εδώ. Έλα όμως που δεν είναι…

    Στην ενημέρωση που έστειλε το υπουργείο οικονομικών στα κατά τόπους τμήματα και λιμεναρχεία κάνει λόγο για ανώτατο όριο ήχου στα 50 db.

    50 ντεσιμπέλ στην εξοχή καλοκαίρι καιρό το πάρτυ με τζιτζίκια που φτάνουν στα 100 db στην Ελλάδα.
    Μάλιστα.
    Πως θα πιάσει 50 ντεσιμπέλ μάξιμουμ στο πάρτυ ας μας το πει ο νομοθέτης…

    72
    «Σιγουρα στις ελιες και στα πευκα και εδω μεσα στην Αθηνα τρεπει να τους αρεσει πιο πολυ αυτο το δεντρο με την τελειοτερη σκια που ανθιζει τωρα τετοια εποχη και που τα ανθη του κανουν κωλο τα παντα απο κατω πεζοδρομια αυτικινητα κλπ.Το περιγραφω ετσι γιατι δεν ξερω πως λεγεται.»

    αφροξυλιά λέγεται το δέντρο και με το κλαδί του φτιάχνει το μαγικό ραβδί του ο Χάρυ Πότερ.

  112. Μπετατζής said

    110. Το λέει και στο 82 ο σύνδεσμος.

  113. cronopiusa said

  114. spiral architect said

    Για τη συμπεριφορά των εντόμων (μαζί και πολλών ειδών μυρμηγκιών) δείτε τα ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Ατέμπορο.

  115. Θρασύμαχος said

    #101: πάντως κατ’ Αριστοφάνη (Όρνιθες) τιο-τιο-τιξ κάνουν οι κύκνοι

  116. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    111. Ανδρέας
    >>Σκάει ο τζίτζικας κυριολεκτικά όταν αλλάζει πουκάμισο
    Καρέ – καρέ η γέννηση του τζίτζικα όπως την «έπιασε» ο φωτογραφικός φακός
    >>αφροξυλιά
    Αφροξυλάνθη ,ξεπετάχτηκε από τη μνήμη μου το γυναικείο όνομα που αποκαλούσαν κάποια(σε ταινία;) περιπαιχτικά.Πάντως ευχαριστώ για την πληροφορία -είδες ο Χάρι Πότερ;- γιατί μερικά δέντρα της πόλης δεν ξέρω το όνομά τους και αυτό την άγνοια τη θεωρώ μείζονος σπουδαιότητος. Μήπως λέγεται και κουφοξυλιά;(από κάποιο παραμύθι μου φαίνεται πως το θυμάμαι).Κάτι ιδιαίτερο λοιπόν θα έχει το δεντρί αυτό.
    Καλημέρα

  117. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    115.>> τιο-τιο-τιξ
    ευχαριστώ για την πάσα -και πάλι α λα μπαν πιμπλίκ τιο τιο τιοτίξ
    τ ι οτίξ τιοτίξ- και με το Μούτσιο θαυμάσιο

  118. Ανδρέας said

    Ναι η κουφοξυλιά είναι το ίδιο δέντρο λέγεται και σαμπούκος.
    Έχω στον κήπο μια αφροξυλιά και το ‘ψαξα.
    Αν το ποτίζεις μεγαλώνει πολύ γρήγορα.
    Χρησιμοποιήται για θεραπείες ο ώριμος καρπός του.

  119. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    110. Μα τα κωλομύρμηγκα! να χαλάσουμε πια αυτό το μύθο 🙂
    Ένα πρωί ,κάπου μέσα Ιουλίου θαρρώ ήταν, που είδα στρατιές μυρμηγκιών στα μπαλκόνια και τις γλάστρες μα οι τζίτζικες ακόμη δεν είχαν αρχίσει να λαλούν,ετοίμασα δυο σειρές μ΄αυτή την «ανομία» να τις αναρτήσω δω αλλά μετά αυτολογοκρίθηκα, ως ασήμαντη επισήμανση.
    >> Τζιτζικολόγοι/μυρμηγκολόγοι
    Γλωσσολογικό:
    Είπαν χθες και λεπιδοπτερολόγοι ή λεπιδοπτεριστές.Και τα δυο μάλλον.Μες το 15αύγουστο,ψάχναμε (αυτός ο νόμος του πονόδοντου μες σε αργίες) καθ΄υπόδειξιν οδοντιάτρου, ενδοδοντολόγο, αλλά «ενδοδοντιστών» είναι ο σύλλογος τους.

  120. 114 …για να μισήσετε δια παντός τις πονηρές και ύπουλες σφήκες με τις φοβερές φερομόνες τους. :mrgreen:

  121. spiral architect said

    @120: Φακοί μάκρο, 3D και κάμερες υψηλής ταχύτητας κάνουν το αποτέλεσμα τρομερό.

  122. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    118.Α μπράβο!Ο σαμπούκος με τις πολλές χρήσεις.Μες τα πόδια μας τον έχουμε λοιπόν που φιγουράρει σ΄ένα σωρό προϊόντα.Ευχαριστώ! Κατ’ αναλογία, προ ημερών έλεγα στην παρέα για τη ρολογιά (σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού κι αυτή)που την είχαμε ολάνθιστη δίπλα μας στο παρτέρι σ΄ένα καφέ στο Χαλάνδρι,ότι είναι η πασιφλόρα, πανταχού παρούσα κι αυτή σε αφεψήματα,τσάγια,υπακτικά κλπ και τη θαρρούμε φερμένη από τα υψίπεδα του Θιβέτ ξερωγώ.

  123. Ανδρέας said

    Έφη
    «είδα στρατιές μυρμηγκιών»
    Ήταν από μία ή από δύο διαφορετικές φωλιές;

  124. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    120. >>Σφήκες
    άλλη ανομία κι αυτή: αν σε τσιμπήσει η μέλισσα,ψοφά η κακομοίρα, ενώ η σφήκα όχι!
    Άσχετο «Σφήκες πέρδικες ψηλά μπαλκόνια» κι από πού να βγήκε.Κάνας νατσουλισμός μπορεί να υπάρχει, αλλά είναι τόσο ωραία ασύνδετα που δεν καίγομαι να μάθω,αν υπάρχει εξήγηση.

  125. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    123.>>από μία ή από δύο διαφορετικές φωλιές;
    Παρέλαση απ όλες τις μπάντες. Πάνω από κήπο άντε να βρεις πού και πόσες φωλιές.Στη γωνία κάγκελο-τοίχο,μέσα μέσα, έβαλα λίγο στουπί ποτισμένο ξίδι και ψέκασα τα κάγκελα και γλάστρες με παχύ διάλυμμα πράσινου σαπουνιού,τρίμμα σε νερό(που δε βλάφτει τα λουλούδια) και τα πήρε ο Γιούδας,κι αυτά και το …σπίτι τους. 🙂 Ξαναφάνηκαν πάλι τώρα αλλά πολύ λιγότερα και έκανα το ίδιο.

  126. Ανδρέας said

    Το καταλαβαίνεις αν είναι διαφορετικά τα είδη των μυρμηγκιών άλλο είδος άλλη φωλιά. Το λέω γιατί έχω δει τέτοια μάχη παλιότερα. Το ένα είδος μυρμηγκιού έκανε επίθεση στην φωλιά του άλλου. Ήταν μια μακρυά συνεχής γραμμή με τα δυο είδη ανεμιγμένα που πηγενοέρχονταν για μια-δυο μέρες μέχρι που το ένα είδος αφάνησε το άλλο και τελείωσε το πήγεν’ελα.

    Αυτό δεν το κατάλαβα πως τό κανες

    «έβαλα λίγο στουπί ποτισμένο ξίδι και ψέκασα τα κάγκελα και γλάστρες με παχύ διάλυμμα πράσινου σαπουνιού,τρίμμα σε νερό»

    γιατί έχει μυρμήγκια και δεν ξέρω πως να τα διώξω.

  127. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    108 – » Γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι κακό πράγμα;» Γιατί σοσιαλισμός και κράτος δεν συνάδουν, ή παγκόσμιος σοσιαλισμός ή κομματικό παραμύθι, (για να μη πώ για σταλινική δικτατορία).

    «κακόπαθε από αυτή ο κόσμος;» Εξαρτάται από το τι εννοείς κόσμος.

    «Οι άνθρωποι στη Β.Ευρώπη είστε…δυστυχισμένοι;» Οι άνθρωποι στη Β.Ευρώπη είναι ευτυχισμένοι, γιατί καταληστεύουν όλους τους νότιους ανθρώπους που δυστυχούν, κι όχι γιατί έχουν σοσιαλδημοκρατία (που δέν έχουν).

    «πρέπει να πάψουμε επιτέλους να κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους.»
    Ακριβώς, γι΄αυτό θα πρέπει να κατανοήσουμε, ότι στο οικονομικό σύστημα που ζούμε, το πλεόνασμα μιάς χώρας, προκύπτει υποχρεωτικά από το έλλειμμα μιάς άλλης, που για να γίνει αυτό, θα πρέπει να την ελέγχει και να την διαφθείρει, με λίγα λόγια, Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΟΥ Η ΖΩΗ ΜΟΥ, τα υπόλοιπα περί εργατικότητας, παραγωγικότητας, και μεταρρυθμίσεων είναι παραμύθια.
    Βέβαια, μετά το παγκόσμιο χρηματιστηριακό κραχ του 1999, τα οικονομικά πράγματα έχουν ξεφύγει τελείως, η απληστία των πλουσίων έχει ξεπεράσει το κόκκινο προ πολλού, οι οικονομίες ελέγχονται πλήρως από τα χρηματιστήρια, οι εταιρείες αντί να επανεπενδύουν τα κέρδη τους, τα δίνουν ως μερίσματα στους μετόχους (πάνω από το 50% των κερδών, όταν στην δεκαετία του 70 έδιναν μέχρι 15%) τα δάνεια που παίρνουν τα «επενδύουν» στα παράγωγα, το ίδιο κάνουν και οι εμπορικές τράπεζες με τις καταθέσεις των κορόϊδων που τους εμπιστεύονται τα λεφτά τους, δηλαδή δεν επενδύονται στην παραγωγική οικονομία, αυτή είναι και η αιτία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και προσπαθούν να την ξεπεράσουν με την άγρια λιτότητα των λαϊκών στρωμάτων, που φυσικά επιδεινώνει το πρόβλημα. Η φούσκα που θα σκάσει κάποια στιγμή, θα διαλύσει ό,τι σταθερό γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, αλλά οι λαοί ζούν στον κόσμο που δείχνουν τα ΜΜΑ.

    Υ.Γ – Πώς το είχε πεί ο σαλτιμπάγκος που κάνει τον πρωθυπουργό; «θα βαράμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν» πόση νοημοσύνη χρειάζεται, για να καταλάβει κάποιος πως όποιος λέει τέτοια, ή είναι ηλίθιος ή έχει άγνοια της πραγματικότητας, και σε κάθε περίπτωση είναι επικίνδυνος για την δημοκρατία; Κακό πράγμα η ελπίδα, κι ακόμα πιο κακό, είναι ότι πεθαίνει τελευταία, αλλά από μικροί μαθαίνουμε να ελπίζουμε.

  128. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    125 – Κάπου είχα δεί πρίν δυό χρόνια νομίζω, πως το μεγάλο πρόβλημα το δημιουργούν τα πολύ μικρά μυρμήγκια, που με αφετηρία την Αργεντινή, και λόγο του ότι συνεργάζονται με τους «μετανάστες» μέρμηγκες, έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

  129. Βάταλε, ότι «οι Έλληνες ήλθαν από τον Βορράν» δεν χρειαζόταν να πηγαίνεις σε κατηχητικό επί Χούντας για να το μαθεις• εσύ δεν το έμαθες στα σχολικά σου χρόνια; Αυτή ήταν η κοινώς παραδεκτή άποψη και αυτήν (κάθοδος Δωριέων κλπ.) δίδασκαν τα σχολικά μας βιβλία. Ξέρω ότι σήμερα έχει αναθεωρηθεί, αλλά ότι την πρωτοελληνική γλώσσα την έφεραν απ’αλλού κάποιοι Ινδοευρωπαίοι και ότι οι παλιότεροι κατοικοι της Ελλάδας (Ετεόκρητες, «Πελασγοί»…) δεν ηταν ελληνόφωνοι, μονον ο Πλεύρης και οι συν αυτώ τα αμφισβητούν.Τα περί Αυτοχθονίας των Ελλήνων (απόψεις του Ισοκράτους και των λοιπών) δεν είναι αναγκαστικά ρατσιστικά, δεν νομιζω όμως πως τα δέχεται κανένας σοβαρός ιστορικός. Φυλές, ήτοι πληθυσμιακές ομάδες με διακριτά φαινοτυπικά χαρακτηριστικά, φυσικά υπάρχουν, αλλά η ενότητα του ανθρώπινου είδους είναι επίσης αναμφισβήτητη, κι αν τη διατύπωσε ποιητικά ο Απόστολος Παύλος πριν από 2000 χρονια, ε, μπραβο του, ειπε και σωστά πραματα 🙂

  130. Νίκο Κ. (101), οι αρχαίοι δεν είχαν τσ στη γλώσσα τους. Ο εικαζόμενος προϊστορικός φθόγγος που πρέπει να ήταν κάποιο είδος τσ και που πιστεύεται ότι προήλθε από συνδυασμό κ/γ/χ/τ και ημιφώνου j είχε ήδη εξελιχθεί στα ομηρικά χρόνια σε σσ/ττ. Άλλωστε, άμα προφέρεις «τέττιξ» φορτσαριστά και ψιθυριστά, χωρίς να πολυανοίξεις το στόμα, βγαίνει κάτι αρκετά παρόμοιο με τη φωνή του τζίτζικα.

  131. cronopiusa said

    Άλλος σε λέει μέλισσα κι άλλος σε λέει σφήκα
    Έχεις της σφήκας το κεντρί της μέλισσας τη γλύκα

  132. Pan said

    Το «τραγούδι» του τζιτζικα έχει γίνει και μπαρόκ τραγούδι …

  133. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα και από εδώ!

  134. cronopiusa said

    Chikungunya

    Sanidad vigila el virus chikungunya tras detectar el primer caso en España

  135. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    1.Στη γωνία,στο σημείο που ανέβαιναν,στη δίοδο δηλαδή ,έβαλα λίγο στουπί (ή πανάκι) ποτισμένο ξίδι (πασάλειψα και κοντά κοντά γύρω εκεί,προσεκτικά να μην πάει πάνω στα φυτά το ξίδι).Μόνο πάνω στο μυρμηγκολόι.
    2. ψέκασα τα κάγκελα και γλάστρες με παχύ διάλυμμα πράσινου σαπουνιού,τρίμμα σε νερό.Πουλάνε τριμμένο πράσινο σαπούνι,ή το τρίβεις σαν τυρί(για να διαλυθεί εύκολα).Πρακτικά:βάλε ας πούμε δυο κουταλιές τρίμμα σε ένα μπουκάλι(με νερό* κανα λίτρο).Βίδωσε και χτύπα το λίγο να διαλυθεί.Αυτό βάλε το σ ένα οποιοδήποτε ψεκαστηράκι π.χ. αυτά τα πλαστικά που καταβρέχουμε για το σιδέρωμα και ψέκασε τη διαδρομή τους κι όπου μαζεύονται.
    *Αν βάλεις λίγο ζεστό νερό πρώτα,διαλύεται εύκολα.

    128.Ο Μαρκές περιγράφει μια κατάσταση ανεξέλεγκτης επέλασης μυρμηγκιών.Μπρρρ.

  136. Ριβαλντίνιο said

    @ 83 Γς
    Στον Βάαλ έκαναν αθρωποθυσίες οι θρησκευτικοί πρόγονοι του Βάτμαν. 😆 😆 😆

    «ἀνέστησε θυσιαστήριον τῇ Βάαλ (…) καὶ διῆγε τοὺς υἱοὺς αὐτοῦ ἐν πυρὶ»
    http://www.myriobiblos.gr/bible/ot/chapter.asp?book=12&page=21

    «καὶ ᾠκοδόμησαν ὑψηλὰ τῇ Βάαλ τοῦ κατακαίειν τοὺς υἱοὺς αὐτῶν ἐν πυρί»
    http://www.myriobiblos.gr/bible/ot/chapter.asp?book=44&page=19

    @ 98 α) Κορνήλιος
    Κι εγώ το θυμάμαι ! Το είχε νομίζω με ένα κείμενο του ξαδέρφου του Παπαδιαμάντη που μίλαγε για «ζούνες» και αυτό που κλαίει ο Έρωτας στην μαμά του ( «ὄλωλα, μῆτερ, ὄλωλα κἀποθνήσκω» ) γιατί τον τσίμπησε ένα ιπτάμενο φίδι. 😆 Δεν είμαι και σίγουρος όμως. Μπορεί να θυμάμαι λάθος.

    @ 102 Βάταλος
    Σιγά τους αυτόχθονες Έλληνες ! :mrgreen: :mrgreen:

    «…τὴν μὲν γὰρ Ἀττικὴν οἱ μετὰ Εὐμόλπου Θρᾶικες ἔσχον(…)Καὶ ἀπὸ τῶν ὀνομάτων δὲ ἐνίων τὸ βάρβαρον ἐμφαίνεται· Κέκροψ καὶ Κόδρος…»

    «εὕρισκε Λακεδαιμονίους καὶ Ἀθηναίους προέχοντας τοὺς μὲν τοῦ Δωρικοῦ γένεος τοὺς δὲ τοῦ Ἰωνικοῦ. ταῦτα γὰρ ἦν τὰ προκεκριμένα, ἐόντα τὸ ἀρχαῖον τὸ μὲν Πελασγικὸν τὸ δὲ Ἑλληνικὸν ἔθνος. καὶ τὸ μὲν οὐδαμῇ κω ἐξεχώρησε, τὸ δὲ πολυπλάνητον κάρτα»

    «ἦσαν οἱ Πελασγοὶ βάρβαρον γλῶσσαν ἱέντες. εἰ τοίνυν ἦν καὶ πᾶν τοιοῦτο τὸ Πελασγικόν, τὸ Ἀττικὸν ἔθνος ἐὸν Πελασγικὸν ἅμα τῇ μεταβολῇ τῇ ἐς Ἕλληνας καὶ τὴν γλῶσσαν μετέμαθε»

    Πας μη Έλλην βάρβαρος – ποιος το είπε;

    @ 102 Βάταλος
    «οφείλονται εις την προπαγάνδαν των Γαλιλαίων»

    Δεν σε χάλασε 😆 :

    τὸν Χριστὸν πρωτότοκον τοῦ θεοῦ εἶναι ἐδιδάχθημεν καὶ προεμηνύσαμεν λόγον ὄντα, οὗ πᾶν γένος ἀνθρώπων μετέσχε. [3] καὶ οἱ μετὰ λόγου βιώσαντες Χριστιανοί εἰσι, κἂν ἄθεοι ἐνομίσθησαν, οἷον ἐν Ἕλλησι μὲν Σωκράτης καὶ Ἡράκλειτος καὶ οἱ ὅμοιοι αὐτοῖς, ἐν βαρβάροις δὲ Ἀβραὰμ καὶ Ἀνανίας καὶ Ἀζαρίας καὶ Μισαὴλ καὶ Ἠλίας καὶ ἄλλοι πολλοί, ὧν τὰς πράξεις ἢ τὰ ὀνόματα καταλέγειν μακρὸν εἶναι ἐπιστάμενοι τανῦν παραιτούμεθα.

    http://katapi.org.uk/EarlyWriters/EarlyCWritersBySource.php?WNo=15

  137. Βάταλος said

    Κύριον Ριβαλντίνιον (σχόλιον 136)

    αγαπητέ δεν καταλάβατε: Δεν ψάχνω να εύρω αν οι Αρχαίοι Αθηναίοι ήσαν αυτόχθονες. Απλώς επισημαίνω ότι ο κ. Σαραντάκος εις έν άρθρον αφιερωμένον εις τα τζιτζίκια, δεν ενημέρωσε τους αναγνώστας του ότι οι τέττιγες ήσαν το σύμβολον της αυτοχθονίας των Αθηναίων, πράγμα θεμελιώδες. Το καταγράφει ο Θουκυδίδης, ο Πατριάρχης Φώτιος, ο Σουΐδας, το Liddell-Scott, οι πάντες. Διατί το απεσιώπησεν ο Σαραντάκος;

    Φαντάζομαι ότι ο Ραββίνος σας ο Χριστούλης επιτρέπει εις τους ανθρώπους να αυτοπροσδιορίζωνται. Ε, λοιπόν, οι αρχαίοι Αθηναίοι αυτοπροσδιορίζοντο ως αυτόχθονες και είχον ως σύμβολον τον τζίτζικα που κι αυτος είναι αυτόχθων, διότι βγαίνει κάθε καλοκαίρι από τα έγκατα της γής, όπως ενόμιζαν.

    ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑΝ: Διά τους Εβραίους, τί γνώμην έχετε; Είναι φυλή, θρησκεία, πολιτισμός ή κάτι άλλον; Επίσης: Τί γνώμην έχετε διά τον Σιωνισμόν; Διότι ο πάτρωνάς σας ο παπα-Μεταλληνός τον έχει καταδικάσει. Υμείς τον καταδικάζετε; Με άλλους λόγους, επιτρέπετε εις τους Εβραίους να είναι Εθνικισταί; (σ.σ.: το 90% των κατοίκων του Ισραήλ δηλώνουν Σιωνισταί) Ή μήπως το καταδικάζει και αυτό ο Ραββίνος σας, όπως λέγει ο παπα-Μεταλληνός; Αν, λοιπόν, επιτρέπετε εις τους Εβραίους να είναι Εθνικισταί, θα το επιτρέψετε και εις τους Ρωμιούς και εις όλους τους άλλους. Και θα επιτρέψετε εις κάποιους παλαβούς να δηλώνουν αυτόχθονες εις αυτόν τον Τόπον, χωρίς να καταφεύγετε εις φυλετικάς ερεύνας διά να μάθετε αν όντως είναι. Ο αυτοπροσδιορισμός των, αρκεί

    Β.

  138. Pedis said

    Μόνον οι Αφρικάνοι καμιά 200000 χρόνια πριν ήταν αυτόχθονες, κατά μία έννοια … Όλοι οι υπόλοιποι περπάτησαν πολύ …

  139. Γς said

    138:

    Να κι η Εύα της Out-of-Africa

    [κι έχουν κι ένα χαρτί μου στο στόρυ. Γουσού σεμνά!]

  140. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  141. #105

    νομίζω τὸ ἔχω ξαναγράψει για ἕνα κρεοπωλεῖο ποὺ ἔγραφε «κρέατα πιότητος». εὐτυχῶς ἢ δυστυχῶς ποὺ οἱ περισσότεροι δὲν καταλαβαίνουν αὐτὸ τὸ «πιότητος» (ὡς ἐκ στέατος καὶ πιότητος εὐφρανθείῃ ἡ ψυχή μου, ποὺ λέει καὶ ὁ ψχαλμῳδός)

    #136 αὐτὸ μὲ τὸν ἔρωτα ποὺ τὸν τσίμπησε ἡ μέλισσα τὸ εἶχα μάθει ἀπ’ἔξω!

  142. http://palatini.blogspot.gr/2010/01/2-35.html

  143. sarant said

    142 Και η μετάφραση του Κυριαζή, πολύ καλή!

  144. nikiplos said

    Το βίδεον αυτό δείχνει επακριβώς την στιγμή της ίδρυσης του ΠΟΤΑΜΙΟΥ… Ο αείμνηστος Νίκος Δαδινόπουλος σε ρόλο Σταύρου Θεοδωράκη (γι’ αυτό άλλωστε και ο ίδιος έκανε τη συνέντευξη)

    Ουσιαστικά απολαύστε την ίδρυση του κόμματος από το 4:30 λεπτό κι ύστερα…

    Στο 5:47 κι ένα σημαντικό (ξεχασμένο σήμερα) γλωσσικό ζήτημα της εποχής!

  145. Ιάκωβος said

    102, Βάταλος

    Ασφαλώς και αξίζουν συγχαρητήρια τω κ. Ιακώβω που έκαμε αυτήν την μνείαν, αλλά μάλλον «έκαψε» το θέμα, το οποίον ασφαλώς και δεν γνωρίζει: Είναι παραπάνω από βέβαιον ότι το επληροφορήθη σήμερον από την Google search.
    ____________

    Κύριε Βάταλε, απατάσθε οικτρώς. Τα Αθηναικά τζιτζίκια τα ήξερα παιδιόθεν. Πάνε κάποιες δεκαετίες πια, αλλά ακόμα θυμάμαι τον καθηγητή μας των αρχαίων, Κο Δημήτραινα, στο Πειραματικό, μεταξύ άλλων, να μιλάει και γι αυτά. Το «γηγενείς», μου το είχε πει και κάποιος θείος μου Μεσσήνιος, μαζί με μια άλλη πληροφορία, που δεν την ανέφερα, γιατί δεν ξέρω αν ισχύει.Θεωρούσε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι «εμείς» οι Μεσσήνιοι είχαμε την κλασική Αθήνα για αποικία μας. Όταν πλάκωσαν οι βάρβαροι Δωριείς, πολλοί παλιότεροι Έλληνες της Δυτικής Πελοποννήσου,προφανώς οι του Μυκηναϊκού πολιτισμού μετέχοντες, κατέφυγαν στη Δυτική Αττική, εξ ου και όμοια τοπωνύμια, όπως το ορος Αιγάλεω της Αττικής που υπάρχει και στην Τριφυλία. Δεν ξέρω που το γράφει αυτό και γι αυτό δεν το ανέφερα.

    Τώρα η αποκάλυψη της κακεντρέχειας σας, Κύριε Βάταλε, μάλλον οφείλεται αφενός στην ειδική ψυχοσύνθεση που αναπτύσσετε οι περισσότεροι ναζιστές και αφετέρου στο γεγονός ότι η αναφορά μου στα Αττικά τζιτζίκια ανασκάλεψε μέσα σας το παλιό παραλήρημα των απανταχού εθνικιστών, δηλαδή τις μπουρδολογίες για την «καθαρότητα της Φυλής» και άλλα ευτράπελα, παρόλο που πια είναι σαφές ότι η επιδίωξη της καθαρότητας αυτής πηγάζει από την ανάγκη να καθαριστείτε από κάτι-πιο-βαθύ-που-σας-λερώνει-γυιε-μου-θα-πάω-στα-καράβια.

  146. Γς said

    Ιλακωβε, Ιάκωβε. Κόβε κάτι.

  147. Γς said

    >Ιλακωβε
    Ιακωβε

    [τι θέλω κι ανακατεύομαι;]

  148. Ιάκωβος said

    Ως προς την ουσία, είναι μεγάλο ζήτημα.
    Όπως σου είπαν και άλλοι παραπάνω, όλοι μας ήρθαμε από κάπου αλλού, ακόμα και οι Αφρικάνοι, μια που φαίνεται ότι η αρχική κοιτίδα των ανθρώπων ήταν κάπου στην Κένυα, και από κει τις πρώτες 100.000 χρόνια περιπλανηθήκαμε στην Αφρική και μετά από τον Περσικό (ή το Σουεζ) κυριεύσαμε τη Γη, για μεγάλη της ατυχία, και ίσως και δικιά μας.

    Όπως θα σου εξηγήσει κι ο Γς αν δε βαριέται, μια εύκολη εξέταση του DNA, μέσω των απλο-ομάδων, θα μπορέσει να σου δείξει τα διαφορετικές στρωματώσεις που προήρθαν από τις διαδοχικές εποίκισης της Ελλάδας μέσα στα χιλιάδες χρόνια, όπως φαίνονται μέσα στον σημερινό πληθυσμό.

    Ακόμα, θα γνωρίζεις οτι από τη μελέτη του DNA συνάγεται οτι κάποιοι Έλληνες έχουν πρόσφατους κοινούς προγόνους με κάποιους Τούρκους, κάποιους Σλάβους, κάποιους Άγγλους ή και κάποιους Αφρικανούς.

    Επίσης, ακόμα και να παραδεχτούμε οτι είμαστε κατευθείαν απόγονοι των Ελλήνων της Κλασσικής Εποχής και μόνον αυτών, έχει φανεί και πειραματικά, οτι κάπου το γονιδίωμα, επηρεάζεται ΚΑΙ από εξωτερικούς παράγοντες, όχι μεν σε τέτοιο βαθμό που να επιτρέψουν στο Λυσένκο να φτιάξει το στάρι της Σιβηρίας, αλλά κατά κάποιο τρόπο, σα μια γονιδιακή μνήμη.Με άλλα λόγια. Το στρες και η πείνα μιας γενιάς, περνάει και σε επόμενες.

    Φυσικά, κάθε λογικός άνθρωπος , που δε χρειάζεται ναζιστικές ζούρλιες σα ψευτοθεραπεία των ψυχικών του κενών, αναρωτιέται το απλό: αφού είναι τόσο σπουδαίο που καταγόμαστε από τον Περικλή, γιατί οι πρόγονοί μας δεν έκαναν κάθε αιώνα έναν χρυσό αιώνα.

    Ενδιαφέρον θέμα αλλά έχει συζητηθεί πολύ και ορισμένοι δεν πείθονται με τίποτα.

  149. Ιάκωβος said

    Γς, σόρυ, δεν τό κοψα, ισα ισα το ραψα κάπως μακρόταλο το κουστουμάκι…Μου αρέσει το θέμα, όμως και τσιμπάω.

  150. Γς said

    😉

  151. Γς said

    Δεν λέω.
    Καλή η Φώφη. Συμπαθητική και γνωστό όνομα.
    Αλλά εδώ χιάζεται κάποιος της Μαχόμενης Πατριωτικής Γενετικής.

  152. Γς said

    >εδώ χιάζεται

    χρειάζεται

  153. gryphon said

    111
    Οχι δεν ειναι αυτο.Το εψαξα λιγο και ειδα οτι δεν μοιαζει.Και μετα επειδη μου κολλησε να μαθω επιτελουε τι δεντρο ειναι αυτο που ειναι παντου σχεδον στην Αθηναστους κεντρικουε δρομους.Προχειρα αναφερω την Αχαρνων ολους σχεδον τους δρομους της Κυψελης η Φορμιωνος η Σπ.Μερκουρη και η Φιλολαου στο Παγκρατι κλπ.
    Ε δεν χρειαστηκε να ψαξω και πολυ.Το ηξερε η μανα μου καθως και ενας προποτζης που εχει πρακτορειο 40 χρονια στην Αθηνα.
    Ακακιες πρεπει να ειναι μου ειπαν.
    Για την ακριβεια ενα ειδος που λεγεται Robinia pseudoacacia οπως ειδα μετα στο γκουγκλ που εψαξα.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Robinia_pseudoacacia

  154. Εμ, ο Βάταλος το είπε σαφώς:
    «επιτρέψετε εις κάποιους παλαβούς να δηλώνουν αυτόχθονες εις αυτόν τον Τόπον, χωρίς να καταφεύγετε εις φυλετικάς ερεύνας διά να μάθετε αν όντως είναι. Ο αυτοπροσδιορισμός των, αρκεί.»
    To επιτρέπουμε.Λογοκρισία δεν έχει, ελπίζω, κανείς σκοπό να επιβάλει, ακόμα και στις πιο χονδροειδείς ανοησίες (αν και τα ωροσκόπια θα ήθελα, αν όχι να τα απαγoρέψω, τουλάχιστον να τα φορολογήσω — και ναι, δίνω συνειδητά ιδέες στην κυβέρνηση 🙂 ), όσο δεν υποκινούν φυλετικό μισος και εχθροπαθεια

  155. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Για τις τζιτζικομάνες δεν είπε κανένας τίποτα. Πρώτη φορά άκουσα γι΄αυτές στα μέσα του 70, από ένα φιλαράκι μου που είχε μεγαλώσει σε κάποιο χωριό Λακωνίας. Μου έλεγε πως είναι μεγάλα τζιτζίκια, διπλάσια από αυτά της Αθήνας, με κόκκινα μάτια και τζιτζιρίζουν (έτσι το έλεγε) πολύ πιο γρήγορα από τα δικά μας τζιτζίκια. Στην Αττική απ΄όσο ξέρω δεν υπάρχουν, (εγώ πάντως δεν έχω δεί) κι όταν το 82 είχα πάει για πρώτη φορά στην Κρήτη για διακοπές, σταματήσαμε με τις μηχανές μας με τον φίλο μου τον Δημήτρη λίγο πρίν από την Κνωσό σε ένα ελαιώνα, για να ξεκουραστούμε και να τσιμπήσουμε κάτι, ακόμα θυμάμαι τον εκωφαντικό ήχο από χιλιάδες τέτοια τζιτζίκια, ήταν τόσο δυνατός που τελικά δεν αντέξαμε και φύγαμε. Από τότε έχω σε μεγάλη εκτίμηση τα γνωστά μας τζιτζίκια.

    Πεσμένους σας βλέπω σήμερα, γιά ανεβείτε λίγο.

  156. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    154 – Άγγελε, φοβού τους φασίστες και δώρα φέροντες. Μπορεί να σας διασκεδάζει το σεξουαλικά στερημένο και καταπιεσμένο ανθρωπάκι, αλλά εμμέσως (και κάποιες φορές αμέσως) πλήν σαφώς, υποκινεί και το φυλετικό μίσος (βλέπε πχ για τους εβραίους) καί την εχθροπάθεια. Προσωπικά με τους φασίστες δεν μπόρεσα ποτέ να αστειευτώ, μισούν την ζωή. Για λογοκρισία δεν τίθεται θέμα, εκτός του ότι είναι δική τους πρακτική, είναι καθαρά στην δικαιοδοσία του Νικοκύρη, άλλωστε τόσες κόκκινες έχει φάει, είναι πλέον πιο προσεκτικός.

  157. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    155.>>Για τις τζιτζικομάνες
    Μπράβο ρε Λάμπρο.Η βασίλισσα των τζιτζικιών! και είχα διαβάσει με αυτόν τον τίτλο, ένα πολύ συμπαθητικό βιβλιαράκι μ΄ έναν πιτσιρικά την περίοδο της Κατοχής κάπου στην Τρίπολη.Κάπου είναι καταχωνιασμένο.

  158. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    157 – Βασίλισα; αδερφή είναι; γιατί απ΄όσο ξέρω τα αρσενικά «κελαηδάνε» (χαμόγελο).
    Καληνύχτα μ΄αυτό το τραγουδάκι ΕΦΗ.

  159. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    158. 🙂
    κάπου στα τζιτζικοάρθρα που σκάλιζα από χθες, βρήκα να λέει ότι ζευγαρώνει κάποια στιγμή στο ένα και μοναδικό καλοκαίρι της τζιτζικοζωής τους, μια μουγγή μ΄έναν κουφό κι ο κουφός αμέσως μετά πέφτει κάτω και ψοφά.

  160. nikiplos said

    Μην ξεχάσουμε και τα τζιτζίκια των ηλεκτρολόγων…
    http://www.galaxy.gr/Continuity%20Tester.htm

  161. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    142. Ωραία η υπόμνηση και η μετάφραση.Απ΄αυτά που αγκυλώνουν την καρδιά μου από θαυμασμό.

    Τζίτζικας υπάρχει ως όνομα και παρόνομα. Και Τζιτζικώστας ασφαλώς!

  162. Παναγιώτης Κ. said

    Πολλοί από τους συμπατριώτες μας επειδή βιάζονται νομίζουν ότι είναι και γρήγοροι 🙂

  163. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Ομολογώ πως δεν ήξερα για τις τζιτζικομάνες

  164. spiral architect said

    Εγώ και ο Νικοκύρης θ’ ακούσουμε το τζίτζικα σήμερα. 🙂

  165. Alexis said

    #164: Καλά …τερετίσματα λοιπόν! 🙂

  166. Γς said

    164:

  167. ΙΜΑ said

    53

    πιο χριστιανικό ακόμα

    https://en.wikipedia.org/wiki/Song_of_the_South

  168. sarant said

    164-166: Ευχαριστώ, επίσης Σπάιραλ!

  169. cronopiusa said

    Μια όμορφη και φωτεινή Καλημέρα σε όλες και όλους

  170. cronopiusa said

    Demetrio Stratos – Scioglilingua Greco

    Ο τζίτζιρας ο μίτζιρας ο τζιτζιμιτζιχότζιρας,
    ανέβηκε στη τζιτζιριά στη μιτζιριά στη τζιτζιμιτζιχοτζιριά,
    να κόψει τζίτζιρα μίτζιρα τζιτζιμιτζιχότζιρα!!!

  171. Κουνελόγατος said

    164-166-168: Όλα καλά;

  172. palmyra mikros said

    Στο έργο «Χρυσός Δράκος», του Roland Schimmelpfoennig, όπως σκηνοθετήθηκε από την Κατερίνα Ευαγγελάτου στο Εθνικό κάποια χρόνια πριν (θαυμάσια παράσταση με τη Σόνια Σαουλίδου (υπέροχη) -και Λυδία Φωτοπούλου (ως διοπτροφόρος μύρμηγκας) είδαμε μια ποιο ευαίσθητη ανάγνωση του αισώπειου μύθου – το έργο είχε στο επίκεντρό του τους μετανάστες.

  173. sarant said

    171: Εμείς είχαμε κομποδέσει ότι θα περάσουμε Πάτρα, αλλά τελικά πέσανε ασύμμετρα οι βάσεις και περάσαμε ΠολΜηχ Θεσσαλονίκη.

  174. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    173. ΓΙΑΤΙ ρε Σαραντάκο;; Τι σούφταιξε το κορίτσι πάνω στο άνθος της ηλικίας της;…
    (τεσπά… στα γρήγορα πτυχίο (και με 5,5 -6 μια χαρά είναι!) και μετά PMP και ΜΒΑ ή έστω ΝΕBOSH για χαρτογιακιλίκι. Mακριά από σχεδιαστήρια, γιαπιά κι εργοτάξια!) 🙂

  175. spiral architect said

    @171: Μια χαρά. Η θυγατέρα πέρασε στη δεύτερή της επιλογή (πρώτη: Βιολογία) στην Βιοτεχνολογία του Γεωπονικού, από Τεχνολογική κατεύθυνση. Βγήκαν και άλλα αποτελέσματα όμως:

    Εσένα Νικοκύρη;

  176. spiral architect said

    @174: Γιατί ρε μπετατζή; Αν δεν φτιάχνεις πράματα που να στέκουν και να δουλεύουν, ποιο το νόημα να αποκαλείσαι μηχανικός;
    (στα χρόνια μου έκαναν μεταπτυχιακό κλπ μόνο όσοι απέβλεπαν σε τυχόν ακαδημαϊκή καριέρα)

    @173: Καλή σταδιοδρομία και στη δεύτερη Νίκο! 🙂

  177. Μπράβο στα παιδιά! Ειδικότητας Κιντ και Γς αντίστοιχα — ο πρώτος βάρεσε ήδη τις καμπάνες (δεν ελπίζεις δηλαδή ότι θα έρθει η ανάπτυξη μέχρι την αποφοίτηση; Μα τι κακοπιστία!)

  178. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Συγχαρητήριά σας λοιπόν! Φέτος που έγινε η μεγάλη σφαγή,διπλά συγχαρητήρια.Στην οικογένεια των πολυτεχνειο-μηχανικών και η μικρή. Ωραία!
    Διαπίστωση, λένε και οι μπαμπάδες «δώσαμε» «περάσαμε» 🙂

  179. Ριβαλντίνιο said

    Πολλά συγχαρητήρια σε όλους !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  180. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    175.(Τώρα είδα) συγχαρητήρια! και δεν θα ΄χετε και δρομολόγια. Γεωπονικά θα ήθελα (εξ ίσου) να έχω σπουδάσει. Μπράβο της!

  181. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Τεσπά…άντε συγχαρητήρια κι από μένα στις κορούδες σας!
    (όποιου μπαμπά τού μέλλει να πνιγεί…ποτέ του δεν πεθαίνει! 😉 )

  182. Κουνελόγατος said

    173-175: Συγχαρητήρια για τα -μεγάλα- κουνέλια σας. Ελπίζω να έχουν και μέλλον, ελπίζω να ζήσω κι εγώ παρόμοιες χαρές, μπράβο στα παιδιά.

    175 μέση: Κάποιοι λείπουν, μάλλον έμειναν μετεξεταστέοι για πάντα (ή ανεπίδεκτοι μάθησης;)… :mrgreen:

  183. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    173 – «αλλά τελικά πέσανε ασύμμετρα οι βάσεις και περάσαμε ΠολΜηχ Θεσσαλονίκη.»
    Παρέα θα σπουδάσετε; Να ήξερες Νίκο πόσους γονείς (συγγενείς, φίλους, γνωστούς, κι αγνώστους) έχω σιχτιρίσει γι΄αυτό το ΜΕ, «πρέπει να φάμε, πρέπει να διαβάσουμε, πρέπει να γράψουμε, – αθλητισμός, έχουμε προπόνηση, έχουμε αγώνες, πέφτουμε στα 100, 200, 400, πιάσαμε τα όρια, βγήκαμε τέταρτοι, πήραμε μετάλλιο, ΝΙΚΗΣΑΜΕ, – Λύκειο, έχουμε φροντιστήριο, έχουμε πολύ διάβασμα, δίνουμε διαγώνισμα, δίνουμε πανελλήνιες, ΠΕΡΑΣΑΜΕ!!! Η ερώτηση που έκανα πάντα και σχεδόν όλοι μου έκοβαν την καλημέρα, ΓΙΑΤΙ ΤΟ «ΚΑΝΕΤΕ» ΜΑΖΙ, ΑΝΙΚΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ;

    Συγχαρητήρια στην κόρη σου για την επιτυχία της, (σε σένα που πέρασες δεν δίνω, γιατί σίγουρα έβλεπες από αυτήν) όπως και σε όλα τα παιδιά που πέτυχαν. Στα παιδιά που δεν πέτυχαν, τα συμβουλεύω να ασχοληθούν με το χρηματιστήριο, σε 4-5 χρόνια, όσο χρόνο θα σπούδαζαν για να γίνουν (κυρίως) με μέσον υπαλληλικά στελέχη σε κάποια επιχείρηση, θα είναι έτοιμα να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητα στα επόμενα 5 χρόνια, αν δεν έχουν γίνει ήδη.

    Υ.Γ – Κατά ένα περίεργο τρόπο, στην αποτυχία το παιδί ήταν πάντα μόνο του, «δεν πέτυχε, δεν κέρδισε, δεν πέρασε, γιατί άραγε;

    174 – «και μετά PMP και ΜΒΑ ή έστω ΝΕBOSH »

    http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1286569/ta-mba-kindynefoyn-na-ginoyn-petamena-lefta.html

    Στην θέση της λέξης δάνειο, για τα καθ΄ημάς μπορεί να μπεί, οικογενειακή χρηματοδότηση. Οι λέξεις και φράσεις κλειδιά είναι, «επαγγελματικές προοπτικές τους – φυτεμένη στο DNA μας – σε μια καλοπληρωμένη δουλειά – Αν δεν πάρεις το πτυχίο ενός από τα 5 καλύτερα προγράμματα σπουδών ΜΒΑ στη χώρα, τότε το ΜΒΑ σου δεν αξίζει τίποτα «. Φυσικά τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από αυτά που περιγράφει αυτό το λάϊτ άρθρο, και εννοείται ότι δεν αναφέρει πουθενά την δυνατότητα των σπουδαστών να γίνουν επιχειρηματίες ή επενδυτές. Δεν είναι τυχαία η εκπαίδευση.

  184. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Δύτη, μπορεί να είσαι του νερού κι εσύ, αλλά σε ζητήματα Υδραυλικής…

    Αν και πάντα βέβαια
    http://i3.cpcache.com/product/280341147/engineers_do_it_better_tee.jpg?color=Black&height=350&width=350

  185. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    184. Ωχχ…λίγο μεγάλη βγήκε η φωτό,ε;
    Είναι που το καβουρδιστήρι του Σαραντάκου δεν καταλαβαίνει από scale adjustment…(άμα δεν είναι Π.Μ ο άλλος…τι περιμένεις; 😆 )

  186. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    183. Άσε ρε Λάμπρο τα οικονομικοδασκαλίστικά σου! Αφού μπατιράκι σαν κι εμάς είσαι κι εσύ! (θάσουνα δω μέσα αλλιώς…)

  187. spiral architect said

    @186: Άι γεια σου!

  188. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Γμ τα ελλήνικος που ξέχασα, γμ! 😦
    ΒΟΗΘΕΙΑ συνάδελφοι! (ή έστω μεταφραστές με τεχνικές γνώσεις)
    Πώς είναι στα ελλήνικος το invert? .Tunnel invert θέλω να αποδώσω. Το αντίθετο του Crown (αυτό το θυμάμαι: Στέψη)

  189. spiral architect said

    Tρόμος είναι, να ξυπνήσεις ένα πρωί κ ν’ ανακαλύψεις, ότι οι συμμαθητές σου από το Γυμνάσιο, κυβερνάνε τη χώρα.
    Κουρτ Βόνεγκατ

  190. Γς said

    Συγχαρητήρια Νικοκύρη και Σπάϊραλ για τις κοράκλες σας!

    Τυχερή η νεαρά. Σαλονίκη και φοιτητική ζωή!

    Και η άλλη να ετοιμάζεται. Τους βουτάνε αμέσως τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της αλλοδαπής.
    Τους παραμορφώνει το τμήμα [που προσπαθεί να συνέλθει μετά την συνταξιοδότησή μου 😉 ]

    Καλή πρόοδο!

  191. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Λάμπρο, παιδιά από γονείς αναρχοαριστεροαυτόνομους,( 🙂 ) δε σπουδάζουν για να γίνουν πλούσιοι*.Σπουδάζουν για τη χαρά να δημιουργήσουν και το χρέος ν΄ανοίξουν τα μάτια τους ,μέσα στην κατακτημένη γνώση εν πρώτοις, να βγάζουν τα προς το ζειν δεύτερον και άμα προκύψει να πλουτίσουν κιόλας …(αυτό δεν το σκέφτονται σοβαρά ότι μπορεί να συμβεί 🙂 )

    *συνήθως

    και τα δικά σου,παρ όσα λες,σπουδάζουν.Μα πώς αλλιώς;(μην ξεκινήσουμε πάλι ότι το σχολείο ζευλώνει το ελεύθερο πνεύμα του νέου κλπ 🙂 . «Αντισταθείτε » καθώς είπε ο ποιητής

  192. Γς said

    191:

    Πάντως γενικά τα παιδιά σπουδάζουν για να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο των γονέων τους.

  193. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    188. ανάστροφο;

  194. spiral architect said

    @188: Πυθμένας; 🙄
    (αν πρόκειται για τετραγωνικής ή τραπεζοειδούς διατομής αγωγό)

  195. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    193. 194. Παίδες (εκ των οποίων η μία κόρη. 🙂 ) μερσί, αλλά ο κύβος ερρίφθη προ πολλού. Έβαλα «πόδα» ,σε αναλογία με τον πόδα και τη στέψη πρανούς , και σε παρένθεση το εγγλέζικο …κι ας κάτ δέιρ σβερκ! 🙂
    (μπορεί να είναι και «πυθμένας» προκειμένου για φρεάτια και σωλήνες το δόκιμο Σπάιραλ…αλλά δεν με ήρθε στο μυαλό)

  196. sarant said

    Eυχαριστώ, ευχαριστώ!

    Τι είναι το NEBOSH, αναρωτιέμαι, αλλά θα το γκουγκλίσω.

  197. cronopiusa said

    Συγχαρητήρια Νικοκύρη και Σπάιραλ για τις κόρες σας!

  198. Ιάκωβος said

    Νίκο, συγχαρητήρια στην κόρη.
    Και Σπάιραλ επίσης.
    Δεν κατάλαβα όμως, προτιμούσατε Πάτρα;

  199. spiral architect said

    Ευχαριστώ κι εγώ, καθώς και η θυγατέρα που μας διαβάζει.. 🙂

  200. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Ποιος Μυτιληνιός ξέρει τί είναι το ίμτζουριτς; Κατά τη Αγιάσος τα μέρη το λένε. Είναι γλυκό κουταλιού και πώς βγαίνει αυτό τ΄όνομα; Υποσχέθηκα σε φίλο να σας ρωτήξω.

  201. Νατάσσα said

    Σπάιραλ, Νίκο, συγχαρητήρια για τις κόρες. Και για να μη μείνουν παραπονεμένες κι οι μη θετικές σχολές, κι η δική μου πέρασε στην πρώτη της επιλογή, Ιστορικό – Αρχαιολογικό στο Βόλο. Να κόρες, να μάλαμα, που λέμε… 🙂

  202. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    200. Yπήρχε ένας παλιός «υδραυλικός»-παικταράς στη Βαρντάρ Σκοπίων, που λεγόταν Ίμτζουριτς! …δεν φαντάζομαι όμως να βγαίνει απ’αυτόν το γλυκό… 😆

  203. spiral architect said

    Ο Τζιμ το τζιτζίκι και η συμμορία του μονόφθαλμου τυφλοπόντικα. 😀
    (Τριβιζάς, τι άλλο;)

  204. spiral architect said

    … και το NEBOSH μού βγάζει μια από τις ακατονόμαστες. 😮

  205. Παλιοσειρά said

    Έφη, το γλυκό είναι η μ’τζουριτ’ς (ο μουτζουρίτης), είναι ένα είδος αχλαδιού.

  206. Παλιοσειρά said

    Νικοδεσπότη, Σπαϊραλ, Νατάσσα, εγώ ο γρινιάρης θα περιοριστώ σε προσημείωση των συγχαρητηρίων. Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, η πλήρης εγγραφή, δυστυχώς πρέπει να περιμένει την εύρεση εργασίας. 😦

    Αλλά αυτό φυσικά το κρατάμε μεταξύ μας και δεν το λέμε στα παιδιά. Αυτά έχουν δικαίωμα να χαρούν την επιτυχία τους αμέριμνα. 🙂

  207. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    204. Έλα ρε! Αυτοί που σπουδάζουν /πιστοποιούνται στο «φόρα το κράνος σου Σωτηράκη!» και «βάλε ζώνη ρε Μήτσο!» 😉
    Χελθ Σέηφτυ και Ενβάιρομεντ (κλάιν-μάιν) βρεε! 🙂

  208. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    205. A! τέελειο! Ο μουζουρίτης λοιπόν 🙂 .Ναι το γλυκό αχλαδάκι πράγματι,αλλά δεν είχε την εξήγηση,πόθεν. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Αμ είδες η παλιοσειρά πόσα ξέρει 🙂

  209. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    201. Συγχαρητήριά της.Καλή πρόοδο!
    202. 🙂 είχε και σιρόπι ο…Σκοπιανός 🙂

  210. Νατάσσα said

    209: Ευχαριστούμε, Έφη μου (με μεγάλη προσπάθεια σήμερα έκοψα το πρώτο πληθυντικό, ή τουλάχιστον το περιόρισα…)

  211. spiral architect said

    @201: Συγχαρητήρια και στην κόρη σου. 🙂

  212. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    186 – Είπα εγώ ότι δεν είμαι μπατιράκι σαν κι εσάς ρε Κίντ; όμως «Άσε ρε Λάμπρο τα οικονομικοδασκαλίστικά σου» γιατί; κάνω τον οικονομοδιδάσκαλο, ή το παίζω πονηρός, ψαγμένος και δήθεν; Σε όσα έχω γράψει γι΄ αυτό το θέμα αυτά τα χρόνια που σχολιάζω εδώ, ακριβώς επειδή δεν θέλω να σας κάνω τον έξυπνο (έχω πεί πολλάκις ότι όλοι εδώ, πλήν δυό τριών ηλιθίων, είστε πιο έξυπνοι από μένα ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΝΟΩ) έχω φέρει παραδείγματα και αποδείξεις, μέχρι τώρα δεν είδα να τα αντικρούει κανείς με ανάλογα στοιχεία, παρά μόνο με ευχολόγια και όμορφα λόγια του τύπου, τα λεφτά δεν είναι το πάν, (κι ας δουλεύουμε μιά ζωή σαν τα ζώα για μιά χούφτα ευρώ, κι ας ψηφίζουμε τον κάθε απατεώνα για να μας βολέψει σε καμιά θεσούλα) λές και είπα ποτέ ότι είναι. Δεν είμαι πλούσιος Κίντ, γιατί είμαι το ίδιο κορόϊδο με όλα τα μπατίρια που φάγανε το παραμύθι της δουλειάς, όμως τυχαία γεγονότα στην ζωή μου, συνέβαλαν στο να αλλάξω άποψη και να αρχίσω να ψάχνω να βρώ πού ακριβώς βρίσκεται το λάθος, οι έξυπνοι και μορφωμένοι να είναι μπατίρια, και υπάλληλοι των ως επί το πλείστον αμόρφωτων πλουσίων, κυρίως των νεόπλουτων κατσαπλιάδων. Ενώ αντιλήφθηκα νωρίς τον λόγο, μου πήρε δεκαετίες για να τεκμηριώσω ότι είναι συνάρτηση της θρησκείας και της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, και τα δύο μας τα περνάνε στον σκληρό από την βρεφική ηλικία σαν ΚΑΛΟ, μετά είναι σχεδόν αδύνατον να αντιληφθείς ότι είναι το απόλυτο ΚΑΚΟ ατομικά, πόσο μάλλον να τα αμφισβητήσεις και να τα αλλάξεις, αλλά ακόμα και στις ελάχιστες αναλογικά περιπτώσεις που καί αντιλαμβάνεσαι το λάθος καί αλλάζεις, έχεις απέναντί σου όχι την κεφαλαιακή εξουσία που τα ελέγχει, (αυτή γελάει με την ουτοπία σου πως θα σε πιστέψουν) αλλά τους συγγενείς σου, τους φίλους και γνωστούς, την κοινωνία ολόκληρη, ΕΙΣΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥΣ. Τέλος πάντων τα έχω ξαναπεί αυτά, όμως αφού έχεις αντίρρηση για το σχόλιό μου στο 183, περίμενα κάποιο επιχείρημα από σένα.

    Υ.Γ – Φιλικά πάντα έτσι; επειδή το σχόλιο είναι κάπως «επιθετικό» μη νομίζεις πως ενοχλήθηκα, ούτε γι΄αστείο, παραμένεις στην κορυφή της εκτίμησής μου, και είσαι ο πρώτος που θα ήθελα να γνωρίσω από κοντά από τους 3-4 ακόμα που θέλω να συναντήσω από εδώ μεσα, λιγότεροι ήσασταν, αλλά έχει προστεθεί κι ο απίστευτος Σκύλος. Για όσους έχω συναντήσει δεν μετάνιωσα, βγήκα πολλαπλά κερδισμένος (δεν ξέρω αν αυτοί έχασαν από μένα) και το κυριώτερο, έπεσα μέσα στην κρίση μου, ήταν όπως τους φανταζόμουν, εκτός από τον Άγγελο που τον συνάντησα κατά τύχη (δεν ήξερα ότι θα έρθει σε μια σύναξη) και (συγνώμη υπόλοιπα παιδιά) μου πήρε το μυαλό, ΑΓΓΕΛΟΣ όνομα και πράμα.

  213. Spiridione said

    Συγχαρητήρια και από μένα σε όλους τους επιτυχόντες και τις επιτυχούσες και στους ευτυχείς γονείς τους.

  214. Μπράβο στα κορίτσα! Που θα μας πλερώνουν τις συντάξεις. 😉

  215. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    191 – «Λάμπρο, παιδιά από γονείς αναρχοαριστεροαυτόνομους,( 🙂 ) δε σπουδάζουν για να γίνουν πλούσιοι.» Ποιοί είναι οι αναρχοαριστεροαυτόνομοι ΕΦΗ; εγώ ευκολοδυσκολοβολεμένους μικροαστούς βλέπω, που ψηφίζουν μνημονιακά κόμματα, τους κλέβουν τον μισθό, τους κλέβουν τους κόπους τους με κεφαλικούς φόρους, τους παρακρατούν παράνομα τα λεφτά που έχουν στις χρεοκοπημένες τράπεζες, του παραμυθιάζουν οι γιαλαντζί «αριστεροί» επαναστάτες, κι αυτοί όχι μόνο τους ψηφίζουν, αλλά θα τους ξαναψηφίσουν, υποταγμένοι στο ΔΟΥΛΕΥΕ ΨΗΦΙΖΕ ΚΑΙ ΣΚΑΣΜΟΣ.
    Έχεις μείνει καμιά 35ριά χρόνια πίσω καλή μου.
    ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΝΙΟΤΗ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΜΟΥΝ ΑΛΛΟΣ.

    «Σπουδάζουν για τη χαρά να δημιουργήσουν και το χρέος ν΄ανοίξουν τα μάτια τους» Πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν η εξουσία αποφασίζει τι θα διδαχτούν;

    «μέσα στην κατακτημένη γνώση εν πρώτοις,» Είναι κατακτημένη γνώση ότι καταγόμαστε από τον Αδάμ και την Εύα;

    » να βγάζουν τα προς το ζειν δεύτερον» Δουλεύοντας σαν ζώα, παρακαλώντας οι περισσότεροι τον κάθε πολιτικάντη να τους βολέψει κάπου.

    » και άμα προκύψει να πλουτίσουν κιόλας» Όπως το λές, μόνο κατά τύχη.

    «(αυτό δεν το σκέφτονται σοβαρά ότι μπορεί να συμβεί :)» Εννοείται, δεν το διδάσκονται άλλωστε, το σύστημα δεν παίζει για να χάσει, αν ήταν να μάθουν όλοι πώς βγαίνουν τα πολλά λεφτά, θα είχε κλείσει το μαγαζί.

    «και τα δικά σου,παρ όσα λες,σπουδάζουν.Μα πώς αλλιώς;» Μπορείς να συζητήσεις μαζί τους αν θέλεις, θα σου πούν την άποψή τους για τις σπουδές. Επίσης σπουδάζουν και κάτι άλλο στο σπίτι μέσω του υπολογιστή.

    «(μην ξεκινήσουμε πάλι ότι το σχολείο ζευλώνει το ελεύθερο πνεύμα του νέου κλπ :)»
    Έχει αποδειχτεί ότι το κάνει, η παραδοχή της αποδείξεως είναι άλλο θέμα, τόσοι άνθρωποι πιστεύουν σε ηλίθια δόγματα.

    . «Αντισταθείτε » καθώς είπε ο ποιητής» Το κανουμε, ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ!!!

    Πάω να ταϊσω και να πάω βόλτα τον Πέπε, δουλεύω σαν τον σκύλο και σκυλίσια ζωή σου λένε μετά, πιό κορόϊδα κι απ΄τα σκυλιά ήμαστε.

  216. physicist said

    #173. — Έγραψα σήμερα το πρωί: «Θερμά συγχαρητήρια και με το καλό να πάει και να γυρίσει από τη Θεσσαλονίκη τελειωμένη Μηχανικός και ΠΑΟΚτσού». Η Πόρσε με απέρριψε, κάτι που ελπίζω να μην το πράξει και τώρα. 🙂

  217. cronopiusa said

    ΠΡΩΤΙΑ ΝΕΑΡΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ – «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

  218. physicist said

    Σπάιραλ: επίσης τα συγχαρητήριά μου. Το ίδιο και σ’ όποιον άλλο γονιό με χαρές σήμερα.

  219. Gpoint said

    Εγώ αποφεύγω να γράψω γιατί στα περισσότερα παιδιά που μπαίνουν το πιο ταιριαστό είναι η λέξη συλλυπητήρια. μερικά το καταλαβαίνουν μερικά χρόνια μετά, μερικά ποτέ τους.
    Καταλαβαίνω ένα παιδί που έχει όνειρο να γίνει αρχιτέκτονας δεν μπορώ να καταλάβω πως ένα παιδί θέλει να γίνει πολιτικός μηχανικός. Καταλαβαίνω κάποιον που θέλει (πραγματικά) να γίνει γιατρός ή κτηνίατρος αλλά έλεος είναι δυνατόν να ονειρεύεται να γίνει δικηγόρος ;
    Χωρίς να έχουν ιδέα για το επάγγελμα επιλέγουν σχολές με κριτήρια, τι θέλει η οικογένεια, τι λεφτά μπορούν να φέρουν οι σπουδές και καταντούν να είναι η δουλειά τους καψοχαρά τους γιατί τις χαρές της ζωής δεν τις συναντήσανε, διαβάζανε να πάρουν το επιτυχίο τους
    Πόσο καλύτερα θα ήταν αντί για πανελλήνιες να δοκίμαζαν κμιά δεκαριά δουλειές να βρουν τι τους ταιριάζει και μετά να το σπουδάσουν

  220. nikiplos said

    Επειδή εδώ θίχτηκαν κάποια θεματάκια…

    1. Οι σπουδές είναι απλά ένα εφαλτήριο βάθρο. Τίποτε άλλο… Συμπαγείς ή όχι, αλλάζουν τον άνθρωπο, του δίνουν έναν χάρτη πλεύσης…
    Το αν αυτή η χάρτα εξασφαλίσει στον άνθρωπο μια αξιοπρεπή εργασία, αυτό δεν εξαρτάται από τις σπουδές αλλά από το μέρος του πλανήτη που θα επιλέξει να ζήσει. Στη χώρα μας υπάρχει τέλμα στην κοινωνία, στην οικονομία, στην επιχειρηματικότητα κοκ… Κοιτάζοντας τις σπουδές απλά παραβλέπουμε το πραγματικό πρόβλημα: Ένας δημιουργικός άνθρωπος, αν είναι νέος πρέπει να φύγει από την Ελλάδα… Σε μένα είναι ξεκάθαρο, τι έχω ζήσει ουκ ολίγα χρονάκια στο εξωτερικό…

    2. Σε ότι αφορά το χρήμα: Ο Προυντόν είπε πως ο μόνος τρόπος να γίνεις πλούσιος είναι είτε να κλέψεις είτε να κληρονομήσεις κάποιον που έκλεψε. Για να το ελαφρύνω, ας πω ότι είναι καθαρά ζήτημα τύχης, γιατί καταννοώ ότι όλοι εδώ δεν μιλούν για πλούτη αλλά για μιαν άνετη ζωή. Η άνετη ζωή δεν θάλλει στην εποχή μας. Παντού κρίση κοκ. Μέχρι να μιλήσουν τα κουμπούρια για να (αναγκαστούν να) σβήσουν οι τραπεζίτες το χρέος και να ξανααρχίσει να δημιουργεί ο κόσμος σε πιο φιλικά περιβάλλοντα χωρίς το μηδενισμό της παγκοσμιοποίησης, δεν νομίζω πως θα υπάρχει κάποιο μέρος στον Κόσμο που να μην υποστεί την κινεζοποίηση της εργασίας και τον μεσαίωνα στις ανθρώπινες σχέσεις που επιβάλλουν.

    3. Το κρίσιμο για μένα είναι να σπουδάσει κάποιος κάτι που να του αρέσει, να τον ευχαριστεί σε γενικές γραμμές να τρίβεται με το γνωστικό του αντικείμενο. Τότε θα υπομείνει και τα αρνητικά του επαγγέλματος και τα σιχτίρια. Σας το λέει ένας που σπούδασε εκείνο που του άρεσε, ίσως στην πορεία να κατάλαβε ότι του ταίριαζε άλλο, όμως μπορείς πάντα να τα συνδυάσεις και να προσφέρεις…

    4. Δεν υπάρχουν σπουδές χωρίς τέχνη και κουλτούρα και μην το παίρνουμε ξέσκουρα αυτό. Άλλωστε των περισσοτέρων η παρουσία εδώ ή και αλλού αντί να βλέπουν τον Ευαγγελάτο πλακέ στην Τιβή, αυτό αποδεικνύει. Δίνει στάση ζωής, τρόπο επικοινωνίας. Κοινώς γλυτώνει από επικίνδυνα μηδενιστικά κατατόπια, όπως οι ουσίες, η λαγνεία, η χυδαιότητα… Κοντολογίς η Τέχνη και η Κουλτούρα δίνουν αξίες στους νέους ώστε να βάζουν στόχους που τους ταιριάζουν κι όχι πχ να αποκτήσουν smartphone, βίλα στη Μύκονο και χλιδή φράγκα γκόμενες… Εδώ εντάσσω και τη θρησκευτικότητα του καθενός, ή τη θεολογική στάση ζωής αν επιμένετε σε ορισμούς…

    Αυτά. Να ευχηθώ από καρδιάς συγχαρητήρια στα παιδιά που είχαν επιτυχίες. Λέω να μην στενοχωριούνται τα παιδιά που είχαν αποτυχίες. Οι αποτυχίες είναι κι αυτές μέρος της ζωής και η τέχνη είναι να τις κάνεις αυριανές επιτυχίες. Χαίρομαι για τους γονείς γιατί η εξέλιξη της ζωής και οι αγωνίες τους έχουν πραγματικό νόημα… Το μήνυμα που μεταφέρω στους νέους είναι απλό: ατσαλωθείτε και μην πτοείστε από τις αποτυχίες. Αξιοποιήστε το χρόνο σας και εργαστείτε σκληρά στην κατάκτηση της γνώσης.

    Συλλυπητήρια εύχομαι μόνο σε τεθλιμμένους συγγενείς, σε κανέναν άλλον… Και στους γέροντες μόνο «καλά στερνά»…

  221. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα και για τα συγχαρητήρια και τις ευχές!

    198 Πιο σωστά, υπολογίζαμε Πάτρα και είχαμε προετοιμαστεί ψυχολογικά (και κατά σύμπτωση είχαμε βρει και διαμέρισμα).

  222. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Επί τέλους,πρώτη φορά, ηλεκτρονικά η εγγραφή στα Πανεπιστήμια. Γλιτώνουν ένα παραπάνω ταξίδι όσοι βρίσκονται μακριά την περίοδο των εγγραφών(15-30 Σεπτέμβρη).
    Γεια σου Λάμπρο. Συμφωνούμε αλλά δεν το ξέρεις 🙂
    Ένα φρέσκο φρέσκο τραγούδι,από έναν νέο τραγουδοποιό

  223. Gpoint said

    Για όλα την λύση την έχει ο Ντύλαν…
    Εδώ από την μπαλάντα για τον κύριο Τζόουνς :

    You’ve been with the professors
    And they’ve all liked your looks
    With great lawyers you have
    Discussed lepers and crooks
    You’ve been through all of
    F. Scott Fitzgerald’s books
    You’re very well read
    It’s well known

    Because something is happening here
    But you don’t know what it is
    Do you, Mister Jones?

    Εδώ με εκκλησιαστική χορωδία

  224. Gpoint said

    Συγχαρητήρια σημαίνει πως μοιράζομαι την χαρά του άλλου και συλλυπητήρια την λύπη. Οπως λέει κι η παροιμία θέλει η πουτάνα κρυφτεί μα η χαρά δεν την αφήνει, η λύπη όμως κρύβεται καλυμένη με μια δήθεν αξιοπρέπεια, όχι όμως από τους ανθρώπους που νοιάζονται για τον λυπημένο. Αρα συλλυπητήρια δεν δίνονται μόνο σε τεθλιμμένους συγγενείς. Βέβαια έχει πεθάνει και ο Προυντόν και δεν μπορεί να μας πει την γνώμη του…

  225. spiral architect said

    @221β: Στην Πάτρα δεν έχει κοινόχρηστα γιατί δεν δουλεύουν πια τα καλοριφέρ. Κουνάει όμως συχνά.
    Στη Θεσσαλονίκη έχει πολλά κοινόχρηστα και πέλετς. Είναι -ακόμα- πιο ακριβά απ’ την Πάτρα.
    Δεν πειράζει όμως, έχει ζωή. 🙂

    Η είσοδος σε κάποιο ΑΕΙΤΕΙ είναι μόνο μια αρχή για μια ενδεχόμενη επαγγελματική κατεύθυνση. Μπορεί να λοξοδρομήσουν, ίσως να εγκαταλείψουν, αλλά κάπου θα βρουν το δρόμο που τους προτρέπει ο εαυτός τους. Οπότε, η Παιδεία πρέπει να καλλιεργείται από νωρίς, για να είναι οδηγός στο δρόμο τους. Εκεί μπαίνουμε εμείς οι γονείς απ’ τα μικράτα τους. Περαιτέρω ενασχόληση είναι ενοχλητική για τα παιδιά (που ενηλικιώθηκαν) και καταναγκασμός για τους γονείς.
    Το καλύτερο σκολειό είναι το σπίτι και όσο τα παιδιά είναι μικρά. Μέχρις εκεί.

    Καλή ΤΟΥΣ τύχη.

  226. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Συγχαρητήρια κι από μένα στους επιτυχόντες και τις επιτυχούσες!

    Δεν είχα, βέβαια, την τύχη να έχω παιδιά, κι έτσι δύσκολα, πλέον, συμμετέχω σε (αυτές) τις αγωνίες και τις χαρές.

  227. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    220 – «. Σε ότι αφορά το χρήμα: Ο Προυντόν είπε πως ο μόνος τρόπος να γίνεις πλούσιος είναι είτε να κλέψεις είτε να κληρονομήσεις κάποιον που έκλεψε.»
    Δεν τον λές και τον πιο ισορροπημένο, είχε μπερδέψει το Παρίσι με το κυπαρίσσι.

    «Για να το ελαφρύνω, ας πω ότι είναι καθαρά ζήτημα τύχης,»
    Υπάρχουν 4 νόμιμοι τρόποι για βγάλει κανείς χρήματα στην οικονομική κοινωνία που ζούμε, 1) ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ – 2) ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ (ελεύεθρος επαγγελματίας)
    3) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ – 4) ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ. Αν δούμε ποιούς τρόπους διδάσκονται από τους γονείς τους και το εκπαιδευτικό σύστημα τα παιδιά στην πλειονότητά τους, θα αντιληφθούμε ότι η τύχη παίζει ελάχιστο ρόλο. ΤΟ ΜΗΛΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΛΙΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙ, το γνωρίζουν άριστα αυτό οι κεφαλαιούχοι, και έχουν φροντίσει να διαιωνίζεται συνεχώς, δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη.

    «γιατί καταννοώ ότι όλοι εδώ δεν μιλούν για πλούτη αλλά για μιαν άνετη ζωή.»
    Το περιβάλλον που μεγαλώνουμε, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την γενική αντίληψή μας, μέσω του φόβου, έχουμε μάθει από μικροί, όσα δεν φτάνουμε να τα κάνουμε κρεμαστάρια και να ωραιοποιούμε την μιζέρια. Πόσο άνετη μπορεί να είναι μια ζωή, ασχέτως οικονομικών απολαβών, όταν πρέπει να δουλεύει κανείς (μαζί με την μετακίνησή του) 10-12 ώρες το 24ωρο; Πότε θα ερωτευτεί; πότε θα συνουσιαστεί; πότε θα παίξει με τα παιδιά του; πότε θα βγεί με τους φίλους του; Όλη του η ζωή, οι επίσημες αργίες, οι διήμερες και τριήμερες αποδράσεις (από πού;) και οι δεκαπενθήμερες (στην καλύτερη περίπτωση) καλοκαιρινές διακοπές, όνειρο θερινής νυκτός για την πλειονότητα των εργαζομένων πλέον. Δεν βγήκε τυχαία η μετά θάνατον απολαυστική ζωή, που για να την κερδίσει κάποιος, πρέπει να υποφέρει στην ζωντανή. Έχει ο θεός, ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΤΩΝ ΚΟΡΟΪΔΩΝ.

    222 – «Γεια σου Λάμπρο. Συμφωνούμε αλλά δεν το ξέρεις.»
    Το ξέρω, απλώς αυτά που λές από μέσα σου, εγώ τα λέω φωναχτά.
    Ωραίο το τραγουδάκι, με καλύπτουν οι στίχοι του.

  228. nikiplos said

    Gpoint, ο γάλλος σεφ μου έλεγε ότι όταν η συζήτηση φθάνει σε ορισμούς πρακτικά έχει τελειώσει… 😉

    Cher Lambros…

    Δεν τον λές και τον πιο ισορροπημένο, είχε μπερδέψει το Παρίσι με το κυπαρίσσι.

    Μα λέει με άλλα λόγια εκείνα που λες παρακάτω, σχετικά με το μήλο και τη μηλιά…

    Καμία αντίρρηση για τους ρόλους των θρησκειών αλλά θα συμφωνήσεις πως και τα κοινωνικά κινήματα, τουλάχιστον στον 20ο αιώνα που είχαμε τη δυνατότητα να τα παρατηρήσουμε κάπως έμμεσα, μια θεολογία την είχαν κι αυτά στο δογματισμό τους…

    Ο Κέϋνς τον οποίο επικαλούνται όλοι είπε κάνοντας κριτική στα μοντέλα πρόβλεψης των υπεραισιόδοξων τότε, ότι «μακροπρόθεσμα όλοι θα έχουμε πεθάνει». Είτε λοιπόν περιμένοντας έναν πιο δίκαιο κόσμο, είτε την άλλη ζωή, σε τούτη εδώ προσπαθούμε να ζήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε…

    Αυτό που περιγράφεις, το 12ωρο / ημέρα με δυνατότητα αποδράσεων και 15νθήμερες διακοπές/έτος, είναι το άπιαστο όνειρο χιλιάδων σημερινών νέων που είναι και θα παραμείνουν άνεργοι στη χώρα μας… χωρίς δυνατότητα να βρουν ποτέ καμία εργασία… Θα 40ρίσουν χωρίς να το καταλάβουν συλλέγοντας γλώσσες μεταπτυχιακά κοκ… Μήπως και «κάτσει» το Δημόσιο ή κάνας ΑΣΕΠ. Μόνο που το Δημόσιο και τον ΑΣΕΠ τον νέμονται οι μαυρογυαλούροι και μόνον αυτοί σε αυτή τη χώρα…

    για να μην μιλάω για άλλους, προσωπικά και τι δεν θα έδινα να ξαναγυρνούσα σε εκείνην την εποχή του 12ωρου/ημέρα (μαζί με το commute ήταν όνειρο!) και τις 15νθήμερες διακοπές/έτος…

    Τελος για να απαντήσω στο ρητορικό σου ερώτημα, τα σχολεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό διδάσκουν τα νέα παιδιά μόνο ένα πράγμα: Να γίνουν καθηγητές Πανεπιστημίου και να σιτίζονται από τον Δημόσιο Κορβανά… τίποτε άλλο…

  229. Gpoint said

    # 229

    κι όταν δεν ξέρεις τι να απαντήσεις στα επιχειρήματα του άλλου τελειώνει…ηρωικά με ρήση από Προυντόν μέχρι Μαμαλάκη !

    Καληνύχτα

  230. nikiplos said

    Gpoint… Ποσώς… γνωρίζω και καλώς μάλιστα… είμαι απλά πεπεισμένος ότι δεν αξίζει τον κόπο…
    (αυτό εννοούσα πριν… )

  231. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    228 – «Μα λέει με άλλα λόγια εκείνα που λες παρακάτω, σχετικά με το μήλο και τη μηλιά.»
    Δεν λέει καθόλου το ίδιο, άλλο ο πλούτος αποκτιέται μόνο με κλεψιά, κι άλλο θα ήθελα να τον έχω, αλλά δεν μπορώ να τον αποκτήσω, όχι γιατί είμαι ανίκανος, αλλά γιατί από μικρό, μου έχουν μάθει να τον φοβάμαι, και εσκεμμένα δεν μου δίδαξαν τους τρόπους απόκτησής του.

    «Καμία αντίρρηση για τους ρόλους των θρησκειών αλλά θα συμφωνήσεις πως και τα κοινωνικά κινήματα, τουλάχιστον στον 20ο αιώνα που είχαμε τη δυνατότητα να τα παρατηρήσουμε κάπως έμμεσα, μια θεολογία την είχαν κι αυτά στο δογματισμό τους.»
    Δεν έχουν έμμεσα μια θεολογία, η δομή τους, είναι ο ορισμός του θρησκευτικού μυστικισμού, και σαν πειθήνια όργανα της κεφαλαιακής εξουσίας, στόχο έχουν (όπως και οι θρησκείες) την ατομική εκμηδένιση, και την υποταγή των ανθρώπων σε μια ανώτερη εξουσία.

    «Είτε λοιπόν περιμένοντας έναν πιο δίκαιο κόσμο, είτε την άλλη ζωή, σε τούτη εδώ προσπαθούμε να ζήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε.»
    Δεν αντιλέγω, απλώς βλέποντας εδώ και δεκαετίες, ευφυέστατους ανθρώπους να είναι οικονομικοί σκλάβοι κάποιων, που ανοίγουν το στόμα τους και φεύγουν κεφαλοτύρια και μυτζήθρες, θεώρησα ότι κάτι δεν πάει καλά, στο σχολείο αλλιώς μου τα έλεγαν «αν δεν βγάλετε το γυμνάσιο, δεν θα μπορείτε να γίνετε ούτε σκουπιδιάρηδες» βάση αυτού, το αντίθετο θα έπρεπε να συμβαίνει, ΟΜΩΣ!!!

    «Αυτό που περιγράφεις, το 12ωρο / ημέρα με δυνατότητα αποδράσεων και 15νθήμερες διακοπές/έτος, είναι το άπιαστο όνειρο χιλιάδων σημερινών νέων που είναι και θα παραμείνουν άνεργοι στη χώρα μας… χωρίς δυνατότητα να βρουν ποτέ καμία εργασία… Θα 40ρίσουν χωρίς να το καταλάβουν συλλέγοντας γλώσσες μεταπτυχιακά κοκ… Μήπως και «κάτσει» το Δημόσιο ή κάνας ΑΣΕΠ.»
    Αυτό που περιγράφω, είναι η επίγεια κόλαση, που μας έχουν πείσει ότι είναι ο παράδεισος, και δεν χρειάζεται να ψάχνουμε κάτι καλύτερο, άλλωστε είναι γνωστό ότι ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΊΑ. (Ρε τους π…..δες, τι σκέφτονται, πολύ θα ήθελα να μάθω ποιός πλούσιος το είπε αυτό, τσακάλι σκέτο).

    » Μόνο που το Δημόσιο και τον ΑΣΕΠ τον νέμονται οι μαυρογυαλούροι και μόνον αυτοί σε αυτή τη χώρα»
    Σε όλες τις χώρες, πάνω κάτω το ίδιο γίνεται, παντού οι λαοί Μαυρογυαλούρους ψηφίζουν, κι όποιοι κάνουν λάθος και δεν τους ψηφίσουν, θα τους επιβάλλει η δημοκρατική δύση.

    «για να μην μιλάω για άλλους, προσωπικά και τι δεν θα έδινα να ξαναγυρνούσα σε εκείνην την εποχή του 12ωρου/ημέρα (μαζί με το commute ήταν όνειρο!) και τις 15νθήμερες διακοπές/έτος.»
    Σεβαστός ο μαζοχισμός του καθενός από μέρους μου.

    «Τελος για να απαντήσω στο ρητορικό σου ερώτημα, τα σχολεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό διδάσκουν τα νέα παιδιά μόνο ένα πράγμα: Να γίνουν καθηγητές Πανεπιστημίου και να σιτίζονται από τον Δημόσιο Κορβανά… τίποτε άλλο.»
    Και κάτι άλλο, να φοβούνται να επιχειρήσουν, γι΄αυτό πάντα τιμωρούν το λάθος.

  232. nikiplos said

    Cher Lampros,μήπως είσαι από την Κρήτη? Μου θυμίζεις έναν κρητικό πολλά χρόνια πριν στην Ατλάντα, που στηλίτευε ημάς (και υμάς) τους σπουδαστάς, λέγοντας ότι «τα τέκνα της γενιάς των Ελλήνων που άνοιξαν στις ΗΠΑ εστιατόρια κι επιχειρήσεις και francise πριν καν ανακαλυφθεί ο όρος, συνωθούνται στις σπουδές, μορφώνονται για να προστρέξουν να ζητήσουν εργασία από ανθρώπους όπως οι γονείς τους». Μας αποκαλούσε ολίγον τι δειλούς. Εντούτοις για να επιχειρήσεις πρέπει: α. Να έχεις πρόσβαση σε τραπεζικό κεφάλαιο β. Να επιτρέπεται στο παίγνιο το λάθος, δηλαδή να δίνονται δεύτερες ευκαιρίες…

    Δεν γνωρίζω (πλέον) καμία χώρα παγκόσμια, που να συμβαίνει αυτό… 🙂

  233. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    232 – Αν και το επίθετό μου τελειώνει σε ακης, δεν είμαι από την Κρήτη αλλά από τον Έβρο, πάντως ο κρητικός το αντιλήφθηκε το παράδοξο, η πλειονότητα των ανθρώπων εξακολουθεί να μη το αντιλαμβάνεται, και όποιον τους το δείξει, στην καλύτερη περίπτωση του γελούν με συγκατάβαση, συνήθως όμως τον χλευάζουν.

    «Εντούτοις για να επιχειρήσεις πρέπει: α. Να έχεις πρόσβαση σε τραπεζικό κεφάλαιο β. Να επιτρέπεται στο παίγνιο το λάθος, δηλαδή να δίνονται δεύτερες ευκαιρίες.»

    Καμία σχέση, αυτά τα λένε οι αποτυχημένοι και όσοι δεν έχουν επιχειρήσει ποτέ στην ζωή τους. Για να επιχειρήσεις, βασική προϋπόθεση είναι το κίνητρο και το όραμα, τα υπόλοιπα υπάρχουν σε αφθονία, θα βρείς τον προσβάσιμο τρόπο.
    Όσο για τις δεύτερες ευκαιρίες, αφού ξεκαθαρίσεις με τον εαυτό σου, ότι όποιος πίνει μεθά, και όποιοςπαίζει χάνει, άρα όταν επιχειρείς ή επενδύεις ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙΣ, δίνονται απεριόριστες ευκαιρίες, αυτό μπορούν να στο βεβαιώσουν χιλιάδες πετυχημένοι επιχειρηματίες και επενδυτές, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί που πέτυχαν με την πρώτη. Οι επιχειρήσεις και οι επενδύσεις είναι σαν το ποδήλατο, πόσοι μάθαμε χωρίς να πέσουμε ποτέ; Πόσοι όμως από αυτούς που έπεσαν και χτύπησαν, είπαν ΔΕΝ ΞΑΝΑΚΑΝΩ ΠΟΔΗΛΑΤΟ; Γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο για τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις;

    «Δεν γνωρίζω (πλέον) καμία χώρα παγκόσμια, που να συμβαίνει αυτό.»
    Εγώ πάλι γνωρίζω εκατοντάδες, μάλλον ζούμε σε διαφορετικούς πλανήτες, εγώ ζώ στην Γή.

    Τα πράγματα (όπως συνηθίζω να λέω) είναι απλά, λίγο πολύ, όλοι έχουν την δυνατότητα να γίνουν πλούσιοι, στις αναπτυσόμενες και αναπτυγμένες χώρες. Ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία, δεν είχαν τόσες δυνατότητες οι φτωχοί να γίνουν πλούσιοι, όσο στην σημερινή εποχή. Όμως, αν γίνουν όλοι πλούσιοι, το σύστημα θα καταρρεύσει (ποιό κορόϊδο θα πάει να δουλέψει;) οπότε έπρεπε να δημιουργηθεί ένα σύστημα που να αποτρέπει τους ανθρώπους από το να πλουτίσουν χωρίς όμως να τους απαγορευτεί γιατί θα αντιδράσουν, πρέπει να επιλέγουν οικειοθελώς την φτώχια, να τους αρέσει να είναι οικονομικοί σκλάβοι. Ποιό είναι άραγε αυτό το σύστημα που εξυπηρετεί τους κεφαλαιούχους;

  234. cronopiusa said

    233
    Λάμπρο, για σκέψου κι αυτό

  235. Ιάκωβος said

    Λαμπρος

    όλοι έχουν την δυνατότητα να γίνουν πλούσιοι, στις αναπτυσόμενες και αναπτυγμένες χώρες.

    -Αυτό είναι αστείο.
    Πρώτον πρέπει να θέλουν. Πόσοι όμως είναι εκείνοι που θέλουν (αλλά και μπορούν) να μετατρέψουν τη ζωή τους σε αριθμομηχανή, να πηγαίνουν στο γραφείο τους από τις εφτά και να φεύγουν το βράδυ μόνο και μόνο για να κονομήσουν, να βάλουν για θεό το κέρδος, να διακινήσουν το κεφάλαιο με μόνο στόχο την μεγιστοποίησή του, να πατήσουν επί πτωμάτων, να διαπλακούν με την εξουσία, και ακόμα να τσαλαπατήσουν πάνω στις ζωές των ανθρώπων, να γαμήσουν το περιβάλλον, να καταστρέψουν τη γη, να δουν τον πόλεμο σαν ευκαιρία πλουτισμού και τους πρόσφυγες σαν πελάτες…

    Μεταξύ μας, αυτός ο ανθρωπολογικός τύπος πρέπει να εκλείψει αν θέλουμε να υπάρξει συνέχεια της ζωής πάνω στον πλανήτη.

    Τώρα αν εννοείς, πλούσιο τον μικροαστό με την επιχειρησούλα του που αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα, σιγά τον πλούσιο. Παρόλα αυτά, ακόμα και στο ελληναράδικο αεριτζήδικο καπιταλισμό στον οποίο ζουμε,κι αυτός χρειάζεται να καθορίζονται κάθε φορά με μεγάλη σαφήνεια τα όρια δράσης του, γιατί κι αυτός, μαζί με τους πολυάριθμους συναδερφούς του, μπορεί να προξενήσει μεγάλες καταστροφές στην κοινωνία.
    Ο περιορισμός του στα όρια της κοινωνικά δίκαιης νομιμότητας μπορεί να γίνει μόνο από κάποιους λοιδωρούμενους και στοχοποιούμενους σοβαρούς «κρατικοδίαιτους», από κανέναν άλλο.

  236. Ιάκωβος said

    Όλο αυτό το και καλά αντι-κρατιστικό μένος που έχει κορυφωθεί τα χρόνια της κρίσης, μου τη σπάει τα μάλα. Προέρχεται από μια συγκεκριμένη κατηγορία θυμάτων της κρίσης, τους μικρο-αστούς, μικρο-μαγαζάτορες και μικρέμπορους, που εκεί που έλπισαν ότι θα φάνε με χρυσά κουτάλια, τώρα βλέπουν ότι οι κόποι τους πήγαν χαμένοι και θα τους κάνουν μια χαψιά τα μεγαλύτερα ψάρια.

    Δεν είμαι σίγουρος οτι αξίζουν τη συμπόνοια μας.

    Έτσι είναι ο καπιταλισμός που τόσο γούσταραν κι έτσι είναι και η κρίση. Συγκέντρωση του κεφάλαιου σε λιγότερα χέρια.

    Όταν κάποιοι από μας παλεύαμε για διάφορα στους δρόμους, εκείνοι φοβόντουσαν μπας και κόψει η πελατεία. Ας πρόσεχαν, ας συμπεριφερθούν σαν καλοί λούζερς και ας προετοιμαστούν αυτοί και τα παιδιά τους να αλλάξουν κοινωνική τάξη. Ουφ…

    Οι αρχαίοι πολιτισμοί κάτι ξέρανε και θεωρούσαν τον έμπορο εντελώς ακατάλληλο για άσκηση εξουσίας. Τώρα όμως μας κυβερνάνε αυτοί.

    Εν τω μεταξύ, το να παινεύεις την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και να ξαποστέλνεις ότι είναι κρατικό στα Τάρταρα, είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

    Μόνο με κρατικές επενδύσεις θα μπορέσουμε να συνέρθουμε κάπως. Και ανησυχώ, γιατί ακόμα κι ο σύριζα μιλάει για τις επενδύσεις που θάρθουν. Καμιά επένδυση δε θαρθει.

    Τοχω ξαναπεί, εγω αν είχα να επενδύσω, στην Ελλάδα δε θα χρηματοδοτούσα ούτε το κοριτσάκι με τα σπίρτα. Σουβλατζίδικο στο Πεκίνο 🙂

  237. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    235.>>και τους πρόσφυγες σαν πελάτες…
    Πόση αλήθεια κρύβει αυτό.Φίλοι που επέστρεψαν από μεγάλο νησί που δέχεται εκατοντάδες πρόσφυγες(ας μην πω ειδικά) είπε ότι είδαν τους καταστηματάρχες, πιτσάδες,καφενείους,μπακάληδες,μια χαρά ευχαριστημένους από την έκτακτη πελατεία.Είδαν βενζινάδικα να χρεώνουν τη φόρτιση του κινητού με την ώρα, αλλί μας.-Όταν η συμφορά συμφέρει,λογάριαζέ τη για πόρνη,το ξαναλέμε εδώ-.

    236.Καμιά επένδυση δε θαρθει.
    απέκδυση όμως; 😦

  238. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    234 α – Αχ βρε Crony δεν με έχεις αντιληφθεί, η δουλειά είναι απάτη μάτια μου, μόνο τα κορόϊδα δουλεύουν για λεφτά. Αυτό που λέω, είναι ότι εσκεμμένα δεν διδασκόμαστε τους τρόπους για να βγάλουμε πολλά λεφτά, που θέλουν απείρως λιγότερο κόπο και ρίσκο, από τα να βγάλεις το μεροκάματο, οι λόγοι είναι εύλογοι. Αυτά που λέει το σποτάκι, είναι ευχολόγια κορίτσι μου, τα λένε από παλιά οι χριστιανοί, τα λέγανε μέχρι τον 20ο αιώνα και οι κομουνιστές που τελείωσαν μαζί του. Ναί απλό είναι, να πάρουμε από τους πλουσίους και να δώσουμε στους φτωχούς, τόσες χιλιάδες χρόνια γιατί δεν το κάνουμε άραγε; μήπως
    γιατί οι πλούσιοι είχαν πάντα την εξουσία; Πώς γίνεται όμως, μιά χούφτα ανθρώπων να εξουσιάζουν εκατομμύρια (πλέον δις) κι αυτοί να το αποδέχονται; κι όχι μόνο αυτό, αλλά όποιος προσπαθήσει να τους «ανοίξει» τα μάτια, στρέφονται εναντίον του υπερασπιζόμενοι και με την ζωή τους ακόμα τους δυνάστες τους; Είναι τυχαίο λες πού τα νεκροταφεία, είναι γεμάτα από φτωχούς ήρωες; γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας δισεκατομμυριούχος; (κορόϊδο είναι!).
    Άκου Crony, δεν υπάρχει δίκαιο οικονομικό σύστημα που να βασίζεται στο παραγωγικό κέρδος, ανεξαρτήτως του πώς και πόσα κερδίζει κάποιος, όποιος έχει πλεόνασμα, υποχρεωτικά έχει δημιουργήσει σε κάποιον άλλο έλλειμμα. Αυτό μπορείς να το συγκρίνεις από το κύτταρο της οικονομικής κοινωνίας που είναι η οικογένεια, μέχρι σε πλανητικό επίπεδο μια και έχουμε παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν τίμια λεφτά, κερδισμένα με τίμιο ιδρώτα, 1δις άνθρωποι που λιμοκτονούν (ξέρεις μήπως γιατί;) το αποδεικνύουν. Αυτά είναι παραμύθια ισάξια με τα θρησκευτικά παραμύθια για τον θεό, που μας μαθαίνουν από την νηπιακή μας ηλικία, για να μας δώσουν τάχα μου ηθικές αξίες, στην πραγματικότητα για να υποταχθούμε στην εξουσία των πλουσίων, αν είναι δυνατόν να μας διδάσκουν ηθική οι πλέον ανήθικοι, κι όμως. Θα μου πείς, μα αυτά μας τα μαθαίνουν κυρίως οι γονείς μας, θέλουν το κακό μας; Αν και είμαι της απόψεως πως οι περισσότεροι στην καλύτερη φθονούν τα παιδιά τους, και πολλοί το θέλουν, θα πώ πως μας μαθαίνουν ό,τι τους έχουν μάθει οι γονείς τους και ο κοινωνικός περίγυρος, εδώ πάει το ΜΗΛΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΛΙΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙ, που έχω γράψει πιο πάνω, και φυσικά δεν έχει καμία σχέσει με τον Προυντόν, που είπε ο Nikiplos.
    Για να το κλείσω, γιατί είναι μεγάλο θέμα και θέλει κουβέντα από κοντά (με τα σχετικά εννοείται) όντως, δεν είναι τα λεφτά που φέρνουν την ευτυχία, γεννιόμαστε μαζί της, αλλά την χάνουμε κυνηγώντας να βγάλουμε λεφτά για να ευτυχίσουμε, χωρίς να έχουμε διδαχθεί τον τρόπο,ΤΕΛΕΙΟ; Στις κόρες μου έχω πεί, ότι όταν γεννήθηκαν είχαν όλα όσα χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ζήσει ευχαριστημένος, τις αισθήσεις τους, να φροντίσουν στην ζωή τους να μη τις χάσουν, γιατί ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΛΕΦΤΑ. Η σεξουαλική απόλαυση και η σκέψη ενός ανοιχτού μυαλού πρέπει να καθορίζουν την ζωή τους.

    Υ.Γ – Πολύ όμορφο το μουσικό κομμάτι, δεν το ήξερα, ευχαριστώ, και μιά και έρχονται σήμερα το βράδυ οι κόρες μου από την Ικαρία, άκου αυτό.

  239. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    234 – Λάθος έκανα, αυτό ήθελα να βάλω αλλά στο μεταξύ είχε τελειώσει, και δεν είδα πως είχε αλλάξει το τραγούδι. Ώρες ώρες, κι ο ραν ταν πλαν μπροστά μου μοιάζει πανέξυπνος.

  240. Εφη-Εφη, στο τουήτερ ο χρήστης ptsiaras αναφέρει πως στη Λέσβο μόλις αποβιβαστούν οι πρόσφυγες από τα βαρκάκια, εμφανίζονται στην παραλία επιτήδειοι με αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες, οι οποίοι λεηλατούν κινητήρες, ξύλινους πάτους σκαφών και σωσίβια, για να τα στείλουν πίσω για επανάχρηση από τους σωματολαθρέμπορες… Στην Εφταλού, όπου υπηρέτησα το 1991 και είχαμε και τότε πρόσφυγες… 😦

  241. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    235 – Ιάκωβε να και είχα πεί ότι δεν θα ξανακάνω διάλογο μαζί σου (θα θυμάσαι ίσως τον λόγο) το αναιρώ και γιατί δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, και γιατί έχεις ηρεμήσει αρκετά από τον Δεκέμβρη. Ειλικρινά τώρα, διαβάζεις τα σχόλιά μου; γιατί αυτά που γράφεις δεν τα έχω πεί εγώ πουθενά.

    «όλοι έχουν την δυνατότητα να γίνουν πλούσιοι, στις αναπτυσόμενες και αναπτυγμένες χώρες.»
    -Αυτό είναι αστείο.
    Πρώτον πρέπει να θέλουν. » Εννοείται, είπα εγώ το αντίθετο;

    «Πόσοι όμως είναι εκείνοι που θέλουν (αλλά και μπορούν)» Όταν λέω «όλοι έχουν την δυνατότητα» σημαίνει ότι μπορούν κι όλας, όχι; Για το πόσοι θέλουν να γίνουν πλούσιοι, σου απαντώ μονολεκτικά, ΟΛΟΙ, για το πόσοι είναι διατεθειμένοι να προσπαθήσουν να γίνουν, πάλι μονολεκτικά, ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ, εξηγώ τους λόγους που συμβαίνει αυτό, αλλά μάλλον τους προσπέρασες.

    «να μετατρέψουν τη ζωή τους σε αριθμομηχανή,» Πού το είδες αυτό παλληκάρι μου; ή στο είπαν κάποιοι; όπως και νάχει, είναι λάθος, προπαγάνδα των πλουσίων, της εκκλησίας, και των αριστεροδεξιών κομμάτων, για να μας εκμεταλεύονται χωρίς πρόβλημα, δουλεύοντας γι΄αυτούς σαν ζώα.

    » να πηγαίνουν στο γραφείο τους από τις εφτά και να φεύγουν το βράδυ μόνο και μόνο για να κονομήσουν,» Ενώ οι υπάλληλοι δουλεύουν δυό ωρίτσες, και μετά πάνε βόλτα για καφέ, για σεξ με τον-την σύντροφό τους, και για ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΡΟΪΔΑ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ!!!

    «να βάλουν για θεό το κέρδος,» Οι υπάλληλοι γιατί δουλεύουν όλη τους την ζωή;

    » να διακινήσουν το κεφάλαιο με μόνο στόχο την μεγιστοποίησή του,» εσύ το όποιο κεφάλαιο έχεις (και το 1 ευρώ κεφάλαιο είναι, άλλο αν δεν ξέρεις να το βάλεις να δουλέψει) με ποιό στόχο το διακινείς, για να το ελαχιστοποιήσεις;

    «να πατήσουν επί πτωμάτων, να διαπλακούν με την εξουσία, και ακόμα να τσαλαπατήσουν πάνω στις ζωές των ανθρώπων,» Γίνονται κι αυτά, αλλά δεν είναι απαραίτητα για να πλουτίσει κάποιος, η συνήθης πρακτική είναι πολύ πιο απλή και σίγουρα όχι τόσο αιμοβόρα, αλλά ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ.

    ‘να γαμήσουν το περιβάλλον, να καταστρέψουν τη γη,» Σώπα ρε φίλε, όλοι εμείς που χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα προϊόντα που μας πουλάνε οι πλούσιοι δεν γαμάμε το περιβάλλον; για να μη πώ ότι δουλεύουμε για να τα παράξουμε. Να δώ ευαίσθητο οικολόγο να πηγαίνει με άλογο, στα νησιά με ιστιοφόρο, και να πετάει με αιωρόπτερο (χωρίς μηχανή) σαν τον Ίκαρο, και τι στον κόσμο.

    «να δουν τον πόλεμο σαν ευκαιρία πλουτισμού» Ελάχιστοι πλούσιοι το κάνουν αυτό, οι περισσότεροι είναι φτωχοί που θέλουν να γίνουν πλούσιοι, η ιστορία αυτό διδάσκει.

    «και τους πρόσφυγες σαν πελάτες.» Γιά ρίξε μιά ματιά ποιοί εκμεταλλεύονται τους μετανάστες, «αγνοί και τίμιοι» εργαζόμενοι είναι.

    «Μεταξύ μας, αυτός ο ανθρωπολογικός τύπος πρέπει να εκλείψει αν θέλουμε να υπάρξει συνέχεια της ζωής πάνω στον πλανήτη.» Μεταξύ μας, ο ανθρωπολογικός τύπος που πρέπει να εκλείψει, είναι ο ανεύθυνος και ευθυνόφοβος ανθρωπάκος που στηρίζει και χειροκροτεί τους δυνάστες του.

    «Τώρα αν εννοείς, πλούσιο τον μικροαστό με την επιχειρησούλα του που αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα, σιγά τον πλούσιο.» Όχι δεν εννοώ αυτόν, μπορείς να γίνεις δισεκατομμυριούχος.

    «Παρόλα αυτά, ακόμα και στο ελληναράδικο αεριτζήδικο καπιταλισμό στον οποίο ζουμε,» Υπάρχει και διαφορετικός καπιταλισμός;

    «κι αυτός χρειάζεται να καθορίζονται κάθε φορά με μεγάλη σαφήνεια τα όρια δράσης του, γιατί κι αυτός, μαζί με τους πολυάριθμους συναδερφούς του, μπορεί να προξενήσει μεγάλες καταστροφές στην κοινωνία.» Δεν διαφωνώ.

    «Ο περιορισμός του στα όρια της κοινωνικά δίκαιης νομιμότητας» Δεν υφίσταται τέτοι πράγμα στην κοινωνία που ζούμε, στον άλλο κόσμο ΙΣΩΣ.

    «μπορεί να γίνει μόνο από κάποιους λοιδωρούμενους και στοχοποιούμενους σοβαρούς «κρατικοδίαιτους», από κανέναν άλλο.»
    Φροντίζουν οι τράπεζες γι΄αυτό, που ελέγχουν τα πάντα στην ζωή μας.

  242. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Λάμπρο,λέω να εξασκηθούμε στο λακωνίζειν 🙂
    Έχω ανακαλύψει εσχάτως τα τιτιβίσματα(τουίτερ ή τούι) κι έχω σκάσει από ζήλια για την πυκνή γραφή.
    Κοίτα:
    «Αλεξάκη εγω τριτη φορα ανύπαντρη στο χωριό δεν πάω «

  243. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Πήγα βόλτα τον σκύλο μου τον Πέπε, κι έχει έξω ένα υπέροχο φεγγάρι, κι όταν του το έδειξα «κοίτα Πέπε τι μεγάλο και όμορφο φεγγάρι» αυτός κοίταζε το χέρι μου. Μου θύμισε τα νιάτα μου, τότε που ήμουνα στην ΚΝΕ.

    242 – Δεν είναι κακό, μόνο που δεν έχω τουϊτερ, ούτε facebook κλπ, από άποψη. Δεν είμαι κατά, ούτε κατηγορώ όσους τα χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν, να ξεδώσουν ή για διασκέδαση, απλώς εγώ δεν θέλω, στον Σαραντάκο και σε κάνα δυό ιστότοπους και πολύ είναι, υπάρχουν πολύ όμορφα πράγματα εκτός διαδικτύου, που θέλουν τον χρόνο τους και τα προτιμώ.
    Όλα είναι για καλό και για κακό, εξαρτάται από την χρήση.

    Tαιριάζει το τραγούδι αυτό με το σημερινό φεγγάρι.

  244. Ιάκωβος said

    Λάμπρος,

    …είχα πεί ότι δεν θα ξανακάνω διάλογο μαζί σου (θα θυμάσαι ίσως τον λόγο)

    -Δε θυμάμαι ο΄υτε το γεγονός

    … έχεις ηρεμήσει αρκετά από τον Δεκέμβρη.

    -Ούτε τον Δεκέμβρη θυμάμαι τι έγινε. Αυτό όμως που λες, αν ηρέμησα ή όχι, είναι αγένεια.

  245. nikiplos said

    Cher Λάμπρος, πολλά από αυτά που είπες σήμερα, κάποτε τα είχα διαβάσει σε ένα καταπληκτικό βιβλίο…

    Click to access Rich-Dad-Poor-Dad.pdf

  246. cronopiusa said

    ευχαριστώ Λάμπρο
    ανταποδίδω

    Μια βαρκούλα θ’ αρματώσω
    με σαράντα δύο κουπιά

    Έφη,

    φοβερό τιτίβισμα:

    Μετανάστης είναι ο Χριστοφοράκος οι Σύροι είναι πρόσφυγες

  247. cronopiusa said

    Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν τον Ναό του θεού Βήλου στην Παλμύρα Το νέο καταστροφικό ξέσπασμα του ΙΚ σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαίους ναούς της Συρίας

  248. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    244 – «Ούτε τον Δεκέμβρη θυμάμαι τι έγινε. Αυτό όμως που λες, αν ηρέμησα ή όχι, είναι αγένεια.»
    Αφού δεν θυμάσαι το γεγονός πως λες ότι είναι αγένεια; Έχουμε κάπως διαφορετική άποψη για το τι είναι αγένεια. Εγώ θεωρώ αγένεια, να βρίζεις όποιον δεν συμφωνεί με την άποψή σου, που προσπαθείς να την επιβάλεις με το έτσι θέλω, (για συγνώμη ούτε λόγος) εσύ απ΄ό,τι βλέπω, θεωρείς αγένεια την επισήμανση κάποιου ότι ηρέμησες, κι αφού είμαι εγώ αυτός ο κάποιος, και θίχτηκες, ΣΥΓΝΩΜΗ.

    Υ.Γ – Ρίξε μια ματιά στα σχόλιά σου, από τον Νοέμβριο μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου, και θα καταλάβεις τι εννοώ με το ηρέμησες.

    245 – Δεν έχω διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά ένα άλλο δικό του, «η σχολή επιχειρηματιών του πλούσιου μπαμπά» που πάνω κάτω λέει τα ίδια. Ναι τα περισσότερα που λέω για τον τρόπο που λειτουργούμε στα οικονομικά θέματα, είναι από κάποια τέτοια παρεμφερή βιβλία, δεν είναι καμιά βαθιά φιλοσοφία, απλές καθημερινές αλήθειες είναι, όμως μου έκανε μεγάλη εντύπωση, γιατί οι άνθρωποι της οικονομικής τάξης μας τις αποστρέφονται. Όταν μετά από αρκετά χρόνια, τυχαία συνδύασα την αποστροφή με την υποχρεωτική εκπαίδευση, βρήκα την άκρη του νήματος, αλλά εδώ και 13 χρόνια, είμαι με την άκρη στο χέρι, κανείς δεν θέλει να ξετυλίξει το κουβάρι (ευτυχώς από το 2011 θέλουν οι κόρες μου) προτιμούν να εμπιστεύονται, απατεώνες πολιτικούς που τους παραμυθιάζουν ότι το ξετυλίγουν, ενώ το τυλίγουν και το μπερδεύουν περισσότερο, ΑΒΥΣΟΣ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

  249. z. said

    Ανάρτηση στο slang.gr για Λεπιδοπτερολόγο. (http://www.slang.gr/definition/27834-lepidopterologos)

  250. Τα τζιτζίκια,κατηγορηθηκαν αδυσώπητα απτον Αισωπο, οπως βεβαια κι οι ελληνες απ τους βάρβαρους Ευρωπαιους:
    Η ιστορια τους ειναι τραγικη, οπως βενεται στο συντομο αλλα εξαιρετικα παραστατικο δοκιμιοσκόπημα (ελλην. ντοκιμαντέρ) του Orr: «η επιστροφή των Τζιτζικιών. Δεν είναι φυσικα τεμπέληδες, απλώς γνωρίζουν πολυ καλά οτι δεν εχει νόημα να μαζεύουν υλικά αγαθά, αφού σύντομα θα χαθούν! Ουτε σπιτι δεν εχουν. Παλευουν ολο το καλοκαίρι να διαιωνισουν τη γενια τους κι οι άκαρδοι μύρμηγκες τους διαβαλλουνγια οκνηρους και άχρηστους, με μπροστάρη τον διάβολο Αίσωπο, εκπρόσωπο του κατεστημένου: (https://youtu.be/T6tya4NNKME)

Σχολιάστε